Thais nieuws 16-31 december

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan andere bronnen. Voor de betrouwbaarheid steek ik mijn handen niet in het vuur.
Op de pagina Dossiers 2019 geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op themapagina’s. Dat zijn pagina’s waarop alle berichten over een bepaald onderwerp zijn gebundeld. Alle themapagina’s staan opgesomd op de pagina Leeswijzer.
Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

Voor het nieuws van 2019 klik hier: Thais nieuws 1-15 januari 2019, Thais nieuws 16-31 januari 2019, Thais nieuws 1-15 februari 2019, Thais nieuws 16-28 februari 2019, Thais nieuws 1-15 maart, Thais nieuws 16-31 maart, Thais nieuws 1-15 april, Thais nieuws 16-30 april, Thais nieuws 1-15 mei, Thais nieuws 16-31 mei, Thais nieuws 1-15 juni, Thais nieuws 16-30 juni, Thais nieuws 1-15 juli, Thais nieuws 16-31 juli, 1-15 augustus, Thais nieuws 61-31 augustus, Thais nieuws 1-15 september, Thais nieuws 16-30 september, Thais nieuws 1-15 oktober, Thais nieuws 16-31 oktober, Thais nieuws 1-15 november, Thais nieuws 16-30 november en Thais nieuws 1-15 december. Voor ouder nieuws zie de zwarte menubalk bovenaan de pagina onder het kopje Buitenland.

 

Wat de afgelopen 10 jaar me hebben geleerd

31 december – Nu 2020 op de deur klopt, vroeg Guru inspirerende Thais wat het meest voor hen betekend heeft in de afgelopen tien jaar. Zo begint het omslagverhaal van het creatieve vrijdagmagazine van Bangkok Post, waarin twaalf bekende Thai antwoord geven op deze vraag. Ik licht er één uit, mocht u nog meer willen lezen, klik dan op de link What the 2010s taught me.

Het antwoord dat eruit springt, wordt gegeven door Thanayut ‘Book’ Na Ayutthaya, een 18-jarige rapper die bekend staat als Elevenfinger en de artiest achter de bekende song Klong Toey, My City. Die bijnaam heeft hij te danken aan een gezwel dat op een elfde vinger lijkt en waarmee hij veel gepest werd toen hij jonger was. Ik neem niet zijn hele relaas op, maar citeer alleen wat de aanduiding ‘inspirerend’ illustreert.

‘Ik ben geboren in een achterbuurt. Mijn ouders wilden me niet, dus mijn oma bracht me groot. We waren arm. We worstelden. Vanaf heel jonge leeftijd moest ik manieren vinden om geld te verdienen; allerlei baantjes doen of dingen verzamelen en verkopen die mensen afdankten. Wanneer ik met speelgoed wilde spelen, stal ik het soms.’

‘Zo opgroeien was moeilijk. Maar naarmate ik ouder werd begon ik te beseffen dat de ontberingen me waardevolle lessen leerden en mijn karakter vormden. Later probeerde ik weer contact te krijgen met mijn moeder, maar ze joeg me weg met gemene woorden, ze zei dat ik een joch was dat ze gevonden had in het afval en dat ik niet haar kind was. Maar ik neem het haar niet kwalijk. Ik denk dat ze dat zei om mij weg te houden van het afschuwelijke leven dat ze [als drugsverslaafde] nog steeds leidde.’

‘Op een dag zag ik een rap video in een game shop. Die raakte me. Deze dichtstijl connected met me en leidde me naar het pad dat ik vandaag volg. Nu schrijf ik mijn eigen muziek. Mijn eerste song was Klong Toey, My City en die trok de aandacht. Ik kreeg ook de kans een song te schrijven getiteld Equality voor Future Forward; die werd een grote hit. En daarna gaf ik zelfs een Tedx praatje.’

‘Alles wat gebeurd is, heeft me duidelijk gemaakt dat je je niet moet richten op wat hij/zij mist, maar in plaats daarvan trots moet zijn op wat je hebt. Dat is de sleutel om dromen waar te maken. Ik heb mijn shower head [?] gebruikt als microfoon en mijn doodarme omgeving als krachtbron. Ik heb mijn eigen bestemming gecreëerd.’ (Bron: Guru, 27 december)

Afscheid van Andrew Biggs

31 december – Na 11 jaar en 572 afleveringen van Sanook valt het doek voor de wekelijkse rubriek van Andrew Biggs, volgens de onderkop boven de laatste aflevering Your favourite Sunday columnist. Hij takes a final, emotional bow. Dat de Australiër Sunday columnist is kan kloppen, hij is trouwens de enige in het zondag-tijdschrift B, de voortzetting van Brunch, waar hij destijds begon.

Maar mijn favoriete columnist is hij zeker niet, die schrijven op de opiniepagina van Bangkok Post. Ik las hem ook niet altijd, vond hem soms zeuren, maar dat wijt ik aan de vaste omvang van duizend woorden waaraan hij gebonden was. Een vaste omvang is vaak een dwangbuis. Ik vind: de omvang moet kunnen variëren, als je je ei hebt gelegd, moet je stoppen en niet doorgaan want dan breekt het ei.

Dat Biggs het veld moet ruimen, heeft alles te maken met wat de digital disruption (digitale verstoring) wordt genoemd. Kranten maken een moeilijke tijd door, ook in Nederland; lezers (en abonnees) halen hun nieuws van de digitale media. De andere Engelstalige krant The Nation is al gestopt met de papieren editie en bestaat alleen nog maar digitaal. Bij BP wordt het mes gezet in het aantal personeelsleden en budgetten, de druk van de krant is uitbesteed, en een columnist als Biggs handhaven is een te grote financiële last.

‘Ik moet toegeven’, schrijft hij, ‘dat ik een traantje uit mijn oog pinkte toen ik vorige week een korte email kreeg over mijn komend vertrek. Maar ik heb geen spijt.’ En hij zal ook niet aan de bedelstaf geraken, want heeft een school waarin Engels wordt onderwezen, hij presenteert radioshows en houdt speeches. Zullen we nooit meer iets van hem horen (lezen?). De laatste zin van zijn afscheidscolumn, getiteld All things must pass, zegt: ‘Till we meet again … sooner, perhaps, than you think.’ Dus wie weet. (Bron: B, 30 december)

Nieuws van de website 30-31 december

• De vrouw die vrijdag met haar pickup truck tegen een elektriciteitsmast botste waardoor 10 andere palen omvielen, had de vorige avond een party bezocht en volgens familie en politie weinig geslapen. Ze is opgenomen in het Samut Prakan Hospital en is nog steeds buiten bewustzijn. Het incident zorgde voor een verkeersopstopping over een afstand van 10 km.
• Stock Exchange of Thailand was dit jaar een van de zwakste performers van Azië. Maandag steeg de SET Index met 1,62 punten en sloot op 1.579,84 punten, een winst van slechts 1 procent vergeleken met eind 2018
• De jaarlijkse Quadrantids meteoorregen wordt tussen zaterdag en 12 januari voorspeld, met een piek rond 3-4 januari. Het National Astronomical Research Institute of Thailand verwacht een maximum aantal van 120 vallende sterren per uur. Op de pieknachten gaat de maan om middernacht onder waardoor het zicht optimaal is. De beste tijd is om 2.30 uur
• Nakhon Si Thammarat: Een man (27) die met vrienden zijn verjaardag vierde, is doodgestoken toen hij een vrouw hielp die op haar motorfiets was aangereden door een dronken automobilist. Tijdens een ruzie stak diens vriend de man plotseling in zijn zij. Ook een vriend van het slachtoffer werd gewond. De bestuurder ging er in zijn wagen vandoor. Hij werd later aangehouden nadat hij met zijn wagen een verkeersheuvel had geraakt. De dader is nog voortvluchtig
• Blijf binnenshuis, laat apps het werk doen. Dat is kenmerkend voor wat genoemd wordt de lazy economy, convenience economy of gig economy. Meer weten? Klik hier
• Gisteren vergeten te vermelden, de tien beste theaterproducties van de afgelopen tien jaar. Negen ken ik niet, maar wie kent niet The Sound of Music? Als musical nooit gezien, als film enkele malen. Het liedje Do-re-mi ken ik uit mijn hoofd. Zal ik het laten horen? Klik hier.

Monrak Pleng Sawan (The Sound Of Music)
2015 | Directed by Yuthtana Lopanpaibul
Although the number of musical productions in Thailand has spiked in the past decade, the quality of original Thai musicals is still developing in many areas. I picked this first Thai-language production of The Sound Of Music not just for the excellence of the acting and vocal performances. The production wouldn’t have been as successful or memorable if it weren’t for Narin Prasoppakdee’s triumph of a translation. This is how you treat a classic — with craft and care, as a labour of love.

En weer is een jaar voorbij

31 december – Drie berichten, een dubbele fotopagina met 21 foto’s, een pagina met de vijf belangrijkste gebeurtenissen van de afgelopen 10 jaar op milieugebied (tragedies, kopt de krant) en een Special report over Thailand’s voorzitterschap van Asean: dat is alles wat Bangkok Post vandaag op de laatste dag van het jaar te bieden heeft.

Ook de website biedt vooralsnog (het is nu 6.41 uur) geen soelaas. Misschien moet ik u vertellen waar de cartoons over gaan, dan heeft u in ieder geval nog wat te lezen. Maar daar ben ik snel mee klaar, want de meeste gaan over de jaarwisseling en geen enkele tovert een glimlach op mijn gezicht.

Dus ik heb maar één advies: Geniet van de oliebollen, appelflappen en champagne, zelfs als het nep-champagne is, wees voorzichtig met vuurwerk en laat goede voornemens achterwege, want die sneuvelen toch na een week.

Regering gevraagd om uitstel van nieuwe belasting

31 december – Lokale autoriteiten, zelfs de gemeente Bangkok die toch beschikt over een groot ambtenarenapparaat, zijn niet klaar voor de invoering van de nieuwe grond- en onroerendgoedbelasting op 1 januari. Parlementslid Sirikanya (Future Forward), voorzitter van de parlementscommissie economische ontwikkeling, roept de regering op de belasting nog even aan te houden door het nemen van een bestuursmaatregel (executive decree).

Sirikanya zegt dat regerings en oppositie parlementsleden de kwestie hebben besproken en dat sommige haar oproep voor uitstel steunen. Na de Nieuwjaarsvakantie zal oppositiepartij Pheu Thai een motie indienen met het verzoek om een parlementair debat.

Naar verluidt zijn veel grond en OG-eigenaren in paniek geraakt nadat ze een brief hadden ontvangen van lokale bestuursorganen en districtskantoren waarin ze geïnformeerd werden over de categorie waarin hun bezit zal worden aangeslagen. De wet onderscheidt vier categorieën grond: bewoning, agrarisch land, commerciële gebieden en braakliggende gronden elk met een eigen belastinggrondslag.

Het is ook de eerste keer dat een onroerendgoedbelasting wordt geheven alhoewel die een ruime drempel van 50 miljoen baht kent. Onroerend goed dat lager is getaxeerd, wordt niet belast.

Directeur Lawan van het Fiscal Policy Office wil niet weten van uitstel. De wet waarin de belasting wordt geregeld, wordt zoals gepland morgen van kracht. Hij erkent wel dat er hiccups zijn omdat de wet nieuw is, maar hij sust de ongerustheid omdat sommigen hun belasting naar beneden zullen zien gaan.

Minister Anupong (Binnenlandse Zaken) zei gisteren dat de eerste betaling vertraagd wordt daar het ministerie van Financiën en zijn ministerie nog bepaalde kwesties moeten bestuderen die later aangekondingd zullen worden. Hij benadrukt dat de wet tot doel heeft de belastinginning efficiënter te maken. De lokale autoriteiten sturen in maart een brief naar betrokkenen met de nieuwe tarieven.

De nieuwe wet komt in de plaats van een lokale heffing die vaak tot willekeur leidde. De inkomsten van lokale organen worden geschat op 115 miljard baht, waarvan 30 à 40 miljard baht uit de nieuwe belasting komt.

Commissie verlaagt begrotingsuitgaven 2020 met 16,2 mld baht

31 december – Bovenstaand bericht vormt de opening van de krant. Het tweede bericht (op de voorpagina) gaat over het besluit van de parlementscommissie die de begroting  2020 onder de loep heeft genomen, om het gevraagde bedrag aan uitgaven ad 3,2 biljoen baht te verlagen met met 16,2 miljard baht.

De verlaging wordt verdeeld over alle ministeries; daarvan gaan de uitgaven omlaag met tussen de 10 en 15 procent met uitzondering van uitgaven die betrekking hebben op de monarchie.

De commissie is klaar met haar werk, de begroting wordt in tweede en derde termijn behandeld op 8 en 9 januari. Wanneer de begrotingswet van kracht wordt, resteren nog zeven maanden van het begrotingsjaar 2020, dat immers op 1 oktober vorig jaar is ingegaan en tot 30 september 2020 duurt, dus het volledige gevraagde bedrag is niet eens nodig.

Het bericht noemt verder dat de parlementaire ‘barbecue’ tussen eind januari en begin februari wordt gehouden. Geen echte barbecue maar een grilling van de regering, zoiets als een interpellatie bij ons, waarin vijf kabinetsleden de oren wordt gewassen. De oppositiewhips dienen op 20 januari een verzoek in voor het zogeheten censure debate.

Het derde bericht gaat over de jaarlijkse nieuwjaarstoespraak van de Supreme Patriarch, zeg maar de paus van het boeddhisme. Hij herinnert de gelovigen eraan dat de Lord Boeddha mensen heeft geleerd zich bewust te zijn van hun daden en gevolgen. De daden zijn gegrondvest op iemands intentie, goed of slecht, die hun fysieke gedrag, spraak en geest stuurt. Etcetera, etcetera, etcetera – klik hier voor meer.

Prime Minister Prayut Chan-o-cha hands a gavel — the symbol of the Asean chairmanship — to Vietnam Prime Minister Nguyen Xuan Phuc.

De laatste loodjes van BP

31 december – Op pagina 2 analyseert de krant Thailand’s voorzitterschap van Asean. Conclusie: De agenda voor duurzaamheid wordt alom geloofd, maar de benarde situatie van de Rohingya blijft het blok achtervolgen. De voorzittershamer is inmiddels overgedragen aan Vietnam. Klik hier als u het artikel wilt lezen: Mixed year for Asean chair.

Ik eindig vandaag met pagina 3, waarop dominant een grote foto van doejong Marium, die ondanks de goede verzorging in augustus het loodje legde, want het ingeslikte plastic lag veel te zwaar op de maag. Wat is dat trouwens een lelijk en vormeloos dier, maar ook lelijke dieren hebben uiteraard recht op een schoon zeemilieu dat niet verontreinigd is met plastic afval.

De pagina somt vijf tragedies van de afgelopen tien jaar op. Ik neem het intro over, dan weet u bijna alles want de sediment honger van de Mekong en de elf olifanten omgekomen bij het oversteken van de Haew Narok waterval in nationaal park Khao Yai worden er niet in genoemd. Zes fotootjes tonen de elf dode olifanten en de honger van de Mekong wordt geïllustreerd met een foto van de rivier die een helder lichtblauwe kleur heeft in plaats van bruin.

This year, environmentalists and people on the streets alike were hit by news about the death of a several rare marine animals. However, their deaths were not in vain, as they galvanised the public and the government into taking action to reduce, or even ban, the use of plastic bags. Environmental conservation efforts also received a boost in the face of intense debates over the proposed ban of three toxic farming chemicals and the forest encroachment saga involving MP Pareena Kraikupt.

 


 

2019 gezien door de ogen van Old Crutch

30 december – De rubriek Postscript van Roger Crutchley of zoals hij zichzelf noemt Old Crutch, gepensioneerd redacteur van Bangkok Post, op zondag mag ik altijd graag lezen. De man heeft een geheugen als een olifant of beschikt over een gigantisch archief waarin hij moeiteloos de weg kan vinden. Typerend voor zijn schrijfstijl is het gebruik van de understatement of tongue in cheek, een vorm van humor waarop Engelsen het alleenrecht lijken te hebben.

In de rubriek van gisteren blikt hij terug op dingen in 2019 die de moeite waard zijn om te noemen. Ik pik er enkele opvallende uit, de rest mag u zelf lezen in 2019 more a celebration of 1969. Sommige zijn alleen te begrijpen als u het Thaise nieuws op de voet hebt gevolgd, zoals de Periscope down.

• Periscope down: A Thai government minister berating reporters for daring to mention the sacred word ‘submarine’ (onderzeeër). For the time being we’ll settle for ‘submersible’ (ongev. dompelbaar).

• Honoring the ‘F’ word: The Collins International Scrabble Dictionary announcing that ‘farang’ is so internationally known it is now an acceptable word in Scrabble. Also making the cut was ‘sriracha’, the hot Thai sauce [moet ik die kennen?].

• Literary breakthrough: The prime minister reportedly recommending Thai people read “Animal Farm”. All a bit puzzling as George Orwell’s works have been frowned upon by Thai authorities and students arrested for reading “Nineteen Eighty-Four” in public. Maybe the premier had a soft spot for the grandfatherly figure of Old Major, despite the pig being bit of a rebel.

• Cable news: The Bangkok governor claiming with a straight face that the tangled mess of overhead cables which plague the city streets, will be gone in two years. He has become a leading candidate for the new post of Minister of Wishful Thinking.

Nieuws van de website 29-30 december

• Nida Poll: Thanathorn meest geschikte persoon voor de post van premier, zegt 31,42 pct van de respondenten, en Future Forward de beste partij om het land in de huidige situatie te leiden. Prayut kwam als tweede uit de bus met 23,74 pct en nummer 3 was mevrouw Sudarat Keyuraphan (Pheu Thai)
• Top toeristische attracties in Chiang Mai stampvol met bezoekers, zowel Thai als buitenlanders. Vakantiegangers kamperen op Doi Inthanon, file op de weg naar de kampeerterreinen. Temp 5 graden op de top en 11 graden bij het kantoor van Doi Inthanon National Park
• Topsmokkelaar van Rohingya vluchtelingen in een huis in tambon Ban Rai (Ratchaburi) gearresteerd; de man heeft minstens 200 Rohingya het land in gesmokkeld op weg naar Maleisië. De laatste groep van veertien werd onlangs aangehouden in het Zuiden. Vluchtelingen moesten 20.000 baht betalen voor hun ‘kaartje naar de vrijheid’. De verdachte behoorde tot een bende met daarin ook een voormalige spoorwegpolitieman
• Suan Dusit Poll: Kroning koning Vajiralongkorn was de happiest gebeurtenis van 2019, zegt 37,98 pct van de respondenten; gevolgd door het koele weer en vakanties (Songkran, Nieuwjaar). Als meest trieste gebeurtenis noemde 54,4 pct de economische malaise en hoge kosten van producten
• File van 27 km op de Mittraphap Highway van Pak Chong tot Si Khiu in Nakhon Ratchasima
• Kalasin: Man (63) overreden door vrachtwagen. Hij had zijn motorfiets aan de kant van de weg geparkeerd, was de weg opgelopen en gevallen
• 43 rechtszaken bij de militaire rechtbanken mbt veiligheid en criminele vergrijpen worden overgeheveld naar strafrechtbanken en zaken bij militaire aanklagers naar het kantoor van de procureur-generaal. De overdracht is bevolen door de NCPO voordat een gekozen regering was gevormd
• Nieuw goedgekeurd Chinees medicijn tegen Alzheimer gaat 18 maanden klinisch getest worden op 2.046 patiënten met een milde tot gematigde vorm van Alzheimer op 200 plaatsen in Europa, de VS en  Azië-Pacific
Exodus voor nieuwjaarsvakantie. Zaterdag vertrokken 509.016 personen met 27.558 bussen uit Bangkok naar hun geboorteplaats, meldt Transport Co

Commentaar: Kritiek hoort bij ’t karwei

30 december – Wie heeft gelijk, briefschrijver Felix Qui of de hoofdredactie van Bangkok Post?

• Qui, wiens naam ik vaker in de rubriek van ingezonden brieven tegenkom, schrijft: ‘Het parlement is een heilige en eerbiedwaardige plaats; het is buitengewoon impertinent van de pers om geringschattende bijnamen te geven aan de nobele bekleders van deze vereerde institutie, geliefd bij alle Thaise mensen.’

• De hoofdredactie vindt dat kritiek bij de job (karwei, baan) hoort. Ze schrijft: ‘Of hij het nu leuk vindt of niet, Prayut dient te beseffen dat hij de echte wereld van politici is binnen getreden. Hij is niet langer de legercommandant of de coupleider. Hij moet kritiek leren accepteren en verschillende opinies respecteren, met name van de pers wier taak het is de regering te controleren.’

Ik stel de vraag en geef de twee tegengestelde antwoorden [tenzij Qui’s brief ironisch is bedoeld] naar aanleiding van de traditie van de parlementaire pers om aan het eind van het jaar bijnamen uit te delen, een gewoonte die vijf jaar heeft stilgelegen toen de junta aan de macht was.

Terzijde: het Engels kent voor bijnaam twee woorden: moni(c)ker dat in mijn woordenboek slang wordt genoemd en sobriquet, vertaald als bij-, scheldnaam. Mooi woord, klinkt als een dure Franse wijn of de merknaam van een sportieve wagen met open dak.

De regering kreeg de scheldnaam Siang Kong State wat een verwijzing is naar het Mecca van Bangkok voor de handel in tweedehands auto-onderdelen in het district Samphanthawong. Het journaille zegt dat de regering lijkt op de Siang Kong markt omdat het ook een centrum is voor ‘gebruikte reserve onderdelen’: politici en bureaucraten die in vorige regeringen zijn gebruikt maar nog steeds geen enkele geloofwaardigheid hebben verdiend.

Prayut werd vergeleken met Inao, ook prins Inu genoemd, een figuur uit een legendarisch Javaans sprookje, in een negatieve verwijzing naar het Thaise gezegde over degenen die op andere vitten maar uiteindelijk hetzelfde doen. Oftewel, zoals het Nederlandse gezegde luidt: De pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet.

Prayut is niet gecharmeerd van de vergelijking: hem en zijn regering belachelijk maken is geen zaak om grappen over te maken, vindt hij. Echter, zo kapittelt de krant: hij moet niet van streek raken, maar de vergelijking gebruiken als waardevolle feedback om de performance van zijn regering te verbeteren. Wat deze regering volgend jaar moet doen is te bewijzen dat de pers er naast zit haar te betitelen als Siang Kong State.

RFD zegt drie vakantieparken de wacht aan

30 december – Het Royal Forest Department (RFD) heeft tegen drie vakantieparken in het bosgebied van Mon Cham (Chiang Mai) uitzettingsbevelen uitgevaardigd. Uit onderzoek is gebleken dat ze illegaal zijn aangelegd op Doi Mae Cham in het district Mae Ram. De RFD controleert nu het gehele gebied van 229 rai om te zien of er nog meer wetsovertreders zijn.

Directeur Cheevapab van het RFD-kantoor brandpreventie en –bestrijding zegt dat niet gewacht hoeft te worden op een rechtbankbevel omdat het departement heel duidelijke kaarten heeft van het gebied. ‘Het is belangrijk om een krachtige boodschap naar zowel buitenlandse als Thaise investeerders te sturen dat investeringen in het bosgebied het niet waard zijn.’

Het departement heeft al bij de parken borden met een waarschuwing geplaatst. Cheevapab verwacht dat het hele proces drie maanden in beslag neemt. De betrokken parken zijn eigendom van buitenlandse en Thaise investeerders, die de grond van bergstam families hebben gekocht en zijn begonnen bovenop de heuvel permanente gebouwen neer te zetten. Twee van de drie parken zijn eigendom van buitenlanders, wat in strijd met de wet is.

De dienst doet ook onderzoek naar 63 kleinere resorts. Deze worden beheerd door lokale bewoners die toestemming hebben om in het bos te verblijven, maar bekeken moet nog worden of de wet hen toestaat een vakantiebedrijf te voeren.

Mogelijk wordt hetzelfde model toegepast als op de Phu Thap Boek in Phetchabun waar overheidsdiensten  en de lokale bevolking samen regels hebben opgesteld die hen toestaat kleine homestays (pensions) in het bergachtige gebied te exploiteren.

Test Jinghong dam verlaagt waterpeil Mekong nog meer

30 december – Het waterpeil in de Mekong staat al laag, eerder toonde ik een foto van een riviersectie waar zandbanken waren drooggevallen, en van 1 tot 4 januari zakt het waterpeil nog verder omdat testen worden gedaan in het hydro-elektrisch krachtstation van de Jinghong dam in de Chinese provincie Yunnan.

Volgens het Office of National Water Resources (ONWR) zullen acht provincies daarvan de wrange vruchten plukken: Chiang Rai, Loei, Nakhon Phanom, Nong Khai, Mukdahan, Bung Kan, Amnat Charoen en  Ubon Ratchathani.

Het ONWR is door het Chinese ministerie van Water Resources geïnformeerd dat de wateruitstroom uit de dam op 1 tot 3 januari zakt van 1.200 à 1.400 kubieke meter per seconde naar 800 tot 1.000 en op 4 januari verder naar 504 à 800, voordat het terugkeert naar het normale niveau. In de eerste testfase zal het water circa 40 tot 60 cm zakken en later nog eens met 30 tot 50 cm. Als eerste zal de provincie Chiang Rai van 2 tot 5 januari het waterpeil zien zakken, Ubon Ratchathani kan dat tussen 16 en 19 januari verwachten.

‘De autoriteiten in de getroffen provincies, inclusief het ministerie van Landbouw, zijn op de hoogte gebracht van de test zodat ze zich beter kunnen voorbereiden’, zegt ONWR secretaris-generaal Somkiat.

Het artikel vervolgt met informatie over het lage waterpeil in ’s lands negen grote waterreservoirs, maar dat is oud nieuws. Volgens het Hydro-Informatics Institute is de verwachting voor volgend jaar somber daar het 18 procent minder regent dan gemiddeld. De hoeveelheid regenval in watershed gebieden in de centrale en noordelijke regio’s bedraagt 24 procent minder. Ook in het Zuiden regent het minder. Het instituut waarschuwt ook voor zout water intrusie van januari tot maart in de Chao Phraya, wat gevolgen zal hebben voor de drinkwatervoorziening, maar ook dat is eerder gemeld.

Kort Nieuws maandag 30 december

– Wat biedt de krant nog meer? Drie overzichtspagina’s en twee (!) nieuwsberichten waarvan de arrestatie van de vermeende Rohingya smokkelaar al gemeld is in Nieuws van de website.

Het nieuwe bericht zegt dat de Sport Authority of Thailand een tweede editie heeft uitgegeven van de uiterst populaire Muaythai Guide, een gratis gids van 200 pagina’s met informatie in vijf talen (Thai, Engels, Chinees, en voor het eerst ook in het Russisch en Duits) over vijftig geselecteerde Muaythai kickboxing sportzalen en clubs in Thailand. Ondanks de vele verzoeken van nieuwe clubs zijn die niet toegevoegd.

Pagina 2 bevat een jaaroverzicht van de vijf belangrijkste criminele- en drugszaken. Natuurlijk de Porlajee-zaak, de Karen actievoerder die in 2014 spoorloos verdween en van wie verbrande botjes zijn gevonden. Vier personen worden verdacht van zijn verdwijning en dood waaronder het toenmalige hoofd van nationaal park Kaeng Krachan in Phetchaburi.

Verder: cannabis misbruik, de moord op de Japanse toeriste Tomoko, een nieuwe recreatieve drug genaamd drunk paper, death stamp of magic paper, en het gebruik van de elektronische pols- en enkelbanden. Over die drug heb ik nog nooit iets gelezen, dus wat dat onderwerp in het jaaroverzicht doet ontgaat me.

Young children at a community learning centre in Khannayao district.

Pagina 3 blikt terug op een jaar onderwijs. Ik neem het intro over en noem als laatste dat het Life katern terugkijkt op de big shows and musical trends that kept us entertained throughout the past year. Zeg ik verder niets over, ik ken al die muzikanten, zangers en groepen niet. U wel? Klik hier: The sounds of 2019.

It seems 2019 was not the best year for the education system as Thai students still performed below the international average. Meanwhile, The Education Ministry’s plan to merge small-sized schools with fewer than 40 students into larger ones sparked protests. Another issue was the school lunch scandal which sparked outrage when several schools nationwide served substandard lunch meals. On the bright side, the Education Ministry announced plans to introduce a bilingual education programme in about 2,000 public schools in the next academic year.


 

Six people were injured and more than 15 power poles knocked down when a pickup truck crashed into an electricity pole on Sukhumvit Sai Kao Road in tambon Bang Poo of Muang district on Friday.


 

Nieuws van de website 28-29 december

• Fotoalbum (15 foto’s): Last solar eclipse of the year. Skywatchers in Thailand and other Asian countries glimpse the partial solar eclipse on Thursday.
• Gouden sieraden ter waarde van 2 miljoen baht vrijdagnacht gestolen uit juwelierswinkel gevestigd in een warenhuis in Buri Ram. De politie vermoedt dat het een inside job was omdat de sieraden uit een kluis zijn gehaald waarvan de code slechts bij enkelen bekend is. Camerabeelden tonen een man met pet die diverse plaatsen in het warenhuis plundert [geen details]
• Parlementaire verslaggevers hebben kabinet en parlement weer bijnamen gegeven, een traditie die 5 jaar stil lag. Huis van Afgevaardigden heet Council of Conscripts, Cobra Zone en Rusty Blade. Regering is Siang Kong Government en Prayut is Angry Pot Calling the Kettle Black
• Negen personen gewond, van wie vijf ernstig bij botsing zaterdagmiddag van minibusje tegen boom in Ko Kha (Lampang). Het busje was om 4 uur vertrokken uit Saraburi voor een rit van 630 km naar Chiang Mai. De politie vermoedt dat de bestuurder in slaap is gevallen

Luchthavenplan blijft omstreden

29 december – Scuffles noemt de krant ze in de onderkop boven het achtergrondverhaal over de uitbreidingsplannen voor luchthaven Suvarnabhumi waarmee Bangkok Post vandaag de krant opent. Ik ben blij dat ik mijn papieren woordenboek heb meegenomen naar Thailand, want mijn digitale hulplijn vertaalt slechts ruzie, strijd enz, maar mijn papieren woordenboek vertaalt to scuffle als bakkeleien, plukharen. Dat zijn toch veel mooiere woorden dan het kleurloze ruzie.

Veel nieuwe informatie bevat het artikel niet. Dat de wachttijden bij Immigration lang zijn, weet iedere toerist. Wat niet iedere toerist weet, ik ook niet, dat bij sommige vluchten de passagiers per shuttlebus naar het toestel worden gebracht omdat er niet voldoende aviobruggen (vliegtuigslurven, passagiersbruggen) zijn.

Waarover de scuffles gaan, is al tot (bijna) vervelens toe gemeld. Het bestuur van Airports of Thailand wil de tweede terminal op een andere plaats bouwen dan aangegeven in het oorspronkelijke masterplan. Het masterplan gaat uit van de south terminal (zie bovenstaande plattegrond), de opponenten geleid door de Association of Siamese Architects noemen de bestuurskeuze (op de plattegrond gemarkeerd als north expansion) ongunstig voor passagiers en luchtvaartmaatschappijen.

