Thais nieuws 1-15 februari

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan andere bronnen. Voor de betrouwbaarheid steek ik mijn handen niet in het vuur.
Op de pagina Dossiers 2019 geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op themapagina’s. Dat zijn pagina’s waarop alle berichten over een bepaald onderwerp zijn gebundeld. Alle themapagina’s staan opgesomd op de pagina Leeswijzer.
Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

Voor het nieuws van voorgaande jaren zie de zwarte menubalk bovenaan de pagina onder het kopje Buitenland. Voor het nieuws van 16-31 december klik hier. Voor het nieuws van 2020 klik hier: 1-15 januari 2020, 16-31 januari 2020.

 

Voor de liefhebbers, zonder commentaar


 

Nieuws van de website 14-15 februari

• Vijfentwintig paren hebben gisteren op Valentijnsdag in Chiang Rai elkaar het jawoord gegeven in een heteluchtballon of zoals dat heet: tied the knot. Onder hen waren acteur Warit Thipkomut en voetballer Adisorn Promrak, die in het nationaal team speelt, en hun partner. In Chon Buri, kregen de 138 evacuees uit Wuhan die nog in quarantaine zijn van de marine een rode roos.
Fotoalbum Marriage in the sky (21 foto’s): Twenty-two couples registered their marriages on Valentine’s Day as part of the Singha Park Chiang Rai International Valentine’s Balloon Fiesta 2020 that attracts 33 balloons from 13 countries.
• Een man (40) heeft vrijdagochtend vanuit zijn sportkledingwinkel aan de Chula 10 Road (Pathumwan) schoten gelost. Hij schoot in de lucht maar volgens een getuige vanaf het dak ook op hem en een stel vrienden, waarna ze ijlings de benen namen. De politie zette het gebied af. Nadat de politie enkele uren op hem ingepraat had, kalmeerde de man en kon hij worden aangehouden. Hij is meegenomen naar het politiebureau van Pathumwan en heeft verklaard dat hij gestrest was vanwege familieproblemen. Niemand raakte gewond.
• Vermijd Azië is het motto van cruisemaatschappijen sinds op een cruiseschip voor Japan 200 gevallen van coronavirus infecties zijn geconstateerd en de Westerdam in vijf landen is geweigerd. Tal van cruises zijn geannuleerd en andere mijden havens in China, Hong Kong en Singapore. Marktleider Carnival Corp waarschuwt dat de verdiensten dit jaar een zware klap krijgen.
• De target van US$15 miljard voor de handel tussen Thailand en Cambodja wordt dit jaar niet gehaald, maar tot nu toe treuren de autoriteiten in Phnom Penh nog niet. De Cambodjaanse staatssecretaris voor Handel zegt dat de trend stijgend is.
De handel tussen beide landen nam vorig jaar toe met 12 procent naar US$9,4 miljard. In 2015 bedroeg de handel $5 miljard. De landen spraken toen af de bilaterale handel in 2020 te verdrievoudigen naar $15 miljard.
• Na twee weken gedwongen verblijf in het schip op zee zijn de passagiers van de Westerdam op vrijdag in Sihanoukville begonnen te debarkeren. ’s Ochtends vroeg arriveerden gezondheidsfunctionarissen om de vertrekkende passagiers te screenen. Niemand bleek besmet met het coronavirus. De Westerdam werd door vijf landen geweigerd waaronder Thailand.
• China meldt 121 nieuwe doden en 5.090 nieuwe besmettingen met het coronavirus op vrijdag. Het totaal aantal besmette personen bedraagt nu 63.851, waarvan 55.748 worden behandeld. 1.380 personen zijn overleden.
• Nieuws over de eerste dode in Japan schokte vrijdag de Aziatische markten die al waren geschrokken op donderdag toen de uitbraak in tegenstelling tot de verwachtingen zich niet stabiliseerde. .
• Vertegenwoordigers van een nieuwe politieke partij, opgericht door voormalig minister van Financiën Korn Chatikavanij (Democraten), hebben gisteren en niet toevallig op Valentijnsdag de partijnaam en het logo ingeschreven bij de Kiesraad. De partij heet Kla wat in het Engels dare betekent. Het logo is een gestileerde gebalde vuist. Korn, die volgende week 56 wordt, heeft veel jonge entrepeneurs gesproken, die naar verwachting bijdragen zullen leveren aan het partijmanifest.
• Future Forward houdt zaterdag een bijeenkomst bij het Oct 14, 1973 gedenkteken op de Ratchadamnoen Avenue onder de titel ‘From Korat to armed forces reform’. Partijleider Thanathorn verwerpt kritiek dat hij en zijn partij de tragedie gebruiken als een middel om het leger aan te vallen met het doel politieke winst te behalen. ‘We streven naar een dialoog over hoe de rechten van laaggeplaatste soldaten te beschermen en billijkheid te verzekeren.’
• De Senaat heeft de begroting 2020 in een uur goedgekeurd. De begroting wordt volgende week naar premier Pratut gestuurd die hem aan de koning aanbiedt ter ondertekening.
• De computergiganten Acer en Lenovo zeggen dat de voorraden in Thailand sinds het begin van het jaar met 30 procent zijn geslonken als gevolg van tijdelijke fabriekssluitingen in China vanwege de uitbraak van het Covid-19 virus, zoals het coronavirus inmiddels wordt genoemd. IT researchfirma IDC verwacht dat de verkoop van computers op zijn best constant blijft vanwege het krappe aanbod en geringe investeringen door bedrijven.
• De autoriteiten in Korat stoppen zondag met de ontvangst van donaties voor de families van de slachtoffers van het bloedbad in Terminal 21. Tot vrijdag is 68,27 miljoen baht gedoneerd. Elke familie met een dode krijgt 1 miljoen baht. De familie van de commandant en zijn schoonmoeder die ook werden dood geschoten, krijgen geen satang.
• De passagiers van de Westerdam die per vliegtuig of over land in Thailand arriveren worden door de Thaise autoriteiten nog eens gecontroleerd op besmetting met het coronavirus, alhoewel ze bij het verlaten van het schip in Sihanoukville al gescreend zijn en gezond bevonden. [Misschien een pesterijtje omdat Cambodja heeft gedaan wat Thailand niet durfde: het schip toelaten]
• Het Fine Arts Department gaat op bevel van premier Prayut minstens eenmaal per jaar een show produceren over Thailand’s oorlogsgeschiedenis om zo het patriottisme van Thai te versterken. Een panel dat is gevormd, overlegt eerst met ambtenaren van het ministerie van Cultuur en Defensie over de inhoud en het budget. De eerste show wordt verwacht over acht maanden. [Zo’n show leent zich uitstekend voor geschiedvervalsing]
• Japan is begonnen passagiers van de Diamond Princess ouder dan 80 jaar met een zwakke gezondheid die een hut hadden zonder patrijspoort onder te brengen in een accommodatie op het vasteland, mits ze negatief getest zijn op het coronavirus. De eerste 11 passagiers zijn vrijdag met een touringcar naar hun nieuwe verblijfplaats gebracht, waar ze in isolatie worden gehouden. Van de 3700 passagiers zijn 218 besmet. Die zijn opgenomen in het ziekenhuis van Yokohama, 10 bevinden zich in ernstige toestand

Takorn Tantasith, secretary-general of the National Broadcasting and Telecommunications Commission, third from left, briefs journalists on the 5G spectrum licence auction taking place tomorrow.

NBTC klaar voor 5G veiling

15 februari – Het komt niet vaak voor dat ik een onderwerp uit de krant oversla omdat ik er de ballen verstand van heb. Maar vandaag is zo’n dag. Bangkok Post opent met een bericht over de 5G veiling die morgen gehouden wordt. De vijf maatschappijen die azen op 5G zijn door telecommunicatiewaakhond NBTC gewaarschuwd een levensvatbaar bod uit te brengen want aankloppen bij de overheid voor steun zoals bij 4G zit er deze keer niet in.

Tot zover begrijp ik het nog wel. Dat de veiling om half tien begint en naar verwachting om 21 uur eindigt, begrijp ik ook. Dat voor de eerste keer een clock auction systeem wordt gebruikt, is ook duidelijk want veilingklokken ken ik uit het Westland.

Maar waarom er zes kamers [ruimtes, zalen?] zijn ingericht voor de vijf bieders, één extra voor onverwachte hiccups, snap ik niet en wat het 700, 2600 en 1800 MHz spectrum, die ook geveild worden, met 5G te maken hebben, weet ik niet.

Dus na deze belijdenis van mijn onkunde op dit gebied, ben ik zo vrij dit bericht te eindigen met een diepe zucht.

Nieuw bewijs voor bedreigde visstand in Mekong

15 februari – Bangkok Post telt vandaag 14 nieuwsberichten c.q. verhalen op drie binnenlandpagina’s van het eerste katern. Twee artikelen op pagina 2 verdienen wat mij betreft de meeste aandacht. De opening meldt dat de pogingen om het aantal nieuwe HIV en SOA infecties terug te dringen nog steeds tekort schieten; daarover later meer in een apart bericht.

Een tweede artikel meldt dat milieuactievoerders nieuw bewijs hebben ingeleverd bij de Supreme Administrative Court over de gevolgen van de Xayaburi dam in Laos op de ecologie van de Mekong en visvangst. De snelle veranderingen in het waterpeil hebben niet alleen geleid tot niet eerder vertoonde algengroei, tot verdorrende planten op eilandjes die zijn droog gevallen en op de al eerder gemelde blauwe kleur van het water bij Nakhon Phanom, maar ook op een nieuw fenomeen dat off-season fish wordt genoemd.

Pla ket, een vis die normaal tussen maart en mei wordt gevangen, is sinds de dam vorig jaar in werking is getreden, ook opgedoken in andere maanden. Dit zegt een lid van een milieugroep in Loei, een van de acht Mekong provincies waarvan de bewoners voor hun levensonderhoud afhankelijk zijn van de visvangst.

Ombun Thipsuna, lid van het Thai Mekong People’s Network in Eight Provincies dat naar de rechter is gestapt, zegt: ‘Vandaag kunnen we duidelijk de gevolgen zien waar we ons zorgen over hebben gemaakt.’ Wanneer het waterpeil in de Mekong laag blijft, zullen de zijrivieren uiteindelijk soortgelijke gevolgen tonen en zijn vissen niet in staat daar te paaien.

Concreet vragen de twee genoemde miliegroepen plus actievoerders uit Chiang Rai, Nong Khai, Beung Kan, Nakhon Phanom, Mukdahan, Ubon Ratchathani en Amnat Charoen de hoogste bestuursrechter een verbod uit te vaardigen op het afnemen van de elektriciteit van de dam door Egat, het landelijke elektriciteitsbedrijf van Thailand dat 95 procent van de stroom koopt.

Wanneer de groepen de zaak winnen, moeten de autoriteiten in Thailand een Prior Consultation and Agreement proces uitvoeren, want volgens de advocaat van de Community Resource Centre Foundation waren de voorgaande consultaties onvoldoende. Cambodja en Vietnam hebben al hun zorgen geuit over de gevolgen van de Xayaburi dam op hun rijst producerende provincies.

Waarbij ik aanteken dat die consultaties geen enkele verplichting inhouden. Zie verder voor alle aanslagen op de Mekong mijn pagina Mekong, brood uit het water en Xayaburi dam.

Condoomgebruik in risicogroepen schiet tekort

15 februari – Het ministerie van Volksgezondheid gaat in samenwerking met partners [welke?] het gebruik van condooms bevorderen om haar target te behalen het aantal HIV/Aids besmettingen terug te dringen. Thans raken jaarlijks vijf- tot zesduizend mensen besmet met het virus; het ministerie wil dat aantal binnen 10 jaar terugbrengen naar minder dan duizend.

Adjunct directeur Montinee van de Aids and Sexually Transmitted Disease Division van het Department of Disease Control, noemt dat een haalbaar doel, maar zegt hij: ‘We hebben moeite onze doelgroepen te bereiken, zoals homo’s, transgenders, prostituees en gedetineerden’.

Montinee zei dit gisteren op Valentijnsdag op een bijeenkomst van de Aids HealthCare Foundation (AHF) in het Bangkok Art and Culture Centre waarop AHF Media Awards werden verleend aan studenten die hadden deelgenomen aan een videowedstrijd om het gebruik van condooms als normale praktijk te bevorderen te midden van heersende misvattingen daarover in Thailand.

Over SOA’s zei Montinee dat ze de afgelopen vier jaar met een factor vijf zijn toegenomen. Elke dag worden veertien tieners in de leeftijd van 15 tot 19 jaar geïnfecteerd: 69,7 procent met gonorroe en 39,3 procent met syfilis. Ondanks de duizelingwekkende stijging in infecties, blijkt uit onderzoek dat slechts 45 procent van de tieners elke keer als ze seks hebben een condoom gebruikt.

Hij maakte bekend dat het ministerie van Volksgezondheid en partners de National Condom Strategy 2020-2030 hebben opgesteld om het regelmatig gebruik van condooms te bevorderen alsmede de verkrijgbaarheid. Thais, zei hij, dienen toegang te hebben tot basis sociale diensten, maar zowel de publieke als particuliere sector kunnen slechts 70 miljoen condooms per jaar produceren terwijl 105 miljoen exemplaren nodig zijn. Ten slotte benadrukte hij dat condoomgebruik ook nodig is bij het gebruik van PrEP of PEP medicijnen.

PrEP
PrEP, afkorting van Pre-Expositie Profylaxe, is het gebruik van hiv-remmers om een hiv-infectie te voorkomen. De naam verwijst naar preventie vóór blootstelling aan een mogelijk risico. Deze preventiemethode is bedoeld voor mensen die geen hiv hebben, maar wel een verhoogd risico lopen. (Bron: Wikipedia)

People wearing protective facemasks queue for food in Shanghai.

Kort Nieuws zaterdag 15 februari

– Het dodental in China door het coronavirus is zaterdag met 139 gestegen naar 1.519 en het aantal bevestigde besmettingen is met 2.420, de helft van het aantal van een dag eerder, toegenomen naar 66.000. De provincie Hubei telt de meeste doden.

– Follow-up op de berichtgeving over de aanhouding donderdag van negen verdachten betrokken bij het huren van Thaise vrouwen als draagmoeder. De Anti-Trafficking in Persons Division van de politie heeft voor acht nieuwe verdachten een arrestatiebevel aangevraagd. Twee zijn Chinezen, de overigen Thais. De Chinezen hadden tot taak de moeders naar een ander land te begeleiden om er te bevallen, de Thais rekruteerden vrouwen en zorgden voor reisdocumenten.

– De parlementscommissie communicatie, telecommunicatie en digitale economie en samenleving nodigt vertegenwoordigers van Facebook Thailand en andere diensten uit voor overleg volgende week over manieren om geweld op de sociale media te voorkomen. Het is de tweede keer dat de commissie betrokkenen uitnodigt, want de vorige bijeenkomst moest worden geannuleerd omdat Facebook Thailand niet kwam opdagen.

De commissie wil naar aanleiding van het bloedbad in Korat het improper (ongepast, onbetamelijk) gebruik van de sociale media tijdens gewelddadige incidenten de kop indrukken.  Voorzitter Settapong wijst erop dat Facebook een populair platform bij Thaise gebruikers is en dat de daarop vermelde informatie cruciaal is om gewelddadige incidenten in de toekomst te helpen voorkomen.

– Het ministerie van Onderwijs vraagt buitenlandse ambassades om hulp bij het vinden van native speakers (moedertaalsprekers) om op Thaise scholen les te geven. Minister Nathapol (Onderwijs) heeft dat verzoek gisteren gedaan toen hij de ambasseurs uit Engels sprekende landen ontmoette. Hij vroeg om zowel leraren Engels als leraren die in het Engels andere vakken kunnen onderwijzen.

Thans werken zevenduizend buitenlanders in Thaise scholen, volgens de minister zijn er nog eens tienduizend nodig. Het ministerie heeft gelden gereserveerd voor hun rekrutering. Voorwaarde is wel dat ze gekwalificeerd zijn voor de baan en bij voorkeur een onderwijsbevoegdheid in een vreemde taal hebben.

De minister heeft ook het plan om lessen in de Engelse taal vanaf de lagere school tot de universiteit te verbeteren met als doel het aantal buitenlandse docenten de komende drie jaar te verminderen.

– Pagina 2 bevat vier berichten, waarvan twee al bekend, en de rubriek In Brief met vijf kortjes. Ik noem er twee. De Phuket Tourist Association schat dat 20 miljard aan inkomsten in rook opgaan omdat Chinese toeristen sinds het begin van het jaar wegblijven vanwege het coronavirus. Hotels, restaurants en spa’s worden het hardst getroffen. Jaarlijks bezoeken 3 miljoen Chinezen Phuket.

Het andere kortje meldt dat een visverbod van drie maanden door het Department of Fisheries is uitgevaardigd voor enkele soorten vis in drie provincies die grenzen aan de Golf van Thailand. Met name de voorraad pla tu (makreel) is sterk verminderd door het gebruik van bepaald vistuig. Het departement zegt dat een verbod een effectief middel is de visstand weer op peil te brengen.

– De NACC verweert zich tegen kritiek op een onderzoek naar een schandaal over een computer leasing project ad 3,49 miljard baht. Mediaberichten suggereren dat de NACC onder druk is gezet om een politicus buiten schot te houden en alleen functionarissen aan te pakken.

De zaak gaat terug tot de regeringsperiode Abhisit. De toenmalige minister van Binnenlandse Zaken en zijn permanent secretaris zijn beschuldigd van corruptie. De minister is de vader van de huidige minister van Volksgezondheid Anutin. De NACC zegt geen bewijs te hebben gevonden dat beiden betrokken waren bij de corruptie. Wel van twee topambtenaren; die worden beschuldigd van ernstig plichtsverzuim dat schade heeft berokkend aan de staat.

– De autoriteiten hebben gisteren een perceel van 200 rai in nationaal park Khao Laem in Sangkhla Buri (Kanchanaburi) teruggevorderd, dat in gebruik was genomen door rijke investeerders uit Bangkok. Dat land was toegewezen aan arme dorpelingen die eerder in een nabijgelegen bos woonden. Ingewikkeld bericht, dus laat ik verder lopen.

– Als laatste pagina 3 met zes berichten:
• Korn registreert nieuwe partij Dare (al gemeld in Nieuws van de website)
• Schutter in Bangkok was geen Korat copycat (follow-up op bericht in Nieuws van de website)
• Voor de Thai-VS militaire oefening Cobra Gold 2020 van 25 februari tot 6 maart in vier provincies worden voorzorgsmaatregelen genomen om besmetting met het coronavirus te voorkomen
• Passagiers van de Westerdam die in Thailand arriveren worden streng gecontroleerd op het gevreesde virus (al eerder gemeld)
• De begrotingswet, in een vergadering van een uur goedgekeurd door de Senaat, wordt na ondertekening door de koning volgende maand of uiterlijk in april afgekondigd in de Royal Gazette en wordt dan van kracht
• Future Forward houdt vandaag een bijeenkomst onder het motto ‘From Korat to armed forces reform’ (al gemeld in Nieuws van de website)


 

Opinie: Wat mij betreft heeft hij geen naam

14 februari – ‘Alle beroemdheden, of ze nu goed of slecht zijn, krijgen een bijnaam. De South China Morning Post noemde de massamoordenaar van Korat ‘baby-faced soldier’, in Thailand wordt hij de ‘mad sergeant’ genoemd oftewel ja klang, een etiket ontleend aan zijn bijnaam en zijn rang Sergeant-majoor 1st class.’

‘Maar wat mij betreft is hij de ‘perpetrator’ (dader) of eenvoudigweg ‘that guy’ (die vent). Alhoewel ik hem veel kwaadaardige namen heb gegeven, geef ik er de voorkeur aan die voor mezelf te houden en heb in plaats daarvan een online hashtag gelanceerd #callhimbynoname. Mijn doel is massamoordenaars de faam en erkenning waarnaar ze hunkeren, te onthouden.’

Dit schrijft BP redacteur Anchalee Kongrut in zijn wekelijkse rubriek op de opiniepagina, die doorgaans gewijd is aan het milieu, want dat is zijn stokpaardje. Maar gisteren niet; hij houdt een dringend pleidooi onder de kop For me, mass killer will never have a name.

Anchalee: ‘Als je naar hem kijkt, ben je geneigd te denken dat hij argeloos is. De kerel next door die altijd een glimlach op zijn gezicht heeft en altijd bereid is te helpen. Op de foto draagt hij een bivakmuts en tuit hij zijn lippen alsof hij een kus geeft. Het is echter de kus des doods, gezien het machinegeweer dat hij draagt.’

Anchalee hoopt dat zijn campagne hem naamloos te houden de bevolking en de media zal overtuigen geen foto’s te publiceren waarop ‘that guy’ er indrukwekkend uitziet of intimiderend of zelfs zijn naam te delen. Want veel studies in de VS laten zien dat schietpartijen ‘besmettelijk’ kunnen zijn; de media spelen een rol dit over te brengen.

Een veel geciteerde studie van de Amerikaanse Public Health Association toont aan dat de publicatie van het portret van een dader, zijn levensverhaal en zelfs details van de gebeurtenissen copycats (naäpers) kunnen beïnvloeden. Deze studies hebben geleid tot richtlijnen over mediaverslaggeving en massa schietpartijen en de campagne ‘Don’t Name Them’ van de Amerikaanse overheid.

Behalve een oproep aan de media bloedbaden niet te sensationaliseren en de identiteit van de schutter niet bekend te maken, beperkt de campagne ook live persgebeurtenissen, vermindert nieuwsverslaggeving en vermijdt diepgaande beschrijvingen van de drijfveren van de schutters om dit gedrag te vertonen.

Anchalee schrijft dat zijn meeste vrienden hem steunen behalve één die betoogt dat het achterwege laten van de naam of het gezicht van de dader betekent dat niemand moeite doet om dat deel op te ruimen waarvoor ze verantwoordelijk waren.

De vriend zegt: ‘De persoon begrijpen betekent niet dat je medelijden voor hem voelt, maar voor ons om te leren hoe deze dingen ontstaan en te leren hoe ze meer diligent (letterlijk ijverig, in dit verband overheersend) worden.’

Ik breek hier mijn bespreking van Anchalee’s betoog af, want inderdaad heeft het geweld van die kerel blootgelegd wat er zoal mis is in het leger met topofficieren die lucratieve bijbaantje hebben en denken dat ze god op aarde zijn. Zie voor meer voorbeelden Nieuws uit Thailand van gisteren.

Legercommandant Apirat, die trouwens zelf bloed aan zijn handen heeft, heeft aangekondigd de bezem door het legerkorps te halen. De kans dat dit gebeurt en tot resultaten leidt, lijkt me uiterst gering want de kanker van corruptie is diep geworteld en heeft ruime vertakkingen. (Bron: BP, 13 februari)

Nieuws van de website 13-14 februari

• Het cruiseschip Seabourn Ovation is met 495 vakantiegangers en 470 bemanningsleden donderdagochtend uit Maleisië aangekomen in de haven van Phuket. Alle passagiers, de meesten Europeanen, zijn gescreend op het coronavirus alvorens ze toestemming kregen aan wal te gaan. Niemand, ook niet de bemanning, was besmet.
• Terminal 21 in Korat is de afgelopen vier dagen schoon gemaakt en geïnspecteerd. Het winkelcentrum  is nu voor 99 procent in bedrijf. Supermarkt Foodland en restaurant Took Lae Dee zijn nog even dicht vanwege renovaties. In het winkelcentrum is een evenement, genaamd Korat Stronger Together, gehouden [geen details) en een alms giving ceremonie.
• Man (22) die maandag op Facebook schreef een geweer te willen kopen om een schietpartij te ontketenen in een populair winkelcentrum in Buri Ram, heeft zich donderdag aangegeven bij de politie. Hij schreef: Wanting to buy an AK or an M16 rifle for a price of not more than 100,000 baht. I will use it for a shooting spree at Taweekit Buriram 555. De man zei dat hij dronken was en het bericht nadien had verwijderd. Het speet hem het geplaatst te hebben.
• Het vertrouwen van het bedrijfsleven is in januari voor de elfde achtereenvolgende maand afgenomen. Het zakte van 45,7 in december en 45,9 in november naar 45,4. Bedrijfseigenaren maken zich nog steeds zorgen over de economische vertraging, de gevolgen van de wijdverspreide droogte, lage export en de recente uitbraak van het coronavirus. De economische maatregelen van de regering, zoals prijsgarantie en het Taste, Shop, Spend programma, zetten nauwelijks zoden aan de dijk voor de economische groei en bestedingen.
• Het Constitutionele Hof heeft het verzoek van Future Forward afgewezen om een openbare zitting te houden over de leningzaak. Het Hof heeft wel de deadline voor het inleveren van getuigenverklaringen verlengd tot maandag. De zaak komt op 21 februari voor. De partij wordt ervan beschuldigd een ongeoorloofde lening van partijleider Thanathorn te hebben geaccepteerd. Ze kan daarvoor ontbonden worden.
• De Chinese autoriteiten hebben toegegeven dat het aantal met het coronavirus geïnfecteerde personen in de provincie Hubei aanzienlijk meer is dan eerder gemeld. Topambtenaren die hebben nagelaten de toename te controleren, zijn op een zijspoor gerangeerd.
Het aantal gevallen in Hubei is toegenomen met 45 procent naar bijna 50.000 door een nieuwe groep patiënten toe te voegen. Het aantal nieuwe infecties is woensdag gestegen met 15.152, waardoor het totaal aantal op 59.805 is gekomen. Het aantal doden steeg woensdag met 254 naar 1.367.
• Cambodjanen maken zich zorgen over hun gezondheid nu de regering toestemming verleend heeft aan de Westerdam te dokken in Sihanoukville om de passagiers te laten debarkeren. Sihanoukville, een belangrijk Chinees gokcentrum, is de enige stad in het land, waar een besmetting is geconstateerd.
Het schip van de Holland Amerika Lijn werd eerder geweigerd in Japan, Taiwan, Guam, de Filipijnen en Thailand. Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft Cambodja geprezen, een zeldzaam compliment voor een land dat vaak beschuldigd is van mensenrechten schendingen.
• Het Huis van Afgevaardigden heeft gisteren de begroting 2020 met 257 stemmen voor en 1 onthouding in tweede en derde termijn goedgekeurd, maar er was wel een kink in de kabel, want bij de stemming over 1 artikel ontbrak het quorum, dus moest die stemming worden overgedaan. De begroting gaat nu naar de Senaat en vervolgens naar de koning ter ondertekening. De begroting heeft aanzienlijke vertraging opgelopen want het begrotingsjaar 2020 loopt van 1 oktober 2019 tot 30 september 2020.
• De nabestaanden van de slachtoffers van het bloedbad in Korat krijgen elk 1 miljoen baht, daar de bevolking tot donderdagochtend 58,5 miljoen baht heeft gedoneerd. De families van de schutter, zijn commandant en een vrouw die hij als eerste doodde, krijgen niets. Voorgaande berichten noemden ook andere geldbronnen, waaruit de nabestaanden worden gecompenseerd, maar die noemt dit bericht niet.
• Tempels in Nakhon Ratchasima stroomden gisteren vol met rouwenden voor door de koning gesteunde ceremonies ter nagedachtenis aan elf slachtoffers van het bloedbad van afgelopen weekend. De ceremonie voor een omgekomen verpleegster (45) werd bijgewoond door een privy councillor, premier Prayut en vertegenwoordigers van het ministerie van Volksgezondheid en voor een politieagent (50) door een andere privy councillor.
• Parlementslid Pareena (Palang Pracharath) ontruimt niet de Khao Son kippenboerderij die ze volgens de RFD illegaal in gebruik heeft genomen op 682 rai van een bos in Ratchaburi. Ze zegt onschuldig te zijn en zich voor de rechtbank te zullen verdedigen. De Raad van State heeft de RFD gemachtigd haar te vervolgen.

Westerdam: Nee, 2 andere cruiseschepen: Ja

14 februari – Waarom is de Westerdam van de Holland Amerika Lijn woensdag door Thailand geweigerd en mochten twee andere cruiseschepen, Seabourn Ovation (foto rechts) en Quantum of the Seas, gisteren wel dokken in Phuket? Op die vraag geeft Bangkok Post vandaag in haar openingsverhaal geen antwoord. De krant schrijft slechts dat critici [geen namen en rugnummers] Thailand beschuldigen van meten met twee maten (double standards).

Volgens hoofd Wiwat van het Phuket Marine Office mochten de passagers en bemanningen van beide cruisers van boord om te passagieren nadat ze negatief waren getest op het coronavirus. De Quantum of the Seas met 3.100 passagiers en bemanningsleden bleef trouwens maar 10 uur in de haven en vertrok daarna naar Singapore. Veel tijd kregen de passagiers dus niet.

Het artikel rept met geen woord over de weigering van de Westerdam, het schip dat door vijf landen is geweigerd en uiteindelijk toestemming van Cambodja kreeg om in Sihanoukville te dokken. Het enige wat de krant daarover eerder meldde was dat minister Anutin (Volksgezondheid) dwars lag. Hij geloofde niet dat het schip virusvrij was. Maar als je het mij vraagt wilde hij laten zien dat hij het hem ernst was toen hij zei dat die ‘verdomde’ westerlingen moeten ‘oprotten’ omdat ze weigeren een mondkapje te dragen.

De Cambodjaanse autoriteiten zeiden gisteren dat van twintig passagiers op de Westerdam die ziek geweest zijn, bloedmonsters voor onderzoek worden gestuurd naar het Pasteur instituut in Phnom Penh. ‘We vermoeden dat ze geïnfecteerd zijn met het coronavirus’, zegt een politieman van de provinciale politie van Preah Sihanouk.

Het hoofd van het Immigration Bureau Division 3 zegt dat ‘rigoureuze’ maatregelen zijn genomen om passagiers van de Westerdam te screenen die van plan zijn naar Thailand te vliegen.

Police escort women who were allegedly hired as surrogate mothers from the office of Ratchawallop Police Retainers after questioning. They will be put under the care of the Social Development Ministry.

Bende die baarmoeders huurde, opgepakt

14 februari – Bij een grootscheepse operatie met 200 man in Bangkok, Pathum Thani en Sukhothai, gisteren kort voor zonsopgang, zijn negen personen aangehouden: een Chinees echtpaar en zeven Thais van wie vijf waren betaald om als draagmoeder een baby ter wereld te brengen. Een tiende verdachte is nog voortvluchtig. Een baby van 30 maanden die is gevonden in een huis in Lat Phrao is bij de dienst Welzijn ondergebracht.

Volgens de politie was het netwerk sinds 2012 actief en zijn minstens honderd vrouwen in het land gehuurd om hun baarmoeder uit te lenen. Ze kregen 400.000 à 600.000 baht (website) c.q. 300.000-450.000 baht (krant) voor hun werk en meer wanneer ze een tweeling baarden. Voor de k.i. gingen ze naar een buurland, waarna ze in Thailand de geboorte afwachtten. In sommige gevallen werden ze naar China gestuurd, waar ze tot de geboorte bleven.

