Thais nieuws 1-15 mei

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan andere bronnen. Voor de betrouwbaarheid steek ik mijn handen niet in het vuur.
Op de pagina Dossiers 2019 geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op themapagina’s. Dat zijn pagina’s waarop alle berichten over een bepaald onderwerp zijn gebundeld. Alle themapagina’s staan opgesomd op de pagina Leeswijzer.
Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

Voor het nieuws van voorgaande jaren zie de zwarte menubalk bovenaan de pagina onder het kopje Buitenland. Voor het nieuws van 16-31 december klik hier. Voor het nieuws van 2020 klik hier: 1-15 januari 2020, 16-31 januari 2020, 1-15 februari, 16-29 februari, 1-15 maart, 16-31 maart, 1-15 april en 16-30 april.

 

“We worden onnodig bang gemaakt”. Maurice de Hond en Pim van Galen. https://youtu.be/yKqnvvJBb5c

Onzinnige en disproportionele maatregelen doen meer kwaad dan goed.
Opinie peiler en data-onderzoeker Maurice de Hond komt tot de conclusie dat het Nederlandse beleid op wankele en onvolledige data is gebaseerd.
Bovendien blijken, volgens de Hond de aannames van het RIVM over de verspreiding van het virus onjuist.
Niet de directe overdracht binnen anderhalve meter is relevant, maar de verspreiding via aerosols, miniscule druppels die door de lucht zweven.
Dat is volgens de Hond ook de reden dat de meeste besmettingen binnen plaatsvinden, in ruimtes met meerdere mensen en een matige ventilatie.
“Kijk eens naar Afrika, naar het vluchtelingenkamp op Lesbos, naar India. Nauwelijks of geen besmettingen, hoewel de mensen daar vaak dicht opeengepakt zitten. Door de (arme) omstandigheden daar is er veel natuurlijke ventilatie, de aerosols blijven er niet hangen”
De anderhalve meter samenleving is dus onzinnig, evenals een deel van de maatregelen..
De Hond hoopt dat WHO en RIVM deze informatie betrekt bij het beleid, dat kan wereldwijd veel doden en economische schade voorkomen.


 

Het nieuws in foto’s

People have dinner as they sit next to stuffed panda dolls, used as part of social distancing measures to prevent the spread of the coronavirus disease, at the Maison Saigon restaurant that reopened after the easing of restrictions in Bangkok, on Wednesday.

81 Thai returnees arrive from Europe at Suvarnabhumi airport early on Thursday morning.

A man wais as he offers alms to monks on Tanao Road in Bangkok.

An unidentified combo image of an army captain sitting on the chair of the House president in the newly finished Suriyan Chamber at Parliament and his photo in full uniform. A source said his commander will take action against him for “conducting himself in a disrespectful manner in a governmental office”.

Natthaphol Thavornphibun, owner of Ban Phi Nat military cadet school in Nakhon Sawan, his wife and his mother-in-law, are taken to Nakhon Sawan prison after being interrogated over the fatal beating of student Thapakorn Sapsin, 15, at Muang district police station in June last year.

This photograph taken on May 27, 2019 shows health officials spraying disinfectant on a dead pig at a farm in Hanoi before burying it in an isolated quarantined pit to stop the spread of African Swine Fever.

More than a million speed pills were seized from two houses in Bangkok on Thursday. Three members of a drug gang were caught there and another one arrested in Narathiwat

Pak Klong Talad, Bangkok’s flower market, is quiet shortly before the night curfew starts.

Despite joggers wearing face masks in Lumpini Park, as well as other city parks, City Hall says it has found that 80% of parkgoers are defying measures to prevent the spread of Covid-19 and this may lead to park closures again.


 

Nieuws van de website 14-15 mei

• Het CCSA heeft donderdag bekend gemaakt dat het aantal besmettingen met 1 is toegenomen, een asymptomatische bewoner van Chiang Mai die kortgeleden was teruggekeerd uit Phuket waar hij had gewerkt. Het totaal besmettingen is daardoor toegenomen naar 3.018. Nieuwe doden zijn niet gemeld, dus dat aantal blijft op 56 staan.
De man (30), die was teruggekeerd met zijn vrouw en kind, werd na zijn terugkomst in zijn dorp getest door vrijwilligers waaruit bleek dat hij besmet was. CCSA-woordvoerder Taweesilp looft de dorpsvrijwilligers en hij dringt er bij mensen op aan die uit Phuket komen, of ze nu ziek zijn of niet, zich te laten testen ‘for the sake of rapid disease control’. Het aantal van 1 nieuwe besmetting noemt hij ‘bevredigend en veelbelovend voor de aankondiging van de tweede fase in de versoepeling van ziekte beheersrestricties’.
De afgelopen 24 uur zijn zes patiënten hersteld. In totaal zijn nu 2.850 patiënten hersteld. Van het totaal aantal van 3.018 besmettingen heeft Bangkok de meeste (1.531), gevolgd door Phuket (224).
Update: De CCSA meldde vrijdag zeven nieuwe besmettingen, allen patiënten die op 7 mei waren gearriveerd uit Pakistan en in quarantaine waren geplaatst. Het aantal doden is niet toegenomen. Thans telt Thailand 3.025 bevestigde besmettingen sinds de uitbraak in januari begon. Eerder deze week werden voor het eerst in twee maanden op één dag nul nieuwe besmettingen geconstateerd.
• Niet alleen zzp-ers en ontslagen werknemers hebben moeite de touwtjes aan elkaar te knopen, ook monniken ondervinden de gevolgen van de viruscrisis. Tijdens hun dagelijkse ochtendronde krijgen ze veel minder dan voorheen. De tempels kunnen ook met moeite hun nutsrekeningen betalen en algemene zaken beheren, daar geldelijke donaties zijn afgenomen.
Minister Tewan (PM’s Office) maakte gisteren bekend dat een steunfonds wordt gevormd, te distribueren onder de ruim 40.000 tempels en 300.000 monniken. Het precieze bedrag moet nog worden vastgesteld. Geschat wordt dat elke monnik 100 baht per dag krijgt.
• Vietnam importeert dit jaar 20.000 fokvarkens uit Thailand om de varkensstapel, die is afgenomen door de Afrikaanse varkenspest, weer op peil te brengen. De uitbraak werd voor het eerst ontdekt in februari 2019. Zes miljoen varkens oftewel 20 procent van de totale varkensstapel moesten gekuild worden. Daardoor nam de prijs van varkensvlees toe en kwam de inflatie onder druk te staan.
De eerste 250 varkens zijn al geïmporteerd uit Thailand. Naar verwachting produceren ze tegen het eind van het jaar biggetjes. De importvarkens kosten 18.000 tot 27.000 baht.
Mensen kunnen niet besmet worden door de varkenspest, maar het virus is wel dodelijk voor varkens. Een vaccin bestaat niet.

Virus tracker: Saoedi-Arabië scheidt Nederland en België

15 mei – Twee mutaties in de positie van landen, vandaag op de virus tracker. Tussen België en Nederland die dagenlang gebroederlijk onder elkaar stonden op plaats 16 en 17, is Saoedi-Arabië gekropen. En Thailand is opgeschoven van plaats 66 naar 68. De cijfers van België zijn niet aangepast. Verder biedt de virus tracker meer van hetzelfde.

Van de landen die ik volg, doen Thailand en Australië het weer uitstekend: Thailand meldt 1 nieuwe besmetting naar 3.018 en 6 nieuwe herstelde patiënten naar 2.850, en down under meldt 9 nieuwe besmettingen naar 6.989 en 28 nieuwe herstelde patiënten naar 6.297.

Nederland (opgeschoven van plaats 16 naar 17) meldt 227 nieuwe besmettingen naar 43.211 en 52 nieuwe doden naar 5.562. Het aantal herstelde patiënten komen we (helaas) nog steeds niet te weten. De tracker meldt voor België (plaats 15) dezelfde cijfers als een dag eerder: 53.981 besmettingen, 8.843 doden en 13.937 herstelde patiënten.

De cijfers van de VS blijven weer flink stijgen. Het aantal besmettingen is toegenomen met 21.712 naar 1.430.348, het aantal doden met 1.772 naar 85.197 en het aantal herstelde patiënten met 13.513 naar 310.259, ruim een kwart van het aantal besmettingen.

Ten slotte de cijfers wereldwijd. Aantal besmettingen plus 91.771 naar 4.455.677, het aantal doden plus 5.359 naar 298.906 en het aantal herstelde patiënten plus 63.086 naar 1.676.432, iets minder dan een kwart van het aantal besmettingen. Het aantal ernstig zieken is afgenomen met 549 naar 45.786.

A cohort ward in Phramongkutklao Hospital is pressurised to keep outside air from potentially tainting the air inside during Covid-19 treatment.

BP in vogelvlucht

15 mei – Bangkok Post telt vandaag 14 nieuwsberichten c.q. -verhalen plus de rubriek In Brief met vijf kortjes op de vier binnenlandpagina’s van het eerste katern, minus een advertentie van een halve pagina en een advertentie van een vijfde pagina.

Pagina 4, een halve pagina, bevat een achtergrondverhaal over air conditioners die een rol kunnen hebben gespeeld bij de verspreiding van het virus. Het verhaal sluit naadloos aan op wat Maurice de Hond in het hierboven vermelde interview over luchtventilatie zegt.

In het Pramongkutklao Hospital in Bangkok is de eerste zaal ingericht waarin de luchtdruk geregeld kan worden en verontreinigde lucht door een High-Efficiency Particulate Air filter wordt geleid waar het grondig gereinigd wordt.

Het systeem is in drie weken ontwikkeld door Saijo Denki, een producent van air conditioners, en King Mongkut’s University of Technology Thonburi. Mag u zelf lezen: Virus calls for rethink of air conditioning.

De krant opent met het bericht dat de regering zich vandaag over een voorstel buigt om de avondklok een uur in te korten en pas om 23 uur te laten ingaan. Dat is voorgesteld door een ad hoc commissie die woensdag vergaderd heeft over versoepelingen, zegt een bron. Een ander voorstel behelst toestemming voor maximaal tien tv- en film-teams om nieuws te verzamelen in plaats van de vorige regel dat maximaal vijf personen per team waren toegestaan.

Over eventuele verlenging van de noodtoestand met nog een maand, wordt een beslissing genomen veertien dagen nadat de tweede fase van de versoepelingen is ingegaan, die naar verwachting zondag begint.
Vice-premier Wissanu zegt dat veel voorstellen zijn gedaan, maar duidelijkheid wordt pas verschaft na de vergadering van vandaag. Minister Tewan (PM’s Office) zegt dat de tweede fase ‘verschillende maatregelen’ vereist, die naar verwachting vandaag worden goedgekeurd door de CCSA.

Tot zover mijn samenvatting van de opening, het wachten is op definitieve besluiten. Meer weten? Klik hier: Govt mulls cut in curfew time.

Al even weinig harde informatie bevat de opening van pagina 2, die meldt dat de gemeentepolitie van Bangkok (MPB) onderzoek doet naar het laserprotest van zondag. De MPB waarschuwt de Progressive Movement voor juridische acties, wanneer bewezen wordt dat haar leden schuldig zijn aan het projecteren van de ‘seek the truth’ tekst, die verwijst naar de roodhemd protesten in 2010. De politie beschouwt de tekst als een anti-regerings boodschap.

Scholen kunnen spoedig opengaan, wanneer het aantal nieuwe besmettingen blijft dalen, zegt minister Nataphol (Onderwijs) in de opening van pagina 3. ‘Wanneer het aantal nieuwe Covid-19 gevallen op 1 juli nog steeds in single digits is (dus onder de tien), meen ik dat 80 procent van onze scholen volledig kan openen. Negen provincies in Thailand zijn al vrij van Covid-19, dus er is een grote kans dat de scholen in deze provincies [evenals andere] in staat zijn volledig te heropenen.’

Hij vervolgt: ‘Er zijn scholen in stedelijke, plattelands en afgelegen gebieden. Daar we menen dat one size won’t fit all, hebben we besloten om elke school haar eigen beslissing te laten nemen. Met de veiligheid van studenten als bottom line.’

Kort Nieuws vrijdag 15 mei

– Ik eindig weer met een wegwijzer naar berichten die niet eerder al langs kwamen in Nieuws van de website en Het nieuws in foto’s. Vooral de fotorubriek bespaart me een heleboel zweetdruppels, wat wel nodig is want het is erreg warm.

Bankruptcy an option for debt-stricken THAI, says Uttama
Man gets death for cadet’s murder
Rape victims move to state shelter
Minister talks up highway projects in west Bangkok
Cash transfers to 10m farmers start
DES app to to track shoppers
S Korea looks to spur trade


 

Het nieuws in foto’s

Safe distancing is the norm, as people queue to receive assistance packages at Wat Rakhang Khositaram in Bangkok on Wednesday morning, when the government announced there were no new Covid-19 cases over the previous 24 hours.

Foreigners being repatriated home wait at check-in for one of the few outbound flights allowed at Phuket airport, on May 2. The airport has been closed to all incoming commercial flights since April 3.

Preecha Chumsombat (right), the owner of Mangkorn Chao Phraya taxi depot, withdraws a complaint against driver Sitthichai Klaichit at the Muang police station in Samut Prakan province on Wednesday.

Prime Minister Prayut Chan-o-cha speaks to people at a community centre for distributing food and necessities to people affected by the Covid-19 pandemic at Wat Rakhang Khositaram in Bangkok. The centre was initiated by His Holiness the Supreme Patriarch.


 

Nieuws van de website 13-14 mei

• Voor het eerst sinds de pandemie begon zich te verspreiden in Thailand is het aantal besmettingen niet toegenomen. Woensdag maakte CCSA-woordvoerder Taweesilp het goede nieuws bekend: het totaal aantal bedraagt nu nog steeds 3.017 en evenals de voorgaande dagen is niemand overleden. Het totaal aantal doden bedraagt 56.
‘Ik ben blij, samen met iedereen die heeft bijgedragen aan het beheersen van de ziekte. Sinds 3 mei, toen bedrijven heropenden, is het aantal nieuwe Covid-19 gevallen onder de tien gebleven met één uitzondering op 4 mei toen 18 besmettingen zijn geconstateerd bij migranten. Feitelijk was 4 mei de eerste dag zonder een nieuwe besmetting omdat ze van quarantaine inrichtingen kwamen. Maar de verklaring van vandaag maakt de nul-gevallen status officieel.’ [Een onnavolgbare redenering]
Taweesilp drong er op aan de voorzorgsmaaregelen in acht te blijven nemen, voornamelijk het wassen van handen, gebruik van mondkapjes, social distancing en schoonmaken, om de nul-situatie te handhaven. ‘We kunnen ontspannen, maar niet roekeloos zijn. Uiteindelijk behoren we misschien tot de eerste landen die een eind maken aan de ontberingen.’
Verder zei hij: ‘De nul nieuwe besmettingen komen niet door enige soepelheid bij pogingen om geïnfecteerde personen te vinden. Sinds 1 mei zijn de criteria voor testen uitgebreid, die nu ook milde symptomen omvatten.’
Tot slot enkele cijfers. Deze maand zijn 34.444 personen getest en slechts 0,18 procent was viruspositief. De afgelopen 24 uur zijn 46 patiënten hersteld en ontslagen uit een ziekenhuis. Het totaal aantal herstelde patiënten bedraagt nu 2.844. 117 patiënten worden nog behandeld.
• De eigenaar van het Mangkorn Chao Phraya taxi depot, Preecha Chumsombat, heeft bij de politie van Samut Prakan zijn klacht ingetrokken tegen een bestuurder (72) en diens zoon nadat ze een schuld van 14.790 baht aan huur van taxi’s hadden afbetaald.
De bestuurder hield vorige maand op de tv-zender Thai PBS een zielig verhaal wat hem 8 miljoen baht aan giften had opgeleverd. Volgens Preecha heeft hij zijn armoede overdreven. Maar Preecha laat de zaak verder rusten. ‘De bestuurder en zijn zoon moeten maar vertellen hoe de vork in de steel zit. Ik wil er niets meer mee te maken hebben, want de schuld is betaald.’
• Arbeiders in een textielfabriek in Nakhon Pathom hebben het ministerie van Werkgelegenheid gevraagd actie te ondernemen tegen hun fabriek, die zeven maanden heeft nagelaten premie af te dragen aan het Social Security Fund, waardoor ze niet in aanmerking komen voor financiële hulp van de overheid. Van minstens tien gepensioneerde werkers zijn de pensioenrechten geschorst. Het Social Security Office heeft hen gezegd te ‘wachten’ op gesprekken tussen functionarissen en het bedrijf.
Het bedrijf heeft nog meer op zijn kerfstok. Het zou uitbetaling van de verplichte compensatie aan de pensionado’s vertraagd hebben, ook betaalde het lonen niet op tijd of werkers kregen slechts de helft van hun salaris. ‘Nu zitten zowel Thaise als migranten werkers in de problemen. We moeten nog steeds huur betalen en dagelijkse uitgaven doen’, zegt een van de gepensioneerde werkers.
• Phuket vraagt Bangkok toestemming voor de heropening van de luchthaven, havens en permanente toegangsweg want sinds maandag zijn geen nieuwe virusbesmettingen ontdekt. Als de CAAT akkoord gaat, gaat de luchthaven, die op 3 april dicht ging, zaterdag weer open. Drie maatschappijen zijn van plan beperkte vluchten op Phuket uit te voeren, eenmaal per dag.
Mensen die in Phuket arriveren, moeten een uitgebreid formulier invullen zodat ze eventueel opgeroepen kunnen worden voor gezondheidscontroles.
Phuket telt 224 bevestigde virusinfecties, het tweede hoogste aantal na Bangkok, maar het staat aan top bij het percentage besmettingen per 100.000 inwoners.
– Premier Prayut heeft een idee hoe de verkeerscongestie in Bangkok te verminderen, wanneer er een eind is gekomen aan de pandemie: flexibele lestijden en tele-leren voor leerlingen en telewerk en flexibele werktijden voor werknemers. Prayut zei dat woensdag tijdens een bezoek aan Wat Rakhang Khositaram in Bangkok, waar hij assistentie programma’s [?] voor mensen die zijn getroffen door Covid-19, inspecteerde. Hij heeft de ministeries van Higher Education Science Research and Innovation en van Onderwijs opgedragen onderzoek te doen.
• Een jaren geleden ontslagen politieagent (28) is woensdag in Kohn Buri (Nakhon Ratchasima) aangehouden wegens drugshandel. In zijn huis zijn 1.800 methamphetamine pillen, 144 gram crystal meth en een .38 revolver en munitie gevonden.

Virus tracker: Pluimpje voor Thailand

14 mei – Met nul nieuwe besmettingen laat Thailand veel landen achter zich, maar hoeveel valt niet op te maken uit de virus tracker van vandaag. Het enige land van de landen die ik volg en er in de buurt komt, is Australië met 10 nieuwe besmettingen. Hoe flikken ze dat toch, down under?

Nederland en België blijven ver achter met respectievelijk 196 en 523 nieuwe besmettingen, 54 en 136 nieuwe doden. Het aantal besmettingen in Nederland bedraagt nu 42.984, in België 53.981 en in Australië 6.980.

Het aantal doden in de drie landen bedraagt respectievelijk 5.510, 8.843 en 98 (1 meer dan een dag eerder). In België zijn 240 patiënten hersteld naar 13.937 en in Australië 58 naar 6.271. Onwetenschappelijke conclusie: Je kunt het beste in Thailand of in Australië wonen.

De Amerikaanse cijfers vormen daarmee een schril contrast. Het aantal besmettingen is met 22.802 toegenomen naar 1.408.636 (ruwweg een kwart van het totaal aantal ter wereld) en het aantal doden met 1.630 naar 83.425 maar gelukkig worden mensen in de VS ook beter: er zijn 34.521 bijgekomen naar 296.746. Hoewel gelukkig? Dat is slechts circa 20 procent van het aantal besmettingen.

Tot slot de wereldcijfers. Aantal besmettingen plus 82.168 naar 4.363.906, aantal doden plus 5.535 naar 293.547 en aantal herstelde patiënten plus 72.024 naar 1.613.346. Het aantal ernstig zieken is met 471 afgenomen naar 46.335.

Dhanin pleit voor snel herstel toerisme

14 mei – Bangkok Post opent vandaag met een meninkje, niet van zomaar iemand maar van de rijkste Thai [volgens Forbes dit jaar]: Dhanin Chearavanont, voorzitter van de Charoen Pokphand Group. Hij roept de regering op de lockdown maatregelen te versoepelen, buitenlandse reizigers zo snel mogelijk aan te trekken en het land om te turnen in een ‘safe haven’ voor gefortuneerde bezoekers.

Dhanin zegt dat Thailand’s economische verliezen van de lockdown worden geschat op 16 miljard baht per dag of bijna 500 miljard baht per maand. ‘Een langere lockdown zal ons meer en meer kosten. We kunnen niet wachten tot een vaccin is ontwikkeld en in voldoende hoeveelheden wordt geproduceerd om aan de bevolking te geven. De economie kan niet zo lang overleven.’

Dhanin vindt dat de toerismesector, goed voor 16 tot 17 procent van het GDP, gereanimeerd moet worden. De regering moet high-spending toeristen van over de gehele wereld aantrekken door de aandacht te vestigen op Thailand’s succes bij het beperken van de verspreiding van Covid-19.

‘Het aantal besmettingen en doden is erg laag vergeleken met andere landen, alhoewel onze lockdown later is begonnen. Dit bewijst dat onze artsen en ziekenhuizen de beste zijn en dat moeten we de wereld vertellen.’

De magnaat is zich ervan bewust dat sommigen het idee afwijzen om buitenlandse toeristen aan te trekken te midden van de uitbraak, ‘maar Thailand dient het risico te nemen’. Hij zegt: ‘Er is altijd een risico. Je loopt vandaag van je huis naar je werk en je wordt misschien geraakt door een auto. Maar je moet nog steeds naar buiten omdat je moet werken en geld verdienen. Het [toerisme] concept is hetzelfde. De uitdaging is hoe we het risico kunnen beperken en minimaliseren.’

Dhanin heeft nog meer ideeën, maar die mag u zelf lezen. Als ik hem mocht interviewen, zou ik hem willen vragen hoeveel personeelsleden hij in al zijn bedrijven heeft laten afvloeien, maar dat vraagt BP niet. Klik hier voor het artikel: CP chief pushes tourism reboot.

Surat Sitthipanya, left, lost his fingers when a bomb hidden in garbage exploded five years ago. Two other colleagues suffered minor injuries when the ping-pong bomb exploded.

Kort Nieuws donderdag 14 mei

– BP telt vandaag 13 nieuwsberichten c.q. -verhalen plus de rubriek In Brief met vier kortjes op de vier binnenlandpagina’s van het eerste katern. Ook nu weer snoepen twee advertenties ruimte af van het redactionele deel: een advertentie van een halve pagina en eentje van een vijfde pagina.

De opening die ik hierboven al noemde, beslaat iets meer dan een halve pagina, waardoor nog ruimte overblijft voor twee artikelen. Pagina 3, een halve pagina, besteedt in de serie Hardship Zone ruime aandacht aan vuilnismannen die ‘are putting their lives on the line to keep streets clean’ – niet alleen het risico van besmetting met het coronavirus maar ook van explosies.

In het verhaal vertelt vuilnisman Surat Sitthipanya dat hij in april 2015 tijdens Songkran, toen hij 21 was, gewond raakte door een pingpongbom die ontplofte. Twee collega’s raakten licht gewond, hij aanzienlijk zwaarder want hij verbleef twee maanden in het ziekenhuis en twee vingers van zijn rechterhand moesten geamputeerd worden.

Hij vertelt: ‘Het duurde meer dan een jaar om eraan te wennen mijn linkerhand te gebruiken. Het was moeilijk mijn routines te doen, want ik ben rechtshandig.’

Surat zegt niet haatdragend te zijn jegens degene die de bom achterliet. ‘Het enige wat ik er zelf over kan zeggen is dat het mijn lot was.’ Na het incident kreeg hij een vaste aanstelling [hij had een tijdelijke aanstelling], waardoor hij recht heeft op welzijnsvoorzieningen die ook gelden voor ambtenaren. ‘At least there was one silver lining for me.’ Meer weten? Lees: Perils lurking amid the waste.

– Op de voorpagina een analyse van het laserprotest (zie NuT van gisteren). Chaiyan Chaiyaporn, hoogleraar aan de Chulalongkorn universiteit, analyseert dat de Progressive Movement die de laserteksten projecteerde, ‘als beweging meer vrijheid heeft dan een politieke partij om te bewegen en mensen bij een rally op de been te brengen’.

Wanwichit Boonprong, docent aan de Rangsit universiteit, meent dat het doel van de beweging is ‘a sense of camaraderie’ bij supporters op te bouwen om anti-regerings netwerken te multipliceren. Meer weten? Lees: ‘Call for truth’ has laser intensity.

– In het derde bericht op de VP zegt Prayut [de krant gebruikt het werkwoord to signal, een sein geven] dat de sukkelende luchtvaartmaatschappij Thai Airways International nog geen faillissement hoeft aan te vragen, daar het ministerie van Financiën alle opties bekijkt [om de maatschappij te redden]. Die suggestie is gedaan, zegt een bron bij Financiën, want dan kan THAI een rehabilitatieprogramma in werking stellen. Meer weten? Lees: THAI’s not yet to file bankruptcy, says Prayut.

– Pagina 2 opent met een verhaal over onderwijs in het post-pandemie tijdperk. Het ministerie van Onderwijs test een online teaching and learning systeem dat na 1 juli wanneer de scholen open gaan in gebruik wordt genomen. Er is wel een probleempje: 10 procent van de leerlingen heeft thuis geen toegang tot internet. Sommigen hebben geen elektriciteit, anderen geen internetverbinding of geen computer.

Gisteren werd het systeem onder het toeziend oog van minister Nataphol (Onderwijs) getest op de Wachiratham Sathit school in Phra Khanong (Bangkok). De minister zegt dat hij het ministerie van Digital Economy and Society zal vragen te zorgen voor additionele uitrusting zodat alle leerlingen toegang hebben tot het systeem.

Leerlingen die thuis de vereiste apparatuur niet hebben, zullen naar school moeten om online lessen te volgen, maar het maximum aantal leerlingen per lokaal wordt beperkt tot 20 om aan de eis van social distancing te voldoen.

– Pagina 3 opent met het verzoek van Phuket om de luchthaven, havens en toegangsweg naar het vasteland te heropenen. Meldde ik al in Nieuws van de website met een foto in Het nieuws in foto’s.