Op de plattegrond staan ook een satellite terminal 1 en 2 aangegeven. Het artikel zegt dat 1 in aanbouw is en in november 2020 open gaat; nummer 2 bestaat alleen nog maar op het tekenbord. Maar erg duidelijk is de informatie hierover niet, dus die laat ik onvermeld. Voor het overige geldt: meer weten? Klik op Airport plans up in air.

Exercising their ballot: People turn up to cast their vote during advance voting ahead of the March 24 general election at Matthayom Ban Bang Kapi School in Bang Kapi district.

2019: Politiek roerig jaar

29 december – Zoals ik gisteren al schreef worden de laatste dagen van het jaar door kranten gebruikt voor jaaroverzichten. Meestal chronologisch, maar Bangkok Post doet het thematisch. Gisteren een pagina met de vijf belangrijkste misdrijven, vandaag met de vijf belangrijkste gebeurtenissen op politiek gebied. Om het mezelf gemakkelijk te maken, neem ik het intro van de pagina over, kan ik er verder het zwijgen toe doen.

2019 has been a year of intense political developments highlighted by the March 24 election, the first since the 2014 coup, the subsequent transition to an elected government that has been ridiculed for remaining under the shadow of the coup makers, the army chief’s remarks on his first political talk show which reverberated across the political spectrum, the stripping of the MP status of Future Forward Party leader Thanathorn Jungroongruangkit dubbed the ‘brightest rising star’ of politics and the demise of Thai Raksa Chart Party after it added Princess Ubolratana’s name in the prime ministerial candidates hat.

 

Thrown out: Future Forward Party leader Thanathorn Juangroongruangkit bows as he is asked to leave the first parliament meeting at the TOT auditorium on May 25 due to the Constitutional Court’s suspension of his MP status. The court order stemmed from a media shareholding case against him.

Kort Nieuws zondag 29 december

– Voor het nieuws van de dag moeten we vandaag behalve op de website op pagina 2 zijn. Eén kwart van de pagina is een overlees van het openingsverhaal over Suvarnabhumi, één kwart (opening) meldt dat 43 personen op de eerste van de zeven gevaarlijke dagen zijn gedood en dat rijden onder invloed weer de belangrijkste oorzaak was.

Eén kwart bestaat uit twee berichten: de rubriek News Bites met vier kortjes en een berichtje dat de mediaanprijs van de grond- en onroerendgoedbelasting pas in 2021 wordt aangepast. Deze prijs wordt gebruikt bij de koop en verkoop van grond en gebouwen. Het besluit betekent dat veel eigenaren volgend jaar geen hogere belasting hoeven te betalen, hetgeen ze vreesden. Het vierde kwart is een advertentie.

Ik noem één kortje. In nationaal park Mu Koh Surin (Phangnga) zijn twee zeldzame tijgerhaaien gesignaleerd. Volgens een maritiem expert zorgt de lage temperatuur in de Andaman zee ervoor dat veel waterdieren worden aangetrokken maar de wateren rond de eilanden. De populatie tijgerhaaien is sterk gekrompen als gevolg van de jacht; ze zijn geliefd vanwege hun vinnen die als een delicatesse worden beschouwd.

In nationaal park Mu Koh Similan, in hetzelfde district, is een groep zeldzame false killer whales (zwarte zwaardwalvis) gesignaleerd, wat eigenlijk oceanic dolphins (oceanische dolfijnen) zijn.

– Als laatste noem ik pagina 4, een halve pagina met een achtergrondverhaal over de luchtvaart. Luchtvaartmaatschappijen kampen met trage groei, maar verlaging van de ticketprijzen om de omzet te verhogen, is niet altijd het antwoord, stelt het artikel.


 

Met volle mond en lege portemonnee het nieuwe jaar in

King Power Mahanakhon is celebrating New Year’s Eve with Bangkok’s Highest Countdown to 2020, featuring Burin, Season Five and DJ 7 Skies on the 78th floor rooftop of the iconic pixelated building. This year the new landmark destination is ringing in the New Year with three parties on three different floors with a full entertainment lineup of artists and DJs.

Celebrate on the 74th floor of Thailand’s highest indoor observatory (B5,500++ per person) with Krist- Singto, Max Jenmana, Daboyway and DJ Buddha, or enjoy a Broadway-themed celebration with a 7-Course Dinner at Mahanakhon Bangkok SkyBar on the 76th floor (starting from B15,000++ per person).

Bangkok’s highest countdown and glamorous outdoor party is also taking place on Thailand’s highest rooftop, with a night full of DJ entertainment and spectacular performances by Burin, Season Five and DJ 7Skies. Early Bird tickets are available for B12,000 per person, from today until 30 December 2019.


 

Rescuers go to the Andaman Sea coast where the body of Apichit Winothai was found.

Nieuws van de website 27-28 december

• Na een zoektocht van 15 uur met drones en paramotors is het lichaam van de burgemeester van Trang gevonden op de kust van de Andaman zee. De plaats waar Apichit Winothai werd gevonden was 5 kilometer vanaf de plaats waar zijn auto in een kanaal kopje onder ging. Daarbij kwam zijn bestuurder om het leven
Video Fighting drought. A cluster of villages in Waeng Noi district of Khon Kaen province shows the way to fight drought that once was their chronic problem.
• Corrections Department looft beloning van 200.000 baht uit voor informatie die leidt tot de aanhouding van Dolkoni Maprasit (37) die donderdag uit de gevangenis van Songkhla ontsnapte. Hij klom op dakpannen, brak het dak en klom over een hek. Hij vluchtte in kleding, gestolen van een gevangenbewaarder
• Amerikaan (66) aangehouden in Pattaya die illegale groeihormonen verkocht en tien dozen Ansomone in beslag genomen. Hij liep tegen de lamp bij een undercover operatie van een agent die voor 75.000 baht hormonen kwam kopen. De politie nam tevens bankboekjes en eigendomspapieren van motoren en auto’s in beslag
• Lampang: Een vrouw (21) is ernstig gewond toen ze donderdagmiddag met haar motorfiets over een putdeksel reed, die werd weggeblazen door een explosie in een riool. Toen ze op het wegdek terecht kwam, werd ze aangereden door een andere motorfietser. Na de explosie is heet water water in de put gegoten
• Drie Zuid-Koreanen zijn aangehouden bij een inval in een condominium in Srikakarin (BKK). Ze exploiteerden er de sportgoksite MD-KKK.com, gericht op landgenoten, waarmee ze een maandomzet van 3 miljoen baht maakten
• Charoen Pokphand Group en Central Group hebben belangstelling voor de overname van de Tesco Plc vestigingen in Thailand en Maleisië. De grootste Britse superketen wil zich terugtrekken uit beide landen. Ook de TCC Group van multimiljonair Charoen Sirivadhanabhakdi zou geïnteresseerd zijn (Foto: Tesco Lotus filiaal Sukhumvit Soi 50 in Bangkok)
• Twee leden van een drugstransport zijn gedood in een vuurgevecht met soldaten in Mae Sai (Chiang Rai). De soldaten signaleerden de groep die uit 15 tot 20 man bestond, dinsdagnacht. Het treffen duurde 20 minuten. De overige leden wisten te ontkomen. Gevonden zijn 20 zakkken met 600 kilo crystal methamphetamine met een straatwaarde van 300 miljoen baht
• De ministers Anutin (Volksgezondheid) en Somsak (Justitie) hebben een overeenkomst getekend, die voorziet in verwijdering van kratom en marihuana van de lijst met verboden narcotica. Ze noemen het een nieuwjaarsgift voor de bevolking
• Een Thaise marine SEAL, die heeft deelgenomen aan de reddingsoperatie in de Tham Luang grot in Chiang Rai vorig jaar, is overleden aan de gevolgen van een bloedvergiftiging die hij tijdens de operatie had opgelopen. Behandeling heeft niet mogen baten. Hij is de tweede dode; tijdens de operatie zelf kwam al een redder om. In de grot zaten twaalf leden van een jeugdvoetbalelftal en hun coach negen dagen gevangen doordat de grot onder water was gelopen
• De NESDB, BOT, het Budget Bureau en Fiscal Office hebben de begroting 2021 goedgekeurd. Op 7 januari behandelt het kabinet de begroting die voorziet in 3,3 biljoen baht aan uitgaven en een tekort van 523 miljard baht: 100 miljard baht (3,1 pct) meer dan de begroting 2020. Het Thaise begrotingsjaar 2021 loopt van 1 oktober 2020 tot 30 september 2021
• Civil Court legt beslag op vermogen ad 457 miljoen baht van de eigenaren van massagesalon [lees: bordeel] Victoria’s Secret in Huai Khwang en andere betrokkenen. Bij een inval in januari vorig jaar zijn daar buitenlandse vrouwen aangetroffen, ook minderjarigen. Van het vermogen gaat 225 miljoen baht naar de staat en 242 miljoen baht naar schuldeisers

Bangkok Post 5 dagen op streng dieet

28 december – Ik had willen koppen dat BP 5 dagen aan anorexia lijdt, maar bedacht: dat is een ernstige aandoening, waar je geen ‘grapjes’ over moet maken. Dus heb ik er ‘streng dieet’ van gemaakt, dat geeft ook weer dat de krant minder pagina’s bevat dan normaal vanwege, zoals BP op de voorpagina verklaart, an easing of public and business activities.

Op de eerste dag heeft de vermageringskuur (gelukkig) geen grote gevolgen voor het nieuws, want de krant opent met het opvallende bericht dat minister Somsak (Justitie) oproepen om veroordeelde verkrachters te castreren, steunt. Hij zegt ook: ‘Ze dienen middels een rechtbankbevel verplicht te worden drie tot tien jaar te verblijven in restricted areas. De verblijfplaats van verkrachters en moordenaars dient bekend te zijn.’

Waarom moet ik bij deze uitspraak toch denken aan concentratiekampen, wraakacties van de Ku Klux Klan en de Goelag Archipel* (foto) of nog ouder de heksenjacht in de late Middeleeuwen? Thailand heeft als slogan Amazing Thailand; verbazingwekkend kun je dit nieuws wel noemen en al helemaal om het uit de mond van een jurist te vernemen.

* De Goelag Archipel is een boek van de Russische schrijver Aleksandr Solzjenitsyn. Het boek gaat in op de dwangarbeidkampen voor dissidenten die strafrechtelijk vervolgd werden in het Sovjet-bewind van de jaren na de Tweede Wereldoorlog.

De krant heeft het over ‘oproepen’, maar in het artikel komt slechts één persoon voor, die deze oproep heeft gedaan: parlementslid Rangsima Rodrasmi (Democraten). Op 26 december sneed ze in het Huis van Afgevaardigden het onderwerp seksueel geweld tegen vrouwen, kinderen en ouderen aan. Ze zei dat mensen beschermd kunnen worden tegen seksuele misdrijven wanneer er een wet is, die vereist dat seksdeliquenten castratie ondergaan, chemisch of operatief.

Of ze behalve van Somsak bijval kreeg, vermeldt het artikel niet want de meeste ruimte wordt ingenomen door zegslieden die menen dat castratie geen oplossing biedt. Het artikel noemt ook nog de vorming van een buitengewone parlementscommissie die maatregelen gaat bestuderen om seksmisdrijven te voorkomen, maar details daarover ontbreken eveneens.

De twijfelaars zijn directeur Chadej van de Womens and Men’s Progressive Movement Foundation, mensenrechtenadvocaat Somchai en directeur Pornpen van de Cross Cultural Foundation. Chadej wordt het meest uitgebreid geciteerd.

Hij zegt: ‘The root cause of rape is gender inequality in society (De wortel van het kwaad bij verkrachting is sekse ongelijkheid in de samenleving). Vrouwen worden vaak geportretteerd als onderdanige huisvrouwen en objecten van seksueel verlangen. Niemand respecteert vrouwenrechten ondanks dat verkrachters strengere straffen krijgen.’

De ongelijkheid geldt ook voor de wetshandhaving, betoogt hij. ‘Sommige mannelijke politieofficieren weigeren klachten van vrouwen te accepteren of ze bemiddelen liever omdat ze menen dat vrouwen het aan zichzelf te wijten hebben door de manier waarop ze zich gedragen of kleden. Er zijn ook weinig vrouwen werkzaam bij de politie, dus is er een duidelijke sekse vooringenomenheid bij de manier waarop zaken worden behandeld.’

De overige twee twijfelaars hoef ik niet te citeren, want die zeggen ongeveer hetzelfde. Meer weten? Lees: Somsak backs calls to castrate rapists.

Bangkok Post kijkt terug en blikt vooruit

28 december – Ook in Nederland traditie: aan het eind van het jaar plaatsen kranten jaaroverzichten met de belangrijkste gebeurtenissen van het afgelopen jaar. Bangkok Post doet het uitgebreider, die plaatst vanaf vandaag tot 31 december elke dag een pagina gewijd aan een bepaald thema en blikt van 1 tot 5 januari vooruit op het komende jaar.

Vandaag laat de krant de vijf misdaden die het land het meest schokten, de revu passeren. De meest recente herinnert u zich ongetwijfeld nog: seriemoordenaar Somkid, die in 2005 vijf vrouwen vermoordde, vermoordde een vijfde nadat hij na 14 jaar cel in voorwaardelijke invrijheidstelling was vrijgelaten. Voor de andere zult u iets dieper in uw geheugen moeten graven – ik ook trouwens.

Dat zijn de rechter in de rechtbank van Yala die op zichzelf schoot uit protest tegen inmenging in een zaak, de bomaanslagen en brandstichtingen in Bangkok en Nonthaburi in augustus toen in de hoofdstad een vergadering werd gehouden van de Asean ministers van Buitenlandse Zaken en diplomaten uit andere landen, waaronder China en de VS, het lichaam dat in in Chiang Mai in een koelkast werd gevonden, van een man die een lening aan de dader had geweigerd en als laatste de dood van prettie Lunlabelle. Niet vermoord maar overleden aan alcoholvergiftiging nadat ze dronken was gevoerd op een party waar ze drankjes serveerde.

Daarmee hebben we pagina 3 gehad, het overige nieuws staat op pagina 2, en op de voorpagina resteren nog twee berichten, waarvan één al bekend (de overleden marine Seal) en één nieuw over de vermeende afpersing van een Fransman door agenten van het politiebureau Thong Lor. De drie betrokken politieofficieren, waaronder een adjunct-hoofdinspecteur, zijn op non-actief gesteld.

De zaak is bekend geworden doordat de Fransman op Facebook beweerde dat ze US$ 8.000 (250.000 baht) eisten in ruil voor het intrekken van de beschuldiging dat hij illegale drugs in zijn bezit had. De posting zegt dat dit was gebleken omdat bij een inval in zijn woning sporen van marihuana waren gevonden in een medische olie die hij had gebruikt om een aandoening te behandelen. De man zou later gebeld zijn door ene Chane, die de ruil voorstelde, en diens vrouw had het geld opgehaald. Tegen beiden is een arrestatiebevel uitgevaardigd.

En weer groeit en bloeit het toerisme

28 december – Goed nieuws van het toerismefront. Dit jaar is het record aantal toeristen verbroken met de aankomst van 39 miljoen internationale toeristen tegen 38 miljoen vorig jaar. De 39 miljoenste was Anna Pavlovskaya uit Rusland die voor de derde keer met haar familie op vakantie naar Thailand kwam. Ze zegt dat behalve toeristische bestemmingen Thaise mensen en hun gastvrijheid de belangrijkste redenen waren om te blijven komen. 21 jaar geleden maakte ze haar eerste trip naar Koh Samui.

Minister Phiphat (Sport en Toerisme) is in zijn nopjes, alsof hij er hoogstpersoonlijke voor heeft gezorgd dat die miljoenen naar zijn land komen. Dat de wachttijden bij Immigration kunnen oplopen tot meer dan een uur, zegt hij er natuurlijk niet bij. Ook niet dat sommige taxichauffeurs weigeren de meter aan te zetten en een extreem hoge ritprijs vragen en dat toeristen bij het Grand Palace wordt wijs gemaakt dat het gesloten is. Ze krijgen dan het aanbod van een rondrit in een tuktuk die bij kleermakers stopt en andere zaken waar geld uit hun zakken wordt geklopt.

Maar laat ik de feestvreugde niet bederven. De minister zegt dat Thailand een van de immer favoriete bestemmingen van wereldreizigers blijft. Hij verwacht dat de laatste dagen van het jaar elke dag 140.000 toeristen arriveren, waardoor de eindstand op tussen de 39,6 en 39,8 miljoen komt. Hij zegt ook dat de toeristen dit jaar tot november 1,74 biljoen baht uitgaven, 3,67 procent meer dan vorig jaar.

Volgend jaar worden 40,8 miljoen toeristen verwacht – wel ja, nog langere wachttijden bij Immigration – die goed zijn voor 2,02 biljoen baht, 3 procent meer.

De Tourism Authority of Thailand blikt begerig naar de Russische markt. TAT adjunct-directeur Srisuda voor Europa, Afrika, Midden-Oosten en Noord- en Zuid-Amerika hoopt op meer toeristen uit Vladivostok, Irkutsk, Yekaterinburg en Novosibirsk die met chartervluchten komen. Dit jaar arriveerden 1,47 miljoen Russen, evenveel als vorig jaar alhoewel verwacht was dat de revenuen uit deze markt met 1 procent zouden afnemen.

Dat zou het gevolg zijn van de tropische storm Pabuk, waardoor populaire strandbestemmingen werden getroffen, ’s lands economische situatie en de dure baht. Maar de verwachte vlucht naar korteafstandsbestemmingen, zoals Turkije, is uitgebleven.

Former employees representing more than a thousand workers laid off by the Pongpara Codan Rubber and Mizuno Plastic companies submit a petition at the Labour Ministry on Friday complaining of unfair treatment.

Kort Nieuws zaterdag 28 december

– Ik ben inmiddels op pagina 2 beland, die opent met bovenstaand bericht. Verder op de pagina de rubriek In Brief met (slechts) drie kortjes: twee oud (aangehouden Koreanen en gevonden lichaam van de burgemeester van Trang), één nieuw. Vanaf 1 januari mogen geen plastic microbeads meer verwerkt worden in cosmetische producten, want die schaden de gezondheid. Geen idee wat die korrels erin deden.

Prominent op de pagina staat een Special report (achtergrondverhaal) over de situatie op de arbeidsmarkt. Het Thai Labour Reconciliation Committee zet vraagtekens achter de bewering van premier Prayut dat dit jaar 2.000 bedrijven in de startblokken staan tegen 1.686 die kopje onder zijn gegaan en achter cijfers van het Department of Labour Protection and Welfare dat 3.219 bedrijven tot 25 december een aanvraag hebben ingediend om te mogen openen.

Voorzitter Chalee zegt dat er geen betrouwbare informatie is of deze bedrijven zijn begonnen en of ze personeel in dienst hebben genomen. Sommige nieuwe bedrijven kunnen zich geregistreerd hebben voor de Eastern Economic Corridor (EEC), maar niet bekend is of ze Thaise werkers in substantiële aantallen aannemen. Chinese bedrijven bijvoorbeeld nemen geen lokale werkers aan, want zijn geautomatiseerd.

Chalee zegt: ‘De vraag is: wat gaan we doen met meer en meer mensen die hun baan verliezen? De economische malaise gaat naar verwachting volgend jaar door. Wat doet de regering om de worstelende bedrijven te helpen en het grote aantal werklozen?’

– Laatste bericht. De Spoorwegen (SRT) hebben gisteren een contract getekend met China Railway Signal and Communication voor de levering van seinen en communicatie apparatuur ad 6,26 miljard baht op het dubbelspoor traject Nakhon Pathom-Cha Am (421 km). De installatie neemt drie jaar in beslag.

SRT gouverneur Worawut gaf bij de ondertekening toe dat het project zes maanden achterloopt op de planning, maar de totale werkzaamheden zijn voor meer dan 50 procent voltooid. De verdubbeling van het spoor verkort de reistijd tussen Bangkok en Chumphon van 8 à 9 uur naar 5 uur en zal derhalve het toerisme naar het Zuiden stimuleren, zei hij.


 

Twee infographics die geen toelichting behoeven

 

The Mitsubishi Pajero of Trang mayor Apichit Winothai is towed from Pakpron canal on Wednesday night.

Nieuws van de website 26-27 december

• De burgemeester van Trang wordt vermist nadat zijn auto woensdagavond in een kanaal kopje onder is gegaan. Daarbij kwam zijn chauffeur om het leven
• Nakhon Sawan: Politieofficier beschuldigd van drie vergrijpen, waaronder poging tot moord, omdat hij op een man schoot die zijn moeder probeerde te beschermen. Dat gebeurde dinsdagochtend toen ze geld opnam uit een ATM. De agent in burger beschuldigde haar van het illegaal opnemen van geld. De zoon en agent begonnen te vechten waarna een schot viel. De zoon is behandeld in het ziekenhuis. De agent zegt ook gewond te zijn bij de schermutseling
• Pattaya: De toeristenpolitie patrouilleert extra op risicoplaatsen en deelde op kerstavond chocoladerepen uit aan toeristen
• Voormalig staflid van een universiteit in Min Buri gearresteerd. Studenten hadden hem 600.000 baht gegeven voor hun achterstallig collegegeld, maar hij had het in eigen zak gestoken. Hij nam ontslag en besteedde het aan uitgaan en gokken
• Hooggerechtshof heeft gevangenisstraf van 3 naar 2 jaar teruggebracht voor voormalige staatssecretaris van Financiën Benja Louischareon, tevens adjunct-hoofd van de Belastingdienst, voor hulp in 2006 aan Thaksin 16 miljoen baht aan belasting te ontduiken bij de verkoop van aandelen Shin Corp. Drie belastingmedewerkers kregen dezelfde strafvermindering
Video Yaowarat walking street. Food is a highlight of the walking street campaign in Yaowarat as the road is closed to vehicular traffic every Sunday from 7pm to midnight
• Beheerder Facebook pagina Luang Pi Justin Wat Do U Mean V, bekend om bespotting boeddhisme, aangehouden wegens ongepaste inhoud en fraude. Tien slachtoffers zeggen een T-shirt bij hem te hebben besteld, maar dat is nooit geleverd. De man werkt als busconducteur en heeft grote schulden
• Luchthaven van Chiang Mai sluit op 31 dec om 19 uur, 54 vluchten geannuleerd en 37 verplaatst om lampionnen en vuurwerk te vermijden
• Udon Thani: Moeder (37) die zwakbegaafde dochter (19) zeven mannen liet verwennen en gekleed in een regeringsuniform hen daarna chanteerde 250.000 baht te betalen, aangehouden. In haar huis is het uniform gevonden (foto)

Prayut maakt zich zorgen over nepnieuws

27 december – Prayut is bezorgd over nepnieuws, kopt Bangkok Post vandaag boven de opening. Is dat nou dermate belangrijk om de krant ermee te openen? Al even onbeduidend is de opening van pagina 3 die meldt dat partijleider Thanathorn uitstel heeft gekregen voor een afspraak met de politie over de flash mob.

Voor mij geldt hetzelfde als de vrouw die knikte toen Prayut haar vroeg: ‘You are bored with the PM, aren’t you? Hij stelde die vraag gisteren toen hij in busterminal Mor Chit travel kits [inhoud?] uitdeelde als deel van de verkeersveiligheidscampagne.

Nadat de vrouw had bevestigd dat de premier haar verveelde, zei hij: ‘Okay, that’s fine. No matter how bored you are with me, I cannot be bored with you as you are a Thai. Please remember, that’s fine. Thanks for being bored.’

Ja, beste lezers, lieve lezeressen, de verveling slaat ook bij mij toe over wat BP beschouwt als ‘nieuws’. Het zijn woorden, soms zalvend, soms dreigend en ze worden altijd uitgesproken door gezagsdragers, maar of ze tot concrete daden leiden meldt de krant zelden tot nooit.

Deze maal heeft Prayut het leger opdracht gegeven ‘meer pro-actief’ te zijn in het bestrijden van nepnieuws [Nog meer? Sinds een maand is toch een anti-nepnieuws centrum al in bedrijf]. Het leger moet zijn respons op verdraaid nieuws in de sociale media opvoeren om ‘misverstanden te voorkomen of diensten en de samenleving in een breder verband te schaden’, aldus legerwoordvoerder Kongcheep, die braaf herhaalt wat Prayut heeft gezegd tijdens een vergadering gisteren met de legerleiding.

‘Prayut heeft de diensten opgedragen nepnieuws te verduidelijken zodat de mensen niet ten prooi vallen aan conflict. Ondertussen moeten we ook juridische actie nemen tegen mensen die zulke informatie verspreiden.’

De krant verwijst daarbij naar het bericht dat op tampons de belasting wordt verhoogd omdat ze als een cosmetisch product worden beschouwd en niet zoals maandverband als een hygiënische noodzaak. Dat bericht is verspreid door woordvoerder Ketpreeya van de politieke partij Puea Chat. Maar volgens haar is het geen nepnieuws, want het kabinet heeft dit in april besloten.

De premier maakt zich zorgen dat verkeerde informatie negatieve gevolgen heeft voor de bevolking die zich niet bewust is van de betrouwbaarheid van berichten [want ‘ik is knap en zij zijn dom’ om een bekende uitspraak van het kuikentje Calimero te parafraseren].

Inmiddels beginnen mijn tenen dermate zwaar te krullen van ergernis dat ik het verhaal maar verder oversla, en dat andere trouwens ook, en mij even overgeef aan dolce far niente.

Wreaths are hung on a memorial wall at Mai Khao Cemetery in Phuket’s Thalang district

Kort Nieuws vrijdag 27 december

– Na deze aanslag op mijn gezonde verstand meld ik dat op de voorpagina twee berichten staan, al aangeduid in Nieuws van de website: de sluiting van Chiang Mai International Airport om 19 uur op 31 december en de gevangenisstraf voor voormalig staatssecretaris van Financiën Benja.

De bovenop bestaat uit vier foto’s: drie met de zonne-eclips in Betong (81 pct), Chiang Rai (40 pct) en Bangkok (57 pct) en een met nieuwsgierigen in Chachoengsao die hun ogen beschermen met een kartonnen zonnebril.

– Ook op pagina 2 twee al bekende berichten: de agent in Nakhon Sawan die beschuldigd wordt van een poging tot moord en de man die studenten voor 600.000 baht heeft opgelicht. De opening doet verslag van de tsunami-herdenkingen in de kustprovincies van de Andaman zee.

Ze vonden plaats op de Mai Khao Cemetery in Thalang (Phuket), Tsunami Memorial Park (Ban Nam Khem in Phangnga) en Moo Koh Phi Phi (Krabi). De deelnemers namen een minuut stilte in acht voor de ruim vijfduizend slachtoffers in Thailand.

Op de Mai Khao Cemetery werden witte bloemen gelegd ter nagedachtenis aan de slachtoffers uit 45 landen die in Thailand om het leven kwamen. In Ban Nam Khem werden wittte rozen gelegd voor een foto van Poom Jensen, de zoon van prinses Ubolratana die in Khao Lak om het leven kwam.

Nog steeds liggen 369 ongeïdentificeerde lichamen op de begraafplaats Bang Maruan in Phangnga.

– Op pagina 3 vindt u de rubriek In Brief met vier kortjes waarvan het vierde bepaald niet kort is. Gaat over die rare man met een Facebook account waarop hij het boeddhisme bespot, maar voorbeelden daarvan worden niet gegeven.

De opening meldt het uitstel dat Thanathorn van de poitie heeft gekregen voor een verhoor over de flash mob. Thanathorn kreeg het uitstel omdat hij een nieuwjaarsparty van de Hmong in Tak moet bijwonen waarvoor hij al eerder was uitgenodigd.

Het bericht bevat wel een nieuwtje. Amnesty International heeft een verklaring uitgegeven met een oproep aan de autoriteiten de organisatoren met rust te laten. AI schrijft: ‘Stop met juridische intimidatie van de politieke oppositie, mensenrechtenverdedigers en activisten in Thailand.’

– Verder nieuwe steun voor een verbod op de drie al vaak genoemde chemicaliën. De NHSC heeft besloten het nog een half jaar aan te zien, maar een groep van 57.000 medische stafleden en burgers hebben een petitie ondertekend voor een onmiddellijk verbod.

Minister Anutin (Volksgezondheid), voorstander van een verbod, zei ‘De stemmen van de medische staf en bevolking klinken luider dan de mijne want ik ben slechts een politicus’, toen hij de handtekeningen in ontvangst nam. De handtekeningen zijn verzameld door voormalig NHSC-lid Chiraphon, voorzitter van de Pharmacy Council of Thailand, maar daar zal hij wel de nodige hulp bij gehad hebben.

– Vakanties en feestdagen zijn niet langer een beletsel om vrijlating op borgtocht te vragen. De nieuwe president van het hooggerechtshof Slaikate heeft bepaald dat rechtbanken, hoven van beroep en hooggerechtshoven ook buiten kantooruren zo’n verzoek in ontvangst moeten nemen.

De richtlijn is in overeenstemming met artikel 28 van de grondwet die stelt ‘a suspect or defendant in a criminal case shall be presumed innocent’ en ‘an application for bail by a suspect or defendant in a criminal case shall be accepted for consideration’. De richtlijn is ook in overeenstemming met andere wetten, waaronder de Criminal Procedure Code.

– Als laatste pagina 4, in zijn geheel gewijd aan wijlen Kamphol Vacharaphol († 1996), de oprichter van de krant Thai Rath. Hij wordt herinnerd vanwege zijn toewijding aan verbetering van het onderwijs en journalistiek in Thailand. Unesco heeft hem om die reden in 2017 geëerd als eminente persoonlijkheid.

Meer weten? Lees: Moving forward by giving back en Kamphol’s life offers lessons which all Thais can learn from


 

Francis Lai ‎– Bilitis [Modern Classical] (1977) [France] (Full Album). https://youtu.be/EjtGj6chxfg

Bilitis is a 1977 French romantic and erotic drama film, which was directed by photographer David Hamilton (1933-2016) with a music score by Francis Lai. The film was loosely based on a poem cycle by Pierre Louÿs entitled The Songs of Bilitis set in ancient Greece, although the film is set in modern Europe. The poems were meant to be autobiographical poems by the title character.
A teenage schoolgirl spends the summer with a couple whose marriage is on the rocks, and develops a lesbian crush on the wife. Meanwhile, she pursues a local teenage boy and tries to find a “suitable male lover” for the wife.
Although Bilitis can be best described as a coming of age film, the title character, Bilitis, ends up returning to school at the end of the film, realizing that she is not yet ready for adulthood.
The film was shot in the same soft focus style that was common of David Hamilton’s photography and his other films.