De recherche heeft eerder vrouwen in Pathum Thani ondervraagd die gehuurd waren als draagmoeder. Daarbij is gebleken dat 15 baby’s op deze wijze ter wereld gekomen, waren ingeschreven  op de household registration. Ook bleek dat 50 baby’s van draagmoeders het land hadden verlaten.

Van het netwerk zijn zestien voertuigen, een huis en een bedrijf in Lat Phrao ad 35 miljoen baht in beslag genomen. Naar nog eens vermogen ad 200 miljoen baht wordt onderzoek gedaan.

Commercieel draagmoederschap is sinds enkele jaren verboden. Ik heb de gegevens niet bij de hand, maar destijds ging het om één [ik meen] Chinese man die tal van Thaise vrouwen huurde om voor hem een schare nakomelingen te fokken die hij vervolgens in eigen land verkocht.

BP vergeet de dag van de liefde

14 februari – Bangkok Post telt vandaag op Valentijnsdag 14 nieuwsberichten c.q. -verhalen en de rubriek In Brief op de drie binnenlandpagina’s van het eerste katern. Aan de dag van de [oorspronkelijke heimelijke] liefde wordt geen aandacht besteed hoewel een kortje de aanhouding van het laatste lid van een love-scammer bende meldt, die kans gezien heeft 5 jaar uit handen van de politie te blijven. Ze werd gisteren door de spoorwegpolitie aangehouden in de trein van Bangkok naar Ubon Ratchathani.

De bende wist twee Thaise vrouwen van middelbare leeftijd via Facebook  6,1 miljoen baht en 10 miljoen baht te ontfutselen voor respectievelijk zogenaamde bedrijfsuitgaven en een nep importbedrijf van auto’s.

De bende, die bestond uit twee Nigerianen, een Zuid-Afrikaan en een Thaise vrouw, werd al in 2014 gearresteerd. De nu aangehouden Thaise wist toen te ontsnappen.

Over Valenstijnsdag heb ik enkele jaren geleden eens gelezen dat Thaise jongeren de dag beschouwen als een vrijbrief om te rampestampen. Ik heb nooit gelezen of het geboortecijfer negen maanden later piekte of nog erger het aantal SOA besmettingen.

Valentijnsdag
Valentijnsdag, officieel Sint Valentijnsdag, is een dag waarop geliefden elkaar extra aandacht geven met bijvoorbeeld cadeautjes, bloemen of kaarten. Valentijnsdag wordt gevierd op 14 februari. Paus Gelasius I riep in 496 14 februari uit tot de dag van de Heilige Valentijn. Voor de geschiedenis van de dag, zie de website van het historiek.net. Illustratie: Valentijnskaart uit 1909.

Analyse: Publieke toorn neemt toe in nasleep bloedbad Korat

14 februari – Het bloedbad in Korat heeft geleid tot teleurstelling en woede van de bevolking over de rol van het leger en de reactie van de regering, schrijft BP in een analyse. Het negatieve publieke sentiment is waarschijnlijk onder andere het resultaat van het niet eerder voorgekomen geweldsniveau.

Advocaat Prakasit zegt dat het leger rigoureuze veiligheidsmaatregelen had moeten nemen om te voorkomen dat een insider [de schutter] in het legerkamp wapens kon halen uit de wapenopslagplaats en zich daarmee vervolgens als een dolleman kon gedragen. ‘Ik denk dat een strenge bewaking criminelen van zowel binnen als buiten kan tegenhouden.’

Een andere bron [geen naam] zegt dat haar woede voorkomt uit een gevoel van ‘hopeloosheid’  over de respons van het leger en de regering. ‘Ik voelde me eerst triest over het enorme verlies aan mensenlevens en werd daarna kwaad op de reactie van onze leiders. Misschien ben ik te pessimistisch, maar ik geloof niet in de belofte van de legercommandant dat hij transparantie in de kazerne gaat brengen omdat er geen reden is waarom degenen die aan de macht zijn, opofferingen brengen voor hun ondergeschikten.’

Politicoloog Phichai, verbonden aan het Nida, zegt dat het incident machtsmisbruik in het leger heeft bloot gelegd. ‘Onder autoritair bewind kunnen onethische superieuren profiteren van degenen onder hen en hen tiranniseren. Wanneer de ondergeschikten niet kunnen vertrouwen op mechanismen om recht te zoeken, hebben ze geen andere keus dan geweld te gebruiken, zoals de schutter deed.’ [Dat lijkt me wel erg kort door de bocht]

De regering ligt onder vuur omdat die is voortgekomen uit de NCPO (militaire junta). Phichai: ‘Veel politici maken deel uit van een militaire cultuur verankerd in een rigide hiërarchie. Dientengevolge is het voor hen moeilijk kritiek te ontkennen die op hen gericht is. Hoe kan premier Prayut, die ook minister van Defensie is, dit laten gebeuren?’

Politicoloog Surachart zegt dat niet alleen het gemak waarmee de wapens konden worden gestolen, irritatie heeft opgeroepen, maar ook de reactie van de premier en de legercommandant die als ongevoelig zijn beschouwd. In andere landen zouden officiële condoleances zijn aangeboden of personen zijn afgetreden. [Elders las ik dat Prayut onhandig had gereageerd op het bloedbad] Meer weten? Lees: Public anger grows in aftermath of mall shooting.

Soldiers listen to the induction sermon before they are ordained as monks at Wat Suthajinda Worawiharn in Nakhon Ratchasima. The soldiers are being ordained as monks to pay homage to those killed in the Feb 8 shooting spree in the province.

Kort Nieuws vrijdag 14 februari

– Wat biedt BP vandaag nog meer? Aan de voorpagina besteed ik geen aandacht meer. Twee artikelen noemde ik al: cruiseschepen en draagmoeders; het derde over de herstemming van de begrotingswet noemde ik al in Nieuws van de website.

Pagina 2 staat geheel in het teken van het bloedbad in Korat en bevat – laat ik die nu over het hoofd hebben gezien – een foto van studenten van het Pongsawadi Technologal College in Nonthaburi die gisteren graaiden in een mand met condooms. Dus toch enige aandacht voor Valentijnsdag.

Dit zijn de berichten op de 2:
• Media en televisiewaakhond NBTC sluiten pact over crisisverslaggeving
• Analyse: Publieke toorn neemt toe in nasleep bloedbad Korat
• Geef leger een volledige revisie, zeggen activisten
• Terminal 21 gisteren heropend
• Zweedse koning stuurt condoleances
• Man uit Buri Ram aangehouden wegens dreigement met schietpartij

– Directeur Prasert van Siam Retail Developement Co en een leidingegevende van Terminal 21 heeft zijn condoleances aangeboden aan de families van de slachtoffers. Hij is dankbaar voor alle hulp die ze hebben gekregen.

Zijn bedrijf geeft 100.000 baht aan elke familie die iemand heeft verloren, een studiebeurs van 50.000 baht aan getroffen kinderen en 500 winkels zijn vrijgesteld van 1 maandhuur. Om klanten weer terug te krijgen worden promotionele acties gehouden.

– Vice-premier Wissanu maakte gisteren ook compensaties bekend. De families van de overledenen krijgen 1 miljoen baht elk, families van de ernstig gewonden 200.000 baht en families van de licht gewonden 100.000 baht. De compensaties worden morgen uitgekeerd.

– Nog een enkel woord over het pleidooi van de activisten. De People’s Party for Freedom en de Democracy Restoration Group hebben gisteren een open brief overhandigd aan de commissie militaire zaken van het Huis van Afgevaardigden met de eis een onderzoek in te stellen naar het vermeend mismanagement van het leger, zoals de slechte bewaking van de wapenopslagplaats. De schutter besteedde bijna een uur op verschillende plaatsen in het kamp om zich te bewapenen zonder dat alarmbellen afgingen.

De groep vraagt ook om een onderzoek naar bedrijven die door het leger worden gerund, met name die legergronden beheren voor commerciële doeleinden. Voorts noemt de brief machtsmisbruik door sommige hoge officieren en een huisvestingsproject, waarin de schutter naar verluidt is bedrogen door zijn meerdere en diens familie.

De bekende lastpak Srisuwan Janya gaat vandaag de Ombudsman vragen een onderzoek in te stellen. Hij zegt dat een revamp (oplapbeurt) nodig is om de integriteit en reputatie van het leger te herstellen en een herhaling van de tragedie te voorkomen. Hij vraagt de Ombudsman ook naar Prayut’s faux pas te kijken toen hij slachtoffers bezocht. Hij wuifde, lachte en vormde met zijn vingers een hartje. Volledig ongepast in deze situatie, vindt Srisuwan.

– Laatste pagina is de 3 die opent met de afwijzing door het Constitutionele Hof van FFP’s verzoek om een openbare zitting in de leningzaak (zie Nieuws van de website). Verder bevat de pagina drie nieuwe berichten en de rubriek In Brief met vijf kortjes.

– Het Agricultural Land Reform Office (Alro) heeft van staatssecretaris Thamanat (Landbouw) de opdracht gekregen al het Sor Por Kor land te inspecteren om te zien of het ingepikt is door lokale of landelijke politici. Alro moet ook nagaan hoe ze dat geflikt hebben. Dat land is bestemd voor uitgifte aan landloze boeren.

De opdracht komt niet uit de lucht vallen want het Royal Forest Department jaagt op parlementslid Pareena (Palang Pracharath) die 682 rai aan bosgronden in Ratchaburi illegaal in gebruik heeft genomen voor haar kippenboerderij, alhoewel ze dat zelf ontkent. Berichten dat de regering haar misschien de hand boven het hoofd houdt, omdat ze lid is van de grootste regeringspartij, worden ontkend door Thamanat. Gelijke monniken, gelijke kappen oftewel: er wordt niet met twee maten gemeten.

– Vanaf juni kunnen reizigers op de Skytrain, MRT’s Blue Line en Purple Line, en de Airport Rail Link op één kaartje reizen maar of hiermede de langverwachte zogeheten mangmoom (spider card, de Thaise variant van onze OV-kaart) wordt bedoeld, is me niet duidelijk, want dat woord ontbreekt in het bericht. De krant gebruikt de uitdrukking common ticketing system. Permanent secretaris van het ministerie van Transport Chaiwat zegt dat nog wel enkele kwesties moeten worden opgelost door de betrokken exploitanten.

– Laatste bericht. Programmeurs, ontwikkelaars van software en Japanse vertalers zijn de best betaalde banen in de IT-sector voor afgestudeerde graduates. Hun beginsalaris bedraagt gemiddeld 35.000 tot 40.000 baht per maand, aldus de Adecco Group Thailand, een human resource management bedrijf, in haar 2020 Salary Guide. De gids bevat salarisgegevens van achthonderd banen op basis van een onderzoek onder drieduizend bedrijven.

Volgens de gids verdienen graduates minimaal 12.000 baht per maand tegen vier jaar geleden 9.000 baht. Het maximum salaris bedraagt 40.000 baht. De meeste graduates verdienen tussen de 18.000 en 25.000 baht. Banen in sales of als technicus, project coördinator, persoonlijke assistent en Japanse vertaler zijn goed voor 35.000 baht per maand.


 

Voor de liefhebbers, zonder commentaar


 

Nieuws van de website 12-13 februari

• De vraag naar rozen uit het district Phop Phra (Tak), de belangrijkste bron van rozen met name rode, voor Valentijnsdag (14 februari) is scherp gedaald. De kwekers wijten dit aan de vrees voor het coronavirus en de economische malaise. Elk jaar sturen ze rozen naar bekende markten als Pak Khlong Talad, Talad Thai en Si Mum Muang. China is ook een grote koper. Het areaal, beplant met rozen, is dit jaar afgenomen van 2.000 à 3.000 rai naar 1.000 rai en de vraag is gezakt van 1 miljoen vorig jaar naar 300.000 à 400.000.
• De Holland Amerika Lijn heeft geen toestemming gevraagd voor de Westerdam om aan te meren in de haven van Laem Chabang. Indien het schip wordt toegelaten, krijgt het een ligplaats in een quarantaine gebied in afwachting van gezondheidscontroles door volksgezondheid functionarissen. Ook andere havens hebben het schip geweigerd, waarop een passagier besmet zou zijn met het coronavirus.
• Het dodental door de coronavirus epidemie in China is woensdag opgeklommen tot 1.113, maar het aantal nieuwe gevallen neemt voor de tweede achtereenvolgende dag af. Ruim 44.600 personen zijn besmet. Het aantal besmette passagiers op een cruiseschip voor de kust van Japan is gestegen naar 174, het hoogste aantal van een land buiten China. Het virus wordt nu aangeduid als Covid-19.
• Lampang: Een vrouw (55) is om het leven gekomen en haar echtgenoot (48) ernstig gewond doordat hun auto dinsdagavond van achteren werd aangereden door een pickup truck. De echtgenoot bestuurde de wagen, zijn vrouw zat naast hem. De bestuurder (25) van de pickup truck die met hoge snelheid reed, is naar het ziekenhuis gebracht voor een alcoholcontrole.
• Hotpot, waarbij de eters uit dezelfde pan eten, is verdacht in Hong Kong nadat tien leden van een familie die het gerecht hadden gegeten, besmet bleken met het coronavirus. Hotpot is een populair wintergerecht, bestaande uit vlees, zeevis (schaaldieren) en groentes in een pruttelende bouillon die sterker wordt naarmate de maaltijd vordert. De maaltijd was geleverd door een cateraar van het vasteland van China.
• De Westerdam van de Holland Amerika lijn, die door vijf landen is geweigerd uit angst dat iemand aan boord besmet is met het coronavirus, heeft toestemming van Cambodja gekregen om donderdag aan te meren in de haven van Sihanoukville waar de passagiers kunnen debarkeren. De HAL zegt dat er geen zieke passagiers aan boord zijn. Woensdag werd het schip geëscorteerd door het Thaise fregat HTMS Bhumibol Adulyadej, naar verluidt omdat het op weg was naar een niet genoemde haven in Thailand waar de passagiers van boord konden stappen.
• Thailand riskeert dit jaar zijn positie als ’s werelds tweede grootste rijstexporteur te verliezen. De Thai Rice Exporters Association verwacht dat Vietnam de tweede plaats gaat overnemen. Oorzaken: hogere productiekosten dan de concurrent, een gebrek aan rijstvariëteiten om tegemoet te komen aan de veranderende marktvraag, wisselvallige wisselkoersen en wijdverspreide droogte. De vereniging heeft een export target van 7,5 miljoen ton gesteld ad US$4,2 miljard.
• Aan de onzekerheid welke instantie juridische stappen mag nemen tegen parlementslid Pareena, die 682 rai bosgrond illegaal in gebruik heeft genomen voor haar kippenboerderij, is een eind gekomen door een uitspraak van de Raad van State. Niet Alro maar de RFD is bevoegd dit te doen. Zodra de dienst het land in Ratchaburi heeft geïnspecteerd doet het departement aangifte van encroachment.
• De oppositie loopt donderdag de vergaderzaal uit wanneer er in tweede en derde termijn wordt gestemd over de begroting 2020. Die termijnen moeten op last van het Constitutionele Hof worden overgedaan omdat drie [eerder schreef de krant twee] parlementsleden zich schuldig hebben gemaakt aan proxy voting.
• De smog was woensdag weer volop terug in Bangkok en omgeving. 27 meetstations gaven concentraties PM2,5 stofdeeltjes aan van 39 tot 64 mcg. De PCD houdt als limiet 50 mcg aan, de WHO 25.
• Vijf leiders van de People’s Alliance for Democracy (PAD, geelhemden) zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen van 1 en 2 jaar. Ze braken in 2008 in het NBT TV-station in en beschadigden de stroomvoorziening, computers, bewakingscamera’s en het omroepsysteem. De staf werd gedwongen het pand te verlaten. De bezetting was een protest tegen de toenmalige regering Samak Sundaravej, een marionet van Thaksin.
• Vice-premier Somkid schetst een somber beeld van de economische groei dit eerste kwartaal. Hij verwacht dat de groei minder dan 1 procent is als gevolg van de coronavirus crisis die het toerisme hard heeft getroffen. Somkid schat dat de groei in het vierde kwartaal van vorig jaar op minder dan 2 procent zal uitkomen.
• Een Britse drugsverdachte, in november in Pattaya gearresteerd en in januari uitgewezen, is in een Britse gevangenis bezweken [ingestort?] aan het coronavirus, aldus Engelse media. Het Corrections Department zegt dat hij voor zijn uitwijzing geen symptomen van de ziekte vertoonde. Zijn lichaamstemperatuur was 36,6 graden, de röntgen van zijn longen was normaal. Volgens het Disease Control Department is zijn medisch rapport voor zijn vertrek naar Engeland gestuurd.

Analyse: Thailand worstelt met bloedbad in Korat

Jakapranth bezat 5 geregistreerde vuurwapens gekocht van het leger

13 februari – Wat dreef de 32-jarige sergeant-majoor Jakapranth Thomma om zijn commandant en diens schoonmoeder dood te schieten en daarna dood en verderf te zaaien in een tempel en onderweg naar en in winkelcentrum Terminal 21 in Nakhon Ratchasima?

Veel is al gemeld in Bangkok Post, dus ook in Nieuws uit Thailand. Een interessant artikel over het bloedbad en alles wat daarmee samenhangt, is te vinden op de BBC News site. Want er is veel mis in Thailand en met name in het leger dat nog steeds na 5 jaar militaire junta een stevige greep op het land heeft.

Ik citeer alvast enkele passages en verwijs u verder naar Thailand struggles to come to terms with first mass shooting. Ik zou zeggen: lezen, dan bent u helemaal op de hoogte.

Verder een uitleg over het welfare gun programma van het leger, ontleend aan de website van de publiekszender Thai PBS, de enige onafhankelijke televisiezender in Thailand. Op beide artikelen werd ik attent gemaakt door twee lezers, waarvoor mijn hartelijke dank.

When the news first broke of a man shooting randomly at bystanders in a provincial shopping mall, it was greeted with disbelief by many in Thailand. Thailand has more than its share of gun crime; gun ownership, and gunshot deaths, are among the highest in Asia. But no-one could remember a mass shooting like this before, every bit as bad as those in the United States.

By the time it was over, 30 people, including the gunman, were dead.

A 32-year-old sergeant-major shot dead his commanding officer and the colonel’s mother-in-law. The three had been in business together buying and selling land, and the sergeant-major was apparently angry about not being paid for a deal he had brokered.

The revelation that the gunman had been provoked by a business deal gone sour served as a reminder to Thais that moonlighting (bijbaantjes hebben) by serving army officers, exploiting the authority their status gives them, is commonplace, and that some senior officers have become very wealthy, despite their modest official salaries. Such business practises are particularly problematic between different ranks, as junior officers are unable to challenge seniors they believe are cheating them, a commonly-heard complaint.

The ease with which this soldier was able to steal substantial quantities of weapons and ammunition from an army base highlighted poor security procedures. It is not the first time lethal weaponry has gone astray in the military.

The army commander General Apirat Kongsompong has promised to improve base security, but such promises have been heard before, and it was only last month that General Apirat promised the army would never allow ill-intentioned people to steal its weapons.

Bron: Jonathan Head, BBC News, Bangkok, 12 februari.

Jakrapanth Thomma, the gunman who shot 30 people dead during a rampage in Nakhon Ratchasima over the weekend, owned five legally-registered guns, including three pistols, one shotgun and a rifle, which were all bought under the Army’s “welfare gun” program, Army Commander-in-Chief General Apirat Kongsompong told a news conference this morning (Tuesday). […]

The welfare gun program is widely practiced by law enforcement agencies and the three armed forces to enable their staff to buy weapons at tax-free prices, which are typically as low as half market prices.  This apparently explains why Jakrapanth could afford to buy five guns.

In most cases, guns bought under this program are resold to private individuals at a profit, but still at lower than market prices.  The program is also known as a means to beat the gun import quotas, under which each gun dealer is allocated a very limited quota per year, especially for pistols.

https://www.thaipbsworld.com/korat-gunman-owned-5-guns-bought-under-army-welfare-program/

 

The navy frigate HTMS Bhumibol Adulyadej is seen from the MS Westerdam liner in waters off the Thai coast.

Westerdam welkom in Cambodja

13 februari – De 1.455 passagiers op de Westerdam van de Holland Amerika Lijn kunnen eindelijk van boord. Cambodja heeft toestemming verleend om te dokken in Sihanoukville ‘uit humanitaire overwegingen’, aldus een hoge Cambodjaanse regeringsfunctionaris. Het schip blijft vanaf vanochtend 7 uur enkele dagen in de haven. Chartervluchten, betaald door de maatschappij, brengen de getergde passagiers naar Phnom Penh.

Toen de passagiers de reis boekten, zullen ze niet vermoed hebben dat passagieren aan wal er niet inzat, want sinds het schip op 1 februari Hong Kong verliet is het door vijf landen geweigerd, inclusief Thailand. [Het artikel noemt ook vanaf 16 januari toen het Singapore verliet]

Minister Anutin (Volksgezondheid) zegt er niet van overtuigd te zijn dat het schip virusvrij is, want was het medisch team aan boord wel in staat de passagiers te testen op het virus? Bovendien hadden andere landen het schip ook geweigerd en was Thailand nooit een bestemming van het schip.

Voorts oppert de krant dat bij weigering de uitbraak van het virus op de Princess Diamond een rol kan hebben gespeeld. Dit schip met 3.700 passagiers ligt momenteel in quarantaine in Yokohama. 174 van de 492 verdachte coronavirus gevallen zijn inmiddels positief getest

De HAL kan een fikse verliespost op de balans bijschrijven, want ze betaalt ook voor de retourvluchten van de passagiers, restitueert de betaalde boekingskosten en verstrekt een waardebon voor een toekomstige cruise.

Rest nog te melden dat het schip woensdag de territoriale wateren van Thailand invoer in de hoop te kunnen dokken in de haven van Laem Chabang. Het werd geëscorteerd door het fregat HTMS Bhumibol Adulyadej (zie foto).

Aan boord zijn 21 Thais inclusief 19 bemanningsleden, maar zelfs dat vermocht Anutin niet op andere gedachten te brengen. Ook een telefoontje van het hoofd van de WHO om het schip toe te laten, maakte geen indruk. Zoals Anutin snedig opmerkte [want die man is niet op zijn achterhoofd gevallen]: Die was niet aan boord.

Eveneens negeerde hij de oproep van de Cruise Ship Professional Association om zijn beslissing te herzien. De vereniging zei erop te vertrouwen dat de autoriteiten en gezondheidsexperts de situatie aan kunnen. ‘We willen dat elke relevante overheidsdienst alle passagiers en bemanningsleden helpt op grond van humanitaire principes.’

Het artikel eindigt met een reutel over de zieken in Thailand. Van de 33 Covid-19 (nieuwe naam virus) patiënten die zijn geregistreerd, liggen 22 nog in het ziekenhuis. 799 personen zijn gecontroleerd, van wie 587 niet besmet bleken, de meesten hadden een ordinair griepje.

Leger staat beheer voorzieningen af aan professionals

13 februari – Het beheer van commerciële en welzijnsvoorzieningen voor soldaten gaat overgeheveld worden naar professionals uit de particuliere sector. Het personeel dat nu de leiding heeft zal daarbij assisteren. Het leger tekent daarover over een week een Memorandum of Understanding met het ministerie van Financiën. Doel is een sound (solide) beheer want uit het bloedbad in Korat is gebleken dat er veel ondeugdelijke praktijken zijn met onder andere bijbaantjes van legerofficieren .

Legercommandant Apirat die dit gisteren bekendmaakte, zei dat de golfbanen van het leger, boksstadions en het Suan Son Pradipat Army Rehabilitation and Recreation Centre in Prachuap Khiri Khan als eerste onder het toezicht van Financiën komen. Het leger heeft 30 golfbanen maar geen enkele maakt winst. Aanvankelijk mocht alleen legerpersoneel er gebruik van maken, later ook particulieren.

Apirat zei dat hij zijn belofte zal waarmaken om transparantie en rekenschap in de legerkazernes te brengen. Dat beloofde hij toen hij een verklaring gaf voor het geweld van Jakapranth Thomma, dat wordt toegedicht aan een persoonlijk conflict tussen de schutter en zijn meerdere over de verkoop van grond. ‘Als er iets verkeerds gebeurt, geef ik het toe en pak het aan. I don’t just talk, I walk the walk’, aldus Apirat, een uitdrukking die zoiets betekent als geen woorden maar daden.

Partijleider Thanathorn van Future Forward riep het leger gisteren op te stoppen met alle commerciële bezigheden indien het werkelijk wil zichzelf te hervormen. Thanathorn, een uitgesproken criticus van het leger, wijst op de inkomsten van het leger uit particuliere bedrijfsactiviteiten, die bekend staan als off-budget funds. Dat geld stroomt niet in de staatskas en onttrekt zich aan controle. ‘Ik wil dat de hervormingspogingen van Apirat succes hebben. Hij dient te beginnen om de transparantie te verbeteren.’

Zoals bekend wil Future Forward bezuinigen op het leger, de dienstplicht afschaffen en het aantal officieren met de rang van generaal terugbrengen.

Legerzaken hebben meer input van publiek nodig

13 februari – Het binnenlands nieuws telt vandaag 15 nieuwsberichten c.q. verhalen op 3,5 pagina van het eerste katern. Het leger krijgt wel erg veel aandacht, want pagina 2 opent met de oproep van twee anti-corruptie voorvechters aan Apirat onafhankelijke organisaties en burgergroepen toe te staan om deel te nemen aan onderzoeken naar een huisvestingsprogramma van het leger. Ze zeggen dat een grotere transparantie zal helpen de geloofwaardigheid van het leger te herstellen.

Criminoloog Krisanaphong van de Rangsit universiteit zegt dat Apirat’s belofte een interne audit te lanceren om legerprojecten te onderzoeken en clean up the barracks een ‘goed startpunt’ is.

‘Er zijn al jaren beweringen over ongezonde financiële operaties waarbij het leger als geheel is betrokken. In plaats van open te staan voor kritiek en onderzoek, heeft het leger altijd een defensieve houding aangenomen. Maar volgens Apirat’s laatste commentaren lijken dingen te veranderen. We dienen te applaudisseren voor zijn leiderschap.’

Directeur Mana van de particuliere Anti-Corruption Organisation of Thailand zegt dat Apirat’s initiatief een belangrijke stap kan zijn in het creëren van een meer transparant leger.

‘Hij heeft tenminste toegegeven dat er problemen zijn en is van plan ze te repareren. Ik vind dat de marine, de luchtmacht, en ook de politie in de voetstappen van het leger dienen te volgen omdat er in ons land nog een algemeen gebrek aan transparantie is en de mensen het Thaise veiligheidsapparaat vaak zien als verwikkeld in corruptie.’ Evenals Krisanaphong denkt Mana dat publieke participatie in militaire projecten leidt tot een beter bestuur.

Luchtmacht koopt zes trainingsheli’s bij Airbus
Om nog even bij de strijdkrachten te blijven noem ik een tweede bericht op de 2 waarin gemeld wordt dat de luchtmacht zes H135 militaire trainingshelikopers koopt bij Airbus. Luchtmachtcommandant Manaat zei gisteren dat de deal ‘above board’ is (zuiver, boven tafel) en niet stiekem gedaan is. De heli’s worden gebruikt voor trainingsmissies en vormen een aanvulling op de vloot van 12 Airbus H225 helikopters die voor transport en gevechten worden gebruikt.

Politie koopt high-tech surveillance apparatuur
Ook op de 2 het bericht dat de Royal Thai Police de uitrusting van haar speciale operatie-eenheden wil opwaarderen om de operationele efficiëntie en veiligheid voor het personeel te verhogen. De aanschaf bestaat voornamelijk uit thermische drones. De upgrade wordt noodzakelijk geacht naar aanleiding van het bloedbad in Terminal 21. De verlangde drones kunnen de locatie van een verdachte precies aangeven.

Prime Minister Prayut Chan-o-cha takes a group photo with women in traditional outfits who welcomed him to the local product fair in Phayao on Wednesday.

Kort Nieuws donderdag 13 februari

– Pagina 2 bevat verder de al in Nieuws van de website gemelde ontkenning van het Corrections Department dat de naar Engeland uitgewezen drugsverdachte in een Thaise cel besmet is geraakt met het coronavirus. Dat roept de vraag op: hoe en waar heeft hij het opgelopen? Misschien hebben kaboutertjes hem besmet.

Van de 3 en 4 noem ik alleen de onderwerpen in een enkele regel, want de vermoeidheid begint toe te slaan. De berichten al genoemd in Nieuws van de website sla ik uiteraard over. Dit zijn ze:
• Prayut belooft maatregelen tegen droogte in Phayao.
• Oppositie blijft weg uit vergadering over begroting 2020.
• Min Onderwijs gevraagd lesuren voor religie en moraliteit uit te breiden om gewelddadige incidenten te  voorkomen.
• Tramproject in Chiang Mai (kosten 27,2 miljard baht) krijgt lauwe reacties van investeerders, ze vinden het rendement te laag.
• Min van Handel beveelt verhoging minimumprijs voor oud papier en karton. Voor beide geldt een prijsmaatregel. Het bevel is een reactie op de hogere prijzen in de wereldmarkt.
• De rubriek In Brief bevat vier kortjes.


 

Indian artist Sudarsan Pattnaik puts some final touches as he makes a sand sculpture depicting people wearing protective facemasks with a message reading ‘Fight against coronavirus, We stand with China’ at Puri beach in Puri on Monday.

