Thais nieuws 1-15 oktober

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan andere bronnen. Voor de betrouwbaarheid steek ik mijn handen niet in het vuur.
Op de pagina Dossiers 2019 geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op themapagina’s. Dat zijn pagina’s waarop alle berichten over een bepaald onderwerp zijn gebundeld. Alle themapagina’s staan opgesomd op de pagina Leeswijzer.
Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

Voor het nieuws van voorgaande jaren zie de zwarte menubalk bovenaan de pagina onder het kopje Buitenland. Voor het nieuws van 2020 klik hier: 1-15 januari 2020, 16-31 januari 2020, 1-15 februari, 16-29 februari, 1-15 maart, 16-31 maart, 1-15 april, 16-30 april, 1-15 mei, 16-31 mei, 1-15 juni, 16-30 juni, 1-15 juli, 16-31 juli, 1-15 augustus, 16-31 augustus, 1-15 september en 16-30 september.

 

Michel Sardou / Je viens du sud en duo avec Chimène Badi 2005. https://youtu.be/vA9pxILl0_Q

Chimène Badi, est une chanteuse française, née le 30 octobre 1982 à Melun, en Seine-et-Marne. Elle devient célèbre en 2002 lors de sa participation à l’émission Popstars, elle sort dès l’année suivante son premier album, dont le succès lui permet de devenir une vedette de la chanson française.

Michel Charles Sardou; born 26 January 1947) is a French singer, songwriter and occasional actor. Sardou is known not only for his love songs (“La maladie d’amour”, “Je vais t’aimer”), but also for songs dealing with various social and political issues, such as the rights of women in Islamic countries (“Musulmanes”), clerical celibacy (“Le curé”), colonialism (“Le temps des colonies”, “Ils ont le pétrole mais c’est tout”) or the death penalty (“Je suis pour”).


 

Het nieuws in fotoberichten

Disease control officials greet returnees at Suvarnabhumi airport in Samut Prakan province.

An armed man robbed an Aurora gold shop in the Big C superstore mall on Rattanathibet road in Nonthaburi on Wednesday morning, and fled with 11 gold rings. He entered the mall and walked around looking at clothes before moving to the gold shop, which had just opened.

A male employee was putting gold jewellery into a showcase from a tray. The robber threatened him with a pistol, grabbed the gold rings from the tray and ran away through the store’s back door.

The Thon Buri Criminal Court on Wednesday sentenced ‘pretty boy’ Rachadech Wongthabut, 27 to eight years in prison and five other defendants to five years and four months each over the death of fellow product presenter Thitima Noraphanphiphat, 26, alias Lunlabelle, in Bang Bua Thong district, Nonthaburi province, in September last year.

Rachadech was charged with illegal assembly and the detention of Thitima for purposes of sexual abuse and forcefully depriving her of her freedom, leading to her death.

Ik heb er destijds vrij uitgebreid over bericht. Voor de voorgeschiedenis klik hier: Six jailed over death of ‘pretty’ girl Lunlabelle. Op de foto Rachadech, die ik niet erg pretty kan noemen.


 

Protesters walk along Nakhon Sawan Road before they are blocked from moving to Government House.

Protesters seize the area outside Government House on Wednesday in a bid to oust Prime Minister Prayut.

Nieuws van de website 14-15 oktober

• Protestleiders zeggen dat ze drie dagen bij het Government House blijven in een poging premier Prayut tot aftreden te dwingen. ‘We hebben onze bestemming bereikt’, zei co-leider Arnon Nampa, nadat de demonstranten, door de krant geschat op enkele tienduizenden, na een rally bij het Democracy Monument aangekomen waren bij het Thaise heilige der heiligen.
De rally is tot nu toe vreedzaam verlopen op enkele kleine botsingen na met de politie en in gele shirts getooide royalisten. Die hadden zich opgesteld op de Ratchadamnoen Avenue om hun steun te betuigen aan de koning, die in een colonne passeerde op weg naar het Grand Palace.
De demonstranten was verboden de avenue te gebruiken, ze liepen via de Nakhon Sawan Road en werden aanvankelijk tegengehouden door de politie om door te lopen naar het Government House, maar ze gaf die poging na een tijdje op.
• Het Centre for Covid-19 Situation Administration heeft woensdag negen nieuwe besmettingen gemeld van drie buitenlanders en zes Thai die waren teruggekeerd uit India (2), Japan (1), Zuid-Soedan (3) en de VAE (3). Allen waren asymptomatisch.
Uit Zuid Soedan arriveerden op maandag drie legertechnici van 26, 35 en 36 jaar. Ze werden in Chon Buri geplaatst in quarantaine, waar hun besmetting direct werd gevonden. Ze zijn opgenomen in het legerziekenhuis Phramongkutklao in Bangkok.
Uit de Verenigde Arabische Emiraten kwamen vorige week vrijdag twee Thaise vrouwen. Een is een stewardess (26), de ander (39) een masseuse. Ze waren in quarantaine in Chon Buri, waar ze op dag 3 bij de eerste test positief testten. De vrouwen worden behandeld in Chon Buri.
Ook uit de VAE kwam een Amerikaanse bokscoach (31), die eerder besmet is geweest. Evenals de vrouwen arriveerde hij vrijdag en testte bij de eerste test op dag 3 positief. Hij wordt behandeld in Bangkok.
De twee patiënten uit India zijn Indiase huisvrouwen (25 en 55), wier families in Thailand zijn. Ze kwamen op 30 september, waren in Bangkok in quarantaine en testten bij de tweede test op dag 12 positief. Ze worden ook in Bangkok behandeld.
Ten slotte de patiënt uit Japan. Dat is een Thaise vrouw (50), die op 7 oktober arriveerde. Ze was in quarantaine in Chon Buri, waar haar besmetting op dag 3 werd vastgesteld bij de eerste test. Ze is opgenomen in Chon Buri.
De negen nieuwe patiënten brachten het totaal aantal besmettingen op 3.652. Daarvan zijn 3.457 patiënten (94,6 pct) hersteld en 136 worden nog behandeld. Het dodental bedraagt ongewijzigd 59.
Update donderdag: Dertien nieuwe besmettingen, waarvan tien uit het buitenland teruggekeerde Thai en een buitenlander in quarantaine, en drie vrachtwagenbestuurders uit Myanmar die al naar hun land zijn teruggekeerd. De Thai kwamen uit Zuid Soedan (3), Myanmar (3), Ethiopië (1), Italië (1) en Nederland (1); de buitenlander was een Syrische man die uit Libanon kwam.

Record nieuwe doden lage landen; China op de wip

Virus tracker: Nieuw record aantal besmettingen in Nederland en België

15 oktober – Het record aantal nieuwe besmettingen in Nederland en België (14.449) is na twee dagen alweer gesneuveld en heeft gisteren het duizelingwekkende aantal van 14.738 bereikt. Ook het record aantal nieuwe doden (47) is vermorzeld, het bedraagt nu 68. China is opgeschoven van 49 naar 50, de laatste plaats van de in de krant afgedrukte top-50. Dat zijn de meest in het oog springende ontwikkelingen vandaag op de virus tracker.

Nederland meldt 7.378 nieuwe besmettingen naar 188.876 waardoor ons land van plaats 27 naar 26 is opgeschoven, want het heeft Canada ingehaald. België (nog steeds op 28) telt 7.360 nieuwe besmettingen naar 173.240.

Het aantal doden in Nederland is gestegen met 35 naar 6.631 en in België met 33 naar 10.244. Een schrale troost is dat het aantal herstelde patiënten in België is toegenomen met 128 naar 20.452.

Ten slotte de cijfers wereldwijd. Aantal besmettingen plus 336.490 naar 38.437.231, aantal doden plus 5.714 naar 1.092.134, aantal ernstig zieken plus 927 naar 70.138 en aantal herstelde patiënten plus 254.406 naar 28.891.882.

Thailand staat nog steeds op plaats 141 en meldt het bescheiden aantal van 9 nieuwe besmettingen; het dodental bedraagt ongewijzigd 59.

Het land blijft het qua besmettingsgevaar goed doen, maar zoals ik al vaker heb geschreven tegen de hoge tol van winkel- en bedrijfssluitingen en een miljoenenleger aan werklozen. Ook de straathandel stelt weinig meer voor. Er wordt nog wel gegeten op straat en zorgdiensten als GrabFood doen goede zaken. Het uitgaansleven is een dooie boel.

Thailand is niet meer het land van de glimlach, maar het land van de rolluiken.

Demonstranten: We blijven tot hij opdondert

15 oktober – De schattingen van het aantal demonstranten gisteren lopen weer fors uiteen. De politie noemt 8.000, verslaggevers ter plaats schatten 20.000 en protestleider Parit Chiwarak aka Penguin maakt het helemaal bont met 200.000.

BP pakt groot uit over het anti-regerings protest: bijna de gehele voorpagina en pagina 3 zijn eraan gewijd. De krant kopt ‘We’re staying until PM quits’ wat ik nogal vrij heb vertaald in mijn kop. Maar ik denk dat het woord ‘opdonderen’ beter de gevoelens van de demonstranten weergeeft dan het neutrale ‘weggaan’ of ‘aftreden’.

Pagina 3 bestaat voor de helft uit foto’s, zes in totaal, en opent met een verhaal over de tegenstelling tussen demonstranten en royalisten. Beide groepen krijgen alle gelegenheid hun motieven uiteen te zetten. De krant kopt We will never surrender … say both sides.

In een kader wordt gemeld dat Pai Daodin, die dinsdag samen met twintig anderen is aangehouden tijdens een protest op de Ratchadamnoen Avenue, twaalf dagen in voorarrest is genomen. De rechtbank heeft daarvoor op verzoek van de politie toestemming verleend.

Het openingsverhaal bevat voor het grootste deel dezelfde informatie als het websitebericht. Ik noem alleen wat de krant eraan toevoegt. Door de sit-in bij het Government House kan de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi vandaag daar niet ontvangen worden maar wordt hij verwelkomd in het ministerie van Defensie.

De koningin, die gisteren de koning verving, ging samen met prins Dipangkorn, naar Wat Arun Ratchawararam en Wat Ratcha Orasaram om monniken een nieuwe pij te geven, wat een kathin ceremonie heet. Onderweg passeerde ze op de Phitsanulok Road demonstranten die het drievinger gebaar maakten.

Ik voeg er gelijk maar het laatste nieuws aan toe (zojuist gepubliceerd op de BP website) dat de regering op grond van de noodverordening bijeenkomsten van vijf personen of meer heeft verboden in een poging een eind te maken aan de protesten in Bangkok. De staatstelevisie zei gisteren: ‘It is extremely necessary to introduce an urgent measure to end this situation effectively and promptly to maintain peace and order.’

Ook verboden zijn ‘publicaties en elektronische informatie met berichten die vrees kunnen creëren of doelbewust informatie verdraaien, waardoor misverstand ontstaat dat invloed heeft op de nationale veiligheid of rust en orde.’

Update 1: Twintig demonstranten zijn woensdagnacht gearresteerd, waaronder drie rallyleiders, en de menigte bij het Government House is verspreid. De politie houdt tweeduizend man standby om te voorkomen dat vanmiddag een andere anti-regeringsdemonstratie wordt gehouden op de Ratchaprasong kruising.
Update 2: Nog eens twee protestleiders, Panusaya Sithijirawattanakul en Nathchanon Pairoj, zijn donderdagochtend aangehouden in een hotelkamer bij het Government House.
Video: March to Government House
Thousands of protesters gathered at the Democracy Monument and marched to Government House to oust the prime minister, while a smaller number of yellow-clad counter-demonstrators showed their support for the monarchy.

Quotes van de dag
‘Sommigen zijn bedreigd, sommigen zijn aangevallen en sommigen zijn gedwongen om te verdwijnen. Ik kan niet meer stilzitten.’
21-jarige demonstrant

‘Ik zal de monarchie met mijn leven beschermen.’
78-jarige pensionado uit Nonthaburi

En toen was ’t weer 10 dagen

15 oktober – Ik schreef het eerder: Je kunt met Bangkok Post alle kanten op want de ene dag schrijven ze zus en de ander dag zo, en zelfs soms op dezelfde dag. Het Centre for Covid-19 Situation Administration buigt zich binnenkort over het voorstel om de quarantaineperiode te verkorten van 14 naar 10 dagen. Dus niet naar 7 dagen, wat ik eerder heb gelezen, maar misschien verandert dat weer; je weet maar nooit.

Mocht u nu denken, ha fijn ik haast me naar het reisbureau om een vakantie Thailand te boeken of bent u zo slim om online te boeken, dan moet ik u teleurstellen want het vooorstel behelst alleen toeristen uit landen met een klein besmettingsgevaar, zoals China, Taiwan, Nieuw Zeeland en Australië.

Het bericht, dat op de voorpagina staat, maakt een wat rare indruk want het gaat ook over bloedtesten in gevangenissen om te controleren op Covid-19 antistoffen en Phuket’s plan het vakantie-eiland om te turnen tot wat genoemd wordt een ‘worldclass medical and wellness tourist destination’, wat 2,9 miljard baht kost.

BP in vogelvlucht

15 oktober – Bangkok Post telt vandaag twaalf artikelen op de vier binnenland pagina’s van het eerste katern plus de rubriek In Brief met vijf kortjes. Ze bevatten twee advertenties: een van een vijfde pagina en een bijna paginalange advertentie over vier kolommen met een aankondiging van de Green Rally 2020 op zaterdag 31 oktober met als thema Haunted Halloween Party.

Het programma biedt een optreden van de one and only Tom Isara en een fancy party die kans biedt de costume competition te winnen, ik neem aan een verkleedwedstrijd in enge outfits.

Pagina 1 en 3 kan ik in deze vogelvlucht overslaan want heb ik al behandeld. Pagina 2 opent met het voorstel van de parlementscommissie die de amendementen op de grondwet bestudeert om één referendum te houden en niet twee.

De commissie heeft bepaald dat het referendum georganiseerd kan worden nadat de amendementen in tweede en derde termijn zijn behandeld en goedgekeurd voordat ze door premier Prayut ter ondertekenening aan de koning worden voorgelegd, zegt voorzitter Wichian (Palang Pracharath) van een sub-commissie van de commissie.

De sub-commissie neemt dus afstand van eerdere verklaringen van parlementsleden dat twee referenda vereist zijn: een voordat het parlement de amendementen in behandeling neemt en een nadat ze zijn goedgekeurd. Wichian zegt dat een referendum voor de behandeling niet constituioneel is.

Pagina 4 meldt in de opening dat de tropische storm Nangka misère brengt. Zware regens hebben al geleid tot overstromingen in veel provincies en sluiting van scholen.

In de provincie Trang zijn 920 huizen onder water gelopen doordat rivieren [geen namen] buiten hun oevers zijn getreden en twee huizen zijn beschadigd door grondverschuivingen. Door runoff (afstromend water) is een aarden barrière ingezakt waardoor 117 huishoudens te maken kregen met wateroverlast. De gouverneur zegt dat de drainering nog steeds goed functioneert alhoewel het waterpeil sterk is gestegen in de provincie.

In de provincie Satun blijft de Ban Yan Sue (Friendship 147) school gesloten totdat het water is gezakt. Een weg in tambon Chalung staat over een lengte van 300 meter onder water. De politie heeft één rijstrook gesloten.

In het district Sadao (Songkhla) heeft het twee achtereenvolgende dagen constant geregend waardoor runoff van de berg Kaeo huizen, scholen, tempels en rubberplantage onder water heeft gezet.

De Ban Kok school in Nakhon Ratchasima blijft tot maandag gesloten. Rond de school zijn zandzakken gelegd om water tegen te houden.

Zes binnenwegen in Nakhon Nayok, Sa Kaeo en Trang zijn onder water gelopen. Op een snelweg in Trang staat 60 cm water, waardoor die onbegaanbaar is.

Ten slotte waarschuwt het Meteorological Department voor ruwe zeeën en harde wind in de Andaman zee en het noordelijk deel van de Golf van Thailand.

Niet bepaald een vogelvluchtbericht, maar het is altijd aardig om te lezen over de ellende van andere mensen, totdat je zelf wordt getroffen.

Kort Nieuws donderdag 15 oktober

– Zoals gebruikelijk noem ik het resterende nieuws in Kort Nieuws, dus zet u schrap. Het enige overblijvende bericht op de 2 gaat over onderwijs. Het Office of the Basis Education Commission (Obec) gaat een intensief Engels programma van vijf uur per week lanceren.

Morgen neemt een commissie een besluit om in het leerplan het huidige mini-programma te vervangen door het maxi-programma. Doel is de beheersing van de Engelse taal van leerlingen op niveau B2 te brengen, zodat ze ‘vakkundig kunnen communiceren in een academische en professionele omgeving’.

Ja, het staat er echt. Het bericht roept lachstuipen bij me op, want wie moet die lessen gaan geven: Thaise leraren die zelf nog geen Engels woord behoorlijk kunnen uitspreken?

De commissie bekijkt ook plannen voor de samenvoeging van kleine scholen en het toelaten van meer leerlingen op lagere scholen, met name scholen die in de buurt van middelbare scholen staan. Ook op de agenda staat de kwaliteitsbeoordeling van scholen door het Office for National Education Standards and Quality Assessment.

Obec-voorzitter Ekachai zegt het Bureau of Educational testing te willen vragen om een studie te doen naar de correlatie tussen de beoordeling van scholen en de scores van leerlingen op de Onet-test.

Het bericht noemt tot besluit dat het ministerie vorige maand plannen heeft aangekondigd om 10.000 (!) leraren te rekruteren die Engels als moedertaal spreken. Minister Nathapol (Onderwijs) zegt dat het kabinet daarvoor gelden heeft uitgetrokken. Weer zo’n luchtkasteel uit de koker van Onderwijs. 555

– Op pagina 4 resteren vier berichten. Voormalig hoofd van de belastingdienst Sirote Swasdipanich, die in 2008 ontslagen is door het ministerie van Financiën wegens plichtsverzuim, krijgt zijn baan terug alsmede alle voordelen die hij heeft moeten missen.

De Supreme Administrative Court heeft gisteren in navolging van de Central Administrative Court in 2017 vastgesteld dat zijn ontslag onrechtmatig was. Het Hof achtte het beroep van de NACC tegen de vrijspraak van 2017 niet overtuigend.

Het ontslag van destijds heeft te maken met Sirote’s besluit om geen belasting te heffen op een aandelentransfer uit 1997 die verband hield met Thaksin’s echtgenote Potjaman.

– Angkhana Neelapaijit, weduwe van de sinds 2004 vermiste mensenrechten advocaat Somchai, heeft de regering opgeroepen ernst te maken met de kwestie van gedwongen verdwijningen. Die oproep deed ze gisteren op een forum van de Oct 14 Foundation.

Somchai’s verdwijning was de eerste zaak die door een rechtbank is behandeld. Zowel het Hof van Beroep als het hoogegerechtshof hebben vijf politieagenten vrijgesproken van betrokkenheid.

De allereerste bekend gedwongen verdwijning is die van een voormalig parlementslid in 1952. Angkhana zei daarover dat die zaak een illustratie is van machtsmisbruik door de overheid om politieke dissidenten kwijt te raken. Destijds ging het om communisten.

Angkhana noemde nog andere gedwongen verdwijningen, ook een moord, van een linkse intellectieel, vakbondsleider en recent de vermissing van activist Wanchalearm die op 4 juni verdween in Phnom Penh.

– De temperatuur in Kanchanaburi is gestegen, figuurlijk gesproken, nadat een verbod is uitgevaardigd voor handel aan de grens met Myanmar. De handelaren hadden recent hun winkeltjes heropend nadat ze maanden gesloten waren geweest wegens Covid-19. Ze bedienden voornamelijk Thaise toeristen en verkochten goederen uit Myanmar. Het meest populair waren belastingvrije sigaretten uit Myanmar en wilde orchideeën geplukt in bossen in Myanmar.

Dit beviel Myanmarese grenshandelaren niet die geen handel mogen drijven. De provinciale autoriteiten van Kanchanaburi die gisteren overlegden met hun Myanmarese counterparts, besloten derhalve de grenshandel aan de Thaise zijde voorlopig te verbieden.

De Thaise handelaren schreeuwen moord en brand, ze zeggen dat het onredelijk is voor de eisen uit het buurland te buigen. De afgelopen maanden heeft hen financieel aan de afgrond gebracht, aldus een bron. Enkele handelaren in Myanmar zouden volgens hen stiekem toch handel drijven.

– Laatste bericht. In het district Mae Sot zijn geen besmettingen gevonden bij de 1.194 personen die getest zijn, nadat vorige week vrijdag en zaterdag gebleken was dat drie vrachtwagenbestuurders uit Myanmar besmet waren. Maar vrachtwagenbestuurders uit het buurland worden nog steeds als een risico beschouwd, zegt een functionaris van het Disease Control Department. Testen in Mae Sot op het virus gaan door, want 4.189 personen in het district hebben om een test gevraagd.


 

Van links naar rechts: Roberta Sá, António Zambujo e Yamandú Costa | “Eu Já Não Sei” (ik weet her niet meer). https://youtu.be/CnCAi3OdDeA

Roberta Varela de Sá is een Braziliaanse zangeres. Sá is geboren in Natal en is van Portugese afkomst.

António Zambujo is een Portugese zanger en songwriter. Een van de karakteristieke kwaliteiten van zijn muziek is de aanwezigheid van Cante Alentejano, een regionaal genre dat hem tijdens zijn jeugd in Beja beïnvloedde. Sinds 2004 treedt António Zambujo wereldwijd op.

Yamandu Costa is een Braziliaanse gitarist en componist. Zijn belangrijkste instrument is de Braziliaanse zevensnarige klassieke gitaar


 

Het nieuws in fotoberichten

Riot police arrest Jatupat “Pai Daodin” Boonpatararaksa at the rally site on Ratchadamnoen Avenue in Bangkok on Tuesday evening. His small group of demonstrators occupied a section of the avenue ahead of another demonstration earlier set for Wednesday and his follower said they hoped many followers would show up on Wednesday.

Riot police ended a protest by a small group of demonstrators who tried to occupy a section of Ratchadamnoen Avenue on Tuesday ahead of their main rally there that could stand in the way of a royal motorcade on Wednesday.

The group of about 30 demonstrators set up their tents on Ratchadamnoen Avenue near the Democracy Monument on Tuesday morning. In the afternoon, their leaders delivered speeches as followers confronted police who were trying to convince them to leave.

A motorcade of His Majesty the King would reportedly pass the avenue heading for the Temple of the Emerald Buddha for a graduation ceremony of Pali scholars on Wednesday.

People line up for Covid-19 tests in Sadao district of Songkhla province last week.

In a major cybercrime bust, police from the Action Taskforce for Information Technology Crime Suppression (Tactics) have arrested four men for operating online gambling on nine websites and seized about 75 million baht worth of assets. They were arrested from Don Muang area in Bangkok and Rayong province. Their head office was in Pathum Thani.

Police seized over 75 million baht worth of assets for examination. They included 1-million-baht cash, 11 luxury cars, including a Porsche Carrera S Coupe, a Nissan GTR, a Mercedes Benz C43 and a Toyota Alphard, watches, ornaments, 50 bank deposit passbooks, 26 sets of computers, 108 mobile phones and two handguns — a Colt .45 and a BUL Armory SAS-2.

People stand in lines to pay respect to the portrait of the late King Bhumibol Adulyadej at the Royal Pantheon in the Grand Palace on Tuesday to mark the fourth anniversary of his passing away on Oct 13, 2016.

Klik hier voor het bijbehorende artikel: Controversial Thai Canal back in spotlight


 

Nieuws van de website 13-14 oktober

• Het Centre for Covid-19 Situation Administration meldde dinsdag twee nieuwe besmettingen van Thaise mannen die uit Zweden en de VS waren gekomen. Ze brachten het totaal aantal besmettingen op 3.643. Daarvan zijn 3.457 patiënten (94,9 procent) hersteld en 127 worden nog behandeld.
Uit Zweden kwam een arbeider (52), hij arriveerde op 5 oktober via Qatar. Hij was in quarantaine in Bangkok, waar hij zaterdag, vijf dagen na zijn aankomst, positief testte. De volgende dag kreeg hij een loopneus en verloor zijn reukzin. De man is opgenomen in het Vajira ziekenhuis in Bangkok.
Uit de VS arriveerde op 29 september een hotelmedewerker op dezelfde vlucht als waarop eerder twee besmettingen zijn geconstateerd. Hij was in Chon Buri in quarantaine en testte bij zijn tweede test op dag 11 positief. De man was asymptomatisch, hij wordt behandeld in een ziekenhuis in Chon Buri.
Update woensdag: Negen nieuwe besmettingen van drie buitenlanders en zes Thai die waren teruggekeerd uit India, Japan, Zuid-Soedan en de VAE. Ze waren in quarantaine in Chon Buri en Bangkok. Allen waren asymptomatisch. Het totaal aantal besmettingen bedraagt nu 3.652, waarvan 3.457 patiënten (94,6 pct) zijn hersteld en 136 nog behandeld worden. Het dodental bedraagt ongewijzigd 59.
• Het klinkt misschien gevoelloos, maar ik heb helemaal geen medelijden met de slachtoffers van botsingen met treinen op spoorwegovergangen. Dan moeten de bestuurders van auto’s maar beter uit hun doppen kijken. Dat ook onschuldige passagiers daarvan de dupe zijn, is uiteraard tragisch.
Maar voorzitter Prommin van het Accident Prevention Network (APN) denkt er anders over, hij heeft de autoriteiten gevraagd snel spoorbomen te installeren op onbewaakte spoorwegovergangen.
‘Ongelukken op overgangen zoals in Chachoengsao (19 doden, 44 gewonden) zijn enkele malen gebeurd en hebben honderden levens gekost. Maar het probleem is nooit aangepakt. De regering stimuleert het gebruik van treinen. Het is tijd de veiligheid te verbeteren. Tenslotte gaat spoorvervoer niet alleen om investeringen en de voordelen incasseren.’
Minister Saksayam (Transport) heeft maandag schoorvoetend toegegeven dat door een parlementscommissie tijdens de behandeling van de begroting 2021 bezuinigd is op het budget voor de installatie van automatische spoorbomen.
Het land telt 2.657 spoorwegovergangen (2019) waarvan 676 illegaal. Het kost 5 miljoen baht een overgang te beveiligen. Tussen 2014 en vorig jaar vonden 486 ongelukken plaats op spoorwegovergangen, waarvan 143 op illegale.
• Het land is amper bekomen van de tropische storm Linfa of een nieuwe storm ligt al weer op de loer. Die heet Nangka [wie bedenkt toch die namen?], hij/zij lag dinsdag 150 km ten oosten van het eiland Hainan in China met windsnelheden van 75 km per uur. Nangka beweegt met een snelheid van 20 km per uur westwaarts en gaat voor meer regen zorgen in het Oosten en boven-Noordoosten, waarschuwt het Thai Meteorological Department (TMD).
Gouverneur Wichian van Nakhon Ratchasima, een provincie die al zwaar getroffen is door Linfa, heeft de lokale autoriteiten opgedragen noodmaatregelen te treffen.
Ook boven de Andaman zee en de Golf van Thailand en in het Zuiden regent het voortdurend, op sommige plaatsen erg hard, door een hardnekkige sterke zuidwest moesson. In beide zeeën worden golven van 2 tot 3 meter voorspeld. Kleine bootjes kunnen beter niet uitvaren, andere vaartuigen dienen voorzichtig te manoeuvreren.

Overstaande berichten van dinsdag

• Ik denk zo dat velen een zucht van verlichting zullen slaken, want eindelijk vinden na zes jaar lokale verkiezingen plaats. De eerste voor de PAO’s (Provinciale Staten) op 20 december. Dat heeft de Kiesraad al besloten maar de datum moet nog nog officieel bekend worden gemaakt; dat gebeurt op 26 oktober. De kandidaatstelling is gepland op 2 tot 6 november.
Sinds coup van mei 2014 zijn geen lokale verkiezingen meer gehouden. De overige lokale verkiezingen voor gemeenteraden, (sub)districten en de gouverneurs van Bangkok en Pattaya vinden volgend jaar plaats.
• Nog een zucht van verlichting want het Department of Highways heeft aangekondigd dat de werkzaamheden aan de Rama II weg, die maar duren en duren en tot veel congestie hebben geleid, tegen het eind van het jaar klaar zijn. Thans is het werk voor 83 procent gevorderd, zegt directeur-generaal Sarawut.
Over de weg wordt al 30 jaar geklaagd, eerdere verbredingen brachten geen soelaas. De weg wordt nu verbreed van 10 naar 14 rijstroken. Als het werk is afgerond, begint de aanleg van een verhoogde weg van Bang Kunthian (Bangkok) naar Ban Phaeo (Samut Sakhon). Duurt vier jaar.
• Nog meer zuchten van verlichting, nu bij straatverkopers. De gemeente Bangkok heeft zich voorgenomen 28 locaties in vier districten aan te wijzen waarop ze hun goederen mogen verkopen. Dit goede nieuws heeft loco-gouverneur Sakoltee bekend gemaakt.
Tien locaties komen in Phra Nakhon, acht in Dusit, drie in Samphanthawong en twee in Promprap Sattruphai, maar ze moeten nog wel worden goedgekeurd door de gemeentepolitie. Het voorstel maakt deel uit van een groter plan dat 171 locaties behelst in 18 districten.
• Ruim honderd personen waaronder gepensioneerde ambtenaren hebben maandag bij de DSI aangifte gedaan tegen een bedrijf dat een Ponzi constructie aanbood waardoor ze uiteindelijk vier miljard baht schade hebben geleden. De slachtoffers zeggen dat het bedrijf hen verleidde deel te nemen aan een investeringsprogramma in rijst, maar de beloofde dividenden hebben ze nooit ontvangen.
Eerder deden ruim duizend slachtoffers in 21 provincies aangifte bij lokale politiekorpsen. Ook toen al werd de schade geschat op vier miljard baht. De DSI heeft beloofd in de zaak te duiken.

Koning Rama X trotseert de regen

Enkele gedachten bij een foto die bewondering afdwingt

14 oktober – De Thaise bevolking mag zich gelukkig prijzen dat ze een vorst hebben in de persoon van Vajiralongkorn want nadat hij, zijn echtgenote en zijn drie kinderen* gisteren in het Grand Palace een merit-making ceremonie hadden uitgevoerd voor de vier jaar geleden overleden koning Bhumibol Rama IX trotseerde het gezelschap de regen die in bakken naar beneden naar kwam.

Ze liepen met als enige bescherming grote paraplu’s over de Na Phra Lan and Ratchadamnoen Avenue en begroetten er onderdanen die er misschien wel uren gewacht hadden om een glimp van hen op te vangen.

Je vraagt je af: wat nou hervorming van de monarchie, iets waarop actievoerende studenten aandringen? Op een koning die de regen trotseert, kun je alleen maar trots zijn. Deze gedachte bekroop me toen ik de foto zag. Elke andere koning zou via de achterdeur gelijk de gereed staande witte Rolls-Royce zijn ingedoken om vanuit die veilige omgeving minzaam te wuiven naar de wachtenden die ook de regen hadden getrotseerd. Dat vindt u toch niet raar?

* Her Royal Highness Princess Bajrakitiyabha Narendiradebyavati, Her Royal Highness Princess Sirivannavari Nariratana Rajakanya and His Royal Highness Prince Dipangkorn Rasmijoti.

Virus tracker: Besmettingen wereldwijd > 38 miljoen

Aantal nieuwe besmettingen in lage landen gezakt naar 10.483

14 oktober – Voor de tweede achtereenvolgende dag is het aantal nieuwe besmettinen in Nederland en België iets gezakt, nu naar 10.483 oftewel 3.966 onder het record, maar nog altijd is het een aantal om niet trots op te zijn. Dat gevoel overheerst in Thailand met gisteren twee (!) nieuwe besmettingen, maar dat eist een hoge tol doordat duizenden winkels en bedrijven over de kop zijn gegaan en miljoenen Thai werkloos zijn geworden.

Intussen blijft het aantal besmettingen wereldwijd om de paar dagen een miljoenengrens passeren: gisteren schoot het aantal over de 38-miljoenengrens, met 293.506 naar 38.100.741. Ook de andere cijfers bieden geen troost: aantal doden plus 3.957 naar 1.086.211, aantal ernstig zieken plus 354 naar 69.211 met als enige lichtpuntje dat het aantal herstelde patiënten met 252.825 is gestegen naar 28.637.476.

Nederland meldt 6.845 nieuwe besmettingen naar 181.498 en België 3.638 naar 165.880: 3.966 minder dan het record van 14.449 en 1.217 minder dan een dag eerder. Het aantal doden in Nederland steeg met 12 naar 6.596 en in België met 20 naar 10.211, tezamen minder dan het record van 47 en de 39 van een dag eerder. België meldt 52 herstelde patiënten naar 20.324.

In de toptien heeft Spanje (7) Argentinië van de zesde plaats verdreven. Mijn voorkeurslanden staan met uitzondering van Thailand, dat van 140 naar 141 is gegaan, nog op dezelfde plaats: Nederland op 27, België op 28, China op 49.

Anti-government protesters splash blue paint on security officers during a scuffle near Democracy Monument on Ratchadamnoen Avenue. Police ordered the protesters to leave as the road was being prepared for Tuesday’s royal motorcade.

Blauwe verf: het nieuwste actiemiddel

14 oktober – De politie heeft gisteren negentien demonstranten gearresteerd die op de Ratchadamnoen Avenue in de buurt van het Democracy Monument tenten hadden opgezet. Dat ging niet zonder slag of stoot want de demonstranten spoten blauwe verf over de agenten, wat bij  mij de vraag oproept welk wasmiddel hun uniformen in de oorspronkelijke staat kan terugbrengen.

De avenue werd vrijgemaakt zodat de koning en zijn gevolg vandaag ongehinderd de tempel van de Emerald Buddha konden bereiken voor een diploma-uitreiking aan monniken en novieten die Pali studies hebben afgerond. De demonstranten is gevraagd de Nakhon Sawan Road te gebruiken, maar verder dan de Chamai Maruchet brug mogen ze niet komen.

Daar worden ze tegengehouden door barrières om te voorkomen dat ze het Government House bereiken. De protestleiders hebben laten weten dat ze van plan zijn na de rally bij het Democracy Monument, die ’s middags begint, naar het Government House te marcheren om het aftreden van premier Prayut te eisen.

Intussen roeren ook de royalisten zich. Suthep Thaugsuban, voormalig leider van de PDRC, die in 2013 en 2014 actie voerde tegen de regering Yingluck, schrijft op Facebook dat hij geel draagt en op de Ratchadamnoen Avenue zal wachten op de colonne met de koning. De Thai Pakdee (Loyal Thais) groep verzamelt voor de tempel van de Emerald Buddha en de Rubbish Collection Organisation, eveneens een pro-monarchie groep, in Makkawan Rangsan.

Naar verwachting van de krant zullen de spanningen vandaag toenemen als gevolg van de arrestaties. De krant kopt boven de opening, waaraan ik bovenstaande informatie ontleen: Arrests heighten rally concerns met als onderkop Police anxious about clashes at protest.

Persoonlijke noot: De demonstranten hadden beter met super-soakers de agenten kunnen aanvallen; dat zou ook mooi hebben aangesloten bij de traditie van Songkran. En voor een nat pak heb je geen wasmiddel nodig. Ik vrees trouwens dat geen enkel wasmiddel verf kan verwijderen, ook blauwe verf niet. Dus zijn de agenten verplicht een nieuwe outfit aan te schaffen, die ze zelf moeten betalen.

BP in vogelvlucht

14 oktober – Bangkok Post telt vandaag elf nieuwsberichten en –verhalen op de vier binnenlandpagina’s van het eerste katern. Opvallend is het grote aantal foto’s: 14 in totaal, waarvan vier bij een artikel over de herdenking van Bhumibol’s sterfdag in Siriraj, het ziekenhuis waar de monarch de laatste jaren van zijn leven werd verpleegd en vier bij de opening.

De rubriek In Brief ontbreekt, twee bijna paginalange advertenties over vier kolommen en een advertentie van een vijfde pagina op de voorpagina reduceren de redactieruimte met meer dan een pagina. Die voorpagina advertentie is al talloze malen geplaatst dus we weten nu wel dat ThaiBev het eerste drankenbedrijf in Asean is dat onderscheiden is als DJSI wereld industrieleider (Dow Jones Sustainability Indices).

Duizenden werkers teruggekeerd
Pagina 2 opent met een bericht over de terugkeer van 4.300 Thai die in Zweden en Finland in boomgaarden hebben gewerkt. Woordvoerder Natapanu van het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat ze in september en oktober zijn gerepatrieerd met hulp van de ambassades in beide landen. Met de laatste vlucht op 8 oktober kwamen 895 arbeiders terug.

De ambassades hadden aangedrongen op gezondheidsmaatregelen en eisten van de werkgevers dat ze zouden betalen voor Covid-19 testen en quarantaine voor hun werkers om de last voor de Thaise overheid te verlichten. Het ministerie zorgde snel voor certificates of entry en vroeg de werkgevers de repatriëringsvluchten te organiseren.

Verder meldt het bericht dat het transport van bouwmaterialen zoals stenen en zand door de pandemie is vertraagd hetgeen tot kostenverhogingen leidt. Dat zegt voorzitter Apichart van de Land Transportation Association of Thailand, ’s lands grootste transportvereniging met tien grote bedrijven als lid en 400.000 vrachtwagens op de weg. De meeste vervoeren nu consumentenproducten, maar de verdiensten vallen in het niet vergeleken met de periode van voor de Covid-19 pandemie, zegt hij.

Nieuwe storm zorgt voor meer regen
Pagina 3 opent met de weersverwachting van het Thai Meteorological Department. Meldde het al in Nieuws van de website dat de nieuwe tropische storm Nangka eraan komt, die voor zware regenbuien gaat zorgen in het Oosten en Noordoosten. De Andaman zee, Golf van Thailand en het Zuiden krijgen te maken met een zuidwestelijk moesson die eveneens voor regen zorgt.

Ter aanvulling noem ik dat veel waterreservoirs in Nakhon Ratchasima en andere noordoostelijke provincies door de vele regenbuien van de afgelopen weken snel zijn opgevuld, wat goed nieuws zou moeten zijn, maar tot een kritieke situatie bij het Lam Phra Phloeng reservoir heeft geleid.

