De zaak Akarakit Worarojchroendet

Lamborghini

Drugsjacht op 40 plaatsen levert bitter weinig op
3 februari  – De voorpagina van Bangkok Post wordt vandaag gedomineerd door een 5-koloms foto van een Lamborghini (catalogusprijs 20 miljoen baht). [De foto in de krant is vanuit een beter standpunt genomen dan de websitefoto] De wagen is eigendom van coureur Akarakit Worarojchroendet (30), alias Benz Racing, de echtgenoot van tv-actrice Napapa ‘Patt’ Tantrakul.
Akarakit wordt ervan verdacht bezittingen van drugsbaron Xaysana buiten het bereik van Justitie te houden. Hij zegt zich vandaag te melden bij het Narcotics Suppression Bureau (NSB) om zijn naam te zuiveren.
De Lamborghini staat op naam van Akarakit, maar de politie vermoedt dat de bolide eigendom is van Xaysana. De wagen werd in eerste instantie niet gevonden tijdens een grootscheepse inval gisteren van 450 NSB en Amlo personeelsleden op 18 plaatsen in Bangkok en 25 in het land op zoek naar eigendommen van Xaysana, maar die zijn evenmin gevonden.
Pas ’s middags trof de politie na een tip de Lamborghini in een garage in Ram-intra (Bangkok) aan. Uit camerabeelden blijkt dat de wagen woensdagavond was weggehaald uit het huis van Akarakit, die ’s nachts per motorfiets was vertrokken.
In de woning en winkel van Akarakit, een pand van vijf verdiepingen in Din Daeng, vond de politie slechts twee pistolen, zes motorfietsen en een rode kentekenplaat. De politie richtte haar pijlen op Akarakit, nadat een drugssmokkelaar, lid van Xaysana’s network, tijdens zijn verhoor had verklaard dat celebs en hi-so personen in Bangkok zich hadden ontfermd over het vermogen van de drugsbaron uit Laos (zie Kort nieuws van donderdag). De ‘baron’ werd op 19 januari op Suvarnabhumi aangehouden.
Het enige succesje dat de politie gisteren boekte, maar losstaat van dit verhaal, was de arrestatie van een ambulancechauffeur in Nonthaburi. Hij paste op een huis dat werd gebruikt om drugs op te slaan alvorens ze te distribueren. ’s Avonds leverde de man drugs af bij klanten. De politie nam 20 kilo ketamine met een straatwaarde van 13 miljoen baht in beslag.
De publiciteitsmedewerker van actrice Patt vraagt op Facebook de bevolking te wachten totdat Benz zich meldt. Patt is uitgerekend over tien dagen en kan maar beter niet gestoord worden.
In bijgaand kader een chronologisch overzicht van de drugsjacht van het NSB.

Akarakit: Eigenaar of bewaarder van Lamborghini?
4 februari – Speed racer Akararit Akarakit Worarojchroendet (30), alias Benz Racing, heeft zich gisteren in het gezelschap van zijn advocaat en mama gemeld bij het Narcotica Suppression Bureau (NSB) om eens haarfijn uit te leggen hoe hij aan een Lamborghini van 20 miljoen baht komt. Want, hoewel geregistreerd op zijn naam, is de wagen vermoedelijk eigendom van drugsbaron Xaysana.
Bangkok Post lijkt vandaag wel De Telegraaf, want besteedt een groot openingsartikel plus vier koloms foto aan de man, die evenals gisteren wordt omschreven als de echtgenoot van tv-actrice Napapa ‘Patt’ Tantrakul. Nou ja, achter elke sterke man staat een sterke vrouw, luidt de uitdrukking, hoewel nu iets minder sterk want ze is hoogzwanger.
Gebleken is, aldus adjunct NSB-commandant Pornchai dat hij eind vorig jaar enkele luxe auto’s en zware motorfietsen te koop  heeft gezet. Pornchai heeft de kopers gevraagd zich te melden. Gebleken is ook dat hij Natthapol Nakkham, alias Boy, al drie jaar kent. Die man, gearresteerd tijdens een drugssmokkel, had de politie op het spoor gezet van hi-so en celebs die in Bangkok eigendommen van de drugsbaron in bewaring hebben genomen.
Het NSB bereidt momenteel een anti-drugs operatie voor in maart. Het verzamelt bewijs zodat ze huiszoekingsbevelen kan aanvragen om bezittingen van Xaysana op te sporen en arrestatiebevelen om andere grote jongens van zijn netwerk te kunnen aanhouden, die op de vlucht zijn. De Royal Thai Police zegt dat aan buurlanden medewerking zal worden gevraagd.
De Lamborghini en een donderdag gevonden KTM 120 Super Duke motorfiets zijn naar het parkeerterrein van de NSB gebracht om daar te worden onderzocht op vingerafdrukken en DNA.
Verder vult de krant twee kolommen met de voorgeschiedenis volgens het principe copy and paste. Ach ja, waarom niet: de krant moet vol, maar in Nederland gaan kwaliteitsmedia niet zo te werk. Die vatten de voorgeschiedenis bondig samen in enkele zinnen.
Wanneer bewezen wordt dat Akarakit bezittingen van het drugsnetwerk beheert, zijn de rapen gaar dan wordt hij vervolgd voor betrokkenheid bij het criminele drugsnetwerk. In het bericht van gisteren vertaalde ik speed racer als coureur, maar bij nader inzien gebruik ik toch maar de Engelse term want speed racing is m.i. een aparte tak van de autosport.

Akarakit Worarojchroendet Wie is Xaysana

Akarakit zegt: Ik ken Xaysana niet
5 februari – Speed racer Akarakit Worarojchroendet (30), alias Benz Racing, ontkent drugsbaron Xaysana te kennen, maar hij kent wel Boy, een drugssmokkelaar uit het netwerk van Xaysana. Van hem heeft hij 6 miljoen baht geleend als aanbetaling op de Lamborghini van 20 miljoen baht, waarvan de politie vermoedt dat die eigendom is van Xaysana, alhoewel geregistreerd op naam van Akarakit.
Akarakit is vrijdag enkele uren verhoord op het Narcotics Suppression Bureau. Na afloop legde hij een verklaring af over zijn relatie met Boy en hij vroeg het publiek niet te snel te oordelen. Hij zei Boy te kennen omdat ze beiden van autoraces houden en ontkende zijn achtergrond als drugssmokkelaar te kennen.
De politie vermoedt dat Akarakit drugsgeld van Xaysana witwast door luxe auto’s te kopen. Hij heeft een winkel in auto accessoires Area 51 in Din Daeng. Donderdag deed de politie daar een inval, de Lamborghini werd later op een andere plaats gevonden en in beslag genomen. Tevens  nam de politie twee zware motoren in beslag.
De politie gaat verder onderzoeken waarom Boy maandelijks 300.000 baht overmaakt naar de winkel. Ook wordt het geldspoor van de 6 miljoen baht onderzocht. De politie vindt het vreemd dat het geld zonder onderpand door Boy is uitgeleend.
Verder is er nog wat gedoe over het kenteken van de Lamborghini met het nummer 51, dat Akarakit op al zijn auto’s gebruikt. Omdat nog geen toestemming is verleend voor de 51 op de Lamborghini heeft hij daarmee de Land Traffic Act overtreden. (Bron: website Bangkok Post, 4 februari)
Als je het mij vraagt, gaat deze zaak weer een leuke Krimi worden. Zie verder het bericht van 4 februari: Akarakit: Eigenaar of bewaarder van Lamborghini?
Update krant: Het NSB wil bewijs zien dat Akarakit 6 miljoen baht heeft geleend van Boy (voluit Natthapol Nakkham). Secretaris-generaal Sirinya van het Office of the Narcotics Control Bureau (ONCB) zou het ongebruikelijk vinden wanneer er geen contract is getekend. Wanneer Akarakit geen goede verklaring heeft, kan de politie aan het ONCB vragen de wagen in beslag te nemen. Hij kan dan ook worden vervolgd voor betrokkenheid bij de drugsvergrijpen.
Het NSB werkt samen met het ONCB en het Anti-Money Laundering Office (Amlo) om het geldspoor van de 6 miljoen te achterhalen. Nagegaan word of Akarakit het geld werkelijk heeft geleend, zoals hij beweert. Het NSB vindt het verdacht want Natthapol had eerder 500.000 baht geleend van Akarakit met autoregistratie documenten en eigendomspapieren van een Volkswagen als onderpand.
Verder wordt onderzocht wie de Lamborghini donderdag van Akarakit’s winkel naar een garage in Ram Intra reed, waar de wagen werd gevonden. Donderdag deed het NSB op vijftien plaatsen invallen, waaronder de winkel, maar daar stond de wagen niet.