Nieuws van de website 11-12 februari

• Het aantal bevestigde coronavirus gevallen is met 1 gestegen naar 33. De laatste gemelde patiënt is een Chinese vrouw (54) die in contact is gekomen met een andere Chinese viruspatiënt terwijl ze in Thailand was. Ze is in quantaine geplaatst. Haar toestand is niet ernstig.
• Het totaal aantal doden als gevolg van het coronavirus is met 108 toegenomen tot 1.016 en het aantal besmettingen bedraagt nu 42.638.
• Minister Anutin zegt dat cruiseschepen die in andere havens worden geweigerd, ook geen toestemming krijgen in Thailand af te meren.
• De provincie Hubei met als hoofdstad Wuhan, het epicentrum van de uitbraak, heeft twee gezondheidsfunctionarissen ontheven van hun post. Het ontslag volgt op de toenemende kritiek op China’s gebrekkige transparantie en trage snelheid bij de strijd tegen het virus. De Chinese president Xi Jinping is voor het eerst in het openbaar verschenen nadat de arts die al in december de noodklok luidde, maar niet gehoord werd, is overleden. Op de sociale media wordt hij een held genoemd.
• Singapore meldt dat het toerisme met 30 procent is gekelderd. De stads-staat verliest 18.000 tot 20.000 toeristen per dag. De Singapore Tourism Board verwacht dat dit aantal nog verder kan stijgen als de situatie aanhoudt.
• De Investor Confidence Index (ICI) is met 9,9 procent gezakt van 80,75 naar 72,75 in januari, aldus het maandelijks onderzoek van de Federation of Thai Capital Market Organisations (Fetco). Een index onder 80 wordt beschouwd als bearish, 80-120 is neutraal en 120 is bullish.
• Een gevangene, veroordeeld voor diefstal, die eind deze maand zou worden vrijgelaten, heeft dinsdagochtend de benen genomen uit de Klong Prem Central gevangenis in Bangkok. Hij ging er vandoor toen hij aan het werk in de autozorg zone van de gevangenis. Een zoektocht naar de vogel is begonnen. De politie vraagt informatie over zijn verblijfplaats te melden via de hotline 191.
• ‘Als commandant van het leger, bied ik mijn excuses aan en het spijt me oprecht dat de man achter het incident een soldaat was. Vanaf het moment dat hij de trekker overhaalde, was hij niet langer een soldaat’, aldus een geëmotioneerde legercommandant Apirat, dinsdag op het RTA hoofdkwartier.
• Een monnik is aangehouden omdat hij via het alarmnummer 191 een valse bommelding heeft gedaan over een bom die geplaatst was in een bekend hotel in Khon Kaen. De politie heeft het gebouw uitgekamd maar niets verdachts gevonden. Via zijn telefoonnummer kon hij opgespoord worden. De man heeft bekend. Op de overtreding staat een gevangenisstraf van maximaal 3 jaar en/of een boete van 60.000 baht.
• Het Huis van Afgevaardigden stemt woensdag opnieuw in tweede en derde termijn over de begroting. House Speaker Chuan zegt dat de oppositie vrij is erover te debatteren, maar waarschuwt dat de bevolking zich kan afvragen wat ze daarmee voor heeft. Future Forward ontkent dat een nieuw debat tot doel heeft de inwerkingtreding verder te vertragen. De herstemming is bevolen door het Constitutionele Hof wegens proxy voting door minstens twee parlementariërs.
• Ministerie van Binnenlandse Zaken vraagt lokale bestuursorganen meer effectieve maatregelen te nemen om verkeersongelukken tijdens Songkran te voorkomen. Minister Niphon zegt: ‘I want more cooperation from local administrations in overseeing local roads and barring users who violate traffic laws, as this could help cut the death toll significantly, especially during festivals like Songkran when people celebrate by drinking.’
• 21 provincies in het Noorden, Noordoosten en de centrale regio zijn uitgeroepen tot droughthit area, aldus directeur Monton van het Department of Disaster Prevention and Mitigation. Het departement is op zoek naar ondergrondse waterbronnen, maakt ondergrondse waterreservoirs en zorgt voor tankwagens die water distribueren.
• De uitbraak van het coronavirus bereikt deze maand een hoogtepunt in China en kan in april voorbij zijn, zegt de eerste medisch afviseur van de regering. Op sommige plaatsen neemt het aantal gevallen al af. De adviseur wil een  wereldwijd waarschuwingssysteem om toekomstige uitbraken tijdig te signaleren.
• Alro heeft parlementslid Pareena (Palang Pracharath) bevolen uiterlijk woensdag de 682 rai in Ratchaburi over te dragen waarop haar kippenboerderij is gevestigd want dat is Sor Por Kor land, bestemd voor landloze boeren. Vice-premier Wissanu zegt dat de wet gelijkelijk voor iedereen moet worden uitgevoerd die illegaal land in bezit neemt.  Als ze geen gehoor geeft aan het bevel, volgt juridische actie, zegt Alro adjunct secretaris-generaal Suriyon.
• Het hooggerechtshof heeft de doodstraf gehandhaafd voor een voormalig dorpshoofdman die in december 2015 een 18-jarig meisje probeerde te verkrachten, waardoor ze later in het ziekenhuis overleed aan haar verwondingen. Twee lagere rechtbanken gaven de man eerder al de doodstraf voor poging tot verkrachting en moord.
• Zes bewakingscamera’s verbonden met een wi-fi netwerk op vier locaties in Thung Yang Daeng (Pattani) zijn verdwenen en de installatiepunten zijn vernield. Een team van de 4416 Ranger Company en de forensische politie doen onderzoek.
• De donaties stromen binnen voor de slachtoffers van het bloedbad in Korat. Dinsdagochtend was al 23,2 miljoen baht door de bevolking gedoneerd. Gouverneur Wichian zegt dat de families van elk slachtoffer een eerste bedrag van 300.000 baht ontvangen. Hij belooft dat elke baht van het gedoneerde geld bij de families terecht komt.

Legercommandant pinkt traantje weg

12 februari – ‘Er zijn mensen die kritiek hebben op het leger. Ik dring er bij hen op aan het leger niets te verwijten, omdat het leger een sacred (heilige, gewijde) organisatie is.’ Legercommandant Apirat had het gisteren maar moeilijk, hij kon zijn tranen dan ook niet bedwingen, toen hij excuses maakte voor het moorddadige gedrag van Jakrapanth Thomma. ‘Het moment dat hij de trekker overhaalde, werd hij een crimineel en was hij niet langer een soldaat.’

Natuurlijk is de vraag hoe gemeend de excuses en condoleances aan de nabestaanden van ijzervreter Apirat zijn en hoe echt zijn tranen waren, of waren het krokodillentranen omdat Jakrapanth het leger in diskrediet heeft gebracht? Dat het leger een ‘gewijde’ organisatie is, lijkt me trouwens de gotspe van het jaar.

Zo ‘heilig’ is het leger niet en zelfs Apirat moest toegeven dat er veel unsound (ondeugelijke) projecten in het leger zijn, waaronder welfare housing [?], leningen en projecten waarin legereenheden samenwerken met zakenlieden. De legerchef erkende dat de schutter slecht behandeld was door zijn commandant en diens familieleden.

Aan enkele van die projecten heeft hij al een eind gemaakt. ‘Dit is de eerste stap in het oplossen van problemen die het leger al lange tijd hebben geplaagd. Het leger verstrekt aan zijn personeel voldoende gratis accommodatie, zodat ze kunnen sparen om huizen te kopen nadat ze afgezwaaid zijn.  […] Deze projecten moeten herzien worden. Ik zal een eind maken aan onnodige projecten, zoals de verkoop van wapens aan soldaten voor privégebruik.’

Premier Prayut zei gisteren dat het leger vermeende onregelmatigheden bij een huisvestingsprogramma voor soldaten onderzoekt. Hij zei dat het project goed bedoeld is en tot doel heeft soldaten hun eigen huis te geven, maar mogelijk wordt het misbruikt voor ‘persoonlijk gewin’. Volgens de media werd Jakapranth gedreven door een persoonlijk conflict over de verkoop van een huis waarbij een familielid van zijn commandant was betrokken. Meer weten? Lees: ‘Don’t blame army’

Westerdam nieuwe Vliegende Hollander

Hulp maar geen haven voor ongewenst cruiseschip

12 februari – Thailand geeft geen toestemming voor het cruiseschip Westerdam van de Holland Amerika Lijn om aan te meren in de haven van Laem Chabang, maar is wel bereid in de haven humanitaire hulp en medische diensten te verlenen.

Het schip vervoert 2.257 personen: 1.455 passagiers en 802 bemanningsleden. Het verliet Hong Kong op 1 februari en heeft sindsdien nog nergens kunnen dokken. Het had zaterdag moeten arriveren in Okinawa, maar Japan gaf geen toestemming omdat een passagier vermoedelijk is besmet met het coronavirus. Ook in Manila en Guam mag het schip niet komen.

De maatschappij besloot als bestemming Thailand te kiezen, zodat de passagiers in Laem Chabang konden debarkeren en via Bangkok naar huis konden reizen. De Westerdam wordt donderdag verwacht , maar de maatschappij moet nog toestemming vragen wat 24 uur voor aankomst dient te gebeuren.

The badly damaged front section of SeaStar Co’s ‘Panan 5’ is seen here after the speedboat collided with another vessel leaving a marina in Phuket on Monday.

Schipper mag ik overvaren?

12 februari – Bangkok Post telt vandaag op 3,5 binnenlandpagina’s van het eerste katern 16 nieuwsberichten c.q. -verhalen, dus dat betekent werk aan de winkel voor uw dienstwillige dienaar.

Mijn bijzondere belangstelling gaat uit naar de Westerdam van de HAL die een moderne variant lijkt te worden (of eigenlijk al is) van de Vliegende Hollander, een fictief spookschip dat volgens de overlevering voor eeuwig in de omgeving van Kaap de Goede Hoop vaart.

Het schip verliet op 16 januari Singapore en had op 15 februari zijn East Asia cruise in Japan moeten beëindigen, maar daar werd het geweigerd. Ook in Thailand mag het niet aanmeren. Ben benieuwd wanneer en waar de passagiers van boord kunnen.

Mijn belangstelling voor het schip zal wel te maken hebben met het feit dat ik uit een scheepvaart gezin kom. Mijn vader werkte op de kapiteinskamer van Ruys & Co en later het passagekantoor van de Rotterdamse Lloyd en mijn broer heeft jarenlang gevaren, ook bij de Lloyd. Ik heb in mijn jonge jaren veel gezeild en geroeid, en dat doe je ook op het water. De mooiste schepen die ik ken, zijn de Willem Ruys en de Rotterdam van de HAL. De Westerdam is geen schip, het is een varend pakhuis.

Dit ter inleiding op het bericht dat het ministerie van Transport opdracht heeft gegeven aan het Harbour Department om de veiligheidsmaatregelen te versterken nadat bij een aanvaring tussen twee speedboten maandag twee Russische kinderen (9 en 12 jaar) om het leven zijn gekomen en 19 Russische toeristen zijn verwond.

De krant schrijft dat de aanvaring plaatsvond in een kanaal, het  websitebericht zei eerder dat ze bij de jachthaven van Phuket in aanvaring kwamen, waaraan ik toevoegde op zee. Eén boot was op weg naar de jachthaven om toeristen op te pikken, de ander vertrok met 35 passagiers, meest Russen.

Wat die strengere veiligheidsmaatregelen nu precies behelzen, blijft in het vage. Staatssecretaris Atirat (Transport) noemt de eisen die aan kapiteins en operators worden gesteld. De operators dienen ervoor te zorgen dat de kapiteins zich strikt aan de wet houden. Op sommige kanalen die smal en ondiep zijn, geldt een maximumsnelheid van 5 knopen. Het Phuket Marine Office is opgedragen cursussen veiligheidsbewustzijn voor kapiteins te verzorgen. Kapiteins die de wet overtreden, verliezen hun vergunning voor 2 jaar, waarschuwt Atirat.

Het kanaal waar de fatale aanvaring plaatsvond, is sindsdien gebaggerd om de vaarroute te verbreden. Het Harbour Department heeft een extra budget gevraagd om ook andere kanalen te kunnen laten uitbaggeren.

Kort Nieuws woensdag 12 februari

– Televisiewaakhond NBTC gaat een gedragscode voor tv-kanalen opstellen met regels waaraan zij zich dienen te houden bij verslaggeving van operaties zoals zaterdag bij winkelcentrum Terminal 21 in Korat. Volgens de NBTC hinderden de digitale kanalen het werk van de politie; bovendien negeerden ze het verzoek om zaterdagavond na 9.30 uur te stoppen met live verslaggeving.

De gedragscode wordt opgesteld in samenwerking met veiligheidsdiensten, politie en het Mental Health Department. Het wordt deels gebaseerd op regelingen in de VS, Duitsland en Engeland. Live verslaggeving van geweld wordt verboden en aan het gedrag van de cameralieden en verslaggevers ter plaatse worden restricties gesteld.

De NBTC heeft drie digitale kanalen op het matje geroepen: One (31), Thairath TV (32) en Amarin TV (34). De wet verbiedt content die de staatsveiligheid of publieke moraliteit in gevaar kunnen brengen. Straffen variëren van een waarschuwing tot het intrekken van de vergunning. De operators in dit geval krijgen een waarschuwing, zegt voorzitter Perapong van de NBTC subcommissie uitzendschema en inhoud.

– Future Forward heeft pech. Ze had 17 getuigen à decharge willen laten opdraven wanneer het Constitutionele Hof de zaak over de door partijleider Thanathorn verstrekte lening aan de partij behandelt. Vier zijn zeker, dat zijn Thanathorn, secretaris-generaal Piyabutr, de partijpenningmeester en een juridisch specialist.

De overige 13, onder anderen leden van de Kiesraad, zijn geen partijleden, die alleen komen wanneer ze een rechtbankbevel krijgen. En dat is niet gebeurd, vermoedelijk omdat het Hof abusievelijk dacht dat alle zeventien geen dagvaarding behoefden.

De zaak komt op 21 februari voor. Indien het Hof de lening in strijd met de wet op politieke partijen acht, kan de partij worden verboden en kunnen betrokken FFP-bestuursleden een politieke ban krijgen.

Army private Metha Lertsiri’s family members hold a framed picture of him at his funeral on Tuesday in Muang district of Nakhon Ratchasima. The soldier was among those killed in the Terminal 21 shopping centre rampage in the province at the weekend.

– Het kabinet heeft een speciale commissie gevormd om aanvullende hulp te regelen voor de slachtoffers van het bloedbad in Korat. De hulp komt bovenop de compensatie die wordt verleend op grond van diverse wetten en regelingen van de ministeries van Financiën, Justitie, Sociale Zaken en Werkgelegenheid en het Comptroller-General’s Department (ongev. thesaurier).

Het Prime Minister’s Office beschikt over een rampenfonds van ruim 1 miljard baht, de commissie die toezicht houdt op het fonds, zal spoedig beginnen de families van de overledenen te helpen. Elk krijgt 1 miljoen baht, evenveel als destijds de slachtoffers van het geweld in 2010.

De winkeliers met een zaak in Terminal 21 mochten gisteren naar binnen, maar moesten al weer snel vertrekken toen een explosief was gevonden. Nadat de EOD de bom had verwijderd, konden ze alsnog naar binnen.

Nog steeds stromen donaties van burgers binnen. Gisteravond stond de teller op 23,2 miljoen baht, aldus gouverneur Wichian. De autoriteiten beginnen met een uitkering van 300.000 baht per familie, de gouverneur garandeert dat elke gedoneerde baht naar de nabestaanden gaat.

Wichian heeft een vergadering belegd met vertegenwoordigers van de publieke en particuliere sector om maatregelen te bespreken ter stimulering van de provinciale economie. Vandaag wordt in de stad een grote schoonmaakoperatie gehouden, ook in terminal 21, waar morgen een religieuze ceremonie plaatsvindt.

– Als het gecontroleerd wordt (want daar schort het vaak aan in Thailand) dan moet het zeker helpen de smogoverlast in de grote steden en met name Bangkok iets terug te dringen. Het kabinet heeft een ontwerp ministeriële regeling voor de bouwsector goedgekeurd met voorschriften voor de veiligheid en het milieu.

Gebouwen hoger dan 10 meter in aanbouw dienen beschermd te worden met speciale materialen en het mixen van cement moet gebeuren op afgesloten terreinen.

Volgens city-woordvoerder Phongsakon zijn 60 tot 70 procent van de stofdeeltjes in de stad PM10 en die worden geproduceerd door bouwplaatsen. Wanneer ze afgeschermd worden, moet dat zeker helpen de lucht te zuiveren, zegt Phongsakon.

Begin vorige week gaf City Hall opdracht alle bouwwerkzaamheden drie dagen te stoppen, inclusief de aanleg van metrolijnen, daar de concentratie PM2,5 in meer dan de helft van BKK’s 50 districten een onveilig niveau had bereikt. Van de PM2,5 deeltjes wordt 64 procent veroorzaakt door het verkeer.

Gisteren vertelde econoom Witsanu van de Kasetsart universiteit op een seminar dat dagelijks in Bangkok en omgeving 22 miljoen auto’s rijden. Het aantal oude auto’s, de grootste vervuilers, neemt toe. De hoofdstad en omgeving worden ook bedreigd door verontreiniging als gevolg van open vuren.

PM2,5 leidt tot verhoging van het sterftecijfer door ziektes als hartaandoeningen, emphyseem (kortademigheid), longkanker, beroertes en nieruitval, aldus een docent van de faculteit Medicijnen van de universiteit van Khon Kaen.

– De overige berichten duid ik kort aan:
• House Speaker waarschuwt oppositie: haal geen ouwe koeien uit de sloot bij herstemming begroting
• Obec waarschuwt scholen voor tea-money bij toelating nieuwe leerlingen
• Strengere straffen voor potsenmakers
• Verbod op kratom wordt in juni versoepeld
• Gratis onderdak in tempel voor arme familie van patiënten in Siriraj ziekenhuis
• Kanchanaburi: Pickup truck belandt in kanaal, twee doden en twee ernstig gewonden


 

Vendors gather at Chatuchak market in Bangkok on Monday for the balloting of stalls for rent at the popular market. Many were wearing masks they hoped would protect them from infection.

Commentaar: Het dilemma van minister Anutin

Vervolg van gisteren: Verdomde westerlingen en een geërgerde minister

11 februari – Van een minister van Volksgezondheid mag je verwachten dat hij op de hoogte is van de beschermende werking* van mondkapjes. Of minister Anutin, die onlangs mondkapjes uitdeelde bij BTS station Siam, weet dat de meeste geen enkele bescherming bieden, vooral de groene, weet ik niet.

Misschien wel, misschien niet. In het eerste geval levert dat het dilemma op: kan ik dat vertellen, want dan krijg ik, de regering dus, de wind van voren dat we ons niet bekommeren om de gezondheid van de burgerij.

Gisteren nam ik de bewindsman in bescherming omdat hij was uitgevaren tegen die ‘verdomde’ westerlingen die een mondkapje weigerden, terwijl hij zijn goede daad verrichtte. Hij adviseerde hen op te rotten.

Dat is geen taalgebruik, een bewindsman waardig, maar hij is ook maar een mens. Voor zover ik weet, heeft hij zijn excuses gemaakt voor de woordkeus, maar niet voor zijn mening dat de weigerachtige westerlingen het land dienen te verlaten. Daarop wees een kritische lezer mij.

Ach, ik moet erom lachen. Thaise bewindslieden, vooral Prayut, lullen doorgaans maar wat. Ze denken als het pijpenstelen regent en ze zeggen dat het niet regent, dan regent het ook niet. Begrijpt u wel? Het Leitmotiv is: Geen daden maar woorden.

Trouwens: alle aandacht is momenteel gericht op het bloedbad in Korat. Anutin’s uitval is al lang bijgezet in het museum van domme uitspraken. Wat wordt de volgende uitglijder?

* Meer weten over de beschermende werking van mondkapjes? Lees: How effective are masks? Kunt u met Ctrl+ vergroten en Ctrl- verkleinen.

Buddhist monk Luang Pi Kla shows the site of a shooting at Wat Pa Sattharuam monastery where nine people were killed in Nakhon Ratchasima, on Sunday.

Nieuws van de website 10-11 februari

• Follow-up op de berichtgeving over het bloedbad in Korat (ook niet vermeld in het chronologisch overzicht van gisteren). Voorafgaand aan zijn komst bij het winkelcentrum stopte Jakapranth Thomma bij Wat Pa Sattharuam. Hij schoot op de tempel, degenen die hem achtervolgden en voorbijgangers en doodde negen personen waaronder een politieagent.
• Een 13-jarige jongen is overleden doordat een vriend (12) die met een zelfgemaakte muzzleloading gun (voorlader) speelde, het wapen op hem richtte en schoot. De tragedie gebeurde in een huis in tambon Dong Mun (Kalasin), eigendom van de vader van die vriend. Vier jongens waren daar tijdens de vakantie alleen gelaten en speelden er spelletjes op hun smart phones. Het slachtoffer werd geraakt door zes kogels, onder andere in zijn hoofd. In afwachting van nader onderzoek is de vriend nog niet in staat van beschuldiging gesteld.
• De fabrikant van Klean & Kare saline oplossing heeft de serie 061607 teruggeroepen nadat een ziekenhuis op de flessenhals zwarte vlekken had gevonden, aldus de Food and Drug Administration. Andere series zijn niet teruggeroepen.
• Twee Russische kinderen zijn om het leven gekomen en 21 toeristen zijn gewond geraakt bij een aanvaring op zee tussen twee speedboten bij een jachthaven in Phuket. Eén boot was op weg naar de jachthaven om toeristen op te pikken, de ander vertrok met 35 passagiers, meest Russen. De gewonden zijn opgenomen in het ziekenhuis waar de twee jongens overleden aan hun verwondingen.

Japanese military personnel set up a covered walkway next to the Diamond Princess cruise ship, with around 3,600 people quarantined onboard due to fears of the new coronavirus, at the Daikoku Pier Cruise Terminal in Yokohama port on Monday.

• Het aantal bevestigde gevallen van het coronavirus aan boord van het cruiseschip Diamond Princess in Japan is bijna verdubbeld en bedraagt nu inclusief de eerder gemelde gevallen 136, het grootste aantal besmettingen buiten China. Het totaal dodenaantal (China en andere landen) heeft inmiddels 910 bereikt, meer dan gedurende de SARS crisis.
• Het Honda LPGA Thailand golftoernooi op 20-23 februari in Pattaya is door de LPGA afgelast uit vrees voor het coronavirus. Ook vervallen is het HSBC Women’s World kampioenschap van 27 februari tot 1 maart  in Singapore.
• Premier Prayut zal maandagavond om 18 uur op alle tv-zenders uit de doeken doen welke hulp de overheid verstrekt aan de familie van de doodgeschoten Thai en aan de gewonden.
• De lichamen van twee agenten die zijn omgekomen bij het bloedbad in Korat, zijn maandag op ceremoniële trucks van Don Mueang naar Wat Trithotsathep gebracht voor een door de koning gesteunde rituele wassing. Agenten en bewakers betoonden hen daar de laatste eer. Later gaan de lichamen naar de geboorteplaats van beiden voor de crematie. De nabestaanden ontvangen voor elk een voorlopige compensatie van 2,5 miljoen baht.
• Een scherpe vermindering van de productie in Thailand heeft gezorgd voor de hoogste suikerprijzen in twee jaar. Deelnemers aan een suikerconferentie in Dubai voorspellen voor volgend jaar eveneens een slechte oogst. De verminderde productie is te wijten aan de droogte en lage prijzen voor suikerriet. Thailand is ’s werelds tweede grootste exporteur na Brazilië.
• Ziekenhuizen in provincies die populair zijn bij Chinezen, gaan een speciale kliniek opzetten om personen met influenza (griep) te onderzoeken. Dit helpt de vroege detectie van coronavirus infecties, zegt het Department of Medical Services, daar de twee virussen dezelfde symptomen veroorzaken, zoals hoesten, niezen en koorts.
• Een man (21) in de noordelijke provincie Phrae heeft zijn rechtervoet verloren, doordat hij maandagochtend op een landmijn stapte. Hij was samen met zijn vader (43) bezig bamboestengels te kappen om er eetstokjes van te maken. Een medisch team van het Den Chai Hospital en de EOD stellen ter plaatse een onderzoek in.
• De inflatie in China is vorige maand gestegen naar 5,4 procent op jaarbasis, tegen 4,5 procent in december, als gevolg van disrupties in de aanvoerketen door de hogere vraag met Chinees Nieuwjaar en de uitbraak van het coronavirus. Vooral de prijs van varkensvlees en verse groentes joeg de inflatie op. Voedselprijzen stegen met 20,6 procent.

Angst voor naäperij; twee potsenmakers aangehouden

11 februari – Vandaag open ik Nieuws uit Thailand niet met de opening van Bangkok Post want die meldt dat de koning en koningin hun medeleven hebben betuigd met de slachtoffers van het bloedbad in Korat. Ik spring gelijk naar pagina 3, die twee artikelen wijdt aan naäperij (copycat behaviour).

In Chaiyaphum is een 27-jarige man aangehouden die op Facebook heeft geschreven een soortgelijke actie uit te zullen voeren als in Korat op de Robsinson Department Store in zijn provincie en in Roi Et is een 16-jarige jongen aangehouden die een lokale Big C Superstore bedreigde. Beiden gebruikten de uitdrukking ‘downtrodden dog’ (vertrapte hond), de ontevreden taal van de massamoordenaar Jakapranth herhalend.

In de opening laten experts hun licht schijnen over het verschijnsel naäpen. Ze zeggen dat social bonding nodig is om de kans op herhaling van het geweld te reduceren. Criminoloog Krisanaphong, verbonden aan de Rangsit universiteit, denkt dat een aantal copycat criminelen in wording is. Uit de VS is bekend dat daders details van misdrijven die bericht worden in de media, bestuderen.

Maar de Thaise samenleving verschilt van die in het Westen, zegt hij. De social bonding theorie leert dat mensen met sterke familie- of gemeenschapsbanden of een sterk geloof minder geneigd zullen zijn de wet te overtreden. ‘Wij blijven vaak in contact met buren. Bij voorbeeld: Veel mensen van 30 of 40 jaar wonen nog bij hun ouders.’

Social bonding
Sociale binding is de relatie of band tussen mensen en groepen op sociaal gebied. Deze band is van belang, omdat hiermee steun en hulp wordt gevonden en de sociale cohesie bevorderd wordt. Het wordt gekenmerkt door emoties als affectie en vertrouwen.

 

Zuid-Koreaanse film Parasite wint vier Oscars

11 februari – De Zuid-Koraanse thriller Parasite heeft geschiedenis gemaakt door vier Oscars te winnen. Tijdens de 92ste Oscaruitreiking zondagavond in Los Angeles kreeg regisseur Bong Joon Ho voor Parasite de belangrijkste Amerikaanse filmprijs: de Oscar voor Beste Film. Ook sleepte hij de prijzen voor Beste Regie, Beste Originele Scenario en Beste Internationale Film in de wacht.

De film vertelt het verhaal van een arme Zuid-Koreaanse familie die zich weet binnen te dringen in een rijk huishouden. In de krant van gisteren las ik een interessant interview met Darcy Paquet die de Engelse ondertitels heeft gemaakt. Het Amerikaanse filmpubliek is niet gewend aan ondertitels, maar Paquet begrijpt dat niet.

‘Mensen brengen de hele dag door met het lezen van text op hun mobieltjes en dan zeggen ze dat het ongemakkelijk is om tekst op een filmscherm te lezen? Ik denk dat het meer een image probleem is. Wanneer mensen de woorden ondertitelde film horen, nemen ze aan de film moeilijk of boring is. Ik hoop dat Parasite deze vooroordelen voor tenminste sommige kijkers kan wegnemen.’

In het interview met Kong Rithdee, de erudiete filmrecensent van BP, vertelt Paquet wat zoal de problemen van een vertaler zijn bij het maken van ondertitels. Het grootste probleem is woorden te vertalen die bepaalde herinneringen bij het Koreaanse publiek oproepen. Hij geeft als voorbeeld wanneer een speler de stem van een bekende Noord-Koreaanse nieuwslezer imiteert. Het Koreaanse publiek herkent dat onmiddellijk door de intonatie en het accent van de spreker.

‘Om dit voor het internationale publiek duidelijk te maken heb ik de regel You’re the best at North Korean gags! veranderd in Nobody can imitate North Korean news anchors like you!

Van harte aanbevolen: Climbing the one-inch barrier.

Condoleances van koning en koningin

11 feruari – Goed, nu dan de opening van BP want u brandt natuurlijk van verlangen om te lezen over de condoleances van de koning en koningin  [maar niet heus]. Premier Prayut vertelde gisteren in zijn tv-praatje ook dat het koningspaar de begrafenisrites van de slachtoffers sponsort en dat vertegenwoordigers, waaronder leden van de Privy Council, zijn opgedragen de getroffen families te bezoeken.

Hoewel aangekondigd dat hij uit de doeken zou doen welke steunmaatregels de regering neemt, lees ik die niet in het openingsverhaal. Het meldt alleen dat de ministeries van Justitie, Werkgelegenheid en Sociale Zaken bekijken op welke compensatie de slachtoffers recht hebben. Verder bevat het een opsomming van steunbetuigingen van ambassades en giften die binnenstromen.

De Supreme Patriarch heeft 10.000 baht gedoneerd, telefoonmaatschappij AIS 1 miljoen baht plus studiebeurzen voor de kinderen van overledenen en de Krungthai en Government Savings Bank hebben respectievelijk 200.000 en 100.000 baht gegeven aan elk van de families van de doden. Samen met de Government Housing Bank bieden ze een rente van 0,01 procent aan voor leningen van slachtoffers.

Het secretariaat van het kabinet en het Prime Minister’s Office hebben gisteren de kabinetsleden en andere regeringsfunctionarissen gevraagd zwarte kleding te dragen ‘als teken van respect en solidariteit’. De vice-president van de Rangsit universiteit stelt voor dat alle Thais de smart van de getroffen families delen door de vlag halfstok te hijsen. Hij vraagt ook het parlement drie minuten stilte in acht te nemen.

Cijfers over uitbraak virus ‘topje van de ijsberg’

11 februari – Wereldgezondheidsorganisatie WHO waarschuwt dat de bevestigde gevallen van coronavirus, overgedragen door mensen die nooit in China zijn geweest, het ‘topje van de ijsberg’ kunnen zijn. Directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus schreef dat gisteren in een tweet toen een door de WHO geleid team van international experts naar China vloog om te helpen de respons op de uitbraak te coördineren.

Tot nu toe zijn 40.000 personen geïnfecteerd en 980 overleden in China; de WHO heeft de indruk dat het aantal nieuwe gevallen zich aan het stabiliseren is. Buiten het vasteland van China zijn op 30 plaatsen 350 infecties gemeld. Er zijn twee sterfgevallen: een op de Filipijnen en een in Hong Kong.

Alhoewel het virus zich traag verspreidt buiten China, waarschuwt Tedros dat het kan versnellen. ‘Containment blijft ons doel, maar alle landen dienen zich voor te bereiden op de mogelijke komst van het virus.’

In Thailand bekijken gezondheidsexperts de mogelijkheid om anti-lichamen van een herstelde patiënt te gebruiken om twee patiënten te behandelen die ernstig ziek zijn, van wie één ook nog tbc heeft. Artsen werken momenteel aan het isoleren van anti-lichamen uit het bloed van een Thaise taxichauffeur die eerder positief getest is geweest op het coronavirus.

‘Natuurlijke antilichamen zijn beter dan medicijnen’, zegt Tawee Chotpityasunond van het ministerie van Volksgezondheid. ‘Wij denken dat China ook die methode gebruikt.’ De resultaten verwacht hij binnen 48 uur.

Kort Nieuws dinsdag 11 februari

– Pagina 2 telt vier berichten en de rubriek In Brief met vier kortjes, waarvan twee al bekend (ontplofte landmijn en verontreinigde saline-oplossing). Nieuw zijn een kortje over een brand in Samut Prakan waarbij zes vrachtwagens en een motorfiets op een parkeerterrein werden vernield, en een bericht over een deur-tot-deur campagne om kiezers stimuleren hun stem uit te brengen bij de tussentijdse verkiezingen op 23 februari in Kamphaeng Phet. De brand was vermoedelijk ontstaan omdat afval in brand was gestoken, waarna het vuur zich via gras uitbreidde naar het parkeerterrein.

