Thais nieuws 16-31 januari

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan andere bronnen. Voor de betrouwbaarheid steek ik mijn handen niet in het vuur.
Op de pagina Dossiers 2019 geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op themapagina’s. Dat zijn pagina’s waarop alle berichten over een bepaald onderwerp zijn gebundeld. Alle themapagina’s staan opgesomd op de pagina Leeswijzer.
Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

Voor het nieuws van voorgaande jaren zie de zwarte menubalk bovenaan de pagina onder het kopje Buitenland. Voor het nieuws van 16-31 december klik hier. Voor het nieuws van 2020 klik hier: 1-15 januari 2020.

 

Voor de liefhebbers, zonder commentaar


 

Nieuws van de website 30-31 januari

• Een kettingbotsing voor een verkeerslicht in Prachin Buri, waarbij acht voertuigen betrokken waren, heeft aan de bestuurder van een pickup truck het leven gekost en zijn schoonvader ernstig verwond.
• Klinisch viroloog Yong Poovorawan, verbonden aan de faculteit Medicijnen van de Chulalongkorn universiteit, zegt dat het minstens een jaar duurt om een vaccin tegen het coronavirus te onderzoeken en ontwikkelen. ‘In Thailand hebben we geen staf en mensen die expert zijn op dit gebied. Maar we verwachten dat China in staat zal zijn een vaccin te ontwikkelen.’
• Het coronavirus heeft inmiddels 170 levens geëist en het aantal besmettingen is opgelopen tot ruim 7.700. 37 van de 38 nieuwe doden komen uit de provincie Hubei, Tibet heeft zijn eerste besmettingsgeval gemeld.
• Nu het virus zich buiten China verspreidt, worstelen regeringen, bedrijven en onderwijsinstellingen om de juiste respons te vinden. Bescherming van de volksgezondheid is prioriteit. Luchtvaartmaatschappijen hebben vluchten uit China geschrapt, scholen in Europa hebben uitnodigingen aan uitwisselingsstudenten ingetrokken, restaurants in Zuid-Korea weigeren Chinese klanten.
• Twee afgeschreven satellieten hebben elkaar op een haartje na gemist. Als ze met een gecombineerde snelheid van 53.000 km per uur tegen elkaar waren gebotst, zouden duizenden overblijfselen in de ruimte beland zijn.
• ’t Kan verkeren: vorig jaar was de baht de best presterende munt in Azië met een stijging van 8,8 procent tegenover de Amerikaanse dollar, maar sinds het begin van jaar zijn de rollen omgedraaid. De baht is nu de slechtst presterende munt in de regio met een verlies van 4 pct. Oorzaken: de verspreiding van het coronavirus en China’s vertragende economie.
• Een Zuid-Koreaanse wielrenner die met zijn team in Chiang Mai trainde is om het leven gekomen bij een botsing met een pickup truck, toen hij met hoge snelheid een berg afdaalde tussen de districten Sameong en Mae Rim. Eom Se-beom (18) was een veelbelovend talent, hij won in oktober twee gouden medailles in de Asian Junior Cycling Championship, in de team en individuele achtervolging.
• De wijdverspreide droogte, verwarring over de begroting, PM 2,5 stofdeeltjes en de gevolgen van de virusuitbraak voor het toerisme en de export kosten het land dit jaar 226,7 miljard baht aan verliezen, verwacht de UTCC. De groei van het bruto binnenlands product daalt met 1,3 procentpunt.
• De zesde patiënt van de veertien die met het coronavirus zijn besmet, is ontslagen uit het ziekenhuis en teruggekeerd naar China. De anderen worden nog in quarantaine gehouden en behandeld in het Bamrasnaradura Infectious Disease Institute in Nonthaburi.
• Twee personen zijn aangehouden omdat ze nepnieuws over het coronavirus hadden verspreid op de sociale media. Eén bericht ging over infecties in Pattaya en het ander was een gemanipuleerde video van een Chinese man die bezweek.
• Democraat Nipit vraagt zich af waarom Bhumjaithai parlementslid Natee Ratchakitprakarn niet wordt genoemd in het verzoek aan het Constitutionele Hof om een uitspraak over de rechtsgeldigheid van de begroting wegens onregelmatigheden bij de stemming. Ook Natee was tijdens de stemming afwezig, maar haar stem werd toch geregistreerd. Zij is de echtgenote van minister Pipat (Toerisme en Sport).

Taxi drivers receive medical checkups as part of measures to control the outbreak of coronavirus.

Twee ministers bakkeleien over visa on arrival

31 januari – Anutin urges Chinese visa chop kopt de voorpagina, Minister opposes scrapping VOAs kopt de voorpagina van het Business katern. Ja, beste mensen, twee ministers in het kabinet Prayut hebben mot over het visa-on-arrival  (VOA): minister Anutin van Volksgezondheid en minister Phiphat van Toerisme en Sport. Voor Anutin is de gezondheid van Thais de ‘meest belangrijke prioriteit’, voor Phiphat, die steun krijgt van de particuliere sector. de verdiensten uit het toerisme en de goede relatie met China.

Het visum bij aankomst is een visum waar wij als Nederlander niets mee te maken hebben, want wanneer wij niet tevoren een visum hebben aangevraagd, krijgen we bij aankomst visa exemption voor dertig dagen. Maar bezoekers uit 64 landen kunnen bij aankomst een visum voor 30 dagen aanvragen, de legeskosten zijn tijdelijk vervallen om meer bezoekers te trekken. Of dat lokkertje werkt, weet ik niet. De regering gelooft er wel in.

Behalve Anutin’s opmerking over de gezondheid van Thais gaat het openingsartikel niet in op het meningsverschil met zijn collega Phiphat. Het bevat verder uitsluitend informatie over de uitbraak van het coronavirus, puntsgewijs:

– Anutin zegt dat de regering bereid is een vliegtuig naar Wuhan te sturen om Thais te evacueren, zodra de Chinese autoriteiten het groene licht geven. Oud nieuws want is gisteren al gemeld.

– Tot nu toe zijn er geen berichten over besmette Thais in Wuhan, aldus Anutin die het nieuw benoemde comité voorzit dat de verspreiding van de ziekte moet aanpakken en voorkomen. Vandaag wordt de commissie over de laatste situatie gebriefd.

– Adjunct-directeur Tanarak van het Disease Control Department meent dat het moeilijk is te zeggen of en wanneer de ernst van de virusuitbraak zal afnemen daar de Chinese autoriteiten zich thans concentreren op de meest ernstige gevallen en patiënten die milde of geen symptomen hebben, niet volgen. Maar dat aantal is onduidelijk. Gevraagd hoe lang de uitbraak wordt gevolgd, zegt hij dat bij griepuitbraken dit zes tot negen maanden duurt.

– Er is weer een patiënt ontslagen uit het ziekenhuis, de zesde van 14 bevestigde coronagevallen die zijn opgenomen, maar dat meldde ik al in Nieuws van de website. Directeur Sopon van het bureau general communicable diseases van het Disease Control Department. zegt dat ze allemaal de ziekte hebben opgelopen in het buitenland en niet in Thailand.

– Tussen 3 en 29 januari zijn 202 personen ter observatie opgenomen. Van hen zijn tijdens screening op luchthavens bij 31 verdachte symptomen geconstateerd, de 171 overigen zochten zelf behandeling. 67 mochten van artsen naar huis terugkeren omdat ze een eenvoudig griepje hadden. De resultaten van labtesten op de 202 patiënten zijn over twee dagen bekend.

– Over geruchten dat twee taxibestuurders geïnfecteerd zijn, zegt Sopon dat ze tot de groep van 202 behoren en 2 dagen nadat ze koorts en ademhalingsmoeilijkheden kregen, om behandeling hebben gevraagd maar hun conditie is niet ernstig.

– In Phuket wachten tien patiënten op de resultaten van coronatesten. Directeur Chalermpong van het Vachiraphuket ziekenhuis zegt dat 23 personen met verdachte symptomen zijn ontdekt, maar 13 zijn al gezond verklaard. De andere 10 zijn Chinezen die in Vachiraphuket en twee andere ziekenhuizen zijn opgenomen.

Minister verzet zich tegen schrappen VOA

31 januari – Minister Phiphat (Toerisme en Sport) verzet zich tegen het schrappen van het visa on arrival  (VOA) hoewel zijn collega Anutin daarvoor heeft gepleit. De minister zegt dat het schadelijk zou zijn voor het toerisme en de relatie met China.

Ook velen in de particuliere sector zijn het oneens met het voorstel. Op de Chinese sociale media wordt het plan al zwaar bekritiseerd. Andere landen die het VOA hebben geschrapt, krijgen er eveneens van langs.

Volgens Anutin kan het VOA voor Chinezen vervallen omdat de Chinese regering reizen naar het buitenland al heeft verboden. Maar voor Phiphat is dat juist een argument om het handhaven; schrappen is niet nodig want groepsreizen zijn verboden en het aantal vluchten uit China is al gedaald met 80 procent.

Deze maand is het aantal Chinese toeristen 40 procent lager dan in dezelfde maand vorig jaar. De komende twee maanden wordt een verdere verlaging verwacht van 80 tot 90 procent. Phiphat denkt dat de Chinese regering de uitbraak tegen april tot staan heeft gebracht. De regering kan dan overwegen het VOA dat dan afloopt, te verlengen.

Gisteren vergaderde de Association of Thai Travel Agents (Atta) over de situatie. Volgens Atta leden is het aantal arriverende groepen nu minder dan 100 per dag, een scherpe afname van de gebruikelijke 30.000. [Zou het? Lijkt me rijkelijk veel] Een week vanaf nu zal het toerisme zich stabiliseren omdat er geen nieuwe toeristen zijn en degenen die al in Thailand zijn, hun verblijf tussen 3 en 5 februari beëindigen.

Voorzitter Vichit zei tegen zijn leden: ‘De prioriteit is te zorgen voor de groepen die nog in Thailand zijn en een positief bericht te verspreiden onder internationale toeristen in plaats van negatieve gevoelens op te roepen.’

Voorzitter Supawan van de Thai Hotels Association zei dat elke dag steeds minder Chinezen naar Thailand komen. Hij verwacht dat de situatie niet snel zal verbeteren. Ook  zelfstandig reizende Chinezen hebben boekingen geannuleerd, dus ongeacht het besluit over VOA’s, blijft dat zo.

Kort Nieuws vrijdag 31 januari

– De oppositie heeft bekend gemaakt acht ministers en Prayut te gaan vloeren tijdens het volgende maand te houden censure debate (interpellatie), waarin de verrichtingen van hen over de afgelopen maanden kritisch tegen het licht worden gehouden. Vandaag overhandigt de oppositie haar aanvalsplan aan House Speaker Chuan, zegt een bron in het oppositiekamp.

BP opent vandaag pagina 3 met deze bekendmaking en meldt in detail welke feilen elke bewindsman worden verweten, maar die mag u zelf lezen (klik hier). Naar verwachting gaat het debat drie dagen duren, data zijn nog niet vastgesteld.

Het debat culmineert in een motie van wantrouwen, maar gezien de stemverhoudingen in het Huis van Afgevaardigden is die kansloos.

– Premier Prayut heeft zich gisteren, een dag na zijn bezoek aan Suvarnabhumi, ziek gemeld. Dat leidde natuurlijk onmiddellijk tot geruchten dat hij er besmet was met het coronavirus.

Maar artsen hebben dit tegengesproken. Een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid zegt dat pas vier dagen na besmetting symptomen van corona merkbaar worden. Een eerder bericht noemt trouwens een incubatietijd van twee weken.

Volgens minister Anutin (Volksgezondheid) is Prayut’s gezondheid verzwakt door zijn werklast. Op medisch advies heeft hij zijn geplande bezoek aan het Bamrasnadura Infectious Diseases Institute in Nonthaburi geannuleerd. Enkele van zijn afspraken zijn overgenomen door Anutin en staatssecretaris Chaichan (Defensie).

– ‘Hope you reincarnate in a better world, lil giraffe’, schrijft iemand op de sociale media naar aanleiding van de dood van de dinsdag uit een container ontsnapte giraffe. [Mijn woordenboek vertaal lil als dialect en Amerikaans voor little] De giraf werd gisteren gevonden in een greppel langs snelweg 304 Chachoengsao-Phanom Sarakham. Het dier was deels bedekt met lotus bladeren.

Een videoclip toont een man op een motorfiets die de giraf raakt, maar het is niet zeker dat het dier daardoor overleden is. Dierenartsen gaan een onderzoek doen naar de doodsoorzaak. (Zie verder het bericht van donderdag over de ontsnapping)

– Het overlijdensbericht staat op pagina 2, die verder vier berichten telt, een grote foto van de in gebruik genomen voetgangersbrug tussen BTS-station Ha Yaek Lat Phrao en Phahon Yothin, en de rubriek In Brief met vier kortjes, waarvan ik alleen noem dat de Airport City bij luchthaven U-tapao wordt aangelegd door het BBS Consortium dat het beste bod van drie consortiums heeft uitgebracht. De kassa kan rinkelen voor 290 miljard baht. Het project was eerder in het nieuws omdat de marine het door de CP-groep geleide consortium had geweigerd, maar de rechter stak daar een stokje voor.

– De pagina opent met het tragische ongeval waarbij de Zuid-Koreaanse wielrenner Eom Se-beom (18) om het leven is gekomen (zie ook Nieuws van de website). De krant schrijft dat hij een glittering career voor hem had liggen als lid van het nationale team. De politie heeft nog niet kunnen vaststellen wat er precies is gebeurd en vraagt bestuurders die opnamen hebben gemaakt met hun dashboard camera de clips te overhandigen.

– De Supreme Administrative Court heeft gisteren de directeur van de Suankularb Wittayalai school [in?] vrijgesproken van wangedrag nadat de prestigieuze jongensschool vijf leerlingen had geweigerd die zich op basis van de gebiedsquotum regeling vorig jaar wilden inschrijven.

De ouders waren naar de rechter gestapt maar waarom ze in het ongelijk werden gesteld is te ingewikkeld om uit te leggen. De betrokken regeling verplicht scholen om leerlingen binnen een bepaalde straal om de school te accepteren, mits ze er minimaal 2 jaar hebben gewoond.

– Het ONCB waarschuwt dat hennep nog steeds illegaal is, hoewel het kabinet in principe heeft besloten het van de lijst met verboden drugs te halen. De Raad van State buigt zich momenteel over de kwestie. Als die advies heeft uitgebracht, neemt het kabinet een finale beslissing. Wanneer het kabinet definitief akkoord gaat, wordt een ministeriële regeling uitgegeven. Vooralsnog is het verbouwen van hennep, importeren, exporteren, verkopen, bezitten en consumeren verboden, tenzij een vergunning is verleend.

– Het Royal Forest Department heeft in Lampang een war room geopend om de bestrijding van bosbranden te coördineren. Deze branden zorgen voor hoge concentraties PM2,5 stofdeeltjes in het Noorden. Ze worden aangestoken door boeren om de desbetreffende grond in cultuur te kunnen brengen.

Dit jaar gaat de RFD meer gebruik maken van drones en satellietbeelden om hot spots te detecteren. Het centrum heeft als werkterrein de provincies Mae Hong Son, Chiang Mai, Chiang Rai, Phayao, Lamphun, Lampang, Phrae en Tak.

– Pagina 3 telt vandaag vijf berichten. De opening kennen we al (censure debate), het bericht over de kettingbotsing stond al in Nieuws van de website. Van het bericht over het inzetten van legervliegtuigen voor de evacuatie van Thai uit Wuhan, begrijp ik niet veel, want er wordt teruggegrepen op een evacuatie in 2003 uit Cambodja. De jongste dochter van Thaksin heeft op de sociale media een vergelijking getrokken tussen beide, maar luchtcommandant Manat zegt dat ze onvergelijkbaar zijn.

– Nog eens twee parlementsleden van de coalitie zijn door Future Forward beschuldigd van het uitbrengen van meerdere stemmen tijdens de stemming over de begroting 2020. De rechtsgeldigheid van de stemming is door 193 parlementsleden ter beoordeling voorgelegd aan het Constitutionele Hof. Woensdag besloot het Hof het verzoek in behandeling te nemen. Het begrotingsjaar 2020 loopt van 1 oktober 2019 tot 30 september 2020.

– Pagina 4 met een achtergrondverhaal over rangers die in het boscomplex Kao Sok het bos beschermen, sla ik over. Ze worden in de kop proud defenders van het bos genoemd.

Dus blijft nog één berichtje op de 3 over. Twaalf civiele groepen vragen in een petitie de parlementscommissie wet, rechtspraak en mensenrechten hun versie van het wetsvoorstel Prevention and Suppression of Torture and Enforced Disappearances te steunen. Thailand heeft al in 2012 de desbetreffende internationale conventie ondertekend, maar moet die nog steeds ratificeren en als wet in werking stellen. Volgens voorzitter Surapong van de Cross Cultural Foundation is de regeringsversie van de wet niet in overeenstemming met internationale gebruiken.

De VN heeft 80 zaken gedocumenteerd van vermissingen en marteling in Thailand over de afgelopen 15 jaar. De meest recente zaak is die van de vermissing van en moord op Karen actievoerder Porlajee. Een netwerk van Karen heeft de parlementscommissie gevraagd het besluit te onderzoeken van het OM om betrokkenen, waaronder het toenmalig hoofd van nationaal park Kaeng Krachan, niet te vervolgen voor moord en het verbergen van een lichaam.


 

Voor de liefhebbers, zonder commentaar


 

One of the two giraffes that broke loose from a container truck is spotted in bushes beside Highway 304 in Chachoengsao’s Bang Khla districts on Tuesday afternoon.

Nieuws van de website 29-30 januari

• De zoektocht gaat door naar een giraf die dinsdagmiddag in Chachoengsao is ontsnapt uit een container die niet goed was afgesloten. De containter, evenals andere kooien met dieren, werd in een konvooi van 24 vrachtwagens vervoerd van Suvarnabhumi naar een fokstation in Mahaphot (Prachin Buri). De dieren waren geïmporteerd door Safari World Plc, de beheerder van enkele dierentuinen. Een tweede giraf die ook de vrijheid verkoos, kon al worden gevangen na een tranquillizer shot.
• Tal van luchtvaartmaatschappijen hebben hun vluchten naar en van China voor kortere of langere tijd geschorst. Andere maatschappijen die nog vliegen, staan de bemanning toe mondkapjes te dragen, zorgen voor handreinigingsgel, serveren geen maaltijden, delen geen dekens en kranten meer uit, verstrekken kranten en koptelefoons alleen op verzoek en verkopen geen belastingvrije artikelen.
• Chinese man die dinsdagavond op Suvarnabhumi gratis mondkapjes uitdeelde aan arriverende passagiers uit China oogst lof op de sociale media. Hij zegt: Ik doe dit voor China, voor vrienden.
• ‘Blinde’ bedelaar achter het stuur van een Toyota Fortuner betrapt toen hij in Nonthaburi voor ‘werk’ aankwam. Dat is te zien op een videoclip. Gekleed in vodden ging hij een tempel binnen en werd later gesignaleerd op een markt, waar hij met een zonnebril op bedelde. De man (65) heeft een boete van 1.000 baht gekregen. Hij heeft verklaard gokschulden te hebben en klaagt dat zijn dochter die in het buitenland werkt, weigert hem geld te sturen.
• Man uit Pakistan (29) die op Suvarnabhumi en in warenhuizen met een zielig verhaal in het Japans Japanners oplichtte, aangehouden door de toeristenpolitie. Uit zijn paspoort blijkt dat hij al 18 maal in en uit het land was gereisd. Eén slachtoffer leende hem 30.000 baht.
• Smog keerde woensdag langzaam terug in Greater Bangkok naar 16-43 mcg maar bleef onder het veiligheidsniveau van 50 mcg, gehanteerd door de PCD. In andere provincies varieert de concentratie van 6 tot 109 mcg, de provincie Phrae wordt het zwaarst getroffen.
• Het ministerie van Volksgezondheid waarschuwt voor mogelijke uitbraken van het coronavirus op plaatsen met veel Chinese bezoekers, zoals Bangkok, Chiang Mai en Phuket. In Japan is een busbestuurder besmet die een groep Chinese toeristen uit Wuhan rondreed. De man was niet in Wuhan geweest.
• Het Office of Insurance Commission (OIC) en verzekeraars zijn in principe overeengekomen verzekeringsproducten te leveren met dekking tegen het coronavirus voor zowel buitenlandse bezoekers als de eigen bevolking.
• Constitutionele Hof heeft het verzoek van het Huis van Afgevaardigden geaccepteerd om te vonnissen over de rechtsgeldigheid van de begroting 2020. Daarover is twijfel ontstaan vanwege onregelmatigheden bij de stemming, toen enkele parlementsleden meerdere stemmen uitbrachten.
• Phnom Penh: 3.078 Chinezen zijn van Wuhan naar Cambodja gereisd voordat de stad donderdag werd afgegrendeld. Het State Secretariat of Civil Aviation heeft dit op basis van Chinese luchtvaart gegevens bevestigd, aldus de Khmer Times. 1.539 van hen namen een directe vlucht naar de luchthaven van Preah Sihanouk en 1.539 naar de luchthaven van Siem Reap. Vermoedelijk zijn ze nog steeds in het land. Cambodja heeft nog geen vluchten uit China geschorst. Het land telt inmiddels één bevestigd geval van besmetting: een 60-jarige Chinese man. Hij is in quarantaine geplaatst.
• Premier Prayut heeft woensdag in het gezelschap van functionarissen een bezoek gebracht aan Suvarnabhumi om de gezondheidswerkers die er bezoekers screenen, een hart onder de riem te steken. De premier gaf het goede voorbeeld door een mondkapje te dragen.
• Vracht- en passagiersboten op de Mekong zijn genoodzaakt hun vaarroute te wijzigen en laadcapaciteit terug te brengen vanwege de extreem lage waterstand. In Nakhon Phanom is het waterpeil deze week gezakt naar 1 tot 5 meter, het laagste niveau in 10 jaar.
• UTCC: Wijdverspreide droogte, een sterke baht, verwarring over de begroting, giftig stof en als laatste de uitbraak van het coronavirus kunnen Thailand’s economische groei dit jaar tot onder de 2,5 procent duwen.
• AP Honda verwacht dat Thailand’s motorfietsmarkt dit jaar met 2,3 procent zakt naar 1,7 miljoen eenheden als gevolg van de zwakke groei van het bruto binnenlands product en lage prijzen voor gewassen. Honda zelf, die al 32 jaar prat gaat op het het grootste marktaandeel, verwacht 1,35 miljoen motorfietsen te verkopen (min 1,5 pct).
• De Zuidoost-Aziatische aandelenmarkten, die al lijden onder kapitaalvlucht naar het buitenland, balanceren voor sommige van hun leden nu op de rand van een bear market doordat de verkoop doorgaat als gevolg van de coronacrisis.
• Het coronavirus heeft inmiddels 132 levens geëist in China en bijna 6.000 personen besmet,  waarmee het officiële aantal infecties in het land tijdens de SARS epidemie is overschreden.

Thailand verspilt rijkelijk veel voedsel

Ga niet winkelen als je honger hebt, koop geen dingen omdat ze afgeprijsd zijn

30 januari – De hoeveelheid voedsel die Thailand weggooit is schrikbarend. Het is nu tijd voor verandering, zeggen experts. In een groot achtergrondverhaal, waarmee het Life-katern gisteren opende, vestigt BP de aandacht op de verspilling van voedsel, want Thailand is berucht  als het om voedselafval gaat.

Het gaat nu eens niet over plastic afval, maar over organisch afval dat volgens cijfers uit 2017 van het Pollution Control Department 64 procent van het door gemeenten opgehaalde afval vormt, oftewel 17,6 miljoen ton.

Dat zijn niet allemaal etensrestjes. Veel is overtollig voedsel dat wordt weggegooid omdat het niet verkocht kan worden of omdat de houdbaarheidsdatum geacht wordt verstreken te zijn. Het is duidelijk, schrijft de krant, dat afvalmanagement in het land verre van efficiënt is.

Vorige maand hielden het Thailand Development Research Institute (TDRI) en de Thai Health Promotion Foundation een forum ‘Food Waste and Guidelines to Manage Surplus Food’. Thanthip Srisuwannaket, research projecthoofd van de TDRI, betoogde dat veel mensen nonchalant zijn met voedselafval, ze denken dat het betrekkelijk onschadelijk is.

Dat is echter helemaal niet het geval. Grote hoeveelheden rottend voedsel kunnen een ernstige toename van broeikasgas veroorzaken, wat bijdraagt aan de klimaatcrisis. Dus wat kan gedaan worden om het probleem aan te pakken? Thanthip, die in het buitenland heeft rondgekeken, heeft enkele ideeën.

En nu wilt u natuurlijk weten weten welke, maar dat mag u zelf lezen in het informatieve artikel A large portion of the blame. Als voorproefje alvast twee foto’s die bij het verhaal staan. (Bron: BP, 29 januari)

Waste separation in Indonesia.

Don’t buy food you don’t need just because it’s on discount.

Prime Minister Prayut inspects the screening of incoming passengers at Suvarnabhumi airport.

Vliegtuig staat standby voor evacuatie

30 januari – Natuurlijk mag premier Prayut weer de voorpagina van BP domineren; hij is tenslotte het schoothondje van de krant. Dus krijgt een foto op de voorpagina en wordt genoemd in de kop van het openingsverhaal. Gisteren bracht hij een bezoek aan luchthaven Suvarnabhumi om de screening van passagiers te inspecteren, beter gezegd: het personeel dat zich bezig houdt met deze schone taak een hart onder de riem te steken. Hij gaf ook het goede voorbeeld door een mondkapje te dragen.

De premier maakte bekend dat een team medische staf in de startblokken staat om met een commercieel toestel naar Wuhan te vliegen voor de evacuatie van Thaise burgers van wie 64 uit Wuhan. Het toestel vertrekt zodra Beijing toestemming verleent.

In reactie op kritiek dat de regering traag is – Japan en de VS zijn gisteren al begonnen met evacueren – zei hij dat een eerder plan om een legertoestel in te zetten niet kon doorgaan omdat China geen militaire transportvliegtuigen toestaat.

Zoals al gemeld waarschuwt het ministerie van Volksgezondheid voor verdere verspreiding van het virus naar aanleiding van de Japanse busbestuurder die ziek is geworden, alhoewel hij nooit in Wuhan was geweest maar een groep Chinese toeristen rondreed.

‘De verspreiding is op beperkte schaal mogelijk’, zegt Tanarak Plipat, adjunct directeur-generaal van het Department of Disease Control. ‘We houden gevoelige plaatsen met grote aantallen Chinese toeristen, zoals Chiang Mai, Phuket en Bangkok, scherp in de gaten. Screening is ook uitgebreid naar groepen die in contact zijn geweest met Chinese toeristen.’

In het aantal bevestigde gevallen is gisteren geen wijziging gekomen. Van de 14 personen worden 9 nog behandeld. In Chiang Mai onderzoeken gezondheidsfunctionarissen de mysterieuze dood van een 32-jarige Chinese vrouw. De vrouw is gisterochtend dood aangetroffen in een vakantieverblijf in het district Mae Rom. Ze was met een groep vriendinnen op 28 januari gearriveerd uit Guangzhou. Die hebben verklaard dat ze geen symptomen vertoonde die op besmetting met het coronavirus wijzen. Weefselmonsters zijn genomen om te worden getest en er wordt een autopsie verricht.

Persoonlijke noot: Wat ik node mis is vermelding van de incubatietijd van de ziekte die 14 dagen bedraagt. Dus iemand kan al ziek zijn en anderen besmetten zonder zich daarvan bewust te zijn.

Het artikel meldt verder dat het aantal reizigers uit China op de luchthaven van Chiang Mai is verminderd. Staatssecretaris Prapat (Landbouw) zegt dat men zich geen zorgen hoeft te maken over besmetting via voedsel omdat de import van agrarische producten en consumentengoederen uit China is geschorst. Als laatste vraagt adjunct directeur-generaal Prayoth van het Internal Trade Department de bevolking mondkapjes niet te hamsteren, want de fabrikanten kunnen er slechts [?] 100 miljoen per maand maken.

Gevangenen oefenen met hulp bij besmetting met virus

30 januari – Vijftig gedetineerden volgen een cursus van acht dagen in de Bangkok Remand Prison, waarin ze leren artsen en verpleegsters te assisteren bij hulpverlening aan zieke gevangenen die besmet zijn geraakt met het coronavirus. De angst daarvoor is niet denkbeeldig want als gevolg van de overbevolking van gevangenissen, verkeren gedetineerden in volle ruimtes dicht bij elkaar waardoor longinfecties zich gemakkelijk kunnen verspreiden.

Thans zitten 314 Chinezen in het hele land gevangen en 14 zijn recent gearriveerd; die zijn gevangen gezet in Samut Prakan, Phuket, Pathum Thani, Krabi en Songkhla. Geen van hen komt echter uit Wuhan. Directeur-generaal Naras van het Corrections Department zegt: ‘Voor zover we weten dragen ze niet het coronavirus, maar het trainen van de gedetineerden zal in het geval van een uitbraak kunnen helpen.’

Het departement heeft ook andere voorzorgsmaatregelen genomen om bacteriën in cellen en de kantine te neutraliseren [geen details] en het controleert of voedsel veilig is.Wanneer de eerste ploeg van 50 is getraind komen andere gedetineerden aan de beurt. De cursussen gaan door totdat er één vrijwilliger per 50 gedetineerden is. Die trainingen worden gezamenlijk verzorgd door lokale ziekenhuizen en gevangenissen.

Onderzoek naar vleermuizen wegens angst voor virus

30 januari – Het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation (DNP) gaat vleermuizen in grotten onderzoeken vanwege zorgen dat ze verbonden zijn met de uitbraak van het dodelijke Wuhan coronavirus in China. Dit meldt de krant in een kader op de voorpagina dat echter meer vragen oproept dan het beantwoordt, zoals hoe worden die beesten dan onderzocht en wat hebben ze te maken met Wuhan?

Het artikel zegt dat de bekende Thaise researcher Supaporn, adjunct-directeur van het Centre for Emerging Infectuous Diseases of Thailand (Chulalongkorn universiteit) samen met parkpersoneel alle grotten in nationale parken met vleermuizen gaat bezoeken. Ze doen onderzoek naar 23 nieuwe virussen die in nationale parken zijn gevonden [?].

DNP adjunct-directeur Chongklai relativeert de risico’s van besmetting. ‘Toeristen komen alleen om de vleermuizen te bekijken, niet om ze te eten en dat vermindert het risico. Het departement zal ook de gezondheid in de gaten houden van Chinese toeristen die de grotten bezoeken.’

Vleermuizen zijn een wettelijk beschermde soort en het is verboden om op ze te jagen. Desondanks zijn ze geëxporteerd naar China waar ze worden beschouwd als een delicatesse. Hun uitwerpselen zijn ook gebruikt om mest van te maken.

De provincie Ratchaburi telt het hoogst aantal vleermuizen, de krant heeft het over miljoenen. Een dorpschef zegt dat de lokale bevolking vaak rauw vleermuisvlees at, maar niemand is er ooit ziek van geworden. Wetenschappers vermoeden dat het coronavirus in Wuhan van vleermuizen komt die slangen hebben geïnfecteerd en uiteindelijk mensen.

Kort Nieuws donderdag 30 januari

– Met het derde bericht op de voorpagina ben ik snel klaar, want het grootste deel bestaat uit oud nieuws. Het enige nieuwe nieuws is de mening van vice-premier Wissanu dat het besluit van het Constitutionele Hof om zich te buigen over de rechtsgeldigheid van de begroting 2020 geen gevolgen heeft voor de uitgaven.

Hij zegt: ‘Ambtenaren krijgen nog steeds zoals gebruikelijk betaald omdat de grondwet toestaat dat overgebleven geld uit de vorige begroting gebruikt mag worden. Ontwikkelingsprojecten kunnen ook doorgaan daar de regering gebruik kan maken van haar investeringsfonds van 300 miljard baht. Alleen recent goedgekeurde projecten lopen vertraging op.’

– Pagina 2 telt 5 berichten, een fotobericht en de rubriek In Brief met vier kortjes. De training voor gedetineerden beloonde ik al met een apart bericht en bekend van Nieuws van de website zijn twee berichten: de aangehouden Pakistaan die Japanners oplichtte en de giraf die nog steeds niet is gevonden.

De pagina opent met het bericht dat de import van plastic en elektronisch afval met ingang van volgend jaar is verboden. Het verbod is bekend gemaakt door een subcommissie afvalbeheer, die onder voorzitterschap staat van minister Varawut (Milieu).

Gisteren vergaderde de groep voor het eerst. De minister tilt niet licht aan het besluit, want voor het verbod moet de wet worden veranderd en dat is een uphill task. De commissie die uit 29 leden bestaat, ressorteert onder de National Environmental Board en die wordt voorgezeten door vice-premier Prawit.

Op de agenda van de subcommissie staat als eerste het vaststellen van de importquota en een vergelijking van de import en export. De subcommissie heeft drie panels opgezet, die een en ander gaan bestuderen. Ze krijgen hulp van experts

– De politie jaagt op de beheerder van Lan Kong Phom (My Niece), een Twitter account die berucht is vanwege het plaatsen van voyeuristische beelden van zijn vermeende 18-jarige nicht, gefilmd door een camera die is verstopt in een doos tissues. De politie weet waar hem te vinden en belooft hem voor het eind van de week te arresteren. Over de inmiddels gesloten account, die 20.000 volgers had, zijn meerdere klachten ingediend bij de TCSD van de politie.

– Het fotobericht toont een ontspoorde trein bij station Bueng Borephet in Nakhon Sawan. Als gevolg daarvan was het treinverkeer gisteren naar het Noorden gestremd.

– Pagina 3 telt zeven berichten. Slechts één is al bekend: de Chinese man die op Suvarnabhumi gratis mondkapjes uitdeelde. Dus werk aan de winkel voor uw redacteur.

De pagina opent met een lumineus idee [mijn woordkeus) van de Thai Chamber of Commerce om de inkomsten- en grondbelasting van particuliere bedrijven te verlagen wanneer ze op hun braakliggende gronden bomen planten om te helpen de gevolgen van PM2,5 te verlichten.