De overige berichten mag u zelf lezen op de website. Ik noem de koppen plus links.
Smart city push pilots ‘new normal’
Temple kitchens hand out food aid
Udon lays out the red carpet for returnees
Air Force introduces beta coronavirus tracking app
Student nabbed with imported ecstasy haul
Unicef condemns rape case


 

Het nieuws in foto’s

People ride a motorbike as they wear protective face masks amid the empty ancient temples usually crowded with tourists following the coronavirus disease outbreak, at the ancient city of Ayutthaya.

PHITSANULOK: Twenty-eight former employees of the Wangchan Riverview Hotel in Muang district filed a petition with the Damrongtham Centre on Tuesday, complaining they were laid-off without being given any notice. Hathaichanok Sirichan, 30, former chief of the hotel’s front reception, said the petitioners were formerly employed as receptionists, doormen and room cleaners and in the laundry, food and beverage, restaurant, kitchen, general services and accountancy sections. Ms Hathaichanok said they had been laid off without advance notice, effective from May 1.

This image from the Progressive Movement shows a laser message in Thai meaning “finding truth” projected on a fence at Wat Pathum Wanaram in Bangkok.

A ceremony is held at a pawnshop in Udon Thani to return work tools to their owners.

People look at donations hung inside unused telephone booths which have been converted into ‘pantries of sharing’, where basic items are placed for the poor and needy to collect.

Representatives from the Government Employees Union of Thailand and other activist groups join the Government Pharmaceutical Organisation (GPO) workers union in calling on the state to redesignate about 150,000 temporary medical personnel nationwide as permanent staff in recognition of their hard work battling the Covid-19 pandemic.

National police chief Chakthip Chaijinda has his temperature checked before entering Klong Dan police station where he asked about progress in the investigation into alleged extortion committed by some of the station’s officers.

Siriraj Hospital nurses sit while practising social distancing to demonstrate how outpatients will be seated during the ‘new normal’. The patients will also be able to consult doctors through Siriraj’s telemedicine system.


 

Nieuws van de website 12-13 mei

• Het aantal nieuwe besmettingen is opnieuw onder de magische grens van tien en zelfs onder de nog magischer grens van vijf gebleven. Dinsdag maakte de CCSA bekend dat twee nieuwe gevallen zijn ontdekt, waarmee het totaal op 3.017 uitkomt. Niemand is overleden aan het coronavirus (misschien wel aan andere ziektes en bij verkeersongelukken], het totaal aantal doden bedraagt nog steeds 56.
Twee patiënten zijn hersteld en ontslagen uit het ziekenhuis; het aantal herstelde patiënten bedraagt nu 2.798. In ziekenhuizen worden nog 163 patiënten verpleegd.
De verse oogst bestaat uit een Thaise vrouw van 19 in Bangkok, die in nauw contact was geweest met drie eerdere patiënten: familieleden die in hetzelfde huis wonen. De andere is een Thaise vrouw van 51 die in Narathiwat woont. Zij verzorgde een eerder besmette jongen van 6. De vrouw had milde symptomen en werd ontdekt tijdens een pre-emptive test.
CCSA-woordvoerder Taweesilp zegt: ‘Ik ben blij samen met de Thaise bevolking over het lage aantal. Maar het aantal is nog niet gezakt naar nul. Dus we kunnen niet roekeloos zijn.’
Het aantal provincies zonder een nieuwe patiënt in de afgelopen 28 dagen is met 4 gestegen naar 50: Loei, Nakhon Si Thammarat, Phangnga en Satun. Het aantal provincies dat in dezelfde periode een besmetting meldde bedraagt nu 18.
Update: Woensdag meldde de CCSA nul nieuwe besmettingen. Taweesilp kan in zijn nopjes zijn.
• Uthit Onprasong (56), een adjunct-inspecteur op het politiebureau van Sahatsakhan (Kalasin), kan zijn politiepet wel aan de kapstok hangen en zijn uniform verwisselen voor gevangeniskleding, nadat hij in een dronken bui aan een meisje van 15 had gevraagd of hij haar intieme delen mocht betasten.
De man had maandagochtend thuis gedronken en nam de dienst waar van een collega. Het meisje en haar nicht waren naar het bureau gekomen om een boete te betalen wegens het niet dragen van een veiligheidshelm op de motorfiets. De agent nam het meisje mee naar een kamer op een bovenverdieping, waar hij de hamvraag stelde. Wat er daarna gebeurde, vermeldt het bericht niet. De agent is overgeplaatst en kan tot maximaal 10 jaar cel worden veroordeeld.
Update: Volgens een animatie die ik op een journaal heb gezien, zag het meisje kans te ontsnappen.
• Of het strafbaar is, moet nog worden uitgezocht, maar opvallend was het wel: het laserbericht ‘Searching for Truth’ dat zondagavond geprojecteerd werd op de muren van Wat Pathum Wanaram, Defence Ministry, Democracy Monument, CentralWorld, Soi Rangnam en BTS station bij de Ratchaprasong intersection; allemaal plaatsen die verbonden zijn met de gewelddadige ontruiming in 2010 van het stadscentrum dat bezet was door roodhemden. Daarbij kwamen 94 personen om het leven en werden tallozen verwond.
Verantwoordelijk voor de beelden is de Progressive Movement, het buitenparlementaire vervolg van de ontbonden partij Future Forward. Voormalig woordvoerder Pannika van FFP zegt dat de berichten ‘trailers’ waren om de activiteiten van de beweging tot 10 mei onder de aandacht te brengen, voornamelijk bestaand uit films en seminars.
Update: Op het hotel Sonnenbichl in Garmisch Partenkirchen en het raadhuis is de lasertekst ‘Hör auf Thailänder zu foltern’ te zien (bron: Süddeutsche Zeitung). Waarom daar behoeft geen uitleg toch?
• Een man in adamskostuum heeft zich zondag in Nakhon Si Thammarat meester gemaakt van de motorfiets van een vrouw en is er vandoor gegaan. Hij is dinsdag door de politie aangehouden op een nabijgelegen markt, nog steeds ongekleed. Het incident is te zien op een videoclip van 49 seconden op de Ruamphon Khon Tha Sala Facebook pagina. Nadat de geschrokken vrouw was weggerend, probeerde een man hem tevergeefs tegen te houden. De politie heeft ‘Adam’ naar het Tha Sala Hospital gebracht.
• Premier Prayut zegt dat het rehabilitatieplan van Thai Airways International (THAI), dat zwaar onder de schulden gebukt gaat, nog niet klaar is en doorgestuurd is naar het kabinet. Hij reageert op berichten dat het kabinet dinsdag al gesproken heeft over de toekomst van THAI en dat alle ministers op twee na van mening waren dat THAI beter ten onder kan gaan. Alleen vice-premier Somkid en minister Uttama (Financiën) zouden de maatschappij wel willen redden. Daarvoor is een bedrag van minstens 135 miljard baht nodig.
• En weer staat een dam op stapel in de Mekong, de levensader voor zestig miljoen mensen in Thailand, Cambodja en Vietnam. De Xayaburi dam (1.285 MW) en Don Sahong dam (260 MW) in Laos kwamen vorig jaar in bedrijf en nu heeft Laos het plan bij de Mekong River Commission (MRC) ingeleverd voor de bouw van de Sanakham dam. Het plan is voor prior consultation voorgelegd aan de andere Mekonglanden Thailand, Cambodja en Vietnam, lid van de MRC, een proces dat zes maanden in beslag neemt. Maar die hebben geen vetorecht.
De dam (684 MW) wordt 155 kilometer ten noorden van Vientiane gebouwd door een Chinees bedrijf. Naar verwachting begint de bouw later dit jaar en komt de dam in 2028 in bedrijf.
De milieubeweging en bewonersgroepen langs de rivier hebben zoals bekend grote bezwaren tegen de bouw van nog meer dammen in de rivier. De Sanakham dam is de zesde van negen geplande dammen in de Mekong in Laos. In het Chinese deel zijn al elf dammen in bedrijf.
Zie voor alle voorgaande berichten de pagina Mekong: Brood uit het water.

Virus tracker: Nederland lijkt aan de beterende hand

13 mei – Wat valt vandaag op in de virus tracker? Niets! Het is meer van hetzelfde met België, Nederland, Australië en Thailand nog steeds respectievelijk op plaats 15, 16, 50 en 66. Met Thaise cijfers lager dan 5 en met Nederland dat ook aan de beterende hand lijkt. Onze zuiderburen moeten nog wel een inhaalslag maken, maar die zijn op politiek terrein ook wat trager – na de vorige verkiezingen duurde de formatie van een nieuwe regering 541 dagen.

Nederland meldt 161 nieuwe besmettingen naar 42.788 en 16 doden naar 5.456. België verslaat Nederland weer op alle fronten met 368 nieuwe besmettingen naar 53.449, 51 nieuwe doden naar 8.707 en 55 herstelde patiënten naar 13.697.

Dat zijn aantallen waar Australië, een land (continent) met ruim tweemaal zoveel inwoners (24,99 vs 11,46 mln) ver onder blijft, want het meldt 22 nieuwe besmettingen naar 6.970 en het aantal doden is ongewijzigd (97). Alleen het aantal herstelde patiënten is wat minder, het is met 46 toegenomen naar 6.213, maar als percentage van het aantal besmettingen weer veel beter dan in België.

Thailand telt 2 nieuwe besmettingen naar 3.017, een ongewijzigd aantal doden (56) en ernstig zieken (61) en 2 nieuwe herstelde patiënten naar 2.798. Maar dat kunnen niet de twee nieuwe besmette patiënten zijn, want dan zou er een wonder gebeurd zijn.

De VS, op ruime afstand van Spanje (nummer 2), meldt 18.196 nieuwe besmettingen naar 1.385.834, 1.008 nieuwe doden naar 81.795 en 5.889 nieuwe herstelde patiënten naar 262.225.

Ten slotte de wereldcijfers. Aantal besmettingen plus 71.420 naar 4.281.738, aantal doden plus 3.564 naar 288.012 en aantal nieuwe herstelde patiënten plus 35.377 naar 541.322. Het aantal ernstig zieken is afgenomen met 274 naar 46.806.

Prayut hekelt plunderen van pantries of sharing

13 mei – Ze heten pantry of sharing en er wordt al misbruik van gemaakt, zoals te zien is op videoclips op de sociale media met mensen die in auto’s en op motorfietsen arriveren en de kasten plunderen. Premier Prayut wijdde er gisteren enkele strenge woorden aan. ‘Dit mag niet meer gebeuren. We moeten aan anderen denken. Mensen moeten leren delen en compassie hebben voor anderen. Als het misbruik doorgaat, zal niemand meer willen doneren.’

Toch even het woord pantry opgezocht in het woordenboek, want ik ken het alleen als aanduiding van een kombuis op een schip, waar voor de bemanning wordt gekookt. Ook op vrachtschepen met een kleine passagiersaccommodatie, maar die heb je geloof ik niet meer. Mijn ouders maakten er hun eerste zeereis op, een broer werkte als kok op zo’n schip.

Het digitale woordenboek vertaalt: bijkeuken, voorraadkamer, provisiekamer, provisiekast. Mijn papieren woordenboek noemt ook butler’s (housemaid’s) provisiekamer voor tafelzilver, glaswerk.

Inmiddels verspreidt de pantry zich als een olievlek over het land. Suppakrit Kullachartwijit, een zakenman die het initiatief nam, zegt dat er nu 249 pantry’s zijn in 51 provincies. Hij leende het concept vanuit het buitenland. De kasten worden voornamelijk gevuld met de eerste levensbehoeften zoals instant noodles, drinkwater, rijst, vis in blik en ook mondkapjes.

Het concept sluit mooi aan bij al eerder genomen initiatieven van tempels, organisaties, particulieren en bedrijven, waaronder een hotel, om maaltijden te bereiden voor degenen die geen inkomsten meer hebben als gevolg van de lockdown en dat aantal moet in de miljoenen lopen. Velen zijn ook teruggekeerd naar hun thuisprovincie waar de familie een vangnet biedt.

Een vrouw vertelde op Channel One dat ze voor haar huis in Bangkok een kast had gezet. Die was binnen de kortste keren leeg, waarna degenen die later kwamen bij haar aanbelden en eisten dat ze te allen tijden de kast zou vullen. Tja, mensen zijn ook nooit tevreden. Op Facebook schrijft ene ‘Red Skull’ dat de pantry’s aantonen hoe egoïstisch sommige mensen zijn. ‘Ze werken beter in theorie dan in de praktijk.’

A message asking about the ’truth’ behind the 2010 political violence is projected on a building inside the Defence Ministry compound, referring to the crackdown on the red shirts in the capital in 2010. (Photo courtesy of Progressive Movement webpage)

Laserprojecties schieten in ’t verkeerde keelgat

13 mei – Twee dingen goed begrijpen, om een gevleugelde uitspraak van voormalig premier Joop den Uyl te gebruiken: het protest met geprojecteerde laserteksten veroorzaakt geen blijvende schade, zoals bij voorbeeld graffity doet, en omdat het nieuw is, is de impact groter dan andere protestvormen. Dat blijkt wel uit de reacties van de autoriteiten die dreigen met juridische acties tegen de laser-operateurs.

Dat is behalve de in het websitebericht genoemde Progressive Movement ook de nieuwe politieke partij Kao Klai (Move Forward), die na ontbinding van Future Forward is gevormd. De geprojecteerde tekst ‘Seeking the truth’ is dezelfde die de roodhemden gebruikten nadat een eind kwam aan de bezetting van het stadscentrum in april en mei 2010 uit protest tegen de regering Abhisit.

Op 19 mei van dat jaar maakte het leger er hardhandig een einde aan, waarbij ruim negentig personen om het leven kwamen: roodhemden, onschuldige passanten en soldaten. Het incident dat sindsdien de meeste aandacht kreeg was de beschieting van demonstranten, inclusief een vrijwillige verpleegster, die voor het geweld waren gevlucht naar Wat Pathum Wanaram, niet toevallig een van de locaties waarop de tekst was geprojecteerd.

BP opent vandaag met een lijvig verhaal over het protest en veel reacties van de autoriteiten dat twee vijfde van de voorpagina beslaat. Een anonieme bron waarschuwde gisteren dat de projecties een val zijn en dat de regering er niet in moet vallen. Hij zei dat de politie de gelegenheid moet krijgen haar werk te doen. ‘Het is een oude truc net als de flash mobs. Wanneer de regering niet zorgvuldig te werk gaat, wordt het net zo controversieel als Prathet Ku Mee’, een verwijzing naar de anti-junta rapsingle die in 2018 grote aandacht trok. [De titel betekent What My Country’s Got]

Het juridisch kantoor van de RTP overweegt de makers van de lasertekst aan te klagen voor het ontketenen van chaos en onrust, zegt politiewoordvoerder Krissana. De veiligheidsdiensten houden de beweging in de gaten en voeren hun toezicht op politieke groepen op die deze maand gebruiken voor politieke activiteiten. Maar, zegt hij: ‘Het is nog te vroeg om de mensen die beweren verantwoordelijk te zijn voor de projecties te dagvaarden. De politie moet nog nagaan of ze een verborgen agenda hebben.’

Over de projecties in Garmisch Partenkirchen schrijft de krant om begrijpelijke redenen geen woord, want majesteitsschennis wordt in Thailand extreem zwaar bestraft. Meer weten? Lees: Govt threatens ‘laser messagers’.

Kort nieuws woensdag 13 mei

– BP telt vandaag 14 nieuwsberichten c.q. -verhalen plus de rubriek In Brief  met vijf kortjes op de vier binnenland pagina’s van het eerste katern minus een een advertentie van een halve pagina en een advertentie van een vijfde pagina.

Behalve de opening neemt een achtergrondverhaal veel ruimte in beslag over agenten van het bureau Klong Dan en Bang Phli (Samut Prakan) die verdachten mishandelen, martelen en geld van hen eisen. Als ‘dank’ daarvoor worden ze niet vervolgd voor drugsvergrijpen.

De politie neemt de zaak hoog op want RTP hoofdcommissaris Chakthip bracht vorige week een bezoek aan het bureau van Kong Dan en dat was geen beleefheidsbezoek. Het bezoek was een reactie op een klacht, op 8 mei ingediend door zestien personen geleid door hoofd Atchariya van de Help Crime Victims Club. Zij beschuldigen zes agenten van beide bureaus van wat in de intro wordt genoemd ‘shaking down drug suspects’. Mag u zelf lezen: Police extortion racket in the crosshairs.

– Wat biedt de krant nog meer behalve de onderwerpen al genoemd in Nieuws van de website en Het nieuws in foto’s? Ik noem de openingen van pagina 2 en 3 en enkele korte berichten, voorzien van een link.

– Pagina 2 opent met de ontkenning van CCSA-woordvoerder Taweesilp dat Thailand zijn lage besmettingscijfers te danken heeft aan het kleine aantal testen in relatie tot de bevolkingsomvang, zoals critici beweren. Hij zegt dat Thailand meer testen verricht dan Taiwan, Vietnam, Japan, de Filipijnen en Indonesië, namelijk 4.294 testen per 1 miljoen inwoners. Maar er zijn ook landen die aanzienlijk meer testen, zoals Italië (41.558), Singapore (29.763) en de VS (27.015).

Taweesilp zegt dat sinds het begin van het jaar het Department of Medical Sciences 286.008 swab samples (uitstrijkjes) heeft getest waarvan 3.017 positief zijn gebleken. Meer weten? Lees: Contagion testing ‘more than adequate’.

– Pagina 3 opent met een verhaal over de application Siriraj Connect, die tot doel heeft het aantal poliklinische patiënten te verminderen met 20 procent. De bijbehorende foto vindt u in Nieuws in foto’s. Elke dag bezoeken 10.000 outpatients het ziekenhuis, die een halve dag moeten wachten voordat ze aan de beurt zijn. Per jaar zijn dat 38 miljoen personen en verwacht wordt dat er elk jaar 2 procent bijkomt.

Ziekenhuisdirecteur Visit die de app gisteren presenteerde, zegt dat Covid-19 de uitgelezen gelegenheid is om de app te testen op zijn doeltreffendheid. Aan de app is in samenwerking met een partner een jaar gewerkt. De nieuwe situatie wordt omschreven als de new normal  van Covid-19. Meer weten? Lees: Siriraj aims for healthy ‘new normal’

– Verder noem ik nog:
Lightning strike kills Korat farmer
Police transfer ‘sex assault’ lieutenant
Witness protection sought by advocate
Northeast residents oppose 6th Laos dam project


 

Het nieuws in foto’s

Visitors shop during the re-opening of Chatuchak Weekend Market in Bangkok on Saturday.

People place items in a community pantry in Muang district of Phitsanulok. The pantries have been found in 43 provinces as of Monday.

Rescue volunteers wrap the body of a baby in white cloth after he was retrieved from a park pond at Walailak University on Nakhon Si Thammarat on Monday.

Police raid La Bohemia bar beer on Sunday night, and charge 22 foreigners and two Thais with violating the emergency decree, on Koh Samui in Surat Thani.

A security guard is on duty at MBK shopping centre in Pathumwan district, Bangkok.

Orathai Srisawas, a deaf woman who lives in a community underneath the Rama IX expressway, stands in front of her shelter.


 

Nieuws van de website 11-12 mei

• Het aantal besmettingen is met zes toegenomen naar 3.015, heeft het CCSA maandag bekend gemaakt. Het totaal aantal doden bedraagt nog steeds 56. Twee personen zijn hersteld, wat het totaal aantal herstelde patiënten op 2.796 brengt. De nieuwe besmettingen zijn allemaal geconstateerd in de zuidelijke provincies: 4 op Phuket en 1 elk in Narathiwat en Yala.
• Soldaten van de Ranger Company 2005 hebben zondagavond op de oever van de Mekong in Ubon Ratchathani 804.000 methamphetamine pillen en 2 kilo crystal meth onderschept. Vier drugssmokkelaars waren met een long-tail boot uit Laos gekomen en overhandigden de drugs aan mannen die in een pickup truck wachtten. Maar de wagen kwam niet ver want werd  geblokkeerd door een voertuig van de rangers. De mannen dropen af na een kort vuurgevecht met de rangers.
• Het aantal buitenlandse toeristen zal dit jaar waarschijnlijk met twee derde afnemen naar 14 à 16 miljoen, het laagste niveau in 14 jaar, verwacht de Tourism Authority of Thailand. In maart voorspelde de TAT nog 33,8 miljoen. Vorig jaar was een topjaar met 39,8 miljoen buitenlanders.
Toerisme is een belangrijke inkomstenbron voor Thailand, goed voor 1,93 biljoen baht van het GDP oftewel 11 procent. De TAT hoopt dat het toerisme in oktober aantrekt, wanneer het hoogseizoen begint. ‘Ons best case scenario is dat het binnenlands toerisme in juni of juli begint te verbeteren en dat buitenlanders rond oktober komen’, zegt gouverneur Yuthasak hoopvol. De TAT bereidt een rehabilitatieplan voor dat begin juni moet klaar zijn.
• Ook het medisch toerisme heeft een gevoelige knauw gekregen. Het beursgenoteerde peperdure Bumrungrad Hospital meldt dat de 50 procent van patiënten die voorheen uit het buitenland kwamen, nu verdwenen zijn.
Om het personeel iets om handen te geven, heeft het ziekenhuis telemedicine opgevoerd, verricht het bloedtesten en vaccinaties bij mensen thuis, levert het medicijnen af en het is begonnen met nieuwe residence programmes [?] voor degenen die quarantaine vereisen of fysieke distancing. Of personeel heeft moeten afvloeien vermeldt het bericht niet.
In 2019 behandelde Bumrungrad 632.000 medische gevallen uit 180 landen, de meeste patiënten kwamen uit Myanmar, de VAR en Koeweit. Twee derde van de inkomsten kwam uit niet-Thaise patiënten. Op het ziekenhuis is een overnamebod ad 85 miljard baht gedaan door Bangkok Dusit Medical Services Plc, de grootste ziekenhuisketen in Thailand.
• De particuliere sector roept de regering op door te gaan met het versoepelen van de lockdown en andere bedrijven toe te staan te heropenen, met name bedrijven in de toerismesector en aanvoerketens, om zo de toenemende werkloosheid te beperken.
Thanavath Phonvichai, president van de University of the Thai Chamber of Commerce (UTCC), zegt dat die twee sectoren het meest getroffen worden door de virusuitbraak, wat geresulteerd heeft in lagere werkgelegenheid.
‘De koopkracht van consumenten is afgenomen. Wij verwachten dat het aantal werklozen zal afnemen als bedrijven deze maand mogen open gaan.’
Het Joint Standing Committee on Commerce, Industry and Banking voorspelde vorige maand dat in juni circa 7 miljoen werkers hun baan zullen hebben verloren, van wie de meesten laagstbetaalden zijn. Het gaat om werknemers in de detailhandel en winkelcentra, bouwvakkers, hotel- en restaurantpersoneel, werkers in spa’s en massagesalons en fabrieksarbeiders in de textielindustrie.

Virus tracker: Engeland haalt Italië in

12 mei – Het verschil is nog niet erg groot maar in de toptien van de virus tracker heeft Engeland met 3923 nieuwe besmettingen en 268 nieuwe doden Italië ingehaald. Italië meldt 802 nieuwe besmettingen en 165 nieuwe doden. Engeland staat nu op plaats 3 met 219.183 besmettingen en 31.855 doden; Italië op plaats 4 met 219.070 besmettingen en 30.560 doden. Verder biedt de ranglijst van 50 landen (plus 1) het vertrouwde beeld met België, Nederland en Thailand respectievelijk op plaats 15, 16 en 66.

Thailand telt 6 nieuwe besmettingen naar 3.015 en 2 nieuwe herstelde patiënten naar 2.796. In het aantal doden (56) en ernstig zieken (61) is geen verandering gekomen, maar omdat het aantal van 61 er al vele dagen staat, vermoed ik dat het niet wordt bijgewerkt.

Nederland telt 245 nieuwe besmettingen naar 42.627 en 18 nieuwe doden naar 5.440, dus de kentering lijkt zich in te zetten in ons landje, ingeklemd tussen de Noordzee en Duitsland dat op plaats 7 staat met 171.879 besmettingen en 7.569 doden. Van de zee valt geen gevaar te duchten.

België verslaat Nederland op alle fronten met 485 nieuwe besmettingen naar 53.081, 75 nieuwe doden naar 8.656 en 231 nieuwe herstelde patiënten naar 13.642.

Koploper VS meldt 20.328 nieuwe besmettingen naar 1.367.638, 750 nieuwe doden naar 80.787 en 18.246 nieuwe herstelde patiënten naar 256.336, een kleine tweeduizend minder dan het aantal nieuwe besmettingen. Misschien komen ze nog op gelijke hoogte.

Australië doet het andermaal niet slecht. Het aantal doden blijft 97, het aantal besmettingen is met 9 toegenomen naar 6.948 en het aantal herstelde patiënten met 26 naar 6.167, dus 781 patiënten zijn nog besmet.

Ten slotte de cijfers wereldwijd. Aantal besmettingen plus 83.623 naar 4.210.318, aantal doden plus 3.471 naar 284.448, aantal herstelde patiënten plus 52.632 naar 1.505.945. Het aantal ernstig zieken is met 493 gezakt naar 47.080.

Gaat het u al duizelen: al deze getallen? Doe net als ik, neem even pauze met een geurig kopje koffie. Een koekje erbij mag ook. Ik ben aan de stroopwafel.

BP in vogelvlucht

12 mei – Bangkok Post telt vandaag 14 nieuwsberichten c.q. -verhalen plus de rubriek In Brief met vier kortjes op de vier binnenland pagina’s van het eerste katern minus een advertentie van een halve pagina en eentje van een vijfde pagina. Veel ruimte neemt een verhaal in de serie Hardship Zone in over een groep van 112 mensen, van wie 43 doof, die onder een deel van de Rama IX expressway wonen.

Verder valt op dat de voorpagina vier items bevat, wat vrij veel is voor BP’s doen. Eén is een fotobericht met etende mensen op de Yaowarat Road in Chinatown. De eters zitten er aan tafeltjes met een transparant scherm in het midden. Lijkt een beetje op een scène uit een science-fictionfilm. En op een tweede foto zitten ze te eten op krukjes waarbij een tweede krukje als tafeltje fungeert met voldoende afstand tussen de klanten.

De krant opent met een vooruitblik op de tweede fase van de versoepeling van de lockdown die op 17 mei ingaat. De maatregelen die worden overwogen, staan vermeld in bovenstaand kader, dus hoef ik hier niet te noemen. In de tekst wordt een bron, close to the CCSA, aangehaald die zegt dat winkelcentra mogelijk niet worden opgenomen in fase 2. Bij versoepeling 1A is mij niet duidelijk of restaurants die niet in kantoorgebouwen zijn gevestigd, ook open gaan.