– De opening meldt de vorming van speciale klinieken die influenza (griep) patiënten gaan onderzoeken of ze drager van het coronavirus zijn. Ik meldde het al kort in Nieuws van de website. De klinieken komen in Bangkok, Chiang Mai, Chon Buri, Krabi en Phuket. Het ministerie van Volksgezondheid schat dat dagelijks 200.000 personen griep krijgen, maar slechts een klein aantal gaat naar het ziekenhuis.Da’s niet verstandigi want de symptomen van griep en het coronavirus komen overeen.

Thailand telde maandag nog steeds 32 bevestigde gevallen van het coronavirus, 10 patiënten zijn al ontslagen uit het ziekenhuis. 2 van de 9 Thaise patiënten bevinden zich in kritieke toestand. Nog eens 689 personen worden gecontroleerd op het virus.

Het ministerie ontkent dat het virus lange afstanden in de lucht kan afleggen, zoals tb bacteriedruppels. Het virus komt niet verder dan enkele meters wanneer iemand hoest of niest.

Het ministerie elke dag gaat 70.000 chirurgische maskers leveren aan alle staatsziekenhuizen om te voorkomen dat de voorraden opraken. Hoe lang daarmee wordt doorgegaan, wil de woordvoerder van het ministerie niet zeggen [of hij weet het niet].

– Verder op de 2 ontevreden parlementsleden vanwege de beslissing van House Speaker Chuan om de motie waarin gevraagd wordt een commissie te vormen voor onderzoek naar de proxy voting bij de stemming over de begroting 2020, als niet urgent te beschouwen. Een FFP parlementslid vreest dat de motie nooit behandeld zal worden door het Huis van Afgevaardigden oftewel van uitstel komt afstel. De FFP-er wijst een suggestie van de Huis secretaris-generaal af om de kwestie door een bestaande vaste kamercommissie te laten onderzoeken.

– Ten slotte op de 2 het bericht over de knaap die zijn vriendje heeft dood geschoten en een bericht over coalitiepartij Bhumjaithai die belooft de door de oppositie aan te vallen zes ministers tijdens het censure debate voluit te zullen steunen. Nogal logisch, vindt u niet?

– Van pagina 3 blijft alleen over een bericht met het advies van het Department of Mental Health aan ouders van kinderen en tieners die vastgezeten hebben in terminal 21, om hun kroost scherp in de gaten te houden. Volgens de DMH kan het incident post-traumatische stress disorder (PTSD) veroorzaken. Ouders van vier kinderen hebben al psychologische behandeling gezocht. Het aantal kinderen dat gegijzeld is geweest, is onbekend. Voorts heeft het DMH bekend gemaakt tien teams te hebben gevormd die de 107 overlevenden van de bezetting hulp verlenen.

– De overige berichten op de 3 kent u al: de aanhouding van twee potsenmakers, de info van experts over naäpen en de aanvaring van twee speedboten.

– Sluitstuk van Nieuws uit Thailand is een achtergrondverhaal op de 4 onder de kop How Thailand can help end Afghan agony. UNHCR-directeur Indrika Ratwatte voor Azië en de Pacific stelt Thailand’s humanitaire beleid ten voorbeeld voor vluchtelingen crises. Hij zegt: ‘When the rest of the world is closing doors, some keep them open. Despite being a developing country, Thailand has done this for 40 years.’ Ik kan het niet vinden op de website dus een link ontbreekt.


 

Commentaar: Verdomde westerlingen en een geërgerde minister

10 februari – Mag een minister ook eens uit zijn slof schieten? Of mogen alleen gewone burgers dit en worden bewindslieden te allen tijde geacht hun geduld te bewaren? Ik vind: ja, dat mag wanneer ze later hun excuses maken en uitleggen waarom ze uit hun slof schoten.

Minister Anutin (Volksgezondheid) heeft de volksgezondheid hoog in zijn vaandel staan. Dat is gebleken bij de strijd om het verbod op de drie giftige landbouwbestrijdingsmiddelen. Hij en de staatssecretaris van Landbouw waren de enigen die zich er sterk voor maakten. Dus hij heeft wel een streepje bij me voor.

Anutin schoot onlangs uit zijn slof. Hij ergerde zich aan westerlingen die mondkapjes weigerden toen hij ze samen met vrijwilligers bij BTS station Siam uitdeelde. Hij zei dat die ‘verdomde’ westerlingen beter het land kunnen verlaten, want ze brengen de bevolking in gevaar. Op de sociale media kreeg de minister de wind van voren. Van landgenoten dus. En van expats die van hun hart geen moordkuil maakten. Zelfs het excuus van de minister bevredigde deze zedenmeesters niet.

De minister gelooft werkelijk dat die dingen bescherming bieden tegen het coronavirus. Dat dit niet of nauwelijks zo is bij met name de groene kapjes, doet niet ter zake. Hij gelooft dat, punt uit. Sommige types mondkapje, mits stevig tegen het gezicht aan gedrukt, doen dat trouwens wel.

Uiteraard speelde enig eigenbelang een rol bij het uitdelen van de kapjes. Dat deed hij om gefotografeerd en gefilmd te worden door de media. Zo zijn bewindslieden nu eenmaal: hun spindoctors creëren zogeheten photo-ops waarmee ze in de publiciteit komen. Het is politici eigen: Thaise bewindslieden doen dat, Nederlandse doen dat.

Ik vind: die expats moeten niet zo hoog van de toren blazen. Stelletje hypocrieten; alsof zij heilige boontjes zijn die nooit uit hun slof schieten. Wat mij betreft: de minister heeft zijn excuses aangeboden en daarmee is de kous af. En nou niet meer zeuren, landgenoten.

Prime Minister Prayut Chan-o-cha visits an injured man at Maharat Nakhon Ratchasima Hospital following a gun battle involving a soldier on a shooting rampage in Nakhon Ratchasima on Sunday.

Nieuws van de website 9-10 februari

• Premier Payut is zondag per helikopter naar Nakhon Ratchasima gevlogen, waar hij in enkele ziekenhuizen de gewonden bezocht van het bloedbad van zaterdag. Hij kwam niet met lege handen want elke gewonde kreeg een mand met bloemen. Op Facebook schreef hij: ‘We must together learn lessons from what happened with conscience and in high spirits. It is important for us to cooperate and understand one another.’
• Het dodental van het bloedbad in winkelcentrum Terminal 21 bedraagt volgens de laatste berichten 27 inclusief de schutter. 57 personen werden verwond, van wie 12 geopereerd zijn.
De autoriteiten breken nog hun hoofd over het motief, alhoewel premier Prayut al heeft gezegd dat het om een ruzie over grond ging met een familielid van Jakrapanth’s commandant.
De forensische recherche doet buiten en in het winkelcentrum sporenonderzoek.
• Bezoekers die zich in een toilettengroep op de derde verdieping hadden verschanst en de toegangsdeur hadden geblokkeerd met deuren van de wc-hokken, vertellen dat ze de bewegingen van Jakapranth konden volgen door fragmenten van CCTV beelden die door vrienden buiten werden doorgegeven. Lees: Korat mall shooting survivors tracked killer via CCTV
Fotoalbum (12 foto’s): Bloedbad in terminal 21 in Korat.
• In het justitiekantoor van Korat is een operations centre opgezet om hulp te bieden aan de slachtoffers en hun familie. Minister Somsak (Justitie) zegt dat de nabestaanden snel een financiële vergoeding dienen te krijgen. Directeur Vichien Chaiyason zegt contact op te zullen nemen met de familie van de slachtoffers en te zullen coördineren met betrokken kantoren om hen de assistentie te verlenen die de wet op compensatie voor gedupeerde partijen in strafrechtelijke zaken voorschrijft.
• Een student (22) is zondagochtend om het leven gekomen en elf anderen zijn verwond toen het minibusje waarmee ze op weg waren naar het Kanchanaburi Technology and Business Administration College, in Tha Muang (Kanchanaburi) over de kop sloeg. Het busje was om  5 uur vertrokken. De chauffeur heeft verklaard dat hij in een bocht de macht over het stuur verloor. Het busje slipte vervolgens van de weg. De gewonden zijn opgenomen in het Phahon Phonphayuhasena Hospital. [Hij zal wel te hard hebben gereden]
• Een meerderheid (55,88 pct) van de respondenten in de laatste Suan Dusit Poll verwacht geen verandering van de politieke situatie na het censure debate (24-26 februari). 45,59 procent gaat het debat volgen, want ze willen weten hoe de aan te vallen zes ministers zich verdedigen; 29,32 procent weet het nog niet en 25,09 procent volgt het niet omdat het niets te maken heeft met hun dagelijkse leven en ze politici niet vertrouwen.
• Wetenschappers uit de VS, Australië en elders proberen in recordtijd een vaccin te ontwikkelen tegen de uitbraak van China’s coronavirus. Het virus heeft inmiddels op het vasteland van China meer dan 700 levens geëist en 37.000 personen zijn geïnfecteerd. In tientallen andere landen is het virus ook actief. Normaal duurt de ontwikkeling van een vaccin jaren, maar diverse teams van experts willen een vaccin sneller ontwikkelen. Een Australische wetenschapper denkt dat het binnen zes maanden kan lukken.
• Een vrouw (54) in Tha Maka (Kanchanaburi) is door haar zoon (36) vermoord. Haar lichaam werd zaterdagavond kort na middernacht gevonden, liggend in een poel bloed in haar slaapkamer. Ze had ernstige verwondingen aan haar hoofd waaronder een diepe snee in haar voorhoofd. Volgens buren was de zoon zwaar verslaafd aan drugs en sloeg hij zijn moeder altijd als ze een felle ruzie hadden.

Thousands of local people lit candles and pray for people killed in the shooting rampage in Muang district of Nakhon Ratchasima province on Sunday night.

Bloedbad in Korat: 30 doden, 58 gewonden

Slechte bewaking wapenmagazijn verergerde tol bloedbad

10 februari – Zaterdag om 16.30 uur ging sergeant-majoor Jakapranth Thomma naar de  Surathampithak legerbasis, hij schoot een bewaker dood en stal vuurwapens, munitie en een Humvee pantservoertuig, nadat hij een uur eerder zijn commandant en schoonmoeder had gedood.

Zo begon de rampage (razernij) in Nakhon Ratchasima, die aan 30 personen het leven kostte, waaronder de schutter, en 57 (ook vermeld 58) personen verwondde.

Premier Prayut gaf gisteren het bevel de bewaking van wapenopslagplaatsen opnieuw in ogenschouw te nemen. ‘Alles wat ik kan zeggen is: als we volledig de standaard beveiligingsprocedure hadden gevolgd, waren we in staat geweest de omvang van het geweld in dit incident te beperken. Zelfs wanneer de procedure volledig was gevolgd, is de vraag wat we meer hadden kunnen doen om de efficiëntie van de bewakingsmaatregelen te verbeteren.’

Bangkok Post trekt vandaag twee pagina’s uit voor de berichtgeving over het bloedbad in Korat. Op de voorpagina kopt de krant boven de opening Poor security worsened toll: PM en boven een tweede artikel How gunman was ‘removed’.

Pagina 2 bevat acht foto’s, de opening met als kop HM King extends help to shooting victims en een kritisch artikel over de live updates van de kabeltv nieuwskanalen. Die negeerden het bevel om te stoppen met live verslaggeving van de operatie op zaterdagavond.

Volgens televisiewaakhond NBTC hebben ze daardoor de reddingsoperatie in gevaar gebracht. NBTC secretaris-generaal Takorn zegt dat ze consequenties kunnen verwachten, maar details gaf hij niet.

Waaruit de hulp van de koning bestaat, vermeldt het artikel niet. De krant schrijft dat hij de slachtoffers under his patronage heeft genomen en dat hij zijn morele steun heeft verleend aan de nabestaanden van de doden en de autoriteiten die aan de reddingsoperatie deelnamen.

Het artikel bevat een vrij willekeurige opsomming van enkele slachtoffers. De meesten werden gemaakt toen de gunman (wat mijn woordenboek vertaalt als gewapende bandiet, gangster) op weg was naar het winkelcentrum. Genoemd wordt onder anderen een agent van het bureau Nakhon Ratchasima die met zijn wagen probeerde de man tegen te houden. Zijn wagen werd doorzeefd met kogels, wat hij niet overleefde.

De eindafrekening vond plaats in de cold storage room op de LG verdieping waarin Jakapranth zich had teruggetrokken. Het artikel How gunman was removed op de voorpagina verhaalt dat drones werden ingezet om hem op die verdieping te traceren. Leden van de speciale taakeenheid Arintharat, beschermd met schilden, gingen de ruimte binnen waarna bij een vuurgevecht de man werd dood geschoten.

Heavily-armed police are deployed near an escalator inside Terminal 21. Police photo

An army of journalists cover the shooting rampage in Nakhon Ratchasima on Sunday.

Bouquets of flowers are seen in front of Terminal 21 shopping mall in Nakhon Ratchasima’s Muang district, placed to mourn victims of the weekend violence.

Kort Nieuws maandag 10 februari

– Met het overige nieuws op pagina 3 en 4 ben ik snel klaar. Pagina 3 bevat een Special interview met voormalig partijleider Mingkwan Sangsuwan van de New Economics Party. De partij heeft zich teruggetrokken uit het oppositieblok en opereert nu als onafhankelijke oppositiepartij, maar sluit de mogelijkheid niet uit dat ze zich aansluit bij het regeringskamp. Mingkwan daarentegen is de oppositie, die geleid wordt door Pheu Thai, trouw gebleven. Dat is alles wat ik erover wil zeggen.

– Verder op de drie een bericht dat de vijf Thai die beschouwd werden als high risk coronavirus gevallen gezond zijn verklaard. Vier waren na terugkomst uit Wuhan opgenomen in het ziekenhuis omdat ze symptomen van de ziekte vertoonden en één was de kamergenoot van een tourgids die positief was getest. Het vijftal is naar de marinebasis Sattahip gebracht waar ook de overige evacuees uit Wuhan veertien dagen in quarantaine worden gehouden.

In totaal tellen China plus een groot aantal andere landen 37.600 bevestigde gevallen en 815 doden: 813 in China en 1 in Hong Kong en 1 op de Filipijnen. Thailand (32 gevallen) staat op de derde plaats van landen buiten China na Japan (96) en Singapore (40). België telt 1 bevestigd geval, Duitsland 14, Nederland ontbreekt.

– Ten slotte: de rubriek In Brief op pagina 3 bevat drie kortjes en pagina 4 twee achtergrondverhalen. De opening gaat over een buurt in Bangkok die Korea Town wordt genoemd, te vinden in soi 12 van de Sukhumvit Road.

Het tweede artikel gaat over de Russisch orthodoxe kerk. Een groot aantal gelovigen trok vorige maand naar de Nicolas Cathedral in Bangkok om voor de laatste keer de Sacred Ark of the Holy Belt of the Virgin Mary eer te betonen voordat de relikwie terugging naar Rusland. Die was uitgeleend ter gelegenheid van de vestiging van de kerk 20 jaar geleden in Thailand.


 

Kunst in de City

9 februari – Het omslagverhaal van Guru, het immer verrassende en creatieve vrijdagmagazine van Bangkok Post, duikt in de kunstscene van de hoofdstad met een overzicht van vijf galeries en een vooruitblik op drie exposities die dit jaar te zien zijn: Galleries Night Bangkok 2020, Bangkok Art Biennale en All Things Left Behind. De laatste met foto’s van de Italiaan Carolina Sandretto kan al bezocht worden in River City Bangkok.

Ik licht er één galerie uit: Tang Contemporary Art, ook in River City Bangkok. De galerie is niet nieuw want bestaat al sinds 1997, maar wel op die plaats waar ze 420 vierkante meter tot haar beschikking heeft. De galerie toont hedendaagse Chinese kunst met – houdt u vast – dynamic and pioneering exhibitions, voornamelijk van in China werkende kunstenaars en enkelen in Zuidoost-Azië. In het verleden werkte de galerie samen met beroemde Chinese kunstenaars als Liu Xiaodong, Ai Weiwei en Huang Yongping.

De laatste tentoonstelling van 12 februari tot 21 maart toont werk van Roldan Manok Ventura, een Filipijnse visual kunstenaar die eeuwenoude Europese schilderijen herschept volgens zijn interpretatie en perspectief. (Bron: Guru, BP, 7 februari. Klik hier voor het artikel. )

Flight attendants wearing protective clothing and masks serve snacks to Canadians, who had been evacuated from China due to the outbreak of novel Coronavirus on an American charter plane, on another aircraft taking them to Canadian Forces Base (CFB) Trenton, from Vancouver International Airport in Richmond, British Columbia, Canada February 7, 2020.

What’s in a name?

9 februari – Keen to avoid stigmatising the city of Wuhan, where the outbreak began, or Chinese people, the World Health Organization (WHO) is treading carefully on naming the new virus. The UN agency’s official temporary name for the disease, which it has designated as a global health emergency, is ‘2019-nCoV acute respiratory disease’.

The date refers to when it was first identified on Dec 31, 2019 and ‘nCoV’ stands for ‘novel coronavirus’ — the family of viruses it belongs to.

‘We thought it was very important that we provide an interim name so that no location was associated with the name,’ said Maria Van Kerkhove, head of the WHO’s Emerging Diseases unit.’I’m sure you’ve all seen many media reports that are still calling it using Wuhan or China and we wanted to ensure that there was no stigma.’

The final decision on a name is expected within days and is up to the WHO itself as well as coronavirus experts on the International Committee on Taxonomy of Viruses (ICTV).

China announced on Saturday that it would temporarily call the disease, which has killed more than 700 people, Novel Coronavirus Pneumonia (NCP).

Under a set of guidelines issued in 2015, the WHO advises against using place names such as Ebola and Zika — where those diseases were first identified and which are now inevitably linked to them in the public imagination.

Sylvie Briand, head of WHO’s Global Infectious Hazard Preparedness division, said the use of a place name created ‘an unnecessary burden’. More general names such as ‘Middle East Respiratory Syndrome’ or ‘Spanish flu’ are also to be avoided as they can stigmatise entire regions or ethnic groups.

‘It is the responsibility of us all to ensure that there is no stigma associated with this disease, and the unnecessary and unhelpful profiling of individuals based on ethnicity is utterly and completely unacceptable,’ said Michael Ryan, head of the WHO’s Health Emergencies Programme.

The WHO also points out that using animal species in the name can create confusion such as H1N1, which was popularly referred to as ‘swine flu’.This had a major effect for the pork industry even though the disease was being spread by people rather than pigs. H1N1 was also sometimes also called Mexican flu ‘which was not very nice for Mexican people’, Briand said.

People’s names — usually the scientists who identified the disease — are also banned, as are ‘terms that incite undue fear’ such as ‘unknown’ or ‘fatal’, the WHO said.‘We’ve seen certain disease names provoke a backlash against members of particular religious or ethnic communities, create unjustified barriers to travel, commerce and trade, and trigger needless slaughtering of food animals,’ the WHO said in its guidelines.

Instead, it recommended that any new name should be descriptive and include the causative pathogen if known, as well as being short and easy to pronounce.‘We are really trying to be as neutral as possible, but as helpful as possible as well, because we need to name things with the same name everywhere in the world if we want to tackle the enemy in the same way,’ Briand said. (Bron: AFP, 8 februari)

Passengers with face masks and bathrobes look out from a cabin of the World Dream cruise ship, after it had been denied entry in Taiwan amid concerns of coronavirus infection on board, at the Kai Tak Cruise Terminal in Hong Kong, China February 6.

Nieuws van de website 8-9 februari

• Passagiers die vastzitten op een cruiseschip in de haven van Hong Kong beginnen zich zorgen te maken over de lakse controles aan boord en een gebrek aan informatie. Ze vrezen dat daardoor het risico van verspreiding van het virus aan boord toeneemt.
‘We zijn in quarantaine, maar iedereen loopt nog steeds rond’, schrijft een passagier op Whats App die sinds woensdag vastzit op de World Dream nadat het schip was teruggekeerd van een geplande cruise van 5 dagen naar Taiwan. ‘Er is weinig informatie over wat te verwachten en hoe ons te beschermen. Ik maak me daarover zorgen. We weten niet veel over wat gaat gebeuren.’
• Zeven nieuwe gevallen zaterdag van het coronavirus, meldt het ministerie van Volksgezondheid. Het totaal aantal zieken bedraagt nu 32, het hoogste aantal van landen met besmettingen buiten China. De zeven, drie Thais en vier Chinezen, zijn allemaal opgenomen in het ziekenhuis. Eén maakt deel uit van de groep van 138 Thais die geëvacueerd zijn uit Wuhan, de andere twee Thai zijn besmet door toeristen.
• Het lichaam van een man met tal van gebroken botten is vrijdagnacht op de grond gevonden voor een luxe hotel in Pattaya. De man (circa 50 jaar) van onbekende nationaliteit moet van grote hoogte zijn gevallen. Of de man in het hotel logeerde, is niet bekend. Reddingswerkers hebben het lichaam naar het ziekenhuis gebracht voor een autopsie.
• De Government Pharmaceutical Organisation zegt dat de groene mondkapjes die voor 1 baht per stuk worden verkocht nieuw zijn en niet uit een oude voorraad komen, zoals gesuggereerd wordt. De voorraad wordt elke dag vernieuwd. De GPO beschikt over 1 miljoen mondkapjes en blijft ze produceren zolang er een grote vraag naar is.
• Een Duitser (75) is met een schotwond in zijn hoofd gevonden in zijn kamer op een vakantiepark in tambon Na Klua (Pattaya). Naast hem lag een 9mm automatisch pistool. Op een in het Duits geschreven briefje bedankte hij een Thaise vrouw die voor hem gezorgd had.
Een vriend, die hem al 13 jaar kent, zegt dat hij recent naar het ziekenhuis was geweest, waar tbc was geconstateerd. De vriend vond hem in de badkamer, nadat de conciërge de kamerdeur had opengemaakt toen hij niet reageerde op het geklop van de vriend.
• Bangkok staat op de elfde plaats van de 2019 Traffic Index, een lijst van de drukste wereldsteden opgesteld door TomTom, a location technology specialist in Amsterdam. Het bedrijf publiceert de index al negen jaar. Het bestudeert de verkeerssituatie in 416 steden in 57 landen. In 239 steden (57 pct) is de verkeerscongestie tussen 2018 en 2019 toegenomen en in slechts 63 steden afgenomen. Banhaluru (India) voert de lijst aan. Bestuurders zijn er gemiddeld 71 procent meer reistijd kwijt, gevolg door Manila, Bogota, Mumbai en Pune. Klik hier voor een foto met de drukte op de Ratchadamri Road.
• De jaarlijkse voetbalwedstrijd tussen teams van de Chulalongkorn en Thammasat universiteit was zaterdag weer het gebruikelijke spektakel van sport en satire. De wedstrijd werd vooraf gegaan door een optocht met praalwagens waarop met als thema Make a Change de draak werd gestoken met onder andere de politieke scheidslijnen, gepest op de sociale media, opwarming van de aarde, ongelijkheid en het milieu.
De controle van de posters en wagens was minder intensief dan vorig jaar onder het militaire regime, niettemin hielden agenten in burger een oogje in het zeil. TV Channel 3 meldde vrijdag dat voetstappen waren gesignaleerd op twee pas geverfde posters die Thammasat studenten te drogen hadden gelegd op de Rangsit campus. De 74e wedstrijd werd met 2-1 gewonnen door Chula.
• ‘Amerikaanse toestanden’ in Nakhon Ratchasima waar een soldaat (32) in een legerkamp het vuur opende op zijn commandant en twee anderen, waarna hij vluchtte in een gestolen Humvee pantservoertuig. Onderweg naar Terminal 21, waar hij zich verborg, vuurde hij op voorbijgangers. Volgens het laatste nieuws zijn in totaal 21 personen gedood en een onbekend aantal verwond. Op zijn Facebook Live was te zien hoe hij tekeer ging en hij plaatste een selfie waarop hij een vuurwapen vasthield. De pagina is kort daarna gesloten.

People pay respects at a memorial to Li Wenliang, who was silenced by the police for being one of the first to warn about the coronavirus, in Hong Kong, Feb. 7, 2020. The 34-year-old doctor death has set off an outpouring of grief and demands for official apologies on social media. (Lam Yik Fei/The New York Times)

• De arts Li Wenliang die al in december de noodklok luidde over het coronavirus en door de politie werd beschuldigd van het verspreiden van geruchten, wordt op de sociale media een martelaar en held genoemd. De arts overleed aan het coronavirus.
Een inwoner van Wuhan zegt: ‘He’s a tragic figure in this epidemic, and his death has taken this tragedy to a new extreme. I worry that his death won’t be the extreme of this tragedy.’

Foto-impressie van het bloedbad in Korat

Bloedbad in Korat

9 februari – Soldier kills 20 on rampage in Korat, kopt BP vandaag boven het openingsartikel, gewijd aan het bloedbad in Korat, een andere naam voor Nakhon Ratchasima. Ook de internationale media besteden er ruimschoots aandacht aan. Terwijl ik dit tik [7.01 uur], kijk ik met een half oog naar het journaal van channel 8, maar of de woesteling al is aangehouden, is me niet duidelijk.

In mijn papieren woordenboek het woord rampage opgezocht: dat betekent dolheid, dolzinnig optreden, en be on the rampage wordt vertaald als zich als dol gedragen. Dat is nog een understatement van de gebeurtenissen van gisteren.

De belangrijkste feiten noemde ik al in Nieuws van de website. De krant voegt daar nog het nodige aan toe, ik doe een willekeurige greep uit de informatiebrij. Op bijgaande foto van de selfie die de woesteling van zichzelf nam, is een brand te zien. Die is ontstaan doordat hij op een gastank had geschoten, waardoor een explosie ontstond en brand uitbrak.

De man schoot niet alleen onderweg naar Terminal 21 op voorbijgangers, maar ook op klanten toen hij binnen was. Hij zou drie tot vier vuurwapens en 700 kogels hebben meegenomen van zijn legerkamp. Volgens onbevestigde berichten was hij ook gewapend met handgranaten en nam hij zestien personen in gijzeling op de derde verdieping.

Troepen van een speciale oorlogseenheid legden een cordon om het winkelcentrum en de politie bracht zijn moeder uit Chaiyaphum naar het winkelcentrum in de hoop dat ze hem kon overtuigen zich over te geven.

Intussen plaatste hij berichten op Facebook. Die luidden: Should I surrender? Oh, hell, I’ve got cramp in my hand, Tired, I can barely move my fingers, Nobody can avoid death en Being rich from taking advantage of others, do they think they can use money in hell?

Volgens bronnen ging de verdachte gistermiddag naar zijn meerdere met wie hij ruzie kreeg over commissie voor een grondverkoop [geen details]. Dat zou hem hebben aangezet tot de rampage.

Update: Schutter dood geschoten, minstens 20 doden

9 februari – Om 9 uur maakte Jirabhob Bhuridej, hoofd van de Crime Suppression Division bekend dat de schutter 30 minuten eerder was dood geschoten door commando’s. Daarmee kwam ook een eind aan de gijzeling van een nog onbekend aantal Thais. Zeventien uur had hij kans gezien zich verborgen te houden in winkelcentrum Terminal 21 in Nakhon Ratchasima. In het laatste websitebericht van 09:37 uur wordt het aantal slachtoffers gesteld op ‘minstens 20’.

Don Mueang officials screen passengers for fever at the airport in Bangkok on Friday.

Zeven nieuwe coronavirus gevallen bevestigd

9 februari – Op één dag is het aantal bevestigde gevallen van het coronavirus omhoog geschoten van 25 naar 32. Thailand staat nu op de tweede plaats van landen buiten China met bevestigde gevallen; Singapore telt er 33.

Van de zeven nieuwe gevallen zijn vier Chinese toeristen en drie Thais. Eén van de Chinese toeristen kwam uit Wuhan, de anderen behoorden tot dezelfde familie maar kwamen niet uit Wuhan. De drie Thais werken in het toerisme. Eén man, die behoorde tot de evacuees uit Wuhan, werkt als tourgids, de andere twee hadden contact met toeristen.

Het ministerie van Volksgezondheid heeft bekend gemaakt dat 654 gevallen in onderzoek zijn, waarvan 375 in ziekenhuizen, 32 zijn bevestigd geïnfecteerd en 10 zijn behandeld en ontslagen. Van de 32 worden vier patiënten beschouwd als high risk, wat voor het ministerie aanleiding is een ‘agressieve zoektocht’ te houden om personen te vinden die met deze groep contact hebben gehad.

Inspecteur-generaal Suthep Phetmak, die de leiding heeft van het coronavirus surveillanceteam op de Sattahip Navy Base in Chon Buri, zegt dat de Thai die uit Wuhan is geëvacueerd geen koorts heeft. ‘Zijn gezondheid is goed en ook zijn lichaamstemperatuur, bloeddruk en hartslag. Alleen wees de laboratorium test uit dat hij het coronavirus had.’ Hij is opgenomen in een ziekenhuis in Chon Buri. De personen met wie hij contact heeft gehad, testten negatief.

Medisch consultant Tawee van het ministerie van Volksgezondheid, die in het surveillancecentrum op de marinebasis werkt, relativeert zorgen over wijdverspreide besmetting in de quarantaineruimte, waar kamers worden gedeeld. ‘Ze moeten allemaal een masker dragen en regelmatig hun handen wassen, zodat de kans om daar het virus op te lopen, uiterst beperkt is. Voedselgerei, communicatieapparaten, beddegoed en andere spullen worden regelmatig gesteriliseerd.’

Rest te melden dat bij het websitebericht nog steeds een infographic staat die behoort bij het achtergrondverhaal over de overvolle gevangenissen. Is blijkbaar nog niet opgemerkt door de websiteredactie.

Gevangenissen gaan gebukt onder overbevolking

9 februari – Wie de koppen maakt bij Bangkok Post, weet ik niet. Toen ik bij de krant werkte, leverden de auteurs een kopsuggestie, maar die kon veranderd worden door de eindredactie bijvoorbeeld omdat die niet paste. De koppenmaker van BP gebruikt vaak woordspelingen, die onvertaalbaar zijn.

Neem de kop boven het achtergrondverhaal over de uitpuilende gevangenissen, die luidt Prisons buckle under overcrowding. Een buckle is een enkelketen, die gevangenen moeten dragen als ze naar de rechtbank worden gebracht.

Als werkwoord kent mijn woordenboek het alleen in de betekenis van (vast)gespen, (zich) krommen, omkrullen, verbuigen, ontzetten, in elkaar zakken, doen buigen. Ik heb het vertaald als: gaan gebukt onder, waardoor de woordspeling verloren gaat.

Ik laat het artikel verder onbesproken en meldt alleen dat gedetineerden in een cel een halve vierkante meter tot hun beschikking hebben, waardoor velen zittend moeten slapen. In de 143 gevangenissen in Thailand zitten 373.569 personen gevangen (531 per 100.000 personen), verreweg het hoogste aantal in Asean (nummer 2, Brunei volgt met 307 gevangenen per 100.000).

Volgens het Department of Corrections moet iedere man beschikken over 1,2 vierkante meter en iedere vrouw over 1,1 vierkante meter. Maar dit voorschrift bestaat alleen op papier, want de capaciteit van alle gevangenissen bedraagt 250.000.

