Krimi Chuwong, de aannemer

Persconferenie familie Chuwong

17 juli 2015
– De familie van een aannemer die vorige maand bij een verkeersongeluk om het leven kwam, vertrouwt het niet. Ze vermoedt vuil spel bij twee aandelentransacties. De politie heeft de transacties ter waarde van 228 miljoen baht van de aandelenrekening van de man geblokkeerd. Wat de familie wantrouwend maakte, was dat de tweede transactie een dag voor het ongeluk plaatsvond en de aandelen bestemd waren voor een vrouw, die niet bekend is bij de familie.

De verongelukte wagen werd bestuurd door een voormalig staatssecretaris van Handel en zakenpartner van de aannemer. Die is gisteren naar de politie gestapt om zijn onschuld te bepleiten. Hij zou geen belang hebben bij de dood van de aannemer. Hij overleefde omdat hij in tegenstelling tot de aannemer een veiligheidsgordel droeg.

19 juli
– De vrouw, die van de bij een verkeersongeluk omgekomen aannemer aandelen ter waarde van 200 miljoen baht had ontvangen, blijkt een caddie te zijn, werkzaam op de Lakewood Country Club. Ze is tevens organisator van evenementen.

De vrouw opende twee weken voor het ongeluk een aandelenrekening. In 2010 en 1212 veranderde ze viermaal haar naam. Ze had zich gisteren moeten melden bij de Crime Suppression Division, maar kwam niet opdagen.  De politie is in de zaak gedoken op verzoek van de familie, die wantrouwen kreeg toen ze de aandelentransactie ontdekte.

De bestuurder van de auto waarin de aannemer zat, een voormalig staatssecretaris van Handel, en zakenpartner, heeft eerder verklaard onschuldig te zijn en geen belang te hebben bij diens dood. Behalve de caddie hebben ook een vrouwelijke effectenmakelaar en een andere vrouw aandelen ontvangen. De twee dames moeten volgende week tekst en uitleg geven, evenals de caddie.

20 juli
– Het onderzoek naar de bij een auto-ongeluk omgekomen aannemer Chuwong en verdachte aandelentransacties concentreert zich thans op een audio-document waarin Chuwong lijkt te praten met een werknemer van een effectenhandelsbureau.

De politie heeft ontdekt dat Chuwong aandelen aan een vrouwelijke effectenmakelaar heeft overgedragen, die een deel daarvan overhevelde naar een familielid, hetgeen verboden is. Deze vrouw kent de man, die aan het stuur zat van de verongelukte wagen, een voormalige minister van Handel. De zaak is aan het rollen gebracht door familie van de aannemer, nadat ze verdachte aandelentransacties hadden ontdekt. Net een Krimi, begint interessant te worden.

23 juli
• De dood van aannemer Chuwong, die bij een verkeersongeluk om het leven kwam. De zaak is in onderzoek vanwege verdachte aandelentransacties kort voor zijn overlijden met twee vrouwen, van wie één zwanger zou zijn van hem. Ook verdacht omdat de airbags dienst weigerden. De familie, die 20 minuten na het ongeluk arriveerde, vindt het verdacht dat de bestuurder van de wagen, een voormalige minister van Handel, nog in de in de bestuurdersstoel zat met de veiligheidsgordel om. Politie en redidngswerkers waren niet gealarmeerd. De politie heeft geen tekenen gevonden die wijzen op een schermutseling voorafgaand aan de botsing tegen een boom. Zie verder de berichtgeving in Kort Nieuws van 20, 19 en 17 juli.

24 juli
– Het lijkt een storm in een glas water te worden, de zogenaamd verdachte aandelentransactie van de bij een botsing verongelukte aannemer Chuwong. Een voormalige caddie (26) heeft toegegeven 228 miljoen baht aan aandelen van Chuwong te hebben ontvangen. De vrouw is zeven maanden zwanger van de aannemer. Met de aandelen heeft ze andere aandelen gekocht en daarbij een winst van 30 miljoen baht gemaakt. Dat geld ging naar de aankoop van een huis en haar ouders.

De zaak kwam aan het rollen doordat de familie van de aannemer argwaan kreeg over de aandelentransactie. De politie heeft geen aanwijzingen gevonden van een eventuele schermutseling in de auto, die bestuurd werd door een voormalig minister van Handel. Hij werd bij de botsing tegen een boom gewond.

Verongelukte aannemer had twee maîtresses

25 juli – Het verhaal begint steeds interessanter te worden. Nadat donderdag een voormalige caddie had bekend aandelen te hebben ontvangen van aannemer Chuwong, die vorige maand verongelukte, meldde zich vrijdag een tweede maîtresse. Zij ontving via de aandelenrekening van haar moeder aandelen ter waarde van bijna 40 miljoen baht.

De vrouw, die als effectenmakelaar bij AEC Securities Plc werkt, heeft verklaard  dat ze de aannemer via haar bedrijf leerde kennen, maar ze beheerde niet zijn aandelenpakket. De aannemer zou de aandelen vrijwillig cadeau hebben gedaan. Volgens de politie kenden de twee elkaar sinds maart. De vrouw kende ook Banyin, voormalig staatssecretaris van Handel, die de auto bestuurde waarin Chuwong om het  leven kwam. De politie zoekt nog uit wat zijn rol precies is geweest. [Eerder schreef de krant minister Banyin.]

De vrouw die zich donderdag meldde, is zeven maanden zwanger van de aannemer. Zij ontving aandelen ter waarde van 200 miljoen baht.
Chuwong kwam op 26 juni om het leven toen de Lexus sport, waarin hij naast de bestuurder zat, tegen een boom botste. Chuwong’s familie stapte naar de politie toen ze de volgens hen verdachte aandelentransacties ontdekte. De politie gaat vooralsnog niet uit van een misdrijf, maar van een ongeluk. Op de foto de vrouw en haar moeder.

26 juli
Chuwong Lexus SUV
– De bestuurder van de auto, waarin aannemer Chuwong vorige maand om het leven kwam, weigert morgen bij de politie een verklaring af te leggen want hij is jarig. Hij vraagt om uitstel tot woensdag. Banyin, voormalig staatssecretaris van Handel, is opgeroepen als getuige. Chuwong overleed toen de auto tegen een boom reed, maar Banyin liep slechts verwondingen op.

De familie van Chuwong vertrouwt het allemaal niet. Ze ontdekte na zijn dood verdachte aandelentransacties. Daarvan profiteerden twee vrouwen, die zich inmiddels bij de politie hebben gemeld. Eén van hen is zeven maanden zwanger van Chuwong.

De politie probeert na te gaan of de handtekening van Chuwong op de transferdocumenten is vervalst. Op een van de documenten is Chuwong’s naam verkeerd gespeld. Ze bestuderen ook een geluidsopname waarop Chuwong instructies geeft over aandelentransfers.

