Thais nieuws 16-30 april

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan andere bronnen. Voor de betrouwbaarheid steek ik mijn handen niet in het vuur.
Op de pagina Dossiers 2019 geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op themapagina’s. Dat zijn pagina’s waarop alle berichten over een bepaald onderwerp zijn gebundeld. Alle themapagina’s staan opgesomd op de pagina Leeswijzer.
Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

Voor het nieuws van voorgaande jaren zie de zwarte menubalk bovenaan de pagina onder het kopje Buitenland. Voor het nieuws van 16-31 december klik hier. Voor het nieuws van 2020 klik hier: 1-15 januari 2020, 16-31 januari 2020, 1-15 februari, 16-29 februari, 1-15 maart, 16-31 maart en 1-15 april.

 

Villagers show the two injured hawksbill sea turtles washed ashore in Nakhon Si Thammarat’s Hua Sai.

Nieuws van de website 29-30 april

• Op de kust van Hua Sai (Nakhon Si Thammarat) zijn een dode bottlenose dolphin (tursiops) en twee gewonde hawksbill sea turtles (karetschildpad) aangespoeld. De dolfijn, circa 1,5 meter lang, werd gevonden op het strand van Ban Hua Rong. De twee schildpadden, die 6 en 8 kilo wegen, werden op een strand bij tambon Ko Phet gevonden. Ze hadden verwondingen, dus vermoedelijk hadden ze vastgezeten in een visnet. De dolfijn is voor nader onderzoek begraven, de schildpadden worden behandeld en daarna vrijgelaten.
• Het aantal besmettingen is woensdag met negen toegenomen naar 2.947: vier in Phuket, drie in Bangkok en twee in Samut Prakan. Niemand is overleden. Het aantal nieuwe besmettingen is al drie achtereenvolgende dagen minder dan 10. Van de negen hebben zes personen nauw contact gehad met eerdere patiënten, twee zijn medisch personeel. De gemiddelde leeftijd was 39 jaar, de grootste groep bestond uit personen van 20 tot 29. Inmiddels zijn 2.665 patiënten hersteld en en 228 worden nog behandeld. Zestien provincies hebben de afgelopen 28 dagen geen nieuwe besmettingen gemeld, negen provincies zijn nog geheel virusvrij.
• Goed nieuws uit Phuket: er zijn geen nieuwe besmettingen bijgekomen, het totaal aantal blijft op 214 staan. 173 patiënten zijn hersteld, 38 worden nog behandeld van wie twee in ernstige toestand zijn, 2 personen zijn overleden en een derde door een motorongeluk.
Volksgezondheid functionarissen gaan door met actief testen om nieuwe gevallen te ontdekken in hoge-risicogroepen. Alhoewel de ramadan is begonnen, wordt moslims geadviseerd religieuze bijeenkomsten in moskeeën en op andere plaatsen te mijden, thuis te blijven, buiten een mondkapje te dragen en zich te houden aan de social distancing regel.
• Gisteren overgeslagen. Het maritiem leven floreert voor de kust van Koh Phangan en Koh Tao dankzij de afwezigheid van toeristen. Onlangs zijn een school zeldzame blacktip reef sharks (zwartpuntrifhaai) en grote zeeschildpadden gesignaleerd rond de eilanden. Duikers hadden er reef-monitoring equipment geïnstalleerd, waaruit blijkt dat vele zeldzame vissoorten zijn teruggekeerd.
• Eveneens overgeslagen: De gouverneur van Loei is bewoners te hulp geschoten die worstelen om de eindjes aan elkaar te knopen. Hij heeft uit een plaatselijke lommerd beleende huishoudelijke apparaten vrijgekocht en die aan de eigenaren teruggegeven. Ook heeft de gouverneur rijst, eieren en instant noodles uitgedeeld en hij heeft bewoners gevraagd geld te doneren aan een lokaal ziekenhuis.
• Nog eentje. Het lichaam van een drie dagen oude baby is door een vuilnisophaler gevonden in tambon Bang Khen (Nonthaburi). De baby lag in een tas in een vuilnisvat. Politie en sociaal werkers zijn een onderzoek begonnen. Ze denken dat de moeder in een nabijgelegen slaapgebouw woont. Ze is opgeroepen voor verhoor.

A Russian tourist identified only as Ivan helps monks hand out free meals at Wat Mai Pattararam.

• Een Russische student (25) die gestrand was omdat vluchten naar Rusland zijn geannuleerd, maakt zich nuttig in Wat Mai Pattararam in Surat Thani. Hij was op vakantie geweest op Koh Samui en vroeg of hij in de tempel kon verblijven, daar zijn geld op was. De abt prijst hem omdat hij andere monniken helpt bij schoonmaakwerkzaamheden en het bereiden van voedsel dat gratis wordt uitgedeeld aan omwonenden.
• Sino-Thai Engineering & Construction Plc (Stecon), de aannemer van het nieuwe parlementsgebouw, eist een schadevergoeding van 1,59 miljard baht van het secretariaat van het Huis van Afgevaardigden omdat land te traag is overgedragen en wegens vertragingen bij het afgraven van grond. De rechtsgang bij de Administrative Court heeft geen gevolgen voor de oplevering, die na ettelijke vertragingen dit jaar wordt verwacht. Het aantal bouwvakkers op de bouwplaats is verminderd. De aannemer zegt dat het momenteel heel moeilijk is werkers te rekruteren.
• De Sungai Kolok rivier blijft een populaire plaats voor Thai die vastzitten in Maleisië, om illegaal naar Thailand terug te keren. Woensdagochtend probeerden ruim vijftig Thai het. Zij werden opgevangen door een van de zes teams soldaten van het 48th Ranger Regiment die patrouilleren langs de 7 km lange grens. De verstekelingen kregen een boete van 800 baht en moeten in hun thuisprovincie 14 dagen in quarantaine gaan.
• Langeafstandsbusdiensten blijven geschorst, ook onder de verlengde noodtoestand, maar de Spoorwegen zetten op vier routes acht extra treinen in, het totaal op 20 brengend. Staatsonderneming Transport Co die het interprovinciaal bustransport verzorgt, zegt dat op routes langer dan 300 km tot nader order niet gereden wordt, routes die korter zijn en bediend worden door minibusjes zijn toegestaan van 5 tot 16 uur en besteldiensten van 5 tot 20.30 uur. Het besluit is in overeenstemming met de avondklok (22-4 uur) en beperking van interprovinciaal vervoer.  De langeafstandsbusdiensten zijn sinds 3 april geschorst.
De vier routes met extra treinen zijn Bangkok-Lop Buri, Kaeng Koi, Hua Takeh en Chachoengsao. De extra treinen dienen om de drukte te verlichten en het risico van besmetting tegen te gaan. SRT gouverneur Nirut zegt dat volle auto’s het social distancing beleid doorkruisen.
• Zie ook het fotoalbum (6 foto’s): Commuter trains running. More commuter trains are running between Bangkok and Lop Buri, Kaeng Koi, Hua Takeh and Chachoengsao stations to ease passenger crowding.
• Zeven Myanmarezen, twee mannen en vijf vrouwen van wie twee 15 en 16 jaar, die illegaal Thailand zijn binnengekomen, zijn door een team van de DSI en immigratiepolitie aangehouden in een huis in Sungai Kolok (Narathiwat).
Ze hebben verklaard dat ze door een Thaise en Myanmarese arbeidsbemiddelaar naar Maleisië waren gebracht om er te werken. Nadat dit land in lockdown was gegaan, staken ze met hulp van dezelfde tussenpersonen illegaal de grens met Thailand over, waardoor ze het screeningproces vermeden.
In het huis heeft de politie 100 Myanmarese paspoorten gevonden en spullen om crystal meth te gebruiken. De zeven zijn overgedragen aan de politie van Sungai Kolok, nagegaan wordt of er sprake is van mensenhandel.
• Thai Airways International (THAI) is voorlopig gered en blijft een staatsonderneming. Dat heeft het ministerie van Financiën woensdag bekend gemaakt na een vergadering van de State Enterprise Policy Commission, een commissie belast met het toezicht op verliesgevende staatsbedrijven. Besloten is een herstelplan op te laten stellen door financiële consultants en geld te lenen, waarvoor het ministerie garant staat. Ook is besloten professionals in te brengen om te helpen bij het beheer van de maatschappij.

Virus tracker: Maleisië ingehaald door Colombia

30 april – Er zit vandaag weinig beweging in de virus tracker – althans bij de landen die ik volg. België, Nederland en Thailand staan ongewijzigd op plaats 13, 14 en 59 – alleen Maleisië is een plaatsje gezakt doordat het land is ingehaald door Colombia. Thailand’s zuiderbuur dat de meeste besmettingen van de Asean-landen telt, staat nu op plaats 48 met 5.945 besmettingen en 100 doden.

Het aantal besmettingen is in Thailand voor de derde achtereenvolgende dag gezakt tot onder de tien, maar misschien gaat dat veranderen want het aantal tests op risicogroepen, zoals werkers in de gezondheidszorg, migranten en nieuwe gevangenen wordt volgende maand verdubbeld, meldt de krant in de opening van pagina 2. Hoofd Suwannachai van het Department of Disease Control zegt dat dit nodig is omdat de regering de touwtjes laat vieren. Het doel is om 5.000 tests per 1 miljoen personen uit te voeren.

Maar ik dwaal af, terug naar de virus tracker. Het aantal besmettingen in Thailand is met 9 toegenomen naar 2.947, het aantal doden en ernstig zieken is constant gebleven met 54 en 61 en het aantal herstelde patiënten is met 13 gestegen naar 2.665. Maleisië meldt 125 nieuwe besmettingen naar 5.945, 1 nieuwe dode naar 100 en 130 nieuwe herstelde patiënten naar 4.087.

In Nederland is het aantal besmettingen met 171 toegenomen naar 38.416 en het aantal doden met 48 naar 4.566. Nederland’s zuiderbuur België telt 1.172 nieuwe besmettingen naar 47.859, 294 nieuwe doden naar 7.501 en 405 nieuwe herstelde patiënten naar 11.283.

Over Nederland gesproken. Ik las dat op het Plein in Den Haag gedemonstreerd is voor opheffing van de lockdown maar de demonstranten trokken zich niets aan van de social distancing eis. Met die demonstranten zouden ze in Thailand wel raad weten.

Ten slotte de cijfers wereldwijd. Aantal besmettingen plus 70.213 naar 3.153.666, aantal doden plus 6.245 naar 219.743, aantal ernstig zieken plus 465 naar 56.835 en het aantal herstelde patiënten plus 29.693 naar 964.896.

Bangkok Post in vogelvlucht

30 april – BP telt vandaag 15 nieuwsberichten c.q. -verhalen en de rubriek In Brief met vier kortjes op de vier binnenlandpagina’s van het eerste katern of eigenlijk drie en een kwart als ik de advertenties er vanaf trek.

Twee artikelen nemen wat meer ruimte in beslag: een achtergrondje over het werk van de politie die bij het aanhouden van verdachten geen veilige afstand van 1,5 meter kan aanhouden en een achtergrondje over de beroemde vismarkt Thalay Thai waar de handel zo goed als is stilgevallen.

Tot nu toe zijn zestig agenten besmet en 1.500 zijn in zelf-quarantaine geplaatst. Een visverkoper op de markt vertelt dat haar dagomzet van 16.000 à 30.000 baht is gezakt naar 4.000 à 9.000 baht oftewel 100.000 à 270.000 baht per maand. [Lijkt me nog steeds een mooi inkomen]

De meeste artikelen houden direct of indirect verband met de coronavirus crisis, de opening over de financiële reddingsboei voor de ailing (letterljk: ziekelijke) Thai Airways International lijkt me een twijfelgeval. De nationale luchtvaartmaatschappij ging al onder de schulden gebukt voordat de crisis uitbrak, die doet er hooguit een schepje bovenop.

Ook het bericht dat een Brit tijdens een ruzie zijn Thaise eega van het balkon van de zesde verdieping heeft gemieterd, is een twijfelgeval alhoewel volgens de krant de man aggravated (getergd) was vanwege de lockdown. De vrouw heeft het overleefd want ze kwam twee verdiepingen lager terecht op het uitstekende dak van een aangrenzend gebouw. Ze liep een heupbreuk op en een arm raakte uit de kom.

Een twijfelgeval is ook het bericht over het in aanbouw zijnde parlementsgebouw, waarvan de oplevering ernstig vertraagd is. De aannemer stapt naar de bestuursrechter om een schadevergoeding van 1,59 miljard baht te eisen van het secretariaat van het Huis van Afgevaardigden. Het bericht zegt dat de al enkele malen uitgestelde oplevering daardoor niet in gevaar komt maar de aannemer zegt wel dat hij door de crisis bouwvakkers te kort komt.

Voor virusvrije berichten moeten we op pagina 4 zijn, die opent met de verwachting dat Thailand waarschijnlijk op de Watch List blijft staan van het jaarlijkse Amerikaanse Special 301 rapport van de US Trade Representative over schendingen van intellectuele eigendomsrechten. Dat zegt een bron bij het ministerie van Handel. Het rapport verschijnt vandaag.

In 2017 verhuisde Thailand van de Priority Watch List (PWL) naar de Watch List nadat het land 10 jaar op de PWL had gestaan. De promotie was te danken aan wetswijzigingen en harde actie tegen websites die het copyright van buitenlandse films, songs en tv-series aan hun laars lapten. Maar de vlag kan nog lang niet uit want nog steeds zijn nagemaakte producten volop te koop.

Verder bevat de pagina twee virusvrije berichten. Op een tempelterrein in Nakhon Sawan is in een waterton het lichaam gevonden van een gemeenteraadslid van Takhli. Zijn lichaam lag ondersteboven in het water en zijn voeten staken boven de ton uit. De 55-jarige man was goed bekend in Takhli, waar hij actief was geweest steun te verwerven voor de vervallen Wat Hua Khao.

Het andere bericht gaat over vier mannen in Songkhla die met 39 kilo methamphetamine zijn aangehouden in een hotelkamer. De drugs waren gesmokkeld uit Myanmar en waren bestemd voor klanten in Maleisië.

Kort Nieuws donderdag 30 april

– Geen kort nieuws vandaag, maar alleen de links naar artikelen, die ik nog niet genoemd heb. Dat zijn:
Nog steeds inreisverbod voor Chinese toeristen
Tests op risicogroepen in mei verdubbeld
Criteria voor studieleningen verruimd
NACC to investigate virus-aid misuse claim


 

Het nieuws in foto’s

A vendor sells plastic face shields as protection against Covid-19 coronavirus at a stall in Bangkok.

Thais repatriated from Auckland, New Zealand undergo a health screening process on their arrival at Suvarnabhumi airport on Monday night.

The mural inside the new ordination hall of Wat Phai Moo Khwid Satthatham in Wiset Chaichan district of Ang Thong shows deities wearing face masks to commemorate the coronavirus disease outbreak during its construction.

This and other fast food restaurants were closed in Bangkok to help combat Covid-19. The Bangkok Metropolitan Administration plans to permit the reopening of restaurants and other places, with strict conditions.

A doctor takes a sample from a man inside a modular swab unit developed by Siam Cement Group. The unit is one of many donated by His Majesty the King to 20 hospitals nationwide.


 

Nieuws van de website 28-29 april

• Voor de tweede achtereenvolgende dag bedraagt het aantal besmettingen een aantal van 1 cijfer. Dinsdag meldde de CCSA zeven nieuwe besmettingen en twee nieuwe doden waardoor het totaal aantal besmettingen nu 2.938 bedraagt en het aantal sterfgevallen 54.
De doden waren een Thaise zakenman van 52 die een seminar had bijgewoond waarop ook een eerder geïnfecteerde deelnemer aanwezig was. De andere dode was een Thaise vrouw (63) eigenaresse van een restaurant waarin ze als kassier werkt. Haar echtgenoot en een jonger familielid waren eerder besmet geweest.
CCSA-woordvoerder Taweesilp toonde zich tevreden, want ‘niet veel landen hebben zo’n laag aantal besmettingen’. Maar hij waarschuwde: ‘Houd afstand tot anderen en zorg goed voor jezelf. Blijf op je hoede. De zeven nieuwe gevallen vandaag zijn het resultaat van wat je 7 tot 14 dagen geleden deed. Wat je vandaag doet, wordt over de komende 7 tot 14 dagen zichtbaar. Wees alsjeblieft consistent.’
Van de nieuwe besmette patiënten hebben vijf contact gehad met eerdere patiënten: drie in Phuket en 1 elk in Bangkok en Nakhon Ratchasima. De ander had een drukke plaats in Bangkok bezocht en een was een Chinees in Bangkok. Zijn besmetting wordt onderzocht.
Van de 2.938 besmette patiënten in 68 provincies zijn 2.652 hersteld. In negen provincies zijn nog geen besmettingen geconstateerd en 13 hadden de afgelopen 28 dagen geen besmettingen.
• Phuket meldt zeven nieuwe besmettingen, allemaal Thai, en 1 nieuwe dode. Het totaal aantal besmettingen bedraagt nu 214 en het aantal doden 2. Van de zeven nieuwe patiënten zijn vijf vrouwen.
De tweede dode is een vrouw van 63 jaar, die in tambon Kathu van het district Kathu woonde. Zij stierf maandag op de IC van het Vachira Phuket Hospital. De eerste dode was een vrouw van 64, die werkte als huishoudster in Thalang.
Van de 214 geïnfecteerde patiënten zijn 172 hersteld en ontslagen uit ziekenhuizen, 1 stierf aan een motorongeluk en 39 worden nog behandeld, van wie twee in kritieke toestand.
• Het hoofd van de Metropolitan Police Division 4 is overgeplaatst na een inval op 22 april in een als gokhal gebruikte snookerzaal in Bang Chan (BKK). De politie arresteerde 47 personen en nam 49.300 baht aan contanten, pakken kaarten en gokuitrusting in beslag.
• De politie en de toeristenpolitie van Pattaya hebben dinsdagochtend [maandagnacht?] 12 Thais en 11 buitenlanders aangehouden op het strand van Pattaya, dat op grond van de noodverordening verboden gebied is. Ze waren er aan het oefenen, zaten op matten en enkelen vermeiden zich in het water. Overtredingen van het verbod kunnen bestraft worden met een gevangenisstraf van 1 jaar en/of een boete van 100.000 baht. Op het politiebureau is proces-verbaal opgemaakt.
• De EEC commissie en het kabinet moeten nog goedkeuring verlenen, maar de subcommissie infrastructurele projecten in de Eastern Economic Corridor heeft al uit drie bieders het BBS consortium gekozen om de Easter Airport City bij luchthaven U-tapao te ontwikkelen ad 290 miljard baht. Het consortium bestaat uit Sino-Thai Engineering and Construction, Bangkok Airways en BTS Group Holdings. Het consortium geleid door de CP groep en het Grand Consortium met onder andere het Grande Asset Hotel vielen buiten de boot.
De luchtvaartstad is een van de vijf megaprojecten in de EEC, een bekend project is de luchthaven HSL die drie luchthavens moet gaan verbinden. De ‘stad’ meet 6.500 rai en bestaat uit een derde passagiersterminal, een commerciële gateway [?] en een transport-, MRO- (maintenance, repair, overhaul), vracht- en luchtvaarttrainingscentrum. Naar verwachting komt de ‘stad’ in 2024 klaar.
• Het kabinet heeft dinsdag financiële steun voor 10 miljoen boerenhuishoudens goedgekeurd, zij krijgen de komende drie maanden elke maand 5.000 baht, hetzelfde bedrag dat zzp-ers krijgen. Tevens heeft het kabinet besloten het aantal zzp-ers dat de steun krijgt, uit te breiden van 14 naar 16 miljoen.
Circa 8,4 miljoen boeren die opgenomen zijn in de database van de overheid komen in aanmerking voor de steun. Ruim 1,6 miljoen huishoudens die zich nog niet hebben geregistreerd, kunnen dat tot 15 mei op de website van het Agricultural Extension Department doen.
• Het kabinet heeft dinsdag officieel de noodtoestand verlengd tot 31 mei. Ook de avondklok (van 22 tot 4 uur) blijft van kracht. Tevens zijn richtlijnen opgesteld voor versoepeling van de lockdown van bedrijven.
Verkeer te land, ter zee en in de lucht naar Thailand is aan strenge beperkingen gebonden, inkomende vluchten zijn verboden en onnodig interprovinciaal verkeer dient uitgesteld te worden of te vervallen.
Voorts geldt een verbod voor drukke plaatsen met activiteiten die de verspreiding van het virus kunnen vergemakkelijken. Provinciale gouverneurs mogen eigen restricties instellen.
• Het voorstel van de CCSA om de vier officiële feestdagen in mei tot nader order uit te stellen, heeft niet de handen op elkaar gekregen van het kabinet. De CCSA ging ervan uit dat mensen de dagen combineren tot een lange vakantie en gaan reizen wat in strijd is met de noodverordening.
Maar het kabinet vindt dat ze zoals gebruikelijk gevierd moeten worden. Alle autoriteiten dienen de noodzakelijke maatregelen te nemen op het gebied van volksgezondheid, transport en veiligheid om de verspreiding van het virus te voorkomen.
De vier feestdagen zijn: Labour Day (1 mei), Coronation Day (4 mei), Visakha Bucha Day (6 mei) en de Pheut Mongkol of Royal Ploughing Ceremony Day op 11 mei.
• Een man uit Chiang Mai die zich voordeed als vrouw om een student op te lichten, is dinsdag gearresteerd. Het slachtoffer (19) en de manvrouw hadden elkaar op sociale media ontmoet. Ze ontwikkelden een romantische relatie en op een gegeven ogenblik vroeg de man om naaktfoto’s van hem. Die leverde hij waarna de smeerlap hem chanteerde door te dreigen de foto’s openbaar te maken als hij niet met geld over de brug kwam. Nadat hij 19.000 baht had betaald en geen geld meer had, deed hij aangifte bij de politie.

Virus tracker: Maleisië en Thailand weer 1 plaats gezakt

29 april – Evenals een dag eerder zijn Maleisië en Thailand weer een plaats gezakt op de virus tracker: Maleisië van 46 naar 47, Thailand van 58 naar 59.

Thailand meldt voor de tweede achtereenvolgende dag een toename van nieuwe besmettingen met één cijfer: het aantal besmettingen nam toe met 7 naar 2.938. Ook het aantal herstelde patiënten stemt tot enige tevredenheid: het nam met 43 toe naar 2.652. Het enige minpuntje waren twee nieuwe doden, waardoor het sterftecijfer nu 54 bedraagt.

De scores [als ik het zo mag noemen] van Maleisië en België zijn niet bijgewerkt. Voor alle volledigheid herhaal ik ze. Maleisië telt 5.820 besmettingen, 99 doden en 3.957 herstelde patiënten. België telt 46.687 besmettingen, 7.207 doden en 10.878 herstelde patiënten. Alhoewel Maleisië (31,53 miljoen inwoners, 2018) het hoogst aantal besmettingen telt van de Aseanlanden is het contrast met het veel kleinere België (11,6 miljoen inwoners, 2020) wel erg groot.

Ik schreef het al gisteren, Nederland lijkt langzaam het ergste gehad te hebben, want het aantal besmettingen is toegenomen met [slechts?] 400 en het aantal doden met [slechts!] 43. Ons land staat nog steeds op de 14e plaats van de virustracker, 1 plaats onder België.

Ten slotte de cijfers wereldwijd. Aantal besmettingen plus 65.415 naar 3.083.453, aantal doden plus 4.773 naar 212.498, aantal herstelde patiënten plus 40.498 naar 935.203. Het aantal ernstig zieken is gedaald met 1.178 naar 56.370.

Premier Prayut pleit voor geduld

29 april – Premier Prayut heeft gisteren de bevolking en bedrijfsvoerders opgeroepen geduld te betrachten, nadat het kabinet had besloten de noodtoestand met een maand te verlengen .

‘Ik realiseer me dat iedereen, inclusief de minima, boeren en zzp-ers, moeilijke tijden doormaken. De regering zorgt goed voor jullie met bestaande budgetten en een uitvoeringsbesluit over lenen, waarvan de details later bekend worden.’

‘Ik vraag bedrijfsvoerders een klein beetje langer geduld te hebben. Ik deel ook jullie pijn. Wanneer het tijd is om de lockdown op te heffen , laat ik het jullie weten. Stel niet te veel eisen. We moeten opletten voor een herleving van de infecties.’

Concreet betekent de verlenging tot 31 mei dat de avondklok van kracht blijft en richtlijnen zijn opgesteld voor het verlichten van de lockdown van bedrijven (zie bovenstaand kader). Verder blijven de strenge controlemaatregelen op ziekte toegepast worden, transport te land, ter zee en in de lucht is sterk beperkt, inkomende vluchten naar Thailand zijn verboden en onnodig interprovinciaal verkeer dient uitgesteld of geannuleerd te worden.

Verboden zijn bijeenkomsten van grote aantallen mensen, want die vormen een bron van besmettingen, zoals gebleken is bij een bokswedstrijd en een religieuze plechtigheid in Maleisië. Provinciale gouverneurs mogen eigen restricties instellen.

Over het versoepelen van beperkingen heeft het kabinet besloten dat de volksgezondheid de bepalende factor is. Voor activiteiten die nodig zijn om te overleven kunnen maatregelen verlicht worden, maar daarbij dienen protocollen te worden toegepast om te voorkomen dat mensen besmet raken. Als ze effectief zijn worden ze verder versoepeld.

Tot zover mijn samenvatting van het openingsverhaal van BP vandaag. De rest mag u zelf lezen in PM issues plea for ‘patience’.

Bangkok Post in vogelvlucht

29 april – Het binnenlands nieuws staat vandaag op vier pagina’s van het eerste katern, maar eigenlijk zijn het drie pagina’s want twee zijn een halve pagina. Ze bevatten twaalf nieuwsberichten c.q. -verhalen, de rubriek In Brief met vijf kortjes en twee kleine kaders. Acht berichten zijn virusvrij, dus dat valt alleszins mee.

Pagina 3 opent met het gerommel in regeringspartij Palang Pracharath en pagina 4 met de injectie van 50 miljard baht die plattelandsscholen krijgen. De leidende coalitiepartij anticipeert op een kabinets reshuffle en stemmen gaan op om de partijleiding te wijzigen. Mag u zelf lezen: Cold water poured on PPTP rejig.

Het geld voor de achtduizend plattelandsscholen, zowel lagere als middelbare scholen, op afgelegen plaatsen, heeft tot doel de kwaliteit te verbeteren met name op het gebied van onderwijs in vreemde talen (Engels en Mandarijn). Minister Nathapol (Onderwijs) zegt: ‘We willen de kloof in onderwijskwaliteit met bekende en grote scholen verkleinen.’ Mag u ook zelf lezen: Rural schools to get B50bn boost.

Twee berichten gaan over seks. Een Chinees paar is aangehouden wegens de verkoop van seksspeeltjes, hennep-olie, mondkapjes, hand ontsmettingsmiddel en thermometers, totaal ter waarde van 5 miljoen baht.

Het andere bericht gaat over de man die zich voordeed als vrouw om een 19-jarige student te chanteren. Noemde ik al in Nieuws van de website. Advies: Mocht ooit iemand u vragen naaktfoto’s op te sturen, niet doen want dan loopt u hetzelfde risico.

Van de virusvrije berichten noem ik verder alleen het bericht over het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen in de land- en tuinbouw. Het is een tijd geleden dat dit hete hangijzer in het nieuws was. Om uw geheugen op te frissen: het gaat om het gebruik van paraquat, glyphosate en chlorpyrifos.