Drugszaak Xaysana: Spotlight op acteurs 
6 februari – Na speed racer Akarakit richt het Narcotics Suppression Bureau (NSB) nu zijn pijlen op acteurs van wie op de social media foto’s staan waarop ze poseren met de vorige maand aangehouden drugsbaron Xaysana uit Laos. Vandaag beslist het NSB of en zo ja wie voor verhoor wordt opgeroepen.
‘Als blijkt dat ze banden hebben met schurken, kunnen ze vervolging niet ontkomen’, zegt adjunct hoofdcommissaris Chalermchai van de landelijke politie. ‘Niemand wordt gespaard voor onderzoek door de wet.’
Anat Laphanit (links) en Akkhaphan 'Om' Namat.De acteurs om wie het gaat, zijn Anat Laphanit, Akkhaphan ‘Om’ Namat en zanger Phiraphong Phonchana, beter bekend als Tom Rainbow. Maar Akkhaphan’s manager was er al als de kippen bij om te ontkennen dat hij Xaysana kent. Anat geeft toe Xaysana te kennen maar de man op de foto is een ander. ‘Xaysana heeft me nooit verteld dat hij drugs verkoopt.’
De nieuwe actie van het NSB is een uitvloeisel van het verhoor van drugssmokkelaar Boy uit het netwerk van Xayasana. Die heeft geklikt dat de ‘baron’ zijn vermogen heeft ondergebracht bij hi-so en celebs in Bangkok, waaronder Akarakit, de eigenaar van een Lamborghini waarop voorlopig beslag is gelegd. In werkelijkheid zou de wagen van 20 miljoen baht eigendom zijn van Xaysana, die ervan verdacht wordt de mastermind te zijn van een groot drugsnetwerk in Zuidoost-Azië.
Behalve op de acteurs richt het NSB ook zijn pijlen op een politieagent. Een foto van hem met de drugsbaron is door een persbureau in Laos online gezet. En er is ook sprake van ‘de zoon van een voormalige politicus’, die niet zuiver op de graad is, aldus NSB adjunct-hoofd Pornchai. Vandaag overlegt het NSB met het Office of Narcotics Control Bureau en het Anti-Money Laundering Office over verdere acties.
Op de foto soap opera ster Anat Laphanit (links) en model-acteur Akkhaphan ‘Om’ Namat.

Dinsdag 7 februari
Bangkok Post flikt het weer: vier kolommen met veel oud nieuws over de Lamborghini en drugsbaron Xaysana. Ik pik er enkele nieuwtjes uit. De wagen was gekocht bij een dealer van tweedehands auto’s, voor het eerst in 2011 geregistreerd en wisselde daarna twee of drie keer van eigenaar. Over de in januari aangehouden drugsbaron meldt het bericht dat bij de invallen donderdag op veertig plaatsen elf personen zijn gearresteerd. Drie verdachten zijn nog voorvluchtig.
Gisteren vergaderden het NSB, ONCB en Amlo. Gesproken werd onder andere over de lening van 6 miljoen baht die Akarakit had gekregen van Natthapol, een drugssmokkelaar uit Xaysana’s netwerk. Natthapol zegt het geld te hebben uitgeleend op voorwaarde dat het niet als aanbetaling op de Lamborghini zou worden gebruikt. Waar het dan wel voor bedoeld was, willen de onderzoekers niet zeggen, aldus een bron. Tussen Natthapol en Akarakit zijn het afgelopen jaar enkele keren geldbedragen uitgewisseld.

Celeb hielp bij de koop van de Lamborghini
8 februari – Twee ontwikkelingen in de Lamborghini-zaak of eigenlijk de Xaysana-zaak. 1 Celebrity Pai Lik, alias Pai One Point, zoon van een voormalige minister (Thai Rak Thai, de partij van oud-premier Thaksin) hielp bij de koop van de wagen van 20 miljoen baht, en 2 Akarakit (speed racer) en Natthapol (drugssmokkelaar) spreken elkaar driftig tegen over de wagen.
Pai meldde zich vrijwillig bij de politie, nadat nieuwsberichten waren verschenen over zijn mogelijke betrokkenheid bij het drugsnetwerk van Xaysana (in januari aangehouden). Hij zegt Natthapol tweemaal en Akarakit eenmaal ontmoet te hebben. Ze wilden dat hij zou helpen een gunstige deal te regelen, waarvan hij een percentage zou krijgen, maar tot nu toe heeft hij niets ontvangen.
Hij adviseerde de wagen te kopen bij een autobedrijf aan de Rama III Road, dat superwagens verkoopt. Hij en Natthapol gingen naar het bedirijf, waar Natthapol 5 tot 6 miljoen baht dokte als aanbetaling.
Akarakit en Natthapol spreken elkaar tegen het eigendom en financiering van de wagen. Akarakit zegt eigenaar te zijn van de wagen en van Natthapol 6 miljoen baht te hebben geleend als aanbetaling, een bedrag dat hij al gedeeltelijk heeft afbetaald. Natthapol zegt dat de wagen van hem is en dat hij hem betaald heeft met van Akarakit geleend geld. Overigens meent de politie dat de wagen van Xaysana is en zo zijn vermogen tracht te verbergen
Verder heeft de politie twee getuigen verhoord: een vrouw die een Volkswagen heeft met hetzelfde kenteken als de Lamborghini en de eigenaar van het autobedrijf.
Het Immigration Bureau heeft bevestigd een commissie te hebben gevormd die gaat onderzoeken of een medewerker geholpen heeft voor Xaysana een speciale VIP-behandeling te regelen. Dat zou hem gevraagd zijn door een Thai [geen naam]. Xaysana werd op 19 januari aangehouden toen hij op Suvarnabhumi arriveerde uit Phuket. Hij wordt beschouwd als de leider van het grootste drugsnetwerk dat opereerde in Thailand en buurlanden.

Commentaar: Drugszaak in de schijnwerpers
9 februari – De autoriteiten behandelen de zaak meer als een soap dan als een drie-landenmisdrijf dat het lijkt te zijn, schrijft Bangkok Post in haar hoofdredactioneel commentaar van woensdag over de manier waarop ze te werk gaan in de zaak Xaysana.
De krant heeft met name kritiek op het gemak waarmee hi-so en celebs aan de schandpaal worden genageld wegens vermeende betrokkenheid bij het drugsnetwerk van Xaysana, vermoedelijk de grootste drugsdealer die sinds 1973 in hechtenis is genomen.
Dat was toen de ‘godfather of heroin’ Lo Hsing Han zich overgaf aan de autoriteiten van Myanmar. Sindsdien waren veel drugsbaronnen actief, maar niemand viel in de handen van Justitie. De zaak tegen Xaysana, die vorige maand werd aangehouden op Suvarnabhumi, en de parallelle zaak tegen op zijn minst twee belangrijke recent in Laos gearresteerde mannen vormen de beste gelegenheid om een eind te maken aan een groot drugsnetwerk en de leider te berechten.
Maar de politie lijkt de zaak te behandelen als een ‘celebrity roast’. Ze lijkt de afgelopen dagen vooral geïnteresseerd in de krantenkoppen door celebrity namen te lekken. Maar dit is nauwelijks de manier waarop een serieus onderzoek naar zo’n schadelijk netwerk dient te worden gedaan.
Zonder enig bewijs en zonder dat arrestatiebevelen zijn aangevraagd zijn de namen van sterren en een speed racer bekend gemaakt alsof de personen die ondervraagd worden, al in staat van beschuldiging zijn gesteld.
De krant besluit: Dit is een van de grootste drugszaken in twee generaties. De politie, ONCB (anti-drugs) en Amlo (anti geld witwassen) dienen elk detail juist te hebben en ze moeten proberen alle schuldigen te vangen. Ze dienen de zaak niet op sensationele wijze in de media te brengen. De politie moet terug naar haar kerntaak: het elimineren van een groot drugsnetwerk. (Bron: Bangkok Post, 8 februari)
Update:  In een ander artikel wordt gemeld dat  de Maleisische politie een grote drugsdealer heeft gearresteerd die mogelijk banden heeft met het netwerk van Xaysana, aldus het Narcotics Suppression Bureau.
Hij zou de schoonzoon zijn van de leider van een drugsnetwerk dat drugs uit het Noorden en Noordoosten van Thailand krijgt, waarna ze via Zuid-Thailand doorgesluisd worden naar Maleisië. Met het verdiende geld zou de onrust in het Zuiden deels gefinancierd worden. De verdachte bezit drie huizen in het diepe Zuiden.
Verder meldt het bericht dat de politie nog eens drie luxe wagens in beslag heeft genomen, die net als de Lamborghini zouden dienen om Xaysana’s vermogen te maskeren.