29 juli
– De familie van de vorige maand verongelukte aannemer Chuwong (de man met de twee maîtresses, die hij aandelen cadeau deed) wil dat de leider van het politieteam dat de zaak onderzoekt, vervangen wordt. De man blijkt een vriendje te zijn van voormalig staatssecretaris van Handel Banyin en laat dat nou de man zijn die achter het stuur zat, toen de auto met Chuwong tegen een boom knalde.

De teamleider heeft al geconcludeerd dat het om een gewoon verkeersongeluk gaat en dat er niets verdachts is aan de botsing. Maar een andere politiefunctionaris zegt dat nog geen definitieve conclusies zijn getrokken. Het wachten is op een analyse door auto-experts, dus beide opties zijn nog open: ongeluk of moord.

Commandant Somyot van de landelijke politie vindt vervanging van de teamleider niet nodig. Als de dood van Chuwong moord blijkt te zijn, zal niemand Banyin kunnen helpen, zegt hij.

30 juli
– Politiecommandant Sriwara weigert het hoofd van het onderzoeksteam naar de dood van aannemer Chuwong te vervangen. De familie heeft daar om gevraagd omdat de man bevriend is met voormalig staatssecretaris Banyin, de man die de auto bestuurde waarin Chuwong om het leven kwam. De familie vertrouwt de zaak niet vanwege verdachte aandelentransacties kort voor Chuwong’s dood. De politie heeft nog niet definitief vastgesteld of er sprake was van een noodlottig verkeersongeluk of moord. Banyin heeft bij de Crime Suppression Division een nadere verklaring afgelegd over het ongeluk (hij botste met zijn auto tegen een boom). Hij ontkent verantwoordelijk te zijn voor Chuwong’s dood.

Zie verder de vele eerdere berichten over deze zaak, die op een spannende Krimi begint te lijken. Spelers: een rijke aannemer, een zakenpartner, twee maîtresses en een treurende familie. Openingsshot: auto botst tegen boom.

Dood aannemer wordt steeds mysterieuzer

4 augustus – Het leek al op een Krimi en dat wordt vandaag weer eens bevestigd door de jongste ontwikkeling in de zaak Chuwong, de miljardair-aannemer die vorige maand bij een verkeersongeluk om het leven kwam. Ditmaal heeft de familie argwaan gekregen omdat Chuwong geen veiligheidsgordel om had, wat geheel in tegenstelling tot zijn gebruikelijke gedrag is. Sinds hij twee ernstige verkeersongevallen had overleefd, was hij daar heel precies in, aldus zijn zuster.

Gisteren gaf de familie, bijgestaan door een advocaat, een persconferentie (foto boven). Volgens de advocaat is uit videobeelden gebleken dat hij de veiligheidsgordel omdeed nadat hij in de auto, bestuurd door voormalig staatssecretaris Banyin, was ingestapt. Maar toen hij gevonden werd in de verongelukte wagen, had hij geen gordel om. Rara, hoe kan dat?

De advocaat wees ook op de autopsie, waarbij verwondingen aan zijn hoofd zijn geconstateerd en opgezwollen hersenen, veroorzaakt door een harde klap. Aan de achterkant van zijn hoofd zaten diepe kneuswonden.

De familie had in eerste instantie wantrouwen gekregen vanwege verdachte aandelentransacties kort voor zijn dood. Daarvan profiteerden twee maîtresses van Chuwong, van wie één zwanger is van hem. De familie zegt de vrouwen niet te kennen en nooit gezien te hebben.

Een van de vrouwen, die werkt als effectenmakelaar, heeft de Crime Suppression Division gevraagd de bevriezing van haar aandelen op te heffen. Volgens haar advocaat zijn de aandelen van bedrijven, die zij beheert, in waarde gedaald door de affaire.

De politie onderzoekt de transactiedocumenten. Gebleken is dat er met behulp van correctievloeistof wijzigingen in zijn aangebracht. De Krimi wordt ongetwijfeld vervolgd.

De zaak Chuwong: Binnenkort arrestaties

6 augustus – ’t Is een Krimi en hij wordt steeds spannender: de zaak van de miljardair-aannemer Chuwong, die op 26 juni bij een eenzijdig verkeersongeluk om het leven kwam. De politie verwacht binnenkort arrestaties te verrichten, want ze heeft ‘onregelmatigheden’ gevonden bij de aandelentransacties die kort voor zijn dood plaatsvonden. Nadere details zijn niet bekend gemaakt.

Twee vrouwen die zeggen de maîtresse van Chuwong te zijn geweest, ontvingen in totaal aandelen ter waarde van 260 miljoen baht. De familie vertrouwde het niet, toen ze de transacties ontdekte, en vroeg de politie onderzoek te doen.

Er is nog meer aan de hand. Chuwong had de veiligheidsgordel niet om toen de wagen, bestuurd door voormalig staatssecretaris van Handel Banyin, tegen een boom botste. Uit videobeelden is gebleken, aldus de advocaat van de familie, dat hij die wel omdeed nadat hij was ingestapt. De vraag is ook waarom de airbag dienst weigerde. De verwondingen gevonden bij Chuwongs autopsie wijzen op een harde klap op zijn hoofd. De politie gaat vooralsnog uit van een ongeluk en niet van moord.

Update: de krant schrijft vandaag dat het om drie arrestaties gaat.

7 augustus
– Deel zoveel in de Krimi Chuwong, de miljardair-aannemer die bij een eenzijdig auto-ongeluk vorige maand om het leven kwam. De bestuurder van de wagen, oud-staatssecretaris van Handel Banyin, zei gisteren in een televisie-interview dat hij geen motief had om Chuwong te doden. Ze zouden samen gaan investeren in een vastgoedproject en een politieke partij opzetten.

De politie maakte een dag eerder bekend dat ze drie personen wil arresteren, maar welke vertelde ze er niet bij. Hoofdpersonen in de zaak zijn behalve Banyin twee vrouwen, die kort voor Chuwongs dood aandelen ter waarde van 300 miljoen baht van hem ontvingen. Ze zeggen zijn maîtresse te zijn geweest.

De zaak is aanhangig gemaakt door de familie die de aandelentransacties niet vertrouwt. Volgens de politie is ermee geknoeid. Andere verdachte omstandigheden: Geheel in tegenstelling tot gebruikelijk had Chuwong geen veiligheidsgordel om, de airbags van de wagen weigerden dienst en de verwondingen aan Chuwongs hoofd wijzen op een harde klap.

Zie verder Kort Nieuws van de afgelopen dagen en het bericht Dood aannemer wordt steeds mysterieuzer van 4 juli. In het bericht van vandaag wordt ook ingegaan op de rol van twee effectenbureaus. Veel namen en relaties, dus ik raakte al snel de draad kwijt.