Voorzitter Kalin zei gisteren dat deze ‘economische bossen’ een oplossing kunnen vormen voor de luchtverontreiniging. De regering heeft al beleid ontwikkeld economische bossen te promoten, maar die poging heeft tot nu toe geen succes gehad, aldus Kalin. ‘Het beleid mist stimulansen. Daarom is het idee niet erg populair.’ Hij heeft zijn plan voorgelegd aan minister Uttama (Financiën) die beloofd heeft ernaar te kijken.

Alhoewel groene gebieden geen directe manier zijn om het stofprobleem aan de wortel aan te pakken, vooral uitlaatgassen en open vuren, ziet Kalin meer groen als een mogelijkheid voor steden en provincies om stofdeeltjes te absorberen.

– Het Student Loan Fund, dat kampt met achterstallige terugbetalingen van studieleningen, gaat de werkgevers van degenen die in gebreke blijven wettelijk en financieel aansprakelijk stellen voor gemiste afbetalingen. Dat kan dankzij de gewijzigde Loans for Education Act. Die wet vereist van de werkgevers dat ze geld inhouden op het salaris van de desbetreffende werknemers. Bij achterstallige betalingen komt daar nog eens 2 procent rente bij.

Volgens SLF manager Chainarong hebben 1,8 miljoen afgestudeerden in 100.000 banen, zowel in de overheids als particuliere sector, problemen met terugbetalingen. Van 400.000 werknemers wordt geld op het salaris ingehouden. Het SLF hoopt dit aantal dit jaar te verdubbelen en volgend jaar op 1 miljoen te brengen. Over freelancewerkers zegt Chainarong dat het fonds ze achter de vodden zit. Sinds 2018 schakelt het SLF de rechter in bij wanbetalingen.

– Premier Prayut heeft het kantoor van de Royal Thai Police opdracht gegeven vaart te zetten achter hervormingen en ook de bevolking uit te leggen waarom ze noodzakelijk zijn. Hervorming van het politiekorps is nodig, zegt hij, om het te stroomlijnen en zijn efficiëntie te verbeteren.

– Legercommandant Apirat roept op tot verbeterde samenwerking tussen de strijdkrachten van Asean om de efficiëntie van humanitaire hulp en rampenoperaties te verbeteren. ‘Samenwerking is essentieel’, zegt hij, ‘want dan kunnen we snel en tijdig problemen oplossen.’ Dat heeft hij gisteren gezegd tegen de commandant van de Brunei Land Forces tijdens zijn tweedaags bezoek in het gezelschap van hoge legerofficieren aan Brunei.

– De twee winnaars van de Prince Mahidol Award 2019 hebben gisteren gepleit voor urgente research om een grondig begrip te krijgen van het Wuhan coronavirus. Zonder volledige kennis van het virus, zullen autoriteiten niet in staat zijn verspreiding tegen te gaan, aldus de Duitse viroloog Bartenschlager.

De Britse arts Mabey zegt dat het virus minder ernstige gevolgen lijkt te hebben dan de virussen die MERS en SARS hebben veroorzaakt. Hij denkt dat er wel een vaccin wordt ontwikkeld. De twee laureaten ontvangen vandaag uit handen van prinses Sirindhorn hun onderscheiding.

– Het kabinet heeft in principe besloten de maandelijkse toelage voor mensen met een handicap te verhogen van 800 naar 1.000 baht. De verhoging kost de overheid 4,85 miljard baht. Ze komt ten goede aan 2 miljoen personen en gaat op 1 oktober in.

– Als laatste pagina 4. De ‘blinde’ bedelaar kan ik overslaan, dat het noordelijkste deel van het Noorden gisteren weer kampte met een hoge concentratie PM2,5 is nauwelijks nog nieuws. Het hoogste niveau werd ’s ochtends gemeten in het district Doi Tao (Chiang Mai). Schrik niet: het bedroeg 351 microgram per kubieke meter lucht.

De zichtbaarheid verslechterde aanzienlijk en de bewoners klaagden over geïrriteerde ogen en jeuk. Boosdoener was het slash-and-burn gebruik door boeren. In Phayao hebben 381 dorpen te lijden van bosbranden. Tot eind april geldt een verbod op open vuren.

– De pagina opent met het bericht dat het hoofd van de Phitsanulok Provincial Prison een discplinair onderzoek aan zijn broek heeft hangen omdat in de nieuwjaarsvakantie vier gedetineerden zijn overleden, vermoedelijk door voedselvergiftiging, maar het wachten is nog op de resultaten van een autopsie.  Het bericht bevat nog meer gegevens, maar die mag u zelf lezen: Prison chief faces inmate deaths probe


 

Voor de liefhebbers, zonder commentaar

An artist’s impression of the Kra Canal project, which has been mulled for centuries without any progress.-

Drie interessante artikelen en een commentaar op de opiniepagina van Bangkok Post van gisteren. Omdat ik geen ijzer met handen kan breken of om nog een ander gezegde aan te halen All work and no play makes Jack a dull boy beperk ik me tot het noemen van de koppen (die tevens als link dienen). Dit zijn ze:
1 Is digging Kra Canal still a pipe dream? (luchtkasteel)
2 How a Thai-Style govt fails in the face of crisis
3 Coronavirus response reveals China’s fatal weakness
4 Anti-graft mission failing

Ik voeg er nog de gotspe van de week aan toe. Minister Anutin (Volksgezondheid) zei zondag in een interview dat hij persoonlijk de novel (nieuw, ongewoon) coronavirus infectie als ‘een soort gewone verkoudheid’ beschouwt.

De minister weet niet eens dat het mortaliteitspercentage bij degenen die het virus oplopen ongeveer 2 procent is tegen 1 procent bij een gewone seizoensgriep. Die doodt elk jaar wereldwijd 400.000 personen (meest ouderen). Deze gegevens ontleen ik aan het derde artikel, een commentaar van Gwynne Dyer.

Hij vreest: ‘Een dezer dagen zal iets zoals het virus uit 1918 weer opduiken, dat de Spaanse griep veroorzaakte. Die doodde circa 50 miljoen personen in de hele wereld, toen de wereldbevolking ongeveer een kwart was van wat ze nu is.’

Nog een ‘lachertje’. De regering heeft op open plaatsen in Bangkok reusachtige air purifiers laten installeren zoals op het Victory Monument plein, om de lucht te zuiveren van PM2,5. ‘Die maatregel is een van de meest belachelijke acties die een regering ooit heeft genomen’, sneert columnist Atiya Achakulwisut in het tweede artikel.

Unhealthy smog casts its haze over Nan province on Tuesday morning.

Nieuws van de website 28-29 januari

• Extreem onveilige concentraties fijnstof zijn dinsdagochtend gemeten in de noordelijke provincies Lampang, Nan (foto), Phayao en Phrae. Ze variëren van 103 tot 189 microgram (mcg). In Bangkok stijgt na enkele dagen respijt de concentratie weer, op dinsdagochtend bedroeg die 16-41 mcg.
• Een zogenaamde behulpzame travestiet die een groep Indiërs op het strand van Pattaya maandagnacht tegen was gekomen en hen in een minibusje begeleidde terug naar hun hotel, heeft de zakken van een van hen (46) gerold en is er vandoor gegaan met diens portefeuille en 27.000 baht.
• Nakhon Sawan: Chinese leeuwendansers hebben maandagmiddag kans gezien een man (34) in de kladden te grijpen die twee 10-baht gouden halskettingen had gestolen uit een goudwinkel.
• De VS en andere landen haasten zich om hun burgers uit Wuhan en andere steden in Hubei te evacueren, nu het coronavirus 106 levens heeft geëist en het aantal bevestigde infecties is verdubbeld naar ruim 4.500. Wuhan (11 miljoen inwoners) en andere steden zijn door de autoriteiten afgesloten van de buitenwereld. Niettemin wordt geprobeerd de eigen burgers terug te brengen naar hun thuisland.
• De Aziatische markten kelderden dinsdag weer als gevolg van de coronavirus crisis. Investeerders maken zich zorgen over de gevolgen voor de al zwakke wereldeconomie.
• Twintig marineofficieren die naar Wuhan waren gereisd om de bouw van een door Thailand bestelde onderzeeër te bekijken, zijn naar Thailand teruggekeerd voordat Wuhan werd ‘afgesloten’. Omdat de scheepswerf wegens de vakantie was gesloten, besloten ze een tripje buiten de stad te maken maar ze konden niet meer teruggaan omdat de stad inmiddels ‘op slot’ was gedaan.
• Nog eens zes Chinezen in de leeftijd van 6 tot 60 jaar zijn in quarantaine geplaatst omdat ze besmet waren met het coronavirus. Vijf zijn familieleden uit Hubei. Het totaal aantal besmettingen in Thailand bedraagt nu 14. Daarvan zijn 5 al behandeld en ontslagen uit het ziekenhuis.
• De uitbraak van het coronavirus dreigt de fragiele stabilisatie van de wereldeconomie te laten ontsporen, die leek te gaan profiteren van fase 1 in de VS-China handelsdeal. Het is al duidelijk dat het virus bestedingen en toerisme schaadt, alsmede industriële productie en particuliere investeringen, aldus Bloomberg Economics.
• Hong Kong heeft de High-Speed Rail and Intercity Through Train diensten en veerdiensten met het vasteland van China tot donderdag geschorst. Het aantal vluchten naar het vasteland wordt gehalveerd, verguningen voor persoonlijke reizen naar het vasteland worden niet verleend.
• De regering maakt volgende maand nieuwe maatregelen bekend om de economie te stimuleren, die nu sterk te lijden heeft onder de coronacrisis. De maatregelen kunnen bestaan uit geldelijke giften of teruggave in contanten om uitgaven aan reizen en consumentengoederen te steunen. De TAT verwacht dat het aantal toeristen uit China, vorig jaar 11 miljoen (28 procent van het totale toerisme), dit jaar met 2 miljoen vermindert.
• De helft van de duizend GrabFood rijders in Phuket heeft dinsdag de voedselbezorgings app gesloten. Ze eisen een verhoging met 10 baht van het basistarief naar 40 baht. Honderd rijders protesteerden in het Saphan Hin openbaar park om de operator onder druk te zetten.
• De cabines van alle toestellen van Thai Airways International worden na aankomst uit China en andere risicogebieden 15 minuten bespoten met ontsmettingsmiddel nadat de bemanning is vertrokken. Daarna worden ze 30 minuten uitgerookt.
• Een student (20) heeft een andere student (21) van het Luang Prathan Ratnikorn Industrial and Community College in Songkhla gestoken met een mes. Nadat ze op de sociale media provocerende opmerkingen hadden uitgewisseld, zetten ze op school hun ruzie voort. De politie en reddingswerkers vonden het slachtoffer liggend op de grond voor de school in een plas bloed. Hij is opgenomen in het Songkhla Nakarin Hospital.

Workers disinfect the cabin of a Thai Airways International jet at Suvarnabhumi airport.

Offensief tegen coronavirus in volle gang

29 januari – Vanzelfsprekend besteedt Bangkok Post vandaag veel aandacht aan de coronavirus crisis: de gehele voorpagina, drie berichten op pagina 4 (nieuws uit  Azië) en de opening van het Business katern.

De opening van de voorpagina meldt dat het offensief om het virus onder controle te krijgen ratchets up (ongev. wordt opgekrikt) en de opening van het Business katern dat de TAT gisteren vergaderde met de toerismesector over een stimuleringspakket om de verwachte scherpe afname van toerisme uit China te compenseren.

Om er één detail uit te lichten dat direct al te denken geeft. Premier Prayut heeft gisteren een nationale commissie met 59 experts en ambtenaren benoemd die tot taak heeft de verspreiding van het virus te voorkomen. De commissie staat onder voorzitterschap van minister Anutin (Volksgezondheid), wat wel een logische keus is, maar laat dat nou de minister zijn die zondag in een interview zei de coronavirus infectie als ‘een soort gewone verkoudheid’ te beschouwen.

De opening geeft een update van de situatie; ’t is een waslijst van maatregelen en gegevens, te veel om allemaal op te noemen. Ik licht er enkele uit.

– Medisch legerpersoneel is naar de tien internationale luchthavens van het land gestuurd om te assisteren bij het screenen van passagiers.

– Gisteren zijn zes nieuwe besmettingsgevallen geconstateerd, waardoor het totaal op 14 is gekomen (al gemeld in Nieuws van de website). Ze worden behandeld in het Bamrasnaradura Infectious Diseases Institute in Nonthaburi.

– Evacuatieplannen zijn gemaakt om Thais terug te brengen zodra China daarvoor toestemming geeft. Volgens minister Don (Buitenlandse Zaken) heeft nog geen enkel land vliegtuigen gestuurd, maar Reuters meldt dat Japan gisteren een gecharterde Boeing 767 heeft gestuurd om een aantal Japanners te evacueren.

– Minister Somsak (Justitie) heeft het Corrections Department (gevangeniswezen) gevraagd gevangenissen op te dragen de gezondheid van gedetineerden scherp in de gaten te houden, met name van de veertien Chinezen die deze maand zijn gevangen gezet.

– De Port Authority of Thailand heeft een pier (letterlijk steiger, misschien wordt kade bedoeld) voor het Provinciehuis van Samut Prakan bestemd als controlepunt waar bemanningsleden van schepen die uit China komen, gescreend worden.

– Zondag zijn dertien Thaise studenten die in Hubei studeren, teruggekeerd. Ze komen allemaal uit het diepe Zuiden. Het Department of Disease Control zegt dat medische teams hen onderzocht hebben, maar tot nu toe bleken ze in goede gezondheid.

– Het ministerie van Hoger Onderwijs adviseert Chinese studenten, die in Thailand studeren, met het Chinese Nieuwjaar naar China zijn gegaan en willen terugkeren, om minimaal 14 dagen weg te blijven. Volgens het ministerie studeren 11.738 Chinese studenten aan 87 universiteiten in Thailand. In China studeren ruim 1.000 Thaise studenten van wie 58 in Wuhan.

– Als laatste meldt het artikel dat mensen het virus in een vroeg stadium kunnen oplopen en dan nog geen symptomen vertonen. De incubatietijd bedraagt veertien dagen.

‘We hebben vertrouwen in onze regering’

29 janari – Het tweede artikel op de voorpagina is een voorbeeld van de in de journalistiek gebruikte methode van het straatinterview oftewel vox pop (afgeleid van het Latijnse vox populi, de stem van het volk). De journalist gaat de straat op en klampt een willekeurig aantal mensen aan om te vragen naar hun mening., bijvoorbeeld over het nieuws van de dag. De cabaretier Wim Kan zei er ooit over: Mensen om een mening vragen die ze niet hebben.

Het artikel zegt dat Chinese toeristen in Thailand vertrouwen hebben uitgesproken in de poging van hun regering de uitbraak van het coranavirus te beperken door Wuhan af te grendelen. ‘Ik ben bang voor de ziekte, maar we geloven in onze regering’, zei Huang Ding, een ontwerper uit Guangdong, toen BP haar op de Phatumwan Skywalk vroeg naar haar reactie. Guangdong ligt in het zuiden van China, ver van Wuhan en de provincie Hubei waar het virus is opgekomen.

Samen met haar moeder arriveerde ze op 22 januari, ruimschoots voor de festiviteiten die zaterdag begonnen. Ze zegt dat ze beiden bevreesd zijn over hoe ernstig de uitbraak is geworden. De Chinese en Thaise autoriteiten zullen tijd nodig hebben om het probleem op te lossen, menen ze.

De moeder vertelt dat ze normaal kunnen reizen omdat ze niet uit Wuhan komen. ‘Niettemin zijn we bang omdat we overmorgen teruggaan.’ De moeder vertelt verder dat ze proberen drukke plaatsen te mijden. Ze geeft morele steun aan degenen die gevangen zitten in Wuhan en zegt ‘Het gaat over’.

Ten slotte meldt het artikel dat Chinese toeristen op Koh Samui hun visum verlengen zodat ze langer kunnen blijven. De Chinese regering heeft de vakantieperiode verlengd tot 2 februari.

Golden Jubilee Medical Centre staff in a video clip giving moral support to residents of Wuhan.

Thais sporen Chinezen aan: Blijf vechten

29 januari – Het derde artikel op de voorpagina is een 1-kolommer over de aansporing van Thaise medische staf aan bewoners van Wuhan om te blijven vechten. Op YouTube is een videoclip geplaatst waarop artsen, medische staf en ambulancebestuurders hen een hart onder de riem steken.

Medisch personeel houdt plakkaten omhoog geschreven in het Chinees en roept aanmoedigingen in het Thais, zoals ‘geef niet op’, ‘jullie zijn niet alleen’ en ‘je moet winnen’. De meest gebruikte frase was su su (keep fighting).

Een videoclip geplaatst door Xinhua News Agency toont bewoners die proberen het moreel in Wuhan een zetje te geven door te roepen jiayou (fight on) en bewoners die reacties van andere bewoners krijgen.

Twee artsen, tevens moeder en druk met het verzorgen van patiënten, stuurden hun kinderen een excuus. Een schreef: ‘Ma heeft veel mensen om te helpen. Maak je geen zorgen. Zorg thuis goed voor jezelf, oké?’ De ander bood excuses aan haar familie aan omdat ze niet aanwezig was geweest tijdens het Chinese Nieuwjaar, ze beloofde: ‘We zullen deze oorlog winnen.’

Kort Nieuws woensdag 29 januari

– Pagina 2 bevat zes berichten en de rubriek In Brief met vijf kortjes (1 al bekend, 4 nieuw). De pagina meldt in de opening dat het kabinet maatregelen heeft goedgekeurd om de overbevolking van gevangenissen te verlichten, waaronder het verstrekken van stapelbedden aan 94 gevangenissen ad 207 miljoen baht.

De gevangenissen beschikken thans over minder slaapruimte dan er gedetineerden zijn. De 143 gevangenissen hebben een slaapruimte van 305.000 vierkante meter voor 254.000 gevangenen, maar het aantal gevangenen bedraagt feitelijk 374.052, waardoor niet voldaan wordt aan de door de VN voorgeschreven ruimte van 1,2 vierkante meter per mannelijke gedetineerde en 1,1 vierkante meter per vrouw.

De maatregel is bekend gemaakt door regeringswoordvoerder Rachada die in de rest van het artikel nog meer zegt over wat het kabinet heeft besloten en achtergrondinformatie geeft. Sla ik over, mag u zelf lezen: Cabinet tackles prison overcrowding.

– Schendingen van copyright op video’s doordat ze gedeeld worden, kosten het land ruim 90 miljard baht per jaar, zegt Pacharasut Sujarittanonta, hoogleraar Economie aan de Chulalongkorn universiteit. Misbruik van video sharing platforms (VSP’s) veroorzaakt immense schade aan de digitale content industrie en ontmoedigt het creëren van nieuwe content.

Een studie van de CU schat dat inbreuk op VSP in 2017 een schade heeft veroorzaakt van 58,5 tot 92,5 miljard baht oftewel 0,35 tot 0,55 procent van het bruto binnenlands product. De sectoren die gedupeerd worden, zijn de filmindustrie, theater, radiostations, televisieomroepen en andere. VSP inbreuk kost ook 24.030 tot 37.956 banen, aldus Pracharasut. Meer weten? Lees: Content theft ‘costs billions’

– Het kabinet heeft een ministeriële regeling goedgekeurd die de productie, import en export van hennep toestaat, hetgeen mogelijk is omdat het ministerie van Volksgezondheid de plant van de lijst met drugs heeft afgehaald. Individuen en rechtspersonen die in Thailand zijn geregistreerd, mogen voortaan hennep voor commercieel gebruik verbouwen.

Het besluit beoogt hennep te promoten als handelsgewas en inheemse Thaise soorten te verbeteren. Families die traditioneel hennep gebruiken voor het maken van kleren mogen op 1 rai hennep verbouwen, mits ze een vergunning hebben.

De meeste hennepsoorten in Thailand hebben een uitstekende vezelkwaliteit met een laag niveau aan THC en CBD, twee van de belangrijkste cannabinoïden die in cannabis worden gevonden. De FDA verwacht dat het land veel voordelen zal plukken van de plant omdat ze gebruikt kan worden als hoofdbestanddeel van veel voedsel- en cosmetische producten.

– Het kabinet heeft gisteren een krediet van 142 miljard baht goedgekeurd voor de uitbreiding van de Orange Line (metro) met 13,4 kilometer tussen Thailand Cultural Centre en Bang Khun Non aan de andere kant van de rivier. De Orange Line krijgt een totale lengte van 22,57 km. Naar verwachting gaat de extensie in 2026 open met tien ondergrondse en zeven bovengrondse stations. Het aantal passagiers wordt geschat op 439.000 per dag.

– Niet beschikbaar op de website, want is een fotobericht, maar ik wil het toch even melden. In nationaal park Kaeng Krachan is een merit-making bijeenkomst gehouden voor de vermoorde Karen activist Porlajee Rakchongcharoen aka Billy. Vorige week nam het OM het teleurstellende besluit parkhoofd Chaiwat en drie anderen niet te vervolgen voor moord. Chaiwat was de laatste die hem zag.

– Als laatste pagina 3 met zes berichten en een foto van Prayut in gesprek met de twee winnaars van de Prince Mahidol Award 2019, de Duitse viroloog Bartenschlager en de Britse arts Mabey, die gespecialiseerd is in infectie- en tropische ziektes.

De pagina opent met een bericht over BP’s schoothondje Prayut, die de oproep van de oppositie voor een nieuwe stemming over de begroting 2020 wegwuift. Hij vindt dat eerst het Constitutionele Hof moet vonnissen over de rechtsgeldigheid van de begroting. Vandaag beslist het Hof of het verzoek van het Huis daarover in behandeling wordt genomen. Parlementsleden hebben dat gevraagd wegens onregelmatigheden bij de stemming. Het bericht bevat weer veel oud nieuws.

– Nog meer politiek. De oppositie zegt er vertrouwen in te hebben dat het censure debate (interpellatie) positieve veranderingen voor het land zal brengen. Chalerm Ubumrung, hoofd van de Pheu Thai commissie speciale operations, zegt dat de partij veel informatie van burgers heeft ontvangen die de regering een verpletterende slag zal toebrengen. Ook dit bericht kenmerkt zich door veel oud nieuws.

– De particuliere Anti-Corruption Organisation of Thailand zet grote vraagtekens achter de kwalificaties, track records (dossiers) en het gedrag van sommige leden van de parlementscommissie corruptie. In een gisteren uitgegeven verklaring, schrijft de ACT dat politieke partijen ervoor dienen te zorgen dat degenen die ze vertegenwoordigen in de commissie capabel zijn, volwassen en sociaal acceptabel met een schoon blazoen.

Naar verluidt wordt er in de commissie flink geruzied, met name tussen voorzitter Sereepisuth en lid Pareena Kraikupt onder andere over het verzoek van Sereepisuth aan Prayut om de commissie in persoon een toelichting te geven over zijn ‘blunder’ bij de eedaflegging voor de koning door een deel van de eed weg te laten. Pareena is verwikkeld in een encroachment zaak in Ratchaburi.

– De Democraten hebben een parlementszetel verloren doordat een van haar verliezende kandidaten bij de verkiezingen op 24 maart de Kieswet heeft overtreden, aldus de Kiesraad. Het gaat om een kandidaat op de partijlijst [dus niet iemand die in een kiesdistrict is gekozen]. De Kiesraad heeft de zetel aan Thai Rak Tham gegeven, door de krant een micropartij genoemd. De Democraten telt nu 53 zetels.

– Een school in Ubon Ratchathani heeft de lessen twee dagen geschorst nadat tweehonderd leerlingen griep hadden opgelopen. Gedurende de sluiting worden de klaslokalen, docentenkamers, toiletten en kantine schoongemaakt. De leerlingen zijn behandeld in het Khemarat ziekenhuis.

– Laatste bericht. De gouverneurs van alle 77 provincies hebben van de regering de opdracht gekregen het disaster prevention and mitigation master plan uit 2015 te volgen om de PM2,5 crisis te bestrijden. Het 133 [!] pagina’s tellende plan bevat richtlijnen op vier fronten: risico reductie, noodtoestand respons, internationale samenwerking en herstel. Het kabinetsbesluit op voorstel van BiZa is een reactie op de sterke toename van de luchtverontreiniging in het Noorden.


 

Voor de liefhebbers, zonder commentaar


 

Nieuws van de website 27-28 januari

• Het al rottend karkas van een brydevinvis (Bryde’s whale) is maandag door dorpelingen gevonden in een mangrovebos in Bang Poo Mai (Samut Prakan). Vermoedelijk was de vinvis al vijf tot zes dagen dood. Het was een vrouwtje, 12 meter lang met een gewicht van 15 ton. Het dier was niet verwond. Naar de doodsoorzaak wordt een onderzoek gedaan.
• Dodental China’s virus epidemie gestegen tot 80, 2.744 gevallen bevestigd. Ook in Frankrijk, Canada, de VS en enkele Aziatische landen is de ziekte opgedoken. Hubei telt de meeste slachtoffers, voornamelijk ouderen of personen die al een zwakke gezondheid hadden. Het aantal verdachte gevallen bedraagt 6.000, meer dan 30.000 personen zijn onder medische observatie. WHO-hoofd Tedros Adhanom Ghebreyesus is naar Beijing afgereisd voor overleg.
• Een monnik is dood aangetroffen in een rijstveld in tambon Muang Kao (Khon Kaen). Hij lag 10 meter vanaf een vervallen schuilplaats bij een hoogspanningsmast. Het lichaam was gezwollen en bevond zich in een beginnende staat van ontbinding. De politie heeft een stok met bloedvlekken, fles alcohol en paar schoenen meegenomen voor onderzoek.
• Chinezen die via de grenspost Ban Khlong Luek in Aranyaprathet (Sa Kaeo) het land binnenkomen, worden gecontroleerd op hun lichaamstemperatuur. Iedereen die 38 graden of meer heeft, wordt apart genomen. Wanneer vermoed wordt dat ze zijn besmet met het coronavirus worden ze in quarantaine in het Aranyaprathet Hospital geplaatst.
• Een winkel met 500 butagasflessen in Nakhon Ratchasima is zondagnacht door brand verwoest. Het vuur vernielde ook zes vrachtwagens en een pickup truck. Toen de brandweer arriveerde met zeven wagens stond het pand al in lichterlaaie en was er geen redden meer aan. Het lukte wel te voorkomen dat het vuur zou overslaan naar aangrenzende bebouwing. De schade wordt geschat op 2 miljoen baht.
• Een vrouw (65) is zondagavond ernstig gewond geraakt doordat haar zoon (geen leeftijd) haar met zijn fiets sloeg. Met een wond van 10 cm in haar hoofd is ze opgenomen in het Tha Sala ziekenhuis in Nakhon Si Thammarat. Ooggetuigen die de vrouw eerste hulp verleenden, vertelden dat de zoon altijd agressief werd als hij drugs had gebruikt. Na de mishandeling van zijn moeder ging hij er op de fiets vandoor.
• Het ministerie van Handel overlegt op 8 februari in Chanthaburi met fruitmakelaars, handelaren, exporteurs, boeren vertegenwoordigers, wederverkopers en gerelateerde diensten over oneerlijke koopcontracten. Het Internal Trade Department heeft veel klachten ontvangen over onbillijke en verbroken contracten.
• Thailand is één plaats gezakt op de Global Talent Competitive Index (GTCI) 2020. Op de lijst van 132 landen belandde het op de 67e plaats vanwege matige beroeps en technische vaardigheden. Het GTCI rapport wordt samengesteld door INSEAD, een van werelds grootste graduate business schools, in samenwerking met HR solutions provider Adecco Group en tech giant Google. Het werd onlangs bekend gemaakt op het World Economic Forum in Davos.
• Ayutthaya: De man (56) die zijn buurman (57) dood reed vanwege ruzie over een waslijn, heeft zich aangegeven. Hij zegt dat ze een langslepend conflict hadden en zijn geduld verloor. Het heethoofd gaat vervolgd worden voor moord.
• Buitenlandse toeristen die hun visum hebben overschreden door het coronavirus, worden niet beboet, zegt het Immigration Bureau. Op Suvarnabhumi kunnen toeristen die gestrand zijn, hulp krijgen van het Airport Operations Centre.
• De regering mag 300 miljard baht van de begroting 2020, die nog niet van kracht is, besteden aan werkzaamheden die eerder zijn goedgekeurd, aldus het Fiscal Policy Office.
• Cambodja heeft het eerste geval van besmetting met het coronavirus bevestigd. Het gaat om een Chinees die in Sihanoukville woont. De drie famileden die hem vergezelden, testten negatief op het virus.
• Het coronavirus heeft inmiddels 81 levens geëist, de meeste in Wuhan, het epicentrum van de epidemie, en 2.700 personen zijn besmet. Meer dan een tiental landen heeft besmettingen gemeld,  de meeste in China.
• Maleisië heeft maandag een tijdelijk verbod uitgevaardigd op Chinese bezoekers uit Wuhan en de provincie Hubei. Tot nu toe zijn in het land vier gevallen bevestigd.
• De gezondheidsautoriteiten gaan de 20.000 Chinezen die in Thailand zijn en op het punt staan terug te keren, screenen op het virus. De meesten vertonen geen symptomen, 80 procent komt uit Wuhan. Het ministerie van Volksgezondheid zegt 5.000 extra functionarissen te hebben ingezet om het virus te bestrijden.
• Het OM heeft Wantanee ‘Mae Manee’ Tippaveth, haar echtgenoot en vijf anderen in staat van beschuldiging gesteld voor de oplichting van 2.500 personen via een Ponzi-piramideconstructie. Ze zagen kans de slachtoffers 1,3 miljard baht te ontfutselen met de belofte van een hoog rendement op hun investeringen. Alle zeven ontkennen schuld; ze zeggen hun onschuld te zullen bewijzen wanneer ze moeten voorkomen.
• Een panel gaat onderzoek doen naar de dood van een Hongaarse man (60) in een politiecel op Suvarnabhumi. De dag na zijn detentie wegens overschrijving van zijn visum, bleek hij te zijn overleden. De man leed aan diabetes, de arts die hem onderzocht vermoedt dat hij is overleden aan een leeftijds gerelateerde ziekte.
• UTCC schat dat Thailand dit jaar door de virusuitbraak 80 tot 100 miljard aan inkomsten derft, voornamelijk uit het toerisme. Luchtvaartmaatschappijen, tourgidsen, hotels en vakantieverblijven worden het meest gedupeerd. De economische groei neemt met 0,5 tot 0,7 procentpunten af.

Pinnapa Prueksapan, right, wife of Karen activist Porlajee ‘Billy’ Rakchongcharoen, asks a prosecutor why murder charges against suspects, including the ex-Kaeng Krachan National Park chief were dropped.

DNA-bewijs in Billy-zaak ‘ontbreekt’

28 januari – Het Openbaar Ministerie heeft gisteren een verklaring gegeven waarom het uiterst teleurstellende besluit is genomen Chaiwat Limlikit-aksorn, voormalig hoofd van nationaal park Kaeng Krachan en drie anderen niet te vervolgen voor de moord op Karen actievoerder Porlajee ‘Billy’ Rakchongcharoen en het verbergen van zijn lichaam.

Het OM acht het bewijs, met name het DNA van schedelfragmenten die in een reservoir zijn gevonden en overeenkomen met het DNA van Porlajee’s moeder, niet voldoende voor vervolging. Het gaat de vier nu alleen vervolgen voor hun verzuim Porlajee, nadat die in april 2014 was aangehouden wegens het verzamelen van wilde honing, te hebben overgedragen aan de politie.

Het OM neemt afstand van de DSI die het OM had geadviseerd de vier wel voor moord te gaan vervolgen. Het besluit is ook een zware teleurstelling voor Billy’s weduwe, die het parkhoofd verdenkt van Billy’s verdwijning en moord, en – voeg ik daar zelf aan toe – vooral voor degenen die hadden gehoopt dat nu eindelijk eens een veroordeling zou plaatsvinden in een vermissingszaak.

Maar ik moet toegeven: één belangrijke schakel ontbreekt. Feit is: 1 de gevonden botjes zijn van Billy, omdat al zijn matrilineaire familieleden nog in leven zijn, en 2: Billy is vermoord maar de vraag blijft: wie heeft dat gedaan? Chaiwat zegt dat hij Billy na diens aanhouding heeft vrijgelaten, het ‘wettig en overtuigend’ bewijs voor het tegendeel ontbreekt.

Het artikel noemt verder de uitspraak van het hooggerechtshof uit september 2015 in de zaak die Porlajee’s weduwe Pinnapa had aangespannen. Ze beschuldigde de vier toen van betrokkenheid bij Porlajee’s verdwijning en zei dat ze hem nog steeds vasthielden. Het Hof was echter overtuigd van Chaiwat’s verklaring dat hij hem had vrijgelaten, hetgeen werd bevestigd door parkpersoneel en twee stagiaires.

De advocaat van Pinnapa heeft naar aanleiding van het besluit van het OM laten weten te hopen dat het DSI het OM alsnog kan overtuigen een vervolging wegens moord in te stellen en de weduwe kan altijd nog zelf een strafrechtelijke procedure beginnen. Maar ik vrees dat ook deze zaak zal worden bijgezet in het museum van de onopgeloste vermissingen. Ik citeer nog maar eens Shakespeare: Something is rotten in the state of Denmark (Hamlet, 1603).

Regering heeft uitbraak ‘volledig onder controle’

28 januari – U mag eenmaal raden. Staat deze kop boven het openingsartikel vandaag of boven een bericht elders in de krant? Vaste lezers van Nieuws uit Thailand zullen deze vraag foutloos kunnen beantwoorden want die weten wel zo langzamerhand dat Bangkok Post het schoothondje van de regering [lees Prayut] is. En de quote in de kop komt uit de mond van de premier die gisteren in een televisie-uitzending zei: ‘The government has taken 100 percent control of the situation.’

