Thais nieuws 1-15 januari

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan andere bronnen. Voor de betrouwbaarheid steek ik mijn handen niet in het vuur.
Op de pagina Dossiers 2019 geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op themapagina’s. Dat zijn pagina’s waarop alle berichten over een bepaald onderwerp zijn gebundeld. Alle themapagina’s staan opgesomd op de pagina Leeswijzer.
Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

Voor het nieuws van voorgaande jaren zie de zwarte menubalk bovenaan de pagina onder het kopje Buitenland. Voor het nieuws van 16-31 december klik hier.

 

Nieuws van de website 14-15 januari

• Nakhon Si Thammarat: Een verlaagde pickup truck die was vastgelopen op een spoorwegovergang is dinsdagochtend aangereden door een passagierstrein en over de kop geslagen. De twee mannen in het voertuig raakten ernstig gewond. Op de foto vergapen ramptoeristen zich aan het ongeluk.
• Acht Britse toeristen zijn gewond geraakt, van wie drie ernstig, toen het minibusje waarmee ze van Suvarnabhumi naar Pattaya reisden, dinsdagochtend tegen de vangrail in de middenberm van een weg in Bang Lamun (Chon Buri) was gebotst. De bestuurder verloor de macht over het stuur na een klapband.
• Blije gezichten bij Financiën. Thailand is niet opgenomen in de laatste editie van de Watchlist van valuta manipulators van het Amerikaanse ministerie van Financiën. Singapore, Maleisië en Vietnam, die sinds mei 2019 op de lijst staan, blijven onder verdenking.
• Dikke, ongezonde smog blijft grote delen van het Noorden teisteren. De hoogste concentratie met 89 microgram per kubieke meter lucht werd gemeten in tambon Phra Bat (district Muang, Lampang). In acht districten van Bangkok overschreed de concentratie aan PM2,5 stofdeeltjes dinsdag de veiligheidslimiet.
• Legercommandant Apirat is dinsdag in Atjeh gearriveerd voor de ondertekening van een overeenkomst over samenwerking bij de veiligheid in het Zuiden van Thailand. Het is het eerste bezoek van Apirat aan Atjeh.
• De laatste van de zeven Uighur migranten, die zijn ontsnapt uit een detentiecentrum in Mukdahan, is maandagavond na een intensieve speurtocht van drie dagen aangehouden. Hij werd 6 km vanaf het centrum gevonden. De politie, die een foto van de man had verspreid, was getipt door een bewoner die hem had gezien.
• De man die ’s nachts op 28 december uit een goudwinkel in een warenhuis sieraden ad 2 miljoen had gestolen, is dinsdag in zijn auto aangehouden toen hij probeerde te vluchten. In de wagen vond de politie twee vuurwapens, methamphetamine en een deel van de buit. De politie vermoedt dat hij hulp van een werknemer kreeg omdat hij de code van de safe met de sieraden wist.
• De Phuket International Airport is uitgerust met een thermoscanner om passagiers uit Wuhan, de Chinese stad waar een mysterieuze longziekte is uitgebroken, te controleren op koorts. Iedereen die een lichaamstemperatuur van meer dan 38 graden heeft, wordt onverwijld naar het ziekenhuis gebracht. Tot nu toe zijn geen gevallen ontdekt.
• De regering heeft een nieuw pakket aan steunmaatregelen in voorbereiding voor het midden- en kleinbedrijf (MKB in het Nederlands, SME in het Engels), inclusief zachte leningen en stimulansen van de Board of Investment.
• Tourism Council of Thailand (TCT) verwacht in eerste kwartaal 11,02 miljoen buitenlandse toeristen: 2,1 procent meer op jaarbasis. TCT-president Chairat zegt dat de toerismesector zal profiteren van het hoogseizoen, de gratis visa-on-arrival tot 31 april en enkele feestdagen. Uit een peiling onder 600 operators blijkt dat ze hopen op een beter kwartaal dan het laatste kwartaal van 2019.
• Minister Anutin (Volksgezondheid) adviseert particuliere bedrijven dat ze hun personeel toestaan thuis te werken, wat mogelijk helpt de PM2,5 smog te verminderen. Thuiswerken door ambtenaren is vooralsnog niet mogelijk, want (nog) in strijd met de wet
• Directeur van de gevangenis in Phitsanulok, waar vier gedetineerden in korte tijd zijn overleden, overgeplaatst naar het Department of Corrections wegens nalatigheid. Tevens zijn twee andere posities gewisseld zodat geschikte personen ze kunnen vervullen
• Si Sa Ket: Een man (32) die in juni in de staatsloterij 6 miljoen baht heeft gewonnen, is aangehouden nadat zijn moeder (56) bij de politie had geklaagd dat hij aan de drugs was geraakt en een gestoord gedrag vertoonde. Hij had geprobeerd het huis in brand te steken, maar buren en familie wisten het vuur tijdig te doven. De zoon werkte als bouwvakker toen hij de prijs won. Hij had het geld helemaal voor zichzelf gehouden en onder andere een pickup truck gekocht.
• Een 51-jarige man is aangehouden op verdenking van verkrachting over een periode van 4 jaar van zijn 12-jarige kleindochter die daardoor zwanger was geraakt. Nadat de ouders aangifte hadden gedaan nam hij de benen. Hij werd gevonden op een bouwplaats op Koh Samui (Surat Thani).

Prayut houdt niet van democratie

15 januari – Premier Prayut en zijn maatje Prawit laten weer eens zien dat ze helemaal niets, maar dan ook helemaal niks, moeten hebben van democratie. Want beiden willen een eind maken aan bijeenkomsten zoals afgelopen zondag. Prayut vreest dat rivaliserende politieke rally’s door zijn supporters en opponenten tot nieuwe conflicten zullen leiden. Hij heeft de veiligheidsautoriteiten opgedragen manieren te zoeken om dergelijke activiteiten in de toekomst te voorkomen [lees: te verbieden].

Gevraagd door verslaggevers of zulke rivaliserende rally’s tot nieuwe politieke conflicten zullen leiden, antwoordde de ex-dictator met een democratisch vernisje dat hij geen scheidslijnen wil zien in de bevolking. ‘De mensen dienen niet verdeeld te zijn in overeenstemming met de groep waartoe ze behoren of along the lines of de oude en nieuwe generaties. Dat zal het land helemaal geen goed doen. We moeten manieren zoeken om samen te werken.’

Bangkok Post brengt dit nieuws in een 1-kolommer op de voorpagina onder de kop PM wants to curb rival gatherings, hetgeen volgens mij dient te worden gelezen als: PM wil democratie verbieden of: PM verlangt terug naar de 5 jaar militaire junta. Dus het artikel in de grondwet dat de vrijheid van meningsuiting garandeert, is een dode letter. Maar dat weten we al langer.

Prayut’s trouwe slippendrager, vice-premier Prawit, zei gisteren bezwaar te hebben tegen de volgende anti-Prayut rally, die is gepland op 2 februari in Chiang Mai. Hij waarschuwt dat die alleen maar sociale scheidslijnen zal vergroten. ‘Het is beter de krachten te bundelen om de problemen van het land op te lossen dan dergelijke activiteiten te houden’, aldus de man wiens gezicht mij altijd doet denken aan een varkenskop.

Gevraagd om commentaar op het bericht dat de anti-P rally in Chiang Mai mogelijk verboden wordt, zegt organisator Tanawat Wongchai dat die sowieso doorgaat. [Nou, die man mag wel oppassen want dissidenten willen nog wel eens spoorloos verdwijnen of later gevonden worden met een lading beton in hun buikholte in een rivier].

In Buri Ram is de politie al bezig met een tegenactie. Deelnemers aan de plaatselijke anti-P rally zijn opgeroepen voor verhoor, want zouden de wet op openbare bijeenkomsten hebben overtreden. Ook in Nakhon Pathom verzamelt de politie bewijs tegen de organisatoren van de anti-P rally. Ze hebben nagelaten vooraf toestemming te vragen, hetgeen wettelijk verplicht is.

Air before prayers: Worshippers at the Erawan shrine at Ratchaprasong intersection say their prayers without lighting any incense sticks as requested by the management in a move to help cut air pollution.

Regering mikpunt vanwege smog

15 januari – Twintig studenten van de Chulalongkorn universiteit die een klacht indienen over tekort schietende maatregelen tegen de smog: is dat nou iets om de krant mee te openen? Bangkok Post vindt van wel want trekt het grootste deel van de voorpagina uit voor een verhaal over de air battle van de overheid tegen de PM2,5 stofdeeltjes.

De studenten trokken gisteren naar het Government House om hun ongenoegen kenbaar te maken. Wat juist hen bewoog om in actie te komen, wordt niet duidelijk uit het artikel. Omthip Koetphon, vierdejaars student communicatiemanagement, die de roedel leidde, zegt dat de regering het afgelopen jaar weinig vorderingen heeft geboekt in de air battle alhoewel haze management op de nationale agenda staat.

‘De seizoens luchtverontreiniging is teruggekeerd, ze gaat gewoon nooit weg. We willen dat de regering onmiddellijk stopt met activiteiten die stof uitstoten. De autoriteiten dienen ook de prijs van mondkapjes laag te houden, vooral wanneer de stofniveaus zo hoog zijn en niemand ze kan veroorloven.’

Milieu-expert Sonthi, lid van de parlementscommissie luchtverontreiniging, zegt dat het werk van de regering gehinderd wordt door structurele problemen.

‘Thailand heeft geen dienst zoals in Amerika het United States Environmental Protection Agency dat activiteiten kan verbieden die verontreiniging veroorzaken. Zowel de PCD als het ministerie van Milieu zijn niet bevoegd fabrieken te stoppen of vrachtwagens te verbieden de stad in te rijden.’

Premier Prayut vraagt de bevolking begrip te hebben voor het feit dat de regering geen drastische maatregelen kan nemen. ‘Wanneer de luchtverontreiniging erger wordt, kan de regering vrachtwagens en voertuigen in de stad verbieden. Mijn vraag is: wie wordt het hardst getroffen door zulke maatregelen? In plaats daarvan moeten we elkaar helpen het probleem op te lossen.’

Voor Bangkok geldt dat het verkeer de belangrijkste bron is van de luchtverontreiniging: 72,5 procent van het stof  wordt veroorzaakt door met name vrachtwagens, gevolgd door 17 procent die afkomstig is van fabrieken. Meer weten? Lees: Govt takes flak over haze.

Buffaloes are seen grazing in parched Klong Don Klang in Ayutthaya province.

Provincies bevolen om te graven naar water

15 januari – De 76 provincies van het land hebben opdracht gekregen te beginnen met khut din laek nam oftewel graven naar water. De opdracht is een van de urgente maatregelen die de overheid neemt om de droogte te bestrijden die al in 18 provincies huishoudt.

Het bevel is gisteren gegeven door het ministerie van Binnenlandse Zaken, nadat premier Prayut vorige week bewoners heeft opgeroepen om vijvers te graven voor gebruik in kleine gebieden [waarbij ik me afvraag waar het water dan vandaan moet komen, want het regent niet]. De premier bood weinig hoop want hij zei dat het onmogelijk is dat water uit reservoirs alle dorpen zal bereiken; bovendien is de aanleg van faciliteiten om water naar afgelegen gebieden te brengen kostbaar. Om het probleem op te lossen, dienen de bewoners zelf nieuwe wateropvang faciliteiten te creëren. Hij adviseerde voorts de opgegraven grond te verkopen.

Khut din laek nam dient te gebeuren volgens regels van het Water Resources Department. Er wordt ook langs ondiepe waterwegen gegraven om hun capaciteit te vergroten wat tevens tijdens het regenseizoen bescherming biedt tegen overstromingen.

Het Royal Irrigation Department is intussen bezig met een driedimensionaal onderzoek van de Klong Phraya Banlue, een kanaal dat een belangrijke rol speelt bij de strijd tegen het toenemend zoutgehalte van de Chao Phraya. Het kanaal van 42,5 km verbindt de Chao Phraya met de rivier Mae Klong in het westen, die geen last heeft van zeewaterintrusie.

Dat water is nodig om de waterkwaliteit bij het pompstation Samlae in Pathum Thani te garanderen. Het departement wil precies weten wat de capaciteit van het kanaal is om een snel besluit te kunnen nemen over de vereiste hoeveelheid water om het zoute water te verdunnen. Wanneer te weinig wordt omgeleid, wordt het leidingwater aangetast, wanneer te veel wordt omgeleid wordt water verspild dat bewaard dient te worden voor gebruik tijdens het droge seizoen.

FFP wil monopolie grote bierbrouwers doorbreken

15 januari – Future Forward (FFP) heeft een mooi plannetje om ambachtelijke brouwers van bier en kleine producenten van sterke drank toestemming te verlenen de markt te betreden, die gedomineerd wordt door de grote brouwerijen. Dat is momenteel op grond van de Excise Tax Act van 2017 verboden. FFP-parlementslid Pita zegt dat de door FFP voorgestelde wetswijziging kan leiden tot extra inkomsten voor de sector ad 15 tot 20 miljard baht.

De gewraakte wet stelt als eis dat brouwers minimaal 10 miljoen liter per jaar moeten produceren en 30.000 liter whisky per dag, zegt een ander FFP-parlementslid. [Per dag lijkt me sterk] De wet vereist ook een minimuminvestering van 10 miljoen baht. ‘Derhalve kunnen plaatselijke producenten van alcohol nooit groeien en concurreren met de grote brouwerijen [als Leo, Chang en Singha]’, zegt hij. [Vergelijk Nederland waar zo’n beetje elke stad een eigen stadsbier heeft]

Pita zegt dat er momenteel zo’n tweeduizend kleine bedrijfjes zijn die sterke drank produceren en zeventig lokaal gemaakte biermerken, die dus technisch gezien buiten de wet opereren. De FFP ziet deze dranken niet alleen als booz (als iets om te zuipen) maar ook als ‘cultuur, lokale wijsheid, geschiedenis, overgedragen formules en productmerken met wetenschappelijke en economische waarde’, aldus Pita.

Kort Nieuws woensdag 15 januari

– Het zal wel toeval zijn [of niet?], dat de Royal Thai Armed Forces zaterdag, een week na de rally’s die de ergernis hebben gewekt van de regering, in Saraburi een grote militaire parade houden en een eed van trouw afleggen voor de koning. De ceremonie die wordt gehouden op het cavalleriecentrum van het leger wordt ook bijgewoond door de koningin en prinses Bajrakitiyabha Narendiradebyavati.

Het is de eerste parade sinds de kroning van de koning in mei vorig jaar en en komt 23 jaar nadat een soortgelijke parade in 1996 in Bangkok werd gehouden toen koning Bhumibol 50 jaar op de troon zat.

De parade bestaat uit bataljons, legervoertuigen, cavallerie en politieofficieren. In de lucht brengen 37 toestellen een groet in de vorm van een rookspoor in de drie kleuren van de vlag. De bevolking is gevraagd het koninklijk gezelschap te begroeten op de route naar het legerterrein.

– De politie heeft dertien personen geïdentificeerd die een vergunning hebben voor hetzelfde type vuurwapen als dat is gebruikt bij de gewelddadige beroving van een goudwinkel vorige week in Lop Buri. Vice-premier Prawit verwacht dat de dader binnen twee dagen bekend is.

Van de dertien zijn twee soldaten. Commissaris Natthapon van de politie van Lop Buri zegt dat de dader een huidige of voormalige soldaat kan zijn, maar ook een burger die de schietsport als hobby heeft.

De politie gaat niet over één nacht ijs, want heeft tevens de namen verzameld van de mensen in de provincie die een rood-witte Yamaha Fino motorfiets bezitten, dezelfde waarmee de dader zich na de beroving uit de voeten maakte. Voorts heeft de politie telefoonmaatschappijen gevraagd toegang te verlenen tot klanteninformatie en beheerders van schietbanen gevraagd om informatie over gebruikers. De politie beschikt al over beeldmateriaal van personen die op de dag van de beroving langs de winkel reden en ze heeft enkele dorpen in de omgeving bezocht op zoek naar aanwijzingen.

– Goed nieuws voor straatverkopers in Bangkok van wie zeshonderd twee jaar geleden hun biezen hebben moeten pakken. Een select aantal mag vanaf maart op vijf plaatsen in vier districten op voetpaden handel drijven conform de ‘pavement-management-policy’ van de NCPO (voormalige junta).

Dat plan had tot doel voetpaden orderlijk te maken maar dat pakte verkeerd uit, zowel voor verkopers die hun inkomstenbron verloren als voor klanten die goedkope eetgelegenheden kwijt raakten. De verkopers dienen te voldoen aan criteria, opgesteld door de gemeente. Ze moeten een laag inkomen hebben of in het bezit zijn van een welfare card.

– Het hof van Beroep heeft de gevangenisstraffen gehandhaafd van elf personen die zich in mei 2016 in Phangnga schuldig hebben gemaakt aan de groepsverkrachting van een meisje van 14 jaar. Ze kregen van de lagere rechtbank straffen variërend van 15 jaar tot levenslang. Eén verdachte is inmiddels overleden. De advocaat van de seksbeesten gaat in beroep bij het hooggerechtshof.

– De wereldtopconferentie van vrouwen wordt dit jaar in Bangkok gehouden. Van 22 tot 25 april komen duizenden zakenvrouwen en dertig vrouwelijke ministers uit tachtig landen bijeen in het Centara Grand Hotel en Bangkok Convention Centre.

‘De summit is een perfecte plaats om de wereld te laten zien dat vrouwen het economisch surplus kunnen vermeerderen’, zegt Irene Natividad, president van de in Washington gevestigde Global Summit of Women en voorzitter van organisator Global Women.

Nitividad wijst erop dat Thailand een prima voorbeeld is van dit fenomeen omdat 40 procent van de leidinggevenden en 34 procent van de financiële functionarissen in de particuliere sector vrouwen zijn. Ter vergelijking: in de VS is slechts 5 procent van de CFO’s een vrouw.

– De parlementscommissie grondwetwijzigingen heeft gisteren voor het eerst vergaderd na lang gesteggel over het voorzitterschap. Ook de eerste vergadering liep niet op rolletjes want de 47 leden kibbelden over hoe ze te werk zullen gaan. Mag u zelf lezen: Committee on charter change split over process.

– Laatste bericht. Srisuwan Janya, de eeuwige lastpak, heeft vandaag een petitie aan de Kiesraad aangeboden met het verzoek onderzoek te doen naar zeventien politieke partijen die evenals Future Forward geld hebben geleend, wat in strijd wordt geacht met de organieke wet op politieke partijen. De petitie van Srisuwan is gebaseerd op gegevens van voormalig Kiesraad-commissaris Somchai die de namen van de partijen heeft bekend gemaakt op Facebook.

Wanneer ze schuldig zijn, dienen ze volgens Srisuwan hetzelfde lot te ondergaan als FFP, die op advies van de Kiesraad dreigt te worden ontbonden door het Constitutionele Hof. Wanneer ze onschuldig zijn, dienen vijf van de zeven Kiesraad-commissarissen die op ontbinding van FFP hebben aangedrongen, verantwoordelijk voor dit besluit te worden gehouden.


 

Nieuws van de website 13-14 januari

• Bewoners van twee districten in Phitsanulok klagen dat roet en as van brandende suikerrietakkers door de regen op hun huizen en elders neerslaan, wat het leven ‘miserabel’ maakt.
Fabriek van beddegoed in Yang Talat (Kalasin) zondagnacht door brand verwoest. Toen de brandweer arriveerde, was er geen redden meer aan. De bluswerkzaamheden werden bemoeilijkt door een sterke wind. Er waren geen gewonden, de acht arbeiders konden zich tijdig in veiligheid stellen. Het schadebedrag is nog niet vastgesteld.
• Een korte regenperiode is voor maandag voorspeld in de centrale provincies. Boeren die een tweede oogst hebben geplant en schreeuwen om water zijn er maar wat blij mee. De regen die verwacht wordt in Bangkok, Pathum Thani, Nonthaburi en Ayutthaya kan ook het niveau aan PM2,5 stofdeeltjes terugdringen.
In tambon Manwichai (Ayutthaya) begon het maandagochtend vroeg al te druppelen. De boeren hopen dat de regen 3 tot 4 dagen aanhoudt. Ze hebben 2.000 rai in Manwichai ingezaaid en honderden rai elders.
• Delen van de districten Muang and Mae Moh in Lampang zijn maandag bedekt met een dikke laag smog nadat ze al acht dagen kampten met een onveilige concentratie PM2,5 stofdeeltjes. De slechte zichtbaarheid bemoeilijkt het verkeer.
• De politie in Trang heeft zeven personen aangehouden op verdenking van de moord op een garagehouder (53) in december vorig jaar in Ratsada (Trang). Twee hebben bekend. De opdrachtgever had een team hitman gehuurd om de man te doden die een affaire had met zijn vrouw. Hij werd voor zijn bedrijf neergelegd. In zijn pickup truck zijn 19 kogelgaten gevonden en op de grond 23 patronen.
• Negen personen zijn gewond geraakt, van wie één ernstig, bij een botsing maandagnacht tussen een minibusje en een pickup truck in Kalasin. De pickup schoot in een bocht van de weg over de middenlijn en raakte het tegemoet komend busje.
• Nakhon Sawan. Boeren die suikerriet verbouwen lappen verbod op aansteken stengels om overtollige bladeren te verwijderen, aan hun laars. De boeren zeggen dat verbranden tijd en geld spaart. Schone suikerriet brengt meer geld op dan suikerriet met bladeren. Ze steken hun oogst ’s nachts in brand.
• Bij de Board of Investment zijn in 2019 investeringsaanvragen voor 1.624 projecten ad 756 miljard baht gedaan, 16 procent minder dan een jaar eerder maar iets meer dan de gestelde target.
• Phatthalung: Oostenrijkse base jumper (28), die van de 250 meter hoge Khao Ok Thalu berg in Khuha Sawan (Phatthalung) sprong, door de wind tegen de steile wand geblazen waardoor hij 175 meter boven de grond aan zijn parachute bleef bungelen. Een bergbeklimmer zag later kans hem te bevrijden uit zijn hachelijke positie.
• De begroting 2020 met 3,2 biljoen baht aan uitgaven wordt deze maand voorgelegd aan de koning ter ondertekening. De begroting is zaterdag goed gekeurd door het Huis van Afgevaardigden en wordt maandag behandeld door de Senaat, die geen wijzigingen meer kan aanbrengen maar alleen de begroting kan goed- of afkeuren.
• FFP-parlementslid Wirote heeft kritiek op uitgaven van overheidsdiensten die buiten de begroting worden gedaan. Hij zei op een seminar in Bangkok dat het ministerie van Financiën de beschikking heeft over 4,5 biljoen baht, meer dan de begroting, inclusief revolverende fondsen. Wirote zette vraagtekens achter de transparantie van deze uitgaven.
• De politie van Mukdahan heeft foto’s uitgedeeld van de laatste Uighur (33) die nog voortvluchtig is. De overige zes uit een detentiecentrum ontsnapte Uighur zijn inmiddels aangehouden.
• Een defensievrijwilliger is gedood en zeven anderen zijn gewond geraakt bij een aanval door opstandelingen op een legerbasis in Narathiwat. Bij een zoektocht naar de aanvallers vonden enkele botsingen plaats waarbij één opstandeling om het leven kwam.
• De UTCC heeft haar prognose van de economische groei dit jaar verlaagd van 3,1 naar 2,8 procent. Negatieve factoren zijn de lagere export, wijdverspreide droogte, dure baht, politieke onzekerheid en pover business sentiment.
• Minister Uttama (Financiën) op het Asian Financial Forum in Hong Kong: Thailand zal het marktmechanisme van de baht niet verstoren. Om de dure baht in balans te brengen zijn andere stappen mogelijk zoals uitgaande investeringen.
• Nog meer Uttama. Hij wijst het verzoek van de particuliere sector af om een sovereign wealth fund (beleggingsfonds) te vormen teneinde de baht aan banden te leggen.
• Rechtbank in Kanchanaburi wijst verzoek aannemersmagnaat Premchai Karnasuta af om de elektronische enkelband om zijn rechterenkel te verwijderen. Door de band is zijn enkel gaan ontsteken omdat hij aan diabetes lijdt.
• Chinese toerist, een vrouw van 61, is geïnfecteerd met de nieuwe stam van het coronavirus. Dat is gebleken bij haar aankomst in Thailand. Ze wordt behandeld in het ziekenhuis waar ze enkele dagen moet blijven.
• De olive ridley sea turtle (warana of dwergschildpad) Goody die enkele jaren geleden een flipper kwijt raakte in een visnet, heeft vorige week een prothese gekregen, ontwikkeld door de Chulalongkorn universiteit naar voorbeelden uit Japan en de VS. Volgens de dierenarts die de kunstflipper hielp te ontwikkelen, kan ze nu veel beter zwemmen.
• Leerlingen en olifanten hebben maandag in Ayutthaya een stille mars gehouden om de aandacht te vestigen op de miljoenen dieren die zijn omgekomen bij branden in Australië en de dieren eer te bewijzen.

