Thais nieuws 16-29 februari

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan andere bronnen. Voor de betrouwbaarheid steek ik mijn handen niet in het vuur.
Op de pagina Dossiers 2019 geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op themapagina’s. Dat zijn pagina’s waarop alle berichten over een bepaald onderwerp zijn gebundeld. Alle themapagina’s staan opgesomd op de pagina Leeswijzer.
Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

Voor het nieuws van voorgaande jaren zie de zwarte menubalk bovenaan de pagina onder het kopje Buitenland. Voor het nieuws van 16-31 december klik hier. Voor het nieuws van 2020 klik hier: 1-15 januari 2020, 16-31 januari 2020 en 1-15 februari.

 

Erawan National Park officials post an enlarged demolition order at the resort owned by a former executive of Thai Dairy Industry Co in Sri Sawat district of Kanchanaburi on Friday.

Nieuws van de website 28-29 februari

• De voormalige directeur van Thai Dairy Industry Co dient binnen 30 dagen zijn vakantieverblijf af te breken omdat het in nationaal park Erawan (Kanchanaburi) staat. Het verblijf bestaat uit drie gebouwen op ruim 1 rai van een heuvel bij een klif in een gebied dat beschouwd wordt als een watershed. Voorheen bestond het uit een bamboebos.
• Virus update. Het aantal besmettingen wereldwijd is gestegen naar 83.048 en het aantal doden naar 2.858. In China nam het aantal doden met 44 toe naar 2.788 en het aantal besmettingen met 327 naar 78.824. Zuid-Korea bevestigt 256 nieuwe gevallen waardoor het totaal op 2.022 komt.
De werkelijke omvang in Japan kan veel hoger zijn daar slechts op beperkte schaal getest wordt. In Hong Kong is een hond gevonden met een ‘laag niveau’ aan het virus. In Washington en op Wall Street zorgt het virus voor chaos.
• Virus update 2. Duitsland heeft duizend personen in quarantaine geplaatst, Zwitserland heeft grote evenementen verboden en Engeland en Nederland hebben nieuwe besmettingen gemeld. Zuid-Korea meldt 571 nieuwe infecties en Nigeria heeft de eerste infectie ten zuiden van de Sahara bevestigd.
Het aantal besmettingen in Thailand is toegenomen met 1 naar 41, een Thaise tourgids die kort geleden was teruggekeerd uit Zuid Korea. Twee patiënten zijn in ernstige conditie.
• Tokyo Disneyland and DisneySea gaan vanaf zaterdag tot 15 maart dicht, heeft de operator Oriental Land Co Ltd vrijdag bekend gemaakt. Het besluit volgt op de oproep van premier Shinzo Abe aan alle scholen om de deuren te sluiten. De regering heeft er tevens op aangedrongen grote bijeenkomsten en sportevenementen te schrappen of twee weken uit te stellen.
• Premier Prayut en vijf ministers hebben vrijdag de motie van wantrouwen van de oppositie met gemak overleefd, alhoewel twee van hen niet eens aangevallen zijn. De parlementsleden van FFP en Seri Ruam Thai brachten geen stem uit als gevolg van ogenschijnlijke onenigheid bij de oppositiepartijen. Vice-premier Prawit kreeg de meeste steun, staatssecretaris Thamanat (Landbouw) de minste.
Pheu Thai heeft haar excuses aangeboden aan Future Forward de partij niet voldoende tijd te hebben gegund om ministers aan te pakken. De coalitiewhip verzette zich tegen verlenging van het debat. Daardoor bleven Prawit en Anupong (Binnenlandse Zaken) buiten schot. Het censure debate eindigde donderdagavond.
• Een assistent-dorpshoofd (35) van Hua Wiang (Chiang Rai), die zijn moeder (53) had gedood en het lichaam in stukken had verdeeld, is op eigen verzoek aangehouden. Hij doodde haar in een woedeaanval omdat ze gedreigd had aangifte te doen bij de politie dat hij zijn 12-jarige dochter had verkracht. De man had de lichaamsdelen in een bak onder ijs gelegd en het hoofd op een andere plaats begraven.
• De Anubaan Chiang Mai School in Chiang Mai is sinds vrijdag voor 14 dagen gesloten nadat gebleken is dat een ouder die naar Japan was geweest, zijn kind zoals gebruikelijk naar school had gebracht maar geen voorzorgsmaatregelen had genomen. Een leraar had toevallig op Facebook gelezen over de Japanreis. De school telt 2300 leerlingen van kindergarten tot middelbare school.
• Bangkok Airways heeft bekend gemaakt dat de salarissen van de leiding worden verlaagd en dat staf op onbetaald verlof wordt gestuurd. Tevens gaat het mes in het aantal vluchten om de dalende omzet als gevolg van de coronavirus epidemie te compenseren.
Legend Siam, een groot themapark in Pattaya, gaat vanaf 3 maart tijdelijk dicht want het bezoek is gekelderd. Als gevolg van de sluiting zijn 200 personeelsleden werkloos. De directie heeft beloofd ze weer aan te nemen in dezelfde banen met hetzelfde salaris wanneer het park heropent.
• Samut Sakhon. Een echtpaar (50 en 60) met een winkel in auto-onderdelen, dat acht jaar een werkneemster uit Laos (nu 21) als slaaf heeft behandeld, is aangehouden. De vrouw heeft verklaard dat ze aanvankelijk 1.500 baht per maand verdiende, maar na een tijdje stopten haar werkgevers daarmee en sloten haar op in een magazijn. Ze mocht niet naar buiten, werd geslagen met een bezem en elektriciteitsdraden, en uitgescholden wanneer ze een fout maakte.
• Dankzij een tip van de anti-mensenhandel organisatie Lift International heeft de politie in Surin een leraar en drie vrouwen kunnen arresteren op verdenking van procuring (tot ontucht overhalen, bemiddelen) van minderjarige meisjes, nadat een inval was gedaan in drie karaokebars. In de bars, die geëxploiteerd werden door de vier verdachten, trof de politie 19 sekswerksters aan, zeven jonger dan 18 jaar en de jongste 14 jaar.

Het nieuws in foto’s

People wearing face masks walk at a park in Daegu, South Korea on Friday.

An image from a TV Channel One shows the suspect being taken for a re-enactment of his mother’s murder at his home in Hua Wiang village in Wiang Pa Pao district of Chiang Rai on Friday.

Legend Siam in Pattaya will close its doors from March 3 until tourists return, as the Covid-19 epidemic shuts down the flow from China. (Legend Siam photo)

Police search an auto parts shop in Krathum Baen district, Samut Sakhon and arrest the two proprietors, who are accused of treating their Lao employee like a slave. (Police photo)

BP lijdt nog steeds aan politieke obesitas

29 februari – Staatssecretaris Thamanat (Landbouw) is de zwakste schakel van het kabinet, zo bleek vrijdag bij de stemming over een motie van wantrouwen tegen Prayut en vijf ministers. Als hij kandidaat was geweest in de BBC-televisiequiz The Weakest Link (in 2012 na 12 jaar geëindigd) was hij met een venijnige sneer door quizmaster Anne Robinson naar huis gestuurd.

Ik heb de quiz vaak gezien en genoten van de strenge schooljuf, die beledigen tot een kunst heeft verheven. Op de website van de Daily Mail (klik hier) kwam ik de meest stompzinnige antwoorden van quizkandidaten tegen, antwoorden waarin Thaise politici soms [vaak?] ook excelleren.

Maar Thailand heeft geen Anne Robinson en premier Prayut heeft niet haar brille; hij lijkt meer op de mopperende Waldorf en Statler uit de Muppet Show, de twee bejaarden in het schellinkje. De snel geïrriteerde Prayut heeft de humor van een drachtige koe [met excuses aan drachtige koeien].

Dit alles ter introductie van de krant van vandaag die nog steeds lijdt aan politieke obesitas getuige drie artikelen, met name de opening met een terugblik op de interpellatie van drie dagen.

Slecht voor mijn arbeidsvreugde, maar die krijgt wel weer een oppepper door de jongste krimi: de man die zijn moeder heeft vermoord en geslacht, de lichaamsdelen onder ijs had gelegd en haar hoofd had begraven.

Ze had gedreigd naar de politie te stappen om aangifte te doen tegen zoonlief wegens verkrachting van zijn dochter en dat zinde hem niet. Dus wat doe je dan? Juist ja…

Schimmig verleden Thamanat speelt weer op

29 februari – Een groep parlementsleden van de Democraten, die staatssecretaris Thamanat tijdens het censure debate gekapitteld hebben, vindt dat premier Prayut beter zijn best moet doen om het image van het kabinet te verbeteren. Kort voor de stemming over de motie van wantrouwen, waarin Thamanat de minste steun kreeg, vertelden ze de pers dat het tijd werd voor Prayut om in actie te komen (foto).

‘We hopen dat de premier luistert en weer nadenkt… omdat de stabiliteit van de regering afhangt van het vertrouwen dat ze van de bevolking krijgt. We zijn bezorgd over de zaak omdat het image van de regering ook verband houdt met dat van een bewindsman’, aldus vier van de zeventien parlementariërs, doelend op Thamanat die weinig overtuigend zijn schimmige verleden in Australië had ontkend.

Overigens niet voor de eerste keer want in 2014 na de coup waren al twijfels gerezen over de zaak. Hij zat daar vier jaar gevangen wegens betrokkenheid bij de smokkel van heroïne, hetgeen geen aanbeveling is voor de post van bewindsman, alhoewel formeel geen beletsel omdat hij niet in Thailand is veroordeeld.

De man heeft trouwens ook gefantaseerd over zijn doctor’s graad, zijn ‘proefschrift’ is alleen erkend door een Amerikaans orgaan vergelijkbaar met de Nuffic in Nederland.

De kritiek op Thamanat heeft blijkbaar niets te maken met zijn werk voor de landbouw, want daarover meldt de krant niets. Thamanat zei voor de stemming dat hij zich geen zorgen maakte over de uitslag. ‘Ik heb mijn best gedaan het uit te leggen.’

Wat het artikel verder meldt over de stemming, mag u zelf lezen want mij interesseert het geen biet. Klik hier.

Pheu Thai hield Prawit hand boven ’t hoofd

29 februari – Ook de wrevel van Future Forward (FFP) dat ze geen gelegenheid had gekregen om vice-premier Prawit en minister Anupong (Binnenlandse Zaken) te attaqueren, krijgt ruime aandacht in de krant.

Mede oppositiepartij PheuThai had te veel tijd opgesoupeerd; FFP secretaris-generaal Piyabutr suggereerde zelfs dat PT Prawit de hand boven het hoofd hield. En toen vice-parlementsvoorzitter Supachai donderdag weigerde de vergadering ’s avonds voort te zetten, waren de rapen helemaal gaar voor FFP.

Suthip Klangsaeng, oppositiewhip en Pheu Thai parlementslid voor Maha Sarakham, verontschuldigde zich gisteren voor de ‘misrekening’ van de tijd die was uitgetrokken voor de oppositiepartijen. Hij ontkende dat het een truc was om te voorkomen dat Prawit en Anupong ‘gegrild’ zouden worden door FFP.

Adjunct-partijleider Chawalit (ook Pheu Thai) viel hem bij. ‘De partij heeft de oppositie niet verraden. Wat op de laatste dag van het debat is gebeurd kwam onverwacht.’

Persoonlijke noot:  Het verwijt van Piyabutr snap ik niet. Waarom zou Pheu Thai (oppositie) Prawit en Anupong (regering) beschermd hebben?

Studenten riskeren speelbal van politici te worden

29 februari – Studenten die deelnemen aan anti-regerings flash rallies lopen het risico een middel voor politici te worden die manieren zoeken om de regering Prayut aan te vallen, zeggen enkele politicologen en geleerden.

‘De onschuldige macht van jongeren kan onbedoeld een middel van Future Forward worden’, zegt politicoloog Wanwichit van de Rangsit universiteit. ‘Dit baart me zorgen omdat hun uitlatingen buiten het parlement eenrichings communicatie zijn.’

Wanwichit uitte zijn zorgen gisteren toen leerlingen van de bekende meisjesschool Suksanari als laatste een flash mob hielden om te protesteren tegen de regering. Studenten, zei hij, zijn ook uitgenodigd zich aan te sluiten bij Future Forward leden op een repetitie van het ‘IO (cha)’ massaprotest vanavond op de Kasetsart universiteit. Dat protest is gericht tegen de information operations (IO) van de premier en het leger tegen wat zij beschouwen als nepnieuws.

De flash mobs van studenten trekken ook de aandacht van politici. Pheu Thai woordvoerder Anusorn riep gisteren oppositie parlementsleden op samen met studenten ‘to halt the Prayut’ regime. Voormalig politicus Chuwit zei gisteren dat het simpel is voor politici buiten het parlement campagne te voeren en steun te verwerven door een ‘droom [te schetsen] die de harten van mensen raakt’. Hij waarschuwde dat dergelijke politici ‘met vuur spelen’ en zich kunnen verbranden.

Maar niet alle politieke waarnemers denken er zo over. Politicoloog Yutthaporn van de Sukhothai Thammathirat Open Universiteit meent dat de samenwerking van politici met demonstranten gemotiveerd lijkt te zijn door een gelijke houding om democratie te bevorderen. ‘Deze politici moeten buiten het Huis handelen omdat het parlementair stelsel verouderd is en geen oplossing voor hen biedt.’

Kort Nieuws zaterdag 29 februari

– De autoriteiten zoeken stad en land af op passagiers van het vliegtuig waarmee de Thaise tourgids, die als 41e Thai besmet is met het coronavirus, teruggekeerd is uit Zuid-Korea. Tot nu toe zijn slechts twee personen getraceerd die contact met hem hebben gehad, zegt permanent secretaris Sukhum van het ministerie van Volksgezondheid. Om hoeveel personen het gaat, wil het ministerie niet zeggen [om paniek te voorkomen?]

De tourgids ging dinsdag naar het ziekenhuis toen hij koorts kreeg. Nadat hij gisteren positief was getest op het virus, is hij opgenomen in het Bamrasnaradura Infectious Diseases Institute in Nonthaburi, waar ook de overige patiënten in quarantaine worden gehouden.

– Steeds meer overheidsdiensten verbieden hun personeel naar risicolanden te reizen. Gisteren maakten Defensie, het leger, Huis van Afgevaardigden en Binnenlandse Zaken bekend dat ze een stokje steken voor buitenlandse reizen. Een uitzondering wordt gemaakt voor de Asean Defence Ministers’ Meeting.

Het Royal Thai Army Medical Department heeft reisrichtlijnen uitgevaardigd voor legerpersoneel om de verspreiding van het virus te voorkomen. Strikte screening maatregelen zijn genomen voor de huidige legeroefeningen van de VS en Thailand.

– Pagina 2 telt vandaag zes berichten en de rubriek In Brief met drie vrij forse kortjes, waarvan het bericht over de als slavin gehouden vrouw uit Laos al bekend is. Nieuw is het kortje over twee mannen die donderdagnacht in Lampang in de lucht hebben geschoten. De politie is op zoek naar hen.

Het andere kortje meldt dat de teerballen die over een afstand van 25 km sinds twee weken aanspoelen op het strand van Nakhon Si Thammarat volgens vissers afkomstig zijn van een lekkend olieplatform. De voorzitter van Nong Mon Blue Crab Farm in Ban Nong Mong zegt dat de teerballen het milieu en de krabvangst schaden.

– Van de zes berichten zijn twee al bekend: de inval in drie karaokebars en aanhouding van de eigenaren en prostituees in Surin (opening pagina) en de gruwelijke moedermoord. De overige berichten zijn:

1 Het gesloten attractiepark Legend Siam in Pattaya gaat weer open zodra de situatie met het virus verbetert, hopelijk in november, zegt marketing manager Narinthorn. De sluiting wordt gebruikt om nieuwe machines te installeren en andere verbeteringen aan te brengen.

2 De  Harrow International School in Don Muang gaat zes dagen dicht nadat 300 leerlingen en staf op 23 februari zijn teruggekeerd van reizen naar risicolanden. Alle buitenlandse reizen zijn geschrapt en de campus wordt grondig gereinigd.

3 Tijdens een controle op het Government Complex is een verkoopster aangehouden die mondkapjes tegen een opgedreven prijs verkocht. Mondkapjes vallen onder een prijsmaatregel. De vrouw verkocht vijf voor 100 baht. Ze zegt dat de kostprijs hoog is, waardoor ze niet minder kon rekenen. De vrouw riskeert een gevangenisstraf van 7 jaar en/of een boete van maximaal 140.000 baht.

4 De afgelopen twee weken zijn 4.225 accounts van de berichten app Line gehackt waaronder twee in Thailand. Line heeft haar gebruikers gevraagd wachtwoorden te veranderen en ook af te zien van het bezoeken van verdacht uitziende websites, zelfs wanneer ze getoond worden in berichten van vrienden. Reageer ook niet op verzoeken om identificatie en wachtwoorden, zegt Line ten overvloede.

Verder noem ik nog het bijschrift bij een foto waarop permanent secretaris van het ministerie van Volksgezondheid Sukhum zijn handtekening zet onder een MoU met elf andere overheids en particuliere diensten om te beginnen met het ontwikkelen van een vaccin tegen Covid-19. Maar waar is het bijbehorende bericht?

– Als laatste de 3, een halve pagina. De opening kent u al: het ruzietje tussen Pheu Thai en Future Forward over spreektijd.

Twee nieuwe berichten, één meldt dat de CSD verwacht het onderzoek naar de Banyin zaak volgende week af te ronden. De CSD zegt over hard bewijs te beschikken om de zes gearresteerde lieden, waaronder voormalig staatssecretaris Banyin te vervolgen voor de ontvoering van en moord op de oudere broer van een rechter. Er moeten nog enkele getuigen worden gehoord. Vijftig getuigen zijn al gehoord, de officiële resultaten van een DNA onderzoek worden ook volgende week bekend gemaakt.

Het andere en laatste bericht meldt dat het ministerie van Justitie een nieuw centrum heeft gevormd om vermogen dat is vergaard door drugshandel, in beslag te nemen. Het bericht zegt dat het centrum ook gaat proberen grote vissen te vangen. In Nederland noemen we dat kaal plukken.


 

Nieuws van de website 27-28 februari

• Prayut is de kwaadste niet want hij zegt begrip te hebben voor de protesten van studenten tegen de ontbinding van Future Forward. ‘Ze zijn de nieuwe generatie en hebben mijn morele steun. Maar ik maak me zorgen over de bijeenkomsten. Ik begrijp hun eisen, maar ze dienen te luisteren naar veel informatiebronnen, zodat ze begrijpen hoe de natie vooruit dient te gaan.’
Rare man want eerder fulmineerde hij tegen de studenten, zoals een trouwe lezer van NuT mij meldde. Hij zei toen dat ze geen toekomst hebben en dienden te worden uitgeroeid.
Foto: Flash rally Mahidol universiteit, 25 februari.
• Twee Thaise vrouwen die betrapt zijn op de smokkel van methamphetamine van Thailand naar Bali ontlopen de doodstraf, want zijn veroordeeld tot 16 jaar cel. De rechtbank in Denpasar zei dat ze wroeging hadden getoond en clementie verdienden. De vrouwen werden vier maanden geleden aangehouden met een kilo drugs verstopt onder hun kleren.
• Drie patiënten die waren besmet met het coronavirus, zijn volledig hersteld en ontslagen uit het ziekenhuis: een Chinese man van 63, een Chinese vrouw van 33 en een Thaise man van 43. Het totaal aantal herstelde patiënten bedraagt nu 27. Het totaal aantal infecties bedraagt nog steeds 40, 13 patiënten worden nog behandeld.
• Paniek in Trang toen een Chinese zakenman met koorts woensdagavond het ziekenhuis uit wandelde. Na een hectische zoektocht werd hij in het gezelschap van twee vrienden gevonden. Alle drie zijn in quarantaine geplaatst omdat ze mogelijk besmet zijn met het Covid-19 virus.
• Virus update. Het totaal aantal doden bedraagt nu 2.801 en het aantal besmettingen 82.084. In China is het dodental met 29 toegenomen naar 2.744 en het aantal besmettingen met 433 naar 78.497.
De VS heeft zijn reiswaarschuwing voor Zuid-Korea verhoogd omdat het aantal gevallen er is toegenomen naar 1.595. Tevens bevestigt de VS het eerste geval met een onbekende oorzaak.
Nieuwe infecties zijn gediagnosticeerd in diverse landen, van Pakistan tot Brazilië. Saoedi-Arabië heeft religieuze bezoeken stopgezet, waaronder naar Mekka en Medina. Japan heeft alle scholen gevraagd vanaf 2 maart de deuren te sluiten.
Aziatische aandelen en Amerikaanse equity futures zijn gezakt. Een Chinese expert verwacht dat de uitbraak tegen eind april beheerst is.
• Staatssecretaris Thamanat dreigt enkele parlementsleden van Future Forward aan te klagen, die hem tijdens het censure debate, beschuldigden van het vervalsen van een doctorsgraad, wat hem ongeschikt voor de post maakt die hij bekleedt. Ze stelden ook vragen over de aandelentransfer van zijn vrouw aan een stroman, vermoedelijk om het eigendom te verhullen. Opnieuw ontkende hij in Australië te hebben gevangen gezeten wegens heroïnesmokkel. [Naar de doctorsgraad en de smokkel is al eerder gedegen onderzoek gedaan, ik weet niet meer door wie, maar in ieder geval kloppen de beschuldigingen]
Fotoalbum (9 foto’s): Pro-democracy students stage flash rallies. University and high-school students stage pro-democracy flash rallies to express their frustration at what they perceive as inequality and injustice.
• De autoriteiten in Phuket hebben een klacht ingediend tegen een Facebook gebruiker die een foto van het Two Heroines Monument heeft bewerkt en hun gezichten heeft vervangen door die van anderen. De foto gaat vergezeld van een respectloos bericht. Het monument is opgericht ter nagedachtenis aan twee zusters, die in 1785 de lokale bevolking leidden in de strijd tegen een Birmees invasieleger. Internetgebruikers hekelen de booswicht.
• In tegenstelling tot andere sportevenementen gaat de MotoGP in Buri Ram volgende maand door. Minister Anutin (Volksgezondheid) beschouwt de race als een goede gelegenheid de kwakkelende toeristensector op te peppen en toeristen naar Thailand te lokken ondanks de coronavirus epidemie. De Grand Prix wordt van 20 tot en met 24 maart verreden op het Chang International Circuit.
• Het geluid van geweerschoten in Central Plaza Rattanathibet in Nonthaburi heeft donderdagmiddag tot een lichte paniek geleid. Het winkelend publiek vluchtte in allerijl naar buiten. Volgens Jor Sor 100 verkeersradio is een verdachte gearresteerd en zijn mensen weer teruggekeerd naar het winkelcentrum. Doden of gewonden zijn niet gemeld.
• Parlementsleden zijn bezorgd over een mogelijke overdracht van het Covid-19 virus doordat een collega van Palang Pracharath, die op 18 februari was teruggekeerd uit Japan, later koorts kreeg. Woensdagavond is ze getest op het virus, maar ze bleek niet besmet. Schoonmakers hebben de opdracht gekregen het gebouw en alle uitrusting te desinfecteren, zoals tafels, stoelen en microfoons.
• Kampioen rekwestrant Srisuwan Janya, wiens klacht leidde tot de ontbinding van FFP, richt nu zijn pijlen op politici die geld zouden aanbieden aan voormalige parlementariërs van FFP om zich aan te sluiten bij hun politieke kamp. Vrijdag dient hij een petitie in bij de Kiesraad met het verzoek onderzoek te doen. De zelfbenoemde secretaris-generaal van de Association for the Protection of the Thai Constitution schrijft in een verklaring: ‘Dit soort gedrag is gênant voor de wereld en walgelijk voor de bevolking.’
• Er was al rekening mee gehouden dat de drie dagen uitgetrokken voor het censure debate niet voldoende zouden zijn en dat was dan ook het geval. Op de reservedag gisteren verdedigde vice-premier Wissanu zich tegen beschuldigingen van de oppositie dat de regering in het conflict tussen de belastingdienst en Philip Morris (Thailand) Ltd het bedrijf had geholpen door te lobbyen bij het OM. De zaak heeft betrekking op de invoer uit de Filipijnen van L&M en Marlboro sigaretten tussen 2003 en 2006, waarvoor PMTL te weinig invoerrechten zou hebben betaald. Een knap ingewikkelde zaak, dus laat ik het maar bij deze summiere samenvatting.

Het nieuws in foto’s

Skytrain commuters have their hands sanitised at Mor Chit BTS station as part of the prevention measures against the spread of Covid-19.

A woman checks a Technology Crime Suppression Division display showing how spy cameras were set up in women’s public restrooms.

Students hold up the three-finger salute as they denounce dictatorship and stand up for democracy at Triam Udom Suksa School on Thursday.

Workers from Don Muang district office disinfect the house of an elderly couple and their eight-year-old grandson who tested positive for Covid-19 after returning from a trip to Hokkaido, Japan.

Bangkok Post lijdt aan politieke obesitas

28 februari – De uitdrukking staat in geen enkel woordenboek of encyclopedie en is ook niet te vinden op internet, ’t is een neologisme, bedacht door ondergetekende, ter typering van de krant van vandaag. Want die staat bol van politiek en overheidsnieuws, alsof dat het enige is wat Thailand aan nieuws te bieden heeft. Ook hiervoor geldt het gezegde: Overdaad schaadt.

Twee ontkenningen vandaag. Op de voorpagina ontkent vice-premier Wissanu dat de regering een deal heeft gesloten met Philip Morris (Thailand) Ltd (zie het laatste bericht van Nieuws van de website) en de 3 opent met de verdediging van premier Prayut [met de pet op van minister van Defensie] van de aankoop ad 7 miljard baht van tanks uit de Oekraïne. [Om hoeveel tanks het gaat, vergeet de krant te melden]

Het overige obese nieuws zijn de zalvende [hypocriete?] woorden van Prayut over de studentenprotesten (de krant kopt: waarschuwing), de beschuldiging van kampioen rekwestrant Srisuwan Janya dat politici proberen FFP-parlementsleden om te kopen zodat ze naar hun politieke kamp overlopen, het dreigement van staatssecretaris Thamanat (Landbouw) parlementariërs van FFP aan te klagen, die zijn duistere verleden in Australië hebben opgerakeld, en Isoc [da’s toch ook overheid] die zijn cyberwar verdedigt. Zou zich alleen richten op nepnieuws en niet op actievoerders, academici en anderen die zich inzetten voor vrede in het Zuiden.

Dus beste lezers en lieve lezeressen, zoals de uitdrukking luidt die ik vaak tegenkom en bij vertragingen in de metro hoor omroepen: We apologise for the inconvenience. Ik maak vandaag met opgewekte tegenzin Nieuws uit Thailand – het zei zo.

Voyeur aangehouden, Banyin in de penarie

28 februari – Mijn tegenzin wordt echter ruimschoots gecompenseerd door twee berichten op de 2. Een IT-werker in Pathum Thani is aangehouden omdat hij camera’s in vrouwentoiletten heeft geïnstalleerd en de beelden heeft verkocht op Line, en het bericht dat voormalig staatssecretaris van Handel Banyin zijn borst kan natmaken want hij gaat vervolgd worden voor moord met voorbedachten rade, illegale opsluiting, het verbergen van een lijk en fatale ontvoering.

Banyin wordt ervan verdacht de mastermind (brein, grote geest, leider, hoofdaanlegger) te zijn achter de ontvoering van en moord op de broer van een rechter. Dat is de meest recente zaak, want hij wordt ook nog vervolgd voor de aandelentransfer ad 300 miljoen baht [lees: diefstal] en de moord op aannemer Chuwong in 2015, die hij geprobeerd heeft te verhullen door een in scène gezet auto-ongeluk. Beide zaken lenen zich voor een perfecte Krimi die op de televisie hoge kijkcijfers zou scoren.

Of hij zelf klaarkwam op de beelden vermeldt het bericht niet en hoeveel hij ermee verdiend heeft evenmin. Wel meldt de krant dat Nitiwat Muikaeo (23) 1.770 clips geplaatst heeft op het Russische sociale media netwerk VK. Nitiwat had drie accounts: twee toonden previews zoals foto’s en gedeeltes van clips om klanten te trekken. De derde rekende 350 baht om de volledige opname te bekijken in een privé groep.

Evenals Banyin kan Nitiwat zijn borst natmaken, want hij wordt vervolgd op grond van de draconische Computer Crime Act met als maximumstraf 10 jaar cel en/of een boete van 200.000 baht. Hij werd aangehouden nadat ouders van slachtoffers aangifte hadden gedaan bij de TCSD van de politie.

Het bericht over Banyin is een follow-up op voorgaande berichten [die ik later nog ga opnemen op een nieuw te openen pagina, want deze affaire zal nog wel een tijdje aanhouden]. Uit onofficiële DNA testen van fragmenten van een menselijke schedel, gevonden op een verlaten terrein in Nakhon Sawan, en bloedsporen in de auto van het slachtoffer is gebleken dat ze behoorden tot de oudere broer van een rechter. Volgende week worden de resultaten van het DNA onderzoek officieel bekendgemaakt.

Wirichai Sakuntaprasoet (70) is de oudere broer van rechter Phanida Sakuntaprasoet, die verbonden is aan de Bangkok South Criminal Court. Zij behandelt de zaak van de aandelentransfer en de dood van aannemer Chuwong, die Banyin heeft geprobeerd te verdoezelen door een botsing in scène te zetten.

Van de ontvoering zijn camerabeelden, waarop te zien is hoe vier mannen Wirichai op 4 februari buiten een rechtbank in een auto duwen. Hij werd later vermoord (volgens een eerder bericht stierf hij onderweg al doordat hij zwaar mishandeld werd), zijn lichaam werd verbrand en de stoffelijke resten werden in de Chao Phraya in Nakhon Sawan gedumpt.

Secretaris-generaal Sarawut van de Court of Justice zegt dat de zaak Chuwong van Panida is weggehaald om ervoor te zorgen dat het vonnis onbevooroordeeld is. Mocht u het al vergeten zijn: Panida is door de ontvoerders bedreigd. Ze wilden dat ze de aandelenzaak tegen Banyin zou seponeren. Panida heeft van de bedreiging aangifte gedaan. Ze had het telefoongesprek opgenomen. (Voor de voorgeschiedenis van de zaak Chuwong, zie mijn pagina Krimi Chuwong, de aannemer)

Kort Nieuws vrijdag 28 februari

– Evenals het ministerie van Volksgezondheid dringt het medisch team van het Siriraj ziekenhuis er bij mensen met symptomen van het Covid-19 virus op aan na een bezoek aan risicolanden open kaart te spelen wat een echtpaar heeft nagelaten dat teruggekeerd was van een trip naar Japan.