 

Nieuws van de website 25-26 december

• Camerasysteem van de Lang Suan gevangenis in Chumphon gehackt en beelden verspreid op YouTube. Onbekend is door wie en hoe ze gelekt zijn. Minister Somsak (Justitie) heeft de DSI opgedragen het lek op te sporen en het Corrections Department om aangifte te doen bij de politie. De YouTube account van de hacker genaamd Big Brother’s Gaze toont ook gelekte beelden van gevangenissen in Rusland, Australië en de VS
Fotoalbum A year in 24 photos. Pictures recap key events in Thailand in 2019.
• De ongeïdentificeerde buitenlander met een dierenopvang in Bang Kruat (Buri Ram), gisteren genoemd in Kort Nieuws, is een Fransman (50) die 200 zwerfhonden verzorgt. Hij ontkent dat hij personeel heeft opgesloten in kooien, zoals ze beweren. De foto’s die circuleren, tonen hun normale bezigheden zoals water geven. De 15 werknemers zijn gestopt met werken. Door de beschuldigingen van dierenwreedheid en onbevoegd uitoefenen van diergeneeskunde trekken donoren zich terug
• Drie Chinezen aangehouden in hotel aan de Ratchadaphisek Rd (BKK) die op de zwarte markt WeChat accounts verkochten, China’s meest populaire berichten app. In beslag genomen werden 116 smartphones, 90 kabels, laadstations, SIM cards en computers
• Eigenaren van buy-to-let woningen kunnen gerust ademhalen. Ze worden in de nieuwe grond- en onroerendgoedbelasting aangeslagen als eigenaar van een tweede woning en niet in een hogere tariefsgroep
• De Thai Retailers Association verwacht dat de detailhandelsmarkt volgend jaar bearish blijft (een dalende neiging vertoont) door lagere werkgelegenheid en productiecapaciteit, droogte,verhoging van het minimumloon en en voortgezette economische vertraging
• De abt (40) van een bosklooster in Ban Phaeo (Samut Sakhon) is defrocked (uit zijn ambt gezet) en aangehouden op verdenking van seksueel misbruik van novieten, de jongste 8 jaar
• Geroyeerd FFP-parlementslid Kawinart Takee uit Chon Buri heeft zich aangesloten bij de Thai Local Power Party (TLPP), een van de kleine coalitiepartijen. De FFP heeft vier parlementsleden geroyeerd omdat ze herhaaldelijke bij stemmingen afweken van de partijlijn
• Thailand’s manufacturing production index (MPI) is in november met 8,27 pct gedaald vergeleken met vorig jaar als gevolg van een lagere productie van auto’s en automotoren, benzine, rubber producten en staal
• De student die de politie tipte dat seriemoordenaar Somkid, bijgenaamd de Thaise Jack the Ripper, in de trein zat naar Bangkok, heeft van de politie en het leger een certificaat gekregen voor zijn verdienste en moed. Hij maakte foto’s en een video van de verdachte, waardoor de politie Somkid op het station van Pak Chong in de trein kon arresteren
• Constitutionele Hof vonnist op 21 januari over de ontbinding van Future Forward. De partij en partijleiding zijn beschuldigd van opruiing; ze zouden streven naar omverwerping van de constitutionele monarchie. In de leningzaak heeft het Hof de partij 15 dagen extra de tijd gegeven om zich te verweren
• De leden van FFP is geadviseerd om zich aan te sluiten bij een andere partij, wanneer het doek valt voor FFP, en door te gaan alsof er niets veranderd is. De FFP parlementsleden hebben dertig dagen de tijd om een nieuw politiek onderdak te zoeken
• Twee soldaten in Narathiwat zijn beschuldigd van de moord op drie burgers tijdens een operatie op de berg Tawae. Ze hebben zichzelf gemeld en zijn nu vrij op borgtocht. Human Rights Watch noemt de zaak zonder precedent, maar zegt: ‘Now there is a little bit of hope for justice, but it’s still a long way to go.’
• Fruitkwekers verwachten dat volgend jaar de productie van doerian aanzienlijk zal toenemen; ook mangosteen, rambutan en longong zitten in de lift. Het areaal aan boomgaarden is sinds begin dit jaar met 1,84 procent uitgebreid omdat kwekers worden gelokt door de hoge prijzen van doerian. Verwacht wordt dat de productie van de vier vruchten met 11,85 procent stijgt
• In november zijn 5,92 procent meer toeristen in Thailand gearriveerd vergeleken met vorig jaar. Oktober gaf al een stijging te zien van 12,51 procent. Vorige maand arriveerden 3,35 miljoen buitenlandse toeristen tegen 3,1 miljoen in dezelfde maand vorig jaar. Het bezoek uit China, Thailand’s grootste toeristenmarkt, steeg met 18,33 procent op jaarbasis. Uit de Aseanlanden arriveerden 9,5 miljoen bezoekers (plus 4,7 pct)

Veel kerstvertier, maar waar is het kindeke? (2)

Een gotspe (chotspe) is een uiting of handeling waarvan het betekenis-spectrum ligt tussen ‘gewaagd’ en ‘brutaal’. Het eerste gedocumenteerde gebruik in het geschreven Nederlands dateert van 1937. Het woord is via het Bargoens afkomstig uit het Jiddisch en uiteindelijk het Hebreeuws.
Klassiek voorbeeld van een gotspe: Iemand die zijn vader en moeder vermoordt, en vervolgens de rechter om clementie vraagt omdat hij wees is.

26 december (Tweede Kerstdag) – Ik begin vandaag met een uitleg van het woord gotspe omdat Bangkok Post op pagina 4 bij acht foto’s kopt: Not just a fete for baby Jesus. Toen ik de kop las, braken mijn klompen [die ik niet draag]. Die kop mag toch wel een gotspe genoemd worden want  kerstmis is een feest in Thailand dat helemaal niets maar dan ook niets (mijn cursivering) met de geboorte van de Heiland te maken heeft.

Ik zie alleen maar knipperende LED-lichtjes, kerstman poppen, sneeuwpoppen, rendieren, Thai die bij kerstdecoraties selfies maken, Thai met geweien op hun hoofd, kerstbomen in de meest fantastische kleuren… Moet ik doorgaan? Oké, twee van de foto’s zijn gemaakt in de St Louis kathedraal: een toont de kerstmis, de ander een vrouw die een beeldje van Jezus kust.

Beste lezers, lieve lezeressen, I rest my case en verander de kop in Not at all a fete for baby Jesus.

Future Forward: We zullen doorgaan!

26 december – Al gemeld in Nieuws van de website: het Constitutionele Hof vonnist op 21 januari of Future Forward (FFP) wordt ontbonden. En nu weet ik eindelijk wie Natthaporn Toprayoon is, de man die de zaak aanhangig heeft gemaakt bij het Hof. Dat is een advocaat en voormalig adviseur van de Ombudsman.

Hij diende eerder dit jaar een petitie in bij het Hof met het verzoek FFP te ontbinden omdat ze heeft geprobeerd de monarchie te ondermijnen. Dat zou blijken uit toespraken en uitspraken van de partijleiding en het partijreglement waarin de monarchie niet wordt genoemd tegen het gebruik in.

De beschuldiging is natuurlijk te gek voor woorden, maar dat is irrelevant als je de partij en haar leiders haat want het doel heiligt de middelen, nietwaar? En als het deze keer niet lukt, lukt het misschien in de volgende zaak, de leningzaak die is aangeslingerd door de Kiesraad. De partij heeft van partijleider Thanathorn een lening van 191 miljoen baht ontvangen, wat de Kiesraad beschouwt als een verboden donatie.

Da’s ook te gek voor woorden: sinds wanneer staat een lening gelijk aan een gift? Wanneer die zaak voorkomt, is nog niet bekend.  En dat is nog niet alles want de vijanden van FFP hebben nog meer ijzers in het vuur, maar voorlopig weet u genoeg.

Maar de vlag kan nog niet uit bij de conservatieve elite, die alles bij het oude wil laten, en het leger dat de touwtjes stevig in handen wil houden. FFP-woordvoerder Pannika heeft de partijleden gadviseerd zich bij andere partijen aan te sluiten, mocht de FFP-vlag gestreken moeten worden. Ze zei: Ga door zoals voorheen alsof niets is veranderd. Klik hier: We zullen doorgaan.

Several homestays are available at Mae Kam Pong village in Chiang Mai.

Paniek over nieuwe grond- en onroerendgoedbelasting

26 december – Eveneens al gemeld in NW (Nieuws van de website): het ministerie van Financiën heeft de zorgen weggenomen van lieden die appartementen kopen om ze door te verhuren, in het Engels: buy-to-let huizen en condominiums. Ze hoeven niet het (hogere) belastingtarief voor commercieel gebruik te betalen, want het ministerie redeneert dat het uiteindelijk doel permanente bewoning is.

Maar dat geldt niet voor eigenaren van homestay en homesharing oftewel pensions en particulier verhuur. Dat zijn wel commerciële activiteiten dus de eigenaren worden aangeslagen in het hogere tarief (voor commercieel gebruik). Nog gekeken wordt naar de duur van de verhuurperiodes.

Het artikel somt alle details van de nieuwe grond- en onroerendgoedbelasting op; als u die wilt weten, klik hier: Landowners panic over tax changes.

Prijs voor oud papier ingezakt door toegenomen import

26 december – Zouen scholen in Thailand dat ook doen, net als in Nederland: oud papier verzamelen en verkopen om het schoolfonds te spekken met wat extra centjes, bij voorbeeld voor de aanschaf van boeken voor de schoolbieb of om schoolreisjes te betalen voor kinderen van bijstandsmoeders? Als ze het doen, hebben ze nu pech want de prijs voor oud papier is gezakt van 3 naar 1,5 à 2 baht per kilo en dat komt door de toegenomen import van oud papier.

Het Department of Foreign Trade heeft de oud-papierhandel (de krant duidt ze aan als paper recycling stakeholders) uitgenodigd voor een gesprek. ‘Ik ben bang dat we niet kunnen wachten op [normale steun]maatregelen’, zegt departementshoofd Keerati, verwijzend naar de tijd die het zou duren om een importverbod in te stellen. Zijn departement kan het importvolume verminderen, maar moet bewijs leveren van de negatieve gevolgen, wat minstens een jaar duurt.

Twee ministeries, van Industrie en Milieu, zijn bevoegd een verbod in te stellen, maar alleen na een openbare hoorzitting en dat neemt weer drie maanden in beslag.

‘Dus kunnen we beter een discussie houden en eerst van alle partijen informatie verzamelen’, zegt Keerati. De vergadering is gepland op 9 januari, uitgenodigd zijn rubbish scavengers (personen die afvalbakken doorzoeken), scrap and recycle shop operators (de Thaise Stiefbeen en Zoon bedrijven) en importeurs van oud papier.

Tot oktober is dit jaar 1,5 miljoen ton oud papier geïmporteerd ad 6,6 miljard baht tegen 1,4 miljoen ton vorig jaar. Het meeste komt uit de VS (24 pct), gevolgd door Italië (11 pct) en Japan (7 pct).

Nieuwjaarsvakantie drukke tijd voor oplichters

26 december – As the world gets ready to ring in the New Year (nu de wereld zich opmaakt om het nieuwe jaar in te luiden) heeft de Crime Suppression Division gewaarschuwd voor oplichters die niets achterwege laten om potentiële slachtoffers te bedriegen. Zo luidt de openingszin van het derde artikel op de voorpagina onder de kop Scams to look out for this festive season.

Merkwaardig dat de CSD juist nu deze waarschuwing geeft, want wordt er niet het hele jaar opgelicht in Thailand? Maar misschien vaker tijdens de feestdagen, wanneer de mensen [onder invloed van alcohol?] wat nonchalanter zijn en niet zo goed opletten. CSD hoofdinspecteur Neti geeft als verklaring dat het nieuwjaars vakantieseizoen een van de drukste tijden voor criminelen is.

Op de CSD Facebook pagina worden tien meest voorkomende vormen van zwendel opgesomd, gebaseerd op de ervaringen van het afgelopen jaar. ‘We waarschuwen’, zegt Neti, ‘omdat wanneer de mensen gedupeerd zijn er slechts een kleine kans is dat ze iets van hun kostbaarheden terugzien.’

Wilt u weten, waarvoor u op uw hoede moet zijn, klik op de kop.

Jonge vrouwen in de politiek ‘inferieur’

26 december – Op jonge vrouwen in de politiek wordt nog steeds neergekeken, ze zouden onervaren zijn en niet in staat zijn behoorlijk te functioneren in hun rol. Dit betoogde regeringswoordvoerder Rachada [inderdaad een vrouw] tijdens een discussie, georganiseerd door de Thai Journalists Association, naar aanleiding van de vorming van een parlementaire werkgroep die seksegelijkheid wil bevorderen.

Het team buigt zich ook over individuen die zich beschouwen als behorend tot de derde sekse. Het wil oneerlijke praktijken bestrijden, zoals sekse-specifieke contracten die promotie in de weg staan. De enige manier om de kwestie op te lossen is volgens Rachada verandering van people’s mindset (denkwijze). ‘Dat vraagt om een revisie van het schoolcurriculum dat de noodzaak dient te weerspiegelen mensen rechtvaardig te behandelen ongeacht hun sekse identiteit.’

FFP-parlementslid Kunthida, 35 jaar dus niet meer piepjong, vertelde vaak last te hebben van de negatieve opvattingen over jonge vrouwen. ‘Veel mensen in het parlement zetten vraagtekens achter mijn kwalificaties en mijn vermogen om de rol van parlementslid te vervullen, alleen maar omdat ik een jonge vrouw ben. Velen doen zelfs geen moeite om zich te verdiepen in het vermogen van een vrouw om te werken. Deze denkwijze dient te veranderen.’

Kort Nieuws donderdag 26 december

– Nieuwsberichten waarin ik een eigen herinnering kan verwerken, zijn leuker om te schrijven – ook gemakkelijker – dan berichten waarbij dat niet kan. Ik denk dat ze ook leuker zijn om te lezen. Neem het bericht over oud papier: wie heeft niet in zijn jonge jaren daarmee gesleept, zelfs deur aan deur gegaan om te vragen om oude kranten? Het zullen er steeds minder worden, vrees ik, omdat kranten abonnees verliezen aan de digitale media.

Dit gezegd hebbende over naar pagina 2 die opent met een bericht over de vorming van een nieuwe ‘nationale landbouw’ database. Negen ministeries en een organisatie gaan daarvoor de gegevens leveren. Gisteren hebben ze een Memorandum of Understanding (MoU) getekend.

De database, die onder beheer komt van het Prime Minister’s Office, heet Farmer One. Begonnen wordt met gegevens over vijf agrarische producten, namelijk rijst, maïs voor dierenvoedsel, cassave, palmolie en rubber. Volgende maand worden daar acht aan toegevoegd en later worden gegevens opgenomen over de veeteelt en visserij.

– Het ministerie van Justitie gaat gevangenen die in aanmerking komen voor voorwaardelijke invrijheidstelling of strafvermindering strenger screenen alvorens de gevangenispoort voor hen te openen. Het ministerie heeft een panel gevormd dat gevangenen die een gevaar voor de samenleving kunnen vormen, onder de loep heeft genomen. Het panel heeft er 20.000 bekeken die betrokken waren bij moord, beroving en verkrachting. Het aantal is inmiddels teruggebracht naar 3.000 die verder gescreend zullen worden.

Aanleiding is de moord gepleegd door seriemoordenaar Somkid, die gevangen heeft gezeten voor een vijfvoudige moord in 2005. Tot nu toe werden gevangenen op basis van goed gedrag in de lik vrijgelaten, dit ter beoordeling van de gevangenisdirectie. Dat gold voor Somkid, bijgenaamd de Thaise Jack the Ripper, maar maanden na zijn vrijlating sloeg hij weer toe en vermoordde een 51-jarige vrouw.

– Het waterpeil in het Ubolratana stuwmeer (Khon Kaen), een van de belangrijkste bronnen voor water in het Noordoosten is gezakt naar 21 procent van zijn totale capaciteit, wat zonder enige overdrijving in het bericht critically low wordt genoemd. Bewoners maken zich zorgen dat er niet voldoende water is om het uit te zingen tot het regenseizoen dat midden volgend jaar begint.

Ubol Ratana en Chulabhorn in Chaiyaphum leveren water aan provincies in het stroomgebied van de rivier Chee waaronder Maha Sarakham, Kalasin en Roi Et. Ook het waterpeil van Chulabhorn staat laag, het reservoir bevat nog maar 9,3 miljoen kubieke meter water [geen percentage].

Het Royal Irrigation Department zegt het water uit beide stuwmeren te reserveren voor consumptie en bescherming van de ecologie. Water voor irrigatie van akkers wordt niet geleverd. Het weinige water dat beschikbaar is, gaat als eerste naar waar het het meest nodig is, waaronder de stad Maha Sarakham.

Om te voorkomen dat het problem zich blijft voordoen, bestudeert de RID de aanleg van drie stuwmeren: Wang Saphung in het district Nong Bua Daeng, Lam Nam Chee (Ban Khwao) en Prong Khun Petch (Nong Bua Rawe). Ze krijgen een gecombineerde capaciteit van 160 miljoen kubieke meter water, voldoende om 127.00 rai te bevloeien. [Noot: Had dat niet al veel eerder moeten gebeuren, want 2015 was al een extreem droog jaar. Zitten ze daar bij de RID te slapen?]

– De vaste kamercommissie corruptie ziet af van een uitgebreid onderzoek naar de encroachment (illegaal in gebruik nemen) van 46 rai bosland door parlementslid Pareena omdat zij lid is van de commissie.

De commissie, die gisteren door RFD-hoofd Atthapon werd geïnformeerd over de aangifte die zijn dienst heeft gedaan, wil niet de NACC in de wielen rijden die een onderzoek doet naar het vermogen van Pareena op basis van haar eigen vermogensverklaring [verplicht voor parlements- en kabinetsleden].

Pareena heeft een vermogen van 163 miljoen baht opgegeven, waaronder 1.700 rai in de provincie Ratchaburi. In een eerste onderzoek heeft de NACC ontdekt dat ze slechts 682 rai bezit. Op dit perceel en het bosperceel houdt ze kippen.

– Opperbevelhebber der strijdkrachten Pornpipat Benyasri heeft bevestigd dat Thailand uiterlijk in 2023 vrij is van landmijnen, 2 jaar voor de deadline die in 2014 is afgesproken in de 1997 Ottawa Treaty. Dat zei hij gisteren op een bijeenkomst van legerleiders.

Dit jaar zijn al enkele gevarenzones geruimd en overgedragen aan de lokale autoriteiten. ‘Het feit dat Thailand wordt geplaatst op de zesde plaats van landen die mijnen ruimen, bewijst onze outstanding performance.

De Ottawa Treaty die is ondertekend door 46 landen, verbiedt het gebruik van landmijnen alsmede de productie en opslag van anti-personnel mijnen.

– De rubriek In Brief met vier kortjes op pagina 3 sla ik over, dus ik eindig met pagina 4. Ik  noemde al de foto’s die een groot deel van de pagina beslaan. Opening is een bericht over de hulp die wordt geboden aan 23.000 dropouts om ze terug te leiden naar school of een beroepstraining te te laten volgen.

13.263 hebben ‘urgente hulp’ nodig, zegt manager Supakorn van het Equitable Education Fund. De onderwijzers die ze hebben geïdentificeerd zeggen dat ze niet allemaal uitgevallen zijn vanwege armoedeproblemen. Sommigen stopten vanwege familieproblemen, hadden gezondheidsproblemen of hadden gewoon geen zin meer in school.

De uitvallers krijgen elk 4.000 baht voor schoolgeld en worden nauw gevolgd om herhaling te voorkomen. Met name dakloze kinderen vormen een probleem. De autoriteiten zien ze niet graag uitvallen omdat ‘het erg moeilijk is ze te helpen’, aldus Supakorn. Meer weten? Lees: Scheme offers dropouts fresh hope.

– Laatste bericht. Het provinciale kantoor van het ministerie van Werkgelegenheid in Chiang Rai doet onderzoek naar de klacht van 45 gastarbeiders uit Myanmar, werkzaam op een bananenplantage, die al maanden, sommige zelfs zes maanden, geen loon hebben ontvangen. Maandag demonstreerden ze bij het kantoor en vroegen om hulp.

Op de plantage werken 80 gastarbeiders uit Myanmar. Eerder deze maand werden enkelen ontslagen zonder enige reden te geven. Een van hen zegt 27.500 baht tegoed te hebben en zijn vrouw 12.000 baht. Het echtpaar koopt nu eten op krediet.

Twee van de aandeelhouders van de plantage zijn Chinezen. Eén aandeelhouder zit gevangen, een andere is ziek. Het kantoor heeft het bedrijf bevolen de achterstallige lonen uiterlijk 15 januari te betalen.


 

WELCOME – OPA TSUPA – GEAMPARA. https://youtu.be/DWwXB06bqgA

Opa Tsupa est un quintette à cordes français formé en 2000 et actif jusqu’en 20151, à la fois inspiré par le swing des années 1930 et la chanson humoristique et légère.
Sur scène, les cinq musiciens évoluent[évasif] dans une atmosphère burlesque et décalée. Les débuts du groupe sont très marqués par le swing manouche et la musique tsigane.
Opa Tsupa figure parmi les pionniers du “gypsy swing revival” et leur musique a influencé, à ce titre, beaucoup d’autres formations. Le nom du groupe provient d’ailleurs d’un air traditionnel rom. Rapidement, les inspirations musicales s’ouvrent à d’autres sonorités (Chanson, western swing, jug band, swing hawaïen, bluegrass, etc.).
Le groupe est réputé pour ses prestations scéniques humoristiques, sa forte identité musicale et pour avoir été le groupe de Nicolas Moro, auteur et compositeur du répertoire, qui entamera par la suite une carrière solo.


 

A male Bengal tiger, left, approaches the carcass of a female gaur it killed in Mae Wong National Park.

Nieuws van de website 24-25 december

• Gaur (Aziatische rundersoort) door Bengaalse tijger dood gebeten in nationaal park Mae Wong (Phitsanulok)
• King Power Duty Free Co sleept concessie van 10,5 jaar voor belastingvrije winkels op luchthaven Don Mueang in de wacht. Ze biedt een minimum return van 1,5 miljard baht per jaar. King Power was de enige gegadigde
• Thailand Institute of Justice (TIJ) lanceert op paneldiscussie idee om sport te gebruiken als middel om jeugdcriminaliteit terug te dringen
• Reuters peiling voorspelt dat de Manufacturing Production Index voor de zevende achtereenvolgende maand in november met 7,1 pct zal zakken ten opzichte van vorig jaar, maar langzamer dan in oktober
• Exat opent volgend jaar inschrijving op aanleg N2 oost-west expressway (11,3 km, kosten 18 miljard baht) die deels parallel loopt aan de Brown monorail. De opening wordt verwacht in 2024
• Binnenlandse luchtvaartmaatschappijen, zoals Thai Lion Air, Nok Air en Thai AirAsia, kampen volgend jaar met hogere operationele kosten door accijns en vertragend toerisme. Hoofd Santisuk Klongchaiya van Thai AirAsia hoopt dat het volume aan toeristen zich herstelt wanneer de regering effectieve maatregelen neemt om de baht te bedwingen
• Provinciale rechtbank van Lop Buri veroordeelt vm verslaggeefster Voice TV tot 2 jaar gevangenisstraf wegens een ‘smadelijke’ tweet over arbeidsmisstanden op kippenboerderij Thammakaset. De zaak is een van de twintig zaken aangespannen door het bedrijf tegen 25 arbeiders, activisten en journalisten. Human Rights Watch zegt dat grote bedrijven dit soort zaken vaker gebruiken om critici de mond te snoeren
• Saraburi: Eigenaar van kunstmestfabriek en een werknemer gearresteerd wegens betrokkenheid bij een moord op een vrouw, 3 jaar geleden in het district Phra Phutthabat
• Twee legergeneraals door kabinet benoemd tot speciale gezant in het Thais team dat met zuidelijke verzetsgroepen vredesgesprekken voert. Ook zijn zes leden benoemd in het panel van experts dat het team bijstaat over defensietechnologie
• Pirapan Salirathavibhaga, die de regering vertegenwoordigt, gekozen tot voorzitter van de buitengewone parlementscommissie grondwetwijzigingen. Hij versloeg de kandidaat van de oppositie met 25 tegen 19 stemmen
• Songkhla: Zes personen, waaronder de burgemeester van Singha Nakhon, veroordeeld tot de doodstraf en een ander tot levenslang voor de moord op een gemeentelijke directeur in juli vorig jaar. Aanleiding was een arbeidsconflict tussen de burgemeester en het slachtoffer dat al dateert van 2015
• Kabinet verleent een lage-rentelening van 777 miljoen baht met een looptijd van 30 jaar aan Myanmar voor infrastructurele ontwikkelingen in Myawaddy
• Chiang Mai: Reddingswerker die net deed alsof hij gek was, heeft het leven gered van een student die suïcide wilde plegen door van een voetgangersbrug te springen. De politie had al een uur op hem ingepraat toen hij het idee kreeg zich te verkleden in een vuil T-shirt en korte broek en in een afvalbak te graaien. Terwijl de politie hem afleidde, trok hij de jongen naar zich toe
• Man (29), verdacht van verkrachting van een autistische vrouw in Nakhon Sawan, aangehouden in Nonthaburi. Hij had haar gezien op een station, waar ze was gestrand omdat haar geld op was, en bood aan haar op zijn motorfiets thuis te brengen. In zijn woning vergreep hij zich aan haar. Na de daad gaf hij haar geld om de trein terug naar huis te nemen

Prime Minister Prayut Chan-o-cha, right, cooks Thai fried noodles to promote the “Thailand Street Food Festival 2020” publicity campaign at Government House in Bangkok on Tuesday.

Straatvoedselfestivals stimulans voor toerisme en economie

25 december (Eerste Kerstdag) – ‘Thailand’s straatvoedsel is wereldberoemd. Straatvoedsel is scrumptious [(sl.) prima, fijn, heerlijk, (Am.) kieskeurig] en gevarieerd en toeristen kunnen het op elk moment vinden, op elke plaats en tegen goedkope prijzen.’

Aldus premier Prayut ’s aanbeveling van de straatvoedsel fiesta’s die de regering in samenwerking met de particuliere sector in zes steden organiseert om het toerisme en de economie te stimuleren. Gisteren gaf hij het startschot van het Thailand Street Food Festival 2020. Bangkok bijt op 1 en 2 februari op Silom Road het spits af, gevolgd door Ayutthaya, Pattaya, Chiang Mai, Khon Kaen en Phuket.

Bangkok Post trekt vandaag de halve voorpagina uit voor een lofzang op Thailand’s straatvoedsel; de andere helft bestaat uit een kolossaal kader met alle New Year gifts, die zijn voorgesteld door de ministeries van Transport, Binnenlandse Zaken, Energie en Milieu. Hoef ik verder niets over te schrijven, het kader spreekt voor zich. Dat scheelt een heleboel zweetdruppels.

Opvallend in het artikel zijn de opgesomde cijfers. Puntsgewijs:
• CNN heeft Bangkok in 2015 en 2016 uitgeroepen tot de stad met het beste straatvoedsel.
• Het researchbedrijf Euromonitor International schatte de omzet aan straatvoedsel in 2017 op 276 miljard baht en verwacht dat het in 2021 stijgt naar 340 miljard baht. In 2016 waren er in het hele land naar schatting 103.000 straatvoedsel stalletjes oftewel 69 procent van alle plaatsen waar gegeten kan worden.
• De toerismesector is goed voor 10 procent van het GDP (gross domestic product, bruto binnenlands product) en biedt aan 2 miljoen personen werk.
• De World Trade Organisation zegt dat Thailand in 2016 en 2017 het recordbedrag van 1,65 biljoen baht aan het toerisme verdiende; het land staat op de derde plaats van landen met de hoogste verdiensten uit het toerisme.
• Eerder dit jaar steeg ’s lands inkomen uit het toerisme naar 3 biljoen baht, aldus gouverneur Yuthasak van de Tourism Authority of Thailand.
• Bangkok staat qua bestedingen aan voedsel en drank op de derde plaats van wereldsteden en qua uitgaven aan winkelen op de zesde plaats, aldus de Global Destination Cities Index 2018 van Mastercard.
• WP Energy Plc, een beursgenoteerd handelsbedrijf in LPG, gaat het wereldrecord vestigen voor de grootste pad thai. Die wordt door 100 koks bereid in een pan van 110 meter lang en 99 cm breed. Het gerecht, dat 2.200 kilo weegt, wordt opgepeuzeld door 22.000 personen. Eregast is premier Prayut en misschien helpt hij ook wel mee bij de bereiding, want koken kan hij als de beste, zoals bovenstaande foto moet suggereren.
• Aan het straatvoedselfestival wordt deelgenomen door 100 straatvoedselverkopers en 400 voedselwinkels in het hele land.

Veel kerstvertier, maar waar is het kindeke?

25 december – Bangkok Post is vandaag (uiteraard) in kerststemming. De krant wenst boven de titel Merry Christmas to all our readers, het hierboven al genoemde kader wordt opgefleurd door illustraties van een kerstboom (zowaar groen, in de stad zie ik alleen kerstbomen in de meest waanzinnige kleuren), dozen met strikken en een kerstman met het gezicht van Prayut.

Op pagina 2 zes foto’s met als kop Seasonal smiles across the city met onder andere weer Prayut die zijn gezicht steekt door een Santa cutout in het Governement House, presenters (personen die reclame maken voor een product) die in winkelcentrum Central Plaza Lat Phrao zich voortbewegen in grote cadeaudozen en grote lol hebben, en kinderen die in Paragon poseren bij Santa.

Voor de religieuze betekenis van kerstmis moeten we in het Life katern van de krant zijn. Persbureau Reuters meldt dat voor de eerste keer in 200 jaar geen kerstnachtmis wordt gehouden in de Notre Dame, want die wordt nog gerestaureerd na de verwoestende brand.

Een tweede Reutersbericht gaat over een Belgisch poppentheater dat in het koninklijk theater Toone in Brussel een nativity play (spel over de geboorte van Jezus) brengt met een snufje Monty Python humor toegevoegd aan het traditionele verhaal van Jezus’ geboorte met dwaze buitenlandse accenten, met name van de Drie Wijzen, veel grappen en slang, vaak met een lokaal tintje.

Er staat een foto bij van een repetitie, maar die is niet beschikbaar. De foto toont het kindeke liggend op een houten strandstoel met Jozef, Maria en een derde persoon die zich over hem heen buigen. De foto hierboven heb ik van internet geplukt, zodat u toch een indruk hebt van de poppen.

Dat kerstmis meer is dan vertier, belicht de krant in het openingsverhaal van het katern dat onder de titel The true meaning of giving suggesties geeft voor cadeaus die ‘can make a difference in society’. Ik geef één voorbeeld.

Unicef lanceert de campagne Box of Life. Elke doos bevat onontbeerlijke zaken om het leven van kinderen te steunen, zoals vaccins tegen mazelen, voedzaam voedsel, waterzuiveringstabletten en warmtedekens als bescherming tegen de kou. Een doos kost 999 baht. Wie twee dozen doneert, krijgt een limited edition boodschappentas. Verder is een speciale teddybeer mascotte te koop voor 2.990 baht, genaamd Teddy Blu.

A partial design of the Bangkok riverside promenade project is seen here on a projector screen at a meeting hosted by City Hall at its offices in Din Daeng district to gather public opinion.

Kort Nieuws woensdag 25 december

– Een bekende uitdrukking luidt: Van uitstel komt afstel en daar zullen velen hun hoop op hebben gevestigd nu de gemeente Bangkok heeft besloten nog 5 maanden uit te trekken voor het verzamelen van meningen over de aanleg van de controversiële promenade langs de Chao Phraya.

Adjunct-gouverneur Sakchai zegt dat City Hall open staat voor suggestie van alle betrokkenen voor het project van 8,3 miljard baht. Hij zei dat op een vergadering die door de gemeente was belegd over het project.