Het artikel constateert dan ook terecht dat de overbevolking van de gevangenissen een nieuwe ‘straf’ is geworden voor duizenden gedetineerden. Verder mag u het zelf lezen. Klik op de kop.

The ‘Guillotine of Injustice’ demonstrates inequality before the law.

Social inequality and how the poor are always more affected by the deteriorating environment is shown in this float.

Kort nieuws zondag 9 februari

– Evenals gisteren ga ik niet elk bericht in de krant van vandaag behandelen, ook niet samenvatten, maar ik beperk me tot de volgende opsomming. Mocht u klachten hebben, da’s dan jammer want die worden niet in behandeling genomen. U kunt de artikelen allemaal vinden op de website, alhoewel het soms even zoeken is waar ze staan. Enkele onderwerpen kwam u trouwens al tegen in Nieuws van de website. Dit zijn de resterende berichten:
• Elf verkopers aangehouden, die mondkapjes tegen opgedreven prijs verkochten
• Minister: Ondanks terugtrekken IOM gaat gastarbeid in Israël door
• Nieuw onderzoek: VS verliest invloed in Zuidoost-Azië
• Parlementariërs gevraagd: geen discussie over begroting
• Veel aandacht voor sociale kwesties bij match Chula en Thammasat


 

Thaise smiley’s voor 2020

8 februari – Het immer verrassende en creatieve vrijdagmagazine Guru van Bangkok Post verrast ook deze keer weer met een lijst van zeven smiley’s (emoticons) die ‘onze online communicatie kan verrijken’, aldus hoofdredacteur Pornchai in haar Editor’s Note. Klik hier als u ze allemaal wil zien, ik plaats er alvast drie plus toelichting. (Bron: Guru, Bangkok Post, 7 februari)

Tanks
A shorthand for coup d’état. Given the fact that within a span of 87 years of Thai democracy we have had 13 coups, the tank emoji should inevitably (and sadly) come in handy several times in one’s lifetime.

Monitor Lizard (varanus)
To show your utter disappointment, anger and disapproval about something or someone without using the H-word. Very versatile.

 

Multiple Watches
A subtle way to imply someone’s being unusually rich.

 

 


 

The Thai team won the Sapporo International Snow Sculpture championship title for the third consecutive year with their exhibit of sea turtles in a human hand on Friday.

Nieuws van de website 7-8 februari

• Voor het derde achtereenvolgende jaar heeft het Thaise team de Sapporo International Snow Sculpture kampioenschap in het Odori Park op Hokkaido island gewonnen. De drie Thais maakten op de 47ste editie een sculptuur van 3 kubieke meter met als titel Future in our hand om daarmee ‘iedereen te herinneren aan het vele afval dat meestal in zee terecht komt’, aldus de teamleider. ‘Schildpadden zijn een van waterdieren die er altijd aan lijden, zoals we in het nieuws zien.’
• Constitutionele Hof beveelt herstemming begroting 2020 wegens onregelmatigheden bij de stemming in tweede en derde termijn. Op de foto is te zien hoe een parlementslid een stapel elektronische stemkaarten van anderen gebruikt.
• House Speaker Chuan heeft de herstemming op donderdag gepland. Gehoopt wordt dat de twee stemmingen op één dag kunnen worden afgerond.
• Nog eens twee evacuees van de 138 Thai uit Wuhan zijn in isolatie opgenomen in het ziekenhuis. Eén was bij aankomst verkouden, hij en zijn kamergenoot worden nader onderzocht. Vier anderen met koorts zijn al eerder behandeld in het Queen Sirikit Hospital in Chon Buri, zij zijn weer ondergebracht bij de overige evacuees die veertien dagen in quarantaine op de marinebasis Sattahip moeten verblijven.
• Nakhon Si Thammarat: Twee raucous (letterlijk: schor, rauw, hees; in dit verband luidruchtig) mannen die woensdagavond aan het zuipen waren en de buurman in zijn slaap stoorden, zijn door hem dood geschoten. De man, een gepensioneerde ambtenaar, heeft zichzelf aangegeven en is gearresteerd. De drinkebroers waren beiden in hun hoofd geschoten en overleden in het ziekenhuis.
• Minister Anutin (Volksgezondheid) heeft een ernstige scheve schaats gereden met zijn opmerking dat ‘Westerse toeristen’ die geen mondkapje dragen, het land moeten worden uitgezet omdat ze anderen in gevaar brengen. De minister die mondkapjes uitdeelde bij skytrain station Siam, ergerde zich aan buitenlanders die een mondkapje weigerden en deden alsof het hen niet kon schelen. Hij heeft op Facebook zijn excuses gemaakt.
• Het Openbaar Ministerie lijkt in zijn maag te zitten met de door Future Forward gehouden flash mob op 14 december op de Pathumwan skywalk. Het OM zegt meer tijd nodig te hebben voor onderzoek en beslist op 17 maart of partijleider Thanathorn c.s. in staat van beschuldiging wordt gesteld, onder andere omdat de rally vooraf niet gemeld is aan de politie. Thanathorn wil dat nog eens vier getuigen à decharge worden gehoord.
• Na een half uur waren ze al uitverkocht, de 10.000 mondkapjes die vrijdagochtend bij het Government House door regeringswoordvoerder Narumon, secretaris-generaal Teerapat en ambtenaren werden verkocht. ’s Middags zou een nieuwe lading van 10.000 arriveren.
De kapjes, die 25 baht voor een set van tien kostten, waren geleverd door het ministerie van Handel. Ook werd door de GPO geleverde hand gel voor 24 (klein flesje) en 65 baht verkocht en alcohol voor 14 baht per flesje.
• Een man (37) in Suphan Buri is gearresteerd wegens seksueel misbruik van een meisje van 16 jaar, wat hij gefilmd heeft en te koop heeft gezet op Facebook onder de naam ‘Lerk Khui Thang Amphor’ en op Facebook Messenger. Een undercover agent bestelde een video, waarna via diens bankrekening de man kon worden getraceerd.

Constitutionele Hof beveelt herstemming over begroting

8 februari – Het Huis van Afgevaardigden komt donderdag in een buitengewone vergadering bijeen om opnieuw in de tweede en derde termijn te stemmen over de begroting 2020. De herstemming is gisteren bevolen door het Constitutionele Hof dat de begroting verder in tact liet. De herstemming is vereist omdat parlementsleden bij die stemmingen op 10 en 11 januari namens afwezige collega’s een stem uitbrachten door gebruik te maken van hun elektronische stemkaart, wat in het Engels proxy voting wordt genoemd.

En daarmee is het belangrijkste wel gezegd over dit parlementaire schandaal, maar niet voor Bangkok Post die er een zeskoloms opening over de volle breedte van de voorpagina van weet te brouwen. Hoe flikt de krant dat? Simpel: door de gehele voorgeschiedenis te herkauwen. De laatste twee alinea’s bevatten gelukkig nog wel enig actueel nieuws.

Voormalig parlementslid Nipit (Democraten) die de proxy voting heeft onthuld, vindt dat een parlementscommissie die is gevormd om proxy voting onder de loep te nemen, de zaak moet voorleggen aan de NACC om tegen de desbetreffende parlementariërs juridische actie te nemen.

Pheu Thai parlementslid Somkid vindt dat de regering na het censure debate dat eind deze maand wordt gehouden, moet aftreden omdat de proxy voting was gepleegd door coalitie parlementsleden.

People buy face masks at one of two makeshift stalls set up near Government House yesterday morning. As many as 20,000 masks were reportedly snapped up in half an hour. Sales of the masks — a box of 10 for 25 baht — were limited to one set per person.

Minister Anutin: Die verdomde farang weigeren mondkapjes

8 februari – Ruime aandacht op de voorpagina ook voor de uitglijder van minister Anutin (Volksgezondheid) die gisteren heeft gezegd dat westerlingen het land dienen te worden ‘uitgeschopt’ omdat ze weigeren een mondkapje te dragen want daarmee brengen ze de veiligheid van de bevolking in gevaar.

Om daar gelijk een eigen observatie aan toe te voegen: Ik schat dat de helft van de inwoners van Bangkok geen mondkapje draagt. Dus minister: moeten die ook het land worden ‘uitgeschopt’, immers gelijke monniken, gelijke kappen? En de mondkapjes die wel worden gedragen, beschermen niet of nauwelijks, zoals eerder bericht, omdat ze niet strak tegen het gezicht aan zitten.

Maar ook deze faux pas zal wel weer snel overwaaien, want de minister heeft zijn excuses aangeboden op Facebook. Hij zegt geërgerd te zijn geweest dat farang de levensreddende maskers [mijn woordkeus] weigerden toen hij ze uitdeelde bij BTS-station Siam.

‘De mensen dienen de mondkapjes te accepteren als die aan hen gegeven worden. Ze moeten ze niet weigeren daar dit helpt de ziekte te voorkomen. Ze dienen het niet te negeren.’

Ai puak farang [those damned farang]’, fulmineerde hij bij het station waar hij de media had uitgenodigd hem te filmen terwijl hij de kapjes uitdeelde. ‘We moeten de buitenlandse ambassades informeren dat ze geen maskers dragen. We geven ze weg , maar ze accepteren die niet. Als ze zo doen, moeten ze Thailand uitgeschopt worden. Chinezen en Aziaten accepteerden de maskers wel, maar westerlingen niet.’

Ook het leger kwam gisteren onder vuur te liggen omdat soldaten geen handschoenen en mondkapjes droegen, toen ze mondkapjes inpakten om door de regering tegen een lage prijs verkocht te worden. Quatermaster (intendant, kwartiermaker) Pitsanu zegt dat ze wel hun handen hadden gewassen met sanitaire gel, maar vanaf nu moeten ze ook caps [?], handschoenen en gezichtsmaskers dragen.

Dat de eerste 10.000 goedkope mondkapjes die bij het Government House werden verkocht, al binnen een half uur waren uitverkocht, meldde ik al in Nieuws van de website. In totaal gingen 20.000 exemplaren over de (geïmproviseerde) toonbank.

Kort Nieuws zaterdag 8 februari

– De bestuurder van een pushback truck op luchthaven Mueang is overleden nadat hij gisterochtend geraakt was door de losgeraakte trekstang waarmee een toestel van Nok Air werd verplaatst. Een andere werknemer werd gewond. Het toestel dat had moeten vertrekken naar Nakhon Si Thammarat, is aan de grond gehouden. De vlucht werd later door een ander toestel uitgevoerd.

– Stormen, donderbuien en harde wind zijn vanaf morgen tot donderdag op komst in 25 provincies van het Noorden en Noordoosten, waarschuwt het Department of Disaster Prevention and Mitigation. Ze worden veroorzaakt door een hogedrukgebied in China en harde wind in het westen. Ook het Zuiden kan stormen en hoge golven verwachten, met name de provincies Nakhon Si Thammarat, Songkhla, Pattani en Narathiwat.

Het bericht vervolgt met informatie over de smog. Rond het middaguur varieerde de PM2,5 concentratie in Bangkok tussen 20 en 47 mcg, dus onder de veiligheidslimiet van 50, aldus het Pollution Control Department. Maar de situatie in het Noorden blijft onveranderd slecht. In negen provincies in het Noorden geldt tot april een verbod op open vuren. De lokale autoriteiten is verzocht de boete op overtreding te verhogen.

– De stormwaarschuwing vormt de opening van pagina 2. Verder bevat de pagina een grote foto van het team voor de door hen gemaakte sneeuwsculptuur [moet dat niet ijs zijn?] waarmee de drie mannen in Sapporo de hoofdprijs wonnen in het jaarlijkse Sculpture kampioenschap. Een andere foto plaatste ik al boven Nieuws van de website.

Voorts de rubriek In Brief met vier kortjes en drie berichten waarvan al genoemd het ongeluk op Don Mueang. De Ethiopische huishoudster die het hoofd van de UN World Health Organisation en zijn vrouw heeft aangeklaagd voor mishandeling en slavernij, heeft de vluchtelingenstatus gekregen en is naar een derde land vertrokken. Ze kan niet terugkeren naar haar eigen land uit angst voor haar veiligheid, omdat ze tot een vervolgde minderheid behoort.

– Verder een bericht met een pleidooi van voormalig premier Abhisit dat Thailand en India hun nieuwe landverbinding moeten gebruiken om hun banden te versterken. Volgend jaar komt de nieuwe snelweg van 1.360 km klaar die loopt van Mae Sot aan Thailand’s westgrens via Myanmar naar de noordoostelijke Indiase grensstad Moreh. Abhisit zei dit op een bijeenkomst donderdag van de India-Thai Chamber of Commerce. Meer weten? Lees: New sea, land links to boost relations.

– Zou het bijna vergeten: op de voorpagina staat het bericht dat Thailand het beste land is om een bedrijf te beginnen. Thailand bekleedt de eerste plaats van de 2020 Best Countries to start a Business, een ranglijst opgesteld door US News & World Report. De lijst is gebaseerd op scores van zesduizend decision-makers over affordability, bureaucracy, low manufactoring costs, connection with the rest of the world en access to capital.

Het onderzoek houdt ook rekening met het feit dat Thailand een van de meest bezochte landen is, een belangrijke agrarische sector heeft en een concurrerende industrie, waardoor ’s lands groei sterk blijft met geringe armoede en lage werkloosheidscijfers. Het is volgens het rapport ook ’s werelds grootste exporteur van rijst en een leider in textiel, tin en elektronica.

– Als laatste pagina 3 met zeven berichten, die ik kort aanduid:
• Wissanu: Parlementsleden FFP kunnen regering grillen als partij wordt ontbonden
• Thanathorn blijft weg uit Constitutionele Hof bij vonnis over ontbinding
• Motie ingediend om Sereepisuth te wippen als voorzitter anti-corruptie parlementscommissie
• 75 procent van berichten over virus op sociale media is nepnieuws
• Kabinet overweegt aanleg verkeerstunnel onder Chao Phraya om verkeerscongestie in Sathon en Silom te verlichten
• 15 internationale supermarktketens en kopers loven Thailand’s pogingen om de visserij te hervormen. De groep wijst in een open brief op ‘belangrijke regelingen die het maritieme milieu beschermen en de werkers tegen uitbuiting’
• Een groep parlementsleden van de Democraten vraagt om een speciale bijeenkomst om de prestaties van de partij te bespreken daar de populariteit van de partij in het Zuiden, traditioneel een bolwerk, tanende is.
Bij de verkiezingen won de partij daar slechts één kiesdistrictzetel, de partij als geheel stelde ook teleur met 53 parlementszetels. In 2011 stemden 7 miljoen kiezers op de Democraten, vorig jaar slechts 3,9 miljoen.


 

Nieuws van de website 6-7 februari

• Een man (39) uit Myanmar is in het grensdorp Ban Phu Nam Ron (Kanchanaburi) aangehouden met het karkas van twee lompe lori’s in zijn bezit. De lori (halfaap) is een beschermde diersoort. De man werd betrapt door een gecombineerd team van DNP-boswachters en paramilitaire rangers. Hij is overgedragen aan de politie van Muang (hoofdstad Kanchanaburi). Op de website van de DNP die foto’s van hem en de karkassen plaatste, is hij overladen met hoon.
• De vier evacuees uit Wuhan die in het Queen Sirikit Hospital (Chon Buri) waren opgenomen met koorts, hoest en diarree zijn allen hersteld, maar één heeft nog behandeling nodig aan een kleine longkwaal.
• Tapei: Taiwan heeft een totaal verbod uitgevaardigd op Chinese reizigers naar het eiland. Ook buitenlanders die China, Hong Kong of Macau hebben bezocht, worden niet toegelaten. Buitenlanders die in Taiwan wonen, en in China, Hong Kong en Macau zijn geweest, mogen wel terugkeren, ze worden veertien dagen in quarantaine geplaatst.
• Bank of Thailand gouverneur Veerathai Santiprabhob zegt dat er nog voldoende monetaire ruimte is om indien nodig de economie te helpen, nadat het MPC van de bank de beleidsrentevoet woensdag met een kwart procentpunt had verlaagd naar het historisch dieptepunt van 1 procent.
• Pattaya: Een Canadees (46) heeft aangifte gedaan van diefstal van zijn portefeuille met 50.000 baht in diverse valuta en zijn paspoort door een Thaise vrouw die op het strand in Bang Lamung een praatje met hem maakte. Zijn Thaise helper was op dat moment even weg naar de wc. De politie hoopt de dievegge te traceren aan de hand van CCTV beelden.
• De consumer price index (CPI) is in januari vergeleken met een jaar eerder met 1,05 procent gestegen, meer dan de 0,96 procent die in een Reuters peiling was voorspeld. In december ging de CPI met 0,87 procent omhoog. De inflatie bedraagt het hoogste van de afgelopen acht maanden en is teruggekeerd naar de door de BoT gehanteerde target van 1 tot 3 procent.
• Twee cruiseschepen met 3.500 passagiers uit Engeland en Duitsland zijn in Koh Samui gearriveerd nadat de laatste groep Chinese toeristen het eiland had verlaten. Woensdag bezochten de Europeanen Chaweng beach, boeddhistische tempels, restaurants en souvenirwinkels, tot groot genoegen van de middenstand. Deze maand worden elf cruiseschepen verwacht, wat de afwezigheid van Chinese toeristen ruimschoots compenseert.
• Binnenlandse producenten van mondkapjes hebben het bevel gekregen de kapjes te leveren aan het Internal Trade Department, dat verder zal zorgdragen voor verspreiding onder degenen die ze het hardst nodig hebben. Het ITD gaat daarvoor een centrum opzetten.
• Het aantal doden in China door het coronavirus is donderdag gestegen naar 560, thans zijn 28.000 personen gediagnosticeerd met de longontsteking door het novel virus (nieuw, ongewoon) dat harder toeslaat dan het SARS virus in 2002 en 2003.
• Het Department of Disaster Prevention and Mitigation heeft in acht noordelijke provincies een verbod uitgevaardigd op slash-and-burn, de verderfelijke gewoonte van boeren om oogstresten en suikerriet in brand te steken, wat leidt tot verstikkende rook, smog en een ongezond niveau aan stofdeeltjes. Bovendien slaat roet en as neer.
• De cast en scriptschrijver van het semi-historische tv-drama Lued Suphan (Blood of Suphan) beschuldigen de producent ervan hen nog 2 miljoen baht verschuldigd te zijn aan achterstallige betalingen. Ze hebben aangifte gedaan bij de Crime Suppression Division van de politie. Enkele spelers zijn wel betaald.
De producent, Pre-Pro-Post-Live Entertainment Co, kreeg de opdracht van het ministerie van Cultuur. De opnamen werden in augustus en september vorig jaar gemaakt. De serie werd in oktober uitgezonden op kanaal 5 en nadien herhaald.
• De concerten van K-pop superster Taeyeon op 22 en 23 februari in Bangkok zijn geannuleerd uit zorgen over het coronavirus. De pop queen is de tweede artiest uit Zuid-Korea die wegblijft. Eerder werden de concerten van de jongensband GOT7 geschrapt.
• Zes commerciële banken hebben van de Bank of Thailand toestemming gekregen gezichtsherkenning te gebruiken om de identiteit van nieuwe klanten vast te stellen. Gebruik wordt gemaakt van de elektronische technologie Know Your Customer (e-KYC).
• Het hooggerechtshof heeft weer zijn vonnis uitgesteld in de zaak tegen zeven roodhemdleiders, omdat een van hen donderdag niet kwam opdagen. Hij zou verhuisd zijn, aldus de garantsteller van zijn borg, die hem niet kon bereiken. De magnificent seven hielden in 2007 een gewelddadig protest voor het huis van wijlen Privy Council voorzitter Prem Tinsulanonda. Het Hof vonnist nu op 30 april.
• De regering heeft een plan opgesteld om de juridische en technische gevolgen van de uitspraak van het Constitutionele Hof over de rechtmatigheid van de begroting 2020 te verlichten. Vice-premier Wissanu zegt dat de regering voorbereid is op alle onvoorziene omstandigheden. Het Hof vonnist vrijdag.
• Oostenrijkse toerist (68) maakt dodelijke val van elfde verdieping van flatgebouw in Patong (Phuket). In zijn kamer zijn medicijnen gevonden tegen hoge bloeddruk en diabetes. Het lichaam is naar het Patong ziekenhuis gestuurd voor een post-mortem onderzoek.

Nieuws van de dag in 3 foto’s

Representatives of Thai tour guides gather to extend moral support to virus-hit China in Bangkok.

Deputy Prime Minister Somkid Jatusripitak speaks at the Post Today Economic Forum 2020.

Pedestrians wearing face masks walk along a street in Hongkou district in Shanghai, China, on Thursday.

Nieuws van de dag op 2,5 pagina’s

7 februari – Vandaag geeft een herhaling te zien van de krant van gisteren, want het Thaise nieuws beslaat weer 2,5 pagina’s van het eerste katern: in totaal tien berichten, bepaald geen vetpot voor de vrijdag. Ik herhaal de twee rubrieken van gisteren, Nieuws van de dag in 3 foto’s en Nieuws van de dag op 2,5 pagina’s.

Het meest opvallende nieuws is eigenlijk dat een Chinese arts, een van de eersten die de stormbal hees over China’s nieuwe coronavirus – in de kop wordt hij whistleblower (klokkenluider) genoemd, zelf overleden is aan de ziekteverwekker, waarmee de ernst van de crisis wordt onderstreept die minstens 630 levens heeft geëist. Ik las het op de website, in de krant staat het (nog) niet. Toen hij  waarschuwde, beschuldigde de politie hem van het verspreiden van geruchten.

De voorpagina illustreert vandaag weer de preoccupatie van BP met bewindslieden. In de opening drukt vice-premier Somkid de bevolking op het hart niet in paniek te raken vanwege de uitbraak van het coronavirus of economische problemen, want ‘we komen er doorheen’. Hij zei dat gisteren op het Post Today Economic Forum 2020.

In het tweede artikel roept minister Suvit (Hoger Onderwijs) universiteiten op instituten te worden voor levenslang leren om twee belangrijke bedreigingen van Thailand aan te pakken: afname van het geboortecijfer en technologische disruptie. Hij zei: ‘De arbeidsbevolking slinkt en veel banen zullen verdwijnen of worden overgenomen door robots en smart systemen.’

Gouverneur bereid promenade schrappen

7 februari – Groot Nieuws! Schreeuw het van de daken! Gouverneur Aswin van Bangkok zegt dat hij bereid is het controversiële plan voor de aanleg van een promenade langs (en over) de Chao Phraya te schrappen ‘if even a single person disagrees’.

BP stopt dit nieuws weg in een bescheiden 1-kolommer, maar ik zou de krant ermee geopend hebben. Immers: Sinds het plan werd geopperd en in 2014 goedgekeurd door de juntaregering is de gemeente verbeten blijven staan achter het project – ondanks protesten van bewoners en experts. De promenade zal een aanslag vormen op het stadsgezicht en tussen de pijlers zal vuil zich ophopen, om enkele bezwaren te noemen.

De terugtrekkende beweging van Aswin, die vermoedelijk later dit jaar als gouverneur vertrekt, wanneer er verkiezingen worden gehouden voor de post, is een reactie op de beslissing van de bestuursrechter een stokje te steken voor het plan; gisteren meldde ik al waarom. De planvorming ligt trouwens al een tijd stil. Er is nog geen spade de grond in gegaan, alleen zijn al wel enkele riviergemeenschappen ontruimd. Maar daar hoeft niemand om te rouwen want het gaat voornamelijk om krotten.

Aswin houdt, misschien tegen beter weten in, nog wel de mogelijkheid open dat het project toch doorgaat. Hij nodigt de critici uit voor overleg over een ontwerp dat ze wel willen. ‘Als ze niet komen, blazen we het project af. Wanneer andere vragen waarom we niet doorgaan, zeggen we dat dit is omdat deze persoon het er niet mee eens is.’

Als u het mij vraagt en ook als u het mij niet vraagt, denk ik: van uitstel komt afstel. De promenade is het zoveelste paradepaardje dat door bureaucraten in air-conditioned kantoren is bedacht om er goede sier mee te maken. Als voorbeeld hadden ze een soortgelijke promenade voor ogen, ik meen me te herinneren in Singapore of Hong Kong. Ze hadden beter de boulevard van Scheveningen als voorbeeld kunnen nemen en van meet af aan de bevolking erbij moeten betrekken.

Vonnis ‘manoeuvre om FFP uit te sluiten van debat’

7 februari – Het vonnis dat het Constitutionele Hof op 21 februari zal vellen over de leningzaak waarin Future Forward (FFP) is verwikkeld, is een ‘manoeuvre om te voorkomen dat haar parlementsleden de regering interpelleren’ [in het zogeheten censure debate aan het eind van de maand]. Dat zegt FFP secretaris-generaal Piyabutr.

Hij wijst erop dat het Hof – hoe toevallig, maar niet heus – drie dagen voor de interpellatie vonnist. De interpellatie wordt van 24 tot 26 februari gehouden waarna op 27 februari een motie van wantrouwen in stemming komt.

Het Constitutionele Hof beoordeelt op verzoek van de Kiesraad of FFP de wet op politieke partijen heeft overtreden door een lening van 191,2 miljoen van partijleider Thanathorn te accepteren, toen de nog jonge partij geen geld had voor haar verkiezingscampagne. Als dat het geval is, krijgen van de 15 bestuursleden in ieder geval Thanathorn, die al geschorst is als parlementslid, Piyabutr en woordvoerder Pannika een politieke ban.

Piyabutr zegt dat de zaak niet alleen een komplot is om de kernleiders van FFP te neutraliseren en de partij te onderwerpen, maar ‘ook een zet [is] om te voorkomen dat we de regering grillen’. [to put on the grill is Amerikaans-Engels voor aan een ‘nijptangverhoor’ onderwerpen] ‘Wanneer het Hof de partij schuldig acht, kunnen de bestuursleden hun parlementaire werkzaamheden niet vervullen en zullen enkelen misschien van partij wisselen.’

Piyabutr zegt ook dat het Hof het tijdstip [van 21 februari] heeft gekozen omdat de partij heeft aangekondigd ‘nieuwe informatie tegen de regering’ te onthullen. Wanneer dat niet in het parlement kan, zullen Thanathorn en hij buiten het parlement een censure debate houden. ‘We geven niet op de zes ministers te verdrijven.’

Kort Nieuws vrijdag 7 februari

– Aan de voorpagina maak ik verder geen woorden vuil. Beide bewindslieden zullen wel verstandige dingen gezegd hebben, maar ik ga ze niet overnemen. Mocht u de artikelen willen lezen, dit zijn de links: Somkid tells public not to panic en Unis ‘must gear up for lifelong learning’.

– Pagina 2 meldt in de opening dat de regering van China en de bevolking hun dankbaarheid en waardering uitspreken voor Thailand’s assistentie en steun bij de strijd tegen het coronavirus. Dat schrijft de Chinese ambassade in een verklaring op Facebook. China bedankt ook het koningspaar voor de medische voorraden en mondkapjes die het aan China heeft gedoneerd.

Verder meldt het artikel onder andere dat premier Prayut weer eens een opdracht heeft gegeven [daar is die man gek op]. De ministeries van Binnenlandse Zaken en Handel en de provinciale gouverneurs moeten erop toezien dat mondkapjes en handontsmettingsmiddel niet gehamsterd worden of te duur worden verkocht. Dinsdag besloot het kabinet voor beide een prijsmaatregel te nemen. Meer weten? Lees: Embassy says China grateful for Thai help.

– De pagina bevat verder de rubriek In Brief met vijf kortjes, allemaal al genoemd in Nieuws van de website, en vier berichten. De promenade behandelde ik al hierboven en de beroofde Canadees in een rolstoel kennen we ook al.

Nieuw is een bericht over de inbeslagname van 12,4 ton precursoren in de deelstaat Shan (Myanmar). Dat zijn chemicaliën die gebruikt worden bij de productie van drugs. Het spul is voldoende om 11 ton crystal meth of 740 miljoen speedpillen te maken.

De operatie vond plaats in het kader van de Golden Triangle 1511 Operation, een samenwerkingsverband in december vorig jaar gevormd door Thailand, Cambodja, China, Laos, Vietnam en Myanmar.

Tweede nieuwe bericht. De Board of Investment heeft een aantal stimuleringsmaatregelen goedgekeurd voor investeringen in binnenlandse projecten die tot doel hebben de grassroots economie te bevorderen. [Mijn woordenboek vertaalt grass-roots als Amerikaans-Engels voor: in nauw contact met het volk, of: rechtstreeks uit het volk voortkomend] De maatregelen behelzen  belastingvoordelen, onder andere voor het midden- en kleinbedrijf, en versoepeling van investeringsregels voor hoteliers ter stimulering van het toerisme.

– De opening van pagina 3 is een follow-up op het bericht van gisteren over de Sam Mitr groep, een factie binnen regeringspartij Palang Pracharath (PPRP). Vooraanstaande leden van PPRP ontkennen dat de lunch van woensdag de wedergeboorte van Sam Mitr was. Staatssecretaris Thamanat (Landbouw) noemt de berichten ongegrond dat het gezelschap bijeenkwam om het quotum aan Sam Mitr ministers te beschermen.

Thamanat, een van de zes ministers [plus premier Prayut] die in het censure debate worden gegrild, zegt dat de parlementsleden bijeen waren gekomen om morele steun te verlenen aan minister Suriya (Industrie) die binnenkort geopereerd wordt. Details over zijn ziekte en operatie gaf hij niet.

Thmanat’s verklaring wijkt af van wat een PPRP bron over de bijeenkomst heeft gezegd, maar dat meldde ik al gisteren. Thamanat bestrijdt dat de bijeenkomst een show of force was (zie het bericht van gisteren): ‘De PPRP is verenigd.’

Sam Mitr bestaat uit politici die uit andere partijen komen waaronder Pheu Thai. Dankzij de groep boekte PPRP vorig jaar een grote overwinning in de verkiezingen. Ondanks Thamanat’s ontkenning dat de groep nog bestaat, hebben de leden een belangrijke onderhandelingspositie in de partij.

– Laatste bericht. Parlementsleden van de oppositie hebben voorgesteld een speciale commissie te vormen die nagaat hoe coups kunnen worden voorkomen, zodat de vicieuze cirkel van de ene coup die op de andere volgt, eindelijk eens stopt.

De afgelopen 80 jaar heeft Thailand 13 coups meegemaakt, dus gemiddeld elke zes jaar. Het leger dat regeringen vaak heeft weggestuurd, wordt door de bevolking vergeleken met ya saman pracham ban (common household medication), of een snel medicijn om een politieke impasse te genezen.


 

Voor de liefhebbers, zonder commentaar


 

The first locally infected patient, a taxi driver (blue shirt), has been declared free of the coronavirus and discharged. He was present at a press conference at the Public Health Ministry.