De derde fase wordt aangekondigd begin juni en de laatste fase midden juni. Dan gaan ‘alle bedrijven en activiteiten’ weer open, aldus de bron. Voor alle fases geldt dat het aantal besmettingen niet uit de hand mag lopen, wat afhankelijk is van de maatregelen die de winkels en bedrijven zelf nemen om klanten te scheiden en natuurlijk de discipline van de Thaise bevolking. Wat ik daarvan zie op de journaals en zelf waarneem wordt de social distancing regel goed gevolgd.

Over 2 weken valt besluit over opheffing noodtoestand

12 mei – De National Security Council (NSC) beslist over twee weken of de noodtoestand wordt opgeheven, zegt secretaris-generaal Somsak in een tweede bericht op de voorpagina. Die beslissing, ik noemde het al hierboven, is afhankelijk van het aantal nieuwe besmettingen de komende dagen en weken. De CCSA [die de NSC adviseert?] maakt de afweging op grond van ‘various aspects’ met betrekking tot gezondheid, veiligheid en economie.

Elders las ik dat economische overwegingen op het tweede plan staan, maar dat lijkt me onwaarschijnlijk gezien Thailand’s liefde voor economische groeicijfers. En nog afgezien daarvan; het legertje werklozen wil ook graag weer aan het werk en niet in de rij hoeven te staan voor gratis eten.

Somsak erkent dat de lockdown bedrijfsactiviteiten heeft geschaad, maar verder gaat hij er niet op in. Wel signaleert hij dat ‘veel mensen’ het bevel op samenkomsten overtreden door ’s nachts te socialiseren en te gokken, die alle het riciso van verspreiding van het virus inhouden.

Naar aanleiding van berichten dat bij het versoepelingsbesluit ook rekening wordt gehouden met de mening van de bevolking, zegt hij dat daarover nog niet is gesproken. Naar verluidt zou de regering het National Intelligence Agency vragen een peiling te houden over gehele of gedeeltelijke opheffing van de noodverordening.

Gevraagd of het plan voor een peiling is geschrapt vanwege oppositie van Pheu Thai, die Isoc niet vertrouwt als coördinator van de peiling, zegt Somsak dat de NSC nog niet eens Isoc heeft belast met de coördinatie. ‘Ik kan niet uitsluiten dat een regering een peiling houdt, maar het is geen key factor in het beslissingsproces van de CCSA bij de vraag of de noodverordening moet worden verlengd.’

Siriraj begint klinische test van chloroquine

12 mei – Het Siriraj ziekenhuis gaat vierhonderd vrijwilligers rekruteren voor een klinische test van een maand op het gebruik van het anti-malaria medicijn chloroquine in de strijd tegen het coronavirus. De vrijwilligers worden gerekruteerd uit de familieleden van mensen die eerder geïnfecteerd zijn geweest met het virus, omdat 70 tot 80 procent van de infecties plaats vindt bij familie, van wie velen asymptomatisch zijn (geen symptomen vertonen).

Directeur Kunkalya van het Siriraj Institute of Clinical Research (Sicres) zegt dat chloroquine erg veilig en goedkoop is en al in laboratoriumproeven bewezen heeft effectief te zijn, maar bij mensen is dat niet bekend.

‘Zodra we weten dat er een nieuwe infectie is, vragen we een familielid zich aan te sluiten bij de klinische test. Hij krijgt twee doses medicijn, de eerste zodra de infectie is gemeld en de tweede een week later. Wanneer de tests zoals verwacht goede resulaten geven, kan chloroquine een effectief middel worden om het land te helpen zich tegen het coronovirus te verweren.’

‘Het land zal dan minder overdrachten en besmettingen tellen. De mensen maken zich dan minder zorgen omdat ze weten dat er een medicijn is om Covid-19 te behandelen. Maar wanneer het aantal infecties in Thailand blijft zakken, kunnen de klinische tests langer duren dan verwacht.’

Adjunct-hoofd Thanarak van de DDC voegt daar nog aan toe dat chloroquine in combinatie met andere medicijnen al wordt gebruikt in Thailand. Het medicijn zelf innemen is geen effectieve behandeling voor Covid-19.

Het bericht eindigt met de voorspelling van een specialist van het Department of Communicable Disease Control dat het nog 36 maanden kan duren voordat Thailand een eigen vaccin heeft ontwikkeld.

Kort Nieuws dinsdag 12 mei

– De burgemeester van Muang Saen Suk (Chon Buri) dreigt het ‘beroemde’ [woordkeus krant] Bang Saen te sluiten na berichten over party’s op het strand. Op de sociale media is te zien dat mensen er picknicken en sterke drank innemen, wat in strijd is met de regels van de overheid.

De gemeente Saen Suk versoepelde op 3 mei haar maatregelen om verspreiding van het virus te voorkomen. Parken, openbare plaatsen en stranden gingen na een maand weer open, maar openbare plaatsen mogen alleen gebruikt worden voor individuele oefeningen, niet voor feesten.

Nadat de beelden van de feestende lieden op Facebook waren verschenen, hebben bewoners de burgemeester in een petitie gevraagd de weg naar enkele delen van het strand te sluiten. De burgemeester zegt het idee intern te zullen bespreken.

– De traditionele Royal Ploughing Ceremony op Sanam Luang is dit jaar niet doorgegaan. In plaats daarvan heeft permanent secretaris Anant van het ministerie van Landbouw rijstzaden gestrooid op het terrein van het Chitralada Palace. De buffels bleven deze maal op stal. De krant besteedt niet meer dan een fotobericht aan de opening van het plantseizoen.

– De overige berichten mag u zelf lezen:
New extensions , lines to drive mass-transit growth
Quarantaine rooms sought
• ‘Blue Flag’ lorries to hit city streets
Disaster dept gauges storm aftermath
Gang rape charges mount
Dumplings blamed for ‘poisoning’


 

De koning van Siam. https://youtu.be/kzPY9BwKPDE

De koning van Siam die had het zo koud. Toen heeft hij zijn kop in de kachel gedouwd.
Toen heeft hij zijn kop in de kachel gedouwd. Hij moest voor z’n vrouw een paar boodschappen doen.

Een pak lucifers en een dotje katoen. Een pak lucifers en een dotje katoen.
Hij kocht nog wat zout en een flesje azijn. Dat smaakt bij de pudding zo pittig en fijn.

Dat smaakt bij de pudding zo pittig en fijn. Hij nam die azijn al mee in een vergiet.
Dat was wel niet slim, maar dat hinderde niet. Dat was wel niet slim, maar dat hinderde niet.

Hij was maar net thuis of daar brulde zijn vrouw. Ben jij nou een koning, wat heb ik aan jou.
Ben jij nou een koning, wat heb ik aan jou. Toen kreeg-ie ‘t zo warm en toen kreeg-ie ‘t zo koud.

Toen heeft hij zijn kop in de kachel gedouwd. Toen heeft hij zijn kop in de kachel gedouwd.
De koning van Siam die ging toen kapoet! Dat heb je ervan als je boodschappen doet.

Dat heb je ervan als je boodschappen doet.

Disclaimer: Elke overeenkomst met bestaande personen berust op louter toeval.


 

Het nieuws in foto’s

A woman orders her meal in a restaurant during the re-opening of Chatuchak Weekend Market, as the government relaxed measures to combat the spread of the novel coronavirus, in Bangkok on Saturday.

A worker checks temperature of shoppers before they enter the compound of the Robinson department store in Phuket.

Tourists visit Chatuchak on Saturday after the famous weekend market reopens due to easing restrictions.

Soldiers seize illegally-felled logs and processed wood in a raid at Ban Pak Huay Mae Pa in Mae Sot district of Tak on Sunday.


 

Nieuws van de website 10-11 mei

• Het aantal nieuwe besmettingen is met vijf toegenomen naar 3.009, heeft de CCSA zondag bekend gemaakt. Het aantal doden bedraagt nog steeds 56. De vier nieuwe besmettingen in Phuket zijn nog niet in het totaal verwerkt. Van de vijf nieuwe patiënten waren twee in contact geweest met eerdere patiënten en drie hadden in het buitenland gereisd.
CCSA woordvoerder Taweesilp zegt voor zijn beurt te hebben gesproken met de mededeling dat een winkelcentrum twee dagen op proef open gaat. Alleen het bestuur van de CCSA is bevoegd dat besluit te nemen en dit gebeurt op vrijdag. Dan wordt ook beslist welke bedrijven precies mogen opengaan in de tweede fase van de versoepeling van de lockdown. Prioriteit hebben gezondheid en veiligheid boven economische zorgen.
• Zoals hierboven al genoemd is het aantal besmettingen in Phuket toegenomen met 4; het totaal aantal bedraagt nu 224, aldus het provinciaal communicable disease committee. Niemand is bezweken aan het virus. Van de bevestigde ziektegevallen zijn 191 patiënten hersteld, 3 zijn gestorven en 29 worden nog behandeld.
De nieuwe oogst bestaat uit een 23-jarige kantoormedewerkster die in Thalang woont, een 29-jarige assistent-manager van een kruidenierswinkel, een Thaise student van 19 en een ambtenaar van 29. De nieuwe patiënten waren allen op risicovolle plaatsen geweest [geen details].
• Nida Poll: Een grote meerderheid (83,95 pct) van de respondenten in de laatste peiling van het National Institute of Development Administration is het eens met versoepeling van de lockdown, daar het aantal infecties is gezakt en de mensen voldoen aan de gezondheidsrichtlijnen van de overheid. 49,56 procent zegt dat de versoepeling mensen in staat stelt terug te keren naar een normaal leven en hun werk te hervatten. 15 procent is het niet eens met de versoepeling omdat die zou kunnen leiden tot een nieuwe golf besmettingen.
• De monnik had tegen hem gezegd dat hij niet zoveel moest drinken en daarom heeft een man (44) in Lampang de monnik (69) dood geschoten, zo luidde zijn verklaring. Het lichaam is zaterdag door dorpelingen gevonden in een pickup truck die geparkeerd stond bij een hutje in een bos bij het dorp Sop Moh. De monnik was eenmaal in zijn hoofd geschoten, het lichaam was gezwollen en verspreidde al een onaangename geur. De dader had zich verstopt in het bos, maar kwam tevoorschijn toen de politie het gebied omsingelde.

Overpeinzing: Raadselachtige verschillen

11 mei – Nog eens een blik geworpen op de virus tracker van zondag en gekeken welke landen minder dan 100 doden tellen. Dat zijn Singapore (20 doden), Quatar (12), Koeweit (47), Australië (97) en Thailand (56). Vergelijk die aantallen eens met het aantal doden in Nederland en België, respectievelijk 5.359 en 8.521, en de vraag dringt zich op: Hoe komt dat?

Ligt dat aan het beleid dat deze landen voeren, aan de bevolkingsdichtheid, leeftijdsopbouw, urbanisatie of aan andere factoren, bijvoorbeeld klimatologische [denk aan temperatuur en luchtvochtigheid]? Ik weet het niet, maar ik vind de verschillen wel erg groot.

Neem Australië: dat land, eigenlijk continent, heeft 24,99 miljoen inwoners, tweemaal zo veel als België en 7 miljoen meer dan Nederland. Maar niet alleen het aantal doden valt op, ook het aantal besmettingen en herstelde patiënten dat respectievelijk 6.927 en 6.124 bedraagt. Dus veel minder Australiërs worden besmet en er genezen relatief veel meer patiënten dan in België en vermoedelijk ook Nederland, hoewel de cijfers van ons land niet bekend zijn.

Ik signaleer het, geef geen antwoorden, dat mogen de experts doen, maar waarschijnlijk weten die het ook niet. En wat mezelf betreft: ik prijs me gelukkig in Thailand te zijn [en niet weg te kunnen], wat me in Nederland had kunnen overkomen, durf ik niet te bedenken.

Neem wat je nodig hebt, laat achter wat je kunt delen
Het is niet precies duidelijk wanneer de eerste community pantry verscheen in Thailand, maar inmiddels zijn ze al te vinden in diverse steden. De kasten bevatten gedoneerde levensmiddelen zoals noedels, water, eieren, vis in blik en medicijnen. Een tekst zegt: Please feel free to take anything you need, and leave anything you can share.
Het idee is al gezien in andere landen waaronder Engeland, als een manier om mensen te helpen die hun inkomen hebben verloren en hun gezin niet meer kunnen voeden. Het sluit aan op de gratis maaltijden die worden uitgedeeld door tempels en andere donoren, eveneens gericht op mensen die de touwtjes niet meer aan elkaar kunnen knopen omdat de economie plat ligt door het coronavirus.
Foto boven: de community pantry in Khon Kaen, onder Nakhon Ratchasima en daaronder soi 71 Sukhumvit.

A woman adds an item to a community pantry on Sukhumvit Soi 71 in Bangkok. The roadside stall, featuring items such as instant noodles, canned food and basic medicine, was set up by a group called “It Noi” (small brick). Similar pantries have gone up at other locations around Bangkok and in the provinces. The idea has also been adopted in other countries as a way to help people who have lost their income during the Covid-19 lockdown.

 

Virus tracker biedt meer van hetzelfde

11 mei – De virus tracker levert vandaag geen verrassingen op. België, Nederland en Thailand staan nog steeds op plaats 15, 16 en 66 van de lijst van 50 landen (plus 1). Thailand meldt 5 nieuwe besmettingen, da’s toch niet verkeerd, maar de krant opent met de vrees dat de uittocht uit Phuket zal leiden tot een nieuwe golf van besmettingen. Daarover later meer.

Het aantal besmettingen in Nederland is toegenomen met 89 naar 42.382 en het aantal doden met 63 naar 5.422. België meldt 585 nieuwe besmettingen, 60 nieuwe doden en 210 herstelde patiënten. Ter vergelijking: Australië, dat ik in mijn overpeinzing al noemde, telt 12 nieuwe besmettingen en 17 nieuwe herstelde patiënten. Het aantal doden bedraagt nog steeds 97.

Thailand telt 5 nieuwe besmettingen naar 3.009 en 7 nieuwe herstelde patiënten naar 2.794. Het aantal doden (56) en ernstig zieken (61) is ongewijzigd.

De VS die de lijst aanvoert, telt 25.147 nieuwe besmettingen naar 1.347.310, 1.421 nieuwe doden naar 80.037 en 14.331 nieuwe herstelde patiënten naar 238.080.

Ten slotte de cijfers wereldwijd. Nieuwe besmettingen plus 93.409 naar 4.126.695, nieuwe doden plus 4.295 naar 280.977, nieuwe herstelde patiënten plus 53.415 naar 1.453.313. Het aantal ernstig zieken is afgenomen met 600 naar 47.573.

BP in vogelvlucht

11 mei – Bangkok Post telt vandaag 10 nieuwsberichten c.q. -verhalen op de vier binnenland pagina’s van het eerste katern plus de rubriek In Brief met vier kortjes. Drie verhalen nemen veel ruimte in beslag: in de serie Hardship zone een verhaal over de community pantry’s en op pagina 4 een achtergrondverhaal van een halve pagina over Talat Iom Sombat, een moslim markt in Bangkok die weer opkrabbelt.

In de serie Inquiry Lines een interview van een halve pagina met secretaris-generaal Somsak van de National Security Council. Somsak is hoopvol, in het uitgelichte citaat zegt hij: ‘A country with a strong healthcare system which is also an economic centre can quickly bounce back from a crisis.’

Ik noemde het al: de uittocht uit Phuket. Bijna had ik geschreven Egypte, de enige overeenkomst is dat daarvoor ook water moet worden overgestoken maar dat zal zich wel niet hetzelfde gedragen als het water van de Rode Zee. Naar schatting hebben sinds de lockdown op 3 mei werd versoepeld tien- tot twintigduizend personen het vakantie-eiland verlaten. Dat aantal noemt CCSA-woordvoerder Taweesilp. De ruime marge wijst er m.i. op dat hij uit zijn nek lult, pardon: er een slag naar slaat.

De krant opent onder de dreigende kop Phuket dispersal raises fear met als onderkop Outflux spurs rash of new infections. Ja, kranten, zelfs een serieuze als BP, houden er wel van het nieuws een beetje aan te dikken. Bij de krant, waar ik destijds werkte, zeiden we dat er een dot tomaten ketchup overheen was gegaan.

Dat zoveel mensen Phuket verlaten, is niet zo raar want het toerisme waar de stad grotendeels van afhankelijk is, is tot stilstand gekomen en duizenden hebben hun baan verloren. Vanwege de lockdown, die interprovinciaal verkeer verbood, zaten ze gevangen. Nu gaan ze terug naar hun geboortegrond. Maar vertrekken is niet eens zo simpel want ze zijn in Thailand gek op bureaucratische regeltjes. Wie wil vertrekken dient een fit-to-travel certificaat te kunnen overleggen.

Volgens DDC directeur-generaal Suwannachai hebben al 30.000 personen zich geregistreerd voor zo’n laissez-passer. En dat is nog niet alles, want bij aankomst wacht hen een tweede verrassing – dat wil zeggen als de provinciale gouverneurs zich houden aan de opdracht van BiZa: dan worden ze in quarantaine geplaatst. Het zal mij benieuwen of dat inderdaad gebeurt, want ik ken mijn Thaise pappenheimers. Ze lullen vaak maar wat. Verder mag u de opening zelf lezen. Klik op de kop.

Kort Nieuws maandag 11 mei

– Waar ze in Thailand ook gek op zijn, om die lijn door te trekken, is plannen bekend maken en die vervolgens intrekken. Het ministerie van Onderwijs is er heel goed in. En nu krabbelt het ministerie van Werkgelegenheid terug dat heeft voorgesteld de werkloosheiduitkering te verhogen van 50 naar 75 procent van het laatst verdiende loon.

Dat stuitte direct al op bezwaren van het bestuur van het Social Security Office dat het Social Security Fund beheert. In maart besloot het immers tot een uitkering van 50 procent met een maximum van 15.000 baht gedurende twee maanden.

Om het nog ingewikkelder te maken – ook daar is Thailand gek op: op 15 april keurde het kabinet het voorstel goed om de uitkering op te trekken naar 62 procent gedurende drie maanden. Om de uitkering te berekenen wordt uitgegaan van het maximale dagloon van 500 baht of 15.000 baht per maand. Het percentage van 62 procent komt neer op 9.300 baht per maand.

Afijn, als u van ingewikkelde berichten houdt, lees dan 75% wages compo plan ‘put on hold’. Houd wel aspirine bij de hand.

– De overtredingen van de avondklok en het verbod op bijeenkomsten van meerdere personen, doorgaans om te drinken en te gokken, baren de politie- en defensiehoofden zorgen. De afgelopen zeven dagen is het aantal overtredingen met 21 procent toegenomen naar 5.363, vergeleken met 4.407 een week eerder.

Tot nu toe kregen de overtreders een waarschuwing, maar ‘we verliezen ons geduld’, zegt adjunct-politiecommissaris en woordvoerder Piya, ‘want na de eerste en tweede waarschuwing komen we nog steeds illegale bijeenkomsten en drankgelagen tegen. Ze drinken en maken herrie. We krijgen veel klachten over hun gedrag.’

Gisteren belegde de commandant der strijdkrachten Pornpipat een vergadering met de hoofden van de drie strijdmachtonderdelen over het houden van meer patrouilles tijdens de avondklok die van 22 tot 4 uur duurt. Piya zegt: ‘Het wordt tijd om tough te worden.’

Persoonlijke noot: Het lijkt erop alsof de autoriteiten pas tevreden zijn als alle 69,43 miljoen inwoners van Thailand zich netjes gedragen en ze zijn ook pas tevreden als het aantal nieuwe besmettingen naar nul zakt. Maar dat zijn onhaalbare doelen, ze zouden ook met minder tevreden moeten zijn.

– Pagina 2 opent met een follow-up op het verkrachtingsschandaal in Mukdahan. Het onderzoek richt zich nu ook op de rol van het schoolhoofd: heeft die het misbruik van een 14-jarig meisje door vijf leraren en twee alumni over een periode van een jaar getolereerd, want het misbruik vond ook plaats op het schoolterrein en in lokalen?

De politie onderzoekt tevens de zaak van een ander slachtoffer, een 16-jarig meisje dat eveneens is verkracht door enkele verdachten. De resultaten van het politieonderzoek worden binnenkort overgedragen aan het OM. [Mijn advies: Castreren die lui]

– De marine verdedigt haar plan 4.600 rai aan beschermd bos bij luchtmachtbasis U-tapao in Chon Buri te gebruiken als veiligheidsbuffer, wanneer aansluitend een commerciële luchthaven wordt aangelegd.

Marine-woordvoerder Prachachart zei gisteren dat het Royal Forestry Department is gevraagd om toestemming het land te gebruiken voor ‘aviation safety purposes’. Hij zei dat de media en critici de kwestie niet hebben begrepen. Die menen dat de marine het bos gaat gebruiken om haar investeringen veilig te stellen in de Eastern Economic Corridor.

Volgens Prachachart beschikt de marine over een 30-jarig contract voor gebruik van het bos, maar dat loopt af, zodat om verlenging is gevraagd. ‘Het heeft helemaal niets te maken met de EEC. Met of zonder de EEC dient de marine nog steeds de luchtmachtveiligheid rond alle marinebases te verzekeren.’

– Het bedrijfsleven in Prachuap Khiri Khan vraagt de regering de grenspost Singkhon met Myanmar te heropenen, want de sluiting dupeert de handel en investeringen van de provincie. Als gevolg van de sluiting duurt het transport van visproducten van Mergui in het uiterste zuiden van Myanmar naar Ranong nu enkele dagen in plaats van slechts vier uur via de grenspost.

– Laatste bericht. Twee docenten van School of Architecture and Design van King Mongkut’s University of Technology Thonburi (KMUTT) hebben Covid-19 teststations ontwikkeld, waardoor medisch personeel en virusvrije patiënten beter beschermd zijn tegen infecties want er heerst een gebrek aan beschermende uitrusting. Vijf ziekenhuizen hebben al zo’n ‘station’ ontvangen, meer volgen.

Tevens wordt in samenwerking met TOT (Telephone Organisation of Thailand) en het Institute of Field Robotics van KMUTT gewerkt aan de ombouw van telefooncellen tot tijdelijke testboxen. [Of misschien worden daarmee de ‘stations’ bedoeld, dat is me niet duidelijk]


 

Het nieuws in foto’s

A couple receive flowers from doctors and nurses while leaving Khon Kaen hospital on Saturday morning. They were discharged after almost a month of treatment for Covid-19.

Officials conduct health-screening checks on Thai returnees from Abu Dhabi and Egypt who arrived at Suvarnabhumi airport on Friday.

Shoppers visit Chatuchak Market in Bangkok after it reopened on Saturday.

Three foreigners have been detained for violating the emergency decree after they were found swimming at a closed beach behind a hotel in this resort city on Saturday, the first day that the beach closure took effect.

Prateep Ungsongtham Hata, founder of the Duang Prateep Foundation, gives out necessities to a family affected by the Covid-19 at a Klong Toey slum. Her foundation also supports many underprivileged kids in education.


 

Nieuws van de website 9-10 mei

• Zou bijna het lied ‘Zo gaat-ie goed, zo gaat-ie beter, alweer…’ aanheffen dat gezongen werd tijdens schoolreisjes, want opnieuw blijft het aantal nieuwe besmettingen onder de ‘magische’ grens van tien – of misschien moeten we er maar eens vijf van maken.
Zaterdag maakte de CCSA bekend dat vier nieuwe besmettingen zijn geconstateerd en het coronavirus één nieuw slachtoffer heeft gemaakt, een zzp-er (68) in Bangkok. Het totaal aantal besmettingen bedraagt nu 3.004 en het aantal doden 56. 2.787 personen zijn volledig hersteld en 161 worden nog behandeld in een ziekenhuis.
De verse oogst zijn een vrouw (36) in Bangkok die in contact is geweest met een eerdere patiënt, een 28-jarige vrouw die in een winkelcentrum in Phuket werkte en naar haar geboorteprovincie in Prachin Buri was teruggekeerd, en de andere twee zijn gevonden tijdens de intensieve campagne in Yala: een vrouw van 41 en een man van 44. Ze hadden contact gehad met uit Maleisië teruggekeerde patiënten.
Tot nu toe zijn infecties geconstateerd in 68 van ’s lands 77 provincies, 43 provincies hebben de laatste 28 dagen geen nieuwe besmetting gemeld. Bangkok en Nonthaburi tellen samen 1.700 gevallen, meer dan de helft van het landelijk totaal.
De andere besmettingen zijn geconstateerd in het Noorden (94), Central Plains (381), Noordoosten (111) en Zuiden (718). In het Zuiden telt Phuket de meeste besmettingen (220), gevolgd door Yala (130) en Songkhla (128).
De jongste patiënt was 1 maand oud, de oudste 97. Gemiddeld waren de patiënten 39 jaar. De grootste risicogroep zijn de 20-29 jarigen.
• Zes jaar op de vlucht geweest, maar zaterdag dan toch aangehouden in U Thong: een 57-jarige man die gezocht werd wegens de moord op vier personen in Ayutthaya. De politie was getipt dat hij zich daar verborgen hield. De moorden hadden te maken met een conflict over illegale drugshandel. De vermeende leider van de bende in het conflict is in maart 2014 in een treffen met de politie dood geschoten. Twee anderen bleven voortvluchtig. De nu aangehouden man zegt dat de bendeleider de moorden uitvoerde.
• Honderdduizenden fans van de K-pop groep Blackpink hebben woedend gerageerd op de berichten over doodsbedreigingen tegen de Thaise Lalisa ‘Lisa’ Manoban. Binnen 24 uur na de eerste berichten scoorde de hashtag op Sina Weibo, de Chinese Twitter, 1,23 miljard views.
Zaterdag plaatste een Twitter-gebruiker de volgende tekst: ‘Once BLACKPINK has their comeback stage, I am going to shoot BLACKPINK’s Lisa, and you can say goodbye to your bias because that’s the last time you’ll ever see her ugly face again.’ De twitter-account is later gesloten.
De Thaise ambassade in Seoul bevestigde donderdag dat Lisa veel emails en twitterberichten met bedreigingen had ontvangen. Het management van de groep, YG Entertainment, zegt juridische actie te zullen ondernemen tegen betrokkenen.
Het is niet de eerste keer dat Lisa is bedreigd. In april plaatste een idioot op Instagram een foto van haar onder een grafsteen met de tekst ‘I will kill Lisa. I have my gun already.’ De groep bereidt momenteel de release voor van een nieuw album in juni.
• Na een sluiting van 48 dagen is Bangkok’s beroemde Chatuchak weekendmarkt zaterdag heropend. De markt met 10.334 verkopers werd evenals elf andere markten die worden beheerd door de gemeente Bangkok (BMA), op 22 maart gesloten. Vorige week gingen al andere markten open.
In de eerste fase is de markt geopend van 5 tot 18 uur. Kleine kramen en venters rond het klokkentorenplein en in de nachtsectie blijven gesloten vanwege de avondklok (22-4 uur).
Iedereen is verplicht een mondkapje te dragen. Zes controlepunten op koorts, uitgerust met desinfecterende middelen en waskommen, zijn opgezet bij alle acht toegangen, waarvan drie open zijn voor voertuigen. Alle toiletten worden elke twee uur gereinigd.