8 augustus
– Het verbaast me altijd weer hoe Bangkok Post kans ziet een miniem nieuwsfeitje op te blazen tot een nieuwsbericht van formaat. Dat doet de krant door de gehele voorgeschiedenis te herkauwen. In dit geval gaat het om een inval van de politie bij AEC Securities Plc Co, het effectenkantoor dat de aandelenportefeuille van Chuwong beheert, de aannemer die vorige maand bij een eenzijdig verkeersongeluk om het leven kwam.

Bij dit kantoor werkt één van de twee vrouwen die hebben verklaard de maîtresse van Chuwong te zijn geweest. De vrouw kreeg van haar minnaar kort voor diens dood aandelen ter waarde van 30 miljoen baht via de rekening van haar moeder. Een bron bij de politie heeft eerder gezegd dat er geknoeid lijkt te zijn met een van de transferdocumenten.

11 augustus
– De laatste ontwikkelingen in de zaak Chuwong, de miljardair-aannemer die in juni omkwam bij een eenzijdig verkeersongeluk. De politie heeft huiszoeking in zijn kantoor gedaan en computers meegenomen. Ze wil weten of Chuwong wel op de hoogte was van de verdachte aandelentransacties waarvan twee vrouwen, die zeggen zijn maîtresse zijn geweest, kort voor zijn dood profiteerden.

De familie vraagt om een nieuwe autopsie. Ze zegt dat de doodsoorzaak niet wordt genoemd in het autopsierapport. Ook worden niet alle verwondingen vermeld, zoals blauwe ogen. En waarom wordt niet ingegaan op de oorzaak van zijn gebroken ribbenkast? Ik schreef het eerder: alle elementen voor een spannende Krimi zijn aanwezig.

12 augustus
– Dat is geen geringe waarschuwing: het leven van getuigen of betrokkenen bij de aandelentransacties in de zaak Chuwong is in gevaar. Politiecommandant Somyot adviseert hen zich voor hun eigen veiligheid bij de politie te melden. Iedereen die betrokken is bij de fraude, waarvoor de politie inmiddels voldoende bewijs heeft gevonden, kan zich maar beter overgeven en gebruik maken van getuigenbescherming. De politie verwacht dat volgende week arrestatiebevelen worden uitgevaardigd.

In een notendop: In juni kwam miljardair-aannemer Chuwong bij een eenzijdig verkeersongeluk om het leven. Kort voor zijn dood ontvingen twee vrouwen aandelen ter waarde van 300 miljoen baht: een effectenmakelaar en een voormalige golfcaddie. De auto, waarin Chuwong de dood vond, werd bestuurd door voormalig staatssecretaris van Handel Banyin. Hij raakte licht gewond. De familie vermoedt dat op de aandelentransfer documenten de handtekeningen zijn vervalst. De familie zet ook vraagtekens achter de autopsie. Het rapport vinden ze onvolledig.

13 augustus
– Weer een nieuwe ontwikkeling in de zaak Chuwong, de miljardair-aannemer die in juni bij een eenzijdig verkeersongeluk om het leven kwam. De Krimi wordt steeds spannender.

Nu heeft de politie een link gevonden tussen de verdachte aandelentransacties, waarvan twee vrouwen profiteerden, en de bestuurder van de auto waarin Chuwong om het leven kwam. Het mobiele telefoonnummer dat Chuwong gebruikte voor aandelenhandel op zijn rekening bij effectenmakelaar RHB OSK, staat op naam van een bedrijf dat eigendom is van een connectie van de bestuurder. Wow!

Eerder meldde ik al dat geknoeid lijkt te zijn met transferdocumenten. Dat heeft de politie ontdekt door de documenten door een X-ray scan te halen. Het ongeluk – of was het moord? – is nog door meer vraagtekens omgeven, maar die heb ik in vorige berichten al genoemd: onder andere de aard van de verwondingen van Chuwong en het feit dat hij tegen zijn gewoonte in geen veiligheidsgordel droeg. Ik heb nog geen details over het ongeluk gelezen. Hoe heeft het kunnen gebeuren: daar wil ik meer van weten. Misschien wordt dat de ontknoping van de Krimi.

De zaak Chuwong: Onderzoek verhuist naar hoofdbureau

18 augustus – Nieuwe ontwikkeling in de Krimi Chuwong, de miljardair-aannemer die in juni bij een eenzijdig verkeersongeluk om het leven kwam. [De krant noemt het nu een ‘minor accident’.] Iemand met macht en geld probeert het politieonderzoek te beïnvloeden. Daarom heeft politiecommissaris Somyot besloten het onderzoek over te hevelen van het bureau Udomsuk naar de CSD (recherche). Op het hoofdbureau van de politie wordt een speciaal onderzoeksteam geformeerd.

Maandag meldde Kanthana Siwathanapol, die acht maanden zwanger is – van Chuwoning, zegt ze –, zich voor verder verhoor opnieuw bij de CSD. Een DNA-test is al afgenomen van het ongeboren kind, maar haar advocaat wil het resultaat niet bekend maken. Volgens hem is er geen verband met de aandelentransactie. Voordat Kanthana de maîtresse werd van Chuwong had ze een relatie met de zoon van een adjunct-gouverneur van Surat Thani.

Kanthana ontving van Chuwong aandelen ter waarde van 228 miljoen baht. Ze zegt niet verwacht te hebben zo’n hoog bedrag te krijgen. De andere vrouw, die zegt Chuwong’s liefje te zijn geweest en 40 miljoen baht aan aandelen ontving, moet zich vanmiddag op het bureau vervoegen.

De zuster en een zoon van Chuwong hebben het Central Institute of Forensic Science gevraagd de doodsoorzaak van Chuwong te onderzoeken. Ze twijfelen aan de betrouwbaarheid van het autopsierapport omdat het niet alle verwondingen meldt. Directeur-generaal Pornthip heeft beloofd de arts die Chuwong’s lichaam heeft onderzocht, om nadere informatie te vragen en ze gaat het ministerie van Justitie vragen of haar instituut mag participeren in het onderzoek. Indien Chuwong aan de achterkant van zijn hoofd was gewond, zoals het autopsierapport claimt, kan dit niet door de botsing zijn gekomen, zegt ze.

Deze informatie is ontleend aan de website van de krant, maar de krant heeft vanochtend een compleet ander verhaal. Pornthip heeft gezegd niets te kunnen doen tenzij de familie het ministerie van Justitie dan wel het DSI vraagt haar in te schakelen.

Nog een pikant detail: een van de twee maîtresses heeft de telefoon van Banyin gebruikt om Chuwong te bellen. Banyin, voormalig staatssecretaris van Handel, was de man die de auto bestuurde waarin Chuwong om het leven kwam.