De krant trekt vandaag de gehele voorpagina uit voor de uitbraak van het coronavirus. Het openingsverhaal geeft een update van de huidige situatie en het tweede artikel laat Thaise studenten in Wuhan aan het woord. Het Business katern opent met een verhaal over de gevolgen voor de hotelsector in Thailand. Voorzitter Thanapol van de Thai Travel Agents Association zegt: ‘Als deze kwestie niet kan worden opgelost, zullen we de regering nodig hebben om te helpen onze financiële druk te verlichten.’

De zalvende woorden die Prayut heeft gesproken mag u zelf lezen (klik hier); ik beperk me tot de zakelijke informatie in het artikel. Het meeste is trouwens al eerder gemeld.

Op de Global Security Index 2019 staat Thailand met een score van 73,2 op de zesde plaats van landen die het best voorbereid zijn op een grote uitbraak van een infectieziekte. De VS bezetten de eerste plaats (83,5), Nederland de derde plaats (75,6).

Een definitief besluit om de Thai die in Wuhan en de provincie Hubei verblijven, te evacueren is nog niet genomen, heeft permanent secretaris Tana Weskosith van het ministerie van Buitenlandse Zaken bekend gemaakt na een vergadering van het Rapid Response Centre.

Het wachten is op de Chinese autoriteiten die nog geen enkel land toestemming hebben verleend voor reddingsteams om het getroffen gebied in te gaan.

Wuhan telt 64 Thai, meest studenten, de andere steden in Hubei 18. De Thaise ambasade in Beijing beschikt over verschillende kanalen om contact met hen op te nemen en voor hen te zorgen. Ook China heeft beloofd voor ze te zorgen.

De werkgroep heeft ook voorgesteld artsen op te nemen in de WeChat groep om medisch advies te verlenen en stelt voor geld over te maken aan universiteiten om Thaise studenten te helpen. Ook wordt overwogen voorraden naar Wuhan te sturen. Het ministerie heeft nog geen verzoeken om terugkeer ontvangen van Thais omdat Wuhan de enige stad is die op lockdown gegaan is.

Het artikel eindigt met de vermelding dat de Charoen Pokphand Group in China aan de provincie Hubei een donatie heeft verstrekt van 222 miljoen baht en 33 antiseptische producten.

Wuhan is tot stilstand gekomen, maar is geen spookstad
In het tweede artikel komen studenten aan het woord die in Wuhan studeren. Ze maken zich zorgen over de afnemende voorraden voedsel en mondkapjes. ‘De hele stad is tot stilstand gekomen’, vertelt Tiwakorn Wuttipan die studeert aan de universiteit van Wuhan. ‘Het transportsysteem is gesloten, maar gelukkig kan ik nog steeds voedsel en water vinden. Maar we kunnen niet het risico nemen buiten de universiteit te komen.’

Tiwakorn is een van de 49 studenten die in Wuhan studeren, de overige 15 Thai die vastzitten, zijn werkers en toeristen. Tiwakorn ontkent dat Wuhan een spookstad is, de inwoners weigeren alleen hun huis te verlaten of zijn naar familie in het land vertrokken om het nieuwe jaar in te luiden. Verder vertelt hij dat de universiteit voor de studenten zorgt door voedsel ter beschikking te stellen, de slaapzalen te ontsmetten en mondkapjes uit te delen. De kruidenierswinkels op de universiteit zijn nog steeds open.

Een student aan de China University of Geoscience zegt dat zij en haar vrienden bang zijn dat de voorraden voedsel, water, medicijnen en mondkapjes binnen twee weken opraken. ‘De autoriteiten hebben de studenten gezegd de universiteit niet te verlaten tenzij noodzakelijk. Er zijn controles op lichaamstemperatuur en er worden mondkapjes uitgedeeld. Maar de voorraden mondkapjes zijn beperkt en ze kunnen niet in winkels gekocht worden.’

PM2,5 neemt hoge vlucht in Chiang Mai

28 januari – Pagina 2 opent met de smog-situatie in het Noorden. Bosbranden en het verbranden van oogstresten op akkers hebben het niveau aan PM2,5 opgestuwd naar 484,23 microgram per kubieke meter lucht bij het Song Hospital in de provincie Phrae, aldus het luchtkwaliteits meetsysteem dat ontwikkeld is door het Climate Change Data Centre van de universiteit van Chiang Mai.

Het systeem dat bekend staat als Dust boy wordt al sinds 2018 door dorpelingen in het Noorden gebruikt. Gegevens worden door 800 kleine apparaten verzameld, die de luchtkwaliteit in real time tonen. Zo’n apparaat kost 5.000 baht.

Evenals in Phrae heeft het niveau aan PM2,5 in tambon Bong Tan (Chiang Mai) een recordhoogte bereikt, het bedraagt 476 microgram vanwege bosbranden op de bergen in het district Doi Tao, zondag bij Wat Phra Borommathat Doi Koeng. Die branden breiden zich uit naar twee aangrenzende districten.

De PCD wijt de branden aan boeren die hun akkers in brand steken. De gegevens van Air4Thai, het officiële meetstation van de PCD, komen overeen met die van de andere stations. De krant schrijft dat het PCD systeem bekend staat vanwege zijn conservatieve schattingen daar het de luchtkwaliteit over 24 uur meet. Gisteren meldde het dat het gemiddeld niveau in Lampang, Phrae en Nan zich in de rode zone bevond en 100 microgram had overschreden.

Legerwoordvoerder Sirichan zei gisteren dat het leger helikopters heeft geregeld om te helpen bij het blussen van bosbranden en om waterdruppels in de atmosfeer te verspreiden om de lucht te reinigen van schadelijk stof in Lampang, Phrae, Nan, Phayao en Tak.

In Bangkok heeft commissaris Pakkapong van de gemeentepolitie bekend gemaakt dat 9.000 bestuurders is bevolen de hoeveelheid zwarte rook die wordt uitgebraakt door de uitlaat van hun wagen, te reduceren. De luchtkwaliteit in de hoofdstad is de afgelopen week verbeterd, het PM2,5 niveau is gezakt naar 20-40 microgram.

Kort Nieuws dinsdag 28 januari

– Pagina 2 bevat verder vier berichten en de rubriek In Brief met vier kortjes, waaronder het bericht dat op sommige plaatsen in Nakhon Ratchasima geen water meer uit de kraan komt. De wateruitstroom uit het Huay Bong reservoir (6.900 rai) is afgesloten omdat het waterpeil er snel is gedaald naar minder dan 10 procent. Ruim 200 huishoudens zitten zonder water voor consumptie en landbouw.

In Buri Ram hebben boeren toestemming gevraagd voor het graven van artesische bronnen om het ernstige watertekort in acht districten, die zijn uitgeroepen tot drought disaster zone, te helpen verlichten.

– Van de vier berichten noem ik er twee, de andere twee zijn al bekend (man die zijn buurman heeft dood gereden en overleden Hongaar in politiecel) . Eén is een follow-up op de vondst van een dode brydevinvis die aangespoeld is in een mangrovebos in Samut Prakan. Ter plaatse wordt een autopsie verricht, wat de gehele dag in beslag zal nemen, nadat vier monniken hadden gebeden bij het karkas (foto).

Het bericht meldt verder dat gisteren een zeldzame omurawalvis (Omura’s whale) is gesignaleerd bij de Heh en Racha Yai eilanden voor de kust van Phuket in de Andaman zee. De soort wordt bedreigd met uitsterven, aldus het Marine and Coastal Resources Department.

– Het tweede bericht zegt dat het Rail Transport Department het gebruik van in Thailand gemaakte bielzen en bouten bij de aanleg van dubbelspoorlijnen wil uitbreiden om de binnenlandse industrie te stimuleren en te bezuinigen op de kosten. Thans worden die geïmporteerd uit China, dat al ‘enorme hoeveelheden’ aan Thailand heeft geleverd, aldus RTD-hoofd Sorapong. Chinese rail fasteners (beugels?) kosten 1.500-1.700 baht per paar.

Het departement gaat samenwerken met het Thailand Institute of Scientific and Technological Research en de Prince of Songkhla universiteit in een gezamenlijke studie naar lokale materialen die bij spoorwegprojecten gebruikt kunnen worden. De studie neemt naar verwachting zes maanden in beslag. De productie van enkele materialen zoals bielzen is al begonnen.

– Als laatste pagina 3, die opent met de Billy-zaak en verder drie berichten en een Special report bevat. Dat achtergrondverhaal gaat over de tussle (vinnige strijd) in het politiekorps. De plotselinge overplaatsing van adjunct-commissarissen wijst op spanningen in het korps, schrijft de krant. Mag u zelf lezen: Gun shots ring out as top cops tussle. Op de foto de bekendste: Wirachai Songmetta.

– Nationaal park Kaeng Krachan heeft automobilisten gewaarschuwd voor olifanten die naar de Pa La-U waterval kuieren. Ze steken een veel gebruikte weg tussen de provincies Phetchaburi en Prachuap Khiri Khan over. Sinds september worden olifanten er al gesignaleerd, maar het park zegt niet voldoende mankracht te hebben om het probleem op te lossen.

– De oppositie gaat de regeringsaanpak van de luchtverontreinigingscrisis en de dreiging van het coronavirus tijdens het censure debate (interpellatie) kritisch tegen het licht houden, heeft Pheu Thai whip Sutin Klungsang bekend gemaakt. Het aantal ministers dat een grilling kan verwachten, is nog niet definitief vastgesteld. Vijf zijn zeker, over vier wordt nog nagedacht.

Pheu Thai partijleider Sompong zei gisteren na een gezamenlijke vergadering van alle oppositiepartijen dat morgen een motie van wantrouwen wordt ingeleverd bij de House Speaker.

– Laatste bericht. Daar heb je hem weer: lastpak Srisuwan Janya. Hij heeft bij de NACC een petitie ingeleverd tegen vier parlementsleden die hebben ‘gefraudeerd’  bij de stemming over de begroting. Daar heb ik al de nodige aandacht aan besteed, dus laat het hierbij.


 

Street view after Wuhan government announced to ban non-essential vehicles in downtown area to contain coronavirus outbreak, on the second day of the Chinese Lunar New Year, in Wuhan, Hubei province.

Nieuws van de website 26-27 januari

• Het aantal bevestigde doden van de virusuitbraak in Wuhan (China) is gestegen naar 54 en 232 nieuwe gevallen zijn gediagnosticeerd in de provincie Hubei. De laatste cijfers brengen het aantal bevestigde gevallen op 1.610.
• China heeft zondag de beperkingen op reizen verscherpt. Het dodental bedraagt nu 56, het aantal geïnfecteerden bijna 2.000. Shanghai meldt zijn eerste sterfgeval.
• Wetenschappers zeggen dat China’s laatste epidemie erop wijst dat het land niets geleerd heeft van de uitbraak van Sars 17 jaar geleden want die werd toegeschreven aan de consumptie van wildleven. Alhoewel nog niet bevestigd is deze uitbraak ontstaan op de Huanan Wholesale Seafood Market van Wuhan waar zogeheten bushmeat wordt verhandeld.
Het Global Virome Project schat dat er 1,7 miljoen virussen onontdekt zijn in wildleven, waarvan de helft schadelijk kan zijn voor mensen.
• China’s verbod op groepstours berokkent grote schade. Chinese vakantiegangers, de meesten in groepen, gaven vorig jaar $18 miljard in Thailand uit. De industrie als geheel is goed voor 21 procent van het bruto binnenlands product.
• Alle Chiang Mai-Wuhan vluchten zijn tot 4 februari geschorst. De getroffen vluchten zijn Air China Limited’s CA707 (Wuhan-Chiang Mai) 09.05-11.40 and CA708 (Chiang Mai-Wuhan) 12.50-16.55 op zondag, dinsdag en vrijdag.
• Laos opent op 1 februari de grenspost Pang Mon in de provincie Sayaboury tegenover het controlepunt Ban Huak in Phayao. De gouverneur van Sayaboury heeft zijn counterpart van Phayao uitgenodigd voor de openingsceremonie. Die komt met een delegatie van 15 functionarissen uit de districten Chiang Kham en Phu Sang.
• Nida Poll: Kleine meerderheid meent dat de oppositie tijdens het censure debate (interpellatie) rake klappen gaat uitdelen aan de regering. Gevraagd naar targets van de oppositie zei 42,6 pct het gehele kabinet en 35,5 procent alleen geselecteerde ministers. 13,8 procent vindt de tijd te vroeg voor de interpellatie en 5,3 procent is erop tegen.
Video: Welcoming the Year of the Rat. Thailand celebrates Chinese New Year to mark the beginning of the Year of the Rat.
• Vier C130 toestellen staan standby voor het geval Thailand besluit om Thaise burgers te evacueren uit Wuhan. In de hoofdstad van de provincie Hubei verblijven 64 Thais: 54 studenten en 10 masseuses. Japan heeft al besloten zijn burgers, die willen vertrekken, te evacueren. Volgens het ministerie van Buitenlandse zaken verblijvan 430 Japanners in Hubei. Ook de VS en Frankrijk halen burgers terug.
• Hongaarse man (60), wiens visum was verlopen, overleden in een cel van de luchthavenpolitie op Suvarnabhumi. Toen hij zaterdagavond voor het laatst werd gecontroleerd, sliep hij. Zondagochtend bleek hij te zijn overleden. Het lichaam wordt voor een autopsie naar het Rama Bang Phli Hospital of het Chakri Naruebodindra Medical Institute in Samut Prakan gestuurd.
• Dodental coronavirus 56, 1.975 personen geïnfecteerd. China verbood zondag de handel in wildleven op markten, in restaurants en op e-commerce platforms. Hongkong Disneyland is gesloten, ook Ocean Park, een concurrerend amusementspark op het hoofdeiland, sluit de deuren. De Standard Chartered Hong Kong Marathon is afgeblazen.
• Een vrouw (57) is zaterdagavond overleden in een minibusje dat onderweg was van Yasothon naar Samut Prakan. In het busje zaten negen andere passagiers, waaronder haar dochter. Haar dood werd in Nakhon Ratchasima ontdekt toen het busje stopte om te tanken en voor een sanitaire stop van de passagiers.

Medical staff members wearing protective clothing to help stop the spread of the deadly virus which began in Wuhan, walk next to patients waiting for medical attention at the Wuhan Red Cross Hospital.

Noodplan voor Thais in Wuhan

27 januari – Terwijl andere landen al besloten hebben hun burgers terug te trekken uit China, moet er in Thailand eerst over vergaderd worden. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft voor vandaag een vergadering over een noodplan voor Thais in China uitgeschreven.

Het zogeheten Rapid Response Centre [hoezo rapid?] en enkele autoriteiten worden door de Thaise ambassade en consulaten in China bijgepraat over de situatie. Ook aanwezig zijn vertegenwoordigers van de veiligheidsdiensten en Thai Airways International. Een van de opties is evacuatie van Thais uit Wuhan, het epicentrum van het coronavirus.

Wanneer de vergadering concludeert dat de situatie in Wuhan ernstig is [alsof dat nog een vraag is], kan de regering de luchtmacht opdragen te beginnen met evacuatie. Vier C-130 toestellen met medische staf worden standby gehouden. ‘De luchtmacht is volledig voorbereid’, zegt luchtmachtcommandant Manat.

Het kabinet wordt gevraagd een nationale commissie te vormen om de coronavirus situatie aan te pakken, heeft minister Anutin (Volksgezondheid) bekend gemaakt na een vergadering met vertegenwoordigers van de ministeries Volksgezondheid, Transport en Toerisme. Hij zegt dat gewerkt wordt aan maatregelen om verdere verspreiding van het virus te voorkomen [geen details], maar reizigers uit China weigeren is mogelijk ‘te veel gevraagd en te spoedig’.

‘China heeft een lockdown (vergrendeling, invacuatie) ingesteld. Hong Kong heeft klassen geschorst. Elk land heeft zijn eigen condities en plannen om de situatie aan te pakken. Thailand pakt de situatie heel goed aan. Soms nemen we proactieve maatregelen en soms zijn we in de verdediging. We moeten er zeker van zijn dat onze respons niet het dagelijks leven van mensen en economisch systeem schaadt.’

Inmiddels bedraagt het aantal bevestigde gevallen van het coronavirus 8 en het aantal CUI (cases under investigation) 84. Van de acht zijn vijf al ontslagen uit het ziekenhuis, van de 84 zijn 45 ontslagen en blijven 39 in isolatie in ziekenhuizen. Tevens is gisteren een aantal verdachte gevallen gemeld uit enkele provincies, waaronder Chiang Mai, Nakhon Sawan en Rayong.

Het ministerie van Higher Education, Science, Research and Innovation heeft alle universiteiten opgeroepen het toezicht te versterken. Er zijn circa zevenduizend Chinese studenten en velen zijn voor de nieuwjaarsfestiviteiten teruggekeerd naar China. Het ministerie heeft hen gevraagd hun terugkeer naar Thailand minimaal met twee weken uit te stellen.

Coronavirus crisis kost Thailand 50 miljard baht

27 januari – De coronavirus crisis kost Thailand vermoedelijk minstens 50 miljard baht, daar de Chinese autoriteiten een uitreisverbod hebben ingesteld uit getroffen steden, zegt de Tourism Council of Thailand (TCT). Dat bedrag is gebaseerd op de gemiddelde bestedingen ad 50.000 baht per Chinese toerist in Thailand.

Wanneer de virusuitbraak langer dan verwacht duurt, kunnen de gevolgen voor de toerisme-industrie nog aanzienlijk ernstiger zijn, zegt voorzitter Chairat. Vooral het midden- en kleinbedrijf zal getroffen worden omdat die bedrijven minder kapitaal hebben dan grote toerismebedrijven. De TCT heeft zijn hoop gevestigd op de regering die gevraagd is met maatregelen te komen om de gevolgen van het virus te helpen verzachten.

Vandaag vergaderen minister Phiphat (Toerisme en Sport) en de Tourism Authority of Thailand met toerismebedrijven, tourgids diensten, luchtvaartmaatschappijen en hoteliers over de situatie. De TAT heeft voor morgen een vergadering uitgeschreven met grote toerismebedrijven, met name de Association of Thai Travel Agents om te discussiëren over een marketingstrategie om op de situatie in te spelen.

A woman puts out plates of offerings including food, fruit and sweets to celebrate Lunar New Year inside a shrine in Talat Noi in Bangkok.

Kort Nieuws maandag 27 januari

– Wat biedt de krant nog meer vandaag? Op pagina 2 de tweede aflevering in de serie The Foreign Office, waarin buitenlandse diplomaten aan het woord komen. Vandaag de Australische ambassadeur Allan McKinnon. Hij spreekt Thais en vertelt dat wanneer hij een presentatie houdt, hij probeert dit in het Thais te doen. Mag u verder zelf lezen: Learning curve starts with language.

Verder op de 2 een artikel over het Chinese Nieuwjaar zoals dat gevierd wordt in het district Talat Noi (Bangkok). Het Lunar New Year biedt een uitgelezen gelegenheid om herinneringen op te halen, kopt de krant. Mag u ook zelf lezen: Lunar New Year a chance to reminisce.

– Pagina 3 opent met een verslag van een forum in Ang Thong, georganiseerd door Future Forward, over wijziging van de grondwet, een onderwerp dat al talloze malen aan de orde is geweest in de krant en vrees ik nog vele malen zal terugkeren.

De belangrijkste boodschap was: Een succesvolle herziening van de grondwet vereist dat de bevolking zich bewust is van de noodzaak voor verandering die een balans kan bereiken tussen de macht van de staat en het volk. Mag u ook zelf lezen [ja, ik maak het me vandaag gemakkelijk]: Charter rejig ‘needs balance’.

Verder op de 3 de (al genoemde) Nida peiling en de rubriek In Brief met drie kortjes. Ik noem er twee. In de noordelijke provincie Lampang woeden uitgebreide bosbranden, die ervoor zorgen dat de PM2,5 concentratie naar een gevaarlijk niveau is gestegen. Bijna een maand verspreidt de rook zich al vanaf 497 hotspots.

In tambon Ban Dong bedraagt de concentratie 129 microgram per kubieke meter lucht en in tambon Phrabat 107, aanzienlijk meer dan het veiligheidsniveau van 50 dat door de PCD wordt gehanteerd en 25 door de WHO.

Het tweede kortje meldt dat in een ‘organische’ herbicide van een particulier agrarisch centrum in Ratchaburi een chemische component van paraquat is gevonden. Dat heeft het Department of Agriculture gisteren na tests bevestigd. De tests werden uitgevoerd nadat het vrijwilligersnetwerk Khon Rak Mae Klong (Association of People who love Mae Klong), die het blijkbaar niet vertrouwde, het departement had gevraagd het product te testen.

– Als laatste pagina 4 met vier berichten waarvan één al bekend (opening grenspost in Laos). De pagina opent met de reactie van het RID op een plan om water vanuit de Chao Phraya via drie khlongs (kanalen) te leiden naar akkers en plaatsen in Nong Sua (Pathum Thani), net ten noorden van Bangkok, waar de droogte genadeloos heeft toegeslagen.

De RID noemt het plan, dat boeren hebben geopperd, onpraktisch omdat een van de drie kanalen zich vertakt in kleine waterwegen die niet zijn uitgerust met waterbeheersstations. Een tweede bezwaar is dat een andere khlong te weinig water zou krijgen.

Het district Nong Sua is op 31 december uitgeroepen tot drought-disaster zone. Op een recente vergadering is overeengekomen meer water uit een van de drie khlongs te pompen naar een netwerk van kanaaltjes in Nong Sua en het aangrenzende district Thanyaburi.

– 93,6 procent van de respondenten in een Suan Dusit Poll zegt dat de regering niet het PM2,5 probleem kan oplossen, daar het haar tot nu toe niet gelukt is effectieve maatregelen te nemen. Daarvan zegt 52,9 procent niet zeker te zijn van het vermogen van de regering het probleem op te lossen en 40,7 procent heeft daarin weinig vertrouwen.

– Laatste bericht. Tweehonderd boeren hebben gisteren tijdens een rally in Nakhon Si Thammarat van de regering geëist dat ze haar belofte nakomt om de rubberprijs tussen 60 en 65 baht per kilo te brengen. Thans krijgen de boeren 30 baht per kilo.

Het protest begon ’s ochtends op een kruising waar tijdens de regering Yingluck ook al eens is gedemonstreerd. Aan het eind van de ochtend trokken ze in meer dan tien wagens naar het huis van twee parlementsleden. Eén was niet thuis, de ander beloofde hun eisen over te brengen aan House Speaker Chuan en minister Chalermchai (Landbouw).


 

Interessant artikel in BP onder de kop Want to save the planet? Cut back on email. Het zegt dat datacentra 2 procent van de elektriciteit op de wereld gebruiken. Tegen 2030 zal dat zijn toegenomen naar 8 procent. Bovendien is slechts 6 procent van alle ooit gecreëerde data vandaag in gebruik. Dat betekent dat 94 procent zich bevindt in een uitgestrekte stortplaats, alhoewel een met een grote C02 voetafdruk. Ik citeer nog een passage en beveel verder het artikel ter lezing aan. Klik op de kop.

Kirk Bresniker, chief architect of Hewlett Packard Labs, said these server farms use energy both to retain your data, and when you use it in some way. ‘And for those who think you’re erasing email when you empty the trash, you probably aren’t. Multiple copies of even decade-old emails are stored on servers around the world. And energy is being used to keep them alive.’

The sum of all the world’s data in 2018 was 33 zettabytes (a zettabyte is 1 trillion gigabytes), but by 2025 it could increase fivefold, to 175 zettabytes. Every day, the world produces about 2.5 quintillion bytes of data.

This is a sector ‘where emissions are increasingly getting out of control’, says Philippe Zaouati, chief executive officer of Paris-based Mirova, a $15-billion sustainable asset manager. ‘We need to decrease carbon emissions, and what we see in the IT sector is increasing emissions.’

Nieuws van de website 25-26 januari

• Voor de kust van Phangnga zijn dinsdagochtend twee Indonesische trawlers met 33 bemanningsleden onderschept door de marine. De HTMS Narathiwat, een patrouilleschip, signaleerde de boten toen ze 130 nautische mijl buiten de kust, dus in de territoriale wateren van Thailand, hun netten hadden uitgegooid.
• ONCB maakt excuses aan de winnaar van een geveilde auto, die 94.000 speedpillen in de achterbumper bevatte. De koper die 586.000 baht voor de wagen had betaald, had de achterkant laten repareren en oververven omdat er krassen en deuken in zaten. In de garage werden de pillen ontdekt.
• Chiang Rai: De autoriteiten vermoeden dat een nieuwe bende, die drugs produceert, is opgedoken langs de noordgrens. Dat concluderen ze uit de vondst van 1,7 miljoen methamphetamine pillen met een tot nu onbekend logo van een adelaar. Bij de operatie van het leger vrijdagavond werden drie jongemannen aangehouden.
• Een Iraniër (55) heeft een dodelijke val gemaakt van een flat van acht verdiepingen in Bang Lamung (Pattaya). De bewaker die het lichaam vond, zegt de man nooit gezien te hebben.
• Functionarissen op Suvarnabhumi wachten op informatie van de Chinese autoriteiten voordat ze beslissen ook Chinese toeristen uit andere steden dan Wuhan en Guangzhou te screenen op koorts. Thailand telt inmidddels zeven bevestigde gevallen van besmetting met het coronavirus. In China zijn 41 personen overleden en wereldwijd zijn ruim 1.300 personen besmet, van wie de meesten in China.
• Vier ministeries steken zondag de koppen bij elkaar om een besluit te nemen over maatregelen de verspreiding van het coronavirus te stoppen. Die worden vervolgens voorgelegd aan het kabinet dat dinsdag vergadert.
• Vier hoofdagenten van het politiebureau Roi Et zijn overgeplaatst na een inval in twee pubs waar 200 minderjarigen werden aangetroffen. Velen trachtten te vluchten maar dat feest ging niet door omdat de politie alle deuren had geblokkeerd. De jongste klant in een van de pubs was 13 jaar, daar werd ook op de vloer crystal methamphetamine gevonden uit drie zakjes. De twee managers en twee vergunninghouders zijn aangehouden.
• Ayutthaya: Een man (56) heeft met zijn wagen zijn buurman (57) dood gereden naar aanleiding van een ruzie over een waslijn. De politie vond diens lichaam met gebroken armen en benen en ernstige kneuzingen, circa 50 meter van zijn huis. Het gebied was bezaaid met gebroken bloempotscherven. De politie is nog op zoek naar de verdachte.

Alle reizigers uit China worden getemperatuurd

26 januari – Bangkok Post besteedt vandaag veel aandacht aan de strijd tegen PM2,5 en de strijd tegen het coronavirus. De krant opent met het laatste nieuws dat alle reizigers uit China op hun lichaamstemperatuur worden gecontroleerd, want nu is ook een vermoedelijk besmettingsgeval in Hua Hin geconstateerd.

Een 73-jarige vrouw, die op 19 januari met twee vriendinnen op Suvarnabhumi is gearriveerd en met een taxi naar Hua Hin is gereden, is er met koorts in het ziekenhuis opgenomen en in quarantaine geplaatst. Volgens de gouverneur vertonen de vriendinnen geen symptomen van de ziekte en naar de taxichauffeur wordt gespeurd.

Tot nu toe zijn in het land vijf gevallen van het virus bevestigd en er zijn twintig gevallen van PUI (patients under investigation) die beschouwd worden als zouden ze het virus hebben opgelopen. Alle patiënten hebben in Wuhan verbleven of ze komen er vandaan. Van de vijf zijn vier Chinezen, twee zijn al weer ontslagen uit het ziekenhuis. De vijfde, een Thaise vrouw in Nakhon Pathom, heeft eveneens het ziekenhuis mogen verlaten.

De luchthavens zijn op 3 januari begonnen met de screening van passagiers uit China, tot 23 januari zijn 53 personen verdacht, van wie 33 gezond verklaard zijn. Naar schatting landen dagelijks 24.000 passagiers op Don Mueang. Er zijn 13 inkomende en 12 uitgaande vluchten tussen Guangzhou en Don Mueang.

Luchtvaartmaatschappijen en luchthavens verzamelen cijfers over het aantal reizigers dat gedupeerd wordt door de ‘sluiting’ van Wuhan. Het Immigration Bureau heeft besloten boetes wegens overschrijding van visa te schrappen voor degenen die zijn opgenomen.

China Southern Airlines, die dagelijks driemaal tussen Wuhan en Suvarnabhumi vliegt, heeft alle vluchten tot 8 februari geschorst. Managing director Sutheerawat van Suvarnabhumi zegt dat voorzieningen worden getroffen voor reizigers die niet naar Wuhan kunnen terugkeren.

De luchthaven van Chiang Mai meldt dat zo’n 200 tot 300 passagiers zijn gestrand. Vluchten worden geregeld zodat ze binnen drie dagen naar hun bestemming kunnen reizen.

De ministeries van Volksgezondheid, Transport en Toerisme en Sport bespreken vandaag maatregelen om een uitbraak te voorkomen en leggen die voor aan het kabinet ter bespreking op dinsdag. Het ministerie van Toerisme en Sport overlegt morgen met toerisme operators en hoteliers over de situatie.

Secretaris-generaal Sumalee van de Association of Thai Travel Agents verwacht dat de problemen zich nog wel twee maanden zullen voortslepen; hij vreest dat het aantal Chinese toeristen dit jaar met de helft zal teruglopen. Maar, zo zegt ze, de industrie is hoopvol dat ze opkrabbelt nadat het virus is bedwongen en de regering maatregelen heeft genomen om de toerismesector te stimuleren.

Regering sukkelt maar bewoners verenigen zich tegen de smog

26 januari – Het tweede artikel op de voorpagina (met een overlees op pagina 3) constateert dat steeds meer mensen klagen over de regering die niet genoeg doet tegen het smogprobleem; ze komen nu zelf in actie om zichzelf en de samenleving te beschermen.

In Chiang Mai hebben de particuliere sector, academici, NGO’s en buurtleiders de Chiang Mai Breathe Council gevormd, een onafhankelijk orgaan dat zich richt op verbetering van de luchtkwaliteit in Chiang Mai. Nalee Intaranan, een van de leden, zegt dat de groep een tweesporen benadering van de kwestie heeft. Als eerste de regering over de brug te laten komen met financiën en wijzigingen van wetten en beleid, en als tweede een sociale beweging te creëren teneinde bewustzijn te kweken en de mensen voor te lichten over de gevolgen van PM2,5 voor hun gezondheid [fraai samengevat in bijgaande infographic].

De belangrijkste focus van de groep ligt op het reduceren van rook uit alle bronnen: voertuigen, fabrieken, bouwplaatsen, branden in tuinen en branden op akkers en in bossen. Naar schatting wordt 80 procent van de smog in het Noorden door deze laatste twee bronnen veroorzaakt in tegenstelling tot Bangkok en de centrale regio waar het verkeer de grootste boosdoener is.

De gevormde raad blijft het hele jaar actief, in tegenstelling tot de pogingen van regionale overheden in het verleden die zich alleen enkele maanden per jaar met het probleem bezighielden. De groep wil ook inwoners stimuleren om het openbaar vervoer te nemen, zodat het aantal particuliere wagens op de weg afneemt, eveneens een belangrijke oorzaak van de smog in de stad. ‘Op de lange termijn willen we van Chiang Mai een groene city maken en de fietshoofdstad van Thailand’, zegt ze.

Sinds de vorming in september vorig jaar heeft de raad diverse evenementen georganiseerd, waaronder fietstochten, liefdadigheidsconcerten, kunsttentoonstellingen en paneldicussies om schone lucht in de stad te promoten.

Nonthaburi beschermt jonge kinderen
Een ander veelbelovend initiatief wordt genomen in Nonthaburi. Het Central Preventorium for Children gebouw, dat gebruikt wordt als kinderdagverblijf, is door het Department of Health en het ministerie van Volksgezondheid geselecteerd als proefproject om jonge kinderen op school te beschermen tegen PM2,5. In het centrum verblijven 116 kinderen van drie maanden tot 2,5 jaar.

Een milieuteam van King Mongkut’s University of Technology Thonburi heeft een veiligheidszone voor hen ontworpen wanneer de buitenlucht gevaarlijk voor hun gezondheid is. Het lokaal van 30 vierkante meter staat bekend als a ‘pressured room’.

Teamleider Jaturong legt uit dat het afdichten van het lokaal niet geschikt is omdat ondanks dat kinderen worden beschermd tegen PM2,5 dit het niveau aan kooldioxide doet toenemen. Het team ontwierp daarom een pressurised room (van samengeperste lucht voorzien) waarin de buitenlucht vrij kan instromen. De machines die lucht in het lokaal pompen zijn voorzien van filters waardoor de lucht die het lokaal instroomt veilig is. De machine regelt ook dat een juiste hoeveelheid lucht het lokaal in stroomt.

Onderschat niet de risico’s van PM2,5
Het artikel gaat vergezeld van een kader waarin Khate Sripratak, cardioloog en president van het Chest Disease Institute, de bevolking waarschuwt de risico’s van PM2,5 niet te onderschatten wat ze zouden kunnen doen omdat het fijnstof reukloos en onzichtbaar is. ‘Het heeft gevolgen voor de gezondheid van mensen van alle rangen en standen, maar kinderen, ouderen en mensen met aangeboren ziektes lijden het meest.’ Alhoewel er nog geen officiële cijfers zijn, heeft Khate al wel een duidelijke toename gezien van het aantal ziekenhuisopnames als gevolg van aan PM2,5 gerelateerde klachten.

Kort Nieuws zondag 26 januari

– Het Korte Nieuws kan ik vandaag eigenlijk wel overslaan, want bestaat uit een interview met de ambassadeur van India ter gelegenheid van India’s Republic Day vandaag waarop de vorming van de republiek 71 jaar geleden wordt gevierd, twee berichten die al bekend zijn (onderzoek Lop Buri-beroving, nieuwe drug), de rubriek News Bites met vier kortjes en één nieuw bericht.

Dat bericht gaat toevallig weer over de Chinese stad Wuhan, want daar wordt de eerste van drie onderzeeërs gebouwd voor de Thaise marine, een aanschaf die behoorlijk veel kritiek heeft opgeroepen in Thailand.