De vergadering werd niet bijgewoond door vertegenwoordigers van de River Assembly of het netwerk Friends of the River, dat uit professionals van 35 verschillende beroepsgroepen bestaat. Die groepen hebben al eerder in een brief aan de gouverneur en Gemeentewerken gevraagd het project te schrappen zodat verdere gesprekken geen zin hebben.

In december 2014 keurde het kabinet de aanleg goed. De promenade zou oorspronkelijk 7 km meten aan beide zijden van de rivier tussen de bruggen Rama VII en Pin Klao en bestaan uit een fiets- en voetpad. Later zijn secties geschrapt op verzoek van het National Committee of the Conservation of Rattanakosin and Old Town.

Critici zeggen dat de promenade een risico vormt voor het milieu, de rivierecologie, geschiedenis, rivieroever cultuur en watertransport. Ze hebben de bestuursrechter gevraagd er een stokje voor te steken.

– In Nieuws van de website meldde ik dat een fabriekseigenaar en een werknemer zijn gearresteerd voor de moord op een vrouw drie jaar geleden. Ik had de link nog niet gelegd, maar het gaat om de vrouw die genoemd is in het bericht van 15 december over een skelet dat gevonden is in een auto die uit een kanaal in Saraburi was gevist. DNA onderzoek heeft dat inmiddels bevestigd.

De vrouw werkte destijds als handelsvertegenwoordiger voor het bedrijf. Ze werd door haar familie in 2016 als vermist opgegeven. De politie denkt dat het motief vermoedelijk jaloezie was wegens een liefdesaffaire waarbij de fabriekseigenaar betrokken was.

– Central Pattana Plc (CPN), de eigenaar van CentralWorld, heeft gisteren in een verklaring gezegd dat zij en Mastercard, die het huidige nieuwjaars evenement mede organiseert, niets te maken hebben met de twee mannen in Nazi uniform die zich er hebben laten fotograferen.

De verklaring was een reactie op de veroordeling door de Israëlische ambassade van, zoals de krant schrijft, deze ‘nieuwe pro-Nazi faux pas in Thailand’. CPN, zo zegt de verklaring, heeft als beleid geen ongepaste activiteiten te steunen die aanstoot kunnen geven.

De foto’s waren te zien op de Facebookpagina Israël in Thailand, voorzien van een commentaar van de ambassadeur met een verwijzing naar de Holocaust. Ze zijn later verwijderd nadat een van de mannen zijn excuses had aangeboden.

– Het begint tot de regering door te dringen dat rigoureuze maatregelen nodig zijn om in te spelen op de vergrijzing van de bevolking. Gisteren heeft het kabinet besloten freelance werkers tot 65 jaar toe te staan om zich te registreren bij het social security systeem. Thans ligt de leeftijdsgrens op 60 jaar.

De verruiming betekent dat 4,36 miljoen zzp-ers zich nu vrijwlllig kunnen verzekeren. Ze hebben de keuze uit drie maandbijdrages: 70, 100 en 300 baht, die door de overheid worden aangevuld met respectievelijk 30, 50 en 150 baht.

Een van de voordelen is dat een verzekerde in het geval van een ernstige ziekte een financiële compensatie van 300 baht per dag krijgt tot een maximum van 30 dagen. Andere voordelen hebben betrekking op financiële compensatie bij fysieke beperkingen en vergoeding van begrafeniskosten.

– Van het overige nieuws hoef ik alleen nog één bericht te noemen, want de rest is al bekend van Nieuws van de website. Shelter boss in soup over animal cruelty kopt de krant boven de opening van pagina 4. Wj zouden zeggen: in de puree (ook eetbaar).

Het gaat om een ongeïdentificeerde buitenlander die een dierenopvang in Bang Kruat (Buri Ram) beheert. Hij wordt verdacht van het praktiseren van diergeneeskunde zonder vereiste vergunning, wreedheid jegens dieren en misbruik van zijn staf. Het Labour Protection and Welfare Office doet onderzoek naar klachten van vijftien stafleden over respectloze behandeling en psychologische pesterij. Het Livestock Development Office heeft aangifte gedaan bij de politie wegens overtreding van de wet op dierenwelzijn.


 

Louane – Maman. https://youtu.be/oC_ffV–tcE

Louane Emera (1996), artiestennaam van Anne Peichert, is een Franse zangeres en actrice. Ze werd opgemerkt in 2013 dankzij The Voice, la plus belle voix, een Frans televisieprogramma. Een jaar later in 2014 werd ze nog bekender dankzij de hoofdrol in haar eerste film: La Famille Bélier.


 

Nieuws van de website 23-24 december

• Thaise olifanten worden zwaar mishandeld met haken om kunstjes te leren, waarna ze verkocht worden aan attracties, waar toeristen voor de gek worden gehouden dat het reservaten zijn
• Bank of Thailand noemt de vooruitzichten voor de economische groei volgend jaar ‘teleurstellend’. Groeiprognose verlaagd van 3,3 naar 2,8 procent
• November: Export gezakt met 7,39 pct vergeleken met een jaar eerder en 4,54 pct met oktober
• Thai Education and Culture Centre in Tokio verzorgt lessen Thaise taal en cultuur. Het is gevestigd in Little Bangkok, een wijk met veel Thaise massagesalons, winkels en restaurants
• Baht zakt volgend jaar naar verwachting met 1 pct naar 30,5 per dollar door tragere groei en maatregelen van de BoT. Dit jaar is de baht, de best presterende munt van Azië, gestegen met 8 procent
• Samut Prakan: Hotelkok dood aangetroffen na de avond tevoren zwaar te hebben gepimpeld op een nieuwsjaarfeest van zijn zaak. Hij had bloed overgegeven in zijn woon- en slaapkamer
• Aangemoedigd door een besluit van het hooggerechtshof gaat de Indiase regering door met de plannen voor het megagroot Hindoe tempelcomplex Shri Ram Mandir en toeristische attractie in Ayodhya in de staat Uttar Pradesh
• Amazing Thailand Countdown 2020 evenementen gepland in Sukhothai, Kalasin, Lop Buri, Ratchaburi, Sa Kaeo and Phatthalung
• DSI wil Chaiwat Limlikit-aksorn, voormalig hoofd van nationaal park Kaeng Krachan, vervolgen voor zes vergrijpen waaronder moord met voorbedachten rade op Karen actievoerder Porlajee en het verbergen van zijn lichaam
Olifanten gekleed als Santa Claus, begeleid door hun mahouts met Santa mutsen, hebben leerlingen van de Jirasartwitthaya school in Ayutthaya cadeaus en snoep gegeven, een traditie die al 15 jaar plaatsvindt
• Minister van Landbouw draagt RID op snel water uit de Mae Klong naar de Chao Phraya te pompen om oprukkend zeewater tegen te houden. Hij verwijt boeren dat ze tegen de adviezen in off-season rijst verbouwen. Waterpeil Chao Phraya reservoir (Chai Nat) bedraagt 13,19 meter, lager dan de 14 meter tijdens de ernstige droogte in 2015. Stroomgebied Chao Phraya heeft zoet water nodig voor consumptie en bevloeiing orchideeën en fruitteelt (Foto: Drooggevallen Klong Ban Nong in Chai Nat)
• Phuket: 15 jaar na de tsunami die een kwart miljoen levens eiste, blijven bewoners langs de Andaman zee nog steeds gekweld door herinneringen aan die dag. Een masseuse (61) die op het strand werkt en tien familieleden heeft verloren, zegt: Dec 26 is always on my mind
• Politie heeft haar voorlopig onderzoeksrapport over het Nice Review Ponzi systeem overgedragen aan de DSI. Door de oplichting zijn 2.060 personen voor 368,6 miljoen baht gedupeerd. Tot nu toe is vermogen ad 175 miljoen baht in beslag genomen en zijn enkele verdachten aangehouden. De DSI verwacht in februari tot vervolging te kunnen overgaan. [Het is de eerste keer dat ik over deze zaak lees]
• Min. van Cultuur wil Songkran waterfestival voordragen voor opname op de Unescolijst van Intangible Cultural Heritage of Humanity. In februari legt het ministerie het voorstel voor aan het kabinet. Tevens streeft het naar erkenning van tom yam kung soep. Unesco’s beslissing over beide wordt verwacht in 2022. Nora, een traditionele dans in het Zuiden, is bij Unesco in behandeling voor opname in 2021
• Sri Racha (Chon Buri): Vier leden van een groot drugsnetwerk aangehouden en 2,6 miljoen meth pillen, 11 kilo ketamine en vermogen van het witwassen van drugsgeld in beslag genomen
• Legeskosten Schengen visum voor Thais gaan omhoog van 60 naar 80 euro en voor kinderen van 35 naar 40 euro. Het visum kan zes maanden tevoren worden aangevraagd in plaats van de huidige drie. Visa voor naties zonder kantoor in Thailand moeten via een externe dienst worden aangevraagd die het dubbele kan rekenen

Moord aanklacht in Billy-zaak

24 december – Ik heb in het algemeen weinig affiniteit met het Thaise nieuws. Vind het leuk, soms uitdagend, soms moeilijk, om elke dag Nieuws uit Thailand samen te stellen, maar het doet me weinig. Morgen weer een dag  denk ik dan. Enkele onderwerpen hebben daarentegen mijn bijzondere belangstelling. Vaste lezers van de rubriek kunnen wel raden welke dat zijn.

De Mekong natuurlijk, de rivier waarop aanslag na aanslag gepleegd wordt – da’s mijn nummer 1. Verder noem ik het verspillend gebruik van plastic waarvan een groot deel in de oceaan (en uiteindelijk in de voedselketen) terecht komt, het ruime gebruik van chemicaliën in de land- en tuinbouw, de overbevissing in de visserij, de pogingen om de frisse nieuwe partij Future Forward en zijn leider de nek om te draaien, en de zaak Billy.

Vandaag vormt die zaak de opening van pagina 2, niet eens van de voorpagina, want BP vindt het verweer van de regering tegen de kritiek op het ‘pillow plan’ belangrijker. Dat plan behelst het weggeven van 30 miljoen latex kussens om rubber boeren te helpen. De critici vragen zich af wie er het meest van profiteren: de boeren of de rubberproducenten.

De vermissing van Billy, bijnaam van Karen actievoerder Porlajee Rakchongcharoen, zou de eerste zaak kunnen worden waarin daders worden veroordeeld. De DSI beschuldigt voormalig hoofd van nationaal park Kaeng Krachan Chaiwat Limkit-asorn, die Billy als laatste zag in 2014, van zes vergrijpen waaronder moord met voorbedachten rade en het verbergen van een lichaam.

De zaak kwam in een stroomversnelling nadat in een waterreservoir (verbrande) botjes waren gevonden waarvan het DNA overeenkwam met dat van Billy’s moeder. Wanneer het OM besluit Chaiwat deze vergrijpen ten laste te leggen, en de rechter hem veroordeelt, kan wat mij betreft het slavenkoor uit Nabucco worden aangeheven (klik hier).

Billy’s advocaat zegt: ‘De zaak heeft in de hele wereld aandacht getrokken omdat Billy een mensenrechten activist was die geen vijanden had. De beslissing te gaan vervolgen toont de internationale gemeenschap dat het Thaise rechtssysteem voldoet aan internationale eisen. Het geeft de mensen die werken op het gebied van mensenrechten vertrouwen.’

Maar dat kan nog wel even duren. Het Department of Special Investigation (DSI, de Thaise FBI) heeft geen half werk gedaan. Gisteren heeft de dienst 17 (!) dossiers met het onderzoeksrapport overhandigd aan het kantoor van de procureur-generaal. De openbare aanklagers hebben 40 dagen de tijd om de tenlastelegging te formuleren.

Shane Kanchanapach, hoofd van het Bureau of Regional Operations van de DSI zegt: ‘De DSI heeft zijn best gedaan getuigen en bewijs in de zaak te verzamelen.’ Porlajee’s echtgenote is tevreden met het werk van de DSI: het laat zien dat het rechtssysteem feitelijk werkt. Ze zegt dat het ministerie van Justitie goed voor haar zorgt en dat ze niet bedreigd is geweest.

Mosaic of Last Judgement from Saint Mark Basilica portal with Jesus Christ, Mary and John the Baptist

Dag des Oordeels naakt voor Future Forward

24 december – Het Constitutionele Hof neemt vermoedelijk midden volgende maand een besluit over de ontbinding van Future Forward, maar let op: niet in de leningzaak waarin eveneens het einde van de progressieve partij dreigt. Het Hof buigt zich over een petitie van Natthaporn Toprayoon [wie is dat?] die zegt dat FFP, haar leider Thanathorn, secretaris-generaal Piyabutr en andere bestuursleden gepoogd hebben de constitutionele monarchie te ondermijnen c.q. omver te werpen. Als bewijs noemt hij het partijreglement, dat niets zegt over de monarchie, en toespraken en colleges van de partijtop.

De voorspelling dat het Hof midden januari vonnist is gebaseerd op de afwijzing door het Hof van het verzoek van FFP voor een volledig onderzoek in de zaak. Het Hof meent voldoende bewijs te hebben om over de zaak te kunnen oordelen. Dat is, zegt Natthaporn, ook gebeurd in een eerdere ontbindingszaak die leidde tot de opheffing van Thai Raksa Chart, de partij die prinses Ubolratana had genomineerd als kandidaat-premier.

Natthaporn verwacht dat het Hof morgen, wanneer het bijeen komt, de precieze datum bekend maakt.
FFP-woordvoerder Pannika zei gisteren dat de partij zich schrap zet voor het vonnis nu het verzoek om een onderzoek is afgewezen. ‘Als het Hof een onderzoek had toegestaan, hadden we voorbereidingen kunnen treffen omdat getuigen zouden worden opgeroepen en bewijs verzameld. Maar zonder onderzoek moeten we ons gewoon voorbereiden op een uitspraak die we niet kunnen voorspellen.’

Het bericht gaat verder in op de actie van de politie met betrekking tot de flash mob. Zoals een bron al had gelekt, vraagt ze de House Speaker om toestemming drie FFP-parlementsleden te mogen dagvaarden voor verhoor. Toestemming is nodig omdat ze parlementaire immuniteit genieten. Thanathorn en een FFP-lid zijn al opgeroepen om vrijdag op het politiebureau van Pathumwan een toelichting te geven.

Hoofdcommissaris Pakkapong van de gemeentepolitie ontkent dat de zaak, zoals dat heet, politiek gemotiveerd is. De zaak wordt behandeld op grond van bewijs, zegt hij.

Kort Nieuws dinsdag 24 december

– Ik begin Kort Nieuws met de opening van het Business katern, dat gewijd is aan de export. Meer dan dat de export in november voor de vierde achtereenvolgende maand is afgenomen, meld ik er niet over. Alle gegevens vindt u in de infographic.

– Aan de opening van de krant besteed ik geen aandacht. Is dat nou belangrijk nieuws: het voorstel van staatssecretaris Thamanat om 30 miljoen kussens, gemaakt van latex, cadeau te doen om de rubberboeren te helpen hun hoofd boven water te houden?

BP vindt van wel want opent de krant er mee onder de kop Govt defends ‘pillow’ plan. Wanneer er rubberboeren onder mijn lezers zijn, wil ik er wel meer over zeggen, maar ik vermoed dat dit niet het geval is, dus op naar het overige nieuws op de voorpagina.

Twee items: 1 Legercommandant Apirat zegt dat het leger in de zuidelijke provincies mensen met een dubbele nationaliteit controleert en bewaking op de grensposten en controlepunten versterkt. Hij zei tijdens een bezoek aan het hoofdkwartier van Isoc Region 4 in Yarang (Pattani) dat betrokken diensten daarover hadden vergaderd in Bangkok en dat een commissie was gevormd voor de uitvoering omdat de laatste volkstelling van mensen met een dubbele nationaliteit meer dan 20 jaar geleden had plaatsgevonden.

Volgens die telling in 1993 waren er 30.000 burgers met een dubbele nationaliteit. Een bron vermoedt dat het feitelijk aantal ‘veel hoger’ is. Commandant Pornsak van de 4th Army region en hoofd van Isoc Region 4 zei eerder dat de autoriteiten er al lang van uitgaan dat mensen met zowel de Maleisische als Thaise nationaliteit verantwoordelijk zijn voor het zuidelijk geweld. [Ze kunnen immers gemakkelijk de grens passeren] Verder maakte Apirat bekend dat het leger gezamenlijke oefeningen gaat houden met Maleisische strijdkrachten.

2 Minister Saksayam (Transport) vraagt het kabinet vandaag toestemming een plan goed te keuren om de Bangkok Expressway and Metro Plc (BEM, exploitant van de metro) een contractverlenging van 15 jaar en 8 maanden toe te staan ter compensatie van een schadevergoeding van 4,3 miljard baht.

Over die zaak is al vier maanden onderhandeld. De BEM was naar de bestuursrechter gestapt want beschuldigde de Expressway Authority of Thailand (Exat die de tolwegen beheert) ervan een parallel route te hebben aangelegd in directe concurrentie met haar. Ze eiste een schadevergoeding van 100 miljard baht. Daarvan maakte de rechter 4,3 miljard baht. [Beetje ingewikkeld want Exat maakt deel uit van de BEM]

– Thailand en Laos hebben afgesproken het aantal patrouilles langs de grens, die voor een groot deel bestaat uit de Mekong, uit te breiden en meer samen te werken bij de bestrijding van de drugssmokkel. Vice-premier Prawit heeft die afspraak gisteren met zijn handtekening bekrachtigd tijdens een vergadering in Vientiane van het Thai-Lao General Border Committee.

Beide landen gaan ook informatie uitwisselen over grenssmokkel en de bewegingen van voortvluchtige criminelen. Voorts hebben ze afgesproken samen te werken bij de bestrijding van smog veroorzaakt door bosbranden en nog enkele andere zaken, zoals mensenhandel en grenshandel met in het wild levende dieren en planten. Mensen die een dubbele nationaliteit hebben en regelmatig de grens oversteken, gaan strenger gecontroleerd worden.

– De provinciale Kiesraad van Khon Kaen is drie onderzoeken begonnen naar vermeende onregelmatigheden bij de herverkiezingen in kiesdistrict 7, die gewonnen werden door Palang Pracharath. Eén klacht kennen we al: de vrouw die zegt dat een kamnan haar stembiljet weggriste en invulde met zijn voorkeurspartij. Maar dat wordt ontkend door de man. Behalve de vrouw en kamnan worden elf getuigen gehoord: negen leden van het stembureau en twee waarnemers. De twee andere ‘onregelmatigheden’ zijn te onbeduidend om te noemen.

– Als laatste pagina 4, een halve pagina met drie berichten, waarvan twee al bekend: de maatregelen tegen oprukkend zeewater en het incident met de leerling (19) die een medeleerling (18) in diens  nek stak. Hij heeft bekend en kan beschuldigd worden van poging tot moord.

– Laatste bericht: de opening. Thailand’s luchtvaartsector wordt uitgebreid met twee nieuwe budget luchtvaartmaatschappijen: Thai Easter Jet en Thai Summer Airways. Ze hebben de vereiste Air Operating Licence verkregen en zijn bezig hun Air Operator Certificate aan te vragen. De eerste is een joint venture van Thaise en Koreaanse investeerders, de tweede van Thaise en Chinese zakenlieden.

Naar verluidt beginnen ze met het aanbieden van chartervluchten. Thai Eastar Jet’s eerste commerciële vlucht verbindt Bangkok met Kaohsiung, een zuidelijke havenstad in Taiwan. Ook gepland zijn vluchten naar Zuid-Korea, maar die kunnen nog niet beginnen vanwege Thailand’s categorie 2 status van de Amerikaanse Federal Aviation Administration. Thailand schiet volgens de FAA tekort op het gebied van pilotenkwalificaties en training.

Beide maatschappijen kunnen Thaise piloten in dienst nemen, daar de eis een bepaald aantal buitenlandse piloten in dienst te nemen is vervallen.


 

Jacques Brel — Amsterdam, Olympia, 1964. https://youtu.be/9p7RNVhHGbY

N.B. Met Le Port d’Amsterdam wordt niet de haven van Amsterdam bedoeld maar een cafeetje met die naam, inderdaad in Amsterdam.


 

Nieuws van de website 22-23 december

• De geest van een weduwe heeft het gemunt op bewoners van enkele tambons in Nong Bunmak (Nakhon Ratchasima). De afgelopen twee maanden zijn al zes dorpelingen overleden. Bewoners hangen rode shirts voor hun huis om zich te beschermen.
Het volksgezondheid kantoor is een campagne begonnen om de bevolking te kalmeren; de sterfgevallen hadden een natuurlijke oorzaak: hartaanval (2), kanker (2), complicaties van een nieraandoening en een stierf in zijn slaap. Een medisch team is op pad om de mensen gezondheidsvoorlichting te geven
• Incidentje bij de tussentijdse verkiezingen in Khon Kaen. Een vrouw (86) zegt dat haar stembiljet, toen ze wilde stemmen, werd weggegrist door een kamnan. Hij vulde het in met zijn voorkeurspartij, een andere dan de hare. De vrouw heeft aangifte gedaan bij de politie
Update 1: De kamnan die dienst deed in het stembureau ontkent de beschuldiging. Hij heeft alleen maar de rolstoel met de vrouw in het stemhokje geduwd, maar niet het stembiljet voor haar ingevuld. Hij heeft tegen haar aangifte wegens smaad gedaan
Update 2: De verkiezingen in kiesdistrict 7 (twee districten) hebben een overwinning opgeleverd voor Palang Pracharath. Khon Kaen is van oudsher een bolwerk van Pheu Thai, maar de oppositiepartij verloor met een verschil van 2.456 stemmen
• Nida Poll: Respondenten verdeeld over flash mob van FFP. Het protest kreeg de steun van 48,55 pct iets meer dan van de tegenstanders (43,7 pct). Van de tegenstanders zei 28,35 pct dat het protest voortkwam uit eigenbelang, 15,35 zei genoeg te hebben van politieke rally’s
• Suan Dusit Poll informeerde naar de vijf meest interessante geruchten of nepnieuws op de sociale media. 64,34 pct noemde het bericht over belastingverhoging op maandverband (volgens eerdere berichten niet op maandverband maar op tampons), gevolgd door ontbinding FFP, verhoging grond- en onroerendgoedbelasting, dreigende anti-regeringsrally’s en kabinetswijziging en ontbinding Huis van Afgevaardigden
Thawee Kraikupt, die in Ratchaburi een jongen op een motorfiets heeft aangereden, ontkent geprobeerd te hebben er vandoor te gaan, zoals hulpverleners beweren. Dat is gebaseerd op een misverstand. Hij heeft de jongen (17, eerder 16) geld gegeven voor de reparatie van zijn motorfiets
• Golfspeler Jazz Janewattananond heeft zondag in Pattaya met 23 onder par de Thailand Masters gewonnen. Het is zijn tweede overwinning deze maand in de Asian Tour, een week geleden won hij de Indonesian Masters. Eerder won hij de Singapore en Korea Opens
• Leerling (18) van school in Pathum Thani met stuk gebroken glas door een medeleerling in zijn nek gestoken, verdachte twee weken geschorst en door de politie opgeroepen voor verhoor. Een leerling schrijft op Twitter dat hij een ‘habit of flirting’ heeft. Toen het slachtoffer met een meisje praatte, werd hij onverhoeds gestoken. De schoolleiding wilde het incident niet bekend maken
• Passagiersverkeer op de drie internationale luchthavens van Cambodja in de eerste elf maanden van het jaar toegenomen met 12 pct dankzij nieuwe routes en nieuwe maatschappijen die in bedrijf zijn gekomen. In totaal werden 10,6 miljoen passagiers vervoerd: de luchthavens van Phnom Penh en Sihanoukville zagen de grootste groei, Siem Raep maakte een teruggang mee

Enkele gedachten in de donkere dagen

23 december – Het water loopt me in de mond bij het lezen van het artikel Christmas dinner around the world in het katern Holiday Time dat vandaag aan de krant is toegevoegd. Ben heel wat te weten gekomen over de culinaire geneugtes en feesten van tal van volkeren.

Wist u bijvoorbeeld dat in Zuid-Italië kerstmis Feest van de zeven vissen heet? Ik wist het niet en inderdaad worden zeven verschillende vissen gegeten. Veel kerstvierders in Griekenland vasten voor het feest, in Ethiopië zelfs weken, en in de Oekraïne wordt het kerstdiner op 7 januari genuttigd. Het bestaat uit twaalf gerechten, een aantal dat verwijst naar de twaalf discipelen. Japan kent geen formele Yuletide (kerstmis, kersttijd; kende het woord niet) tradities, daar gaan ze naar de Kentucky Fried Chicken. Gatverdamme!

Mijn gedachten gaan onwillekeurig terug naar kerstmis 1968 toen ik in Engeland werkte in een kindertehuis. Met ondergetekende aan de piano zongen we Christmas carols en trokken bij de maaltijd crackers met daarin een knaltouwtje uit elkaar waarna een papieren hoedje tevoorschijn kwam dat we op ons hoofd zetten. Silly hats, noemde Roger Crutchley ze gisteren in zijn wekelijkse column. Van veel kerstliederen ken ik nog de Engelse tekst.

Kerstmis heeft in Thailand, met uitzondering van het christelijk volksdeel, niets te maken met de geboorte van onze Heiland. Vraag een willekeurige Thai wat gevierd wordt met kerstmis en hij/zij zal je in de meeste gevallen het antwoord schuldig blijven – ook na het recente pausbezoek. Bangkok overtreft dezer dagen lichtstad Parijs, een kerststal met het kindeke Jezus in de kribbe heb ik nergens gezien, kerstbomen hebben opvallende kleuren en verkoopsters hebben rare geweien op hun hoofd, soms lichtgevend.

Politie laat ’t er niet bij zitten

23 december – De redactie van BP mag Thanathorn wel dankbaar zijn want die zorgt regelmatig voor nieuws en vandaag voor nieuws waarvoor de HH reporters, schrijvers van het openingsverhaal, niet eens hun comfortabele [?] bureaustoel en airconditioned redactieruimte hoeven te verlaten. Bovendien vormt het commando copy and paste een handig hulpmiddel om de werklast te verminderen; de telefoon doet de rest.

BP kopt boven de opening Thanathorn cops rally charges, een constructie waarvan ik in eerste instantie dacht: die kan niet kloppen, maar toen vertaalde ik cops nog als dienders (agenten). Het is echter de derde persoon enkelvoud van het werkwoord to cop, dat betekent: treffen, er van langs krijgen (met dank aan mijn papieren woordenboek).

Genoeg gedraald, de opening meldt dat partijleider Thanathorn en FFP-lid Pairatchote door de politie zijn opgeroepen om zich vrijdag ten burele te melden. Andere organisatoren van de rally, secretaris-generaal Piyabutr, woordvoerder Pannika en parlementslid Pita, worden beschermd door hun immuniteit als parlementslid daar het parlement nog steeds in vergadering is. De wakkere dienders kunnen wel de House Speaker toestemming vragen hen te mogen oproepen zodat ze geïnformeerd kunnen worden over waarvan ze beschuldigd worden. En dat gaat ook gebeuren, zegt een bron.

De organisatoren worden beschuldigd van overtreding van de wet op openbare bijeenkomsten, omdat ze nagelaten hebben vooraf de politie te informeren over hun plannen en van het blokkeren van een spoorwegstation. Voorts hebben ze nagelaten to control de rallydeelnemers (in toom te houden, misschien door een ordedienst?) en ze hebben luidsprekers zonder toestemming van de autoriteiten gebruikt.

Nou, als dat geen ernstige overtredingen zijn waarop minstens als straf de guillotine dient te staan, vierendelen of verbanning naar Duivelseiland (een Franse strafkolonie), als u mij een kleine plaisanterie toestaat. Want ik word niet goed van alle doorzichtige pogingen om Future Forward en zijn leiders koste wat het kost de nek om te draaien.

De rest van het artikel bestaat uit voorgeschiedenis (verzoek Kiesraad aan Constitutionele Hof FFP te ontbinden, schorsing Thanathorn) en de resultaten van twee peilingen, al genoemd in Nieuws van de website. In de Super Poll werd ook nog gevraagd naar de publiciteitsstunt van twee mannen die elkaar in het parlement kusten: 81,4 procent vond het ongepast.

Kort Nieuws maandag 23 december

– Leuke foto niet? Is een andere dan in de krant staat, ik plukte hem van internet, maar hij toont ook de straattroep Headless Men die Parc Paragon van 17 tot 31 december tijdens het International Carnivals onveilig maakt. Je hebt kippen zonder kop en dus ook mannen zonder kop, maar misschien is dat wel een pleonasme, zoals een houten boomstam en het groene gras. Ik ben zelf een man, dus mag het zeggen.

– De krant bevat vandaag welgeteld drie berichten die niet al genoemd zijn in Nieuws van de website, de rubriek In Brief, de al genoemde opening en een interview met Rosana Tositrakul (66), voormalig senator, die hoopt volgend jaar gekozen te worden als gouverneur van Bangkok. Ze zegt in een uitgelicht citaat: ‘We hebben een city nodig die burgers voorziet van een schoon milieu en een betere levenskwaliteit.’

Uiteraard zijn er meer kapers op de kust, zoals voormalig minister van Transport Chadchart en voorzover ik weet de huidige gouverneur Aswin. Maar Rosana ziet Chadchart niet als haar belangrijkste rivaal. ‘Ik prefereer met mezelf te strijden.’

Ze is zelfs voorstander van meer kandidaten, want dat zet premier Prayut onder druk om eindelijk eens verkiezingen uit te schrijven, die sinds de coup van mei 2014 niet mochten. De huidige gouverneur is benoemd door de NCPO nadat de vorige pootje was gelicht door dictator Prayut.

– Thailand gaat volgend jaar zijn buurlanden Myanmar, Laos en Cambodja leningen ad 8,5 miljard baht verstrekken voor de aanleg van vier transnationale wegen.Het land rekent daarvoor een bescheiden rente van 0,1 procent.

Waarom Myanmar en Cambodja, landen met een snelgroeiende eoconomie, de aanleg niet zelf betalen, is me niet duidelijk, maar misschien is eigenbelang van Thailand de reden om de buren te helpen. Met zo’n lage rente zal Thailand er ook weinig aan verdienen. Hoofd Perames van het Neighbouring Countries Economic Development Cooperation Agency zegt dat Bangkok wil helpen de Great Mekong Subregion te stimuleren.

Het gaat om de volgende wegen: Dawei (Myanmar)-Kanchanaburi (138 km, kosten 4 miljard baht), Thailand-Cambodja (131 km, 1,2 miljard baht), een deel van de vijfde Thai-Lao Friendship brug aan de Laotiaanse zijde (1,3 miljard baht) en Nakhon Phanom-Thakhek (Laos)-Hanoi (147 km, 2 miljard baht).

– De rubriek In Brief bevat vandaag vier kortjes waarvan één gaat over de tamponbelasting. De andere zijn nieuw. Het ministerie van Volksgezondheid organiseert op 10 januari een wedloop om bekendheid te geven aan ziektes die door muggen worden verspreid, zoals chikungunya die staatssecretaris Sathit heeft opgelopen. De run van 5 km trekt naar verwachting 3.000 lopers waaronder 2.000 functionarissen. Onderweg speuren ze naar plaatsen waar de mug Aedes vrij spel heeft.

