Thais nieuws 1-15 april

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan andere bronnen. Voor de betrouwbaarheid steek ik mijn handen niet in het vuur.
Op de pagina Dossiers 2019 geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op themapagina’s. Dat zijn pagina’s waarop alle berichten over een bepaald onderwerp zijn gebundeld. Alle themapagina’s staan opgesomd op de pagina Leeswijzer.
Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

Voor het nieuws van voorgaande jaren zie de zwarte menubalk bovenaan de pagina onder het kopje Buitenland. Voor het nieuws van 16-31 december klik hier. Voor het nieuws van 2020 klik hier: 1-15 januari 2020, 16-31 januari 2020, 1-15 februari, 16-29 februari, 1-15 maart en 16-31 maart.

 

Schubert Fantasie in F minor – Lucas & Arthur Jussen. https://youtu.be/UyjzqPPXDcw

Lucas Jussen en Arthur Jussen zijn twee broers die al vanaf hun jonge jaren actief zijn als pianist en vaak samen optreden als duo. Ze komen uit een muzikale familie; hun moeder Christianne van Gelder is docente dwarsfluit en vader Paul Jussen is paukenist in het Radio Filharmonisch Orkest.

De broers zijn leerlingen van de pianopedagoog Jan Wijn. Zij kregen regelmatig les van Maria João Pires en speelden met de pianisten Ricardo Castro en Lang Lang. Op 24 november 2006 speelden zij op dertien- en tienjarige leeftijd Mozarts Concert voor twee piano’s KV 365 in het Amsterdamse Concertgebouw met de Radio Kamer Filharmonie onder leiding van Jaap van Zweden. Op 30 november 2009 traden zij daar op met hetzelfde orkest onder Michael Schønwandt en speelden toen het Concert voor twee piano’s van Francis Poulenc. Op 12 maart 2010 tekenden de broers een contract bij Deutsche Grammophon.

Na twee jaar studie bij Menahem Pressler in de Verenigde Staten, vervolgde Lucas vanaf oktober 2013 zijn opleiding bij Dmitri Bashkirov aan de Escuela Superior de Música Reina Sofía in Madrid. Arthur zette het gymnasium voort en studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam verder bij Jan Wijn.

In 2018 waren de gerenommeerde pianisten de hoofdgasten tijdens het Prinsengrachtconcert in Amsterdam.

Prijzen
Bij het Nationaal Concours van de Stichting Jong Muziektalent Nederland won Arthur Jussen in 2004 een eerste prijs.
Op 8 juni 2011 ontvingen Arthur en Lucas Jussen de eerste Concertgebouw Young Talent Award.
In dezelfde maand wonnen de broers de Edison Klassiek Luister Publieksprijs.
2013 Publieksprijs Festspiele Mecklenburg Vorpommern
Edison Publieksprijs voor album Mozart Double Concertos


 

Het nieuws in foto’s

Nurses hold newborn babies wearing protective face shields during the coronavirus disease (Covid-19) outbreak at the Praram 9 hospital in Bangkok, April 9, 2020.

Dozens of people whose applications for the 5,000-baht aid was turned down gather at the Finance Ministry in Bangkok to demand explanations on Tuesday.

Bangkok Mass Transit Authority workers disinfect a Route 140 bus at a depot in Bang Khunthian (Bangkok).


 

Nieuws van de website 14-15 april

• Het aantal besmettingen is dinsdag met 34 toegenomen, 6 meer dan een dag eerder, waardoor het totaal op 2.613 is uitgekomen. Eén persoon is overleden: een busbestuurder (52) in Bangkok die met negen anderen wat had gedronken, van wie één besmet was. De anderen ontwikkelden later symptomen. De vrouw leed aan hoge bloeddruk en een vergroot hart.
Het totaal aantal doden bedraagt nu 41. Sinds 8 april met 111 besmettingen is het aantal nieuwe besmettingen gedaald. Het hoogste aantal was 188 op 22 maart.
• Tien jongemannen en twee vrouwen die maandagavond in een vakantieverblijf in Krasang (Buri Ram) een feestje bouwden, zijn aangehouden door een team van agenten en bestuursambtenaren. In het politiebureau van Krasang is hun urine getest. Eén bleek methamphetamine gebruikt te hebben.
Bijeenkomsten van meerdere personen [hoeveel eigenlijk?] zijn verboden om de verspreiding van het coronavirus een halt toe te roepen. Het bericht zegt niets over mogelijke besmettingen of verplichte (zelf)quarantaine.
• Phuket meldt tien nieuwe besmettingen, waaronder een jongen van 1 jaar en een 13-jarig meisje. Het totaal aantal bedraagt nu 188, doden zijn niet gemeld.
• Een 63-jarige vrouw in Nam Phong (Khon Kaen) is positief getest op het coronavirus; ze is de vijfde besmette patiënt in de provincie. De vrouw woonde samen met haar dochter, die recent uit het buitenland was teruggekeerd en in thuis-quarantaine was gegaan. Medisch personeel dat met de vrouw contact heeft gehad, moet 14 dagen in quarantaine.
• De Thaise economie kan meer dan 1,3 biljoen baht verliezen, wanneer de coronavirus pandemie zich voortzet in het tweede kwartaal, voorspelt de Thai Bankers’ Association. De toeristensector lijdt het grootste verlies. Maar het regeringspakket van economische steunmaatregelen ad 1,9 biljoen baht  zal de gevolgen wel temperen.
De Bank of Thailand voorspelt dat de economie dit jaar met 5,3 procent krimpt, wat de zwakste performance is sinds de Aziatische financiële crisis van 1998.
• De politie heeft in Lat Phrao (BKK) een jongeman (24) aangehouden die via de sociale media vervalste medisch certificaten verkocht, onder andere voor Covid-19. In zijn huis trof de politie zeventien valse stempels aan met de namen van particuliere en overheidsziekenhuizen, 95 valse certificaten, een computer met formulieren van 65 ziekenhuizem, een mobiele telefoon en twee boeken met labels van Thailand Post EMS. De certificaten werden door de kopers, zowel Thai als buitenlanders, gebruikt voor het aanvragen van ziekteverlof, bij sollicitaties en voor andere doeleinden.
• Het Department of Corrections heeft tussen oktober 2019 en maart de gevangenisstraf voor 7.890 gedetineerden geschorst om het risico te elimineren op besmetting met het Covid-19 virus in de overvolle gevangenissen. Ze moeten zich regelmatig melden bij de Reclassering.
De schorsing geldt voor gevangenen die gestraft zijn voor een klein vergrijp en/of een voorbeeldig gedrag in de gevangenis hadden. Het aantal schorsingen is het dubbele van het normale aantal. Gedetineerden die een zwaar misdrijf hebben gepleegd, komen niet in aanmerking voor de vervroegde vrijlating.
• In Pathum Thani zijn 458 personen gevangen gezet omdat ze tussen 5 en 12 april de noodverordening overtraden. Ze zijn gecontroleerd op symptomen van Covid-19 en in 1-persoons cellen opgesloten.
Gedetineerden in Yala die recent wegens drugsvergrijpen zijn gevangen gezet in de gevangenis van Betong en op Covid-19 lijkende symptomen hadden, zijn allen negatief getest op de ziekte.
In Pattani zijn zieke gevangenen in een provinciale gevangenis getest na een quarantaine periode, maar besmettingen zijn niet gevonden.
Twee gedetineerden en een gevangenbewaarder die besmet zijn, worden behandeld, maar om welke gevangenis het gaat, wil directeur-generaal Naras van het CD niet zeggen.

Virus tracker: Thailand zit op de wip

15 april – Thailand staat vandaag op de 50e, dus laatste plaats van de virus tracker; het is ingehaald door Belarus (Wit-Rusland) en Singapore. Da’s ‘goed’ nieuws, want betekent dat het land het beter doet dan andere landen.

Ook het aantal nieuwe besmettingen (34), nieuwe doden (1) en nieuwe herstelde patiënten (117) stemt tot enige tevredenheid. Maar de vlag kan nog niet uit, voorzichtigheid blijft geboden.

Dat geldt ook voor Maleisië, het Asean-land met de meeste besmettingen; het is twee plaatsen gezakt (van 34 naar 36), want ingehaald door Mexico en de Filipijnen. Thailand’s zuiderbuur telt nu 4.987 besmettingen, 304 meer dan een dag eerder, 82 doden (6 meer) en 370 nieuwe herstelde patiënten (van 2.108 naar 2.478).

Nederland en België staan ongewijzigd op plaats 11 en 10. Nederland meldt 964 nieuwe besmettingen naar 26.551 en 86 nieuwe doden naar 2.823. België meldt 1.472 nieuwe besmettingen naar 31.119, 557 (!) nieuwe doden naar 4.157 en 405 nieuwe herstelde patiënten naar 6.868.

Ten slotte de cijfers wereldwijd. Het aantal besmettingen is met 72.141 toegenomen naar 1.936.754 (1.864.613), het aantal doden met 5.467 naar 120.568 (115.101), het aantal ernstig zieken met 135 naar 50.965 (50.830) en het aantal herstelde partiënten met 25.192 naar 459.015 (433.823).

N.B. De uitdrukking ‘op de wip zitten’ betekent volgens het Nederlandse spreekwoordenboek: Elk ogenblik ontslagen kunnen worden. Wie een betere uitdrukking weet voor Thailand’s positie op plaats 50 mag het zeggen. Ik houd me aanbevolen voor suggesties.

Prime Minister Prayut Chan-o-cha and other Asean leaders appear in a video conference on Tuesday on Covid-19 hosted by Vietnam.

Asean+3 verklaart virus de oorlog

15 april – Vind ik geen onderwerp om de krant mee te openen, Bangkok Post natuurlijk wel want is gek op bestuurlijk nieuws. Dus trekt bijna de halve voorpagina uit voor de video conferentie die de leiders van de 10 Aseanlanden plus de drie dialoogpartners China, Japan en Zuid-Korea gisteren hebben gehouden.

Ze hebben de oorlog verklaard aan het virus, kopt de krant pontificaal. Hoe dan? Ze hebben een fonds gevormd, maar het bedrag is niet vastgesteld. Het enige wat we te weten komen is dat het geld uit een bestaand samenwerkingsfonds komt, aldus Wu Jianghao, directeur-generaal van het Asian Affairs Department van China’s ministerie van Buitenlandse Zaken. Ook besloten de partijen een reserve medisch voorraadcentrum op te zetten.

China zegt zijn ervaring en research te zullen delen en technische assistentie te verlenen. ‘We hebben waardevolle ervaring opgedaan bij het gezamenlijk aanpakken van crises en we hebben mechanismen in werking gesteld voor vergroting van de voorbereiding op noodsituaties’, aldus een verklaring van de Chinese premier Li Keqiang.

Meer weten? Lees: Asean+3 declares war on virus.

Covid testcampagne wordt voortgezet

15 april – In de Covid-19 testcampagne zijn sinds februari ruim 100.498 personen getest, heeft CCSA-woordvoeder Taweesilp gisteren bekend gemaakt. De tests worden onverminderd voortgezet om de verspreiding van het virus in te tomen.

Taweesilp vroeg de bevolking voorzorgsmaatregelen te nemen daar het behandelen van een ernstig zieke circa 1 miljoen baht kost. Thans worden 48 ernstig zieke patiënten behandeld. Er zijn nog steeds genoeg bedden en beademingsapparatuur in ziekenhuizen om kwaliteitsbehandeling te bieden.

Verder meldt het bericht dat maandagnacht 800 personen zijn betrapt op het negeren van de avondklok. Van hen waren 155 op een party.

Minister Anutin (Volksgezondheid) bedankt de 1.040.000 gezondheidsvrijwilligers in dorpen die hun best doen de verspreiding van het virus te voorkomen. De vrijwilligers brengen huisbezoeken, geven gezondheidsvoorlichting, voorlichting over hygiëne, delen medicijnen uit en rapporteren dreigingen en nieuwe besmettingen.

De WHO heeft hen zondag in een tweet geprezen. Dankzij hun inzet is 50 procent van de geïnfecteerden genezen, zegt de WHO.

Kort Nieuws woensdag 15 april

– BP telt vandaag 14 nieuwsberichten c.q. -verhalen plus de rubriek In Brief op de vier binnenlandpagina’s van het eerste katern. Pagina 2, een halve pagina, biedt een groot achtergrondverhaal over het Siriraj ziekenhuis getiteld Hospitals face hard choices amid pandemic.

Het aantal outpatients (poliklinische patiënten) is met 30 procent afgenomen, een aanzienlijke vermindering voor een ziekenhuis waar dagelijks ruim 8.000 patiënten kwamen. Siriraj heeft zich gedwongen gezien behandelingen uit te stellen of zelfs te annuleren om het aantal Covid-19 patiënten aan te kunnen. Wanneer het aantal virus patiënten geleidelijk zakt, beslist het ziekenhuis of de normale routine wordt hervat, naar verwachting in mei.

– Van de kortjes licht ik er één uit want die gaat over de Oak zaak, waarover al vaak is bericht. Het OM heeft besloten niet in beroep te gaan tegen de vrijspraak voor Panthongtae Shinawatra aka Oak door de Central Criminal Court for Corruption and Misconduct. Hij stond er terecht voor het witwassen van geld uit een controversiële lening verstrekt door de Krungthai bank.

De rechtbank is het eens met Panthongtae’s verweer dat hij de bron niet wist van de 10 miljoen baht die hij via een vriend uit de lening had ontvangen. De lening werd destijds verstrekt onder druk van een niet genoemd persoon [lees:Thaksin] alhoewel het moederbedrijf van het bedrijf dat de lening kreeg, insolvabel was. Voorzover ik weet zijn leidinggevenden van de bank al veroordeeld.

– Grotendeels oud nieuws. Minister Nataphol (Onderwijs) zegt dat leren via satelliet televisie de beste methode is voor leerlingen, wier school is gesloten. Het ministerie treft voorbereiding voor tests. Het heeft met de NBTC overlegd over het gebruik van dertien Digital Learning Television kanalen, die in het hele land te ontvangen zijn.

Er is nog wel een probleem, want 10 procent van de scholen beschikt niet over elektricteit. De minister zegt dat de leerlingen fysiek lessen kunnen volgen wanneer ze in een gebied wonen zonder coronavirus gevallen. Wanneer de verspreiding van het virus voor 1 juli eindigt, het uitgesteld begin van het schooljaar, en alles normaal is, mogen de scholen weer open gaan.

– Van de veertien nieuwsberichten gaat er vandaag zegge en schrijven 1 niet over het virus en aanverwante zaken. Het hoofd van de provinciale politie in Nonthaburi is overgeplaatst naar aanleiding van een inval in een gokhal op 8 april waarbij 122 personen zijn betrapt. Vijf agenten van hetzelfde bureau zijn al eerder overgeplaatst.

– Rest nog te melden dat ik niet alle virusberichten heb behandeld, maar wel de belangrijkste


 

Het nieuws in foto’s

Immigration officers check the temperatures of Myanmar fisherman at the port in Pattani on Saturday.

Patong and other beaches in Phuket remain closed to prevent the spread of Covid-19 on the resort island.

A house in Bang Rakam district in Phitsanulok damaged by a storm on Sunday night.

PHNOM PENH: The annual Royal Ploughing Ceremony, traditionally held in May, has been cancelled.

Revellers and water fights are absent from Silom Road, one of Bangkok’s top destinations for the Songkran festival, due to the COvid-19 outbreak.


 

Nieuws van de website 13-14 april

• Het aantal besmettingen in Thailand is maandag met 28 toegenomen naar 2.579 en het aantal doden is met 2 gestegen naar 40. Voor het eerst overtrof het aantal herstelde patiënten (1.288) het aantal patiënten dat nog behandeld wordt in ziekenhuizen (1.251).
Een van de doden was een Thaise man van 56 die contact had gehad met eerdere patiënten. De ander was een 43-jarige man die leed aan diabetes, chronische nieruitval en hoge bloeddruk.
Van de nieuwe gevallen hadden 18 contact gehad met patiënten of ze waren op risicoplaatsen geweest, waaronder twee Thai in Phuket. Drie waren teruggekeerd uit Indonesië, ze zijn in quarantaine geplaatst in Satun en Yala.
Nu het aantal nieuwe besmettingen de afgelopen vijf dagen langzamer stijgt, hebben enkele bedrijven hun personeel gevraagd weer op kantoor te werken. Maar CCSA-woordvoerder Taweesilp vindt dat prematuur.
‘We kunnen ons niet veroorloven zelfingenomen te zijn omdat Thailand nog omringd wordt door landen in de rode zone. De situatie blijft te wisselvallig. De verbeterde cijfers zijn het resultaat van onze inspanningen de afgelopen week. Als we niet waakzaam blijven, zullen de cijfers stijgen.’
Bangkok leidt met 1.306 patiënten, maar het aantal nieuwe besmettingen blijft onvoorspelbaar, alhoewel het veel lager is dan vorige week. De neerwaartse trend is in het land meer aanwijsbaar, aldus Taweesilp.
• Phuket meldt twee nieuwe besmettingen, wat het totaal aantal bevestigde besmettingen op 178 brengt. Beiden zijn Thai die nauw contact hadden gehad met patiënten. Eén is een 50-jarige voedselverkoopster in Bang Thao, de ander een masseuse van 40 jaar die in dezelfde massagesalon in Patong had gewerkt als een eerdere patiënt.
• Vijftig huizen in vier districten in Phitsanulok zijn zondagavond beschadigd tijdens zomerstormen, die gepaard gingen met een zware regenval van 82 millimeter. Van tal van huizen werden de daken weggeblazen en in de stad Phitsanulok werden veel bomen ontworteld. Ambtenaren nemen de schade op om te bepalen welke hulp nodig is.
• De Chinese dammen in de Mekong hebben vorig jaar tijdens de schadelijke droogte in de landen benedenstrooms grote hoeveelheden water tegengehouden hoewel het waterpeil in het Chinese deel van de rivier hoger dan gemiddeld was. Dit zegt het Amerikaanse research en consulting bureau Eyes on Earth Inc, maar de Chinese regering bestrijdt dit: tijdens het moessonseizoen van vorig jaar zou minder regen zijn gevallen dan normaal.
Meteoroloog en president van Eyes on Earth Basist zegt dat de gegevens deze bewering niet ondersteunen. Satelliet metingen van ‘surface wetness’ in Yunnan wijzen uit dat de gecombineerde hoeveelheid regen- en smeltwater tijdens het natte seizoen van mei tot oktober enigszins boven het gemiddelde lag.
Het waterpeil langs de Thai-Lao grens was bij tijden 3 meter lager dan wat het had moeten zijn. ‘Dit betekent dat China tijdens het natte seizoen niet het water vrijlaat, zelfs wanneer de beperking van water door China ernstige gevolgen heeft voor de droogte benedenstrooms’, aldus Basist.
Zie verder de pagina Mekong, brood uit het water.
• Een vrouwelijke buschauffeur op een bus van het openbaarvervoerbedrijf van Bangkok (BMTA) is zondagavond in het ziekenhuis overleden aan het coronavirus. De bekendmaking heeft kritiek opgeroepen dat de BMTA geen open kaart heeft gespeeld
De BMTA adviseert passagiers die op 1 april van de lijn 140 (Samae Dam-Victory Monument) gebruik hebben gemaakt een arts te raadplegen wanneer ze symptomen van de ziekte ontwikkelen.
• Suan Dusit Poll. 84,5 procent van de respondenten in de recente peiling van de Suan Dusit Rajabhat University zegt met Songkran niet te zullen terugkeren naar hun geboorteplaats. 66 procent zegt dit jaar geen belang te hechten aan Songkran; 34 procent beschouwt het nog als een belangrijke gebeurtenis en 15,5 procent zegt wel te zullen gaan.
• Thailand kan 10 miljoen banen verliezen wannneer de coronavirus uitbraak nog enkele maanden duurt, zegt een bedrijfsadviesraad [geen details]. Kalin Sarasin, raadslid en hoofd van de Thai Chamber of Commerce, heeft dit na een vergadering van de raad bekend gemaakt. Hij meent dat al 7 miljoen banen op een beroepsbevolking van 38 miljoen verloren zijn gegaan.
De naamloze raad die bestaat uit vertegenwoordigers van de regering en het bedrijfsleven, boog zich over verzoeken voor steun die vervolgens met advies worden voorgelegd aan de regering. Ze behelzen zachte leningen, belastingvrijstelling en financiële steun om banen te behouden.
Fotoalbum (7 foto’s): Quiet Songkran on Khao San Road after the government cancelled the Songkran festival holiday.