De gevolgen daarvan schetste ik al gisteren: sluiting van een school, bezocht door hun kleinzoon, mogelijke besmetting van medische staf, mogelijke besmetting van leraren en leerlingen van de school en allen die contact hebben gehad met het echtpaar en screening van de bemanning en passagiers van de retourvlucht uit Japan.

Deken Prasit van de ziekenhuis faculteit medicijnen zei gisteren op een persconferentie: ‘Iedereen met symptomen dient sociale verantwoordelijkheid te tonen door onmiddellijk medische zorg te zoeken en te voldoen aan het advies van de arts. Ik heb nog geen bewijs gezien van massale besmettingen in Thailand, maar het kan zomaar gebeuren als samenwerking door het publiek ontbreekt.’

– De Mahidol universiteit heeft een verklaring uitgegeven waarin geruchten worden tegengesproken over een besmetting op de universiteit. Een verdachte patiënt is negatief getest op het virus. De uni heeft nog geen verbod uitgevaardigd op reizen naar het buitenland, maar adviseert studenten en docenten wel reizen naar een risicogebied uit te stellen.

– Bovenstaande berichten over Siriraj en Mahidol staan op de voorpagina, die zoals al vermeld opent met de tabaksdeal. Maar daar wijd ik verder geen woorden aan: te veel details en knap ingewikkeld. Ook het bericht met Prayut’s ‘waarschuwing’ aan de demonstrerende studenten sla ik over. U weet al genoeg. Dus op naar pagina 2.

– De opening van de 2 meldt dat Opec vandaag vergadert met particuliere scholen die regelmatig veldtrips naar het buitenland organiseren. Opec dringt er op aan dat ze zich strikt houden aan de gezondheids richtlijnen teneinde de verspreiding van het virus te voorkomen.

De eerder genoemde Praharuthai school in Don Muang gaat 14 dagen dicht. Opec heeft de school gevraagd over te stappen op online onderwijs. De leraren en leerlingen van de school waarin de kleinzoon van het besmette echtpaar zit, is gevraagd in zelf-quarantaine te gaan.

Een particuliere school in Rayong gaat vandaag dicht om ontsmet te worden. Naar verluidt zou een leerling die teruggekeerd is van een trip naar Japan, ziek zijn geworden. De directeur zegt dat het kind negatief getest is. maar niettemin thuis blijft.

Verder meldt het bericht dat Saoedi-Arabië de toegang voor moslims die ‘umrah’ willen beoefenen, heeft geschorst. Het kantoor van de Chularatchamontri vraagt de ambassade om meer details. Het kantoor heeft het Saoedisch ministerie van BuZa gevraagd of degenen die al een visum hebben, kunnen afreizen. Onbekend is of de jaarlijkse hadj in juli wordt getroffen door de schorsing.

Voorts hebben Zuid-Korea en Israël de Thaise regering gevraagd voorlopig geen gastarbeiders te sturen totdat de situatie normaal is.

– Wat biedt pagina 2 nog meer? De rubriek In Brief met vier kortjes, waarvan één over het overlijden van Suthep Wongkamhaeng (86). De legendarische crooner met zijn fluwelen stem heeft circa 5.000 songs opgenomen, waaronder tal van tijdloze classics. In 1990 werd hij uitgeroepen tot National Artist. Hij was ook enkele malen lid van het Huis van Afgevaardigden.

– Twee nieuwe berichten op de 2. In een reservoir in Chiang Rai zijn zeven lichamen aangetroffen op minder dan een kilometer afstand van de grens met Myanmar. De politie vermoedt dat ze uit het buurland afkomstig zijn, omdat ze geen Thaise ID-kaart bij zich hadden.

Mogelijk behoorden ze tot een drugsbende die maandag in gevecht raakte met soldaten, want de lichamen begonnen al te ontbinden. Soldaten troffen toen twintig man aan in een bos. Na het vuurgevecht namen ze de benen, 21 zakken met drugs achterlatend.

– Het andere bericht meldt dat het Immigration Bureau de verdachten in drie zaken heeft aangehouden: een romance-scam, buitenlandse prostituees en mensenhandel.

In Bangkok werd een vrouw aangehouden toen ze geld opnam uit een ATM voor een Nigeriaanse man die betrokken was bij een romance scam en in januari was aangehouden wegens de verkoop van ecstacy pillen. Een ander bendelid, eveneens een Nigeriaan, werd in Chachoengsao aangehouden.

In soi Nana (Bangkok) hield de politie in een undercover operatie zeventien buitenlandse prostituees aan en in Phetchaburi is een man uit Myanmar aangehouden toen hij 35 buitenlanders naar een busstation bracht, waar ze een bus naar Sungai Kolok zouden nemen om daar de grens over te steken naar Maleisië. Ze hadden allen een vals paspoort.

– Met de laatste pagina 3 ben ik snel klaar, want bevat berichten die ik al genoemd heb. De pagina opent met Prayut’s verdediging van de aanschaf van tanks uit de Oekraïne. De andere berichten gaan over de cyber war van Isoc, het verweer van Thamanat over zijn verblijf in Australië, waar hij vier jaar in de gevangenis zat, Srisuwan’s bewering over omkooppogingen en de twee op Bali veroordeelde Thaise vrouwen.


 

Students wearing protective facemasks, amid fears over the spread of the COVID-19 coronavirus, raise their mobile phones during a protest against the Thai government following a court decision to dissolve the opposition Future Forward Party, at Srinakharinwirot University in Bangkok on February 26, 2020. – Thai students held rare flashmob protests on February 26 as anger at the dissolution of a stridently-anti military opposition party bubbled in a kingdom with a long history of street politics.

Nieuws van de website 26-27 februari

• Middelbare-schoolleerlingen komen ook in opstand tegen de ontbinding van FFP. De meisjesschool Satriwithaya was woensdagmiddag de eerste die het spits afbeet. De leerlingen demonstreerden bij het Democracy Monument tegenover de school en sloten zich later aan bij de rally van studenten van de Silpakorn University Tha Phra. Ook leerlingen van andere middelbare scholen hebben bijeenkomsten gepland of gevraagd een hashtag te delen. De flash mobs van universiteiten werden voortgezet.
• De coronavirus epidemie blijft zich uitbreiden met meer dan 1.000 gevallen in Zuid-Korea, meer doden in Iran en besmettingen in landen die eerder niet getroffen waren. In het epicentrum China neemt het aantal doden en nieuwe gevallen daarentegen af. Iran meldt 15 doden en 100 infecties, ook de staatssecretaris van Volksgezondheid heeft de ziekte opgelopen.
Hotels op de Canarische eilanden en in Oostenrijk zijn dinsdag gesloten vanwege verdachte gevallen.
• Het aantal besmettingen met het Covid-19 virus is in Thailand toegenomen met drie gevallen, wat het totaal op 40 brengt. De autoriteiten zeggen dat ze een tandje bijzetten bij de bestrijding. Een van de nieuwe gevallen is een man (30) die regelmatig naar Hokkaido (Japan) reist. Pas drie dagen nadat hij symptomen van het virus had ontwikkeld, ging hij naar het ziekenhuis, waar hij werd opgenomen met een hoest en koorts. Hij ontkende dat hij naar buitenland had gereisd.
• Een tweede websitebericht voegt hieraan toe dat hij woensdag werd opgenomen in het B.Care Medical Center in Sai Mai (Bangkok). Hij werd aanvankelijk gediagnosticeerd met longontsteking. De volgende ochtend ontkende hij weer het land te hebben verlaten. Later die ochtend gaf hij het echter toe. Hij bleek de ziekte te hebben opgelopen en werd geïsoleerd. Het bericht signaleert dat hij door zijn ontkenningen 30 stafleden in gevaar heeft gebracht.
• Een man (30) tegen wie drie arrestatiebevelen wegens diefstallen waren uitgevaardigd, is in een vuurgevecht met de politie in Nakhon Si Thammarat gedood. Het vuurgevecht vormde het sluitstuk van een politieoptreden dat op woensdag begon toen bewoners de politie hadden geïnformeerd over een inbraak in een huis door twee mannen. Toen de politie een kijkje nam, openden ze het vuur en vluchtten, achterna gezeten door de politie.
Een van de twee inbrekers rende een huis binnen en probeerde een student in gijzeling te nemen, maar die zag kans zich te bevrijden. Opnieuw ontstond een vuurgevecht dat een eind aan zijn leven maakte. Hij overleed in het ziekenhuis. De andere man is nog voortvluchtig.
• Thailand’s manufacturing production index (MPI) is voor de negende achtereenvolgende maand gezakt: in januari met 4,59 procent, vergeleken met een jaar eerder, door de lagere productie van auto’s, suiker en palmolie. Reuters Poll had 3,9 procent voorspeld, in december zakte de MPI met 4,35 procent. De capacity utilisation (bezettingsgraad) bedroeg in januari 66,48 procent tegen 64,02 procent in december.
• Het aantal toeristen is in januari met 2,46 procent gestegen vergeleken met een jaar eerder. December boekte een toename met 2,48 procent. In totaal arriveerden in januari 3,81 miljoen toeristen, maar ze gaven minder uit dan vorig jaar: 188,8 miljard baht oftewel 3,6 procent minder. Het toerisme is de belangrijkste groeimotor van de economie; de revenuen vormen 11 procent van het GDP.
• Een legerpatrouille heeft woensdagochtend een Chinese man en vrouw aangehouden, die illegaal het land waren binnengekomen in Mae Sot (Tak). Ze zaten in een hok op de oever van de rivier Moei bij de grenspost Tha Sai en hebben verklaard dat ze gewinkeld hadden in Mae Sot en nu wachtten op een boot om hen over te zetten naar Myanmar. De twee zijn meegenomen naar het politiebureau voor ondervraging.
• De Phraharuthai Donmuang School met 2.500 leerlingen in Don Muang (Bangkok) is woensdag voor 14 dagen gesloten nadat gebleken was dat een leerling (8), die besmet was met het Covid-19 virus, op maandag naar school was gegaan. De grootouders van de jongen liepen het virus op tijdens een groepsreis naar Hokkaido en besmetten hun kleinzoon, die bij hen woont. Ze testten pas later op maandag positief.
• Een FFP parlementslid heeft dinsdagavond tijdens het censure debate een ‘duidelijk antwoord’ van premier Prayut gevraagd over de financiering van een Isoc cyber operatie in het Zuiden tegen actievoerders, politici en academici die voor de vrede werken. Hij noemde de operatie een heksenjacht.
• De kamnan van tambon Muang Phon (Khon Kaen) is ontslagen nadat gebleken is dat hij methamphetamine gebruikt en in zijn woning spullen heeft voor het innemen van drugs. De politie en bestuursfunctionarissen deden woensdag huiszoeking bij de man. Bewoners hadden geklaagd over zijn drugsgebruik en zijn betrokkenheid bij drugshandel.
• Een visserboot met zeven bemanningsleden is woensdagochtend ten zuiden van Phuket, 2,9 kilometer ten noorden van het eiland Racha Noi, in zee gezonken. Zes vissers zijn gered door een andere vissersboot, een visser uit Myanmar wordt vermist. Een patrouilleboot van de marine heeft de zes geredde mannen opgepikt en zoekt naar de vermiste man. Het bericht zegt niets over de oorzaak van de scheepsramp.
• Drie digitale tv-stations zijn door televisiewaakhond NBTC bestraft met boetes van 250.000 tot 500.000 baht wegens hun onbetamelijke verslaggeving van het bloedbad in Korat. Ze onthulden onder andere de operaties van veiligheidspersoneel en de locatie waar bezoekers van Terminal 21 zich hadden verborgen. Volgens de NBTC veroorzaakten de beelden ‘geestelijke smart’.
• De politie heeft op verschillende plaatsen in Bangkok zes mannen en twee vrouwen aangehouden op verdenking van de verkoop van vuurwapens op internet. In beslag genomen zijn zeven geweren, munitie en onderdelen van vuurwapens.
• Het Hof van Beroep heeft de gevangenisstraffen van 10 jaar voor twee van de vijf gedaagden in de ‘mannen in zwarte kleding’ zaak gehanhaafd en drie zijn opnieuw vrijgesproken. De zaak heeft betrekking op een treffen tussen roodhemden en soldaten op 10 april 2010 op de Khok Wua kruising (Bangkok) bij de Phan Fa brug. Soldaten hadden het bevel gekregen de demonstranten te verwijderen. De mannen in zwart openden het vuur op de soldaten en ook op demonstranten. 26 personen kwamen om het leven, waaronder vijf soldaten en een Reuters journalist.
• De koning heeft zijn handtekening gezet onder de begroting 2020, waardoor die met terugwerkende kracht vanaf 1 oktober 2019 van kracht wordt.
• Een Canadees heeft zijn beroep verloren tegen uitlevering naar de VS. Hij wordt ervan beschuldigd in september 2017 in Florida een man doodgeschoten te hebben. In november 2018 is hij in Thailand aangehouden, verzoeken om vrijlating op borgtocht zijn geweigerd. De politie en het OM in Miami zeggen sterk bewijs te hebben voor zijn schuld.

Het nieuws in foto’s en een infographic

A health official disinfects Phraharuthai Donmuang school in Don muang district after an eight-year-old pupil there tested positive for Covid-19. the school has been closed for 14 days.

A health official disinfects Phraharuthai Donmuang school in Don muang district after an eight-year-old pupil there tested positive for Covid-19. the school has been closed for 14 days.

Standing at 318 metres, the Magnolias Waterfront Residences at IconSiam is Thailand’s tallest building.

 

Waarschuwing: Vertel waar je geweest bent!

27 februari – Een trip van een bejaard echtpaar naar Japan heeft heel wat teweeg gebracht. Vier dagen nadat ze waren teruggekeerd, ging de man (65) naar het ziekenhuis omdat hij koorts had. Maar hij vertelde pas de volgende dag waar hij geweest was. Toen bleek dat hij, zijn vrouw en een kleinzoon van 8 die bij hen woonde, besmet waren met het Covid-19 virus.

Dit waren de gevolgen:
• De school waarop de jongen zat, is 14 dagen gesloten.
• Zijn 30 klasgenoten en 11 leraren is gevraagd twee weken in zelf-quarantaine te gaan.
• De 100 personen die in contact met de jongen zijn geweest, is gevraagd openbare plaatsen te te mijden.
• Dertig personeelsleden van het ziekenhuis, die in contact zijn gekomen met de man, hoewel negatief getest, dienen ook in hun huis in zelf-quarantaine te gaan.
• De passagiers plus bemanning van het vliegtuig waarmee het echtpaar terugkeerde, worden allemaal gescreend.

Zo zie je maar weer hoe waar het gezegde is: Kleine oorzaken hebben grote gevolgen. Minister Anutin (Volksgezondheid) riep daarom gisteren tijdens de dagelijks Covid-19 briefing de bevolking op geen informatie tegenover gezondheidsfunctionarissen achter te houden. Hij heeft ook zijn handtekening gezet onder een serie maatregelen op grond van de Communicable Disease Act, die aan het eind van de week van kracht worden nadat ze gepubliceerd zijn in de Royal Gazette.

Gevraagd of de patiënt te maken krijgt met juridische actie, zei Anutin dat de autoriteiten daar later naar zullen kijken. Hij adviseert de bevolking reizen naar de getroffen landen uit te stellen of te annuleren totdat de situatie normaal is. ‘Het is essentieel om te helpen het aantal infecties in het land te bedwingen.’

Ook vroeg hij luchtvaartmaatschappijen en reisbureaus prijsverlagingen achterwege te laten die mensen kunnen verleiden naar het buitenland te reizen. ‘Het binnenlands toerisme kan beter bevorderd worden om de lokale toerisme-industrie te helpen, want die is hard getroffen door de virusuitbraak.’

Het ministerie heeft intussen alle medisch staf, met name artsen, verpleegsters en lectoren, verboden naar getroffen plaatsen te reizen. Risicolanden zijn China, Macau, Hong Kong,  Taiwan, Zuid Korea , Singapore, Italië, Iran en Japan.

Prayut verdedigt zijn eega tegen corruptie claim

27 februari – Bangkok Post telt vandaag vijftien nieuwsberichten c.q. -verhalen op de drie binnenland pagina’s van het eerste katern. De krant opent met bovenstaand verhaal, telt twee berichten op de voorpagina waarin Prayut aan het woord komt en in de opening van pagina 3 komt hij weer terug. Dus u begrijpt wellicht dat ik vandaag Prayut-moe begin te worden of zou er zoiets zijn als het Prayut virus?

Op de voorpagina verdedigt Prayut zijn echtgenote Naraporn tegen de beschuldiging van de oppositie dat zij betrokken was bij de aanschaf van een biometrisch systeem voor het Immigration Bureau. Op de derde dag van het censure debate gisteren zei Prayut dat zijn vrouw niets te maken had met de aanschaf, hetgeen Pheu Thai parlementslid Wisarn heeft beweerd.

Het biometrisch project met een mediaanprijs van 1,7 miljard baht werd aanvankelijk in 2016 gelanceerd, maar geschrapt omdat er geen bieders waren. Het kwam later terug met een nieuw programma van eisen en een hogere mediaanprijs van 2,1 miljard baht. Een consortium sleepte de opdracht in de wacht hoewel het geen borg kon stellen of enige ervarig had in het installeren van biometrische systemen. Het contract werd in 2017 getekend. Wisarn deed het allemaal haarfijn uit de doeken.

In 2019 toen er problemen waren het systeem aan te sluiten op de database van het Immigration Bureau, kreeg het consortium toestemming voor uitstel van de installatie. Het veranderde het merk en kocht het systeem tegen een opgedreven prijs.

En nu komt het, wat een tijdbom voor Prayut had moeten zijn: Een functionaris van het consortium had de studiebijeenkomst ‘Programme for Senior Executives on Justice Administration’ bijgewoond en daarbij waren ook Naraporn en de politiecommissaris aanwezig.

Wisarn zei dat het project de staat schade heeft betrokkend en dat hij bij de NACC een klacht zal indienen tegen premier Prayut wegens een ambtsmisdrijf en plichtsverzuim.

Prayut speelde de bal terug; hij noemde het oneerlijk om te veronderstellen dat mensen die aan dezelfde bijeenkomst hadden deelgenomen, medeplichtig zijn aan een overtreding (wangedrag). ‘Als er iets verkeerds is, heeft dat gevolgen voor een individu. Ik vertrouw mijn vrouw. Haar naam is al vele keren misbruikt. Ze heeft altijd gewaarschuwd verre te blijven van corruptie.’

Parlementslid beschuldigt Isoc van heksenjacht in cyberwar
In het andere bericht verdedigt Prayut zich tegen de beschuldiging dat de regering zich bezighoudt met information operations (IO’s) tegen haar critici. Aanleiding voor Prayut’s verdediging waren vragen van parlementslid Wiroj (Future Forward) over een budget voor Isoc, goedgekeurd door Prayut, dat gebruikt wordt voor een cyberwar tegen activisten, politici en academici die zich inzetten voor vrede in het diepe Zuiden. Wiroj noemde die ‘oorlog’ een heksenjacht.

Het bericht noemt één voorbeeld van IO’s: Mensenrechten activisten zouden samenspannen om het oproer in het Zuiden te laten escaleren zodat het internationaal aandacht krijgt. De premier laat onderzoeken wie op de sociale media achter de aanvallen zitten.

Kort Nieuws donderdag 27 februari

– Op naar de overige twee binnenlandpagina’s. Pagina 2 telt zes berichten, de rubriek In Brief met vijf kortjes en een dragende plaat waarop studenten hun gebalde vuist omhoog houden tijdens een seminar van het Public Relations Department over de gevaren van fakenews (nepnieuws).

Overigens een verschijnsel dat van alle tijden is, wat historicus Han van der Horst in zijn boek Nepnieuws uitlegt. Als ik een ondeugende opmerking mag maken: De PR-afdeling is ook niet vies van gekleurde informatie de wereld insturen.

Van de zes berichten zijn vier al bekend en twee nieuw. Tegen voormalig staatssecretaris Plodprasop is een arrestatiebevel uitgevaardigd omdat hij niet kwam opdagen op de zitting van het hooggerechtshof over zijn beroep tegen een gevangenisstraf van 2 jaar voor machtsmisbruik.

Toen hij permanent secretaris van het ministerie van Milieu was, haalde hij een streep door de promotie van een ambtenaar en beïnvloedde in 2003 het toenmalig hoofd van de RFD de man te degraderen naar een lagere post.

De rechtbank verleende de ambtenaar een compensatie van 1,4 miljoen baht. Hij zegt dat de ruzie tussen hem en Ploprasop teruggaat naar 1998, toen Plodprasop hoofd van de RFD was en een disciplinair onderzoek naar hem liet doen zonder dat hij de kans kreeg zich te verdedigen.

Plodprasop’s vertegenwoordigers hadden het hooggerechtshof gevraagd het vonnis uit te stellen vanwege zijn slechte gezondheid, maar het hof weigerde dat en vaardigde een arrestatiebevel uit. De zaak komt op 7 april weer voor.

– Laatste bericht op de 2. De RFD heeft gisteren beslag gelegd op 23 rai openbaar bosland dat geëgaliseerd was om een vakantiehuis te bouwen bij de Srinakarind dam in Kanchanaburi. Bewoners hadden geklaagd dat een zakenman de grond illegaal had verworven.

Vorige week inspecteerde een team van de Crime Division van het ministerie van Milieu, lokale bestuursambtenaren en politie het terrein. Ze troffen er werkers aan die het land aan het vrijmaken waren voor bouwwerkzaamheden en confisqueerden er zwaar materieel. De eigenaar was geïnformeerd over de inspectie, maar kwam niet opdagen.

– Pagina 3 opent met de aanval van parlementslid Prasert (Pheu Thai) op premier Prayut omdat hij na zijn pensionering als legercommandant op 30 september 2014 is blijven wonen in een dienstwoning. Prasert betoogde dat dit in strijd is met regelingen van het leger en een belangenconflict oplevert. Omdat dit hem diskwalificeert als premier, zou de zaak zelfs voorgelegd kunnen worden aan het Constitutionele Hof.

Prasert kritiseerde ook legercommandant Apirat die heeft gezegd dat officieren kunnen blijven wonen in een (gratis) dienstwoning wanneer ze blijven werken in het belang van het land. ‘Maar het is moeilijk vast te stellen wat kwalificeert voor het nationale belang. Er dienen geen uitzonderingen te worden gemaakt voor bewoning door militairen’, aldus Prasert.

Hij wees er verder op dat Apirat’s voorganger, de huidige minister van Binnenlandse Zaken, de voorwaarden voor bewoning duidelijk heeft gespecificeerd: alleen officieren en degenen die gecontracteerd zijn om voor het leger te werken mogen blijven wonen in een dienstwoning.

Overigens speelt de praktijk alleen in het leger, want de andere strijdmachtonderdelen hebben vastgestelde periodes voor doorgaande bewoning. Marine officieren dienen binnen 90 maanden te vertrekken, luchtmachtofficieren zeven dagen voor hun pensionering.

Prayut reageerde nuchter op de aanval. Hij weigerde commentaar te leveren en laat de zaak over aan het leger. Vorige week zei hij tegen verslaggevers dat hij vanwege zijn veiligheid in een dienstwoning op een legerbasis woont. Zodra hij premier af, verhuist hij.

– Verder op de 3: Een cosmetische kliniek in Bangkok is gesloten nadat een vrouw is overleden die een Botox-injectie had gekregen van een medisch assistent. De assistent, eigenaar en chirurg kunnen vervolgd gaan worden voor dood door schuld. De assistent was niet bevoegd de injectie te geven en wat de zaak nog erger maakte, de kliniek voegde later aan haar medisch dossier toe dat ze een hartaandoening had. Hoofd Tares van het Health Service Support Department noemt het een ‘outrageous act’.

– Als laatste noem ik nog twee berichten. Een speciale werkgroep gaat gevormd worden om compensatiebetalingen aan vijf partijen, die gedupeerd zijn door G2G-rijstdeals ten tijde van het hypotheeksysteem, te versnellen. Alleen te begrijpen door insiders, dus laat ik verder lopen.

– Laatste bericht. Thaise soldaten worden tijdens de legeroefening Cobra Gold die momenteel aan de gang is, getraind in cyber warfare. Ze krijgen een training van vijf dagen om te kunnen omgaan met ‘general attacks which do not relate to internal cyber threats in Thailand’, aldus de Amerikaanse commandant Silves. Snapt u wel? De ‘oorlog’ wordt op Amerikaanse servers in het RTAF hoofdkwartier aan de Chaeng Watthana Rd in Bangkok gevoerd.  Na de training kunnen ze 21 types cyber aanvallen detecteren.


 

Voor de liefhebbers, zonder commentaar


 

Het nieuws in foto’s

Pol Lt Gen Banyin Tangpakorn, the prime suspect in the abduction and murder of the elder brother of a senior judge, at the Crime Suppression Division in Bangkok, when police on Tuesday sought approval from the Criminal Court for Corruption and Misconduct Cases to detain him and other suspects for further investigation.

A medical worker sprays disinfectant into an ambulance at a hospital where patients infected with the Covid-19 coronavirus are being treated, in the southeastern city of Daegu, on Tuesday.

The opening parade of the Cobra Gold 2020 military exercise in the northern province of Phitsanulok on Tuesday.

NAKHON PHANOM: About four years after their new water supply system was completed at a cost of 10 million baht, the people of two villages in Si Songkhram district want to know why it is still not in operation.

Tenants call for reduced rental rates at MBK after a drastic sales drop caused by the coronavirus outbreak.


 

Hundreds of students join the flash rally at Kasetsart University on Monday.

Nieuws van de website 25-26 februari

• De ontbinding van Future Forward door het Constitutionele Hof heeft dinsdagavond geleid tot flash mobs door studenten van de Mahidol University, Silpakorn University (Tha Phra), Chiang Mai University en Maejo University.
Op woensdag demonstreren studenten van de Walailak University en de Thammasat Lampang campus, en op donderdag studenten van de Ramkhamhaeng University, Rangsit University en King Mongkut’s Institute of Technology Ladkrabang. Elke bijeenkomst heeft zijn eigen kleurrijke hashtag.
De reeks protesten is zaterdag begonnen aan de Thammasat universiteit, waar 500 studenten en anderen bijeen kwamen. Op maandag volgden de Chulalongkorn universiteit en de Kasetsart universiteit.

De politie heeft de organisatoren gewaarschuwd zich aan de wet [op openbare bijeenkomsten] te houden. Toestemming hoeven ze niet tevoren te vragen want de rally’s worden gehouden op particuliere terreinen.

• Vijf van de zes verdachten die gearresteerd zijn op verdenking van de ontvoering van en moord op de oudere broer van een rechter, die bedreigd is, hebben bekend. Maar hoofdverdachte Banyin Tangpakorn (56), voormalig staatssecretaris van Handel, blijft hardnekkig ontkennen.
Dinsdagochtend heeft met drie verdachten op twee plaatsen een reconstructie van de ontvoering plaatsgevonden. Nadat het slachtoffer in een auto was geduwd, werd hij gekneveld met tape en werd zijn hoofd bedekt met een stoffen zak. Hij werd over zijn hele lichaam geslagen. Volgens de verdachten overleed hij tijdens de rit. Onderweg belden ze zijn zuster, de rechter, en bedreigden haar. Ze wilden dat ze een zaak uit 2015 tegen Banhyin zou seponeren. (Zie verder voorgaande berichten van maandag en dinsdag)

• Nieuws van de website is deze maal niet compleet, omdat ik dinsdag andere bezigheden had en niet in de gelegenheid was de rubriek samen te stellen.

Prime Minister Prayut Chan-o-cha makes a point as he responds to the opposition’s questions on the second day of the censure debate on Tuesday. Some cabinet members who are also censure targets, including deputy prime ministers, Wissanu Krea-ngam, left, and Gen Prawit Wongsuwon, second from right, look on.

Negen FFP-ers lopen over naar Bumjaithai

26 februari – Geen woord van kritiek [nog?] in de krant op het overlopen van negen parlementsleden van Future Forward (FFP) naar coalitiepartij Bhumjaithai en dat is toch vreemd want FFP verzette zich sterk tegen de door dictator-premier Prayut geleide regering.

Bhumjaithai heeft de Judassen met open armen ontvangen want daardoor haalt ze de Democraten als tweede grootste coalitiepartij in en versterkt haar machtspositie. Volgens Somchai Phagaphasvivat, door de krant omschreven als een onafhankelijke academicus, zijn de kansen voor partijleider Anutin zelfs groter geworden om Prayut als premier op te volgen wanneer er een vroege leiderschapswisseling van de regering is.

Voorafgaand aan het censure debate dat gisteren de tweede dag in ging, zei Anutin tegen verslaggevers blij te zijn met de aanwas. ‘Bhumjaithai is bereid met iedereen samen te werken die onze houding deelt om het land te helpen.’ Hij ontkende dat de partij die nu versterkt is, over meer kabinetsposten gaat marchanderen. ‘We zijn tevreden met de zeven kabinetsposten die we bezetten. Als er in de toekomst een reshuffle is, houden we vast aan onze zeven zetels. Verminder ze niet en we vragen niet om meer.’

Wirat Phanthumapol, een van de overlopers, zei gisteren dat Anutin hem al enkele maanden geleden heeft gevraagd zich aan te sluiten bij Bhumjaithai. Hij hoefde daar niet lang over na te denken want de afgelopen 20 jaar had hij het altijd goed kunnen vinden met Anutin. Thanathorn en Piyabutr lichtte hij [wijselijk] niet in over de politieke liefdesverklaring, maar nu Future Forward is ontbonden meent hij het recht te hebben over te lopen. [Of de FFP-kiezers daar ook zo over denken, waag ik te betwijfelen]

Kort Nieuws woensdag 26 februari

• Op de oever van de rivier Ping in Kampaeng Phet is gisteren een koffer met een lijk aangespoeld. Duikers zijn op zoek naar wat een tweede koffer kan zijn daar een getuige tweemaal een plons heeft gehoord. Getuigen hebben gezien dat maandagochtend vroeg een auto naar een brug reed en dat twee mannen een zwaar voorwerp in het water gooiden.