De Thailand Nursing and Midwifery Council heeft een verbod uitgevaardigd op injecties met het medicijn dicoflenac [laten pillen nou in mijn bezit zijn]. Over de nadelige effecten verschijnen steeds meer berichten. De FAD houdt het medicijn, dat vaak wordt voorgeschreven bij jicht en gewrichtspijn, en de gevolgen in de gaten.

Derde kortje: Directeur Supat van het Chana Hospital in Songkhla is een van de internetgebruikers die vraagtekens zetten achter een liefdadigheidsprogramma ad 18 miljard baht van het ministerie van Landbouw om 30 miljoen rubber kussens cadeau te doen. Hij vraagt of de rubberprijzen daardoor stijgen en wie daarvan het meest profiteren: de boeren die rubberbomen hebben of de fabrikanten van kussens.

– Laatste bericht, tevens opening pagina 3. De overheid bereidt zich voor op het binnendringen van zout water in ’s lands vier grote rivieren waaronder de Chao Phraya, daar het lage waterpeil nadelige gevolgen heeft voor de drinkwatervoorziening.

Een kwetsbare plaats is het pompstation Samlae dat water uit de Chao Phraya in Pathum Thani naar Bangkok en omliggende gebieden pompt. Het Office of the National Water Resources probeert te voorkomen dat zout water Samlae bereikt. Wanneer het zoutgehalte van het rivierwater bij de Rama III brug het toegestane niveau overschrijdt, wordt vers water uit de Mae Klong toegevoegd om het zeewater te verdunnen.

Het Royal Irrigation Department vraagt huishoudens en boeren zuinig met water om te gaan daar het van plan is de waterleverantie tot april te verminderen. In de noordelijke regio’s is alleen water beschikbaar voor consumptie omdat het waterpeil in de 477 grote en middelgrote waterreservoirs laag is.


 

Od Ebra do Dunava Live in Vilnius – Barcelona Gipsy balKan Orchestra. https://youtu.be/uOtGayTFmF8

Barcelona Gipsy Klezmer Orchestra is een band opgericht in 2012 in Barcelona, ​​Spanje. De band put uit vele muzikale invloeden, waaronder Klezmer-muziek, Jazz Manouche en Roma-muziek.


 

A solar eclipse is seen from the beach of Ternate island, Indonesia, March 9, 2016.

Nieuws van de website 21-22 december

• Donderdag 26 december is een gedeeltelijke zonsverduistering te zien in Bangkok en andere delen van het land, in de hoofdstad van 10.18 tot 13.57 uur, met een piek van 57 pct om 12.05 uur en 81 pct in Yala
• Nakhon Si Thammarat: Britse duiker (60) zaterdagmiddag dood aangetroffen in Talay Songhong park, een populaire duiklocatie in het district Thung Yai met helder water en mooie grotten onder water. Toen hij werd gevonden, had hij zijn duikuitrusting nog om
• Voormalig minister Thawee Kraikupt, de vader van parlementslid Pareena, is zaterdag in Ratchaburi met zijn Mercedes tegen een motorfiets gebotst, bestuurd door een 16-jarige jongen. Volgens reddingswerkers probeerde hij er aanvankelijk vandoor te gaan. De jongen werd gewond aan zijn rechter enkel en tenen
• Phangnga: Het lichaam van het sinds woensdag vermiste bemanningslid van een speedboot is zaterdag gevonden niet ver van de plaats waar de boot in aanvaring kwam met een jacht. Bij de aanvaring kwam de kapitein om het leven en werden twaalf toeristen gewond, op het jacht vielen geen gewonden
• Prakhon Chai (Buri Ram): Een agent van de grenspatrouillepolitie heeft zijn nek gebroken bij een val vrijdagavond van de eerste verdieping van zijn huis, hij had een mobieltje in zijn hand. De verdieping is nog in aanbouw en heeft geen muren. De agent was onder invloed nadat hij en een vriendin vanaf vroeg in de avond tot 10 uur de nodige alcoholica hadden genuttigd. Hij ging naar boven om te slapen en zou er nog een vriend bellen
• Palang Pracharath, de partij die de coalitie leidt, heeft haar bestuur gewijzigd, twee nieuwe adjunct-partijleiders gekozen en het logo veranderd om meer eenheid te suggereren. Voor de stemming telde het bestuur 24 leden, na de stemming dienden 7 leden hun ontslag in en werden 17 nieuwe gezichten toegevoegd, waardoor het bestuur nu 34 leden telt
• De politie heeft in een juwelierswinkel in Phitsanulok en bij verwante bedrijven een vermogen ad 1 miljard baht in beslag genomen, vermoed wordt dat ze betrokken zijn bij drugshandel. Tegen de eigenaar van de winkel wordt een arrestatiebevel aangevraagd, de zoon is al in hechtenis genomen.
Een team van honderd agenten en andere diensten doorzocht zaterdag 13 locaties in Phitsanulok en Chiang Mai. De operatie was een vervolg op de arrestatie van vier drugsverdachten en inbeslagname van 1,2 miljoen speedpillen in oktober in Chiang Rai. De verdachten hadden de zoon van de juwelier beschuldigd
• Samut Prakan: Bij een felle brand zijn vrijdagnacht een fabriek van plastics en aangrenzend magazijn met matrassen in de as gelegd. Drie pickup trucks werden beschadigd, er waren geen gewonden. De brandweer rukte uit met tien wagens en had 2 uur nodig om de brand te blussen. De eigenaar van het magazijn en zijn dochter die er sliepen, konden zich tijdig in veiligheid stellen. Het schadebedrag is nog niet vastgesteld
• Circa 10.000 mobiele telefoons die jailbroken (opengebroken) zijn of een gedateerd besturingssysteem hebben, kunnen vanaf 1 mei niet meer gebruikt worden voor mobiele banktransacties. Ze krijgen geen toegang meer tot de mobiele bankdiensten omdat ze een hoog veiligheidsrisico vormen
• Met de aankomst vrijdag van de Indiase toerist Devanshi Deepak Kesaria is het record aantal buitenlandse toeristen van vorig jaar verbroken. Zij was de 38.260.000-ste toerist en verbrak ook het Indiase record door als 1,9 miljoenste te arriveren. Op Suvarnabhumi werd ze begroet door twee leidinggevenden van de Tourism Authority of Thailand
• Het National Village and Urban Community Fund Office vraagt het kabinet uit het laatste stimuleringspakket van 144 miljard baht aan het Village Fund 15 miljard te verstrekken. 79.255 dorpsfondsen ontvangen dan elk 200.000 baht. Het geld is onder andere bedoeld voor infrastructurele investeringen, het creëren van banen en de constructie van gemeenschappelijke rijstpelmolens

Achtergrond: Flash mobs ‘werken niet’

Doorgewinterde leiders waarschuwen Thanathorn: Loop niet in de val

22 december – Kent u ze nog: Sondhi Limthongkul en Jatuporn Prompan? De voormalige leider van de People’s Alliance for Democracy (PAD, geelhemden) en de voormalige co-leider van het United Front for Democracy against Dictatorship (UDD, roodhemden) waarschuwen partijleider Thanathorn (Future Forward) tegen de ‘verkeerde’ strategie. Wat zeggen ze naar aanleiding van de rally, als flash mob aangeduid, die vorige week zondag in Pathumwan werd gehouden? Ik citeer:

Sondhi: A flash mob is only a flash mob. It hardly continues to fan out. I don’t think a [real] protest has really lit up. If Mr Thanathorn only thinks of taking onto the street, he’ll end up like me. You may die because of your words and methods.

Jatuporn: Objectives must go beyond personel interests. It must be the one people agree with. That’s what I’ve not seen yet in the FFP-led protest.

Dit ter introductie van het lijvige achtergrondverhaal waarmee Bangkok Post vandaag opent. De twee doorgewinterde leiders, die met hun beweging respectievelijk de regering Thaksin (coup 2006) en de regering Abhisit (2010) ten val brachten, hebben ook een advies voor de nieuwkomer in de Thaise politiek.

Sondhi zegt dat Future Forward met zijn tachtig parlementsleden beter het ‘parlementaire mechanisme’ kan gebruiken om de regering bij controversiële kwesties te controleren, waaronder het herbicideverbod, en aan dezelfde kant dient te staan als de mensen om hun vertrouwen te winnen en de politieke basis van de partij te versterken.

Jatuporn, wiens UDD de door Pheu Thai geleide regering steunde, die door de laatste coup van mei 2014 aan de kant is geschoven, adviseert het partijbestuur eerst maar eens zijn huiswerk te maken alvorens op te roepen tot een straatdemonstratie. Hij ziet nog niet wat het uiteindelijk doel van de FFP zwaargewichten en rally-gangers is.

Jatuporn waarschuwt Thanathorn om zich voor te bereiden op ‘whatever happens’: ‘Rally-gangers neigen ertoe verder te gaan dan hun leiders willen. Veel straatrally’s lopen uit de hand omdat demonstranten vol hoop zijn en victorie willen. Dit is een grote uitdaging die protestleiders niet kunnen vermijden. Rally-gangers kunnen mopperen over aansluiting bij wat alleen maar een rally van een uur is. Maar wanneer dezelfde oproep keer op keer wordt gedaan, oefenen ze druk uit op de leiders om meer te doen.’

Uiteindelijk is het de regering, zeggen juristen en politicologen, die de wild card in handen heeft en beslist of een door Thanathorn geïnitieerde rally zal leiden tot een reeks anti-regerings protesten. Dat kan gebeuren wanneer de regering niet de twijfels van de bevolking wegneemt over het werk van onafhankelijke organisaties als de Kiesraad en de NACC, omdat vele zijn opgezet door de NCPO (junta).

‘De mensen vermoeden dat ze onder één hoedje spelen met de regering’, zegt adjunct-rector en jurist Prinya van de Thammasat universiteit. ‘Dit kan ontevredenheid oproepen bij overheids autoriteiten.’

Ten slotte nog een commentaar dat m.i. het meeste hout snijdt: ‘Ik denk dat het nauwelijks mogelijk is de regering met mobs (volksmenigtes) ten val te brengen’, zegt Gothom Arya, adviseur van het Institute of Human Rights and Peace Studies. “De door het leger gesteunde regering is te sterk om met deze methode te worden verdreven.’

Wilt u het gehele artikel lezen, klik hier.

Bangkok’s kanalen verstopt met tonnen afval

22 december – Nee, Cheema Soralump, docent milieubeheer aan de faculteit Engineering van de Kasetsart universiteit, u heeft het mis. U roept grote steden als Bangkok op een voorlichtingscampagne over recycling te voeren, inwoners voor te lichten over reclyclingprojecten en u roept ze op de mensen te leren om geen rommel in de waterwegen te gooien.

Nee, Cheema, wat u moet doen is faciliteiten scheppen, zoals grof vuil stortplaatsen of een ophaaldienst voor grof vuil, en de stedelingen afvalbakken geven om hun huisvuil te scheiden. Als die faciliteiten er zijn, mieteren inwoners niet langer matrassen en zelfs muskietennetten in de hoofdstedelijke kanalen. U kunt er een wedstrijdje van maken: welke wijk krijgt de schoonheidsprijs, welke wijk de poedelprijs?

Het is een bescheiden berichtje op pagina 3: De gemeente Bangkok (BMA) heeft de afgelopen vijf jaar 400.000 ton afval uit de 948 hoofdstedelijke kanalen gevist, meldt het Department of Drainage and Sewerage. Chef Sansern van de divisie Hydrology zegt dat het van twee bronnen komt: uitpuilende afvalbakken waarvan afval in het water valt en van fabrieken en bewoners die hun afval in het water gooien.

Ik ben dit bericht begonnen met een persoonlijke noot omdat het tot de bureacraten van de gemeente, die in air-conditioned kantoren naar hun pensioen verlangen, maar niet wil doordringen dat voorlichtingscampagnes zelden tot nooit succes hebben. Ik adviseer ze eens een goed boek te lezen over overheidsvoorlichting – ik ken er wel een paar, maar die zijn allemaal in het Nederlands. Er is vast wel een vertaler Nederlands-Thais te vinden die deze informatie voor hen kan ontsluiten.

Waartoe het gedrag van de hoofdstedelingen kan leiden, merken ze zelf aan den lijve na een fikse stortbui wanneer de verstopte riolen het water niet tijdig kunnen afvoeren. Ja, boontje komt om zijn loontje, zeg ik.

Kort Nieuws zondag 22 december

– Natuurlijk kan het geen kwaad om je logo te veranderen – mensen kopen ook wel eens nieuwe kleding – maar dat het nieuwe logo van regeringspartij Palang Pracharath (PPRP) beter dan het voorgaande eenheid aangeeft, is natuurlijk flauwekul.

Het hierbij afgebeelde nieuwe logo werd gisteren ten doop gehouden op de jaarvergadering van PPRP, wat ik al meldde in Nieuws van de website..

De partij breidde het aantal bestuursleden uit van 24 naar 34 door 17 nieuwe gezichten toe te voegen nadat 7 hun lier aan de wilgen hadden gehangen. Tevens werden twee nieuwe adjunct-partijleiders benoemd.

De stemming maakte een eind aan geruchten dat partijleider Uttama en secretaris-generaal Sontirat vervangen zouden worden omdat ze geen parlementslid zijn. Ze waren beiden minister in het junta-kabinet van Prayut en mochten zich derhalve niet kandidaat stellen voor de verkiezingen van 22 maart. Geruchten circuleren dat ze grote moeite hebben alle PPRP-ers binnenboord te houden.

Nog even over het logo. Het oude had een hexagonale achtergrond, het nieuwe een ronde maar de kleuren van de vlag rood-wit-blauw-wit-rood zijn gehandhaafd. Volgens vice-premier Prawit [de man van de horlogeverzameling] staat een cirkel symbool voor eenheid en heeft geen scherpe kanten zoals het oude logo. Je moet er maar op komen.

– Twee peilingen waarin Future Forward de wind van voren krijgt. In de Super Poll [van de universiteit van Bangkok, als ik niet abuis ben] heeft 40 procent van de respondenten negatief gereageerd op het royement van vier FFP-parlementsleden die zich bij stemmingen niets aantrokken van de partijlijn. Ook de rally in Pathumwan naar aanleiding van het besluit van de Kiesraad de partij bij het Constitutionele Hof voor te dragen voor ontbinding, is niet in goede aarde gevallen.

De Super Poll informeerde ook wie hun favoriete ministers waren. Op nummer 1 Varawut (Milieu) vanwege zijn ‘kind, simple and smart caracter’ en op 2 minister Jurin (Handel). Premier Prayut eindigde op de derde plaats met een armzalige score van 15,2 procent.

De tweede peiling bewaar ik tot morgen, want die staat pas kort op de website en daar heb ik nu even geen tijd voor.

– De gemeente Bangkok (BMA) opent elf rustplaatsen zodat automobilisten op weg naar hun geboorteplaats v.v. even kunnen uitblazen want bumper aan bumper rijden is knap vermoeiend en vereist alle aandacht. Vooral omdat Thaise automobilisten dicht op elkaar rijden en minder afstand houden dan Nederlandse automobilisten.

De BMA werkt samen met de RTP om het aantal verkeersongelukken terug te dringen, zegt gouverneur Aswin. Hij wijst erop dat Thailand wereldwijd het vijfde land is met de meeste ongelukken. ‘Elk uur zijn drie personen betrokken bij ongelukken. Met Nieuwjaar en Songkran piekt het aantal. Vorig Nieuwjaar telde de zogeheten zeven gevaarlijke dagen 3.900 ongelukken, de meeste als gevolg van rijden onder invloed.’

De rustplaatsen worden ingericht op de uitvalswegen van Bangkok. Er wordt voor water en koffie gezorgd [gratis?] en eenvoudig auto-onderhoud, er staat medisch personeel klaar en op sommige plaatsen worden plaatsen ingericht waar automobilisten in hun wagen een dutje kunnen doen. In busterminals fungeren BMA-functionarissen als vraagbaak.

De BMA werkt ook aan een verkeersveiligheidsplan [geen details] en een werkgroep wordt gevormd om gegevens te verzamelen over ongelukken in de 50 districten en plaatsen in de gaten te houden met een hoge alcoholconsumptie, zodat er gemeente en medisch personeel naar toe gestuurd kan worden.

– Het einde van deze aflevering van Nieuws uit Thailand is in zicht. Van pagina 3 noem ik alleen nog de rubriek News Bites en een bericht over de maatregelen die worden genomen tegen de droogte. De verwachting is dat de watercrisis dit jaar net zo ernstig is als in 2015. De crisis zal voornamelijk toeslaan in het noordelijk deel van het land en duurt tot juli volgend jaar. Het bericht somt een waslijst aan maatregelen op, te veel en te gedetailleerd om hier allemaal te noemen.

Dus op naar de kortjes, ik noem er twee. Een lokaal buurtbedrijf in Chae Hom (Lampang) is het eerste dat toestemming heeft gekregen om marihuana voor medische doeleinden te verbouwen. Het project is gisteren geopend door de voorzitter vam de National Farmers Council en de loco-gouverneur van de provincie.

De marihuana gaat naar het Department of Traditional Thai and Alternative Medicine om te worden gebruikt als ingrediënt in traditionele medicijnen. Lampang is een van de vier provincies die gekozen zijn om het departement van zeven ton te voorzien. De andere zijn Buri Ram, Kanchanaburi en Surat Thani.

Een ander kortje meldt dat minister Chalermchai (Landbouw) druk zet achter de aanleg van een tunnel van 49 kilometer waardoor water uit de rivier Mae Taeng naar het waterreservoir Mae Guang gaat worden geleid. Wanneer de tunnel niet binnen de afgesproken tijd van 2 jaar klaar is, schrapt de minister het contract ad 15 miljard baht. Hij zei dat tijdens een bezoek aan de werkzaamheden.

– Als laatste pagina 4 en 5. Pagina 4 bevat de zondagrubriek Through the Lens. Negen foto’s geven een beeld van een nieuw trainingsprogramma voor schoonheidspecialisten, verzorgd door tien diensten waaronder het Thailand Professional Qualification Institute, en de particuliere sector. De cursisten leren er nagels lakken, nagels en oogwimpers verlengen en nog meer kunstjes om mannen te verleiden. Lezen? Klik hier: The beauty of it all.

Pagina 4 gaat over de transitie van China van een landbouwnatie in jaren zestig op de rand van een hongersnood naar een nieuw economic powerhouse in slechts enkele tientallen jaren. Dit jaar bestaat de People’s Republic of China 70 jaar. Het land heeft zich voorgenomen tegen het eind van 2020 de armoede uitgeband te hebben. Het artikel is te vinden via de link China lifts itself from clutches of poverty trap.


 

Guru geeft tips voor veilig en efficiënt kerst vieren

21 december – Lijkt me vooral een vrouwenprobleem, want mannen zul je zelden horen zuchten: Ik heb niets om aan te trekken. Vrouwen kunnen dat zonder enige schaamte zeggen voor een volle kledingkast.

Guru, het vrijdagmagazine van Bangkok Post, heeft een tip. Ga naar Bchu Runway, want die biedt een Rent Wear Return service. Ook een uitkomst voor degenen die hun geld hebben besteed aan cadeaus voor familie en vrienden en geen geld meer hebben om nieuwe kleren te kopen.

De kleding kan worden uitgekozen aan de hand van een catalogus en online of via hun app besteld worden. Ook kun je de kleding eerst passen in een van hun twee vestigingen. Een styliste staat klaar om je daarbij te helpen.

De tip is een van de vijf holiday party essentials die Guru opsomt in haar omslagverhaal dat als motto heeft The Guru guide to partying safely and efficiently. Dat zijn behalve Bchu Runway, Power Nap Lounge, U Drink I Drive, Take Me en The Sukothai Bangkok.

Wat de Power Nap Lounge biedt, behoeft geen uitleg: de foto’s spreken voor zich. Klanten kunnen kiezen uit vier opties voor een dutje tussendoor, zodat je niet naar huis hoeft: een knus bed, een dito hangmat, hangtent en een relaxstoel.

Wil je je even opfrissen, dat kan ook want er zijn douches, en wil je tussendoor je maag vullen: geen probleem. Ze serveren ook voedsel. De lounge biedt voorts een transfer naar het vliegveld zodat je niet op de vloer van Suvarnabhumi of een stoel een dutje hoeft te doen.

Tot het eind van het jaar geldt een promotieprijs van 990 baht en wanneer je het Guru-artikel kunt laten zien tot 31 maart.

U Drink I Drive heeft evenmin uitleg nodig, de naam zegt het al. Het bedrijf levert een chauffeur wanneer je naar een party gaat, van party naar party gaat en hij brengt je weer thuis. Ze hebben ook vrouwelijke bestuurders. De prijs is afhankelijk van de afgelegde afstand en begint bij 500 baht voor een rit van 5 km of minder.

Take Me doet het anders. Wanneer je met je auto vastzit in het verkeer, sturen ze een motorfiets met twee personen: een die je op de motorfiets naar de plaats van bestemming brengt en de ander die zich ontfermt over je wagen. Een app hebben ze nog niet, wel een website maar die is alleen in het Thais.

Ten slotte: Als je een ‘eenvoudige’ kerstmis zoekt, biedt Sukothai Bangkok aan de Sathon Tai Road uitkomst met een aanbod vanaf 14.500 baht per overnachting voor een verblijf van drie nachten inclusief een Christmas Eve buffet, kerstbrunch of een dinner tasting menu voor twee personen. Op de dag dat je aankomt, staat een fles wijn klaar. Iedere klant krijgt een spa voucher ad 1.000 baht.

De term ‘eenvoudig’ laat ik voor rekening van Guru. Over de prijs zullen we het maar niet hebben. Meer weten? Klik hier. (Bron: Guru, BP, 20 december)

A coconut garden in Takien Tia community attracts cycling tourists which helps generate more income for locals. The government is counting on tourism to help drive a strong economic recovery in 2020.

Nieuws van de website 20-21 december

• De regering is nog steeds vastbesloten steunprogramma’s voor de minder bedeelden voort te zetten en armoede en inkomensongelijkheid te bestrijden. De Board of Investment (BoI) en verwante diensten hebben de opdracht gekregen nieuwe investeringspakketten te ontwikkelen en bestaande te herzien om MKB’s. micro MKB’s, startups en buurtbedrijven in de landbouw, toerisme en dienstensector te versterken
• Het regent sportonderscheidingen, ik noem de belangrijkste. Cricketspeelster Chanida Sutthiruang is door het ICC gekozen als speler van het jaar voor haar rol als bowler in de kwalificatie van haar team voor de ICC Women’s T20 World Cup 2020.
Bij de FA Thailand Awards heeft voetballer Theerathon Bunmathan (29) de Player of the Year onderscheiding gewonnen. Theerathon speelt bij Yokohama F Marinos, hij was de eerste Thai wiens team eerder deze maand de Japanse J1 League (eredivisie) won.
Kanchana Sang-ngoen (33) ging met de Womens Player of the Year Award naar huis. Ze speelde in het nationale team dat deelnam aan de Fifa Women’s World Cup in Frankrijk. In de met 5-1 verloren wedstrijd tegen Zweden scoorde ze het enige doelpunt voor Thailand.
• Legercommandant Apirat Kongsompong, die eerder verbazing wekte omdat hij nog gelooft in een communistische gevaar in Thailand, zegt dat het land een ‘proxy crisis’ meemaakt, gecreëerd door een mastermind die niet direct de regering kan aanvallen. Hij zegt: It is a proxy crisis. It is not a proxy war. If it is a war, there will be destruction
• De Raad van State buigt zich over een wetsvoorstel voor een e-business belasting, die geheven gaat worden op buitenlandse online platforms met inkomen in Thailand. De Belastingdienst verwacht dat die volgend jaar van kracht wordt
• Het International Trade Promotion Department gaat 18 buitenlandse bestemmingen aanboren, online kanalen versterken, nieuwe exporteurs creëren, Thaise merken en diensten promoten en AI toepassen bij het ontwikkelen van handelsinformatie om volgend jaar de export te stimuleren
• Busdiensten vanuit Bangkok in Nieuwjaarsvakantie volgeboekt; 1.500 extra bussen worden ingezet
• FFP parlementslid Srinual Boonlue, die geroyeerd is door haar partij, kan geen goed meer doen bij haar kiezers in Chiang Mai nu ze mogelijk overloopt van de oppositie naar coalitiepartij Bhumjaithai. Ze lieten dat weten met een protest voor haar (voormalig FFP-)kantoor en het verbranden van haar foto
• Huis van Afgevaardigden vormt een commissie die onderzoek gaat doen naar het uitstel van de oplevering van het nieuwe parlementsgebouw. De oplevering is al viermaal uitgesteld, de laatste maal met 2000 dagen
• Department of Skill Development biedt baantraining aan voor illegale arbeiders die voor juni terugkeren uit Zuid-Korea. De Koreaanse autoriteiten hebben beloofd hen niet te beboeten als ze voor die maand het land verlaten, ze krijgen ook geen inreisverbod
• Gezondheidsexperts dringen aan op minder gebruik van antibiotica daar het aantal infecties dat resistent is, sterk toeneemt. Het land telt 80.000 AMR (antimicrobial resistance) gevallen per jaar, leidend tot langer ziekenhuisverblijf, een hogere sterfkans en economische schade ad 40 miljard baht (Foto: Rally in november in winkelcentrum MBK tegen overmatig gebruik van antibiotica)
• Consumentengroepen vragen bestuursrechter stokje te steken voor verhoging tol op de tolweg Don Muang, die zondag ingaat. Oorspronkelijk zou de tol in 2014 helemaal geschrapt worden
• De herverkiezingen in Khon Kaen zijn een populariteitstest voor de regering. De strijd gaat tussen de leidende regeringspartij Palang Pracharath en oppositiepartij Pheu Thai
• Thailand gaat door orang oetans terug te sturen naar Indonesië. Vrijdag zijn het vrouwtje Cola (10 jaar) en mannetje Giant (7 jaar) vanuit wildleven reservaten in Ratchaburi op het vliegtuig gezet. Giant was het land binnen gesmokkeld, Cola is in gevangenschap geboren uit twee gesmokkelde orang oetans, die al teruggestuurd zijn
• Phuket: De aanleg van de lang verwachte strand expressway Kathu-Patong begint naar verwachting over 18 maanden, de opening van de 4 km (kosten 14 miljard baht) is gepland in 2026

Legercommandant Apirat gooit een steen in de vijver

21 december – De generaal wil alleen maar ‘some exciting action’ om zijn ratings op te drijven, zegt woordvoerder Anusorn van oppositiepartij PheuThai over de waarschuwing van legercommandant Apirat voor een ‘proxy crisis’. Die crisis zou worden gecreëerd door een mastermind (brein), die de regering niet rechtstreeks kan aanvallen maar dat doet via een proxy (letterlijk: gevolmachtigde, in dit verband: stroman).

Anusorn daagt Apirat uit te onthullen wie dat is, maar dat zullen we wel nooit te weten komen. Of deze geheimzinnige mastermind bestaat helemaal niet, hetgeen me aannemelijker lijkt. Het zou ook kunnen dat hij doelt op oud-premier Thaksin, die vaker als boeman wordt opgevoerd.

Apirat heeft al eens eerder gewaarschuwd voor ‘communisten’ en daarvoor geldt hetzelfde. Vermoedelijk doelde hij toen op politici als Thanathorn, partijleider van Future Forward, en anderen die nuttige suggesties doen voor Thailand.

Bangkok Post opent met de waarschuwing van Apirat; de krant vindt het belangrijker nieuws dan – ik noem enkele items uit de krant van vandaag – het overmatig gebruik van antibotica, de ontmoeting van minister Don (Buitenlandse Zaken) met zijn Portugese counterpart (opening pagina 2) en de vorming van een parlementscommissie die gaat onderzoeken waarom de oplevering van het nieuwe parlementsgebouw al viermaal is uitgesteld, de laatste maal met 18 maanden (opening pagina 3)

Moord met voorbedachten rade
Ook een aardig nieuwtje dat is weggemoffeld in een 1-koloms berichtje op de 2: seriemoordenaar Somkid Pumpuang, bijgenaamd de Thaise Jack the Ripper, wordt beschuldigd van moord met voorbedachten rade. De politie gelooft niet dat hij Ratsami Mulichan ‘in a fit rage’ (woedeaanval) heeft vermoord, zoals Somkid tijdens zijn verhoor heeft gezegd.

Verder zal hij terecht moeten staan voor het verbergen van een lichaam en diefstal. De diefstal heeft betrekking op Ratsami’s motorfiets waarmee hij na de moord naar Buri Ram reed; waarop de beschuldiging van het verbergen van een lichaam is gebaseerd, begrijp ik niet of wordt daaronder verstaan dat hij het lichaam heeft achtergelaten. Want hij heeft het niet begraven of verstopt in een koelkast zoals in andere moordzaken.

De voorbedachten rade zou blijken uit het feit dat hij drie dagen voor de moord de motorfiets had meegenomen om zogenaamd te worden gerepareerd, maar hij parkeerde die bij het ziekenhuis zodat hij er later op kon vluchten naar Buri Ram, waar familie van hem woonde.

Somkid heeft zijn bijnaam te danken aan de vijf moorden die hij in 2005 pleegde. Hij heeft daarvoor 14 jaar mogen brommen, kreeg in eerste instantie levenslang maar enkele malen strafvermindering waardoor hij in mei in voorwaardelijke invrijheidstelling werd gesteld dankzij zijn voorbeeldig gedrag in de gevangenis.

De laatste moord heeft tot grote verontwaardiging bij de bevolking geleid (met dank aan de sociale media). Minister Somsak (Justitie) en het gevangeniswezen zijn ook geschrokken: de minister heeft opdracht gegeven een speciale commissie te vormen die ‘zware gevallen’ in de gaten gaat houden en het Corrections Department buigt zich over de regels voor voorwaardelijke vrijlating [wat in Nederland ter beoordeling van de rechter is].

De verdachte heeft geweigerd mee te werken aan een re-enactment (reconstructie) van de moord, maar wel toegestemd in het naspelen van zijn vlucht. Dat gebeurt op zeven locaties, onder andere de plaats waar hij een treinkaartje naar Bangkok kocht. Tijdens die reis werd hij herkend door twee passagiers die de politie waarschuwden. Op het station van Pak Chong (Nakhon Ratchasima) haalde de politie hem uit de trein (foto).

Volgens een bron lachte hij tijdens zijn verhoor en leek hij ‘in good spirits’. Toen de politie hem naar de rechtbank bracht om toestemming te vragen voor zijn voorlopige hechtenis, was zijn enige antwoord op vragen van verslaggevers ‘Stressful, wil talk later’. Bij het politiebureau stonden ook zo’n honderd wat ik noem ramptoeristen. Ze scholden hem uit en dreigden met geweld.

Boeren in actie tegen importeur chemicaliën

21 december – Ook een bericht dat is weggemoffeld op pagina 3 en waaraan ik meer waarde hecht dan BP: Een groep boeren in de provincie Nong Bua Lamphu heeft bij de provinciale rechtbank een class-action suit  (groepsvordering) ingediend tegen een importeur van de giftige chemische landbouwbestrijdingsmiddelen paraquat, glyphosate en chlorpyrifos. Ze eisen 10 miljoen baht als compensatie voor de gevolgen van het gebruik voor hun gezondheid.

Prima initiatief want tot nu toe heb ik alleen berichten gelezen over boeren die zich verzetten tegen het verbod op het gebruik van de drie middelen. Het zou de productiekosten verhogen en glyphosate, alom gebruikt in de VS, zou helemaal niet zo schadelijk zijn als beweerd wordt, mits verstandig gebruikt.

