Thais nieuws 1-15 juni

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan andere bronnen. Voor de betrouwbaarheid steek ik mijn handen niet in het vuur.
Op de pagina Dossiers 2019 geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op themapagina’s. Dat zijn pagina’s waarop alle berichten over een bepaald onderwerp zijn gebundeld. Alle themapagina’s staan opgesomd op de pagina Leeswijzer.
Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

Voor het nieuws van voorgaande jaren zie de zwarte menubalk bovenaan de pagina onder het kopje Buitenland. Voor het nieuws van 16-31 december klik hier. Voor het nieuws van 2020 klik hier: 1-15 januari 2020, 16-31 januari 2020, 1-15 februari, 16-29 februari, 1-15 maart, 16-31 maart, 1-15 april, 16-30 april, 1-15 mei en 16-31 mei.

 

Het nieuws in foto’s

A majority of people do not want foreign tourists to return soon while the Covid-19 situation in the country is improving, saying foreigners could spread the disease and Thai people should be able to enjoy the country first, according to the results of an opinion survey by the Suan Dusit Rajabhat University, or Suan Dusit Poll.

Asked when they thought Thailand’s tourism would return to normal after the Covid-19 situation is resolved, 41.40% said in one year; 25.90% in six months; 20.52% in two years; and 12.18% in more than two years.

Asked whether they wanted foreign tourists to return to visit Thailand soon, 75.72% said “no”, with 54.39% saying that they would like the Thai people to tour their own country first before going elsewhere and 21.33% saying that they were afraid the foreigners would spark a second wave of the virus.

Kitsana Phattharasirisap, a spiritual consultant (centre), prays during a consecration ceremony for a spirit house at a new condominium complex in Bangkok, May 18, 2020.

Many Thais believe in spirits, and Mr Kitsana, 47, thinks this may help explain why the coronavirus pandemic has so far largely bypassed the country. The kingdom has recorded only about 3,130 cases of the virus, with 58 deaths, despite having had the first confirmed case outside of China.

“Thai people respect ghosts and spirits,” he said. “Every day we pray, and, you will notice, our country has not had many cases of coronavirus. The spirits listen to our prayers.”

Meer weten? Klik hier: Some Thais trust spirits more than social distancing

People play rugby on the beach in Hua Hin district of Prachuap Khiri Khan on Sunday.

A staff member of Or-ngern School in Sai Mai district of Bangkok prepares for the reopening of classes.

SURAT THANI: Another whale shark (walvishaai) was recently spotted by divers at Hin Bai or Sail Rock, a popular diving spot south of Koh Tao and Koh Phangan islands in this southern coastal province, according to a local media report.
The shark, about 3-4 metres long, was sighted by a team of diving instructors from Ban’s Diving Koh Tao. It was swimming about 18 metres under water, surrounded by various species of fish.
The divers were very excited by the sighting of the whale, and christened it “Phi Chut” (Spotty) due to the spots on its skin.

PHAYAO: About 50 houses at a village in Muang district of this northern province were damaged and power poles brought down by a summer storm, causing a four-hour blackout on Saturday afternoon.

An expressway interchange, photographed from Baiyoke Tower II Sunday night, shows light traffic. Busy traffic is set to return after the night-time curfew was lifted from 11pm Sunday.

A person rides a horse on Hua Hin Beach after the government eased some protective measures following the coronavirus disease (Covid-19) outbreak in Thailand on Saturday.


 

Natuurlijke selectie & evolutionaire aanklacht| Dr Erwin Kompanje en tv maker Flavio Pasquino. https://youtu.be/U49onktGQ3A

Dieren kennen een natuurlijke selectie maar ons zorgstelsel is een regelrechte aanklacht op de evolutie, zegt Dr. Erwin Kompanje, klinisch ethicus aan het Erasmus M.C. Rotterdam.

Hij schreef op 15 april een openhartige column op zijn persoonlijke Blog.
“Een verwacht overlijden op hoge leeftijd of een corona-dode?” was de titel en daarin relativeerde hij de Covid 19 sterfte maar vooral benadrukte hij de humanitaire ramp die zich voltrekt t.g.v. de maatregelen. De tekst was de aanleiding waarom ik contact met hem zocht. Ik haalde Erwin op in zijn woonplaats Barendrecht en reed met hem naar zijn favoriete plek, de Europoort.

Op deze plek nestelt een mantelmeeuwenkolonie. De plek brengt nieuwe meeuwen voort maar is tevens de laatste rustplaats voor veel zwakke meeuwen. De column werd verfilmd in een “Spoken Word” vorm, na aanpassing van de initiële webtekst ( www.kompanje.org ) en vormt een filosofisch manifest voor het wijdere perspectief dat verder kijkt dan enkel de IC krapte en de sterftecijfers op korte termijn. Laten we hopen dat er meer kritische geluiden komen van dit intellectuele niveau.


 

Nieuws van de website 14-15 juni

• Een studente die maandag was teruggekeerd uit de VS en in quarantaine was geplaatst heeft het aantal besmette patiënten gebracht op 3.135 sinds januari, aldus het Centre for Covid-19 Situation Administration zondag. Ze testte vrijdag positief op het virus en zal wel opgenomen zijn in een ziekenhuis, maar het websitebericht zegt er niets over.
Wel meldt het bericht dat de VS op de tweede plaats staat van Thai die zijn teruggekeerd: het zijn er inmiddels 2.639. Maar de meesten kwamen uit Maleisië, namelijk 16.944. Op de derde plaats staat India met 2.544 personen.
Update maandag: Nul nieuwe besmettingen, nul nieuwe doden. Nog steeds 3.135 besmettingen en 58 doden sinds januari.
• De moeder (34) heeft het overleefd en ze is buiten gevaar, maar het kan niet veel gescheeld hebben of ze was overleden toen haar zoon (16) haar twaalf maal met een mes stak, eerst in haar buik toen ze nog sliep en nadat ze wakker was geworden en zich had omgedraaid in haar rug.
De aanval vond vrijdagnacht plaats in een huis in Muang Kho Hong (Songkhla), tien dagen nadat de vrouw was teruggekeerd uit het buitenland. De jongen heeft zich overgegeven aan de politie. Hij heeft verklaard dat hij zijn moeder wilde doden om verlost te zijn van haar dominantie, alhoewel ze hem nooit dwong haar aanwijzingen te volgen. Maar hij voelde zich ongemakkelijk en wilde zijn eigen leven leiden.
Terwijl zijn moeder in het buitenland was, woonde hij bij zijn grootmoeder. Na de 8th grade (2e klas middelbare school) had hij de school verlaten.
• Toegenomen hotelboekingen vormen een aanwijzing dat het binnenlands toerisme aantrekt nu de regering geleidelijk restricties versoepelt, zegt Airbnb. Het home-sharing platform meldt dat tussen 31 mei en 6 juni het aantal reserveringen met 13 procent is toegenomen vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Toplocaties zijn Bangkok, Hua Hin, Pattaya, Chiang Mai en Phetchaburi. De data waarop de reizigers inchecken, zijn niet bekend gemaakt door Airbnb.
Kum Hong Siew, regionaal directeur voor Azië en Pacific, verwacht dat het binnenlands toerisme binnenkort weer volop bloeit met als prioriteit bestemmingen dicht bij huis.
• Onderwijs in het klaslokaal geniet de voorkeur van minister Nathapol (Onderwijs) boven online leren en schooltv. Maar die twee mogelijkheden wil hij wel achter de hand houden als backup plan wanneer er een uitbraak van het coronavirus is. ‘Dan weten we wat te doen, want we kunnen er niet zeker van zijn dat het aantal gevallen naar nul gaat.’
De minister zegt dat de proef in mei met afstand-leren, waarop de nodige kritiek is geweest, een groot aantal leerlingen in staat heeft gesteld met succes les te krijgen via digitale kanalen. ‘Maar de kwaliteit moet wel verbeterd worden.’
De minister vindt dat smartphones, laptops en tablets geschikte onderwijsmiddelen zijn in het post-Covid tijdperk, hoewel hij erkent dat niet iedereen ze kan veroorloven. Vandaar dat het ministerie de tv-lessen heeft ontwikkeld.
• Nida Poll: Een kleine meerderheid (52 procent) van de respondenten in de laatste peiling van het National Institute of Development Administration over de komende vierde fase in de lockdownversoepelingen zegt niet langer bang te zijn voor Covid-19. De pandemie is onder controle gebracht, ze hebben vertrouwen in het werk van ’s lands medisch personeel en ze wijzen erop dat de meeste mensen zich beschermen.
33 procent maakt zich daarentegen wel zorgen omdat er nog steeds nieuwe besmettingen bijkomen en sommige mensen niet de moeite nemen zich te beschermen, wat zou kunnen leiden tot een tweede golf van besmettingen.
Gevraagd welke plaatsen en activiteiten in de vierde fase aan bod moeten komen, noemde 82 procent scholen en onderwijsinstituten, 80 procent wetenschappelijke centra voor onderwijs en 78 procent nationale parken en botanische tuinen. De overige antwoorden kunt u lezen, als u hier klikt: Slight majority no longer afraid of Covid-19: Poll
– Of de kleine meerderheid zich terecht geen zorgen maakt, zal nog moeten blijken. Een ander bericht meldt dat het aantal besmettingen in China weer sterk stijgt. Het land waarschuwt de rest van de wereld voor een tweede golf. Meer weten? Lees: Second wave fears rise as China reports more new infections

Virus tracker: Nederland en België elk 4 nieuwe doden

15 juni – Het goede nieuws vandaag is dat het aantal nieuwe doden in Nederland en België ‘slechts’ vier bedraagt, maar het aantal besmettingen is nog niet tot staan gebracht. China waarschuwt voor een nieuwe golf van besmettingen nadat op één dag het aantal besmettingen is toegenomen met 57. Dat het ergste nog moet komen, is ook een voorspelling van topepidemioloog Michael Osterholm in het uitgebreide interview met hem waar ik op 12 juni naar verwees.

De virustracker bevat vandaag drie mutaties. Nederland is opgeschoven van plaats 25 naar 26 want ingehaald door Colombia (49,65 miljoen inwoners) dat 106 meer besmettingen telt: in totaal 48.746 tegen Nederland 48.640. Thailand is opgeschoven van plaats 87 naar 88 wat wel te danken zal zijn aan het aantal nieuwe besmettingen dat 1 bedraagt naar 3.135. China is ingehaald door Bangladesh en staat nu met 83.132 besmettingen op plaats 19; in het aantal doden (4.634) is geen wijziging gekomen.

Nederland meldt 174 nieuwe besmettingen naar 48.640, België daarentegen 99 naar 58.918. Het aantal doden in beide landen bedraagt respectievelijk 6.057 en 9.650. In België is het aantal herstelde patiënten met 49 toegenomen naar 16.547, ongeveer een kwart van het aantal besmettingen.

In de VS is het aantal besmettingen met 25.197 gestegen naar 2.142.224, het aantal doden met 696 naar 117.527 en het aantal herstelde patiënten met 2.170 naar 854.108.

Ten slotte de cijfers wereldwijd. Aantal besmettingen plus 103.307 naar 7.904.560, aantal doden plus 4.030 naar 432.957, aantal ernstig zieken plus 187 naar 54.151 en het aantal herstelde patiënten heeft de 4-miljoen grens overschreden: het is met 75.713 toegenomen naar 4.062.659, ruwweg de helft van het aantal besmettingen.

Een lezer schreef mij dat 0,1 procent van de wereldbevolking is besmet en dat de wereldbevolking jaarlijks met 83 miljoen groeit (zo’n 1,1 procent). Midas Dekkers beschouwt de overbevolking als de belangrijkste factor waardoor virussen vrij spel hebben (zie NuT van 25 mei, klik hier).

Buitenlanders wel/niet welkom

15 juni – Da’s nou pech hebben: had ik als kop boven dit bericht bedacht ‘Slegs vir Thai’ te zetten omdat een kleine meerderheid van de respondenten in een peiling heeft gezegd dat buitenlandse toeristen niet welkom zijn, want: Eigen volk eerst (zie Het nieuws in foto’s).

Maar nu kiest BP in haar openingsverhaal de zijde van de ministeries van Toerisme en Volksgezondheid die een voorstander zijn van ‘travel bubbles’, bilaterale afspraken tussen Thailand en andere landen over de toelating van toeristen. De krant schrijft dat naar verwachting [van wie?] duizend reizigers per dag zullen worden toegelaten. Dat plan wordt woensdag besproken in het Centre for Covid-19 Situation Administration. Het gaat dan om zakenlieden en patiënten die voor behandeling naar Thailand komen.

Maar de veiligheidsautoriteiten [wie zijn dat toch?] hebben sterke bezwaren en zullen dat, zegt een bron, tijdens een vergadering op vrijdag kenbaar maken. Ze willen dat het plan wordt aangehouden omdat het niet zeker is dat de promotie van het toerisme niet zal leiden tot een nieuwe hausse aan geïmporteerde Covid-19 besmettingen en mogelijk een nieuwe golf aan binnenlandse transmissies.

Nog erger is, zeggen ze, dat de buitenlandse bezoekers niet in quarantaine hoeven, maar Thai die terugkeren uit het buitenland wel 14 dagen, hetgeen bij de bevolking scheve ogen zal geven, zegt de bron. Het plan zal ook niet met gejuich worden begroet door gemeenschappen in Thailand’s toeristische bestemmingen, die aan strenge gezondheidsregels zijn gebonden. Meer weten? Lees: Foreigners to be allowed in.

BP in vogelvlucht

15 juni – Bangkok Post telt vandaag twaalf nieuwsberichten en -verhalen plus de rubriek In Brief  met drie kortjes op de vier binnenland pagina’s van het eerste katern minus een advertentie van een halve pagina en een van een kwart pagina.

Drie verhalen zijn aan de forse kant: een interview met de ambassadeur van Kosovo van bijna een halve pagina, een lijvige analyse van de politieke situatie wanneer vice-premier Prawit tot leider van regeringspartij Palang Pracharath wordt gekozen en een analyse van een kwart pagina over de automobielsector, waarin steeds meer personeel wordt vervangen door robots. Het openingsverhaal inclusief driekoloms foto van de Vibhavadi-Rangsit Road bij nacht beslaat iets meer dan de halve voorpagina.

Kosovo, de jongste natie in de Balkan, hoopt op nauwere banden met Thailand nu het streeft naar haar statehood (positie als staat) om te worden erkend. Vorig jaar ging in Bangkok de ambassade van Kosovo open, de eerste in Zuidoost-Azië en de tweede in Azië na Tokio. Ambassadeur Muhamet Brajshori zegt Thailand te beschouwen als een poort naar Asean en een belangrijke diplomatieke bondgenoot van Kosovo in de regio en daarbuiten. En omgekeerd wil het land de poort van Thailand zijn naar de landen in Zuidoost-Europa.

Pagina 3 opent met een grondconflict waarin de well-known abt Phra Phayom Kalayano van Wat Suan Kaeo in Nonthaburi is verwikkeld. Alhoewel hij een juridisch gevecht heeft verloren over het eigendom van een perceel van 1 rai, zegt hij dat er geen haast is om het gebied te ontruimen.

Zijn advocaat heeft hem verteld dat de mensen die er nu wonen, op het land kunnen blijven totdat ze een uitzettingsbevel krijgen, alhoewel de eigenaar hen heeft bevolen voor het eind van de maand hun biezen te pakken. Op het land woont nu met toestemming van de tempel een werker, die zorg draagt voor het land, en zijn familie.

Ik laat de details onvermeld, want die zijn weer knap ingewikkeld. Wel vermeldenswaard is dat Wat Suan Kaeo in het hele land diverse stukken grond heeft gekocht, totaal met een oppervlakte van 3.900 rai, om er ontwikkelingsprojecten voor arme mensen op te ontwikkelen. Meer weten? Lees: Abbot in no rush over disputed plot.

Pagina 4 ten slotte opent met het al genoemde verhaal over de autoindustrie. Workers miss out as AI gobbles up jobs kopt de krant. Mijn papieren woordenboek vertaalt het werkwoord to gobble als: schrokken (ook gobble up, down), Amerikaans slang voor inpikken en het klokken van kalkoenen. AI staat voor artificial intelligence, een duur woord voor robots. Mag u ook zelf lezen, klik op de kop.

Kort Nieuws maandag 15 juni

– Terug naar de voorpagina, waarop twee berichten resteren. Lokale verkiezingen worden verder vertraagd omdat het centrale budget voor lokale bestuursorgenen is overgeheveld naar de strijd tegen het Covid-19 virus.

Eerder dit jaar kondigde de regering de verkiezingen aan van lokale leiders waaronder de gouverneur van Bangkok, voorzitters van PAO’s (provincial administrative organisations, vergelijkbaar met onze Provinciale Staten) en leden van TAO’s (tambon administrative organisations, onze gemeenten).

Vice-premier Wissanu die de onheilsboodschap [mijn woordkeus] bekend maakte, zegt dat de lokale bestuurorganen al zes maanden bezig zijn met het voorbereiden van de verkiezingen. Als ze vragen hebben over de ingreep in hun budget, moeten ze die aan het ministerie van Binnenlandse Zaken stellen. Het ministerie bepaalt of ze klaar zijn voor de verkiezingen. Nadat het kabinet besloten heeft waar verkiezingen worden gehouden, is de beurt aan de Kiesraad om de data vast te stellen.

Update maandag: Minister Anupong (Binnenlandse Zaken) zegt dat lokale verkiezingen niet voor het eind van het begrotingsjaar op 30 september gehouden kunnen worden. Hij noemt diverse redenen, maar die laat ik even lopen. De lokale verkiezingen zijn sinds de coup van mei 2014 geschorst.

– Het derde bericht op de voorpagina meldt dat de gemeente Bangkok het groene licht heeft gegeven voor elf bedrijfstakken en vrijetijds activiteiten. Restaurants mogen weer tot middernacht alcohol schenken. Live muziek is verboden. Internet en game cafés, sommige massagesalons, arena’s waar stieren, vissen e.d. vechten blijven dicht. Het bericht somt alle heropeningen op, maar dat zijn er te veel om hier te noemen. Lees: City Hall gives green light to more activities as curfew lifts.

– Op pagina 2 resteren nog twee berichten. Het Revenue Department (onze belastingdienst) heeft met 160 landen een overeenkomst gesloten over samenwerking, wat Thailand in staat stelt belastingontduiking door buitenlandse e-service providers aan te pakken.

Door het tekenen van de Convention on Mutual Administrative Assistance in Tax Matters kan Thailand informatie vragen over de belastingbetaling van geregistreerde bedrijven die in Thailand digitale platforms exploiteren.

Het andere bericht meldt lof voor China’s besluit om de pangolin (schubdier), een van ’s werelds meest gestroopte dieren, van de lijst met traditionele medicijnen te verwijderen. Maar dierenbeschermers vrezen dat de illegale handel op wildleven markten vrolijk doorgaat zolang eetgewoontes niet veranderen.

Op de foto uit augustus 2017 een van de 136 pangolins, ter waarde van 2,5 miljoen baht, die tezamen met schilden in Prachuap Khiri Khan zijn onderschept.

– Als laatste pagina 3, want pagina 4 met de autoindustrie noemde ik al en de messentrekkende zoon die zijn moeder stak, kennen we ook al. De politieke analyse laat ik lopen, dat is iets voor insiders. Het bericht kopt dat het lot van Prayut in de handen van big brother ligt, de bijnaam van vice-premier Prawit in dit en het vorige juntakabinet.

– De politie heeft drie personen op het matje geroepen wegens overtreding van de noodverordening. Ze hielden op 8 juni een rally bij de ambassade van Cambodja waarin ze opriepen een onderzoek in te stellen naar de verdwijning van Wanchalearm, die we zo langzamerhand wel kennen. Het bericht zegt niet of en zo ja welke straf ze kunnen verwachten.

– Laatste bericht. Het ministerie van Handel vraagt een krediet van 6 miljard om diverse projecten te financieren die tot doel hebben boeren te helpen om hun afzet te vergroten door distributiekanalen te verbeteren. Het Department of Internal Trade wil het meeste geld, 5 miljard baht, gebruiken om fruittelers te helpen hun binnenlands en internationaal distributiekanaal te verbeteren, met name in China. Voor zover ik weet zijn Chinezen gek op doerian.


 

Het nieuws in foto’s

The view from the Mövenpick BDMS Wellness Resort Bangkok, where “alternative state quarantine” costs 60,300 baht for 14 days.

Thai people returning from abroad who don’t want to spend their 14-day coronavirus quarantine at a free government-provided site have some stylish options — if they feel like spending up to 144,000 baht.
The Royal Thai Consulate-General in Sydney recently released a price list for the “detention choices” — the English translation provided on its Facebook page — at seven Bangkok hotels.
Officially, the programme is known as Alternative State Quarantine or ASQ. According to the consulate in Sydney, Thais in Australia who want to select the option can make a booking at one of the hotels, agreeing to pay all related expenses, and then inform the consulate of their intentions.

Only a small number of visitors are seen at the Grand Palace on Saturday as the tourist attraction reopens after being shut for about two months due to the Covid-19 pandemic.

Researchers collect blood samples from a horseshoe bat for coronavirus disease (Covid-19) test at a lab, amid concerns that the bats may pose a threat to local residents, in Chonburi province, June 11, 2020.


 

Nieuws van de website 13-14 juni

• Het Centre for Covid-19 Situation Administration heeft zaterdag bekend gemaakt dat het aantal besmettingen met vijf was toegenomen. Het ging om Thaise studenten die op 12 juni uit Saoedi-Arabië waren teruggekeerd en in quarantaine verbleven. Ze zijn opgenomen in een ziekenhuis in Chachoengsao en Samut Prakan.
Het totaal aantal besmette Thai bedraagt nu 3.134, waarvan 58 zijn overleden. Van de 3.076 patiënten zijn 2.987 hersteld en ontslagen uit een ziekenhuis, 89 worden nog behandeld. De afgelopen 19 dagen zijn geen personen in Thailand besmet.
Update zondag: 1 nieuwe besmetting van een Thai die uit het buitenland was teruggekeerd en geen nieuwe doden.
• Researchers van de DNP, Chulalongkorn Hospital en Kasetsart universiteit zijn in Chanthaburi begonnen aan een onderzoek van hoefijzerneuzen, een familie van vleermuizen, om ze te testen op het coronavirus. Zorgen bestaan dat ze een bedreiging vormen voor de lokale bevolking, die vleermuizen eet.
Thailand heeft 23 soorten hoefijzerneuzen, maar ze zijn nooit eerder onderzocht. Het plan is drie dagen 300 vleermuizen te verzamelen en hun bloed, speeksel en faeces te onderzoeken.
Adjunct-directeur Supaporn van het Centre for Emerging Infectious Diseases van de Chulalongkorn University zegt: ‘De reden dat we de hoefijzervleermuis onderzoeken is omdat er berichten uit China zijn dat het Covid-19 virus gelijksoortig is aan het virus gevonden in de hoefijzervleermuis.’

Virus tracker: België ingehaald door Zuid-Afrika

14 juni – Twee mutaties vandaag op de virus tracker: België schuift op van plaat 21 naar 22, want is met een verschil van 2.108 nieuwe besmettingen ingehaald door Zuid-Afrika en Thailand (5 nieuwe besmettingen) verhuist van 86 naar 87. Die 5 waren teruggekeerde Thai uit Saoedi-Arabië, een land dat op plaats 16 staat en ‘slechts’ 893 doden telt.

De virus tracker, ik herhaal het nog maar eens: een overzicht van de 50 landen met het hoogst aantal Covid-19 besmettingen, biedt verder geen verrassingen. In Nederland en België blijft het aantal besmettingen gestaag stijgen, het aantal nieuwe doden daarentegen blijft beperkt. Nederland meldt 9 nieuwe doden naar 6.053, België 10 naar 9.646.

Het aantal besmettingen is in Nederland met 210 toegenomen naar 48.461 en in België met 108 naar 59.819. Het aantal nieuwe herstelde patiënten is bij onze zuiderburen met 45 gestegen naar 16.498, het Nederlandse aantal is N/A.

In Thailand is alleen het aantal besmettingen gestegen, van 3.129 naar 3.134; het aantal doden (58), ernstig zieken (1) en herstelde patiënten (2.978) is niet gewijzigd.

De VS melden 27.326 nieuwe besmettingen naar 2.117.027, 797 nieuwe doden naar 116.831 en 25.850 nieuwe herstelde patiënten naar 841.936.

Ten slotte de cijfers wereldwijd. Aantal besmettingen plus 147.690 naar 7.774.263, aantal doden plus 4.500 naar 428.927 en aantal herstelde patiënten plus 124.152 naar 3.986.946. Het aantal ernstig zieken dat op en neer gaat, is vandaag met 15 gedaald naar 53.964.

Hoefijzerneuzen of gekroonde vleermuizen?

14 juni – Het eerste wat me vandaag opviel toen ik de krant scande, was dat de vleermuizen in het websitebericht over het onderzoek in Chanthaburi hoefijzerneuzen zijn, maar in het krantenbericht crowned bats, een soort die ik niet tegenkom bij de soorten die Wikipedia noemt. Ik zal deze keer niet BP kapittelen voor het opvallende verschil, want schreef Shapespeare niet al: “What’s in a name? that which we call a rose By any other name would smell as sweet.”

Het krantenbericht is verder identiek aan het websitebericht. Het meldt alleen nog in de laatste alinea dat de researchers de migratie routes van de vleermuizen bestuderen, wat de sleutel zou kunnen opleveren om een nieuwe Covid-19 uitbraak te voorkomen.

Dierenarts Pattharaphol, een van de onderzoekers, zegt: ‘De eenvoudigste manier om ons te beschermen is door geen jacht te maken op wild animals (niet te vertalen als wilde dieren, maar: dieren die in het wild leven) en te leren met hen samen te leven. Als we dat kunnen doen, kunnen ze de ziektes niet op mensen overbrengen.’

Vleermuizen (Chiroptera), ook wel handvleugeligen genoemd, zijn een orde van kleine zoogdieren die zich actief door de lucht kunnen voortbewegen. Hiertoe zijn hun vleugels voorzien van een vlieghuid die tussen de vingers van hun voor- en achterpoten en hun staart zit. De kleinste soorten zijn 2,9 tot 3,4 centimeter lang, wegen 2,0 tot 2,9 gram en hebben een spanwijdte van 15 centimeter; de grootste soorten (vleerhonden) wegen 1,6 kilogram en hebben een spanwijdte van 1,7 meter. Wereldwijd zijn er ruim 1200 soorten beschreven, waardoor meer dan één op de vijf zoogdiersoorten een vleermuis is.

De meeste vleermuizen zijn insectivoor of frugivoor (fruit-eters). Enkele soorten hebben een ander dieet: opmerkelijk zijn de vampiervleermuizen, die van het bloed leven van zoogdieren en vogels. Vrijwel alle vleermuizen hebben een nachtelijke levenswijze. Overdag verschuilen ze zich in grotten of andere verlaten schuilplaatsen. Vleermuizen komen wereldwijd voor, met uitzondering van extreem koude gebieden. Ze zijn van groot ecologisch belang, voornamelijk bij bestuiven van bloemen en het verspreiden van zaden; veel tropische planten zijn voor hun voortplanting volledig afhankelijk van vleermuizen.

Vleermuizen bieden de mens een aantal voordelen, zij het ten koste van enkele bedreigingen. De mest van vleermuizen (guano) wordt gewonnen uit grotten en gebruikt als kunstmest. Vleermuizen beperken insectenplagen, waardoor er minder pesticiden nodig zijn. Sommige soorten worden in Azië verwerkt in gerechten.

In veel culturen worden vleermuizen geassocieerd met duisternis, kwaadwilligheid, hekserij, vampieren en de dood. (Bron: Wikipedia) Meer weten? Klik hier.

 

Toerisme: het grote dilemma

14 juni – THE BIG TOURISM DILEMMA kopt BP vandaag in vette kapitalen over de volle breedte van de voorpagina boven haar openingsverhaal met daaronder een evengrote foto van het Grand Palace met een handjevol bezoekers.

’t Is inderdaad een dilemma, want importeert Thailand een nieuwe golf van besmettingen wanneer het zijn grenzen opent voor buitenlandse toeristen, die de belangrijkste groeimotor van de Thaise economie vormen?

En komen de Chinezen terug, die de grootste groep buitenlandse toeristen vormen, nu daar een golf van nieuwe besmettingen opduikt? Ze bleven al sinds januari weg nog voordat Thailand in april de grenzen sloot.

De autoriteiten hebben nu hun hoop gevestigd op wat ze noemen big bubbles, wederzijdse afspraken tussen Thailand en landen die getoond hebben de uitbraak de baas te zijn. De regeling zou ook kunnen gelden voor bepaalde categorieën toeristen die voor een specifiek doel naar Thailand komen, bijvoorbeeld medische toeristen of toeristen die komen golfen. En ze zou ook beperkt kunnen worden tot toerische trekpleisters die voldoende voorzorgsmaatregelen hebben genomen.

Het binnenlands toerisme vormt geen compensatie voor de enorme terugval in toerisme en bijbehorende inkomsten. Hoewel toegestaan, staan veel binnenlandse hotels, die afhankelijk zijn van toeristen uit de VS, Europe en China, niet te trappelen om weer open te gaan.

Sommige proberen zich te richten op binnenlandse toeristen, maar de zwakke economie betekent dat de koopkracht aanzienlijk is verminderd, zegt voorzitter Damrong van de vereniging van toerisme exploitanten in Chiang Mai. Hij verwacht dat de helft van zijn leden niet in staat zal zijn te overleven.

‘De situatie blijft wispelturig. Alhoewel de regering, de particuliere sector en de bevolking hebben samengewerkt om de virus transmissie te beperken, verwacht ik niet dat Chinese toeristen terugkomen daar het land ook kampt met economische problemen in de nasleep van Covid-19. Verwacht niet dat alles binnen twee of drie maanden weer oké is. De pandemie zal een blijvend effect hebben van minstens twee jaar.’ Meer weten? Lees: The big tourism dilemma.

BP in vogelvlucht

Bangkok Post telt vandaag elf nieuwsberichten en -verhalen plus de rubriek News Bites met vier kortjes op de drie binnenland pagina’s van het eerste katern. Het openingsverhaal, een Special report (achtergrondverhaal) over het zieltogende toerisme, beslaat het grootste deel van de voorpagina en heeft een forse overlees op pagina 3. Verder op de voorpagina het bericht over de vleermuizen die nu crowned bats heten in plaats van hoefijzerneuzen.

Op pagina 2 domineert een 4-koloms foto van het Chao Phraya Sky Park, ditmaal zonder wandelaars. De foto met wandelaars plaatste ik al op 12 juni.

De pagina opent met de wens van pro-choice groepen een sectie van de strafwet in te trekken die betrekking heeft op abortus. Ruim veertig civiele organisaties en 1.500 individuen hebben een petitie ondertekend met die wens.

Ze willen dat vrouwen bij ongewenste zwangerschappen het recht krijgen op legale abortus en dat medisch personeel dat de ingreep verricht, niet strafrechtelijk vervolgd wordt. Maar het Choices Network Thailand, een van de ondertekenaars, benadrukt dat het niet ‘vrije abortussen’ voorstaat.

De petitie is aangeboden aan voorzitter Mukda van de vaste kamercommissie samenleving, kinderen, jeugd, vrouwen, ouderen, gehandicapten en kansarmen.

Pagina 3 opent met een opening over vier kolommen, ook al weer met een pleidooi, ditmaal van mensenrechtengroepen, gericht aan de VN om in te grijpen in wettelijke dreigingen van bedrijven en enkele overheidsdiensten tegen actievoerende vrouwen, kennelijk met als doel hen de mond te snoeren.

Het pleidooi is vervat in een open brief van 53 NGO’s, geleid door een netwerk van vrouwen, die is overhandigd aan een internetvergadering van de VN over bedrijven en mensenrechten in Azië en de Pacific, die van 9 tot 11 juni werd gehouden.

Rattanamani Phonkhla, advocaat en coördinator van de Community Resource Centre Foundation, zegt dat de 53 organisaties de United Nations Women’s Guild (UNWG) hebben opgeroepen een stevig standpunt in te nemen als steun voor hun oproep mensenrechten activisten in Thailand beter te beschermen. Ze dringen er bij de UNWG ook op aan de regering te vragen zich te houden aan de VN Aanbevelingen over bedrijven en menrechten van 2018.