Zou ’t waar zijn?

14 april – Interessante cijfers in de infographic bij de opening van BP vandaag. Maar kloppen ze, want ik kan nauwelijks geloven dat Thailand’s buurlanden Laos en Cambodja nul (!) doden tellen en Vietnam, een deurtje verder, eveneens nul. Houdt de sterfte dan bij de grens op of zijn de mensen in die landen beter bestand tegen het coronavirus?

Virus tracker: Nederland 1 plaats omhoog, Thailand 1 omlaag

14 april – Twee verschuivingen vandaag op de virus tracker, het dagelijks overzicht met de kille cijfers van de Covid-19 pandemie. Nederland is verhuisd van plaats 12 naar 11, want heeft Zwitserland ingehaald, en Thailand is gezakt van 47 naar 48 want is ingehaald door de Oekraïne.

Het aantal besmettingen in ons land is met 1.174 toegenomen naar 25.587 en het aantal doden met 94 naar 2.737. Onze zuiderburen verslaan ons [in negatieve zin] op alle fronten want melden 1.629 nieuwe besmettingen waarmee het totaal op 29.647 komt, het aantal doden is met 254 gestegen naar 3.600 en het aantal herstelde patiënten met 477 naar 6.463. Nederland geeft nog steeds 250 herstelde patiënten op.

Thailand meldt 28 nieuwe besmettingen (naar 2.579), 2 nieuwe doden (40), ongewijzigd 61 ernstig zieken en 70 nieuwe herstelde patiënten (1.288). Maleisië, het Aseanland met de meeste besmettingen, telt 1.629 nieuwe besmettingen (29.647), 3 nieuwe doden (76) en 113 nieuwe herstelde patiënten (2.108).

Wereldwijd bedraagt het aantal besmette patiënten thans 1.864.613 inclusief een toename met 71.881. Het aantal doden is toegenomen met 5.319 naar 115.101, het aantal ernstig zieken is gestegen met 342 naar 50.830 en het aantal herstelde patiënten is toegenomen met 22.308 naar 433.823.

AoT ontkent geruchten over aandeel in THAI

14 april – Airports of Thailand (AoT) ontkent geruchten dat ze een aandeel wil nemen in Thai Airways International (THAI), Thailand’s nationale luchtvaartmaatschappij die met grote financiële problemen kampt. AoT-president Nitinai zegt dat AoT zelf worstelt met een scherpe val in inkomsten doordat de virusuitbraak het luchtvaartverkeer grotendeels lam heeft gelegd.

De passagiers aantallen op de zes door AoT beheerde luchthavens zullen dit jaar naar verwachting met 30 tot 40 procent inzakken. Sinds de Civil Aviation Authority of Thailand (CAAT) begin deze maand internationale passagiersvluchten naar Thailand heeft verboden, is het aantal buitenlandse reizigers geslonken naar 300 tot 400 per dag.

Dat scheelt een flinke slok op een borrel, want ze vormen 60 procent van alle passagiers die op de luchthavens van AoT arriveren en vertrekken. Reken maar uit: elke passagier betaalt 700 baht wanneer ze vertrekken van een AoT-luchthaven.

‘Gezien deze lastige situatie hebben we geen plannen om in THAI te investeren’, zegt Nitinai. In plaats daarvan richt AoT zich op haar niet-luchtvaart ontwikkelingsactiviteiten [geen details]. Daarvoor wordt een dochterbedrijf opgericht.

Ook de winkels op de luchthavens hebben het moeilijk. Veel winkels hebben besloten de deuren te sluiten en niet te wachten totdat het CAAT-verbod zaterdag eindigt. AoT komt ze tegemoet door de huur met de helft te verminderen wanneer ze open blijven, winkels die sluiten hoeven niets te betalen. AoT helpt ook luchtvaartmaatschappijen door het parking en runway tarief te halveren.

Asean gaat samen Covid-19 uitbraak te lijf

14 april – BP bewijst weer eens het schoothondje van de regering te zijn, want meldt in de opening dat premier Prayut vandaag tijdens een teletopconferentie van alle Asean-landen gaat voorstellen een gezamenlijk Asean Response Fund te vormen, bedoeld voor de aankoop van medicijnen en medische apparatuur.

Het fonds is een van de zes voorstellen die Prayut de andere landen zal voorleggen. Ze worden allemaal opgesomd in de Declaration of the Special Asean Summit on Coronavirus Disease (Covid-19), de slotverklaring waarmee de 1-daagse top eindigt.

Verder wordt vanmiddag met drie nauwe bondgenoten van Asean, China, Japan en Zuid-Korea, overlegd over financieringskwesties, wat moet culmineren [woordkeus krant] in een Joint Statement of the Special Asean Plus Summit on Coronoravirus cooperation pact.

Wat de andere vijf voorstellen inhouden, mag u zelf lezen (klik hier). ’t Zijn schone voornemens, maar of en hoe ze tot concrete acties leiden blijft nogal vaag. Eén voorbeeld: Mensen in het centrum van het gevecht zetten om zich te beschermen tegen het virus. Geen idee wat daar concreet mee bedoeld kan zijn.

Kort Nieuws dinsdag 14 april

– De krant bevat vandaag twee berichten over individuele virusslachtoffers: de in Nieuws van de website al genoemde busbestuurder en een man uit Narathiwat, die een dag voordat zijn quarantaine eindigde een eind aan zijn leven heeft gemaakt door gisternacht van de vierde verdieping van een overheidsziekenhuis in Phra Pradaeng (Samut Prakan) te springen.

De man behoorde tot een groep moslims die naar Indonesië waren geweest om een religieuze plechtigheid bij te wonen. Na terugkeer in Thailand was de groep in quarantaine geplaatst in het ziekenhuis. Daar deelde hij een kamer met drie anderen.

Zondag was de dertiende dag van zijn quarantaine. Hij was negatief getest op het virus en zou gisteren  naar huis mogen gaan. ’s Nachts werd hij berserk (draaide hij door), waardoor zijn kamergenoten hem buiten de kamer zetten. Hij begon spullen te vernielen, een verpleegster riep de hulp in van bewakers maar die lukten het niet hem te kalmeren. Hij sprong door een raam, waarna zijn lichaam badend in een poel van bloed op een terras op de eerste verdieping werd gevonden.

– BP bevat vandaag dertien nieuwsberichten c.q. -verhalen plus de rubriek In Brief met vijf kortjes op de vier binnenlandpagina’s van het eerste katern. Negen berichten houden direct of indirect verband met de coronavirus uitbraak, vier zijn virusvrij:

1 De nieuwe gouverneur van de Spoorwegen, Nirut Maneephan, belooft de mammoetschuld van het bedrijf van ruim 100 miljard baht aan te zullen pakken. Hij zegt: ‘Ik maak me geen zorgen omdat ik er ben om me bezig te houden met de verliezen en schulden. Maar ik heb enige tijd nodig om het rehabilitatieplan van het bedrijf te bestuderen zodat verdere verliezen worden voorkomen.’

2 Nog meer Spoorwegen. De ondertekening van het deelcontract 2.3 voor de aanleg van de HSL Bangkok-Nakhon Ratchasima wordt uitgesteld tot oktober. De Thaise en Chinese onderhandelaars zijn het niet eens over de kosten van de rails, voertuigen en signaleringssysteem. Bovendien kan de 28e vergadering van het Thai-Chinese Joint Committee niet doorgaan, waar het contract zou worden getekend, vanwege de Covid-19 pandemie. Dus eigenlijk toch een virusbericht.

3 Follow-up de berichtgeving over een van ’s lands grootste corruptieschandalen: de Khlong Dan afvalwaterzuiveringsinstallatie. Een groep supporters van politicus Vatana Asavahame, die in 2015 het land is ontvlucht nadat hij schuldig was bevonden aan fraude, heeft Srisuwan Janya, voorheen omschreven als kampioen rekwestrant en nu als corruptiewaakhond, gevraagd de NACC te bewegen het onderzoek te heropenen.

Het verzoek is een reactie op de vrijspraak voor twee leden van de TAO Bang Bo, die Vatana geholpen hebben documenten te vervalsen waardoor hij 1.900 rai voor 1,9 miljard baht kon verkopen aan het Pollution Control Department.

Srisuwan heeft de gevraagde hulp toegezegd. ‘Ik ben niet bevooroordeeld voor of tegen Vatana. Het punt is dat er nieuw bewijs is dat achtergehouden is door de NACC. Volgens de wet kan de zaak heropend worden.’ (Zie voor alle informatie over deze zaak de pagina Khlong Dan: Een smerige zaak rond afvalwater)

4 De politie heeft op verzoek van de Australische ambassade een Australische man (63) aangehouden die in eigen land wordt gezocht voor seksueel misbruik van een minderjarige. Hij werd gearresteerd in zijn huis in Chachoengsao waar hij samen met zijn Thaise vrouw en haar familie al vijf jaar woonde. Zijn vrouw is geschokt. ‘Hij heeft er nooit iets over gezegd. Hij zorgt trouwens goed voor mijn familie.’

Thailand en Australië hebben geen uitleveringsverdrag, maar de man kan toch worden uitgeleverd op basis van een overeenkomst uit 1911 tussen toenmalig Siam en het Verenigd Koninkrijk, die ook geldt voor de gemenebest landen.

– Laatste bericht gaat over de droogte die naar verwachting tot juli duurt. 6.255 dorpen in 24 provincies zijn al uitgeroepen tot drought-affected areas. Waterreservoirs staan voor 49 procent vol, maar daarvan kan slechts 26 procent gebruikt worden, aldus het Office of the National Water Resources.

Gisteren vond met vice-premier Prawit als voorzitter een vergadering plaats over het watertekort. Hij riep betrokken overheidsdiensten op de krachten te bundelen om ervoor te zorgen dat elk huishouden voldoende water heeft. Dit ter ondersteuning van het beleid mensen te bewegen om thuis te blijven.

Ook gaf hij opdracht meer artesische bronnen aan te boren om water te leveren aan huishoudens en het economische vlaggenschip Eastern Economic Corridor. Meer weten? Lees: Drought adding to coronavirus woes.


 

Armenian music with duduk. https://youtu.be/g2yKBlrU7yg

The duduk or tsiranapogh, which means “apricot made clarin” is an ancient Armenian double reed woodwind instrument made of apricot wood. It is indigenous to Armenia. Variations of the Armenian duduk are found in other regions of the Caucasus and the Middle East, including Azerbaijan, Georgia, Russia, Turkey, and Iran. It is commonly played in pairs: while the first player plays the melody, the second plays a steady drone called dum, and the sound of the two instruments together creates a richer, more haunting sound.

The unflattened reed and cylindrical body produce a sound closer to the English horn than to more commonly known double reeds. Unlike other double reed instruments like the oboe or shawm, the duduk has a very large reed proportional to its size.

UNESCO proclaimed the Armenian duduk and its music as a Masterpiece of the Intangible Heritage of Humanity in 2005 and inscribed it in 2008. Duduk music has been used in a number of films, most notably in The Russia House and Gladiator.

Het nieuws in foto’s

Traffic on Mitraphap highway in Nakhon Ratchasima is unusually light on Sunday as people forego travel to their hometowns during the Songkran holiday that would have started on Monday were it not for the coronavirus outbreak.

A woman wearing a protective face mask rides her cart in Bangkok on Saturday.

A police officer stands next to a remote controlled water cannon to spray down streets during the second day of the lockdown imposed in Phuket on April 1, 2020 amid concerns about the spread of coronavirus disease.

Vendors wearing protective face masks sell foods in a market in Bangkok on Saturday.

CHON BURI: Thirty-two people, most of them transvestites, were arrested on Sunday in a raid on house in Bang Lamung district for violating the emergency decree prohibiting a gathering which may be conducive to the spread of Covid-19. A combined force of local, tourist and immigration police found in the house 27 Thais, four Chinese and one Pakistani national, most of them transvestites. They were livestreaming themselves via the Kwai app, performing in various positions for members to view.The authorities took their temperatures before taking them to Nong Prue police station where they were charged with violating the emergency decree.

MYANMAR – This combination photo created on April 12, 2020 shows revellers gesturing as they take part in celebrations marking Thingyan, a water festival which brings in the country’s new year, in Yangon on April 14, 2016 (top) and vehicles parked along the same street on the first day of Thingyan in Yangon on April 12, 2020, amid restrictions put in place to halt the spread of the Covid-19 novel coronavirus.

The Bangkok Metropolitan Administration (BMA) on March 30 approved a plan to purchase electric boats to serve commuters along Khlong Phadung Krung Kasem in Bangkok’s Old Town. Electric boats aren’t as noisy as diesel-fuelled boats and they won’t belch black smoke, officials said. The purchase is a part of BMA’s plan to revitalise public transportation along Bangkok’s canals, the feasibility study for which was completed by BMA’s Transport Policy Office last month.


 

Nieuws van de website 12-13 april

• Het aantal besmettingen is zondag met 33 toegenomen naar 2.551 en het aantal doden met 3 naar 38. De doden zijn twee Thaise mannen van 74 en 44 en een Thaise vrouw van 65. Het aantal bevestigde gevallen is minder dan de 45 op zaterdag; zondag was de vijfde dag met minder besmettingen sinds 8 april, toen 111 besmettingen werden gemeld.
Maar omdat een relatief klein aantal personen wordt getest, is het onmogelijk een conclusie te trekken over de omvang en snelheid van verspreiding. Handen wassen (20 seconden) en afstand houden, blijven geboden. Het hoogst aantal infecties bedroeg 188 op 22 maart.
• Het aantal besmettingen in Phuket is met 4 toegenomen naar 176. Zoals bekend wordt in de stad intensief getest op risicovolle plaatsen, waardoor meer besmettingen worden gevonden dan elders. De vier slachtoffers zijn een jonge vrouw (20), die in Bangkok studeerde, een Thaise man (68), eigenaar van een aluminiumzaak in Bang Thao, een Thaise vrouw (40) die in een uitgaansgelegenheid in Patong werkte en er woonde, en een Thaise bestuurder in het OV.
• De provincie Nakhon Pathom meldt haar tweede besmetting: een vrouw van 34 die gewerkt had in een uitgaansgelegenheid in Phuket. De vrouw reed alleen in haar auto van Phuket en was in zelf-isolatie gegaan, waardoor ze met slechts drie anderen in contact was geweest. Die zijn in quarantaine geplaatst. De vrouw is opgenomen in het Nakhon Pathom ziekenhuis. Ze bemerkte dat ze ziek was omdat ze haar smaakzin had verloren.
De eerste viruspatiënt was een vrouw van 63 die was teruggekeerd van werk in Bangkok. Ze is hersteld, maar rust nog in het ziekenhuis om op krachten te komen.
• Suan Dusit Poll: Een grote meerderheid van de respondenten in de laatste peiling van de Suan Dusit Rajabhat University maakt zich zorgen over de Covid-19 uitbraak en heeft geen of weinig vertrouwen in het vermogen van de regering de uitbraak in te tomen. Een minderheid heeft er wel vertrouwen in. Ik laat de percentages achterwege, want die komen opgeteld uit boven de 100 procent [?].
• De oprichters van de AirAsia Group Bhd in Maleisië zien af van hun salaris en de staf heeft toegestemd in een salarisreductie van 15 tot 75 procent, afhankelijk van senioriteit. De budgetmaatschappij heeft momenteel geen inkomsten, 96 procent van de vloot staat werkeloos aan de grond. Maar ze heeft nog wel aanzienlijke financiële verplichtingen aan brandstofleveranciers en leasing agenten. Alle personeelsleden worden in dienst gehouden.
• De lichamen van twee meisjes die vrijdag vermist raakten in de Kwae Noy rivier in Kanchanaburi zijn zondag geborgen. Eén lichaam dat ’s ochtends werd gevonden, zat vast aan een vismand; het andere werd ’s middags 500 meter verder gevonden door een reddingsteam. De meisjes, leerling van grade 2 [8 jaar?], plus een derde waren gaan spelen in de rivier en werden meegesleurd door een sterke stroming. Een getuige zag kans een van hen te redden.
• Slim bedacht. Een hongerige man (20) wandelde zaterdag het politiebureau van Phuket binnen, liet één methamphetamine pil zien en vroeg gearresteerd te worden. Hij had zijn baan als elektricien verloren en kon het eiland vanwege de lockdown niet verlaten om naar zijn moeder in Phatthalung te gaan.
De man zei wanneer hij gevangen werd gezet, hij tenminste regelmatig maaltijden zou krijgen. Hij wordt vervolgd voor verboden drugsbezit, de politie houdt hem in de gaten omdat hij wellicht aan psychische problemen lijdt en het risico loopt zichzelf te verwonden.
• Boeren in Khao Saming in Trat, een provincie die bekend staat voor haar fruitteelt, hadden zondagavond het nakijken toen drie olifanten zich te goed deden in hun boomgaard aan doerian en ramboetan. Ze durfden hun boerderij niet uit omdat de avondklok was ingegaan. Bij één boer duwden ze drie bomen omver en verslonden 30 doerians, wat een schadepost van 10.000 baht opleverde. Bij de ander vernielden ze een ramboetanboom en aten 300 kilo ad 5.000 baht. Olifanten gaan vaak rond deze tijd foerageren want doerians en ramboetans zijn dan op hun lekkerst. Verwacht wordt dat olifanten later zouden terugkomen. Defensievrijwilligers  gaan patrouilleren om de boomgaarden te beschermen.
• Het aantal bevestigde besmettingen begint in Engeland dat van Italië en Spanje te benaderen. Het bedraagt nu 80.000, maar waarschijnlijk is het hoger omdat slechts beperkt getest wordt. Het aantal doden nadert de grimmige grens van 10.000, nadat de afgelopen twee dagen elke dag 1.000 personen overleden. Het aantal kan veel hoger zijn omdat degenen die in verzorgingstehuizen overlijden en in de community [?] niet worden meegeteld.
De Engelse premier Boris Johnson is na drie dagen van de IC af. Hij is vol lof over het medisch personeel van het St Thomas’ Hospital in Londen. ‘I can ’t thank them enough. I owe them my life’, zei hij donderdag.
Het is onduidelijk wanneer hij weer aan het werk kan. Eveneens onduidelijk is wanneer Engeland de stringente social distances maatregelen die op 23 maart zijn genomen, laat vieren. Volgende week worden ze geëvalueerd; mogelijk blijven ze tot eind van de maand van kracht.
Koningin Elizabeth II heeft in haar paasboodschap de Britten op het hart gedrukt thuis te blijven. ‘By keeping apart we keep others safe. We know that coronavirus will not overcome us’, zei de 93-jarige monarch.

CCSA: We moeten waakzaam blijven

13 april – ‘We can’t afford to let our guard down … We still have to cooperate with the government’, waarschuwt CCSA-woordvoerder Taweesilp naar aanleiding van het dalend aantal besmettingen in Thailand. Hij wijst erop dat de aantallen besmettingen in omringende landen nog steeds hoog zijn. Maleisië meldt 184 nieuwe besmettingen, de Filipijnen 233, Singapore 191 en Indonesië 330.