Krimi ‘Chuwong, de aannemer’ nadert ontknoping

25 augustus – De Krimi Chuwong, de aannemer nadert de ontknoping. In de misdaadserie over Chuwong, de miljardair-aannemer die in juni in een eenzijdig verkeersongeluk om het leven kwam, zijn arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen drie vrouwen en de bestuurder van de auto waarin Chuwong zat. Ze worden beschuldigd van de diefstal van aandelen van Chuwong.

Het gaat om een effectenhandelaar en haar moeder, een voormalige caddie die zegt zwanger te zijn van haar lover, de aannemer, en voormalig staatssecretaris van Handel Banyin, die dus niet van moord of dood door schuld is beschuldigd, maar wie weet komt dat nog.

De effectenhandelaar ontving via de aandelenrekening van  haar moeder aandelen ter waarde van 40 miljoen baht, de caddie 228 miljoen baht. Met beide aandelentransacties, die kort voor Chuwong’s dood plaatsvonden, is geknoeid alsmede met een fotokopie van Chuwong’s identiteitskaart.

Volgens de advocaat van de caddie is ze bereid zich aan te geven. Ook Banyin zegt zich te zullen melden bij de Crime Suppression Divison van de politie. ‘Het arrestatiebevel betekent niet dat ik schuldig ben’, zegt hij. ‘De politie heeft slechts één zijde [van de getuigen] ondervraagd zonder mij de kans te geven om iets te zeggen.’

Krimi ‘Chuwong, de aannemer’, aflevering zoveel

26 augustus – Je moet maar durven. Beschuldigd van diefstal, vervalsing van documenten en ontvangst van gestolen waar, slaat voormalig staatssecretaris van Handel Banyin terug met het dreigement de rechercheurs die onderzoek doen naar de dood van miljardair-aannemer Chuwong en verdachte aandelentransacties aan te klagen wegens plichtsverzuim.

KrimiDinsdag meldde Banyin zich bij de Crime Suppression Division, waar hij drie uur aan de tand werd gevoeld en volhield onschuldig te zijn. De op een transferdocument van aandelen aangebrachte verandering van ‘pledge’ in ‘transfer’ had Chuwong zelf aangebracht en ten bewijze daarvan had hij enkele pennen meegenomen, elk met een inktgommetje aan het einde, die Chuwong volgens hem regelmatig gebruikte om overdrachts documenten te tekenen. Wel jammer voor Banyin dat alleen hij getuige was van de verandering.

Nog een argument door Banyin in de strijd geworpen: de aandelentransfers [aan twee vrouwen] vonden plaats tussen 8 en 26 juni, de dag waarop Chuwong om het leven kwam in de auto, bestuurd door Banyin. [Een ongeval waarover ik nog steeds geen enkel detail heb gelezen.] Als er was geknoeid met documenten dan had Chuwong dit vast en zeker ontdekt en zou hij ook niet zijn gaan golfen met Banyin op de 26ste, aldus meneer Onschuld.

Banyin TangpakornMaar de politie zegt dat het bewijsmateriaal geen twijfel laat bestaan aan Banyin’s schuld. Ze adviseerde de rechter hem niet op borgtocht vrij te laten uit angst dat hij met het bewijs zou knoeien, maar de rechter honoreerde dat advies niet. Na storting van een borg van 5 miljoen baht voorkwam Banyin een logeerpartij achter de tralies. De rechter verbood hem wel met bewijsmateriaal te knoeien.

Wat volgens de politie is gebeurd: Banyin en een voormalige caddie die zegt zwanger van Chuwong te zijn, hebben samengespannen bij de overdracht van aandelen ter waarde van 228 miljoen aan de vrouw. Ze kregen hulp van een effectenmakelaar die via de aandelenrekening van haar moeder 40 miljoen baht ontving. [Dat zou dus zwijggeld kunnen zijn als ik even Sherlock Holmes mag spelen.] Beide vrouwen claimen Chuwong’s liefje te zijn geweest, maar Chuwong’s familie was niet op de hoogte van hun bestaan.

Zie hier de ingrediënten van de Krimi Chuwong, waarvan de eindaflevering nog geschreven moet worden. Laat ik eens een gok doen. Chuwong had de vervalsing ontdekt, sprak er met Banyin over, die sloeg Chuwong dood [waar de verwondingen op wijzen] en ensceneerde het ongeluk. En het kind dat nog geboren moet worden, is verwekt door haar vroegere vriend, de zoon van een voormalige gouverneur. (Bron: website Bangkok Post, 25 augustus)

P.S. Ik zie nu op de tv beelden van Banyin, omringd door pers, die met veel aplomb demonstreert hoe je met zo’n pen tekst kunt uitstuffen en vervangen.

Uracha en moeder op weg naar de CSD

Krimi Chuwong: Geen nieuws, toch een driekolommer

27 augustus – Hoe krijg ik de krant vol? Simpel: door de hele voorgeschiedenis na te kauwen en dat doet de redactrice dan ook die vandaag meldt dat maîtresse nummer 2 en haar moeder zich gisteren hebben gemeld bij de Crime Suppression Division. Ze werden er verhoord over de 40 miljoen baht aan aandelen die het liefje via de aandelenrekening van haar moeder van miljardair-aannemer Chuwong kort voor zijn dood had ontvangen.

Drie kolommen voorgeschiedenis met één flintertje nieuws: ze zeiden onschuldig te zijn aan de beschuldiging van diefstal, vervalsing van een document en ontvangst van gestolen eigendom. Uracha Wachirakulton (26), effectenhandelaar bij AEC Securities, waar ze de aandelenportefeuille van Chuwong beheerde, ontkende dat met de transfer documenten was geknoeid, hetgeen de politie met een röntgenfoto heeft vastgesteld.

Evenals Banyin, de bestuurder van de auto waarin Chuwong om het leven kwam en die bij de botsing met een boom op miraculeuze wijze slechts licht gewond raakte, werd het tweetal op borgtocht vrijgelaten. Wel hoefden ze minder te storten: 300.000 baht elk tegen 5 miljoen baht die Banyin moest ophoesten.

Het bericht gaat vergezeld van een foto waarop ze een mondkapje en een zonnebril dragen. Om herkenning te voorkomen, maar door wie?

Krimi Chuwong: Zwangere caddie meldt zich

28 augustus – Hoe de hoogte van een borgsom wordt vastgesteld, weet ik niet, maar het verbaast me wel dat voormalig model en caddie Kanthana, een van de twee maîtresses van miljardair-aannemer Chuwong (dat  beweert ze), een borgsom van 5 miljoen baht heeft moeten storten, evenveel als Banyin, de bestuurder van de auto, waarin Chuwong om het leven kwam, en de effectenmakelaar Uracha plus haar moeder 300.000 baht, terwijl zij van hetzelfde beschuldigd worden: diefstal, vervalsing van een document en heling.