Virus tracker: Aantal besmettingen passeert 4 miljoen grens

10 mei – Het aantal besmettingen wereldwijd is gisteren van 3,9 miljoen naar 4 miljoen gestegen. Dat is de meest opvallende mutatie in de cijferbrij die de virus tracker vandaag biedt. Thailand is met 2 plaatsen opgeschoven naar plaats 66 wat het land wel te danken zal hebben aan het geringe aantal van 4 nieuwe besmettingen. België en Nederland staan ongewijzigd op plaats 15 en 16, de VS voeren de lijst aan met 1,3 miljoen besmettingen en 78.616 doden.

Nederland telt 317 nieuwe besmettingen naar 41.087 en 86 nieuwe doden naar 5.168. België meldt 242 nieuwe besmettingen naar 50.509, 92 nieuwe doden naar 8.016 en 63 nieuwe herstelde patiënten naar 12.441. Nederland houdt die niet bij.

Thailand telt 4 nieuwe besmettingen naar 3.004, 1 nieuwe dode naar 56 en 3 nieuwe herstelde patiënten naar 2.787. De VS staan eenzaam aan top van de ranglijst met 1.322.163 besmettingen, op ruime afstand gevolgd door Spanje met 260.117 en Italië met 217.185.

In de toptien volgen daarna Engeland, Rusland, Frankrijk, Duitsland, Brazilië, Turkije en Iran. China waar de ellende allemaal begon, staat op plaats 11 met 82.887 besmettingen waarvan 78.046 hersteld.

Ten slotte de cijfers wereldwijd. Aantal besmettingen plus 96.995 naar 4.033.286, aantal doden plus 5.501 naar 276.682 en aantal herstelde patiënten plus 48.599 naar 1.399.898. Het aantal ernstig zieken is gedaald met 741 naar 48.173.

Malee Boonmee, 49, and her 10-year-old adopted son Nong Pi have been hit by the lockdown, after Ms Malee lost her job. Her family now has no income and she doesn’t know how she will support the education of her two sons when schools reopen in July.

Lockdown: Is het middel erger dan de kwaal?

10 mei – BP opent vandaag met een achtergrondverhaal over de zorgen van met name de minima die al nauwelijks de eindjes aan elkaar konden knopen toen het leven voor velen rozengeur en maneschijn was. Maar de pandemie heeft alle hoop die ze hadden op een beter leven voor hen en hun kinderen de bodem ingeslagen.

De krant trekt naar Klong Toey, een van de grootste buurten in de hoofdstad, waar Les Damnés de la Terre, de meest kwetsbare bevolkingsgroep woont. Een moeder, die een maand geleden haar baan heeft verloren bij het Child Development Centre, maakt zich grote zorgen wanneer op 1 juli de scholen weer open gaan. ‘Ik heb drie kinderen. Twee zijn nog op school. Om ze eten te geven zonder inkomen is onmogelijk’, vertelt Malee Boonmee.

Umporn Maiprakon die dicht bij het huis van Malee woont, maakt zich zorgen over de toekomst van haar 17-jarige zoon, die nu bij zijn grootouders in het land woont. “Mijn ouders en mijn zoon waren afhankelijk van het geld dat ik ze elke maand stuurde, maar nu hebben mijn man en ik geen baan. De garage in Siam Paragon waar we werkten, is gesloten. We weten nog niet hoe we geld kunnen verdienen om hen deze maand te onderhouden.’

Umporn vertelt dat ze geld heeft moeten lenen van familie en buren zodat haar familie kan overleven. ‘Mijn zoon zei me onlangs dat hij naar de universiteit wil gaan. Ik weet niet of dat nu mogelijk is. Ik huil mezelf elke avond in slaap.’

Het artikel vervolgt met informatie over de Duang Prateep Foundation, een stichting die ik al noemde in Het nieuws in foto’s. Oprichtster Prateep Ungsongtham Hata vertelt dat de slumbewoners zich meer zorgen maken over dat ze geen geld hebben om eten voor hun gezin te kopen dan over Covid-19.

‘Ze leven van hand tot tand. Toen de regering de sluiting van winkelcentra, uitgaansgelegenheden, salons en massagesalons bekend maakte, verloor circa 60 procent van de mensen hier hun baan en inkomen.’

Wat de stichting doet en het Equitable Education Fund mag u zelf lezen in Klong Toey’s struggle amid virus.

De verworpenen der aarde (Les Damnés de la Terre ) is een boek uit 1961 van psychiater Frantz Fanon,  waarin hij een psychiatrische en psychologische analyse geeft van de mensonterende gevolgen van de kolonisatie van het individu en de natie. De titel is ontleend aan de beginregel van de Internationale. Hoewel Thailand nooit gekoloniseerd is geweest, vind ik de term uitermate geschikt ter aanduiding van het armste bevolkingsdeel.

Kort Nieuws zondag 10 mei

– BP telt vandaag acht nieuwsberichten c.q. -verhalen op de drie binnenland pagina’s van het eerste katern plus de rubriek News Bites met vier kortjes. Het openingsverhaal over Klong Toey beslaat het grootste deel van de voorpagina plus een overlees op pagina 3.

Ook veel ruimte vreet een interview met commandant Chalongchai van het Derde Legerkorps dat toezicht houdt in zeventien noordelijke provincies. ’t Is een drukke baan want niet alleen moeten zijn manschappen jacht maken op drugssmokkelaars, die proberen uit Myanmar en Laos het land binnen te glippen, maar ze bieden ook de helpende hand bij bosbranden. En daar de komt de laatste tijd ook de strijd tegen Covid-19 bij.

Chalongchai vertelt dat het leger met mobiele keukens naar dorpen rijdt om er eten te koken voor de minima. Soldaten doen ook dienst als ‘Grab soldiers’ door op de motorfiets voedsel te brengen naar ouderen en gehandicapten. Daarvoor wordt het legerbudget niet aangesproken; alle spullen en geld zijn gedoneerd. Eén citaat: ’The most rewarding is the smiles on people’s faces.’

– Op de voorpagina behalve het achtergrondverhaal een 1-koloms bericht waarin een proefopening op donderdag en vrijdag wordt aangekondigd van een winkelcentrum [geen naam] om te effectiviteit van de beschermingsmaatregelen te bepalen. Alleen enkele winkels nemen deel aan de proef op bepaalde uren. De resultaten worden op zaterdag besproken. Wanneer de proef succes heeft, zal de regering de volgende fase van versoepeling van de lockdown volgende week zondag aankondigen.

Update: CCSA woordvoerder Taweesilp zegt voor zijn beurt te hebben gesproken met de mededeling dat een winkelcentrum twee dagen op proef open gaat. Alleen het bestuur van de CCSA is bevoegd dat besluit te nemen en dit gebeurt op vrijdag. Dan wordt ook beslist welke bedrijven precies mogen opengaan in de tweede fase van de versoepeling van de lockdown. Prioriteit hebben gezondheid en veiligheid boven economische zorgen.

Het doen van proeven is ook een suggestie van Maurice de Hond, maar hij wil weten waar en hoe het virus zich verspreidt. Het verschil is wel dat twee weken gewacht moet worden om het resultaat vast te kunnen stellen. Als voorbeeld geeft hij een voetbalwedstrijd waarbij publiek wordt toegelaten.

– Pagina 2 opent met een bericht over een verkrachtingsschandaal in Mukdahan. Zeven mannen, vijf leraren en twee alumni van een school, gaan vervolgd worden voor het herhaaldelijk misbruik van een 14-jarige leerlinge. Dat begon in maart vorig jaar toen de leraar het meisje meenam naar de lerarenkamer en zich aan haar vergreep. Daarna nodigde hij de anderen uit om zich seksueel te amuseren met het meisje, wat gebeurde in klasselokalen en bij de verdachten thuis.

Het meisje heeft de politie verteld dat ook een andere leerling, een meisje van 16, door de groep is misbruikt. Die heeft al een verklaring afgelegd. De mannen hebben volgens haar ook video-opnamen gemaakt van het misbruik en haar bedreigd als ze de politie zou inlichten. Maar dat heeft zij, geholpen door haar grootmoeder, uiteindelijk toch gedaan.

De seksbeesten zijn allen op borgtocht vrijgelaten. Het ministerie van Onderwijs heeft de leraren overgeplaatst en is een disciplinair onderzoek begonnen. Voorlopig is de onderwijsbevoegdheid van hen ingetrokken.

– Als laatste noem ik nog één aardig bericht. Minister Anutin (Volksgezondheid) heeft bekend gemaakt dat medisch personeel in de frontlinie van de strijd tegen Covid-19 isolatiepakken krijgt, gemaakt van gerecycelde PET waterflessen. Eind deze maand worden de eerste 44.000 uitgereikt. De pakken kunnen twintig maal gebruikt worden.

Een voordeel is ook dat ze niet meer geïmporteerd hoeven te worden. Volgens de minister kunnen ze tegen een redelijke prijs worden geproduceerd en voldoen ze aan internationaal geaccepteerde eisen. Gezien de verwachte lengte van de uitbraak, denkt het ministerie 20 miljoen pakken nodig te hebben. De pakken kosten 500 baht per stuk, meer dan de geïmporteerde maar die kunnen niet herbruikt worden.

Pongsak Assakul van het Thailand Textile Institute zegt dat het land nu een kans heeft een leider te worden bij de productie van PPE (Personal Protective Equipment).


 

Schubert Fantasie in F minor – Lucas & Arthur Jussen. https://youtu.be/UyjzqPPXDcw

Schubert was so in love with one of his female students from a very wealthy family. He wrote this for her, so he could be close to her to perform this with her. There is a passage where he has to reach over and for a nano second touch her wrist. This is one of the supreme pieces of music for piano . These brothers perform it superbly .


 

Het nieuws in foto’s

Covid-19-affected people receive handouts at Wat Kaew Fah Chulamanee in Dusit (Bangkok).

Fallen power poles block a road between Ban Phai and Chonnabot districts in Khon Kaen after a fierce storm blew through the area on Thursday night.

Pattaya beach (Chon Buri) is sealed off for the Covid-19 crisis. Prime Minister Prayut Chan-o-cha said on Friday the gradual reopening of businesses and resumption of tourism will set the economy back in motion.

THAI union president Nares Peung-yaem (centre left) submits a petition outlining the union’s views on rescuing the airline to Suporn Attakorn, an assistant to the Prime Minister’s Office minister, at Government House.

The Thai Airways International union has made clear its stance against privatisation and spinning off potentially profitable units as part of a rescue plan for the ailing national carrier.

Union president Nares Peung-yaem on Friday said the union was determined to oppose any attempt to end the airline as a state enterprise or to shift away any business units.

A cleaner sanitizes seats at Don Mueang airport in Bangkok, ready for a domestic flight. But the government continues to ban new foreign visitors.

A boy wears a protective face shield during his visit to Suan Rod Fai.


 

Nieuws van de website 8-9 mei

• Hoewel meer dan de afgelopen twee dagen met 1 nieuwe besmetting blijft het aantal besmettingen in het hele land onder de ‘magische grens’ van tien. Vrijdag maakte de CCSA bekend dat acht nieuwe gevallen zijn ontdekt tijdens pre-emptive tests en bij migranten die in het Zuiden in quarantaine zijn. Het totaal aantal besmettingen bedraagt nu 3.000 en nog steeds zijn geen nieuwe doden gemeld.
Van de acht zijn vijf migranten vrouwen van 19 tot 30 jaar die in quarantaine in Sadao (Songkhla) verblijven. Twee zijn Thaise mannen van 45 en 51, ontdekt bij pre-emptive tests in Yala, die in nauw contact waren geweest met eerdere uit Maleisië teruggekeerde patiënten. De achtste wordt niet genoemd.
Het landelijk dodental bedraagt nog steeds 55 oftewel 1,83 procent van alle gevallen. Bangkok telt de meeste besmettingen (1.699), gevolgd door het Zuiden (716), Central Plains (380), Noordoosten (111) en Noorden (94).
2.784 patiënten zijn hersteld (92,8 pct van het totaal), 161 patiënten worden nog behandeld. De afgelopen 28 dagen meldden 25 provincies nieuwe besmettingen en 43 geen nieuwe infecties.
• Evenals landelijk lijkt in Bangkok het ergste voorbij. Vrijdag bevestigde het CCSA van de hoofdstad 1 nieuwe besmetting, waarmee het totaal aantal op 1.489 patiënten uitkwam, het hoogste aantal van alle provincies. Daarvan zijn 19 patiënten hersteld en ontslagen uit ziekenhuizen. Het totaal aantal herstelde patiënten bedraagt 1.389. 76 patiënten worden nog behandeld. Het aantal doden blijft ongewijzigd 24.
• Twee soldaten en een politieagent hebben de doodstraf gekregen voor de moord in 2016 op Supaksorn ‘Ying’ Polthaisong, een restaurantmedewerkster in Kanchanaburi, waarna ze haar lichaam begroeven. Volgens de politie spande het drietal met vier anderen, waaronder een hoofdinspecteur van een politiebureau in Ratchaburi, samen bij de ontvoering van de toentertijd 28-jarige vrouw. Die anderen zijn vorig jaar al veroordeeld: twee tot levenslang en twee tot gevangenisstraffen van 10 en 15 jaar. De Taling Chan Provincial Criminal Court heeft het drietal ook bevolen de nabestaanden een compensatie van 1,6 miljoen baht plus rente te verstrekken. Over het motief zegt het bericht niets.
• De Thaise zangeres Lalisa ‘Lisa’ Manoban, lid van de K-pop band Blackpink, is begin deze maand bedreigd met de dood. Ze kreeg tussen 2 en 6 mei veel emails en Twitter berichten met een doodsbedreiging, aldus de Thaise ambassade in Seoul die haar muziekmaatschappij YG Entertainment heeft geïnformeerd.
Lisa is afkomstig uit Buri Ram. Vorig jaar plaatste de Time 100 Next haar op de lijst van honderd stijgende sterren in de categorie ‘Phenoms’. Wat haar het doelwit maakte van de ongewenste ‘fanmail’ meldt het bericht niet.
• Het Meteorological Department verwacht de komende vijf dagen in boven-Thailand verzengende hitte en zomerstormen. Het hete weer houdt minstens aan tot woensdag. Vanaf zondag worden het Oosten en Noordoosten getroffen door zomerstormen en vanaf maandag trekken die naar het Noorden, de Central Plains en Bangkok.
Ze zijn het resultaat van een hogedrukgebied dat zich vanuit China zuidwaarte verspreidt en stijgende lucht in Thailand tegenkomt.
Nong Khai was donderdag de heetste provincie met het kwik dat steeg naar 42,5 graden, gevolgd door Nakhon Sawan (42,2) en Tak (42).
• De politie in Nakhon Phanom heeft een 53-jarige metselaar aangehouden die zijn vrouw (49) heeft doodgeslagen en haar lichaam in een septictank heeft gedumpt, waarna hij de tank met cement bedekte. Hij heeft verklaard dat hij zijn geduld had verloren omdat zijn vrouw aan haar zevende lover was begonnen.
Het lichaam werd ontdekt door de 29-jarige dochter van het echtpaar. Zij rook onraad toen ze het verse cement zag, terwijl het huis nog in aanbouw was. Met hulp van andere familieleden braken ze door het cement en deden de gruwelijke ontdekking. [Moraal: Trouw nooit met een metselaar.]

Een septische put, in Nederland vaak septic tank of septictank genoemd, in Vlaanderen soms aangeduid als ‘beerput, is een eenvoudig waterzuiveringssysteem. Een septische put zuivert het sanitair afvalwater van hooguit één woning.

• Australische autoriteiten zijn gefrustreerd  omdat hun druk om een onderzoek naar de bronnen van het coronavirus ondermijnd wordt door het Witte Huis dat de uitbraak toeschrijft aan een Chinees laboratorium. De aanval van Washington op China geeft Beijing armslag het Australische verzoek om een onafhankelijk onderzoek te beschouwen als deel van een door de VS geleide agenda om het land verantwoordelijk te stellen voor de uitbraak.
Canberra zit gevangen in een diplomatieke strijd tussen Washington, haar belangrijkste veiligheids bondgenoot, en de al gespannen relaties met Beijing, een belangrijke handelspartner, hoewel het succesvolle Australische beleid dat de uitbraak binnen de perken heeft weten te houden, streeft naar heropening van de economie.
Lees verder de analyse van Reuters op https://www.bangkokpost.com/world/1914912/australia-annoyed-as-us-pushes-wuhan-lab-covid-19-theory

Vreemdelingen in een vreemd land
9 mei – Lijkt me een leuk boek – het kan nooit kwaad de draak met jezelf te steken – het nieuwe boek van de Franse cartoonist Stephff ‘Farang Affairs’. In tien hoofdstukken belicht Stephane Peray, die sinds 1989 in Thailand woont, een verschillend aspect van wat een farang kan verwachten in Thailand. Heerlijke ironische commentaren ook bij de situaties die velen bekend zullen voorkomen.

Het boek kost kost 1.100 baht en is helaas niet verkrijgbaar in de boekhandel. Kan wel direct besteld worden bij de auteur via zijn e-mailadres stephff.cartoonist@gmail.com. Meer weten? Lees: Farang life made comical.

 

 

Virus tracker: Maleisië verdwenen uit de top-50

9 mei – Vandaag nemen we afscheid van Maleisië uit de virus tracker die bestaat uit 50 landen (plus Thailand). Thailand’s zuiderbuur is ingehaald door Koeweit en zal nu wel op plaats 51 staan. Verder staan Nederland, België en Thailand ongewijzigd op plaats 16, 15 en 64.

Thailand meldt weer een miniem aantal nieuwe besmettingen (8), wat critici toeschrijven aan het beperkt aantal testen: 3.421 per 1 miljoen inwoners (later een vergelijking met andere landen).

Nederland telt 455 nieuwe besmettingen naar 41.774 en 84 nieuwe doden naar 5.288. België meldt 639 nieuwe besmettingen naar 51.420, 76 nieuwe doden naar 8.415 en 249 nieuwe herstelde patiënten naar 12.980. Nederland houdt ze niet bij.

Met de 8 nieuwe telt Thailand nu 3.000 besmettingen; het aantal herstelde patiënten is met 12 gestegen naar 2.784. Het aantal doden (55) en ernstig zieken (61) is ongewijzigd.

Ten slotte de cijfers wereldwijd. Aantal besmettingen plus 447.245 naar 3.936.291, aantal doden plus 5.273 naar 271.181, aantal ernstig zieken plus 848 naar 48.914 en aantal nieuwe herstelde patiënten plus 34.207 naar 1.351.299.

BP is weer eens het braafste jongetje van de klas

9 mei – Wat vindt u een betere kop: Virologist denies low cases due to limited testing of – en nu even in het Nederlands: Lage besmettingsgraad te wijten aan beperkt aantal testen? En welke van deze twee koppen, denkt u, staat boven het artikel in BP over het relatief klein aantal testen in Thailand, zeker vergeleken met landen als Singapore, Zuid Korea en Maleisië.

Inderdaad, de ontkenning van respected viroloog Yong Poovorawan, want BP is nu eenmaal het braafste jongetje van de klas. De krant citeert kritiekloos: ‘We hebben meer dan 3.000 gevallen [per 1 miljoen inwoners] getest. De verhouding is niet lager dan van degenen in Maleisië en anderen.’ Maar een blik op het bijgeplaatste kader zegt het tegendeel. Thailand heeft 3.421 testen per 1 miljoen inwoners verricht, Maleisië 6.044, Singapore 24.393 en Zuid Korea 12.357. Als ik klompen zou dragen, zouden die nu breken.

Het heilige ontzag van BP voor autoriteiten blijkt ook uit de rest van het artikel door te melden dat het ministerie van Volksgezondheid 5.000 testen belooft in mei, specifiek gericht op kampen met gastarbeiders, drukbevolkte wijken in grote steden en ziekenhuizen. Maar zoals u als trouwe lezer van Nieuws uit Thailand wel zult weten: doorgaans is het motto geen daden maar woorden. Ik ben de ongelovige Thomas die zegt: Eerst zien dan geloven.

Wat Yong verder allemaal nog te berde brengt als verdediging tegen de kritiek, mag u zelf lezen. Klik hier. I rest my case.

De teugels worden gevierd; vrees voor tweede golf

9 mei – Winkelcentra, gyms (fitness centra) en amusementsparken zijn de volgende bedrijfstakken die open mogen gaan mits het aantal besmettingen, dat de afgelopen twaalf dagen minder dan 10 bedroeg, nog een week blijft dalen.

Gisteren vergaderde het Public Health Emergency Operation Centre met vertegenwoordigers van acht bedrijfsclusters over de volgende fase in de versoepeling van de lockdown, waarvan sommigen vrezen dat die tot een tweede golf van besmettingen zal leiden.

Om welke zaken gaat het precies? Ik neem de Engelse tekst over: Shopping malls, restaurants and food shops in shopping malls, health and wellness businesses including spas and massage parlours, beauty salons, fitness centres and gymnasiums, meeting and seminar convention venues, film production locations, amusement parks and water parks.

Meer weten? Lees: Malls. Gyms tipped to open next en Second wave a worry, warn advisers.

Kort nieuws zaterdag 9 mei

– BP telt vandaag twaalf nieuwsberichten c.q. -verhalen op de drie binnenland pagina’s van het eerste katern plus de rubriek In Brief met vier kortjes.

Opvallend is de andere nieuwskeuze die de krant maakt over de reactie van de vakbond van THAI op de financiële zorgen van de maatschappij. Het websitebericht pikte er als belangrijkste nieuws uit dat de vakbond zich verzet tegen privatisering en het afstoten van bedrijfsactiviteiten; de krant legt de nadruk op de wens van de vakbond om betrokken te worden bij het rehabilitatieproces. De krant kopt THAI workers eager to save airline.

De vakbond die 20.000 werknemers vertegenwoordigt, vindt haar medewerking belangrijk nu een van de voorwaarden voor de lening van 50 miljard baht vermindering van het personeelsbestand is. Dat is al eens eerder geprobeerd middels vrijwillig vertrek, maar dat mislukte omdat degenen die vertrokken ‘very capable’ waren.

Nog even een blik geworpen op het bericht over de doodsbedreigingen die Lisa, lid van de populaire K-popgroep, heeft ontvangen. Maar ook de krant zegt niets over de aanleiding. Ze schrijft alleen dat YG Entertainment die de groep onder contract heeft, een verklaring heeft uitgegeven, waarin ze zegt zich in te zetten voor de veiligheid en bescherming van haar artiesten en fans. Ze belooft harde actie te nemen tegen de dreigementen.

– Wat biedt de krant nog meer?
• De BTS skytrain dient het aantal passagiers per trein te verminderen van 1.000 naar 250. Verder geldt de eis van social distancing.

• Het onderzoek naar de ontvoering en moord op de broer van een rechter is afgerond. De DSI heeft haar dossier, 4.529 pagina’s dik, naar de openbare aanklagers van een rechtbank in Bangkok gestuurd. Hoofdverdachte is voormalig staatssecretaris Banyin, die ook verdacht wordt van een illegale aandelentransfer van wijlen aannemer Chuwong in 2015, die eveneens vermoord is.

• Een subcommissie die zich bezighoudt met het voorkomen van ontbossing, heeft een verzoek afgekeurd van Akara Resources Plc voor een vergunning om kalksteen te winnen in de provincie Phetchabun. Akara en haar Australische moederbedrijf zijn thans in een juridische strijd met de overheid verwikkeld omdat de goudmijn van Akara in Pichit in 2017 is gesloten op last van de regering.

• Een politieagent verbonden aan de Chanthaburi Provincial Court is beschuldigd van medeplichtigheid bij een moord na een schietpartij vorig jaar in een rechtszaal die het leven kostte aan drie personen. De agent gaf zijn pistool aan een paralegal (juridisch medewerker) die vervolgens een verdachte dood schoot, nadat die een rivaal en zijn advocaat had gedood. Dat gebeurde toen rechters getuigen zouden horen in een zaak over 3.800 rai, waarover al lang ruzie was gemaakt. Hoe het precies zit, mag u zelf lezen in Cop on accessory rap for court shooting.

– Als laatste pagina 3 met vier berichten. De opening noemde ik al: de bezorgheid van experts over een mogelijke tweede golf van besmettingen nu de regering van plan is de teugels te laten vieren.

Verder heeft Prayut weer eens wat gezegd, die man bemoeit zich ook met alles. Tijdens een bezoek aan het Office of the Narcotics Control Board gisteren drong hij erop aan ‘to go after big fish’ en onderzoeken meer te richten op vermogensdelicten en geldwitwas activiteiten. Geen nieuw geluid, want de drugsbaronnen zorgen er wel voor dat ze niet in de handen van justitie vallen.

– Eén na laatste bericht. De moeder van een vrijwillige verpleegster die evenals vijf anderen werd dood geschoten toen ze op 19 mei 2010 gevlucht was naar Wat Pathum Wanaram, eist dat de DSI de resultaten bekend maakt van haar onderzoek naar dit incident. Op die dag maakte het leger een eind aan de bezetting door roodhemden van het stadcentrum.

In augustus 2013 stelde de rechtbank vast dat de zes door soldaten waren doodgeschoten vanaf een voetgangersbrug. De zaak is al regelmatig in het nieuws geweest, wat in het bericht weer eens wordt herhaald. De DSI zegt dat het onderzoek ‘vorderingen maakt’.

– Laatste bericht. De marineman die besmet zou zijn door het covid-19 virus, wat uit een eerste test bleek, is bij een tweede test in het zelfde ziekenhuis en een derde test door een laboratorium van het Chulalongkorn ziekenhuis virusvrij gebleken. Hij had ook geen antilichamen in zijn bloed, die zouden kunnen wijzen op een eerdere besmetting. De quarantaine van de groep marinemensen die met hem contact hadden gehad, is beëindigd.


 

Het nieuws in foto’s

Een hond wordt levend gekookt – een manier van koken in China om de “levensenergie” van het dier te delen. Lees: WHO gaat akkoord met het heropenen van de Chinese dierenmarkten

Social distancing is imposed at the Siam station of the BTS skytrain in Bangkok on Thursday.