Onderzoek naar drugsnetwerk Xaysana wordt uitgebreid
10 februari – Bangkok Post doet weer eens een poging mij gek te maken, want schrijft vandaag dat de Lamborghini van 20 miljoen baht eigendom is van Natthapol Nakham, een drugssmokkelaar uit het netwerk van de op Suvarnabhumi aangehouden drugsbaron Xaysana uit Laos.
Maar de krant schreef eerder dat de wagen eigendom was van speed racer Akarakit Worarojchroendet (30), alias Benz Racing, de echtgenoot van tv-actrice Napapa ‘Patt’ Tantrakul. En de politie vermoedt dat de wagen eigendom is van Xaysana, die zo zijn vergaarde fortuin in de drugshandel probeert weg te moffelen. Het lijkt wel op het Nederlandse tv-spelletje Wie van de drie?
Hoe het ook zij, het Office of the Narcotics Control Board (ONCB) heeft nu definitief beslag gelegd op de bolide alsmede op een zware motorfiets en een Toyota Fortuner. In totaal gaat het om twaalf eigendommen van Natthapol.
Natthapol en een ander werden op 1 februari aangehouden. Hij zou geklikt hebben dat Xaysana zijn vermogen had ondergebracht bij hi-so en celebs in Bangkok, van wie al enkele namen zijn gelekt door de politie (zie het commentaar van 8 februari: Drugszaak in de schijnwerpers, waarin de politie er van langs krijgt voor haar loslippigheid).
Het Narcotics Suppression Bureau van de politie wil de in Maleisië aangehouden drugsdealer Kamarudin verhoren, die banden zou hebben met Xaysana’s netwerk (zie de update onder het commentaar). Mogelijk wordt ook gevraagd hem uit te leveren.
Ten slotte meldt het bericht dat onderzoek wordt gedaan naar een andere, oranje Lamborghini en een zwarte Bentley. Die zijn in 2015 bij een condominium in Baan Prachaniwet [geen provincienaam] gevonden. Voorts wordt onderzoek gedaan naar kostbaarheden van 60 miljoen baht, die in beslag zijn genomen van Bulan Thareepsuep [?]. Ze zouden te maken hebben met een narcotica netwerk in de drie zuidelijke grensprovincies. Bulan’s echtgenoot is drie jaar geleden in Maleisië gearresteerd. Hij zou een grote drugsdealer zijn geweest.

Zaterdag 11 februari
– Het Office of the Narcotics Control Board heeft gisteren een update gegeven van de zaak tegen drugsbaron Xaysana en een verdachte uit Myanmar die banden met zijn netwerk had en een netwerk in het Zuiden runde. Van dat netwerk en de verdachte is een vermogen van 88 miljoen baht in beslag genomen. Omdat het bericht wemelt van de bomen, waardoor ik het bos niet meer kan zien, laat ik het hierbij en eindigt hier Nieuws uit Thailand op Makha Bucha Day.

De drugsjacht gaat door; nog weinig bewijs
14 februari – De Thaise autoriteiten gaan naar Maleisië om een vermeende grote drugshandelaar te verhoren, die banden heeft met Xaysana, de vorige maand aangehouden drugsbaron uit Laos. Xaysana was recent in het nieuws omdat hij zijn vermogen zou hebben ondergebracht bij hi-so en celebs in Bangkok. Naar Xaysana is vijf jaar gezocht.
De handelaar Kamarundin werd begin februari in de deelstaat Kelantan (Maleisië) aangehouden. Kamarundin, die een dubbele nationaliteit heeft, is de schoonzoon van Marining Jako, de leider van een drugsnetwerk dat drugs uit het Noorden en Noordoosten van Thailand naar Maleisië smokkelt. Hij wordt ook verdacht van banden met Usaman Salaemaeng, die sinds 2012 door de Thaise autoriteiten wordt gezocht wegens drugsvergrijpen.
Volgens commissaris Sommai van het Narcotics Suppression Burean (NSB) verloopt het onderzoek naar Xaysana voorspoedig. Deze week worden meer vorderingen verwacht. Speed racer Akarakit, eigenaar van de Lamborghini van 20 miljoen baht, wordt voor verder verhoor opgeroepen. De politie vermoedt nog steeds dat de bolide eigendom is van Xaysana.
Tevens wordt Nattahapol Bakkham verhoord, een drugssmokkelaar uit het netwerk van Xaysana, van wie Akarakit 6 miljoen baht zou hebben geleend als aanbetaling op de Lamborghini. Maar die beweert dat de wagen van hem is en dat hij geld heeft geleend van Akarakit. Tot nu toe zijn geen van beiden in staat van beschuldiging gesteld.
Het Office of the Narcotics Control Board (ONCB) heeft twaalf bezittingen in beslag genomen [van wie?] die verband zouden houden met drugs. Het heeft enige tijd nodig om uit te vogelen van wie ze zijn en of er drugsgeld mee is witgewassen. Volgens een bron worden ook de financiële transacties van Akarakit nagegaan, wat twee weken duurt. Inlichtingen die leiden tot de arrestatie van Usaman worden beloond met 2 miljoen baht.

Politie zit Akarakit op de hielen
15 februari – Speed racer Akarakit aka Benz Racing is nog niet van de politie af. Morgen moet hij opnieuw bij de politie op het matje komen om uit te leggen hoe hij aan de Lamborghini van 20 miljoen baht is gekomen. Want de politie heeft het sterke vermoeden dat de wagen in werkelijkheid eigendom is van drugsbaron Xaysana, die op deze manier zijn met de drugshandel verdiende geld uit handen van Justitie probeert te houden.
Akarakit en de Lamborghini kwamen in beeld nadat drugssmokkelaar Natthapol uit het netwerk van Xaysana had geklikt dat zijn baas zijn vermogen had ondergebracht bij hi-so en celebs in Bangkok. Hij werd op 3 februari voor het eerst verhoord, waarbij hij vertelde 6 miljoen baht van Natthapol te hebben geleend als aanbetaling op de wagen.
Commissaris Sommai van het Narcotics Suppression Bureau zei gisteren dat Akarakit opnieuw verhoord wordt, omdat zijn uitleg niet overeenkomt met wat Natthapol zegt. Hij zal bewijs moeten levereen dat de wagen van hem is en dat hij die legaal heeft verkregen. Als hij de wagen illegaal in zijn bezit heeft, wordt hij vervolgd voor medeplichtigheid aan de drugshandel van Xaysana.
Een ander lieverdje waarmee de politie zich bezighoudt is Usaman Salaemaeng, die al sinds 2012 voortvluchtig is. De politie heeft het vermoeden dat hij zijn gezicht met behulp van plastische chururgie heeft laten veranderen. Hij zou nu in Laos zijn. Usaman wordt ervan verdacht het zuidelijk verzet te steunen door drugs via de drie zuidelijke provincies naar Maleisië te smokkelen.
Sommai zei ook nog iets over een grote drugsvangst door de Metropolitan Division 3, maar meer dat het gaat on drugs die door de Hmong Phao Hill bergstam over de grens zijn gesmokkeld, komen we niet te weten.

