Thais nieuws 1-15 december

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan andere bronnen. Voor de betrouwbaarheid steek ik mijn handen niet in het vuur.
Op de pagina Dossiers 2019 geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op themapagina’s. Dat zijn pagina’s waarop alle berichten over een bepaald onderwerp zijn gebundeld. Alle themapagina’s staan opgesomd op de pagina Leeswijzer.
Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

Voor het nieuws van voorgaande jaren zie de zwarte menubalk bovenaan de pagina onder het kopje Buitenland. Voor het nieuws van 2020 klik hier: 1-15 januari 2020, 16-31 januari 2020, 1-15 februari, 16-29 februari, 1-15 maart, 16-31 maart, 1-15 april, 16-30 april, 1-15 mei, 16-31 mei, 1-15 juni, 16-30 juni, 1-15 juli, 16-31 juli, 1-15 augustus, 16-31 augustus, 1-15 september, 16-30 september, 1-15 oktober, 16-31 oktober, 1-15 november en 16-30 november.

 

Het nieuws in fotoberichten

Officials check temperatures of drivers on Sunday night as they step up health measures in Mae Sai district of Chiang Rai.

Toxic haze caused by health-hazardous PM2.5 fine dust particles shrouded Bangkok’s skyline on Monday, with the air quality in 49 out of 50 districts reaching unhealthy levels.

The area with the highest PM2.5 count was Bang Phlad district, registering 91µg/m³, according to the PCD’s air monitoring station — known for its conservative measuring outcomes. Ratchathewi district recorded PM2.5 at 46 µg/m³, the only district in Bangkok below the accepted safe level.

Foto: Bangkok, as seen from a condominium in Bangkok’s Bang Pho area, is covered with heavy smog.


 

Nieuws van de website 14-15 december

• Het Centre for Covid-19 Situation Administration (CCSA) meldde maandag 28 (!) nieuwe besmettingen, waaronder zes Thai die waren teruggekeerd uit Tachileik (Myanmar). Ze brachten het totaal aantal besmettingen op 4.237.
De uit Tachileik teruggekeerde Thai kwamen via een grenscontrolepost in Mae Sai (Chiang Rai) het land binnen. De meesten hadden gewerkt in uitgaansgelegenheden in de Myanmarese grensplaats. Allen waren in quarantaine in het Chiang Rai Prachanukroh Hospital. Inmiddels zijn 260 Thai die er gewerkt hadden, teruggekeerd via de grenspost.
De overige gevallen waren zeventien Thai, die waren teruggekeerd uit Engeland, Frankrijk, Azerbeidzjan, Duitsland, Oekraïne, Polen en Bahrein; vier buitenlanders uit Engeland, Indonesië, Zweden en Jordanië en een gezondheidswerkster die besmet was door een patiënt.
Update dinsdag: Negen nieuwe besmettingen, allen buitenlanders die uit zeven landen waren gekomen, waaronder een baby van zes maanden. Ze brachten het totaal aantal besmettingen op 4.246.

Besmettingen wereldwijd: Miljoenengrenzen ongemoeid

Virus tracker: Aantal nieuwe doden NL en BE gehalveerd

15 december – Nadat enkele dagen het aantal wereldwijde besmettingen telkens een miljoenengrens had overschreden, maakt de virus tracker vandaag pas op de plaats. Een welkome onderbreking maar geen reden tot feestvieren; het zal van korte duur zijn want het coronavirus is nog steeds volop actief. Nederland en België melden minder nieuwe besmettingen; het aantal nieuwe doden is zelfs gehalveerd.

Nederland meldt 7.884 nieuwe besmettingen naar 613.487 en België 2.171 naar 608.137, tezamen 10.055 tegen 11.887 een dag eerder. Het aantal doden nam in Nederland met slechts 29 toe naar 10.048 en in België met 49, ook een lager dan gebruikelijk aantal, naar 17.951. Het aantal herstelde patiënten steeg in België met 72 naar 41.661.

Wereldwijd zijn geen grenzen overschreden, dat zal gezien het aantal nieuwe besmettingen van ruim een half miljoen vandaag wel gebeuren.  Dit zijn de cijfers: Aantal besmettingen plus 514.939 naar 72.735.019, aantal doden plus 6.791 naar 1.620.654, aantal ernstig zieken min 631 naar 106.189 en aantal herstelde patiënten plus 334.318 naar 50.941.103.

Nederland en België hebben op de virus tracker van plaats gewisseld: Nederland is naar 20 gegaan en België naar 21. Thailand staat nog steeds op plaats 151 en in de toptien staan enkele landen op een nieuwe plaats, wat eerder gebeurd moet zijn, maar wat ik niet opgemerkt heb. Engeland staat nu op 6, de oude plaats van Spanje dat naar 9 is verhuisd.

Dreigende taal van Prayut

15 december – Premier Prayut dreigt met een verbod op bijeenkomsten van meer dan vijf personen. Gevraagd of zo’n verbod noodzakelijk kan zijn, zei hij gisteren dat dit het geval is bij een nieuwe uitbraak. Het dreigement is een reactie op wat in Nakhon Ratchasima is gebeurd, waar de organisatoren van het Big Mountain Music festival zondag weigerden het festijn voortijdig te beëindigen.

Ze lapten het bevel van de gouverneur, die zich zorgen maakte over mogelijke verspreiding van het virus, simpelweg aan hun laars. We hebben alle voorzorgsmaatregelen genomen om besmettingen te voorkomen, redeneerden ze. Het concert werd niettemin om 22 uur beëindigd.

De gouverneur heeft bij de politie van Pak Chong tegen hen aangifte gedaan. Op overtreding van het verbod staat een maximum gevangenisstraf van 1 jaar en/of een boete van 100.000 baht.

Overigens is de kans op besmetting in de open lucht vrijwel nihil, hetgeen al eerder bij een soortgelijk concert in het Zuiden van het land is gebleken. Maar de autoriteiten willen geen enkel risico lopen. Het motto is Better safe than sorry, een beleid dat tot nu toe succesvol is gebleken.

Wat de beste benadering is: streng zoals in Thailand, polderen zoals in Nederland of laissez-faire zoals in Zweden kan pas veel later worden vastgesteld. Meer weten? Lees: Festival fiasco prompts warning.

BP in vogelvlucht

15 december – Bangkok Post telt vandaag elf nieuwsberichten en –verhalen op de drie binnenland pagina’s van het eerste katern plus de rubriek In Brief met twee kortjes. Netto zijn het minder dan 2,5 pagina’s want een advertentie van een halve pagina en eentje van een vijfde pagina mag u er van aftrekken.

Aan illustratiemateriaal bevatten ze vijf foto’s, waarvan drie over vier kolommen geplaatst, één in een fotobericht (dus die kan ik niet laten zien). De foto toont prominent op de voorpagina over vier kolommen dansende kerstmannen, wat een klein wonder genoemd mag worden want Santa Claus is een heer op leeftijd van wie je dat niet zou verwachten.

De foto is genomen tijdens de opening van Central Let’s Celebrate 2021 een [ja wat?] dat gisteren begon en tot 27 december duurt in Central Chidlom en Central@CentralWorld. Wat daarop te zien is, vermeldt het bijschrift niet. Maar dat ben ik al lang gewend van die amateur redactie van BP.

Een tweede vierkolommer toont een yak beeld op luchthaven Suvarnabhumi met mondkapje. De foto staat bij de opening van pagina 2, die meldt dat het volgens de autoriteiten in Chiang Rai veilig is de provincie te bezoeken.

Loco-gouverneur Worawit zegt dat de provincie sinds het begin van de maand geen nieuwe besmettingen heeft geconstateerd. De enige nieuwe gevallen zijn Thais die via een grenspost in Mae Sai uit Myanmar zijn gekomen en in een SQ zijn geplaatst. De provincie telt tien van zulke quarantaine inrichingen.

Worawit zegt: ‘Bezoekers hoeven niet in quarantaine te gaan, ze zijn welkom om hier naartoe te reizen. Binnenkort hebben we een flora festival.’

Pagina 3 opent met een bericht over het nationale eenheidspanel. Ik dacht dat dit idee een zachte dood was gestorven, want heb er al enige tijd niets over gelezen. Maar niet dus. House Speaker Chuan maakte gisteren bekend dat de regering, Senaat en politieke partijen deze week de namen van hun kandidaten inleveren.

Chuan hoopt dat het panel nog voor het eind van het jaar zijn eerste vergadering kan houden. Vandaag praat hij met de oppositieleider over de taken van het panel. Hij hoopt dat de oppositie in het panel plaatsneemt, hoewel enkele oppositiepartijen niet staan te trappelen om zich erbij aan te sluiten omdat ze de samenstelling niet eerlijk vinden.

‘Ik zal het allemaal uitleggen’, zegt Chuan. ‘Het panel heeft tot doel ideeën te mobiliseren en oplossingen te zoeken. De commissieleden zijn er niet om een winnaar te kiezen. Ik hoop dat ze zich aansluiten bij het proces omdat ze ruime ervaring hebben zodat hun input nuttig is. Maar er is geen garantie dat het panel een eind kan maken aan het conflict.’

Kort Nieuws dinsdag 15 december

– Wat resteert aan nieuws dat niet al hierboven is genoemd? Op de voorpagina meldt een bericht dat de Chulalongkorn universiteit een campagne is begonnen om 500 miljoen baht bij elkaar te sprokkelen voor de bouw van een fabriek op de campus in Samyan die Covid-19 vaccins gaat produceren. Dat heeft Chula president Bandit gisteren bekend gemaakt.

‘We willen niet de enige eigenaar van het vaccin zijn, we willen dat het van alle Thai is. Daarom hebben we de campagne gelanceerd, om publiek bewustzijn te kweken zodat iedereen een rol kan spelen bij de strijd tegen het virus. Bovendien is de kennisbasis die we hebben niet alleen nuttig voor de strijd tegen Covid-19 maar ook voor andere ziektes die in de toekomst opduiken.’

– Op de 2 resteren vijf berichten, want de opening over ‘veilig’ Chiang Rai noemde ik al. Het grootste bericht gaat over een geval van oplichting.

29 personen hebben gisteren aangifte gedaan bij het Technology Crime Suppression Centre en gevraagd om een onderzoek naar een bende die zich schuldig heeft gemaakt aan phishing, door de krant gedefinieerd als ‘the fraudulent practice of sending emails purporting to be from reputable companies to induce individuals to reveal personal information, such as passwords and credit card numbers.’

De slachtoffers kregen via e-mail of SMS een kort bericht, zogenaamd afkomstig van de Siam Commercial Bank met de vraag op een link te klikken om hun persoonlijke gegevens bij te werken. Bekende truc, die leidde tot het plunderen van hun bankrekening. Meer weten? Lees: Dozens cry foul after falling victim to phishing scam.

– De overige vier berichten noem ik in sneltreinvaart. De noodtoestand in Yala, Pattani en Narathiwat in het diepe Zuiden wordt vanaf 20 december met nog eens drie maanden verlengd. In vijf districten geldt de noodstoestand niet.

Het ministerie van Justitie heeft een trainingsprogramma opgezet om het personeel te helpen op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen in informatie technologie nu veroordelingen moeizaam tot stand komen als gevolg van de steeds geavanceerder geldsporen. Gisteren gaf minister Somsak het startsein voor een van de werkgroepen genaamd ‘Technology for optimising drug crackdowns’.

– Permanent secretaris Supat van het ministerie van Onderwijs heeft een onderzoek gelast voor het geval de Ordinary National Educational Test (O-Net) vervalt nu universiteiten van plan zijn die te vervangen door een eigen test.

O-Net meet de kennis van leerlingen op het gebied van vier kernvakken: wiskunde, natuurkunde, Engels en Thai. Volgens minister Nataphol (Onderwijs) is O-Net niet langer een betrouwbaar selectiemiddel voor toelating tot de universiteit.

– Het laatste bericht op de 2 meldt dat het ministerie van Financiën onderzoek doet naar vermeende corruptie bij twee subsidieprogramma’s: Kon La Krueng (subsidie op aankopen) en Rao Tiew Duay Kan (We travel together). Het ministerie verdenkt 700 winkels en personen van gesjoemel.

– Ten slotte pagina 3, waarvan ik de opening al noemde. Daarop resteert alleen het bericht dat de dorpelingen die hebben gedemonstreerd tegen het plan een industrieterrein aan te leggen in Chana (Songkhla) een succesje hebben geboekt. De regering heeft toegestemd in uitstel voor het Chana Industrial Estate. Staatssecretaris Thamanat (Landbouw) zegt dat eerst nader onderzoek moet worden gedaan naar de gevolgen voor het milieu.


 

Het nieuws in fotoberichten

Authorities check the temperatures of drivers at a checkpoint in Mae Sai district of Chiang Rai on Saturday. Thailand allows vehicles from Myanmar to enter the border town to transport goods between the two countries.

Nakhon Ratchasima’s deputy governor has asked the police to take legal action against the organisers of the Big Mountain Music Festival after the event went ahead on Sunday in defiance of an order cancelling its second day by the Nakhon Ratchasima governor over coronavirus fears.

Thousands flocked to the area where they were asked to wear face masks at all times and adhere to social distancing guidelines. Not all of them followed suit. Sunday evening’s performances ended at 10pm after negotiations with provincial authorities.


 

Nieuws van de website 13-14 december

• Het Centre for Covid-19 Situation Administration (CCSA) meldde zondag zeventien nieuwe besmettingen van negen Thai die waren teruggekeerd uit Myanmar en vier Thai en vier buitenlanders die uit het buitenland waren gekomen.
Alle negen hadden gewerkt in uitgaansgelegenheden in Tachileik, vier arriveerden via een controlepost en vijf glipten over de grens en lieten zich op eigen initiatief testen. Ze zijn opgenomen in het Chiang Rai Prachanukroh Hospital.
Vier andere Thai, drie vrouwen en een man, kwamen uit de VS, Zwitserland, Japan en Bahrein. De buitenlanders waren een Zwitser. Pakistani en een Engelsman die uit eigen land waren gekomen en een Indiase man die uit de VS was gearriveerd.
Update maandag: 28 (!) nieuwe besmettingen, waaronder zes Thai die waren teruggekeerd uit Tachileik (Myanmar) en een gezondheidswerker die was besmet door een patiënt. Ze brachten het totaal aantal besmettingen op 4.237.

Virus tracker: Vier grenzen overschreden

14 december – Vier grenzen zijn gisteren gepasseerd: twee miljoenengrenzen en twee tienduizendgrenzen. Voorts melden Nederland en België 227 meer besmettingen dan een dag eerder, het aantal doden 163 is één minder. Dat zijn de belangrijkste ontwikkelingen op de virus tracker van vandaag.

Wereldwijd is het aantal besmettingen gestegen tot meer dan 72 miljoen en het aantal herstelde patiënten tot meer dan 50 miljoen. Het aantal doden is in Nederland toegenomen tot meer dan 10.000 en het aantal herstelde patiënten in België tot meer dan 41.000.

Nederland meldt 9.080 nieuwe besmettingen naar 603.603 en België 2.807 naar 605.966, tezamen 11.887 tegen 11.600 een dag eerder. Het aantal doden is in Nederland gestegen met 53 naar 10.019 en in België met 110 naar 17.902, tezamen 163 tegen 164 een dag eerder. Het aantal herstelde patiënten is in België met 800 toegenomen naar 41.589.

De cijfers wereldwijd tonen het volgende beeld. Aantal besmettingen plus 675.222 naar 72.220.080, aantal doden plus 10.138 naar 1.513.863, aantal ernstig zieken plus 243 naar 106.820 en het aantal herstelde patiënten plus 856.202 naar 50.606.785. Begrafenisondernemers moeten zo langzamerhand de meest verdienende bedrijfstak vormen.

BP heeft extreem hoge V-factor

14 december – ‘Ik ben net als andere mensen. Op sommige dagen voel ik me moedeloos. Op sommige dagen voel ik me triest. Op sommige dagen wil ik nauwelijks tegen de slechte dingen vechten. Maar dat is allemaal de menselijke natuur.’

Dat antwoordde koning Vajiralongkorn op een vraag van een leerling tijdens een audiëntie zaterdag voor jonge vrijwilligers die deelnamen aan het LOVE kamp voor vrijwilligers bij het 11th Infantry Regiment in Bang Khen (Bangkok). LOVE staat voor leadership, oneness, volunteer en experience. Het kamp eindigde gisteren.

