Thais nieuws 16-30 juni

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan andere bronnen. Voor de betrouwbaarheid steek ik mijn handen niet in het vuur.
Op de pagina Dossiers 2019 geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op themapagina’s. Dat zijn pagina’s waarop alle berichten over een bepaald onderwerp zijn gebundeld. Alle themapagina’s staan opgesomd op de pagina Leeswijzer.
Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

Voor het nieuws van voorgaande jaren zie de zwarte menubalk bovenaan de pagina onder het kopje Buitenland. Voor het nieuws van 16-31 december klik hier. Voor het nieuws van 2020 klik hier: 1-15 januari 2020, 16-31 januari 2020, 1-15 februari, 16-29 februari, 1-15 maart, 16-31 maart, 1-15 april, 16-30 april, 1-15 mei, 16-31 mei en 1-15 juni.

 

Gezien in het journaal
30 juni – Ik heb mij al eens afgevraagd hoever de controversiële sloop van de teakhouten handelspost in Phrae was gevorderd en hoe groot de toegebrachte schade is. Ik zag beelden op het journaal van DNP personeel dat een bezoek bracht aan wat over is van het gebouw. Het fraaie teakhout lijkt behoorlijk beschadigd, het ligt in een onordentelijke stapel, en in de betonnen fundering is de sloophamer ook al flink tekeer gegaan. Ik ben geen bouwkundige, maar als leek zeg ik: restauratie is niet meer mogelijk, hooguit herbouw of wat daarvoor moet doorgaan. Gaat dat lukken? Ik ben pessimistisch

 

Het nieuws in fotoberichten

Walking Street in Pattaya is quiet now, but life is expected to return after pubs, bars and other entertainment facilities reopen their doors on Wednesday.

Airport staff farewell the 183 Philippine tourists as they board a charter flight from Phuket to Manila on Monday.

PHUKET: A total of 183 Philippine tourists stranded by the Covid-19 lockdown flew home on a special flight from this southern island province on Monday. The special flight was arranged by the Philippine consulate through the Foreign Ministry. The tourists were seen off at the airport’s departure lounge by airport staff and immigration officials holding paper signs forming the message, “#UNTIL WE MEET AGAIN”.

This photo taken on Sunday shows a couple with a child walking past a sign advising visitors to wear face masks at Lumpini Park in Bangkok to prevent the spread of the Covid-19 novel coronavirus.


 

Nagekomen berichten van maandag

– Op Koh Samui is weer een nest gevonden van de hawksbill sea turtle (karetschildpad, ook wel ‘echte karetschildpad’ genoemd) waarmee het totaal aantal nesten dat dit jaar op het vakantie-eiland is aangetroffen 18 bedraagt. CCTV beelden laten het dier zien dat vrijdagavond eitjes legde bij een hotel op het Thong Nan strand.

Het Marine and Coastal Resources Research Centre moet het aantal eitjes nog tellen, het hotel heeft een hek om het nest gezet om stropers en roofdieren op een afstand te houden.

Dit jaar zijn meer nesten gesignaleerd dan voorgaande jaren, wat te danken is aan de afwezigheid van toeristen op de eilandstranden als gevolg van de lockdown. Alleen al op het Thong Nan strand zijn vijf nesten gevonden.

– Het water in het Noorden is zaterdag begonnen te zakken en de bewoners hebben zondag de armen uit de mouwen gestoken om de rommel op te ruimen. Bewoners die eerder waren gevlucht, zijn weer teruggekeerd naar hun huis, zegt het Department of Disaster Prevention and Mitigation.

Secretaris-generaal Chayapol meldt dat 21 meest bergdorpen met 375 huishoudens zijn getroffen door de overstromingen als gevolg van run-off  (bergwater) na een wolkbreuk in de provincies Lamphun, Phayao, Lampang en Chiang Mai. Slachtoffers zijn niet gemeld.

– De regering gaat dit jaar een subsidie verlenen aan kwekers en exporteurs van longan daar verwacht wordt dat de prijs zakt omdat de opbrengst met 20 procent is gestegen. Longan uit het Noorden overstromen momenteel de markt.

Minister Jurin (Handel) besloot in de buidel te tasten na een gesprek met betrokkenen in Chiang Mai en Lamphun, de twee grootste longan producerende provincies. De kwekers krijgen 3 baht per kilo, de exporteurs 5 baht. De minister hoopt dat de subsidie een aansporing vormt om buitenlandse markten te zoeken.

Nieuws van de website 29-30 juni

Video: New tourism normal. Tourism authorities are preparing measures for tourists visiting Nakhon Ratchasima.
• Het Centre for Covid-19 Situation Administration (CCSA) heeft de noodtoestand met een maand verlengd tot eind juli. Oorspronkelijk zou dinsdag 30 juni de laatste dag zijn, maar het CCSA vindt verlenging noodzakelijk omdat meer bedrijven mogen open gaan, meer gereisd mag worden en omdat de scholen woensdag open gaan. Het besluit werd unaniem genomen in een vergadering met premier Prayut als voorzitter.
Tevens heeft het CCSA maandag bekend gemaakt dat het aantal besmettingen met zeven is toegenomen naar 3.169, allen Thai die waren teruggekeerd uit India en de VS en zich in quarantaine bevonden. De afgelopen 35 dagen zijn in het binnenland geen besmettingen geconstateerd, het dodental bedraagt ongewijzigd 58.
Update dinsdag: Het aantal besmettingen is de afgelopen 24 uur met 2 toegenomen, Thaise masseurs die waren teruggekeerd uit Irak en in quarantaine waren. Ze hadden geen symptomen. Het aantal infecties bedraagt nu 3.171, het aantal doden ongewijzigd 58.
• Het kabinet beslist volgende week over de vorming van een fonds ad 50 miljard baht om kleine bedrijven te helpen die gedupeerd zijn door de coronavirus uitbraak, heeft vice-premier Somkid maandag bekend gemaakt. Het fonds verstrekt zachte leningen aan bedrijven die geen toegang hebben tot financieringen. Vorige maand zei Somkid dat de regering een fonds van 100 miljard baht zou vormen voor midden- en kleinbedrijven.
• Alle nachtzaken, pubs, bars, karaokebars en nattte massagesalons openen vanaf woensdag weer hun deuren, maar ze moeten wel gezondheidsmaatregelen nemen en het gebruik van het Thai Chana platform is verplicht.
Investeerders en hooggekwalificeerde werkers uit Japan, China, Zuid Korea, Hong Kong en Singapore mogen het land binnenkomen op voorwaarde dat ze in zelf-betaalde quarantaine gaan in door de regering aangewezen faciliteiten. Voor korte zakenreizen geldt deze eis niet.
Buitenlanders met familie in Thailand en degenen die er wonen, mogen terugkeren. Maar toeristen uit travel bubble landen zijn nog niet welkom. De gezondheids- en veiligheidsmaatregelen moeten nog uitgewerkt worden, ook voor Thaise toeristen die naar het buitenland gaan.
Het Disease Control Department en het ministerie van Buitenlandse Zaken werken nog aan richtlijnen die ook acceptabel zijn voor partnerlanden, waar andere eisen gelden.
• Succesje in de strijd tegen de drugshandel. Bij een controlepost in Chana (Songkhla) is de bestuurder van een vrachtwagen aangehouden waarin twaalf zakken met 250 kilo crystal meth lagen. Hij heeft verklaard gehuurd te zijn om de drugs vanuit Pathum Thani naar het Zuiden te vervoeren.
Zijn informatie leidde tot de aanhouding van twee andere verdachten in de districten Thepha (Songkhla) en Muang (Narathiwat). In beslag genomen zijn de tienwieler, drie pickup trucks, drie auto’s, vijf motorfietsen, grondaktes, twee gouden halskettingen en een vuurwapen ter waarde van 50 miljoen baht.
• Sinds het begin van het jaar hebben de 28 luchthavens in Thailand 4,2 miljoen passagiers verwerkt, aanzienlijk minder dan de 9,3 miljoen in dezelfde periode vorig jaar; daarvan maakte 54 procent een binnenlandse vlucht.
De luchthavens en luchtvaartindustrie hebben een zware klap gekregen nadat de CAAT in april alle vluchten had verboden. In mei zijn enkele vluchten weer begonnen, maar het verbod op commerciële vluchten vanuit het buitenland is nog steeds van kracht. Alleen repatriëringsvluchten zijn toegestaan.
In totaal verwerkten de luchthavens 18.700 vluchten, 48 procent minder dan de 35.800 in 2019; 17.600 waren binnenlandse vluchten. Sinds 15 juni toen de vierde fase van de lockdown versoepelingen in ging, hebben gemiddeld 14.000 passagiers per dag de luchthavens gebruikt; in dezelfde periode vorig jaar waren dat 47.000. De luchthavens verwerken nu 70 à 80 vluchten per dag tegen 160 à 170 in voorgaande jaren.
• Invasie van de blue bottle jellyfish (Physalia physalis, Portugees oorlogsschip) in de Golf van Thailand voor de stranden Samila en Chalathat in Songkhla. De steek van de kwal kan een vervelende brandende uitslag veroorzaken, hetgeen veel zwemmers al hebben ondervonden. Voor ouderen, astmalijders en mensen met allergieën kan de steek gevaarlijk zijn. Kinderen dienen gewaarschuwd te worden er niet mee te spelen. Eerder stonden op het strand borden met een waarschuwing maar die zijn weggespoeld.

Het Portugees oorlogsschip is een staatkwal die voorkomt in de warmere zeeën. Het is geen echte kwal, maar een complexe kolonie van honderden poliepen van vier typen. De naam is afkomstig van ontdekkingsreizigers uit de 16e eeuw. Bron: Wikipedia.

België ingehaald door Wit-Rusland; NL en BE 0 nieuwe doden

30 juni – Met een verschil van 180 besmettingen is België ingehaald door Wit-Rusland: Belarus (nu op 25) telt 61.475 besmettingen tegen België (gezakt naar 26) 61.295. Dat is vandaag de enige verschuiving bij de vier landen die ik volg op de virus tracker, Nederland staat ongewijzigd op plaats 30, Thailand op 95 en China op 22.

Nederland en België melden nul nieuwe doden (of de aantallen zijn niet bijgewerkt, dat zou ook kunnen). Nederland meldt 6.105 doden en België 9.732. Het aantal besmettingen in ons land is gestegen met 73 naar 50.147, het aantal in België met 86 naar 61.295. Verder meldt België een ongewijzigd aantal herstelde patiënten van 16.941.

Thailand telt 7 nieuwe besmettingen. Het aantal doden (58), ernstig zieken (1?) en herstelde patiënten (3.053) is gelijk gebleven.

De VS melden 40.307 nieuwe besmettingen naar 2.637.077, 285 nieuwe doden naar 128.437 en 11.962 nieuwe herstelde patiënten naar 1.093.456.

Ten slotte de cijfers wereldwijd: Aantal besmettingen plus 161.733 naar 10.273.373, aantal doden plus 3.111 naar 504.985 en aantal herstelde patiënten plus 90.264 naar 5.575.079. Het aantal ernstig zieken, dat voortdurend fluctueert, is deze maal afgenomen met 413 naar 57.460.

In de toptien is geen wijziging gekomen. Verwacht wordt dat India (594.197 besmettingen), nu op plaats 4, Rusland (634.437) van de derde plaats verdrijft, maar zover is het nog niet. Brazilië op plaats 2 meldt 555 nieuwe doden naar 57.658. In de Thaise taal staat 555 voor ha-ha-ha, een onbedaarlijke lach, maar dat wordt uiteraard niet bedoeld – stel je voor.

Nachtleven komt terug

30 juni – Verstandig of roekeloos beleid? De autoriteiten durven het blijkbaar aan het nachtleven te laten herleven. Alle activiteiten en bedrijven mogen op gang komen in de laatste fase van de lockdown versoepelingen.

Het Centre for Covid-19 Situation Administration zette het licht gisteren op groen: pubs, bars, karaoke bars en soapy massagesalons kunnen weer geld gaan verdienen, maar gezondheids en physical distancing maatregelen zijn vereist en ze moeten ook de Thai Chana application gebruiken, die gecreëerd is om bedrijven en klanten te attenderen op eventuele Covid-19 uitbraken. CCSA-woordvoerder Taweesilp zei dat het besluit ‘uitgebreid bediscussieerd’ was.

De terugkeer van het nachtleven vormt de opening van de krant en een tweede bericht op de voorpagina meldt dat de deuren van het land worden opengezet voor zes groepen buitenlanders. Alle informatie staat in bovenstaan kader, dus ik laat het hierbij. Klik hier als u beide artikelen wilt lezen: Nightlife makes return, en Doors to open to six groups of foreigners.

Narumon heeft ruime ervaring

30 juni – Regeringswoordvoerder Narumon Pinyosinwat leek gisteren niet afgeschrikt door de kritiek op haar nieuwe verantwoordelijkheid in het economisch team van regeringspartij Palang Pracharath (PPRP). Ze zegt dat haar rol niets te maken heeft met de line-up van het regerings economisch team.

Twijfels over haar kundigheid en ervaring zijn gerezen nadat PPRP secretaris-generaal Anucha zaterdag bekend had gemaakt dat ze het team zou gaan leiden. Enkele waarnemers menen dat dit een teken kan zijn dat ze wordt opgenomen in de economische line-up van het kabinet, wanneer de reshuffle van het kabinet plaatsvindt.

Narumon wees de kritiek gisteren af als normaal. Niettemin zei ze dat ze er acht op zal slaan voor zelf-verbetering. Ze verduidelijkte ook dat ze niet het PPRP economisch team gaat leiden, zoals sommigen hebben begrepen, en dat haar rol geen verband houdt met het werk van de regering.

‘Ik ben al lid van het economisch team sinds het is opgericht en heb de taak gekregen te werken aan het economisch beleid van de partij nu een nieuwe partijleider is gekozen en het partijbestuur is gewijzigd.’

De kritiek op haar gebrek aan economische expertise pareert ze door te wijzen op haar arbeidsverleden. Ze zegt uitgebreide ‘academische’ ervaring te hebben in onderwijs en beleidsresearch, ze heeft ruim tien jaar gewerkt als consultant op de aandelenmarkt en bij banken en was bestuurslid in de particuliere sector. In de vorige regering Prayut was ze staatsecretaris van Financiën voordat ze lid werd van PPRP.

‘Deze ervaring stelt me in staat nauw samen te werken met het ministerie van Financiën. Als iemand het me vraagt, is dit wat ik ze kan vertellen. De mensen op het ministerie kennen mijn werk. Maar of ik gekwalificeerd ben voor een kabinetspost is aan Prayut om te beslissen.’

Ten slotte ontkent ze mediaberichten over gespannen verhoudingen tussen de partij en het economisch team van de regering onder leiding van vice-premier Somkid. ‘De verandering van het PPRP leiderschap kan die speculatie hebben triggered (in beweging gebracht)’, waarmee ze doelt op de vervanging van partijleider Uttama, tevens minister van Financiën, door vice-premier Prawit. Sommige critici noemen die actie een dolkstoot in de rug van Uttama daar bekend is dat hij nauw samenwerkt met Somkid.

Ik heb deze maal het artikel vrij uitgebreid samengevat, omdat het een onthullend kijkje biedt in de Thaise politiek, waarin politici elkaar vliegen afvangen, beschuldigen, vriendjespolitiek bedrijven enzovoort. Het gaat om de poppetjes, over politieke idealen en beleid dat daarop gebaseerd is lees ik weinig.

Kort Nieuws dinsdag 30 juni

– Ook vandaag, evenals de afgelopen twee dagen geen BP in vogelvlucht. De vier binnenland pagina’s van het eerste katern tellen 14 nieuwsberichten en -verhalen plus de rubriek In Brief. Drie advertenties van een vijfde, een kwart en een halve pagina snoepen er de nodige ruimte vanaf.

Grote verhalen ontbreken, op de 2 domineert een 4-koloms fotobericht met minister Saksayam (Transport) die de verhoogde Thon Buri-Pak Thor sectie van de Rama II Road inspecteert. Het project (kosten 10,5 miljard baht) voorziet in de verbreding tot veertien rijstroken.

Ook een 4-koloms foto op de 3 met demonstranten van de anti-regerings People Go Network groep die buiten het Government House oproepen de noodtoestand op te heffen, want die beperkt de vrijheid van mensen.

Op pagina 4 een eveneens 4-koloms fotobericht met ambtenaren die in het ministerie van Cultuur vloeibare was in gietvormen gieten om kaarsen te produceren voor gebruik tijdens de boeddhistische vastentijd die maandag begint. De kaarsen worden gedoneerd aan tempels.

– Twee follow-ups op zaken die u al moet kennen: de vermeende ontsnappingspoging van Banyin uit de Bangkok Remand Prison en de geldinzamelingsactie van social media influencer Sean Buranahiran.

Voormalig parlementslid Nukul voor Nakon Sawan ontkent op de hoogte zijn geweest van Banyin’s plan. Nukul moest gisteren op het matje komen bij de Crime Suppression Division van de politie. Hij ontkende benaderd te zijn door Banyin, maar weigerde te antwoorden op de vraag of hij dan benaderd was door een van de twee gedetineerden, genaamd Suthon, die Banyin zouden helpen.

Volgens een bron bij de onderzoekers had hij een telefoontje gekregen van Suthon, maar het gesprek afgebroken toen de naam Banyin viel. Suthon belde hem later nog een keer, maar vroeg toen om geld.

Vandaag hoort de CSD de advocaat van Suthon die om zijn vrijlating op borgtocht heeft gevraagd en morgen praat de CSD met de zoon van Banyin. De voormalige staatsecretaris van Handel wordt beschuldigd van de ontvoering van en moord op de broer van een rechter om hem te dwingen een aandelentransferzaak te seponeren (zie de pagina Krimi Chuwong, de aannemer).

– De follow-up op Sean’s actie is opening van pagina 2. Hij zal worden opgeroepen om een toelichting te geven op de donaties die hij heeft geworven voor zijn campagne tegen bosbranden in Chiang Mai. Districtshoofd Sarawut van Muang Chiang Mai [waarmee de hoofdstad wordt bedoeld] zegt dat donoren een klacht kunnen indienen indien ze menen dat hun geld verspild is. Volgens Sarawut heeft Sean geen toestemming gevraagd voor zijn campagne, wat wel verplicht is op grond van de Fundraising Control Act van 1944.

Pikant detail: Een dorpshoofd die als vrijwilliger geholpen heeft de bosbranden te bestrijden, zegt dat hij Sean nog nooit heeft ontmoet en hulp van hem heeft gekregen. Hij weet niets van de aanleg van brandgangen door hem of hulp die hij heeft verleend bij het blussen van de branden. Zie verder voorgaande berichten.

– De Thai Society for the Prevention of Cruelty to Animals dringt er bij de DNP op aan een wildlife migration corridor op 2.700 rai in nationaal park Khao Yai aan te leggen. Dat gebied was in 1996 bestemd voor herbebossing om de troonbestijging van koning Bhumibol in 1946 te herdenken.

‘Veteraan’ milieuactievoerder Surapol kritiseert de DNP omdat ze de zaak rekt, waardoor het gebied ten prooi is gevallen aan encroachment (illegaal gebruik). De corridor wordt volgens hem niet aangelegd omdat het onduidelijk is of het gebied onder de juridictie van de DNP of het Royal Forest Department valt. Een netwerk van milieuorganisaties gaat een petitie indienen bij de DNP met het verzoek het gebied onder haar juridisctie te brengen, zodat ze actie kan ondernemen.

Khao Yai is deel van het Dong Phayayen-Khao Yai Forest Complex dat door Unesco in 2005 is erkend als werelderfgoed. Het World Heritage Committee van Unesco dringt al jaren aan op de aanleg van corridors om het nationaal park te verbinden met nabijgelegen boscomplexen, zoals het 5,09 miljoen rai grote Phu Khiao-Nam Nao Forest Complex. Surapol zegt dat de corridor de genetisch bron van dieren in het gebied kan vergroten. En olifanten kunnen op andere plaatsen voedsel zoeken, waardoor conflicten met boeren verminderen, wier akkers worden geplunderd.

– Ik noemde eerder twee follow-ups maar zag over het hoofd dat er nog een derde is over de controversiële sloop van de handelspost in Phrae. Twee senaatscommissies hebben een petitie ingediend bij de NACC met het verzoek onderzoek te doen naar functionarissen die betrokken waren bij de sloop.

Senator Wanchai denkt zelfs dat de sloop een strafrechtelijk misdrijf kan zijn. Diverse partijen kunnen ter verantwoording worden geroepen: de DNP, het lokale forest conservation kantoor, de provincie Phrae, het lokale kantoor van het Fine Arts Department en de aannemer.

– Pagina 3 bevat vijf berichten, de virus tracker en de rubriek In Brief met vijf kortjes. Drie berichten kent u al: de ontkenning van Nukul over het ontsnappingsplan van Banyin, het verminderd gebruik van de 28 Thaise luchthavens en het vertrek van de gestrande Filipijnen.

– De pagina opent met een petitie van de vakbond van de MCOT waarin drie overheidsdiensten wordt gevraagd een onderzoek in te stellen naar het verzoek van haar president en bestuursvoorzitter om de helft van een compensatie ad 3,23 miljard baht aan een particulier bedrijf te verstrekken. Die compensatie heeft betrekking op het intrekken van het 2500-2690 MHz spectrum door MCOT. Daar ik de ballen verstand hiervan heb, mag u het zelf lezen op Union acts to block B1,6bn payout.

– Het tweede nieuwe bericht meldt dat de gemeentepolitie van Bangkok morgen drieduizend verkeersagenten inzet om het verkeer te regelen, wanneer de 437 gemeentescholen heropenen. Het schooljaar had op 16 mei moeten beginnen maar werd uitgesteld vanwege de coronavirus pandemie.

Agenten gaan er ook voor zorgen dat kinderen niet in schoolbussen achterblijven. De leerlingen krijgen een kaart die ze bij uitstappen inleveren. Voorts ziet de politie erop toe dat de preventie-eisen worden gevolgd zoals het dragen van een mondkapje en de beschikbaarheid van handsanitizers. De bussen moeten ook regelmatig worden gereinigd.

Adjunct-commissaris Jirasant zegt dat de politie de gemeente kan vragen om actie te ondernemen tegen busexploitanten die zich niet aan de regels houden, door hun bedrijf tijdelijk te sluiten. Ouders is gevraagd 30 tot 45 minuten extra uit te trekken voor het wegbrengen van hun kroost.

– Als laatste pagina 4 met drie berichten en een 4-koloms advertentie over bijna de gehele lengte van de pagina. De pagina opent met Grand plans for revamped bus service, zoals de kop luidt. Het openbaarvervoersbedrijf van Bangkok heeft het groene licht gekregen van het State Enterprise Policy Committee, een commissie die toeziet op verliesmakende overheidsbedrijven, voor zijn rehabilitatieplan.

Het voorziet in betere service en maakt busreizen aantrekkelijker voor mensen met een eigen auto. Wat het plan precies inhoudt, ga ik niet vertellen. Lees het eventueel zelf maar en klik op de kop.

– De Technology Crime Suppression Division heeft de arrestatie bekend gemaakt van een Indiase man (39) met een graad in computerwetenschap gisteren in een hotelkamer in Chiang Mai. Hij wordt ervan verdacht gewerkt te hebben voor een bende die creditcards skimt. De verdachte groeide op in Thailand en ging er ook naar de middelbare school. Hij verwierf zijn graad in India waar hij werkte en vriendschap sloot met bendeleden.

Zes maanden geleden keerde hij op instructie van de bende terug naar Thailand. Vanuit India verstrekte de bende hem gegevens die elektronisch waren gestolen van credicard houders, waaronder toeristen uit de VS en Canada. De Indiër bracht de gegevens over op valse creditcards waarmee hij inkopen deed in populaire toeristische provincies zoals Chiang Mai.

Volgens de creditcard bonnen kocht hij sieraden en andere spullen ad 400.000 baht, maar de politie vermoedt dat het om 30 miljoen baht kan gaan. Bij zijn arrestatie zijn een laptop, een card skimmer, een kaartlezer en bonnen in beslag genomen.

Enkele winkels werkten met de bende mee en kregen 55 procent van de verkoop, 40 procent ging naar de bende, de Indiër kreeg 5 procent. De man liep tegen de lamp omdat hij een winkel had benaderd met deze afspraak. Maar die seinde de politie in.

– Laatste bericht. Het Hof van Beroep heeft de doodstraf gehandhaafd voor voormalig parlementslid Nawat Tohcharoensuk voor Khon Kaen. Hij werd door een lagere rechtbank schuldig bevonden aan de moord op het toenmalige assistent-hoofd van de PAO (provincie) zeven jaar geleden. Hij moest ook de begrafeniskosten van 300.000 baht ophoesten. Het slachtoffer zou een affaire hebben gehad met zijn vrouw.

Nawat (53), eerder eigenaar van een bouwbedrijf, huurde vijf personen, waaronder twee voormalige politieagenten, voor de moord. Het slachtoffer werd voor zijn huis dood geschoten toen hij op weg ging naar zijn werk. Van de vijf hebben vier eerder de doodstraf gekregen, één is vrijgesproken.


 

Het nieuws in fotoberichten

A girl sells flowers in downtown Bangkok on Friday.

PRACHUAP KHIRI KHAN: A villager has been arrested for shooting to death a wild elephant in the Kui Buri National Park in Kui Buri district of this lower central province.

Rakpong Boonyoi, chief of the Kui Buri National Park, said the incident occurred on Saturday while park rangers were driving the wild elephant out of a rubber plantation back into the forest.

Hearing a gunshot, the rangers rushed to the plantation and found the elephant lying dead in a ditch. Narong Arapakdi, 49, a villager of Moo 7 in tambon Hat Kham, was nearby, holding a shotgun. Mr Narong admitted to shooting the pachyderm. He said he acted in self-defence after encountering the wild elephant at close range.

Srieam Anusorn School in Bang Na district (Bangkok) prepares for the new semester which will begin on Wednesday.

People attend the Pope’s weekly Angelus prayer at St. Peter’s Square in The Vatican, on Sunday as the city-state eases its lockdown aimed at curbing the spread of the Covid-19 infection.

People wear face masks and observe social distancing as they queue up at a check-in counter at Suvarnabhumi airport.

A student passes through the inspection gate on the first day of the reopening of the International Pioneers School in Bangkok on June 16, 2020, following its temporary closure.


 

Nieuws van de website 28-29 juni

• Voor de tweede achtereenvolgende dag bleef zondag het aantal besmettingen constant op 3.162. Nieuwe doden zijn evenmin gemeld, dus dat aantal blijft op 58 staan, en de afgelopen 34 dagen zijn geen binnenlandse besmettingen geconstateerd.
Niettemin waarschuwt hoofd Sophon van de Communicable Disease Division dat de mensen zich strikt dienen te beschermen tegen een mogelijke infectie door het dragen van een mondkapje, regelmatig de handen te wassen en afstand tot anderen te bewaren.
Het CCSA zegt dat Thai in groten getale blijven terugkeren uit het buitenland; ze worden allemaal de eerste veertien dagen in quarantaine geplaatst en getest op het virus, soms tweemaal. Op zondag arriveren landgenoten uit Bahrein, Zuid-Afrika, Nederland, Singapore en Australië; op maandag uit Koeweit, Zuid Korea en de VS.
Update maandag: Zeven nieuwe besmettingen, geen nieuwe doden. Allen waren uit India en de VS teruggekeerde Thai in quarantaine.
• De politie heeft in Nakhon Phanom twee mannen (29 en 45, beiden uit het district Tha Uthen), aangehouden op verdenking van drugssmokkel. Het tweetal is lang gevolgd alvorens de politie zaterdagavond toesloeg, maar toen was het ook bingo. Ze waren in het bezit van 42.000 methamphetamine pillen en 100 gram crystal meth. Tevens zijn diverse gouden halskettingen onderschept, 500.000 baht in contant geld en een grondakte voor 29 rai.
De 45-jarige man was een visser op de Mekong die met zijn long-tail boot de drugs uit Laos naar de andere man, een belangrijke drugsdealer in Nakhon Phanom, bracht. Per leverantie kreeg hij 50.000 baht. De politie probeert de financiële routes van het tweetal te traceren, wat tot de arrestatie van meer verdachten kan leiden.
• De politie in Nakhon Ratchasima heeft een man (37) gearresteerd die verdacht wordt van de moord op een ander en de ernstige verwonding van een tweede man wegens een conflict over drugs, zo vermoedt de politie. Alle drie zijn bekenden van de politie.
De dode man (25) werd gevonden achter het stuur van een gecrashte pickup truck toen politie, hulpverleners en een arts zaterdagnacht op weg waren naar het huis waar de gewonde man werd aangetroffen. Hij was in zijn knie en gezicht geschoten en is opgenomen in het Khong ziekenhuis.
• Isan Poll. Uit een onderzoek van de Khon Kaen universiteit naar opinies over de komende lokale verkiezingen in de Isaan blijkt dat een meerderheid van de respondenten oppositiepartij Pheu Thai steunt, aldus assistent hoogleraar Suthin, die de peiling leidde. Ondervraagd werd een niet bekend gemaakt aantal personen in 20 noordoostelijke provincies.
Pheu Thai werd door 54,1 procent genoemd, gevolgd door regeringspartij Palang Pracharath (21 pct), Move Forward (12 pct, de voortzetting van Future Forward), Bhumjaithai (9 pct) en 3,7 procent noemde andere partijen.
Gevraagd wat de beste tijd is om lokale verkiezingen te houden, die al sinds de militaire coup van mei 2014 niet zijn gehouden, zeiden de meesten tussen januari en maart volgend jaar. Gevraagd wat de belangrijkste criteria zijn om een bepaalde kandidaat te kiezen, noemden ze de partij, hun beleid en individuele achtergrond.
• Nog een opiniepeiling, de Nida Poll van het National Institute of Development Administration.
Een meerderheid van de 2.517 respondenten (44,06 pct), gevraagd wie ze zouden steunen als premier wanneer er vandaag verkiezingen worden gehouden, zei dat er geen geschikte kandidaten zijn. Van de rest zei 25,47 procent dat ze Prayut steunen omdat hij eerlijk en recht door zee is en ’s lands bestuur goed heeft gevoerd, dus moet hij op zijn post blijven.
Mevrouw Sudarat Keyurapan (Pheu Thai) is goed genoeg voor 8,07 procent, voormalig premier Abhisit Vejjajiva 0,95 procent.
Gevraagd welke partij ze momenteel steunen zei 32,38 procent van de respondenten geen enkele partij, gevolgd door Pheu Thai (20,7 pct), Palang Pracharath (15,73 pct) en Move Forward (13,47 pct).
Vergeleken met een peiling eind december 2019 is de steun voor de regeringspartijen teruggelopen en voor de oppositiepartijen licht gestegen.
• De derde peiling, de Suan Dusit Poll van de Suan Dusit Rajabhat University, informeerde naar de zorgen van 1.253 respondenten nu op 1 juli het nieuwe schooljaar begint. Het zal u niet verbazen dat de meesten zich zorgen maken over maatregelen om de kinderen te beschermen tegen Covid-19. Vaak denk ik over opiniepeilingen: wat hep-je eran? Het zou toch van de gekke zijn als de meesten zich geen zorgen maken. Uiteraard werd ook gevraagd wat scholen voor maatregelen dienden te nemen, maar hiervoor geldt hetzelfde.
Maurice de Hond zou daarop antwoorden: ventileren, ventileren, ventileren, want daar kan het virus slecht tegen. Dan kunnen zelfs het mondkapje en schermen op tafeltjes tussen leerlingen achterwege blijven. Maar ja, het oog wil ook wat. Zie de foto van de Srieam Anusorn school in Het nieuws in fotoberichten.
• Het aantal besmettingen wereldwijd is zondag toegenomen tot meer dan 10 miljoen. In slechts zes dagen werden 1 miljoen nieuwe besmettingen geregistreerd, aldus een telling van AFP, terwijl landen zijn begonnen lockdowns te versoepelen die hun economie hebben verwoest en miljoenen werkloos gemaakt. Het dodental nadert intussen de 500.000. Gevreesd wordt voor een volledige tweede golf.
In de VS, het hardst getroffen land ter wereld, is het aantal besmettingen gestegen tot boven de 2,5 miljoen. Pogingen om de economie weer op gang te brengen worden gehinderd door een scherpe toename in infecties in staten als Florida. Ook in andere delen van de wereld waar activiteiten zijn hervat, neemt het aantal besmettingen toe; Europa telt er nu ruim 2,6 miljoen.
China heeft een lockdown ingesteld voor bijna 1 miljoen bewoners in een provincie rond Beijing. Een gemeentefunctionaris noemt de situatie ‘ernstig en gecompliceerd’. Hij waarschuwt dat de gemeente dient door te gaan de verspreiding van het virus te traceren. Meer weten? Lees: Global infections top 10 million: Virus update.

Besmettingen wereldwijd ˃10 miljoen, doden ˃500.000

29 juni – ‘t Was al voorspeld en het is ook gebeurd: het aantal besmettingen wereldwijd is gisteren met 169.183 besmettingen toegenomen tot meer dan 10 miljoen, om precies te zijn naar het duizelingwekkende aantal van 10.111.640. Het aantal doden heeft ook een grens gepasseerd en bedraagt nu 501.874 (plus 4.156).

De enige pluspunten bij de landen die ik volg in de virus tracker, zijn de nul nieuwe besmettingen in Thailand, 2 nieuwe doden in Nederland (naar 6.105) en 1 nieuwe dode in België (naar 9.732). In de posities van de vier landen is geen wijziging gekomen. België staat onveranderd op 25, Nederland op 30, Thailand op 95 en China op 22.

De VS blijven teleurstellen met 43.814 nieuwe besmettingen naar 2.596.770 en 512 nieuwe doden naar 128.152. Het aantal herstelde patiënten is er gestegen met 12.791 naar 1.081.494.

De toptien is ongewijzigd. Brazilië (op plaats 2) meldt 1.315.941 besmettingen en 57.103 doden. Engeland staat op de vijfde plaats met 310.250 besmettingen (na Rusland en India), maar qua aantal doden op de derde plaats met 43.514 doden.

Van de 50 toplanden telt Singapore het minst aantal doden: 26, gevolgd door Bahrein (78), Qatar (110) en Oman (159). Ter vergelijking: Thailand meldt al weken 58 doden.

Government spokeswoman and Palang Pracharath treasure Narumon Pinyosinwat draws attention after the party secretary-general said she would lead the party’s economic team.

Keuze Narumon wekt ontzetting

29 juni – Opgetrokken wenkbrauwen over de benoeming van regeringswoordvoerder Narumon tot hoofd van het economisch team van regeringspartij Palang Pracharath. De nieuw gekozen secretaris-generaal Anucha maakte dat bekend, nadat ze tijdens de algemene ledenvergadering van zaterdag was benoemd tot penningmeester.

Bangkok Post vindt het belangrijk genoeg om de krant ermee te openen want Anucha’s mededeling voedt speculaties dat haar nieuwe team de huidige regerings economische lineup, die onder leiding staat van vice-premier Somkid, gaat vervangen.

Het vooruitzicht dat Narumon, voormalig lector en staatssecretaris van Financiën in de vorige regering Prayut, economische zaken gaat overnemen in het kielzog van de Covid-19 pandemie heeft velen met stomheid geslagen, meent de krant te weten. Diverse waarnemers zeggen dat ze een sterkere persoon hadden verwacht die de ziekelijke economie kan genezen.

Politicoloog Yuttaporn van de Sukhothai Thammathirat Open University is sceptisch dat Narumon ondanks haar ervaring als staatssecretaris de vereiste expertise heeft. Voor de Covid-19 uitbraak waren de economische problemen al heftig, dus de regering dient de reshuffle van het kabinet uit te stellen totdat ze het juiste team heeft.

Anucha verdedigt zijn keuze: ‘Ze heeft het kaliber. Ze is een professor en ze heeft de baan niet eenvoudigweg gekregen omdat ze geluk heeft.’

Narumon zelf ontkent dat ze hoofd van het economisch team van de regering wordt. Ze zegt slechts het team van de partij te leiden. ‘Dat gerucht is niet waar. Je moet maar eens opnieuw luisteren naar het interview met de secretaris-generaal.’

Ja, beste mensen, wat kan ik genieten van al dit politiek geneuzel. Narumon heeft nog niets gedaan of de poten onder haar stoel worden al weggezaagd. Meer weten? Lees: Narumon pick spurs dismay.

Sean Buranahiran krijgt nog meer kritiek

29 juni – De populaire social media influencer Sean Buranahiran, die vorige week zijn fans ergerde door vice-premier Prawit ‘kind of sweet’ (schattig) te noemen, ligt opnieuw onder vuur. Hij wordt ervan beschuldigd donaties ad ruim 875.000 baht die hij heeft geworven voor een project ter bescherming tegen bosbranden in Chiang Mai verkwist te hebben.

In reactie op de beschuldigingen heeft hij details van de uitgaven tussen 30 maart en 1 mei gepubliceerd, maar de eeuwige lastpak Srisuwan Janya blijft hem op zijn nek zitten en zegt dat Sean 245.516 baht van de 875.741 baht slecht besteed heeft en dringt aan op een onderzoek.

De zelf benoemde secretaris-generaal van de door hem opgerichte Association for the Protection of the Constitution heeft een petitie ingediend bij het Department of Provincial Administration met het verzoek na te gaan of het project wettelijk in de haak is. Hij verwijst naar de Collection Act 1944 die eisen stelt aan geldinzamelingsacties.

