Thais nieuws 1-15 maart

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan andere bronnen. Voor de betrouwbaarheid steek ik mijn handen niet in het vuur.
Op de pagina Dossiers 2019 geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op themapagina’s. Dat zijn pagina’s waarop alle berichten over een bepaald onderwerp zijn gebundeld. Alle themapagina’s staan opgesomd op de pagina Leeswijzer.
Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

Voor het nieuws van voorgaande jaren zie de zwarte menubalk bovenaan de pagina onder het kopje Buitenland. Voor het nieuws van 16-31 december klik hier. Voor het nieuws van 2020 klik hier: 1-15 januari 2020, 16-31 januari 2020, 1-15 februari en 16-29 februari.

 

Het nieuws in foto’s

Passengers wearing face masks arrive at Suvarnabhumi airport.

Staff busily clean Mor Chit bus terminal in Chatuchak district of Bangkok on Friday, when the Public Health Ministry announced five new local Covid-19 cases.

A screen shot of an online map developed by 5Lab, a Bangkok-based IT company, to provide news and information about Covid-19 in Thailand and help stem fake news. Meer weten? Lees: https://www.bangkokpost.com/thailand/general/1878415/local-online-virus-tracker-a-big-hit#cxrecs_s

Fifty MPs gather at an event to announce their entry into the Move Forward Party at the Thon Buri coordination centre on Saturday.


 

Hindu organisation ‘Akhil Bharat Hindu Mahasabha’ president Chakrapani Maharaj (2R) poses along with members and supporters holding cups filled with panchagavya, a traditional Hindu ritual mixture made of cow dung, urine, milk, curd and ghee as they attend a ‘gaumutra (cow urine) party’ to fight against the spread of the COVID-19 coronavirus, in New Delhi on March 14, 2020.

Nieuws van de website 14-15 maart

• Virus update. Landen overal ter wereld sluiten grenzen, stellen strikte eisen aan binnenkomst en quarantaine en beperken grote bijeenkomsten. De regering van Spanje heeft alle burgers bevolen thuis te blijven behalve om voedsel of medicijnen te kopen, voor een ziekenhuisbezoek, om naar het werk te gaan of voor noodgevallen. Het is weer een hele waslijst van landen en maatregelen, klik hier om het allemaal te bekijken.
• Vijftig voormalige parlementsleden van Future Forward hebben zich aangemeld bij Move Forward, de nieuwe naam van de kleine partij (zonder parlementsleden) Phungluang en Pita Limjaroenrat is gekozen als leider van de oppositiepartij. Woordvoerder is Wiroj Lakkhanaadisorn, die tijdens het censure debate de online IO’s (information operations) van het leger onthulde, bedoeld om critici de mond te snoeren.
‘Move Forward is het nieuwe hoofdstuk van Future Forward’, zegt Pita.‘Het handhaaft zijn bedoelingen, ideologie en spirit en zal de hoop worden van wanhopige mensen in dit land.’
• Twee (32 en 36) van de drie mannen die verdacht worden van de moord op Pattarachai Thadthiam (27), zijn zaterdag in Chon Buri aangehouden, terwijl ze probeerden te vluchten. De derde is nog voortvluchtig.
Pattarachai kwam donderdag voor een restaurant in Nonthaburi in een kogelregen om het leven, nadat een van de daders zijn vriendin uit zijn auto had getrokken. Inmiddels heeft een reconstructie plaatsgevonden, waarbij tientallen politieagenten de grote en kwade menigte op een afstand moest houden.
• Forexbedrijf Super Rich Currency Exchange Co desinfecteert de bankbiljetten die het van zijn filialen krijgt als voorzorgsmaatregel voor het personeel en klanten. De gedesinfecteerde bankbiljetten worden daarna geseald in plastic en naar de filialen van het bedrijf gestuurd. Super Rich heeft in Bangkok 15 vestigingen op populaire toeristische plaatsen.
• Vietnam schorst vanaf zondag alle toeristenvisa voor reizigers die 14 dagen voor hun geplande aankomst in Engeland waren en in een van de 26 Schengen landen. Ook visa-on-arrival worden niet meer verstrekt. Een uitzondering wordt gemaakt voor diplomaten en zakenreizigers, maar hun gezondheid wordt wel gecontroleerd en mogelijk worden ze in quarantaine geplaatst. Het reisverbod is 30 dagen van kracht.
• Apple Inc sluit tot 27 maart al zijn winkels buiten China in een poging de verspreiding van het coronavirus te vertragen. In China is bij de opening van nieuwe winkels gebleken dat de meest effectieve manier overdracht van het virus te voorkomen is drukte te verminderen en sociale afstand te vergroten.
‘Daar de snelheid van nieuwe infecties op andere plaatsen blijft toenemen, zetten we extra stappen om onze teamleden en de klanten te beschermen’, zegt CEO Tim Cook,
• Twee Cambodjaanse gastarbeiders zijn om het leven gekomen en vijf anderen verwond, inclusief de bestuurder, toen het minibusje waarin ze op weg waren naar hun land, zaterdag in een moeras in Nikhom Phatthana (Rayong) belandde. Het wegdeel waar het ongeluk gebeurde was steil en er vonden wegwerkzaamheden plaats. De bestuurder verloor de macht over het stuur, het busje slipte van de weg, kantelde en kwam in het moeras tot stilstand. Toen de politie en reddingswerkers arriveerden riepen de inzittenden om hulp.

Virus tracker weer uitgebreid

15 maart – Nog steeds past de virus tracker in 1 kolom, maar het lettercorps is daarvoor wel verkleind. Het aantal landen met infecties is gisteren toegenomen van 134 naar 149 en voor het eerst kom ik Curacao en Suriname in de opsomming tegen, beide met 1 besmetting. Nederland is gezakt van plaats 11 naar 13 doordat Denemarken en Zweden ons land hebben ingehaald en België is gezakt van 17 naar 18 omdat Oostenrijk een plaatsje is gestegen.

Nederland telt nu ongewijzigd 804 besmettingen, 10 doden en 2 herstelde patiënten. Belgie telt 559 besmettingen (gisteren 556) en ongewijzigd 3 doden en 1 herstelde patiënt. Van de Europese landen telt Italië verreweg de meeste patiënten met 17.660 tegen 15.113 een dag eerder, voorwaar een forse toename. Het aantal doden is ook fors gestegen: van 1.016 naar 1.266.

In de toptien is geen wijziging gekomen. China staat eenzaam aan top en opnieuw is het aantal nieuwe besmettingen er sterk vertraagd: met 9 van 80.815 naar 80.824. Het aantal doden is gestegen van 3.177 naar 3.189 (plus 12) en het aantal herstelde patiënten van 64.152 naar 65.569 (mag u zelf uitrekenen). Dat duidt erop dat het hoogtepunt van de uitbraak er voorbij is.

Verder in de toptien Iran (11.364 besmettingen), Zuid Korea (8.086), Spanje (5.232), Duitsland (3.675), Frankrijk (3.661), VS (2.329), Zwitserland (1.359) en Noorwegen (1.002). Qua aantal doden springen Italië (1.266) en Spanje (133) eruit. Noorwegen telt 1 dode, Duitsland 8 en Zwitserland 11.

Het aantal besmettingen in Thailand is toegenomen van 75 naar 82, het aantal doden (1) en herstelde patiënten (35) is gelijk gebleven. Vietnam meldt een stijging van 44 naar 53 besmettingen, ongewijzigd zijn het aantal doden (0) en herstelde patiënten (16). Cambodja gaat van 5 naar 7 besmettingen en Maleisië van 158 naar 197 besmettingen. Het land telt geen doden en nog steeds 32 herstelde patiënten. En weer ontbreekt Laos.

Bangkok Post: Tekort aan mondkapjes ‘verbijsterend’

15 maart – BP is niet vies van sensatie, want kopt boven het openingsverhaal dat het tekort aan mondkapjes ‘baffling’ (verbijsterend) is en dat zou je toch niet verwachten van zo’n serieuze krant. Apotheken zijn door hun voorraad heen, maar mondkapjes zijn nog volop verkrijgbaar online.

De grote vraag die de bevolking zichzelf stelt – althans volgens de krant is: Where have all the masks gone? En dat vraagt om een muzikale begeleiding, dus klik hier: https://youtu.be/ZgXNVA9ngx8. Zingt u allen mee?

Na dit muzikale uitstapje terug naar de opening, een achtergrondverhaal dat het grootste deel van de voorpagina beslaat plus een overlees op pagina 3. De krant constateert dat de afgelopen weken de twijfel sneller is toegenomen dan de verspreiding van het virus nadat consumenten hadden ontdekt dat pharmacies geen mondkapjes meer hadden en ziekenhuizen nog weinig kapjes hadden en niet wisten of en wanneer ze nieuwe zouden krijgen.

Deze problemen doken op alhoewel het Internal Trade Department stug volhield dat de fabrieken in Thailand dagelijks 1,2 miljoen kapjes kunnen produceren. En toen minister Jurin (Handel) eind januari fabrieken inspecteerde, beweerde hij met evenveel aplomb dat Thailand 200 miljoen kapjes in voorraad had, genoeg voor vier tot vijf maanden.

Niettemin: de kapjes zijn zeldzaam, dus het vermoeden rijst dat een groot aantal door handelaren wordt gehamsterd voor de export waar meer mee valt te verdienen. Nog erger is dat bij dit hamsteren naaste medewerkers van enkele kabinetsleden zijn betrokken. Verbaast het u? Mij niet: Thailand is een in en in verrot en corrupt land.

De regering doet haar best de zaak te sussen, maar slaagt daar niet in. In de Bangkok Poll van de universiteit van Bangkok (1.199 respondenten), waarvan de resultaten gisteren bekend zijn gemaakt, zei 42,7 procent geen kapjes te kunnen bemachtigen. 56,4 procent wil dat de regering een ‘meer capabele’ persoon aanstelt om de crisis aan te pakken.

De krant concludeert: De stemmen van de mensen evenals de noodzaak te verduidelijken waar de kapjes naar toe gingen, kunnen niet genegeerd worden in een tijd waarin de ‘dodelijke’ virus uitbraak in een wereld pandemie is gegroeid. [Hoezo ‘dodelijk’? De meeste patiënten genezen, zelfs zonder specifieke behandeling, zoals Guru vrijdag schreef]

Tot zover mijn samenvatting van de opening, want ik begin zo langzamerhand coronavirusnieuwsmoe te worden. De rest van het artikel mag u zelf lezen [of niet] en de overige berichten duid ik kort aan in Kort Nieuws. Klik hier voor het artikel.

Kort Nieuws zondag 15 maart

– Minister Anutin (Volksgezondheid) gaat de commissie Covid-19 uitbraak vragen alle uitgaansgelegenheden te sluiten, een idee dat is geboren omdat een groep vrienden besmet is geraakt terwijl ze aan het pimpelen waren.

Anutin heeft nog meer briljante ideeën: de commissie moet meer gebieden als communicable disease area aanwijzen en activiteiten met grote menigtes verbieden. De commissie heeft die bevoegdheid op grond van de Communicable Disease Act en de National Administration Act.

Al van kracht is de maatregel dat buitenlandse reizigers uit risicolanden 14 dagen in quarantaine worden geplaatst en teruggestuurd worden wanneer ze geen medisch certificaat kunnen overleggen dat ze virusvrij zijn. Zestig buitenlanders, de meesten uit Europa, zijn al terug gestuurd.

– Pagina 2, een halve pagina, opent met het bericht dat vijftig voormalige FFP-parlementsleden een nieuw politiek tehuis hebben gevonden in de partij Move Forward. De blijdschap was groot zoals te zien is op de foto die ik plaatste in Nieuws in foto’s.

De 50 zijn niet alle voormalige FFP-ers, want 11 hebben hun status als parlementsleden verloren omdat ze ook bestuurslid waren en die hebben van het Constitutionele Hof een politieke ban van 10 jaar gekregen. Van de resterende 15 zijn 11 overgestapt naar Bhumjaithai (9), Chartthaipattana (1) en Chartpattana (1) en 4 moeten hun keuze nog bekend maken.

– Verder op de 2 een berichtje over het ongeluk waarbij twee Cambodjaanse gastarbeiders om het leven kwamen (zie Nieuws van de website) en de rubriek News Bites met drie kortjes.

1 Premier Prayut heeft de RTAF opgedragen met helikopters water te sproeien in het Noorden ter bestrijding van de smog. Die heeft weer hard toegeslagen in vijf provincies door nieuwe en voortgaande bosbranden.

2 In Bannang Sata (Yala) is een man (26) door opstandelingen dood geschoten en zijn vriend (27) verwond. Het South Border Operation Centre zegt dat diverse verzetsgroepen deze maand burgers en politie willen aanvallen vanwege het 60-jarig bestaan van verzetsgroep BRN.

3 In Min Buri is een loods van een bedrijf in autolakken in vlammen opgegaan. Uitrusting en materialen zijn vernield, maar gelukkig is niemand gewond geraakt. Geen verdere details.

– Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft gisteren een toelichting gegeven over de veranderde regels voor de verstrekking van visa. Daarover was verwarring ontstaan omdat de regering en enkele overheidsdiensten tegenstrijdige informatie hadden gegeven.

Afgelopen vrijdag is een eind gemaakt aan de visa-on-arrival regeling voor 18 landen en visa exemption voor reizigers uit drie risicolanden. Die vervallen tot 30 september. Maar ze gelden niet voor burgers uit Rusland, Zuid Korea, Hong Kong en Macau want deze landen hebben een bilaterale overeenkomst met Thailand gesloten over visumvrijdom. Ze kunnen naar Thailand reizen zonder een visum aan te vragen.

– De Thaise ambassade in Kuala Lumpur heeft de 132 Thaise moslims die eerder deze maand een bijeenkomst bijwoonden in de Sri Petaling moskee in de Maleisische hoofdstad, het dringende advies gegeven zich te laten testen op het coronavirus daar gebleken is dat zes bezoekers geïnfecteerd zijn.

De ambassade vermoedt dat enkelen nog in Maleisië zijn en adviseert hen naar het dichtstbijzijnde aangewezen ziekenhuis voor een test te gaan en in zelf-quarantaine te gaan totdat de testresultaten bekend zijn. Wellicht zullen ze veertien dagen worden geplaatst in een Maleisische quarantaine inrichting.

– Het Economic Intelligence Centre van de Siam Commercial Bank waarschuwt dat Thailand in de eerste helft van dit jaar op weg is naar een technische recessie gezien de voorspelling dat het bruto binnenlands product slinkt met 0,3 procent als gevolg van de coronavirus uitbraak. Eerder werd een groei van 1,8 procent voorspeld.

Verwacht wordt dat de wereldeconomie verder vertraagt door de verzwakte economieën van China en grote landen, met name in Europa, die de gevolgen van de virusuitbraak ondervinden. De Thaise economie zal in het eerste en tweede kwartaal van dit jaar slinken als gevolg van diverse factoren zoals het afnemend aantal toeristen, de door het virus getroffen export, de ernstige droogte en vertraagde uitgaven uit de begroting 2020.

Maar vanaf het tweede kwartaal verbetert de situatie, stelt het centrum, omdat dan investeringen en stimuleringsmaatregelen helpen de economie op te krabbelen. Tegen het eind van het derde kwartaal trekt het toerisme weer aan en worden meer financiële maatregelen van kracht.

– Central Pattana Plc (CPN), de exploitant van CentralWorld, gaat een nieuw ‘urban lifestyle’ bestemming ontwikkelen voor de ruimte die vrijkomt door het vertrek van warenhuis Isetan in augustus. Het huurcontract van de Japanse keten die al 30 jaar met CentralWorld samenwerkt, loopt in december af.

De 27.000 vierkante meter over vier verdiepingen die vrijkomt, wordt gerenoveerd maar het Japanse gevoel en ambiance blijven, aldus een persbericht van CPN. ‘Nieuwe winkels en diensten worden toegevoegd om aan de behoeften van klanten tegemoet te komen die de authentieke Japanse levensstijl appreciëren.’

– De afgelopen zes maanden zijn ruim 100.000 uit Europese landen naar Thailand gesmokkelde ecstacy pillen onderschept en twintig verdachten aangehouden, aldus het Office of the Narcotics Control Board. De laatste vangsten werden maandag en dinsdag gedaan, toen de Airport Interdiction Taskforce 4.835 pillen vond die uit Duitsland waren gestuurd. Elf Thais en buitenlanders in de Central Plains, het Noorden en Zuiden waren daarbij betrokken. Andere landen waaruit drugs zijn gesmokkeld, waren Portugal, Frankrijk, Nederland, België en Slovenië.

– Pagina 4 bevat de zondagrubriek Through the lens, deze maal gewijd aan de lente/zomer collectie van kledingsontwerpster prinses Sirivannavari Nariratana Rajakanya, met 1 grote foto van de vergenoegd kijkende prinses en enkele kleine foto’s van kledingontwerpen. De krant kopt Fantasy on the catwalk.

– Pagina 5, Urban Life geheten, besteedt aandacht aan een project in Rangsit waarin ouderen leren afval om te zetten in nuttige producten. Het tweede artikel maakt een uitstapje naar Egypte waar architecten oplossingen zoeken voor stijgende temperaturen.


 

Demonstrators hold posters which read: “Constitution Must Come from People” and “Soldiers Must not Mess With Politics” during a campaign for a rewrite of the constitution at Parliament in Bangkok on Friday

Nieuws van de website 13-14 maart

• Honderden demonstranten zijn vrijdagochtend in een mars van twee uur van MRT station Khamphaeng Phet naar het nieuwe parlementsgebouw gemarcheerd waar ze een brief aan de parlementscommissie grondwetwijziging overhandigden met de eis de grondwet van 2017 te herschrijven met inspraak van de bevolking.
Ze droegen zwarte T-shirts als rouwbetoon over de staat van het land onder de huidige regering. De demonstranten, leden van de Campaign for People’s Constitution, People Go Network en andere organisaties, eisten het aftreden van de regering Prayut. ‘We’re wearing black to mourn the death of the rule of law, justice and democracy in our country.’
• Het kabinet neemt volgende week een besluit over verlaging van de prijs voor butagas om de economische gevolgen van de coronavirus uitbraak te helpen verzachten. Ook gaat de regering de prijsstructuur van olie herzien. ‘Gelukkig is de wereldolieprijs al gezakt en dat betekent ook lagere benzineprijzen’, zegt minister Sontirat (Energie). Eerdere maatregelen behelzen verlaging van het elektriciteitstarief, zesmaandelijkse betalingen voor elektriciteit [?] en teruggave van de borg op de elektriciteitsmeter.
• De Bangkok universiteit sluit vanaf zaterdag twee campussen voor twee weken, omdat een student vermoedelijk besmet is met het Covid-19 virus. De colleges worden verplaatst naar internet. De desbetreffende student is onder observatie van het DDC. Alle studenten en personeel die contact met hem hebben gehad, is bevolen 14 dagen in zelf-quarantaine te gaan.
• Het lichaam van een Chinese man (39) die vrijdag een dodelijke val had gemaakt van de vijfde verdieping van een flat in Makkasan (BKK), heeft vijf uur op de grond gelegen omdat reddingswerkers het niet durfden aan te raken uit angst voor besmetting met het coronavirus. Stukken gebroken glas lagen verspreid rond de man. De politie vond in zijn kamer talloze mondkapjes en een gebroken mobieltje.
• Twee tambons in Chiang Mai en twee districten in Chiang Rai zijn vrijdag getroffen door hoge concentraties PM2,5 stofdeeltjes. In Chiang Mai werd 94 en 110 mcg gemeten en in Chiang Rai 129 en 359 mcg. De smog werd veroorzaakt door bosbranden. Door het lagedrukgebied bleven de stofdeeltjes hangen.
• Het ministerie van Public Works and Transport van Cambodja heeft vrijdag een verbod uitgevaardigd op de toegang van reizigers via het water. Alle eigenaren van passagiersschepen op de Mekong zijn geïnformeerd over het verbod dat tot nader order van kracht blijft.
• De regering overweegt een fonds van 30 miljard baht te vormen om de ingezakte aandelenmarkt te steunen. Dit heeft vice-premier Somkid vrijdag bekend gemaakt na de tweede achtereenvolgende dag met uiterst wisselvalige handel op de SET.
Kort na de openingsbel stopte een circuit-breaker (handelsbeperking) een val van 10 procent. De aandelen boekten daarna een bescheiden winst, maar de SET Index sloot aan het eind van de week 17,3 procent lager dan vorige week. [Circuit-breaker vertaalde ik eerder foutief als storing]
• Een man die is aangehouden omdat hij marihuanaplanten verbouwde, heeft de politie verteld dat ze bestemd waren voor medisch gebruik en dat hij genezen was van darmkanker door de bladeren te eten en te drinken. De politie deed donderdagavond een inval in zijn huis in het dorp Nong Sruang (Nakhon Ratchasima). Ze trof een kwekerij aan in een kas met een lengte van 36 meter en breedte van 12 meter. Daarin waren 976 planten geplant in rijen potten.
De man (53), een lokale aannemer, zegt 1 miljoen baht te hebben geïnvesteerd in de verbouw van organische marihuana in een gesloten systeem. Hij had de zaden voor 3.000 baht per kilo gekocht in een buurland. Hij wil de planten voor medisch gebruik gaan kweken en onder lokale zieke inwoners verdelen. Toestemming had hij nog niet gevraagd vanwege bureaucratische rompslomp. De politie gaat de man vervolgen voor de illegale kweek van marihuana en het bezit van een type 5 narcoticum.
• Virus update. Singapore heeft zijn haven gesloten voor alle cruiseschepen en verbiedt de toegang en transit van bezoekers die onlangs in Italië, Frankrijk, Spanje en Duitsland zijn geweest.
New York City heeft de noodtoestand uitgeroepen, waardoor de financiële en culturele hoofdstad van de VS tot stilstand is gekomen. De Franse president Macron noemt het coronavirus de epidemie van de eeuw. Hij zou vrijdag een gesprek hebben met Trump die tot woede van Europa alle vluchten uit Europa heeft verboden.
Een vooraanstaande expert op het gebied van infectieziektes zegt dat Amerika’s testsysteem faalt daar het dodental [wereldwijd] de 5.000 nadert. Walt Disney Co heeft zijn themaparken in Florida, Californië en Parijs gesloten. De echtgenote van de Canadese premier Trudeau is positief getest op het coronavirus, Trudeau is in zelf-quarantaine gegaan.
Het aantal bevestigde coronavirus gevallen bedraagt nu 132.527, het aantal doden 4.952. Meer weten? Klik hier.

Guru kijkt achter de mondkapjes

14 maart – Het omslagverhaal van Guru, het vrijdagmagazine van Bangkok Post, kijkt achter het mondkapje in vier vragen en drie tips. Ik houd het kort, want veel is al langs gekomen in Nieuws uit Thailand. Puntsgewijs:

• Het huidige sterftecijfer van Covid-19, gemeld door de WHO op 3 maart, is 3,4 procent. Mensen met een gezond immuunsysteem hoeven zich geen zorgen te maken, voor ouderen en degenen met ernstige ziektes zoals longontsteking, kan het virus dodelijk zijn.

• De symptomen zijn dezelfde als van seizoensgriep, dus koorts, loopneus, zere keel en pijnlijk lichaam. Ze beginnen meestal mild en worden ernstiger naarmate de tijd verstrijkt. Volgens de WHO herstelt 80 procent van de besmette mensen zonder enige noodzaak van speciale behandeling. Een van de zes personen wordt ernstig ziek en degenen met bestaande ziektes zoals diabetes en hartproblemen lopen risico.

• Koop geen mondkapjes. Ja, je leest het goed, schrijft Guru, met excuses aan minister Anutin maar zijn uitval ‘f***ing farangs’ die geen mondkapjes dragen, was voor niets. Wanneer je gezond bent en niet hoest of niest , hoef je geen mondkapje te dragen. ‘Better safe than sorry’, zeg je? Wel, het probleem is dat er een tekort aan kapjes is en je onthoudt ze aan anderen die ze echt nodig hebben zoals artsen en verpleegsters die voor patiënten zorgen. Het beschermt je ook tegen oplichting door gerecycelde kapjes te kopen.

• Was je handen maar was ze correct. Je handen alleen maar nat maken, telt niet als wassen. We moeten ze grondig met zeep insmeren en niet de nagels vergeten, de achterkant van je hand en de ruimte tussen de vingers. Was ze grondig 20 seconden. Dat is even lang als tweemaal Happy Birthday neuriën.

• Gebruik je eigen bestek en rietjes. Het delen van bestek in kantines en eetgelegenheden is algemeen. Wanneer we proberen voorzichtig te zijn waar onze handen zijn geweest, dienen we extra voorzichtig te zijn over wat in onze mond gaat. Het is beter je eigen bestek te gebruiken.

• Starbucks heeft onlangs aangekondigd dat ze hun eigen merk herbruikbare rietjes verkoopt ad 250 baht, die je aan je sleutelbos kunt hangen, evenals je eigen bestek dat 400 baht kost.

• Meer weten? Klik hier: Behind the mask.

Virus tracker: Nederland schuift op van plaats 14 naar 11

14 maart – Nederland staat aan de deur te rammelen van de toptien van landen met de meeste besmettingen: gisteren op plaats 14, vandaag op plaats 11 met 804 besmettingen (gisteren 503), 10 doden (5) en 2 herstelde patiënten (2).

Dus in één dag is het aantal infecties toegenomen met 301 (ja, ik heb geen zakjapanner nodig om dat uit te rekenen): voorwaar geen prestatie om trots op te zijn. Wat doet Nederland verkeerd? België daarentegen handhaaft zijn positie op plaats 17, maar het aantal besmettingen is net als in Nederland fors toegenomen: van 314 naar 556. Het aantal doden (3) en herstelde patiënten (1) is ongewijzigd.

Het totaal aantal besmettingen is toegenomen van 128.077 naar 139.005, het aantal doden van 4.717 naar 5.116 en het aantal herstelde patiënten van 68.337 naar 70.727. Toegevoegd aan de toptien is Noorwegen die gisteren op plaats 11 stond, het cruiseschip Diamond Princess met 696 besmettingen is gezakt van plaats 10 naar 15.

In het aantal besmettingen (696), doden (7) en herstelde patiënten (325) is geen wijziging gekomen. Ik begrijp eerlijk gezegd niet wat het schip in het overzicht doet, want alle passagiers zijn toch al lang van boord. Ook een dag eerder stond het met dezelfde aantallen in de tracker. Over het hoofd gezien, foutje?

Thailand is gezakt van plaats 35 naar 41. Het telt nu 75 besmettingen tegen 70 vrijdag, ongewijzigd 1 dode en ongewijzigd 35 herstelde patiënten. Maleisië telt 158 besmettingen (149), 0 doden (0) en 32 herstelde patiënten (26). Vietnam telt 44 infecties (39), het aantal doden (0) en herstelde patiënten (16) is gelijk gebleven. Cambodja is gezakt van plaats 87 naar 93, met ongewijzigd 5 besmettingen, 0 dode en 1 herstelde patiënt. Laos blijft ontbreken.

Het goede nieuws – als je daarvan mag spreken – is dat het aantal besmettingen in China langzamer toeneemt: van 80.796 naar 80.815 (plus 19). Het aantal doden is gestegen van 3.169 naar 3.177 (plus 8) en het aantal herstelde patiënten van 62.815 naar 64.152 (plus 1.337).

Partijleider Move Forward wil FFP ideologie levend houden

14 maart – Bangkok Post telt vandaag 13 nieuwsberichten c.q. -verhalen op de drie binnenlandpagina’s van het eerste katern en de rubriek In Brief met vijf kortjes. Pagina 2 bevat een interview van een halve pagina met Pita ‘Tim’ Limjaroenrat, partijleider van Move Forward, het nieuwe politieke huis van Future Forward. De krant kopt dat hij de FFP ideologie levend wil houden. In het uitgelichte citaat zegt hij: ‘Je hebt politici nodig die de hoop van degenen zonder hoop vertegenwoordigen.’

De pagina bevat nog een tweede vrij lijvig artikel, waarin minister Anupong (Binnenlandse Zaken) zegt de toenemende oproepen voor grondwijzigingen te steunen, maar ‘de zaak dient te worden overgelaten aan de parlementscommissie die grondwetwijzigingen bestudeert’.

Hij reageert op het protest van Black Friday, toen ruim tweehonderd demonstranten naar het parlementsgebouw marcheerden en wijziging van de grondwet van 2017 eisten, voorafgegaan door een referendum. Anupong zegt dat de commissie feedback moet verzamelen van alle kanten, dus ook van de studenten die op tal van campussen rally’s hebben gehouden.

En nu ik toch op pagina 2 vertoef, zal ik gelijk maar het derde artikel noemen. Daarin roept Korn Chatikavanij, voormalig minister van Financiën in het kabinet Abhisit, voormalig lid van de Democraten en mede-oprichter van de nieuwe partij Kla (Dare), de regering op sterkere economische stimuleringsmaatregelen te nemen om meer geld in de zakken van consumenten te stoppen, waaronder met terugwerkende kracht verlaging van de belastingtarieven over het afgelopen belastingjaar. Hij vindt het huidige pakket van de regering niet voldoende. Zijn partij heeft zeven maatregelen bedacht die de economie drijvend kunnen houden.

Longartsen luiden de noodklok

14 maart – Bangkok Post opent vandaag met de waarschuwing van de Thoracic Society of Thailand, een vereniging van longartsen, dat Thailand afstevent op stage-3 van de coronavirus epidemie. Het staat ook pontificaal in de kop: Doctors issue Stage-3 warning.

De waarschuwing is vervat in een emotioneel gestelde verklaring waarin gezegd wordt dat het land niet uitgerust is om met een drastische toename van het aantal gevallen om te gaan. De HH artsen hekelen de autoriteiten voor hun trage respons op de verspreiding van de ziekte.

Nu wilt u natuurlijk weten wat fase 3 inhoudt. Goeie vraag, ik zal de Engelse omschrijving overnemen, maar veel wijzer word je er niet van. Wat ik ervan begrijp is dat local transmission (binnenlandse overdracht) een kenmerk is van fase 3. De huidige fase 2 wordt ook toegelicht en die is wel helder. Of de twee fases verschillende maatregelen vereisen, lijkt me wel aannemelijk maar lees ik niet.

Volgens het Isara News Agency heeft het emergency operation centre van het Disease Control Department een rapport opgesteld dat suggereert dat Thailand waarschijnlijk niet fase 3 ingaat, omdat de bestaande maatregelen theoretisch voldoende zijn om de verspreiding van het virus tegen te gaan.

Het rapport pleit voor een verbod deze maand op massabijeenkomsten in acht hoge-risico provincies, inclusief Bangkok. Wanneer geen pro-actieve maatregelen worden genomen, kunnen infecties een punt bereiken waar ze niet langer beheersbaar zijn. Het aantal besmette patiënten kan snel stijgen en in mei 2.250 bedragen.

In Stage 3, the highest of an outbreak, all state and private hospitals must identify all patients with severe Covid-19 infections and isolate them in hospitals for treatment to cut the rate of transmission.

Stage 2 means the spread of Covid-19 is still limited and mostly confined to overseas returnees, foreigners from the affected countries and those in close contact with either group.

Kort Nieuws zaterdag 14 maart

– Het Lumpini Boxing Stadium heeft bekend gemaakt dat toeschouwers tot het eind van de maand worden geweigerd nadat twee fans op Facebook hadden geschreven besmet te zijn met het Covid-19 virus. Maar liefhebbers van Muay Thai hoeven niet te treuren want de wedstrijden en televisieuitzendingen gaan zoals gebruikelijk door.

In hetzelfde bericht [op de voorpagina] noemt de krant een bericht op Instagram van acteur en zanger Mathew Deane Chanthavanij waarin hij schrijft besmet te zijn met het virus. Zijn Khlongsittha Muay Thai boxing gym is gisteren dicht gegaan om grondig te worden schoongemaakt en gedesinfecteerd om klanten te beschermen tegen besmetting.

– Ook op de voorpagina de bewering van Zhao Lijian, woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken, dat het Amerikaanse leger het ‘dodelijke’ coronavirus naar China heeft gebracht, maar een flintertje bewijs daarvoor levert hij niet. Zhao schrijft dat in een tweet en hij is niet de enige die op de sociale media zich overgeeft aan een samenzweringstheorie.

Ook Chinese functionarissen en een prominente gezondheidsexpert beweren dat het virus elders kan zijn ontstaan, hoewel het hoofd van China’s Centre for Disease Control and Prevention heeft gezegd dat de bron van het virus de verkoop van dieren was op een markt in Wuhan. Maar het lijkt erop dat die lieden kwaad zijn omdat Amerikaanse functionarissen het hebben over het ‘Wuhan virus’.

– Ik heb zo’n idee dat Prayut stiekem terugverlangt naar de tijd van de junta toen hij heer en meester in het land was. Want zijn nieuwe rol betekent dat hij zich voortdurend moet verweren tegen kritiek die hij als ongepast beschouwt.

Gisteren zei hij dat de mensen het recht hebben om vragen te stellen en actie te eisen, maar ze moeten niet cross the line (een grens overschrijden). ‘De regering staat open voor kritiek op de manier waarop wij de gezondheids noodtoestand aanpakken, maar critici dienen redelijk te zijn en commentaar te leveren die in het beste belang van het land is.’

Prayut maakte van zijn hart geen moordkuil te midden van toenemende kritiek op de aanpak van de regering die varieert van een ernstig tekort aan mondkapjes waar de overheidsziekenhuizen last van hebben, tot een trage reactie om de bewegingen van mensen die naar door het virus getroffen landen zijn geweest, te beperken.

Prayut zei dat de maatregelen die de regering heeft genomen gebaseerd zijn op ‘diverse factoren’ [kan het nog vager?] inclusief de snelheid van overdracht en die kunnen niet vergeleken worden met stappen die in andere landen worden gezet. Hij benadrukte dat de regering het gevecht tegen het virus zal winnen en vroeg de bevolking zich te houden aan de gezondheids adviezen.

– Als laatste pagina 3, ook weer met veel nieuws over het virus en alles wat daarmee samenhangt. De pagina opent met de optimistische verwachting van het ministerie van Toerisme en Sport dat dit jaar 36,9 miljoen buitenlandse toeristen het land zullen bezoeken wanneer de virusuitbraak volgende maand aan een einde komt.

Maar indien de verspreiding van het virus doorgaat, wordt dat een ‘big issue’ en neemt de vrees toe niet alleen in termen van de volksgezondheid maar ook het enorme verlies aan inkomsten uit het toerisme, zei minister Phiphat gisteren. De Thaise economie is afhankelijk van het toerisme, dat circa 20 procent bijdraagt aan het bruto binnenlands product. Meer weten? Klik hier: Ministry hopes for post-virus tourist bounce.

– Verder bevat de pagina nog vijf berichten, vier over het virus en een over het vertrek van THAI president Sumeth, maar ik vind het mooi geweest voor vandaag. Ik noem de koppen, zodat u ze zelf kunt vinden op de website:
• Self-isolation move met with criticism
• Techie teams forge online weapons to fight contagion
• Sumet quit because ‘mission was over’
• Majority want free face masks
• Senators add salary to bug battle

Update: Seven new local cases of the coronavirus were reported on Saturday, including four from the same family and actor Matthew Deane Chanthavanij, lifting the total number of cases to 82.


 

Het nieuws in foto’s

A man wearing a mask crosses an empty street in Beijing, as the country is hit by an outbreak of the novel coronavirus, China, March 3, 2020.

Disney sluit Disneyland Park and Disney California Adventure in Californië.

RK kerken in Rome dicht; huwelijksvoltrekkingen, uitvaartdiensten en missen in heel Italië afgelast.