Prayut: Rally’s verspilde tijd; Srisuwan: Niet vredig

14 januari – Premier Prayut moet in zijn nopjes zijn met een krant als Bangkok Post, want elke oprisping van hem krijgt ruime aandacht in de newspaper you can trust, zoals het motto van BP luidt, pontificaal gemeld onder de titel van de krant.

En dat geldt ook voor Srisuwan Janya, secretaris-generaal van de door hem opgerichte Association for the Protection of the Constitution, want deze wat in Engeland heet public nuisance hoeft maar een klacht in te dienen over het een of ander of hij scooort de kolommen van de krant.

Dit ter inleiding op de opening die kopt dat premier Prayut rally’s, zoals zondag gehouden om hem te verdrijven (Run to Oust the Uncle) of hem te steunen (Walk in Support of Uncle), een verspilling van tijd vindt. Uncle Tu is het koosnaampje van de ex-dictator met een democratisch vernisje.

Prayut zei dit gisteren bij de start van het project ‘Youth Build the Nation’, een initiatief van het ministerie van Higher Education, Science, Research and Innovation, die werd bijgewoond door vijfhonderd studenten van overheids en particuliere universiteiten.

‘Zulke activiteiten helpen niet het land voorwaarts. Ik ben geen vijand van wie dan ook. Iedereen dient na te denken hoe het land voorwaarts te stuwen in plaats van tijd te verspillen aan zulke dingen.’

De deelnemers aan beide rally’s zullen daar wel anders over denken; volgens de gemeentepolitie van Bangkok waren dat er 13.260 bij de anti-P rally en 8.000 bij de pro-P rally. De anti-rally werd trouwens bijgewoond door een groot aantal prominenten. Thanathorn en Pannika van Future Forward noemde ik al eerder; in dit bericht worden ook onder meer voormalig Kiesraad-commissaris Somchai genoemd en Veera Somkwamkid, secretaris-generaal van het People’s Network Against Corruption – namen die trouwe lezers van Nieuws uit Thailand bekend in de oren moeten klinken.

Of Srisuwan Janya heeft meegelopen vermeldt het artikel niet, maar hij is wel op de hoogte van wat bij beide rally’s gebeurde, want schrijft op Facebook dat ze alle twee de wet op openbare bijeenkomsten hebben overtreden. Tijdens de anti-P rally vroeg iemand op het podium deelnemers eisen te schreeuwen voor de verdrijving van Prayut en tijdens de pro-P rally stampten wandelaars onder luid gejuich en applaus op foto’s van bekende politici.

Hij schrijft: ‘Alhoewel de organisatoren toestemming hadden voor de rally’s, lieten ze na de deelnemers in bedwang te houden, hetgeen een overtreding is van de desbetreffende wet.’

Zoals al gemeld wordt de volgende anti-P rally op 2 februari in Chiang Mai gehouden. Phetchawat Wattanapongsirikul, adjunct-partijleider van Puea Chat, zegt bereid te zijn de rally te steunen mits deze vredig is, aan de wet voldoet en niet de rechten van andere mensen schaadt.

‘De regering dient de bevolking toe te staan forums of activiteiten te houden en ze moet ook bereid zijn te luisteren naar de bevolking, in plaats van wettelijke maatregelen te gebruiken om die tegen te houden. Onder een democratisch systeem heeft de bevolking het recht de regering te kritiseren.’

Kort Nieuws dinsdag 14 januari

– Follow-up op de berichtgeving over de Porlajee-moordzaak. De vier mannen die beschuldigd worden van de ontvoering van en moord op Karen-actievoerder Porlajee Rakchongcharoen aka Billy in 2014 hebben gisteren een petitie ingeleverd bij het kantoor van de procureur-generaal (OAG) met het verzoek nader onderzoek te doen naar het DNA-bewijs in de zaak.

OAG-woordvoerder Prayuth Phetkun zegt dat de vier verdachten, waaronder het toenmalig hoofd van nationaal park Kaeng Krachan, vraagtekens zetten achter het door de DSI verzameld DNA. Dat bestaat uit schedelfragmenten die gevonden zijn in een waterreservoir in Kaeng Krachan, waarvan een test op mitrochondrial DNA heeft aangetoond dat het overeenkomt met het DNA van Porlajee’s moeder, maar negen botjes die later 10 meter verder zijn gevonden, komen er niet mee overeen.

Prayuth zegt dat het panel van openbare aanklagers, dat zich met de zaak bezighoudt, zich buigt over de petitie. De advocaat van de verdachten zegt dat zijn cliënten geen verzoek doen om verder verhoor van getuigen.

– Het Highways Department studeert op verhoging van de maximumsnelheid op de buitenste rijstrook van rijwegen binnen de bebouwde kom van 80 naar 90 kilometer en naar verhoging van de maximumsnelheid op ’s lands grote interprovinciale snelwegen naar 120 km.

Naar verwachting wordt het resultaat van deze studies volgende maand aangeboden aan de Commission for the Management of Land Traffic. Wanneer ze de plannen goedkeurt, dient een ministeriële regeling die bij de Traffic Act behoort, te worden aangepast.

Automobilisten die op genoemde rijstroken te langzaam rijden, krijgen dezelfde boete als die voor overschrijving van de maximumsnelheid geldt en ze verliezen punten op het puntensysteem van hun rijbewijs.

Minister Saksayam (Transport) zegt dat trage bestuurders ook verkeersongelukken veroorzaken omdat ze andere verkeersgebruikers nopen van rijstrook te wisselen, wat het risico van ongelukken verhoogt. De nieuwe limiet verlaagt de kansen op sideswiping (Am. voor van terzijde raken) en rear-ending.

– Aanvullende informatie over de Chinese toerist die in quarantaine is geplaatst vanwege een virusinfectie die verband houdt met de uitbraak van longontsteking in de Chinese stad Wuhan. In China zijn 59 personen gediagnosticeerd met de ziekte, één is overleden, ze hadden allen markten bezocht waarop dieren en vis werden verkocht, zowel als werker en als bezoeker. Eén markt, genaamd South China Seafood Market, die de bron zou zijn van de infectie, is op 1 januari gesloten. Besmettingen van mens op mens zijn niet geconstateerd.

Tot nu toe zijn in Thailand 12 passagiers uit Wuhan geïsoleerd, van wie acht al ontslagen zijn. De Chinese is het enige geval buiten China dat verband houdt met de uitbraak. Coronavirussen zijn niet levensbedreigend hoewel Sars in 2002 en 2003 wel honderden levens heeft geëist.

– Honderd leden van de People’s Movement for a just Society (P-Move) hebben hun tenten opgeslagen bij het ministerie van Milieu. Ze roept het ministerie op ruzies over grond tussen dorpelingen en de overheid op te lossen, managementrechten te verlenen aan dorpsgemeenschappen en juridische procedures tegen vermeende encroachers (landkrakers) in te trekken.

Vertegenwoordigers van P-Move zeggen een petitie met deze eisen aan de huidige minister te zullen overhandigen omdat zijn voorganger in juli beloofd heeft de zaak op te lossen. Voor zover bekend is daarmee geen voortgang geboekt.

‘We hebben onze hoop nog steeds gevestigd op het ministerie’, zegt coördinator Prayong. ‘We willen concrete stappen zien zodat de armen net als wij toegang tot het land hebben. We willen meer samenwerking zien om de problemen aan te pakken. Dit zou een nieuw model kunnen worden voor de kwestie van illegaal gebruik van bosland. Indien het succesvol is, kan het duurzame ontwikkeling in het gebied creëren.’

– Een Thaise acteur, wiens naam niet bekend is gemaakt, is opgeroepen voor verhoor over de kidnapping van een zakenman (33) uit Singapore, die vrijdag kans zag te ontsnappen aan zijn belagers die een losgeld van miljoenen Singapore dollars in bitcoin hadden geëist voor zijn vrijlating. De zakenman zegt 1 miljoen dollar (22,4 miljoen baht) te hebben overgemaakt voordat hij kon ontsnappen in Ongkharak (Nakhon Nayok).

– Ik ben inmiddels op pagina 2 beland, die verder de rubriek In Brief met vijf kortjes bevat en zes berichten, waarvan twee al bekend van Nieuws van de website (stille mars van olifanten en regen in centrale provincies). Nieuw zijn twee berichten:

1 De politie heeft twee mannen gearresteerd die via een Line application 120 kilo cannabis hadden besteld om aan klanten in Phuket te leveren. Ze werden aangehouden toen ze de drugs oppikten die verzonden waren uit Bangkok.

Het bericht maakt tevens melding van de arrestatie van drie personen in Kalasin die in het bezit waren van 200.000 methamphetamine pillen en 5 kilo cannabis. De drugs waren na de Nieuwjaarsvakantie uit een buurland gesmokkeld. De verdachten werden in twee pickup trucks aangetroffen in een vakantiepark. Eén van hen heeft verklaard voor 30.000 baht te zijn gehuurd door een man uit Laos om de drugs van de grensprovincie Amnat Charoen naar Khon Kaen, de buurprovincie van Kalasin, te brengen.

2 De politie wacht op de nabestaanden van een Amerikaanse hoogleraar die vrijdag overleed terwijl hij bij Koh Pida Nok (Krabi) aan het duiken was, om zijn lichaam op te halen en naar de VS te repatriëren. Getuigen zeggen dat hij overleed toen hij zich bevond op een diepte van 17 meter. De man was met vijftien studenten en stafleden naar Thailand gereisd voor een studie over biodiversiteit op het eiland.

– De regering opent dit jaar een kantoor dat zich gaat bezighouden met de strijd tegen hacking, een toenemend euvel waarbij hackers zich richten op banktransacties en gegevens van het Chim, Shop, Chai stimuleringsprogramma. Minister Buddhippongse (Digital Economy and Society) heeft dit gisteren bekend gemaakt na de inaugurele vergadering van de nationale commissie cybersecurity.

Voor het Taste, Shop, Spend programma hebben enkele miljoenen mensen zich geregistreerd. Vorig jaar ontvingen ze 1.000 baht om uit te geven in deelnemende winkels. De minister zegt dat de klanteninformatie kwetsbaar is voor hacks.

Volgens onderzoekers opereren de hackers zowel in Thailand als vanuit het buitenland. Ze hebben hun SIM kaart in het buitenland geregistreerd voordat ze met hun mobieltje proberen gegevens van de overheid en particuliere diensten te stelen.

– Laatste bericht. De regeringswhips en -parlementsleden zijn het erover eens dat de drie FFP parlementsleden die de politie wil verhoren over hun betrokkenheid bij de flash mob vorige maand, parlementaire immuniteit genieten. Zij kunnen derhalve gedurende de zittingsperiode van het parlement het politieverzoek naast zich neerleggen. De huidige zittingsperiode eindigt op 28 februari.


 

Nieuws van de website 12-13 januari

• Duizenden namen zondagochtend deel aan de Run to Oust the Uncle (de bijnaam van Prayut) in het Vachirabenjatas Park, ook wel Suan Rot Fai genoemd (bovenste foto)
• Ook duizenden deelnemers aan de Dern Cheer Lung (Walk for Prayut) in Lumpini park (2e foto)
• Suan Dusit Poll: Grote meerderheid ontevreden over maatregelen regering tegen droogte. De situatie is kritiek en ernstiger dan voorgaande jaren zegt 43,8 pct; 26,51 pct vreest dat er niet genoeg water is voor consumptie en landbouw; 22,19 pct zegt: regering moet snel komen met hulpmaatregelen; 16,14 pct zegt landbouw en economie zijn ernstig geschaad
• Nakhon Si Thammarat: Motorfietser zaterdagavond van achteren aangereden door pickup truck en overleden. Door de kracht van de aanrijding werd hij 10 meter weg geslingerd.
• Nida Poll: Meerderheid (57,69 pct) steunt verbod op gebruik single-use plastic tassen; 23,21 pct vindt dat verbod geleidelijk moet worden ingevoerd daar plastic nog steeds nodig is voor sommige aankopen; 18,47 pct is enigszins of volledig tegen verbod. 79,32 pct zegt een eigen tas mee te nemen
• Nakhon Ratchasima: Dode man (39) gevonden in het struikgewas langs de weg, vermoedelijk omgekomen door een crash met zijn motorfiets die iets verder lag.
• Weersomstandigheden in Bangkok en aangrenzende provincies dit weekend verbeterd, maar PCD verwacht dat concentratie PM2,5 stofdeeltjes de komende week weer veiligheidslimiet overschrijdt
• Lom Kao (Phetchabun): Eigenaar van Mountain Tiger Restaurant geeft tas met 700.000 baht terug aan klant die de tas vergeten was in zijn zaak op Phu Thap Boek. De man uit Ubon Ratchathani had zoveel geld bij zich om na zijn trip op zijn bankrekening te storten. Internetgebruikers prezen de eerlijke vinder. Eén schreef: ‘Kudos. He has done good things for Lom Kao district.’
• Van de zeven Uighur migranten die vrijdag uit hun cel in Mukdahan ontsnapten, is één nog voortvluchtig. Eén werd op dezelfde dag als de ontsnapping gevonden, één zondagochtend in een suikerrietplantage en vier later in dezelfde omgeving.
• Olympische droom eindigt voor Thais vrouwenvolleybalteam na 3-0 verlies tegen Zuid-Korea

Rivaliserende rally’s trekken duizenden

13 januari – Drie quotes van deelnemers aan de rally’s van zondag:
1 ‘Ik ben hier om te laten zien dat we er genoeg van hebben. Niets is veranderd, alles is nog steeds hetzelfde. Er is geen economische verbetering’, zegt een Thai die in Singapore woont en speciaal voor de Wing Lai Lung (Run to Oust the Uncle) het vliegtuig naar Bangkok nam.

2 Haruethai Muangboonsri, een bekende zangeres en fervent supporter van Prayut: ‘Prayut kwam in functie door een democratisch proces na de algemene verkiezingen vorig jaar. Verdraai de feiten niet en zeg dat de premier een dictator is.’

3 Een andere deelnemer aan de Dern Cheer Lung (Walk in Support of Uncle): ‘Ik heb me aangesloten bij de rally omdat ik wil dat Prayut het land blijft dienen.De premier heeft rust en orde teruggebracht na politieke onrust. Hij heeft veel bijdragen geleverd aan verbetering van het land.’

Bangkok Post besteedt vandaag bijna de gehele voorpagina aan de twee rally’s die gisteren duizenden op de been brachten. Tanawat Wongchai, organisator van de anti-Prayut rally in het Vachirabenjatas park zegt dat de run de start is van een campagne om Prayut te verdrijven.

‘Dit is onze eerste stap. We gaan door met running to oust the Uncle’, zei hij aan het eind van de rally. Hij kondigde aan dat de volgende wedloop op 2 februari in Chiang Mai wordt gehouden.

Onder de lopers bevonden zich partijleider Thanathorn (Future Forward), FFP-woordvoerder Pannika en Prachachart secretaris-generaal Thawee. Thanathorn zegt dat de regering de komende maanden meer protesten kan verwachten.

‘De grote opkomst gisteren is uiterst indicatief van het toenemend politiek bewustzijn over de voortgezette greep op de macht van het regime. Mijn deelname is een boodschap dat ik en de FFP opkomen voor degenen die vragen om politieke veranderingen.’

Sontirat Sontijwarong, secretaris-generaal van de leidende regeringspartij Palang Pracharath, riep gisteren beide kampen op hun politieke activiteiten rustig te houden en niet de straat op te gaan.

‘Sociale scheidslijnen en politieke misstappen dienen vermeden te worden om het land tegen te houden weer in een politieke crisis te belanden. Ik zeg niet dat deze activiteiten verkeerd zijn, maar dring er bij alle partijen op aan naar het grote beeld te kijken en mechanismen in de grondwet te gebruiken om problemen op te lossen.’

Woordvoerder Anusorn van Pheu Thai, de grootste oppositiepartij, voorspelde gisteren dat de protesten in het hele land zullen toenemen. Gisteren vonden al in enkele andere provincies anti-Prayut rally’s plaats, zoals in Buri Ram, Phayao, Chiang Mai, Nakhon Pathom en Nakhon Ratchasima. Het aantal deelnemers varieerde van enkele tientallen tot honderden.

Anusorn zegt: ‘De civiele sector geleid door onze jeugd heeft een vonk ontstoken. Het is onwaarschijnlijk dat het bestuur langer dan de eerste helft van dit jaar aan de macht blijft.’

A rice field shows the effects of severe drought in Nakhon Ratchasima province.

Zakkend waterpeil geeft ’n voorproefje van de dingen die komen

13 januari – Uitgebreide analyse van de droogte in het Business katern. Ik ga het niet samenvatten, want alles wat erin staat, is al eens aan de orde geweest. De foto spreekt trouwens boekdelen over de problemen, waar 22 provincies in het stroomgebied van de Chao Phraya mee kampen. Het ergst getroffen worden Nakhon Sawan, met 70.000 rai rijsvelden, en Kamphaeng Phet [geen oppervlakte genoemd].

Ondanks een serie korte termijn maatregelen om af te rekenen met het watertekort zal de verwachte droogte meer dan waarschijnlijk de agrarische en industriële sector, die voor hun productie afhankelijk van water zijn, op hun grondvesten doen schudden, stelt het artikel. Meer weten? Lees: Falling water levels deliver a taste of things to come.

Kort Nieuws maandag 13 januari

– Het onderzoek naar de beroving van de goudwinkel in Lop Buri richt zich op een voormalige legerofficier, volgens een bron een man van 35 tot 40 jaar, 1,65-1,68 meter lang, die goed getraind is in het gebruik van vuurwapens. De dader zou ook iemand kunnnen zijn die de schietsport beoefent.

De politie zoekt in registers van vuurwapens die in het bezit zijn van particulieren, of het gebruikte vuurwapen daarin voorkomt. In Lop Buri zijn circa 300 vuurwapens geregistreerd.

Verder meldt het bericht dat de dader 13 schoten afvuurde en dat de gestolen gouden halskettingen een waarde hadden van 635.000 baht [eerder werd 500.000 baht genoemd]. De politie onderzoekt beelden van camera’s langs verschillende routes om te zien welke ontsnappingsroutes hij gebruikte.

Lokale wapenspecialisten is gevraagd om informatie over het vuurwapen en geluiddemper. De geluiddemper lijkt te zijn gemaakt in Thailand; dit type uitrusting is slechts in het bezit van een beperkte groep wapenliefhebbers.

De beroofde Aurora goudwinkel is weer open gegaan in winkelcentrum Robinson. De bewaking is verscherpt.

– Bovenstaand bericht is een 1-kolommer op de voorpagina die behalve de opening de aankondiging bevat dat vandaag met een nieuwe rubriek wordt begonnen, getiteld The Foreign Office, met informatie over interessante ontwikkelingen in buitenlandse gemeenschappen in Thailand en opinies van buitenlandse diplomaten. De column verschijnt elke maandag.

De Russische ambassadeur Evgeny Tomikhin bijt in een interview van een halve pagina op de 3 het spits af. Hij looft de Thaise diplomatie en zegt dat Moskou erop gebrand is de banden met Asean aan te halen. Klik hier voor zijn visie: Russian envoy lauds Thai diplomacy.

– Pagina 2 bestaat voor de helft uit vijf foto’s, de grootste van de start van de anti-regeringswedloop in het Vachirabenjatas park, inderdaad een hardloopwedstrijd met de meeste deelnemers gekleed in korte broek , hemd of speciaal T-shirt.

De pro-Prayut lopers deden het in Lumpinipark rustiger aan: zij hielden een wandeltocht. Grappige foto: een man met een goed gelijkende lookalike outfit van Prayut. De overige helft van de pagina bestaat uit een advertentie van de krant met een speciale nieuwjaarsaanbieding voor een abonnement van 1 of 2 jaar.

– Pagina 3 bevat behalve het interview met de Russische ambassadeur de rubriek In Brief met vijf kortjes en een groot achtergrondverhaal over de Pravasi Bharatiya gemeenschap, die in Thailand haar vijfde generatie in gaat.

De Indiase ambassadeur stak gisteren een kaarsje aan op een herdenking, genaamd Pravasi Bharatiya Diva, ter gelegenheid van de bijdrage van de overzeese Indiase gemeenschap aan de ontwikkeling van India.

Suchitra Durai vertelde BP: ‘Ze zijn nog steeds close to India, maar zijn Thai in elke betekenis van het woord. Ze houden zich bezig met handel en politiek, en verspreiden onderweg de Indiase cultuur. Daar reistijden korter worden, hebben ze sterke banden met India en Thailand.’

– Ik noem een van de kortjes: Het RTP Office heeft besloten niet meer beide weghelften af te sluiten wanneer een koninklijke autocolonne passeert. De andere weghelft blijft geopend. Voertuigen die U-turns en hellingen boven autocolonnes gebruiken, hoeven ook niet meer te stoppen. Volgens de politie heeft de koning himself zorgen geuit over de colonnes, die het verkeer ontregelen.

– Als laatste pagina 4 met als opening een lijvige analyse van de interne strubbelingen bij oppositiepartij Pheu Thai, die partijstrateeg mevrouw Sudarat hound (achtervolgen). Berichten als zou ze de partij willen verlaten, heeft ze al naar het land der fabelen verwezen. Geïnteresseerd? Lees: Are the knives out for Sudarat?

– Verder op de pagina een bericht over de eerlijke vinder van de vergeten tas met 700.000 baht en een follow-up op de vondst van een vrouw die op de kust van Si Ratcha (Chon Buri) is aangespoeld. Haar Taiwanese man (38) is aangehouden dankzij de tip dat hij duct tape, touwen en grote plastic zakken had gekocht in een ijzerwinkel, enige tijd voordat zijn vrouw (33) op het strand van Bang Phra werd gevonden.

De vrouw had de Chinese nationaliteit. Het echtpaar was vorig jaar augustus in Thailand gearriveerd toen de vrouw zes maanden zwanger was. Ze beviel later in het ziekenhuis. Het bericht zegt niets over de baby.


 

Algae are seen in a fishing net near Mekong river bank outside Nong Khai.

Nieuws van de website 11-12 januari

• In de Mekong die eerder een helderblauwe kleur kreeg door de lagere stroomsnelheid, zijn deze week ongebruikelijk grote hoeveelheden groene algen gesignaleerd, waardoor netten verstopt raakten en vissen bijna onmogelijk was.
• Reistas met het lichaam van een onbekende getatoeëerde vrouw aangespoeld op het Ban Phra strand van Si Ratcha (Chon Buri). Haar polsen en enkels waren samengebonden, haar hoofd was omwikkeld met tape en bedekt met een zwarte plastic zak. De politie vermoedt dat ze zwanger was.
• De politie verwacht de man die in een juwelierswinkel in Lop Buri drie personen doodde en vier verwondde, binnen drie dagen te kunnen aanhouden op basis van in-depth informatie. Zijn ontsnappingsroute is al bekend, de man houdt zich in Lop Buri verborgen, zegt de politie.
• Ondanks het conflict tussen de VS en Iran gaat minister Jurin (Handel) op handelsmissie naar 18 landen, waaronder landen in het Midden-Oosten. Het International Trade Promotion Department neemt dit jaar deel aan beurzen in Dubai, Caïro, Abu Dhabi en Bahrein. Tevens worden in het Midden-Oosten roadshows gehouden ter promotie van Thaise MKB’s.
• Video: Bountiful harvest tipped for eastern ‘fruit bowl’. Fruit farmers in the eastern provinces are looking for a big jump in production next year, with durian leading the pack as high prices entice growers to expand.
• Bij een inval in twee pakhuizen op de Rong Kluea grensmarkt in Aranyaprathet (Sa Kaeo) zijn nagemaakte merkartikelen ter waarde van 30 miljoen baht gevonden. Een team van 50 agenten, soldaten en douanebeambten vond merkschoenen, tassen en kleding. De politie was getipt.
• Partijleider Thanathorn (Future Forward) heeft gelekte documenten openbaar gemaakt van twee Kiesraadpanels die de EC hebben geadviseerd de leningzaak tegen hem te laten vallen en een sub-commissie die aandringt op ontbinding van de partij. De Kiesraad dreigt met juridische actie tegen degenen die gelekt hebben.
• Na een debat van 56 uur heeft het Huis van Afgevaardigden de begroting 2020 met 253 stemmen voor en 196 onthoudingen goedgekeurd. Zeven oppositie parlementsleden stemden eveneens voor. De begroting, die voorziet in 3,2 biljoen baht aan uitgaven, wordt op 20 januari behandeld door de Senaat.
• Hoogtepunt op Children’s Day zaterdag was zoals elk jaar legergekletter met tanks en wapens en luchtshows. Prayut had weer een mooi motto bedacht: Thai children in the new generation must uphold unity and be responsible citizens. (Foto: Replica van dinosaurus bij Government House)
• Voor de kust van Koh Nakha (Phuket) is het lichaam gevonden van een man met zwaar verwond gezicht en gebroken tanden. Bemanning van een rondvaartboot merkte het lichaam op en waarschuwde de politie.