Onder de kop HM admits to some sad days besteedt BP de halve voorpagina aan het kamp, waaraan 200 middelbare-schoolleerlingen deelnamen vanuit het hele land inclusief kinderen uit etnische groepen en minder bedeelde gezinnen. Het verhaal gaat vergezeld van een forse foto met het koningspaar, gekleed in trainingspak.

Wilt u natuurlijk weten wat de deelnemers tijdens het (tweedaagse?) kamp deden, maar dat meldt BP niet. Andermaal bevestigt de krant dat de redactie hoognodig terug moet naar de schoolbanken om te leren wat verslaggeving inhoudt. Ik stel als nieuw motto voor BP voor: De krant waar je niet veel wijzer van wordt.

De V-factor geeft de frequentie, omvang en plaats aan van de berichtgeving over de koning. De factor is omgekeerd evenredig met het genoegen dat ik beleef bij het bewerken van die berichten voor Nieuws uit Thailand.

BP in vogelvlucht

14 december – Bangkok Post telt vandaag dertien nieuwsberichten en –verhalen op de vier binnenland pagina’s van het eerste katern, maar netto minder dan drie pagina’s want er staan twee advertenties van een halve pagina op en een van een vijfde pagina. De rubriek In Brief telt vier kortjes.

Aan illustratiemateriaal biedt Binnenland vijf foto’s, waarvan twee geplaatst in een fotobericht, en drie postzegelfoto’s.

De twee fotobericht foto’s die drie kolommen meten, tonen smog boven Bangkok, want de concentratie PM 2,5 stofdeeltjes is gestegen naar 33 tot 75 mcg, en studenten medicijnen van de Chulalongkorn unuiversiteit op weg naar de crematie van zogeheten ajarn yai (leraren), een term die verwijst naar personen die hun lichaam ter beschikking hebben gesteld van de studie medicijnen.

Politie verdenkt Thanathorn’s broer van omkoping

14 december – De politie gaat de twee personeelsleden van het Crown Property Bureau nader aan de tand voelen, die in november vorig jaar zijn veroordeeld wegens corruptie en onlangs zijn vrijgelaten.

Ze zouden steekpenningen ad 20 miljoen baht hebben ontvangen van de broer van voormalig FFP-partijleider Thanathorn, directeur van vastgoedbedrijf Real Asset, in ruil waarvoor ze hem hielpen een perceel van 12 rai van het CPB op een A1 lokatie te verwerven.

De politie verhoorde hen eerder in de gevangenis maar toen wilden ze niet zeggen wie het geld had gegeven. Hoe Sakulthorn in beeld kwam, vermeldt het bericht niet. Sakulthorn is nog niet opgeroepen door de politie. De politie wil eerst meer bewijs verzamelen en getuigen horen om zeker te zijn van de omkoping.

Kort Nieuws maandag 14 december

– Pagina 2, een halve pagina door een advertentie van dezelfde grootte, opent met een verslag van het forum ‘Journalism Without Fear of Favour’ vorige week bij de Foreign Correspondents’ Club of Thailand. De bijeenkomst was georganiseerd door de Nederlandse ambassade ter gelegenheid van de World Press Freedom Conference 2020 op 9 en 10 december in Den Haag en International Human Rights Day op 10 december.

Mattthew Tostevin van Reuters Zuidoost-Azië, vertelde er welke wettelijke regels het werken bemoeilijken. Wie Nieuws uit Thailand volgt, kan wel raden welke dat zijn. Wilt u het naadje van de kous weten, lees Unrest, virus thwart freedoms.

– Ook op de 2 de virus tracker en een bericht over de laatste Suan Dusit Poll. 92,7 procent van de respondenten zegt dat Covid-19 verreweg de grootste zorg is voor de komende nieuwjaarsfestiviteiten, gevolgd door de armzalige economie en hun eigen financiële problemen. Nou, daarvoor hoef je geen peiling te houden om dat te weten te komen.

– De 3 is ook een halve pagina en bevat ook het resultaat van een peiling. 69,7 procent van de respondenten in de Nida Poll vindt dat het dragen van een schooluniform verplicht moet blijven. 12,1 procent zegt dat eigen kleding enkele dagen per week moet mogen en 7,06 procent wil de beslissing aan elke school overlaten, om de drie meest gegeven antwoorden eruit te lichten.

– De pagina opent met het bericht dat de voormalige adjunct-commissaris van de gemeentepolitie Bangkok, die Yingluck in 2017 hielp het land te ontvluchten en ontslagen is, al meer dan een jaar terug is als adjunct-commissaris van division 1 van de Tourist Police, aldus een bron.

Het OM besloot destijds hem niet te vervolgen ondanks een aanbeveling van de politie van Pathumwan hem en drie anderen te vervolgen wegens plichtsverzuim, hulp aan een verdachte en vervalsing van documenten. Volgens het OM was het bewijs van zijn medewerking niet spijkerhard.

– Het derde bericht meldt dat de overdracht van vier regionale luchthavens van het Department of Airports aan Airports of Thailand op een snag (addertje onder het gras) is gestuit. De komende veertien dagen moeten gesprekken een einde maken aan het gekift, zegt het ministerie van Transport.

– Als laatste pagina 4 die de meeste berichten bevat (5) alsmede twee fotoberichten en In Brief met vier kortjes. De pagina meldt in de opening dat een eind kan komen aan het ingestort toerisme naar Phuket wanneer tickets op binnenlandse vluchten goedkoper worden gemaakt en voldoende internationale vluchten mogelijk worden. Die redding is gesuggereerd tijdens overleg van betrokkenen op het hoofdkantoor van THAI in Bangkok.

Volgens gouverneur Narong moet een evenwicht gevonden worden tussen quarantaine beperkingen en herstel van de economie. Het stimuleren van binnenlands toerisme om de weggevallen stroom buitenlanders te compenseren heeft tot nu toe bevredigende resultaten opgeleverd. Vorige maand arriveerden 200.000 bezoekers, aldus een schatting.

– De parlementscommissie staatswelzijn en een netwerk van NGO’s maken zich sterk voor een nieuwe wet die voorziet in een maandelijkse uitkering van minstens 3.000 baht voor personen van 60 jaar en ouder. Thans varieert die van 500 tot 1.000 baht, afhankelijk van de leeftijd.

Gisteren hield de commissie in Bangkok een seminar over het voorstel. De commissie buigt zich deze week nog eenmaal over het voorstel om het daarna aan premier Prayut voor te leggen. Volgens parlementslid Picharn (Move Forward) is het bedrag van 3.000 baht het minimum om armoede te overleven. Thailand telt thans 12,4 miljoen ouderen. De kosten van het voorstel bedragen 4 biljoen baht.

– Tesco Plc en de Charoen Pokphand Group (CP) geven woensdag in een vergadering van de parlementscommissie Handel en Intellectuele Eigendomsrechten een toelichting op de overname van Tesco door CP. De overname is omstreden omdat gevreesd wordt voor een monopoliepositie in de detailhandel.

– In sneltreinvaart de laatste twee berichten. Woensdag gaat de complete route van de Green en Gold Line met 59 stations officieel open. De lijn vormt een verbinding tussen Bangkok, Samut Prakan en Pathum Thani. De Gold Line, ik meldde het eerder, is de eerste lijn met rijtuigen zonder bestuurder.

– Onder de merknaam Wan Suk (Happy Day) zijn online handwerkproducten te koop, gemaakt door gedetineerden. Minister Somsak zegt dat de meeste goedkoop zijn en een hoge kwaliteit hebben. De verkoop levert de gedetineerden een inkomen op zodat ze kunnen sparen en hun kans op werk na hun vrijlating vergroot wordt.


 

Fragile Mayra Andrade Jero. https://youtu.be/ZjyavqgzIBw


 

Het nieuws in fotoberichten

Thailand’s first driverless mass transit line will start running on Wednesday while another line linking Greater Bangkok will be fully operational on the same day.

Prime Minister Prayut Chan-o-cha will preside over the launch of the BMA Gold Line and the opening of the last leg of the Green Line.

The Gold Line connects with the Dark Green or BTS Silom Line at the Krung Thon Buri station. It runs from there to the Khlong San station.

A secondary link supporting mass transit in the capital, it is the country’s first automated guideway transit or automated people mover line.

Its first 8km phase to open on Wednesday consists of three stations — Krung Thonburi, Charoen Nakhon and Khlong San. Ridership is projected at 42,000 trips per day, with easier access to the Iconsiam shopping centre expected to be a major draw. The line links to all modes of land transport — on wheels, rail and Chao Phraya River ferry.

For the second phase, the line will be extended 1km along Somdet Chao Phraya Road to connect with the future MRT Purple Line southern extension with a planned opening in 2023.

A Kui Buri National Park worker was killed by an injured wild elephant that charged a team sent to monitor its condition in a forest in Pran Buri district of Prachuap Khiri Khan on Friday afternoon.

The park staff all ran for safety when the bull elephant ran towards them at around 3pm. They became separated but later contacted one another via two-way radios and agree to meet on a nearby road in tambon Khao Chao. All except Boonchu Totem, 55, arrived at the agreed meeting place. Boonchu was later found dead with multiple wounds to his body.

Two visitors wearing masks look at images on display at a photo exhibition by HRH Princess Maha Chakri Srindhorn at the Bangkok Art and Culture Centre in Pathumwan district on Friday.


 

Nieuws van de website 12-13 december

• Het Centre for Covid-19 Situation Administration (CCSA) meldde zaterdag twaalf nieuwe besmettingen van drie buitenlanders en negen Thai die gekomen waren uit Duitsland (1), Zweden (1), Engeland (1), Bahrein (7), India (1) en Koeweit (1). Ze brachten het totaal aantal besmettingen op 4.192.
Voor het eerst in ruim een week zijn geen nieuwe besmette patiënten gearriveerd uit Tachileik (Myanmar), de stad waaruit sinds het begin van de maand 49 besmette Thais zijn gekomen, die in uitgaansgelegenheden hadden gewerkt.
De buitenlanders kwamen uit Zweden, India en Koeweit. Ik laat de details over alle individuele gevallen nu maar eens weg.
Van het totaal aantal besmettingen zijn 3.915 patiënten hersteld (93,4 pct), inclusief twaalf die de afgelopen 24 uur uit een ziekenhuis zijn ontslagen. 271 patiënten worden nog behandeld. Het dodental bedraagt ongewijzigd 60.
• Het ministerie van Volksgezondheid heeft alle provincies opgedragen een Covid-19 emergency operations centre (EOC) te vormen. Behalve de provinciale situatie in de gaten te houden, hebben ze als taak faciliteiten in gereedheid te brengen, medische voorraden aan te leggen en personeel stand-by te houden voor het geval van een uitbraak.
Ze moeten ook gevallen van longziekte en ademhalingsziektes volgen. Dorps gezondheidsvrijwilligers leggen huisbezoeken af om mensen in gemeenschappen voor te lichten en hoge-risicogroepen te bezoeken. Voor hen komen hotlines om zichzelf te melden. Ook houden ze openbare plaatsen in de gaten en met name uitgaansgelegenheden.

Besmettingen wereldwijd > 71 miljoen

Iets meer nieuwe besmettingen en doden in NL en BE

13 december – Het coronavirus slaat wereldwijd in ijltempo toe, want de laatste tijd wordt elke dag een miljoenengrens overschreden. Gisteren sneuvelde de 71-miljoen grens doordat het aantal besmettingen met 696.755 was toegenomen naar 71.544.858. Nederland en België melden iets meer nieuwe besmettingen en dito doden dan een dag eerder. Dat zijn de belangrijkste ontwikkelingen op de virus tracker van vandaag.

Nederland meldt 8.838 nieuwe besmettingen naar 594.523 en België 2.762 naar 603.159, tezamen 11.600 tegen 11.474 een dag eerder. Het aantal doden steeg in Nederland met 64 naar 9.966 en in België met 100 naar 17.792 tezamen 164 tegen 150 een dag eerder.

Wereldwijd steeg het aantal doden met 12.459 naar 1.603.725, het aantal ernstig zieken nam met 59 af naar 106.577 en het aantal herstelde patiënten steeg met 460.500 naar 49.750.583.

Mijn voorkeurslanden staan nog steeds op dezelfde plaats. In de toptien hebben zich evenmin mutaties voorgedaan.

BP in vogelvlucht

13 december – Bangkok Post telt vandaag acht nieuwsberichten en –verhalen op de drie binnenland pagina’s van het eerste katern plus de rubriek In Brief met vier kortjes.

Twee artikelen zijn lijvige achtergrondverhalen: een over drugsgebruik door Thaise gastarbeiders in Zuid Korea en een over kinderen uit arme gezinnen die onderwijs ontberen omdat hun ouders naar de grote stad zijn getrokken op zoek naar werk. Pagina 2 bestaat voor de helft uit een advertentie dus netto blijft twee en een halve pagina over aan redactieruimte.

Aan illustratiemateriaal bevatten ze vijf foto’s plus twee postzegelfoto’s. De grootste van vier kolommen toont containers waarop #Save Chana is gespoten, een verwijzing naar het protest van dorpelingen uit het district Chana (Songkhla) die bij het Government House hebben gedemonstreerd tegen de aanleg van een industrietterrein in hun achtertuin, figuurlijk gesproken dan.

De voorpagina toont drie foto’s van het nieuwe bankbiljet van 100 en 1.000 baht ter herdenking aan de kroning van de koning. Op de sociale media klagen sommigen dat het biljet van 100 baht erg lijkt op het reguliere 1.000 baht bankbiljet. Het nieuwe biljet van 1.000 baht heeft een verticaal geplaatste illustratie.

De krant opent met het bericht dat 68,9 procent van de respondenten in een peiling van het CCSA hun wens te kennen hebben gegeven gevaccineerd te willen worden tegen het coronavirus, maar 15,2 procent weet het nog niet, 8,8 procent heeft geen mening en 5,2 procent wil niet gevaccineerd worden.

Het artikel haalt ook een tweede opiniepeiling aan, de Bangkok Poll, waarin de meeste respondenten zeggen zich zorgen te maken over de ontdekking van besmette Thai die vanuit Myanmar illegaal de grens hebben overgestoken zonder in quarantaine te gaan. Ze zijn bang voor een tweede uitbraak die kan leiden tot een nieuwe lockdown. De bezorgde burgers willen dat de overheid de grenscontrole verscherpt.

Het Department of Disease Control (DDC) zegt dat het ontdekte virus dezelfde genetische samenstelling heeft als het virus dat in India is ontdekt. Het kenmerkt zich door gemakkelijker overdracht dan het virus uit Wuhan, waarmee alle ellende is begonnen. Volgens directeur-generaal Opas van het DDC is de verspreiding in het Noorden tot stilstand gekomen.

Het aantal patiënten bedraagt 49, die in zeven provincies wonen. Ze hebben allemaal milde symptomen. In Bangkok is één geval ontdekt, een verpleegster. Nieuwe besmettingen zijn sindsdien niet geconstateerd in de hoofdstad.

Thaksin bagatelliseert vertrek PT-ers

13 december – Voormalig premier Thaksin tilt niet zwaar aan het vertrtek van enkele prominente leden uit oppositiepartij Pheu Thai (PT), de partij die hij in 2008 oprichtte. Hij zegt in de opening van pagina 3: ‘Ik kan niemand dwingen voor altijd bij de partij te blijven. Er is niets om te betreuren wanneer mensen de partij verlaten om hun eigen pad te gaan.’

Thaksin reageert op het vertrek van hoofd strateeg mevrouw Sudarat die in 1998 mede aan de wieg stond van Thaksin’s Thai Rak Thai, waarvan Pheu Thai de tweede erfgenaam is. Met haar zegden drie anderen hun partijlidmaatschap op.

De strubbelingen begonnen in oktober toen het vernieuwde partijbestuur Sudarat’s naaste medewerkers in commissies weigerde om haar invloed in de partij te verminderen. Ze heeft na haar vertrek gezegd een nieuwe partij te willen oprichten, maar alvorens die stap te zetten wil ze overleg met collega’s voeren.

Kort Nieuws zondag 13 december

– Wat resteert na alles wat u hiervoor heeft kunnen lezen? Op pagina 3 twee berichten en de rubriek News Bites, de zondagse naam voor In Brief. Eén meldt dat de pandemie geen invloed heeft op de reislust van toeristen die genieten van een lang weekend.