De boeren in de onderhavige provincie zijn in 2011 begonnen om de middelen te gebruiken voor het bestrijden van onkruid en insecten op hun suikerriet akkers en rubberplantages. Ze zeggen sindsdien last te hebben van ernstige huidarritaties.

‘Deze vordering is de enige manier voor de slachtoffers om compensatie en eerherstel te ontvangen. Als we de zaak winnen, kunnen andere slachtoffers in het hele land daarvan profiteren’, zegt coördinator Pathiwat van het consumentennetwerk dat de boeren vertegenwoordigt.

Volgens directeur Witoon van BioThai is de vordering symbolisch daar het de eerste zaak is over de gevolgen van de chemicaliën. ‘Het bedrijf heeft altijd de boeren de schuld gegeven dat ze de chemicaliën onjuist gebruiken en geweigerd er verantwoordelijkheid voor te nemen.’

De vordering is een reactie op het uitstel van het verbod dat het National Hazardous Substances Committee heeft verleend. Het zou oorspronkelijk ingaan op 1 december, maar is nu verschoven naar juni. Of de commissie dat inderdaad heeft besloten, wordt door enkele leden bestreden, omdat er niet over gestemd is.

Kort Nieuws zaterdag 21 december

– Wat biedt de krant nog meer behalve de al in Nieuws van de website genoemde nieuwsitems en da’s een hele waslijst.

Op de voorpagina zegt minister Saksayam (Transport) aan premier Prayut te zullen vragen, de ondertekening van het lang vertraagde ‘contract 2.3’, een deelcontract voor de aanleg van de hogesnelheidslijn Bangkok-Nakhon Ratchasima (253 kilometer), nog eens zes maanden uit te stellen.

De Thaise en Chinese onderhandelaars kibbelen nog steeds over artikelen in het contract die betrekking hebben op de aanschaf van rails, het elektriciteitssysteem, machinerie, aanschaf van rijtuigen, training van stafleden en de lengte van de garantieperiode.

Alhoewel Bangkok heeft toegestemd in betaling in Amerikaanse dollars, wat Beijing heeft voorgesteld, zijn er geen aanwijzingen dat de onderhandelingen snel worden afgerond, waarop premier Prayut heeft aangedrongen. Dat heeft hij al gedaan toen hij nog beschikte over het gebruik van de artikel-44 procedure. Hij hoopte dat de zaak voor het eind van deze maand beklonken zou zijn.

Saksayam zei gisteren: ‘Er zijn nog steeds veel kwesties die gesprekken vereisen en gezamenlijk overeengekomen conclusies.’ Hij verwacht dat de onderhandelaars het in de gevraagde zes maanden eens zullen worden over het contract van 50 miljard baht. Overigens is op een deel van het tracé al begonnen met de aanleg.

A mother watches her child play inside the Thai Pavilion (Sala Thai) at the Vasco da Gama Garden.

– Ik noemde het al even: minister Don (Buitenlandse Zaken) heeft overleg gevoerd met de Portugese minister van Buitenlandse Zaken, Augusto Santos Silva (opening pagina 2). Ze hebben afgesproken de banden te versterken met name bij de handel, investeringen, onderwijs en digitale transitie.

Don zegt dat veel Thaise investeerders onlangs in Portugal geïnvesteerd hebben in de auto-onderdelen, toerisme en voedsel industrie. De eerste tien maanden van dit jaar nam de bilaterale handel met 37 procent toe vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. ‘Maar er is nog steeds veel ruimte voor verbetering, want het volume is nog steeds erg klein.’

Alhoewel hiermede het belangrijkste nieuws is gemeld, vervolgt het artikel met uitgebreide achtergrondinformatie wat volgens mij geen ander doel heeft dan om de krant te vullen. Check het zelf maar: Don meets Portuguese FM.

– Ook op de 2 de rubriek In Brief met drie kortjes. Het National Water Resources Committee heeft gisteren besloten in het Noorden en Noordoosten zogeheten artesian wells (artesische putten) aan te boren om grondwater voor irrigatiedoeleinden te verkrijgen. Het is een laatste poging om de agrarische sector te behoeden voor ernstige droogte.

De 38 grote, 354 medium en 141.097 kleine waterreservoirs bevatten thans 51.364 kubieke meter water, wat net genoeg is voor consumptie maar niet voor irrigatie.

Een artesische bron is een bron waaruit het water ‘spontaan’ naar boven komt door de hydrostatische druk op het water dat zich in een ondergronds bekken bevindt. De naam komt van de provincie Artesië in Frankrijk waar dit soort bronnen veel voorkomt.

Tweede kortje: Twee voormalige districtsfunctionarissen in Nong Khai zijn aangehouden omdat ze geholpen hebben bij het vervalsen en verkopen van ID-kaarten. Ze boden nabestaanden van vermiste personen of niet gemelde sterfgevallen elk bedragen tot 30.000 baht aan om de namen te gebruiken. In de zaak zijn ook twee burgers aangehouden. De CSD is op zoek naar nog eens vijf verdachten.

Het derde kortje kennen we al: beroepstraining voor illegale werkers die uit Zuid-Korea terugkeren.

– Als laatste vandaag pagina 3 met zes berichten, waarvan vier al bekend: Onderzoek naar vertraging oplevering parlementsgebouw (opening), protest tegen geroyeerd FFP-parlementslid in Chiang Mai, beschuldiging van moord met voorbedachten rade tegen de seriemoordenaar en groepsvordering boeren.

Nieuw zijn een Special Interview met Suh Jeong-in, directeur van het 2019 Asean-ROK Commemorative Summit Preparatory Office. Hij dringt er bij Thailand op aan de leiding te nemen in Acmecs, een strategie voor duurzaam waterbeheer. Zuid-Korea belooft elk jaar US$ 1 miljoen (30,1 miljoen baht) te pompen in samenwerkingsprojecten in het Mekong gebied.

– Laatste bericht. House Speaker Chuan zegt dat de homokus een inside job was. Hij hekelt degenen die geregeld hebben dat twee mannen elkaar in het parlement kusten, want dat ‘ruïneert het image van het parlement’.

Voorzitter Mukda van de parlementscommissie waaraan een groep LGBT-ers het voorstel overhandigde het homohuwelijk mogelijk te maken, geeft toe dat enkele commissieleden de stunt hadden gepland.


 

OPA TSUPA : Mamma mia (valse). https://youtu.be/8Flik7f6Bfw

Opa Tsupa est un quintette à cordes français formé en 2000 et actif jusqu’en 2015, à la fois inspiré par le swing des années 1930 et la chanson humoristique et légère.
Sur scène, les cinq musiciens évoluent dans une atmosphère burlesque et décalée. Les débuts du groupe sont très marqués par le swing manouche et la musique tsigane. Opa Tsupa figure parmi les pionniers du “gypsy swing revival” et leur musique a influencé, à ce titre, beaucoup d’autres formations.
Le nom du groupe provient d’ailleurs d’un air traditionnel rom. Rapidement, les inspirations musicales s’ouvrent à d’autres sonorités (Chanson, western swing, jug band, swing hawaïen, bluegrass, etc.). Le groupe est réputé pour ses prestations scéniques humoristiques, sa forte identité musicale et pour avoir été le groupe de Nicolas Moro, auteur et compositeur du répertoire, qui entamera par la suite une carrière solo.


 

Nieuws van de website 19-20 december

• House Speaker Chuan heeft het parlementssecretariaat opgedragen onderzoek te doen naar de twee mannen die elkaar woensdag in het parlement kusten toen LGBT-ers een voorstel indienden om het homohuwelijk toe te staan. De parlementscommissie kinderen, jongeren en seksediversiteit nam het voorstel in ontvangst. Sommigen achtten de kus ongepast in de ‘heilige’ volksvergadering
• Seriemoordenaar Somkid Pumpuang heeft de moord bekend op een 51-jarige vrouw in Khon Kaen, maar hij weigert de reenactment (reconstructie) omdat die te veel stress zou opleveren. Nadat hij de gehele nacht was verhoord, zei hij uitgeput te zijn en vroeg om een arts (Foto: Somkid na zijn arrestatie op het station Pakchong)
• Chiang Mai: Voormalig dorpshoofd en zoon aangehouden, die dorpelingen overhaalden een bankrekening voor hen te openen zodat ze drugsgeld konden witwassen
• Hof van Beroep handhaaft levenslang voor de Laotiaanse drugsbaron Xaysana Keopimpha, die in 2016 is aangehouden wegens de smokkel van 1,2 miljoen speedpillen. Hij regelde ook het voertuig met een geheim vak in het dak waarin de drugs waren verstopt
• Takua Pa (Phangnga): Baan Than Namchai (Kindness House Children’s Home), opgezet als tijdelijk weeshuis voor ‘tsunami-wezen’, is sinds 2012 een permanente organisatie die nu onderdak biedt aan 92 kinderen. Watana Sittirachot, die de leiding heeft, heeft zelf een groot verlies geleden door de tsunami [geen details]
• Verzekeringsmaatschappij Cigna vindt de gezondheid van werknemers de belangrijkste voorwaarde voor een goed functionerend bedrijf. Stafleden die gezond zijn, besteden meer tijd, energie en inzet aan het bedrijf en presteren optimaal
• Nakhon Phanom: Moeder en zoon op motorfiets om het leven gekomen toen een drugskoerier in een pickup truck bij een achtervolging frontaal op hen botste
• Amerikaan (28) die maandag was ontsnapt uit een politietruck, donderdag aangehouden in een bosje in tambon Rawai (Phuket)
• Bodyslam zanger Artiwara ‘Toon’ Kongmalai is donderdag in Uttaradit begonnen aan zijn zoveelste liefdadigheidswedloop (van 300 km) om geld in te zamelen voor ziekenhuizen in het Noorden. Op de eerste dag incasseerde hij 10 miljoen baht. Zondag finisht hij in het 700th Anniversary Chiang Mai Stadium
• Narathiwat: De legerofficieren die maandag op de Tawae berg ‘per ongeluk’ drie mannen hebben doodgeschoten, hebben het bevel gekregen zich bij de politie te melden, zodat een onderzoek kan beginnen
• Srinual Boonlue, een van de vier geroyeerde FFP parlementsleden, geeft haar zetel niet op. ‘De kiezers hebben me gekozen, dus ik heb een plicht om te blijven werken als parlementslid.’ Ze heeft met partijleider Anutin (Bhumjaithai) gesproken, maar nog niet beslist of ze zich bij die (coalitie)partij aansluit
• De Don’t Drive Drunk Foundation heeft een centrum opgezet om slachtoffers te helpen van ongelukken veroorzaakt door dronken bestuurders
• Bij een aanvaring woensdag tussen een speedboot en luxe jacht bij Koh Khai Nok voor de kust van Phangnga is de kapitein om het leven gekomen en zijn 12 toeristen verwond. Aan boord waren 49 personen, waaronder 45 toeristen. De gewonden worden behandeld in het Thalang Hospital in Phuket. Gezocht wordt naar één bemanningslid die wordt vermist. Op het jacht raakte niemand gewond
• Het Office of Trade Competition Commission waarschuwt grote detailhandelsbedrijven voor overtreding van de wetgeving op monopolies nu Tesco overweegt haar zaken in de verkoop te doen

Binnenkort in dit theater: Jack the Ripper slaat weer toe

20 december – Het openingsshot toont een man op een motorfiets op een snelweg. Dan een flashback: we zien de man tijdens een felle ruzie een vrouw wurgen. Zo stel ik mij het begin voor van een krimi over de geruchtmakende moord in Khon Kaen, gepleegd door seriemoordenaar Somkid Pumpuang. Werktitel: Jack the Ripper slaat weer toe.

Ja, beste lezers, lieve lezeressen, mijn fantasie slaat vandaag op hol bij het lezen van het voorpaginabericht ‘Ripper’ claims ‘fit of rage’ led to murder. Het is niet de opening want die meldt: Panel race heats up in een lijvig artikel over de vorming van een parlementscommissie die zich gaat buigen over wijziging van de ondemocratisch geachte grondwet. De oppositie stelt voor een geheel nieuwe drafting assembly (grondwetcommissie) te vormen waarin de bevolking een rol kan spelen in het wijzigingsproces.

Maar ik blijf nog even bij Jack. Tijdens zijn verhoor, dat een hele nacht in beslag nam, heeft hij verklaard de 51-jarige Ratsami in a fit of rage (woedeaanval) te hebben vermoord, maar dat geloven zijn ondervragers niet. Ze denken dat hij de moord gepland heeft (wat het een moord met voorbedachten rade maakt) omdat hij drie dagen voor de moord haar motorfiets had meegenomen om te worden gerepareerd in het centrum van Khon Kaen.

Maar dat deed hij niet, hij parkeerde de motor bij het ziekenhuis en reed er na de moord naar Buri Ram mee, waar familie van hem woonde. Daar stapte hij op de trein naar Bangkok. Op het station van Pak Chong (Nakhon Ratchasima) eindigde zijn vrijheid toen hij werd herkend door twee passagiers, die de politie inseinden.

Een interessante zijlijn in het filmverhaal is zijn relatie met ene Sumalee die hij een maand na zijn voorwaardelijke invrijheidstelling ontmoette. Ze openden samen een noodle-eetgelegenheid in Rayong. Sumalee wist niet dat hij een veroordeelde moordenaar was. Hij maakte haar (evenals Ratsami later) wijs dat hij rechtshulp verleende.

Toen Jack en Sumalee samenwoonden begon hij een relatie met Ratsami, die hij op Facebook was tegengekomen. Hij bedroog Sumalee door te zeggen dat hij werk in Khon Kaen had, terwijl hij alleen maar Ratsami opzocht. De rest van het verhaal kennen we. Hij trok bij haar in en wurgde haar. Het artikel vermeldt niet de strafmaat voor moord met voorbedachten rade en een spontane moord, maar die wordt ongetwijfeld zwaarder bestraft.

Homokus ongepast in heilig parlement

20 december – Genoten van bovenstaand verhaal? Mooi zo, want de opening sla ik verder over. Klik op de link als u het wilt lezen. Het erbij geplaatste kader geeft trouwens alle gewenste informatie, dus daar kan ik naar verwijzen. Het derde artikel op de voorpagina leent zich misschien ook voor een filmscript: uiteraard geen krimi maar een romantische zwijmelfilm.

De kus van twee homo’s woensdag in het Huis van Afgevaardigden heeft tot de nodige commotie geleid. Doet me trouwens denken aan erotische foto’s die ooit gemaakt zijn in de Eerste of Tweede Kamer. Vergeten in welk blad ze destijds stonden. Die foto’s leidden eveneens tot commotie. House Speaker Chuan Leekpai heeft het secretariaat van het Huis opgedragen een onderzoek in te stellen naar het incident.

Veel valt er trouwens niet te onderzoeken. Het parlement kreeg bezoek van een groep LGBT-ers die een voorstel overhandigde aan de parlementscommissie kinderen, jongeren en seksediversiteit om het homohuwelijk mogelijk te maken. Daartoe dient de Civil and Commercial Code te worden aangepast. Thans kunnen homo’s en lesbiennes alleen een samenlevingscontract afsluiten, maar dat biedt minder zekerheid en voordelen dan een huwelijk.

Chuan beslist aan de hand van het onderzoek of straffen moeten worden uitgedeeld aan kamerleden die de overhandiging hebben geregeld. En wat dan nog? Ze zullen niet tevoren hebben afgesproken dat de twee mannen elkaar zouden lebberen in het heilige der heiligen van de democratie.

Intussen werkt een juridisch team aan strengere regels voor persconferenties in het parlement. Ze zouden beperkt moeten worden tot huidige en voormalige parlementsleden en tot outsiders onder begeleiding van een parlementariër. Ook dient het onderwerp te worden gecontroleerd om te voorkomen dat smadelijke, valse of ongepaste verklaringen worden afgelegd. Een functionaris van het parlement zou daarop moeten toezien en eventueel moeten kunnen ingrijpen.

Commissievoorzitter Mukda, die het voorstel van de LGBT-ers in ontvangst nam, heeft zijn excuses aangeboden voor het kusincident. Hij belooft dat het niet weer zal gebeuren. ‘Alhoewel we het recht hebben ons te uiten, dienen we ook respect te hebben voor het parlement.’

FFP-parlementslid Thanjawat, woordvoerder van de commissie, denkt dat de kus niet gepland was, anders zou het panel wel een subtieler gebaar hebben voorgesteld, zoals elkaars handen vasthouden, waarvoor je overigens niet gay hoeft te zijn.

Kort Nieuws vrijdag 20 december

– Pagina 2 is een halve redactiepagina want de andere helft bestaat uit een advertentie van Siam Center The Ideopolis, een warenhuis [?] dat vrouwen uitnodigt de Wonder Closet te openen en zich met een van de kledinstukken te laten fotograferen.

De pagina opent met het schietincident in Rangae (Narathiwat). De soldaten die op de berg Tawae drie mannen ‘per ongeluk’ dood schoten is bevolen zich bij de politie te melden zodat het incident kan worden onderzocht. De politie gaat bewijs verzamelen en neemt hun vuurwapens in beslag. Nog onduidelijk is hoe de mannen ertoe kwamen te schieten: waren ze ongehoorzaam en negeerden ze het bevel de schuilplaats van de opstandelingen niet zonder toestemming van hun superieuren binnen te gaan?

Commandant Pornsak van de Fourth Army Region zegt dat de legercommandant herhaalde malen heeft benadrukt dat het betreden van gevarenzones, zoals schuilplaatsen die duidelijk staan gemarkeerd op kaarten, alleen gedaan mag worden met voorafgaande toestemming. Pornsak vindt dat deze no-go zones beter gecommuniceerd dienen te worden naar soldaten en bewoners.

Wanneer de soldaten de fout zijn ingegaan, worden ze bestraft en krijgen de nabestaanden van de slachtoffers smartegeld. ‘We kiezen geen partij’, belooft Pornsak. Het onderzoek krijgt steun van een mensenrechtencommissie met leden uit het dorp van de slachtoffers.

– Verder op de 2 een bericht dat een van de geroyeerde FFP-parlementsleden blijft zitten waar ze zit: op het pluche van haar parlementszetel (weten we al, zie Nieuws van de website); een foto met kinderen in het gisteren geopende Rama IX museum in Phatum Thani, waar ze van alles te weten kunnen komen over ecosystemen en het milieu. Te zien aan de foto hebben de samenstellers zich het principe van ‘In de beperking toont zich de meester’ niet eigen gemaakt.

Het derde bericht meldt dat de druk op minister Saksayam (Transport) toeneemt om Airports of Thailand, de beheerder van luchthaven Suvarnabhumi, te bewegen in gesprek te gaan met beroepsverenigingen die zich verzetten tegen de bouw van een tweede terminal, althans tegen de locatie. AoT-directeur Nitinai is vastbesloten met het project door te gaan. Is al vaak over geschreven, dus zeg ik verder niets over. Meer weten? Lees: Groups seek to force AoT into T2 talks.

– Pagina 3 is evenals de voorgaande dagen weer een advertentiepagina van – eenmaal raden – Rolex. Zeven foto’s tonen situaties waarin het horloge goede diensten verricht, zoals bij expedities.

– Op de 4 zeven berichten en de rubriek In Brief met vijf kortjes. Eén meldt dat de zoektocht naar het vermiste bemanningslid van een speedboot die voor de kust van Phangnga in aanvaring was gekomen met een luxe jacht, gisteren is doorgegaan. Twaalf duikers van de politie zoeken naar hem.

De pagina opent met het bericht dat de Don’t Drive Drunk Foundation een centrum heeft gevormd dat slachtoffers van verkeersongelukken, veroorzaakt door dronken bestuurders, gaat helpen. Weten we al, evenals het bericht over de aangehouden vader en zoon in Chiang Mai, het weeshuis Baan Than Namchai in Trang, de wedloop van Toon Bodyslam en de levenslange gevangenisstraf voor de Laotiaanse drugsbaron Xaysana.

– Twee nieuwe berichten. Eén bericht zegt dat honderd taxichauffeurs uit Bangkok en buurprovincies het Department of Land Transport in een petitie hebben gevraagd de zogeheten ride-hailing taxidiensten te legaliseren. Ze menen dat die voor grote verbeteringen zorgen in Thailand’s openbaar vervoer en passagiers ten goede komen.

De bestuurders hoeven niet langer door de stad te zwerven op zoek naar passagiers, omdat ze per app worden besteld. Dat spaart tijd en brandstof. Ze verdienen ook meer, daar ze passagiers sneller kunnen oppikken. De veiligheid voor passagiers neemt toe omdat alle wagens geregistreerd zijn en aan dezelfde eisen voldoen.

Wat een heerlijk geluid want tot nu toe hebben alleen jaloerse chauffeurs zich geroerd die tegen deze diensten zijn. Dat zijn de chauffeurs die soms de meter niet willen aanzetten en passagiers weigeren, wat beide verboden is. Het is goed dat er uit eigen gelederen een tegengeluid komt.

De groep, die zichzelf Network of 4.0 Taxi Drivers noemt, telt volgens voorzitter Chiraphat 80.000 leden in het hele land. Meer weten? Lees: 100 drivers rally to legalise ride-hailing.

– Laatste bericht. In het laatste rapport van Unicef krijg Thailand lof voor de pogingen om aan alle kinderen van migranten onderwijs te bieden. Naar schatting staan 150.000 kinderen ingeschreven bij scholen, niettemin ontberen 200.000 kinderen nog steeds onderwijs vanwege praktische belemmeringen en sociaal stigma.

Volgens de Education for All Policy (1999) en Cabinet Resolution on Education for Unregistered Persons (2005) hebben alle kinderen, ongeacht hun wettelijke status of nationaliteit recht op onderwijs.


 

Običan Balkanski Dan – Barcelona Gipsy balKan Orchestra feat. Bora Dugić – Live at Teatre Grec. https://youtu.be/8T3NytqNSXw

Barcelona balKan Gipsy Orchestra at Teatre Grec (Mas i Mas Festival) in Barcelona with a luxury guest: the Serbian flute master Bora Dugić, one the most prestigious ambassadors of the Balkan music. He has collaborated with important artists such as Jordi Savall and received various awards in his country and abroad. We invite you to join us with one of the most renowned folk musicians in the world.


 

Commentaar: Alle dagen zijn gevaarlijk, niet alleen de 7

19 december – Ook dit jaar heeft de regering zich voorgenomen het aantal verkeersslachtoffers in de zogeheten Seven dangerous days, de vakantieperiode rond de jaarwisseling, terug te dringen. Dat is een loffelijk streven, het kan geen kwaad zo nu en dan extra aandacht te besteden aan de verkeersveiligheid, die de rest van het jaar ernstig te wensen overlaat.

Maar de geplande maatregelen zetten nauwelijks zoden aan de dijk. Op de snelwegen worden controleposten ingericht, een blik met 74.000 agenten wordt opengetrokken en er zijn bewakingscamera’s geïnstalleerd om overtredingen vast te leggen.

Thailandkenner Tino Kuis wijst erop dat de meeste ongelukken plaatsvinden op secondaire wegen, niet op hoofdwegen. Ze zijn het gevolg van rijden onder invloed en roekeloosheid, populair gezegd scheuren. De meeste slachtoffers vallen onder motorfietsers, die vaak geen helm dragen. Hij wijst er ook op dat het aantal dodelijke slachtoffers in die zogenaamde zeven gevaarlijke dagen helemaal niet zoveel groter is dan op de andere 358 dagen.

Minister Anupong (Binnenlandse Zaken) heeft de truckersverenigingen gevraagd in de vakantieperiode minder ritten te maken of die helemaal te schrappen. Denkt die man wel eens na? Want bij hoeveel ongelukken zijn vrachtwagens betrokken? Dat zegt hij niet en ik vermoed dat hij het ook niet weet. En die vrachtwagens zullen toch moeten rijden om de grote steden van voedsel en andere benodigdheden te voorzien.

Beste lezers, lieve lezeressen, het is allemaal geklets voor de bühne, cosmetica – om Shakespeare nog maar eens te citeren: Words, words, words (Hamlet, 1603).

Nieuws van de website 18-19 december

• Seriemoordenaar Somkid Phumphuang, aka de Thai Jack the Ripper, is woensdagochtend aangehouden op het station Pakchong (Nakhon Ratchasima) in de trein Surin-Bangkok, hij kwam uit Buri Ram. De politie trof hem slapend aan. Ze was getipt door twee studenten die hem herkend hadden (Foto: Somkid in de trein, gefotografeerd door een van de studenten)
Wichian Chinawong, hoofd van het western Thung Yai Naresuan Wildlife Sanctuary, heeft om overplaatsing gevraagd. Hij zegt dat zijn verzoek niets te maken heeft met de aanhouding van aannemer Premchai, maar geeft als reden gezondheid en familie
• Een 13-jarige leerling van een school in Nonthaburi heeft een klasgenoot (ook 13) doodgeschoten omdat die hem herhaaldelijk uitschold voor ‘toot’ (Am. dwaas, gek). Onderwijzers en hulpverleners probeerden het slachtoffer tevergeefs te reanimeren.
Update 1: Volgens een lezer schold hij hem uit voor  ตุ๊ด (toet, hoge toon). Wat een onbeleefde term voor homo is (faggot, queer).
Update 2: Een andere aandachtige lezer schrijft dat de protesttekst Fuck you dictatorship luidde. Ongelukkigerwijs was op de achtergrond een portret van koning Bhumibol te zien.
• Zoals voorspeld door economen heeft het Monetary Policy Committee van de centrale bank de beleidsrentevoet gehandhaafd op 1,25 pct. De MPC heeft haar groeiprognose voor dit en volgend jaar verlaagd vanwege de dure baht en verhoogde externe risico’s
• De Tourism Authority of Thailand wil meer first-time bezoekers trekken omdat ze 10 à 20 procent meer besteden dan toeristen die vaker komen (repeat visitors). Voor volgend jaar heeft de TAT als target gesteld 41,8 miljoen buitenlanders te trekken die goed zijn voor 2,22 biljoen baht: 5 procent meer dan in 2019
• Ra-ngae (Narathiwat): Familie van drie mannen die maandag ‘per ongeluk’ door het leger zijn doodgeschoten, zoekt hulp om de betrokken soldaten te laten vervolgen. Commandant Pornsak van het Fourth Army Region betreurt het incident dat plaatsvond op de Tawae berg
• De binnenlandse verkoop van auto’s is in november voor de zesde achtereenvolgende maand afgenomen naar 79.299 wagens, 16,2 procent minder dan vorig jaar. De afname wordt toegeschreven aan strengere regels voor autofinancieringen. Verwacht wordt dat over het hele jaar de verkoop met 3,8 procent daalt naar 1 miljoen voertuigen
• Ratsada (Trang): Een garage-eigenaar is voor zijn huis in een kogelregen om het leven gekomen toen hij terugkeerde van een begrafenis. Zijn vrouw en een werknemer werden licht verwond. Twee mannen met AK geweren hadden hen opgewacht. De politie telde 19 kogelgaten in de deur van zijn pickup truck en 23 patronen op de grond. De politie vermoedt een persoonlijk of zakelijk conflict als motief voor de aanval
• Thailand’s huishoudschulden zijn in het tweede halfjaar langzamer gegroeid dan in het eerste halfjaar als gevolg van overaanbod in de vastgoedmarkt en strengere hypotheekregels. Alleen leningen voor persoonlijke consumptie, zoals credit cards, eindigden hoger
• Premier Prayut en de ministers Anutin (Bhumjaithai) en Jurin (Democraten) hebben woensdag op de nieuwjaarslunch met de pers Reward for a Dreamer van wijlen Jaran Manopet gezongen met de zin ‘As long as you do not walk away from me’ om hun solidariteit met elkaar te tonen
• LGBT activisten hebben woensdag de parlementscommissie children, youths, women, the elderly, the disabled and ethnic groups een voorstel overhandigd om de Civil and Commercial Code te wijzigen zodat homo’s en lesbiennes kunnen trouwen
• Waterpeil in rivieren en kanalen in de provincies Nakhon Sawan, Uthai Thani en Chai Nat gezakt door de droogte waardoor oevers dreigen in te storten (Foto: Drooggevallen irrigatiekanaal in Chai Nat)
• ONCB: Aantal drugsgebruikers dit jaar met 130.000 gestegen door legalisering cannabisgebruik voor medische doeleinden. Maar cannabis blijft een narcoticum type 5 met strenge straffen voor misbruik. Het beleid heeft ertoe geleid dat cannabis gemakkelijk verkrijgbaar is voor recreatief gebruik. De zwarte markt profiteert van het positieve image om de verkoop online te stimuleren
• Parlementscommissie wet, justitie en mensenrechten roept RTP hoofdcommissaris Chakthip en andere politieofficieren op het matje nav een klacht van de organisatoren van de wedloop ‘Run to Oust the Uncle’. Ze werden door een hotel geweigerd om de media te informeren over de plannen, vermoedelijk onder druk van de politie
• De begroting 2020 zeilt met gemak door het parlement, verwacht minister Kobsak Pootrakool (PM’s Office). In oktober is de begroting al in de eerste van de drie vereiste termijnen goedgekeurd met 3,2 biljoen baht aan uitgaven. In januari of februari wordt de behandeling afgerond. De coalitie heeft de stemmen van de oppositie niet eens nodig, aldus Kobsak.
• Prayut maakt zich geen zorgen over interpellatie en motie van wantrouwen, aangekondigd door oppositie. ‘Alles kan worden uitgelegd omdat ik het land in goed vertrouwen leid.’
• Voorwaardelijke invrijheidstelling seriemoordenaar Somkid onder vuur. Minister Somsak (Justitie) wil speciale commissie voor zware gevallen

Ontboezeming: Het nieuws kan me gestolen worden

19 december – Mijn hart zwol van trots toen ik vanochtend de krant opensloeg en het advertentiekatern Market Place zag. De rubriek Travel and Leisure roemt op de voorpagina Nederland als vakantieland. Ons vaderland is een Hoorn des overvloeds boordevol kunst, natuur, geschiedenis, cultuur en nachtleven. Een vakantie in Nederland is een vakantie die iedere reiziger zal koesteren.

Afijn, u begrijpt wel dat ik daarna geen enkele belangstelling meer kon opbrengen voor wat Bangkok Post aan nieuws bood, zelfs niet voor de opening die meldt dat de parole board onder vuur ligt omdat de voorwaardelijke invrijheidstelling van seriemoordenaar Somkid nogal fout is gegaan.

Ook de opening van pagina 2 dat Prayut zich geen zorgen maakt over de interpellatie en motie van wantrouwen, aangekondigd door de oppositie, kon me geen biet schelen. En dat de regering er niet in slaagt de levensomstandigheden voor gastarbeiders te verbeteren, zoals de opening van pagina 4 beweert, idem dito.

De rubriek geeft een aardige opsomming van de belangrijkste toeristische trekpleisters in ons land, maar die hoef ik hier niet te noemen, want dat weten we wel. Over de rivaliteit tussen Amsterdam en mijn geboorteplaats Rotterdam haalt de overigens niet genoemde auteur het ‘populaire’ gezegde aan: Amsterdam has it, but Rotterdam doesn’t need it, dat ik niet eens ken

De auteur noemt Rotterdam ‘een moderne metropool met geen tekort aan fun en culturele attracties’. Genoemd worden het Maritiem museum en Delfshaven (a charming canal-side shopping district along with the historic Pilgrim Fathers Church). De Euromast ontbreekt, maar misschien heeft de auteur hoogtevrees – minpuntje. Ik mis ook museum Boymans, maar alla je kunt niet alles hebben.