Zeewater in Chao Phraya bedreigt leidingwater

12 januari – Bangkok Post opent vandaag met een follow-up op de gewelddadige beroving van een gold shop in Lop Buri, die waarschijnlijk een ander doel had dan sieraden te stelen. Ik gebruik maar eens de Thaise term voor dit soort winkels: die dekt de lading beter dan juwelier, zoals ik het tot nu toe vertaald heb.

De opening meldt dat de dader zeer bedreven moet zijn met wapens wat blijkt uit het gebruikte wapen, een CZ P-01 tactical 9 mm pistool met geluiddemper dat vanwege de hoge prijs slechts in het bezit is van een klein aantal personen en waarschijnlijk ook geregistreerd is. Normaal worden bij berovingen van goudwinkels nep- of goedkope wapens gebruikt.

Op de sociale media wordt gespeculeerd, dat hij een huidige of voormalige soldaat is, mogelijk een scherpschutter. Maar adjunct-legercommandant Nattapon zegt dat het prematuur is die conclusie te te trekken want: ‘Ook mensen in niet-militaire beroepen volgen vaak wapentrainingen en worden zelfs accurater dan legerofficieren.’

Interessanter vind ik de opening van pagina 3 over de strijd tegen de zoutintrusie van de Chao Phraya, die een bedreiging vormt voor het leidingwater. Een mogelijke oplossing biedt de verplaatsing van het pompstation Samlae in Pathum Thani, 96 kilometer vanaf de monding van de rivier, naar een plaats 22 kilometer landinwaarts bij het Bang Sai Arts and Crafts Centre in Ayutthaya.

Geen eenvoudige oplossing, kost minstens 1 miljard baht, en volgens Suree Supratid, directeur van het Climate Change and Disaster Centre van de Rangsit universiteit, wordt het probleem alleen maar uitgesteld vanwege het stijgende zeeniveau en grondverzakking in de hoofdstad van 1,6 cm per jaar.

Samlae levert 75 procent van het leidingwater in Bangkok, Pathum Thani, Nonthaburi en Samut Prakan. Elke dag wordt 4 miljoen kubieke meter water uit de rivier gepompt, maar sinds Nieuwjaar is het zoutgehalte opgelopen tot 0,52 gram per liter, ruim het dubbele van het door de WHO aanbevolen niveau van 0,25.

Raksak Suriyaharn, adjunct-gouverneur waterproductie en transmissie van de Metropolitan Waterworks Authority (MWA), verwacht dat de situatie dit jaar alleen maar erger wordt vanwege de ernstige droogte. Wanneer dat gebeurt, zal de waterproductie tijdelijk moeten worden stilgelegd.

Maar de MWA zit niet stil. Ze wil de waterproductie van het pompstation Mahasawat in Nonthaburi de komende jaren met 800.000 kubieke meter water per dag opvoeren naar 2,4 miljoen kubieke meter en meer water halen uit de Mae Klong rivier in het Westen, die geen last heeft van het binnendringen van zout zeewater. Dat vereist verbetering van het leidingnetwerk, een operatie die in 2024 moet zijn afgerond.

Aan de verhuizing zitten nog meer haken en ogen; ze vereist overleg met bewoners en er moet grond voor worden onteigend. Maar ik heb het belangrijkste wel genoemd. Meer weten? Lees: Water resources face big threats.

Geen einde in zicht voor geweld in Zuiden

12 januari – No end in sight for carnage in deep South, despite peace talks, kopt BP boven een Special report (achtergrondverhaal) over de situatie in het Zuiden. Waarom de krant er nu (weer eens) aandacht aan besteedt, begrijp ik niet goed, want er is niets bijzonders te melden.

Het artikel somt keurig op wat er gebeurd is sinds de regering Yingluck in 2013 het initiatief heeft genomen om vredesgesprekken te beginnen met de zuidelijke verzetsgroepen. De Thaise delegatie heeft inmiddels vier delegatieleiders versleten, de verzetsgroepen hebben de paraplu organisatie Mara Patani gevormd, er is gepraat over het vormen van veiligheidszones, maar die zijn er nog steeds niet, enzovoort. Samengevat: Belangrijke vorderingen zijn niet geboekt.

Het enige min of meer positieve wat over de situatie valt te melden is dat het aantal incidenten lijkt af te nemen, maar daar staat weer tegenover dat de ernst elke keer toeneemt. Eind vorig jaar bijvoorbeeld kwamen vijftien dorps defensievrijwilligers om bij een aanval op een controlepost in Yala. Ik volsta met bovenstaande infographic. Wilt u meer weten, klik op de kop.

Kort Nieuws zondag 12 januari

– Het Huis van Afgevaardigden heeft na vier dagen debatteren in tweede en derde termijn de begroting 2020 goedgekeurd. De meeste tijd werd besteed aan de deelbegrotingen voor Defensie en Onderwijs, maar wat de pijnpunten waren, vermeldt het artikel niet.

De parlementscommissie die na de eerste termijn de begroting onder de loep heeft genomen, had trouwens al bezuinigingen aangebracht ad 16 miljard baht en dat geld naar negen diensten overgeheveld waaronder het Equitable Education Fund (uit mijn hoofd een fonds om leerlingen uit armlastige gezinnen te steunen).

– Wat biedt de krant nog meer vandaag? Pagina 4 is een fotopagina met tien foto’s, gewijd aan Children’s Day, onder de kop Tanks, planes way to a child’s heart. De grootste foto toont een legertank waarop tientallen kinderen krioelen, alsof het een kermisattractie is en niet een moordmachine. Een andere foto toont een soldaat die een jochie helpt een mitrailleur te bedienen.

De foto op de voorpagina sluit daarbij aan. Die toont een helikopter tijdens een search and rescue show op het luchtmacht hoofdkwartier in Bangkok. Op een raam was een papier geplakt met de tekst RIP Nong Taitan, de naam van de 2-jarige jongen die bij de beroving van de goudwinkel in Lop Buri dood geschoten werd.

– Pagina 3 opent met het al genoemde artikel over het voorstel pompstation Samlae te verhuizen. Verder bevat de pagina twee berichten en de rubriek News bites met vier kortjes, waarvan drie al bekend.

Het vierde meldt dat het Huis van Afgevaardigden deze week beslist of het verzoek van de politie om drie FFP parlementsleden te verhoren over hun deelname aan de flash mob gehonoreerd wordt, want ze genieten parlementaire immuniteit.

Alleen partijleider Thanathorn heeft zich gemeld bij de politie van Pathumwan, want hij is geschorst als parlementslid. De overige drie zijn nog niet op het matje verschenen, in tegenstelling tot wat eerder gemeld werd.

– Vijf agenten van de immigratiepolitie zijn in hot water over de ontsnapping van zeven Uighur migranten uit een cel in Mukdahan. Als straf voor de slechte bewaking worden ze overgeplaatst.

Na hun ontsnapping bonden de Uighur een boer vast en stalen zijn cap gun (klappertjespistool). De politie heeft inmiddels één aangehouden, de anderen zouden op weg zijn naar Laos en Bangkok.

Ze hadden kans gezien net zo lang aan de celdeur te sjorren totdat die open ging. Het geluid werd overstemd door herrie van renovatiewerk in een aangrenzende cel. De Uighur zijn een moslim minderheid in de Chinese provincie Xinjiang, die door de Chinese overheid wordt onderdrukt.

– Laatste bericht. Het papierwerk voor het verlengen van werkvergunningen van gastarbeiders is aanzienlijk verminderd door de introductie van online verlenging. Uiterlijk 31 maart dienen 1,6 miljoen migranten met een roze kaart hun werkvergunning te verlengen. Dat kan gedaan worden op een van de 42 One-Stop Service Labour Centres in het land. Ze zijn zeven dagen per week geopend, Bangkok telt er vier.

Voorheen dienden bij de verlenging 16 documenten te worden overlegd, nu slechts zeven, maar die kunnen online worden ingeleverd. Werkgevers dienen hun werknemers te begeleiden wanneer ze hun vergunning verlengen.

– Ten slotte noem ik pagina 5 met een tekst van het ministerie van Buitenlandse Zaken over de key achievements van Thailand’s voorzitterschap van Asean in 2019. Je moet nooit je licht onder de korenmaat zetten, zullen ze bij BuZa gedacht hebben.


 

Nieuws van de website 10-11 januari

• De Supreme Administrative Court heeft de marine bevolen het bod van het door de Charoen Pokphan Group geleid consortium voor het Eastern Airport City Project te accepteren, in tegenstelling tot het vonnis van de Administrative Court, die de marine in het gelijk had gesteld. Op de opdracht van 290 miljard baht azen ook twee andere consortiums. (Foto: Presentatie Eastern Airport City Project  voor Japanse investeerders; in het centrum luchthaven U-tapao)
• Stijging condo price index in Greater Bangkok in vierde kwartaal afgenomen daar vastgoedbeheerders de prijzen beperken te midden van een trage markt. De index steeg in het eerste kwartaal met 12 pct, maar de groei vlakte daarna af. De stijging in Q4 bedroeg 4,3 pct vergeleken met vorig jaar.
• Voor het eerst heeft een lederschildpad eitjes gelegd op het Nai Thorn strand van Phuket. Personeel van Sirinat National Park en Phuket Marine Biological Centre vond later in het nest 104 eitjes, waarvan 12 onbevrucht.
• Twee personeelsleden van Suvarnabhumi aangehouden omdat ze een iPad hadden meegenomen die een passagier was vergeten in het vliegtuig uit Seoul. Het echtpaar had de tablet mee naar huis genomen en daarna in een plastic zak in een kanaal bij de luchthaven gedumpt waar het werd gevonden met behulp van de Find-My-iPad modus. Het echtpaar kon er niets mee omdat het password-locked was.
• Een beloning van 500.000 baht, evenveel als de buit, is uitgeloofd voor informatie die kan leiden tot de aanhouding van een man die bij de beroving van een juwelierswinkel in Lop Buri drie personen doodde, waaronder een jongen van 2, en vier personen verwondde. De jongen werd in zijn hoofd geraakt toen hij met zijn moeder langs de winkel liep, hij overleed later in het ziekenhuis.
• Partijleider Thanathorn (Future Forward) heeft zich vrijdag gemeld bij de politie van Pathumwan die hem had opgeroepen vanwege de flash mob op 14 december. Hij is vastbesloten de beschuldigingen tegen hem te bestrijden. Behalve Thanathorn worden een verkiezingskandidaat, een parlementslid, secretaris-generaal Piyabutr en woordvoerder Pannika beschuldigd van overtreding van de wet op openbare bijeenkomsten. Piyabutr en Pannika worden beschermd door parlementaire immuniteit, ze zouden zich later melden na afloop van het parlementsdebat over de begroting.
• UTCC: Consumentenvertrouwen in december weer gezakt, naar het laagste niveau sinds mei 2016. Consumenten maken zich zorgen over de trage economie, toenemende politieke instabiliteit en de onzekere wereldsituatie.

Beroving juwelier: Politie twijfelt aan motief

11 januari – De politie vermoedt dat de man, die bij een juwelier in Lop Buri drie dodelijke slachtoffers en vier gewonden maakte, niet uit was op diefstal, want hij maakte slechts drie plateaus met gouden halskettingen ad 500.000 baht buit.

De Crime Suppression Division doet daarom onderzoek naar de slachtoffers om te zien of andere motieven een rol speelden. Inmiddels is dankzij een particuliere gift de premie voor zijn aanhouding opgetrokken naar 600.000 baht.

De man, naar wie door gewapende politiecommando’s intensief gespeurd wordt, betrad de winkel dinsdagavond kort voor sluitingstijd van het winkelcentrum, waarin de juwelier is gevestigd. Hij droeg een wollen balaclava (bivakmuts), een zwart shirt en een camouflagebroek, en was gewapend met een 9 mm vuurwapen met geluiddemper.

In de winkel schoot hij een winkelbediende dood, hij verwondde een 2-jarige jongen die samen met zijn moeder langs de winkel liep en later in het ziekenhuis overleed, en doodde bij zijn vertrek een bewaker. Vervolgens ging hij er op een motorfiets vandoor.

Twee van de gewonde slachtoffers waren een echtpaar dat samen met hun dochter sieraden uitzocht. Het echtpaar is geoperereerd in het ziekenhuis en buiten levensgevaar, de dochter werd niet gewond. De overige twee gewonden worden in het bericht niet genoemd.

Commissaris Amphol van de Provincial Police Region 1 is geschokt door het geweld. ‘Ik vraag me af wat er in hem omging. Een vrouw overleed. Een kind overleed. Je wilde goud. Maar waarom moeten mensen worden gedood? Ik kan me zo’n wrede geest niet voorstellen. Ik vraag de mensen te helpen om hem te vinden. Het was vreselijk. Hij schoot bij zijn aankomst zomaar op mensen.’

Premier Prayut heeft zijn medeleven betuigd met de nabestaanden van de slachtoffers, aldus regeringswoordvoerder Narumon. Hij noemde het doden van het jongetje deplorable (afkeurenswaardig, jammerlijk). Sociale mediagebruikers vinden dat de moordenaar de zwaarste straf verdient. Minister Somsak (Justitie) verwacht dat het OM daarop zal aansturen.

In reactie op commentaren op de sociale media dat de man gekleed was als soldaat en bedreven was in het hanteren van een vuurwapen, zei legerwoordvoerder Winthai alleen dat de politie de zaak in onderzoek heeft.

Meer meisjes dan jongens raken vermist

11 januari – Het slechte nieuws is dat vorig jaar 244 kinderen vermist zijn geraakt, het goede nieuws dat 193 tot nu toe zijn gevonden. De vermiste meisjes zijn veruit in de meerderheid: 145 tegen 99 jongens. Dat blijkt uit onderzoek van de Mirror Foundation, waarvan de resultaten gisteren bekend werden gemaakt. De stichting helpt families bij het zoeken naar hun vermiste kinderen.

Alhoewel het aantal kinderen dat vermist raakt, de afgelopen twee jaar is verminderd, vindt Eaklak Loomchomkhae, hoofd van de stichting, 244 nog steeds een zorgelijk aantal. In 2018 en 2017 raakten respectievelijk 321 en 422 kinderen vermist.

Hij zegt: ‘Het verminderd aantal wordt waarschijnlijk veroorzaakt door een verschuiving in de demografie. Het aantal kinderen dat in Thailand vermist raakt, neemt af als gevolg van ons lage geboortecijfer, maar het probleem is er nog steeds.’

Volgens het rapport liep 74 procent van de vermiste kinderen vrijwillig weg om te ontsnappen aan huiselijk geweld, 12 procent werd ontvoerd en enkelen vonden onderdak bij hun vriendje of vriendinnetje of reageerden op uitnodigingen van degenen met wie ze op online media bevriend waren geraakt. De kinderen waren meestal tussen de 13 en 15 jaar.

Ter gelegenheid van Children’s Day vandaag overhandigde Eaklak gisteren de Royal Thai Police een lijst met namen van voormalige kidnappers, die de stichting heeft opgesteld. ‘Het is onze ervaring dat personen die eerder kinderen hebben ontvoerd, geneigd zijn hun misdrijf te herhalen. We willen onze informatie met de politie delen zodat ze verdachten in ontvoeringszaken kan controleren en identificeren.’

Pitaya Sirilak, voorzitter van een politiecommissie belast met onderzoek naar vermissingen en ongeïdentificeerde lichamen, die de lijst in ontnvangst nam, zei dat de RTP een centrum heeft opgezet om deze zaken te behandelen. Hij beloofde dat de politie actiever wordt bij de behandeling van vermissingszaken.

Analyse: Big Joke opent Doos van Pandora bij politie

11 januari – Eigenlijk kan ik het Special report op de voorpagina over de Big Joke-zaak overslaan, want gisteren heb ik er al uitgebreid aandacht aan besteed. Wassayos Ngamkham constateert in haar analyse dat de aanschaf van een biometrisch systeem voor de Thaise internationale luchthavens een Doos van Pandora heeft geopend over de rivaliteit bij de politie.

De beschuldiging van Big Joke, de bijnaam van Surachet Hakparn, voormalig hoofd van de immigratiepolitie, dat de beschieting van zijn wagen te maken heeft met de aanschaf van het systeem, heeft niet alleen licht geworpen op de controversiële aanschaf maar ook op de machtstrijd tussen RTP hoofdcommissaris Chakthip en Surachate.

Surachate wilde de aanschaf annuleren toen hij in 2017 benoemd werd tot hoofd van het IB-bureau, maar hij kreeg zijn zin niet want de aanschaf ad 2,1 miljard baht viel onder de jurisdictie van de RTP. Chakthip wilde het systeem per se tijdig operationeel hebben vanwege de Asean Summit in 2019.

Het project was een initiatief van Chakthip’s voorganger en vanwege de hoge kosten ondergebracht bij de RTP. Het werd operationeel tijdens de leiding van het huidige IB-hoofd, benoemd nadat Surachate vorig jaar op een zijspoor was gerangeerd naar de post van adviseur van het PM’s Office.

Wil u nog meer weten, want het artikel gaat nog een tijdje door met achtergrondinformatoe, klik hier: ‘Big Joke’ in the crosshairs?

A villager carries a fish he caught in a parched canal in Pathum Thani. Drought has already hit farmers in Pathum Thani’s Thanyaburi, Klong Luang and Nong Sua districts.

Droogte slaat genadeloos toe; regering belooft hulp

11 januari – ‘We doen onze best om de schade aan rijst op paddy fields te beperken. We laten ze niet sterven. We zullen water verstrekken gebaseerd op actuele noden en echte noodzaak.’ Dit zei vice-premier Prawit gisteren bij de lancering van een nieuw waterbeheers commandocentrum. Hij gaf deze verzekering [maar wat is die waard?] te midden van conflicten over water.

Boeren negeren de eis van de regering om te stoppen met het verbouwen van rijst in ruil voor compensatie, hoewel de RID herhaaldelijk heeft gezegd geen water te kunnen leveren aan agrarische gebieden in het stroomgebied van de grote rivieren zoals de Chao Phraya. In 2017 luisterden de boeren nog want het land werd met strenge hand geregeerd door de junta, ditmaal lappen ze het advies aan hun laars.

Is dat niet een beetje dom, zou Máxima zeggen, want de RID stopt in april met het leveren van water voor de landbouw. Volgens cijfers van de RID is in het droge seizoen 3,86 miljoen rai beplant met rijst, waarvan 2,61 miljoen rai in gebieden met een irrigatiesysteem. De helft daarvan ligt in het stroomgebied van de Chao Phraya.

Bangkok Post opent vandaag pagina 2 met een fors artikel onder de kop Govt set to help drought-hit farmers. Het artikel noemt plannen om 40.000 vijvers aan te leggen op akkers en 400 kaem ling (kleine waterreservoirs) maar dat gebeurt pas in de tweede helft van dit jaar [en dat moet dan hulp heten]. Prioriteit wordt gegeven aan 18 provincies die een schade hebben gemeld van 950 miljoen baht.

Tot zover mijn samenvatting, maar ik moet bekennen dat het artikel uitmunt in vaagheid. Veel mooie woorden.

Kort Nieuws zaterdag 11 januari

– Voertuigen met uitlaatgassen die de veiligheidslimiet overschrijden, komen op een zwarte lijst te staan en wordt verboden de weg op te gaan. Er wordt niet alleen beslag op gelegd maar ze worden ook strenger gecontroleerd alvorens ze weer aan het verkeer mogen deelnemen.

Die waarschuwing uit premier Prayut op zijn Facebook pagina naar aanleiding van de scherpe stijging van het niveau aan PM2,5 stofdeeltjes in de hoofdstad. De premier roept ook de mensen op om het kenteken van voertuigen door te geven die zwarte uitlaatgassen uitstoten.

Uit recente gegevens van het PCD blijkt dat de PM2,5 concentratie in 43 van de 50 hoofdstedelijke districten gisterochtend een onveilig niveau had bereikt. Het meest verontreinigd is Samut Sakhon met 109 microgram per kubieke meter lucht, ver boven de veiligheidslimiet van 50 die de PCD aanhoudt alhoewel de WHO de grens op 25 stelt.

In het Noorden varieerde het niveau gistermiddag in negen provincies tussen 29 en 87 microgram. Vice-premier Prawit zegt dat de overheid mondkapjes zal verstrekken aan mensen die last hebben van de smog.

– Ik sluit af met pagina 3, waarvan al genoemd Thanathorn’s bezoek aan de politie, het bod van de CP Group op de aanleg van het Eastern Airport City project en de vermissing van 244 kinderen.

Nieuw is een bericht over het civil partnership (geregistreerd partnerschap, samenlevingscontract). De minimum leeftijd voor paren die zich willen registreren gaat van 17 naar 20 jaar in de laatste versie van de Civil Partnership Bill die gewijzigd is door de Raad van State.

De nieuwe leeftijdseis is een van de betwistbare kwesties in het wetsvoorstel bedoeld om rechten beter te beschermen, met name voor mensen van hetzelfde geslacht. De huidige eis dat paren van wie een of beiden 17 jaar is, toestemming nodig hebben van de ouders, wordt als discriminerend beschouwd, vandaar de verhoging van 17 naar 20 jaar.

– Pagina 3 bevat ook de rubriek In Brief met vijf kortjes. Ik noem er twee. Het Department of Health waarschuwt ballonnen niet te vullen met waterstof (levensgevaarlijk!) maar met helium. Vandaag is Children’s Day dus er zullen wel de nodige ballonnen gevuld worden.

Inmiddels zijn vier van de 19 uit een detentiecentrum in Sadao (Songkhla) ontsnapte Rohingya vluchtelingen gevonden: drie in Thailand, een in Maleisië. Het centrum ligt 5 kilometer vanaf de grens. Knap werk, die ontsnapping. Ze verbraken de tralies voor het raam van hun cel op de tweede verdieping en lieten zich aan aan elkaar geknoopte lakens naar de vrijheid zakken.


 

Nagekomen infographic

10 januari – Gisteren niet beschikbaar op de website, althans tijdig: de infographic met de plaatsen waar Iran heeft toegeslagen en de reikwijdte van de raketten waarover het land beschikt. Het lijkt erop dat Trump de zaak niet wil laten escaleren want tot nu toe zijn geen nieuwe Amerikaanse acties aangekondigd. Of Iran zijn dreigement waar maakt dat meer wraakacties volgen, is eveneens de vraag. Bidden maar dat het hierbij blijft of een paar wierookstokjes branden.

Nieuws van de website 9-10 januari

• De Tourism Authority of Thailand (TAT) wil met nieuwe bestemmingen in het Westen en Noordwesten vakantiegangers uit India trekken, zoals naar Kanchanaburi en Khao Yai. TAT denkt dat veel Indiërs het Midden-Oosten zullen mijden vanwege het VS-Iran conflict. Op de foto de opening van het Thailand paviljoen op de South Asia Travel and Tourism Exchange in India.
• PTT Oil and Retail Business Plc (PTTOR) heeft geen belangstelling voor overname van de Tesco Lotus vestigingen in Thailand, die het Britse moederbedrijf in de verkoop doet voor US$9 miljard. President Chansin zegt: Die berichten zijn nepnieuws. Het is noch onze business noch onze strategie.
• Village Funds krijgen dit jaar 99 miljard baht om de lokale economieën te steunen. Daarvan is 14 miljard bestemd voor projecten en de rest voor uitstel van afbetalingen door leden van het National Village and Community Fund.
• Commerciële banken verlenen naar verwachting leningen ad 100 miljard baht aan MKB’s en de Thai Credit Guarantee Corporation helpt ze met kredietfaciliteiten ad 180 miljard baht. De banken hoeven geen reserves voor verliezen aan te leggen omdat de overheid garant staat [als ik het goed begrijp]
• De Bank for Agriculture and Agricultural Cooperatives (BAAC) heeft 45 miljard aan leningen beschikbaar om boeren te helpen die door de droogte worden getroffen. 5 miljard is gereserveerd voor noodleningen, die 6 maanden rentevrij zijn, en 50 miljard voor herstel van productie en waterbronnen. Boeren kunnen respectievelijk maximaal 50.000 en 500.000 baht lenen.
• Energiebedrijven waarschuwen dat de brandstofprijzen omhoog gaan wanneer de prijs van een vat ruwe olie boven de $70 uitkomt als gevolg van het VS-Iran conflict. Na de aanslag op Iran gingen de prijzen omhoog om twee dagen later weer te dalen; verwacht wordt dat ze weer stijgen nu Iran terugslaat.
• Autoriteit RTP hoofdcommissaris Chakthip getart doordat zijn adjunct zich tegen zijn orders in toch met de zaak Surachate (Big Joke) bemoeit die wordt onderzocht door de gemeentepolitie van BKK.
Tevens vraagt een advocaat de NACC om onderzoek te doen naar de aanschaf van een biometrisch systeem en elektrische patrouillevoertuigen voor het IB Bureau, waarvoor Chakthip toestemming heeft verleend.
Big Joke stak destijds een stokje voor de aanschaf van het systeem, maar zijn opvolger zegt dat het efficiënt is. De beschieting van de wagen van Surachate, die toentertijd hoofd immigratiepolitie was, heeft volgens hemzelf daarmee te maken.
• 85 procent van de kruidenierswinkels verkoopt sigaretten aan minderjarigen, blijkt uit een onderzoek in 12 provincies van het Tobacco Control Research and Knowledge Management Centre (Mahidol University). Ze geven toe dat ze niet de leeftijd van de kopers controleren.. De leeftijdsgrens voor de verkoop van tabaksproducten is 20 jaar. Gemiddeld zijn de jonge kopers 14 jaar
• Tien Fransen en Belgen zijn in Bangkok gearresteerd die een callcentre beheerden dat Europese bedrijven oplichtte door hen te laten betalen voor nep financiële diensten
• Kinderen die zaterdag op Children’s Day het Government House bezoeken, worden begroet door tien replica’s van levensgrote dinosaurus reptielen, ter beschikking gesteld door het Mineral Resources Department. Vast programmapunt elk jaar is dat ze mogen plaatsnemen in de stoel van de premier. Op vrijdag is het Government House geopend voor de gezinsleden van functionarissen van het PM’s Office.
• Van de 18 Rohingya vluchtelingen die woensdag zijn ontsnapt uit een detentiecentrum in Sadao (Songkhla) zijn inmiddels twee aangehouden: één uren na de ontsnapping, de ander is gisteren aangehouden in Maleisië. De politie vermoedt dat de overigen zijn gevlucht naar Maleisië of zich in de jungle tussen beide landen verborgen houden.
• China meent dat de mysterieuze uitbraak van longontsteking in Wuhan veroorzaakt wordt door een nieuwe virusstam van dezelfde familie als SARS (Sudden Acute Respiratory Syndrome), waaraan in 2002 en 2003 in de gehele wereld honderden mensen overleden.