Dit ter introductie van de virus tracker van vandaag waarop Thailand twee plaatsen is gezakt, van 45 naar 47, omdat het ingehaald is door Quatar en Colombia. Nederland, België en Maleisië staan onveranderd op plaats 12, 10 en 34.

Thailand meldt 33 nieuwe besmettingen, 3 nieuwe doden en 83 nieuwe herstelde patiënten. Ter vergelijking: Nederland telt 1.316 nieuwe besmettingen en 132 nieuwe doden; België telt 1.351 nieuwe besmettingen en 327 nieuwe doden. Het aantal herstelde patiënten is bij onze zuiderburen met 318 toegenomen naar 5.986.

Verder noem ik nog de totaal cijfers. Het aantal besmettingen is wereldwijd toegenomen met 86.887 naar 1.792.732, het aantal doden met 6.559 naar 109.782, het aantal ernstig zieke patiënten met 596 naar 50.488 en het aantal herstelde patiënten met 33.047 naar 411.515.

Vrees voor corruptie bij steun van 1,97 biljoen baht

13 april – De particuliere Anti-Corruption Organisation of Thailand (ACT) heeft gisteren gewaarschuwd voor corruptie bij de besteding van 1,97 biljoen baht die de regering wil uittrekken voor het reanimeren van de economie die zwaar te lijden heeft onder de coronavirus pandemie. En de ACT is niet de enige die zich zorgen maakt.

Pheu Thai parlementslid Cholnan zegt er niet zeker van te zijn dat de regering ‘smart and transparant’ genoeg is om het geld aan de juiste mensen uit te keren. Hij vraagt zich af waarom de regering het geld niet direct aan behoeftige dorpen geeft en de dorpelingen het budget zelf laat beheren.

Sommige projecten die voorgesteld worden door overheidsdiensten, neigen ertoe op ongebruikelijk dure wijze te worden uitgevoerd. Cholnan geeft als voorbeeld het graven van artesische bronnen. Dat kost 100.000 baht maar als overheidsdiensten het doen kunnen de kosten oplopen tot 500.000 baht.

‘Waar gaat het geld naar toe? Wanneer de regering niet slim is, eindigt de biljoen baht alleen in de handen van grote bedrijven in plaats van degenen die het het meest nodig hebben.’

Op 22 mei vraagt de regering het parlement toestemming voor de steun, die formeel geregeld wordt in drie uitvoeringsbesluiten. Het eerste voorziet in het lenen van 1 biljoen baht om de financiële gebreken van de burgerij te verzachten en de economie nieuw leven in te blazen. Het tweede stelt de autoriteiten in staat 400 miljard baht te gebruiken om de financiële sector te stabiliseren en het derde machtigt de Bank of Thailand 500 miljard baht aan zachte leningen te verstrekken.

Meer weten? Lees: Graft fear for B1.97tn virus aid.

A campaigner holds a placard saying women with unplanned pregnancies have the right to choose. She calls for safe and legal abortions as a public health right. (IArchieffoto)

Kort Nieuws maandag 13 april

– BP telt vandaag 10 nieuwsberichten c.q. -verhalen en de rubriek In Brief met 5 kortjes. Dat betrekkelijk kleine aantal komt doordat vier artikelen veel ruimte in beslag nemen. Op de voorpagina staan slechts 2 artikelen, de 2 opent met een groot achtergrondverhaal evenals de 4 (een halve pagina).

– Covid-19 leidt tot beslissingen die in normale tijden ondenkbaar zijn. In het tweede artikel op de voorpagina voert BP een vrouw van 39 jaar met twee kinderen van 10 en 14 jaar ten tonele die besloten heeft haar zwangerschap te beëindigen omdat het gezinsinkomen naar beneden is gekelderd.

Ze vertelt: ‘De zwangerschap was niet gepland. I was six weeks in. Deze nieuwe werkelijkheid was desoriënterend. Ik weet dat het niet een goede manier is en veel mensen zullen denken dat wat ik ga doen moreel verkeerd is, maar ik heb geen keus. Het is moeilijk te accepteren.’

Koi en haar echtgenoot verkopen voedsel op een markt in Khon Kaen. Maar kort nadat de regering de avondklok had ingesteld begonnen klanten weg te blijven. Hun inkomen van 30.000 baht per maand zakte naar minder dan 10.000 baht, hun spaargeld slonk en hun schulden stegen.

‘Toen ik ontdekte dat ik zwanger was, schrok ik omdat ik niet weet hoe ik me een derde kind kan permitteren. We hebben uiterst beperkte gelden en wonen in een klein huis met een maandelijkse afbetaling van 2.000 baht.’

Meer weten? Lees: Covid-19 hastening end to unwanted pregnacies.

– Minister Nataphol (Onderwijs) is teruggekomen van zijn plan dat hij woensdag bekend maakte om tablets te kopen voor leerlingen wier scholen zijn gesloten. Hij zegt dat het ministerie zich nu richt op bestaande hulpmiddelen. ‘We gaan de NBTC om digitale tv-kanalen vragen voor onderwijs via Digital Learning Television.’

Nataphol heeft geen verklaring gegeven voor zijn plotseling ommezwaai, waarbij de krant opmerkt dat het ministerie van Onderwijs een geschiedenis heeft van mislukte pogingen om leerlingen te voorzien van tablets en computers. Voorgaande projecten kregen de nodige kritiek omdat de kwaliteit van de hardware en software onder de maat was en omdat ze werden beschouwd als verspilling van belastinggelden.

Verder zei de minister dat scholen pas weer open gaan als de veiligheid van leerlingen kan worden gegarandeerd. Zoals eerder gemeld is het begin van het nieuwe schooljaar uitgesteld tot 1 juli en vervallen de vakanties in oktober en april om de gemiste lestijd in te halen.

– Verstandig advies van woordvoerder Settapong Malisuwan van de Bhumjaithai Party aan parlementsleden: Praat minder, luister meer, doe meer – met name tijdens de coronavirus crisis. Ze dienen die switch te maken wanneer ze erkenning van de bevolking willen krijgen.

Wat zegt hij nog meer? Een enkel citaat: ‘Ik geef de voorkeur aan uitleg en begrip in plaats van ze aan te vallen. Maar wanneer je de politiek in gaat, is het onmogelijk discussies te vermijden. Ik probeer mijn discussies constructief te maken.’

Nog eentje: ‘Sociale media hebben meer invloed. Politici, zelfs de premier, dienen te luisteren.’

Meer weten? Lees: Constructive dialogues key to weather crisis.

– Als laatste noem ik het achtergrondverhaal op pagina 4 over de hulp die hotels bieden bij de strijd tegen het Covid-19 virus. Ze hebben kamers beschikbaar gesteld om patiënten met lichte symptomen in onder te brengen. Heb ik al verschillende keren over geschreven dus laat het hierbij en geef alleen de link: Hotel’s mercy mission is no grab for profits.


 

Het nieuws in foto’s

Customs officials display some of the nearly 1,900 boxes containing untaxed face masks, thermometers and other protective gear seized on Friday from a transport firm in Mukdahan.

A woman is swabbed during a demonstration of mobile units prepared by the Bangkok Metropolitan Administration for quick coronavirus screening in the capital on Thursday.


 

Shops and entertainment venues in Patong area remain shut following the outbreak of that Covid-19 disease. Authorities on Saturday report two more cases in this island resort province, raising the total to 172.

Nieuws van de website 11-12 april

• Het aantal besmettingen met het Covid-19 virus is in Phuket met 2 toegenomen naar 172. Twee personen zijn overleden aan het virus, een derde dode die niet meegerekend wordt is een Hongaarse man die overleden is na een motorfietsongeluk, hoewel hij wel positief testte op het virus.
De twee ‘echte’ virus doden zijn een 64-jarige huisvrouw die in Hat Surin woonde en geen contact had gehad met eerdere patiënten, en een vrouw van 36 die Isaan voedsel in Patong verkocht. Zij had contact gehad met twee eerdere patiënten.
Van het totaal aantal van 172 zijn 56 ontslagen uit het ziekenhuis. De resterende 115 patiënten zijn met uitzondering van drie in een bevredigende toestand.
• Het aantal besmettingen in Thailand is zaterdag met 45 toegenomen, waaronder negen personen die in quarantaine waren geplaatst nadat ze uit het buitenland waren teruggekeerd. Het totaal aantal bedraagt nu 2.518 in 68 provincies. Twee personen zijn overleden: een 36-jarige obese Thai die in een lommerd werkte en bij zijn moeder en zuster woonde, en een 65-jarige Thai die als schoonmaker in Bangkok werkte en naar Phayao was gegaan.
‘Het aantal nieuwe infecties is niet alarmerend, maar we hebben een lager aantal van 38 gevallen gezien’, zegt woordvoerder Taweesin van het CCSA, verwijzend naar de toename enkele dagen eerder.
• Ruim 3 miljoen gebruikers van een mobieltje hebben zich vrijdag opgegeven voor 10 gratis gigabytes, die de NBTC heeft aangeboden als steunmaatregel tijdens de viruspandemie. Gisteren startte de inschrijving om 8 uur, ’s middags was de stand al opgelopen tot 3.03 miljoen. Van de aanvragers zijn 2,01 miljoen (66,2 pct) prepaid abonnees en de rest postpaid. De inschrijving duurt tot 30 april.
• De douane heeft in een loods van een transportbedrijf in Mukdahan 1.893 dozen met 2.500 infrarood thermometers, 800 kwik thermometers (made in China), 12.500 mondkapjes (made in Vietnam) en andere beschermende uitrusting gevonden. Ze waren uit China en Vietnam via Laos over de rivier Mekong gesmokkeld zonder dat er invoerrechten over waren betaald. De autoriteiten waren getipt.
• Singapore heeft het gebruik van de teleconferentieservice Zoom in het onderwijs geschorst na enkele ‘uiterst ernstige incidenten’ in de eerste week van de virus lockdown, waarin scholen zijn overgestapt op thuis-leren. Ze betroffen obscene beelden die op het scherm verschenen en vreemde mannen die tijdens een aardrijkskundeles voor tienermeisjes ontuchtige opmerkingen maakten. Het ministerie van Onderwijs onderzoekt beide incidenten en doet aangifte bij de politie.
Zoom Video Communications, een Amerikaans softwarebedrijf, is geschokt en heeft de settings voor onderwijsgebruikers veranderd om virtuele wachtkamers mogelijk te maken. Taiwan en Duitsland hebben eerder het gebruik van Zoom al beperkt en Google heeft deze week de desktop versie van bedrijfslaptops verwijderd. Het bedrijf kan ook een groepsvordering verwachten.

Virus tracker: Thailand en Maleisië zakken 1 plaats

12 april – Nederland en België staan ongewijzigd op plaats 12 en 10 op de virus tracker, maar Thailand en Maleisië, het land met de meeste besmettingen in Asean, zijn een plaatsje gedaald. Thailand is ingehaald door de Dominicaanse republiek en staat nu op 45, Maleisië door de Filipijnen en staat nu op 35. Verder biedt de virus tracker vandaag meer van hetzelfde.

In Nederland is het aantal besmettingen toegenomen met 1.335 naar 23.097 (21.762) en het aantal doden met 115 naar 2.511 (2.396). België meldt een toename van 1.684 besmettingen naar 26.667 (24.983), 496 doden naar 3.019 en het aantal herstelde patiënten is gestegen van 5.164 naar 5.568 (plus 404).

Thailand daarentegen telt slechts 45 nieuwe besmettingen, waardoor het totaal is gekomen op 2.518, 2 nieuwe doden (van 33 naar 35) en 122 nieuwe herstelde patiënten (van 1.013 naar 1.135).

Maleisië meldt 118 nieuwe besmettingen (van 4.228 naar 4.346), 3 nieuwe doden (van 67 naar 70) en 222 nieuwe herstelde patiënten (van 1.608 naar 1.830).

De cijfers wereldwijd zijn: 88.271 nieuwe besmettingen (naar 1.705.845), 6.315 nieuwe doden (103.233), 701 nieuwe ernstig zieken (49.892) en 12.725 nieuwe herstelde patiënten (378.468).

Drie miljoen Thai zijn in geldnood

12 april – MAKING FRAYED ENDS MEET kopt BP vandaag in vette kapitalen boven het openingsverhaal oftewel overbelaste/verzwakte eindjes aan elkaar knopen. Want, zo luidt de verklaring van de krant: het aantal ‘patiënten’ dat lijdt aan economische kwalen als gevolg van de coronavirus pandemie vliegt omhoog met een snelheid die zelfs angstwekkender is dan de toename van het aantal Covid-19 infecties. Geschat wordt dat 3 miljoen Thai niet meer de touwtjes aan elkaar kunnen knopen.

Maar de dramatische toon van de kop wordt enigszins getemperd door de onderkop die luidt: Workers learn to adapt to tough times under social distancing. Dus misschien is het artikel minder deprimerend dan de kop suggereert.

Ook op pagina 3 trekt BP alle registers open want kopt boven de opening: Taweesilp slammed as ‘govt lakey’. Critici noemen de woordvoerder van de CCSA een lakei (slaafse volgeling) en spreekbuis van de regering – en dat is bepaald geen compliment.

Want wat is het geval? Vrijdag tijdens de dagelijkse mediabriefing over de strijd tegen het coronavirus noemde hij de bijstand van 5.000 baht die wordt uitgekeerd aan degenen die gedupeerd zijn door de crisis, zoals zzp-ers. Hij zei dat de hulp het leven voor degenen die in het land wonen, gemakkelijker maakt omdat ze ook groentes kweken in hun moestuin, wat helpt om geld te sparen.

Volgens critici, voornamelijk anti-regeringsgroepen, ging hij met die opmerking buiten zijn boekje. Ze zeggen dat hij zich dient te concentreren op het informeren van de bevolking. Maar de kritiek heeft al weer een tegenreactie opgeleverd. Supporters hebben een hashtag #SaveDrTaweesilp geopend en slaan terug.

Ook Taweesilp heeft gereageerd op de kritiek. Hij zegt dat het geven van medische informatie slechts een deel van zijn taak is. ‘Ik moet ook informatie geven over maatregelen die worden genomen om mensen te helpen. Enkele kwesties kunnen verband houden met de politiek, maar ik heb niet de intentie ze aan politiek te koppelen. Ze zijn slechts bedoeld om mensen de maatregelen te laten begrijpen. […] We dienen een atmosfeer te scheppen die de wereld laat zien dat we verenigd zijn en alle conflicten achter ons laten. We hebben een gemeenschappelijke vijand met het virus.’

Als je het mij vraagt: een stormpje in een glas water en niet meer.

Staff of the Asia Hotel in Ratchathewi district have turned the front area of the hotel into a see-through kitchen where they make boxed food to help staff make a living during the economic shutdown.

Hoe een alleenstaande moeder zich redt

12 april – Terug naar de opening, waarin uitgebreid uit de doeken wordt gedaan hoe een 28-jarige alleenstaande moeder die in het Asia Hotel in Ratchathewi (BKK) werkte, zich staande houdt. Maar eerst de kille cijfers.

Ik noemde al 3 miljoen Thai die buiten de boot vallen van de 5000-baht bijstand. Het Joint Standing Committee on Commerce, Industry and Banking heeft onlangs voorspeld dat 7 miljoen Thai in juni hun baan zullen hebben verloren als gevolg van bedrijfssluitingen. Het IMF zegt dat de wereld afstevent op de ergste economische crisis sinds de Great Depression van de jaren dertig.

Taxibestuurders rijden in hun  eentje in bijna lege straten, stewardessen zijn gedwongen een nieuwe baan te zoeken op de grond en zelfs een (anonieme) leidinggevende van een bedrijf zegt financieel kwetsbaar te zijn ‘daar ik elk moment kan worden ontslagen’.

De hierboven genoemde vrouw verloor twee weken geleden haar baan, waarmee ze 10.000 baht per maand verdiende. Bijna de helft stuurde ze naar haar moeder in het land die voor haar twee kinderen zorgt, de rest ging op aan huur en afbetaling van haar motorfiets. Ze vond een baan als keukenhulp in een Thaise desertwinkel en maakte thuis khao niao mu ping (gegrild varkensvlees met kleefrijst) die ze ’s avonds verkocht. Toen kreeg ze een telefoontje van een collega die vroeg te helpen bij het bereiden van maaltijden door hotelstaf in de ruimte voor het hotel (foto).

‘Het hotel wil zijn staf helpen door deze moeilijke tijd te komen’, zegt adjunct food and beverage manager Thongphun. ‘Ze koken samen en maken maaltijddozen klaar om geleverd te worden en voor drive-through diensten voor automobilisten.’

Ek, een kok die al 30 jaar in het hotel werkt, zegt dat het leven in grote steden als Bangkok moeilijk is daar inwoners zelden overleven wanneer ze de kosten van levensonderhoud niet kunnen opbrengen. ‘Geld is cruciaal om te gedijen en te bloeien in de hoofdstad. Mijn leven zal nooit compleet zijn zonder werk. Daarom ben ik blij met de hereniging elke dag van de werkloze staf.’

Kort Nieuws zondag 12 april

12 april – ’t Is de nieuwste bescherming tegen besmetting: een face shield zoals ook motorhelmen die hebben. Studenten van de King Mongkut’s University of Technology Thonburi (KMUTT) maken thuis gelaatsschermen om ziekenhuizen te helpen bij de strijd tegen de coronovirus uitbraak.

Wiriya Palawat, hoofd van de faculteit Engineering en president van het Shield for Heroes project zegt dat ze het project zijn begonnen om ziekenhuizen te helpen die medische uitrusting tekort kwamen.

‘Aanvankelijk gefinancierd door de universiteit, heeft het project tot doel medische staf in de frontlinie te beschermen tegen besmetting. Terwijl studenten overschakelen naar online leren, hebben sommigen vrijwillig aangeboden de gelaatsschermen thuis te maken en ze aan ziekenhuizen te leveren.’

Inmiddels zijn 3.000 gelaatsschermen geproduceerd, waarvan ruim de helft de afgelopen twee weken aan ziekenhuizen is gedoneerd. Sommige studenten hebben 500 3D geprinte schermen gemaakt, anderen 600 DIY versies [?]. Nog eens 2.000 zijn gemaakt door beursstudenten als onderdeel van hun vrijwilligersactiviteiten.

‘We werken rond de klok’, zegt Wiriya, ‘met als doel er 5.000 te maken. Het duurt 4 minuten om één scherm te maken.’ Meer weten? Klik hier: KMUTT students launch medical ‘shields for heroes’ project.

– BP telt vandaag negen nieuwsberichten c.q. -verhalen op de drie binnenlandpagina’s van het eerste katern, de rubriek News Bites met twee kortjes en op pagina 4, de fotopagina op zondag Through the Lens, ditmaal vier foto’s en tekst over de snelle mobiele meetmethode op het coronavirus, een initiatief van de gemeente Bangkok.

Sinds woensdag trekt een team van vier tot vijf gezondheidswerkers de stad in om risicogroepen te testen, zodat ze niet naar het ziekenhuis hoeven. Ze nemen een uitstrijkje uit de keel en neus, waarvoor ze niet eens hun voertuig hoeven te verlaten, want dat doen ze via een openstaand raampje. De testresultaten zijn binnen 24 uur bekend. (Zie de foto in Het nieuws in foto’s)

– Einde Nieuws uit Thailand van zondag. En denk eraan: afstand houden!