Ten bewijze daarvan voert de krant de situatie op bij de Uttamanusorn, lokaal bekend als Saphan Mon, de langste houten brug over de rivier Song Kalia. Alle hotels en vakantieverblijven zijn er tot de jaarwisseling vol geboekt. Van iedereen die de brug oploopt, wordt de temperatuur gemeten en hen wordt gevraagd een mondkapje te dragen.

Ook was het een drukte van belang bij de bekende grenspost Three Pagodas Pass met Myanmar, alhoewel dat land een hausse aan besmettingen telt. Toeristen kunnen de grens niet oversteken, maar ze kunnen wel aan de Thaise kant rondbanjeren tot groot genoegen van verkopers van goederen en  souvenirs.

– Laatste bericht. De echtgenote van Surachai Danwattananusorn, een 77-jarige activist die in 2018 spoorloos verdween en vermoedelijk dood is, vraagt de politie haar pogingen te intensiveren om zijn lichaam te vinden zodat ze hem kunnen begraven.

Gisteren was de vrouw een van de deelnemers aan een herdenkingsbijeenkomst bij de October 2014 Memorial in Bangkok. De herdenking was georganiseerd om de pro-democratie activisten te gedenken die spoorloos verdwenen zijn.


 

Het nieuws in fotoberichten

Village defence volunteers check the temperature of a cyclist at Ban Phang Kham in Mae Sai district on Thursday night, as authorities in Chiang Rai step up measures against Covid-19.

Organisers of anti-government rallies have decided to stop using volunteer security guards, and will replace them with trained professionals. Protest leader Parit “Penguin” Chiwarak posted on his Facebook on Friday that the People’s Movement had disbanded its security volunteers unit. He did not say where the professionals would be drawn from.

Foto: Security volunteers active during a clash with riot police, who prevented the protesters reaching the parliament complex, on Nov 17.

A total of 107 Thais — 28 men, 76 women and three children — crossed the border into Mae Sai district of Chiang Rai on Friday afternoon as the exodus from Tachilek in Myanmar continued. Five of those who returned have reportedly tested positive for Covid-19.

The figure was higher than Thai officials were expecting. Their Myanmar counterparts had said earlier that only 59 Thais would be sent back to the country in the afternoon.

Of the 107 people who crossed, only seven were returning legally. The others had crossed the border illegally to work at entertainment venues in Tachilek earlier.

Foto: Some of the more than 100 Thais, including children, gather near the checkpoint on the second Thai-Myanmar Friendship Bridge on Friday afternoon to enter the country.


 

Nieuws van de website 11-12 december

• Het Centre for Covid-19 Situation Administration (CCSA) heeft vrijdag elf nieuwe besmettingen gemeld, waaronder drie Thai die waren teruggekeerd uit Tachileik (Myanmar), waar ze gewerkt hadden in een uitgaansgelegenheid. De twee vrouwen en een man zijn opgenomen in het Chiang Rai Prachanukroh Hospital. De elf brachten het totaal aantal besmettingen op 4.180.
Het totaal aantal besmette Thai dat uit Tachileik is gekomen, bedraagt nu 49: 37 in Chiang Rai, 5 in Chiang Mai, 1 in Phayao, 3 in Bangkok, 1 in Pichit, 1 in Ratchaburi en 1 in Sing Buri. 17 personen hebben de grens overgestoken via een natuurpad, 30 zijn in quarantaine en 2 waren lokale infecties, aldus het CCSA.
DDC-hoofd Opas noemde vrijdag berichten dat toeristen die Chiang Mai en Chiang Rai hebben bezocht, na terugkeer 14 dagen thuis moeten blijven uit de lucht gegrepen. De twee provincies zijn veilig, net als andere provincies, zegt hij.
Een man die uit Myawaddy via Mae Sot en Mukdahan was teruggekeerd naar Nakhon Phanom is negatief getest. Mensen in zijn omgeving hadden zijn komst gerapporteerd. Hij was in quarantaine in het Thatphanom Crown Prince Hospital.
Andere besmettingen betreffen twee Thaise vrouwen die waren teruggekeerd uit Saoedi-Arabië, twee uit Bahrein en een uit Portugal. Ook testten een Zweedse man, Amerikaanse vrouw en Zuid Koreaanse man positief nadat ze in het land waren gekomen.
Van het totaal aantal besmettingen zijn 3.903 patiënten (93 pct) hersteld, inclusief 15 die de afgelopen 24 uur uit een ziekenhuis zijn ontslagen. 217 patiënten worden nog behandeld, het dodental bedraagt ongewijzigd 60.

Wereldwijd: Besmettingen > 70 mln, hersteld > 49 mln

Meer nieuwe besmettingen in NL en BE, minder nieuwe doden

12 december – Met een grote sprong van 1,47 miljoen nieuwe besmettingen heeft het aantal besmettingen wereldwijd de 70 miljoen grens gepasseerd. Ook het aantal herstelde patiënten overschreed een miljoenengrens. Nederland en België melden meer nieuwe besmettingen maar minder nieuwe doden. Dat zijn vandaag de belangrijkste ontwikkelingen op de virus tracker.

Nederland meldt 8.720 nieuwe besmettingen naar 585.685 en België 2.754 naar 600.397, tezamen 11.471 tegen 8.599 een dag eerder. Het aantal doden steeg in Nederland met 61 naar 9.902 en in België met 89 naar 17.692, tezamen 150 tegen 162 een dag eerder. Voorts meldt België 248 herstelde patiënten naar 40.789.

Wereldwijd steeg het aantal besmettingen met het gigantische aantal van 1.471.500 naar 70.848.103 en het aantal herstelde patiënten, ook een aantal dat een miljoenengrens overschreed, met 1.138.847 naar 49.290.083. Het aantal doden steeg met 12.772 naar 1.591.266 en het aantal ernstig zieken nam af met 220 naar 106.636.

Mijn voorkeurslanden staan nog steeds op dezelfde plaats, ook in de toptien hebben zich geen verschuivingen voorgedaan.

BP in vogelvlucht

12 december – Bangkok Post telt vandaag twaalf nieuwsberichten en –verhalen op de drie binnenland pagina’s van het eerste katern plus de rubriek In Brief met vier kortjes  die een volle kolom beslaat. Slechts één advertentie van een kwart pagina gooit roet in het (redactionale) eten.

Aan illustratiemateriaal bevatten de pagina’s zes foto’s waarvan twee over vijf kolommen geplaatst en één over vier kolommen plus twee postzegelfoto’s. Van de vijfkoloms foto’s staat één op de voorpagina. Ik tel die ook als 5-kolommer mee hoewel hij vier kolommen beslaat, maar dat komt omdat de voorpagina geen zes kolommen telt maar vijf.

De foto toont een geïllumineerde kunstinstallatie in Bangrak Riverview, onderdeel van het Awakening Bangkok 2020 lichtfestival in het district Bang Rak (Bangkok). Ook andere gebouwen bevatten dergelijke installaties.

De foto is nogal onduidelijk: het lijkt op een tuin. De andere vijfkolommer is duidelijker, want die toont ook in een fotobericht (dus kan ik niet laten zien) stafleden die op de Thailand Travel beurs in Iconsiam op twee bezoekers massageuitrusting gebruiken. De beurs, die gezondheidstoerisme promoot, laat diverse traditionele therapieën zien.

De vierkolmmer toont dorpelingen uit het district Chana (Songkhla) die op de Chamai Maruchet brug bij het Government House met opblaasbare zeedieren demonstreren tegen het plan van de regering in hun district een industrieterrein van 16.700 rai aan te leggen. Dat beschouwen ze als een aanslag op hun levensonderhoud, want hun kustgebied is rijk aan zeebanket.

Ultra Kort Nieuws

Wat de krant verder aan nieuws brengt, vat ik samen in enkele bondige zinnen zonder het nieuws verder uit te werken. Klachten over deze aanpak worden niet in behandeling genomen.

• Uitbraak in ’t Noorden is voorbij
• Opschudding over Thaise dans in horror video game
• Taxichauffeur in Phuket rekent 200 baht per kilometer
• Waarschuwing voor stijging PM 2,5 in hoofdstad
• Wetgevers steunen artikel 112  (majesteitsschennis)
• Slimme ID-kaart vanaf volgend jaar vereist in ziekenhuizen BKK


 

Chimene Badi – Mamy Blue (Symphonic Show 2005). https://youtu.be/UmFLDnedBcQ


 

Het nieuws in fotoberichten

About 150 Thai and foreign customers were arrested at a pub operating after hours in a street off Sukhumvit Road in Bangkok’s Watthana district in the early hours of Thursday. The Insanity nightclub on Soi Sukhumvit 11 in Klong Toey Nua area was raided about 3am by officials from the Department of Provincial Administration’s law enforcement operations centre, aided by territorial defence volunteers.

About 150 people were inside, most of them dancing to music. There was no social distancing, most of the people were not wearing face masks. All of them tried to leave when officials arrived; all were caught.

Some discarded drugs were found on the floor and in the bathrooms. There was also baraku tobacco, or shisha, and many hookahs for smoking it, according the centre’s Facebook page.

A visitor to a trade fair looks at bags, at MBK shopping centre in Bangkok on Wednesday, when 18 new Covid-19 cases were recorded.


 

Rally leaders on Bangkok’s Ratchadamoen Avenue on Thursday demanded the revocation of Section 112 of the Criminal Code (lese majeste) and an end to its use against protesters, who were demonstrating legally.

Nieuws van de website 10-11 december

• Het Centre for Covid-19 Situation Administration (CCSA) meldde donderdag achttien nieuwe besmettingen: een verpleegster (29) in Bangkok en zeventien personen, teruggekeerd uit het buitenland, die in quarantaine waren. Ze brachten het totaal aantal besmettingen op 4.169.
Van het verpleegkundig personeel in Bangkok zijn nu zes besmet. 851 personen zijn getest die nauw contact met hen hadden gehad, tot nu toe testten 745 negatief. CCSA-woordvoerder Taweesilp zegt dat de eerste van de zes haar beschermende uitrusting niet correct droeg, terwijl ze in een ASQ teruggekeerde personen ontving. Later besmette ze haar collega’s tijdens maaltijden.
Negen besmette buitenlanders en acht Thai kwamen uit Zwitserland, Zweden, Filipijnen, Engeland, Italië, Nepal, Rusland, de VS en Libië. Van het totaal aantal besmettingen zijn 3.888 patiënten (93,26 pct) hersteld, inclusief acht die de laatste 24 uur zijn ontslagen uit een ziekenhuis. Het dodental bedraagt ongewijzigd 60.
• Nog eens drie Thai, die waren teruggekeerd uit uitgaansgelegenheden in Tachileik (Myanmar), zijn besmet, heeft de gouverneur van Chiang Rai donderdag bekend gemaakt. Twee zijn vrouwen van 28 en 29, de ander een man van 33. Ze brachten het totaal aantal patiënten in de provincie op 37.
De vrouwen zijn vorige week vrijdag in quarantaine geplaatst, de man op zondag. Ze zijn opgenomen in het Chiangrai Prachanukroh Hospital. Volgens de gouverneur heeft niemand contact met hen gehad.
Van de 37 patiënten zijn twee hersteld en ontslagen uit het ziekenhuis. Nog eens twee mogen vrijdag het ziekenhuis verlaten. Het totaal aantal besmettingen uit of verband houdend met Tachileik bedraagt nu 49.

Wereldwijd: Besmettingen > 69 mln, hersteld > 48 mln

Nederland en België zijn weer buren op de virus tracker

11 december – Evenals een dag eerder heeft het aantal besmettingen wereldwijd en herstelde patiënten een miljoenengrens overschreden, respectievelijk de 69- en 48-miljoengrens.

Nederland (21) en België (19), lange tijd gescheiden op de virus tracker, zijn weer naar elkaar toe gekropen dankzij Indonesië dat België heeft ingehaald. Het gezamenlijk aantal nieuwe besmettingen is gehalveerd vergeleken met een dag eerder; ook het aantal nieuwe doden is verminderd.

Nederland meldt 6.528 nieuwe besmettingen naar 576.965 en België 2.071 naar 597.643, tezamen 8.599 tegen 16.029 een dag eerder. Het aantal doden is in Nederland gestegen met 66 naar 9.841 en in België met 96 naar 17.603, tezamen 162 tegen 275 een dag eerder. Voorts meldt België 283 nieuwe herstelde patiënten naar 40.541

Wereldwijd is het aantal besmettingen met 683.244 gestegen naar 69.376.603, het aantal doden met 12.615 naar 1.578.494, het aantal ernstig zieken met 499 naar 106.856 en het aantal herstelde patiënten met 520.472 naar 48.151.236.

Mijn voorkeurslanden staan met uitzondering van België dat is opgeschoven van 19 naar 20, nog steeds op dezelfde plaats: Nederland op 21, Thailand op 151. Ook de toptien is ongewijzigd met Frankrijk op 5, Italië op 6, Engeland op 7 en Spanje op 8.

Soepeler visumregels, maar quarantaine blijft verplicht

11 december – Wanneer dringt het nu eens tot de botte hersens van de autoriteiten door dat de verplichte quarantaine van 14 dagen op eigen kosten en de stapel documenten die vereist is, de enige belemmering vormen voor herstel van het toerisme?

Blijkbaar niet want nu denkt het ministerie van Binnenlandse Zaken dat verlenging van de visa exemption voor buitenlandse toeristen uit 56 landen van 30 naar 45 dagen de sleutel vormt voor herstel. Het ministerie heeft het voorstel maandag voorgelegd aan het CCSA-panel versoepeling restricties. Het panel heeft het groene licht gegeven voor het voorstel dat vervolgens naar het kabinet gaat.

BP trekt vandaag de helft van het openingsartikel voor dit nieuwste gedachtespinsel uit. De andere helft gaat over de drie nieuwe besmettingen in Chiang Rai en de besmetting van een verpleegster in Bangkok. Beide noemde ik al in Nieuws van de website.

Minister Anutin (Volksgezondheid) mag ook nog wat zeggen over de Thai die stiekem de grens oversteken en quarantaine vermijden. Hij veroordeelt hen als onverantwoordelijk en de oorzaak van publieke angst.

That’s all folks.
Door mijn huidige meubilair, hoewel vernieuwd (de lezers van mijn Facebook column weten waarom), moet ik in een ongemakkelijke houding zitten. De dag begon zonder rugpijn, maar die is daardoor geleidelijk opgekomen. Ze bemoeilijkt mijn werk dus stop hier. Excuses voor het ongemak. Ik zoek een oplossing.


 

Het nieuws in fotoberichten

A masked commuter cleans his hands with alcohol gel at Chatuchak subway station in Bangkok on Monday.

Het nieuws in infographics

Klik hier voor het bijbehorende artikel: Top 10 shareholdfers lose B141bn value


 

Nieuws van de website 9-10 december

• Het Centre for Covid-19 Situation Administration (CCSA) meldde woensdag 25 (!) nieuwe besmettingen van patiënten die uit het buitenland waren teruggekeerd en in quarantaine waren. Ze brachten het totaal aantal besmettingen op 4.151.
Uit Myanmar kwamen vorige week vrijdag zeven Thaise vrouwen (25-35) die in uitgaansgelegenheden hadden gewerkt in Tachileik. Ze testten op dag 2 positief. Vier waren asymptomatisch, de overigen meldden reukverlies, pijn, een zere keel en koorts. Allen worden behandeld in Chiang Rai.
Uit Zwitserland kwamen vijf Thaise vrouwen (50, 52, 60, 67) en een Zwitserse man (53).
Drie patiënten waren toeristen die uit Zuid Korea waren gekomen: een Zuid Koreaanse man (44), jongen (8) en een Japanse vrouw (43).
Uit Koeweit kwamen twee Koeweiti vrouwen van 31 en 71. De oudste was al een keer in oktober gediagnosticeerd met Covid-19.
Twee Libanese burgers kwamen met een overstap in Indonesië uit Turkije: een jongen van 4 en een vrouw van 32.
Voorts arriveerden uit de VS twee Thaise vrouwen (59 en 18), uit Rusland een duikinstructeur (31), uit Zweden een Thaise vrouw (52) en uit Singapore een Thaise zeeman (27).
Van het aantal aantal besmettingen zijn 3.880 patiënten hersteld, waaronder zes die de afgelopen 24 uur uit een ziekenhuis zijn ontslagen. Het dodental bedraagt ongewijzigd 60.