De twintig officieren die toezicht op de bouw houden, zijn volgens de marine niet aangestoken door het coronavirus. Ze verblijven in een veilige omgeving, zegt marinewoordvoerder Prachachart.

De maatregelen die de overheid heeft genomen om het virus te bedwingen, hebben volgens hem geen gevolgen voor de voortgang van de bouw. Die verzekering heeft de scheepsbouwer gegeven. De bouw is in september vorig jaar begonnen, in 2023 wordt het speeltje geleverd.


 

Deputy national police chief Pol Gen Wirachai Songmetta answers reporters’ questions about the shots fired at Pol Lt Gen Surachate Hakparn’s car, at the Royal Thai Police Office in Bangkok on Jan 9, defying national police chief Pol Gen Chakthip Chaijinda’s order that he stay out of the case.

Nieuws van de website 24-25 januari

• RTP adjunct-hoofdcommissaris Wirachai Songmetta is door premier Prayut overgeplaatst naar het PM’s Office, vermoedelijk omdat hij het bevel van de HC had genegeerd zich niet met de zaak Big Joke te bemoeien. Big Joke is de bijnaam van het voormalig hoofd van de immigratiepolitie wiens auto werd beschoten.
• Het National Savings Fund (NSF) neemt zich voor het aantal deelnemers dit jaar met 29 procent te vermeerderen na een kolossale groei vorig jaar van 282 procent. Het vrijwillige pensioenfonds voor zzp-ers streeft naar 3 miljoen deelnemers dit jaar, eind 2019 bedroeg het aantal verzekerden 2,34 miljoen.
• UTCC vreest dat de economie dit jaar met minder dan 2,5 pct zal groeien wanneer de begroting verdere vertraging oploopt. Wanneer die tot mei wordt uitgesteld, een uitstel van zeven maanden sinds het begin van het begrotingsjaar op 1 oktober 2019, lopen uitgaven ernstige vertragingen op, wat ’s lands sukkelende economie niet kan gebruiken. Ook de begroting 2021 wordt geschaad.
• De familie van een van de vier gedetineerden die tijdens de nieuwjaarsvakantie zijn overleden in de provinciale gevangenis van Phitsanulok heeft de parlementscommissie wet, rechtspraak en mensenrechten gevraagd het Corrections Department te helpen bij zijn onderzoek. De gevangenen overleden vermoedelijk aan voedselvergiftiging waar het lage niveau kalium in hun bloed op wees.
• De voorwaarden voor studieleningen dienen versoepeld te worden heeft een parlementspanel gesuggereerd na een gesprek met de SLF-manager. Het panel stelt voor dat leners mogen functioneren als hun eigen borg. Het fonds kampt met vele achterstallige aflossingen door afgestudeerden die al een baan hebben. In 2018 is het begonnen die via de rechter af te dwingen.
• De Electricity Generating Authority of Thailand (Egat) en het Industrial Works Department doen een haalbaarheidsstudie naar het recyclen van zonnepanelen en batterijen. Ze hebben donderdag een MoU getekend over een plan voor de bouw van een proef faciliteit.
• Foreign Trade Department: Het gebruik van free trade agreement (FTA) privileges en het Generalised System of Preferences (GSP) door Thaise exporteurs is in de eerste elf maanden van vorig jaar afgenomen met 4,14 pct als gevolg van de gekrompen export.
• De TAT beslist dit weekend of de Amazing Thailand Marathon Bangkok 2020 kan doorgaan op 2 februari gezien de ongezonde luchtkwaliteit. Ook vorig jaar werd de marathon gehinderd door de slechte luchtkwaliteit, maar die kon niettemin doorgaan. 28.000 lopers hebben zich al aangemeld voor de derde editie.
• In december zijn 3,93 miljoen buitenlandse toeristen gearriveerd, 2,48 pct meer dan een jaar eerder en 5,92 pct meer dan in november. Ze besteedden 193 miljard baht, 2,25 pct minder dan vorig jaar. 2019 was een goed toeristenjaar: het aantal toeristen steeg met 4,24 pct naar een recordaantal van 39,8 miljoen toeristen die 1,93 biljoen baht spendeerden.
• Chinese makers van mondkapjes heropenen hun fabrieken, die gesloten waren voor de nationale vakantie. De werkers krijgen viermaal hun gebruikelijke loon om door te werken zodat aan de grote vraag naar mondkapjes kan worden voldaan van Chinezen die zich willen beschermen tegen het coronavirus.
• Voormalig House Speaker Chai Chidchob is vrijdag op 92-jarige leeftijd overleden in zijn huis in Buri Ram. Zijn politieke carrière begon in 1957 toen hij kamnan van een tambon werd. De nationale politiek betrad hij onder het banier van de Democraten. Later wisselde hij enkele malen van politieke partij. In 2008 werd hij benoemd tot House Speaker.
• Bangkok was donderdagochtend grotendeel smogvrij, maar in het district Wang Thonglang bleef de lucht ongezond. Tien andere provincies kampen nog wel met smog, Phrae het meest.
• Ratchanok Intanon is het vrijdag niet gelukt de halve finale te bereiken van het Princess Sirivannavari Thailand Masters vrouwen badmintontoernooi. Ze verloor van de Japanse Aya Ohori, 20e op de wereldranglijst, met 16-21, 21-17, 21-11.
• Bangkok: De CSD heeft drie mannen en twee vrouwen aangehouden die ervan verdacht worden een gepensioneerde technicus (ingenieur?) over een periode van zeven jaar te hebben opgelicht voor 239 miljoen baht. Een van hen beweerde dat hij legercommandant Apirat Kongsompong was. Het slachtoffer (70) deed midden 2019 aangifte van de oplichting.
• Een homofiele pooier is in een vakantieverblijf in Sikhiu (Nakhon Ratchasima) aangehouden op verdenking van het leveren van vijf jongens van 14 jaar voor seksuele diensten aan mannelijke klanten. De klanten betaalden de schandknapen 2.000 baht per keer, de pooier hield de helft. Hij heeft ook betaalde seks met de jongens gehad en bekend HIV te hebben, waarvoor hij wordt behandeld.
• Staatssecretaris Satit (Volksgezondheid) heeft bevestigd dat een vijfde geval van besmetting met het coronavirus is ontdekt. Het gaat om een 33-jarige toerist uit Wuhan die dinsdag met haar dochter van 7 arriveerde. Ze is in quarantaine geplaatst en wordt behandeld in het Rajavithi Hospital.

• Het Openbaar Ministerie heeft besloten Chaiwat Limlikit-aksorn (foto), voormalig hoofd van nationaal park Kaeng Krachan in Phetchaburi, en drie anderen niet te vervolgen voor de dood van Karen activist Porlajee ‘Billy’ Rakchongcharoen.

Ze worden nu alleen vervolgd omdat ze nagelaten hebben Billy over te dragen aan de politie nadat hij in april 2014 was aangehouden voor het verzamelen van wilde honing.

De DSI heeft hen beschuldigd van moord met voorbedachten rade en het verbergen van een lichaam. De advocaat van Billy’s weduwe hoopt dat de DSI het besluit bestrijdt en dat het OM het terugdraait. Hij wijst erop dat de zaak van Billy’s vermissing internationaal grote aandacht heeft gekregen, nadat in een reservoir verbrande botjes waren gevonden waarvan het DNA overeenkwam met dat van Billy’s moeder. De weduwe heeft nog als optie hen strafrechtelijk aan te klagen.

Enige gedachten bij de krant van vandaag

25 januari – Wat heeft de ouders bewogen om toen hun zoon geboren werd hem de bijnaam Big Joke (Grote Grap) te geven? Want niet alleen is een bevalling geen grap, maar de beschieting van zijn wagen is zeker geen grap. Ik heb het over Surachate Hakparn, voormalig hoofd van de immigratiepolitie die vorig jaar abrupt, zonder enige verklaring, is overgeplaatst naar het PM’s Office, wat bepaald geen promotie is.

Dat is een van de vragen die vandaag bij me opwelden toen ik de krant scande. Een tweede verrassing was dat de krant aanzienlijk minder absoluut is over de Billy moordzaak dan de website. Die kan geseponeerd worden, schrijft de krant. Het bericht is trouwens een bescheiden 1-kolommer op de voorpagina en niet het Grote Nieuws van de dag dat ik verwacht had omdat alle zaken die te maken hebben met vermiste personen nimmer hebben geleid tot een veroordeling. Met de vondst van botjes, die te herleiden zijn tot Billy, leek dat te gaan gebeuren.

Maar het voormalig hoofd van nationaal park Kaeng Krachan, die door de DSI is beschuldigd van moord met voorbedachten rade op de Karen activist, lijkt de dans van een langdurig verblijf in Bangkok Hilton, de bijnaam van de Bangkok Remand gevangenis, te gaan ontspringen. De man moet een invloedrijke beschermengel hebben, maar sadder but wiser zeg ik: This is Thailand, zoals de uitdrukking luidt, een land dat van corruptie en vriendjespolitiek aan elkaar hangt.

Zo, beste lezers, lieve lezeressen, ik heb weer even mijn gal kunnen spuwen. Dat zult u mij toch niet euvel duiden, zeker als u op de hoogte bent van hoe de hazen in Thailand lopen.

Staff members check body temperatures of the passengers arriving from the train from Wuhan to Hangzhou in Zhejiang province at Hangzhou Railway Station ahead of the Chinese Lunar New Year on Thursday.

Groot alarm over coronavirus

Ontdekking vijfde geval bewijst: Screening is effectief

25 januari – Bangkok Post besteedt vandaag in twee artikelen aandacht aan het oprukkende coronavirus. De krant opent met een artikel over de situatie wereldwijd. Daaronder een tweede artikel over de besmettingsgevallen in Thailand onder de optimistische kop Discovery of fifth case ‘shows screening effective’.

Het openingsverhaal stelt dat landen in de hele wereld steeds angstiger worden over de veiligheid van hun burgers daar het ‘dodelijke’ [woordkeus krant] coronavirus zich blijft verspreiden ondanks strenge beheersmaatregelen in China. De autoriteiten hebben hun quarantainepogingen uitgebreid tot 13 steden met 41 miljoen mensen. Op die plaatsen ligt het openbaar vervoer stil, tempels zijn gesloten en in Wuhan, het epicentrum van de uitbraak, gaat op korte termijn de bouw beginnen van een ziekenhuis met 1.000 bedden.

De maatregelen zijn ‘unprecedented in China and maybe even in the history of modern health’, zegt Yanzhong Huang, directeur van het Centre for Global Health Studies aan de Seton Hall universiteit in New Jersey. ‘Het is een geweldige juridische, institutionele en logistieke uitdaging.’

Het virus heeft nu 26 levens geëist en 800 gevallen van besmetting zijn bevestigd. De voorheen onbekende stam van het virus die eind vorig jaar opdook, is vermoedelijk afkomstig van de illegale handel in wildleven op een dierenmarkt in Wuhan. De eerste onderzoeken suggereren dat het van slangen komt, maar de Chinese medisch regeringsadviseur noemt ook vleermuizen en ratten.

De Chinese regering heeft reisbureaus opgedragen de verkoop van binnen- en buitenlandse reispakketten te schorsen. Tevens gelden reisbeperkingen voor steden bij het epicentrum van de uitbraak en elders in het land. Shanghai Disneyland is voor onbeperkte tijd dichtgegaan, bioscopen hebben hun filmvoorstellingen geannuleerd.

In Singapore zijn drie gevallen gemeld; in Japan, Vietnam en Zuid-Korea twee en één in de VS en Taiwan. Het gemeentebestuur van Tokio hield gisteren een crisisvergadering nadat het tweede geval was bevestigd. Gevreesd wordt voor de Olympische Spelen die over zes maanden worden gehouden. In het Verenigd Koninkrijk worden verdachte gevallen getest, maar de resultaten zijn nog niet bekend. Wereldgezondheidsorganisatie WHO erkent dat de uitbraak voor China een noodsituatie is maar het is nog te vroeg om een wereldwijde gezondheidscrisis aan te kondigen.

‘Screening is effectief’
Het andere artikel over de ‘effectieve’ screening laat ik grotendeels onbesproken, want bevat veel oud nieuws. Het Kasikorn Research Centre zegt dat de ‘sluiting’ van Wuhan kort voor het Chinese Nieuwjaar het aantal Chinese toeristen in Thailand slechts licht zal beïnvloeden. Het heeft zijn prognose verlaagd van 366.000 naar 355.000-358.000.  De Association of Thai Travel Agents verwacht een verlies van 50 miljard baht doordat 1,2 à 1,3 miljoen Chinese reizigers de komende twee maanden Thailand niet zullen bezoeken.

Kort Nieuws zaterdag 25 januari

– Het krantenbericht over de Billy-moordzaak, ik schreef al, is minder stellig dan het websitebericht dat de zaak uiteindelijk geseponeerd wordt en het voegt er ook weinig aan toe. Advocaat Surapong van de weduwe meent dat de DSI, die de zaak heeft onderzocht, de openbare aanklagers wel zal kunnen overtuigen Chaiwat en de drie anderen te vervolgen voor moord met voorbedachten rade.

DSI-woordvoerder Voranan zegt dat het departement een maand nodig heeft om het besluit van de openbare aanklagers te bestuderen en de zaak te herzien alvorens te beslissen of ze de aanbevelingen van het OM volgt. Wanneer de DSI het er niet mee eens is, zal het haar opinie naar het kantoor van de procureur-generaal sturen voor een eindbeslissing.

– Pagina 2 bevat vijf berichten en de rubriek In Brief met vier kortjes, die niet erg kort zijn want ze vullen de gehele lengte van de pagina. Ik noem er drie want de vierde over de homo pooier is al bekend.

1 Het ministerie van Sociale Zaken heeft bekend gemaakt dat Bangkok het hoogst aantal daklozen van het land telt. Van de 2.718 zwervers leeft 38 procent in Bangkok, 5 procent in Nakhon Ratchasima, 4 procent in Chiang Mai en Songkhla en 3 procent in Chon Buri en Khon Kaen.

2 Een brand in een villa in Nonthaburi heeft een schade van 10 miljoen baht veroorzaakt, maar gelukkig geen slachtoffers gemaakt. De brand is ontstaan doordat een air-conditioner door oververhitting explodeerde. Het vuur was binnen 20 minuten onder controle.

3 China belooft meer water in de Mekong toe te laten ongeacht de ernstige droogteproblemen in eigen land. Het komt daarmee tegemoet aan de wens van Thailand omdat het water van de Mekong tot een extreem laag peil is gezakt.

– De pagina opent met het bericht dat deze maand op 33 controlepunten 8.284 voertuigen in Bangkok zijn gestopt en verboden die zwarte uitlaatgassen uitbraakten. Dat heeft adjunct-commissaris Chirasan van de gemeentepolitie gisteren op een persconferentie bekend gemaakt.

Het aantal is aanzienlijk meer dan in december toen 7.000 voertuigen werden gestopt. 60 procent bestond uit bussen en vrachtwagens. De voertuigen die in overtreding zijn, worden geregistreerd en worden voorzien van een sticker. De eigenaren krijgen een maand om het probleem te verhelpen. Wanneer ze dat nalaten, wordt de wagen in beslag genomen.

– De politie zegt een waterdichte zaak te hebben tegen het schoolhoofd uit Sing Buri dat een goudwinkel in Lop Buri beroofde waarbij hij drie personen dood schoot, alhoewel de gebruikte geluiddemper nog niet gevonden is.

Duikers blijven ernaar zoeken met behulp van metaaldetectoren. De verdachte Prasittichai zegt hem in de Chao Phraya in Sing Buri te hebben gegooid, maar dat loog hij eerder ook over de buit. Volgens een bron wordt de zoektocht gehinderd door het slechte zicht, rotsen en vislijnen op de bodem van de rivier.

– Nog een misdaadbericht. De politie zegt over bewijs te beschikken waardoor Apichai Ongwisit (de man van de botjes in de vijver) voor zes vergrijpen vervolgd kan worden: verkrachting, ontvoering, moord, drugsgebruik, bezit en gebruik van vuurwapens. Het bericht bevat verder oud nieuws.

– Als laatste pagina 3 met drie berichten: het overlijden van Chai Chidchob, de waarschuwing van Prayut aan het adres van Big Joke en commentaar van vice-premier Wissanu op de gezakte plaats van Thailand op de Corruption Perceptions Index 2019 van Transparency International. Wissanu zegt dat Thailand harder moet werken om corruptie uit te bannen.

Wat Prayut heeft bewogen om Big Joke te waarschuwen, mag u zelf lezen want ik krijg huiduitslag van al de aandacht voor Prayut in de krant. Klik hier: Prayut warns ‘Big Joke’ to behave.


 

Deze infographic is gemaakt door de South China Morning Post. Ze toont de Huanan Wholesale Seafood Market in Wuhan, een zogeheten wet market, waar dode en levende dieren in de open lucht worden verkocht, zoals pluimvee, vis, reptielen, slangen, civetkatten en varkens.

Op de website van Bangkok Post een achtergrondverhaal over de uitbraak van de mysterieuze longontsteking die wordt veroorzaakt door een nieuwe stam van het coronavirus en tot nu toe zeventien levens heeft geëist en 541 personen heeft geïnfecteerd. Klik hier.


 

Nieuws van de website 23-24 januari

• Demonstranten van milieugroepen, waaronder Greepeace Thailand, BIOTHAI, Friend Zone en Climate Strike marcheerden donderdag van Wat Benjamabophit naar het regerings klachtencentrum en leverden een petitie in. Ze eisen dat de regering de stofcrisis serieuzer aanpakt om de gezondheid van de bevolking te beschermen. ’s Ochtends overschreed de concentratie PM2,5 fijnstof op acht plaatsen de veiligheidslimiet.
• Wuhan, het epicentrum van de nieuwe stam van het coronavirus, gaat ‘op slot’. Alle transportnetwerken en uitgaande vluchten zijn vanaf donderdag gestopt. Het virus heeft inmiddels 17 levens geëist en 600 personen besmet. Ook in de VS is het ontdekt. De eerder onbekende stam van het coronavirus is vorig jaar op de dierenmarkt in Wuhan opgedoken, vermoedelijk door handel in illegaal wildleven.
• Scoot, de budgetmaatschappij van Singapore Airlines, China Airlines uit Taiwan en AirAsia (Maleisië) hebben donderdag alle drie hun vluchten naar Wuhan geannuleerd, nadat China de stad ‘op slot had gedaan’. China Airlines schorst haar vluchten naar Wuhan tot eind februari. Ook het zusterbedrijf Mandarin Airlines is gestopt.
• Standard Chartered Bank (Thai) verwacht dat het MPC van de centrale bank de policy rate met een kwart procentpunt zal verlagen naar een record dieptepunt van 1 procent om de economische groei te stimuleren en de waardevermeerdering van de baht in te tomen.
• Het ministerie van Industrie heeft de 68.757 fabrieken in het hele land gevraagd hun productie tijdelijk te reduceren ter bestrijding van de verspreiding van ultrafijn stof. Tevens is gevraagd meetapparatuur te installeren, waarvan de gegevens naar het Industrial Works Department worden gestuurd.
• Palang Pracharath (PPRP) verdedigt proxy voting, omdat er 300 stemapparaten zijn en 500 parlementsleden. Een videoclip op channel 7HD toont een vrouwelijke PPRP-parlementariër die drie kaarten gebruikte toen gestemd werd over de begroting. Ook een man is betrapt op dubbel stemmen.
• Prasittichai Khaokaew, die bij de beroving van een goudwinkel in Lop Buri drie personen doodschoot, waaronder een jongen van 2 jaar, zegt: ‘Ik heb het kind niet gezien, ik wilde hem niet doden. Het spijt me.’ De jongen werd geraakt toen hij met zijn moeder langs de winkel liep.
Prasittichai heeft de politie met duikers acht uur tevergeefs naar zijn buit laten zoeken. Hij had gezegd de sieraden ad 500.000 baht in de Chao Phraya in Sing Buri te hebben gegooid. Uiteindelijk gaf hij toe ze in zijn vaders woning te hebben verstopt.
• Een verroest metalen kistje met 30 menselijke botjes is uit de vijver bij het huis van Apichai Ongwisit gehaald, waar eerder 300 botten zijn gevonden. Apichai wordt verdacht van de moord op zijn vriendin en het verbergen van haar lichaam.
• De controverse over de begroting 2020 heeft zeker gevolgen voor de economie, omdat ze voorziet in investeringen van honderden miljarden baht, zegt premier Prayut. De begroting stagneert omdat het Huis van Afgevaardigden het Constitutionele Hof heeft gevraagd te oordelen over de rechtsgeldigheid gezien de onregelmatigheden bij de stemming. Prayut vreest dat het wel maanden kan duren voordat het Hof een uitspraak doet.
• Een 64-jarige man uit Singapore is dood aangetroffen in de badkamer van zijn huis in Thalang (Phuket). De politie vermoedt dat hij al drie dagen dood was. In zijn slaapkamer is zijn testament gevonden.
• Een pickup truck die niet geborgd was, is van een veerboot in de Andaman zee gevallen en naar de bodem gezonken. De veerboot was onderweg van Koh Yao naar Phuket. De eigenaar zegt de schade te zullen vergoeden.
• Toyota Motors Thailand verwacht dat de binnenlandse verkoop van auto’s die jaar met 6,7 procent krimpt naar 940.000 eenheden als gevolg van de slinkende wereldeconomie, strengere financieringscondities en lager consumentenvertrouwen. Toyota, dat een marktaandeel van 33 procent heeft, verwacht 310.000 auto’s te zullen verkopen.
• Het ministerie van Toerisme en Sport vraagt de exploitanten van 10.000 tourbussen het centrum van Bangkok te mijden, de kwaliteit van het wagenpark regelmatig te controleren, de motor uit te zetten wanneer de bussen op toeristen wachten en alternatieve routes te kiezen om het smogprobleem te helpen bestrijden. Deze maatregelen gelden een aantal maanden.

Experts examine bones retrieved from a pond in what has been dubbed the ‘Ice Metal Casket’ case.

Botten van derde slachtoffer gevonden in vijver verdachte

24 januari – Even recapituleren: Begin deze maand arresteerde de politie Apichai Ongwisit nadat het lichaam van diens 22-jarige vriendin was gevonden in een plastic zak, die was begraven op het eigendom van de man aan soi Phetkasem in het district Bang Kae. Nadien werden in een vijver bij zijn huis 300 botjes gevonden, die behoren aan een tweede slachtoffer.

Gisteren vond de politie in een metalen kist van 1 meter verschillende menselijke botten, waaronder een schedel en heupbotten. De politie vermoedt dat dit de stoffelijke resten zijn van een derde slachtoffer. Een halter bij de kist was gebruikt om te voorkomen dat die aan de oppervlakte zou komen. Tevens werden op een andere plaats in de vijver stukjes bot en een mes gevonden.

De politie gaat het bewijs vergelijken met berichten over vermiste personen. Een bron zegt dat één slachtoffer een 12-jarig meisje kan zijn, wier ouders rond 2011-2012 haar als vermist opgaven en de tweede een vrouw met een klein postuur van 18 à 20 jaar die rond dezelfde tijd als vermist werd opgegeven.

De politie heeft er bij nader inzien van afgezien de vijver leeg te pompen omdat die verbonden is met een andere waterbron en weer met water zou vollopen.

Beroving goudwinkel: Prasittichai had dringend 2 mln baht nodig

24 januari – Dat hij de juwelierswinkel in Lop Buri had beroofd om zijn ‘saai leven spannender’ te maken, klonk al behoorlijk ongeloofwaardig, maar nu heeft Prasittichai Khaokaew bekend dat hij ‘wanhopig’ [woordkeus krant] geld nodig had om een schuld van ruim 2 miljoen baht af te betalen.

Nou, dat klinkt een stuk geloofwaardiger en kan ook wel kloppen want uit controle van zijn financiën is gebleken dat hij in het krijt staat bij lerarencoöperaties en de Krungthai bank. Hij had ook 300.000 baht uitgegeven aan een BMW Z4 die later in beslag is genomen bij de jacht op illegaal geïmporteerde luxe wagens en waarvoor hij een boete heeft gekregen van 600.000 baht. Van zijn salaris als schooldirecteur van 30.000 baht per maand hield hij weinig over om zijn luxueuze levensstijl te kunnen betalen.

Zoals al gemeld heeft hij zijn excuses aangeboden voor de dood van de 2-jarige Nong Titan. De jongen werd dodelijk verwond toen zijn moeder en hij langs de winkel liepen. De krant voegt daaraan toe dat Prasittichai alleen de bewaker wilde doden en niet een van de winkelbediendes. Dat hij dat toch deed kwam, zo zegt hij, omdat zijn handschoen in de trekker bleef steken.

De buit die volgens voorgaande berichten uit sieraden ter waarde van 500.000 baht bestond, wordt nu gesteld op 680.000 baht. Zoals ook al gemeld heeft de man aanvankelijk verklaard dat hij ze in de Chao Phraya in Sing Buri had gegooid. Maar nadat duikers uren hadden gezocht, zei hij dat hij ze verstopt had in het huis van zijn vader. Daar vond de politie 31 gouden halskettingen.

De politie is nog op zoek naar de geluiddemper die hij gebruikte op het van zijn vader geleende CZ P-01 vuurwapen. De politie heeft geen bewijs gevonden dat de vader of iemand anders betrokken was bij de beroving.

Begroting 2020: Prayut waarschuwt voor vertraging

24 januari – BP opent vandaag weer met Prayut – wat heeft de krant toch met die man? De ex-dictator die maar niet aan zijn nieuwe rol als primus interpares (eerste onder zijn gelijken) kan wennen, waarschuwt dat de economie en investeringen ad honderden miljarden baht worden geschaad, zolang de begroting niet voorzien is van de handtekening van de monarch.

En dat komt allemaal omdat 147 parlementsleden het Constitutionele Hof een uitspraak hebben gevraagd over de rechtsgeldigheid van de begroting vanwege onregelmatigheden bij de stemming. Naar verwachting doet het Hof daar enige tijd over, hoe lang schrijft de krant niet. Het probleem is dat het Huis van Afgevaardigden vergadert in de senaatszaal van het nieuwe parlementsgebouw. Die bevat 318 stemapparaten, niet voldoende voor de 500 parlementariërs.

Maar is er meer aan de knikker. Van twee parlementsleden van coalitiepartij Bhumjaithai die niet aanwezig waren in de zaal, zijn de stemmen geregistreerd, dus anderen moeten voor hen gestemd hebben. Dat heeft parlementslid Nipit (Democraten) onthuld. Op een uitgelekte videoclip is zelfs te zien dat een parlementslid van leidend regeringspartij Palang Pracharath een elektronische stemkaart gebruikt van een ander. Ze zegt dit gedaan te hebben op verzoek van deze persoon.

Vice-premier Wissanu zegt dat stemmen namens een ander een ernstig vergrijp is en ook de reputatie van het Huis schaadt. Maar hij denkt dat uitstel van de inwerkingtreding van de begroting (die al in oktober had moeten ingaan) geen ernstige schade zal veroorzaken en dat er een oplossing is voor het probleem.

Thailand zakt 2 punten op corruptie index naar plaats 101

24 januari – Thailand’s score op de Corruption Perception Index 2019 van Transparency International, een wereldwijd werkende non-profitorganisatie, bedraagt voor het tweede jaar 36 punten uit 100, maar het land is wel twee plaatsen gezakt: van 99 naar 101 uit een totaal van 180 landen. Het land staat op dezelfde plaats als Bosnië Herzegovina, Kosovo, Panama, en Peru.

Denemarken en Nieuw-Zeeland zijn de minst corrupte landen met een score van 87. Van de Aziatische landen is Singapore het minst corrupt. Nederland heeft een score van 82 punten en staat op de achtste plaats.

Greenpeace Thailand, BIOTHAI, Climate Strike Thailand and the Foundation for Consumers urge the government to tackle PM2.5 pollution. They staged a walk from Wat Benjamaborpit to the government’s complaints centre near Government House in Bangkok on Thursday to publicise their cause

Kort Nieuws vrijdag 24 januari

– Vice-premier Prawit denkt dé ultieme oplossing te hebben gevonden voor de smog  die het land al sinds enkele weken teistert. Hij zegt: ‘Law enforcement is the key to controlling fine-dust pollution.’ Ja, die man is niet op zijn achterhoofd gevallen.

De National Environment Board (NEB) met Prawit als voorzitter heeft er nota van genomen dat alle overheidsdienten hun eigen set regels en regelingen in stelling hebben gebracht, maar die dienen wel strikt te worden gevolgd, met medewerking van de bevolking.

‘De wet moet serieus worden toegepast om te helpen de smog aan de bron te bestrijden. Provinciale gouverneurs, inclusief de gouverneur van Bangkok, zijn de commandanten aan de frontlinie van het gevecht tegen de nevel. Andere diensten moeten luisteren naar hun aanwijzingen en die steunen.’

Minister Anupong (Binnenlandse Zaken) heeft ook het licht gezien. Hij dringt er bij automobilisten op aan om over te stappen op carpooling [de enige concrete suggestie die in dit bericht wordt gedaan]. Het kabinet overweegt het OV-kaartje goedkoper te maken om automobilisten te bewegen hun heilige koe thuis te laten en het OV te nemen wanneer de smog buitengewoon ernstig is.

Gisteren varieerde de concentratie PM2,5 op tien plaatsen in Bangkok van 52 tot 68 microgram per kubieke meter lucht.

– Natie waakzaam om verspreiding virus te voorkomen, kopt de krant boven het derde artikel op de voorpagina. Die extra waakzaamheid is geboden want het coronavirus blijkt toch van mens op mens te kunnen worden overgedragen. Dat hebben de Chinese gezondheidsautoriteiten bekend gemaakt, zegt permanent secretaris Sukhum van het ministerie van Volksgezondheid.

Sukhum denkt dat China’s besluit om Wuhan, het epicentrum van de uitbraak, en Huanggang ‘op slot te doen’ goed is voor Thailand. Niettemin blijft het nodig reizigers die al uit die stad zijn gekomen, te volgen. Het land telt tot nu toe vier bevestigde gevallen van het coronavirus

Volgens Reuters heeft de gemeente Wuhan alle stedelijke transportnetwerken gesloten en vertrekkende vluchten vanuit de stad met ingang van 10 uur gisteren geschorst. De bewoners is gevraagd de stad niet te verlaten, tenzij voor speciale omstandigheden.

Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft gisteren vergaderd met de gezondheidsautoriteiten van Thailand, China, Japan en Zuid-Korea.

– Pagina 2 bevat vier berichten en de rubriek In Brief met vijf kortjes. Ik noem er twee. Chinese toeristen vieren liever Chinees Nieuwjaar in Japan dan in Thailand. Vergeleken met vorig jaar is het aantal vluchten tijdens de Chinese nieuwjaarsvakantie teruggelopen met 3,7 procent, zegt Aeronautical Radio of Thailand. Dit jaar arriveren dagelijks gemiddeld 3.028 vluchten uit China en over de hele periode 21.199.

President Somnuk van Aerothai wijt de teruggang aan de wereldwijde economische neergang en de toenemende wens van Chinezen om naar Japan te reizen.

Het andere kortje zegt dat rubberboeren in Nakhon Si Thammarat, een van ’s lands grootste exporteurs van natuurrubber, dreigen zondag een kruising in het district Cha-uat te bezetten wanneer de regering niet met maatregelen komt om de rubberprijs te ondersteunen. Het is overigens niet de eerste keer dat rubberboeren gebruik maken van dit actiemiddel.

– Het Huis van Afgevaardigden gaat het kabinet vragen de Land and Building Act te vernieuwen of in te trekken omdat die zal leiden tot minder inkomsten voor lokale bestuursorganen. Die aanbeveling is gedaan door de parlementscommissie wet, rechtspraak en mensenrechten. Voorzitter Piyabutr zegt dat de LAO’s ‘aanzienlijke’ inkomsten verliezen, wanneer de wet van kracht wordt.

De gemeente Bangkok alleen al zal 1,2 miljard baht per jaar aan inkomsten derven, zegt commissielid Chavalit. De LAO die toezicht houdt op industrieterrein Laem Chabang verliest 200 miljoen baht per jaar.
Overigens is de wet al van kracht, maar de inwerkingtreding is uitgesteld tot maart. Chavalit zegt dat dit vragen oproept over de voordelen van de nieuwe wet.

– Laatste bericht. De Narcotic Control Board gaat het verbod op kratom versoepelen en de consumptie van de plant in bepaalde delen van het land toestaan. Dit sluit aan bij het voornemen van het ministerie van Justitie om kratom van de lijst met type-5 drugs te verwijderen waar het 78 jaar op gestaan heeft. Het initiatief kreeg op hoorzittingen steun van 95 procent van de aanwezigen, 5 procent maakte zich zorgen over de gevolgen voor jonge mensen.

Een eerdere poging om kratom van de lijst te halen, mislukte vanwege zorgen over de illegale kratom cocktail 4×100. De plant is ook een belangrijk bestanddeel van cough syrup, die eveneens verboden is. Gisteren namen de autoriteiten in de stad Nakhon Si Thammarat 17.400 flesjes hoestsiroop in beslag.

Kratom wordt al jaren gebruikt als traditoneel medicijn tegen pijn, koorts, dysenterie en diarree.