Dienders steggelen over biometrisch systeem

10 januari – ’t Is smullen vandaag, de opening van Bangkok Post, want gaat over een ruzie tussen twee dienders. Die is aan het licht gekomen door de beschieting van de auto van voormalig hoofd van de immigratiepolitie Surachate Hakparn aka Big Joke.

Hij en RTP hoofdcommissaris Bulle Bas [lees: Chakthip Chaijinda] botsten destijds over de aanschaf van een biometrisch identificatiesysteem, te gebruiken op luchthavens. De Royal Thai Police sloot in 2017 een contract met een particulier bedrijf voor de levering van zo’n systeem, maar in 2018 stelde Surachate in een brief aan Chakthip voor het contract te annuleren wegens vertragingen in de levering. Hij vroeg zich ook af of het systeem wel deugdelijk was en 2,1 miljard baht waard was.

Maar de RTP zette de aanschaf door. Blijkbaar is het geen zuivere koffie want de National Anti-Corruption Commission doet onderzoek naar de aankoop en roept binnenkort Surachate op om informatie te verschaffen. Bovendien heeft een advocaat de NACC gevraagd Chakthip en drie hoge politiefunctionarissen aan de tand te voelen over de aanschaf.

Dat is nog niet alles, beste lezers en lieve lezeressen, want er is een audioclip uitgelekt waarop te horen is dat Chakthip zijn adjunct Wirachai, die zich vanaf het begin met de zaak [van de beschieting] heeft beziggehouden, zegt pas op de plaats te maken en het onderzoek van de gemeentepolitie van Bangkok af te wachten. Hij verbood hem ook persconferenties te houden. Maar, zoals te zien is op de foto heeft Wirachai (de man met de pet) dat bevel in de wind geslagen.

Vice-premier Prawit is op de hoogte van het conflict tussen Surachate en Chakthip. Hij heeft ze gezegd de lucht te klaren voordat de zaak uit de hand loopt. Chakthip is momenteel in het buitenland. Surachate werd vorig jaar abrupt van zijn post afgehaald en adviseur gemaakt van het PM’s Office, een overplaatsing waarvoor destijds geen reden is gegeven.

Kan dus ook te maken hebben gehad met het controversiële biometrisch systeem. Laat me eens gissen: Bulle Bas was niet gediend van Surachate’s kritiek en lichtte hem pootje. Blijft de vraag: wie heeft opdracht gegeven de wagen van Surachate te beschieten, wat volgens hemzelf tot doel had hem te vermoorden? Maar hij zat toevallig niet in de wagen. Nou, is dat smullen of niet?

Pesten op school neemt hand over hand toe [zou het?]

10 januari – Zijn Thaise schoolkinderen mietjes dat ze niet tegen pesten kunnen? Je zou het wel denken want 92 procent van de duizend leerlingen in de leeftijd van 10 tot 15 jaar in 15 scholen klaagt ‘wel eens’ gepest te zijn in een recent onderzoek van het Network of Legal Advocates for Children and Youth. Daarvan zegt 35 procent tweemaal per semester te zijn gepest en 25 procent drie- tot viermaal per week.

Ja, zo kan ik ook een probleem opblazen, want over welke periode worden die 920 leerlingen ‘wel eens’ gepest: over hun hele schooltijd? En wat wordt precies verstaan onder ‘pesten’? Bovendien dienen die twee percentages te worden omgerekend naar een percentage van de gehele ondervraagde groep [mag u zelf doen]. Dan ziet het resultaat er al een stuk minder dramatisch uit. Ik wil daarmee het probleem niet bagatelliseren, maar er slechts op wijzen dat de cijfers suggestief zijn.

Als ik in die leeftijd gepest zou zijn en dit tegen mijn moeder had verteld, zou ze gezegd hebben: nou, dan pest je toch terug. Dan antwoord je: Alles wat je zegt ben je zelf. Ze zou zeker niet naar mijn school zijn gestapt om te klagen. Of Thaise ouders dat wel doen, vermeldt het bericht niet.

Wat ik wel weet, dat blijkt uit de Pisa test, is dat Thaise leerlingen over het algemeen school niet als prettig ervaren, dit in tegenstelling tot Nederlandse leerlingen. En gelijk hebben ze, er heerst een kadaverdiscipline en lijstraffen zijn (nog steeds) geen uitzondering. Eigen initiatief wordt de kop ingedrukt, vragen stellen is onbeleefd.

Ik laat het artikel dat wemelt van de details en cijfers verder onbesproken. Lees het zelf maar: School bullying problem worsening. Hoe het probleem concreet aan te pakken, vermeldt het bericht niet.

Athiwat Niammeesee, die het onderzoek leidde, zegt: ‘We moeten bewustzijn [van het probleem] stimuleren en ouders dienen met hun kinderen te praten over wat op school gebeurt. Het ministerie van Onderwijs moet het probleem serieus nemen en een cultuur van veiligheid bevorderen zowel op school als thuis.’ Kan het nog vager?

Nieuw panel gevormd om afval aan te pakken

10 januari – Bovenstaande twee verhalen vormen de opening respectievelijk van de voorpagina en pagina 2. Pagina 3 opent met het bericht dat een nieuwe subcommissie van 29 leden wordt gevormd, die maatregelen gaat nemen op het gebied van plastic en elektronisch afval. Het panel met minister Varawut (Milieu) als voorzitter ressorteert onder de National Environment Board, die wordt voorgezeten door vice-premier Prawit.

Zodra de groep aan het werk gaat, is een van de eerste dingen die ze zal doen is quota te stellen voor de import van afval. De regering heeft al de import van 422 soorten elektronisch afval verboden en staat alleen import toe van tweedehands elektronica die gerecyceld kan worden. De commissie gaat die lijst nog eens onder de loep nemen.

Vorig jaar was Thailand in Asean met 480.000 ton de derde grootste importeur van plastic afval na Maleisië en Vietnam, aldus Greenpeace. Veel buitenlandse bedrijven in Thailand hebben toestemming voor de import van gerecyceld plastic dat verkocht kan worden. Ze zijn gevestigd in Thailand omdat de operationele kosten laag zijn en de wetgeving minder stringent is, stelt Greenpeace. Tot in september hun vergunning afloopt, kunnen ze nog 220.000 ton importeren. Daarna beslist het nieuwe panel over nieuwe regels.

De invoer van oud papier is vorig jaar gestegen van 1,6 naar 1,8 miljoen ton, maar door die toename is de kiloprijs gezakt naar minder dan 1 baht. Het ministerie van Handel denkt na over steunmaatregelen voor de bedrijven die het papier verwerken. In een vergadering met bedrijfsvertegenwoordigers gisteren heeft minister Jurin (Handel) hen gevraagd een prijs vast te stellen die volgens hen passend is.

Kort Nieuws vrijdag 10 januari

– Pagina 4 opent met de arrestatie van tien Fransen en Belgen die middels een call centre Europese bedrijven hebben opgelicht met nep financiële diensten. De krant wijdt er een fors artikel aan, maar ik laat het hierbij.

Om gelijk de rest van de pagina te behandelen: de No Gambling Youth Club roept de regering op om claw crane machines te verbieden. Coördinator Nutthapong zei gisteren op een forum in Bangkok dat de Gambling Act ze categoriseert als gokautomaat, een definitie die is bevestigd in een uitspraak van het hooggerechtshof.

De machines staan in tal van warenhuizen in het hele land en jongeren hebben er onbeperkt toegang toe. De club heeft in 75 van de 92 bezochte warenhuizen in 10 provincies 1.300 machines geteld. Claw crane machines zijn grijpautomaten, ook wel hijskraanautomaat genoemd, bestaand uit een glazen kast met poppen die je moet proberen tegen betaling met een grijper op te pikken, wat zelden lukt.

Het derde bericht op de 4 meldt dat de politie voldoende bewijs heeft verzameld tegen een man die zijn vriendin (22) heeft gedood, haar lichaam in een plastic zak heeft gestopt en begraven heeft in de achtertuin van zijn eigendom in Bangkok. Kan me niet herinneren eerder over deze moord gelezen te hebben. Er is meer over te vertellen maar dat mag u zelf lezen in ‘Girlfriend killer’ charged.

– Pagina 3 bevat behalve het bericht over de vorming van het afvalpanel twee berichten. Pheu Thai parlementsleden vinden dat minister Don (Buitenlandse Zaken) moet aftreden vanwege zijn ‘misinformed’ opmerkingen over het conflict tussen de VS en Iran.

PT-parlementslid Pichet (Chiang Rai) zei gisteren tijdens de begrotingsbehandeling in het Huis van Afgevaardigden dat Don’s opmerkingen meer kwaad dan goed kunnen doen en parlementslid Somkid (Ubon Ratchathani) zei dat ze Thailand’s buitenlands gezag kunnen schaden.

Don zei dinsdag tegen verslaggevers dat de VS Thailand tevoren had geïnformeerd over de drone aanval op Iran, waarbij de Iraanse topgeneraal Soleimani werd gedood. Maar woordvoerder Busadee van het ministerie zei dezelfde dag nog dat Don ‘misinformed’ was.

– Het derde bericht meldt dat de organisatoren van de Wing Lai Lung (Run to Oust the Uncle, de bijnaam van Prayut luidt Uncle Tu) alle zeven oppositiepartijen hebben uitgenodigd zondag mee te lopen in de protestwedloop. Oppositiewhip Sutin, die de uitnodiging in ontvangst nam, zei dat hij wellicht in een andere provincie deelneemt aan een soortgelijke run, omdat hij niet in de stad is. Overigens heb ik nog niet gelezen of de deelnemers wandelen of hardlopen.

– Pagina 2 bevat zes berichten en de rubriek In Brief met vijf kortjes. De bovenop (artikel boven de opening) meldt dat het leasen van land of gebouwen, eigendom van tempels, alsmede de bouw van nieuwe gebouwen voortaan de goedkeuring vereist van de Sangha Supreme Council en het National Office of Buddhism. De nieuwe maatregel, die onmiddellijk van kracht is geworden, heeft tot doel leasecontracten te stroomlijnen, misbruik te voorkomen en abts te beschermen tegen kritiek dat ze tempelvermogen verspillen.

– De Foundation for Consumers mengt zich ook in de controverse over de schuldruil tussen Exat en de BEM. Ze beweert dat de overheid door de ruil er 200 miljard baht bij in schiet. Het bericht kauwt weer de hele voorgeschiedenis na.

Als u de eerdere berichtgeving heeft gevolgd, weet u waarover het gaat. Het Exat-bestuur heeft besloten een concessie voor de BEM te verlengen in ruil voor het intrekken van rechtszaken en de eis van een compensatie van 4,3 miljard baht, een bedrag vastgesteld door de Supreme Administrative Court, want de BEM had 100 miljard baht gevraagd wegens contractbreuk.

– In 4.117 dorpen in 16 provincies, die tot drought emergency zone zijn uitgeroepen, zijn waterdistributiepunten opgezet met watertankwagens waar bewoners flessen met water kunnen vullen. Het Department of Disaster Prevention and Mitigation is ook bezig de lijst met waterbronnen en artesische bronnen bij te werken om de autoriteiten te informeren waar ze water kunnen halen om aan bewoners te verstrekken.

Volgens het departement zijn soldaten en lokale bestuursorganen bezig met urgente hulpoperaties om water te brengen naar droogtegebieden, vooral afgelegen plaatsen. Een campagne om huishoudens te vragen water spaarzaam te gebruiken, is in voorbereiding. Boeren is gevraagd bij het irrigeren van hun akkers methoden te gebruiken waarbij water wordt gespaard en het departement heeft een hotline geopend.

– Als laatste nog een bericht op de voorpagina. De oppositie heeft haar pijlen gericht op de begroting van het ministerie van Defensie ad 124 miljard baht en de geplande aanschaf van nog eens twee Chinese onderzeeërs ad 22,5 miljard baht. De parlementscommissie die eerder de begroting 2020 onder de loep nam, heeft al bezuinigd op de defensiebegroting maar de oppositie vindt dat er nog wel meer af kan. Meer weten? Lees: Opposition targets 124-billion-baht defence budget.


 

Nieuws van de website 8-9 januari

• Concentratie PM2,5 fijnstof op 38 plaatsen in Bangkok en omgeving gestegen boven veiligheidsniveau. In Samut Prakan is de ergste verontreiniging gemeten met 71 microgram per kubieke meter lucht, op de overige plaatsen varieert die van 40 tot 71
• Japan belooft steun aan Thailand voor toetreding tot de CPTPP (voortzetting Trans-Pacific Partnership zonder de VS). Beide landen gaan zich ook sterk maken voor India’s deelname aan de RCEP, de door China geleide vrijhandelsovereenkomst
• Thailand’s handelsoverschot met de VS over twaalf maanden heeft US$20 miljard overschreden, waardoor de kans vergroot dat het land wordt opgenomen op de watchlist van valuta manipulators van het Amerikaanse ministerie van Financiën
• Het Joint Standing Committee on Commerce, Industry and Banking verwacht dit jaar een GDP groei van 2,5 tot 3 procent
• Politie en soldaten kammen het grensgebied in Sadao (Songkhla) uit op zoek naar 18 illegale Rohingya vluchtelingen die woensdag vroeg zijn ontsnapt uit een detentiecentrum. Snuffelhonden assisteren bij de zoektocht
• Centrale bank zet nog meer stappen om restricties op kapitaal uitstroom de komende maanden te versoepelen teneinde de dure baht in toom te houden
• Thaise reizigers onzeker over situatie in Midden-Oosten, vooral nadat een vliegtuig van Ukraine International Airlines in Teheran is neergestort zonder dat de oorzaak bekend is. Touroperators proberen klanten gerust te stellen die al een trip in februari hebben geboekt om te voorkomen dat ze hun reis annuleren

Iran neemt wraak met ‘slap in the face’

9 januari – Bangkok Post opent vandaag met de wraak van Teheran voor de drone aanval van de VS die het leven kostte aan de Iraanse topgeneraal Soleimani. Iran viel twee luchtmachtbases in Irak aan, die gezamenlijk gebruikt worden door de VS, Frankrijk, Engeland en Irak. Slachtoffers zijn niet gevallen, de olieprijs schoot omhoog en de schade moet nog worden vastgesteld.

Ayatollah Ali Khamenei noemde de actie een ‘slap in the face’ en zei dat wraak nog verder wordt opgevoerd. Het Iranian Revolutionary Guards Corps waarschuwt dat Amerikaanse tegenaanvallen een ‘more crushing response’ krijgen en dreigt Israël en Amerika’s geallieerde regeringen aan te vallen.

Het artikel gaat vergezeld van een paginalange infographic (niet beschikbaar op de website) over drie kolommen met een kaartje van het Midden-Oosten waarop de plaats van de twee bases staat aangegeven en een kaartje met de reikwijdte van Iraans raketten, vijf types die afstanden kunnen overbruggen van 300 tot 2500 km.

De Thaise ambassade in Jordanië bevestigt dat Thai in Iran en Irak nog steeds veilig zijn, aldus woordvoerder Busadee van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het is niet nodig ze te evacueren. De Thaise ambassades in het Midden-Oosten houden de situatie scherp in de gaten en het ministerie heeft noodplannen opgesteld. De Thaise ambassade in Tel Aviv waarschuwt Thai in het land om de situatie te blijven volgen en weg te blijven uit risicogebieden.

Werkgelegenheidsfunctionarissen in Saoedi-Arabië en de VAR hebben de opdracht gekregen evacuatie voor te bereiden van werkers in beide landen, mocht geweld uitbreken. Ze hebben communicatiekanalen geopend met Thais die er werken en kunnen desgewenst hulp verlenen. Het ministerie van Werkgelegenheid houdt de situatie scherp in de gaten [een uitdrukking die ik wel erg vaak tegenkom].

Volgens minister Chatu (Werkgelegenheid) werken circa 400 Thai in beide landen in de visserij en massage. De Thaise autoriteiten hebben al met uitzendbureaus overlegd over evacuatieplannen met name voor 73 Thai die in de visindustrie in Bandar Abbas (Iran) werken. Ze hebben het advies gekregen contact op te nemen met de Thaise ambassade in Teheran als ze zich onveilig voelen en willen terugkeren.

Kort Nieuws donderdag 9 januari

– Laat ik net als gisteren beginnen met een overzicht van de pagina-openingen. Hier komen ze:
Pagina 2:  Japan hoopt dat Thailand snel een beslissing neemt of het zich aansluit bij de Comprehensive and Progressive Agreement for Trans-Pacific Partnership (CPTPP), het vervolg van het Trans-Pacific Partnership, de vrijhandelsovereenkomst waaruit de VS zich heeft teruggetrokken.

De Japanse minister van Buitenlandse Zaken Toshimitsu Motegi, die een tour in Zuidoost-Azië maakt, heeft dat dinsdag in een gesprek met Prayut en Don gezegd. De minister hoopt ook dat het Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP) dit jaar getekend kan worden door de zestien deelnemende landen en dat India zijn bezwaren tegen dominantie van China laat varen.

Pagina 3: Farms go dry as Bangkok battles seawater kopt BP boven de opening. Het artikel stelt dat de doorgaande pogingen om zout water intrusie in de Chao Phraya te stoppen een hefty prijs hebben: de ineenstorting van rijstakkers in Ayutthaya. De meeste van die akkers verdorren al door gebrek aan water.

Daar komt nog eens bij dat de regering het gebruik van water uit de Chao Phraya en Pasak vanaf 20 januari blokkeert voor boeren die off-season rijst (tweede oogst) verbouwen, want dat heeft ze nodig in de strijd tegen zeewater. Gevolg: 2.000 rai (320 hectare) in wat bekend staat als ’s lands rice bowl zijn ten dode opgeschreven. Een boerin zegt dat compensatie is beloofd, maar ‘we weten niet welke criteria de regering daarbij toepast’.

Pagina 4: Bangkok werd gisteren geconfronteerd met ’s werelds derde ergste luchtkwaliteit op Air Visual, een populaire app over luchtverontreiniging. Alleen Canberra en New Delhi scoorden hogere concentraties aan PM2,5 stofdeeltjes, in Bangkok werd ´s ochtends 119 microgram per kubieke meter lucht gemeten, maar om 18 uur was het niveau al weer gezakt naar 33,9 (plaats 32 van wereldsteden).

Verwacht wordt dat het niveau op 38 plaatsen in de hoofstad en directe omgeving deze week blijft stijgen. Volgens de PCD varieert de concentratie nu tussen 40 en 71. Het ergst getroffen is Samut Prakan (71), gevolgd door het district Krathum Baen (Samut Sakhon) en Bung Kum (BKK) met 70. Andere ongezonde plaatsen zijn Bang Kunthian, Bang Na, Pathumwan, Thon Buri en Wang Thonglang in Bangkok.

– Terug naar de voorpagina, waarop verder een 1-koloms bericht staat over de behandeling van de begroting door het Huis van Afgevaardigden. In de tweede termijn heeft de oppositie gisteren gezegd dat de begroting in strijd is met de wet en grondwet.

De oppositie parlementsleden in de parlementscommissie die de grondwet onder de loep heeft genomen, hebben al voorgesteld 5 tot 15 procent in de begroting te snijden. Ze zeggen dat zo’n 197 miljard baht naar diensten gaat die er geen recht op hebben omdat het geen rechtspersonen zijn. En dat is in strijd met de grondwet. Wilt u het fijne ervan weten, lees: Budget will break law: opposition.

– Een vijfde reiziger uit de Chinese stad Wuhan, waar een mysterieus virus huis houdt, is bij aankomst in Thailand in quarantaine geplaatst. De vrouw die gisteren rond het middaguur op Suvarnabhumi arriveerde, had koorts. Ze wordt behandeld in het Bamrasnaradura Infectious Diseases Institute in Nonthaburi waar eerder vier personen zijn opgenomen. Een Chinese jongen van 3 is al ontslagen, een student van 22 mag vandaag vertrekken, een Thaise man wordt particulier behandeld, de vierde ontbreekt in het bericht.

– Het Agricultural Land Reform Office (Alro) begint begin februari met de sloop van de kippenboerderij van parlementslid Pareena die illegaal gevestigd is op 282 rai land bestemd voor landloze boeren. Naar verwachting neemt het werk enkele maanden in beslag. Daarna wordt de grond verdeeld  onder de boeren. Het perceel is in december vrijwillig door Pareena overgedragen aan Alro. Pareena heeft ook 48 rai bosgrond illegaal in gebruik genomen, waarover het Royal Forest Department aangifte heeft gedaan.

– De rubriek In Brief op pagina 2 telt vier kortjes. het langste over de grenspost Pang Mon in Laos die een upgrade krijgt naar een internationale grenspost. Aan de Thaise kant is de grensstad Ban Huak in 2018 al voorbereid op de upgrade.

– De zoveelste follow-up over de schuldruil, een controversieel besluit van het bestuur van Exat dat al geleid heeft tot het ontslag dat de gouverneur heeft genomen. De vakbond wil naar de rechter stappen, want vraagt zich af nu de gouverneur is vertrokken wie zijn handtekening onder de ruil moet zetten.

Zoals al talloze malen eerder gemeld, heeft het bestuur besloten de concessie van BEM, de exploitant van de metro, te verlenging in ruil voor het intrekken van zeventien rechtszaken tegen Exat die door BEM zijn aangespannen. BEM heeft 4 miljard baht van Exat geëist wegens contractbreuk. Om welke concessie het gaat, vermeldt het bericht niet en ik herinner me het ook niet meer.

– Surachet Hakparn aka Big Joke, voormalig hoofd van de immigratiepolitie, heeft kritiek op de politie die volgens hem geen vorderingen boekt in het onderzoek naar de beschieting van zijn wagen. Inmiddels zijn drie dagen gepasseerd na de beschieting die tot doel had hem te vermoorden. Gelukkig zat hij niet in de wagen, toen twee mannen op een motorfiets het vuur openden.

Gisteren meldde Surachet zich op het politiebureau om een verklaring af te leggen. Hij  zegt te weten wie de verdachten zijn, want vermoedt dat de aanslag te maken had met het annuleren van een contract voor de levering van een biometrisch systeem toen hij de leiding had.

– Zorg dragen voor de openbare veiligheid en het regelen van het verkeer zijn zondag de prioriteiten van de politie wanneer twee runs worden gehouden: een Run to Oust the uncle (bijnaam Prayut) en een om hem te steunen. Beide worden op verschillende plaatsen gehouden, maar de politie houdt toch rekening met mogelijke confrontaties.

– Het hoofd van de provinciale politie van Narathiwat waarschuwt politieofficieren die in beslag genomen crystal methamphetamine verkopen, dat ze disciplinaire en strafrechtelijke actie tegen hen kunnen verwachten. Hij heeft in één zaak al gevraagd om het ontslag van een officier die de fout is ingegaan.