 

Nieuws van de website 12-13 maart

• De Maleise beer welp (4 maanden) die gevlucht was uit een brandend bos in nationaal park Chalerm Pkrakiat Thai Prajan (Ratchaburi) geneest goed van de etterende wond aan haar rechter voorpoot. De dierenarts van het 3rd Wildlife Assistance Centre in Chom Bung zegt dat het dier aanvankelijk verschrikt reageerde op de behandeling van de open wond die 2 cm breed is en 1 cm diep. Hij reinigt de wond, waar al maden in zaten, dagelijks en geeft antibiotica.
• China zegt dat het hoogtepunt van de virusuitbraak in het land ‘in het algemeen voorbij’ is, maar de situatie elders blijft grimmig. President Trump heeft reizen uit Europa 30 dagen verboden en de WHO noemt de uitbraak nu een pandemie; de verspreiding en ernst van de ziekte schrijft ze toe aan ‘alarmerende niveaus van passiviteit’.
Een Chinese woordvoerder zegt dat China stevig vasthoudt aan preventie en controle. China meldde woensdag slechts 15 nieuwe gevallen en 11 nieuwe doden, aanzienlijk minder dan de duizenden nieuwe gevallen van vorige maand. China telt nu 80.793 infecties en 3.169 doden. 62.793 patiënten zijn genezen. Meer weten? Klik hier en hier.
• Op het Ban Hua Don strand van Hua Hin (Prachuap Khiri Khan) is een grote dode green sea turtle (soepschildpad) gevonden. Het dier is circa 150 cm lang, 70 cm breed en weegt 70 tot 80 kilo. Reddingswerkers hebben geen verwondingen gevonden, maar de huid is gezwollen en het dier stinkt, wat erop wijst dat het al enkele dagen dood moet zijn. De autoriteiten doen een onderzoek naar de oorzaak.
• Thiravat Hemachudha, directeur van het Health Science Centre of Emerging Diseases (Chulalongkorn University) waarschuwt dat de mensen die voor Songkran huiswaarts keren een risico kunnen vormen voor besmetting van oudere familieleden met het coronavirus.
‘The younger age group can efficiently spread the disease as they are active and love socialising after work or school.’
Hij verwijst naar de laatste 11 nieuwe gevallen van jongeren van 25 tot 38 jaar die elkaar besmetten tijdens drankgebruik door het delen van glazen en sigaretten. Thiravat adviseert iedereen voorafgaand aan het vertrek 14 dagen in zelf-quarantaine te gaan.
• De elf nieuwe patiënten waren maatjes die uitgingen om te drinken, alhoewel enkelen al ziek waren. Die hadden bezoekers uit Hong Kong ontmoet en kregen vier dagen later last van koorts, hoesten en hoofdpijn. Het is de eerste keer dat zoveel personen in één groep zijn besmet. Vier van de groep van 15 testten negatief op een virustest.
Het totaal aantal besmettingen bedraagt nu 70, 34 personen zijn ontslagen uit het ziekenhuis, 21 worden worden nog behandeld, 1 is ernstig ziek, hij wordt behandeld in het Bamrasnaradura Infectious Diseases Institute in Nonthaburi.
• Een jongeman van 27 is woensdagnacht in een kogelregen gedood bij een beschieting die door de krant Gangland-stijl moord wordt genoemd. Voor een restaurant in Nonthaburi openden twee mannen het vuur op hem, nadat een van hen zijn vriendin uit de auto had getrokken. De vriendin vermoedt dat het om een wraakactie ging vanwege een ruzie in november in een winkelcentrum. Zijn rivalen dreigden hem toen te doden.
• President Sumet Damrongchaitham van Thai Airways International heeft zijn ontslag ingediend, naar verluidt omdat zijn plannen om de maatschappij, die onder schulden gebukt gaat, te rehabiliteren, waren verworpen door de raad van bestuur.
Minister Saksayam (Transport) vindt dat volgende maand, nadat zijn ontslag op 11 april is ingegaan, een waarnemer dient te worden benoemd, want de maatschappij staat voor urgente taken zoals het verlies wegwerken en maatregelen tegen het virus. Hij heeft het management gezegd de plannen voor de aankoop van nieuwe toestellen uit te stellen daar de virusuitbraak heeft gezorgd voor een lagere omzet.
• De Tourism Council of Thailand (TCT) heeft voor het binnenlands toerisme dit jaar een hoog doel gesteld met 172 binnenlandse trips die 1,13 biljoen baht genereren. TCT president Chairat Trirattanajarasporn vindt zoveel trips noodzakelijk om banen in de sector te handhaven totdat de coronavirus crisis voorbij is.
De TAT overweegt de geannuleerde Songkran festiviteiten uit te stellen tot juli. De toeristenmarkt met buitenlanders is scherp ingezakt. Het worst-case scenario van TAT gaat uit van 10 miljoen minder toeristen en een inkomstenderving van 1,5 biljoen baht.
• Ik had het zelf al geconstateerd in de 7-Eleven winkels waarin ik boodschappen doe: het verbod op plastic wordt met voeten getreden. En nu meldt ook de website van BP dat sommige winkels, met name franchises, het verbod aan hun laars lappen. Ze kunnen dat doen want het verbod kent geen straffen; sommige detaillisten beschouwen het als een vrijblijvende suggestie. Aanvankelijk bleef 7-Eleven opgewarmde etenswaren, zoals tosties, in plastic verpakken, wat een noodzakelijke voorzorgsmaatregel is, maar nu krijgen klanten in veel winkels in Bangkok ook een plastic tas wanneer ze geen eigen tas meebrengen.
• Het consumenten vertrouwen is in februari naar het laagste niveau in 21 jaar gezakt, zegt de University of the Thai Chamber of Commerce (UTCC). De index zakte van 67,3 naar 64,8. Oorzaken zijn de coronavirus uitbraak, wijdverspreide droogtes, de vertraagde begroting, de binnenlandse economische vertraging en de PM2,5 stofdeeltjes plaag. De index zakt al twaalf achtereenvolgende maanden.
UTCC president Thanavath Phonvichai zegt dat consumenten nog steeds negatieve opvattingen hebben over ’s lands economische vooruitzichten, hun toekomstige inkomen en baan, waardoor ze behoedzaam uitgaven doen.
• De Stock Exchange of Thailand index is 12 procent gekelderd, het hoogste percentage sinds december 2006, nadat de handel weer op gang was was gekomen na een storing toen de verliezen 10 procent bedroegen. De index eindigde donderdag 134,98 punten lager en sloot op 1.114,91 punten na een omzet van 101 miljard baht. De sell-off werd geleid door institutionele beleggers, gevolgd door effectenmakelaars en buitenlandse investeerders. Kleine investeerders kochten netto 10 miljard baht
• En weer is een strand in Nakhon Si Thammarat besmeurd met olie, nu de Hat Ban Hua Thanon en  Hat Na Dan stranden in het district Khanom. Door de hete zon is het teer gesmolten en vermengd met zand. De verontreiniging vormt een ernstige bedreiging van het toerisme, daar de stranden bekend staan om hun heldere witte zand.
Vorige maand raakte het Hat Phraek Muang strand in Hua Sai over enkele kilometers verontreinigd met teerballen en olieslik. Er ligt ook achtergelaten visuitrusting. Nog steeds is de bron van de vervuiling niet gevonden.

Vrijdag, de dertiende

13 maart – Voor bijgelovige mensen is vrijdag de dertiende een angstige dag. Een dag waar ooit eens een tweeëntwintigletterlingowoord voor verzonnen is: paraskevidekatriafobie. Dat is: specifieke angst voor vrijdag de dertiende. Waar komt die angst voor vrijdag de dertiende precies vandaan? En hoe is deze datum historisch uitgegroeid tot een schrikmoment voor velen?

Ik nam een kijkje op Historiek.net en vond een uitgebreid verhaal. Ik zal het niet helemaal overnemen, maar beperk me tot de volgende passage. De rest mag u zelf lezen. Klik hier.

Op de vraag wanneer vrijdag de dertiende precies is ontstaan, is geen eenduidig antwoord te vinden. Er zijn verscheidene herkomsten mogelijk. Volgens de eerdergenoemde expert Donald Dossey – oprichter van het Stress Management Center and Phobia Institute in Asheville, North Carolina en schrijver van Holiday Folklore, Phobias and Fun (1992) – komt het ongeluksgetal dertien uit een Noorse sage. Twaalf goden hielden een diner in Walhalla (de hemel), waarop plotseling Loki, de god van chaos en leugens, onuitgenodigd binnenkwam. Daar schoot hij de god Balder – de god van de vreugde – dood, waarna de aarde in rouw gedompeld werd.

Andere verklaringen gaan terug op het christendom. Zo zou Jezus Christus zijn gekruisigd op vrijdag de dertiende, volgens folkloristische verhalen, hoewel het christendom die dag later typeerde als Goede Vrijdag en niet als ongeluksdag. Er zijn mensen die beweren dat God op vrijdag de dertiende Adam en Eva uit het paradijs verdreef.

Het Laatste Avondmaal is ook wel – volgens historicus Albert van der Zeijden (Nederlands Centrum voor Volkscultuur) sinds de zeventiende eeuw – naar voren gebracht. Er zaten twaalf discipelen aan, met Jezus erbij dus dertien mensen, en wat volgde was het verraad door het vertrek van een dertiende persoon (Judas) en daarna de kruisiging van Christus. In het christendom is twaalf sowieso het getal van de perfectie, denk aan de twaalf stammen van Israël, de twaalf discipelen en 144.000 uitverkorenen (12X12). Twaalf plus één betekent dan: imperfectie of ongeluk.

Als potentiële verklaring voor vrijdag de dertiende wordt ook wel vrijdag 13 oktober 1307 genoemd, toen op instigatie van Philips de Schone in Frankrijk alle Tempeliers opgepakt werden. Ze waren vals beschuldigd.

In het Romeinse Rijk en ook in Groot-Brittannië was vrijdag overigens een ongeluksdag voor criminelen. Op die dagen werden namelijk doorgaans misdadigers geëxecuteerd.

De Amerikaanse schrijfster Marianne Williamson (geboren in 1952) doet in haar boek In vrouwelijkheid als suggestie dat op vrijdag volgens de volksverhalen de heksen bij elkaar kwamen, samen met een partij zwarte katten. Dat bracht natuurlijk ongeluk! Dit volksverhaal was afkomstig uit Scandinavische landen. Bij de samenkomst van de twaalf heksen zou de duivel als dertiende lid aanwezig zijn. Het getal dertien heet dan ook wel het duivelsdozijn.

Virus tracker raakt plafond: 125 landen, 128.077 besmettingen

13 maart – De virus tracker, gisteren nog enkele centimeters korter dan de lengte van de pagina, heeft de maximale omvang van 1 kolom bereikt. Dus als het aantal landen blijft toenemen, moet de pagina verlengd worden of de kolom gesplitst. Kleiner afdrukken is ook een optie, maar dan moet de krant er een vergrootglas bij leveren.

Het aantal gedupeerde landen is toegenomen van 119 naar 125, het aantal besmettingen van 121.170 naar 128.077, het aantal doden van 4.377 naar 4.717 en het aantal herstelde patiënten van 66.904 naar  68.337, het enige lichtpuntje in de wat de WHO nu noemt pandemie.

In de toptien is geen wijziging gekomen, Nederland staat nog steeds op de 14e plaats, nu met 503 infecties (gisteren 382), 5 doden (4) en 2 herstelde patiënten (0). België handhaaft zijn positie op plaats 17 met 314 besmettingen (314), 3 doden (1) en 1 herstelde patiënt (1).

Thailand is opgeschoven van plaats 35 naar 36 en telt nu 70 bevestigde virus gevallen (59), 1 dode (1) en 35 herstelde patiënten (34). Maleisië zakt van plaats 21 naar 23 met 149 besmettingen, 0 doden en 26 herstelde patiënten, alle drie ongewijzigd. Cambodja staat op plaats 87 met 5 besmettingen (3), 0 doden en 1 herstelde patiënt (1). Vietnam is gezakt van 42 naar 48, het aantal besmettingen is toegenomen van 38 naar 39, het aantal doden is ongewijzigd nul en het aantal herstelde patiënten blijft 16.

Wederom ontbreekt Laos. Zou het land omringd worden door een gigantisch groot mondkapje dat er geen infecties zijn of houden ze daar hun mond over?

THAI president Sumeth trekt aan zijn kuierlatten

13 maart – Bangkok Post telt vandaag 16 nieuwsberichten c.q. -verhalen op de vier binnenlandpagina’s van het eerste katern. De krant schijnt het zelfgenomen ontslag van THAI president Sumeth nogal belangrijk te vinden, want opent met dit nieuwtje en kopt over de volle breedte van de voorpagina Sumeth quits as THAI president.

Volgens het websitebericht trok hij aan zijn kuierlatten omdat de raad van bestuur zijn rehabiliteringsplan voor de maatschappij, die zwaar onder de schulden gebukt gaat, niet steunde, maar dit bericht citeert een bron bij THAI die zegt dat zijn voorstellen om het coronavirus te bedwingen niet gesteund werden door het ministerie van Transport.

Sumeth is niet de enige topfunctionaris die struikelt over het virus; woensdag nam Suthirawat Suwanawat, general manager van luchthaven Suvarnabhumi, ontslag omdat hij geen verantwoordelijkheid wilde nemen voor de teruggekeerde Thaise arbeiders die door de screening op de luchthaven zijn geglipt, aldus president Nitinai van AoT.

Een bron bij AoT zegt dat het personeel op de zes grote, door AoT beheerde luchthavens van Thailand, met name Suvarnabhumi en Don Mueang, worstelen met de screeningstaak en bang zijn zelf de ziekte op te lopen. De bron wijst ook op onduidelijke coördinatie tussen het ministerie van Volksgezondheid en het Immigration Bureau.

Minister sorry voor verkeerde exportcijfers

13 maart – Het coronavirus speelt weer de hoofdrol in de krant van vandaag met een bericht op de voorpagina en de gehele pagina 2. Opening is het excuus van minister Uttama (Financiën) voor foutieve informatie van de douane over de export van mondkapjes. Hij vraagt de douaniers de zaak te rectificeren.

Uttama’s excuus volgt op de aangifte wegens smaad die het Department of Internal Trade (DIT) heeft gedaan bij de TCSD tegen douanewoordvoerder Chaiyut. Die heeft woensdag gezegd dat de DIT toestemming had verleend voor de export in januari en februari van 330 ton mondkapjes [naar?] toen er een groot tekort was aan kapjes.

DIT directeur Whichai zei gisteren geen idee te hebben waar Chaiyut deze cijfers vandaan heeft getoverd, want het ministerie van Handel, waaronder de DIT ressorteert, heeft de export van mondkapjes strikt verboden omdat het controlled goods zijn.

Korte tijd nadat Chaiyut zijn steen in de vijver had gegooid, gaf de douane een verklaring uit dat de 330 ton niet uitsluitend mondkapjes waren, maar ook bestond uit andere producten zoals stoelhoezen, schoenveters en schorten.

Het aantal van 330 had betrekking op de export van januari tot 4 februari, één dag voordat het ministerie van Handel mondkapjes verklaarde tot controlled goods, wat betekent dat voor de mondkapjes strenge handels- en exportrestricties gelden.

Verzoeken door exporteurs na die datum voor de export van 53 miljoen mondkapjes zijn deels geweigerd: 12 miljoen mondkapjes kregen het groene licht omdat ze bestemd waren voor de preventie van virusoverdracht of omdat er een copyright op rustte. Bovendien zouden de exporteurs door klanten aangeklaagd kunnen worden wanneer ze niet geleverd werden.

De overige virusberichten mag u zelf lezen. Ik geef de koppen en links.
No ‘Stage 3’ despite spike in virus cases
Plan to scrap visa causes confusion
State-run quarantine centres to remain open: govt
Plans to hand out gel, alcohol
Holiday ‘is a spread threat’

Democraten sluiten de gelederen

13 maart – De 24 parlementsleden van de Democraten die tijdens het censure debate van vorige maand staatssecretaris Thamanat steunden, hebben hun steun voor de regering opnieuw bevestigd. Maar deze positie kan opnieuw bekeken worden indien uit een onderzoek naar het hamsteren en de export van chirurgische mondkapjes blijkt dat Thamanat, die ontkent, boter op zijn hoofd heeft [mijn woordkeus].

Tijdens een vergadering gisteren wezen alle neuzen dus weer in dezelfde richting, hetgeen twee dagen eerder niet het geval was (zie het bericht van 11 maart hieronder). De 24 parlementariërs dringen er bij hun collega’s op aan ervoor te zorgen dat uitspraken in het openbaar in overeenstemming zijn met het partijbesluit de coalitie trouw te blijven om misverstanden bij coalitiepartners te voorkomen. De Democraten die hebben opgeroepen de coalitie te verlaten, dienen de partijregels en het partijbeleid te steunen.

Persoonlijke noot: De Democraten die onder Abhisit een vaste koers voeren, lijkt de weg kwijt te zijn. Ze maken er een zootje van. Ik denk dat de partij bij de volgende verkiezingen wordt weggevaagd. Ze heeft een strategische blunder gemaakt door zich bij de coalitie aan te sluiten. Het zijn ordinaire baantjesjagers. Onder Abhisit zou dit nooit gebeurd zijn.

11 maart – Het rommelt in coalitiepartij Democraten. Enkele leden vinden dat de partij zich moet terugtrekken uit de regering nadat staatssecretaris Thamanat beschuldigd is van bemiddeling bij het hamsteren van 200 miljoen mondkapjes. Partijleider Jurin vindt een stemming nodig over de toekomst van de partij daar enkele leden menen dat het hoog tijd is om te stoppen ‘een boot te peddelen die dieven draagt’.

‘Constitutionele Hof heeft te veel macht’

13 maart – Het Constitutionele Hof heeft te veel macht, de rol van het Hof dient beperkt te worden tot adviseren over zaken die de grondwet betreffen. Het Hof zou ook niet politieke partijen mogen ontbinden. Dat vinden enkele oppositieleden van de parlementscommissie die zich buigt over grondwetwijzigingen.

De [revolutionaire?] geluiden lijken te zijn ingegeven door het besluit van 21 februari om Future Forward te ontbinden vanwege een lening, door het Hof in strijd geacht met de wet op de politieke partijen. Een juridisch aanvechtbaar besluit want die wet verbiedt geen leningen, alleen donaties boven een bepaald bedrag.

Parlementslid Pongthep (Pheu Thai) wijst erop dat het Hof niet gebonden is door checks-and-balances daar het parlementsleden niet toestaat vonnissen onder de loep te nemen. Hij vindt dat een vaste kamercommissie rechters van het Hof moet kunnen uitnodigen om hun beslissingen toe te lichten.

Een ander parlementslid zet vraagtekens achter de onafhankelijkheid van de rechters. Sommigen hebben een post in overheidsdiensten en het Hof verzorgt studieprogramma’s voor personen uit de particuliere sector. Zulke programma’s brengen outsiders ‘te dicht bij het Hof’ en kunnen mogelijk de juridische onafhankelijkheid aantasten, betoogt hij.

Kort Nieuws vrijdag 13 maart

– Pagina 3 bevat 5 berichten en de rubriek In Brief met vier kortjes. Laat ik ze eens allemaal noemen.

1 THAI Smile, de budgetdochter van Thai Airways International heeft haar vluchten naar Hong Kong uit Bangkok en Phuket vanaf vandaag geschorst tot 28 maart. Klanten kunnen restitutie krijgen van de betaalde ticketprijs zonder annuleringskosten, om overboeking naar THAI vragen of hun reis uitstellen tot uiterlijk 15 december.

2 Het tweede bericht meldt hoge concentraties PM2,5 stofdeeltjes in drie tambons van Chiang Mai, Mae Hong Son en Phrae. Het niveau varieert van 91 tot 93 mcg. De autoriteiten adviseren ouderen, kinderen en zwangere vrouwen het huis niet te verlaten en geen oefeningen buitenshuis te doen.

3 Akkara Prompow, de jongere broer van staatssecretaris Thamanat, heeft zijn verplichte vermogensverklaring ingeleverd bij de NACC, waaruit blijkt dat hij een vermogen heeft van 29,3 miljoen baht, inclusief een Mercedes Benz ad 3,5 miljoen baht en een Patek Philippe horloge van 2,5 miljoen baht. Akkara is bestuurslid van de Marketing Organisation for Farmers, hij werkt als consultant voor zijn broer en verdient als general manager van de Sabuyjai markt 200.000 baht per maand.

4 De politie heeft woensdag een man aangehouden die 15 jaar voortvluchtig is geweest nadat hij een meisje van 15 had ontvoerd. Hij had een oogje op haar en wachtte haar in augustus 2005 op toen ze uit school kwam. Toen ze wegrende, greep hij haar en duwde haar in een taxi. Hij had het meisje willen meenemen naar zijn appartement, maar ze zag kans op een kruispunt uit de wagen te ontsnappen.

– Gisteren ging het eerste buitenparlementaire censure debate georganiseerd door de oppositie in een hotel in Bangkok van start. Secretaris-generaal Thawee (Prachachart) sneed de kwestie van de IO’s aan: information operations van de overheid om onwelgevallige online informatie de kop in te drukken. Thawee noemde de campagne een ‘misdaad’.

Thawee zegt dat in begroting voor dit jaar 2 miljard baht is bestemd voor public relations, 8 miljard baht voor training [van wie?], 10 miljard baht voor veiligheidswerk [zoals?] en 10 miljard baht voor veiligheidsoperaties in het Zuiden. Maar deze budgetten worden volgens hem in werkelijkheid gebruikt voor IO’s.

– Verder op de 3 een grote foto van de start van de boorwerkzaamheden aan het oostelijk deel van de Orange Line (metro) van Thailand Cultural Centre naar Min Buri. De boor is zelf niet te zien, wel een ronde metalen tunnelbuis van 6,580 meter doorsnede. Minister Saksayam (Transport) gaf het startschot. Wanneer dit deel klaar is, kunnen 400.000 passagiers per dag vervoerd worden.

Op twee andere plaatsen zijn sinds mei mega-boren al aan het draaien: eentje richting station Ramkhamhaeng [vanaf?] en eentje naar station Hua Mak. Een vierde boor komt in mei in bedrijf tussen de stations Hua Mak en Klong Ban.

– Als laatste pagina 4, die opent met een bericht over de plannen voor de aanleg van een middelgroot waterreservoir in Chachoengsao. Dat water is bestemd voor boerderijen en de industrie in de Eastern Economic Corridor.

Het krijgt een opslagcapaciteit van 19,20 kubieke meter, maar de auteur zal wel het woordje miljoen zijn vergeten, want als het klaar is tussen 2021 en 2023 kan het 3 miljoen kubieke meter water leveren aan de landbouw, industrie en toeristensector. Het reservoir kan ook helpen het ecosysteem te behouden en zeewater stoppen om de rivier Bang Pakong in te stromen.

Het reservoir maakt deel uit van een netwerk aan reservoirs die worden ontwikkeld, met een totale opslagcapaciteit van 61,7 miljoen kubieke meter water [geen details].

De EEC bestrijkt de provincies Rayong, Chon Buri en Chachoengsao. Er zijn 6.033 fabrieken gevestigd.

– Laatste bericht. De restauratie van Wat Chaiwattanaram in Ayutthaya gaat haar tweede fase in met financiële steun van de VS. Gisteren gaf de Amerikaanse ambassadeur het startschot tijdens een bezoek aan  de tempel, door de krant omschreven als een van Thailand’s culturele landmarks.

De in 1630 gebouwde tempel werd in 2011 tijdens de overstromingen zwaar beschadigd en stond maanden onder water. De eerste fase ging in 2012 van start. Een voorstel voor de derde fase ligt al bij het State Department, dat in 2001 een fonds vormde voor duizend projecten in 125 landen.


 

Het nieuws in foto’s

Colosseum is seen at the end of an empty street, deserted after the government placed all of Italy on lockdown in an unprecedented move aimed at beating the coronavirus, in Rome on Tuesday.

A general view of the almost empty departure hall of Suvarnabhumi Airport in Bangkok on Tuesday, as visitor numbers have plummeted in the region over the spread of the Covid-19 coronavirus.

Thai returnees from South Korea at Suvarnabhumi airport in Samut Prakan province on Sunday.


 

Monkeys from two rival gangs prepare for combat in Muang district of Lop Buri on Wednesday.

Nieuws van de website 11-12 maart

• Honderden apen van twee gangs (bendes, troepen) in Lop Buri zijn woensdag in een felle ruzie verwikkeld geraakt. De stad telt duizenden apen. Elke aap moet trouw zweren aan een van de twee troepen: tempel apen en stads apen. Ze komen normaal niet in elkaars territorium, de twee zones worden gescheiden door een spoorbaan. Over de aanleiding voor de vechtpartij lopen de meningen uiteen. Wellicht heeft de brandende hitte hen driftig gemaakt of ze vochten om voedsel.
• Een Chinese tolk in Pattaya zegt bedrogen te zijn door een verkoper van mondkapjes, die hem 2 miljoen baht in rekening bracht voor ondeugdelijke mondkapjes. Zijn baas in China had hem gevraagd kapjes te kopen om aan Thai te geven die het risico lopen besmet te worden. De verkoper liet hem stalen zien maar weigerde een controle van de gehele voorraad. Na betaling bleken de mondkapjes beschimmeld en ze stonken. De man heeft aangifte gedaan bij de politie.
• Thai Airways International schorst tijdelijk alle vluchten naar en van Italië in reactie op het regeringsbesluit het land stil te leggen (lockdown). De vluchten naar en van Milaan vervallen van vrijdag tot 30 maart, de vluchten van en naar Rome van zondag tot 29 maart. Reizigers kunnen hun ticket kosteloos wijzigen en hun vertrek uitstellen tot 15 december.
• Nog eens twee populaire Songkran feesten zijn geannuleerd vanwege de coronavirus epidemie: Chiang Mai en Hat Yai. Chiang Mai heeft bekend gemaakt dat alle activiteiten zijn geschrapt. Normaal beginnen die met kleine religieuze ceremonies begin april met het hoogtepunt dit jaar van 13 tot 15 april wanneer de bevolking naar tempels gaat voor merit making en in het stadscentrum een waterballet houdt. De stad wordt wel versierd en er worden tentoonstellingen gehouden over Lanna cultuur.
Hat Yai heeft zijn middernacht Songkran feest, gepland voor 12-13 april, geschrapt. Elk jaar trekt het talloze toeristen uit Maleisië.
Songkran feesten zijn ook vervallen op Khao San Road, in Pattaya, Bang Saen, Khon Kaen en op het Patong strand in Phuket.
• Thailand heeft woensdag de visa on arrival regeling voor 18 landen geschrapt alsmede visa exemption [voor 30 dagen] voor reizigers uit Zuid Korea, Italië en Hong Kong.
• Virus update. Klik hier.
• Het Groundwater Resources Department gaat een studie doen naar het onttrekken van water aan een grote aquifer (waterhoudende grondlaag) om te gebruiken in vier provincies in het Noordoosten: Nakhon Ratchasima, Chaiyaphum, Buri Ram en Surin. Het artesische bassin dat circa 16.000 miljoen kubieke meter water bevat, is onlangs ontdekt. Wanneer het water omhoog gebracht kan worden, is dat een enorme weldaad voor boeren in het NO die afhankelijk zijn van regenval in het regenseizoen. Tijdens het droge seizoen ligt het land er ongebruikt bij.
• Reizigers die arriveren uit China, Iran, Italië en Zuid Korea moeten hun zelf-quarantaine lokaties van 14 dagen opgeven: huizen, hotels of andere plaatsen, zodat functionarissen hen kunnen bezoeken. Wanneer ze dit nalaten krijgen ze in eerste instantie een boete van 20.000 baht en riskeren later een gevangenisstraf van 1 jaar.
• Het ministerie van Werkgelegenheid waarschuwt Thaise arbeiders die illegaal in Zuid Korea hebben gewerkt en nu terugkeren, dat ze zich dienen te melden voor quarantaine. Als ze dat nalaten worden ze op een zwarte lijst geplaatst en krijgen nooit meer toestemming voor werk in het buitenland. Veel zogeheten phi noi (kleine geesten, illegale arbeiders) keren momenteel terug nadat de Koreaanse autoriteiten hen heeft vrijgesteld van juridische repercussies. Volgens minister Chatu (Werkgelegenheid) onttrekken sommige Thai die terugkeren, zich aan de meldingsplicht.
• Het verkoolde lichaam van een man, later geïdentificeerd als een luchtmachtofficier (47), is aangetroffen in een uitgebrande pickup truck in Nakhon Ratchasima. Op de vloer van de wagen achter de linkerstoel stond een houtskooloven. De politie denkt dat de man gestikt is voordat de wagen in brand vloog.
• Een zakenman (32) is dinsdagavond in zijn huis in Wang Wisit (Trang) vermoord door een gemaskerde man die in zijn huis had ingebroken. Vier personen waren getuige van de moord: zijn vrouw, hun 12-jarige zoon en twee andere kinderen. De politie vermoedt een zakelijk conflict als motief. De man handelde in rubberhout en palmolie.

Virus tracker: 119 landen met 121.170 besmettingen

12 maart – Wanneer het aantal landen met besmettingen zich in hetzelfde tempo als de afgelopen dagen blijft uitbreiden, is dadelijk een pagina te kort om de kolom te plaatsen want nu meet hij 46 cm en resteren nog slechts enkele centimeters.

De virus tracker bevat nu 119 landen tegen 115 een dag eerder. Het aantal besmettingen is opgelopen van 116.038 naar 121.170, het aantal doden van 4.089 naar 4.377 en het aantal herstelde patiënten van 64.255 naar 66.904.

De top tien telt nu vijf Europese landen en is uitgebreid met Zwitserland (651 besmettingen). De andere landen zijn Italië (10.149 besmettingen), Spanje (2.067), Frankrijk (1.784 ) en Duitsland (1.622).

Nederland staat op de 14e plaats met 382 besmettingen, 4 doden en 0 herstelde patiënten; België op de 17e plaats met 314 besmettingen, 1 dode en 1 herstelde patiënt.

Het aantal besmettingen in Thailand is gestegen van 53 naar 59, er is 1 dode te betreuren en het goede nieuws is dat 34 patiënten zijn hersteld. Buurland Cambodja staat op plaats 88 met 3 besmettingen en 1 herstelde patiënt. Da’s wel erg weinig vergeleken met Thailand en Maleisië (149 besmettingen) dus ik twijfel aan de betrouwbaarheid van dat cijfer. Laos ontbreekt nog steeds in het overzicht, wat ook al verdacht is.

Twee pagina’s met virusnieuws

12 maart – BP trekt vandaag bijna 2 volle pagina’s uit voor virusnieuws. Alleen op de voorpagina staat het begin van een interview met de (breed lachende) Amerikaanse ambassadeur, dat op pagina 3 wordt voortgezet. De krant opent met de nieuwe maatregelen die zijn genomen om het virus te bestrijden.

De visa on arrival regeling voor 18 landen is vervallen en reizigers uit Italië, Zuid Korea en Iran hebben ook geen recht meer op visa exemption, waarvan Nederlanders en Belgen nog wel gebruik kunnen maken. Verder geldt een verplichte zelf-quarantaine voor reizigers uit China, Iran, Italië en Zuid-Korea, de landen met het hoogst aantal besmettingen.

Maar het artikel noemt ook een verplichte quarantaine van 14 dagen voor reizigers uit landen met een hoog risico in het hotel Novotel Suvarnabhumi . En dat snap ik dus weer niet: wat is het nou, quarantaine of zelf-quarantaine. Lekker verwarrend allemaal.

Ook eerder deze week trok Thailand al de touwtjes aan. Maandag maakte de Civil Aviation Authority of Thailand bekend dat reizigers uit zes landen bij vertrek een medisch certificaat dienen te overleggen dat ze virusvrij zijn. Nieuw is ook dat THAI alle vluchten naar en van Italië heeft geschorst. Zou trouwens wel eens willen lezen waarom Italië zo’n hoog aantal besmettingen telt. Het land is toch niet geannexeerd door China, zoals Tibet?

Overig virusnieuws
Puntsgewijs het overige virusnieuws:
• In januari en februari is 330 ton aan mondkapjes geëxporteerd, vooramelijk naar China, Hong Kong en de VS, en 216 ton geïmporteerd. Het Department of Internal Trade heeft daarvoor toestemming verleend en zegt dat het de export niet kon tegenhouden omdat de desbetreffende exporteurs een vergunning hadden van het ministerie van Handel. Mensen die uren in de rij hebben gestaan om mondkapjes te bemachtigen, zullen het bericht tandenknarsend hebben gelezen, vermoed ik.

• Het ministerie van Handel heeft aangifte gedaan tegen Lazada Thailand omdat de couriersdienst te duur geprijsde mondkapjes heeft vervoerd. Tegen drie winkels is eveneens aangifte gedaan, zij verkochten mondkapjes voor 22 tot 26 baht per stuk, wat in strijd is met de voor de kapjes genomen prijsmaatregel.

• Een lid van regeringspartij Palang Pracharath heeft de TCSD van de politie gevraagd onderzoek te doen naar de webpagina Maem Phodam (Maem Black Spade) die een boekje heeft opengedaan over het hamsteren van mondkapjes, waarbij staatssecretaris Thamanat zou zijn betrokken. De webpagina zou een donatie hebben ontvangen om 25.000 mondkapjes voor ziekenhuizen te kopen, die met tekorten kampen.

• Universiteiten in Thailand zijn begonnen hun colleges naar internet te verplaatsen om te helpen de verspreiding van het Covid-19 virus te beperken, meldt de krant in de opening van pagina 2. De Chulalongkorn universiteit bijvoorbeeld heeft haar faculteiten geadviseerd de lesperiodes te verkorten en het onderwijs in de klas aan te vullen met online lessen en opdrachten.

De docenten is tevens gevraagd digitaal lesmateriaal te ontwikkelen, zoals diapresentaties en collegeopnames, die studenten digitaal kunnen volgen via platforms als Echo360, MyCourseVille en Microsoft Team. Tevens is hen gevraagd hun syllabus aan te passen en te wijzigen in een studieprogramma, gebaseerd op opdrachten, waarvoor het niet nodig is fysiek aanwezig te zijn.

• Minister Jurin (Handel) heeft gisteren de Chinese zaakgelastigde Yang Xin om hulp van China gevraagd bij de levering van chirurgische mondkapjes, grondstoffen die nodig zijn voor de productie van kapjes  en andere producten die nodig zijn om de verspreiding van het virus te beheersen.

• De politie heeft een man (27) gearresteerd die tweehonderd mensen heeft opgelicht door hen te laten betalen voor goedkope mondkapjes, die hij echter nooit leverde. Enkele dagen eerder was al een medeplichtige aangehouden, zijn verklaring leidde tot de tweede arrestatie.

Beide fraudeurs adverteerden op Facebook met het aanbod van mondkapjes tegen fabriekprijs: 550 baht voor een doos van 50 stuks of 10 baht per exemplaar. Kopers mochten maximaal zes dozen kopen. Voor mondkapjes geldt een prijsmaatregel van 2,5 baht per stuk.

Tegen de gearresteerde man liepen al diverse arrestatiebevelen wegens fraude, nep gegevens en verduistering. Tot nu toe zijn 71 verdachten aangehouden op verdenking van oplichting bij de verkoop van mondkapjes. Tevens zijn 140.000 te duur geprijsde en ondeugdelijke mondkapjes in beslag genomen ad 1,9 miljoen baht en 371 winkels zijn gecontroleerd.

Kort Nieuws donderdag 12 maart

– Pagina 3 bevat drie berichten, de rubriek In Brief en de overlees van het interview met de nieuwe Amerikaanse ambassadeur.

De opening meldt dat de NACC zes ambtenaren, waaronder het hoofd van het Department of Primary Industries and Mines, verdenkt van samenzwering om goudmijn Akara in Pichit te helpen aan een vergunning voor de aanleg van een tweede tailing pond (opvangbassin) zonder de daarvoor vereiste EIA (milieu effectrapportage, in Nederland MER geheten) uit te voeren. Het bedrijf had het bassin nodig omdat het eerste volraakte. De NACC is er op basis van eerder onderzoek van overtuigd dat het nieuwe bassin cyanide en andere chemische giftige stoffen bevat.

In welk jaar het bassin is aangelegd, vermeldt het bericht niet. Evenmin wordt verwezen naar de sluiting van de mijn [ik ben vergeten in welk jaar] en de schadevergoeding die het Australische moederbedrijf eist van Thailand wegens de sluiting.

– Het rommelt weer bij de Democraten. Enkele bestuursleden overwegen de partij te verlaten nadat anderen hebben opgeroepen uit de coalitie te stappen naar aanleiding van de affaire waarin staatssecretaris Thamanat is verwikkeld (vermeend hamsteren van mondkapjes). ‘Sommige bestuursleden zijn gefrustreerd en bereiden hun vertrek voor’, zegt parlementslid Anwar voor Pattani.