Lamborghini: Waar betaalt Akarakit ’t van?
16 februari – Speed racer Akarakit verdient met zijn racing carrière en winkel in auto-accessoires niet voldoende om zich een Lamborghini van 20 miljoen te kunnen veroorloven. Voor de politie is dat een duidelijke aanwijzing dat de wagen niet van hem is, maar van drugsbaron Xaysana die zo zijn vermogen verborgen houdt voor Justitie.
Akarakit had zich gistermiddag voor zijn tweede verhoor moeten melden bij de Narcotics Suppression Division (NSB) om uit te leggen hoe hij aan de Lamborghini is gekomen alsmede zijn KTM 1290 Super Duke motorfiets. Maar hij kwam niet opdagen. NSB-commissaris zegt dat hij nog steeds verplicht is een verklaring af te leggen over zijn gehele vermogen en inkomstenbronnen omdat hij eerder door de politie is gedagvaard.
Uit een onderzoek van Akarakit’s boekhouding is gebleken dat hij maandelijks 250.000 baht moet afbetalen op de Lamborghini. Maandelijks wordt op zijn rekening 300.000 baht gestort door drugssmokkelaar Natthapol uit het netwerk van Xaysana. De 50.000 baht extra zou een douceurtje zijn omdat hij net doet alsof de wagen van hem is, maar volgens dit bericht eigendom is van Natthapol.
De Belastingdienst zegt dat Akarakit’s winkel Area 51 al drie jaar gesloten is. Volgens de politie maakte de winkel enorme verliezen, toen die nog open was. De advocaat van Ratchthani Leasing Plc, de kredietmaatschappij via welke Akarakit de wagen had gekocht, overhandigde gisteren documenten met betrekking tot de koop aan de NSB. Hij zei dat de wagen nog moet worden afbetaald.

Akarakit toont ‘bewijs’: Aankoop Lamborghini was legaal
17 februari – Na eergisteren verstek te hebben laten gaan, heeft speed racer Akarakit zich gisteren gemeld bij het Narcotics Suppression Bureau (NSB) in gezelschap van zijn advocaat en moeder, hetgeen mij doet denken aan de ooit gebruikte slogan van de Nederlandse marine ‘Kom bij de marine en breng desnoods je moeder mee’.
Akarakit overhandigde documenten waaruit zou moeten blijken dat hij de rechtmatige eigenaar is van de Lamborghini Gallardo van 20 miljoen baht, een KTM 1290 Super Duke en niet drugsbaron Xaysana uit Laos, die op deze manier zijn met de drugshandel verdiende geld zou maskeren.
De politie betwijfelt dat, want Akarakit verdient niet genoeg met zijn race carrière en winkel om zich zo’n dure wagen en motorfiets te kunnen veroorloven. Volgens de Belastingdienst zou de winkel trouwens al drie jaar gesloten zijn en zwaar verliesgevend zijn geweest.
De volgende stap van het NSB is het verhoor van drugssmokkelaar Natthapol uit het netwerk van Xaysana, bij wie Akarakit 6 miljoen baht zou hebben geleend als aanbetaling op de Lambo, zoals de krant de wagen in de kop noemt. Volgende week moet Akarakit weer op het matje komen bij het NSB.
Volgens Akarakit’s advocaat heeft hij nooit Xaysana en Natthapol ontmoet, maar die man moet uit zijn nek lullen. De advocaat wil een rechtsgeding aanhangig maken, ik neem aan tegen het NSB.

Zaterdag 18 februari
– Het Narcotics Suppression Bureau (NSB) vraagt Maleisië om samenwerking bij het onderzoek naar drugsbaron Xaysana uit Laos, die vorige maand op Suvarnabhumi is aangehouden. NSB-commissaris Sommai zei gisteren te verwachten dat hierdoor meer verdachten kunnen worden aangehouden, omdat het netwerk van Xaysana uitlopers heeft in Maleisië.
Het voornaamste doel van de samenwerking is de uitwijzing van drugshandelaar Maroning Jako, die door de Maleisische politie in Kelantan is aangehouden, en met zijn handeltje actief was in het Zuiden van Thailand. Xaysana wordt ervan verdacht banden te hebben met een drugsnetwerk in Kelantan en mogelijk meer bendes in Kuala Lumpur.
De grote man achter dit drugsnetwerk is iemand met de Thai-Maleisische nationaliteit , die betrokken is bij geweld in het Zuiden en heen en weer over de grens reist. Het netwerk van Xaysana heeft banden met drie bendes in Thailand en vier in Laos. De Thaise politie heeft de Thaise bendeleden al geïdentificeerd.

Dinsdag 21 februari
– De politie kraait de victorie over haar strijd tegen de drugshandel. De afgelopen week werd bij twee operaties in Bangkok en een in het Noorden een gigantische hoeveelheid drugs onderschept met een straatwaarde van 3 miljard baht. Tevens werden verdachten aangehouden die banden zouden hebben met het drugsnetwerk van drugsbaron Xaysana uit Laos.
Dat leverde natuurlijk weer een fraaie photo-op op, zoals dat in de communicatieleer heet. Gratis PR voor een korps dat zwaar onder vuur ligt, begrijpt u wel. De drugsvangsten worden in extenso beschreven in het bericht, maar laat ik mijn lezers niet overvoeren.
De arrestaties werden uitgevoerd door agenten van de NSB [enge afkorting, maar betekent hier Narcotics Suppression Bureau] en soldaten. Xaysana werd vorige maand aangehouden. Hij wordt ervan verdacht zijn vermogen te hebben ondergebracht bij hi-so en celebs in Bangkok, waaronder de man met de Lamborghini van 20 miljoen baht.

Woensdag 1 maart
– De Rekenkamer (OAG) gaat samen met het Narcotics Suppression Bureau (NSB) van de politie onderzoek doen naar drugsbaron Xaysana uit Laos, die in januari is aangehouden op Suvarnabhumi en zijn vermogen zou hebben ondergebracht bij hi-so en celebs in Bangkok, waaronder de man met de Lamborghini van 20 miljoen baht.
Volgens het politieonderzoek heeft de ‘baron’ zich schuldig gemaakt aan ‘illegale daden (ik neem aan drugshandel c.q. -smokkel) in Laos, een grenspost in Nong Khai, Nakhon Ratchasima, Chumphon en Hat Yai (Songkhla). Na Xaysana’s arrestatie volgde een serie invallen en aanhoudingen van mensen die betrokken zouden zijn bij zijn drugsnetwerk.

Lamborghini gekocht met drugsgeld, Benz Racing is de pineut
5 maart – Je hebt een Lamborghini van 20 miljoen gekocht – oké op afbetaling, maar dan toch – en je verdient niet genoeg om je zo’n schatje te kunnen veroorloven. Je winkel in auto-accessoires heeft trouwens de deuren moeten sluiten omdat die verliesgevend was. Dus is de vraag: hoe flik je dat?
Voor het Narcotics Suppression Bureau (NSB) is dat geen vraag meer. Het gaat speed racer Akarakit alias Benz Racing vervolgen voor het witwassen van geld en samenzwering omdat hij niet kan aantonen waar het geld vandaan komt. Het NSB meent te kunnen bewijzen dat de wagen in werkelijkheid eigendom is van drugsbaron Xaysana die zo zijn vermogen uit de handen van Justitie wilde houden.
Morgen moet Akarakit bij het NSB komen. Wanneer hij niet komt, krijgt hij een tweede dagvaarding en wanneer hij dan nog niet komt, vraagt het een arrestatiebevel aan.
Het NSB nam vorige maand de wagen in beslag evenals twee zware motorfietsen toen ze een inval in zijn winkel en woning deed. Akarakit kwam in beeld nadat twee drugssmokkelaars uit het netwerk van Xaysana waren aangehouden en verteld hadden dat hun baas zijn vermogen had ondergebracht bij hi-so en celebs in Bangkok.
De Lamborghini en motorfietsen gaan geveild worden. Het wachten is op toestemming van de rechtbank.

