Thais nieuws 1-15 januari

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan andere bronnen. Voor de betrouwbaarheid steek ik mijn handen niet in het vuur.
Op de pagina Dossiers 2019 geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op themapagina’s. Dat zijn pagina’s waarop alle berichten over een bepaald onderwerp zijn gebundeld. Alle themapagina’s staan opgesomd op de pagina Leeswijzer.
Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

Voor het nieuws van voorgaande jaren zie de zwarte menubalk bovenaan de pagina onder het kopje Buitenland. Voor het nieuws van 2021 klik hier: 1-15 januari, 16-31 januari, 1-15 februari, 16-28 februari, 1-15 maart, 16-31 maart, 1-15 april, 16-30 april, 1-15 mei, 16-31 mei, 1-15 juni, 16-30 juni, 1-15 juli, 16-31 juli, 1-15 augustus, 16-31 augustus, 1-15 september, 16-30 september, 1-15 oktober, 16-31 oktober, 1-15 november, 16-30 november, 1-15 december en 16-31 december.

 

BP in vogelvlucht bij 26° om 8:44 uur

15 januari – Bangkok Post biedt vandaag op de voorpagina goed en slecht nieuws. De opening meldt dat de regering overweegt de virus restricties te versoepelen (Govt mulls easing virus curbs), maar pal daaronder zegt een bericht dat het wel een jaar kan duren voordat de prijzen van varkensvlees dalen (‘Pork prices may take year to drop’).

BP telt 13 nieuwsberichten en –verhalen inclusief een kortje op de bruto drie maar netto 2,5 binnenland pagina’s van het eerste katern. Zoals gebruikelijk op zaterdag bestaat de krant uit twee katernen met als tweede katern Weekend Business.

Dat opent met UOB buys four Citibank retail arms, niet bepaald een onderwerp dat mij en velen van u zal interesseren. UOB verwerft de winkelvestigingen van Citibank in Thailand, Indonesië, Maleisië en Vietnam. De integratie moet tussen 2023-2024 voltooid zijn.

De United Overseas Bank Limited is een Singaporese multinationale bankorganisatie met hoofdkantoor in Singapore en filialen die voornamelijk te vinden zijn in de meeste Zuidoost-Aziatische landen.

Aan illustratiemateriaal bevatten de binnenland pagina’s vijf foto’s, twee postzegelfoto’s en de infographic Gauging the strain. De virustracker van 14 januari staat op de Azië-pagina 4. Drie foto’s meten vier kolommen.

Bovenaan de voorpagina Leaders of the future met premier Prayut en leden van de Young Entrepreneurs Chamber of Commerce die gisteren een beleefheidsbezoek brachten aan het Governement House.

Onderaan de voorpagina een 4-kolommer met leden van Thailand’s Peace Dialogue, vertegenwoordigers van de Barisan Revolusi Nasional en de Maleisische regering. Ze hebben overeenstemming bereikt over een framework van drie punten als basis van verdere vredesbesprekingen, meldt het bijbehorende bericht.

Bovenaan pagina 3 All about queues met wachtende mensen in het Thai-Japanese Bangkok Youth Centre in Din Daeng (Bangkok). Ruim tweeduizend personen krijgen er elke dag een injectie.

Zorg dat rommel telt (5)

15 januari – Klop op hout, het is een verademing om 2022 heel te betreden na een bloedstollende achtbaanrit van de afgelopen jaren. Misschien werk je al aan je motto ‘Nieuwjaar, nieuw ik’ en ben je aan het plannen welk voornemen voor het nieuwe jaar als eerste moet worden aangevinkt.

Je kunt thuis ook een nieuwe start maken door spullen die je niet langer wilt hebben te doneren aan openbare en particuliere organisaties die je geliefde spullen, of zelfs afval, veranderen in schatten voor mensen in nood. Bovendien is het een win-winsituatie waarbij je je huis kunt opruimen en het begin van het nieuwe jaar ook voor anderen beter kunt maken.

Aldus de intro van het omslagverhaal Making clutter count in Guru van vrijdag 7 januari. Het vrijdagmagazine van BP doet negen suggesties op het gebied van oude lootjes, verpakkingsafval, papier afval en plastic afval. Eerder liet ik de cover van het blad zien plus intro en noemde old lottery en Wat Huai Mu Orphanage; Packing waste met Green Road: cat block en Won, en Paper Waste met Green Way en Paper Ranger. Ook met Old Calender For Blinds maar die vergat ik te vermelden.

Dus alsnog vandaag en Precious Plastic Bangkok. Er resteren nog twee suggesties, die u morgen leest.