De enkels van de man waren vastgebonden en zijn rechterarm was met een koord aan zijn lichaam vastgemaakt. De politie zegt dat het om een Aziatische man van circa 40 jaar gaat. Hij had kort haar en een lichte huidskleur. In het nabijgelegen dorp wordt niemand vermist. De politie bekijkt beeldmateriaal van de camera’s langs de route naar de brug op zoek naar de auto.

• Een Britse zeiler die drie dagen met zijn boot 40 nautische mijl vanaf de kust van Phuket heeft rondgedobberd, is door de marine gered. De marine had een seintje gekregen van een vrachtship, waarvan de bemanning de boot had gezien. De eigenaar (55) zegt dat hij motorpech had. Hij gaat zijn visum verlengen op het immigratiekantoor van Phuket en vervolgt zijn reis nadat de motor is gerepareerd.

• Ruim honderd bezitters van een Chevrolet Captiva eisen van GM elk een bedrag van 100.000 baht, gelijk aan de korting die vorige week werd verleend bij de verkoop van de resterende exemplaren. De distributeur heeft de eis afgewezen omdat de prijs was verlaagd om de voorraad op te ruimen. Hij heeft gezegd dat ze nog steeds hun heilige koe kunnen laten repareren bij een van de 87 Chevroletdealers in het land, nadat GM zich aan het eind van het jaar uit Thailand heeft teruggetrokkken.

Chevrolet is kort geleden begonnen forse kortingen te geven op drie modellen: de populaire Captiva, Trailblazer en Colorado. Verzekeraars hebben de dekking en premies met 50 procent verlaagd vanwege de nieuwe prijs.

– Ongebruikelijk droogtes, overstromingen en de negatieve gevolgen van dammen op de ecologie van de Mekong waren de belangrijkste bezwaren die bewoners van provincies in het Noorden gisteren tijdens een hoorzitting in Loei over de geplande Luang Prabang dam naar voren brachten.

De bezwaren worden opgenomen in een verklaring met zorgen van Thailand over de zoveelste aanslag op de machtige rivier. De verklaring wordt gestuurd naar de Mekong River Commission, een intergouvernementeel overlegorgaan van de Mekonglanden, en maakt deel uit van het consultatieproces dat verplicht is, maar geen enkele bindende kracht heeft. Oftewel elk land kan zijn eigen gang gaan en hoeft zich niets aan te trekken van wat de andere landen vinden.

De hoorzitting in Loei werd bijgewoond door tachtig personen. In december is in Nakhon Phanom een hoorzitting gehouden met 175 belangstellenden en in januari in Amnat Charoen met 155 personen.

De Luang Prabang dam wordt de vijfde dam in Laos na de Xayaburi dam (die al in bedrijf is) en de dammen Don Sahong, Pak Beng en Pal Lay. Hoe ver het daarmee staat, weet ik niet.

– Bovenstaande berichten staan op pagina 2, die verder de rubriek In Brief bevat met vijf kortjes. Ik noem er één. Op het Lama strand van Koh Samui zijn 41 eitjes gevonden van de groene zeeschildpad in een kuil van 65 cm diepte. Daar het strand bij hoogwater overstroomt, zijn de eitjes naar een hoger gelegen plaats verplaatst. Nesten van de groene zeeschildpad zijn zeldzaam op Koh Samui, want de dieren leggen ze liever op rustige stranden langs de Andaman zee.

– Pagina 3 telt vier berichten en opent met de mening van Somjai Phagaphasvivat, door de krant omschreven als een onafhankelijke academicus gespecialiseerd op economie en politicologie, over de eerste dag van het censure debate. Hij vindt dat de oppositie er niet in geslaagd to go for the throat van de regering. Op dag 1 was premier Prayut het voornaamste doelwit.

Wat er verder gezegd is moet u zelf maar lezen (klik hier) en dat geldt ook voor het bericht over de tweede dag gisteren, waarin de oppositie zei dat de regering te veel haar oren laat hangen naar China op het gebied van handel en investeringen (klik hier).

De twee andere berichten gaan ook over het debat. Minister Anupong (Binnenlandse Zaken) ontkende dat het Gold Line project in 2016 door het kabinet was goedgekeurd om grote bedrijven die een band hebben met Prayut, te bevoordelen. De Gold Line is een kleine monorail die wordt aangelegd op de Charoen Nakhon Road in Thonburi. Meer weten? Klik hier.

In het andere bericht ontkent minister Saksayam (Transport) dat zijn ministerie één conglomeraat van bedrijven heeft voorgetrokken bij de aanbesteding van de luchthaven HSL. Saksayam zei dat 31 bedrijven hadden ingeschreven en dat het proces erop gericht was zoveel mogelijk voordelen voor het land te behalen. Meer weten? Klik hier.

– Als laatste pagina 4 met drie berichten. De pagina opent met het bericht dat de grens met Myanmar extra goed wordt bewaakt nadat gisteren in de deelstaat Shan in Myanmar een grote voorraad drugsprecursoren en drugs zijn onderschept alsmede acht machines die per dag 3,4 miljoen methamphetamine pillen kunnen maken. De autoriteiten waren getipt.

De inval maakte deel uit van de operatie Golden Triangle 1511, een gezamenlijk project van zes landen dat tot doel heeft een eind te maken aan de drugsproductie in de Gouden Driehoek, een bergachtig gebied tussen Thailand, Laos en Myanmar. De operatie is in december van start gegaan.

Volgens secretaris-generaal Niyom van de ONCB heeft de operatie aan de noordelijke en westelijke grenzen de drugssmokkel al behoorlijk verstoord, wat de smokkelaars noopten uit te wijken naar nieuwe routes in het oosten. De operatie duurt tot maart.

– Region 4 Forward Command van Isoc heeft de families van de zes opstandelingen, die zondag in Cho Airong (Narathiwat) werden gedood in een vuurgevecht met politie en soldaten, haar condoleance overgebracht. Woordvoerder Pramote zegt dat Isoc geen harde maatregelen wilde nemen tegen de groep maar die opende als eerste het vuur.

Commandant Pornsak van de 4th Army Region heeft soldaten ingezet voor hulp bij de begrafenissen en hij zal islamitische leiders en de bevolking uitleggen wat er is gebeurd ‘om misverstanden en wraakaanvallen te voorkomen’. Hij zegt dat tegen het zestal negen arrestatiebevelen waren uitgevaardigd wegens vele dodelijke incidenten.

– Laatste bericht. Premier Prayut heeft het leger opgedragen een helikopter in te zetten om te helpen bij de bestrijding van bosbranden in nationaal park Phu Kradueng in Loei. De helikopters gaan zwaar materieel vervoeren dat gebruikt wordt om een brandgang te graven.

Prayut’s bevel is een reactie op het verzoek van de gouverneur om twee helikopters, die water boven de brandhaarden lozen, en om machinerie. De branden zijn op 10 februari begonnen, ze zijn moeilijk te bestrijden vanwege de terreinomstandigheden.

Ook in de provincie Trat woeden branden waardoor een groot deel van de provincie is bedekt met smog. Bewoners hebben er al zes dagen last van. De gouverneur zegt dat de brandweerlieden worden gehinderd door landmijnen op de Bantad berg.

In de provincies Nakhon Nayok en Prachin Buri woedden vorige week bosbranden. In Nakhon Nayok ging 1.000 rai in vlammen op, in Prachin Buri 450 rai in nationaal park Khao Yai.


 

Voor de liefhebbers, zonder commentaar

Containers and cargo vessels are seen at sunset at a port in Lianyungang in Jiangsu province of China.

Not only rising but leading kopt BP in het Asia Focus katern van maandag boven een achtergrondverhaal over de oprukkende Aziatische economieën. De krant schrijft dat het Asian Decade uiteindelijk is begonnen, daar de regio een diepgaande invloed uitoefent op de wereldhandel en de consumptiestroom. Meer weten? Lezen!


 

A policewoman wearing a protective mask stands next to carnival revellers in Venice on Sunday, where the last two days of the annual festival were cancelled, including Sunday night, because of an outbreak of coronavirus.

Nieuws van de website 24-25 februari

• Het coronavirus rukt verder op buiten China. Maandag meldde Zuid-Korea een stijging met 161 bevestigde gevallen naar ruim 700 en 2 doden. Zuid-Korea telt de meeste besmettingen buiten China. Ook baart de situatie in Iran en Italië zorgen.
Het aantal besmettingen in China blijft toenemen, maar de autoriteiten zeggen voortgang te maken bij de bestrijding dankzij reisverboden en quarantaine. Het aantal doden steeg maandag met 150.
Italië heeft enkele Serie A voetbalwedstrijden uitgesteld, het carnaval van Venetië is bekort en enkele modeshows op de Milan Fashion Week zijn geschrapt. De meeste gevallen blijven beperkt tot de noordelijke stad Codogno, 70 kilometer ten zuidoosten van Milaan.
• Het juridisch kantoor van de Royal Thai Police heeft de opdracht gekregen onderzoek te doen naar de beschuldiging van Pannika Wanich, woordvoerder van de Future Forward Movement, dat premier Prayut destijds heeft geholpen bij de cover up van Malesië’s multidollar 1MDB schandaal. Ook enkele overheidsdiensten en functionarissen zouden volgens haar erbij betrokken zijn.
Politiewoordvoerder Piya zegt dat dit de geloofwaardigheid van regeringsdiensten kan schaden en de bevolking in verwarring brengen. “Uit een eerste onderzoek blijkt dat de verklaring [van Pannika] verdraaide en onjuiste informatie bevatte.’
• Follow-up op het bericht over de aanhouding van voormalig staatssecretaris van Handel Banyin en twee anderen. De politie in Nakhon Sawan heeft nog eens drie verdachten aangehouden op verdenking van de ontvoering van en moord op de broer van een rechter. De zaak heeft te maken met de vervolging van Banyin en anderen wegens de diefstal van aandelen en Banyin’s rol in de dood van aannemer Chuwong in 2015. De broer werd op 4 februari ontvoerd en is sindsdien spoorloos.
• De politie heeft woensdag twee pickup trucks van Nong Khai naar Samut Prakan gevolgd en op zaterdag toen de wagens op weg waren naar het Zuiden, ze gestopt. In de wagens en een huis in Samut Prakan zijn 500 kilo crystal meth, 100 kilo heroïne en 2 kilo ketamine in beslag genomen. De politie was getipt over de drugssmokkel vanuit Laos.
• De export is in januari voor het eerst in zes maanden onverwacht gestegen met 3,35 procent vergeleken met een jaar eerder. Dat was te danken aan de export van goud en olieproducten. Reuters had een vermindering met 3 procent voorspeld. In december daalde de export nog met 1,28 procent, maar de export ondervond in januari geen gevolgen van de virusuitbraak, aldus een functionaris van het ministerie van Handel.
De import daalde in januari met 7,86 procent vergeleken met een jaar eerder na een stijging met 2,54 procent in december. Het handelstekort bedroeg in januari US$1,56 miljard, voorspeld was $0,65 miljard. In 2019 daalde de export met 2,65 procent.
• Een 3-jarige jongen is zondagmiddag verdronken in een zwembad in het populaire Blue Tree Water Park in Phuket. De Britse vader en zijn Thaise vrouw waren daar met hun twee zonen van 3 en 7 en andere familieleden. De moeder zegt de jongen van 7 in de gaten te hebben gehouden die speelde in een 120 cm diep bad. Het andere knaapje liep over de rand en viel plotseling in het water. De vrouw alarmeerde de badmeester die de jongen op het droge bracht. Hij werd buiten bewustzijn naar het ziekenhuis gebracht, waar hij is overleden.
• Virus update: China heeft een eerdere order ingetrokken om de quarantaine in Wuhan te versoepelen daar het virus zich verder verspreidt in Azië en het Midden-Oosten. Italië, nu het epicentrum van het virus in Europa, meldt 219 besmettingen en vijf doden; het financiële centrum is in een virtuele lockdown. Armani houdt in Italië modeshows achter gesloten deuren.
Het aantal besmettingen is ook weer toegenomen in Zuid-Korea en Iran. Iran telt 12 doden. Afghanistan, Bahrein en Koeweit melden hun eerste besmettingen. Het dodental in de gehele wereld bedraagt nu 2.624 en het aantal besmettingen 79.440.
• Honderden studenten hebben maandag op de campus van de Chulalongkorn universiteit geprotesteerd tegen ontbinding van Future Forward, terwijl in het parlement de eerste dag van het censure debate begon. De studenten legden een rouwkrans neer met de tekst ‘RIP Democracy’ en hielden speeches waarin ze het besluit van het Constitutionele Hof hekelden. Bij de Kasetsart universiteit scandeerden honderden studenten ‘Prayut get out’. Ook elders in het land worden kleine protestdemonstraties gehouden.
• Prayut zei in het parlement dat ‘studenten die deelnemen aan demonstraties geen toekomst hebben’. Hij gebruikte de woorden anakhot (toekomst) en dapDap betekent uitroeien, sterven, onderdrukken. [Met dank aan een trouwe lezer van NuT die de Thaise taal beheerst]
• Ruim dertig personen zijn gewond geraakt bij een frontale botsing maandagmiddag tussen twee treinen op het station Pak Tho (Ratchaburi). De express trein No. 37/45 naar Sungai Kolok (Narathiwat) en  Padang Besar (Songkhla) botste er tegen een vrachttrein uit Hat Yai, die op weg was naar Bang Sue. INN meldt dat de stationsstaf niet tijdig wissels omzette. De zuidelijke lijn is tijdelijk buiten gebruik.
• Twee personen zijn om het leven gekomen en een derde is verwond toen hun pickup truck op rijksweg 340 in Dankhaburi (Chai Nat) van de weg afraakte en tegen een boom in de middenberm botste. De dodelijke slachtoffers zijn een man van 64, die de wagen bestuurde, en zijn vrouw (62). Haar vader (85) werd ernstig verwond.
• Een kat die volgens een schoonmaakster al twee weken in het parlementsgebouw zwerft, heeft er  tijdens het censure debate voor gezorgd dat een parlementslid van FFP, gealarmeerd door een tweet, de vergaderzaal verliet en zich naar de ruimte begaf waar de kat was gesignaleerd. Personeel was daar toen al bezig het dier te vangen. Het bericht zegt niets over de afloop.
• Het Royal Forest Department gaat de vergunning intrekken van ­stone-crushing plants (breekinstallaties) die bosbranden veroorzaken. Het besluit volgt op een brand in Lampang die 109 rai vernielde. De Silalin fabriek heeft een vergunning voor het gebruik van 220 rai bos.
Het bedrijf wordt verantwoordelijk gehouden voor de vernieling van het bos, het moet dokken voor herbebossing. Een 68-jarige bewaker is aangehouden op verdenking van brandstichting. Daarop staat een maximale gevangenisstraf van 10 jaar en/of een boete van 200.000 baht. Als bewijsmateriaal zijn lucifers in beslag genomen en stukken muskietenspiraal, samen gebonden met elastiek die van zijn hok maar de rand van het verbrande gebied liep. [Echt duidelijk is het me niet]
• Op een strand in Hua Sai (Nakhon Si Thammarat) is een handgranaat te midden van teerballen gevonden die waren aangespoeld en het zand vervuilden. Lokale vissers vonden de granaat en rapporteerden de vondst aan een kamnan die de politie waarschuwde. De granaat, die nog compleet was, is onschadelijk gemaakt door de EOD. Het desbetreffende strand van 10 kilometer ligt vaak bedekt met teerballen en in zee drijven olievlekken.
• Het Agency for Real Estate Affairs verwacht een slecht jaar voor de condominiummarkt in de hoofdstad. Kopers uit China, voorheen goed voor een vijfde van de verkopen, blijven weg. Geschat wordt dat ze dit jaar slechts 10 procent kopen. In en om Bangkok staan momenteel 100.000 flats leeg.

Nieuws in foto’s

Prime Minister Prayut Chan-o-cha rises to defend himself against allegations surrounding the sale of a land plot in Bangkok’s Bang Bon district during the first day of the censure debate at the parliament in Bangkok on Monday.

A son of former deputy commerce minister Pol Lt Col Banyin Tangpakorn waits for permission to visit his father at the Crime Suppression Division HQ in Bangkok on Monday.

A student holds up a piece of paper with a message calling for social justice at a gathering at Chulalongkorn University in Bangkok on Monday. Similar gatherings were held at several universities in Bangkok after the dissolution of the Future Forward Party last week.

Pol Lt Gen Ampon Buarabporn, the commissioner of Provincial Police Region 1, second left, shows off confiscated weapons.

Twee nieuwsitems strijden om voorrang

25 februari – Het is moeilijk kiezen vandaag waarmee ik Nieuws uit Thailand zal openen. Twee nieuwsitems strijden om voorrang: Voormalig staatssecretaris Banyin gaat vervolgd worden voor moord met voorbedachten rade en de Kiesraad mulls (Amerikaans Engels: denkt na over, piekert) over strafrechtelijke vervolging van de bestuursleden van Future Forward.

Persoonlijke noot 1: Stel je voor dat partijleider Thanathorn en het partijbestuur de bak indraaien (Thanathorn voor maximaal 5 jaar, de andere bestuursleden 3 jaar) dan zijn de rapen gaar. Dat zou de tweede teleurstelling zijn voor de 6,3 miljoen kiezers die vorig jaar op Future Forward hebben gestemd. Teleurstelling? Ik denk dat ze ziedend van woede zijn over zoveel onrecht.

Persoonlijke noot 2: De zaak Banyin interesseert me want leent zich uitstekend voor een spannende Krimi. Inmiddels zijn bloedsporen en botjes gevonden die het bewijs leveren dat de broer (70) van de bedreigde rechter, die vermist was, is vermoord en dat zijn lichaam is verbrand waarna de stoffelijke resten in een rivier in Nakhon Sawan zijn gedumpt.

Die Banyin deugt van geen kanten, want in 2015 verdonkeremaande hij aandelen ad 300 miljoen baht van zijn vriend, de rijke aannemer Chuwong, en zette een auto-ongeluk in scène om te verhullen dat Chuwong vermoord was.

De moordzaak is aangehouden in afwachting van de rechtbankzitting over de aandelentransfer. Die is nu vastgesteld op 20 maart.

Voor de voorgeschiedenis van de zaak Chuwong, zie mijn pagina Krimi Chuwong, de aannemer en voor de actuele ontwikkelingen zie het bericht Banyin: in 2015 verdacht van moord, nu van ontvoering van gisteren.

Twee andere nieuwsitems strijden ook om voorrang

25 februari – Bangkok Post maakt het me moeilijk vandaag, want trekt veel ruimte uit voor twee andere onderwerpen en die strijden ook om voorrang: het censure debate in het Huis van Afgevaardigden (opening krant) en de opening van pagina 3 over 36 juristen van de Thammasat universiteit die geen spaan heel laten van het besluit van het Constitutionele Hof om Future Forward te ontbinden.

Persoonlijke noot 1: Dat hele censure debate (interpellatie) kan me gestolen worden. De oppositie maakt misschien goede sier bij de bevolking, maar het debat leidt tot niets; ik herhaal tot niets. De motie van wantrouwen die tot besluit wordt ingediend, wordt verworpen want Future Forward heeft 11 parlementsleden verloren (met dank aan het Constitutionele Hof dat het bestuur een politieke ban heeft gegeven van 10 jaar) dus de coalitieregering beschikt nu over een riante meerderheid.

Persoonlijke noot 2: De kritiek van de juristen op het vonnis van het Hof is niet mis. Ik ga het artikel niet samenvatten want het is voornamelijk juristerij (juridische spitsvondigheid, doorgaans met slechte bedoelingen, maar niet in dit geval).

Kernpunt van hun bezwaar is: Een politiek partij voldoet niet aan drie criteria die gelden voor een publieke organisatie en dient daarom juridisch te worden beschouwd als een juridische entiteit. Als juridische entiteit kan een politieke partij legaal een lening verkrijgen.

Maar ook hiervoor geldt: De geleerde heren (en dames?) kunnen op hun hoofd gaan staan, maar hun kritiek wordt vrolijk weggewuifd door de heersende macht. Het leger en de elite zijn oppermachtig in dit land. Ik schreef het eerder: Thailand was een dictatuur, Thailand is een dictatuur, Thailand blijft een dictatuur. Democratie? De machthebbers zijn er doodsbang voor, want dan wordt aan hun poten gezaagd.

Vraagje: Dick, heb je het nog naar je zin in Thailand? Jawel, want de zon schijnt en da’s heilzaam voor mijn gewrichten en spieren.

Op de voorpagina

25 februari – Uit het debat op de eerste van de drie dagen, uitgetrokken voor het censure debate, licht BP als belangrijkste nieuws de aanval op premier Prayut over een grondverkoop van diens vader.

Volgens parlementslid Yutthapong (Pheu Thai) verkocht de vader in 2013 een perceel van 50 rai, dat hij een visvijver noemde, aan een bedrijf en ving 600 miljoen baht voor de grond die op 200 miljoen baht getaxeerd was. In ruil voor de koop van het land, verwierf het bedrijf dat zeven dagen voor de transactie was opgericht, een concessie van 50 jaar voor het beheer van National Convention Centre Queen Sirikit.

Het is niet de eerste keer dat de transactie in het nieuws is. In 2014 onthulde Isra News Agency dat de belangrijkste aandeelhouder van het bedrijf een adres op de Britse Virgin Islands had, een berucht belastingparadijs. Maar Prayut wuifde desgevraagd de zaak weg: hij zei dat de media moesten stoppen met graven, want het land was al van zijn vader sinds hij een jongen was.

Behalve deze affaire waarmee de krant opent, telt de voorpagina nog drie berichten. Een gaat over de beschuldiging van Pannika Wanich dat Prayut betrokken is geweest bij de cover-up van een schandaal in Maleisië. Ik noemde het al in Nieuws van de website. Diverse overheidsdiensten hebben de messen geslepen en willen haar aanklagen.

Een tweede bericht meldt het besluit van de nationale commissie besmettelijke ziektes om het Covid-19 virus te catalogiseren als een gevaarlijke overdraagbare ziekte. Het besluit betekent dat de autoriteiten openbare bijeenkomsten kunnen verbieden, de grens sluiten, vermeende lijders aan het virus kunnen dwingen in quarantaine te gaan en toestemming kunnen verlenen voor de import van medicijnen die nog niet geregistreerd zijn maar effectief zijn gebleken bij de behandeling van de ziekte. Op overtreding staat een maximale boete van 20.000 baht.

Als laatste op de voorpagina een berichtje over het aftreden van de Maleisische premier Mahathir Mohamad, door de krant een shock move genoemd, maar het fijne daarvan begrijp ik niet.

Kort Nieuws dinsdag 25 februari

– Pagina 2 opent met mijn favoriete boef Banyin, die zware tijden tegemoet gaat.Een tweede bericht meldt dat de vader van de tweedehands autodealer in Phitsanulok, die een voortijdig einde heeft gemaakt aan zijn leven en dat van zijn vrouw, hun zoon, zijn schoonzuster, moeder en zes honden, twijfelt aan het motief. Hij denkt niet dat hij dit deed omdat hij zware schulden had, zoals gemeld in de media.

De vader zegt dat hem daarvan nog nooit iets is gebleken. Hij roept degenen op bij wie zijn zoon in het krijt staat, contact met hem op te nemen tijdens de uitvaart, waar hij de schulden indien bewezen zal terug betalen.

De ontzielde lichamen werden vrijdag gevonden in een kamer die van binnen was afgesloten. De politie trof er nog een warm houtskooloventje aan, zodat ze gestorven moeten zijn aan koolmonoxide vergiftiging.

Wat de vader als motief vermoedt, meldt het bericht niet. Hij zegt alleen zijn zoon 4 rai cadeau te hebben gedaan om een huis te bouwen en later het bedrijf. De zoon nam een tweede hypotheek op de grond om het dealerschap te kunnen beginnen. Samen met een vriend had hij geïnvesteerd in een ijsfabriek.

Derde bericht. Tien personen, waaronder een assistent districtshoof en drie leerlingen, zijn in Songkhla gewond geraakt door een bom die verstopt was in een motorfiets. De politie vermoedt dat het om een wraakactie ging voor de dood van vijf vermeende opstandelingen die zondag tijdens een vuurgevecht met veiligheidstroepen werden dood geschoten. De slachtoffers zaten in een passerende pickup truck en drie gewonden waren omstanders.

– Pagina 3 bestaat boven de vouw uit twee artikelen die ik al behandeld heb (Kiesraad denkt na over strafvervolging FFP bestuursleden, en kritiek van de 36 juristen op het ontbindingsvonnis). Onder de vouw twee kleinere berichten.

Het Office of the Basis Education Commission heeft een hotline geopend waarop geklaagd kan worden over het toelaten van leerlingen in ruil voor tea money. In maart begint de toelatingsprocedure voor middelbare scholen. Secretaris-generaal Amnat benadrukt nog maar eens dat scholen geen pae jia aan ouders dienen te vragen.

Donaties voor onderwijsontwikkelingen of verbetering van faciliteiten zijn wel toegestaan mits ze voldoen aan de strikte regels van het ministerie van Financiën. De scholen dienen een gespecificeerde kwitantie te verstrekken. Om een en ander te controleren heeft Obec panels gevormd in de gebieden waaruit scholen hun leerlingen betrekken.

– Tweede bericht. De parlementscommissie communicatie, telecommunicatie en digitale economie is tevreden over het gesprek dat gisteren is gevoerd met vertegenwoordigers van Facebook over het blokkeren van gewelddadige content. De commissie noemt het overleg een ‘goed teken’, alhoewel ze op sommige vragen geen duidelijk antwoord kreeg. Verdere samenwerking is nodig om aan het euvel een eind te maken.

De commissie had FB uitgenodigd naar aanleiding van het bloedbad in Korat, waarbij de schutter zijn optreden live streamde. Pas na enige tijd trok FB de stekker eruit.

– Als laatste pagina 4 – ja, BP bevat vandaag behoorlijk veel nieuws – met zes berichten en de rubriek In Brief met vier kortjes. Eén meldt dat de leider (54) van een motortaxi standplaats in Ratchathewi (BKK) gisteren een collega (41) heeft dood geschoten na een verhitte ruzie. De politie is op zoek naar het opgewonden standje.

Een ander kortje meldt dat de waterkwaliteit in het district Si Ratcha (Chin Buri) niet is aangetast nadat een boot geladen met kolen is gezonken bij Koh Ran Dokmai. Dat zegt het Department of Marine and Coastal Resources.

Het departement heeft op vijf plaatsen watermonsters genomen, waaruit dat is gebleken. Ook zijn de koraalriffen van Koh Kham Noi geïnspecteerd, 850 meter vanaf de plaats waar de boot kapseisde, en die zagen er ook gezond uit. De schuit plus de lading van 1.000 ton ligt op de bodem van de zee. Nadat ze gelicht is, wordt opnieuw gemeten. In augustus vorig jaar zonken tijdens een storm twee kolenschuiten. Toen belandde 2.400 ton in zee.

– De pagina opent met het bericht dat het Royal Forest Department kote metten maakt met steengroeves, zoals ze nu worden aangeduid en niet breekinstallaties, zoals in het websitebericht. Dat klinkt logischer.

De brand was begonnen doordat de bewaker had geprobeerde onkruid te verbranden, maar dat liep een beetje uit de hand. Het bedrijf heeft een vergunning voor 14 rai, maar de brand strekte zich uit over 95 rai van een aangrenzend nationaal bosreservaat. De provincie Lampang telt 61 steengroeves op 48.213 rai.

[Dit bericht roept bij mij de vraag op wat de steengroeve met de brand te maken heeft, want die was de schuld van de bewaker. Of moest het onkruid verbrand worden om het werk gemakkelijker te maken?]

– Van pagina 4 noem ik alleen verder de nieuwe berichten, dat zijn er drie. Bewoners en experts in Khon Kaen zijn overeengekomen er bij de regering op aan te dringen een site in Macha Khiri te ontwikkelen tot een toeristische bestemming. Tien jaar geleden werden er botten van dinosaurussen gevonden, die minstens 100 miljoen jaar oud zijn. Een van de dinosaurussen was een grote plant etende Sauropod.

De bewoner op wiens land de botten werden gevonden, heeft geklaagd dat ze niet zijn teruggegeven, maar gisteren op een bijeenkomst legden experts uit dat ze beschouwd worden als beschermde paleontologische voorwerpen. Nadat de botten onderzocht zijn, gaan ze naar het Sirindhorn museum [waar?].

– De output van rubberhoutfabrieken is de afgelopen twee jaar toegenomen met 20 tot 30 procent. Dit jaar wordt een groei van 10 tot 20 procent verwacht. Eerder legde de helft van ’s lands fabrieken het loodje door de lage prijzen van het hout en vermindering van de export.

– Als laatste noem ik het bericht bij de foto van de in beslag genomen wapens (zie Het nieuws in foto’s). In minder dan een week zijn in de Provincial Police Region 1, negen provincies waaronder Lop Buri, waar een man drie personen doodde bij een overval op een goudwinkel, 200 illegale vuurwapens in beslag genomen en 667 verdachten aangehouden. De jacht op illegale wapens is vorige week donderdag begonnen.


 

Market workers wearing protective gear spray disinfectant at a market in the southeastern city of Daegu, South Korea on Sunday as a preventive measure after the COVID-19 coronavirus outbreak.