Het gaat om de inslagname van drugs begin november in Sungai Kolok (Narathiwat). Naar verluidt zou de in beslag genomen crystal meth door de politie zijn verkocht. Het schandaal kwam aan het licht door een klacht van een club die slachtoffers helpt. Volgens de voorzitter is 300 kilo in beslag genomen, maar slechts 90 kilo verantwoord.

– Laatste bericht. De Thammasat universiteit, Harvard en drie Thaise particuliere partners werken samen in een project om een model smart city te ontwikkelen in Pathum Thani, net ten noorden van Bangkok. Gisteren is een Memorandum of Understanding daarover getekend. Het gaat om de Rangsit campus van Thammasat, de Navanakorn Industrial Zone en omliggende gebieden. Midden dit jaar moet de smart city van kracht zijn. Wat een city smart maakt, is me overigens niet duidelijk.


 

Nieuws van de website 7-8 januari

• Een onbekende schutter heeft zevenmaal geschoten op de auto van Surachet Hakparn aka Big Joke, voormalig hoofd van de immigratiepolitie. Surachet zat niet in de wagen maar was op dat moment in een nabijgelegen restaurant. Hij is er zeker van dat de beschieting tot doel had hem te doden
• Phitsanulok: Dertig personen gewond, de meesten leerlingen, doordat een song-thaew tegen de achterkant van een schoolbusje botste. De bestuurder zegt plotseling een aanval van duizeligheid te hebben gehad
• Centrale bank overweegt nieuwe maatregelen te nemen om de duurder wordende baht in toom te houden. De bank vindt het niet nodig de beleidsrentevoet aan te passen. Tevens maakt de bank zich zorgen over de huishoudschulden maar is niettemin bereid de strenge LTV-regels voor hypotheken te versoepelen
• Thailand heeft vorig jaar het record aantal van 1.897 slachtoffers van mensenhandel gered: 60 pct waren vrouwen, bijna driekwart Birmese migranten op weg naar Maleisië. Campagnevoerders, onder anderen van de Human Rights and Development Foundation, maken zich zorgen of het land de overlevenden kan onderhouden. In 2018 werden 622 slachtoffers gered
• NBTC en BMA financieren samen het project om de warboel aan kabels in Bangkok en omgeving weg te halen en de kabels ondergronds aan te leggen. De kosten van de operatie worden geschat op 20 miljard baht
• Autoriteiten in Ubon Ratchathani en Phayao geven geen toestemming voor lokale versie van Run to Oust Uncle op zondag. Organisatoren in Udon zeggen de wedloop toch te houden
• Tourism Authority of Thailand verwacht te profiteren van het Amerikaans-Iraanse conflict wanneer Indiase toeristen het Midden-Oosten mijden en oostwaarts reizen
• Plastic industrie roept de regering op hulp te verlenen nu single-use plastic tassen zijn verboden. Ze vragen de regering het verbod niet te laten gelden voor plastic tassen die dikker zijn dan 35 micron en hergebruikt kunnen worden. Vooral MKB’s worden zwaar getroffen door het verbod, die hebben geen geld om in nieuwe machines te investeren

Kinderen wensen een minder opvliegende premier

8 januari – Als de uitdrukking waar is dat kinderen en dronkaards de waarheid spreken [omdat ze ongeremd zijn] dan is premier Prayut gevoelig tot de orde geroepen met de nieuwjaarskaarten die hij van kinderen heeft ontvangen. Op enkele van de vijfhonderd kaarten schrijven de afzenders dat hij zijn driftbuien in bedwang moet houden en meer moet lachen.

Een van de kaarten zegt in het Engels Happy New Year to You en Wishing the PM good health and long life and don’t be so hot-headed. Don’t rage [about things so much] because it’s not good. Smile more.

Een andere zegt: May the PM be happy, enjoy good health and never give up fighting to develop the country. And don’t be so hot-headed.

De kaarten worden in het Government House getoond in verband met Children’s Day zaterdag. De premier ontving gisteren een groep leerlingen om Teacher’s Day op 16 januari te promoten. Gevraagd wie van hen minister-president wilde worden, schudden ze allemaal hun hoofd en zeiden dat het te veel werk was.

Ministerie ontkent Amerikaanse wenk

8 januari – De VS hebben Thailand niet tevoren geïnformeerd over de drone aanval op Iran, waarbij de Iraanse topgeneraal Soleimani werd gedood. Minister Don (Buitenlandse Zaken) die dit vrijdag heeft gesuggereerd tegenover verslaggevers was ‘misinformed’, zegt woordvoerder Busadee van het ministerie. Zelfs Amerika’s trouwste bondgenoten Australië en Engeland waren niet op de hoogte en ook het Amerikaanse Congres wist van niets.

Bangkok Post opent vandaag de krant met deze merkwaardige mededeling die de vraag oproept of de minister voor zijn beurt heeft gepraat of dat hij een te grote duim heeft. We moeten het doen met de verklaring ‘misinformed’ die wel tot doel zal hebben de minister geen gezichtsverlies te laten leiden.

Een Nederlandse krant zou het hierbij laten, maar BP ziet kans er een groot artikel aan te wijden want vraagt allerlei lieden zoals docenten politicologie om commentaar. Die weten natuurlijk net zo weinig als u en ik, dus veel wijzer word je er niet van. Wilt u het controleren, klik op Ministry denies US tip-off.

Kort Nieuws woensdag 8 januari

– Het binnenland nieuws staat vandaag verspreid over vier pagina’s maar geen enkel nieuwsitem springt eruit om nou eens een lekker eigen bericht aan te wijden. Zelfs de pagina-openingen krijgen van mij niet meer dan een vermelding in deze rubriek. Het zijn:

Pagina 2: Big Joke, de bijnaam van het voormalig hoofd van de immigratiepolitie, ontkent dat de beschieting van zijn wagen bedoeld was een zekere politieofficier in diskrediet te brengen, zoals speculaties willen. De beschieting had te maken met de door hem geschrapte aanschaf van een biometrisch systeem.

Pagina 3: Wanneer Future Forward wordt ontbonden en partijleider Thanathorn en de bestuursleden een politieke ban krijgen, richt de partij een nieuwe partij op en gaan Thanathorn c.s. buiten het parlement door met hun werk, zegt secretaris-generaal Piyabutr.

Pagina 4: De politie heeft zaterdag de leider van een grote drugsbende plus twee medeplichtigen aangehouden. Jonge knapen trouwens: de leider is 24 jaar, zijn twee teamgenoten 22 en 23 jaar. De bende was actief in het Noordoosten en buurlanden. Het verdiende geld gebruikte Pannathat om zijn passie voor het modificeren van sportwagens te financieren. De drugs werden gesmokkeld in tweedehands wagens die gekocht waren bij dealers aan de Ratchadaphisek Road.

– Jaren over gedaan om een nieuwe grond- en onroerendgoedbelasting in elkaar te knutselen, maar dat is als het aan voorzitter Chawalit (Pheu Thai) van de parlementscommissie hervormingen en wettelijke verbeteringen ligt allemaal verspilde moeite geweest. De belastingwet die op 1 janari van kracht werd, moet worden ingetrokken en de zaak moet vanaf nul opnieuw beginnen.

Hij vindt dat de voorgenomen belastingheffing te veel kritiek heeft opgeroepen onder anderen van mensen die meer dan één huis, flatje of land bezitten. Chawalit heeft nog meer kritiek, mag u zelf lezen in Pheu Thai MP pushes for repeal of land tax.

– Wanneer in Nepal de Gautam Buddha International Airport over drie tot vier maanden klaar is, zal het aantal toeristen uit Thailand toenemen, met name naar Lumbini, de geboorteplaats van de Boeddha, verwacht een manager van de Nepal Tourism Board. Vorig jaar kreeg de Swayambhunath Stupa, die ook bekend staat als de Monkey temple, bezoek van 25.000 Thaise toeristen.

Lila Bahadul Baniya zei gisteren op een door de Nepalese ambassade georganiseerd evenement, getiteld Visit Nepal Year 2020, dat het land zich heeft voorgenomen het aantal bezoekers voor het eind van het jaar bijna te verdubbelen van 1,2 miljoen naar 2 miljoen.

Het land is pas na 1951 geopend voor buitenlanders. In de afgelopen zestig jaar hebben grote veranderingen op toeristisch gebied plaatsgevonden. De regering wil het toerisme een van de belangrijkste peilers van de economie maken.

– Pagina 2 bevat verder de rubriek In Brief met vier kortjes, ik noem er twee:
1 De gouverneur van Exat heeft ontslag genomen vanwege de controverse over het besluit van het Exat-bestuur om de BEM verlengde contracten aan te bieden in ruil voor het terugtrekken van rechtszaken.

2 Een nieuw curriculum dat tot doel heeft jonge leerlingen van Kindergarten tot Prathom 4 te helpen hun persoonlijke belangstelling en potentieel te ontwikkelen, wordt als proef op openbare scholen in zes provincies ingevoerd. De scholen verminderen het aantal ‘ingewikkelde’ vakken en gaan leerlingen onderwijzen in dingen die hen kunnen helpen hun analytische vermogens en vaardigheden te ontwikkelen op kunst en sportgebied.

– De bestuurder (70) van de song thaew die in Phitsanulok tegen een busje botste, lijdt aan diabetes. Hij zegt ’s ochtends zijn gebruikelijke injectie te hebben gezet, maar hij had niet ontbeten en werd daardoor duizelig. Een regelmatige reiziger zegt dat hij normaal langzaam rijdt, maar deze ochtend snel.

– Verder nog twee berichten op de 2: het kabinet heeft de begroting voor 2021 goedgekeurd. Die wordt op 1 oktober van kracht. De begroting voorziet in 3,3 biljoen baht aan uitgaven met een tekort van 523 miljard baht.

Het andere bericht meldt dat het NHSO-bestuur aan het kabinet een krediet van 202 miljard baht vraagt voor de UC volksverzekering met 47,6 miljoen verzekerde personen in het begrotingsjaar 2021.

– Grappig. De organisatoren van de Wing Lai Lung (Run to Oust the Uncle, de bijnaam van Prayut) zijn gisteren naar het Government House gegaan om Prayut en zijn kabinetsleden uit te nodigen zondag mee te lopen in het protest tegen Prayut. De groep zegt dat de uitnodiging niet bedoeld is als belediging  maar een kans voor de premier c.s. om naar de mensen te luisteren.

– Verder op de 3 het bericht dat de RID meer water gaat lozen uit het stuwmeer Pasak Jolasid (Lop Buri) en de Chao Phraya dam, een zogenaamde run-off dam, verder open zet met als doel de zoutwater intrusie in de Chao Phraya terug te dringen.

– Mevrouw Sudarat Keyuraphan heeft niet Pheu Thai verlaten als hoofd van de strategiecommissie van Thailand’s grootste oppositiepartij. De berichten daarover zijn onjuist, zegt oppositie hoofdwhip Suthin, parlementslid voor Maha Sarakham. Veel partijleden hadden geschokt gereageerd op de berichten, die de partij schetsten als zwak en verdeeld. Suthin zegt dat alles bij het oude blijft en taken niet zijn herverdeeld.

– Als laatste pagina 4. De gemeente Phuket vraagt het kabinet toestemming voor de bouw van een derde afvalverwerkingscentrale in een plaatselijk mangrovebos in Saphan Hin. Een derde incineration plant is nodig omdat de hoeveelheid afval in de provincie toeneemt, naar verwachting jaarlijks met 7 procent. De nieuwe centrale heeft een capaciteit van 600 ton per dag.

De huidige twee centrales hebben een capaciteit van 950 ton per dag, niet voldoende voor de 970 ton die dagelijks wordt opgehaald. Het verschil wordt thans op een stortplaats gestort, waar al 70.000 ton ligt.

– Laatste bericht. De Chinese knaap die in quarantaine was geplaatst na zijn aankomst uit Wuhan is ontslagen uit het ziekenhuis. Hij had een onschuldig griepje, maar de artsen blijven hem in de gaten houden. De andere drie reizigers die in quarantaine zijn geplaatst, blijven daar nog even totdat ook zij het groene licht krijgen.


 

Minister onwetend, journalisten weten niet beter

7 januari – Ingezonden brief in Bangkok Post van gisteren over de bewering van de minister van Milieu dat Thailand beschikt over 30 miljoen kubieke meter grondwater, ‘wat gelijk staat aan een klein reservoir’. De baffled reader, zoals de brief is ondertekend, schrijft: Hoe kan een minister zo onwetend zijn, maar ook niet worden tegengesproken door journalisten die blijkbaar ook niet beter weten.

Het land beschikt over een grondwateropslag van 1.130.000 kubieke megameter, vijftien maal de totale hoeveelheid oppervlaktewater en meer dan 11.000 kubieke megameter per jaar.

De schrijver wijst er verder op dat de regering een beladen maar klassieke strategie toepast door additionele opslagcapaciteit te ontwikkelen en nieuwe irrigatiegebieden daaraan te koppelen. Dat leidt tot een vicieuze cirkel, want het zal de kwetsbaarheid voor toekomstige droogtes vergroten wat over een paar jaar, you can easily guess, zal leiden tot weer een programma om nieuwe opslaggebieden aan te leggen, verbonden met nieuwe irrigatiegebieden enzovoort.

De paden op, de lanen in, vooruit met flinke pas*

7 januari – Interessant artikel in Asia Focus, een katern dat gisteren aan de krant werd toegevoegd, over off-the-beaten-track travel (reizen buiten de gebaande paden). De foto trok mijn aandacht en vat eigenljik samen waar het artikel over gaat.

Citaat: Off-the-beaten-track travel is booming (neemt een geweldige vlucht) bij millenials van wie velen ervaringen zoeken waardoor ze lokale kennis verwerven en in persoonlijk contact komen met de lokale bevolking en de natuur.

‘Gezond reizen is enorm in vraag en aan het toenemen’, zegt Mich Goh, hoofd publiek beleid voor Zuidoost-Azië van Airbnb. ‘Daar reizen in de hele wereld en Azië Pacific blijft groeien, weten we dat over-tourism een uitdaging is die heel reëel is en die in veel steden gebeurt.’

Ze doelt op steden als Bangkok, Singapore, Kuala Lumpur, Tokio en Seoul die volgens de laatste Mastercard Global Destination Cities Index de vijf meest bezochte steden in Azië Pacific zijn. ‘Maar dat zijn niet de plaatsen waar je naar toe wilt gaan als je off the radar wil blijven. Je hebt misschien genoeg van het verkeer, luchtverontreiniging en herrie, of misschien ben je er geweest, vond je het heerlijk, maar nu wil je iets nieuws proberen.’

Die mogelijkheid biedt airbnb, een online platform, opgericht in 2008, dat beschikt over 7 miljoen accommodaties in 100.000 steden. Meer weten? Lees: Off the beaten track. (Bron: Asia Focus, Bangkok Post, 6   januari)

* De kop is de titel van een liedje dat ik uit mijn jonge jaren ken. Klik hier als u het wilt horen.

Nieuws van de website 6-7 januari

• Een alledaags gezicht in Nederlandse supermarkten en vanaf 1 januari ook in veel supermarkten in Thailand, die gestopt zijn met gratis plastic tassen te verstrekken. Maar die ouwehoer van Srisuwan Janya, kampioen-klager, zegt dat de bedrijven consumentenrechten* schenden. Hij vraagt het Office of the Consumer Protection Board tussenbeide te komen. De bedrijven dienen een betaalbaar alternatief te bieden, vindt hij
• Senaat slijpt de messen voor haar eerste debat over een begroting. Naar verwachting rondt het Huis van Afgevaardigden de behandeling van de begroting 2020 in tweede en derde termijn deze week af. Daarna is de beurt aan de geheel benoemde Senaat.
• Khon Kaen: Een 52-jarige goudhandelaar heeft zich aangegeven bij de politie. De vrouw en haar echtgenoot worden ervan verdacht in Chon Buri 165 investeerders te hebben opgelicht voor 845 miljoen baht. Haar echtgenoot had zich eerder aangegeven. Tegen de vrouw had de rechtbank van Pattaya vorige maand een arrestatiebevel uitgevaardigd. Het echtpaar runde het bedrijf Ausiris Sattahip Gold and Futures Co
• De vader van premier Prayut is op 97-jarige leeftijd overleden in het Siriraj ziekenhuis. Hij werd daar behandeld nadat hij een beroerte had gekregen. Volgens een bron leed de man sinds enige tijd aan dementie. De rituele wassing vindt woensdag plaats in Wat Sommanat in Bangkok. Gasten is gevraagd geen kransen mee te nemen
• Nationaal park Khao Lampi-Hat Thai Muang in Phangnga gaat strenger surveilleren op het strand om te voorkomen dat nog meer eitjes van de lederschildpad worden gestolen. Van het Khao Nha Yak strand dat deel uitmaakt van het park, zijn al 50 eitjes verdonkeremaand. Een schildpad legt doorgaans 50 eitjes, in november legde een schildpad zelfs 104 eitjes, waarvan 19 onbevrucht
• De regering heeft geen bezwaar tegen de Run to Oust Uncle (bijnaam van Prayut), heeft vice-premier Prawit bekend gemaakt. De wedloop wordt op zondagochtend gehouden in het Wachirabenchathat Park. Een van de lopers is partijleider Thanathorn (Future Forward). Supporters van Prayut houden op dezelfde dag een campagneloop in Lumphini park om hem te steunen
• Eerste full-time kliniek die traditionele medicijnen op cannabisbasis verstrekt, maandag door minister Anutin (Volksgezondheid) geopend in Bangkok. Patiënten worden de eerste twee weken gratis behandeld
• Samut Prakan: Zes Cambodjaanse monniken aangehouden nav klachten van bewoners dat ze om geld en giften bedelden. Ze zijn in een plaatselijke tempel defrocked (uit hun ambt gezet) zodat ze vervolgd kunnen worden voor illegale binnenkomst in Thailand en gedeporteerd
• De regering gaat ‘urgente maatregelen’ nemen, wanneer de prijs van een vat ruwe olie boven de US$80 uitkomt, zegt minister Sontirat (Energie). Nadat de spanning tussen de VS en Iran is opgelaaid, is de prijs van Dubai ruwe olie met 4 dollar gestegen naar $69. ‘Maar op dit moment blijft het olieaanbod normaal en moeten de prijzen nog scherp stijgen.’
• De rijstexport kan in 2019 uitkomen op minder dan 8 miljoen ton. In de eerste elf maanden van het jaar heeft Thailand 7,11 miljoen ton verscheept: 30,4 procent minder dan een jaar eerder. De teruggang wordt niet alleen toegeschreven aan de dure baht maar ook aan Thailand’s onvermogen nieuwe rijstsoorten te ontwikkelen die beter op de marktvraag aansluiten, zoals Vietnam doet. De vooruitzichten voor dit jaar zijn onzeker door een reeks risicofactoren, zoals de onverminderd dure baht, natuurrampen en de concurrentie van nieuwe rijstexporteurs als China en Myanmar

Consumentenrechten: la-me-nie-lache
Srisuwan Janya, secretaris-generaal van de door hem opgerichte Association for the Protection of the Constitution, is niet alleen een ouwehoer maar er zit ook een draadje aan hem los. Het verstrekken van gratis plastic tassen aan luie klanten, die te beroerd zijn een eigen boodschappentas mee te nemen, was een service, niet iets waar klanten recht op hebben.

Klanten hebben recht op producten waarvan de houdbaarheidsdatum niet is verlopen en producten met etiketten waarop de samenstelling wordt vermeld, om maar eens wat te noemen.

Het verbod op single-use plastic tassen dat de overheid heeft uitgevaardigd, is zeer terecht en komt eigenlijk al veel te laat gezien alle zeedieren die het loodje hebben gelegd door het oppeuzelen van plastic en natuurlijk ook de plastic eilanden die in de oceaan drijven.

Het is trouwens een eerste voorzichtig stapje, want verkopers van straatvoedsel zie ik nog volop plastic verspillen en rietjes en bekers zijn ook nog steeds van plastic. Er is nog een lange weg te gaan voordat Thailand plasticvrij is.

Eigen waarneming: 7-Eleven, Foodland en Family Mart hebben plastic tassen afgeschaft; in Big C Extra ben ik nog niet geweest, maar ik mag hopen dat deze kampioen plastic verspiller ook gestopt is.

 

Vertoon van volksmacht ergert Prayut

7 januari – Het beste bewijs dat de Wing Lai Lung (Run to oust the uncle, de bijnaam van Prayut) meer dan gewenst is, is de reactie van Prayut zelf op dit vertoon van volksmacht. Hij dringt er bij de bevolking op aan het land ‘democratisch’ voort te laten gaan en zegt niet gelukkig te zijn met mensen die aan beide evenementen deelnemen [dus ook aan Dern Cheer Lung, Walk to support the uncle).

‘Ik wil dat iedereen democratische mechanismen gebruikt om eerst de krachten te bundelen bij het ontwikkelen van het land in plaats van elkaar te vernietigen. Wie gelijk of ongelijk heeft, wordt beslist door juridische procedure. Ik zie er geen heil in dat deze mensen proberen dit en dat persoon te verdrijven, of de groepen die mij steunen of tegen mij zijn.’

‘Er zijn slechts een duizend of enkele duizenden mensen achter deze bewegingen, terwijl iedereen aan de gevolgen ervan lijdt. Gebruik alsjeblieft niet simpel ieder publiek forum om de regering in diskrediet te brengen. Lever een formele klacht in en dan zal ik ernaar kijken.’

Om daar maar gelijk een persoonlijk commentaar tegen aan te gooien: Hier spreekt niet een zogenaamd democratisch gekozen premier, maar een dictator die niets moet hebben van democratie en angstvallig aan de macht wil blijven, zoals de afgelopen vijf jaar. Dus wat mij betreft: die man moet terugkeren naar de kazerne, want hij is ongeschikt als premier. Maar ik vrees dat dit nooit zal gebeuren want het leger en de elite zijn oppermachtig in dit land.

Het artikel, opening krant, vervolgt met enkele losse flodders. UDD-voorzitter Jatuporn waarschuwt de regering de veiligheid op beide evenementen te waarborgen om te voorkomen dat ‘third hands’ onrust stoken.

Regeringswoordvoerder Narumon zegt dat de premier zich zorgen maakt over de veiligheid van de deelnemers alhoewel hij zich ervan bewust is dat ze alle recht hebben deel te nemen.

Ook vice-premier Prawit bevestigt dat de Run to oust the Uncle toegestaan is. ‘De regering zal hem niet verbieden, mits ze binnen de wet blijven.’

De andere kant is intussen druk bezig haar supporters te adviseren hoe ze zich dienen te gedragen: ‘Do not cheer him in front of the tube’. Beide kampen claimen een overweldigende steun voor hun evenementen.

Al gemeld: Thanathorn is van de partij. Partijwoordvoerder Pannika, die ook meeloopt, maakt zich zorgen over ‘dreigementen’ van individuele agenten tegen de anti-Prayut wedloop. Gevraagd of hij deelneemt aan de wandeling voor de premier, antwoordde Prawit: ‘Ik? Ik kan nauwelijks lopen.’

Fonds van 3 mld baht in de maak om watercrisis te bestrijden

7 januari – Het kabinet beslist vandaag of het een budget van 3 miljard baht uittrekt om de watertekorten in kwetsbare gebieden te bestrijden, tekorten die zo wordt verwacht in mei en juni zullen verergeren, aldus het Office of National Water Resources dat het verzoek om het budget heeft gedaan. Het budget wordt aangevuld met 2,95 miljard baht van de Metropolitan Waterworks Authority (waterleidingbedrijf van Bangkok), Regional Waterworks Authority en lokale bestuursorganen.

Het geld is bestemd voor 2.041 projecten als korte termijn hulpmaatregel. Ze behelzen onder meer het graven van 500 artesische bronnen door vier diensten: het Armed Forces Development Command, Royal Thai Army, Department of Ground Water Resources en lokale bestuursorganen.

Wanneer de begroting 2020 is goedgekeurd, wordt zo snel mogelijk begonnen met 1.434 projecten in 54 provincies, die 135 miljoen kubieke meter water kunnen opslaan. Dat werk moet voor het begin van het regenseizoen afgerond zijn.

Verder meld ik nog dat volgens vice-premier Prawit het Noorden en Noordoosten het meest zullen lijden onder het watertekort. Premier Prayut vraagt bewoners kleine vijvers te graven om tijdens het droge seizoen water voor consumptie te bewaren. [Snap ik niet: waar moet dat water dan vandaan komen?]

Kort Nieuws dinsdag 7 januari

– Als het conflict tussen de VS en Iran escaleert, worden Thaise werkers in Irak en Iran geëvacueerd. Thans werken 257 Thai in Iran en 25 in Irak, aldus het ministerie van Werkgelegenheid. De meesten zijn werkzaam in restaurants, werken als masseur/masseuse, lasser of in de visserijsector. Thaise diplomaten die vanuit de VAR en Saoedi-Arabië toezicht houden op de gastarbeid in Irak en Iran, verlenen desgewenst hulp bij de evacuatie.