Benz Racing verdacht van witwaspraktijken
7 maart – Het Narcotics Suppression Bureau (NSB) gaat onderzoek doen naar vermeende geldwitwaspraktijken van speed racer Akarakit Worarokchroendet aka Benz Racing waarbij zijn lieftallige echtgenote, de actrice Napapa, bijgenaamd Patt, niet buiten schot blijft.
Akarakit is gisteren in staat van beschuldiging gesteld voor het witwassen van geld en samenzwering  vanwege zijn vermeende banden met drugsbaron Xaysana. De politie zegt over bewijs te beschikken dat er een verband is tussen de financiële transacties van Akarakit en de ‘baron’, aldus NSB-hoofd Sommai.
Akarakit kwam gisteren op het matje bij het NSB, maar hij weigerde iets te zeggen. Zijn advocaat geeft als verklaring dat hij alles al heeft gezegd in eerdere verhoren en alle van belang zijnde documenten heeft overhandigd.
Ondanks het pleidooi van het NSB Akarakit borgtocht te weigeren omdat hij getuigen zou kunnnen beïnvloeden, stelde de Criminal Court hem in vrijheid op een borgtochtsom van 500.000 baht. Het bericht kauwt verder oud nieuws na.

Pat is ook de pineut
12 maart – Actrice Napapa ‘Patt’ Tantrakul, echtgenote van speed racer Akarakit, de man met de Lamborghini van 20 miljoen baht, wordt evenals hij door het Narcotics Suppression Bureau (NSB) beschuldigd  van het witwassen van geld en samenzwering. Op haar bankrekeningen staat 30 miljoen baht, waarvan de herkomst verdacht is.
Het NSB maakte zaterdag bekend Patt op te zullen roepen voor verhoor op maandag. In totaal is door het NSB 100 miljoen baht gevonden, die vermoedelijk door drugsbaron Xaysana uit Laos in bewaring is gegeven om het kapitaal dat hij heeft vergaard met zijn drugshandel uit handen van Justitie te houden.
Direct na het verhoor gaat het NSB aan de rechtbank toestemming vragen haar in voorlopige hechtenis te mogen nemen. NSB-commissaris Sommai Kongwisaisul zegt dat de politie zich zal verzetten tegen voorlopige invrijheidsstelling. Akarakit is begin deze maand al in staat van beschuldiging gesteld. Hij is vrijgelaten op een borgtochtsom van een half miljoen baht.
Bij de affaire is ook Natthaphol ‘Boy’ Nakkham betrokken, een drugssmokkelaar uit het netwerk van Xaysana. Die werd begin februari aangehouden. Akarakit zou geld van hem geleend hebben als aanbetaling op de Lamborghini. Dit bericht spreekt ook van geld dat door Natthapol aan Akarakit is verstrekt om eigendommen te kopen en bedrijven te voeren. (Bron: website Bangkok Post, 11 maart)
Update krant: De krant houdt een slag om de arm. Ze schrijft dat Patt vervolgd kán gaan worden. Verder meldt de krant dat Patt en Benz Racing, zoals zijn bijnaam luidt, in november zijn getrouwd. In februari kregen ze een kind. Patt heeft laten weten op donderdag en vrijdag naar het NSB te kunnen komen, maar het bureau houdt vast aan morgen. NSB adjunct-hoofd Chatri noemt het bedrag van 30 miljoen baht niet extreem hoog, omdat ze als actrice veel verdient.

Patt: Heb niets te maken met drugsnetwerk
18 maart – Actrice Napapa Tantrakul, beter bekend als Patt, is kwaad op de media die hebben geschreven dat er 30 miljoen baht op haar bankrekening staat. Ze vindt dat het journaille eerst de feiten moet checken alvorens  te suggereren dat dit geld afkomstig zou kunnen zijn van de drugshandel van drugsbaron Xaysana, waarbij haar echtgenoot speed racer Akarakit, bijgenaamd Benz Racing, volgens het NSB betrokken is.
‘Ik vraag me af waar de 30 miljoen baht vandaan komt. Zoveel staat er niet eens op mijn bankrekening en wat erop staat heb ik zelf de afgelopen jaren verdiend’, zei ze gisteren na verhoord te zijn door het Narcotics Suppression Bureau (NSB). Behalve zij werden ook haar moeder, de bedrijfsleider van Area 51, Akarakit’s winkel in auto accessoires, en een monteur aan de tand gevoeld. [De winkel is blijkbaar niet dicht, zoals eerder gemeld]
Patt vertelde Benz pas een jaar te kennen, ‘dus verwacht niet dat ik alles over mijn echtgenoot weet. Ook hij weet niet alles van mij.’  Ze zei geen informatie te hebben over de Lamborghini van Benz, die vermoedelijk in werkelijkheid eigendom is van de in januari aangehouden drugsbaron Xaysana uit Laos. Xaysana wordt ervan verdacht zijn drugsgelden te hebben ondergebracht bij hi so en celebs in Bangkok om ze zo uit handen van Justitie te houden. Benz wordt daarom beschuldigd van het witwassen van geld.
Patt, in november getrouwd met Akarakit en in februari moeder geworden, is nergens van beschuldigd. Ze heeft het NDSB de nodige documenten overhandigd om te bewijzen waar het geld op haar bankrekening vandaan komt

Lamborghini wordt geveild

Lamborghini gaat onder de hamer
23 maart – De Lamborghini van Akarakit ‘Benz Racing’ Worarojcharoendet wordt zondag geveild. Ook twee luxe zware motorfietsen gaan onder de veilinghamer. De startprijs voor de Lambo, zoals de wagen liefdevol wordt aangeduid in de kop, bedraagt 12 miljoen baht. Nieuw kost de wagen 20 miljoen baht.
De veiling wijst erop dat het Narcotics Suppression Bureau over bewijs beschikt dat de wagen niet van Akarakit is, maar van de in januari aangehouden drugsbaron Xaysana uit Laos, die op deze wijze zijn drugsgelden buiten de handen van Justitie wilde houden. Behalve de wagen en motorfietsen worden 156 voorwerpen ter waarde van 40 miljoen baht afgeslagen, waaronder 76 gouden ornamenten, 25 motorfietsen en 51 auto’s.
Akarakit wordt vervolgd voor  het witwassen van geld omdat hij niet overtuigend heeft kunnen aantonen hoe hij aan de wagen kwam en hoe hij hem dacht te betalen. Uit zijn boekhouding blijkt dat hij maandelijks 250.000 baht moest betalen. Elke maand kreeg hij 300.000 baht van Natthaphol ‘Boy’ Nakkham, een van de drugsverdachten uit het netwerk van Xaysana.
De Lamborghini was legaal geïmporteerd en door de vorige eigenaar uit Songkhla via Kiatnakin Bank Leasing verkocht aan een tweedehands autohandel aan de Rama III Road, waar Akarakit de wagen kocht met een aanbetaling, die ook door Natthaphol was verschaft. (Bron: website Bangkok Post, 22 maart)

Maandag 27 maart
– De Lamborghini van speed racer Akarakit Worarojchroendet (30), alias Benz Racing, is tijdens de veiling van het Anti-Money Laundering Office gisteren onverkocht gebleven. Niemand deed een bod op de wagen die was ingezet op 12 miljoen baht, een koopje voor een wagen die nieuw 20 miljoen baht kost.
In totaal werden 150 luxe wagens en sieraden geveild. Hoeveel de opbrengst bedroeg, vermeldt het fotobericht niet. De politie vermoedt dat de Lambo in werkelijkheid eigendom was van drugsbaron Xaysana om zo de opbrengst van zijn drugshandel te maskeren.