– Van de rubriek In Brief noem ik één kortje. De president van het hooggerechtshof wil dat een proef wordt begonnen met CCTV camera’s in huizen van rechters die in risicovolle streken wonen. De veiligheid van rechters is een belangrijke zorg geworden, zegt hij, nadat de oudere broer van een rechter is ontvoerd en vermoord met als doel de rechter onder druk te zetten een zaak te laten vallen.

‘We kunnen niet overleven wanneer rechters bedreigd worden. Ze dienen veilig te zijn zodat ze hun werk moedig en zonder vrees kunnen doen’, zei hij na een bezoek aan de zuidelijke provincies om de veiligheid van rechtbanken, kantoren en huizen van rechters te inspecteren.

– Ten slotte pagina 4 die opent met de waarschuwing van het Pollution Control Department voor ernstige smog in het Noorden daar een sterke noordwesten wind verontreiniging uit buurland Myanmar blaast. De smog wordt verder verergerd door ‘lokale weerpatronen’, zegt directeur-generaal Pralong. ‘Het ontbreken van regen en stilstaande lucht maakt de verontreiniging erger. Ook is er een kans op meer bosbranden die rook en stof veroorzaken.’

– Laatste bericht. Het Thailand Mine Action Centre maakt bekend dat ruim 200 landmijnen zijn geruimd op een oud slagveld aan de grens met Myanmar in Chumphon. In het gebied van 6,6 vierkante kilometer is gevochten tussen Myanmarese troepen en etnische opstandelingen.

– Rest nog te melden dat het typen van Nieuws uit Thailand vandaag werd bemoeilijkt door een pijnlijke rechterpols. Ik vermoed dat ik er vannacht op heb gelegen.


 

Het nieuws in foto’s

Staff of MyHome Development Co Ltd, a real estate development, hand out face masks to people near Tha Sala Hospital in Nakhon Si Thammarat province on Tuesday.

Staff of Thammasat University introduce water-repellent masks developed for medical personnel at its Rangsit campus in Pathum Thani province on Tuesday, as the number of local Covid-19 cases rose to 53.

Thanathorn Juangroongruangkit, leader of the dissolved Future Forward Party, addresses his supporters near Thai Summit Tower in Bangkok shortly after midnight of Feb 21. He announced the Future Forward Movement after the Constitutional Court’s dissolution of the party.

Yaowarat area in Bangkok is less crowded due to the impacts of the coronavirus disease 2019 outbreak.

Passengers arriving from several countries including China pass a thermoscan machine at Suvarnabhumi airport as officials introduce precautionary measures against the spread of Covid-19.


 

The sun bear cub found fleeing from a forest fire in a national park in Ratchaburi’s Ban Kha district, and now in the care of a wildlife assistance centre.

Nieuws van de website 10-11 maart

• Een Maleise beer welp (ook honingbeer genoemd) die gevlucht was voor een bosbrand in nationaal park Chalerm Phrakiat Thai Prajan (Ratchaburi), is opgevangen in een wildleven hulpcentrum. De welp, een vrouwtje circa 4 maanden oud, heeft een etterende wond aan haar rechtervoorpoot. De brand in het nationale park heeft drie dagen gewoed en ruim 2.000 rai vernield. De rook hangt boven het grootste deel van het district Ban Kha.
• 74 van de 80 phi noi die zaterdag terugkeerden uit Zuid-Korea en niet gescreend zijn bij aankomst op Suvarnabhumi, hebben zich bij de gezondheidsautoriteiten in hun woonplaats gemeld. Niemand bleek besmet. De overige zes dienen zich uiterlijk dinsdag te melden. De meesten (34) kwamen uit het Noordoosten, de rest uit het Noorden en andere regio’s.
• Singapore is begonnen de behandelkosten van het coronavirus bij reizigers in rekening te brengen. Reizigers met een korte-termijn bezoekpas hoeven niet te betalen voor de test, wel voor de eventuele behandeling. Behandeling van ernstige infecties kost S$6.000 tot S$8.000 ($4.300-5.800). De maatregel is genomen nadat drie nieuwe gevallen zijn ontdekt, twee zijn reizigers uit Indonesië. Zij hadden al symptomen van het virus voor vertrek. Indonesië telt 19 infecties tegen Singapore 160, maar experts vragen zich af hoeveel gevallen in Indonesië onopgemerkt blijven.
• Dorpelingen van het district Bang Ban (Ayutthaya) hebben dinsdagochtend bij het Dhammachai Institute, waar dharma wordt beoefend, gedemonstreerd tegen het gepland gebruik van de locatie als quarantaine inrichting voor illegale arbeiders die terugkeren uit Zuid-Korea. Ze zeggen dat daardoor de meditatie routines van monniken en leken worden verstoord en menen het recht te hebben om zich te verzetten daar niemand in het district besmet is.
• Eén werknemer is gewond geraakt door een explosie maandagavond in een hotel in Samut Prakan, dat al twee maanden dicht was wegens een gebrek aan Chinese toeristen. Tijdens de sluiting werkt het personeel om beurten in het hotel. Twee werknemers waren in de lobby toen de ontploffing plaatsvond, vermoedelijk veroorzaakt door een gaslek.
• Virus update. Italië heeft dinsdag ongekende nationale restricties ingesteld voor zijn 60 miljoen inwoners vanwege het ‘dodelijke’ (woordkeus websitebericht) coronavirus dat zo zegt president Trump ‘has blindsided the world’. De uitbraak, gecombineerd met de val van de olieprijzen, heeft de financiële markten verwoest waardoor miljarden dollars in rook zijn opgegaan.
De WHO waarschuwt dat er een ‘very real’ dreiging is op een pandemie, maar het WHO hoofd zegt dat de planeet niet ‘at the mercy’ is van de ziekte die tot nu toe aan ruim vierduizend personen het leven heeft gekost. Meer weten? Klik hier.
• Een 26-jarige man die kort geleden was gearriveerd uit Thailand, heeft de benen genomen uit een ziekenhuis in Harare, de hoofdstad van Zimbabwe. Hij ging er met hulp van zijn vader vandoor toen personeel voorbereidingen trof voor een test op het coronavirus. Niet duidelijk is of de man een Thai is of alleen maar uit Thailand was gekomen.
De man was de vierde patiënt die naar het ziekenhuis was gestuurd om te worden getest. Twee anderen testten negatief evenals een Chinese vrouw die voordat ze het ziekenhuis bereikte, overleed.
• Het Excise Department heeft tijdelijk de accijns op pure alcohol geschrapt om 3 miljoen liter alcohol die is overgebleven bij energiegebruik te bestemmen voor de fabricage van hand ontsmettingsmiddelen op basis van alcohol, waar een grote vraag naar is. Thans bedraagt de accijns 1 baht per liter pure alcohol.
Drie groepen in Thailand gebruiken pure alcohol: de staats Liquor Distillery Organisation, degenen die 80-procent alcohol produceren of meer en ethanol producenten voor brandstof.
• Het business sentiment is in februari gezakt van 45,4 naar 44,9, het laagste niveau in 27 maanden, zegt de University of the Thai Chamber of Commerce (UTCC) daar de sector zich ernstig zorgen maakt over de Covid-19 uitbraak en de wereldwijde verspreiding.
President Thanavath zegt: ‘The Thai economy is now cordoned off by a herd of negative factors, with the viral outbreak adding to the business sector’s concerns. We estimate the impact on business and manufacturing from the Covid-19 pandemic and drought to be worth at least 500 billion baht in the first half of this year.’
Het bedrijfsleven roept de regering op maatregelen te versnellen om het vertrouwen in de beheersing van het virus te stimuleren, te zorgen voor voldoende water voor de landbouw en consumenten, alsmede lokale economische stimuleringsmaatregelen en begrotingsuitgaven te versnellen.
• De heksenjacht tegen voormalig FFP partijleider Thanathorn gaat een nieuwe fase in, want de Kiesraad heeft besloten hem strafrechtelijk aan te klagen wegens vermeend verboden aandelenbezit in een mediabedrijf toen hij zich kandidaat stelde als parlementslid. Het Constitutionele Hof heeft hem daarvoor al in november zijn status als parlementslid ontnomen. De nieuwe aanklacht kent een gevangenisstraf van 1 tot 10 jaar, een boete van 20.000 tot 200.000 baht en een politieke ban van 20 jaar.
Maar dat is nog niet alles. Thanathorn kan ook vervolgd voor de lening die hij de partij verstrekte. Het Hof oordeel in februari dat die in strijd is met de wet op politieke partijen. Als hij wordt veroordeeld, komt er nog eens 5 jaar bij. [Wat een eng land is Thailand toch]
• De National Human Rights Commission (NHRC) roept de regering op een nationale noodorganisatie te vormen om de Covid-19 situatie aan te pakken. Die organisatie, zo stelt de NHRC in een dinsdag uitgegeven verklaring, dient volledig bevoegd te zijn om de uitbraak te voorkomen en bedwingen. Het doel is verwarring bij de bevolking te voorkomen want nu krijgen de mensen informatie van verschillende overheidsdiensten [die elkaar vrolijk tegenspreken].
• Grab Thailand Co heeft haar kantoor tot vrijdag gesloten om te worden gedesinfecteerd nadat een werknemer uit Singapore die vorige week twee dagen in het kantoor werkte, na terugkomst besmet bleek te zijn met het Covid-19 virus. Hij is opgenomen in het ziekenhuis. De staf die contact met hem heeft gehad, is getest en gevraagd 14 dagen in zelf-quarantaine te gaan.
• Drie nieuwe besmettingen met het Covid-19 virus: een vrouw (41) die in nauw contact was geweest met een uit Italië teruggekeerde eerder besmette man en een echtpaar, waarvan de vrouw (46) in Italië was geweest. Haar echtgenoot (47) kreeg zaterdag hoge koorts en lichaamspijn. Hij werd al eerste positief getest op het virus en later zijn vrouw. Het echtpaar was vrijwillig in zelf-quarantaine gegaan. Alle drie zijn opgenomen in een ziekenhuis.
Update: Het ministerie van Volksgezondheid heeft woensdag zes nieuwe besmettingen bekend gemaakt: vijf Thai en een man uit Singapore. Van de zes zijn twee functionarissen (21 en 40) van het Immigration Bureau die werken op Suvarnabhumi. Beide mannen hadden contact gehad met buitenlandse toeristen en objecten aangeraakt, zoals bagage en paspoorten.
De andere patiënten waren een vrouw (27), die was teruggekeerd uit Zuid-Korea, ze is opgenomen in het Bamrasnaradura Infectious Disease Institute; een 40-jarige Thai die in Japan was geweest en een man uit Singapore (36) die een bedrijf heeft in Thailand. Hij is eveneens opgenomen in het Bamrasnaradura Infectious Disease Institute.
De zes nieuwe gevallen brengen het totaal aantal infecties op 59. Daarvan zijn 34 patiënten behandeld en ontslagen uit het ziekenhuis. 24 anderen blijven in ziekenhuizen, 1 is overleden.

Virus tracker: 115 landen, 116.038 besmettingen

11 maart – De virus tracker, de kolom met alle door het Covid-19 virus getroffen landen, is weer uitgebreid en telt nu 115 landen tegen 109 gisteren. Het aantal besmettingsgevallen is opgelopen van 111.366 naar 116.038, het aantal doden van 3.882 naar 4.089 en het aantal herstelde patiënten van 62.661 naar 64.255.

In de toptien drie Europese landen: Italië (9.172 besmettingen, 463 doden, 724 herstelde patiënten), Frankrijk (1412, 30, 12) en Duitsland (1281, 2, 18). Nederland en België staan op plaats 13 en 14 met respectievelijk 321 en 267 besmettingen. België telt geen doden, Nederland 4.

Thailand staat op plaats 33 met 53 infecties, 1 dode en 33 herstelde patiënten. Buurland Maleisië telt 117 besmettingen, geen doden en 24 herstelde patiënten. Cambodja staat op plaats 89 met 2 besmettingen, 0 doden en 1 herstelde patiënt. Laos ontbreekt weer en Vietnam meldt 31 besmettingen, 0 doden en 16 herstelde patiënten.

Kabinet pompt 400 miljard baht in de economie

11 maart – Bangkok Post pakt vandaag groot uit met een vierkoloms infographic die het pakket aan stimuleringsmaatregelen toont dat dinsdag het groene licht heeft gekregen van het kabinet. Da’s hard nodig want economen hebben de economische groeiprojecties verlaagd met als meest pessimistische voorspelling een groei van 0,5 procent van het bruto binnenlands product door het Kasikorn Research Centre. De minimale groei is gebaseerd op de verwachting dat de virusuitbraak 410 miljard baht van  de inkomsten uit het toerisme afschraapt.

Premier Prayut zei gisteren dat het pakket de eerste fase is en gevolgd kan worden door een tweede wanneer de gevolgen van de virusuitbraak aanhouden. De maatregelen gelden voor enkele maanden, waarna de virussituatie opnieuw wordt beoordeeld. Minister Uttama (Fianciën) zei erop te vertrouwen dat de maatregelen de noden van de bevolking en wankelende bedrijven verzachten.

Volgens het ministerie van Financiën bestrijkt het pakket alle sectoren en zal het ten goede komen aan 14,6 miljoen minima (22 procent van de bevolking), 50.000 dorpsfondsen, 7,2 miljoen boerengezinnen (30 pct van alle huishoudens) en 3 miljoen MKB’s (99 pct van alle bedrijven). Het pakket schept 14 miljoen banen oftewel 85 procent van de totale werkgelegenheid.

Prayut: Ik houd niemand de hand boven ‘t hoofd

11 maart – Het rommelt in coalitiepartij Democraten. Enkele leden vinden dat de partij zich moet terugtrekken uit de regering nadat staatssecretaris Thamanat beschuldigd is van bemiddeling bij het hamsteren van 200 miljoen mondkapjes. Partijleider Jurin vindt een stemming nodig over de toekomst van de partij daar enkele leden menen dat het hoog tijd is om te stoppen ‘een boot te peddelen die dieven draagt’.

En dat alles heeft te maken met een incident dat ik maar raar vind. Een assistent van Thamanat is door een vriend geadviseerd een man te ontmoeten om met hem in hotel Marriott in Pratunam (een grote kledingmarkt in Bangkok) een kwestie te bespreken over mondkapjes. Wat daarvan het doel zou zijn, weet ik niet, want dat schrijft de krant niet. Het websitebericht suggereert dat het zou gaan om de export van mondkapjes naar China.

Thamanat ontkent dat er een deal is gesloten, dus zuivere koffie zal het wel niet geweest zijn. Hij heeft de assistent uit zijn werkteam verwijderd en een onderzoek gelast.

Prayut zegt dat soldaten personeel van het ministerie van Handel en politie helpen bij de inspectie van fabrieken om na te gaan of mondkapjes verdwijnen en om na te gaan of ze illegaal worden geïmporteerd of geëxporteerd. In reactie op de pleidooien van een parlementslid van Palang Pracharath en adjunct-partijleider Nipit (Democraten) om Thamarat uit de regering te zetten, zegt hij het kabinet te zullen wijzigen (reshuffle) wanneer de tijd daarvoor rijp is. ‘I am not letting anyone of the hook’ (Niemand ontspringt de dans).’

Kort Nieuws woensdag 11 maart

– Net als gisteren kan ik wat de overige nieuwsitems in de krant volstaan met een korte aanduiding. Sommige zijn trouwens al genoemd in Nieuws van de website. De nieuwe berichten zijn desgewenst te vinden op de website van de krant. Dit zijn ze:
• Advies aan 7.000 Thai in Italië: houd je aan de lockdown
• TDRI-hoofd: Zo maak je korte metten met corruptie
• Banyin’s echtgenote weet van niks over moord op Wirachai
• THAI eist gezondheidscertificaat van reizigers uit China, Italië en Korea
• Autoriteiten openen jacht op 20+ zetbazen in drugshandel
• Pareena ontkent illegaal gebruik 711 rai van bosreservaat in Ratchaburi


 

Het nieuws in foto’s

A mask-clad worker disinfects an area to prevent the spread of the COVID-19 coronavirus in Xindian district in New Taipei City, Taiwan on Monday.

A health official checks the temperature of an incoming passenger during a health assessment at a checkpoint for people flying in from a list of countries and territories that include China, Hong Kong, Macau, South Korea, Iran and Italy, as a precautionary measure against the spread of the Covid-19 coronavirus at Suvarnabhumi Airport in Bangkok on Monday.

An aerial photo shows unused tourist buses parked on a lot near Suvarnabhumi Airport in Bangkok on Sunday.

n official looks at a computer monitor to check passengers’ body temperatures with a thermal scanner upon their arrival at Suvarnabhumi airport.

Het nieuws in infographics


 

Nieuws van de website 9-10 maart

• Het cruiseschip Costa Fortuna dat geweigerd is in Thailand en Maleisië uit vrees voor coronavirus besmettingen, heeft van Singapore toestemming gekregen er dinsdag af te meren, zoals gepland. Aan boord zijn 2000 passagiers waaronder Italianen en bemanningsleden. De rederij zegt dat er geen verdachte gevallen van besmetting zijn. Voor vertrek zijn de passagiers al gescreend. Italië is buiten China het land met de meeste doden (366).
Alvorens passagiers en bemanningsleden debarkeren worden ze aan boord gecontroleerd door een arts en voordat ze Singapore binnengaan wordt hun lichaamstemperatuur gemeten. Het schip was vorige week dinsdag uit Singapore vertrokken.
• De Fifa en de Asian Football Confederation (AFC) zijn overeen gekomen de kwalificatie wedstrijden voor de FIFA Asian World Cup Quatar 2022 uit te stellen tot maart en juni. De Fifa zegt dat de wedstrijden wel gespeeld kunnen worden indien de leden verenigingen die tegen elkaar spelen het beide eens zijn en aan veiligheidseisen wordt voldaan, mits Fifa en de AFC tevorden toestemming verlenen.
• De zes-partijen oppositie begint donderdag met censure debates buiten het parlement, die gehouden worden onder het thema ‘Opposition for the People’. Op het eerste forum staat het gebruik van zogeheten information operations (IO’s) centraal die tot doel hebben tegenstanders te belasteren, alsmede het gebruik van overheidsfondsen om ze te financieren, de computer crime act en de invloed van IO’s op hun doelen.
• Premier Prayut heeft een stokje gestoken voor het plan 2.000 baht te geven aan de minima, boeren en freelancers om de kwakkelende economie te stimuleren. Het douceurtje heeft veel kritiek gekregen op de sociale media: internetters noemen het geldverspilling in een tijd waarin mensen worstelen mondkapjes te vinden om zichzelf te beschermen. De gift is vrijdag voorgesteld door het zogeheten economisch kabinet, als deel van een stimuleringspakket van 100 miljard baht. Andere maatregelen worden wel besproken in de wekelijkse kabinetsvergadering.
• Geen Songkran festiviteiten dit jaar op Khao San Road en twee aangrenzende buurten om de mogelijke verspreiding van het coronavirus te voorkomen. De Khaosan Business Association, die dit  maandag bekend maakte, zegt dat het grote aantal feestvierders een risico kunnen vormen voor vakantiegangers. Het is het tweede jaar dat de festiviteiten zijn geannuleerd, vorig jaar vanwege de kroning van de koning.
• Het aantal virusinfecties is wereldwijd toegenomen tot ruim 109.000 en het aantal doden tot 3.800. Ongeveer de helft van alle landen wordt geconfronteerd met besmettingen. In China zijn nu 3.119 personen overleden. In Italië is maandag het reisverbod ingegaan in het gebied rond Milaan.
De olieprijzen zijn ingestort, equities geduikeld en valuta en obligaties zijn sterk in beweging. De uitbraak in Zuid-Korea lijkt te vertragen, zeggen functionarissen. Duitsland stimuleert investeringen om de economie te versterken. De regering Trump neemt maatregelen om de economische terugval tegen te gaan. Meer weten? Klik hier.
• 186 personen, teruggekeerd uit Zuid-Korea, zijn in quarantaine geplaatst op de marinebasis Sattahip. 18 ontvangen speciale zorg: zwangere vrouwen, jonge kinderen en mensen met chronische ziektes. 8 worden beschouwd als een hoog risico omdat ze uit Daegu en de provincie North Gyeongsang zijn gekomen, het centrum van de uitbraak in Korea.
• De grens patrouillepolitie heeft zondagavond 183 kilo samengeperste marihuana in acht kunstmestzakken gevonden op de oever van de Mekong in het district Tha Uthen (Nakhon Phanom). De politie gaat ervan uit dat ze over de rivier zijn gesmokkkeld en er neergelegd waren om te worden opgehaald door klanten. De afgelopen maand is ruim 3 ton samengeperste marihuana in Tha Uthen op de rivieroever onderschept.
• De Civil Aviation Authority of Thailand heeft luchtvaartmaatschappijen gezegd passagiers die uit hoge-risicolanden komen te vragen om een gezondheidscertificaat om te bepalen of ze het coronavirus dragen. Passagiers die geen documentatie kunnen overleggen, dienen geweigerd te worden. De maatschappijen zijn aansprakelijk voor de kosten als ze passagiers naar Thailand vervoeren die ziek worden. De desbetreffende landen en territoriums zijn China, Hong Kong, Macau, Zuid-Korea, Iran en Italië. Thailand beschouwt ze als gevarenzone voor infectie.
• De 2.000 winkels van Tesco Lotus zijn voor $10 miljard (334 miljard baht) gekocht door de CP Group, de exploitant van de 12.000 7-Eleven winkels. Ook de winkels in Maleisië zijn door CP in de wacht gesleept.
De Central Group, Thailand’s grootste detailhandelsketen, en de TCC Group van biermagnaat Charoen Sirivadhanabhakdi hadden het nakijken. De Britse kruideniersketen koos het bedrijf van Dhanin Chearavanont omdat het over directe kennis van de markt beschikt.
Het Office of Trade Competition Commission (OTCC) heeft eerder gewaarschuwd voor overtreding van de 2017 Thailand Trade Competition Act die tot doel heeft monopolievorming te voorkomen. Kopers dienen vooraf toestemming te vragen aan de OTCC.
• De coronavirus epidemie slaat in alle hevigheid toe in de toeristensector. In februari zijn 44,3 procent minder reizigers gearriveerd in het land, vergeleken met een jaar eerder. Het aantal toeristen uit China duikelde met 85,3 procent. In het worst-case scenario kan het aantal toeristen dit jaar teruglopen naar 30 miljoen tegen 39,8 miljoen vorig jaar en de bestedingen dalen met 22 procent, zegt TAT gouverneur Yutthasak. Toerisme is een belangrijke inkomstenbron voor Thailand, het droeg vorig jaar 1,93 biljoen baht (11 procent) bij aan het bruto binnenlands product.
• Een jongen van 2,5 jaar die pardoes een weg overstak in Hat Yai is om het leven gekomen doordat hij werd overreden door een jeep. Ooggetuigen hebben verklaard dat hij naar zijn oma rende die op weg was naar een winkel. De bestuurder van de jeep en zijn vrouw zijn diep geschokt door de aanrijding.
• Staatssecretaris Thamanat (Landbouw) erkent dat zijn assistent een man heeft ontmoet die naar verluidt mondkapjes zou hamsteren maar hij ontkent dat ze hebben onderhandeld over de aankoop. Thamanat reageert op een Facebook bericht dat de assistent 200 miljoen mondkapjes had gehamsterd om te verkopen in China. Volgens de staatssecretaris had een vriend van de assistent hem geadviseerd de man te ontmoeten, maar ze hadden geen deal gesloten.
• Een aardbeving met de kracht van 2,3 op de schaal van Richter is maandagochtend gemeten in het district Soem Ngam (Lampang). Het epicentrum lag een kilometer onder de grond. Dorpelingen van twee tambons en enkele plaatsen in een buurdistrict schrijven op de sociale media de beving circa 3 tot 5 seconden te hebben bemerkt omdat ramen rammelden en hangende voorwerpen heen en weer gingen. Het Department of Disaster Prevention and Mitigation controleert of er schade is.
• Naar schatting 300 ton tilapia of pla nil, die gekweekt werden in manden in de Songkhram stroom (Nakhon Phanom), heeft het loodje gelegd na recente zomerstormen en een schade van 20 miljoen baht berokkend. De regenval eerder deze maand zorgde voor een plotseling verlaging van de watertemperatuur waardoor het zuurstofgehalte afnam. De dode vis wordt gefermenteerd tot pla ra of gecomposteerd. De onbruikbare restanten worden begraven om vervuiling van het water te voorkomen.
• Een assistent dorpshoofdman van Ban Prawea (Pattani) is zondag dood geschoten toen hij aan het oefenen was op een kinderspeelplaats in Yarang. Vier mannen op motorfietsen passeerden waarvan een het vuur op hem opende. Hij werd driemaal geraakt.

Virus tracker weer uitgedijd

10 maart – Het houdt maar niet op: de verspreiding van het Covid-19 virus. Gisteren is het aantal landen met besmettingen toegenomen van 104 naar 109. Het totaal aantal besmettingen bedraagt nu 111.366 tegen 107.646 een dag eerder, het dodental steeg van 3.660 naar 3.882 en het aantal herstelde patiënten van 60.922 naar 62.661.

Nederland en België zijn weer naar elkaar toegekropen op de Virus tracker. Nederland telt 265 besmettingen, 3 doden en 0 herstelde patiënten; Belgie 239 besmettingen, 0 dode en 1 herstelde patiënt.

China voert de lijst weer aan met 80.739 besmettingen (80.701 een dag eerder), 3.120 doden (3.098) en 58.721 herstelde patiënten (57.332). Thailand telt nog steeds 50 besmettingen, 1 dode en 33 herstelde patiënten.

4 pagina’s, 14 berichten en weer veel over Covid-19

10 maart – Bangkok Post telt vandaag 14 nieuwsberichten en -verhalen en de rubriek In Brief op de vier binnenlandpagina’s van het eerste katern. De krant opent met de nieuwste ‘affaire’ waarin staatssecretaris Thamanat (Landbouw) is verwikkeld, de man met het schimmige Australische verleden.

Ik meldde het al in Nieuws van de website en besteed er verder geen woord aan, want vind het niet relevant voor mijn lezersgroep. En wie er anders over denkt, moet het verhaal maar op de website lezen. Klik hier: Govt takes flak over Thamanat.

Pagina 2 is besmet door het coronavirus want bevat vier foto’s, de grootste van een medewerker bij een scanapparaat dat de lichaamstemperatuur van passagiers meet (zie Nieuws in foto’s), twee foto’s van wachtende mensen bij het scanapparaat en een GPO-winkel, en een foto van soldaten die teruggekeerde phi noi helpen bij het instappen van een bus die ze naar de marinebasis in Sattahip brengt.

Pagina 3 opent met een verslag van het forum dat zondag werd gehouden op International Women’s Day. Gisteren meldde de krant al het pleidooi voor langere openingstijden van kinderdagverblijven in Bangkok en ouderschapsverlof voor vaders; vandaag komt er krant erop terug met wat gezegd is over andere thema’s zoals etnische vrouwen en gehandicapten. Het forum, dat gehouden werd in het conferentiecentrum van de VN in Bangkok, had als titel I am Generation Equality: Realising Women’s Rights.

The National Anti-Corruption Commission hands over a cheque worth 17.5 million baht to the Finance Ministry at its office in Nonthaburi.

Een oude corruptieaffaire duikt weer even op in het bericht dat de NACC 17,5 miljoen baht plus ander vermogen, gestolen uit het huis van voormalig permanent secretaris Supoj Saplom van het ministerie van Transport, heeft teruggegeven aan de regering. Terzijde: Transport is een ministerie bij uitstek geschikt bij opdrachten om een bijdrage te vragen. Ik heb destijds alle berichten hierover gebundeld op de pagina Supoj Saplom, maar die is niet meer beschikbaar. Wel de Word-tekst, op aanvraag verkrijgbaar.

Pagina 4, een halve pagina, wordt gedomineerd door een 4-koloms foto met agenten die bij een indrukwekkende hoeveelheid drugs staan, die in een aantal operaties zijn onderschept. Het politiekorps nodigt altijd de media uit om een kijkje te nemen als ze een slag heeft geslagen, want dat is goed voor haar image.

Verder noem ik het bericht over de arrestatie van Busaja Tangpakorn (30), die dochter van voormalig staatssecretaris Banyin Tangpakorn (Handel), door de krant nu aangeduid als moordverdachte. De auto waarin zij en twee mannen zaten, is maandagochtend vroeg (zondagnacht?) door de politie gestopt bij het Benjasiri park in Bangkok.

De politie van Thong Lor zegt dat ze zich verdacht gedroegen toen de wagen stil hield. Bingo, want ze hadden twee nimetazepam pillen bij zich, een clubdrug die bekend staat als Happy 5, en Busaja gaf toe twee dagen eerder ecstacy pillen te hebben geslikt. De heren zijn in voorlopige hechtenis genomen, Busaja is vrijgelaten op borgtocht.

De affaire Banyin mag ik bekend veronderstellen bij mijn lezers.

Kort Nieuws dinsdag 10 maart

– De rubriek Kort Nieuws houd ik vandaag erg kort. Ik noem de belangrijkste nieuwsitems uit de krant van vandaag, die ik deels al genoemd heb hierboven en ook deels al genoemd zijn in Nieuws van de website. Vind het mooi geweest voor vandaag, die in paniek begon, maar dat vertel ik alleen aan mijn intimi.

• Regering voert Covid-19 maatregelen op
• Leger denkt na over nieuwe quarantaine plaats
• Regering onder vuur vanwege Thamanat
• SET maakt grootste duikvlucht in 6 jaar: 8 procent
• Etnische vrouwen hebben het (extra) moeilijk
• Illegaal vermogen van topambtenaar terug naar regering
• Bestuursrechtbank gaat dagelijks werk digitaliseren
• Dochter van moordverdachte Banyin gearresteerd wegens drugsgebruik
• Nakhon Phanom: Onderzoek naar aanranding leerling (17) door leraar


 

Thailand’s Ruethaipreeya Nuanglee (left) and Brazil’s Ariella Moura (right) kiss Mexico’s Valentina Fluchaire after she won crown at the Miss International Queen 2020 transgender beauty pageant in Pattaya on Saturday

Nieuws van de website 8-9 maart

• Nadat bij de 21 deelneemsters de temperatuur was opgenomen en met een kleiner publiek dan vorig jaar is de Mexicaanse transgender Valentina Fluchaire in Pattaya gekroond tot transgender queen. De organisatoren hadden geadviseerd iedereen die zich niet lekker voelt, niet te komen. Een dag voor de verkiezing was de zaak gedesinfecteerd door staf in beschermende kleding. De winnares van vorig jaar Ariella Moura (22) gebruikte de pageant om een verklaring af te leggen tegen seksediscriminatie. In Brazilië zijn enkele van haar vriendinnen gedood in transfobe aanvallen.
• Een beruchte huurmoordenaar, die bij de bevolking bekend staat als Sua Liam Thungpho en hoog op de ‘Most wanted’ lijst van de politie stond, is zondagochtend aan een onbekende ziekte overleden in het huis van zijn moeder in Nakhon Si Thammarat. Hij was daar enkele dagen geleden naar toe gegaan uit zijn schuilplaats in de bergen. Vermoedelijk is hij overleden aan een hartstilstand.
• Zestig Thai, 27 mannen en 33 vrouwen, die zaterdagavond op Suvarnabhumi waren teruggekeerd uit Zuid-Korea zijn ondergebracht op de marinebasis in Sattahip voor een quarantaine van 14 dagen. Ze maakten deel uit van een groep van 80, die gescreend was.
De autoriteiten proberen tussen de 70 en 80 andere Thai te lokaliseren die op dezelfde vlucht arriveerden om ze naar het quarantaine centrum te brengen. Staatssecretaris Satit (Volksgezondheid) zegt dat ze zich binnen drie dagen moeten melden bij de lokale kantoren van het ministerie. ‘Als ze niet meewerken, hebben we geen andere keus dan de wet toepassen’, wat betekent een boete van 200.000 baht en/of een gevangenisstraf van een jaar. Het is niet duidelijk waarom zij wel werden toegelaten.
• Thailand en Maleisië hebben het cruiseschip Costa Fortuna verboden af te meren in een van hun havens uit angst voor het Covid-19 virus. Aan boord zijn 2.000 personen waaronder 63 Italianen. Het schip was al een keer geweigerd in Phuket, alhoewel er volgens de rederij geen verdachte gevallen aan boord zijn. Thailand heeft als beleid dat reizigers uit Italië 14 dagen in quarantaine dienen te gaan.
• Een leegstaande kamer op de eerste verdieping van een flat in Hat Yai (Songkhla) is zondagochtend zwaar beschadigd bij een brand. Er zijn geen doden of gewonden, want alle bewoners werden tijdig geëvacueerd. De brand werd bestreden met vier brandweerwagens en een kraan. Binnen 30 minuten was het vuur bedwongen. De flat telt zes verdiepingen en 40 kamers. Vermoedelijk was de oorzaak kortsluiting.
• Nida Poll: Een meerderheid van de respondenten die het censure debate volgden, zegt nog vertrouwen te hebben in het vermogen van de oppositie de prestaties van de regering te controleren. Maar gevraagd of de oppositie de zes ministers knock-out heeft geslagen antwoordde slechts 32,02 procent dat dit het geval was, 44,9 procent zei dat de informatie niet stevig genoeg was, 14 procent dat geen enkele k.o. klap is uitgedeeld.
Het debat werd door 9,44 pct van begin tot eind gevolgd, door 16,81 pct zo nu en dan en door 29,6 pct niet.
• Nakhon Si Thammarat: Twee mannen zijn om het leven gekomen nadat ze zaterdag in een artesische bron in een rubberplantage waren afgedaald om die uit te baggeren. De mannen werden bewusteloos op de bodem van de put gevonden die is versterkt met betonnen ringen. Reddingswerkers hebben ze eruit gehaald. Vermoed wordt dat ze bedwelmd zijn en overleden door giftige gassen.
• Zoals eerder al werd vermoed zijn 55 parlementsleden van Future Forward overgestapt naar Move Forward, de nieuwe naam van de kleine partij (zonder parlementsleden) Phungluang. Het logo van die partij is gewijzigd en vervangen door het Move Forward logo dat qua ontwerp en kleur lijkt op het FFP logo. De voormalige FFP-ers maakten zondag hun overstap bekend. De 55 parlementsleden zijn overgebleven nadat het Constitutionele Hof de bestuursleden, tevens parlementslid, een politieke ban had opgelegd van 10 jaar. Negen FFP-parlementariërs stapten eerder over naar coalitiepartij Bhumjaithai.
• Virus Update. Het aantal besmettingen is wereldwijd gestegen naar 105.000 en het dodental naar 3.500. In China is het dodental gestegen naar 3.097. Italië heeft reizen in de noordelijke regio rond Milaan verboden. Het cruiseschip Grand Princess dat voor San Francisco voor anker was gegaan, heeft toestemming gekregen in Oakland af te meren.
De stijging van het aantal doden met 500 buiten China heeft regeringen en luchtvaartmaatschappijen aangezet reizen naar en van zwaar getroffen gebieden te beperken. De reisbeperking in Italië is in een haastig belegde persconferentie door de minister-president bekend gemaakt. Ze heeft betrekking op een kwart van de bevolking in de regio rond Milaan. Het dodental is in Italië gestegen naar 233, het hoogste aantal na China.
Luchtvaartmaatschappij Cathay Pacific uit Hong Kong heeft alle vluchten naar steden in Japan geschorst. Maleisië weigert cruiseschepen. In de VS meldden Washington DC en Virginia hun eerste besmettingen. Argentinië heeft zijn eerste dode gemeld. Een hotel in Fujian (China) dat in gebruik was als quarantaine inrichting is ingestort. Tientallen personen zitten in de val. Meer weten? Klik hier.
• Quatar heeft tijdelijk vanaf maandag de toegang van reizigers uit veertien landen, waaronder Thailand, geblokkeerd als voorzorgsmaatregel tegen de snelle verspreiding van het coronavirus, aldus een mededeling van de regering zondag. Het verbod geldt voor China, Egypte, India, Iran, Irak, Libanon, Bangladesh, Nepal, Pakistan, Filipijnen, Zuid Korea, Sri Lanka, Syrië en Thailand. Quatar Airways had eerder al vluchten naar en van Italië geschorst. Het land telt 15 besmette patiënten.