– Wanneer de vier gedetineerden die tussen 29 december en 4 januari in de gevangenis van Phitsanulok zijn overleden als gevolg van voedselvergiftiging zal minister Somsak (Justitie) vervolging laten instellen tegen het bedrijf dat de maaltijden levert en compensatie eisen.

De minister heeft de gevangenis opgedragen te onderzoeken of het voedsel geleverd is door een kwaliteitsbron zoals vereist door het ministerie. De resultaten van de autopsie worden binnen twee weken verwacht.

Ongeacht de uitslag gaat het ministerie onderzoek doen naar het hoofd van de gevangenis, omdat hij nagelaten heeft zorg te dragen voor het welzijn van de gevangenen.

Thai-Chinese rail link gains steam, kopt BP optimistisch boven de opening van pagina 2. En natuurlijk gaat het weer over het vaker genoemde en vertraagde contract 2.3 van de Thai-Sino HSL Bangkok-Nakhon Ratchasima. De regering verwacht dat het contract begin volgende maand wordt getekend.

Contract 2.3 ad 50,6 miljard baht heeft betrekking op de aanschaf van rails, elektrische systemen, machinerie, treinstellen en training. De minister zei gisteren dat China erin toegestemd heeft Amerikaanse dollars te gebruiken om 80 procent van de projectkosten te betalen en de rest in baht, waarbij als baht-dollar koers 30,82 wordt aangehouden.

De resterende vijf contracten voor de spoorlijn komen in het eerste en tweede kwartaal van volgend jaar aan bod. In totaal is de aanleg van de 253 kilometer lange lijn verdeeld in 14 contracten ad 179 miljard baht.

– Verder op de 2 de rubriek In Brief met vier kortjes, vier berichten die al bekend zijn uit Nieuws van de website en één nieuw bericht. Ik noem één kortje.

Het ministerie van Volksgezondheid doet een landelijk onderzoek naar mensen die gezondheidsproblemen hebben doordat ze gedurende lange tijd bloot gesteld zijn geweest aan agrarische chemicaliën. Het Department of Disease Control verzamelt de komende twee weken de gegevens van overheidsziekenhuizen en brengt daarna verslag uit aan de regering. Dus? Maar dat lees ik niet, wel dat het ministerie 2020 wil promoten als een voedselveilig en chemicaliën-vrij jaar en organische landbouw wil stimuleren.

– Het nieuwe bericht meldt dat de regering zich heeft voorgenomen de komende tien jaar 1,2 miljoen huizen te bouwen voor degenen wier onderkomen wordt gesloopt omdat die illegaal in rivieren en kanalen zijn opgetrokken. [Onderkomen lijkt me een eufemisme voor krotten]

Vice-premier Jurin maakte dat gisteren bekend tijdens een boottocht over 10 km van het Lat Phrao kanaal waaraan 15 buurten liggen. Hij inspecteerde er de constructie van huizen in het kader van het Ban Mankhong project, maar erg duidelijk is het me allemaal niet, dus laat ik het er maar bij.

– Pagina 3 opent met het bericht dat vier passagiers uit Wuhan in quarantaine zijn geplaatst: drie Thais en een Chinese jongen. Uit voorlopige laboratoriumtesten is gebleken dat het 3-jarige knaapje griep had en een 22-jarige Thaise studente een Respiratory Cyncytial Virus infectie had opgelopen. Het wachten is nog op de resultaten van de overige twee reizigers, een studente van 24 jaar en een toerist (44). Alle vier worden behandeld en zijn geïsoleerd in het Bamrasnaradura Infectious Diseases Institute in Nonthaburi.

Tot nu toe is niet gebleken dat ze het virus hebben opgelopen dat in Wuhan is gevonden, zegt minister Anutin (Volksgezondheid). Er is volgens hem geen reden tot ongerustheid over verspreiding van de ziekte in Thailand, maar hij adviseert Thai wel om reizen naar hoge-risicogebieden uit te stellen.

Sinds vorige maand zijn in China 59 personen gediagnosticeerd met de mysterieuze infectie die ze opgelopen zouden hebben op een vismarkt in Wuhan, de hoofdstad van de provincie Hubei en de populairste stad in centraal China. Het virus is nog niet geïdentificeerd, maar enkele ziektes zoals Sars zijn al uitgesloten. Hong Kong telt zeven verdachte gevallen en Singapore één.

– Twee partijen die de zogeheten ‘onafhankelijke oppositie’ vormen, hebben besloten zich aan te sluiten bij de coalitie. Beide partijen, de Thai Civilised Party (TCP) en Prachatham Thai zouden aanvankelijk de coalitie steunen maar besloten zelfstandig door te gaan omdat ze niet beloond werden met een ministerspost. Waarom ze van mening zijn veranderd, vermeldt het bericht niet.

Partijleider Mongkolkit van de TCP verwacht dat meer oppositie parlementsleden naar de coalitie zullen overlopen. De coalitie kan ze goed gebruiken want steunt thans op een kleine meerderheid. Tijdens de aangekondigde interpellatie zal ze alle steun nodig hebben om een motie van wantrouwen af te stemmen.

– Pagina 4 bevat een paginagroot verhaal over de voorgenomen bouw van de Luang Prabang dam in Laos. Hoofd Chansaveng van het Department of Energy Policy and Planning zegt dat de dam nauwelijks invloed zal hebben op Thailand en op het ecosysteem van de rivier omdat de dam speciaal geconstrueerde ‘fish passages’ heeft, waardoor vissen hun paaigrond kunnen bereiken. De dam is evenals de Xayaburi dam een zogeheten ‘run-off’ dam dus een stuwmeer ontbreekt.

Ik moet het artikel nog eens rustig lezen en er een andere keer op terugkomen, want de Mekong heeft mijn bijzondere aandacht vanwege de constructie van alle dammen die rampzalig, jawel rampzalig, zijn voor het riviermilieu, de visstand, sedimentstroom en uiteindelijk voor het levensonderhoud van miljoenen mensen die van de rivier afhankelijk zijn.

Meer weten? Lees Run-off dam met with reservation. Zie voor alle voorgaande berichten over de rivier de pagina Mekong, brood uit het water


 

Nieuws van de website 5-6 januari

• Nakhon Ratchasima: De helft van zo’n 100 vechthanen en honden zijn zaterdagavond omgekomen bij een brand in een pickup truck. De bestuurder heeft verklaard dat de dieren uit Bangkok bestemd waren voor klanten in het Noordoosten die ze online hadden besteld. Niet duidelijk is waarom ook honden besteld zijn
• Nakhon Ratchasima: Water uit het reservoir Lam Ta Khong (district Si Khiu) wordt omgeleid naar acht tambons in het district Non Sung, waar alle waterbronnen zijn opgedroogd
• Russisch echtpaar dat zaterdagmiddag seks had op het strand van Pattaya elk beboet met 5.000 baht. De lovers waren dronken
• Kalasin: Bestuurder (52) van een motorfiets zondagochtend overreden door een gelede vrachtwagen. Volgens getuigen sloeg de wagen abrupt linksaf naar een garage. Na de aanrijding ging de chauffeur er met zijn wagen vandoor. De politie is op zoek naar hem
• Nida Poll: Een kleine meerderheid (53,1 pct) steunt de Wing Lai Lung (Run to Oust Prayut); 43,32 pct wijst de wedloop af. De Dern Wing Cheer Lung, een steunbetuiging aan Prayut, telt 67,41 pct tegenstanders; 22,2 pct steunt enigszins of volledig de contra-wedloop. Beiden worden op 12 januari gehouden op verschillende locaties
• Bootdiensten op de Mekong tussen Thailand en Laos worden ernstig gehinderd door zandbanken als gevolg van het lage waterpeil van 1 meter bij Nakhon Phanom
• Familietragedie in Udon Thani: Man (50) knuppelt zijn vrouw (50) en hun twee dochters (23, 19) dood en hangt zichzelf daarna voor hun huis op aan een mangoboom. De man liet een briefje achter met een excuus en verklaring dat hij zware schulden had en niet in staat was behoorlijk voor zijn dochters te zorgen. Bij de doden lagen bloemen, kaarsen en wierookstokjes. Volgens de schoonvader had hij 2 miljoen baht geleend voor het onderwijs van de dochters
• Passagiers die uit Wuhan arriveren op Suvarnabhumi, Don Mueang, Phuket en Chiang Mai worden doorgelicht om te voorkomen dat de vooralsnog mysterieuze longziekte zich kan verspreiden in Thailand
• Bewoners van het Passorn 1 housing estate, een wijk van 343 huizen in tambon Khlong Sam (district Khlong Luang, provincie Pathum Thani), die in 2011 onder water is gelopen, hebben de bewakers cadeaus gegeven uit dank voor hun hulp destijds

Topambtenaar waarschuwt voor conflicten over water

6 januari – Thailand wordt de komende tijd geconfronteerd met drie uitdagingen: de droogte die dit jaar de ergste is in veertig jaar, het land moet voorkomen dat een ‘mysterieuze’ longziekte lijkend op Sars die in Wuhan (China) huishoudt, overslaat en het Amerikaans-Iraanse conflict kan gevolgen hebben voor de olieprijs. Eigenlijk zijn het er vier, maar de vierde is al wat ouder: de Amerikaans-Chinese handelsoorlog.

De droogte krijgt vandaag ruime aandacht in de krant met een interview en een nieuwsbericht op de voorpagina over de vorming van een waterbeheers commandocentrum. Het kabinet zal er naar verwachting morgen toestemming voor verlenen. Het centrum krijgt vier taken: voorspellen, waarschuwen, beheren en besturen.

Voorts meldt het bericht dat de marine bereid is boten te sturen om zout water in rivieren in het binnenland, waar intrusie is gesignaleerd, terug te duwen. Het besluit is een reactie op het hogere zoutgehalte dat is geconstateerd bij pompstation Samlae aan de Chao Phraya in Pathum Thani. Dit station verzorgt de drinkwatervoorziening voor Bangkok en omgeving.

Villagers fish in a pond in Pathum Thani, which has shrunk in size as Thailand braces for its worst drought.

Verreweg het interessants is het interview met Somkiat Prajamwong, hoofd van het in december 2017 gevormde Office of Natural Water Resources, waarbij ik mij direct afvraag waarom dan een nieuw commandocentrum nodig is. Is dat geen dubbel werk? Somkiat waarschuwt dat het watertekort uit de hand kan lopen vanwege potentiële conflicten in gebieden waar de droogte het hardst toeslaat.

Hij zegt: ‘Tijdens de ernstige droogte in 2015 [toen de junta nog aan de macht was] zijn soldaten ingezet om natuurlijke bronnen te beschermen tegen het onbeperkt pompen van water door dorpelingen om hun akkers te bevloeien. Maar deze keer kan de regering dat niet doen omdat het land gedemocratiseerd is. De mensen zullen doen wat ze willen, en dat zal leiden tot ruzies over water. Dorpelingen zullen letterlijk gaan vechten over water.’

Somkiat heeft een solide achtergrond op het gebied van waterbeheer. Hij heeft aan de Kasetsart universiteit een bachelor’s graad in irrigatie gehaald, vervolgens studeerde hij waterbeheer aan het Asian Institute of Technology en studeerde voor zijn doctor’s graad aan de Utah State University. Hij bekleedt diverse posities bij waterorganisaties en werkte bij de RID voordat hij ONWR-hoofd werd.

Zijn interesse in waterbeheer komt voort uit zijn familieachtergrond; hij werd geboren in een eenvoudig boerengezin in Nakhon Sawan en begon al op jonge leeftijd op rijstvelden te werken. ‘Ik groeide op bij het ploegen van rijstvelden dus ik heb directe ervaring die me in staat stelt de harde werkelijkheid van leven als boer te begrijpen. Ik begrijp hoeveel water voor hen betekent.’

De ONWR (100 personeelsleden) is voornamelijk een denktank, die ’s lands beleid ontwikkelt. Eén maatregel die ze heeft voorgeschreven en ingevoerd is de restrictie op het planten van gewassen tijdens het droge seizoen. Ze heeft ook de regering geadviseerd het verbouwen van gewassen te promoten die minder water vragen, alternatieve banen te scheppen tijdens het droge seizoen en boeren te compenseren die een oogst overslaan.

‘We proberen het pompen van water naar akkers te beperken omdat we ons moeten focussen op het sparen van water voor consumptie. Maar uiteindelijk is het aan de regering om ervoor te zorgen dat deze maatregelen gehoorzaamd worden.’ Meer weten? Lees: Keeping taps from running dry.

Verwachting: Conflict VS-Iran jaagt de olieprijs omhoog

6 januari – De krant opent vandaag met een korte samenvatting van het Amerikaans-Iraans conflict en de gevolgen die het mogelijk kan hebben voor Thailand. Het al langer sluimerend conflict is geëscaleerd door de dood van de Iraanse generaal Soleimani in een aanval met drones op vrijdag. Ayatollah Ali Khamenel heeft drie dagen nationale rouw afgekondigd en gedreigd met ‘zware wraak’.

Trump waarschuwde zaterdag dat de VS 52 culturele plaatsen in Iran zal aanvallen wanneer Iran Amerikaanse eigendommen of personeel aanvalt. Het aantal van 52 is een verwijzing naar de 52 Amerikanen die vanaf eind 1979 een jaar lang gegijzeld werden in de Amerikaanse ambassade in Teheran.

Directeur-generaal Pimchanok van het Trade Policy and Strategy Office (ministerie van Handel) verwacht fluctuaties in valuta en op effectenbeurzen en een onmiddellijke prijsstijging van goud en olie. Vrijdag stegen de olieprijzen al met 4 procent. Ze verwacht dat die verder zullen stijgen.

‘Dat zal investeerders ertoe brengen vast te houden aan lage-risico vermogens waardoor de goudprijs in de overdrive wordt gestuurd. Het zal het investeerders vertrouwen en de wereldeconomie negatief beïnvloeden.’

Kort Nieuws maandag 6 januari

– Met het overige nieuws in de krant van vandaag ben ik snel klaar. Pagina 4 bevat een paginagroot verhaal over Thais die hun brood verdienen aan de Algarve. [Als u niet opgelet heeft op school, dat is in Portugal] Pagina 3 bevat het interview met de waterman, dus blijft over pagina 2 en nog een bericht op de voorpagina.

Minister Anutin (Volksgezondheid) roept in dat bericht de bevolking op niet in paniek te raken vanwege de uitbraak van een ‘mysterieuze’ longontsteking in Wuhan (China). Hij verzekert dat maatregelen zijn genomen om Thailand te behoeden voor de ziekte. Alle reizigers uit Wuhan worden op de luchthavens Suvarnabhumi, Don Mueang, Phuket en Chiang Mai doorgelicht, waar dagelijks vluchten uit de Chinese stad arriveren. Op de foto controleert hij de apparatuur op Suvarnabhumi. [Nou, met zo’n bewindsman kun je rustig gaan slapen]

– Op pagina 2 een groot achtergrondverhaal over de gevolgen van de digital disruption voor de media. Enkele digitale tv-zenders hebben dat al aan den lijve ondervonden, want die hebben het loodje gelegd. Experts zeggen dat bedrijven (dus niet alleen de media) met praktijken die stammen uit de vorige eeuw, harder moeten werken om de snel veranderende digitale technologie bij te houden. Meer weten? Lees: Media revolution gains pace.

– Verder op de 2 de rubriek In Brief met drie kortjes waaronder sex on the beach, wat trouwens ook de naam is van een cocktail, een bericht uit Duitsland over de vijf helikopters die de marine sinds september 2016 heeft gekocht (klik hier) en een bericht dat de provinciale gevangenis van Phitsanulok 24 gedetineerden die een hoog niveau aan thyroid hormone (schildklierhormoon) en een hoge hartslag hebben, naar het ziekenhuis heeft gestuurd voor behandeling.

Volgens het hoofd van het Phitsanulok Provincial Health Office hebben 690 van de 3.000 gedetineerden in negen districten een te hoog niveau aan schildklierhormoon en laag niveau aan kalium en deze 24 hebben een hartslag van 130-140 en zwakke spieren. De controle is een reactie op de dood van vier gedetineerden tijdens de nieuwjaarsvakantie.

– En daarmee komt een eind aan Nieuws uit Thailand van vandaag, 4 uur na de door mijzelf bepaalde deadline. Het zij zo, ik kan geen ijzer met handen breken.


 

MAYRA ANDRADE (Tunuka) LIVE AU SATELLIT CAFÉ PARIS. https://youtu.be/UN2oXhw1E5I

Mayra Andrade is een Kaapverdische zangeres die woont en registreert in Lissabon, Portugal. Vaak wordt Andrade, in vergelijking met Cesária Évora, geprezen om haar moderne interpretatie van de traditionele Kaapverdische morna-muziek.


 

Nieuws van de website 4-5 januari

• Nakhon Ratchasima: De vierdeklasser die vrijdag het pistool van zijn vader had meegenomen naar school, schoot opzettelijk op een medeleerling, zegt een ouder. Het pistool ging niet per ongeluk af. De leerling stond bekend als een bully die andere leerlingen regelmatig pestte
• In de gevangenis van Phitsanulok zijn in de nieuwjaarsvakantie vier gedetineerden gestorven. Vermoed wordt dat ze als gevolg van een kaliumtekort aan voedselvergiftiging zijn bezweken waar de symptomen, limb numbness (gevoelloze ledematen) op wezen. Een panel van het Corrections Department doet onderzoek
• Japanner (56) aangehouden die in de Food court van Suvarnabhumi de tas had gestolen van een Thaise die kort tevoren was aangekomen uit Zuid-Korea. Dankzij CCTV-beelden kon de man enkele uren na de diefstal worden ingerekend. In de tas zaten twee paspoorten, geld en andere spullen. De man zei niet te weten waar hij de tas gedumpt had
• Pattaya: Brit (39) aangehouden die de motorfiets van een vrouw had gestolen en de portefeuille en het mobieltje van een man. De vrouw werkte als fotograaf bij een rondvaartbedrijf. De verdachte liep ook dankzij CCTV-beelden tegen de lamp
• Songkhla: Man (28) en zijn 22 maanden oude dochter gedood en drie andere familieleden gewond bij een botsing van zijn auto met een goederentrein op een onbewaakte spoorwegovergang in Hat Yai. De wagen werd 30 meter meegesleept door de trein. Bewoners zeggen dat regelmatig ongelukken gebeuren op de overgang
• De zwijgende meerderheid [van de bevolking] is sinds de verkiezingen gekrompen van 56,1 naar 29,4 procent, blijkt uit een analyse van berichten op de sociale media door Super Poll. De resultaten zijn neergelegd in Government Doomed: A Study on People from All Walks of Life Nationwide die zaterdag gepubliceerd is. De studie zegt dat dit weinig goeds betekent voor de politieke stabiliteit en de regering
• Inwoners van Bangkok, op straat geïnterviewd door BP, klagen dat de stad steeds meer onbetaalbaar wordt. Ze zeggen dat de kosten van levensonderhoud uit de hand zijn gelopen. Dit wordt bevestigd door de index van ECA International, een instelling die de kosten in 480 steden berekent. In december meldde ze dat Bangkok 43 plaatsen is gestegen naar de 47ste plaats. ECA publiceert de gegevens zodat bedrijven de juiste toelagen kunnen bepalen voor hun personeel dat in het buitenland werkt. Singapore staat op de 13e plaats, de duurste steden zijn Asjchabad (hoofdstad van de Centraal-Aziatische republiek Turkmenistan), Tokio en Zürich. Meer weten? Lees: Folk in capital struggling to stay afloat 
• Twee overheidsbedrijven, Egat en PTT Plc, hebben de opdracht gekregen hun investeringen in binnen- en buitenland te verhogen om te profiteren van de dure baht, zegt minister Sontirat (Energie). Egat pompt dit jaar 36 miljard baht in de binnenlandse economie en PTT 100 miljard baht. Meer weten? Lees: Egat, PTT to step up investment plans

Hausse in drugshandel door online verkoop en nieuwe routes

5 januari – Mooie infographic weer op de voorpagina van Bangkok Post; ja, dat kunnen ze wel daar in Khlong Toei. Ook de fotografie is vaak van hoge kwaliteit, maar redactioneel laat de krant het helaas vaak afweten – ik constateer het regelmatig.

De infographic staat bij een Special report, waarin Chinnapat Sarasin, hoofd van het Narcotics Suppression Bureau, uitlegt dat ‘het onderscheppen van en optreden tegen de drugshandel en het doen van onderzoek worden bemoeilijkt door [zoals de kop aangeeft] online verkopen en nieuwe routes’.

Het verhaal is niet de opening krant, want die gaat over de uitbraak van een ‘mysterieuze’ virale longontsteking in de Chinese stad Wuhan. Maar het kader domineert wel de voorpagina.

Behalve online verkopen en nieuwe routes zijn er meer factoren die een verklaring vormen voor de hausse. De productie van drugs in de Gouden Driehoek is toegenomen door betere technologie en de gemakkelijke beschikbaarheid van precursoren. De vraag in Thailand, zowel van handelaren als gebruikers, helpt ook de handel te stimuleren.

Ice (crystal methamphetamine) en ketamine, een verdovingsmiddel dat de gebruiker in trance brengt, zijn met name populair bij jonge partygangers. Net als speed, dat goedkoop is door overaanbod, kan ice voor veel minder [dan de andere drugs?] gekocht worden, zegt Chinnapat. De lage prijzen verhogen ook de vraag.

De drugs kunnen gemakkelijk verkocht worden via Facebook, Twitter en Line chat applications. De sociale media zorgen niet alleen voor uitbreiding van de handel, maar helpt de handelaren ook de kosten terug te dringen. In plaats van koeriers te huren, organiseren de gangsters een ‘dead drop’ waarin kopers de drugs zelf op een afgesproken locatie oppikken.

Dat alles bemoeilijkt de opsporing want de deals worden gesloten in privé gesprekken, financiële transacties worden online verricht en drugs kunnen ook per pakketpost worden verstuurd. Elk pakketje controleren is een schier onbegonnen taak.

Verder noemt het artikel nog dat enkele bendes hun route hebben verschoven naar de Mekong in het Noordoosten, die vanwege de lengte tal van blinde plekken telt. Chinnapat geeft toe: ‘We hebben niet genoeg officieren om zo’n groot gebied te controleren.’

En al even moeilijk is het bergachtig westelijk front, bestaand uit de provincies Kanchanaburi en Tak. Ook daar kunnen smokkelaars gemakkelijk controlepunten ontwijken.

Verscherpte controle van reizigers uit Wuhan

5 januari – Zoals ik hierboven al schreef, opent BP met de uitbraak van longontsteking in de Chinese stad Wuhan. De gezondheidscontrolepunten op de luchthavens Suvarnabhumi, Don Mueang, Chiang Mai en Phuket hebben van het Department of Disease Control de opdracht gekregen reizigers uit dat gebied te controleren op symptomen.

Op de sociale media wordt gesuggereerd dat de uitbraak verband kan houden met het ernstige ademhalingssyndroom Sars, een uiterst besmettelijke ademhalingsziekte. Sars, ook ontstaan in China, heeft in 2002 en 2003 aan 700 personen in de hele wereld het leven gekost.

Volgens de BBC hebben de Chinese autoriteiten tot nu toe 44 gevallen bevestigd, waarvan 11 ernstig. Singapore en Hong Kong hebben apparatuur geïnstalleerd om reizigers uit Wuhan te controleren. Tot nu toe zijn nog geen gevallen van Sars gemeld in Thailand, maar een functionaris van de WHO is wel voor behandeling aan Sars naar Thailand gekomen.

De Wuhan Health Commission doet onderzoek naar de oorzaak van de uitbraak, aldus cbsnews.com. Een aantal mogelijke oorzaken is al uitgesloten, zoals influenza, vogelgriep en gewone ademhalingsziektes, maar Sars is niet genoemd. Volgens de commissie is het virus niet van mens op mens overgedragen. Enkele zieken werkten op de plaatselijke vismarkt; die is door de autoriteiten ontsmet.

Meer weten? Kan de krantenversie niet vinden, wel een eerder websitebericht: Chinese pneumonia outbreak raises concerns

A dried-up riverbed is visible at a section of the Yom River in Phichit’s Sam Ngam district.

Zout water kan geen kwaad, zegt waterleidingbedrijf

5 januari – ‘Ik verzoek den luisteraars dan ook om, wanneer zij straks hun legersteden opzoeken, even rustig te gaan slapen als zij dat ook andere nachten doen. Er is voorhands geen enkele reden om ongerust te zijn’, zei minister-president Colijn na de Duitse bezetting van het Rijnland in 1936. Hoe vaak ik daaraan niet moet denken als autoriteiten zeggen dat er geen reden tot zorg is.