 

Officials in comic-hero costumes, to add a bit of cheer to sombre times, spray disinfectant at Sap Charoen Thani market in Krathum Baen district of Samut Sakhon province on Friday,

Nieuws van de website 10-11 april

• Het aantal besmettingen is vrijdag toegenomen met 50 bevestigde gevallen, waardoor het totaal nu 2.473 in 68 provincies bedraagt. Een vrouw met lupus (Ziekte van Biett) is overleden. De meeste besmettingen vonden plaats in Bangkok, de provincie Phangna meldt haar eerste besmetting. Negen provincies zijn nog virusvrij: Ang Thong, Bung Kan, Chai Nat, Kamphaeng Phet, Nan, Phichit, Ranong, Sing Buri en Trat.
Woordvoerder Taweesin van het Centre for Covid-19 Situation Administration zegt dat de grootste groep besmette patiënten bestaat uit jongeren van 20 tot 29 jaar omdat zij werken en een groot risico lopen op besmetting en het virus op familieleden kunnen overdragen.
Van de 50 zijn 27 besmet door contact met eerdere patiënten. Anderen werkten op drukke plaatsen of waren in nauw contact met buitenlanders, vier waren medisch personeel.
• Phuket meldt negen nieuwe besmettingen waardoor het totaal aantal is toegenomen naar 170. De eilandprovincie telt het hoogst aantal besmettingen van het land met 38,95 per 100.000 bewoners. Van de negen zijn vier ontdekt tijdens de intensieve testen die momenteel gedaan worden. Allen zijn Thai.
• Ruim 130 hotels met 16.000 kamers hebben aangeboden om te fungeren als quarantaine inrichting voor Thai die terugkeren naar Thailand, maar ze doen het niet gratis. Volgens het Health Service Support Department zijn 6.000 kamers nodig. Sommige hotels zijn niet geschikt omdat ze geen vergunning hebben, geïsoleerde airconditioning missen, minder dan 100 kamers hebben of tapijten hebben, die een verzamelplaats van ziektekiemen vormen. In Bangkok zijn nu zes hotels met 1.200 kamers in gebruik.
• Een voormalig dorpshoofd (53) is donderdag in het district Tha Takiab (Chachoengsao) dood getrapt door een olifant terwijl hij mango’s verzamelde achter zijn dorp. Zijn lichaam met een gebroken schedel en andere ernstige verwondingen is in een rubberplantage gevonden bij een bos aan de voet van de Langka berg.
• Twee vrouwen in Phetchabun die hersteld zijn van de coronavirus ziekte hebben aangeboden hun bloedplasma te doneren om zo andere patiënten te helpen. Het hoofd van de provinciale gezondheidsdienst heeft hen geadviseerd eerst te rusten om op krachten te komen. Volgende week kunnen ze in het ziekenhuis hun bloed afstaan, dat vervolgens naar het Thaise Rode Kruis gaat.
Uit bloedtransfusiestudies in China is gebleken dat patiënten wanneer ze bloedplasma van herstelde patiënten krijgen, aanzienlijk opknappen. Thaise researchers hopen op soortgelijke resultaten.
• Zelfs kleine groepen mensen die tijdens Songkran samen aan het borrelen zijn, overtreden het verbod op sociale samenkomsten dat tot doel heeft de verspreiding van het coronavirus te voorkomen. De politie zal niet weifelen hen te beboeten op grond van de Emergency Decree, waarschuwt een hoge regeringsfunctionaris.
De waarschuwing is een reactie op berichten dat hordes mensen drank hebben ingeslagen voordat het verbod op de verkoop van alcohol van kracht werd. Op overtreding van het verbod staat een gevangenisstraf van 1 jaar en/of een boete van 100.000 baht.
• De avondklok, thans van 22 tot 4 uur van kracht, wordt niet uitgebreid alhoewel het edict [bevelschrift, mooi woord] overtreden blijft worden, zegt opperbevelhebber der strijdkrachten generaal Pornpipat.
Met het oog op Songkran volgende week waarschuwt hij dat de bevolking zich moet houden aan de avondklok en het verbod op sociale samenkomsten om te helpen de verspreiding van het coronavirus te stoppen.
‘Meer mensen overtreden de maatregelen die genomen zijn op basis van de Emergency Decree. Ik wijs er met nadruk op dat de autoriteiten de wet strikt toepassen.’
• Na een chaotische eerste dag met verkeersopstoppingen bij de vijf controleposten in Pattaya is besloten de posten te verplaatsen omdat velen niet op weg waren naar de binnenstad maar naar aangrenzende plaatsen zoals Sattahip, Chon Buri centrum en en stadsdelen verbonden met Pattaya City. De nadruk komt nu te liggen op dat deel van de stad waar 2.800 toeristen verblijven en waar 26 van de 33 besmettingen zijn opgedoken.
• Een nieuwe mobiele app, Mor Chana, is gelanceerd als middel om mensen te helpen hun risico op infectie te bepalen, gezondheidsautoriteiten te helpen mensen te traceren die in nauw contact zijn geweest met geïnfecteerde patiënten en besmetting te voorkomen bij medisch personeel.
• Duizend personen hebben de afgelopen drie nachten de avondklok (22-4 uur) overtreden, maar de autoriteiten vinden dat geen reden het verbod uit te breiden omdat de meeste mensen zich eraan houden. Premier Prayut heeft vrijdag op de tv bekend gemaakt dat nog meer groepen dan eerder bepaald, vrijgesteld zijn. Dat zijn werkers die ’s nachts moeten werken zoals rubbertappers, bewakers en vissers.
• Maleisië heeft de lockdown van een maand uitgebreid met twee weken tot 28 april, daar het aantal nieuwe besmettingen sterk blijft stijgen. Op vrijdag nam het aantal met 118 toe naar 4.346, het hoogst aantal besmettingen van alle Asean-landen. Sinds de ‘movement control order’ van kracht is, zijn 70 personen overleden aan het virus.
• China heeft honden niet opgenomen op een ontwerplijst van levende have die geconsumeerd mag worden. Alhoewel hondenvlees in sommige regio’s wordt gegeten, heeft het ministerie van Landbouw ze niet op de lijst geplaatst omdat ‘honden zich ontwikkeld hebben van traditionele levende have tot gezelschapsdier’.
Volgens de Humane Society International, die het besluit verwelkomt, worden ruim 90,49 miljoen honden en katten als huisdier in China gehouden en een geschatte 10 miljoen honden wordt jaarlijks gedood in de vleeshandel.
De lijst noemt 31 soorten, waaronder varkens, koeien, kippen, konijnen, kamelen, alsmede speciale levende have als rendieren en struisvogels die mogen worden gefokt voor consumptie of andere doelen, zoals bont.
De nieuwe regeling maakt deel uit van een bredere jacht op de consumptie van wildleven nadat gebleken is dat Covid-19 zijn oorsprong vond op een markt in Wuhan waar wildleven inclusief vleermuizen en slangen werden verhandeld.

Aanbevolen ter lezing: Hoe China’s ‘vleermuisvrouwtje’ na SARS ook de oorsprong van het nieuwe coronavirus ontdekte, Newsweek, april 2020. (Leestijd 21 minuten)
Intro: Dit is het verhaal van de in Wuhan gevestigde viroloog Shi Zhengli, die de jongste 16 jaar tientallen dodelijke SARS-achtige virussen in vleermuisgrotten heeft geïdentificeerd. Ze hielp ook ontdekken waarom die vliegende zoogdieren ons hebben opgezadeld met enkele van de meest angstaanjagende zoönotische virussen in het recente geheugen, zoals Ebola, SARS, Marburg, Hendra en Nipah.

 

Military Police officers wearing protective masks are seen at a checkpoint, after a curfew was imposed to prevent the spread of the coronavirus disease in Bangkok on April 3, 2020.

Avondklok niet uitgebreid ondanks overtredingen

11 april – Alhoewel sinds de avondklok op 4 april werd ingesteld, toch 6.500 personen naar buiten zijn gegaan tussen 22 en 4 uur, worden geen strengere maatregelen genomen, want de huidige maatregelen zijn effectief gebleken. Premier Prayut heeft dat vrijdagavond in zijn tv-praatje Top Talk Daily op alle zenders bevestigd. Hij verweet de overtreders ‘gebrek aan sociaal geweten’.

‘Het aantal besmette patiënten is op een beheersbaar niveau en het aantal doden is laag vergeleken met andere landen. Diverse landen hebben Thailand geroemd als een succesvol voorbeeld van omgang met het Covid-19 virus’, zei hij.

Het artikel vervolgt met een opsomming van de beroepsgroepen die vrijgesteld zijn van de avondklok en informatie over uit het buitenland teruggekeerde c.q. nog terug te keren Thai. Uit Nederland zijn 15 Thai teruggekeerd en uit Singapore 18. Zij moeten veertien dagen in quarantaine.

Vandaag vliegen 21 in Moskou gestrande Thai terug. Voor een groep van 152 studenten die in de VS studeren op een beurs van de American Field Service moet de terugkeerdatum nog worden vastgesteld en dat geldt ook voor de ruim 1600 Thai in India die zich hebben zich gemeld voor terugkeer.

Het bericht noemt ook nog dat het Songkran festival is uitgesteld, maar dat is oud nieuws. En dat geldt ook voor Prayut’s oproep af te zien van het traditionele Rot Nam Dam Hua, waarbij jongeren water over de handen van ouderen sprenkelen om hen respect te betuigen en hen vragen om zegeningen.

In een apart bericht zegt de politie dat degenen die voor hun huis met water spetteren, juridische actie kunnen verwachten. Dat is een overtreding van de noodverordening waarop een straf van twee jaar gevangenis en/of een boete van 40.000 baht staat.

Het ministerie van Cultuur zegt dat Thai niet naar tempels moeten gaan gaan om Boeddha-beelden een bad te geven. In plaats daarvan mogen ze dat thuis doen. Het ministerie adviseert afstand van elkaar te houden en mondkapjes te dragen.

Gouverneur Wichian van Nakhon Ratchasima heeft bekend gemaakt dat 29 waterreservoirs die bij de lokale bevolking populair zijn, voorlopig gesloten zijn. De provincie telt thans 18 besmettingen. In de provincie worden controleposten opgezet om mensen te controleren die naar het Noordoosten terugkeren.

Ten slotte waarschuwt woordvoerder Taweesilp van de CCSA voor social gatherings, die verwacht worden omdat voorafgaand aan het alcoholverbod in Bangkok en en veel provincies mensen grote hoeveelheden alcohol hebben ingeslagen.

Virus tracker: Singapore terug in de top-50

11 april – De virus tracker biedt vandaag weinig verrassingen. Singapore is weer terug in de top-50, doordat Oekraïne van plaats 48 is verdreven. Thailand, Maleisië, Nederland en België staan ongewijzigd respectievelijk op plaats 44, 34, 12 en 10.

Het aantal besmettingen in Thailand is met 50 toegenomen naar 2.473, het aantal doden is gestegen met 1 naar 33, het aantal ernstig zieken ging van 36 naar 51 en het aantal herstelde patiënten bedraagt nu 1.013 (940).

Nederland en België met aanzienlijk minder inwoners dan Thailand steken er armzalig bij af. In Nederland is het aantal besmettingen met 1.213 toegenomen naar 21.762 (20.549), het aantal doden met 148 naar 2.396 (2.248) en in België is het aantal besmettingen gestegen met 1.580 naar 24.983, het aantal doden met 283; het enig lichtpuntje is dat 5.164 patiënten (4.681) zijn hersteld. Nederland noemt nog steeds 250 herstelde patiënten.

Wereldwijd is het aantal besmettingen gestegen met 85.135 naar 1.617.574 (1.532.439), het aantal doden met 7.203 naar 96.919 (89.716), het aantal ernstig zieken met 956 naar 49.191 (48.235) en het aantal herstelde patiënten [hoera] met 28.272 naar 365.743 (337.471).

Ten slotte noem ik nog Maleisië, het land in Asean met de meeste besmettingen. Het aantal is met 109 gestegen naar 4.228 (4.119), het aantal doden met 2 naar 67 (65) en het aantal herstelde patiënten met 121 naar 1.608 (1.487).

Waarom Nederland het aantal herstelde patiënten niet bijwerkt, weet ik niet. Is het RIVM wellicht bang dat mensen gaan zeggen ‘Het valt wel mee’ en de genomen maatregelen aan hun laars lappen? Zo mogen maximaal 2 personen samen reizen mits ze op hetzelfde adres wonen.

Kort Nieuws zaterdag 11 april

– BP telt vandaag 12 nieuwsberichten c.q. -verhalen plus de rubriek In Brief met vier kortjes op de drie binnenlandpagina’s van het eerste katern. Alle berichten gaan direct of indirect over de virusuitbraak; alleen de vier kortjes bevatten ander nieuws.

Een bericht dat mij opviel, omdat ik hoognodig naar de kapper moet om mijn baard er te laten afhalen en het mes te zetten in mijn veel te lange kapsel, meldt dat de kap- en schoonheidssalons in Nakhon Si Thammarat vanaf 16 april weer open gaan. Heb ik helaas niets aan want die provincie is bepaald niet naast de deur. De salons werden op 26 maart gesloten.

Ze dienen wel aan een aantal regels te voldoen. Er moet een afstand van 2 meter tussen klanten zijn, de vloer en andere oppervlaktes moeten regelmatig gedesinfecteerd worden en het personeel en klanten moeten een mondkapje dragen. De salons moeten ook voldoende hand sanitisers of wasbakken hebben.

De Tesco-Lotus supermarkten in Nakhon Si Thammarat blijven tot 24 april gesloten, maar de sluiting geldt niet voor essentiële diensten zoals food courts, pharmacies, mobile phone shops en commerciële banken. Het bericht noemt in dit rijtje ook supermarkten, maar daarmee zal wel de voedselafdeling bedoeld worden.

– Wilt u natuurlijk [of niet natuurlijk] weten waarover die vier kortjes gaan. Eén kennen we al: de man die in Chachoengsao is dood getrapt door een olifant toen hij mango’s verzamelde [plukte?] in het bos.

Een tweede kortje meldt de arrestatie van een man (29) in Chiang Mai die brand heeft gesticht in nationaal park Doi Inthanon. Hij had zeven aanstekers bij zich, een mes en drugs.

In Ban Rai (Uthai Thani) heeft een man van 91 zich aangegeven bij de politie en bekend zijn kleinzoon (24) dood geschoten te hebben bij een ruzie over lifestyle keuzes. De grootvader die hem had groot gebracht zei dat hij nauwelijks werkte en buren irriteerde omdat hij harde muziek draaide.

Ten slotte heeft de politie in Tak een vader (42) uit Myanmar aangehouden die ervan verdacht wordt zijn vier kinderen te hebben geslagen. Ze moesten bedelen zodat hij geld had om sterke drank te kopen. Toen de politie en sociaal werkers bij zijn huis arriveerden, stond er een menigte die protesteerde tegen de manier waarop hij zijn kinderen behandelde.

Op het lichaam van de jongen van 10 en twee meisjes van 8 en 3 zijn kneuzingen aangetroffen. De derde dochter was een meisje van zeven maanden. Alle vier kinderen zijn in de zorg geplaatst.

– Einde Nieuws uit Thailand.


 

Voor de liefhebbers, zonder commentaar


 

Navy sailors donate blood at the Thai Red Cross Society in Bangkok on Thursday.

Nieuws van de website 9-10 april

• Goed en slecht nieuws over de smog in het Noorden, maar het meeste is slecht nieuws. Chiang Mai, Chiang Rai en Mae Hong Son worden bedekt met een dikke laag smog, meldt het Pollution Control Department op donderdag. De concentratie PM2,5 varieerde de afgelopen 24 uur van 32 tot 241 mcg.
Maar de luchtkwaliteit is goed in het district Muang van Uthai Thani (32 mcg), Wichian Buri in Phetchabun (36 mcg) en Muang in Nakhon Sawan (37 mcg). In de provincies Kamphaeng Phet, Phichit, Phitsanulok en Uttaradit varieert de concentratie van 44 tot 48 mcg, eveneens onder het veiligheidsniveau van 50 mcg.
• Begint eindelijk het gezonde verstand de overhand te krijgen bij de overheid? De regering heeft woensdag besloten de visa van buitenlanders die legaal het land zijn ingekomen, automatisch te verlengen tot 30 april. Daarmee worden lange rijen wachtenden bij het Immigration Bureau en het risico op besmetting voorkomen. De deadline van 30 april kan eventueel verlengd worden.
Thailand heeft zijn grenzen voor buitenlanders gesloten en laat alleen diplomaten en houders van een werkvergunning toe.

• Na de uitschieter van een dag eerder met 111 nieuwe besmettingen is het aantal nieuwe besmettingen donderdag gedaald naar 54, waardoor het totaal aantal besmettingen is gestegen naar 2.423 in 67 provincies. Twee personen zijn overleden: een Thai van 82 en een Fransman van 74, het totaal aantal doden op 32 brengend. Beiden hadden geen chronische ziekte. Van de besmette patiënten hadden 22 contact gehad met eerdere patiënten, van wie 11 in Bangkok.
• Phuket meldt 21 nieuwe besmettingen, waaronder een meisje van 6 jaar. In totaal zijn nu 161 personen besmet in de provincie. Of er al patiënten zijn hersteld, meldt het bericht niet.
• Drie stropers zagen kans om te ontsnappen maar één kon worden aangehouden in het Salak Phra Wildlife Sanctuary in Sri Sawat (Kanchanaburi). Van de rangers die hen betrapten, werd één door een vluchtende man verwond met een mes. In beslag genomen zijn het karkas van een bosgems, een dode varanus, 1 kilo honing en een mes.
• De Association of Thai Travel Agents (Atta) doet een dringend beroep op de regering om 15.000 touroperators te helpen, die geen cent meer verdienen. De operators met 300.000 werknemers vormen volgens voorzitter Vichit een van de elf sectoren die geen gebruik kunnen maken van hulpmaatregelen die de regering voor bedrijven heeft genomen. Buiten de boot vallen onder andere land-zee-lucht transport, restaurants, souvenirwinkels, recreatie, Mice en binnenlandse en internationale toerisme relaties.
De werkers in deze sectoren hebben ook financiële hulp nodig van het Social Security Fund, evenals hotelwerkers die automatisch compensatie uit het fonds krijgen, wanneer hun hotel gesloten is op last van de provincie.
• De gemeente Bangkok heeft de verkoop van alcohol voor 10 dagen verboden om sociale gezelschappen te voorkomen die het Covid-19 virus kunnen verspreiden. Het verbod is van 10 tot 20 april van kracht. Alcohol is nu in de ban gedaan voor 16 miljoen personen, daar enkele andere provincies al een soortgelijke maatregel hebben genomen.
• De vrouw die de bijstand van 5.000 baht voor zzp-ers op haar Facebook account bagatelliseerde, zegt geen kwade bedoelingen te hebben gehad. Ze is woensdag gehoord door de politie, nadat ze de wind van voren had gekregen van internetgebruikers. De vrouw heeft een kledingwinkel die ze moest sluiten toen de noodverordening van kracht werd. De politie zegt dat ze in aanmerking komt voor de steun, die drie maanden gegeven wordt. Ze heeft inmiddels het gewraakte bericht verwijderd.
• Naar schatting 14.000 Thais zijn nog gestrand in het buitenland. De regering vraagt om geduld want wil de eigen bevolking van ruim 69 miljoen Thai (2017) niet blootstellen aan infecties. De Civil Aviation Authority of Thailand heeft alle passagiersvluchten naar het land tot 18 april verboden omdat velen die eerder terugkeerden, besmet bleken.
Inmiddels zijn 12.771 Thai teruggekeerd en 14.664 hebben zich geregistreerd voor terugkeer. 5.453 wachten op een vlucht en ruim 10.000 zitten vast in Maleisië omdat de grens is gesloten. Woordvoerder Taweesin van de CCSA zegt dat slechts 200 personen per dag kunnen worden opgevangen. Na terugkeer worden ze 14 dagen in quarantaine geplaatst.

