De zaak Vorayudh e.a.

Vorayudh Yoovidhya en zijn Ferrari

Vorayudh

Vrijdag 18 maart 2016
– Erfgenaam Janepob Veeraporn (37) van een importbedrijf van luxe auto’s kiest niet voor de ontkenning, maar geeft toe dat zijn roekeloos rijgedrag de oorzaak was van een afschuwelijk verkeersongeluk, waarbij twee studenten om het leven kwamen. Maar de politie had wel drie uur nodig om hem die bekentenis te ontfutselen. De verdachte werd verhoord in het Samitivej Sukhumvit ziekenhuis in Bangkok.
Janepob botste met zijn Mercedes zondag in Ayutthaya op een personenauto met de twee slachtoffers. Hij had het gaspedaal stevig ingedrukt. Na de aanrijding vloog de wagen met de bekneld geraakte slachtoffers in brand. De Mercedes vloog over de kop en Janepob raakte aan zijn knieën gewond. In zijn wagen zijn anti-depressiva  gevonden die als bijwerking slaperigheid hebben.
Internetgebruikers veroordeelden in eerste instantie het politieonderzoek, vrezend dat een telg uit een gegoede familie zijn straf (weer eens) ontloopt, zoals Red Bull erfgenaam Vorayudh Yoovidhya die in september 2012 met zijn Ferrari een motoragent dood reed, doorreed en nog steeds niet berecht is. Maar dat lijkt deze keer niet te gebeuren.

Politie probeert verwijt van klassejustitie te voorkomen
19 maart – Bangkok Post trekt vandaag de gehele voorpagina uit voor het afschuwelijke verkeersongeluk zondag in Ayutthaya, waarbij twee studenten in hun in brand gevlogen auto om het leven kwamen. Het politieteam dat als eerste in actie kwam, is vervangen en twee officieren zijn overgeplaatst. De maatregel wordt gezien als een poging de kritiek op de social media te pareren dat een high-society knaap zijn straf weer eens weet te ontlopen.
Niet meer vastgesteld kan worden of Janepob (37), de bestuurder van de Mercedes die achterop de wagen van de studenten knalde, onder invloed was van alcohol of drugs, want in het ziekenhuis van Bang Pa-in weigerde hij een test. Later vroeg hij om overplaatsing naar het Samitivej Sukhumvit ziekenhuis in Bangkok.
Sinds een wetswijziging, die eind vorig jaar van kracht werd, staat op weigering een gevangenisstraf van een jaar en/of een boete van maximaal 20.000 baht. Rijden onder invloed kent daarentegen een minimum straf van 3 jaar.
Adjunct-politiecommissaris Pongsapat zegt dat Janepob vervolgd gaat worden wegens obstructie van de rechtsgang en roekeloos rijden, maar daarop staat geen minimumstraf, hetgeen betekent dat iemand alleen maar een alternatieve straf krijgt in vorm van sociale dienstverlening.
Janepob botste met zijn Mercedes zondag in Ayutthaya op een personenauto met de twee slachtoffers. Hij had het gaspedaal stevig ingedrukt. Na de aanrijding vloog de wagen met de bekneld geraakte slachtoffers in brand. De Mercedes vloog over de kop en Janepob raakte aan zijn knieën gewond. In zijn wagen zijn anti-depressiva  gevonden die als bijwerking slaperigheid hebben.
De zoon van de eigenaar van een importbedrijf van luxe wagens blijkt nog meer op zijn kerfstok te hebben. Een uur voor het ongeluk ramde hij de slagboom van een tolpoortje en daarna schampte hij een motorfiets met berijder en zijn vriendin, die daardoor gewond raakten. Op de social media circuleert ook een hit-and-run ongeluk uit april 2012 veroorzaakt door een BMW met hetzelfde kenteken als de Mercedes.
In een tweede artikel op de voorpagina komt de vader van het vrouwelijk slachtoffer aan het woord. Dochter en haar vriend studeerden voor een mastersgraad aan de faculteit boeddhisme van de [houd u vast] Mahachulalongkornrajavidyalaya universiteit. De vader noemt haar een briljante, godvruchtige boeddhiste. Ze had een bachelor’s graad in marketing en een master’s graad in leiderschap en management, waarvoor ze een jaar in Zweden studeerde. Een week na haar overlijden zou ze deelnemen aan een studiereis naar India.
In bijgaand kader geeft de krant een overzicht van de high society kids die betrokken waren bij dodelijk ongelukken en het vermoeden van klassejustitie (lijken te) bevestigen.

Elitemeisje ontloopt alternatieve straf
20 maart – Het afschuwelijke ongeluk in Ayutthaya, veroorzaakt door een hi-so, krijgt vandaag een vervolg in de krant met een ‘aanval’ op een andere telg uit een elitefamilie die haar alternatieve straf heeft ontlopen. Of het artikel een initiatief van de krant is om de Thaise klassejustitie te belichten of dat ze getipt is, wordt niet duidelijk uit het artikel.
Het gaat om Orachan ‘Praewa’ Thepasadin Na Ayudhya [Na Ayudhya wijst op koninklijke voorouders], die vijf jaar geleden op de Don Muang tolweg tegen een minibusje opreed. Het busje raakte de betonnen afscheiding, waarbij de deur open sprong, passagiers naar buiten vielen en meters lager op de eronder liggende weg terechtkwamen. Negen passagiers kwamen om het leven en vier werden gewond.
Orachan die toen 16 jaar was en geen rijbewijs had, kreeg een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee jaar onder de conditie dat ze vier jaar elk jaar 48 uur sociale dienstverlening zou verrichten. Volgens directeur-generaal Narat van de Reclassering heeft ze dat niet gedaan, maar zelf zegt ze in het legerziekenhuis Phramongkutklao te hebben gewerkt. Toen de familie door de Reclassering werd gewaarschuwd stapte die naar de Nationale Ombudsman en beschuldigde de dienst van bedreiging. Het Probation Department heeft de rechtbank op de hoogte gebracht  van haar verzuim. Op 21 juni staat de zaak op de rol. Volgens een bron bij de dienst zijn gevangenisstraffen zeldzaam wanneer een voorwaardelijke gestrafte zich niet aan de voorwaarden houdt. De dienst mag het door Orachan genoemde ziekenhuis niet vragen bewijs van haar werk te leveren.
De moeder van een van de dodelijke slachtoffers zegt nooit verwacht te hebben dat het verwende wicht [mijn woordkeus] zich zou houden aan het rechtbankbevel ‘gezien haar eerdere gedrag’. ‘Ze had geen respect voor de nabestaanden van de slachtoffers en heeft niet eens met ons gepraat.’
In bijgaand kader gaf de krant gisteren een overzicht van de high society kids die betrokken waren bij dodelijk ongelukken.

Ongeluk Ayutthaya: Onderzoek naar nalatige agenten
20 maart – Het dodelijk ongeluk in Ayutthaya krijgt nog een tweede staartje, want de PACC gaat onderzoek doen naar de agenten die als eerste onderzoek deden naar de aanrijding. Ze worden ervan beschuldigd het onderzoek opzettelijk slecht en traag te hebben aangepakt. Op Internetforums wemelt het van kritiek op de agenten, van wie twee zijn overgeplaatst.
Gisteren zijn de crematierites van de twee slachtoffers gehouden. Tal van prominenten togen naar Wat Thawi Karanan in Pathum Thani voor de crematie van het vrouwelijk slachtoffer Thanthapat. Onder hen een voormalige minister van Volksgezondheid, voormalige woordvoerder van de PDRC en adjunct-politiecommissaris Pongsapat, die de ouders excuses maakte voor de in eerste instantie trage voortgang van het onderzoek. Hij beloofde dat de chauffeur die het ongeluk veroorzaakte, gestraft zal worden.
De crematie van Thanthapat’s vriend vindt [vond?] plaats in een tempel in Chanthaburi. Zijn zuster zegt hoop te hebben dat recht wordt gedaan; ze heeft vertrouwen in de politie.

Vrees voor klasse-justitie lijkt voorbarig
21 maart – De Mercedes-rijder die een week geleden in Ayutthaya een afschuwelijk verkeersongeluk veroorzaakte, gaat niet alleen vervolgd worden voor roekeloos rijden, maar ook voor obstructie van het politie-onderzoek, rijden onder invloed met doden als gevolg en unfit rijden.
Voor Bangkok Post is dat vandaag het belangrijkste nieuws en goed voor het openingsverhaal van vier van de vijf kolommen van de voorpagina. Wie zich daarover verbaast, bedenke dat de bestuurder behoort tot de elite en dat is een bevolkingsgroep in Thailand die zekere voordelen geniet [als u begrijpt wat ik bedoel]. Op de social media wemelt het ook van kritiek op de eerste aanpak van de politie met vermoedens dat hem de hand boven het hoofd wordt gehouden.
Zoals eerder gemeld is het politieteam vervangen. Het tweede team heeft een week de tijd gekregen om zijn onderzoek af te ronden. De bestuurder is vrijgelaten op borgtocht en ligt nog in het Samitivej ziekenhuis in Bangkok. Vandaag informeert de politie hem over de nieuwe beschuldigingen. Vervolging wegens rijden onder invloed is mogelijk omdat een bestuurder geacht wordt onder invloed te zijjn wanneer hij een alcoholtest weigert, zoals hij heeft gedaan.
De agenten van het eerste team worden vandaag aan de tand gevoeld door onderzoekers [van de politie?]. De PACC maakte vorige week bekend een onderzoek naar hen te willen instellen.
Verder meldt het bericht dat de as van het vrouwelijk slachtoffer in Sattahip aan de zee wordt toevertrouwd en in India aan de Ganges. De as van haar vriend wordt thuis bewaard en gaat deels naar een tempel in India.
Over een andere geruchtmakende zaak, die van de kleinzoon van de Red Bull ‘uitvinder’, zegt een bron dat een nieuw team openbare aanklagers wordt gevormd nadat de aanklager die de zaak behandelde, was overleden. Vorayudh reed in 2012 met zijn Ferrari een motoragent dood. Hij kan niet meer vervolgd worden voor overtreding van de maximumsnelheid, want de verjaringstermijn daarvan bedraagt 1 jaar. Blijft over roekeloos rijden en doorrijden na de aanrijding of zoals de Engelse het noemen hit-and-run [O, heerlijke efficiënte Engelse taal]. Of hij onder invloed was, kon niet worden vastgesteld omdat hij zich pas een dag later meldde.

Politie: We doen niet aan vriendjespolitiek
22 maart – De uitdrukking luidt ‘Langzaam recht is geen recht’ en dat lijkt ook op te gaan voor een ander ongeluk veroorzaakt door een kid uit een rijke familie: Vorayut Yoovidhya, kleinzoon van de ‘uitvinder’ van het winstgevende Red Bull drankje, die drie jaar geleden met zijn Ferrari een motoragent dood reed en niet stopte.
Het OM zegt op vier getuigen te wachten, die op verzoek van Vorayut opgeroepen worden. De zaak is ook vertraagd omdat hij zich tweemaal aan een afspraak met de openbare aanklagers onttrok.
‘De verdachte heeft aangedrongen op redelijkheid, daar sommige kwesties in de zaak onduidelijk blijven. We moeten doen wat we kunnen om alle partijen recht te doen’, zegt procureur-generaal Pongniwat. ‘De openbare aanklagers moeten elke kwestie duidelijk maken, dus ze moeten meer onderzoek doen alvorens verder te gaan.’
[George Orwell zei ooit over dit soort verhullend taalgebruik: ‘Politieke taal is gemaakt om leugens als waarheid te laten klinken en moord achtenswaardig te maken, en een schijn van degelijkheid te verlenen.’]
Vorayut wordt vervolgd wegens roekeloos rijden en doorrijden na de aanrijding. Vervolging wegens overtreding van de maximumsnelheid kan niet meer omdat de verjaringstermijn 1 jaar bedraagt. Of hij onder invloed was, kon niet worden vastgesteld omdat hij zich pas een dag later meldde.
Politiewoordvoerder Kritsana benadrukt in een commentaar op het ongeluk met de Mercedes rijder: ‘We kunnen de bevolking verzekeren dat we dezelfde juridische normen op alle bestuurders toepassen, of ze nu arm of rijk zijn. We doen niet aan vriendjespolitiek.’
Hit-and-run verdachte geeft zichzelf aan
‘Ik raakte in paniek en ben daarom doorgereden. Ik had haast want was op weg naar mijn vader die aan Alzheimer lijdt.’ Dit geeft de 39-jarige Santi als verklaring voor het hit-and-run ongeluk dat hij zaterdag in Bangkok veroorzaakte.
Hij meldde zich gisteren op het politiebureau van Bang Sue nadat op de social media een filmpje was geplaatst waarop te zien is hoe hij met zijn wagen een motorrijder schampt waardoor de bestuurder, zijn vrouw en en hun 9-jarige dochter vielen en gewond raakten. Het meisje is herstellende op de IC van het Mongkutwattana General Hospital en is buiten levensgevaar.
De vader, een voormalige soldaat die nu zijn brood verdient als taxibestuurder, zegt dat automobilisten goed op motorfietsers moeten letten, en bij ongelukken dienen ze zorg te tonen en te stoppen om de slachtoffers te helpen. De verdachte zegt dat hij na het ongeluk niet kon slapen. Hij heeft zijn excuses aan de slachtoffers gemaakt.