Wereldwijd: Besmettingen > 68 mln, hersteld > 47 mln

Nederland  van 23 naar 21, want haalt Irak en Chili in

10 december – Omdat de virus tracker woensdag ontbrak, vergelijk ik de cijfers van vandaag met die van dinsdag, wat een enigszins vertekend beeld geeft. Maar beter een half ei dan een lege dop. Twee miljoenengrenzen zijn overschreden: van het aantal besmettingen wereldwijd en van het aantal herstelde patiënten.

De besmettings- en sterftecijfers van Nederland en België zijn meer dan verdubbeld en Nederland is opgeschoven van plaats 23 naar 21 omdat het Irak en Chili heeft ingehaald. Dat zijn de belangrijkste ontwikkelingen op de virus tracker van vandaag.

Nederland meldt 13.213 nieuwe besmettingen naar 570.437 en België 2.816 naar 594.572, samen 16.029 tegen 7.993 twee dagen eerder. Het aantal doden is in Nederland met 88 gestegen naar 9.775 en in België met 187 naar 17.507, samen 275 tegen 91 twee dagen eerder. België telt 991 nieuwe herstelde patiënten naar 40.258.

Ten slotte de cijfers wereldwijd. Aantal besmettingen plus 1.199.790 naar 68.693.359, aantal doden plus 22.252 naar 1.565.879, aantal ernstig zieken plus 101 naar 106.357 en aantal herstelde patiënten plus 941.507 naar 47.630.764.

BP heeft weer hoge P-factor

10 december – Bangkok Post telt vandaag twaalf nieuwsberichten en –verhalen op de vier binnenland pagina’s van het eerste katern plus de rubriek In Brief met drie kortjes. Twee advertenties van een halve pagina en één van een kwart pagina doen een flinke aanslag op de redactieruimte.

Aan illustratiemateriaal bieden de pagina’s vijf foto’s, waarvan één vijfkolommer en één vierkolommer, plus nog eens  drie postzegelfoto’s. De vijfkolommer, prominent op de voorpagina, is verantwoordelijk voor de hoge P-factor. Hij toont Prayut, gezeten achter een tafel, die deelneemt aan een videoconferentie van de negende Ayeyawady-Chao Phraya-Mekong Economic Corporation Strategic Summit (het bijbehorende artikel staat op pagina 2).

De krant meldt in de opening dat het coronavirus dat in Myanmar rondwaart, een andere stam is dan het originele virus in Wuhan; het verspreidt zich 20 procent sneller. De G614 stam houdt momenteel huis in westerse landen en is verantwoordelijk voor de meeste besmettingen. ‘G614 dat zich sneller kan verspreiden, heeft daarom een snellere respons nodig’, zegt deken Prasit van de faculteit Medicijnen van het Siriraj ziekenhuis.

Hij waarschuwt dat het achterhouden van informatie voor de autoriteiten de virussituatie verergert waardoor iedereen risico loopt. ‘Slechts één misstap kan het land grote schade berokkenen.’

De P-factor geeft de frequentie, omvang en plaats aan van de berichtgeving over premier Prayut. De factor is omgekeerd evenredig met het genoegen dat ik beleef bij het bewerken van die berichten voor Nieuws uit Thailand.

Ultrakort Nieuws

• Openbare aanklagers spelen zwartepiet door in Boss-zaak
• Mount Everest 86 centimeter ‘gegroeid’
• Ministerie DES vraagt juridische actie tegen 496 URL’s
• Mahidol heeft meest milieu- en eco-vriendelijke campus
• Kritiek op OM in Sakulthorn zaak
• Prayut belooft hardere actie tegen corruptie


 

Quim Barreiros – Ao vivo (Full concert). https://youtu.be/0kYaCOL6d4I

Joaquim de Magalhães Fernandes Barreiros (1947), professioneel bekend als Quim Barreiros, is een Portugese Pimba-muziekschrijver en -zanger, beter bekend om zijn dubbelzinnige liedjes.


 

Het nieuws in fotoberichten

Commuters wear face masks against spreading Covid-19 at Chatuchak subway station in Bangkok on Monday.

Thanathorn Juangroongruangkit, co-founder of the Progressive Movement group, and young protest leaders on Tuesday acknowledged fresh charges arising from anti-government demonstrations.

Mr Thanathorn reported to Phahon Yothin police station to acknowledge a charge of violating the Public Assembly Act by his presence at an anti-government rally at Lat Phrao intersection in Chatuchak district on Oct 17.

At Muang Nonthaburi police station in Nonthaburi province, younger rally leaders Parit “Penguin” Chiwarak, Panusaya “Rung” Sithijirawattanakul and Panupong “Mike” Jadnok were charged with lese majeste under Section 112 of the Criminal Code over their rally at Nonthaburi pier on Sept 10. Station chief Pol Col Seehadet Sakobkaew said the royal institution was mocked and insulted during the rally.

Foto: Parit Chiwarak, second right, Panusaya Sithijirawattanakul, second left, and Panupong Jadnok, centre rear, report to Muang Nonthaburi police station to acknowledge lese majeste charges on Tuesday.

• Gen Prayut Chan-o-cha has reacted cautiously to Free Youth’s launch of a new movement, which uses what looks like the hammer and sickle associated with Communism as its symbol.

The prime minister would ask his legal team to determine whether the RT campaign, short for “Restart Thailand” according to Free Youth, has an illegal agenda.

The government must suppress and stop the movement from going to “that point” by taking into account the intent of the organisers and all possibilities, he said. He added that anyone who acts in a seditious manner would be prosecuted to the full extent of existing laws.

The cabinet on Tuesday resolved to offer long-stay special tourist visas (STV) to visitors from every country instead of only those with low risks of the novel coronavirus. The cabinet made the decision after the earlier limitation of the STV measure had brought fewer visitors than expected.

Foto: Chinese tourists arrive at Suvarnabhumi airport in Samut Prakan province on Oct 26 for a long stay under the government’s Special Tourist Visa policy granted to revive tourism.

The Immigration Bureau announced on Tuesday that 6,421 people had been arrested on illegal entry charges nationwide since May 1, when the country’s borders were mostly shut to stem the spread of Covid-19.

It has been reported many slipped across the border to avoid the 14-day mandatory quarantine, raising the fear of imported infections which could trigger local transmission of the virus.


 

Nieuws van de website 8-9 december

• Het Centre for Covid-19 Situation Administration (CCSA) meldde dinsdag negentien nieuwe besmettingen, waaronder vier verpleegsters die in ASQ’s en ziekenhuizen in Bangkok werkten.
De vijftien anderen kwamen uit acht landen: Myanmar (7), VS (2) en één elk uit Bahrein, Bulgarije, Denemarken, Marokko, Turkije en Engeland; twee waren buitenlander. Het totaal aantal besmettingen bedraagt nu 4.126.
De verpleegsters en collega’s (25 tot 40 jaar) testten positief op 4 en 5 december. Drie zijn vrouwen; ze hadden koorts, een loopneus en hoofdpijn. De ander is een man die asymptomatisch was. Degenen die nauw contact met hen hebben gehad, testten negatief.
Uit Myanmar kwamen zes Thaise vrouwen (24-37). Ze arriveerden op 2 en 5 december en waren in Chiang Rai in quarantaine. Ze hadden gewerkt in uitgaansgelegenheden en testten op de dag van aankomst of dag 4 positief.
Verder kwam uit Myanmar een Thaise huisvrouw (21), ze was op 29 november het land via Chiang Rai binnen geglipt en testte op 5 december positief, alhoewel ze geen symptomen had.
Uit Bahrein kwam een Thaise vrouwelijke gevangene (32), ze bleek op 23 november besmet. Verdere gegevens ontbreken.
Ten slotte kwamen uit Denemarken een Deense toerist (73), uit Marokko een studente (24), uit Turkije een Thaise zakenvrouw (38), uit Engeland een Zwitserse toerist (65) en uit de VS een Thaise man (62) en een Thaise vrouw (61).
Van het totaal aantal besmettingen zijn 3.874 patiënten hersteld, inclusief zes die de afgelopen 24 uur uit een ziekenhuis zijn ontslagen, 192 patiënten worden nog behandeld. Het dodental bedraagt ongewijzigd 60.

Protest leaders, Parit Chiwarak, left, Panupong Jadnok, Panusaya Sithijirawattanakul, and Chinnawat Chankrachang, right, cover their mouths to protest the violation of their freedom of expression as they report to Nonthaburi police station to hear lese majeste charges.

BP: Hoge P-factor, geen virus tracker

9 december – Mijn hobbywerkdag begint met een domper: Bangkok Post heeft een hoge P-factor en de virus tracker ontbreekt. De krant opent onder de paginabrede kop PM savages ‘republic’ rhetoric. Premier Prayut zegt in het uitgelicht citaat: ‘Thailand is not and won’t be a republic. That’s impossible.’

Wie het Thaise nieuws volgt, zal niet verbaasd staan over deze uitspraak. De blinde adoratie voor de monarchie blijkt telkens weer wanneer de koning zich in het openbaar vertoont. Hij kan geen kwaad doen bij grote (?) delen van de bevolking en de minste of geringste kritiek wordt genadeloos afgestraft. Daarvoor zorgt het draconische artikel 112 van het wetboek van strafrecht dat een strenge straf stelt op lèse majesté.

De aanleiding voor Prayut’s uitval noemde ik al in Nieuws van de website; de krant doet het nog eens dunnetjes over in de opening die bijna een halve pagina beslaat. Hoewel dunnetjes? BP trekt alle registers open om het initiatief van de Free Youth groep ‘Restart Thailand’ de grond in te boren. Mag u zelf lezen, klik op de kop.

De P-factor geeft de frequentie, omvang en plaats aan van de berichtgeving over premier Prayut. De factor is omgekeerd evenredig met het genoegen dat ik beleef bij het bewerken van die berichten voor Nieuws uit Thailand.

Een concessie die niets voorstelt

9 december – Op het eerste gezicht lijkt de tegemoetkoming heel wat om niet meer als eis voor het Special Tourist Visa te stellen dat de aanvrager uit een lage-risico land moet komen. Ongeacht het aantal besmettingen kan nu iedereen het aanvragen.

Die eis werd beschouwd als verklaring waarom  slechts 825 personen uit 29 landen het hebben aangevraagd en slechts zes luxe jachten het gebruikt hebben. ‘Het meer liberale beleid vertegenwoordigt een regerings U-turn dat bedoeld is de kwakkelende toeristenindustrie te helpen’, schrijft de kant.

Laat ik er  maar gelijk een persoonlijke noot aan toevoegen. Dat gaat niet lukken want de waslijst aan andere eisen blijft ongewijzigd, waaronder een quarantaine van veertien dagen die minstens 50.000 baht kost. Voor de waslijst klik hier: De martelgang van een visumaanvraag voor Thailand. Meer weten? Lees: Thailand now open to the whole world.

BP in vogelvlucht

9 december – Bangkok Post telt vandaag elf nieuwsberichten en –verhalen op de vier binnenland pagina’s van het eerste katern plus de rubriek In Brief met drie kortjes. Twee advertenties van een halve pagina en de bekende bijna paginalange advertentie over vier kolommen doen een forse aanslag op de redactieruimte. Aan illustratiemateriaal bevatten de pagina’s zes foto’s waarvan drie over vier kolommen geplaatst.

De vierkolommer op de voorpagina, geplaatst in een fotobericht, toont loco-gouverneur Sophon van Bangkok die in een supermarkt cadeaumanden inspecteert. Dat is nodig want die manden worden soms (vaak?) gebruikt om oude voorraden weg te werken. De manden zijn nieuwjaarsgiften die mensen elkaar bij de jaarwisseling cadeau doen.

Bij de opening van pagina 3 House reopens bribery case staat een vierkolommer met een BTS-rijtuig op station Khu Khot (Pathum Thani) met passagiers die instappen. Het gaat nog om een testrit, want de officiële opening van de verlengde Green Line vind op 16 december plaats.

Op pagina 4 staat de vierkolommer weer in een fotobericht. Een vrouw loopt langs een spandoek van de Rajamangala University of Technology Twan-ok. De tekst verklaart trouw aan de Kroon, die de grond waarop de uni staat, gedoneerd heeft.


 

Roberta Sá – Me faz um dengo / Disritmia – part Martinho da Vila (Delírio no Circo) [Vídeo Oficial]. https://youtu.be/EGRLhZpSqXY

Roberta Varela de Sá is een Braziliaanse zangeres. Sá is geboren in Natal en is van Portugese afkomst.


 

Het nieuws in fotoberichten

Employees wearing personal protective equipment (PPE) meet an arriving international flight passenger before her transfer to a hotel for the compulsory 14-day Alternative State Quarantine (ASQ), to prevent the spread of the Covid-19 coronavirus, at Suvarnabhumi Airport in Samut Prakan.

A second hospital has been prepared to receive Covid-19 patients, with six new cases reported in Chiang Rai among people returning from working in Tachilek, in Myanmar.

Chiang Rai uses Chiang Rai Prachanukroh Hospital as the main base to treat infected people, including those from the Myanmar town.

Mae Fah Luang Medical Centre at Mae Fah Luang University in Muang district was now ready to receive coronavirus patients if Chiang Rai Prachanukroh Hospital reaches full capacity. At least 42 Thais were due to return from Tachilek on Monday.

Foto: A security official watches 10 Thais returning from Tachilek to Mae Sai district of Chiang Rai through the checkpoint at the second Thai-Myanmar Friendship Bridge on Monday.

A Myanmar migrant worker was killed and four others injured when two pickups collided head-on in Tha Maka district of Kanchanaburi early Monday, police said. The two vehicles were badly damaged.

Rescue workers from the Miracle of Life Foundation arrived shortly after the accident. They provided first-aid treatment for four Myanmar migrant workers who were thrown out of the first pickup onto the road by the impact, leaving them seriously injured. The migrants worked at a factory producing auto electrical appliances in Tha Muang district.

The rescuers used a hydraulic jack to force open the other pick-up and extracted the driver, 30, who was also seriously injured. All five of the injured were admitted to Makarak Hospital. One of the Myanmar workers died at the hospital.

A woman from Sing Buri had probaby caught novel coronavirus disease from two Thai women returning from Tachilek township while they were waiting for a flight at Chiang Rai airport, a senior public health official said on Monday.

Sophon Iamsirithaworn, director of the Communicable Diseases Division, said the 51-year-old woman from Sing Buri was probably infected with Covid-19 by the returnees at Mae Fah Luang airport, not while on the plane.

The three flew from Chiang Rai to Don Mueang airport on Nok Air flight DD8717 on Nov 28. Dr Sophon rejected a theory that the virus was spread in the aircraft. All passengers wore face masks and the woman from Sing Buri sat eight rows behind the two returnees, he said.

Foto: The area where passengers wait for a boarding call at Mae Fah Luang airport in Chiang Rai could be where a passenger caught Covid-19.

A security patrol on a road near the Myanmar border in Mae Sai district of Chiang Rai on Sunday.


 

Nieuws van de website 7-8 december

• Het Centre for Covid-19 Situation Administration meldde zondag 21 nieuwe besmettingen waaronder negen Thai die waren teruggekeerd uit Myanmar, zes Thai die uit het buitenland waren gekomen en zes buitenlanders. Ze brachten het totaal aantal besmettingen op 4.107.
De Thai die waren terug gekeerd uit Myanmar hadden er gewerkt in het 1G1-7 Hotel in Tachileik. In tegenstelling tot vorige teruggekeerden kwamen ze het land via een officiële grenspost in Mae Sai (Chiang Rai) binnen en werden onmiddellijk getest. Op vrijdag bleken ze positief. Ze worden allemaal behandeld in het Chiang Rai Prachanukroh Hospital.
De andere zes Thai arriveerden per vliegtuig: vier uit Engeland en twee uit Singapore. De buitenlanders waren twee Amerikanen die uit eigen land kwamen en één uit elk van de landen Estland, India, Duitsland en VAE.
Update dinsdag: Negentien nieuwe besmettingen, waaronder vier verpleegsters die in ASQ’s en ziekenhuizen in Bangkok werkten. De vijftien anderen kwamen uit acht landen; twee waren buitenlander. Het totaal aantal besmettingen bedraagt nu 4.126
• Het leger heeft drones ingezet om luchtverkenningen uit te voeren boven de grens met Myanmar, met name boven natuurpaden, om illegale grenspassanten te signaleren en zo de verspreiding van Covid-19 te voorkomen. Andere maatregelen om de grens van 2.400 km te beveiligen zijn de installatie van meer camera’s en barrières zoals prikkeldraad.
Bij de grens zijn gecombineerde teams van politie, leger en defensievrijwilligers gestationeerd om voertuigen te doorzoeken en verder in het land controleren politieteams bedrijven en fabrieken die gastarbeiders in dienst hebben om te zien of er tussen hen migranten zijn die het land illegaal zijn binnen geglipt. Ze controleren ook locaties die gemeld zijn omdat ze zich niet houden aan de richtlijnen van het ministerie van Volksgezondheid. Het ministerie heeft drie kliklijnen.