 

Voor de liefhebbers, zonder commentaar
 

Nieuws van de website 22-23 januari

• In een herbebossingsgebied grenzend aan nationaal park Thap Lan (Khon Buri, Nakhon Ratchasima) hebben dorpelingen een dode gaur gevonden, die al in staat van ontbinding was. De stier, circa 18 jaar oud, was vermoedelijk 30 dagen eerder overleden. De staat van het karkas maakte het moeilijk voor DNP personeel de doodsoorzaak vast te stellen. Het karkas is verbrand.
• De verdachte van de gewelddadige beroving van een juwelierswinkel twee weken geleden in Lop Buri waarbij een kind en twee volwassenen werden gedood en vier anderen werden verwond, is aangehouden. De verdachte (38) is de pas benoemde directeur van een school in buurprovincie Sing Buri en een fervente liefhebber van wapens. Hij bezit een master’s graad en is drie jaar geleden getrouwd. Hij heeft bekend en een verklaring gegeven voor zijn daad, maar daarover doet de politie nog het zwijgen.
• Update: Prasittichai Khaokaew werd woensdagochtend aangehouden toen hij op weg was naar zijn school. Hij heeft verklaard dat hij doodde to spice up zijn saai leven (zijn leven spannender te maken; letterlijk: te kruiden)
• Voor de vijfde achtereenvolgende maand is de export in december gekrompen maar hersteld van de 7,39 pct keldering op jaarbasis in november, waardoor de contractie over het hele jaar is uitgekomen op 2,65 pct naar US$246,24 miljard.
• World Tourism Organization meldt dat het aantal internationale toeristen in 2019 is gestegen met 4 procent naar 1,5 miljard, het laagste percentage sinds 2016. Oorzaken zijn de trage wereldeconomie, met name in Europa en Azië, onzekerheden verbonden met Brexit en de ongeregeldheden in Hong Kong.
• Industries Sentiment Index (TISI) in december gezakt van 92,3 naar 91,7 punten als gevolg van een lagere koopkracht en de droogte die de industriële en agrarische output aantast.
• Het ministerie van Volksgezondheid heeft bevestigd dat de 73-jarige vrouw die in een ziekenhuis in Nakhon Pathom wordt behandeld, de eerste Thai is die besmet is met de nieuwe stam van het coronavirus. Ze was eind vorig jaar aangekomen uit Wuhan, de Chinese stad waar de mysterieuze longziekte uitbrak.
• Yala: Een paramilitaire ranger en zijn zoon zijn woensdagochtend gewond geraakt bij een beschieting door een passerende motorrijder met duopassagier. Hij was op de terugweg naar huis na inkopen te hebben gedaan op een markt.
• Federation of Thai Industries: Autoproductie in 2019 met 7,1 pct gezakt naar 2,014 miljoen eenheden. De binnenlandse verkoop bedroeg 1,007 miljoen eenheden: 3,3 procent minder dan vorig jaar. Het was de eerste contractie in drie jaar.
• De ergste smog is woensdagochtend op enkele plaatsen in Bangkok verminderd, maar onveilige concentraties worden nog steeds gemeten in 15 van de 50 districten. Het zwaarst getroffen is het district Wang Thonglang, aldus City Hall.
• Een 72-jarige man is om het leven gekomen toen hij dinsdagavond op zijn motorfiets door een trein werd gegrepen op een spoorwegovergang in tambon Bang Klam (Songkhla). Door de kracht van de aanrijding belandde zijn lichaam op de barrier bij de spoorlijn [?] .
• Kasikornbank (KBank) verwacht dat de baht het eerste halfjaar 29,75 tegen de dollar bedraagt en tegen het eind van jaar naar 29,25 gaat. Oorzaken zijn het toegenomen overschot op de betalingsbalans en matige groei van de export.
• Bank of Thailand: Monetair beleid dient voorlopig accomoderend te zijn om de economische groei te steunen en de inflatie terug te dringen naar de target. Het Monetary Policy Committee (MPC) van de bank verwacht dat de inflatie, voor dit jaar geschat op 0,8 procent, in de tweede helft van 2021 teruggaat naar 1-3 procent.
• Een man en een vrouw zijn een week geleden in Nakhon Pathom aangehouden in een gezamenlijke operatie van het Office of the Narcotics Suppression Board (ONCB), het Narcotics Suppression Bureau (NSB) en het Armed Forces Security Centre (AFSC). De arrestatie is een uitvloeisel van een grote drugsvangst in 2018 in Phayao.
• De DSI heeft bij een inval in een huis in Ratchaburi een belangrijke recruiter voor het Mae Manee Ponzi netwerk aangehouden. De vrouw (28) heeft haar bazin geholpen vierduizend slachtoffers op te lichten voor 2 miljard baht met de belofte dat hun investeringen een rendement van 93 pct zouden opleveren. De DSI is nog op zoek naar andere recruiters.
• Thailand is 38 plaatsen opgeschoven in de 2019 Democracy Index van The Economist Intelligence Unit waarmee het de grootste stijger is in Azië. Het land is nu een ‘flawed democracy’ in plaats van een ‘hybrid regime’.

Spending by Thais during the Chinese New Year festival is expected to drop for the first time in 12 years as people fret over economic uncertainties.

Thanavath Phonvichai, president of the University of the Thai Chamber of Commerce (UTCC), said its latest survey on consumer spending behaviour during the Chinese New Year, which starts on Friday, Thais are expected to spend 57.6 billion baht, down 1.3% from the previous year.

Divers search for gold items that were believed dumped in the Chao Phraya River near Bang Rachan Bridge in Sing Buri. They were later found at the home of the suspect’s father.

Schoolhoofd wilde grootsch en meesleepend leven!*

23 januari – Als er ooit een toptien wordt gemaakt van krimi’s in Thailand, dan verdient deze zeker een ereplaats: de gewelddadige beroving van een juwelierswinkel in Lop Buri, waarbij de dader drie personen doodde en vier verwondde.

Twee weken na de spectaculaire roof hield de politie de verdachte aan, een 38-jarig schoolhoofd in Lop Buri. Het was een fluitje van een cent de man te traceren, want de politie had tips gekregen en ontdekt dat slechts dertien personen in Lop Buri hetzelfde type wapen bezaten als gebruikt bij de beroving.

Een was eigendom van zijn vader. Ook de geluiddemper (te zien op beelden van de bewakingscamera in de winkel) vormde een belangrijke aanwijzing, want die werd herkend door een vuurwapenverkoper.

Prasittichai Khaokaew werd gisterochtend aangehouden toen hij in zijn BMW series 5 van zijn huis in Lop Buri naar de school in Sing Buri reed. Hij gaf zich zonder verzet over. In de auto werd 9 mm munitie gevonden, overeenkomend met de bij de beroving gebruikte munitie.

Tijdens ondervraging bekende hij de winkel beroofd te hebben met als verklaring dat hij ‘zijn saaie leven spannender’ wilde maken. Het gebruikte wapen had hij geleend van zijn vader, een voormalige politieagent, en de motorfiets waarop hij was gevlucht, van zijn schoonvader.

Prasittichai was een wapen enthousiast, hij bezat een master’s graad en was drie jaar geleden getrouwd met een onderwijzeres. Volgens zijn collega’s waren hij en zijn vrouw een gelukkig paar en leefden ze een bescheiden leven in Lop Buri. De politie houdt vandaag een persconferentie over de zaak.

* Aangepaste dichtregel uit De grijsaard en de jongeling (1941), Hendrik Marsman. Misschien vormde het volgende gedicht ook een inspiratiebron voor de verdachte [vervang Holland door Thailand].

In Nederland wil ik niet blijven,
Ik zou dichtgroeien en verstijven.
Het gaat mij daar te kalm, te deftig,
Men spreekt er langzaam, wordt nooit heftig,
En danst nooit op het slappe koord.
Wel worden weerloozen gekweld,
Nooit wordt zoo’n plompe boerenkop gesneld,
En nooit, neen nooit gebeurt een mooie passiemoord.

In Nederland… (1947), J.J. Slauerhoff

Begroting in de wacht gezet

23 januari – 147 leden van het Huis van Afgevaardigden hebben om een uitspraak van het Constitutionele Hof gevraagd over de rechtsgeldigheid van de begroting omdat twee leden van Bhumjaithai voor de uitgaven ad 3,2 biljoen baht hebben gestemd terwijl ze niet aanwezig waren in het parlementsgebouw.

De een werd al eerder genoemd, maar er blijkt nu ook een tweede spijbelaar te zijn: een vrouw die op het moment van de stemming op het vliegtuig naar China stapte.

De hulpvraag betekent dat de begroting pas ter goedkeuring aan de koning zal worden voorgelegd, nadat het Hof een uitspraak heeft gedaan. Derhalve bestaat de vrees dat het uitstel gevolgen heeft voor de economie, alhoewel twee ministers daarover van mening verschillen.

Vice-premier Somkid geeft toe dat verder uitstel een major impact heeft op ’s lands economie. Hij zegt dat het ministerie van Financiën, overheidsdiensten en -bedrijven de opdracht hebben gekregen back-up plannen te maken voor het geval de begroting door het Hof ongeldig wordt verklaard.

Maar vice-premier Wissanu, hoewel hij toegeeft dat de inwerkingtreding van de begroting vertraagd kan worden, zegt niet te geloven dat dit belangrijke schade veroorzaakt.

Overigens heeft de zaak een precedent, want in maart 2014 verklaarde het Hof de toenmalige begroting van de regering Yingluck ongeldig omdat een parlementslid namens andere leden had gestemd. In een kader bij het openingsverhaal wordt die zaak nog eens opgerakeld. En meer schrijf ik er niet over. Meer weten? Lees: Budget bill passage put on hold en How a B2tn bill was shot down in court.

Tv-presentator past zich aan leven achter de tralies aan

23 januari – Van het overige nieuws in de krant van vandaag kan ik niet erg opgewonden raken. Eén bericht springt er wat mij betreft wel uit omdat het gaat over Sorrayuth Suthassanachinda, een destijds populaire tv-presentator en interviewer die ik veel bezig heb gezien op de tv.

Hij stelde altijd lange vragen of viel uit zijn rol van interviewer en discussieerde met degene die hij geacht werd te interviewen. Aan dat laatste maken sommige Nederlandse tv-interviewers zich trouwens ook schuldig. Met name Jeroen Pauw krijgt graag zijn zin en Matthijs van Nieuwkerk laat geïnterviewden nauwelijks één zin afmaken.

Het onderhavige bericht meldt dat Sorrayuth de eerste nacht achter de tralies goed geslapen heeft en dat hij goed gegeten heeft, nadat hij dinsdag zijn beroep bij het hooggerechtshof had verloren wegens de verduistering van reclamegelden door zijn productiemaatschappij. De details laat ik achterwege, want die doen er niet zoveel toe.

De deconfiture van Sorrayuth lijkt me een typisch voorbeeld van het Franse gezegde Plus haut est le dunk, plus profond est la chute (Hoe hoger de eigendunk, hoe dieper de val). En dat zal ook wel de reden zijn waarom BP aandacht besteedt aan zijn eerste gevangenisdag, want andere boefjes genieten niet die eer. Wilt u het bericht lezen? Klik hier: TV anchor adjusts to life behind bars.

Kort Nieuws donderdag 23 januari

– Pagina 2 biedt vandaag vier berichten en de rubriek In Brief met vijf kortjes. Ik noem er één. Thai Airways International en dochter Thai Smile hebben zich aangesloten bij de campagne Save Food Save the World van het ministerie van Milieu om verspilling van voedsel te verminderen. [Die campagne is nieuw voor mij]

Ze hebben zich voorgenomen de hoeveelheid weggegooid voedsel dagelijks met 400 kilo te reduceren, wat een besparing oplevert van 20 miljoen baht per jaar. Ben benieuwd hoe ze dat precies willen doen, want het bericht heeft het alleen over streamlining the pre-selected menu to save on unwanted food on board.

– De opening gaat ook over de luchtvaart. Thai Airways International gaat 38 toestellen aanschaffen, maar het is nog onduidelijk of die gekocht of geleased worden. Tevens wordt mogelijk cabinestaf ingehuurd om dienst te doen op de lease toestellen.

Minister Saksayam (Transport) heeft THAI opgedragen de voor- en nadelen van beide plannen te bestuderen, rekening houdend met het beschikbare budget van 156 miljard baht en vluchtroutes. Hij wil dit jaar haring of kuit hebben.

THAI president Sumeth zegt dat drie opties worden vergeleken: de toestellen kopen, ze huren met personeel en ze huren zonder personeel. Een vierde optie is volgens een bron het ruilen van toestellen. Bij die optie worden geen oude toestellen verkocht om nieuwe te kopen, hetgeen een langdurig proces is.

Verder meldt het bericht dat van de vloot van 82 toestellen volgend jaar 17 worden afgevoerd. De eerste negen maanden van vorig jaar leed de maatschappij een hoog netto-verlies van 11,1 miljard baht.

– Van de vier berichten zijn drie al bekend van Nieuws van de website: Aanhouding recruiter, Thailand’s stijging op de democratie index en de aanhouding van een man en een vrouw als uitvloeisel van een drugsvangst in 2018 in Phayao. Ter aanvulling meldt de krant dat die zaak te maken had met de smokkel van grote hoeveelheden drugs uit Laos in ambulancevoertuigen.

In september van dat jaar onderschepte de politie twee voertuigen: een ambulance en een pickup truck van een reddingseenheid. Daarin werden 398 kilo crystal meth en 81 kilo ketamine gevonden. Tevens werden zeven koeriers aangehouden en arrestatiebevelen voor het tweetal verkregen. In juni vorig jaar deed de politie een inval in een loods in Pathum Thani, arresteerde één verdachte en nam 1,5 ton crystal meth in beslag.

– Als laatste pagina 3, die opent met de bevestiging dat de 73-jarige vrouw die in een ziekenhuis in Nakhon Pathom wordt behandeld, positief getest heeft voor de nieuwe stam van het coronavirus dat tot nu toe in Azië zeven levens heeft geëist. De vrouw werd kort na haar aankomst uit Wuhan ziek, de stad die wordt beschouwd als epicentrum van de uitbraak.

Volgens het websitebericht is ze de eerste Thai die besmet is, wat wel kan kloppen want de overige drie bevestigde gevallen zijn Chinezen: twee vrouwen van 61 en 74 en een man van 68. Alle vier hebben Wuhan recent bezocht en/of er gewoond, aldus het ministerie van Volksgezondheid. Meer weten? Lees: Govt confirms Thai coronavirus case.

– Laatste bericht. De 437 gemeentescholen die gisteren dicht bleven, gaan vandaag weer open omdat de luchtkwaliteit in de hoofdstad licht is verbeterd. Op slechts 12 plaatsen is een hoog niveau aan PM2,5 gemeten. Verwacht wordt dat de situatie vanaf morgen verbetert, omdat het weer en de wind helpen stof te verspreiden.

Verder maakt BP er weer een potje van want volgens de website werken gemeenteambtenaren van 8 tot 16 uur, maar volgens de krant van 8.30 tot 16.30 uur. Maar beide zijn het er wel over eens dat de gemeente besloten heeft er 10-18 uur van te maken.


 

Volunteers collect plastic waste on Koh Chang in Trat province as part of the Trash Hero campaign.

Nieuws van de website 21-22 januari

• Milieuactievoerders zeggen dat het verbod op plastic tassen geen zoden aan de dijk zet, want de import van plastic afval uit het buitenland gaat door. De import vanuit China is zelfs toegenomen, waardoor het verbod dit jaar geen deuk zal slaan in het totaal aan plastic afval.
Volgens een studie in Science uit 2015 staat Thailand op de zesde plaats van landen die verantwoordelijk zijn voor het plastic afval in de oceanen.
• Het Energy Business Department voorspelt dat het brandstofverbruik dit jaar met 2 procent toeneemt. Het verbruik van benzine, diesel en kerosine neemt toe, het verbruik van LPG en aardgas neemt af.
• Televisiewaakhond NBTC waarschuwt digitale tv-operators hun businessmodel aan te passen om voorbereid te zijn op minder reclame-inkomsten dit jaar en uitdagingen van over-the-top (OTT) platforms. Mono 29, ’s lands derde grootste digitale tv-kanaal, heeft bekend gemaakt 200 personeelsleden te laten afvloeien van zijn nieuwsdivisie en klantendiensten.
• Het ministerie van Handel vraagt het kabinet toestemming voor aansluiting midden dit jaar bij het Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP), de Aziatische tegenhanger van het Trans-Pacific Partnership.
• Alhoewel de omzet per hotelkamer (RevPar, revenue per available room) vorig jaar met 6 procent is afgenomen, leidt het vooruitzicht van 40 miljoen toeristen dit jaar vermoedelijk tot de uitbreiding met 50.000 kamers in de komende 5 jaar. Dit zegt Jesper Palmqvist, directeur Asia-Pacific van STR, een hospitality market analist. De terugloop wordt veroorzaakt door vermindering van het aantal toeristen uit China en andere ‘tegenwind’.
• Wuhan (China): Coronavirus heeft vierde leven gekost. China bevestigt dat het virus van mens op mens kan worden overgedragen. De autoriteiten zeggen dat er geen gevaar is voor herhaling van de Sars epidemie in 2002 en 2003 die wereldwijd 800 slachtoffers maakte omdat nu tijdig maatregelen zijn genomen.
• Gezondheidswerkers in Thailand nemen extra voorzorgsmaatregelen om te voorkomen dat ze besmet worden. Het Disease Control Department dient hen van advies. Personen die in nauw contact zijn geweest met patiënten worden opgespoord en gevolgd.
• Paar dat seks had op de campus van de Kasetsart universiteit heeft zich aangegeven. Ze hebben bekend de clip te hebben ge-upload naar een pornosite.
• Sinds de gemeente Bangkok in juli 2018 een campagne is begonnen tegen motorfietsers die op het trottoir rijden, is 21,5 miljoen baht aan boetes geïncasseerd. Tijdens de campagne is de boete verhoogd van 500 naar 1.000 baht. Tot zondag zijn 28.775 motorrijders staande gehouden, van wie 22.100 zijn beboet. De overigen zijn gewaarschuwd of moeten voorkomen.
• De gemeente Bangkok bindt de strijd aan tegen de smog. De werkdag van 22.000 gemeenteambtenaren verschuift van 8-16 uur naar 10-18 uur, maar districtskantoren blijven wel vanaf 8 uur dezelfde diensten bieden. Op woensdag hebben de leerlingen van de 437 gemeentescholen een vrije dag. Sinds dinsdag worden mondkapjes uitgedeeld op BTS skytrain stations en bij bushaltes.
• Huis van Afgevaardigden gaat het Constitutionele Hof vragen of de begrotingswet rechtsgeldig is omdat een parlementslid van Bhumjaithai gestemd heeft, terwijl hij niet aanwezig was in het parlement (zie NuT van dinsdag).
• De destijds populaire tv-presentator Sorrayuth Suthassanachinda (53) heeft zijn laatste beroep tegen zijn veroordeling verloren en mag nu 8 jaar in de gevangenis zijn zonden overdenken. Sorrayuth’s productiemaatschappij droeg in 2004 en 2005 138 miljoen baht aan reclame-inkomsten niet af aan tv-kanaal MCOT.
• Songkhla: Een vrouw van 53 is van een brug 20 meter boven de Khlong U-taphao gesprongen en verdronken. Haar echtgenoot zegt dat ze leed aan stress en al enkele keren geprobeerd had suïcide te plegen.
• Een dove man (76) is op een spoorwegovergang in het district Ban Nasan (Surat Thani) door een trein aangereden en overleden. De politie gaat ervan uit dat hij de trein niet hoorde aankomen [good thinking], maar blijkbaar lette hij ook niet op.
• De afgelopen 24 uur tot dinsdag 9 uur varieerde in Bangkok de concentratie PM2,5 fijnstof van 55 tot 89 microgram per kubieke meter lucht. Het ergst getroffen werd Phra Nakhon. Ook 26 andere provincies worden geplaagd door luchtverontreiniging. De PCD hanteert als veiligheidslimiet 50 microgram, de WHO 25.
• Een Taiwanese man (52) is in Phuket aangehouden omdat hij in het bezit was van 2 kilo live stony coral en 158 kg stony coral skeletons. De politie kwam hem op het spoor dankzij een tip van iemand die gezien had dat hij koraal aan het verzamelen was.


Het Constitutionele Hof heeft Future Forward vrijgesproken van de beschuldiging dat ze de constitutionele monarchie wil verdrijven. Na de uitspraak barstten de supporters in gejuich uit en riepen: Future Forward Party, fight, fight! Gen Prayut, get out! Dictatorship collapse, long live democracy.

Future Forward is nog niet buiten gevaar

22 januari – De krant schrijft out of the woods (meervoud), mijn papieren woordenboek zegt out of the wood (enkelvoud) met als vertaling: de moeilijkheid te boven, buiten gevaar, en vertaalt we are not yet out of the wood als: we zijn er nog niet (fig.). Google Translate snapt er natuurlijk weer niks van, want die vertaalt: uit het bos.

Dit ter inleiding op de vrijspraak voor Future Forward, want schrijft de krant: Alhoewel vrijgesproken door het Constitutionele Hof dat ze de constitutionele monarchie ten val zou willen brengen, is Future Forward nog niet buiten gevaar met een zaak die nog onder de rechter is en betrekking heeft op een lening verstrekt door partijleider Thanathorn. Ook die kan leiden tot ontbinding van de partij.

Maar, laat ik eens in mijn glazen bol kijken: ik voorspel dat ook die zaak als een nachtkaars uitgaat. Waarom denk ik dat? In de eerste plaats omdat de overheid met alle macht zal proberen maatschappelijke onrust te vermijden en in de tweede plaats omdat de internationale gemeenschap meekijkt: Thailand zou een modderfiguur slaan als Thanathorn en de partij schuldig worden bevonden in de leningzaak. Dat zou immers betekenen dat een lening gelijk staat aan een (in de wet verboden) donatie en dat tart elke logica.

FFP secretaris-generaal Piyabutr zegt dat de aanklacht nooit had mogen worden ingediend. De partij heeft geen intentie om de monarchie te ondermijnen, maar heeft juist geprobeerd de constitutionele monarchie te beschermen met de koning als staatshoofd.

Piyabutr verwijt het leger, niet politieke partijen, dat ze met coups de constitutionele monarchie ondermijnt. Hij zegt dat FFP een motie in het Huis van Afgevaardigden zal indienen een panel te vormen om maatregelen te bestuderen ter voorkoming van militaire coups.

Over de leningzaak (Thanathorn verstrekte de partij een lening van 191,2 miljoen baht om de verkiezingscampagne te financieren, want de partij had toen nog niet voldoende geld in kas) zegt Piyabutr dat de partij doorvecht: ‘We menen dat we onschuldig zijn omdat de wet ons niet verbiedt geld te lenen. Leningen zijn geen inkomen. We hebben al wat geld afbetaald, dat we gebruikt hebben voor politieke activiteiten, niet voor zaken.’

Maar de eeuwige lastpak Srisuwan Janya, die deze zaak heeft aangezwengeld [kan die meneer niet eens een keer met zijn grote teen gaan spelen in plaats van absurde beschuldigingen te uiten?], heeft een andere benadering. In de organieke wet op politieke partijen worden leningen niet genoemd als een legitieme financiële bron voor politieke partijen. De wet stelt dat partijen alleen fondsen mogen werven en donaties mogen ontvangen tot een bepaald maximum.

Even samenvatten. Piyabutr zegt: wat niet verboden is, is toegestaan. Srisuwan zegt: wat niet is toegestaan, is verboden.

Srisuwan geeft als verklaring voor zijn heksenjacht: ‘De lening is door de FFP leider verstrekt aan zijn eigen partij. Dit stelt hem in staat de zaken van de partij te domineren.Daarom komt het geld uit een illegale bron in strijd met artikel 72 van de wet.’

Dit artikel verbiedt partijen en hun bestuursleden geld, vermogen of andere voordelen te accepteren wanneer ze weten of vermoeden dat het geld uit een illegale bron komt.

Zoals bekend heeft de Kiesraad de zaak voorgelegd aan het Constitutionele Hof met het advies de partij te ontbinden. Als het Hof Thanathorn en de partij schuldig acht, krijgen hij en het bestuur een politieke ban opgelegd. Uit mijn hoofd: ik meen voor 10 jaar of mogelijk zelfs levenslang. [Kan die meneer Srisuwan niet beter verboden worden?]

Premier peinst over verbod op particuliere auto’s

22 januari – Bangkok Post bewijst vandaag weer dat ze het schoothondje van premier Prayut is, want opent niet met de vrijspraak voor Future Forward maar met een gedachtespinsel van hem over de strijd tegen smog. Hij overweegt het gebruik van particuliere auto’s te verbieden op plaatsen waar de smog de spuitgaten uitloopt, dat wil zeggen waar de concentratie PM2,5 meer dan 100 microgram per kubieke meter lucht bedraagt, dus tweemaal de veiligheidslimiet van 50.

Prayut maakte zijn briljante idee gisteren bekend na een mobiele kabinetsvergadering in Narathiwat. Het verbod geldt niet voor het openbaar vervoer, want bussen en minibusjes mogen er blijven rijden. Prayut is blijkbaar geschrokken van zijn eigen voorstel, want verzuchtte: ‘Is dat wat we willen? Willen we werkelijk zo ver gaan?’

Maar de draconische [woordkeus krant] maatregel wordt alleen van geval tot geval genomen om onnodige negatieve gevolgen te voorkomen. Dus als je het mij vraagt, is dit een voorbeeld van het Thaise beleid ‘geen daden maar woorden’. Ben trouwens nog nooit waarden boven de 100 tegengekomen.

Het artikel reutelt nog een tijdje door met details over het plan, wat er al gedaan wordt tegen de luchtverontreiniging en minister Varawut (Milieu) doet ook nog een duit in het zakje. Hij zegt dat 72 procent van het fijnstof wordt veroorzaakt door emissies door het verkeer. Prayut noemt daarnaast het verbranden van biomassa en industriële emissies. U mag het lezen als u verder niets beters heeft te doen heeft. Klik hier: PM mulls personal car ban.

Zuiden krijgt special economic zone

22 januari – Het kabinet komt nooit met lege handen wanneer het in het land een mobiele vergadering houdt en de regio’s zelf gebruiken de vergaderingen om een verlanglijstje in te dienen. Zo ook in Narathiwat waar het kabinet twee dagen vergadert. Gisteren keurde het in principe het voorstel goed om een special economic zone (SEZ) te ontwikkelen in het district Chana (Songkhla) voor het luttele bedrag van 18,68 miljard baht.

Regeringswoordvoerder Ratchada zegt dat het besluit past in het beleid van de regering om haar model city project [?] uit te breiden, daar het diepe Zuiden geen industrieterrein heeft ondanks de grote beroepsbevolking.

Het SEZ project omvat de her-ontwikkeling van drie tambons, een water transportnetwerk, diepzeehaven, nieuwe wegen en een energiecentrale die aardgas, biomassa of andere duurzame energiebronnen gebruikt. De zone bestrijkt 16.753 rai en zal naar verwachting honderdduizend banen scheppen in zes sectoren, waaronder landbouw en lichte en zware industrie.

Het bericht noemt verder een gezamenlijke vergadering van kabinet en het bedrijfsleven over economische en sociale ontwikkeling in het Zuiden, de upgrade van negen grensposten om de grenshandel te promoten en andere plannen voor het Zuiden. Meer weten? Lees: South to get special economic zone.

Isan: Politie neemt nagemaakte gezondheidsproducten in beslag

22 januari – Dat kan met recht een vette oogst genoemd worden: de 15.000 nagemaakte kruidenmedicijnen, cosmetica en voedselsupplementen die bij invallen in loodsen in Chaiyaphum en Nakhon Ratchasima in beslag zijn genomen. En natuurlijk gebruikt de Consumer Protection Police de contrabande voor een photo-op, zoals dat in de communicatiemanagement heet, om te laten zien dat ze niet stil zit.

Divisiecommandant Natthasak zei gisteren op een persconferentie dat het politieteam nauw samenwerkt met de Food and Drug Administration bij een onderzoek naar nagemaakte kruidenmedicijnen die verkocht worden onder de merknaam Khun Sumrit. De loodsen die nu een bezoek kregen, worden beschouwd als de belangrijkste regionale distributiecentra. De getoonde oogst heeft een marktwaarde van 2 miljoen baht.

Het is de politie niet gelukt verdachten aan te houden, maar dat moet wel gaan lukken want ze beschikt over duidelijke informatie om betrokkenen te traceren. De twee loodsen zijn niet eigendom van dezelfde persoon. De politie moet de zaak verder onderzoeken om achter de producenten te komen.

De zaak kwam aan het rollen nadat het bedrijf Bundit World, dat de merknaam Khun Sumrit bezit, in augustus vorig jaar aangifte deed dat nagemaakte producten onder die merknaam werden verkocht. Het bedrijf zegt 1 miljoen baht aan inkomsten te hebben gederfd.

FDA adjunct secretaris-generaal Supattra zegt dat in het verboden voedselsupplement Lyn de verboden chemische stof sibutramine is verwerkt en dat niet geregistreerde cosmetica ook gevaarlijke stoffen bevat. Ze waarschuwt winkels deze illegale producten niet te verkopen en ze adviseert consumenten te controleren of een product is geregistreerd bij de FDA. Dat kan via een applicatie.

Kort Nieuws woensdag 22 januari

– Pagina 2 bevat vandaag drie berichten, de rubriek In Brief met vijf kortjes en een achtergrondverhaal over de sluiting van 437 gemeentescholen in Bangkok vandaag. Een moeder van een 13-jarige leerling zegt: ‘De mensen wachten op direction (regie, aanwijzing, opdracht) en zijn bereid tot samenwerking. Maar wat we missen is leiderschap.’

Een 10 jaar oude leerling is blij dat de school vandaag dicht is, zodat ze niet naar school hoeft te lopen en de ongezonde lucht in te ademen, ‘maar ik wil niet dat de school te lang dicht blijft want dan missen we lessen’.

De jongensschool Saint Dominic [ik zie de leerlingen vaak in de metro] in Asoke-Phetchaburi waar de stofconcentratie erg hoog is, blijft tot vrijdag gesloten. Een ouder is er blij mee want haar zoon heeft huiduitslag ontwikkeld en heeft een verstopte neus. Voetballen kan niet meer.

Ook een particuliere school in Huai Khwang en de Satit Chula Demonstration school in Pathumwan blijven een dagje langer dicht.

– Het enige nieuwe bericht op de 2 zegt dat het kabinet gisteren heeft besloten de Spoorwegen (SRT), die onder schulden gebukt gaat, een lening te verstrekken van 11,710 miljard baht met het ministerie van Financiën als borg. De SRT heeft een geaccumuleerde schuldenlast van ruim 100 miljard baht. Hoe ze die schuld denkt af te lossen, meldt het bericht niet.

– Pagina 3, weer een halve pagina vanwege een advertentie, telt drie berichten. De pagina opent met het nieuws dat het Huis van Afgevaardigden wil weten of de aangenomen begrotingswet rechtsgeldig is omdat een parlementslid van Bhumjaithai gestemd heeft terwijl hij niet in de vergaderzaal aanwezig was. Hij had zijn elektronische stemkaart in het stemapparaat laten zitten, toen hij vertrok om een begrafenis bij te wonen. Het Huis heeft de vraag voorgelegd aan het Constitutionele Hof.

– Het tweede bericht meldt dat maandag Thailand’s Peace Dialogue Panel in Kuala Lumpur heeft gesproken met verzetsgroep BRN. De Thaise delegatie heeft inmiddels vier delegatieleiders versleten sinds de vredesgesprekken door de toenmalige regering Yingluck zijn begonnen [die nog geen enkel resultaat hebben opgeleverd, zelfs niet de instelling van veiligheidszones].

De Thaise delegatie loofde de hervatting van de officiële gesprekken [want informeel zijn ze meen ik wel doorgegegaan] met de verzetsgroep als ‘een stap naar een vreedzame oplossing van tientallen jaren geweld in het Zuiden’, aldus een persbericht van het secretariaat van de National Security Council, waaronder de Peace Dialogue ressorteert.

Het persbericht zegt hoopvol: ‘Deze bijeenkomst herbevestigt onze poging en intentie om vreedzame oplossingen te zoeken voor de problemen in de zuidelijke provincies van Thailand en is het resultaat van pogingen van beide zijden die nauw hebben samengewerkt om het gezamenlijk geaccepteerde dialoogproces vorm te geven.’

Waarom het bericht alleen de BRN (Barisan Revolusi Nasional Melayu Patani) noemt, begrijp ik niet want tot nu was steeds sprake van de paraplu organisatie Mara Patani waarin enkele zuidelijke verzetsgroepen gezamenlijk optrekken, maar die naam kom ik niet tegen in dit bericht.

– Derde bericht op de 3. Oppositiepartij Pheu Thai heeft gisteren gezegd tenminste zeven ministers aan te pakken in het censure debate (interpellatie) dat volgende maand wordt gehouden. Meer ministers kunnen later worden toegevoegd als doelwit, want de oppositie blijft informatie verzamelen. Op 29 januari levert de oppositie de tekst in van de motie van wantrouwen die ze gaat indienen.

Eerder was sprake van vijf ministers, de twee nieuwe die zijn toegevoegd zijn vice-premier Prawit en minister Saksayam (Transport). Pheu Thai zwaargewicht Chalerm Ubumrung, die de vijf eerder noemde, wuift berichten weg dat hij een deal zou hebben gesloten met de regering om bepaalde ministers te sparen. ‘Er is geen deal. En ik heb geen idee op wie de andere oppositiepartijen zich richten.’

Preparations are under way for the launch of the Princess Sirindhorn AstroPark in Chiang Mai on Feb 1. The grand opening of the park, which features cutting-edge technology and innovations based on astronomy and astrophysics, will be presided over by Her Royal Highness Princess Maha Chakri Sirindhorn.

– Als laatste pagina 4 met vier berichten en een achtergrondverhaal over de verbouw van cannabis aan de Maejo universiteit in Chiang Mai. Dat is kostbaar en moeizaam maar het eindresultaat is economisch de moeite waard voor het land.

Het enige nieuwe bericht zegt dat de droogte de oostelijke buitenwijken van Bangkok heeft bereikt, waar drie kleine reservoirs en een weg beginnen te verzakken vanwege verlaging van het waterpeil in lokale kanalen. Gouverneur Aswin en ambtenaren inspecteerden gisteren de schade. Hij zei dat het Department of Drainage and Sewerage de beschadigde delen zal weghalen en betonnen pijlers zal plaatsen om de fundatie te versterken.

– De opening van het Astro Park meldde ik al, de foto gaat hierbij.


 

Voor de liefhebbers, zonder commentaar

Bank of Thailand versoepelt LTV-regeling voor hypotheken.


 

The front of this locomotive pulling a Bangkok-Denchai train was torn off when it hit a trailer truck on a railway crossing in Nakhon Sawan on Monday. The train driver suffered a head wound and the engineer minor injuries. The truck driver escaped serious hurt.