De Metropolitan Waterworks Authority (MWA), oftewel het waterleidingbedrijf van Bangkok, sust de vrees voor zout water uit de kraan in Bangkok en omgeving. Het MWA zegt dat een klein beetje zout water geen kwaad kan, alhoewel gezondheidsexperts er bij mensen met nierproblemen op aandringen voorzichtig te zijn. De MWA reageert op berichten dat zout zeewater bij hoogtij de Chao Phraya binnendringt als gevolg van het lager waterpeil. Het zou al het pompstation Samlae in Pathum Thani bereikt hebben.

Dr Phanphimon van het MWA Health Department zegt dat zout leidingwater misschien iets meer natrium aan het lichaam toevoegt, maar ‘het is een kleine hoeveelheid’. Normaal bevindt zich 100 à 150 microgram natrium per liter leidingwater, dus ‘is het onmogelijk dat we water drinken dat schadelijk is’. Niettemin waarschuwt ze wel nierpatiënten daar die kwetsbaar zijn voor het zoutgehalte. Mensen dienen ook hun consumptie van soja- en vissauzen en ander zout voedsel te verminderen wanneer het water zouter wordt.

Wereldgezondheidsorganisatie WHO stelt de dagelijkse inname van zout op 2.000 mg en adviseert  geen water te drinken met meer dan 200 mg natrium en 250 mg chloride.

Even though the government has tried to stimulate spending, business in Bangkok’s Chinatown remains tepid.

Kort Nieuws zondag 5 januari

– Pagina 2 (een halve pagina, want de andere helft is een advertentie van de krant waarin gewezen wordt op de samenwerking met de Wall Street Journal) biedt een Special report over de inwoners  van Bangkok die alle mogelijke moeite moeten doen om het hoofd boven water te houden.

Ik noemde het al in Nieuws van de website: Bangkok is een van de vijftig duurste steden ter wereld met ‘dank’ aan de dure baht. De hoofdstad staat qua kosten van levensonderhoud nu op de 47 plaats van 480 steden, heeft ECA International berekend. In het artikel vertellen enkele hoofdstedelingen hoe moeilijk het is om rond te komen; ruimte om te sparen is er vaak niet. Mag u zelf lezen: Folk in capital struggling to stay afloat.

– Met pagina 3 en 4 ben ik snel klaar. Om met de 4 te beginnen: die toont drie foto’s van het vorige maand geopende Rama IX Museum in Pathum Thani. Het wordt het grootste museum van Asean genoemd en is het grootste centrum om te leren over Thailand’s milieu en ecologisch systeem. Het museum verwacht 1 miljoen bezoekers per jaar te trekken.

– Pagina 3 opent met de zout water intrusie. De Yom rivier (foto bij voorgaand bericht) kan daar geen last van hebben, maar de droogte heeft er wel genadeloos toegeslagen, waardoor de boeren niet genoeg water hebben.

De rubriek News Bites bevat drie kortjes, ik noem er één. Het ministerie van Milieu gaat aangifte doen tegen lieden die in Phangnga eitjes van de lederschildpad van het strand meenemen. De lederschildpad is een beschermde diersoort; op het stelen van de eitjes of bezit van een karkas staat een gevangenisstraf van maximaal 5 jaar of een boete van maximaal 1,5 miljoen baht.

Naar verluidt zijn van het Khao Nha Yak strand 50 eitjes weggehaald. Ze worden beschouwd als afrodisiacum (geslachtsdrift stimulerend middel) en kunnen tussen de 500 en 1.500 baht opleveren.

– De pagina bevat drie berichten die al bekend zijn: Gearresteerde Brit in Pattaya, zwijgende meerderheid geslonken en plan om latex kussens uit te delen. Blijft over éën bericht.

Het Department of National Park, Wildlife and Plant Conservation wil een einde maken aan de overlast van foeragerende olifanten die akkers plunderen omdat ze niet voldoende voedsel kunnen vinden in hun habitat. Het departement gaat ‘food zones’ om gebieden met wildleven creëren. Die bufferzones moeten voldoende gras, kleine planten, struiken, fruit, twijgen, boomschors en wortels bieden zodat de olifanten niet op plundertocht gaan.


 

Gisela João – Vieste do Fim do Mundo. https://youtu.be/TdL-MHtRzD4

Gisela João (1983) is een Portugese fado-zanger. Het album Gisela João was nummer één in Portugal en was het record van Ípsilon / Público en Blitz van het jaar.


 


 

Nieuws van de website 3-4 januari

• Veel bezoekers die op Google Maps vertrouwden om naar Laem Promthep, een populair uitkijkpunt op Phuket, te gaan zijn bij een huis beland, 4 km verder. Hackers hadden de pin verplaatst
• Tatoeëerders dienen voortaan jaarlijks een gezondheidsverklaring aan te vragen en bekend te zijn met het juist gebruik en opruimen van hun apparatuur en afval, zoals voorgeschreven door het ministerie van Volksgezondheid
• Hoteliers reageren op de sombere economische vooruitzichten door hun best practices en duurzame zakenstrategie te verbeteren. Suphajee Suthumpun, group chief executive of Dusit International, zegt dat een stevige basis, goed-voorbereide business-modellen en solide strategieën hen helpt hun positie in de markt te behouden ongeacht wat er dit jaar gebeurt
• 52 bedrijven in de centrale en zuidelijke regio promoten eco-vriendelijke concepten die de CO2-uitstoot en het energieverbruik reduceren. Het zogeheten bio-circular green scheme is een initiatief van het Industrial Works Department. Het streven is om dit jaar het aantal deelnemende fabrieken uit te breiden tot 200
• Premier Prayut is ondanks de lagere aantallen verkeersongelukken, -doden en -gewonden, niet tevreden want hij vindt ze nog te hoog. Hij hoopt dat in de Songkran vakantie de cijfers verder omlaag gaan. Voorts stelt hij voor de seven dangerous days voortaan seven happy days te noemen zodat verkeersdeelnemers meer denken aan hun geliefden en hun eigen veiligheid
• Surat Thani was een gewilde toeristische bestemming tijdens de nieuwjaarsvakantie. Vergeleken met dezelfde periode vorig jaar steeg het aantal toeristen met 7 pct naar 90.000. Ze gaven naar schatting 1,7 miljard baht uit op Koh Samui, Koh Phangan en Koh Tao. Met name prettig voor hoteliers op Koh Samui dat met een overaanbod aan kamers kampt en een lage bezettingsgraad
• Bangkok krijgt een vierde walking street. Na Silom Road, Khao San en Yaowarat wordt ook Soi Rang Nam, een populaire toeristische bestemming bij Victory Monument, één weekend per maand voor alle verkeer afgesloten
• Een 63-jarige Finse man is aangehouden die luchthaven Suvarnabhumi had gebeld en gewaarschuwd voor een ‘onaangenaam incident’. Jyrk Uhanivrmo werd in hechtenis genomen toen hij op het punt stond op Don Mueang op een vliegtuig naar Da Nang te stappen. De politie heeft zijn mobieltje als bewijs in beslag genomen
• Minister Varawut (Milieu) verdedigt tv-stations die plastic tassen blurren (wazig of onzichtbaar maken). Internetgebruikers hebben daarmee de draak gestoken. Varawut zegt dat de beslissing van de zenders ‘goed bedoeld’ is. Sinds 1 januari zijn veel grootwinkelbedrijven en winkels gestopt met het verstrekken van single-use plastic tassen
• Een leerling van klas 4 van een school in Nakhon Ratchasima ligt in coma in het ziekenhuis nadat hij in zijn borst was geschoten door een klasgenoot (10). Die had zijn vaders pistool meegenomen naar school. Het ging af toen hij het op de gang rond draaide met zijn vinger aan de trekker

No more plastic bags

While previous efforts of saying “no to plastic bags” have been laughable, a number of major retailers have committed to doing away with single-use plastic bags this year. This move wasn’t without its critics though as some people found difficulty in fathoming just how they would be able to carry their groceries without plastic bags. I’m sure they’ll be able to figure it out, but naysayers aside, we’re glad that the steps — actual steps — are being taken to reduce plastic waste in the city. (Bron: Guru, 3 januari)

Pheu Thai slijpt de messen*

4 januari – Pheu Thai heeft een stok gevonden om de hond te slaan: de verkoop van grond door de familie van premier Prayut. De oppositiepartij gaat deze kwestie aan de orde stellen tijdens het door haar aangevraagde censure debate (ongev. interpellatie) waarin de regering het vuur na aan de schenen wordt gelegd. Naar verwachting vindt het debat volgende maand plaats.

Chalerm Ubamrung, door de krant omschreven als Pheu Thai Party zwaargewicht, voorzitter van de PT-commissie speciale zaken, schrijft op Facebook dat de desbetreffende grond door Prayut’s vader in 2013 is verkocht aan een particulier bedrijf. Het perceel van 50 rai was aanvankelijk getaxeerd op 197,5 miljoen baht, maar ging van de hand voor 600 miljoen baht.

‘Ik kan niet zeggen of de grondverkoop feitelijk Prayut zal tarnish (bezoedelen, bezwalken, bedreigen) maar ik kan je verzekeren dat de eerste ronde van de bokswedstrijd is begonnen … de oppositie zal de bevolking niet teleurstellen.’

Chalerm zegt ook dat 25 parlementsleden van de oppositie klaar staan om vijf leden van het kabinet to grill (letterlijk: roosteren, braden, in het Amerikaans Engels figuurlijk gebruikt met als betekenis aan een ‘nijptangverhoor’ onderwerpen). Chalerm zal niet zelf aan de ‘barbecue’ deelnemen want hij is geen parlementslid.

Verder zegt de beul dat de huidige regering in feite een voortzetting is van de vorige door de coup gevormde regering, die niet gehinderd werd door oppositie om haar over de afgelopen vijf jaar kritisch te onderzoeken.

Behalve Prayut worden de vice-premiers Wissanu en Somkid, en de ministers Anupong (Binnenlandse Zaken) en Don (Buitenlandse Zaken) op het hakblok gelegd.

Een grondverkoop met een luchtje
Een bron bij Pheu Thai zegt dat het bedrijf dat de grond kocht, 69 Property Co Ltd, slechts zeven dagen voor de transactie werd gevormd. De oppositie zal een verband leggen tussen de grondverkoop en het contract dat dit bedrijf kreeg om het Queen Sirikit National Convention Centre 50 jaar te beheren. Volgens de bron is het contract aan het bedrijf verleend zonder de gebruikelijke inschrijvingsprocedure.

De kwestie van de grondverkoop kwam al aan het licht direct na de coup van mei 2014. Prayut zei toentertijd dat verslaggevers moesten stoppen om in de grondverkoop te wroeten, want het land was al zijn eigendom sinds hij klein was. Hij zei: ‘Wat is het probleem? De koper is niet achterlijk. Ze kopen niets waar ze verder niet in kunnen investeren. Het land was mijn eigendom vanaf toen ik een kind was, daar ik er woonde met mijn vader. Dus wat is de deal?’

Gevraagd naar de koper, wiens belangrijkste aandeelhouder een adres had op de Britse Virgin Islands, antwoordde Prayut: ‘Dat is de zaak van het bedrijf. Ik heb er niets mee te maken.’

Isara News ontdekte de link met de Virgin Islands en schreef dat de bedoelde aandeelhouder nu een bedrijf is dat banden heeft met een alcohol en vastgoed miljonair.

Woordvoerder Thanathorn (niet te verwarren met FFP partijleider Thanathorn) van regeringspartij Palang Pracharath zegt dat de regering het land transparant heeft geregeerd. Hij waarschuwt de oppositie zorgvuldig te zijn wanneer ze de regering interpelleert. Hij speelt de bal terug: Toen Pheu Thai de regering leidde, had ze ook te maken met corruptie. De door Pheu Thai geleide oppositie moet geloofwaardig bewijs leveren om haar beschuldigingen tegen de regering te steunen want anders wordt ze accountable gehouden [zou dat een dreigement zijn?].

* BP opent vandaag met bovenstaand verhaal onder de kop Pheu Thai sharpens its claws. Klinkt nog onheilspellender dan de Nederlandse vertaling.

Persoonlijke noot: Zoals bekend zijn de Virgin Islands een berucht belastingparadijs en wie bedoeld wordt met de Thaise Dagobert Duck is ook niet zo moeilijk om te raden. Zoals Shakespeare al schreef in Hamlet: Something is rotten in the state of Denmark.

En toen was er koffie*

4 januari – Heeft u gesmuld van het openingsverhaal? Nou, ik wel en de rest van de krant kan me vandaag dan ook gestolen worden. Met de voorpagina ben ik trouwens snel klaar, want bevat twee buitenlandberichten, de Amerikaanse luchtaanval op Iran waarbij de Iraanse generaal Soleimani omkwam en een busongeluk met 18 doden in Yangon (Myanmar).

BP probeert aan het Iraanse bericht nog een Thaise draai te geven door een verband te leggen met een bomaanslag door twee Iraanse verdachten in een huis aan Sukhumvit soi 71 in februari 2012. Die was gericht op Israëlische diplomaten en zou bevolen zijn door Soleimani. De aanslag ging nogal mis, want vier omstanders werden gewond en één verdachte verloor zijn been, toen de bom terug ketste.

Het onderzoek door de gemeentepolitie van Bangkok is vastgelopen omdat verdachten niet meewerkten of naar het buitenland waren gevlucht. Wel zijn enkele arrestaties verricht [geen details] en een verband met Soleimani is nog niet ontdekt.

Verder op de voorpagina het laatste bericht over de seven dangerous days die Prayut wil omdopen in seven happy days. Opvallend vind ik dat de meeste verkeersdoden dit jaar in Bangkok zijn gevallen. Kan me niet herinneren dat ik de hoofdstad in voorgaande jaren ben tegengekomen, het waren altijd provincies in het land die de lijstjes aanvoerden.

Oorzaken zijn weer hetzelfde: rijden onder invloed en speeding. Ook een constante: 83 procent van de voertuigen die waren betrokken bij een ongeluk, waren motorfietsen. 230.603 personen hebben een verkeersovertreding begaan, van wie 56.447 geen helm droegen en 51.686 geen rijbewijs hadden.

* De kop slaat nergens op, maar ik kan niets beters bedenken want geniet nog na van het openingsverhaal.

Ministerie van Landbouw bindt de strijd aan tegen de droogte

4 januari – Het ministerie van Landbouw heeft plannen voor de aanleg van 421 wateropslaggebieden om het hoofd te bieden aan het dreigende tekort aan water dat het ergste is van de afgelopen 10 jaar. Het gaat om nieuwe grote, middelgrote en kleine projecten, waaronder zogeheten kaem ling (kleine reservoirs) waardoor de opslagcapaciteit toeneemt met 942 miljoen kubieke meter water, goed voor de irrigatie van 1,2 miljoen rai.

BP opent vandaag pagina 2 met de ambitieuze plannen die bekend zijn gemaakt door minister Chalermchai (Landbouw), maar meer dan voornemens zijn het niet. De minister zei niets over het vereiste budget of de constructieperiode, maar liet er niettemin geen enkel misverstand over bestaan dat de projecten nodig zijn. ‘Het land maakt onzekere regenpatronen mee die leiden tot ongebruikelijk lage waterniveaus in grote reservoirs en rivieren. Dit fenomeen is het gevolg van klimaatverandering.’

In het artikel wordt ook de aanleg van 40.000 vijvers genoemd, elk met een capaciteit van 1.260 kubieke meter water voor boeren die in irrigatie-gebieden werken om verdroging van de bodem te voorkomen, maar of hiermede de kaem ling worden bedoeld is mij niet duidelijk. Verder zijn operaties in voorbereiding om kunstmatig regen op te wekken in 25 stroomgebieden.

Het bericht noemt verder het risico van verzilting en het slaan van artesische putten, maar dat is al eerder gemeld. Minister Varawut (Milieu) zegt dat Thailand beschikt over 30 miljoen kubieke meter water [grondwater?]. Parallel aan het graven van de putten dienen de mensen wijs om te springen met water. Varawut meent dat veel boeren zich die economische gewoonte al eigen hebben gemaakt. Hij dringt er bij de inwoners van Bangkok en andere grote steden op aan dit voorbeeld te volgen.

Als laatste noemt het artikel de hulp die het RID biedt aan boeren die tijdens het droge seizoen geen gewassen kunnen verbouwen. Ze biedt 41.000 personen gedurende drie tot zeven maanden alternatief werk aan in aan irrigatie gerelateerde banen [geen details].

Kort Nieuws zaterdag 4 januari

– Van pagina 2 die zes berichten bevat, noem ik verder alleen nog het bericht over de arbitrage tegen de regering die het moederbedrijf van de goudmijn Chatree in de provincie Pichit heeft aangespannen op grond van de United Nations Commission for International Trade Law Arbitration Rules. De procedure begint op 3 februari in Singapore.

Moet ik nog herhalen waarover het gaat, want er is al vaak over de zaak geschreven? De regering sloot de mijn op 1 januari 2017 wegens zorgen over de gezondheid van omwonenden en het milieu. Het bedrijf eist een schadevergoeding van 30 miljard baht.

– De overige berichten op de 2 zijn al bekend van Nieuws van de website, dus die kan ik overslaan. Als laatste pagina 3 (een halve pagina) met de rubriek In Brief (drie kortjes) en twee berichten.

In de opening zegt voorzitter Pirapan van de parlementscommissie grondwetwijzigingen, dat hij geen pogingen zal doen de 48 leden van de commissie te beïnvloeden [hetgeen me een vrij overbodige toezegging lijkt, maar misschien niet in Thailand]. De commissie vergadert voor het eerst op 14 januari over inspraak van de bevolking en welke kanalen daarbij gebruikt worden.

Kom in dit bericht ook weer oud nieuws tegen zoals het voorstel om het artikel te schrappen dat voorziet in zes senaatszetels voor de leger- en politietop. Vice-premier Prawit meent dat hun lidmaatschap geen reden tot zorg is. De NCPO redeneerde destijds dat ze een beter begrip van de problemen zouden krijgen als ze deel uitmaken van de senaat. Vervolgens zouden ze die kunnen delen met andere officieren in hun eenheid.

– Laatste bericht. Twee mannen en een vrouw worden verdacht van het verleiden van vijf Loatiaanse minderjarigen om seksuele diensten te verrichten. De politie stuitte op de minderjarigen tijdens een undercover operatie op Eerste Kersdag in een karaoke bordeel in Rayong. De verdachten zijn ook Laotianen.

Het bericht noemt verder dat gisteren vijf Cambodjanen zijn aangehouden die nagemaakte merksneakers verkochten op de Rong Kluea grensmarkt in Aranyaprathet. In beslag genomen zijn 146 paar Fila trainers elk geprijsd voor 1.300 baht.


 

This CRV overturned on Ratchaburi-Chat Pawai Road in Muang district of Ratchaburi province following a crash with a Volvo on Jan 1. One person was killed and 12 others, including children, hurt.

Goed en slecht nieuws na 6 gevaarlijke dagen

3 januari – Natuurlijk is het goed nieuws dat de eerste zes van de Seven Dangerous Days minder doden en gewonden in het verkeer zijn gevallen, maar is een aantal van 317 doden en 3.160 gewonden reden om de vlag uit te steken?

De autoriteiten zullen zich wel op de borst kloppen dat de teruggang te danken is aan de maatregelen die ze hebben genomen, maar of er een oorzakelijk verband is, lijkt me vooralsnog een slag in de lucht omdat de meeste ongelukken plaatsvonden op secondaire wegen waar niet gecontroleerd werd.

Niettemin: de cijfers liegen niet, dus enige reden tot tevredenheid is niet misplaatst. Verder moeten we nog een jaar wachten om te zien of de vermindering het begin is van een trend. Want de vlag kan pas echt gehesen worden wanneer in de rest van het jaar ook minder verkeersongelukken plaatsvinden waardoor Thailand zijn toppositie als bijna gevaarlijkste land ter wereld verliest.

Nieuws van de website 2-3 januari

• Economic Intelligence Centre van de Siam Commercial Bank zegt dat Thailand aan drie criteria voldoet om door de VS te worden beschouwd als valuta manipulator. Thailand boekt dit jaar waarschijnlijk een overschot op de betalingsbalans van 6,4 procent, ruim boven de limiet van 2 procent, aldus de EIC
• Hooggerechtshof vonnist op 21 januari of voormalig tv-presentator Sorrayuth Suthassanachinda zich in 2005 en 2006 schuldig heeft gemaakt aan verduistering van 138 miljoen baht aan advertentie-inkomsten die niet zijn afgedragen aan televisiezender Mcot. De rechtbank veroordeelde de destijds populaire presentator en een medewerkster tot 13 jaar en 4 maanden gevangenisstraf en een ambtenaar tot 20 jaar. Sorrayut is sinds september 2017 vrij op borgtocht
• De baht is donderdag iets verzwakt tegenover de dollar: van 29,88 op maandag, de hoogste koers in zes jaar, naar 30,18. De Bank of Thailand schrijft dit toe aan beginnend herstel van de liquiditeitsmarkt
• Inflatie in december gestegen met 0,87 procent, het hoogste percentage in 5 maanden, hoofdzakelijk als gevolg van gestegen voedselprijzen (rijst, meel en meelproducten)
• 18.314 automobilisten en motorrijders zijn van 27 t/m 31 december naar de rechtbank gestuurd wegens rijden onder invloed. Op oudejaarsavond alleen al werden 8.744 personen betrapt. Andere overtredingen waren rijden zonder rijbewijs (2.947) en drugsgebruik (259)

Nagekomen bericht

3 januari – Ik moet een omissie goedmaken. De rubriek In Brief bevatte gisteren een kortje dat aan mijn aandacht is ontsnapt, maar het verdient genoemd te worden. Het is een follow-up op Nieuws van de website 25-26 december met een foto van de slaapplaatsen in de Lang Suan gevangenis in Chumphon, die op YouTube heeft gecirculeerd. Om uw geheugen op te frissen plaats ik de foto nog een keer.

Het kortje meldt dat het ministerie van Justitie 200 miljoen baht heeft uitgetrokken voor de aanschaf van stapelbedden in 100 gevangenissen om de chronische overbelasting aan te pakken. Dit bedrag brengt het aantal bedden in alle 134 gevangenissen van het land op 100.000. Of daardoor alle gedetineerden een fatsoenlijke slaapplaats hebben, vermeldt het bericht niet.

Minister Somsak (Justitie) vindt het niet nodig meer gevangenissen te bouwen. De laatste zin zegt dat het ministerie ook academici gaat vragen om ideeën te leveren [?].

Prime Minister Prayut Chan-o-cha leads his cabinet ministers to their weekly meeting at Government House.

Veel getuur in de glazen bol van 2020

3 januari – Bangkok Post blikt in de krant van vandaag vooruit op het politieke circus (Fate of govt hangs on economy), op wat Bangkok te wachten staat (A look ahead to Bangkok in 2020) en grote gebeurtenissen op sport- en andere gebieden (Busy year ushers in brave new decade).

Het Business-katern opent met de verwachting dat de centrale bank de baht zal verzwakken nu de munt op 30 december de grens van 30 ten opzichte van de dollar heeft overschreden. Experts vermoeden dat de bank tussenbeide is gekomen om de almaar duurder wordende baht aan banden te leggen.

Maar of dit gevolgen zal hebben voor de euro-baht koers, maanden geleden gezakt van 37 naar 33, kan ik alleen maar hopen, want zover ik het begrijp heeft de lage koers meer te maken met de zwakke euro dan met de dure baht. Toen ik voor het eerst in Thailand kwam, kreeg ik 50 baht voor een euro, nu mag ik al blij zijn met 33.

Prime Minister Prayut Chan-o-cha prays at the Government House spirit house before chairing a cabinet meeting on his first day back at work after the New Year holidays on Thursday.

We apologize for the inconvenience

3 januari – Hoe vaak ik al niet gehoord of gelezen heb We apologize for the inconvenience, dus gebruik het excuus vandaag ook maar eens bij twee berichten met premier Prayut in de hoofdrol.
1 Hij zegt zich geen zorgen te maken over het komende censure debate (interpellatie) waarin de oppositie vijf ministers het vuur na de schenen gaat leggen.
2 En hij distantieert zich van het voorstel om het artikel in de grondwet te schrappen, dat zes plaatsen in de Senaat reserveert voor de leger- en politietop.

Mijn excuus is hoofdzakelijk gericht op een lezer die mij schreef de hele dag chagrijnig te zijn als hij op zijn nuchtere maag werd geconfronteerd met Prayut. Hij zag liever, ik citeer: ‘Een wit strand, met een azuurblauwe zee,  omringd door palmbomen. Een paar mooie vrouwen erbij mag ook. Dank.’

Die mooie vrouwen kan ik wel leveren [mag een transgender ook?], maar de azuurblauwe zee en parelwitte stranden wordt moeilijk want de zee is vergeven van plastic afval en op het strand ligt allerlei rotzooi, achtergelaten door badgasten.