Sean schreef zaterdag op Facebook dat het door Srisuwan genoemde bedrag was besteed aan de productie van twee videoclips door een professioneel mediateam, bedoeld om bewustzijn te kweken van de ernst van de bosbranden en er bij meer experts op aan te dringen om te helpen de branden te beteugelen.

De clips zijn geplaatst op zijn Facebook pagina, Instagram en YouTube accounts. Ze hebben positieve reacties opgeleverd van beleidsmakers en jonge mensen, aldus Sean.

Hij zegt de afgelopen vier jaar uit zijn eigen geld ‘inspiring content’ te hebben geproduceerd en zal doorgaan campagne te voeren voor publieke deelname bij het bestrijden van de branden, zelfs nadat het project is geëindigd.

Directeur-generaal Thanakom van het Department of Provincial Administration zegt de petitie van Srisuwan nog niet gezien te hebben. Het departement is van plan de wet van 1944 te wijzigen, want die is behoorlijk verouderd. Meer weten? Klik hier.

Travel bubble plan is ‘vragen om trouble

19 juni – De regering vraagt om moeilijkheden als ze de travel bubbles goedkeurt en medisch toerisme te snel her-introduceert, waarschuwt Thira Woratanarat, een epidemioloog aan de Chulalongkorn universiteit. Op zijn Facebook pagina schrijft hij dat de regering ‘uiterst voorzichtig’ dient te zijn wanneer ze overweegt het land te heropenen nu de Covid-19 pandemie vele delen van de wereld teistert.

Niet alleen wijst hij op de wereldwijde cijfers van meer dan 10 miljoen besmettingen en meer dan 500.000 doden, maar ook op de cijfers in India dat binnen een week Rusland kan inhalen. India telde gisteren 529.577 besmettingen en Rusland 627.646. Andere landen, waar de pandemie was bedwongen, zoals China, Japan, Zuid-Korea, Nieuw Zeeland en Australië, hebben recent te maken gehad met een toename aan besmettingen.

Hij zegt: ‘Dus praten over travel bubble overeenkomsten en het verwelkomen van buitenlandse patiënten onder medisch en wellness toerisme om inkomsten te genereren, is vragen om trouble. Zelfs met de laatste fase 5 van lockdown versoepelingen, die voorziet in de heropening van scholen, pubs en massagesalons op woensdag, duurt het vier weken van controle om te zien of deze plaatsen nieuwe besmettingen produceren.’

IATA: quarantaine eis schrikt toeristen af

29 juni – Een tweede bericht op de voorpagina dat hier wonderwel op aansluit, zegt dat de International Air Transport Association (IATA) er bij regeringen op aandringt quarantaine maatregelen te vermijden wanneer ze hun economieën heropenen.

Reizigers dwingen bij aankomst in quarantaine te gaan, houdt landen in isolatie en de reis- en toerismeindustrie in lockdown, zegt de vereniging die 290 luchtvaartmaatschappijen vertegenwoordigt en 82 procent van het wereldluchtvaartverkeer.

IATA’s directeur-generaal en CEO Alexandre de Juniac zegt: ‘Wij stellen een framework voor met lagen van bescherming om te voorkomen dat zieke mensen reizen en vermindering van besmetting risico’s indien een reiziger na aankomst merkt dat hij geïnfecteerd is.’

Verplichte quarantaine weerhoudt mensen om te reizen; in een recente peiling zei 83 procent van de respondenten zelfs niet te overwegen om hun koffers te pakken, wanneer quarantaine op de plaats van bestemming verplicht is, aldus De Juniac.

Uit een analyse van trends tijdens de lockdown periode blijkt dat het toerisme naar landen met quarantaine met meer dan 90 procent is ingezakt – ongeveer evenveel als in landen die aankomsten uit het buitenland volledig hebben verboden. Meer weten? Lees: IATA urges rethink over quarantine for tourists.

Kort Nieuws maandag 29 juni

– Evenals gisteren geen BP in vogelvlucht, want twee van de vier binnenland pagina’s van het eerste katern openen met nieuws onderwerpen en twee met lange achtergrondverhalen. Bovendien snoepen twee advertenties van een halve pagina een hele pagina van de redactionele ruimte af. Het aantal nieuwberichten en -verhalen inclusief de twee achtergrondverhalen, bedraagt elf, de rubriek In Brief bestaat uit vijf kortjes.

Op pagina 2, een halve pagina, een interview met de ambassadeur van Israël Meir Shlomo. De intro zegt dat nauwere banden tussen Israëliers en Thais een dieper begrip van de geschiedenis vereisen. In het Uitgelicht citaat zegt Shlomo: ‘Go with the flow.Don’t try to push anything. Don’t worry. This is Thailand.’ Met dat laatste zal hij wel niet de uitdrukking TIT (This is Thailand) hebben bedoeld, want die wijst op geheel iets anders. Dat hoef ik toch niet verder toe te lichten?

Verder op de 2 alleen nog een 1-koloms bericht over een groep op Facebook die zich Farangs Stranded Abroad Due to Lockdown in Thailand noemt. Buitenlanders wisselen er informatie uit en helpen elkaar bij pogingen om terug te keren naar Thailand.  Sinds midden mei is de groep uitgedijd tot 2.700 leden.

– Pagina 3 opent met het bericht dat Sean Buranahiran meer flak (letterlijk luchtafweergeschut, in dit verband kritiek) krijgt. De pagina bevat verder de rubriek In Brief, de virus tracker en drie berichten, waarvan één piepklein.

Het grootste bericht meldt dat Japan, gedreven door een tekort aan vakbekwame werkers, baankansen in veertien sectoren aan buitenlandse werkers aanbiedt, inclusief uit Thailand. Prioriteit krijgen Thaise werkers die in Japan een beroepstraining van drie tot vijf jaar hebben gevolgd op basis van een eerdere samenwerkingsovereenkomst tussen Japan en Thailand. Meer weten? Klik hier.

Een tweede bericht is een follow-up over de olifant in Prachuap Khiri Khan of beter gezegd over de geërgerde boer (29) die de jumbo doodschoot op zijn rubberplantage. De man is gearresteerd. Het Kui Buri National Park kantoor zegt dat in één maand vier in het wild levende olifanten naar de olifantenhemel (of -hel?) zijn verhuisd.

De boer heeft verklaard dat hij vaak last heeft van zwervende olifanten op zijn boerderij. Hij zegt uit zelfverdediging te hebben geschoten. De jumbo (10 jaar, gewicht 2 ton) werd geraakt in zijn oor. In de bossen van Kui Buri leven ruim driehonderd olifanten.

Het piepkleine berichtje meldt dat het paspoortkantoor van het IB aan de Chaeng Watthana Road tijdelijk dicht gaat voor onderhoud en upgrades van de systemen. Alleen van belang voor Thai die een (nieuw) paspoort nodig hebben.

– Als laatste pagina 4 die evenals gisteren een advertentie ter lengte van bijna de gehele pagina over vier kolommen bevat. Dus blijven twee kolommen over voor een achtergrondverhaal over abortus. Velen weten niet dat veilige abortus een optie is, schrijft de auteur. In het Uitgelicht citaat zegt een onderwijzeres die ongewenst zwanger is: ‘I’m depressed… I never understood why some women wanted to get an abortion. Now I do.’


 

Het nieuws in fotoberichten

Dream World amusement park in Pathum Thani province checks its readiness on Friday before opening its doors to visitors on Saturday.

Travelers wheel luggage in the baggage reclaim hall as Deutsche Lufthansa AG and airport operator Fraport AG showcase new coronavirus safety measures at Frankfurt Airport in Frankfurt, Germany.

The European Union is expected to welcome travellers from Thailand but bar those from the United States and other high-risk countries after the bloc’s external borders reopen on July 1, diplomatic sources say.

The list of 15 countries from which travel will be allowed because they have a low coronavirus risk is subject to approval later on Saturday. It is expected that the EU will want travel agreements with any of the countries it approves to be reciprocal. Many details remain to be negotiated, so no one is expected to be booking flights anytime soon.

In addition to the US, other high-risk countries from which non-essential travel will be banned include Russia and Brazil.

CHIANG MAI: Forest runoff, triggered by hours of heavy rain overnight, washed away sections of a road and a bridge under construction on the Chiang Mai-Chiang Rai Road in Doi Saket district, forcing drivers to find alternate routes.

An information post was set up at the entrance to the Mae Kuang Udom Thara dam where police and volunteers advised motorists travelling from Chiang Mai to use alternate routes to via Phrao in Chiang Mai and Wiang Pia Pao district in Chiang Rai.

Chiang Mai governor Charoenrit Sa-nguansat said he has asked the Highway Department and its contractor to accelerate repairs to the damaged road sections.

SURAT THANI: Cockle farmers have headed out to sea to guard their territory following the death of a colleague from heart failure after a dispute with fishermen harvesting shellfish from an area to which he had laid claim.

Owners of the cockle farms on Saturday deployed about 100 longtailed boats to guard their farms in Bandon Bay, part of Phunphin district in the southern province.

Outside the bamboo fences surrounding the farms, a group of 300 fishermen in 200 boats were waiting to collect cockles, or hoi kraeng, also known as blood clams, in the sea.

The standoff prompted the navy, whose commander only a few days ago declared the “cockle wars” nearly over, to send patrol boats to the area to observe the situation.

On Friday, Surat Khotcharat, 61, was in his boat along with a group of other cockle farmers who were seeking to keep fishermen out of his 80-rai compound. He had invested more than 3 million baht in the operation and was breeding cockles for sale.

Surat and his colleagues got involved in a heated quarrel with the fishermen, and he suddenly collapsed and died of heart failure in his boat.

Gen Prawit Wongsuwon, who did not attend the PPRP meeting at Impact Muang Thong Thani, thanks his supporters onscreen after they elected him as leader on Saturday.


 

Nieuws van de website 27-28 juni

• De updates over het aantal nieuwe besmettingen worden steeds korter en niet meer wordt elke keer gemeld wie van de twee woordvoerders, Taweesilp of Panprapa, ze bekend maakte. Zaterdag meldde het CCSA nul nieuwe besmettingen en nul nieuwe doden, waardoor het totaal aantal besmettingen op 3.162 blijft staan en het aantal doden op 58 sinds januari.
Er waren ook geen besmettingen in het binnenland en bij Thai die in quarantaine waren. Dertien personen zijn volledig hersteld en zijn ontslagen uit een ziekenhuis. Het aantal herstelde patiënten bedraagt nu 3.053, 51 personen worden nog behandeld.
Bangkok en Nonthaburi telden de meeste patiënten (1.760), gevolgd door het Zuiden (744), Central Plains (452), Noordoosten (111) en Noorden (95). Wereldwijd steeg het aantal besmettingen naar 9.904.963. Verwacht wordt dat volgende week de 10-miljoen grens wordt overschreden. Het aantal doden bedraagt 496.866. Thailand staat op de 95e plaats van 211 getroffen landen.
• De politie in Kanchanaburi heeft zaterdag nog eens twee jongemannen (21 en 18) aangehouden op verdenking van de aanranding en de dood van een minderjarig meisje op 17 juni.
Hun aanhouding volgde op de aanhouding van een 22-jarige man die beschuldigd wordt van verkrachting en het bezit van illegale drugs. De provinciale rechtbank heeft het verzoek van zijn familie om vrijlating op borgtocht afgewezen.
Het lichaam van het meisje is gevonden voor het huis van een familielid van hem. De politie vond bloedsporen uit haar mond en neus. Het wachten is op de resultaten van forensische tests om de doodsoorzaak vast te stellen. De ouders van het meisje vermoeden dat ze gedrogeerd kan zijn. De politie meent dat vijf personen bij het incident betrokken waren.

Virus tracker: China ingehaald door Colombia

28 juni – Twee mutaties op de virus tracker zijn de enige opvallende veranderingen in het dagelijks overzicht van de 50 landen (plus 1) met de meeste besmettingen ter wereld. Thailand schuift op van 93 naar 95 en China van 21 naar 22. Het land waar het allemaal op een markt in Wuhan begon, is ingehaald door Colombia dat 959 meer besmettingen meldt.

Intussen rukt de wereld op naar 10 miljoen besmettingen – morgen kan die grens worden gepasseerd. Vandaag bedraagt het aantal nog 9.942.457, 204.082 meer dan een dag eerder. Het aantal doden nadert de 500.000-grens want bedraagt nu 497.718, 5.328 meer dan een dag eerder. Ik noem gelijk maar de twee andere gegevens: Aantal ernstig zieken plus 274 naar 57.711 en aantal herstelde patiënten plus 116.309 naar 5.387.650.

Thailand meldt mooie cijfers: nul nieuwe besmettingen en 13 nieuwe herstelde patiënten. Nederland op plaats 30 doet het ook niet verkeerd met 91 nieuwe besmettingen naar 50.005 en 3 (!) nieuwe doden naar 6.103. België op plaats 25 meldt 199 nieuwe besmettingen naar 61.106, 5 (!) nieuwe doden naar 9.731 en 28 nieuwe herstelde patiënten naar 16.918.

De VS tonen weinig tekenen van verbetering. Het aantal besmettingen is met 48.280 toegenomen naar 2.552.956, het aantal doden met 855 naar 127.640 en het aantal herstelde patiënten met 16.314 naar 1.068.703. Brazilië is een ‘goede’ tweede op de tracker met 1.280.054 besmettingen, 56.109 doden en 697.526 herstelde patiënten.

Specialists try to piece together a decorative part of the 131-year-old Bombay Burmah house in Phrae after the uproar caused by its demolition.

FAD puzzelt met restanten handelspost Phrae

28 juni – Het Fine Arts Department (FAD) doet er alles aan het gesloopte kantoor van Bombay Burmah Trading Company in de provincie Phrae te herbouwen [dat nu weer 131 jaar oud is en een handelspost wordt genoemd].

Het departement heeft een blueprint gemaakt, de restanten zijn gelabeld en genummerd en vastgelegd is wat ontbreekt. Experts verzamelen oude documenten met de maten van de onderdelen van het pand en ze gebruiken foto’s. Het overgebleven teakhout wordt op een veilige plaats bewaard.

Het gebied om het gebouw is off-limit verklaard om souvenirjagers weg te houden. Er zou ook al teakhout verdonkeremaand zijn en verkocht aan een lokale houthandelaar, maar die ontkent dat en heeft bewijs geleverd dat zijn voorraad uit veilingen komt.

Wat mij betreft is dit bericht het belangrijkste nieuws van vandaag en niet de opening van de krant. Het gaat vergezeld van een foto, waarop FAD-medewerkers proberen een decoratief onderdeel in elkaar te passen.

Hopelijk gaat het allemaal lukken, want het was een juweeltje, het kantoor van het bedrijf dat in 1889 een houtkap concessie kreeg. Het staat in het Chetawan Arboretum en is gesloopt om plaats te maken voor een voorlichtingscentrum over bosbeheer. De sloop riep eerder deze maand een stormvloed van protesten op, waarvoor de autoriteiten – het moet gezegd worden – niet doof zijn gebleken.

Welke barbertjes moeten hangen, komen we misschien nog te weten. Het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation heeft een onderzoekspanel gevormd. Minister Varawut (Milieu) heeft beloofd disciplinaire actie te nemen tegen functionarissen die in de fout zijn gegaan.

Opening krant kan me gestolen worden

28 juni – Bangkok Post opent vandaag met de verkiezing van vice-premier Prawit tot partijleider van leidend regeringspartij Palang Pracharath. De krant heeft het grootste corps uit de letterkast gehaald [figuurlijk gesproken dan, want kranten worden al lang niet meer in lood gezet] en kopt in vette kapitalen PRAWIT LEAVES THE SHADE met als onderkop: Deputy prime minister takes helm of PPRP after working behind the scenes.

Prawit, de man van de horlogeverzameling die hij ‘vergat’ op te geven in de verplichte vermogensopgave aan de NACC, knort in het Uitgelichte citaat: ‘Our party is young but we can build trust among the public. I am ready to work for the party and bring you stability, confidence and unity.’

De gehele voorpagina is gewijd aan de verkiezing van Prawit en een nieuw partijbestuur. De opening is een analyse, het tweede artikel een nieuwsverhaal met een waslijst van gekozen bestuursleden. Meer weten? Klik op de kop en op de kop van het nieuwsverhaal: Coalition-leader elects new chief as old guard ousted.

Kort Nieuws zondag 28 juni

– BP in vogelvlucht sla ik vandaag maar eens over, want de voorpagina en opening pagina 3, herbouw handelspost, kent u nu al. Van de 3 gaat trouwens nog een kwart pagina advertentie af, evenals van pagina 2. Die pagina opent met een bericht over online shoppen (winkelen), waarmee veel mis schijnt te zijn.

De website van het Electronic Transactions Development Agency, een onderdeel van het ministerie van Digital Economy and Society, heeft dit jaar via de hotline 1212 al 4.000 klachten ontvangen. Dat is bekend gemaakt op het seminar Consumers Unite to Fight Online Scam. Door wie vermeldt het artikel niet, ook ontbreekt wanneer het seminar werd gehouden.

De klachten hadden betrekking op wel betaalde maar niet ontvangen goederen, overdreven advertenties, ontvangst van ondeugdelijke goederen en achterwege blijven van compensatie door verkopers. Ook wordt soms wordt privé informatie ontfutseld aan kopers.

Een slachtoffer dat 3.400 baht had betaald voor een rubber matras vertelde dat hij niets had ontvangen. Hij ontdekte dat de verkoper, die zeven Facebook pagina’s gebruikte om ze te verkopen, vijfduizend personen had gedupeerd, een winst van 1,8 miljoen baht in zijn zak stekend.

Hij zegt: ‘Elk slachtoffer verloor niet al te veel geld. Ze willen niet telkens naar een politiebureau gaan dus veel slachtoffers laten het erbij zitten. Maar de waarde opgeteld is veel, dus we moeten actie ondernemen zodat zwendelende verkopers worden gestraft.’

Er komen nog andere gedupeerden aan het woord, hetgeen een aanbeveling zou moeten zijn om af te zien van inkopen doen via internet. Door de toename van die verkopen is de vervoersbehoefte trouwens enorm toegenomen, wat zorgt voor extra luchtverontreiniging. Ik vermoed dat ook arbeidsplaatsen verloren gaan, wanneer meer en meer verkopen digitaal plaatsvinden. En zeg nou zelf: er is toch niets leukers dan in een winkel iets kopen en ter plaatse passen?

Afijn lees het maar in Fresh bid to protect online consumers. Met die poging wordt gedoeld op een groep organisaties, die heeft opgeroepen een centrum te vormen ter bescherming van online consumenten.

Vorig jaar hebben die organisaties al een Memorandum of Understanding getekend over consumentenbescherming met als voorbeeld de Lemon Law in de VS. Dat centrum zou voor de nodige coördinatie moeten zorgen tussen organisaties die verantwoordelijk zijn voor het opsporen van misstanden. Maar blijkbaar is er nog niets gebeurd met het MoU want het bericht rept er verder niet over.

Lemon law
Citroenwetten zijn Amerikaanse staatswetten die kopers van auto’s en andere consumptiegoederen een remedie bieden ter compensatie van producten die herhaaldelijk niet voldoen aan kwaliteits- en prestatienormen. (Bron: Wikipedia)

– Verder op de 2 drie berichten, waarvan de overstromingen in het Noorden al genoemd zijn in Het nieuws in fotoberichten, en het bericht over de voortvluchtige Boss in de fotorubriek van gisteren. Het krantenbericht heeft vandaag een iets andere invalshoek: De druk op de politie neemt toe [van wie?’] om Red Bull erfgenaam Vorayuth op te sporen.

Woordvoerder Prayut van het kantoor van de procureur generaal (OAG) zegt dat het OAG hem niet kan laten uitwijzen zolang zijn verblijfplaats in het buitenland onbekend is. Wanneer die bekend is, gaat het OAG na of het land een uitwijzingsverdrag met Thailand heeft. Indien dat niet het geval is, wordt een diplomatieke benadering gekozen, zegt hij.

– Nieuw op de 2 is het bericht waarin het Pollution Control Department verwacht dat de seizoens haze (mist, smog) in het zuidelijk deel van het land dit jaar erger is als gevolg van de droogte in buurlanden. Het ministerie van Milieu heeft diensten opgeroepen maatregelen te treffen om de schade te beperken. Enkele ministeries, het leger en lokale bestuursorganen vergaderden gisteren in Nakhon Si Thammarat over gewenste maatregelen.

– Als laatste pagina 3 met twee artikelen, de rubriek In Brief met vijf kortjes en de virus tracker plus een advertentie van een kwart pagina. De pagina opent met wat ik het belangrijkste nieuws van de dag vind: de herbouw van de handelspost in Phrae.

Het tweede bericht meldt dat het leger van staatssecretaris Chaichan (Defensie) de opdracht heeft gekregen voorbereidingen te treffen voor de volgende fase van lockdown versoepelingen die op 1 juli ingaat. Het leger moet de regering helpen de verspreiding van het coronavirus te beheersen, zodat een tweede golf besmettingen wordt voorkomen, zegt legerwoordvoerder Kongcheep.

Ook gaat het leger scholen assisteren, die woensdag heropenen. Het moet erop toezien dat de regels van het ministerie van Volksgezondheid worden gevolgd, zoals social distancing, afstand tussen leerlingen en nog meer ongein.

– Als laatste noem ik één kortje. De UDD-leiders die gedetineerd zijn nadat het hooggerechtshof hun beroep heeft afgewezen, mogen de komende veertien dagen geen bezoek ontvangen omdat ze in quarantaine gaan. Alleen hun advocaat mag hen bezoeken in de Bangkok Remand Prison.


 

Het nieuws in fotoberichten

Visitors pose for photos at the entrance of Khao Yai National Park in Nakhon Ratchasima province on Thursday, when four new Covid-19 cases were detected.

Nattawut Saikuar, in red, and Veerakarn Musikapong, right, leave the Criminal Court to begin serving their sentences in Bangkok Remand Prison, on Friday.

The Supreme Court has upheld the prison sentences given to leaders of the United Front for Democracy against Dictatorship (UDD), including a former deputy commerce and agriculture minister, over a violent protest 13 years ago outside the residence of late Privy Council president Prem Tinsulanonda.

The court confirmed the Appeal Court’s sentencing of two years and eight months each for red-shirt movement leaders Veerakarn Musikapong, Nattawut Saikuar, Vipoothalaeng Pattanapoomthai and Weng Tojirakarn, and Nopparut Worachitwutthikul, leader of the 2006 White Pigeon group, for the protest outside Prem’s residence on July 22, 2007. Nattawut was deputy commerce and agriculture minister in the Yingluck Shinawatra government from 2012 to 2014.

The Supreme Court rejected their petition for light punishment and a suspended jail term, saying that causing national unrest was a serious matter.

Vorayuth Yoovidhya’s collision-damaged black Ferrari at the family home on Sukhumvit Soi 53 after the fatal accident in September 2012.

The National Anti-Corruption Commission has found police guilty of mild dereliction of duty in their lenient handling of the fatal hit-and-run case against fugitive Red Bull heir Vorayuth Yoovidhya.

Mr Vorayuth, who has been seen at public sporting events and elsewhere overseas, is accused of being behind the wheel when his Ferrari hit and killed a motorcycle policeman in the early morning of Sept 3, 2012 on Sukhumvit Road in Bangkok.

An NACC investigation found intention to exempt Mr Vorayuth, now aged 35, from prosecution on charges of drug abuse and speeding. Forensic police concluded he was driving at 177 kilometres per hour.

Meer weten? Lees mijn pagina De zaak Vorayudh

Ronnarong Kaewphet, head of a justice-seeking advocacy network, accompanies the family of the murdered boxer to seek help from the Crime Suppression Division, asking that they find the real killer – not the 14-year-old scapegoat suspect.

The family of a retired boxer shot dead in Surat Thani has asked Crime Suppression Division police to find the real killer, saying the 14-year-old boy suspect is a scapegoat.

Ronnarong Kaewphet, head of an advocacy network for justice, on Friday accompanied the family of Opas Chukhong to CSD headquarters in Bangkok.

Opas, 47, a retired boxer who fought at Om Noi stadium as “ Rungsaklek Sitkhusak’’, was shot dead on the night of May 29 in Surat Thani province. Three days later, a 14-year-old boy, the widow’s nephew, turned himself in at Chaiya district police station, Mr Ronnarong said.

A pistol said to be used for the attack was found three days later. However, he was yet to be convinced it was the murder weapon, Mr Ronnarong said.

A woman takes a free boxed meal at Lan Jarumaung area in Pathumwan district, Bangkok, on April 28. The food was donated by people to those affected by Covid-19. They could take one box each.

The Finance Ministry has instructed state-owned banks to provide free lunch boxes to people affected by the Covid-19 pandemic.

Finance Minister Uttama Savanayana said on Friday the government was trying to get the economy moving again, but nobody knew for sure when the pandemic would end.

The free meals to be offered by branches of state banks across the country would be just one more measure to assist people hurt by the spread of the coronavirus, Mr Uttama said.

The regional budget airline NokScoot is shutting down, saying it cannot recover from the impact of the coronavirus outbreak.

The carrier said its board of directors decided on Friday to liquidate the airline, with the decision to be announced in a general meeting of shareholders to be held in two weeks.

The decision will leave 450 staff members unemployed, save for some who will work on the liquidation process. The company promised to pay them full benefits in accordance with Thai law.

NokScoot was established in 2014 as a joint venture between Singapore-based Scoot and SET-listed Nok Airlines Plc. Nok, a domestic budget carrier established in 2004, holds 51% of the shares and Scoot, a Singapore Airlines subsidiary, holds the remaining 49%. Thai Airways International, now under bankruptcy protection, holds a 13.28% shareholding in Nok Airlines.

Thai narcotics officials arrange bags of methamphetamine pills during the 50th Destruction of Confiscated Narcotics ceremony in Ayutthaya province, Thailand, June 26, 2020.


 

Nieuws van de website 26-27 juni

Video: Sky park over Chao Phraya. Bangkok residents can now proudly say they have an elevated garden overlooking the Chao Phraya River after architects transformed a portion of an abandoned electric train track into a green pedestrian bridge.
• Vier nieuwe besmettingen: Twee vrouwen (22 en 27) die waren teruggekeerd uit Soedan en in Samut Prakan in quarantaine waren en de andere twee, masseuses van 32 en 53, die waren teruggekeerd uit de VAE en in quarantaine in Bangkok waren. Die laatste twee testten aanvankelijk negatief, maar op woensdag positief, hoewel ze geen symptomen hadden.
Het land heeft nu 32 dagen geen binnenlandse besmettingen meegemaakt, maar dit betekent volgens CCSA-woordvoerder Taweesilp, die vrijdag de laatste cijfers bekend maakte, niet dat het land vrij is van de ziekte. Hij wijst op Beijing dat 50 dagen geen besmettingen kende totdat een tweede golf van besmettingen de hoofdstad trof. Taweesilp waarschuwt de bevolking niet hun bescherming te laten varen.
Hij zegt: ‘Het maakt niet uit hoeveel dagen zijn gepasseerd zonder binnenlandse besmetting, maar dit betekent niet dat er geen ziekte is. Daarom zegt iedereen dat er een tweede ronde van infecties zal komen.’
‘De mensen moeten strikt persoonlijke preventieve maatregelen volgen, waaronder het gebruik van mondkapjes, social distancing en het gebruik van de Thai Chana app, die de autoriteiten helpt bij onderzoeken en onderdrukking van een toekomstige eruptie van binnenlandse besmettingen.’
Tot nu toe zijn 46.569 teruggekeerde Thai in quarantaine opgenomen geweest; daarvan waren 225 (0,48 pct) besmet. Het totaal aantal Covid gevallen in het land is nu gestegen naar 3.162. Daarvan zijn 3.040 patiënten hersteld, 64 patiënten worden nog behandeld. Het dodental bedraagt ongewijzigd 58.
Update zaterdag: Nul nieuwe besmettingen, nul nieuwe doden. Geen nieuwe besmettingen in het binnenland en ook niet bij Thai in quarantaine.
• Een man (5) die is beschuldigd van de verkrachting van een 9-jarige meisje in een dorp in het district Phlapphlachai (Buri Ram), zegt dat het meisje verliefd op hem was. De man was recent uit Bangkok gekomen en logeerde bij een vriend, de zoon van de grootvader die aangifte heeft gedaan.
Tijdens zijn verhoor verklaarde hij op 21 juni seks met haar te hebben gehad in een hut bij het dorp. Hij zei haar niet verleid of gedwongen te hebben. Het meisje is voor onderzoek naar een ziekenhuis gebracht. Ze zal worden ondervraagd in het bijzijn van sociaal werkers.
• De VS en Europa worstelen tegen een heropleving van coronavirus besmettingen, daar lockdowns te snel worden opgeheven, aldus waarschuwingen. Verwacht wordt dat wereldwijd het dodental volgende week de 10 miljoen bereikt.
In de VS is na een stilstand van twee maanden het aantal nieuwe besmettingen omhoog gevlogen met bevestigde aantallen die het niveau van april benaderen. Texas dat begin juni de lockdown begon te beëindigen, is gestopt met de gefaseerde heropeningen.
De VS heeft in 24 uur 37.667 besmettingen en 692 doden geregistreerd. In totaal zijn 122.000 personen overleden, het hoogste aantal ter wereld. Amerikaanse gezondheidsfunctionarissen menen op basis van onderzoeken naar antilichamen dat 24 miljoen personen al besmet zijn, tienmaal zoveel als het officieel vastgestelde aantal van 2,4 miljoen.
In Latijns-Amerika is Brazilië het hardst getroffen land met bijna 55.000 doden en 1,2 miljoen infecties. In Mexico is het aantal doden gestegen tot meer dan 25.000.
In Engeland, dat het hoogst aantal doden in Europa telt (43.230), is er bij de bevolking op aan gedrongen zich te houden aan de social distancing regels, daar tienduizenden gedurende een hittegolf naar het strand gingen. Meer weten? Lees: US, Europe battle fresh virus surges.
• Maleisië kan niet langer Rohingya moslim vluchtelingen toelaten, want ‘onze middelen en capaciteit staan al onder spanning als gevolg van de Covid-19 pandemie’, aldus premier Muhyiddin Yassin vrijdag in een teleconferentie met andere leiders van Asean.
Maleisië met een moslim meerderheid is al lange tijd een favoriete bestemming voor Rohingya die een beter leven zoeken na gevlucht te zijn voor het militaire optreden in 2017 in Myanmar en uit vluchtelingenkampen in Bangladesh.
Maar Maleisië dat niet de vluchtelingenstatus erkent, heeft recent boten weggestuurd en honderden Rohingya gedetineerd te midden van toenemende ergernis over buitenlanders die ervan beschuldigd worden het coronavirus te verspreiden en die een beroep doen op schaarse overheidsfinanciën. De premier vindt het onbillijk dat van het land wordt verwacht meer te doen om de vluchtelingen op te vangen.

Virus tracker: Nederland en België schuiven 1 plaats op

27 juni – Twee mutaties vandaag op de virus tracker bij de landen die ik in de gaten houd: Nederland verhuist van 29 naar 30, want is ingehaald door Indonesië en België zakt van 24 naar 25, want is voorbij gestreefd door Egypte. Thailand en China blijven respectievelijk op 93 en 21 staan.

Het aantal nieuwe doden bij ons en de zuiderburen is weer sterk verminderd: 3 in Nederland (naar 6.100) en 4 in België (naar 9.726). Het aantal nieuwe besmettingen ontloopt elkaar op 1 na: 110 in Nederland (naar 49.914) en 109 in België (naar 61.007). België meldt daarnaast 119 nieuwe herstelde patiënten (naar 16.890). Nederland zwijgt daarover in alle talen.

Wereldwijd tellen de VS en Brazilië verreweg de meeste besmettingen, respectievelijk 2.504.676 en 1.233.147, en eveneens de meeste doden, respectievelijk 126.785 en 55.054. Er is geen land op het overzicht van 50 landen dat in de buurt komt, Engeland volgt met 43.230 doden en Italië met 34.678 doden.

Thailand meldt zoals lange tijd een miniem aantal nieuwe besmettingen: 4 naar 3.162, een onveranderd aantal doden (58) en 2 nieuwe herstelde patiënten naar 3.040. De krant bevat vandaag in het openingsverhaal een vergelijking met de andere Asean-landen.

Tenslotte de cijfers wereldwijd. Aantal besmettingen plus 177.243 naar 9.738.375, aantal doden plus 6.759 naar 492.390 en aantal herstelde patiënten plus 270.274 naar 5.271.341. Het aantal ernstig zieken is deze maal gezakt: van 58.165 naar 57.437, hetgeen neerkomt op 728 minder ernstig zieken. Welk criterium daarvoor geldt, weet ik niet. Misschien degenen die op de IC liggen?

BP in vogelvlucht

27 juni – Bangkok Post telt vandaag 13 nieuwsberichten en -verhalen op de drie binnenlandpagina’s van het eerste katern plus de rubriek In Brief met vier kortjes. Grote verhalen ontbreken, grote foto’s niet en de politiek krijgt weer te veel aandacht, maar dat zijn we gewend van BP.

De grootste foto over 5 kolommen toont de Hurricane in het Dream World Amusement Park in Pathum Thani met speelgoedbeertjes die een demonstratie social distancing geven. Het aantal personen dat op de (kermis)attractie wordt toegelaten, is verminderd van 40 naar 14. Vandaag gaat het park weer open.

De andere grote foto’s tonen premier Prayut over vier kolommen in actie op de Asean Summit (voorpagina) en een vierkolommer met vissers die helemaal uit Phetchaburi zijn gekomen om in Bangkok op een geïmproviseerde markt van het Fisheries Department clams te verkopen.

Mijn papieren woordenboek vertaalt: strandjager (mossel), mijn digitale woordenboek is wat uitgebreider: a shellfish with two shells joined together, used as food. Verzamelnaam voor mosselachtige weekdieren, bv. hard clam: venusschelp, blue clam: mossel, Japanese clam: Japanse tapijtschelp.

Ook: grote strandgaper, steekmossel, clam, venusschelp (Venus verrucosa), wrattige venusschelp, platte slijkgaper, slijkmossel, getraliede tapijtschelp, tapijtschelp. Nou, kies maar uit.

Op de voorpagina vier artikelen, de opening noem ik in het volgende bericht. Twee zijn al bekend: de bevestigde gevangenisstraffen voor vijf roodhemdleiders en de witte vlag die Nok Scoot heeft gehesen. Het vierde bericht meldt dat vice-premier Wissanu het mogelijk acht dat de Communicable Diseases Act wordt aangepast om eisen in onder te brengen waarin nu de noodverordening voorziet. Waarschijnlijk vervalt die per 1 juli, maar er zijn ook stemmen opgegaan voor een extra maand.

Pagina 2 opent ook met luchtvaart. AirAsia hervat volgende maand alle binnenlandse vluchten op 23 bestemmingen. Dat mocht al in mei, maar de maatschappij besloot twee maanden te wachten. Behalve de 23 bestemmingen, maakt de maatschappij verbindende vluchten beschikbaar in 25 regio’s, waaronder Chiang Mai-Hat Yai en Chiang Mai-Pattaya. Ook komen 68 retourvluchten beschikbaar. Op populaire routes wordt de frequentie verhoogd.

Pagina 3 opent met een follow-up op de continuing politieke soap die door Palang Pracharath wordt opgevoerd. Vandaag houdt de leidende regeringspartij een algemene ledenvergadering. Verwacht wordt dat circa 20 voormalige bestuursleden terugkeren in het bestuur.

Verkiezing van een nieuw partijbestuur en een nieuwe partijleider was vereist omdat 18 van de 34 leden waren teruggetreden. De krant noemt het een rebellie. Betwijfeld wordt of vier zwaargewichten, waaronder de huidige partijleider Uttama, tevens minister van Financiën, een comeback maken.

Prime Minister Prayut Chan-o-cha joins the Vietnam-hosted 36th Asean Summit and related meetings via video conference at Government House on Friday.

Prayut spoort Asean aan: Herstel reisverkeer

27 juni – Geen groepsfoto met de handen kruiselings vasthoudend, geen onderonsjes in de wandelgangen, geen gezamenlijke lunches, wel een eindverklaring. De 36e Asean Summit vond deze maal plaats via een teleconferentie.

Premier Prayut deed vrijdag de andere negen Aseanlanden drie voorstellen, waarvan de belangrijkste was zijn pleidooi voor samenwerking op volksgezondheid gebied zodat het inter-regionaal reisverkeer weer op gang kan komen.

De krant heeft veel woorden nodig om de andere twee te omschrijven en die doen me denken aan de befaamde woorden van Hamlet: words, words, words. Dus die mag u zelf lezen in PM urges Asean travel relaunch.

Ik noem alleen zijn pleidooi om het Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP) dit jaar van kracht te laten worden. Nou, dat zou een wonder zijn, want zo’n pleidooi ben ik al in voorgaande jaren tegengekomen.

De RCEP is de door China gesteunde tegenhanger van de Comprehensive and Progressive Agreement for Trans-Pacific Partnership (CPTPP), de voortzetting van het Trans-Pacific Partnership zonder de VS. Zie mijn pagina Trans-Pacific Partnership.