23 maart
Waarom heeft het politiebureau Thong Lor Vorayudh, die in 2012 met zijn Ferrari een motoragent dood reed, niet tijdig laten vervolgen voor overtreding van de maximumsnelheid, met als gevolg dat de verjaringstermijn van 1 jaar is verstreken? Want volgens het OM is uit camerabeelden gebleken dat hij 170 km per uur reed [en dat op de Sukhumvit Road, ik meen vroeg in de ochtend].
Hoofdcommissaris Chakthip stelt die vraag, maar ik denk dat hij het antwoord ook wel weet. De elite in Thailand wordt de hand boven het hoofd gehouden, al dan niet na betaling [of bedreiging?].
Vorayudh, kleinzoon van de puissant rijke Red Bull bedenker, kan nu alleen nog maar vervolgd worden voor roekeloos rijden en hit-and-run. Meneertje traineert de zaak want hij heeft het OM gevraagd zes getuigen te horen, wat een vertraging van een half jaar heeft opgeleverd. [Volgens een eerder bericht zou hij nieuwe getuigen hebben ingebracht] Hij is ook tweemaal op een afspraak met de openbare aanklagers niet komen opdagen. Naar verluidt zou hij naar het buitenland zijn gevlucht, maar even aannemelijk is dat hij hier vrij rondloopt.
Chakthip zegt dat de bevolking er recht op heeft te weten waardoor het politieonderzoek zo traag is verlopen. Hij gelooft niet dat de agenten het onderzoek opzettelijk vertraagd hebben. Ook wil hij dat uitgezocht wordt wie verantwoordelijk is voor de vertraging: de politie of het OM. Vorayudh is nog steeds niet in staat van beschuldiging gesteld.

De zaak Vorayudh; de politie loopt op eieren
26 maart – Agenten van het politiebureau Thong Lor hebben ‘een fout’ gemaakt bij het onderzoek naar de aanrijding in 2012, waarbij Vorayudh Yoovidhya, kleinzoon van de Red Bull bedenker, met zijn Ferrari een motoragent dood reed. Dardoor is vervolging wegens overtreding van de maximale snelheid niet meer mogelijk omdat de verjaringstermijn in 2013 afliep.
Maar Sanit Majathaworn, waarnemend hoofd van de gemeentepolitie, ontkent dat hij met de beschuldigende vinger naar zijn ondergeschikten wijst. Het is ‘my belief’ en nader onderzoek is nodig, zei hij gisteren na een bezoek aan het bureau in het gezelschap van Pongsapat Pongcharoen, adjunct-hoofd van de Royal Thai Police.
Het schijnt een nogal gevoelige kwestie te zijn, want de persbriefing na het bezoek werd afgebroken door Pongsapat met als verklaring dat ‘enkele kwesties betreffende de verjaringstermijn’ nog opgehelderd moesten worden.
Volgens het bericht wilde de politie in eerste instantie Vorayudh alleen laten vervolgen wegens roekeloos rijden en doorrijden zonder hulp te verlenen. De openbare aanklagers stuurde de zaak terug naar de politie want die wilden hem ook pakken voor te hard rijden, omdat uit camerabeelden was gebleken dat hij 170 km per uur reed. Vorayudh eiste vervolgens dat zes getuigen zouden worden gehoord, waar het OM mee akkoord ging. Dat leverde een vertraging van zes maanden op.
De zaak Vorayudh is weer volop terug in het nieuws naar aanleiding van een ander ongeluk waarbij iemand uit de elite was betrokken.

Waarom ontsprong Red Bull erfgenaam de dans?
29 maart – Hoe kan het dat agenten van het politiebureau Thong Lor (Bangkok) de verjaringstermijn van een jaar hebben laten verlopen voor de vervolging van Vorayudh Yoovidhya, door de krant consequent aangeduid als ‘Red Bull heir’, wegens overschrijding van de maximumsnelheid (en niet zo’n beetje ook; hij zou 170 km per uur hebben gereden).
Een panel gaat zich over die vraag buigen, die betrekking heeft op de hit-and-run aanrijding op de Sukhumvit Road die Vorayudh in 2012 veroorzaakte met zijn Ferrari. Daarbij vond een motoragent van het bureau Thong Lor de dood.
Erg coöperatief was Boss niet, zoals zijn bijnaam luidt, want hij kwam tweemaal niet opdagen op een afspraak met de openbare aanklagers. Volgens zijn advocaat was hij destijds in Singapore en had griep. Sanit Mahathaworn, waarnemend hoofd van de gemeentepolitie, zegt dat de politie hem nooit had mogen toestaan naar het buitenland te gaan.
Boss was vrij op borgtocht, waaraan meestal de voorwaarde is verbonden dat een verdachte niet het land mag verlaten. De onderzoekers, zegt Sanit, hebben misschien een ‘technicality’ gebruikt om dat te voorkomen. Boss zelf vertraagde de zaak door zes petities in te dienen, die door de procureur-generaal alle werden gehonoreerd.
Wat nu overblijft en waarvoor Boss nog steeds niet is vervolgd, is roekeloos rijden en doorrijden na een ongeluk zonder hulp te verlenen. Wegens rijden onder invloed kan hij ook al niet vervolgd worden, omdat hij pas een dag na het ongeluk opdook. Sanit vindt dat de onderzoekers ook hierbij een steek hebben laten vallen.

De zaak Vorayudh verdrinkt in zwartepieten
30 maart – Dat Vorayudh Yoovidhya niet vervolgd kan worden voor overtreding van de maximumsnelheid is te wijten aan de vertragingstaktiek van de Red Bull erfgenaam, die in september 2012 met zijn Ferrari van 32 miljoen baht een motoragent van het bureau Thong Lor dood reed. Mag ik het zo samenvatten want het artikel over het laten verlopen van de verjaringstermijn van 1 jaar verzuipt in de details.
Niet de polltie, noch het Openbaar Ministerie krijgen de zwartepiet, maar Vorayudh die om vijf extra getuigen vroeg, een verzoek dat de openbare aanklagers niet durfden te negeren omdat ze dan OM-regels zouden overtreden en aangeklaagd konden worden voor een ambtsmisdrijf. Het onderzoek naar de snelheidsovertreding werd ook vertraagd omdat Boss, zoals zijn bijnaam luidt, afspraken met de openbare aanklagers afzegde.
De stand van zaken is dus nu: Meneer gaat vervolgd worden voor roekeloos rijden en doorrijden na een ongeluk zonder hulp te verlenen aan het slachtoffer. Vorige week stuurde politie een aanvullend onderzoeksverslag naar het OM. De procureur-generaal heeft de openbare aanklagers gemaand tempo te maken.
OM-woordvoerder Prayut zegt dat het OM zich ‘ongemakkelijk’ over deze zaak voelt. Wanneer Vorayudh weer niet komt opdagen op een afspraak met de openbare aanklagers, wordt er een arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd.
De politie lag eerder onder vuur omdat ze de rechtbank niet heeft gevraagd aan Vorayudh’s borgtocht de voorwaarde te verbinden dat hij het land niet mocht verlaten. Hij was in Singapore toen hij bij het OM op het matje moest komen. Een politieagent van het bureau Thong Lor is ontslagen, want die kwam destijds met de chauffeur van de familie op de proppen; die zou achter het stuur hebben gezeten.
De zaak krijgt zoveel aandacht sinds een andere telg uit de elite met zijn Mercedes twee studenten dood reed. Inmiddels is vastgesteld dat hij 215 tot 257 kilometer per uur moet hebben gereden toen hij zich boorde in de wagen van de studenten, die in brand vloog. De studenten zaten bekneld en kwamen in het vuur om. In bijgaand kader alle gevallen van vermeende klassejustitie.

De zaak Vorayudh: Vragen en nog eens vragen
3 april – Waarom heeft de politie van het bureau Thong Lor de verjaringstermijn wegens overtreding van de maximumsnelheid in de zaak Vorayudh laten verlopen? Politiecommissaris Pongsapat, die een eerste tipje van de sluier oplichtte, zei gisteren dat in een voorlopig onderzoek ‘flaws and irregularities’ zijn gevonden, maar details noemde hij niet. Niet uitgesloten is dat de onderzoekers opzettelijk de zaak vertraagden.
De politie probeert er ook achter te komen waarom de politie Vorayudh niet arresteerde, voordat de verjaringstermijn (van een jaar) verliep. En waarom hebben de onderzoekers hem destijds niet aangeklaagd voor rijden onder invloed, een overtreding waarop een verjaringstermijn van 5 jaar staat?
Na het ongeluk in 2012 gaf Vorayudh zichzelf aan [over het tijdstip zegt het bericht niets] en werd hij in het Samitivej ziekenhuis, dichtbij het politiebureau Thong Lor, op alcohol getest in plaats van het gebruikelijke Police General Hospital. Hij bleek te veel te hebben gedronken, maar zou pas na de aanrijding thuis naar de fles hebben gegrepen om de spanning weg te drinken. [Een promillage ontbreekt]
Volgens eerdere berichten heeft het OM gezegd Vorayudh in staat van beschuldiging te hebben gesteld voor drie vergrijpen: roekeloos rijden, geen hulp verlenen nadat hij een motoragent had doodgereden met zijn Ferrari, en overtreding van de maximumsnelheid, maar ze konden die niet doorzetten omdat Vorayudh om een ‘billijke behandeling’ had gevraagd. Enkele petities vertraagden de zaak en een dag voordat de verjaringstermijn verliep, vroeg zijn advocaat om uitstel omdat zijn cliënt in Singapore was en ziek geworden was.
Het OM vermoedde dat Vorayudh de zaak probeerde te traineren en vroeg de politie een arrestatiebevel aan te vragen. Maar dit gebeurde niet, wederom met als verklaring dat hij om een ‘billijke behandeling’ had gevraagd.
Ik schreef het eerder: de zaak Vorayudh is weer volop in het nieuws gekomen nadat een andere telg uit een gegoede familie twee studenten had dood gereden. Voor de krant was dat ook aanleiding de aanrijding, veroorzaakt door de destijds 16-jarige Orachorn op te rakelen. Zij joeg in december 2010 negen passagiers van een minibusje de dood in. Vorayudh is de kleinzoon van de bedenker van Red Bull, het energiedrankje waarmee hij stinkend rijk is geworden.
In bijgaand kader alle gevallen van vermeende klassejustitie.

Janepob wordt volgende week verhoord
4 april – Volgende week gaat de politie Janepob Veeraporn aan de tand voelen, die vorige maand met zijn Mercedes twee studenten de dood injoeg. Hij heeft inmiddels het ziekenhuis verlaten, waar hij werd behandeld aan een knieblessure.
Janepob is vrij op borgtocht. Hij kan een vervolging wegens roekeloos tijden tegemoet zien, evenals overtreding van de maximum snelheid (hij reed 215 tot 257 km per uur), rijden onder invloed en rijden na het gebruik van medicatie die de rijvaardigheid beïnvloedt. In zijn auto zijn anti-depressiva gevonden.
Om een herhaling van het fiasco Vorayudh te voorkomen (die naar Singapore was uitgeweken) vraagt de politie aan het Immigration Bureau of het de rechtbank wil benaderen voor een verbod op buitenlandse reizen. Ook de ouders van de slachtoffers en Janepob’s vader worden verhoord. De meeste getuigen zijn al gehoord.
Janepob is de zoon van een importeur van luxe wagens, wat de reden is waarom de zaak extra veel aandacht krijgt.

Aanrijding JanepobWoensdag 20 april
– De ouders van de twee studenten die vorige maand in Ayutthaya om het leven kwamen, toen de Mercedes Benz van Janepob Veeraporn zich in hun wagen boorde, willen dat de politie hem wegens moord met voorbedachten rade vervolgt. Geen onredelijk eis, dunkt me, want het elite mannetje Janepob, zoon van een importeur van luxe wagens, reed met een snelheid van 215 à 257 kilometer per uur.
Janepob wordt beschuldigd van zeven vergrijpen, maar niet van moord. De politiecommandant gaat met het OM overleggen overr het verzoek. Dinsdag wordt de zaak door de politie aan het OM overgedragen. Sinds het ongeluk heeft Janepob geen contact gezocht met de nabestaanden.