Besmettingen wereldwijd > 67 miljoen

Aantal nieuwe besmettingen en doden NL en BE sterk gezakt

8 december – Het aantal besmettingen wereldwijd is met 424.833 toegenomen naar 67.493.569, en passant de 67-miljoengrens passerend. Ook Nederland meldt een fors aantal nieuwe besmettingen (plus 6.779) maar dankzij het lage aantal in België komen beide landen uit op een lager aantal dan een dag eerder: 7.993 tegen 13.873.

Ook het gezamenlijk dodental is gezakt, het is met 91 toegenomen tegen 394 een dag eerder. En nu hoop ik maar dat deze cijfers kloppen want doordat de virus tracker enkele malen ontbrak is rekengrootmeester Bartjens in de war geraakt.

Nederland telt nu 557.224 besmettingen en België 591.756 (plus 1.814). Het aantal doden is in Nederland gestegen met 25 naar 9.687 en in België met 66 naar 17.320. België meldt voorts 82 nieuwe herstelde patiënten naar 39.267.

Ten slotte de cijfers wereldwijd. Aantal besmettingen: zie hierboven, aantal doden plus 6.970 naar 1.543.627, aantal ernstig zieken plus 255 naar 106.256 en aantal herstelde patiënten plus 237.311 naar 46.689.253.

Mijn voorkeurslanden staan nog op dezelfde plaats: België op 19, Nederland op 23 en Thailand op 151. Ook de toptien is ongewijzigd.

BP heeft vandaag een hoge P- en V-factor

8 december – De keren dat BP met premier Prayut opent, zijn niet op de vingers van een hand, zelfs niet van twee handen te tellen. Om het maar eens grof te zeggen: geilt BP soms op de premier? Elke scheet die hij laat, wordt kritiekloos de krant in geslingerd, zoals vandaag dat hij de zorgen wegneemt over een tweede besmettingsgolf.

Ja, de premier heeft geheim overleg gevoerd met het coronavirus dat hem bezworen heeft Thailand met rust te laten. Van de opening krant die geplaatst is over twee kolommen van 30 cm vult hij één volle kolom met zijn poging paniek te voorkomen in het land. Want uit buurland Myanmar komen besmette Thai en sommigen vermijden officiële grensovergangen zodat ze niet in quarantaine hoeven.

De krant heeft dus een hoge P-factor en tot overmaat van ramp ook nog eens een hoge V-factor, want de voorpagina wordt gedomineerd door een vierkoloms foto van Vajiralongkorn die in het hooggerechtshof met een fraaie [?] toespraak de opening verricht van het nieuwe onderkomen van het Hof bij Sanam Luang. Geheel in stijl draagt hij een zwarte toga, ook zijn eega heeft haar kleding aangepast aan de dress-code.

De P- en V-factor geeft de frequentie, omvang en plaats aan van de berichtgeving over Prayut en de koning. De factor is omgekeerd evenredig met het genoegen dat ik beleef bij het bewerken van die berichten voor Nieuws uit Thailand.

De foto, geplaatst in een fotobericht, staat pal boven het bericht dat vier studentenprotestleiders zich vandaag melden bij de politie die heeft laten weten hen te gaan vervolgen voor majesteitsschennis. De plaats kan geen toeval zijn.De advocaat van Parit Chiwarak heeft van de politie vernomen dat ze de rechtbank toestemming zal vragen voor voorlopige hechtenis.

Hij zegt: ‘We verliezen misschien onze vrijheid. Ik wil dat jullie allemaal komen en getuige zijn van mogelijk onrecht op het politiebureau van Nonthaburi. Ik wil voorvechters van democratie vragen te komen om onze detentie te observeren. Ga alsjeblieft door met onze strijd wanneer we onze vrijheid verliezen.’

Het derde bericht op de voorpagina bevat een waarschuwing aan automobilisten die bij warenhuizen hun wagen parkeren: Pak geen onbeheerde tassen op bij je voertuig want dat is een truc van oplichters die beweren van de anti-drugs politie te zijn om geld af te persen.

Adjunct-commissaris Pornchai van de NSB zegt: ‘Waarschuw onmiddellijk het dichtstbijzijnde politiebureau wanneer zogenaamde politieagenten om geld vragen. Zelfs bij de arrestatie van echte drugsverdachten mogen agenten niet om geld vragen.’

BP in vogelvlucht

8 december – Bangkok Post telt vandaag elf nieuwsberichten en –verhalen op de vier binnenland pagina’s van het eerste katern, maar vier forse advertenties reduceren de redactieruimte tot ongeveer drie en een halve pagina. Aan illustratiemateriaal bevatten de pagina’s zes foto’s waarvan twee geplaatst in een fotobericht  en drie foto’s over vier kolom. Verder staan er nog drie postzegelfoto’s op.

Pagina 2 opent met het hoopvolle bericht dat de passagiers op vier vluchten van Chiang Rai naar Bangkok, waarop besmette Thai hebben gezeten, weinig risico hebben gelopen. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid gisteren bekend gemaakt. Alle passagiers droegen een mondkapje. Niettemin is hen gevraagd hun gezondheid de komende veertien dagen goed in de gaten te houden.

Een van de bronnen is een 51-jarige vrouw uit Sing Buri. die mogelijk besmet is geraakt op de luchthaven van Chiang Rai. Uiteindelijk zijn alle besmettingen te herleiden tot het 1G1-7 hotel in Tachileik (Myanmar), een favoriete uitgaansgelegenheid met pub, casino en karaokeruimtes. Er werkten veel Thais. Ik laat het artikel, dat bol staat van de details, verder onbesproken.

Pagina 3 opent met een bericht over een jongere broer van Thanathorn, ex-partijleider van Future Forward, die door de politie ondervraagd gaat worden over zijn rol in een zaak waarin twee personen zijn gevangen gezet wegens het aannemen van steekpenningen.

Lijkt me een nieuwtje in de serie Hoe slopen we Thanathorn? Ook dit artikel staat bol van de details. Iets bondig samenvatten is niet het sterkste punt van de redactie van BP.

Pagina 4 ten slotte opent met een achtergrondverhaal over het Life Community Museum in Bung Kan. Dat museum begint een toeristische trekker te worden. In het museum wordt een beeld gegeven van hedendaagse en traditionele kunst en cultuur.

Ik volsta met de foto van het rubberbomenbos, een van de vier onderdelen van het museum, dat dient als markt en waar culturele evenementen plaats vinden. Ziet er gezellig uit.


 

Louane – Si t’étais là (Version acoustique). https://youtu.be/vqO_EKz1R4Y

Louane Emera (1996), artiestennaam van Anne Peichert, is een Franse zangeres en actrice. Ze werd opgemerkt in 2013 dankzij The Voice, la plus belle voix, een Frans televisieprogramma. Een jaar later in 2014 werd ze nog bekender dankzij de hoofdrol in haar eerste film: La Famille Bélier.


 

Het nieuws in fotoberichten

Employees wearing personal protective equipment (PPE) talk to arriving international flight passengers about their hotel transfer for the compulsory 14-day Alternative State Quarantine (ASQ), to prevent the spread of the Covid-19 coronavirus, at Suvarnabhumi Airport in Samut Prakan on Nov 16, 2020.

Defence volunteers patrol the Thai side of the Ruak River that forms the border between Mae Sai district of Chiang Rai and Tachileik in Myanmar, on Sunday.

KANCHANABURI: Police are investigating a fire that broke out while two raft houses were taking 25 tourists on an excursion to the Kwae Noi River in Sai Yok National Park on Saturday, completely destroying one raft house. Nobody was hurt.

• The pro-royalist Thai Pakdee (Loyal Thai) Group of Khon Kaen filed a police complaint against two pro-democracy protest leaders Parit “Penguin” Chiwarak (foto) and Atthapol “Khru Yai” Buaphat on Sunday, accusing them of breaking Section 112 of the Criminal Code, known as the lese majeste law.

Sunate Kaewkhamhan, 60, a core member of the Thai Pakdee Group, said the complaint was accompanied by video clips of Mr Parit and Mr Atthapol’s speeches — which they deemed lese majeste — at several venues in Khon Kaen and elsewhere. “Their infringements on the royal institution are intolerable,” Mr Sunate said.


 

Nieuws van de website 6-7 december

• Het Centre for Covid-19 Situation Administration (CCSA) meldde zondag 14 nieuwe besmettingen waaronder twee binnenlandse besmettingen in Bangkok. Een van de twee was een Thaise vrouw (26) die uit Tachileik (Myanmar) was gekomen en het land samen met een vriend was binnen geglipt. De twee logeerden in een hotel in Mae Sai (Chiang Rai) en bezochten daar enkele plaatsen.
Op 29 november vloog de vrouw naar Bangkok en verbleef tot donderdag in een hotel. De vriend arriveerde een dag later. De man testte vrijdag positief, de vrouw werd die dag ziek. Ze had een loopneus en testte zaterdag positief.
Sophon Iamsirithaworn, directeur van de general communicable disease division, zegt dat vijf personen, de meesten in Chiang Rai, een hoog risico hebben gelopen. Eén is al negatief getest.
De tweede binnenlandse besmetting betrof een gezondheidswerkster in een ASQ. Ze kreeg donderdag koorts en testte dezelfde dag positief.
Voorts meldde het CCSA zondag twaalf nieuwe besmettingen, waaronder twee die vanuit Myanmar illegaal de grens hadden overgestoken: een 70-jarige man en een vrouw (26). Zij had in een uitgaansgelegenheid in Tachileik gewerkt. De andere acht waren buitenlanders.
De grensbewaking met Myanmar in Mae Sot is verscherpt sinds een Thaise vrouw in Chiang Mai positief testte, die op 24 november illegaal de grens had overgestoken. Zij had gewerkt in het 1G1 Hotel, a suspected Covid hotspot in the Myanmar town.
Sinds deze eerste zaak zijn 23 patiënten besmet, in Tachileik of besmet door degenen die eruit waren teruggekeerd. CCSA woordvoerder Taweesilp dringt er bij alle Thai op aan die illegaal zijn teruggekeerd uit Myanmar, om zich te laten testen om de verdere verspreiding te voorkomen.
De laatste gevallen brachten het totaal aantal besmettingen sinds januari op 4.086. Over de buitenlanders bevat het bericht geen details.
Update maandag: 21 nieuwe besmettingen waaronder negen die waren teruggekeerd uit Myanmar en zes buitenlanders. Ze brachten het totaal aantal besmettingen op 4.107.

Virus tracker na twee dagen terug

7 december – Na twee dagen afwezigheid is de virus tracker vandaag weer terug in de krant met wereldwijd 66,9 miljoen besmettingen, twee miljoen meer dan op vrijdag. Nederland en België voegen 501 doden toe aan het dodental van vrijdag om het meest pikante cijfer uit de cijferbrij te lichten en Nederland is één plaats omhoog geschoven naar 23, want heeft Tsjechië ingehaald.

Ik zie verder af van vergelijkingen, want dat geeft alleen maar een scheef beeld, en beperk me tot de cijfers op de virus tracker van vandaag, die voor alle duidelijkheid betrekking hebben op gisteren.

Het aantal besmettingen wereldwijd bedraagt 66.968.736, het aantal doden 1.536.657, het aantal ernstig zieken 106.001 en het aantal herstelde patiënten 46.351.946.

Nederland telt 550.445 besmettingen en 9.662 doden. België telt 589.942 besmettingen, 17.254 doden en 39.185 herstelde patiënten.

New Year countdown activities can be held as long as they take place under health safety standards, according to Gen Nattaphon Narkphanit, head of the Centre for Covid-19 Situation Administration’s panel on the easing of Covid-19 restrictions. (Archieffoto)

BP in vogelvlucht

7 december – Bangkok Post telt vandaag tien nieuwsberichten en –verhalen op de vier binnenland pagina’s van het eerste katern. Maar netto zijn het drie pagina’s want ze bevatten twee advertenties van een kwart pagina en één van een halve pagina.

Opvallend zijn drie grote verhalen: Een achtergrondverhaal over de Mekong van een halve pagina, twee interviews, beide van een kwart pagina, en een analyse van een kwart pagina. Het illustratiemateriaal bestaat uit vijf foto’s waarvan twee geplaatst in een fotobericht.

De openingskop NY countdowns given govt OK bracht me even in verwarring want las NY als New York, maar bedoeld wordt New Year.

De openingszin vind ik raar, die luidt: Despite three cases of local tranmission, New Year countdown activities can be held as long as they take place under health safety standards… Hoezo ondanks? Kan een dergelijk klein aantal ooit een reden zijn ze te verbieden? Blijkbaar wel want Thailand streeft nu eenmaal naar nul binnenlandse besmettingen, zelfs bij één breekt de paniek al uit, zoals gebleken is in het Noorden.

Het openingsverhaal hoef ik verder niet te behandelen. Het bevat de gebruikelijke adviezen (mondkapje, handen wassen), een paar voor de hand liggende quotes van premier Prayut en een reutel over de besmettingen in het Noorden. Er zijn thans drie gevallen van binnenlandse besmettingen: een 26-jarige transgender man in Chiang Rai, een 51-jarige vrouw uit Sing Buri en een 26-jarige vrouw die in een ASQ werkte.

Mekong People’s Forum
Het achtergrondverhaal over de Mekong bevat één nieuwtje: Op 1 en 2 december is tijdens een forum in Chiang Khong, dat door tweehonderd personen werd bijgewoond, het Mekong People’s Forum opgericht, een bundeling van burgergroepen in acht provincies.

Na twintig jaar campagne voeren tegen hydrodammen en waterprojecten hopen ze hun campagne naar een beleidsniveau te kunnen tillen. Meer weten? Lees: Tide turning for Mekong protesters en mijn pagina Mekong, brood uit het water.

Lt Gen Thanes Wongcha-oum, the 2nd Army Region commander, speaks to a conscripted soldier at Somdet Phraphuttayodfachulalok Maharat military camp in Roi Et province. Lt Gen Thanes says his soldiers are ready to deal with any border situations in the region.

Op pagina 3 staat een interview van een halve pagina met de commandant van de 2nd Army Region. Hij vertelt dat zijn prioriteit de bestrijding van de drugshandel is en de smokkel van commerciële goederen in het Noordoosten. Mag u ook zelf lezen: All quiet on the Northeast front.

In het tweede interview vertelt boomchirurg en arborist Walailuk Puriyakorn dat de gemeente Bangkok het plan heeft om het groene gebied uit te breiden van de huidige 6,9 naar 10 vierkante meter per bewoner en meer bomen te planten. Dat staat in het dit jaar gepresenteerde masterplan Green Bangkok 2030.

Maar de praktijk is weerbarstig. Regelmatig worden bomen gekapt om schade te voorkomen aan elekriciteitsdraden. Niettemin is Walailuk hoopvol voor de toekomst van bomen in Bangkok.

‘Het kost tijd om duurzame groene gebieden met meer grote bomen te ontwikkelen. Maar ik ben ervan overtuigd dat in de toekomst in de straten van Bangkok meer lommerrijke grote bomen staan. Dat is mogelijk omdat iedereen, inclusief BMA personeel en de mensen, dezelfde visie delen dat grote bomen en een groen gebied de toekomst hebben.’

Het vierde grote verhaal is een analyse naar aanleiding van de verklaring van negen Amerikaanse senatoren, inclusief de Thai-Amerikaanse senator Tammy Duckworth, waarin ze bevestigen dat de VS zich inzet voor democratie, mensenrechten en de rechtsstaat in Thailand.

Senator Menendez zegt: ‘We are sending a clear message of solidarity and support for freedom of speech and assembly in Thailand, and urge all parties not to engage in needless violence or harassment.’


 

Het nieuws in fotoberichten

Passengers are checked by health staff at a bus terminal in Khon Kaen on Friday.

WASHINGTON: The World Health Organization has warned that vaccines will be no “magic bullet” for the coronavirus crisis as nations gear up for a massive rollout to tackle surging infections.