Virus tracker: Thailand en België opgeschoven

10 april – Nederland staat onveranderd met 20.549 (19.580) besmettingen op de 12e plaats van de virus tracker, maar Thailand en België zijn opgeschoven. Thailand is gezakt van plaats 42 naar plaats 44 doordat het is ingehaald door Panama en de VAR. België is opgeschoven van plaats 11 naar 10 doordat Zwitserland van 10 naar 11 is verhuisd.

Het totaal aantal besmettingen is met 87.617 gestegen naar 1.532.439 (1.444.822), het aantal doden met 4.613 naar 87.716 (83.103), het aantal ernstig zieken met 255 naar 48.235 (47.980) en het aantal herstelde patiënten met 28.358 naar 337.471 (309.113).

Na de uitschieter van een dag eerder met 111 nieuwe besmettingen, is het aantal in Thailand weer gezakt (ik meldde het al in Nieuws van de website). Er kwamen 54 nieuwe patiënten bij, het aantal doden steeg met 2 naar 32 en het aantal herstelde patiënten met 52 naar 940.

Nederland telt 969 nieuwe besmettingen (van 19.580 naar 20.549) en 147 nieuwe doden (van 2.101 naar 2.248). België meldt een toename van 1.209 aan nieuwe besmettingen (van 22.194 naar 23.402), 205 meer doden (van 2.035 naar 2.240) en 524 nieuwe herstelde patiënten (van 4.157 naar 4.681).

Shoppers throng the liquor section of a superstore after City Hall banned the sale of alcohol in the capital for 10 days starting on Friday in the latest bid to prevent social gatherings.

Hoofdstad verbiedt 10 dagen verkoop alcohol

10 april – Bangkok Post opent vandaag met de nieuwste maatregel in de strijd tegen het hardnekkige coronavirus. De hoofdstad heeft de verkoop van alcohol tien dagen vanaf vandaag verboden, om zoals de krant schrijft to prevent social gatherings that could spread the highly-contagious coronavirus.

Of de maatregel zoden aan de dijk zet, weet ik niet en het artikel bevat ook geen gegevens die erop wijzen dat dit soort rendez-vous een bron van besmettingen vormt. Van het openingsverhaal, dat 26 alinea’s telt, gaan welgeteld 6 over het verbod; de rest van het artikel gaat over in het buitenland gestrande Thai, voorbereidingen voor quarantaine, nieuwe besmettingen en nieuwe doden.

De maatregel die gouverneur Aswin van Bangkok heeft genomen, is niet uniek, want tien provincies gingen hem voor: onder andere Sakon Nakhon, Chiang Mai, Rayong, Buri Ram en Mukdahan. En evenals bij het uitroepen van de noodverordening gingen mensen weer hamsteren, ditmaal niet wc-papier en instant noodles, maar bier en andere alcoholica.

A homeless person with a face mask sits next to a street banner urging people to wear face masks to prevent the spread of Covid-19 virus outside Hua Lamphong railway station.

Kort Nieuws vrijdag 10 april (in bewerking)

– BP telt vandaag dertien nieuwsberichten c.q. -verhalen op de vier binnenlandpagina’s van het eerste katern. Plus natuurlijk de rubriek In Brief, ditmaal met vier kortjes, en een achtergrondverhaal van een halve pagina (op de 4) over daklozen en de hulp die ze krijgen van NGO’s.

De 3 opent ook met een artikel van een halve pagina [waarin de virus tracker is geplaatst; niet beschikbaar op de website] over de financiële steun die gedupeerde boeren gaan krijgen. Het ministerie van Financiën vergaderde er gisteren over, maar het bedrag dat de bijna negen miljoen boeren krijgen, is nog niet vastgesteld. In de media wordt al gespeculeerd dat elk boerengezin 30.000 baht ontvangt.

– Vier berichten zijn virusvrij. Eén, waarmee pagina 2 opent, is een follow-up op de uitbraak van de Afrikaanse paardenpest (AHS, African Horse Sickness). De eigenaar van een stoeterij in Nakhon Ratchasima wil het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation (DNP) en andere overheidsdiensten aanklagen omdat het toestemming heeft verleend voor de import van wildleven uit Afrika wat volgens hem de bron is van de uitbraak die vele prijzen winnende renpaarden in de provincie het leven heeft gekost. 21 van zijn 160 paarden ad 50 miljoen zijn al overleden.

Stoeterij eigenaren en academici hebben gisteren een petitie ingediend bij het ministerie van Landbouw met het verzoek AHS op te nemen in de lijst van ziekteuitbraken van de Animal Outbreaks Act. Die wet verbiedt de verplaatsing van paarden, de import van zebra’s en andere soorten en voorziet in de vorming van een panel dat zich met AHS gaat bezighouden.

– Een tweede bericht op de 2 is ook een follow-up. Een advocaat die een zakenman uit Myanmar vertegenwoordigt, dreigt een team van de Highway Police aan te klagen omdat ze twee mannen uit Myanmar hebben gearresteerd wegens de smokkel van Thaise valuta zonder dit aan te geven bij de douane.

De advocaat zegt dat ze niet bevoegd waren hen aan te houden, ze hadden hen voor verhoor moeten overdragen aan de politie van Mae Sot. Het is een vrij lijvig artikel dat u verder maar zelf moet lezen als het u interesseert. Klik hier: Tycoon vows action after smuggling bust.

– De andere twee berichten gaan over de arrestatie van een stroper en de smog in het Noorden, maar die noemde ik al in Nieuws van de website.

– Sinds 4 februari heeft de politie 328 personen gearresteerd omdat ze woekerprijzen rekenden voor mondkapjes, 77 verkochten de kapjes online. Tijdens invallen zijn 2.587.578 mondkapjes in beslag genomen, 2.764 thermometers, 80.500 liter ethylalcohol en 55.048 testkits met een gezamenlijke waarde van 71,9 miljoen baht.

De politie is naar aanleiding van de arrestatie van drie personen op zoek naar meer verdachten. Vorige week arresteerde ze voormalig verkiezingskandidaat Anonvat van de Paradonraphab Party, woensdag hoofdstrateeg Panyot van deze partij en nummer drie is iemand die valse informatie over mondkapjes op internet zette. Nog gezocht wordt naar de administrator van de Facebook pagina Maem Pho Dam, die de valse informatie overnam.

Panyot heeft het bedrijf Thai Health International geregistreerd, dat illegaal mondkapjes heeft geïmporteerd, opnieuw verpakt en verkocht. Dat zou hem de lieve duit van 14 miljoen baht hebben opgeleverd. Verder is op de een of andere manier een naaste medewerker van staatssecretaris Thammanat (Landbouw) betrokken bij het netwerk.

– Laatste bericht. Twee schoolvakanties in oktober en april volgend jaar vervallen omdat het schooljaar dit jaar later begint vanwege de virusuitbraak. Het begin van het nieuwe schooljaar is uitgesteld van 16 mei naar 1 juli. Door beide vakanties te schrappen kan de gemiste lestijd worden ingehaald.


 

Voor de liefhebbers, zonder commentaar


 

Navy officers remove garbage at a quarantine facility at the Sattahip naval base in Chon Buri province.

Nieuws van de website 8-9 april

• Het aantal besmettingen in Thailand is woensdag met 111 toegenomen naar 2.369. Drie personen, allen buitenlanders, zijn overleden, het totaal aantal doden brengend op 30.
Een van de slachtoffers was een Indiase zakenman (69) die al leed aan diabetes en een hartaandoening. Een ander een Amerikaan (69) die leed aan een chronische nieraandoening.
De stijging met 111 nieuwe slachtoffers vormt een scherp contrast met de stijging op dinsdag die 38 bedroeg. Van de nieuwe besmette patiënten kwamen 42 uit Indonesië en 37 hadden nauw contact gehad met eerdere patiënten, inclusief 18 in Bangkok, 7 in Nonthaburi en 6 in Yala.
• Phuket meldt 14 nieuwe besmettingen: 13 Thais en een Rus. Het totaal bedraagt nu 140. Van de 14 nieuwe gevallen zijn 12 ontdekt tijdens een intensieve testoperatie in Patong, waar de meeste besmettingen plaatsvinden.
• Pattaya gaat 21 dagen op slot: vanaf donderdag 14 uur mag niemand meer de stad in. De gouverneur van Chon Buri heeft dit besloten vanwege de stijging van nieuwe infecties. Er worden vijf controleposten opgezet op de wegen naar de stad. Personen die niet in Pattaya wonen of er werken mogen niet naar binnen totdat de situatie terugkeert naar normaal.
Het dragen van een mondkapje buitenshuis is verplicht. Enkele weekendmarkten hebben toestemming gekregen open te blijven om de drukte op grote markten te verminderen. Degenen die noodgedwongen moeten reizen, dienen vooraf toestemming te vragen aan een districtskantoor.
• De sluiting van restaurants, warenhuizen, markten, schoonheidssalons, kapsalons en tentoonstellingscentra is in Songkhla verlengd tot eind van de maand. De sluiting gold aanvankelijk voor 25 maart tot 12 april. Voorts geldt een verbod om bepaalde plaatsen in drie districten te bezoeken, zoals stranden en openbare parken.
• Twee Chinese toeristen zijn aangehouden omdat ze hadden gevist op koraalrifvissen in de Ao Nui baai (Phuket), een beschermde vissoort die tussen riffen leeft. De politie kwam hen op het spoor door foto’s van de twee vissende mannen op de Facebook pagina Serth Phuket. De mannen hadden een auto gehuurd en waren ermee naar Ao Nui gereden, waar ze gingen snorkelen en de vissen vingen. Ze gebruikten een speargun (harpoengeweer).
• Virus update. De ministers van Financiën van de EU hebben na een overleg van 16 uur geen overeenstemming kunnen bereiken over een herstelplan voor het blok, waardoor de euro en Italiaanse effecten zakten.
De conditie van de Britse premier Boris Johnson blijft stabiel, hij ligt niet aan de beademing.
China heeft de maandenlange lockdown van Wuhan versoepeld. Beijing zegt de WHO te blijven steunen nadat de Amerikaanse president de organisatie ‘very China centered’ noemde en zei te overwegen de financiering stop te zetten.
Het aantal nieuwe infecties in Duitsland is het meest gestegen in drie dagen. Het aantal virusdoden in Engeland, de VS en Italië kan de komende week boven 5.000 uitkomen, voorspelt het Imperial College London. Meer weten? Klik hier.
• Duizenden opgeluchte burgers, velen gekleed in hazmat pakken, zijn woensdag uit Wuhan vertrokken nadat de Chinese autoriteiten de maandenlange lockdown hadden opgeheven. Het bericht zegt dat het ‘enige hoop’ biedt aan de wereld, ondanks een record aantal doden in Europa en de VS.
‘You have no idea! I was already up around 4 am. I felt so good. My kids are so excited. Mum is finally coming home’, zei een 39-jarige moeder op weg naar haar jonge kinderen die ze twee maanden niet had gezien.
‘I’ve been stuck for 77 days! I’ve been stuck for 77 days!’, riep een man die op het station arriveerde om naar zijn thuisprovincie Hunan te gaan.
Een robot snorde door de passagiers, sproeide desinfecterend middel op hun voeten en speelde een bericht af waarin ze eraan herinnerd werden een mondkapje te dragen. Het PA-systeem van het station blerde: ‘Wuhan deserves to be called the city of heroes.’ Naar schatting verlieten 55.000 personen de stad.
• 32 Thais die waren gestrand in Japan, 15 op de luchthaven Haneda en 17 elders in het land, zijn woensdag op Suvarnabhumi geland. Ze gaan 14 dagen in quarantaine in het The Patra Hotel, een locatie die voor hen in gereedheid is gebracht voor controle op symptomen van het coronavirus.
• Vijftig tuk-tuk bestuurders in Bangkok maken van de nood een deugd nu er nauwelijks nog toeristen zijn om te vervoeren. Ze zijn een besteldienst begonnen, genaamd Tuk Tuk X, en bezorgen pakketjes maar alleen binnen een straal van 10 km rond Victory Monument. Onderweg zijn meerdere stops mogelijk. Het tarief begint bij 180 baht, een pakket mag niet hoger dan 90 cm en 100 cm lang zijn. Er is geen gewichtslimiet.
• Facebook gebruikster NaNa Kochporn krijgt van sociale media-gebruikers de wind van voren omdat ze de bijstand van 5.000 baht op haar Facebook account heeft omschreven als ‘mere small change’ [vrij vertaald een jodenfooi] dat ze achter haar koelkast verstopt. Prayut noemt ze Lung Toob, een onbeleefde aanduiding van Prayut die als koosnaam Uncle Tu heeft. Zzp-ers en anderen die gedupeerd zijn door de noodtoestand, krijgen drie achtereenvolgende maanden 5.000 baht.

Twijfel aan virus testprocedure; CCSA in de verdediging

9 april – Na twee dagen lage aantallen nieuwe besmettingen te hebben gemeld, meldt Thailand nu 111 nieuwe besmettingen, waaronder 42 uit Indonesië, hetgeen vragen heeft opgeroepen over ’s lands testmethode. Maar het Centre for Covid-19 Situation Administration (CCSA) zegt dat de methode effectief is alhoewel selectief wordt gescreend.

Het percentage nieuwe besmettingen gerelateerd aan het inwoneraantal wijkt niet af van dat van Zuid-Korea dat veel meer mensen test, zegt woordvoerder Taweesin van de CCSA. ‘Het punt is dat we selectief screenen, niet zoveel mogelijk monsters nemen.’

Thans kan het land 20.000 patiënten per dag testen. ‘Sommige mensen vragen zich af of we het aantal infecties verdoezelen. Dat is onmogelijk. Alle activiteiten worden nauwkeurig gevolgd door mensen op de sociale media.’

Thiravat Hemachudha, hoofd Health Science Centre of Emerging Diseases van het Chulalongkorn Hospital, dringt er bij de regering op aan te streven naar uitgebreide screening. Het aantal testen dient overeen te komen met dat van Zuid-Korea. Hij wijst op een Chinees rapport waarin staat dat 30 procent van de mensen die besmet raken, geen symptomen hebben.

Taweesin zegt dat de regering zich bewust is van alle zorgen. In Phuket is al begonnen met het actief zoeken naar meer patiënten. In Bang Lan en Krathu zijn al 2.000 personen getest. Als gevolg daarvan zijn 12 nieuwe patiënten ontdekt. De methode gaat ook toegepast worden in delen van Bangkok nadat het aantal patiënten een dalende trend vertoonde, aldus het DCD.

DCD-hoofd Suwannachai zegt dat niettemin agressievere actie vereist is om nieuwe infecties te vinden. ‘Wat we gaan doen, is hetzelfde als wat we in Phuket hebben gedaan. We concentreren ons op de plaatsen met een hoog aantal infecties.’ In Phuket worden nog 1.500 personen gevolgd.

De CCSA maakt zich ‘ernstig zorgen’ over het risico van nieuwe infecties van Thai die terugkeren uit het buitenland. Van de 76 Thaise moslims die pas zijn teruggekeerd uit Indonesië, bleken 42 besmet te zijn. De provincie Satun meldde daardoor haar eerste besmette patiënt.

Het artikel vervolgt met een gedetailleerd overzicht van alle nieuwe Covid-gevallen en doden [het meeste weet u al] en eindigt met een mededeling van het ministerie van Defensie. Woordvoerder Kongcheep zegt dat het ministerie bekijkt welke aanschaf van materieel kan worden uitgesteld om geld vrij te maken voor de strijd tegen het virus.

Virus tracker: Maleisië en Thailand zakken 1 plaats

9 april – Thailand en Maleisië, het land in Asean met de meeste besmettingen, zijn een plaats gezakt op de virus tracker. Thailand met 2.369 besmettingen (2.258) is ingehaald door Servië en gezakt van 41 naar 42; Maleisië met 3.963 besmettingen (3.793) is ingehaald door Ecuador en gezakt van 32 naar 33. België en Nederland staan ongewijzigd op plaats 11 en 12.

Het totaal aantal besmettingen is gisteren met 84.590 toegenomen naar 1.444.822 (1.360.232), het aantal doden met 7.142 naar 83.103 (75.961), het aantal ernstig zieken met 439 naar 47.980 (47.541) en het aantal herstelde patiënten met 15.498 naar 309.113 (293.615).

België telt 22.194 besmettingen (20.814) – u mag zelf het verschil uitrekenen –, 2.035 doden (1.632) en 4.157 herstelde patiënten (3.986). Nederland meldt een toename van 77 nieuwe besmettingen naar 19.580, 234 nieuwe doden naar 2.101 en weer 250 herstelde patiënten, maar die lijken niet meer geteld te worden.

Thailand meldt 30 doden, 3 meer dan een dag eerder, en 888 herstelde patiënten, 64 meer dan een dag eerder.

A pawnshop in Wong Wian Yai area, Bangkok. (Archieffoto)

Stormloop op pandjeshuis; Thais in geldnood

9 april – Pandjeshuizen in het hele land worden overstroomd door mensen die niet meer de touwtjes aan elkaar kunnen knopen. Lommerdhouders zeggen dat aantal klanten de eerste drie maanden van het jaar omhoog is geschoten naar 149.108 tegen 5.605 in dezelfde periode vorig jaar. De 39 pandjeshuizen van het ministerie van Sociale Zaken hebben al 5,2 miljard baht uitgeleend, meer dan tienmaal zo veel als vorig jaar.

De stormloop is vorige maand begonnen, nadat winkelcentra en uitgaansgelegenheden zijn gesloten en mensen is geadviseerd thuis te blijven. Het aantal piekte nadat enkele steden tot een lockdown hadden besloten en met name nadat de avondklok was ingesteld.

Vele Thai hebben hun baan verloren, zoals de vrouw (40) in Hat Yai, voorheen werkzaam in een rubberfabriek, die in het artikel wordt geciteerd. BP sprak haar toen ze haar blender beleende, die ze kort tevoren had afbetaald. Ze vindt het niet erg dat haar keuken nu een apparaat mist om haar favoriete gerechten te bereiden, want ze heeft bijna geen geld meer om groente en vlees te kopen.

Populaire voorwerpen om te belenen, zijn gouden sieraden en elektrische apparaten. Sommige mensen wisselen souvenir bankbiljetten in voor geld. De manager van een lommerd in Hat Yai zegt: ‘Deze bankbiljetten hebben een hoge spirituele waarde, maar we kunnen slechts 60 procent van de aangegeven waarde geven.’

Om de mensen te helpen die bijna blut zijn, heeft de regering de rente op leningen van 5.000 baht verlaagd van 0,5 naar 0,125 procent en de leenperiode verlengd. De gemeente Bangkok die 21 pandjeshuizen beheert, heeft ook haar rentetarieven verlaagd.

Plasticgebruik neemt sterk toe door dineerverbod

9 april – Nu buitenshuis eten niet meer mag en mensen eten moeten ophalen, neemt het gebruik van plastic weer hand over hand toe. Volgens het Pollution Control Department is het volume aan plastic afval sinds 26 maart toen het restaurantverbod van kracht werd, aanzienlijk gestegen. ‘Het meeste afval bestaat uit kant- en-klare maaltijdbakjes, plastic bestek en glas’, zegt PCD directeur-generaal Pralong.

Aan het begin van het jaar werd het gebruik van single-use plastic tassen en zakken aan banden gelegd, maar dit beleid wordt nu doorkruist door het restaurantverbod. Het probleem wordt volgens Pralong verergerd omdat een publiekscampagne ontbreekt over het belang van afvalscheiding. Hij dringt er bij de mensen op aan restaurantstaf te vragen zo min mogelijk plastic te gebruiken. ‘En denk eraan alleen het voedsel te kopen dat je nodig hebt.’