Rattanamani vertelt dat tegen actievoerders vervolgingen zijn ingesteld wegens smaad, wat hen kan komen te staan op een gevangenisstraf van 8 tot 42 jaar en een boete van 800.000 tot 4,2 miljoen baht. ‘Deze vervolgingen gaan meestal over pietluttige daden zoals het delen op internet of doorsturen van berichten met morele steun voor migrantenwerkers.’

Pranom Somwong, een vertegenwoordiger van Protection International, zegt dat snds 2014 tegen 440 vrouwelijke mensenrechten actievoerders vervolgingen zijn ingesteld. De meesten vochten om arme mensen in steden te beschermen tegen uitzetting.

Anderen zetten zich in hun gebied in voor bescherming van land en hulpstoffen tegen bedrijven, zoals mijnbouwbedrijven en enkele overheidsdiensten. ‘Die smaadaanklachten zijn niets anders dan een taktiek om deze activisten monddood te maken.’

Angkhana Neelapaijit, voormalig lid van de NHRC, zegt dat veel van die zaken in lagere rechtbanken spelen, ver van de woonplaats van de actievoerders. ‘De bedoeling is om de rechtbank gevechten meer gecompliceerd te maken.’

Kort Nieuws zondag 14 juni

– Na bovenstaande uitgebreide vogelvlucht blijft er weinig nieuws meer over voor de rubriek Kort Nieuws, hetgeen een van mijn lezers wel zal bedroeven want die is gek op korte berichtjes.

Op de 2 resteert nog één bericht. Het Agricultural Land Reform Office (Alro) heeft bekend gemaakt Sor Por Kor land dat illegaal in gebruik is genomen door vakantieparken en hotels, terug in bezit te nemen en het land aan hen te verhuren. Staatssecretaris Thamanat legt uit dat het land wordt verhuurd ‘under new regulations’, een proces dat drie maanden in beslag kan nemen.

Sor Por Kor land is bosland dat de overheid heeft bestemd voor arme boeren. Boeren worden geacht de grond te gebruiken om er gewassen op te verbouwen en niet om het te verkopen of voor andere doeleinden te gebruiken. Maar die regel wordt met voeten getreden. Veel percelen zijn illegaal in handen gekomen van investeerders, die er vakantieparken hebben aangelegd en hotels gebouwd.

Dus ze worden niet gesloopt, wat eigenlijk zou moeten, met als verklaring van Thamanat dat niet al het Sor Por Kor land geschikt is voor landbouw. ‘Het is beter als Alro het anders kan gebruiken. De regels worden aangepast om een beter beheer mogelijk te maken, waaronder versoepeling van enkele regels zodat hotel entrepeneurs in het land kunnen investeren voor toeristische activiteiten.’

– Op de 3 resteren nog vier berichten, waaronder een follow-up op de ontvoering van anti-regerings actievoerder Wanchalearm in Phom Penh. De woordvoerder van het Cambodjaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat het land geen informatie heeft over zijn verdwijning.

Het ministerie heef de Thaise ambassade geschreven dat Wanchalearm in 2014 en 2015 talloze malen Cambodja was in- en uitgegaan. Hij had een visum dat geldig was tot 31 december 2017, maar dat heeft hij nooit verlengd.

– De gemeente Bangkok (BMA) is begonnen bomen weg te halen van de Na Phra Lan weg om de constructie van een ondergronds netwerk van voetpaden mogelijk te maken, onderdeel van een nieuw landschaps verbeteringsproject. De bomen, vele tientallen jaren oud, verhuizen naar de Memorial Bridge.

Het project heeft tot doel ruimte te scheppen voor grote menigtes die op weg zijn naar landmark (landmerk, mijlpaal) attracties als het Grand Palace en de Temple of the Emerald Buddha.

De Facebookpagina Silpakorn Nokrob (Around Silpakorn) nam gisteren afscheid van de 34 bomen en noemde de beslissing voor bewoners en milieuactievoerders ‘heartbreaking’.

– Het militaire commando Isoc gaat volgende maand een grote oefening houden om zijn nieuwe interne veiligheidsplan te testen. De geplande oefening is bedoeld voor alle peace-keeping eenheden om hun operationele plannen te testen en te zien hoe ze samenwerken met andere lokale organisaties en organisaties die beleid maken. Ook wordt de medewerking van de bevolking getest, Isoc’s benadering van het voorkomen en hanteren van veiligheidsdreigingen en potentiële dreigingen worden tijdens de oefening geëvalueerd.

– Laatste bericht. De taakeenheid die gevormd is kwesties in de visserij te bestuderen nadat regels op het gebied van illegaal vissen en mensenrechten zijn verscherpt, heeft haar eindrapport ingeleverd. Gekeken is naar het tekort aan arbeidskrachten op vissersboten, de vraag van de sector om meer visdagen en het voorstel om een fleet card te schrappen, gebruikt door trawlers om bij te tanken.

Het rapport is aangeboden aan het National Fisheries Policy Committee, dat onder voorzitterschap staat van vice-premier Prawit. Details over de bevindingen van de eenheid zijn niet bekend gemaakt. De regels zijn verscherpt onder de druk van de IUU-regeling van de EU (zie de pagina De vis wordt duur betaald).


 

Het nieuws in foto’s

A UV sterilizer for customers to disinfect their belongings, including mobile phones, at Siam Paragon.

A worker cleans seats at Phuket airport on Thursday to prepare for the reopening scheduled for Saturday. (Photo from Phuket airport Facebook account)

Maysa Talerd, 31, an entrepreneur wears her own design of the Stormtrooper face shield as she poses with other designs, during an interview with Reuters amid the spread of the coronavirus (COVID-19) disease in Bangkok, Thailand, June 11, 2020.

A single mother in Bangkok is doing brisk business with face shields featuring characters from cartoons, games and sci-fi movies, hoping to cash in and promote safety for children as the country emerges from the coronavirus pandemic.
From her small studio room, Maysa Talerd, 31, has been designing patterns and carefully pressing stickers of famous fictional superheroes and villains onto the face shields, aiming to blend safety and style and expand her new business.
“Normally, a face shield is transparent, so people might get bored. With these fun designs, they’ll encourage people to wear them,” she told Reuters.

The Marine Department will spend 586 million baht extending and widening Jomtien beach in Pattaya, with the work due to begin by the end of this month.

Four of the fishermen are taken aboard a rescue vessel after two long-tail boats sank in rough seas off Phuket on Friday morning. Two others were earlier rescued.

The night curfew will be lifted from Monday.

An official measures a sea turtle egg nest found on Laem Sor Beach. Sea turtles have been spotted laying eggs on a beach on Koh Samui for the first time in decades.


 

Nieuws van de website 12-13 juni

• Vissers in Surat Thani vragen de autoriteiten duidelijker richtlijnen vast te stellen voor kokkelvangsten, daar het conflict over het gebied waar gevist mag worden, zich maar voortsleept.
Vissers die miljoenen baht hebben geïnvesteerd in kwekerijen van kokkels, hebben voor de kust bamboepalen geplaatst en hutten op palen rond een gebied dat ze illegaal claimen om andere vissers tegen te houden. Dat is in strijd met een provinciale regeling die zegt dat de zee 5,4 kilometer vanaf de kust openbaar domein is. Hoi kraeng oftewel blood clams (tegillarca granosa) zijn gewild omdat er goed geld mee valt te verdienen.
Woensdag bereikte het conflict een hoogtepunt toen een visser op een jetski met zijn pistool in de lucht schoot om andere vissers weg te houden van zijn kokkelkwekerij. Donderdag en vrijdag keerden 200 boten terug naar het omstreden gebied, vrijdag stuurde de provincie marinepersoneel, politie en defensievrijwilligers om verdere conflicten te voorkomen.
Hoofd Suchao van het Provincial Disaster Prevention and Mitigation Office waarschuwt beide zijden dat de autoriteiten juridische actie nemen als er nog meer geweld op zee is.
• Het aantal besmettingen is met vier toegenomen. Het betrof allen Thai die waren teruggekeerd uit India en in quarantaine waren. Aldus CCSA-woordvoerder Taweesilp vrijdag in zijn dagelijkse update.
Ze brachten het totaal aantal besmettingen op 3.121. Daarvan zijn 2.987 patiënten hersteld (95 pct), 84 worden nog behandeld in het ziekenhuis. Het dodental bedraagt onveranderd 58.
Het ging om een huishoudster (39) die in Chon Buri in quarantaine was en dinsdag positief testte, twee arbeiders van 37 en 53 en een masseuse van 44. Ook zij waren in Chon Buri in quarantaine. Ze waren asymptomatisch en testten op woensdag positief.
India telt de meeste Covid-19 besmettingen in Azië (298.283), Taweesilp zei dat het land wereldwijd op de vierde plaats staat, maar op de virustracker van vrijdag stond het op de zesde plaats na de VS, Brazilië, Rusland, Engeland en Spanje met 287.155 besmettingen en 8.107 doden. Uit India zijn 2.445 Thai teruggekeerd, van wie 5,21 procent besmet was, hetgeen Taweesilp ‘hoog’ noemt.
Update zaterdag: Vijf nieuwe besmettingen, allen teruggekeerde Thaise studenten uit Saoedi-Arabië en verblijvend in quarantaine. Ze zijn opgenomen in een ziekenhuis in Chachoengsao en Samut Prakan. Het totaal aantal besmettingen bedraagt nu 3.134, het aantal doden is ongewijzigd 58.

Virus tracker: Nederland ingehaald door Zweden; India naar 4

15 juni – Nederland is in de virus tracker opgeschoven van plaats 24 naar 25, want is ingehaald door Zweden dat 37 meer besmettingen telt. Thailand heeft zijn positie weer met 1 plaats verbeterd en gaat van 85 naar 86. India rukt fors op in de toptien, want heeft Spanje en Engeland ingehaald. Het land is ook verantwoordelijk voor Thailand’s laatste vier besmettingen.

Nederland meldt 164 nieuwe besmettingen naar 48.251 en 2 (!) nieuwe doden naar 6.044. Onze zuiderburen blijven het qua aantal nieuwe besmettingen beter doen want dat is met 142 toegenomen naar 59.711. Het aantal nieuwe doden is met 7 wel meer dan in Nederland en bedraagt nu 9.636. Het aantal herstelde patiënten is met 61 gestegen naar 16.453.

Zoals al hierboven vermeld telt Thailand 4 nieuwe besmettingen naar 3.129, in het aantal doden, ernstig zieken en herstelde patiënten is geen wijziging gekomen, die bedragen respectievelijk 58, 1 en 2.987.

In de VS is het aantal besmettingen toegenomen met 23.193 naar 2.089.701, het aantal doden met 897 naar 116.034 en het aantal herstelde patiënten met 7.535 naar 816.086.

Brazilië dat op de tweede plaats staat na de VS heeft twee grenzen overschreden: het aantal besmettingen is van 775.184 gestegen naar 805.649 en het aantal doden van 39.797 naar 41.058.

Ten slotte de cijfers wereldwijd. Aantal besmettingen plus 133.137 naar 7.626.573, aantal doden plus 4.632 naar 424.427, aantal ernstig zieken plus 20 naar 53.979 en aantal herstelde patiënten plus 57.711 naar 3.862.794.

Buitenlanders nog steeds niet welkom

13 juni – Dun krantje vandaag (want op zaterdag ontbreken de katernen Life, Asia Focus en Market Place) maar op de drie binnenland pagina’s van het eerste katern staan altijd nog 16 nieuwsberichten en -verhalen plus de rubriek In Brief met vier kortjes. Dat is dan te danken aan het ontbreken van advertenties en ruimte vretende grote verhalen.

De krant opent met het nieuws dat vanaf maandag de avondklok vervalt, wat goed nieuws is voor nachtbrakers. Ook vervallen tal van restricties op bedrijven en andere activiteiten. Maar de noodverordening blijft van kracht evenals het verbod op reizigers vanuit het buitenland, zowel over land, zee en door de lucht. Verklaring: Alle nieuwe Covid-19 patiënten werden in het buitenland besmet.

Ik licht er alvast één detail uit. Op binnenlandse vluchten mogen alle stoelen verkocht worden, omdat vliegtuigen een goed ventilatiesysteem hebben en de vluchten kort zijn, ongeveer een uur. CCSA-woordvoerder Taweesilp, die dit bekend maakte, zegt dat om besmet te worden iemand tenminste twee uur blootgesteld moet worden aan het coronavirus. Niettemin moeten alle passagiers een mondkapje dragen.

Die periode van twee uur heb ik nog nooit gelezen; het lijkt me een onbewezen bewering. Ik verwijs naar wat topepidemioloog Michael Osterholm heeft gezegd in het interview waarover ik gisteren schreef. Hij zegt: Wearing a cloth mask does not protect you much if you’re in close contact with someone who is COVID-19 contagious. It may give you 10 minutes, instead of five, to avoid contracting the disease.

Het artikel bevat een opsomming van alle restricties die vervallen, maar die staan ook keurig opgesomd in het  kader, dus die hoef ik niet te noemen. Het gaat om twaalf bedrijfssectoren en activiteiten. Premier Paryut zei gisteren te hopen dat de vierde fase van versoepelingen de economie  zal versterken en dat meer mensen terug naar hun werk gaan.

‘Ik voel mee met mensen die een laag inkomen hebben. Ik denk dat ze meer zullen verdienen nadat de lockdown versoepelingen maandag ingaan. De regering kan zich niet veroorloven geld te zoeken om voor altijd voor de mensen te zorgen.’

Kort Nieuws zaterdag 13 juni

– Leuke uitdrukking: travel bubble, minister Anutin (Volksgezondheid) zou hem bedacht hebben. Mijn woordenboek vertaalt bubble als bobbel, luchtbel, zeepbel (ook fig), zwendel. En nu maar hopen dat het geen zeepbel die uit elkaar spat of nog erger zwendel.

De minister legde gisteren voorafgaand aan een vergadering van de CCSA uit dat het idee is om paren te vormen van landen die het coronavirus net zo bedwongen hebben als Thailand, en Thailand. Elk land neemt maatregelen om arriverende bezoekers op hun gezondheid te controleren. Bij aankomst in Thailand worden ze opnieuw gecontroleerd, ze moeten beschikken over een ziektekostenverzekering, maar ze hoeven niet in quarantaine.

Landen die erin geslaagd zijn de verspreiding te bedwingen, komen als eerste in aanmerking om het luchtruim naar Thailand te openen. De minister noemt Australië, Nieuw-Zeeland, Cambodja, China, Hong Kong, Macau, Japan, Laos PDR, Myanmar, Zuid-Korea, Vietnam en enkele landen in het Midden-Oosten.

Tijdens de vergadering werd gediscussieerd over specifieke soorten toeristen, zoals degenen die komen om golf te spelen. Ze komen naar specifieke plaatsen en verlaten Thailand nadat ze gespeeld hebben.

‘We kunnen ze volgen met een track & test systeem. We hebben ook uitgebreid gepraat over afgesloten plaatsen of enkele toerismeplaatsen die een goed controlesysteem op ziekte hebben en gecertificeerd zijn door het ministerie van Volksgezondheid en Toerisme en Sport.’ Meer weten? Lees: CCSA blows towards ‘travel bubble’ plan

– Het personeel van Thai Airways International (THAI) hoeft niet bang te zijn – ‘tenminste voor een jaar’ – om zijn baan te verliezen alhoewel het verkleinen van de vloot en snijden in routes deel uitmaken van de zes-punten strategie om het bedrijf op de been te helpen.

Die verzekering heeft THAI president Chakkrit donderdag de staf gegeven tijdens een bijeenkomst waarin hij een toelichting gaf op het rehabilitatieproces, nadat de Bankruptcy Court erin toegestemd heeft het rehabilitatieplan in augustus te onderzoeken. Chakkrit verwacht dat de rechtbank er drie tot vijf maanden over doet.

‘De maatschappij zal misschien de implementatie van haar zes-punten strategie moeten versnellen om het bedrijf in volle gang te houden. We hebben veel vragen gekregen over ontslagen. Ik kan verzekeren dat de werkgelegenheid van de staf in tact blijft. Voor dit moment zijn er geen ontslagen daar we moeten wachten op een duidelijk reorganisatieplan. Wanneer het klaar is, weten we hoeveel banen behouden blijven.’

[Wat die zes-punten strategie is, weet ik niet. Ik lees die term ook voor het eerst]

– Het Department of Fisheries meldde gisteren dat de hoeveelheid sardines en makreel in de Golf van Thailand is toegenomen ‘dankzij de conserveringsmethode van het departement’. Adjunct directeur-generaal Bancha zegt dat de opbrengst van economisch belangrijke vis 1,6 maal is gestegen doordat het departement in de Golf seizoenssluitingen heeft ingesteld. Dat gebeurt driemaal per jaar op verschillende plaatsen in het noordelijk deel dat bekend staat als ‘Kor-shaped gulf’, een gebied waar gewilde vis paait.

– Een ranger in Narathiwat ontkent een vrouw in quarantaine seksueel te hebben lastig gevallen. Hij zegt dat iemand zijn foto op een dating app heeft gebruikt om met de vrouw te flirten. De man vroeg haar op de app seks met hem te hebben.

Het leger doet onderzoek naar de zaak nadat de vrouw chat berichten heeft bekend gemaakt tussen haar en een man die beweerde lid te zijn van het 48th Ranger Forces Regiment. De vrouw was in quarantaine omdat ze recent was teruggekeerd uit Maleisië. De man en de vrouw hebben elkaar niet ontmoet.

– Activist Srisuwan Janya (heb je hem weer, de kampioen indiener van rekwesten) en bewoners die langs de Klong Maha Sawat wonen, hebben een petitie ingediend bij de bestuursrechter met het verzoek het provinciale bestuur van Nonthaburi en de gemeente Bangkok te vervolgen omdat ze een vastgoedbedrijf toestemming hebben verleend een brug aan te leggen over het kanaal dat door het Fine Arts Department is geregistreerd als nationaal erfgoed. Ze vragen de rechtbank de bestuursorganen te gelasten om de brug af te breken.

Srisuwan zegt: ‘De brug levert geen voordelen op voor de gemeenschappen langs het kanaal. Die brengt alleen maar meer voertuigen in het gebied en verergert de verkeerscongestie. De brug blokkeert ook boten bij hoogwater en dat heeft gevolgen voor de toeristensector.’

– Als laatste pagina 3 met zes berichten. Over de ‘kokkeloorlog’ schreef ik al. De pagina opent met een reactie van het Office of the Alcohol Control Committee op het gerucht dat internetgebruikers een boete krijgen wanneer ze beelden van alcoholische dranken online plaatsen. Dat gerucht doet de ronde op de sociale media, sommigen zeggen zelfs dat de boete 500.000 baht kan bedragen. Het gerucht is in de wereld geholpen  door Facebook gebruiker Phoo Borropoek (We Can Choose).

Directeur Nipon van het OACC noemt de berichten uit de lucht gegrepen. Waarom BP er de opening aan wijdt en nog wel een forse tweekolommer ontgaat me.

– Maandag heropenen zes dierentuinen. Per bezoekperiode (8-12 en 12-17 uur) worden maximaal tweeduizend bezoekers toegelaten. Bezoekers moeten vooraf per telefoon of online een toegangsbewijs reserveren. Wanneer ze arriveren wordt hun temperatuur gemeten, ook moeten ze zich melden bij de website Thai Chana. Tot 30 juni is de toegang gratis.

Binnenkort gaan ook de 127 nationale parken weer open, maar de 28 maritieme parken blijven dicht vanwege het moesson seizoen. 64 parken gaan helemaal open en 63 gedeeltelijk.

– Verder op de 3 een follow-up op de toppositie van de Chulalongkorn universiteit, althans van de Thaise universiteiten, op de QS World University Rankings 2021 van de Britse onderwijs en carrière consultancy Quacquarelli Symonds (QS).

De universeit streeft ernaar op te rukken naar de top van ’s werelds 80 beste universiteiten. In de ranking staat Chula thans op plaats 96. Nou ja, het kan nooit verkeerd zijn om ambities te hebben, ook al zijn ze misschien niet haalbaar.

– Laatste bericht, wat we vroeger bij de krant noemde een klein-leedbericht. Maar het leed is binnenkort geleden. Tien families die onder de Rama IX expressway in Bangkok in armzalige omstandigheden wonen, hebben besloten gebruik te maken van het aanbod van het ministerie van Sociale Zaken om te verhuizen naar een ordentelijke woning en baantraining te krijgen. In totaal wonen 112 personen onder de weg, van wie 43 doof zijn.


 

Covid-19 verdwijnt niet vanzelf, het ergste moet nog komen

We’ve been told alternatively to not wear masks, to wear masks, to stay home, and to get out and reinvigorate the economy. Hydroxychloroquine and remdesivir both got our hopes up but now have largely fizzled. We’ve heard estimates that as many as two million Americans will die and now, with 100,000 deaths, we’ve heard we’re near the end of the crisis. Is a vaccination forthcoming? How likely we to get the disease? What exactly should we do with our aging parents who are at the most risk?

Aldus de intro van een interview met topepidemioloog Michael Osterholm, een internationaal bekendstaande expert in infectieziektes. Het interview werd me toegezonden door een lezer. Hoewel erg lang is het alleszins de moeite waard om te lezen. Ga even rustig zitten en neem er de tijd voor. Klik hier.

Eindelijk eens een goede interviewer die korte, zinnige vragen stelt, de geïnterviewde niet voortdurend in de rede valt en zijn vragen zelf beantwoordt alvorens de geïnterviewde dat kan doen. Ik licht er nog één passage uit. Smaakt naar meer, vindt u niet?

• 3 months ago, COVID-19 was not even in the top 75 causes of death in this country. Much of the last month, it was the #1 cause of death in this country. This is more remarkable than the 1918 Flu pandemic.
• There is no scientific indication Covid-19 will disappear of its own accord.
• If you’re under age 55, obesity is the #1 risk factor. So, eating the right diet, getting physical activity, and managing stress are some of the most important things you can do to protect yourself from the disease.
• One of the best things we can do for our aging parents is to get them out into the fresh air, while maintaining physical (not social) distancing.
• Wearing a cloth mask does not protect you much if you’re in close contact with someone who is COVID-19 contagious. It may give you 10 minutes, instead of five, to avoid contracting the disease.
• We can expect COVID-19 to infect 60% – 70% of Americans. That’s around 200 million Americans.
• We can expect between 800,000 and 1.6 million Americans to die in the next 18 months if we don’t have a successful vaccine.
• There is no guarantee of an effective vaccination and even if we find one, it may only give short term protection.
• Speeding a vaccination into production carries its own risks.
• The darkest days are still ahead of us. We need moral leadership, the command leadership that doesn’t minimize what’s before us but allows everyone to see that we’re going to get through it.


 

Het nieuws in foto’s

Transgender Thanphicha, aka “Mind”, 28, is escorted by Crime Suppression Division police after she was arrested at a house near Victory Monument in Bangkok on Wednesday night on a charge of stabbing her boyfriend to death.

A Russian man and two Thai men have been charged with drug smuggling after 296 packs of dried marijuana were seized from their pickup truck in Maha Sarakham province during the curfew.

A thousand elephants threatened by starvation have journeyed through the hills of northern Thailand, making a slow migration home from tourist sites forced shut by the pandemic.
Home for some of the animals is the northern village of Huay Pakoot, where generations of ethnic Karen mahouts — or elephant handlers — have been rearing the giant mammals for four centuries.
But it is around tourist hub Chiang Mai, 180km away, that many mahouts and their elephants work, performing money-spinning tricks for foreigners in amusement parks or “sanctuaries”.

Covid-19 checkpoints are expected to be removed, with the government likely to lift the night curfew soon.

People walk across the Chao Phraya Skypark. It will be officially opened by the end of the month.

The Bangkok Metropolitan Administration plans to open the world’s first public park across a river this month, developed on a bridge left over from the nation’s first elevated railway project, which was abandoned nearly three decades ago.
The Chao Phraya Skypark spans the river, linking Khlong San and Phra Nakhon districts.
The park was developed on superstructure left behind by the incomplete and long-deserted Skytrain project of Canada’s Lavalin International Co. The BMA has spent 123 million baht landscaping the 280-metre-long and 8.5-metre-wide structure along Phra Pok Klao Bridge.
The structure was dubbed “Saphan Duan”, meaning the incomplete bridge, after it was abandoned when the 55-billion-baht, 90-kilometre-long Skytrain project went bankrupt and was scrapped in 1992.

Kraisak Choonhavan, an well-known academic and politician, died at 72.
The only son of Gen Chatichai Choohavan, Thailand’s 17th prime minister, and Khunying Boonruen, Kraisak was well-known for his role as a negotiator who helped turn Indochina “from a war zone to trade zone”, a key policy of his father’s government.
Kraisak held a bachelor’s degree on foreign relations from the George Washington University and a master degree from the School of Oriental and African Studies in England.
After finishing his studies, he taught at Kasetsart University in Bangkok before joining his father’s government as an adviser.

A group of farmers on Thursday filed a petition with the Central Administrative Court, seeking an injunction to allow the use of agrochemicals banned by the National Hazardous Substances Committee (NHSC), citing the need for the substances to deal with weeds during the planting season.
This was the group’s second attempt to seek the court’s protection. Last month the court rejected the group’s petition, saying the ban had yet to take effect.
NHSC issued a resolution banning the use of paraquat and chlorpyrifos in agriculture which went into effect on June 1.
Sukan Sangwanna, secretary-general of the Safe Farming Confederation and one of 11 plaintiffs, said farmers are suffering because the ban on paraquat use caused a weed infestation. He said the group has been unable to find an effective agrochemical to replace paraquat and chlorpyrifos.


 

Nieuws van de website 11-12 juni

• CCSA-woordvoerder Panprapa had gisteren een makkie, want het aantal besmettingen was nul komma nul en het aantal doden was de afgelopen 24 uur ook niet toegenomen, zoals al veel langer het geval is. Niettemin waarschuwde ze de bevolking: blijf een mondkapje dragen, was je handen regelmatig en houd afstand tot anderen.
Maar ze moest de haar toebemeten tv-zendtijd vollullen, dus vertelde dat de afgelopen twee weken alle nieuwe patiënten uit het buitenland teruggekeerde Thai in quarantaine waren. De meesten waren studenten, gevolgd door masseurs en masseuses, arbeiders en werkers bij bedrijven en in fabrieken.
Het grootste aantal, 28, kwam uit Koeweit. Zij vormen 46,67 procent van alle geïnfecteerde teruggekeerde Thai. Daarna volgen 10 uit de VAE, 7 uit Saoedi-Arabië, 3 uit India, 3 uit Pakistan, 2 uit Turkije, idem uit Rusland en Quatar en 1 uit zowel de VS als Nederland.
Het totaal aantal besmettingen bedraagt 3.125, 2.987 patiënten zijn hersteld, 80 worden nog behandeld. Bangkok en Nonthaburi tellen de meeste patiënten (1.746). De gemiddelde leeftijd is 39 jaar. Op de virus tracker van 211 landen staat Thailand op plaats 85, maar in de krant gaat die niet verder dan 50 landen. Da’s wel jammer: zou wel willen weten hoe Suriname, Curaçao en Sint Maarten het doen.
Update vrijdag: Vier nieuwe besmettingen, allen Thai die waren teruggekeerd uit India en zich in quarantaine bevonden. Ze brachten het totaal aantal besmettingen op 3.121. Daarvan zijn 2.987 patiënten hersteld (95 pct), 84 worden nog behandeld in het ziekenhuis. Het dodental bedraagt onveranderd 58.
• De regering heft vermoedelijk de avondklok (23-3 uur) op en staat de meeste bedrijven toe weer aan het werk te gaan. Echter uitgaansgelegenheden zoals pubs, bars, karaokebars en ‘natte’ massagesalons blijven dicht.
Een bron zegt dat dit donderdag besloten is op een vergadering van de business lockdown-easing commissie onder de doortastende leiding van generalissimo Prayut. Het Centre for Covid-19 Situation Administration (CCSA) maakt het goede nieuws vrijdag bekend.
De premier wil de druk op de mensen verlichten en de efficiëntie bij andere ziektecontrole maatregelen vergroten, aldus de bron. Prayut zegt dat de mensen goed hebben meegewerkt met de controlemaatregelen tijdens de vorige fases van versoepeling en restricties op activiteiten. Dat rechtvaardigt een eind aan de sluiting van bedrijven.
• Laat ik er geen grapjes over maken want het is erg genoeg voor de slachtoffers, maar het lijkt wel of het seizoen van de verkrachtingen is aangebroken. Nu weer een 43-jarige man in Buri Ram die de 5-jarige dochter van zijn nicht heeft verkracht.
Na de pijnlijke daad die 10 minuten duurde, rende het meisje bloedend en huilend naar haar grootmoeder waarna de moeder van het kind aangifte deed bij de politie. De man heeft bekend. Hij heeft verklaard dat hij eenzaam was, omdat zijn vrouw hem 10 jaar geleden had verlaten en zwaar had gedronken. De politie wil hem voorlopig vasthouden en verzet zich tegen borgtocht.
Mijn advies aan deze kerel: poten af van kleine meisjes, doe aan zelfbediening, dat vermindert ook de stress en geeft evenveel bevrediging.
• Weer een verkrachting, maar nu van een 33-jarige vrouw, die daarna gechanteerd werd door de verdachte, een 29-jarige man uit Yarang (Pattani). Hij had de vrouw die in Samut Prakan woont, begin dit jaar leren kennen via Facebook. In maart zocht hij haar op, maakte haar wijs dat hij een baan zocht maar geen geld had voor onderdak. Hij vroeg of hij bij haar kon logeren, wat ze aanvankelijk weigerde.
De man greep daarna zijn kans, verkrachtte haar, maakte naaktfoto’s van haar en eiste 50.000 baht. Toen ze niet met geld over de brug kwam, plaatste hij de foto’s op Facebook en omschreef haar als een sekswerkster. De vrouw deed aangifte, de man is donderdag aangehouden in zijn woning in Yarang. [Naaktfoto’s op Facebook: die worden toch geweigerd?]

Virustracker: Nederland vs België 0-1

12 juni – Misschien vindt u het ongepast, de manier waarop ik over de virustracker schrijf – alsof het een voetbalcompetitie betreft – want achter die dorre cijfers schuilt een veelheid aan drama’s. Maar dat hoef ik niet te vertellen, daarvan kan iedereen zich wel een voorstelling maken. Dus blijft over, zoals vandaag dat België qua aantal besmettingen en doden Nederland heeft verslagen, wat overigens niet voor de eerste keer is.

Nederland meldt 184 nieuwe besmettingen (naar 48.087) en 11 nieuwe doden (naar 6.042). België stelt er 132 nieuwe besmettingen tegenover (naar 59.569) en 10 nieuwe doden (naar 9.629). Bij onze zuiderburen zijn inmiddels 16.392 patiënten hersteld, 68 meer dan een dag eerder.

Thailand meldt nul nieuwe besmettingen en nul nieuwe doden. Het aantal herstelde patiënten is met 6 gestegen naar 2.987. Het aantal besmettingen bedraagt 3.125, het aantal doden 58. Al dagen lang wordt het aantal ernstig zieken gesteld op 1, maar ik vermoed dat dit cijfer niet wordt bijgewerkt.

De VS telt 2.066.508 besmettingen, 20.959 meer dan een dag eerder. Het aantal doden is met 89 gestegen naar 115.137, wat eigenlijk wel meevalt gezien de grootte van het land – maar dat is een momentopname. Het aantal herstelde patiënten is met 19.689 toegenomen naar 808.551.

Ten slotte de cijfers wereldwijd. Aantal besmettingen plus 149.091 naar 7.493.436, aantal doden plus 5.648 naar 419.795, aantal herstelde patiënten plus 183.631 naar 3.805.083. Het aantal ernstig zieken is deze maal afgenomen: van 54.032 naar 53.959 oftewel met 1.073.

België, Nederland, Thailand en China staan ongewijzigd op plaats 21, 24, 85 en 18.

BP in vogelvlucht

12 juni – Bangkok Post telt vandaag 15 nieuwsberichten en -verhalen plus de rubriek In Brief met vier kortjes op de vier binnenland pagina’s van het eerste katern. Maar het zijn eigenlijk drie pagina’s want twee pagina’s bevatten een advertentie van een halve pagina. Maar ondanks die aderlating is vijftien toch wel een aardig aantal, waardoor ik niet met mijn duimen hoef te draaien.