Nieuws van de website 23-24 februari

• Virus update. Het aantal besmettingen in Zuid-Korea is dit weekend blijven stijgen en een passagier van de Diamond Princess is na terugkomst in Japan positief getest ondanks een negatieve test gedurende de quarantaine van het schip in Yokohama. Hubei meldt 96 nieuwe doden. De VS hebben hun reiswaarschuwing voor Japan en Zuid-Korea naar niveau 2 verhoogd, China behoudt niveau 4 (reisverbod). Engeland waarschuwt voor reizen naar twee Koreaanse steden en Italië, het land met de meeste infecties in Europa verbiedt reizen van en naar Lombardijen, het getroffen gebied ten zuidoosten van Milaan. Italië heeft het uitstel bevolen van drie Serie A voetbalwedstrijden op zondag. Het aantal bevestigde besmettingen bedraagt inmiddels 79, 2 patiënten zijn overleden.
• Suan Dusit Poll: 63,97 procent van de respondenten noemt de hoge kosten van levensonderhoud, de hoge prijzen voor goederen en de onmogelijkheid om de dagelijkse uitgaven te doen als belangrijkste problemen op economisch gebied. 30,73 noemt de economische malaise en stagnerende handel en investeringen en 26,82 procent bedrijfssluitingen en werkloosheid. De belangrijkste zorgen op politiek gebied hebben betrekking op het trage beleid van de regering (48,11 pct), politieke scheidslijnen (31,82 pct) en corruptie (25,38 pct).
• Nida Poll: Een meerderheid van de respondenten (59,09 pct) meent dat de Thaise media een sterke journalistieke ethiek hebben maar nog wel urgente hervormingen nodig hebben. 11,91 pct vindt moraliteit en ethiek bij nieuwsgaring en verslaggeving highly ethisch en 48,18 pct moderately ethisch. 39,60 pct meent dat ze journalistieke ethiek ontberen: 33,60 vindt ze niet ethisch genoeg en 6,36 pct vindt ze volledig onethisch.
• Een 5 maanden zwangere vrouw is ernstig gewond geraakt en haar broertje van 12 is om het leven gekomen toen zaterdagmiddag in Sangkhla Buri (Kanchanaburi) een boom op hun pickup truck viel. De wagen raakte daardoor van de weg af en het dak van de cabine werd samengedrukt.
• Minister Pipat (Toerisme en Sport) heeft eens in zijn glazen bol gekeken en zegt dat waarschijnlijk na Songkran een eind komt aan de corona crisis want tegen die tijd zou China een vaccin hebben ontwikkeld. Pipat beweerde dit toen hij op bezoek was in Phatthalung om certificaten uit te reiken aan mensen die een trainingscursus hadden gevolgd voor vrijwillige sport- en gymnastiekleider.
Pipat denkt dat de situatie verbetert wanneer de zomer aanbreekt want het virus is volgens hem niet bestand tegen de hitte. De regering, zei hij verder, treft voorbereidingen voor financiële steunmaatregelen aan gedupeerde bedrijven zoals hotels, restaurants, handels en toeristische bedrijven.
• Voormalig staatssecretaris Banyin van Handel en twee anderen zijn zondagochtend aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de verdwijning van de oudere broer van een rechter aan de Bangkok South Criminal Court. Volgens een bron bij de politie is de broer vermoord en is zijn lichaam in een rivier in Nakhon Sawan gedumpt. Duikers speuren naar het lichaam.
De rechter was een van de rechters die een zaak behandelde tegen Banyin wegens het vervalsen van documenten waardoor hij 300 miljoen aan aandelen verwierf, eigendom van diens vriend en steenrijke aannemer Chuwong. Hij wordt ook verdacht van de mysterieuze dood van Chuwong door in 2015 een botsing tegen een boom in scène te zetten, terwijl Chuwong al vermoord was.
Update: Banyin zei tegen verslaggevers toen hij na zijn arrestatie voor verhoor bij de CSD arriveerde: ‘I still do not know what this is all about.’ Het lichaam van de vermiste man is nog niet gevonden.
• Twee passagiers zijn om het leven gekomen en achttien anderen verwond bij een busongeluk in Khanom (Nakhon Si Thammarat). De passagiers, lid van de Hainan Association, waren op de terugweg naar Songkhla nadat ze in Surat Thani een Hainanese bijeenkomst hadden bijgewoond. De chauffeur was op hun verzoek de heuvel opgereden om boven van het uitzicht te genieten, maar de bus was niet sterk genoeg, gleed terug, raakte een boom en kantelde.
• FFP woordvoerder Pannika heeft zondag premier Prayut beschuldigd van hulp bij de cover-up van Maleisië’s multimiljard dollar 1MDB schandaal. Ze roept de bevolking op de waarheid te eisen vooruitlopend op het censure debate.
Pannika zegt dat de toenmalige junta in 2015 gemene zaken heeft gemaakt met Maleisië om een Zwitserse klokkenluider te arresteren en een bekentenis van hem af te dwingen. De regering heeft ook de Maleisische financier Low Taek Jho de hand boven het hoofd gehouden ondanks de red notice van Interpol tegen hem. Hij is in Maleisië en de VS beschuldigd van de diefstal van $4,5 miljard van 1Malaysia Development Berhad (1MDB), een orgaan om economische ontwikkeling te bevorderen.
• De brandweer heeft de Armed Forces Academies Preparatory School in Nakhon Nayok gered van een brand, maar collega’s proberen nog steeds branden in de twee nabijgelegen nationale parken Khao Yai en Thap Lan te bedwingen.
De brand was vrijdag ontstaan op twee kleine bergen, geblust op zaterdag, maar windvlagen hadden de vlammen naar andere locaties verspreid. Het vuur wordt bestreden met vliegtuigen, helikopters en een drone. Tenminste 300 rai in Khao Yai is vernield. De brand in Thap Lan was ontstaan op 11 februari, onder controle gebracht maar was toch weer opgelaaid.

Oppositie trekt ten aanval; FFP buiten het parlement

24 februari – Goedemorgen, beste lezers, lieve lezeressen. Zet u schrap want vandaag begint het al veel genoemde censure debate, oftewel de interpellatie waarin vijf ministers en premier Prayut de wind van voren krijgen. Facing the music, heet het in een groot kader bij het openingsverhaal.

To face the music vertaalt mijn papieren woordenboek als: de moeilijkheden (gevolgen) onder ogen zien; aan tegenstander enz. ’t hoofd bieden, en he left me to face the music wordt vertaald als: liet mij ervoor opdraaien. Zo weet u dat ook weer.

BP wijdt het grootste deel van de voorpagina aan het debat. Grote afwezigen bij het debat zijn secretaris-generaal Piyabutr van de vorige week ontbonden partij Future Forward (FFP) en FFP-woordvoerder Pannika. Ze waren beiden bestuurslid van de partij en hebben vrijdag, toen het Constitutionele Hof de partij ontbond vanwege een illegaal geachte lening, een politieke ban gekregen van 10 jaar. Maar ze hebben hun politieke idealen niet op sterk water gezet, want houden vandaag [waar?] een speech onder de titel ‘Outside-Parliament Censure Debate’.

De overige parlementsleden van FFP mogen nog dertig dagen van het parlementaire bedrijf genieten, een periode waarin ze zich kunnen aansluiten bij een andere of nieuwe partij. Daarna valt het doek voor hen.

De belangrijkste speler vandaag is oppositiepartij Pheu Thai. Hoofdwhip Sutin, parlementslid voor Maha Sarakham, voert de strijdkrachten van PT de komende drie dagen aan. Future Forward wordt geleid door parlementslid Pita (geen districtsvertegenwoordiger want via de partijlijst binnengekomen).

Directeur Stithorn van het Research and Development Office, een onderdeel van het King Prajadhipok Institute, zegt dat Pita waarschijnlijk volledige steun krijgt van de FFP zwaargewichten die buiten het parlement werken.

‘Het parallel debat buiten het parlement is nieuw en interessant. Wat FFP betreft, het debat is misschien minder levendig omdat de partij is ontbonden. Maar als ze can connect (een verband leggen) met degenen die buiten werken, creëren ze wellicht iets nieuws.’

Van de regering worden volgens hem Prayut en minister Anupong (Binnenlandse Zaken) het hardst aangepakt; Anupong omdat hij belangenconflicten in het  ministerie heeft veroorzaakt.

De parlementsleden van de Democraten worden onder druk gezet, zegt hij, to toe the line (in de pas te blijven, in het gareel blijven) wanneer er gestemd wordt. Hij verwacht dat ze individueel benaderd worden door sleutelleden van Palang Pracharath, de partij die de coalitie leidt. Waaraan ik toevoeg dat de Democraten het gemakkelijk hebben, want de ministers van de Democraten blijven buiten schot.

Ten slotte zegt Stithorn: ‘De regering wil dat iedere aangevallen minister een gelijk aantal vertrouwensstemmen krijgt. Dit is om een voortijdige kabinets reshuffle (portefeuillewisseling) te voorkomen.’

Ik ben nu tot halverwege het openingsverhaal gekomen en ben zo vrij u, mocht u geïnteresseerd zijn, te verwijzen naar de website voor de rest van de opening (klik hier). Op naar de overige nieuwsitems zoals het tweede artikel op de voorpagina over de aanhouding van voormalig staatssecretaris van Handel Banyin Tangpakorn. Da’s pas smullen, verzeker ik u, als u van krimi’s houdt.

Banyin: in 2015 verdacht van moord, nu van ontvoering

24 februari – Op 26 juni 2015 botste Banyin Tangpakorn, voormalig staatssecretaris van Handel, op de Ramkhamhaeng Road in Bangkok met zijn wagen tegen een boom. Hij werd zelf lichtgewond, zijn vriend die naast hem zat, overleed. Kan gebeuren, niet waar?

Gisteren werden Banyin en twee anderen aangehouden op verdenking van de kidnapping van de broer van een rechter aan de Bangkok South Criminal Court en door de Criminal Suppression Division (recherche) verhoord.

Een van hen heeft volgens een politiebron verklaard dat de broer vermoord is en dat het lichaam gedumpt is in een rivier in Nakhon Sawan.

Die twee zaken hebben met elkaar te maken. Na de ontvoering van de broer op 4 februari (waarvan camerabeelden zijn) werd de rechter telefonisch bedreigd. Ze diende de zaak over een aandelentransfer waarin Banyin was verwikkeld te seponeren. De rechter deed vervolgens aangifte bij de politie, want had het gesprek opgenomen.

De aandelentransfer – en nu komt het – was aanleiding voor de moord op de rijke aannemer Chuwong, de man die naast Banyin zat bij de botsing. Chuwong’s aandelen ter waarde van 300 miljoen waren verdonkeremaand; om te voorkomen dat hij dit zou opmerken, werd hij vermoord. De botsing was in scène gezet om dat te verhullen.

Chuwong’s familie had direct al argwaan want Chuwong had, geheel tegen zijn gewoonte in, zijn veiligheidsgordel niet om. Uit een latere reconstructie van de botsing met een dummy [zojuist weer terug gezien op de tv] bleek dat Chuwong’s verwondingen nooit van de botsing hadden kunnen komen.

Banyin is de hoofdverdachte in de moordzaak, maar die is aangehouden in afwachting van een rechtbankbesluit over de aandelentransfer. En zo is het verhaal rond want de ontvoering van de broer had juist tot doel die zaak tegen te houden.

Is dat genieten of niet? Ja, dat is smullen. Wilt u het allemaal nog eens teruglezen, klik dan op de pagina Krimi Chuwong, de aannemer, want er zijn ook nog drie vrouwen bij betrokken, waaronder twee vermeende maîtresses van Chuwong. Maar al die details heb ik nu even weggelaten om het verhaal niet nodeloos ingewikkeld te maken.

A demonstration on how to bring a dangerous suspect under control is carried out at the launch of the Nongsarai Thai-US Indoor Tactical Training Centre in Nakhon Ratchasima’s Pak Chong district last week.

Kort Nieuws maandag 24 februari

– Hoe houd je een gevaarlijke verdachte in bedwang? Je schiet een net over de man heen en bedwingt hem met lange metalen vorken. Deze wijze van aanhouden doet me denken aan een bericht van lang geleden over de duivenoverlast in Rotterdam. Daar werden duiven naar een vaste plaats gelokt, waarna een net over de vogels werd geschoten om vervolgens vergast te worden.

De effectieve aanhoudingsmethode werd vorige week gedemonstreerd tijdens de opening van het nieuwe Nongsarai Thai-US Indoor Tactical Training Centre in Nakhon Ratchasima (kosten 95 miljoen baht, betaald door de VS). 106 politieagenten krijgen daar elke week een intensieve training in operaties op het land en in het water. Dat alles om grensoverschrijvende misdaad te bestrijden, met name drugshandel, en cybercrime.

BP opent vandaag pagina 3 met een fors verhaal van een halve pagina onder de kop Cops sharpen skills in drills over het nieuwe trainingscentrum. Mag u zelf lezen.

– Ook de opening van pagina 2 beslaat een halve pagina. Het artikel gaat over palliatieve zorg oftewel, zoals de kop luidt: How to depart ‘with dignity’. Mag u ook zelf lezen.

– Ik blijf nog even op pagina 2. Een Cambodjaanse man (33) en een Thaise vrouw (22) zijn tijdens anti-mensenhandeloperaties op vier plaatsen in Patong (Phuket) aangehouden. De zeventien minderjarigen, vermoedelijk uit Cambodja en Vietnam, die ze de straat hadden opgestuurd om te bedelen of guirlandes en zonnebrillen te verkopen, zijn ondergebracht in een opvanghuis voor kinderen. Nagegaan wordt of ze vrijwillig naar Thailand waren gekomen of dat ze het slachtoffer zijn van mensenhandel.

De kinderen, van wie enkelen jonger dan 15 jaar, moesten minstens 3.000 baht per dag binnen brengen. Wanneer dat niet lukte, werden ze geslagen met een klerenhanger of kregen een afranseling. Ze moesten elke dag vanaf het middaguur tot middernacht werken, kregen maaltijden en een slaapplaats, en sommigen werden niet betaald.

– Ook op de 2 de rubriek In Brief met vier kortjes. Eén kortje meldt dat vijf opstandelingen die zich hadden verborgen op de bergen van Cho Arong (Narathiwat) in een vuurgevecht met veiligheidstroepen zijn gedood. Gevonden zijn vijf geweren, munitie en voedsel. Over gewonden of doden bij de troepen zegt het bericht niets. Zijn opstandelingen van die slechte schutters of wordt dat met opzet niet vermeld?

– Een ander kortje meldt dat één rijstrook van een strandweg in Songkhla door golven van vier meter hoog is vernield over een afstand van 100 meter. Daar het een tweebaansweg is, kwam het verkeer tot stilstand. Het meteorologisch kantoor in Songkhla waarschuwt voor hoge holven in Nakhon Si Thammarat, Songkhla, Pattani en Narathiwat. De eigenaren van kleine boten is geadviseerd aan wal te blijven.

– Nog een kortje. De woensdag geopende Army Commander hotline krijgt elke dag 20 tot 30 telefoontjes van soldaten met klachten over onheuse bejegening door hun meerdere. De meeste hebben betrekking op welzijnsvoorzieningen of onbillijke straffen. Legercommandant Apirat bekijkt elke dag de klachten. De lijn is geopend naar aanleiding van het bloedbad in Korat. De schutter zou genaaid zijn door zijn commandant en diens schoonmoeder. Zij waren de eersten die hij dood schoot.

– Als laatste pagina 3 met vijf berichten. De opening kent u al (tactische training in Korat). Verder: Het ministerie van Volksgezondheid meldt dat een 54-jarige vrouw uit Wuhan die besmet was met het Covid-19 virus ontslagen is uit het ziekenhuis en op de terugweg naar huis is.

In het totaal aantal patiënten is geen wijziging gekomen. Van de 35 personen zijn 21 al ontslagen uit het ziekenhuis. Van de veertien resterende patiënten verkeren twee in ernstige hoewel stabiele conditie. Ze liggen aan de beademing. Tot nu toe zijn 1.355 personen onderzocht.

Het ministerie waarschuwt voor reizen naar China, Hong Kong, Macau, Taiwan, Japan, Singapore, Zuid-Korea, Iran en Italië.

– De bosbranden in nationaal park Khao Yai (Prachin Buri) bedreigen de wildstand. Op de derde dag van de branden die op 12 vierkante kilometer woeden, zijn tien hotspots gesignaleerd. Sterke winden verspreiden het vuur naar de habitat van de dieren.

De brandbestrijdingseenheid gaat brandgangen (bufferzones) aanleggen om te voorkomen dat het vuur Khao Samor Poon bereikt, de habitat van wildleven waaronder olifanten en guars (geen dieren maar de guarplant, guarstruik of guarboon). Toen een team het gebied bereikte, verspreidde het vuur zich al en moest de hulp van zestig man worden ingeroepen.

Khao Samor Poon is een dicht begroeid bos, waarin brandbestrijders moeilijk kunnen opereren. Het park heeft om hulp van helikopters verzocht.

Voorts meldt het bericht dat de brand die de Armed Forces Academies Preparatory School in Nakhon Nayok bedreigde, is geblust. Rond de heuvel waar de brand ontstond, is een bufferzone aangebracht. Drones zijn gestuurd om luchtfoto’s van de resterende hotspots te maken, waarna drie vliegtuigen Firewall II gel over die plaatsen strooide. Maar de wind verspreidde het vuur naar nabijgelegen heuvels, waar het nu wordt bestreden.

– De kandidaat van regeringspartij Palang Pracharath (PPRP) lijkt de herverkiezingen in kiesdistrict 2 van Kamphaeng Phet te gaan winnen, zo blijkt uit de eerste tellingen gisteravond. Hij zou 23.475 stemmen hebben gescoord tegen zijn rivaal van Pheu Thai 19.585. Vermoedelijk bedraagt de opkomst lager dan de 74 procent bij de verkiezingen in maart vorig jaar.

De kiezers moesten opnieuw naar de stembus omdat de gekozen kandidaat, eveneens van PPRP, een gevangenisstraf van 50 jaar had gekregen voor encroachment van een bos in zijn geboorteplaats. Hij heeft ook levenslang gekregen wegens zijn rol bij de verstoring van de Asean Summit in 2009.

– Hekkesluiter vandaag. Vreedzame politieke bijeenkomsten en straatrally’s zijn een recht dat gegarandeerd wordt door de grondwet, zegt Pannika Wanich, woordvoerder van de Future Forward Movement, de buitenparlementaire voortzetting van de ontbonden partij Future Forward. Dat antwoordde ze gisteren op vragen of de nieuwe groep de straat opgaat om rechtvaardigheid te eisen.

Ze zei: ‘Of we dat al dan niet doen, maar ik wil niet dat mensen dit zien als iets verschrikkelijks of iets dat onrust veroorzaakt. Onze eerdere bijeenkomsten waren vreedzaam en veroorzaakten geen verstoringen van de samenleving.’


 

Het nieuws in foto’s

A Constitutional Court judge is seen reading the ruling on TV at the Future Forward Party’s head office in Bangkok on Friday.

A road section along Khlong 26 canal in Wang Noi district of Ayutthaya subsides on Saturday.

A Nok Air Boeing 737 takes off from Don Mueang airport. The airline has revised its business plan this year, including a rejig of flight schedules.

Health volunteers hand out face masks to tourists visiting Wat Pho in Bangkok on Friday.

Charawi, a Thai traditional massage shop in Bangkok’s Mengjai area, has been so badly hit by the lack of Chinese customers due to the Covid-19 outbreak, that it is now offering free massages just so its masseurs can survive on tips.


 

Participants light candles during a pro-democracy rally at the Tha Prachan campus of Thammasat University on Saturday evening.

Nieuws van de website 22-23 februari

• De Student Union of Thailand heeft opgeroepen tot een flash mob op de Thai Prachan campus van de Thammasat universiteit, een protest voor gerechtigheid en democratie. In een bericht op Facebook vraagt de vereniging deelnemers een kaarsje te ontsteken als symbolisch gebaar om op te roepen tot rechtvaardigheid. Ook werd een bericht geplaatst met de tekst ‘Dictatorship collapse, long live democracy.’
Update: Ruim vijfhonderd personen gaven zaterdagavond gehoor aan de oproep, waaronder sociaal criticus Sulak Siviraraksa en voormalig mensenrechten commissaris Ankhana Neelapaijit. Op twee grote spandoeken schreven de deelnemers berichten waarin ze hun ongenoegen uitten over de regering Prayut en onrechtvaardigheid.
• De politie in Phuket heeft een 21-jarige Amerikaan aangehouden, die drie portefeuilles van het merk Gucci had gestolen in winkelcentrum Central Phuket. Tevens bleek zijn visum te zijn verlopen. De man kon worden aangehouden dankzij camerabeelden van de diefstal. De buit, die later in zijn kamer werd gevonden, bestond uit een bruine portefeuille ad 15.500 baht, een met tijgerprint ad 13.440 baht en een met een bijenprint van 14.100 baht.
• Virus update. China meldt 397 nieuwe gevallen op vrijdag, minder dan 889 op donderdag. Het totaal aantal bevestigde gevallen is daardoor gestegen naar 76.288. Het dodental bedroeg eind vrijdag 2.345. De provincie Hubei meldt 106 nieuwe doden, waarvan 90 in de hoofdstad Wuhan.
Zuid-Korea meldde zaterdagochtend 142 nieuwe besmettingen, waardoor het totaal op 346 is gekomen. 92 zijn leden van een religieuze sekte, ze zijn opgenomen in een ziekenhuis in de zuidelijke stad Cheongdo.
In totaal zijn ruim 150 leden van de Shincheonji Church of Jesus geïnfecteerd. De eerste was een vrouw van 61, die op 10 februari koorts kreeg. Ze had al vier kerkdiensten in Daegu bijgewoond toen de diagnose werd gesteld. Cheongdo, 27 km ten zuiden van Daegu, is de geboorteplaats van oprichter Lee Man-hee.
• De autoriteiten in Noord-Italië hebben vrijdag opdracht gegeven voor de sluiting van scholen, bars en andere openbare ruimtes in 10 steden, nadat vijf artsen en tien anderen in Lombardijen positief getest waren op het virus. Zij bezochten dezelfde bar en behoorden tot dezelfde vriendengroep. Ruim 50.000 personen is gevraagd thuis te blijven. Activiteiten zoals carnaval, kerkdiensten en sportevenementen zijn een week verboden. In Venetië zijn twee gevallen gesignaleerd.
• Virus update 2. Iran, Italië en Zuid-Korea hebben zaterdag nieuwe doden en een scherpe stijging van het aantal coronavirus gevallen gemeld. Iran meldde zijn vijfde dode en tien nieuwe gevallen. De WHO noemt de situatie in Iran ‘erg zorgelijk’ omdat er geen direct verband is met China. Ze is bevreesd voor een wereldwijde pandemie. China meldt dat het aantal gevallen op zaterdag is gestegen naar 76.288 en het aantal doden naar 2.345.
• Thailand overweegt reizigers uit Italië bij aankomst te gaan screenen indien het aantal gevallen verder toeneemt. Op 3 januari is Thailand begonnen reizigers te screenen uit China, gevolgd door degenen uit Hong Kong, Macau, Taipei, Japan, Singapore en als laatste Zuid-Korea.
• Vrijdag zijn geen nieuwe besmettingen met het coronavirus geconstateerd. Het aantal patiënten bedraagt nog steeds 35, waarvan 20 gezond zijn verklaard en 15 nog worden behandeld in het ziekenhuis. De laatste Thai van de 138, die zijn geëvacueerd uit Wuhan, is ontslagen uit het ziekenhuis. Van de 1.252 patiënten in onderzoek zijn 1.006 teruggekeerd naar huis en 246 blijven opgenomen in het ziekenhuis.
• Een deel van een kanaalweg in Wang Noi (Ayutthaya) is zaterdag ingezakt, waardoor een kloof van 2,5 meter diepte over een afstand van 100 meter is ontstaan. Ook verzakten vijf huizen, waaronder het huis van de gemeentesecretaris die vermoedt dat het lage waterpeil in het kanaal de boosdoener was. Het gebied is afgezet. Een bewoner wiens huis is verzakt, zegt dat bewoners niet in hun huis durven slapen uit angst dat meer delen van de weg verzakken.
• Prachuap Khiri Khan: De bestuurder van een koelwagen is in de vlammen omgekomen toen de wagen in brand vloog nadat die als gevolg van een klapband tegen een hoogspanningsmast was gebotst. Zijn echtgenote overleefde de botsing met verwondingen [geen details]. De brandweer bluste het vuur in 10 minuten, de stroom in de onmiddellijke omgeving is afgesneden.
• De VS en EU hebben een verklaring uitgegeven met zorgen over de ontbinding van Future Forward. De Amerikaanse ambassade uit haar zorgen over de afwezigheid van vertegenwoordiging van 6,3 miljoen kiezers die op de partij stemden. De ontbinding ontneemt de kiezers burgerrechten en roept vragen op over hun vertegenwoordiging in het electorale stelsel. De EU omschrijft de ontbinding als een ‘set-back’ (tegenslag, inzinking) voor het politiek pluralisme in Thailand.
• De International Air Transport Association verwacht dat het passagiersverkeer in Azië-Pacific dit jaar met 8,2 procent terugloopt en de omzet met $27,8 miljard.
• Nok Air zegt dat bijna alle 500 piloten en bemanningsleden hebben toegestemd in verlaging van hun salaris om te helpen de kostenlast te verlichten. Dertig routes naar China zijn geschrapt, maar ‘gelukkig hebben we sterke binnenlandse routes waarop Thaise klanten 90 procent vormen’, zegt CEO Wutthiphum Jurangkool.
De maatschappij heeft haar businessplan gewijzigd, inclusief vluchtschema’s en uitbreiding met nieuwe routes, gebaseerd op de verwachting dat de pandemie binnen zeven maanden onder controle is. Voor de uitbraak was China een van de belangrijkste bestemmingen.
Animatiefilmpje From China to India. Thailand is looking to Indian tourists to keep the sector alive, now the coronavirus is keeping the Chinese at home.
• Ministerie van Binnenlandse Zaken verbiedt grijpmachines in winkelcentra omdat ze beschouwd worden als gokapparaten. Provinciale gouverneurs dienen naleving van het verbod te controleren.
• Het leger heeft een commissie gevormd die onderzoek moet doen naar welzijnsprojecten, met name die betrekking hebben op huisvesting. Het besluit is een uitvloeisel van de ondertekening door het leger van een MoU met het ministerie van Financiën over het beheer van de commerciële welzijnsprojecten van het leger en gebruik van overheidsland voor commerciële doeleinden.

Oprisping (2)
Beste lezers, lieve lezeressen: Heeft u het in uw oren geknoopt, zoals ik gisteren geadviseerd heb: Thailand was een dictatuur, Thailand is een dictatuur, Thailand blijft een dictatuur?

Wilt u natuurlijk weten wie de dictator is. Thaksin, Prayut of een ander? Die vraag mag u zelf beantwoorden. Hij is niet zo moeilijk, is alles wat ik erover kan zeggen.

 

Achtergrond: Een sprankje hoop in duistere tijden

23 februari – Bangkok Post kent zijn klassieken want begint het openingsverhaal met een citaat uit Shakespeare’s Hamlet: When sorrows come, they come not single spies, but in battalions (Wanneer verdriet komt, komen ze niet als enige spionnen, maar in bataljons).

Ook vertaald als: Als er slechte dingen gebeuren, komen ze niet één voor één, zoals vijandelijke spionnen, maar allemaal tegelijk als een leger.

De krant noemt het citaat naar aanleiding van de recente golf van schietpartijen en de constante vrees voor het coronavirus. BP schrijft: ‘Deze “bataljons” hebben de Thaise bevolking in een diepe depressie gestort, maar enkele individuen hebben besloten de candle of hope (kaars van hoop) aan te steken en de publieke moraal te versterken.’

De kaars van hoop, ook profetiekaars genoemd, is de naam van de kaars die op de eerste zondag van Advent (vier weken voor kerstmis) wordt ontstoken. Ja, BP is van alle markten thuis.

Het openingsverhaal, getiteld A glimmer of hope in dark times beslaat de halve voorpagina met een overlees op de 2 van een kwart pagina. Ik las het en dacht: wat zou de krant zonder experts zijn, want in het verhaal komen zes deskundigen aan het woord die hun licht laten schijnen over de geestelijke gezondheid van de bevolking. Die ga ik niet citeren, mag u zelf lezen.

In het laatste deel vertelt eigenaar Phithak van massagesalon Charawi (zie de foto in Het nieuws in foto’s) dat hij gratis massages aanbiedt zodat de 100 masseuses die er werken, nog iets te doen hebben want sinds medio januari blijft de salon leeg. Normaal bedienden ze dagelijks 500 Chinese toeristen. Hij hoopt dat degenen die van het aanbod gebruik maken, een fooi geven want het personeel wordt per dag betaald. Phithak kwam op het idee van de gratis massages om tourgidsen een hart onder de riem te steken want die hebben ook niets meer te doen.

Een tweede initiatief dat wordt vermeld, is genomen door een redacteur van ThaiPBS. Ze organiseerde al spirituele trips voor vrienden en bekenden naar heilige plaatsen als de Bangkok City Pillar Shrine, Wat Phra Kaew en Guan Yin, de Goddess of Mercy Shrine in Yaowarat, en nu vragen anderen of ze mee mogen. Inmiddels heeft ze al trips voor 50 mensen georganiseerd. Gratis, want ‘ik doe het voor hun geluk’.

Kort Nieuws zondag 23 februari

– De flash mob op de Tha Prachan campus van de Thammasat universiteit krijgt ook ruime aandacht in de krant: de andere helft van de voorpagina plus een tweede artikel op de 3.

Laat ik eerst een toelichting op de foto geven. De getoonde uitspraak wordt vaak toegeschreven aan Martin Luther King, maar die kan niet in deze formulering gevonden worden in zijn speeches en geschriften. Het lijkt een parafrase van een meer complexe gedachte uit een preek in 1965, de dag na Bloody Sunday waarop demonstranten voor burgerrechten aangevallen en geslagen werden door de politie. (Bron: https://www.snopes.com/fact-check/mlk-our-lives-begin-to-end/)

Beide artikelen laat ik met uw welnemen (en ook zonder uw welnemen) onbesproken. Ik geef alleen de links: Flash mob gathers in Thammasat to support FFP en FFP demise could swell sympathy for opposition.

– Met pagina 2 ben ik snel klaar. De pagina opent met de vorming van de legercommissie die de welzijnsprojecten van het leger gaat onderzoeken. Meldde ik al in Nieuws van de website en dat geldt ook voor het bericht over het verbod op grijpmachines. Verder op de pagina de overlees van de opening krant en één nieuw bericht over een onderwerp waar ik niet veel van snap.

Het King Mongkut’s Institute of Technology Ladkrabang gaat met Amazon Web Services, een dochter van Amazon.com, samenwerken bij het aanbieden van cloud computing diensten en oplossingen voor organisaties rond de wereld, om cloud skills te ontwikkelen van studenten en volwassenen teneinde Thailand’s kloof in opkomende technologieën te overbruggen.

De vertaling hiervan kostte me al de nodige zweetdruppels, dus om te voorkomen dat ik drijf van het zweet stop ik en verwijs u naar het bericht KMITL to collaborate with Amazon for cloud classes.