Het staat bijna vol, vertelt gouverneur Wichian van Nakhon Ratchasima. Wanneer het blijft regenen, zal water moeten worden geloosd om het waterpeil stabiel te houden, zegt hij. En dat kan tot meer overstromingen benedenstrooms leiden.

Wichian heeft de lokale autoriteiten opgedragen waterpompen, waterversnellers en graafmachines in gereedheid te brengen. Een war room is gevormd die de situatie 24 uur per etmaal in de gaten houdt.

Politie stopt 9 populaire illegale gok websites
Als laatste in deze vogelvlucht de opening van pagina 4, die meldt dat de politie de stekker heeft getrokken uit negen welbekende illegale gokwebsites. Ik meldde het al in Het nieuws in fotoberichten. De websites, schrijft de krant, maakten in zes jaar een ‘duizelingwekkende’ omzet van 15 miljard baht.

RTP hoofdcommissaris Surat maakte gisteren de arrestatie bekend van de eigenaar van de websites en vier medeplichtigen. Ze werden gearresteerd terwijl ze op vakantie in Rayong waren. Wat er allemaal in beslag is genomen, noemde ik al.

Suwat vertelde dat de sites op buitenlandse servers draaiden en dat op ruim twintig illegale film- en pornosites werd geadverteerd. De advertenties schetsten een beeld van een luxueuze levensstijl, mogelijk gemaakt door online gokken. Het bedrijf in Pathum Thani had tweehonderd werknemers in dienst. De onderkop van het artikel noemt het een empire (imperium) en dat is geen overdreven aanduiding, vindt u niet.

Kort Nieuws woensdag 14 oktober

– Na de uitgebreide vogelvlucht en het andere nieuws blijft weinig over voor de rubriek Kort Nieuws van vandaag. Op de voorpagina één bericht.

Thailand heeft erin toegestemd het experimentele Covid-19 vaccin van AstraZeneca te fabriceren en het te verspreiden in het binnenland en andere naties in de regio, aldus een verklaring van de Britse ambassade in Bangkok. De verklaring zegt niet hoeveel doses in Thailand worden verspreid en maakt ook niet de financiële details van de deal bekend.

AstraZeneca verstrekt het vaccin, dat is ontwikkeld door wetenschappers van de Oxford universiteit, gedurende de pandemie zonder winst en werkt samen met Siam Bioscience van het Thaise ministerie van Volksgezondheid bij de opzet van fabricagefaciliteiten.

Voorzitter Satitpong van Siam Bioscience verwacht midden volgend jaar de eerste serie vaccins beschikbaar te hebben. Dat maakt Thailand het eerste land in Zuidoost-Azië dat erin slaagt een Covid-19 vaccin te produceren, voegt hij er (trots?) aan toe.

– Pagina 2 kan ik overslaan. Met ‘dank’ aan een grote advertentie staan er slechts twee berichten op: de terugkeer van werkers uit Scandinavië (weet u al) en een bericht dat in Mae Sot Thai en Myanmarezen getest worden op het coronavirus. Ook bekend nieuws. De foto toont een ongelooflijk lange rij van wachtenden. Hoe lang zouden die mensen moeten wachten voordat ze aan de beurt zijn? De pagina bevat ook de virus tracker.

– Van pagina 3 resteert alleen het bericht dat het onderzoek naar de mysterieuze verdwijning van twee zeldzame albino muntjakherten uit de dierentuin van Songkhla voor het eind van de maand wordt afgerond.

Twee onderzoeken zijn gaande: een naar de vermissing en het andere naar vermeende corruptie in de dierentuin. Dat heeft al geleid tot de overplaatsing van vier stafleden van de dierentuin. Het vermoeden bestaat dat de dierentuin betrokken is bij de illegale handel in wildleven.

Het bericht noemt de verdwijning van een zeldzame ara papegaai in 2014, hoorns die verwijderd zijn van een dode rinoceros in 2018 en de twee albino barking deers. Ben benieuwd of dat het bekende topje van de ijsberg is.

– Als laatste pagina 4 met twee nieuwe berichten. Vijf leerlingen van een school in Khon Kaen hebben op het politiebureau van Ban Phai aangifte gedaan van seksueel assault (ongev. aanranding) door hun schooldirecteur. Ze werden begeleid door een lerares die ook al met de ouders heeft gesproken.

Het is niet de eerste keer dat ze een dergelijke beschuldiging heeft gehoord, zegt ze. Eerder hebben meisjes uit vier klassen gezegd dat ze gemolesteerd zijn en verleid met geld giften. Volgens de politie hebben de meisjes verklaard dat de directeur hen knuffelde en streelde.

De directeur ontkent en zegt dat de lerares er altijd op uit was hem en de school in een kwaad daglicht te stellen. Hij zegt dat er in de school CCTV camera’s hangen, zodat zijn daden gevolgd kunnen worden op de beelden. De directeur is gedurende het politieonderzoek overgeplaatst naar het kantoor van de onderwijsdienst.

– Laatste bericht. Een noviet monnik (21) die op de vlucht was, is in Phitsanulok aangehouden op verdenking een 19-jarig meisje te hebben gedwongen om deel te nemen aan ‘swinging’ party’s en video’s van haar te hebben verkocht op Twitter en Line. De man wordt ervan beschuldigd een groepsverkrachting te hebben georganiseerd en die met zijn mobieltje gefilmd te hebben. Hij rekende voor de beelden 600 baht.

Haar vader had op 18 september aangifte gedaan dat ze verkracht, gevangen gehouden en fysiek belaagd is.


 

Ana Moura – Tens Os Olhos De Deus (Je hebt Gods ogen). https://youtu.be/XYeZu_zw9Sg

There is no other fado voice like Ana Moura’s. A voice that traipses (slentert) freely through tradition, but that also takes time to flirt elegantly with pop music, to broaden the scope of this Lisbon song form in a highly personal way. But what really sets her apart is not just the deep and sensual timbre that few others can produce, it is her adroitness (bedrevenheid) at instantly transforming into fado any melody she lends her voice to. There is practically no fuse on this emotional explosion, fired unhesitatingly at the listener’s heart. (Bron: website Ana Moura)


 

Het nieuws in fotoberichten

A man walks along an empty Patong beach in Phuket which has seen a lack of tourists due to ongoing restrictions relating to the Covid-19 novel coronavirus, on Oct 1, 2020.

Four Myanmar nationals were arrested by a government patrol after they waded across the Moei River from Myawaddy in the small hours on Monday. The four were spotted by a joint patrol of military, police and civilian personnel while hiding in forest near Don Chai village in tambon Mae Tao, Mae Sot district, Tak. They carried no passports or other travel documents.

CHIANG MAI: Thousands of people visited Doi Inthanon National Park in Chom Thong district during the weekend, expecting a cool change – and they were not disappointed. Park chief Kriangkrai Chaipiset said 3,920 visitors passed through the gate.

The temperature at Kiew Mae Pan, a popular spot for a full view of natural beauty, dropped to 6°C on Monday morning. At the same time, it was 7°C at the top of Doi Inthanon.

An armoured pick-up of the Southern Border Provinces Administration Centre (SBPAC) was slightly damaged after running over a bomb in Si Sakhon district, Narathiwat on Monday.

The incident occurred at about 12.30pm while the pick-up with SBPAC officials on board was running past Tue Ngo village on a road in tambon Si Banphot. The explosion caused slight damage to the armoured vehicle. The SBPAC officials in the vehicle were not hurt.

Khon Kaen Hospital staff rally at the entrance on Monday in support of their embattled director, who has once again been transferred.

Thousands of people thronged Bitec Bangna last month for Job Expo 2020, which the government claimed was offering as many as 1.3 million positions.

Administrative and health authorities visit a cargo-handling yard in Mae Sot district, Tak, on Monday.

Het nieuws in infographics

Klik hier voor het bijbehorende artikel: New world of work


 

Nieuws van de website 12-13 oktober

• Een groep royalisten heeft voor de tweede keer binnen een maand een rally gehouden voor een kantoorgebouw dat eigendom is van de familie Juangroongruangkit, de familie van voormalig Future Forward partijleider Thanathorn die sinds de opheffing van de partij actief is in de buitenparlementaire Progressive Movement.
De groep die zichzelf People’s Centre Protecting the Institution noemt, verwijt hem geen respect te hebben voor de monarchie, want hij heeft op een seminar aan de Chulalongkorn universiteit gezegd voorstander te zijn van hervorming van de monarchie.
Eén quote uit een verklaring die werd voorgelezen: ‘Mr Thanathorn is not grateful for His Majesty’s mercy. He said the institution was an obstacle to democratisation to transform Thailand into a western-style democracy that he looks up to.’
De groep heeft aangekondigd op woensdag op Sanam Luang respect te betuigen aan de koning, op dezelfde dag als waarop studenten een anti-regerings rally houden bij het Democracy Monument, maar daar blijven ze uit de buurt. De koning geeft woensdagmiddag monniken in Wat Ratcha Orasaram and Wat Arun Ratchawararam een nieuwe garderobe.
Thanathorn was maandag niet in het gebouw. Naar verluidt voerde hij campagne in Udon Thani waar Move Forward, de erfgenaam van Future Forward, wil meedoen aan de PAO-verkiezingen in december.
• Het Centre for Covid-19 Situation Administration meldde maandag vijf nieuwe besmettingen, allen Thai die waren teruggekeerd uit Hong Kong (1), de VS (1), Singapore (1) en Engeland (2).
Uit Hong Kong kwam op 29 september een 20-jarige man. Hij testte bij zijn tweede test positief alhoewel hij geen symptomen had.
Uit de VS kwam donderdag een studente (23). Zij testte bij aankomst positief. Ze zei dat ze haar reukzin had verloren.
Vrijdag arriveerde uit Singapore een 47-jarige man, ook hij testte bij aankomst positief.
Uit Engeland kwamen op 5 oktober een vrouw (52) en een 2-jarig meisje (geen familie). Beiden testten positief. De vrouw had koorts, het meisje was asymptomatisch.
De vijf nieuwe hebben het totaal aantal besmettingen op 3.641 gebracht. Het websitebericht noemt niet de plaats waar ze in quarantaine waren en het ziekenhuis waar ze zijn opgenomen. Ook wordt het beroep niet genoemd.
Update dinsdag: Twee besmettingen van Thaise mannen die uit Zweden en de VS waren gekomen en in quarantaine waren in Bangkok en Chon Buri. Ze brachten het totaal aantal besmettingen op 3.643. Daarvan zijn 3.457 patiënten (94,9 procent) hersteld en 127 worden nog behandeld.
• De Thammasat University Student Union doet een beroep op de universiteit om de colleges drie dagen te annuleren, zodat studenten kunnen deelnemen aan de anti-regerings rally die woensdag begint bij het Democracy Monument. De rally begint om 2 uur, maar de organisatoren hebben niet gezegd hoe lang die gaat duren.
Protestleider Arnon Nampa heeft zondag alleen gezegd dat de demonstranten na de rally bij het monument naar het Government House gaan en daar een kampement opslaan om premier Prayut onder druk te zetten af te treden. Arnon noemde ten overvloede hun eisen: een nieuwe grondwet en hervorming van de monarchie.

Overstaande berichten van maandag

• Een 8-jarig meisje is zondag verdronken in een vijver in tambon Nong Yon (Bung Kan). Reddingswerkers, die door de politie waren opgeroepen, vonden het lichaam binnen vijf minuten. Vermoedelijk was het kind al een uur dood toen ze gevonden werd. Verdere details ontbreken, maar het is dan ook een kortje. Ook het volgende bericht stond in de rubriek In Brief.
• Een 52-jarige werknemer van de TAO Namdam (Pattani) is zaterdagavond in een theehuis in het district Thung Yang Daeng doodgeschoten. Een groep van minstens drie ongeïdentificeerde personen was de zaak binnen gestormd, waar Yama Hawae zat. Onderzoek is gaande naar het motief van de moord: een persoonlijk conflict of een actie door zuidelijke opstandelingen.

Virus tracker: Frankrijk in toptien binnengedrongen

Aantal nieuwe besmettingen Nederland en België gezakt naar 11.700

13 oktober – Frankrijk heeft Zuid-Afrika van de tiende plaats op de virus tracker verdrongen, maar voor alle eerlijkheid moet ik zeggen dat dit zaterdag al is gebeurd; had ik over het hoofd gezien. Het land staat nu met 734.974 besmettingen in de toptien van landen met de meeste besmettingen.

Het record aantal nieuwe besmettingen in de lage landen van een dag eerder (14.449) is gisteren gezakt met 2.749 naar 11.700 en het aantal nieuwe doden is gezakt van 47 naar 39.

Nederland meldt 6.373 nieuwe besmettingen naar 174.653 en België 5.327 naar 162.258. Het aantal doden is in Nederland met 23 gestegen naar 6.584 en in België met 16 naar 10.191. België telt 70 nieuwe herstelde patiënten naar 20.272.

Wereldwijd is het aantal besmettingen met 284.141 toegenomen naar 37.807.235 dus dat zal morgen ongetwijfeld de 38-miljoenen grens passeren – op naar het mooie ronde getal van 40 miljoen. De overige cijfers: Aantal doden plus 3.850 naar 1.082.254, aantal ernstig zieken plus 83 naar 68.857 en aantal herstelde patiënten plus 227.247 naar 28.384.651.

Mijn voorkeurslanden staan op dezelfde plaats: België op 28, Nederland op 27, Thailand op 140 en China op 49. Het land waarvan we de plaatsnaam Wuhan nooit zullen vergeten, is hard op weg de top-50 te verlaten.

Knorrepot: Demonstranten misleid door leugens en bedrog

13 oktober – Wat Bangkok Post heeft bewogen de Indiase zakenman Sasish Sehgal zijn gal te laten spuwen over de anti-regeringsdemonstranten, getuigt van een merkwaardige keuze. Pagina 2 opent met een, zoals de krant het noemt, ‘exclusive interview’ van een halve pagina. Sehgal beweert dat de jonge demonstranten die hervorming van de monarchie eisen, niet representatief zijn voor de jongere generatie.

De man, door de krant omschreven als iemand die met zijn speeches tijdens de regering Yingluck menigtes in vervoering wist te brengen, meent dat de anti-establishment groepen in de minderheid zijn en dat ze niet behoorlijk onderwezen zijn over ‘s lands historie en misleid worden door valse informatie.

Dat het geschiedenisonderwijs ernstig te wensen overlaat, kan kloppen, want alle schandvlekken die aan Thailand kleven, zijn er zorgvuldig uit weggelaten, maar dat bedoelt hij natuurlijk niet. De man lijkt ook niet te weten dat je via internet alles kunt lezen over vermoorde actievoerders voor nobele doelen en het merkwaardige [eufemisme!] gedrag van de koning.

Wat deze verzuurde man te berde brengt, ga ik niet allemaal overnemen. Ik noem alleen nog dat hij de terugkeer van generalissimo Prayut als premier verdedigt, dat hij de grondwet van 2017 looft, want is goedgekeurd in een referendum en dat hij zegt: ‘Er is niets onwettigs aan de regering Prayut. Het zijn slechts enkelen die er niet gelukkig mee zijn.’ Klik hier als u zijn zuur wil lezen: Protesters being misled by lies, deceit.

Kassa voor BP dankzij sterfdag Bhumibol

T-factor schiet omhoog door plan voor nieuwe ASQ

13 oktober – Het overlijden van koning Bhumibol Rama IX op 13 oktober 2016 legt Bangkok Post geen windeieren want vijf hele en twee halve pagina’s zijn advertenties In remembrance of the boundlesss benevolence of H.M. King Bhumibol Adulyadej the Great (tekst Siam Commercial Bank).

BP heeft vandaag een hoge T-factor van 50 en een V-factor van 10. De hoge V-factor is te wijten aan een 4-koloms foto boven de vouw op de voorpagina van His Majesty the King, die in Wat Thep Sirintharawat een eerbiedige wai maakt voor een rij monniken, van wie ik niet kan zien of ze lijden aan overgewicht want erg gezond eten monniken doorgaans niet.

De koning brengt hen een nieuwe outfit, een 3-delig kledingstuk waarvan ze er zo langzamerhand tientallen moeten hebben of slijten die dingen zo snel? Enkele meters achter de vorst staat zijn eega [ja, die weet haar plaats], nog verder erachter zijn bijvrouw, die een tijd in ongenade is geweest, en een van zijn twee dochters moet er volgens het bijschrift ook zijn maar die zie ik niet. Ze heeft een tongbrekende lange naam.

De hoge T-factor die gisteren 0,5 bedroeg is omhoog geschoten naar 10 vanwege de opening van de krant, die – eenmaal raden – over quarantaine gaat. Het ministerie van Volksgezondheid heeft het ei van Columbus gevonden om toeristen te trekken: een nieuw type Alternative State Quarantine.

Directeur-generaal Thares (met een loeilange familienaam) van het Health Service Support Department legt uit dat toeristen in deze variant toestemming krijgen om tijdens hun quarantaine van veertien dagen naar aangewezen plaatsen te reizen, zodat ze zich niet al die tijd te pletter vervelen.

Omdat Thailand gek is op bureacratische regels [lees gepest] wordt de ASQ-variant gebonden aan eisen en condities, maar die moeten nog worden vastgesteld door overheidsdiensten en entrepeneurs. De mensen in elk van de aangewezen, laat ik ze maar noemen, vrijplaatsen moeten geïnformeerd worden over de nieuwe ASQ en die goedkeuren.

De nieuwe ASQ moet, zegt Thares, gebaseerd zijn op veiligheid en economische haalbaarheid. De buitenlandse bezoekers dienen akkoord te gaan met reisroutes die door de provincies zijn vastgesteld en daar mogen ze niet van afwijken. De belangrijkste voorwaarde is dat ze komen uit landen met een laag Covid-19 risico en geen binnenlandse besmettingen gedurende drie maanden.

Toeristen dienen zich uiterlijk 72 uur voor vertrek naar Thailand te laten testen op het virus en veertien dagen voor vertrek in eigen land in quarantaine te gaan. Ze moeten ook vluchten en accommodatie boeken via reisagentschappen.

De provincies die klaar zijn voor heropening, dienen ervoor te zorgen dat de eigen bevolking geen gebruik maakt van de routes voor toeristen. [Mijn suggestie: schrikdraad spannen] Aanbevolen activiteiten voor toeristen zijn onder andere wellness zoals massage, spa en gastronomische tours. Hotel waar ze verblijven dienen aan de SHA eisen te voldoen (Safety and Health Administration). Toeristen dienen een tracking divice te gebruiken en de desbetreffende provincies moeten een adequaat gezondheidssysteem en ziekenhuizen hebben die Covid-19 patiënten kunnen behandelen.

Thares zegt dat veel provincies belangstelling hebben voor de nieuwe ASQ. Chon Buri lijkt het meest gereed gezien het enthousiasme van lokale entrepeneurs en de ervaring van de provincie met het beheer van staats quarantaine inrichtingen.

Ik lees niets over een verplichte ziektekostenverzekering met Covid-19 dekking. Een van mijn zegslieden [ja, die heb ik ook] zegt dat de verzekering moet worden afgesloten bij een Thaise verzekeraar.

Prayut neemt een nieuwe rol aan als weerman

13 oktober – De P-factor van de krant bedraagt vandaag 1, want één bericht heeft premier Prayut in de hoofdrol. ’t Is niet te geloven maar Prayut heeft ook verstand van het weer want hij waarschuwt bewoners in het Oosten en de negen zuidelijke provincies in het Noordoosten zich voor te bereiden op zware regenbuien, veroorzaakt door de tropische storm Linfa die vanuit de Zuid-Chinese zee over Vietnam naar Laos trekt.

Regeringswoordvoerder Anucha brengt de zorgen van de premier braaf over; Prayut is bezorgd omdat de depressie in kracht toeneemt naar een tropische storm. O ja? Ik heb het tegenovergestelde gelezen. Het Meteorological Department – en dat zijn de echte experts, niet die wijsneus van Prayut – zegt dat de tropische storm boven land afzwakt naar een depressie.

Maar de woordvoerder houdt voet bij stuk. Linfa wordt bij het passeren van de Hainan kust van China een tropische storm die noodweer brengt in Mukdahan, Yasothon, Amnat Charoen, Ubon Ratchathani, Si Sa Ket, Surin, Buri Ram en Nakhon Ratchasima.

Minister Chalermchai (Landbouw) meldt dat zes provincies zijn overstroomd en dat de autoriteiten pogen het water af te voeren naar lokale kanalen. In Nakhon Ratchasima zijn honderd huizen onder water gelopen met water uit de rivier Mun die 25 cm boven haar oevers staat. In het district Pak Chong blijven tachtig huizen onder water staan ondanks pogingen overtollig water weg te pompen naar het Lam Takong reservoir dat nog een reservecapaciteit heeft van 110 miljoen kubieke meter water.

Verder meldt het bericht over de situatie in Kanchanaburi en Phetchaburi wat allemaal op hetzelfde neerkomt. Het bericht eindigt in Chiang Mai, waar duizenden het afgelopen weekend nationaal park Doi Inthanon bezochten om een frisse neus te halen.

De temperatuur op Kiew Mae Pan, een populair uitzichtspunt, zakte gisterochtend naar 6 graden C. Het Meteorological Department voorspelt een kouder en langer koude seizoen, waardoor aldus parkhoofd Kriangkrai bezoekers eerder dan normaal kunnen genieten van de ‘sea of mist’ en rijp in de ochtend.

Kort Nieuws dinsdag 13 oktober

– Tot nu toe genoten van de krant? Mooi zo en er volgt nog  meer in deze rubriek. Op de voorpagina resteren drie berichten. De Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi brengt morgen en donderdag een bezoek aan Thailand ‘to bolster cooperation between the two countries’.

Met name wil hij het Comprehensive Strategic Cooperative Partnership tussen Thailand en China versterken. De minister bezoekt ook Cambodja, Maleisië en Laos. In Cambodja tekende hij gisteren een vrijhandelsovereenkomst.

Het tweede bericht meldt dat het kabinet een belastingkortingsregeling heeft goedgekeurd die belastingbetalers toestaat maximaal 30.000 baht af te trekken voor bepaalde goederen en diensten. De regeling, shop dee mee khuen geheten (de vertaling ontbreekt), loopt van 23 oktober tot 31 december en injecteert naar verwachting 110 miljard baht in de economie, waardoor het GDP stijgt met 0,3 procent.

De regeling geldt niet voor personen die al gebruik maken van twee andere steunregelingen. Uitgesloten zijn uitgaven aan alcohol, dranken, tabak, brandstof, vliegtickets, reiskosten, hotelaccommodatie, kranten, tijdschriften en hun elektronische versies.

Naar verwachting profiteren 3,7 miljoen belastingbetalers van de regeling [de meeste Thai betalen niet eens inkomstenbelasting] wat de overheid 14 miljard aan gederfde belastinginkomsten scheelt. Of daarbij rekening is gehouden met de toegenomen BTW-inkomsten, meldt het bericht niet.

– Laatste bericht op de voorpagina. Secretaris-generaal Nattapon van de National Security Council heeft eens in zijn glazen bol gekeken en die zegt hem dat minder dan 10.000 personen de anti-regerings rally van woensdag bij het Democracy Monument bijwonen.

De Student Union of Thailand dringt er bij alle studenten in het land op aan morgen te spijbelen en zich aan te sluiten bij de rally. Volgens de studentenbond is het aantal pro-democratie supporters toegenomen sinds de beweging eerder dit jaar begon.

De Thammasat Student Union heeft de universiteit gevraagd alle colleges tot vrijdag te schrappen, maar dat meldde ik al eerder. Ten slotte ontkent partijleider Sompong (Pheu Thai) dat zijn partij haar supporters mobiliseert om zich morgen aan te sluiten bij de rally, wat beweerd is in de media.

– Pagina 2 bevat vier berichten plus de rubriek In Brief met vier kortjes, die u tegoed houdt tot morgen. Het interview met knorrepot Sehgal kent u al evenals de weersvoorspelling van Prayut. Een fotobericht toont een foto van de royalisten die voor het kantoorgebouw van de familie Juangroongruangkit demonstreren tegen Thanathorn. Die plaatste ik bij Nieuws van de website.

– Het kabinet heeft gisteren het amendement op de Kratom Act van het ministerie van Justitie goedgekeurd, waardoor legalisering van het medisch gebruik een stap dichterbij komt. Het Office of the Narcotics Control Board is, wanneer ook het Huis akkoord gaat, bevoegd toestemming te verlenen voor de productie, import en export van kratomproducten.

Het kabinet ging al eerder dit jaar akkoord met het voorstel van het ministerie de plant te schrappen van de lijst met Type-5 narcotica. Kratom wordt al sinds mensenheugenis gebruikt als traditioneel medicijn tegen pijn, koorts, dysenterie en diarree.

– Laatste bericht op de 2. De machinist van de vrachttrein die in Chachoengsao tegen een bus botste (19 doden, 44 gewonden) gaat niet vervolgd worden, zegt commandant Chakrit van de provinciale politie. De botsing was een ongeluk, dus de meester gaat vrijuit.

De machinist gaf 300 meter voor de spoorwegovergang een geluids- en lichtsignaal. Hij zegt dat de zichtbaarheid slecht was en de chauffeur niet bekend was met de situatie ter plaatse. Misschien had hij het signaal niet gehoord vanwege harde muziek in de bus. De trein heeft een remweg van 600 meter.

De overgang had geen spoorbomen, maar wel een waarschuwingsteken en knipperlicht. In de bus zaten 70 passagiers, 28 meer dan toegestaan. Het extra gewicht kan ertoe geleid hebben dat de bus niet snel genoeg de spoorbaan overstak, oppert de machinist.

Gouverneur Maitri heeft alle bestuursorganen in zijn provincie opgedragen geld uit te trekken voor de installatie van automatische spoorbomen op onbewaakte spoorwegovergangen. Die kosten elk 3,5 miljoen baht.

– Als laatste pagina 3, een halve pagina want de andere helft bestaat uit een advertentie van Nestlé. De pagina bevat drie berichten en de virus tracker. De opening is een follow-up op de berichtgeving over de paniek in Mae Sot, nadat drie vrachtwagenbestuurders uit Myanmar positief zijn getest op het coronavirus.

Drie mobiele testeenheden zijn naar het district gestuurd om circa vierduizend Thai en Myanmarezen te testen. De bewoners is geadviseerd zoveel mogelijk thuis te blijven en reizen te vermijden. Elf scholen zijn gisteren gesloten om gedesinfecteerd te worden. Vandaag is een feestdag, morgen gaan ze weer open.

De twee grote versmarkten trokken gisteren aanzienlijk minder martkgangers, zegt een bron, alhoewel de meeste verkoopplaatsen open waren. Klanten zijn verplicht een mondkapje te dragen en afstand te houden. Meer weten? Lees: Urgent Covid testing starts after Tak cases.

– 76 Thaise soldaten en een politieofficier zijn gisteren in Thailand gearriveerd nadat ze hadden deelgenomen aan een VN vredesmissie in Zuid-Soedan. Niemand had symptomen van Covid-19. Maar voor alle zekerheid gaan ze wel veertien dagen in quarantaine in Chon Buri.

Een tweede ploeg van 273 soldaten is vertrokken, ze gaan onder andere een weg van 500 meter aanleggen. De soldaten mogen geen werk doen waarbij ze in contact komen met burgers, daar het virus zich snel verspreidt in het land. Ze mogen alleen op bepaalde plaatsen werken. Zodra soldaten besmet raken worden ze linea recta teruggevlogen en opgenomen in legerziekenhuis Phramongkutklao. De 32 besmette soldaten die vorige maand terugkeerden zijn inmiddels ontslagen uit het ziekenhuis.

– Laatste bericht. Commissaris Kornchai van het nieuwe CyberCrime Investigation Bureau (CCIB), een onderdeel van de RTP, belooft nauw te zullen samenwerken met zijn internationale counterparts bij de strijd tegen computermisdrijven. Gisteren stelde hij het CCIB op een persconferentie voor aan de bevolking.

Thans werken er 333 agenten, maar het bureau heeft meer staf nodig. De agenten maken zich de komende maanden vertrouwd met de laatste technologie en het ontwikkelen van opsporingsvaardigheden, waardoor alleen algemene zaken worden opgepakt. In de tussentijd worden gecompliceerde zaken behandeld door de Technology Crime Suppression Division.


 

Het nieuws in fotoberichten

18 passengers were killed and 44 injured on Sunday when a bus collided with a train in Chachoengsao province.

The collision happened next to Khlong Kwaeng Klan railway station, around 50 kilometres east of Bangkok, as the bus passengers were on their way to a temple for a ceremony to mark the end of Buddhist Lent.

A doctor at Phramongkulklao Hospital checks the condition of a soldier infected with the novel coronavirus.

NAKHON SI THAMMARAT: A man was killed and his wife, son and granddaughter injured when a lorry ran their SUV off Highway 41 in Tham Phannara district on Sunday morning.

The family’s Toyota Fortuner was heading for Chumphon province when it was overtaken and then knocked off the highway by a 22-wheel articulated lorry. The SUV overturned and came to rest on its roof in the ditch in the median of the highway.

Rescuers used hydraulic jacks to force open the SUV. One man, identified as Phap Sripen, 67, was found killed in the vehicle. Three other people were injured — his wife Uean, 58, his son Kiatipong, 36, and his 10-year-old granddaughter.

Kasem Chaichan, 22, the lorry driver, fled the scene after the accident but surrendered at the Tham Phannara police station shortly afterwards. He allegedly admitted to falling asleep at the wheel after several trips delivering gravel.

Health personnel conduct coronavirus tests on people who had come into contact with three Covid-positive Myanmar lorry drivers, at a warehouse in Mae Sot district of Tak province on Saturday.

Thailand has tightened security at the main border trade gateway with Myanmar in Mae Sot district of Tak province after three Myanmar nationals tested positive for the coronavirus at the Thai border.

Deputy provincial governor Suppimitr Paorik has ordered vehicles from Myanmar to load and unload goods only at designated areas in the district from Sunday until further notice.

The vehicles are not allowed to enter the border town and must leave Thai soil within seven hours, according to the announcement signed on Saturday and released on Sunday.

Motorists head for higher ground to avoid runoff from Khao Yai National Park to Pak Thong Chai district of Nakhon Ratchasima on Sunday.

A domestic travel fair held at CentralWorld over the weekend. The TAT anticipates total domestic trips of 80-100 million this year.

The Tourism Council of Thailand issued a fourth-quarter forecast for foreign arrivals of 50,000, down 99.5% year-on-year.

Het nieuws in infographics


 

Nieuws van de website 11-12 oktober

• Het Centre for Covid-19 Situation Administration meldde zondag twee nieuwe besmettingen: een soldaat (36) die was teruggekeerd uit Zuid-Soedan en een Japanse vrouw (36) die uit Japan was teruggekeerd.
De soldaat behoorde tot de groep van 180 soldaten die op 22 september terugkeerden van een VN vredesmissie. Daarvan testten 31 op dezelfde vlucht eerder positief. De soldaat testte pas bij zijn vierde test op vrijdag positief. Hij is opgenomen in legerziekenhuis Phramongkutklao.
De Japanse vrouw arriveerde op 24 september, was in quarantaine in een particulier ziekenhuis en testte maandag bij de tweede test positief.
Update maandag: Vijf nieuwe besmettingen, allen Thai die uit het buitenland waren gekomen: Hong Kong, Singapore en de VS.
• Achttien personen zijn gewond geraakt nadat een gecharterde bus met 56 passagiers, waaronder kinderen, zaterdagavond in een greppel in de middenberm van de Asian Highway in Hat Yai (Songkhla) was beland en gekanteld. Het gezelschap kwam uit het district Nathawi (Songkhla) en had in de Wat Bangpho tempel in Krabi een traditionele tod krathin ceremonie uitgevoerd.
Reddingswerkers waren snel ter plaatse en hielpen de passagiers de bus uit. De meeste gewonden waren licht gewond, ze zijn opgenomen in het Hat Yai en Songkhla Nakarin ziekenhuis. De bestuurder was niet gewond.
• Nog een verkeersongeluk, nu in Chaiyaphum. Twee mannen van 21 en 24 zijn om het leven gekomen nadat ze met hun motorfiets zaterdagnacht tegen een boom langs de Highway 202 (Chaiyaphum-Bua Yai) waren gebotst. Politie, reddingswerkers en staf van het Chaiyaphum ziekenhuis waren ter plaatse, maar konden weinig uitrichten. Hun lichamen waren verminkt en de motorfiets was zwaar beschadigd. De lichamen zijn naar het ziekenhuis gestuurd voor een autopsie. Beide mannen kwamen uit het district Kaeng Sanam Nang in Nakhon Ratchasima.
• De Lower Northeast krijgt de komende week te maken zware regenbuien hier en daar en sterke winden, zegt het Thai Meteorological Department. Ze worden veroorzaakt door de tropische storm Linfa die zondag het vasteland van Vietnam bereikte met windsnelheden van 75 kilometer per uur. De storm trekt westwaarts met een snelheid van 30 km per uur en zal naar verwachting afzwakken tot een actieve lagedrukcel. Niettemin kunnen acht provincies noodweer verwachten.

Overstaande berichten van zondag

• De provinciale rechtbank van Samut Prakan heeft een man, die in juli tijdens een ruzie tussen twee rivaliserende groepen een arts in het Vibharam Chaiprakarn ziekenhuis gestompt heeft, tot twee jaar en drie maanden veroordeeld, de helft van de eis dankzij zijn bekentenis.
Een tweede vechtersbaas die een staflid had aangevallen, kreeg twee jaar, eveneens de helft van de eis dankzij zijn bekentenis. Over het lot van zeven anderen moet de rechtbank nog beslissen, zij zeggen dat ze niet betrokken waren bij de ruzie.
De twee groepen raakten op 19 juli slaags na een ruzie waarbij één man om het leven kwam en twee gewond raakten. De ruzie werd voortgezet in twee ziekenhuizen in het district Phra Pradaeng, waarbij ze medische uitrusting vernielden en medisch personeel bedreigden.
• Het Department of Highways heeft de mening van de particuliere sector gepeild over infrastructurele investeringen in twee snelwegen: de uitbreiding van de Srinakarin Road-Suvarnabhumi Airport en de snelweg Bang Khun Thian-Bang Bua Thong. De eerste is begroot op 35,685 miljoen baht, de tweede op 64,848 miljoen baht. Het departement is benieuwd of bedrijven in de aanleg willen investeren.

Lage landen vestigen torenhoog record besmettingen

Virus tracker: Aantal herstelde patiënten wereldwijd > 28 miljoen

12 oktober – Met het gigantische aantal van 14.449 nieuwe besmettingen hebben Nederland en België gisteren een nieuw record gevestigd: 2.799 hoger dan het vorige record dat amper twee dagen oud was. Beide landen tellen nu 325.211 besmettingen, waarmee ze op plaats 27 en 28 van de virus tracker staan. Het record aantal doden van 52 is niet gesneuveld, maar is met 47 nog altijd aan de forse kant.

Nederland, ongewijzigd op plaats 27, meldt 6.499 nieuwe besmettingen naar 168.280 en België, opgeschoven van 29 naar 28 want heeft Roemenië (28) ingehaald, telt 7.950 nieuwe besmettingen, 1.451 meer dan in Nederland, wat vrij uitzonderlijk is. Het aantal besmettingen bedraagt nu 156.991 met 130 patiënten die zijn hersteld (naar 20.202). Het aantal doden is in Nederland met 23 gestegen naar 6.567 en in België met 24 naar 10.175.

Wereldwijd is het aantal besmettingen met 354.546 toegenomen naar 37.523.094, het aantal doden met 4.755 naar 1.078.404, het aantal ernstig zieken met 253 naar 68.774 met als enig lichtpuntje, maar wat zegt zo’n overschrijding nu eigenlijk, dat bij de herstelde patiënten de 28-miljoenengrens is gepasseerd: het is met 228.078 gestegen naar 28.157.404.

China, een van mijn voorkeurslanden, is hard op weg de top-50 te verlaten en staat nu op 49 na te zijn ingehaald door Portugal. Nederland en België noemde ik al, Thailand continueert zijn positie op 140.

Tussendoortje
Het goede nieuws is dat de P-factor van de krant vandaag nul bedraagt, maar daar staat tegenover dat de V-factor 10 is (die telt in tientallen) en de T-factor 0,5. De factoren duiden het genoegen aan waarmee ik de krant maak: hoe hoger de factor hoe minder genoegen. Wat de P-factor is, hoef ik niet meer uit te leggen.

De V-factor is nieuw. Vandaag 10 vanwege een langer dan een halve pagina hoge foto over drie kolommen op de voorpagina met His Majesty the King die een monnikspij in zijn handen houdt tijdens een kathin ceremonie gisteren in Wat Bowon Niwet. Hij heeft het er maar druk mee, want een dag eerder moest hij opdraven in een andere tempel. Hij was weer vergezeld van zijn eega en twee dochters, maar die staan niet op de foto. Dat is jammer want die zijn stukken aantrekkelijker.

De krant spelt kathin nu niet als krathin zoals gisteren, een fout waarop een lezer met haviksogen mij al had gewezen in een e-mail. Maar in een websitebericht kwam ik nog de spelling met een r tegen. Misschien omdat sinds september de r in de maand is.

Ten slotte de T-factor. Deze factor duidt op de verwarrende berichtgeving over toerisme, quarantaine en het Special Tourist Visa. Dat de factor vandaag een half bedraagt, komt doordat het slechts om één klein berichtje gaat over Chinese toeristen die misschien wel en misschien niet naar Thailand komen en misschien wel en misschien niet gebruik mogen maken van een repatriëringsvlucht.

Het desbetreffende misschien-bericht meldt dat het ministerie van Buitenlandse Zaken op humanitaire en zakelijke gronden een certificate of entry heeft verstrekt aan 22.000 buitenlanders. Maar die kunnen nooit allemaal al gearriveerd zijn, want ze moeten wel 14 dagen in quarantaine – zoveel plaatsen zijn er niet eens. Of hoeven ze dat toch niet? Misschien wel of misschien niet – je kunt met Bangkok Post  alle kanten op.