Nieuws van de website 5-6 februari

• De eerste in Thailand met het coronavirus besmette patiënt is genezen verklaard. De taxichauffeur (50) had het virus opgelopen doordat hij Chinese toeristen had vervoerd. Hij was met een collega uit eigen beweging naar het ziekenhuis gegaan, toen hij ziek werd. De collega bleek niet besmet. De familie van de besmette chauffeur en personen met wie hij contact had gehad, waren virusvrij.
• Vier uit Wuhan teruggekeerde Thais die koorts hadden, zijn negatief getest op het coronavirus. De quarantaine van de 138 Thais die uit Wuhan zijn teruggekeerd, eindigt op 18 februari. Behalve deze groep zijn thans nog zestien patiënten in quarantaine, negen zijn behandeld en mogen weer buitenspelen. Degenen die ernstige symptomen hebben, zijn oud en lijden ook aan andere ziektes.
• In een dorp in Lap Lae (Uttaradit) is woensdagochtend door dorpelingen een mortierpatroon gevonden. De EOD heeft de mortier die nog in goede staat was, verwijderd.
• Dinsdag was een heldere dag in het grootste deel van Bangkok. De voorgaande 24 uur bedroeg de PM2,5 concentratie 33 tot 57 mcg. Slechts vijf districten hadden last van smog: Bang Kapi, Bung Kum, Laksi, Lat Krabang en Wang Thonglang. Toppers waren Bung Kum en Wang Thonglang.
• Een vierde verdachte van de moord op Sunthorn Ruangkaew, een assistent van Bhumjaithai parlementslid Chalong Therdveerapong, heeft zich dinsdag aangegeven bij de politie. Het gaat om kamnan Anantaporn Thamphet (38) van tambon Khok Changai. Suntorn, de eigenaar van een bouwbedrijf, werd in oktober in zijn auto dood geschoten. Twee verdachten zijn eerder aangehouden, de derde gaf zichzelf aan.
• De politie in Lampang heeft de bestuurder van een pickup truck wegens drugssmokkel aangehouden bij een drugscontrolepost. In zijn wagen zijn, verborgen onder groentes in een metalen kist, 172.200 methamphetamine pillen en 70 kilo crystal methamphetamine gevonden, samen goed voor een straatwaarde van 100 miljoen baht.
• Het National Energy Reform Committee heeft betrokken diensten voorgesteld vrije handel in LNG (liquefied natural gas) toe te staan alsmede peer-to-peer handel. De versoeping heeft tot doel de de elektriciteitsector te dereguleren en de concurrentie tussen particuliere bedrijven in de gas-, olie- en energiesector te vergroten. Gisteren hield de commissie in Bangkok een openbare hoorzitting om de opinies te peilen van belanghebbenden in de energiesector.
• Het dodental in China is woensdag met 65 personen tot 490 gestegen. Hong Kong heeft zijn eerste dode gemeld en in China hebben miljoenen het bevel gekregen binnenshuis te blijven. Meer dan 20 landen hebben gevallen van het virus bevestigd wat voor de de WHO aanleiding was een global health emergency uit te roepen. Tal van regeringen hebben reisrestricties ingesteld en luchtvaartmaatschappijen hebben vluchten naar en van China geschorst.
• Update: Dodental naar 500, aantal besmettingen naar 25.000, twee pasgeboren baby’s van geïnfecteerde moeders zijn positief getest.
• Hong Kong gaat alle reizigers van het vasteland in quarantaine opvangen. Duizenden passagiers op cruiseschepen zitten vast. Japan meldt drie besmette passagiers op cruiseschip. Schip met 3.600 passagiers en bemanning in Hong Kong in quarantaine geplaatst nadat drie passagiers positief testten.
• Zwarte stof, genaamd ‘black snow’, afkomstig van open vuren op suikerrietplantages brengt de nominatie van de Unesco status voor Si Thep Historical Park in gevaar, zegt Wisan Kositanont, voorzitter van de Phetchabun Provincial Cultural Council.
• UTCC: Consumentenindex voor elfde achtereenvolgende maand gedaald – in januari naar laagste niveau sinds mei 2014. Oorzaken: virusuitbraak, zorgen over vertraagde begroting 2020, zwakke binnenlandse economie en politieke instabiliteit.
• New Economics Party (NEP) zet voormalig partijleider Mingkwan Sangsuwan niet de partij uit, alhoewel hij besloten heeft bij de oppositie te blijven in tegenstelling tot de partij die daarmee gebroken heeft en een onafhankelijke koers heeft gekozen.
• Gratis reisperiode op verlengde Blue Line tussen Tao Poon en Charan (12 stations) verlengd tot 29 maart. Het tracé is is op 23 december in gebruik gesteld, dagelijks van 10-16 en 18-24 uur. Oorspronkelijk zou op 15 februari een eind komen aan gratis reizen.
• Chinese journalisten die in Thailand werken, loven de steun die China en de Chinese bevolking van de Thaise bevolking, regering en immigratiepolitie op de sociale media krijgen ivm met de coronavirus epidemie. Spandoeken met morele steun in winkelcentra tonen aan dat de Thaise bevolking China en zijn bevolking niet de schuld geven van de crisis.
• Driehonderd meter vanaf de plaats in Chiang Dao (Chiang Mai) waar twintig gewapende drugssmokkelaars en leger maandag met elkaar in een vuurgevecht raakten en drugs zijn gevonden, zijn nog eens 2 miljoen methamphetamine pillen gevonden. Bij het vuurgevecht raakten twee soldaten gewond.
• Drie dorpen in het district Non Sung (Nakhon Ratchasima) met 300 huishoudens moeten met een tankwagen bevoorraad worden want alle waterbronnen zijn droog gevallen. Dagelijks levert de wagen in elk dorp 6.000 liter water af. Een dorpeling zegt dat het watertekort dit jaar het ergste is van de afgelopen 40 jaar.
• Het Monetary Policy Committee (MPC) van de centale bank heeft unaniem besloten de beleidsrentevoet met een kwart procentpunt te verlagen naar 1 procent, een historisch dieptepunt. De beslissing heeft tot doel de economie te stutten die getroffen wordt door de coronavirus epidemie en de vertraagde rijksbegroting 2020.

Nieuws van de dag in 3 foto’s

A bird’s eye view of Si Thep Historical Park in Phetchabun, which has been placed on a tentative list of World Heritage sites. The site’s prospects are under threat from ‘black snow’ — soot and ash caused by the burning of sugarcane on nearby fields. Fine Arts Department photo

Justice Minister Somsak Thepsutin, Deputy PM Somkid Jatusripitak, Industry Minister Suriya Jungrungreangkit and Finance Minister Uttama Savanayana have lunch at a hotel in Bangkok on Wednesday.

A partial design of the Bangkok riverside promenade project is seen at a meeting hosted by City Hall at its offices in Din Daeng district to gather public opinion in December last year.

Nieuws van de dag op 2,5 pagina’s

6 februari – Het binnenlands nieuws wordt vandaag karig bedeeld in Bangkok Post, want beslaat slechts 2,5 pagina in het eerste katern. De krant opent met een onderwerp dat weinigen, inclusief dit persoontje, zal interesseren. Maar ik noem het toch maar even; ’t is tenslotte de opening.

Sam Mitr (Three Allies), een invloedrijke factie binnen regeringspartij Palang Pracharath (PPRP), kwam gisteren bijeen voor een lunch in een hotel in Bangkok, een bijeenkomst die volgens een bron een show of force (vertoon van macht) was om te waarschuwen tegen pogingen het aantal kabinetszetels van de groep terug te schroeven bij de reshuffle van het kabinet. De reshuffle (portefeuillewisseling) wordt verwacht na het censure debate (interpellatie) dat eind deze maand wordt gehouden.

De bron zegt dat andere leden van PPRP op een kabinetspost azen wat dus ten koste van Sam Mitr zou gaan. En dat wil de groep voorkomen, want bij de kabinetsformatie heeft ze hard gevochten om enkele sleutelposities in de wacht te slepen, waaronder Energie.

Veertig parlementsleden prikten een vorkje onder leiding van partijleider en minister van Financiën Uttama, minister van Justitie Somsak en minister van Industrie Suriya. Ook aanwezig was vice-premier Somkid, de economische tsaar van het kabinet.

Suriya ontkent dat de lunch te maken had met de verwachte portefeuillewisseling. De aanwezigen hebben alleen gediscussieerd over manieren PPRP-ministers te helpen die tijdens de interpellatie van de oppositie de wind van voren krijgen. Hij zegt dat de Sam Mitr groep na het debat wordt ontbonden. Somkid bevestigt de ontkenning van Suriya: de bijeenkomst had niets te maken met een reshuffle en politieke druk.

Tijdens overleg van de regerings- en oppositiewhips en House Speaker Chuan is afgesproken het censure debate op 24 tot 26 februari te houden met de stemming over de motie van wantrouwen op 27 februari. Dus 1 dag verschoven zodat wanneer het debat uitloopt, op 28 februari kan worden gestemd, de dag voordat het parlement met reces gaat.

De regering had eerder 25-27 februari gepland voor het debat en de 28e voor de stemming, maar daar had de oppositie bezwaar tegen gemaakt. De oppositie had al op 19 februari willen beginnen met het debat, maar de regeringswhip wijst erop dat minister Don (Buitenlandse Zaken), een van de doelwitten, dan in het buitenland is.

Constitutionele Hof beslist over 2 weken over lot Future Forward

6 februari – Het tweede artikel op de voorpagina meldt dat het Constitutionele Hof op 21 februari de teerling werpt over de toekomst van Future Forward. De Kiesraad heeft het Hof gevraagd de partij te ontbinden omdat ze een lening van 191,1 miljoen baht van partijleider Thanathorn heeft gekregen, hetgeen in strijd is met de organieke wet op politieke partijen.

De Kiesraad meent dat de lening beschouwd kan worden als een verboden donatie. De wet staat alleen partijen toe geldinzamelingsacties te houden en donaties te ontvangen (tot een maximum van 10 miljoen per donatie in één jaar), leningen worden niet genoemd.

Zoals bekend is Thanathorn door het Hof geschorst als parlementslid maar dat had niets te maken met de lening, doch met zijn vermeend aandelenbezit in een mediabedrijf toen hij zich registreerde als kandidaat-parlementslid.

Morgen doet het Hof een uitspraak over de rechtsgeldigheid van de begroting 2020. 193 parlementsleden hebben via House Speaker Chuan daar om gevraagd wegens onregelmatigheden bij de stemming. Twee parlementsleden van Bhumjaithai brachten toen namens andere niet aanwezige parlementsleden hun stem uit met behulp van hun elektronische stemkaart.

Hoop vervliegt op erfgoedstatus Si Thep door ‘zwarte sneeuw’

6 februari – Als Unesco Thailand’s aanvraag van werelderfgoedstatus voor Si Thep Historical Park afwijst, is dat de schuld van de boeren die suikerriet op hun akkers in brand steken, waardoor roet en as, bijgenaamd ‘zwarte sneeuw’, neerdaalt op het 1.700 jaar oude tempelcomplex.

Voorzitter Wisan Kositanont van de Phetchabun Provincial Cultural Council heeft de noodklok geluid: hij vreest dat de smog de kans op erkenning kan verkleinen. ‘Uit de ernstige luchtverontreiniging blijkt dat we falen maatregelen te nemen om de verontreiniging te managen en erfgoed te beschermen.’

De raad is al twee jaar actief bezig met bescherming van Si Thep. Dankzij die campagne is een eind gemaakt aan oliewinning  vlak bij het complex. Dinsdag vergaderde een provinciale commissie over de luchtverontreiniging en met name de PM2,5 crisis veroorzaakt door de boeren.

‘De operators van de suikerfabrieken moeten hun pogingen om het verbranden van suikerriet tegen te gaan intensiveren’, zei Wisan gisteren, ‘en wanneer de problemen niet worden aangepakt dienen nieuwe suikerfabrieken geen toestemming te krijgen.’

De vergadering van dinsdag pleitte voor een bufferzone waarin het verbranden van suikerriet is verboden  en strengere straffen binnen een maand voor boeren die het verbod aan hun laars lappen. Gouverneur Suebsak zei dat het volgende oogstseizoen geschorst wordt wanneer suikerfabrieken nalaten met maatregelen te komen het verbranden te ontmoedigen of meer werkers in te zetten.

‘Het probleem blijft voortduren alhoewel de autoriteiten een regel hebben gesteld verbrand suikerriet tot 50 procent te beperken, maar de operators en boeren houden zich er niet aan. Dus als er geen maatregelen zijn is het niet nodig te vergaderen over het suikerriet pletseizoen.’ Suebsak doelt op de jaarlijkse aankondiging van het Office of Cane and Sugar Board over het begin van het seizoen in december tot maart

Phetchabun heeft twee grote suikerfabrieken, waarvan één op 5 kilometer afstand van het Si Thep Historical Park. 600.000 rai is beplant met suikerriet, waarvan op 70 procent de rietstengels in brand worden gestoken. Dat doen de boeren omdat schone stengels meer geld opleveren dan stengels met bladeren. De bladeren kunnen ook handmatig verwijderd worden, maar dan nemen de bedrijfskosten toe.

Kort Nieuws donderdag 6 februari

– Wat biedt de krant nog meer? De volgende onderwerpen:
• Rechtbank steekt stokje voor controversiële promenade langs Chao Phraya
• Sukkelende plastic producenten vragen om steun
• Cabbie heeft geen wrok tegen Chinezen die hem besmet hebben
• Chinese media loven uitbundig Thaise respons op uitbraak
• Thaise studenten stromen naar Engeland voor studie
• Kort Nieuws met vijf kortjes
• Thaise piloot van evacuatietoestel looft medische staf en zijn ‘heroïsche’ crew

– Ik noem alleen het bericht over de promenade omdat ik daar al vaker over geschreven heb. Die promenade is omstreden want strekt zich 6 tot 10 meter uit boven het water over een lengte van 28,5 kilometer aan beide zijden van de rivier.

De bestuursrechter heeft de gemeente Bangkok bevolen de ontwikkeling te stoppen, want gezien de maat en het doel van de promenade wordt het project beschouwd als een bouwwerk dat valt onder artikel 4 van de Buildings Control Act 1979. Het artikel stelt dat voorafgaand aan de ontwikkeling een blueprint dient te worden overlegd, hetgeen City Hall heeft verzuimd.

De gemeente beschouwt de promenade echter als een steiger, waarvoor alleen de Harbour Act geldt. Dat scheelt het stadsbestuur een langdurige procedure een blueprint ter goedkeuring in te dienen [bij welke instantie?].

Maar daar stelt de rechter tegenover dat de promenade een bouwwerk is omdat ze ook een fietspad omvat, ruimte voor lichaamsbeweging, entertainment en sightseeing. Bovendien belemmert ze het transport op de rivier.

De gemeente heeft voor het project een krediet van 8,3 miljard baht uitgetrokken. De bouw is nog niet begonnen, maar wel is al enkele miljoenen baht uitgegeven aan het ontruimen van riviergemeenschappen. De procedure voor de bestuursrechter is aangespannen door het Network of Town Planners for Society.


 

Voor de liefhebbers, zonder commentaar


 

Terugblik op gisteren

5 februari – Nieuws uit Thailand was gisteren incompleet, want ik kreeg bezoek van een kennis met wie ik het grootste deel van de dag ben opgetrokken. We bezochten onder andere het Bangkok Art and Culture Centre en bekeken er de foto’s die door prinses Sirindhorn tijdens werkbezoeken zijn gemaakt. Keurige foto’s, perfect uitvergroot, afgedrukt en ingelijst, maar slechts een enkele vond ik verrassend.

Voor ons vertrek kon ik nog een paar berichten voor Nieuws uit Thailand maken, maar de overige vielen tussen wal en schip. Die heb ik opgesomd onder het kopje Niet geplaatst. Ik herhaal ze nog even hieronder. De rubriek Nieuws van de website had ik al in voorproductie gemaakt, dus veel heeft u, beste lezers en lieve lezeressen, niet gemist.

Eén berichtje noemde ik niet, dat vindt u alsnog hier. Prayut zegt dat hij geen dictator is, maar zijn gedrag en uitspraken bewijzen m.i. het tegendeel. Overdrijf ik? Oordeel zelf.

De rubriek Nieuws van de website ontbreekt vandaag. Die maak ik altijd de dag tevoren, maar dat kwam er ook niet van. Ik kondigde aan dat Nieuws uit Thailand vandaag later zou verschijnen omdat ik de kennis zou begeleiden naar Suvarnabhumi. Maar daarvan heb ik bij nader inzien afgezien. Eén dagje met hem optrekken, was al vermoeiend genoeg. Waarvan akte.

Prayut: Ik ben geen dictator

5 februari – Premier Prayut heeft maandag gedreigd met snelle juridische actie tegen lieden die de aanpak van de regering van de coronavirus uitbraak en de luchtverontreiniging met ultrafijnstof politiseren om de angst van de bevolking aan te wakkeren.

Hij zei dat de regering alle zeilen bijzet [mijn woordkeus] de problemen aan te pakken, maar die pogingen worden gehinderd door groepen mensen die deze kwesties politiseren. Hij waarschuwde ook in strenge bewoordingen tegen het misbruik van de sociale media.

‘We hebben andere kwesties behalve PM2,5 en het virus, zoals nepnieuws en haatspraak. Ik heb de betrokken autoriteiten opgedragen om juridische actie te ondernemen. Sommige komen vanuit het buitenland maar ze kunnen niet worden getraceerd. Als wat ze doen tegen de wet is, kunnen ze juridische actie verwachten. Ik heb mijn bevel duidelijk gemaakt.’

Prayut zei zijn critici [wie zijn dat toch?] hem er niet van te beschuldigen dat hij zich gedraagt als een dictator. ‘De autoriteiten passen alleen de bestaande wetten toe. Dat is vermoeiend, maar ik treed niet af.’ (Bron: BP, 4 februari)

Gisteren niet geplaatst
• Eerste Thaise militaire satelliet in maart gelanceerd
• Regering zegt motie in interpellatie ‘bezoedelt’ premier
• Mingkwan (NEP): Ik blijf met de oppositie meestemmen
• Prijsmaatregel voor mondkapjes en handontsmettingsmiddel

Thai returnees disembark from Thai AirAria flight FD571 from Wuhan in China that arrived at U-Tapao airport in Rayong province on Tuesday night. All 138 returnees will be screened for coronavirus symptoms and quarantined for 14 days.

138 Thais terug uit Wuhan; 6 nieuwe besmettingen

5 februari – ‘De kansen om besmet te raken in het land zijn gering’, zegt adjunct directeur-generaal Tanarak Plipat van het Disease Control Department. Die geruststellende uitspraak deed hij nadat bekend was geworden dat het aantal gevallen van mens-op-mens besmetting met zes personen was toegenomen en nadat een Koreaanse vrouw bij haar terugkeer in eigen land uit Thailand geïnfecteerd bleek, hoewel ze nooit in China was geweest.

De gezondheids autoriteiten hebben contact opgenomen met Seoul en gevraagd om details van haar testresultaten en waar ze geweest was in Thailand om personen op te sporen die contact met haar hebben gehad zodat ze getest kunnen worden op het virus. De 42-jarige vrouw arriveerde op 19 januari in haar vaderland en werd op 25 januari ziek. Ze is de 16e Zuid-Koreaan die het virus heeft opgelopen, nu is ze in quarantaine.

De zes nieuwe gevallen in Thailand bestaan uit vier Thais, waaronder een echtpaar dat recent was teruggekeerd uit Japan. De overige twee zijn bestuurders [geen details] die Chinese toeristen in hun voertuig hadden rond gereden.

Directeur-generaal Suwannachai van het Disease Control Department zegt dat vijf van de zes aan de beterende hand zijn, ze worden uit het ziekenhuis ontslagen zodra ze virusvrij zijn.

De zesde is overgebracht van een particulier ziekenhuis naar het Bamrasnaradura Infectious Diseases Institute in Nonthaburi en aan de beademing gelegd.

Hij is 70 jaar en heeft bovendien onderliggende tuberculose. Hij was de bestuurder van een minibusje dat een oude Chinese vrouw naar Hua Hin had gebracht. Die vrouw is er opgenomen in het ziekenhuis; ook haar gezondheid verbetert.

Even rekenen: het aantal corona gevallen is gestegen van 19 naar 25, van wie 8 zijn hersteld en het ziekenhuis hebben verlaten, 17 worden nog behandeld.

Afgelopen nacht is het Thai Air-Asia toestel dat Thais heeft opgehaald in Wuhan, gearriveerd op luchthaven U-tapao met 138 evacuees. Van de 144 die zich voor de vlucht hadden opgegeven, kwamen 141 opdagen. Drie mochten niet mee, omdat twee koorts hadden en van één het visum was verlopen.

De Thais worden ondergebracht in gebouwen van de marine op marinebasis Sattahip. Op een foto op pagina 2 bij een verhaal over de teruggelopen voorraden mondkapjes staat een foto van werkers die een 2 meter hoge schutting plaatsen rond één van de gebouwen. Ik kom er later nog op terug.

Marine chef-staf Sittiporn gaf gisteren de verzekering dat de marine en het ministerie van Volksgezondheid maatregelen hebben genomen om te zorgen voor de teruggekeerde Thais en om verspreiding van het virus te voorkomen. Ze zijn na aankomst met thermoscans gescreend op lichaamstemperatuur en hebben daarna een medische controle gekregen in het Queen Sirikit ziekenhuis in Sattahip. Degenen met symptomen worden behandeld in het ziekenhuis, de overigen gaan naar vijf gebouwen van de marine, waar ze veertien dagen, de incubatietijd van de ziekte, in quarantaine worden gehouden.

Workers check masks at a factory in Nonthaburi’s Pak Kret district.

Voorraden mondkapjes slinken snel

5 februari – Ondanks de verzekering van premier Prayut over de beschikbaarheid van chirurgische maskers zijn de voorraden van apotheken en kruidenierswinkels in twee districten van Bangkok aan het opraken. In een eigen onderzoek hebben verslaggevers van Bangkok Post dat gisteren geconstateerd.

De krant meldt het vol trots [want eigen onderzoek] in de opening van pagina 2, waarin personeelsleden aan het woord komen. Ook op de voorpagina komt het gezichtsmasker of zoals ik het noem mondkapje ter sprake.

Het kabinet heeft gisteren op voorstel van het ministerie van Handel een prijsmaatregel afgekondigd voor – ik neem de Engelse termen over – face masks, polypropylene of spunbond non-woven fabric en hand saniters boven de aanbevolen kleinhandelsprijzen.

Het artikel op de 2 maakt een onderscheid tussen surgical masks, 3D black face masks, green face masks, paper masks, Japanese pitta en cartoon facemasks en N95 masks. Wie het begrijpt, mag het zeggen.

Wat chirurgische maskers zijn en wat ze onderscheiden van de andere kunt u lezen op de pagina Surgical mask. Het artikel heeft weinig om het lijf dus laat ik verder onbesproken.

Nog wel iets over de term convenience store die ik vertaal als kruidenierswinkel. Mijn digitale woordenboeken vertalen die als klein verswarenbedrijf ; gemakswinkel, nachtwnkel, buurtwinkel en Wikipedia geeft de volgende omschrijving:

Convenience store
Gemakswinkel: kleine winkel in de nabijheid van de consument (buurtwinkel) waar men dagelijkse boodschappen kan kopen. Het assortiment bestaat uit convenience goods (breed maar ondiep assortiment); het heeft meestal een aanvullend karakter op de wekelijkse inkopen.

Kort Nieuws woensdag 5 februari

– Even recapituleren. De voorpagina opent met het bericht over de zes nieuwe besmettingsgevallen, het bevat een kadertje over de prijsmaatregel en een artikel over de maatregelen die het kabinet heeft genomen om de gevolgen van de uitbraak voor de bevolking en het toerisme te verzachten. Ze staan keurig opgesomd in onderstaand kader, dus ik hoef er verder geen aandacht aan te besteden. Soms maakt BP het me gemakkelijk.

– Pagina 2 opent met het eigen BP-onderzoek naar de beschikbaarheid van mondkapjes en telt verder drie berichten: het hierboven genoemde verhaal met de waarschuwing tegen zelf-medicatie, een bericht over de promotie van Chanant Chaijinda, de zoon van politiecommissaris Chakthip, van de rang van kapitein naar inspecteur. Het Royal Thai Police Office zegt dat hij gepromoveerd is op basis van zijn verdiensten en niet omdat hij de zoon van Chakthip is.

Voorts een klein berichtje over een krokodil van 2 meter die gezien is toen hij lag te zonnebaden bij een kanaal in Kabin Buri (Prachin Buri). Tot grote opluchting van dorpelingen is hij gevangen.

Het hoofd van de Visserijdienst van Kabin Buri vermoedt dat het reptiel uit een natuurijke waterbron was gekomen omdat er geen krokodillenboerderijen in de buurt zijn. Hij vermoedt ook dat er meer krokodillen in het kanaal zwemmen, want zijn kantoor heeft al talloze meldingen ontvangen.

– Verder op de 2 de rubriek In Brief met vijf kortjes.
1 Vier personen die middels een Facebook pagina 5 miljoen baht hebben vergaard aan donaties voor een nep liefdadigheidsinstelling zijn in Phuket, Sakon Nakhon en Krabi aangehouden.

2 Een brand op een vuilstortplaats van 56 rai in Nakhon Ratchasima, die gepaard gaat met giftige rook, is moeilijk te blussen. De brandweer heeft zes wagens ingezet en verwacht drie dagen nodig te hebben om het vuur onder controle te brengen.

3 Een 70-jarige man in Kalasin is aangehouden omdat hij valse bankbiljetten van 1.000 baht verkocht. Hij liep tegen de lamp in een undercover operatie toen hij tien biljetten voor 3.000 baht aan een agent zou leveren.

4 Over de Royal Thai Police en het Department of Local Administration wordt het meest geklaagd, zegt de Ombudsman die vorig jaar onderzoek heef gedaan naar 4.762 zaken.

5 De NHRC heeft in het Zuiden een trainingscursus in mensenrechten gehouden voor 50 leraren van Obec-scholen, vertegenwoordigers van lokale bestuursorganen en Obec. Doel is bewustzijn bij studenten te kweken en een netwerk te creëren van leraren die rechten promoten.

– Weer gedoe over het censure debate, nu over de datum. Het kabinet heeft het gepland op 25 tot 27 februari met de stemming over een motie van wantrouwen op 28 februari. Dit betekent dat het debat eindigt kort voordat het Huis op 29 februari met reces gaat.

De oppositie wil het debat eerder houden. Ze vermoedt dat de regering opzettelijk het debat aan het eind van de huidige vergaderperiode heeft gepland om haar zo min mogelijk een kans te geven voor het grillen van de regering Prayut. Vandaag vergaderen vertegenwoordigers van beide kampen en House Speaker Chuan over dit zoveelste hete hangijzer.

– Een man (32) en zijn vriendin (29), beiden uit Samut Prakan, zijn aangehouden voor de beroving dertien dagen geleden van een bankfiliaal in Thung Khru (BKK). Ze gingen er met 900.000 baht vandoor. Bij de aanhouding heeft de politie 401.000 baht in beslag genomen, een .38 pistool met vier kogels, twee mobieltjes en een paar schoenen die bij de beroving waren gebruikt.

– Airports of Thailand opent op 6 maart de inschrijving voor de aanleg van een derde startbaan ad 21,79 miljard baht op luchthaven Suvranabhumi. De baan krijgt een breedte van 60 meter en lengte van 4.000 meter. De aanleg duurt naar verwachting drie jaar. Wanneer het werk klaar is, kan het vliegveld 94 vluchten per uur verwerken, thans is dat 68.

– Een parlementscommissie dringt aan op versoepeling van de regels zodat bezit tot 20 kilo kratom voor persoonlijk gebruik is toegestaan. De commissie gaat ook minister Somsak (Justitie) en Anutin (Volksgezondheid) vragen kratom te legaliseren. Apothekers, vertegenwoordigers van de NFC en FDA worden benaderd voor hun opinie en voorts wordt feedback uit het Zuiden verzameld, waar kratom alom wordt gebruikt. Midden dit jaar biedt de commissie alle vergaarde informatie aan het Huis van Afgevaardigden aan.

– Het ministerie van Transport ontkent dat ze partijleider Sereepisuth (Seri Ruam Thai) uit poltieke motieven heeft aangeklaagd voor encroachment van de Chao Phraya. Hij heeft bij zijn huis een steiger aangelegd.
Sereepisuth is een fervent tegenstander van de regering, maar volgens staatssecretaris Atirat (Transport) heeft dat niets te maken met de aanklacht. Soortgelijke aanklachten zijn tegen zes anderen in Bangkok ingediend en landelijk tegen 50.

– De politie heeft 122.000 gesmokkelde methamphetamine pillen gevonden die waren verborgen in struiken langs een weg in Na Wa (Nakhon Phanom). De drugs hebben een straatwaarde van 30 miljoen baht. Details ontbreken.

– Nog meer politie. Gisteren heeft ze een bekende advocaat aangehouden die ze ervan verdenkt offficiële documenten te hebben vervalst in een drugszaak tegen Amelia ‘Amy’ Jacobs, een van zijn cliënten.
De actrice en haar vriend werden in september 2017 in Bangkok aangehouden met drugs in hun bezit. Zij is veroordeeld voor drugsgebruik, hij kreeg 25 jaar voor dealing.

De advocaat verwierf bekendheid in de zaak over het bezit van staatsloten waarop de hoofdprijs was gevallen. Hij verdedigde de gepensioneerde politieman die in de clinch lag met een onderwijzer.

Naphat Thipthanakit, managing director of Pack and Save and vice president of the Thai Plastic Industries Association, says the plastic industry has been hurt financially by the government’s rush to ban single-use plastic bags.

– Op pagina 4 ten slotte een artikel over de plastic fabrieken die de pijn voelen van het verbod op plastic tassen. Zielig hoor: een werknemer die geen overwerk meer kan maken, zegt gedwongen te zijn om zijn riem aan te halen door alleen instant noedels met ei te eten. Lang verhaal, mag u zelf lezen: Plastic factories feel bag pain.


 

Voor de liefhebbers, zonder commentaar

Vraagtekens bij een bijnaam

4 februari – De bijnaam van de man die ervan verdacht wordt drie vrouwen te hebben dood gemarteld en hun lichamen heeft begraven op zijn eigendom, blijft me bezighouden. Ik schreef maandag al moeite te hebben met de vertaling van zijn bijnaam Ice Metal Casket. Mijn woordenboek vertaalt casket als kist en lijkkist in Amerikaans Engels.

Op de pagina Learning from news, een pagina die moeilijke woorden in nieuwsberichten toelicht, vond ik de volgende omschrijving: casket : a box for a dead body or, in this case, for the ashes of a dead person – โลงศพ.

Lijkkist lijkt dus wel de correcte vertaling, maar de toevoeging dat zo’n kist bedoeld is voor de as van een dode, begrijp ik weer niet, want ik heb nergens gelezen dat hij de lichamen heeft verbrand. Of moet ik dat concluderen uit de vondst van de 300 botjes?

Uiterst verwarrend allemaal, maar wel leuk om uit te zoeken. Wat het woord ice op die plaats doet, begrijp ik nog steeds niet. Ice is een zelfstandig naamwoord, dan betekent het ijs, en het kan een werkwoord zijn met als vertaling (doen) bevriezen, met ijs bedekken, glaceren, in ijs zetten, kil (koud) maken.

Beide vertalingen leveren geen bruikbaar Nederlands equivalent op. Verder dan IJs Metalen Lijkkist kom ik niet. Iemand een suggestie?