The atmosphere of downtown Muang district of Phuket on Thursday morning. The island province reported no new Covid-19 infections for the fifth consecutive day, with total cases remaining at 220.

People wait for financial aid near the Finance Ministry office in Bangkok on Thursday.

Residents practise social distancing as they wait to be tested for the Covid-19 novel coronavirus in Tok Chood village in Tung Yang Deang District, Pattani on Wednesday.

Pattaya City inspectors on Thursday begin putting up barriers at Pattaya beach and 7 other venues as authorities will close those venues from May 9 until May 31.

A taxi bulkhead barrier is installed in a cab to prevent the spread of the Covid-19 disease. The Air Force on Thursday handed over some of the barriers, and the design blueprint, to five taxi fleet operators in Bangkok.

A volunteer sprays chemicals to kill mosquitos and virus at Wat Klong Toey Nai 2 community in Klong Toey district, Bangkok, on Thursday.


 

Nieuws van de website 7-8 mei

• Het aantal nieuwe besmettingen blijft nog steeds ver onder de ‘magische’ grens van 10. Donderdag maakte het CCSA bekend dat drie nieuwe infecties waren geconstateerd; het aantal doden bleef echter constant op 55. In totaal zijn nu 2.992 personen besmet (geweest).
De drie ‘nieuwe’ zijn een Thaise huisvrouw (59) in Yala, die in nauw contact was geweest met een eerdere patiënt, die was teruggekeerd uit Maleisië. Ze had geen symptomen en werd ontdekt tijdens een pre-emptive test. De andere twee waren Thaise werkers (46 en 51) die zaterdag waren teruggekeerd uit Kazachstan en direct in quarantaine waren geplaatst evenals de 55 passagiers uit het vliegtuig.
De afgelopen 24 uur zijn 11 patiënten ontslagen uit ziekenhuizen, het totaal aantal herstelde patiënten bedraagt nu 2.772. Het aantal provincies zonder besmettingen in de afgelopen 28 dagen is gestegen naar 39. Nieuw zijn Chiang Mai, Chaiyaphum, Lampang, Phitsanulok en Trang. Negen provincies hebben nog geen enkele besmetting gemeld: Ang Thong, Bung Kan, Chai Nat, Kamphaeng Phet, Nan, Phichit, Ranong, Sing Buri en Trat.
• Voor de vijfde achtereenvolgende dag meldt de eilandprovincie Phuket nul nieuwe besmettingen, nog eens 2 patiënten zijn hersteld. Tussen 5 januari en 6 mei zijn 220 personen gediagnosticeerd met het coronavirus. 183 patiënten zijn hersteld en 64 worden nog behandeld; van wie 34 positief zijn getest en 30 nog wachten op de uitslag van een labtest. Het aantal doden bedraagt nog steeds 3.
• Een 77-jarige vrouw heeft een eind aan haar leven gemaakt door van de negende verdieping van een flat in Ban Khen (Bangkok) te springen. Ze logeerde bij een kleindochter die haar grootmoeder in haar appartement had opgenomen om haar te beschermen tegen het coronavirus. In haar eigen huis woonde ze alleen. De politie heeft in de kamer een stoel bij het raam gevonden. De kleindochter was niet aanwezig toen oma er genoeg van had. De politie vermoedt dat ze leed aan stress, familieleden worden ondervraagd om meer te weten te komen.
• De Thaise economie kan dit jaar met 3 tot 5 procent krimpen, zegt het Joint Standing Committee on Commerce, Industry and Banking. Dat is een scherpe terugval vergeleken met de groei van 1,5 tot 2 procent die in maart werd voorspeld. De groep heeft ook zijn voorspelling voor de export verlaagd van nulgroei naar een teruggang van 2 procent.
Voorzitter Supant van de Federation of Thai Industries denkt dat herstel dit jaar moeilijk is, daar de uitbraak nog niet voorbij is, maar ‘het toerisme zou dit jaar kunnen opkrabbelen’.
De  voorspelling van de negatieve groei van het GDP is beter dan de 6,7 procent contractie die het IMF heeft voorspeld. Dat zou de ergste zijn sinds de Aziatische financiële crisis van 1997/1998.
• De overheid gaat meer testen in risicogroepen nu het aantal nieuwe besmettingen onder de tien is gedaald. CCSA-woordvoerder Taweesilp zegt dat het huidige aantal van 230.000 testen wordt uitgebreid naar 400.000. ‘Dat is 6.000 testen per 1 miljoen inwoners, wat wereldwijd wordt beschouwd als een redelijk aantal.’
De criteria voor testen worden uitgebreid met griep-achtige symptomen zonder koorts en verlies van reuk. Aanvullende tests worden uitgevoerd bij hoge-risico beroepen zoals medisch personeel, personen die screenen, gastarbeiders, bestuurders in het OV en werkers bij besteldiensten. ‘Een wijd net uitwerpen werkt niet, maar deze benadering is effectief’, zegt Taweesilp.
Thailand (bevolking van 66,5 miljoen) heeft sinds januari 2.992 besmettingen geconstateerd en 55 personen zijn overleden.
• De regering neemt volgende week een beslissing over de tweede fase van versoepelingen en heropening van grote gebouwen met ingang van 17 mei, maar restricties op terugkerende Thai en het verbod op grote bijeenkomsten blijven van kracht. De versoepeling gaat niet door wanneer het aantal besmettingen sterk stijgt, zegt CCSA-woordvoerder Taweesilp. Cruciaal in de tweede fase is de medewerking van de bevolking en controlemaatregelen door bedrijven daar het om grote aantallen bezoekers gaat.

Uitgelicht citaat
The issue of a vaccine is pointless as only a small number of people will be fortunate enough to be vaccinated. (Bron: Chartchai Parasuk, PhD, freelance economist in It’s time to face grim Covid-19 reality, BP, 7 mei)

Virus tracker: Nederland en België elkaar genaderd

8 mei – De virus tracker biedt vandaag twee mutaties bij de landen die ik volg. België en Nederland staan weer broederlijk onder elkaar op respectievelijk plaats 15 en 16, omdat België is ingehaald door India. Thailand is dankzij het gering aantal nieuwe besmettingen van drie opgeschoven van plaats 62 naar 64 [buiten de tracker want die stopt bij 50].

Nederland telt 232 nieuwe besmettingen naar 41.319 en 36 nieuwe doden naar 5.204. België meldt 272 nieuwe besmettingen naar 50.781, 323 nieuwe doden naar 8.339 en 290 herstelde patiënten naar 12.731. Nederland meldt nog steeds niet de herstelde Nederlanders.

Thailand telt 3 nieuwe besmettingen naar 2.992 en 11 nieuwe herstelde patiënten. In het aantal doden (55) en ernstig zieken (61) is geen wijziging gekomen. Thailand’s zuiderbuur Maleisië telt 45 nieuwe besmettingen naar 6.428, 1 nieuwe dode naar 107 en 135 nieuwe herstelde patiënten naar 4.702.

Ten slotte de cijfers wereldwijd. Aantal besmettingen plus 96.364 naar 3.849.046, aantal doden plus 6.546 naar 265.908 en aantal herstelde patiënten plus 60.856 naar 1.317.092. Het aantal ernstig zieken is weer gedaald: met 1.008 naar 48.066.

BP in vogelvlucht

8 mei – Bangkok Post telt vandaag 16 nieuwsberichten c.q. -verhalen plus de rubriek In Brief met vier kortjes op de vier binnenland pagina’s van het eerste katern. Ditmaal geen ruimte vretende achtergrondverhalen, dus er is veel leesvoer.

Het aardigste bericht gaat over de achtervolging van een auto in Prachuap Khiri Khan tijdens de avondklok. Doet me denken aan de befaamde [overigens ingestudeerde] uitspraak ‘Hij was een beetje dom’ van Máxima over haar toen nog verloofde Willem-Alexander.

Inderdaad, de bestuurder was ‘een beetje dom’ want nadat hij geweigerd had bij een politiecontrolepost te stoppen en er vandoor ging, eindigde de rit in de Pran Buri rivier.

Toen de politie arriveerde, was de bestuurder al pleite, maar later werden twee dronken migranten gevonden, van wie een achter het stuur had gezeten. Ze vertelden dat de wagen van hun werkgever was en dat ze niet waren gestopt uit angst voor repercussies van hun baas.

De bij het bericht geplaatste foto laat de wagen zien, aldus het bijschrift, maar ik zie hem niet. U wel?

Kort Nieuws vrijdag 8 mei

– Twee overlijdensberichten in de rubriek In Brief. Voormalig roodhemd activiste Daranee ‘Da Torpedo’ Charnchoengsilpakul is gisteren overleden aan kanker. Op welke leeftijd vermeldt het bericht niet. Da Torpedo dankt haar bijnaam aan haar forthright (openhartig, recht door de zee) spreekstijl. Ze kreeg een gevangenisstraf van 15 jaar wegens lèse majesté tijdens een speech in 2008. In 2016 kwam ze vrij dankzij koninklijke amnestie.

Het tweede kortje gaat over het overlijden van Asdang Panikabutr, voormalig deken van de faculteit Political Science van de Ramkhamhaeng universiteit en ex-Olympisch voetballer. Hij stierf gisteren op 81-jarige leetijd aan een hartaanval. De krant schrijft over hem dat hij een openhartige juridisch expert was die vaak commentaar gaf op de Thaise politiek.

– Evenals gisteren eindig ik weer met de Wegwijzer aan de hand waarvan u zelf kunt beslissen wat u wilt lezen. Waarom zou ik dat voor u voorkauwen? Klik en lees.

Heropening winkelcentra en grote bouwmarkten verwacht
Oppositie wil onderzoek naar besteding Covid uitgaven
Winkels gewaarschuwd voor gedrang van klanten
SSO tegen verhoging werkloosheidsuitkering
Hof van Beroep handhaaft celstraf voor rocker Sek Loso
Ontleed lijf van gaur gevonden in conservation forest
Huiselijk geweld verdubbeld sinds virus uitbraak


 

Het nieuws in foto’s

A young resident of the Klong Toey community has his temperature taken as he takes part in testing for the Covid-19 novel coronavirus in Bangkok on Wednesday.

Monks at Wat Bowon Niwet in Bangkok prepare to conduct a prayer inside the temple’s ubosot to mark Visakha Bucha Day on Wednesday night. The temple live-streamed the ceremony, including a candlelight vigil, so people could join the activity in their homes as part of measures to curb the spread of Covid-19.

Juthamas Ratanavaraporn, a researcher at Chulalongkorn University’s engineering faculty, shows how to operate a mobile positive pressure unit designed for medical personnel to handle Covid-19 patients. The faculty handed over the unit to Police General Hospital on Wednesday.

Students at the Military Technical Training School develop equipment for hospitals to help kill the coronavirus.

Maw la Myine, right, with his colleague Zaw Zaw Latt at the launch of the migrant hotline for Covid-19 in Khmer, Lao and Burmese languages.

Maishima Incineration Plant in Osaka is well known for its environmental record and financial viability, says Bangkok governor hopeful Utain Shartpinyo.

Veteran politician Utain Shartpinyo is using the issue of mounting rubbish and traffic congestion in the capital as a political platform to garner votes for the Bangkok election next year.

He is the former water management adviser for the Yingluck Shinawatra cabinet and a former member of the Pheu Thai Party.

Mr Utain has pledged to utilise urban tech innovation similar to Osaka’s to solve the rubbish problem and also reduce traffic congestion if he wins the election. “I have always liked the traffic management in Osaka,” he told the media during a sponsored press trip to the Japanese city earlier this year. Mr Utain paid for the trip to show reporters the kinds of policies he would adopt if he was governor.


 

Nieuws van de website 6-7 mei

• Voor de tweede achtereenvolgende dag meldt de CCSA 1 nieuwe besmetting, een Thaise masseuse (27) die was teruggekeerd uit Rusland en met 70 passagiers in quarantaine was geplaatst. Het totaal aantal besmettingen bedraagt nu 2.986. Tevens maakte de CCSA woensdag bekend dat één persoon is overleden, een hotelmanager uit het Zuiden, waardoor het totaal aantal doden is toegenomen naar 55.
Het Department of Medical Sciences in Bangkok heeft bevestigd dat de 40 verdachte gevallen van infecties in Yala bij de derde controle van deze groep negatief zijn getest op het virus. Of ze al dan niet besmet waren, was onduidelijk omdat twee testen in Yala en Songkhla elkaar tegenspraken.
De afgelopen 24 uur zijn 14 patiënten hersteld en ontslagen uit ziekenhuizen. Het totaal aantal herstelde patiënten bedraagt nu 2.761 wat neerkomt op een herstelpercentage van 92,37 procent. 173 patiënten worden nog behandeld.
• Goed en slecht nieuws uit Phuket. Geen nieuwe besmettingen, maar wel één dode: een Australiër (69) was het derde slachtoffer van het coronavirus. Hij was de manager van een hotel in Khao Lak (Phangnga) ten noorden van Phuket. De man leed aan een chronische longaandoening en was daaraan eerder behandeld.
Van de in totaal 220 patiënten in Phuket zijn 180 hersteld en ontslagen uit ziekenhuizen. 36 patiënten worden nog behandeld.
• Tussen 4 april en 5 mei zijn 4.637 Thai teruggekeerd uit 27 landen. Woensdag (6 mei) zouden 59 Thai uit Myanmar terugkeren, 110 uit Duitsland en 122 uit Pakistan. Donderdag worden 150 burgers verwacht uit Zuid-Korea en Zuid-Afrika, aldus CCSA-woordvoerder Taweesilp.
Het consulaat-generaal in Maleisië zorgt nog voor 29.491 Thai die er gestrand zijn.
In quarantaine inrichtingen zijn tussen 3 april en 5 mei 12.847 personen geplaatst. 8.026 zijn nog in quarantaine, 85 zijn positief getest op het coronavirus en de rest is teruggekeerd naar huis.
• Een Duitse man (60) is woensdagochtend dood aangetroffen met een steekwond in zijn borst vlak onder zijn hart in een rijtjehuis in Prachin Buri. De Duitser lag op zijn rug , alleen gekleed in shorts. Bij het lichaam is een bebloed fruitmes gevonden.
Een overbuur heeft verteld dat de man Engels onderwees op een taleninstituut. Hij had een 19-jarige dochter die met haar echtgenoot weg was naar Sukhothai. De man kreeg regelmatig bezoek van zijn voormalige echtgenote (45).
Ze heeft verklaard dat hij haar op dinsdag had gebeld en gezegd dat zijn moeder 40.000 baht had overgemaakt uit Duitsland. Hij had haar gevraagd het geld samen op te pikken. Toen ze woensdag arriveerde, ontdekte ze het lichaam. De politie doet onderzoek, het lichaam is voor een autopsie naar het Chaophya Abhaibhubejhr Hospital gestuurd.
• Twee kilometer voor de kust van Huai Sai (Nakhon Si Thammarat) is een dode dolfijn gevonden, die al in staat was ontbinding was. Vermoedelijk was het dier een week geleden gestorven. Het meet 2,5 meter en weegt 150 kilo. Vissers hadden het naar de kust willen brengen, maar een zware storm en hoge golven verhinderden dat. Een dierenarts die alleen de foto’s heeft gezien, vermoedt dat het om een vrouwtjes bultrugwalvis gaat.
De afgelopen zes maanden zijn talloze dode dolfijnen en zeeschildpadden gevonden langs de kust van Nakhon Si Thammarat. Meestal wordt in hun maag plastic gevonden en soms zijn ze verwond door visuitrusting.
• Bij een botsing tussen een pickup truck en een vrachtwagen, woensdagochtend in Sida (Nakhon Ratchasima) is de bestuurder van de pickup truck om het leven gekomen en zijn twee personen in de andere wagen zwaar gewond geraakt. Getuigen zeggen dat de pickup truck die met hoge snelheid reed, een klapband kreeg. Daardoor zwenkte de wagen over de middellijn en botste frontaal tegen de vrachtwagen. Opvallend detail: Beide wagens waren geladen met ijs.

Overstaand van gisteren
Premier Prayut heeft partijleider Uttama en secretaris-generaal Sontirat van de leidende regeringspartij Palang Pracharath een hart onder de riem gestoken en hen gezegd zich niet te laten afleiden door politieke kwesties waardoor hun leiderschap zou wankelen. In de partij zijn stemmen opgegaan beiden te vervangen gelijktijdig met een kabinets reshuffle. Prayut sprak gisteren met het tweetal waarna Uttama zei: ‘De premier heeft ons moreel een impuls gegeven.’ Over een eventuele kabinetswijziging is niet gesproken.

Leuk weetje
Ik schreef gisteren over een project van Pid Thong Lang Phra, een stichting die de sufficiency economy visie van koning Bhumibol promoot. Een lezer vertaalde de naam van de stichting, die luidt ‘Plak het bladgoud achterop het Boeddhabeeld’. Een Thais spreekwoord dat hetzelfde betekent als ‘Laat je linkerhand niet weten wat je rechterhand doet’. Maar dat doet de stichting wel, zie het desbetreffende bericht.

 

Virus tracker: België en Thailand plaats opgeschoven

7 mei – Twee mutaties vandaag in de rangorde van landen die ik volg: België is opgeschoven van plaats 13 naar 14 omdat het door Peru is ingehaald en Thailand is verhuisd van plaats 61 naar 62. Voor de tweede achtereenvolgende dag verrast Thailand weer met 1 nieuwe besmetting.

Nederland, nog steeds op de 16e plaats, meldt 317 nieuwe besmettingen naar 41.087, België 242 naar 50.509. Het aantal doden is in ons land toegenomen met 86 naar 5.168 en bij onze zuiderburen met 92 naar 8.016. België meldt 63 nieuwe herstelde patiënten naar 12.441, Nederland houdt ze niet bij.

Thailand telt nu 2.989 besmettingen, het aantal doden is gestegen van 54 naar 55 en het aantal herstelde patiënten met 14 naar 2.761. In Maleisië (plaats 50) is het aantal besmettingen met 30 toegenomen naar 6.383, het aantal doden met 1 naar 106 en het aantal herstelde patiënten met 83 naar 4.567.

Ten slotte de cijfers wereldwijd. Aantal besmettingen plus 87.264 naar 3.752.682, aantal doden plus 6.472 naar 259.362 en aantal herstelde patiënten plus 49.922 naar 1.256.236. Het aantal ernstig zieken is met 556 afgenomen naar 49.074.

BP in vogelvlucht

7 mei – Bangkok Post telt vandaag 12 nieuwsberichten c.q. -verhalen en de rubriek In Brief  met vijf kortjes op de vier binnenland pagina’s van het eerste katern, inclusief een achtergrondverhaal over de lancering van de hotline 1422 in drie talen (Khmer, Lao en Birmees) voor migranten met informatie over bescherming tegen het coronavirus.

Nu verwacht u natuurlijk een degelijke aflevering van Nieuws uit Thailand, waarin ik de berichten/verhalen van vandaag bespreek, maar daar heb ik toevallig nu eens geen zin in. De rubriek Nieuws van de website en Nieuws in foto’s bevatten trouwens al het nodige nieuws van vandaag en verder heb ik een Wegwijzer met links gemaakt. Aan de hand van de tekst van de links kunt u zelf bepalen of u meer wil weten. Ik noem het: democratisering van het kranten lezen.

Wegwijzer
Werkloosheidsuitkering met 13 pct omhoog
Tests op dieren van virusvaccin ‘veelbelovend’
Regering plant meer repatriëringsvluchten
Zelf-quarantaine voor 26 ziekenhuis medewerkers in Narathiwat
La Nina zorgt voor verlichting van ernstige droogte
300.000 monniken lopen ochtendronde mis
Thaise KvK peinst over aansluiting bij CPTPP
Definitie ‘patient under investigation’ uitgebreid
Vier mannen aangehouden voor dood forest protection officer


 

Het nieuws in foto’s

Disabled government lottery vendors gather at Government House in Bangkok on Tuesday to complain that they are not allowed to return to their points of sale at stores. (Photo: Pattarapong Chatpattarasill) Disabled government lottery vendors gather at Government House in Bangkok on Tuesday to complain that they are not allowed to return to their points of sale at stores.

A health worker checks the body temperature of a local resident while a colleague prepares to spray alcohol-based hand sanitiser on her hand in Phuket province.

Seven Russian tourists are caught partying in a house on Koh Phangan island, Surat Thani, in violation of the emergency decree curfew.

Customers wait in long queues at a store in Samut Prakan province as takeaway sales of alcoholic beverages resumed on Sunday.

A member of the “barber rider” unit of the 15th Cavalry Battalion approaches a rural village in Nan province, to offer people there a free haircut.

A rescued fisherman is brought to the bank of the Mekong river in That Phanom (Nakhon Phanom). Three small fishing boats capsized in the river during a storm on Monday afternoon. The storm also pummelled riverside communities in tambon Nam Klam. Rescuers battled the storm on jetskis in middle of the river. They rescued two fishermen about 50 metres from the shore and a third about 100m away. One fishermen drowned.

People wait to submit their complaints about the 5,000-baht cash handouts at the Public Relations Department on Soi Ari Samphan where social distancing was arranged due to the coronavirus outbreak. The previous venue was located underneath an expressway near the Finance Ministry.

The Office of Basic Education Commission (Obec) has decided to let each school decide whether they should reopen on July 1 or opt to use distance-learning television (DLTV) and online learning.

The Wuhan Institute of Virology in central China has been accused by top US officials of being the source of the coronavirus, but no evidence has been released to back the claims.


 

Nieuws van de website 5-6 mei

• Wie had dat kunnen denken: 1 nieuwe besmetting? Het CCSA maakte op dinsdag bekend dat het aantal besmettingen met slechts 1 is toegenomen naar 2.988. In het aantal doden kwam geen wijziging, dat bedraagt nog steeds 54. De ‘eenzame’ nieuwe is een Thaise man van 45 uit de provincie Narathiwat. Hij had in een ander land diverse religieuze plaatsen bezocht en ceremonies bijgewoond, was in nauw contact geweest met familieleden en community dwellers [?] en hij leed ook aan diabetes.
De al eerder genoemde 40 nieuwe besmettingen in Yala zijn nog in onderzoek. Volgens de eerste test waren ze besmet, maar ze testten negatief op een tweede test. Een derde moet de doorslag geven.
De afgelopen 24 uur zijn zeven patiënten hersteld, het totaal aantal herstelde patiënten bedraagt nu 2.747, nog behandeld in een ziekenhuis worden 187 patiënten.
In de afgelopen weken zijn de meeste besmettingen (60) geconstateerd in quarantaine inrichtingen, gevolgd door 49 besmettingen door contacten met eerdere patiënten, 31 zijn gevonden in pre-emptive testen, 13 waren Thai die na terugkeer uit het buitenland in quarantaine waren geplaatst en 8 die drukke plaatsen hadden bezocht. De gemiddelde leeftijd van alle patiënten is 39. Het aantal provincies met en zonder nieuwe besmettingen is 34.
CCSA-woordvoerder Taweesilp waarschuwt voor het bezoeken van drukke plaatsen, vooral nu de regering de lockdown heeft versoepeld. Uit de laatste regeringspeiling blijkt dat 65,3 procent zich houdt aan social distancing en 62,9 procent vermijdt hun gezicht met ongewassen handen aan te raken.
• Goed nieuws uit Phuket: voor de derde achtereenvolgende dag zijn geen nieuwe besmettingen geconstateerd, het totaal aantal blijft 220. Inmiddels zijn twee patiënten hersteld en ontslagen uit het ziekenhuis. Het aantal herstelde patiënten bedraagt nu 179, twee patiënten zijn overleden aan het virus en één aan de verwondingen van een motorongeluk. Nog behandeld worden 38 patiënten, van wie 1 in kritieke toestand is.
• Nog meer Phuket, maar dat is geen goed nieuws. Maandagnacht zijn twee mannen (18 en 49) aangehouden die de avondklok overtraden. Ze werden betrapt door een team van territorial defence volunteers. Twintig vrijwilligers zijn in teams in twee pickup trucks en op vier motorfietsen elke nacht op pad om naleving te controleren. De politie zegt dat sinds 3 april 1.056 personen zijn gearresteerd, 875 Thai en 181 buitenlanders die de avondklok aan hun laars lapten.
• De politie heeft een bende van twaalf man opgerold die online marihuana verkocht. Ze werden aangehouden tijdens invallen in Bangkok, Pathum Thani en Ayutthaya. De politie in Thong Lor bracht de zaak aan het rollen toen bleek dat toeristen die in het district verbleven online marihuana hadden gekocht. De marihuana werd aangeboden op de Line Chat groep Heaven Herb, die zesduizend leden telde. Bij de invallen werden de nodige drugs in beslag genomen.
• Premier Prayut heeft de suggestie gedaan een limiet van 2 uur te stellen op het bezoek aan winkelcentra om te helpen de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Ook dient het aantal bezoekers dat op een gegeven ogenblik binnen is, te worden beperkt, zei hij tijdens een briefing op dinsdag. ‘We treffen voorbereidingen voor de volgende fase van heropeningen.’ De premier denkt dat de economie nog zes tot negen maanden de gevolgen ondervindt van de crisis.
• Winkels die zich niet houden aan de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus te stuiten, worden gesloten, waarschuwt vice-premier Wissanu naar aanleiding van de drukte zondag toen hordes klanten sterke drank insloegen. ‘We waarschuwen eerst’, zegt Wissanu. ‘We weten het. Iedereen is gezegd goed voor zichzelf te zorgen. Warenhuizen moeten ook voorzichtig zijn, omdat het gevaarlijk is voor zowel klanten als het winkelpersoneel.’
Provinciale gouverneurs mogen winkels direct sluiten. Ze mogen pas weer opengaan als ze het groene licht van de centrale overheid hebben gekregen.
• Thailand’s headline consumer price index (CPI) is in april gezakt met 2,99 procent vergeleken met een jaar eerder, het was de grootste terugval in ruim 10 jaar en ver onder de verwachtingen. Reuter’s Poll had een vermindering van de CPI met 1,2 procent voorspeld en in maart zakte de CPI 0,54 procent. De centrale bank verwacht dat de headline inflation dit jaar op minus 1 procent uitkomt.
De jaarlijkse core inflation bedroeg 0,41 procent, vergeleken met een voorspelling van 0,46 procent en 0,54 procent in maart.
De headline inflatie wordt berekend aan de hand van de prijzen van 450 producten en diensten, de core inflatie op basis van dezelfde prijzen minus de prijzen van voedsel en olie.
• De drie opstandelingen die op 30 april in Nong Chik (Pattani) in een vuurgevecht met veiligheidstroepen zijn gedood, waren verantwoordelijk voor 22 gewelddadige incidenten in de regio. Dat blijkt uit een onderzoek van hun in beslag genomen wapens. Tegen hen liepen enkele arrestatiebevelen, onder andere wegens een bomaanslag in Phuket, een bomaanslag op een Big C superstore in Pattani en de beroving van een juwelier in Na Thawi (Songkhla).
• Een park ranger (37) is dood geschoten in een vuurgevecht met jagers. De ranger leidde een team van drie mannen op een patrouille in het Sap Lanka Wildlife Sanctuary in Lop Buri. Toen de avond aanbrak zette ze een controlepost op, drie kilometer vanaf de grens met het reservaat. De volgende ochtend signaleerden ze drie mannen met jachtgeweren. Ze probeerden hen te stoppen maar de jagers vluchtten dieper het bos in. Tijdens de achtervolging ontstond het voor de ranger fatale vuurgevecht.
• Dierenkapsalons hebben hun werkzaamheden hervat, maar de baasjes/bazinnetjes van de huisdieren mogen niet mee naar binnen. Ze moeten een afspraak maken en vooraf een haarstijl afspreken. Het dier dient in een gesteriliseerde mand achter een plastic scherm te worden geplaatst. Speeltjes van honden zijn ook binnen niet toegestaan.