Het National Hazardous Substances Committee (NHSC) gaat vermoedelijk op donderdag besluiten een verbod op het gebruik uit te stellen tot eind van het jaar. En dat bevalt de milieubeweging niet. Coördinator Prokchon van het Thai Pesticide Alert Network zegt dat het maatschappelijk middenveld zeer bezorgd is over een voorstel van de Thai Chamber of Commerce om een eventueel verbod aan te houden tot eind van het jaar. De Kamer noemt als reden de effecten van Covid-19 en een mogelijk tekort in de voedselindustrie.

Prokchon vindt dat de commissie zich moet houden aan de oorspronkelijke deadline van 1 juni. ‘De NHSC dient eerlijk te zijn over wat ze de bevolking heeft gezegd. We zien geen reden om de deadline uit te stellen. Het is nu de juiste tijd voor het ministerie [van Industrie] om de bevolking haar oprechtheid te laten zien om duurzame landbouw in het land te steunen.’

Kort Nieuws woensdag 29 april

– De bekende schilder Chavalit Sermprungsuk is maandag op 80-jarige leeftijd in Nederland overleden aan het Covid-19 virus. Hij overleed in het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in Amsterdam.

Chavalit, geboren in Khon Kaen, verwierf in 2014 de titel national artist in visuele kunsten. Na zijn studie aan de Silpakorn universiteit in Bangkok vervolgde hij zijn opleiding aan de Rijksacademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam en verbleef daarna afwisselend in Thailand en Nederland.

De krant omschrijft zijn werk als variërend van realistisch tot abstract en noemt zijn digitale prints. Begin dit jaar werd in Bangkok een tentoonstelling met digitale inktjet prints gehouden ter gelegenheid van zijn tachtigste verjaardag. Vrijdag wordt een merit-making ceremonie voor Chavalit gehouden in het Thailand Cultural Centre.

– Verder noem ik alleen nog het bericht waarmee pagina 2 opent: Osotspa accepts PM’s help request. Nooit van gehoord. Osotspa is een van Thailand’s oudste bedrijven, eigendom van de familie Osathanugrah die op de achtste plaats staat van Thailand’s topvijftig rijkste personen op de Forbes List 2020.

De familie maakte gisteren bekend een fonds van 100 miljoen baht te vormen om de gevolgen van de Covid-19 pandemie te bestrijden. Het fonds is een reactie op het verzoek van premier Prayut aan Thailand’s twintig rijkste stinkerds om de regering te helpen, alhoewel Prayut ontkende dat hij om geld bedelde. Wat het fonds met het geld gaat doen, wordt later bekend gemaakt. De familie zegt in een verklaring dat ze de bevolking op de hoogte zal houden van de ontwikkelingen.

Het is niet de eerste keer dat de familie in een gulle bui was, maar dat mag u zelf lezen (klik op de kop). Waarmee de familie haar fortuin heeft vergaard, is me niet geheel duidelijk. Genoemd worden Bangkok Airways, Bangkok Dusit Medical Services en Bangkok University.


 

Aanbevolen: Why lockdowns are the wrong policy – Swedish expert Prof. Johan Giesecke
Professor Johan Giesecke, one of the world’s most senior epidemiologists, advisor to the Swedish Government , the first Chief Scientist of the European Centre for Disease Prevention and Control, and an advisor to the director general of the WHO, lays out with typically Swedish bluntness why he thinks:
– UK policy on lockdown and other European countries are not evidence-based
– The correct policy is to protect the old and the frail only
– This will eventually lead to herd immunity as a “by-product”
– The initial UK response, before the “180 degree U-turn”, was better
– The Imperial College paper was “not very good” and he has never seen an unpublished paper have so much policy impact
– The paper was very much too pessimistic
– Any such models are a dubious basis for public policy anyway
– The flattening of the curve is due to the most vulnerable dying first as much as the lockdown
– The results will eventually be similar for all countries
– Covid-19 is a “mild disease” and similar to the flu, and it was the novelty of the disease that scared people.
– The actual fatality rate of Covid-19 is the region of 0.1%
– At least 50% of the population of both the UK and Sweden will be shown to have already had the disease when mass antibody testing becomes available. (Bron: https://youtu.be/bfN2JWifLCY)

Aanbevolen 2: ‘Vaccines won’t work’: US virologist breaks down COVID-19, how to curb spread
Lessons learned from Dr. Djaballah about the COVID-19, caused by the SAR-CoV2 virus, can be summed up in several notes. Check out the video interview with Dr. Djaballah for more in depth.
– How much do we know about this virus?
– Where far are we from developing a vaccine?
– Who holds the key to understanding the nature of COVID-19?
– The debate: Mask or no mask?
– Why don’t we have a vaccine for SARS-CoV1 yet?
– Can we stop the spread? How?
– Lessons to learn from the COVID-19 outbreak
(Bron: The Korea Times, https://youtu.be/LVBc7-Te_yA)

 

Nieuws van de website 27-28 april

• Het aantal nieuwe besmettingen is maandag gezakt naar negen, lager dan de 15 op zondag en de 53 op zaterdag. Voor het eerste meldt Bangkok geen nieuwe besmettingen, wel zijn in de hoofdstad twee personen die de ziekte in de VS hebben opgelopen. Eén persoon is overleden, een 64-jarige vrouw. Sinds de uitbraak in januari zijn 2.609 patiënten hersteld, 270 worden nog behandeld in het ziekenhuis.
Maar de autoriteiten zijn nog niet tevreden. Inkomende vluchten zijn tot 31 mei verboden met uitzondering van vluchten met terugkerende Thai uit het buitenland, en de noodtoestand die zou eindigen op 30 april, is eveneens verlengd tot eind mei. [Wordt het niet eens tijd de touwtjes te laten vieren, want de economische schade is gigantisch en het aantal werklozen loopt in de vele miljoenen?]
• De CCSA gaat dinsdag het kabinet voorstellen de vier feestdagen in mei uit te stellen. De vrees bestaat dat die dagen die een lange vakantie vormen, door de bevolking worden aangegrepen om te reizen wat in strijd is met het uitvoeringsbesluit noodsituaties.
De vier feestdagen zijn: Labour Day (1 mei), Coronation Day (4 mei), Visakha Bucha Day (6 mei) en de Pheut Mongkol of Royal Ploughing Ceremony Day op 11 mei.
• Commissaris Ronnakorn Rithirong van de politie Ubon Ratchathani is tijdelijk overgeplaatst nadat hij op de provinciale luchthaven had geweigerd zich te laten screenen. Bullebak arriveerde vorige week van een retourvlucht uit Bangkok. Naar verluidt protesteerde hij hevig toen functionarissen hun plicht deden. Het incident is in onderzoek.
• Wanneer Thailand zich aansluit bij de CPTPP neemt het GDP toe met 0,12 procent oftewel 13,3 miljard baht. Investeringen nemen toe met 5,14 procent en de export stijgt met 3,47 procent. Dit zegt Auramon Supthaweethum, directeur-generaal van het Department of Trade Negotiations. Wanneer Thailand zich afzijdig houdt verliest de economie 26,6 miljard baht (0,25 pct van het GDP), de investeringen zakken met 0,49 procent en de export met 3,47 procent.
Aansluiting is eerder door de overheid bepleit omdat de concurrentie met Vietnam en Maleisië op het gebied van elektronica en landbouw toeneemt. Oppositiepartijen en bedrijfsgroepen verzetten zich tegen aansluiting, evenals patiëntenverenigingen en boerengroepen. Zie verder de pagina Trans-Pacific Partnership.

Virus tracker: Maleisië en Thailand 1 plaats gezakt

28 april – Thailand en Maleisië zijn beide een plaats gezakt op de virus tracker: Thailand van 57 naar 58 en Maleisië van 45 naar 46 omdat Bangladesh drie plaatsen is opgeschoven. In dat land nam het aantal besmettingen toe met 15 naar 5.913 en het aantal doden met 12 naar 152. Nederland en België staan ongewijzigd op plaats 14 en 13.

Het enige lichtpuntje is verder alleen dat het aantal ernstig zieken wereldwijd is afgenomen met 124 en het aantal herstelde patiënten is toegenomen met 53.259 naar 894.705. Thailand meldt een toename met 105 naar 2.609 en Maleisië met 195 naar 3.957. Nog steeds geldt: de meeste mensen herstellen, wat overigens niet wil zeggen dat ze immuun zijn voor een tweede infectie.

Wereldwijd is het aantal besmettingen toegenomen met 179.744 naar 3.018.038, het aantal doden ging omhoog met 3.929 naar 207.725.

Thailand meldt 9 (!) nieuwe besmettingen en 1 nieuwe dode, maar zoals ik al in Nieuws van de website schreef: de autoriteiten hebben de noodtoestand met een maand verlengd en de CAAT heeft tot eind mei inkomende vluchten verboden. Blijkbaar maken de betere cijfers geen indruk op de hoge heren. Maleisië meldt 78 nieuwe besmettingen en 1 nieuwe dode.

In Nederland is het aantal besmettingen toegenomen met 655 naar 37.845 en het aantal doden met 66 naar 4.475. Verbeeld ik het mij of beginnen de cijfers te zakken? België meldt 1.362 nieuwe besmettingen, 290 nieuwe doden naar 7.207 en 461 nieuwe herstelde patiënten naar 10.878.

Health volunteers take part in an activity to raise awareness about Covid-19 among migrant labourers in Muang district of Samut Sakhon. The province has the largest migrant worker population in Thailand.

Bangkok Post in vogelvlucht

28 april – Bangkok Post telt vandaag 16 nieuwsberichten c.q. -verhalen op de vier binnenland pagina’s van het eerste katern plus de rubriek In Brief met vier niet erg korte kortjes.

De krant opent onder de kop Lockdown to linger. Het zal wel correct Engels zijn, to linger betekent talmen, maar vertaald levert dat de kromme kop op dat de lockdown talmt. Correcter lijkt me echter dat de autoriteiten talmen de lockdown op te heffen.

Wat blijft aan verboden en wat versoepeld wordt, staat in bijgaand kader. Enkele bedrijven, markten, winkelcentra en kappers mogen vanaf 4 mei weer open. Vooral de heropening van kappers komt mij zeer gelegen want mijn kapsel is veel te lang en mijn baard moet er ook nodig af. Maar of dat mag, weet ik niet want ik heb eerder gelezen dat klanten een mondkapje moeten dragen als ze in de kappersstoel zitten. Beetje moeilijk om dan mijn baard te verwijderen.

Aan welke voorwaarde de bedrijven moeten voldoen, wordt nog bekend gemaakt. Elke veertien dagen wordt geëvalueerd wat het effect is van de versoepeling. ‘Wanneer een uitbraak uitbarst, wordt een bedrijf onmiddellijk gesloten’, zegt Taweesilp.

Wat blijft aan drastische maatregelen zijn de avondklok, een verbod op grote bijeenkomsten, interprovinciaal verkeer en strenge controles op reizen naar Thailand, inclusief een verbod op inkomende vluchten. CCSA-woordvoerder Taweesilp zegt dat premier Prayut meer waarde hecht aan wat wat hij noemt een ‘public health-led economy’ dan aan de pulse van bedrijven (letterlijk: polsslag, misschien: dat bedrijven over de kop gaan, vindt hij blijkbaar minder belangrijk).

Maar de gedeeltelijke versoepeling krijgt niet ieders handen op elkaar. Prasit Watanapa, deken van de faculteit Medicijnen van het Siriraj ziekenhuis, waarschuwt dat de geleidelijke opheffing zal leiden tot een toename van het aantal besmettingen, hoewel in een trager tempo dan in de periode begin maart toen de noodverordening nog niet van kracht was. Lockdowns noemt de Zweedse hoogleraar Johan Giesecke trouwens een verkeerd beleid (zie boven).

ik houd de vogelvlucht kort en noem alleen de openingen van de overige pagina’s:
Pagina 2: GPO gearing up to produce Favipiravir
Pagina 3: Uttama gets thumbs up from Somkid (zie verder in Kort Nieuws)
Pagina 4: Panthongtae acquittal appeal urged

Rescuers help Somchai Tareesit from the top of Pridithamrong Bridge after he threatened to jump to his death.

Zes virusvrije berichten

28 april – BP telt vandaag zes virusvrije berichten – gelukkig wel, want alleen schrijven over het virus begint knap vervelend te worden en alleen lezen over het virus knap eentonig. Het meest opvallende bericht kopt dat een suïcidale man kans heeft gezien een steenfabriek tot sluiten te dwingen.

De man was zondag op de Pridithamrong brug in Ayutthaya geklommen en dreigde te springen tenzij iets gedaan zou worden aan de dikke zwarte rook die de fabriek in het district Phra Nakhon Si Ayutthaya uitbraakte.

Zijn wanhoopsactie had succes want de TAO van Ban Mai heef de fabriek bevolen te sluiten. De fabriek mag pas weer opengaan als ze voldoet aan de Public Health Act.

Een andere wanhoopsactie die vandaag in de krant wordt vermeld, maar wel (zij het indirect) verband houdt met het virus gaat over een vrouw (59) die voor het ministerie van Justitie een fles rattengif ledigde. Ze was wanhopig omdat ze de bijzondere bijstand van 5.000 baht niet kreeg, maar dat was een misvatting. Het ministerie van Financiën dook in de zaak en ontdekte dat ze er wel voor in aanmerking kwam omdat ze werkloos was. Het geld wordt vandaag overgemaakt op haar bankrekening.

Een werknemer van een noedelwinkel had gezien dat de vrouw zich erratisch (onstabiel) gedroeg en gehoord dat ze ‘There is nobody to take care of me’ had geroepen waarna ze de fles met pillen tevoorschijn haalde en aan haar mond zette. Hij waarschuwde een ambulance. De vrouw is opgenomen in het ziekenhuis, waar ze herstellende is.

– Follow-up op het bericht dat het ministerie van Handel het kabinet vandaag zou voorstellen dat Thailand zich aansluit bij de Comprehensive and Progressive Agreement for Trans-Pacific Partnership (CPTPP).

Minister Jurin (Handel) heeft besloten het voorstel in te trekken omdat zijn collega Anutin (Volksgezondheid) zich verzet tegen aansluiting en vandaag in het kabinet zijn bezwaren zou toelichten.

Een bron zegt dat Jurin geschrokken is van de kritiek van patiëntenverenigingen en andere groepen die vrezen voor de voedselveiligheid en toegang tot generieke medicijnen.

Medewerkers van de minister zeggen dat op aansluiting wordt aangedrongen door het economisch deelkabinet dat onder leiding van vice-premier Somkid staat. Maar Somkid zegt dat het International Economic Policy Committee aandringt op aansluiting. En wie is daarvan voorzitter? Jurin. Als dat waar is, heeft hij wel uit te leggen. Zie verder de pagina Trans-Pacific Partnership.

– De verlenging van de Green Line tussen Kasetsart University en Wat Phra Sri Mahathat gaat officieel op 3 mei open. De 4,3 kilometer lange lijn telt vier stations: Royal Forest Department, Bang Bua, 11th Infantry Regiment en Wat Phra Sri Mahathat.

Gouverneur Aswin van Bangkok, die dit op zijn Facebook pagina bekend heeft gemaakt, zegt dat de BTS skytrain een goede verbinding voor forenzen vormt in de buitengebieden van Bangkok en helpt de verkeerscongestie te verminderen

Intussen gaat het werk door aan de verdere verlenging die zeven stations telt en naar verwachting eind dit jaar in bedrijf komt. Wanneer die klaar is, heeft de Green Line een lengte van 53 kilometer en verbindt de noordelijke en zuidelijke buitenwijken van Bangkok met elkaar.

Een trip van Samut Prakan in het zuiden naar Pathum Thani in het noorden duurt dan 1 uur en 30 minuten. Wat Phra Sri Mahathat wordt een overstapstation naar de Pink Line (Khae Rae-Min Buri). Die komt in 2021 klaar.

Kort Nieuws dinsdag 28 april

– Twee berichten gaan vandaag over politiek. Vice-premier Somkid heeft gisteren een lans gebroken voor minister Uttama (Financiën) die onder druk zou staan om, vooruitlopend op een kabinets reshuffle, af te treden als partijleider van Palang Pracharath, de partij die de coalitie leidt.

Somkid zegt dat Uttama en andere kabinetsministers hun best doen de economische gevolgen van de viruscrisis te helpen verlichten. ‘Het land maakt een crisis door. Het wordt tijd om eensgezind te blijven en eraan te werken. We hebben nu geen tijd om over macht te praten.’

Het andere politieke bericht meldt dat de regeringswhips het voorstel van de oppositie afwijzen voor een buitengewone vergadering van het Huis van Afgevaardigden over de financiële steunmaatregelen van de regering. Vinden ze niet urgent, het parlement vergadert immers weer vanaf 22 mei. ‘De regering gaat full throttle vooruit om de uitbraak te lijf te gaan’, zegt hoofdwhip Virat.

– Het ministerie van Werkgelegenheid stopt voor onbepaalde tijd de komst van gastarbeiders om zo de verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Het besluit is ingegeven door de recente ontdekking van 42 besmettingen bij illegale gastarbeiders in Songkhla, van wie de meesten uit Myanmar komen. Ze zijn gedetineerd in het Immigration Centre in Sadao (Songkhla). De besmettingen doen denken aan Singapore waar veel besmettingen plaatsvinden in slaapgebouwen met gastarbeiders.

De gastarbeiders die al in Thailand werken, mogen tot 30 november blijven. Werkgevers is geadviseerd regelmatig hun gezondheid te controleren en functionarissen lichten hen voor hoe veilig te blijven.

De 42 migranten worden behandeld in een geïmproviseerd ziekenhuis in het immigratiecentrum. Een, een zwangere vrouw uit Myanmar, is opgenomen in het ziekenhuis.

Wanneer buitenlandse werkers weer toestemming krijgen om in Thailand te werken, moet nog bepaald worden. Permanent secretaris van het ministerie Sutthi zegt dat die beslissing pas kan worden genomen wanneer de situatie normaal is.

– Ik besluit met een foto, die bij de opening van pagina 2 staat, maar geen enkele relatie heeft met de tekst.

Food vendors at Prachaniwet market in Bangkok’s Chatuchak district install plastic guards and keep customers away from food trays as part of social-distancing practices and other coronavirus-related health recommendations.


 

Het nieuws in foto’s

A boy walks down along the railway line after he received free food in a slum area.

Thai workers wade through the Kolok River from Malaysia to illegally enter Thailand in Sungai Kokok district of Narathiwat on Sunday.

NARATHIWAT: Twenty-five more Thai workers were arrested for illegal border crossing after wading across the Kolok River from Malaysia to Thailand on Sunday morning. They were placed in a 14-day quarantine after being charged with illegal entry.
They were part of a group of Thai workers left stranded in Malaysia, which has extended its lockdown order to May 12.
The workers were apprehended on the Thai side of the river by a team of rangers from the 48th Ranger Regiment patrolling along a three-kilometre stretch of the river after learning that a large number of Thai workers had opted to cross the border via natural channels.
The 25 were taken to the Sungai Kolok border checkpoint where they were charged with illegal entry. From there, they were to be further sent to their home provinces for a 14-day quarantine, pending legal action.

A girl wearing a plastic face shield joins people lining up for food and cash donations from Red Path Party, a political organisation, in Bangkok on Saturday, as Thai citizens are affected by the restrictive measure related to the Covid-19 novel coronavirus.

Public health officials visit a house in Phuket on a mission to contain the coronavirus spread.

Foreigners wait to be called at the Immigration Bureau at Government House complex on March 24, 2020. The government has automatically extended their stay until the end of July.

Free at last: Children reclaim the streets of Madrid after a six-week lockdown was lifted on Sunday.

Passengers on Sunday check in at a THAI counter at Suvarnabhumi Airport to board a chartered flight from Bangkok to Auckland in New Zealand.


 

Nieuws van de website 26-27 april

• De autoriteiten in Nakhon Ratchasima zijn op zoek naar een man die op de Facebook pagina van de openbare groep Ruang Kai Khao Korat een foto van zijn gezicht had geplaatst over een foto van het monument van Thao Suranari, aka Khunying Mo of Ya Mo, de heldin van de provincie. De foto heeft veel kritiek opgeroepen zowel van bewoners van de provincie als van andere provincies.
Ma Yo was de echtgenote van een negentiende eeuwse adjunct-gouverneur van Korat, die zo luidt de legende de inwoners redde tijdens een invasie van Siam door het leger van Laos in 1826. Het monument dat in het midden van de stad staat, wordt beschouwd als een heilige plaats en een belangrijk baken in de provincie.

• Het aantal nieuwe besmettingen is na een piek van 53 waaronder 42 migranten die illegaal de grens waren overgestoken, weer terug op het oude niveau. Zondag meldde de CCSA 15 nieuwe gevallen, waardoor het totaal aantal besmettingen sinds januari naar 2.922 is gestegen. Het aantal doden is constant gebleven op 51. Van de nieuwe besmettingen zijn vier het gevolg van contacten met eerdere patiënten, vijf patiënten waren uit het buitenland teruggekeerd. In Yala werden tijdens een intensieve campagne twee nieuwe besmettingen ontdekt. Sinds de uitbraak zijn 2.594 personen hersteld en naar huis gegaan.
• Phuket meldt vier nieuwe besmettingen, het totaal brengend op 206. Nog steeds telt de eilandprovincie geen doden. De nieuwelingen zijn een vrouwelijke verkoper in Thalang die in nauw contact is geweest met een eerdere patiënt, een conciërge (62) van een moskee in Bang Thao, die eveneens contact had gehad met een eerdere patiënt maar geen symptomen had ontwikkeld, een verkoper (57) in Bang Thao (idem) en een religieuze leider (43). De laatste drie zijn ontdekt tijdens een intensieve campagne om besmettingen te vinden. Van de 206 bevestigde besmette patiënten zijn 161 hersteld. 45 worden nog behandeld van wie vier in ernstige toestand zijn.
• Een echtpaar (52 en 31) in Ratchaburi is zaterdagavond door de oom (49) van de vrouw dood geschoten tijdens een verhitte ruzie over een niet terugbetaalde schuld. De vrouw werd dood geschoten nadat ze had geprobeerd tussenbeide te komen. Ze had een dochtertje in haar armen toen ze stierf. Na het fatale incident vluchtte de oom in zijn auto.
• Suan Dusit Poll. Economische zaken voeren de lijst aan van problemen waarmee de 1.479 respondenten in de laatste peiling van de Suan Dusit Rajabhat University kampen. Ik noem alleen de acht meest genoemde: ’s Lands gehele economie (93,48 pct), werk van medisch personeel (89,91 pct), ouders, familie en kinderen (87,29 pct), mogelijkheid geïnfecteerd te worden (86,36 pct), de hulp van de regering (85,99 pct), uitgaven beheersen (83,94 pct), hun eigen gezondheid (82 pct) en hun inkomen (81,51 pct).
• Dertien Cambodjanen, acht mannen en vijf vrouwen, die zaterdagnacht probeerden in Aranyaprathet (Sa Kaeo) illegaal Thailand binnen te komen, zijn niet verder gekomen dan het politiebureau van Khong Luek. Ze werden opgemerkt door een ranger eenheid toen ze zich schuil hielden in een suikerrietplantage. Ze hadden een Cambodjaanse man elk 2.000 baht betaald waarvoor hij hen de weg wees via een natuurpad over de grens. In de plantage zouden ze worden opgehaald om naar diverse bestemmingen te worden gebracht in Bangkok, Chon Buri en Samut Sakhon. De Cambodjanen zeiden dringend een baan nodig te hebben, want die waren in eigen land niet beschikbaar.

Virus tracker: België ingehaald door Canada

27 april – Weinig beweging vandaag op de virus tracker. Alleen Canada en België hebben stuivertje gewisseld: Canada is opgerukt naar plaats 12 waarop België een dag eerder stond. Het aantal besmettingen verschilt niet veel, het aantal doden is in Canada aanzienlijk kleiner (2.465 tegen 6.917) en het aantal herstelde patiënten is aanzienlijk groter (16.425 tegen 10.417). Nederland, Maleisië en Thailand staan ongewijzigd op plaats 14, 45 en 57.

Thailand meldt 15 nieuwe besmettingen, hetzelfde aantal doden en ernstig zieken, respectievelijk 51 en 61, en 47 nieuwe herstelde patiënten. Thans zijn 2.594 van de 2.922 patienten hersteld, een verschil van slechts 328. Maleisië dat gisteren niet zijn gegevens had bijgewerkt, meldt 51 nieuwe besmettingen, 2 nieuwe doden en 99 herstelde patiënten [over twee dagen dus].

Nederland telt 655 nieuwe besmettingen, het totaal aantal bedraagt nu 37.190. Het aantal doden is met 120 gestegen naar 4.409. Het zou interessant zijn om dat te vergelijken met het aantal doden van een seizoensgriep, maar die gegevens heb ik niet bij de hand. Misschien weet een lezer het.

België meldt 1.032 nieuwe besmettingen naar 45.325, 238 nieuwe doden naar 6.917 en 295 nieuwe herstelde patiënten naar 10.417, circa een kwart van het aantal besmettingen.

Ten slotte de cijfers wereldwijd. Positief is dat het aantal ernstig zieken met 631 is afgenomen naar 57.672. Het aantal besmettingen is met 92.435 gestegen naar 2.938.294, het aantal doden met 5.950 naar 203.796 en het aantal herstelde patiënten met 759 naar 841.446.

Genoeg gecijferd voor vandaag. In tegenstelling tot gisteren is de virus tracker vandaag wel op de website geplaatst. Kunt u ook eens een blik werpen op andere landen. Zie bijvoorbeeld de forse stijging van het aantal besmettingen in Singapore: van 12.075 naar 13.624. Zoals al gemeld vinden de meeste besmettingen plaats in dormitories (slaapgebouwen) waar gastarbeiders vlak bij elkaar wonen.

Verder nog een tip die ik ontleen aan een gedegen analyse van Maurice de Hond: in de buitenlucht is de kans op besmetting vrijwel nihil. Verder: vermijd mensenmassa’s. Klik hier voor zijn analyse.

Bangkok Post in vogelvlucht

27 april – BP telt vandaag 20 nieuwsberichten c.q. -verhalen op de vier binnenlandpagina’s van het eerste katern plus de rubriek In Brief met vijf kortjes. Veel ruimte nemen een interview met crime buster Amphon Buarapphon, chef van de Provincial Police Region 1, in beslag (Crime buster’s secret weapon: people) en een achtergrondverhaal over de risico’s die het medisch personeel loopt bij de strijd tegen het coronavirus (Life on the Covid-19 frontline).

De krant opent met het teleurstellend nieuws voor al degenen die staan te trappelen om naar Thailand te reizen: het verbod op inkomende vluchten eindigt vermoedelijk niet op 30 april, maar word verlengd met 15 dagen. Reden: een snelle toename van het aantal infecties voorkomen met alleen al duizend Thai die deze week terugkeren.

Bovendien is het aantal besmettingen in het buitenland, inclusief de buurlanden, nog hoog wat de situatie volatile (wispelturig) maakt, zegt CAAT-hoofd Chula Sukmanop. De CAAT is een voorstander van verlenging, het ministerie van Volksgezondheid heeft het laatste woord.