– Het wordt vervelend – ik geef het toe – maar ook pagina 3 opent met nieuws al gemeld in Nieuws van de website (Ministerie van Volksgezondheid overweegt reizigers uit Italië te gaan screenen) maar gelukkig bevat de pagina nog wel twee tot nu toe onbekende berichten plus de rubriek News Bites, de zondagse naam van In Brief. Bevat vier kortjes.

– De regering lijkt het in haar broek te doen voor het censure debate dat maandag begint, want gisteren is ter voorbereiding een mock-up (letterlijk prototype, proefmodel) debat gehouden, waaraan werd deelgenomen door twee van de vijf bewindslieden die door de oppositie ‘gegrild’ gaan worden, vice-premier Wissanu en minister Don (Buitenlandse Zaken).

Afwezig waren Prayut, die behalve premier ook minister van Defensie is, vice-premier Prawit en staatssecretaris Thamanat (Landbouw). De rol van Prayut werd gespeeld door staatssecretaris Chaichan (Defensie).

Wie de rol van de oppositiepartijen speelde, meldt het bericht niet. Het zegt alleen dat de bijeenkomst in een hotel in Pattaya [waarom daar en niet in Bangkok?] georganiseerd was door de leidende regeringspartij Palang Pracharath en dat vertegenwoordigers van de overige coalitiepartijen erbij waren, waaronder van de Democraten en Bhumjaithai.

– Laatste bericht op de 3. Thai Airways International ontkent de salarissen van de staf te hebben verlaagd vanwege de Covid-19 virusuitbraak die een forse deuk heeft geslagen in de verdiensten van veel luchtvaartmaatschappijen.

De vakbond maakt zich evenwel zorgen dat toch het mes gezet wordt in de salarissen, want THAI-voorzitter Chaiyapruk heeft de staf gezegd dat de maatschappij mogelijk genoopt zal zijn enkele maatregelen te nemen die gevolgen hebben voor het management en de staf. Hij vroeg om de volledige medewerking van de staf voor het overleven van de maatschappij.

– Tot besluit noem ik nog de pagina’s 3 en 4. Op de 3, een halve pagina, de rubriek Through the lens over het in december geopende Puey Park for People and Sustainability van de Thammasat universiteit, campus Rangsit. Het bestaat onder andere uit een H-vormig gebouw met een openlucht klasselokaal en een organische boerderij op het dak, die lijkt op rijstterrassen.

Pagina 4, op zondag Urban Life geheten, besteedt aandacht aan de successen die Denemarken boekt bij vermindering van het watergebruik. Het is geleidelijk gedaald naar 104 liter per persoon per dag. Het land rekent een forse prijs voor leidingwater: 0,063 Deense kronen (0,28 baht) per liter plus dat betaald moet worden voor afvalwaterzuivering en andere diensten.

Volgens het artikel behoort het Deense water kwalitatief tot het beste water ter wereld. Het is zelfs schoner dan veel gebotteld water, zegt de adviseur van het Environmental Protection Agency. Meer weten? Lees: Denmark makes every precious drop of water count.


 

Voor de liefhebbers, zonder commentaar


 

Future Forward supporters at party headquarters react after dissolution ruling on Friday.

Supporters gather to hear the ruling at the Future Forward head office in Bangkok on Friday.

De teerling is geworpen

Future Forward ontbonden, politieke ban van 10 jaar voor bestuur

22 februari –  Future Forward is na een bestaan van 16 maanden en 18 dagen ontbonden door het Constitutionele Hof en de 16 bestuursleden hebben een politieke ban gekregen van 10 jaar wegens het accepteren van een zogenaamd onwettige lening.

Partijleider Thanathorn heeft zijn excuses gemaakt aan de 6 miljoen kiezers die op de partij hebben gestemd, maar hij zegt dat hij buiten het parlement doorgaat campagne te voeren voor hervormingen onder de naam Future Forward Movement.

FFP secretaris-generaal Piyabutr waarschuwt voor toenemende politieke conflicten en belooft politieke activiteiten samen met Thanathorn te intensiveren. (Bron: website BP)

[Grapje: De Thaise bevolking danst in de straten want voortaan wordt een lening beschouwd als een donatie. Iedereen is ineens schuldenvrij. Geen grapje: Wie zou het Hof hebben ingefluisterd FFP de nek om te draaien?]

Meer weten? Lees dit achtergrondverhaal in de New York Times en u bent helemaal op de hoogte. https://www.nytimes.com/2020/02/21/world/asia/future-forward-party-thailand.html

Persoonlijke noot: De operatie Sloop Future Forward is nog helemaal niet ten einde. Wat volgt: gevangenisstraf voor de hoofdrolspelers Thanathorn, Piyabutr en woordvoerder Pannika? Zou zo maar kunnen, want er lopen nog tal van zaken tegen hen. Eén ding is zeker: De Thaise glimlach is een grimlach (bittere of boosaardige lach).

Nieuws van de website 21-22 februari

• De voormalige schooldirecteur Prasittichai Khaokaew, die een gewapende beroving van een juwelierswinkel in Lop Buri op zijn kerfstof heeft, heeft vrijdag in de Bangkok Central Criminal Court ootmoedig schuld bekend. Hij is aangeklaagd voor negen misdrijven waaronder meerdere moorden. Bij de beroving op 9 januari schoot hij drie personen dood en verwondde er vier. Op 23 maart hoort de rechtbank getuigen en beoordeelt het bewijsmateriaal. De familie van de man (38) heeft niet om vrijlating op borgtocht gevraagd; ook de politie verzet zich er tegen uit angst dat hij zou vluchten.
• Het Internal Trade Department heeft nieuwe regels gesteld voor de export van mondkapjes omdat misbruik wordt gemaakt van de huidige regel dat toestemming vereist is voor 500 exemplaren of meer. Sluwe lieden ontdoken die regel door telkens kleinere hoeveelheden te exporteren. Thans is voor alle exporten toestemming vereist om te voorkomen dat de voorraad opraakt. Reizigers mogen een beperkt aantal meenemen.
• Voor de meeste passagiers van de Diamond Princess is de ‘nachtmerrie’ van 14 dagen quarantaine in de haven van Yokohama beëindigd maar niet voor de bemanning. De passagiers mochten een uur per dag aan dek om een frisse neus te halen en moesten de rest van de dag in hun hut blijven, maar de bemanning moest voedsel naar de hutten brengen, wat geleid heeft tot kritiek dat ze onbewust het virus hebben verspreid. Thans zijn ruim 600 passagiers besmet. Wanneer alle passagiers gedebarkeerd zijn, gaat de bemanning 14 dagen in quarantaine.
• Een toename van nieuwe virusgevallen buiten China vormt een spookbeeld voor de Aziatische markten vrijdag nadat de koers op Wall Street zakte na waarschuwingen van meer bedrijven dat winsten worden geschaad door de virusepidemie. Zorgen zijn onder meer uitgesproken door de Deense rederij Maerks en Air-France-KLM. Ze hebben een deuk geslagen in de hoop dat de epidemie slechts op de korte termijn gevolgen heeft voor de revenuen en economische groei.
• De Thaise ambassade in Astana adviseert tegen bezoeken aan Kazachstan, dat voor reizigers uit Thailand en andere landen een quarantaine van 14 dagen heeft voorgeschreven. Het land telt thans 10 besmettingsgevallen. Tijdens de quarantaine controleert medisch personeel elke dag de reizigers
en erna worden ze nog 10 dagen gevolgd.
• Een uitbraak van nieuwe virusgevallen in Zuid-Korea, Iran en Chinese ziekenhuizen en gevangenissen heeft vrijdag zorgen aangewakkerd over de verspreiding van de ziekte die al ruim 2.200 levens heeft geëist. De WHO waarschuwt dat landen een ernstig probleem hebben wanneer ze nalaten to hit hard now tegen het het virus. In China zijn 75.000 personen besmet en elders ruim 1.100.
• Op zijn vroegst komt eind april een vaccin beschikbaar voor klinische testen, zegt de Chinese staatssecretaris Xu Nanping van Science and Technology. Zhou Qi, adjunct secretaris-generaal van de Chinese Academy of Sciences, zegt dat bedrijven die hun werkzaamheden hebben hervat, dienen te zorgen voor goede ventilatie en een veilige afstand tussen arbeiders.
• Het ministerie van Volksgezondheid zet een tandje bij in de strijd tegen het coronavirus. In provincies die populair zijn bij Chinezen, wordt pro-actief gezocht naar mensen die longontsteking ontwikkelen met onbekende oorzaak. Als gevolg daarvan is het aantal patiënten in onderzoek toegenomen met 99 naar 1.151. Ook personen die uit Hong Kong, Japan, Macau, Zuid-Korea, Singapore en Taiwan komen, worden in aansluiting op Chinezen extra gecontroleerd. Het aantal bevestigde gevallen blijft onveranderd met 35.
• Een verkoper van tweedehands auto’s met zware schulden en zijn vier familieleden, waaronder zijn 13-jarige zoon, plus zes honden zijn dood aangetroffen in een huis in Phitsanulok. Toen de politie de lichamen vond, was een houtskooloventje in de kamer nog warm. Familieleden deden de gruwelijke vondst vrijdag rond het middaguur.

Het nieuws in foto’s

Restaurant workers wear protective clothing as they prepare food for sale on the street outside their restaurant in Beijing.

Community staff members deliver food to residents in Wuhan in China’s central Hubei province on Thursday.

Staff at Wat Pho disinfect bags used by visitors to carry shoes in the Reclining Buddha Hall, part of measures to fight Covid-19.

Thanathorn Juangroongruangkit (third from left) leader of the disbanded Future Forward Party, addresses supporters following the Constitutional Court’s ruling which also bans the party’s executives from politics for 10 years.

ONTBONDEN

22 februari – DISSOLVED kopt Bangkok Post in een vette kapitaal, 3,5 cm hoog en geplaatst tegen een zwarte achtergrond van 34×19 cm boven de opening. Maar inmiddels voormalig partijleider Thanathorn legt het hoofd niet in de schoot.

‘Dit is niet de tijd om bedroefd te zijn of te huilen. Stop niet met dromen. Er is nog steeds de Future Forward Movement om campagne te voeren voor sociale en politieke agenda’s. Er zijn nog steeds Future Forward parlementsleden die met de ideologie van de partij doorgaan in het parlement. Bij welke partij zij zich aansluiten, steun ze zoals jullie ons steunden.’

De krant trekt vandaag twee pagina’s uit voor de omstreden [mijn woordkeus] uitspraak van het Constitutionele Hof: de voorpagina onder de vouw en het grootste deel van pagina 2.

Op de voorpagina de zwarte ‘rouwadvertentie’ met het hoofd van Thanathorn, het partijlogo waarop het woord ‘partij’ is doorgehaald, het nieuws in drie regels, waaronder – let op! – EC looks to press criminal charges, een kader met de uitspraak van het Hof plus toelichting, de portretjes van de 16 bestuursleden die 10 jaar met hun politieke duimen mogen gaan draaien en het openingsverhaal onder de onderkop Movement will go on, leaders say.

Ook twee uitgelichte citaten: The lending allowed the lender to have influence over the party and made the party a ‘political business’ (uitspraak Hof) en: Our journey is far from over and we will move forward in a new form (Thanathorn).

Op de 2 twee artikelen. De opening Constitutional Court disbands FFP met drie foto’s gaat in detail in op de uitspraak en de motivering van het Hof en bevat het dreigement dat de Kiesraad Thanathorn, de bestuursleden, Piyabutr en Pannika strafrechtelijk gaat aanpakken. Een tweede artikel kopt: MPs unfazed, sharpen claws.

Op de pagina ook de rubriek In Brief met vijf kortjes en een bericht over wat minister Don (Buitenlandse Zaken) eerder deze maand in Brussel heeft gezegd tijdens de opening van de 2nd High-Level Asean-EU Dialogue on Sustainable Development. Hij zal wel verstandige dingen hebben gezegd, maar die laat ik lopen. Verder nog een fotootje van de testrit van een elektrisch aangedreven tuk-tuk.

Oprisping
Twee dingen goed begrijpen, om een gevleugelde uitspraak van de bevlogen premier Joop den Uyl (1919-1987) aan te halen: Thailand was een dictatuur, Thailand is een dictatuur.

Als het vonnis van het Constitutionele Hof iets duidelijk heeft gemaakt, dan is het wel dat voor nieuwlichters als Thanathorn geen plaats is in het politieke circus dat gedomineerd wordt door het leger en de elite.

Het was alleen na de verkiezingen, waarbij 6 miljoen kiezers op Future Forward stemden, even wachten op een bananenschil en die werd gevonden in de lening, door Thanathorn verstrekt aan de partij toen ze nog over onvoldoende financiën beschikte voor haar verkiezingscampagne.

Dus, beste lezers, lieve lezeressen, knoop het goed in uw oren: Thailand was een dictatuur, is een dictatuur en ik vrees blijft een dictatuur.

Kort Nieuws zaterdag 22 februari

– Op pagina 3 een artikel over de coronavirus epidemie, waarin gemeld wordt dat het het ministerie van Volksgezondheid de touwtjes aantrekt in acht provincies die populair zijn bij Chinezen. Meldde ik al in Nieuws van de website. Verder twee berichten die ook al bekend zijn van Nieuws van de website: het schoolhoofd dat schuldig heeft gepleit voor de gewelddadige beroving van een juwelierswinkel in Lop Buri en de verkoper van tweedehands auto’s die zijn uitzichtloze situatie niet meer zag zitten en een eind aan zijn leven en dat van vier familieleden maakte.

– Nieuw zijn drie berichten. Het Highways Department vraagt het kabinet een krediet van 139 miljard baht voor de aanleg van drie nieuwe wegen om de reistijd naar het Noorden en het Zuiden te verkorten. Gepland zijn Nakhon Pathom-Cha Am (119 km), Rangsit-Bang Pa-in (Ayutthaya, 18 km) en Bang Kunthian (BKK)-Ban Phaeo (Samut Sakhon, 15 km). Het departement verwacht de contracten voor alle drie in 2021 te kunnen tekenen middels PPP-financiering (public-private partnership).

– Het tweede bericht zegt dat geweld in online games spelers ertoe kan brengen in het echt misdrijven te plegen. Dit zei adjunct-deken Aranee van de faculteit Criminology and Justice Administration van de Rangsit universiteit onlangs [wanneer?] op een seminar, gewijd aan geweld en gokken in online games. Ze citeerde criminologische research waaruit blijkt dat kinderen die gedurende lange tijd gewelddadige games spelen onbedoeld [?] het geweld in het echte leven imiteren ‘om problemen op te lossen’.

Directeur Suriyadeo van het Moral Protection Centre wees erop dat online games en goksites uiterst verslavend zijn omdat ze gemakkelijk toegankelijk zijn dankzij vorderingen in de technologie zoals 5G. Daardoor is het eenvoudig om constant verbonden te blijven.

Voor spelers van gewelddadige games geldt dat het hersendeel met betrekking tot logisch denken verslechtert waardoor alleen het menselijk instinct blijft werken. Het spelen van videogames leidt ook tot een verslaving doordat het hormoon dopamine vrijkomt. ‘Jonge spelers kunnen gewelddadig gedrag niet beheersen omdat ze eraan gewend zijn.’

– Laatste bericht. Het ministerie van Onderwijs [het ministerie van de ideetjes die vaak mislukken] gaat het leerplan van scholen uitbreiden met een Moral and Ethics programma om de morele ontwikkeling van leerlingen te bevorderen. [Lees: Om brave burgers van ze te maken] Dat heeft minister Nataphol gisteren in het Huis van Afgevaardigden bekend gemaakt.

Sommige scholen doen dat al, ze krijgen echter weinig aandacht van leerlingen als gevolg van ouderwetse onderwijsmethoden. Het ministerie wil daar ook wat doen en methoden meer digital-friendly maken zodat het onderwijs aantrekkelijk wordt.

De minister gaf als voorbeeld scholen in Bangkok die het project Growing Up Good hebben gelanceerd, een anti-corruptie programma. Moraal en ethiek worden daarin opgehangen aan de favoriete idolen van leerlingen.


 

Kun je kwallen eten?
21 februari – Ik schreef gisteren in het bericht over de gekantelde pickup truck met een lading kwallen niet te weten dat je ze kunt eten. Een zoektocht op internet leverde onderstaande tekst op. De kwallen in de Noordzee zijn te zout om te eten. Op de foto een Koreaans gerecht met kwallen.

Jellyfish is consumed in several Asian and Southeast Asian countries. In 2001, it was reported that Japan had annually imported between 5,400 and 10,000 tons of edible jellyfish from Indonesia, Malaysia, Myanmar, the Philippines, Singapore, Thailand, and Vietnam. Dehydrated and pickled jellyfish is considered a delicacy in several Asian countries, including China, Korea, Taiwan, Vietnam, and Japan. A preparation method using dehydrated jellyfish involves re-hydrating the product by soaking it in water for several hours and then parboiling (ten dele koken), rinsing and slicing it.

 

Nieuws van de website 20-21 februari

• De politie van Min Buri heeft het onderzoek naar de ernstige mishandeling vorig jaar van politiek activist Sirawith ‘Ja New’ Seritiwat stop gezet omdat ze de daders niet heeft kunnen achterhalen. Ja New reageert met ongeloof want er zijn duidelijke camerabeelden van de aanval op hem met knuppels. Maar volgens de politie zijn die niet duidelijk genoeg.
• Drie Thais, een passagier en twee bemanningsleden, aan boord van de Diamond Princess in Yokohama zijn geïnfecteerd met het Covid-19 virus en twee oudere Japanse passagiers zijn overleden. De drie Thais worden behandeld in het ziekenhuis, hun conditie is stabiel. Er zijn twee Thaise passagiers en 23 Thaise bemanningsleden op het schip. De andere passagier is negatief getest en keert terug naar Thailand. De overige 21 bemanningsleden blijven aan boord werken. De quarantaine van 14 dagen is woensdag geëindigd, niet besmette passagiers mogen tot vrijdag het schip verlaten.
• Het Constitutionele Hof heeft bepaald dat twee artikelen van het wetboek van strafrecht in strijd met de grondwet zijn, hetgeen erop neerkomt dat abortus geen misdrijf is. Het vonnis wordt over 360 dagen van kracht, dus op 13 februari 2021. Het Hof heeft ook opdracht gegeven de artikelen te wijzigen zodat ze in overeenstemming zijn met de grondwet. De zaak was aanhangig gemaakt door Srisamai Chueachart, een van de actievoerders die al lang actie hebben gevoerd voor wijziging van de artikelen.
• Minister Uttama (Financiën) verwacht dat de publieke investeringen van ruim 400 miljard baht de kwakkelende economie in het tweede kwartaal zullen helpen de gevolgen van de coronacrisis te boven te komen. Zelfs voor de uitbraak stond de economie al onder druk door de VS-China handelsoorlog, matige investeringen, de vertraagde begroting en droogte.
• Het Huis van Afgevaardigden heeft donderdag met 242 tegen 215 stemmen en één onthouding de motie van Future Forward verworpen om een commissie te vormen die naar manieren moest zoeken om toekomstige militaire coups te voorkomen.
• De smog was donderdagochtend weer volop terug in grote delen van Greater Bangkok als gevolg van de verkeerscongestie en het windstille weer. 50 van de 58 meetstations gaven onveilige concentraties PM2,5 aan, aldus het Pollution Control Department. De piek bedroeg 81 mcg, ver boven de limiet van 50 mcg.
• De Thai Industries Sentiment Index (TISI) is van 91,7 punten in december licht gestegen naar 92,2 punten in januari dankzij de massale verkoop van producten voor virusbescherming. Voorzitter Supant van de Federation of Thai Industries, die het ‘goede’ nieuws bekend maakte, zegt dat de index nog steeds onder de benchmark van 100 punten ligt, hetgeen wil zeggen dat het bedrijfssentiment laag is.
• De autoproductie is in januari met 12,99 procent op jaarbasis gezakt naar 156.266 voertuigen maar vergeleken met december toegenomen met 16,44 procent, aldus de sectie automobielen van de Federation of Thai Industries. De teruggang is te wijten aan de lagere binnenlandse verkoop en export en aan strengere regels voor autofinancieringen.
• De export naar China zal vermoedelijk in het eerste kwartaal met 1 procent afnemen naar US$2,5 miljard als gevolg van de coronavirus uitbraak, aldus gezamenlijke schattingen van de Thai National Shippers’ Council (TNSC) en het ministerie van Handel.
• Het ministerie van Industrie heeft als target gesteld de industriële productiviteit voor 2022 te verhogen met 2,2 procent en Thailand’s concurrentiepositie te verbeteren door vakbekwaamheid te vergroten en technologie en innovatie toe te passen. Permanent secretaris van het ministerie Kobchai zegt dat Thailand zijn productiviteit dient te vergroten door gebruik te maken van bestaande hulpbronnen.
• Thai Airways International annuleert deze en volgende maand enkele vluchten naar acht landen daar ze kampen met onderbezetting door de uitbraak van het coronavirus. Het gaat om bestemmingen in China, Hong Kong, Taiwan, Japan, Zuid Korea, Singapore, de Filipijnen, Bangladesh en de Verenigde Arabische Emiraten.
• De regering treft voorbereidingen voor het geval de coronavirus epidemie de derde, worst case fase ingaat [waarbij Thais elkaar besmetten]. Prayut zegt: ‘De mensen moeten niet in paniek raken. De regering bereidt maatregelen voor, voor het geval dat. Als ze niet nodig zijn, worden ze niet genomen. Vandaag is de situatie in Thailand onder controle.’
• De Foundation for Consumers en het Office of the Independent Committee for Consumer Protection waarschuwen toekomstige kopers van een Chevrolet voor onzekerheden nu GM heeft besloten zich uit Thailand terug te trekken. Consumenten riskeren het ontbreken van after-sales diensten zoals onderhoud, de beschikbaarheid van reserveonderdelen en de kwaliteit van het product.
• Het Internal Trade Department publiceert later deze maand de prijzen van 300 medische diensten op zijn website zodat consumenten ze kunnen raadplegen alvorens te besluiten er gebruik van te maken. De prijzen hebben betrekking op kamertarieven, voedsel, medische controles en bloedtesten. De prijzen van medicijnen verstrekt door particuliere ziekenhuizen zijn al eerder gepubliceerd.
• Een jongen van 12 jaar is ernstig gewond geraakt door een val van de roltrap op de tweede verdieping in winkelcentrum CentralWorld in Ratchaprasong (BKK). Hij had zijn mobieltje laten vallen. Toen hij het wilde pakken, verloor hij zijn evenwicht en belandde op de begane grond. De knaap is opgenomen in het aangrenzende Police General Hospital.

De teerling wordt geworpen

21 februari – Bangkok Post opent vandaag onder de kop Ruling to make or break FFP, wat ik heb bewerkt tot: De teerling wordt geworpen. Eigenljik is de uitdrukking ‘De teerling is geworpen’ (zie uitleg), maar op het moment dat ik dit schrijf moet dat nog gebeuren.

Vandaag vonnist het Constitutionele Hof in de leningzaak, die draait om een door partijleider Thanathorn verstrekt lening aan zijn partij. Jade Donavanik, juridisch expert en voormalig adviseur van de grondwetcommissie, verwacht niet dat de partij ontbonden wordt, hij meent dat de bestuursleden verantwoordelijk worden gehouden oftewel dat ze een politieke ban van 5 jaar krijgen, omdat ze volgens de Kiesraad een lening hebben geaccepteerd, die volgens de Kiesraad gelijk staat aan een verboden donatie.

Maar het Hof kan de zaak ook afwijzen omdat de wet op politieke partijen niet expliciet leningen verbiedt. In het worst case scenario, dus partij ontbonden en een ban voor de leiding, hebben de FFP parlementsleden 30 dagen de gelegenheid om zich aan te sluiten bij een nieuwe partij. Daarna moeten ze hun zetel opgegeven. Aan het censure debate op 24 tot 26 februari kunnen ze nog deelnemen omdat ze dan nog parlementslid zijn.

Vice-rector Prinya van de Thammasat universiteit legde gisteren uit dat het Hof zal besluiten of de lening al dan niet inkomen voor de partij is. Prinya vindt dat de lening een schuldverplichting is, geen inkomen. Bovendien is een politieke partij geen overheidsdienst maar een verzameling van burgers. Politieke partijen, zegt hij, kunnen zich bezighouden met activiteiten die niet verboden zijn door de wet. [Het lijkt wel een college rechten]

De Kiesraad beschouwt de lening daarentegen als een donatie en wat nog belangrijker is, zegt een hoge bron bij de raad: het verzoek om de partij te ontbinden, concentreert zich voornamelijk op de vraag of de lening een heimelijke transactie is die ertoe kan leiden dat de partij wordt gedomineerd door anderen, wat een overtreding is van de wet op politieke partijen.

O, wat kan ik genieten van deze juridische scherpslijperij. ’t Is een fraai staaltje van mierenneuken, maar dat mag je natuurlijk niet zeggen van de eerbiedwaardige Vrouwe Justitia, geblinddoekt omdat ze zonder aanziens des persoons rechtspreekt. Ook toegedicht aan God, zoals Romeinen 2:11 stelt: Want er is geen aanzien des persoons bij God (vertaling NBG).

Alea iacta est (‘De teerling is geworpen’)
Het spreekwoord ‘Alea iacta est’ (ook wel gespeld als ‘Alea jacta est’) wordt toegeschreven aan Julius Caesar, die in het jaar 49 voor Christus lange tijd aarzelde of hij met zijn troepen de rivier de Rubicon (in het Latijn: Rubico) zou oversteken. De Rubicon scheidde zijn ambtsgebied Gallië van Italië. Als proconsul mocht hij zijn legers niet buiten zijn ambtsgebied leiden.
Aan de andere kant werd er in Rome aan zijn stoelpoten gezaagd: men wilde hem zijn provincie (Gallië dus) afnemen. Hij stond voor de keus: óf afwachten tot zijn tegenstanders in Rome in hun missie slaagden, óf toch met zijn leger de rivier oversteken naar Italië. Dat laatste kwam neer op een oorlogsverklaring aan de Romeinse staat.
Uiteindelijk besloot hij het laatste te doen; hij stak met zijn leger de Rubicon over na ‘Iacta alea est’ of ‘Alea iacta est’ uitgeroepen te hebben. Hij bedoelde iets als ‘Op goed geluk dan maar!’, ‘Op hoop van zegen!’ Het is een gevleugelde uitspraak geworden, die gebruikt wordt wanneer iemand een besluit met mogelijk grote gevolgen heeft genomen, en niet meer terug kan. (Bron: adviesdienst OnzeTaal)

 

Central Retail Corporation Plc (CRC) board members and executives celebrate the first trading day of the CRC IPO on Thursday. They include, from sixth left, Stock Exchange of Thailand president Pakorn Peetathawatchai; Chaiwat Wibulsawat, chairman of the Stock Exchange of Thailand; Prasarn Trairatvorakul, CRC’s chairman; Suthichai Chirathivat, CRC’s vice chairman; and Suthikiati Chirathivat, CRC’s vice chairman.

Central verwacht blinkende toekomst voor detailhandel

21 februari – Ik begin met een bekentenis. Ik heb de ballen verstand van effectenhandel. Je schijnt er heel rijk mee te kunnen worden, maar je kunt ook aan de bedelstaf geraken. Dus hopelijk schrijf ik geen onzin in dit bericht. Het liefst zou ik het willen overslaan, maar BP besteedt er ruime aandacht aan en wie ben ik om dat te negeren.

Dit ter inleiding op het grootste artikel op de voorpagina vandaag en een foto-impressie met vijf foto’s die het grootste deel van pagina 4 in beslag nemen. Gaat over de beursgang gisteren van Central Retail Corporation (CRC), Thailand’s grootste detailhandelsbedrijf en de detailhandelsarm van de Central Group. Vanwaar deze grote aandacht? Hierom: Het is de grootste market capitalisation offering in de geschiedenis van de Stock Exchange of Thailand.

CRC lanceerde haar initial public offering (IPO) ondanks dat het bedrijfssentiment aangetast is door de Covid-19 epidemie. De aandelenprijzen varieerden tussen 41,5 en 42,25 baht met een gemiddelde omzet van 7,5 miljard baht. Met de beursgang heeft CRC 78,1 miljard baht aan fondsen verworven. Nog een record: Op de eerste dag van CDC’s beursgang maakte de Thaise kapitaalmarkt een record omzet van 253 miljard baht.

Yol Phokasub, CRC’s chief executive officer, blijft vol vertrouwen over de geplande groei van het bedrijf met vestigingen in Thailand, Vietnam en Italië, ondanks dat de huidige wisselvallige economische omstandigheden het consumentenvertrouwen enige tijd kunnen aantasten, ‘omdat we verscheidene platforms hebben en in elk land al een ecosysteem hebben gebouwd om ons bedrijf uit te breiden’.

Het bedrijf ziet grote kansen voor expansie in Vietnam, waar de groei van het GDP (bruto binnenlands product) groter is dan in Thailand, maar de moderne detailhandel nog 10 jaar achterloopt. De moderne detailhandel is voor slechts 10 procent goed voor de totale detailhandel tegen 45 procent in Thailand. ‘Het is zeer wel mogelijk’, zegt Yol, ‘dat het moderne bedrijfsleven in Vietnam in de toekomst op gelijke hoogte komt met Thailand.’

In Vietnam richt CRC zich op drie sectoren: food, non-food en property. In Thailand gaat CRC door met haar strategisch plan voor lange-termijn groei, maar omzichtiger om risico’s te voorkomen. Voor dit jaar heeft het bedrijf 25 tot 30 miljard baht gereserveerd om nieuwe vestigingen te openen en bestaande te renoveren. Gepland zijn drie of vier nieuwe Robinson Lifestyle malls en op sommige plaatsen worden Robinson Department Stores omgebouwd tot Central Department Stores om zich aan te passen aan verstedelijkte condities.

Kort Nieuws vrijdag 21 februari

Bangkok Post telt vandaag 13 berichten plus de rubriek In Brief met vier kortjes. Als ik bijgelovig zou zijn, voorspelt dat rampspoed in combinatie met vrijdag. Maar ik ben niet bijgelovig en ik weet niet eens of deze combinatie ook in Thailand ongeluk voorspelt. De meeste van de dertien noemde ik al in Nieuws van de website. Wat blijft over?