Kanthana en Uracha ontvingen kort voor Chuwong’s dood aandelen ter waarde van respectievelijk 228 en 40 miljoen baht. De opdracht om de aandelen over te dragen zou volgens dit bericht telefonisch zijn gegeven, waarbij een mobieltje is gebruikt, eigendom van een medewerker van Banyin. Maar dat snap ik dan weer niet; eerdere berichten spreken over overdrachtsdocumenten waarmee geknoeid is.

Kanthana meldde zich gisteren bij de CSD en ontkende evenals de anderen, die zich eerder deze week hadden gemeld, de beschuldigingen. Volgens haar advocaat moet ze binnen een week bevallen. Van een nakomeling van Chuwong, zegt ze. In een vorig bericht las ik dat van het kind DNA is afgenomen om te bepalen wie de vader is, maar de advocaat heeft de uitkomst niet bekend gemaakt. Laten we eens gissen waarom hij dat niet wilde zeggen.

De zaak Chuwong: Effectenbureau verdedigt aandelentransfers

31 augustus – Effectenbureau AEC Securities, waarbij een van de maîtresses werkt van de verongelukte (mogelijk vermoorde) miljardair-aannemer Chuwong, zegt dat de controversiële aandelentransfers voldeden aan de regels van de Securities and Exchange Commission en de Association of Thai Securities Companies. Van die transfers profiteerden de werkneemster (via de rekening van haar moeder) en een andere concubine, die zegt van Chuwong zwanger te zijn.

‘We hebben niets verkeerds gedaan en denken dat de heer Chuwong op de hoogte was van de aandelentransfers. De bevolking begrijpt niet wat er gebeurd is en dat heeft de reputatie van ons bedrijf geen goed gedaan’, zegt directeur Pisit Patumban.

Een tweede bobo van het bedrijf zegt dat Chuwong in november een aandelenrekening opende. De concubine-werkneemster trad in februari in dienst. Het bedrijf gaf haar opdracht Chuwong’s rekening te beheren. Volgens hem heeft Chuwong telefonisch aan de werkneemster bevestigd dat hij aandelen wilde overdragen aan haar moeder, omdat ‘ze familie was’. Het bedrijf zegt nimmer te hebben geweten dat het om de moeder van de werkneemster ging.

15 september
– De nabestaanden van miljardair-aannemer Chuwong, die bij een eenzijdig verkeersongeluk om het leven kwam, hebben nieuw bewijsmateriaal overhandigd aan de CSD, die onlangs het onderzoek van de gemeentepolitie van Bangkok heeft overgenomen. Het bestaat uit documenten, foto’s en kleding van de overledene. Die zijn tot nu toe niet onderzocht.

In de zaak zijn de bestuurder van de auto, waarin Chuwong om het leven kwam, en drie vrouwen beschuldigd van vervalsing van documenten en oplichting.

26 september
– De man die achter het stuur zat van de wagen waarin miljardair-aannemer Chuwong om het leven kwam, heeft aangifte wegens smaad gedaan tegen de oudste zus van Chuwong. Banyin Tangpakorn, voormalig staatssecretaris van Handel, zegt dat ze op Line dingen over hem beweert die niet waar zijn. De zuster schrijft dat Banyin de belastingdienst heeft gevraagd haar bedrijf te inspecteren, maar volgens Banyin gaat het om een routine-onderzoek. [Hoe weet hij dat?]

Banyin is een van de vier verdachten in de zaak Chuwong. Ze worden beschuldigd van vervalsing en diefstal van Chuwong’s aandelen. Banyin hekelt de CSD, omdat ze 27 maal het huis van zijn dochter heeft doorzocht. Hij gaat het CSD-hoofd aanklagen wegens machtsmisbruik. Je moet maar durven want het auto-ongeluk is nog steeds met allerlei vragen omgeven.

Reconstructie auto-ongeluk Chuwong

29 september
– Het werd tijd, want tot nu toe bleef dit aspect van de zaak Chuwong onderbelicht. De politie heeft gisteren met een soortgelijke wagen een crash test met een dummy uitgevoerd om na te gaan hoe het kan dat miljardair-aannemer Chuwong op 26 juni bij een botsing tegen een boom om het leven kwam en de bestuurder slechts lichte verwondingen had.

De zoon van de bestuurder twijfelde direct al aan de betrouwbaarheid van de test, want Chuwong kan een andere positie hebben gehad dan de dummy en het wegdek was nat in tegenstelling tot de dag van het ongeluk. De advocaat daarentegen heeft vertrouwen in de nagespeelde botsing die werd uitgevoerd bij een snelheid van 30 tot 50 kilometer.

De kernvraag is of de verwondingen die bij Chuwong zijn aangetroffen het gevolg zijn van de aanrijding of zou hij toch vermoord kunnen zijn door de bestuurder, voormalig staatssecretaris van Handel Banying. Maar die ontkent een motief te hebben gehad zijn vriend te doden.

Banying en drie vrouwen worden verdacht van het vervalsen van documenten waardoor de vrouwen in het bezit kwamen van aandelen ter waarde van 260 miljoen baht  kort voor Chuwong’s dood.

Sterke aanwijzing voor moord op Chuwong
2 februari 2016 – Dat miljardair-aannemer Chuwong, vorig jaar juni door een botsing om het leven is gekomen, wordt al lang betwijfeld, maar nu lijkt de Medical Council of Thailand (MCT) dat te bevestigen. In zijn nek zijn twee gebroken botten gevonden, veroorzaakt door de klap van een hard voorwerp.

Dat is gebleken uit een onderzoek van het autopsierapport van het Institute of Forensic Medicine van het politieziekenhuis. De familie van Chuwong had daar om gevraagd omdat ze het autopsierapport onvolledig vond. Verdacht vond ze dat Chuwong’s ogen gebloed hadden en een wond aan zijn kin. Het rapport is op verzoek van de MCT onderzocht door het Royal College of Pathologists of Thailand en forensische experts.

Gebleken is dat de zesde en zevende nekwervel waren gebroken, terwijl normaal bij een botsing vaak de tweede en derde breken. De resultaten gaan de komende dagen naar de DSI, die onderzoek doet en nog geen conclusies heeft getrokken over de doodsoorzaak.