Jokkebrok Patt: 1,5 mln baht is van Benz
2 april – Al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt haar wel en dat geldt zeker voor actrice Napapa ‘Patt’ Tantrakul, de aantrekkelijke echtgenote van speed racer Benz Racing, zoals zijn bijnaam luidt. Ze heeft toegegeven dat ze 1,5 miljoen baht, die op haar bankrekening staat, niet zelf heeft verdiend, zoals ze eerder beweerde, maar dat het geld van Benz is, die wordt verdacht van het witwassen van geld voor drugsbaron Xaysana uit Laos.
Patt is nog niet in staat van beschuldiging gesteld omdat de politie, in dit geval het Narcotics Supression Bureau (NSB), geen verband met een misdrijf kan aantonen. Echtgenoot Benz heeft minder geluk. De Lamborghini die in zijn bezit was, bleek gekocht te zijn met drugsgeld van een smokkelaar uit het netwerk van Xaysana. De ‘baron’ wilde op deze manier zijn verdiensten uit het zicht van Justitie houden. De wagen is in beslag genomen, maar is onlangs op een veiling onverkocht gebleven.
Volgens eerdere berichten zou Xaysana celebs en hi-so voor zijn karretje hebben gespannen, maar de krant heeft tot nu toe alleen nog maar melding gemaakt van Benz. Dus wie weet moet de onderste steen nog boven komen en zijn er meer die worden meegesleept in deze zaak.
Napapa en haar advocaat leverden vrijdag op het kantoor van de NSB documenten in over haar geldtransacties. Het NSB had de afspraak geheim gehouden omdat de vorige keer de media zich als een roedel hongerige wolven op de actrice hadden gestort. Ja, van sensatiejournalistiek zijn veel Thaise media niet vies. (Bron: website Bangkok Post, 1 april)

Maandag 3 april
– Gisteren was het 1,5 miljoen baht, vandaag 1,9 miljoen baht, maar dit soort slordigheden ben ik al lang gewend van Bangkok Post. Dat geld is door echtgenoot Akarakit geparkeerd op de bankrekening van zijn aantrekkelijk echtgenote Patt. Ze heeft dat inmiddels toegegeven na aanvankelijk beweerd te hebben dat zij het zelf verdiend had met haar tv-werk als actrice.
Volgens haar was het geld een cadeautje van Akarakit en wist ze niet hoe hij eraan kwam. Ze heeft 400.000 baht teruggegeven, wat het verschil tussen beide bedragen verklaart. [Waarom zou ze dat gedaan hebben? Je mag een gegeven paard toch niet in de bek kijken.]
De politie gaat Akarakit (weer) voor verhoor oproepen. De speedracer bijgenaamd Benz Racing is al beschuldigd van het witwassen van geld van drugsbaron Xaysana uit Laos (in januari aangehouden op Suvarnabhumi), die zijn drugsgelden op deze manier aan het zicht van Justitie wilde onttrekken. Akarakit werd bekend door zijn Lamborghini van 20 miljoen baht, een bedrag dat hij gezien zijn werkzaamheden nooit zou kunnen opbrengen. Tja, zo loop je tegen de lamp natuurlijk.

Benz Racing: Voorarrest verlengd, borgtocht blijft
25 april – Speedracer Akarakit Worarojcharoendet, bijgenaamd Benz Racing, blijft verdacht worden van het witwassen van geld. De rechtbank heeft toestemming verleend voor de verlenging van zijn voorarrest en borgtocht.
Akarakit kwam in het nieuws doordat hij een Lamborghini bezat, die feitelijk eigendom was van drugsbaron Xaysana uit Laos en die op deze manier zijn met drugshandel verdiende geld probeerde te verbergen. De wagen van 20 miljoen baht is in beslag genomen en al een keer geveild, maar er waren geen kopers voor.
Akarakit zei gisteren zich van geen kwaad bewust te zijn. ‘We hebben zaken gedaan en dingen eerlijk verkregen. Als de politie daaraan twijfelt, zullen we meer bewijs overleggen, in aansluiting op wat we al gegeven hebben.’ Zijn winkel in motoronderdelen is zijn hoofdbedrijf, maar daarnaast heeft hij veel sidelines, zei hij.

Netwerk van drugsbaron Xaysana verder opgerold
3 mei – De drugshandel moet een lucratief bedrijf zijn, want wat dinsdagochtend in beslag is genomen van Ratchapol Ratsapolpakorn (30), vermeend lid van het netwerk van drugsbaron Xaysana, liegt er niet om. De politie confisqueerde bezittingen ter waarde van 100 miljoen baht, waaronder tien auto’s, twee stukken land, de woning van de familie, bankrekeningen, financiële documenten over brandstofhandel alsmede enkele wagens die eigendom zijn van de vader van de verdachte.
De duurste wagens in Ratchapol’s wagenpark waren een Bentley van 17 miljoen baht, een auto die gekscherend Poor man’s Rolls Royce wordt genoemd, en een Porsche van 7 miljoen baht. [Maar dat kan ook een Ferrari zijn, want beide merken worden in het bericht genoemd]
Behalve bij Ratchapol deed de politie op 62 locaties invallen in acht provincies in het Zuiden, Bangkok en Noordoosten. Daarbij zijn drie verdachten aangehouden.
Onder leiding van het Narcotics Suppression Bureau werd het huis van Ratchapol in Udon Thani uitgekamd. Ratchapol zelf was maandagavond al aangehouden in een uitgaansgelegenheid, eveneens in Udon Thani. Tijdens de inval mocht hij toekijken. De man wordt verdacht van het witwassen van geld voor Xaysana en de Laotiaanse beroemdheid Sisouk Daoheuang, die onlangs in Laos is gearresteerd voor betrokkenheid bij de drugshandel.
Ratchapol heeft toegegeven Xaysana en Sisouk te kennen, maar hij ontkent iets te maken te hebben met de drugsbende. Niettemin betaalde hij contant voor de twee wagens. Omdat hij geen vaste inkomstenbron heeft, vermoedt de politie dat hij het vermogen van Xaysana beheert. Hij zou ook 90 miljoen baht hebben overgemaakt aan Sisouk.
Volgens de politie is het drugsnetwerk ook betrokken bij het illegaal kappen van [ik neem aan beschermde] bomen. Ratchapol en een andere verdachte uit Laos, Eia ‘Ek’ Mingcha (22) [geen details], zijn gisteren verder aan de tand gevoeld.

Update krant: Politie arresteert negen drugsverdachten
3 mei – De politie heeft de afgelopen weken tijdens 31 invallen in acht provincies een grote slag geslagen bij de strijd tegen drugshandel. Negen verdachten zijn aangehouden en 4,4 miljoen methamphetamine pillen en andere drugs zijn onderschept. De verdachten zouden deel uitmaken van het drugsnetwerk van drugsbaron Xaysana uit Laos. Xaysana werd in januari aangehouden op luchthaven Suvarnabhumi.
Bij de laatste operatie heeft de politie in Chiang Saen (Chiang Rai) twee mannen aangehouden. Ze waren in het bezit van crystal ice, speedpillen en ketamine. Drie auto’s en zeven mobieltjes zijn in beslag genomen. Eerder werd een ander lid van het netwerk gearresteerd, de 27-jarige Boy Nakkham.
Verder kon de politie dankzij een tip zondag een Indonesiër in Sathon (Bangkok) aanhouden. Dat leverde een aardige drugsvangst op. Ten slotte werden zes verdachten aangehouden, die in het bezit waren van drugs, drie auto’s, vier mobieltjes en een vuurwapen.