De opening krant staat me tegen: niet vanwege het onderwerp, de opheffing van de avondklok en hervatting van bedrijfsactiviteiten, maar omdat het gekoppeld wordt aan premier Prayut. De krant schrijft dat ‘Prime Minister Prayut Chan-o-cha’ daarin heeft toegestemd. Hoezo: heeft hij dan nog steeds dezelfde dictatoriale macht als tijdens de junta?

Prayut is alleen maar voorzitter van de business lockdown-easing commissie, die het voorstel heeft gedaan. Daarin zullen de besluiten toch met meerderheid van stemmen worden genomen. Of volgen alle leden slaafs wat Prayut vindt?

Vandaag besluit het Centre for Covid-19 Situation Administration of de voordracht wordt gevolgd, maar dat zal wel zonder verdere discussie worden besloten. De veranderingen gaan op 15 juni in. Meer weten? Lees: PM agrees to lift night curfew

Een snelle scan van de krant leert dat veel onderwerpen follow-ups zijn. Ik noem: eventuele aansluiting bij de vrijhandelsovereenkomst CPTPP, de ontvoering van Wanchalearm in Phom Penh, het economisch herstelplan van de regering, het rehabilitatieplan van het openbaarvervoersbedrijf van Bangkok, de heropening van scholen, onenigheid bij de Democraten, de verkiezing van een nieuw partijbestuur en nieuwe partijleider van regeringspartij Palang Pracharath en het verbod op het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen in de land- en tuinbouw.

Ik ga bij die onderwerpen niet de hele voorgeschiedenis nakauwen, zoals BP doorgaans uitgebreid doet, maar veronderstel die grotendeels bekend. En als u er niets van snapt, gaat u toch met uw grote teen spelen of zoiets.

Ik spring gelijk over naar pagina 4 die opent met het boerenprotest tegen het gebruik van paraquat en chlorpyrifos om onkruid te verdelgen. In Het nieuws in foto’s nam ik al het websitebericht over en plaatste een foto van de protesterende boeren.

Ik denk dat de boeren kortzichtig zijn. Begrijpen ze dan niet dat ze met het gebruik van die chemicaliën de grond verontreinigen waardoor residuen in de voedselketen terecht komen. Uiteindelijk gaat dat tegen hen werken, want consumenten willen niet vergiftigd worden.

Volgens secretaris-generaal Sukan van Safe Farming Confederation is er geen effectief alternatief voor beide middelen. ‘We don’t mind paying more money om een nieuw agrochemicalie te gebruiken als het net zo goed is als paraquat. Maar dat is er niet. Het is bevestigd door het Department of Agriculture. Het gebruik van glufosinate, een voorgesteld substituut, beschadigt de oogst.’

Waarbij ik aanteken dat in andere landen die het spul hebben verboden, wel geschikte substituten beschikbaar zijn. Dus waarom in Thailand niet?

Sommige boeren zijn ongelukkig met het besluit van de National Hazardous Substances Committee om beide middelen als gevaarlijke chemicaliën te categoriseren omdat de commissie meent dat ze schadelijk zijn voor de gezondheid van mensen en het milieu. Maar volgens hen is dat gebaseerd op zwakke wetenschappelijke informatie [zou het?].

Sukan zegt dat voor de verbouw van maïs, cassave, palm en rubber het gebruik van de omstreden middelen notwendig is. Als het verbod doorgaat, neemt de cassaveoogst met 80 procent af [zou het echt?]. Geschat wordt dat het verbod de economie 1,7 biljoen baht kost [wel ja] en 12 miljoen boeren dupeert.

Ik sta altijd weer verbaasd als ik nieuws in BP lees dat in één zin kan worden samengevat, maar dat wordt uitgemolken door de voorgeschiedenis te herhalen en zegslieden op te voeren die weinig tot niets aan het nieuws toevoegen.

Dat geldt bijvoorbeeld voor de opening van pagina 2 die meldt dat de parlementscommissie wetgeving, rechtspraak en mensenrechten volgende week woensdag het ministerie van Buitenlandse Zaken gaat vragen te vertellen wat voor acties het heeft ondernomen in de zaak van Wanchalearm’s verdwijning in Phnom Penh.

Voormalig redacteur Somyot van het tijdschrift Voice of Taksin heeft gisteren de commissie gevraagd een onderzoek in te stellen naar zijn verdwijning plus die van acht anderen. ‘Het maakt niet uit wie ze zijn, het zijn Thaise burgers wier leven ertoe doet.’

Ook de opening van pagina 3 lijdt aan anorexia, want meldt dat vice-premier Prawit (de man van de horlogeverzameling die hij niet meldde) het meest geschikt is om de nieuwe leider van regeringspartij Palang Pracharath te worden. ‘Hij heeft wat nodig is om facties in de partij in bedwang te houden en de eenheid van de partij te versterken’, zeggen partijleden.

Is dat alles? Ja, voor mij wel, maar voor BP niet want die heeft er vijf (smalle) kolommen voor nodig om hetzelfde te zeggen.

Kort Nieuws vrijdag 12 juni

– Kijk, dat is nou een man naar mijn hart: Piyabutr Saengkanokkul, voormalig secretaris-generaal van de opgeheven partij Future Forward, oud-lector rechten aan de Thammasat universiteit. Ik vond altijd al dat hij verstandige dingen zei – en dat zijn er niet veel in de Thaise politiek – maar ik weet nu ook dat hij een verzameling van 2.600 boeken heeft.

Dat blijkt uit de vermogensopgave die hij heeft moeten doen aan de NACC die verplicht is voor bewindslieden, parlementsleden (bij aantreden en vertrek) en hoge ambtenaren (bij begin en einde dienstbetrekking).

Hij en zijn vrouw Mérieau (mooie naam, Française?) hebben een vermogen opgegeven van 9,9 miljoen baht en een schuld van 1,89 miljoen baht. Het vermogen bestaat behalve uit de boeken uit spaargelden, gebouwen, land, luxe horloges, trouwringen, een cello en meubels. De cello wijst eveneens op beschaving.

– Ik schreef al dat de krant veel follow-ups bevat en die ga ik nou eens lekker overslaan, want meestal bevatten ze slechts een flintertje nieuws en veel nagekauwde voorgeschiedenis. Ik noem alleen de unieke berichten.

Thai Airways International heeft bekend gemaakt dat ze overweegt haar vluchten tot 1 augustus uit te stellen, alhoewel dit slechts een plan is, zegt RvB-lid Pirapan. Het plan wordt bestudeerd door de afdeling commercie van de maatschappij. Het uitstel helpt THAI zich beter voor te bereiden wanneer het verbod op internationale vluchten door de CAAT wordt ingetrokken. Oorspronkelijk was sprake van hervatting per 1 juli.

Verder gaat THAI het mes zetten in het aantal vluchten, aldus een bron. Het aantal vluchten naar Singapore gaat terug naar vier per week in plaats van enkele keren per dag, Ook worden ingrepen verwacht in vluchten naar grote steden, waaronder Tokio.

Vluchten naar Italië, Moskou, Wenen, Oslo, Stockholm, Sapporo, Fukuoka, Sendai, Kathmandu en Colombo worden niet hervat, maar het is nog niet duidelijk of die permanent vervallen.

– In de steigers staat een cyber politie-eenheid die high-tech misdrijven gaat bestrijden. Ruim 1.700 ‘cyber politieagenten’ worden in het hele land gestationeerd om computer gerelateerde zaken op te sporen, inclusief nepnieuws.

Het cyber politiebureau is vorige maand goedgekeurd door RTP hoofdcommissaris Chakthip en is ook besproken door de Police Commission, die onder voorzitterschap van Prayut staat. Naar verwachting gaat de nieuwe eenheid binnen drie maanden aan de slag. Het voordeel van de eenheid is dat arrestaties sneller kunnen plaatsvinden want de agenten kunnen bijna onmiddellijk ter plaatse zijn.

– Minister Anutin (Volksgezondheid) heeft een onderzoek gelast naar beschuldigingen dat 186 overheidsziekenhuizen ‘verdachte donaties’ hebben ontvangen van farmaceutische bedrijven. Die beschuldiging is woensdag geuit door een academicus [geen naam].  Volgens hem hebben de ziekenhuizen 5 procent van het voor medicijnen betaalde bedrag teruggekregen van die bedrijven onder het mom van donaties. De 186 vormen 20 procent van alle overheidsziekenhuizen.

‘Wanneer de beschuldiging waar is, worden de ziekenhuizen verantwoordelijk gehouden voor hun wangedrag, maar wanneer ze niet waar is, moeten de beschuldigers ervoor opdraaien omdat ze een onjuiste beschuldiging hebben geuit’, zegt Anutin.

– Laatste bericht. In Bangkok wordt apparatuur in gereedheid gebracht om op veertien plaatsen in negen districten die vaak overstromen, de riolen uit te mesten. Ze zijn vatbaar voor wateroverlast omdat ze laag liggen en de riolen klein zijn.

Gemeentesecretaris Silpasuay zegt dat de stad naar verwachting in augustus en september wordt getroffen door twee tropische stormen.

Tot nu toe is 6.464 kilometer aan riool schoongemaakt. Ook zijn waterhyacinten en ander onkruid verwijderd uit 1.984 kanalen. Defecte waterpompen in pompstations en wateropvang vijvers zijn gerepareerd.


 

Het nieuws in foto’s

Interprovincial travellers are forced to comply with social distancing in a passenger van in Nakhon Ratchasima province on Wednesday.

Santi Nuansaen is seen on a jet ski shooting a pistol to disperse coastal fishermen raiding his cockle farm in the sea off Phunphin district of Surat Thani province on Wednesday.

SURAT THANI: An irate cockle farmer fired pistol shots into the air on Wednesday as coastal fishermen raided his illegal breeding vats in the sea off the coast of Surat Thani, as the cockles war continued unabated.
Phunphin district police charged Santi Nuansaen with discharging a firearm in a public place after he was seen riding a jet ski and firing a pistol while chasing off 300 fishemen in boats collecting cockles in an area he has laid claim to.
Mr Santi, 29, told police he had paid 2.2 million baht for young cockles, or hoi kraeng, and was breeding them at his 30-rai sea farm. He countered the police charge by registering a complaint with them against the intruders.
It was the latest in a series of incidents in the area showing the growing conflict between coastal fishermen and those claiming ownership over parts of the sea off Surat Thani.

The Supreme Court’s decisions in two criminal cases were delivered by video conference on Tuesday, setting a precedent for the Thai judicial system.
Office of the Judiciary spokesman Suriyan Hongwilai said on Wednesday the judgements were delivered in compliance with a new judicial regulation issued this year.
Initiated by Supreme Court president Salaiket Wattanapan, it allows the Supreme Court’s orders or sentences in criminal cases to be read out via video conference. The intention is to shorten previously lengthy administrative procedures.

Exercising in parks is one of many activities the government will likely allow to resume from next Monday.

The government is likely to allow alcohol to be served at restaurants, concerts and closed-venue sports to resume and saunas to reopen in the fourth phase of lifting coronavirus restrictions from June 15.
Taweesilp Visanuyothin, spokesman for the Centre for Covid-19 Situation Administration (CCSA), said on Wednesday that the body will consider the changes on Friday.
The draft proposal would also allow international and cram schools to reopen and governmental organisations to resume holding meetings and seminars.
Restaurateurs and hoteliers would be allowed to serve alcoholic beverages on their premises. However, the relaxation measure would still exclude pubs, bars and karaoke joints, which are considered to pose a greater danger of coronavirus disease transmission, Dr Taweesilp said.
Day care centres for children and elderly people could reopen, as could scientific centres for learning. (Meer weten? Klik hier)

Metropolitan Police Division 8 conduct a crowd control drill at its headquarters in Bangkok’s Chom Thong district on Wednesday. The exercise was carried out amid the easing of lockdown and Covid-19 restrictions that may soon open the way for public gatherings and protests.

Workers harvest water hyacinth with a converted boat in Khlong Luang district of Pathum Thani. More such boats will be deployed along the area’s waterways to control the aquatic weed.

Chulalongkorn University was rated the best Thai tertiary institution in the latest QS rankings. (Photo: Chulalongkorn University Facebook account)

A QR code on the window of a Bangkok bus, for commuters to check in and check out to help control Covid-19.


 

Nieuws van de website 10-11 juni

• Acteur Saranyu ‘Tua’ Wongkrachang is op 59-jarige leeftijd overleden aan leverkanker. Saranyu verwierf bekendheid toen hij zich in 2008 aansloot bij de People’s Alliance for Democracy (geelhemden), een beweging die uiteindelijk leidde tot de val van door Thaksin gesteunde regeringen. Op de foto zingt hij tijdens een rally van de PAD.
• Vier nieuwe besmettingen, nul nieuwe doden, rapporteerde CCSA-woordvoerder Taweesilp woensdag [vergenoegd?]. De nieuwe patiënten kwamen uit Pakistan, Madagaskar en India. Allen waren in staatsquarantaine.Ze brachten het totaal aantal besmettingen op 3.125.
Uit Madagaskar kwam een man van 44 die had gewerkt in een multinationaal kamp. Een dag nadat hij op 3 juni in Bangkok in quarantaine was geplaatst, kreeg hij last van een loopneus. Zondag testte hij positief.
De tweede was een vrouw van 34 die gelogeerd had bij haar schoonfamilie in Pakistan. Ze ging donderdag hoesten en kreeg een loopneus en keerde zaterdag terug naar Thailand. Maandag testte ze in quarantaine in Bangkok positief.
De andere twee waren masseuses die in India hadden gewerkt. Zij werden in Chon Buri in quarantaine geplaatst. Drie dagen na aankomst testten ze positief, hoewel ze asymptomatisch waren.
Van de 3.125 gevallen is 95 procent hersteld, inclusief acht patiënten die de afgelopen 24 uur zijn ontslagen uit een ziekenhuis. 86 patiënten worden nog behandeld.
Update donderdag: Geen nieuwe besmettingen, geen nieuwe doden in de afgelopen 24 uur, maar CCSA-woordvoerder Panprapa blijft waarschuwen: draag een mondkapje, was je handen regelmatig en houd afstand tot anderen.
• Twee leidinggevenden van het beroemde Laemgate Seafood Restaurant aan de Phahonyothin road in Bangkok hebben een gevangenisstraf van 1.446 jaar gekregen wegens oplichting. Maar daarvan zitten ze 20 jaar achter de tralies, het maximum dat de wet stelt.
Ze adverteerden begin vorig jaar op Facebook, hun website en Line met een aanbieding voor diverse visbuffetten tegen ongebruikelijk lage prijzen. De klanten moesten hun order online plaatsen en vooraf betalen.
Afijn, u begrijpt het al: het feest ging niet door. Laemgate Infinite maakte in maart 2019 bekend dat ze niet aan voldoende vis kon komen om aan de vraag te voldoen. Circa 350 personen hebben aangifte gedaan van oplichting, ze zijn er ruim 2 miljoen baht bij ingeschoten.
• Drie Thaise universiteiten hebben hun positie op de QS World University Rankings 2021 van de Britse onderwijs en carrière consultancy Quacquarelli Symonds (QS) verbeterd. De Chulalongkorn Universiteit was voor het achtste achtereenvolgende jaar de beste en schoof 39 plaatsen op: van 247 naar 208. Mahidol steeg als tweede 62 plaatsen naar 252. Nummer drie was de Thammasat universiteit; die boekte de grootste winst: ze verhuisde van de 651-700 groep naar de 561-570 groep. De andere vijf Thaise universiteiten behielden hun positie.
QS rangschikte duizend universiteit uit 80 locaties, gebaseerd op opinies van academici en werkgevers. Tevens analyseerde ze researchpapers en citations. De beoordeling bestond uit zes componenten, onder andere academische reputatie (40 pct) en de verhouding faculteit-studenten (20 pct).
• Het Joint Standing Committee on Commerce, Industry and Banking vindt dat Thailand in augustus moet deelnemen aan gesprekken over het CPTPP om te helpen een besluit te nemen over aansluiting. Het land schijnt daarvoor wel te voelen omdat de concurrentie op het gebied van elektronica en landbouw toeneemt van rivalen zoals Vietnam en Maleisië.
Volgens het ministerie van Handel zal aansluiting de economie stimuleren en helpen de gevolgen van de virusuitbraak te compenseren. Maar oppositie partijen en burgergroepen verzetten zich tegen aansluiting omdat die de landbouw en gezondheids sector kan schaden.
Voorzitter Predee van de club met de lange naam zegt dat de gesprekken meer duidelijkheid kunnen verschaffen over de vrijhandelsovereenkomst zodat het land beter kan inspelen op concurrentie.
Parlementsleden zijn van plan een commissie te vormen om de gevolgen van het pact te bestuderen. Woensdag kwam de kwestie al ter sprake in het parlement. Pheu Thai parlementslid Jiraporn vroeg zich af of de CPTPP voldoet aan de ontwikkelingsdoelen van het land. ‘Deze studie moet gedaan worden om de nationale belangen te handhaven die ten goede komen aan een meerderheid van de bevolking.’ Enkele leden zeiden haast niet nodig te vinden omdat aansluiting parlementaire goedkeuring vereist. (Zie voor achtergrondinformatie en de voorgeschiedenis de pagina Trans-Pacific Partnership)
• Het bestuur van regeringspartij Palang Pracharath, althans wat er nog van over is na het vertrek van achttien bestuursleden, vergadert op 19 juni om de datum vast stellen van een algemene ledenvergadering waarop een nieuw bestuur en nieuwe partijleider worden gekozen.
• Kapsalons en winkelcentra zijn woensdag in Maleisië na drie maanden weer open gegaan. Ook kan weer gereisd worden naar andere deelstaten. De versoepeling leidde al direct tot verkeersopstoppingen.
In de hoofdstad Kuala Lumpur stonden klanten in de rij voor winkelcentra om hun temperatuur te laten opnemen. Winkelpersoneel legde de laatste hand aan etalages.
‘Godzijdank heeft de regering besloten de restricties op verplaatsingen te verlichten, zodat we naar buiten kunnen, ons haar kunnen laten knippen en weer mooi worden’, grapt een man die naar de kapper was geweest. ‘Voorheen zagen we er verschrikkelijk uit.’
Maleisië bevestigde woensdag twee nieuwe besmettingen, het laagste aantal sinds de beperkingen werden ingesteld. Ze brachten het totaal aantal besmettingen op 8.338 inclusief 118 doden.

Virus tracker: Thailand 2 plaatsen opgeschoven

11 juni – De virus tracker biedt vandaag slechts één mutatie: Thailand is opgeschoven van plaats 83 naar 85, vermoedelijk vanwege het gering aantal nieuwe besmettingen, een trend die al weken aanhoudt. Gisteren waren het er vier, die het totaal op 3.125 brachten. Het aantal herstelde patiënten steeg met 8 naar 2.981. België, Nederland en China staan ongewijzigd op plaats 21, 24 en 18.

Nederland meldt 164 nieuwe besmettingen naar 47.903 en 15 nieuwe doden naar 6.031. Zoals ik gisteren al schreef: ons land lijkt over het hoogtepunt heen te zijn, maar erg snel zet de verbetering niet door. België meldt lagere cijfers dan in Nederland: 89 nieuwe besmettingen naar 59.437, 13 nieuwe doden naar 9.619 en 9 nieuwe herstelde patiënten naar 16.324. En nog steeds komen we niet te weten hoeveel Nederlanders hersteld zijn.

In de VS kan de vlag nog niet uit. Het aantal besmettingen is met 19.056 gestegen naar 2.045.549, het aantal doden met 1.093 naar 114.148. Weliswaar zijn 788.862 patiënten in totaal hersteld (plus 15.382), maar ook dat is geen reden om feest te vieren gezien de toename in besmettingen.

Ten slotte de cijfers wereldwijd. Aantal besmettingen plus 125.259 naar 7.344.345, aantal doden plus 5.040 naar 414.147, aantal ernstig zieken plus 226 naar 5.031 en aantal herstelde patiënten plus 66.615 naar 3.621.452.

BP in vogelvlucht

11 juni – Het goede nieuws van vandaag is wat mij betreft dat de krant weer keurig op tijd werd bezorgd, want de afgelopen twee dagen moest ik naar Sukhumvit om een krantje te scoren. Overigens geen onaangename taak – ik was er weer even uit –  maar het gevolg was wel dat Nieuws uit Thailand aanzienlijk later verscheen dan gebruikelijk.

BP telt vandaag 15 nieuwsberichten en -verhalen op de vier binnenland pagina’s van het eerste katern plus de rubriek In Brief met vijf kortjes. Een advertentie van een halve pagina en eentje van een kwart pagina reduceren dat aantal met drie kwart pagina – als Bartjens tenminste gelijk heeft. En dat heeft hij altijd; Bartjens verslaat met gemak een zakjapanner

De krant opent met het nieuws dat verdere versoepelingen van de lockdown in works zijn, wat Google Translate krom vertaalt als in werken. Mijn papieren woordenboek [ o, wat ik ben ik blij dat ik het heb meegenomen] noemt het Amerikaans Engels voor: er wordt aan gewerkt. Wat maar weer eens bewijst dat de Engelse taal zich vaker beter leent voor compacte koppen dan het Nederlands.

Wilt u natuurlijk weten waaraan gewerkt wordt. Ik noem alvast dat restaurants, hotels en eateries waarschijnlijk toestemming krijgen om alcohol te schenken, maar pubs, bars en karaokebars blijven hiervan verstoken. Ze worden als een groter risico beschouwd voor verspreiding van het virus, zegt CCSA-woordvoerder Taweesilp. Morgen buigt de commissie zich over de versoepelingen in de vierde fase, die volgende week woensdag ingaat.

Op pagina 2 neemt een Special report een kwart pagina in beslag. Adjunct-directeur-generaal Tanarak van het Disease Control Department zegt in het uitgelichte citaat: ‘Alhoewel we niet evenveel testen als anderen, gebruiken we een strategische testmethode.’ Dat zei hij tijdens het forum dinsdag van de Foreign Correspondents’ Club of Thailand, getiteld Why Thailand has done so well combatting Covid-19?

Het antwoord luidt volgens hem: ‘We identificeren de nauwe contacten met een hoog risico en traceren ze allemaal. We testen niet lage-risico contacten. Laten we zeggen: wanneer je in deze kamer langs iemand loopt die geïnfecteerd is, word je niet getest als je geen symptomen hebt. Als je kijkt naar de hoge-risico contacten, is het percentage positieve gevallen erg laag: tussen de 2 en 4 procent.’

De pagina opent met een verhaal over het gebruik van teleconferentie technologie door het hooggerechtshof. Het gebruik heeft geleid tot een aanzienlijke verkorting van de rechtsgang, een ontwikkeling die de zaken van tal van gedetineerden kan versnellen. Noemde dit nieuws al in Het Nieuws in foto’s met een foto van het hooggerechtsgebouw.

Pagina 3 gaat over de toenemende onenigheid in oppositiepartij Pheu Thai, waarover ik niet eerder iets heb gelezen want tot nu toe besteedde de krant alleen aandacht aan hetzelfde euvel bij regeringspartij Palang Pracharath. Gisteren hielden drie partijbobo´s een persbriefing om de zorgen weg te praten, want enkele high-calibre partijleden, die de zogeheten We Care groep vormen, willen zich afscheiden van de partij.

De groep droomt al over de nieuwe verkiezingen en hoopt zowel partijlijstzetels als kiesdistrictzetels te kunnen scoren in tegenstelling tot de verkiezingen van vorig jaar waarbij Pheu Thai faalde partijlijst zetels te winnen.

De bobo’s zeiden op de briefing dat de breakaway groep de eenheid van de partij niet schaadt. PT partijleider Sompong hamerde er gisteren op dat de partij nog steeds verenigd is. ‘Alhoewel het pad bezaaid is met obstakels kunnen ze aangepakt worden.’ Meer weten? Lees: Party breakaway ‘won’t hurt unity’

Ten slotte pagina 4, een halve pagina. De pagina opent met een follow-up op de arrestatie van een vader (80) en zoon (43) dinsdag vanwege een conflict over het bezit van 3.800 rai, wat vorig jaar tot een dodelijke schietpartij leidde in de rechtbank van Chanthaburi.

De Crime Suppression Division van de politie heeft het tweetal borgtocht geweigerd want is bang dat ze zich gaan bemoeien met het onderzoek naar de zaak waarin het gaat om een vermogen van 3,5 miljard baht. Mag u ook zelf lezen: CSD refuses bail to land dispute suspects.

Thailand blijft passief in ontvoeringszaak

11 juni – De toekomst ziet er somber uit voor Wanchalearm Satsakit, de anti-regerings actievoerder die vorige week in Phnom Penh is ontvoerd. Minister Don (Buitenlandse Zaken) zegt dat Thailand alleen kan wachten totdat Cambodja het onderzoek naar zijn verdwijning afrondt, want Wanchalearm heeft geen vluchtelingenstatus.

De minister antwoordde dit gisteren in het parlement op vragen van de oppositie over de rol van de regering bij zijn verdwijning. Wanchalearm staat ook niet op de lijst van politieke vluchtelingen van de UNHCR, voegde Don daaraan toe. Hij vertelde het parlement dat Wanchalearm in termen van internationale en veiligheidszaken weinig van belang is, dus wordt hij niet beschouwd als een dreiging voor de veiligheid.

Volgens Don doet Cambodja onderzoek naar de zaak, wat in dit bericht door de Cambodjaanse politie wordt bevestigd. Maar in een eerder bericht noemde een woordvoerder van het Cambodjaanse ministerie van Binnenlandse Zaken de berichten over de ontvoering ‘nepnieuws’.

Don zegt: ‘Alles wat de Thaise regering kan doen is Cambodja vragen de zaak te volgen. We kunnen niet speculeren over zijn verblijfplaats tot we antwoord van Cambodja krijgen.’

Move Forward parlementslid Rangsiman Rome, woordvoerder van de parlementscommissie juridische zaken, rechtspraak en mensenrechten, die de kwestie aansneed, zei dat de regering niet genoeg doet om de vermiste activist te zoeken.

‘Hij is een politieke vluchteling die bescherming nodig heeft. De regering besteedt er geen enkele aandacht aan. Sinds Prayut aan de macht is gekomen, zijn negen activisten verdwenen. Maar de regering heeft geen enkele uitleg gegeven.’ Klik hier voor een lijstje met verdwenen dissidenten.

Kort Nieuws donderdag 11 juni

– Wat biedt BP vandaag nog meer? Op de voorpagina behalve de opening en het bericht over Wanchalearm een bericht over de drie Thaise universiteiten die hun positie op de World University Rankings lijst hebben verbeterd. Noemde ik al in Nieuws van de website.

– De 2, een driekwart pagina, telt vier artikelen waarvan ik de opening en het achtergrondverhaal over de strijd tegen het virus al noemde. Het derde bericht meldt dat de autopsie van de Oekraïnse vrouw, wier lichaam in een greppel op Koh Samui is gevonden, geen duidelijkheid heeft verschaft over de doodsoorzaak.

De onderzoekers wachten nu op de resultaten van twee DNA-onderzoeken om te zien of ze seksueel misbruikt is. De forensische politie heeft de opdracht gekregen binnen een straal van 100 meter om het slachtoffer naar aanwijzingen te zoeken. Ook worden de beelden bekeken van een CCTV camera op de weg naar de PD en wordt onderzocht waar een signaal op haar mobieltje het laatst was gedetecteerd.

Het vierde bericht noemt dat 78 Russische toeristen die gestrand waren in Phuket, dinsdag zijn teruggevlogen naar hun land. Ze werden uitgewuifd door agenten van de immigratiepolitie en luchthavenstaf die plakkaten omhoog hielden met de tekst ‘See you soon’ in het Russisch.

– Pagina 3 bevat zes berichten en de rubriek In Brief. Al bekend zijn de opening over de onenigheid bij Pheu Thai, het bericht over de man die kokkels (kokhanen) kweekt en enkele malen in de lucht schoot om vissers te verjagen die zijn kwekerij wilden plunderen (of al plunderden), het bericht dat PPRP op 19 juni de datum van een algemene ledenvergadering vaststelt en een bericht over de veroordeling van de eigenaren van het Laemgate Seafood Restaurant.

– Nieuw zijn een follow-up over de benoeming van Suchart Trakulkasemsuk tot lid van de NACC, een benoeming die senaatsvoorzitter Pornpetch heeft aangehouden. Pornpetch heeft het Constitutionele Hof gevraagd de knoop door te hakken, want de man komt wellicht niet in aanmerking voor benoeming omdat hij korter dan 10 jaar geleden lid was van de NLA, het benoemde noodparlement onder de junta. Maar de commissie die hem genomineerd heeft, verdedigt haar besluit.

De renowed juridisch expert Worachet Pakeerut heeft de nieuw gevormde regeringscommissie burgerlijke bestuurszaken verlaten, slechts enkele uren nadat zijn benoeming was goedgekeurd. Als reden noemt hij een conflict met de voorzitter. Worachet staat bekend als een fervent tegenstander van de coup maar of dat te maken heeft met zijn abrupte vertrek, meldt het bericht niet.

– Als laatste pagina 4, een halve pagina, met drie berichten. De opening noemde ik al: de weigering van de CSD om twee verdachten op borgtocht vrij te laten.

Het tweede bericht zegt dat de regering lokale autoriteiten heeft opgedragen grondwater voor te bereiden voor duurzaam gebruik door boeren en bewoners als een manier om de droogte te overleven. Vice-premier Prawit gaf de opdracht tijdens een tour door de provincie Loei, waarvan delen snakken naar water.

Prawit en minister Varawut (Milieu) bezochten vier plaatsen waar artesische bronnen worden geboord om te zorgen voor een constante stroom aan grondwater, dat vervolgens wordt gefilterd voor consumptie. Tevens worden er bronnen geboord voor waterleverantie aan grote boerderijen. De grondwater projecten zijn een initiatief van het Department of Groundwater Resources, die in zes provincies inclusief Loei bewezen hebben verlichting te bieden. De andere provincies zijn Kanchanaburi, Lamphun, Phetchabun, Yasothon en Sa Kaeo.

– Laatste bericht. Internationale arbeids NGO’s roepen het ministerie van Werkgelegenheid op de regels voor gastarbeiders te versoepelen daar velen als gevolg van de Covid-19 crisis hun wettelijke werkstatus hebben verloren.

Adisorn Kerdmongkol van de Migrant Working Group verwacht een tekort aan arbeidskrachten wanneer bedrijven weer aan de slag mogen gaan. Veel migranten zijn illegaal geworden als gevolg van diverse factoren zoals beëindiging van hun contract, het verlopen van hun werkvergunning of door ontslagen.

Weliswaar heeft de regering hun visa verlengd tot 31 juli, maar niet hun werkvergunning. In het geval van ontslagen moeten ze binnen 30 dagen een nieuwe baan vinden, maar dat is thans vrijwel onmogelijk, zegt Adisorn.


 

Het nieuws in foto’s

Phuket officials raise their hands as the island province’s beaches are reopened for public use, at Patong beach on Tuesday.

PHUKET: Beaches were reopened to the public on this southern island province on Tuesday, and hotels were likely to resume services, with disease control measures in place, next month, the provincial governor said.
Announcing the reopening, governor Supoj Rodruang na Nongkhai asked everybody to maintain disease control standards, including social distancing, and ensure beaches, toilets and other places were kept clean.
“Provincial authorities thank Phuket people for their cooperation in the fight against Covid-19. The crisis is major, second only to the tsunami,” he said, referring to the Indian Ocean tsunami in 2004.
The governor said local hotels had made renovations in preparing for their reopening, possibly next month.
“Hotels must comply with ‘new normal’ measures. They were renovated for this purpose. I expect all of them to reopen simultaneously in July,” Mr Supoj said.

An officer enforces social distancing at the entrance of the Grand Palace in Bangkok on Sunday, as it reopened for visitors following restrictions to halt the spread of the Covid-19 novel coronavirus.

LAMPANG: A local politician shot a woman dead while arguing with her over the sale of a block of land on Monday night, police in Ko Kha district of this northern province said on Tuesday.

A man and his son have been arrested for making false statements and embezzlement over a land dispute that led to last year’s multiple shooting in a Chanthaburi courtroom.

Leonid Iuraovskii, 35, white T-shirt, is arrested in Patong, Phuket, on Wednesday on charges of embezzlement and falsifying documents in the fraudulent sale of tour packages to his compatriots.

A protester points at pictures of the allegedly kidnaped activist Wanchalearm Satsaksit pasted outside the Embassy of Cambodia in Bangkok on Monday. Cambodian police said Tuesday they will investigate the alleged disappearance of the self-exiled Thai activist, denying any involvement in what a rights group claimed was an abduction.