Kort Nieuws zaterdag 27 juni

– En weer heeft de aanleg van een brug kritiek opgeroepen, ditmaal niet over de Khlong Maha Sawat in Nonthaburi (zie Kort Nieuws van 13 juni) maar over het Lat Phrao kanaal. En ook nu was het weer kampioen rekwestenindiener Srisuwan Janya die omwonenden begeleidde bij hun gang naar de Central Administrative Court om een petitie in te dienen tegen de gemeente Bangkok die toestemming heeft verleend voor de aanleg.

De brug, die is aangelegd door een vastgoedbedrijf, vormt een verbinding tussen Soi Phahon Yothin 54/1 met een wooncomplex dat nog in aanbouw is.

Srisuwan maakt zich kwaad: ‘City Hall kent geen shame. Het heeft een vergunning verleend na een lange campagne tegen bewoners die langs het kanaal wonen, want beweerde dat hun huizen overstromingsbeheer bemoeilijkten.’

In de petitie eisen de bewoners van de districten Laksi, Bang Khen, Sai Mai en Don Muang dat de brug wordt afgebroken. Districtsdirecteur Yodkwan van Sai Mai erkent dat het district geen hoorzittingen heeft gehouden.

– Het ministerie van Financiën denkt na over de noodzaak meer geld te lenen om het tekort in de begroting van dit jaar terug te brengen. Het heeft alle diensten die belastingen incasseren opgedragen een managementplan te maken om de staatskas aan te vullen.

Of het echt nodig is, hangt af van de besteding van begrotingsgelden, zegt minister Uttama (Financiën). Als er minder wordt uitgegeven dan voorzien, zijn extra leningen misschien niet eens nodig om de verminderde belastingopbrengst te compenseren. Zeker is dat de opbrengst terugloopt als gevolg van de pandemie waardoor bedrijfsactiviteiten zijn stilgevallen.

De begroting 2020 (1 oktober 2019-30 september 2020) voorziet in 3,2 biljoen baht aan uitgaven, 2,73 biljoen baht aan inkomsten en een tekort van 469 miljard baht oftewel 17,9 procent van het bbp. Vorige week keurde het kabinet de begrotingswet voor 2021 goed met 3,3 biljoen baht aan uitgaven en een tekort van 623 miljard baht.

– Vice-premier Somkid [heb je hem weer] zegt dat de Covid-19 pandemie diverse grote PPR (public-private partnership) gefinancierde projecten op achterstanden heeft gezet, variërend van zes tot tien maanden. Hij vraagt alle betrokken diensten een tandje bij te zetten, want op dit moment spelen binnenlandse investeringen een pivotal (onmisbaar) rol voor het land. Het State Enterprise Policy Office noemt 18 projecten met een waarde van 472 miljard baht. Ze hebben betrekking op de aanleg van HSL’s en inter-provinciale snelwegen.

– Als laatste pagina 3 met vijf berichten. De opening onder de kop PPRP execs to return under Prawit kent u al en dat geldt ook voor het bericht dat staatsbanken gratis maaltijden gaan uitdelen. Dat zijn de Bank for Agriculture and Agricultural Cooperatives, Government Housing Bank, Government Savings Bank en Krungthai Bank. De benodigde financiën worden verstrekt door het ministerie van Financiën.

Het websitebericht over Red Bull erfgenaam Vorayuth Yoovidhya aka Boss, die zich al sinds 2012 onttrekt aan berechting voor een hit-and-run ongeluk waarbij hij een motoragent dood reed, heeft in de krant een iets andere invalshoek. De politie heeft nog zeven jaar de tijd om hem te laten vervolgen voor roekeloos rijden met een dode als gevolg, want op 3 september 2027 verloopt de verjaringstermijn.

Vorayuth wordt regelmatig in het buitenland gesignaleerd bij sportevenementen, zoals autoraces. Tegen hem loopt een arrestatiebevel. Volgens woordvoerder Prayut van het kantoor van de procureur-generaal blijft de politie naar hem zoeken.

De NACC heeft vastgesteld dat vijf agenten, waaronder de hoofdondervrager van het politiebureau Thong Lor, zich schuldig hebben gemaakt aan een ‘milde vorm van plichtsverzuim’ doordat ze de zaak soepel hebben behandeld. Hem vervolgen wegens drugsgebruik [moet dat niet alcoholgebruik zijn?] en overtreding van de maximumsnelheid (hij reed 177 kilometer per uur) kan niet meer. Vorayuth rekte de rechtbankzaak zeven maal en nam in 2017 de benen. Klik hier voor de voorgeschiedenis.

– De National Economic and Social Development Council (NESDC) heeft de eerste ronde van 213 projecten ad 101,48 miljard baht uit een budget van 400 miljard baht, dat bestemd is voor gedupeerden van de Covid-19 pandemie, gecontroleerd. Op 8 juli vergadert de NESDC met het kabinet om de projecten eind van de maand in werking te laten treden. Begonnen wordt met projecten ter waarde van 80 miljard baht. Waar het geld aan wordt besteed, legt BP in alle details uit, maar ik niet. Mag u eventueel zelf lezen: B100bn of recovery projects screened by economic agency.

– Als laatste noem ik een kortje uit de rubriek In Brief. Akarakit ‘Benz Racing’ Worarojcharoendet is terug achter de tralies omdat hij de voorwaarden van zijn borgtocht heeft overtreden. Ik meldde al eerder dat hij was betrapt op straatracen, maar was vergeten dat ik ook een dossierpagina heb gewijd aan zijn arrestatie en veroordeling in 2018. Klik hier voor de pagina.


 

Het nieuws in fotoberichten

About 20 members of the Democracy Restoration Group rally against the emergency decree outside Government House on June 18, 2020.

Officials of the Centre for Covid-19 Situation Administration (CCSA) in charge of security have favoured the extension of the emergency decree for another month after its expiration at the end of this month.

National Security Council secretary-general Gen Somsak Roongsita said after the meeting with officials that they wanted to see the decree enforced for one more month due to continued concerns about the Covid-19 situation.

Schools across the country will start the new semester on July 1. More businesses at the highest risk of virus transmission, including nightlife facilities, will reopen if the full board meeting of the centre on Friday approves the latest proposal to ease restrictions.

Gen Somsak said the proposed decree extension will be decided in the meeting chaired by Prime Minister Prayut Chan-o-cha on Friday.

Social media influencer Sean Buranahiran (left) annoyed many of his followers when he said he met Deputy Prime Minister Prawit Wongsuwon and found him to be “kind of sweet”.

The number of air passengers is relatively small at Don Mueang airport in Bangkok this month as air travel remains restricted.

People affected by the pandemic register for unemployment compensation at the Social Security Office.

People ride a motorbike as they wear protective face masks amid the empty ancient temples usually crowded with tourists in Ayutthaya.

The National Security Council (NSC) has recommended extending enforcement of the emergency decree imposed to curb the Covid-19 pandemic for another month until July 31. The decree period is set to expire at the end of this month.


 

Nieuws van de website 25-26 juni

• CCSA-woordvoerder Panprapa, die donderdag de virus updates verzorgde, had goed nieuws: 1 nieuwe besmetting, een student (24) die op 9 juni was teruggekeerd uit Egypte en in quarantaine verbleef in Chon Buri. Hij bleek dinsdag besmet na zijn tweede test. Hij was asymptomatisch.
Thailand telt nu 31 dagen zonder binnenlandse besmetting. Het aantal infecties bedraagt 3.158, het aantal doden staat ongewijzigd op 58 sinds januari. De afgelopen 24 uur zijn twaalf patiënten hersteld, 62 worden nog behandeld.
Update vrijdag: Vier nieuwe besmettingen, allen Thai die waren teruggekeerd uit de VAE en Soedan, en in quarantaine waren in Bangkok en Samut Prakan.
• Een 30-jarige man, wiens echtgenote in het nieuws was omdat ze haar vader met een mes had gedood en zijn genitaliën afgesneden, is donderdag tot levenslang veroordeeld wegens meervoudige verkrachting van hun 8-jarige dochter in 2017 en 2018 in Bangkok en Nonthaburi. Hij was in juli vorig jaar aangehouden. De man had het meisje bedreigd dat hij haar moeder zou doden, wanneer ze het zou vertellen.
De vrouw (29) die haar vader ontmande, werd in juni vorig jaar aangehouden. Ze heeft verklaard dat ze gestrest was omdat haar vader haar sinds haar jeugd had misbruikt en omdat haar echtgenoot hun dochter had verkracht. Die zaak is nog voor de rechter.
• Thanet Anantawong is na vier jaar gevangenschap vrijgesproken van bedreiging van de nationale veiligheid en computer misdrijven op basis van vijf Facebook berichten in 2015 waarin hij de NCPO (junta), wijlen Privy Council voorzitter Prem Tinsulanonda en het leger kritiseerde voor de dood van een arrestant. Tevens beschuldigde hij het leger van corruptie bij de aanleg van het Rajabhakti Park en riep bezoekers aan het park op een rood shirt te dragen als protest.
Zijn zaak liep vertraging op omdat hij eerst terecht stond in een militaire rechtbank en later in een civiele. De rechtbank oordeelde donderdag dat hij gebruik had gemaakt van zijn recht op vrije meningsuiting. Donderdagavond verliet hij als vrij man de Bangkok Remand Prison.
• Een oude bekende is weer in het nieuws: Akarakit ‘Benz Racing’ Worarojcharoendet, ditmaal niet omdat hij in het bezit was van een peperdure Lamborghini, feitelijk eigendom van een drugsbaron, maar omdat hij en zeven anderen woensdagnacht bij een vrachtloods van luchthaven Don Mueang werden betrapt op straatracing.
Ze gingen er vandoor via de Vibhavadi Rangsit Road en snelweg en werden uiteindelijk aangehouden voor het Rama Garden Hotel. De politie nam hun motorfietsen in beslag. De snelheidsduivels worden vervolgd voor overtreding van de noodverordening, illegale bijeenkomst die een risico vormde voor verspreiding van Covid-19 en verkeersovertredingen.
Het bericht rakelt ook die oude zaak uit 2018 op, maar dat laat ik lopen. Hij is toen veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf wegens het witwassen van (drugs) geld. Akarakit was destijds de echtgenoot van actrice Napapa ‘Patt’ Tantrakul.

Virus tracker: Argentinië haalt Nederland en Indonesië in

26 juni – Nederland is op de virus tracker gezakt van 28 naar 29, want is ingehaald door Argentinië dat en passant ook Indonesië is voorbij gestreefd. Het Zuid-Amerikaanse land telt 2.648 nieuwe besmettingen naar 49.851 en 38 nieuwe doden naar 1.116.

Nederland telt 49.804 besmettingen (122 nieuwe) en Indonesië 49.009 (1.113 nieuwe). De drie landen tellen respectievelijk 1.116, 6.097 en 19.659 doden.

De sprong over twee landen door Argentinië en Nederlands ‘verbeterde’ positie zijn de enige mutaties bij de landen die ik volg. De cijfers van België die een dag eerder niet waren bijgewerkt, zijn weer up to date. Onze zuiderburen melden 88 nieuwe besmettingen naar 60.898, 9 nieuwe doden naar 9.722 en een ongewijzigd aantal herstelde patiënten van 16.771.

België staat onveranderd op plaats 24, China op 21 en Thailand op 93. In Thailand is het aantal besmettingen met slechs 1 toegenomen naar 3.158 en het aantal herstelde patiënten is gestegen met 12 naar 3.038. In het aantal doden (58) is geen wijziging gekomen. Het aantal ernstig zieken dat maar op 1 blijft staan, vertrouw ik niet.

De VS die de virus tracker aanvoeren, melden 38.216 nieuwe besmettingen naar 2.462.707, 806 nieuwe doden naar 124.282 en 20.196 nieuwe herstelde patiënten naar 1.040.608.

Ten slotte de cijfers wereldwijd. Aantal besmettingen plus 175.473 naar 9.561.132, aantal doden plus 5.185 naar 485.631, aantal ernstig zieken plus 158 naar 58.165 en aantal herstelde patiënten 127.834 naar 5.201.067.

In de toptien staan drie Zuid-Amerikaanse landen (Brazilië, Peru en Chili) en op 11 volgt al Mexico (midden-Amerika), gevolgd door Colombia (22), Ecuador (27), Argentinië (28), de Dominicaanse republiek (42), Panama (43) en Bolivia (44). De WHO meldde het al eerder: het epicentrum van de coronavirus pandemie is verschoven naar het Zuid- en Midden-Amerikaanse continent.

BP in vogelvlucht

26 juni – Bangkok Post telt vandaag 14 nieuwsberichten en-verhalen op de vier binnenland pagina’s van het eerste katern plus vier vrij forse kortjes in de rubriek In Brief. Daar gaan drie advertenties vanaf die tezamen 29/20 pagina tellen.

De openingsverhalen van de voorpagina en pagina 2 en 3 nemen ook veel ruimte in beslag. Ze gaan over respectievelijk het bubble toerisme, de faciliteiten van THAI op Suvarnabhumi en de new normal regels in nationale parken.

Mijn belangrijkste nieuws staat in een klein tweekoloms bericht rechtsonder op pagina 2. Het Department of Special Investigation (DSI, de Thaise FBI) heeft besloten nader onderzoek te doen naar het besluit van het OM om de beschuldigingen tegen vier functionarissen in de Billy-zaak te laten varen. Billy is de Karen activist Porlajee Rakchongcharoen die in 2014 spoorloos verdween en ongetwijfeld vermoord zal zijn, zoals veel actievoerders in Thailand.

DSI directeur-generaal Korrawat zocht Billy’s echtgenote (weduwe) gisteren op in haar huis in de provincie Phetchaburi. Hij informeerde naar haar veiligheid omdat ze een kroongetuige is in de zaak van Billy’s moord en beloofde dat de DSI ervoor gaat zorgen dat recht wordt gedaan.

Het OM besloot in januari af te zien van de verdere vervolging van Chaiwat Limlikit-aksorn, voormalig hoofd van nationaal park Kaeng Krachan, en drie boswachters voor de moord op Billy. Dit tot groot ongenoegen van mensenrechten activisten.

Het OM besloot alleen de vier te vervolgen omdat ze nagelaten hadden Billy, toen hij werd betrapt op het verzamelen van wilde honing in het park, over te dragen aan de politie. Billy hielp destijds de etnische Karen van wie hutten en silo’s in het park door de parkleiding in brand waren gestoken om hen te verdrijven.

Een nog kleiner bericht op de 2 meldt dat Supoj Saplom, voormalig permanent secretaris van het ministerie van Transport, de nieuw gevormde commissie ter bestudering van een project voor gedetineerden een maand na zijn benoeming heeft verlaten. Dat heeft minister Somsak (Justitie) bekend gemaakt.

Tegen zijn benoeming waren grote bezwaren gerezen omdat hij 10 maanden gevangen had gezeten wegens het doen van een valse inkomensverklaring aan de NACC. Hij wordt bovendien verdacht van miljoenencorruptie, hetgeen aan het licht kwam toen er ingebroken was in zijn huis en de inbrekers tassen vol met geld vonden. Dus wat mij betreft ook nieuws met een hoofdletter.

Om de vogelvlucht compleet te maken noem ik nog de opening van pagina 4. Het Office of the Narcotics Control Board waarschuwt dat heroïne een comeback maakt in de drug scene met name bij jongeren, die zich niet bewust zijn van de verborgen gevaren, aldus de ONCB.

Het aantal heroïneverslaafden dat een afkickprogramma heeft gevolgd is gestegen van 3.744 in 2017 naar 3.980 in 2019 en in de eerste acht maanden van het huidige begrotingsjaar dat op 1 oktober begon zijn al meer dan 2.900 verslaafden behandeld, van wie de meesten nieuwe gebruikers.

Nieuwe infecties de prijs voor herstel economie

26 juni – Bubble tourism wears flak, kopt BP boven het openingsverhaal. De letterlijke betekenis van flak is luchtafweergeschut, maar in dit verband betekent het kritiek. Permanent secretaris Supakit van het ministerie van Volksgezondheid zegt dat Thailand nieuwe infecties zal moeten accepteren wanneer het land de economie op gang wil brengen.

Supakit: ‘Het land telt nu al 31 dagen geen nieuwe binnenlandse besmettingen. Pogingen om gedurende een lange periode nieuwe besmettingen op nul te houden hebben een hoge prijs. We zouden dan economische en sociale verliezen moeten accepteren.’

‘Echter, als we te veel infecties toestaan, wordt ons gezondheidssysteem te zwaar belast en dat heeft een negatief effect op de economie. Daarom moeten we een balans zoeken: nieuwe besmettingen op een beheersbaar niveau accepteren, zodat de economie zich kan herstellen.’

Supakit, hoofd van een commissie van het ministerie van Volksgezondheid die de Covid-19 situatie evalueert, zegt dat de commissie voorstellen voorbereidt over heropening van het toerisme, met name via travel bubbles (afspraken met landen die de pandemie effectief bestrijden). De voorstellen gaan naar het Centre for Covid-19 Situation Administration (CCSA) dat maandag vergadert. Details over de voorstellen noemde hij niet.

Japan en China hebben al laten weten in te zijn voor een travel bubble. Voor de uitbraak vormden Chinezen de grootste groep buitenlandse toeristen (27,6 procent) en ze waren goed voor 28,1 procent van de inkomsten.

Supakit zegt dat travel bubble arrangementen geregeld moeten worden, waaronder restricties op vrij reizen. Daarbij moet rekening worden gehouden met land, activiteit en persoonlijke risico’s. Reizigers dienen te komen uit streken die vrij zijn van infecties alvorens ze in Thailand arriveren. En in het land dienen ze te verblijven in een vooraf goedgekeurde accommodatie.

‘Wanneer de omstandigheden veranderen en landen in de travel bubble een nieuwe uitbraak van infecties hebben, dienen de afspraken gewijzigd te worden’, aldus Supakit.

Gezondheidsexpert Thira van de faculteit Medicijnen (Chulalongkorn universiteit) waarschuwde gisteren op Facebook tegen de terugkeer van medische en wellness toerisme. Hij zegt dat de verliezen de voordelen voor het land enorm overtreffen, gegeven de ernst van de mondiale pandemie die onveranderd blijft doorgaan met nieuwe uitbraken in enkele landen.

Secretaris-generaal Somsak van de National Security Council zei gisteren travel bubbles niet op korte termijn te verwachten. Voorbereidingen kunnen twee maanden in beslag nemen alvorens reizigers uit die landen worden toegelaten.

Vice-premier Wissanu zei gisteren van de Japan External Trade Organisation (Jetro) vernomen te hebben dat duizenden Japanse ondernemers op zakenreis naar Thailand willen komen. De richtlijnen voor hun bezoek worden maandag in de CCSA besproken. Jetro afviseert Thailand het aantal alternatieve quarantaine inrichingen te verhogen van een geschatte 900 naar 1.000 om alle arriverende Japanse zakenlieden in onder te brengen. Wissanu zegt dat de regering daartoe bereid is, indien noodzakelijk.

Life coach Sean rijdt een scheve schaats

26 juni – Ik blijf nog even op de voorpagina die een fotobericht bevat van een test in nationaal park Khao Yai, dat op 1 juli open gaat. Op de grootste foto lopen bezoekers over een hangbrug om te zien hoe sterk die is en op een tweede foto scant een bezoeker een QR code bij binnenkomst. Bezoekers dienen vooraf te reserveren via een app.

Verder bevat de voorpagina twee berichten. De NSC adviseert de noodtoestand met een maand te verlengen wat ik al meldde in Het nieuws in fotoberichten en dat geldt ook voor het andere bericht over ‘social media influencer’, in de kop ‘popular life coach’ genoemd, Sean Buranahiran. Mijn papieren woordenboek kent het woord influencer niet, mijn digitale woordenboek wel influencer marketing dat vertaald wordt als influencer marketing.

Sean roemt in een videoclip vice-premier Prawit: ‘He is not the man we saw in the meme, the one where he sleeps and looks kind of evil. When I met him in real life, he was kind of sweet (schattig).’ De krant vermoedt dat hij Prawit ontmoette tijdens een bezoek van Prawit aan Mae Rim (Chiang Mai) op 21 mei. Prawit inspecteerde toen pogingen om bosbranden te bevechten.

De lofzang van Sean trok 21.000 commentaren, de meeste kritisch. Toen de woede op zijn hoogtepunt was, werd een online campagne gelanceerd om hem te ‘ontvolgen’.  Aanvankelijk zakte het aantal volgers in, maar het herstelde zich al snel. Zijn supporters lanceerden de hashtag #SaveSean.

Sean (28) heeft Thaise ouders, maar groeide op in de VS. In 2016 debuteerde hij op Facebook. Hij noemt zich een YouTuber, influencer en interviewer en hij wordt door supporters beschouwd als life coach daar hij vaak adviezen geeft. Zijn Facebook pagina heeft 4 miljoen volgers, op YouTube wordt hij gevolgd door 1,5 miljoen Thai. Prawit zei gisteren zich niet te herinneren dat hij met hem had gesproken.

Kort Nieuws vrijdag 26 juni

– Pagina 2 bevat vijf berichten en de rubriek In Brief. Bij de opening met nieuws over THAI staat een grote foto van de nieuwe terminal, 3.000 vierkante meter groot, op luchthaven Don Mueang, die volgende maand wordt geopend. De terminal die 200 miljard baht heeft gekost, is bestemd voor tourgroepen. Een tweede foto toont het airy interieur met rijen stoelen.

Het artikel meldt dat Airports of Thailand (AoT), de beheerder van Thailand’s zes grootste luchthavens, de faciliteiten van Thai Airways International (THAI) op Suvarnabhumi heeft ingekrompen. Vijftig procent van de check-in counters en aircraft stands [parkeerplaatsen?] zijn vervallen; die zijn niet meer nodig wanneer de maatschappij haar vluchten in augustus hervat nadat ze maanden geschorst zijn als gevolg van de Covid-19 pandemie.

THAI, verwikkeld in wat ik noem een surseance van betaling, heeft diep gesneden in haar vluchten, maar het besluit van AoT de helft van de faciliteiten te schrappen, vindt ze overdreven. Ze heeft de hulp ingeroepen van een staatscommissie onder voorzitterschap van vice-premier Wissanu die oplossingen voor THAI’s problemen zoekt. Meer weten? Lees: THAI feels loss of SOE status. [SOE betekent state-owned enterprise]

– De oppositie neemt het parlementsdebat over de begroting 2021 serieus, want heeft een team van 120 parlementsleden in stelling gebracht om het woord te voeren. Volgende week debatteert het Huis van Afgevaardigden in eerste termijn drie dagen over de begroting.

Een belangrijke kwestie voor de oppositie wordt het budget, uitgetrokken voor het Constitutionele Hof. De vraag is of het legitiem is daar het Hof niet beschikt over een wet die zijn vorming autoriseert. Een andere kwestie is de eventuele overlap met de lening van 1 biljoen baht voor Covid-19 rehabilitatieprojecten.

– Verder bevat de pagina een follow-up op de ‘kokkeloorlog’ waarover ik al eens heb geschreven met een boze visser die in de lucht schoot om andere vissers van zijn gebied in de Bandon Bay (Surat Thani) waar hij kokkels kweekt, weg te houden. Marinecommandant Luechai zegt dat een eind is gekomen aan de conflicten nadat vissers de hutten hadden weggehaald, die ze hadden gebouwd om concurrenten uit de buurt te houden.

– Pagina 3 bevat drie berichten, de virus tracker en een advertentie van een kwart pagina. De opening somt de new normal regels op die gelden bij een bezoek aan een nationaal park. Maar het artikel gaat alleen over nationaal park Khao Yai in Nakhon Ratchasima waar een test is gedaan, vooruitlopend op de heropening op 1 juli.

Van de vele regels noem ik alleen dat het aantal bezoekers wordt beperkt tot 5.000 gedurende een specifieke periode. Bezoekers moeten vooraf reserveren en zich bij binnenkomst melden bij de Thai Chana app. De Diew Dai klif blijft tot september gesloten, het aantal toegestaande tenten is verminderd van 4.000 naar 1.500. Social distancing blijft geboden.

Het tweede bericht meldt dat het openbaarvervoerbedrijf van Bangkok (BMTA) de regels die voor bussen gelden, heeft versoepeld. Familieleden en degenen die samen reizen mogen naast elkaar zitten om grote drukte te voorkomen wanneer de scholen op 1 juli heropenen.

De BMTA verwacht dat het aantal passagiers stijgt naar 900.000 per dag; de BMTA heeft 3.000 bussen klaar staan om 25.000 trips per dag te maken. De andere maatregelen mag u zelf lezen in BMTA to ease seating measures on buses.

Het derde bericht meldt dat een mogelijk Covid-19 mRNA vaccin, ontwikkeld door het binnenlands biotechnologie bedrijf BioNet-Asia Co, klaar is om klinisch getest te worden op mensen. Het vaccin is veelbelovend gebleken bij testen op cavia’s (guinea pigs). Minister Anutin (Volksgezondheid) verwacht dat het land over negen maanden over een eigen vaccin beschikt.

– Als laatste pagina 4 met een advertentie van drie kolommen over de volle lengte van de pagina en erboven een foto van soldaten die dozen met illegale drugs op steekwagentjes afleveren bij de Food and Drug Administration in Bang Pa-in om daar verbrand te worden. Er gaat voor 55,9 miljard baht de lucht in.

Naast de advertentie drie berichten. De opening kent u al: meer jongeren gebruiken heroïne. Het tweede bericht meldt dat de VN woensdag ‘investigative tools’ heeft gedoneerd om de strijd tegen grensoverschrijdende misdaad en drugshandel te vergemakkelijken. Wat die tools zijn, vermeldt het bericht niet.

Het derde bericht gaat over de arrestatie van 61 personen die betrokken zijn bij drugshandel en het witwassen van geld ter waarde van 10 miljard baht. Ze zijn lid van een netwerk dat geleid wordt door een Chinese (45) die eerder is aangehouden in Bangkok. Het onderzoek naar het netwerk heeft ruim een jaar in beslag genomen. Het bericht bevat veel details, te veel om hier op te noemen.


 

Het nieuws in fotoberichten

A protester dressed as a 1932 soldier takes part in a demonstration in front of the Democracy Monument in Bangkok on Wednesday, demanding changes to the constitution and marking the 88th anniversary of the 1932 revolt that ended the absolute monarchy in the country.

Police officers wearing masks secure the area during a demonstration to demand for change in the constitution on the 88th anniversary of a revolt that ended absolute monarchy, in front of the parliament building in Bangkok on Wednesday.

Soapy massage parlours are among the businesses allowed to reopen on July 1, the government’s coronavirus response spokesman said.

All businesses and activities suspended to control the spread of coronavirus disease will be allowed to resume on July 1 – including entertainment venues and “soapy massage” parlours. Dr Taweesilp Visanuyothin, spokesman of the Centre for Covid-19 Situation Administration, announced the decision on Wednesday.

Dr Taweesilp said schools will fully open. Restrictions on opening hours at malls will be lifted. Pubs, bars and karaoke shops will reopen, but must close at midnight. Groups of visitors will be capped at five people, and will be prohibited from joining other groups. Sales promotion activities will be banned. Video game parlours will reopen, but will not be allowed to sell food or beverages. (Meer weten? Klik hier.)

A researcher holds up a sample of the mRNA type candidate vaccine for the coronavirus disease during a news conference at Chulalongkorn University’s National Primate Research Centre, in Saraburi, on Monday. The cost of a coronavirus vaccine would be about 1,000 baht per dose if Thai research in the experimental stage leads to mass production, according to the lead researcher.

NokScoot will lay off a large number of staff while scaling down it operation amid rumours the airline will permanently exit the market soon, as Thai AirAsia warns that more airlines may collapse if they cannot access government soft loans.

In a statement released on Wednesday, low-cost carrier NokScoot said a review of operations led it to take steps to rationalise the business to cope with the huge impact of the coronavirus pandemic.

“Despite some early signs of stabilising, demand for air travel is not expected to return to 2019 levels until 2022 or 2023,” said NokScoot, a joint venture of Nok Airlines Plc and Singapore’s Scoot.

NokScoot will return three aircraft from its five-jet fleet to the parent company in Singapore by the end of this month, resulting in a reduction of more than 50% of the workforce. The airline said all affected employees will be paid severance in accordance with Thai labour law.


 

Nieuws van de website 24-25 juni

• Groot woord voor een paar boompjes en een plantenbak: Chao Phraya Sky Park, dat woensdag werd geopend door premier Prayut. Maar misschien geeft de foto geen getrouw beeld van het park dat 130 miljoen baht heeft gekost en waaraan een jaar is gewerkt.
De voetgangersbrug (lengte 280 meter, breedte 8,5 meter) is gebouwd op de restanten van de Lavalin skytrain verbinding waarvan de aanleg in 1984 werd afgebroken. Het begin en einde zijn toegevoegd en liften zijn geïnstalleerd. De brug verbindt King Prajadhipok Park aan de Phra Nakhon zijde van de rivier in Bangkok met het Chaloem Phrakiat Forest Park aan de Thon Buri zijde.
• Het CCSA had woensdag wederom goed nieuws: slechts één nieuwe besmetting, een restaurantmedewerker (31) die uit uit de Filipijnen was teruggekeerd en in quarantaine in Bangkok verbleef. Hij was asymptomatisch, wat trouwens de laatste tijd voor de meeste nieuwe besmettingen geldt. Het totaal aantal besmettingen bedraagt nu 3.157. Daarvan zijn 3.026 patiënten hersteld, inclusief drie de afgelopen 24 uur. Het dodental (58) is ongewijzigd.
CCSA-woordvoerder Taweesilp is ook in zijn nopjes omdat de afgelopen dertig dagen geen binnenlandse besmettingen zijn geconstateerd. ‘Dit laat het belang zien van Thaise volkskracht, die het land al een maand vrij van de ziekte heeft gehouden.’
Tot nu toe zijn 967 Thais teruggekeerd uit de Filipijnen, van wie twee besmet bleken.
Update donderdag: 1 nieuwe besmetting, een student (24) die op 9 juni was teruggekeerd uit Egypte en in quarantaine verbleef in Chon Buri. Thailand telt nu 31 dagen zonder binnenlandse besmetting.
• Een gedetineerde in Prachin Buri die uit het ziekenhuis was gevlucht, waar hij dinsdagochtend geopereerd zou worden aan een hernia, heeft zich drie uur later overgegeven. De man (38) zat gevangen wegens een drugsvergrijp. In het verleden had hij al vier maal voor hetzelfde vergrijp gevangen gezeten.
Waarom de man die vrienden had opgezocht, zich zo snel heeft overgegeven, is niet bekend. Van de eerste vriend leende hij geld, daarna zocht hij een tweede op, een voormalige medegevangene. Die bemiddelde bij zijn overgave.
• Het woordje bescheidenheid komt niet voor in het woordenboek van Warong Dechgitvigrom, want hij pocht ‘Ik heb de capability (bekwaamheid, vermogen) om dit te doen’ en met dit bedoelt hij de mensen een goed begrip te geven van de problemen in de huidige politiek.
Die verklaring gaf hij Suthep Thaugsuban, mede-oprichter van de politieke partij Action Coalition for Thailand, voor zijn vertrek uit de partij en zijn voornemen een nieuwe politieke groep op te richten.
Warong, voormalig parlementslid voor Phitsanulok, denkt dat zijn huidige lidmaatschap van ACT beperkingen oplevert om te zoeken naar medestanders: ‘Daarom heb ik besloten mijn lidmaatschap op te geven.’
Vorig jaar telde Thailand honderd geregistreerde politieke partijen, dus die ene kan er nog wel bij.
• De export is in mei met 22,5 procent gedaald vergeleken met vorig jaar, een val die niemand had verwacht – Reuters had 6,4 procent voorspeld – zeker na de verrassende toename in april met 2,12 procent. Het percentage was ook het hoogste in meer dan 10 jaar.
Het ministerie van Handel verwacht dat de export niet verder daalt, maar het kan lang duren voordat ze hersteld is, zegt Pimchanok Vonkorpon, een ministerie functionaris. Hij denkt dat de export dit jaar met 5 procent afneemt. Van januari tot mei bedroeg de teruggang 3,71 procent op jaarbasis.
De mei-cijfers zijn ook beïnvloed door de sterke baht tegenover de Amerikaanse dollar, woensdag was de koers het hoogste in vijf maanden. De export van goud deed het niettemin erg goed: die steeg met 735 procent. Exclusief goud zakte de export in mei met 27,8 procent in.
• De eerste groep buitenlanders die Thailand binnen mogen, vermoedelijk volgende maand, zijn bedrijfsvertegenwoordigers, vaklieden, experts, mensen met Thaise familie, leraren, studenten en patiënten, maar ze moeten allemaal wel eerst veertien dagen in quarantaine. Dat heeft CCSA-woordvoerder Taweesilp woensdag bekend gemaakt. Naar verwachting zullen 50.000 buitenlanders Thailand bezoeken, waaronder 30.000 medische en wellness toeristen.
Een andere groep bestaat uit zakenlieden en investeerders die een kort bezoek brengen en gasten van de regering en overheidsdiensten. Ze worden voor vertrek en bij aankomst getest op Covid-19, moeten een ziektekostenverzekering hebben en worden gecontroleerd door medisch personeel.
Nog een andere groep zijn toeristen uit landen waarmee Thailand een travel bubble vormt, maar de details van deze groep moeten nog vastgesteld worden.
• Vice-premier Somkid, de economisch tsaar van het kabinet, vindt dat veranderingen in het kabinet moeten leiden tot toegenomen efficiëntie. In een keynote speech bij de lancering van een nieuw project van de BAAC woensdag [geen details] zei hij: ‘Als het huidige team de job niet kan klaren, dienen ze niet aan te blijven. Maar als een nieuw team geen ideeën heeft hoe het te doen of het niet kan doen, kom dan niet. Wat is het nut van verandering?’
Somkid zei dat de bottom line voor het land is een solide economische basis te leggen voor het herstel van de economie nadat de coronavirus pandemie is geëindigd. “Je moet niet praten over een reshuffle. Dat is niet belangrijk.’
• Drugshandelaren maken het de speurders steeds moeilijker want transacties worden soms niet in geld afgesloten, maar met goudstaven, brandstof, zink en stalen stangen waardoor het lastiger is solide bewijs te vinden en hun vermogen in beslag te nemen. De kwestie is woensdag besproken [geen details]. Minister Somsak (Justitie) zei na afloop dat de geldwitwas wet veranderd zou moeten worden om hierop in te spelen.
Verder maakte hij enkele cijfers bekend over de strijd tegen de drugshandel. In beslag genomen zijn de afgelopen twee maanden drugs en vermogen ad 450 miljoen baht, 43 drugsbendes zijn opgerold en 1.346 verdachten zijn gearresteerd. Onderschept zijn methamphetamine pillen, crystal meth, ketamine, heroïne en marihuana (de hoeveelheden laat ik weg). Tevens is beslag gelegd op bankrekeningen met 12 miljard baht in circulatie voor nader onderzoek.

Wereldwijd hersteld ˃ 5 miljoen; Zweden rukt op

25 juni – Twee opvallende ontwikkelingen vandaag op de virus tracker. Het aantal herstelde patiënten is wereldwijd de grens van 5 miljoen gepasseerd; Zweden is omhoog geschoten van plaats 25 naar 23, de oude positie van België, en heeft Wit-Rusland en passant ingehaald. Thailand heeft zijn positie met 1 plaats verbeterd en staat nu op 93.

De sprong over twee landen die Zweden heeft gemaakt, is vrij uitzonderlijk – althans ben ik bij de landen die ik volg, nog weinig tegengekomen. Zweden telt nu 60.837 besmettingen tegen België 60.810 en Wit-Rusland 59.487. Het aantal doden in de drie landen bedraagt respectievelijk 5.161, 9.713 en 357. Let wel: de cijfers van België zijn niet bijgewerkt.

In Nederland lijkt de virus crisis bijna voorbij met 64 nieuwe besmettingen naar 49.722 en 5 (!) nieuwe doden naar 6.095. De Belgische cijfers zijn onveranderd 60.810 besmettingen, 9.713 doden en 16.771 herstelde patiënten.

De VS melden 36.267 nieuwe besmettingen naar 2.424.492, 865 nieuwe doden naar 123.476 en 17.350 nieuwe herstelde patiënten naar 1.020.412.

Tenslotte de cijfers wereldwijd. Aantal besmettingen plus 167.158 naar 9.385.659, aantal doden plus 5.485 naar 480.446, aantal ernstig zieken plus 166 naar 58.007 en aantal herstelde patiënten plus 111.281 naar 5.073.233.

In de toptien is geen wijziging gekomen. Na de VS volgen Brazilië (1.151479 besmettingen, 52.771 doden), Rusland, India, Engeland (42.927 doden), Spanje, Peru, Chili, Italië (34.675 doden) en Iran.

BP in vogelvlucht

25 juni – Bangkok Post telt vandaag 14 nieuwsberichten en –verhalen plus de rubriek In Brief met vijf kortjes op de vier binnenland pagina’s van het eerste katern. Het zijn weer feitelijk drie pagina’s want op twee pagina’s staat een advertentie van een halve pagina. Ruimtevretende artikelen ontbreken, megafoto’s niet want op de voorpagina staat een bijna paginabrede foto waarop een werkster de basis van de 46 meter lange reclining Buddha in Wat Pho met een mop (zwabber) schoonmaakt.

De foto staat boven de opening die kopt Green light for foreigners, maar op de website gaat die vergezeld van een foto van CCSA-woordvoerder Taweesilp die de plannen bekend maakt voor het toelaten van buitenlanders. Ga ik niet plaatsen, lijkt me een aardige man maar die foto haalt het qua impact niet vergeleken met de foto van de liggende Boeddha.