Eigenlijk alleen twee berichten: Het ministerie van Defensie werkt aan een plan voor wapenproductie in eigen land en de eigenaar van een vakantiepark in Kanchanaburi heeft dertig dagen de tijd gekregen om het te ontruimen. Het is gevestigd in nationaal park Kok Kot, maar de eigenaar wordt niet vervolgd want had volgens het OM niet de intentie iets verkeerds te doen.

Ook nieuw, maar een follow up, dus het nieuws is al bekend, is de opening van pagina 2 dat het Constitutionele Hof opdracht heeft gegeven de wetsartikelen over abortus te herschrijven. Thans blijven de mannen buiten schot en dat moet veranderen. Dat is in strijd met het principe van gelijkheid in de grondwet.

– En hiermede besluit ik vandaag Nieuws uit Thailand en wens u verder een prettige en wellicht werkzame dag.


 

Nieuws van de website 19-20 februari

• Drie drugssmokkelaars zijn gedood en één gearresteerd bij twee botsingen met een patrouille van het Narcotic Suppression Bureau, politie en soldaten, dinsdagavond aan de grens met Myanmar in Chiang Rai. Onderschept zijn 400.000 methamphetamine pillen en 7 kilo crystal meth. Twee van de omgekomen smokkelaars zaten in een pickup truck, waarmee ze gevlucht waren, maar die raakte van de weg af.
• Virus update. Hong Kong meldt een tweede dode door het coronavirus, een man van 70. Het dodental in China is gestegen tot 2.000. Alle resterende passagiers van de Westerdam zijn negatief getest op het virus. Japan is begonnen passagiers van de Diamond Princess te laten debarkeren, maar de pogingen van de regering hebben kritiek opgeroepen [geen details].
Het aantal besmettingen wereldwijd is gestegen tot boven 75.000. De provincie Hubei meldt het laagst aantal nieuwe gevallen sinds ze haar rekenmethode heeft aangepast. Het aantal doden is met 132 gestegen naar 1.693. Het aantal ontslagen patiënten in China is gestegen met 1.824 naar 14.376.
Aan het strand van Hua Sai (Nakhon Si Thammarat) is woensdag het lichaam van een ongeïdentificeerde man aangespoeld. Het naakte lichaam was al in staat van ontbinding en het hoofd hing erbij. Vermoed wordt dat de man tien dagen geleden is overleden. Mogelijk gaat het om een bemanningslid van een vissersboot die bij een ongeluk is omgekomen of hij is vermoord. Het lichaam was gevonden door dorpelingen die aangespoelde materialen verzamelden. Het lichaam wordt begraven in afwachting van aangifte van vermissing.
• Tot genoegen van de fans maakt het Thaise vrouwen cricketteam zijn debuut op de 2020 ICC Women’s T20 World Cup in Australië. Het lukte het team driemaal van 2013 tot 2018 niet de wereldcup te bereiken. Sinds hoofdcoach Harshal Pathak in 2018 aantrad spelen ze stukken beter.
• De eeuwenoude Chinatowns van Melbourne tot San Francisco zijn stil gevallen. Bedrijven worstelen om het hoofd boven water te houden. ‘Scaremongering is rampant’, klaagt Max Huang, eigenaar van het Juicy Bao restaurant in Melbourne’s historische Chinese district. ‘Customers won’t come in if they can avoid it.’ Het restaurant bevindt zich te midden van tientallen restaurants in de oudste Chinese enclave die dateert van 1850 toen gelukzoekers het land binnen stroomden.
• De economie zal veel langzamer groeien dan eerder voorspeld dit jaar en blijft ver onder haar potentieel. Dit blijkt uit de notulen van de MPC vergadering van 5 februari waarop de beleidsrentevoet met een kwart procentpunt werd verlaagd naar 1 procent, de derde verlaging in zes maanden. De notulen zijn woensdag openbaar gemaakt.
• Een barking deer (muntiacus, muntjac) is woensdagochtend gevangen door personeel van een school in Uttaradit. Het beschermde dier is vermoedelijk gevlucht uit een nabijgelegen bos nadat een brand was uitgebroken, aangestoken door dorpelingen om wilde producten te zoeken. De schooldirecteur heeft contact opgenomen met het provinciaal kantoor van het ministerie van Milieu om te vragen hoe ze het dier kunnen terugbrengen naar zijn habitat.
• De man die dinsdag zijn ex-vrouw dood schoot en een andere vrouw (29) ernstig verwondde in een cosmetische kliniek bij Victory Monument, is woensdagmiddag aangehouden. De man (28) wandelde dinsdagmiddag de Icon Clinic in winkelcentrum Century The Movie Plaza binnen en opende het vuur. Zijn ex (28) werd geraakt in haar hoofd en lichaam. De andere vrouw is opgenomen in het ziekenhuis. Een video van de afrekening van de bewakingscamera van de kliniek werd later geplaatst op YouTube.
• Op verzoek van de gouverneur van Loei heeft het leger een helikopter ingezet om de bosbranden in nationaal Phu Kradueng te helpen bestrijden. De branden die er woeden zijn de ergste sinds 17 jaar.
• Koopjesjagers stroomden woensdag naar Chevrolet showrooms om modellen op de kop te tikken die tegen sterk gereduceerde prijs werden verkocht nadat GM bekend had gemaakt zich voor het einde van het jaar uit Thailand terug te trekken. De nieuwe Captiva 1.5 LS Turbo, een van de best verkopende modellen, was afgeprijsd van 999.000 naar 499.000 baht; de Colorado Trailboss MT 2WD van 859.000 naar 655.000 baht. De showroom in Bang Jak is tijdelijk gestopt met de verkoop van de Captiva; de dealer maakt later bekend wanneer die weer beschikbaar is.
• Reizigers die op of voor 18 februari bij THAI een ticket hebben gekocht voor bestemmingen in Japan, Zuid Korea, Taiwan en Singapore kunnen in verband met de uitbraak van het corinavirus gratis hun bestemming wijzigen wanneer ze tussen 18 februari en 31 maart vliegen. Het aanbod geldt voor zowel Thai Airways International (THAI) als budgetdochter Thai Smile.
• Politiecommissaris Chakthip ontkent dat de politie door het leger onder druk is gezet om de wedloop Wing Lai Lung (Run to Oust the Uncle) vorige maand anders te beveiligen dan de tegenwedloop pro-Prayut. ‘Soldaten hebben zich niet bemoeid met mijn werk’, zei Chakthip woensdag in een toelichting bij de parlementscommissie wetgeving, rechtspraak en mensenrechten. Parlementsleden van FFP vermoeden dat de politie niet de veiligheidsprotocollen volgde die gelden voor buitensport, inclusief hardlopen. [Vaag bericht]
• Niet alleen Chinese groepsreizen naar Thailand zijn geannuleerd, maar nu is ook 80 procent van Japanse groepsreizen geschrapt, zegt president Anake van de Thai-Japan Tourism Association. Het aantal Thaise reizigers naar Japan is met 20 procent gedaald. Touroperators vragen luchtvaartmaatschappijen de frequentie van vluchten te verminderen. De Japanse markt was vorig jaar goed voor 1,8 miljoen toeristen en 89,8 miljard baht aan revenuen. Japan is de derde topbestemming van Thaise vakantiegangers na China en Maleisië.
• Het leger heeft onthuld dat ruim 100 dienstwoningen nog steeds bewoond worden door hoge gepensioneerde legerofficieren met de rang van generaal tot kolonel. Sommige onderofficieren hebben ook toestemming gekregen om te blijven wonen in een woning van het leger. Legercommandant Apirat heeft eerder gezegd aan deze praktijk een eind te willen maken. Adjunct legercommandant Nattapol zegt dat het probleem niet in de provincie speelt.
• Asset World Corp, eigendom van Thailand’s rijkste man, meldt dat hotelboekingen weer langzaam aantrekken nadat ze door de uitbraak van het coronavirus waren ingezakt. Directeur Wallapa zegt dat Marriott Marquis Queen’s Park vorige maand een bezettingsgraad van minder dan 50 procent had. Het bezoek aan Asiatique, ook eigendom van de smerig rijke Charoen Sirivadhanabhakdi zakte met meer dan 50 procent.
• De Central Criminal Court for Corruption and Misconduct Cases heeft woensdag de voormalige abt Phra Prom Sitthi (64) van Wat Sa Ket (Golden Mount) veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 36 maanden en hem een boete gegeven van 27.000 baht voor de verduistering van 69,7 miljoen baht uit tempelfondsen. Sinds zijn defrocking gaat hij weer door het leven als Thongchai Sukkho.

Het nieuws in zes foto’s

137 people walk single-file out of the quarantine facility at the Sattahip Naval Base in Chon Buri.

A woman with her baby is assisted by nurses as she leaves the Covid-19 quarantine facility at the naval base in Chon Buri on Wednesday.

Anupong Suthani (54), voormalig gemeenteraadslid in Chumphon, bij verstek veroordeeld tot de doodstraf voor de moord op de Nederlander Jules Odekerken (49), de eigenaar van Quick News Pattaya en een andere krant, is dinsdag aangehouden na 13 jaar op de vlucht te zijn geweest. De foto dateert uit 2003.

Future Forward Party leader Thanathorn Juangroongruangkit, right, is escorted by his mother Somporn at the Office of the Attorney-General in Bangkok early last year.

A 28-year-old man who gunned down his ex-wife at a shopping mall in Bangkok on Tuesday is surrounded by reporters as he is taken into custody at Phayathai police station.

Prime Minister Prayut Chan-o-cha greets an elderly woman during a visit to Terminal 21 shopping mall in Nakhon Ratchasima, the scene of a recent shooting spree that left more than two dozen people dead and 58 injured.

Inreisverbod Israël ergert regering

Uitzending gastarbeiders uitgesteld

20 februari – Israël neemt geen halve maatregelen om gevrijwaard te blijven van het coronavirus. Eerder stelde het ministerie van Volksgezondheid een huisarrest van 14 dagen verplicht voor reizigers uit Thailand, Macau, Singapore en Hong Kong; nu doet de Israëlische Population and Immigration Authority er een schepje bovenop met een inreisverbod voor degenen die de afgelopen veertien dagen deze landen hebben bezocht.

Thailand is niet gelukkig met het verbod, want als gevolg daarvan moet het ministerie van Werkgelegenheid het uitzenden van gastarbeiders uitstellen. Het land doet daarom een beroep op Israël zijn beslissing te herzien, mede vanwege de goede banden tussen beide landen.

De Thaise ambassadeur in Tel Aviv heeft de Israëlische adjunct directeur-generaal voor Azië en de Pacific van het ministerie van Buitenlandse Zaken uitgelegd welke maatregelen Thailand heeft genomen. De ambassadeur zegt dat hij ‘geluisterd en begrepen’ heeft wat Thailand doet het virus te bedwingen en toegezegd heeft contact op te nemen met andere diensten, met name het ministerie van Volksgezondheid.

Het artikel bevat verder nog wat details over de Thaise gastarbeid in Israël – de meeste Thais werken in de landbouw – en vervolgt met binnenlands nieuws over het virus, zoals de beëindiging van de quarantaine voor de evacuees uit Wuhan en het advies van het ministerie van Volksgezondheid om reizen naar Japan uit te stellen.

Directeur Sopon van het Bureau of General Communicable Diseases ontkent de geruchten dat Thailand liegt over het echte aantal Covid-19 patiënten. Critici zeggen dat het veel hoger moet zijn gezien de grote aantallen Chinezen die het land bezoeken [maar nu even niet].

Sopon wijst erop dat Thailand het eerste land was dat infecties bij Chinese toeristen heeft ontdekt en direct toeristen is gaan screenen en de bevolking heeft voorgelicht over preventieve maatregelen. ‘Zonder snelle surveillance en preventie zou het aantal geïnfecteerde mensen veel hoger zijn geweest.’

Ten slotte nog een oprisping van Prayut, doorgegeven door de brave voorlichter Narumon. Hij maakt zich zorgen over de gezondheid van het medisch personeel dat voor de Covid-19 patiënten zorgt.

Blij om naar huis te kunnen

20 februari – Ze zijn op weg naar huis, de 137 Thai, die 14 dagen in quarantaine hebben doorgebracht op de marinebasis in Sattahip. Ze zijn, zo kopt de krant ‘delighted’ om weer vrij te zijn – wie zou dat niet zijn? Enkelen knopen er een vakantie in Chon Buri aan vast, één die was opgenomen in het ziekenhuis zou wellicht ook kunnen vertrekken. Bussen brachten hen gisteren naar luchthaven U-tapao in Chon Buri, Suvarnabhumi en Don Mueang en de busterminal in Bangkok.

Een flink deel van pagina 2 is gewijd aan de uittocht. Maar hoe ze die twee weken zijn doorgekomen zonder tegen de muur te vliegen lees ik niet. Wel dat ze prima maaltijden kregen en één van hen, een twee maanden zwangere vrouw, op speciaal verzoek rauwe mango. Ook dat ze het marinepersoneel en het medisch personeel dankbaar waren voor de goede zorgen en dat ze de regering dankten voor de aanpak van de quarantaine.

En verder? Hoe brachten ze hun tijd door: met klaverjassen, televisie kijken, badminton spelen (als dat kon) enzovoort – het staat allemaal niet in het artikel.

Tja, journalistiek is een vak en de auteur van dit artikel moet maar eens terug naar de schoolbanken om te leren wat een verslag tot een verslag maakt. Niet een optelsom van citaten om eens wat te noemen.

Stereotypen over Chinezen herleven

20 februari – Interessant interview ook op pagina 2 met historicus Wasana van de Chulalongkorn universiteit. Ze constateert dat lang sluimerende spanningen en negatieve stereotypen over Chinezen weer opduiken.

De vooroordelen gaan volgens haar terug tot de negentiende eeuw toen Chinese migranten naar Engeland en Australië kwamen en zich daar vestigden in overbevolkte Chinatowns. Die leidden tot onhygiënische toestanden en epidemieën binnen hun gemeenschap.

‘Maar ze werden onderbetaald en hadden geen keus. Het stereotype dat de Chinees bijna alles kan eten dient in de context van armoede te worden begrepen. Bovendien heeft China lang geworsteld met overbevolking, armoede en sanitaire misstanden in steden, wat verder hun image in het buitenland schaadde. De uitbraak brengt deze negatieve stereotypen terug.’

Wasana’s commentaar komt niet uit de lucht vallen want een Thai in Engeland vestigde op zijn Facebook pagina op een ‘racistisch’ incident [al eerder gemeld]. De student zegt dat anti-Aziatische sentimenten altijd hebben bestaan, maar ze zijn opgevlamd gedurende de Chinese nieuwjaarsvakantie en het opduiken van de infecties.

‘Sommmige mensen kijken verstoord naar me of lopen zelfs weg wanneer ze zien dat ik een mondkapje op doe. En sinds de UK een aantal infecties heeft bevestigd, word ik door vreemdelingen beledigd. Ze hebben me gezegd de markt te verlaten, beschuldigen me van het verspreiden van bacteriën en duwen me weg. Ze roepen zelfs You’re gonna fucking die! En drijven de spot met me door te hoesten.’

Kort Nieuws donderdag 20 februari

– BP telt vandaag 14 berichten, een verslag met vier foto’s over de terugkeer naar huis van de evacuees uit Wuhan die 14 dagen in quarantaine hebben doorgebracht op de marinebasis in Sattahip (zie hierboven) en de rubriek In Brief met vier kortjes. Wat al genoemd is in Nieuws van de website sla ik over.

Op de voorpagina dringt premier Prayut er bij de bevolking op aan het censure debate (interpellatie gevolgd door een motie van wantrouwen) ‘closely’ te volgen en voor zichzelf te beslissen wie ze kunnen geloven. Nou, dat valt weer mee van Prayut want in zijn vorige rol als dictator besliste hij voor hen.

Maandag begint het driedaagse debat, waarin Prayut de meeste stront over zijn hoofd krijgt – bij wijze van spreken dan. Hij is er niet bang voor; sinds hij van rol is gewisseld heeft hij te maken gehad met veel kritiek en juridische klachten. Hij zegt: ‘Ik kan mijn acties verduidelijken. Ik ga geen enkele beschuldiging uit de weg.’ Meer weten? Lees: Prayut urges public to monitor debate.

Ook op de voorpagina: Partijleider Thanathorn is confident dat zijn partij de rechtszaak over de lening, die hij de partij heeft verstrekt, overleeft. Morgen wordt de teerling geworpen door het Constitutionele Hof. In het ergste geval wordt de partij ontbonden [en ik meen dat de bestuursleden een politieke ban krijgen, maar dat staat niet in het bericht].

Mocht de partij worden ontbonden, dan zal geen enkel FFP-parlementslid overlopen naar de coalitie, voorspelt Thanathorn. Ze verhuizen naar één partij, maar meer daarover wilde hij niet zeggen. Dat zou geen unicum zijn want Pheu Thai is de tweede reïncarnatie van Thaksin’s Thai Rak Thai (Thai houden van Thai).

– Wat valt verder op? Twee berichten met partijleider Thanathorn (Future Forward) als hoofdpersoon waarvan één met zijn moeder en twee met Prayut in de hoofdrol. Thanathorn’s moeder Somporn kan onderzoek tegemoet zien naar haar eigendom van 500 rai in een communautair bos in Chom Bung (Ratchaburi).

Tijdens een vergadering van het Huis van Afgevaardigden gisteren vroegen enkele parlementsleden de parlementscommissie corruptie onderzoek te doen of ze het land rechtmatig bezit. Het grenst aan de 1.700 rai die vermoedelijk encroached (gekraakt) is door parlementslid Pareena van regeringspartij Palang Pracharath en haar vader.

Pareena, pikant detail, die lid is van de commissie, stelde de landkwestie met betrekking tot Somporn in november al aan de orde in de commissie naar aanleiding van klachten van de lokale bevolking. Parlementslid Rangsikon (Bhumjaithai) sneed de kwestie gisteren aan in een commissievergadering, waarin Veera Somkwamkid, secretaris-generaal van het People’s Network Against Corruption, was uitgenodigd om te getuigen over de 1.700 rai van Kraikupt. Rangsikon zegt: als de commissie doorgaat met haar onderzoek naar het Pareena-land, moet ze hetzelfde doen met Somporn.

Het tweede bericht met Thanathorn gaat over zijn voorspelling dat zijn partij de leningzaak overleeft, maar dat meldde ik al. Morgen weten we meer.

– Eén bericht met Prayut in de hoofdrol noemde ik ook al: zijn pleidooi aan de bevolking het censure debate nauwkeurig te volgen. Het andere op de drie meldt dat hij in Nakhon Ratchasima compensatie betalingen uitdeelde aan de slachtoffers van het bloedbad in Korat en nabestaanden van de doden. De gewonden kregen elk 200.000 baht, de families van de 27 doden elk 1 miljoen baht. Het geld komt uit een rampenfonds van het PM’s Office en een justitiefonds voor slachtoffers van misdrijven.

De familie van Jakrapanth Thomma en zijn schoonmoeder komen niet in aanmerking voor een compensatie daar ze betrokken waren bij een persoonlijk conflict met de schutter. Behalve de staatssteun krijgen de slachtoffers en nabestaanden ook nog geld, bijeengebracht door de bevolking: in totaal 87,8 miljoen baht.

– Laatste bericht. In Tha Uthen (Nakhon Phanom) is een man gearresteerd die in het bezit was van 300 kilo samengeperste marihuana met een straatwaarde van 5 miljoen baht. De aanhouding was te danken aan een klopjacht in het noordelijke deel van het Noordoosten naar drugssmokkel over de grens met Laos.


 

Opdat wij niet vergeten


 

A crashed pickup lies on its side after dumping its load of jelly fish on the road in Prachuap Khiri Khan’s Pran Buri district on Tuesday. A rescue worker was hit and killed by another pickup truck while trying to help.

Nieuws van de website 18-19 februari

• Prachuap Khiri Khan: Een lid van een lokaal reddingsteam is dinsdag door een pickup truck aangereden en overleden toen hij bij een andere pickup truck assistentie verleende. Een ander lid van het team die tijdig kon wegspringen, heeft verteld dat ze hielpen bij een pickup geladen met kwallen, die tegen een boom was gebotst en van de weg was geraakt. Daardoor vielen de emmers met kwallen op het wegdek. [Ik wist niet dat kwallen gegeten worden]
• Een man (ca 50) die maandag samen met een ander wilde producten in nationaal park Pang Sida (Sa Kaeo) zocht, is ernstig verwond geraakt toen een gaur hem aanviel, 20 km vanaf het parkkantoor. De ander, een jongere man, zag kans tijdig te vluchten. Hij holde naar het kantoor om hulp te zoeken.
• Een Cambodjaanse vrouw is om het leven gekomen en 11 migranten werkers en de bestuurder zijn verwond, van wie één ernstig, toen het minibusje waarin ze zaten dinsdagochtend op de achterkant van een geparkeerde watertankwagen botste. De gewonden zijn opgenomen in het ziekenhuis. De bestuurder van de tankwagen die lag te slapen, werd niet verwond. Het busje was onderweg van Aranyaprathet (Sa Kaeo) naar een visverwerkende fabriek in Songkhla.
• De Thaise ambassade in Tel Aviv heeft Thais geadviseerd voorgenomen reizen naar Israël uit te stellen, want het ministerie van Gezondheid heeft zondag een quarantaine van 14 dagen bevolen voor bezoekers uit Thailand, Singapore, Hong Kong en Macau. Zij mogen hun huis dan niet verlaten. Het advies van de ambassade geldt tot ‘further notice’.
• Canada heeft bekend gemaakt dat 32 Canadezen aan boord van de Diamond Princess in de haven van Yokohama positief getest zijn op het coronavirus. Japan zei eerder te verwachten dat alle passagiers uiterlijk vrijdag van boord kunnen gaan. Zuid Korea evacueert zijn burgers en vliegt ze naar Seoul. Engeland werkt aan een vlucht huiswaarts voor Britse passagiers.
• Een vrouw van 22 is dinsdag dood aangetroffen met schuim uit haar mond in een hutje op een rubberplantage in Tha Saka (Nakhon Si Thammarat). Bij het lichaam heeft de politie zes zakjes met crystal methamphetamine gevonden en spullen om drugs in te nemen. Getuigen hebben verklaard gezien te hebben dat ze met twee of drie jongemannen de hut inging. De politie is naar hen op zoek. Gebleken is dat de vrouw behandeld is geweest aan een zenuwkwaal. De doodsoorzaak is nog niet vastgesteld in afwachting van een autopsie.
• Op één na zijn alle 138 Thaise evacuees uit Wuhan na veertien dagen quarantaine in Sattahip gezond verklaard. Ze kunnen woensdag huiswaarts keren. Bij die ene, die is opgenomen in het ziekenhuis, is een lichte besmetting geconstateerd, maar verwacht wordt dat die ook woensdag mag vertrekken.
• De WHO waarschuwt voor paniekreacties op de coronavirus epidemie zoals hamstergedrag, annulering van evenementen en zorgen over cruisereizen. Ze benadrukt dat de ziekte slechts een ‘tiny’ deel van de bevolking buiten het epicentrum Hubei heeft besmet en dat het sterftecijfer relatief laag is. Dinsdag steeg het dodental in China naar bijna 1.900. In China zijn 72.000 personen geïnfecteerd, buiten China enkele honderden.
• Drie jaar nadat hij in Bung Kum (Bangkok) een vrouw had opgesloten en verkracht, is de dader, een 42-jarige taxibestuurder aangehouden. De man dwong destijds de vrouw in zijn taxi, toen ze uit een winkel kwam, bond haar handen samen en verkrachtte haar in zijn kamer enkele keren, voordat hij haar de volgende dag naar de massagesalon bracht waar ze werkte. Tijdens ondervraging ontkende hij de verkrachting en beweerde dat de vrouw zijn vriendin was.
• Een man die op zijn motorfiets op weg was van zijn werk naar huis is maandag in Khok Pho (Pattani) door een schutter op een motorfiets dood geschoten. De man werd tweemaal in zijn hoofd geraakt. Op de PD vond de politie negen kogelhulzen. De man werkte in een banenproject van de 4th Army Region met een maandsalaris van 4.500 baht.
Surachate ‘Big Joke’ Hakparn, voormalig hoofd van de immigratiepolitie, die vorig jaar abrupt werd overgeplaatst naar het PM’s Office zonder dat daarvoor een verklaring werd gegeven, is na een periode als monnik in India teruggekeerd op zijn werkplek. Hij heeft als opdracht gekregen nieuwe manieren te zoeken om klachten van burgers te behandelen.Vorige maand kreeg hij een reprimande van Prayut omdat hij uit de school had geklapt over de aanschaf van een biometrisch identificatiesysteem door politiecommissaris Chakthip. Hij vond het te duur en niet geschikt.
• Premier Prayut blijft in een dienstwoning op een legerbasis wonen ‘vanwege veiligheidsreden’. Maar hij is bereid om te verhuizen naar zijn eigen woning. Hij zegt dit naar aanleiding van het besluit van legercommandant Apirat dat alle gepensioneerde officieren hun dienstwoning moeten verlaten.
Voor personen die het land blijven dienen, zoals ministers en senatoren, wordt echter een uitzondering gemaakt, aldus de legerwoordvoerder. Vice-premier Prawit zegt sinds zijn pensionering niet in een dienstwoning te hebben gewoond. Minister Anupong (Binnenlandse Zaken) zegt verhuisd te zijn, maar hij was teruggekeerd omdat hij de lange afstand tussen woning en ministerie te vermoeiend vond.
• Nakhon Phanom: Drie jongemannen en twee minderjarigen, verdacht van de mishandeling van een 67-jarige leraar op 11 februari, hebben zich aangegeven bij de politie. Ze hebben verklaard dat ze hem vanwege een misverstand hebben geslagen op een party waar ze gedronken hadden. Borgtocht is geweigerd voor de volwassenen, de minderjarigen zijn overgedragen aan de provinciale procureur voor ondervraging. De leraar die een ernstige hersenschudding opliep, wordt geopereerd in het Nakhon Phanom General Hospital.
• Leuk bedacht, maar de vlieger ging niet op. Een jongeman (21) meldde zich voor werk op het politiebureau van Chaiyaphum. Hij droeg een politie-uniform met de rang van soldaat eerste klasse en overhandigde 11 sets documenten. Bij controle bleek evenwel dat hij nooit had meegedaan aan de toelatingstest voor de politie en ook geen training had gevolgd. Dus volgde arrestatie,
• Wie het voorstel heeft gedaan, vermeldt het bericht niet, maar premier Prayut heeft het afgeschoten. De Songkran vakantie wordt niet met 2 dagen verlengd naar 9 dagen. Prayut vindt een week lang genoeg. Hij zei na het kabinetsberaad van dinsdag ook dat die extra dagen weinig zoden aan de dijk zetten voor het toerisme.
• Een Chinese vrouw van 74 is op miraculeuze wijze hersteld van een ernstige longontsteking door het coronavirus na behandeling met een cocktail van anti-HIV en griep medicijnen. De vrouw was op 29 januari overgeplaatst van een particulier ziekenhuis in Hua Hin naar het Rajvithi Hospital in Bangkok. De vrouw was de eerste patiënt die de cocktail kreeg. Drie andere Chinezen en een Thai worden er ook mee behandeld. De behandelende artsen schrijven een researchverslag voor een internationale publicatie.
• Een werkneemster (28) van een cosmetische kliniek in een winkelcentrum bij Victory Monument in Bangkok is dinsdagmiddag dood geschoten door een man en een andere werkneemster (ook 28) raakte gewond. Zij is opgenomen in het ziekenhuis. De politie vermoedt jaloezie als motief. De dader is gevlucht, hij was de voormalige geliefde van de gedode vrouw.

Reisplannen getroffen door coronavirus

Thais mijden Singapore en Japan na advies min. Volksgezondheid

19 februari – Het ministerie van Volksgezondheid adviseert Thais die van plan zijn naar Japan of Singapore te reizen hun reis uit te stellen en wanneer dat niet mogelijk is voorzorgsmaatregelen te treffen [zoals?]. Bij terugkomst worden ze gescreend op het virus.

Ook reizigers uit beide landen worden gescreend sinds ze de zogeheten fase 3 hebben bereikt, wat inhoudt dat burgers zijn besmet zonder dat ze contact met Chinezen hebben gehad. Vorig jaar bezochten 1,3 miljoen Thais Japan, dat hoog op de lijst van topbestemmingen staat.

Volgens vice-voorzitter Charoen van de Thai Travel Agents Association denken velen ten onrechte dat het ministerie reizen naar die landen heeft verboden. Wanneer reizigers hun trip annuleren, restitueren luchtvaartmaatschappijen en touroperators hun klanten het betaalde geld niet omdat ze nog normaal opereren.

‘Budgetmaatschappijen restitueren geen tickets, dus hoe kunnen touroperators dat doen? Wie is verantwoordelijk voor de schade? Je kunt de touroperators niet de financiële lasten laten dragen.’

Een touroperator zegt dat 30 procent van haar klanten die geboekt hadden naar Singapore en Japan sinds de aankondiging van het ministerie gevraagd hebben om restitutie.

‘Er zijn nog steeds Thais die Vietnam en Korea willen bezoeken. Maar het advies deelt een flinke klap uit aan andere operators. Ik heb nog geen regeringsmaatregelen gezien om ons te helpen.’

Het artikel, opening krant vandaag, vervolgt met informatie die al gemeld is in Nieuws van de website zoals het advies om reizen naar Israël uit te stellen, de geslaagde behandeling van een Chinese met een cocktail van medicijnen en gegevens over de herstelde en nog behandelde Thais. De organisatoren van Thailand Expo hebben de beurs uitgesteld van 4-8 maart naar 2-6 september.

Prayut noemt ‘veiligheid’ als reden om in legerwoning te blijven

19 februari – Ruime aandacht ook op de voorpagina voor Prayut’s besluit om te blijven wonen in zijn dienstwoning op een legerbasis en geen gehoor te geven aan de opdracht van legercommandant Apirat dat alle gepensioneerde militairen die nog in zo’n woning wonen, hun biezen dienen te pakken om ruimte maken voor hun opvolgers.

Prayut zei gisteren in antwoord op vragen van verslaggevers: ‘In mijn geval, ik ben de premier en er zijn veiligheidszorgen en behoeften aan veiligheidsregelingen.’ Niettemin heeft hij voorbereidingen getroffen om het huis te verlaten wanneer hij premier af is.

Minister Anupong (Binnenlandse Zaken) gaf gisteren toe dat hij blijft wonen in een dienstwoning, maar hij is bereid om te voldoen aan legerregelingen [?].