De opening gaat uitgebreid en in detail in op de verwachte terugkeer deze week van Thai uit het buitenland. 1.078 Thai uit zes landen hebben zich geregistreerd voor terugkeer: de meesten uit India (601), gevolgd door Australië (207), Nieuw Zeeland (168), Spanje (42), Japan (35) en Nederland (25).  Voor terugkeer na 30 april hebben zich nog eens circa 9.000 Thai opgegeven.

Verder besteedt het artikel aandacht aan overtredingen van de avondklok en het verbod op publieke bijeenkomsten, zelfs kleine. Zaterdagavond (nacht?) zijn 561 personen betrapt. De drie belangrijkste redenen waarom ze bijeenkwamen was drinken, gokken en drugsgebruik. Een aantal bestond uit vrouwen van 51 tot 60 jaar die aan het gokken waren.

CCSA-woordvoerder Taweesilp zegt: ‘Mag ik echtgenoten vragen hun vrouw te waarschuwen? Dergelijk gedrag riskeert de verspreiding van de ziekte en kan hun gezinnen in problemen brengen.’ Meer weten? Lees: Inbound flight ban continues.

Kort Nieuws maandag 27 april

– Van de tien berichten zijn twee virusvrij. Op de Thaifootpath Facebook pagina wordt sterke kritiek uitgeoefend op het knotten van bomen door de gemeente Bangkok (BMA). Oraya Sutabutr, mede-oprichter van Big Trees, een stedelijke groep die zich inzet voor het behoud van bomen, zegt dat de boomchirurgie niet professioneel is gedaan. Ze reageert op foto’s van pradu, oftewel Burma Padauk bomen op de Witthayu Road, waarvan alleen nog een klein deel van de stam resteert. Soortgelijke foto’s zijn geplaatst van geamputeerde bomen in het district Sathon.

‘Doorgaans halen we alleen de dode delen ervan af, maar deze foto’s tonen duidelijk aan dat gezonde takken zijn gesnoeid. De bewering van de BMA dat ze terug groeien is niet waar. Bomen waarvan te veel is afgehaald worden zwakker en sterven uiteindelijk.’

– Het tweede virusvrije bericht gaat over de Comprehensive and Progressive Agreement for Trans-Pacific Partnership (CPTPP), de opvolger van het TPP waaruit de VS zich heeft teruggetrokken. Het ministerie van Handel maakt zich sterk voor een kabinetsbesluit zich aan te sluiten bij de vrijhandelsovereenkomst. De CPTPP bestaat uit elf landen, waarvan tot nu toe zeven landen de overeenkomst hebben geratificeerd. De besprekingen zijn in januari 2017 begonnen toen de VS zich terugtrok.

Het is een controversiële overeenkomst want volgens actiegroepen heeft die nadelige gevolgen voor de voedselveiligheid en toegang tot medicijnen. Ze maken zich zorgen over intellectuele eigendomsrechten, die gevolgen hebben voor het ontwikkelen van zaden en op de beschikbaarheid van generieke medicijnen. U kunt het allemaal lezen op de pagina Trans-Pacific Partnership.

– Van de virus berichten noem ik twee berichten. CCSA-woordvoerder Taweesilp zegt dat begin volgend jaar een vaccin wordt verwacht. Hij waarschuwt: ‘Het duurt lange tijd voordat de pandemie verzacht en het land terugkeert naar normaal. De regering moet strikte maatregelen handhaven om de ziekte te bestrijden.’

– Het tweede bericht bevat een waarschuwing aan particuliere ziekenhuizen die op eigen houtje mobiele Covid-19 testeenheden opzetten op drukke plaatsen, zoals bij winkelcentra en benzinestations. Het Department of Health Service Support waarschuwt dat zo’n screening eenheid kan veranderen in een virus hot spot. De ziekenhuizen mogen ermee doorgaan mits ze samenwerken met de volksgezondheidsdiensten en zich houden aan toegewezen plaatsen. Meer weten? Lees: Fears over public Covid-19 testing.


 

Het nieuws in foto’s

A container trailer truck lies across Pattaya-bound lanes of Motorway Route 7 after it fell from the Thap Chang Mai bridge on Saturday morning. The driver was killed.

The Bangkok Metropolitan Administration plans to limit seats per each boat on Klong Saen Saep to 50 passengers per trip.

Monks, nuns and pilgrims from Gaya, India, arrives at Don Mueang airport on Friday by a charter flight of Thai AirAsia.


 

One of the 250 damaged houses in Chiang Kham district of Phayao, where a summer storm pounded 15 villages on Friday night.

Nieuws van de website 25-26 april

• Felle zomerstormen zijn vrijdag en vrijdagnacht flink tekeer gegaan in Phayao, Uttaradit en Phitsanulok.
In Phayao werden veel huizen in vijftien dorpen beschadigd, waarbij van enkele het dak werd weg geblazen. In totaal werden 250 huizen beschadigd. Een explosie in een transformator veroorzaakte een black-out in twee tambons. Elk huishouden krijgt 33.000 baht om de schade aan huizen te herstellen en 5.000 baht voor reparaties van rijstsilo’s en veestallen.
In Uttaradit werden ruim tien huizen beschadigd, ook hier vlogen daken de lucht in. Tevens werden enkele grote bomen ontworteld. Niemand raakte gewond.
Ook Phitsanulok meldt schade aan tien huizen. Dakplaten werden tegen elektriciteitsdraden geblazen waardoor de stroom in drie dorpen uitviel.

• Het aantal besmettingen is zaterdag met 53 toegenomen, waarvan 42 migranten die illegaal de grens waren overgestoken; ze zijn gevangen gezet in het immigratiecentrum in Songkhla. Het aantal doden is met 1 uitgebreid naar 51. De laatste dode was een 48-jarige man, wiens broer in een uitgaansgelegenheid werkte en geïnfecteerd was.
De 42 migranten kwamen uit Myanmar, Vietnam, Maleisië, Yemen, Cambodja en India. De besmettingen werden ontdekt tijdens operaties waarin actief wordt gezocht naar besmettingen. CCSA-woordvoerder Taweesilp zegt dat de bevolking van Songkhla zich geen zorgen hoeft te maken want de groep is geïsoleerd en wordt scherp in de gaten gehouden.
Van het totaal aantal besmette patiënten van 2.907 in 68 provincies zijn 2.547 personen hersteld en ontslagen uit het ziekenhuis. 309 patiënten worden nog verpleegd.
• Phuket meldt 1 nieuwe besmetting: een 60-jarige zzp-er. De vrouw was in  nauw contact geweest met eerdere patiënten. Het totaal aantal bevestigde besmettingen bedraagt nu 202. Van 5 januari tot vrijdag zijn 159 patiënten ontslagen uit het ziekenhuis.
• Singapore Airlines annuleert 96 procent van haar vluchten tot eind juni. De maatschappij blijft alleen op 15 steden vliegen, waaronder zes in Zuidoost-Azië en Tokio, Londen en Los Angeles. Van de vloot van circa 200 toestellen zijn slechts 10 in bedrijf.
Zaterdag bevestigde Singapore 618 nieuwe besmettingen waardoor het totaal op 12.600 uitkwam. De meeste besmettingen vinden plaats in slaapgebouwen voor gastarbeiders.
• Voormalig commissaris Sophon Waratchanon van de gemeentepolitie Bangkok heeft geprobeerd een eind aan zijn leven te maken toen hij in Ekkamai een ritje in een auto maakte, bestuurd door zijn nicht. Toen ze vlakbij bij zijn huis waren, vuurde hij met een .22 Walther op zijn wang. Een tweede kogel raakte het dak van de wagen toen de nicht probeerde het pistool af te pakken.
Sophon is opgenomen in het ziekenhuis. Hij was onlangs geopereerd aan zijn knie en klaagde dat hij niet meer wilde leven. De ex-commissaris die in 1998 is gepensioneerd, is buiten levensgevaar.
• De vergoedingen via de volksverzekering UHC komen niet in gevaar doordat 2,4 miljard baht van het budget is afgehaald voor de bestrijding van de coronavirus crisis. Regeringswoordvoerder Narumon heeft dit zaterdag verzekerd nadat de ingreep bekend werd. Ze zegt dat het kabinet eerder 3 miljard baht aan het budget had toegevoegd uit het contingency fund om de extra kosten tijdens de crisis te dekken.
Het is een mysterie wie opdracht heeft gegeven voor de ingreep van 2,4 miljard baht. Minister Anutin (Volksgezondheid) en functionarissen van de NHSO zeggen geen opdracht te hebben gegeven voor de reductie en het in de krant te hebben gelezen.
• Ondanks dat de militaire junta na 5 jaar is vervangen door een gekozen regering blijven de Thaise autoriteiten de vrijheid van meningsuiting beknotten, zegt Amnesty International in het rapport They Are Always Watching. ‘Thailand’s gekozen regering vertoont geen tekenen haar greep op de vrijheid van meningsuiting los te laten. De regering blijft doorgaan mensen te dwarsbomen, intimideren en te vervolgen die op vreedzame wijze online hun mening geven.’
• Er is geen bewijs dat wie positief is getest op het coronavirus immuun is en beschermd wordt tegen een nieuwe besmetting, waarschuwt de WHO. De WHO reageert op het idee van sommige regeringen om een ‘immunity passport’ of een ‘certificate of absence of risk’ uit te geven op basis van een bloedproef die de aanwezigheid van antilichamen in het bloed aantoont.
De WHO zegt dat de effectiviteit van immunisatie dankzij antilichamen nog niet is vastgesteld. ‘De uitgifte van zulke certificaten kan het risico van de voortgaande verspreiding van de pandemie bevorderen. Want de mensen kunnen denken dat ze immuun zijn voor een tweede infectie en volksgezondheids adviezen negeren.’
De WHO meent ook dat de bloedproeven die momenteel in gebruik zijn, aanvullende validering behoeven om vast te stellen hoe accuraat en betrouwbaar ze zijn.

Virus padvinder verbaast niet/wel

26 april – Of de virus tracker (letterlijk padvinder, maar die heten tegenwoordig scouts) vandaag niet of wel verbaast, mag u zelf bepalen want behalve hogere aantallen besmettingen, doden en herstelde patiënten bevat die slechts één wijziging: Thailand’s zuiderbuur Maleisië is opgeschoven van plaats 44 naar 45. België, Nederland en Thailand staan ongewijzigd op plaats 12, 14 en 57.

Thailand meldt het ongekend hoog aantal nieuwe besmettingen van 53, maar de meeste daarvan betreft buitenlanders die illegaal de grens zijn overgestoken [Foei!]. Trek die ervan af en je houdt slechts 11 nieuwe besmettingen over, geheel de afnemende trend van de afgelopen dagen volgend.

Het aantal doden is met 1 toegenomen naar 51, het aantal ernstig zieken blijft 61 en 57 patiënten zijn hersteld, wat het totaal aantal gelukkigen op 2.547 brengt. Niet slecht gezien het totaal aantal besmettingen van 2.907. De cijfers van Maleisië zijn niet bijgewerkt: 5.691 besmettingen, 96 doden en 3.663 herstelde patiënten.

Nederland meldt 806 nieuwe besmettingen naar 36.535 en 112 nieuwe doden naar 4.289. België meldt 1.496 nieuwe besmettingen naar 44.293, 189 nieuwe doden naar 6.679 en 322 nieuwe herstelde patiënten naar 10.122.

Ten slotte de cijfers wereldwijd. Aantal besmettingen plus 100.316 naar 2.845.859, aantal doden plus 6.054 naar 197.846, aantal ernstig zieken min [jawel] 390 naar 58.303 en het aantal herstelde patiënten plus 56.158 naar 811.687.

Bangkok Post in vogelvlucht

26 april – BP telt vandaag negen nieuwsberichten c.q. -verhalen plus de rubriek News Bites met vijf kortjes op de drie binnenlandpagina’s van het eerste katern. De krant opent met een Special report (achtergrondverhaal) over studenten in het binnen- en buitenland, dat meer dan de halve voorpagina beslaat.

Ook veel ruimte neemt een Special interview in beslag met hoofdcommissaris Rungrote Thakurapunyasiri van de politie Phuket. Hij vertelt dat dertig agenten zijn ingezet om samen met gezondheidsmedewerkers potentiële dragers van het coronavirus op te sporen die in contact zijn geweest met mensen die zeggen in thuis-quarantaine te zijn, maar dit liegen. Die groep weet waarschijnlijk niet dat ze het risico lopen ziek te worden.

Vier berichten zijn virusvrij: De ingreep in het budget van de volksziektekostenverzekering UHS en de suïcidepoging van de voormalige hoofdcommissaris van de gemeentepolitie Bangkok  (noemde ik al in Nieuws van de website), een follow-up over het voorstel van de oppositie voor een speciaal debat van het Huis van Afgevaardigden over de financiële steunmaatregelen van de regering (de regeringswhips nemen daarover morgen een besluit) en de tweede fase van de ITD campagne met drieduizend tot wel 70 procent afgeprijsde artikelen.

De producten worden aangeboden door de particulier sector; ze komen van 51 producenten van consumentenproducten, voedselproducenten en detaillisten, en van 13 warenhuizen. Minister Jurin (Handel) schat dat de kortingen consumenten helpen om in totaal 1 miljard baht te besparen.

De artikelen waarop korting wordt verleend, zijn dezelfde als in de eerste fase toen 72 items werden aangeboden: voedsel, dranken, diepvriesvoedsel, houdbare goederen, sauzen, consumentengoederen, lichaamsverzorgingsproducten en afwasmiddelen. Toegevoegd zijn 18 populaire rijstmerken.

De goederen zijn te koop bij de winkels die zich hebben aangesloten bij de campagne: Big C, Ek-Chai Distribution System, Tesco Lotus, Siam Makro, Foodland, CJ Express, Lawson, CP All, The Mall, Max Value Supermarket, Tops, Gourmet Market, Home Fresh Mart en Family Mart. Dus als je er niet bij in de buurt woont, heb je er nog niets aan.

Kort nieuws zondag 26 april

– Wat leent zich verder nog voor vermelding? Alle kortjes zijn virusvrij.
1 De tweede uit de Khao Mai Kaeo in Rayong ontsnapte gevangene is aangehouden. Hij werd gisteren in een rubberplantage gevonden waar hij zich verscholen had. De agenten die hem aanhielden zeggen dat hij moe was en alleen shorts droeg. Nu nog eentje en dan zijn ze allemaal terug waar ze horen.
2 In zijn huis in Nonthaburi is een voormalige nationale inline skating athlete (30) aangehouden die verdacht wordt van drugshandel. De politie vond een flinke hoeveelheid in de woning. Een typische gevalletje van recidive want vorig jaar was hij vrijgelaten uit de gevangenis waar hij al gevangen had gezeten wegens drugsvergrijpen.
 3 In Nakhon Pathom is een vader aangehouden, die 10 jaar op de vlucht is geweest nadat zijn ex-vrouw in 2010 aangifte tegen hem gedaan wegens aanranding van zijn toentertijd 14-jarige dochter. Hij had gedreigd haar te doden wanneer ze uit de boot zou klappen.
4 In Nakhon Si Thammarat is een man aangehouden die op zijn mobiele telefoon en laptop obscene foto’s had opgeslagen. Hij verkocht ze online via een Line groep.
5  De truck met oplegger die van een brug is gevallen, kent u al uit Foto’s van de website.

– Ten slotte verwijs ik u naar de website voor de volgende artikelen.
Achtergrond: Studenten gestrand, geschokt en alleen (opening voorpagina)
Suvarnabhumi klaar voor heropening (opening pagina 3)
Phuket maakt jacht op quarantaine spijbelaars (pagina 2)
Acht feestende DNP-personeelsleden aangehouden


 

The Altai band from Mongolia. https://youtu.be/7RujKG9hmCY

Altai Kai is een Altai folkband uit de Altai Republiek van de Russische Federatie, opgericht door Urmat Yntaev in 1997. De band bestaat uit twee vrouwelijke en vier mannelijke leden. Hun muziek bevat keelzang, bekend als Kai in de Altaïsche taal, en verschillende inheemse muziekinstrumenten, zoals Komuz en Topshur.


 

Het nieuws in foto’s

Representatives of Disabilities Thailand submit their written request for special financial assistance for people with disabilities during the Covid-19 crisis to Prasong Poontaneat, right, permanent secretary for finance, at the Finance Ministry in Bangkok on Friday.

As boxing gyms have been closed to contain the spread of Covid-19, Prakit Choltanachaikul now practices near the Maha Jessadabodin on Ratchadamnoen Avenue for an hour before curfew begins.

Customers eye products at a mobile phone shop in coronavirus-free Nan province on Friday when local authorities permitted the reopening of electrical appliance stores.

The world-famous Matterhorn in Zermatt, Switzerland, is illuminated with the Thai national flag shortly after midnight to support the Thai fight against the coronavirus. (© Light Art by Gerry Hofstetter)

Police and Food and Drug Administration officials examine bottles of alcohol gel and boxes of face masks seized from two of five warehouses in Pathum Thani on Friday.

An elephant takes a bath in the Trang River. Many elephants and their mahouts that normally work the tourist circuit in Phuket, Krabi and Phangnga provinces have returned to Trang and Phatthalung.

Army of public health volunteers has been a big factor in helping keep the spread of Covid-19 in check, says Dr Taweesilp Visanuyothin, the spokesman for the Centre for Covid-19 Situation Administration.

Queuing up for cash handouts at Wat Phra Sri Maha That in Bang Khen district, Bangkok. Social distancing was urged during the handout of 500,000 baht to 1,000 registered families to ease Covid-19-inflicted hardship.


 

Thai workers, some carrying children, cross the Sungai Kolok River in Narathiwat, returning home illegally from Malaysia, and are taken into military custody

Nieuws van de website 24-25 april

• 33 Thaise arbeiders die waren gestrand in Maleisië zijn vrijdag illegaal door de rivier Sungai Kolok naar Thailand gewaad. Bij aankomst kregen ze een boete van 800 baht en later werden ze naar hun thuisprovincie gestuurd om daar 14 dagen in quarantaine te gaan. De groep werd vanaf de Maleisische oever door een eenheid rangers gesignaleerd.
Soldaten van het 48th Ranger Regiment zijn langs de poreuze grens gestationeerd om te voorkomen dat meer gestrande werkers illegaal de grens oversteken zodat ze het trage bureaucratisch proces met een brief van de ambassade en een duur gezondheidscertificaat kunnen vermijden.
• Het aantal besmettingen is vrijdag met 15 toegenomen naar 2.854 en geen enkele patiënt is overleden. De nieuwe besmettingen zijn 15 personen die in contact zijn geweest met eerdere patiënten: vier elk in Bangkok en Phuket en de anderen in de provincie Songkhla. Zes zijn ontdekt tijdens pre-testing in Yala, een is een Thai teruggekeerd uit het buitenland en een een bezoeker uit Pathum Thani aan de Bang Pa-in markt in Ayutthaya.
314 patiënten worden nog behandeld in een ziekenhuis. Bangkok telt de meeste patiënten (1.457), gevolgd door Phuket (200).
• Het aantal besmettingen in Phuket is met 4 toegenomen naar 201. De nieuwe infecties zijn gevonden in Bangtao van het district Thalang. De vier zijn een jongen van 2 jaar, een 44-jarige verkoopster op een weekendmarkt, een 26-jarige lerares en een 40-jarige verkoper op een weekendmarkt.
Tussen 5 januari en 23 april zijn 201 personen besmet met het coronavirus. Van hen zijn 153 hersteld, 1 is overleden aan een motorongeluk en 47 worden nog behandeld, van wie 4 in ernstige conditie zijn.
• In de provincie Nakhon Ratchasima is het aantal controleposten tijdens de avondklok verminderd van 53 naar 25 om het gemakkelijker te maken voor degenen die tussen 22 en 4 uur mogen reizen. Het aantal gezondheids screeningpunten is verminderd van 5 naar 2 en buurtcontrolepunten zijn deels gesloten om de lokale autoriteiten de gelegenheid te geven zich te concentreren op quarantaine maatregelen voor mensen die uit andere provincies komen. Gouverneur Vichien Chantaranothai maakte de versoepelingen vrijdag bekend omdat de provincie al zestien dagen geen nieuwe besmettingen telt.
• Na een sluiting van een maand mogen winkels in de provincie Nan die elektrische apparaten en mobieltjes verkopen, weer open. Nan is een van de negen provincies en de enige provincie in het Noorden zonder besmettingen.
• Trip.com, eerder bekend als Ctrip.com International, verwacht voor de komende vijfdaagse Labour Day vakantie in China een record aantal van 80 miljoen toeristen, het dubbele aantal reizigers van het Ching Ming Festival eerder deze maand dat 43 miljoen toeristen trok en 8 miljoen yuan opleverde, aldus de China Tourism Academy.
Binnenlandse reizen, met name provinciale en lokale trips, zijn het meest gewild daar nog steeds beperkingen bestaan voor reizen tussen provincies en naar het buitenland. Shanghai, Guangzhou en Beijing zijn de drie topbestemmingen tijdens de vakantie.
Video: Job killer (animatie). The coronavirus will make 7 million people jobless by June — and the number may reach 10 million if the outbreak drags on.
• Acht luchtvaartmaatschappijen slaakten vrijdag een zucht van verlichting nadat een gesprek met het ministerie van Financiën over 25 miljard baht aan zachte leningen goed was verlopen. Directeur-generaal Lavaron van het Fiscal Policy Office zei na afloop dat het ministerie in principe akkoord gaat met de reddingsboei, maar aanvullende gegevens van de maatschappijen zijn nog nodig. De acht maatschappijen zijn Bangkok Airways, Thai AirAsia, Thai AirAsia X, Thai Lion Air, Thai Vietjet Air, Thai Smile, NokScoot en Nok Airlines.
Over liquiditeitssteun voor Thai Airways International, dat diep in de misère zit, wordt nog onderhandeld.

Virus tracker: Thailand schuift weer plaatsje op

25 april – Alhoewel het aantal besmettingen een dalende trend vertoont, kan het land zich niet veroorloven de teugels te laten vieren. De volksgezondheid is prioriteit nummer 1 wanneer de regering een besluit neemt over versoepeling van de lockdown. ‘Dat bepaalt wat kan en wat niet kan worden gedaan’, zei premier Prayut gisteren.

BP opent vandaag met de waarschuwende woorden van Prayut en ik citeer ze als bruggetje naar mijn gebruikelijke bericht over de virus tracker, waarop Thailand is gezakt van plaats 56 naar 57. Dat is de enige opvallende verschuiving want België, Nederland en Maleisië staan ongewijzigd op plaats 12, 14 en 44. Dat het aantal besmettingen en doden is toegenomen, kan nauwelijks nog nieuws genoemd worden.

Thailand meldt 15 nieuwe besmettingen, 2 meer dan een dag eerder, en een ongewijzigd aantal doden en ernstig zieken, respectievelijk 50 en 61. Het aantal herstelde patiënten is met 60 gestegen naar 2.490. Buurland Maleisië meldt 159 nieuwe besmettingen naar 5.691, het telt nu 96 doden, 3 meer dan een dag eerder, en 211 herstelde patiënten naar 3.663.

In Nederland is het aantal besmettingen met 887 toegenomen naar 35.729 en het aantal doden met 123 naar 4.177. België meldt 908 nieuwe besmettingen naar 42.797, 228 nieuwe doden naar 6.490 en 367 herstelde patiënten naar 9.800.

Ten slotte de cijfers wereldwijd. Aantal besmettingen plus 86.749 naar 2.745.543, aantal doden plus 6.531 naar 191.792, aantal ernstig zieken plus 713 naar 58.693 en aantal herstelde patiënten plus 25.489 naar 755.529.

Gisteren ontbrak de virus tracker op de website, hopelijk vandaag niet, dus kunt u ook een blik werpen op de vijftig landen die vermeld worden.

Kort Nieuws zaterdag 25 april

– BP telt vandaag 12 nieuwsberichten c.q. -verhalen op de drie binnenlandpagina’s van het eerste katern plus de rubriek In Brief met vier kortjes. Twee berichten en drie kortjes zijn virusvrij: een bericht over de Times Higher Education Impact Rankings, waarop negentien Thaise universiteiten staan, en een bericht over de Spoorwegen die 300 miljoen baht uittrekt voor een datasysteem van haar eigendommen op 234.976 rai in het hele land.

De virusvrije kortjes melden de aanhouding van een van de drie uit de Khao Mai Kaeo gevangenis in Rayong ontsnapte gevangenen, de aanhouding van de man die in Nakhon Si Thammarat geprobeerd heeft een politieagent te scheppen waarna de agent op de motorkap van zijn auto twee kilometer werd meegesleurd en een kortje over het noodweer in zeventien provincies dat het leven heeft gekost aan drie personen in Nakhon Ratchasima en Mukdahan.

– Veel Prayut – eigenlijk te veel – op de voorpagina. In de opening maakt hij zich zorgen over terugkeer van het virus wanneer de lockdown wordt versoepeld en een tweede bericht meldt dat hij een vergadering voorzit over de toekomst van Thai Airways International. Het zal er wel op neerkomen dat THAI’s grootaandeelhouders, de Government Savings Bank, de Krung Thai bank en het Vayupak fonds, hun aandelenpakket uitbreiden.

– Van pagina 3 met vijf berichten noem ik een hoopvol bericht over de coronacrisis. Een team van de Mahidol universiteit heeft een testmethode voor het virus ontwikkeld, gebruikmakend van speeksel. De methode, zei Siriorn Watcharananan, verbonden aan de faculteit Medicijnen, gisteren op een persconferentie, is meer accuraat, betaalbaar en veiliger voor gezondheidswerkers in de voorste gelederen dan de huidige – houd u vast – reverse transcription-polymerase chain reaction (RT-PCR) techniek.

RT-PCR is thans de belangrijkste methode om besmetting vast te stellen maar het aantal testkits is beperkt en ze zijn kostbaar. Bovendien loopt de medische staf een groot risico op besmetting als ze een uitstrijkje afnemen.

Vorige maand heeft het team tweehonderd monsters van patiënten verzameld, verkregen via diverse methodes waaronder keel uitstrijkjes en speeksel. Ze leverden via de keelmethode 19 besmettingen op en via de speekseltest 18.

‘Dit is ons eerste wapenfeit’, zegt Siriorn. ‘We gaan nog meer doen om de uitgaven voor de virustest te verlagen. We gaan het testen van speeksel ontwikkelen in plaats van het gebruik van dure chemicaliën.’

– Een tweede opvallende bericht is weinig hoopvol. Het meldt dat de lockdown heeft geleid tot een toename van het aantal suïcides. Academici van de Chiang Mai en Chulalongkorn universiteit die onderzoek hebben gedaan naar suïcides en pogingen tot suïcide, zeggen dat sinds 26 maart 38 suïcide pogingen kunnen worden toegeschreven aan de lockdown, bedrijfssluitingen, banenverlies en gedwongen verloven, waarvan 28 eindigden in de dood.

Het team zegt dat ze voorkomen hadden kunnen worden wanneer financiële hulp meer toegankelijk was geweest voor verontruste mensen. ‘De suïcide gevallen zijn een aanwijzing voor het grove falen van de overheid de situatie te beheersen. In enkele gevallen was de vertraging en inefficiëntie bij het 5.000 baht bijstandsprogramma de oorzaak.’

Het team dringt er bij de regering op aan de lockdown maatregelen te herzien. Lokale autoriteiten dienen met een plan te komen om voedsel en basisbehoeftes te distribueren aan mensen die ernstig getroffen zijn door de sukkelende economie. Bedrijven in streken met een laag risico dienen toestemming te krijgen om te heropenen.