BP in vogelvlucht (van een slechtvalk*)

12 oktober – Bangkok Post telt vandaag elf nieuwsberichten en –verhalen plus de rubriek In Brief  met drie kortjes op de drie binnenlandpagina’s van het eerste katern. De redactieruimte wordt slechts miniem beperkt door een advertentie van een kwart pagina, twee achtergrondverhalen nemen een groot deel van pagina 2 in beslag.

Bovenaan pagina 3 staat een indrukwekkende 4-koloms foto van het Thai-Japanese Bangkok Youth Centre, een gigantisch grote sporthal, met honderden tafels waaraan interviews worden gehouden voor de baan van assistent-onderwijzer. Tienduizend kandidaten doen een gooi naar de 170 beschikbare plaatsen. Aan elke tafel zitten een functionaris en twee of drie sollicitanten.

Een indrukwekkend gezicht, de voorbereiding moet lang en uitgebreid zijn geweest. De foto staat in een fotobericht, dus kan ik helaas niet laten zien.

Nu ik toch op de 3 ben, noem ik gelijk maar de opening die meldt dat protestleider Arnon Namphan gisteren het plan bekend heeft gemaakt om na de demonstratie van woensdag bij het Democracy Monument een kamp op te slaan bij het Government House om het aftreden van premier Prayut en de regering af te dwingen. Dat zei hij toen hij een anti-regerings demonstratie bijwoonde in Nakhon Ratchasima.

Hij zei ook dat de protestgroep, die haar naam Free People heeft gewijzigd in Khana Ratsadorn (People’s Group), genoeg financiën heeft verkregen om de rally minstens een maand vol te houden. De naam is oorspronkelijk gebruikt door de groep legerofficieren en burgers die de revolutie van 1932 leidden. Deze culmineerde in de afschaffing van de absolute monarchie ten gunste van de constitutionele monarchie.

Voorts kondigde hij aan dat de demonstranten bij het parlementsgebouw verzamelen wanneer het parlement na beëindiging van het reces de behandeling van de amendementen ter wijziging van de grondwet voortzet en ze in stemming brengt. Het voorstel van iLaw voor een volksgrondwet dient dan ook in stemming te komen, aldus Arnon.

De groep blijft aandringen op hervorming van de monarchie, wat voorzitter Suwaphan van de senaatscommissie monarchie gisteren sterk heeft afgekeurd.

‘Het gedrag van degenen die de monarchie niet respecteren is betreurenswaardig. De monarchie is de hoogste institutie van het koninkrijk, zeer geëerd door Thais. Maar zij [de demonstranten] geven niet om de gevoelens van tientallen miljoenen Thais die hun beledigende en aanvallende commentaren hebben moeten verdragen.’

Terug naar pagina 2. Die opent met een een interview met burgemeester Pongsak van Yala. De Covid crisis overwinnen is een grote uitdaging voor hem, schrijf BP in de intro. In het Uitgelicht citaat zegt hij: ‘The municipality is renowed for its beautiful town plan.’

Pongsak, inmiddels 17 jaar burgervader van de stad, leidde onlangs vertegenwoordigers van de Pattani Fisheries Association om een klacht in te dienen [bij?] over de nieuwe regelgeving ‘door de regering geschreven zonder inzicht in de problemen van de lokale bevolking’.

Het artikel gaat er verder niet op in; wat die problemen zijn, moeten vaste lezers van Nieuws uit Thailand nu wel weten. Zo niet, raadpleeg mijn pagina De vis wordt duur betaald. Het interview kunt u hier vinden: Vision to put Yala ‘back on its feet’.

De opening van pagina 1 behandel ik hieronder, dus hier eindigt de vlucht van de slechtvalk.

* Slechtvalken zijn de snelste vogels ter wereld. Horizontaal vliegen ze met een snelheid van wel 150 km/u en in duikvlucht schakelen ze nog ettelijke versnellingen hoger.

Paniek in Mae Sot na 3 besmettingen

12 oktober – Thailand heeft de bewaking aan de belangrijke toegangsweg naar Myanmar in Mae Sot (Tak) versterkt nadat drie Myanmarezen positief testten op het coronavirus. Loco-gouverneur Suppimitr van de provincie Tak heeft voertuigen uit Myanmar bevolen tot nader order alleen goederen te laden en te lossen op aangewezen plaatsen in het district.

De enige voertuigen, toegestaan in Mae Sot, zijn wagens die goederen vervoeren via de tweede Thai-Myanmar Friendship brug; ze moeten in de directe omgeving lossen. Voordat de nieuwe restricties van kracht werden, mochten ze naar loodsen in het district rijden.

Voertuigen uit Myanmar mogen niet de stad in en moeten Thailand binnen zeven uur verlaten. Ook is een verbod uitgevaardigd voor Myanmarezen om naar Tak en andere grensgebieden te gaan.

Aanleiding voor deze draconische maatregelen is de ontdekking van drie besmette vrachtwagenbestuurders, de eerste twee op vrijdag en de derde op zaterdag. De drie zijn onmiddellijk teruggestuurd naar Myawaddy.

Het ministerie van Volksgezondheid breidt contactonderzoek uit en zoekt actief naar mensen die in contact zijn gekomen met de chauffeurs. De eigenaren van loodsen is gevraagd ze zeven dagen te sluiten en werkers in twee loodsen is gevraagd in zelf-quarantaine te gaan. Twee scholen waarop kinderen van de werkers zitten, zijn gesloten om gedesinfecteerd te worden.

De commandant van het 3rd Army Region heeft de legereenheden langs de grens opgedragen de bewaking te versterken om te voorkomen dat Myanmarezen illegaal het land binnen glippen.

Kort Nieuws maandag 12 oktober

– Wat resteert na bovenstaand nieuws? Op de voorpagina niets, want de opening over Mae Sot kent u al en het ongeluk in Chachoengsao (18 doden, 44 gewonden) en de nadering van de tropische storm Linfa moet u ook al kennen tenzij uw korte-termijngeheugen hapert. Het vierde bericht is het bericht met de T-factor 0,5, dus daar zeg ik niets over. Verder staat op de pagina een fotobericht met de nieuwe minister van Financiën, die zich laat fotograferen voor zijn minister’s ID-kaart.

– Op de 2 het al genoemde interview met de burgervader van Yala, de virus tracker, twee berichten en een achtergrondje over de gratis taxidienst voor gehandicapten in Bangkok. Gouverneur Aswin zegt over de in 2012 begonnen dienst dat die ondanks de financiële zorgen van de gemeente wegens de pandemie gehandhaafd wordt ‘omdat er vier- tot zesduizend gebruikers per maand zijn’.

– De regering denkt na over het idee voor een landbrug verbinding die de Andaman zee verbindt met de Golf van Thailand via de provincies Ranong en Chumphon. Om het denkwerk niet te verstoren, houd ik het kort. Bovendien citeert regeringswoordvoerder Prayut wat de P-factor nul in gevaar brengt.

De geplande ‘brug’ bestaat uit een dubbelspoorbaan en een snelweg van 130 km. Tevens worden aan beide zijden diepzeehavens aangelegd. Een haalbaarheidsstudie gaat 1 jaar duren en goedkeuringprocessen 2 jaar.

– Het laatste bericht op 2 meldt dat John Dalley, mede-oprichter en voorzitter van de Soi Dog Foundation International is onderscheiden met de MBE (Most Excellent Order of the British Empire) voor zijn werk ten behoeve van dierenwelzijn in Zuidoost-Azië.

De stichting werd in 2003 in Phuket opgericht; ze behandelt, vaccineert en steriliseert dieren om hun aantal binnen de perken te houden. In december verwacht ze een half miljoen dieren te hebben gesteriliseerd en gevaccineerd, de afgelopen twee jaar bij 250.000 dieren. De stichting werkt ook samen met Vietnam en Cambodja om de handel in katten- en hondenvlees te beëindigen.

– Als laatste biedt pagina 3 drie berichten en de rubriek In Brief. Ik noemde al de foto van de sollicitanten naar een baan als onderwijsassistent en de opening over het studentenprotest.

– Thai Airways International heeft bekend gemaakt meer personeelsleden te laten afvloeien middels een VUT-regeling, zodat de maatschappij voldoende in kas heeft om het uit te zingen tot april volgend jaar.

President Chansin zegt dat 80 procent van de 19.000 werknemers hebben toegestemd in kortingen op hun salaris of met onbetaald verlof zijn gegaan. Hun medewerking geeft tot december verlichting. Maar de inkomsten zijn niet voldoende het bedrijf overeind te houden, met name omdat de pandemie nog geen tekenen van vermindering vertoont. Hoeveel personeelsleden in aanmerking komen voor de VUT-regeling is niet bekend.

– Laatste bericht met een foto van moslimleerlingen aan de Sasanupatham school in Prawet (Bangkok). Voor het derde achtereenvolgende school verstrekt de 38 jaar oude particuliere islamschool beurzen aan weeskinderen en kansarme moslimkinderen in het onrustige Zuiden. De beurzen komen uit het ‘Building Peace in Southern Provinces Border Districts’ fonds.

De beurs dekt alle onderwijskosten (schoolgeld, leerboeken, maaltijden, transport en accommodatie op het schoolterrein) en betaalt een zakgeld van 15 baht per dag. Sinds de oprichting van het fonds is de beurs verstrekt aan 51 leerlingen. De school wil het komende schooljaar 50 beurzen verstrekken.

Een tweede fonds, ‘Better Future for Poor Orphans’, verleent beurzen aan kansarme leerlingen in het hele land. De fondsen worden gevoed door donaties.


 

Niet vermeld nieuws van zaterdag

A screenshot of a message by @TwitterSafety about state-linked information operations. The platform says it has uncovered a network of accounts linked to the Royal Thai Army and is closing 926 accounts.

Nieuws uit Thailand was zaterdag incompleet; de reden daarvan heb ik uitgelegd. Ik had last van een pijnlijke schouder en was de verwarrende berichtgeving over quarantainemaatregelen zat. Inmiddels is de pijn wat gezakt. Ik noem in vogelvlucht de berichten die u heeft moeten missen.
• De krant opent met de reactie van minister Buddiphongse (Digital Economy and Society) op het besluit van Twitter om 926 accounts te sluiten die het werk zijn van het Thaise leger. Hij speelt de bal terug en zegt dat Twitter heeft nagelaten op bevel van Thaise rechtbanken accounts te sluiten met smadelijke informatie over de monarchie. Meer weten? Lees: Govt, army rage at Twitter.
• Dominant op de voorpagina staat een paginabrede foto van de Chao Phraya met een laag waterhyacint, een hardnekkig onkruid dat groeit als kool, bij de Bang Pho steiger. Op de achtergrond is het nieuwe parlementsgebouw te zien en in het midden van de rivier vaart een veerboot. Indrukwekkende foto, maar die staat in een fotobericht, dus kan ik niet laten zien.
• Een tweede bericht meldt dat de gemeente Bangkok dertig openbare parken opent voor Loy Krathong op 31 oktober. Bezoekers die er een krathong te water willen laten, dienen zich strikt te houden aan de bekende preventieve maatregelen, mondkapje en social distancing. Ze dienen in en out te checken via de ThaiChana QR code.
• Het derde bericht is een van de berichten die mijn ergernis heeft gewekt want het ministerie van Volksgezondheid oppert de mogelijkheid de lengte van de quarantaineperiode van 14 dagen te halveren. Lekker verwarrend, eerder was sprake van 10 dagen.
Pagina 2
• Pagina 2 bevat vijf berichten, waaronder een achtergrondverhaal over LGBT rechten, en de rubriek In Brief met drie kortjes. In de opening zegt directeur Sophon van de Zoological Park Organisation of Thailand dat alle beschuldigingen tegen de vermoorde directeur Suriya ongegrond zijn.
Dat is gebleken uit een onderzoek naar vermiste dieren uit dierentuinen die onder het beheer staan van de ZPOT en mogelijke handel in wildleven. Sinds 2018 is Suriya beschuldigd door iemand die het nieuwe hoofd van de ZPOT wilde worden, zegt Sophon. Omdat de beschuldigingen ongegrond waren, is zijn benoeming goedgekeurd.
• Thailand’s mangrove bossen in 24 kustprovincies zijn sinds 2014 met 200.000 rai toegenomen naar 1,73 miljoen rai, zegt minister Varawut (Milieu). Dat is gebleken uit satellietbeelden.
• Het Department of Land Transport maakt bekend door te gaan met de strikte controle op emissies van uitlaatgassen teneinde de luchtverontreiniging, met name van ultrafijne stofdeeltjes, te bestrijden. Tussen oktober 2019 en september 2020 zijn in het hele land 466.371 inspecties verricht, waarbij 4.252 voertuigen van de weg zijn afgehaald omdat ze niet voldeden aan de eisen. De eigenaren is bevolen hun wagen te repareren.
• De overstromingen in Pak Chong (Nakhon Ratchasima) noemde ik al in Het nieuws in fotoberichten. Het achtergrondverhaal meldt dat het land nog steeds verdeeld is over LGBT rechten. Thailand mag dan stappen zetten in het legaliseren van same-sex relaties, maar er is nog steeds meer dat bereikt dient te worden, schrijft BP. Meer weten? Klik hier: Kingdom still divided over LGBT rights.
Pagina 3
• Als laatste pagina 3 die zes berichten bevat en de virus tracker. Drie items kent u al uit Het nieuws in fotoberichten: De deelname van de Progressive Movement met 32 kandidaten aan de verkiezingen voor de PAO’s (Provinciale Staten) in december, het protest van de THAI vakbond tegen promoties en de arrestatie van een vrouw die honderden gastarbeiders uit Myanmar heeft opgelicht.
• De provinciale Kamer van Koophandel van Chiang Mai schat dat de economie van Chiang Mai 100 miljard aan inkomsten is misgelopen door de pandemie. ‘We hebben onze hoop gericht op de stimuleringspakketten van de regering’, zegt voorzitter Varodom.
Lang bericht over vijf kolommen met daarin, zoals dat heet gerelateerd nieuws, een oproep van de Airports Council International en de IATA de grenzen te openen zonder quarantaine met als alternatief het wereldwijd testen van internationale passagiers.
• Premier Prayut waarschuwt de politieke demonstranten tijdens hun rally op woensdag de monarchie niet te disrespecteren, daar die samenvalt met een koninklijke kathin ceremonie (monk robe giving). In het van hem bekende onbegrijpelijke lingo refereerde hij aan hun plan een deel van de route te bezetten die gevolgd wordt door de koninklijke colonne op weg naar de ceremonie.
Protestleider Arnon beschuldigt de politie ervan opzettelijk de rally te willen verstoren door de colonne langs de rallyplaats te laten passeren. ‘De politie is van plan met de demonstranten te botsen. Wanneer chaos uitbreekt, is dat de schuld van de politie, niet van de demonstranten.’
• Laatste bericht. Op 13 oktober wordt het overlijden van koning Bhumibol herdacht. De bevolking is opgeroepen geel te dragen en deel te nemen aan ceremonies. Geel is de kleur van Bhumibol’s geboortedag.

Het nieuws in fotoberichten

People wearing face masks walk near a bus stop and the Mor Chit BTS Skytrain station in Chatuchak district, Bangkok, as heavy rain pounds the capital on Friday.

Medical staff wearing a personal protective suits work at a quarantine centre amid the coronavirus disease (COVID-19) outbreak in Yangon, Myanmar, October 7, 2020.

Health authorities are tracking people in Tak province in contact with two Myanmar lorry drivers who were found to be infected with Covid-19.

The cases were found during active testing in five districts bordering Myanmar conducted by Mae Sot Hospital and the Immigration Bureau. They provided free testing on 115 incoming and outgoing drivers on Thursday and Friday.

The two drivers were later admitted to Myawaddy Hospital. Some 100 people who worked in the same factories were also placed in quarantine in Myanmar.

A woman who admitted selling protected wildlife online for two years has been arrested and 61 wild birds and other protected animals seized from her house in Rueso district, Narathiwat.

Massive runoff from Khao Yai National Park has flowed into Lam Takhong, causing a major canal to overflow and flood many areas in Pak Chong district, Nakhon Ratchasima in the worst flooding in 15 years.

Heavy rain since Wednesday has triggered runoff from the national park to flood roads, government offices, houses and farmland in seven tambons in Pak Chong district.


 

For Bernard Trink, seen here in the Bangkok Post newsroom in 2010, the typewriter was always his word processor of choice.

Nieuws van de website 10-11 oktober

• Bernard Trink, ‘een van de meest memorabele figuren in de lange geschiedenis van de Bangkok Post’ is dinsdagavond op 89-jarige leeftijd aan een bloedinfectie overleden, schrijft BP en dat ‘meest memorabel’ is niet overdreven. Op de website staat een lange necrologie, die ik ter lezing van harte aanbeveel. Klik hier.
Trink was het best bekend door zijn column Nite Owl, omschreven als ‘a freewheeling weekly chronicle of the seamier side (zelfkant) of the city’s vibrant nightlife scene’. De column had een vaste groep lezers, voornamelijke expats, die felle reacties leverden, zowel pro als contra. Maar zelfs zijn meest vurige tegenstanders misten nooit een aflevering.
Trink leeft voort in de door hem bedachte uitdrukking TIT (This is Thailand), een uitdrukking die ik ook wel eens gebruik. Volgens de necro een uitdrukking die expats nog steeds gebruiken om alles uit te leggen wat hen verbijstert in het land. Maar volgens mij duidt het op meer, bijvoorbeeld dat verbodsregels niet betekenen dat iets verboden is en dat alles valt te ritselen [met steekpenningen].
• Het Centre for Covid-19 Situation Administration meldde zaterdag zes nieuwe besmettingen: twee Thais en vier buitenlanders die waren gekomen uit Japan (1), Engeland (1), Duitsland (1) , Koeweit (1) en India (2) en allen in quarantaine waren. Ze brachten het totaal aantal besmettingen op 3.634.
Uit Japan kwam op 26 september een Japanse werknemer (37). Hij verbleef in een ASQ in Bangkok, waar hij bij zijn tweede test op 1 oktober positief testte. Hij hoestte en had hoofdpijn.
Uit Engeland kwam op 3 oktober een 32-jarige Thai. Ook zij verbleef in een ASQ in Bangkok. Ze testte donderdag positief, alhoewel ze geen symptomen had. Ze is opgenomen in een particulier ziekenhuis.
Op 3 oktober arriveerde een Duitse werknemer (53) uit zijn land. Ook hij verbleef in een ASQ in Bangkok, waar zijn besmetting op 8 oktober werd bevestigd. Hij is opgenomen in een particulier ziekenhuis in Nonthaburi.
Nummer vier was een 34-jarige masseur die uit Koeweit kwam. Hij arriveerde op 4 oktober, verbleef in een ASQ en testte op dezelfde dag positief. De man is opgenomen in een ziekenhuis in Samut Prakan.
Ten slotte kwamen uit India een vrouw (31) met haar kinderen en een Indiase werknemer (36) van een bedrijf. De vrouw arriveerde op 25 september, verbleef in een ASQ in Bangkok en testte bij haar eerste test op 30 september positief, alhoewel asymptomatisch.
De man was al eens besmet geweest in augustus. Hij arriveerde eveneens op 25 september en verbleef in een ASQ in Bangkok. Bij zijn eerste twee testen testte hij negatief, de derde op donderdag wees uit dat hij besmet was, maar hij had geen symptomen. Hij is opgenomen in een particulier ziekenhuis.
Van het totaal aantal besmettingen zijn 3.445 patiënten hersteld, inclusief vier die de afgelopen 24 uur uit een ziekenhuis zijn ontslagen, en 130 worden nog behandeld. Het dodental bedraagt ongewijzigd 59.
Update zondag: Twee nieuwe besmettingen: een soldaat die was teruggekeerd uit Zuid-Soedan en een Japanse vrouw (36) die uit Japan was teruggekeerd. De soldaat behoorde tot de groep van 180 soldaten die op 22 september terugkeerden van een VN vredesmissie. Daarvan testten 31 eerder positief. De soldaat testte pas bij zijn vierde test op vrijdag positief. Hij is opgenomen in legerziekenhuis Phramongkutklao.
• Ten slotte een kortje uit de rubriek In Brief van zaterdag. Een ranger vrijwilliger is vrijdagochtend om het leven gekomen en vijf anderen zijn gewond geraakt bij een aanval en bomaanslag in Sai Buri (Pattani). Opstandelingen vielen er vanuit een hinderlaag een team aan dat leerkrachten beschermt.
Twee uur later, toen de twee getroffen rangers behandeld werden in het ziekenhuis, ontplofte er een bom, die verstopt was in de struiken. Die kostte het leven aan de ranger en verwondden drie anderen. De bom ontplofte toen de ranger erop stapte, terwijl ze de plaats delict onderzochten.

Guru: Thailand is een land van komplotten

11 oktober – Leuk omslagartikel in Guru, het creatieve en bij tijd en wijle ondeugende vrijdagmagazine van Bangkok Post, over ‘komplotten die Thailand in de ban houden’ (Stranger Things, Conspiraties that have taken a hold of the Land of Smiles). Guru noemt er zes, waarvan de meest arburde luidt dat Thanathorn Hitler is en Future Forward de nieuwe Nazi partij. Of wat dacht u van deze: Het coronavirus is eigenlijk een biowapen van de VS.

Een komplottheorie die zegt dat de aantallen gemelde Covid besmettingen en doden onjuist zijn bevat misschien een kern van waarheid. Thailand krijgt lof als een van de landen die de pandemie goed hebben gehanteerd. Toen het artikel in Guru werd geschreven, bedroeg het aantal besmettingen 3.569 en het aantal doden 59. Andere landen die veel harder zijn getroffen dan Thailand, zijn jaloers op deze aantallen.

Maar veel mensen, inclusief mezelf [auteur Eric E Surbano], denken dat de cijfers veel te optimistisch lijken. Gezien de manier waarop deze regering heeft geopereerd, is het niet onwaarschijnlijk dat de cijfers een leugen zijn. Er zijn vermoedelijk meer besmettingen en er zijn vermoedelijk meer doden. De regering houdt ze alleen maar diep geheim om te voorkomen dat de mensen in paniek raken.

Elk komplot wordt in twee delen beschreven: de Conspiracy en de Reality. Aanbevolen ter lezing, klik op de kop. (Bron: Guru, BP 9 oktober)

Virus tracker: Besmettingen wereldwijd > 37 miljoen

Record aantal nieuwe besmettingen Nederland en België licht gezakt

11 oktober – Het record aantal nieuwe besmettingen van 11.650 is gisteren met 294 gezakt naar 11.356. Maar dat lijkt me geen reden om in gejuich uit te breken, want Thailand (met meer inwoners) meldt 6 nieuwe besmettingen. Het aantal besmettingen wereldwijd heeft weer een miljoenengrens gepasseerd en bedraagt nu 37.168.548. Morgen breekt het aantal herstelde patiënten door de 28-miljoenengrens heen.

Nederland meldt 5.971 nieuwe besmettingen naar 161.781 en België 5.385 naar 148.981. Het  aantal nieuwe doden opgeteld 38 bedraagt 7 meer dan een dag eerder. Nederland telt 13 nieuwe doden naar 6.544 en België 25 naar 10.151. Het aantal herstelde patiënten in België is met 91 toegenomen naar 20.072.

De cijfers wereldwijd zijn ook al niet om over naar huis te schrijven. Aantal besmettingen plus 363.174 naar 37.168.548, aantal doden plus 6.084 naar 1.073.649, aantal ernstig zieken plus 520 naar 68.521 en aantal herstelde patiënten plus 231.473 naar 27.929.326.

Van mijn voorkeurslanden staat alleen Nederland (27) nog op dezelfde plaats. België verschuift van 30 naar 29 omdat Ecuador (29) naar 31 is gegaan. Tussen België en Ecuador staat Marokko. Thailand is gezakt van 139 naar 140 en China van 47 naar 48, want is ingehaald door Costa Rica.

Tussentijdse mededeling
Het is koud, het heeft geregend en de luchtvochtigheid is hoog. Mijn handen voelen kleverig aan. Ik heb zin om mijn bedje in te duiken en te beginnen aan een winterslaap om na 100 jaar wakker te worden gekust door een beeldschone prinses.

Mag ook een beeldschone jongeheer (jongeman, niet in de platvloerse betekenis) zijn, zo’n feminiem type, want ik discrimineer niet. Desnoods als het niet anders kan een transgender; daarvan zijn er velen in Thailand.

De enige troost biedt vandaag de P-factor, want die bedraagt nul. Dus ik duik toch maar niet mijn bedje in, zie af van al dat gelebber en wil mijn beste lezers en lieve lezeressen niet teleurstellen.

BP in vogelvlucht

11 oktober – De P-factor mag dan troost bieden, dat doet niet de voorpagina boven de vouw want die bevat een paginabrede foto van His Majesty the King, zoals BP hem aanduidt, die geknield ligt voor His Holiness the Supreme Patriarch met achter hem Her Majesty the Queen.

Het koninklijk echtpaar plus twee prinsessen (van één is nog net het koppie te zien) was gisteren in Wat Ratchabophit voor de koninklijke krathin ceremonie, waarbij monniken nieuwe pijen krijgen. Bespeur ik trouwens ook op de foto het koppie van de gerehabiliteerde ‘bijvrouw’ van Vajiralongkorn?

De anti-regerings rally van woensdag bij het Democracy Monument krijgt veel aandacht: de voorpagina opent met een Special report en pagina 3 met een bericht dat de politie met 15.000 (!) manschappen aanwezig is om de orde te handhaven.

In het achtergrondverhaal/analyse zeggen waarnemers dat de rally waarschijnlijk minder mensen zal trekken dan de rally van 19 en 20 september op Sanam Luang omdat supporters van het UDD (roodhemden) worden afgeschrikt door de eis voor hervorming van de monarchie. De protestleiders hadden moeten vasthouden aan hun oorspronkelijke drie eisen: wijziging van de grondwet, ontbinding van het Huis van Afgevaardigden en beëindiging van intimidatie van critici, zeggen ze.

We zullen wel zien of de glazen bol waarin deze waarzeggers hebben gekeken, hen juist hebben gesouffleerd, waarbij ik aanteken dat aantallen demonstranten vaak een slag in de lucht zijn – de organisatoren noemen altijd een hoger aantal dan de politie. Eingenlijk zou de meningte geteld moeten worden aan de hand van satellietbeelden. Maar wat maakt het uit? Het zijn er veel of weinig.

Een tweede reden waarom minder supporters worden verwacht is omdat oppositiepartij Pheu Thai zich gedistantieerd heeft van de protesten nadat Potjaman, ex-echtgenote van Thaksin, de facto de partijleiding heeft overgenomen. Potjaman wil dat de partij zich concentreert op haar rol in het parlement in plaats van de protesten buiten het parlement, aldus nog steeds die geheimzinnige bronnen.

Het verhaal doet een forse aanslag op de ruimte van de drie binnenlandpagina’s in het eerste katern die tien nieuwsberichten en –verhalen bevatten, alsmede de rubriek News Bites met drie kortjes. Het verhaal beslaat een vijfde van de voorpagina en een kwart pagina overlees op de 3. Geïnteresseerd? Lees: Political reform bid threatens rally turnout.

Politie inzet en nog meer
Het tweede verhaal naar aanleiding van de rally, de opening van de 3 dus, is een grabbelton van ditjes en datjes want gaat niet alleen over de inzet van de politie, maar ook over de koninklijke colonne en de information operations (IO) van het leger.

Op de Facebookpagina van de Democracy Restoration Group en andere pagina’s wordt beloofd dat de demonstranten de colonne niet zullen hinderen wanneer die de protestplaats passeert. Wat premier Prayut eerder beweerde, namelijk dat ze de colonne zouden blokkeren, klopt dus niet.

Pannika Wanich, co-leider van de Progressive Movement, een buitenparlementaire groep opgericht nadat parlementsleden van Future Forward hun parlementszetel hadden verloren, haalt een onderzoek van de Stanford University aan, waarbij is vastgesteld dat 684 van de 926 door Twitter gesloten accounts geen enkele volger hadden (zie Niet vermeld nieuws van zaterdag).

Ze zegt dat bijna 800 accounts nooit tweets hebben geplaatst maar alleen informatie hebben overgenomen van accounts die verbonden zijn met het Thaise leger. De IO richtten zich op negen accounts van leden en parlementsleden van de partij Move Forward, de voortzetting van Future Forward.

Thanathorn (wie kent hem niet) zegt twee maanden geleden toen hij lid was van de commissie die de begroting 2021 onder de loep nam, aan legerleider Apirat gevraagd te hebben of het leger IO had. De ijzervreter gaf geen antwoord, maar een ondergeschikte zei dat er ‘geen IO in het Thaise leger zijn’. Thanathorn zegt: ‘IO staat gelijk aan het zaaien van haat, die tot geweld in de samenleving kan leiden.’

Days of heavy rain and runoff yesterday caused flooding in many areas of Pak Chong district in Nakhon Ratchasima. The photo shows the extent of flooding across the district.

Kort Nieuws zondag 11 oktober

– Wat resteert nog na bovenstaande nieuwsgeweld? Op de voorpagina een bericht met een 3-koloms foto (hierboven geplaatst) over de overstromingen in het district Pak Chong (Nakhon Ratchasima) veroorzaakt door runoff (afstromend water) uit nationaal park Khao Yai, waardoor het kanaal Lam Takhong buiten zijn oevers trad.

De overstromingen zijn de ergste in 15 jaar, zegt een bewoner. In Pak Chong bereikte het water een hoogte van 50 cm tot 1 meter. Het nationaal park is dit weekend gesloten uit angst voor meer overstromingen en grondverschuivingen.

– Pagina 2 telt vijf berichten, de virus tracker en twee fotoberichten (foto met uitgebreid bijschrift). Een toont een staflid van het Siriraj ziekenhuis die een vrouw een vingerprik geeft. Hoefde ze niets voor te betalen want 13 oktober is World Thrombosis Day. Het andere toont een jongen die leert hoe een krab eitjes legt tijdens een tentoonstelling in het Golden Jubilee Museum of Agriculture Office in Khlong Luang (Pathum Thani).

– De pagina opent met de vrees voor besmettingen in het district Mae Sot van de provincie Tak. RT-PCR tests zijn al verricht op 115 personen die besmet kunnen zijn door twee vrachtwagenbestuurders uit Myanmar. In Het nieuws in fotoberichten plaatste ik al een foto van een test. De twee besmette mannen waren via de 2nd Mae Sot grenspost naar de wet market gereden. Thaise en buitenlandse werkers op de markt, behoren tot de geteste personen.

De gouverneur van Myawaddy schrijft op Facebook dat nog gewacht wordt op de uitslag van een tweede test van een van de bestuurders. Hij had producten gekocht op de markt en die in Myanmar aan klanten afgeleverd. Zeventig mensen hebben contact met hem gehad.

In het district Mae Sai in Chiang Rai zijn door het disease control operation centre maatregel genomen langs de grens met Myanmar [geen details]. Het centrum richt zich op 50 Thaise vrachtwagenbestuurders die de grens met Myanmar hebben overgestoken, Immigration personeel, legerofficieren en een groep Myanmarezen in Mae Sai.

Vice-voorzitter Paikamas van de Mae Sai KvK, tevens lid van het centrum, zegt dat er geen besmettingen zijn in Myanmar’s deelstaat Shan die aan Mae Sai grenst.

– Verder op de 2 een verkorte necrologie van Bernard Trink. Voorts een bericht over het protest van 500 bewoners uit twee dorpen in Nakhon Ratchasima tegen een schietbaan die in aanleg is. Ze vrezen voor geluidsoverlast en zijn bang voor hun gezondheid door verdwaalde kogels. De eigenaar heeft volgens hen een vergunning van het district voor een woongebouw maar niet voor een schietbaan.

In augustus heeft de politie al eens geoefend op de baan met M16 en AK-47 geweren. De eigenaar, voorzitter van een schietvereniging in Nakhon Ratchasima, zegt 10 miljoen baht te hebben geïnvesteerd en het land voor 20 jaar te hebben gehuurd. Hij vindt dat de bewoners hem een kans moeten geven om aan te tonen dat de baan veilig is.

– Het Equitable Education Fund zegt dat 170.000 leerlingen het risico van schooluitval lopen daar het gezinsinkomen is gedaald doordat hun ouders werkloos zijn geworden door de viruspandemie. Dit semester bedraagt het aantal verarmde leerlingen 1,7 miljoen: 170.000 meer dan voor de pandemie, zegt adjunct-directeur Kraiyos van het fonds.

Het inkomen van sommige gezinnen is gezakt van 1.205 naar 1.077 baht per gezin oftewel 36 baht per dag. 73 procent van de door het fonds ondervraagde personen in de leeftijd van 15 tot 65 jaar is werkloos. Voor de pandemie was dat 44 procent.

Kraiyos zegt dat de pandemie het fonds heeft genoopt de financiële bijdrage aan ouders te verhogen en meer leerlingen te subsidiëren. ‘Zonder hulp zullen meer leerlingen worden getroffen of zelfs gedwongen de school te verlaten.’

– Laatste bericht op de 2. Vice-premier Prawit heeft alle provinciale gouverneurs opgedragen zich vertrouwd te maken met het TPMAP (Thai People Map and Analytics Platform). Dat is een systeem om armen te traceren in een poging ongelijkheid te verminderen en beter, meer systematisch welzijn te verlenen. Prawit zei dit bij de lancering van een proef in Samut Songkhram.

De online database is ontwikkeld door het National Electronics and Computer Technology Center. De TPMAP gebruikt vijf indicatoren om kwetsbare groepen te lokaliseren en het welzijn vast te stellen dat ze nodig hebben: onderwijs, gezondheid, woonomstandigheden, toegang tot openbare diensten en financiële situatie.

– Als laatste pagina 3 met drie berichten, de overlees van het openingsverhaal en de rubriek News Bites met drie kortjes. De opening over de politie-inzet bij de studentenrally noemde ik al.

Nieuw is het bericht dat het ministerie van Justitie heeft geknutseld aan regelgeving wat tot doel heeft de gevangenisstraffen voor drugsovertredingen te verlagen om zo de overbevolking van gevangenissen te verminderen. Minister Somsak zei gisteren dat het wachten nu is op behandeling door het Huis van Afgevaardigden wat vier maanden in beslag gaat nemen.

De straf, zegt hij, moet meer passen bij de gepleegde overtreding. De huidige strenge wetgeving legt de nadruk op afschrikking, zelfs wanneer een kleine hoeveelheid drugs in het geding is.

‘Volgens de huidige wet kunnen gevangenisstraffen van 10 jaar tot levenslang gegeven worden wanneer de verdachte slechts betrapt is op het bezit van één pil. De verandering vermindert de maximale straf voor sommige overtredingen naar 15 jaar. Dit opent de mogeljkheid voor rechters over oorzaak en effect te beslissen.’

– Laatste bericht. De eigenaar van een verlaten fabriek van industrieel afval in Chachoengsao gaat vervolgd worden nadat het Department of Pollution Control (DPC) een chemisch lek heeft ontdekt dat de gezondheid van omwonenden zou kunnen schaden.

Donderdag heeft het DPC bij een inspectie elf grote tanks met onbekend vloeibaar afval gevonden, waarvan twee beschadigd waren en waaruit een zwarte stinkende vloeistof lekte. Ook is ontdekt dat de goot van de fabriek verbonden is met het Phan Thong kanaal.

De vloeistof in de goot is identiek aan de stinkende vloeistof in de fabriek. Maar het water in het kanaal is volgens het departement nog normaal, wat me een voorbarige conclusie lijkt want monsters uit het kanaal en de goot zijn genomen voor onderzoek op chemische verontreiniging.

De tambon Tha Kham heeft de beschadigde tanks gerepareerd en zandzakken gebruikt om te voorkomen dat het afval buiten het gebouw komt.


 

Het nieuws in fotoberichten

Local travellers queue, with careful spacing, to check-in for domestic flights at Suvarnabhumi airport last week.

Dr Charnchai Chanvorachaikul is greeted by health personnel of Khon Kaen Hospital on the first day of his return to work as the hospital director on Friday. But the Ministry of Public Health is moving him again next week, this time to Roi Et.

Klik hier voor het bijbehorende bericht: Days after winning back old job and still fighting bribe allegations, doctor sent to Roi Et.

Representatives of the Thai Airways International workers’ union and THAI employees show off a letter asking the airline to reconsider the promotions of executives. The union says promotions can wait until the company is restructured

A ranger volunteer was killed and five other members of the security forces wounded at the scene of an ambush in Sai Buri district, Pattani on Friday morning.

Progressive Movement leader Thanathorn Juangroongruangkit, centre, with candidates who will contest the provincial administration organisation elections in December.

A 45-year-old woman has been arrested in Bang Phli district and charged with cheating hundreds of Myanmar workers out of about 7 million baht with fraudulent passport and visa services. Foto: Myanmar workers at the Muang Samut Prakan police station in Samut Prakan province on Thursday to file their complaints.

Runoff from Khao Yai National Park flooded many areas of Pak Chong district, Nakhon Ratchasima on Friday after hours of heavy rain overnight. Foto: Governor Wichian Chantaranotha (yellow shirt, centre) wades in water up to his thighs as he leads officials to inspect flooded-houses.

A villager taking his cows out to graze found an M16 rifle and ammunition hidden in dense grass along an irrigation canal in Lahan Sai district, Buri Ram in the south of the province, on Friday morning. Foto: A police officer questions the cow herder who found the rifle.

A man wears a face mask while withdrawing money at an ATM in Bangkok early on Friday morning.