De opperbevelhebber der strijdkrachten Pornpipat zei gisteren dat de nieuwe regel niet alleen geldt voor gepensioneerde hoge officieren maar ook voor onderofficieren en ambtenaren die er mochten blijven wonen. Hij weigerde commentaar op het geval van Pongsakorn Rodchomphu die sinds 2016 is blijven wonen in een huis, eigendom van het Armed Forces Security Centre in Banh Khen. Pornpitat zei alleen dat hij de woning verlaat.

Pongsakorn, een parlementslid voor Future Forward [de partij die het mes wil zetten in het leger], heeft naar aanleiding van de controverse zijn vertrek uit het partijbestuur aangekondigd. Hij verlaat eind maart de woning. Pongsakorn was overigens geen legerofficier toen hij met pensioen ging. Hij was in 2012 door de toenmalige regering Yingluck overgeplaatst naar de National Securty Council, waardoor hij vanaf dat moment niet langer in militaire dienst was.

Legercommandant Apirat zei gisteren een bevel te hebben ondertekend voor de herplaatsing van enkele kolonels over wie geklaagd is door hun ondergeschikten, waaronder kolonels bij de Second Army Region in Nakhon Ratchasima [die blijkbaar een steek hebben laten vallen bij het bloedbad op 8 februari]. De vraag of de commandant van de Second Army wordt overgeplaatst, beantwoordde  Apirat ontwijkend met: overplaatsingen gebeuren van geval tot geval.

Apirat maakte ook bekend dat een callcentrum wordt gevormd om klachten van soldaten met een lage rang te ontvangen. Het centrum wordt geleid door een particuliere entiteit [?] om vertrouwelijkheid te garanderen. Het is een reactie op de actie van Jakrapanth Thomma, die naar verluidt gedreven werd doordat hij onbillijk was behandeld, aldus Apirat. Eerdere berichten meldden dat hij genaaid was door zijn commandant en diens schoonmoeder bij de verkoop van een huis. Die twee schoot hij als eerste dood.

Cybercriminaliteit prioriteit voor kaal plukken
Ik noem gelijk maar even het derde bericht op de voorpagina, het kleinste van de drie. De politie gaat cybercriminaliteit harder aanpakken door het vermogen in beslag te nemen van criminelen die het internet gebruiken om fraude te plegen, oftewel om het populair te zeggen: gaat ze kaal plukken.

De leiders van de strijdkrachten hebben daarover gisteren tijdens een wekelijkse vergadering een voortgangsverslag van de politie ontvangen. De online misdrijven die prioriteit krijgen, zijn drugshandel, gokken en terrorisme.

De vergadering boog zich ook over het toenemend probleem van oplichting van de bevolking, zoals recentelijk de Mae Manee Ponzi oplichting. De politie heeft al maatregelen genomen de sociale media beter in de gaten te houden door vergroting van de staf en versterking van de expertise bij de strijd tegen cybercrime. Ik laat het maar hierbij want erg concreet wordt het bericht verder niet.

‘Dark net’ buitenkansje voor pedofielen

19 februari – Thailand maakt een vloedgolf mee van pedofiele activiteiten met predators (letterlijk roofdieren, in dit verband criminelen) die misbruik op live-streaming sites en via webcams orkestreren en bekijken, en daarvoor betalen met nagenoeg ontraceerbare cryptovaluta. Steeds meer kinderen worden verleid mee te doen aan zogeheten live shows, die geregisseerd worden door pedofielen.

Dat vertelde adjunct-directeur Khemachart van het DSI-bureau Foreign Affairs and Transnational Crime op het seminar ‘Protecting Children from Online Sexual Exploitation’ [plaats en datum niet genoemd].

Hij zei: ‘Pedofielen kunnen nu een reeks mobiele en online middelen gebruiken, inclusief sociale netwerken, video-sharing sites en het dark web, om de verkrachting en seksueel misbruik van kinderen anoniem te regisseren en te bekijken. Het is live, niets wordt opgenomen en alles wordt versleuteld. Ze betalen soms in bitcoins of encrypted geld, wat transacties veilig maakt. De gemakkelijke toegang tot het net en geldtransferdiensten maken van Thailand een hotspot voor pedofilie.’

Alhoewel de Thaise autoriteiten en buitenlandse diensten al veel websites met kindermisbruik hebben gesloten, meent Khemachart dat er nog steeds een ‘fenomenaal’ aantal sites zijn die door pedofielen op het dark net worden beheerd. Het dark net heeft netwerken die alleen toegankelijk zijn met specifieke software, die verbindingen door verschillende servers leiden, waardoor gebruikers anoniem blijven. De websites worden ook niet geïndexeerd, waardoor ze niet genoemd worden door zoekmachines als Google.

‘Pedofielen zitten ergens in het dark net en gaan het internet op om materiaal te plaatsen. Hoe harder wij werken om het te verwijderen, des te moeilijker maken ze het voor ons om het te vinden. Er is daar nog steeds een enorme hoeveelheid twijfelachtige content.’

Om deze problemen aan te pakken dient Thailand volgens Khemachart zijn nationale database te verbeteren, een noodzakelijk middel om zowel slachtoffers als daders te vinden en te identificeren. Ook dient de capaciteit aan wetshandhavers en politieagenten te worden uitgebreid en dient Thailand meer vrouwen in het politiekorps te rekruteren.’ Meer weten? Klik hier: ‘Dark net’ a godsend for paedophiles.

Kort Nieuws woensdag 19 februari

Bangkok Post biedt vandaag 16 berichten op de drie binnenlandpagina’s van het eerste katern. De belangrijkste nieuwsonderwerpen behandelde ik al hierboven, de rest is deels al bekend uit Nieuws van de website of moet het doen met de volgende korte aanduidingen.

– Pagina 2  opent met het dark net en bevat verder drie berichten plus de rubriek In Brief met vijf kortjes. Vier kent u al: overgave belagers van leraar Nakhon Phanom, terugkeer Big Joke uit India, dode vrouw op plantage en verwonde man door gaur. Nieuw is een kortje over de uitzending van 273 soldaten naar Zuid-Soedan in april waar ze de vredesmissie van de VS gaan steunen met engineering werk.

– Eén bericht is al bekend: de aanhouding van een taxichauffeur op verdenking van verkrachting drie jaar geleden, twee zijn nieuw. In Bangkok werd gisteren een forum gehouden over slachtoffers van verkeersongelukken.

De vijfhonderd aanwezigen, slachtoffers, hun families, actievoerders en expers, werden er getrakteerd op een pleidooi voor een fonds dat onmiddellijk financiële steun kan verlenen voordat de slachtoffers de verplichte staatssteun krijgen. Eén van de suggesties was het geld te gebruiken uit veilingen van attractieve kentekennummers want daar wordt grof geld voor betaald.

Het andere bericht meldt dat eigenaren van vakantieparken en toerismebedrijven die illegaal Doi Mon Cham bezetten, een populaire heuveltop in Mae Rim (Chiang Mai), gisteren een rally hielden waarop ze een eerlijke toepassing van de wet eisten voor mensen van bergstammen. Ze zeiden dat ze sinds vier dagen afgesneden zijn van elektriciteit, water en mobiele telefoonsignalen om hen te dwingen hun biezen te pakken. Het gaat om ruim 116 vakantieparken en andere accommodaties. De protestleider zei dat 1.500 personen in drie dorpen het haasje zijn.

– Als laatste pagina 4 die negen berichten bevat, waarvan de meeste politiek nieuws. De opening meldt dat de oppositie zich tot de tanden toe heeft bewapend voor het censure debate (interpellatie plus motie van wantrouwen) op 24 tot 26 februari. Ze heeft vijf corruptiezaken in petto. Mag u zelf lezen: Opposition armed with 5 graft issues.

– Parlementslid Sathit voor Trang, voormalig bestuurslid van de Democraten en minister van het PM’s Office, roept de huidige partijleiding op overlopen te voorkomen, want dat veroorzaakt interne instabiliteit. Maar de partijleiding moet eerst erkennen dat er een probleem is.

Hij zegt dat de partij een gevoelige klap heeft gekregen door het vertrek van voormalig minister van Financiën Korn Chatikavanij en een andere veteraan. Beiden richtten een nieuwe partij op. En deze week liepen vijf Democraten met posten in de gemeenteraad en districtsraden van Bangkok over naar oppositiepartij Pheu Thai. Ze zijn kwaad dat de partij zich heeft aangesloten bij regeringspartij Palang Pracharath.

– Verder: De Senaat heeft geen goedkeuring verleend aan de benoeming van Amlo adjunct secretaris-generaal Preecha tot de nieuwe secretaris-generaal. Gebeurde achter gesloten deuren. Volgens een bron hadden enkele senatoren twijfels over zijn kwalificaties.

– Van de overige berichten noem ik alleen het enige nieuwe dat nog eens vier personen zijn aangehouden wegens de verspreiding van nepnieuws over de uitbraak van het coronavirus. Meer schrijf ik er niet over.


 

Ryan Toby “Oh Happy Day” Sister Act 2. https://youtu.be/mXPoRnY3r10


 

Nieuws van de website 17-18 februari

• Een bosbrand in Phu Kradueng (Loei) heeft 3.400 rai van het beroemde nationale park in de as gelegd. De brand begon zondagochtend aan de voet van een heuvel en verspreidde zich snel naar boven want de latex in het rubbersap wilde wel fikken. Na 18 uur was het vuur onder controle.
• De economie is vorig jaar met 2,4 procent gegroeid, het laagste percentage sinds 2014 daar de export en publieke investeringen afnamen. De economie worstelde met de Amerikaans-Chinese handelsoorlog, matige binnenlandse vraag, een vertraagde begroting en de droogte. Het toerisme was het enige lichtpuntje. De coronavirus epidemie gaat dit jaar meer druk uitoefenen op de economische groei.
• Het aantal gevallen van coronavirus infecties is in Thailand met één toegenomen en bedraagt nu 35. De laatste is een Chinese vrouw (60), wier familieleden het virus eerder opliepen. Alle negen familieleden zijn nu besmet.
Thailand gaat bezoekers uit Singapore en Japan strenger controleren daar de uitbraak zich aan het verspreiden is. Reizigers uit China, Hong Kong en Taiwan worden al langer scherp in de gaten gehouden. Vijftien van de geïnfecteerde personen zijn inmiddels hersteld, 20 worden nog behandeld in het ziekenhuis.
In China zijn inmiddels 1.770 personen overleden aan het virus. Andere landen melden een handvol infecties. Japan en Singapore tellen het hoogste aantal infecties buiten China.
• Een man (31) in Buri Ram heeft zondag ruim veertig schoten afgevuurd vanuit zijn huis en zich na 2 uur overgegeven aan de politie die zijn huis had omsingeld. Hij zegt dat hij zijn woede koelde vanwege een ruzie met een familielid en niet de bedoeling had iemand te verwonden. Hij heeft toegegeven drugs te hebben gebruikt.
• In de betonnen muur van een school in Nong Chik (Pattani) is maandagochtend een groot gat geslagen door een bomexplosie. De bom maakte geen slachtoffers. De politie gaat er vanuit dat de daders alleen maar uit waren op verstoring van de rust.
• De noodverordening in de drie zuidelijke provincies Pattani, Yala en Narathiwat blijft voor nog eens drie maanden van kracht, van 20 maart tot 19 juni, heeft de National Security Council besloten. Om de verlenging, de 59ste, was gevraagd door het Internal Security Operation Command Region 4 na een evaluatie van de geweldssituatie.
• General Motors trekt zich terug uit Thailand en stopt met de verkoop van Chevrolets. De fabriek in Rayong gaat eind dit jaar dicht. De werknemers krijgen een betere afvloeiingsregeling dan wettelijke vereist. Het bedrijf zegt dat het lage gebruik van de fabriek en de lage voorspellingen over het binnenlands en export volume de bedrijfsvoering aanzienlijk hebben beïnvloed. De huidige Chevrolet rijders blijven voor onderhoud en reparaties bediend worden door de geautoriseerde servicebedrijven.
• De compensatie aan de nabestaanden van de doden en aan de permanent gehandicapte slachtoffers van het bloedbad in Korat wordt verhoogd van 1 naar 2 miljoen baht, heeft een provinciale commissie besloten. Zondagmiddag was 82.869.229,20 baht gedoneerd. Eerder is bekend gemaakt dat vanaf zondagmiddag gestopt zou worden met accepteren van giften.
• Thailand beslist vermoedelijk in april of het zich aansluit bij het aangepaste Trans Pacific Partnership, zegt de Japanse minister van Economische Zaken. Hij hoopt dat de huidige elf ledenlanden tijdens een vergadering van ministers deze zomer in Mexico besluiten onderhandelingen te beginnen.
De aangepaste vrijhandelsovereenkomst, die formeel bekend staat als Comprehensive and Progressive Agreement for Trans-Pacific Partnership, werd in december 2018 van kracht nadat de VS zich in januari 2017 had teruggetrokken uit de oorspronkelijke TPP, die sterk was gepromoot door Trumps voorganger Obama.
Tot nu toe hebben zeven landen, Japan, Australië, Canada, Nieuw Zeeland, Mexico, Singapore en Vietnam het pact geratificeerd; Chili, Peru, Brunei en Maleisië moeten dat nog doen.
• Het Hof van Beroep heeft het verzoek van voormalig partijleider Yongyuth Wichaidit (Pheu Thai) om in beroep te gaan tegen een gevangenisstraf van 2 jaar, afgewezen. Hij kreeg die straf omdat hij destijds als permanent secretaris van BiZa toestemming verleende voor de verkoop van kloosterland om ruimte maken voor de Alpine golfbaan. Het hoofd van de Bangkok Remand Prison zegt dat hij geen speciale privileges krijgt. Uit een medische controle in de gevangenis is gebleken dat hij lijdt aan artritis, een hartkwaal en staar.
• De regering overweegt de Songkran vakantie met twee dagen te verlengen om de kwakkelende toeristensector te steunen. Premier Prayut kan nog niet zeggen wanneer een definitief besluit valt er negen dagen van te maken.
• Vijf leden van de Democraten hebben maandag de partij verlaten en zijn lid geworden van oppositiepartij Pheu Thai. Ze zeggen dat de partij haar belofte heeft verbroken door Prayut te steunen. Toen Abhisit nog partijleider was, benadrukte de partij dat ze Prayut niet zou steunen [om premier te worden].
Na de verkiezingen, waarbij de Democraten een gevoelige nederlaag leden [voor Abhisit reden om af te treden], draaide de partij onder een nieuwe leider als een blad aan de boom om en trad toe tot de coalitieregering, geleid door Palang Pracharath. De vijf zijn een voormalig gemeenteraadslid van Bangkok en vier districtsraadsleden.
• De dienst Accijnzen stelt het besluit om accijns te gaan heffen op het zoutgehalte in voedsel en alcoholvrij bier uit tot de Covid-19 epidemie onder controle is. Thans is de beheersing van het virus de belangrijkste prioriteit van het ministerie van Volksgezondheid, zegt directeur-generaal Patchara.
Doi Chaang Coffee, een groot Thais koffiemerk met ruim vijftig franchises in Zuidoost-Azië, belooft eindelijk de 200 boeren in Chiang Rai te betalen die al bijna drie jaar wachten op betaling, waardoor ze gebukt gaan onder toenemende schulden. In totaal gaat het om 7 miljoen baht. De Thomson Reuters Foundation heeft de zaak in de openbaarheid gebracht. Doi Chaang profileert zich als sociale onderneming met aandacht voor milieu en sociale kwesties. Ze is in 2003 opgericht om boeren een eerlijke prijs te geven.
• Virus update. Het dodental in China is met 105 toegenomen naar 1.770, het aantal bevestigde besmettingen bedraagt 70.548. In Hubei bedraagt het aantal nieuwe gevallen 1.933 tegen een dag eerder 1.843. Beijing overweegt voor het eerst in tientallen jaren een belangrijke politieke vergadering uit te stellen. De beurs herstelt zich nadat China steun voor de economie heeft toegezegd. De vrees voor uitbreiding van het virus neemt toe nu passagiers van cruiseschepen, waar het virus is geconstateerd, huiswaarts keren.
• De gezondheidsautoriteiten in Cambodja proberen de honderden passagiers te traceren die vorige week gedebarkeerd zijn van de Westerdam in Sihanoukville. Ze zijn bang dat het virus zich wereldwijd verspreidt nu een passagier in Maleisië positief is getest op het coronavirus.
• Het leger heeft maandag een Memorandum of Understanding getekend met het ministerie van Financiën over de overdracht van land en commerciële bedrijven aan het ministerie. Tevens gaan de revenuen voortaan voor een groot deel naar de staatskas in plaats van uitsluitend naar het leger. De overdracht heeft betrekking op 1 miljoen rai staatsland, benzinestations, winkels, vlooienmarkten, vrijetijdsclubs, boksstadions, golfbanen, paardenrenbanen, hotels en vakantieverblijven. De meeste zijn bestemd voor soldaten en hun familie, maar de bevolking mag ze ook gebruiken.
• Future Forward adjunct-partijleider Pongsakorn Rodchomphu heeft zijn vertrek uit het partijbestuur bekend gemaakt en zegt dat hij eind volgende maand de dienstwoning verlaat waar hij nog steeds woont. Legercommandant Apirat zei eerder dat afgezwaaide officieren hun dienstwoning dienen te verlaten zodat ze betrokken kunnen worden door hun opvolgers. Future Forward is een sterk voorstander van hervormingen in het leger.
• Militaire rangers hebben op de oever van de Mekong in Tha Uthen (Nakhon Phanom) drie drugssmokkelaars aangehouden en 4.086.000 meth pillen onderschept. Ze waren getipt over de smokkel per boot uit Laos.

Het nieuws in foto’s

Army chief-of-staff Gen Teerawat Boonyawat, right, and finance permanent secretary Prasong Poontanate, second left, take to the podium as they hold a press conference at the army headquarters to announce the signing of a memorandum of understanding on the army’s commercial development schemes.

Doi Chaang coffee bags on display at a coffee house.

An official fumigates a tour bus in a bid to control the novel coronavirus in Phuket province on Monday.

Leger geeft z’n melkkoeien op

18 februari – Leger geeft z’n melkkoeien op, kopt Bangkok Post vandaag [triomfantelijk?] boven het openingsverhaal. Gisteren tekenden stafchef Teerawat en permanent secretaris Prasong van het ministerie van Financiën een Memorandum of Understanding (MoU) over de overdracht van land en commerciële bedrijven aan het ministerie en de overheveling van de meeste revenuen naar de staatskas.

Het MoU heeft betrekking op ruim 100 bezinestations, kruidenierswinkels, vlooienmarkten, boksstadions, gofbanen, paardenrenbanen en hotels die gevestigd zijn op land van het leger dat geleasd is door het Treasury Department. Het departement gaat ook helpen de problemen op te lossen met betrekking tot encroachment (illegaal gebruik) van 700.000 rai legergronden. De illegale bewoners mogen het land blijven gebruiken, maar ze moeten huur gaan betalen.

Om er maar gelijk een persoonlijk commentaar tegenaan te gooien: Gaat het alom machtige leger werkelijk uit vrije wil zijn melkkoetjes afstaan oftewel de zogeheten off budget funds, waarover partijleider Thanathorn (Future Forward) al enkele harde noten heeft gekraakt? En dit zou dan te danken zijn aan het bloedbad in Korat, want de waanzinnige legerofficier die daar tekeer ging, deed dit omdat hij genaaid was door zijn commandant en diens familie bij een commerciële transactie. Ik kan het nauwelijks geloven.

Na de ondertekening van het MoU gaven Teerawat en Prasong een persconferentie, maar simpele vragen als 1 hoeveel geld leveren al die commerciële bezigheden van het leger op, 2 hoeveel rai neemt het Treasury Department over en 3 hoeveel geld mag het leger houden leverden slechts vage antwoorden op, respectievelijk: 1 misschien minder dan een miljard, 2 misschien 1 miljoen rai en 3 dat hangt af van het type bedrijf en de locatie. Wisten ze het niet of wilden ze het niet zeggen?

Ik moet denken aan mijn journalistieke voorbeeld I.F. Stone, die nooit persconferenties bezocht, want zei hij daarop krijg je alleen maar leugens te horen. Als ik journalist bij de BP was, zou ik gek worden van al deze non-antwoorden, maar Thaise journalisten noteren braaf wat de HH autoriteiten dicteren en slingeren dat in de krant. Kritische vraag stellen? Dat is ze al op school afgeleerd. Want vragen aan de meester of juf stellen, betekent kritiek op zijn/haar lesgeven.

Ministers zetten oorlogskamers op tegen misleidende informatie

18 februari – De vijf ministers die eind deze maand het doelwit zijn van het al vaak genoemde censure debate uitmondend in een motie van wantrouwen, zijn zeker bang om af te gaan. Ze krijgen een steuntje in de rug van war rooms* die ‘feiten’ gaan verzamelen om ‘desinformatie’ te bestrijden zodat de bevolking niet misleid wordt door wat de oppositie allemaal te berde brent tijdens de interpellatie.

Woordvoerder Thipanan van regeringspartij Palang Pracharath verdedigt de vorming van deze oorlogskamers want ‘het valt binnen het recht van coalitiepartijen om accurate informatie te verspreiden terwijl de oppositiepartijen de ministers verantwoordelijk houden voor hun beschuldigingen’.

Staatssecretaris Thamanat (Landbouw) opende gisteren een oorlogskamer in de noordelijke provincie Phayao. Die gaat civiele en strafrechtelijke aanklachten voorbereiden tegen debaters van de oppositie die valse en schadelijke beschuldigingen uiten tegen overheidsdiensten. Ook worden oorlogskamer opgezet in het Huis van Afgevaardigden en bij diensten waarover hij de leiding heeft, die hem gaan voeden met voor het debat benodigde informatie.

Thamanat’s advocaat Pairat zegt dat zijn juridisch team in Phayao aangifte wegens schade aan de reputatie van de regering zal doen tegen parlementsleden van de oppositie die ‘nalaten binnen de grenzen van de wet’ te debatteren.

De vijf minister die het vuur na aan de schenen wordt gelegd, zijn behalve uiteraard Prayut de vice-premiers Prawit en Wissanu, minister Anupong (Binnenlandse Zaken), minister Don (Buitenlandse Zaken) en dus Thammanat.

Om een vergelijking met Nederland te trekken, het is niet ongebruikelijk dat een bewindsman tijdens kamerdebatten een ambtenaar achter de hand houdt, tenslotte kan hij niet alles weten.

Definition of war room
1: a room at a military headquarters where maps showing the current status of troops in battle are maintained.
2: a room (as at a business headquarters) used for conferences and planning that is often specially equipped (as with computers, or charts). (Bron: Merriam Webster)

Constitutionele Hof legt de media aan banden

18 februari – Veel nieuws in de krant van vandaag is al gemeld in Nieuws van de website, dus hoef ik hier niet te herhalen, tenzij de krant belangrijke nieuwe informatie toevoegt. Van de drie berichten op pagina 2, een halve pagina, is één nieuw. Het Constitutionele Hof maakte gisteren bekend dat het strikte regels gaat handhaven voor de mediaverslaggeving, wanneer het vrijdag zijn vonnis bekend maakt in de Future Forward leningzaak.

Naar verwachting zal de landmark (letterlijk: mijlpaal, keerpunt; hier ongev. belangrijke) zaak veel media trekken. De rechtbankzitting kan live gevolgd worden in de persruimte en op de publieke ruimte van de eerste verdieping van het rechtsgebouw. De media is gevraagd geen interviews te houden en af te zien van verslaggeving in het rechtsgebouw. Tv-zenders dienen vooraf toestemming te vragen wanneer ze hun reportagewagen op het terrein van het Hof willen parkeren.

Secretaris-generaal Piyabutr van Future Forward, zelf jurist, is vol vertrouwen dat de partij niet wordt ontbonden. De Kiesraad heeft om ontbinding gevraagd omdat de partij in strijd met de wet op politieke partijen een lening heeft geaccepteerd van partijleider Thanathorn. Hij zegt dat de wet geen verbod bevat op leningen, maar de Kiesraad redeneert dat de wet leningen als financieringsbron niet expliciet noemt en beschouwt de lening als een verboden donatie.

Persoonlijke noot: Het zou mij verbazen wanneer FFP wordt ontbonden, want dan breekt de hel los en dat is iets wat de (wankele) regering niet kan gebruiken. Die heeft het al moeilijk genoeg met het coronavirus, het bloedbad in Korat en de aanhoudende economische problemen.

Toeristensector in Phuket ligt (bijna) op apegapen

18 februari – De afdeling Phuket van de Tourism Council of Thailand heeft een ‘urgente’ oproep aan de regering gedaan een zachte lening van 50 miljard baht te verstrekken aan de toeristensector, want die ligt zo goed als op apegapen. Als gevolg van het coronavirus is het aantal Chinese toeristen scherp gedaald.

Voorzitter Sarayut deed het verzoek gisteren toen de parlementscommissie toerisme het eiland bezocht om uit de eerste hand informatie te verzamelen over de gevolgen van de virusuitbraak. Beijing heeft alle groepsreizen verboden, waarvan met name Phuket de dupe is. Sommige lokale reisbureaus zijn al gesloten.

Elk jaar bezoeken 3 miljoen Chinezen Phuket. De Phuket campus van de Prince of Songkhla universiteit heeft berekend dat de toeristensector nog zeven maanden de gevolgen zal ondervinden, wat een schadepost van 4,5 miljard baht oplevert. Zonder maatregelen, die uiterlijk volgende maand moeten worden genomen, zal de economische groei in Phuket onder de nul uitkomen en een zelfde slag krijgen als bij de tsunami in 2004, zegt adjunct-deken Chyanon van de faculteit Hospitality and Tourism.

De afdeling zuid van de Thai Hotels Association vraagt om maatregelen zoals uitstel van belastingbetaling en de maandelijks afdracht van premies aan het Social Security Fund. De Chamber of Commerce van Phuket pleit voor verlaging van de accijns op kerosine zodat een promotiecampagne gevoerd kan worden voor een retourvlucht die 2.000 baht kost.

Kort Nieuws dinsdag 18 februari

– Pagina 3 bevat zes berichten, waarvan de opening al bekend: de gevangenisstraf van 2 jaar voor voormalig Pheu Thai-leider Yongyuth. Prominent op de pagina een fotobericht met een grijnzende Prayut te midden van een schare vrouwen bij de opening van state-run appartementen in Lat Krabang (BKK). Meer zegt het bijschrift er niet over, ik denk zoiets als woningwetwoningen in Nederland.

– Opvallend bericht: Een dienstplichtig soldaat in Lampang is aangehouden omdat hij tienerjongens chanteerde die hij verleid had hem naaktfoto’s te sturen. Een slachtoffer heeft de politie verteld dat hij een tijdje met een Facebook gebruiker had gechat die zich Nadia Nina noemde. Zij vroeg hem naakt foto’s en -video’s te sturen.

Later vroeg ze om meer foto’s en video’s en dreigde het materiaal dat hij eerder had gestuurd,  openbaar te maken. Tegelijkertijd werd hij benaderd door een man met Facebook account Off Lue. Hij bood aan te bemiddelen wanneer hij met hem sliep of betaalde.

De politie ontdekte dat Nadia en deze man dezelfde persoon waren en wel de soldaat. Hij heeft verklaard op het idee te zijn gekomen omdat hij zelf op een datingsite door een vrouw was gechanteerd. De politie trof ruim honderd foto’s van naakte tieners op zijn mobieltje aan.

– Follow-up op de berichtgeving over de draagmoeders, die hun baarmoeder verhuren. De Anti-Trafficking in Persons Division van de politie zegt nog eens vier verdachten op het oog te hebben, waarvoor arrestatiebevelen zullen worden aangevraagd. Tot  nu toe zijn dertien personen gearresteerd.

In de zaak zijn vier ziekenhuizen en vijf klinieken betrokken alsmede enkele Thaise artsen. Het Bureau of Sanatorium and Healing Arts verzamelt bewijs tegen de geneesheren. Een advocaat van het Department of Health Service Support zegt dat meer vervolgingen zijn te verwachten; uit een inspectie van de eerder bij een inval in beslag genomen medische apparatuur en medicijnen is gebleken dat ze vermoedelijk illegaal geïmporteerd zijn.

– Waarom de krant er uberhaupt aandacht aan besteed, begrijp ik niet en nog wel met een fors driekoloms bericht. Een Thai die in Engeland werkt, zegt fysiek te zijn aangevallen in wat hij noemt een racistische aanval die te maken heeft met de uitbraak van het coronavirus.

Hij zegt dat twee tieners zijn koptelefoon weg gristen toen hij een straat in Londen overstak en te hebben gehoord dat ze zeiden ‘Coronavirus haha coronavirus coronavirus’. Een van hen filmde hem. Toen hij de ellendelingen achtervolgde, kreeg hij een stomp op zijn neus waardoor hij viel.

De man schrijft op zijn Facebook pagina dat het klimaat van racisme mensen ertoe brengt to abuse (mishandelen, beledigen) Aziaten, ‘zelfs in de beste steden en instituties en wijdverspreid is geworden’.

– De nieuwe anti-nepnieuws regeringsraad heeft twee panels gevormd om steun te verlenen aan het Anti-Fake News Centre teneinde het probleem dat verergert [oh ja?] aan te pakken. De panels bestaan uit academici en experts van diverse organisaties, zowel van de overheid als particuliere. De raad heeft ook bepaald dat elke overheidsdienst een vertegenwoordiger dient aan te wijzen die juridische actie bij nepnieuws neemt.

Tot donderdag heeft het Big Brother centrum 52 berichten gevonden over het coronavirus, waarvan 41 nep, 10 waar en 1 verdraaide informatie bevatte.

– Als laatste pagina 4 met vijf berichten en de rubriek In Brief met vijf kortjes. Vier berichten bevatten nieuws dat ik al heb genoemd in Nieuws van de website (bosbrand, noodverordening Zuiden, verhoging compensatie aan slachtoffers Korat en aansluiting bij TPP).

Het nieuwe bericht meldt dat de PCD de code rood heeft ingesteld voor gevaarlijke concentraties fijnstof in de steden van de noordelijke provincies Mae Hong Son en Phayao en onveilige concentraties in Chiang Mai. Het Noorden en Noordoosten gaan van maandag tot donderdag een koelere periode tegemoet met een 3 à 4 graden lagere temperatuur.