Persoonlijke noot. Ik neem tegenwoordig een hardplastic bakje mee als ik eten koop. Maar voor kant-en-klare maaltijden van 7-Eleven biedt dat geen soelaas. Wel weiger ik het plastic bestek dat standaard wordt meegegeven.

Kort Nieuws donderdag 9 april

– BP telt vandaag 16 nieuwsberichten c.q. -verhalen plus de rubriek In Brief met drie kortjes op de vier binnenlandpagina’s van het eerste katern. Ik noem de openingen:
• Voorpagina. CCSA defends tests
• Pagina 2. Six citizens in hospital after flying home
• Pagina 3. Over 1,000 defy curfew, face charges
• Pagina 4. Covid-19 prompts rush to pawn shops

Drie artikelen zijn virusvrij, waarvan één een follow-up in de Banyin-zaak, de voormalige staatssecretaris van Handel die al is veroordeeld voor het vervalsen van documenten om aandelen ad 230 miljoen baht van aannemer Chuwong te bemachtigen.

De CSD wil hem en vijf anderen laten vervolgen voor de moord op de broer van een rechter die aanvankelijk de aandelenzaak zou behandelen. Banyin zit momenteel gevangen in de Bangkok Remand Prison. (Zie verder de pagina Krimi Chuwong, de aannemer)

De andere niet-virus berichten gaan over de aanhouding van twee mannen uit Myanmar die zijn betrapt op de smokkel van 16,5 miljoen baht in contanten naar Thailand, en handelsbesprekingen tussen Thailand en de VS. Premier Prayut en de nieuwe ambassadeur van de VS hebben tijdens een kennismakingsgesprek afgesproken ‘pro-actief’ samen te werken op het gebied van handel en investeringen.

– House Speaker  Chuan wijst het idee af om parlementsleden te vragen een deel van hun vergoeding af te staan voor de strijd tegen het coronavirus. Eerder reageerden senatoren al verdeeld op het idee [door wie eigenlijk gelanceerd?].

Chuan zegt dat parlementsleden al op verschillende manieren voor hun kiesdistrict zorgen. Van meet af aan hebben velen hulp verleend aan mensen die gedupeerd zijn door de uitbraak. Al die donaties worden geschat op 400.000 baht.

Voorts zegt hij dat velen minder dan 100.000 baht overhouden van hun vergoeding na belastingaftrek en contributies aan hun partij. Ze zijn ook niet allemaal rijk.

Senator Kittisak zegt dat Thailand geen geld tekort komt, waardoor senatoren, parlementsleden en ambtenaren hun salaris zouden moeten opofferen om de staatskas aan te vullen.

Docent Wanwichit aan het College of Government van de Rangsit universiteit, wijst erop dat parlementsleden in veel landen hun vergoeding in tijden van nood afstaan. Wanneer Thaise parlementsleden dat weigeren schaadt dat hun reputatie.

– Correctie op het bericht in Nieuws van de website over de 32 Thai die zijn teruggekeerd uit Japan. Zes bleken koorts te hebben en zijn opgenomen in het ziekenhuis. De overigen zijn in quarantaine geplaatst. Zoals ik al vermoedde, staat de CAAT tijdens het verbod voor passagiersvluchten repatriëringsvluchten toe. De regering zei dinsdag dat maximaal 200 personen per dag worden toegelaten.

– Het Royal Thai Consulate-General in Jeddah heeft Thai die verblijven in Mekka en Medina geadviseerd hun vertrek uit te stellen, daar Saoedi-Arabië voor onbepaalde tijd internationale vluchten heeft verboden. Wanneer het land het verbod intrekt, dienen ze een fit-to-fly gezondheidscertificaat te hebben en een brief van de Thaise ambassade met toestemming voor de terugkeer. In Thailand worden ze veertien dagen in quarantaine geplaatst.

– De zogeheten dragende plaat op pagina 3 is een vierkoloms foto van de super volle maan, een verschijnsel dat te zien is als de maan het dichtst bij de aarde staat. De maan heeft dan een rode kleur.

– De gemeente Bangkok biedt een test aan huis op het coronavirus aan voor mensen die vermoeden dat ze besmet zijn. Ze krijgen bezoek van een mobiel team nadat ze een online vragenlijst hebben ingevuld. Degenen die positief testen, worden direct in een behandelcentrum geplaatst. De website met de vragenlijst (Mor Lab Panda Facebook) is vrijdag gelanceerd; gistermiddag hadden al 20.000 personen de lijst ingevuld.

– Politieke partijen die niet in staat zijn hun (verplichte) jaarvergadering te houden, dienen de Kiesraad daarvan op de hoogte te stellen. De Kiesraad zegt niet bevoegd te zijn opdracht te geven voor uitstel, maar partijen kunnen daar om verzoeken nu de noodtoestand geldt.

– Laatste bericht. Veel gastarbeiders in Udon Thani, die een tijdelijke grenspas of visum hebben, trekken in groten getale naar het Immigration Bureau in de stad om hun verblijf te verlengen, daar de grens met Laos is gesloten. Het IB gaat de regering vragen toestemming voor verblijf te verlenen totdat de grens open gaat. Zolang die er nog niet is, moeten ze tijdig aan het IB toestemming vragen voor verlenging anders krijgen ze een boete van 500 baht per dag. [Domme bureaucratie]


 

Nieuws van de website 7-8 april

• De lokale bevolking heeft hem de naam Thongdee, the friendly gaur gegeven. De 8 jaar oude stier is een vertrouwd gezicht geworden voor de mensen in het district Wang Nam Khieo bij nationaal park Khao Yai (Nakhon Ratchasima). Een boer vertelt dat het dier maandag zijn boerderij bezocht. Hij gaf het te drinken, waarna Thongdee een uur graasde op bamboebladeren, gras en morning glory op zijn boerderij. Daarna ging hij rusten op een heuvel.
• Ook Japan moet eraan geloven: de noodtoestand, dinsdag uitgeroepen door premier Shinzo Abe voor delen van het land. Aanleiding is de sterke stijging van het aantal besmettingen, met name in grote steden als Tokio (zondag 143) en Osaka. De noodtoestand stelt de gouverneurs van zeven regio’s in staat mensen te vragen om binnen te blijven en bedrijven te sluiten.
Experts en lokale leiders hadden aangedrongen op het besluit, 80 procent van de respondenten in een TBS peiling steunt de beslissing, artsen in de hoofdstad waarschuwen dat de city in ‘critical condition’ is en ziekenhuizen vol zijn. Naar verwachting blijft de noodtoestand een maand van kracht.
Op overtreding staan geen straffen, zoals in Europa en de VS. Het openbaar vervoer wordt niet beperkt, maar er worden wel maatregelen genomen om contacten tussen personen te voorkomen.
• Het aantal bevestigde besmettingen in Thailand is dinsdag met 38 toegenomen naar 2.258 en het aantal doden met 1 naar 27. Nog eens 31 personen zijn hersteld. Het aantal nieuwe besmettingen vertoont een dalende trend met 51 op maandag en 102 op zondag. Maar het feitelijk aantal en de snelheid van overdracht zijn onbekend omdat evenals elders op de wereld weinig personen getest worden.
• Manop Kopin (55), hoofd van het dorp Moo 9 in tambon Samor Thong (Surat Thani), is aangehouden nadat een bekende monnik en een leek, die maandagnacht de avondklok overtraden, waren dood geschoten.
Het dorpshoofd heeft verklaard dat hij uit zelfverdediging had geschoten toen hij het tweetal aanhield. De monnik zou een pistool hebben getrokken en de ander zou hem bedreigd hebben met een mes. Hun pickup truck met spullen om bijen te vangen, is in beslag genomen.
De monnik ontving in 2016 de Hemmarat onderscheiding voor zijn inzet bij bos- en milieubescherming. In 2018 kreeg hij een andere onderscheiding omdat hij een goed rolmodel was. Volgens lokale bronnen was de monnik in conflict geraakt met enkele mensen in het gebied.
• Virus update. China heeft voor de eerste keer sinds het begin van de virusuitbraak geen nieuwe doden gemeld. De meest getroffen landen in Europa melden lagere aantallen besmettingen. De gouverneur van New York zegt dat het aantal doden twee dagen constant is gebleven.
Terwijl de Japanse premier Shinzo Abe de noodtoestand heeft uitgeroepen in zeven prefecturen, versoepelen Denemarken en Oostenrijk geleidelijk de beperkende maatregelen. De Britse premier Boris Johnson is naar een IC-eenheid overgebracht. Zijn conditie is ’s nachts gelijk gebleven. Meer weten? Klik hier.
• Wie in Phuket naar buiten gaat, is verplicht een mondkapje te dragen. Dat heeft het provinciaal Communicable Disease Committee dinsdag besloten. Overtreders kunnen een boete van maximaal 20.000 baht verwachten op grond van de Communicable Disease Act van 2015 en ook nog eens bestraft worden op grond van de noodverordening, die momenteel van kracht is. De draagplicht geldt tot nader order.
• De provinciale autoriteiten van Surat Thani hebben besloten alle hotels in de provincie vanaf woensdag tot 30 april te sluiten. De sluiting treft de populaire toeristeneilanden Koh Samui, Koh Phangan en Koh Tao.
• Het Disease Control Department in Phuket heeft als ambitieuze doelstelling om 3.000 personen in hoge-risicogroepen te testen op het coronavirus. Tot nu toe zijn 2.000 personen getest, die regelmatig uitgaansgelegenheden in Soi Bangla (Patong) bezochten of er werkten.
De campagne is begonnen op 2 april. In het begin lag de nadruk op Soi Bangla, later zijn personen uit de districten Kathu en Thalang toegevoegd aan de onderzoeksgroep. Uit Bangkok is een team gehaald dat de testen verricht. Het duurt 24 uur voordat de labresultaten bekend zijn.

Voorbarig [?] optimisme over besmettingen

8 april – Voor de tweede achtereenvolgende dag is het aantal nieuwe besmettingen afgenomen. Maandag waren het er 51, gisteren 38 en slechts 1 dode. De krant schrijft dat deze cijfers aanleiding geven tot optimisme ‘dat de regering is begonnen de overdracht van het virus onder controle te brengen’. Maar dat lijkt me eerder wishful thinking, dan een conclusie die op zo’n korte termijn al getrokken kan worden. Niettemin: hoop doet leven, zoals de uitdrukking luidt.

Update: Inderdaad, wishful thinking, want de regering meldde woensdag 111 nieuwe besmettingen en drie nieuwe doden.

Ruim 600 personen zijn al vervolgd wegens overtreding van de Emergency Decree, met name omdat ze toch de straat opgingen tussen 22 en 4 uur, de periode waarvoor de avondklok geldt. De meesten werden betrapt in provincies met een hoog aantal besmettingen, zoals Bangkok, Nonthaburi, Chon Buri en Chiang Mai.

Op overtreding staat een maximum gevangenisstraf van 2 jaar en/of een boete van 40.000 baht. De krant noemt twee veroordelingen: in Ayutthaya kregen overtreders een gevangenisstraf van 2 tot 4 maanden en in Pathum Thani verdween een man vijftien dagen achter de tralies.

Procureur-generaal Wongsakul heeft de openbare aanklagers ook gevraagd harde juridische actie te nemen tegen degenen die ‘essentiële’ goederen hamsteren: degenen die eieren en mondkapjes tegen opgedreven prijzen verkopen, die anderen oplichten en degenen die online nepnieuws verspreiden. Overtredingen van de noodverordening moeten zo snel mogelijk vervolgd worden en de aanklagers moeten de rechtbank vragen strenge straffen te geven en hun vermogen in beslag te nemen.

Weinig verschuivingen op virus tracker

8 april – De virus tracker, zoals afgedrukt in de krant met 50 landen, ongeveer een kwart van het totaal aantal getroffen landen, biedt vandaag weinig verschuivingen. België en Nederland staan ongewijzigd op plaats 11 en 12 en Indonesië op 38. Thailand is ingehaald door Finland en Mexico en is gezakt van plaats 39 naar 41; Maleisië, het land in Asean met het hoogst aantal besmettingen (3.793) is twee plaatsen gezakt: van 30 naar 32.

In totaal telde onze planeet gisteren 1.360.232 besmettingen, 5.494 meer dan een dag eerder. Het aantal doden is gestegen van 70.320 naar 75.961 (plus 5.641), het aantal ernstig zieken bedraagt 47.541 (45.004) en het aantal herstelde patiënten 293.615 (271.731).

Thailand telt 2.258 besmettingen (2.220), 27 doden (26), ongewijzigd 23 ernstig zieken en 824 herstelde patiënten.

Koploper VS telt 367.650 besmettingen (336.830), 100.943 doden (9.618) en 19.810 herstelde patiënten (17.977).

Kort Nieuws woensdag 8 april

– De Chulalongkorn universiteit heeft een serie robots ontwikkeld die telehealthcare kunnen verlenen (zogeheten Ninja’s, foto boven) alsmede robots (die Pinto heten, foto rechts) die voedsel en medicijnen naar patiënten kunnen brengen. De productie van de Ninja neemt meer tijd in beslag dan die van de kleinere Pinto.

‘Het land is nu in oorlog met een virus dat iedereen kan besmetten. We sturen een leger robots om ziekenhuizen in het land te helpen’, zei president Bundhit Eua-arporn gisteren op een persconferentie.

Vorige maand introduceerde de universiteit een striptest om het overwerkte ziekenhuispersoneel te helpen. Patiënten kunnen eenvoudig getest worden via een vingerprik.

– Ik maak eerst even een uitstapje naar pagina 5 met het wereldnieuws. De opening meldt dat de WHO zich zorgen maakt over het dragen van medische mondkapjes door de bevolking, want daardoor neemt het tekort aan mondkapjes toe voor werkers die in de frontlinie staan bij de strijd tegen de viruspandemie en die hebben ze het hardst nodig.

WHO directeur-generaal Tedros Adhanom Geybresus wees er maandag in een virtuele persconferentie op dat de kapjes alleen niet de pandemie kunnen stoppen. ‘Landen moeten doorgaan om elk geval te vinden, testen, isoleren en behandelen en elk contact te traceren.’ Hij pleitte ook voor een callibrated, step-wise approach based on data bij het versoepelen van maatregelen.

Europese landen, waaronder de hardst getroffen landen Italië en Spanje, zijn al begonnen na te denken over verlichting van de lockdown nu het sterftecijfer daalt. Oostenrijk heeft bekend gemaakt dat vanaf volgende week de winkels weer open mogen gaan, alhoewel de eis een mondkapje te dragen is uitgebreid.

– BP telt vandaag 16 nieuwsberichten c.q. -verhalen plus de rubriek In Brief op de vier binnenlandpagina’s van het eerste katern. Het brave schoothondje van regering en leger pakt op de voorpagina in haar opening groot uit over het stimuleringspakket van 1,9 biljoen baht dat het kabinet heeft uitgetrokken om de gevolgen van de virusuitbraak te helpen verlichten.

De maatregelen behelzen onder andere een bijstandsuitkering van 270 miljard baht gedurende zes maanden aan 9 miljoen personen [Blijkbaar niet hetzelfde als de bijstand van 5000 baht gedurende drie maanden voor zzp-ers] en zachte leningen ad 500 miljard baht aan MKB’s, waardoor naar verwachting de economische groei zich volgend jaar herstelt met 3 procent na dit jaar 5,3 procent gekrompen te zijn.

– Het Royal College of Otolaryngologists-Head and Neck Surgeons of Thailand heeft artsen gevraagd speciale aandacht te besteden aan tekenen van anosmie, gebrek aan reukzin dat veel Covid-19 patiënten in het begin van de symptomen treft.

Twee derde van de patiënten die besmet zijn met het virus ondervinden deze speciale aandoening, zegt voorzitter Saowarot van het college. Anosmie wordt vooral gevonden bij 30 procent van de patiënten met milde symptomen.

Saowarot adviseert alle patiënten die plotseling last hebben van anosmie te testen daar het een indicatie kan vormen dat ze Covid-19 ontwikkelen. In het artikel worden twee patiënten genoemd die anosmie hebben ervaren. Eén zegt dat ze ook haar smaakzin had verloren.

– Het nieuwe schooljaar begint niet op 16 mei maar op 1 juli. Gisteren heeft het kabinet het uitstel goedgekeurd. Het ministerie van Onderwijs zegt dat het uitstel veel verstoringen van plannen en klasseonderwijs zal veroorzaken, waarvan de gevolgen nog jaren merkbaar zullen zijn.

Maar het ministerie vindt het belangrijker leerlingen en leraren niet bloot te stellen aan direct contact om zo de kans op overdracht van het virus te elimineren. Het ministerie werkt aan alternatieve onderwijsmethoden zoals eerder al online platforms.

Eind vorig maand besloot Obec de toelatingsprocedure tot Mathayom 1 en 4 over te hevelen naar online. Obec had eerder al de lokale onderwijsdiensten gelast aanmeldingen tot nader order te schorsen.

– Het Department of Health vraagt kinderen tijdens Songkran hun ouders en oudere familieleden niet te bezoeken om ze te beschermen tegen besmetting met het hoogst besmettelijke coronavirus. ‘We willen er zeker van zijn dat senior-burgers veilig zijn. Dus jongeren die de grootste groep virusdragers vormen, dienen deel te nemen aan de Save Parents campagne, zodat ze vrij zijn van de ziekte’, zegt secretaris-generaal Panpimol, die de campagne maandag lanceerde.

Alhoewel de overheid nationale feestdagen en het traditionele waterballet heeft geschrapt, verwacht hij dat mensen toch naar hun geboortedorp zullen terugkeren om hun ouders te bezoeken. Sommigen zullen misschien het verbod op het gooien met water negeren. Doe het niet, zegt Panpimol, communiceer liever online.

Volgens het ministerie van Volksgezondheid stijgt het risico op infectie naarmate men ouder wordt. Het sterftecijfer in de leeftijdscategorie 60-69 jaar bedraagt 0,7 procent, 70-79 jaar 10,5 procent en 80 jaar en ouder 16,7 procent.

– 197 Thais die proberen terug te keren, zijn gestrand op luchthavens in Japan (15), Zuid-Korea (60), Nederland (60), de VS (60) en 1 elk in Quatar en Engeland. Ze kunnen niet weg omdat de CAAT alle passagiersvluchten naar Thailand tot 16 april heeft verboden.

Het Centre for Covid-19 Situation Administration zegt: ‘We doen ons best ze thuis te brengen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zorgt voor ze. Andere Thai die gestrand zijn, dienen voor hulp contact op te nemen met de ambassade of het consulaat in hun gebied.’ Wanneer ze terug zijn, worden veertien dagen in quarantaine geplaatst.

Blijkbaar is het CAAT-verbod niet absoluut, want het bericht maakt melding van een speciale vlucht gisteren van Frankrijk naar Phuket met 14 Thais, een vlucht van de VS naar Suvarbahumi met 60 Thais en vandaag worden op Suvarnabhumi 22 Thais uit Japan verwacht. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat maximaal 200 personen per dag tot het land worden toegelaten.

– Voormalig verkiezingskandidaat Anonvat van de Paradonraphab Party is weer in opspraak want twee vrouwen hebben hem ervan beschuldigd dat hij hen voor 520.000 baht heeft opgelicht bij de verkoop van illegale mondkapjes. Nadat ze betaald hadden, kreeg één ondeugdelijke mondkapjes en de ander kreeg niets. De vrouwen hebben aangifte gedaan bij de Consumer Protection Police Division.

– Senatoren zijn verdeeld over de toenemende oproepen om af te zien van hun vergoeding, zodat het geld gebruikt kan worden voor de strijd tegen het coronavirus. Senator Seri Suwanpanont is het eens met het idee en hij is optimistisch dat anderen zijn voorbeeld volgen. Maar hij geeft toe dat niet iedereen zich dat kan veroorloven.