De opening van pagina 2 luidt de noodklok over drugsgebruik. Uit een onderzoek van de Health Risk Control 1 Section van de Thai Health Promotion Foundation is gebleken dat Thaise drugsgebruikers de afgelopen twaalf maanden meer drugs zijn gaan gebruiken met marihuana dat de lijst aanvoert. Het heroïnegebruik onder werklozen stijgt met een alarming rate, zegt het onderzoek.

De cijfers werden bekend gemaakt tijdens een online seminar, georganiseeerd door het Centre for Addiction Studies of Thai Health, ter gelegenheid van de International Day Against Drugs Abuse and Illicit Trafficking morgen.

Ook op pagina 3 een megagrote foto van bijna vier kolommen met een foto van het Chao Phraya Sky Park, het is dezelfde foto als die ik boven het Nieuws van de website plaatste, maar nu niet bijgesneden waardoor meer groen is te zien. Of het werkelijk om een park gaat of een uit de hand gelopen siertuintje kan ik nog steeds niet zien.

De pagina opent met het bericht dat het ministerie van Transport zich sterk maakt voor een masterplan dat voorziet in de aanleg van acht (!) snelwegen, parallel aan spoorbanen, met als doel de transportverbindingen met buurlanden te verbeteren. Concreet: 4.930 kilometer extra asfalt en extra ruimte voor verkeersongelukken.

Opvallend bericht op de 4, niet de opening, gaat over verlaging van de gevangenisstraf voor voormalig onderwijzeres Jomsap die in 2005 in Nakhon Phanom een oudere man op een fiets dood reed. Weet u nog? Er zijn toen pogingen gedaan om aan te tonen dat zij niet verantwoordelijk was voor de hit-and-run. En ik moet toegeven dat ik lange tijd heb geloofd in haar onschuld.

De strafverlaging is toegekend door het Hof van Beroep in de zaak waarin ze terecht stond voor meineed. Hij is verlaagd van acht jaar naar twee jaar en acht maanden. De zeven anderen die betrokken waren bij de coverup pogingen, hebben eveneens strafvermindering gekregen of zijn vrijgesproken.

De vrouw (58) heeft eerder gevangen gezeten voor roekeloos rijden. Na 18 maanden kwam ze vrij dankzij koninklijke gratie. Jomsap houdt nog steeds vol dat ze ten onrechte is veroordeeld.

Een ander interessant bericht op de 4 is een follow-up op de berichtgeving over de zaak Banyin, de voormalige staatssecretaris van Handel die ervan verdacht wordt opdracht te hebben gegeven de broer van een rechter te ontvoeren om de rechter te dwingen zijn aandelentransferzaak te seponeren (zie de pagina Krimi Chuwong, de aannemer).

Twee gevangenen hebben verklaard geld te hebben ontvangen van Banyin om hem te helpen ontsnappen. Dat zou moeten gebeuren wanneer hij op weg was van de gevangenis naar de rechtbank. Wanneer dat zou mislukken, zouden ze de vrouw van de gevangenisdirecteur ontvoeren en zijn vrijlating eisen. De politie zoekt nog andere samenzweerders.

Oh ja: de opening. Die gaat over een toerismepakket gelanceerd door het Turkse ministerie van Cultuur en Toerisme, genaamd Safe Tourism Certificate, met als doel buitenlandse toeristen te trekken waaronder uit Thailand.

Kort Nieuws donderdag 25 juni

– Terug naar de voorpagina waarop nog drie berichten resteren. De waarschuwing van Somkid noemde ik al: een reshuffle van het kabinet heeft alleen zin als de nieuwe ploeg beter presteert dan de huidige en daar twijfelt hij aan.

De andere twee berichten gaan over 1932 en 1933. In 1932 kwam een eind aan de absolute monarchie dankzij een overigens geweldloze revolutie. Veertig demonstranten verzamelden zich gisteren bij het Democracy Monument en keken naar een video op een groot scherm met nagespeelde speeches die de leiders van de Khana Rassadorn (People’s Party) destijds hielden nadat ze de regering van koning Prajadhipok ten val hadden gebracht.

Een ander protest was gepland bij het parlement. De demonstranten eisten wijziging van de grondwet, die door de junta is geschreven. Critici zeggen dat die tot doel had het leger aan de macht te houden.

Een tweede ‘unprecedented event’ vond plaats in het hoofdkwartier van het leger. Daar werd met een merit-making ceremonie de Boworadej Rebellion in 1933 herdacht, een rebellie van twee militaire leiders die loyaal aan het koningshuis waren.

Prins Boworadej, voor 1932 minister van Defensie, en Phraya Sri Sitthi Songkhram, die kort na 1932 chief of operations was van het leger, lanceerden toen een rebellie tegen de regering Phraya Phahonphonphayuhasena. Het bericht gaat er verder niet op in.

– Pagina 2, een halve pagina, kan ik overslaan. De opening noemde ik al in BP in vogelvlucht, een tweede bericht gaat over de ontwikkeling van een Thais vaccin, dat noemde ik al in Het Nieuws in fotoberichten en dat Warong Dechgitvigrom de ACT heeft verlaten, meldde ik ook al eerder.

– En omdat 3 op 2 volgt, zijn we nu beland op pagina 3 met vier berichten, de rubriek In Brief met vijf kortjes en de virus tracker. De opening (Govt pushes mega motorway plan) en de ingebruikneming van het Chao Phraya Sky Park zijn al bekend. Twee berichten zijn nieuw.

De benoeming van Charnchai Chanvorachaikul, voormalig directeur van het Khon Kaen ziekenhuis die beschuldigd wordt van corruptie, in het nieuw gevormde Covid-19 bestuurskantoor aan het ministerie van Volksgezondheid roept vragen op van zijn supporters.

Charnchai werd eerder overgeplaatst naar een inactieve post (geschorst) omdat hij steekpenningen van een farmaceutisch bedrijf zou hebben aangenomen. Het bedrijf wilde dat het ziekenhuis zijn producten ging gebruiken.

Voorzitter Kanokwan van een medische organisatie verbonden aan het ziekenhuis van Khon Kaen pleitte eerder voor eerherstel van Charnchai en wees maandag op onregelmatigheden bij zijn benoeming.

‘Waarom is het kantoor gevormd, nu de uitbraak aan het verminderen is’, vraagt hij zich af. ‘Niemand weet zelfs of het kantoor wel bestaat. Waar is het kantoor? Wat wil de permanent secretaris voor Volksgezondheid eigenlijk van zijn benoeming? Probeert hij echt ons verzoek om eerherstel af te wijzen?’

Charnchai zegt zelf: ‘Wat mij betreft is het centrum pas gevormd en werkt er niemand. Laten we de komende twee of drie dagen wachten op meer informatie.’

– De Zweedse en Finse ambassadeur hebben Thailand geprezen voor zijn succes in de bestrijding van het coronavirus. Ze beloven de bilaterale banden aan te halen om de economie in de nasleep van de uitbraak te versterken.

Gisteren bracht de Zweedse ambassadeur, die vertrekt, een bezoek aan Prayut. Regeringswoordvoerder Narumon zegt dat Prayut hem bedankte voor bevordering van de bilaterale banden. Prayut wees op de banden met Zweden, inclusief koninklijke, die 152 jaar terug gaan. Prayut hoopt dat beide landen de samenwerking op het gebied van investeringen, toerisme en volksgezondheid versterken en ook ervaringen uitwisselen over de bestrijding van Covid-19.

– Ik noem nog twee kortjes. Eén meldt dat een motorrijder met zijn BMW R1200 op hoge snelheid tegen een vangrail in Ban Chan (Rayong) is gebotst. Daarbij werd zijn linker been ernstig verwond. Niettemin zag hij kans bij bewustzijn te blijven en van het wrak weg te kruipen in afwachting van hulp. Zijn snelheidsmeter stond vast op 140 km per uur.

– Tweede kortje: Het gesloopte Bombay Burmah House in Phrae kan voor 90 procent van zijn oorspronkelijke staat herbouwd worden, meent minister Varawut (Milieu). Hij beweert dat het teakhout goed bewaard is. Dat zei hij in antwoord op vragen van parlementsleden.

Daar ik autoriteiten per definitie wantrouw, geloof ik er niets van. Bovendien vertellen foto’s een ander verhaal. Maar we zullen zien. Als het gebouw wordt herbouwd, wordt het op zijn best broddelwerk.

– En hiermede komt een eind aan Nieuws uit Thailand van vandaag, want de 4 noemde ik al.


 

Het nieuws in fotoberichten

A man wearing a face mask stands next to a board showing the progress of developing an mRNA type vaccine candidate for the novel coronavirus disease during a news conference at the National Primate Research Center of Chulalongkorn University in Saraburi province on Monday.

Police and local officials at the scene in a village in Sai Yok district, Kanchanaburi, where a man was killed by a shotgun blast to the face on Monday. The man’s mother said he had accidentally discharged his own gun.

Trees felled in an encroached area of forest on Sankalakhiri mountain in Chanae district of Narathiwat province. Many trees have been felled in an encroachment of forest on the Sankalakhiri mountain in Chanae district of Narathiwat province.

When travel consultancy Local Alike saw its revenue drop to zero due to the coronavirus outbreak, it started selling products from villages through social media. The business has generated 2.6 million baht for locals in 20 communities selling products from snacks to rice.

“It exceeded our expectations,” said Somsak Boonkam, founder and chief executive of Bangkok-based Local Alike, which promotes sustainable tourism in 200 villages. “From now on, we would like to serve as an e-commerce platform for communities.”

In response to high demand for the village products, Local Alike set up a separate company to handle the e-commerce platform, which will expand to 155 communities next year. It hopes that by helping locals develop the products by improving packaging and product design, communities will be able to earn more.

A surgical team from Ramathibodi Hospital collects stem cells from the young donor at the Chakri Naruebodindra Medical Institute in Samut Prakan province, where he was being treated for Covid-19. It was part of the process to save his seven-year-old sister, who was born with thalassemia.

Ramathibodi Hospital on Tuesday announced the world’s first successful case of a stem cell transplant involving a young patient with coronavirus disease, who donated his bone marrow to save his sister.

Prof Dr Suradet Hongeng, an expert in stem cell transplants at the department of paediatrics of the faculty of medicine Ramathibodi Hospital, announced the success to reporters on Tuesday.

He said the procedure was performed in April. A five-year-old boy, Sila “Jio” Boonklomjit, donated bone marrow stem cells to save his seven-year-old sister Jintanakan, also known as “Jean”, who was born with thalassemia.

“This case was very challenging and complicated. Right on the day when we had to collect stem cells from Jio, we found he was infected with Covid-19. That made Jio another patient. Besides, both patients are young, five and seven years old. So, each and every step had to be done with special care.

“The collection of stem cells from bone marrow was surrounded with risks, including the risk of having stem cells infected with Covid-19. Procedures also increased because Jio had to be quarantined… In addition, there was the matter of safety for the medical personnel who were at risk during the operation,” Dr Suradet said.

A second wave of Covid-19 is likely to occur following the lifting of all lockdown measures, and the kingdom must be ready for it, a medical expert has warned.

Dr Prasit Watanapa, dean of the Faculty of Medicine at Mahidol University, took to Facebook Live to warn the public. He said a second wave could occur, but it would be limited and found in contained areas.

Some countries that previously recorded low numbers of new cases have recorded a resurgence of Covid-19. Second waves of the Covid-19 have been reported in countries with previously few to no recorded cases such as China, Japan, South Korea and Germany after lockdown measures were lifted.

War weapons are taken from a house in Mae Sot district of Tak on Tuesday. National police chief orders police to keep a close watch on political movements following the seizure of the weapons.

A Thai national arriving at Suvarnabhumi airport yesterday on a Covid-19 repatriation flight pushes a trolley as she is ushered to the right direction by airport staff. A total of 158 Thai people arrived from 13 countries yesterday.


 

Nieuws van de website 23-24 juni

• Dinsdag was de 29e dag zonder binnenlandse besmettingen, de vijf nieuwe zijn teruggekeerde Thai uit Egypte en Qatar die in quarantaine waren. Zij brachten het totaal aantal op 3.156. Het aantal doden (58) is ongewijzigd.
Twee Thai, een student (31) en een huishoudelijke hulp (22), waren op 9 juni gearriveerd en in Chon Buri in quarantaine geplaatst. Ze testten aanvankelijk negatief, maar bij een tweede test zaterdag, elf dagen na hun aankomst, bleken ze besmet te zijn.
De drie anderen arriveerden op 16 juni uit Doha, zij werden ook in Chon Buri in quarantaine opgenomen. Zondag, vijf dagen na hun terugkeer, testten ze positief. Het gaat om een vrouw van 31, een masseur van 22 en een kraanmachinist van 52. Alle vijf waren asymptomatisch.
Inmiddels zijn 3.023 patiënten hersteld, inclusief een in de afgelopen 24 uur. 75 patiënten worden nog behandeld in ziekenhuizen.
Update woensdag: Eén nieuwe besmetting, een restaurantmedewerker (31) die uit de Filipijnen was teruggekeerd en in quarantaine in Bangkok was. Hij was asymptomatisch.
• Het kabinet heeft toestemming gegeven voor twee extra vrije dagen in juli, aansluitend op Asarnha Bucha Day (zaterdag 4 juli) en Buddhist Lent (zondag 5 juli), waardoor Thai kunnen genieten van een lang weekend van vier dagen. Ook 6 en 7 juli zijn vrije dagen. De meeste kalenders plaatsen Buddhist Lent (Khao Phansa) op maandag.
• Saoedi-Arabië laat dit jaar vanwege de coronavirus crisis circa duizend pelgrims toe tot de hadj, de jaarlijkse bedevaarttocht naar Mekka die elke moslim wordt geacht tenminste eenmaal in zijn leven te maken. ‘Het aantal pelgrims zal ongeveer duizend bedragen, misschien minder, misschien iets meer’, aldus Minister Mohammad Benten dinsdag. ‘Het aantal zal dit jaar niet tien- of honderdduizenden bedragen.’
De pelgrimstocht die dinsdag 28 juli begint en zondag 2 augustus eindigt, wordt beperkt tot mensen onder 65 jaar, die geen chronische ziekte hebben. Voordat ze in de heilige stad Mekka arriveren worden ze getest op het virus en wanneer ze terugkeren dienen ze in quarantaine te gaan.
• Het kabinet heeft in principe besloten de minimum leeftijd voor strafrechtelijke verantwoordelijkheid te verhogen van 10 naar 12 jaar. Tevens verandert de leeftijd gedurende welke maatregelen anders dan strafrechtelijke kunnen worden toegepast; die gaat van 10-15 naar 12-15 jaar. De wijzigingen zijn in overeenstemming met het International Covenant on Civil and Political Rights (ICCPR).
De verandering brengt het aantal jeugdige criminelen terug, waardoor de staatsuitgaven afnemen, zegt regeringswoordvoerder Traisuli. ‘Andere maatregelen gaan gebruikt worden zoals nauw toezicht en beroepstraining zodat kinderen een kans hebben om op te groeien tot goede burgers.’ [Persoonlijke noot: tot brave burgers]

Photos of Wat Bang Duang Nok before and after being remodelled.

24 juni – Het 127 jaar oude voormalige kantoor van de Bombay Burmah Trading Co in Phrae is niet het enige gebouw in Thailand dat ten prooi is gevallen aan cultuurbarbaren. Khaosodenglish.com diepte een al even schandelijk voorbeeld op van het gebrek aan historisch besef. Een lezer maakte mij attent op wat de renovatie moet voorstellen van een 300 jaar oude tempel. Onderstaande tekst is ontleend aan de website van khaosodenglish. Wilt u het gehele artikel lezen, klik hier.

300 jaar oude tempel ‘gerenoveerd’ met vloertegels

SAMUT PRAKAN — Netizens were left aghast at a “renovation” project that saw a 300-year old Buddhist temple in Samut Prakan refitted with an aluminium roof and floor tiles.

The demolition was so damaging that it stripped Wat Bang Duang Nok of its architectural and historical significance, academic Wara Chanmanee said Tuesday. He said he would file a complaint to the Fine Arts Department about the latest destruction of historic buildings in Thailand.

“It’s such a huge loss. At the very least this temple dated from the late Ayutthaya era. How can you destroy a historical site? It was so beautiful. We all pretend to love historical sites, but when problems happen, everyone says they aren’t responsible.”

Wara visited the temple Monday, and to his horror, found its carved wooden gable dismantled, the floor and walls covered with plain white and faux-marble patterned tiles, and an aluminium roof installed.

“All sense of civilization is destroyed. The temple is rebuilt with lower standards than a rich person’s bathroom. The aluminum roof and mosaics bought from the market give this the same aesthetic as a food court.” (Bron: khaosodenglish.com, 23 juni)

Herstelde patiënten VS ˃ 1 miljoen, NL 0 nieuwe doden

24 juni – Geen mutaties in de positie van de vier landen die ik volg op de virustracker. Het weinige wat opvalt is dat in de VS het aantal herstelde patiënten de 1-miljoen grens heeft overschreden, iets minder dan het aantal besmettingen, en dat Nederland ditmaal geen nieuwe doden meldt. De cijfers van België die twee dagen niet waren bijgewerkt, zijn weer up to date.

België en Nederland staan vrij hoog op de virus tracker, waarvan BP alleen de eerste 50 landen (plus 1) toont: ze bekleden plaats 23 en 28. Thailand staat op 92, China op 21. Hoeveel landen de gehele virus tracker telt, weet ik niet precies: iets van een kleine tweehonderd. Heb verschillende aantallen gevonden op internet.

Behalve dat Nederland geen nieuwe doden telt, is ook het aantal nieuwe besmettingen fors gedaald: met 65 is het toegenomen naar 49.658. Zou het ergste voorbij zijn? De cijfers van België lijken hoog, maar ze hebben betrekking op drie dagen. Het aantal besmettingen is met 260 toegenomen naar 69.810, maar het aantal doden is slechts toegenomen met 17 naar 9.713. Het aantal herstelde patiënten (16.771) is ongewijzigd, dus is of niet bijgewerkt of er zijn geen nieuwe bijgekomen.

De VS melden 31.510 nieuwe besmettingen naar 2.388.225, 362 nieuwe doden naar 122.611 en 22.685 nieuwe herstelde patiënten naar 1.003.062.

Tenslotte de cijfers wereldwijd. Aantal besmettingen plus 145.215 naar 9.218.501, aantal doden plus 3.778 naar 474.961, aantal ernstig zieken plus 3.077 naar 57.841 en aantal herstelde patiënten plus 106.539 naar 4.961.952.

In de toptien staan nog steeds dezelfde landen. In Brazilië op nummer 2 gaat het virus nog flink tekeer met 26.616 nieuwe besmettingen naar 1.113.606 en 748 nieuwe doden naar 51.407.

BP in vogelvlucht

24 juni – Bangkok Post telt vandaag 14 nieuwsberichten en -verhalen plus de rubriek In Brief met vijf kortjes op de vier binnenland pagina’s van het eerste katern. Maar het zijn eigenlijk drie pagina’s want twee advertenties van een halve pagina snoepen er een pagina vanaf en dan tel ik nog niet eens de advertentie van een vijfde pagina mee, die op de voorpagina staat en de redactionele ruimte tot 2,8 pagina verkleint.

Het openingsverhaal inclusief een vierkoloms foto van Prawit en partijgenoten neemt  meer dan een halve pagina in beslag. Verder op de voorpagina een bericht over de geslaagde stamcel transplantatie (zie Het nieuws in fotoberichten) en een buitenlandberichtje over de verkiezingen in Singapore, die op 10 juli worden gehouden.

Pagina 2 opent met het bericht dat luchtvaartmaatschappijen in de watten worden gelegd: de parkeertarieven [voor vliegtuigen, niet voor auto’s] worden geschrapt en het tarief voor landen en opstijgen gaat omlaag. Hoeveel dat aan inkomsten scheelt, vermeldt het artikel niet.

Pagina 3 opent met de wapenvondst in Mae Sot (Tak), waarvan ik al een foto heb geplaatst in Het nieuws in fotoberichten. Inderdaad een flinke hoeveelheid. De krant meldt dat de politie on high alert is want vermoed wordt dat de wapens gebruikt zouden worden om keet te trappen [lees: politieke onrust op te wekken].

De opening van pagina 4 meldt dat de DSI in Prachuap Khiri Khan onderzoek doet naar vijf illegale woonplexen, die feitelijk eigendom zijn van een Brit maar op papier van een Thaise stroman. De DSI zegt dat de man de Foreign Business Law van 1999 heeft overtreden en belastingen heeft ontdoken. De Brit en zijn Thaise maatje hebben volgens de DSI ook klanten misleid door in advertenties onjuiste informatie te verstrekken. Bovendien is nooit toestemming gevraagd voor de bouw.

Prawit versterkt eenheid regeringspartij PPRP

24 juni – Er is geen koe zo bont of er zit wel een vlekje aan, maar voor [veel?] Thaise politici geldt dat de gehele koe gevlekt is. BP opent vandaag met een analyse over de politieke situatie nadat vice-premier Prawit (74) is gekozen tot partijleider van de leidende regeringspartij Palang Pracharath.

De krant meent dat hij in staat is de eenheid in de partij te versterken, die geplaagd wordt door conflicten tussen facties, en dat zijn benoeming een garantie is voor het voortbestaan van het kabinet.

Hoeveel vlekjes aan die man kleven, weet ik niet. Het zullen er veel zijn, waarvan zijn horlogeverzameling die hij naliet te melden in zijn vermogensopgave aan de NACC, de bekendste is. Prawit wordt wel eens Big Brother genoemd wat wijst op zijn machtspositie binnen het kabinet. Hij en Prayut zijn twee handen op één buik.

Omdat ik die man niet mag – hij heeft een varkenskop, gemene kleine ogen en hij is een van de short people door Randy Newman vilein bezongen – besteed ik verder geen woord aan het openingsverhaal. Wie het wil lezen, klik hier: Prawit ‘strengthens PPRP unity’.

Kort Nieuws woensdag 24 juni

– Ik vervolg met pagina 2 want over de voorpagina weet u nu genoeg. De pagina bevat zes berichten, de rubriek In Brief en de virus tracker. Eén kortje meldt dat premier Prayut de belofte doet dat het gesloopte voormalig kantoor van Bombay Burmah Trading Co in Phrae, ook door de krant aangeduid als handelspost, wordt herbouwd naar zijn ‘former glory’.

Hij heeft de minister van Milieu gelast ‘related issues’ [?] in het gebied op te lossen en het Huis van Afgevaardigden te informeren over de voortgang van het project. De voor de sloop verantwoordelijke functionaris zal verantwoordelijk worden gehouden.

Het kortje meldt dat nadat de houtkapconcessie was geëindigd, het pand is overgedragen aan de provincie en sindsdien een belangrijke toeristisch trekpleister was. Maar wat er te zien was, vermeldt het berichtje niet.

Als ik een Thaise journalist was, zou ik Prayut vragen hoe hij het zo zeker weet dat het gebouw in zijn oude glorie wordt hersteld. Maar Thaise journalisten durven dat niet te vragen, want die doen het in hun broek voor autoriteiten.

– Van de zes berichten kent u er drie al: de opening over de steun aan luchtvaartmaatschappijen, een bericht over de twee extra vrije dagen in juli en de waarschuwing voor een tweede uitbraak van het coronavirus.

Groot nieuws, dunkt me, is de goedkeuring die het kabinet heeft verleend aan het wetsvoorstel Prevention and Suppression of Torture and Enforced Disappearances. Het gaat nu naar de Raad van State en daarna naar het Huis van Afgevaardigden. Al heel lang hebben mensenrechten actievoerders aangedrongen op deze wet, want tot nu toe zijn rechtszaken over verdwenen personen kansloos bij gebrek aan een slachtoffer.

Wanneer de wet van kracht wordt, krijgen zaken een speciale status en kan de DSI (de Thaise FBI) de zaak van de politie overnemen. De wet stelt ook nabestaanden in staat namens de slachtoffers actie te ondernemen, dus in een rechtszaak op te treden als plaintiff (aanklager, eiser).

Maar er zit nog wel een addertje onder het gras, zeg maar een adder, want wanneer soldaten zijn betrokken bij een ontvoering, gaat de zaak naar een militaire rechtbank die nabestaanden niet toestaat als mede-aanklager.

– Verder bevat de pagina een follow-up op het bericht over de 23 migranten die in Myanmar positief zijn getest op het coronavirus, nadat ze uit een detentiecentrum in het zuiden van Thailand waren gedeporteerd. Hoofd Sompong van het Immigration Bureau (IB) zegt dat ze in quarantaine in Sadao (Songkhla) waren geweest en in een ziekenhuis waren opgenomen en dat 19 waren hersteld. Hij heeft het IB gevraagd navraag te doen naar de resterende vier.

Merkwaardig bericht dat niet ingaat op de vraag waarom ze in Myanmar positief zijn getest nadat ze in Thailand hersteld waren verklaard.

Het bericht vervolgt met ander nieuws over migranten en zegt dat sinds maart het IB 12.223 ongedocumenteerde migranten heeft aangehouden die over de grens waren geglipt. Sommigen werkten als huishoudster, anderen zochten nog een baan.

Tenslotte meldt het bericht de arrestatie van een bendelid die ongedocumenteerde migranten uit Myanmar naar Thailand smokkelde. Hij heeft bekend voor een bende te werken die valse paspoorten produceert en migranten smokkelt.

– Het kabinet heeft het plan goedgekeurd voor aansluiting bij het Covid-19 Multi-Partner Trust Fund van de United Nations en toegestemd in een donatie van US$ 100.000 (3,1 miljoen baht) aan het fonds, zegt regeringswoordvoerder Rachada in het laatste bericht op de 2. De overeenkomst wordt namens de regering getekend door de Thaise ambassadeur bij de VN. Het ministerie van Buitenlandse Zaken betaalt de donatie uit de begroting voor dit jaar.

Het UN Covid-19 MPTF financiert mechanismen om lage- en midden-inkomenslanden te helpen bij het oplossen van gezondheids- en ontwikkelingscrises die veroorzaakt zijn door de virusuitbraak. Verschillende landen, waaronder Nederland en Denemarken, hebben een bijdrage toegezegd.

– Pagina 3, een halve pagina, bevat drie berichten. De wapenvondst kent u al, nieuw is dat kampioen rekwesten indiener Srisuwan Janya leidend regeringspartij Palang Pracharath (PPRP) ervan beschuldigt gebruik te maken van de kantoren van een liefdadigheidsorganisatie voor politieke doeleinden en dat mag niet.

Hij verwijst naar de bijeenkomst op maandag, waarop Prawit werd gevraagd partijleider te worden. Die werd gehouden in de kantoren van het Five Provinces Bordering Forest Preservation Foundation Project (East Region). Volgens Srisuwan is die locatie al vaker gebruikt door PPRP.

Srisuwan, secretaris-generaal van de door hem opgerichte Association for the Protection of the Constitution, vraagt de permanent secretaris van het ministerie van Binnenlandse Zaken (dat is de hoogste ambtelijke baas) en de NACC onderzoek te doen.

– Het derde bericht is een follow-up op het bericht dat zeven kleine politieke partijen Mongkolkit Suksintharanon, partijleider van de Thaise Civilised Party, willen voordragen voor een kabinetspost wanneer de kabinetssamenstelling wordt gewijzigd (de zogeheten reshuffle). Drie van de elf partijen zeggen niet uit te zijn op een kabinetspost, één zegt er recht op te hebben bij een shake-up.

Een reshuffle wordt verwacht nadat de PPRP zaterdag een nieuw partijbestuur en een nieuwe partijleider heeft gekozen.

– Pagina 4, ook een halve pagina, tenslotte bevat ook drie berichten. De opening over de Brit en zijn stroman noemde ik al. De andere berichten gaan over een drugsvangst in Pathum Thani (laat ik verder lopen) en over een hit-and-run ongeluk zondagavond in Min Buri waarbij een vrouw (21), die vijf maanden zwanger was, om het leven is gekomen.

Zij zat achterop een motorfiets waarop een personenauto was gebotst, bestuurd door een 19-jarige man. Na de aanrijding was hij over de vrouw gereden, die van de motorfiets was gevallen, en doorgereden.

De motorfiets werd bestuurd door haar echtgenoot. Hij heeft de politie gevraagd het onderzoek te versnellen en de bestuurder op te sporen. Het bericht noemt al de naam en leeftijd van de booswicht, maar ik begrijp niet goed hoe de politie dat te weten is gekomen.


 

Het nieuws in fotoberichten

A mannequin wearing a protective face mask is seen after the government eased some protective measures following the coronavirus disease outbreak in Bangkok, on Friday.

NAKHON SI THAMMARAT: Three family members were killed, one an 11-year-old girl, and two others seriously injured when the pickup they were travelling in ran off the road and hit a tree in Sichon district on Sunday, police said.

The Ford Ranger, carrying five members of a family, was among five vehicles which departed Prachin Buri province on Sunday morning. The convoy was taking a deceased family member for burial at Ban Nathap in Tha Sala district, Nakhon Si Thammarat.

NAKHON SI THAMMARAT: Four people were killed when the car they were travelling in rear-ended a six-wheel truck on Highway 41 in Thung Yai district on Monday morning, police said.

The car, a Betong-registered Chevrolet, was heading south when it crashed into the rear of the Hino six-wheel truck loaded with lumber travelling in front of it, said Pol Col Chokdee Rakwattanapong, the Thung Yai police chief.

Two women, Rattiya Lehni, 61, and Sofia Malae, 30, and a man, Taweesak Malae, 62, died in the car. Another woman passenger, whose name was not available, was rushed to hospital but declared dead on arrival. The truck driver was detained for questioning.

Another sea turtle nest, this one with about 70 eggs, was found on Koh Samui late on Saturday night, raising the number of nests found on the island this year to 17.

A senior policeman has been charged with the murder his wife after key evidence emerged contradicting his claim she committed suicide.

Metropolitan Police Bureau (MPB) commander Pakkapong Pongpetra said on Monday that Pol Capt Songklod Boonsong, deputy inspector in charge of investigation at Wang Thonglang police station, had been charged with shooting dead his wife, Pimchadaporn Phuyaemsai.

Investigators had not yet decided on the specific charge, whether it was premeditated, Pol Lt Gen Pakkapong said. Pol Capt Songklod was called in to hear the charge and denied murder, he said. He said he had a quarrel with his wife, and his .45 pistol was unintentionally fired as she was trying to grab hold of it, the city police chief said.

Tiwagorn Withiton wears a shirt printed with “I lost faith in the monarchy” in a photo he posted June 16, 2020.

KHON KAEN — Security officers paid a visit to a man who posted a photo of himself with a shirt printed “I lost faith in the monarchy,” a civil rights group said.

Thai Lawyers for Human Rights identified the man as Khon Kaen resident Tiwagorn Withiton. He was reportedly visited by government officials and police on Thursday and Friday and told to stop wearing the shirt.

“The visit with 10 or so officers was friendly. I understand their intentions that this would affect the relationships between people who love it and people who lost their faith,” Tiwagorn wrote on his Facebook Sunday. “I explained myself fully to them, and they listened to me without threatening me.” (Bron: khaosodenglish.com, 22 juni)

The atmosphere of Khao San Road in Bangkok on Monday.


 

Nieuws van de website 22-23 juni

• Het aantal nieuwe besmettingen gaat op en neer maar blijft nog steeds aan de bescheiden kant. Maandag meldde het CCSA drie nieuwe besmettingen, Thai die waren teruggekeerd uit India en zich in quarantaine bevonden.
Het aantal infecties bedraagt nu 3.151, het aantal doden (58) is ongewijzigd. Het was maandag de 28e dag zonder binnenlandse besmettingen. Vier patiënten zijn inmiddels hersteld en ontslagen uit ziekenhuizen.
CCSA-woordvoerder Taweesilp zegt dat overlegd wordt met de autoriteiten in Myanmar over de 23 coronavirus gevallen die er gevonden zijn onder uit detentiecentra in Thailand gedeporteerde migranten.
Update dinsdag: Vijf nieuwe besmettingen, allen teruggekeerde Thai uit Egypte en Qatar die in quarantaine waren. Het totaal aantal besmettingen is daardoor gestegen naar 3.156. Het aantal doden (58) is ongewijzigd.
• Een werkneemster op de afdeling boekhouding van het provinciekantoor van Prachuap Khiri Khan is maandag aangehouden op verdenking van diefstal van een bedrag van 33 miljoen baht gedurende het afgelopen jaar.
De vrouw die werkt op een contract dat elke twee jaar verlengd moet worden, heeft bekend dat ze het geld achterover heeft gedrukt door de handtekeningen van geautoriseerde personen te vervalsen.
Ze heeft verklaard het geld deels te hebben besteed aan gokken, ook zegt ze geld te hebben gedoneerd voor hulp ook slachtoffers van de droogte en geld gestort te hebben als borg voor diverse projecten van familieleden.
• De politie in Nakhon Si Thammarat heeft maandag de leider aangehouden van een bende die motorfietsen heeft gestolen in drie districten van de provincie. Bij zijn arrestatie in een hotel vond de politie enkele motorfiets registratieboeken en spullen voor drugsgebruik. Dankzij informatie door hem gegeven, kon de politie zestien motorfietsen achterhalen die waren gestolen in de districten Thung Song, Chulabhorn en Ron Phibun.
• De Bank of Thailand (BoT) verwacht niet dat het aantal slechte leningen bij banken zal stijgen, zoals gebeurd is tijdens de Aziatische financiële crisis van 1997-’98. Non-performing loans (NPL’s) bedroegen toen 50 procent van alle leningen. Eind maart stonden NPL’s bij commerciële banken op 3,5 procent.
De BoT heeft vrijdag alle banken en financiële instellingen gevraagd kapitaalmanagement plannen te maken voor de komende 1 tot 3 jaar, interim dividend uitkeringen in 2020 te schorsen en buybacks te delen [?]. Maandag daalden daardoor de koersen uit zorgen over de gezondheid van de sector.
BoT adjunct-gouverneur Ronadol zegt dat de financiële situatie sterk blijft ‘maar we willen nog wel dat ze sterker wordt om de problemen de komende jaren te kunnen hanteren.’
Fitch Rating zegt dat de maatregelen helpen banken ‘maintain the necessary resources to support their lending activities and absorb credit losses, during this economically fraught period’.

• Het Fine Arts Department heeft maandag een begin gemaakt met de herbouw van het gesloopte voormalig kantoor van de Bombay Burmah Trading Co in Phrae. Als eerste hebben FAD-medewerkers een inventarisatie gemaakt van het teakhout dat is verwijderd. Ze gaan een blueprint maken, gebaseerd op foto’s van het 127 jaar oude gebouw.
De fundering wordt uitgegraven om te zien of er kostbaarheden onder liggen, wat bewoners hebben gezegd. ‘Het is vrij gebruikelijk dat onder de fundering van een historisch gebouw antiek wordt gevonden’, zegt FAD adjunct directeur-generaal Arunsak die maandag een kijkje nam.
Minister Varawut (Milieu) zei maandag dat hij een disciplinair onderzoek zal gelasten tegen het hoofd van het Protected Area Regional Office 13 tevens hoofd van het Chetawan Arboretum waarin het pand staat. Hij heeft de DNP opgedragen hem over te plaatsen. ‘Als hij schuldig blijkt, zal ik hem niet beschermen.’
Senator Khamnoon Sitthisamarn heeft tijdens een senaatsvergadering gezegd dat de sloop van het gebouw een strafrechtelijke daad is daar het gebouw wordt beschouwd als een archeologische plaats op basis van artikel 4 van de Act on Ancient Monuments, Antiques, Objects of Art and National Museums.
De senator informeerde ook naar de volgende stap van het ministerie, zowel qua wettelijke actie als restauratie. Hij stelde voor dat het kabinet met richtlijnen komt om een gelijksoortig probleem in de toekomst te voorkomen.
Voorgaande berichten:
22 juni: DNP vormt onderzoekscommissie (in BP in vogelvlucht)
21 juni: Senaatscommissies onderzoeken sloop historisch gebouw
20 juni: Woedende bewoners Phrae zeggen: De foto’s vertellen de feiten
20 juni: FAD belooft 127 jaar oud gebouw te restaureren
18 juni: DNP verdedigt sloop 127 jaar oude gebouw in Phrae
17 juni: Woede over sloop historisch gebouw (in BP in vogelvlucht)
Persoonlijke noot: Ik mis in alle berichten een foto van de actuele staat van het gebouw. Onduidelijk is of het al helemaal gesloopt is of dat de sloopwerkzaamheden nog aan de gang zijn. Ik mis ook informatie over de bestemming van het gebouw nadat de handelsmaatschappij haar werkzaamheden had beëindigd. Wat een arboretum (hortus botanicus) is, weet ik, maar een kleine toelichting zou niet misplaatst zijn. Het journalistieke niveau van BP laat ernstig te wensen over.

Besmettingen ˃ 9 miljoen, doden Brazilië ˃ 50.000

23 juni – Twee opvallende grenzen overschreden op de virus tracker. Het aantal besmettingen wereldwijd is met 128.905 toegenomen naar meer dan 9 miljoen: 9.073.386 en het aantal doden in Brazilië is gestegen naar 50.659; de 50.000-grens was trouwens al een dag eerder overschreden; moet ik over het hoofd hebben gezien. De Belgische cijfers zijn voor de tweede achtereenvolgende dag niet bijgewerkt.