Preventive measures such as social distancing and wearing masks can stop the the spread of both Covid-19 and influenza as the rainy season kicks in. (Lees het achtergrondverhaal Same but dfferent in BP)


 

Nieuws van de website 9-10 juni

• Thailand is de afgelopen 15 dagen vrij gebleven van binnenlands besmettingen, maar het land wordt pas beschouwd als lage-risicoland na tweemaal de incubatietijd van de ziekte virusvrij te zijn geweest (28 dagen).
Aldus CCSA-woordvoerder Panprapa Yongtrakul toen ze dinsdag twee nieuwe besmettingen bekend maakte: een student van 22 die was teruggekeerd uit Saoedi-Arabië en een vrouw (31), die was teruggekeerd uit Nederland.
De student testte negatief bij aankomst maar veertien dagen later positief. Hij is opgenomen in het Yarang ziekenhuis in Pattani. De vrouw was in een hotel in Bangkok in quarantaine, zij is opgenomen in het Nopparat ziekenhuis in Bangkok. Met deze twee is het totaal aantal besmettingen uitgekomen op 3.121, het aantal doden is onveranderd 58.
Opnieuw drong Panprapa er bij de bevolking op aan een mondkapje te dragen, handen te wassen en afstand van anderen te houden, want ‘de meeste geïnfecteerde personen zijn asymptomatisch’.
De afgelopen twee weken bestond de grootste groep van nieuwe besmette personen uit studenten, arbeiders, masseuses en fabriekswerkers. Van de 3.121 patiënten zijn 2.444 in eigen land besmet en 184 zijn in quarantaine. Meer dan 95 procent is hersteld, de afgelopen 24 uur één patiënt. Negentig patiënten worden nog behandeld.
Update woensdag: Vier nieuwe besmettingen, nul nieuwe doden. De nieuwe patiënten kwamen uit Pakistan, Madagaskar en India. Allen waren in staatsquarantaine.
• Achtendertig Thai in Egypte zijn besmet met Covid-19, heeft de Thaise ambassade in Cairo in een verklaring bekend gemaakt. Eén is inmiddels hersteld. De besmettingen zijn geconstateerd bij een screening op 6 juni van Thaise burgers. De ambassade heeft de Egyptische autoriteiten geïnformeerd over de resultaten. De ambassade is gedesinfecteerd.
De 211 Thai die niet besmet bleken, hebben maandagavond het land verlaten met een vlucht van Egypt Air, die dinsdag werd verwacht op Suvarnabhumi. Na aankomst worden ze allen in quarantaine geplaatst.
• De avondklok wordt wellicht 15 dagen op proef opgeheven, maar de noodverordening blijft van kracht, zegt adjunct legercommandant en lid van de CCSA Nataphol. ‘Zonder de avondklok kunnen de mensen weer hun normale leven hervatten, maar de noodverordening is nodig om snelle actie te kunnen nemen om verspreiding van het Covid-19 virus tegen te gaan.’

The popular Kai Hua Ror (Laughter For Sale) comic magazine recently launched its special edition KnowCovid, which seeks to demystify for kids the disease that has so far infected more than 7 million people globally.

Stripboek over Covid-19: Lachen is het beste medicijn

10 juni – Alcohol beschermt tegen Covid-19, thermometers kunnen 100 procent van de geïnfecteerde mensen identificeren, muskieten dragen het virus over op mensen. Dat zijn enkele van de twaalf misvattingen waarmee het stripboek KnowCovid korte metten maakt.

Het boek van 46 pagina’s bevat het werk van bekende Thaise cartoonisten die op luchtige wijze – want Laughter is the best medicine kopt BP boven een verhaal in het Life-katern – kinderen voorlichten over alles wat met het virus en de ziekte te maken heeft.

Het boek is geproduceerd door uitgever Banlue Group van het populaire tijdschrift Kai Hua Ror (Laughter for Sale) in samenwerking met de WHO, VN, ministeries van Sociale Zaken en Volksgezondheid en het parlement. Het is thans verkrijgbaar in twee talen, Thai en Engels, maar wordt spoedig in andere talen vertaald.

En oh ja: Volwassenen kunnen er ook het nodige van opsteken, bijvoorbeeld hoe het risico te reduceren voor henzelf en hun omgeving. Het wordt allemaal met veel humor verteld in een gemakkelijk te begrijpen vorm.

Het (gratis) boek, gedrukt in 100.000 exemplaren, wordt onder andere via scholen, bibliotheken en door gezondheidsvrijwilligers verspreid.

Virus tracker: Nederland + 3 doden; België + 11 doden

10 juni – Het dalend aantal nieuwe besmettingen en doden in Nederland en België lijkt erop te wijzen dat de Covid-19 pandemie in beide landen over zijn hoogtepunt heen is. Nederland telt 165 nieuwe besmettingen en 3 nieuwe doden; België 122 nieuwe besmettingen en 11 nieuwe doden plus 24 herstelde patiënten.

In hun positie op de virus tracker van vandaag is geen wijziging gekomen: Nederland staat nog steeds op plaats 24, België op 21. China, bekleedt nog steeds plaats 18, alleen Thailand is opgeschoven van 82 naar 83. Het land telde gisteren 2 nieuwe besmettingen naar 3.121 en 2 nieuwe herstelde patiënten naar 2.975. Het dodental (58) en aantal ernstig zieken (1) zijn niet veranderd.

De VS blijven teleurstellen ondanks de grootspraak van Trump. Het aantal besmettingen is met 19.044 toegenomen naar 2.026.493, het aantal doden met 586 naar 113.055 en het aantal herstelde patiënten met 1.772 naar 773.480, iets meer dan een kwart van het aantal besmettingen.

Ten slotte de cijfers wereldwijd. Aantal besmettingen plus 108.911 naar 7.219.186, aantal doden plus 2.636 naar 409.107, aantal ernstig zieken plus 54 naar 53.806 en het aantal herstelde patiënten plus 85.882 naar 3.554.837.

Overdaad schaadt met tweemaal Prayut op de voorpagina

10 juni – Prayut trekt aan de rem over de reshuffle (portefeuillewisseling), waarover druk gespeculeerd wordt, en hij verdedigt de noodverordening. Ja, beste mensen, de generalissimo krijgt wel erg veel aandacht op de voorpagina. Maar niet van mij.

Prayut vindt het nu niet de tijd voor die speculaties. ‘De regering heeft andere meer urgente zorgen, zoals de coronavirus crisis’, zegt Prayut in de opening. Maar een highly placed source bij regeringspartij Palang Pracharath [wat zou BP zijn zonder anonieme bronnen?] zegt dat een kabinetswisseling plaatsvindt nadat vice-premier Prawit is gekozen tot partijleider van PPRP. Ik hoef dat niet verder uit te leggen, want heb al enkele keren geschreven over de problemen bij PPRP.

Wanneer het kabinet wordt opgeschud, is het over en uit voor de huidige minister van Financiën, die nu nog PPRP partijleider is. Als opvolger worden voormalig gouverneur Prasarn van de Bank of Thailand en voormalig CEO Boontuck van de TMB Bank getipt. Die wekken meer vertrouwen, zegt de bron, dan iemand van PPRP. Logisch toch, want zijn niet partijgebonden.

Verder kan Prayut me gestolen worden. Lees zelf beide verhalen: Prayut puts brakes on reshuffle en PM defends emergency decree.

BP in vogelvlucht

10 juni – Bangkok Post telt vandaag 15 nieuwsberichten en -verhalen op de drie binnenland pagina’s van het eerste katern, wat alleszins meevalt want er gaat nog een advertentie van een kwart pagina vanaf. Grote, ruimtevretende verhalen ontbreken met uitzondering van de opening. De rubriek In Brief telt vijf kortjes.

De voorpagina bevat een brede foto over vijf kolommen met ambtenaren en bewoners uit Phuket die hun vuist ballen ‘uit solidariteit’, schrijft de krant, met de heropening van Phuket’s stranden gisteren. Ik plaatste de foto al in Het Nieuws in foto’s.

De bijbehorende tekst meldt dat hotels vermoedelijk volgende maand weer open gaan. De sluiting van twee maanden hebben ze gebruikt voor renovaties. Mondkapjes zijn verplicht op het strand, party’s zijn verboden.

Phuket heeft de afgelopen zestien dagen geen enkele nieuwe besmetting toegevoegd aan de eerdere 227 besmettingen. Tot nu toe zijn 12.506 personen getest, van wie 1,81 procent besmet bleek.

De burgemeester van Saen Suk zegt in de opening van pagina 2 dat het strand van Bang Saen binnenkort maagdelijk schoon is dankzij afvalbeheers technologie en innovatie. Zero waste op het strand is het geesteskind van researchers van de National Research Council of Thailand en de Kasetsart universiteit.

Concreet komt het neer op het inzetten van een machine die het afval op het strand verzamelt, boten die in zee afval verzamelen, het plaatsen van netten in zee die afval tegenhouden alsmede het plaatsen van smart afvalbakken (foto).

Het 5 kilometer lange strand van Bang Saen trekt jaarlijks 1,2 miljoen bezoekers, die 7.000 kilo afval per dag achterlaten. Maar het meeste afval, 70 procent, komt uit zee aandrijven. Meer weten? Lees: Bang Saen beach set for big clean up.

Pagina 3 meldt in de opening dat Thai Airways International (THAI) in drie landen, Zwitserland, Duitsland en Japan, bij rechtbanken een petitie heeft ingediend om haar vermogen, inclusief vluchtschema’s te beschermen tegen inbeslagname door crediteuren. Een zelfde verzoek is in voorbereiding voor de VS. Het bericht bevat verder oud nieuws. Maar als u het wilt lezen, klik hier: THAI swoops to protect planes from seizure.

Kort Nieuws woensdag 10 juni

– Vijfhonderd vrijwilligers worden ingezet om leerlingen op het platteland te helpen die deelnemen aan het long-distance learning programme dat geïntroduceerd is als gevolg van de Covid-19 pandemie. Ze gaan in 279 scholen, sommige in bergachtige streken of op eilanden, in 45 provincies aan het werk die het systeem met lange afstand klassen via tv-uitzendingen toepassen.

Directeur Udom van het onderwijskwaliteits kantoor van het Equitable Education Fund zegt dat de hulp zeer gewenst is om vragen van leerlingen te beantwoorden die ze niet kunnen stellen daar de communicatie eenrichtingsverkeer is. De vrijwilligers zullen de leerlingen en hun families ook voorlichten hoe besmetting te voorkomen.

– Weer een verkrachtingzaak. De politie heeft in Samut Prakan een 42-jarige concierge van een school aangehouden op verdenking van de verkrachting van zijn twee dochters van 14 en 15 jaar over een periode van twee jaar. De vader had de meisjes met de dood bedreigt wanneer ze uit de boot zouden klappen.

Maar een vrouwenrechten activiste, tevens filmster, had beschuldigingen tegen de vader gehoord en was naar de politie gestapt. Voordat ze aangifte deed, nam ze de meisjes mee naar een overheidswelzijnstehuis voor hun veiligheid.

De vader is gescheiden van de moeder van de meisjes en hertrouwd. Met zijn nieuwe vrouw heeft hij een dochter van 1 jaar, die zo vermoedt de politie ook misbruikt is.

– De politie heeft gisteren vier studenten aangehouden die op verschillende plaatsen in Bangkok witte strikken ophingen als symbolisch gebaar tegen dictatuur en onrecht. De actie maakte deel uit van de campagne White Bows for Justice van de Student Union of Thailand, die op 7 juni is begonnen bij het Victory Monument, in Phayathai, Pratunam en Ratchaprasong.

Toen ze op weg waren naar het Democracy Monument hield de politie hen tegen want ze overtraden de gemeentelijke verordening op de netheid van de stad. De politie overweegt ook hen te vervolgen wegens overtreding van de noodverordening.

– Ik houd het kort. Agenten van het Narcotics Suppression Bureau hebben in vier afzonderlijke operaties een grote hoeveelheid drugs onderschept, inclusief 500 kilo crystal meth en 100 kilo heroïne. Daarbij werden 17 personen gearresteerd. De operaties vonden onder andere plaats in Chumphon (bij een controlepost), Samut Prakan, Ayutthaya (ook bij een controlepost) en Sing Buri.

– De National Fisheries Association of Thailand verzet zich tegen de nieuwe quota die het Department of Fisheries wil instellen om de Europese Unie tevreden te stellen. De EU deed vorig jaar een beroep op Thailand om duurzame maatregelen in de visserijsector te nemen.

Een groep trawler eigenaren dreigt met een rally in Bangkok als het departement voet bij stuk houdt. Gisteren woonden ze een bijeenkomst van het departement bij over haar Maximum Sustainable Yield initiatief. De vereniging eist dat de oude quota van kracht blijven. ‘Het nieuwe systeem is niet geschikt voor de Thaise wateren’, zegt voorzitter Mongkol.

– Het kabinet heeft gisteren de hoogte van de financiële hulp aan boeren die suikerriet verbouwen, vastgesteld. In totaal ontvangen de 300.000 boeren 10 miljard baht. Daarvan is 6,5 miljard baht bestemd voor boeren die het suikerriet oogsten en aan een fabriek leveren, en 3,5 miljard baht voor boeren die de suikerriet niet in brand steken, wat tot luchtverontreiniging leidt. Elke boer krijgt 85 baht per ton, de boeren die niet de fik erin steken, krijgen 7 baht extra.

– Parlementsleden van de oppositie zijn gisteren uit een vergadering van een parlementscommissie gelopen uit protest tegen een gebrek aan details over het wetsvoorstel van de regering 88 miljard baht uit te begroting over te hevelen naar een centraal fonds ter bestrijding van Covid-19 en herstel van de economie. Vorige week is de transfer in eerste termijn door het Huis van Afvaardigden goedgekeurd. Vooruitlopend op de tweede en derde termijn neemt een parlementscomissie het wetsvoorstel onder de loep.

– Laatste bericht. Oppositieleden maken zich zorgen dat de regeringscoalitie vandaag vacante plaatsen in commissies in de wacht gaat slepen, die zijn vrijgevallen door sterfgevallen en vertrek van Future Forward parlementsleden [omdat de partij is opgeheven]. De Pheu Thai whip vindt dat de oppositie recht heeft op die zetels, met name in de commissies corruptiebestrijding en begrotingscontrole.


 

Lockdown desastreus; 1,5 meter complete onzin’

Dwarsdenker Willem Engel vermoedt dat virus al weg is

Marlies Dekkers in gesprek met biofarmaceut Willem Engel over corona. “Het virus is waarschijnlijk al niet meer hier.” Luister vooral naar Engel en niet naar dat gekwek van Dekkers, die maar eens mijn boek Interviewen in de praktijk moet bestuderen, want die muts heeft de ballen verstand van interviewen.

Engel laat zich zeer kritisch uit over de wijze waarop het coronavirus is aangepakt. “Er is heel veel informatie beschikbaar, maar niet alle informatie is goed. Ook als deze wetenschappelijk is. Daar zie je systeemrot.” Wat verstaat Engel daaronder? “Er is te weinig controle op wat we meten en wat we moeten doen.” In het gesprek licht hij dit toe.

Vooral de richtlijnen van het RIVM moeten het ontgelden. Engel: “De effecten van de lockdown zijn echt desastreus geweest voor de psychische gezondheid, de economie. En ook heel veel doden heeft veroorzaakt.” Volgens Engel is er sprake van blikvernauwing. “Het is niet te verantwoorden dat we met een tunnelvisie op een stukje zijn gaan focussen en de rest hebben laten zitten.”

Verreweg het grootste deel van de besmettingen, zo stelt Engel, komen door aerosolen. Dat zijn druppeltjes die onder bepaalde klimatologische omstandigheden kunnen blijven zweven. Aerosolen scheiden mensen uit als ze praten, zingen of anderszins geluid maken. “Daar zit het virus in.” Hoe zit het dan met deurklinken en de anderhalve meter afstand? “Echt complete onzin. Heel schrijnend dat we dingen hebben gedaan die nul zin hebben.”

Engel beweert dat veel mensen in Nederland het virus al hebben gehad. “1 tot 2 miljoen mensen [..] Het is nog nooit gebeurd, met welk virus dan ook, dat 100% besmet raakt. Dat is een hele vreemde aanname”. Engel betoogt tevens dat een veel lager percentage al tot groepsimmuniteit leidt. Dat percentage hebben we in Nederland al lang bereikt. Daarom stelt Engel zelfs: “Het virus is waarschijnlijk ook al niet meer hier”.

Daarom heeft hij een oproep gedaan: “Iedereen die nu nog positief test moet een virus viability test aanvragen”. De huidige testen tonen volgens hem namelijk ook aan als er nog restjes virus in het lichaam zitten, terwijl dat helemaal niet besmettelijk is. Engel: “Het belangrijkste is dat als je nu positief test dit niet betekent dat je ziek bent.” Hij pleit voor klinisch diagnosticeren in plaats van de huidige PCR testen.

Ook laat Engel zich uit over HCQ, oftewel Hydroxychloroquine. “Het is geen geneesmiddel: het helpt het geneesmiddel de cel binnenkomen”. Waarom staat het dan zo slecht bekend? “De wetenschap heeft zich laten gebruiken om HCQ in een kwaad daglicht te stellen.”

Verder is het qua preventie belangrijk om voldoende vitamine C en D, en mineralen als zink binnen te krijgen. Dat versterkt het immuunsysteem. Net als in contact komen met anderen en een laag stressniveau. “Dat zijn harde wetenschappelijke feiten [..] Er is geen enkele grondslag voor alle maatregelen.” Samen met anderen is Engel nu bezig om een rechtszaak op te zetten om deze zo snel mogelijk op te heffen.

(Bron: https://youtu.be/psYcYTAmzlQ)


 

Het nieuws in foto’s

A Bell 419 of the Royal Thai Police Office lands at Wat Chedi in Sichol district of Nakhon Si Thammarat province on Friday. (Photo from @Watchdog.ACT Facebook account)

NAKHON SI THAMMARAT: A senior regional officer of the Tourism Police Bureau has been transferred to headquarters pending investigation after social media showed his helicopter landing inside the compound of a famous temple.
Tourism Police chief Pol Lt Gen Chettha Komolwattana signed the order moving Pol Maj Gen Krissak Songmoolnak, chief of the Tourist Police Division 3 based in Phuket, to the Bangkok head office effective on Monday.
The transfer was made to clear the way for an investigation into his improper decision to allow a helicopter carrying himself and other passengers to land at Wat Chedi in Sichol district on Friday.
The temple is revered by worshippers and he should have found a better landing padand then continued to the temple by car, the order said.

The State Enterprise Policy Committee (SEPC) approved in principle the plan for the rehabilitation of the Bangkok Mass Transit Authority at a meeting on Monday, government spokeswoman Narumon Pinyosinwat said. The plan was approved in principle and will be forwarded to the cabinet for consideration, Ms Narumon said.
The plan includes the procurement of air-conditioned buses which would be managed as private property, reduction of maintenance costs, use of new technology, adjustment of routes to eliminate duplication, and establishment of links with other modes of transport such as electric trains and boat services.

Supporters hold placards showing abducted activist Wanchalearm Satsaksit during a protest calling for an investigation, in front of the Cambodian embassy in Bangkok on Monday.

Former Miss Universe Thailand Maria Poonlertlarp has added her voice to the growing campaign for the Thai and Cambodian governments to explain the disappearance of political exile Wanchalerm Satsaksit. She wrote an Instagram post on Monday with the #SaveWanchalerm hashtag calling for answers from authorities about his disappearance.
“I may or may not stand with him, I don’t know enough to say, but I am standing together with the Thai people in saying that what is happening is wrong and we want answers,” she wrote.
Ms Maria was the 2017 Miss Universe Thailand and one of the five finalists at the Miss Universe pageant.

Neighbours gather in front of a store after Sudrak Noodaeng was shot dead in Bang Khan district of Nakhon Si Thammarat province on Sunday. Shop owner Thamthep Rodkong told police the man charged at him with a knife and he fired his gun in self-defence.

Deputy Prime Minister Somkid Jatusripitak has called for an end to political infighting, saying that a good political climate is vital to the country’s best economic and social interests.
Mr Somkid was responding on Monday morning to questions about reports of a power struggle within the Palang Pracharath Party (PPRP), leader of the government coalition, and pressure for a cabinet reshuffle.
He said now was the time for all sides to work together and create a favourable political climate. With a good political climate, economic and social conditions would also be good. If not, everything would come to a halt.


 

Nieuws van de website 8-9 juni

• CCSA-woordvoerder Taweesilp meldde maandag met enige tevredenheid (trots?) dat de afgelopen veertien dagen niemand in Thailand is besmet geraakt. De 77 besmette personen waren allemaal in het buitenland besmet.
Ook de zeven nieuwe besmettingen, die hij bekend maakte, vonden allemaal in het buitenland plaats en de patiënten waren in quarantaine toen dit ontdekt werd.
Het totaal aantal infecties sinds januari bedraagt nu 3.119 en nog steeds staat het dodental op 58. Het aantal herstelde patiënten is met 1 toegenomen naar 2.973.
Update dinsdag: 2 nieuwe besmettingen, nul nieuwe doden.
• Het herstel van Thai Airways International (THAI) kan wel zeven jaar duren, zegt Kitipong Urapeepatanapong, juridisch adviseur van de onder schulden gebukt gaande luchtvaartmaatschappij. De tijdsduur bedraagt vijf jaar, eventueel uit te breiden met twee jaar.
Wanneer de Bankruptsy Court rehabilitatie toestaat, hebben de (zeven) planners vijf maanden nodig om een plan op te stellen. Nadat de rechtbank het plan heeft goedgekeurd, wordt een administrator benoemd. De eerste zitting is gepland op 17 augustus.
• Het lichaam van een vermiste Oekraïnse vrouw (32) is zondag in een greppel op Koh Samui gevonden. Het was al in staat van ontbinding en enkele beenderen waren zichtbaar. Naar schatting was ze 15 tot 17 dagen dood. Bij het lichaam is een rugzak gevonden met 700 baht, medicijnen, een telefoonoplader en oordopjes.
De echtgenoot heeft verklaard dat ze sinds 25 mei vermist was. Het echtpaar is 12 jaar getrouwd en heeft een zoon, maar twee maanden geleden verliet ze hem voor een nieuwe vriend. Het echtpaar ligt in scheiding, maar niettemin bezocht ze hem enkele keren en liet hun zoon ook bij hem.
Op 25 mei bezocht ze hem voor het laatst en liet de zoon bij hem achter. Ze zei dat ze zou terugkomen om hem op te halen, de man wachtte tot 29 mei en deed toen aangifte van vermissing. Het lichaam van de vrouw is voor een autopsie naar het Koh Samui ziekenhuis gebracht.
• Senaatsvoorzitter Pornpetch gaat het Constitutionele Hof vragen of Suchart Trakulkasemsuk in aanmerking komt voor benoeming in de National Anti-Corruption Commission. Hij heeft de benoeming, die is voorgesteld door een NACC commissie en goedgekeurd door het Huis van Afgevaardigden, aangehouden voor koninklijke goedkeuring.
Volgens critici kan hij geen lid worden omdat hij korter dan 10 jaar geleden lid is geweest van de NLA (het benoemde noodparlement tijdens de junta). Die wachttijd wordt voorgeschreven door de grondwet. Pornpetch zegt dat de Senaat niet bevoegd is het besluit van de NACC commissie te bestrijden, dus moet het Hof maar de knoop doorhakken.
• De Thai Liberal Party heeft de Ombudsman gevraagd het Constitutionele Hof een uitspraak te ontlokken of 90 senatoren, die voorheen lid waren van de NLA, wel in aanmerking komen voor een plaats in Senaat. Voor senatoren en parlementsleden geldt een wachttijd van 5 jaar. Pikant detail: volgens een bron is Pornpetch een van de negentig.
• De vooruitzichten voor heropening van maritieme nationale parken zijn veelbelovend, nu minister Varawut (Milieu) heeft gezegd dat lokale toerisme operators quota krijgen voor het aantal bezoekers aan elk park.
Varawut zei maandag in een speech ter gelegenheid van World Ocean Day dat het ministerie lokale gemeenschappen wil helpen om te profiteren van het lucratieve toerisme in maritieme parken, wat ze eerder nauwelijks deden. Het ministerie wil dat rechttrekken.
De quota worden verstrekt door het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation. Vrijdag maakt het ministerie bekend welke maatregelen zullen gelden voor nationale parken. Naar verwachting moeten bezoekers bij aankomst en vertrek zich melden bij de mobiele app Thai Chana.

Een nieuwe dag, een vervelend geluid

9 juni – Genoten van het prikkelende betoog van Willem Engel? Het eerste nieuws middels foto’s en tekst geconsumeerd? Dan wilt u nu wel zeker beginnen aan het overige nieuws van de dag? Dat zou ik ook wel willen, maar vandaag is de krant niet, zoals gebruikelijk om 6 uur bezorgd.

De bezorger bracht alleen de thaistalige krant Daily News en meldde ‘Tomorrow office close’, te vertalen als: morgen ook geen krant of: vanaf morgen geen BP meer.

Ai, als dat laatste het geval is zal ik op zoek moeten gaan naar een nieuw kanaal om de krant te bekomen en het liefst zo vroeg mogelijk. Met mijn beperkte kennis van de Thaise taal en de beperkte kennis van de Engelse taal van de hotelstaf zal dat nog heel wat voeten in de aarde hebben, vermoed ik.

Zeker is wel dat dat ik dan later kan beginnen aan het samenstellen van Nieuws uit Thailand. De rubriek samenstellen op basis van de website, trekt me niet. De website is vaak een zoekplaatje en bevat minder nieuws dan de papieren editie, en werken met een spliscreen is aanzienlijk lastiger dan met de krant naast me.

Voorlopig hoop ik maar dat de ‘schade’ beperkt blijft tot vandaag en morgen. Duimen maar.

Update:  Na een lange zoektocht onderbroken door een koffiepauze uiteindelijk een krantje gescoord. De rubriek NuT verschijnt dus veel later dan gebruikelijk, maar niet getreurd: het nieuws loopt niet weg.

Virustracker: VS ˃ 2 miljoen besmettingen

9 juni – Twee positiewisselingen op de virustracker vandaag en de VS telt nu meer dan 2 miljoen besmettingen. Thailand is opgeschoven van plaats 81 naar 82, Nederland van 23 naar 24 want is ingehaald door Zuid-Afrika. Ook een opvallend cijfer: Nederland telt twee nieuwe doden.

Om met topscoorder VS te beginnen. Het aantal besmettingen is met 18.905 toegenomen naar 2.007.449, het aantal doden met 373 naar 112.469 en het aantal herstelde patiënten met 9.814 naar 761.708.

Thailand meldt 7 nieuwe besmettingen, allemaal Thai die zijn teruggekeerd uit het buitenland, 1 nieuwe herstelde patiënt en een ongewijzigd aantal doden (58) en ernstig zieken (1).

Nederland meldt 239 nieuwe besmettingen en zoals al gezegd 2 nieuwe doden, wat het totaal aantal op 6.013 brengt. België telt minder nieuwe besmettingen, namelijk 154, maar het totaal aantal is met 59.226 wel groter dan in Nederland. Het aantal doden is met 15 toegenomen naar 9.595 en het aantal herstelde patiënten met 101 naar 16.291.

Ten slotte de cijfers wereldwijd. Aantal besmettingen plus 101.719 naar 7.110.275, aantal doden plus 3.785 naar 406.471, aantal ernstig zieken plus 84 naar 53.752 en het aantal herstelde patiënten plus 39.993 naar 3.468.955.

BP in vogelvlucht

9 juni – Bangkok Post telt vandaag 13 nieuwsberichten en -verhalen plus de rubriek In Brief op de vier binnenlandpagina’s van het eerste katern. Feitelijk zijn het er drie, want twee pagina’s bevatten een advertentie van een halve pagina. Tja, de kassa moet rinkelen, zullen ze bij BP denken.

De krant opent met een verhaal waarin de zegslieden veel slagen om de arm houden. Overwogen wordt de restricties voor buitenlandse bezoekers in het derde of vierde kwartaal te verzachten, zegt vice-premier Somkid. Dat is de eerste stap om het stilgevallen toerisme weer op gang te brengen. De regering verwacht ook dat het binnenlands toerisme aantrekt wanneer de volgende (derde) fase van de lockdown-beperkingen ingaat.

Maar de angst voor een tweede golf aan besmettingen, geïmporteerd uit het buitenland, blijft groot, want de versoepeling geldt alleen voor landen die de Covid-19 uitbraak hebben bedwongen en dan nog alleen voor steden en provincies in die landen, die virusvrij zijn.

Vice-premier Wissanu, belast met juridische zaken, suggereert dat de noodtoestand wellicht met een maand wordt verlengd. Het ‘voordeel’ daarvan is dat snelle actie mogelijk is in tegenstelling tot de Communicable Diseases Control Act (CDC) die bij opheffing van de noodtoestand geldt.

Thans zorgt de noodtoestand ervoor dat uit het buitenland teruggekeerde Thai onmiddellijk in quarantaine worden geplaats in marinebasis Sattahip. ‘Ik kan me niet voorstellen dat die procedure onder de CDC doorgaat,’ zegt Wissanu.

‘Het is mogelijk de noodtoestand te verlengen. Het is ook mogelijk hem te verlengen en andere maatregelen op grond van de noodtoestand te schrappen, zoals de avondklok en het verbod op openbare bijeenkomsten.’

Pheu Thai partijlid Thossaporn pleit er daarentegen voor de lockdown maatregelen verder te verlichten en de noodtoestand op te heffen, zodat de mensen terug kunnen gaan naar hun werk en de kost kunnen verdienen. Hij zegt: ‘Er zijn andere wettelijke mogelijkheden die de regering kan gebruiken om een tweede golf besmettingen te voorkomen.’ Meer weten? Lees: Govt eyes easing of entry ban.

Pagina 2, een halve pagina, opent met een volstrekt voor NuT-lezers oninteressant bericht, namelijk dat voormalig president Chansin van staatsoliebedrijf PTT Plc door Thai Airways International (THAI) is gekozen om de opengevallen plaats in de raad van bestuur in te nemen. Die plaats is abrupt beschikbaar gekomen omdat Pailin niet in aanmerking bleek te komen voor lidmaatschap.

Dus fluks naar pagina 3 die opent met de goedkeuring van het rehabilitatieplan van het openbaarvervoerbedrijf van Bangkok (BMTA) door het State Enterprise Policy Committee. De BMTA is al net zo’n (financieel) zorgenkindje als THAI. Wat het plan inhoudt, meldde ik al eerder. DE SEPC is een commissie die toezicht houdt op noodlijdende overheidsbedrijven.

Pagina 4 is weer een halve pagina. De opening meldt dat het lichaam van de Oekraïnse vrouw die zondag op Koh Samui is gevonden, voor autopsie naar het Police General Hospiral wordt gestuurd. De politie sluit niet uit dat ze vermoord is. Zie voor de details Nieuws van de website.

Kort Nieuws dinsdag 9 juni

– Terug naar de voorpagina die behalve de opening over versoepeling van het verbod op binnenkomst van buitenlandse bezoekers twee berichten bevat. Dat vice-premier Somkid (wat een mooi grijs kapsel heeft die man toch en perfect gekamd) zich ergert aan het gekissebis in regeringspartij Palang Pracharath meldde ik al.

Nieuw is het bericht, een follow-up, over de bekritiseerde meet-and-greet van twee tv-sterren. Gouverneur Aswin van Bankok heeft alle vijftig districtskantoren bevolen dergelijke bijeenkomsten niet toe te staan. Want in Paragon Cineplex trokken de bakvissen zich niets aan van de eis van social distancing.

Ondanks het verbod op meet-and-greet mogen bioscopen en theaters weer open gaan met een maximum aantal bezoekers van 200 en uiteraard met toepassing van de afstandeis. Zalen die de maatregelen overtreden, worden gesloten en de exploitanten worden vervolgd.

Het incident in het bioscoopcomplex krijgt nog wel eens staartje. De eigenaar van het gebouw, Siam Paragon, en de organisator zijn door de politie opgeroepen om een toelichting te geven over wat gebeurd is.