Senator Kittisak is tegen. Zelfs wanneer elke senator en elk parlementslid gedurende drie maanden afziet van zijn vergoeding, levert dat slechts 300 miloen baht op wat een druppel op een gloeiende plaat is bij de strijd tegen het virus [mijn woordkeus]. Bovendien is niet iedere senator rijk, zegt hij. Sommigen zijn geheel afhankelijk van de vergoeding en moeten hun eigen reiskosten betalen wanneer ze het land intrekken voor officiële gebeurtenissen.

– 1.589 huishoudens in zestien provincies in het Oosten, Noorden en het noorden van de Central Region krijgen zo snel mogelijk financiële steun om de schade die freak storms de afgelopen dagen hebben veroorzaakt, te repareren. Hoofd Monton van het Department of Disaster Prevention and Mitigation heeft dat beloofd.

Onweersbuien, windvlagen en hagel beschadigden woningen, 47 veestallen en een school. Het departement is al begonnen noodpakketten uit te delen en materialen om de schade te herstellen. Het barre weer heeft geen levens gekost.

– Ik ben inmiddels beland op pagina 3 die ook de rubriek In Brief bevat met vijf kortjes. Ik noem er één: De autoriteiten in Phuket gaan een tourgids en Chinese toeristen aanpakken die zich schuldig hebben gemaakt aan spearfishing (speervissen). Uit een eerste onderzoek is gebleken dat ze parrotfish, lancetfish en scrawled filefish hebben gevangen, drie soorten die beschermd worden door de 2019 Wild Animal Reservation and Protection Act.

– Als laatste pagina 4 met twee al bekende berichten (vriendelijke gaur en doodgeschoten monnik en leek) en één nieuw. Het OM bepaalt op 16 april of twee voormalige bestuursleden en een parlementslid van de opgeheven partij Future Forward worden vervolgd voor de flashmob op 14 december op de Pathumwan Skywalk. De politie van Pathumwan heeft het OM geadviseerd hen te vervolgen voor vijf vergrijpen. Zo lieten ze onder andere na vooraf toestemming te vragen. Ook blokkeerden de demonstranten de toegang tot een BTS-station.

Dick’s blog was van 4 t/m 7 april onbereikbaar.


 

Het nieuws in foto’s

Employees of a funeral home wear face masks as they drive in a hearse with a banner saying “Even though we all have to die, let’s not kill one another”, as part of a campaign sponsored by the Colombian police and a funerary home to raise awareness during the new coronavirus pandemic in Envigado, Antioquia, Colombia, on Wednesday. More than 20,000 cases of Covid-19 were registered in Latin America and the Caribbean by Wednesday, according to an AFP tally using information provided by national health authorities and the WHO.

A volunteer sprays disinfectant in Shwedagon Pagoda compound as a preventive measure against the COVID-19 coronavirus in Yangon, Myanmar.

Residents buy groceries by standing on chairs and tree stumps to peer over barriers set up around a wet market on a street in Wuhan, Hubei province, the epicentre of China’s coronavirus disease, on Wednesday.

Patients and nurses are separated by a transparent partition at Pranangklao Hospital in Nonthaburi province on Thursday, when the government reported three more deaths from Covid-19, raising the toll to 15.

The area near Nonthaburi market on the first night of the curfew from 11pm to 5am announced by the provincial governor on the same day.

Powered air-purify respirator (PAPR) helmets are being developed by Vajira Hospital’s Faculty of Medicine for use among hospitals treating Covid-19 patients with critical conditions to better protect medical personnel against the virus.

The check-in counter of Thai Airways International is closed at Suvarnabhumi airport in Samut Prakan province. The government blocks arrivals in the country until April 15 to curb Covid-19.


 

Police arrest partying foreigners and Thais on a rooftop top in Kathu district of Phuket on Wednesday night.

Nieuws van de website 2-3 april

• En weer heeft de politie feestvierders betrapt die het verbod op samenscholingen aan hun laars lapten. Ditmaal ging het om negen buitenlanders en vijf Thaise vrouwen die op het dak van een huis in Patong (Phuket) de bloemetjes buiten zetten. De politie was gewaarschuwd over het kabaal dat ze maakten. In beslag genomen zijn 4 gram cannabis, 0,94 gram cocaïne, enkele flessen sterke drank en luidsprekers.
Maandagavond werden 25 jongemannen en vrouwen op een vlothuis in de Chao Phraya in Bang Sai (Ayutthaya) aangehouden. Ook daar waren drugs gebruikt.
• Virus update. Het aantal besmettingen is donderdag de 1 miljoen genaderd en het aantal doden bedraagt nu ruim 46.000. Het jongst bekende slachtoffer was een baby van 6 weken, die vorige week in een ziekenhuis in Connecticut overleed.
De helft van de planeet heeft nu te maken met een of andere vorm van lockdown. De restricties, hoewel noodzakelijk voor de gezondheid, kunnen leiden tot voedseltekorten, paniek aankopen en exportbeperkingen, waarschuwen experts.
De VS, goed voor een kwart van alle besmettingen, meldt haar 5.000e dode. Volgens president Trump wordt de situatie nog erger. ‘Een paar dagen vanaf nu wordt de situatie vreselijk. But even in the most challenging of times, Americans do not despair. We do not give in to despair.’
De coronavirus uitbraak treft voornamelijk ouderen en degenen met gezondheidsproblemen, maar enkele recente zaken tonen aan dat ze ook personen van elke leeftijd kan treffen. Gemeld zijn het overlijden van een 13-jarige jongen in Frankrijk, een 12-jarige Belg en een 13-jarige Britse knaap, die volgens zijn familie geen ziekte onder de leden had. Meer weten? Klik hier.
• De Chinese gemeente Shenzhen verbiedt het eten van honden en katten met ingang van 1 mei. Wetenschappers vermoeden dat het coronavirus door dieren is overgebracht op mensen. De eerste infecties zijn gevonden in mensen die op een markt van wildleven in Wuhan zijn geweest, waar vleermuizen, slangen, civetkatten en andere dieren werden verkocht.
Liu Jianping, een medewerker van het Shenzhen Center for Disease Prevention and Control, zegt dat het beschikbare pluimvee, de veestapel en vis en schaaldieren voldoende zijn voor consumptie. Dierenwelzijnsgroepen loven het verbod op het eten van wildleven. In februari verbood Shenzhen het eten van schildpadden en kikkers, maar dat riep zoveel weerstand op dat het verbod is ingetrokken. Beide worden veel gegeten in Zuid-China.
Teresa M. Telecky, vice president van het wildlife department for Humane Society International, zegt: ‘Shenzhen is the first city in the world to take the lessons learned from this pandemic seriously and make the changes needed to avoid another pandemic. Shenzhen’s bold steps to stop this trade and wildlife consumption is a model for governments around the world to emulate.’
• Het aantal besmettingen in Thailand is donderdag met 104 gestegen naar 1.875 en het aantal doden met 3 naar 15. 62 provincies hebben besmettingen gemeld, Bangkok en Nonthaburi tellen 1.005 besmettingen, respectievelijk 895 en 110. In beide provincies loopt het aantal nieuwe gevallen terug, terwijl het de afgelopen dagen in andere provincies toeneemt.
Phuket meldt 12 nieuwe bevestigde infecties, 9 Thais en 3 buitenlanders. Het totaal bedraagt nu 87. Daarvan zijn 15 patiënten volledig hersteld, 72 worden nog behandeld, die allen met uitzondering van 1 in een bevredigende conditie zijn.

Avondklok (22-4 uur) begint vandaag

Alle reizen naar het land 2 weken verboden

3 april – De regering heeft in het hele land een avondklok van 22 tot 4 uur ingesteld en alle reizen naar Thailand, inclusief van Thais, twee weken verboden. De avondklok blijft tot nader order van kracht. In provincies die al strengere maatregelen hebben genomen, gelden de provinciale regels. Van de avondklok zijn tal van diensten uitgesloten zoals de bevoorrading van kruidenierswinkels, postbestelling en het vervoer van exportproducten.

Premier Prayut riep gisteren in een uitzending op alle tv-kanalen de bevolking op kalmte te bewaren en niet te gaan hamsteren want ze kunnen de hele dag inkopen doen mits ze afstand van elkaar houden (social distancing). ‘Ik laat niemand producten hamsteren en van mensen misbruik maken.’ Op overtredingen van de avondklok staat een maximale gevangenisstraf van 2 jaar en/of een boete van 40.000 baht.

Virus tracker: Meer van hetzelfde

3 april – De virus tracker biedt vandaag weinig verrassingen. België en Nederland staan onveranderd op de 11e en 12e plaats, Thailand is gezakt van 34 naar 35. Het totaal aantal besmettingen is met 78.788 toegenomen naar 955.136 (876.348), het aantal doden met 5.056 naar 48.578 (43.522), het aantal ernstige besmettingen met 2.507 naar 36.205 (33.698) en het aantal herstelde patiënten – altijd een lichtpuntje in de tracker – met 18.046 naar 203.611 (184.965).

Thailand telt 1.875 besmettingen, 104 meer dan een dag eerder, het aantal doden is gestegen van 12 naar 15, het aantal ernstige zieke patiënten bedraagt nog steeds 23 en het aantal herstelde patiënten is gestegen van 416 naar 505 (plus 89, als u minder bedreven in hoofdrekenen bent).

Nederland telt 13.614 besmettingen (12.595), 1.173 doden (1.039) en ongewijzigd 250 herstelde patiënten. België telt 13.964 besmettingen (12.775), 828 doden (705) en 2.132 herstelde patiënten (1.696). Waarbij opnieuw mijn vraag is: telt Nederland niet alle herstelde patiënten of zijn de zuiderburen beter bestand tegen het virus?

BP stuurt me het bos in

3 april – De gewoonte van BP om in misdaadberichten elk detail te vermelden, hoe onbeduidend soms ook, leidt tot berichten waarin ik al snel de draad kwijtraak en waarvan ik me afvraag: wat moet ik ermee? Dat is vandaag het geval met het bericht over de aanhouding van Anonvat Vorametchayangkoon wegens het hamsteren van mondkapjes.

De man wordt geïntroduceerd als een voormalige verkiezingskandidaat voor de Paradonraphab Party, alsof dat er iets mee te maken heeft. Hij is dinsdag aangehouden in Wang Thong Lang, een district in BKK, in het bezit van 100 dozen met in totaal 5.000 mondkapjes.

Op de een of andere manier – daar begint de verwarring al – was hij betrokken bij het hamsteren van 200 miljoen mondkapjes door Sornsuvee ‘Sia Boy’ Pooraveenasawatchari die eerder is aangehouden wegens het plaatsen van valse informatie op internet over de verkoop van mondkapjes.

Anonvat heeft bekend de mondkapjes te hebben besteld bij een nai thoon (big businessman) wiens naam hij niet wilde onthullen. Hij gaf ook toe eerder een verkoopagent te zijn geweest van een andere man in dezelfde business en een commissie van 10 satang te hebben ontvangen voor elk verkocht mondkapje.

De politie zegt dat Anonvat nuttige informatie heeft verstrekt die kan leiden tot de aanhouding van degenen die betrokken zijn bij de verkoop van overgeprijsde mondkapjes.

Het bericht vervolgt daarna met meer informatie over Sia Boy, die op de Facebook pagina Thai mask berichten heeft geplaatst waarin hij grote hoeveelheden mondkapjes te koop aanbood. Die zouden geïmporteerd zijn.

Sia Boy beweert een medewerker te zijn van een lid van het team van staatssecretaris Thammanat, die ook al weer op de een of andere manier betrokken is bij het hamsteren van mondkapjes. Maar Thammanat ontkent er iets mee te maken hebben.

En nog is het bericht niet ten einde, want vervolgens wordt Mam Pho Dam ten tonele gevoerd, een populaire onafhankelijke onderzoekster. Zij beweert te weten waarom er zo’n tekort aan mondkapjes is. De postings die ze heeft achterhaald, kwamen van de Facebook account van Sia Boy die later is gesloten.

Nou, als u het nog begrijpt, bent u een knappe jongen (of meisje). Ik geef het op.

Kort Nieuws vrijdag 3 april

– BP telt vandaag 16 nieuwsberichten c.q. -verhalen plus de rubriek In Brief met vijf kortjes op de vier binnenlandpagina’s van het eerste katern. De krant opent vanzelfsprekend met de avondklok die vandaag in het hele land om 22 uur van kracht wordt.

Een tweede bericht op de voorpagina is een follow-up op de dood van een treinreiziger, een 57-jarige man die uit Pakistan was teruggekeerd en maandagavond bezweek toen de trein station Hua Hin naderde. De autoriteiten proberen te achterhalen wie allemaal contact met hem hebben gehad.

Een eerste groep is al geïdentificeerd: 11 personeelsleden van de Spoorwegen, 6 ambtenaren van het Immigration Bureau en 13 Thaise studenten die in hetzelfde toestel uit Pakistan zaten.

Het derde bericht op de voorpagina meldt het vertrek van Banthoon Lamsam als voorzitter van de raad van bestuur van de Kasikorn Bank. Hij vertrekt ook als bestuurlid. Vice-voorzitter Kobkarn is benoemd als opvolger. Zijn plaats in het bestuur wordt ingenomen door co-president Kattiya, de eerste vrouwelijke CEO en iemand die niet uit de Kamsam familie komt. Waarom de goede man is vertrokken, vermeldt het bericht niet.

– De opening van pagina 2 noemde ik al, de aanhouding van Anonvat. Het opvallendste berichtje meldt dat de 75 olifanten in Wang Chang Ayutthaya Elephant Sanctuary van de honger dreigen om te komen. Het reservaat is een week geleden dichtgegaan op grond van de Emergency Decree. Geen toeristen betekent geen inkomsten; bovendien namen ze ook vaak voedsel mee.

Elke olifant eet elke dag circa 500 baht aan fruit en het personeel  moet intussen wel doorbetaald worden, dus reken maar uit hoeveel het reservaat tekort komt. Het bericht zegt niets over een mogelijke oplossing.

– Pagina 3 opent met het bericht dat werknemers van Thai Airways International (THAI) vanaf morgen stoppen met werken en dat 10 tot 40 procent gekort wordt op hun salaris. De maatschappij heeft alle vluchten geannuleerd, in ieder geval tot eind mei.

THAI laat het personeel niet helemaal in de kou staan want het zorgt voor assistance pay packages en renumeration, maar daat begrijp ik het fijne niet van. Het besluit komt in de plaats van het beleid dat op 13 maart bekend werd gemaakt. Toen vroeg THAI het personeel vrijwillig onbetaald verlof op te nemen.

Een analist van Capital Nomura Securities (CNS) heeft berekend dat de in Thailand geregistreerde luchtvaartmaatschappijen door de virusuitbraak een verlies van 66 miljard baht lijden. THAI neemt het grootste deel, 59 miljard, voor zijn rekening. Vorig jaar leed de maatschappij een verlies van 12 miljard baht. CNS heeft ook berekend dat dit jaar 9 miljoen minder toeristen arriveren oftewel 58 procent.

Volgens een bron bij THAI heeft de maatschappij voldoende liquiditeit voor twee maanden. Ze gaat het ministerie van Transport toestemming vragen voor de herkapitalisatie van 80 miljard baht.

– Op pagina 3 domineert een 4-koloms foto van de arrestatie van feestvierders in Phuket. Negen buitenlanders en vijf Thaise vrouwen hadden er een feestje gebouwd op het dak van een huurwoning. Ik laat de foto maar gelijk zien en wijs u op de vrouw in bikini links op de foto. Zoals wij in Rotterdam zouden zeggen: een lekker wijf, daar zou ik wel eens een nachtje mee willen dollen. [Ik kan het nog grover zeggen, maar dat doe ik toch maar niet]

Patong police search the belongings of people arrested for violating an executive decree against gathering in crowds late on Wednesday night after busting a party on a rooftop of a rented home in Phuket.

– Pagina 3 is trouwens een halve pagina en bevat verder het bericht dat het Department of Special Investigation (de Thaise FBI) 100 werknemers heeft bevolen in zelf-quarantaine te gaan en thuis te werken omdat ze het risico lopen op besmetting met het Covid-19 virus. Het bevel is een reactie op de bevestigde besmetting van een functionaris die werkzaam is op het secretariaat. Hij heeft met minstens honderd anderen contact gehad.

Los daarvan stimuleert de DSI ook ander personeel thuis te werken. Ze heeft als doel slechts 20 procent op kantoor te laten werken. Van iedereen die het kantoor van de DSI betreedt, wordt de temperatuur gemeten, het dragen van een mondkapje is verplicht.

– Ook de National Anti-Corruption Commission (NACC) kampt met een besmetting. 17 personeelsleden die in hetzelfde appartement als een geïnfecteerd persoon wonen, dienen 14 dagen in zelf-quarantaine te gaan.Collega’s die met hen contact hebben gehad, moeten vijf dagen in zelf-isolatie gaan. De NACC probeert het precieze aantal te bepalen, mogelijk zijn het er 200 à 300. Mogelijk zijn ook NACC-commissarissen besmet.

– Als laatste pagina 4 met vijf berichten en de rubriek In Brief. De pagina opent met het bericht dat het ministerie van Volksgezondheid hotels, die het financieel zwaar hebben, wil gebruiken om patiënten met milde symptomen van het coronavirus in onder te brengen. Het ministerie onderzoekt het idee nadat enkele hotels zelf al ruimte hebben aangeboden.

De hotels kunnen ook gebruikt worden voor patiënten die uit besmette gebieden zijn teruggekeerd en voor patiënten die zijn ontslagen uit het ziekenhuis en daarna nog 14 dagen in zelf-quarantaine moeten gaan om zero besmetting te verzekeren.

Het Department of Health Service Support buigt zich momenteel over de criteria voor de hotel-isolatie. De hotels mogen geen tapijten hebben, moeten beschikken over geïsoleerde air-conditioners, een afvalmanagement systeem en vriendelijk personeel.

In Bangkok hebben het Palazzo hotel aan de Ratchaphisek Road (foto) en het Princeton hotel hun medewerking toegezegd. Ze beschikken over 800 kamers. In het Princeton hotel verblijven al 70 patiënten. Het Palazzo ontvangt volgende week patiënten.

– Van de kortjes noem ik alleen het berichtje dat de Criminal Court for Corruption and Misconduct Cases gisteren een zaak heeft geseponeerd, waarin Future Forward veertien topambtenaren van de Kiesraad, inclusief de Kiesraadvoorzitter en secretaris-generaal heeft beschuldigd van machtsmisbruik, wegens het onderzoek dat de EC heeft gedaan naar de door partijleider Thanathorn verstrekte leningen. De leningzaak leidde op 21 februari tot ontbinding van Future Forward door het Constitutionele Hof.

– Ook weer een berichtje over de smog in het Noorden en daar besluit ik vandaag Nieuws uit Thailand mee. Thailand gaat in gesprek met Myanmar en Laos om het gevecht tegen de luchtverontreiniging te versterken. Volgens permanent secretaris Jatuporn van het ministerie van Milieu blijft het aantal hotspots in Myanmar toenemen en zijn er minder in Laos en Cambodja.

Wat er nu nog brandt in Thailand, vermeldt het bericht niet. Soldaten en helikopters staan stand-by om in risicovolle gebieden in Chiang Mai, Chiang Rai, Mae Hong Son en Phayao in actie te komen.


 

Aanbevolen: Dr. Fauci Answers Questions About Coronavirus

2 april – Dr. Anthony Fauci answers some of the most pressing questions surrounding coronavirus: How is it spread? What makes it so insidious? What are the dangers of self-medicating? Can you get re-infected? 

Anthony Stephen Fauci ( /ˈfaʊtʃi/; born December 24, 1940) is an American physician and immunologist who has served as the director of the National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID) since 1984. Since January 2020, he has been one of the lead members of the White House Coronavirus Task Force addressing the 2019–20 coronavirus pandemic in the United States.