Nieuws van de website 20-21 januari

• De voorkant van een locomotief die op een spoorwegovergang in Phayuha Khiri (Nakhon Sawan) maandagochtend tegen een vrachtwagen botste, is er door de kracht van de aanrijding afgerukt. De machinist en tweede machinist van de trein raakten gewond, de bestuurder van de vrachtwagen werd ernstig gewond.
• Passagiersboot gekapseisd in Sirikit reservoir na een boomstronk te hebben geraakt: 1 vrouw verdronken, 4 personen vermist. Aan boord waren 10 passagiers en de booteigenaar; de boot vervoerde agrarische producten.
• Economic Intelligence Center (EIC) voorspelt somber vooruitzicht voor rubberprijzen dit jaar als gevolg van de lage vraag uit China, de dure baht en toegenomen binnenlands aanbod. China importeert doorgaans 40 procent van de Thaise rubber voor de productie van autobanden.
• Aantal gevallen van mysterieuze longontsteking door coronavirus dit weekend in China omhoog geschoten naar 200. Inmiddels zijn 3 personen overleden. Behalve in Wuhan zijn besmettingen gemeld uit Beijing en Guangdong. In Zuid-Korea is het eerste geval ontdekt, Thailand en Japan meldden vorige week al besmettingen.
• Bank of Thailand versoepelt regels voor hypotheken om huizenkopers in staat te stellen meer te lenen en een lagere aanbetaling te storten. Behalve wijziging van de LTV-verhouding gaan de rentepercentages omlaag, krijgen midden- en kleinbedrijven sneller belastingaftrek en wordt verzekeringsmaatschappijen toegestaan in het buitenland te investeren om de liquiditeit te stimuleren en de baht te stabiliseren.
• Het waterpeil ten noorden van de Chao Phraya dam in Chai Nat staat op een kritiek laag niveau door de aanhoudende droogte. Maandagochtend bedroeg het peil 13,45 meter, lager dan het standaardniveau van 16,5 meter en lager dan het waterpeil op 20 januari vorig jaar dat 15,6 meter bedroeg. De wateruitstroom uit de dam is verminderd. Als er geen nieuwe instroom vanuit het noorden komt, zakt de hoeveelheid water binnen vier maanden onder operationeel niveau.
• Kanchanaburi: Twee vrouwen, een Spaanse en Argentijnse, die op een motorfiets een sightseeing ritje maakten, zijn gewond geraakt doordat een telecomkabel op nekhoogte boven de weg hing. De bestuurster liep een diepe snee in haar nek op, de ander raakte licht gewond. Beiden werden door de kabel van de motorfiets gerukt.
• Een monnik is dood aangetroffen onder aan een lange helling in de Tham Takfa grot in Phrom Khiri (Nakhon Si Thammarat). De monnik bezocht de aangrenzende Wat Khao Khun Phanom, een tempel op een heuvel, om in de grot te mediteren. De reddingsoperatie had nog heel wat voeten in de aarde, want daarvoor moesten politie en redders een trap van 230 treden beklimmen en 50 meter afdalen in de grot.
• Een advocaat van Yingluck heeft aangifte gedaan tegen de beheerders van enkele Facebook-pagina’s met de naam Yingluck Shinawatra en de politie gevraagd onderzoek te doen. Yingluck waarschuwt op haar echte eigen FB-pagina bezoekers van de neppagina’s niet in te gaan op voorstellen voor zakelijke activiteiten.
• Zeven ambtenaren van de gemeente Bangkok en veertien stafleden van het Nong Khaem Solid Waste Disposal Centre zijn overgeplaatst wegens een afvalschandaal dat de gemeente 30 tot 40 miljard baht heeft gekost. Het schandaal (al eerder gemeld in Nieuws uit Thailand) heeft betrekking op het illegaal dumpen van afval van buiten de stad op de vuilstort.
• Belastingbetalers krijgen drie maanden uitstel (van maart tot juni) om aangifte te doen voor de inkomstenbelasting zodat degenen die naheffingen krijgen meer tijd hebben daaraan te voldoen.

Future Forward ontspringt vermoedelijk de dans

21 januari – Juristen verwachten dat Future Forward vandaag wordt gespaard door het Constititionele Hof daar de vermeende overtredingen van haar leden ontbinding van de partij niet rechtvaardigen. Maar als je het mij vraagt is de rechterlijke macht ingefluisterd de partij te ontzien, want ontbinding zou tot grote maatschappelijke onrust leiden en dat is iets wat de huidige regering absoluut niet kan gebruiken.

Bangkok Post opent vandaag met dit (onder voorbehoud) goede nieuws onder de kop FFP tipped to escape the chop, wat Google Translate vertaalt als ‘ontsnapt aan de karbonade’. Mijn papieren woordenboek kent de uitdrukking niet, wel Be given the chop: aan de dijk gezet worden. Laat ik het maar vertalen als: ontspringt de dans, alhoewel het Engelse chop (houw, slag) stukken sterker is en dramatischer klinkt.

Het Hof doet vandaag uitspraak over het verzoek van Natthaporn Toprayoon, voormalig adviseur van de Ombudsman, de partij te ontbinden omdat ze erop uit zou zijn een eind te maken aan de monarchie. Als ’bewijs’ daarvoor noemt hij het partijreglement, waarin het woord monarchie niet voorkomt, speeches en lezingen van prominente partijleden en de gelijkenis van het partijlogo met het kenteken van Illuminati, een duister gezelschap dat in het verleden Europese monarchieën poogde omver te werpen.

Jade Donavanik, voormalig adviseur van de grondwetcommissie, is een van de juristen waar BP zich op baseert. Hij zegt: ‘Er is slechts een minieme kans dat de partij wordt ontbonden omdat de grondwet niet voorziet in ontbinding van een partij op grond van daden van individuen.’

StithornThananithichote, directeur Research and Development Office van het King Prajadhipok Institute, is het ermee eens dat ontbinding niet voor de hand ligt. De grondwet stipuleert niet automatisch ontbinding wanneer blijkt dat een partij de constitutionele monarchie heeft ondermijnd en staat alleen de Kiesraad toe ontbinding te vragen.

Wanneer er bewijs is dat partijleden zich schuldig hebben gemaakt aan daden die de monarchie ondermijnen, kan het Hof de Kiesraad vragen een onderzoek in te stellen. Zo’n onderzoek heeft niet plaatsgevonden, want het Hof heeft het verzoek van FFP om een volledig onderzoek in de zaak afgewezen met als reden: er is voldoende bewijsmateriaal om zonder een onderzoek te vonnissen. [Slim gedaan van het Hof om een ‘nooduitgang’ te creëren]

Maar zelfs wanneer FFP vandaag de dans ontspring, blijft de toekomst van de partij onzeker. In behandeling is nog een zaak over de lening van 191 miljoen baht die partijleider Thanathorn aan de partij heeft verstrekt. De Kiesraad acht dat een reden voor ontbinding, want redeneert dat de lening gelijk staat aan een verboden donatie.

Stithorn zegt: ‘De Kiesraad staat onder druk nadat achttien andere politieke partijen van hetzelfde beschuldigd zijn.’ Die zaak is aangezwengeld door voormalig Kiesraad-commissaris Somchai, die op zijn Facebookpagina informatie heeft verstrekt over de leningen.

De politie is vandaag met tachtig man aanwezig bij het Constitutionele Hof om de orde te bewaren. Het kantoor van het Hof heeft de media gevraagd interviews buiten de compound (letterlijk: erf) van het Hof te houden.

Regering bedolven onder kritiek op smog respons

21 januari – Premier Prayut jammerde gisteren hoe moeilijk het is wetten af te dwingen om PM2,5 stof te verminderen. Hij zei in Narathiwat, waar het kabinet vandaag en morgen een mobiele vergadering houdt: ‘We kunnen niet eenvoudig alle vervuilers bestraffen omdat de strafmaatregelen tot andere ernstige problemen voor de samenleving leiden. We moeten vertrouwen op samenwerking.’

De regering wordt door academische experts en burgergroepen aangevallen omdat ze faalt bij het bestrijden van de smog. De genomen maatregelen zijn te soepel en te oppervlakkig. Maar er komen nieuwe maatregelen aan.

Vandaag beslist het kabinet over een verbod op vrachtwagens op oneven dagen in de binnenstad van Bangkok, verlaging van het zwavelgehalte in premium-grade benzine, stimulering van car-pooling en openbaar vervoer en controle op open vuren.

Maar deze maatregelen gaan niet ver genoeg. Tara Buakamsri, landendirecteur van Greenpeace Zuidoost-Azië, zegt dat meer gedaan moet worden om de oorzaken van het excessieve PM2,5 niveau aan te pakken.

‘De mensen hebben al het vertrouwen verloren in de respons van de regering omdat ze vinden dat die niet genoeg is. De regering dient lange termijn oplossingen te zoeken, zoals verbetering van het openbaar vervoer en het voeren van beleid om het gebruik van particuliere voertuigen te ontmoedigen.’

DNP onderzoekt grondbezit staatssecretaris Kanokwan

21 januari – Parlementslid Pareena Kraikupt is niet de enige hi-so die illegaal land heeft gekraakt; u weet wel: de vrouw van de kippenboerderij op grond van Alro en het RFD. Vandaag meldt de krant dat de DNP onderzoek doet naar vijf percelen in nationaal park Khao Yai, die eigendom zijn van staatssecretaris Kanokwan (Onderwijs) en haar vader.

Grondaktes voor drie percelen zijn uitgegeven in 1993 en twee in 2002. Directeur Witthaya van het Protected Areas Regional Office 1 in Prachin Buri vindt dit verdacht omdat Khao Yai in 1962 de status van nationaal park heeft gekregen.

‘Het was onmogelijk om in 1993 en 2002 legaal grondaktes te verlenen. Op dit moment wijst een eerste onderzoek op samenspanning van politici en overheidspersoneel om de grondaktes te verkrijgen. In sommige gevallen zijn zelfs grondactes getekend door functionarissen die al jaren waren overleden. Oneerlijke functionarissen ontvangen bij landverkopen 10 procent kickback voor hun hulp het onmogelijke mogelijk te maken.’

Kanokwan zei zaterdag dat ze zich geen zorgen maakt over de beschuldiging, ze houdt vol dat ze de grondaktes legaal heeft verkregen. De vermeende encroachment kwam vorige week aan het licht toen het bosbeschermingsteam van Isoc in het nationaal park drie graafmachines in beslag nam en de bestuurders arresteerde. Ze waren bezig bomen te vellen en grond te egaliseren. Aan het team lieten ze kopieën zien van de grondaktes voor de percelen waarop ze werkten. Ze zeiden dat die eigendom waren van politici.

Politie jaagt op paar in seksclip

21 januari – Twee berichten vandaag die met seks te maken hebben, maar ze houden geen enkel verband met elkaar. Dat op de Bang Khen campus van de Kasetsart universiteit een paar is gefilmd dat – laat ik het maar beschaafd zeggen – geslachtsgemeenschap had [lees: een wip maakte voor een pornosite] is al eerder gemeld. Adjunct-rector Damrong heeft gisteren aangifte gedaan tegen het paar en de nog onbekende producenten.

De video verscheen zaterdag op de sociale media. Het onderzoek van de politie wordt bemoeilijkt omdat de Twitter account waarop de clip was verschenen, is gesloten. Abonnees op de account moesten 300 baht betalen voor toegang tot groepen die seksvideo’s uitwisselen en daarna 150 baht per maand.

De politie beschikt over camerabeelden van auto’s met de verdachten die de campus opreden, kort voordat de seksdaad plaatsvond. Gezocht wordt naar de eigenaren van de wagens die tussen 23 uur en middernacht arriveerden. De seks vond plaats toen slechts één hek van de 840 rai grote campus open was.

‘De bewaking moet op het hele terrein versterkt worden want er staat behalve de universiteit ook een demonstration school. Die school biedt onderwijs aan kinderen van grade 1 tot 12. Maar ook onze universiteitsstudenten maken zich zorgen over hun veiligheid’, zegt Damrong.

Politici willen porno en seksspeeltjes toestaan
Het andere bericht over seks zegt dat diverse politici met het idee spelen om pornografie en seksspeeltjes te legaliseren, want dat kan volgens hen helpen seksuele delicten te verminderen.

Woordvoerder Treerat van de parlementscommissie bestrijding verkrachting en secretaris van Pheu Thai Plus, een partij denktank, schrijft dit in een Facebook-bericht. Hij maakt zich zorgen over de veiligheid van Thaise vrouwen van wie 30.000 in de leeftijd van 15 tot 19 jaarjaarlijks seksueel worden belaagd. ‘Legaliseren kan de oplossing zijn omdat dit het kanaliseren van seksuele verlangens gemakkelijk beschikbaar maakt.’

Treerat is niet de enige die er zo over denkt. Parlementslid Mongkolkit (Thai Civilised Party) schreef vorige week op Facebook een zelfde idee te hebben voorgesteld in een vergadering van een parlementscommissie.

Directeur Supensri van de Social Equality Promotion Foundation wijst het idee af; legalisering zou alleen ten goede komen aan de entertainment industrie. Ook minister Chuti (Sociale Zaken) vindt het idee niks, want bemoeilijkt de strijd tegen mensenhandel.

Kort Nieuws dinsdag 21 januari

– Het lijkt erop dat King Power het contract krijgt voor de belastingvrije pick-up counters op Suvarnabhumi want de enige andere gegadigde, Bangkok Airways die wel een bod had ingeleverd, heeft zich teruggetrokken.

Waarschijnlijk heeft ‘s lands grootste regionale luchtvaartmaatschappij dit besluit genomen omdat AoT, de beheerder van Suvarnabhumi, van plan is zelf een loket te openen voor het ophalen van in de stad gekochte belastingvrije artikelen.

– Ben inmiddels beland op pagina 2, die opent met de Kanokwan-zaak, en verder de rubriek In Brief bevat met vier vrij lange korte berichten en al bekende berichten over de gekapseisde boot op het Sirikit stuwmeer, de monnik die in een grot is gevallen, de jacht op het paar van de seksclip en nep Facebookpagina’s genaamd Yingluck Shinawatra. Inmiddels is bevestigd dat de vier personen die vermist werden, ook verdronken zijn.

– Als laatste pagina 3, weer een halve pagina vanwege een advertentie. De pagina opent met het bericht dat de oppositie de NACC gaat vragen onderzoek te doen naar drie controversiële kwesties alvorens het veel besproken censure debate (interpellatie) plaatsvindt.

De drie kwesties zijn het verzuim van Prayut tijdens het afleggen van de regeringsverklaring de financieringsbronnen aan te geven van overheidsprojecten, de onvolledige eedaflegging voor de koning en de selectie van de 250 senatoren door de NCPO (militaire junta).

De eedaflegging is al ter sprake geweest in het Constitutionele Hof, maar zo zegt secretaris-generaal Thawee van oppositiepartij Prachachart het Hof heeft slechts een mening gegeven en geen vonnis gewezen. Volgens het Hof was het niet bevoegd over de zaak te oordelen.

– De overige drie berichten duid ik kort aan. Er bestaat twijfel aan de rechtsgeldigheid van de begrotingswet door een fout bij de stemming, want een parlementslid van Bhumjaithai heeft toegegeven voor de wet te hebben gestemd alhoewel hij niet aanwezig was in de vergaderzaal van het Huis van Afgevaardigden. Het parlementslid vertrok abrupt om een begrafenis bij te wonen en vergat zijn elektronische stemkaart mee te nemen. Die bleef achter in zijn stemapparaat.

Een tweede bericht sla ik over want is al genoemd in Nieuws van de website: de overplaatsing van personeel in verband met het afvalschandaal.

Dus blijft één bericht over: Een lid van Future Forward en een politieke activist hebben zich bij de politie gemeld om zich te verantwoorden voor de Wing Lai Lung (Run to Oust Uncle). Ze ontkennen de wet te hebben overtreden.

Het gaat trouwens om twee runs, de activist moet zich verantwoorden voor een protest in Nonthaburi, gelijktijdig met de run in het Vachirabenjatas park, die alle aandacht in de media heeft gekregen en waarvoor het FFP-lid op het matje moest komen.


 

Voor de liefhebbers, zonder commentaar


 

Nieuws van de website 19-20 januari

• Ratchanok Intanon heeft haar eerste badmintontitel van dit jaar gewonnen met een 2-1 overwinning op voormalig wereldkampioen Carolina Marin in het Indonesia Masters toernooi in Jakarta. De overwinning leverde haar het mooie bedrag van US$30.000 (900.000 baht) op.
• China meldt 17 nieuwe gevallen in de stad Wuhan van het mysterieuze op Sars lijkende virus, drie personen zijn in ernstige toestand. Gevreesd wordt voor verdere verspreiding van het virus met de Chinese nieuwjaarsvakantie.
• Winkelcentrum Fortune Town aan de Ratchadaphisek Road is zondagmiddag geëvacueerd nadat er brand was uitgebroken.Getuigen zeggen een explosie in de kelder te hebben gehoord die leek op een exploderende gasfles. De brandweer had het vuur snel onder controle, maar de rook bleef lang in het gebouw hangen.
• Maandag of dinsdag tijdens de mobiele vergadering in Narathiwat neemt het kabinet een besluit over het toestaan van belastingvrije winkels in het Zuiden aan de grens. Doel is de economie in Yala, Pattani en Narathiwat te stimuleren.
• Bewoners van Ban Tha Luang (Phimai, Nakhon Ratchasima) hebben rode shirts voor hun woning gehangen nadat de afgelopen drie maanden dertien personen zijn overleden. Ze stellen daarvoor de geest van een overleden weduwe verantwoordelijk. De meesten waren mannen van 16-70 jaar. Het laatste slachtoffer was een gezonde man van 60 jaar.
• Suan Dusit Poll: Meerderheid zegt dat hun veiligheid en persoonlijk welzijn meer risico’s lopen dan een jaar geleden. 67.69 pct maakt zich meer zorgen vanwege de economische malaise, verslechterde sociale condities en lage morele normen. De peiling werd verricht na een toevloed van ernstig misdaadnieuws, zoals verkrachtingen, berovingen, drugshandel en als laatste de gewelddadige beroving van een juwelier in Lop Buri.
• Nida Poll: Overheidsdiensten zijn ineffectief in de bestrijding van PM2.5 smog, die delen van de hoofdstad teistert, zegt 81 pct van de respondenten. Daarvan zegt 40,8 pct dat concrete maatregelen ontbreken zoals serieuze controle op bouwplaatsen en voertuigen die zwarte rook uitbraken.
• Een broertje en zusje van 8 en 6 jaar zijn verdronken in een vijver 300 meter achter hun huis in Sanam Chai Khet (Chachoengsao). De oudere zuster die op de kinderen moest letten terwijl hun ouders werkten, meldde de vermissing van de kinderen bij de politie. De lichamen zijn door duikers uit het water gehaald.
• Een dorpshoofd is in een moskee in Sai Buri (Pattani) doodgeschoten. De duopassagier van een motorfiets was de moskee ingelopen en schoot op de achterkant van zijn hoofd, waardoor hij onmiddellijk overleed. De moordenaar vluchtte op de gereedstaande motorfiets.


Harry en Meghan beginnen leven als ‘gewone’ mensen

LONDEN – Prins Harry en zijn vrouw Meghan zijn zondag een nieuw leven begonnen als – min of meer – gewone burgers met financiële zorgen en zorgen over hun veiligheid nadat de koningin hun koninklijke titels heeft afgenomen en de geldkraan heeft dicht gedraaid.
Ik mag die twee wel. Ik heb ooit de huwelijksvoltrekking van hen en ons koningspaar, Willem Alexander en Máxima, op YouTube vergeleken. Harry en Meghan zaten er ontspannen bij in de kerk, ze glimlachten regelmatig naar elkaar – kortom: hier zaten twee verliefde mensen.
Willem Alexander en Máxima zaten er daarentegen als twee stijve poppen bij. Het leek er meer op dat ze een begrafenis bijwoonden. Geen lachje kon er vanaf, geen verliefde blikken werden uitgewisseld. De enige emotie was de traan van Máxima toen Carel Kraayenhof op zijn bandoneon Adidos Nonino speelde. Gaf Willem Alexander toen als troost een kneepje in haar hand? Nee, de hork.
Meer weten over Meghan en Harry? Klik hier.

 

Nieuwe regels opgesteld voor gaur-spotting

20 januari – De term spotting ken ik in combinatie met vliegtuig; in Nederland heb je vliegtuigspotters die elk vrij uurtje bij Schiphol noteren welke toestellen arriveren en aankomen en aan de hand van hun profiel vaststellen om welk type toestel het gaat.

Zelf doe ik wel eens aan auto-spotting en probeer te raden of het om een Mercedes, Toyota, BMW, Porsche enzovoort gaat wanneer ik  bij restaurant Sarica het voorbij rijdend verkeer op de Surawong Road observeer. Tja, je moet toch wat als je geen telefoonzombie bent.

Thailand telt ook spotters, want zo blijkt uit een bericht op pagina 2 vandaag: het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation (DNP) heeft nieuwe regels opgesteld voor gaur-spotting. Aanleiding is een video waarop te zien is hoe de abt van een beroemd boeddhistisch klooster een gaur-spotting tour leidt in het afgesloten deel van Khao Phaengma Non-Hunting Area in het district Wang Nam Khieo (Nakhon Ratchasima).

Getuigen zeggen dat het konvooi zich gedroeg als VIP’s en dat het geluid van hun voertuigen de gaurs deed schrikken. Velen vreesden dat de gaurs de gluurders zouden aanvallen. Nadat de video op de sociale media was verschenen, stelde de DNP een onderzoek in, waaruit bleek dat geen toestemming was gevraagd om het gebied te mogen betreden. Vorige week moest de abt op het matje komen bij de DNP.

Directeur Sitthichai van Protected Areas Office 7 zegt: ‘Het klooster begrijpt onze regels en heeft beloofd meer coöperatief te zijn en zich aan de regels te houden. Ze hebben beloofd in de toekomst toestemming te vragen voordat ze het off-limit gebied ingaan.’

Het Subthawee Dhammaram klooster is beroemd in de bovenlaag van de Thaise maatschappij en telt onder zijn volgers veel hoge legerofficieren. Het klooster staat ook bekend vanwege de nauwe samenwerking met bewoners en de DNP bij community developement (wijkopbouwwerk). Het heeft geholpen het hek van 10 km, dat onder stroom staat, te financieren om te voorkomen dat de gaurs in woongebieden komen.

Het Khao Phaengma Non-Hunting Area, dat 5.000 rai groot is, ligt in nationaal park Khao Yai. Het is het beste gebied om gaurs te zien, daar er driehonderd leven. Het aantal neemt toe, wat vragen oproept hoe ze vreedzaam met de lokale gemeenschap kunnen blijven samenleven.

De gaur is een Aziatische rundersoort. Hij komt voor in de bossen van India en Zuidoost-Azië. De gaur is de enige soort binnen het ondergeslacht Bibos. De kleinere gayal stamt af van gedomesticeerde gaurs, en wordt gehouden voor het vlees en als lastdier. Soms worden de gaur en de gayal als aparte soorten beschouwd. (Bron: Wikipedia)

Het wordt allemaal bekend, zegt Surachate (Big Joke)

20 januari –Surachate Hakparn, voormalig hoofd van de immigratiepolitie, zegt dat de beschieting van zijn wagen verband houdt met een crooked deal, namelijk de aanschaf van een biometrisch systeem ad 2 miljard baht. In een interview met BP vraagt Big Joke, zoals zijn bijnaam luidt, zich af waarom het voor 2 miljard baht is gekocht, terwijl het volgens hem 500 miljoen baht kost. ‘Zie je het grote prijsverschil?’

Over het motief van de beschieting (hij zat gelukkig zelf niet in de wagen) door een passerende motorrijder met duopassagier circuleren twee theorieën. Een zegt dat ze het resultaat is van een langslepend conflict tussen hem en RTP hoofdcommissaris Chakthip; een andere theorie beweert dat de intimidatie door hemzelf in scène is gezet.

Maar dat ontkent hij ten stelligste. En het conflict over het biometrisch systeem is het enige conflict dat hij heeft gehad, ‘maar ik heb nooit Phi Pae [de bijnaam van Chakthip] genoemd. Ik heb alleen gezegd dat het een conflict is met een powerful figure’.

Ik volsta verder met een link naar het interview, klik hier. Zie ook voorgaande berichten over zijn abrupte overplaatsing naar het PM’s Office waarvoor destijds geen verklaring werd gegeven. Surachate verzette zich tegen de aanschaf van het biometrisch systeem hetgeen blijkbaar niet in goede aarde viel.

Lanterns decorate Phuket during Chinese New Year.

Groups of Chinese tourists visit the Grand Palace in Bangkok.

Te veel vertrouwen stellen in China houdt risico’s in

20 januari – Het Business katern opent vandaag met een lijvige analyse van wat de krant noemt de overreliance on the China market. Die stelt a host of risks. Het artikel gaat vergezeld van bovenstaande twee foto’s en onderstaande infographic. Bent u geïnteresseerd: klik hier, want meer schrijf ik er niet over.

Kort Nieuws maandag 20 januari

– De opening van de krant van vandaag krijgt van mij niet meer dan een vermelding in deze rubriek. In een 4-koloms bericht op de voorpagina, dat alleen nog maar ruimte overlaat voor twee andere berichten, meldt de krant dat tijdens de mobiele kabinetsvergadering vandaag en morgen in Narathiwat voorstellen worden besproken voor stimulering van de economie in de drie zuidelijke provincies.

Het bericht besteedt de meeste aandacht aan de opening van belastingvrije winkels in grensposten in Nong Chik (Pattani), Betong (Yala) en Sungai Kolok (Narathiwat). Op vertoon van hun identiteitsbewijs kunnen Thai er elke dertig dagen goederen kopen ad 20.000 baht, maximaal 12 maal per jaar. Ze hoeven daarvoor dus niet meer de grens over naar Maleisië. Thans bestaat alleen een belastingvrije winkel in Betong, die wanneer het kabinet akkoord gaat, ook voor Thai toegankelijk wordt.

De overige voorstellen die het kabinet op zijn bordje krijgt, hebben betrekking op infrastructurele ontwikkelingen, handel en investeringen, toerisme, verbetering van natuurlijke hulpbronnen en het milieu en beogen de levenskwaliteit te verhogen.

– Verder op de voorpagina een 2-koloms bericht dat negen ziekenhuizen in Surin en Chaiyaphum (Noordoosten) het risico lopen op ernstige watertekorten nu de droogte in alle hevigheid toeslaat. Thans is nog water voor zeven dagen beschikbaar, dat voldoet aan de kwaliteitseisen van het Health Department.

Woordvoerder Rungrueng van het ministerie van Volksgezondheid vraagt de bevolking niet in paniek te raken, want het ministerie is bezig bronnen te graven waarin grondwater kan worden opgeslagen. Niettemin is klinieken en ziekenhuizen wel gevraagd zuinig met water om te gaan en artsen is gevraagd attent te zijn op ziektes die via water worden overgedragen en de kwaliteit van water te controleren.

– Als laatste op de voorpagina een 1-koloms berichtje over een paar dat op het terrein van een universiteit in Bang Khen, dus in de open lucht, seks heeft gehad. De politie denkt dat een buitenlandse producent de scène heeft gefilmd om te verkopen aan een pornowebsite. Vermoed wordt dat het paar deel uitmaakt van een bende Thaise en buitenlandse acteurs.

Agenten speuren nu op beelden van bewakingscamera’s naar bewijs. Mogelijk zijn meer opnamen gemaakt langs de kant van de weg, op trappen, in liften van flats en op scholen. De wet stelt een maximumboete van 5.000 baht op seks in het openbaar.

– Pagina 2 telt vijf berichten, een interview en de rubriek In Brief met drie kortjes. Tanawat Wongchai, een van de organisatoren van de Run to Oust Uncle op 12 januari, vertelt in het interview dat hij zich niet laat intimideren door de politie, die heeft gedreigd met vervolging wegens overtreding van de wet op openbare bijeenkomsten. De strijd gaat door, zegt hij vastberaden, de rally was legaal en meer activiteiten zijn gepland.

De pagina opent met een verslag van een forum, getiteld Challenges and Chances for Asia Pacific in the Coming Years, op de faculteit Politicologie van de Thammasat universiteit, campus Tha Prachan. Kitti Prasirtsuk, vice-rector internationale zaken, vertelde er dat Tokio met succes zijn soft power heeft gebruikt om banden met Thailand te smeden, waardoor een sterk anti-Japans sentiment dat veertig jaar geleden diep geworteld was in Asean, is overwonnen.

Begin jaren zeventig werd gekenmerkt door tal van anti-Japanse bewegingen in Zuidoost-Azië, geleid door Thailand en Indonesië. Zuidoost-Azië leed toen aan handelstekorten en de zich voortslepende herinneringen aan WOII.

De soft power waarop Kitti doelde, bestaat uit anime, J-pop en Japans voedsel, zoals sushi dat op elke markt wordt verkocht. ‘Jullie kennen allemaal BNK48. De fanclubs tellen leden van teenagers tot 40 jaar. In mijn generatie imiteerden we Japanse popcultuur, bijvoorbeeld Sai Sao Sao [een trio uit 1980]. Meer weten? Lees: Forum lauds Japan’s use of soft power.

– De pagina telt drie berichten die ik al heb genoemd: het interview met Tanawat, nieuwe regels voor gaur-spotting en de geest van een weduwe die in Phimai (Nakhon Ratchasima) mannelijke slachtoffers heeft gemaakt. Rode shirts schijnen de geest af te schrikken.

Nieuw is het bericht dat de zogeheten sea gypsies die op de kust langs de Andaman zee leven, de regering hebben gevraagd de Ethnic Groups Protection Act goed te keuren. Vertegenwoordiger Saengsoem van een stam die op Koh Lipe leeft, zei gisteren op een seminar in Phuket dat het toenmalige kabinet 10 jaar geleden een beleidsdocument heeft aangenomen om het traditionele leven van de zeezigeuners te herstellen en beschermen, ‘maar echte vooruitgang is niet gemaakt’. ‘Het wordt tijd dat de regering de wet aanneemt, die het beleid van het kabinet bevestigt.’

Het document omschrijft plannen op het gebied van gronddisputen, nederzettingen, nationaliteiten, onderwijs, culturele identiteit en traditionele visserij.

Het seminar werd bijgewoond door ambtenaren en vijfhonderd vertegenwoordigers van drie etnische groepen: Moken, Urak Lawoi en Moklen. Er wonen circa 12.000 zeezigeuners in de provincies Ranong, Phuket, Phangnga, Krabi en Satun. De stammen leven er al drie eeuwen. Na de tsunami in 2004 moesten velen verhuizen en begonnen investeerders eigendom te claimen van gronden. Enkele zaken zijn nog bij rechtbanken in behandeling.

– Follow-up op de gewelddadige beroving van een juwelierswinkel in Lop Buri. De politie in Nong Khai verhoort een man die op de rover lijkt. Hij heeft ook een soortgelijke tas als hem. Dat is alles wat de politie erover wil zeggen.

‘Onze onderzoekers verstaan de kunst deze verdachte te verhoren. Als hij niet de rover is, wordt hij vrijgelaten. Zo is het’, zegt RTP hoofdcommissaris Chakthip.

– Als laatste pagina 3, waarmee ik snel klaar ben, want die bevat het interview met Surachate en één bericht. Het Office of the Courts of Justice meldt dat vorig jaar 1.963.771 zaken in behandeling zijn genomen door rechtbanken: 6.206 meer dan in 2018. 66 procent waren civiele procedures, 34 procent strafrechtelijke zaken.

De meeste zaken hadden betrekking op de verkoop van drugs, gevolgd door persoonlijke leningen, verkeersovertredingen, creditcards en financiële leningen. OCJ secretaris-generaal Sarawut zegt dat drugs en economische ontbering nog steeds grote problemen zijn.


 

Classical music from Iran – Kayhan Kalhor & Ali Bahrami Fard. https://youtu.be/qB-5o0iMnPI

Kayhan Kalhor en Ali Bahrami Fard, beiden afkomstig uit Iran, traden in 2017 op in Muziekgebouw aan ’t IJ met twee instrumenten die maar zelden te horen zijn: een basvariant van de Perzische santur (cimbaal) en een volkomen nieuw strijkinstrument dat nog maar een jaar of tien bestaat, de shah-kaman. Op het programma staan onder meer stukken van hun bejubelde album I Will Not Stand Alone uit 2012.

Er is een reden dat veel traditionele instrumenten een nogal scherpe en hoge klank hebben. Ze zijn namelijk niet gemaakt voor de concertzaal maar voor gebruik in de openlucht, waar ze dankzij hun klank verder reiken.

Dat Kayhan Kalhor genoeg zou hebben van het ijle en soms ronduit schelle geluid van zijn kamancheh (penvedel) lijkt onwaarschijnlijk, maar feit is dat hij enkele jaren geleden in samenspraak met de Australische instrumentbouwer Peter Biffin een variant heeft ontwikkeld die zich tot de kamancheh verhoudt als de cello tot de viool.

Over het resultaat was hij zo enthousiast, dat hij het nieuwe instrument shah-kaman doopte, wat zoveel betekent als koninklijke kaman. (Bron: Mixedworldmusic.com)


 

Rescue workers rush to help injured passengers from a tour bus after it skidded off the road in Muang district of Nan on Saturday. The driver and seven cyclists on board were hurt.