Virus tracker roept vragen op

6 mei – België, Nederland, Maleisië en Thailand staan vandaag op de virus tracker op dezelfde plaats als een dag eerder, maar ze verschillen aanzienlijk in aantal nieuwe besmettingen: Thailand telt 1 nieuwe besmetting, Nederland 199 en België 361. Ook het verschil in aantal doden in Nederland en België, vergeleken met Thailand, geeft te denken: respectievelijk 5.082 en 7.924 tegen 54. Dat zijn geen misselijke verschillen, zeker gerelateerd aan het aantal inwoners. Ik signaleer het, aan een verklaring waag ik me niet.

Op de ranglijst van 50 (plus 1) landen staat België op plaats 13, Nederland op 16, Maleisië op 50 en Thailand op 61. Thailand telt nu 2.988 besmettingen en 2.747 herstelde patiënten. Maleisië, het Asean-land met de meeste besmettingen, meldt 35 nieuwe besmettingen naar 6.333, ongewijzigd 105 doden en 71 nieuwe herstelde patiënten naar 4.484.

Nederland meldt 199 nieuwe besmettingen naar 40.770 en 26 nieuwe doden naar 5.082. België meldt 361 nieuwe besmettingen naar 50.267, 80 nieuwe doden naar 7.924 en 69 nieuwe herstelde patiënten naar 12.378.

Ten slotte de cijfers wereldwijd. Aantal besmettingen plus 76.155 naar 3.665.418, aantal doden plus 4.103 naar 252.950 en aantal herstelde patiënten plus 43.576 naar 1.206.314. Het aantal ernstig zieken is met 405 gezakt naar 49.630.

BP in vogelvlucht

6 mei – Bangkok Post telt vandaag 16 nieuwsberichten c.q. -verhalen op de vier binnenlandpagina’s van het eerste katern plus de rubriek In Brief met drie kortjes. Ook nu zijn het weer drie en een halve pagina vanwege een advertentie van een halve pagina.

De krant opent met de glazen bol waarin premier Prayut heeft gekeken en die hem verteld heeft dat de gevolgen van de viruscrisis voor de economie mogelijk nog zes tot negen maanden voelbaar zijn. Prayut is ook de hoofdpersoon van het tweede bericht op de voorpagina, waarin hij waarschuwt dat de financieel sukkelende Thai Airways International een laatste kans krijgt om overeind te krabbelen. Hij noemt het een ‘matter of life or death’ voor de luchtvaartmaatschappij en haar werknemers.

Voor die laatste kans moet een rehabilitatieplan zorgen, dat inmiddels goedgekeurd is door het State Enterprises Policy Committee, een commissie die toezicht houdt op verliesgevende staatsbedrijven.

Verder speelt Prayut een bijrol in het derde bericht, want dat heeft te maken met zijn oproep aan miljonairs en anderen om de regering te helpen de economie te reanimeren. De Central Group trekt 2,3 miljard baht uit voor stimulering van de duurzame grass-roots economie. Daarin is een bedrag van 1,5 miljard baht begrepen om producten direct van kwekers en buurtbedrijven te kopen, waaronder agrarische producten en producten van midden- en kleinbedrijven.

Veel ruimte wordt ook ingenomen door een Special report op pagina 2 over een project van Pid Thong Lang Phra, een stichting die de sufficiency economy visie van koning Bhumibol promoot.

De stichting heeft sinds april 370 miljoen baht uitgegeven aan het huren van ontslagen werknemers en nieuwe graduates om irrigatiesystemen voor boeren en andere waterstructurele werken te ontwikkelen in Kalasin, Udon Thani en Khon Kaen. Het project loopt tot juni. Elke werker krijgt 320 baht per dag. Nieuwe graduates worden ingezet als coördinator en opzichter; zij ontvangen 15.000 baht per maand. Meer weten? Lees: Royal water project to reinvigorate farming.

Kort Nieuws woensdag 6 mei

– Het eerste bericht dat ik wil noemen, levert al weer problemen op. De politie heeft 350 winkels gevonden die mogen openen en zich niet houden aan de vereiste preventieve maatregelen. Het gaat om restaurants [maar die zijn toch niet open?], buurtwinkelcentra, detailhandel, salons, dierenwinkels, sportfaciliteiten [?] en openbare parken. Woordvoerder Kissana van de RTP zegt dat ze eerst een waarschuwing krijgen. Als ze na een week de maatregelen niet hebben verbeterd, wordt hun naam doorgegeven [aan wie en wat gebeurt er dan?].

Maar verderop in het bericht worden nog eens 2600 winkels en openbare plaatsen genoemd, die ‘problemen hebben’. Die winkels bieden niet genoeg ruimte voor social distancing of hebben geen thermoscanner. Ze krijgen advies [van wie?] welke verbeteringen moeten worden aangebracht.

Ja, beste mensen, mocht u denken dat het samenstellen van Nieuws uit Thailand een fluitje van een cent is, dan heeft u het mis. Ik heb het al vaker geschreven: de redactie van BP moet terug naar de schoolbanken en leren berichten te schrijven die geen vragen oproepen maar heldere antwoorden geven.

– Op naar pagina 3 met zes berichten. Dat zeven Russen op Koh Phangan zijn betrapt terwijl ze tijdens de avondklok een feestje bouwden, weet u al. Een tweede bericht is een follow-up op de dood van een forest protection officer die gedood werd tijdens een vuurgevecht met stropers in het Sap Langka Wildlife Sanctuary in Lop Buri.

Premier Prayut heeft de lokale politie opgedragen degene te vinden die dit op zijn geweten heeft, wat me een vrij overbodige opdracht lijkt, want waar is de politie anders voor?

Regeringswoordvoerder Narumon zegt dat de premier ‘deeply saddened’ is door diens dood. En hij prees hem voor zijn offers die hij bracht om de natuur te beschermen. Prayut gaf ook het ministerie van Milieu opdracht de nabestaanden bij te staan.

De man (36) was met twee ondergeschikten op patrouille in het reservaat dat 155 vierkante kilometer bestrijkt en omringd wordt bergen. Het gebied is de habitat van vele beschermde dieren, waaronder fishing cats, leopards, pangolins, civet, serows, slow lorises en paradoxurus, die stropers aantrekken. [Met excuses voor het ontbreken van de vertaling]

– De BTS Skytrain heeft een standje gekregen van het Department of Disease Control (DDC) vanwege de zwakke social distancing maatregelen met name op de drukke stations National Stadium en Siam. Anupong Suchariyakul, door de krant omschreven als een expert bij de DDC, zei gisteren op een persconferentie dat het ministerie van Volksgezondheid ongelukkig is en geschrokken is van nieuwsberichten over de overvolle perrons.

‘We nemen aan dat wat gisteren gebeurde buiten hun macht lag. We hopen dat de operator beter gaat presteren [om een tweede golf van Covid-19 besmettingen in de hoofdstad te voorkomen]. De BTS dient duidelijk aan te geven waar mensen moeten staan of zitten met de juiste afstand tussen hen in. Het personeel dient de rijen en diensten beter te managen om het zware voetverkeer tijdens de spitsuren te voorkomen.’

– De media hebben het moeilijk om betrouwbaar frontlinie nieuws te brengen daar journalisten in de regio gehinderd worden door de lockdown.

‘Iedereen die een verhaal brengt dat in strijd is met officiële informatie, kan beschuldigd worden van het brengen van nepnieuws. De noodtoestand staat de autoriteiten toe ze te vervolgen wegens verstoring van de openbare orde en beschadiging van het vertrouwen in de regering’, zei Jonathan Head, vice-voorzitter van de Foreign Correspondents’ Club of Thailand, maandag op het online forum ‘Media under Covid-19: Adapt to Survive?’.

Het forum was door de FCCT georganiseerd ter gelegenheid van de World Press Freedom Day op zaterdag. Meer weten? Lees: Regional journos struggle as govts take driving seat.

– Vijf parlementsleden uit het Zuiden hebben premier Prayut gevraagd Thais die in het buitenland gestrand zijn te helpen en hen ook de 5.000 baht bijzondere bijstand [die onder anderen zzp-ers krijgen] te geven. Ze hebben de regering ook gevraagd de eis te schrappen dat ze bij terugkeer een gezondheidscertificaat moeten overleggen want de kosten vormen een belemmering en er zijn niet voldoende artsen om iedereen te screenen aan de grens.

Bovendien is de online registratie voor de bijstand gebruiksonvriendelijk, zegt Anwar Salaeh (Democraten). Velen hebben het daarom opgegeven, wat weer geleid heeft tot andere manieren om naar Thailand terug te keren, zoals het vervalsen van documenten en illegaal de grens oversteken.

– Als laatste pagina 4, een halve pagina. De opening kent u al: de aanhouding van een bende die online marihuana verkocht. Verder drie berichten.

De opening van de Yellow Line (Lat Phrao-Samrong) wordt uitgesteld tot midden 2022 omdat de aannemer geen toegang heeft tot delen van de 30,4 kilometer lange route. Er moet nog flink onderhandeld worden met grondeigenaren. Oorspronkelijk zou de lijn in oktover 2021 in bedrijf komen.

Behalve de Yellow  Line kampt ook de Pink Line (Khae Rai in Nonthaburi-Min Buri in Bangkok-oost) met dezelfde problemen. Die had ook volgend jaar moeten open gaan.

– Het Immigration Bureau heeft een voormalige medewerker van de ambassade van Singapore aangehouden wegens het fabriceren van documenten om zijn verblijf in Thailand te verlengen. Hij is in een hotel in Chiang Rai gearresteerd. De desbetreffende documenten waren valse visa, werkvergunningen en referenties die de verdachte in staat stelde credit cards te verkrijgen.

– Laatste bericht gaat over een zakenman uit Bangkok die beweert land te bezitten in het beschermde nationaal park Erawan (Kanchanaburi). Als hij die claim niet waar kan maken, sleept de DNP hem voor de rechter, zegt directeur Niphon van het Protected Area Regional Office 3.


 

Het nieuws in foto’s

Customers’ protective masks hang on their ears as they eat food in Chinatown, after the government started opening some restaurants outside shopping malls, parks and barbershops during the coronavirus disease outbreak in Bangkok, on Sunday.

Medical staff wearing protective clothing conduct tests on residents for the Covid-19 coronavirus in Benan Setar Hospital, in the southern province of Yala, in late April.

Princess Ubolratana has expressed her concern about a possible surge in new coronavirus cases following the lifting of the ban on sales of alcoholic beverages in most provinces.

Former employees of a security company contracted to provide the service at the Government Complex gather to seek explanations from the company after the contract ended and they were laid off. They claimed the company still owed them 20,000 baht each in salaries and compensation.

Traditional performers wearing face shields perform a dance at the Erawan Shrine at Ratchaprasong intersection in central Bangkok. The shrine, particularly popular with Chinese tourists, reopened on Friday after it was closed on March 27 at the height of the Covid-19 pandemic.

Sunee Chumnopparat holds a goat at a community farming enterprise in Pattani. Modern goat-raising techniques have boosted the quality of life of local Muslims.

Volunteer rescuers from the Ruamkatanyu Foundation clad in full protective kit take part in a drill organised by the National Institute for Emergency Medicine to prepare them to respond to emergency medical calls during the Covid-19 pandemic.


 

Nieuws van de website 4-5 mei

• Het aantal besmettingen, dat een week lang minder dan 10 bedroeg, heeft die ‘magische grens’ weer overschreden. Maandag maakte het CCSA bekend dat het aantal besmette personen is toegenomen met 18, waaronder 17 vrouwen, allen buitenlanders in Songkhla. Ze verblijven in het immigratie detentiecentrum in Songkhla. Mogelijk wordt het aantal nog gecorrigeerd, want aanvankelijk werden ze positief getest, maar bij controle negatief.
CCSA woordvoerder Taweesilp Visanuyothin zegt dat het ministerie besloten heeft de monsters naar het laboratorium van het Medical Sciences Department in Bangkok te sturen voor een nieuwe controle. De resultaten worden binnen enkele dagen bekend gemaakt.
Alle aandacht is nu gevestigd op de 40 nieuwe gevallen in Yala, die gevonden zijn tijdens de actieve zoektocht naar besmettingen. Het totaal aantal besmettingen in het land bedraagt nu 2.740, het aantal doden nog steeds 54.
• Phuket meldt geen nieuwe besmettingen op maandag. Van het totaal aantal patiënten (220) zijn 178 hersteld en 2 gestorven. Phuket is na Bangkok de provincie met de meeste besmettingen. Gezocht blijft worden naar besmettingen in risicogroepen.
Maandag hebben 1.941 personen Phuket over de weg verlaten om terug te keren naar hun thuisprovincie. Ze waren gestrand nadat de provincie een maand geleden alle uitgaand verkeer had verboden, evenals het inkomend verkeer. De meesten die vertrokken, gingen naar zuidelijke provincies. De eerste groep vertrok vrijdag. Wie wil vertrekken dient zich te registreren en een covid-vrij gezondheidscertificaat te kunnen overleggen. Inkomend verkeer is nog steeds niet toegestaan met uitzondering van essentiële diensten. De luchthaven blijft gesloten.
• Chaos maandagochtend in de binnenstad van Nakhon Ratchasima, doordat een truck met oplegger in een bocht van de weg het voetpad opreed en vijf elektriciteitspalen en een boom ten val bracht, dwars over de weg. De bestuurder heeft verklaard dat hij de macht over het stuur verloor omdat het wegdek glad was door de regen. Het verkeer kwam tot stilstand en de elektriciteit viel uit.
• De opstandelingen in het Zuiden trekken zich niets aan van de viruscrisis en de lockdown, want zondagavond is in Sai Buri (Pattani) een paramilitaire ranger dood geschoten en een ander gewond geraakt. Ze werden beschoten vanuit een hinderlaag aan de kant van de weg. De twee mannen van het 44th Ranger Regiment waren op weg van een gezondheids controlepost naar een nabijgelegen dorp om er voedsel te kopen. Het dodelijk slachtoffer werd geraakt in zijn hoofd en rug, de gewonde man in zijn rechterarm.
• Nog eens twee van de vijf gevangenen die donderdagnacht ontsnapten uit de Sawang Daen Din gevangenis in Sakon Nakhon zijn alweer gevangen.Voor twee kwam op vrijdag en zaterdag een eind aan hun vrijheid. De vijf, die gevangen zitten wegens drugsvergrijpen, braken uit een cel die wordt gebruikt om nieuwe gevangenen in quarantaine in te plaatsen.
• Het Social Security Office ontkent geruchten dat het geld ontbreekt om compensatie uit te keren aan werknemers die door de Covid-19 maatregelen worden getroffen. Door het overweldigende aantal aanvragers en het inzakken van de markt zouden de investeringen van het Social Security Fund (SSF) getroffen zijn.
De verzekering is een reactie op kritiek dat het SSF uiterst traag is met betalingen. Het vermoeden bestaat dat de investeringen ernstig aangetast zijn door de mondiale financiële chaos die begonnen is met het inzakken van de olieprijs en verzwakt zijn door de coronavirus uitbraak.
Het SSF management heeft maandag uitgelegd dat de speculaties ongefundeerd zijn; de vertraging in betalingen is te wijten aan nalatigheid van sommige werkgevers om het recht van werknemers op een uitkering tijdig te bevestigen.
• Bayer Thai Co. Ltd heeft 2 miljoen baht gedoneerd om medische uitrusting te kopen en Covid-19 patiënten te behandelen in vier ziekenhuizen in Bangkok: Ramathibodi Hospital, King Chulalongkorn Memorial Hospital, Siriraj Hospital en Thammasat University Field Hospital. Deze ziekenhuizen vormen de frontlinie van ziekenhuizen die met het virus besmette patiënten behandelen.

Virus tracker: Nederland ingehaald door India

5 mei – Eén mutatie op de virus tracker vandaag: Nederland is ingehaald door India en staat nu op de 16e plaats. In de rangorde van de overige landen die ik volg, is geen wijziging gekomen, België bezet nog steeds de 13e plaats, Thailand staat op 61 en Maleisië op plaats 50.

Het aantal besmettingen is in Nederland met 335 toegenomen naar 40.571 en het aantal doden met 69 naar 5.056. Onze zuiderburen melden 389 nieuwe besmettingen naar 49.906, 79 nieuwe doden naar 7.844 en 98 nieuwe herstelde patiënten naar 12.309.

Thailand telt 18 nieuwe besmettingen, een ongewijzigd aantal doden (54) en ernstig zieken (61) en 1 nieuwe herstelde patiënt. In deze cijfers zijn nog niet de 40 vermeende besmettingen in Yala meegeteld. Bij een eerste test waren ze positief, bij een tweede allemaal negatief en nu worden de monsters voor alle zekerheid nog een derde keer in Bangkok onderzocht.

Maleisië, het Aseanland met de meeste besmettingen, telt 122 nieuwe besmettingen naar 6.298, 2 nieuwe doden naar 105 en 87 nieuwe herstelde patiënten naar 4.413.

Ten slotte de cijfers wereldwijd. Aantal besmettingen plus 82.865 naar 3.589.263, aantal doden plus 3.654 naar 248.847, aantal herstelde patiënten plus 32.928 naar 1.162.738. Het aantal ernstig zieken is met 575 gezakt naar 50.035 – het enige lichtpuntje in de dorre cijferbrij.

De ene dooie is de andere dooie niet
Kreeg de volgende tekst plus illustratie toegezonden van een lezer. Commentaar lijkt me overbodig.

The level of official sensitivity towards non-Thais is depressing. This poster by the #Covid19 Center reads: “Finally the number of infections for Thais is 0.”

The smaller prints in pink on the right of 4 smiley faces reads: “But 18 foreign migrant workers are infected.”

 

Bangkok Post in vogelvlucht

5 mei – BP telt vandaag 12 nieuwsberichten c.q. -verhalen plus de rubriek In Brief met drie kortjes op de vier binnenlandpagina’s van het eerste katern, net als gisteren feitelijk drie en een halve pagina vanwege een advertentie. Op pagina 2, 3 en 4 drie lijvige achtergrondverhalen.

Op de 2 een interview met een (volgens de krant) bekende maritiem expert Thon Thamrongnawasawat. Hij zegt dat de afwezigheid van toeristen in nationale maritieme parken een ‘gouden jaar’ kan zijn voor herstel van het beschadigde milieu.

Zo vertoonden de koraalriffen langs ’s lands lange kustlijn de laatste jaren tekenen van ernstige bleking. Maar dit jaar is het probleem aanzienlijk verbeterd; alleen op enkele plaatsen hebben de koralen nog een bleke kleur, wat de eerste nog herstelbare fase van bleking is. ‘In het algemeen zien bijna alle koralen er goed uit zonder tekenen van bleking’, zegt Thon.

Op de 3 in de serie Hardship Zone een verhaal over de Ruamkatanyu Foundation en Por Tek Tung Foundation, twee stichtingen met vrijwilligers die in actie komen bij verkeersongelukken, suïcides en andere noodsituaties. Ze verlenen eerste hulp en brengen de slachtoffers naar een ziekenhuis. Vanwege de coronavirus crisis van top tot teen gekleed in beschermende kleding (zie de foto in Nieuws in foto’s).

Op de 4 een verhaal van bijna een halve pagina over boeren (en boerinnen) in Pattani die zijn overgestapt op het houden van geiten middels modern goat-raising techniques. Ze worden daarin voorgelicht door de Pid Thong Lang Phra Foundation, een koninklijk gesteund initiatief dat de sufficiency economy van koning Bhumbibol toepast.

De dorpelingen van Ban Surao in het district Yanare hebben hun inkomen daardoor aanzienlijk kunnen opkrikken dat door de almaar zakkende rubberprijs alleen maar minder is geworden. Voorheen verdienden ze zeven- à achtduizend baht per zes maanden, nu 20.000 baht met het fokken en verkopen van de dieren.

Inmiddels houden honderd families zich bezig met het fokken van Black Bengals geiten, een ras dat gewoonlijk wordt gevonden in Bangladesh. Het is uiterst flexibel en is goed bestand tegen ziektes. Ze worden sneller dan andere rassen geslachtsrijp en elke moer is jaarlijks goed voor één tot drie geboortes.

Fijn om zo’n goed nieuwsverhaal te lezen te midden van alle kommer en kwel over het coronavirus. Wilt u het helemaal lezen, klik hier: Farmers ditch rubber for goats.

Yala: Fout-positieven in 40 gevallen

5 mei – False positives in 40 cases kopt de krant vandaag boven het openingsverhaal. Mijn digitale woordenboek vertaalt het als fout-positieven wat neem ik aan een term uit de statistiek is; ik ken hem niet. Nog een persoonlijke noot: waar gewerkt wordt, worden fouten gemaakt, luidt een bekende uitdrukking, en dat kan  gebeurd zijn in Yala waar veertig monsters in eerste instantie een besmetting aantoonden maar bij een hertest negatief bleken.

Andere mogelijke oorzaken die een bron noemt, zijn dat in de testapparatuur nog sporen van oude testen aanwezig waren, de oplosvloeistof de boosdoener was, een fout is gemaakt bij de interpretatie van de resultaten of dat de machine defect was.

Hoe het ook zei, het lab in Yala wordt niet meer gebruikt en monsters worden voortaan gestuurd naar een lab in Songkhla. De 40 monsters gaan voor een derde controle naar het Department of Medical Science in Bangkok.

Yala is een hotbed (broeinest, brandhaard) van besmettingen. Alleen de provincies Bangkok, Phuket en Nonthaburi tellen meer besmettingen. De provincie telt 126 besmetttingen, 99 patiënten zijn ontslagen uit het ziekenhuis en twee personen zijn overleden. Gisteren zijn geen nieuwe besmettingen gevonden.

In de provincie wordt actief gezocht naar besmette patiënten vooral in risicogroepen zoals degenen die contact hebben gehad met uit het buiteland teruggekeerde Thai. De autoriteiten voeren een verwoede strijd tijdens de ramadan in de hoop dat de moslims aan het eind van de vastentijd op 23 mei virusvrj zijn. Meer weten? Klik op de kop.

Mahidol aan top op Russische uni ranking. Meer weten? Lees: Mahidol tops uni ranking. https://www.bangkokpost.com/thailand/general/1912548/mahidol-tops-uni-rankings

Kort Nieuws dinsdag 5 mei

– Het overlijden van ‘hotel pionier’ Thanpuying Chanut Piyaoui op 99-jarige leeftijd krijgt ruime aandacht met een driekoloms necrologie, stemmig diapositief afgedrukt. De vrouw wordt beschouwd als een ’s werelds prominente hoteliers door de oprichting en uitbreiding van het Dusit hotel merk.

Het iconische Dusit Thani Bangkok Hotel was het eerste hotel. Het ging in 1970 open en was toen het eerste grote vijfsterren hotel en het hoogste gebouw in Bangkok. Vorig jaar begon de sloop om plaats te maken voor de ontwikkeling van een mixed-use project ad 36 miljard baht.

De Dusit Thani groep van hotels sloeg internationaal haar vleugels uit en verwierf hotels in de Filipijnen, het Midden Oosten, India, China, de VS en de Maldiven. Chanut werd in 2018 onderscheiden met de SHTM Lifetime Achievement Award van de School of Hotel and Tourism Management (SHTM) van de Hong Kong Polytechnic University. In 1993 stichtte ze het Dusit Thani College dat gespecialiseerd is in hospitality management.

– De overige artikelen mag u op de website lezen. Klik en lees.
Alcoholverbod op losse schroeven na 690 overtredingen avondklok
Zware zomerstormen richten ravage aan in Korat
50.000 personen willen weg uit Phuket
Marine radarpost in Khao Daeng (Songkhla) risico voor aanvraag erfgoedstatus


 

Het nieuws in foto’s

Barbers at Saneh Korn barbershop in Nakhon Ratchasima wear face shields and masks as they service customers, after it reopened due to an easing of measures to combat the spread of the coronavirus.

Phuket reports no new coronavirus contraction cases on Sunday.

A worker sprays disinfectant on the luggage of passengers arriving at Suvarnabhumi from Dubai on Saturday.

Public health personnel visit houses to conduct coronavirus tests at an undisclosed location in Yala

Golfers walk to a course reopened after the government relaxed measures to combat the spread of the Covid-19 novel coronavirus, in Bangkok on Sunday.

Body temperature checks at Don Mueang. Face masks and health screenings have become part of daily life.


 

Nieuws van de website 3-4 mei

• Voor de zevende achtereenvolgende dag is het aantal nieuwe besmettingen onder de 10 gebleven. Zondag meldde de CCSA drie nieuwe besmettingen, het laagste aantal sinds begin maart voordat het aantal begon te stijgen. Opnieuw is niemand overleden en bedraagt het sterftecijfer 54. Het totaal aantal besmettingen bedraagt nu 2.969.
• Goed nieuws uit Phuket: geen nieuwe besmettingen waardoor het totaal aantal op zondag nog steeds 220 bedraagt. Daarvan zijn 178 patiënten hersteld en 2 overleden; 39 patiënten worden nog behandeld, van wie 1 in ernstige conditie. De autoriteiten gaan door actief te zoeken naar besmettingen in risicogebieden waar eerder het virus is overgedragen. Phuket telt na Bangkok het hoogst aantal besmettingen.
Daar het momenteel ramadan is, wordt moslims geadviseerd af te zien van religieuze bijeenkomsten zowel in een moskee als ook op andere plaatsen. Ze dienen thuis te blijven, altijd een mondkapje te dragen, thuis te eten gedurende de vastentijd en een afstand van 1,5 meter tot anderen te bewaren, ook wanneer ze een normale lichaamstemperatuur hebben. Verder luidt het advies: vermijd niet-noodzakelijke activiteiten en drukke plaatsen en was je handen met zeep of alcohol.
• Suan Dusit Poll: Een grote meerderheid (94,18 pct) van de respondenten in de laatste peiling van de Suan Dusit Rajabhat University is het eens met de eis dat Thai die uit het buitenland arriveren, verplicht 14 dagen in quarantaine gaan. Ook steunt een ruime meerderheid (92,55 pct) het verbod op inkomende vluchten. Andere maatregelen die een pluimpje kregen, waren onder andere het werk van vrijwilligers die in risico buurten bewoners controleren, het advies ‘blijf thuis’, de lockdown van Bangkok en andere provincies, de avondklok en het advies thuis te werken.
• Een van de verdachten van een serie bomaanslagen op 10 tot 12 augustus in zeven zuidelijke provincies is op 1 mei in Pattani aangehouden. Bij die aanslagen kwamen vier personen om het leven en werden tallozen gewond. De man (36), afkomstig uit Nong Chick in Pattani, was vermoedelijk betrokken bij twee aanslagen in Patong (Phuket).