 

Nieuws van de website 9-10 oktober

• Het Centre for Covid-19 Situation Administration meldde vrijdag zes nieuwe besmettingen: twee buitenlanders en vier Thai die uit Myanmar (2), Nepal (1), Noorwegen (1) en de VS (2) waren gekomen. Ze brachten het totaal aantal besmettingen op 3.628. Hiervan zijn 3.441 patiënten (94, procent) hersteld, 128 worden nog behandeld.
De twee buitenlanders waren een Nepalese studente (23) en een Litouwse man (29) die uit Noorwegen kwam. De studente arriveerde op 24 september en was in quarantaine in Pathum Thani. Ze testte bij de tweede test op dag 13 positief en is opgenomen in het Thammasat University Hospital. Ze had geen symptomen.
De man arriveerde zondag, hij was in Bangkok in quarantaine. Op dag 3 bij zijn eerste test bleek hij besmet, hoewel asymptomatisch. De man is opgenomen in een particulier ziekenhuis.
Uit Myanmar kwamen maandag een Thaise man (43) en vrouw (47), beiden werknemers van een bedrijf. Ze waren in quarantaine in Tak en testten bij aankomst positief. Beiden zijn opgenomen in het Mae Sot Hospital. Ze waren asymptomtisch.
Uit de VS kwamen vorige week zaterdag een Thaise man (23) en een studente (21). Ze waren in Bangkok in quarantaine en hadden contact gehad met een besmette patiënt. De man had keelpijn, de vrouw was asymptomatisch. Ze testten bij hun eerste test op dag 4 positief. Ze zijn opgenomen in het Lerdsin Hospital in Bangkok.
Update zaterdag: Zes nieuwe besmettingen van twee Thais en vier buitenlanders die waren gekomen uit Japan (1), Engeland (1), Duitsland (1) , Koeweit (1)  en India (2) en allen in quarantaine waren. Ze brachten het totaal aantal besmettingen op 3.634. Daarvan zijn 3.445 patiënten hersteld en 130 worden nog behandeld. Het dodental bedraagt ongewijzigd 59.
• De Thaise autoriteiten zijn in gesprek met enkele Chinese, Russische en Engelse vaccin ontwikkelaars om inentingen tegen het coronavirus te bemachtigen zodra ze beschikbaar zijn, zegt Nakorn Premsri, directeur van het National Vaccine Institute. Ze verwachten ook voor eind oktober overeenstemming te bereiken met de University of Oxford en Covax, een door de World Health Organisation gesteund initiatief.
De regering wil binnen drie tot zes maanden beschikken over de eerste partij doses. ‘We need to be proactive and look for every way we can to secure the vaccine quickly.’

Overstaande berichten van vrijdag

• Drie leger onderofficieren die woensdag in een restaurant in Bang Khen (Bangkok) betrokken waren bij een vechtpartij zijn op veertien dagen water en brood gezet. Ze moeten ook zeven dagen gemeenschapsdienst doen.
De soldaten werkten in het restaurant op parttime basis als bewaker. Het drietal behoorde tot dertien bewakers die drie klanten aanvielen: twee agenten van de Highway Police and Patrol en de Special Operation Division en een burger. Alle dertien hebben toegegeven gevochten te hebben, maar waarom tien vrijuit gaan, meldt het bericht niet.
Het restaurant is gesloten omdat het geen vergunning had. Commandant Pattana van de Metropolitan Police Division 2 zegt dat wat gebeurde een geïsoleerd incident was en geen frictie zal veroorzaken tussen leger en politie.
• Op de noordelijke uitbreiding van de Green Line vanaf Wat Phra Sri Mahatat zijn proefritten begonnen. De uitbreiding die zeven stations telt, wordt op 6 december in gebruik genomen, aldus gouverneur Aswin van Bangkok die de stations bezocht.
Hij geeft hoog op over de lijn, want die passeert belangrijke plaatsen in het noorden van Bangkok, zoals een grote markt, ziekenhuizen, de luchtmacht academie en woonwijken. Hij verwacht dat de verkeerscongestie afneemt. De Green Line verbindt de hoofdstad met de provincies Pathum Thani en Samut Prakan.

Nederland en België vestigen nieuw record

Virus tracker: Aantal nieuwe besmettingen in de lage landen: 11.650 (!)

10 oktober – Dat was schrikken vandaag toen ik de virus tracker onder ogen kreeg en een rekensommetje maakte: opnieuw is het aantal nieuwe besmettingen in Nederland en België sterk gestegen; nu in één dag met 3.084 besmettingen naar 11.650. Het is een nieuw record waarbij alleen maar deemoed past. Het aantal nieuwe doden is iets lager dan een dag eerder, maar nog altijd met 31 hoog.

Nederland meldt het fenomenale aantal van 5.822 nieuwe besmettingen (naar 155.810) en België het dito aantal van 5.728 (naar 143.596). Nederland telt 13 nieuwe doden naar 6.531 en België 18 naar 10.126. Het aantal herstelde patiënten in België is toegenomen met 86 naar 19.981 – dat schiet niet op.

Het aantal besmettingen wereldwijd nadert de 37-miljoen grens, gisteren bedroeg het 36.805.374 (plus 355.884). Het aantal doden is met 6.046 toegenomen naar 1.067.565, het aantal ernstig zieken met 436 naar 68.001 en het aantal herstelde patiënten met 252.847 naar 27.697.853.

Van mijn voorkeurslanden is alleen België (31) een plaats opgeschoven: het heeft Marokko ingehaald en staat nu op 30. Nederland staat nog steeds op 27, Thailand op 139 en China op 47.

Opinie: Voorlichting over quarantaine is een janboel

Nieuws uit Thailand gaat vandaag in staking

10 oktober – Wanneer leert Thailand eens dat je in een crisissituatie de voorlichting in één hand moet houden? Dat staat in elke leerboek over overheids communicatiemanagement. Maar in Thailand voert de ene na de andere woordvoerder, minister of hoge ambtenaar het woord; ze geven allemaal verschillende informatie als gevolg waarvan aan de berichtgeving geen touw meer vast te knopen is.

Vandaag is zo’n dag. Minister Phiphat (Toerisme) zegt dat heropening van Thailand middels het Special Tourist Visa voor onbepaalde tijd van de baan is wanneer de eerste groep niet honderd procent virusvrij is. Al even verwarrend is de berichtgeving over de quarantaineperiode. Eerder las ik dat verkorting tot 10 dagen wordt overwogen, vandaag meldt de krant dat het ministerie van Volksgezondheid 7 dagen noemt.

De eerste groep STV-toeristen uit China zou op 20 oktober komen, het wordt nu later want Phuket wil niet dat ze het Vegetarian Festival (17-25 oktober) in gevaar brengen. Uit Scandinavië zou een groep op 1 november komen, maar nu het aantal besmettingen in Denemarken sterk is gestegen, is onzeker of die wordt toegelaten. Gesproken wordt nu niet alleen over landen met een laag risico maar steden, waaruit toeristen worden toegelaten.

En dan heb ik het nog niet eens over de draconische eisen die aan buitenlandse toeristen worden gesteld, de willekeur bij visumverstrekkingen door ambassades en consulaten en visumverlengingen in Thailand. De regie is zoek, iedere ambtenaar beslist naar eigen goeddunken [of vraagt steekpenningen].

Omdat dit me danig de keel begint uit te hangen, ga ik in staking. Daar komt bij dat ik last heb van mijn rechterschouder waardoor typen pijnlijk is. De pijn kwam gistermiddag als poep op en is inmiddels wel iets gezakt, maar vandaag krijgt mijn rechterarm rust. Derhalve: dit is einde Nieuws uit Thailand van vandaag.


 

Het nieuws in fotoberichten

Former army commander Apirat Kongsompong, centre, begins a month in the monkhood at Wat Hong Rattanaram in Bangkok Yai district, Bangkok, on Thursday.

Thai berry pickers queue to board their repatriation flight from Stockholm, Sweden, on Wednesday. They will stay at alternative state quarantine facilities in Thailand arranged by their employer.

Nineteen Chinese nationals, both men and women, are arrested for illegal entry during a police raid on two houses in Chiang Mai on Thursday.

A backhoe demolishes huts at Phatsapada Resort in Thong Pha Phum district of Kanchanaburi on Thursday. The resort, valued at 15 million baht, was built illegally inside the boundary of Khao Laem National Park.

Ploypatcha Sukpansila, 37, climbs to the ceiling of her cell and stays there for 30 minutes at the Sutthisan police station in Din Daeng district, Bangkok, on Thursday morning after being arrested with a gun and bullets.


 

Nieuws van de website 8-9 oktober

• Het Centre for Covid-19 Situation Administration meldde donderdag zeven nieuwe besmettingen, de helft van een dag eerder. Het gaat om vijf Thai en twee buitenlanders die waren teruggekeerd uit Hongarije (2), India (1), Koeweit (1), Nederland (1), de VAE (1) en de VS (1).
De twee buitenlanders zijn een vrouw uit Koeweit (45) en een Amerikaanse man (61). De vrouw was in juli al een keer besmet. Ze arriveerde maandag terwijl ze een patiënt begeleidde en bleek bij aankomst weer besmet. Ze had geen symptomen en is opgenomen in een particulier ziekenhuis in Bangkok.
De Amerikaan, die in een uitgaansgelegenheid werkt, arriveerde op 19 september en testte op de twaalfde dag bij de tweede test positief. Ook hij was asymptomatisch en is opgenomen in een particulier ziekenhuis in Bangkok.
Uit Hongarije arriveerden op 1 oktober een 52-jarige man en een 45-jarige vrouw. Vier en vijf dagen na hun aankomst werden ze positief getest, ze hadden geen symptomen en zijn opgenomen in het Nong Yai en Bang Lamung ziekenhuis in Chon Buri.
Uit India arriveerde een Thaise vrouw (25) met dezelfde vlucht als waarop eerder zeven passagiers besmet bleken. Haar besmetting werd op de elfde dag na aankomst bij de tweede test vastgesteld, toen ze hoestte. De vrouw is opgenomen in het Lerdsin ziekenhuis in Bangkok.
Uit Nederland kwam op 1 oktober een vrouw van 34. Zij bleek op dag 4 besmet. Ze wordt behandeld in het Bang Lamung ziekenhuis in Chon Buri.
Ten slotte arriveerde op 25 september een Thaise vrouw (23) uit de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) op dezelfde vlucht als waarop eerder drie passagiers besmet bleken. Haar infectie werd bij de tweede test op dag 11 bevestigd. Ze had geen symptomen en is opgenomen in het Nong Yai ziekenhuis in Chon Buri.
De zeven nieuwe brachten het totaal aantal besmettingen sinds januari op 3.622. Daarvan zijn 3.439 patiënten (94 procent) hersteld, inclusief 48 die de laatste 24 uur uit het ziekenhuis zijn ontslagen. 124 patiënten worden nog behandeld, het dodental bedraagt ongewijzigd 59.
Update vrijdag: Zes nieuwe besmettingen van twee buitenlanders en vier Thai die uit Myanmar (2), Nepal (1), Noorwegen (1) en de VS (2) waren gekomen. Ze brachten het totaal aantal besmettingen op 3.628. Hiervan zijn 3.441 patiënten (94 procent) hersteld, 128 worden nog behandeld.
• Een ongediplomeerde vrouw (30) uit Buri Ram, die bij jonge klanten een trendy beugel plaatste, is woensdag aangehouden in een flat in Sam Phran (Nakhon Pathom). De politie was getipt dat ze op de Facebookpagina Yim Sayam haar diensten aanbood. Dus toog een agent die zich voordeed als klant, naar haar flat, waarna zijn collega’s haar in de boeien sloegen. In beslag genomen zijn zeshonderd modieuze beugels en dental fools [neptanden?].
• Een dronken taxibestuurder bewerkte dinsdagavond de motorkap van een andere auto met een lang mes en dat komt hem duur te staan want hij gaat vervolgd worden wegens beschadiging, roekeloos rijden en illegaal gebruik van een wapen. De man heeft zich donderdag aangegeven bij de politie.
Volgens de eigenaar van de beschadigde wagen die op de sociale media het incident meldde, had de taxi zijn wagen geschampt op de Rattanathibet Road in Nonthaburi. Hij was de taxi gevolgd, die stopte waarna de twee mannen het incident bespraken. De taxichauffeur bood eerst zijn excuses aan en zei dat hij haast had omdat hij op weg was naar zijn vrouw.
Maar terwijl de man zijn verzekeringsagent belde, zag diens vrouw dat de chauffeur een lang mes uit zijn wagen haalde. Het echtpaar vluchtte hun wagen in, waar hun 10-jarig nichtje wachtte. Daarna stak de chauffeur de motorkap verschillende malen met het mes.
De chauffeur heeft donderdag zijn excuses aangeboden en legde uit dat hij ruzie had gemaakt met zijn vrouw. Hij gaf toe gedronken te hebben, en zei dat hij als taxibestuurder in zijn wagen een mes nodig had voor zelfverdediging.
• Duikers hebben woensdagnacht tevergeefs gezocht naar een jonge vrouw en een man die vrijwel zeker verdronken zijn nadat ze bij de Rama VIII brug in Bangkok in de Chao Phraya waren gesprongen. Getuigen zeggen de jonge vrouw gezien te hebben, zittend in een nabijgelegen park. Later liep ze naar de kade, gevolgd door een man. Kort daarna was het paar verdwenen. Andere getuigen zeggen gezien te hebben dat ze in het water viel en om hulp riep.
Op de kade heeft de politie een tas met vrouwenkleding gevonden, maar documenten ontbraken. Een duiker zegt dat de zoektocht moeilijk was vanwege de sterke stroming. Vermoedelijk is het paar door de stroming meegesleurd. De zoektocht zou donderdag hervat worden.

Overstaande berichten van donderdag

• Vijf buurten in de Muang Kao Roi Et (Roi Et Old Town) zijn uitgeroepen tot preservation precint (ongev. beschermd stadsgezicht). Het kabinet heeft daarvoor toestemming verleend. Regeringswoordvoerder Rachada zegt dat de status tot doel heeft de lokale cultuur in zijn geheel te beschermen. Belangrijke plaatsen in het gebied worden in stand gehouden en het cultureel toerisme wordt gepromoot. De lokale bevolking zal worden aangespoord deel te nemen aan beschermingscampagnes gericht op de vijf zones die samen een gebied van 3 vierkante kilometer bestrijken.
• De koning heeft de begroting 2021 goedgekeurd, meldde de Royal Gazette woensdag. De begroting voorziet in 3,2 biljoen baht aan uitgaven. Het kabinet had 3,3 biljoen baht voorgesteld, maar het Huis van Afgevaardigden schrapte 0,1 biljoen. Het begrotingsjaar loopt van 1 oktober 2020 tot 30 september 2021.
• Een 17-jarige leerling van een school in Nong Chok (Bangkok) heeft in augustus en september een 12-jarige leerlinge verkracht, volgens het meisje veertien maal. Dat gebeurde achter de schoolhal. De knaap heeft bekend. De ouders van het meisje dringen er bij de politie op aan hem te vervolgen, wat hem op een gevangenisstraf van 3 tot 15 jaar kan komen te staan en/of een boete van 6.000 tot 30.000 bath. De politie houdt de accounts van beiden op de sociale media in de gaten.

Virus tracker: Dodental lage landen schiet omhoog

Aantal nieuwe besmettingen in Nederland en België piekt met 8.566

9 oktober – Gisteren was een zwarte dag voor Nederland en België want het aantal nieuwe besmettingen heeft met 8.566 het vorige record van 7.000 vermorzeld en het aantal doden is omhoog geschoten naar 52, met de meeste (36) in Nederland. De virus tracker vandaag is in mineur, wat de vraag oproept: wat doen onze landen verkeerd in vergelijking met bijvoorbeeld Thailand dat slechts 7 nieuwe besmettingen telde?

Nederland meldt 4.989 nieuwe besmettingen naar 149.988 en België 3.577 naar 137.868. Het aantal doden is in Nederland met 36 gestegen naar 6.518 en in België met 16 naar 10.108. België telt 83 nieuwe herstelde patiënten naar 19.895 – oké een lichtpuntje maar het valt in het niet vergeleken bij de andere cijfers.

De cijfers wereldwijd bieden ook al weinig troost. Het aantal ernstig zieken is weliswaar gezakt met 384 naar 67.565 en het aantal herstelde patiënten is met 265.751 toegenomen naar 27.445.006 maar daar staat tegenover dat het aantal besmettingen met 351.547 is gestegen naar 36.449.490 en het aantal doden met 5.875 naar 1.061.519.

Ten slotte de posities van mijn voorkeurslanden. Nederland (27), Thailand (139) en China (47) staan ongewijzigd op dezelfde plaats. België is opgeschoven van 32 naar 31 omdat Bolivia van 30 naar 32 is gegaan en Marokko van 31 naar 30.

Ambassadeur VS: Thailand is slachtoffer van eigen succes

Hoofd DMS steunt heropening land; preventie virus voor altijd is onrealistisch

9 oktober – ‘Thailand is het slachtoffer van zijn eigen succes in het elimineren van binnenlandse Covid-19 besmettingen; het dient een manier te vinden om de behoeften van de economie in balans te brengen met virus preventie.’ Dat zei de Amerikaanse ambassadeur Michel Desombre onlangs tijdens een bezoek aan de Eastern Economic Corridor, het economisch troetelkindje van de Thaise regering.

Zijn uitspraak, die de opening vormt van het Business katern van BP van vandaag, sluit wonderwel aan bij de opening van de krant waarin het hoofd van het Department of Medical Services (DMS), Somsak Akksilp, zegt een voorstander te zijn van het plan om het land te heropenen teneinde de door virus geteisterde economie nieuw leven in te blazen.

Desombre zegt: ‘Uiteindelijk is het aan Thailand om de balans vast te stellen, maar er zijn kosten aan beide zijden. Als je de economie op slot houdt of in dit geval internationale reizen sluit, heeft dit duidelijk gevolgen voor het levensonderhoud van de mensen, maar als je het [land] opent zul je ongetwijfeld meer infecties hebben.’

‘De ervaringen van de laatste zes maanden tonen aan dat de kosten van een echt extreme shutdown in het algemeen erger zijn dan de voordelen dus is het beter de economie aan de gang te houden. Thailand kan waarschijnlijk honderden gevallen per dag hanteren voor een land van zijn grootte, vergelijkbaar met het piekniveau in april.’

‘Thailand is in veel opzichten een slachtoffer van zijn eigen succes, maar omdat het zo goed was het virus volledig kwijt te raken, is iedereen bang voor elke nieuwe besmetting.’

Dokter Somsak vindt het handhaven van nul binnenlandse besmettingen een onrealistische target, daar het niet bekend is wanneer een vaccin beschikbaar is.

‘We kunnen ons niet veroorloven eindeloos nul besmettingen te handhaven. We dienen het land te heropenen. Het land moet voorwaarts gaan en de mensen moeten banen hebben. Dat betekent dat we een klein aantal besmettingen zullen zien, maar als we samenwerken om ze te voorkomen, kan het land een balans bereiken tussen volksgezondheid en de economie.’

Somsak wijst erop dat het medisch systeem goed uitgerust is om de ziekte te detecteren en beheersen. In het hele land zijn al 2.000 bedden beschikbaar voor Covid-19 patiënten, Bangkok kan 400 patiënten per dag behandelen, de rest van het land 1.000 tot 1.700.

‘We hebben ons medisch systeem opgewaardeerd en we hebben de eerste ronde gewonnen dankzij het vertrouwen tussen de bevolking en artsen. Ik meen dat we ons er doorheen zullen slaan.’

Meer weten? Lees: US envoy says Thailand is a victim of its success en Medical chief backs reopening.

BP in vogelvlucht

9 oktober – Bangkok Post telt vandaag (slechts) elf nieuwsberichten en –verhalen op de drie binnenlandpagina’s van het eerste katern plus de rubriek In Brief met twee lange kortjes. Op pagina 2 staat weer de bekende bijna paginalange advertentie over vier kolommen en op de voorpagina adverteert Tops online met ‘fabulous deals’, een advertentie van een vijfde pagina.

Het fotomateriaal is weinig spannend: op de voorpagina een 5-koloms foto van de testrit van een metrovoertuig op de Gold Line tussen station Krung Thon Buri en het districtskantoor van Klong San. De lijn wordt in december in gebruik genomen. Mocht u de bestuurder zoeken, dan hebt u pech want het voertuig heeft geen bestuurder (nodig).

De tweede grootste foto, een vierkolommer, staat pontificaal op pagina 3. Daarop verwijdert een arbeider een kinderfietsje op drie wielen en rommel die het waterinlaatstation Rama IX in Bangkok blokkeren. Elke dag moet het personeel grote hoeveelheden huishoudelijk afval verwijderen, die volgens het bijschrift bijdragen aan de wijdverspreide overstromingen in de hoofdstad.

Gouverneur Aswin op inspectietour
De foto staat bij een artikel over het bezoek dat gouverneur Aswin gisteren bracht aan een van Bangkok’s vier drainagetunnels; laat ik dat maar gelijk noemen. De door hem bezochte tunnel voert het water uit het Saen Saeb en Lat Phrao kanaal af naar de Chao Praya, waardoor de bewoners van zes districten droge voeten houden. Een van die districten is Huai Khwang, waar ik zelf woon maar dat viel de afgelopen dagen toch tegen.

Aswin bezocht ook een nieuw aanlegd wateropvangbassin dat 120.000 kubieke meter water kan opslaan, populair geheten monkey cheek. Het moet de overstromingen op de Sukhonthasawat Road en omgeving verlichten. Het water wordt afgevoerd naar het Or Lao en Sua Yai kanaal, wanneer daar het waterpeil gezakt is.

Aswin zei dat de vier huidige tunnels de moessonregens aankunnen en in veertien van de vijftig hoofdstedelijke districten overstromingen kunnen verlichten. Een vijfde is in aanleg en nog eens drie liggen op de tekentafel. De tunnels zorgen ervoor dat het regenwater sneller naar de Chao Phraya wordt afgevoerd. Maar in sommige gebieden is de enige optie de installatie van waterpompen.

Minister Anupong (Binnenlandse Zaken) doet ook nog een duit in het zakje. Hij heeft City Hall opgedragen nauw samen te werken met het plaatselijk elektriciteitsbedrijf en een noodplan te maken om er zeker van te zijn dat de waterafvoer zo min mogelijk hinder ondervindt bij stroomuitval. Hij zei ook dat rapid response teams standby gehouden moeten worden om problemen bij pompstations op te lossen en drong aan op goed waterbeheer van de kanalen.

Gastarbeiders gewaarschuwd: verleng je werkvergunning op tijd
Pagina 2 opent met de waarschuwing van het ministerie van Werkgelegenheid aan het adres van gastarbeiders uit Laos, Myanmar en Cambodja dat ze voor 31 oktober hun werkvergunning dienen te verlengen. Wanneer ze dat nalaten worden ze streng gestraft en onmiddellijk gedeporteerd. Het gaat om arbeiders wier werkvergunning is verlopen maar die mochten blijven als gevolg van Covid-19 en het tekort aan arbeiders.

Studenten stellen drie eisen op rally
Pagina 3 opent met de bekendmaking van de drie eisen die een anti-regeringsgroep van studenten stelt op de geplande rally van 14 oktober bij het Democracy Monument. De groep eist het aftreden van Prayut, het aannemen van amendementen die herziening van de grondwet mogelijk maken en hervormingen van de monarchie.

De rally valt samen met de herdenking van de volksopstand van 14 oktober 1973. Menrechtenadvocaat Arnon Nampa zegt dat de rally langer duurt dan die ene dag, maar de groep is bereid daarover te onderhandelen. De bal ligt nu bij de regering, zei hij gisteren op een persbriefing.

Arnon riep de bevolking op om 14 uur naar het monument te komen en het monument ‘terug te pakken’ van de gemeente die het heeft gedecoreerd met planten en bloemen om te voorkomen dat het gebied bezet wordt. Hij verwacht dat de rally meer mensen trekt dan die van 19 en 20 september op Sanam Luang omdat hij denkt dat veel mensen uit het land zullen komen om mee te demonstreren. Het aantal zou zelfs boven de 1 miljoen kunnen uitkomen.

Voorts garandeerde hij dat de rally vreedzaam en orderlijk verloopt. De demonstranten zullen niet vanaf het monument naar andere plaatsen marcheren, maar hun plannen kunnen wijzigen afhankelijk van hoe de situatie zich ontwikkelt en het aantal demonstranten.

‘Ik beloof dat er verrassingen zullen zijn. We blijven vechten tot we winnen. We zijn tot nu toe zo ver gekomen en we geven niet op.’

Het bericht meldt verder dat de steungroep van familieleden van de Black May 1992 slachtoffers gisteren een petitie heeft ingeleverd bij de Democraten met het verzoek zich uit de coalitie terug te trekken, waardoor parlementsleden worden gedwongen een nieuwe premier te kiezen.

Voorzitter Adul is hoopvol op een positieve reactie van de partij die 53 zetels heeft in het Huis van Afgevaardigden. ‘Het wordt tijd dat de Democraten weglopen van de regering, waardoor een nieuwe regering en premier nodig zijn’, zegt hij. Maar Adul vindt hun oproep voor hervorming van de monarchie ‘misplaatst’.

Kort Nieuws vrijdag 9 oktober

– Wat resteert na bovenstaand nieuws? Op de voorpagina twee berichten. Eén zegt dat de Amerikaan die op TripAdvisor zijn gal had gespuwd over hotel Sea View op Koh Chang, wat hem op een arrestatie kwam te staan, bereid is zijn excuses aan hotel en staf te maken en die te publiceren in de media zodat een eind aan het conflict komt.

Gisteren hebben Wesley Barnes, die begeleid werd door zijn advocaat, en een vertegenwoordiger van het hotel in het politiebureau van Koh Chang hun handtekening gezet onder een overeenkomst met die oplossing. Barnes zei ook een excuus te zullen sturen naar het provinciaal toerismekantoor van Trat en de Amerikaanse ambassade te informeren over wat gepasseerd is.

Voorts gaat hij TripAdvisor vragen de Red Badge te verwijderen van de gewraakte pagina met zijn negatieve commentaar. Wanneer dat alles voor 30 oktober is gebeurd, trekt het hotel zijn aangifte wegens smaad in.

In het andere bericht zegt vice-premier Wissanu dat het mogelijk is de PAO verkiezingen en een referendum over grondwetwijzigingen op dezelfde dag te houden teneinde geld te sparen. Ik schreef er al over in BP in vogelvlucht van 8 oktober onder de tussenkop Referendum zit lokale verkiezingen in de weg. Mag u zelf lezen, klik hier: PAO polls, charter vote ‘can be held simultaneously’.

Verder meldt het bericht dat de namen zijn gecontroleerd van de 101.827 personen die het voorstel van iLaw voor een volksgrondwet hebben ondertekend. 98.824 waren correct, ruim voldoende voor de eis dat een initiatief-wetsvoorstel door 50.000 personen dient te worden gesteund. Wanneer het parlement op 1 november terugkomt van reces, kan het in stemming worden gebracht.

– Op de gehandicapte pagina 2 met de grote advertentie over vier kolommen resteren twee van de drie berichten. In de Ueno Zoological Gardens van Tokio is de stier olifant Arthit op 24 augustus aan tbc overleden. Op 14 september werd er voor het dier een herdenkingsdienst gehouden.

Thailand deed de olifant samen met de koe olifant Uthai 18 jaar geleden cadeau aan Japan als Goodwill Ambassador. Ze waren een symbool van vriendschap met Japan om de geboorte te vieren van prinses Aiko, de dochter van keizer Naruhito. Beide jumbo’s kwamen uit de provincie Surin. Het bericht zegt verder niets over Uthai.

– Het andere bericht meldt dat een team wordt gevormd met vertegenwoordigers van diverse diensten om het nieuwe spoorwegstation van Ayutthaya te ontwerpen zodat het recht doet aan de historische waarde van het station dat het vervangen gaat, zegt het Fine Arts Department.

Hoewel het huidige station geen deel uitmaakt van het gebied dat door Unesco is uitgeroepen tot World Heritage Site, is het historisch van belang omdat het gebouwd is tijdens het bewind van koning Rama V, toen het land zijn eerste spoorlijnen kreeg.

Een nieuw station is nodig in verband met de aanleg van de hogesnelheidslijn Bangkok-Nong Khai via Nakhon Ratchasima. Directeur-generaal Pratheep zegt een brief te hebben ontvangen van Unesco met zorgen over het station. Unesco vraagt om maatregelen die de gevolgen van de aanleg van de HSL verzachten.

– Als laatste pagina 3 die vijf berichten bevat, de virus tracker en In Brief. Twee kent u al: de eisen van de anti-regerings studentengroep en het bezoek van gouverneur Aswin aan een watertunnel en waterbassin.

Het derde bericht is een follow-up op de berichtgeving over het dierentuinschandaal (moord, suïcide en verdwijning muntjakherten). Minister Varawut (Milieu) heeft een commissie van negen politieagenten en advocaten aan het werk gezet om klare wijn te schenken over de affaire. BP noemt ze allemaal braaf op en herkauwt de voorgeschiedenis. Doe ik niet. De commissie mag 45 dagen doen over haar onderzoek.

– Het vierde bericht meldt dat het koude seizoen eraan komt in de laatste week van de maand. Dat wil zeggen officieel volgens het Thai Meteorological Department, want gisteren was het al bitterkoud (volgens Thaise criteria) door een lagedrukgebied dat zorgde voor temperaturen van 21 tot 24 graden in het Noorden. Op Doi Inthanon in Chiang Mai stond het kwik zelfs op 11 graden. Het koude seizoen duurt tot eind februari.

– Laatste bericht. Verwacht wordt dat het veggie festival in Phuket 200 miljoen baht aan inkomsten gerenereert. De luchthaven heeft alle zeilen bijgezet om dagelijkse 15.000 binnenlandse passagiers te ontvangen tijdens het Vegetarian Festival van 16 tot 25 oktober. Elke dag arriveren negentig vluchten tegen normaal tachtig op weekends en feestdagen en zeventig op werkdagen.


 

Het nieuws in fotoberichten

Disease control staff examine returnees at Suvarnabhumi airport.

People shop for books qualified for tax rebates in 2018. The tax incentive scheme will return this month.

The government will offer tax incentives to boost domestic consumption and revive an economy stumbling from the impact of the coronavirus pandemic, an official said on Wednesday.

Danucha Pichayanan, spokesman for the Center for Economic Situation Administration, said the government will give a tax deduction of up to 30,000 baht on purchases of goods and services from Oct 23 to Dec 31. The measure, approved by the committee, will need cabinet approval.

A suspected wildlife trader was arrested in Pathum Thani province on Wednesday morning. Yusup Sae Ma, 70, was wanted on an arrest warrant issued in 2015 by the Mae Sot Court for illegal possession of the carcass of a protected wild animal with intent to sell.

The Meteorological Department forecast is for heavy rain into Friday, with a depression to move into the upper Gulf of Thailand on Thursday, and small boats warned to remain ashore.

A depression in the middle of the South China Sea, 245 kilometres east of Nha Trang, was moving westwards. It would reach the upper part of the Gulf of Thailand on Thursday, bringing heavy rain to the lower Northeast, the East, the Central Plains and the South.

PHITSANULOK: An elderly couple were killed when a car driven by their son veered off the road and hit a tree in Muang district on Wednesday. The driver’s 10-year-old daughter was seriously injured.

Het nieuws in infographics

Voor het bijbehorende artikel klik hier: Thai government has initiated many incentive programs to attract investment in SEZ


 

Local tourists at Kamala beach in Phuket. Most Phuket residents say they agree to reopen the country.

Nieuws van de website 7-8 oktober

• Circa 50 procent van de respondenten in een peiling van de Tourism Council of Thailand (TCT) is het eens met het plan om het land te heropenen voor specifieke groepen toeristen. Ondervraagd werden 1.362 Thai, onder andere in Phuket, Chiang Mai, Koh Samui, Krabi en Pattaya.
36 procent is het oneens met het plan, 83 procent is tegen heropening voor alle toeristen, 58 procent is tegen het toelaten van long-stay toeristen.
Degenen op het platteland die sterk afhankelijk zijn van de internationale markt, zijn het doorgaans eens met het ontvangen van long-stayers. In Phuket is 51 procent voor en 39 procent tegen; op Koh Samui is 38 procent voor, 31 procent is neutraal of tegen.
Ook lopen de meningen uiteen over de zogeheten travel bubble, die voorziet in het toelaten van toeristen uit landen met een laag risico. 52 procent van de respondenten is tegen, maar de respondenten in Phuket en op Koh Samui zijn doorgaans voor.
• Het Centre for Covid-19 Situation Administration meldde woensdag vijftien nieuwe besmettingen en dat is een ongekend hoog aantal, meestal zijn het er minder dan tien. Ze kwamen uit Bangladesh (2), Hong Kong (1), India (2) , Myanmar (1), Zuid Soedan (6) en de VS (3) en waren allen in quarantaine. Het totaal aantal besmettingen bedraagt nu 3.615, 3.391 patiënten zijn hersteld, 165 worden nog behandeld.
Uit Bangladesh kwamen op 30 september een arts (53) en een student (26). De arts testte bij de tweede test vijf dagen na zijn aankomst positief. De student idem. Ze worden behandeld in Nonthaburi en Pathum Thani.
Uit Hong Kong kwam een 36-jarige Thai. Zijn infectie werd bij een tweede test, 11 dagen na zijn aankomst bevestigd. Hij wordt behandeld in het Rajavithi Hospital in Bangkok. Hij had eerder koorts.
Uit India kwamen een man (39) en een 41-jarige zakenman. Beiden worden behandeld in Bangkok.
Uit Myanmar kwam een Thaise zakenman. Hij testte bij zijn tweede test na dertien dagen positief. De man is opgenomen in het Somdet Phrachao Taksin Maharat Hospital in Tak.
De VS was goed voor drie nieuwe gevallen: Twee Amerikanen (21 en 40) en een Thai (31). De yankees worden behandeld in een particulier ziekenhuis in Bangkok. De Thai is opgenomen in het Police General Hospital.
De zes nieuwe besmette patiënten uit Zuid-Soedan, waar ze hadden deelgenomen aan een VN vredesmissie, zijn legertechnici. Zij arriveerden op 22 september op dezelfde vlucht als de 25 eerder bevestigde gevallen. Ze testten positief bij de tweede test elf dagen na aankomst en zijn opgenomen in legerziekenhuis Phramongkutklao in Bangkok.
• De rijstexport van India, ’s werelds grootste rijstexporteur, stijgt in 2020 vergeleken met een jaar eerder vermoedelijk met bijna 42 procent naar 14 miljoen ton als gevolg van een verminderde export uit Thailand en andere rivalen en een gedeprecieerde roepie. In 2019 exporteerde India 9,9 miljoen ton rijst, de laagste hoeveelheid in acht jaar.
Thailand’s export krimpt vanwege de droogte, zegt Krishna Rao, voorzitter van de Rice Exporters Association. De export kan zakken naar 6,5 miljoen ton, het laagste volume in 20 jaar.
Vietnam kampt met lagere oogsten door het lagere waterpeil in de Mekong Delta, de belangrijkste rijstschuur van het land.

Overstaande berichten van woensdag

• De autoriteiten in Krabi hebben gastarbeiders uit Myanmar verboden politieke bijeenkomsten te houden als steun voor Aung San Suu Kyi in de aanloop naar de algemene verkiezingen die op 8 november worden gehouden.
Naar verluidt hadden zo’n honderd Myanmarezen op drie plaatsen willen samenkomen: bij het standbeeld voor het Muang Municipality Office, op Ao Nang Beach en in de Chong Sam Kaew Monastery. Ze zouden rode shirts dragen met daarop een afbeelding van Suu Kyi.
Districtshoofd Chaiwut van Muang in Krabi zegt dat toestemming is geweigerd vanwege het risico van verspreiding van het coronavirus.
• De politie in Satun heeft dinsdag bij een inval in een loods tweehonderd vechthanen en zestig sterschildpadden en sporenschildpadden in beslag genomen. De dieren werden in houten kisten gehouden. Ook troffen de dienders zakken met voer voor de hanen aan, plus medicijnen en dieet supplementen, waaronder vitamines, en cactussen. Eén arrestatie is verricht.
De politie was getipt over de smokkel van lucratieve vechthanen naar Indonesië. Vechthanen gaan daar van de hand voor bedragen van 5.000 tot 1 miljoen baht, afhankelijk van de soort.
• De gouverneur van Samut Prakan heeft vijftig tankwagens met water naar Phra Samut Chedi en Phra Pradaeng gestuurd, twee districten waar de bewoners sinds het weekend verstoken zijn van leidingwater nadat een hoofdwaterleiding, 120 cm in doorsnede, was gesprongen. Ook enkele aangrenzen districten hebben last van watertekorten.
Het duurt een week voordat de leiding is gerepareerd. In de tussentijd moeten bewoners naar andere districten om te douchen of een bad te nemen.
• De regering heeft besloten om dit jaar beroepstraining te blijven geven aan duizend soldaten, daar de trainingsprogramma’s van voorgaande jaren bemoedigende resultaten hebben opgeleverd. Staatssecretaris Narumon (Werkgelegenheid) maakte dit dinsdag bekend.
De training wordt gegeven door het Department of Skill Development. Doel is soldaten aan een baan te helpen nadat ze hun dienstplicht hebben vervuld. De deelnemers worden onder andere getraind in de reparatie van airconditioners en het onderhoud plus de reparatie van zonnepanelen.
Vorig jaar namen 1.370 soldaten deel aan de training, 678 van hen hadden direct na afloop een baan met een gemiddeld salaris van 9.164 baht per maand.

Wereldwijd: Besmettingen > 36 miljoen, hersteld > 27 miljoen

Virus tracker: Record aantal nieuwe doden in Nederland en België

8 oktober – O Nederland, let op u saeck, want het coronavirus heeft gisteren 21 (!) nieuwe slachtoffers geëist wat plus de 14 van België een record vestigt. Ook het aantal besmettingen is weer in beide landen gestegen: gisteren 69 meer dan een dag eerder naar 6.616, weliswaar nog geen record want dat staat op 7.000, maar vergeleken met bijvoorbeeld Thailand extreem hoog.

Wereldwijd heeft het aantal besmettingen de 36-miljoen grens overschreden en het aantal herstelde patiënten de 27-miljoen grens. Het aantal besmettingen is met 322.541 gestegen naar 36.097.943 en het aantal herstelde patiënten met 261.791 naar 27.179. 255. Om het beeld compleet te maken: Aantal doden plus 5.948 naar 1.055.644 en aantal ernstig zieken plus 991 naar 67.949.

Nederland (dat van plaats 28 naar 27 is gezakt) meldt 4.528 nieuwe besmettingen naar 144.999 en België (op plaats 32) 2.088 naar 134.291. Het aantal doden in Nederland is met 21 (!) gestegen naar 6.482 en in België met 14 naar 10.092. België telt op de kop af 100 nieuwe herstelde patiënten naar 1.812.