 

Bus met oudere passagiers vertrekt naar een accommodatie in de stad waar ze voorlopig worden ondergebracht. De passagiers zijn gescreend en virusvrij. In het schip hadden ze een hut zonder patrijspoort.

Nieuws van de website 16-17 februari

• Aan boord van het cruiseschip Diamond Princess dat in quarantaine in de haven van Yokohama ligt, zijn nog eens 70 gevallen van besmetting opgedoken waardoor het totaal aantal op 344 komt.
• Taiwan heeft zijn eerste corona dode bevestigd. Maleisië laat geen passagiers van de Westerdam meer toe vanuit Cambodja, nadat een Amerikaanse vrouw die naar Kuala Lumpur was gevlogen gediagnosticeerd was met het virus.
• In China is het aantal gevallen met 2.420 gestegen naar 68.500 en het aantal doden met 139 naar 1.665. De provincie Hubei, het epicentrum van de uitbraak, rapporteerde voor de tweede achtereenvolgende dag minder nieuwe infecties.
• De veiling van drie 5G licenties heeft zondag 51,45 miljard baht opgebracht. Drie maatschappijen brachten een bod uit: AIS via haar dochter Advanced Wireless Network (AWN), True Move H Universal Communication (TUC), en CAT Telecom. De NBTC heeft de winnaars niet bekend gemaakt.
• Aan donaties voor de slachtoffers van het bloedbad in Korat is tot zondag 80,1 miljoen baht binnen gestroomd. Dit heeft gouverneur Wichian bekend gemaakt in Wat Pa Sattharum, waar negen personen zijn dood geschoten. De familie van de 27 doden krijgen elk 1 miljoen baht, de families van 22 slachtoffers die nog in het ziekenhuis worden behandeld, elk 100.000 baht. Tot nu toe is 29,2 miljoen baht uitgekeerd.
• Milieugroepen in Kanchanaburi verzetten zich tegen de verlenging van een concessie voor een steengroeve. Ze zeggen dat de mijn, waar dolomiet en kalksteen voor de bouwindustrie wordt gedolven, voor geluidsoverlast, stof en andere gezondheidsgevaren zorgt. De huidige concessie die in 1995 werd verleend, loopt op 31 mei 2020 af.
• Het dodental van de coronavirus epidemie op het vasteland van China is zondag met 142 gestegen naar 1.665. Ruim 68.000 personen zijn besmet met het Covid-19 virus. Het aantal nieuwe gevallen neemt in Hubei al drie dagen af en in de rest van het land twaalf dagen. De WHO zegt dat het onmogelijk is te voorspellen hoe de uitbraak zich verder ontwikkelt.
• Het censure debate waarin zes ministers door de oppositie worden aangepakt, is de meest interessante huidige politieke kwestie, aldus de Suan Dusit Poll. 39,4 procent noemt het debat, gevolgd door de aanpak van ’s lands bestuur, met name economische zaken (29,59 pct), sociale problemen zoals de uitbraak van het Covid-19 virus en het bloedbad in Korat (25,47 pct), de ontbindingszaak tegen Future Forward (20,36 pct) en corrupte praktijken waaronder vermeende onregelmatigheden in het welzijnsprogramma van het leger en encroachment van bossen (15,68 pct).
• Een grote meerderheid van de respondenten in de Nida Poll zegt nee, wanneer hen gevraagd wordt mee te doen aan een politieke rally of straatprotest uit angst dat dit kan leiden tot dezelfde politieke onrust als voorheen. 91,87 procent zegt nooit te hebben deelgenomen aan een politieke rally, 8,13 procent heeft dat wel gedaan. De nee-zeggers volgen het nieuws liever op de televisie, 14,2 procent zegt dat deelname afhangt van het doel en 3,11 procent neemt deel omdat ze willen dat het land zich meer ontwikkelt en omdat ze een hekel hebben aan de huidige regering.
• Bij een aanrijding zondag in Khon Kaen zijn een man, zijn echtgenote en hun kleinzoon van 2 jaar om het leven gekomen en is een man gewond geraakt. Bij de botsing waren drie wagens betrokken: een pickup truck, personenwagen en een vrachtwagen.

Het nieuws in foto’s

Minister of Higher Education, Science, Research and Innovation Suvit Maesincee demonstrates an environmentally friendly smart food cart developed by Thai inventors. National Science and Technology Development Agency

Takorn Tantasith, second from right, secretary-general of the National Broadcasting and Telecommunications Commission (NBTC), yesterday announces the results of the 5G multiband licence auction to an army of reporters at the NBTC office. The NBTC received more than 100 billion baht from the 5G auctions.

University students are seen wearing ‘phasin’ as they walk to their classes. Many students have taken to experimenting with phasin as a uniform, which is gaining popularity in universities in the lower Northeast.

Government spokeswoman Narumon Pinyosinwat speaks to reporters at Government House after the weekly cabinet meeting on Tuesday.

Privy councillor Palakorn Suwanrath on Sunday attended the royal-sponsored cremation of Pol Snr Sgt Maj Petcharat Kamchadpai, who died in the line of duty trying to help victims during the mass shooting at Nakhon Ratchasima’s Terminal 21 last Saturday.

FFP leader Thanathorn Juangroongruangkit greets supporters after the party was acquitted in the ‘Illuminati case’ on Jan 24.

5G veiling brengt 100 miljard baht op

17 februari – De veiling van de 5G multiband licenties heeft gisteren 100 miljard baht opgebracht. Grote winnaar was dochterbedrijf Advanced Wireless Network van ’s lands grootste telefoonmaatschappij Advanced Info Services (AIS). Die sleepte bijna de helft van de 49 geveilde vergunningen in drie spectra in de wacht.

Bangkok Post opent vandaag met een gedetailleerd verslag van de veiling waarop vijf maatschappijen streden om de ethergolven; de andere vier waren True Move H Universal Communication (TUC); Total Access Communication (DTAC), via haar dochter DTAC TriNet; CAT Telecom en TOT. Meer weten? Lees: 5G auction raises B100bn.

Politie waarschuwt: Skullbreaker rage levensgevaarlijk

17 februari – Het ‘spelletje’ is overgewaaid uit Zuid-Amerika, op de sociale media is het al te zien, de krant noemt het een rage en het heet Skullbreaker Challenge, een zeer toepasselijke naam want het kan leiden tot schedelbreuk en ook tot rugletsel en in het ergste geval een enkele reis richting zes voet onder de grond.

Ik zag het op de televisie. Drie personen staan naast elkaar. De middelste moet op het juiste moment omhoog springen, want de andere twee proberen zijn benen weg te schoppen. Als dat lukt valt de middelste persoon ruggelings op de grond.

Welke idioot dit bedacht heeft, weet ik niet en of idioten in Thailand zich er ook al aan overgeven, weet ik wel, want dat is te zien op de asociale media. De politie zegt dat de spelers strafbaar zijn. Wanneer het slachtoffer ernstig gewond is, kunnen de andere twee worden veroordeeld tot maximaal 10 jaar gevangenisstraf en een boete van 200.000 baht.

Politiewoordvoerder Kissana vraagt ouders en onderwijzers kinderen tegen te houden het spelletje te imiteren, wat niet denkbeeldig is want ze brengen veel tijd door op video-sharing platforms en sociale netwerksites. Mijn pessimistische voorspelling: het wachten is nu op het eerste dodelijke slachtoffer.

Thaise passagiers van Westerdam teruggekeerd

17 februari – De twee Thaise passagiers die een cruise hebben gemaakt met de Westerdam, zijn met 35 andere passagiers gisteren aangekomen op Suvarnabhumi. Ze hebben geen symptomen van het coronavirus, dus mochten hun weg naar huis voortzetten.

Een 83-jarige Amerikaanse vrouw, die eerder van Cambodjaanse gezondheidswerkers het groene licht had gekregen, is bij twee testen in Maleisië positief gebleken. Ze is in quarantaine geplaatst, haar echtgenoot (85) die negatief testte, blijft onder observatie.

De negentien Thaise bemanningsleden zijn nog aan boord van het schip, dat in de haven van Sihanoukville ligt. De Cambodjaanse premier Hun Sen, die sceptisch was over de ernst van het virus [zou hij dat nog zijn?], begroette de passagiers die na screening van boord mochten met rozen en schudde hun hand.

In Thailand is een 45-jarige man, die was opgenomen met symptomen van het virus, ontslagen uit het ziekenhuis. Hij is de 15e patiënt die genezen is verklaard. In het ziekenhuis verblijven nog 19 personen, van wie één ernstig ziek is.

Kort Nieuws maandag 17 februari

– Daar inmiddels 80,1 miljoen baht is gedoneerd voor de de slachtoffers van het bloedbad in Korat wordt de compensatie voor gehandicapten verhoogd. Zij die permanent gehandicapt zijn, krijgen 1 miljoen baht, evenveel als de nabestaanden van de doden; degenen die tijdelijk gehandicapt zijn 700.000 baht en degenen die in de IC zijn opgenomen, 300.000 baht.

Slachtoffers met ernstige verwondingen, die geen behandeling behoeven in de IC, krijgen 30.000, 100.000 of 200.000 baht, afhankelijk van de ernst van de verwondingen. Een commissie moet nog een besluit nemen wat met de resterende donaties wordt gedaan. Gedacht wordt aan continue betalingen, zegt de gouverneur van Nakhon Rachasima (ook genoemd Korat).

– De politie verzamelt bewijs tegen acht rijke investeerders uit Bangkok die 200 rai in nationaal park Khao Laem (Kanchanaburi) hebben gekraakt. Parkfunctionarissen hebben tegen hen aangifte gedaan na een gezamenlijke operatie van parkpersoneel, het 4e operation centre van Isoc, politie en provinciale functionarissen op vrijdag waarbij beslag is gelegd op het land.

De politie inspecteert de percelen en gebruikt luchtfoto’s om de grenzen van het nationaal park te bepalen. Verwacht dat het achttal binnenkort wordt vervolgd. Twee dorpelingen worden ervan verdacht de investeerders geholpen te hebben aan eigendomsrechten.

Hoofd Thewin van het park zegt dat ook onderzoek wordt gedaan naar andere delen ter grootte van 38.000 rai, waarvan vermoed wordt dat ze illegaal in gebruik zijn genomen (encroachment).  De gronden die bij de Vajiralongkorn dam liggen, zijn bestemd voor agrarisch gebruik door arme dorpelingen die voorheen in een nabijgelegen bos woonden.

– Ik ben inmiddels op pagina 2 beland waarvan nog één bericht resteert. Arbeidsnetwerken overleggen op 3 maart met Prayut over manieren om de gevolgen van de aangekondigde schorsing door de VS van Thailand’s handelsprivileges op grond van het Generalised System of Preferences (GSP) af te wenden. Op een seminar zaterdag zei vice-voorzitter van het Thai Labour Solidarity Committee dat de schorsing ten koste gaat van minstens 40.000 werkers.

De netwerken willen dat de premier met de VS onderhandelt om ervoor te zorgen dat Thailand in aanmerking blijft komen voor het GSP. En wel zo snel mogelijk want in oktober vorig jaar kondigde de Amerikaanse Trade Representative de schorsing van $1,3 miljard aan handelpreferenties aan per 25 april.

Volgens directeur Pajkovski van de workers right group van het Solidarity Centre verliest Thailand de GSP voordelen omdat het land weinig vorderingen boekt bij het bestrijden van schendingen van de rechten van werkers. De schorsing zou bedoeld zijn de regering onder druk te zetten om het probleem op te lossen.

Pajkovski vindt dat Thailand snel de ILO Conventions 87 en 98 moet onderschrijven die handelen over het recht op vereniging en collectieve onderhandelingen.

– Zou het bijna vergeten: Ook op 2 de rubriek In Brief  met vijf kortjes. Ik noem er twee:
• Gebruikte injectiespuiten en medisch afval gevonden in zee bij Sattahip
• Koh Samui: Dode baby (8 maanden) gevonden op erf huurhuis buitenlander

– Pagina 3 bevat een profiel van een halve pagina van regeringswoordvoerder Narumon Pinyosinwat. Vergeleken met voorgaande regeringswoordvoerders erkent ze dat ze geen ‘vechter’ is die gretig is om alle verbale aanvallen op de regering van repliek te dienen. De voormalige docent en hoogleraar aan het National Institute of Development Administration zegt dat ze een duidelijke gedefinieerde rol heeft als het mondstuk van de regering.

Narumon mag dan het vertrouwen genieten van Prayut en het kabinet, maar volgens sommige critici is ze de afgelopen zes maanden dat ze de post bekleedde, te passief geweest bij het verdedigen van de regering. Daarover zegt ze: ‘De premier wil niet een woordvoerder die reageert op elke kwestie.’ Meer weten? Lees: From academia to voice of the govt.

– Als laatste pagina 4, die opent met een bericht over de Rak Lok Food Cart, een slimme voedselwagen die van allerlei snufjes is voorzien. De wagen is ontwikkeld door researchers van de NTSDA. De snufjes bestaan onder andere uit een mini afvalwater verwerkingssysteem, een gootsteen, een keukenkap, koelkast en twee fornuizen. Alle onderdelen zijn gemaakt van lichtgewicht materialen.

Rak Lok Food Cart betekent letterlijk voedselverkoopwagen die het wereldmilieu kan redden. De wagen is het resultaat van diverse actieplannen van de regering om technologie en innovatie te gebruiken voor de promotie en opwaardering van het gastronomisch toerisme, aldus minister Suvit van Hoger Onderwijs.

Hij zegt: ‘De regering heeft als doel gesteld de reputatie van straatvoedsel als een product van hoge kwaliteit en service te bevorderen, alsmede ervoor te zorgen dat het voedsel veilig is im te eten en gemakkelijk voor de verkopers om te bereiden.’ Meer weten? Lees: Smart food cart to aid gastronomic tourism.

– Op de pagina verder een achtergrondverhaal over de comeback van de phasin (wikkelrok) in het Noordoosten. Hoe dat traditionele kledingstuk eruit ziet, toont de foto die ik al eerder plaatste. De phasin wordt gewikkeld om de taille net als de lappa in Afrika en sarong in Indonesië. Meer weten? Lees: Pushing ‘phasin’ to the force.

– Laatste bericht. De Food and Drug Administration heeft vorig jaar tegen vijfhonderd importeurs van illegale en gevaarlijke gezondheidsproducten juridische actie ondernomen. Onderzoek is gedaan door de Consumer Protection Police Division. Ruim vijfhonderd zijn gearresteerd en 250.000 online advertenties zijn verboden. De politie is nog steeds bezig bewijs te zoeken om meer overtreders aan te houden.

– Verder noem ik nog het fotobericht, centraal op de pagina, met een foto van een enthousiast lachend meisje dat een eetbare kom van bladeren heeft gemaakt tijdens een workshop in Park@Siam op Siam Square, bedoeld om alternatieven te promoten voor het verminderen van afval.


 

Opinie: Legercommandant gooit olie op het vuur

16 februari – Leger is niet heilig, ook niet boven kritiek verheven, schrijft Sanitsuda Ekachai met ingehouden woede in een vlammend commentaar op de uitspraak van legercommandant Apirat dat het leger een ‘heilige institutie’ is terwijl hij krokodillentranen plengde over het bloedbad in Korat.

Ze legt haarfijn de vinger op de zere plek wat er mis is met het feodale leger. En niet alleen het leger, ook de corrupte politie, de dito boeddhistische geestelijkheid en het autoritaire onderwijs krijgen gevoelige vegen uit de pan.

Ik volsta met een link naar haar artikel op de opiniepagina van Bangkok Post van gisteren, want het samenvatten doet geen recht aan haar voortreffelijke J’accuse. Klik hier.

Camboadia’s Prime Minister Hun Sen welcomes the passengers and crews of MS Westerdam, a cruise ship that spent two weeks at sea after being turned away by five countries over fears that someone aboard might have the coronavirus , as it docks in Sihanoukville, Cambodia February 14, 2020.

Nieuws van de website 15-16 februari

• Bijna twee weken zocht de Westerdam van de Holland Amerika Lijn naar een haven die het schip wilde toelaten, maar de passagiers zeggen dat het geen beproeving was. ‘Iedereen zegt poor you. Maar die was er niet. We hadden driegangen maaltijden, er was veel keus. Het was lovely’, zegt een gepensioneerde verpleegster uit Engeland. Een andere passagier zegt: ‘De hash browns* en de tomatensaus waren enkele dagen geleden op. Maar dat was het. It was fine, really.’
Vanaf vrijdag konden passagiers in Sihanoukville (Cambodja) van boord na gescreend te zijn op het coronavirus. Niemand was besmet.
• In Parijs is een Chinese toerist (80), die eind januari was opgenomen in het ziekenhuis, overleden aan het coronavirus. Hij is de eerste dode buiten Azië. In het ziekenhuis verblijven nog zes personen met symptomen van de ziekte, maar geen van hen is ernstig ziek.
• Een verpleegster (35) die geen masker en beschermende kleding droeg toen ze een patiënt behandelde voor een andere ziekte, is het 34e geval van besmetting met het coronavirus in Thailand. De patiënt vertoonde pas later symptomen van het Covid-19 virus, de officiële naam van het coronavirus. 24 collega’s die ook risico hadden gelopen op besmetting, testten negatief. Familieleden lopen geen risico want ze woont in een verpleegstershuis.
• Twee mannen, lid van een grote drugssmokkelbende, zijn zaterdag in Wang Noi (Ayutthaya) aangehouden met 400 kilo gecomprimeerde marihuana ad 6 miljoen baht. De politie was getipt over de smokkel uit Laos naar de Central Plains. Bij een undercoveroperatie op een parkeerterrein kregen de mannen, die twee voertuigen bestuurden, de wachtende politie echter in de smiezen. Ze scheurden weg, maar kwamen niet ver omdat de politie de banden van de wagens lek schoot.
• De kogel is door de kerk. De RFD heeft eindelijk aangifte gedaan tegen parlementslid Pareena Kraikupt (Palang Pracharath) die 682 rai in een bosreservaat illegaal in gebruik heeft genomen om er kippen te houden. Pareena (44) houdt vol dat ze onschuldig is. De Raad van State meent echter dat ze wel degelijk land bezet dat bestemd is voor behoeftige boeren.
• Op de sociale media, beter gezegd asociale media, is zaterdag een video opgedoken waarop onder andere te zien is dat Jakrapanth Thomma, de man van het bloedbad in Korat, de bewaker van een wapenopslagplaats in zijn legerkamp Surathampitham dood schiet. Bangkok Post heeft besloten geen stills uit de video te publiceren.

* Hash browns of hashed browns is een populair Amerikaans gerecht dat enigszins vergelijkbaar is met het Zwitserse rösti. In zogeheten diners in Noord-Amerika en het Verenigd Koninkrijk zijn hash browns wijdverbreid als ontbijtgerecht, waar ze vaak worden gebakken op een grote kookplaat of grill. (Bron: Wikipedia)

 

A merit-making ceremony is held in Nakhon Ratchasima yesterday in honour of those killed at the mass shooting last weekend. About 10,000 monks participated in the large scale merit-making event held at the Thao Suranaree Monument.

Geen woord over het openingsartikel van BP

16 februari – Mall massacre sparks army rejig kopt BP vandaag boven haar opening, een Special report (achtergrondverhaal) naar aanleiding van de belofte van legercommandant Apirat dat hij de controversiële bedrijfsactiviteiten van het leger ‘drastisch’ gaat ‘revamp’ (oplappen, vernieuwen).  Aanleiding? Het bloedbad in Korat veroorzaakt door een legerofficier.

Hoor ik nu schamper gelach? Nee, beste lezers en lieve lezeressen, ik brul van het lachen en sla me op mijn knieën van plezier [eigenlijk ergernis] dit te vernemen uit de mond van een man die krokodillentranen plengde over het dolzinnig optreden van een van zijn manschappen en niet eens de enige juiste beslissing nam, namelijk: aftreden, wegwezen, oprotten met de staart tussen zijn benen.

Wat er mis is met het leger legt Sanitsuda vlijmscherp bloot in haar opinieverhaal Army not sacred nor above criticism. Naar aanleiding van Apirat’s uitspraak over het ‘heilige’ leger, schrijft ze: ‘Wat zijn bedoelingen ook mogen zijn geweest, zijn vertoon van droefheid kwam over als zelf-medelijden. Dit is niet wat de bevolking wil zien van een militaire leider. Een land in shock heeft zo’n drama niet nodig. De mensen willen dat hij blijk geeft van verantwoordelijkheid en rekenschap.’

‘De mensen zijn het zat. En ze zijn boos. Zoveel schandalen in legerkampen, zoveel dienstplichtigen en lagere officieren overleden, maar de misdaden zijn simpelweg onder het tapijt geveegd. En nu zijn 29 mensen gedood door een krankzinnige soldaat en de nalatigheid en laksheid van het leger.’

Dus beste lezers en lieve lezeressen, u moet het mij maar niet kwalijk nemen dat ik verder geen woord vuil maak aan het openingsverhaal. Lees zelf maar de leugens van ijzervreter en huilebalk Apirat. Klik hier. Om welke bedrijfsactiviteiten het gaat, kunt u hieronder zien.

Lumpinee Boxing Stadium on Ramintra Road, Bang Khen district.

Suan Son Pradipat resort in Hua Hin district of Prachuap Khiri Khan.

Royal Thai Army Sports Centre inside the army’s golf course on Ramintra Road, Bang Khen district.

Psychiater: Laat ze niet alleen, houd ze in de gaten, stel vragen

16 februari – Pagina 2 bevat drie follow-ups op het bloedbad waarvan één met reacties van winkelpersoneel, eigenaren en adviezen van psychiater Siratcharin van het Surin ziekenhuis. In de rubriek Mae Moo op pagina 12, doorgaans gevuld met nieuws en roddels [?] over artiesten, vertellen mensen die enkele angstige uren in Terminal 21 hebben doorgebracht, over hun ervaringen.

Veel aandacht in het artikel voor het heldhaftig optreden van Atiwat ‘Dear’ Promsuk, een 18-jarige student aan het Nakhon Ratchasima Technical College, die zijn leven opofferde om anderen te helpen. Zijn vriendin vertelt dat ze die dag naar de film gingen in het winkelcentrum. Ze waren in Foodland toen iemand riep dat er geschoten werd. Samen met anderen verborgen ze zich in een magazijn achterin de zaak. Dear bewaakte de deur, maar verloor zijn leven de volgende ochtend toen Jakapranth naar binnen stormde en hem in zijn borst schoot. De vriendin werd in haar been geraakt.

Een ander indrukwekkend verhaal gaat over een 45-jarige moeder die haar tienerdochter met haar lichaam beschermde tegen de schoten van Jakapranth. Ze redde het leven van de dochter en offerde haar eigen leven op.

Eigenaresse Wachiraporn (52) van een winkel vertelt op pagina 2 blij te zijn dat het winkelcentrum weer in bedrijf is, ‘maar het is tegelijkertijd triest omdat iemand die ik ken is doodgeschoten. Maar dat kan me niet tegenhouden er weer naartoe te gaan. Het is mijn werkplaats.’

Wachiraporn moet een beschermengel hebben want ze was op de dramatische dag, zaterdag een week geleden, ziek en ging niet naar haar werk. ‘Als ik was gekomen zou me zeker iets slechts zijn overkomen, dat is zeker, omdat ik knieproblemen heb en niet hard kan lopen. Ik heb een boeket bloemen voor de mall gelegd en gebeden voor de dappere zielen die hun leven hebben opgeofferd.’

Psychiater Siratcharin is een van de psychologen die door het Department of Mental Health zijn aangewezen om hulp te verlenen aan de overlevenden. ‘Wanneer ze ons niet zien in het winkelcentrum kunnen ze ons op elk uur van de dag en de nacht bereiken op de DMH hotline.’

Siratcharin zegt dat overlevenden last kunnen krijgen van problemen als post-traumatische stress disorders, depressie en angststoornissen. ‘Steun krijgen van professionals en hun geliefden is belangrijk. Alhoewel ze geen fysiek letsel hebben opgelopen, zijn ze emotioneel verwond. Sommigen kunnen zich terugtrekken uit de wereld om hen heen, contact vermijden met hun familie en emotioneel geïsoleerd raken. Emotionele isolatie is gevaarlijk. Alhoewel het lijkt dat we hen hun eigen ruimte moeten geven, moeten we ze echt in de gaten houden.’

Verder op de 2 een bericht over de video die ik al noemde in Nieuws van de website en het voorstel van Future Forward om een panel te vormen dat zich gaat buigen over hervormingen in het leger. De partij gaat een Facebook pagina openen om klachten van rank-and-file (gewone) soldaten te verzamelen die vinden dat ze onbillijk zijn behandeld. FFP parlementsleden zullen die tijdens het censure debate doorgeven.

The Bangkok Green Link aims to develop unused public land, such as vacant space under expressways and alongside railway lines, to create bicycle routes and civic space.

Kort Nieuws zondag 16 februari

– BP biedt verder drie pagina’s: 3 en 4 met nieuws en 5 met de zaterdagrubriek Urban Life, deze maal gewijd aan Bangkok Green Link, een project van het stadsarchitectenbureau Shma Co. Ltd. Om daar maar mee te beginnen. Het project heeft tot doel ongebruikt openbaar land, zoals onder expressways en langs spoorwegen te ontwikkelen tot fietsroutes en openbaar gebied.

Het bedrijf staat bekend voor de ontwikkeling van openbare ruimtes in de stad, zoals parken, gebieden onder expressways en oude vervallen wijken. In 2016 ontwierp het een 1 km lange fietsroute tussen Chatuchak in het noorden van de stad en de Chao Phraya. [Maar of die al gerealiseerd is lees ik niet]

Vorig jaar begon het bedrijf te werken aan Bangkok Green Link, een veel ambitieuzer fietsroute omdat die beter geïntegreerd is in andere vormen van stadsvervoer. Het plan behelst een lus van 28 km met 26 km aan verbindende fietspaden die uitwaaieren. Meer weten? Lees: Renewed push to make a success of pedal power.

– Pagina 3 bevat 5 berichten plus de rubriek New Bites met drie kortjes. De opening meldt dat nog eens twee verdachten zijn aangehouden in de zaak van de draagmoeders. Bevat natuurlijk weer oud nieuws, want anders zou het 5-koloms bericht niet vol komen.

Ook al bekend de arrestatie van twee drugssmokkelaars in Ayutthaya na een achtervolging waarbij de banden van hun wagens aan flarden werden geschoten, een effectieve manier om ze aan te houden. [Een andere manier is om ze dood schieten in een vuurgevecht dat altijd schijnt te zijn begonnen door de verdachten]

Nieuw is het bericht dat het aantal bosbranden in het Noorden gisteren is gestegen van 823 op vrijdag naar 1.334. In het hele land zijn 3.238 branden gesignaleerd aan de hand van satellietbeelden van het Geo-Informatics and Space Technology Development Agency.

Mae Hong Son in het Noorden is de provincie met de meeste branden (340), gevolgd door Udon Thani in de centrale regio (209) en Tak, ook in het Noorden (205). De concentratie PM2,5 bedroeg gisteren in Mae Hong Son 96 mcg, bijna het dubbele van de veiligheidslimiet van 50 mcg.

Ook hard getroffen is de provincie Lampang, waar branden blijven woeden in nationale parken en wildleven reservaten. In één dag is 13 rai van een bos verwoest, inclusief 7 rai bos in conservation areas [?] van nationaal park Tham Pa Thai. De concentratie PM2,5 is normaal, maar de gouverneur verwacht dat die deze week weer stijgt.

Directeur-generaal Monton van het DDPM maakte gisteren bekend dat twee helikopters zijn ingezet om branden in ontoegankelijke berggebieden te bestrijden. Sinds 29 januari hebben ze 5.550 rai in Lampang, Chiang Mai en Phrae aangepakt.

– Regeringspartij Democraten waarschuwt tegen een handtekeningenactie op change.org die een protest behelst tegen de vervolging van Future Forward wegens het accepteren van een volgens de Kiesraad verboden lening. Woordvoerder Ramet zegt dat dit neerkomt op het onder druk zetten van het Constitutionele Hof, dat zich later deze maand over de zaak buigt. De petitie is al ondertekend door 15.000 personen waaronder 150 bekende figuren.

– Laatste bericht op de 3. Het Department of Highways belooft de werkzaamheden op de Rama II Road voor Songkran af te ronden om de chronische verkeerscongestie te verlichten. De aannemers hebben de opdracht gekregen meer zwaar materieel in te zetten en het werk te versnellen, zegt directeur Sarawut. Hij maakt zijn excuses voor het ongemak en verzekert dat alle 14 rijstroken van de route, Highway 35, met Songkran open zijn.

Het werk is al in 2018 begonnen en bestaat uit verbetering van het 11 kilometer lange wegdeel tussen Bang Kunthian en de Ekkachai ramp (hellende oprit).

– Als laatste pagina 4, die opent met de aankondiging dat het Royal Forest Department aangifte wegens encroachment heeft gedaan tegen parlementslid Pareena. Meldde ik al in Nieuws van de website. De trigger-happy winkeleigenaar (48) die vrijdagochtend veertig pistoolschoten heeft afgevuurd, is vrijgelaten op een borgtochtsom van 350.000 baht. Hij wordt beschuldigd van een poging anderen te doden, het afvuren van schoten in een openbaar gebied alsmede bezit en gebruik van crystal methamphetamine.

– Laatste bericht, geïllustreerd met een foto van door Thaise kunstenaars beschilderde condooms. Same-sex couples blijven vechten voor het homohuwelijk. Op Valentijnsdag probeerden ze tevergeefs op het districtskantoor van Bangkok Yai hun huwelijk te registreren. [Terzijde: Ik vind de Engelse term beter want het gaat ook om lesbiennes]

Dezelfde groep probeerde dat een jaar eerder in Phasi Charoen, maar ook daar stuitten ze op een onverbiddelijke weigering. Vervolgens dienden ze een klacht in bij het Constitutionele Hof met als argument dat hun grondwettelijke rechten waren geschonden, maar het Hof nam de zaak niet in behandeling.

Vrijdag zei de groep opnieuw naar het Constitutionele Hof te zullen stappen en naar de bestuursrechter. Eerder dit jaar ging het kabinet in principe akkoord met een wetsvoorstel dat het homohuwelijk mogelijk maakt. Thans buigt de Raad van State zich erover. Maar critici zeggen dat het niet volledig voorziet in gelijke rechten.

Reacties niet mogelijk