Nabestaanden aannemer Chuwong wachten al een jaar
27 juni – Even het geheugen opfrissen. Op 26 juni vorig jaar kwam miljardair-aannemer Chuwong om het leven bij een eenzijdig verkeersongeluk. De bestuurder, voormalig staatssecretaris van Handel Banyin, raakte slechts licht gewond. Kort voor zijn dood ontvingen twee vrouwen, die beweren zijn maîtresse te zijn geweest, aandelen ter waarde van 228 en 40 miljoen baht.
De familie heeft een beroep gedaan op de politie en het OM het onderzoek naar zijn verdachte dood te versnellen, want ze wacht nu al een jaar tot recht wordt gesproken. De familie bepleitte dit gisteren tijdens een religieuze en merit-making ceremonie ter herdenking van Chuwong’s dood in een tempel in Bangkok.
Volgens Chuwong’s oudste/oudere zuster Wanpen is de CSD nog steeds bezig bewijsmateriaal te verzamelen. Ze vraagt de politie waarom het zo lang moet duren. De advocaat zegt dat de CSD vorig jaar haar onderzoeksrapport over zowel de dood als de aandelentransacties aan het OM heeft overhandigd, maar door het OM is gevraagd meer bewijs te zoeken over het geldspoor en beelden van bewakingscamera’s toe te voegen.
Wanpen zegt dat een poging is gedaan door een ‘senior figure whom the family respected’ om te onderhandelen, maar dit is door de familie geweigerd. Wie die persoon is, zegt ze niet. De familie is het afgelopen jaar enkele malen bedreigd, bij het huis zijn zes geweerschoten gehoord, iemand heeft Wanpen gevolgd in een auto en een vreemde wilde met de familie praten.
Waarnemend CSD-commandant Charn zegt dat de zaak van de aandelentransacties aan het OM is overgedragen. Naar verwachting nemen de openbare aanklagers binnen één à twee maanden een besluit over vervolging. De CSD wacht nog op de resultaten van een crash-test met een dummy, voorzien van sensoren. De test moet uitwijzen of de verwondingen van Chuwong het resultaat zijn van de botsing tegen een boom. Volgens Charn duurt het allemaal zo lang omdat het bewijs waterdicht moet zijn daar de zaak veel aandacht heeft getrokken. (Bron: website Bangkok Post, 26 juni)

Geen ongeluk: Chuwong is vermoord
28 juni – De verdenking lag er al duimendik op. Want wat gebeurde op 26 juni vorig jaar. De Lexus van voormalig staatssecretaris van Handel Banyin Tangpakorn botste in Prawet (Bangkok) tegen een boom. Naast hem zijn vriend miljardair-aannemer Chuwong Sae Tang. Banyin raakte slechts gewond, Chuwong die geheel tegen zijn gewoonte in geen veiligheidsgordel had omgedaan, overleed. Na zijn dood ontdekte de familie verdachte aandelentransacties aan twee vrouwen die verklaard hebben zijn maîtresse te zijn geweest. Eén zei zwanger van hem te zijn.
Maar boontje komt om zijn loontje. Banyin is dinsdag aangehouden op verdenking van moord met voorbedachten rade. Hij werd aangehouden in een vakantiepark in Pak Chong (Nakhon Ratchasima) waar hij samen met één van de vrouwen, een effectenmakelaar, verbleef. De CSD zou vanmiddag op een persconferentie meer details bekend maken.
Banyin en de vrouwen zijn eerder beschuldigd van de diefstal van aandelen ter waarde van 260 miljoen baht. Gebleken is dat bij de aandelentransacties handtekeningen zijn vervalst. (Bron: website Bangkok Post, 28 juni)

Moord Chuwong: Banyin getuigt alleen in de rechtbank
29 juni – Banyin Tangpakorn, die wordt verdacht van de moord op aannemer-miljardair Chuwong Sae Tang, zegt geen verklaring te zullen afleggen bij de politie, maar alleen in de rechtbank zijn mond te zullen open doen. Hij legde gisteren voor verslaggevers wel een korte verklaring af toen hij van de CSD naar de rechtbank van Phra Khanong werd gebracht, waar de politie toestemming vroeg voor verlenging van zijn voorarrest.
Banyin begrijpt niet waarom de politie hem juist nu heeft gearresteerd, kort nadat Chuwong’s familie had geklaagd over de trage voortgang van het onderzoek. Hij denkt dat geprobeerd wordt hem zwart te maken.
De voormalige staatssecretaris van Handel zegt dat hij een vriend was van Chuwong. Derhalve was het niet logisch dat hij de man zou vermoord hebben om de diefstal van Chuwong’s aandelen [door twee van Chuwong’s maîtresses] te verdonkeremanen. Hij ontkent ook een intieme relatie te hebben met de vrouw die dinsdag bij zijn arrestatie in zijn gezelschap was. Deze vrouw, een effectenmakelaar, en een andere vrouw hebben kort voor Chuwong’s dood  in juni vorig jaar aandelen ter waarde van 260 miljoen baht ontvangen. Bij die transacties zijn handtekeningen vervalst.
Banyin werd eerder in staat van beschuldiging gesteld voor de diefstal van de aandelen, maar vrijgelaten op borgtocht. Chuwong’s familie maakt bezwaar tegen een hernieuwde invrijheidstelling.

Nieuwe verdachte in de krimi Chuwong
1 juli – Na voormalig staatssecretaris Banyin komt nu ook Uracha Wachirakulton in beeld als mogelijke verdachte van of medeplichtige aan de moord op aannemer-miljardair Chuwong. De voormalige effectenmakelaar is opgeroepen voor verhoor om uit te leggen wat ze in het gezelschap van Banyin deed toen hij werd aangehouden, alhoewel zij en ook Banyin vorig jaar verklaarden elkaar niet te kennen.
Urachai beheerde de effectenportefeuille van Chuwong bij AEC Securities Plc. Kort voor Chuwong’s dood ontving [lees: stal] zij aandelen ter waarde van 40 miljoen baht. Een andere vrouw kwam in het bezit van aandelen ter waarde van 228 miljoen baht. Beide vrouwen hebben beweerd dat zij Chuwong’s maîtresse waren. De andere vrouw zei zwanger van hem te zijn.
Chuwong kwam om het leven toen de wagen van Banyin tegen een boom botste. Banyin raakte slechts gewond, Chuwong die naast hem zat, overleed. Opvallend detail: Chuwong had tegen zijn gewoonte in geen veiligheidsgordel om toen hij gevonden werd.  De familie kreeg wantrouwen toen ze de aandelentransacties ontdekte.
Banyin vertelde verslaggevers woensdag dat hij en Uracha deel uitmaakten van een groep van tien personen die zouden gaan golfen in Khao Yai. Hij ontkent dat hij alleen met haar was toen hij werd aangehouden en zegt geen relatie met haar te hebben. Ze leerden elkaar pas kennen omdat ze beiden verdachten zijn in de Chuwong-zaak. (Bron: website Bangkok Post, 30 juni)