BP in vogelvlucht

8 oktober – Bangkok Post toont zich vandaag weer eens een brave hendrik* door te openen met de belastingvoordelen ad 30.000 baht die de regering biedt bij aankopen van producten en diensten waarop 7 procent BTW rust. De regering hoopt door het stimuleren van binnenlandse bestedingen de zieltogende economie een flinke injectie te geven, want het toerisme ligt op zijn gat en de export krimpt.

Het lijkt heel wat, maar de belastingvoordelen komen slechts ten goede aan een kleine groep, want het overgrote deel van de bevolking betaalt niet eens inkomstenbelasting. Verwacht wordt dat 4 miljoen Thai profiteren van het cadeautje dat de overheid 12 miljard baht aan gederfde belastinginkomsten kost. Verwacht wordt dat dankzij de regeling 120 miljard baht in de economie wordt gepompt, aldus NESDC adjunct secretaris-generaal Danucha.

Maar omdat het motto in Thailand lijkt ‘als het gemakkelijk kan, maken we het moeilijk’, geldt de regeling niet voor aankopen van alcohol, tabaksproducten, staatsloten, brandstof, accommodatie diensten en vliegtickets. En uitgesloten zijn degenen die al gebruik maken van twee bestaande stimuleringsprogramma’s: de bijstand aan houders van een welzijnskaart en de promotie van het binnenlands toerisme. Meer weten? Lees: B30,000 tax break gets nod.

* Een brave hendrik is een uitdrukking die staat voor iemand die zich keurig aan de regels houdt, geen kattenkwaad wil uithalen en dergelijke. De uitdrukking is ontleend aan de titel van een in de 19e eeuw veelgelezen boekje van Nicolaas Anslijn. Het gedrag van een zeer brave jongen werd de jeugd tot voorbeeld gesteld.

Bangkok Post telt vandaag 11 nieuwsberichten en –verhalen plus de rubriek In Brief op de drie binnenland pagina’s van het eerste katern. De enige advertentie staat op pagina 2: de bekende bijna paginalange advertentie over vier kolommen, waardoor slechts ruimte overblijft voor drie berichten en een fotobericht.

Op de voorpagina domineert een foto over twee kolommen ter lengte van een halve pagina. Daarop is te zien hoe enkele mannetjes om het middengedeelte van de ‘beroemde’ Phra Samut Chedi in Samut Prakan een gigantisch groot rood doek binden. Het is een manier om eer te bewijzen aan de pagode, die relieken van de Lord Buddha bevat.

Vissers in Pattani vragen hulp aan EU
Pagina 2 opent met het bericht dat een groep reders in Pattani de Europese Unie om hulp hebben gevraagd om de gevolgen van het regeringsbeleid te verzachten dat erop gericht is te voldoen aan de IUU-regeling van de EU (Illegal, Unreported and Unregulated Fishing). Ze vragen de EU om de regering te vertellen dat ze moet stoppen met dit beleid, want het schaadt hun levensonderhoud.

‘We willen dat de EU een serieus gesprek houdt met de regering om de gevolgen voor ons te beperken, met name om onnodige wetten tegen de visserij te schrappen’, zegt voorzitter Ankate van de Pattani Fisheries Association. Volgens haar heeft de EU met verbazing gereageerd op de informatie die de vereniging heeft verstrekt en gevraagd een rapport te schrijven over de gevolgen van het regeringsbeleid.

Maar daar geloof ik niets van. EU-vertegenwoordigers hebben al diverse malen poolshoogte genomen in de visserij. In 2015 kreeg Thailand een gele kaart, die dankzij de maatregelen van de regering in 2019 is ingetrokken. De EU is perfect op de hoogte van het regeringsbeleid dat erop gericht is te voorkomen dat de zee, laat ik het maar simpel zeggen, wordt leeg gevist. Maar de vissers lijken daar geen boodschap aan te hebben.

Ankate zegt dat de provincie Pattani sinds 2015 bijna 161 miljard baht aan inkomsten heeft verloren. De vissers maken een financiële crisis mee door de gevolgen van de IUU-regeling en hebben urgent hulp nodig hebben, jammert ze.

De provincie Pattani telt 1.016 trawlers waarvan 614 te koop staan. De regering wil in totaal 2.505 trawlers uit de vaart halen om de zee ecologie te handhaven. Zie verder mijn pagina De vis wordt duur betaald.

Persoonlijke noot: Saneren gaat van au. Toen de Nederlandse regering een eind maakte aan de steenkolenmijnbouw in Zuid-Limburg regende het ook klachten. Maar wie heeft het daar nu nog over?

Referendum zit lokale verkiezingen in de weg
Pagina 3 opent met het bericht dat mogelijk de verkiezingen voor de PAO’s niet in december kunnen worden gehouden, zoals thans de bedoeling is. Ze moeten worden uitgesteld wanneer besloten wordt een referendum over de grondwetwijzigingen te houden.

Dat zegt de parlementscommissie die zich buigt over de door de coalitie en oppositie zes ingediende amendementen. Zoals bekend zijn die al besproken in een gezamenlijke vergadering van het Huis van Afgevaardigden en de Senaat maar er is nog niet over gestemd. De stemming is een maand uitgesteld om ze nog eens onder de loep te nemen.

Woordvoerder Chaiwut zei gisteren dat een eventueel referendum een complicatie kan opleveren voor de lokale verkiezingen, maar hij acht het ook mogelijk dat de PAO-verkiezingen en het referendum op dezelfde dag worden gehouden.

Overigens is nog helemaal niet zeker dat een referendum wordt gehouden; dat hangt af van de stemming over de amendementen.

Kort nieuws donderdag 8 oktober

– Wat resteert aan nieuws? Op de voorpagina één bericht, want de andere twee bevatten al bekend nieuws. Eén bevat de waarschuwing van het Thai Meteorological Department voor een tropische depressie die de komende twee dagen tekeer gaat in 29 provincies inclusief Bangkok en de overstromingen in Nakhon Ratchasima verergert. Meer weten? Klik hier: New tropical depression to bring floods.

Het andere bericht zegt dat het ministerie van Volksgezondheid de verplichte quarantaine periode voor toeristen van 14 naar 10 dagen wil terugbrengen. Het gaat de CCSA om toestemming vragen. Het bericht gaat verder in op mogelijke scenario’s wanneer een tweede golf besmettingen uitbreekt en het meldt onder andere dat het ministerie twaalf ASQ’s heeft aangewezen in vier provincies. Meer weten? Klik hier: Health Ministry wants to cut quarantine period.

NACC doet nieuw onderzoek naar Boss-zaak
Het enige kakelverse bericht meldt dat de National Anti-Corruption Commission opnieuw onderzoek gaat doen naar de wijze waarop de politie de Boss-zaak uit 2012 heeft behandeld, beter gezegd heeft verzaakt.

Aanleiding is het rapport dat de zogeheten onafhankelijke commissie heeft opgesteld over de rol van de politie en het Openbaar Ministerie bij het onderzoek destijds naar het hit-and-run ongeluk dat Vorayuth Yoodvidhya heeft veroorzaakt.

Het rapport is door premier Prayut doorgestuurd naar de PACC, een zusje van de NACC, met de opdracht actie te ondernemen tegen degenen die fouten hebben gemaakt bij het onderzoek .

De NACC heeft eerder van zeven agenten vastgesteld dat ze hun taak hebben verwaarloosd. Ze hebben samengespannen Vorayuth te helpen om vervolging wegens rijden onder invloed en overtreding van de maximumsnelheid te voorkomen. Tevens lieten ze na een arrestatiebevel aan te vragen of hem te traceren, zodat hij naar het buitenland kon vluchten.

Over de red notice die op 1 oktober door de politie is aangevraagd bij Interpol, zegt het bericht dat dit geen arrestatiebevel is, maar een verzoek om hem te traceren zodat Thailand kan beginnen hem uitgewezen te krijgen. Dit ter correctie op mijn vorige bericht waarin ik schreef dat de red notice een verzoek aan de ledenlanden is hem te arresteren en hem aan Thailand over te dragen.

Als het lukt erachter te komen waar Vorayuth zich bevindt, is de vraag of het desbetreffende land een uitleveringsverdrag met Thailand heeft. Als dat niet het geval, kan Thailand het land alleen om medewerking vragen.

Assistent Charuwat van de RTP hoofdcommissaris zegt dat de politie zich zorgen maakt over het traceren van Vorayuth. Het enige wat ze nu kan doen is samen te werken met het ministerie van Buitenlandse Zaken en politieconnecties in het buitenland om hem op te sporen.

Voor zover ik me kan herinneren moet het OM nog beslissen of Boss, zoals zijn bijnaam luidt, alsnog vervolgd gaat worden voor reckless driving causing death, een beschuldiging die in juni door het OM is ingetrokken, en voor het gebruik van cocaïne, een beschuldiging die destijds is genegeerd.

Ik had eigenlijk een dossierpagina moeten aanleggen, want het begint allemaal knap gecompliceerd te worden.

Twee onderwijsberichten
Op de gehandicapte pagina 2 met de loeilange advertentie resteren twee berichten. Een is een follow-up op de berichtgeving over het Sarasas schandaal. Nog eens drie onderwijzers(essen) van de particuliere Sarasas Witaed Ratchaphruek school hebben zich gisteren gemeld bij de politie om beschuldigingen in ontvangst te nemen over mishandeling van leerlingen. Ze besloten zich aan te geven nadat ze videobeelden hadden gezien van hun wangedrag.

De schooldirecteur is opgeroepen om zich op 14 oktober te melden omdat de school onbevoegde onderwijsgevenden heeft aangenomen. De directeur heeft de politie laten weten dat ze niet kan komen omdat ze nog bewijs en getuigen zoekt om de beschuldiging te weerleggen.

De school ontkent aangifte te hebben gedaan tegen ouders van mishandelde kinderen en geen verantwoordelijkheid te nemen nadat een ontslagen onderwijzeres een klacht tegen enkele ouders heeft ingediend. De school houdt zich aan haar belofte schoolgeld te retourneren en te betalen voor behandeling van leerlingen.

Het tweede bericht gaat ook over onderwijs. Zogenaamde onderwijsexperts dringen er bij scholen op aan het ‘Leader in Me’ leerplan over te nemen om de leiderschapsvaardigheden van kinderen en hun emotionele quotiënt te verbeteren.

Leader in Me is een bedenksel ontwikkeld door de auteur van de bestseller 7 Habits of Highly Effective People. Daarin leren kinderen 7 Habits of Happy Kids. Daar ik nu al huiduitslag krijg van deze modieuze onzin, besteed ik er verder geen woord aan. Lees het zelf maar: Experts urge schools to follow ‘7 Habits’.

– Als laatste pagina 3 met vier berichten, de virustracker en In Brief met vijf kortjes. De opening over mogelijk uitstel van de PAO verkiezingen noemde ik al.

Drie berichten zijn nieuw, alhoewel één een nogal overbodige indruk maakt, namelijk dat streng gecontroleerd wordt aan de grens met buurlanden, met name aan de grens met Myanmar. Voorkomen moet namelijk worden dat buitenlanders stiekem de grens oversteken, dus mogelijk het coronavirus importeren. Klikspanen krijgen een beloning als ze informatie leveren die tot een arrestatie leidt.

Het tweede bericht meldt dat de Expressway Authority of Thailand (Exat) een contract ad 80 miljard baht heeft getekend voor de aanleg van een verhoogde snelweg tussen Nakhon Nayok en Saraburi om de verkeerscongestie op de Phahon Yothin Road en daaraan verbonden wegen te verminderen.

Het wordt een tolweg met een tol van 25 tot 190 baht en negen op- en afritten. De aanleg begint in 2022, de weg wordt naar verwachting in 2025 in gebruik genomen. Minister Saksayam (Transport) die de ondertekening gisteren bijwoonde, zegt dat er nog publieke consultaties worden gehouden over de weg. Exat hoopt ook dat de weg de lokale economie stimuleert.

Nog meer over nieuwe wegen in het derde bericht. Het Department of Highways, Department of Rural Roads, Siam Cement Group, Dow Thailand Group en de universiteit van Chiang Mai hebben een partnerschap gevormd om het gebruik van plastic afval bij de aanleg van wegen te onderzoeken en ontwikkelen.

Geschat wordt dat voor een weg van 1 kilometer met een breedte van 6 meter drie ton plastic afval nodig is oftewel 900.000 plastic tassen. Tot nu toe is al een protoype asfaltweg van 7,7 km aangelegd waarin 23 ton plastic afval is verwerkt.


 

Het nieuws in fotoberichten

Students walk past US photojournalist Neal Ulevich’s image of a lynched protester during the Thammasat University massacre on Oct 6, 1976, at an exhibition commemorating the event at Thammasat University in Bangkok on Tuesday.

Politicians and protest leaders laid floral wreaths Tuesday at a monument commemorating the anniversary of a student massacre more than 40 years ago, as survivors reflected on the younger generation’s latest democracy push.

The Oct 6, 1976 killings, carried out by security forces and royalist militias, stand out for their brutality. At least 46 student protesters were shot, beaten to death or hanged from trees as they rallied at Bangkok’s Thammasat University against the return of a military dictator who was ousted from power just three years earlier.

Migrant workers visit the one-stop service centre at the Labour Ministry in Bangkok in 2018.

Migrant workers whose employment expires starting next month can remain in the kingdom instead of having to return to their home countries to re-apply for employment from there, says Labour Minister Suchart Chomklin.

The decision to allow the grace period, reached by the migrant workers’ policy management committee chaired by Mr Suchart on Tuesday, was intended to stave off the spread of Covid-19.

KHON KAEN: More water will be discharged from Ubol Ratana dam to help clean the polluted, smelly Phong river, governor Somsak Jangtrakul said on Tuesday.

Mr Somsak was speaking after an urgent meeting of the provincial water management committee to discuss the pollution in the Phong river, which is giving off a foul odour and is unusually murky.

He said the unpleasant smell was caused by a high content of hydrogen sulphide, which gives off a rotten egg smell, in the water between the dam and the Nong Wai weir.

Heavy rain is likely to pound the lower Northeast, the East, the Central Plains, greater Bangkok and the South from Oct 7-9, the Meteorological Department warned on Tuesday.

New army chief Gen Narongphan Jitkaewtae says the chance of a coup is zero unless conditions deteriorate, urging people to prevent that.

Gen Narongphan, who took the position last Thursday, held his first press conference on Tuesday after a meeting of armed forces and police chief at the army headquarters on the previous day.

Asked whether he could assure there would be no coup during his three-year tenure ending in 2023, he declined to reply directly. “Every army chief has been asked this question and he invariably says the chance was zero ‘on condition that no one causes a conflict that leads to violence and unrest’,” he said.

When the question was repeated, he said: “The chance is none. I think that there is no such situation in Thailand because our country is now at its best. It’s evident that the country has the most freedom and plentiful resources which guarantee a happy life.

Krisana Suwanphithak is detained by Crime Suppression Division police for questioning on Nov 5, 2017, when she was arrested at a resort in Chachoengsao province for the 2012 murder of her teenage housemaid in Bangkok and concealing her body in a secret grave in Phetchaburi.

A former beauty contestant’s life sentence for the spiteful murder of her teenage maid has been reduced to 20 years by the Appeal Court.

Krissana Suwanpitak, 48; her close friend Pradthana Thuamsap, 35; and Krissana’s brother and former village chief Pramote Suwanpitak, 47, were arraigned in the case filed by public prosecutors.

Krissana, alias Mona, a former beauty contestant in Phetchaburi, was convicted of the premediated murder of Jareeya Srisak, or Nong Nam, then aged 15, in 2012. The two other defendants were charged with collusion in helping another person escape punishment or receive light punishment.

CHIANG MAI: Sky lanterns have been banned during certain hours in this northern province at the time of this year’s traditional Yi Peng or Loy Krathong Festival from Oct 31 to Nov 1.

Rathapol Naradisorn, the deputy governor, said on Tuesday a provincial announcement had been issued to prevent danger or damage potentially caused by the lanterns to public places, communities and Chiang Mai airport.

A military officer wearing a face mask stands next to a health measure sign on the Covid-19 coronavirus at the Royal Thai Armed Forces headquarters in Bangkok.

Het nieuws in infographics

Voor het bijbehorende artikel klik hier: CPI continues dip in September


 

Nieuws van de website 6-7 oktober

• Het Centre for Covid-19 Situation Administration meldde dinsdag tien nieuwe besmettingen: zeven Thai en drie buitenlanders die uit Hong Kong (3), de VS (3), Koeweit (2) en Rusland (2) waren gekomen en in quarantaine waren. De buitenlanders kwamen uit Koeweit en Rusland. Allen waren asymptomatisch.
De tien nieuwe brachten het totaal aantal besmettingen op 3.600. 3.390 patiënten zijn hersteld en 151 worden nog behandeld in een ziekenhuis. Het dodental bedraagt ongewijzigd 59.
Update woensdag: Vijftien nieuwe besmettingen en dat is een ongekend hoog aantal, meestal zijn het er minder dan tien. Ze kwamen uit Bangladesh (2), Hong Kong (1), India (2) , Myanmar (1), Zuid Soedan (6) en de VS (3) en waren allen in quarantaine. Het totaal aantal besmettingen bedraagt nu 3.615, 3.391 patiënten zijn hersteld, 165 worden nog behandeld.

Overstaande berichten van dinsdag

• Een 28-jarige man die in een jaloerse bui met zijn wagen de motorfiets heeft geramd, waarop zijn ex-vriendin (21) zat met haar nieuwe vriend, is aangehouden. Na de botsing liep hij naar de motorfiets en stak haar enkele keren met een lang mes. De aanhouding was een fluitje van een cent want hij gaf zichzelf aan bij de politie en leverde zijn mes van 45 cm in.
Het incident gebeurde in de Rama II Road soi 42 in Chom Thong (Bangkok). De vriendin (21) raakte zwaar gewond, maandag werd ze nog behandeld in het ziekenhuis.
De jaloerse man is beschuldigd van poging tot moord en het dragen van een vuurwapen in het openbaar. Het bericht zegt niet wanneer het incident plaatsvond. Of de vriend gewond raakte ontbreekt eveneens.
• Het Meteorological Department voorspelt zware regenbuien op dinsdag en woensdag in grote delen van het land met mogelijk op sommige plaatsen runoff (afstromend water van bergen) en plotselinge overstromingen. De helft van Bangkok wordt getroffen. Boosdoener is een moesson trog en een lagedruksysteem.
Vrijdag worstelden forenzen tijdens het spitsuur in Greater Bangkok al met stortregens en overstroomde wegen. De DPMD meldt dat Nakhon Ratchasima, Sa Kaeo en Nan zondag geteisterd werden door stortregens.
• Tientallen huizen in Nakhon Ratchasima en 800 rai aan akkers zijn zondagavond getroffen door een urenlange regenbui. De rivier Lam Chiang Krai trad buiten haar oevers, het water overstroomde het dorp Lam Chiang Krai Moo 9. De ellende werd verergerd doordat water uit de rivier Lam Ta Khong moest worden omgeleid om te voorkomen dat de zakenwijk van de provinciehoofdstad onder water zou lopen.
Sinds 22 september is het waterpeil van de Lam Chiang Krai gestaag gestegen waardoor grote gebieden aan akkers onder water zijn gelopen. Na nog meer zware regens overstroomden woonwijken. Loco-burgemeester Thosaporn verwacht dat de situatie binnen een week verbetert, mits verdere regens uitblijven.
• Een taakeenheid van de Mekhong Riverine Unit heeft twee Laotianen (40 en 32) op heterdaad betrapt op drugssmokkel. Ze hadden de rivier in een longtail boot overgestoken en droegen een zak naar een wachtende auto bij een steiger van Wat Chom Nang (Nong Khai).
Toen ze de agenten (soldaten?) in de gaten kregen, probeerden ze te vluchten, maar ze konden worden aangehouden terwijl de wagen er vandoor ging.
In zakken zaten 400.000 speed pillen en 1,08 kilo crystal meth. De mannen hebben verklaard dat ze elk 5.000 baht hadden ontvangen voor de klus, maar ze wisten niet wie hen gehuurd had.

Virus tracker: Nederland en China 2 plaatsen gezakt

Aantal nieuwe besmettingen in lage landen weer ietsje verminderd

7 oktober – Voor de tweede achtereenvolgende dag is het aantal nieuwe besmettingen in Nederland en België ietsje gezakt, maar niets wijst erop dat het coronavirus het bij ons en de zuiderburen voor gezien houdt. De virus tracker biedt vandaag verder alleen nog maar als ‘positief’ nieuws dat Nederland en China beide twee plaatsen zijn gezakt, doordat ze door andere landen zijn ingehaald.

Nederland gaat van 30 naar 28 want is ingehaald door Roemenië en Bolivia en China gaat van 45 naar 47 want is gepasseerd door Tsjechië en Japan. België staat onveranderd op plaats 32 en Thailand op 139.

Nederland meldt 4.579 nieuwe besmettingen naar 140.471 en België 1.968 naar 132.203. Opgeteld zijn dat 6.547 nieuwe besmettingen, 732 minder dan een dag eerder. Het aantal doden is nu in België aanzienlijk hoger dan in Nederland: 14 naar 10.078 tegen 7 naar 6.461.

Ik eindig met de cijfers wereldwijd. Aantal besmettingen plus 334.186 naar 35.777.402, aantal doden plus 7.096 (het dubbele van een dag eerder) naar 1.049.696, aantal ernstig zieken plus 447 (ook het dubbele van een dag eerder) naar 66.958 en het aantal herstelde patiënten plus 257.978 naar 26.907.464.

Voorspelling: morgen worden twee miljoenengrenzen gepasseerd, die van het aantal besmettingen en van het aantal herstelde patiënten.

Legercommandant waarschuwt studenten

7 oktober – Bangkok Post vindt het belangrijk nieuws, want opent de krant ermee en plaatst het in de kop over vijf kolommen: de waarschuwing van legercommandant Narongphan dat anti-regerings demonstranten eerst zichzelf dienen te hervormen alvorens andere mensen te vertellen dat ze dat moeten doen.

Maar had de nieuw benoemde commandant niet beloofd dat het leger zich verre zal houden van politiek? Hij bewijst nu al zich daar niet aan te houden [of lijdt hij al aan geheugenverlies?]. Volgens de krant doelde hij met die waarschuwing op de eisen van demonstranten de monarchie te hervormen.

Narongphan waarschuwde ook betrokken partijen geen voorwaarden voor een ernstig conflict te scheppen om ervoor te zorgen dat de kans op weer een coup nihil is. Ook dat beloofde hij eerder: er komt geen nieuwe coup, maar er zat wel addertje onder het gras: tenzij het nodig is. En of het nodig is, is natuurlijk ter beoordeling van het oppermachtige leger.

Narongphan maakt van zijn hart geen moordkuil, een week voor de geplande anti-regerings demonstratie op 14 oktober bij het Democracy Monument. Gevraagd of het protest het risico loopt de monarchie te affronteren zei hij dat iedereen vrijheid heeft, maar de vrijheid van meningsuiting moet in overeenstemming zijn met de wet. ‘Het gebruik van vrijheid mag niet de rechten van anderen schaden en je moet de verantwoordelijkheid nemen voor je acties als je de wet overtreedt.’

Gevraagd naar zijn visie op de rol van het leger zei hij dat vier dingen beschermd dienen te worden: de natie, religie, de koning en het volk. ‘Ik doe wat mogelijk is om hun veiligheid te verzekeren.’

De vraag of hij kon garanderen dat er tijdens zijn dienstverband van drie jaar geen coup komt, beantwoordde hij niet met een duidelijk ja. ‘Iedere legercommandant is deze vraag gesteld en die zeggen allemaal dat de kans nul is onder de voorwaarde dat niemand een conflict veroorzaakt dat leidt tot geweld en onrust.’

Toen de vraag werd herhaald, zei hij: ‘Er is geen kans. Ik geloof niet dat er zo’n situatie in Thailand is omdat ons land nu op zijn best is. Het is evident dat het land de meeste vrijheid heeft, samen met veel hulpbronnen die een gelukkig leven garanderen.’

Tot zover mijn bespreking, want genoeg ‘genoten’ van het gedraai van de nieuwe man die volgens een van mijn bronnen (ja, die heb ik ook) erger is dan zijn voorganger Apirat. Dat was een ijzervreter eerste klas met abjecte denkbeelden. Meer weten? Lees: Army boss warns students.

Two Sarasas Witaed Ratchaphruek School teaching assistants leave Nonthaburi Provincial Court on Tuesday after being granted bail in a case where they are accused of abusing students.

BP in vogelvlucht

7 oktober – Bangkok Post telt vandaag het alleszins redelijke aantal van 14 nieuwsberichten en –verhalen op de vier binnenland pagina’s van het eerste katern plus de rubriek In Brief met vier kortjes. Drie advertenties doen een aanslag op de redactieruimte: een van een kwart pagina, een van een vijfde pagina en een bijna paginalange advertentie over vier kolommen. Het P-gehalte bedraagt 1 (toelichting volgt).

Aan fotomateriaal biedt de krant twee 4-koloms foto’s; de overige kleinere noem ik niet. Op de voorpagina de skyline van Bangkok die gedomineerd wordt door donkere wolken. Gisteren ontlaadden ze zich boven het grootste deel van de stad, maar toevallig niet waar ik was. Het Meteorological Department voorspelt regen op de komende twee dagen in de meeste delen van het land.

De tweede 4-koloms foto staat boven de 4-koloms advertentie in een zogeheten fotobericht. Athimet Phuthipatcharasit toont agenten van de CSD een videoclip waarop te zien en te horen is dat agenten hem bedreigen. Hij zegt verdreven te zijn uit een wedding studio waarin hij samen met een politieagent  had geïnvesteerd. Het bedrijf heeft in enkele provincies vestigingen.

Pagina 2 opent wat mij betreft met het belangrijkste nieuws van de dag: de politie zegt dertien onderwijzers(essen) en onderwijsassistenten werkzaam op tien particuliere Sarasas scholen te gaan vervolgen voor mishandeling van leerlingen. Commissaris Amphol van de Provincial Police Region 1 zegt dat het om 54 gevallen van mishandeling gaat, waarvan 30 kinderen het slachtoffer waren.

De verdachten zijn allemaal al ondervraagd en op een borgsom van 5.000 baht vrijgelaten door de Nonthaburi Provincial Court. Openbare aanklagers hebben van hem opdracht gekregen te assisteren bij de ondervraging van de kinderen door een interdisciplinair team.

Verder meldt het bericht dat de Teacher’s Council of Thailand een klacht heeft ingediend tegen het hoofd en de staf van de Sarasas Witaed Ratchaphruek school in Nonthaburi, de school die als eerste in het nieuws kwam door de bizarre straffen die kinderen er kregen. Ze hebben de Teachers and Educational  Personnel Council Act overtreden.

Een woordvoerder van regeringspartij Palang Pracharath zegt dat de parlementscommissie jeugd gisteren vergaderd heeft over de lijstraffen en vertegenwoordigers van politie, het ministerie van Onderwijs en het Public Health and Social Developent Department en Human Security zal uitnodigen op 21 oktober een toelichting te geven op acties tegen betrokkenen en maatregelen.

Staatssecretaris Kanokwan (Onderwijs) houdt zich in opdracht van de minister bezig met de specifieke zaak van de school in Nonthaburi.

Prayut kan zingen
Pagina 3 opent met een lofzang van premier Prayut op de nieuwe minister van Financiën. Dat is het enige artikel in de krant van vandaag met Prayut in de hoofd rol; vandaar dat de P-factor 1 bedraagt. De factor geeft het genoegen aan waarmee ik de krant lees en behandel. De factor is omgekeerd evenredig met mijn genoegen. U mag het artikel zelf lezen, want zelfs van één artikel met Prayut krijg ik al de kriebels. Zie: Prayut sings praises of new minister.

Pattaya: Voorkeur voor monorail
De gehandicapte pagina 4 vanwege de loeilange advertentie opent met de mededeling dat de haalbaarheidsstudie naar een light rail netwerk in Pattaya bijna afgerond is. De studiecoördinator zegt dat die binnenkort wordt aangeboden aan de gemeenteraad en de regering. De conclusie luidt dat een monorail slimmer is dan een light rail.

Loco-burgemeester Kiattisak zegt dat de stad het onteigenen van grond tot een minium wil beperken wat het geval is bij een monorail. Een light rail eist meer ruimte. De meeste betrokkenen bij het project zijn al akkoord met de constructie van de 8,3 km lange Green Line die dertien stations krijgt. De lijn gaat het centraal station van Pattaya verbinden met de geplande HSL.

Het tarief is ook al bekend: 16 baht voor de eerste kilometer en voor de langste rit maximaal 45 baht. De aanleg begint vermoedelijk in 2023 en vindt in drie fases plaats, de laatste eindigt in 2036. Tevens zijn gepland een P&R parkeergarage, een winkelcentrum, hotel, condominium en een park.

Kort Nieuws woensdag 7 oktober

– Wat biedt de krant nog meer aan aan nieuws dat niet al hierboven is genoemd? Ik fiets weer even door de vier pagina’s. Op de voorpagina het bericht dat het kabinet op voorstel van de Kiesraad het groene licht heeft gegeven voor PAO verkiezingen in december (Provinciale Staten).

Sinds de militaire coup van mei 2014 zijn geen lokale verkiezingen meer gehouden. Ze zijn nog eens extra vertraagd door de Covid-19 pandemie. De precieze datum wordt door de Kiesraad bekend gemaakt. De overige verkiezingen voor gemeenteraden en (sub)districten en de gouverneur van Bangkok en Pattaya volgen volgend jaar.

Verder op de voorpagina een waarschuwing van de Food and Drug Administration tegen de Benadryl Challenge die in hoog tempo op TikTok circuleert. Adjunct secretaris-generaal Supattra zegt dat een overdosis van diphenhydramine, die verkocht wordt als Benadryl, een snelle en onregelmatige hartslag teweeg kan brengen, beroertes, coma’s en zelfs de dood.

De international media maken al melding van sterfgevallen. Het medicijn dat normaal gebruikt wordt voor behandeling van ademhalingsallergieën en verkoudheid, heeft als bijwerking een hallucinerend effect.

– Pagina 2 bevat vijf berichten, de virus tracker en de rubriek In Brief. Drie kent u al: De geplande vervolging van Sarasas onderwijspersoneel, het uitstel voor gastarbeiders wier werkvergunning afloopt en de doodstraf voor Krissana, voormalig deelneemster aan een schoonheidswedstrijd, die is omgezet in levenslang.

Of het bericht nieuw is dat het bestuur van de Zoological Park Organisation of Thailand (ZPO) een panel heeft gevormd voor het onderzoek naar illegale handel in wildleven, waarbij dierentuinen zijn betrokken, weet ik niet en ik heb geen zin in mijn archief te duiken. Het panel gaat ook proberen te achterhalen hoe twee zeldzame albino muntjakherten konden verdwijnen uit de dierentuin van Phuket, waarover zoveel te doen is.

De ZPO heeft het toezicht op zes dierentuinen: Chiang Mai, Nakhon Ratchasima, Khon Kaen, Songkhla, Ubon Ratchathani en Chon Buri (Phuket). ZPO bestuursvoorzitter Chavalit zegt dat het bestuur twijfels heeft over het lot van de twee herten, alhoewel één zou zijn opgepeuzeld door een python.

Het onderzoek gaat geruime tijd in beslag nemen, verwacht hij, want gegevens achterhalen over de dierenbevolking in dierentuinen is een gecompliceerd proces. Hij vindt dat het snel hersteld moet worden en up to date gebracht.

– Het laatste bericht op 2 meldt dat het Centre for Economic Situation Administration (CESA) verwacht vandaag een voorstel te bespreken om buitenlandse investeerders vrij te stellen van de verplichte quarantaine van veertien dagen. Die eis wordt gezien als hinderpaal voor het herstel van de economie. Het kabinet heeft het laatste woord over dit heikele voorstel.

In plaats van de quarantine zou een investeerder tijdens zijn gehele verblijf in Thailand een begeleidende gezondheidsfunctionaris krijgen, zegt regeringswoordvoerder Anucha. Maar dit voorstel is niet ideaal want zakenbeprekingen zijn vertrouwelijk. Een ander vooorstel is om hun Thaise zakenpartners verantwoordelijk te stellen voor naleving van de preventieregels. Als je het mij vraagt, is de CESA de weg kwijt.

Relatives of people killed in the Oct 6, 1976 massacre at Thammasat University lay flowers at the Historical Sculpture Park at the university’s Tha Prachan campus on Tuesday, marking the 44th anniversary of the bloodshed.

– Pagina 3 bevat vijf berichten en een advertentie van een kwart pagina. De lofzang van Prayut kent u al, idem het ontslag van twee corrupte ambtenaren van het ministerie van Energie. Nieuw is het bericht over een forum aan de faculteit Politieke Wetenschappen [van?] gewijd aan de studentenprotesten.

Het werd gehouden ter herdenking van de massaslachting op de campus van de Thammasat universiteit, 44 jaar geleden. Enkele sprekers worden geciteerd, maar al die wijsheden en quasi-wijsheden moet u zelf maar lezen. Klik hier: Protests ’a result of 2014 coup’.

– De Democraten dringen aan op het terugtreden van Niphon Bunyamanee als staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en als adjunct-leider van de Democraten omdat hij betrokken is bij een corruptiezaak, waarnaar de NACC onderzoek doet.

De NACC verdenkt hem van een ambtsmisdrijf doordat hij geweigerd heeft een bedrijf 50,8 miljoen baht te betalen voor de reparatie van multi-purpose [?] voertuigen van de PAO van Songkhla toen hij in 2013 PAO-voorzitter was.

Behalve adjunct-partijleider Alongkorn heeft ook de bekende lastpak Surisuwan Janya aangedrongen op zijn vertrek. De Songkhla Administrative Court vonniste in 2017 ten gunste van het bedrijf, maar dat vonnis lapte Niphon aan zijn laars.

– Laatste bericht op de 3. Het kabinet heeft gisteren een krediet van 10,62 miljard baht goedgekeurd voor het One Tambon One University programma dat voorziet in de tewerkstelling van 60.000 personen bij 3.000 TAO’s (gemeenteraden).

Minister Anek (Hoger Onderwijs) zei gisteren dat de steun veel TAO’s helpt een grotere economische en sociale duurzaamheid te verwerven. Het door het ministerie gelanceerde project beoogt de overdracht te bevorderen van technologie door universiteiten en research en innovatie door de particuliere sector aan grassroots gemeenschappen.

– Als laatste de gehandicapte pagina 4 met de lange 4-koloms advertentie. De opening over de haalbaarheidsstudie in Pattaya kent u al. Idem de stinkende rivier Phong in Khon Kaen.

De aanhouding van twee mannen uit Myanmar die in de provincie Tak probeerden 360 kilo marihuana over de grens met Myanmar te smokkelen, is oud nieuws want meldde ik al in Het nieuws in fotoberichten van gisteren. Voor smokkelaars is de smokkel naar Myanmar een winstgevende business want marihuana brengt daar tweemaal zoveel op als in Thailand.

– Laatste bericht. Het Hof van Beroep heeft de gevangenistraf van 63 jaar verminderd naar 50 jaar voor de eigenaar van een rubberplantage in Chumphon die is veroordeeld voor de verkrachting van drie meisjes en een jongen, die destijds 4, 7, 9 en 14 jaar waren. De man moet ook 700.000 baht betalen aan de slachtoffers.

De zaak was in 2019 volop in het nieuws. De moeder van het oudste kind die op de plantage werkte, vertelde destijds dat de bruut haar 20.000 baht had geboden als ze haar mond hield. Ze incasseerde het geld, maar deed later toch aangifte.


 

Het nieuws in fotoberichten

Signs prohibiting entry to the Royal Hotel, currently used as an alternative state quarantine (ASQ) hotel for people returning to the country from abroad in an attempt to prevent the spread of the Covid-19 novel coronavirus, are seen displayed at the entrance of the building in Bangkok.

The new leaders of the three armed forces and the Royal Thai Police meet for the first time on Monday. From left: air force chief ACM Airbull Suttiwan, army chief Gen Narongphan Jitkaewtae, defence forces chief Gen Chalermpol Srisawasdi, navy chief Adm Chartchai Sriworakhan and national police chief Pol Gen Suwat Jangyodsuk.

Razor wire blocks entry to the Three Pagodas pass crossing on the border with Myanmar, in Sangkhla Buri district of Kanchanaburi. The checkpoint will remain closed for another two weeks, due to concerns about the spread of coronavirus disease in Myanmar, it was announced on Monday.

TAK: Border officials intercepted 136 kilogrammes of compressed marijuana being smuggled across the border from Mae Sot district to Myawaddy, in Myanmar, on Monday.

The drugs were found when a white Totoya van with Myanmar registration was stopped at the security checkpoint in front of the second Thai-Myanmar Friendship Bridge.

The van was loaded with many boxes, each documented as containing cans of engine oil. When the driver, Maung Mo Win, 35, was asked, he said they contained frozen chicken. This aroused suspicions.

A woman has died after eating grilled mangrove horseshoe crab (Singapore degenkrab) in Muang district of Phuket on Sunday.

Local tourists at Suvarnabhumi airport in Samut Prakan province.

Klik hier voor het bijbehorende artikel EEC panel okays feasibility studies on three new projects.