– Pagina 2, een halve pagina, telt drie berichten. De opening noemde ik al evenals de petitie van senaatsvoorzitter Pornpetch. Het derde bericht meldt dat de druk op de Thaise en Cambodjaanse regering toeneemt om onderzoek te doen naar de ontvoering van anti-regerings actievoerder Wanchalearm. De burgergroep Active Thai Citizen heeft gisteren een petitie aan het Huis van Afgevaardigden aangeboden. Het bericht bevat verder oud nieuws.

– Pagina 3 bevat zes berichten. De opening kent u ook al (als u niet aan geheugenverlies lijdt): goedkeuring van het BMTA rehabilitatieplan. Dat voor maritieme nationale parken quota van het aantal bezoekers worden vastgesteld, hoef ik ook niet te herhalen.

– Een  Facebook gebruiker heeft gewaarschuwd voor overtreding van de Alcoholic Beverage Control Act. Hij kreeg een boete van 50.000 baht omdat hij een posting over alcoholische dranken online had geplaatst. Toen de politie hem verhoorde, werd hem gevraagd ter plaatse de boete te betalen, maar hij kon de zaak ook laten voorkomen. Dat leek hem beter.

– Het Mental Health Department heeft een application gelanceerd om mensen met psychische problemen bij te staan. Het departement verwacht dat het aantal patiënten in wat genoemd wordt de new normal society zal toenemen, ondanks dat de lockdown maatregelen worden versoepeld.

– Het ministerie van Defensie ontkent dat ze gegevens over mobiele telefoonlocaties aan telefoonwaakhond NBTC heeft gevraagd om de Covid-19 uitbraak te beheersen. Defensiewoordvoerder Kongcheep zegt dat het ministerie niet bevoegd is die informatie te vragen.

De directeur van het Policy and Planning Office, een onderdeel van Defensie, zegt daarentegen dat de NBTC en het ministerie van Digital Economy and Society genoemd zijn [?] om de bewegingen van gebruikers van mobieltjes te volgen. Zijn kantoor heeft al met alle vijf telefoonmaatschappijen daarover overlegd.

– Verder nog een berichtje over de heropening van de 437 gemeentescholen in Bangkok. Het bevat een waslijst van eisen waaraan scholen moeten voldoen.

– Tot slot pagina 4 met twee berichten en de rubriek In Brief met drie kortjes. De opening gaat over de Oekraïnse vrouw, het tweede bericht over de helikopter die in Nakhon Si Thammarat op een tempelterrein landde (zie Het Nieuws in foto’s).


 

Het nieuws in foto’s

A public health officer checks the temperature of a man as he arrives to attend Friday prayers at a mosque in the southern province of Narathiwat on Friday, as restrictions aimed at curbing the spread of the Covid-19 novel coronavirus are slowly eased.

Police search for more illicit drugs after they arrested a woman and found 200 bars of compressed marijuana in her pickup in Muang district of Khon Kaen province on Sunday.

Cinema staff sanitise a theatre at Paragon Cineplex on Jun 1, 2020. Cinemas there are closed again from Sunday to Tuesday.

A soldier stands guard in front of the Grand Palace in Bangkok on Sunday, as it reopened for visitors following restrictions to halt the spread of the Covid-19 novel coronavirus.


 

Nieuws van de website 7-8 juni

• Acht nieuwe besmette patiënten en allemaal uit het buitenland teruggekeerde Thai, meldde CCSA-woordvoerder Panprapa zondag. Ze kwamen uit de VAE (5), Koeweit (2) en India (1), de drie landen waar de meeste recente besmettingen zijn opgelopen, en ze waren allemaal, zoals vereist, in quarantaine geplaatst.
Wanneer er zondag geen nieuwe gevallen bijkomen, is het maandag op de kop af veertien dagen geleden dat iemand in het binnenland werd besmet. Maar Panprapa is al net zo behoedzaam als Taweesilp want zei dat dit geen reden was voor zelfvoldaanheid, want pas na 28 dagen kan bevestigd worden of iemand virusvrij is. De 14-dagen periode wordt algemeen gebruikt door gezondheidspersoneel, maar niemand is volledig veilig tot na vier weken.
Update maandag: Zeven nieuwe besmettingen, nul doden.
• Honderden fans verdrongen zich vrijdagavond in Paragon Cineplex om een glimp op te vangen van het acteursduo Anan ‘Ying’ Wong and Wanarat ‘War’ Ratsameerat en foto’s te maken met hun idolen die een meet-and-greet hielden. Het duo heeft in veel tv-series opgetreden met als laatste End of Love.
Opperbevelhebber der strijdkrachten Pornpipat Benyasti, die belast is met veiligheidszaken in de CCSA, reageerde streng: Iedereen die de eis van social distancing overtreedt en andere maatregelen bedoeld om het virus te bestrijden, kan onmiddellijk juridische actie verwachten.
Siam Piwat Co, de exploitant van Siam Paragon, heeft het bioscoopcomplex bevolen drie dagen te sluiten en de veiligheids- en gezondheidsmaatregelen te verbeteren. Ze maakte ook haar excuses voor het ongepaste gebruik van de ruimte, waarbij de veiligheidsregels van het bedrijf werden genegeerd.
• Drie zeldzame pink dolphins (orinocodolfijnen) zijn zondagochtend in de zee tussen tussen Koh Tao en Koh Phangan gesignaleerd door buitenlandse en Thaise toeristen. De groep was op weg naar Hin Bai, een populaire duikplaats tussen de twee eilanden. De touroperators vermoeden dat het om dezelfde dieren ging als die enkele maanden geleden door vissers bij Koh Phangan zijn gezien. Gouverneur Wichwut van Surat Thani zegt dat het zeemilieu rond Koh Tao sinds de uitbraak van Covid-19 is verbeterd en dat de koraalriffen hersteld zijn.
• Nida Poll: Premier Prayut krijgt een magere voldoende voor zijn eerste jaar als premier van een gekozen regering van 51,52 procent van de respondenten in de laatste opiniepeiling van het National Institute of Development Administration. 15,92 procent vindt zelfs dat hij zijn werk uitstekend heeft gedaan: hij heeft vastberaden voor ’s lands ontwikkeling en het volk gewerkt. 35,6 vindt dat hij het wel aardig heeft gedaan, met name de aanpak van de Covid-19 crisis.
Daarentegen meent 27,44 procent dat hij niet goed genoeg heeft gepresteerd en nog steeds tekortkomingen heeft. 20,48 procent is van mening dat hij het land ineffectief heeft geleid met name bij de aanpak van economische problemen.
• Nog een opiniepeiling, de Suan Dusit Poll van de Suan Dusit Rajabhat universiteit. Daarin werden meningen gepeild over de manier waarop het land de werkloosheid de baas kan worden; de meeste respondenten antwoordden door het scheppen van baankansen en belastingverlaging.
Gevraagd wat de huidige werkloosheid heeft veroorzaakt, antwoordde 88 procent Covid-19, 74 procent de economische malaise, 46 procent de sluiting van bedrijven, 45 procent het gebrek aan banen in de arbeidsmarkt terwijl 21 procent meent dat sommige mensen kieskeurig zijn.
Gevraagd de problemen aan te geven die veroorzaakt worden door werkloosheid, noemde 88 procent schulden, 85 procent stress en psychische gezondheidsproblemen, 73 procent armoede, 73 procent familieproblemen, 67 procent diefstal, 60 procent suïcide, 52 procent fraude en oplichting en 42 procent corruptie. [Ik heb de decimalen weggelaten, meerdere antwoorden waren toegestaan]

Besmettingen wereldwijd ˃ 7 miljoen, dodental ˃ 400.000

8 juni – Twee ‘magische’ grenzen op de virustracker zijn gisteren overschreden: het aantal besmettingen is gestegen naar meer dan 7 miljoen, het aantal doden naar meer dan 400.000. Verder is Nederland ingehaald door Wit-Rusland (Belarus), waardoor het is gezakt van plaats 22 naar 23. België, Thailand en China staan ongewijzigd op plaats 21, 81 en 18.

Wereldwijd is het aantal besmettingen met 136.697 toegenomen naar 7.008.556 en het aantal doden met 4.020 naar 402.686. Het aantal ernstig zieken is met 17 (!) gestegen naar 53.668 en het aantal herstelde patiënten met 63.007 naar 3.428.962.

Thailand meldt 8 nieuwe besmettingen en 1 nieuwe herstelde patiënt. Het aantal doden (58) en ernstig zieken (1) is niet gewijzigd.

De VS melden 22.632 nieuwe besmettingen naar 1.988.544, 702 nieuwe doden naar 112.096 en 13.165 nieuwe herstelde patiënten naar 751.894.

Wit-Rusland is tussen België (plaats 21) en Nederland (plaats 23) geschoven, het land telt 263 doden, aanzienljik minder dan in Nederland (6.011 doden) en België (9.580).

In Nederland is het aantal besmettingen met 183 toegenomen naar 47.335 en het aantal doden met 6 (!) naar 6.011. België meldt 165 nieuwe besmettingen, minder dan in Nederland, naar 59.072, 14 nieuwe doden, meer dan in Nederland, naar 9.580 en 78 nieuwe herstelde patiënten naar 16.190.

De grafiek bij de virustracker bestaat vandaag uit een lijstje van risicofactoren. De meeste besmettingen (1.191 oftewel 39,38 procent) zijn het gevolg van contact met Covid-19 patiënten, de minste (2) door medisch onderzoek.

Overtreders van afstand-eis gewaarschuwd

8 juni – Twee waarschuwingen vandaag op de voorpagina. De burgemeester van Saen Suk waarschuwt dat het strand van Bang Saen weer gesloten kan worden als strandgangers samenklitten en de eis van social distancing aan hun laars lappen.

En opperbevelhebber der strijdkrachten Pornpipat waarschuwt voor ‘onmiddellijke juridische actie’ wanneer veiligheidsmaatregelen worden overtreden. Hij reageert op de meet-and-greet, vrijdagavond in Paragon Cineplex, van twee tv-sterren waarbij de fans elkaar zo’n beetje verdrongen om samen met hen selfies te maken.

De waarschuwing van burgemeester Narongchai lijkt me behoorlijk overdreven want behalve families zitten de strandgangers niet op elkaars lip (zie de foto) en ja, ze dragen niet allemaal zoals verplicht een mondkapje, maar weet de burgervader dan niet dat het risico op besmetting in de buitenlucht vrijwel nihil is.

Maar de angst voor een nieuwe golf van besmettingen is dan ook groot bij de autoriteiten. Uit zorgen voor de volksgezondheid of uit zorgen voor de portemonnee want het toerisme is de belangrijkste motor van economische groei?

Narongchai’s waarschuwing lijkt meer op zijn plaats voor de menigte op de Bali Hai Pier die wachtte op de veerboot naar Koh Larn, maar dat was in Pattaya, niet in Chon Buri. De temperatuur van de wachtenden werd er gemeten, hun namen werden genoteerd of ze moesten zich melden bij de website Thai Chana zodat ze in geval van een besmetting getraceerd kunnen worden.

Stranden ver weg van Bangkok, zoals op Koh Phi Phi in Krabi, waren daarentegen verlaten en op de vertreksteigers was het rustig daar het binnenlands toerisme nog niet op gang is gekomen zolang de noodtoestand en de avondklok van kracht blijven.

Meer weten? Lees: Cinema crush prompts warning en Beachgoers put mayor on alert.

BP in vogelvlucht

8 juni – BP telt vandaag elf nieuwsberichten en -verhalen  plus de rubriek In Brief met vier kortjes op de vier binnenlandpagina’s van het eerste katern. Twee grote advertenties van een halve pagina reduceren dat aantal feitelijk tot drie; bovendien vreten twee grote verhalen veel ruimte.

Pagina 3 opent in de serie Inquiry Lines met een artikel over de conflicten bij regeringspartij Palang Pracharath (PPRP) en de halve pagina 2 is gewijd aan centraal station Bang Sue, de nieuwe rail hub van Bangkok die zijn voltooiing nadert (foto).

Voormalig redacteur Veera schrijft op de opiniepagina waar het bij PPRP allemaal om draait: Rebel MPs want their share of the cake zoals de kop luidt. Nou, als je dat leest, kun je het andere verhaal wel overslaan, waarin parlementslid voor Bangkok Sira Jengjaka (foto) zegt de conflicten ‘nothing unusual’ te vinden.

Waaraan ik zou willen toevoegen: voor Thailand, want dat geldt toch niet voor elk land? In Nederland hooguit voor nieuwkomers, die al snel uiteenvallen door interne conflicten. Alleen D66 heeft alle stormen kunnen overleven, maar ik dwaal af.

U mag beide ruimtevreters zelf lezen, klik hier: PPRP rift ‘nothing unusual’  en Bangkok rail hub nears completion.

Familie kijkt uit naar vrijlating Wanchalearm

8 juni – Het derde bericht op de voorpagina is een follow-up op de ontvoering van anti-regerings actievoerder Wanchalearm, donderdag in Phnom Penh. Er staat een foto bij van een lachende Wanchalearm, maar het lachen zal hem intussen wel vergaan zijn. In het ergste geval drijft zijn lichaam in de Mekong.

Zijn familie heeft een beroep gedaan op de regering en internationale organisaties om hem te zoeken. Zijn zuster Sitanan zei gisteren namens de familie: ‘Hij was een slachtoffer van gedwongen verdwijning daar hij in het volle daglicht net buiten zijn appartement in Phnom Penh is ontvoerd. Het is meer dan dan 65 uur geleden dat hij is verdwenen en zijn lot blijft onbekend.’

‘We hebben geen wrok tegen degenen die deze misdaad pleegden. We bidden dat ze hem snel zullen vrijlaten. We kijken uit naar zijn vrijlating en we hopen dat deze ontvoering de laatste zaak is van gedwongen verdwijningen. Het incident is een grove schending van mensenrechten, dat de samenleving in vrees en wanhoop brengt.’

Rangsiman Rome, een Move Forward parlementslid en woordvoerder van de parlementscommissie juridische zaken, rechtspraak en mensenrechten, zegt de commissie woensdag te zullen vragen overheidsdiensten op te roepen om informatie te verstrekken over zijn verdwijning. Hij wil dat de volgende personen worden opgeroepen: de commandant van de RTP Special Branch, de directeur-generaal van het Department of Consular Affairs (DCA) en het hoofd van de DCA Thai National Abroad Division.

Wanchalearm vluchtte na de coup in 2014 naar Cambodja nadat hij was opgeroepen zich te melden bij de NCPO (junta). Omdat hij niet kwam opdagen, vaardigde de krijgsraad een arrestatiebevel uit. In 2018 kwam daar een tweede bij omdat hij met zijn Facebook pagina de draconische Computer Crime Act zou hebben overtreden.

Kort Nieuws maandag 8 juni

– Een 36-jarige assistent-dorpshoofd in Ban Rai (Uthai Thani) is gisteren aangehouden op verdenking van de verkrachting van zijn 12-jarige dochter en publicatie online van seks videoclips met haar. De politie was getipt door de Amerikaanse CyberTipline.

De waakhond meldde dat iemand in Thailand twaalf stilstaande en bewegende beelden van kinderpornografie met een mobiele telefoon had getwitterd. De politie traceerde de telefoon; ze vond zaterdag twee mobieltjes met kinderpornografie, die eigendom van hem waren. De verdachte heeft bekend.

Een andere verdachte van een verkrachting in 2005 is aangehouden in Bangkok. Het gaat om een eveneens 36-jarige man die butagasflessen naar een restaurant bracht. Het slachtoffer was de dochter van de eigenaar, destijds 16 jaar.

Een derde verkrachtingszaak speelde in 2016 in Chon Buri. Daarvoor is een man van 22 jaar aangehouden, die had deelgenomen aan een groepsverkrachting door acht mannen van een meisje van 14. Hij heeft ontkend want zou toen te dronken zijn geweest. De verkrachtingen vonden plaats in een lokaal hotel.

– Werkloze vrijgelaten gevangenen krijgen hulp van het ministerie van Justitie bij het zoeken naar een baan. Minister Somsak (Justitie) maakte gisteren na een vergadering van een stuurgroep over mensenrechtenzaken bekend dat het ministerie skill development centra wil opzetten om voormalige gedetineerden aan werk te helpen.

Het ministerie heeft in februari al het ministerie van Financiën gevraagd bedrijven die ex-gevangenen aannemen, drie jaar een dubbele belastingaftrek te geven. De minister doet op andere ministeries die veel land bezitten, een beroep om een deel af te staan voor de bouw van de centra.

‘We willen niet meer gevangenissen bouwen’, zegt hij. ‘Maar als het moet, worden de nieuwe gevangenissen soft prisons die goedkoper zijn om te bouwen. Die kunnen ook dienen als plaatsen waar we beroepsvaardigheden voor gedetineerden ontwikkelen.’

– Premier Prayut heeft het ministerie van Werkgelegenheid gelast voorbereidingen te treffen voor de uitzending van Thaise werkers naar het buitenland, nu enkele landen lockdown beperkingen hebben verlicht. Regeringswoordvoerder Narumon zei gisteren dat de premier een target van 100.000 werkers heeft gesteld, die naar verwachting 140 miljard baht aan verdiensten naar het land sturen. Landen die op zoek zijn naar Thaise werkers, zijn Taiwan, Zuid-Korea, Maleisië, Japan en Israël.

– Als laatste pagina 4 met drie berichten. Dat drie zeldzame pink dolphins (orinocodolfijnen) zijn gesignaleerd, weet u al.

De pagina opent met het dreigement van dorpelingen in Ban Khai (Rayong) dat ze juridische actie gaan nemen tegen een lokale recycling fabriek, die volgens hen verontreinigd afvalwater loost. Oprichter Paradorn van het Network of Surface Water Monitoring zegt dat ze al jaren aan allerlei instanties petities hebben gestuurd, maar de verontreiniging is nog steeds niet opgelost.

Vrijdag hebben de dorpelingen vergaderd met de lokale overheid en een vertegenwoordiger van het bedrijf. Afgesproken is een tripartite commissie te vormen van dorpelingen, overheid en bedrijf. Een adviseur van het bedrijf verwacht dat die het milieuprobleem kan oplossen, maar dorpshoofd Paradorn zegt dat zijn groep niet tevreden is met de uitkomst, omdat het bedrijf niet heeft toegegeven de bron van de verontreiniging te zijn en ook niet compensatie voor de schade heeft aangeboden.

Het Pollution Control Department heeft donderdag watermonsters genomen nadat afvalwater naar een rubberplantage was gelekt waardoor 10 rai aan gewassen is vernield.

– Laatste bericht. 53 burgergroepen en 23 individuen hebben gisteren een open brief over juridische intimidatie van mensenrechtenverdedigers in Thailand overhandigd aan de organisatoren van het UN Virtual Forum on Business and Human Rights: New Challenges, New Approaches, Asia and the Pacific, dat van 9 tot 11 juni wordt gehouden.

Volgens de brief blijft intimidatie een barrière voor het werk van WHRD’s in Thailand (women and men human rights defenders). De pesterijen zijn in strijd met de UN Guiding Principles on Business and Human Rights, stelt de groep.

WHRD’s in Thailand worden bestookt met juridische procedures zodat hun werk wordt ondermijnd om rechten op land, huisvesting, milieu en lokale hulpstoffen te beschermen. Sinds 2014 hebben 440 WHRD’s daarmee al te maken gehad. In plaats van hen te steunen heeft de regering bedrijven in staat gesteld juridische actie te nemen en andere vormen van intimidatie getolereerd.


 

Het nieuws in foto’s

Thais returning from India arrive at Suvarnabhumi airport on Friday afternoon.

Nai Han and other beaches in Phuket, which have been shut since March 29, will be open on June 9.

A 14-year-old girl is now in the care of the Buriram Shelter for Children and Families, and a complaint of sexual abuse has been filed against her 48-year-old stepfather. (Zie Nieuws van de website)

Five people, including a young woman carrying a baby and a pregnant woman, were caught using drugs during a raid on a rented house in Thepha district (Songkhla) on Saturday.

Workers are seen at a farm in Deurne on Saturday as the Netherlands ordered a mass mink cull to stop the spread Covid-19, which has been linked to at least two human cases.

Dutch mink farms have begun a government-ordered cull amid concern that animals infected with the coronavirus could transmit the illness to humans.
Infected minks have been found on 10 Dutch farms where the ferret-like animals are bred for their fur, according to the country’s Food & Wares Authority.
“All mink breeding farms where there is an infection will be cleared, and farms where there are no infections won’t be,” said spokeswoman Frederique Hermie.


 

Nieuws van de website 6-7 juni

• CCSA-woordvoerder Panprapa, die in de weekends Taweesilp vervangt, had zaterdag weer goed nieuws te melden. Het aantal besmette patiënten is met slechts twee toegenomen naar 1.304 en het aantal doden is op 58 constant gebleven. Het gaat om asymptomatische patiënten die uit Rusland en Koeweit waren gekomen en in quarantaine verbleven.
Uit Rusland kwam een 22-jarige student, hij werd maandag in quarantaine geplaatst en testte donderdag positief, waarna hij in een ziekenhuis in Chon Buri werd opgenomen.
Uit Koeweit kwam een 39-jarige fabrieksarbeider. Hij was in quarantaine in Bangkok en testte aanvankelijk negatief. Ook hij is opgenomen in een ziekenhuis.
Thans worden 75 patiënten behandeld in een ziekenhuis. De afgelopen twaalf dagen zijn geen personen in Thailand besmet.
Update zondag: 8 nieuwe besmettingen en nul doden. Het gaat om Thai die zijn teruggekeerd uit de VAE, Koeweit en India, en geplaatst waren in quarantaine.
• Nog eens wat anders dan de maagdelijke geboorte van OLH. De moeder van een zwangere dochter (14) in Buri Ram die in het ziekenhuis beweerde dat Ong Thep (God) het gedaan had, zegt dat ze niet wist dat haar echtgenoot de dochter in hun huis seksueel had misbruikt.
Het meisje is inmiddels opgenomen in het Buriram Shelter for Children and Families. Volgens hoofd Pitthira is haar gemoedstoestand aan het verbeteren, ze lijkt levenslustig en kan goed met de anderen opschieten.
Het verhaal van het meisje kreeg veel media-aandacht nadat ze in elkaar was gezakt en naar een lokaal ziekenhuis was gebracht, waar artsen ontdekten dat ze twee maanden zwanger was. De staf was verbijsterd toen ze vertelde dat Ong Thep haar zwanger had gemaakt. Maar familieleden wezen met de beschuldigende vinger naar de stiefvader (48), die ook haar oudere zus had misbruikt.
De man heeft toegegeven dat hij seks had gehad met het meisje, maar beweerde dat hij niet wist wat hij deed omdat Ong Thep destijds bezit had genomen van zijn lichaam.

Virus tracker: Nederland ˃ 6.000 doden

België en Thailand 1 plaats opgeschoven

7 juni – Het aantal doden is in Nederland de 6.000-grens gepasseerd, want met 15 toegenomen naar 6.005. België is ingehaald door Bangladesh en staat weer 1 plaats boven Nederland: op 21 met Nederland op 22, en Thailand verbetert weer zijn positie door van 80 naar 81 te gaan. Dat zijn vandaag de belangrijkste mutaties op de virus tracker, het overzicht van 50 landen (plus 1) met de meeste besmettingen.

Nog steeds eenzaam aan kop: de VS met 1.965.912 besmettingen (plus 41.861), 111.394 doden (plus 1.221) en 738.729 herstelde patiënten (plus 26.477).

Thailand meldt 2 nieuwe besmettingen en een ongewijzigd aantal doden (58), ernstig zieken (1) en herstelde patiënten (2.971).

Nederland meldt 210 nieuwe besmettingen naar 47.152; het aantal doden steeg van 5.990 naar 6.005. België telt minder nieuwe besmettingen, namelijk 140 naar 58.907, iets meer doden: van 9.548 naar 9.566 (plus 18) en 64 nieuwe herstelde patiënten naar 16.112.

Ten slotte de cijfers wereldwijd. Aantal besmettingen plus 43.322 naar 6.871.859, aantal doden plus 4.989 naar 398.666, aantal ernstig zieken plus 51 naar 53.651 en aantal herstelde patiënten plus 94.834 naar 3.365.955.

China, het epicentrum van de uitbraak, handhaaft zijn positie op plaats 18 met 83.030 besmettingen, 4.634 doden en 78.329 herstelde patiënten. Brazilië, al eerder opgerukt naar de tweede plaats, telt 646.006 besmettingen, 35.047 doden en 302.084 herstelde patiënten.

In de rangorde van de eerste tien landen is geen wijziging gekomen. Na de VS en Brazilië volgen Spanje, Engeland, India, Italië, Peru, Duitsland en Turkije. Het minst aantal doden tellen Bahrein (23), Singapore (24), Qatar (49) en Kazachstan (52).

BP in vogelvlucht

7 juni – BP telt vandaag negen nieuwsberichten en -verhalen op de drie binnenland pagina’s van het eerste katern plus de rubriek News Bites met vier kortjes. Veel ruimte neemt de opening in beslag: bijna anderhalve pagina.

Pagina 2 opent met de belofte van Obec dat leerlingen die beginnen aan Mathayom 1 en 4 en gezakt zijn voor het toelatingsexamen, geholpen worden door de regionale Obec-kantoren bij het zoeken naar een nieuwe school in hun gebied, zodat ze op 1 juli hun opleiding kunnen voortzetten.

Pagina 3 opent met een follow-up op het vertrek van achttien bestuursleden van regeringspartij Palang Pracharath (PPRP). Verwacht wordt dat die leidt tot een reshuffle van het kabinet (porteuillewisseling).

Een bron bij PPRP zegt dat de post van minister van Financiën wellicht wordt aangeboden aan voormalig Bank of Thailand gouverneur Prasarn Trairatvorakul of voormalig minister van Transport Pailin Chuchottaworn.

De post wordt momenteel bezet door partijleider Uttama, een functie die hij dreigt te verliezen aan vice-premier Prawit. Ook de secretaris-generaal van de PPRP zit op de wip. Prawit heeft de voorkeur omdat die [beter dan Uttama] het partijbeleid in het kabinet kan verdedigen, als ik het goed begrijp.

A bird’s eye view of the country’s first monorail known as the Gold Line snaking its way past Iconsiam (top left). Test runs will be conducted from this month until September before the service opens in October.

Workers are speeding up the installation of rail of the country’s first monorail known as the Gold Line.

Monorail symbool van hoop op herstel

7 juni – Hoewel de treinstellen pas woensdag arriveren en de oorspronkelijk in april geplande testritten niet konden doorgaan – dat alles vanwege de coronavirus pandemie – verwacht directeur Manit van Krunthep Thanakom Co, de investeringsarm van de gemeente Bangkok, dat Thailand’s eerste monorail in Thon Buri, genaamd Gold Line, op 1 oktober in bedrijf kan komen. ‘Het Gold Line project is terug op de rails’, zegt hij.

De krant schrijft dat de Gold Line voor Covid-19 beschouwd zou zijn als een van de vele OV-lijnen die al aangelegd zijn of in aanleg zijn. Maar de schade die door Covid-19 is toegebracht aan de economie heeft ertoe geleid dat de Gold Line een symbool is geworden van hoop op herstel. De lokale bevolking verwacht dat de lijn de sukkelende bedrijven van het district Klong San (Thon Buri) tot nieuw leven kan wekken.

BP sprak onlangs met bewoners en bedrijfseigenaren in de districten Klong San en Charoen Nakhon. De meesten waren optimistisch dat het project de plaatselijke economie helpt, het toerisme bevordert en de levenskwaliteit van bewoners bevordert.

‘Thans is de gemakkelijkste manier om het gebied te bereiken via veerboten vanaf de Sathon steiger. De Gold Line maakt het gebied meer toegankelijk’, zegt de eigenaar van een schoenenwinkel in het Klong San complex.

Een enkeling is minder enthousiast. De eigenaresse van een klein café zegt bang te zijn dat het district net zo druk en duur wordt als Sukhumvit, waar ze eerder woonde. ‘Ik hoop dat Charoen Nakhon in staat is haar traditioneel leven te behouden en de uitstraling van een oude stad.’

Een tuktuk bestuurder en motortaxibestuurder waarmee BP sprak, waren ronduit pessimistisch. ‘De lijn gaat ons zeker schaden. Wanneer de monorail in bedrijf komt, zijn er minder passagiers voor ons. Minder passagiers betekent minder inkomsten.’

De 2,8 kilometer lange Gold Line verbindt de BTS Green Line vanaf het station Krung Thon Buri naar de Phra Pok Klao brug. Het eerste deel dat in oktober open gaat, telt drie stations: Krung Thon Buri, Charoen Nakhon en Klong San. Het tweede deel met het vierde station Wat Anongkhram komt naar verwacht in 2023 in bedrijf.

De lijn ligt op een hoogte van 14 tot 17 meter. Elke trein bestaat uit twee rijtuigen met een capaciteit van 4.300 passagiers per uur. Verwacht worden 42.000 passagiers per dag. De treinen hebben rubber wielen zodat ze minder herrie maken. Ze rijden zonder bestuurder; de bediening die in handen is van een computer zorgt voor accurate rijtijden en een hoog niveau aan veiligheid, aldus Manit.

Kort Nieuws zondag 7 juni

– Pagina 2 bevat drie berichten, de overlees van het monorail verhaal en de virus tracker. Ik vergat nog te melden dat die een overzicht bevat van de 25 regionale luchthavens die sinds gisteren open zijn. Vijf maatschappijen mogen binnenlandse vluchten uitvoeren: Nok Air, Thai AirAsia, Thai Lion Air, Thai Smile Airways en Bangkok Airways.

– De pagina opent met de belofte van Obec die ik al noemde. Het tweede bericht meldt dat de regering negenduizend extra kamers nodig heeft om te gebruiken als quarantaine inrichting voor Thai die uit het buitenland terugkeren. Gebleken is dat veel meer landgenoten dan verwacht zich hebben geregistreerd bij het ministerie van Buitenlandse Zaken om terug te gaan.

Legerwoordvoerder Kongcheep zegt dat thans 500 Thai per dag worden toegelaten tegen 400 eerder. Zoals bekend worden ze na aankomst 14 dagen in quarantaine geplaatst. Tijdens die periode worden ze tweemaal getest: op de vijfde en twaalfde dag. Wanneer ze besmet blijken, worden ze onmiddellijk in een ziekenhuis opgenomen. Sinds 1 juni zijn 30.019 Thai terug bij moeders pappot.

– Het andere bericht gaat over de consumer sentiment index van het ministerie van Handel, een zelfde index als die van de UTCC (zie Nieuws van de website 4-5 juni) maar met andere cijfers en ook uitgesplitst naar beroepen.

De index is voor het eerst in zes maanden gestegen wat wordt toegeschreven aan de stimuleringsmaatregelen van de regering en de hoop van de bevolking op een verbeterde Covid-19 situatie. De index steeg in mei van 33,1 naar 38,1.

– Als laatste pagina 3 met vier berichten en de rubriek News Bites. De opening noemde ik al, de voorspelling van een reshuffle en twee kanshebbers voor de post van minister van Financiën.

Een Special report gaat over de Thapthim Goddess Shrine in Saphan Lueang. Gelovigen, of moet ik schrijven bijgelovigen, hopen dat het heiligdom niet hoeft te wijken voor een gebouw van 50 verdiepingen dat het vastgoedkantoor van de Chulalongkorn universiteit er wil bouwen.

Een bron bij het kantoor zegt dat de shrine wordt verplaatst naar het Chulalongkorn centenary park aan de Banthat Thong Road. Het heiligdom moet dan huur gaan betalen en de universiteit bepaalt de openingstijden. De beheerder zegt dat de eigenaren zich geen huur kunnen veroorloven, daar de enige bron van inkomsten de verkoop van zilver- en goudpapier is, wierookstokjes en kaarsen.

– Angkhana Neelapaijit, voormalig lid van de National Human Rights Commission, zegt dat de Thaise autoriteiten een modderfiguur slaan [mijn woordkeus] wanneer ze niet actief de zaak van de regeringscriticus Wanchalearm onderzoeken, die in Phnom Penh is ontvoerd. Ze zegt: ‘Alhoewel hij kritisch is over de regering, is hij een Thaise burger. De autoriteiten moeten met de regering van Cambodja samenwerken om de zaak op te lossen.’

Angkhana meent dat de Cambodjaanse regering een actieve rol zal [moeten?] spelen omdat ze de UN International Convention for the Protection of All Persons from Enforced Disappearance in 2013 heeft geratificeerd, wat voor zover ik weet Thailand nog niet heeft gedaan.