Nieuws van de website 18-19 januari

• Acht personen gewond geraakt, van wie de chauffeur ernstig, toen een touringcar zaterdagochtend op een helling in een scherpe bocht van de weg slipte en op zijn zijkant terecht kwam. De bus was met 32 fietsers op weg van Samut Prakan naar Nan.
• De concentratie PM2,5 fijnstof in Greater Bangkok varieerde zaterdagochtend van 37 tot 79 microgram per kubieke meter lucht. Op 37 plaatsen werd de veiligheidslimiet van 50 overschreden. De ongezonde smog is sinds vrijdag toegenomen. Het Pollution Control Department heeft de stedelingen geadviseerd buitenactiviteiten te mijden [alsof het nog nodig is om dat te adviseren].
• De omvang van de uitbraak van een op Sars lijkend virus in China is mogelijk veel groter dan officieel bekend is gemaakt, waarschuwen experts, nu landen maatregelen nemen om te voorkomen dat de ziekte zich verspreidt. Ze vrezen dat het virus zich verder zal verspreiden als gevolg van de Chinese nieuwjaarsvakantie, waarin miljoenen Chinezen in eigen land reizen en velen familie in het buitenland opzoeken of die te logeren krijgen.
• Bang Khae (BKK): Duikers verwachten te worden opgeroepen om zondag verder te zoeken in de vijver bij het huis van een moordverdachte waarin al 300 menselijke botjes en een skelet zijn gevonden.
• De eigenaar van het particulier Mongkutwattana General Hospital in Lak Si (BKK), die bekend staat als ultraroyalist, ziet bij nader inzien af van een run to save the king, maar hij gaat door met zijn campagne het ziekenhuis te zuiveren van lieden die zijn opvattingen niet delen, inclusief patiënten.
• Secretaris-generaal Piyabutr Saengkanokkul van Future Forward roept de FFP parlementariërs op een nieuw politiek onderdak met dezelfde ideologie te zoeken voor het geval het Constitutionele Hof de partij dinsdag ontbindt. Het Hof oordeelt dan over een klacht dat de partij geen respect heeft voor de monarchie. Piyabutr vraagt ook de 60.000 leden van de partij hen te steunen. ‘Het enige wat we op dit punt kunnen doen is de munitie die partij ontbinding heet, onschadelijk maken.’
• Thailand’s Ratchanok Intanon staat zondag tegenover de Spaanse Carolina Marin in de finale van het US$400.000 Indonesia Masters badminton toernooi in Jakarta.
• De succesvolle golfer Jazz Janewattananond zal zondag alle zeilen moeten bijzetten in de laatste ronde van de Singapore Open om zijn titel te prolongeren want de Amerikaan Matt Kuchar heeft hem met drie slagen ingehaald.
• Farmaceutische bedrijven die hun producten willen verkopen aan overheidsziekenhuizen in China moeten een bod doen, waardoor de prijzen scherp dalen en Big Pharma nerveus wordt.

Si vis pacem, para bellum*

19 januari – Probeert Bangkok Post een wit voetje te halen bij His Majesty the King? Daar lijkt het wel op want de krant plaatst boven de vouw een 4 koloms foto van 28,5×18 cm van de koning tijdens een militaire parade op het cavalerie legercentrum in Saraburi. De monarch staat in een open witte Rolls-Royce, is gekleed in smetteloos wit uniform, draagt een witte helm, witte handschoenen en salueert naar de 6.812 soldaten en politieagenten die waren opgetrommeld om de eed van trouw af te leggen.

Op pagina 2 doet de krant er nog een schepje bovenop met zes foto’s van een legertank, soldaten te paard, troepen die de Thong Chai Chalermphol (Flag of Victory) dragen en marcherende officieren van de Royal Thai Air Force en soldaten van het Royal Thai Army.

Met zoveel machtsvertoon moet het mogelijk zijn elke oorlog te winnen, alhoewel de strijdkrachten voor zover ik weet nog nooit een veldslag hebben kunnen winnen omdat een vijand ontbreekt – ook niet verliezen trouwens. Omdat uw redacteur gruwt van alles wat geüniformeerd is, doe ik geen moeite het uitgebreide fotobijschrift bij de foto met de koning te vertalen en kopieer ik de Engelse tekst. [PS Ik heb destijds dienst geweigerd en ben vrijgesteld van vervangende dienstplicht]

* Als je vrede wilt, bereid je dan voor op oorlog.

HM King asks troops, police for spirit of sacrifice
His Majesty the King says the country will get stronger if Thais are committed to their duties and have the nation’s best interests at heart.
His Majesty gave an address to 6,812 soldiers and policemen after they took an oath of allegiance to the monarch during a grand military parade at the army’s cavalry centre in Saraburi’s Muang district yesterday.
The monarch was accompanied by Her Majesty the Queen and Her Royal Highness Princess Bajrakitiyabha Narendiradebyavati.
The King said he was impressed by the unity of soldiers and police who gathered to show their loyalty and determination to serve the country and the public. He asked them to act in line with the oath they had given and carry out their duties and make sacrifices if necessary.
The parade was the first since the monarch’s coronation in May last year, and was also held to mark Royal Thai Armed Forces Day yesterday.
The parade featured battalions of troops, military vehicles and cavalry, aircraft from the air force as well as officers from the Royal Thai Police.

 

Tourists alight from Belgium-flagged cruiser ‘La Belle Des Ocean’ and thank officers after their ship hit the rocks near Pida islet. They were safely taken to a Phuket port.

Phuket: Leeuwendansers wijken voor rampenoefeningen

19 januari – Bangkok Post trekt vandaag de meeste ruimte uit voor een achtergrondverhaal over de pogingen van Phuket om het gedeukte image te herstellen. Het Chinese Jaar van de Rat wordt er niet begroet met de traditionele leeuwendansen, maar met maritieme reddingsoefeningen. Die moeten het vertrouwen van Chinese toeristen zien te herwinnen, dat nog steeds na de bootramp van 2018 waarbij 47 Chinezen verdronken, ernstig geschokt is.

Phuket heeft daarom twaalf redders van de Chinese Peaceland Foundation uitgenodigd om donderdag samen met hun Thaise counterparts een grootschalige rampenoefening te houden. Maar functionarissen menen dat dit niet voldoende is: collectieve en goed geplande actie is vereist om het negatieve image van Phuket kwijt te raken, hetgeen ertoe geleid heeft dat het aantal Chinese bezoekers aan Phuket sinds de bootramp is ingezakt met 20 procent met als resultaat minder verdiensten uit geldwisseldiensten en voor de lokale economie.

Maar de ramp met de Phoenix is niet het enige spook dat Phuket achtervolgt. Een andere zware slag die het populaire vakantie-eiland moet verduren is het aantal verdrinkingsgevallen. Sinds 2015 is dat toegenomen: tot 2018 waren dat er tussen de 6 en 14 per jaar, in 2018 schoot het omhoog naar 22. Uit onderzoek in Phuket en andere badplaatsen is gebleken dat 36 procent van de ongelukken voor de kust bestaat uit verdrinkingen, gevolgd door onveilige boten, zegt hoofd Kritsak van het Tourist Police Bureau division 2.

De meeste verdrinkingen vinden plaats tijdens het moesson seizoen. Zowel toeristen zelf als trage reddingsoperaties zijn daaraan debet, verklaart adjunct gouverneur Suphhot. Veel toeristen negeren de rode waarschuwingsvlaggen, die worden neergezet wanneer de hoge golven een gevaar vormen voor zwemmers.

Ook gaan feestvierders soms zwemmen na een avondje stappen, wanneer er geen reddingsbrigades op het strand zijn. ‘Deze slachtoffers overleven zelden als gevolg van de trage oproep voor redders, trage redding en trage opname in het ziekenhuis’, zegt een arts verbonden aan het Vachira Phuket Hospital. Hij zegt dat de meeste ongelukken gebeuren op plaatsen zonder reddingsbrigade of op gesloten stranden, die privé eigendom zijn waar toezicht ontbreekt.

Ik heb hiermede het probleem van Phuket wel voldoende belicht en verwijs u voor meer details en allerlei mooie plannen die gesmeed worden, naar het artikel Drills to replace lion dancers en onderstaande graphic.

Kort Nieuws zondag 19 januari

– Zoals gebruikelijk bevat de zondageditie van BP weinig actueel nieuws en behalve dat het Phuket-verhaal veel ruimte in beslag neemt, telt het eerste katern nog twee lijvige achtergrondverhalen. Op de 3 een interessant artikel over een dorp in Nan, waar boeren zijn gestopt met het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen en zijn overgestapt op organische landbouw.

Ban Mai Village, located in tambon Na Rai Luang in Nan’s Song Khwer district, showcases how farmers can stop using toxic farm chemical and embrace organic farming. The Highland Research and Development Institute has worked with the villagers since 2009 to help them use nature-based farming methods.

De kop zegt dat de organic way de boerengemeenschap healthy, wealthy and wise heeft gemaakt, een uitdrukking die verwijst naar het gezegde ‘Early to bed and early to rise, makes a man healthy, wealthy, and wise’. Klik hier voor het artikel.

Phattaporn Mekpruksawong, an expert in civil engineering at the RID, says a new diversion canal will help mitigate recurrent flooding in Ayutthaya.

Pagina 4, een halve pagina want de andere helft bestaat uit een advertentie, biedt een achtergrondverhaal over innovaties op waterbeheersgebied en de veerkracht van inwoners van een buurt in Rangsit (Pathum Thani), die kwetsbaar is voor overstromingen. Ze hebben geholpen de buurt tot een prototype te maken van een multi-purpose water catchment gebied, maar nu vormt de ernstige droogte een nieuwe uitdaging.

Het agrarisch gebied dat bekend staat als Rangsit Community is een klaslokaal voor waterbeheer waar iedere boerderij in Thailand van kan leren. Meer weten? Lees: Learning to live with the weather.

– Het overige nieuws bestaat uit vier berichten, waarvan één al bekend (hervatting zoektocht naar botjes), en de rubriek News Bites met twee kortjes.

Op de voorpagina meldt een 1-koloms bericht dat het ministerie van Financiën binnenlandse investeringen gaat stimuleren door het lavishing verlenen van belastingvoordelen aan entrepeneurs.

‘We moeten nog met de uiteindelijke cijfers komen maar het wordt meer dan de stimulansen die we eerder geboden hebben’, zegt minister Uttama (Financiën).

Een vorige belastingaftrek bedroeg anderhalf keer de uitgaven aan investeringen. Als de nieuwe stimulansen van kracht worden, duren ze een jaar om, zoals Uttama zegt, ‘2020 te markeren als het jaar van de investeringspromotie’.

De regering wil de ondernemers stimuleren nieuwe machines te kopen en meer moderne technologie te installeren, met name vanuit het buitenland. Uttama: ‘Het is nu de juiste tijd om in het buitenland aankopen te doen dankzij de appreciatie van de baht.’

– Pagina 3 opent met een bericht dat een nieuwe politieke partij is opgericht, waar leden van Future Forward naar kunnen verhuizen, wanneer de partij wordt ontbonden door het Constitutionele Hof. En dat is ook het enige nieuws in dit bericht dat BP weet uit te rekken tot een 5-koloms bericht, want de rest is allemaal oud nieuws.

Met uitzondering dan van de reactie van Srisuwan Janya op de waarschuwing van FFP secretaris-generaal Piyabutr voor grim consequences wanneer FFP wordt ontbonden. Lastpak Srisuwan schrijft op Facebook: ‘De ontbinding zorgt voor eenheid bij Thais, inclusief verschillende leeftijdsgroepen, omdat er niemand zal zijn die een wig drijft tussen de oude en nieuwe generatie.’

– Laatste bericht. Andere partijen kunnen Prawit grillen maar op eigen risico, zegt Pheu Thai zwaargewicht Chalerm Ubamrung. En dat bericht gaat natuurlijk weer over de door de oppositie aangevraagde interpellatie en bijbehorende motie van wantrouwen. Allemaal oud nieuws, dus dit is het eind van Nieuws uit Thailand van vandaag.

Pagina 5, die over Urban Life gaat, dat wil zeggen Thais stadsleven, is deze maal gewijd aan de 2020 Consumer Electronics Show in Las Vegas, dus kan ik zonder gewetenswroeging overslaan.


 

Voor de liefhebbers, zonder commentaar


 

Nieuws van de website 17-18 januari

• De gemeente Bangkok heeft aangifte gedaan tegen het hoofd van de vuilstort Nong Khaem, die heeft toegestaan dat er afval uit Samut Prakan werd gestort. Betrokken bij de affaire waren gemeenteambtenaren, bestuurders van vuilniswagens en tambonfunctionarissen in Samut Prakan. De illegale activiteiten zijn vijf jaar doorgegaan en hebben de gemeente jaarlijks 40 miljoen baht gekost. Negen vuilniswagens van de tambons Suan Luang en Tha Mai zijn in beslag genomen.
• Buri Ram: Een echtpaar en hun twee jonge kinderen zijn om het leven gekomen toen een pickup truck donderdagavond over de middellijn van de Buri Ram-Satuk Road schoot en frontaal op hun pickup truck botste.
• In drie drugszaken in Lop Buri, Krabi en Udon Thani zijn zeven verdachten aangehouden en zijn 500.000 meth pillen en een ton samengeperste marihuana in beslag genomen.
• Een 74-jarige vrouw uit Wuhan (China), besmet met het coronavirus, is na aankomst in Thailand in quarantaine geplaatst. Ze is de tweede Chinees die besmet is met het virus. De stad Wuhan telt momenteel 41 patiënten met longontsteking, twee personen zijn overleden.
• Premier Prayut wijst de suggestie van een parlementslid af om de voorgestelde brug tussen het vasteland en Koh Samui Chan-o-cha brug te noemen, zijn familienaam.
• De grote baas van Big C Supercentre zegt geïnteresseerd te zijn in de overname van de Tesco Lotus vestigingen in Azië, die door het Britse moederbedrijf in de verkoop zijn gedaan. Big C heeft winkels in 60 provincies en Tesco in provincies waar Big C ontbreekt. Big C moet nog intensief studeren op de overname. Volgens de Financial Times hebben ook de Central Group en TCC Group belangstelling.
• Phuket: Een 82-jarige Fransman is om het leven gekomen toen een all-terrain vehicle, bestuurd door een Amerikaanse vrouw (39), donderdagavond tegen zijn motorfiets botste. De vrouw werd zwaar gewond.

Central Retail Corp (CRC) executives pose for a group photo at a press conference for the company’s initial public offering, which looks set to become the country’s richest-ever share offering.

CRC verwacht recordhoge IPO

18 januari – Dit is, wat we in de journalistiek noemen, de dragende plaat: een grote foto die dominant op een pagina staat. De foto staat bij het openingsverhaal over de beursgang van de Central Retail Corporation Plc, ’s lands grootste detailhandelsbedrijf. Wat denkt u als u deze foto ziet?

Ik denk: Ze dragen geen van allen een stropdas, zou dat afgesproken werk zijn? Wat willen ze daarmee zeggen: Kijk eens wat voor toffe jongens we zijn? Tweede gedachte: Hebben ze allemaal hun kostuum bij dezelfde winkel gekocht? Daar lijkt het wel op. Derde gedachte: Waarom staan twee met de armen over elkaar en de andere vier niet? Laatste gedachte: Dit verhaal sla ik over, want ik heb de ballen verstand van de aandelenbeurs.

Wel aardig om te vermelden. De Central Group, het moederbedrijf van CRC, begon in 1947 (mijn geboortejaar) als een kleine mom-and-pop winkel* in Bangkok. In 1956 opende het de eerste Central Department Store in Wang Burapha (Bangkok). Thans telt het bedrijf 1.922 winkels met een klantenbasis van 16,5 miljoen en het heeft zijn vleugels uitgeslagen naar Italië en Vietnam [wat weer de vraag oproept: waarom juist Italië?].

* Mom-and-pop stores were historically used to describe local family owned and operated general stores or drugstores. Today, mom-and-pop establishments are synonymous with various different types of businesses, including restaurants, bookstores, automotive repair shops, and insurance agencies. (Bron: Wikipedia)

 

Over 200 human bone fragments are found on Friday in a new search of the pond are placed on a white sheet for inspection at a house owned by murder suspect Apichai Ongwisit, 40, in Bang Khae district.

288 botjes gevonden in vijver bij huis moordverdachte

18 januari – Dat belooft weer een spannende Krimi te worden met mogelijk vier lijken. Een daarvan is de 22-jarige Kik (zoals ze aangeduid wordt) die door haar vriend Apichai (40) is vermoord en in een plastic zak is begraven op zijn eigendom.

Een tweede bestaat uit een skelet dat donderdag werd gevonden in een vijver bij het huis van Apichai, die vorige week is aangehouden. Het was omwikkeld met clothes (kleding, ook beddegoed) en een laken, verstopt onder een metalen object en met kettingen vastgemaakt aan halters.

Gisteren hebben twintig duikers in een zoektocht van vijf uur 288 menselijke botjes uit de vijver gehaald. Tevens zijn een stenen stoel gevonden en een metalen hek dat gebruikt kan zijn om een van de lichamen naar beneden te drukken. Het was verbonden met dikke elektriciteitskabels.

De politie wil de vijver leegpompen om naar meer bewijs te zoeken, want tenminste drie personen worden vermist.

De zaak is in juli vorig jaar begonnen toen Apichai en Kik een klacht indienden bij de politie. Ze wilden dat die een verdachte zou opsporen die Kik seksueel zou hebben belaagd. Kort daarna gaf Kik’s familie haar als vermist op. Terwijl de politie probeerde Kik te vinden, arresteerde ze een 50-jarige man die belangrijke aanwijzingen gaf over haar verdwijning. Ik neem aan dat daarmee de vriend van Apichai bedoeld wordt die de politie attent maakte op de vijver, zie Kort Nieuws van gisteren.

Ontbinding Future Forward ‘heeft verschrikkelijke gevolgen’

18 januari – Piyabutr Saengkanokkul, secretaris-generaal van Future Forward, waarschuwt voor grimmige gevolgen wanneer de partij wordt ontbonden vanwege beschuldigingen dat de partij probeert de monarchie ten val te brengen.

Dinsdag neemt het Constitutionele hof daarover een beslissing naar aanleiding van een klacht van voormalig adviseur Natthaporn van de Ombudsman. Hij heeft om ontbinding van de partij gevraagd op basis van het partijreglement (dat de monarchie niet noemt) en speeches en lezingen van prominente FFP-ers.

Piyabutr schrijft op Facebook dat hij, partijleider Thanathorn en andere bestuursleden met hun politieke activiteiten doorgaan, zelfs wanneer de partij wordt ontbonden, en ze een politieke ban krijgen.

‘Als het Hof besluit de partij te ontbinden, is dat geen ramp omdat we doorgaan met ons politiek werk. Maar er zullen wel ernstige gevolgen voor de samenleving zijn. De ontmanteling van FFP komt neer op het verijdelen van de hoop op en dromen van Thais over betere politiek.

Dit zal leiden tot diepere scheidslijnen tussen oud en jong of een botsing van generaties veroorzaken. Maar het belangrijkste is dat de monarchie opnieuw gebruikt wordt als een middel om politieke opponenten te vernietigen.’

Politicoloog Yuttaporn van de Sukhothai Thammatirat Open University gelooft niet in het rampscenario van Piyabutr. ‘De ontwikkeling van de Thaise politiek steunt niet uitsluitend op FFP, maar op factoren in maatschappelijke groepen of nieuwe partijen. We mogen niet aannemen dat FFP gelijk staat aan de ontwikkeling van de Thaise politiek en dat de ontbinding leidt tot een hopeloze politieke situatie.’

Yuttaporn gelooft ook niet in de clash of generations. ‘Jonge mensen hebben net zulke conservatieve en liberale opvattingen als oudere. De ontbinding van FFP kan bij haar supporters wrok veroorzaken, maar wordt niet intensiever. De polarisatie van politieke ideologieën maakt het bovendien moeilijker massarally’s te ontketenen.’

Kort Nieuws zaterdag 18 januari

– Zoveelste bericht over de door de oppositie aangevraagde interpellatie (censure debate) en de motie van wantrouwen. Dit bericht meldt dat vice-premier Prawit niet het vuur na de schenen wordt gelegd door oppositiepartij Pheu Thai.

Want, zegt Wattanarak Amnaksoradet die belast is met PT’s special affairs commissie, informatie over vermeend wangedrag of wanbesluiten van hem is niet hard genoeg om hem aan te pakken, maar wanneer partijleden nieuw bewijs tegen hem vinden, is hij toch het haasje. PT zal ook geen bezwaar maken wanneer de andere oppositiepartijen hem willen grillen, ook een uitdrukking die ik regelmatig tegenkom.

Wattanarak ontkent berichten dat druk is uitgeoefend op de partij om Prawit te ontzien. Premier Prayut is het belangrijkste doelwit en de partij is vol vertrouwen dat ze voldoende munitie tegen hem heeft. Behalve op Prayut richt PT ook haar pijlen op de vice-premiers Wissanu en Somkid, minister Anupong (Binnenlandse Zaken) en Don (Buitenlandse Zaken). Een andere minister die mogelijk gegrild wordt, is Saksayam (Transport).

Het wachten is nu op de House Speaker om een datum te prikken voor het debat. Volgende week vergaderen de oppositiepartijen over het kader van het debat en zal Pheu Thai de motie van wantrouwen opstellen die wordt ingediend.

– Het ministerie van Volksgezondheid heeft het hoogste niveau aan voorzorgsmaatregelen op luchthavens en in ziekenhuizen uit de kast gehaald om te voorkomen dat het coronavirus zich tijdens het Chinese Nieuwjaar verspreidt, dat door vele Chinezen in Thailand wordt gevierd. Op een persconferentie zei permanent secretaris Sukhum van het ministerie gisteren dat teams zijn gestationeerd op de luchthavens Suvarnabhumi, Don Mueang, Chiang Mai, Phuket en Krabi, waar directe vluchten uit China arriveren.

Het Novel Coronavirus 2019 werd voor het eerst op 13 januari gevonden bij een Chinese vrouw (74) uit Wuhan, de Chinese stad waar het virus huishoudt. Momenteel is haar conditie normaal. De artsen verwachten dat ze binnen enkele dagen het ziekenhuis mag verlaten, waar ze in quarantaine wordt gehouden. Het tweede geval is donderdagavond bevestigd.

Sinds het eerste geval zijn 13.624 passagiers gecontroleerd die op 86 vluchten zijn gearriveerd. Elke dag arriveren circa 1.400 personen uit Wuhan., een aantal dat vermoedelijk zal verdubbelen tijdens het Chinese Nieuwjaar. Met behulp van een thermoscanner wordt hun lichaamstemperatuur vastgesteld. Wanneer die meer dan 38 graden is, worden ze geïsoleerd.

– De Mahidol universiteit staat op de Spaanse Scimago Institutions Rankings van 2019 op de 552e plaats en op de binnenlandse lijst op de eerste plaats qua intellectuele innovatie. Scimago gebruikt drie criteria bij het opstellen van de lijst: research (50 pct), innovatie (30 pct) en de invloed van research en innovatie op de samenleving. Intellectual property wordt door Mahidol beschouwd als een cruciaal werkterrein. Op de eerste plaats van de wereldlijst staat de Chinese Academy of Sciences in Beijng, een overheids researchinstituut.

– Pagina 2 bevat vijf berichten en de rubriek In Brief met vijf kortjes. Ik noem er twee: De parlementscommissie grondwetwijzigingen begint volgende maand met het verzamelen van meningen van de bevolking, en de Kiesraad heeft twee politieke partijen opgeheven: de Progressive Democratic Party en Pheu Tham. De eerste voldoet niet aan de eisen van de organieke wet op politieke partijen, de tweede heeft zelf om opheffing gevraagd.

– De pagina opent met het nieuws dat er plannen bestaan om water uit de Satung Nam rivier in Cambodja naar de Eastern Economic Corridor te leiden, een industrieel gebied van 30.000 rai dat drie provincies bestrijkt en door de regering wordt beschouwd als economisch vlaggenschip: Chachoengsao, Chon Buri en Rayong.

Het Royal Irrigation Department gaat onderzoek doen naar het omleiden van water, waaronder de genoemde Satun Nam, omdat de Eastern Seaboard niet beschikt over een betrouwbare grote rivier maar alleen over reservoirs. De vraag naar water is er met 11 procent gestegen dus mag ik aannemen dat de eerste bedrijven zich in het gebied hebben gevestigd. Gisteren schreef de krant al over dreigende conflicten tussen bewoners en industrie over water. Meer weten? Lees: Khmer river eyed to ease drought.

– Het resultaat van de veiling voor het Airport City project wordt in maart bekend gemaakt. Gisteren heeft de veilingcommissie de enveloppen geopend met de biedingen, waaronder de envelop van het door de CP groep geleide consortium dat dankzij de bestuursrechter toch mag meedoen om het werk ad 290 miljard baht in de wacht te slepen. De marine had aanvankelijk het consortium geschrapt omdat het zijn bod te laat had ingeleverd. Drie consortia azen op de opdracht: behalve het CP-consortium ook het BBS Consortium en het Grand Consortium. Het bericht noemt de deelnemende bedrijven, maar die laat ik achterwege.

– Het ministerie van Cultuur roept de bevolking op maandag 20 januari 15 minuten concentratie en meditatie voor vrede te betrachten als eerbetoon aan Phra Ajarn Mun Bhuridatta Mahathera (kortweg Luang Pu Mun) die 150 jaar geleden werd geboren en in november door Unesco is uitgeroepen tot Eminent Personality.

De vereerde monnik die leefde van 1870 tot 1949 verwierf grote bekendheid doordat hij een vorm van traditionele meditatie populariseerde die door de ‘bosmonniken’ wordt gepraktiseerd.  Wat Phatum Wanaram in Pathumwan (BKK) is de belangrijke locatie waar de monnik wordt geëerd onder leiding van de Supreme Patriarch.

– Het Department of Corrections overweegt aangifte te doen tegen de beheerder van de Facebook-pagina Anny Anny Khon Thai Hua Jai Pi Tak Put (Anny Anny with a Heart to Protect Buddhism). De site beweert dat een moslim functionaris in het departement probeert een boeddhistische tempel in Nakhon Ratchasima te verwijderen en te vervangen door een gevangenis.

Directeur-generaal Naras noemt het bericht klinkklare nonsens oftewel nepnieuws. De grond is eigendom van de gevangenis en illegaal in bezit genomen door een tempel. Het departement heeft een deel van het land teruggevorderd om er een trainingsfaciliteit te bouwen voor cipiers. De tempel heeft een ander perceel van 10 rai gekregen.

– Dat de ministers van Buitenlandse Zaken van Asean in Nha Trang (Vietnam) vergaderd hebben, kwam gisteren al ter sprake in het bericht over minister Don die verhinderd was een vergadering van een parlementscommissie bij te wonen die hem had opgeroepen een toelichting te geven op zijn opmerkingen over het VS-Iran conflict.

De ministers hebben afgesproken samenwerking bij sleutelkwestie voort te zetten, waaronder de repatriëring van Rohingya vluchtelingen naar Myanmar en vermindering van de spanning over de Zuidchinese Zee, twee kwesties die maar blijven dooretteren. Ze willen ook een speciale Summit beleggen met de Amerikaanse president Trump. De VS hebben voorgesteld die midden maart te houden om het vijfjarig bestaan te vieren van het Asean-US Strategic Partnership.

– De pagina opent met het voorstel van de Council of Engineers of Thailand voor het instellen van een ‘stofbelasting’ maar dat is oud nieuws. De raad is druk bezig informatie te verzamelen voor de hoorzittingen die over dit voorstel en zeven andere voorstellen worden gehouden.

– En daarmee besluit ik vandaag Nieuws uit Thailand.


 

D. Scarlatti – Fandango

De fandango is een dansvorm in ¾ maat, oorspronkelijk gezongen maar in de loop der tijd steeds vaker puur instrumentaal uitgevoerd. Zij heeft een karakteristiek ritme van een kwart, vier zestienden en opnieuw een kwart, en bestaat uit een copla (couplet of strofe) en een estribillo (refrein). Rond het midden van de 18e eeuw dook de fandango op in Spanje, om zich over het gehele Spaanse grondgebied te verspreiden.


 

Voor de liefhebbers, zonder commentaar


 

Pongkorn, or Prabpram “Nong Palm”, Jermkhunthod, now 5 years and 5 months old, was left paralysed after a hospital vehicle hit his parents’ motorcycle when he was less than a year-old in 2015. The Supreme Court’s award against the Health Ministry ends their long battle for compensation.

Nieuws van de website 16-17 januari

• Hooggerechtshof heeft min. Volksgezondheid gelast de familie van een jongen die in 2015 verlamd raakte, een compensatie te verlenen van 2,7 miljoen baht. De motorfiets van de ouders met de vader aan het stuur en moeder en kind achterop werd toen aangereden door een pickup truck van het Ban Mai Health Promotion hospital in Khon Kaen. De jongen is nu 5 jaar en 5 maanden. Hij is vanaf zijn borst tot zijn benen verlamd, kan niet lopen en heeft geen controle over zijn blaas en darmen.
• Een dag nadat Korn Chatikavanij zijn lidmaatschap van de Democraten heeft opgezegd, verlaat nu ook voormalig parlementslid voor Bangkok Atavit Suwannapakdee de partij. Hij sluit zich aan bij Korn’s ‘plan for political change driven by good morals’, wat zou betekenen dat Korn een nieuwe partij wil oprichten.
• Onderwijzend personeel staat voor 1,1 biljoen baht in het krijt oftewel 16 procent van alle publieke schulden. Onderwijzers hebben gemiddeld een schuld van 3 miljoen baht per persoon. Deze cijfers zijn donderdag bekend gemaakt op National Teachers Day door Samkhan Jongkoyen, secretaris-generaal van een coördinatiecentrum dat is opgezet de schuldproblematiek van onderwijzers en anderen in het onderwijs op te lossen. Het geld is geleend van het welzijnsfonds voor onderwijzers, uitvaartverzekeringen en de Teacher Savings Cooperative (TSC).
• Duitser (85) op de luchthaven van Phuket dood aangetroffen in zijn wagen die in de parkeergarage tegen een andere wagen was gereden.
• Twee ringleiders van een callcentrum in Thailand zijn in Japan aangehouden. In totaal zijn nu 28 personen gearresteerd. Het centrum in Pattaya benaderde Japanners met de smoes dat ze verzuimd hadden voor een website te betalen. De groep heeft kans gezien 200 personen op te lichten voor 200 miljoen yen ($1.8 miljoen).
• Op een controlepost in Nam Phong (Khon Kaen) is 500 kilo samengeperste marihuana met een straatwaarde van 7,6 miljoen baht onderschept die in kunstmestzakken in de laadbak van een pickup truck was verstopt. De bestuurder is aangehouden alsmede een vrouw en de opdrachtgever die in andere auto voor de pickup had gereden en met een smoes naar de post werd gelokt.
• Personeelsleden van de Spoorwegen die een vrouw van 82 en haar bagage uit de trein naar het perron van Ban Pong (Ratchaburi) droegen, hebben lof geoogst op de sociale media. De trein die zondagavond was vertrokken uit Hat Yai en de volgende ochtend met een vertraging van een uur in Ban Pong arriveerde, kon niet stoppen langs een perron. De vrouw en haar dochter waren op weg naar een begrafenis.
• De Thai Rice Exporters Association verwacht dat de export van rijst dit jaar zakt naar 7,5 miljoen ton, het laagste volume in zeven jaar. Thailand is ’s werelds tweede grootste exporteur na India. De export loopt al 2 jaar terug na het recordjaar 2017 toen 11,6 miljoen ton werd geëxporteerd.
• De Tourism Authority of Thailand verwacht een lichte groei van het aantal buitenlandse toeristen tijdens het Chinese Nieuwjaar (24-30 januari) naar 1,01 miljoen buitenlanders, 1,5 procent meer dan vorig jaar. Daarvan zijn 312.000 Chinezen (plus 2 pct). Volgens TAT-gouverneur Yuthasak is de groei beperkt omdat de handelsoorlog tussen de VS en China de yuan heeft verzwakt, terwijl de baht sterk blijft. Veel Chinese reizigers geven de voorkeur aan bestemmingen waar ze meer waarde voor hun geld krijgen. Volgens een studie van het China Outbound Tourism Research Institute vieren 7 miljoen Chinezen nieuwjaar in het buitenland (11 pct meer dan vorig jaar).

Vrijwilligers redden de enige kruidenierswinkel

17 januari – Wat krijgen we nou, een foto van een kruidenierswinkel in Sauxillanges, in de Auvergne, een dorp van 1.260 inwoners: heeft die een relatie met Nieuws uit Thailand? Nee, beste lezers, lieve lezeressen: geen enkele, behalve dat de foto en het bijbehorende verhaal in het Business katern van Bangkok Post staat. En ook omdat ik het een mooi nostalgisch tafereel vind.

Het artikel vertelt het verhaal van een dozijn inwoners die toen de enige kruidenierswinkel in 2016 dicht ging, besloten de winkel te kopen. In september 2017 openden ze de coöperatie l’Alternateur, een winkel met een assortiment van 500 voornamelijk organische en lokale producten.

Ik beveel het artikel gaarne ter lezing aan, want er is er meer tussen hemel en aarde dan Prayut en andere Thaise onzin. Klik hier: Volunteers step in and save the only grocery store.

Prayut’s korte lontje kwelt diens voormalige leraar

17 januari – Gevraagd wat voor soort leerling premier Prayut was, hield zijn voormalige leraar wiskunde Veera Dejphan (81) zich wijselijk op de vlakte. Hij zei gisteren op National Teachers Day nadat Prayut hem respect had betuigd op het ministerie van Onderwijs, zich dat niet te kunnen herinneren omdat het zo lang geleden was.

Maar hij was zijn oud-leerling wel via de media blijven volgen en had gezien dat hij diverse malen zijn geduld verloor. ‘Ik maak me zorgen over de manier waarop hij zich soms uitdrukt. Wanneer hij zijn driftbuien kan beheersen, geduldig is en blijft lachen, zal hij meer aantrekkelijk voor de bevolking worden. Het is in zijn beste belang om te proberen kalm te blijven.’

Diesel vrachtwagens krijgen gedeeltelijk stadsverbod

17 januari – Misschien komt het omdat ik al jaren in Vlaardingen woon, een stad die nog steeds bekend staat als stinkstad, want van de smog in Bangkok heb ik nog nooit iets gemerkt en een mondkapje heb ik nog nooit gedragen.

Maar de metingen liegen niet: Bangkok wordt weer geteisterd door een te hoge concentratie PM2,5 fijnstof en eindelijk begint het tot de autoriteiten door te dringen dat rigoureuze maatregelen vereist zijn, want tot nu toe was het pappen en (letterlijk) nathouden.