Mourners attend a funeral prayer of Plaifon Amsarika at Wat Saen Phu Dat in Chachoengsao.

• Ruim honderd politici met name van de oppositie hebben zaterdag de uitvaart bijgewoond van de 19-jarige Plaifon Amsarika, een bewaakster in Bangkok, die zichzelf had opgehangen nadat ze een potloodtekening van Prayut op de sociale media had geplaatst. Ze schreef dat haar leven onder de huidige regering vol ellende was, had geen geld meer om melk te kopen voor haar kindje, en omschreef Prayut als harteloos. Zie ook mijn bericht Over suïcide gesproken van gisteren.
• Het provinciaal kantoor van het ministerie van Volksgezondheid in Yala heeft 40 nieuwe besmettingen bevestigd die zijn gevonden tijdens grondige testen van risicogroepen. Het gaat om pelgrims die zijn teruggekeerd van religieuze activiteiten in Maleisië, Indonesië en Pakistan; om personen die in Maleisië werkten, bezoekers van religieuze evenementen in de provincie en lieden die zijn teruggekeerd uit andere provincies.
Ze zijn gevonden sinds 20 april, maar de resultaten van de labtests zijn eerst nu bevestigd. Het wachten is nog op een bevestiging door het CCSA. Eerder heeft woordvoerder Taweesilp gezegd dat berichten over nieuwe infecties geverifieerd dienen te worden daar sommige streken een ongewoon hoog aantal positieve testresultaten hebben gemeld.
• Twee van de vijf gevangenen die donderdagnacht zijn ontsnapt uit een gevangenis in Sawang Daen Din (Sakon Nakhon) zijn al weer gevangen. De vijf, veroordeeld wegens drugsvergrijpen, ontsnapten uit een cel waarin gedetineerden 14 dagen in quarantaine worden gehouden. Ze braken door het plafond, kropen door een gat en lieten zich aan een canvaszeil over de buitenmuur zakken.

Virus tracker terug van weggeweest; 3 mutaties

4 mei – De virus tracker die zondag ontbrak in de krant, is weer terug en bevat drie mutaties: Nederland schuift op van plaats 14 naar 15 omdat het ingehaald is door Peru; Maleisië gaat van 48 naar 50, want is ingehaald door Egypte en Zuid-Afrika en Thailand gaat van 60 naar 61. België staat ongewijzigd op de dertiende plaats.

De wijzigingen hebben dus betrekking op twee dagen, wat een enigszins vertekend beeld geeft. Ik begin deze keer maar eens met de cijfers wereldwijd. Aantal besmettingen plus 180.393 naar 3.506.398, aantal doden plus 10.688 naar 245.193, aantal herstelde patiënten plus 77.630. Alleen het aantal ernstig zieken is gezakt: van 50.845 naar 50.610 (min 235).

Thailand meldt nu 2.969 besmettingen, 9 meer dan twee dagen eerder, maar dat aantal is inmiddels ingehaald door 40 besmettingen in Yala wat de krant groot meldt in de opening. Het aantal doden (54) en ernstig zieken (61) is ongewijzigd, het aantal herstelde patiënten is met 20 toegenomen naar 2.739. Maleisië meldt 174 nieuwe besmettingen naar 6.176, 1 nieuwe dode naar 103 en 155 nieuwe herstelde patiënten naar 4.326.

In Nederland is het aantal besmettingen toegenomen met 920 naar 40.236 en het aantal doden met 192 naar 4.987. België meldt 998 nieuwe besmettingen naar 49.517, 171 nieuwe doden naar 7.765 en 635 nieuwe herstelde patiënten naar 12.211. Nederland meldt de herstelde patiënten niet.

The liquor section of the Makro store in Bang Phli district of Samut Prakan is busy with customers as sales of alcoholic beverages resume on Sunday.

Stormloop op winkels om sterke drank te kopen

4 mei – Gezien op tv-journaals. Gretige klanten die zich gisteren haastten om sterke drank kopen op de eerste dag na een maand dat dit weer mocht. Ze laadden hun winkelwagentje vol – niet met flessen, maar met dozen soms wel drie stuks. En er werd ook flink geduwd.

De krantenkop overdrijft niet, die zegt: Shoppers rush out to buy booze amid fears of further bans. Waarbij ik aanteken dat het Nederlands geen zelfstandig naamwoord kent voor booze met dezelfde gevoelswaarde, wel als werkwoord te vertalen met zuipen.

Overigens is het verbod niet in alle provincies opgeheven. In Nakhon Phanom en Rayong geldt het verbod nog tot 15 mei. In de provincies Chanthaburi, Pathum Thani, Phetchaburi, Phitsanulok, Sa Kaeo en Songkhla wordt de verkoop van sterke drank pas aan het eind van de maand toegestaan en in Buri Ram en Lampang blijft het voor onbepaalde tijd van kracht.

Zoals aangekondigd geldt de versoepeling alleen voor de verkoop, in restaurants en winkels mag niet gedronken worden. De eerste overtredingen zijn al weer geconstateerd. In Kalasin kregen vier drijvende restaurants de opdracht te sluiten nadat gebleken was dat ze toch alcohol hadden geserveerd bij de maaltijd.

Verder meldt het bericht dat de drukte in een supermarkt aan de Srinakarin Road (BKK) tot kritiek van internetgebruikers leidde omdat de klanten de eis van social distancing niet in acht namen.

Koning Rama X zet projecten van zijn vader voort in Isaan

4 mei – ’t Schijnt een reden tot feestvieren te zijn – laat ik het daar maar op houden en er niet cynisch over doen – en voor BP is het een reden om de gehele pagina 2 uit te trekken voor een lofzang op de weldaden van koning Vajiralongkorn Rama X, die vandaag exact een jaar geleden werd gekroond.

De krant kopt: King Rama X on a mission to help, waarmee bedoeld wordt dat hij de goede daden van zijn vader, met name in de verarmde Isaan (Noordoosten), voortzet. Meer wil ik er niet over schrijven. U mag het zelf lezen, klik op de kop.

Veertig nieuwe besmettingen in Zuiden

4 mei – Op de eerste dag dat de lockdown werd versoepeld en het aantal nieuwe besmettingen tot drie was gedaald, zorgde de provincie Yala voor een flinke tegenslag, want daar zijn veertig nieuwe besmettingen geconstateerd bij een intensieve controle van 311 personen. Voor alle zekerheid vindt nog een double-check plaats die wordt uitgevoerd door het medical science centre van Songkhla. De resultaten worden vandaag verwacht.

Anupong Sukariyakul van het Department of Disease Control zei gisteren dat de detectie en het indammen van de ziekte in Yala effectief zijn, dus de 40 nieuwe gevallen op één dag vragen om een tweede test. Hij opperde ook de mogelijkheid dat de toename te maken had met het installeren van nieuwe nucleice acid extraction machines.

Yala telt nu 126 bevestigde besmettingen; 97 patiënten zijn hersteld. Twee personen zijn overleden. Verder meldt het bericht dat twee van de drie nieuwe gevallen zijn geconstateerd in Bangkok en één in Narathiwat. In Bangkok gaat het om een 45-jarige man en 51-jarige vrouw die beiden in contact zijn geweest met eerdere patiënten en in Narathiwat om een man van 24 die in een quarantaine inrichting verblijft. Thailand telt nu 2.969 bevestigde besmettingen en 54 doden.

Kort Nieuws maandag 4 mei

– BP telt vandaag acht nieuwsberichten c.q. -verhalen, de rubriek In Brief met drie kortjes en het paginagrote verhaal over Vajiralongkorn op de vier binnenland pagina’s van het eerste katern – eigenlijk drie en een half want weer snoept een advertentie er een halve pagina vanaf. Die bevat een gelukwens aan de koning van Indorama Ventures Public Company Ltd.

Op pagina 4 nemen twee artikelen veel ruimte in beslag. In de serie Hardship Zone wordt ingegaan op het zware leven van migranten van wie velen hun baan hebben verloren en die ook geen aanspraak kunnen maken op staatssteun.

De serie The Foreign Office verhaalt uitgebreid over een Amerikaans echtpaar dat in quarantaine is geweest en besloten heeft hun terugkeer naar de VS uit te stellen. Ze begonnen vorig jaar oktober hun vakantie in de Filipijnen, reisden daarna naar Indonesië, Maleisië en Cambodja en arriveerden op 3 maart in Thailand, waar ze tot eind maart wilden blijven.

Na een verblijf in een appartement en hotel belandden ze in het Kanchanabhishek Instute of Medical and Public Health Technology voor een verlengde quarantaine van een maand omdat ze wachtten op hun visumverlenging. Als de grenzen open gaan, willen ze naar Vietnam reizen.

– Als laatste noem ik de volgende artikelen, die u zelf mag lezen.
•  Luchthavens mondjesmaat open voor internationale vluchten
Mysterieuze dood zeeman op marinebasis Sattahip
Amerikaans bedrijf doneert milieuvriendelijke schoonmaakproducten
Regering beteugelt vrees voor exodus uit Phuket


 

Het nieuws in foto’s

Officials from the Department of Special Investigation and other agencies inspect cardboard boxes containing seized medical supplies at a townhouse in Thawi Watthana district of Bangkok on Friday.

People queue in Phuket to obtain documents that will allow them to pass through the road checkpoint leaving the island.

Partitions are installed at the Penguin Eat Shabu restaurant in the Saphan Kwai area in Bangkok on Saturday. The restaurant accepts customers only by reservation.

Public health workers show employees of the Chalachol hair salon how to clean their equipment in Bangkok on Friday.

Sales of alcoholic beverages will be allowed again starting from Sunday.


 

Over suïcide gesproken

3 mei – De suïcide van een 19-jarige vrouw die een potloodtekening van premier Prayut op de sociale media plaatste en klaagde over de ontberingen die ze lijdt, heeft tot cynische reacties geleid. Sommigen hebben de vrouw beledigd: ‘Met haar tekentalent, moet ze genoeg geld kunnen verdienen om melk voor haar kind te kopen’, een verwijzing naar wat de vrouw had geschreven. Anderen kapittelden haar toen bleek dat eerder de bijzonder bijstand van 5.000 baht op haar bankrekening was gestort.

Ik ontleen deze gegevens aan een opinieverhaal van voormalig BP redacteur Wasant Techawongtham op de opiniepagina van zaterdag. Hij schrijft dat gemiddeld 6 tot 6,5 personen per 100.000 de hand aan zichzelf slaan, oftewel 4.000 per jaar, maar in tijden van crises neemt dit aantal aanzienlijk toe, zoals na de financiële crisis eind jaren negentig van de vorige eeuw.

Ook de coronavirus crisis slaat genadeloos toe. Een groep researchers [geen nadere aanduiding] heeft onlangs een rapport gepubliceerd over de gevolgen van Covid-19 op de stedelijke arme bevolking. Het rapport laat zien dat het aantal suïcides die te maken hebben met de ziekte, even hoog is als het aantal doden van de ziekte zelf.

Wasant schrijft: ‘De meeste Thais hebben weinig begip van depressie als psychische gezondheidskwestie’. De reacties op de daad van de vrouw, die schrijft de tekening en tekst gemaakt te hebben in een depressieve bui, spreken boekdelen. Wilt u Wasant’s verhaal helemaal lezen, klik hier: The politicisation of crisis and suicide.

Nieuws van de website 2-3 mei

• Voor de zesde achtereenvolgende dag is het aantal nieuwe besmettingen onder de 10 gebleven en voor de tweede dag is niemand overleden. Zaterdag maakte het CCSA bekend dat 6 personen zijn besmet, het totaal aantal op 2.966 brengend. Het aantal doden bedraagt ongewijzigd 54.
Twee van de nieuwe patiënten zijn in nauw contact geweest met eerdere patiënten, twee zijn in Phuket gevonden tijdens een intensieve controle en de overige twee waren uit India en Japan teruggekeerde Thai die in quarantaine waren geplaatst.
Het aantal herstelde patiënten is met 13 toegenomen naar 2.732. In ziekenhuizen worden nog 180 patiënten behandeld. In 9 van ’s lands 77 provincies zijn nog steeds geen besmettingen geconstateerd.
• Phuket meldt drie nieuwe besmettingen, twee vrouwen en een man, waardoor het totaal nu 220 bedraagt. Het gaat om een 58-jarige huishoudster die in Bangtao in contact is geweest met een eerdere patiënt, een 48-jarige verkoper die eveneens in Bangtao is besmet door een eerdere patiënt, en een 21-jarige vrouw die in Bangtao in een kruidenierswinkel werkt. Alle drie hadden geen symptomen. Inmiddels zijn 177 patiënten ontslagen uit ziekenhuizen; 41 worden nog behandeld van wie één in ernstige conditie is.
• Bezoekers aan de provincie Nakhon Ratchasima die uit de tien provincies komen met de meeste besmettingen, zijn verplicht veertien dagen in quarantaine te gaan, wanneer ze er willen blijven. Het provincial communicable disease panel heeft dit bepaald omdat een groot aantal mensen uit Bangkok sinds vrijdag, het begin van de vakantie van vier dagen, door de provincie richting Noordoosten reist. Files op Highway 304 leken op die van een normaal weekend voor het uitbreken van de virus crisis.
De autoriteiten vrezen dat het risico op besmetting toeneemt. Bezoekers of degenen die terugkeren dienen zich binnen 24 uur te melden bij de dorps gezondheidsvrijwilligers die verantwoordelijk zijn voor het gebied waar ze willen verblijven. De tien provincies zijn Bangkok, Phuket, Nonthaburi, Yala, Samut Prakan, Chon Buri, Pattani, Songkhla, Chiang Mai en Pathum Thani.
• Leerlingen mogen voortaan lang haar dragen mits het schoon en verzorgd is. De nieuwe regel, die vrijdag is gepubliceerd in de Royal Gazette, de Thaise Staatscourant, verschilt feitelijk weinig van een ministeriële richtlijn uit 1975, nog eens bevestigd in 2013, die de verplichting uit 1972 versoepelde. Deze stelde voor meisjes als eis een pudding-bowl bob en voor jongens een army-style crew cut. In de praktijk bleven leraren en schooldirecteuren echter vasthouden aan de strenge regels.
Volgens de nieuwe regels mag het haar van jongens aan de zij- en achterkant niet langer zijn dan de nek, meisje met lang haar moeten het netjes vastbinden. Niet toegestaan zijn het bleken of verven van haar of patronen erin aanbrengen. De regels gelden niet voor leerlingen die om religieuze redenen hun haar op een bepaalde manier dragen. Schoolhoofden mogen daarvoor toestemming verlenen.
• Mondkapjes, afstand houden en temperatuurmetingen zijn voor minstens nog een maand de nieuwe way of life in Bangkok, alhoewel de hoofdstad de lockdown heeft versoepeld overeenkomstig de richtlijnen van de regering. De richtlijnen hebben betrekking op tien soorten bedrijven. De meeste zijn klaar om vanaf zondag open te gaan maar ze moeten voldoen aan strenge voorwaarden. De Chatuchak weekendmarkt heeft nog één à twee weken nodig om aan alle eisen te voldoen. Klik hier als u het naadje van de kous wil weten, inclusief de zaken die niet open mogen gaan en activiteiten die wel en niet toegestaan zijn. ’t Is een hele waslijst.

Kraantje open, kraantje dicht

3 mei – Niets gemakkelijker in de journalistiek dan een aantal mensen (die ertoe doen) te bellen om hun commentaar te vragen op een bepaalde kwestie en dat in de krant te slingeren. Kraantje open, kraantje dicht, noemde een collega dat eens.

Dat is precies wat Bangkok Post vandaag doet. De gehele pagina 2 wordt ingenomen door de gedachten van zeventien captains of industry over de Covid-19 crisis en hoe hun raden van bestuur ‘in deze onzekere tijden moeten leiding geven’. Het ruimtebeslag heeft ertoe geleid dat de krant vandaag geen Virus tracker bevat. Misschien kom ik hem nog tegen op de website, maar dat betwijfel ik.

Wat al die bobo’s te berde brengen, ga ik niet overnemen. Zonder nog een reactie te hebben gelezen, durf ik al wel te schrijven dat veel op hetzelfde neerkomt.

Verder meld ik alvast dat de krant vandaag [slechts] zeven nieuwsberichten c.q. -verhalen plus de rubriek News Bites met vijf kortjes bevat, ook al geen aantal dat mij veel werk verschaft. Prima toch, want zondag wordt geacht een rustdag te zijn – althans in gristelijk Nederland, maar niet in de 24 uurs economie van Thailand.

Vandaag is trouwens de eerste dag dat tien clusters van bedrijven de deuren weer open mogen gooien. Slowly but surely kopt de krant boven een kader waarin ze opgesomd worden en waarin tevens wordt aangegeven aan welke eisen ze moeten voldoen. Boven het openingsverhaal dat aan deze heugelijke ontwikkeling in Bangkok is gewijd, kopt de krant Baby steps for reopening businesses. Het bevat niet meer informatie dan wat in het kader staat.

Heugelijk? Misschien, want als daardoor het aantal besmettingen weer toeneemt, inclusief het aantal doden, is Leiden in last.

Toekomst graduates onzeker door crisis

3 mei – ‘Onze generatie heeft de pech dat we een jaar na de Tom Jum Kung financiële crisis [in 1997] zijn geboren en nu het sombere vooruitzicht van werkloosheid hebben. Toentertijd verloor mijn moeder haar baan bij een taalinstituut. Nu hangt mijn toekomst aan een zijden draadje’, vertelt Peerawich Jitnarong, die dit jaar afstudeert aan de faculteit Humanities and Tourism Management van de Bangkok University.

Hij kreeg begin maart te horen dat hij het laatste semester thuis moet studeren, zijn docent vroeg hem ook te stoppen met zijn werk op de luchthaven Don Mueang [stage?] omdat het een gebied is met een hoog risico. ‘Ik zou daar werken om ervaring op te doen omdat ik hoop piloot te worden. Maar veel personeel is al afgevloeid. De coronavirus uitbraak heeft een ooit zekere baan in de luchtvaart verwoest.’

Peerawich komt uitgebreid aan het woord in het Special report over de baanvooruitzichten van graduates, niet alleen degenen die dit jaar afstuderen maar ook van degenen die sinds hun afstuderen nog geen baan hebben gevonden, respectievelijk 300.000 en 500.000. Minister Suvit (Higher Education, Science, Research and Innovation) verwacht dat het mistroostige vooruitzicht van werkloosheid en ontslagen nog wel twee jaar kan voortduren. Het aantal werkloze graduates zou zelfs kunnen stijgen tot 1 miljoen.

De minister zegt dat de regering voorbereidingen treft om in de nasleep van de crisis banen te scheppen, maar op simpele vragen als hoe, wat en wanneer lees ik het antwoord niet in het artikel; waarschijnlijk heeft de minister geen idee en zegt hij het alleen maar om de (toekomstige) werklozen gerust te stellen. Meer weten? Lees: Covid-19 crisis casts shadow over graduates futures.

A Thai Airways International plane takes off from Suvarnabhumi airport.

Lening aan THAI is slechts een noodverband

3 mei – Pagina 3 opent met een stevige follow-up op de reddingsoperatie voor Thai Airways International (THAI). Een voormalig lid van de raad van bestuur zegt dat de regering beter de maatschappij, die zwaar onder de schulden gebukt gaat, een lening kan verstrekken in plaats van garant te staan voor een lening om een meer duurzame redding van de nationale luchtvaartmaatschappij te verzekeren.

Op een Facebook post ter gelegenheid van het 60-jarig bestaan schrijft Banyong Pongpanich geen bezwaar te hebben tegen de toezegging van het ministerie van Financiën om garant te staan voor een lening van 50 miljard baht, maar het kan beter het geld aan THAI zelf lenen met als voorwaarde dat het bedrijf verandert. Thans is niet eens bekend of er een bron is die een lening wil verstrekken aan de geplaagde maatschappij.

Bnayong zegt: ‘Het is hoog tijd dat THAI een zeer nodige ingrijpende chirurgie ondergaat en dit is een manier om die te bereiken. De lening van 50 miljard baht is alleen maar genoeg om de maatschappij een reddingslijn voor vijf maanden te geven. De regering als crediteur kan meer bereiken door de financiën van de maatschappij recht te trekken dan een borg te zijn voor de lening. De regering dient ervoor te zorgen dat de maatschappij een rehabilitatieproces doorloopt conform de faillissementswet.’

Toelichting: Volgens de wet heeft de preferente crediteur een aanzienlijke onderhandelingsmacht richting andere crediteuren, ze kan effectiever onderhandelen met de vakbond en condities stellen die bijdragen aan een grote herstructurering van de maatschappij. Meer weten? Lees: THAI loan ‘a temporary fix’.

Kort Nieuws zondag 3 mei

– Pagina 3 bevat verder vier berichten en de rubriek News Bites. Ik licht er drie kortjes uit. In Kanchanburi is een man (30) aangehouden die in zijn pickup truck de karkassen vervoerde van vijf monitor lizards (varanus). Hij gaat vervolgd worden voor overtreding van de Wild Animal Conservation and Protection Act, die een maximum straf kent van 5 jaar en/of een boete van 500.000 baht.

Op Koh Samui zijn enkele huizen vernield door een felle storm. Daken werden van huizen afgeblazen en gebouwen werden beschadigd door omgevallen bomen en elektriciteispalen. Drie huizen stortten in elkaar, vier andere liepen zware schade op. Voor de slachtoffers zijn tijdelijke schuilplaatsen ingericht.

De vaste senaatscommissie corruptie gaat een onderzoek instellen naar de hulpverlening in Lamphun, Saraburi en Samut Prakan aan slachtoffers van de Covid-19 crisis. De PAO’s van die provincies hebben daaraan 400 miljoen baht besteed. Vorige week kocht de PAO van Lamphun nog 27.700 sets essential items [?] ad 16,3 miljoen baht voor de ouderen.

– De mensen die uit het land terugkeren van een verblijf in hun thuisprovincie tijdens het lange weekend (vrijdag tot maandag) dienen op last van het ministerie van Binnenlandse Zaken veertien dagen in thuisquarantaine te gaan. Aan de lokale autoriteiten de schone taak om te controleren dat bezoekers en autochtonen die uit andere provincies terugkeren, zich aan die eis houden. Volgens het CCSA reisden op Labour Day bijna 1 miljoen personen, waaronder vele werklozen.

– In de hoofdstad zijn extra faciliteiten ingericht waaronder het Qiu hotel en Movenpick hotel in centraal Bangkok, voor Thai die terugkeren uit het buitenland. Ze zijn verplicht 14 dagen in quarantaine te gaan en moeten de rekening zelf betalen.

Naar verwachting keren tussen nu en woensdag 1.433 Thai terug. Ze komen uit Nepal, Pakistan, Kazachstan, India, de VAR, Hong Kong, Singapore, Maldiven, Nederland, Rusland, Spanje, Frankrijk en Duitsland.
Inmiddels zijn 2.786 Thai teruggekeerd op repatriëringsvluchten en in quarantaine geplaatst.In totaal verblijven in 766 lokale quarantaine inrichingen 6.069 personen.

– Ook King Power laat zijn linkerhand weten wat zijn rechterhand doet. De belastingvrije detailhandels gigant heeft zich aangesloten bij Team Thailand, de club van rijke Thais die geld doneren voor de strijd tegen het coronavirus en projecten om de economie te steunen. King Power stelt 1,4 miljard baht ter beschikking. Voordat het virus uitbrak, was King Power trouwens al actief met sociaal werk.

– Laatste bericht. De regering vraagt gezondheids vrijwilligers om advies hoe besmetting met Covid-19 te voorkomen nu sommige bedrijven mogen open gaan. Staatssecretaris Sathit (Volksgezondheid) zei gisteren dat de regering zich zorgen maakt over het grote aantal mensen die hun baan hebben verloren. De regering gaat ze rekruteren om te werken als gezondheidsvrijwilliger zodat een tweede golf aan besmettingen wordt voorkomen.


 

Het nieuws in foto’s

To mark Labour Day, Life explores how the Covid-19 pandemic has taken a toll on informal workers, as they struggle to put food on the table during lockdown. (Bron: A crisis for workers, BP, 1 mei)

A motorcycle taxi driver offers hand sanitiser to a customer.

Food vendors struggle, with fewer customers during the lockdown.

For people living in congested communities, social distancing is almost impossible.

Citizens gather at the Finance Ministry to appeal its decision to reject their claims for the 5,000 baht cash handout.


 

Nieuws van de website 1-2 mei

• Voor de vijfde achtereenvolgende dag is het aantal nieuwe besmettingen onder de 10 gebleven. Vrijdag maakte de CCSA bekend dat zes personen zijn besmet, waardoor het totaal nu 2.960 bedraagt. Het aantal doden blijft ongewijzigd op 54. Eén besmetting is geconstateerd in Bangkok, een 64-jarige man die een wet market* had bezocht; de andere vijf besmettingen vonden  plaats in de provincie Yala.

* Met een wet market wordt een, vooral Aziatische, markt bedoeld waar vers vlees, vis en verse producten zoals groenten en fruit worden verkocht, in tegenstelling tot ‘droge markten’ voor duurzame goederen zoals kleding en elektronica.. De term verwijst vooral naar dergelijke volkse markten in China en het Verre Oosten, waar ook levende dieren worden aangeboden, en eventueel ter plaatse geslacht.