Of Thailand in actie komt, is niet erg waarschijnlijk. RTP woordvoerder Kissana zegt dat de Thaise politie nog geen informatie over hem heeft ontvangen. ‘Dit is niet gebeurd op Thaise bodem. Thaise autoriteiten zijn niet bevoegd om zich ermee te bemoeien.’

Directeur Nantiwat van het National Intelligence Agency vraagt de bevolking geen overhaaste conclusies te trekken. Op zijn Facebookpagina schrijft hij sceptisch te zijn over beschuldigingen dat hij het slachtoffer is van gedwongen verdwijning. ‘Is het niet te vroeg om te concluderen dat deze activist ontvoerd is en al gedood?’

– Laatste bericht. Het Office of Narcotics Control Board heeft 22 ton in beslag genomen cannabis voor onderzoek naar medisch gebruik overgedragen aan elf medische instituten en research instellingen. Voordat de cannabis verhuist wordt eerst nagegaan of ze niet verontreinigd is met pesticides, cadmium of schimmel.


 

De legercommandant kan me nog meer vertellen

Het nieuws in foto’s

People wear face masks to protect themselves from Covid-19 in Phra Nakhon district, Bangkok, on Thursday.

The new BTS Green Line extension, running between Mor Chit station and Khu Khot station in Rangsit, was opened for public travel on Friday. The new extension, which has four stations, was officially launched by Prime Minister Prayut Chan-o-cha on Friday morning, and was to open to commuters from 1.30pm. The four new stations are Royal Forest Department, Bang Sua, 11th Infantry Regiment and Wat Phra Sri Mahathat.

Tourist boats anchored off Pattaya on Monday. The Tourism Authority of Thailand will encourage people whose foreign travel plans were thwarted this year by the pandemic to instead travel around Thailand.

The Tourism Authority of Thailand (TAT) is looking to convert half of the 12 million Thais who had been expected to travel overseas this year into domestic tourists.
People will be encouraged to show cancelled international air tickets and hotel bookings abroad in order to buy exclusive luxury packages at a special price in Thailand.

Police inspect the crime scene in front of a house in Mae Tha district, Lampang, where a 52-year-old man shot dead two male relatives and a stabbed a woman on Friday morning. Sheets cover the bodies of the two slain men. (Capture: video on YouTube by Hot News Lampang)

People lay flowers in front of a picture of missing activist Wanchalearm Satsaksit on the skywalk at the Pathumwan intersection on Friday.

Thai police say they have no information on the alleged abduction in Cambodia of an outspoken Thai anti-government activist, the latest in a series of mysterious disappearances of Southeast Asian dissidents living in exile.
Unknown gunmen abducted Wanchalearm Satsaksit in Phnom Penh on Thursday, rights advocates said on Friday.
Wanchalearm, 37, was bundled into a vehicle as he walked on a street in front of his apartment in Phnom Penh, on Thursday, New York-based Human Rights Watch said.
“The abduction of a prominent Thai political activist on the streets of Phnom Penh demands an immediate response from Cambodian authorities,” said Brad Adams, the group’s Asia director.

Wanchalearm: Dragged into a car by armed men in Phnom Penh.

Visitors stroll along Bang Saen beach in Chon Buri province which opened on Monday after closing for two months to prevent Covid-19 transmission.


 

Nieuws van de website 5-6 juni

• Het blijft goed gaan qua aantal nieuwe besmettingen. Vrijdag maakte CCSA-woordvoerder Taweesilp bekend dat het aantal met 1 was gestegen naar 3.102. Het gaat om een man van 45 die in Koeweit in een fabriek had gewerkt. Hij was asymptomatisch en testte kort voor het einde van zijn quarantaine positief op het Covid-19 virus. De man is opgenomen in een ziekenhuis in Bangkok.
Het aantal geïnfecteerde teruggekeerde Thai uit Koeweit bedraagt nu 32: 18 procent van het totaal aantal van 174 teruggekeerde Thai. ‘Dit percentage is erg hoog en vereist aandacht’, zegt Taweesilp.
Van het totaal aantal besmette patiënten is nu 96 procent hersteld, inclusief drie die de afgelopen 24 uur uit een ziekenhuis zijn ontslagen. 73 patiënten worden nog behandeld. Het aantal doden bedraagt onveranderd 58.
• De appel valt niet ver van de stam. De 16-jarige zoon van een leraar die verdacht wordt van seksueel misbruik van zijn nicht (15) heeft vermoedelijk het voorbeeld van zijn vader gevolgd en evenals zijn vader het misbruik ontkend.
Vrijdag meldde hij zich in het gezelschap van zijn moeder op het politiebureau van Nakhon Phanom. De politie gaat een multidisciplinair team vormen om hem te ondervragen. De knaap is in voorarrest genomen, de rechtbank moet nog beslissen over vrijlating op borgtocht.
Obec heeft opdracht gegeven de vader (52), die lesgaf op een bekende school, te ontslaan zonder te wachten op een disciplinair onderzoek, daar hij geen ambtenaar was maar er op contractbasis werkte. Hij is vrijgelaten, nadat hij als borg een grondakte ter waarde van 500.000 baht had gesteld.
De nicht woonde al drie jaar bij haar oom en tante, terwijl haar ouders elders werkten. Ze zegt dat de oom haar bijna al die tijd heeft misbruikt. Later vertelde ze haar ouders dat ook de zoon zich aan haar vergrepen had.
• Goed nieuws uit het dierenrijk, want een hawksbill sea turtle (karetschildpad) is uit zee gekomen en heeft op een strand van Koh Samui tachtig eitjes gelegd, enkele minuten voor het begin van wereldmilieudag op 5 juni. De schildpad koos een strand dat elk jaar normaal door miljoenen mensen wordt bezocht, maar sinds de lockdown was gesloten.
Het dier, dat vermoedelijk 30 jaar oud is, kon worden opgespoord dankzij een geïmplanteerde digitale chip. Personeel van de DNP heeft een bloedmonster genomen en de gezondheid van de schildpad gecontroleerd.
Het aantal karetschildpadden is aanzienlijk afgenomen vanwege de handel in hun schild, wat nu illegaal is. 2020 is een goed jaar voor schildpadden in Thailand. Nooit eerder in 20 jaar zijn zoveel nesten van lederschildpadden op stranden gevonden, waaruit andermaal blijkt dat Johan Cruijff gelijk had met zijn veel geciteerde uitspraak.

Virus tracker: Business as usual

6 juni – Geen verrassingen vandaag op de virus tracker. België, Nederland, Thailand en China staan ongewijzigd op plaats 20, 22, 80 en 18. De infographic toont deze maal Thailand’s regio’s met aantallen infecties. Het Noorden telt de minste: 95, Bangkok de meeste: 1.730, gevolgd door het Zuiden met 743 besmettingen, de Central Region (423) en het Noordoosten (111).

Nederland telt 13 nieuwe doden naar 5.990 – dat gaat de goede kant op – en 209 nieuwe besmettingen naar 46.942 – wat niet de goede kant op gaat. België meldt slechts 82 nieuwe besmettingen, maar wel meer doden dan in Nederland (plus 26 naar 9.548) en 89 nieuwe herstelde patiënten naar 16.048.

Thailand, ik schreef het al in Nieuws van de website, telt 1 nieuwe besmetting naar 3.102 en nul nieuwe doden naar 58. Het aantal herstelde patiënten is met 3 toegenomen naar 2.971.

In de VS is het aantal besmettingen toegenomen met 22.268 naar 1.924.05, het aantal doden met 1.031 naar 110.173 en het aantal nieuwe herstelde patiënten met 23.582 naar 712.252.

Ten slotte de cijfers wereldwijd. Aantal besmettingen plus 125.398 naar 6.728.537, aantal doden plus 4.175 naar 393.677 en aantal herstelde patiënten plus 79.478 naar 3.271.121. Het aantal ernstig zieken is afgenomen met 643 naar 53.600.

BP in vogelvlucht

6 juni – Bangkok Post telt vandaag 13 nieuwsberichten en -verhalen plus de rubriek In Brief met vier kortjes. Grote verhalen ontbreken, wel domineert een 4-koloms foto op pagina 2 met de stand-alone bioscoop Scala die, hoewel toegestaan, niet is opengegaan vanwege het ontbreken van nieuwe films. Ze zijn er wel maar de release is uitgesteld als gevolg van de viruscrisis. De foto is van ouder datum.

Ook op de voorpagina een grote foto van het Wat Phra Sri Mahathat metrostation aan de verlengde Green Line van 4,2 km. Premier Prayut mocht in de bestuurderscabine van een voertuig op het treinhoorn knopje drukken om het startsein te geven. Dat ging hem zo te zien op de tweede foto goed af.

De krant opent met een vooruitblik op de  vierde fase van de lockdownbeperkingen. Enkele bedrijven en activiteiten worden al eerder dan 1 juli toegestaan, mits maatregelen worden genomen om nieuwe besmettingen te voorkomen. Tevens worden quota’s voor toeristische plaatsen vastgesteld zoals die ook gelden voor winkelcentra.

Lokale organisaties dienen het aantal bezoekers aan stranden te beperken en toeristen en werkers in de service-industrie moeten te allen tijde een mondkapje dragen. Strandgangers moeten voorzien worden van hand sanitisers en toiletten en douches dienen elke twee uur te worden gereinigd. Bij aankomst en vertrek moeten bezoekers zich registreren zodat ze getraceerd kunnen worden.

Directeur-generaal Panpimol van het Department of Health, dat heeft aangedrongen op quota’s, zegt dat hoewel mensen nog steeds hun handen regelmatig wassen ze er minder toe geneigd zijn in het openbaar een mondkapje te dragen. Ze zegt ook dat popcorn en softdrinks in de bioscoopzaal zijn toegestaan, maar bioscoopbezoekers dienen de hele tijd een mondkapje te dragen, een eis die daarmee in tegenspraak is.

Op 1 juli komt een einde aan de noodtoestand en de avondklok. Tevens vervalt dan het verbod op internationale vluchten, maar het is de vraag of het land daarna weer volstroomt met buitenlandse toeristen.

In een kader bij de opening zegt adjunct-gouverneur Tanes van de TAT dat ze van plan is, wanneer Covid-19 afneemt, ’s lands image als een betrouwbare bestemming te vernieuwen.

Functionarissen in de toeristenindustrie zeggen dat Thailand zichzelf wil positioneren als een veilig land voor internationale toeristen omdat het land erin geslaagd is de coronavirus uitbraak te beperken. Het land wil profiteren van zijn reputatie en het een populaire bestemming maken voor grote tourgroepen.

Behalve dit verhaal plus ingebed kader bevat de voorpagina nog twee berichten, waarvan ik alvast de ontvoering van dissident Wanchalearm (37) noem. Hij vluchtte na de coup naar Cambodja en werd donderdag door gewapende mannen een auto ingeduwd toen hij in de buurt van zijn appartement voedsel kocht en stond te telefoneren met een collega, aldus Human Rights Watch.

De Cambodjaanse politie zegt niet op de hoogte te zijn van zijn verdwijning. ‘We weten er niets van, dus wat kunnen we onderzoeken?’, zegt politiewoordvoerder Chhay.

Wanchalearm wordt in Thailand gezocht wegens zijn acerbic (felle) anti-regerings Facebookpagina. Enkele uren voor zijn verdwijning schreef hij daarop ‘Compromise Mode’. Niet duidelijk is wat hij daarmee bedoelde.

De pagina levert hem een overtreding op van de draconische Computer Crime Act, die zware straffen kent.
Tenminste acht Thaise actievoerders, die na de coup zijn gevlucht naar Laos, Cambodja en Vietnam, zijn verdwenen (zie onderstaand overzicht). Meer weten? Lees: Cambodia won’t probe activist ‘abduction.

Van de vier berichten op pagina 2 gaan drie over wat de krant vaak noemt ‘onregelmatigheden’. De opening meldt dat een ziekenhuisdirecteur in Khon Kaen ervan wordt verdacht dat hij farmaceutische firma’s een ‘commissie’ van 5 procent heeft gevraagd oftewel steekpenningen.

Een groep gedupeerden die voor 845 miljoen baht zijn opgelicht door een handelsbedrijf in goud in Chon Buri hebben hun verzoek aan de DSI om de zaak te onderzoeken, herhaald want het onderzoek maakt maar geen voortgang sinds de oplichting begin dit jaar aan het licht kwam en ze in februari aangifte deden.

Het derde bericht meldt dat de moeder van Thanathorn, voormalig partijleider van Future Forward, in de problemen is omdat een functionaris van het Royal Forest Department (RFD) meent dat haar bezit van 2.000 rai bos in Ratchaburi in strijd met de wet is.

De RFD heeft tot nu toe onderzoek gedaan naar 70 procent van het land en wacht op documenten van het Land Department. Wanneer mama niet over de vereiste grondaktes beschikt, wordt haar bezit geconfisqueerd.

Pagina 3 ten slotte opent met de benoeming van acteur Alex Rendell (foto) als de eerste National Goodwill Ambassador for Thailand van het United Nations’ Environment Programme. Rendell is mede-oprichter en directeur van het Environmental Education Centre Thailand, dat kinderen voorlicht over het belang van milieubehoud door real-life ervaringen, zoals snorkelen.

Kort Nieuws zaterdag 6 juni

A walk in the park? Just sign here… kopt BP boven het tweede bericht op pagina 3. Het meldt dat bezoekers van nationale parken zich vooraf moeten registreren. Dat heeft het ministerie van Milieu bekend gemaakt; ‘vanwege gezondheidsredenen’, zegt minister Varawut (Milieu). Ze moeten ook inchecken via de app Thai Chana en in het park voldoen aan de eis van social distancing.

Naar verwachting gaan de 127 parken, waaronder 22 maritieme parken, voor het eind van de maand open. Het Department of National Parks houdt het aantal reserveringen in de gaten. Nationale parken worden druk bezocht, het Doi Inthanon National Park in Chiang Mai telde op 30 december 2018 zelfs 20.469 bezoekers.

Varawut zegt dat in de toekomst wellicht beide maatregelen van kracht blijven om het aantal bezoekers op een optimaal niveau te houden zodat het ecologisch systeem niet te zwaar wordt belast. De lockdown van twee maanden heeft volgens hem al geleid tot herstel van de ecologie.

– Zou niets te maken hebben met de verwerving van Tesco Lotus Thailand door de Charoen Pokphand Group (CP) eerder dit jaar: het voornemen van het Office of the Trade Competition Commission (OTCC) om de criteria voor monopolievorming te willen veranderen.

Voorzitter Sakon van de Trade Competition Commission ontkent het verband, maar dat lijkt me erg sterk want het is wel heel toevallig dat juist nu het mes gezet wordt in de Trade Competition Act van 1999, waarin de criteria vastliggen.

De bevolking heeft tot 27 juni de gelegenheid om op de website van het OTCC mee te praten. Of de criteria worden versoepeld of verscherpt, is me niet duidelijk.

– De parlementscommissie die zich buigt over grondwetwijzigingen heeft nog eens 90 dagen nodig om haar werk af te ronden. De werkzaamheden zijn vertraagd door de Covid-19 uitbraak. De commissie concentreert zich thans op de grondwetartikelen die betrekking hebben op onafhankelijke organisaties.

De meeste commissieleden vinden de selectie van leden problematisch omdat de bevolking er geen inspraak op heeft. Ze zijn het er ook over eens dat de organisaties toegenomen macht hebben zonder dat die gecontroleerd wordt. Dat zou geregeld moeten worden in de grondwet.

De commissie is ingesteld omdat de grondwet door de oppositie ondemocratisch wordt geacht. Voor de Democraten was het zelfs een voorwaarde om zich aan te sluiten bij de coalitie, waardoor die een meerderheid in het Huis van Afgevaardigden verwierf.

– Als laatste pagina 3 waarop nog drie berichten resteren. De Foundation for Consumers heeft in een onderzoek vastgesteld dat 67 procent van de sanitisers op alcoholbasis, die verkocht worden, onder de maat is. Eén merk bevatte zelfs methanol (methyl alcohol), een giftige stof die verboden is in cosmetische producten.

De stichting heeft willekeurig 39 merken getest, die zowel in winkels als online worden verkocht. 13 bevatten meer dan 70 procent alcohol, zoals vereist, en 26 minder. Enkele merken zouden volgens het etiket 75 procent bevatten maar ze bevatten 70 procent.

De import en verkoop van sanitisers met minder dan 70 procent alcohol is verboden door het ministerie van Volksgezondheid. ‘De resultaten tonen duidelijk aan dat er een probleem is in de markt’, zegt directeur Vorasit van het Pharmaceutical Technology Service Center van de Chulalongkorn universiteit.

– Het Welfare Watch Network zegt dat de Covid-19 crisis het eeuwige probleem van ongelijkheid in de samenleving (de befaamde kloof) heeft verergerd. Het dringt er bij de regering op aan voor iedereen welzijnsvoorzieningen en een pensioen te scheppen.

Concreet vraagt het netwerk de premier om het voorstel voor de nationale pensioenwet goed te keuren zodat het als wet in werking kan treden. Het idee van een nationaal pensioen is door 14.000 personen gelanceerd in een initiatief-wetsvoorstel, dat in maart aan de premier is overhandigd.

Verder noemt het bericht een onderzoek door een docent van de Kasetsart universiteit naar de steunmaatregelen. Negentig procent van de ondervraagden zegt getroffen te zijn door de pandemie. De meesten hebben nog slechts financiële reserves voor 1 maand. Zelfs degenen die 30.000 tot 50.000 baht per maand verdienen, zeggen nog genoeg reserves te hebben om het één tot drie maanden uit te zingen.

– De regering wil de groei in de medische industrie stimuleren, daar de coronavirus uitbraak de vraag naar gezondheidsproducten en -diensten heeft vergroot , aldus het virtuele forum ‘Covid-19 Opportunities and Investment Support Measures for the Medical Industry’, donderdag gehouden door de Board of Investment (BoI).

BoI secretaris-generaal Duangjai zegt dat de BoI investeringsstimulansen aan medische bedrijven verstrekt middels belastingvrijstelling voor een periode van drie tot acht jaar. Ze vertelde dat veel kledingbedrijven zijn overgestapt op de productie van mondkapjes, personal protective equipment (PPE) en isolatiepakken.


 

Het nieuws in foto’s

A worker wearing a face mask makes a delivery in Phra Nakhon district of Bangkok on Thursday, when 17 new Covid-19 cases were reported among returnees from the Mideast.

A total of 206 Thais stranded in the Netherlands and Madagascar by Covid-19 lockdowns returned to Thailand on Wednesday afternoon. One of them had a fever.

People shop at a shop in Chatuchak market in Bangkok.

The economy will contract more than expected this year and the jobs outlook to deteriorate sharply from the impact of the coronavirus outbreak, minutes from the central bank’s latest meeting showed on Thursday.
The Bank of Thailand’s policy committee voted 4-3 on May 20 to cut the one-day repurchase rate by 25 basis points to a record low of 0.50%, with the three dissenters favouring no policy change.
The committee expressed concerns the baht could strengthen and hurt economic recovery, adding the central bank would closely monitor market developments, according to the minutes.

Police seize a total of 27 old cooking gas cylinders from a religious school in Saba Yoi district of Songkhla.

SONGKHLA: Authorities have seized 27 old cooking gas cylinders from a religious school in Saba Yoi district, after local residents expressed fears they could be used for making bombs. They were old and in poor condition.
Abdul-ashi Waelamae, an ustaz (islamic scholar) at the school, allowed the officers to take the 27 cylinders to Saba Yoi police station. He said the school had no hidden agenda in keeping them. They could not be returned to the supplier.

Buffet diners at a Chinese restaurant at Baiyoke Sky Hotel Bangkok on Wednesday.

A 5G K9 robot distributes hand sanitiser to a visitor at Central World in Bangkok.

Signs encourage people to wear face masks and use mobile phones to check in and out of business premises, in Phra Nakhon district of Bangkok.

The house where the murder of a daughter happened in Bang Khan district of Nakhon Si Thammarat province. Police believe her mother was the murderer.

NAKHON SI THAMMARAT: Police say they have enough evidence to prove a mother killed her daughter so she could get her land.
Pol Col Somporn Prisawanit, chief of the Bang Khan station, said on Thursday that police had clear evidence that Prateep Jindawong, 54, used a screwdriver to murder her 29-year-old daughter Chonthira Jindawong in April.
Police had charged her with premeditated murder and the suspect was released on bail of 200,000 baht after her arrest on Tuesday.
Chonthira was killed at their home in Moo 3 village of tambon Ban Lam Nao in Bang Khan district on April 11. The mother told police that a robber broke into the house and had killed her daughter.
Pol Col Somporn said Mrs Prateep had a quarrel with her daughter because she wanted her to sell a 10-rai oil palm plantation that her husband had given their daughter, who did not want to sell it.

Natthaphong Duangkaew, 23, alias “Mok Kamlone’’, wearing sunglasses, is escorted by police after being arrested on a mountain in Nop Phi Tham district of Nakhon Si Thammarat on Thursday. The drug suspect had escaped from Lan Saka police station of this southern province on May 30.

Harald Link, the chairman of B.Grimm, calls for the protection of wild tigers which are threatened by loss of habitat and poaching.


 

Nieuws van de website 4-5 juni

• CCSA-woordvoerder Taweesilp is niet voor één gat te vangen, want over de zeventien (!) nieuwe besmettingen die hij donderdag bekend maakte, zei hij: ‘Het aantal is heel hoog, maar ze behoren tot de dagelijks teruggekeerde Thais uit het Midden-Oosten en de meesten zijn asymptomatisch. Ze zijn allemaal positief getest tijdens hun tweede test, een week na de eerste. De sleutel is snelle detentie, snelle behandeling en snel herstel.’
Uit Koeweit kwamen 13 personen: 12 mannen in de leeftijd van 31 tot 56 en een vrouw van 44. Vijf zijn in Bangkok in quarantaine geplaatst en acht in de provincie Samut Prakan. Slechts een van hen had symptomen.
Uit Qatar kwamen een man van 24 en een vrouw van 29. Zij zijn ook in Samut Prakan in quarantaine geplaatst. De vrouw had symptomen van Covid-19, de man niet. Ook zij bleken pas besmet bij de tweede test.
Uit Saoedi-Arabië kwamen twee mannen van 28 en 29. Zij arriveerden via de grenspost Padang Besar en werden in het Zuiden in quarantaine geplaatst. Ze hadden geen symptomen en bleken bij de tweede test besmet.
Tot nu toe zijn 174 Thai teruggekeerd uit Koeweit, van hen was 18,29 procent besmet. Uit Saoedi- Arabië zijn 79 Thai teruggekeerd, 7 procent was besmet en uit Qatar 216, van wie 5,49 procent besmet was. De afgelopen maand waren de meeste teruggekeerde Thai arbeiders en studenten.
Update vrijdag: Eén nieuwe besmetting, geen doden.
• De headline consumer price index (CPI) is in mei met 3,44 procent gezakt vergeleken met een jaar eerder. Het is de grootste contractie in bijna 11 jaar en meer dan verwacht. Reuters Poll had 2,95 procent voorspeld, in april zakte de CPI met 0,41 procent.
De jaarlijkse core inflation rate was 0,01 procent. Voorspeld was 0,35 procent, in april bedroeg die 0,41 procent.
De headline inflatie wordt berekend aan de hand van de prijzen van 450 producten en diensten, de core inflatie op basis van dezelfde prijzen minus de prijzen van voedsel en olie.
• De consumer confidence index van de University of the Thai Chamber of Commerce is in mei voor het eerst in een jaar gestegen: van 47,2 in april naar 48,2 in mei. De stand in april was de laagste sinds in 1998 tijdens de financiële crisis is begonnen het consumentenvertrouwen te meten. Tot vorig maand zakte de index elke maand sinds februari 2019.
UTCC president Thanavath schrijft de toename toe aan de stimuleringsmaatregelen van de regering en de versoepeling van de lockdown maatregelen. Hij verwacht dat de komende drie tot zes maanden de consumentenbestedingen vertragen totdat de virusuitbraak verbetert en meer economische activiteiten op gang komen.
Naar schatting krimpt de economie dit jaar met 3,5 tot 5 procent, met een scherpe val van circa 10 procent in het tweede kwartaal. Groeit verwacht Thanavath in het laatste kwartaal.
• ’t Is een hele waslijst, want de regering overweegt 12 types bedrijven toestemming te verlenen om weer open te gaan, zoals pubs en ‘natte’ massagesalons. Tevens wordt nagedacht over hervatting van activiteiten als concerten en sportcompetities.
Het business resumption committee van de CCSA heeft de bedrijfseigenaren en organisatoren uitgenodigd om te overleggen over maatregelen die nodig zijn om de verspreiding van het coronavirus tegen te houden.
Enkele van de 12 bedrijfs/activiteitentypes hebben al eerder toestemming gekregen gedeeltelijk hun diensten te hervatten. Gepraat wordt over uitbreiding. Wilt u weten om welke bedrijven en activiteiten het gaat, klik hier.
• Een man die computerwetenschap had gestudeerd, is aangehouden wegens een listige fraude met een mobieltje, zogenaamd een cadeau van een luxueus hotel, waardoor hij toegang kreeg tot de bankrekening van een rijke zakenman en er 395.000 baht vanaf haalde. Zie voor de details het desbetreffende bericht: Wealthy businessman conned in ‘gift phone’ hack fraud.

Virus tracker: Thailand schuift op van plaats 79 naar 80

5 juni – Alhoewel het aantal besmettingen is toegenomen met 17, is Thailand toch een plaats gezakt op de virus tracker [lees: heeft zijn positie verbeterd]. Maar aan welk land dat te danken is, valt niet af te leiden uit het overzicht, want dat eindigt bij 50 landen met Denemarken als hekkesluiter.

De virus tracker gaat deze maal vergezeld van een infographic met een kaartje van de drie landen in het Midden-Oosten, waaruit de zeventien kwamen: Koeweit (plaats 32), Saoedi-Arabië (16) en Qatar (19), een landje met 2.782 miljoen inwoners waarvan ik de naam eerder verkeerd spelde als Quatar. Wat ze daar uitvoerden, wordt niet vermeld. Vermoedelijk gaat het om gastarbeiders en studenten.

Behalve Thailand, is China, het epicentrum van de virus uitbraak, ook een plaats opgeschoven: van 17 naar 18, want ingehaald door Pakistan dat 1.770 doden telt tegen 4.634 in China en 85.264 besmettingen tegen 83.022 in China. België en Nederland staan ongewijzigd op plaats 20 en 22.

Het aantal besmettingen in Nederland is met 86 toegenomen naar 46.733 – dus de 100-grens is overschreden – en het aantal doden met 10 naar 5.977. De cijfers van België die een dag eerder niet waren bijgewerkt, zijn weer up to date. Aantal besmettingen plus 70 naar 58.685, aantal doden plus 17 naar 9.522 en het aantal herstelde patiënten plus 25 naar 15.959.

Thailand meldt, ik schreef het al, 17 nieuwe besmettingen waardoor het totaal aantal is uitgekomen op 3.101 en een ongewijzigd aantal doden (58), ernstig zieken (1) en herstelde patiënten (2.968).

De VS blijft teleurstellen met 20.578 nieuwe besmettingen naar 1.901.783 en 1.083 nieuwe doden naar 109.142, maar het aantal nieuwe herstelde patiënten vormt een bescheiden lichtpuntje: het is met 22.496 toegenomen naar 688.670.

Ten slotte de cijfers wereldwijd. Aantal besmettingen plus 120.444 naar 6.603.139, aantal doden plus 5.430 naar 388.502 en aantal herstelde patiënten plus 102.542 naar 3.191.643. Het aantal ernstig zieken, dat voortdurend fluctueert, is deze maal afgenomen: met 317 naar 54.243.

Zeepmassages mogen weer, maar wanneer?

5 juni – Nooit meegemaakt, u wel?: een soapy massage. In de vierde fase van de lockdown versoepelingen mogen ze weer heeft de commissie business resumption van de CCSA voorgesteld. Het staat zelfs in de kop die luidt: Pubs, soapy massages eyed for opening. Maar wanneer de vierde fase ingaat, vermeldt het artikel niet. Vergeten of is het nog niet bekend?

Welke 12 clusters van bedrijven en activiteiten weer gaan toegestaan worden, staat keurig opgesomd  in bovenstaand kader dus die hoef ik niet allemaal op te sommen. Het is een hele waslijst.

Verder meldt het bericht dat de leiding van boksstadion Lumpinee door legercommandant Apirat is ontslagen op advies van een commissie die onderzoek gedaan heeft naar de wedstrijden op 6 maart. Het stadion ging toen tegen de adviezen in toch open waardoor veel bezoekers werden besmet door het coronavirus en ook enkele taxichauffeurs die er bezoekers hadden opgehaald.

Het hoofd van het Army Welfare Department en manager van het stadion, was al eerder overgeplaatst naar een inactieve post. Ook hij werd besmet. De man gaat eind september met pensioen.

BP in vogelvlucht

– BP telt vandaag 13 nieuwsberichten en -verhalen op de vier binnenland pagina’s van het eerste katern plus de rubriek In Brief met vier niet erg korte kortjes. Van het redactionele deel wordt behoorlijk veel ruimte afgesnoept: op de voorpagina een vijfde deel, op pagina 2 staat een advertentie van een halve pagina en op de 4 een staande 4-koloms advertentie waarboven alleen nog ruimte is voor een fotobericht.

De krant opent met Thai Airways International. De nationale luchtvaartmaatschappij die gebukt gaat onder een schuldenlast van 244,9 miljard baht, moet koste wat het kost gered worden want nu is een commissie gevormd die hulp gaat bieden.

De commissie, die onder voorzitterschap staat van vice-premier Wissanu en met directeur-generaal Prapas van het State Enterpise Policy Office als lid, gaat de landen waar THAI actief is, om hulp vragen zodat voorkomen wordt dat (buitenlandse) crediteuren beslag laten leggen op de maatschappij.

Verder gaat ze proberen de crediteuren ervan te overtuigen dat het rehabilitatieplan werkt. Dit plan wordt bij de faillissementsaanvrage ingediend bij de Bankruptcy Court, een procedure die neerkomt op surseance van betaling. De commissie gaat tevens proberen potentiële juridische hobbels weg te nemen en de verdediging van de maatschappij in de rechtbank te versterken.

’t Is een lang verhaal, behoorlijk technisch, maar het belangrijkste heb ik er wel uitgepikt. Of dat zo is, kunt u zelf constateren als u op de kop klikt: More help for Thai Airways.

Pagina 2 telt drie berichten en opent met een bericht dat het Cooperative Promotion Department van staatssecretaris Mananya (Landbouw) de opdracht heeft gekregen om bij zeven coöperaties onderzoek te doen naar vermeende onregelmatigheden en wanbeheer [lees: corruptie].

Een team accountants is gevraagd de boekhouding en transacties onder de loep te nemen alvorens de rechter wordt ingeschakeld. Manaya vindt dat coöperaties die het te bont maken, gesloten dienen te worden.

Om welke coöperaties het gaat is niet bekend gemaakt. CPD directeur-generaal Pichet zegt dat het coöperaties zijn met een vermogen van meer dan 5 miljard baht. Enkele hebben misschien ongezonde investeringen gedaan en hebben managementproblemen. Meer weten? Lees: Seven cooperatives face audit for ‘flaws’.

Pagina 3 bevat vijf berichten en de rubriek In Brief. De opening meldt dat sergeant Narongchai, die vermeende corrupte in een leger eenheid aan de kaak heeft gesteld, disciplinaire en strafrechtelijke actie kan verwachten omdat hij de Military Disciplne Act heeft overtreden. Maar tijdens een persbriefing gisteren ontkende legerwoordvoerder Winthai dat hij [al] gestraft is.

Narongchai, die als boekhouder werkt bij het materialencentrum van het Ordnance Department, zegt dat hij geïntimideerd is, bedreigd en straf tegemoet kan zien omdat hij corruptie in het centrum heeft bekend gemaakt bij het verstrekken van toelages. Hij heeft bescherming gezocht van de parlementscommissie juridische zaken, rechtspraak en mensenrechten en de media geïnformeerd. Meer weten? Lees: Army rejects punishment claim.

Pagina 4 ten slotte bevat drie berichten en opent met een inspectie door de Natural Resources and Environmental Division van 400 rai bosland in de provincie Ratchaburi die illegaal in gebruik zou zijn genomen (encroachment) door voormalig staatssecretaris Thawee van Transport, de vader van PPRP-parlementslid Pareena Kraikupt.