Mooie Patt laat verstek gaan bij politie
12 mei – De aantrekkelijke actrice Napapa ‘Patt’ Tantrakul wordt nog één keer door het Narcotics Suppression Bureau opgeroepen voor verhoor en als ze dan weer niet komt, vraagt de politie een arrestatiebevel aan. Donderdag kwam ze niet opdagen, volgens haar advocaat omdat de oproep bevestigd was aan Area 51, de winkel in motoraccessoires van haar echtgenoot, maar daar woont ze niet.
Die echtgenoot is speedracer Akarakit, die al eerder is beschuldigd van het witwassen van geld voor drugsbaron Xaysana uit Laos. Patt wordt er nu ook van verdacht omdat Benz Racing, zoals zijn bijnaam luidt, 1,9 miljoen baht op haar bankrekening heeft geparkeerd.
Akarakit liep tegen de lamp omdat hij een Lamborghini van 20 miljoen baht bleek te bezitten die hij nooit uit de verdiensten van zijn winkel had kunnen betalen. (Bron: website Bangkok Post, 11 mei)

Patt kiest eieren voor haar geld
16 mei – Actrice Napapa ‘Patt’ Tantrakul heeft zich gisterochtend in het gezelschap van haar advocaat bij de politie gemeld en da’s maar goed ook, want wanneer ze net als donderdag niet was gekomen, zou er een arrestatiebevel tegen haar zijn aangevraagd.
Patt, echtgenote van speed racer Akarakit aka Benz Racing, wordt beschuldigd van het witwassen van geld omdat op haar bankrekening een bedrag van 1,9 miljoen baht door haar echtgenoot is geparkeerd. Dat geld is afkomstig van drugsbaron Xaysana die op deze manier geprobeerd heeft zijn drugsverdiensten te verdonkeremanen. Akarakit was ook in het bezit van een Lamborghini van 20 miljoen baht, die feitelijk eigendom was van Xaysana.
Volgens een eerder bericht kwam Patt donderdag niet opdagen omdat de oproep naar de winkel van Akarakit was gegaan, maar daar woont ze niet. In het bericht van vandaag staat een andere verklaring. Patt en haar juridisch team hadden niet genoeg tijd om de zaak voor te bereiden en hadden om uitstel tot maandag gevraagd. De advocaat zei gisteren dat de oproep van de politie geen informatie bevatte over de beschuldiger, de beschuldigde en de reden van de oproep.
Na het verhoor nam de politie Patt mee naar de Ratchada Criminal Court om toestemming te vragen voor haar voorlopige hechtenis. De advocaat zegt 500.000 baht beschikbaar te hebben voor een aanvraag om vrijlating op borgtocht. Maar het Narcotics Suppression Bureau verzet zich daartegen omdat het om een drugszaak gaat. (Bron: website Bangkok Post, 15 mei)

Update: Ik ben onschuldig, zegt Patt
16 mei – Patt is door de rechtbank vrijgelaten op borgtocht zonder dat daaraan voorwaarden zijn verbonden. Ze zegt onschuldig te zijn en niet geweten te hebben wat de bron van de 1,9 miljoen baht was. Om haar onschuld te bewijzen, heeft ze 1,5 miljoen baht bij de politie ondergebracht; de rest heeft ze teruggegeven aan Benz.
NSB-hoofd Sommai zegt dat Napapa de rechtbank zal moeten overtuigen dat ze niet wist dat het om drugsgeld ging. [Dat lijkt me een omkering van de bewijslast] De politie beschikt echter over bewijs dat ze betrokken was bij transacties met besmet geld.
Patt is een beetje dom geweest, om een bekende uitspraak te gebruiken. Ze heeft tijdens haar eerste verhoor verklaard dat al het geld op haar bankrekening door haarzelf was verdiend. (Bron: website Bangkok Post, 15 mei)

Nieuwe aanklacht tegen Benz Racing
18 mei – De politie lijkt de pik te hebben op Akarakit Worarojcharoendet aka Benz Racing, want ze heeft een wetsartikel gevonden, op grond waarvan hij ook vervolgd kan worden. Eerder werd hij beschuldigd van het witwassen van geld en samenzwering om geld wit te wassen, nu komen daar medeplichtigheid aan drugsgerelateerde misdrijven bij en het accepteren van vermogen, verkregen uit de drugshandel. Dat kan hem komen te staan op levenslange gevangenisstraf.
Woensdagochtend ging Akarakit samen met zijn advocaat naar de Criminal Court in Bangkok voor verlenging van zijn voorarrest (op verzoek van de politie) en verlenging van zijn vrijstelling op borgtocht. De advocaat zei dat zijn cliënt zich niet zal verzetten tegen de nieuwe beschuldiging omdat alle documenten al zijn overhandigd aan de politie en alle vragen zijn beantwoord.
Zoals bekend wordt Akarakit ervan verdacht drugsgeld van drugsbaron Xaysana ontvangen te hebben waarmee hij een Lamborghini van 20 miljoen baht aanschafte. Maandelijks ontving hij 250.000 baht voor de afbetaling. Zijn vrouw Patt is ook beschuldigd van het witwassen van geld omdat 1,9 miljoen baht op haar bankrekening afkomstig was van haar man. (Bron: website Bangkok Post)

Patt wordt ontzien i.t.t. echtgenoot Benz Racing
24 mei – Napapa ‘Patt’ Tantrakul, de echtgenote van speedracer Benz Racing – u weet wel de man van de Lamborghini van 20 miljoen baht – heeft mazzel. De 1,9 miljoen baht die Benz op haar bankrekening heeft geparkeerd, is na de geboorte van haar baby in tien overschrijvingen overgemaakt, wat beschouwd kan worden als een normale ondersteuning door een echtgenoot, zegt secretaris-generaal Sirinya Sitdhichai van de Narcotics Control Board.
Dit betekent dat ze niet vervolgd zal worden voor steun aan drugs gerelateerde misdrijven en het accepteren van vermogen dat afkomstig is uit de drugshandel, waarop als maximumstraf de doodstraf staat.
Deze extra aanklacht is door het Narcotics Suppression Bureau op 17 mei toegevoegd aan de aanklacht tegen Benz, die verdacht wordt van het witwassen van geld voor drugsbaron Xaysana. Patt blijft wel vervolgd worden voor het witwassen van geld, maar daarvoor zal de politie moeten bewijzen dat ze op de hoogte was van de bron van het geld.

Geen borgtocht voor Benz Racing
30 mei – Hij was nog een vrij man, maar daaraan is maandag een eind gekomen voor Akarakit Worarojcharoendet, beter bekend als Benz Racing. De Criminal Court weigerde hem op borgtocht in vrijheid te stellen met als reden dat hij voor een ernstig vergrijp terecht staat. Dus kon advocaat Sitthichok Treenet (links op de foto) de 3 miljoen baht in contant geld die hij bij zich had, weer mee naar zijn kantoor nemen.
Akarakit evenals twee anderen, die terecht staan wegens het witwassen van (drugs)geld, pleitten onschuldig. Bij zijn aankomst bij de rechtbank herhaalde Benz dat hij niet betrokken was bij drugsgeld. ‘Ik heb het steeds gezegd dat ik daar niets mee te maken heb. Ik ben sterk van plan de zaak aan te vechten.’
De zaak wordt op 7 augustus vervolgd met een eerste onderzoek van het bewijsmateriaal en het vaststellen van de getuigenlijst voor het OM en de verdediging. Intussen mag Akarakit in het Central Correctional Institution for Drug Addicts ‘genieten’ van zijn voorlopige hechtenis. (Bron: website Bangkok Post, 29 mei)

Mooie Patt meldt zich braaf bij rechtbank
4 juli – Napapa ‘Patt’ Tantrakul, echtgenote van speedracer Akarakit Worarojcharoendet, heeft zich gisteren keurig aan de voorwaarden van haar borgtocht gehouden door zich te melden bij de rechtbank. Op 14 juli moet ze weer opdraven.
Mooie Patt, in het dagelijks leven actrice, dreigt te worden meegesleept in de zaak tegen Akarakit, beter bekend als Benz Racing, die verdacht wordt van het witwassen van geld voor drugsbaron Xaysana uit Laos. Benz liep tegen de lamp omdat hij een Lamborghini van 20 miljoen baht bezat, die feitelijk eigendom was van Xaysana. Hij zit momenteel gevangen.
Patt ontving op haar bankrekening 1,9 miljoen baht van haar echtgenoot, waardoor ze medeplichtig zou kunnen zijn aan het witwassen van drugsgeld. Maar het OM heeft haar nog niet in staat van beschuldiging gesteld. Ze was een beetje dom want in eerste instantie had ze verklaard het geld zelf verdiend te hebben, maar later gaf ze toe dat het van haar lieve mannetje kwam.
Haar advocaat zegt dat al het bewijsmateriaal al in handen van de politie is. Patt zegt onschuldig te zijn. Daarvoor pleit dat ze het geld in termijnen heeft ontvangen, wat als een normale ondersteuning van Akarakit kan worden beschouwd omdat ze toen zwanger was. (Bron: website Bangkok Post, 3 juli)