 

Nieuws van de website 5-6 oktober

• Het Centre for Covid Situation Administration meldde maandag vijf nieuwe besmette patiënten, waarvan één een Thai die uit Japan was gekomen. De anderen waren buitenlanders uit India (2), Bahrein (1), en een Portugees bemanningslid van een chartervliegtuig.
De Thai was een vrouw die op 30 september arriveerde en zondag positief testte.
Twee buitenlanders kwamen uit India, op 25 en 30 september. Ze testten positief op zaterdag. Beiden waren asymptomatisch.
Uit Bahrein kwam op 27 september een man. Hij testte ook zaterdag positief en was asymptomatisch.
De Portugees arriveerde vanuit Portugal via India en Maleisië op 30 september in Thailand.
Update dinsdag: Tien nieuwe besmettingen van zeven Thai en drie buitenlanders die uit Hong Kong, Koeweit, Rusland en de VS waren gekomen. Ze brachten het totaal aantal besmettingen op 3.600. Geen nieuwe doden.
• De nieuw benoemde opperbevelhebber der strijdkrachten Chalermpol Srisawasdi zegt dat het leger zich niet zal bemoeien met de politiek en dat ze niet peinzen over een militaire coup. Hij zei dat maandag op een persbriefing nadat de nieuwe leiders van de drie strijdmachtonderdelen en de RTP hoofdcommissaris hadden vergaderd (zie de foto in Het nieuws in fotoberichten).
Gevraagd naar de rol van het leger in de politiek zei Chalermpol dat de politiek het land regeert conform de wet; het leger dient als het mechanisme van de regering in sociale en economische zaken. ‘Het leger is niet betrokken bij de politiek, alhoewel we wel direct betrokken zijn bij de staatsveiligheid, daar dit de taak van het leger is. Het is de taak die de grondwet voorschrijft.’ Wat hij nog meer zei, mag u zelf lezen in Defence forces chief denies possibility of coup.
• Aan dat kinderachtige gedraai van premier Prayut over de keuze van de nieuwe minister van Financiën is een eind gekomen met de benoeming van voormalig minister van Transport en voormalig NESDC secretaris-generaal Arkhom Termpittayapaisith. Zijn benoeming werd maandag bekend gemaakt in de Royal Gazette.
Arkhom was een van de drie door de media getipte kanshebbers voor de post die is vrijgevallen door het voortijdig vertrek van Predee Daochai, volgens eigen zeggen wegens gezondheidsredenen. Maar Prayut wilde geen namen noemen, wanneer verslaggevers er naar vroegen.
Arkhom haalde zijn bachelor’s graad aan de faculteit economie van de Thammasat universiteit en zijn master’s graad in economie aan het Williams College in Massachusetts. Welke functies hij allemaal heeft bekleed, wordt braaf gemeld door BP, maar die neem ik niet over.
• Drieduizend koddebeiers* worden op 14 oktober ingezet bij de rally ter herdenking van de studentenopstand van oktober 1973 bij het Democracy Monument. Versterkingen kunnen worden aangevoerd uit vijf politieregio’s.
De organisatoren, de Free People groep en het United Front for Thammasat and Demonstration, hebben nog geen toestemming gevraagd, zoals vereist wordt door de Public Assembly Act. Het is niet duidelijk of de rally zeven dagen en nachten duurt, wat ze aangekondigd hebben.

* De term is een samenvoeging van het woord kodde (knuppel) en beieren (zwaaien, slingeren, luiden), en betekent in deze samenvoeging ‘knuppelzwaaier’. In de betekenis van ‘veldwachter’ voor het eerst aangetroffen in 1521.

• Pailin Chuchottaworn, hoofd van de stuurgroep economisch herstel, dringt er bij de regering op aan het land te heropenen om te voorkomen dat het ineenstort. Hij zegt dat hoewel de lockdown zesmaal is versoepeld, de output van het land niet zal verbeteren tenzij het land heropent, maar wel met voorzorgsmaatregelen.
Verwacht wordt dat het GDP (bruto binnenlands product) dit jaar met 8 tot 10 procent krimpt, wat gelijk staat aan een verlies van 1,5 tot 1,7 biljoen baht.
‘Alhoewel de regering enige tijd heeft besteed aan het heropenen van het land voor buitenlandse toeristen middels het Special Tourist Visa, is Thailand effectief gesloten. Als Thailand geen manier kan vinden om de grenzen te heropenen voor het komende hoogseizoen in het vierde en laatste kwartaal van het jaar, moet het STV-programma misschien geschrapt worden. Wanneer het land niet open gaat, zal het moeilijk zijn voor het GDP om te groeien omdat ’s lands economie voornamelijk steunt op de toerisme-industrie en export.’

Overstaande berichten van maandag

• Ik legde gisteren al de reden uit waarom ik niet was toegekomen aan pagina 4. Hierbij alsnog de drie berichten op de halve pagina, want de andere helft bestaat uit een advertentie.
De pagina opent met het bericht dat de populaire Tham Nakha (Naga Cave) in nationaal park Phu Langka (Bueng Kan) ‘vandaag’ (dus maandag) open gaat. Maar met strenge controles op de toegang want voorkomen moet worden dat bezoekers weer op de wanden gaan schrijven en rommel achterlaten, wat de reden was om de grot vorige maand te sluiten.
Bezoekers dienen zich voortaan vooraf te melden, er worden maximaal 350 per dag in groepen van 10 toegelaten, hekken houden hen op een afstand, ze worden begeleid door gidsen en er zijn borden geplaatst, waarop bezoekers dringend wordt gevraagd de grot te beschermen. Dat heeft minister Varawut (Milieu) zondag bekend gemaakt tijdens zijn bezoek aan de grot.
Parkhoofd Panyos zegt dat het park aangifte gaat doen bij de politie tegen de vandalen. Het personeel verzamelt fotografisch bewijs van de tekeningen en teksten, dat samen met ander bewijs wordt gebruikt om de daders te traceren.
Het zandsteen gesteente lijkt op de schubben van de mythische slang of naga. Bezoekers staken er wierookstokjes aan, offerden guirlandes, strooiden poeder op de oppervlakte om ‘lucky’ loterijnummers te vinden, en wreven met hun handen over de kop van de slang in de hoop dat de geest van de naga hen zou zegenen.
• Het tweede bericht meldt dat het Immigration Bureau de papieren van 108 buitenlandse onderwijzers(essen) die werkzaam zijn op twee Sarasas scholen in Pathum Thani heeft gecontroleerd. Vermoed werd dat de buitenlanders niet over de vereiste onderwijsvergunning beschikten. Maar hoofdinspecteur Charoenpong van het provinciaal IB zegt dat ze allen over de noodzakelijke documenten beschikk­en.
Aanleiding was de recent bekend geworden mishandeling van leerlingen op de Sarasas Witaed Ratchaphruek school in Nonthaburi. Het onderzoek wordt nog uitgebreid naar de wettelijke status van het onderwijspersoneel op alle Sarasas scholen in het land.
• In het derde en laatste bericht zegt minister Nathapol (Onderwijs) dat de Duitse ambassadeur steun heeft toegezegd aan de pogingen van het ministerie om beroepstraining te versterken teneinde te voldoen aan de vraag in de arbeidsmarkt. De samenwerking bestaat onder andere uit het ontwikkelen van leerplannen, tevens is Duitsland bereid beurzen te verstrekken aan Thaise studenten in Duitsland.
Nathopol zegt dat het beroepsonderwijs in Duitsland in hoog aanzien staat en een belangrijke stuwkracht is van nationale ontwikkeling.

Weinig beweging in virus tracker

Aantal nieuwe besmettingen in Nederland en België ietsje gezakt

6 oktober – Na twee dagen waarin het aantal besmettingen in Nederland en België sterk is gestegen tot een recordhoogte van 7.356 is het gisteren met 741 gezakt naar 6.615. Nog altijd een hoog aantal vergeleken met Thailand dat dagelijks minder dan 10 nieuwe besmettingen telt, maar in ieder geval is de stijging tot staan gebracht. Verder bevat de virus tracker geen bijzondere ontwikkelingen; alleen Thailand is van plaats 138 naar 139 gezakt.

Nederland meldt 4.003 (!) nieuwe besmettingen naar 135.892, België 2.612 naar 130.235. België telt een fors aantal nieuwe doden: 20 naar 10.064, Nederland slechts 5 naar 6.454. Het aantal herstelde patiënten is in België met 34 gestegen naar 19.679.

Ten slotte de cijfers wereldwijd. Aantal besmettingen plus 260.564 naar 35.443.216, aantal doden plus 3.790 naar 1.042.600, aantal ernstig zieken plus 224 naar 66.511 en aantal herstelde patiënten plus 481.119 naar 26.649486.

‘Heropen nu of zie ineenstorting onder ogen’

6 oktober – De opening vandaag bevat de waarschuwing van Pailin Chuchottaworn die ik in Nieuws van de website al noemde. Pailin zegt dat de CCSA goed werk heeft verricht om de verspreiding van Covid-19 te beheersen, maar ‘het handhaven van nul gevallen van binnenlandse besmettingen door het land gesloten te houden, gaat ten koste van de economie’.

‘Het vierde kwartaalseizoen is vitaal, luchtvaartmaatschappijen dienen hun vluchtschema’s tevoren te maken. Als er niet spoedig stappen worden gezet om Thailand tijdens het hoogseizoen te heropenen, is er geen tijd om inkomende vluchten te plannen en wanneer het later gebeurt, is het te laat.’

Pailin klaagt ook over het aantal eisen dat aan buitenlandse bezoekers wordt gesteld (zie bovenstaand kader). Hij noemt onder andere de eis dat de toerist begeleid moet worden door een medisch getrainde escort (wat ik nog nooit heb gelezen): ‘Het is onduidelijk waar ze zo iemand vinden. De 72-uur eis maakt het onmogelijk om op maandag te reizen, want zaterdag en zondag zijn vrije dagen.’

Het artikel gaat nog een tijdje door, voornamelijk met oud nieuws. Dus ik stop hier. Meer weten? Klik hier: ‘Reopen now or face collapse’.

BP in vogelvlucht: Laag P-gehalte

6 oktober – Bangkok Post heeft vandaag een P-gehalte van 2. Watzeggie: wat is dat nou weer? De P staat voor Prayut, de 2 duidt erop dat slechts twee berichten Prayut als hoofdpersoon hebben. Even in uw oren knopen: hoe hoger het P-gehalte, hoe onaangenamer de krant is. Ik sluit me aan bij de protesterende studenten die zijn vertrek als premier eisen. De man moet terug naar de kazerne.

De krant telt 15 nieuwsberichten en –verhalen op de drie binnenland pagina’s van het eerste katern plus de rubriek In Brief met vier kortjes. Alleen een advertentie van een tiende pagina snoept er iets van af, maar dat mag geen naam hebben.

Twee foto’s nemen elk vier van de zes kolommen in beslag. Een toont demonstranten geleid door het Four Slum Region Network die van het Democracy Monument naar het ministerie van Transport marcheren. Ze eisen dat de Spoorwegen (SRT) een eind maakt aan conflicten met hen over grond, eigendom van de SRT waarop ze illegaal wonen. Het onderwerp komt terug als opening van pagina 3.

De andere foto toont de voetgangersbrug tussen MRT station Phahon Yothin en BTS station Ha Yaek Lat Phrao, die gisteren is open gegaan.

De voorpagina bevat vier berichten, maar die kan ik allemaal overslaan. De opening behandelde ik al hierboven, de andere drie noemde ik in Het nieuws in fotoberichten en Nieuws van de website: Legercommandant sluit coup uit, Politie zet drieduizend agenten in bij demonstratie en Arkhom is de nieuwe minister van Financiën.

Kort Nieuws dinsdag 6 oktober

– Op naar de rest van de krant. Pagina 2 telt vijf berichten, waarvan twee met Prayut in de hoofdrol. De opening maakt een vrij overbodige indruk want meldt dat Prayut een onderzoek gelast naar het dierentuin schandaal. Nogal logisch met een moord, suïcide en verdwijning van twee zeldzame albino muntjakherten. Geen middel mag onbeproefd blijven ‘nu het incident zorgen heeft opgeroepen over illegale handel in wildleven’.

Het andere P-bericht zegt dat Prayut zich ernstig zorgen maakt over vermeende fraude in de UHC-volksziektekostenverzekering door klinieken. Ook een vrij overbodig bericht dat na deze oprisping niets meldt wat we niet al weten.

Activist Srisuwan Janya komt ook nog even om de hoek kijken, want zei gisteren dat hij een petitie gaat indienen bij de premier en minister van Volksgezondheid met het verzoek onderzoek te doen naar het gedrag van de NHSO-leiding . Het onderzoek dient zich te richten op de mogelijkheid van een ambtsmisdrijf waarvan sprake is als ze een oogje hebben dichtgeknepen of ‘iets onder het tapijt hebben geveegd’.

– Regeren is vooruitzien, een gebruik dat vaak ontbreekt in Thailand, maar deze keer even niet. Het nationale vaccincomité heeft 2,93 miljard baht nodig om in het buitenland alvast Covid-19 vaccins te bestellen. De commissie buigt zich nu over de criteria wie daarvoor als eerste in aanmerking komen.

Woordvoerder Pranpapa van het ministerie van Volksgezondheid zegt dat gezocht wordt naar een producent die fase 3 testen heeft verricht om 30 procent van de Thaise bevolking te vaccineren. Voor 20 procent wordt vaccin besteld bij Covax, een organisatie gevormd door de WHO.

Directeur Nakorn van het National Vaccine Institute zegt dat de eerste groep uit 33 miljoen personen bestaat die het vaccin tegen een prijs van 700 baht per persoon ontvangen, in totaal 20 miljard baht. Het geld moet komen uit het Covid-19 leningenfonds of uit de begroting.

Tien vaccinproducenten hebben inmiddels fase 3 afgerond. Deze maand vinden onderhandelingen plaats. Nakorn zegt dat conform internationale toewijzingscriteria medisch personeel als eerste in aanmerking komt voor het vaccin.

– Een gezamenlijke taakeenheid van IB, politie en de NBTC heeft gisteren een inval gedaan in drie huizen in Samut Prakan en tien personen aangehouden op verdenking van illegaal gokken. Die plaatsen zouden verbonden zijn met twee online gokoperaties waarbij instant messaging applicaties worden gebruikt om mensen te lokken op hun website een gokje te wagen.

In beslag genomen zijn onder andere 18 PC’s, 36 monitoren, 21 mobieltjes, drie iPads, vier bankboekjes en een kleine brandkast.

Op de websites circuleerde een bedrag van 590 miljoen baht. Ze hadden 15.000 leden. De politie analyseert de financiële transacties van de verdachten om te zien of meer personen erbij betrokken waren.

– Laatste bericht op de 2. Twee hoge ambtenaren van het ministerie van Energie zijn door de PACC en de politie aangehouden op verdenking van het aannemen van steekpenningen. Eén vroeg 50.000 baht om een oliedepot te helpen haar type bedrijf te wijzigen. Het bedrijf heeft daarover een klacht ingediend bij de PACC.

Het geld zou volgens de ambtenaar worden overgedragen aan zijn superieur die ook betrokken was bij de corruptie. Wat de ander heeft misdaan, meldt het bericht niet.

– Als laatste pagina 3 met zes berichten. De vrouw die overleden is door het eten van een gegrilde mangrove horseshoe crab (Singapore degenkrab) noemde ik al in Het nieuws in fotoberichten.

Een kleine aanvulling: De vrouw (45) en haar moeder (64) hadden mollucs (weekdieren) verzameld in een mangrove bos en vonden ook drie krabben, niet wetend dat ze een potentieel gezondheidsgevaar opleveren. De vrouw grilde een van de krabben en at hem op. Een lokale expert in zeeleven bevestigt dat de krab giftig is en niet dient te worden gegeten.

– De pagina opent met de al genoemde demonstratie van slum dwellers (sloppenwijkbewoners) gisteren op World Habitat Day. Geleid door het Four Slum Region Network boden ze de spoorwegen een petitie aan met het verzoek zorg te dragen voor 30.000 personen die worden gedupeerd door infrastructurele HSL projecten. De laagbetaalden wonen op land van de Spoorwegen langs spoorlijnen en bij stations.

Voorzitter Nuengnitch zegt: ‘Slum dwellers worden altijd gevraagd zich op te offeren  en te vertrekken wanneer de overheid openbaar land wil leasen of gebruiken voor onwikkelingsprojecten. De autoriteiten en beleidsmakers nemen nooit de moeite naar hen te luisteren en er is nooit enige hulp geweest voor degenen die zijn uitgezet .’

SRT gouverneur Niruj nam de petitie persoonlijk in ontvangst. Hij beloofde een werkgroep te vormen om voor de getroffen bewoners te zorgen. De werkgroep besluit haar beraadslagingen in december.

– Het voorstel van iLaw voor een volksgrondwet wordt volgende maand door het Huis van Afgevaardigden behandeld na het reces van een maand, zegt House Speaker Chuan. Thans worden de namen van de 100.732 ondertekenaars gecontroleerd door het ministerie van Binnenlandse Zaken. Maar wacht eens even, dat meldde ik al 30 september. Dus op naar het volgende bericht.

– De politie stopt met willekeurige controlepunten, maar er blijven worden wel posten opgezet worden voor het aanhouden van drugshandelaren en posten die nodig zijn voor de nationale veiligheid en noodgevallen.

Dat is gisteren op een vergadering bekend gemaakt door de nieuw benoemde hoofdcommissaris van politie. De nieuwe bezem, Suwat Janyodsuk, heeft zich als doel gesteld een eind te maken aan corruptie en afpersing, het personeel beter te managen en transparantie te verbeteren.

– Het kantoor van de procureur-generaal heeft openbare aanklagers opgedragen te helpen bij het ondervragen van leerlingen van de Sarasas Witaed Ratchaphruek school, die door hun leraressen zijn mishandeld.

De opdracht is een reactie op een petitie die een groep van twintig ouders bij het kantoor heeft ingeleverd met het verzoek juridische actie te ondernemen tegen de betrokken onderwijsgevenden. Ze hebben van de school en betrokkenen ook smartengeld geëist.

OAG woordwoordvoerder Prayut zegt dat het nog te vroeg is voor een besluit om al dan niet jurische actie tegen de school te nemen.

– Het laatste bericht gaat over het forum Next step of the Y series in the Thai entertainment industry. Directeur Yot van Star Hunter Entertainment, producent van de homoerotische series Boys’ Love of Y Series, vertelde er dat het genre, geïnspireerd door yaoi manga (Japanse cartoonseries), aan invloed en populariteit snel groeit, zowel in Thailand als in de regio. Meer weten? Lees: Japanese gay comics grow in popularity around Asia.


 

Het nieuws in fotoberichten

Thai visitors take photos in the old town quarter, one of the landmarks of Phuket, on Sept 14, 2020. The resort island will receive its first foreign visitors since the start of the coronavirus outbreak on Thursday.

Rescue volunteers attend the scene where a man was killed by a train in Huay Thalaeng district of Nakhon Ratchasima on Sunday.

NAKHON RATCHASIMA: An unidentified man was killed after being run over by a train in Huay Thalaeng district in the small hours on Sunday.

The mutilated body of a man, aged 50-55, was found on the rail track about 200 metres from the Huay Thalaeng railway station. The body had been run over by the Bangkok-Ubon Ratchathani train and cut in half.

The man was unidentified as no documents were found on the body. It was not known whether he had fallen from the train or was crossing the rail track when he was run over. One of the man’s legs had previously been amputated.

Parents press for assurances their children are being cared for in a safe environment from the management of Sarasas Witaed Ratchaphruek School in Nonthaburi on Monday, following the beating of kindergarteners by their carers.

Khao San Road businesses were forced to close because of the Covid-19 pandemic, which damaged the business environment nationwide. Voor het bijbehorende artikel, lees: Living on borrowed time.

The THAI counter at Suvarnabhumi airport. Tourism firms and airlines have been hit hard by the coronavirus. Voor het bijbehorende artikel, lees: Living on borrowed time.

Het nieuws in infographics


 

Nieuws van de website 4-5 oktober

• Het Centre for Covid-19 Situation Administration heeft zondag bekend gemaakt dat het aantal besmettingen met twee is toegenomen: een 27-jarige Thaise student die uit Engeland was gekomen en een 19-jarige Thaise student die uit Zuid-Afrika was gekomen. Beiden arriveerden op maandag in Thailand en beiden waren asymptomatisch. Ze brachten het totaal aantal besmettingen op 3.585.
De eerste testte vrijdag positief toen hij in quarantaine in Samut Prakan was. Hij is opgenomen in het Samut Prakan Hospital.
De ander testte positief terwijl hij in quarantaine in Bangkok was. Hij is opgenomen in het Prasat Neurological Institute.
Update maandag: Vijf nieuwe besmette patiënten, waarvan één een Thai die uit Japan was gekomen. De anderen waren buitenlanders uit India (2), Bahrein (1), en een Portugees bemanningslid op een chartervlucht uit Portugal via India en Maleisië naar Thailand.
• Maandag keren 427 Thai terug naar hun vaderland, waaronder 300 uit Engeland. Maar meer aandacht zal gericht zijn op Phuket waar donderdag de eerste groep zogeheten long-stay toeristen arriveert, die in het bezit zijn van het Special Tourist Visa. Ze komen aan met een chartervlucht van Thai AirAsia vanuit Guangzhou. Daarna verblijven ze veertien dagen in quarantaine in een ASQ.
Andere bewoners van Guangzhou hebben te kennen gegeven het vakantie-eiland te willen bezoeken, evenals enkelen uit Scandinavië. Het STV geeft recht op een verblijf van 90 dagen met de mogelijkheid het tweemaal met 90 dagen te verlengen.
• De gemeentepolitie van Bangkok treft voorbereidingen voor de geplande demonstratie op 14 oktober bij het Democracy Monument. Ze houdt de mededelingen van diverse anti-regerings groepen in de gaten waaronder de Democracy Restoration Group.
Hoofdcommissaris Pakapong zegt dat de politie probeert te schatten hoeveel personen aan de rally deelnemen zodat het aantal in te zetten agenten kan worden bepaald. Hij vraagt de leiders zich aan de Public Assembly Act te houden en ervoor te zorgen dat de demonstranten zich aan de wet houden.
De politie wijst het gebied aan waar de demonstranten mogen staan, zodat voorbijgangers niet gehinderd worden. Posten worden opgezet om mensen te controleren op Covid-19 alsmede controleposten rond de rallyplaats om te zoeken naar wapens; het RTP-kantoor wordt daarvoor om toestemming gevraagd.
• Interpol heeft een zogeheten ‘red notice’ uitgegeven, een verzoek aan de 194 ledenlanden om Vorayuth Yoovidhya te arresteren en over te dragen aan Thailand. Dit heeft de politie zondag bekend gemaakt, maar op de website van Interpol was het verzoek zondagmiddag nog niet gepubliceerd.
De Red Bull telg wordt alsnog beschuldigd van reckless driving causing death, een beschuldiging die in juni door het OM was ingetrokken, en van cocaïnegebruik, wat destijds is genegeerd. Het bericht kauwt de hele voorgeschiedenis braaf na. Mocht u het willen lezen, klik hier.
• Bestuursvoorzitter Chaowalit Chukrchorn van de Zoological Park Organisation of Thailand (ZPOT) is zondag naar Phuket gereisd om de reden vast te stellen waarom dierenarts Phuwadol Suwanna directeur-generaal Suriya Saengpong van de ZPOT heeft vermoord.
Chaowalit zegt dat de man geërgerd was omdat hij was overgeplaatst om de weg vrij te maken voor een onderzoek naar de mysterieuze verdwijning van twee barking deer (muntjakherten) uit de dierentuin van Phuket. Ook de politie meent op basis van bewijs en getuigenverklaringen dat de transfer de man ertoe bracht zijn baas te doden. Veel nieuws bevat het bericht niet, want dat schreef de krant allemaal al (zie Nieuws van de website van zondag). Het bericht gaat vergezeld van een foto van de dader – niet erg kies.
• Suan Dusit Poll: Een grote meerderheid van de respondenten in de recente peiling van de Suan Dusit Rajabhat University zegt dat misbruik en mishandeling van kinderen op school onacceptabel is. Iedereen dient samen te werken om het te voorkomen.
Nou nou, alsof dat een verrassende uitkomst is. Wel interessant is de uitkomst dat 78 procent van de ondervraagden geen directe ervaring heeft met ‘geweld in het klaslokaal’. 21 procent heeft het wel; ze noemen slaan met een liniaal, een stok en een bordenwisser, knijpen, luide geluiden maken en kinderen isoleren.
Gevraagd naar de incidenten op de Sarasas Witaed Ratchaphruek School (meerdere antwoorden waren mogelijk) zegt 84 procent dat de onderwijzeressen overdreven hebben, 83 procent dat ze professionele ethiek misten en 79 procent dat ze bedroefd waren door de berichten. Meer weten? Klik hier.
• Nida Poll: Nog een peiling, waar je niks aan hebt, want de antwoorden liggen erg voor de hand. De meeste respondenten in de recente peiling van het National Institute of Development Administration zeggen dat ze niet willen dat oppositiepartij Pheu Thai zich aansluit bij de coalitie, nu het partijbestuur is vernieuwd en mevrouw Sudarat Keyuraphan is teruggetreden als hoofd van de strategiecommissie. Ze voorspellen bij aansluiting problemen als gevolg van verschillen in politieke standpunten.
Opnieuw zeg ik: Nou nou, alsof dat een verrassende uitkomst is. Alle andere vragen en antwoorden mag u zelf lezen: klik hier.

Virus tracker: 2 miljoenengrenzen overschreden

Record nieuwe besmettingen lage  landen al na 1 dag gesneuveld

5 oktober – Veel bewegingen vandaag op de virus tracker: drie landen zijn van plaats veranderd, twee miljoenengrenzen zijn gesneuveld en het record aantal nieuwe besmettingen in Nederland en België is al na 1 dag gesneuveld. De lage landen telden gisteren 7.356 (!) nieuwe besmettingen tegen 7.000 een dag eerder.

Het aantal besmettingen wereldwijd heeft de 35-miljoen grens overschreden en het aantal herstelde patiënten de 26-miljoen grens. Onze planeet telt nu 35.182.652 besmettingen, 208.446 meer dan een dag eerder en het aantal herstelde patiënten bedraagt 26.168.367, 247.990 meer dan een dag eerder. Het dodental is gestegen met 4.823 naar 1.308.810; het aantal ernstig zieken is daarentegen gedaald: met 56 naar 66.287.

Nederland meldt 3.967 (!) nieuwe besmettingen naar 131.889 en België 3.389 (!) naar 127.623. Het aantal nieuwe doden in Nederland is gestegen van 9 een dag eerder naar 21 en bedraagt nu 6.449. België doet het beter met 7 nieuwe doden naar 10.044. Het aantal herstelde patiënten in België is met 124 toegenomen naar 19.645.

Drie van mijn vier voorkeurslanden zijn van plaats veranderd. België (33) en Qatar (32) zijn van plaats verwisseld en staan nu respectievelijk op 32 en 33; Nederland (31) en Marokko (30) zijn van plaats verwisseld en staan nu respectievelijk op 30 en 31, en China zakt van 44 naar 45 doordat het is ingehaald door Nepal. Thailand staat ongewijzigd op plaats 138.

Overplaatsing vermoedelijk motief voor dierentuinmoord

5 oktober – Bangkok Post is niet vies van grote woorden, want kopt vandaag boven het openingsverhaal Transfer spurs zoo frenzy (Overplaatsingen prikkelen tot dierentuin waanzin). Waar het openingsverhaal over gaat, kunt u wel raden wanneer u het nieuws van de afgelopen dagen hebt gevolgd.

Het nieuws van vandaag is dat het bestuur van de Zoological Park Organisation of Thailand (ZPOT) andere mysterieuze verdwijningen van dieren uit de dierentuin van Phuket gaat onderzoeken en het onderzoek zal uitbreiden naar dierenreservaten in het hele land. Maar het dringt er bij de bevolking op aan niet overhaaste conclusies te trekken zolang het onderzoek niet is afgerond.

Ik meldde het al in Nieuws van de website: ZPOT bestuursvoorzitter Chavalit, die afgereisd is naar Phuket, denkt dat Phuwadol Suwanna geërgerd was over zijn transfer en wellicht gedacht heeft zijn baan als hoofd van de afdeling conservation, research and animal health te verliezen.

Het drama voltrok zich tijdens een vergadering zaterdag die ZPOT directeur-generaal Suriya Saengpong had belegd over de raadselachtige verdwijning van twee albino muntjakhertjes. Phuwadol schoot veertien maal op Suriya, vluchtte daarna naar zijn onderkomen op het dierentuinterrein en schoot zichzelf met één welgemikt schot dood.

Phuwadol was een van de vier functionarissen, waaronder de directeur van de dierentuin, die waren overgeplaatst. Chavalit zegt dat het transferbevel procedureel was. Phuwadol was direct verantwoordelijk voor het welzijn van de dieren. ‘Dus de transfer was noodzakelijk om de bevolking te verzekeren dat het onderzoek straightforward  zou zijn.’

Gevraagd of de verdwijning van de hertjes verband hield met handel in wildleven, zei Chavalit dat dit niet is gebleken bij het voorlopige onderzoek. Maar het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation en de Natural Resources and Environmental Crime Division gaan nog onderzoek doen.

Kanita Ouitavon, hoofd van DPN Wildlife Forensic Task Force, zegt dat uit DNA onderzoek van in februari in de dierentuin gevonden botten van het hert is gebleken dat het dier een gewoon hert was en niet een zeldzaam albino barking deer (muntjakhert). Over welk dier ze het heeft, begrijp ik niet goed; bovendien waren de twee in eerdere berichten genoemde muntjakherten toch verdwenen?

Kanita zegt ook dat de dierentuin haar eenheid heeft gevraagd monsters van de hoorn te onderzoeken van een dode rinoceros. Een deel van de hoorn ontbreekt, vermoedelijk doordat rinoceroshoorns als waardevolle objecten worden beschouwd.

De zoon van Suriya zegt dat zijn vader begin september benoemd is tot ZPOT directeur. Hij was vastbesloten naar hervormingen te streven en een eind te maken aan wat hij beschouwde als een cultuur van illegale handel in wildleven. ‘Het is de taak van de politie om dat te onderzoeken. Ik denk dat de handel in wildleven in dierentuinen bestaat. Mijn vader had erover gesproken en zei vastbesloten te zijn de kwestie aan te pakken.’

A statue of King Narai the Great at the Dusit Sawan Thanya Prasat Throne Hall in Narai Palace.

BP in vogelvlucht

5 oktober – Bangkok Post telt vandaag elf nieuwsberichten en –verhalen op de vier binnenland pagina’s van het eerste katern minus een advertentie van een halve pagina en een bijna paginalange advertentie over vier kolommen.  De rubriek In Brief onbreekt, ruimtevreters zijn drie achtergrondverhalen die bij elkaar anderhalve pagina in beslag nemen.

Op de voorpagina domineert een 4-koloms foto van het jaarlijkse merit-making festival Phra Roi Thang Rua in Wat Suthapote in Lat Krabang (Bangkok). Het festival markeert het eind van de boeddhistische vastentijd. Op de oever van de rivier zitten in een lange honderden gelovigen die aalmoezen geven aan evenzovele monniken in bootjes. Niet reproduceerbaar want is een fotobericht.

Bij een van de achtergrondverhalen, gewijd aan (de ruïne van) het Narai Palace in Lop Buri, staat een 4 koloms foto van de troonhal van het paleis met een standbeeld van koning Narai the Great, een zaal die gebruikt werd voor het ontvangen van buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders. Die foto kan ik wel laten zien, zoals u al gemerkt zal hebben.

Een tweede foto op de voorpagina toont de gevel van het Bayon restaurant van het hotel Le Palais op Koh Phangan. Het hotel heeft zijn excuses gemaakt nadat Cambodjaanse internetgebruikers furieus waren door het gebruik van Cambodjaanse culturele iconen, waaronder de beroemde Angkor Wat, als decoratie. Ze vinden dat hoogst ongepast.

Het hotel, dat aan de rand van het Haad Rin strand staat, bekend van de full moon party’s,  legt op zijn Facebook pagina uit dat het hotel geïnspireerd is door de ‘greatness’ van Angkor Wat.

‘Cambodja is het vaderland van onze oprichter en heeft altijd een bijzondere plaats in zijn hart. Thailand is het tweede home waar hij de gemoedsrust in het land van de glimlach heeft gevonden. We hebben het hotel alleen maar nederig gelanceerd uit bewondering, waardering en passie voor de geweldige kunst. De constructie en decoratie zijn handmade en heartmade gemaakt door Thais en Cambodjaans teamwerk. Niettemin zal de greatness van het great Angkor Wat altijd blijven en wordt nooit vergeleken.’

Het Culture Office van de provincie Surat Thani zei gisteren een onderzoek te zijn begonnen naar de beschuldigingen van ongepaste culturele toe-eigening door het hotel voor commerciële doelen.

Kort Nieuws maandag 5 oktober

– Het bericht over het hotel met de ‘foute’ gevel staat op de voorpagina, dus daar blijf ik nog even. Een tweede bericht meldt dat de havenautoriteiten in Ranong dreigen een wharf (werf, kade, steiger, aanlegplaats) te sluiten die de bemanning van een trawler uit Myanmar heeft toegestaan tijdens een tussenstop aan wal te gaan.

Oei, oei, oei, foute boel, want de grens met Myanmar is gesloten om te voorkomen dat Covid-19 zich vanuit het buurland naar Thailand verspreidt.

Een team van Ranong’s port security centre heeft gisteren tijdens een willekeurige inspectie enkele bemanningsleden gezien, maar zodra het team dichterbij kwam, vluchtten ze terug naar hun boot. De eigenaar van de werf is gewaarschuwd en gezegd dat hij zich aan het verbod dient te houden.

‘Wanneer een uitbraak kan worden terug getraceerd naar een steiger, wordt de eigenaar verantwoordelijk gehouden voor verzuim de richtlijnen van Covid-19 preventie te volgen’, zegt hoofd Nat van het Thai-MECC (Thai Maritime Enforcement Command Centre, waaronder het port security centre ressorteert).

Het aantal besmetting in  Myanmar is in korte tijd torenhoog gestegen: van 400 op 20 augustus naar 16.503 gisteren. De Thaise autoriteiten zijn doodsbang dat het virus de grens oversteekt of beter gezegd besmette migranten die illegaal Thailand proberen binnen te komen om er werk te zoeken. De noordelijke provincie Mae Sot maakte gisteren bekend de grenshandel met Myanmar op drie plaatsen te hebben stilgelegd.

In het Zuiden zijn troepen van het Vierde Leger langs de grens met Maleisië gestationeerd. Vijf tot tien Maleisiërs zijn al aangehouden. Het aantal besmettingen in dit buurland is gisteren met 293 gestegen in Kedah en Sabah. Het totaal aantal bedraagt 12.381. Ter vergelijking: Thailand telt 3.585 besmettingen sinds januari, Nederland 131.889.

– Het derde bericht meldt dat het ‘Thai Bridge’project momentum (impuls, dynamiek, stuwkracht) krijgt. Het project dat voorziet in een nieuwe vrachtroute van het Oosten naar het Zuiden wordt vandaag besproken door het Eastern Economic Corridor Policy Committee.

Voor de route moet een tunnel worden gegraven van Chon Buri aan de oostkust naar Phetchaburi of Prachuap Khiri Khan aan de andere kant van de Golf van Thailand. Het project is al goedgekeurd door het Centre of Economic Situation Administration (CESA).

Voorzitter Pailin van de regeringscommissie economisch beleid die onder de CESA valt, bevestigde eerder dat Thai Bridge een van de dertig grote investeringsprojecten is, die de regering wil versnellen. De kosten worden begroot op 900 miljard, de bouwtijd bedraagt 10 jaar.

– Op naar pagina 2 met de 4-koloms advertentie, de virus tracker, 1 bericht en een achtergrondverhaal. Dat verhaal schetst de achtergrond van de fraude die klinieken hebben gepleegd met declaraties bij de UHC volksziektekostenverzekering, beter bekend als gold card scheme.

Het National Health Security Office heeft de contracten met 189 klinieken, ziekenhuizen en tandheelkundige klinieken verbroken. Mag u zelf lezen: Health chiefs aim to stamp out bent clinics.

Het bericht meldt dat het ministerie van Handel de import van 428 soorten elektronisch afval (e-afval) heeft verboden want ‘Thailand is geen wereld stortplaats’, zegt directeur-generaal Kirati van het Department of Foreign Trade. Overtredingen zijn strafbaar met maximaal 10 jaar cel en/of een boete van vijfmaal de prijs van het geïmporteerde afval. Het departement gaat ook voorlichtingscampagnes houden over milieubescherming en recycling.

– Pagina 3 bevat een interview en een achtergrondverhaal. Het achtergrondverhaal over het Narai Palace in Lop Buri noemde ik al in BP in vogelvlucht, in het interview reflecteert voormalig vice-premier Phinij Jarusombat, voorzitter van de Thai-Chinese Cultural and Relationship Council, over zijn (Chinese) afkomst en geeft hij zijn visie op de banden tussen China en Thailand. Hij roept beide landen op to soldier on all fronts (als soldaat dienen). Mag u ook zelf lezen: Brotherly ties endure.

– Pagina 4 sla ik vandaag over, want de deadline is al lang overschreden omdat ik mijn hobbywerk enige tijd moest onderbreken om een vriendin naar het ziekenhuis te begeleiden. Ik haal morgen de ‘schade’ in.


 

Het nieuws in fotoberichten

A woman visits Thailand Golf & Dive Expo 2020 at Bitec Hall, Bang Na, on Friday. The event runs until Sunday.

Packs of speed pills, a Colt, many rounds of bullets seized from a 24-year-old drug suspect during raids on his rented house in Khon Kaen and another house in nearby Kalasin are displayed during a media briefing in Khon Kaen on Saturday.


 

ZPOT director-general Suriya Saengpong (left), seen here on an inspection tour of Ubon Ratchathani zoo earlier in the week, was gunned down in Songkhla on Saturday morning.