De Nederlandse cijfers zien er niet verkeerd uit. Het aantal besmettingen is met 91 toegenomen naar 49.593, het aantal doden met 1 (!) naar 6.090. Ook Thailand doet het niet verkeerd: het aantal nieuwe besmettingen bedraagt 3 naar 3.151; bovendien zijn 4 patiënten hersteld, resulterend in een totaal van 3.022 personen, die weer van hun vrijheid kunnen genieten. Of wat daarvoor moet doorgaan want het new normal is aan tal van eisen gebonden.

De VS melden 26.137 nieuwe besmettingen naar 2.356.715, 269 nieuwe doden naar 122.249 en 7.426 nieuwe herstelde patiënten naar 980.367.

Tenslotte de cijfers wereldwijd. Aantal besmettingen plus 128.905 naar 9.073386 (ik herhaal het nog maar even), aantal doden plus 3.901 naar 471.183, aantal ernstig zieken plus 189 naar 54.764 en aantal herstelde patiënten plus 97.528 naar 4.855.413.

België, Nederland, China en Thailand staan ongewijzigd op plaats 23, 28, 21 en 92. De toptien bestaat uit dezelfde landen als een dag eerder, alleen zijn Italië en Chili van plaats gewisseld. Chili gaat van 9 naar 8, Italië van 8 naar 9.

BP in vogelvlucht

23 juni – Bangkok Post telt vandaag 14 nieuwsberichten en –verhalen plus de rubriek In Brief met vier vrij lange kortjes op de drie binnenland pagina’s van het eerste katern. Alleen een advertentie van één achtste pagina snoept er iets vanaf. Grote verhalen ontbreken, grote foto’s niet zoals een 4,5 koloms foto van een lokaal in de Wat Hua Lampong school met een werker die mosquito repellent sproeit. De opening neemt inclusief de infographic een halve pagina in beslag.

De krant bevat twee follow-ups, waarvan één over het gesloopte gebouw in Phrae identiek is aan het website bericht en de andere over het complot gaat om Banyin Tangpakorn te laten ontsnappen uit de Bangkok Remand Prison.

De politie heeft drie personen voor verhoor opgeroepen die erbij betrokken waren: een voormalig parlementslid voor Nakhon Sawan, de advocaat die Joe heeft geholpen bij zijn vrijlating op borgtocht en Banyin’s zoon. Joe is de man die uit de boot heeft geklapt over het complot, waarbij de vrouw van de gevangenisdirecteur ontvoerd zou worden. Tegen hen worden arrestatiebevelen aangevraagd.

Adjunct-commandant Anek van de Crime Suppression Division zegt dat de politie voldoende bewijs heeft tegen hen, waaronder verklaringen van twee gevangenen, behalve Joe ook Top [niet hun echte namen], die door Banyin waren benaderd om te helpen bij zijn ontsnapping.

Pagina 2 opent onder de kop Strategy laid out to guard relief spend. Het bericht meldt dat de Public Sector Anti-Corruption Commission (een zusje van de NACC) vier maatregelen heeft voorgesteld om corruptie te voorkomen in de besteding van de 400 miljard baht voor financiering van rehabilitatieprojecten, die tot doel hebben de gevolgen van Covid-19 te temperen. De maatregelen zijn gisteren voorgesteld tijdens een vergadering van het National Anti-Corruption Centre.

Pagina 3 opent met de klacht van de ouders van 43 leerlingen die niet zijn toegelaten tot de Suankularb Wittalayai Nonthaburi school. Ze zeggen dat de schooldirecteur niet heeft kunnen uitleggen waarom hij plaatsing in Mathayom 4 (middelbare school) heeft geweigerd alhoewel ze meer dan 2,0 op het toelatingsexamen scoorden.

Een van de ouders zegt dat haar kind 2,65 scoorde en de andere kinderen 2,5. ‘We hebben tweemaal aan de bel getrokken bij het ministerie van Onderwijs, maar niets is gebeurd. Onze kinderen hebben geen school wanneer het semester [op 1 juli] start.’ Meer weten? Lees: Parents file complaint after school rejections.

Nachtzaken protesteren tegen strakke teugels

23 juni – Bangkok Post opent vandaag onder de kop Nightspots cry foul at curb list, wat mijn papieren woordenboek vertaalt als protesteren, maar ik denk dat de uitdrukking een sterkere gevoelswaarde heeft en beter vertaald kan worden met: schreeuwen moord en brand. Niet ten onrechte, want zoals de infopgraphic laat zien: ze zijn gebonden aan 22 eisen. Nou, die zaken kunnen net zo goed niet open gaan.

Het gaat nog om een voorstel, want vrijdag neemt de CCSA een definitief besluit over de zogeheten vijfde fase van de lockdown versoepelingen. De exploitanten van de uitgaansgelegenheden hebben hun hoop gevestigd op de heropening volgende maand, want sinds maart zijn ze al dicht, waardoor ze in ernstige financiële moelijkheden zijn geraakt.

Ze maken zich met name zorgen over de regels die dansen verbieden, het aantal personen per groep tot vijf beperken en beperking van het aantal bezoekers. Het maximum van vijf per groep kan ervoor zorgen dat klanten wegblijven, vrezen ze.

Voorzitter Sanga van de Khao San Business Association en CEO van de Buddy Group zegt dat de regels voor de entertainment zaken strenger zijn dan die voor eateries en filmploegen. Door de economische gevolgen van Covid-19 bezuinigen mensen op niet-noodzakelijke uitgaven met bovenaan de lijst uitgaven aan uitgaan.

‘We willen dat ze [de regels] meer flexibel zijn, anders gaan mensen niet uit.’ Sanga geeft toe dat de uitbaters geen andere keuze hebben dan aan de regels te voldoen, maar hij hoopt dat ze een week nadat ze van kracht zijn geworden, versoepeld worden.

Verder meldt de opening dat de regering zich vrijdag buigt over de vraag of de noodtoestand wordt opgeheven, die sinds maart tweemaal is verlengd. Dit besluit is afhankelijk van de beoordeling van de risico’s. Wanneer het land verstoken blijft van een tweede golf infecties, is de Communicable Disease Control Act adequaat om het virus tegen te gaan, zegt vice-premier Wissanu. Die wet voorziet ook in de eventuele sluiting van winkels en winkelcentra totdat ze hun problemen hebben opgelost, maar een lockdown kan niet meer.

Kort Nieuws dinsdag 23 juni

– Ik blijf nog even op de voorpagina, die twee andere berichten bevat. Vice-premier Prawit heeft de uitnodiging aangenomen om partijleider van Palang Pracharath te worden, de leidende regeringspartij. Hij kreeg de uitnodiging gisteren tijdens een bijeenkomst in de kazerne [?] van het 1st Infantry Regiment, King’s Guard aan de Vibhavadi Rangsit Road in Bangkok uit handen van hoofd regeringswhip Wirat Rattanaset, waarbij tal van PPRP zwaargewichten aanwezig waren.

De krant toont een groepsfoto waarbij ze elkaars handen vasthouden en merkwaardigerwijs geen mondkapje dragen. Prawit staat in het midden. Klein mannetje, valt me nu voor het eerst op, dat wil zeggen fysiek want ’t is een invloedrijk figuur.

– Het andere bericht kopt CCSA mulls ‘reopening doors’. Met die deuren wordt de toegang tot Thailand bedoeld. Het CCSA heeft bevestigd dat investeerders en zakenlieden met vestigingen in Thailand, samen met medische toeristen de eersten zijn die tot het land worden toegelaten wanneer de grenzen worden geopend voor outsiders.

CCSA woordvoerder Taweesilp zei gisteren dat ze worden toegelaten omdat het land 28 dagen geen binnenlandse besmettingen heeft meegemaakt. Die periode is belangrijk omdat het virus vier weken in een persoon kan overleven zonder dat de persoon symptomen heeft.

Maar Taweesilp zou Taweesilp niet zijn om niet te waarschuwen. Het land kan zijn bescherming niet verminderen, want een enkele geïmporteerde besmetting, zoals gisteren drie, kan een lokale uitbraak veroorzaken, zegt hij.

– Pagina 2 bevat vijf berichten, de virus tracker en de rubriek In Brief. De opening noemde ik al in BP in vogelvlucht, de politieagent die wordt verdacht van de moord op zijn vrouw kwam u al tegen in Nieuws van de website.

Nieuw is het bericht dat een Thais researchteam in oktober kan beginnen met klinische testen van een Covid-19 vaccin. Dat zegt minister Suvit (Higher Education Science Research and Innovation). Testen op apen hebben volgens hem bemoedigende resultaten opgeleverd. De volgende ronde op dieren vindt in augustus plaats en wanneer die succes hebben, kan in oktober begonnen worden met mensen.

Het vaccin is ontwikkeld door experts van het Centre of Excellence in Vaccine Research van de Chulalongkorn universiteit in samenwerking met het National Vaccine Institute en het Department of Medical Sciences. Het team gebruikt mRNA technologie, de nieuwste methode om vaccins te ontwikkelen zodat het vaccin snel kan worden geproduceerd en kleine hoeveelheden gebruikt kunnen worden voor testen.

– Verder: De 127 nationale parken, die sinds maart gesloten zijn, gaan op 1 juli open, maar bezoekers dienen vooraf te reserveren via de mobiele app QueQ, zegt minister Varawut (Milieu). Het aantal bezoekers per park wordt beperkt om grote druktes te voorkomen. Bezoekers dienen bij aankomst en vertrek zich te melden bij de Thai Chana app.

Sinds 15 juni zijn zes dierentuinen open. Hiervoor gelden dezelfde voorwaarden: Bezoekers dienen vooraf te reserveren, maximaal worden 2.000 per dag toegelaten, tweemaal per dag: van 8 tot 12 en van 12 tot 17 uur.

– Laatste bericht op de 2. De politie heeft zondag in Pattaya vijf Chinezen aangehouden die via een mobiele app een illegaal loan shark business runden oftewel geld uitleenden tegen doorgaans torenhoge rentes. Op de app circuleerde 100 miljoen baht. In beslag genomen zijn elf notebooks, 11 desktop computers en 35 mobieltjes, die ze gebruikten voor de 10.000 klanten.

– Als laatste pagina 3 met zes berichten. De opening over de klagende ouders kent u al, dat het Fine Arts Department een beginnetje heeft gemaakt met het herbouwen van het juweeltje in Phrae stond al in Nieuws van de website uitgebreid beschreven en het Banyin complot noemde ik ook al.

Blijft over: Voormalig parlementslid Watchara (Democraten) heeft een petitie ingediend bij de National Anti-Corruption Commission met het verzoek onderzoek te doen naar functionarissen van het kantoor van de procureur-generaal. Hij beschuldigt ze van een ambtsmisdrijf omdat ze niet in beroep zijn gegaan tegen de vrijspraak voor Panthongtae Shinawatra aka Oak in de KTB-leningzaak. Lijkt me mosterd na de maaltijd en kansloos. Mag u zelf lezen: Petition sent over Oak’s acquittal.

– Een na laatste bericht. Adviseur Warawich van de minister van Onderwijs zegt dat 4.500 scholen niet-traditionele regelingen treffen voor hun leerlingen wanneer het nieuwe schooljaar op 1 juli begint. Ze kunnen kiezen uit vijf regelingen, waarvan ik alleen noem een regeling waarbij één groep naar school gaat en de andere leerlingen thuis leren. Meer weten? Lees: Special measures for when term starts.

– Het laatste bericht gaat over Hill 500, een voormalig slagveld in Ubon Ratchathani dat bezaaid ligt met landmijnen. Het Thailand Mines Action Centre (TMAC) van de RTAF zegt dat binnen drie jaar alle mijnen zijn geruimd. Tot nu toe is 43,4 vierkante kilometer geruimd door het centrum en de Thai Civilian Deminer Association .

Het resterende gebied meet 29,7 vierkante kilometer. TMAC directeur Sittipol zegt dat het gebied moeilijk bereikbaar is. Het ligt in verre highlands waar geen wegen zijn, telefoonsignaal en waterbronnen.
Hill 500 maakt deel uit van de Phanom Dong Rak berg, waar de demarctielijnen van Laos, Thailand en Cambodja elkaar kruisen. Over het omstreden gebied werd 35 jaar geleden gevochten.


 

Het nieuws in fotoberichten

The moon moves in front of the sun, as seen from the observatory of the National Astronomical Research Institute of Thailand in Plaeng Yao district of Chachoengsao on Sunday.

Skywatchers across the country had a chance to see a partial solar eclipse that passed over the kingdom, a phenomenon that will not reoccur for the next seven years.

About 300 enthusiasts gathered at the observatory in Plaeng Yao district of Chachoengsao, the closest facility to Bangkok, to witness the solar eclipse. Many others used telescopes or protective glasses to view it at other observatories or outdoor locations around the country.

Officials take a photo with a big tree at Ban Khao Kaew, which once was a base of the now-defunct Communist Party of Thailand, in Si Banphot district of Phatthalung on Sunday.

PHATTHALUNG: A former base of the Communist Party of Thailand (CPT) is being developed as a new tourist spot in this southern province, Tourism and Sports Minister Pipat Ratchakitprakan said.

Mr Pipat and his entourage on Sunday made an excursion from Phatthalung town to Moo 5 village in tambon Taphaen in Si Banphot district, Phatthalung province, to explore a “historical route to Ban Khao Kaew.”

Ban Khao Kaew was one of the many jungle bases in the South used by the CPT to wage guerilla war against the government from the 1960s until the early 1990s, when the party was disbanded.

The normally lively nightlife in Bangkok has been dead for months with entertainment venues ordered to shut to prevent the spread of the coronavirus.

Thai nightlife will soon be back in full swing as a key member of the virus-fighting state agency on Sunday promised to allow pubs, bars, karaoke parlours and other entertainment venues to reopen their doors.

The decision was reached in talks between Nattapol Nakpanit, a key figure at the Centre for Covid-19 Situation Administration (CCSA), and representatives of nightlife and musicians. It still needs endorsement, however, by the full-fledged CCSA meeting on Friday.

Musicians and entertainers made an emotional appeal on Thursday to the government to allow them to get back to work as the long closure had put them in severe financials straits.

Gen Nattapol said after the talks he will recommend to the full-member CCSA in a meeting on Friday that they be allowed to get back to work, but stressed the need for proper measures to prevent Covid-19 from rebounding.

“The fifth stage of easing restrictions will take place, with or without the extension of the emergency decree for another month,” said Gen Nattapol, who is the deputy army chief. “If the emergency decree is lifted, all closure orders will automatically end.”

A farmer harvests rice. Critics of the CPTPP say the trade agreement will destroy small-scale Thai farmers because Thailand is not a signatory of UPOV 1991 Convention (the International Union for the Protection of New Varieties of Plants). Meer weten over de CPTPP? Lees mijn pagina Trans-Pacific Partnership.

The Joint Standing Committee on Commerce, Industry and Banking (JSCCIB) says the trade pact would benefit Thailand. Meer weten? Lees: Planting seeds of doubt.


 

Nieuws van de website 21-22 juni

• Het Centre for Covid-19 Situation Administration meldde zondag 1 nieuwe besmetting, een Thaise jongen (6) die met zijn moeder was teruggekeerd uit Zuid-Afrika. Beiden waren in Chon Buri in quarantaine. Hij bracht het totaal aantal besmettingen op 3.148. De moeder is negatief getest op het virus.
Zondag was de 27e dag zonder binnenlandse besmettingen. De afgelopen 24 uur zijn geen patiënten ontslagen uit ziekenhuizen, waardoor het aantal herstelde patiënten ongewijzigd 3.018 is. 72 patiënten worden nog behandeld. Het aantal doden bedraagt nog steeds 58.
Ondanks het succes van het land in het onderdrukken van binnenlandse besmettingen, dringt het CCSA erop aan mondkapjes te blijven dragen en het Thai Chana platform te gebruiken bij binnenkomst en vertrek in winkels en andere openbare plaatsen.
Update maandag: Drie nieuwe besmettingen (nog niet op de website, wel op de tv).
• De particuliere Anti-Corruption Organisation (ACT) verzet zich in een open brief aan minister Somsak (Justitie) tegen de benoeming van Supoj Saplom in een sub-commissie die tot taak heeft een project te bestuderen voor de rehabilitatie en ontwikkeling van gedetineerden. Ze wijst erop dat de grondwet personen, die moraliteit, ethiek en goed bestuur ontberen, uitsluit voor een bestuurstaak.
Supoj, voormalig permanent secretaris van het ministerie van Transport, heeft gevangen gezeten wegens het doen van een valse vermogensverklaring. Enkele maanden geleden kwam hij vrij. Tegen hem zijn nog meer vervolgingen te verwachten. Bij een inbraak in zijn huis hebben dieven destijds tassen met miljoenen baht gevonden.
De ACT schrijft: Daar de mensen verwachten dat het ministerie een model is voor rechtvaardigheid en gerechtigheid, dient het alleen personen te benoemen die niet besmet zijn met corruptie. De benoeming van Supoj is in strijd met dit principe.
Weten wat hij allemaal op zijn kerfstok heeft? Lees het dossier Supoj Saplom (op aanvraag verkrijgbaar, want de pagina is bij de sanering van mijn blog gesneuveld).
• Suan Dusit Poll: Een grote meerderheid van de respondenten (72,2 procent) in de recente peiling van de Suan Dusit Rajabhat University over de ontwikkelingen in regeringspartij Palang Pracharath vindt vice-premier Prawit, tevens hoofd-strateeg van de partij, de beste kandidaat voor de post van partijleider.
Het is nu tijd voor veranderingen daar de huidige partijleiding inefficiënt is gebleken, zeggen ze; meer bekwame mensen dienen plaats te nemen in het partijbestuur. Slechts 27,8 procent vindt het nu niet de geschikte tijd voor veranderingen daar er urgentere problemen zijn. Tevens menen velen dat een kabinets reshuffle op komst is, nu het kabinet 1 jaar in functie is.

Virus tracker: Thailand naar 92, Nederland: 8 doden

22 juni – België (23), Nederland (28) en China (21) hebben hun positie op de virus tracker behouden, alleen Thailand (nu op 92) is een plaatsje opgeschoven. Nederland meldt 8 nieuwe doden, de cijfers van België zijn niet bijgewerkt. Nog steeds telt Singapore (31) van de vijftig toplanden het minst aantal doden: 26. Thailand (58 doden) meldt al vele dagen geen nieuwe doden. Dat zijn de belangrijkste ontwikkelingen op de virus tracker vandaag.

Wat zijn de lichtpuntjes, hoe miniem ook? Thailand telt slechts 1 nieuwe besmetting (naar 1.348), Nederland 8 nieuwe doden (naar 6.089) en het aantal nieuwe besmettingen is voor het eerst onder de 100 gezakt naar 76. In totaal zijn/waren 49.502 personen besmet.

De VS melden 33.218 nieuwe besmettingen naar 2.330.578, 573 nieuwe doden naar 121.980 en 16.864 nieuwe herstelde patiënten naar 972.941.

Tenslotte de cijfers wereldwijd. Aantal besmettingen plus 157.558 naar 8.944.481, aantal doden plus 4.126 naar 467.282 en het aantal herstelde patiënten plus 110.733 naar 4.757.885. Het aantal ernstig zieken is deze maal afgenomen: met 218 naar 54.575.

BP in vogelvlucht

22 juni – Bangkok Post bevat vandaag 11 nieuwsberichten en -verhalen plus de rubriek In Brief met drie kortjes op de vier binnenland pagina’s van het eerste katern. Maar eigenlijk zijn het drie pagina’s want op de pagina’s 3 en 4 staat een advertentie van een halve pagina. Beide pagina’s bevatten slechts één verhaal, dus ter grootte van een halve pagina.

De krant opent met het voor ‘feestneuzen’ goede nieuws dat pubs, bars, karaokebars en andere uitgaansgelegenheden in de vijfde fase van de lockdown versoepelingen vermoedelijk weer open mogen gaan, dat is in juli.

Die belofte is gedaan tijdens overleg gisteren tussen adjunct-legercommandant Natthapol, een vice-voorzitter van de CCSA en uitbaters van nachtzaken. Maar het volledige  CCSA moet nog wel toestemming verlenen en die vergadert op vrijdag. Het is onduidelijk of de toestemming ook geldt voor natte massagesalons, gogo bars (Patpong, Nana) worden niet eens genoemd.

Maar interessanter en ook newsier vind ik drie andere berichten in de krant. De particuliere Anti-Corruption Organisation of Thailand verzet zich tegen de benoeming van Supoj Saplom, voormalig permanent secretaris van het ministerie van Transport, in een staatscommissie. Heb ik al genoemd in Nieuws van de website, maar ik blijf het een pikante zaak vinden. Die Supoj, verdacht van zware corruptie, moet invloedrijke vrienden hebben.

Op pagina 2 een follow-up op de sloop van een historisch gebouw in Phrae, het voormalige kantoor van de Bombay Burmah Trading Company, een handelsmaatschappij in teakhout, waarover ik al enkele malen heb geschreven, want welke idioot heeft het in zijn hoofd gehaald om zo’n juweeltje te slopen?

Het bericht meldt dat het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation (DNP) een commissie heeft gevormd om onderzoek te doen naar de sloop. Dat heb ik al eerder gelezen, dus dit bericht valt deels in de categorie oud nieuws.

De commissie staat onder voorzitterschap van Thannarin Na Nakorn, directeur van de DNP-afdeling Forest and Plant Conservation Research Office. En nu maar hopen dat hij zijn collega van het Conservation Area Office 13 niet de hand boven het hoofd houdt, want dat is de ‘idioot’ die opdracht heeft gegeven voor de sloop. Als je het mij vraagt, zal later blijken dat de dader op het kerkhof ligt en wordt de affaire onder het tapijt geveegd.

DNP adjunct-directeur Somwang Ruangnivatsai, die gisteren bekend maakte dat Thannarin de voorzittershamer zou hanteren, zegt dat het departement een budget van 7 tot 8 miljoen baht gaat gebruiken om het gebouw naar zijn oorspronkelijk staat terug te restaureren in samenwerking met het Fine Arts Department. Maar wie de foto’s van de sloop heeft gezien, moet daar ernstig aan twijfelen; restaureren kan niet meer, hooguit kopiëren.

Voorgaande berichten:
21 juni: Senaatscommissies onderzoeken sloop historisch gebouw
20 juni: Woedende bewoners Phrae zeggen: De foto’s vertellen de feiten
20 juni: FAD belooft 127 jaar oud gebouw te restaureren
18 juni: DNP verdedigt sloop 127 jaar oude gebouw in Phrae
17 juni: Woede over sloop historisch gebouw (in BP in vogelvlucht)

Het derde bericht dat mijn aandacht trok (eveneens op de 2) gaat over Banyin Tangpakorn. Dat vind ik toch zo’n heerlijke Krimi. Jaren geleden stal hij aandelen van een vriend, daarna simuleerde hij een botsing waarbij de vriend, aannemer Chuwong, zou zijn omgekomen, maar die was al vermoord. Vervolgens, en dat is de meest recente ontwikkeling, zou hij opdracht hebben gegeven voor de ontvoering van de broer van een rechter om die te dwingen de aandelen- en moordzaak te seponeren.

Maar dat is nog niet alles. Het nog recentere nieuws is dat een medegevangene uit de boot heeft geklapt over een ontsnappingspoging van Banyin uit de Bangkok Remand Prison en de gijzeling van de echtgenote van de gevangenisdirecteur. Banyin is in cellulaire gevangenschap geplaatst om te voorkomen dat dit plannetje doorgaat.

Vandaag verschijnt hij voor de rechter ‘under maximum security protection’, schrijft de krant. Hij moet in persoon verschijnen want het Office of the Judiciary heeft het verzoek geweigerd hem per videoconferentie te laten getuigen. De rechtbank gaat hem aan de tand voelen over de ontvoering van en moord op de broer van de rechter, die overigens van de zaak is afgehaald.

Nadat ik deze drie berichten had gelezen, dacht ik: het is mooi geweest voor vandaag, ik laat de rest van de krant schieten. Maar dat is mijn eer te na, dus ik vervolg met Kort Nieuws, na eerst verteld te hebben wat er op de halve pagina´s 3 en 4 staat.

Op de 3 in de serie Inquiry Lines een interview met Lakkana Punwichai (foto) aka Kam Phaka, een van de oprichters van de groep Care, een sociale beweging die vorige week is opgericht. Ze vertelt lid te zijn geworden omdat ze het land voorwaarts wil stuwen. Uitgelicht citaat: We don’t have to agree on everything. But in a democracy we can work together.

De intro meldt: De Care groep zegt dat verandering niet betekent vijanden van de regering te worden. Wat het dan wel betekent, mag u zelf lezen in: Seeking a win-win solution for all

Pagina 4 bestaat uit een Special interview met Angkhana Neelapaijit, voormalig commissaris van de National Human Rights Commission en echtgenote (weduwe) van de ontvoerde mensenrechten advocaat Somchai.

De intro zegt dat nieuwe verdwijningszaken [zoals recent die van Wanchalearm in Phnom Penh] de noodzaak van een wet aantonen, die families van verdwenen personen in staat stelt via rechtbanken redress (genoegdoening, ook compensatie) te verkrijgen. Ze zegt in het uitgelichte citaat: The absence of a law breeds a culture of impunity. Meer weten? Klik op: Wanchalearm fate riles activists.

Ten slotte noem ik de opening van het Business katern, dat is gewijd aan de Comprehensive and Progressive Agreement for Trans-Pacific Partnership (CPTPP). In Het Nieuws in fotoberichten plaatste ik al twee foto’s die er betrekking op hebben.

Het is een lang verhaal met een overlees op pagina 2. Instructief is de bijgeplaatste infographic met de voordelen en zorgen. U mag het artikel zelf lezen (klik hier), maar met onderstaande infographic weet u al heel veel. De voorgeschiedenis vindt u ook op mijn pagina Trans-Pacific Partnership, maar minder uitgebreid.

Kort Nieuws maandag 22 juni

– Terug naar de voorpagina waarop twee berichten resteren. Mocht u het openingsverhaal willen lezen dat ik in één zin heb samengevat, klik hier: Pubs to reopen in July.

Van de twee berichten is één een follow-up. Het gaat over het plan van staatssecretaris Thamanat om Sor Por Kor land te gaan verhuren. Wat dat is, weten regelmatige lezers van Nieuws uit Thailand nou wel: land dat oorspronkelijk bestemd was voor landloze boeren, maar vaak illegaal in gebruik is genomen door hotels en vakantieparken.

Exploitanten in Wang Nam Khieo (Nakhon Ratchasima), een populaire vakantieplaats waar diverse resorts worden beschuldigd van encroachment, zijn blij met zijn voorstel. Ze zeggen dat het beleid banen zal scheppen voor de lokale bevolking en de toeristenindustrie zal helpen.

Voorzitter Pongthep van de Wang Nam Khieo District Tourism Promotion Club zegt dat de bedrijven in het district al heel lang stagneren sinds de autoriteiten 22 vakantieparken en vakantiehuizen hebben gesloopt, die illegaal in beschermde bossen waren gevestigd.

‘Deze entrepeneurs zijn afgeschrikt en de ontwikkeling van het toerisme in het gebied is aangetast. Bijna de helft van de huidige eigenaren maakt zich nog steeds zorgen over een gebrek aan duidelijkheid met betrekking tot grondeigendom.’

Pongthep ziet nog andere voordelen van Thamanat’s plan. ‘Het komt niet alleen ten goede aan hotelexploitanten, maar het maakt het mogelijk voor boeren met Sor Por Kor land om uit te breiden naar de restaurant business.’

Ook applaus van voorzitter Tirachai van de Lower Northern Provincial Cluster 1 Chamber of Commerce in Kanchanaburi. ‘Commercieel gebruik van Sor Por Kor land schept banen voor de lokale bevolking. Wanneer de regering bezorgd is over vermindering van het bosgebied, kan ze van entrepeneurs eisen dat ze alleen resorts en homestays van bescheiden omvang ontwikkelen, duurzame akkers toevoegen en minstens vijftien bomen op het land planten.’

Eigenaar Banchong van een sinaasappelboomgaard, noemt het voorstel van Thamanat ‘een briljant idee’, want het voorkomt encroachment en de illegale overdracht van grondaktes.

– Het is nog al uitgedijd dit kort-nieuwsbericht, dus probeer het volgende kort te houden. Het Wildlife Conservation Department of Protected Areas Regional Office 1 heeft gisteren het startsein gegeven voor een jaarlijks programma om vijfhonderd apen die op historische plaatsen in Lop Buri leven, te castreren. Directeur Narongporn zegt dat het besluit de instemming heeft van de lokale bevolking.

Dat ligt voor de hand want de bewoners zijn zo langzamerhand exasperated (verbitterd, geprikkeld) door het gedrag van de apen ondanks hun populariteit bij toeristen. De circa duizend apen breken regelmatig in eigendommen in, veroorzaken schade en verstoren de infrastructuur zoals elektriciteitsdraden, waardoor de stroom uitvalt.

Het kantoor heeft gisteren de eerste apen gevangen en naar een veterinair ziekenhuis gebracht om daar gecastreerd te worden. Narong noemt het project een grote uitdaging. ‘Het personeel moet goed getraind zijn want de apen kunnen terug vechten. Ze weten wat een val is en kunnen niet gemakkelijk gevangen worden. Ze zijn behoorlijk slim. Wanneer het niet lukt om er genoeg te vangen, moeten we tranquillisers gebruiken.’

Narongpong is geen voorstander van het voorstel om ze naar bossen te verhuizen, omdat ze niet in staat zijn in het wild te overleven.

– Pagina 2 tenslotte bevat vijf berichten, de virus tracker en In Brief met drie kortjes. De opening meldt dat zeven kleine politieke partijen zich sterk maken om Mongkolkit Suksintharanon, leider van de Thai Civilised Party het kabinet in te loodsen, wanneer een reshuffle plaatsvindt. Het voornemen is besproken tijdens een overleg van elf kleintjes, maar de nominatie werd door zeven gesteund.

Een reshuffle (portefeuillewisseling) van het kabinet wordt verwacht nadat regeringspartij Palang Pracharath op 27 juni een nieuw partijbestuur en nieuwe partijleider heeft gekozen. Eveneens wordt verwacht dat vice-premier Prawit partijleider Uttama gaat vervangen.

Partijleider Yongyuth van de Prachaniyom Party zegt dat de bestuursleden van zijn partij niet langer de last kunnen dragen van het leiden van de partij. De Kiesraad is geïnformeerd dat ze ermee stoppen. De partij blijft in de coalitie. Later wordt bepaald met welke partij ze zal fuseren.

Ook de Thai Nation Power Party wil zich opheffen en opgaan in Palang Pracharath. Het bestuur maakt binnenkort zijn besluit bekend.

– Tenslotte op de 2  een bericht dat PPRP de tussentijdse verkiezingen in Lampang heeft gewonnen, maar dat meldde ik al eerder, en een bericht over nieuwe plannen om straatraces aan banden te leggen. Jongeren zijn er gek op, omwonenden ergeren zich groen en geel want ze worden uit hun slaap gehouden. Wat die nieuwe plannen zijn, mag u zelf lezen in New plans to curb street racing.


 

Het nieuws in fotoberichten

TOPSHOT – The moon moves in front of the sun in a rare “ring of fire” solar eclipse as seen from Balut Island, Saraggani province in the southern island of Mindanao on December 26, 2019.

A partial solar eclipse will be visible in Thailand on Sunday afternoon, while sky-gazers in some other parts of Asia and Africa will be treated to a spectacular “ring of fire” event.

For those in Bangkok, the moon will begin to move in front of the sun at 1.10pm local time, with maximum coverage reaching 40% at 2.48pm. The eclipse will end at 4.09pm.

Sunday’s event is known as an annular eclipse, in which the moon does not completely cover the sun as it passes between the star and Earth. Instead, a ring of sunlight will still shine around the outer edge, hence the “ring of fire” name.

Election officials shows their readiness before the door opens for the by-election in Constituency 4, Lampang province, on Saturday.

The first election since the Covid-19 outbreak has been held in Lampang province on Saturday amid strict health measures.

The by-election was organised for Constituency 4 to replace Ittirat Chantharasurin, a multiple-time Pheu Thai MP for the province who died on May 7. The constituency covers four districts: Ko Kha, Soem Ngam, Sop Prap, Thoen and Mae Phrik.

Four of the five candidates were from coalition parties: Wattana Sitwang from Palang Pracharath (No.1), Ampin Kamsriwan from Palang Thongthin Thai (No.3), Ong-art Sin-ananset from Thai Rak Tham (No.4) and Patitta Chaimoonchuen from New Economics (No.5). Only Pol Lt Somboon Klapachon (No.2) was the candidate from the opposition Seri Ruam Thai Party.

Packs of 2 million speed pills are displayed during a press conference in Songkhla on Friday. Police arrested four suspects in Muang and Hat Yai districts.

Illegal Cambodian migrants hide under a blanket on a pickup truck intercepted by officials at a checkpoint in Khok Sung district of Sa Kaeo.

SA KAEO: Authorities arrested three Thais and 31 illegal Cambodian migrants travelling in three pickup trucks in Khok Sung district of this northeastern province on Saturday morning. Those in four other vehicles managed to flee.

The 31 Cambodians await interrogation after being discovered crossing into Sa Kaeo.

Capital city Santiago now has the fourth-largest number of confirmed cases of any city in the world; pictured are health staff transferring a patient with symptoms of Covid-19 at San Jose Hospital in Santiago amid the novel coronavirus pandemic.

A man walks on Pridi Banomyong Road in Wattana district on Friday after the government eased some protective measures following the coronavirus disease outbreak.


 

A car lies in a ditch in Pak Tho district of Ratchaburi after going off the road when the driver and his wife were shot on Friday. The woman was killed and her husband seriously injured.

Nieuws van de website 20-21 juni

• Een 70-jarige man, die vrijdagmiddag een zwangere vrouw heeft dood geschoten en haar echtgenoot ernstig heeft verwond, heeft zichzelf ’s avonds aangegeven bij de politie en zijn pistool ingeleverd. Hij zegt dat een conflict over land hem ertoe bracht op hun auto te schieten, die daardoor in een greppel bij een guave plantage terechtkwam (foto). Zaterdag heeft een re-enactment (reconstructie) plaatsgevonden.
De bestuurder (31) werd geraakt in zijn nek en linkerhand, zijn 28-jarige vrouw, die vier maanden zwanger was, en naast hem zat, werd dodelijk getroffen in haar hoofd, en in haar linker oor en linker arm geraakt. De verdachte was gevlucht toen de politie en reddingswerkers de auto vonden. De politie zette onmiddellijk een zoektocht in, maar ’s avond meldde de man zich op het politiebureau van Pak Tho (Ratchaburi). Hij heeft bekend.
• Een Thaise vrouw (28), die op 14 juni was teruggekeerd uit Bahrein en in quarantaine was in Chon Buri, is de enige nieuwe patiënt die zaterdag gemeld is door de CCSA. Ze testte op 18 juni positief op het virus, maar had geen symptomen. Het aantal besmettingen bedraagt nu 3.147 sinds januari. In het aantal doden (58) is geen wijziging gekomen.
Tien personen zijn de afgelopen 24 uur hersteld en ontslagen uit ziekenhuizen. 71 worden nog behandeld. Van de 211 landen die getroffen zijn door het coronavirus, staat Thailand op de 91ste plaats. Bangkok en Nonthaburi tellen de meeste patiënten: 1.757, gevolgd door het Zuiden (744), Central Plains (440), Noordoosten (111) en Noorden (95). De afgelopen 26 dagen is niemand in het binnenland besmet.
Update zondag: 1 nieuwe besmetting, een Thaise jongene die met zijn moeder was teruggekeerd uit Zuid-Afrika. Beiden waren in Chon Buri in quarantaine. De moeder is negatief getest op het virus.
• Een 35-jarige Russische man is vrijdagavond op een steiger op Koh Samui aangehouden, terwijl hij de benen wilde nemen naar Phuket. De man wordt verdacht van het gebruik van valse credit cards om op het eiland inkopen te doen. Hij kocht bij de Banjo Pharmacy op 14 en 15 juni diverse producten.
Bij zijn arrestatie zijn in zijn auto twaalf credit cards gevonden waarvan acht vals, en een kaartleesapparaat. De politie was getipt door een bankmedewerker die onregelmatigheden had ontdekt.

Rectificatie

21 juni – Gisteren schreef ik dat China zijn positie op plaats 19 van de virus tracker had gecontinueerd, maar dat was niet zo. Het land waar de ellende allemaal is begonnen, was opgeschoven naar plaats 21 want ingehaald door Qatar en Zuid-Afrika. Qatar (84.441 besmettingen) telde 1.116 meer besmettingen dan China en Zuid-Afrika (83.890) 565 meer. Het aantal besmettingen in China bedroeg 83.325. Maar het aantal doden in China overtreft dat van beide landen: China telde 4.634 doden, Zuid-Afrika 1.737 en Qatar 86.

Virus tracker: 2 mutaties, België vs Nederland 0-1

21 juni – België en Nederland zijn vandaag een plaats opgeschoven op de virus tracker en België telt deze keer meer besmettingen en doden dan Nederland, wat de afgelopen dagen andersom was.

België (nu op 23) is ingehaald door Colombia en Nederland (nu op 28) door Ecuador. Thailand en China hebben hun positie behouden, respectievelijk 91 en 21.