Wanneer de overheid geen rekening houdt met de socio-economische gevolgen, zal Thailand meer suïcides meemaken, mogelijk meer dan het aantal doden als gevolg van het coronavirus, thans 50, vreest het team.

– Als laatste noem ik de opening van pagina 3, die meldt dat actievoerders (genoemd wordt het Automobile Labour Congress of Thailand) de regering oproepen onderzoek te doen naar vermeend misbruik van werkloosheidsuitkeringen van het Social Security Fund. Ze zeggen dat werkgevers ten onrechte force majeur van de Labour Protection Act aanvoeren als reden waarom ze hun bedrijf sluiten waardoor werknemers recht hebben op een uitkering.

President Manit zegt op het VoiceLabour YouTube kanaal: ‘Ondanks de substantiële gevolgen van de uitbraak voor bedrijven, is een aantal in staat hun bedrijf voort te zetten, maar ze schorsen simpelweg de werkzaamheden om te voorkomen dat ze hun werkers een bepaalde tijd moeten doorbetalen.’


 

Het nieuws in foto’s

The 58-year-old Belgian tourist, Covid-19 patient number 14 in Hua Hin, receives roses from the Prachuap Khiri Khan governor and medical staff on Wednesday as he as discharged from Bangkok Hua Hin Hospital.

A health control official sprays disinfectant on a returnee’s bags at Suvarnabhumi airport on Sunday, before they and their owner were taken to quarantine.

Homeless people in Chiang Mai are a vulnerable group, says the Thai Lawyers for Human Rights.


 

Nieuws van de website 23-24 april

• Het aantal besmettingen is donderdag met 13 toegenomen naar 2.839, twee minder dan op woensdag en het laagste aantal sinds 14 maart. De afgelopen vijf dagen is het aantal besmettingen telkens gedaald, maar het aantal infecties kan groter zijn omdat beperkt getest wordt. Een Thaise vrouw van 78 jaar is het vijftigste dodelijke slachtoffer.
‘Alhoewel ouderen slechts een klein deel van de infecties vormen, zijn ze oververtegenwoordigd bij de doden’, zegt CCSA woordvoerder Taweesilp. Hij noemt het lagere aantal nieuwe besmettingen goed nieuws, maar het land dient niettemin door te gaan met het nemen van voorzorgsmaatregelen. ‘Als we de teugels laten vieren, kan het aantal infecties naar vijf cijfers omhoog schieten zoals in sommige landen.’
Inmiddels zijn 78 patiënten hersteld, het totaal brengend op 2.430. Nog behandeld worden 359 personen.
• Uit een peiling van de National Economic and Social Development Council (NESDC) blijkt dat 88 procent van de 8.929 respondenten geen gebruik kan maken van de steunmaatregelen van de regering, omdat ze niet aan de criteria voldoen. De maatregelen blijven ineffectief en onvoldoende om de mensen te helpen die worden gedupeerd door de pandemie.
De peiling werd gehouden onder werkers, freelancers, werkgevers, werklozen en gepensioneerden. Secretaris-generaal Thosaporn verwacht dat de maatregelen waarschijnlijk onvoldoende zijn als de pandemie langer dan drie maanden duurt.
• Het aantal buitenlandse toeristen dat in maart arriveerde is vergeleken met een jaar eerder gezakt met 76,4 procent. In februari nam het al af met 42,8 procent. De 820.000 toeristen gaven in maart 39,5 miljard baht uit: 77,6 procent minder dan vorig jaar. Het aantal Chinese toeristen, voorheen de grootste groep buitenlandse toeristen, zakte ineen met 94,2 procent. Toerisme is de belangrijkste motor van de Thaise economische groei, de inkomsten vormden vorig jaar 11 procent van het GDP.
• De binnenlandse autoverkoop is voor de tiende achtereenvolgende maand geslonken. In maart nam de verkoop af met 41,74 procent naar 60.105 voertuigen, vergeleken met een jaar eerder, aldus  de Federation of Thai Industries. In februari zakte de verkoop met 17,1 procent. De FTI verwacht haar prognose voor dit jaar opnieuw te moeten bijstellen. Vorige maand verlaagde ze die met 50.000 naar 950.000. In 2019 nam de verkoop met 3,3 procent af naar 1 miljoen voertuigen.
• Phuket meldt één nieuwe besmetting, een vrouw (33) die op het postkantoor van Patong strand werkt. Het aantal bevestigde gevallen is daardoor gestegen naar 197. Eén patiënt is volledig hersteld en ontslagen uit het ziekenhuis.
Van 5 januari tot 22 april zijn 3.168 personen getest en hebben 3.077 toestemming gekregen naar huis te gaan. 45 personen zijn nog onder behandeling en 46 wachten op de uitslag van een labtest.
• De Olympische Spelen van 2020 in Tokio kunnen niet uitgesteld worden tot na de nieuwe datum van 23 juli 2021, zegt president Yoshiro Mori van het Japanse Olympisch comité. ‘Er is absoluut geen mogelijkheid de Spelen langer uit te stellen. Ook als je denkt aan de atleten en beheerskwesties is het technisch moeilijk de Spelen met twee jaar uit te stellen.’
Mori heeft eerder premier Shinzo Abe gevraagd of twee jaar mogelijk was, maar ‘de premier besloot dat één jaar the way to go is’.
De organisatoren en het IOC besloten in maart onder zware druk van atleten en sportorganisaties de Spelen met een jaar uit te stellen.
• 144 Thaise arbeiders zijn donderdagmiddag teruggekeerd uit Maleisië en 55 Thaise toeristen en studenten arriveerden uit Turkije. Vrijdag arriveren 31 Thai uit Japan en 171 monniken, nonnen en boeddhisten uit India. Ze worden met toestemming van de Sangha Supreme Council in quarantaine in hotels geplaatst.
De vijf grensposten aan de grens met Maleisië kunnen elke dag maximaal 350 personen verwerken omdat voor hen passende quarantaine faciliteiten moeten worden voorbereid. In Maleisië verblijven nog duizenden Thai. De ambassade zorgt voor de noodzakelijke voorzieningen, aldus CCSA-woordvoerder Taweesilp.
• Drie weken nadat de noodtoestand is uitgeroepen, neemt het aantal overtredingen toe, voornamelijk zaken die te maken hebben met het uitdelen van voedsel en overtredingen van de avondklok. Het bericht noemt vijf voorbeelden, die in detail worden beschreven. De meest schrijnende zijn de aanhouding van daklozen in Chiang Mai die een voorwaardelijke gevangenisstraf hebben gekregen en een boete. Ze mogen hun ‘home’ zeven dagen niet verlaten. (Zie de foto in Het nieuws in foto’s)
• Twee buitenlanders en twee Thai zijn gearresteerd nadat ze over een muur van de dierentuin van Phuket waren geklommen, er video-opnames hadden gemaakt van dieren en die online hadden gezet met het verzoek om donaties om de dieren te voederen.
De vier ‘dierenvrienden’ waren een Amerikaanse vrouw, een Australiër en twee Thaise mannen. Een bewaker had hen bezig gezien. Ze worden vervolgd voor inbraak en overtreding van de draconische Computer Crimes Act. De dierentuin is gesloten voor het publiek.
• Doejongs (Indische zeekoeien) hebben de tijd van hun leven want toeristen ontbreken. Functionarissen van het Marine National Park Operation Centre No. 3 signaleerden woensdag in de zee bij Koh Libong (Trang) een school van 22 doejongs, waaronder moeders en baby’s, die zich tegoed deden aan zeegras. Vorige maand kwam een eind aan het toerisme.
• Een 21-jarige vrijwilliger is in de vlammen om het leven gekomen toen hij hielp een bosbrand in Mae Hong Son te blussen. Hij is het zevende slachtoffer van de brandbestrijdingsoperaties. Hij was met andere vrijwilligers naar een dorp gegaan, waarvan de inwoners om hulp hadden gevraagd. De wind blies het vuur in zijn richting, waardoor hij geen kant meer op kon en overleed.
Aan het probleem van bosbranden in het Noorden komt maar geen einde. Veel branden worden aangestoken. In de eerste drie weken van april zijn 42 personen aangehouden wegens brandstichting. Vorige maand kreeg een man in Chiang Mai een gevangenisstraf van vier jaar en een boete van 439.668 baht omdat hij brand had gesticht.
• Thai AirAsia and Thai Lion Air hervatten vermoedelijk op 1 mei hun binnenlandse vluchten. De bestemmingen hangen af van de exit strategie van de desbetreffende provincie.
Donderdag heeft de de Civil Aviation Authority of Thailand (CAAT) vergaderd met vertegenwoordigers van twintig maatschappijen. Ze mogen niet meer dan 70 procent van de capaciteit van elk vliegtuig verkopen en moeten in toestellen voor social distancing zorgen. Passagiers zijn verplicht een mondkapje te dragen, voedsel en dranken worden niet geserveerd. De prijs van tickets mag verhoogd worden naar maximaal 9,4 baht per kilometer tegen 3 à 5 baht nu.
Luchtvaartmaatschappijen hebben nog geen verzoek gedaan om internationale vluchten te hervatten. Daar de virusuitbraak in tal van landen nog niet over is, dient een besluit zorgvuldig te worden genomen, zegt de CAAT.
• In Rayong is een klopjacht begonnen naar de drie gedetineerden die woensdag ontsnapten uit de Khao Mai Kaeo Prison. Twee gedetineerden (22 en 33 jaar) veroordeeld voor drugsvergrijpen en een (27) voor moord zagen kans de benen te nemen toen ze in een groep van tien gras aan het maaien waren. Later parkeerde een auto in de buurt waarvan de bestuurder het drietal mogelijk heeft geholpen te ontsnappen. In de gevangenis zitten driehonderd gevangenen waarvan enkelen zonder de mogelijkheid van voorwaardelijke vrijlating.
• De immigratie politie heeft in vier verschillende zaken zeven personen aangehouden op verdenking van fraude bij de verkoop van mondkapjes. Eén beweerde een politieofficier te zijn en lichtte een slachtoffer op voor 1,46 miljoen baht bij de verkoop van niet bestaande kapjes. Een andere verdachte verkocht via Facebook dozen met 50 stuks voor 480 baht, die ze nooit leverde. Ze bleek eerder gefraudeerd te hebben met de verkoop van kleding. Zeker 300 personen zijn het slachtoffer. De overige daders zijn drie Thai en twee Cambodjanen.
• Een schuldeiser in Nong Bua Lamphu heeft het hout van het huis van een schuldenaar laten slopen ter compensatie van achterstand in de afbetaling van een schuld. Het huis werd gesloopt door een ploeg van acht man geleid door een 60-jarige vrouw genaamd Toon, die het hout wilde gebruiken om een eigen huis te bouwen.
De schuldenaar had in 2014 50.000 baht geleend tegen een rente van 7 procent en 40.000 baht afbetaald. De vrouw en haar echtgenoot bezochten een ander dorp toen het huis werd gesloopt. Bij terugkomst troffen ze alleen het geraamte aan.

Virus tracker: Weer zakt Thailand een plaatsje

24 april – De virus tracker bevat weinig weinig verrassingen en opnieuw verbetert Thailand zijn positie door op te schuiven van plaats 55 naar 56. Nederland, België en Maleisië staan ongewijzigd op plaats 14, 12 en 44. De Belgische en Maleisische aantallen hebben betrekking op twee dagen, want waren een dag eerder niet bijgewerkt.

Nederland meldt 708 nieuwe besmettingen en 38 nieuwe doden. België 933 nieuwe besmettingen, 264 nieuwe doden en 431 nieuwe herstelde patiënten. Het aantal herstelde patiënten in Nederland wordt door het RIVM niet bijgehouden.

Thailand meldt 13 nieuwe besmettingen, 1 nieuwe dode en 78 nieuwe herstelde patiënten. Het aantal ernstig zieken bedraagt al dagen 61. Maleisië telt 50 nieuwe besmettingen, 1 nieuwe dode en 103 nieuwe herstelde patiënten.

Ten slotte de cijfers wereldwijd. Aantal besmettingen plus 85.189 naar 2.658.794, aantal doden plus 6.879 naar 185.441, aantal ernstig zieken plus 728 naar 57.980 en het aantal herstelde patiënten plus 28.202 naar 730.040.

Baby Phakin hersteld, fans juichen

24 april – BP kopt vandaag Safety clamps as flights resume boven het openingsverhaal over de (voorzichtige) hervatting van binnenlandse vluchten, waarop passagiers op een droogje moeten zitten en een mondkapje moeten dragen.

Het werkwoord to clamp kom ik in mijn woordenboeken tegen in de combinatie met down wat de vertaling beperken (iets de kop indrukken) oplevert. Maar dat wordt uiteraard niet bedoeld. Zonder down betekent het: klampen, lassen, krammen, stevig vastgrijpen, ophopen, zwaar stappen. Het betekent ook inkuilen (van aardapppels). Laat ik het maar vertalen als veiligheid troef.

De voorpagina bevat ook goed nieuws. Phakin, een baby van 1 maand en 17 dagen, die besmet was door het coronavirus, is hersteld en ontslagen uit het ziekenhuis. Hij is de jongste Covid-19 patiënt en was besmet door zijn ouders. Gisterochtend haalden de inmiddels herstelde ouders hem op in het Bamrasnaradura Infectious Diseases Institute in Nonthaburi.

Het bericht meldt dat de baby de darling was geworden van artsen en verplegend personeel evenals van veel mensen die hun hoop hadden gevestigd op een spoedig herstel. Ze plaatsten gisteren felicitaties op Facebook.

Staatssecretaris Sathit (Volksgezondheid) zegt: ‘De baby is sterk, vrolijk, aardig en mollig. Volgens de verpleegsters huilde hij niet en verwelkomde overdag bezoekers. Hij huilde alleen ’s nachts als hij honger had. De baby had veel fans. Namens hen wil ik de artsen en verpleegsters danken voor hun goede zorgen.’ Inderdaad goede zorgen, want de baby woog 5 kilo toen hij werd opgenomen en 5,8 kilo bij vertrek.

Bangkok Post in vogelvlucht

22 april – BP telt vandaag negen nieuwsberichten c.q. -verhalen en de rubriek In Brief met vijf kortjes op de vier binnenland pagina’s van het eerste katern. Dat is wel erg weinig voor een vrijdag – het komt omdat pagina 2 een halve fotopagina is met vijf foto’s van Bangkok bij nacht en op pagina 4, eveneens een halve pagina, als enige een achtergrondverhaal staat over gezondheidszorg voor migranten in Ranong en Samut Sakhon.

Pagina 3 opent met een artikel in de serie Hardship Zone ditmaal gewijd aan het gebruik van plastic dat met 15 procent is gestegen omdat niet meer op straat of in restaurants kan worden gegegeten, maar alle eten mee naar huis moet worden genomen. Ik heb in mijn Facebook columns al eens eerder gewezen op het systeem met stapelpannetjes. Toevallig zag ik gisteren één iemand die ze droeg, maar verder is het allemaal plastic wat de klok slaat.

Het ministerie van Milieu en het Thailand Responsible Business Network zijn een project begonnen, Song Plastic Klap Ban (Send plastic back home) dat tot doel heeft de stijging van huishoudelijk plastic afval terug te dringen.

In de eerste fase worden huishoudens gestimuleerd besmettelijk afval te scheiden van recyclebaar en algemeen huishoudelijk afval. In de tweede fase, die volgende maand begint en tot juni duurt, zorgen winkels en supermarkten langs de Sukhumvit Road, zoals de vestiging van Tesco Lotus in On Nut en de Gourmet Market in winkelcentrum EmQuartier, voor inleverpunten. Het plastic gaat later naar een bedrijf dat zorgt voor recyclen en upcyclen.

Minister Varawut (Milieu) hoopt dat dit model overgenomen gaat worden op andere wegen en dat meer partners zich bij het project aansluiten.

Niet alleen de hoeveelheid plastic is toegenomen maar ook de hoeveelheid besmet medisch afval. Gemeentesecretaris Sulapa-suay zegt dat de hoeveelheid in Bangkok meer dan een ton per dag bedraagt. Weggegooide mondkapjes zijn de grootste boosdoeners.

De gemeente heeft rode rubber tonnen geplaatst bij vijftig districtskantoren, 69 gemeentelijke gezondheidscentra, elf gemeentelijke ziekenhuizen en twee BMA-kantoren. Ze hebben als opschrift ‘face masks only’. Verder dringt de BMA er bij diensten op aan vuilnismannen te voorzien van beschermende uitrusting omdat het reguliere afval ook besmettelijk materiaal zoals mondkapjes bevat.

Het Thailand Environment Institute maakte eerder deze week bekend dat de hoeveelheid huishoudelijk afval als gevolg van de populariteit van voedselbesteldiensten in het hele land is gestegen met 15 procent naar 6.300 ton per dag. Normaal produceert Thailand 1.500 ton per dag. zegt het TEI.

Kort Nieuws vrijdag 24 april

– Ik noemde al de (halve) fotopagina 2 (de andere helft bestaat uit een advertentie van EIle en Forbes). Het artikel kopt Eerie silence takes hold of Bangkok nights. Eerie betekent eng, griezelig, ijzingwekkend en dat is wel een juiste typering voor een stad die normaal nooit slaapt, maar nu van 22 tot 4 uur uitgestorven is.

– Voor virusvrije berichten moeten we bij de rubriek In Brief zijn alhoewel het achtergrondverhaal over de gezondheidszorg voor migranten dat ik al noemde, ook weinig met de virus uitbraak heeft te maken.

Ik licht er één kortje uit omdat het een follow-up is op de berichtgeving over de naar het buitenland gevluchte voormalig staatssecretaris Binnenlandse Zaken Vatana. De NACC heeft besloten geen nader onderzoek in te stellen naar aanleiding van de vrijspraak voor drie leden van de TAO Bang Bo (in een vorige bericht waren het er twee) die toestemming verleenden voor de aanleg van de afvalwaterzuiveringsinstallatie Khlong Dan.

Het besluit heeft geen gevolgen voor de veroordeling van Vatana in 2008 tot 10 jaar gevangenisstraf wegens het vervalsen van documenten waardoor hij 1.900 rai voor 1,9 miljard baht kon verkopen aan het Pollution Control Department. (Zie voor alle informatie over deze zaak de pagina Khlong Dan: Een smerige zaak rond afvalwater)

– Er is nog een virusvrij bericht, maar dat is meer iets voor insiders. De People’s Health Systems Movement maakt bezwaar tegen de geplande overheveling van 2,4 miljard baht uit het budget van de UHC ziektekostenverzekering en 938,4 miljoen baht uit het budget van het ministerie van Volksgezondheid naar een employment upgrade plan om de status van 45.684 contractwerkers in de gezondheidszorg te verbeteren.

– Het meest bizarre kortje gaat over het ontmantelde huis in Nong Bua Lamphu. Ik noemde het al in Nieuws van de website. Het echtpaar moet zich een hoedje zijn geschrokken toen het bij terugkomst van een bezoek alleen het geraamte van het huis aantrof. Ik hoop dat een foto beschikbaar komt. Zag het skelet in het journaal. Raar gezicht.


 

Het nieuws in foto’s

An official tells commuters to keep their distance from each other at the passenger boat pier in Bang Kapi district of Bangkok on Wednesday, when the government reported only 15 new cases of Covid-19 infection.

A sign reading “Khaosan road prays for the world” has gone up at deserted Khao San Road in Bangkok.

Novice monks wearing face shields and protective face masks attend a lesson at Wat Molilokayaram monastic educational institute during the coronavirus disease outbreak in Bangkok on Wednesday.

Families affected by unemployment following lockdown measures to halt the spread of the Covid-19 coronavirus line up for food donations at Wat Bowonniwetwiharn in Bangkok on Wednesday.

Chinese students living in Thailand wear protective suits as a measure of protection against the coronavirus disease at Suvarnabhumi Airport before boarding a repatriation flight on Tuesday.

A CCTV camera image shows a woman, with a baby, next to a parked motorcycle, the owner of which later complained her wallet had been stolen, outside a shop in Muang district of Khon Kaen on Sunday.


 

Migrant workers are seen resting on the staircase and balcony after lunch time at the dormitories that houses foreign workers and has been made into an isolation area to prevent the spread of the Covid-19 coronavirus in Singapore on Wednesday.

Nieuws van de website 22-23 april

• Het totaal aantal besmettingen in Singapore is woensdag met 1.016 toegenomen tot ruim tienduizend. De meeste nieuwe besmettingen zijn gastarbeiders met een werkvergunning die in slaapgebouwen wonen, 15 zijn inwoners van Singapore of permanente bewoners.
• Het aantal nieuwe besmettingen in Thailand blijft dalen, wat CCSA-woordvoerder Taweesilp een ‘reden voor nationale trots’ noemt, want het bewijst dat de mensen meewerken door thuis te blijven en zo de verspreiding van het virus beperken.
De afgelopen drie dagen is het aantal infecties afgenomen van 27 naar 19 en nu dus 15. ‘Het is een klein succes, maar het is nog niet over want de crisis is wereldwijd en gaat door.’
Woensdag nam het aantal infecties met 15 toe naar 2.826 en overleed één persoon: een Thaise vrouw (58) met een chronische aandoening, wier dochter eerder besmet was geraakt. Ook leed ze aan diabetes, hoge bloeddruk, een hoog cholesterolgehalte en obesitas.
De afgelopen 24 uur zijn 244 patiënten hersteld en ontslagen uit het ziekenhuis. Het totaal aantal doden bedraagt nu 48.
• Phuket meldt voor het eerst sinds drie achtereenvolgende dagen zonder besmettingen weer infecties; twee onderwijzers (42 en 44) en een oudere man (82) die in hetzelfde huis wonen. De onderwijzer en onderwijzeres werken in verschillende scholen. De oude baas had geen symptomen van het virus maar testte niettemin positief.
Van het totaal aantal gevallen van 196 zijn 150 patiënten hersteld en ontslagen uit het ziekenhuis. 45 worden nog behandeld, van wie drie in ernstige toestand zijn.
• De Japanse hotelketen Okura Nikko Hotel Management Co heeft de opening van het Hotel JAL City Bangkok, gepland op 8 mei, uitgesteld. Het hotel is het eerste hotel onder de merknaam JAL City buiten Japan en telt 324 kamers. In het aangrenzende Hotel Nikko Bangkok verblijven nog enkele gasten. Een straatnaam ontbreekt in het bericht, het zegt slechts dat het op een centrale plaats in de hoofdstad staat.
• Songkhla: Twee immigratie ambtenaren van de grenspost in Sadao zijn besmet met het coronavirus, waardoor ruim zeventig personen het risico op besmetting hebben gelopen. Het aantal besmettingen in de provincie bedraagt nu 39.
De eerste besmetting werd op 20 april geconstateerd, nadat de man was teruggekeerd van een familiebezoek in Pattani. Hij is opgenomen in het Songkhlanagarind Hospital. De ander testte woensdag positief en is in hetzelfde ziekenhuis opgenomen.
De tien collega’s die in nauw contact zijn geweest met de eerste man, zijn 14 dagen in thuis-quarantaine geplaatst. De zestig anderen op de grenspost die risico hebben gelopen, zijn in het ziekenhuis getest. De resultaten daarvan zijn nog niet bekend.
Update: De grenspost is woensdag om 12 uur gesloten om te worden gedesinfecteerd. Toen waren inmiddels 110 Thai de grens gepasseerd. Wanneer de grens weer open gaat, is nog niet bekend. Gedurende de sluiting mogen voertuigen met vracht de grens passeren.
• Ruim 10.000 buitenlandse toeristen zijn gestrand op de drie eilanden van Surat Thani,  waaronder 5.700 op Koh Samui omdat passagiersvluchten zijn geschorst. Op Koh Phangan verblijven nog 3.300 toeristen en op Koh Tao circa 1.000.
Hoofd Tikamporn van de provinciale dienst Toerisme en Sport zegt: ‘Ze hebben problemen met accommodatie, reis en toenemende uitgaven.’ Hij heeft de hulp ingeroepen van het ministerie en vraagt de lokale autoriteiten en hoteliers hen te laten blijven totdat ze Surat Thani kunnen verlaten.
• Nakhon Si Thammarat: Een politieagent heeft een rit van 2 km overleefd door zich vast te klampen aan de motorkap van een auto die probeerde hem te scheppen. De wagen had zijn motorfiets geraakt, waarna hij met de bestuurder wilde praten maar die gaf gas. Na 2 km stopte de wagen abrupt en vloog de agent van de motorkap. De bestuurder ging er vervolgens met hoge snelheid vandoor. De politie hoopt hem te kunnen identificeren aan de hand van CCTV-beelden.
• Airports of Thailand (AoT), de beheerder van ’s lands zes grote luchthavens, verwacht dit jaar 66,59 miljoen passagiers (53 procent minder). Het aantal vluchten vermindert met 44,9 procent naar 493.800 in het begrotingsjaar dat in september eindigt. Vorig begrotingsjaar verwerkte AoT 900.000 vluchten met 141,8 miljoen passagiers, een winst boekend van 25 miljard baht.
• Vietnam, dat minder dan 300 besmettingen telt en geen doden sinds de eerste infectie in januari werd ontdekt, gaat de meeste restricties opheffen terwijl het grootste deel van Zuidoost-Azië nog in lockdown blijft. Vietnam heeft lof geoogst omdat het evenals Zuid-Korea en Taiwan succesvol is gebleken het virus te bedwingen, ondanks dat het minder welvarend is dan andere landen. De afgelopen week zijn geen nieuwe infecties gemeld. [Wat heeft Thailand fout gedaan dat het aan deze landen niet kan tippen?]

Virus tracker: België en Brazilië blijven stuivertje wisselen

23 april – België en Brazilië lijken in een felle strijd te zijn verwikkeld om de 11e en 12e plaats op de virus tracker. Ze zijn al enkele keren van plaats gewisseld. Vandaag moet België de elfde plaats afstaan aan Brazilië, gisteren was het net andersom.

Nederland, Maleisië en Thailand staan ongewijzigd op plaats 14, 44 en 55. De cijfers van België en Maleisië zijn niet bijgewerkt. En nog steeds meldt Nederland niet het aantal herstelde patiënten.

Eerst maar eens de cijfers wereldwijd. Het aantal besmettingen is met 74.707 toegenomen naar 2.573.605, het aantal doden met 7.229 naar 178.562 en het aantal herstelde patiënten is met 43.944 gestegen naar 701.838. Het aantal ernstig zieken is daarentegen afgenomen: met 378 naar 57.262.

Thailand meldt 15 nieuwe besmettingen naar 2.826, 1 nieuwe dode naar 49, een ongewijzigd aantal ernstig zieken, namelijk 61, en 244 nieuwe herstelde patiënten naar 2.352.

In Nederland is het aantal besmettingen met 729 toegenomen naar 34.134 en het aantal doden met 165 naar 3.916.

A Stryker armoured vehicle is displayed at the Royal Thai Army on Wednesday after the army received a batch of 10 of the 60 vehicles acquired from the US.

Leger stelt aankoop Stryker pantserwagens uit

23 april – De bekende uitdrukking ‘Van uitstel komt afstel’ zal wel niet gelden voor het besluit van het leger om de aanschaf van Stryker pantserwagens een jaar uit te stellen en het bespaarde geld te gebruiken voor de strijd tegen het coronavirus. Legercommandant Apirat maakte het besluit gisteren bekend 18 miljard baht van de defensiebegroting af te romen, ruim de helft van het totale budget. Verbeeld ik het mij of keek ijzervreter Apirat bij deze mededeling lichtelijk teleurgesteld?