Het nieuws in foto’s

People receive free face masks from the Medical Department at the Public Health Ministry in response to shortages and masks being sold at high prices.

Security officials are handling arriving air passengers as Thai workers are returning from South Korea, at Suvarnabhumi airport in Samut Prakan province on Sunday.

Het nieuws in infographics

Virus Tracker: 104 landen, 107.646 besmettingen, 3.660 doden

9 maart – De virus tracker, het overzicht met alle landen die getroffen worden door het Covid-19 virus, is uitgedijd van 98 naar 104 landen. Nederland telt nu 265 besmettingen, 3 doden en 0 herstelde patiënten, tegen 128, 1 en 0 in de zondagkrant. België is opgeklommen van 169 naar 200 besmettingen, er zijn nog geen patiënten overleden, slechts 1 is hersteld.

De top-5 is ongewijzigd: China blijft op 1 staan, nu met 80.701 besmettingen, 3.098 doden en 57.332 herstelde patiënten. Daarna volgen Zuid-Korea, Iran, Italië en Duitsland. Frankrijk schuift een plaats naar boven en telt nu 949 besmettingen tegen 653 een dag eerder.

Thailand telt nog steeds 50 infecties, de buurlanden Maleisië en Cambodja respectievelijk 99 en 2, Laos ontbreekt en Vietnam telt 21 besmettingen, 0 doden en 16 herstelde patiënten.

Het is misschien een beetje cynisch om de virusuitbraak te behandelen alsof het gaat om een voetbalcompetitie, want vergeet niet dat er heel veel leed achter deze kille cijfers verborgen gaat. Maar dat besef je pas als slachtoffers in je directe omgeving vallen.

‘Geesten’ ontduiken overheids virus vangnet

9 maart – De krant opent vandaag met nieuws dat ik al meldde in Nieuws van de website onder de kop  ‘Geesten’ ontduiken overheids virus vangnet. Met die geesten, in het Thais phi noi (kleine geesten), worden illegale arbeiders uit Zuid-Korea bedoeld die gebruik maken van een dispensatieregeling van de Koreaanse overheid, waardoor ze niet op een zwarte lijst belanden en nooit meer het land zouden in mogen.

Tachtig teruggekeerde Thai hebben zaterdag kans gezien op Suvarnabhumi door de screening te glippen. Staatssecretaris Sathit (Volksgezondheid) zegt dan ze zich binnen drie dagen moeten melden anders worden ze vervolgd op grond van de Communicable Disease Control Act. De namen en contactgegevens van hen zijn bekend, zodat ze gemakkelijk getraceerd kunnen worden. Wanneer ze worden gearresteerd kunnen ze een gevangenisstraf van maximaal 1 jaar tegemoet zien en een boete van 200.000 baht.

Arbeiders die uit Daegu en North Gyeongsang komen, de twee plaatsen met de meeste infecties, worden in quarantaine geplaatst op de marinebasis in Sattahip. De overigen die een geringer risico vormen, worden naar regionale screening centra gestuurd om te bepalen of ze in quarantaine dienen te worden geplaatst of naar huis mogen waar ze geacht worden 14 dagen in zelf-quarantaine te gaan. Ze moeten zich elke dag melden bij de gezondheidsautoriteiten. Dezelfde eisen gelden voor reizigers uit de overige risicolanden China, Hong Kong, Macau, Italië en Iran.

Adjunct-hoofd Thanarak van het Department of Disease Control schrijft de binnenkomst zonder screening van de tachtig toe aan ‘misverstanden’ over het nieuwe screeningsproces. Bij vier andere vluchten uit Zuid-Korea waren geen problemen.

Sinds gisteravond zijn 143 illegale Thaise werkers naar Sattahip gestuurd. De Royal Thai Navy heeft zes gebouwen in gereedheid gebracht voor quarantaine. Er is ruimte voor 780 personen. Ze worden rond de klok bewaakt door marinepersoneel.

Het ministerie van Volksgezondheid heeft gisteren bekend gemaakt dat het aantal Covid-19 gevallen nog steeds 50 bedraagt; nog eens twee patiënten mochten naar huis.

Kort Nieuws maandag 9 maart

Bangkok Post telt vandaag op de drie binnenlandpagina’s van het eerste katern negen nieuwsberichten c.q. -verhalen en dat verdient wel een vermelding in het Guinness Book of World Records, want nooit eerder zijn het er zo weinig geweest.

Bovendien kan ik drie artikelen overslaan: twee achtergrondverhalen en een interview met Korn Chatikavanij, die hoewel hij al lang in de politiek meedraait, net als voormalig partijleider Thanathorn van Future Forward frisse ideeën heeft voor verandering.

De achtergrondartikelen gaan over de legeroefening Cobra Gold en de Mae Fah Luang Foundation, een stichting die het werk van de prinses moeder voortzet om de kale bergen in Chiang Rai te transformeren tot productief land en boeren die papaver verbouwden een nieuwe kans te bieden.

– Behalve het verhaal over de ‘geesten’ bevat de voorpagina vandaag nog twee berichten. De Government Pharmaceutical Organisation stopt met de verkoop van mondkapjes nadat ze de opdracht heeft gekregen haar voorraad te bestemmen voor ziekenhuizen die kampen met een groot tekort. De GPO ontvangt dagelijks 410.000 mondkapjes. Het volledige aanbod gaat nu naar alle overheidsziekenhuizen, die onder toezicht staan van de permanent secretaris van het ministerie van Volksgezondheid.

De acht winkels van de GPO, die medische voorzieningen en medicijnen verkopen, hebben dus geen exemplaren meer voor de wederverkoop. Maar ze verkopen nog wel steeds ontsmettingsproducten zoals gels, mits online besteld en in kleine hoeveelheden. Deze verkoop begint woensdag. De afgelopen weken hebben lange rijen voor de winkels gestaan wat zorgen heeft opgeroepen over verspreiding van het virus in de rijen.

Adviserend voorzitter Thepparak van de Drug Store Association dringt er bij het Department of Internal Trade op aan de toegezegde 25.000 mondkapjes per dag aan de vereniging te leveren zodat ze in hun drogisterijen verkocht kunnen worden. Tot nu toe heeft de vereniging niets ontvangen. De vereniging staat onder toenemende druk van klanten.

Ten slotte meldt de Thai Ku Fah webpagina dat 111 mobiele eenheden van de Thong Fah (blauwe vlag) winkels die laaggeprijsde artikelen verkopen, mondkapjes verkopen. Bangkok telt 21 van deze winkels.

– Het derde artikel meldt dat Pita Limjaroenrat, leider van de resterende 55 parlementsleden van de ontbonden partij Future Forward (FFP), heeft bekend gemaakt dat hij en de 54 anderen overstappen naar Move Forward (Kao Klai), Volgend week melden ze zich aan. Move Forward is de nieuwe naam van de partij Phueng Luang, die geen parlementsleden had.

‘Alle parlementsleden blijven toegewijd aan de ideologie van FFP. Wees ervan verzekerd dat ons nieuwe tehuis hetzelfde hart heeft. We staan bij het volk en de democratie en verzetten ons tegen het beleid van de voormalige NCPO (militaire junta). We gaan door een een pogressieve agenda te volgen’, zegt hij.

Het politieke circus wordt verder uitgebreid met de partij Samerpak (gelijkheid), opgericht ter gelegenheid van International Women’s Day. Voormalig Pheu Thai bestuurslid Ladawan registreert de partij deze week bij de Kiesraad. Ladawan is 17 jaar niet politiek actief geweest na ontbinding van Thai Rak Thai en slechts 11 jaar actief in Pheu Thai. Ze wil nu weer volop terugkeren in de politiek.

– Als laatste vandaag pagina 3. Het interview met Korn Chatikavanij noemde ik al, het bericht over de overleden huurmoordenaar kent u al en een follow-up over de rechter die suïcide pleegde, meldt slechts dat zijn lichaam is overgebracht van het ziekenhuis naar Wat San Sai Muen in Chiang Mai voor crematierites. Die werden presided door de secretaris-generaal van het Office of the Judiciary. Het lichaam wordt woensdag gecremeerd.

Het enige nieuwe bericht meldt dat vrouwen gisteren op International Women’s Day hebben gepleit voor meer kinderdagverblijven en uitbreiding van het ouderschapsverlof voor vaders. De oproep werd gedaan tijdens een mars van het Democracy Monument naar het ministerie van Onderwijs, waaraan 500 personen deelnamen.

Volgens de voorzitter van de Women Workers Unity Group sluiten de kinderdagverblijven voordat werkende moeders er hun kind hebben kunnen ophalen. Als gevolg daarvan zien veel vrouwen zich genoodzaakt hun kroost onder te brengen bij de grootouders in het land. Voorts bestaat verwarring of de acht vrije dagen voor zwangerschapsonderzoek worden beschouwd als betaald of onbetaald verlof.

Nieuws uit Thailand was vandaag vertraagd omdat ik onverwacht bezoek kreeg van een kennis.


 

The Grand Princess, which belongs to Princess Cruises, the same company which operated the coronavirus-stricken ship held off Japan last month on which more than 700 people on board tested positive.

Nieuws van de website 7-8 maart

• Virus update. Het aantal besmettingen met het coronavirus is wereldwijd toegenomen naar meer dan 100.000. De VS doen alle mogelijke moeite om een uitbraak aan boord van een gestrand cruiseschip te bedwingen. De WHO noemt de verspreiding ‘uiterst zorgwekkend’ daar een vloed van landen hun eerste besmetting hebben gemeld. Thans zijn besmettingen gemeld in 92 landen.
Aan boord van het cruiseschip Grand Princess zijn 21 passagiers en bemanningsleden positief getest op het virus, nadat de California National Guard testkits naar het schip had gevlogen. Het schip ligt sinds woensdag voor anker voor San Francisco nadat bekend werd dat twee personen die de vorige reis hadden meegemaakt, besmet waren. Eén is overleden. Vice-president Mike Pence zegt dat het schip dit weekend naar een niet-commerciële haven wordt gebracht en dat alle 3.533 passagiers en bemanningsleden worden getest.
Slowakije, Servië, het Vaticaan, Peru, Kameroen en Togo meldden vrijdag hun eerste besmettingen en in Nederland is één persoon overleden. Meer weten? Klik hier.
• Nog steeds verwarring over quarantaineregels voor reizigers uit Zuid Korea, China, Macau, Hong Kong, Italië en Iran. Is quarantaine ‘aanbevolen’ of ‘verplicht’? En handhaving is onduidelijk.
De woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid zei donderdag dat reizigers uit deze zes plaatsen een boete van 20.000 baht krijgen als ze niet 14 dagen in zelf-quarantaine gaan en zich elke dag bij de autoriteiten melden.
De permanent secretaris van het ministerie zei vrijdag thuis-quarantaine ‘aan te bevelen’. Wie dat niet doet, wordt naar quarantaine inrichtingen van de overheid gestuurd. Maar het Public Relations Department  herhaalde vrijdag het dreigement van 20.000 baht op zijn Twitter account.
De adjunct-directeur van het Department of Disease Control (DDC) zegt dat reizigers uit de zes plaatsen zich dagelijks moeten melden. Dat kan per telefoon, mobiele app of andere kanalen. Wie in gebreke blijft, is strafbaar.
• De rechter die in oktober in de rechtbank van Yala op zichzelf schoot heeft voor de tweede keer een zelfmoordpoging gedaan en is zaterdagochtend overleden. Hij schoot in zijn huis in Doi Saket (Chiang Mai) in zijn hart terwijl zijn vrouw en zoon uit waren. In het ziekenhuis hebben artsen tevergeefs geprobeerd hem in leven te houden.
Op zijn Facebook pagina staat een afscheidsbrief waarin hij zijn besluit toelicht. Als reden geeft hij het vooruitzicht dat hij zijn baan kon verliezen, waar hij van houdt, en veroordeeld kon worden in een strafrechtzaak. Een onderzoek naar hem was al begonnen. De onfortuinlijke rechter was destijds onder druk gezet verdachten te veroordelen, maar hij vond het bewijs niet overtuigend.
• Tweehonderd reizigers die zaterdag uit Zuid Korea op Suvarnabhumi waren geland, zijn naar de marinebasis in Sattahip gebracht om er te worden gescreend. Personen met koorts worden opgenomen in een ziekenhuis voor verder onderzoek. Alle passagiers uit Daegu en Gyeongbak, de zwaarst getroffen gebieden in Zuid-Korea, worden in quarantaine geplaatst. Sommige Thaise passagiers mogen naar huis gaan, anderen worden in hun woonplaats in quarantaine geplaatst.
• Twee Thaise mannen die zijn teruggekeerd uit Italië, zijn gediagnosticeerd met Covid-19, waardoor het totaal aantal infecties op 50 is gekomen. De mannen behoorden tot een groep van zes, van wie één eerder besmet bleek. De overige drie worden door het DDC in de gaten gehouden; laboratoriumtesten hebben nog geen virus gevonden.
• Opnieuw zijn drugs aangespoeld op het strand van Koh Kut (Trat). De 112 kilo crystal methamphetamine was verstopt in pakjes groene thee met Chinese en Engelse tekst en vervolgens gebundeld in plastic zakken.
Op vrijdag was al 71 kilo crystal meth gevonden op het Takhian strand, op donderdagavond 41 kilo aan de zuidkant van het eiland en op dinsdag en donderdag zijn op verschillende plaatsen op het eiland drugs gevonden. Alles bij elkaar 189,5 kilo. Onbekend is waar het spul vandaan komt.
• Een weinig bekende politieke partij zonder parlementsleden wordt vermoedelijk de nieuwe bakermat van de 55 resterende parlementsleden van Future Forward. De partij, Phueng Luang, heeft haar naam veranderd in Kao Klai (Leap Forward in het Thais). De Kiesraad heeft de naamsverandering goedgekeurd. De voormalige FFP-ers hebben nog niets gezegd over de overstap. Ze geven zondag een toelichting.
Phueng Laung, voorheen Ruam Pattana Chartthai geheten, is in mei 2014 geregistreerd. De partij heeft 2.690 leden en vertegenwoordigers in 13 kiesdistricten.
Toen FFP werd ontbonden, telde ze 77 parlementsleden. Het is onduidelijk hoeveel FFP parlementsleden zich aansluiten bij Kao Klai. Ze hebben tot 21 april de tijd om een beslissing te nemen. Eerder werd gemeld dat negen FFP parlementsleden waren overgestapt naar coalitiepartij Bhumjaithai, maar dit bericht zegt daar niets over. Het aantal van 55 is gebaseerd op het stemgedrag tijdens het censure debate.
• De eerste Cambodjaan is positief getest op het Covid-19 virus. De 38-jarige man is een van de vier personen die getest zijn omdat ze direct contact hebben gehad met een Japanner, die later besmet bleek. Veertig anderen die met hem indirect contact hadden, zijn in quarantaine geplaatst. De Japanner runt een rekruteringsbureau in Siem Reap. In de afgelopen weken heeft hij gereisd naar Vietnam, Thailand en de Filipijnen.
• Narathiwat: Een politieofficier is om het leven gekomen en twee anderen zijn gewond geraakt bij een beschieting door opstandelingen en kort daarna een aanval met een brandbom. Ze waren vrijdagavond tegen middernacht na een bezoek aan het Sri Sakhon ziekenhuis in een pickup truck op de terugweg naar hun politiebureau toen ze werden aangevallen. Door de brandbom slipte de wagen van de weg.

BMA will use eight new one-storey buildings as rooms for people to be quarantined for Covid-19 monitoring.

Geriatrisch ziekenhuis wordt [tijdelijk] quarantaine inrichting

8 maart – Geriatrisch ziekenhuis Bang Khunthian is gekozen als locatie om phi noi (illegale Thaise arbeiders werkzaam in Zuid-Korea) die terugkeren naar Thailand, in quarantaine te plaatsen. Het is een ideale locatie want staat aan de rand van Bangkok, ver van bewoners die zich zouden kunnen verzetten. Het deel van het ziekenhuis dat gebruikt gaat worden, komt pas later dit jaar in gebruik. In de acht gebouwen van één verdieping met 32 kamers kunnen 100 personen worden ondergebracht.

Vandaag beste mensen spring ik gelijk naar pagina 5, op zondag gewijd aan Urban Life. De krant trekt de gehele pagina uit voor een verhaal over de geïmproviseerde quarantaine inrichting. Onwillekeurig moest ik denken aan het quarantainestation Rotterdam-Heijplaat, recht tegenover de Maasboulevard in Schiedam, lange tijd mijn woonplaats.

Turend naar de overkant heb ik mij vaak afgevraagd wat er allemaal te zien was, maar ik heb nooit de stoute schoenen aangetrokken om er een kijkje te nemen. De digitale encyclopedie Wikipedia bood het antwoord en dat wil ik u niet onthouden. Dat het Thaise nieuws daardoor in de verdrukking komt, is niet erg want het belangrijkste nieuws is al gemeld in Nieuws van de website en de krant opent vandaag met een achtergrondverhaal over wapenbezit in Thailand, waaraan ik sowieso weinig aandacht zou besteden. Hier komt het.

Quarantainestation Heijplaat was een inrichting voor zeelieden met besmettelijke ziekten aan de Nieuwe Maas direct ten westen van Heijplaat. Het werd in 1934 geopend.

Het complex bestond uit een afgesloten terrein van zes hectare met een voetbalveld en een eigen steiger in de rivier en aanvankelijk tien gebouwen: een portiersgebouwtje, een mortuarium – met stenen onderzoekstafel, een officiersbarak, een zusterhuis, een isolatie- of ziekenbarak, het woonhuis van de beheerder, een chloorhuisje, een badhuis annex ontsmettingsbarak – met ontsmettingsketels voor kleding en met een onreine- en een reine afdeling, een centraal keukengebouw – met kolossale stoompannen, en drie contactbarakken waarin de mensen met elkaar in quarantaine verbleven. De gebouwen waren elk met hun eigen deelterrein omzoomd door geschoren ligusterhagen van een meter hoog.

Eind jaren dertig werd het complex gebruikt als vluchtelingenkamp van Joodse vluchtelingen uit Oostenrijk en Duitsland. Er verbleven hier zowel volwassenen als alleenstaande kinderen. Vooral voor de laatste groep was dit verre van ideaal. Veel vluchtelingen uit het Derde Rijk hebben korte of langere tijd op Heijplaat gewoond.

De contactgebouwen waren na de oorlog lange tijd in gebruik voor de opvang van bejaarde verblijfspatiënten van het psychiatrisch ziekenhuis Delta en zijn inmiddels afgebroken. De overgebleven zeven gebouwen zijn na opheffing van de quarantainefunctie gekraakt. Tot dan toe was de inrichting ondanks de tientallen jaren van onbruik nog volledig uitgerust met bedden, matrassen en dekens en onder meer ouderwetse rieten manden vol pantoffels en badjassen. Er stonden nog onderzoekstafels en overal hingen nog stokoude, maar werkzame bakelieten huistelefoons. Een ambtenaar van de gemeente hield zelfs de ketel van de centrale verwarming in gang met steenkool.

De begroeiing op het terrein is nu verruigd en het voormalige voetbalveld is een wei geworden voor schapen en hangbuikzwijntjes. Het rivierstrandje op de oever is het enige natuurlijke zandstrand van Rotterdam en wordt druk bezocht. De krakers van weleer wonen er nog steeds, maar het Havenbedrijf stelt pogingen in het werk om hen van het terrein te verwijderen, zodat de rijksmonumentale gebouwen voor restauratie en kleinschalige bedrijfshuisvesting beschikbaar komen en het terrein volledig openbaar toegankelijk kan worden. Anno 2019 wonen de krakers van weleer nog steeds op het terrein, wel hebben ze nu allemaal een huurcontract voor de periode van 6 jaar gekregen van de gemeente Rotterdam.

Virus tracker: 97 landen, 103.813 besmettingen

8 maart – Evenals gisteren meet de virus tracker 34 centimeter. Het overzicht bestaat uit 97 landen met besmettingen plus de Diamond Princess, het cruiseschip dat in Yokohama in quarantaine heeft gelegen. In totaal gaat het om 103.813 bevestigde besmettingen, 3.522 doden en 58.463 patiënten die hersteld zijn.

Het aantal besmettingen in Nederland is toegenomen van 82 naar 128 en in België van 109 naar 169. In het aantal doden en herstelde patiënten is geen wijziging gekomen.

Eenzaam aan top staat China met 80.651 besmettingen (een dag eerder 80.559), 3.070 doden (3.402) en 55.517 herstelde patiënten (53.929). Thailand telt 50 besmettingen tegen een dag eerder 48. 21 landen tellen 1 besmetting. Het aantal doden, exclusief China, Zuid-Korea, Iran en Italië, varieert van 1 tot 17 (VS). Duitsland telt 0 doden, Engeland 2, Frankrijk 9.

De virus tracker staat bij een artikel over de ontwikkelingen in Thailand, geïllustreerd met een foto van de EM Auto Sanitizing Gate, een tunnel die automatisch ontsmettingsvloeistof sproeit op bezoekers die naar winkelcentrum EmQuartier gaan.

Ik heb in het safaripark wel eens onder een sproeiinstallatie gelopen, maar die spoeide water en diende ter afkoeling. Café-restaurant Indulge aan de Sukhumvit Road, waar ik soms koffie drink, heeft ook een sproeiinstallatie, oorspronkelijk eveneens bedoeld ter afkoeling maar nu ook nuttig ter bestrijding van PM2,5 stofdeeltjes.

Kort Nieuws zondag 8 maart

Agressieve vuurwapen bezitters een nieuwe zorg, kopt BP boven de opening, een achtergrondverhaal over het vuurwapenbezit in Thailand. Aanleiding zijn drie recente beschietingen in winkelcentra, waarbij doden zijn gevallen. In twee maanden zjn 34 personen gedood en 62 verwond, waardoor schrijft de krant shoppers bang zijn geworden en de regering zich gesteld ziet voor de uphill  taak een herhaling van dergelijke incidenten te voorkomen.

De beschietingen waarop de krant doelt, zijn de beroving op 9 januari van een juwelierswinkel in Lop Buri (3 doden waaronder een jongen van 2 jaar), het bloedbad op 8 februari in winkelcentrum Terminal 21 in Korat (30 doden, inclusief de schutter, en 58 gewonden) en op 18 februari een incident in een cosmetische kliniek in Bangkok, waar een man zijn ex-vrouw dood schoot en een andere vrouw verwondde.

Een vierde incident had slecht kunnen aflopen wanneer de politie niet tijdig had ingegrepen. In winkelcentrum Rattanathibet opende op 27 februari een man het vuur terwijl hij aan het kibbelen was met zijn vrouw. Deze keer werd niemand gewond. [Ik kan me niet herinneren dit ooit gelezen te hebben]

Ondanks het bestaan van wetten die het illegale bezit van wapens strafbaar stellen, is het in de praktijk niet al te moeilijk om een wapen te bemachtigen, zegt Jirabhop Bhuridej, hoofd van de Crime Suppression Division. Overheidsprojecten en handel via de sociale media zijn de boosdoeners. De politie en het leger alsmede enkele diensten van het ministerie van Binnenlandse Zaken bieden de mogelijkheid aan hun personeel om wapens goedkoop aan te schaffen.

Alhoewel bedoeld om wapens meer betaalbaar te maken voor degenen die ze nodig hebben, dienen ze uitsluitend te worden verkocht wanneer absoluut noodzakelijk en beperkt te worden tot een kleine groep functionarissen, vindt Jirabhop.

Tot zover mijn al te lange samenvatting. De rest mag u zelf lezen op Aggressive gun owners a new worry.

– Wat biedt de krant nog meer? Op de voorpagina een bericht over de 200 Thai die zijn teruggekeerd uit Zuid-Korea en in quarantaine zijn geplaatst op de marinebasis in Sattahip. Meldde ik al in Nieuws van de website.

Pagina 2 bevat de zondagrubriek Through the lens, een fotopagina die doorgaans verderop in de krant ligt. De rubriek besteedt aandacht aan Wat Niwet Thammaprawat in Bang Pa-in (Ayutthaya) waarvoor koning Chulalongkorn in 1876 opdracht heeft gegeven. Hij wilde dat zijn onderdanen een ‘speciale’ tempel hadden om te bidden en te bewonderen.

De tempel, ontworpen door de Italiaanse architect Joachim Grassi, heeft het uiterlijk van een christelijke kerk met gebrandschilderde ramen. De tempel is alleen te bereiken via een kabelbaanwagentje over een kanaal.

– Pagina 3 opent met de deze maal geslaagde suïdicepoging van rechter Khanakhorn Pianchana (50), ook al genoemd in Nieuws van de website. Wat ik ervan begrijp is het een behoorlijk smerige zaak waarbij de rechter die te goede trouw was, is tegengewerkt door zijn meerderen. In zijn afscheidsbrief op Facebook schrijft hij dat hij bang was zijn baan te verliezen en veroordeeld te worden.

‘Ik ben onderzocht en beschuldigd en werd een verdachte in een strafrechtzaak. Onderzoek tegen me is al begonnen. Beroofd te worden van een baan waarvan ik houd betekent het verlies van one’s true self.

– De virus tracker en de foto met de tunnel noemde ik al. Het bijbehorende artikel gaat over de twee Thai die uit Italië zijn teruggekeerd met als souvenirtje het Covid-19 virus. Verder op de 3 de rubriek News Bites met vier kortjes en twee berichten.

Voormalig minister van Financiën Korn Chatikavanij, die kort geleden uit de Democraten is gestapt, is gisteren op de eerste partijvergadering gekozen tot partijleider van de mede door hem opgerichte nieuwe partij Kla (Dare). Tevens kozen de 500 partijleden het bestuur en stelden het partijprogramma en beleid van de partij vast.

De nieuwe leider zei dat geen tijd mag worden verloren om aan het werk te gaan en het land te verbeteren. ‘Thailand heeft een groot potentieel maar komt nog mensen tekort die veranderingen kunnen aanbrengen.’

– Als laatste op de 3 noem ik een klein kader ingebouwd in het artikel over het Italiaanse souvenirtje. De celebrity dokter Smith ‘Mor Oak’ Arayaskul heeft 2,8 miljoen baht aan donaties bij elkaar gesprokkeld om beschermende uitrusting te kopen voor de medische staf die in de frontlinies het Covid-19 virus bestrijden.

Hij en collega’s voerden de campagne Thejai Had Mod Ngan (Pouring our hearts out for the working ants). Binnen uren na de start van de campagne was al 1,1 miljoen baht gedoneerd, de 2,8 miljoen werd bereikt na 10 uur.

– Ik eindig met pagina 4 die een achtergrondverhaal van een halve pagina bevat over bosbranden en de bestrijding, beter gezegd het voorkomen ervan. Thailand heeft dit jaar drie grote bosbranden meegemaakt, in Lampang alleen al woedden 361 branden, de grootste in nationaal park Phu Kradung (Loei) vernielde 3.400 rai.

Een van de preventieve methodes is het vochtig houden van de bosgrond. Met een proefproject in Lampang zijn goede ervaringen opgedaan. U mag het zelf lezen in Keeping forest floor moist to stop fires.


 

Luchtvervuiling in Wuhan.

Media staren zich blind op ‘geheimzinnig’ virus

Het viel gezondheidsjournalist Jos Vranckx de voorbije weken op dat de media zich blindstaren op de ‘geheimzinnige’ boosdoener van Covid-19, namelijk het virus zelf. Er zijn echter mogelijk nog meer onderliggende oorzaken waar amper iets wordt aan gedaan, meent hij.

Het corona-alarmisme illustreerde eens te meer een voorbijgestreefde manier van denken over gezondheidszorg, die nog steeds de media en de populaire mentaliteit beheerst. Zeker ook omdat ze zo logisch lijkt: één oorzaak (het virus) – één gevolg (de ziekte: koorts, vermoeidheid, droge hoest…. ). In werkelijkheid spelen ook andere factoren een rol in combinatie met elkaar.

Zo begint een analyse in het Belgische magazine Knack (19 februari, bijgewerkt op 4 maart) onder de titel ‘Waarom krijgen andere mogelijke aspecten van de corona-epidemie nauwelijks aandacht?’ Ik volsta met een link en beveel het artikel van harte ter lezing aan.

https://www.knack.be/nieuws/gezondheid/waarom-krijgen-andere-mogelijke-aspecten-van-de-corona-epidemie-nauwelijks-aandacht/article-opinion-1566793.html?fbclid=IwAR0OSEW5_LqUV5w3CyaO2DrAjsmWu4WCC_cEu_BRTloQflsZ96r0p74LG9c&cookie_check=1583505797


 

Police inspect the crushed motorcycle jammed under the front of the freight train, after a 33-year-old salesman drove through a railway crossing barrier in Pattaya and hit and killed on Friday morning.

Nieuws van de website 6-7 maart

• Een autoverkoper (33) op een motorfiets is vrijdagochtend om het leven gekomen toen hij in Pattaya een gesloten spoorwegboom negeerde en er omheen reed. Hij werd gegrepen door een vrachttrein. Zijn lichaam viel naast de spoorbaan, de motorfiets werd 500 meter meegesleept totdat de trein tot stilstand kwam. Een getuige zegt dat de trein een waarschuwingssignaal had gegeven en dat hij ook had geroepen om hem te waarschuwen.
• De regering heeft Zuid-Korea gevraagd Thaise arbeiders 14 dagen te volgen om ervoor te zorgen dat ze virusvrij zijn, wanneer ze terugkeren naar Thailand. Minister Don (Buitenlandse Zaken) heeft dat in een telefoontje met zijn Koreaanse counterpart gevraagd. Die heeft zijn medewerking toegezegd.
Het toezicht is een van de drie maatregelen die Thailand heeft gevraagd. De andere zijn de screening van alle passagiers voordat zij op het vliegtuig naar Thailand stappen en het verzoek aan de Koreaanse immigratiepolitie om de profielen van Thaise werkers die terugkeren.
• Bewoners van huizen op vlotten in Klong Bang Phra Luang, een kanaal in Nakhon Sawan, wonen al vijf maanden hoog en droog omdat het kanaal is opgedroogd. Een bewoonster zegt dat dit niet eerder is voorgekomen. Ze kan zelfs geen bad nemen in het kanaal.
Tambon Bang Phra Luang telt 723 huishoudens, normaal drijven 30 huizen in het kanaal. De helft drijft niet meer, de andere helft in diepe delen van het kanaal hebben zo nu en dan water.
• Gemeentepersoneel van Phetchabun heeft vrijdag scrap collectors (mensen die vuilnis doorzoeken op bruikbare spullen) gewaarschuwd geen gebruikte mondkapjes te verzamelen, schoon te maken en die weer te verkopen. In buurprovincie Saraburi is dat ontdekt, de booswichten zijn deze week aangehouden.
Burgemeester Seksan van Phetchabun zegt dat de mensen zich zorgen maken. Ze weten niet of de beschikbare kapjes nieuw of gebruikt zijn. De dragers is gevraagd hun gebruikte kapjes te vernietigen en niet bij het overige afval te doen.
• Na een zoektocht van vijf dagen is de krokodil Thongdam, die was ontsnapt uit een omheinde ruimte in Wat Khok Salut (Phitsanulok), gevangen in de rivier Nan. Dat had nog enige voeten in de aarde want hij ging er enkele malen vandoor. Maar uiteindelijk lukte het om het 2,5 meter lange reptiel te vangen. En dat vraagt natuurlijk om een groepsfoto van de jagers en Thongdam. De 9-jarige krokodil wordt naar een meer in Pichit gebracht.
• Virus update. De WHO waarschuwt dat landen de coronavirus crisis niet serieus genoeg nemen, daar de uitbraak in Europa en de VS aanzwelt. In de VS klagen medische werkers dat er een ‘verontrustend’ gebrek is aan ziekenhuisvoorbereidingen.
De wereldmarkten duikelden weer vanwege zorgen over de gevolgen voor de economie en omdat landen meer drastische stappen hebben gezet om verdere verspreiding van het virus te voorkomen dat al ruim 3.300 levens heeft gekost en bijna 100.000 personen heeft besmet in 85 landen.
Het aantal besmettingen in Italië, Frankrijk, Griekenland en Iran is sterk toegenomen. Voor de kust van Californië ligt een cruiseschip voor anker, aan boord waarvan passagiers en bemanningsleden worden getest, die symptomen van het virus hebben.
Uit de brij van informatie licht ik verder dat China donderdag 143 nieuwe besmettingen heeft gemeld en 30 nieuwe doden. Het aantal bevestigde besmettingen is gestegen naar 80.552. Zuid-Korea telt 518 nieuwe infecties, het totaal bedraagt nu 6.284 en het aantal doden is gestegen naar 42. De meeste infecties vinden plaats in de stad Daegu. Meer weten? Klik hier.
• Minister Anutin (Volksgezondheid en flaters) heeft weer eens een scheve schaats gereden. Dinsdag zei hij dat alle reizigers uit China, Italië, Iran, Zuid-Korea, Hong Kong en Macau in verplichte quarantaine worden geplaatst. Maar vrijdag is hij teruggefloten. De gezondheidsautoriteiten [wie zijn dat toch?] zeggen dat dit niet gaat gebeuren daar het land worstelt met het in balans brengen van de angst voor besmettingen met de noden van de stilstaande economie. Het advies luidt nu: Blijf binnenshuis en meld je bij de autoriteiten voor toezicht. ‘We bevelen thuis quarantaine aan’, zegt permanent secretaris Sukhum van Volksgezondheid.
• Een Britse man (43) is de laatste en 48e patiënt die besmet is met het coronavirus. Hij verliet Londen op 28 februari, stapte op 29 februari in Hong Kong over op een vlucht naar Thailand en was 8 uur in transit. Dinsdag kreeg hij koorts en last van longflegma. Hij is opgenomen in het Central Chest Institute of Thailand (Nonthaburi).
Een Thaise vrouw, die in de informele handel in Zuid-Korea werkte en teruggekeerd is, is door één laboratorium positief getest op het Covid-19 virus. Gewacht wordt op het testresultaat van een ander lab. Ze is naar het Bamrasnaradura Infectious Diseases Institute in Nonthaburi gestuurd.
• De ministers met een economische portefeuille hebben vrijdag een stimuleringspakket vastgesteld om de gevolgen van de Covid-19 uitbraak te verzachten. Eerder zei minister Uttama (Financiën) dat het om 100 miljard baht gaat voor giften, zachte leningen en andere financiële steun. ‘Het is een tijdelijk, breed pakket om verschillende groepen te helpen’, zei hij na de vergadering. Dinsdag wordt het voorgelegd aan het kabinet.
• Khon Kaen, Pattaya and Bang Saen hebben hun Songkran festiviteiten geschrapt. In Khon Kaen worden alleen religieuze ceremonies gehouden, zoals het offeren van giften aan monniken en zegenen van ouderen met water. Festiviteiten waren gepland van 8 tot 15 april. De provincie beroemt zich op de populairste Songkran feesten in het Noordoosten. Het festival op Niew Road doet niet onder voor de feesten in Khao San Road in Bangkok.
• Op twee stranden in de provincie Trat is deze week 100 kilo crystal methamphetamine aangespoeld. De ontdekking volgde op een drukke week van anti-drugs operaties.
In Ayutthaya zijn twee drugsbaronnen aangehouden en 5,5 miljoen speedpillen in beslag genomen.

Het nieuws in foto’s

Vendors wait for customers at Platinum Pratunam mall in Bangkok.

A view inside Suvarnabhumi airport at 5pm on Monday. The number of foreign travellers arriving in Thailand has fallen by half since the virus outbreak.

“Floating houses” left high on the dry bed of Klong Bang Phra Luang in Muang district of Nakhon Sawan.

Medical workers carry a patient who are suspected of having coronavirus disease (COVID-19) in a Negative Pressure Isolation stretcher into a facility of Kyungpook National University Hospital in Daegu, South Korea, March 6, 2020.

A pack of four sanitary face masks is shown by a buyer from a mobile outlet at Klong Toey market, one of 21 spots in Bangkok where the Internal Trade Department is selling masks to relieve shortages caused by the Covid-19 outbreak. The 10-baht packs are limited to one per customer.

Teruggekeerde arbeiders uit Korea vermijden quarantaine

7 maart – De slogan TIT (This is Thailand) die zoveel betekent als lak aan regeltjes, wordt dezer dagen bevestigd want arbeiders die terugkeren uit Zuid-Korea gaan niet [allemaal] in zelf-quarantaine hetgeen de overheid van hen verlangt. Maar ook lokale autoriteiten gooien hun kont tegen de krib.