While several vaccines have proven effective in trials and large-scale public vaccinations are expected begin within weeks, the WHO warned against vaccine complacency. There was an erroneous belief that the Covid-19 crisis is over with jabs on the horizon, it said.

“Vaccines do not equal zero Covid,” said WHO emergencies director Michael Ryan, adding that not everyone will be able to receive the medicine early next year. “Vaccination will add a major, major, powerful tool to the tool kit that we have. But by themselves, they will not do the job.”

Foto: Britain is training healthcare workers to administer the Covid-19 vaccine after it became the first country to approve one for public use.

• Bank of Ayudhya Plc (Krungsri) has installed a food waste decomposer using biotechnology for aerobic conversion of food waste into organic fertiliser.

The decomposer can be used in farming to increase soil nutrients, while reducing greenhouse gas emissions that contribute to global warming.

The installation of the food waste decomposer is part of Krungsri’s Zero Waste project that aims to cut greenhouse gas emissions by 7.5 million kilogrammes of carbon dioxide equivalent in 2020.

Seiichiro Akita (right), Krungsri’s chief executive, said the bank places great importance on promoting environmental conservation in the face of climate change.

A farmer tends to vegetables in a greenhouse that practises precision farming methods under the guidance of the Pid Thong Lang Phra Foundation working with a Royal Initiative Project in Udon Thani.

Thais think politics will remain contentious and protests will continue at the same level or intensify after Prayut’s clearance by Court, says Nida Poll.


 

Nieuws van de website 5-6 december

• Het Centre for Covid-19 Situation Administration (CCSA) meldde zaterdag negentien (!) nieuwe besmettingen, waarvan dertien personen die uit het buitenland waren gekomen en in quarantaine waren.
De zes bestonden uit twee binnenlandse besmettingen, een Thaise vrouw (50) uit Sing Buri en een Thaise man (30) uit Chiang Mai. Ze worden behandeld in een overheidsziekenhuis.
De overige vier waren twee Thaise vrouwen van 25 en een man (32), die in een uitgaansgelegenheid in Myanmar hadden gewerkt en het land waren binnen geglipt, en een Myanmarese man (43) die voor een gezondheidscontrole was gekomen.
De groep die in quarantaine was geplaatst, bestond uit negen Thais en vier buitenlanders. Zij kwamen uit Maleisië (1), India (1), Zweden (1), Engeland (1), de VS (3), Zwitserland (2), Nederland (1), Mexico (1) en Myanmar (2). Acht hadden geen symptomen.
Van de 4.072 personen die zijn gediagnosticeerd met Covid-19 zijn 3.848 patiënten (94,5 pct) hersteld, inclusief negen die de afgelopen 24 uur uit een ziekenhuis zijn ontslagen. 164 patiënten worden nog behandeld. Het dodental bedraagt nog steeds 60.
Update zondag: 14 nieuwe besmettingen waaronder twee binnenlandse besmettingen in Bangkok. Het totaal aantal infecties bedraagt nu 4.086.
• Alhoewel premier Prayut door het Constitutionele Hof is vrijgesproken vanwege zijn voortgezette verblijf in een legerdienstwoning nadat hij was afgezwaaid als legercommandant, blijft ’s lands politiek omstreden, aldus de laatste Nida peiling van het National Institute of Development Administration. Gevraagd wat ze dachten van de politieke situatie na deze uitspraak gaven de 1.315 respondenten diverse antwoorden – ik beperk me tot de vier meest gegeven.
– De situatie wordt meer omstreden en zorgelijk (27,38 pct)
– De situatie blijft net zo omstreden als eerder en is niet zorgelijk (22,89 pct)
– De situatie wordt meer omstreden, maar is niet zorgelijk (17,64 pct)
– De situatie is net zo omstreden en zorgelijk als eerder (17,49 pct)
• Een 31-jarige man, die zwaar onder drugs zat, heeft in Udon Thani stad een meisje van 16 en een vrouw van 22 doodgestoken en daarna nog eens vier vrouwen en een jongen (13) met een mes verwond. De man, die in een abattoir werkt, reed op een motfiets door de stad en viel willekeurig mensen aan. Na zijn aanhouding gaf hij een verwarrende verklaring.

A woman raises a banner that reads “King’s people” ahead of a ceremony to mark the birthday of the late King Bhumibol Adulyadej and Father’s Day at Sanam Luang on Saturday.

His Majesty the King presides over a candle lighting ceremony marking the birthday of His Majesty King Bhumibol Adulyadej The Great at Sanam Luang. His Majesty was accompanied by Her Majesty the Queen and members of the royal family.

Geen nieuws vandaag

6 december – Bangkok Post besteedt vandaag weer ruim aandacht aan de festiviteiten ter herdenking van koning Bhumibol, waardoor het nieuws behoorlijk in de knel komt. De krant kopt over de volle breedte van de voorpagina in vette kapitalen TRIBUTES FOR KING RAMA IX. Twee foto’s op de voorpagina en zes op pagina 2 tonen hoe de hoofdstad gisteren wijlen de koning eer bewees.

De krant bevat verder een achtergrondverhaal over de nieuwe besmettingen in de noordelijke provincies, waarin minister Anutin (Volksgezondheid) zegt dat de Thais die terugkeren uit Tachileik (Myanmar) c.q. al teruggekeerd zijn, niet voor een tweede golf besmettingen zorgen, dus een nieuwe lockdown is niet nodig.

Het enige ‘nieuws’ biedt een eenkoloms bericht over Thai Airways International (THAI). Het meldt dat een panel over een week extra informatie aan de NACC geeft over vermeende onregelmatigheden bij THAI die zal aantonen hoe de maatschappij zo zwaar in de rode cijfers is gekomen.

Het panel, gevormd door het ministerie van Transport, is verdeeld in zes sub-panels die ‘diverse aspecten’ van de onregelmatigheden onder de loep nemen. Met uw welnemen: Dit soort vage berichten kan ik geen nieuws noemen.

Dus beste lezers, lieve lezeressen: doe net als mij vandaag en wentel u in dolce far niente. Mij komt het wel goed uit, want ik probeer de laatste restjes rugpijn kwijt te raken die mij de afgelopen week beletten een volwassen rubriek Nieuws uit Thailand samen te stellen.

Heb nu meer last van mijn ribbenkast, maar dat kan een andere oorzaak hebben. Ribben zijn als twijgen, heeft mijn privé arts uitgelegd. Te hard hoesten kan ze beschadigen. Maar ja, roken gaat nu eenmaal gepaard met een rokershoest – ik probeer het zoveel mogelijk te vermijden.


 

Het nieuws in fotoberichten

The Public Health Ministry asks visitors to Farm Festival at Singha Park in Chiang Rai on the night of Nov 29 to self-quarantined for 14 days. Anyone who has a fever, loss of sense of smell and taste should urgently see a doctor. (Posted on the CCSA Facebook page on Dec 3)

Cineplex operator SF Cinema offers beds in selected cinemas to woo cinemagoers to return after their numbers dropped sharply with the pandemic.

The bed is queen size with quality bedding accessories, including reclining and the ability to lie flat. A bed lamp and side table are also provided. Before the show, moviegoers will be treated in a dedicated lounge where snacks and drinks are served.

Such services are available starting today at “The Bed Cinema by Omazz” on the seventh floor of CentralWorld.

Four massive Thai conglomerates — B.Grimm Group, Amata Corporation, PTT and Global Power Synergy — have entered into an agreement to develop an 800-square-kilometre industrial estate in Myanmar.

B.Grimm’s role in the partnership is to operate a power plant in the industrial estate, which will feed power primarily to the estate, but also sell excess energy to the Myanmar government.

B.Grimm operates power businesses in Thailand, Laos and Vietnam, with a transmission system in Cambodia. It has a total capacity in operation of 3,019 megawatts supplied from co-generation, solar, energy storage backup for power trading and waste to energy. B. Grimm is the largest power operator in Vietnam.

Foto: DTE 1 and 2, the largest solar power project in Southeast Asia, located in Tay Ninh, Vietnam.


 

Nieuws van de website 4-5 december

• Het Centre for Covid-19 Situation Administration (CCSA) meldde vrijdag veertien nieuwe besmettingen van dertien personen, teruggekeerd uit het buitenland, en één man in Chiang Rai die in contact was geweest met de vrouwen die uit Myanmar het land waren binnen geglipt. De dertien kwamen uit Oekraïne, Nepal, Nederland, Tsjechië, Noorwegen, Duitsland, VS en Myanmar. Ze brachten het totaal aantal besmettingen op 4.053.
De Thaise man (28) werkte in een uitgaansgelegenheid in Chiang Rai.. De man was in nauw contact gekomen met een besmette vrouw uit Phayao, die was teruggekeerd uit Tachilek (Myanmar). Hij wordt behandeld in het ziekenhuis van Chiang Rai
Het ministerie van Volksgezondheid heeft bezoekers aan het Singha Park in Chiang Rai die er ’s avonds op 29 november waren, gevraagd in zelf-quarantaine te gaan. Iedereen die koorts heeft of reuk- en/of smaakzin verliest, dient onmiddellijk een arts te raadplegen.
Het provinciaal kantoor van het ministerie heeft op Facebook gevraagd om de namen van Thai die in Tachilek in uitgaansgelegenheden of andere bedrijven hebben gewerkt, want die stad wordt beschouwd als de besmettingsbron. ‘Those who enter the country at the Thai-Myanmar Friendship checkpoint and other natural passages must be checked in a bid to stop the spread of the disease.’
De andere patiënten zijn een Thaise vrouw (45) uit de Oekraïne, een Nepalese man, een Thaise vrouw (31) uit Nederland, een Tsjechische man (71), een Thaise masseuse (36) uit Noorwegen, een Duitse vrouw (68) en een Thaise huisvrouw (41) uit Duitsland, twee Thais en een Amerikaan uit de VS en drie Thaise vrouwen (23, 24 en 25) uit Myanmar.
Van het totaal aantal besmettingen zijn 3.839 patiënten hersteld (94,7 pct), inclusief zeven die de afgelopen 24 uur zijn ontslagen uit een ziekenhuis. 154 personen worden nog behandeld, het dodental bedraagt onveranderd 60.

Wat wordt het Woord van het Jaar?

5 december – Het einde van het jaar brengt in de media altijd jaaroverzichten en in bekende woordenboeken bekendmaking van het Woord van het Jaar. De traditie om een woord of uitdrukking te kiezen die het afgelopen jaar het meest voorkwam, begon in Duitsland in 1971.

Het zal niemand verbazen dat Merriam-Webster and Dictionary.com het woord pandemic heeft gekozen als hun WOTY.

Voor de hoofdredacteur van Guru, het creatieve vrijdagmagazine van Bangkok Post, is het gebruik aanleiding om Thailand’s versie van WOTY voor 2020 te bedenken. Ze geeft zes suggesties: rubber duck pool float, to reform, shipping containers, BMTA buses, yellow shirt en three-vinger salute. Mocht u niet weten waarop deze woorden doelen, raapleeg haar editorial.

Mijn keuze voor Thailand is het drievinger gebaar, mijn persoonlijke WOTY is Au (voor een toelichting zie mijn Facebook pagina). In Nederland nomineert Van Dale Uitgevers 20 woorden voor de shortlist. Op dinsdag 15 december wordt op de website https://woordvanhetjaar.vandale.be/nl het winnende Woord van het Jaar 2020 bekendgemaakt.

Locals in Nan cover soil with hay before pouring water on it, a sufficiency economy tecnique.

BP in vogelvlucht: Weinig nieuws, veel Rama IX

5 december – Bangkok Post staat vandaag in het teken van wijlen koning Bhumibol die op 5 december werd geboren. Twee van de vier binnenland pagina’s van het eerste katern bevatten een terugblik op zijn leven en zijn adviezen op het gebied van waterbeheer, de sufficiency economy en onderwijs.

Twee advertenties van de Mitr Phol Group en de BMA In Commemoration meten elk een halve pagina en een commerciële advertentie beslaat een kwart pagina. De virus tracker ontbreekt, In Brief bevat slechts twee kortjes.

De krant krijgt van mij geen hoge factor – dat zou dan een B-factor zijn – want ik vind de vader aanzienlijk sympathieker dan de zoon.

Bovendien: hij was een fervent zeiler en ontwierp en bouwde een eigen zeilboot en dat schept een band want ik heb ook veel gezeild in mijn jonge jaren. Ook kon hij een aardig deuntje blazen op de saxofoon en iemand die van muziek houdt, deugt.

Over de sufficiency economy zei Bhumibol: ‘Being a tiger is not important. The important thing is for us to have a sufficient economy. A sufficient economy means to have enough to support ourselves.’

Het advies is niet besteed aan de huidige regering, want die is alleen gefocused op economische groeicijfers en wil op velerlei gebied een Aziatische tijger in Asean worden. Maar Bhumibol zei wel vaker verstandige dingen waaraan regeringen lak hadden, zoals dat kritiek op de koning mogelijk moet zijn.

BP opent vandaag met het bericht dat het Centre for Covid-19 Situation Administration mulls (nadenkt) over verscherping van enkele maatregelen om de verspreiding van Covid-19 tegen te gaan. Nou, reken maar dat wanneer de krant dit werkwoord gebruikt, het besluit al lang is genomen.

Gedacht wordt aan beperking van het aantal bezoekers van muziekuitvoeringen en passagiers in het openbaar vervoer. Secretaris-generaal Natthapon van de NSC en hoofd van het CCSA-panel belast met versoepeling van restricties heeft daarover een vergadering uitgeschreven, aldus een bron.

Aanleiding is de binnenlandse besmetting van een man in Chiang Rai. Ja, u leest het goed: één man en dan breekt de paniek al los. Hij was in contact geweest met de Thaise vrouwen die uit Myanmar over de grens waren geglipt, niet in quarantaine waren geweest en besmet bleken.

Maar deze strenge aanpak heeft tot nu toe Thailand wel behoed voor besmettingscijfers, waar andere landen in grossieren, zoals Nederland en België.

Het artikel vervolgt met een uitgebreid exposé over de bewegingen van de man en andere verdachte gevallen, maar dat lijkt me weinig relevant om allemaal over te nemen. Wilt u het niettemin lezen, klik hier: CCSA mulls tighter curbs.

Boven de opening staat een fotobericht met een foto van een formatie van drones die Bhumibol tonen terwijl hij op de saxofoon speelt. Ik sta altijd weer verbaasd over dit technische hoogstandje. Misschien duikt de foto nog ergens op de website op, zodat ik hem kan overnemen en ook u zich kunt verbazen.

Het beeld doet me denken aan puzzels uit mijn kinderjaren met genummerde puntjes. Wanneer je die vanaf nummer 1 verbond, ontstond een tekening van een object (klik hier voor voorbeelden).

Verder op de voorpagina drie berichten. Thai Hom Mali fragant rice (geurige rijst) is tijdens de twaalfde jaarlijkse World Rice Conference van de Amerikaanse publicatie Rice Trader uitgeroepen tot de beste rijst, een koppositie die de rijst in 2017 voor het laatst verwierf en sindsdien verloor aan Cambodjaanse en Vietnamese rijst. Thailand heeft de prijs zesmaal gewonnen.

Het tweede bericht toont een foto van het inmiddels beruchte 1G1-7 hotel in Myanmar dat beschouwd wordt als een hotspot voor Covid-19 besmettingen. De tien Thaise besmette vrouwen, die zijn ontdekt in Thailand, hadden daar gewerkt.

Het derde bericht meldt dat duizenden gedetineerden koninklijke gratie krijgen ter gelegenheid van de geboortedag van koning Bhumibol op 5 december, tevens vaderdag. 30.000 gevangenen worden vrijgelaten, 20.000 krijgen strafvermindering, waaronder bekenden als roodhemdleider Nattawut, tv-presentator Sorrayuth en voormalig minister Boonsong (Handel).

A bridge crossing the Tha Di canal in Lan Saka district, Nakhon Si Thammarat, has collapsed due to major flooding that has ravaged the province since Wednesday.

Kort Nieuws zaterdag 5 december

– Als laatste pagina 4, waarop twee berichten staan en de rubriek In Brief. De opening meldt dat de koning steun heeft verleend aan de slachtoffers van de overstromingen in Nakhon Si Thammarat. Hij heeft tienduizend hulpzakken gedoneerd en zeven mobiele keukens gesponsord.