Het leger volgt het goede voorbeeld van de marine die eerder verraste met uitstel van de aanschaf van de tweede en derde Chinese onderzeeër, eveneens een overbodige aankoop maar de strijdkrachten zijn nu eenmaal gek op oorlogsspeelgoed, want Si vis pacem, para bellum (Als je vrede wilt, bereid je dan voor op oorlog).

BP pakt vandaag vrij groot uit op de voorpagina met dit nieuws. Ik laat het artikel verder onbesproken, maar meld alleen dat het leger 130 pantserwagens van de VS betrekt, waarvan 80 gratis. Meer weten? Lees: Army defers carrier deal.

A tree outside Lumpini Park on Witthayu Road in Bangkok is left with only its lower trunk standing after seeing its top part cut off to prevent accidents from falling branches.

Gemeente Bangkok verdedigt bomenkap

23 april – Een kennis in opleiding voor hovenier heeft mij eens verteld dat de plataan bij uitstek geschikt is als stadsboom omdat hij sterke takken heeft. De bomen in Bangkok zijn geen platanen, want de gemeente heeft de afgelopen weken tot ergernis van veel sociale media gebruikers tientallen bomen geknot. City Hall heeft dit gedaan om voetgangers te beschermen tegen vallende takken.

Noppon Monmanassitti, districtshoofd van Sathon, zegt dat de operatie vooruitloopt op de sterke winden die verwacht worden tijdens de zomer. ‘Nadat ze omgehakt zijn, groeien nieuwe uitlopers. De bomen worden niet dood achtergelaten.’

In Sathon gaat het om zestig tin pet bomen (schoolbord- of duivelsboom, Alstonia scholaris), die over een afstand van 1 kilometer langs de Charoen Rat en Chan Road staan. De boom kan wel wel 40 meter hoog worden, de bomen in Sathon waren 6 meter.

‘Ze vallen bijna elk jaar op auto’s. Ze hebben geen tap roots (penwortels) wat ze kwetsbaar maakt als het hard waait. Het knotten wordt gedaan ter wille van de publieke veiligheid.’

Op de Facebookpagina Big Trees wordt met name kritiek geleverd op het kappen van bomen vanaf de Witthayu Road tot de Rama IV Road en de Sarasin kruising. Op de Witthayu Road zijn dertig pradu (Burma Padauk bomen, Pterocarpus macrocarpus) geknot die schaduw boden aan voetgangers en motorfietsers.  

Een Facebook gebruiker schrijft: ‘Wat ik heb gezien is dat grote bomen schokkend kort zijn geëindigd. Wie neemt de verantwoordelijkheid voor de vernieling van publiek bezit?’

Maar districtshoofd Masawan van Pathumwan schiet evenals zijn collega van Sathon in de verdediging. ‘Het doel is ongelukken te voorkomen. Elk jaar krijgen we klachten over vallende takken. Maar tegelijkertijd willen we de bomen conserveren. Degenen die de bomen trimmen, zijn getraind door Big Trees conservationists.’

Kort Nieuws donderdag 23 april

– BP telt vandaag tien nieuwsberichten c.q. -verhalen plus de rubriek In Brief met vijf kortjes op de drie binnenlandpagina’s van het eerste katern. Pagina 4 bevat een achtergrondverhaal van een halve pagina over wat ik gemakshalve de SRV-wagens van Thailand noem, alhoewel ze voornamelijk groente en fruit verkopen en [voor zover ik weet] minder kruideniersartikelen. De vijfhonderd verkopers doen dankzij het coronavirus goede zaken want komen aan de deur. Meer weten? Lees: Mobile vendors enjoy roaring trade.

Alle kortjes en twee artikelen zijn honderd procent virusvrij: de al genoemde bomenkap en een bericht over de achtduizend gevangenen die voorwaardelijk zijn vrijgelaten. De meesten keren terug naar huis, maar velen eindigen als dakloze zwervers, zegt een homeless advocacy groep [geen details].

Maar hoofd Naras van het Correction Department zegt dat slechts enkelen stranden of als zwerver eindigen. ‘Misschien zijn er enkele ex-gevangenen zonder familie, maar dat zijn geen grote aantallen. Sommigen keren onder begeleiding van hun familie huiswaarts maar ze blijven er niet omdat de samenleving ze afwijst en omdat ze geen werk kunnen vinden.’

– De Thaise ambassade in Nederland heeft hulp aangeboden aan een Thaise vrouw die besmet is geraakt met het Covid-19 virus. De ambassade werd op haar attent gemaakt door een video waarin ze de gezondheidszorg in Nederland en Thailand vergelijkt. Ze vertelt vermoedelijk besmet te zijn door een man die haar bezocht had en tijdens hun gesprek niesde. Hij had gezegd allergisch te zijn voor stuifmeel.

De vrouw heeft tweemaal om een test moeten vragen die uiteindelijk haar vermoeden bevestigde dat ze besmet was. Ze heeft koorts en ademen vermoeit haar. Om de pijn te verzachten, gebruikt ze een Salbutamol inhaler. Een buur, ook een Thaise, helpt elke dag bij de bereiding van maaltijden. Tegen de ambassade heeft ze gezegd op dit moment geen urgente hulp nodig te hebben. Ziekenhuizen nemen alleen patiënten met ernstige symptomen op, verder is het beleid behandeling thuis.

Veelzeggend is het citaat ‘Thailand is goed. Mensen die in nauw contact komen met patiënten, worden gediagnosticeerd.’ Dus als ik het goed begrijp is ze niet erg te spreken over de Nederlandse benadering.

– Naar verwachting beginnen over vier maanden testen van een Covid-19 vaccin op mensen in Thailand, zegt het Department of Disease Control. Het National Vaccine Institute en Chinese farmaceutische bedrijven zullen daarbij samenwerken. Ruim 10.000 Thais worden geselecteerd voor het klinisch onderzoek.

Naar verwachting komt een vaccin op zijn vroegst volgend jaar beschikbaar. De DDC wil het als eerste aan 800.000 jonge mensen tussen 29 en 39 jaar geven, de leeftijdsgroep met het hoogst aantal infecties. Daarna volgen andere risicogroepen zoals ouderen. Inwoners van grote steden komen als eerste aan de beurt. Om groepsimmuniteit te creëren, dient minstens 60 procent van de bevolking te worden gevaccineerd

– Als laatste noem ik de opening van pagina 3, waarin gemeld wordt dat de oppositiepartijen vragen om een buitengewone vergadering van het Huis van Afgevaardigden voor een debat over wat ze noemen de ‘worrying spending’ van hulpgelden voor mensen die gedupeerd zijn door de coronavirus pandemie. Voor het debat is de steun vereist van minstens eenderde van beide kamers oftewel 247 parlementariërs.

Oppositieleider Sompong overlegt vandaag met de andere partijen over een motie met het verzoek om het debat. Pheu Thai adjunct-partijleider Cholnan noemt de geplande uitgaven ‘een reden voor zorg’ omdat slechts een handjevol experts de plannen maken. Meer weten? Lees: Parties urge debate on virus aid.


 

Voor de liefhebbers, zonder commentaar

Het nieuws in foto’s

A cleaner works at a shopping centre in Samut Prakan province on Monday. All shops in the mall except for the grocery section were closed.

Madagascan President Andry Rajoelina gave the official launch to a herbal tea claimed to prevent and cure coronavirus.

People sit apart as they wait to be given free meals supplied by the air force at Wat Don Muang in Bangkok on Tuesday. The catering was organised to ensure orderliness and social distancing.


 

Police at the scene where school director Banjong Moontrikaew, 59, died when his Mitsubishi Pajero crashed at a corner on the ring road in Udon Thani’s Muang district.

Nieuws van de website 21-22 april

• Directeur Banjong Moontrikaew (59) van de Udon Pittayanukul school in Udon Thani is maandagavond om het leven gekomen toen zijn SUV in een bocht van de weg af raakte en kantelde. Banjong was op weg naar huis, de school wordt omschreven als een outstanding middelbare school in de noordoostelijke provincie Udon Thani. De Mitsubishi Pajero raakte zwaar beschadigd.
• Het aantal besmettingen is dinsdag toegenomen met 19 naar 2.811 en 1 persoon is overleden, een 50-jarige taxichauffeur die bezoekers van een bokswedstrijd had vervoerd. Het aantal nieuwe gevallen is aanzienlijk lager dan de 27 van maandag en is het laagste sinds 14 maart. Het aantal besmettingen neemt al drie achtereenvolgende dagen af. Maar het feitelijk aantal kan hoger zijn omdat beperkt getest wordt.
De chauffeur had type 2 diabetes, onregelmatige bloedsuikerniveaus en hij rookte. Hij had passagiers naar het Lumpinee boksstadion gebracht en daar anderen opgepikt.

• De 22 Thai die op 7 april via de 3rd Thai-Lao Friendship Bridge (Nakhon Phanom-Khammouane, Laos) waren teruggekeerd, hebben een quarantaine van veertien dagen beëindigd. Niemand bleek besmet te zijn.
• Verrassend nieuws. De export is onverwacht in maart gestegen met 4,17 procent op jaarbasis met een waarde van US$ 22,4 miljard, de grootste toename in acht maanden. Zelfs wanneer goud, olie en wapens niet worden meegerekend, nam de export vorige maand met 2,12 procent toe, meldt het Ministerie van Handel.
• Het kabinet heeft de energiebedrijven toestemming verleend de kosten van elektriciteit voor 22 miljoen huishoudens drie maanden te verlagen of geheel te schrappen. De maatregel kost de overheid 23,68 miljoen baht aan gederfde inkomsten. Omdat veel mensen thuis werken in plaats van op kantoor schiet hun elektriciteitsrekening omhoog.
• Chatchai Wisetsuwannaphum, een van Thailand’s literaire grootheden, beter bekend onder zijn pseudoniem Phanomthien, is op 89-jarige leeftijd overleden. Zijn werk omspant vijftig jaar waarin hij bekende klassieken als Chula Trikhoon, Leb Krut en Siva Ratree schreef. Maar zijn avontuurlijke fictie Phet Phra Uma leverde hem de meeste roem op. De rituele wassing vond op dinsdag plaats, daarna wordt één dag een preek gehouden. De ceremonie wordt hervat als de viruscrisis verbetert.
• Visa voor buitenlanders worden automatisch met drie maanden verlengd. Voor de tweede maal heeft het kabinet dit beslist om lange rijen bij Immigration te voorkomen. Buitenlanders wier visum sinds 26 maart is verlopen, mogen tot 31 juli blijven. Sinds eind maart heeft Thailand de toegang tot het land verboden met uitzondering van diplomaten en houders van een werkvergunning.
• Obec heeft een onderzoek gelast naar de vermeende mishandeling van een leerling door het hoofd van een lagere school in Phetchabun. De mishandeling is te zien in een video van 4 minuten op de Facebook pagina Red Skull Society.
De man zegt dat het incident 2 jaar geleden plaatsvond. Hij had de leerling gevraagd een computerprobleem op te lossen. Volgens hem is de opname met opzet gemaakt vanuit een hoek zodat het lijkt alsof er iets onoirbaars is gebeurd. De grootmoeder zegt dat de jongen vaak boodschappen voor hem moest doen, waarvoor hij 30 tot 50 baht kreeg.

Virus tracker: Thailand weer gezakt

22 april – Dankzij het kleine aantal nieuwe besmettingen (19) is Thailand weer gezakt op de virus tracker, het staat nu op plaats 55. Ook Maleisië is een plaats opgeschoven, van 43 naar 44, en België is verhuisd van plaats 12 naar 11 want heeft Brazilië ingehaald dat een dag eerder op de elfde plaats stond.

Thailand telt nu 2.811 besmettingen, het aantal doden en ernstig zieken is constant gebleven met respectievelijk 47 en 61 en het aantal herstelde patiënten is met 109 toegenomen naar 2.108, wat ongeveer driekwart van het aantal besmettingen is.

De aantallen van Maleisië en België die een dag eerder niet waren bijgewerkt, geven een enigszins vertekend beeld want de toenames hebben betrekking op twee dagen. In Maleisië is het aantal besmettingen met 93 toegenomen naar 5.482, het aantal doden met 3 naar 92 en het aantal herstelde patiënten met 152 naar 3.349.

België meldt een toename met 2.460 besmettingen naar 40.956, 315 nieuwe doden naar 5.998 en 245 nieuwe herstelde patiënten naar 9.002. Nederland dat ongewijzigd op plaats 14 staat, meldt 750 nieuwe besmettingen naar 33.405 en 67 nieuwe doden naar 3.751. Het aantal herstelde patiënten staat nu aangegeven als N/A. Waarom meldt ons land die niet, alle dagen eerder stond er een aantal van 250?

Ten slotte de cijfers wereldwijd. Nieuwe besmettingen: plus 77.962 naar 2.498.998, nieuwe doden: plus 5.431 naar 171.333 en het aantal herstelde patiënten is met 22.170 toegenomen naar 657.894. Het aantal ernstig zieken dat eerder was afgenomen, is nu weer gestegen: van 54.265 naar 57.640.

Magnaten bereid Thailand te helpen

22 april – Moguls ready to help Thailand kopt BP over de volle breedte van de voorpagina boven het openingsverhaal, alsof het heel bijzonder is dat Thailand’s rijkste stinkerds bereid zijn de regering te helpen om de coronacrisis onder de knie te krijgen en het land uit het economisch moeras te trekken. Ik zou zeggen: niet meer dan logisch, want ze hebben hun weelde aan de Thaise economie te danken.

Prayut lichtte gisteren nog maar eens zijn initiatief toe om Thailand’s twintig rijkste mannen een brief te schrijven met het verzoek te helpen. Hij vroeg hen hoe ze hun werknemers hebben geholpen en benadrukte [in reactie op kritiek] dat hij niet probeerde geld van hen te lenen.

‘Ik dank alle twintig bedrijfsleiders. Ik heb alleen gevraagd of ze alles willen doen in aanvulling op de maatregelen van de regering zodat we samen synchroon kunnen werken. We wisselen absoluut geen voordelen uit.’ Prayut voegde daaraan toe dat hij afgezien van deze twintig ook de meningen wil verzamelen van alle sectoren.

Supachai Chearavanont, CEO van de Charoen Pokphand Group en bestuursvoorzitter van True Corporation, had alleen maar lof voor het verzoek van de premier; hij noemde het een ‘smart move’. En wat hij verder nog aan stroop smeerde, mag u zelf lezen. Klik op de kop.

Kort Nieuws woensdag 22 april

– BP telt vandaag dertien nieuwsberichten c.q. -verhalen en de rubriek In Brief met vijf kortjes op de drie binnenlandpagina’s van het eerste katern. Welgeteld drie berichten zijn virusvrij, de overige houden direct of indirect verband met de coronavirus crisis. Laat ik maar met de ‘gezonde’ berichten beginnen.

– Op de website waren het nog zeven soldaten, maar inmiddels worden elf soldaten verdacht van de mishandeling van twee broers – de krant schrijft torture oftewel marteling – in Khon Kaen om hen een bekentenis over drugshandel af te dwingen.

De elf zijn 1 officier, 6 onderofficieren en 4 rekruten, vertelde Srinakorn Naiyawat, politiecommissaris van het district That Phanom gisteren. De mannen zijn nog niet in staat van beschuldiging gesteld. Eerst moeten de onderzoekers bewijs verzamelen en het wachten is op de resultaten van de autopsie van de broer die is overleden.

– Het Department of Livestock Development en de Thailand Equestrian Federation hebben vaccins ontvangen om de verdere verspreiding van de African Horse Sickness (Afrikaanse paardenpest) in te tomen. DLD directeur-generaal Sorravis maakte gisteren op een persconferentie bekend dat ze ook strenge controlemaatregelen hebben genomen, waaronder een vervoersverbod voor alle paardensoorten in en uit streken waar AHS is geconstateerd.

De eerste besmetting werd op 25 maart in Nakhon Ratchasima ontdekt, waarna de ziekte die wordt verspreid door muggen, steekmuggen en paardehorzels, zich verspreidde naar andere delen van het land. Het is voor het eerst dat AHS is opgedoken in Thailand. Uit onderzoek is gebleken dat de geïnfecteerde paarden uit Afrika waren geïmporteerd.

Om de uitbraak verder te beheersen heeft het ministerie van Landbouw de import van alle wildleven uit Afrika onderhevig gemaakt aan de Animal Epidemics Act en niet meer aan de National Park Act, wat het transport over de grens moeilijker maakt, aldus Sorravis.

Hoeveel paarden uit Afrika zijn geïmporteerd is niet bekend bij het departement. Sorravis adviseert eigenaren en fokkers insectennetten te installeren om besmetting te voorkomen.

– Het derde virusvrije bericht meldt dat een voormalige Amerikaanse marinier (35) die als taalinstructeur werkte, door de politie is aangehouden omdat hij bij de Amerikaanse ambassade een pakketje had gelegd dat een bom zou kunnen zijn. Maar het was geen bom, het bevatte een pop van een bokser, drie batterijen gewikkeld in papier en een lege waterfles.

De man is naar het Somdet Chaophraya Hospital gebracht voor een psychiatrisch onderzoek. Familieleden hebben de politie verteld dat hij in Irak heeft gediend en er verwond is geraakt door een explosie. De politie zegt dat hij regelmatig medicijnen innam voordat hij Thailand reisde om er te werken als leraar. Hij arriveerde op 10 februari.

– Een vierde bericht dat ik niet heb meegeteld bij de virusvrije berichten is een twijfelgeval. Het meldt dat dankzij de zoekzocht naar Covid-19 infecties meer verdachten zijn aangehouden op verdenking van drugsvergrijpen. In de visserij zou dat bijvangst heten.

Ruim 5.800 verdachten zijn aangehouden en 233 miljoen methamphetamine pillen zijn onderschept tijdens een regionale anti-drugscampagne, maakte ONCB secretaris-generaal Niyom gisteren bekend op een persbriefing. Hij zei dat de uitbreiding van het aantal controleposten tot meer arrestatie heeft geleid in het kader van de Safe Mekong Operation van de zes Mekonglanden, een operatie die in 2013 is begonnen.

– Tot besluit noem ik nog vier berichten, die de moeite waard zijn, maar die u zelf mag lezen. Ik vind het mooi geweest voor vandaag. Dit zijn ze:
Kabinet buigt zich volgende week over versoepeling lockdown
Commerciële vluchten gebonden aan strenge eisen
Lagere elektra rekeningen voor 22 miljoen huishoudens
672 Thai over de Thai-Maleisische grens geglipt


 

Het nieuws in foto’s

A woman wearing a protective mask rides a bike during the outbreak of the coronavirus disease (Covid-19) in Bangkok on Sunday.

Severely injured Yutthana Saisa is treated at That Phanom Crown Prince Hosital in That Phanom district of Nakhon Phanom, with his mother at his side on Sunday.

Police are investigating a parents’ complaint that one of their two sons had died and the other was seriously injured after they were taken away by soldiers claiming to be from the border drug prevention and suppression centre for the upper Northeast.

Veterinarian Aree Laikul from Kasetsart University’s Faculty of Veterinary Medicine vaccinates a horse amid an outbreak of the deadly African Horse Sickness (AHS), at Farm Mor Por stable in Khao Yai National Park, Nakhon Ratchasima, on Monday.

NAKHON RATCHASIMA: Thailand began vaccinating some 4,000 horses on Monday in a bid to contain the spread of the deadly African Horse Sickness (AHS, Afrikaanse paardenpest), a disease that only affects horses and other equine animals.

More than 200 horses in seven provinces have died since the outbreak was first reported earlier this year, the first time the highly infectious AHS virus, transmitted by insects, has appeared in Southeast Asia.

People line up to enter a goldsmith as demand for cash increases after the partial shut down caused by the outbreak of the coronavirus disease hurts the local economy in Bangkok.

People leave after shopping for groceries at a mall in Samut Prakan which has sealed off its clothing section in compliance with lockdown measures to contain the spread of Covid-19. Some businesses are said to be preparing for a possible easing of restrictions as the number of infections continues to fall.

A community leader in Klong Toey district hands out a lunch box to a local resident. The food-sharing project, funded by Muang Thai Insurance Plc, is aimed at helping vulnerable individuals affected by the pandemic.


 

A fallen tree damaged this building during the storm in Nong Bunmak district of Nakhon Ratchasima that also uprooted another tree that killed a 16-year-old girl and injured her grandmother on Sunday.

Nieuws van de website 20-21 april

• Een meisje van 16 is om het leven gekomen toen ze tijdens een storm zondagmiddag samen met haar grootmoeder op een cassaveboerderij in Nong Bunmak (Nakhon Ratchasima) onder een boom school die niet bestand was tegen het stormgeweld. De grootmoeder (61) werd ernstig verwond. De storm beschadigde ook tal van huizen en gebouwen in het gebied. Tal van bomen vielen om langs de Chok Chai-Samakha road tussen de dorpen Bu Kut Chok en Nong Chong Kho, waardoor het verkeer ontregeld raakte.
• Goed nieuws. Het aantal nieuwe besmettingen is maandag toegenomen met 27, vijf minder dan op zondag, en niemand is overleden. 71 personen zijn hersteld, het totaal brengend op 1.999. 746 personen worden nog behandeld.
Van de nieuwe besmettingen waren 16 personen in contact geweest met een eerder bevestigde patiënt. Het totaal aantal besmettingen bedraagt nu 2.792, het totaal aantal doden bedraagt voor de derde achtereenvolgende dag 47.
Ook goed nieuws uit Phuket. Voor de derde achtereenvolgende dag zijn geen nieuwe besmettingen geconstateerd.
• Het ministerie van Volksgezondheid heeft vijf vereisten voorgesteld voor een exit-strategie uit de Covid-19 lockdown, te beginnen met 32 provincies. Ze worden ter goedkeuring voorgelegd aan het CCSA.
De particuliere sector dient bedrijven in te delen, gebaseerd op hun risico  (hoog, midden en laag). Kapsalons, eetgelegenheden en warenhuizen hebben een midden risico, scholen in het land een laag risico, maar verder blijven alle scholen tot 1 juli gesloten. Parken kunnen heropend worden. Bars, karaokebars, uitgaansgelegenheden en gokhallen hebben een hoog risico; ze blijven lange tijd gesloten.
De vereisten zijn bekend gemaakt door Kamnuan Ungchusak, adviseur van het Disease Control Department en de minister. Meest opvallende: De mensen moeten het feit accepteren dat zij niet langer een normaal leven kunnen leiden na Covid-19. [Ik heb slechts een kleine greep gedaan uit de waslijst van eisen]
• De politie in Khon Kaen heeft drie verdachten aangehouden en ruim 420.000 methamphetamine pillen onderschept. De operatie begon op 17 april met de arrestatie van één verdachte en inbeslagname van meth pillen, en werd voortgezet in een vakantieverblijf, waar de twee andere verdachten werden aangehouden en nog meer drugs werden gevonden.
• Achthonderd Thaise arbeiders zijn gestrand in de Maleisische deelstaat Kelantan. Ze kunnen de grens niet oversteken omdat ze geen geld hebben een fit-to-travel gezondheidscertificaat te kopen. Achttien Thai die werkten als kok in Maleisië zijn inmiddels wel teruggekeerd via Kelantan en de grenspost Sungai Kolok. Behalve het certificaat dienen Thai die terugkeren ook een brief van de ambassade of het consulaat te hebben waarin wordt aangegeven via welke grenspost ze reizen.
• De business advisory council gaat maandag de regering vragen steunmaatregelen te treffen voor boeren en het MKB daar de coronavirus pandemie Thailand’s economie richting recessie stuwt.
De voorstellen van de raad, een overlegorgaan van vertegenwoordigers van de regering en bedrijven, behelzen een uitkering van 15.000 baht voor elk boerenhuishouden, een schuldmoratorium van een jaar, een fonds van 50 miljard baht om de agrarische output te stimuleren, lagere social security premies voor kleine bedrijven, drievoudige belastingaftrekposten voor uitgaven en financiële steun bij ontslagen.
• De gemeente Bangkok heeft het verbod op de verkoop van alcohol dat zondag zou eindigen, verlengd tot 30 april. Het verbod werd op 10 april ingesteld vanwege het hoge aantal besmettingen in de hoofdstad. Maandag telde Thailand 2.792 besmettingen waarvan 1.440 in Bangkok.

O Nederland, let op u saeck
21 april – Laat ik eens drie landen vergelijken: Nederland, Taiwan en Thailand. Nederland telt 17,4 miljoen inwoners (2020), Taiwan 23,78 miljoen (2018), Thailand 69,43 miljoen (2018). En nu komt het: Nederland telt 31.589 besmettingen en 3.601 doden; Taiwan 422 bevestigde gevallen en 6 (!) doden (maart 2020) en Thailand 2.765 besmettingen en 47 doden.

Verbijsterend, vindt u niet? Taiwan en Thailand met veel meer inwoners tellen veel minder besmettingen en doden dan Nederland. Dit kan maar tot één conclusie leiden: Nederland heeft niet op zijn saeck gelet. I rest my case.

 

Virus tracker: Thailand gezakt naar 54

21 april – Thailand is opnieuw een plaats gezakt op de virus tracker (van 53 naar 54) en ook België en Maleisië zijn een plaats opgeschoven, respectievelijk van 11 naar 12 en van 42 naar 43. België is ingehaald door Brazilië en Maleisië door Quatar. De cijfers van België en Malesië zijn echter niet bijgewerkt.

In Nederland is het aantal besmettingen met 1.066 gestegen naar 32.655 en het aantal doden met 83 naar 3.684. Thailand meldt 27 nieuwe besmettingen, 5 minder dan een dag eerder, en heeft nu 2.792 besmettingen. In het aantal doden en ernstig zieken is geen wijziging gekomen, die bedragen nog steeds respectievelijk 41 en 61. Het aantal herstelde patiënten is met 71 gestegen naar 1.999.

Ten slottte de wereldwijde cijfers. Aantal besmettingen plus 70.961 naar 2.421.036, doden plus 4.632 naar 165.902 en het aantal herstelde patiënten plus 29.585 naar 635.724. Het aantal ernstig zieken is daarentegen gezakt van 55.541 naar 54.265 en da’s niet verkeerd.

De krant in vogelvlucht

21 april – Bangkok Post telt vandaag 15 nieuwsberichten c.q. -verhalen en de rubriek In Brief met vier kortjes op de vier binnenlandpagina’s van het eerste katern.

De krant opent met een nieuwsverhaal van een halve pagina over de touwtjes die gevierd worden, maar alleen voor bedrijven met een gering risico – en onder strenge voorwaarden – en alleen in provincies die tot nu geheel virusvrij zijn (negen) of de afgelopen veertien dagen geen besmettingen hebben gekend (32).

De beperkingen worden ook versoepeld in provincies die tot het eind van de maand geen nieuwe besmettingen meemaken en 38 provincies waar slechts sporadisch besmettingen voorkomen.

Op pagina 2 staan twee lijvige artikelen. Eén gaat over kappers die bij mensen thuis hun haar knippen en een kapster die gratis medisch personeel knipt. Het andere gaat over de uitkering die ontslagen of geschorste werknemers van het Sociale Security Office ontvangen. [Niet te verwarren met de bijzondere bijstand van 5.000 baht]

Verder bevat de pagina een lief berichtje over leatherback sea turtles (lederschildpadden) die op stranden in Phuket en Phangnga voor het eerst sinds twintig jaar grote hoeveelheden nesten hebben gegraven dankzij de afwezigheid van toeristen en eitjes hebben gelegd. ‘Dit is een heel goed teken voor ons’, zegt directeur Kongkiat van het Phuket Marine Biological Centre, ‘want veel plaatsen om te broeden zijn door mensen vernield.’