In Prachuap Khiri Khan hebben 15 overheidsdiensten en particuliere organisaties een verklaring uitgegeven waarin ze zich verzetten tegen het plan van de regering een strandvakantiepark in Hua Hin, dat eigendom is van het leger, te gebruiken als quarantaine-inrichting. Ze zeggen dat het te dicht bij woningen ligt. En in Phetchaburi verzetten elf diensten zich tegen het gebruik van een strandaccommodatie van het leger, want zijn bang dat dit het lokale toerisme schaadt.

Hoeveel uit Korea teruggekeerde arbeiders zich niet houden aan het regeringsadvies vermeldt het artikel niet (kan ook niet), bekend is alleen dat sinds december toen de dispensatieregeling voor illegale arbeiders in Zuid-Korea van kracht werd 4.727 arbeiders al zijn teruggekeerd. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken werken 57.470 van de 209.909 Thaise gastarbeiders illegaal in het land. Tot nu toe hebben 5.396 laten weten te willen terugkeren.

De krant noemt slechts één voorbeeld van een Thai die zich heeft onttrokken aan quarantaine: een 20-jarige student die op 26 februari uit Iran arriveerde, een van de risicolanden waarvoor het quarantaineverzoek geldt. Hij logeerde bij een kennis in Bangkok en reisde twee dagen later met een interliner naar Nakhon Si Thammarat, waar hij verbleef in een ponoh (religieuze school). Donderdag bleek hij besmet te zijn.

60 personen met wie hij contact heeft gehad, zijn al getraceerd en hebben de opdracht  gekregen zich te laten testen. Anderen die gevolgd worden, zijn 40 studenten van de ponoh, 32 buspassagiers, 10 familieleden en 10 medische werkers.

Volgens de krant neemt de onrust onder de bevolking toe vanwege de berichtgeving over personen die terugkeren uit risicolanden en zich onttrekken aan quarantaine. Want daardoor worden pogingen om de verspreiding van het Covid-19 virus te bedwingen ondermijnd. Als altijd is mijn vraag: hoe weet de krant dat en hoe algemeen is die onrust?

Deelkabinet akkoord met noodverband voor economie

7 maart – De krant opent vandaag niet met bovenstaand verhaal maar met een lijvig artikel over de stimuleringsmaatregelen ad 100 miljard baht van de overheid om de gevolgen van de Covid-19 crisis voor ’s lands al lauwe economie te helpen verlichten. De ministers met economie in hun portefeuille zijn het gisteren eens geworden over het pakket, dinsdag besluit het voltallige kabinet.

Ja, beste mensen, BP beschouwt zichzelf als een paper of record* en die besteden altijd veel aandacht aan overheden – ik denk BP nog veel meer dan bijvoorbeeld de New York Times en NRC Handelsblad. BP regeert graag het land mee en slikt alles braaf wat de autoriteiten zeggen. Journalisten zijn er geen luis in de pels, zoals in veel andere landen.

Bij het openingsverhaal staat een infographic waarin alle maatregelen keurig op een rijtje staan, wat mij van de plicht ontslaat om het samen te vatten. Het is trouwens een waslijst aan maatregelen, te veel om op te noemen. U zou erbij in slaap vallen.

* A newspaper of record is a major newspaper that has a large circulation and whose editorial and news-gathering functions are considered authoritative.

Virus tracker dijt uit

7 maart – De virus tracker, een overzicht van alle door het virus getroffen landen, blijft maar uitdijen en heeft nu een lengte van 34 cm. Ontbreekt op de website en zou ik niet eens kunnen overnemen.

De lijst wordt aangevoerd door China met 80.559 bevestigde infecties, 3.042 doden en 53.929 herstelde personen, gevolgd door Zuid-Korea, Iran en Italië.

België en Nederland die gisteren een plaats deelden, zijn uit elkaar: Onze zuiderburen melden nu 109 besmettingen tegen Nederland 82. België telt geen doden, Nederland 1. Het aantal herstelde patiënten bedraagt respectievelijk 1 en 0. Onze oosterburen hebben 577 besmettingen, 0 doden en 17 herstelde patiënten.

In de regio Azië-Pacific melden de Filipijnen, Cambodja en Vietnam de minste besmettingen, respectievelijk 5, 1 en 16. In Europa zijn de geluksvogels Gibraltar, Liechtenstein, Polen, Servië, Slowakije, Monaco, Litouwen, Letland, Andorra, Armenië, Noord Macedonië en de Heilige Stoel. Die tellen allemaal 1 besmetting [tenzij er gesjoemeld wordt].

Alle landen bij elkaar hebben 100.292 bevestigde infecties, 3.408 doden en 55.987 herstelde patiënten. Het aantal doden kan lager zijn want zoals de auteur van het artikel in Knack schrijft, mogelijk zijn sommige sterfgevallen te wijten aan een combinatie van ziektes. In ieder geval is het percentage hoger dan dat van de seizoensgriep.

Kort Nieuws zaterdag 7 maart

Bangkok Post telt vandaag 11 nieuwsberichten c.q. -verhalen op de drie binnenlandpagina’s van het eerste katern. Van de voorpagina resteert alleen nog een bericht dat overheidsziekenhuizen een schreeuwend tekort aan mondkapjes hebben, maar de krant noemt alleen het Ramathibodi ziekenhuis.

Directeur Surasak zei gisteren dat ze nog genoeg kapjes hebben voor minder dan een week. De vraag is gestegen van 30.000 naar 40.000 stuks per week. Als noodmaatregel wordt het gebruik door patiënten beperkt en draagt het keukenpersoneel wasbare kapjes.

Het ziekenhuis is een van dertien ziekenhuizen verbonden aan het Consortium of Thais Medical Schools dat eerder een ‘passionate’ (hartstochtelijk) beroep heeft gedaan op het Internal Trade Department om te helpen bij het dreigend tekort.

Het ITD heeft als taak 600.000 van de 1,3 miljoen kapjes, die dagelijks door 11 fabrikanten worden geproduceerd, toe te wijzen aan de ministeries van Volksgezondheid en Handel. De rest wordt verkocht aan de bevolking. Het departement heeft moeite het tekort op te lossen en ervoor te zorgen dat er voldoende kapjes zijn voor overheidsziekenhuizen en voor de verkoop aan de bevolking.

Gisteren waren in het gemeentehuis binnen een half uur 600 pakjes van 4 stuks uitverkocht. Al uren voordat de verkoop begon, stonden mensen in de rij. De pakjes kosten 10 baht. Elders zijn ze ook te koop, vaak tegen opgedreven prijzen, zelfs in Blue Flag winkels, die deel uitmaken van het overheidsprogramma om goedkope artikelen te leveren voor de minima. Gisteren is de eigenaar van een winkel in Lop Buri aangehouden die de kapjes voor 20 baht per stuk verkocht.

– Pagina 2 telt drie berichten en de rubriek In Brief met vijf kortjes, waarvan twee al bekend (motorrijder gegrepen door vrachttrein, ontsnapte krokodil gevangen).

Nieuw is – en daarvoor doe ik een beroep op uw geheugen – het kortje dat een netwerk in Chiang Mai zijn campagne hervat tegen de bebouwing van 89 rai van Doi Suthep met woningen en kantoren van het Hof van Beroep. Op 29 april wordt een rally gehouden, twee jaar nadat de Region 5 Appeal Court is opgedragen het gebied te herbossen. Weliswaar is de bouw gestopt maar de herbossing verloopt uiterst traag.

Het tweede kortje meldt dat een soldaat (22) in Buri Ram zijn 4 jaar oude nichtje heeft gedood met een mes en daarna het lichaam heeft verborgen. Mogelijk wordt hij ook vervolgd voor verkrachting als blijkt dat hij zich aan het kind heeft vergrepen. De man zat zwaar onder de drugs toen hij haar doodde.

Derde kortje: In Suphan Buri heeft een drugsverdachte (48) zich opgehangen in een politiecel door een lus van zijn jas te gebruiken. Hij was woensdag in zijn huis aangehouden nadat de politie er 45 meth pillen had gevonden. Bij zijn arrestatie ging hij uit zijn dak en zette een mes op zijn eigen nek.

– De pagina opent met de drijvende huizen op vlotten in Nakhon Sawan die niet meer drijven omdat de Klong Bang Phra Luang is droog gevallen. Dat kanaal krijgt geen water meer van de rivier Yom. Zie Nieuws van de website en Nieuws in foto’s.

– In wildleven reservaat Salak Phra (Kanchanaburi) is een Indochinese tijger gesignaleerd. De DNP zegt dat het de eerste Indochinese tijger is die in het gebied is gevonden. De tijger was gefotografeerd door cameravallen, die zijn geïnstalleerd door een team van de Zoological Society of London.

Behalve deze tijger werden ook twee andere tijgers gefotografeerd, maar die kende de DNP al uit de wildleven reservaten Huay Kha Kaeng en Thung Yai Naresuan. De DNP is in zijn nopjes want de foto van de onbekende tijger bewijst dat de strijd tegen stropen succes heeft.

Verder meldt het bericht dat in Kanchanaburi een man en een vrouw uit Myanmar bij een controlepost zijn aangehouden. In hun pickup truck trof de politie vlees, hoeven, poten en hoorns aan van een bosgems, een met uitsterven bedreigde diersoort.

– Laatste bericht op de 2. Goed nieuws over de bosbranden in nationaal park Inthanon (Chiang Mai), die donderdagavond oplaaiden. Ze zijn allemaal geblust hoewel enkele houtblokken nog smeulen. Het Geo-Informatics and Space Technology Development Agency (GISTDA) heeft gisteren geen luchtverontreiniging gevonden in het verbrande gebied. Het Meteorological Department meldt dat de stijgende lucht en de regen in het Noorden en de boven Central Region verder helpen fijne stofdeeltjes te verspreiden. Vele hotspots zijn door de wind afgekoeld.

Eerder telde de satelliet van GISTDA 118 hotspots, waarvan 5 in beschermde bossen. Dankzij een behoorlijke bries en helder weer, is het aantal hotspots en de luchtverontreiniging in veel noordelijke provincies afgenomen. ‘De lokale bevolking kan betere luchtkwaliteit verwachten, wanneer het weer gunstig blijft’, zegt directeur Somkid van het provinciale kantoor van het ministerie van Milieu.

– Als laatste pagina 3 met vijf berichten. Twee gaan over politiek, niet mijn meest favoriete onderwerp. De parlementscommissie die grondwetwijzigingen bestudeert, begint vandaag in Phitsanulok met het raadplegen van de bevolking. Maandag ontmoet de commissie vertegenwoordigers van gehandicapten, dinsdag van de civiele sector en vrouwengroepen en woensdag van arbeiders. Op 18 maart wordt gesproken met ouderen, op 19 maart met politieke partijen en op 24 maart met etnische groepen.

De commissie gaat ook vertegenwoordigers van het Committee Campaigning for a People’s Constitution en studenten die anti-regerings rally’s houden, uitnodigen om op 13 maart in het parlement te vertellen wat ze op hun lever hebben. De commissie is tevens bereid universiteiten te bezoeken om te horen wat docenten en studenten voor ideeën hebben over wijziging van de [weet u nog: ondemocratisch geachte] grondwet.

Het tweede politieke bericht sla ik over want gaat over de herverdeling van partijlijst zetels als gevolg van de ontbinding van Future Forward. Dertig kleine partijen steunen de Kiesraad die heeft besloten ze niet te herverdelen. Wat er wel mee gaat gebeuren, lees ik niet of ik snap het niet.

– De Chulalongkorn universiteit is in de QS World University Ranking by Subject 2020 bij 20 vakken beoordeeld als de beste universiteit in Thailand. Development Studies belandde in de categorie 51-100 (de hoogste categorie) en vier andere studierichtingen in de 101-150 top.

De overige uitslagen mag u zelf lezen in Chula bags top university prize. Zie ook bijgaand kader.

– Follow-up op de berichtgeving over het besluit van het Fine Arts Department om toestemming te verlenen voor een kalksteengroeve op de Khao Yala berg in Yala. De FAD zegt dat de werkzaamheden niet plaats vinden in het hart van de archeologische site waar 3.000 jaar oude rotstekeningen zijn gevonden.

Natuurbeschermers hebben afgegeven op het besluit, ze vrezen dat rotsen binnen 1 à 2 km van de archeologische erfgoed site worden opgeblazen. Kampioen rekwestrant Srisuwan Janya heeft bezwaar aangetekend bij de NACC.

– Laatste bericht. Het Agricultural Land Reform Office heeft een plan bekend gemaakt om Sor Por Kor land in Ratchaburi, inclusief 682 rai voorheen illegaal in gebruik door parlementslid Pareena [die we zo langzamerhand wel kennen], uit te geven aan landloze boeren. Iedere boer krijgt 2,5 rai, 300 rai is voor algemeen gebruik om vee te houden en op 200 rai komen een wateropslag en andere infrastructuur zoals droogbedden.


 

Overstaand nieuws van gisteren

6 maart – Ik heb gisteren pagina 2 over het hoofd gezien. Dat paginanummer heb ik wel genoemd, maar had 3 moeten zijn. Heb ik inmiddels gecorrigeerd. Ik moet een black-out gehad hebben, want ik heb wel eens een bericht over het hoofd gezien, maar nooit een hele pagina.

De pagina opent met de ‘rapportcijfers’ die de regering heeft gekregen voor haar beleid op het gebied van vrouwenrechten. U mag eenmaal raden: ja, ze waren allemaal onvoldoende. De cijfers werden woensdag uitgedeeld tijdens een bijeenkomst in de Foreign Correspondents Club of Thailand.

Voormalige Cedaw-commissieleden en activisten voor vrouwenrechten beoordeelden er hoe goed Thailand zich houdt aan de drie jaar geleden getekende Convention for the Elimination of All Forms of Discrimination against Women (Cedaw). De beoordeling liep vooruit op de officiële review volgend jaar.

Het is een vrij lijvig artikel dat u zelf maar moet lezen, maar ik waarschuw u: u wordt er niet vrolijk van. Het enige minieme lichtpuntje is dat de regering een commissie seksegelijkheid heeft gevormd. Klik hier voor het artikel.

– Het tweede bericht meldt dat 22 senatoren hebben beloofd de vergoeding die ze krijgen voor buitenlandse reizen, het niet misselijke bedrag van 200.000 baht, terug te storten in de staatskas om zo de regering te steunen bij de strijd tegen de Covid-19 uitbraak. Senator Wallop hoopt dat de overigen van de 250 senatoren hun goede voorbeeld volgen.

– Laatste bericht. De National Anti-Corruption Commission heeft de namen van 11 personen bekend gemaakt, waaronder een voormalige abt, die verdacht worden van verduistering van in totaal 26,7 miljoen baht uit het tempelfonds. Vijf tempels in drie provincies, Amnat Charoen, Tak en Phetchaburi waren daarbij betrokken. De NACC zal de resultaten van haar onderzoek overdragen aan de procureur. Gelden uit het fonds worden door het National Office of Buddhism verstrekt aan tempels, onder andere voor renovatie, niet om in de zak van betrokkenen te verdwijnen.

Some of the hundreds of containers of chemicals and precursors found at the plant in Kutkai township of the Shan State of Myanmar, raided by the Myanmar armed forces last Friday.

Nieuws van de website 5-6 maart

• Mooie vondst van het leger in Myanmar, maar zo te zien was de opgerolde drugsfabriek al lang in bedrijf. Tussen vrijdag en woensdag hebben soldaten invallen gedaan in twee dorpen in de deelstaat Shan, 400 km vanaf de grens met Chiang Rai.
In de fabriek en loodsen werd een grote hoeveelheid drugs en prescursoren gevonden: 44 miljoen methamphetamine pillen, 129 kilo heroïne, 15 kilo pseudoephedrine pillen, honderden vaten met zuur, chemicaliën en precursoren en productiemachines. Enkele waren begraven. Voorts zijn 158 gasovens, 13 gasflessen, zakken houtskool en generatoren aangetroffen. Het bericht maakt geen melding van arrestaties.
• Het ministerie van Volksgezondheid meldt vier nieuwe coronavirus gevallen: een Italiaan (29), Thaise man (42), Chinese student (22) en een Thaise student (20). Zij kwamen vorige week uit Iran en Italië. De nieuwe gevallen brengen het totaal aantal op 47 patiënten. Daarvan zijn 31 al hersteld, 15 blijven in het ziekenhuis en 1 is overleden. 3.895 patiënten zijn onderzocht, van wie 1.576 nog in het ziekenhuis zijn.
Het ministerie heeft bekend gemaakt dat gezonde personen die uit risicolanden komen, in quarantaine worden geplaatst. Voorheen werden ze alleen maar in de gaten gehouden.
Vice-premier Prawit zegt dat vijf legerkampen in gereedheid zijn gebracht om Thaise werkers uit Korea in quarantaine te plaatsen. Defensiewoordvoerder Kongcheep wil uit veiligheidsoverwegingen de locatie niet bekendmaken.
• Virus update. Het is weer een hele waslijst, ik noem de belangrijkste ontwikkelingen. Het aantal doden in China is met 31 naar 3.012 gestegen. Het land meldt dat voortgang is geboekt bij de behandeling van patiënten, meer personen zijn hersteld.
Californië heeft de noodtoestand uitgeroepen en US$ 7,8 miljard uitgetrokken voor maatregelen.  In Zuid-Korea daalt het aantal gevallen al drie dagen en in de VS en Europe stijgt het. De eerste besmetting van mens op dier is gemeld uit Hong Kong. Een hond is met een ‘laag niveau’ van het virus besmet. Het is gevonden in zijn neus- en keelholte.
Duizenden passagiers zitten vast op het cruiseschip Grand Princess voor de kust van Californië. De autoriteiten hebben de terugkeer naar San Francisco uitgesteld nadat passagiers en bemanningsleden symptomen van besmetting ontwikkelden. Een 71-jarige man die tijdens de vorige reis naar Mexico aan boord was, is overleden. Hij was de eerste dode in Californië. Meer weten? Klik hier.
• De headline consumer price index (CPI) is in februari gestegen met 0,74 procent vergeleken met vorig jaar, maar minder dan vorige maand en minder dan verwacht was. Reuters had voorspeld dat de CPI in in februari met 0,77 procent op jaarbasis zou stijgen nadat die in januari was toegenomen met 1,05 procent. De CPI is nu lager dan de target van 1-3 procent die de Bank of Thailand aanhoudt.
[De headline inflatie wordt berekend aan de hand van de prijzen van 450 producten en diensten, de core inflatie op basis van dezelfde prijzen minus de prijzen van voedsel en olie.]
• Alle vier Chinese verdachten van de moord op een landgenoot, wiens lichaam in een koffer in de rivier Ping in Kamphaeng Phet is gevonden, zijn inmiddels gearresteerd. Donderdag werden de laatste twee (23 en 26 jaar), die nog voortvluchtig waren, door de politie in Myanmar aangehouden. De eerste twee (24 en 31) zijn al overgedragen aan de Thaise autoriteiten.
Update: Twee van de vier Chinezen die verdacht worden van de moord op een landgenoot (30) wiens lichaam in een koffer in de rivier Ping (Kamphaeng Phet) is gevonden, hebben de moord op de man bekend en een tweede moord bekend op een Chinese vrouw die getuige was hoe ze man wurgden en om hulp riep.
Ook haar lichaam is in een koffer in de Ping gedumpt, maar nog niet gevonden. De mannen hadden elkaar ontmoet in Bangkok en kenden elkaar doordat ze online gokten. In Pattaya vermoordden ze het slachtoffer en staken de vrouw dood.
• Aan de strijd van drie jaar wie recht had op de hoofdprijs van 30 miljoen baht in de staatsloterij is donderdag een definitief eind gekomen. Het Hof van Beroep heeft voor de laatste keer het verzoek van een onderwijzer afgewezen om de prijs te bevriezen die gewonnen was door een gepensioneerde politieman. Hij had de prijs geïncasseerd (na aftrek van belasting 29,85 miljoen baht), 5,5 miljoen baht uitgegeven en de rest op zijn bankrekening gezet. De onderwijzer meende daarop recht te hebben, maar het Hof wees zijn eis andermaal af.
• Enkele patiënten in het Alexandra ziekenhuis in Singapore die mogelijk besmet zijn met het Covid-19 virus of al zijn gediagnosticeerd krijgen binnenkort een robot aan hun bed. Hij brengt hun maaltijden en medicatie. Een tweede robot wordt voor schoonmaakwerkzaamheden ingezet en kan in vier talen met de patiënten kletsen, waaronder Singlish. Het ziekenhuis heeft thans 1 bevestigd geval van Covid-19. Veertien patiënten die mogelijk besmet zijn, zijn in isolatie.
• De Thaise posterijen zijn begonnen alle pakjes die uit het buitenland komen, te desinfecteren, alhoewel de WHO gezegd heeft dat het veilig is post uit ernstig getroffen landen, zoals China, te ontvangen. ‘From previous analysis, we know coronaviruses do not survive long on objects, such as letters or packages.’ Besmettingen door postpakketjes zijn ook niet gemeld. De operatie vindt plaats op het hoofdpostkantoor, Suvarnabhumi, de postkantoren in Lak Si, bij de express mail service en in bestelwagens.
• De gemeente Shenzhen gaat het eten van katten en honden verbieden en heeft een lijst opgesteld met negen soorten vlees die gegeten mogen worden, zoals varkensvlees, rundvlees, kip, konijn, vis en zeebanket. Huisdieren, zoals katten en honden, staan niet op de lijst, evenals andere populaire gerechten in China zoals slangen, schildpadden en kikkers.
• De beroemde of moet ik schrijven beruchte full-moon party op het Rin strand van Koh Phangan is voorlopig geannuleerd. De autoriteiten vinden het risico te groot. Het eerst komende dansfestijn stond gepland voor zondagavond/nacht. Touragenten en hoteliers zijn geïnformeerd over het besluit. De feesten worden weer hervat wanneer er een eind is gekomen aan de coronavirus epidemie.
• De regering heeft nieuwe verplichte quarantaine maatregelen genomen voor reizigers uit vier landen en twee territoriums. Ze zijn donderdag gepubliceerd in de Royal Gazette. Zuid-Korea, China, Macau, Hong Kong, Italië en Iran worden worden beschouwd als ‘dangerous communicable disease areas’.
Alle reizigers uit deze plaatsen inclusief transitpassagiers moeten hun adres en reisplan aan de autoriteiten melden en 14 dagen in zelf-quarantaine gaan, thuis of in een hotel. Ze moeten zich elke dag melden en krijgen bezoek van fuctionarissen wanneer ze dat nalaten.
• De binnenlandse IT-markt verwacht in het tweede kwartaal hard getroffen te worden door aanbodtekorten omdat de productie in China is ontregeld. Directeur Somyot van de JIB Computer Group, een grote IT-verkoper, zegt de groeiprognose voor het bedrijf te hebben verlaagd van 5 procent naar nul.
In de eerste twee maanden van het jaar is de verkoop in winkels gezakt met 8 tot 9 procent, maar de online verkopen zijn gestegen met 40 procent. Somyot zei dit op Commart X PRO 2020, een vierdaagse computer en verkoopbeurs die donderdag is begonnen in Bitec.
Video: The mask maker. People are learning how to make their own masks amid the shortage caused by the coronavirus outbreak.
• De Thailand MotoGP op het Chang circuit in Buri Ram die is afgelast wegens de coronavirus uitbraak, wordt verreden op 3 en 4 oktober, heeft de organisatie bekend gemaakt. De verandering van de datum heeft tot gevolg dat de Aragon Grand Prix in Spanje een week naar voren wordt gebracht naar 27 september.

Songkran staat op losse schroeven [hoera!]

6 maart – Bangkok Post telt vandaag 14 nieuwsberichten c.q. -verhalen op de 3,5 binnenlandpagina’s van het eerste katern. Mondkapjes, oftewel het tekort aan, krijgen weer veel aandacht en vormen ook de opening van het Business katern, het tweede katern van de krant. Ook redelijk veel aandacht voor de misdaad; op pagina 4 tel ik vijf berichten in deze categorie.

De krant opent met het nieuws dat de vollemaans festiviteiten zijn afgelast – de bekendste natuurlijk de full moon party op Koh Phangan, door de krant ‘wereldberoemd’ genoemd. Ook vervalt het ‘bekende’ Wan Lai waterfestival in Bang Saen (Chon Buri), een ‘duidelijk’ afwijkende versie van het Songkran festival. Het wordt elk jaar op 16 en 17 april gehouden, dus enkele dagen na Songkran.

Het artikel vervolgt met uitgebreide informatie over de vier nieuwe Covid-19 gevallen; jawel behoorlijk uitgebreid, het ontbreekt er nog maar aan – ik noem een zijstraat – dat de krant meldt waar ze hun boodschappen doen. Na dit uitstapje keert het artikel terug bij Songkran. De provincies Khon Kaen, Phetchabun en Buri Ram hebben hun Songkran festiviteiten geschrapt; verwacht wordt dat Bangkok [hoera!] en andere belangrijke provincies dit voorbeeld volgen.

Deze besluiten zijn genomen nadat minister Anutin (Volksgezondheid en flaters) op een teleconferentie met het ministerie van Binnenlandse Zaken en provinciale gouverneurs had gezegd dat ze bevoegd zijn om te beslissen welke evenementen vervallen.

De burgemeester van Khon Kaen zegt dat de provincie besloten heeft de 200 miljoen baht gereserveerd voor festiviteiten te besteden aan openbare veiligheid. Het Songkranfeest is geschrapt hoewel de voorbereidingen al bijna voor 90 procent getroffen zijn.

De gouverneur van Phetchabun heeft de bathing rites voor de ouderen geannuleerd [waarbij water over de handen van de oudjes wordt gegoten] en het provinciale kantoor van het NOB opgedragen tempels te adviseren deze rites dit jaar achterwege te laten. Buri Ram schrapt ook de Songkran festiviteiten en heeft zoals al gemeld de MotoGP uitgesteld.

Op naar Bangkok. De voorzitter van de vereniging van bedrijven op Khao San Road verwacht dat ook daar de Songkran leut vervalt . Het artikel eindigt met de mededeling van minister Itthipol (Cultuur) dat zijn ministerie alle geplande concerten en uitvoeringen alsmede buitenlandse kunst en culturele shows heeft geschrapt. Maatregelen met betrekking tot Songkran neemt hij nadat het ministerie van Volksgezondheid en het kabinet aanbevelingen hebben gedaan.

Vijfmaal misdaad, driemaal mondkapjes

6 maart – Ik noemde het al hierboven: veel aandacht voor mondkapjes en misdaad vandaag in de krant. De Krimi Banyin krijgt een vervolg met het verhoor van Banyin’s broer die zoals al gemeld een auto zou hebben geleend waarin Wirichai Sakuntaprasoet, de oudere broer van een rechter die is bedreigd, is ontvoerd.

Maar Chakrawan ontkent dat. Hij heeft de CSD gisteren verteld dat hij die auto enkele jaren geleden had geleend voor electioneering (stemmen werving) en sindsdien niet meer heeft gebruikt. Hij denkt dat Banyin de wagen later heeft geleend van een groep die stemmen voor hem wierf. De ontkenning is in tegenspraak met wat de eigenaar van de wagen eerder verklaarde. Hij had de wagen kort voor de ontvoering uitgeleend.

Wellicht overbodig, maar ik meld het toch even. Wirachai (70) werd op 4 februari voor de rechtbank door vier mannen ontvoerd en later gedood. Zijn lichaam werd in brand gestoken en in Nakhon Sawan in de Chao Phraya gekieperd.

Voormalig staatssecretaris voor Handel Banyin wordt beschouwd als de opdrachtgever. Hij wilde verlost zijn van vervolging wegens een frauduleuze aandelentransfer in 2015 en de moord op een aannemer. Zie hiervoor de pagina Krimi Chuwong, de aannemer.

De andere vier heb ik ook misdaden genoemd, maar dat is wel een zwaar woord, het zijn eigenlijk misdrijven. Voormalig vice-premier Plodprasop is gisteren naar de gevangenis afgevoerd waar hij twee jaar mag nadenken over de machtsmisbruik, waarvoor hij is veroordeeld. In 2003 toen hij permanent secretaris van het ministerie van Milieu was, liet hij een ambtenaar in een lagere rang terugzetten wat de rechtbank beschouwde als een ‘ernstige overtreding’.

De voormalige abt van Wat Sam Phraya heeft een voorwaardelijke gevangenisstraf van acht maanden en een boete van 8.000 baht gekregen wegens de verduistering in 2014 van 5 miljoen baht, bestemd voor een boeddhistisch onderwijsproject. De rechtbank was mild met als verklaring dat de abt veel had bijgedragen aan de ontwikkeling van het boeddhisme en nooit eerder veroordeeld was. De andere veroordelingen die het bericht noemt, sla ik over: te veel details.

In Samut Sakhon heeft een man woensdagavond de ouders (71 en 74) van zijn ex-vrouw en zijn dochter (5) dood geschoten en daarna de hand aan zichzelf geslagen. Aanleiding was een ruzie over voogdij.

Een taxichauffeur in Bangkok (43) heeft zichzelf aangegeven nadat hij woensdagnacht een Chinese zakenman bestolen had van zijn Patek Philippe polshorloge en kostbaarheden ad 3,6 miljoen baht. De man was dronken en op de achterbank van de taxi in slaap gevallen. Hij werd wakker aan de kant van een weg. De chauffeur heeft bekend eerder tweemaal een passagier te hebben beroofd. De politie vermoedt dat hij medeplichtigen had.

Ten slotte is een Japanse man (72) aangehouden die een minderjarige jongen in Bangkok heeft gemolesteerd [lees: seks gehad met de knaap]. Hij werd samen met twee Thaise mannen die de jongen hadden geleverd, in zijn condo in de boeien geslagen.

Zo, u heeft uw portie misdaad weer gehad, nu op naar de mondkapjes.

Textielbedrijven verhogen output mondkapjes

6 maart – Het Business katern opent vandaag met het bericht dat de regering textielbedrijven heeft opgedragen volgende maand snel 30 miljoen wasbare mondkapjes van textiel te produceren om uit te delen in Bangkok.

Maar in de volgende alinea staat dat volgens het ministerie van Industrie de bedrijven in één maand 10 miljoen kapjes kunnen maken en aan het eind van het bericht zegt FTI-voorzitter Supant dat bedrijven niet binnen een maand 30 miljoen kapjes kunnen maken. Lekker verwarrend.

Gisteren vergaderde de regering met overheidsdiensten, textiel en kledingbedrijven, naaiateliers, de FTI en het Thailand Textile Institute over de virusuitbraak. De regering heeft tien fabrieken opgedragen hun capaciteit te verhogen en overheiddiensten en particuliere firma’s gezegd binnenlandse ruwe materialen te zoeken om de geïmporteerde te vervangen.

Wat er verder besproken is, mag u zelf lezen; erg duidelijk is het allemaal niet en het zijn ook veel details. (Klik hier)

De twee andere berichten zijn duidelijker. Het ministerie van Handel heeft verkopers gewaarschuwd die meer dan de voorgeschreven prijs van 2,5 baht per mondkapje rekenen. Ze riskeren een gevangenisstraf van 5 jaar en/of een boete van 100.000 baht. De prijsmaatregel geldt niet voor oude voorraden, mits uiterlijk zondag weggewerkt.

Verder heeft de Charoen Pokphand Group bekend gemaakt 100 miljoen baht te hebben uitgetrokken voor de bouw van een fabriek die mondkapjes produceert. De fabriek krijgt een capaciteit van 3 miljoen stuks per maand. Over vijf maanden komt die in bedrijf.

De kapjes worden gratis geleverd aan ziekenhuizen, medisch personeel en mensen die een beperkte toegang tot kapjes hebben. De fabriek blijft produceren nadat de crisis voorbij is. Eventuele verdiensten worden gedoneerd aan de hartafdeling van het King Chulalongkorn Memorial Hospital.

CP Foods is begonnen gratis maaltijden te vertrekken aan medisch personeel en personen in quarantaine.

De bevolking is woedend, bang, bezorgd en klaagt

– Wat is er toch mis met de Thaise bevolking of is er wat mis met de berichtgeving in BP? Eerder meldde de krant dat de bevolking woedend is over het tekort aan mondkapjes, vervolgens dat ze bang is van de phi noi (kleine geesten) oftewel de illegale arbeiders die terugkeren uit Zuid-Korea, daarna dat ze bezorgd is omdat er vier nieuwe virusgevallen zijn bijgekomen en nu wordt op de sociale media geklaagd dat teruggekeerde Thai het verzoek om 14 dagen in vrijwillige quarantaine te gaan, aan hun laars lappen. Wat een stelletje angsthazen [of niet?].

Eigenaren van minstens vier restaurants in Chiang Mai, Chiang Rai, Phuket en Bangkok hebben hun zaak grondig gereinigd en tijdelijk gesloten nadat ze erachter waren komen dat kleine geesten vermoedelijk hun etablissement hadden bezocht. Op de sociale media is een foto geplaatst van eentje die in Phuket een vorkje prikt. Gouverneur Pakkapong zegt: ‘We controleren het en gaan de vrouw ondervragen.’

Het Disease Control Department heeft naar aanleiding van de klachten op de sociale media besloten strenger te gaan controleren. Van maandag tot woensdag zijn 358 phi noi teruggekeerd. De 337 die koortsvrij waren, mochten naar huis en is gevraagd 14 dagen in zelf-quarantaine te gaan. 21 hadden koorts, van wie 19 niet besmet waren. Het wachten is op de uitslag van de labtests van de laatste twee.

En weer krijg ik hoofdpijn van de jojo berichtgeving over de terugkeer van de illegale arbeiders uit Zuid-Korea. Nu schrijft de krant dat alleen degenen die uit de hotspots Gyoengsang en Daegu komen in quarantaine worden geplaatst. De marine kan 200 personen opvangen. Over de overigen zegt het bericht niets.

Kort Nieuws vrijdag 6 maart

– Goed en slecht nieuws over de armoede in Thailand. De afgelopen 30 jaar is het percentage Thai die in armoede leven, drastisch gekrompen: van 65 procent in 1988 naar minder dan 10 procent in 2018. Maar de afgelopen jaren is de trend omgebogen door stagnerende huishoudinkomens en bestedingen, waardoor de armoede weer toeneemt, stelt een nieuw rapport van de Wereldbank.

Tussen 2015 en 2018 is het armoedepercentage toegenomen van 7,2 naar 9,8 procent en het aantal Thai dat in armoede leeft van 4,85 miljoen naar 6,7 miljoen. De stijging van de armoede in 2018 was wijdverspreid, vond plaats in elke regio en in 61 van de 77 provincies.

In de Central Region en het Noordoosten elk nam het aantal armen met een half miljoen toe. Het door geweld geteisterde Zuiden telde voor de eerste keer in 2017 het hoogst aantal.

Het rapport legt een verband  met opkomende en veranderende economische en milieu uitdagingen. De afgelopen jaren was Thailand’s groeipercentage lager dan dat van andere grote ontwikkelende economieën in Azië-Pacific. In het vierde kwartaal van 2019 had Thailand de laagste GDP groei met 2,7 procent. De ernstige droogte heeft ook het levensonderhoud van boeren al aangetast. Meer weten? Lees: Poverty on the rise again as economy slows.

– De ministers met een economische portefeuille vergaderen vandaag over steunmaatregelen voor luchtvaartmaatschappijen die zwaar te lijden hebben onder de gevolgen van de coronavirus crisis. Sinds de uitbraak begon is het internationale passagiersverkeer naar Thailand gekrompen met 35 procent. De leidinggevenden van zeventien maatschappijen met wie minister Saksayam (Transport) woensdag overlegde, verwachten dat het zeker een jaar duurt voordat ze de verslechtering te boven zijn.

De maatregelen die vandaag worden overwogen behelzen verlaging of afzien van luchthaventarieven, zoals vertrek-, aankomst- en parkeertarieven en tarieven voor de huur van kantoorruimte en uitrusting.

– Pagina 3, een halve pagina, bevat drie berichten, alle drie politiek getint. De opening zegt dat vice-voorzitter Suchart van het Huis van Afgevaardigden het idee steunt om een buitengewone parlementsvergadering te beleggen over de flash mobs van studenten, die opgelaaid zijn na de ontbinding van Future Forward, een partij die vooral populair is bij jongeren. Doel van de vergadering is te voorkomen dat de zaak escaleert.