Nederland meldt 107 nieuwe besmettingen naar 49.426 en 3 nieuwe doden naar 6.081. In België is het aantal besmettingen toegenomen met 218 naar 60.550 en het aantal doden met 13 naar 9.696. Het aantal herstelde patiënten laat zich niet vergelijken want die meldt Nederland niet. België telt er nu 16.771, 47 meer dan een dag eerder.

Thailand meldt 1 nieuwe besmetting naar 3.147 en 10 nieuwe herstelde patiënten naar 3.018. Het aantal doden (58) en ernstig zieken (1) is ongewijzigd.

De VS melden 33.611 nieuwe besmettingen naar 2.297.360, 719 nieuwe doden naar 121.407 en 25.001 nieuwe herstelde patiënten naar 956.077.

Tot slot de cijfers wereldwijd. Aantal besmettingen plus 171.939 naar 8.786.923, aantal doden plus 6.127 naar 463.156, aantal ernstig zieken plus 67 naar 54.793 en aantal herstelde patiënten plus 84.813 naar 4.647.152.

De toptien is niet gewijzigd, in volgorde van aantal besmettingen: VS, Brazilië, Rusland, India, Engeland, Spanje, Peru, Italië, Chili, Iran. Daarvan telt Chili de minste doden: 4.093. In Brazilië heeft het virus genadeloos toegeslagen want dat land telt 49.090 doden, het tweede hoogste aantal na de VS (121.407 doden).

Update: Chili heeft het dodental zaterdag verdubbeld naar meer dan 7.000 want heeft de rekenmethode gewijzigd en telt nu ook waarschijnlijke sterfgevallen door Covid-19 mee. Aldus een websitebericht dat zojuist is verschenen.

Buildings have sprung up all over Phu Thap Boek in Phetchabun’s Lom Kao district, which has become a popular tourist destination despite being set aside for Hmong hill-tribe people. Most of the area is ‘Sor Por Kor’ plots.

Hotels and guesthouses are developed on state land plots including Sor Por Kor in Phu Thap Boek of Phetchabun’s Lom Kao district despite the fact the land was given to residents for farming.

Arme boeren hebben het nakijken

21 juni – Lay of the land ‘murky’ kopt BP boven de opening, een achtergrondverhaal over Sor Por Kor land, bestemd voor landloze boeren om er landbouw op te bedrijven, maar de stand van zaken is duister, mistig. Toen ik de kop voor het eerst las, zonk mij de moed in de schoenen, want dacht bij lay aan leggen, maar lay of the land blijkt een uitdrukking te zijn die stand van zaken betekent.

Een blik op de foto maakt al duidelijk wat er zo murky is. Ziet u boeren het land bewerken? Nee, de Sor Por Kor gronden zijn volgeplempt met hotels en guesthouses. Mijn woordenboek vertaalt guesthouse als huis voor betalende logés, niet bepaald een alledaagse uitdrukking; mijn digitale woordenboek vertaalt: pension, herberg, logement, gasthuis, gastenverblijf. Google translate noemt als synoniemen boarding house, bed and breakfast. Voor zover ik weet is een guest house in Thailand een goedkoop hotelletje.

Aanleiding voor het artikel zijn uitspraken van staatssecretaris Thamanat, die begin deze maand heeft gezegd de Agricultural Land Reform Act van 1975 te willen wijzigen. Hij vindt sloop van al die illegale bouwsels geen haalbare kaart, maar wil het land terugnemen en daarna verhuren aan de huidige gebruikers. Ook al omdat niet al het land geschikt is voor landbouw; het gaat vaak om zogeheten degraded bossen. ‘Het is nutteloos om die resorts te slopen, want ze kunnen inkomsten opleveren voor het ministerie en omwonenden.’

Het wordt allemaal haarfijn uit de doeken gedaan in het artikel dat de gehele voorpagina beslaat met een overlees op de 3. Geen detail blijft onbesproken en allerlei zaken uit het verre en recente verleden passeren de revue, zoals de laatste zaak van parlementslid Pareena Kraikupt die 682 rai in Ratchaburi illegaal in gebruik had genomen voor een kippenboerderij. De krant heeft er vaak, en ik dus ook, over geschreven. Ze zou het land ontruimen, maar of dat gebeurd is, weet ik niet.

Tot zover mijn samenvatting. Eén ding is wel duidelijk. De arme boeren voor wie het land bestemd is, hebben het nakijken. De hi-so (elite) en politieke vriendjes hebben zich meester gemaakt van de gronden. Wilt u meer weten, klik op de kop.

Senaatscommissies onderzoeken sloop historisch gebouw

21 juni – De senaatscommissie religie en cultuur en de commissie anti-corruptie gaan onderzoek doen naar de controversiële sloop van het 127 jaar oude voormalig kantoor van de Bombay Burmah Trading Co in de noordelijke provincie Phrae. Ze zullen de resultaten daarvan naar de National Anti-Corruption Commission sturen zodat die verdere actie kan ondernemen tegen betrokkenen.

Senator Wanchai Sornsiri heeft geen goed woord over voor de verantwoordelijke partijen. Op zijn Facebook pagina noemt hij de sloop een ‘vernieling van nationaal erfgoed die publieke woede heeft opgeroepen’.

Er zijn nu vier commissies die onderzoek doen, want eerdere berichten meldden dat de DNP en de provincie in de zaak zouden duiken. Het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation is bij de zaak betrokken omdat het Conservation Area Office 13, onderdeel van de DNP, opdracht voor de sloop heeft gegeven.

In dit bericht is de gouverneur van Phrae weer een vrouw, een eerder bericht maakte er een man van. Ook hebben twee leeftijden van het gebouw gecirculeerd: 125 en 131 jaar.

Vrijdag vond overleg plaats tussen vertegenwoordigers van een civiel netwerk in Phrae, de aannemer die het gebouw sloopt en functionarissen van de DNP. Wasa Chuenban van het netwerk klapt uit de boot op zijn Facebook pagina. Technici zeiden tijdens de bijeenkomst niet te weten dat het gebouw historische waarde heeft. Nou die hebben zeker stront in hun ogen, dat kan ik als leek zien.

Voorgaande berichten:
20 juni: Woedende bewoners Phrae zeggen: De foto’s vertellen de feiten
20 juni: FAD belooft 127 jaar oud gebouw te restaureren
18 juni: DNP verdedigt sloop 127 jaar oude gebouw in Phrae
17 juni: Woede over sloop historisch gebouw (in BP in vogelvlucht)

Kort Nieuws zondag 21 juni

– Vandaag geen BP in vogelvlucht, zoals de afgelopen dagen, maar ik spring gelijk naar Kort Nieuws. Op pagina 2 die opent met de house saga nog een bericht over het Immigration Bureau dat een tandje bijzet om te voorkomen dat duizenden migranten werkers uit Laos en Cambodja via natuurwegen illegaal Thailand insluipen om banen te zoeken.

IB-hoofd Sompong maakt zich zorgen daar de grens nog steeds is gesloten om verspreiding van Covid-19 tegen te gaan. Hij heeft van RTP hoofdcommissaris Chakthip opdracht gekregen vooral te letten op de provincies Ubon Ratchathani, Si Sa Ket, Bung Kan en Nong Khai. Sompong was gisteren op bezoek bij de immigratiepolitie op de Thai-Lao Friendship brug in Nong Khai.

– Verder op de 2, waar een advertentie van een kwart pagina vanaf snoept, de rubriek News Bites met twee kortjes, de virus tracker en een bericht dat duizenden Thaise werkers terugkeren naar Taiwan. Het ministerie van Werkgelegenheid heeft daarvoor toestemming verleend, want het land heeft al lange tijd geen besmettingen gehad en er worden ‘respected’ preventieve maatregelen toegepast. De Thaise gastarbeiders moeten eerst 14 dagen in quarantaine en mogen twee jaar blijven.

Minister Chatu (Werkgelegenheid) zegt dat veel ambassadeurs toestemming gevraagd hebben voor Thaise werkers om naar hun land terug te keren. ‘Die landen zien Thaise arbeiders als hard werkend, eerlijk en sterk.’

– De rubriek News Bites meldt dat bij de tussentijdse verkiezingen in Lampang de kandidaat van regeringspartij Palang Pracharath heeft gewonnen. Hij kreeg 42.794 stemmen, runner-up was de kandidaat van oppositiepartij Seri Ruam Thai met 25.278 stemmen.

– Als laatste pagina 3 met vijf berichten en de overlees van het openingsverhaal. Prominent op de pagina een vier koloms foto waarop werkers bezig zijn de zitplaatsen in het Planetarium Dome Theatre in Bangkok te reinigen. Het theater is gevestigd in het Bangkok Science Museum and Planetarium aan Sukhumvit Road, dat gisteren na een sluiting van twee maanden weer openging.

De opening meldt dat de Tourism Authority of Thailand (TAT) pakketten gaat aanbieden om het binnenlandse toerisme te stimuleren. Het kabinet heeft in principe toestemming verleend voor drie pakketten, zegt TAT gouverneur Yuthasak.

De pakketten zijn vier maanden van kracht, van juli tot oktober, maar pas vanaf oktober mag gereisd worden. Ze hebben ook mooie namen: Kam Lang Chai, Thiew Pan Suk en Rao Pai Thiew Kan. Het eerste pakket voorziet in de subsidie van reiskosten voor 1,2 miljoen dorps gezondheidsvrijwilligers en medisch personeel van sub-district gezondheidspromotie ziekenhuizen. Ze krijgen 2.000 baht per persoon.

De andere plus de rest van het artikel over andere initiatieven mag u zelf lezen. Klik op: TAT looks to spur domestic travel.

– Banyin Tangpakorn, de voormalige staatssecretaris van Handel, die gevangen zit in verband met de moord op de broer van een rechter, is in de Bangkok Remand Prison in cellulaire gevangenschap geplaatst om te voorkomen dat hij een poging zal doen uit de gevangenis te ontsnappen of suïcide te plegen. De man wordt constant in de gaten gehouden met CCTV, want hij heeft eerder geprobeerd zichzelf te verwonden. Zie verder het bericht van gisteren over het complot dat is onthuld door een vrijgelaten medegevangene.

– De Nationale Ombudsman heeft een petitie van de Thai Liberal Party en Thai People Power Party afgewezen want zegt geen juridictie te hebben over de zaak. Beide partijen hadden de Ombudsman verzocht aan het Constitutionele Hof te vragen of 90 senatoren verkiesbaar waren omdat ze eerder lid waren van de NLA, het benoemde noodparlement tijdens de junta. De grondwet schrijft een wachttijd van tenminste 5 jaar voor.

– De encroachment van parlementslid Pareena, die ik al noemde in het openingsverhaal, komt nog een keer terug op pagina 3. Pareena heeft het bevel gekregen het illegaal in gebruik genomen gebied terug te geven aan het Agricultural Land Reform Office (Alro), dan krijgt ze geen boete. Enkele van de gebouwen op de kippenboerderij zijn al door Alro gesloopt.

Het bericht meldt dat politiek actievoerder Somkwamkid, secretaris-generaal van het People’s Network Against Corruption, de autoriteiten hekelt omdat ze de zaak rekken. ‘Het Royal Forestry Department handelt sneller wanneer het dorpelingen arresteert. Het trage onderzoeksproces toont aan dat er met twee maten gemeten wordt bij overtredingen van rijken en armen.’

Voor alle duidelijkheid. Pareena heeft 728 rai in gebruik genomen waarvan 282 rai Sor Por Kor land is en 36 rai beschermd bos.

– Laatste bericht is oud nieuws want meldt dat omwonenden van de Khlong Maha Sawat op 12 juni naar de bestuursrechter zijn gestapt met het verzoek opdracht te geven voor de sloop van een brug. Het kanaal is 160 jaar geleden gegraven ten tijde van koning Rama IV en is door het Fine Arts Department geregistreerd als nationaal erfgoed. Heb ik al eens eerder gemeld. Meer weten? Lees: Locals unite to oppose bridge over historic canal.


 

Het nieuws in fotoberichten

Buddhist monks were among Thais returning from abroad on Thursday.

The air force donates alcohol gel dispensers to Rittiyawannalai School in Sai Mai district, Bangkok, on Thursday, as the country logged five more imported Covid-19 cases.

Back to the beaches: A visitor wearing a protective mask has her temperature checked at an entrance screening point at Bangsaen beach in Chonburi last Sunday.

Burmese barber Ko Phyo works at his mobile hair salon in Yangon, Myanmar June 17, 2020.

A motorcyclist suffers broken legs after he rode through a railway crossing and was hit by a locomotive in Ban Phong district, Ratchaburi on Friday afternoon.

A tourists wearing a face mask visits the reopened Tuol Sleng genocide museum in Phnom Penh on June 15, 2020. – The museum, a former school turned into a torture camp by Khmer Rouge was temporarily closed during the COVID-19 coronavirus epidemic. More than 16,000 people were imprisoned here between 1975 and 1979, only seven are known to have survived.


 

Nieuws van de website 19-20 juni

• Vijf Thaise studenten (23-26 jaar) die op 12 juni met dezelfde vlucht uit Saoedi-Arabië waren teruggekeerd en in quarantaine in Bangkok waren, zijn positief getest op Covid-19, maar ze hadden geen symptomen.
Tevens zijn zeven Thais die donderdag uit de VS en Indonesië terugkeerden, opgenomen in een ziekenhuis omdat ze hoge koorts hadden. Ze maakten deel uit van een groep van 519 Thai, waaronder monniken, die met drie vluchten arriveerden.
Tot nu toe zijn 274 Thai teruggekeerd uit Saoedi-Arabië, van wie 33 (12 pct) besmet bleken. Het totaal aantal Covid-19 besmettingen bedraagt thans 3.146. 3.008 patiënten zijn hersteld en ontslagen uit een ziekenhuis en 80 patiënten worden nog behandeld. Het dodental blijft ongewijzigd 85, aldus CCSA-woordvoerder Taweesilp vrijdag in zijn dagelijkse update.
Update zaterdag: 1 nieuwe besmetting, een Thai die op 14 juni was teruggekeerd uit Bahrein en in quarantaine was in Chon Buri. Ze testte op 18 juni positief op het virus, maar had geen symptomen.
• De regering richt zich op big spenders (rijke mensen) die privacy zoeken en social distancing toepassen om het toerisme nieuw leven in te blazen. Dit is een betere strategie dan grote aantallen bezoekers trekken, zegt minister Phiphat (Toerisme en Sport).
De pandemie biedt een uitgelezen kans om de sector te vernieuwen, die geheel afhankelijk is geworden van Chinese groepen en backpackers. Zodra de grenzen van het land open gaan en overeenstemming is bereikt over travel bubbles richt de marketing zich op rijkere individuen die een vakantie met minimale risico’s willen.
In het begin wordt een klein en select aantal personen toegelaten, zoals zakenlieden en medische toeristen. Verder worden samen met de reisindustrie personen in beoogde doelgroepen geïdentificeerd en uitgenodigd, waaronder waarschijnlijk eerdere bezoekers aan luxe vakantieparken op de eilanden van Phuket, Samui, Phangan en Phi Phi.
• Myanmar heeft vrijdag 23 nieuwe gevallen van coronavirus infecties gemeld in een groep personen in quarantaine die op 8 juni waren gedeporteerd uit een detentiecentrum in het zuiden van Thailand. Ze waren daar opgesloten wegens visum overtredingen. De 23 besmettingen waren het hoogst aantal in één dag gemeld.
Tot nu toe telt Myanmar 286 besmettingen en zes doden. Het land test in beperkte mate. De meeste reisbeperkingen zijn opgeheven, maar het verbod op internationale vluchten is maandag tot eind juni verlengd.
CCSA-woordvoerder Taweesilp, die heeft gezegd dat Thailand de afgelopen 25 dagen geen binnenlandse besmettingen heeft gehad, alleen geïmporteerde, wijst erop dat volgens het ministerie van Volksgezondheid  op 500.000 personen steekproeven zijn genomen, inclusief migranten, maar infecties zijn niet gevonden.
Hij zegt: ‘De autoriteiten in Myanmar moeten de reisgeschiedenis onderzoeken van de patiënten die zojuist zijn teruggekeerd en nagaan waar ze geweest zijn.’
• Zin om een reisje te maken naar Cambodja? Dan moet u wel een dikke portemonnee hebben, want het land eist dat u bij aankomst een borg in contanten of creditcard van US$3.000 stort en een reisverzekering heeft met een dekking van $50.000.
Maar dat is nog niet alles. Op de Twitter account van het Prime Minister’s Office staat een gedetailleerde lijst van bijkomende kosten: $5 voor transport naar een testcentrum, $100 voor een Covid-19 test, $30 voor overnachting in een aangewezen hotel terwijl u wacht op de testuitslag en nog veel meer.
De rest van de borgsom wordt gerestitueerd wanneer u en de rest van de mensen op dezelfde vlucht negatief zijn getest. Uitstapjes maken kan niet want u moet eerst 14 dagen in zelf-isolatie in de door u gekozen accommodatie.
Reizigers moeten zich dagelijks melden bij een functionaris en ze worden op de 13e dag opnieuw getest. Een gezondheidscertificaat voor de terugreis kost $30. De kosten gelden voor alle reizigers met uitzondering van diplomaten en autoriteiten die in opdracht reizen.

Prime Minister Prayut Chan-o-cha speaks to cabinet ministers after the signing of the joint venture contract for the development of U-tapao Airport and Eastern Aviation City, at the Inner Santi Maitree Building, Government House. (Government House photo)

• Het Eastern Economic Corridor Office en het BBS consortium hebben vrijdag onder het toeziend oog van premier Prayut het contract getekend voor de aanleg van de U-tapao International Airport en het Eastern Airport City Project (kosten 290 miljard baht).
De ondertekening is een vervolg op het in oktober vorig jaar getekende contract voor de aanleg van de luchthaven-HSL, die Don Mueang, Suvarnabhumi en U-tapao met elkaar verbindt. Beide projecten zijn essentieel voor de ontwikkeling van de Eastern Economic Corridor, het troetelkindje van de regering, die zich uitstrekt over drie provincies.


 

Woedende bewoners Phrae zeggen: De foto’s vertellen de feiten

Commentaar: Sloop erfgoed gebouw is schandelijk

20 juni – Woedende bewoners spreken de bewering van minister Varawut (Milieu) tegen dat het voormalig kantoor van de Bombay Burmah Trading Co (nu 131 jaar oud, in voorgaande berichten 127 jaar) in de provincie Phrae in de originele staat herbouwd wordt.

De bewoners willen dat ook, maar kan dat nog? Op de nieuwe Facebookpagina Samakom Khon Phrae hebben ze foto’s geplaatst die er niet om liegen. Ze betwijfelen of het in 1889 gebouwde teakhouten gebouw behoorlijk gerestaureerd kan worden.

Phrae was in de negentiende eeuw een belangrijk gebied waar teakhout vandaan kwam. De bomen werden via de rivier vervoerd naar de Central region en Bangkok. Alhoewel het gebouw een bekend deel van het historisch erfgoed van de provincie was, is het nooit erkend als nationaal erfgoed.

Worawat Uea-apinyakul, voormalig parlementslid voor Phrae, zei vrijdag het sloopcontract gezien te hebben. Daarin staat dat het gebouw gesloopt wordt en dat een nieuwe structuur wordt gebouwd [dat zoals eerder gemeld dienst gaat doen als voorlichtingscentrum over bosbeheer].

Bewoners hebben vrijdag gesproken met de provinciale autoriteiten en gevraagd om informatie over maatregelen om het gebouw te restaureren. Gouverneur Prempree zei dat ze met het Fine Arts Department zal overleggen om te proberen het pand te restaureren. ‘Alle betrokkenen mogen een bijdrage leveren aan het restauratieplan.’

Bangkok Post besteedde vrijdag het hoofdredactioneel commentaar aan de barbarij in Phrae onder de kop Heritage loss is shameful. Nou, daar is geen woord Spaans bij. Klik hier als u het wilt lezen. Verder beperk ik me tot het plaatsen van drie foto’s waarvan één de toestand van het gebouw in 2016 toont. De foto die ik eerder toonde en ongedateerd is, laat duidelijker zien dat de eerste verdieping van teakhout is. Ik plaats hem nog een keer onder dit bericht. (Bron: Website BP, 19 juni)

Doodzonde om zo’n juweeltje te slopen. Degenen die dit besloten hebben, dienen zelf gesloopt te worden.

Voorgaande berichten:
18 juni: DNP verdedigt sloop 127 jaar oude gebouw in Phrae
17 juni: Woede over sloop historisch gebouw (in BP in vogelvlucht)

FAD belooft 127 jaar oud gebouw te restaureren

20 juni – Het Fine Arts Department (FAD) heeft beloofd zijn best te doen om het [nu weer] 127 jaar oude gebouw in zijn originele staat terug te brengen, meldt de krant vandaag op de voorpagina.

Gouverneur Kanprempree van de provincie Phrae zei gisteren op een persbriefing dat de directeur-generaal van de FAD hem had verzekerd dat zijn dienst alles zal doen wat het kan om het gebouw te restaureren. Het departement zal teakhout en delen van het gesloopte gebouw gebruiken. [Volgens het websitebericht is Prempree een vrouw]

De gouverneur ontkende dat delen van het pand waren verkocht. Die beschuldiging is door enkele bewoners geuit nadat de sloop tot groot uproar (rumoer) had geleid.

Ook het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation (DNP) ontkent dat hout is gesmokkeld en verkocht aan handelaren. Directeur Issares van het Conservation Area Office 13, een afdeling van het DNP en eigenaar van het gebouw [die opdracht heeft gegeven voor de sloop], zegt dat een controle verkoop van delen niet heeft aangetoond. Het kantoor kan elk stuk hout verantwoorden, het heeft camera’s geïnstalleerd om de mensen die er werken in de gaten te houden.

DNP adjunct directeur-generaal Somwang leidde gisteren een inspecteam dat de plaats delict [mijn woordkeus] bezocht. Hij zegt dat de DNP een panel heeft gevormd dat onderzoek doet naar de sloop. Het panel gaat na of de aannemer [beter gezegd het sloopbedrijf] de juiste procedures heeft gevolgd.

Volgens de DNP was sloop onvermijdelijk daar het gebouw elk ogenblik in elkaar kon storten en een gevaar vormde voor bezoekers. De betonnen fundering zou dermate slecht zijn dat reparatie niet mogelijk was.

Virus tracker: Geen mutaties in rangorde

20 juni – In de posities van de vier landen die ik volg, is vandaag geen wijziging gekomen op de virus tracker. België, Nederland, Thailand en China staan respectievelijk op plaats 22, 27, 91 en 19. Het aantal doden is in Nederland en België weer aan de lage kant. Nederland meldt 4 nieuwe doden, België 8.

In Nederland is het aantal besmettingen met 115 toegenomen naar 49.319 en het aantal doden bedraagt nu 6.078. België meldt 104 nieuwe besmettingen naar 60.348 en 90 nieuwe herstelde patiënten naar 16.724. Het aantal doden bedraagt nu 9.683.

In Thailand is het aantal besmettingen met 5 toegenomen naar 3.146 en het aantal herstelde patiënten met 11 naar 3.008.

De VS melden 29.274 nieuwe besmettingen naar 2.263.749, 747 nieuwe doden naar 120.688 en 12.280 nieuwe herstelde patiënten naar 931.076.

Tenslotte de cijfers wereldwijd. Aantal besmettingen plus 141.212 naar 8.614.984, aantal doden plus 5.017 naar 457.029, aantal ernstig zieken plus 248 naar 54.726 en aantal herstelde patiënten plus 120.158 naar 4.562.339.

BP in vogelvlucht

20 juni – Bangkok Post telt vandaag dertien nieuwsberichten en -verhalen plus de rubriek In Brief met vier kortjes op de drie binnenland pagina’s van het eerste katern. De krant bevat geen storende advertenties en geen ruimtevretende artikelen; op de voorpagina is zelfs ruimte voor vier artikelen wat voor een Nederlandse krant weinig zou zijn maar voor BP vrij uitzonderlijk.

De opening meldt dat veel landen belangstelling hebben getoond voor het vormen van een travel bubble met Thailand, maar alleen Japan en China worden genoemd. Minister Anutin (Volksgezondheid) heeft gisteren gesproken met de Japanse ambassadeur en komende week spreekt hij nog meer ambassadeurs. Minister Don (Buitenlandse Zaken) heeft donderdag telefonisch contact gehad met zijn Japanse counterpart.

Veel nieuwe informatie bevat het artikel niet, het meeste is al bekend. Thailand zet niet zijn grenzen open voor duizenden toeristen, maar voor een select aantal reizigers uit landen die bewezen hebben de pandemie de baas te zijn. In het begin worden alleen zakenmensen en experts toegelaten. Ze moeten een fit to fly certificaat kunnen overleggen zowel voor als na de reis, de Thaise autoriteiten informeren over hun verblijfplaats en regelmatig rapporteren aan hun bedrijf. Naar verwachting begint de travel bubble volgende maand.

Zowel Anutin als CCSA-woordvoerder Taweesilp vragen de bevolking niet in paniek te raken dat het land wordt overstroomd met buitenlandse toeristen die wellicht voor nieuwe besmettingen zorgen. Taweesilp zegt dat degenen die naar Thailand mogen reizen, helpen de economie voorwaarts te brengen.

Hij noemt zakenmensen, vaklieden, technici die machines repareren, medische toeristen, studenten van internationale scholen en houders van een werkvergunning. Ruim 20.000 personen hebben te kennen gegeven naar Thailand te willen komen. ‘Dat aantal kunnen we managen.’

Pagina 2 opent met het bericht dat volgende week de 26e Asean Summit wordt gehouden met als thema Cohesive and Responsive Asean. De topconferentie zou in april worden gehouden, maar is uitgesteld vanwege de pandemie.

Handen schudden en een groepsfoto maken zijn er niet bij want het gaat om een teleconferentie van één dag. De regeringsleiders zullen zich buigen over een gezamenlijke respons op Covid-19. Meer weten? Lees: Asean meet to gauge virus response.

Pagina 3 opent met het bericht dat het personeel van Thai Airways International (THAI) up in arms (in opstand, in verzet) is over kortingen op toeslagen. Het ministerie van Werkgelegenheid gaat het management uitnodigen voor een gesprek over een klacht die gisteren is ingediend bij het ministerie door de vakbond van de maatschappij. Die heeft betrekking op wat de vakbond noemt ‘onrealistische’ kortingen op uitkeringen, met name voor gezondheidszorg.

Hoewel het personeel goed heeft samengewerkt bij het beleid van de maatschappij salarissen en andere toeslagen met 10 tot 50 procent te verminderen, gaat de leiding nu te ver bij het aanhalen van de buikriem, zegt voorzitter Nares.

Voorheen ontvingen werknemers medische zorg in gecontracteerde ziekenhuizen, maar  nu is hen gevraagd de ziekenhuisrekeningen uit eigen zak te betalen en later bij de maatschappij te declareren. ‘Dit komt als een zware last voor veel THAI personeelsleden’, aldus Nares.

Kort Nieuws zaterdag 20 juni

– Terug naar de voorpagina, die zoals gezegd vier artikelen bevat. De opening kent u al, het artikel over het 127 jaar oude gebouw in Phrae, eveneens en de ondertekening van het contract voor de aanleg van U-tapao Airport City noemde ik al in Nieuws van de website.

Blijft over dat de Crime Suppression Division van de politie onderzoek doet naar een vermeend complot gesmeed door moordverdachte Banyin Tangpakorn om uit de gevangenis te ontsnappen. Banyin zit gevangen op verdenking van de moord op de broer van een rechter, en nog veel meer, want hij is ook de hoofdverdachte in de zaak van de aannemer Chuwong (aandelendiefstal en moord).

De CSD heeft het complot begin deze maand ontdekt nadat een 42-jarige man op borgtocht was vrijgelaten uit de Bangkok Remand Prison, waar Banyin gevangen zit. Die man is gelijk al weer aangehouden op basis van een ander arrestatiebevel.

Hij heeft de politie verteld dat hem in de lik was gevraagd te helpen bij Banyin’s ontsnapping. Wanneer die poging faalde, zou hij de vrouw van de gevangeniscommandant moeten ontvoeren om te onderhandelen over Banyin’s vrijlating.

’t Is een heerlijk verhaal, het gaat nog een tijdje door, maar dat mag u zelf lezen in CSD investigates Banyin kidnapping jailbreak plot.

– Pagina 2 bevat vier artikelen en de rubriek In Brief met vier kortjes. De opening kent u al, drie berichten zijn nieuw, waarvan één een achtergrondverhaal over yoga. Zondag werd de zesde International Day of Yoga gevierd. De krant schrijft dat yoga veel te bieden heeft: de ancient Indian practice kan de immuniteit tegen het coronavirus greatly vergroten.

Een tweede bericht meldt dat de afgelopen drie jaar 267 zaken zijn ontdekt waarin drugshandelaren bezorgdiensten gebruikten om drugs af te leveren. Er is zelfs één speciale dienst waaraan ze de voorkeur geven. Bij die zaken waren 200 drugsdealers betrokken die 1,7 miljoen pillen hadden verstuurd. Dat heeft RTP hoofdcommissaris Chakthip gisteren bekend gemaakt op een bijeenkomst met zeventien bezorgdiensten.

Het derde bericht bevat een oproep van voorzitter Supachai  van het Global Compact Network Thailand om de Covid-19 pandemie te beschouwen als een wake-up call voor de particuliere sector om bedrijven om te vormen naar duurzaamheid. Supachai, tevens CEO van de Charoen Pokphand Group (CP), zei dat tijdens een online seminar over duurzaamheid op 15 en 16 juni.

Op het webinar, getiteld ‘Leaders Summit 2020’, wisselden tweehonderd personen hun ideeën uit over duurzame ontwikkeling en ze spraken over de vraag hoe bedrijven effectief kunnen herstellen van de Covid-19 pandemie.

– Laatste pagina is de 3 met weer een bericht over MCOT waar ik niets van begrijp. Verder heeft de Raad van bestuur van de Spoorwegen het ontwerp-contract 2.3 met China voor de aanleg van de hogesnelheidslijn Bangkok-Nakhon Ratchasima goedgekeurd. De krant heeft er vaker over geschreven, ik ook maar deze keer laat ik het hierbij.

Voorts een bericht uit de bankwereld. De commerciële banken hebben de opdracht gekregen af te zien van interim dividend uitkeringen en stock buybacks [?] te schorsen om kapitaal te behouden gedurende de coronavirus pandemie.

– Laatste bericht. King Mongkut’s University of Technology Thonburi heeft als target gesteld een ‘universiteit voor alle leeftijden’ te worden nu Thailand te maken heeft met een afname van het aantal leerlingen met een einddiploma van de middelbare school en met technologische disruptie.

Rector Suvit zegt dat de arbeidsmarkt verandert door het afnemend geboortecijfer en door veranderingen in de technologie. Het land zal spoedig een kleinere arbeidsgeschikte bevolking hebben en mensen die al werken zullen zich moeten bijscholen om de veranderingen te kunnen bijhouden.


 

Het nieuws in fotoberichten

Family, friends and fans bid final farewell to the late Saranyu Wongkrachang on Thursday, with a memorable message from his wife.

“Now our lives are separated, but our love never will be,” Hattaya Wongkrachang wrote on an Instagram post with a picture of her beloved husband surrounded by a heart-shaped wreath of yellow roses.

Mourners flocked to Wat Nak Prok in Phasi Charoen district to make their final goodbyes to one of Thailand’s most celebrated actors at his royally-sponsored cremation.

His friends from Suankularb Wittayalai School and Chulalongkorn University played school and university songs for him for the last time. Saranyu, better known by his nickname “Tua”, died of liver cancer on June 10 at the age of 59.

He was not only a role model for other actors, he was praised by many for his political and social activities.

“I have promised that I will carry on the no-smoking campaign for youth and no-smoking campaign for artists that Tua and Sor Assanajinda initiated,” Prakit Vathesatogkit, the leader of the Action on Smoking and Health Foundation, wrote on his Twitter account.

Saranyu is survived by his wife and twin daughters, Supara and Sitala.

A woman wearing a protective mask poses in front of a flower shop, after the government eased some protective measures following the coronavirus disease (Covid-19) outbreak in Bangkok on Wednesday.

Musicians file their appeal at the Complaint Centre opposite Government House, asking that pubs and bars be allowed to reopen so the can once again earn a living – they have families to feed.

ISLAMABAD: Early optimism that South Asia might have dodged the worst ravages of the coronavirus pandemic has disappeared as soaring infection rates turn the densely populated region into a global hot spot.

After several months trailing the US and western Europe, cases of Covid-19 are surging across South Asia — home to almost a quarter of the world’s population — where the virus is wreaking havoc on fragile medical systems and underfunded health agencies are pushed to breaking point.

Overflowing hospitals from Kabul to Dhaka are turning away suspected virus patients, mortuaries are being overwhelmed as cemeteries and crematoria struggle to cope, and desperate families are searching for help for critically ill loved ones.

“The situation is catastrophic,” Abdur Rob, a senior doctor at Bangladesh’s Chittagong General Hospital, told AFP.

“Patients are dying in the ambulances on the roads as they shunt between hospitals looking for (intensive care) beds or hospital admission.”

A policeman watches as a demonstrator shows a sign that reads “Lift #emergency decree” at Government House in Bangkok on Thursday.

The Move Forward Party is pushing a law amendment to make the government more accountable during the state of emergency.

Party deputy secretary-general Rangsiman Rome said during a briefing on Thursday government actions during an emergency should be checked by the legislative and judicial branches.

To make it happen, the party is proposing a bill to amend the 2005 state of emergency decree, he said. He cited as reasons the need to check the executive power during the Covid-19 outbreak.

A total of 224 people – Thai, Chinese and Myanmar nationals – were arrested during a raid on a Chinese-owned hotel being used for online gambling in Mae Sot district, Tak, on Wednesday evening.

A total of 41 marijuana plants were seized from the house of a 24-year-old man in Nakhon Si Thammarat during a police raid.

NAKHON SI THAMMARAT: A young man whose online marijuana sales blossomed during the outbreak of Covid-19 has been arrested in Tha Sala district of this southern province.

Human trafficking suppression police on Thursday arrested Nanthapong Phuetsawanit, 24, at a house in tambon Sra Kaeo of Tha Sala district and seized 41 marijuana plants, 1.5 kg of dried marijuana, quantities of cannabis oil and marijuana seeds, a shotgun with bullets, stickers bearing the words “TM Green Smile’’ and numerous packing boxes.

The raid followed information that Mr Nanthapong had posted messages offering to sell dried marijuana and cannabis oil on “Roiyim Seekhieo’’ (green smile) Facebook page.

Chinese-made Bombardier Innovia APM 300 automated people mover systems are seen after customs clearance on June 6. The model will be used for the Gold Line, which will begin operating in October.

Bangkok’s Gold Line electric rail route will begin operating in October as planned, despite a delay in construction caused by the coronavirus outbreak, its developer Krungthep Thanakom (KT), the business arm of the Bangkok Metropolitan Administration, said on Thursday.

The first Bombardier Innovia APM 300 electric train imported from China arrived on Thursday at Laem Chabang Port in Chon Buri, while two other trains are expected to arrive in August. The trains have two carriages, with each carriage capable of carrying a maximum of 138 passengers. Their maximum speed is 80km/hr.

In the first phase of operations, the Gold Line, will have three stations along a 1,8-kilometre route, it is expected to serve about 42,000 passengers daily.The second part of the project, running along Somdet Chao Phraya Road will add a fourth station and is expected to open in 2023.

In total, the route (Krung Thonburi BTS station-Prajadhipok Road, Thonburi) will be 2,8 km in length and is designed to serve as a feeder line for passengers wanting to use other routes, namely the Green, Red and Purple lines.

Persoonlijke noot: De MRT, BTS Skytrain en Airport Rail Link hebben drie verschillende betaalsystemen en de voertuigen komen van drie verschillende fabrikanten. Wanneer de Gold Line en de Monorail klaar zijn, zijn het er vijf. Hoe inefficiënt, wat een geldverspilling want elke lijn vereist eigen onderhoud en reserveonderdelen en ik neem aan ook een eigen werkplaats en remise. En expertise.


 

Nieuws van de website 18-19 juni

• Video: Art exhibition in abandoned building. Architecture students at Silpakorn University have turned an abandoned shopping mall shuttered since 2004 into an exhibition hall. The ARCH SU FEST: 2020 | New World x Old Town is on display at New World in Bang Lamphu until Sunday.
• Na drie dagen met nul besmettingen heeft het virus weer toegeslagen, maar nog steeds is het aantal nieuwe besmette partiënten aan de bescheiden kant en nog steeds zijn ze besmet in het buitenland.
Donderdag maakte CCSA-woordvoerder Panprapa zes nieuwe besmettingen bekend van teruggekeerde Thai uit Saoedi-Arabië en India. Ze brachten het totaal aantal op 3.141. Het aantal doden bedraagt ongewijzigd 58, eveneens sinds januari.
De afgelopen 24 uur is één patiënt ontslagen uit het ziekenhuis, 86 worden nog behandeld. Donderdag was de 24e dag zonder binnenlandse besmettingen.
Volgens de regeringswebsite telt Bangkok de meeste gevallen van besmetting: 1.536, gevolgd door Phuket (227), Nonthaburi (158), Yala (125) en Samut Prakan (112). Songkhla heeft de meeste personen in quarantaine: 80, gevolgd door Bangkok (54), Chon Buri (34), Samut Prakan (28), Satun (18) en Pattani (15).
Update vrijdag: Vijf nieuwe besmettingen, allen Thaise studenten die op dezelfde vlucht uit Saoedi-Arabië waren teruggekeerd. Zij waren in quarantaine in Bangkok.