Old Calender For Blinds
Je kunt waarschijnlijk een heleboel oude kalenders van vorig jaar vinden na het opruimen van je huis tijdens de schoonmaakbeurt van het nieuwe jaar. Nou, dat verouderde papierafval kun je inleveren bij het project Old Calender For Blinds, waar ze het hergebruiken als brailleleermateriaal voor de blinde leerlingen die er naar school gaan.

FB.com/blindth. Address: Foundation For The Blind in Thailand under the Royal Patronage of HM The Queen, 420, Ratchawithi Road, Ratchathewi, Bangkok 10400.

Precious Plastic Bangkok
Precious Plastic Bangkok is verantwoordelijk voor de omzetting van single-use plastic dat gebruikt wordt in diverse meubels, sieraden en bouwmaterialen in producten voor online verkoop.

Je kunt melkgallons, plastic bekers en voedselpakketten met de plastic borden HDPE nr. 2 en PP nr. 5 per post verzenden en plastic doppen op donatiesites inleveren. Met de winst worden afvalscheidingsprojecten voor gemeenschappen en milieuworkshops voor studenten gefinancierd.

FB.com/PreciousPlasticBKK Address: Precious Plastic Bangkok @FREC Bangkok, 7, Nakhon Sawan Road, Pom Prap Sattru Phai, Bangkok 10100.

Tourists relax on a beach on Koh Samui in Surat Thani.

Regering overweegt versoepeling virusbeperkingen

Anutin zegt dat Omicron-variant ’minder ernstig’ is

15 januari – Het ministerie van Volksgezondheid gaat  voorstellen om de Covid-19-beperkingen te versoepelen nu de dreiging van de Omicron-variant van het virus afneemt.

Minister Anutin (Volksgezondheid) zegt dat hoewel nieuwe dagelijkse gevallen die verband houden met Omicron sinds nieuwjaar zijn toegenomen, het aantal mensen met ernstige symptomen die beademd moeten worden of opgenomen op intensive care-afdelingen nog steeds laag is. Ook het  dagelijks aantal doden is al een tijdje niet meer dan 20 geweest.

‘Dit is een reden om vertrouwen te hebben, want hoewel Omicron zeer overdraagbaar is, is het nog steeds minder ernstig dan de Delta-variant. In het licht van de positieve trend zal het ministerie van Volksgezondheid het Centre for Covid-19 Situation Administration (CCSA) vragen om zo veel mogelijk inperkingsmaatregelen snel te versoepelen. Maar als er nog steeds bedreigingen voor de volksgezondheid zijn, zal het ministerie ook maatregelen voorstellen voor de veiligheid van het publiek’, aldus  Anutin.

De minister zei ook dat vaccinaties cruciaal zijn om de bevolking te beschermen tegen de ergste effecten van het virus. Hij spoort degenen die niet zijn gevaccineerd, aan om snel hun injecties te krijgen.

Kinderen van 5-12 jaar kunnen nu Pfizer-vaccins krijgen na bevestiging van de fabrikant. Volgende maand zullen er genoeg Pfizer-vaccins zijn geregistreerd voor kinderen in deze leeftijdscategorie.

Voorts heeft het ministerie de Government Pharmaceutical Organisation opgedragen om te zorgen voor voldoende favipiravir-pillen voor de behandeling van geïnfecteerde patiënten.

‘We kunnen het ons niet veroorloven om zelfgenoegzaam te zijn of niet op onze hoede te zijn. We moeten ons voorbereiden voor het geval dat.’ (Plan to ease curbs)

Kort nieuws zaterdag 15 januari

• Fotoalbum (18 foto’s) Build up to Lunar New Year
Chinese New Year will be celebrated on Feb 1 this year. People pose for photos and pay their respects at Chinese shrines in Nonthaburi and Bangkok, as shops in Yaowarat, Bangkok’s Chinatown, offer a variety of products for the annual celebration.

Unvaccinated risk losing jobs in Singapore
Workers in Singapore who refuse to be inoculated against Covid-19 may risk losing their jobs as new restrictions on office access take effect.

State mulls reducing diesel excise tax
Authorities may consider reducing the excise tax on diesel, as the government struggles to deal with the higher cost of living.

7,793 new Covid cases, 18 more deaths
The country registered 7,793 more Covid-19 fatalities and 18 new cases during the previous 24 hours, the Public Health Ministry announced on Saturday morning.

Investors fret over pending interest rate variance
In addition to the impact of the Omicron coronavirus variant on the Thai economy, investors are concerned with capital outflows because of the widening gap in interest rates between Thailand and other countries, says Tim Leelahaphan, an economist at Standard Chartered Bank (Thai).