Suchart noemt het goed dat studenten politiek meer actief zijn.‘We moeten ze er niet van beschuldigen dat ze een verborgen politieke agenda hebben of ze beschouwen als tegenstanders. Studenten die protesteren hebben alleen andere opinies. Ze moeten een kans krijgen hun grieven te uiten en daarvoor is het parlement de beste plaats.’

– De twee grootste oppositiepartijen Pheu Thai en de ontbonden partij Future Forward (FFP) hebben woensdag tijdens een etentje de plooien tussen hen glad gestreken. De FFP parlementsleden waren geërgerd dat ze tijdens het censure debate geen gelegenheid hebben gehad twee ministers aan te pakken omdat alle spreektijd was opgesoupeerd door Pheu Thai. Maar het is nou weer koek en ei; ze blijven samenwerken, zegt oppositieleider Sompong.

– Het derde bericht op de 3 meldt dat premier Prayut gisteren een bijeenkomst heeft gehouden met vertegenwoordigers van de landbouwsector, het bedrijfsleven en de civiele sector om te luisteren naar hun grieven. Prayut wil weten wat voor problemen diverse groepen hebben vanwege de economische neergang en de coronavirus uitbraak.

Prayut heeft onlangs een campagne gelanceerd, genaamd ‘Have Problems, Consult the Prime Minister’. De campagne heeft tot doel directe input vanuit de bevolking te verzamelen, zodat de regering meer effectieve maatregelen kan nemen om de grondoorzaken van hun problemen aan te pakken.

– Als laatste pagina 4. Ik hoef alleen de opening te noemen, want de misdaadberichten heb ik al met u doorgenomen. Een belangrijk deel van de pagina bestaat uit vier foto’s, de grootste met de twee BP-fotografen wier foto’s zijn bekroond met een Isra Amantakul nieuwsfoto onderscheiding. De drie foto’s tonen de bekroonde foto’s.

Natuurbeschermers hebben het Fine Arts Department opgeroepen om een order in te trekken waardoor 200 rai van de Khao Yala berg (totaal 887 rai) beschikbaar komt voor een steengroeve. De berg herbergt onder andere een klassieke fresco die 2.000 à 2.500 jaar oud is. Dit deel is in 2001 door de FAD geregistreerd als archeologische site.

De FAD geeft als verklaring voor de order dat het gebied rijk is aan kalksteen waarnaar grote vraag bestaat. Het opblazen van rotsen is tevens nodig om de nationale veiligheid te vergroten want in het afgelegen gebied houden zich vaak zuidelijke opstandelingen schuil.

Volgens de natuurbeschermers die zich verenigd hebben in het Network for Khao Yala Mountain Protection, dient het gebied beschermd te worden en te worden bestudeerd. Het opblazen van rotsen veroorzaakt verontreiniging en schaadt het levensonderhoud van bewoners. Het intrekken van de erfgoedstatus is volgens hen in strijd met de mineralenwet, die het opblazen van rotsen in gebieden met een historische en archeologische waarde, verbiedt.


 

Smoke and flames billow from the two burning speed boats at Yamu boat pier in tambon Pak Khlok, in Phuket’s Thalang district, on Tuesday.

Nieuws van de website 4-5 maart

• Twee speedboten afgemeerd aan een steiger in Thalang (Phuket) zijn dinsdagmiddag zwaar beschadigd nadat één van de boten in brand was gevlogen. De brand ontstond toen de eigenaar brandstof tankte. Beide boten waren niet verzekerd, de schade bedraagt 1 miljoen baht.
• De Bank of Thailand zegt de situatie nauwkeurig te volgen en noodzakelijke maatregelen te nemen nadat de Federal Reserve van de VS de rente als noodmaatregel heeft verlaagd. Maar de bank zegt dat ze al het nodige heeft gedaan zoals verlaging van de beleidsrentevoet naar 1 procent om de negatieve gevolgen van de coronavirus epidemie te verzachten en ze heeft maatregelen genomen om de liquiditeit van bedrijven en huishoudens te steunen.
Vorige maand verlaagde de bank de rentevoet met 0,25 procentpunten naar een laagterecord, de derde verlaging in drie maanden. Sommige analisten verwachten een verdere verlaging wanneer het MPC op 25 maart vergadert.
• Een felle storm met zware regenbuien in Lat Yao (Nakhon Sawan) heeft dinsdagavond (nacht?) huizen beschadigd en geleid tot stroomuitval doordat 16 elektriciteitspalen omver waren geblazen. Niemand raakte gewond. De stroomvoorziening zou woensdagmiddag weer hersteld zijn. Van één huis werd het complete dak weg geblazen. De schade aan de andere was geringer.
• In tambon Na Wa (Khon Kaen) ging een storm er eveneens vandoor met het dak van een huis. Kleding en elektrische apparaten werden doorweekt met regenwater. De bewoners renden voor hun leven naar een veilige schuilplaats. De storm duurde slechts 10 minuten; niettemin werden 48 huizen in het kleine dorp zwaar beschadigd.
• Ook een zware zomerstorm in Phitsanulok. Die begon dinsdagavond om 11 uur en duurde een uur. De storm ging gepaard met zware regenbuien en windstoten. Een transformator explodeerde voor Tesco Lotus in Tha Thong, waardoor de stroom uitviel in een groot deel van de stad. De 105 meter hoge antenne van een radiostation van het Meteorological Department viel om, verpletterde het dak van het radiostation en beschadigde enkele huizen.
Kort na middernacht slipte een pickup truck met zes vrouwen van de glad geworden weg Phitsanulok-Sukhothai en crashte tegen een elektriciteitspaal. Eén vrouw die achter in de cabine zat, kwam om het leven, de anderen raakten verwond van wie enkelen ernstig.
• De Ayutthaya World Heritage Fair 2019, gepland op 13 tot 22 maart is voor onbepaalde tijd uitgesteld vanwege de coronavirus crisis. Doorgaans wordt de beurs in december gehouden, maar die was uitgesteld door budgettaire beperkingen. Het organisatiecomité onder voorzItterschap van de provinciale gouverneur besloot gisteren tot het uitstel.
• De angst voor het coronavirus zit er goed in, want consumenten in Greater Bangkok zijn aan het hamsteren geslagen. Ze kopen voornamelijke duurzame artikelen, zoals instant noodles, verpakte rijst, tissue papier, ingeblikte vis en drinkwater. Tops Supermarket, Tesco Lotus, The Mall Group en Big C Supercenter bevestigen de koopwoede. ‘We have never seen these kinds of purchases’, zegt Chairat Petchdakul van The Mall Group.
• Van de 180 Thaise arbeiders die de afgelopen drie dagen zijn teruggekeerd uit Zuid-Korea hadden 19 koorts, maar ze testten bij onderzoek in quarantaine later negatief op het coronavirus, aldus de immigratiepolitie. Ze arriveerden op Suvarnabhumi, Don Mueang en Phuket. De overigen mochten naar huis, maar hen is wel gevraagd 14 dagen thuis te blijven, de incubatietijd van het virus.
• De politie in Ayutthaya heeft een crime passionel voorkomen. Ze hield dinsdagochtend een man (45) aan bij een controlepost die in het bezit bleek van een ongeregistreerd geladen pistool. Onder zijn zadel werden zeven kogels aangetroffen. Hij heeft bekend dat hij op weg was naar een winkelcentrum waar zijn vrouw werkte en een man met wie ze een relatie had. Hij zei dat wanneer hij er geen eind aan kon maken, beiden in het winkelcentrum zou dood schieten.
• Vastgoedontwikkelaars dienen het aanbod aan nieuwe condominiums in Pattaya te bevriezen daar de coronavirus uitbraak de vraag schaadt en het aantal onverkochte flats tot een recordhoogte zal opstuwen, aldus vastgoedconsultant Colliers International Thailand. De directeur zegt dat de gevolgen van het virus in Pattaya ernstig zullen zijn omdat de markt sterk afhankelijk is van de vraag door buitenlanders met name Chinezen.
De markt is al sinds vorig jaar verzwakt doordat Chinezen problemen hadden met geldtransfers en de gevolgen voelden van de handelsoorlog tussen de VS en China. Hun koopkracht is verder verzwakt door de sterkere baht en zwakkere yuan.
• India heeft de verstrekking van visa aan burgers uit Japan, Italië, Iran en Zuid-Korea geschorst als bescherming tegen de verspreiding van het coronavirus. De schorsing geldt voor de visa-on-arrival regeling waarvan Japanners en Zuid-Koreanen gebruik maken. Tevens schorst India alle e-visa die verleend zijn aan alle buitenlanders die op of na 1 februari gereisd hebben naar Japan, China, Iran, Italië en Zuid Korea en India nog niet zijn binnengekomen. Vorige maand schorste India al de verstrekking van visa aan Chinezen.
Een groep met 23 Italiaanse toeristen is in quarantaine geplaatst; 17 van hen zijn positief getest op het virus. Italië is in Europa het zwaarst getroffen land: het aantal doden bedraagt 79, het aantal besmettingen ruim 2.500. India telt 21 besmettingen.
• Alle arbeiders die terugkeren uit Zuid-Korea worden in quarantaine geplaatst en ondergebracht in legerkampen; ze krijgen geen toestemming om huiswaarts te keren. Dat heeft premier Prayut woensdag bekend gemaakt. Het besluit wijkt af van wat er gebeurd is met de 180 arbeiders die de afgelopen drie dagen arriveerden. 19 die koorts hadden, bleken negatief op het virus te testen nadat ze in quarantaine waren geplaatst. De overigen mochten naar huis en is gevraagd 14 dagen thuis blijven.
De regering in Seoul heeft eerder dispensatie beloofd aan illegale arbeiders die het land verlaten. Ze krijgen geen boete wegens overschrijding van hun visum en worden ook niet op een zwarte lijst gezet.
Update met nadere toelichting: De regering heeft besloten niet alle arbeiders die terugkeren uit Zuid-Korea in quarantaine te plaatsen, maar alleen degenen die werkten in de provincie Gyoengsang en haar hoofdstad Daegu, het epicentrum van de virus uitbraak. Ze worden eerst gescreend in Korea en wanneer ze koorts hebben, mogen ze niet vliegen. Bij aankomst in Thailand gaan ze 14 dagen in quarantaine. Arbeiders uit andere delen van het land die geen koorts hebben, mogen naar huis en worden in de gaten gehouden. Zodra ze koorts krijgen, worden ze opgenomen in een ziekenhuis.
• De 41e Bangkok International Motor Show in Challenger Impact Muang Thong Thani is uitgesteld van 25 maart-5 april naar 20 april-3 mei. De 48e National Book Fair en 18e Bangkok International Book Fair van 25 maart tot 3 april is geannuleerd en wordt online gehouden.
• Familieleden van de Chinese man wiens lichaam in een koffer is gevonden in de rivier Ping eisen de doodstraf voor de moordenaars, van wie twee van de vier inmiddels zijn aangehouden in Myanmar. Het lichaam van de 30-jarige man is woensdag gecremeerd. Zijn ouders halen de beenderen en as van hun enige zoon op voor religieuze rites in zijn geboorteplaats.
• Virus update 1. Het hoofd van de WHO heeft bekend gemaakt dat het Covid-19 virus minder besmettelijk is dan influenza maar het dodental is 3,4 procent hoger. In totaal nam het aantal besmettingen tot meer dan 93.000 toe, China meldt 38 meer doden en in de VS zijn negen personen overleden. Klik hier voor een uitgebreide update.
• Virus update 2. Het totaal aantal besmettingen wereldwijd bedraagt inmiddels 93.017 en het dodental is gestegen naar 3.201. In Iran zwol het aantal besmettingen sterk en in Europa steeg het, een functionaris in Brussel is besmet. Zuid-Korea en Maleisië melden ook nieuwe gevallen. China meldt 38 nieuwe doden en in de VS zijn nu negen personen overleden. King County, Seattle telt 21 gevallen en 8 doden.
Handelaren verwachten dat de Bank of England de rentetarieven deze maand verlaagt, nadat de Amerikaanse Fed tot veler verrassing de rente verlaagde. Het rendement op 10 jaar UK regeringsobligaties is naar een dieptepunt gezakt. Hong Kong volgt de Fed. Zuid-Korea zoekt een extra budget van $9,8 biljoen.
De Europese Centrale Bank beperkt alle niet-noodzakelijke reizen tot 20 april, ook Amazon zet een rem op reizen. De autoverkopen in China zijn gezakt met 80 procent. Een lid van het Japans Olympisch Comité zegt dat de Spelen niet worden uitgesteld. Klik hier voor een uitgebreide update.
• Reizigers uit Singapore die in Thailand arriveren hoeven niet in zelf-quarantaine van 14 dagen te gaan als ze gezond zijn, zegt de Thaise ambassade in Singapore. Verwarring was ontstaan welke eisen de Thaise autoriteiten nu precies gesteld hadden. Niettemin worden alle passagiers gescreend. Degenen met koorts en ademhalingsproblemen worden verder medisch onderzocht en eventueel geïsoleerd.
De ambassade adviseert reizigers sociaal contact te beperken, openbaar vervoer te mijden en een goede persoonlijke hygiëne te betrachten. Degenen die een drukke plaats moeten bezoeken, dienen een mondkapje te dragen.
• De economie groeit niet in de eerste helft van het jaar en kan zelfs het hele jaar krimpen, indien de coronavirus epidemie langer dan enkele maanden duurt, verwacht het Joint Standing Committee on Commerce, Industry and Banking (JSCCIB). Het heeft haar eerdere groeiprognose verlaagd van 2-2,5 procent naar 1,5-2 procent. De prognose is gebaseerd op de verwachting dat het virus in juni is uitgeraasd. De JSCCIB bestaat uit de Federation of Thai Industries (FTI), Thai Bankers’ Association, Thai Chamber of Commerce en de Board of Trade of Thailand.

Het nieuws in foto’s en een infographic

South Korean soldiers spray disinfectant at a shopping district in Seoul on Wednesday.

An official checks the temperatures of passengers at Don Mueang Airport in Bangkok. The government has decided to quarantine Thai workers returning from a Covid-19-affected province of South Korea.

Tourists wear protective masks and other gears at Suvarnabhumi airport on Wednesday.

Shelves at a Tesco Lotus store are left empty as consumers stock up on basic consumer goods and rice.

South Korean President Moon Jae-in (3rd ight) and his ministers wearing face masks attend a cabinet meeting.

Ingezonden brief: Onnodige paniek over tekort aan mondkapjes

5 maart – Een BP-lezer die zich verschuilt achter de initialen JC noemt in een ingezonden brief van gisteren de door de krant gesignaleerde paniek over een tekort aan mondkapjes ‘onnodig’. Verstandige reactie van iemand die niet zijn oren laat hangen naar wat de autoriteiten beweren over mondkapjes. Ik neem de brief integraal over. Als u minder bekwaam bent in de Engelse taal, kunt u Google Translate erop los laten, maar dat levert vaak een kromme vertaling op.

Daaronder vindt u het kader When to wear a mask, dat vandaag in de krant staat. Een van de adviezen luidt: Make sure there are no gaps. Leuk bedacht, maar onmogelijk bij die goedkope groene en blauwe flodderdingen.

Re: “Outrage over mask shortages”, (BP, Mar 3).
In a free market, the law of supply and demand will dictate the price of any product unless it is controlled by specific laws. The article states that people who sell masks at inflated prices are liable to seven months in prison and a maximum fine of 140,000 baht, though the threshold that determines what constitutes an inflated price is not stated. However, perhaps the demand will reduce dramatically if people understood the scenario more clearly.

Just a search for “WHO” and “masks” on the net takes you to the World Health Organisation’s website, which categorically states that if you don’t have Covid-19 symptoms, you don’t have to wear a mask because there is no evidence these masks will protect people who are not sick. Masks should only be worn by people who have symptoms or are treating others with symptoms. This is supported by other world centres for disease control and prevention. So why the dramatic front page story claiming such outrage over mask shortages? The panic buying described is only fuelled by such unmeasured reporting.

It is easy to understand how wearing a mask can give a false sense of security to the wearer, even if those people did have symptoms themselves or were treating others with symptoms.

However, the simplest of rules are not followed by many people. Mostly these masks are not worn correctly — there are gaps between the mask and face. I see people periodically remove their mask or reposition them. If this person has been in contact with the virus, then they may have transferred the virus to their mask.

For any mask to be effective, it has to be sealed effectively and only touched by the straps. The most effective protection is to wash your hands often, avoid touching your eyes, nose and mouth with unwashed hands and disinfect all surfaces. (Bron: JC, Postbag BP, 4 maart)

Bangkok Post maakt er een potje van

5 maart – Hoofdpijn krijg ik soms van Bangkok Post. De berichtgeving over de terugkeer van phi noi (illegale arbeiders) uit Zuid-Korea lijkt wel een jojo. Het eerste websitebericht meldde dat alle teruggekeerden geplaatst worden in quarantaine, het tweede corrigeerde dat in: niet alle, maar alleen degenen uit de provincie Gyoengsang en de stad Daegu.

Maar nu schrijft de krant weer dat alle werkers worden geïsoleerd: degenen uit de twee hotspots onmiddellijk, degenen uit andere plaatsen in Zuid-Korea die koortsvrij zijn, gaan 14 dagen in quarantaine in hun eigen provincie en degenen die koorts hebben, worden opgenomen in een ziekenhuis. Dat kunnen er niet veel zijn want ze worden eerst gescreend in Korea; wie koorts heeft mag het vliegtuig niet in.

De meeste arbeiders die terugkeren, komen uit het Noordoosten. Commandant Thanya van de 2nd Army Region zegt dat de regering nog niet heeft besloten militaire ziekenhuizen in het Noordoosten te vorderen om hen in onder te brengen. De tien militaire ziekenhuizen in de regio zijn er echter klaar voor en wanneer de ruimte onvoldoende is, worden legerkampen gebruikt als quarantaine onderkomen.

Minister Anutin (Volksgezondheid) zegt dat het proces voor illegale arbeiders die aan de immigratie autoriteiten in Zuid Korea toestemming vragen om terug te keren (zie de dispensatieregeling) 14 dagen duurt. Daarna dienen ze 14 dagen in zelf-quarantaine te gaan alvorens ze aan boord van een vliegtuig mogen stappen.

Geen ruimte voor Virus tracker

5 maart – De Virus tracker, een overzicht van alle door het virus getroffen landen, is vandaag 28,7 cm lang oftewel vanaf de vouw tot onderaan de pagina. Gisteren ontbrak hij al op de website – ik heb er eindeloos naar gezocht – en vandaag zal hij ook wel ontbreken.

Uiteraard staat China met 80.282 besmettingen bovenaan, 2.981 personen zijn overleden en 49.985 personen zijn hersteld. Nederland en België tellen 23 besmettingen en in België is één persoon overleden. Luxemburg telt 1 geval, 0 doden en 0 herstelde personen. Duitsland meldt 240 besmettingen, 0 doden en 16 personen die weer thuis zijn.

Thailand telt 43 gevallen, 1 dode en 30 herstelde patiënten. Cambodja doet het stukken beter met 1 geval, 0 dode en 1 herstelde patiënt. Buurland Maleisië telt 50 gevallen, 0 doden en 22 herstelde patiënten. Vietnam doet het ook niet slecht: 16 gevallen en 16 herstelde patiënten, geen doden. Myanmar en Laos ontbreken. Zouden die echt virusvrij zijn?

Frisse nieuwe looks in het thema Sail away
Heb geruime tijd mijn lieve vriendin Claudia (meisjesnaam Sträter) verwaarloosd, maar vandaag heeft ze mijn hart gestolen met haar ‘Frisse nieuwe looks in het thema Sail Away’.

Dat komt: ik heb vroeger veel gezeild. Eerst bij de zeeverkennerij in een Stern en lelievlet, later met mijn broer, onder andere in een zestien kwadraat en een Varianta van de bekende scheepsbouwer Van der Stadt.

Wat schrijft Claudia over Sail Away? Dit:
Goed nieuws voor de liefhebbers van de iconische maritieme stijl: in de zomermode van 2020 is er op alle fronten weer volop aandacht voor nautisch geïnspireerde mode!

In navolging van legendarische stijliconen uit vervlogen decennia – we noemen Audrey Hepburn, Marlene Dietrich en last but not least Coco Chanel – bewijzen de internationale modehuizen maar weer eens dat ware stijl nooit uit de mode raakt, en is maritieme mode stevig terug op de kaart.

Er waait een frisse (zee-)wind door het modelandschap anno 2020, en het ontwerpteam van Claudia Sträter navigeert kundig door het aanbod van tot de verbeelding sprekende stijlelementen. De stijlvolle way of life aan boord van cruiseschepen levert aanknopingspunten voor outfits die aan ‘the captain’s table’ niet misstaan.

Door de uitgebalanceerde mix van nonchalance en pure luxe, zorgvuldig door het team van Claudia Sträter samengesteld, straalt het thema Sail Away tijdloze klasse uit. De mode van zomer 2020 biedt stijlvolle vooruitzichten!

De opmerking over cruiseschepen is onbedoeld nogal cynisch gezien het recente nieuws over de cruiseschepen waar passagiers zijn besmet met het coronavirus. Ik roep de Westerdam van de HAL in herinnering die in Japan, Taiwan, Guam, de Filipijnen en Thailand werd geweigerd en de Diamond Princess die veertien dagen in quarantaine heeft gelegen in Yokohama. Misschien leest Claudia geen kranten.

Ten slotte noem ik nog de prijs van de kleding op de foto. De pantalon kost € 159,95 en de top € 109,95. Geen bedragen die deze jongen zich kan veroorloven.

Ezeltje strek je ad 100 miljard baht voor virus

5 maart – Het coronavirus heeft niet alleen 43 Thai besmet, maar ook de krant want die besteedt vandaag op 13 pagina’s aandacht aan het Covid-19 virus, zoals het nu officieel heet. Ik beperk me tot de drie binnenland pagina’s in het eerste katern.

De voorpagina opent met het bericht dat het ministerie van Financiën een huge (reusachtig, kolossaal, enorm) steunpakket van 100 miljard baht heeft gelanceerd met cash giveaways (schenkingen) aan veel meer burgers dan de 14,6 miljoen personen met een welfare card die minder verdienen dan 100.000 baht per jaar.

Hoeveel iedereen vangt, moet nog vastgesteld worden; vermoedelijk tussen de 1.000 en 2.000 baht. Dat geld is bedoeld om burgers te helpen het hoofd te bieden aan de gevolgen van het Covid-19 virus. De houders van een welfare card krijgen al 300 tot 500 baht per maand.

De nieuwe steun gaat naar de minima, boeren en zzp’ers die een jaarinkomen van meer dan 100.000 baht hebben en geen beroep kunnen doen op social security voorzieningen waarvan werknemers profiteren. De minister moet nog het plafond vaststellen voor de verdiensten.

Maar dat is nog niet alles. Overheidsbanken gaan zachte leningen verstrekken aan kleine en middelgrote bedrijven (MKB’s), commerciële banken bieden hun klanten meer toegang tot leningen en de Bank of Thailand heeft de regels voor leningen versoepeld. Om massa-ontslagen en banenverlies te voorkomen, biedt de regering belastingvoordelen en verlaagt belastingtarieven om de liquiditeit van bedrijven te verhogen. Voorts wordt een fonds gevormd voor mensen die gedupeerd zijn door de virusuitbraak, doordat ze ontslagen zijn of in quarantaine geplaatst.

Ten slotte meldt het bericht nog iets over het Super Savings Fund en over de vierde fase van het Chim Shop Chai programma, maar dat snap ik niet, en iets over uitstel voor de belastingaangifte en aftrekposten voor seminars en onderhoud, wat ik wel snap. De accijns op kerosine (jet fuel) wordt tot 30 september verlaagd.

Ambtenaren op pad voor onderzoek naar mondkapjes

5 maart – Een blik ambtenaren wordt open getrokken om onderzoek te doen naar het tekort aan mondkapjes. De HH ambtenaren gaan winkels en de hele aanvoerketen controleren om na te gaan of en waar de kapjes worden gehamsterd. De winkels wordt gevraagd bij wie ze kapjes hebben besteld en of ze die ontvangen hebben. Wanneer de fabrieken minder dan besteld hebben geleverd, dienen ze hiervoor een verklaring te geven.

Dit heeft premier Prayut allemaal gisteren verteld. Hij zegt dat ruim 1 miljoen kapjes dagelijks in circulatie moeten zijn. Wanneer ze via bonafide kanalen worden verkocht en winkels krijgen wat ze besteld hebben, kan er geen aanbodprobleem zijn.

Van het totaal aantal kapjes gaan 300.000 naar het ministerie van Volksgezondheid om te worden gedistribueerd onder ziekenhuizen en winkels onder het beheer van de GPO. Het team onderzoekt waar de overige 700.000 à 800.000 kapjes terecht komen. De overheid houdt toezicht op de productie, het team duikt in de boekhouding van de fabrikanten.

Prayut zegt dat het team ook zal uitzoeken waar kapjes verdwijnen en of dit het gevolg is van hamsteren of illegale export. In Thailand worden kapjes voor maximaal 2,5 baht per stuk verkocht, maar in het buitenland worden ze voor een hogere prijs verkocht.

Een probleem vormt de import van materialen om de kapjes te maken. Die is sinds het begin van de virusuitbraak gehalveerd doordat exportlanden ze voor zichzelf houden. De regering probeert daarom de binnenlandse productie te vergroten. De Board of Investment gaat de import van machinerie versnellen en de autoriteiten bekijken of de ruwe materialen in het land kunnen worden geproduceerd.

Ten slotte meldt het bericht dat de mensen al om 4 uur s ochtends gisteren voor GPO-winkels ín Bangkok in de rij stonden om kapjes en gel te kopen. Een apotheker van een winkel zegt dat iedere klant er maximaal 10 krijgt. Ze kosten 1 baht per stuk.

Kort Nieuws donderdag 5 maart

– Tijdens een korte onderbreking van Nieuws uit Thailand om sigaretten te kopen in 7-Eleven bedacht ik ineens dat ik nooit iets heb gelezen over screening aan de landsgrenzen. Buitenlandse toeristen worden op luchthavens getemperatuurd – ik heb twee methoden gezien: een scanapparaat en een thermometer die voor het oor wordt gehouden – maar hoe zit met de talloze grensovergangen met Maleisië, Laos en Cambodja? Het zou toch heel goed kunnen dat mensen met het virus onder de leden zo Thailand binnenkomen. Wie weet meer?

Bangkok Post telt vandaag 13 nieuwsberichten c.q. verhalen plus de rubriek In Brief op de drie binnenland pagina’s van het eerste katern. Dat is exclusief het Business katern dat uiteraard ook Thais nieuws bevat. Die berichten kom ik soms tegen op de website, dus dan wordt u ze via Nieuws van de website gewaar.

– Van de voorpagina resteert nog een klein kader waarin premier Prayut waarschuwt voor juridische actie tegen lieden die ‘false and twisted’ informatie over hem plaatsen op de sociale media en via de mainstream media verspreiden.

Specifieke voorbeelden geeft hij niet hoewel hij wel zegt ervan beschuldigd te zijn dat hij te snel praat of verkeerde informatie te hebben doorgegeven. Internetgebruikers en de media hebben hem daarover belasterd en ‘dat pik ik niet’. Hij wijst erop dat op het verspreiden van onjuiste of verdraaide informatie een maximum gevangenisstraf van 7 jaar staat en een maximum boete van 140.000 baht.

– Mijn favoriete Krimi nadert haar einde, dat wil zeggen het onderzoek, want die krijgt nog een ongetwijfeld lang vervolg voor Vrouwe Justitia. De Crime Suppression Division zegt haar onderzoek binnen de gestelde deadline van 30 dagen te kunnen afronden.

De laatste loodjes bestaan uit een verhoor van Banyin’s broer, die een auto heeft geleend waarmee Wirachai werd ontvoerd, en Banyin’s echtgenote die opnieuw verhoord wordt nadat is gebleken dat ze haar huishoudster had opgedragen SIM kaarten te kopen. Die zijn later gebruikt door Banyin en de andere (vijf) verdachten.

– Pagina 3 opent met het bericht dat begin volgende maand een voortgangsrapport wordt ingediend bij het Amerikaanse State Department over de strijd vorig jaar tegen mensenhandel. Gisteren vergaderde de staatscommissie preventie en onderdrukking van mensenhandel over de geboekte voortgang.

Vice-premier Prawit die de vergadering voorzat, heeft het belang benadrukt maatregelen tegen mensenhandel te versnellen en er bij diverse diensten op aangedrongen de efficiëntie in de vervolging van mensenhandelaren te verbeteren.

Het voortgangsrapport wordt samen met het jaarrapport van vorig jaar ingeleverd. Op diverse forums hebben NGO’s en internationale organisaties al commentaar geleverd. Nadat Prayut het rapport heeft goedgekeurd gaat het naar de VS.

En dan is het wachten op het jaarlijkse Amerikaanse Trafficking in Persons rapport, waarin Thailand vorig jaar juni voor het tweede achtereenvolgende jaar een Tier 2 beoordeling kreeg, hetgeen betekent dat het land aanzienlijke vorderingen boekt bij de bestrijding van mensenhandel. In 2014 kreeg Thailand een Tier 3 beoordeling, in 2016 Tier 2 Watchlist en in 2018 Tier 2. Hoger zal Thailand niet komen, verwacht ik.

– Verder bevat de 3 twee oude berichten (nabestaanden Chinees eisen doodstraf voor moordenaars en brand in speedboten) en twee nieuwe. Parlementslid Pareena Kraikupt (Palang Pracharath) heeft gisteren met klem ontkend dat ze zich heeft bemoeid met het politieonderzoek naar de encroachment van haar en haar vader van bosgrond in Ratchaburi.

Ze reageert op een klacht van Veera Somkwamkid, secretaris-generaal van het People’s Network Against Corruption over de trage voortgang van het onderzoek. Hij heeft de parlementscommissie corruptie gevraagd naar het gedrag van de politieofficieren te kijken die het onderzoek doen en uit te zoeken waarom het onderzoek niet opschiet. Hij denkt dat enkele senior agenten tussenbeide zijn gekomen.

Pareena zegt te zullen meewerken maar ze is nog niet opgeroepen voor verhoor. Sommigen [?] menen dat ze spoedig wordt opgeroepen omdat het parlement met reces is en ze niet langer wordt beschermd door parlementaire immuniteit.

– Laatste bericht. Studenten van een technical college in Chai Nat beschuldigen de opleiding van bedrog. Ze hebben 50.000 baht betaald voor een cursus van een jaar via afstand-leren, maar na afloop geen certificaat ontvangen.

Een van de gedupeerde studenten zegt dat ze het bij sollicitaties nodig heeft. Het college heeft haar gezegd dat het financiële moeilijkheden heeft waardoor de off-campus studiecentra in Chai Nat zijn gesloten. Het heeft 10.000 baht ter compensatie aangeboden. Later ontdekte ze dat het college geen toestemming had voor de off-campus studiecentra.

De studente heeft gisteren aangifte gedaan bij de CSD. Tweehonderd studenten hebben geklaagd bij de Vocational Education Commission. Behalve in Chai Nat had het college ook studiecentra opgezet in andere provincies waaronder Nakhon Pathom en Samut Sakhon.


 

A thick oil slick in the sea off Hua Sai beach in Nakhon Si Thammarat on Tuesday.