Geen vervolging voor mooie Patt in drugszaak
4 augustus – Het OM vervolgt mooie Patt niet in de drugszaak waarin haar echtgenoot is verwikkeld en zo hoort het ook in een rechtsstaat. Mooie Patt, zoals ik haar noem, maar ik vind haar eigenlijk helemaal niet mooi, is de actrice Napapa Tantrakul en haar echtgenoot is speed racer Akarakit Worarojcharoendet, beter bekend als Benz Racing.
Akarakit is aangehouden op verdenking van het witwassen van drugsgelden van drugsbaron Xaysana. Hij liep tegen de lamp omdat hij een Lamborghini bezat die hij nooit uit de verdiensten van zijn winkel zou kunnen betalen.
Patt dreigde te worden meegesleept omdat hij tussen april vorig jaar en februari dit jaar achttien maal geld naar haar bankrekening had overgemaakt. Het OM beschouwt het geld als een normale ondersteuning van een echtgenote door haar echtgenoot. Patt was toen zwanger.
Napapa werd in mei door het Narcotics Suppression Bureau aangeklaagd en door de rechtbank vrijgelaten op borgtocht.  Het OM heeft de rechtbank gevraagd haar borgtocht in te trekken, wat naar verwachting donderdagmiddag gebeurt. NSB-commandant Sommai weigert commentaar te leveren op het besluit van het OM.
Echtgenoot Benz zit in voorarrest. Hij kan tot maximaal 10 jaar gevangenisstraf en/of een boete van 20.000 tot 200.000 baht worden veroordeeld, indien hij schuldig wordt bevonden aan het witwassen van geld. (Bron: website Bangkok Post, 3 augustus)

Patt heeft weer rust; Akarakit blijft gevangen
8 augustus – Actrice Napapa ‘Patt’ Tantrakul hoeft zich niet meer elke 12 dagen bij de rechtbank te melden. Gisteren was de laatste keer en kreeg ze de door haar gestorte borgtochtsom van 500.000 baht terug.
De echtgenote van speedracer Akarakit Worarojcharoendet was door het Narcotics Suppression Bureau (NSB) beschuldigd van het witwassen van drugsgelden, maar het OM vond het bewijs daarvoor niet overtuigend. Het OM beschouwt het geld dat ze van Akarakit in termijnen heeft ontvangen als een normale ondersteuning door een echtgenoot. Het is nog niet bekend of het NSB in beroep gaat tegen het besluit van het OM.
Akarakit was gisteren ook in de rechtbank. Hij en twee anderen, in mei gevangen gezet, worden beschuldigd van het witwassen van geld, samenzwering om geld wit te wassen en steun aan drugshandel. Ze moesten naar de rechtbank komen voor het vooronderzoek van het bewijs en de getuigenlijst. Alle drie pleitten onschuldig. De rechtbank zette de zaak op de rol van 3 tot 25 juli volgend jaar.
Het geld is afkomstig van Natthaphol ‘Boy’ Nakkham, een drugsverdachte uit het netwerk van drugsbaron Xaysana. Hij parkeerde het bij de drie verdachten om het voor Justitie te verbergen. Ze zouden in totaal 11 miljoen baht hebben ontvangen.
Akarakit liep tegen de lamp omdat hij een Lamborghini en dure motorfietsen bezat, die hij nooit had kunnen betalen uit de verdiensten van zijn winkel.

Dinsdag 13 februari 2018
– Als laatste een bericht over de drugsbende van drugsbaron Xaysana uit Laos, die begin vorig jaar werd gearresteerd en in het nieuws was omdat hij zijn Lamborghini van 20 miljoen baht had ondergebracht bij speedracer Akarakit Worarojchroendet (30), alias Benz Racing, om zijn drugsverdiensten te verbergen.
De politie heeft gisteren in Bangkok twee mannen aangehouden die banden hadden met Xaysana. Tevens werden vijf luxe wagens, een zware motorfiets en geweer ter waarde van 20 miljoen baht geconfisqueerd. Eén was een naaste medewerker van Wanchalerm Kamollert, aka Note Dindaeng, die bij het drugsnetwerk werkte en geïnvesteerd heeft in het drugsproductie gebied van de Golden Triangle.
De medewerker heeft bekend eigendommen van Wanchalerm te hebben beheerd. Vorig jaar circuleerde 70 tot 80 miljoen baht op bankrekeningen van Wanchalerm.
Tevens werd een huis in On Nut doorzocht, eigendom van Wanchalerm, maar daar werd niemand aangetroffen. De politie vond er wel een frequency jammer, gebruikt bij drugstransacties.
De tweede verdachte is de zanger Pahoon, een oudere broer van Wanchalerm. Hij werd maandag in een flat in Din Daeng aangehouden, maar hij ontkent elke betrokkenheid bij de schimmige zaken van zijn broer. Hij wist ervan en had hem gewaarschuwd ermee te stoppen.
Verder noemt het bericht nog de aanhouding van een hoge politieofficier verbonden aan de Highway Police Division 8 en zijn vrouw door het NSB in januari, die ook banden hadden met Xaysana’s netwerk. Maar dat is oud nieuws.

15 februari
– Bij een uitgebreide operatie vorige maand zijn 63 personen aangehouden op verdenking van drugshandel en is een vermogen van 241 miljoen baht in beslag genomen. Gisteren maakten adjunct-politiecommandant Chalermkiat en NSB-commissaris Sommai de cijfers bekend van de op 20 januari gestarte operatie die de fraaie naam droeg Chaiya Sayop Paree 61/3.
De politie nam een grote hoeveelheid drugs in beslag, elf vuurwapens en 173 munitiepatronen. Het geconfisqueerde vermogen bestond uit 33 voertuigen, 13 motorfietsen, 11 huizen en condominiums, 27 grondactes, gouden sieraden ter waarde van 20 miljoen baht en 19 miljoen baht aan contant geld.
Een van de drugsyndicaten waarop de operatie was gericht, was die van Jirat Pensophonwitch, beter bekend als Ek Ouan, die in september in Nonthaburi is aangehouden. Zijn arrestatie leidde tot de aanhouding van zijn vrouw en schoonmoeder, die bezittingen van hem beheerden, waaronder huizen en flatjes in Pattaya ter waarde van 159 miljoen baht.
De operatie richtte zich ook op een andere drugsbende, gerund door Wanchalerm Kamollert, aka Note Dindaeng. Die zou banden hebben met drugsbaron Xaysana uit Laos, Natthapol ‘Boy’ Nakkham en Benz Racing (de man van de Lamborghini van 20 miljoen baht).

8 september 2018
Speedracer Akarakit Worarojchroendet (30), alias Benz Racing, de echtgenoot van tv-actrice Napapa ‘Patt’ Tantrakul, is door de rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van 8 jaar wegens het witwassen van geld. Twee anderen kregen elk 24 jaar wegens drugshandel en het witwassen van geld.
Akarakit hield bezittingen van drugsbaron Xaysana buiten bereik van Justitie, waaronder een Lamborghini met een winkelwaarde van 20 miljoen baht. Van december 2014 tot november 2016 kreeg hij via Natthapol ‘Boy’ Nakkham, een drugssmokkelaar uit het netwerk van Xaysana, in 50 transacties  10 miljoen baht die hij besteedde aan de afbetaling van de wagen en de aankoop van dure motorfietsen. Xaysana werd begin 2017 aangehouden. Hij heeft levenslang gekregen. Natthapol is ook veroordeeld wegens drugshandel [geen details]. Benz is in beroep gegaan tegen zijn veroordeling. De rechtbank heeft hem vrijgelaten op een borgtocht van 1 miljoen baht. Hij heeft een elektronische enkelband gekregen.

  • Geen Trackbacks
  • Reacties (0)
  1. Nog geen reacties