Vorayudh onder dwang naar OM
7 mei – Om te voorkomen dat hij weer verstek laat gaan, wordt Vorayudh ‘Boss’ Yoovidhaya onder politiedwang naar het OM gebracht om te worden gehoord over de aanrijding met een motoragent in september 2012, een zogeheten hit-and-run. De woordvoerder van het kantoor van de procureur-generaal zegt dat het OM verzoeken om uitstel niet langer accepteert.
De dodelijk aanrijding is een van de zaken waarbij een telg uit een elitefamilie is betrokken. Vorayudh’s grootvader is de bedenker van het energiedrankje Red Bull. Na de aanrijding reed hij met zijn Ferrari door, het slachtoffer meeslepend. Vervolging voor overtreding van de maximumsnelheid is niet meer mogelijk, omdat de verjaringstermijn daarvan is verlopen, hetgeen het vermoeden voedt dat hem de hand boven het hoofd wordt gehouden. Rijden onder invloed kan evenmin bewezen worden. Hij zou pas na de aanrijding naar de fles hebben gegrepen om de spanning weg te drinken.

Zondag 8 mei
– Vorayudh ‘Boss’ Yoovidhaya, die in september 2012 met zijn Ferrari een motoragent dood reed, krijgt tot 25 mei de tijd om zich te melden bij het OM. Wanneer hij net als twee keer eerder verstek laat gaan, volgt een arrestatiebevel, maar of dat kan worden uitgevoerd, is de vraag want de polltie weet niet waar hij is. Hij zou in het buitenland kunnen zijn.
Op de social media ligt de politie onder vuur over de manier waarop ze de zaak aanpakt [of eigenlijk laat versloffen]. Een internetter sneert: ‘De autoriteiten weten niet waar hij is. Maar ze zijn heel goed in het vinden van leden van de oppositie (en hun mama’s).’ Een ander noemt de zaak een testcase voor het Thaise rechtssysteem. Vorayudh is de kleinzoon van Red Bull bedenker Chaleo.

Woensdag 11 mei
– Dat pleit toch voor Janepob Veeraporn, de bestuurder van de Mercedes die in maart in Ayutthaya twee studenten de dood injoeg, toen hij met hoge snelheid hun wagen ramde. Hij heeft zich zondag in een tempel in Bangkok laten wijden als monnik. Hij blijft er twee weken om te bidden voor de slachtoffers. Janepob, die vrij is op borgtocht, dient zich elke zeven dagen te melden bij  de rechtbank.

Commentaar: Breng Boss voor de rechter
13 mei – Keer op keer zien we hoe mensen met geld, invloedrijke families en politieke en zakelijke connecties het recht ontlopen voor misdrijven die ze hebben gepleegd. Vervolging van politici wegens corruptie bijvoorbeeld is al helemaal zeldzaam. Met deze (voor Thailandkenners) open deur opent het hoofdredactioneel commentaar van Bangkok Post van gisteren.
De krant somt enkele oude zaken op, maar die sla ik over om direct te belanden bij de meest in het oog springende zaak: die van Vorayudh ‘Boss’ Yoovidhaya, steevast omschreven als Red Bull erfgenaam (zijn grootvader bedacht het drankje), die in september 2012 op de Sukhumvit Road een motoragent dood reed, agent en motor nog enkele honderden meters mee sleepte met zijn Ferrari en nog steeds niet berecht is.
De hernieuwde aandacht is te danken aan een ander nog tragischer ongeluk, eveneens veroorzaakt door een telg uit een elitefamilie. Hij joeg twee studenten de dood in toen hij met zijn Mercedes hun wagen van achteren ramde. De studenten die bekneld raakten, kwamen in de vlammen om.
Dankzij de publieke druk zijn het OM en de politie van Thonglor in actie gekomen. Ze hebben Boss gedagvaard voor 25 mei. Vorayudh wordt vervolgd voor roekeloos rijgedrag leidend tot een dode en nalatigheid het slachtoffer hulp te verlenen. Niet voor moord of doodslag, wat volgens sommigen goed te verdedigen is als iemand de maximumsnelheid zwaar overschrijdt. Maar zelfs daarvoor kan hij al niet meer vervolgd worden omdat de verjaringstermijn van 1 jaar is verstreken. Rara, hoe heeft dat zo kunnen gebeuren?
Als Vorayudh op 25 mei verstek laat gaan, wat valt te verwachten, en zelfs wanneer daarna een arrestatiebevel tegen hem wordt uitgevaardigd, gebeurt er niets, vreest BP. De politie zegt niet te weten waar hij is, alhoewel hij het laatst gesignaleerd zou zijn in Singapore. Vorayudh (nu 31 jaar) hoeft maar 15 jaar te wachten (de verjaringstermijn voor roekeloos rijden) en dan kan hij ongestraft naar Thailand terugkeren.
BP pleit ervoor de verjaringstermijn bij ernstige of gewelddadige vergrijpen te schrappen. ‘Vorayudh moet voor de rechter worden gebracht. Het wordt tijd een streep te trekken en deze zaak ten voorbeeld te stellen’, besluit de krant. (Bron: Bangkok Post, 12 mei)

Vorayudh laat weer verstek gaan
26 mei – Verrassend? Nee, want hij flikte het al eerder. Vorayudh ‘Boss’ Yoovidhaya kwam woensdag niet opdagen bij het OM en zijn advocaten lieten ook niets van zich horen. Het OM geeft het eliteknaapje, dat in september 2012 op de Sukhumvir Road (Bangkok) met zijn Ferrari een motoragent dood reed en niet stopte, nog een laatste kans. Komt hij weer niet, dan wordt een arrestatiebevel uitgevaardigd. Naar verluidt zou hij naar het buitenland zijn gevlucht.
Het openingsartikel van Bangkok Post is vandaag gewijd aan de affaire, maar bevat voornamelijk oud nieuws. In bijgaande graphic is te zien hoe de hit-and-run verliep.
Vorayudh’s vader is volgens Forbes de vierde rijkste Thai met een vermogen van 340 miljard baht. Zijn grootvader bedacht het energiedrankje Red Bull, die je volgens de reclame in Nederland vleugels geeft. Misschien dat dit de snelheid van 170 km verklaart, waarmee Boss op de motoragent inreed.

Botsing Ayutthaya: Acht aanklachten, maar geen moord
28 mei – Janepob Veeraporn, die met zijn Mercedes in maart in Ayutthaya twee studenten de dood injoeg, gaat vervolgd worden voor acht vergrijpen, waaronder overtreding van de maximumsnelheid (hij reed 215 à 257 kilometer per uur), rijden onder invloed van alcohol en medicijnen en weigering van een alcohol- en drugstest. [Wie een test weigert, wordt geacht onder invloed te zijn geweest.]
Het OM heeft de provinciale rechtbank van Ayutthaya geadviseerd zijn rijbewijs voor het leven in te trekken. Voor het geval dat hij een beperkte straf krijgt, adviseert het OM opname in een medisch instituut omdat hij lijdt aan een psychische aandoening.
Het tragische ongeluk (de studenten die na de botsing bekneld zaten in hun wagen, kwamen in de vlammen om) leidde destijds tot vermoedens dat de politie de telg uit een welgesteld familie (zijn vader importeert luxe wagens) de hand boven het hoofd hield.
Janepob wordt niet vervolgd voor moord met voorbedachten rade. Het OM acht die beschuldiging niet gepast. Als de nabestaanden dat wensen, dienen ze een aparte rechtszaak aanhangig te maken, zegt een bron bij het OM.

Elitemeisje Praewa erkent overtreding taakstraf
22 juni – Ze heeft toch maar eieren voor haar geld gekozen: Orachorn ‘Praewa’ Thephasadin na Ayudhya, die zes jaar geleden een verkeersongeluk veroorzaakte waarbij negen passagiers van een minibusje om het leven kwamen. Ze geeft toe de voorwaarden verbonden aan haar proeftijd te hebben overtreden en zegt bereid te zijn 138 uur vrijwilligerswerk over te doen.
Orachon Thephasadin na Ayudhya begin 2011 bij de politiePraewa zegt de regels van het Probation Department (PD) met betrekking tot taakstraffen verkeerd te hebben geïnterpreteerd [beter gezegd: genegeerd]. Ze koos destijds zelf een plaats uit waar ze die zou vervullen, maar verzuimde toestemming te vragen aan het PD. De dienst stapte vervolgens naar de rechter, maar voordat PD-functionarissen in de rechtbank een verklaring aflegden, pleitte ze al schuldig.
De rechtbank heeft Orachon en de PD opgedragen te onderhandelen en een geschreven verklaring op te stellen over de locatie waar ze vrijwilligerswerk gaat doen. Destijds werkte ze in het legerziekenhuis Phramongkutklao, wat bevestigd is door het ziekenhuis. Uit mijn hoofd: Met als verklaring dat ze zich daar veiliger voelde dan elders, omdat het ongeluk veel media aandacht had getrokken.
Orachon, destijds 16 en niet in het bezit van een rijbewijs, reed met haar auto op de (verhoogde) tolweg Don Muang in op een minibusje. Het busje raakte de betonnen afscheiding, waardoor de zijdeur opensprong, passagiers uit het busje werden geslingerd en meters lager op de weg vielen. Het elitemeisje kreeg een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee jaar met als voorwaarde 144 uur vrijwilligerswerk. Daarvan zijn 6 uur afgetrokken omdat ze bloed heeft gedoneerd.
Nadat de familie door de PD was geïnformeerd dat ze de voorwaarden [van haar taakstraf] had overtreden, diende de familie een klacht in bij de Nationale Ombudsman. Ze beschuldigde de PD van bedreiging. Of de ombudsman er ooit een uitspraak over heeft gedaan, vermeldt het bericht niet. (Bron: website Bangkok Post, 21 juni)
Foto: Begin 2010: Orachon arriveert met haar moeder bij de politie, 10 dagen na het ongeluk.

NACC: Onderzoek naar trage voortgang onderzoek Vorayudh
13 september – Hij loopt al 4 jaar vrij rond, houdt zich mogelijk verborgen in het buitenland of wordt in eigen land de hand boven het hoofd gehouden en hij is een van de stuitende voorbeelden van klassejustitie in Thailand. Ik heb het natuurlijk over Vorayudh Yoovidhaya, de kleinzoon van de Red Bull bedenker, die met zijn Ferrari een motoragent dood reed en geen hulp verleende.
De NACC gaat nu onderzoek doen, waarom de zaak stagneert. Ze vermoedt dat een senior policeman de zaak traineert. De trage voortgang van het onderzoek leidde er eerder toe dat Boss, zoals zijn bijnaam luidt, niet meer vervolgd kan worden voor overtreding van de maximumsnelheid (hij reed 170 km op de Sukhumvit Road) omdat de verjaringstermijn na een jaar was verlopen. Rijden onder invloed kan ook al niet bewezen worden, dus blijft over roekeloos rijgedrag en doorrijden na het ongeluk, in het Engels hit-and-run.
De NACC heeft hoofdcommissaris Sanit (links op de foto) van de gemeentepolitie gevraagd de ‘betrokken agenten’ op 3 oktober naar de NACC te sturen voor een stevig gesprek. De toenmalige commandant van MPD 5 (Thong Lor, waar de aanrijding plaatsvond), inmiddels met pensioen, wordt beschuldigd van een ambtsmisdrijf.