De provincie is het ergst getroffen in het Zuiden, minstens dertien personen zijn om het leven gekomen. Maar er is ook goed nieuws want het water begint te zakken. In de provincie zijn al enkele wegen heropend en het Maharaj Nakhon Si Thammarat ziekenhuis is weer volop in bedrijf.

Het tweede bericht zegt dat het verbod op online verkopen van alcohol en reclame maandag ingaat, wat eigenlijk oud nieuws is want dat was al bekend. Het verbod heeft betrekking op de verkoop via sociale media platforms als Facebook en Line en websites. Het geldt niet voor advertentiekanalen van kleine alcohol bedrijven.


 

Het nieuws in fotoberichten

Arriving passengers leave the terminal at Suvarnabhumi airport. Quarantined arrivals made up half of the new Covid-19 cases announced on Thursday.


 

Nieuws van de website 3-4 december

• Het Centre for Covid-19 Situation Administration (CCSA) meldde donderdag dertien nieuwe besmettingen waaronder zes Thaise vrouwen (21 tot 36 jaar) die eind vorige maand illegaal vanuit Myanmar de grens waren overgestoken. De overigen waren vier Thais en drie buitenlanders die in quarantaine waren. Ze brachten het totaal aantal besmettingen op 4.039.
Uit Nederland kwamen twee Thaise vrouwen van 42, ze waren in quarantaine in Bangkok en Chon Buri. Uit India arriveerde een Indiase arbeider in de petrochemie die in Bangkok in quarantaine was. Uit de VS kwam een Thaise serveerster (31), ook in Bangkok in quarantaine.
De patiënt uit Mexico was een Thaise naaister (36), zij was in Chon Buri in quarantaine. Voorts kwam uit Zweden een Egyptische vrouwelijke arts (32), zij was in Bangkok in quarantaine en de laatste was een Pakistaanse man (37), werknemer van een bedrijf, die in Samut Prakan in quarantaine was.
Van het totaal aantal besmettingen zijn 3.832 patiënten hersteld (94,8 pct), inclusief tien die de afgelopen 24 uur uit een ziekenhuis zijn ontslagen. Het dodental bedraagt onveranderd 60.
Update vrijdag: Veertien nieuwe besmettingen van dertien personen teruggekeerd uit het buitenland en één man in Chiang Rai die in contact was geweest met de vrouwen die uit Myanmar het land waren binnen geglipt. De dertien kwamen uit Oekraïne, Nepal, Nederland, Tsjechië, Noorwegen, Duitsland, VS en Myanmar. Ze brachten het totaal aantal besmettingen op 4.053.

Virus tracker terug van weggeweest

Wereldwijd twee miljoenengrenzen gesneuveld

4 december – Omdat de virus tracker donderdag ontbrak in de krant, moet ik de cijfers van vandaag vergelijken met die van woensdag, hetgeen natuurlijk niet helemaal eerlijk is omdat twee dagen zijn verstreken.

Vandaag valt op dat het aantal besmettingen en herstelde patiënten wereldwijd een miljoenengrens heeft overschreden. Het aantal besmettingen de 64-miljoen grens, het aantal herstelde patiënten de 45-miljoen grens.

Nederland meldt 8.966 nieuwe besmettingen naar 532.444 en België 4.907 nieuwe besmettingen naar 582.252. Het aantal doden is in Nederland gestegen met 128 naar 9.504 en in België met 266 naar 16.911. Onze zuiderburen melden 787 nieuwe herstelde patiënten naar 38.261.

De cijfers wereldwijd zijn als volgt: Nieuwe besmettingen plus 279.810 naar 64.980.513, aantal doden plus 25.627 naar 1.502.210, aantal ernstig zieken plus 754 naar 106.685 en aantal herstelde patiënten plus 57.538 naar 45.068.353.

Van mijn voorkeurslanden is alleen Nederland opgeschoven: van 23 naar 24, want het is ingehaald door Tsjechië. België staat nog steeds op 19, Thailand op 151. Ook in de toptien hebben zich geen wijzigingen voorgedaan.

BP in vogelvlucht

4 december – Wat valt op in de krant vandaag? Een hoge V-factor en het goede nieuws weggemoffeld op pagina 3, namelijk dat 13 miljoen Thai midden volgend jaar gratis worden gevaccineerd tegen het coronavirus.

De hoge V-factor is te wijten aan een vierkoloms foto bovenaan de voorpagina met het koningspaar (de koning in burgerkleding) dat gisteren in het Dusit Palace een ceremonie bijwoonde om de geboortedag van koning Bhumibol op 5 december te herdenken. Het paar ging vergezeld van prinses Bajrakitiyabha Narendira Debyavati.

BP telt vandaag het armzalige aantal van zeven nieuwsberichten en –verhalen op de drie binnenland pagina’s van het eerste katern, waaonder één achtergrondverhaal. De rubriek In Brief ontbreekt en één advertentie snoept er een vijfde pagina vanaf.

Pagina 2 is in tekst en foto’s geheel gewijd aan het forum ‘Forbes Thailand: Thailand’s Mega Trends’ . Ook de krant opent ermee onder de kop Arkhom calls for tax reforms.

Aan illustratiemateriaal bieden de pagina’s elf foto’s en drie postzegelfoto’s, waaronder één vierkoloms foto van een schoolklas die het Saranrom park bezoekt. Op de foto leidt een onderwijzeres haar pupillen langs een veelkleurig bloemenperk.

Acht foto’s beslaan driekwart van pagina 2, vijf zijn uiterst saaie platen waarop mannen en een enkele vrouw netjes naast elkaar staan. Ook de vierkoloms foto bij het openingsverhaal toont zo’n rijtje met als bijschrift wie dat allemaal zijn.

Het zijn geen foto’s die mijn journalistieke hart sneller doen kloppen. Dat geldt ook voor de twee foto’s van sprekers achter een katheder. BP kan veel beter op fotografische gebied, maar stelt deze keer teleur.

Kort Nieuws vrijdag 4 december

– De berichtgeving over de Thaise vrouwen die uit Myanmar het land zijn binnen geglipt zonder in quarantaine te gaan, verandert met de dag en het bericht. Vandaag meldt de krant dat het om tien vrouwen gaat die met 699 personen in contact zijn geweest, van wie 175 als hoge-risico groep worden beschouwd. In Chiang Rai is één man (28), een vriend van één van hen die in contact is geweest met drie, positief getest.

Niettemin zegt permanent secretaris Kiatiphum van het ministerie van Volksgezondheid dat de verspreiding van de ziekte nu ‘out of the question’ is omdat de tien met milde symptomen in het ziekenhuis zijn opgenomen, de hoge-risico groep negatief is getest en in quarantaine is geplaatst. De overige 524 lage-risico gevallen zijn geïsoleerd.

Kiatiphum zegt: ‘Wanneer de hoge-risico groep aan het eind van hun quarantaine virusvrij blijken, kunnen we concluderen dat de ziekte zich niet verspreid heeft.’

Ook vandaag is Nieuws uit Thailand onvolledig.


 

Het nieuws in fotoberichten

Prime Minister Prayut has been cleared by the Constitutional Court of any wrongdoing in staying in army housing while being the prime minister.

His occupancy was allowed under a 2005 army regulation, which lets army chiefs stay on base after they retire if they continue to serve the country well, according to the unanimous ruling read out at the court in Bangkok on Wednesday afternoon.

The court said the regulation had come into effect before Gen Prayut was the army chief, and other former army commanders have also received the same benefits.

• Six more Thai women who sneaked back home through natural passages from Myanmar’s Tachilek town to Chiang Rai province late last month had Covid-19 and some of them travelled Bangkok and some provinces, according to Dr Sophon Iamsirithaworn, general communicable diseases director at the Department of Disease Control.

One of the cases was a 28-year-old native of Phayao province. She worked at an entertainment place at 1G1 Hotel in Tachilek. Two other cases are a woman, 21, from Bangkok and her friend, 25, from Phichit province. They were also at 1G1 Hotel. Another case is a 36-year-old native of Ratchaburi province. Two other cases are two women, 23 and 25, who lived in Chiang Mai and were friends of a confirmed case who worked in Tachilek.

Disease control officials stand ready to test people in Chiang Mai province for Covid-19, at royally-sponsored mobile test units, on Monday.

Anti-government protesters converge at the Lat Phrao intersection after the ruling on Gen Prayut was delivered.


 

Nieuws van de website 2-3 december

• Het Centre for Covid-19 Situation Administration meldde woensdag 18 (!) nieuwe besmettingen van personen die waren teruggekeerd uit elf landen, de meesten Thai. Ze brachten het totaal aantal besmettingen op 4.026.
Uit Zwitserland kwamen vijf Thai: een programmeur (31) een studente (27, een huisvrouw (66) en twee vrouwen van 56 jaar. Ze waren in Chon Buri in quarantaine.
Uit Myanmar kwamen drie Thais: een vrouwelijke en mannelijke werknemer van 43 en 44, en een vrouw van 25 die in een uitgaansgelegenheid had gewerkt. Zij was het land via een natuurpad binnen geglipt. Alle drie zijn opgenomen in het Chiangrai Prachanukroh Hospital.
Twee Thai kwamen uit Japan: een 24-jarige freelancer en een werkster (29) op een boerderij. Zij waren in Chon Buri in quarantaine.
De overige acht kwamen uit Egypte, Duitsland, Koeweit, Soedan, Zweden, Turkije en de VS. Twee van hen waren buitenlander: een Egyptische leraar talen (44) en een Soedanese vrouw (57). Ze waren allen asymptomatisch.
Van het totaal aantal besmettingen zijn 3.822 patiënten (94.9 pct) hersteld, inclusief elf die de afgelopen 24 uur zijn ontslagen uit een ziekenhuis. 144 patiënten worden nog behandeld. Het dodental bedraagt nog steeds 60.

Vonnis ergert studenten

3 december – De vrijspraak voor premier Prayut in de dienstwoningzaak zal niemand verbazen die weet hoe de hazen in Thailand lopen (voor en achter de schermen). Dat het vonnis de anti-regerings studenten ergert, zoals de krant kopt boven de opening (Ruling incenses students) zal ook niemand verbazen en dat BP ermee opent, zal ook niemand verbazen, om de trits vol te maken.

Het artikel, voorzien van twee foto’s: een met Prayut te midden van supporters tijdens zijn bezoek aan Samut Songkhram gisteren (met weer die irritante grijn sop zijn gezicht) en een van de rally op de Lat Phrao kruising, laat enkele protestleiders aan het woord. Wat ze zeggen, komt allemaal op hetzelfde neer: We gaan door met de strijd.

Ik noem één aardige uitspraak: ‘Vanaf nu is niets meer illegaal.’ Dat zegt leider Somyot van de June 24 Democracy Group. Hij is optimistisch: ‘De mensen zullen Prayut stoppen. Het duurt niet lang totdat hij premier af is. De mensen zullen opstaan en een eind maken aan deze vicieuze cirkel, die Prayut aan de macht houdt.’

De krant heeft vandaag dus weer een hoge P-factor door de ruime aandacht die deze zaak krijgt. Dat bevordert bepaald niet mijn arbeidsvreugde.

BP in vogelvlucht

3 december – Alhoewel de krant vandaag vier binnenland pagina’s telt, ontbreekt de virus tracker. Dat is voornamelijk te wijten aan twee advertenties van een halve pagina, een advertentie van een vijfde pagina en een halve pagina met vijf foto’s van de rally onder de kop PM ducks court chop. De keuze van het werkwoord to duck kan niet toevallig zijn, want gele rubber badeendjes zijn het nieuwe anti-regeringssymboool van de demonstranten.

De krant telt elf nieuwsberichten en –verhalen waarvan de meeste, vijf, op pagina 4 staan. De rubriek In Brief bevat vier kortjes en aan fotomateriaal biedt de krant twaalf foto’s, waarvan één over vier kolom geplaatst. Maar dat is [godzijdank] niet de foto met de grijzende Prayut, maar een foto van de rally op de halve fotopagina.

Ook vandaag is Nieuws uit Thailand onvolledig, alhoewel mijn lichamelijke conditie is verbeterd. Maar nu wil ik loungen (voorheen relaxen).


 

Het nieuws in fotoberichten

Passengers arrive at Suvarnabhumi airport on Monday, and head for quarantine.


 

Nieuws van de website 1-2 december

• Het Centre for Covid-19 Situation Administration (CCSA) heeft dinsdag tien nieuwe besmettingen gemeld waaronder een Russisch jongetje van zeven maanden. De zeven buitenlanders en drie Thai kwamen uit de VS (3), Soedan (1), Rusland (4) en Pakistan (2). Ze waren allen in quarantaine en brachten het totaal aantal besmettingen op 4.008.
Uit de VS arriveerden op 27 november een Amerikaanse lerares (23) en een dag later een Thaise vrouw (63) en een Thaise man (65), beiden zzp-er. De Amerikaan testte in een ASQ op de dag van aankomst positief, ook de twee Thai testten bij aankomst positief. Alle drie waren asymptomatisch.
Uit Soedan kwam op 24 november een Thaise huisvrouw (50). Zij testte vijf dagen later positief, alhoewel ze geen symptomen had.
Uit Rusland kwamen op 23 november vier Russen op dezelfde vlucht als waarop eerder een passagier besmet bleek. Het ging om een duiker (39), jongen (7 maanden), zakenman (29) en een vrouw (28, zzp-er). Allen testten op 28 november positief, hoewel asymptomatisch.
Uit Pakistan kwamen op 15 november twee Pakistani: een engineer (32) en een huisvrouw (30). De vrouw testte op 27 november positief, de man op 29 november. Beiden waren asymptomatisch.
Van het totaal aantal besmettingen zijn 3.811 patiënten (95 pct) hersteld, inclusief acht die de afgelopen 24 uur uit een ziekenhuis zijn ontslagen. 137 personen worden nog behandeld, het dodental bedraagt ongewijzigd 60.

Virus tracker: Hersteld wereldwijd > 44 miljoen

Aantal nieuwe besmettingen NL en BE weer gezakt, maar meer doden

2 december – Het aantal herstelde patiënten wereldwijd heeft de 44-miljoen grens overschreden en Thailand doet een stapje over de 4-duizendgrens. Nederland en België melden minder nieuwe besmettingen, maar meer nieuwe doden. Tsjechië is een plaatsje gezakt, waardoor Nederland van 24 naar 23 is verhuisd. Dat zijn vandaag de meest in het oog springende ontwikkelingen op de virus tracker.

Voor de tweede achtereenvolgende dag is het aantal nieuwe besmettingen in Nederland en België afgenomen: van 7.763 naar 5.314. Het aantal nieuwe doden is daarentegen gestegen van 109 naar 145.

Nederland meldt 4.568 nieuwe besmettingen naar 523.478 en België 746 naar 577.345. Het aantal doden is in Nederland gestegen met 47 naar 9.376 en in België met 98 naar 16.645. Het aantal herstelde patiënten in België steeg met 91 naar 37.474.

Ten slotte de cijfers wereldwijd. Aantal besmettingen plus 526.576 naar 63.700.703. Dus vandaag wordt de 64-miljoen grens gepasseerd. Aantal doden plus 9.439 naar 1.476.583, aantal ernstig zieken plus 737 naar 105.931 en aantal herstelde patiënten plus 426.834 naar 44.110.815.

BP in vogelvlucht: Hoge P-factor

2 december – Bangkok Post telt vandaag dertien nieuwsberichten en –verhalen op de vier binnenland pagina’s van het eerste katern plus de rubriek In Brief met drie kortjes. Ze bevatten twee advertenties: een van een kwart pagina en een van een halve pagina plus een halve fotopagina met acht foto’s van de feestelijkheden en een tentoonstelling ter gelegenheid van het pausbezoek een jaar geleden. De krant verzuimt te melden waar dit plaatsvond.

Aan illustratiemateriaal bevat Binnenland vier foto’s, waaronder een 4-koloms en 3,5-koloms foto en een kleintje. De 3,5 koloms foto staat prominent op de voorpagina. Die toont twee leerlingen van de Triam Udom Suksa school, één gekleed in een eigen plunje, de ander in schooluniform.

Een tweede foto toont een leerling van de Bad Students groep, die schooluniformen ophangt aan het hek van ministerie van Onderwijs. Alleen vandaag mogen de leerlingen in kleding naar eigen voorkeur naar school komen. Vanaf morgen is het feest weer afgelopen.

BP heeft vandaag een hoge P-factor want opent met een vrij fors bericht dat PM’s fate hangs in the balance (Prayut’s lot staat op het spel). Moet ik nog uitleggen waarom? Nee toch.