Pagina 3 opent met het verrassende nieuws dat zeven soldaten hebben bekend twee broers te hebben gemarteld om hen een bekentenis af te dwingen over drugshandel. Ja, inderdaad verrassend, want meestal wordt dit soort incidenten met de mantel der liefde bedekt. Hun commandant zegt dat officieren [niet de soldaten zelf?] vandaag een bezoek brengen aan de ouders om hun respect te betonen aan de overleden zoon. De andere ligt zwaar gewond in het ziekenhuis. Zie de foto in Nieuws in foto’s.

Update: Vermoedelijk waren elf soldaten betrokken bij de mishandeling.

Pagina 4 (een halve pagina) opent met een vrij fors verhaal over criminelen die hun kans schoon zien mensen op te lichten, die angstig zijn voor het Covid-19 virus. De Crime Suppresison Division heeft het er maar druk mee, schrijft de krant.

Het tweede verhaal speelt zich af bij station Hua Lamphong in Bangkok, waar op 12 april ruzie ontstond bij wachtenden op gratis voedsel dat werd uitgedeeld. De politie heeft het incident, dat te zien was op de sociale media, onderzocht en weet wie de goede gevers zijn. Maar ze waren in overtreding want grote bijeenkomsten zijn verboden.

Politiewooordvoerder Kissana zegt dat wanneer mensen voedsel of andere benodigdheden willen uitdelen ze contact moeten opnemen met de lokale autoriteiten over de social distancing procedure.

Kort Nieuws dinsdag 21 april

– BP bevat vandaag vijf virusvrije artikelen. De schildpadjes, de martelende soldaten en de aangehouden drugsverdachten in Khon Kaen noemde ik al, verder zijn op pagina 3 twee berichten onaangetast door het virus. Als eerste een follow-up op de berichtgeving over Vatana Asavahame, de voormalige staatssecretaris van Binnenlandse Zaken, die in 2008 het land is ontvlucht om een gevangenisstraf van 10 jaar te ontlopen wegens zijn rol in het corruptieschandaal met de afvalwaterzuiveringsinstallatie Khlong Dan.

De NACC buigt zich over de bewering van actievoerder, kampioen rekwestrant en corruptiebestrijder Siruwan Janya, dat Vatana bereid zou zijn terug te keren om zijn onschuld te bewijzen. Siruwan beweert dat de NACC geen bewijs heeft gevonden dat Vatana misbruik heeft gemaakt van zijn positie.

Secretaris-generaal Warawit zegt de details nog niet te kennen. Het zal enkele dagen duren om de betrokken NACC-functionarissen te ondervragen, daar de meesten nog thuis werken. Wordt dus nog vervolgd.

(Zie voor alle informatie over deze zaak de pagina Khlong Dan: Een smerige zaak rond afvalwater)

– Naar verwachting zijn de baggerwerkzaamheden in het Bang Krasan kanaal in Bang Pa-in (Ayutthaya) eind deze maand afgerond. De autoriteiten zetten een tandje bij om overstromingen in Bangkok te voorkomen.

Gisteren nam vice-premier Prawit een kijkje bij het werk. Hij prees de werkers, meest soldaten, en vrijwilligers voor hun hulp daar ze ‘moeten werken en tegelijk alert moeten blijven op het Covid-19 virus’.

Bang Krasan is een kanaal van 2,2 kilometer dat water van de rivier Chao Phraya afvoert naar klong Prem Prachakorn. Daardoor wordt de grote waterstroom uit het Noorden afgeremd, die normaal aan het begin van het regenseizoen voor overstromingen in Bangkok zorgt.

Daarnaast heeft het project tot doel de waterstroom in Bang Krasan en Prem Prachakorn te verbeteren. Boeren langs deze kanalen krijgen meer water om hun land te irrigeren. Maar het kanaal was ondiep geworden als gevolg van sedimentstroom. Bij het begin van het kanaal heeft zich een zandbank gevormd die het water uit de Chao Phraya tegenhoudt.


 

Ancient Russian Folk Music. https://youtu.be/jve6HqYHwaY

Written documents exist that describe the musical culture of the Rus’. The most popular kind of instruments in medieval Russia were thought to have been string instruments, such as the gusli or gudok. Other instruments in common use include flutes (svirel), and percussive instruments such as the treshchotka and the buben. Novgorod republic (a medieval East Slavic state) had deep traditions in music. The most popular form of music, however was singing. Bylinas (epic ballads) about folk heroes were often sung, sometimes to instrumental accompaniment.

All songs are performed by the same artists, Mitya Kuznetsov and his wife Anna
0:00 Мать Моя Марие (Mother Marie)
4:03 Ой, Летел Павлин (Peacock)
9:13 Маменька (Mother Dear)
13:10 Щедрик (Ukrainian Carol)
17:12 Рождество Христово (Gloryfication Of Christ)
20:45 Голуби (The Dove)
24:20 Плач Иосифа Прекрасного Lamentation Of Joseph
34:05 Ясны Сокола
38:25 Три Ангела (Three Angels)


 

Het nieuws in foto’s

Thai golfers arrived at Suvarnabhumi airport from the United States on Saturday night. They and students on the same flight were sent for a 14-day quarantine in Bangkok.

A man in Yaowarat wearing a protective face mask uses his phone during the coronavirus disease outbreak on Saturday.

Thai Lion Air planes are among aircraft seen parked on the tarmac of Don Mueang airport after the airline suspended flights.

People affected by the coronavirus outbreak receive handouts from the Social Development and Human Security Ministry in Huay Kwang district of Bangkok on Sunday.

A woman wearing a protective mask prays in front of the King Rama V statue near Ananta Samakhom Throne Hall during the outbreak of the coronavirus disease on Sunday.

A woman pedals past a shop on Siriphong Road near the Giant Swing on Sunday.

Folded chairs and umbrellas at deserted Patong beach, Phuket.

Village health volunteers conduct door-to-door visits in Prachuap Khiri Khan.


 

Ab Gietelink Kritiek en alternatieven voor de Coronadictatuur! https://youtu.be/wn4bw0IXOFo

Zweden wijst ons de weg
Kritisch filosoof en theatermaker Ab Gietelink behandelt in een overzichtelijk mediacollege met PowerPoint de astronomische kosten van het Coronabeleid. De diepe economische crisis, de opschorting van de grondrechten, de psychologische angsttrauma’s het welzijnsverlies en de ondergang van de toekomstagenda. De ernstige fouten en tunnelvisie bij gezondheidszorg en politiek. De media die falen in het stellen van kritische vragen. Wat moet er in Nederland nu gebeuren? Zweden biedt een vrijzinnig alternatief. (Tijdsduur 30:42)

The existence of the lab has fuelled conspiracy theories that the germ spread from the Wuhan Institute of Virology, specifically its P4 laboratory.

Nieuws van de website 19-20 april

• Directeur Yuan Zhiming van het Wuhan Institute of Virology noemt het onmogelijk dat het coronavirus is ontsnapt uit het P4 laboratorium van zijn maximum-security instituut, een afdeling die zich bezighoudt met gevaarlijke virussen.
Beijing staat onder toenemende druk over het gebrek aan transparantie in de aanpak van de pandemie. De VS vermoedt dat het virus uit het lab komt. Maar een Chinese virologe die al haar hele leven besteedt aan de bestudering van vleermuizen heeft bewezen dat ze van deze dieren komen en via de handel in wildleven op een markt in Wuhan op de mens zijn overgegaan.
Lees: https://newsweek.be/hoe-chinas-vleermuisvrouwtje-na-sars-ook-de-oorsprong-van-het-nieuwe-coronavirus-ontdekte/?fbclid=IwAR2EVsrjn5ta9RshYmH5EF5BcxCH2b3fxVTvH0X9l0A-CCJuD0kvJR8UrQ8

• Het CCSA heeft zondag 32 nieuwe besmettingen gemeld, 1 minder dan een dag eerder. Het totaal aantal besmettingen bedraagt nu 2.765. Van de nieuwe patiënten wonen 28 in Bangkok. Het virus heeft geen nieuwe levens geëist, het totaal blijft 47.
• Goed nieuws uit Phuket. Voor de tweede achtereenvolgende dag zijn geen nieuwe infecties ontdekt. Het aantal bevestigde besmettingen blijft op 192 staan. 126 patiënten zijn hersteld en ontslagen uit het ziekenhuis, 65 worden nog behandeld. Phuket telt na Bangkok het hoogst aantal besmettingen.
Update: Ook de derde dag, maandag, levert geen nieuwe besmettingen en doden op. Van de 64 patiënten die worden behandeld, zijn drie in ernstige toestand, de overigen zijn ‘bevredigend’. Alhoewel dit een bemoedigend teken is, gaat het testen van mensen in risicogroepen door, zegt het provinciaal kantoor voor de Volksgezondheid.
• Vier beroepsgolfers en 131 studenten die via het American Field Service (AFS) cultureel uitwisselingsprogramma in de VS studeerden, zijn zaterdagavond aangekomen op Suvarnabhumi en veertien dagen in quarantaine geplaatst.
• Suan Dusit Poll. Een meerderheid van de respondenten (81,01 pct) in de laatste peiling van de Suan Dusit Rajabhat University wil dagelijks via de televisie geïnformeerd worden over de verspreiding van het Covid-19 virus. De overigen geven de voorkeur aan Facebook, Line, nieuwswebsites en medisch personeel.
Gevraagd wat ze willen weten, werden genoemd: statistieken en informatie over de pandemie, hoe lang het duurt voordat de pandemie voorbij is, de medicijnen om de ziekte te genezen, preventieve maatregelen tegen besmetting en de medische zorg voor de geïnfecteerden.
• Drie stukken bos ter grootte van 45 rai zijn in het Mae Sot National Forest Reserve in Phop Phra (Tak) kaalgeslagen. Alle bomen waren er gekapt en verbrand, klaarblijkelijk om het land in cultuur te brengen. De 6th Forest Protection Unit in Mae Sot heeft onderzoek gedaan en een klacht ingediend bij de politie van Phop Phra.
• Rare zaak. Een echtpaar (56 en 59) heeft bij de politie van That Phanom (Nakhon Ratchasima) aangifte gedaan van de ontvoering van twee zonen (29 en 33), van wie een nog vermist wordt en de ander is overleden in het ziekenhuis. Ze werden door een groep mannen gekleed in camouflage uniform uit hun hut in een rubberplantage gehaald en meegenomen in een pickup-truck. De mannen zeiden dat ze soldaten waren op een drugsmissie. De oudste zoon was bezweken aan zijn verwondingen.
• Indonesië, de Filipijnen en Maleisië meldden zondag een gestage toename van het aantal besmettingen.
Indonesië meldt 327 nieuwe besmettingen naar 6.575 en 47 nieuwe doden naar 582. De voorzitter van de Indonesian Doctors Association zei een dag eerder dat het feitelijk dodental tweemaal zo hoog kan zijn als de officiële cijfers.
De Filipijnen meldt 172 nieuwe infecties en 12 nieuwe doden; het land telt nu 6.259 bevestigde besmettingen en 490 doden. 56 patiënten zijn hersteld, het totaal op 572 brengend.
Het aantal besmettingen in Maleisië is met 84 toegenomen naar 5.389. Eén patiënt is overleden waardoor het totaal aantal doden nu 89 bedraagt.
Singapore heeft zondag 596 nieuwe besmettingen bevestigd waardoor het totaal op 6.558 uitkomt, het hoogste aantal in Zuidoost-Azië.
• Nog eens 120 personeelsleden moeten afvloeien bij Thai Lion Air, nadat vorige maand al 169 werknemers zijn afgevloeid toen de vloot werd ingekrompen van 34 naar 17 toestellen. De maatschappij, een nevenbedrijf van Lion Air of Indonesia, zegt dat zij al eersten worden aangenomen als de maatschappij weer normaal kan functioneren. Thai Lion Air ontkent speculaties dat ze haar binnenlandse vluchten in Thailand definitief beëindigt. De vluchten worden vanaf 1 mei hervat na het einde van de noodtoestand, eind deze maand.
• Topambtenaren van het ministerie van Binnenlandse Zaken stellen de helft van hun salaris ter beschikking van een speciaal fonds om de mensen te helpen die buiten de boot vallen van de overheids noodhulp. Ook houders van een politieke functie en topbureaucraten van overheidsbedrijven steunen drie maanden het fonds. Gepensioneerde ambtenaren en mensen in het netwerk van het ministerie doneren eveneens geld aan het fonds. Een speciaal panel wordt gevormd om het fonds te beheren en bijdragen te verlenen aan degenen die gedupeerd worden door de shutdown.
• Acht Thaise vrouwen die in Myanmar hadden gewerkt, zijn zondagochtend via de 2nd Thai-Myanmar Friendship brug in Mae Sot teruggekeerd in Thailand. Ze werden welkom geheten door de commandant van de 4th Infantry Division, het hoofd van de immigratiepolitie in Tak en andere functionarissen.
De vrouwen waren gestrand in Hpa-An in de deelstaat Karen, waar een avondklok geldt. Na overleg tussen de grenscommissies van Mae Sot en Myawaddy werd een voertuig geregeld om hen naar de grens te brengen. Ze worden veertien dagen in quarantaine geplaatst in een hotel. Maandag arriveren nog eens 12 Thaise burgers en dinsdag 29 anderen.
• De koning heeft de wetten goedgekeurd, die voorzien in maatregelen ad 1,9 biljoen baht om de gevolgen van de coronavirus crisis voor de economie te verlichten. De maatregelen, die vorige week het groene licht kregen van het kabinet, voorzien in een lening van 1 biljoen baht, te gebruiken voor volksgezondheid en het scheppen van banen, 500 miljard baht voor kleine bedrijven te lenen door  de Bank of Thailand en een fonds van 400 miljard baht om de bedrijfs schuldmarkt te steunen.
Naar schatting verliest Thailand 1,3 biljoen baht, voornamelijk in de toeristensector, en 10 miljoen banen gaan verloren. De economie krimpt dit jaar met 5,3 procent.

Virus tracker: Thailand gezakt uit top-50

20 april – Eerst een foutje corrigeren. Gisteren schreef ik dat Thailand nog steeds op de 50e plaats stond, maar zag over het hoofd dat het land inmiddels was gezakt naar de 53e plaats, een positie die het vandaag nog bekleedt. Nederland en België staan ongewijzigd op plaats 14 en 11 en Maleisië is gezakt van 41 naar 42, want ingehaald door de Oekraïne.

Verder valt op dat het aantal ernstig zieken wereldwijd voor het eerst is afgenomen, tenzij de samenstellers van de tracker de weg zijn kwijt geraakt in de cijferbrij.

Nederland telt 1.149 nieuwe besmettingen en 142 nieuwe doden. Het aantal herstelde patiënten is niet bijgewerkt. De Belgische cijfers waren een dag eerder niet bijgewerkt, dus de stijging heeft betrekking op twee dagen. Het aantal besmettingen steeg met 2.358 naar 38.496, het aantal doden met 520 naar 5.683 en het aantal herstelde patiënten met 796 naar 8.757.

Thailand meldt 32 nieuwe besmettingen, 1 minder dan een dag eerder, een gelijk aantal doden (47) en ernstig zieken (61) en een toename met 141 herstelde patiënten naar 1.928. Maleisië meldt 138 nieuwe besmettingen naar 5.389, 3 nieuwe doden naar 89 en 230 nieuwe herstelde patiënten naar 3.197.

Ten slotte de cijfers wereldwijd: 84.667 nieuwe besmettingen naar 2.350.075, 6.367 nieuwe doden naar 161.270 en 24.750 nieuwe herstelde patiënten naar 606.139. Het aantal ernstig zieken nam af van 56.983 naar 55.141.

Hoge elektra rekeningen roepen toorn op

20 april – ‘Ik neem de zaak niet licht op’, schrijft minister Sontirat in een bericht op Facebook naar aanleiding van hoge elektriciteitsrekeningen, waarover volop geklaagd wordt op de sociale media. Hoe dat komt, is niet moeilijk te bedenken, want op advies van de regering werken veel mensen thuis en dat levert ongebruikelijk hoge rekeningen op.

Vandaag overlegt de minister met de elektriciteitsleveranciers over maatregelen – nieuwe maatregelen wel te verstaan want kleine huishoudens krijgen al gratis elektra, de borg voor de elektriciteitsmeter is teruggegeven aan 21 miljoen huishoudens en het tarief is tijdelijk met 3 procent verlaagd. Veel klagers zeggen de teruggegeven borg al te hebben gebruikt om rekeningen te betalen.

Senator Kamnoon verhaalt op zijn Facebook-pagina over een vriend die in een klein flatje woont en normaal 1.600 à 1.900 baht per maand kwijt was aan elektriciteit. Zijn laatste rekening bedroeg 3.400 baht. De 3 procent korting zette geen zoden aan de dijk want die kwam neer op 100 baht.

De senator vindt dat de regering de eerste 1.000 baht moet schrappen en een korting van 50 procent moet bieden op de rest van de rekening gedurende de komende drie maanden. ‘Dat helpt ze tijdens de huidige crisis de financiële last te dragen.’

Kamnoon, lid van de vaste kamercommissie armoede en sociale ongelijkheid bestrijding, vraagt de minister zijn idee over te nemen en het voor te leggen aan premier Prayut.

Het bericht noemt nog meer voorbeelden van een torenhoge rekening. Een Facebook gebruiker schrijft dat zijn rekening eerst van 1.800 naar 3.800 baht steeg en vorige maand naar 6.000. Hij vindt de verhoging outragious. ‘Zelfs wanneer drie airconditioners en twee koelkasten zouden worden geïnstalleerd, gaat de rekening niet twee- of driemaal omhoog. Dit is een huishouden, geen fabriek.’

Het hoofd van een politiebureau in Prachuap Khiri Khan schrijft dat zijn rekening is gestegen van 900 naar 2.000 baht. Hij krijgt veel bijval van FB-gebruikers die een zelfde ervaring hebben.

Gouverneur Somphong van de PEA vraagt de gebruikers het elektriciteitsbedrijf te informeren over hun rekening. Hij vermoedt dat ook het hete weer voor de verhoging heeft gezorgd , maar ‘een drievoudige toename is niet normaal’. ‘Daar moet naar gekeken worden.’

Ook elektriciteitslekkages kunnen hoge rekeningen veroorzaken. In dat geval compenseert de PEA doorgaans de gebruikers.

Kort Nieuws maandag 20 april

– BP telt vandaag slechts 8 nieuwsberichten c.q. –verhalen, waarvan drie lijvige achtergrondverhalen, en de rubriek In Brief met 4 kortjes. De krant opent met bovenstaand verhaal over de elektriciteitsrekeningen.

Eén bericht en drie kortjes zijn virusvrij. Het bericht meldt dat voormalig staatssecretaris van Binnenlandse Zaken Vatana Asavahame, in 2008 gevlucht om een gevangenisstraf van 10 jaar te ontlopen wegens zijn rol in de Khlong Dan corruptiezaak, bereid is terug te keren om zijn onschuld te bewijzen.

Dat zegt Srisuwan Janya, die door supporters van Vatana is gevraagd de NACC te bewegen het onderzoek te heropenen. Srisuwan, president van de door hem opgerichte Association for the Protection of the Thai Constitution, zegt van de NACC te hebben vernomen dat er geen bewijs is dat Vatana destijds zijn positie heeft misbruikt.

Hij zou ambtenaren van het districts landkantoor van Bang Phli gedwongen hebben illegale grondaktes uit te geven, waardoor hij 1.900 rai voor 1,9 miljard baht kon verkopen aan het Pollution Control Department, en twee gemeenteraadsleden van de TAO Bang Bo onder druk hebben gezet om goedkeuring te verlenen voor de constructie van de afvalwaterzuiveringsinstallatie.

De rechtbank heeft die raadsleden echter vrijgesproken. Of de ambtenaren zijn veroordeeld, weet ik niet. (Zie voor alle informatie over deze zaak de pagina Khlong Dan: Een smerige zaak rond afvalwater)

– Pagina 2, een halve pagina, besteedt uitgebreid aandacht aan Volunteers on the frontline, zoals de kop luidt. Dorps gezondheidswerkers gaan van huis naar huis om bewoners te testen, ‘vaak met weinig bescherming’.

In het uitgelicht citaat zegt een vrijwilliger: ‘We brengen huisbezoeken en mogen niemand missen want dan kan de besmetting zich over het hele dorp uitspreiden.’ De bijbehorende foto plaatste ik al in Nieuws in foto’s.

– Ook de 3 en de 4 openen met een achtergrondverhaal. Op pagina 3 over de zoektocht naar een kuur voor verloren inkomens. Academici, partijen en burgergroepen leveren wensenlijstjes in want velen grijpen naast de 5.000 baht die drie maanden wordt uitgekeerd aan onder andere zzp-ers.

De eerste 4 miljoen mensen van de 27,5 miljoen die zich hebben opgegeven voor de bijstand, hebben inmiddels het geld ontvangen op hun bankrekening. Deze maand worden 9 miljoen mensen geholpen. Mag u zelf lezen: In search of a cure for lost incomes.

– Het achtergrondverhaal op pagina 4, een halve pagina, gaat in op online leren en constateert dat dit niet voor iedereen werkt. Alle particuliere scholen is geadviseerd tijdelijk online onderwijs te bieden zodat de leerlingen niet achter raken. Sommige ouders zijn echter bezorgd over de invloed van online onderwijs op kleine kinderen.  Mag u ook zelf lezen: Parents, schools on steep learning curve.

– Laatste bericht. Premier Prayut beslist later deze maand welke economische beperkingen worden versoepeld gezien de terugloop in het aantal nieuwe besmettingen. Het hangt van de medewerking van de bevolking af of dit gebeurt. CCSA woordvoerder Taweesilp zegt dat alhoewel het aantal afneemt, ‘we een veel bevredigender aantal willen’.

Ik zal de dag prijzen wanneer het leven weer enigszins zijn normale vorm aanneemt.


 

Het nieuws in foto’s

Phra Apiram Ruengthip, 46, a monk at Wat Mongkhol Nimit in Bang Sao Thong district of Samut Prakan, shows police the gun he hid in a bag plastic bag containing empty bottles following his arrest on charges of attempted murder of a layman living at the same temple.

A staff member at a store in Phuket checks the temperature of a customer.

Migrant workers are pictured standing outside their dormitory rooms at Cochrane Lodge II, which was declared an isolation area due to the outbreak of coronavirus (COVID-19), in Singapore April 16, 2020.

A 100-million-baht surgical mask factory in Samut Prakan built in five weeks by the Charoen Pokphand Group, controlled by billionaire Dhanin Chearavanont, was up and running on Thursday. It has a capacity of 3 million pieces a month. The output is free and will be shipped to and distributed only by hospitals to medical workers and people with no access to them.

A model of a Yuan Class S26T submarine the navy has agreed to buy from China. The navy has shelved the procurement of two submarines.

A man sits alone on a bench in Siam Square, a popular shopping district in Bangkok which has become almost empty since lockdown measures were ramped up to prevent the spread of Covid-19.

Dawee Chaikere, 39, and her husband, spend time with their three children at their home in Nonthaburi during their stay at home to help contain the outbreak of Covid-19. She admits that it is a challenge to find activities to keep three young sons happy, busy and learning at the same time.


 

A health worker checks a woman’s temperature during Covid-19 surveillance in Phuket.

Nieuws van de website 18-19 april

• Moet een dompertje zijn na drie dagen met afnemende nieuwe besmettingen. Zaterdag meldde de CCSA 33 nieuwe besmettingen naar een totaal van 2.733. Maar het dodental bleef constant op 47. Van de 76 provincies en Bangkok hebben nu 68 infecties gemeld. Het aantal herstelde patiënten bedraagt 1.787 oftewel 65,4 procent van alle besmettingen.
Update: Het CCSA heeft zondag 32 nieuwe besmettingen gemeld, 1 minder dan een dag eerder. Het totaal aantal besmettingen bedraagt nu 2.765. Van de nieuwe patiënten wonen 28 in Bangkok. Het virus heeft geen nieuwe levens geëist, het totaal blijft 47.
• Phuket meldt goed nieuws: nul besmettingen en zeven herstelde patiënten. Het totaal aantal besmettingen blijft 192. Daarvan zijn 106 patiënten hersteld en één is gestorven aan de verwondingen van een motorongeluk. 85 patiënten worden nog behandeld, drie zijn in ernstige toestand. Phuket heeft na Bangkok het hoogst aantal besmettingen; in Bangkok zijn 1.401 besmet en landelijk 2.733.
Update: Goed nieuws uit Phuket. Voor de tweede achtereenvolgende dag zijn geen nieuwe infecties ontdekt. Het aantal bevestigde besmettingen blijft op 192 staan. 126 patiënten zijn hersteld en ontslagen uit het ziekenhuis, 65 worden nog behandeld. Phuket telt na Bangkok het hoogst aantal besmettingen.
• Schokkend nieuws uit Singapore. Het aantal besmettingen is in één dag gestegen met 942, de meeste bij de duizenden gastarbeiders die in slaapgebouwen in de stadsstaat wonen. De mededeling van het ministerie van Volksgezondheid is als een bom ingeslagen bij de autoriteiten die nog geprezen zijn door de WHO voor hun succes de verspreiding van Covid-19 virus te beperken. Maar dat heeft voornamelijk betrekking op de burgerij en permanente bewoners. Het totaal aantal besmettingen, 5.992 in een bevolking van 5 miljoen, brengt Singapore op gelijk niveau met Indonesië (5.516) en de Filipijnen (5.660).
• De Royal Thai Navy is in een gulle bui, want heeft 33 procent (4,1 miljard baht) van haar budget 2020 afgehaald om te gebruiken in de strijd tegen de coronavirus uitbraak en aan herstel. De uitgaven waaronder betalingen voor ’s lands tweede en derde Chinese onderzeeër worden verschoven naar 2021. De regering had eerder alle ministeries gevraagd 10 procent van hun budget toe te voegen aan het centrale fonds waaruit de strijd tegen het virus en de droogte wordt betaald.
• 262 Thaise arbeiders, die waren gestrand in Maleisië, zijn zaterdag via vijf grensposten in het Zuiden teruggekeerd naar Thailand. Het was de eerste dag sinds een maand dat de grensposten weer open gingen. Geschat wordt dat drie- tot vierduizend Thai willen terugkeren. Kuala Lumpur heeft de lockdown verlengd tot 28 april, maar heeft toegestemd in heropening van de grens met Thailand.
• Ook de inwoners van Myanmar’s grootste stad Yangon moeten eraan geloven: een avondklok van 22 tot 4 uur, net als in Thailand. Mandalay stelde vrijdag een zelfde avondklok in, andere grote steden zullen naar verwachting volgen.
In zeven townships van Yangon met een relatief hoog aantal besmettingen geldt een stay-at-home gebod. Alleen ambtenaren, bedrijfspersoneel, bestellers en medisch personeel mogen hun huis verlaten.
• Premier Prayut was niet aan het bedelen toen hij vrijdag in zijn tv-praatje zei de twintig rijkste Thai te zullen vragen hem te adviseren over herstel van de economie. Volgens vice-premier Wissanu hebben sommige sociale media gebruikers zijn woorden verdraaid, zodat het erop leek dat hij om geld vroeg. De hashtag #BeggarGovernment was na Prayut’s aankondiging enige tijd populair. Ook regeringswoordvoerder Narumon bevestigt dat Prayut alleen uit is op opinies. ‘Het heeft niets te maken met hoeveel geld iemand heeft. We willen luisteren naar meningen van alle sectoren en hen laten participeren.’
• De vrijspraak voor Panthongtae Shinawatra in de Krungthai leningzaak is nog geen gelopen race want de DSI heeft een commissie gevormd die gaat beoordelen of in beroep wordt gegaan tegen de vrijspraak, die is verleend door de Central Criminal Court for Corruption and Misconduct Cases. Het OM besloot eerder deze week niet in beroep te gaan.
Oak, zoals zijn bijnaam luidt, stond terecht voor het witwassen van geld uit een controversiële lening verleend door de bank. Hij zou niet geweten hebben wat de bron was van de 10 miljoen baht die een vriend hem had geleend. De bank verleende destijds een lening aan het dochterbedrijf van een bedrijf dat insolvabel was. De toenmalige leidinggevenden van de bank zijn al veroordeeld voor de toekenning. (Bron: BP, 18 april)

Enkele gedachten bij de virus tracker
19 april – Elke dag besteed ik aandacht aan de virus tracker, een overzicht van 50 landen met het aantal besmettingen, doden en herstelde patiënten. Ik meld op welke plaats Nederland, België, Thailand en Maleisië staan en signaleer eventuele verschuivingen. Soms kan ik de tracker overnemen, soms niet want dan ontbreekt hij op de website.