Het zwarte schaap van de miljardairs familie Yoovidhaya
31 oktober – In 1956 richtte Chaleo Yoovidhaya de TC Pharmaceutical Industries Company Ltd op. De naam schept verwarring want het bedrijf heeft nog nooit één pil geproduceerd. Het begon met een klein bruin flesje, voorzien van een etiket met daarop twee helder-rode gaurs, een Aziatische rundersoort, die elkaar bekampen. In het flesje Krating Daeng, een drankje dat wij kennen als Red Bull, en de familie Yoovidhaya geen windeieren heeft gelegd, want die telt nu elf miljardairs, aldus de vorige week verschenen Bloomberg Billionaires Index.
Bangkok Post omschrijft de familie in haar ironische zondagrubriek The Big Issue met een knipoog naar de naam van het bedrijf als ’10 cures and a disease’. Die ene is het zwarte schaap van de familie, kleinzoon Vorayudh (29), die vier jaar geleden met zijn Ferrari op de Sukhumvit Road een motoragent doodreed en agent plus motor tweehonderd meter meesleurde.
Meneer stopte niet en houdt zich sindsdien verscholen voor justitie. De bevolking weet niet waar hij is. De politie zegt niet te weten waar hij is, alhoewel niemand de politie gelooft. Zelfs de naïeve National Anti-Corruption Commission weet het niet.
Ook gelooft niemand dat de NACC werkelijk onderzoek doet; evenmin gelooft niemand dat de politie abusievelijk fouten heeft gemaakt tijdens haar onderzoek [door de verjaringstermijn wegens overtreding van de maximum snelheid te laten verlopen].
Voor Vorayudh gaat het niet om de vraag  ‘Wat gebeurt er met me in de rechtbank?’, schrijft Bangkok Post, maar om de vraag ‘Waar kan ik mij verborgen houden zodat die verdomde kranten mij niet kunnen vinden?’ En voor de bevolking is de belangrijkste vraag ‘Hoeveel?’.
Met tien miljardairs in de familie (vader, ooms enz) weet Vorayudh dat hij over voldoende backup beschikt, wanneer zijn kapitaal van 35 miljard baht opraakt, terwijl hij op de vlucht is. Voor de familie is nog iets anders van belang. Sinds grootvader Chaleo (†) het bedrijf vormde, was discretie zijn beleid. Chaleo gaf tijdens zijn leven geen enkel interview. En dat geldt ook voor Vorayudh.
Dat is misschien de unieke Achilles hiel die in het spel is. Het zal de familie ongetwijfeld ergeren om Vorayudh op een  voorpagina te zien. Misschien als hij daar vaker op stond, oppert BP, zouden zijn mede-miljardairs en hun echtgenotes en verwanten geneigd zijn hem ervan te overtuigen om recht te zoeken in plaats van zich aan arrogant egoïsme over te geven. (Bron: Bangkok Post, 30 oktober)

Rijkeluis zoontje Janepob ontkent zes beschuldigingen
29 november – Lange tijd geleden dat de Mercedes Benz bestuurder Janepob die twee studenten in Ayutthaya dood reed, in het nieuws was. Gisteren ontkende de advocaat namens hem in de provinciale rechtbank van Ayutthaya zes van de zeven aanklachten waarvoor hij terecht staat.
Janepob erkent roekeloos te hebben gereden en verantwoordelijk te zijn voor de dood van de studenten, maar ontkent overtreding van de maximumsnelheid, rijden onder invloed van alcohol of drugs en verkeersdeelname terwijl hij ongeschikt was om een auto te besturen [ik meen als gevolg van medicijngebruik]. Janepob ontkent ook een alcohol- en drugstest te hebben geweigerd.
Het rijkeluis zoontje reed in maart met hoge snelheid achterop de wagen van de studenten die bekneld raakten en in de vlammen omkwamen. De moeder van een van de studenten heeft een compensatie van 100 miljoen baht geëist. Janepob heeft sinds het ongeluk niets van zich laten horen. Janepob kwam niet naar de rechtbank. De advocaat zegt dat hij in het ziekenhuis medische behandeling krijgt. Hij zou vanwege zijn psychische ziekte niet in staat zijn een verklaring af te leggen, aldus zijn advocaat.

Vorayudh en moeder bezoeken Formula 1 Grand Prix Abu Dhabi 2016

Vorayudh (Red Bullet) neemt ’t ervan
29 maart 2017 – Zijn grootvader Chaleo, zoon van een eendenverkoper, was een bescheiden man, opgegroeid in armoede. Maar de kleinzoon van de bedenker van het energiedrankje Red Bull Vorayudh Yoovidhya vliegt de wereld rond in een Red Bull jet, vuurt het red Bullet Formule 1 raceteam vanaf Red Bull VIP plaatsen aan en heeft een zwarte Porsche in Londen.
En hij is niet moeilijk te vinden, schrijft Associated Press over de man die zich al 5 jaar onttrekt aan Justitie nadat hij met zijn Ferrari een motoragent op de Sukhumvit Road in Bangkok had doodgereden en was doorgereden. Donderdag moet hij zich bij het OM melden, maar evenals voorgaande keren zal hij wel weer niet komen opdagen.
Hij is beschuldigd (geweest) van overtreding van de maximumsnelheid, waarvan na een jaar de verjaringstermijn is verlopen, hit-and-run, waarvan de verjaringstermijn in september verloopt, en roekeloos rijden. Rijden onder invloed kan niet bewezen worden, omdat hij volgens zijn advocaat pas na de aanrijding naar de fles heeft gegrepen om zijn zenuwen de baas te worden.
Intussen geniet Vorayudh van het goede leven. Hij is gesignaleerd op het strand van een badplaats ten zuiden van Bangkok en bezocht tenminste negen landen. Hij was in Monaco, in Japan om te snowboarden, bezocht in Osaka Wizarding World of Harry Potter, vierde zijn verjaardag in een duur restaurant in Londen, nam een duik in een zwembad in Abu Dhabi, dineerde in Nice en heeft een fiets van 10.000 dollar in Bangkok. Vorige maand logeerden hij en zijn familie in een vakantiepark in Luang Prabang (1.000 dollar per nacht), ze  bezochten tempels en luierden bij het zwembad.
Vorayudh’s situatie is niet uniek. In 2010 botste de dochter van een voormalige legerofficier tegen een minibusje, waardoor negen personen om het leven kwamen. Ze had geen rijbewijs, kreeg een voorwaardelijke straf en onttrok zich aan het opgelegde gemeenschapswerk. Haar zaak en die van anderen, door de lokale pers ‘Bangkok’s deadly rich kids’ genoemd, staan in schril contrast met de meeste andere dodelijke auto-ongelukken, waarin Thai worden gearresteerd, vervolgd en gevangenisstraf krijgen.
De familie van de motoragent heeft een schikking geaccepteerd van circa 100.000 dollar. Ze heeft beloofd geen strafrechtelijke actie te ondernemen. ‘Bloedgeld’, zegt zijn broer Pornanan. De familie heeft de hoop al opgegeven dat Vorayudh ooit wordt berecht.
Enkele dagen na het ongeluk zei de toenmalige commissaris van de gemeentepolitie Bangkok: ‘We laten deze politieman niet onberecht sterven.’ Maar wie gelooft dat? (Bron: Associated Press, website Bangkok Post, 28 maart)
Foto boven: Vorayudh en zijn moeder vorig jaar bij de Formule 1 Grand Prix in Abu Dhabi. Foto rechts: Vorayudh bij zijn Porsche in 2015.

De zaak Vorayudh: vandaag hakt OM de knoop door
30 maart – Vandaag beslist het OM of Red Bull erfgenaam Vorayudh, die vijf jaar geleden een motoragent dood reed, in staat van beschuldiging wordt gesteld. Wanneer hij geen gehoor geeft aan de oproep van het OM om zich te melden, wordt een arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd.
Adjunct hoofdinspecteur Achawin van het politiebureau Thong Lor zegt dat het OM kan besluiten Vorayudh niet in staat van beschuldiging te stellen. In dat geval wordt de zaak gesloten omdat de politie alle aspecten van de zaak heeft onderzocht.
De verjaringstermijn voor de hit-and-run vervalt in september. Van de oorspronkelijke vijf beschuldigingen resteert dan alleen nog roekeloos rijgedrag, waarop een verjaringstermijn van 15 jaar staat. De verjaringstermijn voor overschrijding van de maximumsnelheid is al na 1 jaar verlopen, rijden onder invloed kan niet bewezen worden omdat hij, aldus zijn advocaat, pas na de aanrijding naar de fles had gegrepen om zijn zenuwen de baas te worden.
Zie verder het uitstekende artikel van persbureau AP van 29 maart Vorayudh (Red Bull) neemt ’t ervan,  waaruit blijkt dat Vorayudh een goed leven leidt en zelfs in Thailand is gesignaleerd.

Opinie: Rijkdom is nog altijd de beste verdediging
30 maart – ‘Toen ik gisterochtend mijn huis verliet om een groep arme en landloze mensen op een forum te ontmoeten en hun verhalen te horen over onrechtvaardige behandeling, publiceerde Associated Press een verhaal over de Red Bull erfgenaam, die met zijn Ferrari een motoragent dood reed. De kop luidde: ‘Red Bull killer’ found killing the good life.
Was ik verbaasd? Nee. Was ik teleurgesteld? Ja. Was ik bezorgd? Heel erg.’
BP-redacteur Surasak Glahan schrijft op de opiniepagina van Bangkok Post niet verbaasd te zijn omdat dit het zoveelste voorbeeld is hoe de rijken onbestraft blijven en kunnen genieten van het goede leven, hoewel ze de wet hebben overtreden. Hij verwijst naar Janepob Veeraporn, die twee studentes dood reed, en Orachorn Theohasadin, die negen mensen de dood injoeg. [Zie voor alle details de pagina De zaak Vorayudh e.a.]
Voor velen van ons is het normaal om te zien dat Vorayudh zijn normale leven voortzet. Vorayudh, volgens Forbes in 2015 Thailand’s vierde rijkste persoon, leeft een gezond, gelukkig leven zowel in Thailand als in het buitenland ondanks dat hij bij de politie en het OM verstek heeft laten gaan om te worden geïnformeerd over de beschuldiging van te hard rijden, roekeloos rijgedrag, hit-and-run en andere overtredingen. Hij had het te druk of was ziek, volgens zijn advocaten.
Dit verhaal maakt me triest, schrijft Surasak, omdat het me herinnert aan alle recente gevallen van onrecht, waarbij arme en gewone mensen waren betrokken. Stel je voor: Je bent een straatverkoper en rijdt op je motorfiets iemand dood. Je zegt tegen de politie dat je ziek bent en het verhoor wil uitstellen. Surasak: Not a chance. Je wordt vanaf de eerste dag opgesloten.
Maar bij de rijken worden excuses als drukte en ziekte door de politie en het OM te gemakkelijk geaccepteerd. Voor de armen betekent een arrestatie wegens diefstal of mishandeling ongetwijfeld een lange gevangenisstraf. Vaak hebben deze mensen geen geld voor borgtocht of een advocaat. Nog erger: ze kunnen onterecht worden veroordeeld voor misdrijven die ze niet hebben gepleegd. Wie Nieuws uit Thailand volgt, weet om wie het gaat.
Op het forum dat Surasak noemt, vertelde een etnische man uit het Noorden dat onrechtvaardige behandeling van minderheden zoals hij en anderen normaal is. Ambtenaren geven aan rijke mensen grondaktes uit aan voor grond waarop boeren al generaties lang hun brood hebben verdiend. Surasak noemt ook de door een soldaat dood geschoten Lahu jongen, die ervan beschuldigd is dat hij een drugsdealer was, terwijl hij juist bekend stond als een fel bestrijder van drugsgebruik door jonge mensen.
Het is teleurstellend, schrijft hij tot besluit, dat het AP-verhaal de indruk wekt dat straffeloosheid het voorrecht is van de rijke en bevoorrechte klasse. Iedere keer als we met onze auto de weg opgaan, moeten we niet te hoeven bidden voor onze veiligheid. We moeten bidden voor een rechtssysteem dat iedereen gelijk behandelt en iedereen aansprakelijk stelt. (Bron: Bangkok Post, 29 maart)

Commentaar: Laat Boss niet ontsnappen
31 maart – En weer verdient de politie een standje omdat ze niet in staat is gebleken Vorayudh ‘Boss’ Yoovidhya op te sporen, die verdacht wordt van een dodelijk hit-and-run ongeluk in 2012 waarbij een motoragent om het leven kwam. Om daar gelijk maar een persoonlijke noot aan toe voegen: verslaggevers van AP hadden er geen enkele moeite mee om hem te traceren (zie het bericht van 29 maart: Vorayudh (Red Bullet) neemt ’t ervan).
De zaak heeft een enorme publieke aandacht getrokken, niet alleen omdat hij erfgenaam is van het Red Bull imperium, maar ook vanwege het feit dat hij geprobeerd heeft om wat er gebeurd was te verdoezelen en een werknemer in zijn huis voor het ongeluk te laten opdraaien. Om niet te noemen de walgelijke aard van de zaak. [Hij sleepte met zijn Ferrari het slachtoffer en de motorfiets honderden meters mee]
Bangkok Post windt er in haar hoofdredactioneel commentaar van donderdag geen doekjes om en kopt Don’t let ‘Boss’ evade the law. Tot nu toe is hem dat gelukt. Telkens als hij was opgeroepen door de politie of het OM, liet hij verstek gaan, volgens zijn advocaten omdat hij ziek was of het te druk had. Donderdag diende hij weer op te draven bij het OM en we mogen ervan uit gaan dat de geschiedenis zich herhaalt. [Toen het commentaar werd geschreven, was dat nog niet bekend]
Natuurlijk roept deze beruchte zaak vragen op, niet alleen over de efficiëntie van het politiekorps maar ook over het rechtssysteem van dit land. Velen herinneren zich nog de zaak van de onderwijzeres die vals beschuldigd is voor een hit-and-run ongeluk in het Noordoosten.
In 2013 werd ze veroordeeld tot drie jaar en twee maanden gevangenisstraf. Na achttien maanden kwam ze dankzij een royal pardon vrij. Het Hof van Beroep buigt zich thans over haar herzieningsverzoek, dat ze met hulp van het ministerie van Justitie heeft gedaan.
De twee zaken tonen aan, schrijft BP, dat de Royal Thai Police een complete revisie behoeft en een radicale hervorming om het vertrouwen van de bevolking in haar te herstellen. Ze moet alles doen wat in haar vermogen ligt om ervoor te zorgen dat degenen aan de top van de sociale ladder niet kunnen ontsnappen aan wat de lange arm van de wet wordt genoemd. (Bron: Bangkok Post, 30 maart)