Nieuws van de website 3-4 oktober

• Het hoofd van de Zoological Park Organization of Thailand (ZPOT) is zaterdagochtend in Songkhla dood geschoten tijdens een vergadering die was belegd om de onopgehelderde verdwijning van een zeldzame albino barking deer (muntjakhert) te onderzoeken. Hij werd gedood door dierenarts Phuwadol Suwanna (50), hoofd van de afdeling conservation, research and animal health van de Songkhla Zoo, die later in zijn woning op het terrein van de dierentuin de hand aan zichzelf sloeg.
De tragedie voegt een nieuw raadsel toe aan het mysterie dat donderdag weer in het nieuws was nadat minister Varawut (Milieu) had gezegd dat hij niet de verklaring van de dierentuin geloofde dat een python het dier dat in december was geboren, in februari had opgegeten. De minister gaf opdracht voor een nieuw onderzoek en ZPOT directeur-generaal Suriya Saengpong toog van Bangkok naar Songkhla om daarmee zaterdagochtend een begin te maken.
De politie vond het lichaam van Suriya (58) liggend in een poel bloed met veertien schotwonden. Vermoedelijk was Phuwadol van streek, gist de politie, omdat het ZPOT-hoofd vrijdag zijn overplaatsing had bevolen om de weg vrij te maken voor een onderzoek naar de verdwijning van het dier.
Naar verluidt had Suriya ook de overplaatsing van andere functionarissen van de dierentuin gelast. De autoriteiten onderzoeken of het dier was gestolen om verkocht te worden op de zwarte markt of voor andere redenen die te maken hebben met bijgeloof. Meer weten? Lees: Top zoo official slain in missing-deer case.
• Het Centre for Covid-19 Situation Administration heeft zaterdag bekend gemaakt dat het aantal besmettingen met acht uit vijf landen is toegenomen: zeven buitenlanders en een Thai. De nieuwe patiënten kwamen uit India (2), de VAE (1), Rusland (1) , VS (3) en Pakistan (1). Ze brachten het totaal aantal besmettingen op 3.583.
Uit India kwamen op verschillende vluchten twee mannen van 35 en 43, uit de VAE kwam een 27-jarige Thaise werknemer, uit Rusland een 23-jarige Laotiaanse studente (23), uit de VS kwamen op verschillende vluchten een Amerikaan (23) en een onderwijzeres (40) en haar dochter van 5 en uit Pakistan kwam een 40-jarige Macedonische vrouw .
Van het totaal aantal besmettingen sinds januari zijn 3.386 patiënten hersteld, inclusief 2 die de afgelopen 24 uur uit een ziekenhuis zijn ontslagen. 138 patiënten worden nog verpleegd. Het dodental bedraagt ongewijzigd 59.
• Een plan voor de vorming van een SME-fonds om micro-bedrijven te helpen, wordt waarschijnlijk geschrapt. Volgens vice-premier Supattanapong Punmeechaow heeft de regering geen beleid een specifiek fonds te vormen om SME’s te helpen (small and medium enterprises, MKB in Nederland). Hij zegt dat er voldoende liquiditeit in de markt is. ‘Ik geef de voorkeur aan schuld herstructurering wat beschouwd wordt als een betere oplossing voor hun schulden’, zegt Supattanapong.
Vorming van het fonds van 50 miljard baht werd in juni voorgesteld door voormalig vice-premier Somkid. Hij wilde zachte leningen aan MKB’s aanbieden om hun bedrijf nieuw leven in te blazen en te laten herstellen van de lockdown maatregelen.
Thailand telt 3,3 miljoen midden- en kleinbedrijven, waarvan de meeste geen toegang hebben tot leningen van banken. De bedrijven worden echter niet in de steek gelaten. De centrale bank biedt een programma van twee jaar met zachte leningen voor MKB’s die gedupeerd zijn door het coronavirus. De regering neemt de rentekosten zes maanden voor haar rekening.
• Ondanks een vertraging bij de eerste groep toeristen die met een Special Tourist Visa (STV) komen, belooft het ministerie van Toerisme en Sport in oktober 1.200 long-stay reizigers Thailand binnen te loodsen. De eerste twee groepen uit China zouden op 8 oktober komen, maar minister Phiphat zegt dat meer tijd nodig is om enkele zaken te regelen omdat het om een betrekkelijk nieuw type visum gaat. Dus komen ze later in oktober.
Phiphat zegt dat de vertraging geen gevolgen heeft voor het hele plan dat op 15 september is goedgekeurd door het kabinet en op 29 september is gepubliceerd in de Royal Gazette. Het ministerie zal aan de hand van de ervaringen met de eerste groep beslissen wat de volgende stap wordt: verkorting van de quarantaineperiode tot zeven dagen. [In een ander bericht wordt 10 dagen genoemd]
Phiphat heeft goede hoop dat hij de bevolking kan geruststellen die bang is voor een nieuwe golf besmettingen. Hij zegt: ‘Internationale toeristen die via deze regeling komen, vormen een miniem risico, daar ze met traceerbare vluchten moeten reizen naar aangewezen bestemmingen. Dat verschilt van illegale grenspassages, die riskanter zijn. We dienen meer pogingen in het werk te stellen om mogelijke infecties via deze kanalen te voorkomen.’

Overstaande berichten van zaterdag

• De National Anti-Corruption Commission heeft besloten juridische actie te nemen tegen de voorzitter van de PAO van Lamphun (Provinciale Staten) en negen bestuurders. Een bron zegt dat ze 16 miljoen baht hebben besteed aan het kopen van 27.700 sets essentiële items voor ouderen waaraan die geen behoefte hadden. Uit controle bij winkels in de provincie is ook gebleken dat voor de spullen te veel gevraagd was. Drie personen uit de particuliere sector en twee PAO-stafleden kunnen ook juridische actie verwachten. Het bericht zegt niet om welke spullen het ging.
• Een gevangenis in Nakhon Si Thammarat geeft gevangene les in duurzame landbouw. Ze leren wat het Khok Nong Ma model inhoudt, een nieuw agrarisch concept gebaseerd op de New Theory Agriculture en de Sufficiency Economy filosofie van wijlen koning Bhumibol. 67 gedetineerden nemen deel aan de training die voor de tweede keer wordt gegeven.
De cursus begon op 19 september en eindigde vrijdag met een afsluitende ceremonie, op aanwijzing van de koning geleid door de provinciaal gouverneur. Het koninklijk project heeft tot doel de zelf-discipline van gedetineerden te stimuleren zodat ze hun leven kunnen beteren.
• Het cruiseschip Mekong Delta is vrijdag gelicht van de bodem van de Mekong in het district Chiang Saen (Chiang Rai). Het was op 9 augustus gezonken als gevolg van stortbuien en sterke stromingen. Om het boven water te krijgen werd eerst het water uit de 107 ton metende boot gepompt. Bij de berging waren diverse diensten betrokken. Directeur Paikamas Vierra van de rederij Mekong Delta Travel Agency zegt dat het schip 50 miljoen baht heeft gekost.
• Het Department of Special Investigation (DSI, de Thaise FBI) heeft besloten CPK International aan te klagen wegens encroachment (illegaal gebruik) van publiek bosland in tambon Rong Chik (Loei). Het bedrijf heeft 6.200 rai in gebruik genomen voor de aanleg en ontwikkeling van Suan Kaset Phu Rua, een agrarische tuin [?]. De milieuschade wordt geschat op 149 miljoen baht.

Virus tracker: Dodental India > 100.000

Aantal nieuwe besmettingen in lage landen naar torenhoog record

4 oktober – Met 7.000 nieuwe besmettingen hebben Nederland en België gisteren hun vorige record van 5.755 aanzienlijk overschreden. Nederland is daardoor opgeschoven van plaats 32 naar 31. Het dodental in India (op plaats 2) bedraagt nu meer dan 100.000: in één dag zijn 1.042 inwoners overleden aan het coronavirus. Dat zijn de meest in het oog springende ontwikkelingen op de virus tracker van vandaag.

Nederland meldt 3.825 nieuwe besmettingen naar 127.922 en België 3.175 naar 124.234. Het dodental in Nederland is met 9 gestegen naar 6.428 en in België met 4 naar 10.037. België meldt een gelijk aantal herstelde patiënten; dat cijfer zal wel niet bijgewerkt zijn.

De cijfers wereldwijd zijn als volgt. Aantal besmettingen plus 338.159 naar 34.874.206, aantal doden plus 5.436 naar 1.033.987, aantal ernstig zieken plus 246 naar 66.343 en aantal herstelde patiënten plus 216.172.

Rest nog te vermelden dat Thailand 1 plaats is opgeschoven en nu op 138 staat. België (33) en China (44) staan nog op dezelfde plaats. Zoals hierboven al aangestipt is Nederland opgeschoven naar 31, Qatar staat nu op 32, de vorige positie van Nederland.

Dierentuinmoord: Vermoedens van cover-up

Niet 1 maar 2 muntjakherten zijn verdwenen uit Songkhla Zoo

4 oktober – Bangkok Post opent vandaag met de bizarre moord in Songkhla met een al even bizar einde: de suïcide van de verdachte. Hij schoot tijdens een vergadering negentien maal op ZPOT-hoofd Suriya Saengpong, die naar de Songkhla Zoo was gekomen voor een onderzoek naar de mystereuze verdwijning van twee albino muntjakherten: een in februari (al eerder gemeld) en een vorige maand (nu voor het eerst gemeld).

Het websitebericht bevat de belangrijkste gegevens, dus die zal ik hier niet herhalen. Uit dit bericht licht ik nog de volgende informatie. De bewering van dierentuindirecteur Chalermwut dat het (tweede) muntjakhert was opgegeten door een python wordt door critici, inclusief minister Varawut (Milieu), niet geloofd want het dier woog 3 tot 5 kilo, waardoor de slang daarna niet meer in staat zou zijn om te bewegen.

Voorzitter Chaowalit van het ZPOT-bestuur gaf gisteren toe dat er zorgen zijn over de mogelijkheid dat staatsdierentuinen worden gebruikt om illegale activiteiten van handelaren in wildleven te helpen. Genoemd wordt de vermissing van tien papegaaien in 2004 uit de volière van de dierentuin. De politie traceerde de vermissing naar een verkoper, arresteerde de man, waarna de vogels werden geretourneerd.

Enkele gedachten over rotte appels in het onderwijs

4 oktober – De mishandeling van kindergarten (kleuterschool) leerlingen op de particuliere Sarasas Witaed Ratchaphruek school in Pak Kret (Nonthaburi) is voor alle betrokkenen een duidelijke wake-up call om met betere maatregelen voor de bescherming van kinderen te komen. Zo luidt de openingszin van het achtergrondverhaal School under scrutiny over student abuse allegations, dat vandaag de meeste ruimte in de krant inneemt.

Laat ik er maar gelijk een persoonlijke noot aan toevoegen. Het valt me op dat in Thailand vaak de alarmbellen gaan rinkelen naar aanleiding van een enkel incident. Het land is in rep en roer, de media kloppen de zaak op, commissies worden gevormd, onderzoek wordt gedaan of aangekondigd, regels worden aangepast of voorgenomen wordt ze aan te passen, en maatregelen worden genomen die samen te vatten zijn onder de term incidentenpolitiek. Vaak is het eind van het liedje: Ze dronken een glas, deden een plas en alles bleef zoals het was!

Ik wil het incident op de school niet bagatelliseren, maar het is één incident op één school met één onderwijzeres (misschien drie) die haar vak niet verstaat. Elke organisatie kent rotte appels. Ornuma Plodprong is zo’n appel. Op video’s zijn enkele incidenten te zien die er niet om liegen.

Ze sloeg de hoofden van leerlingen tegen hun bankje, draaide aan hun oren totdat ze van pijn schreeuwden, duwde een 3-jarige leerling tegen de vloer, sleepte een ander door het lokaal, druppelde vloeistof van haar menthol inhaler in de ogen van een jongetje en lachte toen die begon te huilen. Het is simpel: dat wijf is gestoord en rijp voor een gekkenhuis.

Dat de onderwijsassistentes toekeken en niets deden, verbaast me niet, want Thailand is een autoritaire samenleving. Ondergeschikten wagen het niet hun leidinggevenden te kritiseren. Van jongs af aan hebben ze geleerd: opzitten en pootjes geven, geen (kritische) vragen stellen, doen wat er gezegd wordt. De overheid kan commissies vormen tot ze een ons weegt, maar tot gedragsverandering zal het niet leiden.

De huidige acties van leerlingen die hervormingen in het onderwijs eisen, juich ik uiteraard toe, maar ik betwijfel of ze enig effect zullen hebben. Daarvoor zijn de tegenkrachten (nog?) te sterk. Tot zover mijn persoonlijke noot. Het artikel mag u zelf lezen. Klik op de kop.

Negen heit de klok*

4 september – Bangkok Post telt vandaag negen nieuwsberichten en –verhalen op de drie binnenland pagina’s van het eerste katern. De rubriek News Bites, de zondagnaam van In Brief, ontbreekt; op de 2 staat een grote bijna paginalange advertentie over vier kolommen. Van de negen artikelen zijn twee achtergrondverhalen: het al genoemde verhaal over kindermishandelingen en een verhaal op de 2 over ‘Thailand’s Safari’ in nationaal park Kui Buri in Prachuap Khiri Khan.

Het park van 969 vierkante kilometer biedt een prima alternatief voor stedelingen die momenteel niet op vakantie kunnen gaan naar het buitenland. Uit het park komen de bomen die gebruikt zijn bij de constructie van de crematoria voor koning Bhumibol en zijn zuster Galyani.

Het artikel beschrijft wat bezoekers er zoals kunnen verwachten, zoals de Chan Hom Nature Trail, een wandeling van 1,3 kilometer langs 200.000 fragant (aromatische, welriekende) mai chan hom bomen.

Ongeveer een derde van het Kui Buri bos wordt gevormd door bladverliezende bomen, 40 procent is droog altijd groen bos en de rest is een tropische regenwoud. Het vormt de habitat van vogels en zoogdieren, waaronder bosgemzen, muntjakherten, luipaarden en Aziatische zwarte beren.

Ook olifanten waarvan er volgens de laatste telling 5 jaar geleden 237 zijn, wat gebleken is uit DNA, ontrokken aan hun ontlasting. De boeren in de omgeving van het park hebben last van de jumbo’s want die komen op hun akkers foerageren.

Meer weten? Lees: Thai ‘Safari’ welcomes city visitors. Foto: Volunteers are making artificial salt licks for animals in Prachuap Khiri Khan’s Kui Buri National Park to ensure that wild animals have enough mineral nutrients.

* Negen heit de klok was een Nederlands radioprogramma dat van 1948 tot 1954 werd uitgezonden door de KRO. Het programma werd bedacht door Jan de Cler en Alexander Pola, die ook de belangrijkste medewerkers waren. In tegenstelling tot andere amusementsprogramma’s haakte het regelmatig in op de actualiteit.

 

Yimsoo coffee shop opens to customers on the Tha Prachan campus of Thammasat University. The shop and its mostly disabled staff face an uncertain future as its contract with the university has expired.

Kort Nieuws zondag 4 oktober

– Wat biedt de zondagkrant zoal wat ik nog niet hierboven heb genoemd? Op de voorpagina een fotobericht met een vierkoloms foto van honderd monniken in een lange rij. Ze lopen de trap af van de Golden Mount in Wat Saket tijdens het jaarlijkse Tak Bat Thewo ritueel waarbij gelovigen aalmoezen aan de monniken geven. Het ritueel symboliseert de terugkeer van de Boeddha uit de hemel om een preek voor zijn moeder te houden. [Ter info: Uw redacteur heeft de trap meermalen op- en afgelopen.]

– Pagina 3 opent met een verhaal over de Yimsoo koffieshop op de Tha Prachan campus van de faculteit Rechten van de Thammasat universiteit. Cafe Amazon, een van ’s lands bekendste franchises, heeft besloten de koffieshop niet te vervangen nadat op de sociale media internetters verontwaardigd hadden gereageerd op beëindiging van het contract met Yimsoo. Yimsoo zou tot 30 november de tijd hebben om te vertrekken.

Cafe Amazon en Yimsoo streden tegen elkaar bij de aanbestedingsprocedure voor een nieuw contract, die door Amazon werd gewonnen. Internetgebruikers bevalt dat niet omdat Yimsoo er algemeen bekend om staat gehandicapten in dienst te nemen. Ze hebben de faculteit Rechten erop gewezen dat de faculteit een bedrijf aan de kant zet dat werkt voor het welzijn van gehandicapten.

De faculteit zegt dat de procedure geheel volgens de regels verliep en dat het selectieproces dezelfde criteria volgde als twee jaar geleden toen Yimsoo won.

Gisteren verklaarde Amazon dat ze personeelsbeleid hoog in het vaandel heeft staan en meent dat iedereen, ongeacht hun beperkingen, gelijke kans op werk moet hebben. De koffiehuisketen zegt een campagne te zijn begonnen om op haar 18 vestigingen gehandicapten, minderbedeelden en ouderen aan te nemen.

Hoogleraar rechten Wiriya, die Yimsoo oprichtte, schrijft op zijn Facebookpagina het spijtig te vinden dat zijn café is ‘verslagen’ door een groot bedrijf. Cafe Amazon behoort tot PTT Oil and Retail Business Plc, dat onderdeel is van staatsoliebedrijf PTT Plc.

Het verlies van Yimsoo’s contract is voor de gehandicapte werkers moeilijk te verteren, zegt Wiriyai, die zelf slechtziend is. Hij roept de bevolking op zijn bericht te delen en de oproep voor gelijke baankansen voor gehandicapten te versterken.

Voorts meldt het bericht dat de selectiecommissie bij de aanbesteding bestond uit veertien personen: universiteitspersoneel, leraren en studenten. Ze hanteerden als criteria voedselveiligheid, reinheid, service, milieu, smaak en prijzen.

– De pagina bevat verder vijf berichten. Twee co-leiders van het United Front of Thammasat and Demonstration en mensenrechten advocaat Arnon Nampa mogen niet het woord voeren op het forum gewijd aan de herdenking van de massaslachting van 6 oktober 1976 op de Thammasat universiteit.

Dat heeft de organisator bekend gemaakt. Hij zegt dat de universiteitsleiding zich ongemakkelijk voelt met de aanwezigheid van de drie pro-democratie leiders wanneer ze zouden deelnemen. ‘Het besluit toont de houding, opinies en lafheid van de leiding aan.’

– 498 van de vijfduizend Thaise werkers die in Finland en Zweden wilde bessen hebben geplukt, zijn teruggekeerd naar Thailand en geplaatst in een quarantaine inrichting, heeft het ministerie van Werkgelegenheid bekend gemaakt. 4.741 volgen de komende weken, hun contract loopt op 22 oktober af.

Bij aankomst op Suvarnabhumi moeten ze bewijs tonen dat ze uiterlijk 72 uur voor vertrek zijn getest. Het grote aantal heeft tot zorgen geleid of Thailand de stroom wel aan kan om besmetting door eventueel besmette werkers te voorkomen.

– Bezoekers van een recent seminar, georganiseerd door de Thai Gerontology Research and Development Institute Foundation en de Thai Health Promotion Foundation, zijn een stuk wijzer geworden over hoe ouderen op de hoogte kunnen blijven van veranderingen in de samenleving. Namelijk door te leren over digitale technologie en moderne communicatie.

Hoogleraar sociale wetenschappen gaf op het seminar enkele voorbeelden van de aanpak in andere landen. Australië geeft minder bedeelde ouderen een computer tablet en een gratis internetaansluiting. Ook Thailand laat zich niet onbetuigd: Thaise scholen verzorgen computer en sociale media cursussen voor ouderen.

– Charnchai Chanvorachaikul, beschuldigd van het aannemen van steekpenningen van een farmaceutisch bedrijf, is in ere hersteld als directeur van het Khon Kaen ziekenhuis. Hij was in juni in afwachting van een onderzoek overgeplaatst door de toenmalige permanent secretaris van het ministerie van Volksgezondheid, maar de nieuwe man heeft dat besluit teruggedraaid. De ziekenhuisstaf is blij met zijn terugkeer. Het bericht noemt geen details over het onderzoek.

– Laatste bericht. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft gisteren details bekend gemaakt over de voorwaarden om een Special Tourist Visa voor long-stay toeristen te bemachtigen. De belangrijkste eis is dat ze moeten komen uit landen met een laag Covid-19 risico, dus Nederlanders en Belgen kunnen dat wel vergeten (zie de virus tracker).

Het STV geldt voor 90 dagen en mag tweemaal 90 dagen verlengd worden. De houders zijn verplicht hun vakantie te beginnen met veertien dagen quarantaine (op eigen kosten). De andere eisen heb ik al eens genoemd, BP herhaalt ze braaf.


 

Het nieuws in fotoberichten

Colombians enjoy the beach at Cartegena, on the Caribbean coast, after it is reopened on Oct 1 under strict protocols allowing people to enter the sea and hang out for a maximum three hours.

Health workers collect samples from people living near the Myanmar border in Sangkhlaburi district, Kanchanaburi, for Covid-19 testing, on Friday.

Student activists throw 10,000 copies of a “resignation form” intended for Education Minister Nataphol Teepsuwan from a lorry into the ministry grounds during a rally on Friday.

Student activists staged a mobile protest that visited five well-known high schools in Bangkok on Friday to demand education reform, an end to harassment of students and scrapping of outdated school rules.

The so-called Bad Student group also renewed its attacks on Education Minister Nataphol Teepsuwan for failing to solve problems of alleged harassment of students at schools.

As well, they demanded that he act quickly to stop the abuse of kindergarten children, which has been in the spotlight following recent revelations about teacher misconduct at a branch of the Sarasas private school group.

New national police chief Suwat Jangyodsuk, centre, leads a briefing held on Friday in Bangkok to update the public on the progress of the investigation into the mysterious death of Orawan “Nong Chompoo” Wongsricha.

Police have gathered a huge trove of evidence in the death of “Nong Chompoo”, a 3-year-old girl in Mukdahan, but say it is still not enough to make an arrest. One thing is clear, though: the toddler could not have walked the two kilometres on her own to the place where her body was found on May 14, said Pol Gen Suwat Jangyodsuk.

He made the comment at a briefing held in Bangkok to update the public on the case, saying there were some details that police wanted to make public. However, it did not mean the investigation was wrapped up, he added.

Orawan “Nong Chompoo” Wongsricha disappeared from her home in a village in Dong Luang district, near Phu Pha Yon in Mukdahan on May 11. Her parents had gone to run errand, so they let their older daughter look after the child. She reportedly told police that her little sister had simply wandered off and disappeared. Her naked body was found three days later in a forest in Phu Pha Yon National Park.

The case attracted national interest but also touched off a media feeding frenzy, with two TV stations in particular treating it like a reality show with daily updates. One person that some believed to be a suspect became a minor celebrity.

Thai Airways’ own deep fried dough, being cooked at its Silom branch outlet on Silom Road, Bangkok.

Bankrupt Thai Airways International plans to franchise its own popular version of patong-go, or deep-fried dough, which already brings in about 10 million baht in monthly sales.

Acting THAI president Chansin Treenuchagron told reporters that the fried dough sticks were popular and people formed long queues to buy them each morning at the airline’s five food outlets in Bangkok. Monthly sales were around 10 million baht.

Encouraged by this, the airline planned to franchise its fried dough sticks, so THAI and its partners could mutually benefit from their popularity.

Each 50 baht box has three sticks of fried dough and a cup of dipping sauce made from purple sweet potato and egg custard.

NARATHIWAT: Two bombs targeting security forces exploded in Bacho district on Friday morning, but caused no injuries. Foto: Bomb disposal officers examine the road where the two bombs exploded.

KANCHANABURI: Coronavirus worries have eased along the border in Sangkhla Buri district after all 60 people who had close contact with an infected Myanmar teenager tested negative for Covid-19. Foto: A health official checks the temperature of a resident of Ban Pha Chedi Sam Ong, in Kanchanaburi’s Sangkhla Buri district, on the border with Myanmar on Friday.


 

Nieuws van de website 2-3 oktober

• The Federation of Thai Industries (FTI) dringt er bij minister Suriya (Industrie) op aan het verbod op paraquat in te trekken. De Federation of Safe Agriculture heeft van zes economische gewasgroepen klachten ontvangen over glufosinate dat door het Department of Agriculture is aanbevolen als alternatief om onkruid te verdelgen. Ze zeggen dat al hun verbouwde planten zijn vernield door de absorptie van het vergif. Volgens de FTI heeft de landbouwsector al een verlies van 2 biljoen baht geleden door het verbod.
Sukan Sungwanna, secretaris-generaal van de Federation of Safe Agriculture en president van de Agricultural Safety Association, zegt dat momenteel vier suikerriet instituten en 37 Sugarcane Farmer Associations, die de belangrijkste kasgewassen verbouwen, namelijk suikerriet, palm, cassave, rubber, fruit, sweetcorn en fieldcorn, zwaar getroffen zijn door het gebruik van glufosinate. ‘De regering heeft nog steeds geen duidelijke maatregelen genomen om de boeren te helpen en het probleem te verlichten.’
Montri Kampon, president van de Unity of Thailand Sugarcane Planters, zegt dat het verbod op paraquat de arbeidskosten en de kosten van de chemicaliën aanzienlijk heeft verhoogd. Suikerriet boeren moeten meer glufosinate gebruiken in vergelijking met paraquat. Feitelijk kan het niet eens grassen doden, maar het stopt wel de groei van suikerriet. Ruim 400.000 boeren huishoudens oftewel 10 miljoen boeren zijn hierdoor al gedupeerd.
• Het Centre for Covid-19 Situation Administration meldde vrijdag zes nieuwe besmettingen van teruggekeerde Thai uit India (2), Japan (1), Zuid-Soedan (1) en de VAE (2). Zij brachten het totaal aantal besmettingen sinds januari op 3.575.
Uit India kwamen een 23-jarige student en een 7 maanden oude baby. Zij waren respectievelijk in Pathum Thani en in Bangkok in quarantaine, de baby in een ASQ faciliteit.
De twee uit de VAE teruggekeerde Thai waren masseuses (masseurs?) van 29 en 42 jaar. Zij waren in Chon Buri in quarantaine.
Uit Japan kwam een zakenman (56) en uit Zuid-Soedan arriveerde een ambtenaar, zij waren ook in Chon Buri in quarantaine.
Van het totaal aantal besmettingen zijn 3.384 patiënten (94,6 procent) hersteld, inclusief vijf die de afgelopen 24 uur uit het ziekenhuis zijn ontslagen. 132 patiënten worden nog behandeld. Het dodental bedraagt ongewijzigd 59.
• Voormalig premier Thaksin heeft bevestigd dat hij geïnfecteerd is geweest met het coronavirus, maar hij zegt nu volledig hersteld te zijn. ‘Ik ben meer dan 20 dagen geleden ontslagen uit het ziekenhuis. Ik ben nu fine’, heeft hij BBC Thai verteld.
Sommige media meldden dat hij anderen had besmet of dat hij nog in het ziekenhuis was, maar die berichten zijn onjuist, aldus de 77-jarige nog immer populaire ex-premier.
Thaksin zegt dat hij medio augustus symptomen kreeg van de virusziekte, zijn eerste test was positief. Hij is behandeld in een ziekenhuis in Dubai, waar hij sinds 2008 woont, en later in Abu Dhabi.
• De nieuwe RTP hoofdcommissaris Suwat Jangyodsuk heeft alcohol controleposten langs de weg geschorst totdat de politie de transparantie van de test kan garanderen. Hij heeft dat vrijdag bekend gemaakt tijdens een bijeenkomst met 496 hoge politieofficieren en commandanten.
Suwat, die donderdag de leiding van de RTP overnam, zegt dat de alcoholtesten gedaan moeten worden in een ziekenhuis zodat de geteste personen erop kunnen vertrouwen dat ze niet bedrogen worden. ‘Voor nu zet ik de controles op nul.’

Virus tracker: Besmettingen wereldwijd > 34 miljoen

Aantal nieuwe besmettingen in lage landen 10.490 na twee dagen

3 oktober – De vergelijking is niet helemaal eerlijk, want de virus tracker ontbrak gisteren. Of met een aantal van 10.490 nieuwe besmettingen in Nederland en België een nieuw record is gevestigd, valt dus niet met zekerheid te zeggen, maar het lijkt er wel op. Het aantal doden is om dezelfde reden extreem hoog: samen 47.

Nederland meldt 124.097 besmettingen tegen een dag eerder 117.551 en België gaat van 117.115 naar 121.059. Het aantal doden in Nederland is met 26 toegenomen naar 6.419 en in België met 22 naar 10.023. Voorts meldt België 135 nieuwe herstelde patiënten.

De cijfers wereldwijd zijn als volgt. Aantal besmettingen plus 644.516 naar 34.536.047, aantal doden plus 14.996 naar 1.028.551, aantal ernstig zieken plus 76 naar 66.097 en aantal herstelde patiënten plus 517.086 naar 25.704.205.

De landen die ik op de voet volg, staan allemaal nog op dezelfde plaats: België op 33, Nederland op 32, Thailand op 137 en China op 44. Op de toptien hebben alleen Argentinië en Mexico stuivertje gewisseld: Argentinië heeft Mexico ingehaald en staat nu op 8. Mexico is gezakt naar 9.

Premier Prayut doet geheimzinnig over nieuwe minister

3 oktober – Premier Prayut schijnt het leuk te vinden om niet het achterste van zijn tong te laten zien. Vorig jaar hield hij iedereen maandenlang in spanning voordat hij zei als premier te willen aanblijven en nu doet hij geheimzinnig over de keuze van een nieuwe minister van Financiën. De krant vindt dat berebelangrijk want opent ermee onder de kop PM denies Arkhom buzz.

Arkhom (foto), voormalig minister van Transport, wordt door de media getipt als opvolger van Predee Daochai die na 26 dagen zijn ontslag aanbood. En eerder dachten de media te weten dat de huidige permanent secretaris Rangsan van het ministerie van Financiën, de hoogste ambtenaar, de post zou krijgen.

Maar beide speculaties heeft Prayut naar het rijk der fabelen verwezen. Over Arkhom zei hij: ‘Ik praat niet over Arkhom. Ik praat over iemand die de post gaat bekleden.’

Het grootste deel van de opening gaat echter niet over de opvolging, maar over de financiële steunverleningen van de regering. Het wordt weer in alle details door de krand vermeld. Prayut geeft toe dat de verstrekking van gelden aan degenen die gedupeerd zijn door de Covid-19 pandemie, langzaam gaat. Hij zegt dat het tijd kost om de 50.000 projecten die zijn voorgesteld door overheidsdiensten, te controleren.

‘De regering moet de begrotingsuitgaven prioriteren en tegelijk manieren zoeken om de staatsinkomsten te verhogen en de werkloosheid te verlagen. We zoeken wegen om de begroting te beheersen ter verzekering van transparantie. Daarom moet het langzaam gaan. Screenings moeten vanaf het beginniveau gedaan worden door provinciale commissies.’

Ook de National Economic and Sociale Development Council is betrokken bij dit bureaucratisch proces want moet eveneens de voorstellen beoordelen.

Verder noem ik alleen nog dat niet nader aangeduide critici over diverse projecten zeggen dat ze routine uitgaven zijn en niets te maken hebben met het scheppen van banen. De rest van het artikel mag u zelf lezen. Klik op de kop.

Kortere quarantaine ‘nog steeds overwogen’

3 oktober – Het idee om de quarantaine periode van 14 dagen te verkorten is nog niet van tafel, zegt minister Anutin (Volksgezondheid). Eerdere berichten noemden 7 dagen, dit bericht zegt dat Anutin kiest voor 10 dagen, een periode die door academici is voorgesteld. ‘Maar veiligheid is onze prioriteit.’

Anutin zei dat gisteren na een bijeenkomst met minister Phiphat (Toerisme en Sport) over promoting van Thailand als medisch knooppunt. Het artikel zegt er verder niets over want meandert alle kanten op.

De minister vertelde dat het Alternative Hospital Quarantine programma 114 miljoen baht aan inkomsten heeft opgeleverd van 1.149 buitenlandse bezoekers: 664 patiënten en 485 begeleiders. Tot gisteren hadden 2.220 personen zich opgegeven voor het programma [geen nadere toelichting].

Directeur-generaal Tares van het Health Service Support Department zegt dat degenen die bij de bijeenkomst aanwezig waren, het erover eens waren om vier luchthavens te openen voor vluchten uit het buitenland in aanvulling op Suvarnabhumi en Don Mueang. Dat zijn Phuket, Samui, Chiang Mai en U-Tapao.

Vervolgens springt het bericht over naar de dagelijkse persconferentie van het ministerie van Volksgezondheid. Adjunct directeur-generaal Tanarak van het DDC waarschuwt dat het echte aantal besmettingen in Thailand vermoedelijk 6.000 is alhoewel tot gisteren 3.575 zijn gemeld. Volgens hem is ook het aantal wereldwijde besmettingen hoger dan 34 miljoen.

Hoe het academisch team van het ministerie aan die wijsheid komt, legde Tanarak niet uit. Maar de mensen moeten niet in paniek raken, daar nieuwe gevallen niet betekenen dat een nieuwe golf besmettingen is uitgebroken zolang ze proberen zichzelf en anderen te beschermen.

‘Nu we het land gaan openen voor buitenlandse toeristen, benadruk ik hier dat we moeten beginnen met landen die een laag risico hebben. […] De situatie in Myanmar en Thailand’s controlemaatregelen aan de grens zijn een belangrijke factor om de pandemie in het koninkrijk te beheersen.’

Docent Thira van de faculteit Medicijnen van de Chulalongkorn universiteit waarschuwt op Facebook voor een mogelijke tweede golf, veroorzaakt door migranten, buitenlandse bezoekers en andere factoren nu het aantal besmettingen in Myanmar en Maleisië omhoog is geschoten. Hij voorspelt: Een tweede golf wordt snel en zal moeilijk te bestrijden zijn met een dagelijks aantal nieuwe besmettingen, meer dan normaal 1,3 tot 2,6 maal.

Kort Nieuws zaterdag 3 oktober

Bangkok Post telt vandaag 12 nieuwsberichten en –verhalen plus de rubriek In Brief met vier kortjes op de drie binnenlandpagina’s van het eerste katern. Alleen een advertentie van een kwartpagina snoept iets af van de redactionele ruimte – dat valt weer mee.

Op de voorpagina domineert een 5 koloms foto van een vlot met duizenden kleine lichtjes. Het maakt deel uit van het jaarlijkse festival Lai Rua Fai op de Mekong in Nakhon Phanom ter gelegenheid van het einde van de vastentijd. Daarbij varen met lichtjes versierde boten in een lange processie waarbij gelovigen vanaf de oever eer kunnen bewijzen aan de Boeddha. Het overige fotomateriaal heeft een bescheidener omvang.

Van de voorpagina noem ik alleen nog het artikel met een foto van Trump en Melanie; hij is positief getest op het coronavirus. Trump draagt zelden een mondkapje, doet luchtig over de pandemie en velen van zijn supporters dragen evenmin een mondkapje tijdens verkiezingsrally’s. Premier Prayut heeft hem een spoedig herstel gewenst. In het artikel wordt ook gemeld dat Thaksin besmet is geweest met het coronavirus (zie Nieuws van de website). Een follow-up zegt dat Trump is opgenomen in het ziekenhuis.

– Pagina 2 bevat vier artikelen, de virus tracker en de rubriek In Brief. De opening kan ik overslaan want gaat over het onderzoek naar de dood van de 3-jarige peuter in Mukdahan dat muurvast zit. Ik meldde het al in Het nieuws in fotobijschriften. Eventuele verkorting van de quarantaineperiode heb ik hierboven al genoemd dus dat bericht kan ik ook overslaan.

Blijf over een bericht  waarin de nieuwe legercommandant Narongphan zegt dat het leger zich verre houdt van politiek en dat het de monarchie zal beschermen. Het laatste wil ik wel geloven, het eerste waag ik te betwijfelen. Gevraagd door verslaggevers of hij kan garanderen dat er geen militaire coup komt tijdens zijn driejarig bewind, antwoordde hij: ‘Het leger raakt niet betrokken in de politiek. Ik beantwoord alleen vragen over militaire zaken.’

– In het laatste bericht op de 2 belooft het Department of Labour Protection and Welfare binnen dertig dagen de kwestie van onbetaalde lonen op een luxueus resort (vakantiepark) in Chiang Mai op te lossen.

Werknemers van het Dara Thevi hotel hadden donderdag bij het provinciehuis een rally gehouden. Ze eisten dat de gouverneur die de registrar [?] is van de hotelsector, het vakantiepark sluit. Volgens hen is de vergunning van het park verlopen, zodat het gesloten dient te worden en zij wettelijk hun verdiensten kunnen claimen.

Het departement heeft al in mei van 110 werknemers klachten ontvangen over niet betaalde lonen. Over augustus zou het bedrijf 65 werknemers nog 600.000 baht verschuldigt zijn en over september 60 werknemers hetzelfde bedrag. Het departement heeft het hotel opgedragen 2 miljoen baht te betalen, maar de werkgever stapte naar de rechter en de zaak werd geregeld.

Het bericht meldt verder dat Mitsubishi Elevator Asia Co 686 werknemers heeft ontslagen wegens tegenvallende verkopen sinds de uitbraak van de pandemie. Het bedrijf maakt al 28 jaar op industrieterrein Amata City in Chon Buri liften. De werknemers hebben een VUT-uitkering gekregen van 16 tot 37 maanden loon en andere voordelen, afhankelijk van de lengte van hun dienstverband.

Ten slotte meldt het bericht dat de National Economic and Social Development Council in mei heeft gewaarschuwd dat 14 miljoen werknemers hun baan zullen verliezen, van wie 2,5 miljoen in de toerismesector.

– Als laatste pagina 3 met bovenaan een fotobericht met een foto van leerlingen die tienduizend kopieën van een ‘ontslagbrief’ uitstrooien, zogenaamd geschreven door minister Nathapol (Onderwijs). Zie Het nieuws in fotoberichten.

De pagina opent met een sappige corruptiezaak. De voormalige directeur van de prestigieuze Triam Udom Suksa school heeft onthuld dat de NACC onderzoek heeft gedaan naar het incasseren van tea money tussen 2016 en 2018, het jaar waarin hij directeur werd.

Hij heeft er tot nu toe zijn mond over gehouden omdat hij de reputatie van de school niet wilde schaden. De kwestie is nogal ingewikkeld, heeft te maken met special quota admission, waarvan ik het fijne niet begrijp.

De directeur zelf ligt onder vuur omdat hij vijf leraren zou hebben overgeplaatst twee dagen voordat hij met pensioen ging met als reden dat ze geld zouden hebben opgenomen van de rekening van de school zonder hun superieuren in te lichten. Hij zegt door de NACC te zijn vrijgepleit van wangedrag wat degenen die destijds profiteerden van het quota admission systeem ergerden.