Moeilijk jaar in ’t verschiet voor regering

3 januari – De flinterdunne meerderheid in het Huis van Afgevaardigden is dit jaar niet langer een zorg voor de regering, maar de coalitie gaat wel een moeilijk jaar tegemoet vanwege de hardnekkige economische problemen. Dit stelt BP vandaag in haar Special report waarmee de krant opent.

De coalitie beschikt thans over 2 zetels meer dankzij de tussentijdse verkiezingen in Khon Kaen: 255 zetels, tegen de oppositie 244. Bovendien heeft de New Economics Party (6 zetels) erop gehint dat ze bereid is zich aan te sluiten bij de coialitie als ze daarvoor wordt uitgenodigd. De meerderheid kan verder toenemen wanneer de vier door Future Forward geroyeerde parlementsleden overlopen en nog verder wanneer Future Forward wordt ontbonden.

Maar het lot van de regering is afhankelijk van de economie, zoals de krant kopt. Jade Donavanik, voormalig adviseur van de grondwetcommissie, zegt dat de regering er tot nu toe nog niet in geslaagd is de economische problemen aan te pakken. Premier Prayut en vice-premier Somkid, de ‘economische tsaar’ van het kabinet, lijken geen ideeën meer te hebben hoe de economische ellende op te lossen.

Meer weten? Lees: Fate of govt hangs on economy. Zie verder bovenstaand kader met de politieke vooruitzichten voor 2020.

Kort Nieuws vrijdag 3 januari

– De consumentenprijzen zijn in december met 0,87 procent gestegen, het hoogste percentage in de voorgaande vijf maanden, waardoor de inflatie over het gehele jaar gerekend uitkomt op 0,71 procent. Zie voor alle details bovenstaand overzicht.

De krant meldt het op de voorpagina van het Business katern, dat overigens opent met de baht-dollar koers . Donderdag zakte die naar 30,11 na maandag op 29,9 te hebben bestaan, een nieuw hoogtepunt in de afgelopen zes jaar. Experts verwachten dat de centrale bank nu einelijk rigoureuze maatregelen gaat nemen om de almaar duurder worden baht in te tomen.

– Pagina 2 bevat drie berichten.
1 Premier Prayut waarschuwt dat de droogte dit jaar genadeloos zal toeslaan. Die begint deze maand en duurt een half jaar. Hij belooft hulp voor de boeren en dorpelingen die er door getroffen worden. ‘De regering gaat een budget goedkeuren om ze te helpen. Dat kan komen in de vorm van het creëren van alternatieve baanmogelijkheden… hulp komt eraan.’

2 De pagina opent met de target van het ministerie van Werkgelegenheid om 100.000 Thaise gastarbeiders formeel naar het buitenland te sturen. Het quotum is zo hoog gesteld om te voorkomen dat ze op eigen houtje naar het buitenland reizen om er illegaal te gaan werken.

Minister Chatu (Werkgelegenheid) zegt dat het ministerie begint met het rekruteren van 70 werkers voor werk in casino’s en hotels in Macau. Het ministerie heeft zich volgens hem voorgenomen 34.100 werkers naar Taiwan te sturen, 12.200 naar Zuid Korea, 7.300 naar Japan, 5.000 naar Israël en de rest naar andere landen.

‘Werk in deze landen is populair’, zegt Chatu, ‘niet alleen vanwege het loon en levensomstandigheden maar ook omdat ze ontwikkelde arbeidsmarkten en trainingssystemen hebben. Dat helpt Thaise werkers hun efficiëntie te verbeteren. Hun model komt onze werkers ten goede, want verandert hen van ongeschoolde arbeiders in professionele, vakkundige migranten.’

3 Vier Chinese toeristen zijn gisteren gearresteerd toen ze probeerden met een vals paspoort Thailand binnen te komen via de Thai-Myanmar grenspost in Mae Sot (Tak). Hoofd Sangkhom van het IB in Tak zegt dat de immigratiepolitie steekproefsgewijs controles houdt. Toen hun wagen werd gestopt en hen gevraagd werd hun paspoort te tonen, leken ze nerveus, wat voor de dienders aanleiding was de paspoorten opnieuw te controleren.

– Pagina 3 bevat vier artikelen.
1 Bovenaan de pagina een foto van Prayut die bidt bij het geestenhuis in het Government House (zie het bericht We apologize) en het bericht dat hij niet bang is voor het door de oppositie aangekondigde censure debate (ongev. interpellatie) en motie van wantrouwen.  Ach ja, waarom zou hij? De regering steunt nu op een redelijk comfortabele meerderheid en er zijn altijd cobra’s (overlopers) bij de oppositie los te weken.

2 De countdown naar de lokale verkiezingen begint. Naar verwachting wordt deze maand een KB gepubliceerd in de Royal Gazette, de Staatscourant van Thailand, dat lokale verkiezingen mogelijk maakt. Het kabinet bepaalt daarna de data. Ter voorbereiding controleert het Department of Provincial Administration een recent bevolkingsonderzoek en de Kiesraad legt de laatste hand aan het trekken van de kiesdistrictsgrenzen.

Sinds de coup in 2014 zijn geen lokale verkiezingen meer gehouden. Ze gaan weer gehouden worden voor de post van gouverneur van Bangkok, voorzitters van PAO’s (Provinciale Staten) en leden van TAO’s (tambon administrative organisations).

3 Thailand en Bangladesh beginnen volgende week tijdens de 5th Joint Trade Committee vergadering op 8 en 9 januari in Bangkok te onderhandelen over een vrijhandelsovereenkomst (FTA, free trade agreement). Beide landen hebben al een haalbaarheidsstudie verricht naar de FTA. Bangladesh is Thailand’s derde grootste handelspartner in Zuid-Azië na India en Pakistan.

Regeringswoordvoerder Rachada, die dit bekend heeft gemaakt, zegt dat dit jaar ook een FTA met Turkije wordt afgesloten. Het kabinet heeft daarvoor al toestemming verleend.

Students at Wat Makut Kasattriyaram School in Bangkok queue up for their midday meal. The school guarantees healthy food via its well-managed school lunch project

4 Het grootste artikel gaat over schoollunches. Het ministerie van Onderwijs heeft aangekondigd strenge actie te ondernemen tegen scholen die het budget dat ze daarvoor krijgen, misbruiken door lunches te serveren die kwalitatief en kwantitatief onder de maat zijn.

Vorig jaar is een aantal scholen tegen de lamp gelopen die er met hun pet naar gooiden. De minister heeft ook Obec opgedragen om te onderzoeken of 20 baht per leerling voldoende is, een bedrag dat al 5 jaar constant is.

In het artikel komt een school aan het woord, die bewijst dat ze voor 20 baht de leerlingen een voedzame maaltijd kan voorschotelen. Meer weten? Lees: Battle to nourish young minds.

– Pagina 4 is een fotopagina met 10 foto’s onder de kop Praying for a golden year. De grootste foto toont een lange rij wachtenden voor de ubosot van Wat Phra Kaeo met de Emmerald Buddha.

– Als laatste pagina 5 met een paginagroot Special report over Bangkok in 2020. Er zal nog een stevig robbertje gevochten worden om de post van gouverneur. Andere topics dit jaar zijn de (controversiële) Chao Phraya promenade, de twee afvalverbrandingsovens in On Nut en Nong Khaem (naar vermeende corruptie wordt onderzoek gedaan), de terugkomst van straatvoedsel en -verkoop en het project City Regeneration dat tot doel heeft wijken op te knappen, wat Bangkok verplicht is aan zijn status als Creative City in de Design categorie, toegekend door Unesco.


 

Nieuws van de website 1-2 januari

• Kanchanaburi: Bestuurder (23) van bestelwagen omgekomen bij botsing woensdagochtend tegen boom. Hij had de hele nacht ijs afgeleverd en was oververmoeid
• Pattaya: Brit (51) om het leven gekomen door exploderend vuurwerk dat hij geprobeerd had aan te steken. Reddingswerkers probeerden hem tevergeefs te reanimeren
Fotoalbum (9 foto’s): Pictures of a new decade. A photo gallery marking the transition to the new decade
• Provincial Waterworks Authority (PWA) heeft 31 provincies gewaarschuwd voor ernstige droogte dit jaar. De droogte kan gevolgen hebben voor 81 waterproductie faciliteiten. Het RID assisteert met hulp van het Armed Forces Development Command, Royal Thai Army en Department of Groundwater Resources, bij het boren van bronnen in 32 buitenprovincies naar grondwater. Het Department of Local Administration heeft 232 oppervlakte waterbronnen ontdekt die ook soelaas kunnen bieden

Apirat gooit olie op het vuur

2 januari – Ziet legercommandant Apirat weer eens spoken of waarschuwt hij terecht voor een nieuwe ronde protesten? Feit is dat hij alle legereenheden heeft opgedragen alert te zijn op mogelijke gewelddadige incidenten, daar het ongenoegen over de vermeende rol van het leger in de politiek dit jaar vermoedelijk onverminderd blijft.

‘Alle wapens moeten goed verzorgd worden en klaar zijn voor gebruik. Het leger zal nooit toestaan dat lieden die kwaad in de zin hebben ze stelen’, zegt hij. ‘Ik zal nooit iemand het land laten verbranden.’

Het is niet de eerste keer dat Apirat politiek getinte opmerkingen maakt. Eerder beweerde hij dat enkele politici en academici op communisten lijken en dat een ‘proxy political crisis’ dreigt. Hij verwees naar een mastermind die de regering slecht gezind is maar niet rechtstreeks kan aanvallen dus proxies (stromannen) gebruikt. Hij weigerde ze te noemen: ‘Dat moeten de mensen maar zelf bedenken.’

Bangkok Post opent vandaag met Apirat’s onheilspellende ontboezeming die een reactie lijkt op de flash mob van Future Forward, vorig jaar 14 december op de skywalk in Pathumwan. Partijleider Thanathorn had daartoe opgeroepen nadat de Kiesraad het Constitutionele Hof had geadviseerd FFP te ontbinden wegens een door Thanathorn aan de partij verstrekte lening.

Verder is een anti-regerings wedloop op 12 januari in voorbereiding met als motto Wing Lai Loong oftewel Run to Oust Uncle, waarmee Prayut wordt bedoeld. Maar veiligheidsdiensten menen dat de run die wordt gehouden in het Vachiranbenjatas park, zelfs wanneer die vergezeld gaat van een nieuwe flash mob slechts symbolisch zal zijn en niet de voorbode van ernstiger straatprotesten zoals in het verleden. Ze redeneren dat er geen aanleiding is om grote aantallen mensen op de been te brengen.

Niettemin waarschuwen critici dat de rechtszaken tegen Future Forward een nieuwe ronde van ernstige conflicten kunnen ontketenen. Behalve de leningcontroverse buigt het Constitutionele Hof zich op 21 januari over een klacht dat prominente FFP bestuursleden geprobeerd hebben de monarchie omver te werpen. Als het Hof de klacht honoreert, kan dat eveneens tot ontbinding van de partij leiden. Onmin over de acties van het Hof kan anti-regerings sentimenten voeden bij FFP-supporters en de harde kern van pro-democratie groepen en hen er uiteindelijk toe brengen hun ergernis krachtiger op straat te uiten, aldus politieke waarnemers.

FFP secretaris-generaal Piyabutr schrijft in een terugblik op de regeringsprestaties van vorig jaar dat haar righteousness has all gone. Niet alleen heeft de door het leger gesteunde regering ten onrechte haar macht gecontinueerd, maar ze gebruikt ook wetten om haar rivalen kwijt te raken. Piyabutr noemt dat ‘lawfare’. Hij roept de bevolking op deze onregelmatigheden niet te negeren en 2020 te gebruiken als een jaar om voor echte democratie te vechten.

A priest from the Russian Orthodox Church in Thailand performs a memorial service for two Russian sailors who died in Thailand in 1911. Their graves were found at Soosan Farang on Charoen Krung Road.

Kort Nieuws donderdag 2 januari

– De redactie van BP zal nog wel niet op volle sterkte zijn na de nieuwjaarsvakantie, want het nieuwsaanbod in de krant is uiterst mager en deels al bekend van de website. Pagina 2, een halve pagina, geeft in acht foto’s een beeld van de jaarwisseling, één minder dan op de website (zie het fotoalbum), dus daar ben ik ook snel mee klaar.

Op pagina 3 een interessant artikel van een halve pagina over de zoektocht naar de graven van twee Russische zeelieden die in december 1911 overleden aan voedselvergiftiging. Het waren opvarenden van de Aurora die in 1911 naar Bangkok voer om de kroning van koning Rama VI mee te maken.

Bekend was dat ze begraven waren op de Bangkok Protestant Cemetery maar niet bekend was waar precies. Een medewerkster van een Russische NGO deed onderzoek, vond de graven na lang zoeken en regelde een nieuw monument. Vorige maand werd er een herdenkingsdienst gehouden (foto). Meer weten? Lees: Paying respect to sailors, a century later.

King gives sage advice to youth kopt de krant boven een 1-koloms berichtje op de voorpagina over het advies dat de koning kinderen heeft gegeven ter gelegendheid van National Children’s Day op 11 januari. Vajiralongkorn moedigt hen aan ‘knowledge and morality’ te gebruiken om een betere samenleving op te bouwen.

Studies spelen een belangrijke rol in het vormgeven van hun leven, maar dat is slechts één kant van education (in dit verband ontwikkeling), zei hij. Studies en deugd, die een basis vormen voor elke soort ontwikkeling, zijn nodig voor kinderen om op te groeien tot goede volwassenen die werk voor zichzelf en anderen kunnen ontwikkelen en creëren.

De sage (wijze, verstandige) speech wordt gepubliceerd in een National Children’s Day brochure. Hoe en waar die verspreid wordt, meldt het bericht niet.

– Pagina 3 opent met een vervolg op de berichtgeving over het door de oppositie gewenste censure debate (ongev. interpellatie) waarin vijf ministers het vuur na de schenen wordt gelegd. De commissie speciale zaken van Pheu Thai heeft vier onderwerpen gekozen om aan de orde te stellen. maar die zijn met uitzondering van corruptie in de vorige regering nogal vaag geformuleerd: vermeende belangenconflicten, allowing close associates to act improperly en wrongdoings that are being commuted.

Morgen bepaalt de commissie wie het woord mogen voeren en hoe lang ze mogen fulmineren. De conclusies gaan naar het partijbestuur en daarna vinden gesprekken plaats met de andere oppositiepartijen. 25 Pheu Thai-parlementsleden willen het woord voeren, maar slechts 10 à 15 worden gekozen.

– Als laatste pagina 4 met drie berichten, waarvan één al bekend, de oververmoeide chauffeur. De pagina opent met het bericht dat in het nieuwe jaar zeven grote projecten ad 124 miljard baht op het programma van het Department of Highways staan. Voor vijf is het ontwerpwerk klaar; de mediaanprijzen worden nu berekend voor de aanbestedingsprocedure. De twee resterende projecten moeten nog het groene licht krijgen van het kabinet; ze worden PPP gefinancierd (public-private partnership).

Crowds of people are seen in the business district of Suwon, south of Seoul. While many illegal workers, including Thais, are known to live in Suwon, most prefer to steer clear of crowded areas to avoid police checks.

– Laatste bericht: Exorcising ‘little ghosts’, waarmee Thai worden bedoeld die illegaal in Zuid Korea werken. De regering onderhandelt met Korea over uitbreiding van de quota op basis van het Employment Permit System en het aanbieden van cursussen in de Koreaanse taal. Experts zeggen dat de regering gewetenloze tussenpersonen dient aan te pakken. Mag u zelf lezen.


 

Nieuws van de website 31 december-1 januari

• Songkhla: Man (35) gearresteerd die zijn vrouw en haar lover heeft gestoken toen hij ze in zijn bed in Hat Yai aantrof. Na zijn wraak was hij op de vlucht geslagen. De vrouw had gezegd dat ze haar familie zou bezoeken, die in een ander district woont. De twee gewonde tortelduifjes zijn opgenomen in het ziekenhuis nadat reddingswerkers eerste hulp hadden verleend
• Thon Buri (Bangkok): Man (56) springt van de 17e verdieping van een flat nadat hij de hals van zijn ex-echtgenote met een mes had bewerkt en haar moeder had verwond die te hulp was geschoten. De vrouw overleed later in het ziekenhuis als gevolg van bloedverlies, de moeder wordt behandeld in het ziekenhuis. De man maakte de dodelijke sprong nadat de politie twee uur op hem ingepraat had, terwijl hij op de rand van het balkon zat. Ook hij overleed later in het ziekenhuis.
• Minister Somsak (Justitie) wil de bevolking waarschuwen voor verdachten van seksvergrijpen en psychopaten tegen wie een arrestatiebevel is uitgevaardigd, alsmede gedetineerden die worden vrijgelaten. De informatie wordt op politiebureaus openbaar gemaakt
• De laatste trekking van de staatsloterij heeft een Cambodjaanse gastarbeider (29) en een Thai (63) heel gelukkig gemaakt; ze wonnen beiden een eerste prijs van 6 miljoen baht. De Cambodjaan werkt in een restaurant op Koh Samui, de Thai heeft een meubelwinkel in Nakhon Si Thammarat
• 13 personen, van wie twee ernstig, zijn gewond geraakt toen het busje waarin ze onderweg waren van Si Sa Ket naar Bangkok maandagavond in Chok Chai tegen een roadside pavilion [?] botste. De bestuurder verloor in een bocht de macht over het stuur
• Koning wenst de bevolking in zijn nieuwjaarstoespraak geluk, gezondheid en geloof in rechtvaardigheid. ‘Wees vastberaden om een bijdrage te leveren aan het nationale en publieke belang.’

De koning preekt zelf-verbetering

1 januari – HM preaches self-improvement, kopt BP vandaag boven de opening van de krant. De koning dringt er in zijn nieuwjaarstoespraak bij de mensen op aan om te leren van hun fouten ter wille van zelf-verbetering. Hij zei dat het normaal is om fouten te maken en feilen te plegen. Maar deze dwalingen dienen iemand aan te sporen om ze te leren oplossen en de gebreken te herstellen. ‘Dit is een les voor individuen die ook geldt voor de bredere samenleving.’

Dat zijn wijze woorden; hopelijk neemt zijn gehoor ze ter harte, maar ik heb mijn twijfels. Het woord self-improvement kom ik niet eens tegen in mijn (papieren en digitale) woordenboeken. Ik denk dat andere combinaties met self meer zeggen over de Thaise bevolking, zoals self-interest (eigenbelang), self-importance (eigendunk), self-indulgence (genotzucht), self-pity (zelfbeklag).

Neem alleen al het protest van taxibestuurders tegen  nieuwe diensten als Grab en Uber, het boerenprotest tegen het verbod op de drie landbouw chemicaliën en verzoeken om (financiële) steun door allerlei bevolkingsgroepen. Daarop past self-interest. Genotzucht lijkt me ook wel van toepassing gezien de grote consumptie van alcohol in dit land.

Dat brengt me op één van de cartoons vandaag. Insanity Streak toont een bar met een man die met zijn hoofd op de bar ligt met twee tekstballonnetjes. Eén luidt: HIC, het andere zegt: Texting a mate Happy New Beer!

Activists join the campaign ‘Everyday Say No to Plastic Bags’ on Dec 25 at the EmQuartier shopping mall.

BP biedt geen nieuws, wel wensen en verwachtingen

1 januari – Bij de padvinderij geleerd, dat je iedere dag een Goede Daad moet doen. Die heb ik vanochtend verricht door de receptionist twee pagina’s uit de krant te geven met daarop de  traditionele jaarhoroscoop. Hij vraagt er elk jaar om, want hecht blijkbaar veel waarde aan wat de maker, een beroemde astroloog, te zeggen heeft. Wat het nieuwe jaar voor hem in petto heeft, heb ik nog niet van hem gehoord.

De krant doet ook aan toekomstvoorspellingen en inventariseert wat de wensen zijn. Bovenaan het wensenlijstje voor 2020 staan economie, gelijkheid en klimaat. De krant schrijft dat de komst van een nieuw decennium nieuwe hoop brengt dat politici hun besmeurde image van zich af kunnen schudden en samenwerken om zowel binnenlandse als mondiale problemen op te lossen.

Een tweede vooruitblik voorspelt dat het werkloosheidspercentage dit jaar zal verdubbelen daar de orderportefeuille van fabrieken terugloopt. Dat zet het welzijnsbeleid van de overheid onder druk. Een 45-jarige arbeider in een auto-onderdelen fabriek in Chon Buri zegt: ‘Voor september nam ik 18.000 baht per maand naar huis, inclusief overwerk. Nu mag ik blij zijn 8.500 baht te maken, en geen overwerk.’

Beide vooruitblikken nemen behoorlijk veel ruimte in beslag, dus het nieuws van de dag, behalve wat al gemeld is op de website, blijft beperkt tot twee berichten. House Speaker Chuan meent dat grondwetwijzigingen alleen een kans van slagen hebben, wanneer de Senaat aan het proces deelneemt.

Zoals bekend wordt de (door de junta benoemde) Senaat alom beschouwd als een van de middelen van de couppplegers om aan de macht te blijven. Chuan zegt dat vermoedelijk enkele senatoren zich verzetten tegen wijziging, dus is het noodzakelijk om met hen in gesprek te gaan over hun rol in een democratisch systeem.

‘Als we werkelijk willen dat de wijzigingen succes hebben, don’t topple them. We dienen instemming te verkrijgen van alle partijen en met hen [senatoren] te praten over hoe de grondwet gewijzigd moet worden of bepaalde dingen eruit te verwijderen om de wet democratischer te maken.’

Het andere bericht meldt de start van de anti-plastic campagne Every Day Say No to Plastic Bags. 75 warenhuizen, kruidenierswinkels en andere winkels met ruim 24.500 vestigingen in het hele land zijn overeengekomen het gebruik van single-use plastic zakken en tassen te helpen verminderen; vanaf vandaag zijn ze niet meer gratis. Ook klanten zelf zeggen nee tegen plastic tassen, deels vanwege een groeiend bewustzijn over de schadelijkheid voor het milieu en met name maritiem leven.

Commentaar: Een barbaarse misstap

1 januari – Het voorstel om verkrachters te castreren, gedaan door een parlementslid en gesteund door minister Somsak (Justitie), is BP in het verkeerde keelgat geschoten. In het hoofdredactioneel commentaar van vandaag noemt de krant het voorstel ‘zowel extreem als inhumaan’ en de kop A barbaric misstep liegt er ook niet om.

De krant waarschuwt: ‘Wetgevers dienen terughoudend te zijn dit voorstel te bespreken.  Het is trouwens de vraag of zo’n straf iets doet om verkrachting te voorkomen. Thailand heeft al een strengere straf gesteld op verkrachting. In mei vorig jaar werd een amendement op de Criminal Code van kracht die de doodstraf stelt op verkrachters die ook de dood van hun slachtoffer veroorzaken.’

Het castratievoorstel lijkt te zijn ingegeven door de vrijlating van seriemoordenaar Somkid, die in 2015 vijf vrouwen vermoordde en 14 maanden na zijn vrijlating weer een vrouw vermoordde. De krant stelt dat het onverstandig zou zijn wanneer de minister zo’n extreme maatregel steunt, immers: de vroegtijdige vrijlating was een fout van het Corrections Department, dat klaarblijkelijk faalde Somkid’s gedrag behoorlijk te evalueren.

Maar de minister had wel een punt toen hij zei dat nieuwe wettelijke maatregelen nodig zijn om seksdeliquenten te controleren en ze terug te sturen naar de gevangenis wanneer ze weer in de fout gaan.

Tot besluit zegt het commentaar: Wetgevers en beleidsmakers dienen deze zaak zorgvuldig te benaderen. Zonder twijfel is verkrachting een misdaad die serieus dient te worden behandeld. Maar het barbaarse voorstel voor castratie heeft geen plaats in een dergelijke rationele benadering.

Kort Nieuws woensdag 1 januari

– Het korte nieuws van vandaag is, dat er geen kort nieuws is. Pagina 2, een halve pagina, is een fotopagina met zes foto’s van festiviteiten gisteren. In Wat Bang Phli Yai Nai in Samut Prakan bijvoorbeeld plakten gelovigen bladgoud op een beeld van Boeddha; ze menen dat dit hen geluk brengt. Om dezelfde reden hingen bezoekers van Wat Mangkon Kamalawat II in Nonthaburi rode papieren strips aan een grote (kerk)klok met daarop hun naam.

– Resteert nog mijn lezers een gelukkig nieuwjaar te wensen. Mijn advies: Blijf Nieuws uit Thailand lezen en laat u niet deprimeren door het slechte nieuws, want er zijn ook lichtpuntjes zoals gisteren het indrukwekkende relaas van rapper Elevenfinger, die zich ontworstelde aan de armoede.

Reacties niet mogelijk