Twee nieuwe ontwikkelingen in de Krimi Chuwong.
9 juli – 1 Voormalig staatssecretaris van Handel Banyin, in wiens auto aannemer-miljardair vorig jaar onder verdachte omstandigheden om het leven kwam, heeft mogelijk in maart 1991 in Nakhon Sawan zijn toenmalige echtgenote op dezelfde wijze om zeep geholpen.
Het ongeluk 25 jaar geleden gebeurde toen Banyin en zijn vrouw op de terugweg waren van een diner. Een vrachtwagen sneed de wagen van Banyin, waardoor die van de weg afraakte en tegen een boom botste. De echtgenote overleed in het ziekenhuis. Banyin was destijds adjunct-inspecteur in de verkeersdienst van een politiebureau.
De CSD heeft het onderzoek naar het ongeluk heropend en gesproken met mensen die de echtgenote kenden. Die betwijfelen of de vrouw door het ongeluk om het leven kwam. Voor de botsing (ook tegen een boom) waarbij Chuwong om het leven kwam, wordt Banyin verdacht van moord met voorbedachten rade.
2 DNA-onderzoek heeft vastgesteld dat niet Chuwong de vader is van de baby van voormalig effectenhandelaar Uracha Vachirakulthol (27), maar Banyin. Het resultaat verbaast Chuwong’s zuster niet; ze bedankt de CSD dat nu een van de vragen is beantwoord die het ‘ongeluk’ heeft opgeroepen. Uracha is een van de twee vrouwen die kort voor Chuwong’s dood in het bezit is gekomen van aandelen van Chuwong’s bedrijf. Ze was ook in Banyin’s gezelschap toen hij werd gearresteerd op beschuldiging van de moord op Chuwong. Banyin ontkende toen dat hij met haar een relatie had.
Chuwong’s zuster Wanpen zegt dat ze extra oppast. Alhoewel ze geen namen noemt is wel duidelijk dat ze doelt op Banyin die op borgtocht is vrijgelaten. Banyin klaagde haar vorig jaar september wegen smaad aan, omdat ze had gezegd dat hij de Belastingdienst had gevraagd de boeken van haar bedrijf te onderzoeken. Wanpen is oprichter van het vastgoedbedrijf Wealth Developer Co.
Update: Het OM heeft besloten Banyin  en drie vrouwen (twee die hebben beweerd Chuwong’s maîtresse te zijn geweest en de moeder van één, die de aandelen namens haar dochter ontving) in staat van beschuldiging te stellen voor de diefstal van aandelen ter waarde van 263 miljoen baht.

Politie zoekt meer bewijs in Chuwong-zaak
30 juli – Met veel machtsvertoon [waarom eigenlijk?] hebben tweehonderd politiecommando’s, forensisch agenten en personeel van Amlo zaterdagochtend invallen gedaan in de huizen van de twee vrouwen en een moeder, die verdacht worden van diefstal van aandelen van miljardair-aannemer Chuwong, die vorig jaar in een verdacht verkeersongeluk om het leven kwam. Ze waren op zoek naar bewijsmateriaal om de zaak tegen de vrouwen, die hebben beweerd de maîtresse te zijn geweest van Chuwong, verder te onderbouwen.
Op de foto de inval, eerder zaterdag, in het huis van een vrouw die verdacht wordt van witwaspraktijken en betrokkenheid bij drugshandel. De huisbewaarder opende pas de deur toen gedreigd werd die met een moker in te slaan. In de woning trof de politie zes gastarbeiders aan. De gezochte vrouw was afwezig. De politie nam twee BMW personenwagens, een Toyota Fortuner, Toyota pickup truck en documenten in beslag. Voor alle duidelijkheid: die twee zaken hebben niets met elkaar te maken.

Chuwong is vermoord; OM oneens over aandelentransactie
30 augustus – Miljardair-aannemer Chuwong Sae Tang is vorig jaar vermoord; de aanrijding tegen een boom is in scène gezet om de moord te verhullen. Banyin, voormalig staatssecretaris van Handel, die de auto bestuurde waarin Chuwong om het leven kwam, wilde daarmee voorkomen dat zijn ‘vriend’ een verdachte aandelentransactie zou ontdekken, aldus de politie.
Banyin pikte Chuwong op 26 juni vorig jaar op van zijn bouwbedrijf en reed hem naar een golfbaan. Op de terugweg nam hij hem mee ‘om anderen te ontmoeten’, die de politie nog niet heeft geïdentificeerd. Hij werd gedood door klappen tegen zijn hoofd en gezicht. Daarbij brak zijn nek. Het lichaam werd daarna in Banyin’s wagen geplaatst, de veiligheidsgordel bleef los en Banyin ramde de wagen in Praket (Bangkok) tegen een boom. Hij liep zelf lichte verwondingen op.
Banyin gaat vervolgd worden voor moord met voorbedachten rade. Hij is vrijgelaten op een borgtocht van 2 miljoen baht. Van de verdachte aandelentransactie profiteerden twee vrouwen, van wie één heeft gezegd dat ze zwanger was van Chuwong. DNA-onderzoek heeft uitgewezen dat ze loog. Bij de arrestatie van Banyin bevond ze zich in zijn gezelschap.
Het OM kan het niet eens worden over vervolging van de verdachten wegens de aandelentransacties van respectievelijk 35 en 228 miljoen baht, kort voor Chuwong’s dood. De zaak is volgens een van de openbare aanklagers niet sterk genoeg. Een substituut-procureur moet de knoop doorhakken. De nabestaanden zijn bereid eventueel zelf de zaak aanhangig te maken. (Bron: website Bangkok Post, 29 augustus; de krant besteedt er vandaag een armoedig eenkolommertje aan)

Krimi Chuwong: Politie stuurt dossier naar OM
14 september – De krimi Chuwong, de aannemer begint op zijn einde te lopen. De politie heeft haar onderzoek naar de moord op de miljardair afgerond en het dossier dat vierduizend pagina’s telt, overgedragen aan het OM.
Aan het bewijs hoeft niet getwijfeld te worden. Chuwong was niet het slachtoffer van een botsing in juni vorig jaar, maar hij werd vermoord door voormalig staatssecretaris van Handel Banyin Tangpakorn. Die had de botsing in scène gezet om te voorkomen dat de moord aan het licht zou komen. Hij vermoordde zijn ‘vriend’ zodat die de diefstal van aandelen niet zou ontdekken. Maar de nabestaanden kwamen er al snel achter en alarmeerden de politie.
Het bericht van 30 augustus Chuwong is vermoord; OM oneens over aandelentransactie bevat een beknopte samenvatting van de zaak.

De zaak Chuwong: Beslag op gestolen aandelen
30 oktober – Nieuwe ontwikkeling in de zaak Chuwong, de miljardair-aannemer die bij een in scène gezet verkeersongeluk om het leven zou zijn gekomen, maar al eerder vermoord was. De rechtbank heeft beslag gelegd op een aandelenrekening van 65 miljoen baht en vastgoed, eigendom van een caddie, een van de twee verdachten die aandelen van hem hadden weten te bemachtigen.
Even recapituleren: Chuwong kwam in juni vorig jaar om het leven in de auto van voormalig minister van Handel Banyin, die tegen een boom was gebotst. Banyin, die de auto bestuurde, werd wonder boven wonder slechts licht gewond. Twee aandelentransacties kort voor Chuwong’s overlijden wekten argwaan bij de familie.
Eind van het liedje: Banyin en drie vrouwen (één aandelentransactie verliep via de moeder van een verdachte) zijn aangeklaagd wegens diefstal van Chuwong’s aandelen, en Banyin mag terecht staan voor de moord op Chuwong. In totaal stalen de vrouwen aandelen ter waarde van 228 miljoen baht. Die moeten ze terugbetalen met een rente van 7,5 procent per jaar.