Maar wat zeggen al die cijfers? Waarom vermeld ik ze eigenlijk? Is het belangrijk om te weten op welke plaats die landen staan? Is een hogere plaats erger dan een lagere: Is het leed dan erger? Zijn de doden in Amerika, dat de ranglijst aanvoert, meer te betreuren dan de doden in Thailand, dat op de 50e plaats staat?

Misschien moet ik vandaag die lijst maar eens overslaan. Er kraait toch geen haan naar. Niemand zal me een maaltje sturen met het verwijt dat ik mijn (zelf gekozen) taak verzaak. Of zich afvragen of ik niet meer geraakt word door alle ellende. Vindt u het raar dat deze gedachten mij vandaag bekruipen?

Virus tracker in beweging aan de top

19 april – Omdat ik een gewoontemens ben [wie is dat niet?] ondanks bovenstaande twijfels toch maar bekeken wat de virus tracker vandaag te bieden heeft. Dit: België zakt van plaats 10 naar 11 en Nederland van 13 naar 14 omdat Rusland vier plaatsen omhoog is geschoten. En Maleisië zakt van 40 naar 41 omdat Singapore eveneens vier plaatsen is gestegen. Thailand staat nog altijd op plaats 50.

Laat ik voor de verandering vandaag eens beginnen met de cijfers wereldwijd. Het aantal besmettingen is met 65.086 toegenomen naar 2.265.408, het aantal doden met 7.146 naar 154.903, het aantal ernstig zieken met 506 naar 56.983 en het aantal herstelde patiënten [altijd een lichtpuntje in de tracker] met 23.239 naar 581.389, wat ruwweg een kwart is van alle besmettingen.

Thailand meldt 33 nieuwe besmettingen en 98 herstelde patiënten. Het totaal aantal besmettingen bedraagt nu 2.733 en het totaal aantal herstelde patiënten 1.787. Het aantal doden blijft gelijk op 47 en het aantal ernstig zieken op 61.

Maleisië meldt 69 nieuwe besmettingen naar 2.521, 2 nieuwe doden naar 86 en 201 nieuwe herstelde patiënten naar 2.967.

In Nederland is het aantal besmettingen met 1.235 toegenomen naar 30.449 en het aantal doden met 144 naar 3.259. De Belgische cijfers zijn niet bijgewerkt.

Op weg naar ’t post-lockdown tijdperk

19 april – Ergens halverwege het achtergrondverhaal Post-lockdown roadmap takes shape zegt adjunct directeur-generaal Tanarak van het Disease Control Department: ‘Als je alle besmette mensen wil vinden, moet je iedereen, elke dag, veertien dagen testen.’

Dat zei hij bij de Foreign Correspondents Club of Thailand, waar hij vertelde wat wel kan en gaat gebeuren wanneer sommige bedrijven weer open mogen, want zorgen zijn gerezen over de mogelijkheid van een nieuwe golf besmettingen nadat Singapore vorige week een grote toename van lokale besmettingen meldde.

Tanatak zette uiteen dat de heropening van het land hand in hand gaat met het strategisch testen van mensen in de 44 provincies die de afgelopen 14 dagen geen nieuwe besmettingen hebben gemeld. Ook zei hij dat de nadruk komt te liggen op testen in de acht provincies die de meeste besmettingen tellen.

Kort Nieuws zondag 19 april

– BP telt vandaag (slechts) negen nieuwsberichten c.q. -verhalen, inclusief twee grote achtergrondverhalen, op de drie binnenlandpagina’s van het eerste katern. De rubriek News Bites ontbreekt, 1 bericht houdt geen verband met de viruspandemie.

De krant opent met de beslissing van de marine om de aanschaf van de tweede en derde Chinese onderzeeër uit te stellen waardoor 30 procent van het budget voor dit jaar vrijvalt en besteed kan worden aan de strijd tegen het coronavirus.

Verder op de voorpagina bovenstaand achtergrondverhaal over het post-lockdown tijdperk en een artikel over het initiatief van premier Prayut om een Team Thailand te vormen, bestaande uit Thailand’s twintig rijkste Thai en anderen, dat zich gaat buigen over de economische gevolgen van de viruscrisis.

– Het enige virusvrije bericht gaat over de Klity Creek in Kanchanaburi, de kreek die is vervuild met lood. De Klity dorpelingen hebben vorige week een petitie aangeboden aan de Administrative Court met het verzoek de herstelwerkzaamheden te schorsen omdat weer loodsediment in het water is gevonden.

Uit onderzoek is gebleken dat het loodniveau in de kreek honderdmaal is gestegen, zegt directeur Surapong van het Karen Studies and Development Centre. De petitie gaat vergezeld van het verzoek om een hoorzitting en een oproep aan het Pollution Control Department en andere diensten om uit te leggen hoe de verontreiniging heeft kunnen ontstaan.

Het departement is thans bezig de kreek te reinigen, een operatie die 460 miljoen baht kost. Dorpelingen, geassisteerd door milieu-experts hebben testen uitgevoerd en in een straal van vier kilometer om de plek waar gewerkt wordt, looddeeltjes gevonden.

De honderdvoudige toename in loodverontreiniging en de tienvoudige toename van het volume aan sedimentdeeltjes overstijgen de maximale niveaus die zijn vastgelegd in het programma van eisen, zegt Surapong. De ToR (terms of reference, programma van eisen) schrijft voor dat bij een toename van 10 procent gestopt moet worden met baggeren totdat het niveau weer normaal is.

Zoals bekend is de kreek de levensader van de Karen dorpelingen, ze zijn afhankelijk van de vis en andere waterdieren en planten en groentes die op de oever worden geteeld.

– Van de virusberichten noem ik alleen nog het achtergrondverhaal waarmee pagina 3 opent onder de kop Staying sane with kids at home. Lijkt me inderdaad geen gemakkelijke opgave om sane te blijven oftewel niet gek te worden met kleine kinderen thuis nu kinderdagverblijven en scholen zijn gesloten. Scholen die pas weer op 1 juli open gaan.

Een kinderpsychiater zegt: ‘Na de eerste volle maand van thuis blijven, kunnen sommige kinderen en ook volwassenen medische hulp nodig hebben om met stress om te gaan.’


 

Prayut stoethaspel
Zag premier Prayut in het journaal, hij droeg zo’n goedkoop mondkapje dat niet eens strak op zijn gezicht aansloot. Bovendien gleed het voortdurend van zijn neus waardoor hij het telkens moest terugduwen. Dat was een koddig gezicht.

Maar vaak draagt hij geen kapje wanneer hij de bevolking toespreekt. Dan zijn er geen anderen bij hem in de buurt, dus voldoet hij aan de eis van social distancing oftewel afstand houden.

Ik vraag me wel eens af: zou hij betreuren op slinkse wijze premier te zijn geworden na 5 jaar militaire junta? Hij heeft een niet te benijden taak. Maar ik heb geen medelijden met hem; had hij maar in de kazerne moeten blijven.

 

Het nieuws in foto’s

Fire spreads through one of seven tuna fishing trawlers seized for illegal, unreported and unregulated fishing (IUU) violations in Thai waters off Phuket three years ago, in Phuket’s Tha Chin canal on Thursday night.

People crowd together in a long queue along Song Prapha Road to receive the free food being distributed by Wat Don Muang on Friday.

Belongings of Rohingya refugees lay on the shore as their carrier boat remains anchored nearby in Teknaf on 16 April 2020. – Thirty-two Rohingya died in a boat crammed with hundreds of “starving” men, women and children after 58 days in the Bay of Bengal after being denied entry by Malaysia and Thailand.

A mobile store loaded with fruit, vegetables and other groceries, ready to hit the road from Talaad Thai market in Khlong Luang district of Pathum Thani on Friday.

A Department of Special Investigation officer examines fruit boxes containing bottles of alcohol and hand santiser gel, during the raid on a cold storage warehouse in Pathum Thani on Friday.

Thammasat University students produce face masks to be distributed to the university’s staff and the public. The masks, which come in both normal cloth and water-repellent versions, are to be distributed to medical personnel once the innovative qualities are proved successful.


 

A hairdresser wears a face mask at a shop in Samut Prakan province last month, before the coronavirus shutdown. A decision will be made next week whether barber shops and some other businesses can reopen.

Nieuws van de website 17-18 april

• De regering beslist volgende week of sommige winkels en banken weer open mogen, zoals winkels die mobieltjes en elektrische apparaten verkopen, kapsalons en general stores (warenhuizen?).
Kappers en klanten moeten een mondkapje dragen, klanten moeten hun handen ontsmetten alvorens naar binnen te gaan, alle instrumenten dienen voor elke klant te worden ontsmet en de stoelen moeten op afstand van elkaar staan. Alleen knippen mag, de klanten moeten buiten wachten.
Andere winkels mogen open gaan als ze het aantal klanten binnen kunnen beperken. Promotionele activiteiten zijn niet toegestaan.
• De Chinese stad Wuhan, waar het coronavirus als eerste opdook, heeft het aantal doden verhoogd met 1.290 naar 3.869. De revisie is een reactie op een groeiend koor van wereldleiders, die zeggen dat China niet volledig open is geweest over de gevolgen van het virus, dat wereldwijd nu het leven heeft gekost aan ruim 140.000 personen en de halve mensheid gedwongen thuis houdt.
Ze is ook een reactie op een voorzichtige versoepeling van de lockdown beperkingen, die is bevolen door president Trump om de stagnerende Amerikaanse economie te stimuleren. Uit GDP gegevens blijkt dat de Chinese economie voor het eerst in tientallen jaren krimpt.
De toegevoegde doden zijn gevallen die ‘mistakenly reported’ waren of geheel gemist.
• Om het populair te zeggen: Jan Soldaat heeft er geen zin in. Van de 42.000 rekruten wier dienstplicht eind deze maand eindigt, hebben slechts 5.460 oftewel 13 procent zich opgegeven om nog een jaar in het leger te blijven. Legercommandant Apirat heeft het Army Training Command opgedragen op zoek te gaan naar ‘creatieve’ stimulansen om meer rekruten in het leger te houden. [Staat de vijand te rammelen aan de deur?]
• Een 83-jarige vrouw, die in hetzelfde huis woonde als een Covid-19 patiënt in Thalang (Phuket), is positief getest op het virus waardoor het totaal aantal besmettingen in Phuket sinds 5 januari 192 bedraagt. 99 patiënten zijn hersteld en ontslagen uit het ziekenhuis, 1 is gestorven aan verwondingen van een motorongeluk en 92 worden nog behandeld, van wie 3 in een kritieke toestand.
• De grenspost Sungai Kolok in Narathiwat gaat zaterdag weer open zodat de eerste honderd Thaise arbeiders die gestrand zijn in Maleisië kunnen terugkeren. Voor andere reizigers blijft de grens gesloten. Degenen die terugkeren worden gescreend en in quarantaine geplaatst. Ze dienen een brief van de ambassade of het consulaat te tonen alsmede een medisch certificaat dat ze virusvrij zijn. Meer dan 100 per dag kan de grenspost niet verwerken.
• En weer is het aantal nieuwe besmettingen afgenomen. Op vrijdag meldde het CCSA 28 nieuwe besmettingen en 1 dode, een vrouw van 85. Woensdag en donderdag telden respectievelijk 29 en 30 nieuwe besmettingen. Het totaal aantal staat nu op 2.700, het totaal aantal doden op 47. De overleden vrouw leed aan diabetes en hoge bloeddruk en was in nauw contact geweest met een eerdere patiënt.
• Het districtskantoor van Don Muang (BKK) heeft Wat Don Muang bevolen onmiddellijk te stoppen met het uitdelen van gratis voedsel. Het initiatief trok zoveel belangstellenden dat zich vrijdag een rij van 1 km vormde op de Song Prapha Road, waarin de wachtenden geen afstand van elkaar hielden. Ook andere tempels in het land delen voedsel uit op verzoek van de Supreme Patriarch om degenen te helpen die gedupeerd zijn door de viruscrisis.
• Cambodja heeft de inreisbeperkingen voor passagiers uit zes landen tot nader order verlengd. Cambodjanen mogen niet naar Europa, de VS of Iran vliegen tenzij reizen nodig is. Bovendien is ambtenaren verboden bijeenkomsten in Europa, de VS en Iran bij te wonen. De zes landen zijn Spanje, Italië, Frankrijk, Duitsland, VS en Iran.
• 350 rijdende groente- en fruitwinkels gaan vanaf vrijdag in Greater Bangkok de weg op om afzet te zoeken voor de grote hoeveelheid fruit die het oogstseizoen nu oplevert. De rijdende winkel is een initiatief van het ministerie van Handel in samenwerking met Talaad Thai, de grootste markt van landbouwproducten in Zuidoost-Azië. Ook handig voor mensen die hun huis door de viruscrisis niet uit kunnen om boodschappen te doen.
• Vette oogst bij een inval in een koelhuis in Pathum Thani, dat normaal gebruikt wordt voor de fruitexport. Functionarissen van de DSI, ITD, FDA en lokale ambtenaren troffen er duizenden liters illegale alcohol aan, handontsmettings gel en geïmporteerde beschermende kleding. De duizenden flessen ethyl alcohol waren verstopt in kartonnen dozen die gebruikt worden voor de fruitexport.
• Premier Prayut gaat de twintig rijkste Thai vragen om hun advies hoe de economie nieuw leven in te blazen. Volgens hem hebben ze de potentie om alle Thai te helpen, die lijden onder de gevolgen van de scherpe vertraging in economische activiteit. [Persoonlijke noot: Nadat ze eerst hun eigen zakken hebben gevuld]
Het IMF voorspelde deze week dat de Thaise economie dit jaar met 6,7 procent krimpt, het hoogste percentage van alle landen in Zuidoost-Azië, voornamelijk als gevolg van het inzakken van het toerisme. Zelfs wanneer het virus snel bedwongen kan worden, kan het nog maanden duren voordat het toerisme zich herstelt.
De Tourism Authority of Thailand heeft haar prognose van het aantal buitenlandse toeristen verlaagd van 40 miljoen voordat de pandemie begon naar 16 miljoen. De inkomsten zullen dit jaar met 63 procent inzakken.

Een nieuwe dag en hetzelfde geluid

18 april – Moest denken aan de veel geciteerde beginregel van Herman Gorter’s gedicht Mei (1887/1888), Een nieuwe lente en een nieuw geluid, toen ik vanochtend de krant opensloeg. Maar niets van dat alles, het was: Een nieuwe dag en hetzelfde geluid. Weer en nog steeds stond de krant bol van virusnieuws. Wanneer komt aan deze ellende een einde, wanneer breekt een nieuwe lente aan?

Het gedicht telt 4381 versregels. Wie zou het helemaal gelezen hebben? Ik in ieder geval niet. Zou er iemand zijn die het uit zijn hoofd kan declameren? Vast niet. Biedt het hoop, biedt het troost? Laten we het hopen want die kunnen we in deze barre tijden van Covid-19 wel gebruiken.

Een nieuwe lente en een nieuw geluid:
Ik wil dat dit lied klinkt als het gefluit,
Dat ik vaak hoorde voor een zomernacht
In een oud stadje, langs de watergracht –

Virus tracker: Maleisië zakt 1 plaats

18 april – Wat biedt de virus tracker vandaag aan nieuws? Twee dingen: Maleisië, het Aseanland met de meeste besmettingen is gezakt van plaats 39 naar 40, want ingehaald door Servië en de cijfers van België en Maleisië zijn niet bijgewerkt. Nederland, België en Thailand staan respectievelijk ongewijzigd op plaats 13, 10 en 50.

Nederland meldt 1.061 nieuwe besmettingen naar 29.214 en 181 nieuwe doden naar 3.315. Thailand meldt 28 nieuwe besmettingen, 1 minder dan een dag eerder, het aantal doden is met 1 toegenomen naar 47 en het aantal nieuwe herstelde patiënten met 96 naar 1.689.

Ten slotte de wereldtotalen. Het aantal besmettingen is met 102.341 toegenomen naar 2.200.322, het aantal doden met 11.857 naar 147.757, het aantal ernstig zieken met 5.414 naar 56.477 en het aantal herstelde patiënten [altijd een lichtpuntje in het overzicht] met 24.397 naar 558.150.

Team Thailand mag de natie redden

18 april – Twintig moguls (magnaten, ook vertaald als grote hans en hoge ome) mogen als Team Thailand de natie redden. Ja, beste mensen, premier Prayut en zijn kabinet kunnen het niet alleen, ze roepen de hulp in van Thailand’s twintig rijkste zakenlieden en sleutelleiders om het gevecht tegen het Covid-19 in de toekomst vorm te geven, nu de regering overweegt de touwtjes te laten vieren.

De taakstelling van dit Thaise A-Team (een televisieserie uit de jaren tachtig) verschilt in de krant iets van de formulering in het websitebericht (zie Nieuws van de website) want daarin ging het alleen over de economie. Premier Prayut maakte gisteren de vorming van het team bekend, want ‘de regering alleen kan geen antwoord geven op alle vragen’.

Hij zei: ‘Deze crisis is groot en gecompliceerd. Dus we moeten ons verenigen en samen aansluiten bij Team Thailand. Het land heeft experts van alle maatschappelijke sectoren nodig om te helpen, inclusief regeringsfunctionarissen, academici, leden van de gezondheids en particuliere sector en miljonairs die invloed hebben op de economie. Ik wil hun opinies, suggesties en eisen. Wanneer we Covid-19 willen overwinnen, dienen we onze zwakke punten en verschillende opinies te accepteren.’

Kort Nieuws zaterdag 18 april

– BP telt vandaag 11 nieuwsberichten c.q. -verhalen en de rubriek In Brief met vijf kortjes op de drie binnenlandpagina’s van het eerste katern. Vijf berichten zijn virusvrij. Het meest opvallende gaat over een incident dat ik talloze malen herhaald heb gezien in journaals.

De bestuurder (27) van een pickup truck geeft in Chachoengsao voor zijn stilstaande auto een man van 92 een duw waardoor die ruggelings op het wegdek valt en buiten bewustzijn raakt. Hij is opgenomen in het ziekenhuis en bevindt zich in kritieke toestand.

De beelden van een CCTV camera die online zijn gezet, hebben veel kijkers getrokken. Als ik het goed begrijp reed het slachtoffer zijn auto achteruit (maar dat is niet te zien op de beelden) richting voorkant pickup, waarna de twee mannen ruzie kregen.

Het opgewonden standje is de zoon van een politieman. Wanneer uit medisch onderzoek blijkt dat de oude man ernstig verwond is, kan hij daarvoor extra vervolgd worden. De dochter van het slachtoffer heeft gezegd dat de vader van de politieagent haar vader een bezoek heeft gebracht en zijn excuses heeft aangeboden.

– Na een juridische strijd van zes jaar gaat eindelijk de sloophamer in een mansion (herenhuis) die illegaal gebouwd is in nationaal park Erawan (Kanchanaburi) door de voormalige leidingevende Chokechai Supavanich (77) van Thai Dairy Industry Co. Het hoofd van het park nam gisteren met tien boswachters een kijkje bij de sloop die op 13 april is begonnen.

Chokechai is door de Kanchanaburi Provincial Court veroordeeld tot een gevangenisstraf van 1 jaar op voorwaarde dat hij zijn eigendom zou laten slopen. Wanneer hij dat niet had gedaan, was de straf verhoogd naar 3 jaar, een boete van 300.000 baht en een dagelijks boete van 10.000 baht sinds maandag.

– De tropische stormen van de afgelopen tijd, die gepaard gingen met zware stortbuien, hebben in het land voor enige aanvulling van waterreservoirs gezorgd, maar nog steeds kampen 24 provincies met droogte. Tussen 1 maart en 14 april is het waterpeil in de stuwmeren Bhumibol, Sirikit en Ubol Ratana gestegen naar respectievelijk 34, 40 en 15 procent van hun capaciteit. Het Office of Natural Waterresources hoopt op verdere aanvulling met regenwater tot 30 juni.

De toegenomen waterstroom heeft in Pathum Thani geleid tot het opdringen van zout zeewater naar het pompstation. Dit kan er toe leiden dat het leidingwater in Bangkok een licht zilte smaak heeft.

– Weer een gevalletje van vriendjepolitiek. De benoeming van Prayut’s jongste broer Preecha als lid van de senaatscommissie toerisme heeft kritiek opgeroepen van oppositiepartij Pheu Thai. De partij betwijfelt of hij in staat is de toerismesector te helpen, die nu keihard wordt getroffen door de Covid-19 crisis.

Woordvoerder Anusorn wijst erop dat hij destijds als lid van de NLA (National Legislative Assembly, het benoemde parlement tijdens de junta) al vaak afwezig was. Volgens hem staat de bevolking ook niet te juichen.

Hij zegt: ‘De senatoren die gevraagd zijn hun vergoeding af te staan tijdens de crisis, hebben dat geweigerd. Deze laatste benoeming toont geen respect voor de mensen.’ Overigens vragen critici zich af of de commissie die grotendeels bestaat uit voormalige leger- en politieofficieren wel haar taak aan kan.

– Laatste niet-virus bericht. Het bestuur van de State Railway of Thailand heeft de winnende biedingen op twee secties van de HSL Bangkok-Nakhon Ratchasima goedgekeurd: Bandal Ma-Ka, Ta Khong (26,1 km/9,8 miljard baht) en Ban Pho-Phra Kaew (13,3 km/10 miljard baht). Winnaars zijn de Krungthon Engineering Company en Italian-Thai Development Company. Een derde sectie van 13,7 kilometer moet nog het groene licht krijgen.

– Als laatste nog één virusbericht. Het Department of Health gaat elektronische certificaten uitreiken aan bedrijven die voldoen aan hoge hygiënische eisen zodat de bevolking gerust kan zijn wanneer bedrijven en winkels weer normaal mogen functioneren.

Criteria zijn het gebruik van thermoscanners, toegang tot wasgelegenheden, de aanwezigheid van voldoende handontsmettingsmiddelen voor klanten en personeel, voldoende ruimte tussen wachtenden die in de rij staan, roosters voor regelmatige en grondige ontsmetting van de ruimte en overzichten van de gezondheid van personeel en klanten.


 

Het nieuws in foto’s

A health official sprays disinfectant inside Foodland supermarket at Terminal 21 Pattaya shopping mall on Wednesday night, after it was learned a person infected with Covid-19 shopped there on April 5.

Market in Bangkok where all shops are closed. A government spokesperson has dismissed the possibility of quick relaxation of disease control measures that are restricting people’s everyday life.

Soldiers guard the Sungai Kolok River along the Thai-Malaysian border in Sungai Kolok district, Narathiwat, to prevent illegal return of Thai workers in a bid to control Covid-19.

Thais wave as they are taken by coach to the Ambassador Hotel in Pattaya where they will be quarantined after arriving at Suvarnabhumi airport in Samut Prakan province on a repatration flight from the Maldives on Thursday.

Workers are seen at a new surgical mask factory in Samut Prakan. Owned by Dhanin Chearavanont, the plant on Thursday began supplying 100,000 masks to King Chulalongkorn Memorial Hospital.


 

Nieuws van de website 16-17 april

• Prayut maakt weer eens een draai over de bijzondere bijstand van 5.000 baht. Woensdag zei hij dat de regering slechts geld had voor 1 maand, donderdag zei hij dat drie maanden (april-mei) elke maand 5.000 baht wordt uitgekeerd. De premier maakte zijn excuses voor de ‘verkeerde communicatie’.
‘Wanneer de situatie na die periode verbetert, is het niet nodig voor de regering om meer geld te zoeken want de mensen kunnen dan normaal werken. Maar als de situatie zich voortsleept, moeten we meer geld zoeken.’
• Het aantal nieuwe besmettingen is donderdag toegenomen met 29 en het aantal doden met 3. Het aantal herstelde patiënten bedraagt 1.593, aanzienlijk meer dan het aantal van 96 op woensdag. Het totaal aantal besmettingen bedraagt nu 2.672.
• Phuket meldt geen nieuwe besmettingen op donderdag, 8 patiënten zijn volledig hersteld. Het totaal aantal besmettingen bedraagt nu 191.
• De Japanse premier Shinzo Abe heeft donderdag de noodtoestand tot het hele land uitgebreid na eerder deze voor zeven prefecturen te hebben ingesteld. De noodtoestand geldt nu voor alle 47 prefecturen met circa 126 miljoen personen. Abe maakte ook bekend elke burger 100.000 yen uit te keren (30.000 baht of $930) nadat hij goedkeuring had verleend aan een zeldzame herziening van de begroting, enkele dagen voor indiening bij het parlement.
De noodtoestand zal een verlammende slag toebrengen aan een economie die al aan de rand van een recessie is na een verhoging van de consumption tax (BTW?) vorig jaar.
• De politie heeft in Wang Thong Lang (BKK) een 27-jarige product presentatrice (ook wel pretty genoemd) aangehouden die online mondkapjes verkocht voor een opgedreven prijs, in strijd met de prijsmaatregel voor de kapjes. Ze rekende voor een doos van 50 stuks 650-700 baht.
De politie heeft in haar kamer 8.550 kapjes gevonden die deels geïmporteerd waren en deels gemaakt in Thailand. De vrouw zegt dat ze geen werk meer had en op deze manier probeerde haar hoofd boven water te houden.
• De regering verwacht volgende week de laatste hand te leggen aan een kapitaal injectieplan voor Thai Airways International. Dat heeft minister Saksayam (Transport) donderdag bekend gemaakt na een vergadering over het rehabiliteringsplan van de maatschappij. De minister gaf geen details. In 2010 schreef de regering in op nieuw uitgegeven aandelen om een meerderheidspositie te behouden.
• Een jongeman die een verkoper (69) in Pak Chong (Nakhon Ratchasima) had aangeboden hem te helpen bij het aanvragen van de bijzondere bijstand van 5.000 baht, is aangehouden wegens oplichting. Hij bood zijn hulp aan omdat de verkoper niet wist hoe hij de uitkering online moest aanvragen. De man stak 4.000 baht in zijn eigen zak en gaf de oude baas 1.000 baht.
• Chiang Mai: Een man (68) is op zijn boerderij dood getrapt door een olifant die uit een nabijgelegen olifantenpark kwam. De eigenaar had de jumbo meegenomen naar het bos om te foerageren omdat er sinds de virusuitbraak geen bezoekers meer naar het park kwamen. Hij had hem vastgebonden aan een boom, maar het dier was losgebroken en naar een dorp getippeld. Daar stuitte het op het slachtoffer dat bezig was zijn planten water was geven. Die probeerde de olifant weg te jagen, maar het dier raakte in paniek. De eigenaar van het park zal worden vervolgd.