As a physician with the National Institutes of Health (NIH) of the United States, he has served public health in various capacities for over fifty years. He has made contributions to HIV/AIDS research and other immunodeficiencies, both as a scientist and as the head of the NIAID at the NIH. The New York Times called Fauci “the nation’s leading expert on infectious diseases”.

https://www.facebook.com/thedailyshow/videos/665870344167425/


 

Voor de liefhebbers, zonder commentaar

Bangkok: Geen avondklok, maar wel winkelsluiting

2 april – Alle winkels en straatverkopers in Bangkok moeten vanaf middernacht tot 5 uur de deuren sluiten om de verspreiding van het coronavirus te bestrijden. Met 750 besmettingen telt de hoofdstad het hoogst aantal besmettingen van het land. Gouverneur Aswin die bevel gaf voor de sluiting, zegt dat de gemeente geen avondklok zal instellen. De gemeente is daartoe niet bevoegd, alleen het Covid-19 Adminstration Centre kan dat doen.

Het bevel om thuis te blijven dat enkele provincies hebben uitgevaardigd, is geen avondklok, zegt Aswin. ‘We vragen de mensen om hun medewerking thuis te blijven en af te zien van niet-noodzakelijke reizen.’ Volgens een ander bericht in de krant houdt 70 procent van de Thais zich aan social distancing. Dat is gebleken uit een recente peiling van het Department of Mental Health

De gouverneur maakt zich nog wel zorgen over mensen die naar hun werk gaan. Deze groep is kwetsbaar voor het virus en kan het op anderen overbrengen zonder dat ze symptomen hebben. Aswin vindt dat thuiswerken meer moet worden bevorderd. Wanneer de situatie niet verbetert, is de BMA bereid meer maatregelen te treffen.

Eveneens vanaf vandaag tot 30 april gaan alle openbare en particuliere parken in Bangkok dicht, waaronder de parken bij condo’s en in wijken. Gebleken is dat er nog steeds veel mensen bijeenkomen.

Nakhon Ratchasima heeft daarom het 300 rai tellende Suan Nam Bung Ta Lua park, het grootste park in het Noordoosten, gesloten omdat grote aantallen mensen er naar toe gaan om oefeningen te doen.

Maar in Yala hebben de autoriteiten moeite om lokale moslimleiders te overtuigen van de noodzaak het vrijdaggebed te schrappen, hetgeen de Chularatchamontri, de hoogste moslimleider, heeft bevolen.

Het artikel zegt niets over bevoorrading van kruidenierswinkels in Bangkok, zoals 7-Eleven, die zo weet ik uit eigen ervaring altijd ’s nachts bevoorraad worden. Maar misschien geldt daarvoor een uitzondering.

Virus tracker: Nederland en België ingehaald door Turkije

2 april – Of het goed nieuws is, weet ik niet, maar op de virus tracker zijn België en Nederland ingehaald door Turkije. Onze zuiderburen en ons land staan nu op plaats 11 en 12 met respectievelijk 12.775 besmettingen (11.899) en 12.595 besmettingen (11.750). Het aantal doden bedraagt respectievelijk 705 (513) en 1.039 (864).

Het totaal aantal besmettingen is toegenomen met 75.284 naar 876.348, het aantal doden met 4.753 naar 43.522, het aantal serieuze gevallen met 3.385 naar 33.698 en het aantal herstelde patiënten met 12.646 naar 184.965.

Thailand is een plaatsje gezakt: van 34 naar 35. Het land telt 1.771 besmettingen (1.651), 12 doden (10) en 416 herstelde patiënten (342).

Een van de doden is een man die in de trein bij nadering van het station Hua Hin is overleden. Volgens een bron was hij recent teruggekeerd uit Pakistan en had hij geen koorts bij de Covid-19 screening op Suvarnabhumi. In de trein begon hij echter zwaar te hoesten en moest hij overgeven. Of de doodsoorzaak het virus is, moet nog officieel worden vastgesteld, want de man leed aan diabetes en hoge bloeddruk.

Happy birthday, prinses Sirindhorn

2 april – Prinses Maha Chakri Sirindhorn viert vandaag haar 65e verjaardag. De prinses is nog regelmatig in de journaals te zien op bezoek in het land. Zij doet wat van een koninklijke hoogheid in deze barre tijden verwacht mag worden: de bevolking een hart onder de riem te steken.

Als je begrijpt wat ik bedoel, zou heer Bommel zeggen, want sommige dingen mag je niet hardop zeggen in Thailand. Zal ik een tip geven? Op Nieuwjaarsdag keek de familie bij mijn oma altijd na het Nieuwjaarsconcert door de Wiener Philharmoniker naar het skischanspringen in Karmisch Partenkirchen. En aten we appelflappen van bakker Vroon, dat waren de beste.

Voedsel besteldiensten floreren dankzij viruscrisis

2 april – BP telt vandaag zestien nieuwsberichten c.q.-verhalen en de rubriek In Brief met vier kortjes op de vier binnenlandpagina’s van het eerste katern. De krant besteedt de halve voorpagina (onder de vouw) aan een achtergrondverhaal over wat ze noemt de food delivery bonanza.

Mooi woord, bonanza, mijn papieren woordenboek, dat door veelvuldig gebruik van ellende uit elkaar valt, vertaalt het als: (Am.) rijke mijn (goudader), rijke opbrengst, voorspoed; (fig.) goudmijn.

Te midden van de economische verwoesting veroorzaakt door het Covid-19 virus, bloeien sommige bedrijven, schrijft de krant in het intro. Catering is een van de weinige bedrijven die profiteren van de uitbraak. Andere zijn de medische industrie, medische voorzieningen, hygiëne sanitaire diensten, levens- en gezondheidsverzekeringen, voedsel verpakking en digitale technologie.

KResearch, een tak van de Kasikorn Bank, heeft berekend dat de cateringbedrijven in 2019 een omzet van 33 à 35 miljard baht maakten, 14 procent meer dan een jaar eerder.

Ook veel ruimte voor een verhaal over AFS* International studenten in de VS. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de ouders verzekerd dat ze deze maand naar Thailand terugkeren. De VS telt momenteel het hoogst aantal besmettingen van alle landen: 188.592 volgens de laatste virustracker, en 4.055 doden.

Buitenlandwoordvoerder Cherdkiat zei gisteren dat ze kunnen terugkeren omdat commerciële vluchten uit de VS nog steeds worden toegelaten tot Thailand.

Het overige nieuws, voor zover van belang, vindt u in Kort Nieuws.

* AFS Interculturele Programma’s is een internationale uitwisselingsorganisatie die jongeren de kans biedt een periode van drie maanden tot een jaar te integreren in een andere cultuur. AFS bestaat sinds 1947 en is actief in een vijftigtal landen over de hele wereld.

Kort Nieuws donderdag 2 april

– Ik begin met een zaak die al veel in het nieuws is geweest: de aanhouding van aannemerstycoon Premchai Karnasuta, die in februari 2018 samen met drie anderen in het Thungyai Naresuan Wildlife Sanctuary, een wildreservaat in Kanchanaburi, is betrapt op het stropen van beschermde dieren, waaronder een luipaard.

Premchai is daarvoor al veroordeeld tot een gevangenisstraf van 16 maanden, later verhoogd tot 3 jaar en 2 maanden. Hij is vrijgelaten op borgtocht, maar moet een elektronische enkelband dragen.

Volgens een bron in de Courts of Justice hebben Premchai en twee van de drie toestemming gekregen voor een beroepsprocedure bij het hooggerechtshof over feitelijke kwesties. De juridische betekenis hiervan wordt in het bericht niet toegelicht, dus volsta ik met: wordt vervolgd.

Die twee hebben een gevangenisstraf te pakken van drie jaar en vijf maanden en drie jaar en negen maanden. De derde verdachte wordt niet genoemd.

– Premier Prayut zit morgen een speciale kabinetsvergadering voor over extra stimuleringsmaatregelen om de gevolgen van de coronavirus pandemie voor de economie te helpen verlichten. Regeringswoordvoerder Narumon zegt dat de premier zich buigt over pakketten voorgesteld door diverse ministeries, die bedoeld zijn voor de maanden mei tot juli. Het kabinet vergadert tevens over de financiering hiervan.

Details over al dit fraais noemt het bericht niet. Het zegt wel dat de financiering geen probleem kan zijn omdat de rijksschulden 42 procent van het GDP (bruto binnenlands product) bedragen, ruim onder de drempel van 60 procent.

– BP telt vandaag 16 nieuwsberichten c.q. -verhalen plus de rubriek In Brief met vier kortjes op de vier binnenlandpagina’s van het eerste katern. Drie berichten houden geen verband met de virus uitbraak: de zaak Premchai, de arrestatie van een man (43) in Pattaya die zijn stiefdochter van 9 de straat heeft opgestuurd om fruit te verkopen en volgens het meisje haar moeder (23) 5 jaar geleden heeft vermoord, en een bosbrand in Mae Hong Son vermoedelijk aangestoken om zoals dat heet to encroach  land voor eigen gebruik (land kraken). Het gaat om een perceel van acht rai, maar het vuur werd al na anderhalf uur onder controle gebracht.

De politie is op een begraafplaats op zoek naar de stoffelijke resten van de vrouw. De aangehouden man heeft toegegeven haar daar begraven te hebben maar hij zegt dat ze is omgekomen bij een verkeersongeluk.

Nog steeds hebben negen noordelijke provincies last van smog met in de provincie Nan de hoogste concentratie.

Het bericht noemt ook nog een kleine bosbrand in Phatthalung, vermoedelijk aangestoken door imkers die honing verzamelden op de Khao Hua Lan berg.


 

Het nieuws in foto’s

Bangkok Mass Transit Authority applies social-distancing measures on its buses.

Lampang governor Narongsak Osottanakorn (left) makes sure all entertainment venues are closed during the battle to save the province from Covid-19.

Monks of Wat Matchantikaram in Bang Sue district wear face shields during their alms-taking procession.


 

Twenty-five young people are arrested partying on a river raft in Bang Sai district of Ayutthaya on Monday night in defiance of the ban on large social gatherings to contain the coronavirus epidemic.

Nieuws van de website 31 maart-1 april

• 25 jongemannen en vrouwen zijn maandagavond op een vlothuis in de Chao Phraya in Bang Sai (Ayutthaya) betrapt waar ze aan het feestvieren waren. De meesten hadden drugs en sterke drank gebruikt. De politie heeft ketamine, ecstacy, methamphetamine, marihuana en sterke drank in beslag genomen. Ze zijn naar het Thanyarak Hospital in Pathum Thani gebracht om getest te worden op drugs en daarna overgedragen aan de politie van Chang Yai in Bang Sai. De noodverordening verbiedt dergelijke samenscholingen. De politie kwam in actie naar aanleiding van klachten van bewoners.
• Het aantal besmette personen is dinsdag met 127 toegenomen naar 1.651 personen. Tien personen die positief zijn getest op het coronavirus zijn overleden.
In Phuket zijn zeven nieuwe besmettingen gemeld, waaronder drie leden van een gezin uit Canada: een 37-jarige Canadese vrouw, haar zoontje (2) en dochter (4). Ze zijn vermoedelijk besmet door de Canadese echtgenoot die eerder positief is getest op het virus. Man en vrouw werken beiden op een internationale school.
Een andere nieuwe infectie is een Australische man van 69. Als hotelmanager in Khao Lak (Phangnga) heeft hij contact gehad met veertig personen. De overigen waren Thai, van wie de meesten in Patong werkten, een broeinest van infecties in Phuket.
• De gouverneur van de provincie Nonthaburi heeft met ingang van dinsdag een avondklok ingesteld van 23 tot 5 uur. Uitgezonderd zijn transporteurs van producten, degenen die tijdens deze periode een taak moeten uitvoeren en spoedgevallen.
De buurprovincie van BKK meldde dinsdag twee nieuwe besmettingen waardoor het totaal op 63 kwam, inclusief 1 dode. 48 personen zijn in een ziekenhuis opgenomen. Van de 63 besmettingen zijn 34 het gevolg van het bezoek aan een boksstadion, zes personen zijn besmet door een taxibestuurder en zes houden verband met buitenlanders.
• De marine ontkent berichten dat ze een krediet van 6,1 miljard baht gaat aanvragen voor de aanschaf van een amfibisch transportdok, ook wel een landingsplatform/-dok genoemd. Marinewoordvoerder Prachachart zegt dat die berichten ongefundeerde geruchten zijn. ‘De marine heeft in november al een budget ontvangen.’
De vermeende aanschaf heeft veel kritiek opgeroepen op de sociale media. Internetgebruikers wijzen erop dat de regering al haar energie dient te richten op bestrijding van het coronavirus.
• Senator Kamnoon Sidhisamarn, voormalig lid van de National Reform Steering Assembly, steunt het plan van de regering om 10 procent van de budgetten van elk ministerie in de begroting 2020 af te romen en dit geld te gebruiken voor bestrijding van de virusuitbraak en economische steunmaatregelen. Hij heeft er geen bezwaar tegen wanneer de regering dit buiten het parlement om regelt via een bestuursmaatregel.

WHO: Pandemie is nog lang niet voorbij

1 april – Vergeleken met een dag eerder is het aantal besmettingen en doden gisteren aanzienlijk sterker gestegen. Maandag bedroeg de toename respectievelijk 39.843 en 1.856, maar gisteren 77.719 en 4.956. Het aantal herstelde patiënten daarentegen vormde het enige lichtpuntje met 20.510 tegen 5.413 een dag eerder.

De coronavirus epidemie is ‘far from over’ in de regio Azië-Pacific, zegt Takeshi Kasai, regionaal WHO directeur voor de Western Pacific. De huidige maatregelen om de verspreiding van het virus te beperken, bieden landen de tijd om voorbereidingen te treffen voor grootschalige transmissies. Zelfs met alle maatregelen gaat het risico van overdracht niet weg zolang de pandemie voortduurt.

‘Laat me duidelijk zijn. De epidemie is verre van voorbij in Azië en de Pacific. Dit gaat een lange termijn strijd worden. We moeten op onze hoede blijven. Ieder land moet zich blijven voorbereiden op een large-scale community transmission.’

Voor bovenstaande waarschuwing heb ik even een uitstapje gemaakt naar pagina 5, de pagina met Aziatisch nieuws. Dus nu weer fluks terug naar de virus tracker. Ik licht alleen Nederland, België en Thailand eruit. Nederland en België hebben stuivertje gewisseld: België staat nu op plaats 10 en Nederland op 11: een dag eerder was dat net andersom.

Het aantal besmettingen is in België gestegen van 10.836 naar 11.899 en het aantal doden van 431 naar 513. In Nederland is het aantal besmettingen gestegen van 10.866 naar 11.750 en het aantal doden van 771 naar 864.

Ik sluit af met Thailand, dat ongewijzigd op plaats 34 staat. Het aantal besmettingen is toegenomen van 1.524 naar 1.651 en het aantal doden bedraagt nu 10, 1 meer dan een dag eerder. Uiteraard zijn ook mensen hersteld: gisteren 342 tegen 229 een dag eerder. Van de geïnfecteerde Thai zijn 23 ernstig ziek.

Avondklok in Nonthaburi; provincies voeren restricties op

1 april – BP opent vandaag met de avondklok in Nonthaburi (al genoemd in Nieuws van de website) en andere maatregelen die zijn genomen of worden overwogen. Na de kabinetsvergadering gisteren zei premier Prayut dat het ministerie van Binnenlandse Zaken en andere betrokken ministeries overwegen de verkoop van alcohol, sportevenementen [die zijn toch al verboden?] en gokken te verbieden alsmede de toegang tot en vertrek uit provincies met stijgende aantallen infecties te beperken.

Het ministerie van Transport heeft van Prayut de opdracht gekregen na te denken over beperking van OV-diensten, met name van bussen waarmee inwoners van Bangkok naar de provincie vluchten.

Ik kan het verder kort houden want de infographic bevat alle informatie.

Man met kiespijn liegt tegen tandarts

1 april – Het is geen 1 aprilgrap, integendeel. Het is een leugen die zwaar bestraft dient te worden want heeft een tandarts bloot gesteld aan het coronavirus. Die moet nu noodgedwongen 14 dagen in zelf-quarantaine gaan om te zien of ze besmet is.

Waar gaat het om? Een arts onderzocht een man die klaagde over kiespijn en hoofdpijn. De man had geen koorts en ontkende een Covid-19 virus risico te zijn. De arts verwees hem naar een tandarts. Voordat die de ontstoken kies trok, vroeg ze of hij contact had gehad met een patiënt en of hij ergens was geweest waar veel infecties voorkwamen. Weer zei hij nee.

Omdat hij een taxi uniform droeg, vroeg ze of hij recent passagiers had op opgepikt van een boksstadion. Hij zei dit twee of drie maanden eerder te hebben gedaan. Maar nadat de kies was getrokken, kwam de aap uit de mouw en gaf hij toe op 6 maart een bokswedstrijd in Lumpini stadion te hebben bezocht, de plaats waar honderden bezoekers besmet zijn geraakt. Nadien had hij nog steeds passagiers vervoerd, totdat zijn kies was gaan opspelen.

De tandarts nam vervolgens contact op met het ziekenhuis voor een virustest. Daaruit bleek dat hij besmet was. Wat de straf is op het achterhouden van informatie over mogelijke besmetting, vermeldt het artikel niet. Wat mij betreft kan de straf niet zwaar genoeg zijn.

Kort Nieuws woensdag 1 april

– Negen miljoen personen van de 21,7 miljoen die zich hebben geregistreerd, komen in aanmerking voor de speciale bijstand van 5.000 baht . De eerste drie miljoen hebben al de eerste betaling ontvangen, de overige zes miljoen komen later deze maand aan de beurt, dat wil zeggen als ze recht hebben op de uitkering.

Dus als ik het goed uitreken vallen 12,7 miljoen personen buiten de boot, wat bij mij de vraag oproept: is de regeling zo streng of proberen ze er een slaatje uit te slaan? Maar dat lees ik niet.

De gelukkige ontvangers krijgen gedurende drie maanden maandelijks het bedrag van 5.000 baht om de gevolgen van de virus epidemie te helpen verlichten. In aanmerking voor de steun komen zzp-ers, werkers die hun baan hebben verloren of wier werkplaats is gesloten op grond van de noodverordening. De regeling kost de overheid 135 miljard baht.

– BP telt vandaag 14 nieuwsberichten c.q. -verhalen en de rubriek In Brief met vijf kortjes op de vier binnenlandpagina’s van het eerste katern. Twee berichten houden geen verband met het coronavirus, alle andere direct of indirect wel.

Een van de twee gaat over – ja, u raadt het al – de smog in het Noorden. Die bleef gisteren de negen noordelijke provincies teisteren met concentraties PM2,5 stofdeeltjes van tienmaal het veiligheidsniveau.

Het andere bericht gaat over drie vrienden die in nationaal Park Thap Lan (Nakhon Ratchasima) kampeerden en van wie één is gedood door een tijger. Zijn lichaam is gevonden met een afgebeten en ontbrekend rechterbeen en een grote wond aan zijn hoofd.

Het drietal was zaterdag naar het park gegaan om guano (uitwerpselen van vleermuizen) in grotten te verzamelen. Ze bouwden een kleine hut om te overnachten. De volgende ochtend hoorden ze luide dierengeluiden. Een van hen ging op onderzoek uit en dat had hij beter niet kunnen doen.

De politie vermoedt trouwens dat ze niet op vleermuizenpoep uit waren maar op phayung (Siamese rosewood, palissander), een beschermde boomsoort. [Hoezo, hadden ze een kettingzaag bij zich?]

Reacties niet mogelijk