En weer kwam Vorayudh niet opdagen
31 maart – De voorpagina van Bangkok Post lijkt vandaag wel een rouwadvertentie, want ze wordt gedomineerd door een groot zwart blok, gewijd aan de hit-and-run aanrijding van Vorayudh [nu gespeld als Vorayuth] in 2012 en zijn trucs om uit handen te blijven van Justitie. Klik hier voor het kader.
Gisteren kwam hij voor de zevende keer niet opdagen, nu bij het OM dat hem in staat van beschuldiging wilde stellen. Meneer had het ‘te druk’ in Engeland, aldus een brief van zijn advocaat, maar waarmee vermeldt het bericht niet. Misschien met het jetset leven dat hij al die jaren voornamelijk in het buitenland heeft geleefd (zie het uitstekende artikel van persbureau AP van 29 maart Vorayudh (Red Bull) neemt ’t ervan)?
Het OM gaat nog eenmaal Vorayudh oproepen en als hij dan weer niet verschijnt wordt er een arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd. Dat dit niet eerder gebeurde wordt door de woordvoerder van de procureur-generaal geweten aan de petities die zijn advocaten hebben ingebracht. Ze kostten veel tijd en wanneer het OM ze genegeerd zou hebben, had het beschuldigd kunnen worden van nalatigheid. Bovendien waren zijn verzoeken om uitstel gebaseerd op ‘geldige redenen’.
Van de beschuldigingen tegen Vorayudh resteren nog twee: roekeloos rijgedrag (verjaringstermijn 15 jaar) en het feit dat hij na de aanrijding doorreed en geen hulp verleende, daarvan verloopt de verjaringstermijn in september. Vervolging wegens overtreding van de maximumsnelheid kan niet meer, want daarvan bedraagt de verjaringstermijn 1 jaar, maar het OM kan dit wel gebruiken om het roekeloos rijgedrag te onderbouwen.
Dat hij onder invloed was [hetgeen gezien het tijdstip van het ongeluk wel aannemelijk is] kan niet bewezen worden omdat hij pas na de aanrijding naar de fles gegrepen zou hebben om zijn zenuwen de baas te worden

Goed gedaan AP, maar Vorayudh houdt zijn mond
6 april – Verslaggevers van het Amerkaanse persbureau Associated Press zijn erin geslaagd Vorayudh ‘Boss’ Yoovidhya in Londen op te sporen. Maar hij weigerde hun vragen te beantwoorden. Vragen over de reden van zijn aanwezigheid in Engeland en of hij op 27 april gehoor geeft aan de oproep van het OM om zich te melden, stuitten op een ijzige stilte.
AP verdient een grote pluim dat het Vorayudh’s gangen in het buitenland heeft nagegaan (zie het bericht van 29 maart: Vorayudh (Red Bullet) neemt ’t ervan). Sinds het tragische hit-and-run ongeluk in 2012, waarbij hij een motoragent dood reed, onttrekt hij zich al aan de rechtsgang. Intussen geniet hij van het goede leven, dat hij zich gemakkelijk als erfgenaam van Red Bull kan permitteren.
Het OM liet eerder weten dat tegen hem een arrestatiebevel wordt aangevraagd als hij zich weer niet meldt. Maar, zoals Veera Pratheepchaikul op de opiniepagina van BP schreef: Wat dan? Dan ligt de bal weer bij de politie die de verjaringstermijn wegens overschrijving van de maximumsnelheid al heeft laten verlopen. Veera meent: Het OM en de politie kunnen maar beter toegeven dat ze hem niet te pakken kunnen krijgen in plaats van zich in allerlei bochten te wringen om hun gedrag te verdedigen.

En weer komt Vorayudh niet opdagen
28 april – Ze kunnen toch niet gedacht hebben dat hij nu wel zou komen, de openbare aanklagers die gisteren tevergeefs op Vorayudh Yoovidhya wachtten. Want zeven keer eerder bleef hij weg, dus waarom zou hij nu wel komen om de aanklacht in ontvangst te nemen? Dat zou wel uiterst naïef zijn na het AP-artikel waarin zijn leven als playboy in het buitenland uitgebreid uit de doeken werd gedaan.
Voor het OM is de maat nu vol, het gaat een arrestatiebevel aanvragen tegen de Red Bull erfgenaam die in 2012 met zijn Ferrari een motoragent doodreed en doorreed (een zogeheten hit-and-run). Vanochtend dient het OM het verzoek in bij de rechtbank. [Volgens de krant doet de politie van Thong Lor dat]
Maar daarmee zal geen eind komen aan deze langslepende affaire, tenzij het Thailand lukt hem uitgewezen te krijgen. Bijvoorbeeld uit Egeland waar hij in Londen woont met een fraaie Porsche voor de deur. Nou ja, als het wel zou lukken, verkast hij toch tijdig naar een ander land en wacht daar rustig de verjaringstermijn van 15 jaar af voor de hit-and-run. Vijf jaar heeft hij er al opzitten, die tien jaar kunnen er nog wel bij. (Bron: AP en Reuters, website Bangkok Post, 27 april)

Politie vraagt Interpol om Vorayudh op te sporen
2 mei  – Het net sluit zich om Vorayudh Yoovidhya, de Red Bull erfgenaam die met zijn Ferrari een motoragent doodreed en zich al vijf jaar onttrekt aan Justitie. Maar of het lukt hem te arresteren, nu een arrestatiebevel tegen hem is uitgevaardigd, is de vraag want als je een berg geld hebt, staan alle deuren wijd voor je open.
De politie heeft Interpol gevraagd hem op te sporen wanneer hij niet in Engeland kan worden gevonden en het ministerie van Buitenlandse Zaken is gevraagd zijn paspoort in te trekken,
Thailand gaat in gesprek met de Engelse autoriteiten over zijn uitwijzing. Interpol is gevraagd om een zogeheten Blue Notice aan haar 190 ledenlanden te sturen. Die bevat het verzoek hem te lokaliseren, maar niet om hem te arresteren en uit te wijzen, wat een Red Notice vereist.
Vorayudh opsporen moet niet zo moeilijk zijn want AP-verslaggevers hebben hem ontmoet voor de deur van zijn huis in Londen. Vorayudh oftewel Boss zoals zijn bijnaam luidt, hield echter zijn lippen stijf op elkaar toen de verslaggevers probeerden hem enkele quotes te ontlokken.
Zelfs wanneer Vorayudh een andere nationaliteit heeft aangenomen, kan Engeland hem uitwijzen. Maar met een buitenlands paspoort kan hij zich tijdig uit de voeten maken. Oud-premier Thaksin, tegen wie ook een arrestatiebevel loopt, heeft geen enkele last van het intrekken van zijn paspoort, want hij heeft ook een buitenlands paspoort. (Bron: website Bangkok Post, 1 mei)

Vorayudh was in Thailand
2 mei – ’t Is toch godgeklaagd, wat Red Bull erfgenaam Vorayudh Yoovidhya allemaal doet om uit handen te blijven van Justitie. Vorige week gaf hij voor de achtste maal geen gehoor aan de oproep van het OM om zich te melden. Maar dat niet alleen, twee dagen voor de afspraak verliet hij Thailand voor een onbekende bestemming. Er liep toen nog geen arrestatiebevel tegen hem want die werd pas vrijdag verleend.
Het gedrag van Vorayudh die in 2012 een motoragent doodreed en daarna doorreed, toont aan dat de elite in Thailand zich meent alles te kunnen permitteren. Vorayudh’s vader is de vierde rijkste miljardair van Thailand. AP verslaggevers hebben zijn gangen nagegaan en schrijven dat hij in het buitenland het leven van een playboy leidt. Ze ontdekten dat hij in Londen woont en in een Porsche rijdt.
De politie van Thong Lor, die de aanrijding behandelt, wordt er door critici van verdacht Vorayudh de hand boven het hoofd te hebben gehouden. Ze lieten de verjaringstermijn van de overschrijding van de maximumsnelheid verlopen. Er resteren nog twee aanklachten: hit-and-run en roekeloos rijden.

Vorayudh is zijn paspoort voorlopig nog niet kwijt
3 mei – Het ministerie van Buitenlandse Zaken lijkt geen haast te maken met het intrekken van het paspoort van Vorayudh Yoovidhya. Minister Don (Buitenlandse Zaken) zegt dat eerst moet worden nagegaan of het verzoek van de politie en de verstrekte informatie voldoen aan de wettelijke criteria die gelden voor intrekking. Als er geen controversiële legale punten zijn, wil het ministerie voldoen aan het verzoek. En wanneer de rechtbank uiteindelijk Vorayudh veroordeelt, kan begonnen worden met een verzoek tot uitwijzing.
Dit laatste is in strijd met het vorige bericht waarin gemeld wordt dat de Britse autoriteiten gevraagd is Vorayudh uit te wijzen. Vorayudh woont in Londen, wat vastgesteld is door verlaggevers van AP die zijn gangen in het buitenland hebben nagegaan. De politie heeft ook Interpol om medewerking gevraagd Vorayudh te traceren.
Vorayudh had vorige week op het matje moeten komen bij het OM, maar twee dagen daarvoor verliet hij Thailand voor een onbekende bestemming. Het was de achtste keer dat hij verstek liet gaan, zogenaamd wegens drukke werkzaamheden. Voor het OM was de maat deze maal vol; tegen hem is een arrestatiebevel uitgevaardigd.
Vorayudh behoort tot een van de rijkste families van Thailand. Hij wordt verdacht van een hit-and-run aanrijding in 2012, waarbij hij met zijn Ferrari een motoragent dood reed. In Engeland rijdt hij in een Porsche.

Privé jet in Singapore, maar waar is Vorayudh?
5 mei – Vorayudh Yoovidhya, tegen wie nu eindelijk een arrestatiebevel loopt, heeft zijn privé jet achtergelaten in Singapore. Met het toestel was hij op 25 april uit Thailand gekomen, twee dagen voordat de rechtbank toestemming gaf voor het arrestatiebevel. Hij heeft Singapore op 27 april verlaten voor een onbekende bestemming. Dat is bevestigd door Interpol.
Interpol in Engeland heeft de politie laten weten geen informatie te hebben die erop wijst dat hij in het land is. Zoals verslaggevers van AP, die Vorayudh’s gangen hebben nagegaan, eerder ontdekten heeft de Red Bull erfgenaam een woning in Londen en rijdt hij in een Porsche.
De politie gaat Interpol vragen een zogeheten Blue Note te sturen naar haar 190 ledenlanden met het verzoek Boss, zoals zijn bijnaam luidt, te traceren.
Vorayudh behoort tot een van de rijkste families van Thailand. Hij reed in 2012 met zijn Ferrari een motoragent dood. Sindsdien onttrekt hij zich aan Justitie. Hij heeft achtmaal geweigerd op het matje te komen bij de politie c.q. het OM. De laatste maal was de maat vol en vroeg de politie een arrestatiebevel aan. De zaak is een typisch voorbeeld van klassenjustitie in Thailand.