Nieuws van de website 3-4 maart

• Twee weken nadat een olieslik (dikke olievlek) en teerballen zijn ontdekt in de zee voor en op het strand van Hua Sai (Nakhon Si Thammarat) worden stappen genomen de vervuiling aan te pakken, die het toerisme en de visserij schaadt. Dinsdagochtend vergaderde de loco-gouverneur met hoofden van regeringsdiensten en lokale bestuursorganen over maatregelen.
Monsters worden genomen om te zien waar de olie vandaan komt. Aanvankelijk werd gewezen naar twee olieplatforms in de Golf van Thailand en vissersboten, maar de operators van de platforms zeggen geen lekkages te hebben gehad.
Het lokale kantoor van het Marine Department heeft aangifte gedaan bij de politie en gevraagd degene die verantwoordelijk is voor de vervuiling aansprakelijk te stellen voor de schade. De lokale bestuursorganen van de tambons Na Saton en Ko Phet zetten vrijwilligers in om de stranden er schoon te maken.
• Virus update. Regeringen van Japan tot Engeland bereiden noodmaatregelen voor of economische pakketten om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Medicijnfabrikanten hopen binnen maanden anti-virale medicijnen klaar te hebben en volgend jaar een vaccin.
De centrale bank van Australië heeft de rentetarieven verlaagd en Indonesië werkt aan een tweede pakket financiële stimuleringsmaatregelen. De Zuid-Koreaanse president zegt dat zijn land in oorlog is met het virus. Vluchten naar de VS worden streng gecontroleerd daar in Washington vier patiënten zijn overleden en besmettingen zijn geconstateerd in Georgia en Massachusetts.
De OECD waarschuwt dat de mondiale economische groei naar het laagste punt in meer dan tien jaar zakt. De EU heeft een speciaal team gevormd om af te rekenen met de uitbraak daar het aantal besmettingen in Italië en Spanje is gestegen. De centrale banken zeggen te reageren op de verwarring [hoe?]
Enkele kerncijfers: Het aantal besmettingen is wereldwijd toegenomen naar 90.441, het dodental naar 3.123. Saoedi-Arabië, New York City, Brussel en Berlijn melden hun eerste gevallen. Het virus zorgt in China voor een record achteruitgang van fabrieken. In Seatlle is een motel gevorderd om patiënten in quarantaine te plaatsen.
• Het vasteland van China telde maandag 125 nieuwe bevestigde besmettingen, het laagste aantal sinds de autoriteiten zijn begonnen de cijfers te publiceren, tegen 202 een dag eerder. In Wuhan, het epicentrum van de uitbraak, is het aantal nieuwe besmettingen scherp afgenomen: van 193 naar 111, wat bijna de helft is van alle nieuwe infecties in Hubei. Met uitzondering van Hubei telde het vasteland 11 nieuwe gevallen. Het totaal aantal bevestigde besmettingen bedraagt nu 80.151.
• De autoriteiten in Myanmar hebben twee van de vier Chinezen gearresteerd die verdacht worden van de moord op een landgenoot (30), wiens lichaam dinsdag is gevonden in een koffer in de rivier Ping in Kamphaeng Phet. Voorbereidingen worden getroffen voor hun uitwijzing naar Thailand. Vermoed wordt dat de overige twee zich ook schuil houden in Myanmar.
• Een politieofficier is maandagnacht om het leven gekomen toen zijn pickup truck over de middenberm van een snelweg in Phetchabun schoot, tegen een lichtpaal botste en op de verkeerde weghelft terecht kwam. De man werd liggend op het wegdek gevonden nadat hij uit de wagen was geslingerd. Andere voertuigen waren niet betrokken bij het ongeluk.
• Illegale gastarbeiders die terugkeren uit Zuid-Korea kunnen niet gedwongen worden in quarantaine te gaan, omdat in tegenstelling tot Wuhan Zuid-Korea geen lockdown heeft ingesteld en de wet daarin niet voorziet, zegt vice-premier Prawit. Ze kunnen alleen gevraagd worden hun huis niet te verlaten en openbare plaatsen te mijden.
• Een Amerikaanse man (48) die verdwaald was in een bos bij het Nai Thon strand in Thalang (Phuket) is acht uur nadat hij de weg was kwijtgeraakt, uitgeput gevonden door een van de twee reddingsteams die naar hem op zoek waren gegaan. De man had al die tijd niets kunnen drinken.
Hij had de toeristenpolitie via de hotline maandagmiddag gebeld en zijn locatie via zijn mobiele telefoon doorgegeven. Artsen hebben hem eerste hulp verleend, hij wilde niet opgenomen worden in het ziekenhuis.
• Een groep Thaise League 1 voetbalclubs is een campagne begonnen om de Football Association of Thailand te bewegen de wedstrijden uit te stellen en niet zoals de FAT heeft besloten ze zonder publiek te spelen. De clubs verzamelen handtekeningen om hun verzoek te ondersteunen. Spelen zonder toeschouwers vinden ze geen goed idee.
• Het lijkt de Grand Canyon wel. In Pathum Thani is een weg langs de Klong Rapipat over een afstand van 200 meter ingezakt. Op sommige plaatsen is de kloof zelfs 3 meter diep. De verslechterende conditie van de weg maakt rijden op de weg erlangs riskant.
• De Supreme Patriarch [zeg maar de paus van het boeddhisme] heeft 2 miljoen baht gedoneerd voor de aanschaf van mondkapjes, zowel voor alle monniken als bezoekers van tempels. Tempels worden beschouwd als kwetsbare plaatsen voor besmetting met het coronavirus, maar ze blijven open om geestelijke steun te verlenen. Als voorzorgsmaatregel worden ze wekelijks gedesinfecteerd.
• Het ministerie van Volksgezondheid heeft een verklaring uitgegeven waarin negen landen en twee territoria vanwege het coronavirus als risicovolle zone worden beschouwd. Voor reizigers uit die gebieden gaan speciale maatregelen gelden, die later worden aangekondigd. De negen landen zijn Japan, Duitsland, Zuid Korea, China, Taiwan, Frankrijk, Singapore, Italië en Iran, de twee territoria Hong Kong en Macau.
Op de Facebookpagina van minister Anutin (Volksgezondheid) heeft korte tijd het bericht gestaan dat reizigers uit die landen verplicht worden 14 dagen in quarantaine te gaan, maar dat is schielijk verwijderd. Het besluit lijkt ingegeven door de terugkeer van 5.000 illegale Thaise gastarbeiders uit Zuid-Korea.
• Staatssecretaris Thamanat (Landbouw) dient afgezet te worden als bewindsman omdat hij in 1993 in Australië veroordeeld is tot 6 jaar gevangenisstraf wegens zijn betrokkenheid bij de smokkel van heroïne. Die eis hebben twee anti-regerings activisten gedeponeerd bij de Kiesraad met het verzoek het Constitutionele Hof te vragen de man de wacht aan te zeggen.
Volgens het tweetal diskwalificeert de veroordeling hem op grond van de grondwet. Het is de tweede keer dat ze dit verzoek doen, maar deze keer hebben ze bij hun beroep op de Kiesraad een kopie gevoegd van het vonnis van de Australische rechtbank. Tijdens het censure debate heeft de oppositie Thamanat al aangepakt, maar die overleefde een motie van wantrouwen.
• Weer een nieuwe verdachte in de zaak Banyin [die mijn bijzondere belangstelling heeft, weten vaste lezers van Nieuws uit Thailand]. De CSD (recherche) gaat de zoon van Banyin oproepen omdat in zijn huis Banyin en de andere verdachten van de ontvoering van en moord op de oudere broer van een rechter bijeen kwamen om hun snode plan te beramen. Eerder kwamen Banyin’s echtgenoot en broer in beeld. Zij zijn al opgeroepen voor verhoor.
• De Thai National Shippers’ Council (TNSC) verwacht dat de export in de eerste helft van het jaar met 3,3 procent op jaarbasis krimpt, maar de club blijft hopen dat de export in de tweede helft aantrekt, waardoor uiteindelijk de groei op 0 tot 1 procent uitkomt.
• Gezocht wordt in Phitsanulok naar een krokodil die zondag is ontsnapt uit Wat Khok Salut in Bang Krathum. De krokodil is een van de twee baby krokodillen die de tempel negen jaar geleden cadeau heeft gekregen van een krokodillenkwekerij. De andere is gestorven.
De abt, die het reptiel naast zijn kamer in een omheinde ruimte hield, ontdekte de ontsnapping toen hij het maandagochtend wilde voederen. Dinsdagochtend zijn dertig man van een visserijcentrum, politie en een lokaal reddingsteam met platbodems begonnen te zoeken in de rivier Nan en een irrigatiekanaal.
• Een jonge monnik (25) is dinsdag gearresteerd in een tempel in de provincie Ang Thong. Tegen hem liep een arrestatiebevel wegens betrokkenheid bij een moord op een echtpaar in 2018. De monnik was toen nog een leek en kwam zijn vader bij een ruzie met het echtpaar te hulp. Vader en zoon verwondden het paar met een schoffel dat als gevolg daarvan later in het ziekenhuis overleed.
• Orchideeënkwekers in Nakhon Pathom hebben 1 miljoen boeketten gratis uitgedeeld daar de export naar China sterk is gekrompen. De actie begon op donderdag en eindigde op maandag. Een herhaling van de actie wordt niet verwacht.
Air Orchid and Lab, een andere kwekerij in dezelfde provincie, deelde het weekend gratis orchideeën uit. Bezoekers waren vrij om te plukken wat ze wilden.
• De immigratiepolitie heeft dinsdag acht illegale migranten uit Myanmar aangehouden en de bestuurder van het busje waarin ze op weg waren van Kanchanaburi naar Surat Thani en Songkhla. Het busje werd gestopt in Ban Na Doem (Surat Thani) nadat de politie had gezien dat het meer dan het toegestane maximum aantal van zeven passagiers vervoerde. De migranten hadden allen een vals paspoort. De bestuurder heeft verklaard dat hij 2.200 baht per persoon had gekregen. Hij wordt vervolgd voor mensenhandel.
• De ministers van Financiën van de G7 landen en de hoofden van de centrale banken hebben dinsdag tijdens spoedoverleg in Parijs beloofd ‘all appropriate policy tools’ te gebruiken om te voorkomen dat de coronavirus crisis de wereldeconomie schaadt, maar specifieke maatregelen hebben ze nog niet aangekondigd. De financiële topmannen zijn bang dat de epidemie de groei in gevaar brengt en mogelijk enkele landen in een recessie stort.

Het nieuws in foto’s

Long, deep cracks in the road alongside Khlong Rapipat in Nong Sua district in Pathum Thani.

Visitors tour Air Orchid and Lab in Bang Laen district of Nakhon Pathom on Saturday, and were allowed to cut any flower they wanted, free, as a slump in exports leaves a surplus of blooms.

‘Little ghosts’ uit Zuid-Korea boezemen angst in

4 maart – Heeft de redactie van Bangkok Post een glazen bol die haar vertelt hoe over bepaalde zaken door de bevolking wordt gedacht? Gisteren was de bevolking ‘woedend’ over het tekort aan mondkapjes, vandaag is ze ‘bevreesd’ voor de phi noi (little ghosts) die uit Zuid-Korea terugkeren. Dat is het land met de meeste coronavirus besmettingen buiten China.

Op de vraag hoeveel dat er zijn, geeft de glazen bol geen antwoord. Het South Korea Immigration Office heeft gezegd dat 5.000 Thai die illegaal in het land werken, hebben laten weten dat ze willen terugkeren. Premier Prayut, die vandaag een spoedvergadering heeft uitgeschreven over dit vooruitzicht, noemt zelfs een aantal van 10.000 en sommigen [geen details] stellen het aantal op 140.000. Als ze voor 1 maart [correctie: juni] vertrekken, worden ze niet bestraft door Zuid-Korea.

Prayut zegt dat ze voor hun vertrek in Zuid-Korea 14 dagen in quarantaine worden geplaatst, na aankomst in Thailand worden ze in een speciale zone op Suvarnabhumi gescreend. Degenen die koorts hebben, gaan linea recta naar een ziekenhuis, de anderen wordt gevraagd 14 dagen in zelf-quarantaine te gaan oftewel hun huis niet te verlaten.

Het Land Transport Department en interline-bedrijf Transport Co is door minister Saksayam (Transport) opgedragen hen met bussen naar huis te brengen. Ze kunnen niet zoals de 138 evacuees uit Wuhan in quarantaine worden geplaatst, legt Saksayam uit, want ‘het aantal is veel groter’. ‘We hebben geen ruimte om hen onder te brengen.’ De minister heeft ook THAI en andere luchtvaartmaatschappijen gevraagd hen gratis uit Daegu te vervoeren.

Regering maakt korte metten met hamsteren mondkapjes

4 maart – Bangkok Post, bepaald geen ster in (hoofd)rekenen, goochelt weer driftig met aantallen in het tweede bericht op de voorpagina. De regering heeft besloten de productie en distributie van mondkapjes volledig te gaan beheren in een poging een eind te maken aan tekorten en hamsteren.

Het Department of Internal Trade eist dat de 11 fabrieken in Thailand die kapjes maken, 45 procent van de 36 miljoen die maandelijks worden geproduceerd, naar het Centre Managing Mask Production gaat. De fabrieken mogen de rest zelf distribueren.

Echter verderop in het bericht wordt nog een percentage van 30 procent (10 miljoen kapjes) genoemd die naar het ministerie van Volksgezondheid gaat voor distributie onder ziekenhuizen. [Een deel van de 45 procent of van het totaal?]

Het artikel signaleert dat kapjes online voor opgedreven prijzen worden verkocht en dat degenen die hamsteren forse straffen kunnen verwachten, maar dat is oud nieuws. Minister Jurin (Handel) zegt dat de fabrieken hun productie gaan verhogen van 36 naar 38 miljoen stuks per maand.

Directeur Tor-Udom van het Thammasat University Hospital kritiseert de regering omdat ze niet gezorgd heeft voor voldoende kapjes voor medisch personeel. ‘We hebben veel klachten gekregen van onze staf over tekorten. Sommigen klagen dat ze bang zijn zelf geïnfecteerd te worden.’

Suthirawat vindt het Ei van Columbus

4 maart – General manager Suthirawat van Suvarnabhumi heeft een lumineus idee: laat alle vliegtuigen uit risicolanden landen op kleine luchthavens zoals U-Tapao in Rayong. Want die zijn beter geschikt om passagiers te screenen op koorts, wat een van de symptomen van het Covid-19 virus is. De desbetreffende passagiers kunnen dan direct in quarantaine geplaatst worden, zoals ook gebeurd is met de evacuees uit Wuhan.

Hij zegt zijn idee te hebben besproken met de Civil Aviation Authority of Thailand (CAAT), maar of die het ook een lumineus idee vindt, meldt het bericht niet. ‘Een specifieke luchthaven voor vuchten uit die landen maakt het ook gemakkelijker voor illegale werkers in Zuid Korea die willen terugkeren.’ Zij hebben tot juni de tijd om vrijwillig terug te keren en worden dan niet bestraft. [Eerder noemde ik maart]

Suthirawat zegt verder dat er zorgen zijn over reizigers die uit risicolanden komen en toegang wordt geweigerd tot hun volgende bestemming. Ze worden 14 dagen in quarantaine geplaatst, maar wie gaat dat betalen: zoete lieve Gerritje? Een mogelijk oplossing is om die passagiers te weigeren op de beginvlucht naar Thailand. Maar dat vereist wel een ministeriële aankondiging door het ministerie van Volksgezondheid, waarna de CAAT luchtvaartmaatschappijen kan informeren.

Minister Tewan van het Prime Minister’s Office heeft een beroep gedaan op alle luchtvaartmaatschappijen reizigers te helpen die al een vlucht hebben geboekt  en die mogelijk moeten annuleren door virusuitbraken in hun land van bestemming. Voorgesteld is dat degenen die voor 21 februari hebben geboekt, hun geld terugkrijgen; degenen die later hebben geboekt, kunnen hun vlucht uitstellen tot 15 december. Groepsreizen die hun vlucht 30 dagen voor vertrek annuleren krijgen een volledige refund en 50 procent als ze dat 15 dagen tevoren doen. Maar Tewan weet niet of alle maatschappijen het eens zijn met dit voorstel.

Kort Nieuws woensdag 4 maart

– Het kabinet heeft de vorming van een fonds goedgekeurd dat mensen gaat helpen om benodigdheden te kopen ter bescherming van zichzelf tegen het Covid-19 virus. Als eersten storten premier Prayut en alle ministers een maandsalaris in het fonds. Ben benieuwd wie daarvoor in aanmerking komt. Zal wel weer een enorme bureaucratische operatie worden.

Het bericht, het derde op de voorpagina, noemt verder dat de Supreme Patriarch 2 miljoen baht heeft uitgetrokken voor de aanschaf van mondkapjes voor alle monniken in het land en bezoekers van tempels. Blijkbaar zijn amuletten niet voldoende. Weet u al uit Nieuws van de website.

– BP telt vandaag vier (eigenlijk 3,5) binnenlandpagina’s in het eerste katern met zeventien nieuwsitems. De voorpagina heb ik al behandeld; op naar pagina 2 met vijf berichten en de rubriek In Brief.

De opening behandelde ik al hierboven. Het nieuws over de gratis orchideeën en de Amerikaan die verdwaald was, kent u al; nieuw zijn twee berichten. In Bangkok heeft de politie een vrouw gearresteerd en in Rayong een vrouw die nepnieuws over het virus hadden verspreid op de sociale media.

Minister Buddhipongse (Digital Economy and Society) was er gisteren bij toen een team van zijn ambtenaren en de TSCD een inval deed in een kruidenierswinkel in Huai Khwang. De eigenaresse had op Twitter geschreven dat een man was overleden aan het virus in een winkelcentrum aan Rama IX en dat veertig personen dientengevolge in quarantaine waren geplaatst. De vrouw zegt het nieuws online te hebben gelezen, ze wilde haar vrienden waarschuwen.

De andere vrouw had geschreven dat een school in Rayong de dood van een leerling als gevolg van het virus had verzwegen.

Het verspreiden van nepnieuws wordt beschouwd als een overtreding van de draconische Computer Crime Act. Maximum straf: 5 jaar cel en een boete van 100.000 baht.

– Het andere bericht zegt dat een leraar Engels in Nakhon Pathom stevig aan de tand wordt gevoeld over beschuldigingen dat hij mannelijke leeringen een voldoende had gegeven in ruil voor seks. De man is overgeplaatst naar het kantoor van de onderwijsdienst.

De zaak kwam aan het licht doordat twintig leerlingen hadden geklaagd over zijn seksuele avances, door de krant assaults genoemd (aanrandingen, bedreigingen). Hij liet leerlingen die gezakt waren voor een examen een voor een bij zich komen, ging naast hen zitten, raakte hun geslachtsdelen aan, beet sommigen in hun rug en kusten hen.

– Pagina 3, een halve pagina, telt drie berichten en opent met een follow-up op het voorstel een buitengewone parlementsvergadering te houden over de flash mobs of een speciale commissie te vormen om studenten in de gelegenheid te stellen samen met parlementariërs hun zorgen te bespreken.

Het hoofd van de oppositiewhips Sutin steunt het idee. Hij zegt dat er diverse manieren zijn voor de regering om te voorkomen dat de protesten van de studenten uit de hand lopen en dit is er één van. Ook vice-parlementsvoorzitter Supachai steunt het idee van een speciale vergadering. Minister Sontirat (Energie) pleit voor een forum. Premier Prayut vindt het een kwestie voor het Huis, maar mevrouw Sudarat (Pheu Thai) vindt het daarentegen het pakkie van de regering.

Kampioen rekwestrant Srisuwan Janya kritiseerde gisteren een studente van Chula die tijdens de flash mob vorige maand had geprobeerd een zwarte vlag te tonen, maar ze werd tegengehouden door een bewaker. Hij zei dat degelijke stunts de legitimiteit van het studentenprotest ondermijnen.

Minister Anupong (Binnenlandse Zaken) ligt niet wakker van het plan van de oppositie om in het hele land forums te houden in aansluiting op het censure debate. ‘Als ze maar binnen de wet blijven.’ Anupong en vice-premier Prawit waren de enige twee bewindslieden die tijdens het debat buiten schot bleven omdat de oppositie haar toegewezen tijd had opgesoupeerd.

– Van de twee andere berichten kent u al het initiatief van twee activisten om staatssecretaris Thamanat pootje te lichten. Nieuw is het bericht dat ministers en regerings parlementariërs menen dat de regering het thans te druk heeft met urgente problemen en geen tijd heeft om na te denken over een kabinets reshuffle (portefeuillewisseling). Dat zou de normale gang van zaken zijn na een censure debate, maar nu dus even niet, zegt parlementslid Chaichana (Democraten). De regering heeft het te druk met de strijd tegen de verspreiding van het Covid-19 virus.

– Als laatste pagina 4 met zes nieuwsitems. Vier kent u al: de olieslik, de ontdekking van illegale migranten in een busje, Banyin’s zoon die in beeld is gekomen en de arrestatie van twee Chinezen die een landgenoot hebben vermoord.

Nieuw is het bericht dat ruim honderd eigenaren van een Chevrolet General Motors voor de rechter slepen en het bedrijf dat dit jaar Thailand verlaat, beschuldigen van overtreding van de koopovereenkomst. Het besluit is gisteren genomen tijdens overleg tussen de kopers en consumentenrechten groepen. De eigenaren willen hun wagen teruggeven aan GM.

GM heeft gezegd dat de eigenaren na het vertrek nog steeds hun wagen kunnen laten onderhouden in een van de 87 servicecentra in het land, maar de kopers zijn daar niet gerust op.

– Laatste bericht. De anti-narcotica politie heeft bij twee invallen in Chiang Rai 150 kilo crystal methamphetamine in beslag genomen en drie personen gearresteerd. De politie was getipt. Ook geconfisqueerd zijn huizen, vier auto’s en andere bezittingen ad 10 miljard baht.

Ook in Samut Prakan sloeg de politie toe: twee arrestaties van dealers en inbeslagname van 120.000 meth pillen, 30 kilo crystal meth en 2,5 gram ketamine.


 

Nieuws van de website 2-3 maart

• Een fervente fan (46) van de Engelse voetbalclub Liverpool gaat evenals vorig jaar zijn rijstveld in Phetchabun weer beplanten met verschillende soorten rijst om het embleem van de club te laten zien. De levervogel, het symbool van de stad Liverpool, wordt geplant in riceberry rijst, zodat die lijkt op de mythische vogel, met het diepe groen van hom mali rijst er omheen. Vorig jaar duurde het 60 dagen voor de riceberry de vorm en details van de vogel toonde. De rijst kon na vier maanden geoogst worden.
• Virus update. Het dodental van de Covid-19 epidemie is maandag gestegen tot meer dan 3.000, voornamelijk doordat meer patiënten zijn overleden in China. Geïnfecteerd zijn nu 88.000 personen in ruim zestig landen.
Zuid-Korea, het land met de meeste infecties buiten China, telde maandag 500 nieuwe gevallen waardoor het totaal nu ruim 4.000 bedraagt. Het aantal doden in China steeg maandag met 42, allemaal in de provincie Hubei. Het dodental bedraagt nu 2.912. Ook elders stijgt het dodental met Iran aan top (54) en de eerste doden dit weekend in de VS en Australië. De Amerikaanse autoriteiten krijgen kritiek op ’s lands gereedheid voor een uitbraak. In Parijs is het Louvre zondag gesloten nadat de staf weigerde te werken.
Indonesië heeft zijn eerste besmettingen gemeld: twee personen die in contact zijn geweest met een geïnfecteerde Japanner. Ze zijn opgenomen in een ziekenhuis in Jakarta.
De WHO zegt dat het virus voornamelijk mensen van 60 jaar en ouder treft en mensen die verzwakt zijn door andere ziektes. Ze dringt er bij alle landen op aan voldoende beademingsapparatuur op te slaan om patiënten met de ernstigste symptomen te behandelen. Meer weten? Klik hier.
• Virus update 2. Het aantal besmettingen met het coronavirus is wereldwijd gestegen naar 89.000 en het aantal doden naar 3.044. Iran meldt een toename met 50 procent en New York, Brussel, Berlijn en Indonesië melden hun eerste besmettingen. In Zuid-Korea dat het hardst wordt getroffen is het aantal gestegen naar meer dan 4.200. In Italië zijn alle leden van de regionale regering van Lombardijen getest nadat een van hen positief bleek.
• Thailand heeft een nieuw coronavirus geval gemeld, waardoor het totaal aantal nu 43 bedraagt. Het laatste slachtoffer is een 22-jarige Thaise vrouw, die werkte als assistent tourgids samen met een andere patiënt, een bestuurder die buitenlandse toeristen vervoerde. De vrouw is opgenomen in het ziekenhuis.
Minister Anutin (Volksgezondheid) zegt dat het land over voldoende medicijnen beschikt om Covid-19 patiënten te behandelen. Maar als de situatie verergert, moeten meer medicijnen uit China worden geïmporteerd. ‘De Thaise autoriteiten hebben vertrouwen in de behandeling, daar 28 van de 43 patiënten al naar huis zijn teruggekeerd’, aldus de minister.
Het coronavirus wordt opgenomen in de dekking van de UHC volksverzekering, heeft het bestuur van het National Health Security Office maandag besloten. Het vereiste budget ad 3,5 miljard wordt gehaald uit een fonds voor eventualiteiten.
• De MotoGP in Buri Ram op 20 tot 22 maart is voor onbepaalde tijd uitgesteld. Vorige week had het organiserend comité nog gezegd dat de wedstrijd zou doorgaan, maar het is daarvan teruggekomen, nadat de International Motorcycling Federation (FIM) zondag aankondigde dat de seizoensopening Quatar MotoGP op 8 maart is vervallen. De beslissing is ook ingegeven door de bekendmaking van de WHO dat het Covid-19 virus een ‘gevaarlijke overdraagbare ziekte [is] met wereldwijde gevolgen’.
• Ruim duizend studenten van de Naresuan universiteit in Phitsanulok hebben zondagmiddag bij het standbeeld van koning Naresuan gedemonstreerd. Velen van de in zwart geklede studenten hadden spandoeken bij zich met politieke hashtags en posters met het drie-vingergebaar. De studentenraad las een verklaring voor waarin gezegd werd dat de bijeenkomst tot doel had sterke steun te verlenen aan de democratie, rechtsstaat, hun rechten en vrijheden vastgelegd in de grondwet en de monarchie.
• Nakhon Ratchasima: Een vrouw (46) is om het leven gekomen toen de pickup truck waarin ze zat, zondagmiddag op een weg langs een irrigatiekanaal van achteren werd geraakt door een wagen bestuurd door een monnik (51) en vervolgens in het opgedroogde kanaal terechtkwam. De vrouw werd uit de laadbak geslingerd en overleed later in het ziekenhuis. De acht overige passagiers raakten gewond. Ze waren op weg naar een nabijgelegen dorp om familie te bezoeken wier huis was beschadigd door brand.
• Het aantal buitenlandse toeristen die Thailand bezoeken, zakt dit jaar met 6 miljoen naar 33,8 miljoen, het laagste aantal in vier jaar, verwacht de Tourism Authority of Thailand. Vorige maand werd nog gerekend op 35 miljoen bezoekers, 12 procent minder dan de 39,8 miljoen in 2019, voornamelijk doordat minder Chinezen arriveerden, Thaland’s grootste groep toeristen. De TAT verwacht in februari een teruggang met 40 procent en nog meer in maart en april als gevolg van de coronavirus uitbraak.
• Een vrouw die een Grab motortaxi had besteld, heeft een video online geplaatst waarop te zien is hoe drie motortaxibestuurders in Klong Toey haar Grab-bestuurder aanvallen. Ook de vrouw werd in haar gezicht geslagen. De gemeente Bangkok is op de hoogte van het incident; tegen de betrokkenen wordt disciplinaire actie ondernomen.
• De politie in Khon Kaen heeft een vrouw uit Myanmar met 16.000 methamphetamine pillen kunnen aanhouden dankzij een telefoontje uit een taxi. De chauffeur die 10.000 baht was betaald voor een rit van Nakhon Ratchasima naar Chiang Mai, kreeg argwaan toen hij in het district Phon reed en zag hoe de vrouw voortdurend een koffer tegen haar aan klemde. Hij rook ook iets vreemds. De vriend van de bestuurder die mee reed, belde op zijn verzoek de politie. De vrouw had niet in de gaten dat het telefoontje over haar ging. De politie stopte de wagen toen die nog in Phon was en ontdekte de drugs.
• Het kabinetsbesluit over een nieuw pakket steunmaatregelen voor de toerismesector is een week uitgesteld omdat het ministerie van Financiën op informatie van het ministerie van Toerisme en Sport wacht over groepen die door het virus zijn getroffen. Het pakket bestaat uit 100 miljard baht aan zachte leningen en trainingscursussen.
Een bron zegt dat het niet de juiste tijd is voor maatregelen omdat mensen in paniek zijn. Het pakket wordt bekend gemaakt nadat de virusuitbraak tot staan is gebracht.
• De gemeente Bangkok dreigt de vergunning in te trekken van motortaxibestuurders die op het voetpad rijden en al tweemaal zijn beboet in drie jaar. De boete is eerder opgetrokken van 500 naar 2.000 baht, maar de bestuurders zijn blijkbaar nogal hardleers.

Het nieuws in foto’s

Foreign tourists wear face masks to protect themselves from coronavirus or Covid-19 as they take a walk around Chatuchak weekend market.

A screenshot from the video of Facebook user Amittaa Phongsawat shows a taxi motorcyclist attacking a Grab motorcyclist on Sukhumvit 48 Road in Klong Toey district of Bangkok on Monday morning.

King Power’s Srivaree shopping centre has been closed since Feb 6, the day a salesman who had visited the branch was found to have been infected with the coronavirus infection. The man died on Saturday.

Customers buy washable facial masks made of fabric at Sampheng market in Bangkok at between 50 and 70 baht apiece.

People queue to buy hand sanitiser and alcohol at a state-run drugstore at the Department of Medical Services in Nonthaburi as public concerns over the spread of Covid-19 mount.

Visitors wear rented Thai costumes at Wat Arun Ratchawararam (Temple of Dawn) while also wearing face masks to protect themselves from dust pollution and the coronavirus in Bangkok. Outdoor tourism activities have been hit hard.

About 100 members of the Thai Airways International union march on the government’s complaint centre to demand that Prime Minister Prayut Chan-o-cha scrap plans to relocate the airline’s aircraft maintenance facility away from U-Tapao airport.

Nieuwe speler in Krimi Banyin: zijn broer

3 maart – Bangkok Post opent vandaag met een bijna paginagroot verhaal over het tekort aan face masks, een woord dat ik vertaal als mondkapje, want ze bedekken niet het hele gezicht. Bij het woord masker moet ik eerder denken aan carnaval of een gemaskerde overval dan aan iets wat bedoeld is om te beschermen.

De krant kopt over de volle breedte Outrage over mask shortages – een woede, zo schrijft de krant, die triggered (op gang gebracht) is door de dood van 1 man en 1 nieuwe besmetting gisteren. Let wel: op een bevolking van 69,04 miljoen (2017) en een woede over kapjes waarvan de meeste modellen geen enkele bescherming bieden. Kan het nog absurder?

Maar het openingsverhaal kan me nu even gestolen worden, want er is groot nieuws te melden over de zaak Banyin, door de krant weggemoffeld in een bescheiden 1-kolommer op pagina 4. Er is een nieuwe verdachte!

Eergisteren was dat Banyin’s echtgenote, gisteren zijn broer. Die heeft een auto geleend die door Banyin is gebruikt bij de ontvoering van Wirichai Sakuntaprasoet, de oudere broer van de rechter die is bedreigd.  Chakrawan Tangpakorn moet zich vandaag melden bij de Crime Suppression Division (CSD, recherche) .

De echtgenote van Banyin, Waraporn Tangpakorn, is trouwens opnieuw door de CSD opgeroepen want toen haar echtgenoot werd gearresteerd, heeft ze een ‘verwarrende’ verklaring afgelegd. Eerder meldde de krant dat ze verdacht wordt van betrokkenheid omdat het lichaam van Wirichai is verbrand op een stuk grond in Nakhon Sawan, dat zij bezit en waarop geblakerde botjes zijn gevonden.

Inmiddels heeft de CSD ontdekt dat ze haar huishoudster had opgedragen een SIM kaart te kopen, die later is gebruikt door Banyin en de andere verdachten (op dit moment vijf man, maar misschien zijn er meer) bij de ontvoering.

Ter toelichting: bij het aanvragen van een SIM kaart moet de persoon zich altijd identificeren, dus zo bleef Banyin mooi buiten beeld. Dacht hij.

Er is trouwens nog een tweede Krimi momenteel actueel en dat is de moord op en verminking van een moeder door haar zoonlief in Chiang Rai, maar daarover meldt de krant vandaag niets. Betrekkelijk eenvoudige zaak: de lichaamsdelen zijn gevonden, de man heeft bekend, hij heeft meegewerkt aan een reconstructie en er is een motief, want de moeder had gedreigd naar de politie te stappen en te verklappen dat hij zijn 12-jarige dochter had verkracht. Tja, toen ontstak hij in woede.

Wat betreft het tekort aan mondkapjes, daar kom ik later op terug. Eerst ontbijten met een verse croissant en een kopje geurende Moccona koffie.

Twee nijvere BP-verslaggevers gaan op onderzoek

3 maart – Bangkok Post, een over het algemeen serieuze krant (alleen de cartoons zijn om te lachen, maar niet eens altijd), is niet vies van sensatie, want begint het openingsverhaal met ‘De mensen schreeuwen moord en brand over het tekort aan mondkapjes te midden van de coronavirus uitbraak, op gang gebracht door de dood van een Thaise man (35) die gediagnosticeerd was met het Covid-19 virus.’

Twee redactieleden zijn op onderzoek uit gegaan en hebben apotheken bezocht in Suan Luang, Prawet en Lat Krabang. Dat is ook al heel bijzonder, want de redactie zit over het algemeen vastgeplakt aan haar bureaustoelen en doet het meeste werk telefonisch. Klanten komen trouwens in het hele verhaal op één na niet aan het woord, wel apothekers.

Wat leverde dat onderzoek op? De voorraden mondkapjes en handdesinfecterende middelen raakten vorige maand op en de apothekers weten niet wanneer nieuwe voorraden beschikbaar komen. ‘Honderden klanten bezoeken mijn winkel elke dag’, vertelt een apotheker in Pattanakarn. ‘Ze blijven om kapjes en handgels vragen, alhoewel ik al een bord buiten de winkel heb geplaatst [dat ze uitverkocht zijn]. Sommige willen ze reserveren en vragen contact met hen op te nemen wanneer ze er weer zijn.’

Een andere apotheker vertelt dat sommige klanten vragen waarom in haar pharmacy alle maskers en gels zijn uitverkocht, terwijl ze wel te koop zijn op internet – overigens tegen excorbitant hoge prijzen. Een N-95 masker bijvoorbeeld dat normaal 80 tot 95 baht kost, wordt online voor 190 tot 200 baht verkocht. Groene en blauwe maskers voor 15 tot 20 baht tegen normaal 4 baht.

‘Ik weet niet wat ik ze moet vertellen, want ik weet niet hoe deze online detaillisten hun hand op die spullen weten te leggen en wij niet. Misschien dat producenten zo meer geld kunnen verdienen want apotheken hebben te maken met controles door de overheid. We kunnen onze klanten niet te veel in rekening brengen.’

Directeur-generaal Whichai van het Internal Trade Department zegt dat de vraag naar mondkapjes het aanbod vijfmaal overtreft. Thaise fabrikanten kunnen slechts 1,35 miljoen kapjes per dag maken. Er is een tekort aan ruwe materialen uit China, die moeten nu geïmporteerd worden uit Indonesië wat de productiekosten verhoogt.

Minister Jurin (Handel) heeft zijn departement opgedragen 111 mobiele verkooppunten op wisselende plaatsen in het hele land op te zetten, waarvan 21 in Bangkok en omgeving. Op donderdag komen ze in bedrijf. Elke outlet verkoopt dagelijks 10.000 exemplaren, de kapjes kosten 2,5 baht per stuk, iedereen mag  maximaal een set van vier kopen. Ik zag op de tv dat de kopers een stempeltje op hun hand krijgen als ze er één gekocht hebben.

Tot nu toe zijn 51 personen betrapt die ze tegen opgedreven prijzen verkopen. Ze riskeren een maximum gevangenisstraf van zeven maanden en een maximum boete van 140.000 baht.

Kort Nieuws dinsdag 3 maart (in bewerking)

– Weet u nog wie met  little ghosts worden bedoeld? Waarschijnlijk niet, want nieuws is nu eenmaal vluchtig. Weet u bijvoorbeeld nog wat u gisteren heeft gelezen? Die kleine geesten, in het Thais phi noy zijn Thaise illegale gastarbeiders in Zuid-Korea die vrijwillig terugkeren omdat ze dan geen straf krijgen van de Koreaanse autoriteiten.

Directeur-generaal Sunnawachai van het Department of Disease Control speelt met het idee ze in quarantaine te plaatsen, net zoals gebeurd is met de evacuees uit Wuhan. ‘We denken erover na, maar we zijn nog niet op het punt beland om nieuwe procedures in te voeren.’

Dat zal geen gemakkelijke opgave worden, want het gaat om vierduizend Thai die sinds het begin van het jaar zijn teruggekeerd terwijl uit Wuhan slechts 137 personen terugkwamen. Die werden op de marinebasis Sattahip veertien dagen in quarantaine gehouden gelijk aan de incubatietijd van het virus. De vrijstelling geldt nog tot eind juli, het Zuid-Koreaanse Immigration Office zegt dat 5.000 Thai zich bij het kantoor hebben gemeld voor vrijwillige terugkeer.

Tot nu toe heeft de regering mensen die uit risicolanden komen, gevraagd vrijwillig 14 dagen in quarantaine te gaan oftewel thuis te blijven. Het gaat om de volgende landen: China, Macau, Hong Kong, Taiwan, Singapore, Zuid-Korea, Japan, Italië, Iran, Duitsland en Frankrijk. Minister Chatu (Werkgelegenheid) zegt dat er geen gevallen zijn gemeld van zieke Thaise gastarbeiders in het buitenland.

– Pagina 2 telt vandaag zes nieuwsberichten en opent met de zorgen die de koning en koningin zich maken – nee, niet over het Covid-19 virus – maar over de droogte die al 22 provincies teistert en waarschijnlijk tot eind mei duurt. Ze volgen de situatie nauwkeurig en hebben de regering onlangs gevraagd ‘de gevolgen te verzachten en de mensen to the fullest te helpen’, aldus premier Prayut gisteren op een vergadering over maatregelen om de droogte te bestrijden.

Tot nu toe heeft de regering 5.849 dorpen in 22 provincies uitgeroepen tot ‘drought zones’ die urgente hulp ontvangen. Eerder keurde de regering ruim tweeduizend projecten goed, bedoeld om huishoudens te voorzien van voldoende water voor consumptie. De projecten behelzen het zoeken naar meer grondwater en het graven van artesische putten.

Het Highways Department treft voorbereidingen om boeren die gedupeerd worden door watertekorten van april tot juni tijdelijk te huren bij onderhoudswerkzaamheden aan wegen en milieuprojecten. Ze gaan helpen het wegdek van wegen te repareren, gaan riolen reinigen, onkruid wieden en helpen bij het planten van bomen.

– Weer een bericht over de schuldruil tussen Exat en de BEM. Dat is ook een gebed zonder einde. Nu is de Foundation for Consumers teugen. Ze noemt het kabinetsbesluit die ruil goed te keuren in strijd met de grondwet. Gooi maar in mijn pet [die ik niet heb]. Sla ik over, evenals het bericht dat ere-president Suthiporn van de Central Group op 89-jarige leeftijd is overleden. De monnik die met zijn wagen tegen een pickup truck knalde, heb ik al genoemd in Nieuws van de website.

Blijft over dat een netwerk van LGBT-groepen een petitie heeft ingediend bij de NHRC over het groeiend aantal nachtclubs in grote steden die transseksuelen weigeren. Ze noemen het een schending van hun mensenrechten. Het netwerk heeft ook geklaagd bij het Thaise Rode Kruis dat LGBT-ers weigert als bloeddonor. De NHRC heeft de klacht in behandeling genomen.

Het bericht refereert aan een intentieverklaring van de regeringscommissie seksegelijkheid en 24 publieke en particuliere organisaties, uitgegeven in maart vorig jaar, waarin ze hun voornemen bekend maakten seksegelijkheid op zes gebieden te verzekeren, zoals de vrijheid voor mensen om zich te kleden in overeenstemming met hun gewenste sekse.

– Pagina 3 telt 5 berichten en de rubriek In Brief met vier kortjes. Opening: Bhumjaithai partijleider Anutin, tevens vice-premier en minister van Volksgezondheid, vindt dat nu het censure debate voorbij is, het tijd wordt om het kabinet op te schudden. Gevraagd of Bhumjaithai haar line-up wil wijzigen, zei Anutin dat die kwestie tijd voor reflectie nodig heeft. ‘Politiek is beweeglijk. Ze is niet altijd honderd procent zeker.’ Gooi ik ook in mijn afwezige pet. Meer weten? Lees: Anutin pushes cabinet rejig.