Nou goed dan, even kort: Vandaag oordeelt het Constitutionele Hof of hij in strijd met de regels is blijven wonen in een legerdienstwoning nadat hij in 2014 afzwaaide als legercommandant.

Oppositieparlementsleden hebben die zaak aanhangig gemaakt. Wanneer het Hof Prayut schuldig acht, is het over en uit met zijn premierschap en het kabinet. De oppositie zal er gaan traan om laten. Ik ook niet trouwens.

– Verder op de voorpagina: Minister Nataphol (Onderwijs) buigt niet voor de eis van de demonstrerende leerlingen, geleid door de groep Bad Students, om hen toe te staan in vrijetijdskleding naar school te gaan. ‘De campagne die leerlingen aanspoort hun eigen kleren naar school te dragen, is bedoeld om me te dwingen een keus te maken. Maar ik neem mijn beslissing gebaseerd op wat het juiste is om te doen, niet vanwege sociale druk.’

BP maakt er weer eens een potje van, want meldde eerder dat het Office of Basis Education Commission alle scholen heeft opgedragen om leerlingen toe te staan op dinsdag, de eerste dag van het nieuwe semester, vrijetijdskleding te dragen, maar dit bericht zegt alleen dat Bad Students de oproep heeft gedaan. Volgens de krant gaven slechts weinigen gehoor aan de oproep en in sommige scholen werden ze niet toegelaten.

– De Tourism Industry Council van Chiang Mai en zeven andere groepen beloven 100.000 baht te betalen aan iedereen die tijdens een bezoek aan de provincie besmet raakt. De belofte heeft tot doel het vertrouwen van toeristen in de lokale Covid-19 controle- en preventiemaatregelen te verhogen en is een reactie op de ontdekking van een nieuwe besmetting waardoor meer dan driehonderd personen risico hebben gelopen. De laatste zaak heeft een bittere klap uitgedeeld aan de provincie op een moment dat de toerisme-industrie eindelijk begint te herstellen van de pandemie.

– Laatste bericht op de voorpagina. Het kabinet heeft gisteren besloten de toegestane maximumsnelheid op snel- en binnenwegen te verhogen naar 120 km. Zijn wel enkele voorwaarden aan verboden, maar die voeren te ver om allemaal te noemen.

Nieuws uit Thailand is vandaag onvolledig, want ik kamp met een uiterst pijnlijke rug die het werken bemoeilijkt.


 

Het nieuws in fotoberichten

A soldier from the Naresuan task force stands guard on the Thai side of the border with Myanmar in tambon Tha Sai Luad, Mae Sot district, Tak province. The border patrol has been stepped up to prevent security threats and a possible spread of Covid-19 through illegal crossings.

Prime Minister Prayut Cha-o-cha said on Monday he will return to live in his own house if the Constitutional Court rules against his present use of a house inside an army barracks.

The court will on Wednesday rule on the Pheu Thai Party’s petition challenging the legality of the prime minister’s continued occupancy of an army residence since his retirement from the military.

The prime minister and his family reside in a house at the 1st Infantry Regiment barracks on Vibhavadi Rangsit Road.

Khunying Sudarat Keyuraphan, a former chief strategist of Pheu Thai, has resigned as party member, severing the last link she had with the largest opposition party. A number of the party’s non-MP key men who are not MPs also quit along with her. More members were said to follow suit in the coming days.

In her resignation letter to the party’s registrar, Khunying Sudarat did not offer any explanations. She resigned as the party’s chief strategist in late September. The 59-year-old politician had been a key member of Pheu Thai, dated back to its first incarnation as Thai Rak Thai, which she co-founded in 1998.

• Thais working in Myanmar who wish to return home should do so only through two permanent border checkpoints, in Tak’s Mae Sot district and Chiang Rai’s Mae Sai, and go immediately into state quarantine to stem the spread of Covid-19, 3rd Army commander Lt Gen Apichet Suesat said on Monday.

They should not return home through natural border passes, he said.

The Office of Basic Education Commission (Obec) has instructed all schools to not prohibit students to wear casual outfits to school on the first day of the second term.

Obec secretary-general Amporn Pinasa said students should be allowed to don casual attire on Tuesday as students going to school to study is the best thing that could happen to society. However, Mr Amporn said that school dress codes will still apply, and each school will be required to inform parents of their respective dress codes.

Foto: A banner reading dressing casual outfits to school is hung on a pedestrian bridge at Uruphong intersection on Monday.

Five leaders of the People’s Movement reported to Chana Songkhram police on Monday to hear charges of lese majeste brought under Section 112 of the Criminal Code over the demonstration at Sanam Luang on Sept 19-20.

Foto: From left: Panupong Chadnok, Parit Chiwarak, Panusya Sithijirawattanakul and Arnon Nampha. Patiwat Saraiyaem alias “Molam Bank” ontbreekt op de foto.

Het nieuws in infographics

Klik hier voor het bijbehorende artikel: Jury still out on BoT measures

Klik hier voor het bijbehorende artikel: Indo-Pacific shift


 

Nieuws van de website 30 november-1 december

• Het Centre for Covid-19 Situation Administration meldde maandag 21 nieuwe besmettingen van 17 Thai en 4 buitenlanders, waaronder twee Thaise vrouwen die donderdagavond via Chiang Rai het land waren binnengeglipt en quarantaine hadden vermeden.
De nieuwe patiënten kwamen uit India (1), Italië (1), Duitsland (2), Zwitserland (2) , Japan (3), Nederland (1), de VS (2) , Engeland (1), Rusland (2), Denemarken (2), Frankrijk (1) en Oman (1). Ze brachten het totaal aantal besmettingen op 3.998. Het aantal doden is niet gewijzigd en bedraagt andermaal 60.
Update dinsdag: Tien nieuwe besmettingen waaronder een Russisch jongetje van zeven maanden. De zeven buitenlanders en drie Thai kwamen uit de VS (3), Soedan (1), Rusland (4) en Pakistan (2), en brachten het totaal aantal besmettingen op 4.008.
• Thailand boekte in oktober een betalingsoverschot van $ 0,99 miljard tegen $ 1,31 miljard een maand eerder, aldus de Bank of Thailand maandag. De export kromp in oktober met 5,6 procent vergeleken met een jaar eerder, tegen 4,2 procent in september. De import nam met 12,1 procent af vergeleken met een jaar eerder, waardoor het handelsoverschot die maand $ 3,17 miljard bedroeg.
• De Bank of Thailand houdt op 9 december een briefing waarop ze aanvullende maatregelen bekend zal maken om de baht in toom te houden. Directeur Chayawadee Chai-Anant schrijft de kracht van de munt toe aan zowel korte- als langetermijn factoren. De maatregelen die in het eerste kwartaal van volgend jaar worden genomen hebben tot doel de baht en het financiële marktmilieu aan te passen.
De baht is ‘quite volatile’ door diverse factoren zoals de voortgang in de ontwikkeling van een Covid-19 vaccin, wat instroom van fondsen heeft aangetrokken, zegt ze. ‘Short term inflows have increased, but they can’t be classified as hot money or short-term investment for liquidity management.’

Besmettingen wereldwijd > 63 miljoen

Aantal nieuwe besmettingen en doden NL en BE weer gezakt

1 december – Het aantal besmettingen wereldwijd heeft gisteren de 63-miljoengrens overschreden; ik verwacht dat vandaag de 64-miljoengrens sneuvelt. Nederland en België melden op de virus tracker van vandaag minder nieuwe besmettingen en minder nieuwe doden dan een dag eerder, maar vergeleken met de Thaise cijfers zijn ze nog steeds extreem hoog.

Nederland meldt 5.585 nieuwe besmettingen naar 518.910 en België 2.151 naar 576.599, tezamen 7.736 tegen 8.078 een dag eerder. Het aantal doden is in Nederland toegenomen met 23 naar 9.349 en in België met 86 naar 16.547, tezamen 109 tegen 181 een dag eerder. Het aantal herstelde patiënten in België, dat een dag eerder niet was bijgewerkt, is met 55 toegenomen naar 37.383.

Ten slotte de cijfers wereldwijd. Aantal besmettingen plus 481.621 naar 63.174.127, aantal doden plus 6.603 naar 1.467.144, aantal ernstige zieken min 78 naar 105.194 en het aantal herstelde patiënten plus 372.637.

Mijn voorkeurslanden staan onveranderd op dezelfde plaats; ook in de toptien hebben zich geen mutaties voorgedaan.

BP in vogelvlucht

1 december – Bangkok Post telt vandaag 13 nieuwsberichten en –verhalen op de vier binnenland pagina’s van het eerste katern plus de rubriek In Brief met vier vrij forse kortjes in een paginalange kolom. Twee advertentie snoepen wat van de redactieruimte af: een van een halve pagina en de bekende bijna paginalange advertentie over vier kolommen.

Aan illustratiemateriaal bevatten de pagina’s acht foto’s, waarvan vier in een fotobericht en drie 4-koloms foto’s.

Prominent op de voorpagina staat een 4-koloms foto van de penumbral lunar eclipse (penumbrale maansverduistering) gisternacht, gefotografeerd vanaf het Democracy Momenument waarvan een deel in beeld is. Het fenomeen doet zich voor wanneer de maan zich in de buitenste schaduw van de aarde bevindt, waardoor die gedurende een half uur donkerder lijkt dan normaal. Het best kan dit bekeken worden door een telescoop.

De krant opent met een uitgebreid verhaal over de dienstwoningzaak waarin premier Prayut is verwikkeld onder de kop Protest switches to courthouse. Morgen vonnist het Constitutionele Hof of hij mag blijven wonen in een (gratis) dienstwoning op het terrein van het 1st Infantry Regiment, King’s Guard aan de Vibhavadi Rangsit Road.

De zaak is aanhangig gemaakt door oppositiepartij Pheu Thai, die zegt dat hij de woning had moeten verlaten toen hij in 2014 afzwaaide als legercommandant. Het leger zegt daarentegen dat hij niet in een dienstwoning woont, maar in een ‘visitor’s house’. Het noemt ook zijn veiligheid als reden waarom hij op een legerbasis dient te wonen.

Wanneer het Hof meent dat hij in de fout is gegaan, betekent dit het einde van zijn premierschap en zijn kabinet. Hoofd regeringswhip Wirat zegt dat hij en zijn collega’s nog niet gesproken hebben over kandidaten om Prayut te vervangen. Maar hij denkt dat het Hof ten gunste van Prayut vonnist [en dat denk ik ook].

Anti-regerings demonstranten komen morgen bijeen bij het Hof. Woordvoerder Ramate van regeringspartij Democraten waarschuwt hen het Hof niet onder druk te zetten of te bedreigen want dat zou neerkomen op minachting van de rechtbank. Ze kunnen beter wegblijven, vindt hij.

Phuket goes on alert after Covid scares kopt de krant boven de opening van pagina 2. De autoriteiten op het vakantie-eiland maken zich zorgen nu drie Thaise vrouwen die waren teruggekeerd uit Myanmar en niet in quarantaine waren geweest, besmet bleken [drie? ik dacht twee].

Adjunct-gouverneur Pichet zei na een vergadering van de provinciale commissie infectieziektes dat de lokale autoriteiten met name gastarbeiders uit Myanmar in de gaten zullen houden. Tevens dringt hij er bij hen op aan zich te houden aan controlemaatregelen wanneer ze naar de provincie willen terugkeren. De vergadering heeft ook gesproken over de mogelijkheid een speciale quarantaine inrichting voor migranten op te zetten. Meer weten? Klik op de kop.

De opening van pagina 3 meldt dat Obec toestemming heeft verleend voor het dragen van eigen kleding naar school op de eerste dag van het nieuwe semester vandaag. Noemde ik al in Het nieuws in fotoberichten.

Dominant op pagina 4 staat een foto van een veld met gele Mexican Aster bloemen (cosmos bipinnatus) in Lop Buri, waarop enkele toeristen rondlopen. Het veld is een grote toeristische trekker in de provincie.

De pagina opent met een bericht over een operatie van 10 dagen in Chiang Rai. Politie en bestuursambtenaren, in totaal tweehonderd man, namen daarbij vermogens ad 361 miljoen baht in beslag van een drugsnetwerk: auto’s, motorfietsen, gouden sieraden en grondactes. De politie hield 902 personen aan en nam ook de nodige drugs in beslag.

Kort Nieuws dinsdag 1 december

– Het ministerie van Volksgezondheid zegt dat Chiang Mai niet in lock down gaat vanwege de Thaise vrouw die was teruggekeerd uit Myanmar en besmet bleek. Directeur-generaal Opas van het DDC zegt dat iedereen die met haar in contact is geweest, getest is. Hij vraagt de bewoners kalm te blijven en waarschuwt tegen overreacties daar sommige scholen aangekondigd hebben tijdelijk dicht te zullen gaan, nadat het nieuws dit weekend bekend werd.

Van de 328 personen die met haar in contact zijn geweest behoren 107 tot een hoge-risicogroep. Daarvan zijn 65 al negatief getest. ‘Tot nu toe zijn er geen positieve resultaten. Wijdverspreide besmetting is onwaarschijnlijk omdat de meeste mensen in Chiang Chiang elke dag een mondkapje dragen. Het ministerie blijft de situatie de komende veertien dagen in de gaten houden.’

– Bovenstaand bericht is het enige bericht dat resteert op de voorpagina. Ook op pagina 2 resteert één bericht. De DNP heeft gisteren in een particuliere dierentuin in Mukdahan vijf tijgerwelpen in beslag genomen die vermoedelijk gesmokkeld waren. Uit DNA tests is gebleken dat drie geen nakomelingen waren van tijgers in het park. Onderzoek wordt nog gedaan naar twintig tijgers waaronder twee welpen.

De dierentuin werd verdacht omdat er in 2018 al een keer beschermde dieren zijn aangetroffen. Wanneer de eigenaar van de dierentuin schuldig wordt bevonden, mag hij maximaal vijf jaar brommen achter de tralies, niet van zijn eigen dierentuin maar van een gevangenis.

Verder staat op de pagina een fotobericht met een 4-koloms foto van bezoekers aan de tentoonstelling ‘The First Magazine’ in de National Library in Bangkok. Ze kijken naar covers van oude tijdschriften. De tentoonstelling duurt tot 30 december.

– Op de 3, een halve pagina vanwege een advertentie, resteert eveneens één bericht. De regering heeft alle legereenheden gevraagd te helpen bij de voorbereidingen van de festiviteiten voor National Father’s Day op 5 december. De feestelijkheden zijn vandaag al begonnen, ze duren de hele week.

– Als laatste pagina 4 die de meeste berichten bevat: vijf in totaal, de rubriek In Brief, de al genoemde vierkoloms foto met Mexicaanse asters en een fotobericht met een foto van staatsloten. Op de Khok Wua kruising in Bangkok is de verkoop traag omdat het GLO bekend heeft gemaakt vanaf december geen loten met hetzelfde nummer meer in de verkoop te doen om prijsopdrijving te voorkomen.

– Het ministerie van Transport heef een mobiele app gelanceerd om tolweg betalingen te digitaliseren. In januari worden als proef op de Thap Chang Toll Gate alle barrières weggehaald.

– Het Thai Meteorological Department heeft de bewoners van vier provincies in het Zuiden die al kampen met overstromingen, gewaarschuwd voor meer ellende deze week. In de zes zuidelijke provincies zijn 30.272 huishoudens in 906 dorpen getroffen door overstromingen. In Trang en Yala begint het water al te zakken, in de andere vier niet.

– De overdracht van HIV van moeder op kind is dit jaar gezakt naar 1,3 procent van de besmette moeders, heeft het Department of Health bekend gemaakt, ter gelegenheid van World Aids Day vandaag.
In 2015 bedroeg het percentage 1,9. Het departement heeft als doelstelling het terug te brengen naar 1 procent. Wanneer een zwangere vrouw HIV heeft, wordt ze behandeld met Highly Active Antiretrovital Therapy om te voorkomen dat ze de foetus besmet.

– Laatste bericht. Op een nachtmarkt in Pathum Thani is een exemplaar van de uiterst giftige blue-ringed octopus (hapalochlaena) aangetroffen. Het Department of Marine and Coastal Resources waarschuwt consumenten en visverkopers uiterst voorzichtig te zijn wanneer ze inktvis kopen. Het gif gaat niet dood wanneer de vis wordt gekookt. Er is ook geen tegengif.

Reacties niet mogelijk