Parole board onder vuur

19 december – De voorwaardelijke invrijheidstelling van seriemoordenaar Somkid Pumpuang wordt vandaag zwaar aangezet door BP, want het grootste deel van de voorpagina bestaat uit twee artikelen die op de affaire ingaan.

De opening meldt dat minister Somsak (Justitie) urgently (in allerijl) de vorming van een speciale commissie heeft gelast, die tot taak krijgt gedetineerden en voormalige gedetineerden betrokken bij ‘serious cases’ te volgen.

Volgens een snel onderzoek zijn dat momenteel een stuk of honderd, zegt hij. ‘Deze gevangenen vereisen speciale maatregelen to control and monitor them vanwege de publieke veiligheid, zelfs nadat ze zijn vrijgelaten.’

Omdat het lang kan duren, voordat het Corrections Department (gevangeniswezen) de regels over strafvermindering heeft aangepast, dienen criminelen met gewelddadige neigingen te worden gescheiden van de overige gevangenisbevolking, zegt de minister. ‘Het is een ideale korte-termijnoplossing.’

Het andere artikel verhaalt in extenso en zeer gedatilleerd hoe Somkid is ontdekt en in de boeien geslagen. Volgens de website was hij herkend door twee studenten, maar dit artikel noemt een echtpaar, waarvan de vrouw ‘bleek’ werd toen ze de man zag en vermoedde dat hij de gezochte misdadiger was.

Het echtpaar ging onmiddellijk het internet op om te zoeken naar het laatste nieuws; een mark (vlek?) op zijn voorhoofd bevestigde het vermoeden van de vrouw. Ze waarschuwden de politie die hen vroeg meer foto’s op te sturen. Terwijl ze wachtten op de politie, maakten ze in het geheim foto’s en video’s.

Tot zover mijn samenvatting, want ik ben nog in de ban van het artikel over Nederland vakantieland. Meer weten? Klik hier: Parole board under fire en Mark on forehead leads to arrest of serial killer maar dit artikel is niet identiek aan het verhaal in de krant.

Kort Nieuws donderdag 19 december (in bewerking)

– De krant heeft inmiddels een nieuwe term bedacht voor het protest zaterdag in Pathumwan; dat heet nu een flash mob, een term die ik ken van YouTube maar daar betrekking heeft op muziekuitvoeringen in stationshallen en op pleinen, die beginnen met één persoon om te eindigen met een compleet gezelschap.

Het ministerie van Digital Economy and Society (voorheen heette het ICT) heeft bekend gemaakt dat één persoon is gearresteerd vanwege een geringschattende verwijzing naar de monarchie. Dat blijkt uit foto’s die circuleren op de sociale media. Daarop is te zien dat hij een plakkaat omhoog houdt met de gewraakte mededeling. De minister zegt dat het bericht kwetsend is voor de Thaise bevolking.

De autoriteiten zijn bewijs aan het verzamelen om hem te vervolgen. Naar verluidt zou hij ontslagen zijn bij een omroepbedrijf. Wanneer meer informatie beschikbaar is, zal de minister een verklaring afleggen.

Future Forward woordvoerder Pannika hekelt de minister omdat hij de arrestatie heeft bekend gemaakt zonder te zeggen om wie het gaat, waarvan hij wordt beschuldigd en waar hij wordt vastgehouden.

– De kou is uit de lucht, maar of dat zo blijft, zal nog moeten blijken. De vissers die dinsdag bij het ministerie van Landbouw in Bangkok en volgens dit bericht ook in 22 kustprovincies waren begonnen met een protest tegen de strenge regels voor de visserij, zijn huiswaarts gekeerd.

Voorzitter Mongkon van de National Fisheries Association of Thailand, noemt de toezeggingen die minister Chalermchai (Landbouw) heeft gedaan ‘redelijk bevredigend’, maar hij houdt een slag om de arm: ‘We wachten af of de regering zich houdt aan haar beloftes.’

Zoals bekend hadden de vissers een lijstje met elf eisen ingeleverd. Welke precies zijn gehonoreerd en welke niet, wordt niet erg duidelijk uit het bericht. Het noemt alleen compensatiebetalingen aan vissers wier schuit niet mag uitvaren, uitbreiding van het aantal visdagen met 30, hulp wanneer vissers willen overstappen naar een ander beroep, toestemming om oudere modellen van het Vessel Monitoring System te gebruiken en vorming van een gezamenlijke commissie die zich gaat buigen over de regels voor kleine vissers.

– Het heeft de nodige voeten in de aarde gehad, de keuze van de kandidaat voor het voorzitterschap van de parlementscommissie grondwetswijzigingen, maar met de nominatie van Pirapan Salirathavibhaga, adviseur van premier Prayut, lijkt daaraan een eind te zijn gekomen. De regeringswhips hebben gisteren de knoop doorgehakt.

Pirapan was eerder lid van de Democraten en nadat hij de partij had verlaten, werd hij benoemd als adviseur. Plannen om zich aan te sluiten bij een andere partij heeft hij niet; het enige wat hij wil is corruptie bestrijden.

De Democraten hebben geen moeite met zijn nominatie, alhoewel ze eerder voormalig partijleider Abhisit naar voren hadden geschoven, maar dat stuitte op bezwaren van regeringspartij Palang Pracharath, waarna Abhisit zei er geen trek meer in te hebben.

De commissie gaat bestaan uit 49 leden: 12 ministers, 19 oppositie parlementsleden en 18 van de coalitie. Nadat de whips akkoord zijn gegaan, kan de commissie aan het werk. De eerste vergadering is gepland op 24 december.

– De parlementscommissie die de begroting onder de loep neemt, nadat die in oktober in eerste termijn is goedgekeurd, heeft de bezuiniging van 63,7 procent oftewel 8 miljard op het budget voor wetenschap, research en innovatie teruggedraaid.

De commissie komt daarmee tegemoet aan de wens van het ministerie van Higher Education, Science Research and Innovation. Minister Suvit van dit ministerie wist de commissie ervan te overtuigen dat het ministerie het geld gaat gebruiken om op alle gebieden R&D te maximaliseren.

– 413 nieuwe interliners gaan volgend jaar de weg op, zegt Transport Co: 314 worden geleasd op een contract voor 4 jaar ad 2,2 miljard baht en 99 worden gekocht voor 600 miljoen baht. Naar verwachting tekenen de winnaars van de aanbesteding begin volgend jaar de contracten.

De bussen worden geleidelijk over een periode van zeven maanden ingezet, ze dienen ter vervanging van afgeschreven bussen. De procedure heeft enige vertraging opgelopen omdat de regering erop stond in Thailand geproduceerde bussen te gebruiken, waardoor het aantal gegadigden dat in aanmerking komt voor een contract beperkt werd.

– Als laatste pagina 4, want de 3 is weer een advertentie van Rolex, als ik het niet mis heb al voor de derde achtereenvolgende dag. De pagina telt zeven berichten en de rubriek In Brief met vijf kortjes. Drie items zijn al bekend van Nieuws van de website: de overplaatsing van Wichian, de drie ‘per ongeluk’ doodgeschoten mannen en de dodelijke wraak van een leerling op een klasgenoot.

De pagina opent met wat voorvechters van arbeidsrechten gezegd hebben op een persconferentie, gewijd aan het beleid van de regering ten aanzien van migranten. Ze zeggen dat de regering faalt de levensomstandigheden van migranten te verbeteren; ook ontbreken nog steeds wettelijke bescherming van immigranten en onderwijssteun voor hun kinderen.

Anderzijds zijn wel vorderingen geboekt met de bestrijding van mensenhandel en de strijd tegen illegale binnenkomst van werkers. Meer weten? Lees: Law ‘still failing migrants’.

– Ambtenaren van het ministerie van Transport voeren een strijd tegen de klok om enkele honderden dorpelingen tijdig te compenseren voor onteigening van hun grond in verband met de aanleg van de snelweg Bang Yai-Kanchanaburi.

Die zaak sleept zich al een jaar voort, maar nu heeft minister Saksayam ze nog twee weken de tijd gegeven om spijkers met kopppen te slaan. In totaal moet de overheid nog 13 miljard baht uitkeren aan dorpelingen in Nonthaburi, Nakhon Pathom, Ratchaburi en Kanchanaburi waar de 96 km lange weg doorheen loopt.

Gisteren kregen 22 dorpelingen uit Kanchanaburi en Ratchaburi hun lang verwachte centjes in bijzijn van minister Anutin (Volksgezondheid). In december maakte premier Prayut ook al dorpelingen blij. Zodra alle dorpelingen de compensatie hebben ontvangen, wordt direct begonnen met de aanleg (kosten 55 miljard baht).

De vertraging is te wijten aan de sterke stijging van de grondprijzen, waardoor het aanvankelijk uitgetrokken budget voor onteigening moest worden verhoogd van 5,4 miljard baht naar 17 miljard baht. De aanleg duurt drie jaar, de weg gaat eind 2023 open.

– Vijf drugssmokkelaars uit Hong Kong, Chili, Zwitserland en Thailand, die in Bali betrapt zijn, kunnen indien ze veroordeeld worden, de doodstraf verwachten middels executie door een vuurpeleton, zegt de Indonesische politie. De groep werd in afzonderlijke operaties in november en deze maand aangehouden.

Gisteren werden ze paraded [getoond, maar met welk doel?] met enkelketens om en gekleed in oranje jumpsuits bij het douanekantoor van de luchthaven van Bali.

Indonesië heeft een van de strengste drugswetten met als straf levenslang of de doodstraf. In 2015 werden twee Australische drugsbaronnen geëxecuteerd. Maar de afgelopen jaren hebben minder executies plaatsgevonden alhoewel de steun van de bevolking voor de doodstraf groot is. In het land zitten nog veel smokkelaars in de dodencel.

– Laatste bericht. De VS heeft gisteren het Centre for the Promotion of Arts and Culture to conserve traditional Lanna architecture van de universiteit van Chiang Mai verblijd met een donatie van US$ 150.000 (4,5 miljoen baht). Het geld wordt gebruikt om elf historische houten Lanna huizen en graansilo’s te conserveren en de volgende generatie Lanna ambachtslieden te trainen.


 

Goed en slecht nieuws over reclamebestedingen

18 december – Ik ben gek op infographics, niet alleen omdat ze vaak in één oogopslag duidelijk maken waarvoor ik als schrijvend journalist vele woorden nodig heb om hetzelfde te vertellen. Maar ik ben er ook gek op omdat het vaak, ik durf wel te zeggen altijd mooie illustraties zijn. Op de graphics afdeling van Bangkok Post zitten bepaald talentvolle ontwerpers – ik meen zelfs dat de krant wel eens in de prijzen is gevallen vanwege haar infographics.

De graphic die ik hier plaats, staat bij een bericht over de reclamebestedingen. De grootste bioscoopketen Major Cineplex Group Plc verwacht dat haar reclame-inkomsten dit jaar met 10 tot 15 procent stijgen. Dat lees ik in de tekst hoewel de graphic voor de eerste tien maanden van het jaar al een stijging van 16,2 procent aangeeft, maar dat percentage zal wel betrekking hebben op de gehele bioscoopsector.

Chief media officer Surachedh schrijft de groei grotendeels toe aan aan de uitbreiding van bioscopen, met name in het land, en aan ground marketing strategy. Daarmee wordt bedoeld dat het bedrijf niet alleen advertentieruimte verkoopt maar ook activiteiten belegt waarin een film wordt gecombineerd met een concert, die klanten in de gelegenheid stelt deel te nemen aan marketing activiteiten. Succesvolle voorbeelden zijn movie on the hill en movie on the beach campagnes. Nooit van gehoord en het bericht legt het ook niet uit.

Een ander opvallend percentage is dat van reclamebestedingen in de krant. Van alle media zijn die het sterkst gedaald. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de andere Engelstalige krant The Nation gestopt is en zich heeft teruggetrokken op internet. Ik hoop dat dit nooit met BP zal gebeuren, want er gaat niets boven een krantje waarachter je je kunt verschuilen bij het ontbijt met je partner aan de andere kant van de tafel. (Bron: BP, 17 december)


 

Nieuws van de website 17-18 december

• Een echtpaar uit Taiwan is op Don Mueang gearresteerd omdat het 95 beschermde sterschildpadden (Indian star tortoise) het land probeerde uit te smokkelen. Ze liepen tegen de lamp toen hun bagage werd gescand
• Een eind 2016 ontslagen werknemer van het bedrijf dat op Suvarnabhumi de bagagewagentjes beheert, is aangehouden wegens de diefstal van een tas met geld en kostbaarheden van een Amerikaanse toerist die lag te slapen. De man bivakkeert sinds twee maanden op de luchthaven; hij hield zich in leven met voedselrestanten en sliep op banken
• BoT verwacht dat in het eerste kwartaal van volgend jaar wordt begonnen met het herfinancieren van consumenten en MKB leningen. De bank is momenteel in gesprek met financiële instituten
• Bestuur en parlementsleden van Future Forward hebben unaniem gestemd voor royement van vier parlementsleden die herhaaldelijk bij stemmingen afweken van de partijlijn. Maandag ging de algemene ledenvergadering daarmee al akkoord
Somkid Pumpuang (55), bijgenaamd Jack the Ripper, ontmoette zijn zesde slachtoffer door zich op Facebook voor te doen als advocaat
• Talloze hoge ambtenaren op min. Milieu en voormalige RFD-hoofden vinden dat de RFD onmiddellijk actie moet ondernemen tegen parlementslid Pareena Kraikupt wegens illegaal gebruik van bos in Ratchaburi
• Chiang Rai: Legerrangers hebben maandagnacht na achtervolging van een pickup truck 4.996.000 methamphetamine pillen onderschept. Twee smokkelaars zagen kans te vluchten
• Staatssecretaris Thaworn (Transport) is een voorstander van een nieuw vliegveld in Nakhon Pathom. De particuliere sector wordt gevraagd mede te investeren in de kosten ad 25 miljard baht. Bewoners protesteren al omdat  200 huizen moeten wijken voor de aanleg
• Naar schatting 8.000 reders en vissers uit 22 kustprovincies zijn dinsdag begonnen aan een demonstratie voor het ministerie van Landbouw (foto). Wanneer de minister niet binnen drie dagen positief reageert op hun elf eisen, wordt het protest opgeschaald. De vissers vinden de regels te streng.

Vier topics vandaag

• Boeren en vissers morren
• Pheu Thai slijpt de messen
• Politie jaagt op seriemoordenaar
• Tamponbelasting is nepnieuws

18 december – Een snelle scan door de krant van vandaag levert vier onderwerpen op, die eruit springen. Mij viel vooral op dat twee beroepsgroepen ontevreden zijn want visserijbedrijven dreigen hun netten niet meer uit te gooien wanneer de regering niet aan hun eisen tegemoet komt en boeren beschuldigen het ministerie van Volksgezondheid van het gebruik van ‘onbetrouwbare’ informatie voor het verbod op drie giftige landbouw chemicaliën.

Tamponbelasting
Maar het leukste nieuws vind ik het bericht dat premier Prayut probeert het ‘nepnieuws’ de kop in te drukken dat een belasting van 40 procent geheven gaat worden op tampons. Dat nieuws is verspreid door woordvoerder Ketpreeya van de politieke partij Puea Chat, alhoewel ze zelf ontkent dat het nepnieuws is.

Ze verwijst naar een kabinetsbesluit van 17 april 2018 over een wetsvoorstel dat tampons beschouwt als een cosmetisch product waardoor ze worden belast met het 40-procents tarief van luxe goederen. Dit in tegenstelling tot maandverband dat een hygiënische noodzaak is.

Jack the Ripper
Ik heb het wel eens eerder gezegd: Never a dull moment in Thailand. Vooral de Krimi’s zijn om te smullen.

Neem de meeste recente over Thailand’s Jack the Ripper. De man die in 2005 vijf vrouwen vermoordde en in mei na 14 jaar cel dankzij goed gedrag voorwaardelijk werd vrijgelaten, heeft zijn zesde slachtoffer gemaakt, een 51-jarige vrouw in Khon Kaen. Die had hij wijsgemaakt dat hij advocaat was. Op 2 december, dertien dagen voordat ze vermoord werd, trok hij bij haar in.

De politie heeft in de woning van de vrouw zijn mobieltje gevonden, dat hij had achtergelaten om de politieonderzoekers te laten weten dat hij niet getraceerd kon worden aan de hand van het telefoonsignaal. De politie heeft hem nog niet gevonden, wel zijn berichten ontvangen dat hij gesignaleerd is als monnik in Udon Thani en dat hij zou verblijven in Nong Khai.

Motie van wantrouwen
Het vierde onderwerp vind ik het minst interessant, alhoewel BP er mee opent. Pheu Thai laat weten tijdens het door de oppositie aangevraagde censure debate (interpellatie) een motie van wantrouwen te zullen indienen tegen vier ministers. Dat heeft ‘Pheu Thai zwaargewicht’ (woordkeus krant) Chalerm Ubumrung gisteren bekend gemaakt.

Enkele andere ministers worden misschien later toegevoegd aan het lijstje. De motie wordt tussen 6 en 10 januari ingeleverd bij House Speaker Chuan. De datum van de interpellatie is nog niet bekend.

Chalerm zal niet zelf het woord voeren wat jammer is want hij staat bekend om zijn scherpe tong en bedreven retoriek. Ook zijn vermogen om parlementsleden en het tv-publiek te vermaken tijdens interpellaties maakt hem geliefd.

De vier ministers die de wind van voren krijgen, zijn premier Prayut, die tevens minister van Defensie is, de vice-premiers Wissanu en Somkid en minister Don (Buitenlandse Zaken).

Chalerm zegt dat de oppositie zich niet kan veroorloven de regering nog langer het land te laten leiden, want dat draagt alleen maar bij tot meer ellende voor de bevolking. Chalerm noemt vier redenen voor het debat: corruptie, economie, drugshandel en wetsovertredingen door ministers. Ik duid ze kort aan; wilt u meer weten, klik op het artikel Pheu Thai takes aim.

Lastpak Srisuwan houdt maar niet op

18 december – Srisuwan Janya, activist en prolific petitioner (productief adressant), dient vandaag een petitie in bij de Kiesraad (EC) met het verzoek na te gaan of partijleider Thanathorn (Future Forward, FFP) en twee FFP-bestuursleden de organieke wet op politieke partijen hebben overtreden met de zaterdag gehouden rally in Pathumwan.

Volgens mijn favoriete lastpak [in Engeland heet zo iemand public nuisance] verbiedt de wet partijen en bestuursleden ‘encouraging or supporting anyone to cause a public disturbance or threaten peace and order’. Bestuursleden die zich hieraan schuldig maken, lopen het gevaar op een gevangenisstraf van maximaal 10 jaar en/of een boete van 200.000 baht en mogen zich niet meer verkiesbaar stellen gedurende een door het Constitutionele Hof vast te stellen periode. De Kiesraad kan de partij bij het Hof voordragen voor ontbinding.

Srisuwan zegt dat de organisatoren openlijk kritiek hadden op premier Prayut en hem opriepen zijn functie ter beschikking te stellen. De rally was bedoeld de massa te mobiliseren om druk uit te oefenen op de regering en verzuimd was, zoals vereist is, tevoren toestemming te vragen. Dat is in strijd met de wet op openbare bijeenkomsten.

Aanleiding voor de rally was het besluit van de EC om het Hof te vragen de partij te ontbinden vanwege de lening die Thanathorn aan de partij heeft verstrekt. De Kiesraad beschouwt die als een donatie, die het toegestane maximum ruimschoots overschreed. Verder herhaalt het bericht dat Thanathorn door het Hof is geschorst als parlementslid omdat hij (verboden) aandelen in een mediabedrijf zou hebben gehad toen hij zich kandidaat stelde voor het parlement.

Kort Nieuws woensdag 18 december

– Thais lopen volgend jaar het risico op ernstige gezondheidsproblemen, variërend van depressie tot stress vanwege nepnieuws en schadelijk fijn stof in de lucht, aldus een rapport van de Thai Health Promotion Foundation (ThaiHealth) dat gisteren is vrijgegeven. In het rapport worden tien risicofactoren genoemd, die in het ergste geval kunnen leiden tot suïcide, waarschuwt ThaiHealth manager Supreeda.

Volgens cijfers van het Department of Mental Health slaan gemiddeld zes personen per uur de hand aan zichzelf. Elk jaar plegen 300 jongeren suïcide met als oorzaken doorgaans familieproblemen, gevolgd door stress op het werk en pesterijen op internet. Supreeda zegt dat teenagers ertoe neigen om zelfmoord berichten op dinsdag om 22 uur en vrijdag om 19 uur op Twitter te plaatsen.

Ouderen die aan ziektes als diabetes en hartkwalen lijden als gevolg van een ongezonde levensstijl en eetgewoontes, zijn kwetsbaar voor nepberichten. Het laatste bericht dat online veel gedeeld is, beweert dat het kruid angkap nu (barleira prionitis) kanker kan genezen.

– Twee van de vier geroyeerde parlementsleden van Future Forward zeggen zich te zullen aansluiten bij een kleine partij, die niet tot de coalitie behoort en ook niet vertegenwoordigd is in het parlement. De twee parlementariërs vertegenwoordigen beiden kiesdistricten in Chanthaburi.

Het viertal werd geroyeerd omdat ze herhaaldelijk afweken van de partijlijn, ook na waarschuwingen niet uit de boot te vallen. Van de andere twee heeft het parlementslid uit Chiang Mai een voorkeur voor coalitiepartij Bumjaithai, het bericht zegt niets over de voorkeur van de vierde uit Chon Buri.

– Pagina 3 is vandaag weer een advertentiepagina waarop Rolex de lof zingt over haar klokjes. Pagina 4 bevat zeven berichten en de rubriek In Brief met vijf kortjes. Ik noem er één omdat het gaat over straatverkopers en die waren de afgelopen tijd in het nieuws vanwege het dreigende verbod op hun negotie na 31 december.

Het Network of Thai Street Vendors for Sustainable Development heeft acht personen voorgedragen om zitting te nemen in een nieuw panel van de gemeente Bangkok dat orde op zaken moet gaan stellen. Gouverneur Aswin zei vorige week dat straatverkopers weer toestemming krijgen om op bepaalde plaatsen handel te drijven waar voetpaden breder zijn dan 2 meter.

– De pagina opent met een terugblik op een market-sounding bijeenkomst gisteren waarin staatssecretaris Thaworn (Transport) de belangstelling van investeerders peilde voor de aanleg van een nieuw vliegveld in Nakhon Pathom (kosten 25 miljard baht).

De krant kopt dat dorpelingen die voor het vliegveld moeten verkassen, de beloofde compensatie voor het verlies van hun woning en akker afwijzen. Thaworn zegt zich bewust te zijn van hun zorgen, hij belooft niet alleen financiële steun maar ook hulp bij het vinden van nieuwe akkers.

– Het ministerie van Binnenlandse Zaken vraagt de truckersverenigingen het aantal trips tijdens de Nieuwjaars periode te verminderen of tijdelijk te stoppen, daar de regering het aantal verkeersslachtoffers in de zogeheten Seven Dangerous Days wil terugdringen. Minister Anupong maakte dat gisteren bekend, hij zei het kabinet volgende week ook andere maatregelen voor te leggen.

Een daarvan is het introduceren van ‘gekleurde zones’ in elk district, die gerelateerd zijn aan het aantal ongelukken. Zo krijgt het ministerie een beter zicht op ongevallencijfers en kan gericht middelen toewijzen. Op snelwegen zijn al meer bewakingscamera’s geïnstalleerd.

De RTP heeft bekend gemaakt dat 74.000 politieagenten worden ingezet om het verkeer te regelen en bestuurders en voertuigen te controleren.

– Dit jaar zijn 1.700 migranten aangehouden omdat ze in beroepen werkten die zijn gereserveerd voor Thais. Ze zijn betrapt tijdens een operatie waarvoor minister Chatu (Werkgelegenheid) opdracht had gegeven.

De controles werden uitgevoerd in Bangkok, Pathum Thani en Nonthaburi. De meeste migranten kwamen uit Myanmar (1.224), Vietnam (171), Laos (162) en Cambodja (151). De overigen kwamen uit India, China en andere landen. Ze werkten onder andere als winkelbediende, verkoper, masseur. Volgens de wet mogen ze 27 beroepen uitoefenen, de meeste ongeschoold werk in de bouw , landbouw en visserij.

– Laatste bericht. 54 districten in 11 provincies dienen noodmaatregelen te nemen ter bestrijding van de droogte. Het Department of Disaster Prevention and Mitigation heef de lokale autoriteiten opgedragen watertrucks en soldaten in te zetten om de bevolking van voldoende drinkwater te voorzien.

De provincies is gevraagd een inventarisatie te maken van de watervoorraden en een schatting of er voldoende is voor elk dorp, zowel voor consumptie als irrigatie.


 

Eet smakelijk: Varkenshersens

17 december – De nose-to-tail restaurant trend die enkele jaren geleden furore maakte, is niets nieuws, schrijft Guru, het creatieve en soms ondeugende zusje van Bangkok Post in haar omslagverhaal van vrijdag. Over de hele wereld, inclusief Thailand, serveren restaurants al jarenlang gerechten bestaand uit werkelijk alles wat een dier te bieden heeft.

De kop, Bizarre Foods, biedt een indicatie wat u op uw bordje kunt verwachten. Guru beschrijft vijf gerechten: Dragon’s tongue, Penis soup, Black egg, Pig’s brain en Losing to gambling rice. Ik kies er drie uit: de afgelopen twee dagen Penis soup en Dragon’s tongue, vandaag Pig’s brains.

Daarvoor moeten we naar het quaint (vreemde, curieuze) buurtje Phraeng Phuthon, waar twee ‘soepwinkels’ soep met varkenshersens serveren. De auteur, die in India is opgegroeid, schrijft bekend te zijn met de uitdrukking ‘Stop eating my brains’, wat zoveel betekent als stop met me lastigvallen (pesten, plagen).

‘Het eten van hersens letterlijk gesproken is niet exotisch voor me en ik heb ook geitenballen gegeten. Evenmin is dat exotisch in Thailand, waar slachtafval in soep wordt verwerkt.’

Beide ‘winkels’ liggen tegenover elkaar en serveren beide ruime porties hersens. De een is een kraam, die sinds 1961 bestaat, de ander een Chinees shophouse. De kraam serveert een lichte, zoute varkensbouillon die een mengsel bevat van vis, varkensvlees en varkenshersens. Het best kun je die eten met gestoomde rijst.

Tip van de co-auteur, geen Thai: Vul een dtua lek (kommetje) met hun chili en azijn en lepel het in de soep. De auteur schrijft: Hoewel de soep helder is, vond ik hem verrukkelijk romig en fris door de toevoeging van Aziatische selderij.

De andere eetgelegenheid, het Chinese pandje, is bedekt met roet van de oude schoolkeuken aan de achterkant, compleet met houtskoolovens en beroete muren. Drie generaties verdienen er al hun brood: de eerste verkocht de soep vanuit een juk, later volgde een karretje.

De soep is troebel, milky (slap, zoals in slappe koffie) en heeft een voller smakende bouillon dan de andere. De ingrediënten bestaan uit langzaam geroosterde hersens, varkensballen, lever, diepgevroren nieren, kraakbeen, varkenspoten, gebakken tofu, huid en heel verrassend het gehemelte van een varken, dat een nogal zure smaak heeft. De soep wordt geserveerd met gestoomde rijst, chili en azijn.

De auteur besluit: Beide gerechten zijn behoorlijk genereus met de hersens. De co-auteur die meestal in beide zaken eet, heeft er geen moeite mee, want ‘Cholesterol is alleen maar een concept.’ (Bron: Guru, BP, 13 december)

Nagekomen graphic

17 december – Kon gisteren het artikel Air chiefs say there’s no ‘shame’ in flying pas lang na het plaatsen van Nieuws uit Thailand vinden, inclusief de graphic met CO2-emissies. Ook de link ontbrak in eerste instantie. Klik hier voor de link, de graphic vindt u hieronder.

In het lijvige artikel reageert de luchtvaartindustrie op de term ‘flight shaming’ die klimaatactiviste Greta Thunberg heeft gebruikt. De IATA en enkele luchtvaartmaatschappijen vertellen dat milieumaatregelen hoog op hun agenda staan.

 

Nieuws van de website 16-17 december

• Vijftien jaar na de tsunami op Tweede Kerstdag 2004, die het leven kostte aan 200.000 mensen, zijn nog steeds tal van slachtoffers niet geïdentificeerd. In een container bij een politiebureau in het Zuiden liggen persoonlijke eigendommen, zoals portefeuilles, documenten, elektronica aan de hand waarvan de politie hoopt ooit de eigenaar te kunnen identificeren. Op de foto de tsunami herdenking in 2014 in Takua Pa (Phangnga)
• De rally afgelopen zaterdag, de grootste sinds de coup in 2014, trok niet alleen duizenden vanwege de dreigende ontbinding van Future Forward, maar was ook te danken aan tweets, die zijn uitgewisseld.
Een van de demonstranten zegt: ‘They say the new generation only exists on social media, so we’re out here to show we have a voice too. The conflict used to be about people on two sides. Now it’s a battle between the military and the people. It’s not fair.’
• Songkhla: Een Thaise vrouw (65) heeft aangifte van vermissing gedaan van haar Zweedse echtgenoot (55). Na terugkeer van vakantie in Zweden, donderdag op Suvarnabhumi, vertrok hij met een vriend, die hem meenam naar Khao San Road; sindsdien heeft ze hem niet meer gezien
• Reuters Poll: Zestien economen verwachten dat de centrale bank de beleidsrentevoet constant op 1,25 procent houdt, een laagterecord dat niet meer is voorgekomen sinds de financiële crisis in 1997
• Het Corrections Department (gevangeniswezen) vraagt het Office of the Narcotics Control Board 34 miljoen baht te verstrekken om de kosten van medische behandeling voor 9.600 gedetineerden te dekken. Het gaat om lieden uit Cambodia, Laos of Myanmar die gevangen zitten wegens drugsvergrijpen. De dienst zegt dat hun ziekte [HIV/Aids?] behandeld moet worden om verspreiding onder de gevangenisbevolking te voorkomen
• Phimai (Nakhon Ratchasima): Een oefening met hulpverlening bij auto-ongelukken heeft het leven gekost aan een motorrijdster en haar mannelijk gezelschap ernstig verwond. Ze werden overreden door een truck geladen met suikerriet. De oefening volgde op een bezoek zondag van staatssecretaris Niphon (Binnenlandse Zaken) die de veiligheidsmaatregelen met Nieuwjaar bekend had gemaakt
• Een groep universiteitsstudenten heeft op een persconferentie details bekend gemaakt van de wedloop Wing Lai Lung (Oust the Uncle, de bijnaam van Prayut) nadat twee locaties vermoedelijk onder druk van de politie geweigerd hadden onderdak te verlenen. De run wordt op 12 januari gehouden van de Thammasat universiteit naar het Democracy Monument
• House Speaker Chuan Leekpai verdedigt aanschaf dienstauto ad 7,5 miljoen baht. De oude wagen was aan vervanging toe. Hij zei: De wagen is niet voor mijn persoonlijk gebruik maar voor de persoon die de functie bekleedt
• Met 250 tegen 5 stemmen heeft de algemene ledenvergadering van Future Forward besloten vier zogeheten cobra’s te royeren die herhaaldelijk bij stemmingen in het parlement van de partijlijn zijn afgeweken. Het besluit wordt voorgelegd aan het partijbestuur. Indien overgenomen hebben de slangen 30 dagen de tijd om een nieuw politiek onderdak te zoeken, alvorens zij hun zetel verliezen (foto: Srinuan Boonlue, een van de vier afvalligen)
• Pak Kret (Nonthaburi): De ouders van een 9-jarig meisje hebben over de verdrinking van hun dochter in gezelschap van ‘lastpak’ Srisuwan een klacht ingediend bij het ministerie van Onderwijs. Het meisje verdronk vorige maand tijdens een wetenschapskamp in Cha-Am. Ze beschuldigen de school van nalatigheid. De school heeft de ouders evenmin gecompenseerd voor de kosten
• De CSD en districtspolitie van Kranuan (Khon Kaen) zoeken een man (55), bijgenaamd Jack the Ripper of Thailand, die een vrouw (51) heeft vermoord, zeven maanden nadat hij vrijgelaten was uit de gevangenis. Hij zat 14 jaar gevangen (aanvankelijk levenslang, maar kreeg enkele malen strafvermindering) voor de seriemoord op minstens 5 vrouwen, een zangeres en vier masseuses, in 2005

Met blijdschap [zou het?] geven wij u kennis

17 december – Na jaren van overleg en tweaks (slang voor kneep, truc) wordt eindelijk de land and building tax volgend jaar van kracht, waardoor grondbezitters en huiseigenaren belasting moeten gaan betalen.