Ministry seeks B1.4bn to ease cost of living burden
The Commerce Ministry is asking for 1.4 billion baht to implement measures to reduce the cost of living for Thais amid spikes in the prices of goods and food.

‘70% turnout’ for by-elections to replace Democrats
At least 70% of voters are expected to cast their votes in Sunday’s by-elections in Songkhla and Chumphon, according to the Election Commission (EC).

Civil Aviation Board extends relief
The Civil Aviation Board (CAB) has extended relief measures for airlines affected by the Covid-19 pandemic for another three months, according to the Ministry of Transport.

SRT gets green light to build rail bridge to Laos
The cabinet has ordered the State Railway of Thailand (SRT) to quickly design and build a second bridge from Nong Khai province to Laos, to connect to the new China-Laos railway.

Accused tiger killers face 10 charges
Police have pressed 10 charges against all suspects involved in the killing of two Bengal tigers found skinned with their meat cooking on a grill in a jungle near the Myanmar border in Thong Pha Phum district of Kanchanaburi.
The fifth and final suspect surrendered to authorities on Thursday night. Four other men wanted for killing the two animals surrendered to police earlier. They said the tigers had preyed regularly on their cattle and this drove them to use a dead cow as bait and shoot them.


 

BP in vogelvlucht om 11:02 uur en bij 30°

14 januari – Bangkok Post telt vandaag zeven berichten op de voorpagina en pagina 4, terwijl de pagina’s 2 en 3 de profielen bevatten van de laatste winnaars van de Bangkok Post CEC 2021 of the Year onderscheiding waarmee alle 21 winnaars een beurt hebben gehad.

De krant opent met het bezoek dat de Japanse minister Koichi Hagiuda (Economie, Handel en Industrie) aan Thailand brengt. Hij heeft beloofd dat Japan de samenwerking met Thailand zal bevorderen, evenals industriële investeringen en ontwikkeling. Op de bijgeplaatste foto begroeten hij en premier Prayut elkaar met een vuistdruk. Ze hebben zich ook beschermd met een mondkapje.

Het aardigste bericht Crocodile goes onto the menu meldt dat krokodil fokkerijen het vlees aanbieden als alternatief voor varkensvlees, waarvan de prijs omhoog is geschoten naar 200 baht per kilo.

In Nakhon Pathom heeft de eigenaar van de Hia Sak Farm de situatie in zijn voordeel omgebogen door op zijn Facebook-pagina krokodillenvlees te verkopen voor 105 baht per kg, met groothandelsprijzen vanaf 70 baht per kilo voor ten minste 30 kg.

Hij zegt dat zijn farm zich voorheen vooral op de export richtte. Maar als gevolg van Covid-19 moest hij de nadruk leggen op de binnenlandse markt – en kreeg een goede respons op zijn initiatief.

Evenzo, op de Rungtaweechai-boerderij in tambon Samngam stroomden gisteren lokale bewoners en toeristen toe om krokodillenvlees te kopen. Wichai Rungtaweechai (65), de eigenaar van de boerderij, zegt dat hij ongeveer 12.000 krokodillen van verschillende groottes fokt, waarvan de grootste meer dan vijf meter lang is. Zijn boerderij is al meer dan 30 jaar in bedrijf.

‘Omdat varkensvlees duur is, zijn nu meer mensen overgestapt op het eten van krokodillenvlees, dat goedkoper en smakelijker is. Het bevat ook weinig vet en veel eiwitten.’

Zo zie je maar weer dat elk nadeel zijn voordeel heeft, een ‘wijsheid’ gedebiteerd door Johan Cruijff (1947-2016). Hij zei: Je moet schieten, anders kun je niet winnen. Je gaat het pas zien als je het doorhebt. Het goeie doel is niet je eigen doel.

De vogel vliegt vervolgens over het katern Business dat opent met State aims to expedite consumer spending. De regering overweegt een snellere uitrol van de vierde fase van de eigen bijdrageregeling Khon La Khrueng om de bestedingen te stimuleren.

From the bottom left, the de Havilland Mosquito, the Vought F4U Corsair, top left, the Curtiss P-40 Warhawk, bottom right, and the P-51 Mustang.

From left, Super AVI P-51 Mustang, Super AVI Tribute to Vought F4U Corsair, Super AVI Curtiss Warhawk and Super AVI Mosquito.

Life opent weer eens met horloges onder de kop Salute to aviation history en een foto van een halve pagina tot de vouw van Havilland vliegtuigen. Breitling brengt hulde aan vier gevechtsvliegtuigen uit de Tweede Wereldoorlog in zijn nieuwe Super AVI-serie.