Zaterdag 3 juni 2017
– Weet u nog: de miljardair Chuwong die in de auto van een voormalige minister van Handel om het leven kwam, toen de wagen in 2015 tegen een boom botste. Althans, zo wilde Banyin het doen voorkomen, maar Chuwong was al vermoord toen de botsing plaatsvond. De zuster van Chuwong heeft de politie gisteren de politie gevraagd waarom de zaak (eigenlijk twee zaken), nog steeds niet naar de rechter is gebracht terwijl Banyin al wel in staat van beschuldiging voor moord met voorbedachten rade is gesteld. Ze is bang dat de verjaringstermijn verloopt. De andere zaak betreft een aandelendiefstal, waarvan twee vrouwen hebben geprofiteerd.

Zaterdag 2 juni 2018
De krant besteedt weinig aandacht aan de tenlastelegging wegens moord voor voormalig minister van Handel Banyin: slechts een halve kolom op pagina 2. En dat valt tegen omdat het een geruchtmakende zaak was, waarbij Banyin zijn auto in juni 2015 tegen een boom reed, zelf niet gewond raakte en zijn passagier, aannemer Chuwong om het leven kwam, maar feitelijk eerder was vermoord. Een krimi met bijrollen voor twee concubines (zeiden ze), van wie een beweerde zwanger van hem te zijn. Ze hadden kort voor zijn dood aandelen van hem weten te bemachtigen.
Banyin moet zich op 8 juni melden bij de CSD en op 15 juni bij de rechtbank.

De zaak-Chuwong: Geen vrienden voor het leven
8 juni – Van je vrienden moet je het maar hebben. Ja toch, of niet soms? Voormalig staatssecretaris van Handel Banyin haalde zijn vriend, de gefortuneerde aannemer Chuwong Sae Tang, in 2015 op van het golfterrein en enkele uren later botste hij met zijn wagen tegen een boom in Ramkhamhaeng (Bangkok). Hij raakte zelf lichtgewond, Chuwong was overleden.
Maar de familie kreeg argwaan, want Chuwong droeg tegen zijn gewoonte in geen veiligheidsgordel. Er waren nog meer aanwijzingen dat hij onderweg vermoord was. Dat bleek later uit een botsproef: de verwondingen van Chuwong konden nooit zijn veroorzaakt door de botsing. En de zaak was rond toen bleek dat aandelen ter waarde van 300 miljoen baht waren gestolen. Drie medeplichtigen waaronder een effectenmakelaar hadden daarin de hand.
Het is een van de moordzaken in Thailand die ik op de voet heb gevolgd en die als basis zou kunnen dienen voor een spannende krimi. Banying ontspringt niet de dans. De laatste ontwikkeling: Hij is door het OM in staat van beschuldiging gesteld voor moord met voorbedachten rade. Een misdrijf waarop de doodstraf staat, die wanneer hij schuld bekent en meewerkt aan het onderzoek wordt omgezet in levenslang. Maar dat is een schrale troost. (Bron: website Bangkok Post, 7 juni)

Kort nieuws 21 maart 2020
– Een fors artikel wordt ook gewijd aan de veroordeling van voormalig staatssecretaris Banyin (Handel) tot 8 jaar gevangenisstraf wegens het vervalsen van documenten om 263 miljoen baht over te hevelen aan twee medeplichtigen. Het was deze zaak die Banyin ertoe bracht de broer van een rechter te laten ontvoeren en vermoorden, zodat de rechter de zaak zou laten varen. Maar die vlieger ging niet op, de zaak is nu door een andere rechter behandeld.
De medeplichtigen van Banyin zijn de voormalige caddie Kanthana en effectenmakelaar Uracha. Die hielpen hem bij de transfer van aandelen van aannemer Chuwong naar de caddie en de moeder van de effectenhandelaar. De Bangkok South Criminal gaf Kanthana en Uracha elk een gevangenisstraf van 4 jaar en sprak de moeder vrij bij gebrek aan bewijs.
Regelmatige lezers herinneren zich vast nog wel de zaak Chuwong uit 2015 (zie mijn pagina Krimi Chuwong, de aannemer). Een in scène gezette botsing tegen een boom moest toen de indruk wekken dat Chuwong daarbij was omgekomen, hoewel hij al eerder vermoord was.
De wagen werd bestuurd, weet u nog wel, door Banyin. Hij is in staat van beschuldiging gesteld voor moord met voorbedachten rade op Banyin, maar die zaak is aangehouden afhankelijk van de uitkomst van de aandelentransfer zaak.

Kort nieuws 27 maart 2020
– …
Het tweede bericht trekt echter meer mijn aandacht omdat het een follow-up is op de zaak Banyin, de voormalig staatssecretaris van Handel [niet minister, zoals de krant schrijft], want ik gek op Krimi’s.
Banyin is de opdrachtgever voor de moord op een broer van een rechter, hij is veroordeeld voor oplichting met een aandelentransfer van 263 miljoen baht en beschuldigd van de moord op aannemer Chuwong.
Twee medeplichtigen bij de aandelentransfer, een voormalige caddie (30) en effectenmakelaar (29), blijven achter de tralies. Het hooggerechtshof heeft evenals het Hof van Beroep een dag eerder vrijlating op borgtocht geweigerd. Ze hadden respectievelijk een borgsom van 5 en 3 miljoen baht aangeboden, maar het hooggerechtshof achtte hen een vluchtrisico.
Vrijdag werden ze door de Bangkok South Criminal Court tot 4 jaar cel veroordeeld. Banyin kreeg 8 jaar. De vrouwen hebben eerder beweerd dat ze de maîtresse van Chuwong waren, de caddie beweerde zelfs dat ze een kind van hem had. De in scène gezette botsing is nog in onderzoek.

Kort nieuws 9 april 2020
De CSD wil voormalig staatssecretaris van Handel Banyin en vijf anderen laten vervolgen voor de moord op de broer van een rechter. Banyin zit momenteel gevangen in de Bangkok Remand Prison. Hij is al veroordeeld voor het vervalsen van documenten om aandelen ad 230 miljoen baht van aannemer Chuwong te bemachtigen. Die rechter zou aanvankelijk de aandelenzaak behandelen, maar hij is er vanaf gehaald.

  • Geen Trackbacks
  • Reacties (0)
  1. Nog geen reacties