Virus tracker: Nederland ingehaald door Egypte

19 juni – Slechts één mutatie op de virus tracker van vandaag bij de landen die ik volg. Nederland schuift op van plaats 26 naar 27, want Egypte heeft een sprong van 28 naar 26 gemaakt en Ecuador en passant ingehaald. Thailand meldt na drie dagen met nul besmettingen zes nieuwe patiënten en België meldt 2 nieuwe doden – nog even en niemand bezwijkt bij onze zuiderburen aan het coronavirus.

In Nederland is het aantal besmettingen met 117 toegenomen naar 49.204 terwijl Egypte (98,42 miljoen inwoners) nu 49.219 besmettingen telt. Het aantal doden is in ons land met 4 gestegen naar 6.074. België verslaat ons land weer op alle fronten met 89 nieuwe besmettingen naar 60.244 en 2 nieuwe doden naar 9.675. Het aantal herstelde patiënten is met 59 toegenomen naar 16.684.

In de VS is het aantal besmettingen met 26.072 gestegen naar 2.234.475, het aantal doden met 809 naar 119.941 en het aantal herstelde patiënten met 15.754 naar 918.796.

In Thailand is het aantal besmettingen met 6 toegenomen naar 3.141 en 1 patiënt is hersteld, het totaal op 2.997 brengend.

Ten slotte de cijfers wereldwijd: Aantal besmettingen plus 186.479 naar 8.473.772, aantal doden plus 5.365 naar 452.032 en aantal herstelde patiënten plus 10.333 naar 442.181. Het aantal ernstig zieken is deze maal afgenomen: met 98 naar 54.478.

Ten slotte (2): België staat ongewijzigd op plaats 22, Thailand is verhuisd van 90 naar 91 en China staat nog steeds op 19. De toptien bevat dezelfde landen als voorheen, alleen Peru heeft Italië ingehaald. Die staan nu respectievelijk op 7 en 8.

Tsaar Somkid kijkt in zijn glazen bol

19 juni – THAILAND ‘POISED TO SOAR’ kopt Bangkok Post vandaag in vette kapitalen boven de opening, een Exclusive interview met de economische tsaar van het kabinet, vice premier Somkid Jatusritipak, voorzien van een bijna paginabrede foto van de man met opgeheven linker wijsvinger. Even in mijn woordenboek spieken: poised betekent in evenwicht, het werkwoord to soar omhoog vliegen. Somkid voorspelt dat Thailand’s afhankelijkheid van de export afneemt en dat nauwere investeringen in de regio in het verschiet liggen.

En nu verwacht u natuurlijk van mij dat ik het interview samenvat, desnoods de krenten eruit pik, maar dat doe ik nu eens lekker niet. U mag het zelf lezen (klik op de kop) of net als ik overslaan. Opnieuw citeer ik Hamlet: Words, words, words. Een andere uitdrukking, ik meen van  voormalig Volkskrant hoofdredacteur Jan Blokker, luidt: Kraantje open, kraantje dicht. Gemakzuchtige journalistiek, zonder enige kritische vraag.

BP in vogelvlucht

19 juni – Bangkok Post telt vandaag negentien nieuwsberichten en -verhalen plus de rubriek In Brief met vier kortjes op de vier binnenland pagina’s van het eerste katern. Het interview met Somkid snoept er een volle pagina vanaf, dat maakt drie. Drie advertenties van een halve, kwart en een vijfde pagina gaan er eveneens vanaf dus uiteindelijk blijven twee en een twintigste pagina over voor het nieuws van de dag.

Pagina 2 opent met dezelfde affaire die ik gisteren al tegenkwam in een onbegrijpelijk bericht over staatsomroep MCOT. Ook hiervoor geldt: gooi maar in mijn pet. De dragende plaat toont een rouwkrans met het portret van de populaire acteur en politieke activist Saranyu (zie Het nieuws in fotoberichten). In de rubriek In Brief komt een tweede dode voor, een Thaise sieradenontwerpster die in New York City op 51-jarige leeftijd is overleden aan het coronavirus.

Over haar ontwerpen schrijft de krant: She made fantastic jewellery – neck cuffs with silver springs ending in pearls that looked like asteroids, necklaces that looped over a shoulder and erupted in diamonds and pearls. Daarmee heeft ze op elke competitie waaraan ze deelnam, onderscheidingen gewonnen.

Commandant der strijdkrachten Pornpipat Benyasri, in de CCSA belast met veiligheidszaken, zegt in de opening van pagina 3 dat het land geen haast heeft om travel bubbles te openen, combinaties van Thailand met landen die de crisis onder de knie hebben zodat Thailand toeristen uit die landen kan toelaten. Pornpipat zegt dat er nog veel kwesties moeten worden besproken alvorens dit idee in praktijk te brengen.

Pagina 4, een halve pagina, opent met een bericht dat de regering toelagen en belastingsvoordelen gaat verlenen aan particuliere bedrijven in een poging om R&D (research and development) te stimuleren, met name projecten die het algemeen belang dienen.

Vorig jaar gaf het land 182 miljard baht uit aan R&D, 1,1 procent van het GDP (bruto binnenlands product), wat 17,5 procent meer was dan een jaar eerder. Dit jaar wordt verwacht dat het percentage zakt naar 1,09 procent vanwege de viruscrisis. Dat zal de concurrentiepositie van het land op de lange termijn ondermijnen, zegt directeur Kitipong van het Office of National Higher Education Science Research and Innovation Policy Council.

Gisteren maakte hij op een persbriefing bekend dat het land niet bij de pakken neerzit maar middels de twee genoemde maatregelen bedrijven die aan R&D projecten werken, gaat steunen. Kittipong verwacht det R&D uitgaven naar 2 procent van het GDP stijgen en in 2027 1,27 procent meer bedragen dan die van Engeland.

Om dit doel te bereiken moet toekomstig research zich richten op human security, local communities, de bio, circular and green (BCG) economy en innovation-based industries. Het BCG economisch model is een sleutel strategie om de duurzame toekomstige ontwikkeling van het land te verzekeren in overeenstemming met de suffiency economy philosophy, zegt Kitipong. [Excuses voor het vele Engels in de tekst]

The first of the Bombardier Innovia APM 300 electric trains from China arrives on Thursday at Laem Chabang Port in Chon Buri. Two other trains are expected to arrive in August.

Kort Nieuws vrijdag 19 juni

– Ik blijf nog even op pagina 4, die verder twee berichten bevat en een grote foto van de eerste APM op een trailer die in het land is aangekomen. Twee andere arriveren in augustus, zodat de Gold Line, een zogeheten aanvoerlijn, in oktober open kan gaan. Zie voor alle informatie Het nieuws in fotoberichten.

Het derde bericht meldt dat de Crime Suppression Division van de politie een netwerk van drugshandelaren heeft opgerold die een juwelierswinkel gebruikten om ruim 3 miljard aan verdiensten wit te wassen. De CSD deed dinsdag op twaalf locaties in Bangkok, Trang. Phangnga en Ranong  invallen en arresteerde tien leden, waaronder zes vrouwen, van het zogeheten Doarueng netwerk, vernoemd naar de vrouw die het leidde vanuit de Bangkok Remand Prison.

– Op pagina 3 duikt opperbevelhebber Pornpipat nog een tweede keer op. Hij zegt geen bezwaar te hebben tegen opheffing van de noodtoestand, die volgens planning eind deze maand eindigt. De politie heeft voldoende legale middelen, waaronder de wet op publieke bijeenkomsten, om de orde en vrede te handhaven wanneer politieke activiteiten hervat worden en de noodverordening niet langer van kracht is.

– Het Department of Rail Transport werkt aan maatregelen om de drukte in het openbaar vervoer in de hand te houden wanneer op 1 juli de scholen heropenen. Het departement gaat de regering voorstellen social distancing op perrons en in treinen af te schaffen en de toegestane concentratie van reizigers te verhogen van 50 naar 70 procent, daar 1 miljoen reizigers per dag worden verwacht.

Uit internationale research blijkt dat wanneer strikte maatregelen zoals het dragen van mondkapjes en gebruik van sanitising gel worden nageleefd, infecties waarschijnlijk niet voorkomen, zegt directeur-generaal Sorapong. Waaraan hij toevoegt: Alhoewel de eis van social distancing vervalt, zorgt het departement ervoor dat de publieke veiligheid op elk moment in acht wordt genomen.

– Verder op de 3. Minister Anutin (Volksgezondheid) is bereid als eerste proefkonijn te fungeren wanneer een in Thailand ontwikkeld Covid-19 vaccin getest gaat worden op mensen. Op apen is dat al gebeurd. Wanneer de klinische testen beginnen, meldt het bericht niet. Volgens Anutin kan Thailand volgend jaar een vaccin hebben.

– Tenslotte op de drie een bericht met een cijferbrij over overtredingen van de avondklok. De politie heeft gedurende de 72 dagen dat die van kracht was, 41.941 personen aangehouden, gemiddeld 582 per dag. Daarvan werden 37.358 betrapt buiten hun huis zonder dat ze daarvoor toestemming hadden of een goede reden konden geven. De overigen werden binnenshuis betrapt omdat ze aan het socialisen waren op een manier die het virus kon overdragen.

– Ik eindig op pagina 2 waarop nog vier berichten resteren. Twee politieke berichten: Regeringspartij Palang Pracharath gaat de verkiezing van een nieuw partijbestuur en een nieuwe partijleider vervroegen, wat volgens de krant geïnterpreteerd kan worden als een poging het resterende bestuur te dwingen eerder af te treden. Zoals bekend hebben 18 van de 34 leden het bestuur verlaten met als doel bestuur en partijleider te vernieuwen. Al vaak over geschreven, dus hoef het niet verder toe te lichten.

– Het andere politieke bericht zegt dat Care volgens mede-oprichter Surapong niet op dezelfde manier gaat opereren als een politieke partij maar gaat functioneren als civiele groep met een niet-hiërarchische structuur gebaseerd op samenwerking. Over de oprichtingsvergadering schreef ik gisteren al.

– Thailand heeft een overeenkomst met Cambodja en Myanmar afgesloten over toestemming voor 100.000 migranten werkers wier werkvergunning afloopt. Ze mogen tot eind volgende maand blijven werken in Thailand. De werkers hadden een werkvergunning en visum die tijdens de Covid-19 lockdown verliepen.

– Laatste bericht. Het Hof van Beroep heeft de gevangenisstraf van 1 jaar en een boete van 20.000 baht gehandhaafd voor een vrouw die in februari 2014 de verkiezingen blokkeerde en acht anderen vrijgesproken.  Zij sloot destijds met een ketting de toegang af tot een stembureau in Thung Kru (Bangkok). Volgens het Hof waren die acht toeschouwers.


 

Het nieuws in fotoberichten

The Action Coalition of Thailand, a five-MP party in the coalition government, will propose Anek Laothamatas for the post of labour minister if there is a cabinet reshuffle, party secretary-general Taweesak Na Takuathung said on Wednesday.

The labour portfolio is currently held by MR Chatu Mongol Sonakul, who on Tuesday resigned as leader of the ACT. His resignation took effect immediately, but he remains labour minister in the coalition.

Passengers return to Suvarnabhumi airport in Samut Prakan province on Monday as domestic flights resume, but international tourism is still some time off, due to concerns about the travel bubble idea.

Travel bubbles for general tourism will not become fact anytime soon, and the first people to benefit are likely to be working professionals and people attending international meetings, senior officials said on Wednesday.

Gen Somsak Roongsita, secretary-general of the National Security Council and head of the government’s committee on disease control relaxation, said the Centre for Covid-19 Situation Administration (CCSA) had not yet made a decision on travel bubbles.

Prime Minister Prayut Chan-o-cha, as the CCSA director, doctors and security officials were concerned about the possible implications, and emphasised public health over tourism.

“Many countries have approached us for travel pairing, but Thailand must prioritise public health. Measures to control Covid-19 in those countries will be studied… There must be thorough discussions, which may continue into next month,” Gen Somsak said.

Deputy Agriculture and Cooperatives Minister Thamanat Prompow tells reporters at parliament on May 27 he will fight the Move Forward Party’s petition to the Constitutional Court to rule on his eligibility to serve as an MP.

The Constitutional Court has agreed to rule on the qualifications of Deputy Agriculture and Cooperatives Minister Thamanat Prompow over his past criminal record in Australia.

The court said on Wednesday it would accept a petition forwarded by House Speaker Chuan Leekpai about Mr Thamanat and his conviction and sentencing in Australia.

Mr Thamanat was sentenced to six years in prison in 1993 by an Australian appeal court in a case related to heroin smuggling, the Sydney Morning Herald revealed. He has also been accused of forging a doctorate degree in public administration.

He was grilled by the opposition during the censure debate in February. The Phayao MP denied the allegations.

Soldiers stand guard on the road through Ban Kuwing in Pattani’s Muang district where a checkpoint was attacked by a lone gunman on Wednesday. He wounded a soldier and was shot dead.


 

Nieuws van de website 17-18 juni

• Voor de derde achtereenvolgende dag telt Thailand nul nieuwe besmettingen, heeft CCSA woordvoerder Taweesilp woensdag bekend gemaakt. Ook bij personen in quarantaine zijn geen nieuwe besmettingen geconstateerd. Het land kent nu al 23 dagen geen binnenlandse besmettingen, alle nieuwe besmettingen zijn in het buitenland opgelopen.
Volgens Taweesilp zeggen academici dat de ideale infectievrije periode tweemaal 14 dagen is (14 dagen is de incubatietijd van het virus). ‘Blijf alsjeblieft mondkapjes gebruiken to make the record good for Thailand and the world.’
Het totaal aantal besmettingen bedraagt 3.135, 2.996 patiënten (95 procent) zijn hersteld, 81 worden nog behandeld. Het dodental bedraagt ongewijzigd 58.
In totaal zijn 41.345 teruggekeerde Thai in quarantaine geplaatst (geweest). Van hen waren 198 geïnfecteerd. Thans verblijven nog 10.285 Thai in quarantaine.
Alhoewel er geen besmettingen zijn bijgekomen, dringt Taweesilp aan op medewerking van de bevolking door de Thaichana check-in en check-out app te gebruiken, hetgeen kan helpen snel patiënten te vinden wanneer infecties weer de kop opduiken.
Slechts 197.381 winkels uit een totaal van 1 miljoen hebben zich geregistreerd voor gebruik van de app en 333.919 personen gebruiken hem.
Update donderdag: Zes nieuwe besmettingen en nul nieuwe doden. De nieuwe patiënten waren Thai teruggekeerd uit Saoedi-Arabië en India.
• Taiwan begint volgende week grenscontroles te versoepelen en laat zakenreizigers uit Thailand en enkele landen met een laag risico toe. Maar de reizigers worden wel getest en in quarantaine geplaatst.
Taiwan heeft nooit een volledige lockdown gekend; het normale leven is er grotendeels doorgegaan dankzij snel en effectief preventiewerk en een eerste klas volksgezondheidsstelsel. Het land heeft inmiddels de meeste binnenlandse restricties opgeheven, maar het blijft voorzichtig met het openen van de grenzen, die voor de meeste buitenlandse bezoekers sinds midden maart gesloten zijn geweest.

Virus tracker – Nederland: 5 doden, België: 2 doden

18 juni – Thailand heeft vandaag zijn positie op de virus tracker verbeterd, want is opgeschoven van plaats 88 naar 90. Maar nog opvallender is het uiterst gering aantal nieuwe doden in Nederland en België, respectievelijk 5 en 2. Dat is nog nooit zo laag geweest.

Qua aantal besmettingen doet België het ook stukken beter: 55 nieuwe besmettingen naar 60.155 tegen 139 nieuwe besmettingen naar 49.087 in Nederland. Het aantal herstelde patiënten is bij onze zuiderburen toegenomen met 15 naar 16.625, ongeveer een kwart van het totaal aantal besmettingen. Nederland telt ze niet.

Thailand meldt voor de derde achtereenvolgende dag nul nieuwe besmettingen, zodat het totaal aantal nog steeds 3.135 bedraagt. Het aantal doden (58) en ernstig zieken (1) is ongewijzigd, en 3 patiënten zijn hersteld, het totaal aantal herstelde patiënten op 2.996 brengend.

In de VS is het aantal besmettingen met 25.452 gestegen naar 2.208.402, het aantal doden met 849 naar 119.132 en het aantal herstelde patiënten met 13.176 naar 903.042.

Tenslotte de cijfers wereldwijd. Aantal besmettingen plus 145.488 naar 8.287.293, aantal doden plus 6.919 naar 446.667 en het aantal herstelde patiënten plus 89.416 naar 4.341.848. Het aantal ernstig zieken is deze keer afgenomen: met 41 naar 54.576.

DNP verdedigt sloop 127 jaar oude gebouw in Phrae

18 juni – Een juweeltje, vindt u niet; dit 127 jaar oude gebouw in Phrae? Het was oorspronkelijk het kantoor van de Bombay Burmah Trading Company die in 1889 een hourkapconcessie kreeg voor het gebied dat door de krant wordt aangeduid als de westelijke Yom River in Ban Chetawan.

Zoals gisteren al gemeld heeft de sloop tot felle protesten geleid van bewoners en conserveringsgroepen. Ze vinden dat het gebouw gerepareerd had moeten worden, want het behoort tot het provinciaal erfgoed.

Als we directeur-generaal Thanya van de DNP moeten geloven [dat weet je nooit in Thailand] is het gebouw gesloopt omdat het elk ogenblik ineen kon storten en gevaar opleverde voor bezoekers. Hij zegt dat de betonnen fundering te beschadigd was om te repareren en vervangen dient te worden. De teakhouten eerste verdieping en andere unieke delen zijn bewaard en worden nadat de fundering is vervangen, teruggebracht.

Minister Varawut (Milieu), die dit te horen heeft gekregen van Thanya, zegt dat de DNP de beste bedoelingen heeft door het gebouw een nieuw leven te geven. Hij meent dat het restauratieteam in staat zal zijn het in zijn oorspronkelijke staat terug te brengen.

Ik herhaal nog even. Het gebouw is eigendom van het Forestry Conservation Area Office 13, een onderdeel van het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation (DNP). Volgens het bericht van gisteren moet het gebouw wijken voor een voorlichtingscentrum over bosbeheer, maar dit bericht suggereert dat het herbouwd wordt.

Voorzitter Theerawut van een niet nader aangeduide historische conserveringsgroep [in Nederland zou dat een historische vereniging zijn] heeft zijn twijfels: ‘Ze hebben zelfs geen duidelijke architectuur plannen voor de herbouw.’

Gouverneur Kanprempree van de provincie Phrae heeft een inspectie gelast van de sloop [is die dan nog in gang?] en heeft een panel gevormd dat de zaak gaat bekijken en nagaat hoe de sloop heeft kunnen gebeuren.

Academicus Pattana, die bekend is met de kwestie, vindt dat gerechtelijke stappen gezet moeten worden tegen degenen die betrokken waren bij de sloop.

Archeoloog Saiklang van het Fine Arts Department zegt dat gebouw vanwege zijn leeftijd en archeologisch en erfgoed belang wordt beschermd door de wet, maar het staat niet op de monumentenlijst. De straf voor het beschadigen, slopen of verminderen van de waarde van niet-geregistreerde monumenten bedraagt maximaal zeven jaar gevangenis of een boete van 700.000 baht.

Vrouw steekt haar vader dood, hakt in zijn penis

18 juni – ’t Is natuurlijk een ongepaste opmerking: hij kan hem toch niet meer gebruiken en wat precies de schade is aan zijn penis moeten we maar raden. De krant gebruikt het werkwoord to slash dat mijn trouwe woordenboek vertaalt als: hakken, houwen, snijden, een jaap geven, splitten en nog wat meer.

De gewelddadige castratie is het werk van een vrouw (28) in Thung Song Hong, een subdistrict in Bangkok, nadat (of voordat?) ze haar vader (58) gedood had door hem met een mes in zijn hoofd te steken. Ze is door de politie naar het ziekenhuis gestuurd om te worden onderzocht op een psychische afwijking en drugsgebruik. De vrouw heeft een simpele verklaring voor haar daad: ‘Ik heb niets verkeerds gedaan. Ik ben altijd misbruikt door mijn vader.’

Het lichaam is dinsdagavond gevonden, terwijl Boonyada als vermist was opgegeven. Ze werd later aangetroffen zwervend op een weg in de buurt. CCTV-beelden van een kruidenierswinkel laten zien dat ze een mes in een afvalbak voor de winkel gooide.

De politie heeft gisteren geprobeerd vast te stellen wat er voorafgaand aan de moord is gebeurd, maar de vrouw was uitgeput en ‘haar verhaal was onbegrijpelijk’, aldus adjunct-hoofdinspecteur Surin van het politiebureau Thung Song Hong.

De 52-jarige moeder van de verdachte heeft haar dochter opgezocht in het bureau, ze zal het dode lichaam meenemen voor religieuze rites. Moeder heeft verklaard dat haar dochter al sinds 2017 symptomen vertoont van een psychische afwijking, waarvoor ze een jaar later is behandeld. Maar in april kwamen de symptomen weer terug. Over haar ex-echtgenoot zegt ze: ‘Hij was driftig en kan haar enorm hebben gekwetst.’ Meer weten? Lees: Woman slashes her dad’s penis.

BP in vogelvlucht

18 juni – BP telt vandaag 13 nieuwsberichten en -verhalen plus de rubriek In Brief met vijf kortjes op de drie binnenland pagina’s van het eerste katern. Storende advertenties ontbreken, alleen het openingsverhaal heeft een forse omvang, namelijk een halve pagina waarin een 4-koloms foto van premier Prayut is ingebouwd met gevouwen handen.

Het brave schoothondje van de regering geeft uitgebreid weer wat hij gisteren in een pep talk heeft gezegd. Het uitgelichte citaat, geplaatst in de foto, vat het bondig samen: ‘Ik zou vandaag de aftrap willen geven voor een nationale missie om samen een groot Thailand te plannen onder een natievormings programma dat ik heb genoemd Thais Together Build Thailand.’ [Hoort u het geklop op zijn borst?]

De krant kopt over de volle breedte in een fors corps (lettergrootte) Prayut launches ‘new normal’. Wie die misleidende term heeft bedacht, weet ik niet. Persoonlijk lijkt me new abnormal een passender term voor een samenleving waarin mensen mondkapjes dragen en anderhalve meter van elkaar staan.

Al net zo misleidend is de term social distancing, beter zou zijn fysical distancing want afstand houden is niet sociaal. De mens wil ook anderen op de schouder kunnen kloppen, een accoladezoen geven, omarmen, knuffelen, hand in hand of gearmd kunnen lopen enzovoort – kortom lichamelijk contact met anderen hebben die hem dierbaar zijn.

Twee dingen geven Prayut hoop, zei hij, dat het land in staat is snel te ontwikkelen: Eenheid tussen Thais [alsof er geen diepe kloof in dit land is tussen rijk en arm] en het feit dat het land veel great people heeft. Hij noemde de aanpak van de regering van de Covid-19 crisis een succes en specificeerde wat de drie new normal manieren van werk zijn.

1 Een grotere directe betrokkenheid van alle sectoren bij de planning van de regering om een greater Thailand te bouwen. Vertegenwoordigers van alle sectoren wordt gevraagd aanbevelingen te doen om Thailand’s vooruitgang te versnellen.

2 De tweede new normal is het opnieuw doordenken van de evaluatie van het werk van de regering. De regering zal het voor betrokkenen gemakkelijker maken feedback te geven aan de hoogste regeringsniveaus.

3 De derde new normal introduceert proactief werken. Prayut belooft meer proactief te werken en een sterke belangstelling te tonen voor een select aantal ministerieprojecten waarvan hij meent dat ze voor burgers de hoogste prioriteit hebben. Hij zal ze steunen voor snelle en effectieve implementatie.

Oh, heerlijke luchtfietserij; oh, heerlijke fata morgana; o heerlijk gelul. Klik op de kop, lees het artikel en beoordeel of ik gelijk heb.

Care oprichters roepen regering op: Vertrek!
Pagina 2 kan ik overslaan want opent met de sloopwoede in Phrae. Pagina 3 opent met een verslag van de oprichtingsbijeenkomst van een nieuwe loot aan het politieke firnament, de groep Care. Dat is een acroniem (letterwoord) opgebouwd uit de beginletters van Creative, Action, Revival en People Empowerment.

De veertig leden tellende groep, die bijeenkwam in het Voice Space gebouw aan de Vibhavadi Rangsit Road, riep gelijk maar premier Prayut en zijn ministersploeg op om af te treden zodra de virus pandemie onder controle is gebracht. Ze werden niet bij name genoemd, maar aangeduid als ‘uncles’.

‘Voor alle uncles is dit een gelegenheid om gracieus af te stijgen van de tijger waarop ze rijden’, zei mede-oprichter Banyong Pongpanich, voorzitter van de RvB van Phatra Securities. Hij deed ook een oproep om de grondwet te wijzigen, waarbij Winston Churchill als voorbeeld werd gesteld. ‘Churchill leidde het Verenigd Koninkrijk naar victorie in de Tweede Wereldoorlog, maar hij leed een groot verlies bij verkiezingen drie maanden later.’

De groep van 40 bestaat uit politici die nauw verbonden zijn met Thaksin, waaronder Banyong, en politici die onlangs oppositiepartij Pheu Thai de rug hebben toegekeerd. Drie zijn voormalige bestuursleden van Thai Rak Thai, de partij die in 2007 werd opgeheven wegens verkiezingsfraude.

Schrijfster Lakkana Punwichai (pseudoniem Kham Phaka) zegt dat de groep drie sleutelwoorden heeft om het land voorwaarts te brengen: thinking, moving en Thai. Naar verwachting zal Care zich tijdig ontwikkelen tot nieuwe politieke partij zodat ze aan de volgende verkiezingen kan deelnemen.

Kort Nieuws donderdag 18 juni

– Wat blijft er over om nog te noemen, wat is belangrijk, nadat ik de drie belangrijkste onderwerpen heb behandeld? Niet veel. Op de voorpagina twee berichten, waarvan ik er één niet snap en één een herhaling van zetten is over het abrupte vertrek van minister Chatu (Werkgelegenheid) als partijleider van de Action Coalition of Thailand. Het bericht kopt dat het een prelude is van de reshuffle (kabinetswisseling). Dat zegt een bron bij regeringspartij Palang Pracharath.

Het voor mij onbegrijpelijk bericht gaat over een omstreden compensatie verleend door staatsomroep MCOT aan Playwork, een contractor van MCOT.

– Pagina 2 telt vijf berichten, de virus tracker en een groot fotobericht over de werkzaamheden tegenover het Grand Palace. Ik noemde het al eens: daar gaat een tunnel aangelegd worden onder twee wegen, waarvoor de bomen moeten wijken. Op de foto is een arbeider bezig één uit te graven.

Drie berichten kent u al; de vrouw die haar vader’s penis met een mes bewerkte, de man die bij een controlepost in Pattani werd doodgeschoten (zie Het nieuws in fotberichten) en Taiwan dat zijn grenzen opent voor Thaise reizigers.

Nieuw is het bericht dat Thailand en Rusland nauwer gaan samenwerken bij de strijd tegen het coronavirus onder de paraplu van Asean. Dat is afgesproken tijdens een videoconferentie gisteren van de Special Asean-Russia Foreign Minister’s Meeting on Covid-19, waaraan minister Don (Buitenlandse Zaken) deelnam. Bij dit soort nieuws moet ik altijd denken aan de woorden van Hamlet: Words, words, words.

– Als laatste pagina 3 met vijf berichten en de rubriek In Brief. De opening over Care kent u al, dat het Constitutionele Hof een petitie in behandeling heeft genomen over staatssecretaris Thamanat’s murky past (woordkeus in de kop) in Australië weet u ook al.

Verder: de laatste behandeling van het wetsvoorstel 88 miljard baht uit de begrotingen van ministeries over te hevelen naar het centrale Covid-19 fonds is gisteren begonnen. Het parlement heeft de transfer eerder deze maand in eerste termijn al goedgekeurd met 264 stemmen. House Speaker Chuan verwacht dat er nog twee dagen over gedelibereerd wordt.

De Foundation for SOGI Rights and Justice, een groep die zich inzet voor seksegelijkheid, wil het Constitutionele Hof overtuigen van de noodzaak LGBT paren meer rechten te geven. Daarvoor moeten enkele termen in de Civil en Criminal Code veranderd worden. Het verzoek is ingediend bij de Ombudsman, want de groep kan het niet zelf aan het Hof vragen, dat moet via deze omweg.

Het gaat met name om artikel 1448 dat voorschrijft dat een huwelijk alleen gesloten kan worden wanneer ‘a man and a woman’ ouder dan 17 jaar zijn, alhoewel de rechtbank soms toestemming kan geven eerder te huwen. Vanwege die term kunnen homoparen niet trouwen, beter gezegd hun huwelijk registreren. Ze hebben daardoor ook geen toegang tot welzijnsvoorzieningen die voor heteroparen gelden. SOGI betekent Sexual orientation and gender identity.

– Laatste bericht. De regering ontkent dat het voornemens is alle veroordeelde politici die in ballingschap leven, amnestie te verlenen – als een poging om nationale eenheid te smeden. Regeringswoordvoerder Narumon antwoordde dat gisteren op vragen van de media. Wat de bron is van het gerucht wordt niet vermeld in het bericht. In 2013 heeft de regering Yingluck gepoogd een wet door te drukken om Thaksin amnestie te verlenen, maar die poging is jammerlijk mislukt.


 

Het nieuws in fotoberichten

Police take Phra Um Deeruenrom into custody at a relative’s house after the fatal stabbing

BURI RAM: A pregnant woman was stabbed to death by a monk she was allegedly trying to blackmail after having an affair with him, police said.

Pol Capt Suriya Leenuwat, deputy investigation chief of Hin Lek Fai police station in Khu Mueang district, said the fatal stabbing occurred on a road near Ban Mai Charoensuk in tambon Tum Yai on Monday afternoon.

Eyewitnesses told investigators that Phra Um Deeruenrom, 59, the abbot of Wat Ban Nong Bua in tambon Tum Yai, was driving a van and he intentionally collided head-on with a pickup travelling towards him.

The pickup was driven by Thampaphon, a member of a tambon administration organisation (TAO), who was accompanied by his wife, Lampai, 36, who was eight months pregnant. The two vehicles collided head-on and were badly damaged.

After the collision, the woman got out of the pickup and ran away. The monk chased her, holding a knife with a long handle, ran her down and stabbed her. She sustained two deep wounds to her head and another to her right wrist, and died at the scene.

Her body was taken to hospital. Her baby also died. Lampai’s husband, Thampaphon, was injured in the collision.

A girl feeds a giraffe at Khao Kheow in Chon Buri’s Si Racha district last Friday after the zoo reopened.

The cabinet approved on Tuesday a domestic tourism package worth 22.4 billion baht to revitalise a key sector hit by the coronavirus pandemic, an official said.

Deputy government spokeswoman Traisuree Taisaranakul said the stimulus proposed by the Tourism and Sports Ministry and the Finance Ministry will run from July to October.

Wilt u weten waaraan het geld besteed wordt, lees het bericht, want het is een hele waslijst: Cabinet approves B22bn domestic tourism stimulus

Jumphol Phusang, 22, (second left) is taken into custody in Min Buri. He is charged with impersonating the Crime Suppression Division chief and a CSD inspector via an online chat group, soliciting money to help people who had been swindled.

PHETCHABUN: A lucky pickup driver escaped with only minor injuries when his vehicle plunged about 60 metres into a ravine beside a highway in Lom Sak district on Tuesday morning.

A motorist who witnessed it called 191 and police from nearby Ban Klang and rescuers rushed to the scene.

The pickup, a Bangkok-registered white Toyota Hilux, ran off the highway and plunged down the side of the ravine through a dense stand of krathin trees.The trees cushioned the fall and the pickup eventually came to rest at the bottom of the gully, about 60 metres below the road.

A total of 800,000 methamphetamine pills and 10 kilogrammes of heroin are displayed at Fang police station in Chiang Mai province. The drugs were seized in an operation on Monday night. The police arrested eight suspects.

Health workers from the Bamrasnaradura Infectious Diseases Institute take a tour at Sea Life Bangkok at Siam Paragon on Tuesday. The tour was sponsored by the aquarium in appreciation of the hard work and dedication of the health personnel in battling the Covid-19 pandemic.

Medics from the Bamrasnaradura Infectious Diseases Institute and their families take a group photo at The SEA LIFE Bangkok.

The fully equipped Napa-1 satellite to be launched on Friday at 8.51am local time from a base in French Guiana. It will take images of the Earth at about 500 kilometres up in space.

Napa-1, the air force’s security satellite scheduled for launch on Friday in French Guiana, has a core mission to prevent foreign powers from spying on Thailand, the head of the air force’s Space Operation Centre(Spoc) said on Tuesday.

Built by Dutch NewSpace company, Innovative Solutions In Space, Napa-1 will be sent into orbit about 500 kilometres above the Earth’s surface, AVM Supijjarn Thamwatharsaree said.

“The air force doesn’t intend to use this satellite for warfare or track specific individuals; it is to upgrade general security systems,” he said.

A worker sprays wood vinegar (houtazijnzuur) in a private stable in Chai Nat to protect horses from insects.The African Horse Sickness (AHS) has been successfully contained to a limited area, according to the Department of Livestock Development.

The 127-year-old building in Phrae is seen before it was torn down, triggering an uproar among local residents and conservation groups. The building used to house the offices of a British company which won a logging concession in the province more than a century ago.


 

Chinese toeristen keren nog lang niet terug

17 juni – Het China kantoor van de Tourism Authority of Thailand (TAT) tempert het enthousiasme dat veel Chinese toeristen in de tweede helft van dit jaar terugkeren naar Thailand. De koopkracht voor buitenlandse trips is laag, in Beijing duikt een nieuwe golf aan infecties op en de werkloosheid is hoog: officieel 6 procent of 27 miljoen maar vermoedelijk hoger omdat alleen in stedelijke gebieden wordt geteld.

Aldus directeur Lerdchai Wangtrakoondee van het TAT kantoor in Shanghai. Hij zegt verder dat de reiskosten zijn gestegen vanwege de lagere capaciteit in toerismediensten, zoals minder stoelen per vlucht. Bovendien kan Thailand sterke competitie verwachten van rivalen, geleid door de Maldiven die in juli alle reisbeperkingen opheft.

Singapore heeft al eerder deze maand zijn grenzen geopend voor zakenreizigers en zelfs Thailand’s doel om medische toeristen te trekken in de eerste fase van heropening van het vliegverkeer zal niet gemakkelijk te realiseren zijn daar Singapore een sterke gezondheidszorg heeft en als voordeel heeft dat er Chinees wordt gesproken.

Santi Sawangcharoen, TAT adjunct-directeur voor Oost-Azië, wijst erop dat de Chinese regering haar restricties op internationale vluchten heeft verlengd tot oktober. Toegestaan is één luchtvaartmaatschappij die één land bedient, van één Chinese stad naar één buitenlandse stad, met niet meer dan één vlucht per week, wat het 5:1 beleid wordt genoemd.

De TAT voorspelt twee scenario’s voor de Chinese markt. In het beste geval keren toeristen terug naar Thailand in de Golden Week (nationale vakantie) in oktober, in het slechtste geval pas met Chinees Nieuwjaar in februari 2021.

Lerdchai adviseert Thaise operators om hun marketing campagnes te richten op grote steden, die in 2019 hoge GDP groeicijfers hadden, zoals Shanghai, Beijing, Shenzhen, Guangzhou en Chongqing. (Bron: BP, 16 juni) Meer weten? Lees: TAT: Chinese tourists still hindered.