De foto van de vliegtuigen is op 13 augustus 2021 genomen door luchtvaartfotograaf Bradley Wentzel. Hij moest snel werken binnen het kleine raam van het ‘gouden’ ochtendlicht om vier vintage vliegtuigen vast te leggen die boven Virginia Beach vlogen, in een dramatische strakke formatie, soms minder dan 3 meter van elkaar verwijderd bij snelheden van meer dan 320 km/u.

De North American Aviation P-51 Mustang, Vought F4U Corsair, de Havilland Mosquito en Curtiss P-40 Warhawk werden gevlogen door Raymond Fowler, John Fuentes, Mike Spalding en Taylor Stevenson. Elke piloot droeg een Super AVI-model gerelateerd aan dit 75 tot 80 jaar oude vliegtuig in de monumentale vlucht die door Breitling werd georganiseerd.

De nieuwe Super AVI-serie is een eerbetoon aan de luchtvaartgeschiedenis met ontwerpen die zijn geïnspireerd op de vier legendarische vliegtuigen en Breitlng’s Ref 765 AVI uit 1953. Na de lancering was het horloge meteen een hit onder vliegeniers, die het de bijnaam ‘Co-Pilot’ gaven.


 

A food shop in Bangkok shows higher prices for dishes on Wednesday.

BP in vogelvlucht om 13:21 uur en bij 33°

13 januari – De vogelvlucht begint vandaag erg laat omdat ik ’s ochtends gerust heb. Het lukte me niet mij enthousiast te werpen op de samenstelling van Nieuws uit Thailand. Het lijf werkte niet mee. Maar ben inmiddels voldoende hersteld om te melden dat BP zes berichten, de rubriek In Brief met vier kortjes en een los geplaatst kortje telt op de bruto vier maar netto 3,875 binnenland pagina’s van het eerste katern.

Ze staan op pagina 3 en 4, want pagina 2 bevat weer de profielen van winnaars van de Bangkok Post CEC 2021 of the year onderscheiding. De voorpagina bevat het paginagrote verhaal Rising costs seen as final straw met een forse overlees op de 3.

Stijgende voedselprijzen nemen een grotere hap van het inkomen van mensen en zouden de politieke druk op en zelfs de stabiliteit van de coalitieregering in gevaar kunnen brengen, die nog iets meer dan een jaar in functie is. Vijf bobo’s laten er hun licht over schijnen.

Het Business katern opent met Call for delay of new tourist entry fee. De nieuwe toeristenbelasting van 300 baht die in april van kracht wordt, roept gemengde reacties op bij toeristen, aangezien het herstel lauw en broos blijft.


Life opent met een foto van drie kwart pagina van de Maya Bay met daarin geplaatst de kop Return to paradise. Reizigers zijn aangekomen bij de Maya Bay op Phi Phi, maar het dilemma blijft dat massatoerisme plaatst tegenover bezorgdheid over het milieu en de nooit eindigende pandemie.

En dat is alles wat ik meld over de krant van vandaag. Meer weten? Raadpleeg de website.


 

BP in vogelvlucht om 8:10 uur en bij 26°

12 januari – Werd om vijf miuten over acht wakker. Mijn biologische klok lijkt te weten dat rond dit tijdstip de krant wordt bezorgd, want vijf minuten later werd hij naar mijn kamer gebracht. Een snelle scan leerde dat het katern Life met Brave new art world verreweg het interessants is, mede dankzij de Illustraties.

Thaise kunstenaars omarmen de NFT-markt (non-fungible tokens) en de nieuwe inkomstenstromen die de technologie biedt, meldt de krant. Van de zeven illustraties vind ik Bored Girls Club van Pimchanok Teepapong het aardigst en die laat ik direct maar zien. Ook intrigerend een serie van drie getiteld Sleepless Girl van Kanokwan Sutthang. Ik toon de laatste van de drie – u begrijpt wel waarom.

Non-fungible token
Een non-fungible token, (Engels: niet-vervangbare of unieke jeton) (NFT) is een koppeling (een soort eigendom) op een blockchain van een account aan een uniek (niet uitwisselbaar) digitaal item via een smart contract. NFT is een manier om eigenaarschap te koppelen aan digitale objecten. (Bron: Wikipedia)

BP telt vandaag acht nieuwsberichten en –verhalen plus de rubriek In Brief met vijf kortjes in een volle kolom op de voorpagina en pagina 3. Op pagina 2 worden weer vier extraordinary CEO’s van de 21 in het zonnetje gezet, die vorig jaar door BP zijn geselecteerd voor de Bangkok Post CEC 2021 of the year onderscheiding.