Paspoort Vorayudh ingetrokken
6 mei – Het paspoort van Vorayudh Yoovidhya is vrijdag ingetrokken en da’s wel heel erg snel, want in het bericht van 3 mei leek het ministerie van Buitenlandse Zaken nog een slag om de arm te houden. De minister zei dat eerst moest worden nagegaan of het verzoek van de politie voldeed aan de wettelijke criteria die voor intrekking gelden.
Of de Red Bull erfgenaam, die zich na een hit-and-run aanrijding al 5 jaar onttrekt aan Justitie, meer paspoorten heeft, is niet bekend. Maar dat is wel aannemelijk; oud-premier Thaksin, wiens paspoort ook is ingetrokken, reist vrolijk de wereld rond op een buitenlands paspoort. De huidige verblijfplaats van het verwende knaapje is onbekend. Hij is eerder door verslaggevers van AP gesignaleerd in Londen, waar de familie Yoovidhya, een van de rijkste families van Thailand, een woning heeft, en in Singapore.
Tegen Vorayudh loopt een arrestatiebevel, nadat hij voor de achtste keer geen gehoor had gegeven aan een oproep om zich bij het OM te melden. Vorayudh wordt beschuldigd van roekeloos rijden en een hit-and-run in 2012 waarbij hij een motoragent dood reed. Voor overtreding van de maximumsnelheid kan hij niet meer vervolgd worden, want daarvan is de verjaringstermijn na een jaar verlopen. Rijden onder invloed kan niet bewezen worden; hij zou pas na de aanrijding thuis naar de fles hebben gegrepen. (Bron: website Bangkok Post, 5 mei)

Opinie: Red Bull erfgenaam Vorayudh flikt het weer
9 mei – Raging red bull runs rings round lame duck kopt Bangkok Post boven de wekelijkse rubriek Think Pragmatic van oud-redacteur Veera Prateepchaikul op de opiniepagina van de krant. En daarmee slaat hij de spijker op de kop in de langslepende affaire rond de superrijke Red Bull erfgenaam Vorayudh die vijf jaar geleden met zijn Ferrari een motoragent dood reed en doorreed (hit-and-run).
De recente gebeurtenissen wijzen erop dat hij machtige beschermheren moet hebben. Ik schrijf beschermheren en niet beschermengelen, want engelen houden geen verdachten de hand boven het hoofd. Wat zijn de feiten?
1 Drie dagen voordat de rechtbank een arrestatiebevel tegen hem goedkeurde, vertrok hij in zijn privéjet naar Singapore. Immigration legde hem geen strobreed in de weg. Een willekeurig terrorist zou in dit geval voor verhoor zijn tegengehouden. Immigration heeft die bevoegdheid, wanneer zoals in Vorayudh’s geval voldoende gegevens bekend zijn.
2  Op 27 april verliet hij Singapore voor een onbekende bestemming. Zijn privéjet liet hij achter.
3 De politie vroeg Interpol een Blue Notice te verstrekken en niet een Red Notice. Een Blue Notice is niet meer dan een verzoek aan de ledenlanden een verdachte te traceren, een Red Notice om hem ook te arresteren. Waarom? Het doel is toch om hem uitgewezen te krijgen naar Thailand.
4 Vorayudh’s paspoort is ingetrokken, maar hij heeft voldoende connecties en geld om in een Oost-Europees land een paspoort te verkrijgen. Oud-premier Thaksin reist ook op een buitenlands paspoort.
Veera betwijfelt of het voornemen Vorayudh te laten uitwijzen, serieus is. ‘De halfslachtige acties van Interpol en het recente getreuzel van politie en OM roepen bij mij de vraag op of er een echte poging wordt gedaan om in deze langslepende zaak recht te doen. En nog veel triester is het algemene geloof dat het gevangenissysteem er in Thailand alleen voor de armen is en de rijken buiten schot laat.’ (Bron: Bangkok Post, 8 mei)

Zaterdag 20 mei
– De bestuurder van de Mercedes-Benz die in maart 2016 twee studentes de dood injoeg, heeft de nabestaanden smartengeld betaald nadat de civiele rechtbank hem dat had bevolen. De hoogte van het bedrag is niet bekend gemaakt. De man ramde met zijn wagen de auto waarin de studentes zaten, die daardoor in brand vloog. De studentes kwamen in de vlammen om.
Eerder eiste de moeder van een van de slachtoffers een bedrag van 100 miljoen baht. Het nu toegekende bedrag doneert ze aan een boeddhistische stichting. De strafrechtelijk zaak is nog in behandeling. De bestuurder heeft nooit contact opgenomen met de nabestaanden. Tot de rechtbankzitting van gisteren had hij zich ook nooit vertoond in de rechtbank.

OM zit Vorayudh op de hielen
10 juni – Het OM neemt zich voor Vorayudh Yoovidhya voor september naar Thailand uitgewezen te krijgen, want dan verloopt de verjaringstermijn van een van de aanklachten wegens zijn hit-and-run aanrijding in 2012. Dit heeft woordvoerder Prayuth van het kantoor van de procureur-generaal (OAG) gisteren bekend gemaakt na een vergadering van een uur met de politie over de vraag hoe hem uitgewezen te krijgen.
Vorige maand liet de Red Bullet erfgenaam zijn privéjet achter in Singapore en vertrok naar een onbekende bestemming, nadat tegen hem (eindelijk) een arrestatiebevel was uitgevaardigd en Interpol was gevraagd hem op te sporen. Hij is eerder gesignaleerd in Londen waar de familie een eigen huis heeft.
De verjaringstermijn die in september afloopt, betreft het feit dat hij na de aanrijding met een motoragent doorreed en geen hulp verleende. In 2027 verloopt de verjaringstermijn voor roekeloos rijden. De aanklacht wegens overtreding van de maximumsnelheid verviel na een jaar, rijden onder invloed kan niet bewezen worden. Hij zou pas na de aanrijding thuis naar de fles hebben gegrepen.

Hoe een koe een haas niet vangt
13 juni – Je weet nooit hoe een koe een haas vangt, maar deze uitdrukking gaat niet op voor Red Bullet-telg Vorayudh Yoovidhya, die zich al meer dan vier jaar aan justitie onttrekt. Hij reist vrolijk de wereld rond, is vaak in Thailand geweest, maar politie en Immigration kijken de andere kant op.
Vorige week maakte het kantoor van de procureur-generaal (OAG) bekend dat het alles in het werk stelt om hem aan te houden, voordat de verjaringstermijn voor de hit-and-run in september verloopt. Natuurlijk weet iedereen dat dit niet waar is, schrijft Bangkok Post in haar hoofdredactioneel commentaar van maandag. De politie en het OM lieten ook de verjaringstermijn van een jaar voor overschrijding van de maximumsnelheid verlopen. Als ook deze tweede verloopt, resteert alleen nog de aanklacht wegens roekeloos rijden. Die blijft tot 2027 van kracht.
Sinds het ongeluk, waarbij Vorayudh met zijn Ferrari een motoragent doodreed en honderden meters meesleurde, zijn 1.743 dagen verstreken. De OAG heeft nog 83 dagen te gaan. Het enige wat tot nu toe in deze zaak is gebeurd is dat Vorayudh’s paspoort is ingetrokken, maar daar zit dit heerschap niet mee. Thaksin geeft het goede voorbeeld met zijn buitenlandse paspoorten.
Dat het ook anders kan bewijst de aanhouding van de Brit Shane Kenneth Looker (47), die verdacht wordt van de moord op en mutilatie van een vrouw in 2014. Niet begraven zoals in de karaoke-moord, maar verdeeld in stukken in een koffer gestopt, die in een rivier in Kanchanaburi is gevonden. De Spaanse politie op Ibiza arresteerde hem dankzij een arrestatiebevel van Interpol, waar Thailand om had gevraagd.
Tegen Vorayudh loopt geen internationaal arrestatiebevel, alleen een verzoek om hem op te sporen. Een overigens overbodig verzoek, want verslaggevers van AP kostte het enige tijd geleden geen enkele moeite hem te vinden en troffen hem voor het familiehuis in Londen. Het verschil tussen beide zaken? Een paar miljard baht, veronderstel ik. (Bron: Bangkok Post, 12 juni)

Uitleveringsverzoek voor Boss stagneert
19 juli – Wie gelooft nog dat Red Bull erfgenaam Vorayudh ooit terecht zal staan voor het hit-and-run ongeluk dat hij in september 2012 met zijn Ferrari veroorzaakte, een motoragent de dood injagend? Zeven maal kwam hij niet opdagen bij de politie en pas in april van dit jaar heeft het OM hem in staat van beschuldiging gesteld voor roekeloos rijgedrag en geen hulp verlenen aan het slachtoffer, dat hij honderden meters meesleurde.
Inmiddels is zijn paspoort ingetrokken en is een arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd. Maar nu zorgt de vertaling van het verzoek tot uitlevering voor vertraging. De Foreign Affairs Divison van de RTP heeft het document van 33 pagina’s nog niet in het Engels vertaald.
Hoofdcommissaris Manit van de gemeentepolitie Bangkok denkt dat de afdeling vertalers tekort komt en gaat nu opdracht geven een beëdigd vertaler te huren. Hij hoopt dat de vertaling over een paar dagen klaar is.
Manit ontkent dat de politie probeert de zaak te traineren. De trage voortgang is een ‘technisch probleem’. ‘De politie doet haar best Boss [zoals zijn bijnaam luidt] te arresteren.’
En om de vraag in de eerste zin te beantwoorden: Ik niet. (Bron: website Bangkok Post, 18 juli)

Janepob mag nooit meer autorijden
20 juli – Janepob Veeraporn (37) die vorig jaar met zijn Mercedes Benz twee studenten de dood injoeg, is veroordeeld tot een gevangenisstraf van tweeënhalf jaar en levenslange ontzegging van zijn rijbevoegdheid. Hij botste destijds op hoge snelheid tegen de wagen met de studenten, die in brand vloog. De studenten die bekneld zaten, kwamen in de vlammen om.
Janepob is vrijgelaten op borgtocht. Zijn advocaat zegt dat hij in beroep gaat. In mei heeft hij de nabestaanden een onbekend bedrag aan smartengeld gegeven. Het OM had hem behalve voor roekeloos rijgedrag en overschrijding van de maximumsnelheid ook willen laten veroordelen voor rijden onder invloed, maar daarvoor achtte de rechtbank het bewijs niet overtuigend.
De zaak Janepob is een van de drie zaken waarbij families met geld zijn betrokken. Critici zeggen dat met twee maten wordt gemeten.
Gerelateerd bericht: De NACC heeft een panel gevormd dat onderzoek gaat doen naar zes politieofficieren die mogelijk Vorayudh hebben geholpen in de hit-and-run zaak. De Red Bullet erfgenaam heeft tot nu toe kans gezien uit handen van Justitie te blijven. De officieren zouden hem geholpen bij de beschuldiging van overtreding van de maximum-snelheid (verjaringstermijn verlopen) en rijden onder invloed (kon niet bewezen worden, want hij zou pas thuis na de aanrijding naar de fles hebben gegrepen).

Zaterdag 22 juli
– De Engelse vertaling van het uitwijzingsverzoek voor Red Bull erfgenaam Vorayudh dat was vertraagd door een gebrek aan vertalers, is klaar. Het is voor goedkeuring naar de Foreign Affairs Division van de RTP en RTP hoofdcommissaris Chakthip gestuurd. Daarna gaat het naar het kantoor van de procureur-generaal.
Onbekend is in welk land Boss verblijft. Interpol Singapore meldde eerder dat hij in april uit Singapore naar een onbekende bestemming was vertrokken en zijn jet had achtergelaten.

Vrijdag 28 juli
– RTP hoofdcommissaris Chakthip ontkent dat de politie de zaak Vorayudh traineert. De zaak is vertraagd doordat een verzoek tot uitwijzing in het Engels moest worden vertaald en stagneerde door een gebrek aan vertalers.
Het verzoek is inmiddels vertaald en ter goedkeuring doorgestuurd naar de Foreign Affairs Division van de politie. Daarna gaat het naar het kantoor van de procureur-generaal. De divisie heeft van Chakthip de opdracht gekregen uit te zoeken waar Vorayudh zich bevindt. Hij is voor het laatst gesignaleerd in Singapore, waar hij zijn privéjet heeft achtergelaten. Waarheen hij is vertrokken, is niet bekend. De familie Yoovidhya heeft een woning in Londen.