Update: Die suggestie heb ik imiddels gekregen van een lezer (niet dezelfde van het volgende bericht) die me erop attent maakte dat ice de bijnaam is van crystal methamphetamine. Dan zou er dus staan Drugs Metalen Lijkkist, let wel als bijnaam van de man want de krant schrijft ‘who has been given the alias Ice Metal Casket’.

De kop van het artikel waaruit ik maandag putte, is daarentegen wel logisch want daarin wordt gesproken over de Ice Metal Casket case, dus Drugs Metalen Lijkkist zaak. Kan kloppen want de man wordt ook beschuldigd van drugsgebruik.

Vraagtekens bij een suïcide

4 februari – Een vaste lezer van Nieuws uit Thailand zet vraagtekens bij het bericht over de suïcide van het medium Wanna Sae Iew (70) in Phuket. Volgens de krant is haar lichaam gevonden, hangend met een nylon touw aan een balk en haar voeten 85 cm vanaf de vloer. Er vlakbij stond (lag?) een stoel.

De lezer wijst erop dat een stoel hooguit 50 cm hoog is, dus is de vraag: hoe heeft ze dat geflikt? Een tafel is wel 85 cm, maar die wordt niet genoemd in het bericht.

Interessant mens trouwens. Een jongere zuster van Wanna heeft verteld dat ze al 20 jaar fungeerde als medium voor de geest van Toh Phra Thaew. Ze had bij vele volgelingen erkenning verworven, die geloofden dat ze met de geest kon communiceren om goddelijk advies te krijgen.

Ze had ook een reputatie als waarzegster en raadgever voor mensen die wilden weten wat de meest auspicious (gunstige, voorspoedige) tijd is om een heiligdom in te richten of een housewarming ceremonie te houden.

Op 20 december had ze haar discipelen verteld dat ze twee maanden in haar huis zou mediteren en hen gezegd haar niet te storen. Ze had hen ook gezegd dat haar lichaam wanneer ze stief, gecremeerd diende te worden in Wat Pa Khlok in het district Thalang (Phuket).

Vind ik om te smullen, zo’n verhaal.

Nieuws van de website 3-4 februari

• Weer een kettingbotsing. Worden die ook al veroorzaakt door een coronavirus? In Samut Prakan botsten maandagochtend vijf wagens op elkaar. De bestuurder (58) van de pickup truck op de foto kwam daarbij om het leven. De bestuurder van de vrachtwagen die de botsing veroorzaakte, was in slaap gevallen. Hij wordt vervolgd voor roekeloos rijden.
• Een politieofficier (57) in Kalasin is zondagnacht dood aangetroffen in een houten huis in aanbouw. Hij was 20 maal gestoken, zijn genitaliën waren verwijderd en zijn lichaam was verminkt. De politie heeft de echtgenoot (40) van een vrouw aangehouden met wie de agent een verhouding zou hebben gehad. Volgens een zoon was die al geëindigd toen hij erachter kwam dat ze niet gescheiden was zoals ze had gezegd. Enkele plaatsen rond het huis waren in brand gestoken, maar die waren door buren gedoofd.
• Spring Airlines, een budgetmaatschappij gevestigd in Shanghai, heeft haar chartervluchten van Chengdu (Sichuan) naar Surat Thani tot 28 februari geschorst. De maatschappij vliegt normaal viermaal per week.
• In het grootste deel van Greater Bangkok zijn maandagochtend onveilige concentraties PM2,5 gemeten boven de veiligheidslimiet van 50 mcg. De voorgaande 24 uur varieerde het niveau in de stad van 42 tot 77 mcg.
• De leider van een legerpatrouille is maandagochtend vroeg gewond geraakt tijdens een vuurgevecht met drugssmokkelaars bij de grens in Chiang Dao (Chiang Mai). Na een kort treffen trokken zij zich terug en lieten zakken met drugs achter (geen details), maar enkelen kwamen later terug en begonnen weer te schieten. Het leger was getipt dat drugs via de Nong Kalang pass gesmokkeld zouden worden.De patrouilleleider is in het ziekenhuis opgenomen.
• Na een achtervolging waarbij drie banden van een Mitsubishi Pajero werden lek geschoten zijn twee vrouwen (33 en 40) aangehouden en is 300 kilo samengeperste marihuana onderschept. De politie achtervolgde de wagen nadat die rechtsomkeer had gemaakt toen de vrouwen een controlepost in Nong Khai in de gaten kregen. De politie was getipt over het drugstransport dat op weg was naar Khon Kaen.
• Bangkok en Hong Kong lopen het meeste risico op verspreiding van het coronavirus, zeggen experts van de University of Southampton. Ze baseren hun prognose op de aankomst van reizigers die uit getroffen steden in China komen.
• Het dodental van de corona epidemie is maandag in China met 57 gestegen naar 361, meer dan het aantal slachtoffers dat SARS in 2002 en 2003 maakte (349). Sars doodde 774 personen wereldwijd. Het aantal bevestigde infecties bedraagt 17.205, waarvan 2.296 ernstig. Het virus is inmiddels opgedoken in 24 landen. Voor meer updates over de situatie in andere landen en genomen maatregelen, klik hier.
• De organisatoren van de Amazing Thailand Marathon Bangkok 2020 hebben hun excuses aangeboden voor het vuurwerk dat in de vroege uurtjes van zondag werd afgestoken. Op de sociale media regent het kritiek. De marathon was georganiseerd door het Tourism and Sports Ministry, Tourism Authority of Thailand en Thailand Tri-League. Tijdens de start om drie uur ’s nachts in het Rajamangala National Stadium werd 2 minuten vuurwerk afgestoken.
• OM beslist vrijdag of ze vervolging instelt tegen partijleider Thanathorn en vier leden van Future Forward voor de flash-mob op 14 december op de skywalk in Pathumwan. In strijd met de wet was  het anti-regerings protest vooraf niet gemeld aan de politie. Thanathorn maakt zich geen zorgen, hij zegt dat de wet wordt misbruikt om hem en de partij te intimideren. Drie FFP parlementsleden kunnen nog niet vervolgd worden omdat ze tot eind van de maand parlementaire onschendbaarheid genieten.
• Alle Thai die dinsdag worden gerepatrieerd uit Wuhan e.o. worden in gebouwen van de marine in Sattahip in quarantaine geplaatst. Ze verblijven er 14 dagen wat de incubatietijd is van de longontsteking veroorzaakt door het coronavirus. In het Abhakornkiatiwong Hospital op de basis wordt een commandocentrum ingericht. RTN woordvoerder Prachachart zegt dat omwonenden zich geen zorgen hoeven te maken want de basis is geïsoleerd van de omgeving.

Zie ginds komt het vliegtuig uit Wuhan…

4 februari – Zullen we met z’n allen een lied aanheffen? Nou, daar gaat-ie dan: 1-2-3. ‘Zie ginds komt het vliegtuig uit Wuhan al aan, ik zie het Corona al komen en gaan… ‘ Oh nee, dat is niet de bedoeling. Laat het coronavirus maar niet meekomen en blijven in Wuhan.

Vandaag brengt een toestel van Air Asia 144 Thais uit Wuhan, het epicentrum van de uitbraak met het coronavirus, en de provincie Hubei terug naar Thailand. Ze worden 14 dagen opgesloten, beter gezegd in quarantaine geplaatst in gebouwen van de marine in Sattahip.

Het toestel vertrekt om 7.10 uur vanaf luchthaven Don Mueang en arriveert in Wuhan om 11.30 uur. De retourvlucht vertrekt om 16.40 uur lokale tijd, schrijft minister Saksayam op zijn Facebookpagina.

Minister Anutin (Volksgezondheid) leidt een team van 14 medische stafleden en reddingswerkers om de Thais te begeleiden.  Ze dragen speciale kleding om niet besmet te worden. Wanneer de Thais zijn getemperatuurd, kan het vliegtuig China verlaten. Om 19.30 uur wordt het verwacht op de luchthaven U-tapao in Rayong. Vandaar gaan de evacuees naar vijf gebouwen op de Sattahip Naval Base.

Het koningspaar heeft medische voorraden gedoneerd om de tekorten in Wuhan aan te vullen. Ze worden door het Thaise evacuatieteam overhandigd.

Premier Prayut vergaderde gisteren met overheidsdiensten over het reddingsplan en personeel van Volksgezondheid overlegde met staf van het Arpakorn Kiattiwong ziekenhuis [nu niet op maar] bij de marinebasis over de quarantaine.

Persoonlijke noot: Waar bemoeit Prayut zich mee? Moeite met taken delegeren? Kan hij als ex-legercommandant en ex-dictator nog steeds niet wennen aan zijn nieuwe rol als premier?

Het ministerie van Volksgezondheid begint vandaag een campagne om de bevolking voor te lichten over het virus en beschermende en preventieve maatregelen, met name wanneer gebruik wordt gemaakt van het openbaar vervoer. Het zal wel weer de lof zingen van het onbetrouwbare mondkapje (zie voorgaande berichten over de effectiviteit van dit masker).

President Nitinai van Airports of Thailand, de beheerder van ‘s lands zes grote internationale luchthavens, zegt dat het aantal passagiers dat van 23 tot 28 januari arriveerde, 4 procent lager was dan in dezelfde periode vorig jaar. Wanneer de situatie zich niet voor het eind van de maand stabiliseert, zal AoT haar groeiprognose moeten aanpassen.

Robotic helper
Prime Minister Prayut Chan-ocha speaks to the press at Government House after chairing a meeting on the coronavirus outbreak. The meeting heard that service robots like the one at Gen Prayut’s side could help screen or quarantine patients with minimal human contact, to reduce risks of transmission.

Children wear face masks at Don Mueang airport to protect themselves from the coronavirus outbreak.

Alle bouwwerkzaamheden gestopt tot donderdag

4 februari – Hè hè, eindelijk. Dat zet zoden aan de dijk, niet het sproeien met water want dat heeft geen enkel effect en wordt alleen maar gedaan voor de bühne. De gemeente Bangkok (BMA) heeft alle bouwwerkzaamheden, inclusief de aanleg van metrolijnen, tot donderdag verboden om het niveau aan stofdeeltjes terug te dringen.

Gouverneur Aswin heeft het bevel gegeven nadat in 33 van de 50 districten schadelijke concentraties zijn gemeten. ‘Het koelere weer zorgt ervoor dat het stof langer boven Bangkok blijft hangen’, zei stadswoordvoerder Phongsakon gisteren na een vergadering met Aswin als voorzitter. De omstandigheden noopten de gouverneur noodmaatregelen te nemen om te voorkomen dat de luchtkwaliteit nog verder verslechtert.

Bouwplaatsen zijn de belangrijkste oorzaak van PM10 in de lucht. Tussen 60 en 70 procent van het fijnstof in Bangkok bestaat uit PM10 deeltjes, dus een pauze in de bouwwerkzaamheden zal zeker helpen de lucht te klaren, zegt Phongsakon.

City Hall werkt thans samen met het openbaarvervoerbedrijf (BMTA) om de uitlaatgassen van stadsbussen te controleren teneinde het niveau aan PM2,5 te reduceren. 64 procent van de PM2,5 stofdeeltjes in de hoofdstedelijke lucht komt van de transportsector. De BMA heeft ook het Department of Industrial Works gevraagd emissies van fabrieken te controleren.

Mijn advies: al die stinkbussen plus andere voertuigen die zwarte rook uitbraken, van de weg afhalen. Ook fabrieken die vervuilen, stilleggen. Geen halve maatregelen!

De afgelopen 24 uur varieerde in de hoofdstad de concentratie PM2,5 van 54 tot 77 mcg, dus boven de veiligheidslimiet van 50 mcg, gehanteerd door de PCD, en ver boven de limiet van 25 die de WHO aanhoudt.

Niet geplaatst
• Eerste Thaise militaire satelliet in maart gelanceerd
• Regering zegt motie in interpellatie ‘bezoedelt’ premier
• Mingkwan (NEP): Ik blijf met de oppositie meestemmen
• Prijsmaatregel voor mondkapjes en handontsmettingsmiddel

Mededeling van de redactie
4 februari – Wegens bezoek van een goede kennis ben ik verder niet in de gelegenheid de rubriek af te maken, dus hiermede moet u het doen.


 

Taraf de Haidouks Clejani Roata – Cacurică (“Pădure verde, pădure”). https://youtu.be/FCC-Q54Vgpk

Taraful Haiducilor is een Romani taraf uit Clejani, Roemenië, en een van de meest prominente dergelijke groepen in het postcommunistische tijdperk Roemenië. In de westerse wereld zijn ze bekend geworden door de naam die ze kregen in Franstalige gebieden, waar ze bekend stonden ​​als Taraf de Haïdouks.

Persoonlijke noot: Wat een heerlijke muziek en een krachtige zang. Wat een vrolijkheid! Zo wil ik ook wel oud worden. Kan er eindeloos naar luisteren.

Klik hier voor een necrologie in The Guardian van de zanger Dumitru Baicu (1931-2007), bijgenaamd ‘Cacurica’ (kakkerlak). Taraf de Haidouks betekent Band of Outlaws.


 

Nieuws van de website 2-3 februari

• Vijf elektriciteitsmasten en een transformator in het district Bang Saothong (Samut Prakan) zijn zaterdagavond omgevallen nadat een pickup truck tegen een van de palen was gebotst. De elektriciteit in het gebied viel uit, een BMW en Mercedes die op dat moment passeerden, werden beschadigd, en het verkeer raakte tien uur gestremd. Volgens de politie leek de man dronken.
• Wanna Sae Iew (70), een bekend en vereerd medium in Phuket voor de geest van Toh Phra Thaew heeft zich opgehangen in haar woning in Thalang. Ze is zaterdagochtend gevonden, gekleed in het wit en hangend aan een nylon touw dat aan een balk was bevestigd met haar voeten 85 cm boven de vloer. Een houten stoel stond vlakbij.
• Bij twee ongelukken zaterdag en zondag in Bang Phli (Samut Prakan) zijn drie personen om het leven gekomen. Een man (58) en een vrouw (55) werden zaterdagavond op hun motorfiets overreden door een vrachtwagen en zondagochtend kwam een man (33) om het leven toen hij met zijn motorfiets tegen de achterkant van een vrachtwagen botste.
• Vrouw (geen leeftijd) die met anderen verkoeling zocht in een irrigatiekanaal in Kalasin is zondag verdronken. De anderen gingen naar haar op zoek toen ze merkten dat ze verdwenen was, maar ze konden haar niet vinden omdat het kanaal diep was en het water snel stroomde. Duikers vonden later het lichaam 40 meter verder. De desbetreffende plaats bij een stuw wordt door dorpelingen vaak op warme dagen bezocht.
• De Filipijnen hebben de eerste dode van de virusuitbraak bekend gemaakt, een Chinese man van 44 die uit Wuhan was gekomen. De man stierf na opname in het ziekenhuis aan een ernstige longontsteking. Hij is de eerste dode buiten China. Inmiddels is het aantal doden met 45 toegenomen tot 304, allen in China.
• Nida Poll: 80,1 procent van de respondenten keurt het gedrag van drie parlementsleden af die zich schuldig hebben gemaakt aan proxy voting (stemmen voor een afwezige parlementariër) bij de stemming over de begroting 2020 en 13,6 procent zegt dat het een normaal gebruik is dat vaker voorkomt. 45,8 procent vindt dat betrokkenen moeten aftreden.
• Uber heeft de accounts van 240 gebruikers in Mexico tijdelijk gesloten omdat ze vermoedelijk in contact zijn geweest met bestuurders die een vermeende drager van het coronavirus hebben vervoerd.
• Lang websitebericht over maatregelen die door landen zijn genomen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan (klik hier). Functionarissen in Wuhan liggen onder vuur omdat ze pas in december de uitbraak bekend hebben gemaakt, hoewel ze er al weken van op de hoogte waren. Beijing zegt dat ze het virus kan bedwingen en noemt het advies van Washington tegen reizen naar China ‘onvriendelijk’.
• Thaise artsen hebben positieve resultaten bereikt bij de behandeling van een Chinese patiënt die ernstig ziek was, met het anti griepmedicijn oseltamivir in combinatie met lopinavir en ritonavir, twee HIV-medicijnen. Gilead Sciences Inc heeft een experimenteel medicijn, genaamd remdesevir, gebruikt. Artsen steunen verdere testen van dit medicijn.
• Maandag gaat in Wuhan het tijdelijke ziekenhuis open dat in hoog tempo is gebouwd om coronavirus patiënten te kunnen behandelen. Het Chinese leger breidt op bevel van de Chinese president Xi Jinping zijn medisch team in Wuhan uit tot 1.400 manschappen. Zij gaan het ziekenhuis bemannen.

Fotografische impressie van paniek

3 februari – Ik begin vandaag maar eens met drie foto’s die een beeld geven van de ‘paniek’ die de uitbraak van het coronavirus heeft veroorzaakt. Op mij maakt die overigens de indruk van lichte hysterie, maar dat mag ik natuurlijk niet zeggen.

Ook de aanbevolen standaard preventiemaatregelen vind ik nogal overdreven; ik volg ze dan ook niet. In een kader bij het openingsverhaal A study in panic van het Business-katern worden ze opgesomd: Was je handen regelmatig, draag een mondkapje, kook vlees en eieren grondig, vermijd onbeschermd contact met zieken en levend wild of boerderijdieren, en reinig regelmatig oppervlaktes met desinfecterend middel. Zie bovenstaande infographic , die ook een vergelijking bevat tussen de huidige crisis en Sars.

Tourists wear masks at the Ratchaprasong intersection.

Tourists arriving at Suvarnabhumi airport are checked for high body temperatures.

Runners wear masks as protection against the toxic smog and coronavirus after they crossed the fishing line of Thailand Marathon Bangkok 2020 at Lan Khon Muang civic ground in front of City Hall on Sunday.

Gruwelverhaal: Drie vrouwen dood gemarteld en begraven

3 februari – ‘Ice Metal Casket’ case a horror story, kopt BP boven een achtergrondverhaal op de voorpagina over de rijke Apichai Ongwisit (40) die verdacht wordt van de moord op tenminste drie vrouwen, beter gezegd: hij zou ze dood gemarteld hebben waarna hij de lichamen op verschillende plaatsen op zijn eigendom van 20 rai in Bang Kae (BKK) begroef.

De man heeft als bijnaam Ice Metal Casket maar ik heb enige moeite dit adequaat te vertalen. Een casket is een cassette, kistje, doos en Amerikaans-Engels voor lijkkist. BP gebruikt vaak Amerikanismen dus misschien wordt dat hier bedoeld. In ieder geval gaat het om een kist. Maar wat ice ervoor doet, begrijp ik niet. Misschien is het een diepvrieskist.

Over deze zaak is al enkele malen bericht. De man is vorige maand gearresteerd toen het lichaam van zijn vriendin Warithorn Chaiyachet (22), gewikkeld in plastic, werd gevonden op zijn compound (letterlijk: erf). In een vijver vond de politie 300 menselijke botten, die afkomstig zouden zijn van twee andere vrouwen: een tussen 15 en 18 jaar, de ander een volwassene. De politie onderzoekt een groot aantal klachten over vermissingen in de hoop die twee te kunnen identificeren.

Het artikel beslaat bijna twee volle kolommen en verhaalt in extenso wat er allemaal is gebeurd. Dat ga ik allemaal niet herhalen, maar ik verzeker u: als u van misdaadromannetjes houdt, is het smullen. Klik hier om te griezelen.

Pikant detail: Apichai’ s vader heeft gevangen gezeten voor de moord op een minderjarig meisje. Hij had het lichaam in stukken verdeeld en op verschillende plaatsen begraven. Nadat hij was vrijgelaten, werd hij dood geschoten.

Artsen ontdekken effectieve pillen combinatie

3 februari – Docs tout pill combo kopt BP vandaag boven het openingsverhaal dat – u mag niet raden – natuurlijk over de coronavirus crisis gaat.

Het artikel meldt [vol trots?] dat artsen van het Rajavithi ziekenhuis een combinatie van medicijnen hebben gevonden om besmette patiënten te behandelen [ik meldde het al in Nieuws van de website]. Dat maakten ze gisteren bekend op een mediabriefing.

Dat werkwoord to tout levert weer de nodige vertaalproblemen op. Mijn digitale woordenboek vertaalt het als brallen, slijmen; mijn papieren woordenboek zegt: klanten lokken, iets te weten komen, spioneren, lastig vallen, klanten werven, stemmen werven.

Laat ik het maar vertalen als: Artsen hebben een pillencombinatie ontdekt. Het gaat om een medicijn tegen influenza (griep) en een HIV-medicijn. Dat zijn ze te weten gekomen bij de behandeling van een ernstig zieke Chinese vrouw (70). 48 uur nadat ze de cocktail had ingenomen, toonde ze tekenen van herstel.

Het influenza medicijn is al gebruikt geweest bij de behandeling van Mers (Middle East Respiratory Syndrome). Hoe de artsen op het idee kwamen om het HIV-medicijn eraan toe te voegen, intrigeert me; zou ik wel eens willen weten, maar dat lees ik niet, dus hebben de journalisten dat ook niet gevraagd.

De rest van het artikel bevat oud nieuws over de evacuatie die morgen plaatsvindt. 130 tot 140 Thai van de 161 keren terug uit Wuhan en andere plaatsen in de provincie Hubei en worden na aankomst 14 dagen in quarantaine gehouden.

Het artikel gaat vergezeld van een kader waarin gemeld wordt dat in de Filipijnen de eerste patiënt buiten China is overleden, want alle anderen zijn overleden in China.

Ik meld maar even gelijk dat BP op de pagina in het Business-katern met artikelen uit de Wall Street Journal  een artikel heeft overgenomen over de bescherming van mondkapjes.

Daarover schreef ik al op 2 februari onder de kop Wel of geen mondkapje: dat is de vraag. Dat artikel was gebaseerd op een andere bron.

Ook in het WSJ artikel zetten experts vraagtekens achter de effectiviteit. Klik hier als u het wil lezen.

Kort Nieuws maandag 3 februari

– Wat biedt Bangkok Post vandaag nog meer? Ik noem eerst de pagina’s 3 en 4 want die sla ik over. Pagina 3 bevat een interview met Piyabutr Saengkanokkul, secretaris-generaal van Future Forward. Hij voorspelt dat zijn partij tijdens het censure debate (interpellatie) de regering een knock-out klap zal uitdelen. Mag u zelf lezen: Pushing for accountability.

Pagina 4 meldt in een artikel van een halve pagina dat de provinciale autoriteiten van Buri Ram vol vertrouwen zijn dat het Phanom Rung Historical Park en twee nabijgelegen plaatsen, Prasat Muang Tam en Prasat Plaibat, worden uitverkoren als Unesco World Heritage Site. De drie plaatsen staan sinds vorig jaar al op de ‘tentative list’ van Unesco. Mag u ook zelf lezen: Bid to list sites as heritage items.

Persoonlijke noot: In Phanom Rung ben ik wel eens geweest, ik meen zelfs tweemaal.

– Het nieuws moeten we vandaag zoeken (en vinden) op pagina 2. Twee berichten zijn al bekend: de suïcide van medium Wanna Sae Iew (70) en de Nida Poll over proxy voting.

Prominent op de pagina staat een foto van prinses Bajrakitiyabha Narendiradebyavati die gedetineerde jonge moeders in de Nakhon Si Thammarat gevangenis een cadeau geeft. De prinses is voorzitter van een project dat tot doel heeft gevangenen toegang te geven tot medische voorzieningen.

– De pagina opent met de verwachting van het Office of National Water Resources (ONWR) dat de studie naar negen grote plannen voor bestrijding van overstromingen in het lagere stroomgebied van de Chao Phraya deze maand wordt afgerond.

De plannen, die duur zijn [geen bedrag], worden niet tegelijkertijd uitgevoerd, zegt secretaris-generaal Somkiat. Ze behelzen upgrading van irrigatiesystemen, de aanleg van een kanaal van Chai Nat naar de Golf van Thailand, de aanleg van een kanaal langs de derde ring road in de Central Plains en nog enkele andere projecten die ik maar oversla want daarvoor is bekendheid met de plaatsnamen vereist.

De studie heeft een analyse gemaakt van de overstromingsproblemen waarmee het gebied in het verleden kampte en bevat projecties van situaties die in de toekomst verwacht kunnen worden. Voorts zijn opgenomen de resultaten van openbare hoorzittingen over milieu en sociale gevolgen.

– De pagina bevat verder de rubriek In Brief. Niet alleen de kortjes zijn kort, maar ook de rubriek want die telt 2 korte berichten.

– Laatste bericht. Twee Palang Pracharath parlementsleden uit Nakhon Si Thammarat hebben een motie ingediend over de aanleg van een brug tussen Koh Samui en het vasteland van Nakhon Si Thammarat. Ze vragen het Huis van Afgevaardigden een commissie te vormen om de voorgestelde brug te bestuderen. De brug zal het toerisme een enorme stimulans geven, is de verwachting. Ze hebben ook al een naam bedacht voor de brug, Chan-o-cha, de familienaam van Prayut, maar die heeft al gezegd daarop niet te zitten wachten. De brug die een lengte krijgt van 18 km, kost naar verwachting 45 miljard baht.


 

Taraf de haidouks – Stari Rumun sa violinom …… https://youtu.be/29jgNXG86H4

Taraful Haiducilor is een Romani taraf uit Clejani, Roemenië, en een van de meest prominente dergelijke groepen in het postcommunistische tijdperk Roemenië. In de westerse wereld zijn ze bekend geworden door de naam die ze krijgen in Franstalige gebieden, waar ze bekend staan ​​als Taraf de Haïdouks.

Stari Rumun is een zigeuner uit Roemenië en hij leeft niet meer, is alles wat ik te weten ben gekomen over deze getalenteerde muzikant.


 


Guru deelt sarcastische onderscheidingen uit

2 februari – Guru, het creatieve en soms ondeugende vrijdagmagazine van Bangkok Post, deelt snarky onderscheidingen uit, een woord dat mijn papieren woordenboek niet kent en mijnwoordenboek.nl vertaalt als kribbig, kattig, sarcastisch. Ik noem er enkele.

• Future Forward krijgt de Ultimate Survivor Award, ik hoef niet uit te leggen waarom

• Premier Prayut ontvangt de Blunder of the Year Award vanwege zijn opmerking dat hij 84.000 hersencellen heeft als resultaat van zijn gebruik van Google

• Suvarnabhumi is de gelukkige winnaar van de ‘These Lines Are Too Damn Long!’ Award

• Motosai bestuurders die in juni vorig jaar collega’s met knuppels, messen en vuurwapens belaagden, krijgen de ‘Think With Your Fist, Not Your Head’ Award

• De Still Clueless Award gaat naar drie personen die nog nooit lijken te hebben gehoord van de Holocaust, maar dat geldt voor meer Thai. Een BNK48 zangeres droeg tijdens een repetitie een shirt met de swastika en tijdens kerstmis doken in CentralWorld twee mannen op, gekleed in nazi-uniformen. Niet van de gehate SS maar van de Wehrmacht, het Duitse leger, wat even afkeurenswaardig is, want maakte ook deel uit van de nazi-terreur. (Bron: Guru, BP, 1 februari)

Three officials from the Royal Thai Embassy in Beijing, in yellow protective gear, leave for Wuhan on Saturday morning to help evacuate Thais stranded in the coronavirus-hit city.

Nieuws van de website 1-2 februari

• Drie diplomaten van de ambassade in Beijing zijn op weg naar Wuhan om voorbereidingen te treffen voor de evacuatie van de Thais die er gestrand zijn. Ze zijn zaterdagochtend per auto vertrokken, een trip van 1.200 km waarover ze 14 à 15 uur doen. Nadat ze hun werk hebben gedaan, worden ze bij terugkomst 14 dagen geïsoleerd.
In Wuhan verblijven 64 Thais. Een chartervliegtuig met medisch personeel vertrekt naar verwachting zaterdag naar Wuhan. De evacuatievlucht vindt vermoedelijk op dinsdag plaats.
• Qantas Airways stopt op 9 februari met directe vluchten van Australië naar China. Dat duurt tot 29 maart. Cebu Air, de grootste budgetmaatschappij van de Filipijnen, stopt zondag en houdt dezelfde einddatum aan.
• Delta Air Lines and American Airlines zijn de eerste Amerikaanse vliegmaatschappijen die hun vluchten naar China hebben geschorst: Delta van 6 februari tot 30 april, AA van zaterdag tot 27 maart. De Air Line Pilots Association is met beide maatschappijen overeengekomen dat piloten vluchten mogen weigeren als ze zich zorgen maken over hun gezondheid. Voor nog meer nieuws over Indonesië, Vietnam, Hong Kong en andere landen klik hier. Zie ook de pagina Vietnam suspends all China flights.
• Inmiddels zijn 259 personen overleden, allemaal in China, en 11.791 personen geïnfecteerd. Nieuwe zaken blijven gemeld worden uit het buitenland, 21 landen zijn nu getroffen.
• Phuket: Ruim 300 touringcars staan al een week werkeloos op parkeerterreinen omdat er geen reisgezelschappen meer arriveren uit China. De operators maken zich zorgen over de financiële last zoals lonen, parkeergelden en huishoudelijke uitgaven, aldus een van hen.
• Chinese toeristen blijven in groten getale weg uit Phuket. Een winkelier schat dat 70 procent is vertrokken. De doorgaans drukke winkelstraten bieden nu een doodse aanblik.
• De concerten van de Zuid-Koreaanse populaire jongensgroep GOT7 op 15 en 16 februari in het Rajamangala National Stadium zijn geannuleerd wegens zorgen over de verspreiding van het coronavirus. Het management zegt dat het zowel de veiligheid van de fans als van de artiesten van de Keep Spinning wereldtour op het oog heeft.
Fans van K-popkoningin Taeyeon wachten met spanning op een bericht of haar concerten op 22 en 23 februari in Thunder Dome Muang Thong Thani doorgaan.
• Hotels in Pattaya lijden zwaar onder de uitbraak van het coronavirus. De bezettingsgraad is gedaald naar 10 procent. Sinds Beijing tourgroepen heeft verboden naar het buitenland te reizen, zijn alle boekingen geannuleerd en blijven nieuwe groepen weg. Tourgroepen vormden vorig jaar 40 procent van alle 11 miljoen reizigers naar Thailand. Trips door individuele reizigers worden ook ontmoedigd door de Chinese overheid.
• Als gevolg van de droogte zakt de suikerproductie dit jaar naar verwachting met 28 procent naar 10,5 miljoen ton, het laagste volume in negen jaar. Dit zegt Rangsit Hiangrat, directeur-generaal van  Thai Sugar Millers Corp. De export biedt een zelfde negatief beeld: die gaat van 11 miljoen ton vorig jaar naar 6 à 7 miljoen ton.
• Een Russische vrouw van 34 jaar is zaterdag in zee verdronken voor het strand van Patong in Kathu (Phuket). De vrouw en haar vriend namen om beurten een duik in het water terwijl de ander op hun bezittingen paste. Ze verdronk 30 meter voor het strand. Reddingswerkers verrichtten CPR, maar later in het Patong ziekenhuis overleed ze.
• Een Deense man (30) is bij het parachutespringen bij een vliegveld in Sri Racha (Chon Buri) om het leven gekomen doordat zijn parachute niet open ging. Hij overleed later in het ziekenhuis. Getuigen hebben verklaard dat zijn uitrusting door staf [van?] was gecontroleerd voordat hij aan boord van een klein vliegtuig stapte.
• Samut Prakan: Vier verzamelaars van oud ijzer zijn zaterdag gewond geraakt toen een LPG-cilinder die in auto’s gebruikt wordt, explodeerde en in brand vloog nadat een van hen de cover bolt had verwijderd, niet wetend dat er nog gas in zat. Het vuur sloeg over naar het paviljoen waar ze verbleven, waardoor de drie mannen en een vrouw brandwonden opliepen. Het gezelschap was aan het drinken terwijl de pechvogel de maaltijd zou bereiden.
• Wereldgezondheidsorganisatie WHO vindt een reisverbod naar China een te drastische maatregel, maar regeringen en luchtvaartmaatschappijen trekken zich er niets van aan. Australië heeft zich zaterdag aangesloten bij de VS die niet-burgers reizend uit China weert. Ook Israël weigert buitenlanders die uit China komen. Vietnam heeft alle vluchten naar China geannuleerd, Italië heeft vluchten uit China verboden, Quatar Airways is de eerste maatschappij uit het Midden-Oosten die vluchten naar China heeft geschrapt. Meer weten? Lees: China travel bans spread despite WHO advice

Airline check in staff wear face masks to protect against the spread of the Coronavirus at the Los Angeles International Airport, California, on January 29, 2020.