Virus tracker: Nederland en Maleisië 2 plaatsen gezakt

17 april – Nederland en Maleisië zijn beide twee plaatsen gezakt op de virus tracker, maar hoe dit te duiden is dezelfde vraag als of een glas half leeg dan wel half vol is. Nederland gaat van 11 naar 13, want is ingehaald door Brazilië en Canada; Maleisië, het Aseanland met de meeste besmettingen, is ingehaald door de VAR en Indonesië en zakt van 37 naar 39.

Thailand staat ongewijzigd op plaats 50, maar dat kan niet lang duren gezien het afnemend aantal besmettingen. Het aantal besmettingen is met 29 toegenomen naar 2.672 (2.643), 1 minder dan een dag eerder, het aantal doden met 3 en het aantal herstelde patiënten met 146 naar 1.593 (1.497), aanzienlijk meer dan de 92 van een dag eerder.

Omdat een dag eerder de cijfers van België en Maleisië niet waren bijgewerkt, geef ik van beide landen niet de toename maar alleen de huidige stand. België (plaats 10) telt 34.809 besmettingen, 4.857 doden en 7.562 herstelde patiënten. Maleisië telt 5.182 besmettingen, 84 doden en 2.766 herstelde patiënten. In Nederland is het aantal besmettingen toegenomen met 734 naar 28.153 en het aantal doden met 189 naar 3.134. Hoeveel patiënten zijn hersteld, is niet bekend gemaakt.

Ten slotte de cijfers wereldwijd. Het aantal besmettingen bedraagt 2.098.981 (2.015.571), het aantal doden 135.900 (127.635), het aantal ernstig zieken 51.063 (51.517) en het aantal herstelde patiënten 523.753 (491.911).

8.000 wachtenden aan de grens met Maleisië

17 april – We zouden van de honger zijn omgekomen terwijl we in de rij wachtten op terugkeer naar huis. Dit zeggen de ruim honderd Thai die gisteren de stoute schoenen aantrokken en illegaal vanuit Maleisië de Sungai Kolok rivier in Narathiwat overstaken.

Districtshoofd Roongruang zegt dat 94 zijn gearresteerd en in quarantaine geplaatst. Ze kregen een boete van 800 baht. Sommigen waren ’s ochtends vertrokken uit de deelstaat Pahang, ongeveer 300 km vanaf de grens, om terug te keren naar een van de drie zuidelijke provincies Narathiwat, Pattani en Yala. Ze hadden gehoord dat de regering vanaf morgen het aantal teruggekeerden zou beperken, dus namen de gok.

De regering heeft bekend gemaakt dat uit Maleisië elke dag 300 Thai worden toegelaten. Beperking van het aantal is nodig omdat de opvangcapaciteit beperkt is. Bovendien bestaan zorgen dat sommigen besmet zijn.
Volgens een bron hebben Thai die in restaurants werken, gezegd dat ze geen gezondheidscertificaat van een Maleis ziekenhuis wilden aanvragen vanwege de kosten, 30 ringgit (210 baht). Ze zeggen ook dat reizen lastig is omdat het openbaar vervoer geschorst is. De autoriteiten benadrukken dat Thai zonder gezondheidscertificaat niet worden toegelaten.

In totaal zijn 14.000 Thai gestrand in het buitenland. Legercommandant Apirat heeft alle regionale legereenheden opgedragen, die langs de grens zijn gelegerd, samen te werken met de provinciale autoriteiten bij hun terugkeer via een van de 15 grensposten in het land. Het leger controleert hun gezondheid en brengt hen naar quarantaine inrichtingen.

Multimiljonair vraagt hulp voor sukkelend bedrijfsleven

17 april – Multimiljonair Dhanin Chearavanont, voorzitter van de CP Groep en Thailand’s rijkste man, heeft een beroep gedaan op de regering het sukkelende bedrijfsleven te steunen ‘om massale werkloosheid’ te voorkomen.

Als ik premier van Thailand was, zou ik zeggen: Oké mits u al uw werknemers in dienst houdt en doorbetaalt, en zelf afziet van uw riante salaris, want u heeft voldoende financiële reserves om het nog jaren uit te zingen.

De Thaise Dagobert Duck (80) zegt: ‘Veel bedrijven worstelen om te overleven omdat ze niet de liquiditeit hebben die ze nodig hebben om te functioneren. De regering dient tussenbeide te komen om ervoor te zorgen dat ze minstens hun personeel in dienst kunnen houden.’

‘Ik denk dat Thailand dit kan doen want onze nationale schuld bedraagt slechts 41 procent van het GDP (bruto binnenlands product). Dit betekent dat Thailand in het voordeel is boven andere landen die met de economische crisis kampen.’

Hij reageert ook al op kritiek dat hij louter probeert bedrijven te bevoordelen: ‘Mijn voorstel helpt de mensen en het land als geheel. We hebben tijdens normale tijden gespaard voor een situatie als deze; de regering moet het durven doen. Zelfs wanneer onze schuld stijgt naar 100 procent van het GDP, moet het gebeuren. Anders worden we geconfronteerd met massale werkloosheid, die de economie op de lange termijn kan schaden.’

Dhanin verwacht dat het niet lang zal duren voordat er een vaccin tegen Covid-19 is ontwikkeld. ‘Als die tijd komt, heeft onze economie een kans om zich sneller dan andere te herstellen omdat we nu een sterke basis hebben, in tegenstelling tot voorgaande crises. Maar het belangrijkste is dat we helpen onze industrieën die hard getroffen zijn, drijvend te houden en werkers toestaan hun baan tijdens deze periode te behouden.’ Meer weten? Lees: Chair of CP calls for govt to aid ailing businesses.

Nieuwe SRT-gouverneur wacht zware taak

17 april – Met het zetten van zijn handtekening is Nirut Maneephan gisteren formeel begonnen als gouverneur van de 130 jaar oude State Railways of Thailand (SRT). Directeur-generaal Chirute van het Department of Land Transport zei, nadat hij getekend had, dat Nirut een expert is op juridisch gebied en ervaring heeft met het werken met diverse overheidsbedrijven. ‘Dat zal ten voordele strekken om de SRT voorwaarts te brengen.’

Eén van Nirut’s prioriteiten is het wegwerken van een schuldenlast van ruim 100 miljard baht. Voorts het verminderen van de logistieke kosten van 13 naar 12 procent van het GDP. Nirut hoeft niet met zijn duimen te draaien, want er zijn diverse werken gepland c.q. in uitvoering, zoals de aanleg van dubbelspoor op zeven routes, de HSL Bangkok-Nakhon Ratchasima, de Red Line (Bang Sue-Rangsit en Bang Sue-Taling Chan) en de luchthaven HSL (Don Mueang, Suvarnabhumi, U-Tapao).

Verder staat op het verlanglijstje het gebruik van AI om de dienstverlening te verbeteren, zoals het gebruik van GIS kaarten en een elektronisch ticketsysteem.

Kort Nieuws vrijdag 17 april

– BP telt vandaag 12 nieuwsberichten c.q. verhalen, de rubriek In Brief met drie kortjes en een achtergrondverhaal van een halve pagina in de rubriek Hardship Zone op de vier binnenlandpagina’s van het eerste katern.

Op de voorpagina drie artikelen: de opening over de Thai in het buitenland die hunkeren naar terugkeer, het pleidooi van Dhanin voor steun aan het bedrijfsleven en een bericht over de vorming van een werkgroep die mag uitvogelen hoe Thai Airways International te redden, die onder een zware schuldenlast gebukt gaat en het nu extra moeilijk heeft door de virusuitbraak.

Daar zal de werkgroep een zware kluif aan hebben, want de IATA verwacht dat de inkomsten uit het vliegverkeer dit jaar vergeleken met vorig jaar met 55 procent teruglopen naar US$314 miljard (10,2 biljoen baht). Een niet te benijden opgave in een uiterst concurrerende markt.

Vice-premier Somkid zei gisteren dat de groep met vertegenwoordigers van Financiën en Transport manieren zoekt om het liquiditeitsprobleem op te lossen, waarmee de maatschappij de komende drie à zes maanden zal kampen. Maar, benadrukte hij: ‘THAI moet zijn vermogen om te overleven demonstreren en als nationale luchtvaartmaatschappij concurrerend zijn. De maatschappij moet veranderen en sterker uit de crisis komen.’ Meer weten? Lees: Panel mulls rescue plan for virus-hit Thai Airways.

– Van de 12 berichten/verhalen houden vier plus één kortje geen direct of indirect verband met de viruscrisis en dat is meer dan in voorgaande dagen. Het kortje kennen we al: de ‘behulpzame’ man die 4.000 baht in eigen zak stak van de bijstand voor een oudere verkoper evenals het aantreden van de nieuwe SRT-gouverneur.

Eén bericht gaat over de smog in het Noorden, dat is elke dag ook een vast onderwerp. Het ministerie van Volksgezondheid adviseert de bewoners van Chiang Mai, Phrae, Uttaradit en Tak binnen te blijven. Het advies geldt voornamelijk kleine kinderen, zwangere vrouwen, ouderen en mensen met allergieën. Mochten ze toch naar buiten moeten, dan dienen ze een mondkapje te dragen. De gemeten PM2,5 concentraties stofdeeltjes bedragen in de vier provincies 55 en 56 mcg.

In Chiang Mai treffen de bevolking en particuliere sector voorbereidingen om jonge boompjes te planten ter bevordering van uitbreiding van het bosgebied, waardoor de luchtverontreiniging kan verminderen.

Naar verwachting worden ze geplant wanneer de Covid-19 crisis verbetert. De autoriteiten gaan ook de bevolking voorlichten over alternatieven voor het beheer van afval en ongewenste planten. Dankzij de regen is het aantal hotspots in de provincie verminderd van 22 naar 9.

– Nog één bericht en dan kan ik gaan loungen. Het Special Branch Bureau doet onderzoek naar een politieman die ervan verdacht wordt een poging te hebben gedaan om een filiaal van de Kasikorn bank in Chachoengsao te beroven. Hij liep gisteren ‘op verdachte wijze’ voor de bank en is daarom aangehouden. De agent was in burger, hij had zijn gezicht bedekt en droeg ook een pistool. Volgens eigen zeggen was hij op een missie om een gezochte verdachte aan te houden. Maar de politie twijfelt daaraan, aldus woordvoerder Kissana.


 

Yiddish Tango. https://youtu.be/rY_Rp4O87Cs

We don’t know much polish tangos in Yiddish. Not many were recorder and even if yes – just part of them survived. One of them is “Shpil ze mir a lidele in yiddish” with music of H.Kohn. During the war in the Kovno ghetto, R.Tsarfart wrote new lyrics to this popular song.

Performed in Warsaw, Center of Culture Wilanów by Olga Avigail with Tango Attack band: Hadrian Tabęcki – piano, Piotr Malicki – guitar, Grzegorz Bożewicz – bandoneon.

Olga Avigail is a singer, accordion player and researcher of Eastern European musical folklore. Olga is educated in classical music and graduated with a master’s degree in Cultural Anthropology (Warsaw University).

Born in Warsaw, she divides her time between her hometown and Jerusalem, where she currently resides. She initiates Polish-Israeli music projects and collaborates with organizations promoting Jewish culture in those two countries.


 

Het nieuws in foto’s

Safely behind a transparent partition, masked monks receive alms from visitors at Wat Samian Nari in Bangkok on Wednesday.

A soldier and a police officer stand guard at an entrance to a red zone under enhanced lockdown due to the outbreak of the coronavirus disease (Covid-19), in Kuala Lumpur, Malaysia on Wednesday.

A man crosses an empty intersection in central Sydney on Wednesday.

A general view of the future site of the Luang Prabang dam is seen on the Mekong River outskirt of Luang Prabang province, Laos, Feb 5, 2020.

People queue outside Chin Hua Heng Goldsmith Shop in Yaowarat, eager to sell necklaces, earings and bullion on Wednesday.


 

Nieuws van de website 15-16 april

• Het aantal besmettingen is woensdag toegenomen met 30, 4 minder dan een dag eerder. In totaal zijn nu 2.643 personen besmet (geweest) in 68 provincies. Het aantal doden is met 2 toegenomen naar 63.
De 42e dode is een Thaise vrouw van 65, die voedsel verkocht op een walking street. Ze leed ook aan diabetes, chronische nierziekte en hoge bloeddruk. De vrouw had nauw contact gehad met een besmet familielid.
De 43e dode is een man van 60, die was teruggekeerd van een islamitische plechtigheid in Indonesië. Hij stierf op 14 april.
Update: Het aantal nieuwe besmettingen is donderdag toegenomen met 29 en het aantal doden met 3. Het aantal herstelde patiënten bedraagt 1.593, aanzienlijk meer dan het aantal van 96 op woensdag. Het totaal aantal besmettingen bedraagt nu 2.672.
• Phuket meldt drie nieuwe besmettingen waardoor het totaal nu 191 bedraagt. 77 patiënten zijn hersteld en 1 is overleden aan een motorongeluk. 113 patiënten zijn nog in behandeling, van wie drie ernstig ziek zijn. Het virus heeft nog geen levens geëist in de provincie.
De drie nieuwe besmette patiënten zijn een werknemer (33) van een glaswinkel in Thalang die contact had gehad met een patiënt; een voedselverkoopster (47) in Bang Thao, die eveneens besmet was door een ander en een meisje van 12 jaar, de dochter van een besmette moeder.
Update: Geen nieuwe besmettingen op donderdag, 8 patiënten volledig hersteld. Het totaal aantal besmettingen bedraagt nu 191.
• De provincies Nonthaburi en Udon Thani laten de touwtjes een beetje vieren omdat het aantal nieuwe infecties er is gedaald. In Nonthaburi mogen winkels met mobiele telefoons en gerelateerde diensten woensdag heropenen, in Udon Thani mag vanaf zaterdag weer in restaurants worden gegeten mits social distancing in acht wordt genomen en er geen nieuwe besmettingen zijn tot 17 april.
De noodtoestand blijft in het land tot 30 april van kracht, maar provinciale gouverneurs mogen de beperkingen aanpassen.
• Omdat de bloedvoorraad in Khon Kaen tot een ‘gevaarlijk laag niveau’ is gedaald, aldus directeur Sujira van het Health Promotion Hospital, gaan artsen en verpleegsters bij mensen thuis bloed afnemen. Het Khon Kaen Regional Hospital bijvoorbeeld heeft nu elke dag 1.200 eenheden per dag nodig tegen 120 eerder. Het ziekenhuis heeft slechts 700 eenheden in voorraad.
Het bloed is nodig voor patiënten die worden behandeld in de Spoedeisende Hulp na ongelukken, degenen die lijden aan thalassemia (thalassemie, Middellandse-Zeeziekte) en patiënten die regelmatig bloed nodig hebben. [Wat is het verband met Covid-19?]
• Het verbod op de verkoop van alcohol in de provincie Nakhon Ratchasima is verlengd tot 30 april en de sluiting van kappers, schoonheidssalons en spa’s blijft voor onbepaalde tijd van kracht. Provinciaal gouverneur Wichian verbood eerder alcohol van 12 tot 18 april, maar vindt nu dat de Covid-19 crisis geen aanleiding geeft het alcoholverbod in te trekken.
• Follow-up op een zaak die al lang niet in het nieuws geweest: het Forex-3D Ponzi programma, opgezet door Apiruk Kothi. De DSI heeft in een appartement in Huai Khwang een nieuwe verdachte aangehouden, een 40-jarige man [geen details].
Ruim 3.000 personen, die gelokt door hoge rendementen 1,58 miljard baht hadden geïnvesteerd, zijn de dupe geworden van de piramide-constructie en hebben aangifte gedaan van oplichting. De DSI verwacht het onderzoek voor het eind van het jaar af te ronden.
• De taxichauffeur die maandag in Samut Prakan langs de kant van de weg is gevonden, naast zijn taxi met nog draaiende motor, is niet overleden aan het Covid-19 virus maar aan een probleem met aders in zijn borstkas. Dat heeft zijn echtgenote te horen gekregen van de artsen die een autopsie hadden verricht. De man laat een vrouw en twee dochters (5 en 13) achter. De vrouw maakt zich zorgen over de financiën omdat hij elke dag 1.500 baht verdiende. Zelf heeft ze een mager inkomen uit huishoudelijk werk.
• De gouverneur van Phuket is overgeplaatst naar Phetchaburi, vermoedelijk vanwege het hoge aantal besmettingen in Phuket. Hij wordt vervangen door de gouverneur van Chayaphum. Die plaats wordt ingenomen door de gouverneur van Phetchaburi. Regeringswoordvoerder Trisulee heeft de overplaatsingen woensdag bekend gemaakt maar geen verklaring gegeven voor de stoelenruil.
• Een Australiër (35) die herhaaldelijk uit quarantaine in een hotel in Perth glipte, heeft woensdag een gevangenisstraf gekregen van een maand. Hij is de eerste in het land die op basis van de lockdown regels gevangen is gezet. Hij ontsnapte door een nooduitgang te rammen, aanvankelijk om eten te halen en later om zijn vriendin op te zoeken omdat hij haar miste, vertelde hij Perth’s Magistrate Court. Uiteindelijk werd hij betrapt dankzij CCTV-beelden.
• Virus update. Het aantal nieuwe besmettingen is gedaald in Maleisië en stabiel gebleven in de Filipijnen dat samen met Indonesië nu de meeste infecties van Zuidoost-Azië telt in plaats van Maleisië. Ook in Indonesië dat een gedeeltelijke lockdown heeft ingesteld voor zijn 34 miljoen inwoners, is de toename stabiel.
Maleisië meldde woensdag 85 nieuwe besmettingen, het laagste aantal sinds het land op 18 maart beperkingen afkondigde. Thans zijn 5.072 personen besmet en 83 personen zijn overleden. De Filipijnen meldde woensdag 14 nieuwe doden en 230 nieuwe besmettingen. In totaal zijn 349 personen overleden en 4.453 personen besmet. Het aantal herstelde patiënten is met 58 toegenomen naar 353. Voor meer nieuws klik hier.
• Follow-up op de berichtgeving over een studie van het Amerikaanse research en consultancy bureau Eyes on Earth Inc met bewijs dat de elf Chinese dammen vorig jaar tijdens de droogte water tegenhielden toen het waterpeil hoger dan gemiddeld stond. China ontkent dat.
De Mekong River Commission zegt meer informatie aan China te hebben gevraagd, maar ze heeft  slechts de gegevens gekregen van twee meetstations in de boven-Mekong.
Geen van de landen benedenstrooms heeft gereageerd op een verzoek van Reuters om commentaar. De waterstroom op de Mekong is een gevoelige kwestie in de relatie met China. In Thailand zeggen actievoerders op de hashtag #StopMekongDam dat de studie hun vermoedens bevestigt. Ze vragen aan China meer transparantie en samenwerking. Zie voor alle voorgaande berichten de pagina Mekong, brood uit het water.

Virus tracker: Cijfers Maleisië en België niet bijgewerkt

16 april – Foutje, bedankt!, de reclameslogan van verzekeringsmaatschappij Reaal uit de jaren negentig, beroemd gemaakt door Rijk de Gooijer, geldt vandaag voor de virus tracker want de cijfers van Maleisië en België zijn niet bijgewerkt, alhoewel Maleisië wel een plaats gezakt is van 36 naar 37, omdat het ingehaald is door de Filipijnen.

Rijk de Gooijer speelt in de reclamespot een oplichter die wil vangen voor schade, maar dat feest gaat mooi niet door. Dat ik hem erbij haal, wil overigens niet zeggen dat de virus tracker oplichting is, alhoewel ik me wel afvraag hoe betrouwbaar de cijfers zijn en of ze wel vergelijkbaar zijn.

In Engeland bijvoorbeeld worden de doden in verzorgingstehuizen en thuis niet meegerekend. Anderzijds: misschien worden sterfgevallen die een andere oorzaak hebben, wel onterecht toegeschreven aan het coronavirus.

Nederland, België en Thailand staan ongewijzigd op plaats 11, 10 en 50. Nederland meldt 868 nieuwe besmettingen naar 27.419 (26.551) en 122 nieuwe doden naar 2.945 (2.823). Thailand meldt 30 nieuwe besmettingen naar 2.643, 2 nieuwe doden naar 43, ongewijzigd 61 ernstig zieken en 92 nieuwe herstelde patiënten naar 1.497.

De cijfers wereldwijd zien er als volgt uit. Aantal besmettingen plus 78.817 naar 2.015.571, aantal doden plus 7.067 naar 127.635, aantal ernstig zieken plus 552 naar 51.517 en het aantal herstelde patiënten plus 32.896 naar 491.911.

Bijzondere bijstand voorlopig 1 maand

16 april – Infographics maken kunnen ze bij BP als de beste, hetgeen bovenstaand overzicht weer eens bewijst (dat de halve voorpagina boven de vouw over 5 kolom vult). Wel is vergeten erbij te zetten dat de cijfers percentages van de economische groei zijn. Dus weer: Foutje, bedankt!

In het artikel benadrukt premier Prayut dat de regering nog een definitief besluit moet nemen over de periode waarin de beloofde maandelijkse bijstand van 5.000 baht wordt uitgekeerd. Gewacht moet worden op wetgeving 1 biljoen baht te lenen. Naar verwachting wordt het desbetreffende uitvoeringsbesluit eind deze maand of volgende maand van kracht. Thans is er slechts geld voor 1 maand (april).

Voorgaande berichten meldden dat de regering drie maanden vanaf april 8 tot 9 miljoen zzp-ers en werkers die hun baan hebben verloren, met de bijstand zou helpen. Maar Prayut zegt: ‘Iemand heeft de periode overdreven. Ik heb namens de regering gezegd dat daarover nog een definitief besluit moest worden genomen.’

Prayut zei dit nadat honderden ontevreden Thai een dag eerder hadden gedemonstreerd bij het ministerie van Financiën omdat hun aanvraag voor de bijstand was afgewezen. Ruim 27 miljoen personen hebben een aanvraag gedaan, de regering selecteert daaruit 8 à 9 miljoen personen. Tot gisteren was de aanvraag van 12 miljoen mensen gediskwalificeerd.  Meer weten? Lees: Relief cash only covers a month.

Vluchtverbod verlengd tot 30 april

16 april – Ook op de voorpagina een 1-kolommer over het verbod op passagiersvluchten op Thailand. Dat verbod is op 3 april ingegaan en zou op 19 april eindigen maar het is nu door de Civil Aviation Authority of Thailand (CAAT) verlengd tot 30 april. Volgens CAAT directeur-generaal Chula is de verlenging nodig om de virusziekte onder de knie te krijgen.

Uitgezonderd zijn overheids en militaire vluchten, repatriëringsvluchten, vluchten met humanitaire hulp en vrachtvluchten. Personen die op toegestane vluchten arriveren, worden gescreend en zijn verplicht 14 dagen in quarantaine te gaan. Thailand laat thans 200 personen per dag toe; meer kan het land niet aan, zegt CCSA woordvoerder Taweesilp.

Thaise ambassades verlenen hulp aan Thai die willen terugkeren. De ambassade in Moskou sluit vanmiddag de inschrijving en regelt een retourvlucht tussen 18 en 30 april. De ambassade in Tokio opent zaterdagmiddag de registratie.

Regering overweegt versoepeling avondklok

16 april –  De regering overweegt de avondklok eind deze maand te versoepelen wanneer het aantal besmettingen blijft dalen. Het Siriraj ziekenhuis meent echter dat dit eerder moet gebeuren. De avondklok werd op 3 april ingesteld en zou tot 30 april duren.

Premier Prayut wees er gisteren na een kabinetsberaad op dat het aantal nieuwe besmettingen terugloopt. Hij zei dat de CCSA met dit gegeven rekening houdt bij het besluit de beperkende maatregelen te versoepelen. Ze zullen geleidelijk vervallen, maar maatregelen dienen genomen te worden om een tweede uitbraak te voorkomen.

De CCSA zal ook bepalen of de noodtoestand die op 26 april zou eindigen, verlengd wordt. Prayut zegt: ‘Ik realiseer me dat mensen last hebben van de restricties van de noodverordening. De regering zal proberen met alternatieve maatregelen te komen.’

Deken Prasit van de faculteit Medicijnen van de Mahidol universiteit waaraan het Siriraj ziekenhuis is verbonden vindt dat de restricties van de avondklok na 22 april moeten worden versoepeld, volgend op een incubatieperiode van 14 dagen voor nieuwe infecties. Datzelfde is gesuggereerd door het bedrijfsleven.

Prasit zegt dat het land een a good job heeft gedaan nieuwe besmettingen in te tomen. Die bedragen nu 30 à 40 per dag. Een studie van het ziekenhuis wijst uit dat ze niet boven de 32,7 per dag mogen uitkomen. Wanneer het aantal nieuwe zaken stijgt, kan de gezondheidszorg instorten als gevolg van een tekort aan bedden, mankracht, medicijnen en uitrusting.

Kort Nieuws donderdag 16 april

– BP telt vandaag 16 nieuwsberichten c.q. -verhalen plus de rubriek In Brief met 3 kortjes op de vier binnenlandpagina’s van het eerste katern. Ik noem de openingen.
• Pagina 2 opent met het bericht dat de luchtmacht voormalige militaire artsen heeft opgeroepen zich aan te sluiten bj de strijd tegen het coronavirus.
• Pagina 3 opent met de uitbreiding van de zogeheten active case-finding strategy in Bangkok wat inhoudt  dat actief naar besmette patiënten gezocht gaat worden in de hoofdstad.
• Pagina 4 opent met een bericht over een nieuwe robot, ontwikkeld door de Kasetsart universiteit, die desinfecterend middel kan sproeien.

– Met uitzondering van 1 bericht dat ik al noemde in Nieuws van de website (arrestatie verdachte in Ponzi-zaak) gaan alle berichten direct of indirect over de viruscrisis. Ik licht er 1 opmerkelijke uit. Een groep van 50 personen heeft in de provincie Phuket de sluiting afgedwongen van een hotel in het dorp Rawai dat dienst deed als quarantaine inrichting.

De burgemeester van Rawai heeft gebogen voor hun eis en het Vachira Phuket ziekenhuis dat met het hotel samenwerkt, opgedragen de patiënten weg te halen. Eerder deed het hoofd van het districtskantoor een vergeefse poging de dorpelingen tot rede te brengen. Hij zei dat degenen die er verbleven, uit het buitenland teruggekeerde Thai, niet besmet waren maar slechts onder toezicht waren. In Rawai waren nog geen besmettingen geconstateerd.

Nou ja, denk ik dan: domme mensen heb je overal. En met deze constatering sluit ik vandaag Nieuws uit Thailand af.

Reacties niet mogelijk