– Nog meer over het censure debate. Oppositiepartij Pheu Thai zegt het debat buiten het parlement voort te zetten in forums in het hele land om het wanbeleid van de regering aan de kaak te stellen. Heel fijn, lees het ook maar zelf: Govt censure debate to go nationwide.

– Follow-up op het voorstel om een buitengewone parlementsvergadering te houden over de flash mobs van studenten, een voorstel dat volgens dit bericht is gedaan door drie kleine partijen [eerder werd een senator genoemd]; het krijgt gemengde reacties.

De drie partijen vinden zo’n vergadering nodig omdat het anti-regerings sentiment toeneemt; actie dient te worden ondernomen om te voorkomen dat de situatie uit de hand loopt. De lilliputters onder de partijen ondersteunen hun verzoek met een verwijzing naar het geweld en de doden van de protesten in 1973, 1976 en 1992. Ze vinden dat niet gewacht kan worden tot mei wanneer het reces van het Huis van Afgevaardigden eindigt.

– Het ministerie van Transport heeft een idee: busbanen op bepaalde wegen om de verkeerscongestie te bestrijden die verantwoordelijk wordt gehouden voor de stijgende concentraties PM2,5 stofdeeltjes in Bangkok. Het ministerie gaat in april het kabinet een voorstel voorleggen.

Minister Saksayam is op het idee gekomen doordat zulke banen in Zuid-Korea bestaan met bushaltes op verkeersheuvels in plaats van op het voetpad. ‘Helpt om opstoppingen te verminderen omdat bussen niet meer van rijstrook hoeven te wisselen om passagiers op te pikken’, zegt hij.

– Laatste bericht op de 3. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft LOA’s (local administrative organisations, gemeenten) opgedragen snel de belastingaanslagen vast te stellen op basis van de nieuwe grond- en onroerendgoedbelasting.

Het Department of Local Administration heeft de zevenduizend LOA’s in het land gevraagd hoe ver het daarmee staat. Het gaat om twee groepen: overheidsdiensten en burgers die panden bezitten, maar wier namen  niet geregistreerd zijn in domicile registration papers.

De nieuwe wet is begin dit jaar van kracht geworden, maar de belastingheffing is uitgesteld om de LAO’s voldoende tijd te geven informatie te verzamelen alvorens de belasting te incasseren.

– Als laatste pagina 4 met drie berichten. Dat de pliesie Banyin’s broer aan de tand gaat voelen, weet u al. De pagina opent met de bosbranden die duizenden rai in het Noorden en Noordoosten hebben vernield c.q. nog vernielen. De dappere brandbestrijders en vrijwiligers hebben hun hoop gevestigd op de regenbuien die voor later deze week worden voorspeld.

In nationaal Park Thap Lan (Nakhon Ratchasima) is de afgelopen twee weken al 500 rai in de as gelegd. Hoofd Prawatsat zegt dat het vechten tegen de bierkaai is [mijn woordkeus]. ‘We hebben firefighters, vrijwilligers en anderen ingezet, maar dat is verre van genoeg gebleken. We hebben meer uitrusting nodig om met een brand van zulke omvang om te gaan.’

Het Meteorologisch Department heeft voor het Noorden en Noordoosten vanaf vandaag tot donderdag regen voorspeld.

– Laatste bericht. De vakbond van Thai International Airways vraagt premier Prayut de plannen te schrappen om het THAI onderhoudscentrum op de luchthaven U-Tapao in Rayong naar een andere locatie te verhuizen. De hangar moet plaats maken voor de uitbreiding van de luchthaven en het Airport City project. De vakbond zegt dat de verhuizing ten koste van ruim 1.500 personeelsleden en hun gezinnen gaat: vast personeel, uitzendkrachten, assistenten en bewakers. Die moeten allemaal mee verhuizen of verliezen hun baan.


 

Angelique Kidjo & Carlos Santana – Mama Africa (Live @ Montreux). https://youtu.be/mlTSaLnD0PI

Als dochter van een actrice en danseres kwam Angélique Kidjo (1960) al vroeg met muziek in aanraking. Haar eerste ervaring deed ze op in de theatershow van haar moeder. Naast veel Afrikaanse invloeden is haar muziek ook beïnvloed door rockartiesten zoals Jimi Hendrix, Carlos Santana, James Brown en Aretha Franklin.
Haar eerste album Pretty werd alleen lokaal in Afrika uitgebracht, maar met haar tweede album, geproduceerd door jazzmuzikant Jasper van ’t Hof, brak zij internationaal door.
Werk van Angélique Kidjo is te horen in meer dan tien films waaronder Street Fighter, De Leeuwenkoning II: Simba’s trots en Blood Diamond.
Rond 1980 verhuisde zij naar Parijs als gevolg van de politieke situatie in Benin. Later verhuisde ze naar New York. Zij is sinds 2002 actief als ambassadeur voor UNICEF.
Angélique Kidjo is getrouwd met producer Jean Hebrail en heeft een dochter.


 

Nieuws van de website 1-2 maart

• Bij een kettingbotsing in tambon Kapang (Nakhon Si Thammarat) is een man om het leven gekomen en zijn zes personen verwond. Voor een rood verkeerslicht botsten zaterdag een vrachtwagen en acht voertuigen tegen elkaar.
• Verraad de mensen niet, luidt Thanathorn’s laatste bericht als partijleider van de ontbonden partij Future Forward. Hij pleit voor steun aan studenten en anderen die actie voeren voor democratie. Zelf zet hij zijn politieke activiteiten buiten het parlement voort onder de vlag van Future Forward Movement.
Sinds het Constitutionele Hof op 21 februari de partij heeft ontbonden en het bestuur een politieke ban van 10 jaar heeft opgelegd, zijn negen FFP-parlementsleden overgestapt naar Bhumjaithai en één naar Chartthaipattana. De overigen maken deze week bekend wat hun nieuwe politieke onderdak wordt. Ze hebben 30 dagen de tijd om over te stappen.
• De King Power Group heeft zijn Srivaree vestiging in Bang Phli (Samut Prakan), 15 km vanaf Suvarnabhumi, op 6 februari voor onbepaalde tijd gesloten. Sinds de uitbraak van het Covid-19 virus is het bezoek sterk teruggelopen. Of de vestiging bezocht is door de handelsvertegenwoordiger die zaterdag is overleden door uitval van zijn organen weet King Power niet. Hij werkte voor een handelspartner van King Power, waarvan de producten onder zijn toezicht in Srivaree werden verkocht. Alle vestigingen van de groep zijn ontsmet.
Update: In een ander bericht wordt de man (35) omschreven als een retail worker (werker in de detailhandel). Hij was niet alleen besmet met het virus, maar had ook dengue fever. Het virus liep hij op doordat hij veel contact had met Chinese toeristen. Op 16 februari werd hij opgenomen in een particulier ziekenhuis en later verplaatst naar het Bamrasnardura Infectious Diseases Institute in Nonthaburi.
• Virus update. Maleisië en Singapore hebben vier nieuwe besmettingen gemeld en Thailand, de VS en Australië hebben hun eerste dode bevestigd. In Iran is het aantal besmettingen bijna verdubbeld en elf personen zijn overleden. Zuid-Korea telt 586 nieuwe gevallen, het totaal bedraagt nu 3.736 en 18 doden. Het aantal besmettingen in Spanje is sterk gestegen [geen aantal], de VS meldt de eerste dode in de staat Washington, de gouverneur heeft er de noodtoestand uitgeroepen. In Australië is een man overleden die teruggekeerd was van het cruiseschip Diamond Princess, hij is de eerste virus dode. China meldt 35 nieuwe gevallen, het laagste aantal in drie dagen. Meer weten? Klik hier.
• De Football Association of Thailand heeft zondag bekend gemaakt dat alle Thaise League voetbalwedstrijden in maart zonder publiek worden gespeeld. Later wordt bekend gemaakt, wie naar binnen mogen. De World Cup kwalificatiewedstrijd tegen Indonesië op 26 maart in het Rajamangala National Stadium gaat gewoon door.
• Het Thai Meteorological Department waarschuwt voor zomer onweersbuien van 3 tot 5 maart in boven Thailand. Onweersbuien, die vergezeld gaan van regen, bliksem, windvlagen en hagel worden op dinsdag, woensdag en donderdag voorspeld in het Noordoosten en Oosten. Het beneden Noorden, Oosten, de Central Region, en Bangkok en omstreken krijgen er op woensdag en donderdag mee te maken.
• Dorpelingen in tambon Kayo Mati (Narathiwat) hebben zondagochtend een mars gehouden tegen geweld naar aanleiding van een bomaanslag vrijdag waarbij een ranger om het leven kwam en vijf anderen werden verwond. De mars werd geleid door het districtshoofd van Bacho en de politiecommissaris van Bacho en bestond verder uit religieuze leiders, vrouwen en jeugdleiders.
• De berijder (26) van een zware motorfiets is zaterdagavond omgekomen toen hij tegen een minibusje botste dat abrupt een U-bocht maakte op de Old Sukhumvit Road in Samut Prakan. Vijf passagiers van het busje raakten gewond, ze zijn opgenomen in het Ratrin Hospital in Bang Pu. De passagiers waren op weg naar de beroemde Khao Khitchakut tempel in Chanthaburi. De motor werd zwaar beschadigd.
• Een ongeïdentificeerde man is zondagochtend vroeg overreden door een trein die het station in Kanchanaburi naderde. De machinist heeft verklaard dat hij 300 meter voor het station een man op de rails zag zitten en een waarschuwingssignaal had gegeven. Maar het lukte hem niet tijdig te stoppen. De man werd 200 meter meegesleept door de trein. Zijn lichaam raakte zwaar verminkt. Omwonenden hebben gezegd dat ze hem vaak zagen zwerven in de buurt.
• De publieke opinie is verdeeld over de ontbinding van Future Forward, blijkt uit de laatste opiniepeiling van het National Institute of Development Administration (Nida Poll). Een derde van de respondenten vindt dat de kernleden van de partij de beslissing [van het Constitutionele Hof] dienen te accepteren en een iets groter aantal vindt dat ze zich ertegen dienen te verzetten en een manier voor de beweging moeten zoeken om haar politieke activiteiten voort te zetten.

Het nieuws in foto’s

Residents in Bacho district of Narathiwat hold a rally on Sunday against violence in the southern region.

This handout photo taken and released by Bangkok Metropolitan Administration’s health department on Thursday shows a government health personnel wearing protective clothing disinfecting a house after family members were infected with Covid-19 coronavirus in Bangkok.

The Crime Suppression Division plans to summon the wife of former deputy commerce minister Pol Lt Col Banyin Tangpakorn for questioning after police discovered that a property linked to the murder of the brother of a senior judge at the Bangkok South Criminal Court is registered under her name.

Wiroj Lakkhanaadisorn of the dissolved Future Forward Party (FFP) became something of an overnight sensation last Tuesday when, during the televised censure debate, he presented details of information operations (IO) allegedly run by the state against critics of the government, opposition supporters and activists.

Researchers from Thammasat University’s faculty of science and technology, who are working to produce health supplements and all-natural seasoning from lobster shells.

Monks from various temples on Sunday gather in the ubosot at Wat Maha That Yuwarat Rangsarit of Bangkok’s Phra Nakhon district for evening prayer seeking blessings for the victims of the Covid-19 outbreak and an end to the rapid spread of the virus in all parts of the world.

Verwarring over doodsoorzaak man met virus

2 maart – Twijfels zijn gerezen over de doodsoorzaak van een Thaise man die aanvankelijk was gediagnosticeerd met dengue fever (knokkelkoorts). Het ministerie van Volksgezondheid is een onderzoek begonnen daar zijn symptomen in tegenspraak zijn met gegevens die Thiravat Hemachudha, hoofd van het Centre for Emerging Diseases van het King Chulalongkorn Memorial Hospital, heeft onthuld.

De man stierf zaterdagavond nadat zijn organen waren uitgevallen. Hij was eind januari eerst behandeld voor dengue fever in een particulier ziekenhuis en werd daarna verplaatst naar het Bamrasnaradura Infectious Diseases Institute in Nonthaburi, omdat hij ook het Covid-19 virus had opgelopen.

Maar Thiravat denkt dat het ministerie van Volksgezondheid de toestand van de patiënt en zijn ziekte niet accuraat heeft beoordeeld. ‘Zijn twee longen waren aangetast door longontsteking, wat erop wijst dat hij vanaf het begin Covid-19 heeft opgelopen en niet dengue fever.’

De dengue fever was vastgesteld in een laboratoriumtest alhoewel geen dengue virus werd gevonden. Als gevolg daarvan is een verpleegster in het ziekenhuis besmet met Covid-19 en liep ze een zware longontsteking op, schrijft Thiravat op zijn Facebook pagina. Ze is inmiddels hersteld, maar haar longen zijn ernstig beschadigd.

De man was een product consultant van een bedrijf dat producten verkoopt aan een belastingvrije winkel van King Power in haar Srivaree vestiging in Samut Prakan. Sinds hij positief getest is op het Covid-19 virus zijn andere werknemers medisch onderzocht en (zoals al gemeld in Nieuws van de website) is de vestiging gesloten, omdat de omzet was gekelderd, en gedesinfecteerd.

Krimi Banyin wordt steeds spannender

2 maart – De Krimi met voormalig staatssecretaris van Handel Banyin Tangpakorn in de hoofdrol wordt steeds spannender, want nu blijkt een property (bezit, eigendom, land; geen details), verbonden met de moord op de broer van een rechter aan de Bangkok South Criminal Court, onder de naam van zijn echtgenote geregistreerd te zijn.

De Crime Suppression Division van de politie gaat haar oproepen, want wil weten of ze op de hoogte was van c.q. actief betrokken was bij het verbranden van Wirachai Sakuntaprasoet [de ontvoerde en vermoorde broer] op deze property  in Nakhon Sawan.

CSD adjunct-commandant Anek zegt dat het onderzoek voortgang boekt. Twee kentekenplaten zijn gevonden van auto’s die gebruikt zijn bij de ontvoering van Wirichai. Eerder werden al twee platen opgedoken uit de Chao Phraya.

De CSD heeft een ambtenaar van het Land Transport Department getraceerd die bekend heeft twee kentekenplaten aan Banyin te hebben gegeven, maar hij ontkent dat hij bij de ontvoering betrokken was.

Verder zijn 20 stukjes verbrande botjes gevonden in tambon Nikhom Khao Bo Kaeo (Nakhon Sawan) [die moeten dus gevonden zijn op de property]. De laatste bevindingen vormen belangrijk bewijs om de zaak tegen Banyin rond te maken, want het is zonneklaar dat hij opdracht heeft gegeven voor de ontvoering en moord.

Waarom hij dat heeft gedaan, heb ik al eerder uitgelegd, dus hoef ik hier niet te herhalen. Behalve dat de Krimi steeds spannender wordt, dijt hij ook uit. Laat ik eens gokken: zeker tien afleveringen, want het begon allemaal in 2015 met een aandelentransfer [lees: diefstal] en een in scène gezet auto-ongeluk om te verhullen dat aannemer Chuwong, de bezitter van de aandelen, was vermoord.

De aandelentransfer zou volgende maand door de genoemde rechter, die bedreigd is door de ontvoerders, behandeld worden maar zij is van de zaak afgehaald om een eerlijke rechtsgang te waarborgen. De moordzaak is destijds aangehouden in afwachting van de behandeling van de aandelentransfer. (Voor de voorgeschiedenis van de zaak Chuwong, zie mijn pagina Krimi Chuwong, de aannemer)

Kort Nieuws maandag 2 maart (in bewerking)

Bangkok Post telt vandaag elf nieuwsberichten c.q. -verhalen en de rubriek In Brief met vier kortjes. Pagina 3, een halve pagina, biedt een interview met parlementslid Wiroj Lakkhanaadisorn van de ontbonden partij Future Forward. U kwam hem al tegen in Het nieuws in foto’s.

Hij werd dinsdag in één klap een sensatie want maakte details bekend van de Information Operations die overheidsdiensten voeren tegen critici van de regering, oppositie supporters en activisten.

Afgaande op de online reacties, schokten Wiroj’s onthullingen veel kijkers die het censure debate op de televisie volgden en, zo schrijft de krant, op het punt stonden af te haken na een dag van voornamelijk ‘asinine to-ing and fro-ing’ (ezelachtig heen en weer) tussen de regering en de oppositie. In de kop wordt hij een scourge (plaag) van de regering genoemd. Lezen! Klik hier.

– De National Security Council waarschuwt studenten niet de straat op te gaan met hun anti-regeringsprotesten, want dan riskeren ze gemanipuleerd te worden door ‘third hands’ die graag zien dat de demonstraties tot onrust leiden.

Secretaris-generaal Somsak zei gisteren dat de veiligheidsdiensten de flash mobs scherp in de gaten houden. Hij vindt dat ze beperkt moeten blijven tot de campus van universiteiten, omdat de NSC bezorgd is dat de studenten opgestookt kunnen worden om gewelddadige incidenten te provoceren.

De NSC neemt de situatie dagelijks door met soldaten en agenten die ingezet zijn om de orde te bewaren. De autoriteiten hebben de instructie gekregen een soepele houding aan te nemen richting demonstranten.

Wie die zogenaamde ‘derde handen’ zijn, vermeldt het bericht niet. Misschien bestaan ze alleen in de fantasie van Somsak. Angstaanjagerij, als je het mij vraagt. Wil zeker een wit voetje halen bij Prayut.

– Mondkapjes worden niet verstrekt door het ministerie van Volksgezondheid, want die levert ze alleen aan staatsziekenhuizen. Mensen en particuliere ziekenhuizen die hun voorraad willen aanvullen, dienen aan te kloppen bij het Internal Trade Department van het ministerie van Handel.

Dat heeft minister Anutin gezegd in reactie op een brief van de Private Hospital Association waarin ze verzoekt particuliere ziekenhuizen te helpen die getroffen worden door tekorten omdat de vraag blijft stijgen.

De ziekenhuizen kunnen ze niet direct afnemen van de producenten, want die mogen de kapjes waarvoor een prijsmaatregel geldt, alleen aan de ITD leveren. De ziekenhuizen hebben geprobeerd ze te kopen van de ITD, maar te horen gekregen dat ze achteraan in de rij moeten aansluiten. De minister heeft toegezegd dat het ministerie deze week 500.000 kapjes naar de ziekenhuizen stuurt.

De GPO heeft een voorraad van 1,4 miljoen kapjes, ze verkoopt thans dagelijks 10.000 kapjes aan de bevolking. Dat zijn kapjes die de staatsziekenhuizen niet nodig hebben.

– Pagina 2 telt twee nieuwe en twee al bekende berichten. Bekend zijn de Nida Poll over de ontbinding van FFP en de kettingbotsing in Nakhon Si Thammarat.

De pagina opent met een operatie zaterdag bij de Mekong in Mukdahan. Een team van politie, die getipt was, soldaten en ONCB-personeel betrok er een post en stuitte op een long tail boot met vijf mannen. De mannen vluchtten, in de boot werd 542 kilo crystal meth gevonden met een straatwaarde van 500 miljoen baht. Vermoed wordt dat de drugs afkomstig zijn uit China.

Commandant Thanya zegt bezorgd te zijn dat meer drugs gesmokkeld worden daar het lage waterpeil van de Mekong dit vergemakkelijkt. De noordoostgrens is de nieuwe hot spot geworden voor het smokkelen van drugs omdat de gebruikelijke routes in het westen en noorden te riskant zijn geworden voor de smokkelaars.

– In een vakantiepark in Lom Sak (Phetchabun), omschreven als een toeristendistrict, zijn zeven vrouwen uit Laos aangehouden, die seksuele diensten verrichtten. De divisie 5 van het Immigration Bureau kwam in actie dankzij een tip. De vrouwen waren Thailand als toerist binnen gekomen en hadden er kamers gehuurd. Ze rekenden 1.000 tot 2.000 baht voor hun diensten.

– Ik ken ze vanuit mijn vakanties in Epe toen ik een kind was: brandgangen en trouwens ook een tweede preventieve maatregel: loofbomen aan de rand van percelen met naaldbomen.

In nationaal park Pha Kradueng (Loei) zijn de autoriteiten begonnen brandgangen aan te leggen. Da’s hard nodig want branden hebben al 3.400 rai van de in totaal 44.435 rai in de as gelegd. De laatste brand brak op 16 februari uit. Het duurde 18 uur voordat die bedwongen was. De autoriteiten vermoeden dat de brand opzettelijk is aangestoken door dorpelingen die jacht maken op wildleven en planten verzamelen.

Gisteren nam minister Varawut (Milieu) de schade in ogenschouw. Hij zei dat het vernielde bos al begint te recupereren want had al vele nieuwe jonge pijnbomen zien opschieten in de as. ‘Het is goed om te zien dat het bos zich begint te herstellen, alhoewel we nog moeten wachten op de eerste regen van het moessonseizoen om Phu Kradueng volledig te revalitiseren.’

Om het park meer tijd te geven voor herstel wordt het twee maanden eerder gesloten. De sluiting duurt van april tot september.

– Laatste en eigenlijk aardigste bericht. Een researchproject van de faculteit Science and Technology van de Thammasat universiteit in samenwerking met de eigenaresse van een visrestaurant heeft in Seoel een gouden medaille gewonnen op de International  Invention Fair 2019.

Ze hebben een manier gevonden om astaxanthin, andere bio-actieve stoffen en calcium te onttrekken aan de schilden van kreeften, die doorgaans worden weggooid. Wat daarvan de heilzame werking is, mag u zelf lezen in Lobster ‘recycling’ project wins praise.


 

Students from the all-girls Suksanaree school in Thon Buri district of Bangkok hold placards during a rally on Friday morning.

Nieuws van de website 29 februari-1 maart

• De politie zegt dat studenten vrij zijn om gebruik te maken van hun recht op bijeenkomst, maar ze waarschuwt streng tegen ‘touching the institution’ (koningshuis). De jonge demonstranten dienen zelf te beslissen of wat ze doen in strijd is met de wet, zegt een politiewoordvoerder. ‘Er zijn voorbeelden in het verleden en we willen niet later juridische actie tegen hen nemen. Ze dienen ook na te denken of hun acties een inbreuk maken op de rechten van anderen.’
• Het aantal besmettingen in Thailand is zaterdag met 1 toegenomen naar 42. Het laatste slachtoffer is een 21-jarige salesman (handelsreiziger, ook verkoper, winkelbediende) wiens baan hem in contact brengt met buitenlandse toeristen. De man kreeg op 24 februari koorts en begon te hoesten; een dag later ging hij naar het ziekenhuis. Hij is opgenomen in het Nopparatrajathanee Hospital (Kannayao, Bangkok ).
• Vanaf zondag is Covid-19 formeel een gevaarlijke overdraagbare ziekte waarvoor de Communicable Disease Act geldt. De autoriteiten hebben daardoor meer wapens om de verspreiding van het virus te voorkomen. Van de 42 besmette personen worden 14 nog behandeld, de anderen zijn hersteld.
• De VS heeft besloten een ontmoeting met de leiders van de Asean-landen uit te stellen vanwege zorgen over de virusuitbraak. De Amerikaanse president Donald Trump had de leiders van de tien landen uitgenodigd hem te ontmoeten in Las Vegas omdat hij in november tot ergernis van de Asean-leiders verstek liet gaan op de Aseantop in Bangkok.
• De Central Administrative Court heeft een petitie geaccepteerd van de nieuwswebsite The Matter met het verzoek de NACC te gelasten alle relevante documenten in de horlogezaak, waarin vice-premier Prawit was verwikkeld, te verstrekken. Eerder weigerde de NACC dit, later stuurde ze deels blanke pagina’s en op een beroep op de Public Information Act door de site, heeft ze nog steeds niet gereageerd.
In een verklaring op Facebook schrijft de site: ‘We proberen niet onderzoek te doen naar Prawit – tenslotte komen en gaan alle politici – maar naar de NACC die verantwoordelijk is voor het bestrijden van corruptie.’
• Een paramilitaire ranger is gedood en vijf anderen zijn gewond geraakt toen een bermbom in Bacho (Narathiwat) ontplofte terwijl ze in een legertruck aan het patrouilleren waren. Allen zijn opgenomen in het Bacho ziekenhuis, waar de dodelijk getroffen ranger overleed. De wagen werd zwaar beschadigd.
• Het lichaam in een koffer die gevonden is in de rivier Ping in Kamphaeng Phet, is van de 30-jarige Chinees Wang Jun. De politie heeft arrestatiebevelen aangevraagd tegen vier Chinezen, die ervan verdacht worden de man te hebben vermoord en geprobeerd hebben zijn lichaam te verdonkeremanen. Vermoed wordt dat ze zich schuil houden in een buurland. Wang arriveerde met een groep Chinezen op 12 februari in Thailand.
De politie was getipt door de Chinese bestuurder van een minibusje die de verdachten van Pattaya naar Mae Sot had gebracht en gezien heeft dat ze onderweg bagage in de rivier gooiden. Ook onderweg vond de politie langs een weg een tweede koffer (tas?) met onder andere vrouwenkleren, vermoedelijk afkomstig van een Chinese vrouw (25) die samen met Wang vermist raakte voordat Wang’s lijk werd gevonden.
• Virus update. Iran meldt 205 nieuwe besmettingen met het Covid-19 virus en Zuid-Korea ruim 800 (35 pct) nieuwe gevallen in 24 uur. Onverklaarde infecties zijn gesignaleerd in Californië, Oregon en Washington hetgeen erop wijst dat de ziekte zich aan de westkust verspreidt. In China zijn fabrieken na weken gesloten te zijn geweest weer op halve kracht aan het werk.
In Japan bleven baseball stadions, amusementsparken en andere populaire plaatsen zaterdag grotendeels leeg. Baseball wedstrijden werden zonder publiek gespeeld daar Nippon Professional Baseball heeft besloten alle resterende wedstrijden van het voorseizoen achter gesloten deuren te spelen.
Tokyo Disneyland en Universal Studios Japan zijn op verzoek van de regering tot 15 maart gesloten. In Hokkaido waar de noodtoestand geldt, waren vismarkten, commerciële faciliteiten en toeristenplaatsen uitgestorven; warenhuizen en restaurants beperken hun openingstijden. In de stad zijn 70 besmettingen bevestigd; de gouverneur heeft de bewoners gevraagd dit weekend thuis te blijven.
In de hoofdstad werd de Tokyo Girls Collection, een grote modeshow, zonder toeschouwers gehouden maar in plaats daarvan via livestream getoond.
Het bericht gaat nog eindeloos door, te veel om hier te vermelden. Klik hier als u ze wil zien, geen enkel land lijkt te ontsnappen aan het virus.

Het nieuws in foto’s

Workers from the Don Muang district office disinfect the house of an elderly couple and their eight-year-old grandson who tested positive for Covid-19 after returning from a trip to Hokkaido, Japan.

Protesters flash the three-finger anti-coup sign as they take part in the ‘IO(cha)’ flash mob in Kasetsart University campus in Bangkok’s Bang Khen district to show their dissatisfaction with the government and the army’s controversial information operations.

A mock democracy monument with an army tank on top is displayed during the ‘IO(cha)’ rally, held to protest against Prime Minister Prayut Chan-o-cha and the army’s controversial information operations.

Studenten ventileren hun woede

1 maart – Bangkok Post opent vandaag met een lijvig achtergrondverhaal over de recente studentenprotesten en laat vijf pundits (naar keuze te vertalen met experts, wijsneuzen of betweters) aan het woord.

Ze analyseren de huidige flash mobs en trekken een vergelijking met de studentenopstanden van 1973 (protest tegen juntaregering van veldmaarschalk Thanom), 1976 (in bloed gesmoord op de campus van de Thammasat universiteit), Black May in 1992 en de onrust van geel- en roodhemden in de afgelopen tien jaar.

Daar ik een hekel heb aan betweters – daarvan zijn er veel te veel op deze aardkloot – mag u dat zelf lezen (klik hier) en stort mij op mijn favoriete onderwerp, de Krimi. Vandaag twee, maar u moet nog even wachten want ik ga eerst ontbijten en andere noodzakelijke dingen doen waarover ik niet zal uitweiden om uw eetlust niet te bederven.

Maria Sharapova most recent Grand Slam victory was at the French Open in 2014

Sharapova klaar voor leven na tennis

1 maart – Vijfvoudig Grand Slam winnares Maria Sharapova (32), een van ’s werelds meest bekende en duurst betaalde sportvrouwen, heeft woensdag aangekondigd dat ze een punt zet achter haar tenniscarrière.

‘Tennis, ik neem afscheid’, zegt ze in een artikel in Vogue en Vanity Fair. ‘Na 28 jaar en alhoewel vijf Grand Slam titels ben ik klaar om een andere berg te beklimmen – om op een ander type terrein te wedijveren.’

Senator pleit voor veiligheidsklep

1 maart – Senator Kamnoon Sidhisamarn heeft het voorstel gedaan om een buitengewone vergadering van het parlement te beleggen, waarop parlementsleden studenten kunnen helpen hun grieven naar voren te brengen. Kamnoon is bang dat de protesten escaleren en tot geweld leiden. Hij vindt dat niet gewacht moet wachten tot eind mei, wanneer het parlement dat nu met reces is, weer vergadert. Dat is te laat, schrijft hij in een Facebook bericht.

Minister Nataphol (Onderwijs) is het ermee eens dat protesterende studenten de gelegenheid moeten krijgen hun eisen via het parlement te pousseren, maar hij vindt dat ze ook het recht hebben om hun opinies in het openbaar te uiten. ‘Ik meen dat studenten zelf wel kunnen beslissen wat ze al dan niet dienen te doen.’

Minister Anutin (Volksgezondheid) meent dat het nu niet de juiste tijd is om massa rally’s te houden vanwege het Covid-19 virus. ‘Als minister van volksgezondheid moet ik waarschuwen. Een bijeenkomst van veel mensen verhoogt het risico van een uitbraak wanneer iemand in de menigte al geïnfecteerd is. Thailand’s medische voorzieningen zijn te beperkt om voor een groot aantal patiënten te zorgen.’

Persoonlijke noot: Maar dat geldt blijkbaar niet voor de MotoGP in Buri Ram die doorgaat, voetbalwedstrijden en andere evenementen zoals de Walking Street op Silom, die op zondag wordt afgesloten voor een grote markt. Heet dat niet selectieve verontwaardiging?

Studenten beloven: We zullen doorgaan

1 maart – Of het ideetje van Kamnoon bij studenten in goede aarde valt, weet ik niet en BP heeft ook nagelaten het te vragen. In ieder geval gaan ze door met hun protesten totdat de regering ten val is gebracht. ‘We stoppen niet hier’, zei mede-organisator Parit Chiwarak van het ‘IO (cha)’ massaprotest gisteravond op de campus van de Kasetsart universiteit.

Zevenhonderd studenten protesteerden er tegen de information operations (IO) van het leger, een operatie die gericht zou zijn op het bestrijden van nepnieuws, maar volgens critici tot doel heeft actievoerders, academici en anderen die zich inzetten voor de vrede in het Zuiden, monddood te maken. Parit, met de leuke bijnaam Penguin: ‘Ik kan nog niet zeggen wat onze volgende stap zal zijn: een massarally of een straatmars.’

Sinds maandag hebben studenten en middelbare-schoolleerlingen rally’s gehouden op of bij hun campus. Ze eisen het herschrijven van de ondemocratisch geachte grondwet en het aftreden van premier Prayut. Leiders van de ontbonden partij Future Forward vertoonden zich niet op het Kasetsart protest, maar het partijlogo was wel te zien op spullen van de organisatoren.

De rally’s zijn begonnen nadat het Constitutionele Hof op 21 februari de partij had ontbonden omdat ze een verboden lening had geaccepteerd van partijleider Thanarthorn. Maar dat is niet de reden waarom bij Kasetsart werd geprotesteerd, zegt rally-leider Jinny: ‘We komen vandaag niet bijeen om een bepaalde partij te redden, maar alleen onze toekomst.’

De organisatoren hebben de webpagina MobGunMai (Let’s Mob together) geopend om de mensen op de hoogte te houden van hun acties en er videoclips op te zetten van soortgelijke flash mobs elders in het land.

Ten slotte maakt het bericht nog melding van een protest door studenten van de Srinakharinwirot universiteit aan de Asoke Road op een voetbalveld en een protest op vrijdag in Chanthaburi, waar ruim achthonderd studenten van de Rambhai Barni Rajabhat universiteit op een veld bij de universiteit een protest hielden want de leiding had verboden de campus te gebruiken. De politie gaf de studenten elk een boete van 5.000 baht wegens overtreding van de wet op openbare bijeenkomsten.

Kort Nieuws zondag 1 maart

– Wat biedt de krant nog meer? Zoals al opgemerkt nieuws over twee Krimi’s: de moord op een Chinees, wiens lichaam is gevonden in een koffer in de rivier Ping en de man die zijn moeder heeft vermoord en haar lichaam in stukken heeft verdeeld.

Veel nieuws valt er eigenlijk niet over te melden. Van de moord op de koffer Chinees worden vier Chinezen verdacht. De politie heeft arrestatiebevelen tegen hen aangevraagd. De moedermoordenaar heeft toegestemd in een re-enactment (reconstructie) van de misdaad en getoond waar hij het hoofd van zijn moeder had begraven. De overige lichaamsdelen had hij in een kist (of zoiets) gelegd en bedekt met ijs.

– Voor nieuw nieuws moeten we zijn bij de rubriek News Bites die drie kortjes bevat. Eén is een follow-up op de aanhouding van een leraar in Surin (de krant noemt hem pimp, pooier) en drie vrouwen.

Minister Nathapol (Onderwijs) heeft Obec opgedragen een disciplinair onderzoek naar de man te doen en tevens na te gaan of nog anderen betrokken zijn bij de procuring (bemiddelen bij het leveren van seksuele diensten) van minderjarige meisjes in drie karaokebars. ‘Ik heb nauwe aandacht aan dit probleem gegeven. Het is totaal onacceptabel.’

– Het tweede kortje meldt dat de politie in Uthai Thani een man (40) heeft aangehouden op verdenking van de verkrachting van zijn stiefdochter, een maand lang. De moeder (39) had bij de politie aangifte gedaan want de man vertoonde de laatste weken ‘vreemd gedrag’. De man had daar blijkbaar lucht van gekregen want was vertrokken in een truck. De politie zette de achtervolging in. Toen de wagen uiteindelijk werd gestopt, vond de politie speed pillen en crystal meth, verborgen in zijn heuptasje.

– Laatste kortje. Het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation heeft gisteren twee olifanten die drie jaar geleden in de dierentuin van Hua Hin in beslag waren genomen, overgedragen aan het National Elephant Institute in Lampang. Ze waren geconfisqueerd omdat hun geregistreerde leeftijden niet overeen kwamen met hun biologische leeftijd, het bewijs dat ze het slachtoffer waren van illegale handel in wildleven. De eigenaar van de dierentuin heeft een voorwaardelijke gevangenisstraf van 2 jaar en een boete van 20.000 baht gekregen.

– Verder noem ik nog pagina 4 met de fotorubriek Through the lens, ditmaal gewijd aan een wedstrijd waarbij een touw of een drijvend voorwerp naar een drenkeling moest worden gegooid. Doel was kinderen te leren dat ze vanaf de kant hulp kunnen verlenen in plaats van zelf het water in te springen met alle risico’s van dien.

76 teams met jongeren van 6 tot 14 jaar streden in een zwembad in Nonthaburi om een trofee uitgereikt door minister Anutin (Volksgezondheid).

– De zondagpagina 5, Urban Life geheten, maakt een uitstapje naar Tunesië. Een tweede artikel gaat over de Thammasat universiteit, campus Rangsit met een dak van zonnepanelen, een van de grootste van alle universiteiten in Azië.

De universiteit gaat in samenwerking met de Harvard universiteit en drie Thaise bedrijven een satelliet stad ontwerpen en bouwen in de aangrenzende Nava Nakorn Industrial Zone. Bij het artikel staat een foto van het indrukwekkende dak en een proefrit met een elektrisch aangedreven tuk-tuk. Slecht geschreven artikel trouwens dat bol staat van organisatorische en formele informatie zonder dat duidelijk wordt gemaakt wat die satelliet stad nu zo bijzonder maakt. (Klik hier voor het artikel)

Reacties niet mogelijk