– Verder bevat de pagina nog vier berichten, waaronder een follow-up op het Sarasa schandaal, de school waarvan enkele leraressen losse handjes hebben. Het Office of the Teachers’ Council of Thailand (TCT) heeft gisteren tegen de school en vier stafleden een klacht ingediend omdat ze niet beschikken over een onderwijs vergunning en dat is in strijd met de Teacher’s Council and Educational Personnel Act.

Het TCT doet nog onderzoek naar de school en staf; wanneer meer personeelsleden niet gekwalificeerd blijken, wordt tegen hen juridische actie ondernomen. Ze riskeren een maximum gevangenisstraf van 3 jaar en/of een boete van 60.000 baht.

Een tiental ouders ging gisteren naar het politiebureau Chaiyapruek om CCTV beelden te bekijken. De politie doet momenteel onderzoek naar mishandeling van leerlingen. Een ouder van een 2-jarige jongen zegt op die beelden gezien te hebben dat zijn kind op 22 en 23 september meermalen werd mishandeld door een lerares en haar assistent.

– De leerlingengroep Bad Students heeft gisteren met een vrachtwagen vijf ‘beroemde’ high schools in Bangkok bezocht en gedemonstreerd bij het ministerie van Onderwijs meldt een derde bericht. Maar wacht even, dat heb ik al gemeld in Het nieuws in fotoberichten en hierboven, dus fluks op naar de laatste twee berichten.

– Het ministerie van Defensie heeft de strijdmacht in het Zuiden opgedragen surveillance te versterken nadat twee bommen zijn ontploft in het district Bacho (Narathiwat). Maar die hebben geen gewonden of doden gemaakt. De eerste beschadigde een gepantserd voertuig, de tweede een uur later en 50 meter verder was gericht op een eenheid die onderzoek deed. Maar die kwam er ook zonder kleerscheuren vanaf.

Donderdag ontplofte in Thepha (Songkhla) een bom die een soldaat doodde en zes anderen verwondde. Ze behoorden tot troepen die op weg waren naar Pattani in het kader van overplaatsingen.

– Laatste bericht. Wat Ban Talat Pradu in Nakhon Ratchasima heeft kindergarten leerlingen naar het 81ste Buddhist Lent Day Festival gebracht om het moreel van de kinderen te versterken dat geschokt is door het nieuws over mishandelingen van leerlingen in het land.

Het is de eerste keer dat kinderen er bij zijn, want de afgelopen tachtig jaar werd het festival voornamelijk bezocht door volwassenen. De leerlingen woonden een ritueel bij waarbij een miniatuur paviljoen gemaakt van bijenwas en banenbladeren werd geplaatst.


 

Het nieuws in fotoberichten

People don masks to visit a book fair in Nonthaburi province on Wednesday.

Sompong Amornvivat is re-elected as Pheu Thai party leader as the largest party gets new executive board consisting of many people allegedly close to the Shinawatra family. Its members elected 24 new executives at the party headquarters on Thursday. Former leader Sompong Amornvivat was re-elected.

Hunters pose with a dead crocodile escapee, which was shot after fleeing from a farm into a swamp in Kham Sakae Saeng district, Nakhon Ratchasima.

Surapol Kiatchaiyakorn (left), a Pheu Thai MP candidate for Chiang Mai, speaks while a fellow MP shows a copy of the court ruling at the party’s headquarters on Thursday. The MP candidate disqualified by the Election Commission for election fraud says he will ask it to give him his MP status and pay him 70 million baht in damages after a court ruled him not guilty.

Het nieuws in infographics


 

Nieuws van de website 1-2 oktober

• De eerste voertuigen voor de twee monoraillijnen in Bangkok zijn donderdag gearriveerd in de haven van Laem Chabang. Ze gaan dienst doen op de Pink en Yellow Line. Premier Prayut, enkele ministers en de MRTA gouverneur woonden de overdracht bij.
• Het Centre for Covid-19 Situation Administration meldde donderdag vijf nieuwe besmettingen: een Braziliaanse volleybalspeler, zijn echtgenote, een handelaar uit India, een Filipijn en een Thaise man. Ze brachten het totaal aantal besmettingen op 3.569.
Het Braziliaanse echtpaar arriveerde maandag uit eigen land. Ze verbleven in een ASQ faciliteit in Bangkok en testten een dag na hun aankomst positief, hoewel ze asymptomatisch waren. Ze zijn opgenomen in een particulier ziekenhuis.
Op 23 september arriveerde een Filipijn. Ook hij verbleef in een ASQ in Bangkok, was eveneens asymptomatisch en testte bij zijn tweede test op dinsdag positief.
De vierde was een Thai die op 24 september uit Iran was gekomen en in quarantaine in Chon Buri was. Hij testte positief bij zijn eerste test en was eveneens asymptomatisch.
De Indiase handelaar (41) arriveerde vorige week vrijdag. Hij had een zere keel op zaterdag en koorts op zondag. Zijn eerste test bevestigde dat hij besmet was. De man is opgenomen in een particulier ziekenhuis in Bangkok.
Van het totaal aantal besmettingen zijn 3.379 patiënten (94,68 procent) hersteld, inclusief vijf die de afgelopen 24 uur uit een ziekenhuis zijn ontslagen. 131 patiënten worden nog behandeld. Het dodental bedraagt ongewijzigd 59.
Update vrijdag: Zes nieuwe besmettingen van teruggekeerde Thai uit India (2), Japan (1), Zuid-Soedan (1) en de VAE (2). Ze waren in quarantaine in Pathum Thani, Bangkok en Chon Buri. De jongste was een 7 maanden oude baby.
• Een voormalige bankmedewerker (53) is woensdagavond in zijn woning in Roi Et aangehouden op verdenking van oplichting van klanten middels een frauduleuze leningenprocedure. In 2013, toen hij werkte in de kredietsectie van een bank in Roi Et, haalde hij vrienden over via hem 7 miljoen baht te investeren. Hij beloofde een hoog rendement, maar dat bleef uit.
Nadat hij in 2019 was verhuisd naar een nieuwe baan als assistent van de kredietmanager bij een bankfiliaal in buurprovincie Yasothon, flikte hij hetzelfde kunstje. Hij vroeg klanten hem hun documenten te overhandigen zodat hij een lening voor hen kon regelen. Maar die gebruikte hij voor leningen aan zichzelf. Het geld is als sneeuw voor de zon verdwenen. De klanten die hem geloofden, verloren 10 miljoen baht. Enkelen zijn zelfs failliet gegaan.
• Zaterdag vertrekken 189 soldaten naar het Joint Readiness Training Centre van het Amerikaanse leger in Louisiana voor een evaluatiecursus over de gezamenlijke oefening in juli in Hawaii. Er is blijkbaar veel te bespreken want de cursus duurt een maand. Aan die oefening namen soldaten uit de VS, Indonesië en Thailand deel.

Bangkok Post kan vandaag naar de kattenbak

2 oktober – Bangkok Post kan wat mij betreft vandaag linea recta naar de kattenbak, want de virus tracker en de rubriek In Brief ontbreken en van het nieuwsaanbod kan ik niet warm of koud worden. De krant telt vier binnenlandpagina’s in het eerste katern – ja, dat had u gedacht: er gaan drie advertenties van een halve pagina plus een van een vijfde pagina vanaf. Dat er desondanks nog elf nieuwsberichten en –verhalen op staan, mag een godswonder heten of beter gezegd een boeddhawonder.

Laat ik maar eens beginnen te vertellen wat me gestolen kan worden. Op de voorpagina twee berichten: Premier Prayut bedankt bedrijven voor investeringen in de EEC en Vicha Mahakun doet aanbevelingen voor een vernieuwing van het rechtssysteem. Op pagina 2 een interview met de nieuw benoemde hoofdcommissaris van politie die ‘dingen anders doet en plannen heeft voor grote veranderingen’. En op pagina 3 de opening over de verkiezing van een nieuwe partijleider en nieuw partijbestuur van oppositiepartij Pheu Thai.

Het enige nog enigszins harde en interessante nieuws dat overblijft is het bericht over een muziekleraar aan de Sarasas Witaed Ratchaphruek school die kinderen heeft geslagen met een stofblik. Ouders van 39 leerlingen hebben gisteren aangifte gedaan. Een vader zegt dat de school geprobeerd heeft de zaak in de doofpot te stoppen door het aanbod kinderen drie maanden bijles te geven. Ze krijgen ook gratis ijsjes en mogen naar tekenfilmpjes kijken. Volgens hem heeft de desbetreffende leraar niet eens een onderwijsvergunning.

Een tweede bericht dat mijn aandacht heeft getrokken, gaat over het wangedrocht Special Tourist Visa. De invoering is vertraagd, zegt gouverneur Yutthasak van de Tourism Authority of Thailand, ‘als gevolg van papierwerk’, en de gemelde aankomst van 120 Chinese toeristen uit Guangzhou in Phuket op 8 oktober is nog niet eens bevestigd, zegt directeur Thani van Phuket International Airport.

De hoofdprijs gaat wat mij betreft naar Pailin Chuchottaworn, hoofd van een panel dat economische beheersmaatregelen stuurt. Hij stelt de terechte vraag: ‘Wil Thailand dit record [als Covid-vrij land) houden ten koste van de economie?’ Wat voor mij al lang geen vraag meer is, gezien het aantal winkel- en bedrijfssluitingen en het miljoenenleger aan werklozen. En wat wel open is, heeft grote moeite om te overleven.

Slang-eet-hert sprookje doet minister sissen

2 oktober – Dat is nou wat we in de journalistiek noemen een zachtnieuwsbericht. De krant kopt ‘Snake ate deer’ tale has minister hissing. Met de minister die het geluid van een slang maakt, wordt minister Varawut (Milieu) bedoeld, die een onderzoek heeft gelast naar een muntjak hert dat volgens directeur Chalermwut van de Songkhla Zoo is opgegeten door een slang.

Het albino hert, dat in december vorig jaar werd geboren, wordt al sinds februari vermist. Een toentertijd gevormde commissie kwam met drie hypotheses: het hertje was verwond door andere dieren, het was uit de dierentuin ontsnapt of het was gestolen. De officiële conclusie was dat dit laatste waarschijnlijk het geval was.

Tot gisteren was geen enkele vordering gemaakt in de zaak, totdat Chalermwut zei foto’s te hebben ontvangen dat het dier was opgegeten door een slang, hetgeen bevestigd was door een dierenarts.

Varawut zegt: ‘We weten niet of het nog leeft of dat het dood is. Maar dat weten we over een week wanneer het onderzoek is afgerond. Als een overtreding wordt gevonden, dient de directeur daarvoor verantwoordelijkheid te nemen.’

Voorts zei de minister dat alle dierentuinen in het land strengere bewakingsmaatregelen hebben genomen om te voorkomen dat dieren vermist raken [lees: gestolen worden].

Het vermiste dier stamt af van een hert dat een lokale dorpeling  cadeau had gedaan aan koningin Sirikit. Die gaf het hert later aan de Dusit Zoo in Bangkok. Enkele nakomelingen zijn naar andere dierentuinen gegaan, waaronder die in Songkhla.

Persoonlijke noot: Dat een minister zich persoonlijk bezighoudt met deze zaak, is een indicatie van het bestuurlijk niveau van het land. In Nederland heeft een minister wel wat beters te doen dan zich bezig te houden met dit soort onbenulligheden.

Kort Nieuws vrijdag 2 oktober

– Wat resteert na bovenstaand nieuws en overgeslagen nieuws? Twee berichten op de 3 en 4.
Myanmarese reddingswerkers die een Covid-19 patiënt naar een ziekenhuis in de deelstaat Kayyin hebben gebracht, kunnen gerust ademhalen want ze zijn niet besmet. Dat is gebleken uit een test, die is afgenomen na de ziekenhuisopname.

De 17-jarige patiënt werd eind vorige maand aangetroffen aan de Thaise grens in Kanchanaburi. Als gevolg daarvan werden de winkels in Ban Phra Chedi Sam Ong veertien dagen gesloten. Die gaan op 5 oktober weer open.

De reddingswerkers, die zich Phayathonezu Rescue noemen, zeggen dat vanaf nu werkers die patiënten naar een ziekenhuis brengen, PPE (personal protective equipment) dienen te dragen om te voorkomen dat ze besmet worden.

Twaalf andere gezondheidswerkers en 33 personen die in contact zijn geweest met de patiënt wachten nog op de resultaten van hun laboratoriumtest. In het district Sangkhla Buri zijn speekselmonsters verzameld van mensen uit Ban Phra Chedi Sam Ong, waaronder gezondheidswerkers van het Ban Phra Chedi Sam Ong Health Promotion Hospital, vrijwilligers van de Phithak Kanchanaburi Foundation en honderd dorpelingen.

– Laatste bericht. Het ministerie van Justitie wil de overbevolking van gevangenissen te lijf gaan door chronisch zieke gedetineerden toe te staan koninklijke gratie aan te vragen. Het gaat om gevangenen die niet al in aanmerking komen voor gratie of voorwaardelijke vrijlating.

Ook wil het ministerie een wet en regeling wijzigen om de gevangenistermijn voor drugsgebruikers te verkorten. Dat heeft minister Somsak (Justitie) gisteren aangekondigd op een bijeenkomst met de hoofden van de 143 gevangenissen in het land.

Wanneer de strafverkorting wordt goedgekeurd, krijgen de gevangenen een beroeps- en vaardigheidstraining en worden ze bij vrijlating uitgerust met een enkelband.


 

Het nieuws in fotoberichten

A cleaner keeps the moving walkway hygienic for travellers at Suvarnabhumi airport.

Parents vent their anger during a meeting with education officials at Sarasas Witaed Ratchaphruek School in Nonthaburi province on Tuesday.

The Sarasas Witaed Ratchaphruek School agrees to pay compensation, including refunding fees and paying medical costs, and tighter screening of teaching staff.

Deputy Education Minister Kanokwan Vilawan said representatives of the school reached the agreement in talks at the ministry on Wednesday.

She said the school management will pay compensation to both abused students, who will continue to study at the school, and others who leave for other schools. The school will also install surveillance cameras at all corners and displays, so parents will be able to monitor their children in its canteen, and show all teachers’ certificates of qualification.

A tourist walks on the nearly empty Yaowarat Road, the main street of Chinatown in Bangkok.

Thailand is expected to have 50,000 foreign tourists in the fourth quarter of 2020, down 99.5% from a year earlier, the Tourism Council of Thailand said on Wednesday, as the country tries to support its battered economy by gradually reopening to visitors.

Foreign tourist receipts are seen at 4.5 billion baht in the quarter, down 99% year-on-year, president Chairat Trirattanajarasporn told a briefing. The council predicts 6.74 million foreign tourists this year, down 83% from a year earlier, after a record 39.8 million visitors last year, he said.

Next year’s outlook remains uncertain, Mr Chairat said, although the official tourism agency predicts 20 million foreign tourist in 2021. “If there is no vaccine and we still have a 14-day quarantine, I expect only hundreds of thousands of tourists next year,” he said.

PHUKET: The owner of Sri Panwa Phuket resort has legal title to the land, the provincial governor said on Wednesday, after the Department of Special Investigation (DSI) agreed to investigate the resort.

Governor Narong Wunsiew said provincial land office documents confirmed the resort on the island was on land legally acquired with land title deeds and Nor Sor 3 land ownership documents.

Political activists called on authorities to check on the land’s ownership after resort owner Vorasit Issara posted on Instagram post on Sept 21, accusing Panusaya Sithijirawattanakul, a co-leader of the anti-government United Front of Thammasat and Demonstration group, of offending the monarchy at the weekend protest at Sanam Luang ending on Sept 20.

About 200 Thais left to work on farms in Israel on Wednesday on a flight arranged by the Labour Ministry, which declared the Covid-19 situation is “easing”.

Thiwalrat Angkinan, adviser to the labour minister, and deputy permanent secretary for labour Thianrat Nawamawat were at Suvarnabhumi airport to see them off, according to the ministry’s Facebook page.

Two groups, totalling 214, left for Israel – 131 newly hired workers and temporary resettlement workers in Thailand who had delayed their trip to Israel due to the Covid-19 outbreak since February; and 83 others whose Israeli employers had asked them to return, Ms Thiwalrat said.

The empty Samui airport during the tourism slowdown. The TCT said operators in the southern and central region showed the lowest confidence in the third quarter.

The tourism index plunged for two consecutive quarters, with 10% of operators already throwing in the towel and 537,280 employees laid off. The third-quarter index, which polled 700 local operators nationwide during Aug 15-30, climbed to 60 after bottoming out at 12 in the second quarter.

Operators in the southern and central region showed the lowest confidence at 51, as they heavily rely on foreigners and were affected by the economic slowdown.

Het nieuws in infographics


 

Nieuws van de website 30 september – 1 oktober

• Het Centre for Covid-19 Situation Administration meldde woensdag vijf nieuwe besmettingen, waaronder één die al eerder was gediagnosticeerd met de virusziekte. Het gaat om vier Thai en één Indiër die uit India (3), Koeweit (1) en Zuid-Soedan (1) kwamen.
De herbesmetting betrof een Thaise arbeider (41) die in quarantaine in Bangkok was. Hij arriveerde op 22 september en testte zaterdag positief. In januari was de man vertrokken naar Koeweit om er te werken op een olieraffinaderij, waar hij verbleef in een werkkamp met vele besmette arbeiders. Nadat in juni/juli was gebleken dat hij besmet was, plaatste zijn werkgever hem 14 dagen in quarantaine. Voor zijn vertrek was hij negatief getest.
Uit India kwamen drie personen: een Indische man (31) en twee Thaise mannen van 26 en 64. De Indiër, die een werkvergunning in Thailand heeft, arriveerde op 23 september op dezelfde vlucht als waarop eerder zes besmettingen waren geconstateerd. Hij testte maandag positief bij zijn eerste test terwijl hij in Chon Buri in quarantaine was.
De twee Thaise mannen arriveerden vrijdag op dezelfde vlucht als een eerder bevestigde besmette patiënt. Hij was in quarantaine in Samut Prakan en bleek bij zijn eerste test besmet.
De andere nieuwe patiënt is een technicus in het leger. Hij arriveerde op dezelfde vlucht als waarop al 23 soldaten besmet bleken die hadden deelgenomen aan een VN vredesmissie in Zuid-Soedan. Hij is opgenomen in het Phramongkutklao Hospital in Bangkok. Alle nieuwe patiënten waren asymptomatisch.
De vijf nieuwe besmette patiënten brachten het totaal aantal besmettingen op 3.564. Daarvan zijn 3.374 patiënten (94,6 procent) hersteld en 131 worden nog behandeld. Het dodental bedraagt ongewijzigd 59.
Update donderdag: Vijf nieuwe besmettingen: een Braziliaanse volleybalspeler, zijn echtgenote,  een handelaar uit India, een Filipijn en een Thaise man. Ze brachten het totaal aantal besmettingen op 3.569.
• Zes maanden nadat de grenzen op slot gingen, laat Thailand de eerste groep buitenlandse toeristen toe, maar de regering gaat waarschijnlijk niet de stranden en nationale parken voor hen openstellen totdat een vaccin ruimschoots beschikbaar is.
De autoriteiten zullen vermoedelijk enkele maanden een beperkt aantal buitenlandse bezoekers toelaten alvorens een besluit te nemen over een verdere versoepeling van de beperkende maatregelen. De eerste groep bestaat uit 150 Chinezen die op 8 oktober in Phuket arriveren.
President Chairat Trirattanajarasporn van de Tourism Council of Thailand zegt: ‘Het is goed voor het land om te heropenen, zelfs als het alleen maar om een proef gaat. Nadat we ons heropeningsplan een maand hebben getest, kunnen we beoordelen hoe verder te gaan en meer bezoekers toelaten.’

Overstaande berichten van woensdag

• De Myanmarese eigenaar van een kruidenierswinkel op de Lan Sai Market Plaza in Yannawa (Bangkok) is gearresteerd. Hij had zijn werkvergunning vervalst om in Thailand te kunnen blijven en de winkel geopend om te verhullen dat hij illegaal in het land verbleef.
Een 46-jarige Iraniër is aangehouden met een visum dat 1.800 dagen was verlopen. Hij wordt ervan verdacht long term stays voor buitenlanders te hebben geregeld, inclusief voor hemzelf.
Bij de grens met Myanmar in Mae Sot zijn twee Thaise agenten en negentien Thaise migranten aangehouden omdat ze illegaal waren teruggekeerd naar Thailand nadat ze naar Myanmar waren gevlucht om te ontsnappen aan de Covid-19 pandemie. De twee agenten (23 en 44) bestuurden twee wagens met de meest oudere migranten.
• Het ministerie van Binnenlandse Zaken en de Kiesraad vergaderen donderdag om de laatste details over de lokale verkiezingen in december te regelen. Dan wordt ook bepaald hoe en waar de verkiezingen worden gehouden. Hun besluit wordt vervolgens op 6 oktober ter goedkeuring voorgelegd aan het kabinet. De regering wil een van de drie lokale verkiezingen in december houden; de keuze is uit verkiezingen voor de TAO’s (gemeenteraden), PAO’s (Provinciale Staten) en de gouverneur van Bangkok.
• Bij een brand in een olie recycling bedrijf in Samut Sakhon zijn dinsdagochtend twee arbeiders (27 en 45) om het leven gekomen. De brandweer had het vuur binnen 20 minuten onder controle. Alhoewel de brand snel werd geblust, hadden ze zoveel rook ingeademd dat ze niet gered konden worden. De fabriek was pas twee weken geleden geopend, de eigenaar heeft verklaard dat hij net begonnen was met een testrun van de boilers en fabriek.
• Thai Airways International heeft volgende maand vijftien internationale vluchten gepland naar Londen, Kopenhagen, Stockholm, Hong Kong en Tapei om buitenlanders te helpen die naar hun land willen terugkeren, studenten te vervoeren die naar het buitenland gaan om hun studie te vervolgen en anderen met urgente taken. Over de retourvluchten rept het berichtje niet.

Dodental België > 10.000; hersteld wereldwijd > 25 miljoen

Virus tracker: Aantal nieuwe besmettingen in Nederland en België schiet weer omhoog

1 oktober – Twee grenzen zijn op de virus tracker van vandaag overschreden: het aantal herstelde patiënten wereldwijd heeft de 25-miljoen grens gepasseerd en het aantal doden in België de 10.000 grens. De lage landen stellen weer uiterst teleur met 4.773 nieuwe besmettingen.

Nederland spant de kroon met 3.011 nieuwe gevallen naar 117.551, België doet het iets minder slecht hoewel 1.762 nieuwe besmettingen nog altijd een fors aantal is. Het totaal aantal besmettingen bedraagt bij onze zuiderburen nu 117.115. Samen telde Nederland en België gisteren 402 meer besmettingen dan een dag eerder, toen het aantal iets was gezakt.

Het aantal doden in Nederland ging wederom fors omhoog: met 13 naar 6.393. Ook België grossiert in overlijdens: 14 meer naar 10.001. Het aantal herstelde patiënten is er toegenomen met 85 naar 19.386. Nederland en België hebben op de tracker stuivertje gewisseld. Nederland (33) ging naar 32, België (32) ging naar 33.

Ten slotte de cijfers wereldwijd. Aantal besmettingen plus 297.582 naar 33.891.531, aantal doden plus 6.277 naar 1.013.555, aantal ernstig zieken plus 650 naar 66.021 en aantal herstelde patiënten plus 280.914 naar 25.187.119. Morgen zal het aantal besmettingen de 34-miljoen grens overschrijden; daar heb ik geen zakjapanner voor nodig om dat uit te rekenen.

BP grossiert in foto’s

1 oktober – Meest opvallende kenmerk van de krant vandaag: veel foto’s op de drie binnenland pagina’s van het eerste katern.

Op de voorpagina een indrukwekkende staande foto van 28,5 bij 16,5 cm van de Klong Chong Nonsi in Sathon (Bangkok) waarop een kraan struikgewas uit het water vist, op de 2 een 4-koloms foto met bezoekers aan de 25ste Book Expo (ruime keus met 746 stands en uitgeverijen) en bovenaan de 3 vier naast elkaar geplaatste foto’s van de commando-overdrachten gisteren bij de drie strijdmachtonderdelen.

Verder een 2-koloms foto met twee transgender graduates van de Chulalongkorn universiteit die een toga dragen, overeenkomend met de door hen gewenste sekse. De doorgaans conservatieve universiteit laat de touwtjes vieren.

Op de foto transgender graduate Charisa Saisrinil van de faculteit  Communication Arts (links) en Trynh Phoraksa van de faculteit Political Science in een toga die overeenkomt met hun sekse, niet hun biologische. Nou, ze mogen wel iets vrolijker kijken.

Als hekkensluiter noem ik het fotobericht met een foto van leerlingen en leraren van de Triam Udom Suksa school, velen gekleed in zwart shirt en voorzien van witte linten, die protesteren tegen de schooldirecteur. Hij zou de transfer hebben bevolen van leraren die de NACC hebben gevraagd onderzoek te doen naar zijn wangedrag. Wat hij misdaan heeft, meldt het bijschrift niet.

Thaksin’s ex-vrouw Potjaman de facto leider van Pheu Thai

1 oktober – Nooit Latijn gehad, maar ik weet wel dat de facto in feite of in de pratijk betekent en de jure formeel. Het onderscheid wordt gemaakt in het openingsverhaal van BP, waarin gemeld wordt dat Potjaman na Pombejra, ex-echtgenote van voormalig premier Thaksin, haar macht consolideert in oppositiepartij Pheu Thai. De algemene ledenvergadering mag dan naar verwachting vandaag de afgetreden partijleider Sompong herkiezen als de jure partijleider. Bronnen in de partij zeggen dat zij de facto de leiding heeft.

Van nu af aan, zeggen deze niet bij naam genoemde bronnen, dat khunying (eretitel, verleend door de koning) Potjaman regelmatig aan het hoofd van de tafel zit bij vergaderingen van het nieuwe partijbestuur [dat eveneens vandaag gekozen wordt] en de politieke manoeuvres bepaalt, zowel binnen als buiten het parlement, alhoewel ze geen formele partijpositie zal innemen.

Haar prioriteiten zijn het beëindigen van scheuren tussen partijfacties en degenen terughalen die de kudde hebben verlaten zodat ze kunnen samenwerken om Pheu Thai te verheffen tot zijn voormalige glorie. De andere persoon die bij de partijzaken met haar samenwerkt is Yaowapa Wongsawat, de jongere zuster van Thaksin die verschillende malen parlementslid voor Chiang Mai was.

Een naaste medewerker zegt dat Potjaman gaat werken met een denktank, die het brein van de partij zal vormen. Die bestaat uit politici met een hoog kaliber, waaronder voormalige bestuursleden van Thai Rak Thai, het politieke huis van Thaksin toen hij nog in de gratie was.

In juni vormden deze bobo’s een nieuwe politieke groep (geen partij), genaamd Care (Creative, Action, Revival, People Empowerment), een factie die weg gebroken is van Pheu Thai. Sommige menen dat de groep op termijn zich ontplooit tot een nieuwe politieke partij, op tijd voor de volgende verkiezingen. Pheu Thai krijgt ook een economisch team, geleid door een voormalig TRT heerschap en de voormalige minister van Energie in de regering Yingluck.

Meer weten? Lees: Potjaman calls Pheu Thai shots. Op de foto is Potjaman in het gezelschap van zoon Phantongtae.

Hotel bereid tot schikking met Amerikaan over TripAvisor

1 oktober – Het Sea View Koh Chang hotel dat zich evenals de politie volmaakt belachelijk heeft gemaakt door aangifte te doen tegen de Amerikaanse leraar die het hotel op TripAdvisor negatief heeft beoordeeld, is bereid tot een schikking.

Maar tot nu toe heeft het hotel niets van hem gehoord, zegt bedrijfspresident Pisut, alhoewel het middels e-mails, telefoontjes en via de website geprobeerd heeft contact met hem op te nemen. Na Barnes’ negatieve beoordelingen heeft het hotel van anderen berichten ontvangen over slechte behandeling door personeel en zijn enkele boekingen geannuleerd. Dat was de reden om aangifte te doen wegens smaad, zegt hij.

Volgens persbureau AP wil Barnes niets liever dan de ruzie te beëindigen omdat het conflict zou kunnen resulteren in een gevangenisstraf van zeven jaar wegens overtreding van de draconische Computer Crimes Act die onjuiste informatie online strafbaar stelt. Hij zei dinsdag het hotel benaderd te hebben voor een oplossing.

Voor het eerst lees ik iets over de aard van de beoordelingen. Aanleiding was dat hij weigerde een corkage fee (kurkengeld) van 500 baht te betalen voor zijn meegenomen gin toen hij op 27 juni overnachtte. Volgens Pisut had de hotelmanager toegestemd de heffing te schrappen. Barnes plaatste daarna nog vier negatieve beoordelingen. Hij beschuldigde het hotel van slavernij en maakte een racistische opmerking over een Tsjechische restaurantmedewerker. De kwestie heeft in de internationale media de nodige aandacht gekregen.

Kort  Nieuws donderdag 1 oktober

– Misschien vraagt u zich af waarom ik zoveel aandacht besteed aan de opmars van Potjaman, ik heb toch een hekel aan (partij)politiek geneuzel? Klopt, maar ik vind dit gedoe heel vermakelijk. Kan het niet eens serieus nemen, het lijkt op kleuters die in een zandbak spelen en vormpjes met zand vullen. ’t Is operette met intriges waar ik met open mond naar kijk.

Bangkok Post telt vandaag 14 nieuwsberichten en –verhalen op de drie binnenland pagina’s van het eerste katern. Advertenties en de rubriek In Brief ontbreken, de vele foto’s noemde ik al.

– Op de voorpagina resteert alleen nog een bericht waarin partijlid Paiboon Nititawan (Palang Pracharath) voorstelt een nieuwe stap te zetten die ertoe zou kunnen leiden dat het proces om de grondwet te wijzigen nog langer duurt. Hij wijst op een uitspraak van het Constitutionele Hof in een soortgelijke zaak. Om de gehele grondwet te wijzigen, is een referendum vereist, zegt hij, en als dat het geval is, dient eerst een studie gedaan te worden of het nodig is zo’n volksraadpleging te houden.

– Pagina 2 bevat zes berichten en de al genoemde foto van de Book Expo. De krant opent met het goede nieuws dat de Chulalongkorn universiteit de kledingvoorschriften voor graduating studenten heeft versoepeld. Dat is goed nieuws voor transgenders die nu een toga kunnen aantrekken die overeenkomt met hun gewenste sekse.

Diplomauitreikingen in Thailand zijn altijd een feestelijke gebeurtenis waarvoor diep de buidel getast moet worden. Want de toga moet gehuurd worden, een fotograaf maakt foto’s van de gelukkige en zijn familie en er wordt een feestje gebouwd. In mijn buurtje heb ik eens gezien dat een hele straat was afgezet met een partytent en tafeltjes en stoelen. Een cateringbedrijf verzorgde de hapjes en drankjes. Moet een fortuin gekost hebben.

Overigens kende de universiteit al sinds 2017 een regeling die voorzag in een eigen kledingkeuze maar daarvoor diende een transgender toestemming te vragen aan de deken van de faculteit en bewijs te leveren van zijn/haar sekse-oriëntatie plus een psychologische evaluatie.

Het bericht laat twee transgenders aan het woord, die vertellen tijdens hun studie nooit problemen te hebben gehad omdat ze als vrouw c.q. man gekleed waren. Mag u zelf lezen in Transgender pupils hail clothes freedom.

– Het ministerie van Milieu overlegt met cateringdiensten om het gebruik van single-use plastic te verminderen. Aanleiding is dat die diensten en hun bestellers goede zaken doen sinds de uitbraak van de pandemie, waardoor het gebruik van plastic is toegenomen. Minister Varawut (Milieu) zegt dat de hoeveelheid is gestegen naar 6.300 ton per dag tegen 5.500 voor de pandemie.

De cateraars hebben beloofd klanten in de gelegenheid te stellen bij hun bestelling aan te geven dat ze single-use plastic weigeren (bestek, bakjes, tassen, rietjes). PTT Global Chemical zegt al sinds 2011 te hebben geïnvesteerd in composteerbare bioplastics.

– De politie heeft enkele arrestaties verricht van buitenlanders die betrokken waren bij oplichting ad 57 miljoen baht met  rubberhandschoenen en fraude met mondkapjes. Aangehouden zijn drie Kameroeners en hun twee vermeende medeplichtigen alsmede twee leraren vreemde talen uit de Filipijnen en Kameroen. Het bericht noemt veel details, maar die sla ik over. U weet genoeg zo.

– Srisuwan Janya is weer in het nieuws, nu eens niet met een klacht en een petitie, maar hij zegt over nieuw bewijs te beschikken dat de destijds veroordeelde staatssecretaris Vatana in de Klong Dan zaak vrijpleit.

Hij heeft het bewijs dinsdag bij het ministerie van Justitie ingeleverd. Een commissie heeft 60 dagen de tijd om het te bestuderen en te besluiten de zaak al dan niet te heropenen. Bij heropening kan de gevluchte Vatana terugkeren naar Thailand om zijn onschuld te bewijzen en een aanvraag te doen voor vrijlating op borgtocht.

In april informeerde de NACC Srisuwan dat ze geen bewijs had gevonden voor Vatana’s onschuld. Hij gebruikte destijds zijn positie om gemeenteraadsleden te dwingen toestemming te verlenen voor de aanleg van de afvalwaterzuiveringsinstallatie.

Vatana’s familie heeft Srisuwan verteld dat de 88-jarige Vatana zijn familie mist en heen en weer reist tussen Hong Kong en Cambodja. Hij is in 2008 in absentia veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf door de afdeling voor politieke ambtsdragers van het hooggerechtshof. Alles over dit corruptieschandaal op mijn pagina Khlong Dan: Een smerige zaak rond afvalwater.

– Follow-up op de berichtgeving over de met declaraties sjoemelende klinieken. In de derde ronde van het onderzoek heeft het National Health Security Office de contracten met 108 klinieken geannuleerd. Het totaal aantal frauderende klinieken bedraagt nu 190. Ze moeten het onterecht ontvangen geld uit de volksziektekostenverzekering UHC terugbetalen.

Als gevolg van de fraude moeten 2 miljoen houders van een zogeheten gold card voortaan gebruik maken van een andere kliniek die een contract heeft met het NHSO. Voor de gedupeerde patiënten heeft de NHSO voorzieningen getroffen.

– Laatste bericht op de 2. Khao San Road, voor de pandemie het mekka van backpack reizigers, heropent eind deze maand met meer straatverkopers en promotieacties, bedoeld om binnenlandse bezoekers, Thais en expats, te trekken want buitenlandse zijn er niet sinds de sluiting van de grenzen. Die vormden 90 procent van alle bezoekers aan het beroemde straatje.

Adjunct-gouverneur Sakoltee van Bangkok heeft hoge verwachting van de heropening. Gisteren zei hij tijdens een bijeenkomst over de heropening dat ook het omliggende gebied wordt opgeknapt en ontwikkeld tot een toeritische attractie. De Khao San Road heeft zelf al een ingrijpende facelift gekregen.

De Klong Chong Nonsi wordt verlost van onkruid en rommel (ik noemde de foto op de voorpagina al), de omgeving van het kanaal dat door Bang Rak, Sathon en Yannawa loopt, krijgt een opknapbeurt en wordt verbeterd tot ‘een plaats waar bezoekers graag naar toe willen gaan’. De bomen langs het kanaal gaan regelmatig gesnoeid worden, het riool wordt verbeterd en langs het kanaal wordt aan beide zijden een voetpad aangelegd.

– Als laatste pagina 4 met zes berichten. De opening is een follow-up op de berichtgeving over het Sri Panwa Phuket resort. Gouverneur Narong van Phuket zegt dat de eigenaar beschikt over de vereiste documenten; hij heeft het land rechtmatig verkregen.

De gouverneur loopt vooruit op een onderzoek van het Department of Special Investigation naar de vermeende encroachment van de heuvel waarop het vakantiepark is aangelegd. Provincie functionarissen bereiden thans bewijsmateriaal voor om te overleggen aan het parlement, want de bezetting van het land is een politieke quaestie geworden.

Om het DSI-onderzoek is gevraagd door secretaris-generaal Veera van het People’s Network Against Corruption, nadat de eigenaar van Panwa een co-leider van het United Front of Thammasat and Demonstration had beschuldigd van majesteitsschennis tijdens de rally van 19 september. Veera heeft 167 pagina’s aan documenten ingeleverd die moeten bewijzen dat een inmiddels overleden ambtenaar vervalste grondactes heeft verleend.

– Dikzak Parit Chiwarak aka Penguin heeft gisteren een dagvaarding van de politie verbrand voor hem en zes anderen om zich te verantwoorden voor een bijeenkomst op 7 augustus bij het politiebureau van Bang Khen (Bangkok) waarvoor geen toestemming was gevraagd. Die symbolische actie verrichtte hij voor hetzelfde politiebueau waarbij hij het bekende drievinger gebaar maakte.

Toen Penguin het bureau verliet, ontdekte hij een boete van 1.000 baht te hebben gekregen omdat hij een sticker op de deur had geplakt. De politie zegt dat dit een overtreding was van de Act of the Maintenance of the Cleanliness and Orderliness of the Country (Wow!).

De actievoerders gingen destijds naar het bureau om de politie te pressen mensenrechten advocaat Arnon Nampa en studentenleider Panupong vrij te laten.

– De laatste drie berichten houd ik kort.
1 De handel tussen Chiang Rai en Tachilek in Myanmar is gisteren bijna tot normaal teruggekeerd, een dag nadat de autoriteiten in Tachilek de beperkingen op grensverkeer van commerciële voertuigen op de grenspost hadden opgeheven.

2 De Central Criminal Court for Corruption and Misconduct Cases heeft het voormalige hoofd van het Meteorological Department veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar en vier maanden wegens plichtverzuim. Hij gaf destijds toestemming voor de aanschaf van een computersysteem wat leidde tot een verlies van 300 miljoen baht.

3 De Kiesraad is eigenwijs en handhaaft de diskwalificatie van Surapol (Pheu Thai) als parlementslid, alhoewel in een beroepszaak de Election Division van het hooggerechthof Surapol heeft vrijgepleit van het kopen van stemmen.

Reacties niet mogelijk