Het ministerie van Milieu heeft het kabinet voorgesteld diesel vrachtwagens op de oneven dagen in januari en februari in de binnenstad van Bangkok te verbieden. Dat zijn de maanden met de ergste luchtverontreiniging.

Het verbod is een van de maatregelen die door de nationale commissie luchtverontreiniging gisteren tijdens haar vergadering is bedacht. De commissie heeft ook voorgesteld dat de politie naleving van de regels voor diesel vrachtwagens en voertuigen controleert.

Het Department of Industrial Works is opgedragen fabrieken te inspecteren en hen te vragen zich aan de regels te houden en activiteiten te verminderen wanneer de luchtverontreiniging toeneemt. Voorts hebben de gemeente Bangkok en provinciale autoriteiten het advies gekregen de regels voor open vuren te handhaven.

Wanneer het kabinet akkoord gaat, worden de maatregelen onmiddellijk van kracht, maar ze kunnen worden ingetrokken wanneer de luchtkwaliteit verbetert, zegt permanent secretaris Jatuporn van het ministerie van Milieu.

Voorzitter Yoo Chienyuenyongpong van de Land Transport Federation of Thailand begint al weer te koeren. Hij zei gisteren dat de maatregelen logistiek en transport schade berokkenen. ‘Wanneer trucks worden verboden zoals voorgesteld, zal het aantal voertuigen op de toegestane uren toenemen, waardoor het verkeer en stof erger worden.’

Suchatvee Suwansawat, voorzitter van de Council of Engineers Thailand, denkt mee. Hij heeft acht maatregelen voorgesteld, waaronder een stofbelasting en de installatie van waarschuwingssystemen (omdat de mate van verontreiniging per gebied kan verschillen). Belastingprikkels dienen te worden gegeven om vastgoedontwikkelaars aan te zetten stof en verontreiniging beter te beheersen en degenen die het ontbreekt aan sociale verantwoordelijkheid dienen belast te worden met extra belastingen.

De gemeentepolitie heeft inmiddels in de stad controlepunten opgezet om voertuigen te controleren op emissies. Voertuigen die de limiet overschrijden worden verboden en mogen pas weer de weg op na inspectie. Op een controlepunt in het district Don Muang bleken 12 van elke 25 voertuigen de limiet te overschrijden. [Het bericht zegt niets over sancties daar]

Het Pollution Control Department maakte gisteren bekend dat de concentratie PM2,5 op tien plaatsen het veiligheidsniveau van 50 microgram per kubieke meter lucht overschrijdt. Dat zijn Din Daeng, Soi Lat Phrao 95, Rama III-Charoen Krung Road, Soi Sukhumvit 63, Bang Kapi Intersection, Lat Krabang Road in Lat Krabang district, Sam Sen Road in Phra Nakhon district, Klong Toey, Thung Song Hong, en Phahon Yothin Road in Bang Khen district. Mocht u het vergeten zijn: wereldgezondheidsorganisatie WHO stelt de limiet op 25 microgram.

Kort Nieuws vrijdag 17 januari

– Eigenaren van commerciële drones moeten voor het eind van het jaar een vergunning aanvragen en vluchttraining bij een geaccrediteerd instituut volgen, heeft de Civil Aviation Authority of Thailand (CAAT) gisteren bekend gemaakt. Het verstrekken van vergunningen is nodig om de publieke veiligheid te waarborgen wegens het toegenomen aantal, hun geavanceerde technologie en toenemend gebruik in de handel.

‘Hun uiterst geavanceerde technologie en betaalbaarheid betekent dat vandaag de dag drones ruimschoots gebruikt worden voor recreatieve en commerciële doelen, wat risico’s met zich brengt voor de veiligheid van woonbuurten, commerciële vluchten, veiligheid en privacy van mensen’, zegt CAAT-directeur-generaal Chula Sukmanop.

Thans dienen drones alleen geregistreerd te worden bij de National Broadcasting and Telecommunications Commission (NBTC). Circa 10.000 zijn geregistreerd. De CAAT gaat samenwerken met het Defence Technology Institute om een academie voor het vliegen met drones te stichten die vliegcursussen van hoog niveau aanbiedt. Binnenkort houdt de CAAT een openbare hoorzitting om de nieuwe regels uit te leggen.

– De politie heeft gisteren een menselijk skelet gevonden in een vijver bij het huis van verdachte Apichai (40), die vorige week is aangehouden op verdenking van de moord op zijn 22-jarige vriendin en het verbergen van haar lichaam. Duikers vonden het skelet dat omwikkeld was met kleding en een laken. Het was verborgen onder een groot metalen object en met kettingen vastgemaakt aan halters.

De politie was in actie gekomen naar aanleiding van een tip van een getuige, Apichai’s vriend, dat er twee lichamen in de vijver zouden liggen. Dat had hij hij gehoord van Apichai toen ze beiden onder invloed van drugs waren. Apichai had hem uitgedaagd de lichamen te vinden voor een beloning van 5.000 baht per stuk. De vriend nam de uitdaging aan, liet Apichai een schedel zien, maar die weigerde te betalen en vuurde een vuurwapen op hem af, waardoor zijn oor werd geraakt. De vriend maakte vervolgens dat hij wegkwam.

De politie heeft woensdag bij een huiszoeking in een ander huis 100 gram crystal methamphetamine en 2.000 methamphetamine pillen gevonden. Dat huis diende als opslagplaats voor Apichai’s drugs.

– Ik ben inmiddels op pagina 2 beland, die opent met een bericht over de Asean Outlook on the Indo-Pacific (AOIP), die vorig jaar is opgesteld toen Thailand voorzitter van Asean was. Vice-rector internationale zaken Kitti van de Thammasat universiteit noemt de Outlook (letterlijk: vooruitzicht, kijk) een prestatie daar het moeilijker zal zijn een vergelijkbare Outlook te ontwerpen nu Vietnam voorzitter van Asean is. De AOIP legt het fundament voor infrastructurele ontwikkeling in de regio. Mag u zelf lezen: AOIP lauded as infrastructure boon.

– Pagina 2 bevat verder de rubriek In Brief met drie kortjes, waarvan ik er één noem. Palang Pracharath parlementslid Sayan voor Nakhon Si Thammarat heeft voorgesteld een brug aan te leggen tussen zijn provincie en Koh Samui in Surat Thani. Hij zegt dat een brug nodig is omdat toeristen hebben geklaagd dat ze in de nieuwjaarsvakantie het eiland niet konden bereiken omdat er maar twee steigers zijn, die niet in staat zijn extra verkeer te verwerken. Hij heeft ook al een naam bedacht voor de brug: Chan-o-cha, Prayut’s familienaam.

– Minister Don (Buitenlandse Zaken) heeft de vergadering gisteren gemist van de parlementscommissie waarin hij een toelichting had moeten geven op zijn ‘misinformed’ opmerkingen over het conflict tussen de VS en Iran.

Don is thans in Na Thrang (Vietnam) waar hij een bijeenkomst van Asean ministers van buitenlandse zaken bijwoont. Hij vertelde de media over zijn reis naar Bahrein, Saoedi-Arabië en Oman en zei dat Thailand’s banden met het Midden-Oosten ‘goed’ zijn.

De minister suggereerde op 7 januari dat Thailand tevoren door de VS was geïnformeerd over de drone aanval die het leven kostte aan de Iraanse generaal Soleimani. Buitenland woordvoerder Busadee noemde Don later ‘misinformed’.

Adjunct permanent secretaris Jesda van het ministerie mocht namens de minister de kastanjes uit het vuur halen in de commissie. Hij gaf toe dat Don’s opmerkingen te wijten waren aan verkeerde informatie. Landen die betrokken zijn bij het conflict, waaronder Iran, hebben niet geklaagd over Don’s uitglijder, zei hij.

– Follow-up over de aanbestedingsprocedure van het Airport City Project bij luchthaven U-tapao. U weet wel: de marine had het bod van het door de Charoen Pokphand geleid consortium afgewezen (want was te laat ingeleverd), maar de Supreme Administrative Court heeft dat besluit ongeldig verklaard, dus mag de groep toch meebieden op de aanleg van het 290 miljard kostende project.

Staatssecretaris Santi (Financiën) heeft het Comptroller-General’s Department (therausier) gevraagd een studie te verrichten naar de regels die voor aanbestedingsprocedures van de overheid gelden. De studie heeft tot doel, aldus Santi, de regels te verbeteren zodat ze tegemoet komen aan veranderende omstandigheden. Het besluit van de hoogste bestuursrechter noemde hij geen zaak van meten met twee maten. Mag u zelf lezen: Transparency push in Airport City row.

– Pagina 3 opent met een follow-up op de berichtgeving over de vier rebellerende parlementsleden van Future Forward, die door de partij zijn geroyeerd hoewel twijfel bestaat aan dat besluit, want het quorum in de vergadering waarin de vier de wacht werd aangezegd, ontbrak.

Een bron bij de Kiesraad benadrukt echter dat ze wel degelijk hun status als FFP parlementslid hebben verloren. Omdat ze zich niet binnen de voorgeschreven tijd hebben aangesloten bij een andere partij, zijn ze ook hun parlementszetel kwijt. Er zijn geen berichten dat ze dit gedaan hebben of dat een andere partij hen heeft toegelaten.

– Dinsdag vergadert het kabinet in het Zuiden. Het mag zich dan buigen over een voorstel voor twaalf projecten in Pattani, Yala en Narathiwat op het gebied van infrastructuur, handel en investeringen, ontwikkeling van levenskwaliteit, toerisme, natuurlijke hulpbronnen en milieu. Tevens wordt toestemming gevraagd voor de aankoop van 1.683 rai in Narathiwat, maar waarvoor dat gebied bestemd is, vermeldt het bericht niet.

Een ambtenaar van het lokaal kantoor van het ministerie van Landbouw zegt dat de projecten geavanceerde agrarische technieken zullen bevorderen, grenshandel en commerciële banden met Asean. Hoewel pararubber, palmolie, vis en fruit de belangrijkste producten zijn, is het doel de drie zuidelijke provincies ook te promoten als ecotoerisme bestemming.

Het bericht gaat verder in op de situatie in het Zuiden, een aanvraag van minister Saksayam (Transport) voor 47 projecten ter waarde van 170 miljard baht [geen details] en het Thailand Future Fund, een door de staat gesteund infrastructureel fonds met een rente van 5 tot 6 procent. Gezien het hoge rendement heeft het fonds de aandacht getrokken van buitenlandse investeerders.

– Er bestaan geen plannen om het Huis van Afgevaardigden te ontbinden, zegt premier Prayut. ‘Er is helemaal niet zo’n plan.’

Het gerucht is in de wereld geholpen door woordvoerder Anusorn van oppositiepartij Pheu Thai. Prayut zou de door de oppositie aangevraagde interpellatie inclusief een motie van wantrouwen zo willen ontlopen. Anusorn zegt dit vernomen te hebben van ‘regerings insiders’.

Ook vice-premier Prawit, Prayut’s slippendrager, ontkent de bewering. De premier gooit niet de handdoek in de ring, want hij moet het land conform de wet leiden. ‘We hebben niets gedaan wat het land schaadt. Ik weet niet waarom hij zelfs de moeite nam aandacht te besteden aan het gerucht.’

– Als laatste pagina 4, een halve pagina met vier berichten. Eén kennen we al: de overleden Duitser in zijn auto in de parkeergarage van de luchthaven van Phuket.

De pagina opent met het bericht dat twee coffeeshops in Chiang Mai zijn gesloten omdat ze illegaal in nationaal park Doi Suthep-Pui koffie schonken. De twee uitspanningen beide ter grootte van 1 rai, Neo Cafe en Wild Coffee and Bistro, zijn ontdekt door de DNP die in het gebied onderzoek doet naar encroachers (landkrakers).

Alle vakantieparken en andere bedrijven op Doi Mon Cham in twee tambons hebben het bevel gekregen binnen 30 dagen te stoppen met hun bedrijf. Het Royal Forest Department vond eerder 64 illegale resorts en andere accommodaties. De eigenaren verzetten zich tegen sluiting want het verbod komt midden in het hoogseizoen en alle kamers zijn tot eind februari geboekt.

– Een nieuwe legerschool is geopend in Nakhon Ratchasima. Op 10 januari is daar de gespecialiseerde training begonnen van 300 soldaten. Ze krijgen er high-quality combat training, ontworpen en uitgevoerd door het Special Warfare Command van het leger. Behalve het hertrainen van ervaren soldaten, laat de school ook nieuwe veelbelovende rekruten toe, inclusief vrouwen.

– Laatste bericht. De Courts of Justice heeft in samenwerking met de Krungthai bank een nieuwe update gemaakt van het online e-filing systeem voor klachten in civiele procedures. Sinds de introductie van de nieuwe versie zijn al 148 zaken ingevoerd in het systeem. Het systeem is al in 3.148 zaken gebruikt.

Voorheen moesten advocaten alle documenten op papier bij de rechtbank inleveren. Het is de bedoeling het systeem in de toekomst uit te breiden tot strafrechtzaken.


 

Voor de liefhebbers, zonder commentaar


 

Nieuws van de website 15-16 januari

• Fabriek van sandalen in Sena (Ayutthaya) dinsdagnacht in de as gelegd. De brandweer was uitgerukt met tien wagens en bemanning, maar kon weinig uitrichten door de aanwezigheid van brandbare materialen als rubber en lijm. De bluswerkzaamheden duurden 2 uur.
Korn Chatikavanij, voormalig minister van Financiën in het kabinet Abhisit, heeft zijn lidmaatschap van de Democraten opgezegd. Korn ging in 2005 de politiek in. Hij vindt het welletjes geweest, laat hij op Facebook weten.
• Een man (34), die vier maanden geleden uit de gevangenis is vrijgelaten, is aangehouden nadat hij op Suvarnabhumi van een vrouwelijke passagier een beurs had gestolen met geld en een gouden halsketting ter waarde van 30.000 baht. De beurs was gevallen toen ze geld wisselde, waarna de man kans zag die weg te grissen. Hij heeft zichzelf aangegeven nadat een arrestatiebevel tegen hem was uitgevaardigd.
• Nakhon Si Thammarat: Moeder (38) en zoon (19 maanden) op motorfiets omgekomen bij botsing met auto toen ze op een kruising rechtsaf sloeg vlak voor de tegemoet komende wagen.
• Ook in Nakhon Si Thammarat is een gepensioneerd dorpshoofd (64) op een fietsstrook aangereden door een snel rijdende pickup truck en overleden. De bestuurder stopte niet maar scheurde met zijn wagen weg. De politie is op zoek naar hem. De desbetreffende fietsstrook die parallel aan een spoorbaan loopt, is populair bij fietsers om in conditie te blijven.
• Een man (50) die op een spoorbrug liep, is overleden na geraakt te zijn door een trein die kort tevoren was vertrokken uit het station van Hat Yai (Songkhla). Door de klap viel hij in het water onder de brug. Onbekend is of het om een ongeluk ging of suïcide.
• In een undercover operatie is in Pattaya een Brit (43) aangehouden die online twaalf nagemaakte horloges van het merk Rolex, Patek Phillipe en Cartier voor 12.000 baht per stuk te koop had aangeboden. Zijn arrestatie leidde tot de aanhouding van een Thaise man met 40 nagemaakte merkhorloges. De Brit zegt de horloges voor 500 baht van hem te hebben gekocht.
• De grenscontrole op de grenspost met Poipet (Cambodja) in Aranyaprathet is verscherpt nadat in Thailand een Chinese toerist was gearriveerd met het coronavirus. Er is een thermoscanner geïnstalleerd, maar tot nu toe nu zijn geen nieuwe gevallen geconstateerd. In de Chinese stad Wuhan is al één persoon overleden aan het virus dat longontsteking veroorzaakt.
• Hooggerechtshof vaardigt arrestatiebevel uit tegen Vipot Aponrat, Palang Pracharath parlementslid voor Kamphaeng Phet, nadat zijn laatste beroep tegen een gevangenisstraf van 4 jaar was afgewezen en hij niet kwam opdagen op de zitting. Hij was een van de roodhemd leiders toen demonstranten de Asean Summit in 2006 in Pattaya bestormden en onmogelijk maakten.
• De application Protect-U, gelanceerd om mensenhandel risico’s te melden, kan belemmerd worden door gebrek aan vertrouwen in overheidsfunctionarissen en omdat alleen een Thaise versie beschibaar is, zeggen anti-slavernij experts. De app is ontwikkeld door de Mahanakorn University of Technology in Bangkok en het ministerie van Sociale Zaken.
Thailand is een bron, bestemming en transitland voor mannen, vrouwen en kinderen die het slachtoffer zijn van dwangarbeid en sekshandel. De app is de afgelopen zes maanden slechts 260 maal gedownload.
• Nationaal park Phu Soi Dao in Uttaradit is tijdelijk gesloten vanwege het gevaar van branden en voor herstel van de ecologie. Ook het 6,5 km lange natuurpad naar de Phu Soi Dam berg is dicht, maar de omgeving van het park en de waterval blijven toegankelijk.
• Thailand dient zowel publieke als particuliere investeringen te vergroten, waaronder infrastructurele ontwikkeling en de promotie van de toerisme- en servicesectoren, om de economische groei dit jaar te stimuleren, zei vice-premier Somkid woensdag op een bedrijfsseminar.
• Regering garandeert adequate levering van kraanwater tijdens dit droge seizoen, zegt regeringswoordvoerder Narumon. De agrarische sector is gevraagd te voldoen aan de overheidsinstructies ter bestrijding van het watertekort. Als korte termijn maatregel wordt geld uitgetrokken voor 2.000 projecten. Prayut wil ook lange termijn oplossingen voor droogteproblemen.
• Tourism Council of Thailand verwacht dat de stijging van het toerisme vanuit het buitenland dit jaar onder de 5 procent blijft als gevolg van de trage wereldeconomie, dure baht en toenemende concurrentie van andere landen
• Een taxibestuurder (22) heeft een tas met 1,5 miljoen baht aan contanten en kostbaarheden terug gegeven aan een zakenvrouw die de tas in zijn wagen was vergeten. De vrouw (47) is adjunct-manager van een verhuurbedrijf van kantoorruimtes en eigenaar van een Thais restaurant in Japan.
• Social Security Office verhoogt de bijdrage die het betaalt aan aangesloten ziekenhuizen met 16 procent. De verhoging is nodig omdat het aantal ouderen dat aan de welzijnsvoorziening deelneemt, toeneemt en de kosten zijn toegenomen als gevolg van de inflatie.
• De NACC adviseert de Central Criminal Court for Corruption and Misconduct Cases om het vermogen van voormalig NOB-directeur Nopparat Benjawattananan en zeven anderen ad 575,1 miljoen baht in beslag te nemen wegens ‘ongebruikelijke rijkdom’. Ze hebben hun zakken in 2004 en 2005 gevuld tijdens de renovatie van Wat Phananchoeng Worawihan in Ayutthaya.
• Rood alarm op luchthavens uit angst voor coronavirus nu Chinees Nieuwjaar nadert en een Chinese vrouw bij aankomst in Thailand is gediagnosticeerd met het virus en in quarantaine is geplaatst, het eerste geval buiten China

Wateroorlogen doemen op

16 januari – De duurzaamheid van de Eastern Economic Corridor (EEC), het vlaggenschip van de regering, dreigt te worden belemmerd door droogte en waterconflicten, waarschuwen twee waterexperts. De eerste conflicten over water tussen bewoners, die langs de corridor wonen, en industriële projecten zijn al uitgebroken.

De EEC wordt nu al geconfronteerd met de gevolgen van het watertekort, zegt natuurbeschermer Somnuck Kongmeewasin, lid van de parlementscommissie die toezicht houdt op het EEC-project. De regering heeft reservoirs aangelegd in Chanthaburi en Sa Kaeo om water te leveren aan de industrie, Chanthaburi telt vier reservoirs van 200.000 rai met een capaciteit van 300 miljoen kubieke meter water. Maar nu beginnen de bewoners te protesteren dat waterbronnen in hun woongebied alleen worden toegewezen aan de industrie.

‘Dit is hoe massale waterconflicten kunnen ontstaan’, waarschuwt Somnuck. ‘Natuurlijk probeert de industriële sector watertekorten op te lossen door het gebruik van technologie om water te hergebruiken. Maar de sector moet nog steeds water delen met boeren en huishoudens. De droogte die de vraag naar water van de landbouw, toerisme, huishoudens en industrie doet toenemen, zal grote problemen opleveren voor de EEC.’

‘Dus wat gaat de EEC doen als tijdens jaarlijkse droogteperiodes huizen, doerian boomgaarden, fabrieken en de toerismesector tezelfdertijd water willen en de aanvoer niet voldoende is? De schaarste aan water in deze regio zal escaleren tot wateroorlogen.’

Ook Seree Suparatid, directeur van het Climate Change and Disaster Centre van de Rangsit universiteit, maakt zich grote zorgen. De Provincial Waterworks Authority heeft al water moeten kopen van de particuliere sector om leidingwater te produceren omdat de voorraden uit de bovenstroom van de rivier Chao Phraya niet toereikend zijn en het waterpeil van de rivier Bang Pakong laag is, die bovendien last heeft van zeewater intrusie.

Seree waarschuwt dat de waterconflicten in maart en april zullen toenemen want kwekers van gewassen die veel water nodig hebben, zoals doerian en rijst, zullen dan grote hoeveelheden water eisen om hun gewassen te bevloeien. De vier reservoirs in Chanthaburi hebben slechts vier maanden voldoende water voor de landbouw, industrie, huishoudens en toerismesector. Meer weten? Lees: Water wars looming.

Nooit te oud om te leren
Ben nooit te oud om te leren, alhoewel de kennis die ik nu heb opgedaan dankzij een mailtje van mijn lieve vriendin Claudi Sträter [die ik lange tijd verwaarloosd heb] van nul en generlei waarde is.
Claudia stuurde mij een een plaatje van bijgaande combinatie ‘in krachtig zwart-offwhite’ die bestaat uit een ‘jacquard gebreid lang vest, een bijpassende trui en een broek met sportieve bies. In het vest zijn de letters CS te herkennen. Het opvallende ontwerp is afgebiesd met een gestreepte rand.’

Toch even opgezocht wat jacquard is. Wikipedia schrijft: Jacquardbreiwerk is een vorm van breien met verschillende kleuren, waarbij zich aan de achterzijde van het breiwerk lange draden bevinden.

De techniek wordt ook wel inbreien genoemd. Jacquardbreien is genoemd naar Joseph-Marie Jacquard, die een weefgetouw uitvond waarmee automatisch patronen konden worden ingeweven.

Voor het breien in verschillende kleuren wordt vooral de tricotsteek gebruikt, zodat het kleurige patroon duidelijk zichtbaar wordt en niet verstoord wordt door het reliëf waar andere steekvormen mee gepaard gaan.

Het vest is afgeprijsd van €169,95 naar €139,95. De trui kost €99,95, de pantalon die is gemaakt van een comfortabele stretchkwaliteit en een klassieke belijning heeft met taps toelopende pijp kost €139,95. Geen prijzen die ik ooit zal uitgeven voor kleding.

Denkt Korn na over politieke derde macht?

16 januari – Ter inleiding: Ik heb geen hoge pet op van Thaise politici. De meesten hebben de intellectuele diepgang van een kikkerbadje. Maar voor Korn Chatikavanij, voormalig minister van Financiën in het kabinet Abhisit, geldt dat niet. Toen hij nog minister was en ook later enkele keren viel me op dat hij een man van gewicht is. Intellectueel gesproken dan want te zien aan de foto’s van hem heeft hij een slank postuur.

Onder de kop Korn eyening ‘a bigger role’ speculeert BP op de voorpagina in een lang 2-koloms bericht over de reden waarom Korn zijn lidmaatschap van de Democraten heeft opgezegd. Zijn beslissing heeft fierce speculation opgeroepen dat hij op het punt zou staan een nieuwe partij op te richten which could be a force to be reckoned with.

Geruchten dat Korn van plan was de partij te verlaten, doken al op sinds Abhisit als partijleider terugtrad na de smadelijke verkiezingsnederlaag van de Democraten in maart vorig jaar. Sindsdien is de partij verwikkeld in interne conflicten met parlementsleden die principieel waren en voor een oppositierol kozen en parlementsleden die zich wel wilden aansluiten bij Palang Pracharath, de partij die Prayut in het zadel hielp met hulp van de door de NCPO benoemde Senaat. Uiteraard in ruil voor ministersposten, want: voor wat hoort wat bij dit handjeklap.

De verdeeldheid werd duidelijk zichtbaar toen Jurin Laksanawisit tot partijleider werd gekozen en de partij in de armen van Palang Pracharath dreef. Abhisit gaf toen zijn parlementszetel op [Soms hebben politici een ruggengraat] en de rol van Korn, een nauwe vriend van Abhisit, werd gereduceerd, wat bleek uit het feit dat Jurin hem niet opnam in het nieuwe economisch team van de partij hoewel hij niet alleen voormalig minister van Financiën was maar ook een kundig financier.

Een andere vriend van Abhisit schreef gisteren op Facebook dat Korn niet de gelegenheid heeft gekregen om een rol in de partij te spelen. ‘He is a gentle man so he never raised the issue.’ (Hij is een vriendelijke man of misschien wordt toch bedoeld een gentleman)

In zijn afscheidsposting op Facebook rept Korn niet over conflicten, maar hij houdt een pleidooi voor ‘politiek met een doel, politiek die het land op veel gebieden ten goede kan veranderen’. ‘Ik geloof dat we bang zijn voor veranderingen of onszelf uit te dagen. Wij Thais bevinden ons in een hachelijke positie omdat we niet in staat zijn te wedijveren [met andere landen]’.

Maar Korn weigert te bevestigen dat hij hiermede doelde op de oprichting van een nieuwe partij en wat het beleid van zo’n partij zou zijn. Zijn close aids in de Democraten zeggen dat Korn niet van plan is zich bij een andere partij aan te sluiten, maar vermoedelijk een nieuwe partij zal willen oprichten met steun van gelijkgezinde jonge politici. Meer weten? Klik op de kop.

Royement 4 FFP-parlementsleden mogelijk niet geldig

16 januari – Bangkok Post telt vandaag 15 nieuwsberichten c.q. -verhalen op de drie binnenlandpagina’s van het eerste katern. Eerst maar eens de openingen noemen: Dreigende wateroorlog (voorpagina), mogelijk verbod in BKK op overbeladen vrachtwagens (pagina 2) en het royement van vier FFP-parlementsleden dat wellicht ongeldig was (pagina 3).

Om met dat laatste te beginnen. De vier rebellen volgden bij enkele stemmingen in het Huis van Afgevaardigden niet de partijlijn, maar nieuwe berichten zeggen nu dat het quorum ontbrak op de vergadering waarop besloten werd het viertal te royeren. Dus zijn ze nog steeds lid van Future Forward.

De vier hebben al wel laten weten bij welke partij ze zich willen aansluiten, maar die partijen wachten nog op bevestiging. Een van de vier heeft deze week de Ombudsman gevraagd de kwestie voor te leggen aan het Constitutionele Hof. Afijn, lees het zelf verder maar: Fate of FFP rebels hangs in the balance.

Gemeente Bangkok wil overbeladen vrachtwagens weren

16 januari – Ik schreef al eens eerder dat ik zo nu en dan Engelse woorden tegenkom die volgens mijn papieren woordenboek worden aangeduid als Am. oftewel Amerikaans Engels. Ik vermoed dat de auteurs in de VS zijn opgegroeid/opgeleid. Vandaag gebruikt de koppenmaker een Amerikanisme in de kop boven de opening van pagina 2: BMA mulls ban on overladen trucks. Mijn woordenhoek vertaalt het werkwoord to mull als: over de dingen nadenken, piekeren met de toevoeging Am.

City Hall, zoals BKK vaak in de krant wordt genoemd, denkt dus na over een verbod op overbeladen vrachtwagens op bepaalde plaatsen in de hoofdstad: niet alleen om wegen te behoeden voor verdere beschadiging maar ook om het gevaarlijke fijnstof in de lucht te verminderen, want vrachtwagens zijn in de hoofdstad de belangrijkste veroorzaker van PM2,5.

Het voorstel werd gisteren behandeld door de gemeenteraad en wordt nu bestudeerd door de ambtelijke diensten. De meeste raadsleden steunden het voorstel. Raadslid Phat Phatsattha zei dat van het gemeentewerken budget van 16 miljard 20 procent doorgaans wordt besteed aan herstel van wegen die zijn beschadigd door overbeladen vrachtwagens.

Het artikel gaat verder in op het stofprobleem maar dat is al uitentreuren beschreven door de krant. Pagina 2 bevat verder de rubriek In Brief met vier kortjes, drie bekende berichten (nep horloges, Protect-U applicatie en brand in sandalenfabriek) en één nieuw. Om het vertrouwen van Chinese toeristen te stimuleren houdt de gemeente Phuket volgende week donderdag op de Ao Chalong pier een reddingsoefening.

De Chinese Peaceland Foundation stuurt twaalf stafleden om deel te nemen aan de oefening en bestaande maritieme veiligheidsmaatregelen te controleren. Staatssecretaris Niphon is namens het ministerie van Binnenlandse Zaken aanwezig.

Gouverneur Phakaphong denkt dat de aanwezigheid van het Chinese team het vertrouwen van Chinezen zal bevorderen dat na de bootramp van 2018 met 50 verdronken Chinezen een gevoelige knauw heeft gekregen, want het toerisme liep met 20 procent terug.

Public Health Minister Anutin Charnvirakul harvests the first marijuana flower planted in a closed-system farm run by Maejo University in Chiang Mai’s San Sai district.

Kort Nieuws donderdag 16 januari

– ’s Lands eerste kliniek die zowel traditionele als moderne behandelingen, gebaseerd op cannabis, biedt is gisteren in Chiang Mai geopend door minister Anutin (Volksgezondheid). De 125 stafleden waaronder 39 artsen en 4 traditionele genezers, konden gelijk al aan het werk want 22 patiënten meldden zich op de openingsdag.

Anutin zegt dat minstens vijf groepen ziektes genezen of verzacht kunnen worden door marihuana-extracten, waaronder Parkinson, epilepsie en multiple sclerose. Patiënten die lijden aan slapeloosheid, migraine, lichaamspijn, tremoren en verlamming wordt geadviseerd zich te laten behandelen met traditionele geneeswijzen, die de kliniek biedt.

De kliniek in Chiang Mai is ondergebracht bij het Nakornping Hospital. De eerste stand-alone cannabiskliniek is eerder deze maand door de minister geopend in Nonthaburi.

– FFP parlementslid Wirot heeft gisteren in het Huis van Afgevaardigden de dood van de 21-jarige dienstplichtige rekruut Chaichana aan de orde gesteld, die 2 maanden na zijn basistraining overleed.

Wirot vroeg zich af: ‘Waarom zorgde het leger niet voor hem als een jongste broer zoals de legercommandant heeft beloofd? En wat is er gebeurd tijdens het inlijvingsproces? Als zijn gezondheid niet robuust genoeg was voor de basistraining, waarom was hij dan geselecteerd? Is het budget van 140 miljoen baht wel efficiënt besteed?’

Maar staatssecretaris Chainan (Defensie) wees de beschuldiging van de hand dat het leger onzorgvuldig was geweest bij het gezondheidsonderzoek. Veel mensen weten niet dat ze een aangeboren ziekte hebben of andere onderliggende gezondheidsproblemen. In zijn geval keurden de artsen hem fit voor de training, maar instructeurs signaleerden problemen met zijn gezondheid en hadden hem gezegd ‘te gaan zitten en kijken’, aldus Chainan.

Volgens de directeur van het Fort Surasi Hospital is Chaichana overleden aan een infectie van een hartklep. Een autopsie heeft geen sporen van mishandeling aangetroffen. Zijn familie vermoedt daarentegen dat hij mishandeld is geweest.

– Kratom wordt het volgende narcoticum dat van de nationale drugslijst wordt gehaald, vermoedelijk in juni. Kratom wordt al lang als traditioneel medicijn gebruikt ter behandeling van pijn, koorts, dysenterie en diarree. De plant wordt ook verwerkt in een illegale recreatieve cocktail genaamd 4×100.

De regering heeft sinds de plant 78 jaar geleden op de lijst werd geplaatst, miljoenen baht uitgegeven aan de vervolging van personen die de plant in hun bezit hadden of er in handelden. Als kratom niet langer verboden is, bespaart de overheid 1 miljard baht per jaar, zegt minister Somsak (Justitie)

– Slachtoffers van een Ponzi-stelsel met cryptovaluta, die een verlies hebben geleden van 75 miljoen baht, hebben het Department of Special Investigation gisteren gevraagd onderzoek te doen naar hun zaak. Tot nu toe heeft de politie van Ko Lanta (Krabi) zich met de zaak beziggehouden.

De handel in cryptovaluta, genaamd ‘Khung Nong Cryptocurrency Trading’, werd in 2018 populair in het Zuiden. Er werden winsten voorspeld van 8 procent per week. Veel mensen in Krabi, Trang, Yala, Pattani en Narathiwat geloofden dat en verkochten hun bezittingen, land, auto’s en motorfietsen om erin te kunnen investeren. Het programma begon in oktober 2018, in februari stopte de operator met het betalen van dividenden, zogenaamd vanwege de macro-economische meltdown.

– Laatste bericht. Het Department of Internal Trade heeft de 18.000 apotheken in het land gevraagd de QR code van medicijnen aan klanten te laten zien om te voorkomen dat er te veel voor wordt gerekend. Het departement heeft ook de medewerking gevraagd medicijnen alleen te verkopen wanneer een erkende apotheker aanwezig is.

[Toevallig heb ik bij enkele recente bezoeken aan pharmacies gezien dat het schap met medicijnen was afgedekt en voorzien van de mededeling dat ze op dat moment niet verkocht mochten worden omdat de apotheker er niet was].

Het verzoek van het departement houdt verband met de nieuwe regel dat patiënten van particuliere ziekenhuizen ook buiten het ziekenhuis de door een arts voorgeschreven medicijnen mogen kopen. Vaak zijn ze daar goedkoper dan in de ziekenhuisapotheek.

Reacties niet mogelijk