Nieuws van de website 16-17 juni

• Voor de tweede achtereenvolgende dag had het Centre for Covid-19 Situation Administration dinsdag goed nieuws: nul nieuwe besmettingen, waardoor het totaal aantal nog steeds 3.135 bedraagt. Ook het aantal doden (58) is niet gewijzigd, maar dat is al veel langer het geval.
Het was dinsdag de derde dag in de afgelopen zes dagen zonder besmettingen en de 22e dag sinds de laatste binnenlandse besmetting. De afgelopen 24 uur zijn zes patiënten uit een ziekenhuis ontslagen wat het totaal aantal herstelde patiënten op 2.993 brengt, 84 worden nog behandeld.
CCSA-woordvoerder Panprapa waarschuwt dat de laatste lockdown versoepelingen tot een toename van besmettingen kunnen leiden. Bedrijven met een hoog risico zijn sinds 15 juni weer open, activiteiten zijn hervat en mensen mogen weer samenkomen.
‘Daarom moet iedereen een mondkapje dragen, handen wassen en afstand houden’, zei ze. ‘Mensen die werken moeten douchen en zich verkleden als ze thuiskomen om te voorkomen dat ze familieleden besmetten.’
De 3.135 Covid-19 gevallen bestaan uit 2.444 binnenlandse infecties, 198 besmettingen zijn geconstateerd in quarantaine inrichtingen. De meeste besmette personen waren tussen 20 en 39 jaar en velen waren asymptomatisch.
Update woensdag: Voor de derde achtereenvolgende dag telt Thailand nul nieuwe besmettingen, heeft CCSA woordvoerder Taweesilp woensdag bekend gemaakt. Het land kent nu al 23 dagen geen binnenlandse besmettingen, alle nieuwe besmettingen zijn in het buitenland opgelopen.
Volgens Taweesilp zeggen academici dat de ideale infectievrije periode tweemaal 14 dagen is, de incubatietijd van het virus. Het totaal aantal besmettingen bedraagt 3.135, 2.996 (95 procent) patiënten zijn hersteld, 81 worden nog behandeld. Het dodental bedraagt ongewijzigd 58.
• Twintig schapen en geiten zijn in een bosvakantiepark in Wang Nam Khieo (Nakhon Ratchasima) toegetakeld en gedood door een groot dier, mogelijk een tijger waar sporen op wijzen. De eigenaar heeft dinsdagochtend het incident gemeld bij de politie. Veertien dieren zijn gebeten en in een kooi gedood of verwond. Zes andere dode dieren lagen buiten de kooi. De meeste hadden diepe beetwonden in hun nek, kop en lijf.
• Op een strand van Koh Samui is een vijftiende nest van een sea turtle (chelonioidea) ontdekt wat het aantal gevonden eitjes op het eiland dit jaar op meer dan duizend brengt. Hetzelfde wijfje had eerder op het eiland in vier nesten eitjes gelegd.
• De regering treft voorbereidingen om volgende maand nog eens duizend Thai uit Egypte terug te brengen, zegt regeringswoordvoerder Narumon. Eerder zijn op 8 mei en 9 juni al 410 Thai teruggekeerd, nog eens 690 hebben zich bij de ambassade in Cairo geregistreerd om naar huis te gaan.
Er zijn nog 4.137 Thai in Egypte, de ambassade gaat na of ze ook terug willen. Volgens eerdere berichten zijn 38 positief getest op het coronavirus. Thai kunnen via videoconferenties advies vragen aan artsen hoe ze het best voor zichzelf kunnen zorgen en eenvoudige informatie krijgen over het virus. Ook zijn Line groepen gevormd van studenten en arbeiders.
• Het kabinet heeft dinsdag vier hulppakketten goedgekeurd, bestemd voor mensen die financieel de dupe zijn van de Covid-19 pandemie, maar tot nu toe geen hulp kregen. Als u wilt weten wie de gelukkigen zijn, moet u het bericht maar lezen want het wordt weer in alle details vermeld.
Ik noem één groep: 1.164.222 houders van een welzijnskaart. Ze krijgen elke maand gedurende drie maanden van mei tot en met juli 1.000 baht. Kost de overheid 3,49 miljard baht. Klik hier voor het bericht: Cabinet approves assistance packages for four new groups
• Minister Chatu Mongol Sonakul (Werkgelegenheid) is afgetreden als leider van de Action Coalition for Thailand (ACT), een partij mede-opgericht door Suthep Thaugsuban. Alhoewel zijn vertrek geen gevolgen heeft voor zijn ministerschap, ligt verandering voor de hand omdat de ministerspost in handen is van de ACT die vijf parlementsleden heeft.
Een reden voor zijn vertrek heeft hij niet gegeven. ‘Geen reden. Het is net als een man en een vrouw die gaan scheiden.’ De Thaise media berichtten dat Chatu’s prestaties op een partijvergadering dinsdag als uiterst zwak werden beoordeeld. Zijn reactie op de werkloosheid tijdens de Covid-19 uitbraak was traag en zijn ministerie pakte de problemen van de werklozen, inmiddels 1 miljoen, niet goed aan.
• De Covid-19 pandemie is niet de enige bedreiging van Thaise leerlingen wanneer de scholen in juli open gaan, want de regen zal andere gebruikelijke regenseizoen ziektes brengen, zoals influenza, dengue fever en hand-voet-mondziekte (HFMD), waarschuwt epidemioloog Kumnuan Ungchusak.
Hij zei dat dinsdag op het forum ‘New Normal for Thai Children’, georganiseerd door de Thai Health Promotion Foundation (ThaiHealth). ‘Ik denk dat de kans van onze kinderen om deze ziektes op te lopen veel groter is dan Covid-19.’
‘Geschat wordt dat dit jaar 140.000 mensen dengue fever krijgen en influenza zal tienduizenden infecteren. Momenteel bedraagt het aantal Covid-19 infecties in Thailand slechts 3.135 met 58 doden. Dus het is duidelijk waarover we ons het meeste zorgen moeten maken’, aldus Kumnuan.
• Follow-up op de verkrachtingszaak in Suphan Buri. De politie heeft het 12-jarige verkrachtings slachtoffer en haar zus in bescherming genomen nadat ze door de verdachten zijn bedreigd omdat ze de verkrachtingen bekend hebben gemaakt.
De verdachten, vijf volwassenen zijn vorige week aangehouden maar één is gisteren na het stellen van een borgsom van 350.000 baht vrijgelaten. De vrees bestaat dat hij wraak wil nemen. Een van de twee minderjarige verdachten heeft zich inmiddels aangegeven bij de politie.

Virus tracker: Geen verrassingen

17 juni – De virustracker biedt vandaag geen enkele mutatie want België, Nederland, Thailand en China staan ongewijzigd op plaats 22, 26, 88 en 19 van de lijst met 50 landen (plus 1) met de meeste besmettingen. Nederland meldt slechts 6 nieuwe doden en Thailand 6 nieuwe herstelde patiënten om er twee ‘lichtpuntjes’ uit te lichten.

Laat ik maar bij de cijfers wereldwijd beginnen, want die zien er nog allerminst hoopgevend uit. Het aantal besmettingen is met 121.667 toegenomen naar 8.141.805, het aantal doden met 3.581 naar 439.748, het aantal ernstig zieken met 149 naar 54.617 en het aantal herstelde patiënten [ja toch een lichtpuntje] met 111.058 naar 4.252.432.

Zoals gemeld in Nieuws van de website telt Thailand voor de tweede achtereenvolgende dag nul nieuwe besmettingen, het totaal aantal bedraagt ongewijzigd 3.135. Ook het aantal doden (58) en ernstig zieken (1) is ongewijzigd. Het aantal herstelde patiënten is met 6 toegenomen naar 2.993.

De VS melden 20.722 nieuwe besmettingen naar 2.182.950, 425 nieuwe doden naar 118.283 en 19.816 nieuwe herstelde patiënten naar 889.866.

Nederland meldt 165 nieuwe besmettingen naar 48.948 en mocht u het nu al vergeten zijn 6 nieuwe doden (naar 6.065). De Belgische cijfers zijn niet bijgewerkt dus het aantal besmettingen bedraagt nog steeds 60.100, aantal doden 9.661 en aantal herstelde patiënten 16.610.

Parlementslid pleit voor legalisering prostitutie

17 juni – De wonderen zijn de wereld nog niet uit, want in tegenstelling tot wat sommige autoriteiten beweren: prostitutie komt voor in Thailand. En dat niet alleen: parlementslid Mongkolkit Suksintharanon van de Thai Civilised Party stelt voor deze schandvlek op Thailand’s blazoen te legaliseren en hij gaat nog een stapje verder: ook seksspeeltjes moeten mogen. Nou, als dat geen vloeken in de kerk is.

Maar hij stelt het niet voor om seksbeluste toeristen gerust te stellen dat ze niets onoirbaars doen wanneer ze met een juffrouw betaalde seks hebben; hij stelt het voor om de toename in verkrachtingen en aanrandingen een halt toe te roepen. Mongkolkit zegt ook te weten wie dat doen: het zijn voornamelijke oude weduwnaars en mensen met een laag inkomen. Daarom vindt hij dat de regering mensen dient te helpen die zich deze diensten niet kunnen veroorloven.

‘Deze lieden hebben niet de middelen en de financiële bronnen om hun seksuele aandrang te bevredigen. Dus reageren ze hun frustaties af op familieleden. Als ze zich prostituees konden veroorloven of de middelen hebben om hun aandrang te bevredigen, zal het aantal verkrachtingszaken afnemen.’

Mongkolkit gaat de parlementscommissie die belast is met de strijd tegen verkrachting en waarvan hij zelf adviseur en lid is, vragen zijn voorstel te steunen.

Maar er zijn ook andere geluiden. Sociaal mediablogger Khangkai, die adviezen geeft aan slachtoffers van verkrachting, heeft bij de commissie een petitie ingediend met het voorstel chemisch castratie als straf in te voeren. Dat zou potentiële verkrachters afschrikken.

Ze zegt: ‘Een gevangenisstraf is geen voldoende straf om verkrachtingen tegen te gaan. Chemische castratie zal de oorzaak van verkrachting in de kiem smoren.’

De parlementscommissie zegt alle voorstellen te zullen bestuderen alvorens zelf in juli met een eigen voorstel te komen.

BP in vogelvlucht

17 juni – Bangkok Post telt vandaag 14 nieuwsberichten en –verhalen plus de rubriek In Brief met vijf kortjes op de vier binnenland pagina’s van het eerste katern, minus advertenties van een halve, kwart en vijfde pagina.

De opening over binnenlands toerisme, een vierkolommer over bijna de gehele lengte van de pagina, neemt de meeste ruimte in beslag, het meest opvallende bericht over prositutie behandelde ik al hierboven en het meest schandelijke nieuws is de sloop van een 127 jaar oud gebouw in Phrae dat ooit eigendom was van een Brits bedrijf. De (cultuur)barbaar die daarvoor opdracht heeft gegeven, dient zelf gesloopt te worden.

Woede over sloop historisch gebouw
Natuurlijk staan bewoners en cultuurbeschermingsgroepen op hun achterste benen. Ze zeggen dat het gebouw deel is van het provinciaal erfgoed en eisen dat de verantwoordelijke partijen voor het gerecht worden gebracht. Het gebouw had gerestaureerd moeten worden in plaats van gesloopt.

De gouverneur zegt dat daarvoor in het vorige begrotingsjaar een krediet van 4 miljoen is aangevraagd. Hij heeft geen idee hoe het kon gebeuren dat het met de grond gelijk is gemaakt.

De eigenaar van het gebouw is het Forestry Conservation Area Office 13. Het gebouw bestaat (eigenlijk bestond) uit twee verdiepingen: de begane grond is van steen, de eerste verdieping van teakhout. De eerste verdieping is recent gesloopt, of de rest van het gebouw er nog staat, is me niet duidelijk.

Directeur Issaret die opdracht heeft gegeven het gebouw te ontmantelen zegt dat hij de beste bedoelingen had het gebouw een nieuw leven te geven. Hij had niet verwacht dat de sloop zo’n tumult zou oproepen. Issaret zegt dat het gebouw moet plaatsmaken voor een voorlichtingscentrum over bosbeheer op het terrein van het Chetawan Arboretum.

De foto van het gebouw in volle glorie plaatste ik al in Het nieuws in fotoberichten, wat een passender naam is dan het vorige Nieuws in foto’s.

Binnenlands toerisme krijgt drievoudig zetje
De krant opent met een bericht over de drie stimuleringsmaatregelen ad 22,4 miljard baht om het binnenlands toerisme nieuw leven in te blazen, dat op zijn gat ligt door de Covid-19 pandemie. De pakketten zijn voorgesteld door het ministerie van Toerisme en Sport en dinsdag goedgekeurd door het kabinet. Ze bestrijken de periode juli tot oktober. Daar het allemaal haarfijn wordt uitgelegd in onderstaand kader, doe ik er verder het zwijgen toe.

Straatracers gewaarschuwd door politie
Pagina 2 opent met een waarschuwing van de politie aan dek waen oftewel straatracers die last hebben van hun hormonen en ’s nachts racewedstrijden op de motorfiets houden tot ergernis van bewoners die ze met hun ronkende beesten uit hun slaap houden. Ook Prayut heeft gewaarschuwd en dreigt de avondklok weer in te voeren.

Het kan weer, want de avondklok is zondag opgeheven, dus maken ze enkele wegen in Bangkok en enkele provincies onveilig. Zondagnacht was het gelijk raak. In Songkhla zijn al zes dek waen in de leeftijd van 15 tot 18 jaar aangehouden. Hun motorfietsen zijn in beslag genomen. De motorduivels zijn elk beboet met 1.000 baht en drie met nog eens 500 baht omdat ze geen rijbewijs hadden. De ouders zijn ingelicht. Ze moeten beter op hun kinderen letten en zijn ook beboet wegens overtreding van de Child Protection Law.

De RTP heeft in het hele land ruim duizend verkeerscontrolepunten opgezet om te voorkomen dat de tieners misbruik maken van het opheffen van de avondklok. Van juni vorig jaar tot april zijn 1.699 straatracers aangehouden. Negentien personen hebben geklikt over illegale straatraces en ontvingen daardoor een bedrag aan bloedgeld van 3.000 baht.

Afrikaanse paardenpest bijna bedwongen
Pagina 3 kan ik overslaan, want opent met de barbarij in Phrae, pagina 4 opent met het nieuws dat de Afrikaanse paardenpest bijna is bedwongen, aldus het Department of Livestock Development. En dat is goed nieuws want African Horse Sickness (AHS) is een uiterst besmettelijke en dodelijke virusziekte [even gespiekt op Wikipedia]. De infecties zijn beperkt tot een begrensd gebied.

De bestrijding vindt plaats in drie fases, die ik verder niet zal toelichten. Na de derde fase is het land vrij van AHS. Directeur-generaal Sorawit zegt dat de sleutel tot het succes de samenwerking is tussen alle partijen, met name de ruiterverenigingen van het land en de paardenfokkers.

De ziekte blijft overigens niet beperkt tot paarden. Ook zebra’s lopen het risico op infectie. De dierentuinen van Nakhon Ratchasima en Songkhla beschermen hun zebra’s met muskietennetten. Tevens dienen dierentuinen met zebra’s pesticides te sproeien, heeft het departement geadviseerd.

Sinds 8 april zijn geen zebra’s meer geïmporteerd. Vorige berichten meldden dat die het virus uit Afrika hebben meegebracht. Het bericht zegt niet hoeveel paarden het loodje hebben gelegd.

Sanering Klity Creek in augustus klaar
Ook op pagina 4 een 1-kolommer over de sanering van de Klity Creek in Kanchanaburi, u weet wel de kreek die zwaar is verontreinigd met lood van een voormalige loodfabriek die in 1998 is gesloten. Het Pollution Control Department (PCD) zegt in augustus klaar te zijn met de sanering, maar die wordt door bewoners en milieuactievoerders als inadequaat beschouwd.

Met de sanering is in 2017 begonnen door een particulier bedrijf, nadat de Administrative Court opdracht had gegeven voor de operatie. De critici zeggen dat het lood alleen maar wordt verplaatst naar een nabijgelegen plek die zich niet buiten het bos bevindt. ‘Zonder twijfel moeten de bewoners blijven leven met giftig lood’, zegt Surapong Kongchantuk, een mensenrechten advocaat die de zaak op de voet volgt.

Volgens de bewoners zijn in een straal van 4 kilometer om de kreek hoge concentraties lood gevonden, die de maxima vastgelegd in het programma van eisen overschrijden. Ze zijn in april opnieuw naar de Administrative Court gestapt, die de PCD heeft bevolen de kreek in haar oorspronkelijke staat te herstellen, daar veel dorpelingen voor hun levensonderhoud afhankelijk zijn van de visvangst in de kreek en verbouw van gewassen op de oever.

Kort Nieuws woensdag 17 juni

– Na deze uitgebreide vogelvlucht blijft er weinig over voor de rubriek Kort Nieuws. Veel nieuws meldde ik ook al in Het nieuws in fotoberichten en Nieuws van de website.

Op de voorpagina meldt de CAAT dat het verbod op buitenlandse vluchten, dat sinds 27 april van kracht is, wellicht niet op 1 juli eindigt en wanneer het eindigt zijn zakenlieden de eersten die mogen reizen.

Dat heeft CAAT directeur-generaal Chula gisteren bekend gemaakt na een vergadering met vertegenwoordigers van tien commerciële luchtvaartmaatschappijen, die binnenlandse en internationale vluchten verzorgen, vijf particuliere jet firma’s en vier luchthaven beheerders.

Wat er allemaal geregeld moet worden, staat uitgebreid beschreven in het bericht dat u zelf mag lezen: Overseas commercial flight ban might not end on July 1

– Ander klein berichtje op de voorpagina dat ik voor de volledigheid toch maar noem. Het kabinet heeft dinsdag de begroting 2021 met 3,3 biljoen baht aan uitgaven goedgekeurd. Het kabinet heeft tevens besloten een commissie van 64 leden te vormen die de begrotingswet onder de loep gaat nemen: 16 leden worden benoemd door het kabinet, 27 zijn regerings parlementsleden en 21 oppositieleden. Het begrotingsjaar 2021 begint op 1 oktober en duurt tot 30 september 2021.

– Klein berichtje op de 3. Zes speciale onderzoeksteams, midden april april gevormd onder de paraplu van het DSI Bureau of Financial, Banking and Money Laundering Crime, zijn ontbonden door DSI adjunct-hoofd Trairit, die tijdelijk de dienst leidt. Ze zijn destijds gevormd op verzoek van NGO’s om het witwassen van geld te onderzoeken en bestrijden. Waarom ze zijn ontbonden, meldt het bericht niet.

– Laatste bericht op de 4. De regering is druk doende het early childhood development plan te herzien om meer nadruk te leggen op geslachtsrijpe tienermeisjes teneinde tienerzwangerschappen te voorkomen. Het plan moet tegen 2022 van kracht worden, zegt secretaris-generaal Suphat van de Education Council. Het plan bevat zeven strategieën om vroege ontwikkeling te bevorderen, maar dat mag u zelf lezen: Child development plan to focus on teenage girls.


 

Het nieuws in foto’s

Students from Chulalongkorn University and residents of the Saphan Lueang neighbourhood have expressed their objections against the demolition of the Chao Mae Thap Thim Shrine for a real-estate development.

The protesters moved into action one day ahead of the shrine’s scheduled demolition on Tuesday. Banners with words opposing the demolition of the Chao Mae Thap Thim Shrine were placed in front of the Chinese joss house yesterday by protesters consisting of Chulalongkorn University students, current and former residents of the neighbourhood as well as Thai and foreign believers in the goddess.

Srisuwan Janya, right, submits a letter to the prime minister and cabinet via an official at the Prime Minister’s Office, on Monday, calling for quick local elections.

The Temple of Emerald Buddha, which is usually packed with Chinese group tours, has few visitors nowadays. Chinese visitors could return during the Golden Week holiday in October, albeit not in tour groups.

The Tourism Authority of Thailand’s (TAT) China office is tempering enthusiasm that many Chinese tourists will visit in the second half this year as travel restrictions ease, as low Chinese purchasing power for outbound trips persists and an uptick in new infections emerges in Beijing.

The surging unemployment rate of 6% or 27 million on the mainland remains a challenge as Thailand eagerly awaits its No.1 source market.

“Spending power is weak and the cost of travel will be higher because of lower capacity in tourism services, such in fewer flight seats, so Thai tourism operators should be aware the market will be hobbled for some time,” said Mr Lerdchai Wangtrakoondee, director of TAT’s Shanghai office.

People ride an escalator with social distancing signs, aimed at preventing the spread of the Covid-19 novel coronavirus, at the Terminal 21 shopping mall in Bangkok on Monday.


 

Nieuws van de website 15-16 juni

• Maandag was weer een feestelijke dag want CCSA-woordvoerder Taweesilp kon melden dat het aantal nieuwe besmettingen nul bedroeg, evenals het aantal nieuwe doden. Het totaal aantal infecties bedraagt dus nog steeds 3.135 en het totaal aantal doden 58 sinds januari.
Nog een feestelijke mededeling: de afgelopen 21 dagen en de afgelopen 24 uur zijn geen bevestigde gevallen gemeld bij degenen die in quarantaine zijn. Ook niet verkeerd: Het aantal herstelde patiënten bedraagt ongewijzigd 2.987, 90 patiënten worden nog behandeld.
Taweesilp plakte er een dankwoord aan vast. ‘Ik dank iedereen voor hun inzet gedurende deze uitputtende tijd. De lockdown versoepelingen zijn in fases ingevoerd. Vandaag is de eerste dag dat bedrijven kunnen heropenen en activiteiten in de hoogste risicocategorie worden hervat. We weten niet of we in staat zijn deze ziektevrije status te handhaven.’
Hij vervolgde: ‘Het land moet met effectieve verdediging doorgaan want het aantal Thai dat zich geregistreerd heeft om terug te keren uit andere landen blijft bestaan uit een getal van vier tot vijf cijfers.’
Maandag zouden 470 Thai terugkeren en dinsdag 553, uit welke landen zei hij niet. De afgelopen twee weken zijn besmettingen gevonden bij terugkeerde Thai in quarantaine uit Koeweit, Saoedi-Arabië, VAE, India, Pakistan, Turkije, Rusland, Qatar, de VS en Nederland.
Over de situatie wereldwijd is Taweesilp pessimistisch. ‘Het aantal nieuwe besmettingen is vele dagen al meer dan 100.000. De situatie escaleert snel.’
Update dinsdag: Nul nieuwe besmettingen, nul nieuwe doden.
• Premier Prayut heeft degenen gewaarschuwd die betrokken zijn bij wat hij noemt ‘een beweging om de monarchie te ondermijnen’, maar de koning toont genade en heeft hem gezegd niet het lèse majesté strafwetartikel tegen hen te gebruiken. Dat artikel wordt al 2 tot 3 jaar niet meer gebruikt.
Ook vice-premier Prawit doet een duit in het zakje. Hij zegt dat veiligheidspersoneel onderzoek doet. Zodra de namen van betrokkenen bekend zijn, worden ze vervolgd maar majesteitsschennis wordt hen niet ten laste gelegd. Dat lijkt een aardige geste, maar de afgelopen jaren is steeds vaker de draconische Computer Crime Act ingezet tegen dergelijke overtredingen.
De twee ‘broeders’ reageren op smadelijke informatie over het paleis die enkele maanden geleden voor het eerst opdook, onder andere op Twitter. ‘We weten waarom ze nu actief zijn’, zegt Prayut. ‘Is het niet dicht bij een symbolische dag?’, verwijzend naar 24 juni, de dag waarop 88 jaar geleden de absolute monarchie plaatsmaakte voor de constitutionele monarchie.
• De Civil Aviation Authority of Thailand praat dinsdag met vertegenwoordigers van luchtvaartmaatschappijen, het ministerie van Volksgezondheid en de ICAO over hervatting van internationale vluchten.
Afspraken worden gemaakt over de vereiste maatregelen zoals social distancing aan boord en op luchthavens, richtlijnen voor de catering aan boord en quarantaine plekken in vliegtuigen.
Prioriteit wordt gegeven aan zakenreizen; toeristen uit landen in de zogeheten travel bubble worden later toegelaten, maar CAAT directeur-generaal Chula verwacht niet dat dit volgende maand al het geval is.
• Premier Prayut voegt daaraan toe dat travel bubble toerisme wordt gebonden aan beperking van bestemmingen en bezoekers aantallen. Alleen bezoekers uit landen waarmee Thailand afspraken heeft gemaakt, worden toegelaten. Dat zijn landen die bewezen hebben de pandemie te beheersen.
De regering peinst nog over de vraag naar welke gebieden toeristen mogen gaan, wanneer het verbod is opgeheven. Daar dienen adequate veiligheidsmaatregelen te zijn genomen, inclusief social distancing.
• Zeven personen in Suphan Buri worden ervan verdacht een meisje van 12 jaar seksueel te hebben belaagd. De verdachten, vijf volwassen en twee minderjarigen, zijn familieleden en buren van het slachtoffer. De volwassenen (21-51) zijn aangehouden, de minderjarigen worden later verhoord.
De 51-jarige man zou het meisje meermalen hebben misbruikt en gedreigd hebben haar te verwonden wanneer ze hem ontmaskerde. Ook de minderjarigen verkrachtten het meisje meermalen. De vijf volwassenen ontkennen.

Overstaand van maandag

– Heb gisteren, zoals vaak, de rubriek In Brief overgeslagen, maar drie kortjes bevatten nieuws dat ik u niet wil onthouden. Op het Ban Ao Thian Beach in Prachuap Khiri Khan heeft een green turtle (soepschildpad) 80 eitjes gelegd. Het is voor het eerst in 50 jaar dat dit is gesignaleerd. Geschat wordt dat het dier 10 jaar oud is.

Bewoners hebben ervoor gezorgd dat het nest niet verstoord wordt. Ze hebben ook borden geplaatst met informatie over schildpadden en richtlijnen. De incubatietijd neemt naar verwachting 55 dagen in beslag, dus  nog even wachten met het klaarmaken van beschuit met muisjes..

– Een man die verwond was geraakt terwijl hij mensen hielp tijdens de schietpartij in februari in Terminal 21 in Nakhon Ratchasima, is aan de beterende hand. Zijn moeder schrijft op haar Facebook pagina dat hij binnenkort het ziekenhuis mag verlaten.

Een ander slachtoffer, lid van de Arintharaj 26 anti-terroristen eenheid die in zijn hoofd was geschoten toen hij probeerde de schutter tegen te houden, vertoont geen tekenen van herstel. Zijn echtgenote schrijft, ook op Facebook, dat hij unresponsive blijft. Ze schrijft dat ze trots op hem is omdat hij zijn plicht heeft gedaan.

In het winkelcentrum doodde de schutter 22 personen, hij werd zelf 17 uur later door de politie doodgeschoten. Voorafgaand daaraan had hij zijn commandant, met wie hij een conflict had, diens schoonmoeder en een soldaat dood geschoten en wapens gestolen op zijn legerbasis.

– Pathum Thani: Een dreumes van 1 jaar is overleden aan acute ademhalingsmoeilijkheden nadat hij latex lijm had ingeslikt. De 35-jarige babysitter heeft toegegeven dat ze hem uit het oog had verloren. Ze zal worden vervolgd voor nalatigheid.

Virus tracker: Aantal besmettingen wereldwijd ˃ 8 miljoen

16 juni – Geen verschuivingen bij de landen die ik volg op de virus tracker, maar wel heeft het aantal besmettingen op onze planeet de 8-miljoen grens overschreden. Het aantal is met 115.578 toegenomen naar 8.020.138. België, Nederland, Thailand en China staan ongewijzigd op plaats 22, 26, 88 en 19 van het overzicht van 50 landen met de meeste besmettingen.

Wereldwijd is het aantal doden gestegen met 3.210 naar 436.167, het aantal ernstig zieken met 317 naar 54.468 en het aantal herstelde patiënten met 78.715 naar 4.141.374, ongeveer de helft van het aantal besmette personen.

Thailand meldt stilstand. Met nul nieuwe besmettingen blijft het aantal op 3.135 staan, het aantal doden bedraagt onveranderd 58, het aantal ernstig zieken 1 en het aantal herstelde patiënten 2.987. Het aantal ernstig zieken staat al erg lang op 1, waardoor het een niet erg betrouwbare indruk maakt.

Nederland meldt 143 nieuwe besmettingen naar 48.783 en 2 nieuwe doden naar 6.059. België telt deze maal meer besmettingen dan ons land, namelijk 182 naar 60.100; meer nieuwe doden, namelijk 11 naar 9.661 en 63 nieuwe herstelde patiënten naar 16.610.

De VS melden 20.004 nieuwe besmettingen naar 2.162.228, 331 nieuwe doden naar 117.858 en 15.944 nieuwe herstelde patiënten naar 870.050.

In de toptien is geen wijziging gekomen, althans qua volgorde. Het land met de minste doden van alle 50 is Singapore (26), gevolgd door Bahrein (45) en Qatar (73). Na de VS met 117.858 doden volgen Brazilië (43.389), Engeland (41.698) en Italië (34.345).

Beijing worstelt tegen nieuwe uitbraak Covid-19

16 juni – Het belangrijkste nieuws vandaag is wat mij betreft niet de opening HM urges ‘mercy’ for any slurs maar het bericht dat in Beijing op één dag 79 nieuwe besmettingen zijn geconstateerd, die zijn opgelopen op een groothandels voedselmarkt. De autoriteiten hebben de omgeving afgegrendeld en een massaal test en tracerings programma gelanceerd.

De uitbraak in China, waar de ziekte als eerste vorig jaar de kop opstak, was grotendeels onder controle gebracht, totdat vorige week in de hoofdstad een nieuwe serie besmettingen werd ontdekt. De gezondheidsdiensten meldden maandag 49 nieuwe coronavirus gevallen in het hele land, inclusief 36 in Beijing die zijn opgelopen op de Xinfadi markt in het zuiden van de stad, wat de vrees voor een nieuwe golf van infecties heeft gevoed.

Een woordvoerder van de gemeente zei op een persconferentie dat ook gevallen zijn geconstateerd op de Yuquandong groothandelsmarkt in het noordwesten van de hoofdstad. Tenminste 1 persoon die daar besmet was, was op Xinfadi geweest.

Yuquandong is gesloten en alle nabijgelegen scholen zullen ook dicht gaan. Bewoners in de tien buurten rond de markt mogen hun huis niet verlaten. Talrijke plaatsen zijn verzegeld, de bewoners ontvangen er pakketten van bezorgers via hekken. Hoeveel personen gedupeerd zijn, is niet bekend maar de gegeven orders zullen duizenden aan huis kluisteren.

Personen die in nauw contact zijn geweest met personen die op de markt waren, moeten ‘smart thermometers’ dragen om hun lichaamstemperatuur in de gaten te houden en anderen zijn naar centrale quarantaine inrichtingen gestuurd. De hoofdstad is begonnen  alle werkers op de twee markten te testen alsmede degenen die in de buurt wonen en in recente weken er een bezoek brachten.

In de hoofdstad zijn 200 testpunten opgezet. In diverse steden zijn de inwoners gewaarschuwd niet naar Beijing te reizen. In totaal zijn nu 177 personen ziek, van wie 2 ernstig.

Me dunkt dat de laatste ontwikkelingen in China op Covid-19 gebied een waarschuwing inhouden voor Thailand en alle andere landen waar het virus nog rondwaart of op de loer ligt: let op uw tellen, de pandemie is nog lang niet voorbij.

Koning dringt aan op genade voor bezoedelingen

16 juni – Dat de koning, zelf niet van smetten vrij, aandringt op genade voor degenen die zich schuldig hebben gemaakt aan majesteitsschennis, lijkt een aardige geste, maar veel heeft het niet om het lijf want soortgelijke incidenten zijn in het verleden bestraft op basis van de draconische Computer Crime Act (CCA) of artikel 116 van de strafwet over opruiing en dat gaat ook deze maal gebeuren.

Dat heeft vice-premier Prawit al gesuggereerd zonder de naam van de CCA te gebruiken; hij heeft gezegd dat de ‘boosdoeners’ worden opgespoord en vervolgd.

De opening van de krant gaat in extenso in op de zaak die in Nieuws van de website al beknopt aan de orde kwam. Natuurlijk wordt premier Prayut weer uitgebreid geciteerd. Hij waarschuwde gisteren voor hatemongers, ging in op de zaak Wanchalearm (gevlucht naar Cambodja en recent ontvoerd) en zei I feel sorry voor degenen die naar het buitenland zijn gevlucht. ‘Ik sympathiseer met ze daar het mede Thai zijn. Ik ben geen wrede man. Wie kan ik mogelijk doden?’

Ook noemde hij enkele andere zaken zoals die van student Jatupat ‘Pai Dao Din’ Boonpattarasaksa die 2,5 jaar gevangen heeft gezeten voor overtreding van de CCA en majesteitsschennis [alleen maar omdat hij een smadelijke geachte BBC post over de koning had gedeeld] en zanger Tom Dundee (artiestennaam van Thanat Thanawatcharanond) die 5 jaar in de bak zat wegens majesteitsschennis en vrijgelaten is dankzij koninklijke amnestie.

Volgens Thai Lawyers for Human Rights zitten nog 25 personen gevangen op basis van artikel 112 (majesteitsschennis). De laatste keer dat het artikel werd toegepast was in 2016 bij de veroordeling van Pai Dao Din.

BP in vogelvlucht

16 juni – Bangkok Post telt vandaag 14 nieuwsberichten en -verhalen plus de rubriek In Brief met vier kortjes op de vier binnenland pagina’s van het eerste katern, minus een advertentie van een halve pagina en een van een kwart pagina. De krant telt geen extreem lange, ruimtevretende artikelen, wel een bescheiden analyse over factional undercurrents in het ministerie van Volksgezondheid, een strijd tussen twee kampen: conservatieve artsen en progressieve artsen van de Rural Doctor’s Club.

De voorpagina bevat een vierkoloms foto met een inzet van leerlingen van de Harrow International School, een particuliere school met schoolgelden die ‘gewone’ mensen zich niet kunnen veroorloven, maar daarvoor krijgen de leerlingen dan ook kwaliteitsonderwijs en ze leren perfect Engels te spreken. De grootste foto toont leerlingen gezeten aan de uiteinden van lange tafels van zeker twee meter, die zitten te eten en het inzetje van leerlingen met mondkapje in een klaslokaal.

Pagina 2 meldt in de opening dat de CAAT gesprekken begint over hervatting van het vliegverkeer. Als eerste worden zakenreizen toegestaan, toeristen uit bubble-landen moeten nog een tijdje wachten. Ik meldde het al in Nieuws van de website.

Pagina 3 opent met de mededeling van premier Prayut dat de lokale verkiezingen ‘waarschijnlijk’ dit jaar worden gehouden. Ze worden gehouden wanneer het ministerie van Binnenlandse Zaken en de Kiesraad daarvoor klaar zijn, antwoordde hij gisteren op vragen van verslaggevers. Over zorgen dat ze uitgesteld worden omdat het daarvoor bestemde budget is overgeheveld naar de strijd tegen Covid-19 zei hij: ‘I’ll find ways to fix it.’

Pagina 3, een halve pagina, bevat drie berichten, waarvan twee al bekend: de opening over het protest van studenten van Chula tegen de sloop van een heiligdom (zie Het nieuws in foto’s) en de verkrachting van een 12-jarig meisje in Suphan Buri.

Het derde bericht meldt dat dit weekend 330 huizen in in zes provincies zijn beschadigd door de tropische storm Nuri. Bij het artikel een grote foto van een Grab motorrijder die op de Srinakarin Road in Bangkok door het water ploegt. Gisterochtend overstroomden na zware regenbuien tal van straten in de hoofdstad.

Kort Nieuws dinsdag 16 juni

– Op de voorpagina resteren nog twee berichten. Een gaat over de travel bubbles; premier Prayut zegt dat de regering nog moet besluiten welke streken in Thailand worden geopend voor internationaal toerisme, zodra  het verbod op toerisme wordt opgeheven.

De reisluchtbel maakt het voor de regering gemakkelijker om toeristen te volgen. ‘Toeristen mogen niet vrij rondzwerven – ze mogen alleen naar plaatsen gaan die hoge ziektecontrolemaatregelen hebben genomen.’ Meldde het ook al kort in Nieuws van de website.

Het andere bericht meldt dat voormalig permanent secretaris Supoj Saplom van het ministerie van Transport benoemd is tot lid van de sub-commissie die tot taak heeft richtlijnen op te stellen voor het ontwerp en beheer van een industrieterrein waarop gedetineerden komen te werken als voorbereiding op hun leven na vrijlating.

Het is bedoeld voor gedetineerden met een gevangenisstraf van minder dan 2 jaar. Verwacht dat het terrein in het begin werk biedt aan twee- tot drieduizend gevangenen.

Supoj, die van 2009 tot 2011 hoogste baas van het ministerie was, is midden vorig jaar na een gevangenisstraf van 10 maanden vrijgekomen. Hij was veroordeeld wegens het verbergen van vermogen op zijn vermogensverklaring aan de NAAC. Daarop ontbraken een bedrag in contanten van 17,55 miljoen baht en een Volkskwagen Caravelle van 3 miljoen baht.

Het bericht zegt niets over de steekpenningen die hij heeft ontvangen. Ik heb destijds alle berichten over die zaak verzameld maar die pagina is gesneuveld op mijn website toen die gesaneerd werd. Ik heb nog wel de Word-tekst. Kan ik op verzoek opsturen.

– Op pagina 3 resteren twee berichten en de rubriek In Brief die ik oversla. Thai Airways International (THAI) heeft gisteren in een verklaring gemeld dat de Bankruptcy Court haar heeft laten weten dat het rehabilitatieplan in augustus wordt behandeld. Tevens probeert de maatschappij crediteuren en klanten, die zich zorgen maken, ervan te overtuigen dat het rehabilitatieplan werkt.

Klanten die al een ticket hebben gekocht en leden van Royal Orchid Plus hoeven geen petities bij de rechtbank in te dienen om hun geld terug te krijgen. Eerder is gemeld dat het zes maanden kan duren voordat tickets worden gerestitueerd.

– Het is niet bepaald moeders mooiste, de volledig uitgeruste Napa-1 satelliet die klaar staat om op vrijdag om 8.51 uur plaatselijke tijd te worden gelanceerd op een basis in Frans-Guyana (dat aan Suriname grenst), maar dat hoeft ook niet. De lancering is met maanden vertraagd vanwege technische problemen en Covid-19. Maar op vrijdag kan het aftellen beginnen.

Napa-1 is de eerste satelliet van de Thaise luchtmacht. De satelliet gaat het Thaise luchtruim verkennen voor defensie en nationale veiligheidsdoeleinden.  Ze wordt ook gebruikt om hotspots te detecteren teneinde bosbranden te voorkomen en watervoorraden ter bestrijding van overstromingen of droogtes. Helaas staat een foto van het ding alleen in de krant en niet op de website.

– Pagina 4 behandelde ik al, dus dit is einde Nieuws uit Thailand van vandaag.

Reacties niet mogelijk