Pareena was eerder in het nieuws vanwege een illegaal aangelegde kippenboerderij, die voor zover ik weet door haar ontruimd is na een juridische strijd tussen twee overheidsdiensten; ze claimden beide eigendom van het land.

Over haar vader is voor het eerst in januari geklaagd door Veera Somkwamkid, secretaris-generaal van het People’s Network Against Corruption. Veera (op de foto met wijzende hand) was gisteren aanwezig bij de inspectie. Hij zegt dat één perceel in gebruik is genomen als weiland, een boerderij en een krokodillenkwekerij.

De kwekerij werd tijdens de inspectie ontdekt. Hij bestond uit enkele omheinde ruimtes met 1.050 krokodillen. Bij de vijvers werden schedels van honden gevonden die aan de reptielen waren gevoerd. De kwekerij beschikte over een vergunning van het Department of Fisheries. Meer weten? Lees: Team probes forest land in Ratchaburi.

Kort Nieuws vrijdag 5 juni

– Bovenstaande infographic staat bij een paginagroot verhaal op pagina 5, gewijd aan het slinkend aantal tijgers in het land. Voorzitter Harald Link van B.Grimm zet zich in voor het behoud en uitbreiding van de populatie. Hij is een fervente supporter van het World Wildlife Fund. In Het nieuws in foto’s plaatste ik al een foto van hem. Lees het verhaal: Saving kingdom’s tigers.

B.Grimm Group is een multinationaal conglomeraat, opgericht in 1878, gevestigd in Bangkok. Het grootschalige conglomeraat is actief in de gezondheidszorg, energie, bouw en industriële systemen, onroerend goed, e-commerce en transport; met een jaarlijkse groei van 22% in de afgelopen jaren.

– Wat resteert nog? Op pagina 2 een bericht over een online hearing van de Food and Drug Administration, die gehouden wordt om de bevolking inpraak te verlenen in wijziging van de Narcotics Act. Doel is meer medische cannabis toe te staan en meer marihuana te kweken als marktgewas.

– Op pagina 3 drie berichten. Het Huis van Afgevaardigden is gisteren begonnen met een debat over een wet die voorziet in de transfer van 88 miljard baht uit de begroting 2020 naar het centrale Covid-19 fonds. Dat geld wordt afgeroomd van de budgetten van alle ministeries.

De wet is in eerste termijn goedgekeurd. De oppositie onthield zich van stemming, want heeft bezwaren tegen de wet omdat die geen details geeft over de besteding. Toestemming geven komt neer op een blanco cheque, aldus de tandenloze oppositie.

– Het openbaarvervoerbedrijf van Bangkok (BMTA) gaat elektrisch aangedreven air-conditioned bussen huren van particuliere exploitanten en een eenheidstarief invoeren. De 269 routes van de BMTA worden ingekrompen tot 108 om overlap met de routes van de particuliere bussen te voorkomen. Het eenheidstarief bedraagt 30 baht.

– De GI registratie (Geographical Indication) van de traditionele drum uit Ang Thong, wordt dit jaar afgerond. De drum vereist speciale vaardigheden, specifiek hout van regenbomen en speciaal koeienleer. Nadat Ang Thong is toegevoegd, hebben alle provincies een eigen GI product, onder andere voor pomelo’s, tamarinde en aromatische kokosnoten. Thans hebben 76 provincies een registratie voor in totaal 124 producten.

– De regering dient de 24 miljoen werkers in de informele sector op te nemen in haar economisch herstelplan van 400 miljard baht. Dit pleidooi werd onlangs gehouden tijdens een online seminar van de Chulalongkorn universiteit over de gevolgen van Covid-19 voor werkers in de informele sector.

Van de 24 miljoen werken 10 miljoen in de agrarische sector. Hun gemiddelde leeftijd is 50 jaar, hun werkervaring minder dan 10 jaar. Van hun verdiensten moeten gemiddeld vier tot vijf familieleden worden onderhouden. Door de Covid-crisis hebben ze 80 tot 96 procent van hun inkomen verloren. Daar veel bedrijven formele werkers hebben ontslagen, proberen die nu te overleven in de informele sector.

– Laatste bericht. De Supreme Administrative Court heeft Obec bevolen alle moslim onderwijscentra in Bangkok te subsidiëren daar elk basis onderwijsinstituut recht heeft op hulp. Sinds 2013 hebben ze geen cent meer gehad.


 

Het nieuws in foto’s

Tia Morchor, a beloved mascot dog of Chiang Mai University, is seen on campus. (Photo from Tia Morchor Facebook account)

A police officer has been suspended as an investigation continues into the mysterious death of Tia Morchor, a famous dog beloved of Chiang Mai University (CMU) students and alumni.
Watchdog Thailand posted a Facebook message saying the Royal Thai Police Office had suspended an officer and launched a disciplinary investigation. The message attributed the information to Pol Lt Gen Kittarath Punphet, a senior officer who reports to national police commander Pol Gen Chakthip Chaijinda.
The advocacy group praised the decision as a milestone in an attempt to unveil the killers of Tia Morchor. The group indicated there could be more than one person involved in the case as the sacked officer was called “the first suspect”.

Officials inspect one of the houses damaged by a storm ravaging Sop Prap district of Lampang province on Wednesday.

LAMPANG: A strong thunderstorm hit seven villages in Sop Prap district of this northern province on Wednesday morning, causing extensive damage to houses and other property.
Sop Prap district chief Panomporn Tuikat said the storm started at about 7.30am and developed into a whirlwind. The whirlwind swept away the roofs of 109 houses. Hardest-hit was Den Napha village where 37 houses were damaged.
Village heads were instructed to examine the damage and report to the district office so that materials for house repairs, particularly roof tiles, could be provided for those affected, Mr Panomporn said.

Firefighters prepare to douse a fire that gutted a bus at a depot in Muang district of Samut Prakan province on Wednesday.

SAMUT PRAKAN: An airconditioned bus parked inside a depot in Muang district went up in flames shortly after midnight on Wednesday, prompting a police investigation to find what caused the blaze.
Sanoh Sinthawee, a bus dispatcher, said the vehicle had been parked in the depot for several days. Shortly after midnight, he saw flames rising from the bus rooftop, where NGV cylinders and an air conditioner ventilator were installed.
The fire spread quickly and soon the entire bus was in flames. He and several bus drivers and fare collectors tried to put out the blaze with chemical extinguishers but were not successful, Mr Sanoh said. He called emergency services for help.
Fire engines from the Tambon Bang Pu Municipality were dispatched to the depot. By the time the fire was brought under control, the bus had been completely destroyed.
It was believed the fire was started by sparks from a short circuit of the wiring on the rooftop of the bus.


 

People visit a Buddhist amulet market in Bangkok on Tuesday, as more sectors of the economy reopen following restrictions to halt the spread of the Covid-19 novel coronavirus.

Nieuws van de website 3-4 juni

• Nog steeds goed nieuws van het coronavirus front in Thailand, want het aantal besmettingen is met 1 toegenomen en niemand is overleden, aldus CCSA-woordvoerder Panprapa woensdag. [Taweesilp had blijkbaar een vrije dag]
De nieuwe patiënt is een 26-jarige Thaise student die op 25 mei is teruggekeerd uit Saoedi-Arabië. Hij is het land binnengekomen via Maleisië en de grenspost Padang Besar. Hij werd in Pattani in quarantaine geplaatst, bleek bij een tweede test besmet en is opgenomen in het Pattani ziekenhuis.
De student bracht het totaal aantal besmettingen sinds januari op 3.084. Inmiddels zijn 2.968 patiënten hersteld, inclusief twee over de afgelopen 24 uur.
Update donderdag: 17 nieuwe besmettingen, allemaal uit het Midden-Oosten teruggekeerde Thai. Nul nieuwe doden.
• Fotoalbum (9 foto’s): Majestic splendour. The portraits of Her Majesty Queen Suthida Bajrasudhabimalalakshana are around Ratchdamanoen Avenue and the Grand Palace as the kingdom marks the Queen’s 42nd birthday.

Virus tracker: Aantal herstelde patiënten wereldwijd ˃ 3 miljoen

4 juni – België is ingehaald door Quatar en schuift daardoor op van plaats 19 naar 20 en het aantal herstelde patiënten wereldwijd heeft de 3-miljoen grens met 159.521 gepasseerd naar 3.089.101, iets minder dan de helft van het aantal besmettingen. Dat zijn de belangrijkste veranderingen vandaag op de virus tracker, die deze maal geen grafiek bevat [geen plaats of geen ideeën?].

Thailand blijft het onveranderd goed doen met 1 nieuwe besmetting naar 3.084 en 2 nieuwe herstelde patiënten naar 2.966 – dat zijn 1.016 minder dan het aantal besmettingen. Het aantal doden (58) en ernstig zieken (1) is ongewijzigd.

Ook Nederland doet het niet onaardig met 102 nieuwe besmettingen naar 46.647 en 5 nieuwe doden naar 5.967. Of België het voorbeeld van zijn noorderburen volgt, valt niet op te maken uit het overzicht van 50 landen (plus 1), want de cijfers zijn niet bijgewerkt. Het aantal besmettingen bedraagt 58.615, het aantal doden 9.505 en het aantal herstelde patiënten 15.934.

De VS tonen nog weinig tekenen van herstel. Het aantal besmettingen is gestegen naar 1.881.205 (plus 21.708), het aantal doden naar 108.059 (plus 1.132) en het aantal herstelde patiënten naar 645.974 (plus 30.548).

De cijfers wereldwijd tonen evenmin tekenen van herstel. Aantal besmettingen: plus 86.417 naar 6.482.695, aantal doden plus 5.098 naar 383.072, aantal ernstig zieken plus 1.162 en zoals al vermeld aantal herstelde patiënten plus 159.221 naar 3.089.101.

Ten slotte de posities van de landen die ik volg. België schuift op van plaats 19 naar 20 en Nederland, Thailand en China staan ongewijzigd op plaats 22, 79 en 17.

Ik noem nog even de toptien: VS, Brazilië, Rusland, Spanje, Engeland, Italië, India, Duitsland, Peru en Turkije. Van deze landen telt Turkije het minst aantal doden (4.585) en na de VS (108.059) Engeland de meeste met 39.369.

Traffic on the beachfront road in Bang Saen grinds to a halt yesterday, prompting authorities to order its temporary closure. (Saen Suk Police Station photo)

People grab their favourite spots on Bang Saen beach in Chon Buri as they enjoy the public holiday yesterday to mark Her Majesty the Queen’s birthday.

Massa’s mensen stromen samen naar heropend strand

4 juni – Een bekende uitdrukking in de journalistiek luidt: Een foto zegt meer dan duizend woorden. Dus met bovenstaande twee foto’s heeft u al meer dan tweeduizend woorden gelezen. Ze gaan vergezeld van het openingsartikel vandaag dat kopt Crowds flock as beach reopens.

’t Was een vrije dag gisteren vanwege de verjaardag van de koningin, dus trokken veel stedelingen naar het strand om zich daar te verpozen – de bewoners  van Bangkok naar Bang Saen omdat het gemakkelijk toegankelijk en niet ver is.

De ligstoelen en parasols ontbraken nog, die mogen alleen van vrijdag tot zondag geplaatst worden, de stoelen met voldoende tussenruimte. De verhuurders moeten de lichaamstemperatuur van hun klanten meten en hen voorzien van alcohol sanitiser gel. De klanten moeten een mondkapje dragen.

Op andere dagen mogen de stoelen en parasols niet neergezet worden, zoals de gemeente zegt ‘for the sake of orderliness’. Burgemeester Narongchai van Saen Suk zegt dat zeven stukken strand vrij blijven van stoelen, zodat de bezoekers kunnen genieten van de ‘wide open spaces on the beach’.

Het dragen van een mondkapje is te allen tijde verplicht, maar daar trekken weinigen zich iets van aan, te zien aan de foto. Heeft trouwens geen enkele zin, want de kans op besmetting in de buitenlucht is vrijwel nihil, zoals Maurice de Hond overtuigend heeft aangetoond op basis van besmettingscijfers binnen en buiten.

Om 23 uur dient iedereen vertrokken te zijn. Op maandag wordt het strand gesloten om te worden schoongemaakt.

Het artikel zegt ook nog iets over het strand van Hua Hin en de veerdiensten in Trat naar de eilanden waaronder het populaire Koh Chang, maar dat mag u zelf lezen: klik op de kop. Koh Samed in Rayong blijft gesloten omdat het in een nationaal park ligt, maar de lokale toerisme verenigingen hebben de DNP gevraagd het eiland te heropenen.

BP in vogelvlucht

4 juni – Bangkok Post telt vandaag twaalf nieuwsberichten en -verhalen op de drie binnenland pagina’s van het eerste katern plus de rubriek In Brief met vier kortjes. Twee verhalen nemen veel ruimte in beslag: een artikel in de serie Hardship Zone over een nieuw online systeem om patiënten te screenen zodat de gezondheidszorg minder wordt belast, en een achtergrondverhaal over de afgenomen misdaadcijfers.

De voorpagina bevat behalve de opening over de run op stranden drie artikelen: twee over de rellen in de VS en een follow-up op de problemen in regeringspartij Palang Pracharath.

Een aantal Thaise bedrijven in de VS is getroffen door de uit de hand gelopen demonstraties na de dood van een zwarte arrestant. De eigenaresse van een juwelierswinkel in Chicago, die geplunderd is, zegt een schade te hebben van 1 miljoen dollar.

‘Ik ben bang om naar buiten te gaan. Ik woon hier nu 20 jaar en heb nog nooit zoiets gezien’, vertelt ze. Van andere Thaise ondernemers heeft ze gehoord dat hun restaurants en winkels eveneens geplunderd en vernield zijn.

Het Thaise nieuwsagentschap VOA Thailand meldt de plundering van een Thais restaurant in de buurt van het Witte Huis. De eigenaar zegt dat de onrust zijn economische problemen heeft verergerd want tijdens de Covid-19 uitbraak was de omzet al met 10 procent gedaald.

Het tweede buitenland bericht meldt dat voormalige legerleiders hun opvolgers in de Trump regering hebben veroordeeld omdat ze maandag legereenheden hebben ingezet om een protest bij het Witte Huis de kop in te drukken.

In het binnenlandbericht bevestigt minister van Justitie Somsak, omschreven als PPRP ‘zwaargewicht’, dat de komende herstructurering van de partij kan leiden tot een kabinets reshuffle (portefeuillewisseling). Hij was een van de achttien bestuursleden die het bestuur hebben verlaten om een nieuwe verkiezing van partijleider en bestuur van 45 leden af te dwingen.

Belangrijkste kandidaat om partijleider Uttama (tevens minister van Financiën) op te volgen is vice-premier Prawit, maar zijn blazoen is besmet vanwege de horlogeaffaire en vanwege zijn banden met de opgeheven NCPO (militaire junta). Somsak roemt hem: ‘Zijn kracht ligt in zijn vermogen om partijbeleid aan de regering te presenteren.’ Naar verluidt zou Prawit door enkele facties binnen de partij worden gesteund.

Somsak acht het onwaarschijnlijk dat partijleden naar een nieuwe partij overstappen uit onvrede met de herstructurering. ‘Dan moeten ze nog eens drie jaar wachten voor de volgende verkiezing want de regering Prayut maakt haar termijn vol. Sommige partijleden moeten ophouden misverstanden te veroorzaken en de partij te ondermijnen. Partijleden dienen de gelegenheid te grijpen om meningen te verzamelen zodat het beleidsplatform wordt verbeterd.’

Van de twee grote verhalen, geef ik de links, zodat u die zelf kunt lezen. Het overige nieuws behandel ik in Kort Nieuws.
Start-ups swing behind virus fight
Digital police on the lookout

Verzet tegen Sanakam dam groeit

4 juni – Duur, onnodig en riskant: zo luidt in een notendop de kritiek van de Save the Mekong groep op de Sanakam dan, die Laos 2 kilometer vanaf de provincie Nan in de rivier in aanbouw heeft. De groep dringt er bij Laos en buurlanden op aan meer ecologisch vriendelijke projecten te ontwikkelen.

Vietnam bijvoorbeeld heeft vorig jaar 4.400 MW toegevoegd met een zonneproject, wat zesmaal zoveel is als de capaciteit van de Sanakham dam, die 684 MW moet gaan leveren.

In juni begint de regering van Laos de vereiste Procedures for Notification, Prior Consultation and Agreement, een procedure van zes maanden die de Mekonglanden in staat stelt commentaar te leveren, maar dat is een papieren tijger want tegenhouden kunnen ze niets.

Met name Cambodja en Vietnam lijden onder de bouw van dammen vanwege de gevolgen voor de vruchtbaarheid van de grond en de visstand. De dammen veranderen de rivier ecologie en blokkeren de migratie van vis en sediment stromen. Dat sediment is in beide landen nodig om de grond te verrijken.

Naar verwachting zullen milieugroepen en een netwerk van gemeenschappen langs de rivier premier Prayut een petitie onder zijn neus wrijven, waarin ze de regering vragen haar standpunt bekend te maken ten aanzien van bescherming van ecologische systemen. Maar ze zullen wel met een kluitje in het riet worden gestuurd, want Thailand gaat de elektriciteit van de Sanakam dam afnemen.

De dam (kosten 63 miljard baht), waarvan de bouw acht jaar geleden is begonnen, is een van de zes dammen die Laos ontwikkelt. Naar verwachting komt de dam eind dit jaar klaar. Voor zover ik weet zijn twee dammen al in bedrijf in Laos: de Xayaburi dam en de Don Sahong dam.

Lees alle berichten over de vele aanslagen op de Mekong, de levensader van miljoenen mensen, op de pagina Mekong: brood uit het water, Don Sahong dam en Xayaburi dam.

Kort Nieuws donderdag 4 juni

– Op vrijdagnacht als de lucht helder is, is tussen 12.46 en 4.04 uur een penumbral lunar eclipse te zien. Het is de tweede maansverduistering dit jaar. De eerste was op 11 januari, de derde en laatste wordt verwacht op 30 november. Het hoofd van het National Astronomical Reserach Institute of Thailand Suparerk zegt dat de donkerste schaduw te zien is om 2.24 uur. ‘Met het naakte oog subtiel, maar met een telescoop duidelijker.’

Een totale penumbrale maansverduistering is een maansverduistering die optreedt wanneer de maan volledig wordt ondergedompeld in de penumbrale kegel van de aarde zonder de umbra aan te raken. Het pad voor de maan om binnen de penumbra en buiten de umbra te passeren is erg smal.

– De jaarlijkse loting voor de dienstplicht verschuift vanwege Covid-19 naar 23 juli-31augustus. Oorspronkelijk was 1-12 april gepland. Jaarlijks worden 100.000 mannen van 21 jaar opgeroepen. Hoeveel de pineut zijn, vermeldt het bericht niet.

– Weer een bericht over de heropening van scholen. Het ministerie van Onderwijs en scholen treffen voorbereidingen nu uit een onderzoek is gebleken dat 60 tot 70 procent van de leerlingen niet de televisie kunnen gebruiken voor long distance learning. Ze kunnen wel gebruikmaken van hun mobieltje, maar dat gaat in de papieren lopen.

Zoals al vele malen aangekondigd gaan de scholen op 1 juli open. Het maximum aantal leerlingen per klaslokaal bedraagt 20 tot 25, dus ik vermoed dat scholen met dubbele roosters gaan werken. Leerlingen moeten een mondkapje dragen en hun handen kunnen reinigen met water en zeep of sanitising gel.

De tafeltjes en stoelen moeten 1 tot 2 meter uit elkaar staan. Samen eten is er niet bij. Lessenaars, deurknoppen en speeltuinen moeten tweemaal per dag gereinigd worden.

– Particuliere kinderdagverblijven hebben de regering toestemming gevraagd onmiddellijk te mogen heropenen, anders bestaat het risico dat kinderen in illegale centra worden gedumpt. De dagverblijven hadden gehoopt in de derde fase van de lockdown versoepelingen de deuren te kunnen openen, maar dat is afgewezen door het CCSA.

De Childcare Development Association of Thailand vreest dat sommige dagverblijven het loodje gaan leggen als de restricties niet snel worden opgeheven. Naar schatting werken 20.000 personen in de sector. Ouders die werken hebben weinig andere keuzes dan hun kroost onder te brengen bij familie, illegale centra of mee te nemen naar het werk, waar ze gevaar lopen.

– Laatste bericht is een follow-up op de berichtgeving over de bleach mum (bleekmiddel moeder). In haar huis is een medicijnfles gevonden met een giftige stof. Dat heeft het laboratorium bevestigd dat 15 flessen heeft onderzocht. De andere flessen bevatten gewone medicijnen.


 

Het nieuws in foto’s

Police and rescue workers with the wreckage of the pickup truck hit by a passenger train at a crossing in Phayuha Khiri district of Nakhon Sawan on Tuesday morning. The driver, a village head, was killed.

The driver was killed when this pickup truck crashed into the rear of a trailer truck at a U-turn in Non Sung district, Nakhon Ratchasima, on Tuesday afternoon.


 

Public Health Minister Anutin Charnvirakul visits the BioNet-Asia company, which manufactures a potential Covid-19 vaccine, in Ayutthaya province on Monday.

Nieuws van de website 2-3 juni

• Een Thaise man van 80 jaar met astma, die in het ziekenhuis in Sungai Kolok (Narathwiwat) was opgenomen voor een heupoperatie, is maandag overleden aan Covid-19 longontsteking. Zijn dochter en schoonzoon die hem hadden bezocht in het ziekenhuis, zijn positief getest.
CCSA-woordvoerder Taweesilp maakte dit dinsdag bekend tijdens zijn dagelijkse update van de viruscrisis. Met de dood van de man is het aantal doden sinds januari toegenomen naar 58. Het aantal besmettingen is met 1 toegenomen naar 3.083.
De laatste patiënt was een student (32) die recent via Maleisië was teruggekeerd uit Saoedi-Arabië en Thailand was binnengekomen via de grenspost Padang Besar. Aanvankelijk testte hij negatief op Covid-19 maar na enkele dagen in quarantaine ontwikkelde hij een milde koorts en loopneus, waarna hij is opgenomen in een ziekenhuis.
39 personen zijn inmiddels via Maleisië teruggekeerd uit Saoedi-Arabië. Daarvan waren acht besmet.
In Sungai Kolok (Narathiwat) zijn 191 personeelsleden in de medische sector en verwanten in quarantaine geplaatst. Ze zijn allemaal niet besmet gebleken.
Van de 3.083 besmette patiënten zijn 2.960 hersteld. In de afgelopen 24 uur is 1 patiënt ontslagen uit een ziekenhuis, 59 worden nog behandeld. De gemiddelde leeftijd van de patiënten is 37, de oudste is 97, de jongste 1 maand.
Update woensdag: 1 nieuwe besmetting, geen nieuwe doden.
• De regering gaat zogeheten ‘travel bubbles’ creëren middels bilaterale overeenkomsten, bedoeld om het coronavirus in toom te houden wanneer Thailand’s grenzen open gaan. ‘Zodra de situatie verbetert, staan we reizen toe tussen landen waarmee we een overeenkomst hebben’, zegt premier Prayut.
’s Lands grenzen zijn momenteel grotendeels gesloten op basis van de noodverordening die tot eind juni duurt. De meeste inkomende internationale vluchten zijn verboden. Nu het aantal nieuwe besmettingen afneemt, worden de lockdown beperkingen geleidelijk versoepeld.
De autoriteiten peinzen hoe ze de zo goed als stilgevallen toerismesector kunnen helpen. ‘Er zal geen sprake zijn vrije beweging, want we willen geen nieuwe uitbraak die zowel het land van vertrek als de bestemming kan schaden.’
• Indonesië trekt zich terug uit de jaarlijkse islamitische pelgrimstocht naar Mekka vanwege de vrees voor het coronavirus. Daarmee vervalt het grootste deel van de pelgrims. Ruim 220.000 moslims uit het land met de grootste moslimmeerderheid zouden dit jaar deelnemen aan de hadj die elke moslim minstens eenmaal in zijn leven moet maken. Riyadh heeft nog niet besloten of de bedevaart (28 juli-2 augustus) doorgaat. Vorig jaar kwamen 2,5 miljoen moslims van over de hele wereld naar Mekka.
• De politie heeft een Chinese man (41) gearresteerd, die samen met vier medeplichtigen duizend cannabis planten kweekte in een loods in Bang Kapi (Bangkok) en die online verkocht. De marihuana van buitenlandse variëteiten kostte 700.000 baht per kilo. De verdachte ontkent weet te hebben van de kwekerij, hij zou slechts elektricien zijn, maar uit CCTV-beelden is gebleken dat hij de loods frequent bezocht terwijl hij een grote tas droeg.
De loods was air-conditioned en constant verlicht. De elektriciteitsrekening bedroeg 70.000 tot 100.000 baht per maand, de maandhuur was 40.000 baht. Voordat de politie de man arresteerde, had de bende de elektriciteit afgesloten en hadden ze de plantjes dood laten gaan.
• Het kabinet heeft besloten de grond- en onroerendgoedbelasting voor dit jaar met 90 procent te verlagen. Wanneer de nieuwe tarieven zouden worden toegepast, zouden de problemen van de eigenaren, die al lijden onder de viruscrisis, verder verergerd zijn, zegt premier Prayut.
Tevens heeft de verlaging tot doel te voorkomen dat de betaling van inkomstenbelasting volgend jaar hapert. Lokale bestuursorganen, die afhankelijk zijn van de inning van de belasting voor hun eigen uitgaven, krijgen hulp van de regering.

Virus tracker: Thailand schuift op van plaats 78 naar 79

3 juni – Thailand is op de virus tracker één plaatsje opgeschoven van 78 naar 79 en meldt slechts 1 nieuwe besmetting (naar 3.083), 1 nieuwe dode naar 58 en 1 nieuwe herstelde patiënt naar 2.966. De ranglijst van 50 landen (plus 1) gaat deze maal vergezeld van een overzicht van teruggekeerde Thai tussen 2 en 3 juni uit zes landen, de meesten uit de Verenigde Arabische Emiraten (VAE, door mij eerder foutief aangeduid als VAR).

Op 2 juni arriveerden 290 Thai uit de VAE (plaats 27), 110 uit Japan (43) en 50 uit Zuid-Korea (?). Op 3 juni arriveren 72 Thai uit Nederland (22), 220 uit India (7) en 135 via Quatar uit Madagaskar (?).

Nederland en België staan ongewijzigd op plaats 19 en 22. De Belgische cijfers, gisteren niet bijgewerkt, zijn nu weer up to date. Nederland meldt 103 nieuwe besmettingen en 6 nieuwe doden (een dag eerder 5 en nog een dag eerder 20). België blijft bij ons achter met 234 nieuwe besmettingen [let wel: over 2 dagen] naar 58.615, 38 nieuwe doden naar 9.505 en 47 nieuwe herstelde patiënten naar 15.934.

In de VS is het aantal besmettingen met 22.427 toegenomen naar 1.859.597, het aantal doden met 732 naar 106.927 en het aantal herstelde patiënten met 15.559 naar 615.426, ongeveer een derde van het aantal besmettingen, dus de vlag blijft nog even in de kast.

Ten slotte de cijfers wereldwijd. Aantal besmettingen plus 104.644 naar 6.396.278, aantal doden plus 3.617 naar 377.974 en het aantal herstelde patiënten plus 67.025 naar 2.929.580. Het aantal ernstig zieken is met 70 afgenomen naar 53.388.

Verjaardag van koningin Suthida (42): kassa voor BP

3 juni – ‘Er is er een jarig hoera hoera, dat kun je wel zien dat is zij. Dat vinden wij allen zo prettig ja, ja en daarom zingen wij blij.’ Ja, beste lezers, lieve lezeressen, vandaag viert koningin Suthida haar 42e verjaardag maar in welk land de verjaardagstaart wordt aangesneden, vermeldt de krant niet.

Alleen al het eerste katern bevat 10 advertenties met gelukwensen: vier van een hele pagina, vier van een halve pagina en twee van een derde pagina. Koninklijke verjaardagen zijn altijd een interessante inkomstenpost voor de krant.

Ook de redactie doet een duit in het zakje met over vijf van de zes kolommen op de voorpagina een foto van het Deves Insurance gebouw aan de Ratchadamnoen Klang Avenue met een gigantisch groot portret van Suthida.

BP in vogelvlucht

3 juni – Bangkok Post telt vandaag elf nieuwsberichten en -verhalen op de vier binnenland pagina’s van het eerste katern plus de rubriek In Brief met twee kortjes. Niet alleen de kortjes zijn kort maar ook de rubriek is kort. Vanwege de advertenties staat het binnenlands nieuws ook op pagina 6 en 7.

Op pagina 7 een groot verhaal in de serie Hardship Zone. Thais die getroffen worden door Covid-19 wenden zich tot religie voor morele steun, meldt het onder de kop A return to the old ways.

Big push for local tourism kopt de krant boven de vijf koloms opening over het plan van het ministerie van Financiën in de buidel te tasten om het binnenlands toerisme te stimuleren. Het gaat vier miljoen mensen blij maken met vouchers van 2.000 en 3.000 baht en medisch personeel in de bloemetjes zetten met gratis trips voor 1,2 miljoen werkers.

De krant schrijft: ‘De campagne heeft tot doel de economie te stimuleren en de toerismesector te reanimeren, zegt minister Phiphat (Toerisme)’, wat me een vrij overbodige opmerking lijkt, maar misschien kunnen de lezers dat zelf niet bedenken.

Het artikel legt in detail uit hoe de verstrekking van de vouchers in zijn werk gaat, maar dat lijkt me geen informatie die relevant is voor u lezer. U mag het trouwens zelf lezen als u op de kop klikt. De gift voor de gezondheidswerkers gaat naar dorps gezondheidsvrijwilligers en subdistrict gezondheidspromotie ziekenhuiswerkers. Ze kunnen een trip van drie dagen maken.

Pagina 3 opent met weer een verhaal over de drie uitvoeringsbesluiten die voorzien in leningen van 1,97 biljoen baht. Het Huis van Afgevaardigden ging vorig week al akkoord, gisteren gaf de Senaat op de tweede dag van de beraadslagingen het groene licht.

Enkele senatoren spraken hun zorgen uit over mogelijke corruptie bij de besteding. Senator Somchai wees erop dat efficiëntie en transparantie bij de besteding bepalend zijn voor de positie van het land op ’s lands Corruption Perception Index.

Het Office of Public Sector Anti-Corruption Commission heeft al gevallen van rampant (buitensporige) corruptie ontdekt bij enkele eerdere projecten zoals bij de aanschaf van Covid-19 hulppakketten, thermometers en sanitising gel.

Ten slotte pagina 4 die opent met de wens van verkopers op de stranden van Pattaya en Bang Saen dat toeristen terugkeren nu de tweede fase van de lockdown-beperkingen is ingegaan. In Pattaya huurden maandag op de eerste dag van de heropening slechts twee toeristen een boot. Verder liggen de jet ski’s en bananenboten er werkeloos bij. Meer weten? Lees: Chon Buri vendors pray for tourists.

Kort Nieuws woensdag 3 juni

– Een bron bij leidend regeringspartij Palang Pracharath doet een boekje open over de machtsstrijd binnen de partij. Enkele grote facties streven naar een leiderschapswisseling en een kabinetswisseling zodat ze het ministerie van Financiën kunnen overnemen. Ze willen de huidige partijleider, tevens minister van Financiën, en secretaris-generaal pootje lichten. Daarom hebben 18 bestuursleden maandag hun ontslag aangeboden, want nu moeten een nieuw partijbestuur en een nieuwe partijleider gekozen worden.

Het uiteindelijk doel is, legt de bron uit, greep te krijgen op de 1 biljoen baht (van de in totaal 1,79 biljoen baht) die naar het ministerie van Financiën gaat voor financiële hulp en gezondheidsplannen voor degenen wier banen en bedrijven zijn getroffen door de pandemie.

Een deel, 400 miljard baht, gaat naar de 273 regerings parlementsleden en 207 oppositieleden. Daarna resteert 300 miljard baht en dat is waarom de facties uit zijn op de post van Financiën.

Leuk om te lezen, dit gedoe en het zegt wel iets over het niveau van de Thaise politiek. Dankzij de kop boven het bericht is mijn Engelse woordenschat uitgebreid met het woord kitty. Die luidt: PPRP fight ‘over B1tn Covid kitty’. Mijn woordenboek vertaalt het als: pot (bij  kaartspel, enz) en gemeenschappelijk fonds. Niet bepaald een woord dat ik veel zal gebruiken.