Uitwijzingsverzoek Boss klaar, maar waar is hij?
11 augustus – Nog drie weken en dan verloopt de verjaringstermijn wegens het doorrijden na een dodelijk ongeluk voor Red Bull erfgenaam Vorayudh ‘Boss’ Yoovidhya. De verjaringstermijn wegens overtreding van de maximumsnelheid is al verlopen. Blijf over: roekeloos rijgedrag met een dode als gevolg.
De volgende fase in deze tragikomedie is de uitwijzing van Boss uit het land waar hij verblijft. Het OM heeft inmiddels het door de politie opgestelde uitwijzingsverzoek ontvangen, maar éen belangrijk gegeven ontbreekt: het land.
‘Dus kunnen we niet doorgaan’, zegt Amnat Chotchai, hoofd Foreign Affairs van het kantoor van de procureur-generaal. ‘Zodra de politie ons zegt waar hij is, nement we contact op met het land indien het een uitleveringsovereenkomst met Thailand heeft. Indien dat niet het geval is, zijn er andere kanalen om hem terug te brengen.’
Vorayudh is voor het laatst in Singapore gesignaleerd. Hij heeft daar zijn privejet achtergelaten en is naar een onbekende bestemming vertrokken. De familie heeft een huis in Londen, waarvoor verslaggevers van AP hem een keer aantroffen, maar hij hield zijn lippen stijf op elkaar. Zijjn Thaise paspoort is ingetrokken.
Velen menen dat hij nu tot 2027 zal wachten, want dan verloopt de verjaringstermijn van de laatst overgebleven aanklacht. Vorayudh reed met zijn Ferrari op 3 september 2012 op Sukhumvit Road (Bangkok) een motoragent dood. Hij stopte niet om hulp te verlenen, zoals wettelijk verplicht, maar sleepte het slachtoffer enkele honderden meters mee. Alcoholgebruik kon niet bewezen worden; hij zou pas later na de fles hebben gegrepen.
Boss werd uiteindelijk in mei in staat van beschuldiging gesteld, nadat hij zeven maal een oproep van de politie had genegeerd. Hij was of ziek of had het te druk. Het uitleveringsverzoek werd vertraagd door een gebrek aan vertalers, maar donderdag belandde het uiteindelijk bij het OM. (Bron: website Bangkok Post, 10 augustus)

Vorayudh: Politie zit met de handen in ’t haar
12 augustus – De politie weet niet of ze Vorayudh ‘Boss’ Yoovidhya tijdig naar Thailand kan brengen om terecht te staan voor het hit-and-run ongeluk in 2012 waarbij een motoragent om het leven kwam. Over drie weken verloopt de verjaringstermijn, maar de politie weet niet in welk land hij verblijft. Dus kan de procureur-generaal het inmiddels verstrekte uitwijzingsbevel niet versturen. Geruchten dat hij in Engeland zou zijn,waar zijn familie een huis in Londen heeft, kan RTP hoofdcommissaris Chakthip niet bevestigen; het wachten is op bericht uit Engeland. Chakthip heeft betrokken diensten gevraagd na te gaan of Vorayudh verschillende nationaliteiten c.q. paspoorten heeft. Zijn Thaise paspoort is ingetrokken.
Wanneer de verjaringstermijn verloopt, hetgeen wel aannemelijk is, blijft alleen roekeloos rijden als vervolgingsgrond over. Daarop staat een gevangenisstraf van maximaal 10 jaar en/of een boete van 20.000 baht. De verjaringstermijn verloopt in 2027.
Vorayudh is in april in staat van beschuldiging gesteld. Hij heeft zeven keer geen gehoor gegeven aan een oproep van de politie om zich te melden. Volgens zijn advocaten was hij telkens ziek of had hij het te druk met zaken.
Vorayudh is de kleinzoon van Chaleo Yoovidhya, oprichter van het Red Bullet imperium (‘Red Bullet geeft je vleugels’). Hij is directeur van minstens drie bedrijven: Cavallino Service Co Ltd, een autoreparateur; Ferrari dealer Cavallino Motors Co Ltd en Great Design and Lifestyle Co Ltd, een groot- en detailhandel van bouwmaterialen. De drie bedrijven hebben een omzet van 914 miljoen baht en boekten in 2015 een verlies van 6 miljoen baht. (Bron: website Bangkok Post, 11 augustus)
Update krant: De krant noemt de zoektocht naar Vorayudh een ‘uphill task’. De politie heeft de hulp  van Interpol ingeroepen. Interpol heeft kantoren in 190 landen. Ze heeft het arrestatiebevel van de Thaise autoriteiten ontvangen. Interpol heeft nog niet gereageerd op het hulpverzoek.

Dinsdag 22 augustus
– Interpol heeft een zogeheten Blue Notice gestuurd naar haar 190 ledenlanden met het verzoek Red Bull erfgenaam Vorayudh op te sporen vanwege de hit-and-run aanrijding die hij in 2012 veroorzaakte.  Enkele landen hebben Interpol al laten weten geen informatie over hem te hebben.
De Foreign Affairs Division van de RTP probeert de Blue Notice veranderd te krijgen in een Red Notice, waarin Vorayudh wordt geïdentificeerd als een verdachte en op basis waarvan Thailand om zijn uitwijzing kan vragen.
Op 3 september eindigt de verjaringstermijn voor de beschuldiging dat hij doorreed na de aanrijding met een motoragent. Op 27 september 2027 verloopt de verjaringstermijn voor roekeloos rijden. Onbekend is waar Vorayudh verblijft. Hij is voor het laatst gesignaleerd in Singapore, waar hij zijn privéjet heeft achtergelaten.

Internationaal arrestatiebevel tegen Vorayudh
29 augustus – Interpol heeft op verzoek van Thailand een zogeheten Red Notice gestuurd naar haar ledenlanden met het verzoek Red Bull erfgenaam Vorayudh op te sporen en te arresteren, zodat hij kan worden uitgewezen naar Thailand.
Vorayudh veroorzaakte in 2012 een hit-and-run aanrijding , waarbij hij met zijn snelle Ferrari op de Sukhumvit Road in Bangkok een motoragent dood reed. Hij negeerde talloze malen oproepen van de politie om zich te melden met als ‘smoes’ dat hij ziek was of het te druk had. Pas in april vroeg het OM een arrestatiebevel tegen hem aan.
Vorayudh is voor het laatst gesignaleerd in Singapore waar hij zijn privé jet achterliet en van waar hij naar een onbekende bestemming vertrok. De verjaringstermijn voor de hit-and-run verloopt op 3 september. Daarna resteert alleen roekeloos rijden. De verjaringstermijn voor overschrijding van de maximumsnelheid verliep na een jaar, rijden onder invloed kan niet bewezen worden.
De politie c.q. het OM worden ervan verdacht hem een hand boven het hoofd te houden. De zaak is het bekendste voorbeeld van klassenjustitie in Thailand. (Bron: website Bangkok Post, 28 augustus)

Vorayudh voor ’t laatst gezien in Taiwan
2 september – Red Bull erfgenaam Vorayudh die in 2012 een motoragent dood reed en geen hulp verleende (hit-and-run) is in mei voor het laatst gesignaleerd in Taiwan, maar sinds zijn vertrek op 4 mei loopt het spoor dood, aldus een bericht van persbureau AP.
Boss, zoals zijn bijnaam luidt, was eerder gesignaleerd in Singapore. In april werd tegen hem een arrestatiebevel uitgevaardigd, nadat hij talloze malen verstek had laten gaan bij de politie en het OM. Interpol heeft deze week een internationaal arrestiebevel, een zogeheten Red Notice, uitgegeven maar dat moet nog op haar website geplaatst worden.
Zondag (formeel op vrijdag om 17 uur) verloopt de verjaringstermijn voor vervolging wegens de hit-and-run. Daarna blijft alleen nog roekeloos rijden over waarvan de verjaringstermijn in 2027 verloopt. Vorayudh zegt dat niet hij maar de agent roekeloos reed.

Zondag 3 september
– Vanaf vandaag heeft Red Bul erfgenaam Vorayudh nog 10 jaar de tijd om zich te onttrekken aan berechting wegens de hit-and-run aanrijding die hij in 2012 veroorzaakte. De aanklacht wegens roekeloos rijden met een dodelijk slachtoffer als gevolg verloopt in 2027, van de overige aanklachten is de verjaringstermijn verlopen met als laatste het niet verlenen van hulp aan het slachtoffer, een motoragent die door zijn Ferrari werd geschept. Tegen Vorayudh loopt een arrestatiebevel en een internationaal arrestatiebevel van Interpol. Hij is voor het laatst gesignaleerd in Taiwan.

Maandag 4 september
– Srisuwan Janya, secretaris-generaal van de Association to Protect the Thai Constitution, gaat de NACC vandaag in een petitie vragen juridische actie te ondernemen tegen de politie die de zaak Vorayudh behandelt. Hij beschuldigt de politie van nalatigheid waardoor de verjaringstermijn voor de hit-and-run zondag is verlopen. Alleen roekeloos rijden met een dode als gevolg blijft nog over, een overtreding die in 2027 verjaart. Alle andere beschuldigingen zijn al eerder verjaard, zoals overtreding van de maximumsnelheid.
Lastig heerschap die Srisuwan, want vorige maand vroeg hij de NACC onderzoek te doen naar vice-premier Prawit en RTP hoofdcommissaris Chakthip wegens Yingluck’s vlucht. De vereniging bereidt een petitie wegens plichtsverzuim voor tegen de hoofdcommissaris van de gemeentepolitie Bangkok. Chakthip en openbare aanklagers omdat ze Yingluck hebben laten vluchten.
Verder – het wordt vervelend dat opnieuw te moeten constateren – bevat het bericht oud nieuws over de hit-and-run.

Gerelateerd bericht: Prawit heeft het maar druk met ontkenningen, want in een ander bericht ontkent hij dat politieofficieren Red Bull erfgenaam Vorayudh geholpen hebben om uit handen van Justitie te blijven. Hij verdedigt het politieonderzoek naar de hit-and-run in 2012. Zondag verliep de verjaringstermijn daarvan. Vorayudh kan alleen nog veroordeeld worden voor roekeloos rijden met een dode als gevolg. Daarvan verloopt de verjaringstermijn in 2027.
Boss, zoals bij bijnaam luidt, is voor het laatst gesignaleerd in Taiwan. BP heeft ontdekt dat dit land al 30 jaar door Interpol als lid is uitgesloten.

Interpol: Red Notice voor Vorayudh nu online
13 september – Interpol heeft de zogeheten Red Notice voor Red Bull erfgenaam Vorayudh openbaar gemaakt op haar website. Sinds vorige maand hadden de politiekorpsen van de 190 ledenlanden al toegang tot het internationaal arrestatiebevel.
Vorayudh wordt gezocht wegens een hit-and-run aanrijding in 2012. De Red Notice is de enige kans om hem te pakken te krijgen. In april werd in Thailand tegen hem een arrestatiebevel uitgevaardigd. Hij nam de benen naar Singapore en vandaar naar Taiwan, waar hij het laatst begin mei is gesignaleerd. Volgens een eerder bericht is Taiwan niet aangesloten bij Interpol.
Vorayudh’s familie is voor 50 procent eigenaar van het bedrijf dat zijn grootvader oprichtte. Sinds de crash leidt hij het leven van een playboy. Uit postings op de social media blijkt dat hij formule 1 races bezocht, aan snowboarding in Japan deed en een bezoek bracht aan Venetië. Vorayudh heeft een privéjet, maar die heeft hij achtergelaten in Singapore, aldus de laatste berichten.

Donderdag 14 december
– Openbare aanklagers werken samen met de politie en het ministerie van Buitenlandse Zaken aan een uitwijzingsverzoek voor Red Bull erfgenaam Vorayudh. Interpol heeft tegen hem op verzoek van Thailand een internationaal arrestatiebevel uitgegeven. Zodra Thailand bericht krijgt dat Vorayudh is aangehouden, krijgt het desbetreffende land het verzoek hem uit te wijzen.
In voorbereiding zijn twee versies: een voor landen waarmee Thailand een uitleveringsovereenkomst heeft en een voor landen die dit niet hebben. In dat geval wordt de Extradiction Act van 2008 toegepast. Het ministerie van Buitenlandse Zaken houdt daarbij ook rekening met de relatie tussen beide landen.
Directeur Amnat van het International Affairs Department van het kantoor van de procureur-generaal zegt: ‘We zijn klaar om snel actie te nemen. We moeten vermijden dat de bevolking argwaan krijgt dat rijke mensen het recht kunnen ontlopen. Dat zou slecht zijn voor het juridisch proces en investeringen afschrikken. En andere landen zouden het vertrouwen in Thailand verliezen.’

24 juli 2020
Red Bull erfgenaam Vorayuth Yoovidhya die in september 2012 met zijn Ferrari een motoragent dood reed, kan terugkeren naar Thailand, want alle arrestatiebevelen tegen hem zijn ingetrokken. De openbare aanklagers gaan hem niet vervolgen voor roekeloos rijden, de laatste overtreding waarvan de verjaringstermijn nog niet is verlopen.
RTP woordvoerder Kritsana, die het goede nieuws voor Boss (zijn bijnaam) gisteren bekend maakte op een persconferentie, wilde niet ingaan op de motieven van het OM. De politie zal zich niet verzetten tegen het besluit van het OM.
Politiewoordvoerder Piya zegt dat de nabestaanden van het slachtoffer een klacht kunnen indienen indien ze nieuwe getuigen of nieuw bewijs hebben. ‘Feitelijk is de gedupeerde partij de politie, die een man heeft verloren. Maar we moeten de bestaande getuigen en het bestaande bewijs respecteren.’
De NACC heeft eerder geconstateerd dat de politie Vorayuth met opzet heeft vrijgesteld van vervolging voor alle overtredingen, waaronder doorrijden na het ongeluk (hit-and-run) en overtreding van de maximumsnelheid.