De belasting komt in de plaats van de house and land tax en de local development tax [waar van alles mis mee schijnt te zijn, heb ik wel eens gelezen]. De heffing wordt niet meer gebaseerd op inkomen, maar op de getaxeerde waarde van het eigendom.

Ik had gisteren het onderwerp al aangekondigd, maar het kwam er niet van, want voelde me niet lekker waardoor de rubriek Nieuws uit Thailand veel later dan gebruikelijk klaar was. Geen ramp, want de lezers in Nederland zullen dat niet gemerkt hebben dankzij het tijdverschil dat me een voorsprong van 6 uur geeft.

Het Business-katern van BP besteedde er gisteren de gehele voorpagina aan plus een forse overlees op pagina 2. Ik beperk me tot plaatsing van onderstaande graphic met alle tarieven en een enkele opmerking.

De nieuwe belasting is een middel waardoor de regering hoopt de inkomensongelijkheid te verkleinen en de belastingdruk van het subsidiëren van lokale bestuursorganen te verlichten. Ondanks toenemende zorgen van huiseigenaren dat ze meer belasting moeten gaan betalen valt dat wel mee, want 99,96 procent van de eigendommen zijn niet getaxeerd op meer dan 50 miljoen baht. Het is allemaal knap ingewikkeld, echt een kluif voor belastingconsulenten om hun tanden in te zetten.

De eerste aanslagen gaan in april 2020 de deur uit, grondbezitters moeten hun belastingaanslag telkens in april betalen. De eerste drie jaar wordt boerenland niet aangeslagen. Ik heb nog gezocht naar informatie over de opbrengst voor de overheid, maar die kan ik niet vinden. Meer weten? Klik hier: On the verge of a new beginning.

‘Vissers kunnen verandering niet aan’

17 december – Vandaag begin ik Nieuws uit Thailand (het voorgaande is allemaal voorproductie) niet met de voorpagina, ook niet met pagina 2; pagina 3 kan ik overslaan want is een advertentie van Rolex, maar ik begin met een 1-koloms bericht, niet eens over de gehele lengte van de pagina, op pagina 4. Het bestaat uit 10 alinea’s en ik begin met de laatste drie.

Bunjong Nasae, gerespecteerd visserij natuurbeschermer en adviseur van de Thai Sea Watch Association, zegt dat vissers niet kunnen omgaan met veranderingen, hetgeen blijkt uit hun elf eisen, die ze aan de regering hebben gesteld onder het dreigement dat ze vandaag hun tenten opslaan bij het ministerie van Landbouw en daar blijven tot de eisen zijn ingewilligd.

Over de eis hun boten voor 10 miljard baht terug te kopen zegt hij: ‘Waarom moet de regering belastinggeld besteden aan het opkopen van vissersboten die vanwege een goede reden uit de vaart zijn gehaald? Sommige mensen zullen in één klap rijk worden als de regering aan deze eis tegemoet komt. Sommige commerciële visserijbedrijven hebben wel 80 boten. Ze kunnen gemakkelijk geld verdienen door de regering te vragen hun oude boten te kopen.’

Ik citeer deze man met grote instemming want niet alleen zijn vissers niet in staat zich aan te passen, maar ook andere beroepsgroepen zijn dat zoals rijst- en rubberboeren, en taxichauffeurs (denk aan Grab en Uber).

Het citaat, zoals ook al blijkt uit de plaats aan het einde, vormt niet de kern van het bericht. Want dat gaat over minister Chalermchai (Landbouw) die belooft het arbeidstekort en schuldkwesties in de visserij aan te pakken: twee eisen van de vissers. Maar over de andere negen, waaronder dus het opkopen van oude vissersboten, houdt hij zijn lippen stijf op elkaar. Dit is zijn reactie op het dreigend protest: Hij is bereid ‘te luisteren’ en kan ‘onmiddellijk’ aan enkele eisen werken.

Chalermchai zegt dat de eis ten aanzien van het tekort aan arbeidskrachten is doorgespeeld naar het ministerie van Werkgelegenheid en de schuldeis naar vice-premier Jurin, voorzitter van het Farmers’ Reconstruction and Development Fund Committee. Jurin heeft opdracht gegeven de namen van 2.400 vissers te verzamelen die in aanmerking kunnen komen voor het schuldreconstructie programma van de overheid.

Voorts zegt de bewindsman dat de regering al een aantal regels heeft versoepeld, waaronder het verstrekken van leningen, uitbreiding van het aantal visdagen en uitbreiding van de visgronden. [Wel ja, gaan we de zee toch leeg vissen?]

Problemen voor FFP stapelen zich op

17 december – Terug naar de voorpagina, want daarop staat het écht belangrijkste nieuws van de dag – althans volgens Bangkok Post. De rally van Future Forward (FFP) zaterdag op de skywalk in Pathumwan dreigt nog een vervelend staartje te krijgen, want niet alleen doet de politie onderzoek of de wettelijke regels over openbare bijeenkomsten zijn overtreden, maar een lid van regeringspartij Palang Pracharath doet er nog een schepje bovenop.

Behalve van deze overtreding beschuldigt Sonthiya Sawasdee FFP, partijleider Thanathorn, secretaris-generaal Piyabutr, woordvoerder Pannika en parlementslid Pitha van opruiing, disrespect voor de koning en overtreding van de regel dat rally’s niet binnen een straal van 150 meter om een koninklijke residentie mogen worden gehouden.

Volgens hem bevond de rally zich te dicht bij het Sraprathum Palace [hij heeft het met zijn duimstok nagemeten]. De beschuldiging van opruiing is behoorlijk ernstig want daarop staat, indien bewezen, een maximale gevangenisstraf van 7 jaar.

Commissaris Pakkapong van de gemeentepolitie Bangkok zegt dat tot nu toe elf personen zijn ondervraagd die geklaagd hebben dat ze last hebben gehad van de rally. Behalve dat de organisatoren verzuimd hebben vooraf toestemming te vragen, hetgeen wettelijk verplicht is, hebben ze zich ook schuldig gemaakt aan het blokkeren van openbare diensten en ze hebben nagelaten to control de deelnemers [geen details].

De rest van het openingsverhaal kan ik zonder gewetenswroeging overslaan want bevat oud nieuws. Gelooft u me niet? Klik hier: FFP’s rally woes stack up.

Kort Nieuws dinsdag 17 december

– Stelt u zich voor: u bent koppenmaker van de krant en hebt de keuze tussen PM launches road safety blitz en een kop die verwijst naar de foto, waarop burgergroepen een show opvoeren ter bevordering van verkeersveiligheid. Dan kiest u toch de tweede kop.

Maar BP, het brave schoothondje van de regering, doet dat niet en in het bericht zelf wordt de show niet eens genoemd. Alleen Prayut wordt geciteerd, die bij de start van de campagne dit jaar om het aantal verkeersslachtoffers terug te dringen, zei dat dit ieders verantwoordelijkheid is.

De zogeheten Seven Dangerous Days duren dit jaar van 27 december tot 2 januari. De politie zet op alle snelwegen controleposten op om bestuurders van OV-voertuigen te controleren en de toestand van bussen en minibusjes te inspecteren.

De belangrijkste oorzaken van verkeersongelukken zijn rijden onder invloed en roekeloosheid. Vorig jaar kwamen tijdens de zeven gevaarlijke dagen 463 personen om het leven. Thailand is op verkeersgebied een van de gevaarlijkste landen ter wereld met 32 doden per 100.000 inwoners. De 2010 Moscow Declaration, ondertekend door 140 landen, stelt als target voor 2020 minder dan 10 per 100.000 inwoners.

– Bos encroachment zaken (illegaal gebruik van land eigendom van de overheid) dienen geen voorwendsel te creëren voor klasseonderscheid en ze mogen de mensen niet verdelen, zegt directeur-generaal Atthapon van het Royal Forest Department (RFD). Hij trekt een vergelijking tussen de zaak tegen parlementslid Pareena die in de provincie Ratchaburi illegaal op 46 rai bosgrond en 682 rai Sor Por Kor land (bestemd voor landloze boeren) een kippenboerderij exploiteert en arme boeren die van soortgelijke vergrijpen zijn beschuldigd.

Atthaporn zegt dit alvast want hij krijgt vandaag bezoek van arme boeren, geleid door voorzitter Atchariya van de Help Crime Victims Club, die komen informeren welke criteria hij hanteert bij het vervolgen van rijke mensen en arme boeren die land gekraakt hebben. Atthapon kan het gezelschap vandaag niet ontvangen, maar heeft de directeur van het bosbrandbestrijdings kantoor gevraagd de honneurs waar te nemen.

De RFD-chef ontkent dat zijn dienst de zaak tegen Pareena traineert, want het departement heeft al aangifte gedaan bij de politie. En verder bevat het bericht oud nieuws, dus dat kan ik overslaan.

– Bovenstaand bericht staat op de voorpagina, die behalve het FFP-verhaal een berichtje bevat over de drukkerij en het kantoor van Bangkok Post Plc. De directie gooit de gebouwen in de verkoop, maar dat heeft geen gevolgen voor de krant en andere publicaties. De druk van de krant is in het derde kwartaal al verplaatst naar elders en de drukkerij in Bangna is gesloten om de kosten te drukken.

De directie verwacht dat het vastgoed met een boekwaarde van 1,68 miljard baht binnen 12 maanden van de hand kan worden gedaan. De opbrengst wordt gebruikt om de schulden weg te werken, haar online en digitale content platform te ontwikkelen en haar eigen vermogen op peil te brengen. De aandeelhouders wordt op 25 februari gevraagd akkoord te gaan met het plan.

– Voormalig parlementslid Wilas Chanthapithak voor Bangkok heeft het kantoor van de State Auditor (rijksaccountantsdienst) in een petitie gevraagd onderzoek te doen naar de voortdurende vertragingen van de oplevering van het nieuwe parlementsgebouw. Volgens hem zijn er geen legale gronden om die te rechtvaardigen. Hij vraagt het kantoor na te gaan of corruptie in welke vorm dan ook in het spel is.

En opnieuw stel ik vast dat de rest van het bericht uit oud nieuws bestaat. Ik noem alleen dat van het gebouw de senaatszaal al in gebruik is genomen als vergaderzaal voor het Huis van Afgevaardigden. De oplevering is al viermaal uitgesteld. Thans is de verwachting dat het eind 2020 klaar is.

– Future Forward dient een klacht in tegen de Kiesraad (EC) over het onderzoek van de EC naar de lening die Thanathorn de partij heeft verstrekt en aandelen in mediabedrijven van parlementsleden [meervoud, omdat niet alleen Thanathorn maar ook anderen daarvan beschuldigd worden]. De klacht wordt morgen gedeponeerd bij de Criminal Court for Corruption and Misconduct Cases.

Volgens secretaris-generaal Piyabutr hebben de EC-commissarissen hun bevoegdheid misbruikt door de samenvattingen van de onderzoeken in allerijl naar het Constitutionele Hof te sturen. ‘Daardoor was de partij niet in staat voldoende bewijs in te leveren om de beschuldigingen te pareren.’

– Thaise jongeren hebben gisteren op een internationale bijeenkomst van diplomaten in opleiding in Madrid een pleidooi gehouden voor bescherming van vrouwen, sekse gelijkheid en lokale ontwikkeling als sleutel om effectief multilateralisme te promoten.

Een vierdejaars student van de Chulalongkorn universiteit zegt: ‘Sekse ongelijkheid, mensenhandel en het misbruik van vrouwen zijn al veel te lang doorgegaan en zijn nog steeds niet opgelost. Zulke problemen zijn vooral acuut bij migranten.’

De studenten namen deel aan het 9th Model Asem, een simulatie naast de Asia-Europe Meeting (Asem). 150 jongeren uit 53 Asem ledenlanden bogen zich in een workshop over diplomatie en discussieerden over wereld en regionale kwesties die met het thema te maken hadden. De eindverklaring benadrukt ‘multi-stakeholder alliances and partnerships between citizens, civil society, private, and public sectors as central elements for sustainable development’.

De 14e Asem Foreign Ministers’ meeting vond gisteren en vandaag plaats in Madrid met als thema Asia and Europe: Together for Effective Multilateralism.

– Pagina 4, de laatste vandaag, bevat acht berichten, waarvan vijf nieuwe. De pagina opent met het plan van het openbaarvervoersbedrijf van Bangkok (BMTA) om de geplande aankoop van nieuwe bussen ad 20 miljard baht te laten vallen en de lease van de bestaande vloot te verlengen. Reden: het vervoersgedrag van de stedeling verandert oftewel het aantal busreizigers zal in de toekomst afnemen omdat meer passagiers overstappen naar de metro.

Ik merk dat zelf al als ik met de Blue Line naar Sam Yan reis. Sinds de lijn is doorgetrokken van Hua Lamphong naar Lak Song is die stukken drukker. Gelukkig kan ik meestal wel zitten, daar zorgt mijn wandelstok voor (als u begrijpt wat ik bedoel).

Wanneer het kabinet akkoord gaat met het plan van de BMTA begint midden volgend jaar de inschrijving op de leaseverlengingen. De eerste gehuurde bussen kunnen binnen jaar aan het werk. De BMTA verhuurt in totaal 2.511 bussen van twee of drie bedrijven. De leasetermijn is zeven jaar, wat het gemakkelijker maakt op het veranderende reispatroon te reageren.

– Een nieuwe samenwerkingsdeal tussen de regering van Myanmar en het particuliere energiebedrijf MPRLE&P brengt goed nieuws voor Thailand’s energiesector, zegt het Myanmarese ministerie van Elektriciteit en Energie.

De groei in gasgebruik in Thailand steunt nog steeds op gasimporten uit Myanmar, die goed zijn voor een kwart van het totale gasverbruik. Maar de drie belangrijkste bronnen waar Thailand het gas uithaalt, leveren niet langer gas op een optimaal niveau.

Een is bijna uitgeput, een tweede in de nabije toekomst. Thailand probeert dit te compenseren door de import van LNG uit dure en veraf gelegen bronnen. De in Myanmar gesloten deal biedt een uitweg en staat de komende tientallen jaren garant voor gasleveranties.

– Het Forward Command van het Internal Security Operations Command (Isoc) heeft bekend gemaakt dat tijdens een raid dit weekend in Krong Pinang (Yala) meer dan duizend wapens, munitie en uitrusting (elektronische circuit boards en radiozenders verbonden met explosieven) zijn gevonden in wat op een basis van het verzet lijkt rond de Taloh Sator berg. De weekendraid was een vervolg op invallen in schuilplaatsen op 4 december. Of er slachtoffers zijn gevallen bij de raid is onbekend.

– Dorpelingen in het district Muak Lek (Saraburi) hebben de Administrative Court gevraagd de vergunning van TPI Polene Power Plc voor een kolencentrale in te trekken. Ze zijn bevreesd voor de gevolgen voor hun gezondheid en de lokale economie. Voorts zeggen ze in een petitie dat het bedrijf heeft nagelaten een volledig EHIA-onderzoek te doen naar mogelijke lucht- en waterverontreiniging. [EHIA staat voor Environment and Health Impact Assessment]

Dorpsvertegenwoordiger Phruek zegt dat het rapport niet duidelijk de gevolgen voor de omwonenden, waaronder ouderen en gehandicapten, aangeeft. Deze twee groepen hebben geen inbreng gehad in de EHIA. Hij beschuldigt PTI ervan niet zorgvuldig te hebben gecontroleerd of boeren met een organische boerderij die bij de centrale werken, risico lopen. Voorts is hij bang dat het afvalwater van de 150MW centrale, die begin dit jaar is open gegaan, de kwaliteit van hun melkproducten zal aantasten: ‘Dat kan leiden tot het instorten van hun bestaansmiddelen.’

– Laatste bericht. Van drie Zuid-Koreanen, die eind oktober zijn gearresteerd, is hun visum ingetrokken. Ze runden een online goksite gericht op hun landgenoten. De website bestond van oktober 2018 tot februari dit jaar, in welke periode een omzet werd gemaakt van US$ 2 miljoen dollar (60 miljoen baht).

– Zou het bijna vergeten: ook op de 4 de rubriek In Brief met vijf kortjes. Ik noem alleen dat het Nationaal Museum in Bangkok en elf historische parken tijdens de Nieuwjaarsvakantie van 28 december tot 1 januari gratis toegankelijk zijn.

En verder dat de Thaise kunstenaar Pitsinee met haar manga My Little Kitchen 2 een zilveren medaille heeft gewonnen op de Japan International MANGA Award. De manga vertelt het verhaal van een meisje dat vanuit Bangkok naar haar geboorteplaats in het Noorden reist om er met haar familie te koken.


 

Theodorakis Farantouri Asma Asmaton Belgium 1985. https://youtu.be/4NKLZnpc0Sg

De Griekse componist Mikes Theodorakis (1925) studeerde aan de conservatoria van Athene en Parijs. In de jaren zestig werkte hij samen met de zangeres Maria Farantouri, geboren in 1947. Zij werd beroemd als vertolkster van liederen van Theodorakis. In 1966 verscheen haar eerste plaat met de Mauthausen liederen. In Nederland vertolkte Liesbeth List deze inmiddels klassiek geworden liederen.

Mauthausen was een concentratiekamp tijdens de Tweede Wereldoorlog, gelegen nabij de Oostenrijkse plaats Mauthausen. Naar Mauthausen werden volgens de officiële documentatie 197.464 personen gedeporteerd. In het kamp en de diverse Außenlager kwamen zeker 95.000 personen om het leven.


 

Eet smakelijk: Drakentong

16 december – De nose-to-tail restaurant trend die enkele jaren geleden furore maakte, is niets nieuws, schrijft Guru, het creatieve en soms ondeugende zusje van Bangkok Post in haar omslagverhaal van vrijdag. Over de hele wereld, inclusief Thailand, serveren restaurants al jarenlang gerechten bestaand uit werkelijk alles wat een dier te bieden heeft.

De kop, Bizarre Foods, biedt een indicatie wat u op uw bordje kunt verwachten. Guru beschrijft vijf gerechten: Dragon’s tongue, Penis soup, Black egg, Pig’s brain en Losing to gambling rice. Ik kies er drie uit: Gisteren de penissoep, vandaag Dragon’s tongue, waaraan overigens geen dier te pas komt, maar in de serie zal zijn opgenomen vanwege de naam.

Een straatvoedsel kraampje in Soi Suan Plu, dat etenswaren uit het Noorden serveert, heeft een geheimpje. Het heeft iets weg van ‘the early bird gets the worm’ (die er ’t eerst bij is, is ’t best af), want het gerecht is voor 12 uur ’s middags uitverkocht.

Oroxylum indicium is een plant met eetbare bladeren en stengels, met namen als broken bones tree en the tree of Damocles. Wanneer de grote zaadpeulen vallen, lijken ze op een stapel gebroken beenderen, vandaar de naam.

De peulen, die in Thailand en Laos lin mai of lin fa heten, of dragon’s tongue, worden eerst gegrild boven een houtskoolvuur en daarna wordt de bittere pulp eruit geschraapt en gegeten als een rokerige salade of met nam phrik. De zaden worden gebruikt in Ayurvedische en Chinese traditionele medicijnen. (Bron: Guru, Bangkok Post, 13 december)

Nieuws van de website 15-16 december

Fotoalbum (8 foto’s): Silom walking street. Large crowds turn up on Silom Road on Sunday to take a stroll down the city’s walking street that goes car-free on the third Sunday of the month from noon to 10pm
• Straatverkopers van voedsel zitten in het verdomhoekje van stadsplanners, die ergeren zich aan het rottende fruit in kanalen, de rommel op straat en wijzen op de gezondheidsrisico’s. Somboon Chitman (foto), die al 36 jaar in Bangkok groene papayasalade verkoopt, houdt haar hart vast want alle verkopers dienen uiterlijk 31 december hun biezen gepakt te hebben.
Volgens het Network of Thai Street Vendors for Sustainable Development is het aantal plaatsen waar op straat gegeten mag worden al gezakt van 683 3 jaar geleden naar 175. Meer weten? Lees: In fragrant street food, city planners see a mess
• Het schandaal waarin parlementslid Pareena Kraikupt is verwikkeld vanwege illegaal gebruik van overheidsgrond staat aan top van de vijf belangrijkste recente nieuwsitems. Op de tweede plaats staat de mogelijke ontbinding van Future Forward, aldus respectievelijk 62 pct en 52,9 procent van de respondenten in een Suan Dusit Poll. Op 3 tot 5 staat het regeringsbeleid economische problemen op te lossen, parlementsleden die van partij wisselen en wijzigingen van de grondwet
• Nida Poll: Wanneer het quorum in het parlement regelmatig ontbreekt, zullen mensen gefrustreerd raken en vertrouwen verliezen in de politiek, zegt 54,13 procent. 33,02 procent vindt dat regering en oppositie te veel politieke spelletjes spelen en 23,49 procent vindt dit normaal
• Voor de kust van Koh Samui is zaterdag een visser in het water gevallen. Sindsdien zoeken een schip en vliegtuig van het 2nd Naval Area naar de man. Hij verdween toen hij naar de achtersteven liep, vermoedelijk om te urineren
Wanraya ‘Milk’ Wannapong (12) heeft haar titel in de wereldcompetitie drone racing gecontinueerd. Ze versloeg zaterdag in Ningbo (China) haar twee oudere rivalen uit Zuid-Korea (15) en de VS (34). Vorig jaar won ze, toen nog 11, in Shenzhen
• Twee botsingen zaterdagnacht met twee doden en twee gewonden. In Phitsanulok botste een auto frontaal tegen een Mercedes-Benz die tegen het verkeer inreed. Nagegaan wordt of de bestuurder van die wagen, die ernstig gewond is, onder invloed was.
In Prachin Buri botsten een auto en een pickup truck frontaal tegen elkaar. Beide wagens reden met hoge snelheid waardoor ze zwaar beschadigd werden

Future Forward wacht juridische strijd over rally

16 december – ‘Er zijn regels en die moeten gevolgd worden’, zegt Methi Rakphan, commandant van de Metropolitan Police Division 6 over de rally die zaterdag gehouden is op de Skywalk in Pathumwan. Hij wijst erop dat de organisatoren hebben nagelaten toestemming te vragen, hetgeen in strijd is met de wet op openbare bijeenkomsten. Niettemin maakte de politie geen eind aan de rally, maar ze gaat wel juridische actie ondernemen tegen Future Forward (FFP) en haar leider Thanathorn.

FFP woordvoerder Pannika zei gisteren dat de rally niet onwettig was; het was een ‘uitdrukking van de civiele rechten van mensen die de door coupplegers gesteunde grondwet toestaat’. De mensen waren gekomen, zei ze, om hun ongenoegen te uiten over onrechtvaardigheid en de manier waarop de regering nationale zaken aanpakt.

Ze suggereerde ook dat de partij meer activiteiten voorbereidt toen haar gevraagd werd wat Thanathorn bedoelde toen hij het had over Wing Lai Lung (Run to Oust Uncle, een verwijzing naar de premier) en zei dat hij volgende maand de rally deelnemers weer hoopt te ontmoeten. ‘Thanathorn heeft al aangekondigd dat hij aan de run (wedloop) deelneemt. Voor de andere FFP activiteiten geldt wait and see.

FFP secretaris-generaal Piyabutr sprak gisteren op een forum in Chanthaburi. Hij zei dat de partij het risico van ontbinding loopt omdat degenen die aan de macht zijn de partij willen opbreken en haar parlementsleden willen inlijven. Wanneer de partij wordt ontbonden en hij zijn status als parlementslid verliest, gaat hij buiten het parlement door politieke activiteiten te verrichten.

‘De partij dient de crisis in een kans om te zetten. Als ze me niet in het parlement laten werken, doe ik het wel erbuiten.’

Voormalig voorzitter Thanawat van de Chulalongkorn University Student Council heeft bekend gemaakt dat de genoemde run is georganiseerd door de Student Union of Thailand en op 12 januari wordt gehouden. Doel is politieke steun te verwerven om premier Prayut te verdrijven. Hij kritiseert ook de wet ten aanzien van openbare bijeenkomsten, want dat is een middel om de vrijheid van meningsuiting en civiele rechten te beknotten. ‘Maar dat is zinloos wanneer grote aantallen mensen aan straatprotesten deelnemen.’

Regeringswoordvoerder Narumon zei gisteren dat de premier bezorgd is over de publieke veiligheid en liever zou zien dat ongenoegen over de regering door parlementsleden in het parlement wordt geuit. Verder adviseerde ze de mensen dat ze research moeten doen voordat ze zich aansluiten bij een straatprotest.

Anti-regime activiste Nuttaa Mahattana noemt de rally van zaterdag een succes en zei dat een campagne ‘Prayut, Get Out’ gelijktijdig dient te worden gevoerd met de pogingen om de grondwet te wijzigen. Ze waarschuwde de FFP niet het zicht te verliezen op de campagne of de situatie voor eigen voordeel uit te buiten, anders kunnen potentiële medestanders die niet het politieke standpunt van de partij delen, worden afgeschrikt.

Ten slotte meldt de opening dat in Chiang Mai een politie-inspecteur aangifte heeft gedaan tegen activisten die een Facebook pagina hebben geopend, getiteld Liberal Assembly of Chiang Mai University for Democracy. Ze hadden een oproep gedaan om zaterdag bijeen te komen bij de Tha Pae Gate. Of die oproep hetzelfde succes heeft gehad als in Bangkok, vermeldt de krant niet.

Kort Nieuws maandag 16 december

– De regering is vastbesloten volgend jaar 640 miljard baht uit te geven aan grote openbaarvervoersprojecten, waaronder nieuwe routes in Bangkok, Phuket, Chiang Mai en Nakhon Ratchasima. Gouverneur Pakapong van de MRTA, de exploitant van de metro in Bangkok, geeft in een paginalang 1-koloms bericht op de voorpagina een overzicht van wat er zoal op het vuur staat, inclusief gegevens over de afzonderlijke kosten, lengtes van de routes, goedkeuringsprocedure enzovoort.

Ik ga dat allemaal niet overnemen, veel is trouwens al bekend van voorgaande berichten. Het bericht laat ook minister Saksayam (Transport) aan het woord over de uitbreiding van de passagiersterminal van Suvarnabhumi en de aanleg van een nieuwe snelweg en uitbreiding van bestaande snelwegen. Het is een waslijst aan gegevens, die één ding duidelijk maken: de overheid zit niet stil.

Ook op de voorpagina een bericht plus foto van de 12-jarige Wanraya ‘Milk’ Wannapong die in China de wereldcompetitie drone racing heeft gewonnen. Ik meldde het al in Nieuws van de website.

Air chiefs say there’s no ‘shame’ in flying kopt de krant boven een achtergrondverhaal op pagina 2 dat over drie kolommen de gehele pagina beslaat. De luchtvaartindustrie reageert op de term ‘flight shaming’ die klimaatactiviste Greta Thunberg heeft gebruikt.

Bij het artikel staat een kader met CO2-emissies per bron: de luchtvaart produceert slechts 2,8 procent van de wereldwijde emissies, de grootste vervuilers zijn electricity heating (41,5 pct), de industrie (18,9 pct) en het wegtransport (18,1 pct).

In het artikel vertellen de IATA en enkele luchtvaartmaatschappijen dat milieumaatregelen hoog op hun agenda staan. Klik hier voor de link.

– Een ander lijvig artikel staat op pagina 4, maar daarvan kan ik wel de link geven. Dave Kendall betoogt in het achtergrondverhaal dat regeringen tech wetten manipuleren om de vrijheid van meningsuiting te beknotten.

De foto toont de Maleisische cartoonist Zunar die tijdens een bijeenkomst van de Foreign Correspondents’ Club of Thailand zijn visie geeft op het aldaar besproken rapport, getiteld Dictating the internet: Curtailing free expression, opinion and information online in Southeast Asia van de International Commission of Jurists, een organisatie die mensenrechten probeert te beschermen. Klik hier voor het artikel.

– Ook op de 4 de rubriek In Brief, maar behalve dat de kortjes kort zijn is deze keer ook de rubriek kort met drie kortjes. Het overige nieuws staat op pagina 3 die opent met een verslag van een forum aan de Thammasat universiteit, georganiseerd door de Assembly of the Poor. De centrale boodschap was daar: De grondwet verwaarloost lokale gemeenschappen door outsiders toe te staan lokale resources (grondstoffen, hulpbronnen) en weelde te exploiteren.

Voormalig NHRC-commissaris Angkhana wees erop dat het woord local ontbreekt in de grondwet. Dit betekent volgens haar dat de grondwet de noodzaak over het hoofd ziet van een gevoel van betrokkenheid bij het bestuur.

In het artikel staat een kader ingebouwd met de mededeling dat een dienstwagen wordt gekocht voor House Speaker Chuan Leekpai ad 7,5 miljoen baht. Het is onduidelijk welk merk wordt aangeschaft en waarom hij een auto nodig heeft.

– Verder op de pagina een analyse van de zaak Pareena, het parlementslid dat overheidsgronden in gebruik heeft genomen. Twee overheidsdiensten, de RFD en Alro, zijn verwikkeld in een juggling act wie het voortouw moet nemen, analyseert de auteur. De hamvraag is: Gaat er met twee maten gemeten worden gezien haar positie?

– Als laatste noem ik het bericht over een discussie op het Southeast Asia Centre, waarin inspirerende levensverhalen werden uitgewisseld. Bijdragen aan lokale gemeenschappen maakt ons leven een stuk betekenisvoller en gelukkiger dan het eindeloos nastreven van rijkdom en faam, was daar de centrale boodschap.

Reacties niet mogelijk