Wel of geen mondkapje: dat is de vraag

2 februari – Een minister in Myanmar adviseert meer uien te eten als bescherming tegen het coronavirus en in India suggereert de regering een traditioneel mengsel van gember en basilicum als bescherming. Deze twee voorbeelden licht ik uit een artikel, getiteld To mask or not mask? over de vraag of zogeheten disposable surgical masks [die ik mondkapjes noem] een effectieve bescherming bieden.

Wereldgezondheidsorganisatie WHO en het Centre of Disease Control and Prevention maken geen melding van het dragen van een kapje als preventieve maatregel tegen het virus, maar hun websites adviseren er ook niet specifiek tegen.

In Maleisië dringt de regering erop aan altijd een kapje en handdesinfecterend middel bij de hand te houden, gelijk aan het advies dat de autoriteiten in Thailand en Vietnam geven. Australië en Taiwan hebben gezegd dat gezonde mensen geen kapjes nodig hebben.

Maar Australië heeft wel 1 miljoen exemplaren beschikbaar gesteld uit de nationale medische voorraad en kapjes worden uitgebreid gedragen in Taiwan’s hoofdstad Tapei waar de regering een limiet heeft opgelegd op de aankoop en een exportverbod voor kapjes. De Taiwan Railway Administration zei vrijdag dat wanneer het virus zich blijft verspreiden, ze passagiers zal weigeren die geen kapje dragen.

Het artikel geeft geen definitief antwoord op de in de kop gestelde vraag. Volgens sommige experts zitten de verkrijgbare kapjes niet strak genoeg om het gezicht om besmetting te voorkomen, anderen zeggen dat wanneer de voorkant wordt aangeraakt dit het risico van verspreiding kan vergroten.

Een viroloog van het Centre for Infection & Immunity van de Columbia University zegt: ‘Situaties die een kapje vereisen zijn wanneer je je bevindt in een menigte of wanneer je voor een zieke zorgt. Draag een surgical mask wanneer je je er beter door voelt.’

Laat ik als laatste een epidemioloog van het Chinese Centre for Disease Control and Prevention citeren. Die zegt dat mensen kapjes moeten dragen wanneer ze het openbaar vervoer nemen. De adviezen van de minister uit Myanmar en de Indiase regering nemen we maar met een grote baal zout. Meer weten? Klik op de kop.

Thais worden terug naar huis gevlogen uit Wuhan

2 februari – Dinsdag komen ze terug naar Thailand: de Thai die gevangen zitten in Wuhan en elders in de provincie Hubei. Een vliegtuig van Air Asia gaat ze ophalen. Zo’n 130 tot 140 van de 161 Thai hebben zich geregistreerd voor de evacuatie.

Wanneer ze in Thailand arriveren, worden ze onmiddellijk in quarantaine geplaatst: dat is standaardpraktijk, zegt minister Anutin (Volksgezondheid). ‘Beide zijden [Thailand en China] zijn klaar [voor de evacuatie]. Ik heb met de Chinese zaakgelastigde gesproken. Hij begreep alles. Ik meen dat er geen probleem is.’

Tot nu toe zijn 19 besmettingen met het novel (nieuwe, ongewone) virus in Thailand ontdekt. Zeven patiënten zijn behandeld en ontslagen uit het ziekenhuis en twaalf blijven in het ziekenhuis.

Sinds de uitbraak van het virus zijn 344 personen ter observatie opgenomen: 39 hadden verdachte symptomen hetgeen bleek bij screening op luchthavens, 305 zochten uit eigen beweging medische behandeling. 70 die aan een seizoensgriep leden, mochten al weer naar huis. De andere 274 zijn nog onder observatie in ziekenhuizen.

Het artikel meldt verder dat drie diplomaten van de Thaise ambassade in Beijing naar Wuhan zijn afgereisd en dat het eerste geval van mens-op-mens besmetting is bevestigd: een taxichauffeur, maar dat weten we allemaal al.

Het artikel noemt ook nog dat in Pattaya de hotelboekingen zijn gekelderd. Reisagenten in China hebben boekingen geannuleerd nadat China een verbod op groepsreizen had uitgevaardigd. Dat is een flinke aderlating want ze vormen 40 procent van alle Chinese reizigers naar Thailand.

Vendors complain that their incomes have dropped by up to 70% after China announced bans on group tours. This photo was taken at the Erawan Shrine.

Harde slag voor toerisme door coronavirus

2 februari – Het grootste deel van de voorpagina plus een forse overlees op pagina 2 bestaat uit een Special report (achtergrondverhaal) over de toerisme-industrie die zwaar gedupeerd wordt door de uitbraak van het coronavirus. Tot eind volgende maand geldt een verbod op groepsreizen uit China naar Thailand en dat is onder andere balen voor de verkopers bij de Erawan Shrine (zie foto).

Maar ook individuele reizigers blijven liever thuis om te voorkomen dat ze besmet worden of als ze al besmet zijn, het virus verspreiden. Want het virus kent een incubatietijd van twee weken, in welke periode ze anderen kunnen besmetten zonder dit zelf te weten.

Gouverneur Yuthasak van de Tourism Authority of Thailand weeklaagt dat de uitbraak heeft geleid tot een scherpe daling van het aatal Chinese toeristen. Hij verwacht dat het aantal in de eerste vier maanden van dit jaar met 80 procent zal zakken naar 2,32 miljoen wat een inkomstenderving van 98 miljard baht oplevert.

Thanavath Phonvichai, president van de UTCC, schat dat de uitbraak het land 132,8 miljard baht kost aan gemiste inkomsten uit het toerisme en inkomsten uit de export tenzij de uitbraak tegen maart onder controle is gebracht.

EMPTY BOULEVARD: People stroll near Gaysorn Village at the Ratchaprasong intersection. The area is usually crowded with tourists and shoppers.

De krant citeert nog een hele rits zegslieden, maar die zeggen eigenlijk allemaal hetzelfde. Nadat de verkopers bij de Erawan Shrine hebben uitgehuild, springt het artikel over naar andere steden die sterk op het toerisme steunen: Chiang Mai, Chiang Rai, Phuket en Pattaya. Ook daar klinken dezelfde geluiden.

Het zijn niet alleen hotels, restaurants, souvenirwinkels die hun inkomsten zien dalen, ook tourgidsen hebben niets meer te doen en touringcars staan werkloos op parkeerterreinen. Het is één lange klaagzang en dat is het. En daarom stop ik nu.

Kort Nieuws zondag 2 februari

– Pagina 2 telt drie berichten, de overlees van de opening, de rubriek News Bites met vier kortjes en een fotobericht van de Japan Expo in CentralWorld. Vandaag is de laatste van drie dagen om Japanse lifestyle merchandise en voedsel aan te schaffen.

De pagina opent met de verwachting van directeur-generaal Auramon van het Trade Negotiation Department dat Brexit het pad kan effenen voor een vrijhandelsovereenkomst tussen Thailand en Engeland. Vrijdag trok het Verenigd Koninkrijk zich om 23 uur officieel terug uit de Europese Unie alhoewel de overgang de komende elf maanden nog op diverse gebieden doorgaat, zoals handel en veiligheid.

In een persbericht schrijft Auramon dat Brexit geen significant gevolg zal hebben voor Thailand behalve een verwachte lichte veranderlijkheid van de Engelse pond. Bilaterale handel tussen beide landen gaat onveranderd door, in ieder geval tot het eind van het jaar. Het departement zal de ontwikkelingen nauwkeurig volgen om te zien of ze nieuwe handelskansen voor Thailands bieden. Meer weten? Lees: Thailand eyes trade deal with UK.

– 225 voertuigen zijn vorig maand in Bangkok van de weg gehaald omdat ze grote hoeveelheden zwarte rook uitbraakten, meldt het Metropolitan Police Bureau (MPB, gemeentepolitie). Bij controles is de verkeerspolitie gestuit op 11.119 voertuigen die zwarte rook verspreidden, daarvan waren 7.400 vrachtwagens. De meeste eigenaren kregen een boete, ze moeten hun uitlaat laten repareren. De ergste vieskezen mochten hun weg niet vervolgen, ze mogen pas weer de weg op als er schone rook uit de uitlaat komt.

De MPB is op kantoren en scholen een campagne begonnen hoe om te gaan met de luchtverontreiniging, zegt adjunct-politiecommissaris Jirasan. Ook heeft het bureau de medewerking gevraagd van OV-diensten en warenhuizen om stof te verminderen.

De Chinese boeddhistische tempels in Yaoworat (Chinatown) is gevraagd minder ceremonieel papier te verbranden en minder wierookstokjes aan te steken. Rond Wat Mangkon Kamalawat overschrijdt de PM2,5 concentratie vaak het veiligheidsniveau. De tempel heeft de wierookpotten voor een betere ventilatie naar buiten verplaatst en het verbranden van papier verboden.

– Pagina 3 telt drie berichten en een Special report (achtergrondverhaal). De pagina opent met de aankondiging dat de oppositiepartijen morgen de koppen bij elkaar steken om een ´aanvalsplan’ te formuleren voor de interpellatie die gepland is voor 19 tot 21 februari met de stemming over een motie van wantrouwen op 22 februari.

De motie nagelt premier Prayut en vijf ministers aan de schandpaal, maar die hoeven zich geen zorgen te maken want de regeringspartijen hebben een meerderheid in het Huis van Afgevaardigden. Mag u verder zelf lezen: Opposition to formulate attack plan.

– Het tweede bericht meldt dat de herverkiezingen in Kamphaeng Phet een strijd zullen worden tussen het regerings- en oppositiekamp. De race is gisteren begonnen met het toekennen van nummers aan de kandidaten. De kandidaat van Palang Pracharath (PPRP) trok nummer 1 en de Pheu Thai kandidaat nummer 3.

De herverkiezingen worden op 23 februari gehouden in drie districten en in delen van twee andere districten. De kiezers moeten weer naar de stembus omdat de gekozen kandidaat een gevangenisstraf van 50 jaar heeft gekregen voor encroachment van bosgrond. Hij is de vader van de PPRP-kandidaat, hetgeen BP meldt in de kop: Son succeeds dad as candidate in by-election race. Hopelijk gaat het gezegde Zo vader, zo zoon niet op want dan dan zullen er opnieuw herverkiezingen moeten worden gehouden.

– Het derde bericht meldt dat tijdens een gecoördineerde actie van de Mekonglanden Thailand, Myanmar, Vietnam, Laos en Cambodja de afgelopen twee maanden 32 miljoen methamphetamine pillen plus nog de nodige andere drugs zijn onderschept, zoals crystal meth, heroïne, cannabis, ketamine en 46 ton precursoren.

De autoriteiten loven het succes van de operaties, die voornamelijk tot doel hebben de stroom precursoren naar illegale drugproductie bases te blokkeren en te voorkomen dat de drugs uit de Golden Triangle worden gesmokkeld.

– Het achtergrondverhaal sla ik met uw welnemen (maar ook zonder) over. Stop met kibbelen en ga werken, heeft de parlementscommissie anti-corruptie en anti-wangedrag te horen kregen van critici, waaronder de particuliere Anti-Corruption Organisation of Thailand (ACT). Tot nu toe heeft de commissie gefaald aan de verwachtingen te voldoen, zegt ACT-directeur Mana.

Overigens wel leuk om te lezen hoe commissievoorzitter Sereepisuth en commissielid Pareena als kleine kinderen ruzie hebben gemaakt. Lees het maar eens, klik hier.

– Als laatste noem ik pagina 4 en 5. Op de 4 de fotorubriek Through the lens met vier foto’s van Wat Rajabopit Sathit Maha Simaram, die dit jaar 150 jaar bestaat en door de krant een van Thailand’s belangrijkste tempels wordt genoemd en een prachtig voorbeeld van traditionele architectuur.

De 5 is de gebruikelijke zondagpagina Urban Life, ditmaal gewijd aan Wat Mangkon Kamalawat die probeert de luchtkwaliteit te verbeteren. Meldde ik al hierboven.


 

Voor de liefhebbers, zonder commentaar

 

Flags and banners offer moral support to Chinese visitors during an event at Phuket provincial hall on Friday, as local health officials started visiting Chinese tourists at their hotels.

Nieuws van de website 31 januari-1 februari

• Phuket: 2.230 ambtenaren, lokaal personeel van het ministerie van Volksgezondheid en vrijwilligers zijn vrijdag begonnen Chinese toeristen op te zoeken in hotels om hun gezondheid te controleren.
• Twee toestellen van Xiamen Airlines gaan buitenlanders uit Wuhan naar Bangkok en Kota Kinabalu (Maleisië) terugbrengen. Pakistan is vrijdag gestopt met vluchten naar en van China tot 2 februari.
• Het Britse Foreign Office heeft een toestel gecharterd dat 83 Britten en 27 andere buitenlanders thuis gaat brengen. Het vliegt eerst naar Londen en daarna naar Spanje, waar de landen van de EU zich over hun burgers ontfermen.
• Een lichte aardbeving van 2,6 op de schaal van Richter is dinsdagavond gemeten in het district Sri Sawat (Kanchanaburi) met het epicentrum 1 kilometer onder de grond. Schade is niet gemeld.
• China: Het aantal gevallen van het coronavirus is gestegen tot boven de 9.600. 213 personen zijn overleden. De meeste van de 43 nieuwe doden kwamen uit de provincie Hubei. Infecties zijn nu gemeld uit alle van de 31 provincies. Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft de uitbraak uitgeroepen tot een global public health emergency.
• in het buitenland neemt anti-Chinees sentiment toe. In Japan reageren velen op Twitter met de hashtag #ChineseDon’tComeToJapan. In Singapore hebben tienduizenden een petitie ondertekend met het verzoek aan de regering Chinezen toegang tot het land te ontzeggen. In Hong Kong, Zuid-Korea en Vietnam laten bedrijven weten dat Chinese klanten niet welkom zijn. In Frankrijk waarschuwt een regionale krant voor een Yellow Alert. In een voorstad van Toronto eisen ouders dat de kinderen van een familie die recent is teruggekeerd uit China 17 dagen toegang tot hun school wordt verboden.
• Engeland en Rusland melden hun eerste gevallen van het coronavirus. In Engeland gaat het om twee leden van dezelfde familie. Ze worden behandeld in Newcastle. In Rusland worden twee Chinezen in isolatie gehouden. Het land heeft de grens tussen Mongolië en Rusland gesloten voor Chinezen. Veel vluchten naar China zijn vervallen.
• Het aantal landen dat reisbeperkingen heeft ingesteld neemt toe (klik hier voor een overzicht), China overweegt de vakantie te verlengen. Singapore weert reizigers die recent naar China zijn gereisd en schorst visa voor Chinese paspoorthouders.
• Thailand meldt het eerste geval van besmetting van mens op mens. Een taxichauffeur, die niet in China is geweest, is vermoedelijk aangestoken door een Chinese toerist.
• Criminal Court behandelt op 3 maart een zaak tegen Surachate Hakparn, voormalig hoofd van de toeristenpolitie. Een hoofdinspecteur beschuldigt Big Joke, zoals zijn bijnaam luidt, ervan in 2011 een valse aangifte tegen hem te hebben gedaan.
• Een toestel van Southern China Airlines dat in Yangon was geland met een passagier die symptomen vertoonde van het coronavirus, is met de overige passagiers aan boord door Myanmar teruggestuurd naar Guangzhou. De passagier is opgenomen in het ziekenhuis en in quarantaine geplaatst.
• Het economische deelkabinet heeft vrijdag een pakket aan maatregelen goedgekeurd om de toerismesector te steunen. Ze behelzen een zachte lening, uitstel van betaling van de hoofdsom en rente door drie staatsbanken, uitstel van betaling van de inkomstenbelasting, vermindering van de accijns op kerosine en landingskosten. Dinsdag besluit het voltallige kabinet of de voorstellen worden overgenomen.
• De oppositie heeft vrijdag een motie van wantrouwen tegen vijf ministers en premier Prayut ingeleverd bij House Speaker Chuan. Die worden tijdens het censure debate (interpellatie) op een nader te bepalen datum in februari stevig aangepakt. Volgens de krant van vrijdag gaat het om acht ministers. Ja, BP maakt het me weer eens moeilijk.
• De Chinese vrouw (32) die in een vakantieverblijf in Mae Rim (Chiang Mai) dood is aangetroffen, is niet overleden aan het coronavirus. Een laboratoriumtest heeft geen sporen van het virus gevonden. Naar de doodsoorzaak wordt nog onderzoek gedaan.
• Een ongewoon gezicht in het Huis van Afgevaardigden. Teethat Kiatladarom, een voormalig Palang Pracharath kandidaat voor Bang Khun Thian (Bangkok), heeft vrijdag op zijn knieën zijn excuses gemaakt aan partijleider Sereepisuth Temeeyaves (Seri Ruam Thai), zodat die een aanklacht wegens smaad tegen hem intrekt.
• De Vietnamese luchtvaartmaatschappij Vietjet schorst vanaf zaterdag alle vluchten van en naar China. Vietnam stopt ook met het verstrekken van visa aan Chinese toeristen.
• Singapore Airlines vermindert de capaciteit op haar vluchten naar Beijing, Shanghai, Guangzhou, Shenzhen, Chengdu, Xiamen en Chongqing, waarvan enkele worden verzorgd door de regionale arm SilkAir.
• Een chartervliegtuig met een team artsen aan boord vertrekt zaterdag naar Wuhan om Thai op te pikken die niet weg kunnen. In Wuhan werken of studeren 64 Thai. China heeft toestemming verleend voor de evacuatie. De evacuees worden gescreend bij vertrek uit Wuhan en aankomst in Bangkok. Degenen die symptomen van het coronavirus vertonen, gaan 14 dagen in quarantaine.

Enige gedachten bij de krant van vandaag

1 februari – Haastige spoed is zelden goed lijkt het Leitmotiv te zijn van de Thaise overheid, want de Thai die in Wuhan vastzitten, worden pas volgende week geëvacueerd. Ook lijkt het door de oppositie gewenste censure debate (interpellatie) niet erg urgent, want nu wordt 19-21 februari genoemd voor het debat en 22 februari voor de stemming over de motie van wantrouwen.

Een tweede wat opvalt is dat berichten elkaar weer vrolijk tegenspreken, want de website noemt zaterdag (vandaag) als datum voor de evacuatie van de 64 Thai uit Wuhan, maar vandaag schrijft de krant dat het om 161 Thaise burgers gaat; waar die vandaan komen, schrijft de krant niet. Air Asia, die diverse directe vluchten tussen Bangkok en Wuhan uitvoert [nu geschorst, neem ik aan] heeft vluchten (meervoud) aangeboden om ze terug te brengen. [Is één vlucht niet voldoende?]

Ook het aantal ministers dat tijdens de interpellatie de wind van voren krijgt, verschilt. Gisteren waren het er acht (in het bericht geïllustreerd met acht portretjes, door mij overgenomen), vandaag zijn het er vijf, inclusief vice-premier Prawit die aldus een bron in de laatste minuut is toegevoegd voordat House Speaker Chuan de censure debate motie gisteren in ontvangst nam.

Onduidelijk is trouwens wat die motie inhoudt: een verzoek om het debat te mogen houden en de tekst van de motie van wantrouwen? De motie noemt vermoedeijk wel de namen van de aan te vallen ministers. Begrijpt u nu waarom ik soms wanhopig word van Bangkok Post en liever mijn legersteede weer opzoek om verloren nachtrust in te halen?

Overdracht virus nu ook in Thailand

1 februari – Thailand heeft zich geschaard bij andere landen, waaronder Duitsland, Japan, Zuid-Korea en de VS, waar mens-op-mens overdracht van het coronavirus is bevestigd. Het virus is opgelopen door een taxibestuurder, die nooit in China is geweest.

Hij is een van de vijf nieuwe bevestigde gevallen, waardoor het totaal aantal besmette personen op 19 komt. De andere vier nieuwe zijn Chinezen die uit Wuhan zijn gereisd en de elf overigen zijn Chinese toeristen of Thai die Wuhan hebben bezocht.

De taxibestuurder is een van de twee chauffeurs die uit eigen beweging voor onderzoek naar het ziekenhuis zijn gegaan, toen ze klachten kregen. De andere is negatief getest. Dertien personen die met de chauffeur in contact zijn geweest, waaronder drie familieleden, zijn ook al getest. Ze zijn geen drager van het virus, maar worden wel 14 dagen gevolgd, wat de incubatietijd is van de ziekte.

Directeur Sopon van het Bureau of General Communicable Diseases vermoedt dat de chauffeur besmet is toen hij een Chinees naar het ziekenhuis bracht. Die man was een van de bevestigde coronavirus gevallen, die hersteld is en ontslagen is uit het ziekenhuis.

Adjunct-directeur Tanarak van het Department of Disease Control probeerde gisteren zorgen weg te nemen over het potentiële gemak waarmee het virus zich verspreidt. Hij zei dat de taxichauffeur zich ziek had gemeld en onmiddellijk behandeling had gezocht. ‘Als we het virus kunnen bedwingen, gaan we terug naar fase 1 waarin alle zaken vanuit het buitenland komen.’

Het bericht voegt verder weer de nodige verwarring aan de berichtgeving toe, die ik in mijn ‘Enige gedachten’ constateerde. Prawit heeft tegen verslaggevers gezegd dat vandaag een chartervliegtuig naar Wuhan vertrekt nu China toestemming heeft verleend voor de landing van vliegtuigen in Wuhan, maar die bewering is door niemand bevestigd.

Minister Anutin (Volksgezondheid) heeft het aanbod van Air Asia genoemd om de 161 Thai uit Wuhan en omliggende streken te evacueren zodra China het groene licht geeft [wat dus volgens hem nog niet gebeurd is en nu weten we ook waar de 161 min 64 Thai vandaan komen]. ‘Ik wil ze begeleiden omdat ik een beslissing kan nemen als er zich problemen voordoen’, zegt hij. Hopelijk is het toestel nog niet vertrokken als Prawit het bij het rechte eind heeft.

Vredesgesprekken Zuiden nu alleen met BRN

1 februari – Ik spring gelijk naar de opening van pagina 3 overde vredesgesprekken in het Zuiden. Wanlop Rugsanaoh, het hoofd van de Thaise delegatie, zei gisteren erop te vertrouwen dat de eerste vergadering met Barisan Revolusi Nasional Melayu Patani (BRN) het begin vormt voor verdere discussies over het brengen van vrede in de onrustige regio.

De krant, als altijd autoriteiten geil, vindt die uitspraak belangrijker dan mijn nieuwskeuze, want zet hem in de kop. Eerder verbaasde het mij al waarom alleen BRN werd genoemd en niet de paraplugroep Mara Patani die eerder aan de onderhandelingstafel zat. Mara Patani is gevormd door vijf verzetsgroepen waaronder BRN, maar waarom de paraplugroep ontbreekt, vermeldt het artikel niet.

De eerste vergadering, eigenlijk de hervatting van de vredesgesprekken die een tijd hebben stilgelegen, vond plaats op 20 januari in Kuala Lumpur, dus BP is ook nog eens uiterst traag want dat is ruim een week geleden. Zoals ook als voorheen was de vergadering gefaciliteerd door Maleisië.

De Thaise delegatie bestond uit vertegenwoordigers van het ministerie van Justitie en Buitenlande Zaken, National Intelligence Agency, de National Security Council, het militair commando Isoc en Isoc region 4. De BRN delegatie werd geleid door Anas Abdulrahman, voormalige leraar aan een religieuze school in Yala.

U mag het verder zelf lezen (klik hier). Ik vermeld alleen nog dat de vredesgesprekken destijds zijn begonnen onder de regering Yingluck, maar tijdens het bewind van de junta stillagen. Voor zover ik weet werd er wel soms informeel overlegd, maar tot concrete resultaten hebben die gesprekken nog nooit geleid.

A nurse helps a medic don protective gear during a demonstration at a press briefing on the launch of the Emergency Operations Centre by the Bangkok Metropolitan Administration.

Kort Nieuws zaterdag 1 februari

– De voorpagina van vandaag opent met de taxichauffeur en bevat verder twee berichten. Eén bericht gaat over het definitief vertrek van Engeland uit de 28 ledenlanden tellende Europese Unie. Om middernacht Nederlandse tijd kwam er een einde aan.

En gelijk hebben ze want de EU heeft een uiterst zwakke munt, waarvan wij in Thailand de dupe zijn door de lage wisselkoers van de euro. En dat komt door al die armoelanden die door de EU zijn opgeslokt. Maar dit terzijde.

Het andere bericht gaat over het censure debate en de voorgenomen motie van wantrouwen tegen Prayut en vijf ministers. Een kansloze exercitie want de regeringspartijen hebben de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden en houden de regering de hand boven het hoofd.

Waarom dan toch drie dagen ten strijde trekken? Partijleider Sompong (New Economics Party) zegt: ‘De oppositie wil de bevolking bewustmaken van het falen van de regering.’ Mag u ook zelf verder lezen (klik hier).

– Pagina 2 bevat vier berichten en de rubriek In Brief met vijf kortjes. Ik noem één kortje over dierenliefde, hoewel begrijpelijk maar niet verstandig. Op snelweg 24 richting Chok Chai (Nakhon Ratchasima) ging de bestuurder van een pickup truck op zijn rem staan om een overstekende hond te ontwijken.

Die operatie is gelukt, maar door zijn manoeuvre botste een personenwagen op de pickup en die werd weer geraakt door een Toyota Fortuner. De schade was aanzienlijk, de betrokken bestuurders overleefden wonderwel zonder ernstige verwondingen deze mini kettingbotsing.

– De pagina opent met het optimistische bericht dat wetenschappers de stam van het coronavirus uit Wuhan hebben kunnen identificeren aan de hand van monsters die ze genomen hebben van een Chinees die uit het epicentrum van de uitbraak in Thailand was gearriveerd. Het team heeft de coronavirus stam ontdekt in horshoe vleermuizen (hoefijzermeuzen, wetenschappelijke naam Rhinolophidae) die in grotten leven [geen details].

De vondst moet nog worden bevestigd door het Chulalongkorn ziekenhuis en het Department of Medical Sciences. Dat gebeurt middels de genetische code van het virus. Adjunct-directeur Supaporn van het Centre for Emerging Infectious Diseases of Thailand (onderdeel van de Chulalongkorn universiteit) zegt dat een zogeheten fase-1 onderzoek in dieren snel kan beginnen. Vervolgens duurt het drie tot zes maanden om de resultaten te evalueren.

Alhoewel het maanden of jaren kan duren voordat een vaccin voor commercieel gebruik beschikbaar is, is het belangrijk om een snelle diagnosetest voor het virus te hebben. Als het virus in een vroegtijdig stadium wordt ontdekt, wordt het gemakkelijker de verspreiding te beperken of te stoppen.

– Verder op de pagina een bericht over de dode giraf, al gemeld in Nieuws van de website, een bericht over de omgekomen wielrenner (zijn ouders hebben deze week zijn lichaam opgehaald), een bericht over vermeende corruptie bij een project om CCTV-camera’s te installeren op scholen (het project is daarom geschorst) en een bericht over de ontwikkeling van telemedicine robots door docenten van de Chulalongkorn universiteit. Die robots worden als eerste ingezet in het Bamrasnaradura Infectious Diseases Institute, Rajavithi Hospital en Central Chest Disease Institute. De eerste drie zijn gisteren overhandigd aan het Chest Disease Institute. Meer weten? Klik hier.

– Pagina 3 telt zes berichten. De opening over de vredesgesprekken in het Zuiden noemde ik al in een afzonderlijk bericht, de Big Joke zaak kwam u al tegen in Nieuws van de website. Wat resteert?

House Speaker Chuan zegt dat proxy voting oftewel het uitbrengen van meer stemmen door parlementsleden dient te worden onderzocht want daarmee plegen ze een overtreding. Wel moet worden nagegaan wat hun bedoeling was.

Dat stemmen gebeurt elektronisch. Ieder parlementslid heeft een stemkaart die in een stemapparaat moet worden gestoken. Het Constitutionele Hof beoordeelt momenteel op verzoek vam parlementsleden of de stemming over de begroting rechtsgeldig is omdat de stemmen van enkelen zijn geregistreerd hoewel ze niet aanwezig waren in het parlement.

– Future Forward vraagt de Kiesraad de volledige details bekend te maken van de parlementsleden die via de partijlijsten een zetel in het Huis van Afgevaardigden hebben verworven. FFP zegt dat er daarover onduidelijkheid bestaat, maar hoe dat precies zit, is mij weer niet duidelijk, dus laat ik verder onvermeld.

– Follow-up op de berichtgeving over het Eastern Airport City project op luchthaven U-tapao. Het BBS consortium dat de opdracht van 290 miljard baht in de wacht heeft gesleept, stelt voor dat functionarissen van Narita Airport in Tokio het beheer van de luchthaven overnemen van de marine. Volgens een waarnemer zijn ze daarvoor uitermate geschikt omdat de Japanse luchthaven gemiddeld 5,6 miljard baht per jaar verdient.

– Laatste bericht. Waipat Apornrat, voormalig parlementslid van Palang Pracharath voor Kamphaeng Phet is door het hooggerechtshof veroordeeld tot een gevangenisstraf van 50 jaar wegens encroachment van bos in zijn geboortestad. Die straf komt nog eens bovenop de levenslange gevangenisstraf die hij gekregen heeft voor zijn rol bij de verstoring van de Asean Summit in 2009 in Pattaya. De registratie van kandidaten voor de opengevallen zetel wordt op 23 februari gehouden.

Reacties niet mogelijk