– Het kitty-bericht is het tweede bericht op de voorpagina. Het derde bericht meldt dat het ministerie van Transport gaat voorstellen het openbaar vervoer in het gehele land volledig te hervatten, behalve in provincies die een lockdown handhaven. Het voorstel heeft betrekking op interprovinciaal bus- en treinvervoer en op binnenlandse vluchten.

Morgen discussieert het CCSA erover. Verwacht wordt dat die akkoord gaat, zodat het OV vrijdag of zaterdag weer op volle stoom is. In lockdown zijn nog 19 provincies. De transport autoriteiten daar gaan overleggen over schema’s voor de heropening. Wanneer ze erin toestemmen hun lockdown te versoepelen, kan het OV er ook vrijdag of zaterdag hervatten.

Maar alle diensten per dag dienen te worden aangepast aan de vraag en bereidheid van de exploitanten, zegt adjunct permanent secretaris Anont van het ministerie van Transport.

Adjunct directeur-generaal Thani van het Department of Land Transport zegt dat ze hun tarieven zullen moeten verdubbelen vanwege de eis van social distancing waardoor de capaciteit gehalveerd wordt. Om te voorkomen dat de last wordt doorgeschoven naar de passagiers, werkt het departement aan een voorstel om de extra kosten te subisidiëren zodat de tarieven niet verhoogd hoeven te worden.

– Ik eindig vandaag met een wegwijzer naar de berichten die ik nog niet heb genoemd.
Remote learning to stay if virus persist
BBS lands B290bn U-tapao airport bid


 

Het nieuws in foto’s

Phials of an mRNA type vaccine candidate for the coronavirus disease (COVID-19) are pictured at Chulalongkorn University during the development of an mRNA type vaccine for the coronavirus disease (COVID-19) in Bangkok, Thailand, May 25, 2020.

AYUTTHAYA: Momentum is building behind Thailand’s push to create its own coronavirus vaccine, with more manpower and resources dedicated to the effort amid hopes it could boost medical tourism.
Thai trials of an experimental vaccine using monkeys started last month, one of at least 100 potential vaccines being developed globally. The government is hopeful it will have a cost-effective vaccine ready for next year.
Bionet-Asia, a local firm working with the government and a top Bangkok university, has put all other activities on hold and dedicated 250 personnel and all of its labs, technology and production facilities to developing a Covid-19 vaccine.
“In the case of Covid, there is a global effort to speed up experiment, trials, to share information, share diagnostics and that’s why we are in a position too, to move very fast,” chief executive officer, Pham Hong Thai, told Reuters.He said tests on animals had so far shown encouraging results and the next step would be seeking government approval for clinical trials involving humans.

Cambodian traders assemble in Poipet town demanding Thailand to reopen the border in Aranyaprathet district of Sa Kaeo province.

SA KAEO: About 1,000 Cambodian traders have picketed at the Thai-Cambodian checkpoint in Ban Khlong Luek in Aranyaprathet district to protest against the prolonged border closure. Traders assembled on the Cambodia side of the border and voiced their demand for the checkpoint to be reopened so they could cross into Thailand to trade at the Rong Klua market for second-hand goods.

Rescue volunteers and residents gather around to help after two motorcycles crashed and burst into flames in Phanom Thuand district of Kanchanaburi province on Monday. One of the two riders killed was carrying a can of petrol.

The driver was killed and his wife seriously injured when this pickup hit an electricity pole in Tha Sala district of Nakhon Si Thammarat on Sunday.

Phuket reopens land and water access on Monday with no coronavirus cases being treated, but the airport remains closed to international flights.

Visitors stroll along a stretch of Bang Saen beach which opened on Monday after closing for two months to prevent Covid-19 transmission. Beaches are open from 3am to 9pm while vendors will be allowed to resume business this Friday though they must close every Monday.

Prawit: Needs time to ’think about it’.

All eyes are on Deputy Prime Minister Prawit Wongsuwon who is expected to be nominated to become the new leader of the ruling Palang Pracharath Party (PPRP) following the resignation of 18 members of the party’s executive committee amid speculation of ongoing internal conflict among factions within the party.


 

People walk in front of a giant mouse distributing hand sanitiser in a shopping mall in Bangkok on Sunday.

Nieuws van de website 1-2 juni

• Woordvoerder Taweesilp Visanuyothin van het Centre for Covid-19 Situation Administration is de voorzichtigheid zelve. Ondanks dat het aantal besmettingen was toegenomen met één, zei hij maandag dat het land zich bevindt op een kritiek keerpunt. Hij vreest dat binnenlandse besmettingen weer kunnen opduiken wanneer de mensen hun bescherming laten vallen nu meer bedrijven hun deuren hebben geopend.
De nieuwe besmette patiënt is een 43-jarige Thai, die was teruggekeerd uit Rusland. Ze brengt het totaal aantal besmette personen op 3.082. De vrouw verbleef in quarantaine in Chon Buri en was asymptomatisch.
Sinds een week zijn geen Thai in eigen land besmet, alle nieuwe besmettingen vonden in het buitenland plaats. Het aantal doden is ongewijzigd 57.
Update dinsdag: 1 nieuwe besmetting, 1 nieuwe dode.
• Na een sluiting van ruim twee maanden zijn de meeste stranden in Thailand sinds maandag weer toegankelijk. Strandgangers dienen tenminste 1 meter uit elkaar te zitten.
In Pattaya nam een Duitse expat als eerste in de vroege ochtend een duik toen ze op weg was naar de bank. ‘Ik kon de verleiding niet weerstaan. Het is een paradijs geworden, precies zoals het 30 jaar geleden was.’
Niet alle stranden waren tijdens de lockdown gesloten en niet alle gingen maandag weer open. Phuket, in het zuiden, is nog off-limits en het strand van Hua Hin is al die tijd toegankelijk gebleven.
• CCSA-woordvoerder Taweesilp zegt dat nagedacht wordt over een vakantie in juli omdat de Songkran vakantie in april is vervallen. Maar de inhaalvakantie is alleen mogelijk als het aantal nieuwe besmettingen laag blijft. Het nieuwjaarsfestival is destijds geschorst uit vrees voor grote samenscholingen. Feestvierders zouden bij terugkomst in hun thuisprovincie het virus verder kunnen verspreiden.
• Achttien van de 34 leden van het dagelijks bestuur van de leidende coalitiepartij Palang Pracharath hebben maandag hun ontslag aangeboden. Het partijreglement schrijft voor dat wanneer meer dan de helft van het bestuur aftreedt, het gehele bestuur wordt ontbonden. Binnen 45 dagen moeten een nieuw bestuur en een nieuwe partijleider gekozen worden.
Naar verluidt wordt partijleider Uttama vervangen door vice-premier Prawit, maar maandag weigerde Prawit op die mogelijkheid commentaar te leveren. Het aftredend bestuur blijft de zaken waarnemen totdat er een nieuw bestuur is. Waarom die achttien aan hun kuierlatten hebben getrokken, vermeldt het bericht niet.
• De quarantaine van 14 dagen blijft een obstakel voor hotels in Phuket alhoewel de gouverneur toestemming heeft gegeven voor heropening. De meeste hotels zijn nog niet open gegaan omdat de luchthaven gesloten blijft en bezoekers uit acht provincies verplicht zijn in quarantaine te gaan. Bezoekers aan Phuket worden bij terugkomst in hun thuisprovincie in quarantaine geplaatst omdat de provincie wordt beschouwd als een hoog-risico gebied. Internationale toeristen, die normaal 90 procent vormen van alle toeristen in Phuket, mogen nog steeds Thailand niet bezoeken.
Hoteliers op Koh Samui hebben hun hoop gevestigd op last-minute boekingen wanneer de lockdown versoepelingen later deze maand hun derde fase ingaan.
• Staatssecretaris Mananya (Landbouw) waarschuwt boeren dat ze hun voorraden paraquat en chlorpyrifos binnen 90 dagen vanaf maandag dienen in te leveren, de dag waarop het verbod op het gebruik van de herbicide en pesticide is ingegaan.
Winkels hebben tot 28 september de tijd om hun voorraden in te leveren, producenten en importeurs tot 25 februari volgend jaar. Daarna wordt het spul vernietigd. Op bezit van de illegale chemicaliën staat een boete van 1 miljoen baht en/of een gevangenisstraf van 10 jaar. Volgens de staatssecretaris bevindt zich nog 21.000 ton van de drie chemicaliën in het land, tegen 26.000 ton een jaar eerder.
Hoewel de staatssecretaris sterk gepleit heeft voor een verbod op het onkruidbestrijdingsmiddel glyphosate, heeft het National Hazardous Substance Committee in november vorig jaar besloten gebruik onder strenge voorwaarden toe te staan. Het Department of Agriculture heeft een lijst van zestien chemische en natuurlijke alternatieven opgesteld, maar details heeft ze niet bekend gemaakt.

Virus tracker: Geen mutaties, 1 nieuwe besmetting in Thailand

2 juni – De virus tracker is weinig in beweging: België, Nederland en Thailand staan nog steeds op plaats 19, 21 en 78. Thailand meldt één nieuwe besmetting, een vrouw die uit Rusland was gekomen, dat met 405.843 besmettingen op de derde plaats van het overzicht met 50 landen (plus 1) staat, maar het aantal doden 4.693 bedraagt minder dan dat van Nederland en België.

Om met eigen land te beginnen. Het aantal besmettingen is toegenomen met 185, meer dan een dag eerder (131) maar het aantal doden met slechts 5; dat bedroeg een dag eerder 20. De cijfers van België zijn niet bijgewerkt, dus het aantal besmettingen bedraagt andermaal 58.381, het aantal doden 9.467 en het aantal herstelde patiënten 15.887.

Thailand meldt een zelfde aantal doden (57) en ernstig zieken (1) en 2 nieuwe herstelde patiënten.

In de VS is het aantal besmettingen toegenomen met 20.273 naar 1.837.170, het aantal doden met 638 naar 106.195 en het aantal herstelde patiënten met 64.629 naar 599.867.

Ten slotte de cijfers wereldwijd. Aantal besmettingen plus 107.782 naar 6.291.634, aantal doden plus 2.915 naar 374.357, aantal herstelde patiënten plus 107.323 naar 2.862.555. Het aantal ernstig zieken is afgenomen met 23 naar 53.458.

Stranden Pattaya open maar komen  de toeristen terug?

2 juni – De stranden van Pattaya zijn weer toegankelijk, maar het bedrijfsleven is sceptisch of hierdoor de toerisme industrie zal opkrabbelen, daar gerelateerde bedrijven gesloten blijven.

Ekkasit Ngamphichet, president van de Pattaya Business and Tourism Association, betwijfelt of bezoekers verleid zullen worden terug te keren naar Pattaya; immers uitgaansgelegenheden, fun activities en nachtleven, die deel uitmaken van de toerismesector, zijn niet open.

Doorgaans brengt 45 procent van de bezoekers een of twee nachten in de stad door. Wanneer het niet lukt Thaise toeristen aan te trekken, kunnen hoteliers zware tijden tegemoet zien; bovendien kan het nog maanden duren voordat buitenlanders terugkeren.

Ekkasit vindt een flinke stimulans van de regering nodig om de lokale toerismemarkt te herstellen, die jaarlijks goed is voor 100 miljard baht.

De 8 miljard die de Tourism Authority of Thailand (TAT) heeft toegezegd, noemt hij ‘een druppel op een gloeiende plaat’. Meer weten? Lees: Pattaya firms unsure partial opening will reel in visitors.

Prawit getipt als nieuwe leider regeringspartij

2 juni – Het websitebericht zei er niets over en het krantenbericht is al even vaag over de reden waarom achttien leden van het partijbestuur van leidend regeringspartij Palang Pracharath hun ontslag hebben aangeboden. De krant noemt voortgaande interne conflicten tussen facties in de partij, maar dat is een speculatie.

Een indicatie vormt wat parlementslid Sira voor Bangkok verslaggevers heeft verteld. Hij gaat vice-premier Prawit voordragen als nieuwe partijleider en parlementslid Anucha voor Chai Nat. Anucha is een sleutellid van de Sam Mitr (Three Allies) groep, een factie die in belangrijke mate heeft bijgedragen aan het succes van PPRP bij de verkiezingen vorig jaar. Laat me raden: Ze azen op baantjes die ze een jaar eerder niet kregen, want met principes heeft de Thaise politiek bitter weinig te maken.

Gevraagd wat de reden is van de ‘wisseling van de wacht’ zei Sira dat bij de vorming van de partij is afgesproken dat de huidige bestuursleden een jaar de tijd zouden krijgen om te werken waarna hun prestaties zouden worden beoordeeld. ‘Ze moeten nu toegeven dat het tijd is voor verandering.’

Gevraagd naar de kans op een kabinets reshuffle (portefeuillewisseling) zei hij dat die voor de deur staat nu de drie uitvoeringsbesluiten ad 1,97 biljoen baht door het parlement zijn gezeild.

De huidige secretaris-generaal Sontirat, die op de wip zit, is het oneens met een wisseling van het partijleiderschap. ‘Ik wil geen politieke scheuren zien of de ouderwetse politieke stijl. We moeten aan de mensen denken, meer dan aan onszelf.’ Meer weten? Lees: Prawit tipped to take PPRP helm.

BP in vogelvlucht

2 juni – Bangkok Post telt vandaag 13 nieuwsberichten en -verhalen op de drie binnenland pagina’s van het eerste katern plus de rubriek In Brief met vijf kortjes. Op de voorpagina neemt het politieke gekissebis behoorlijk veel ruimte in beslag, alsmede een 5-koloms foto van het strand van Bang Saen alhoewel het bijbehorende artikel over het strand van Pattaya gaat.

Pagina 2 opent met een bericht over een immunity herd (groepsimmuniteit) studie in een dorpje in Pattani door een team van de Chulalongkorn universiteit. Ondanks de kleine bevolking van 1.070 zielen telt het dorp een abnormaal groot aantal besmettingen van de provincie Pattani: 20 van de 92. Pattani telt ook 37 besmettingen die buiten de provincie zijn opgelopen.

Onderzoeksleider Wiput noemt de gemeenschap een perfecte steekproef. ‘Het is een hechte gemeenschap. Wanneer één familielid werd besmet, werden anderen besmet.’

Vreemd genoeg was het aanvankelijk doel van de studie niet immuniteit maar wilde het team de effectiviteit meten van de Baiya Rapid Covid-19 IgM IgG Test Kit, die was ontwikkeld door de faculteit Farmacie van de universiteit. Deze test op antilichamen is geschikt om potentiële infecties vast te stellen bij asymptomatische personen, alhoewel bloedmonsters van potentieel besmette personen ter bevestiging naar een laboratorium moeten worden gestuurd.

Tachtig procent van het dorp ging akkoord met bloedprikken elke maand. Het team ontdekte dat de meeste bloedmonsters een bepaald niveau aan immuniteit tegen het virus bevatten. Alleen baby’s jonger dan 1 jaar waren niet immuun.

Maar het is nog te vroeg om te zeggen of groepsimmuniteit zich ontwikkelt, zegt Wiput. De researchers gaan nu de sterkte van de immuniteit meten en bekijken of ze robuust genoeg zijn om infectie te voorkomen.

Wiput zegt dat groepsimmuniteit in Thailand zelden wordt toegepast als Covid-19 behandeling. Een paar landen gebruiken het model, zoals Zweden en andere zoals India overwegen het. ‘Wanneer het bewezen mogelijk is en effectief, zijn vaccins misschien niet eens nodig.’

Met de opening van pagina 3 ben ik snel klaar. Regeringspartij Palang Pracharath heeft geen bezwaar tegen een speciale parlementscommissie die de besteding van het Covid-19 steunpakket controleert. Dat zegt hoofd regeringswhip Wirach.

We zullen maar aannemen dat BP het nu bij het rechte eind heeft, want een eerder bericht zei dat de partij alsmede premier Prayut dat niet nodig vonden. Eveneens in tegenspraak met een eerder bericht is dat volgens dit bericht door zes leden van de Democraten dit weekend een motie is ingediend ter vorming van zo’n commissie, terwijl eerder sprake was van een motie opgesteld door de oppositie [waarbij de Democraten zich hadden aangesloten].

Afijn, lees het zelf maar want ik begin te balen van de verregaande slordigheid van BP, die de ene keer zus en de andere keer zo schrijft. Klik hier: Govt to allow scrutiny panel.

Kort Nieuws dinsdag 2 juni

– Een van mijn lezers is gek op de rubriek Kort Nieuws, want hij houdt niet zo van lange teksten. Ik hoop dat de rubriek deze keer kort genoeg is om hem tevreden te stellen.

– De politie heeft gisteren in Nakhon Phanom een gezin van drie aangehouden op verdenking van bezit van en handel in methamphetamine pillen. Ze zijn verlinkt door andere drugsverdachten die vorig jaar in Prachuap Khiri Khan (november) en Songkhla zijn aangehouden.

Het gezinshoofd (59) kocht de drugs in het buitenland en leverde ze soms zelf af. De politie heeft ontdekt dat in het drugsnetwerk 20 miljoen baht circuleerde en dat hij zware schulden had. Drie jaar geleden werd het gezin plotseling rijk terwijl het zich alleen maar met landbouw bezig hield. Met het geld wilden ze een waterzuiveringsfabriek opzetten.

De ONCB zegt dat man, vrouw en dochter drie grote huizen bezitten en grote percelen land waaronder een oliepalmplantage.

– Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft gisteren bekend gemaakt dat bij de rellen in de VS geen Thai zijn gewond. Wel zijn enkele bedrijven en winkels van Thai beschadigd. In Los Angeles is zondag een Thais restaurant geplunderd. De politie heeft de dader aangehouden. In Thai Town, eveneens in LA, hebben vijf plunderaars in een Thaise juwelierswinkel ingebroken.

De rellen braken woensdag uit nadat een politieagent in Minneapolis een zwarte man had gedood door zijn op zijn nek te knielen.

– Laatste bericht. Voormalig WBC Asia bokskampioen Atchariya heeft RTP hoofdcommissaris Apirat gevraagd de agenten te vervolgen die hem valselijk beschuldigd hebben van drugshandel. Hij wijst erop dat hij daarvoor is vrijgesproken door de rechtbank.

Atchariya werd twee jaar geleden op Don Mueang aangehouden toen hij op weg was naar een match in Japan. De politie beschuldigde hem ervan samen met tien andere verdachten drie miljoen methamphetamine pillen te hebben verhandeld. Die zaak sleepte zich 14 maanden voort, terwijl hij in voorlopige hechtenis was genomen. Zijn WBC kampioenstitel werd hem afgenomen.


 

Het nieuws in foto’s

A woman wearing a protective mask scans a tracking system entering a bookstore inside a shopping mall in Bangkok on Friday.

Rescue volunteers rush to help the driver and passengers of a truck after it rammed into a power pole in Muang district of Phuket province on Saturday.

PHUKET: Two men — a Thai and a Myanmar national — were killed after a lorry rammed into a roadside power pole in Muang district of this southern island province on Saturday, police said.
The power pole fell across the road after being hit by the lorry, killing a man inside. He was identified as Thanapon Prachit, 31, a native of Chaiyaphum province.
Another man passing by on a motorcycle was seriously injured by the falling power pole. He was admitted to Chalong Hospital where he was pronounced dead.
The bodies of the two victims were brought to Vachira Phuket Hospital for an autopsy.

A motorcycle is seen damaged after it was hit by a car in Muang district of Nakhon Si Thammarat on Saturday night, killing an 80-year-old woman.

More than 14,000 people have contracted dengue fever and 11 have died so far this year, according to the Disease Control Department.

Chebilang mayor Mahmadneesum Bilungload rides a long-tailed boat from Chebilang canal to the Andaman Sea in Muang district of Satun province on Saturday to track the escape route of an shark that bit a boy’s foot.

A cash reward for the live capture of a shark that bit a boy’s foot has angered Natural Resources and Environment Minister Varawut Silpa-archa, who criticised the local politician behind it.
“Don’t offer a bounty for a shark or support the hunt for a reward,” the minister said on Sunday.
Mr Varawut’s comment came after Chebilang mayor Mahmadneesum Bilungload promised to give 1,000 baht in cash to anyone who captured the shark and provided evidence it was the one that bit Harafat Limapicharsakul, 12, on Thursday.


 

Nieuws van de website 31 mei-1 juni

• Het aantal besmettingen is weer ruimschoots onder de tien uitgekomen. Zondag maakte CCSA-woordvoerder Panprapa bekend dat vier personen die uit de VAR, Turkije en Saoedi-Arabië waren gearriveerd, besmet waren en in quarantaine verbleven. Het aantal doden blijft ongewijzigd 57 sinds januari. Het totaal aantal besmettingen bedraagt nu 3.081.
De afgelopen twee weken is het aantal besmettingen in het binnenland afgenomen; circa 80 procent van de patiënten raakte in het buitenland besmet.
Maandag begint het land meer bedrijven te heropenen die een midden tot hoog risico vormen. Het gaat onder meer om bioscopen, gyms, spa’s en massagesalons. Thailand telt 10.500 spa en massage bedrijven, die geregistreerd zijn bij het Health Service Support Department. Er werken 100.000 personen.
HSSD adjunct directeur-generaal Arkom zegt dat de operators verplicht zijn de richtlijnen van het departement nauwgezet te volgen en wekelijks een zelf-beoordeling naar het departement te sturen.
Hij zegt: ‘Service providers are required not to talk to clients. Conversations must take place only when necessary.’
• Het Huis van Afgevaardigden heeft zondag na een debat van drie dagen de drie uitvoeringsbesluiten van het kabinet goedgekeurd, die het in staat stellen 1,97 biljoen baht te lenen voor Covid-19 steunmaatregelen.
De besluiten voorzien in een lening van 1 biljoen baht af te sluiten door het ministerie van Financiën om de economische en sociale rehabiliteringsplannen van de regering te financieren, financiële hulp aan bedrijven en als derde stabilisatie van ’s lands financiële systeem en herstel van de economische veiligheid. De oppositie onthield zich van stemming of stemde tegen.

Virus tracker volop in beweging

1 juni – Vier mutaties vandaag op de virus tracker bij de landen die ik volg en opvallende veranderingen in aantal ernstig zieken. Nederland zakt van plaats 21 naar 22, want is ingehaald door Bangladesh; Thailand schuift op van 77 naar 78 en China en Saoedi-Arabië wisselen van plaats: China gaat van 16 naar 17, Saoedi-Arabië van 17 naar 16.

Wereldwijd is het aantal ernstig zieken afgenomen met 2.108, hetgeen sterk afwijkt van voorgaande cijfers die soms een toename te zien gaven. Ook Thailand meldt minder ernstig zieken: dat aantal is afgenomen van 59 naar 1, maar ik vermoed dat het om een correctie gaat want lange tijd is het constant gebleven. Het lijkt me niet aannemelijk dat de symptomen van 58 patiënten in één dag allemaal sterk verminderd zijn.

Nederland meldt 131 nieuwe besmettingen naar 46.257 en 20 nieuwe doden naar 5.951, aantallen die nauwelijks lijken te dalen. In België kan de vlag ook nog niet uit. Het aantal besmettingen is met 320 (!) toegenomen naar 58.381, het aantal doden met 37 naar 9.467 en het aantal herstelde patiënten met 205 naar 15.887 [valt weer mee].

In de VS is het aantal besmettingen gestegen met 23.367 naar 1.816.897 – van een kentering is nog allerminst sprake. Het aantal doden is met 1.015 omhoog gegaan naar 105.557 en het aantal herstelde patiënten is met 15.669 gestegen naar 535.238.

Ten slotte de cijfers wereldwijd. Aantal besmettingen plus 127.646 naar 6.188.852, het aantal doden plus 4.006 naar 371.442, het aantal herstelde patiënten plus 70.327. De sterke afname van het aantal ernstig zieken noemde ik al.

De grafiek bij de virus tracker met 50 landen (plus 1) toont de plaats waar de 53 nieuwe Thaise patiënten van de afgelopen twee weken zijn besmet: 44 in het buitenland, 6 door contact met eerdere patiënten en 3 doordat ze een drukke plaats hebben bezocht.

Maurice de Hond hamert er ook op in zijn blogs: superspread events (plaatsen waar veel mensen bij elkaar zijn) zijn broeinesten van besmetting. Vermijd ze en draag in ieder geval daar een mondkapje.

Volunteers arrange fish packed in plastic bags to be distributed by Taejai.com, along with local produce, to elderly people struggling through the Covid-19 crisis.

BP in vogelvlucht

1 juni – Bangkok Post telt vandaag slechts zeven nieuwsberichten en -verhalen op de vier binnenland pagina’s van het eerste katern – eigenlijk drie pagina’s want twee advertenties beslaan elk een halve pagina. De krant bevat twee lange artikelen: de opening en op pagina 2 een paginagroot verhaal over voedselveiligheid; de rubriek In Brief ontbreekt deze keer.

Pagina 3 kopt triomfantelijk [?] boven de opening: Overwhelming ‘yes’ vote for exec decrees, hetgeen niet verwonderlijk is want de coalitie beschikt over een comfortabale meerderheid in het Huis van Afgevaardigden. Mocht u niet weten waar de kop op slaat, jammer dan, want over die uitvoeringssbesluiten heeft de krant al tot vervelens toe geschreven, wat ik ook gemeld heb in NuT (Nieuws uit Thailand).

Vanwege die advertenties bevatten de pagina’s 3 en 4 elk twee artikelen. Pagina 4 opent met een artikel in de serie The Foreign Office. Het meldt dat Thailand met Duitsland samenwerkt om duurzame ontwikkeling tot stand te brengen.

Mondkapjes uit de gunst nu de angst afneemt

1 juni – Waarom dragen veel bewoners in de provincie Yasothon geen mondkapje (meer)? Toen buitenlander Dave Allen hen vroeg waarom, kreeg hij als antwoord ‘Ik ben niet ziek’ en ‘Ik kan niet goed ademen als ik er een draag’.

Allen wordt geciteerd in het openingsverhaal van BP vandaag dat bijna de gehele voorpagina beslaat. Het meldt in de kop Thais drop guard as fears ease. Ook een ander, een 25-jarige man die zich Poon noemt, vertelt: ‘Ik draag nu alleen een mondkapje in een kruidenierswinkel en in het openbaar vervoer. Maar ik ben al gestopt met het dragen als ik vrienden tref. Er is geen uitbraak in ons gebied [dat niet genoemd wordt] en we zijn allemaal vrij van symptomen. Dus het is veilig genoeg.’

‘Het lage aantal infecties en doden geeft mij het vertrouwen dat we langzaam terugkeren naar een normaal leven. De situatie is niet zo beangstigend als in andere landen. Ik hoop dat de regering de lockdown voor alle bedrijven en activiteiten snel opheft. De mensen zijn meer bang voor hongerlijden dan voor het virus.’

Of BP met deze twee bronnen een representatief beeld schetst van de situatie in het land, weet ik niet. Wel zie ik hetzelfde beeld bij mij in de buurt. Sommige buurtbewoners heb ik zelfs nog nooit een mondkapje zien dragen, maar die komen dan ook nooit verder dan hun huis. Zelf draag ik alleen in 7-Eleven en de metro een mondkapje omdat het verplicht is, maar als ik in de buitenlucht ben, gaat het ding af, want inderdaad: het bemoeilijkt ademen en het houdt de warme uitgeademde lucht tegen. Geen fijn gevoel.

Nida poll: Zorgen over Covid-19 nemen af

1 juni – Veel Thai maken zich minder zorgen over Covid-19 nu het aantal besmettingen de afgelopen weken is gedaald, blijkt uit een peiling van het National Institute of Development Administration (Nida). De peiling onder 1.258 respondenten werd in de week van 25 tot 28 mei gehouden nadat op 18 mei de tweede fase van de lockdown versoepelingen was ingegaan.

6 procent zegt hun bescherming aanzienlijk te hebben verlaagd ondanks de voortgaande uitbraak, maar het afnemend aantal infecties geeft de doorslag. Ze zeggen minder mensen te zien die een mondkapje dragen en minder mensen die zich houden aan de houd-afstand richtlijnen op openbare plaatsen, zoals op versmarkten en in bussen.

31 procent zegt dat ze complacent (inschikkelijk) zijn geworden en een meer ontspannen houding over de volksgezondheid hebben, gezien de afname in nieuwe gevallen.

Daarentegen zegt 27 procent hun bescherming to a great extent gehandhaafd te hebben omdat ze zich zorgen maken over hun gezondheid en 29 procent zegt nog steeds op hun hoede te zijn.

62 procent zegt geen plaatsen te hebben bezocht of aan activiteiten te hebben deelgenomen die voor 18 mei gesloten of verboden waren.

24 procent heeft winkelcentra bezocht, 18 procent is naar de kapper gegaan en 8 procent heeft gewinkeld in groothandels- en hypermarkten.

Pandemie legt leemtes in voedselaanbod bloot

1 juni – Elke ochtend om 10 uur verlaat mevrouw Maew haar huis en loopt naar Wat Kalayani in Thonburi om er eten op te halen bij een voedselbank. Vandaag trof ze melk aan, bananen, eieren en congee (rijstepap), schrijft BP in een paginagroot verhaal op pagina 2 onder de kop Pandemic exposes flaws in food supply en intro Self-reliance and a generous attitude are key to surviving outbreak-induced slump.

Voor Meaw, een masseuse die haar baan heeft verloren, is het de enige manier om te overleven. Zij is een van de velen die zwaar te lijden hebben onder de coronavirus crisis, evenals taxichauffeurs, straatvegers, zzp-ers, ouderen en vele anderen. Ze gaan net als Maew regelmatig naar voedselbanken om maaltijddozen en andere levensbehoeften op te halen.

Het artikel is het tweede in een serie van twee over voedselveiligheid. Het eerste gisteren (Lokdown geeft groenteverbouw nieuwe impuls) ging over het verbouwen van groentes in stadstuinen; vandaag besteedt BP aandacht aan drie initiatieven op het gebied van voedselverstrekking: de Food Bank Pun Im, Taejai.com en de community pantries (pantries of sharing). Aan die provisiekasten besteedde ik al eerder aandacht.

De andere twee initiatieven krijgen ruime aandacht, maar ik beperk me tot wat oprichter Anantachoke van Food Bank Pun Im zegt in het uitgelichte citaat: ‘De pandemie is echt een wake-up call. We dienen meer veerkrachtig te zijn en de voedselveiligheid te versterken.’ Lees het verhaal, het is echt de moeite waard. Klik op de kop.

Kort Nieuws maandag 1 juni

– De pagina’s 3 en 4 zijn een halve pagina, schreef ik al. De opening van de 3 kent u al: het overwhelming yes voor de uitvoeringsbesluiten van het kabinet.

Het tweede bericht meldt dat tot nu toe dit jaar 14.000 mensen dengue fever (knokkelkoorts) hebben opgelopen en elf zijn overleden. Hoeveel dat er meer zijn dan vorig jaar, vermeldt het artikel niet. Het noemt wel de vijf provincies met de meeste besmettingen per 100.000 inwoners : Rayong , Chaiyaphum, Khon Kaen, Mae Hong Son en Nakhon Ratchasima.

Volgens directeur-generaal Suwannachai van het Disease Control Department stijgt het aantal dengue fever-gevallen als gevolg van het regenseizoen waardoor streken onder water zijn gelopen. Teams zijn ingezet om insektenwerend middel te sproeien. En de bevolking is opgeroepen om het zijne te doen door plaatsen waar muskieten kunnen broeden te verwijderen.

– Als laatste pagina 4 met twee berichten. Een bron bij het ministerie van Financiën zegt dat crediteuren van Thai Airways International (THAI) erop gebrand zijn THAI in de lucht te houden. Ze hopen dat het rehabilitatieplan voor de zwaar onder schulden gebukt gaande maatschappij het groene licht krijgt van de Bankruptcy Court.

De crediteuren zijn er niet op uit het onderste uit de kan te halen. Want wanneer het plan faalt en de maatschappij geen inkomsten heeft, gaat ze failliet en weten de crediteuren dat ook zij in de problemen zijn [oftewel naar hun geld kunnen fluiten].

De bron zegt: De beste manier is om THAI in de lucht te houden, wat een win-win formule is voor zowel de crediteuren als de maatschappij.

– De opening stipte ik al eerder aan. Die mag u zelf lezen. Fijn hè? Klik hier: Striving for a greener future.

Reacties niet mogelijk