Vorayuth schandaal: OM onder druk om stilte te verbreken
26 juli – Alle ogen zijn gericht op het Openbaar Ministerie om te vernemen waarom het Department of Southern Bangkok Criminal Litigation op 12 juni besloot Vorayuth ‘Boss’ Yoovidhya niet te vervolgen voor de laatste overgebleven, nog niet verlopen beschuldiging van reckless driving causing death.
Het OM houdt zich stil, de procureur generaal die in het noorden van het land is op een inspectietocht, komt pas volgende week terug. Hij zegt het besluit pas te kennen door de mediaverslaggeving en levert pas commentaar wanneer hij de details kent.
Een advocaat die zegt de documenten te hebben gezien met de motivering van het besluit zegt dat het genomen is op basis van twee getuigenverklaringen. Deze getuigen zijn geïdentificeerd aan de hand van camerabeelden. Beiden reden achter Vorayuth die in de derde rijstrook reed waarvoor een maximumsnelheid van 60 km geldt reed.
Ze hebben verklaard dat de motoragent die in de linkerrijstrook reed, plotseling van richting veranderde voor Vorayuth’s Ferrari. Eerder heeft de forensische politie vastgesteld dat Vorayudt 170 km per uur reed. Derhalve veroorzaakte de agent de dodelijke botsing en niet Vorayuth.
Vice-rector en docent rechten Prinya aan de Thammasat universiteit benadrukte gisteren dat zowel het OM als de politie de bevolking een verklaring verschuldigd zijn. ‘Laat de zaak niet het publieke wantrouwen bevestigen dat het rechtssysteem kan worden gemanipuleerd. De politie is de bevolking ook een verklaring schuldig waarom ze het besluit niet heeft aangevochten.’ Zoals al gemeld zijn alle arrestiebevelen tegen Vorayuth ingetrokken.
Adunct-partijleider Nipit (Democraten) schrijft op Facebook dat de zaak kan snowball (uit de hand kan lopen) en uiteindelijk de regering zelf kan ondermijnen. ‘De zaak is uiterst ernstig; de premier, de procureur-generaal en de politiechef dienen zich te richten tot de bevolking. Alhoewel de premier er niet direct bij betrokken is, kan hij niet nietsdoen.’
Drie instanties hebben laten weten dat ze actie gaan ondernemen: de nationale commissie politiehervormingen, de parlementscommissie rechtspraak (die gaat de PG oproepen) en de parlementscommissie anti-corruptie.
Verder noemt het bericht dat de NAAC in juni heeft bekend gemaakt dat gebleken is dat de politie met opzet Vorayuth, die nu 35 is, heeft vrijgesteld van beschuldigingen van drugsgebruik en overtreding van de maximumsnelheid ondanks forensisch bewijs en een bloedtest.
Waaraan ik zelf toevoeg dat ze ook de beschuldiging van hit-and-run (niet stoppen om hulp te verlenen aan het slachtoffer) heeft laten verlopen. Voayuth sleepte de agent enkele tientallen meters mee en haastte zich naar zijn woning.

27 juli 2020
De politie heeft een panel van tien man gevormd om uit te zoeken waarom ze geen bezwaar heeft gemaakt tegen het besluit van het OM om de laatst overgebleven beschuldiging tegen Vorayuth Yoovidhya te laten vallen, die in 2012 een motoragent dood reed. Regeringswoordvoerder Narumon heeft dit maandag bekend gemaakt.
De vorming van het panel is bevolen door RTP hoofdcommissaris Chakthip, die snel heeft gereageerd op de opdracht van premier Prayut zondag de zaak te onderzoeken. Een dag eerder had het kantoor van de procureur-generaal al een onderzoekspanel gevormd. Het politiepanel heeft van Chakthip 15 dagen de tijd gekregen om klare wijn te schenken.
Vorayuth hoeft niet meer bang te zijn dat hij wordt gearresteerd wanneer hij naar Thailand komt want de openbare aanklagers van het Department of Southern Bangkok Litigation hebben de beschuldiging van reckless driving leading to death (dood door aanrijding) ingetrokken op basis van verklaringen van experts en nieuwe getuigen. Alle arrestatiebevelen tegen Boss, zijn bijnaam, inclusief de red notice van Interpol, zijn ingetrokken.

BP in vogelvlucht: Tweemaal twee is vier
28 juli – Dat tweemaal twee vier is, zal niemand willen tegenspreken, maar waar doel ik op met deze raadselachtige kop? De rekensom is een verwijzing naar twee onderwerpen die elk tweemaal in de krant voorkomen. Dat zijn de Boss-zaak, hetgeen niemand zal verbazen, en twee projecten waarover cold water is poured om de Engelse uitdrukking te gebruiken, wat mijn papieren woordenboek vertaalt als een emmer koud water gieten over.
De krant opent met het laatste nieuws over wat een continuing story gaat worden, of eigenlijk al is geworden: het controversiële besluit van het OM om de laatst overgebleven beschuldiging tegen Vorayuth Yoovidhya, namelijk reckless driving causing death (dood door aanrijding), in te trekken. Het meeste weet u al, ik licht uit het artikel enkele nieuwe feitjes.
• Op de sociale media circuleert een memo, vermoedelijk geschreven door een politieonderofficier, gericht aan het Royal Thai Police Office, waarin ongenoegen wordt uitgesproken over het vermeend falen van de politie om te verzekeren dat haar eigen agenten eerlijk worden behandeld.
• Een van de experts die aan de hand van de schade de snelheid van Vorayuth’s Ferrari hebben berekend, Saiprasit Koetniyom, directeur van het Automotive Safety and Assessment Engineering Research Centre (onderdeel van King Monkut’s University of Technology, North Bangkok) weigert op de zaak in te gaan. De experts concludeerden dat Vorayuth niet harder dan 80 km kan hebben gereden, alhoewel in 2012 de snelheid van 170 km is vastgesteld.
• De particuliere Anti-Corruption Organisation of Thailand eist van de premier dat hij met richtlijnen komt om het publieke vertrouwen te herstellen. Ze noemt het een schande dat de bevolking het nieuws van de intrekking door het OM van een buitenlands nieuwsagentschap heeft moeten vernemen.
• Anti-corruptie activist Veera Somkwamkid wees gisteren op wat hij noemde ‘onregelmatigheden’ in de zaak, die betrekking hebben op wie namens wie het besluit van de politie heeft getekend om zich niet te verzetten tegen de intrekking.
Drugsgebruik Vorayuth ontbreekt in politiedossier
Het andere artikel over de Boss-zaak op pagina 10 meldt dat drie activisten beweren bewijs te hebben dat Vorayuth illegale chemische stoffen in zijn lichaam had, inclusief cocaïne, toen hij op 3 september 2012 het dodelijke ongeluk veroorzaakte. Ze schrijven op hun Facebook pagina dat dit bewijs nooit is opgenomen in het politiedossier over de zaak.
De beschuldiging is gebaseerd op een brief van het hoofd Forensic Pathology van de faculteit Medicijnen van de Mahidol universiteit. De brief zegt dat Vorayuht’s lichaam alprazolam (een drug), benzoylecgonine (bestanddeel van cocaïne), cocaethylene (dat ontstaat wanneer cocaïne wordt gemengd met alcohol) en caffeine bevatte.
Het drietal is Veera Somkwamkid, secretaris-generaal van het People’s Network Against Corruption; Anon Nampa, mensenrechten advocaat en Taejing Siripanich, secretaris-generaal van de Don’t Drive Drink Foundation.

29 juli
Een panel van openbare aanklagers komt binnen zeven dagen met een beslissing over het controversiële besluit van het Southern Bangkok Criminal Litigation Department om Vorayuth Yoodvidhya niet te vervolgen voor reckless driving causing death (dood door aanrijding).  Woordvoerder  Prayuth Petchkhun van het kantoor van de procureur-generaal (OAG) zegt dat de zaak nog niet gesloten is. Het panel heeft het schritelijk besluit van het departement opgevraagd. Prayuth, die dit dinsdag bekend maakte, weigerde te bevestigen of het panel de geloofwaardigheid van de twee nieuwe getuigen zal beoordelen. Die hebben verklaard dat de crash een niet te vermijden ongeluk was en dat Vorayuth niet de maximum-snelheid overschreed. Experts zijn van mening dat Vorayuth niet harder gereden heeft dan 80 km, hetgeen ze concluderen op basis van onderzoek van de schade.
Prayuth weigerde ook antwoord te geven op de vraag of het panel zal adviseren de zaak opnieuw te onderzoeken. ‘Het panel is amper begonnen. Het is te vroeg om vragen te beantwoorden.’

Commentaar: Een duiveltje of een engeltje?
29 juli – Het besluit van het Southern Bangkok Criminal Litigation Department om Vorayuth Yoodvidhya niet te vervolgen voor reckless driving causing death (dood door gevaarlijk rijden) komt wel erg abrupt – als een duiveltje uit een doosje, alhoewel voor Boss, zoals zijn bijnaam luidt, als een engeltje. Want hij kan weer terugkeren naar Thailand zonder het risico te lopen gearresteerd te worden.
Ik volg de gebeurtenissen met verbazing, beter gezegd wantrouwend, want die roept talloze vragen op. Ineens komt het OM met twee nieuwe getuigen op de proppen en ineens zijn er experts. Waar komen die vandaan en waarom zijn die niet veel eerder gevonden (de getuigen) en ingeschakeld (de experts)?
De experts menen op basis van de schade aan Vorayuth’s Ferrari te kunnen concluderen dat hij niet sneller dan 80 km heeft gereden. Mijn vraag is: hoe ‘hard’ is het bewijs van de experts, vooral ook omdat destijds werd gemeld dat hij 170 km had gereden.
De mening van de experts doet me denken aan een geruchtmakende zaak in Nederland waarbij een zorgmedewerkster in een verzorgingshuis op basis van statistische* gegevens is veroordeeld geweest voor dood door schuld. Pas bij de herziening van de zaak hield het ‘bewijs’ geen stand.
De getuigen zeggen dat Vorayuth niets valt te verwijten want de omgekomen motoragent sneed hem. Ze zouden geïdentificeerd zijn aan de hand van camerabeelden. Na acht jaar pas? Dat kan er bij mij niet in.
Natuurlijk valt hem wel wat te verwijten, want hij reed door na de aanrijding en sleepte de agent tientallen meters mee. Maar de overtreding hit-and-run (doorrijden na aanrijding) heeft de politie destijds laten verjaren, evenals overtreding van de maximumsnelheid.
Ik heb geen glazen bol, heb ook geen verstand van theeblaadjes of andere toekomstvoorspellers, maar als u het mij vraagt, veranderen alle panels die aan het werk zijn gezet om de zaak te onderzoeken, niets maar dan ook niets aan de vrijspraak voor de Red Bull telg. Want hij behoort tot de op een na rijkste families van Thailand. Geld stinkt niet – ook in Thailand.
* Toevallig ken ik de statisticus want hij en ik waren lid van dezelfde zeeverkennersgroep in Schiedam.

4 augustus
Een dramatic turnaround (dramatische ommekeer) noemt BP het advies van een werkgroep van het kantoor van de procureur-generaal om Red Bull telg Vorayuth ‘Boss’ Yoovidhya toch te gaan vervolgen voor reckless driving causing death (dood door gevaarlijk rijden). Tevens adviseert de werkgroep hem te vervolgen voor drugsgebruik. Dat is dinsdag bekend gemaakt op een persconferentie (foto).
Omdat het bericht voornamelijk de voorgeschiedenis nakauwt, haal ik alleen de meest pikante krenten eruit. Zo lees ik dat de omgekomen getuige Jaruchart Maathong al direct na de crash heeft verklaard dat de politieagent de Ferrari sneed. Jaruchart die in een pickup truck met een snelheid van 80 km reed, heeft dat zien gebeuren. Eerdere berichten zeiden steeds dat hij en een ander pas in 2018 die verklaring aflegden.
De berekening van de snelheid van 177 km is nooit opgenomen in het politierapport evenals de vondst van cocaïne in Vorayuth’s systeem. De politie en openbare aanklagers lieten ook de beschuldiging van rijden onder invloed weg. Vorayuth zou pas na de crash gedronken hebben, want zijn alcoholpromillage was dermate hoog dat hij onmachtig was om te rijden.

  • Geen Trackbacks
  • Reacties (0)
  1. Nog geen reacties