• Video: Bereft of tourists, tuk-tuks turn to parcel delivery. Some tuk-tuk drivers have banded together to offer parcel delivery since the Covid-19 pandemic brought tourism to a sputtering halt.
• Duizenden arbeiders, vaak zonder werk, en anderen die de afgelopen maand vast zaten in Phuket staan te trappelen om terug te keren naar hun thuisprovincie. Vrijdagochtend toen om 5 uur de grens open ging, stond een kilometers lange file voor de brug in Tha Chatchai, die het eiland verbindt met het vasteland en de provincie Phangnga. ’s Middags maakte de provincie abrupt bekend dat niemand meer mocht vertrekken tot zondag. Een verklaring is daarvoor is niet gegeven.
De provincie sloot een maand geleden de grenzen voor zowel het inkomend als uitgaand verkeer om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Circa 40.000 personen hebben opgegeven dat ze willen vertrekken. De stad staat elke dag 5.000 vertrekkers toe, de helft ’s ochtends en de andere helft ’s middags. Het duurt ruim een week voordat allen zijn vertrokken. Het eiland blijft gesloten voor outsiders.
• De regering is teruggekomen van haar verbod op alcohol. Vanaf zondag is de verkoop toegestaan, maar restaurants mogen geen alcohol serveren, als voorwaarde voor hun heropening op zondag. Eerder deze week maakte de regering bekend dat het verbod op alcohol verlengd zou worden tot 31 mei. Waarom het nu ineens wel mag, maakt het bericht niet duidelijk. Pubs en andere uitgaansgelegenheden blijven gesloten.
• Thailand en India hebben het belang bevestigd dat ze hechten aan het versterken van de onderlinge banden om het coronavirus te bestrijden. Tevens hebben ze afgesproken de gevolgen van de pandemie voor de economie te verlichten. Premier Prayut en zijn Indiase counterpart Modi zijn dat overeen gekomen in een telefoongesprek op vrijdag, aldus regeringswoordvoerder Narumon. Prayut heeft beloofd dat het land voor buitenlanders blijft zorgen. Hij prees ook Modi voor diens slagvaardige actie om de pandemie aan te pakken.

Virus tracker: Thailand weer ˂ 10 nieuwe besmettingen

2 mei – Dankzij het lage aantal van 6 nieuwe besmettingen is Thailand weer een plaatsje opgeschoven op de virus tracker: van 59 naar 60. Maar verder biedt het overzicht van 50 landen (plus 1) veel van hetzelfde. België, Nederland en Maleisië staan nog steeds op plaats 13, 14 en 48. De cijfers van België en Maleisië die een dag eerder niet waren bijgewerkt, zijn up to date gebracht.

Nederland meldt 514 nieuwe besmettingen en 84 nieuwe doden. Het totaal aantal besmettingen bedraagt nu 39.316 en het totaal aantal doden 4.795. In België nam (in twee dagen) het aantal besmettingen met 660 toe naar 48.519, het aantal doden met 93 naar 7.594 en het aantal herstelde patiënten met 293 naar 11.576.

De 6 nieuwe besmettingen in Thailand brengen het totaal aantal op 2.960. Het aantal doden (54) en ernstig zieken (61) is ongewijzigd, het aantal herstelde patiënten is met 35 toegenomen naar 2.719. Maleisië meldt (over twee dagen) 157 nieuwe besmettingen naar 6.002, 2 nieuwe doden naar 102 en 84 nieuwe herstelde patiënten naar 4.171.

Ten slotte de cijfers wereldwijd. Aantal besmettingen plus 85.967 naar 3.326.005, aantal doden plus 5.733 naar 234.505, aantal herstelde patiënten plus 41.521 naar 1.052.180. Het aantal ernstig zieken is deze keer gezakt: met 9.162 naar 50.845.

Miljonair Dhanin (CP Group) doneert 700 mln baht

2 mei – De uitdrukking ‘laat je linkerhand niet weten wat je rechterhand doet’, ontleend aan het evangelie van Matteüs, is niet besteed aan Thaise miljonairs en trouwens ook niet aan de koning.

Want vandaag meldt de krant in de lijvige opening van pagina 3 dat de grote baas van de Charoen Pokphand Group 700 miljoen baht heeft gedoneerd voor projecten ter bestrijding van de virusuitbraak en projecten om de kwakkelende economie te steunen. En gisteren zetten twee andere magnaten zichzelf in het zonnetje.

De koning en zijn eega, beiden gekleed in modieus uniseks trainingspak, krijgen op de voorpagina twee foto’s die bijna de helft boven de vouw vullen. Op één, een vierkoloms foto, luisteren ze naar een officier die uitlegt hoe door de monarch betaalde hulppakketten worden samengesteld en op de andere, een tweekolommer, naait de koningin een mondkapje dat dienst gaat doen als model voor de Close Bodyguard Command van de koning.

Maar als je aalmoezen geeft, laat dan je linkerhand niet weten wat je rechterhand doet. Zo blijft je aalmoes in het verborgene, en jullie Vader, die in het verborgene ziet, zal je ervoor belonen. (Matteüs 6:2-4, NBV).

 

Vehicles stay bumper to bumper on a section of Road 304 bound for central Nakhon Ratchasima.

Vier vrije dagen: Exodus wekt vrees voor tweede golf besmettingen

2 mei – BP telt vandaag 11 nieuwsberichten c.q. -verhalen plus de rubriek In Brief met drie kortjes op de drie binnenlandpagina’s van het eerste katern of eigenlijk twee en een halve pagina want op pagina 2 staat een advertentie van een halve pagina.

De krant opent met een uitgebreid artikel over de Exodus [waarmee niet het gelijknamige bijbelboek wordt bedoeld] die begonnen is omdat veel mensen de vier vrije dagen gebruiken voor een bezoek aan hun geboorteplaats. De vakantie begon gisteren met Labour Day (Dag van de Arbeid) en eindigt maandag met Coronation Day.

Dat het interprovinciaal verkeer aan banden is gelegd, blijken velen te negeren, want de politie, media en sociale media meldden lange files gisteren op de Mittraphap Highway richting Noordoosten en Oosten en dito files op de Asian Highway en Pahonyothin Road richting Noorden. Ook enkele luchtvaartmaatschappijen hervatten gisteren binnenlandse vluchten.

Het Centre for Covid-19 Situation Administration (CCSA) maakt zich zorgen over de mogelijkheid van toegenomen besmettingen. ‘Het is een verhevigde zorg’, zei CCSA-woordvoerder Taweesilp gisteren. ‘De bewegingen van mensen beperken is de sleutel tot beheersing van de Covid-19 overdracht.’

Hij drong er bij reizigers op aan thuis te blijven wanneer ze op de plaats van bestemming arriveren en de provinciale gezondheidsregels te volgen.

Opvallend is ook dat het aantal mensen op straat, in auto’s en in het OV in Bangkok vooruitlopend op het weekend is toegenomen. Op 16 april verlieten 800.870 personen hun huis, op 23 april 848.00 en donderdag 960.400, maar hoe de CCSA die cijfers heeft berekend zei Taweesilp niet. ‘Iedereen voelde zich meer op zijn gemak dus besloten ze uit te gaan’, om daar het advies aan toe te voegen: ‘Vergeet niet om een mondkapje te dragen en beschouw het als deel van jezelf.’

Mijn gebruikelijk uitsmijter Meer weten? met een link naar het artikel ontbreekt deze maal, want de rest van het artikel staat niet op de website. Het is een samenvatting van berichten die ik al heb genoemd in Nieuws van de website.

Nieuw is een opmerking van permanent secretaris Prasong van het ministerie van Financiën. Hij maakt zich zorgen over de druk op de staatsuitgaven bij een tweede golf besmettingen want de overheid heeft al het gigantische bedrag van 1,1 biljoen baht geleend voor hulp aan getroffen burgers.

‘Als er een nieuwe ronde infecties komt, moet het land zware kosten dragen wat de economische vooruitgang op de lange termijn kan belemmeren.’

Topambtenaar vertrouwt het niet

2 mei – Tussen de ruim duizend mensen die zich sinds vorige week verzameld hebben bij het ministerie van Financiën om de bijzondere bijstand van 5.000 baht te eisen, bevinden zich ‘some people’ die het geld helemaal niet nodig hebben en alleen maar uit zijn op media-aandacht. Permanent secretaris Prasong van het ministerie denkt dat deze cheats (schavuiten, smiechten) hun ellende fabriceren om medelijden op te wekken en geld te beuren.

‘Sommigen zijn alleen maar naar het ministerie gegaan om media-aandacht te krijgen. Ze behoren tot politieke kampen waaronder roodhemden die verborgen motieven hebben. Ik wil niet dat de media een instrument zijn voor deze mensen.’

De menigte voor het ministerie nam vorige week toe nadat een wanhopige vrouw rattengif had ingenomen omdat ze meende dat de bijstand voor haar was geweigerd. Maar de vrouw was abuis, het ministerie ontdekte dat ze wel degelijk recht had op het geld dat dan ook direct op haar bankrekening werd gestort.

Alle commotie wordt toegeschreven aan fouten in het registratiesysteem van het ministerie. Veel mensen klagen dat ze het geld niet hebben ontvangen of dat ze andere problemen hadden ondervonden met het ‘gebruikers onvriendelijke’ systeem.

De autoriteiten zijn bezorgd dat de massa bijeenkomsten voor het ministerie kunnen leiden tot verspreiding van het Covid-19 virus, want ‘het is onmogelijk voor de ambtenaren behoorlijke social distancing te regelen’, zegt Prasong. ‘Alles wat ze kunnen doen is betalingen op mobieltjes controleren. Mensen hoeven helemaal niet naar het ministerie te komen, ze kunnen de status van de geld transfers op hun eigen mobieltje nagaan.’

Kort Nieuws zaterdag 2 mei

– Ik eindig vandaag met een lijstje van berichten die ik oversla. Dit zijn ze, voorzien van een link naar de website.

Alcoholverbod opgeheven – met beperkingen
Min. van Handel belooft harde strijd tegen piraterij (IP overtredingen)
AIS geeft abonnees deze maand 100 gratis belminuten
Speciale Covid-19 hotline voor gastarbeiders
Binnenlands vliegverkeer hervat met extra veiligheidsprotocollen
Arbeiders in geldnood vragen bijdrage uit pensioenfonds


 

Het nieuws in foto’s

Medical workers of BMA General hospital have their hair cut by volunteer hairdressers.

A bird’s-eye view of Haew Narok Waterfall. Once bustling with human activity, strict anti-Covid measures have led to a renewal of the forest and its inhabitants. Lees verder: Khao Yai sees new life: https://www.bangkokpost.com/life/social-and-lifestyle/1910400/khao-yai-sees-new-life

A crowd of people gathers on a pavement near Gate 4 at the Finance Ministry. They came to file a complaint about the cash handout scheme after not receiving any money.


 

De vijf w’s en h

1 mei – Een nieuwsbericht dient antwoord te geven op de vijf w’s en h leren studenten in het eerste jaar van de School voor journalistiek in Utrecht waarop ik jaren gewerkt heb. De vijf w’s staan voor wat, wie, wanneer, waar, waarom en de h voor hoe. Het antwoord op de waarom-vraag is vaak overbodig, maar de overige w’s en h zijn wel essentieel voor een goed bericht dat volledig is en geen vragen oproept.

Toen ik vannacht de slaap niet kon vatten en nog eens de kortjes in de krant van gisteren las, die ik had overgeslagen, viel me op dat twee van de vier geen antwoord op de hoe-vraag gaven en een op de waarom-vraag. Dit is niet te wijten aan ruimtegebrek, zoals u misschien denkt, maar aan een omissie van de maker. Laat het me toelichten.

Bericht 1 gaat over de arrestatie van een man uit Myanmar wegens de smokkel van buitenlandse sigaretten en sterke drank waarop geen accijns was afgedragen. Hij werd aangehouden bij een douane controlepost in Prachup Khiri Khan. De arrestatie werd verricht door de Jong Ang Suek speciale taakeenheid van het leger en provinciale ambtenaren, een vrij overbodige mededeling. Maar hoe kwamen ze hem op het spoor? Dat lees ik niet.

Bericht 2 meldt dat een tracking collar wordt geplaatst op een mannetjes olifant die daarna diep in het bos wordt gebracht, want Plai Bun Mee [ja, olifanten hebben een naam] plundert regelmatig akkers van boeren, tot ergernis van de bewoners van tambon Huai Sat Yai, ook in Prachuap Khiri Khan. Een tracking collar is een volgkraag, een soort GPS, maar dat is niet wat ik – en u dus ook – wil weten. Hoe wordt die band aangebracht en hoe wordt de jumbo in het bos gebracht? Raden maar.

Bericht 3 gaat over een trawler bij Koh Larn in Chon Buri en de arrestatie van twaalf bemanningsleden en de schipper. De boot werd onderschept door de Marine Police Division, die gewaarschuwd was [door wie?]. Het berichtje zegt dat ze zich schuldig maakten aan illegaal vissen, waarmee de waarom-vraag van de arrestatie weliswaar is beantwoord maar niet de waarom-vraag wat er zo illegaal was aan deze visvangst.

Na deze exercitie kon ik overigens nog steeds de slaap niet vatten, maar dat is een ander verhaal.

Nieuws van de website 30 april-1 mei

• Een 19-jarige bewaker in Bangkok heeft zichzelf opgehangen nadat ze een potloodtekening van premier Prayut online had geplaatst. De tekening ging vergezeld van een tekst waarin ze klaagde over de ontberingen onder zijn regime en de almaar duurder wordende levensmiddelen. Ze omschreef Prayut als ‘harteloos’. De tekening maakte ze in een depressieve bui toen ze geen geld had om melk voor haar kindje te kopen. Naar verluidt zou voormalig premier Thaksin de uitvaartrites leiden [op afstand dan, want zodra hij een voet op Thaise bodem zet, wordt hij gearresteerd].
• Voor de vierde achtereenvolgende dag is het aantal nieuwe besmettingen in Thailand onder de tien gebleven en voor het eerst zijn de nieuwe patiënten niet in contact geweest met eerdere patiënten. Het CCSA maakte donderdag bekend dat zeven personen besmet zijn geraakt, waardoor het totaal nu 2.954 bedraagt. Niemand is overleden, het aantal doden bedraagt nog steeds 54.
De zeven nieuwe zijn vier patiënten die zijn ontdekt tijdens een actieve zoektocht naar besmettingen; drie waren in Phuket en één in Krabi. Drie anderen zijn personen teruggekeerd uit Maleisië die al in quarantaine waren geplaatst in Bangkok.
Van de 2.954 zijn 2.687 patiënten hersteld en ontslagen uit een ziekenhuis, 213 worden nog behandeld.
• Phuket meldt drie nieuwe besmettingen, het totaal op 217 brengend. Alle drie woonden in Bangtao van het district Thalang, waar de meeste besmettingen voorkomen. Ze waren in contact geweest met eerdere patiënten.
Het gaat om een hotelchauffeur (53), maar die had geen symptomen alhoewel positief getest, een 19-jarige student aan een religieuze school in Bangtao, ook hij had geen symptomen. De derde is een leraar (41) aan een religieuze school in Bangtao.
Sinds 5 januari telt Phuket 217 bevestigde gevallen van coronavirus infectie. Daarvan zijn 176 hersteld en twee zijn overleden. Een derde is overleden aan een motorongeluk. In behandeling zijn 38 personen, van wie twee in ernstige toestand zijn.
• Op heterdaad betrapt: Acht personen, vijf vrouwen en drie mannen, die in Hat Yai (Songkhla) een online goksite beheerden waarop dagelijks 10 miljoen baht circuleerde. Ze werden achter computers betrapt in een huis in de Piamsuk buurt in tambon Khohong. De computers, internet apparatuur en bankboekjes zijn in beslag genomen.
• Bezoeken aan gevangenen blijven nog een maand verboden, even lang als de verlenging van de noodtoestand tot 31 mei. Familieleden en gevangenen kunnen communiceren via de Line chat app, maar directeur-generaal Narat van het Corrections Department waarschuwt dat de inhoud niet online mag worden gezet op straffe van uitsluiting van de online bezoeken.
Tot nu toe zijn geen nieuwe besmettingen in gevangenissen geconstateerd. Er zijn vijf besmettingen geweest: twee gevangenen die al hersteld zijn, en drie gevangenbewaarders van wie één is hersteld.
• Vanaf zondag mogen zes types bedrijven in het hele land weer open gaan maar provinciale gouverneurs mogen de restricties in hun eigen provincie niet verder verzachten dan wat is aangekondigd. Om welke bedrijven het gaat en onder welke voorwaarden kunt u vinden in het gisteren geplaatste kader Rules to reopening.
De avondklok van 22 tot 4 uur, het verbod op internationale reizen en beperking van interprovinciale reizen blijven van kracht. Voorts geldt nog steeds het advies om thuis te werken in plaats van op kantoor.
• Fotoalbum (8 foto’s): New normal at department stores Central Pattana shows what department stores will be like if the government eases social restrictions.
• Centrale bank schetst somber economisch beeld. De economie kromp versneld in maart door de Covid-19 maatregelen, op bijna elk gebied was sprake van een scherpe teruggang, vooral in de toerismesector (min 76,4 procent op jaarbasis) en export (min 2,2 pct). Voor het eerst sinds juni 2017 zakte de inflatie onder nul. Door de contractie van het toerisme werd de servicesector zwaar getroffen, met name hotels, restaurants en transport.
De enige lichtpuntjes waren de import en openbare bestedingen. Maar de bestedingen namen toe omdat de begroting vertraagd van kracht werd.
• De regering heeft een hele waslijst aan richtlijnen bekend gemaakt die gelden voor binnenlandse vluchten. Vanaf vrijdag wordt het binnenlands vliegverkeer hervat. Passagiers dienen te allen tijde een mondkapje te dragen, eten en drinken is er niet bij in het toestel en tussen passagiers dient één stoel leeg te blijven. Lees de overige richtlijnen hier.

Virus tracker: Thailand ˂ 10 nieuwe besmettingen

1 mei – De virus tracker biedt geen verrassingen vandaag, want de landen die ik volg, staan op dezelfde plaats als een dag eerder. België, Nederland, Maleisië en Thailand bezetten respectievelijk plaats 13, 14, 48 en 59. En voor de vierde achtereenvolgende dag blijft het aantal nieuwe besmettingen in Thailand onder de tien. Houwen zo, ook als vanaf zondag de teugels worden gevierd.

Op Facebook lees ik lovende reacties over het soepele beleid in Zweden, maar het is een misvatting dat Zweden het beter doet dan andere landen. Een vergelijking met de overige Scandinavische landen leert dat Zweden het veel slechter doet, wanneer de cijfers worden gerelateerd aan het aantal inwoners, ongeveer tweemaal zoveel als de andere Scandinavische landen. Alleen Denemarken komt qua aantal besmettingen enigszins in de buurt, maar niet qua aantal doden.

U mag het zelf narekenen, de aantallen zijn ontleend aan de virus tracker, behalve Finland, dat niet voorkomt in de eerste 50 landen, dus die aantallen heb ik van het internet geplukt. Ik vermeld ook de plaats op de virus tracker.

• Zweden (10,23 miljoen inwoners): 20.302 besmettingen, 2.462 doden, plaats 21
• Denemarken (5,8 miljoen inwoners): 9.008 besmettingen, 443 doden, plaats 38
• Noorwegen (5,4 miljoen inwoners): 7.710 besmettingen, 207 doden, plaats 41
• Finland (5,5 miljoen inwoners): 1.446 besmettingen, 7 doden

En dan nu op naar mijn ‘vaste’ landen. Nederland telt 386 nieuwe besmettingen naar 38.802 en 145 nieuwe doden naar 4.711. De Belgische cijfers zijn niet bijgewerkt, onze zuiderburen tellen 47.859 besmettingen, 7.501 doden en 11.283 herstelde patiënten.

Thailand meldt 7 nieuwe besmettingen naar 2.954, een ongewijzigd aantal doden (54) en ernstig zieken (61) en 19 nieuwe herstelde patiënten naar 2.684. De aantallen van Maleisië zijn evenals de Belgische niet bijgewerkt. Het aantal besmettingen bedraagt 5.945, het aantal doden 100 en het aantal herstelde patiënten 4.087.

Ten slotte de cijfers wereldwijd. Aantal besmettingen plus 86.372 naar 3.240.038, aantal doden plus 10.129 naar 228.872, aantal ernstig zieken plus 3.162 naar 60.007 en het aantal herstelde patiënten plus 45.763 naar 1.010.659.

Lockdown vanaf zondag versoepeld

1 mei – Bangkok Post opent vandaag met een lijvig artikel over de versoepelingen van de lockdown die aan tal van voorwaarden zijn gebonden. Het gaat om de eerste fase van vier fases die twee maanden in beslag nemen.

Na veertien dagen wordt de eerste fase geëvalueerd om te bepalen of en hoe doorgegaan wordt, waaronder de heropening van warenhuizen en winkelcentra.  Wanneer het aantal nieuwe besmettingen de komende veertien dagen laag blijft, worden de teugels verder gevierd, zegt CCSA-woordvoerder Taweesilp.

In de laatste fase komen activiteiten met grote aantallen mensen aan de beurt, zoals concerten, voetbalwedstrijden en boksevenementen.  Zie verder bovenstaand kader.

BP in vogelvlucht

1 mei – Bangkok Post telt vandaag 14 nieuwsberichten c.q. -verhalen en de rubriek In Brief met 4 kortjes op de vier binnenlandpagina’s van het eerste katern, of eigenlijk net als gisteren weer drie en een kwart pagina als ik de twee advertenties er vanaf trek.

Twee artikelen nemen veel ruimte in beslag: het openingsverhaal en een verhaal in de serie Hardship Zone over een religieuze school in Pattani die wordt ingericht als quarantaine inrichting voor Thaise migranten die terugkeren uit Maleisië. Mag u zelf lezen. Klik hier: School opens to quarantined Thais.

Het artikel staat op pagina 2, die verder de rubriek In Brief bevat. En ik zou het bijna vergeten: op de voorpagina staat verder alleen nog een eenkolommer over het alcoholverbod dat gisteren zou eindigen maar verlengd is tot 31 mei.

Het verbod is kort voor de Songkran vakantie ingesteld. Of het inderdaad op 31 mei eindigt, is niet zeker. Voor deze verlenging geldt dat de CCSA besloten heeft het verbod ‘tot nader order’ in te stellen.

Pagina 3 is een halve pagina met drie artikelen. De opening meldt dat het Department of Health zich zorgen maakt over de huisvesting van dagloners. Velen wonen in vaak overvolle communal accommodation waarmee wel bedoeld zijn zal dat ze hutjemutje zitten oftewel dicht bij elkaar wonen wat risico’s voor besmetting inhoudt zoals Singapore al heeft ervaren.

Het departement heeft gisteren overlegd met arbeidsrechtengroepen over plannen om ervoor te zorgen dat de werkers zich houden aan de eis van social distancing. Departementshoofd Panpimol zegt dat de focus ligt op werkers die op bouwplaatsen wonen waar social distancing nauwelijks in de praktijk mogelijk is. Hij zegt dat de regering met een plan komt dat infecties vermindert.

‘Huurkamers en volle accommodaties zijn de eerste targets om veiligheidsmaatregelen te nemen. De uitdaging is: hoe het praktisch te maken. We begrijpen dat veiligheidsmaatregelen op die plaatsen moeilijk te nemen zijn. Maar we kunnen op zijn minst enkele stappen zetten om infecties te voorkomen.’ Meer weten? Lees: Fears over packed housing.

Verder op de drie een bericht over de heropening van scholen. Minister Nataphol (Onderwijs) heeft bevestigd dat alle overheidsscholen op 1 juli open gaan alhoewel op sommige scholen leerlingen niet de lessen fysiek zullen kunnen volgen. Daarvoor zijn twee oplossingen: programma’s via distant-learning tv (DLTV) en online leren. Het probleem met DLTV is echter dat het eenrichtingsverkeer is en dat circa 10 procent van de scholen geen tv heeft.

De scholen die wel open gaan, zijn aan strenge voorwaarden gebonden. De leerlingen moeten een mondkapje dragen, ze moeten hun handen regelmatig wassen en de leerlingen moeten op veilige afstand van elkaar zitten. De scholen moeten een ‘station’ inrichten waar de temperatuur van de leerlingen wordt gemeten, ze moeten wellicht het aantal leerlingen per lokaal beperken en enkele buitenactiviteiten zijn verboden.

Het derde bericht op de 3 meldt dat 580 van de ruim 2.700 Thai die in de VS wonen en willen terugkeren, tussen 10 en 19 mei worden gerepatrieerd. Prioriteit krijgen degenen die al een repatriëringscertificaat hebben dat is uitgegeven door de Thaise ambassade in Washington DC, het Royal Thai Consulate-General in Los Angeles of het consulaat in New York City. Maximaal mogen 200 Thai per dag terugkeren. Na aankomst worden ze in quarantaine geplaatst.

Verder meldt het bericht dat de Thaise ambassade in Jakarta zich ontfermt over 1.725 Thaise studenten in 38 steden. De ambassade heeft repatriëringsvluchten op 17, 23 en 27 mei goedgekeurd.

Kort Nieuws vrijdag 1 mei

– Nog eens twee Thaise miljonairs, Chalerm Yoovidhya and Prayudh Mahagitsiri, hebben zich aangesloten bij wat genoemd wordt Team Thailand, een club van vermogende Thai die gereageerd hebben op de oproep van premier Prayut om te helpen in de strijd tegen het coronavirus en bij pogingen de economische gevolgen te verlichten. Beiden willen met name de agrarische sector steunen.

De familie Yoovidhya, eigenaar van Red Bull, trekt 300 miljoen uit. Ze gaat samenwerken met de Agri-Nature Foundation en particuliere sector om een phueng ton phuea chat op te zetten, een project van drie jaar dat tot doel heeft de sufficiency economy te bevorderen, een model toegeschreven aan koning Bhumibol.

Prayudh, voorzitter van de PM Group (industrie, consumentenproducten, vastgoed) trekt 150 miljoen baht uit. De groep gaat onder andere agrarische producten in Lamphun kopen waardoor vijfduizend boerenhuishoudens zes maanden worden geholpen.

– Last but not least, want wat is daar veel over geruzied: het gebruik van drie controversiële want giftige chemische bestrijdingsmiddelen in de land- en tuinbouw. Het National Hazardous Substance Committee heeft gisteren besloten vast te houden aan het voorgenomen verbod op de herbicide paraquat en pesticide chlorpyrifos en het gebruik van de herbicide glyphosate te beperken in plaats van te verbieden. Het Department of Agriculture heeft opdracht gekregen voor die eerste twee alternatieven te zoeken.

Of de milieubeweging daarmee tevreden is, weet ik eerlijk gezegd niet. Dinsdag beschuldigden milieuactievoerders de regering ervan terug te krabbelen op haar besluit de middelen te verbieden. Ze vreest dat de maatregelen worden uitgesteld tot eind van het jaar. Maar als ik het goed begrijp, houdt de commissie vast aan 1 juni.

Reacties niet mogelijk