De krant heeft vandaag een merkwaardige voorliefde voor de strijdkrachten, want opent met Air force eyes B13.8bn jet deal en pagina 3 opent met Military told to maintain neutrality. Als pacifist in hart en nieren kan het eerste verhaal me gestolen worden, het tweede meldt dat premier Prayut de strijdkrachten heeft bevolen in de aanloop naar de tussentijdse verkiezingen in Bangkok, Chumphon en Songkhla strikte neutraliteit te betrachten en de verkiezingen te steunen. Waarschijnlijk is dat advies in Thailand nodig, in Nederland is het ondenkbaar.

Het Business katern opent met BoT jittery over rising living costs. De Bank of Thailand maakt zich zorgen over hogere prijzen voor levensonderhoud, maar niet in termen van algehele prijsstabiliteit, zegt de gouverneur van de centrale bank Sethaput Suthiwartnarueput.

De bank is van mening dat hogere prijzen geen nadelige invloed zullen hebben op de macro-economie en dat de totale inflatie binnen haar doelstelling zal blijven. Maar de stijgende energie- en voedselprijzen kunnen bijdragen aan de kosten van levensonderhoud te midden van een langzaam economisch herstel, zei hij.

De foto toont varkensvlees op de Si Mum Mueang markt in Pathum Thani, waarvan de prijzen zijn begonnen te stijgen.

Chicken meat on sale at Simummuang wet market in Lam Luk Ka district, Pathum Thani, on Monday.

Nieuwsflitsen op woensdag 12 januari

Chicken price freeze to counter to high pork prices
The Internal Trade Department and traders in the poultry industry have agreed to freeze chicken prices for six months while steps are taken to solve the problem of soaring pork prices, department director general Wattanasak Sua-iam said on Tuesday.

MPs blame high pork prices on govt inaction on swine fever
The leader of the opposition Pheu Thai Party and a Democrat Party member of the House commerce committee on Tuesday held the government accountable for escalating pork prices and pointed to uncontrolled African swine fever as the cause.

Govt says African swine fever detected in slaughterhouse
Officials have detected African swine fever in a surface swab sample collected at a slaughterhouse in Nakhon Pathom province.

Focus on Laos-China rail amid fruit export hopes
Thailand looks set to negotiate with the Lao and Chinese governments for closer logistic and freight transport cooperation through the Laos-China high-speed train project, in the hope that it will boost fresh fruit exports.

DES Ministry upbeat on rollout of PDPA
The Ministry of Digital Economy and Society expressed confidence there will be no further delay in the full enforcement of the Personal Data Protection Act (PDPA), slated to take place on June 1.

5 teenagers released after ping pong bomb thrown into school
Five teenagers were brought to Samrong Tai police station for questioning, and then released, after
ne of them was seen hurling a ping pong bomb into the compound of a school in Phra Pradaeng district of Samut Prakan on Monday.

New sandboxes open to overseas arrivals amid Covid spikes
Three popular beach destinations have been added to a visa programme that allows foreign visitors to bypass a mandatory isolation, throwing a lifeline to the country’s Covid-hit tourism industry seen as key to a nascent economic recovery.

Hong Kong to ban transit travellers from Thailand Air passengers from so-called Group A, a list of
esignated high-risk countries that includes Thailand, are set to be banned from transiting through Hong Kong International Airport, according to people familiar with the matter, another move in the financial hub’s aggressive effort to shield itself from Omicron.

Exports seen up 5%-8% this year – shippers
Exports this year are expected to rise between 5% to 8%, boosted by strong global demand and a weaker baht currency, the Thai National Shippers’ Council said on Tuesday.

7,133 new Covid cases, 12 more deaths
Thailand on Tuesday announced 7,133 new Covid-19 cases, the third day of slight declines, and 12 more deaths.

Revered monk on 1,500km barefoot trek
A revered 72-year-old monk is nearing the end of his 1,500-kilometre barefoot pilgrimage from Phuket to his home province of Nakhon Phanom.

Yacht gutted by fire at Sattahip marina
A fire aboard a yacht at the Ocean Marina Yacht Club in tambon Na Jomtien, Sattahip district, caused an estimated 10 million baht damage on Tuesday.

Economy to take 0.3% hit from Omicron – Bank of Thailand
The economy will take a 0.3% hit from an outbreak of the Omicron variant of Covid-19, although it should be managed within the first half of 2022, the Bank of Thailand (BoT) governor said on Tuesday.

Crystal meth found in parcels en route from Germany to Laos
Customs officials have seized 23 kilogrammes of crystal methamphetamine worth about 50 million baht sent from Germany and destined for Laos, at the Bangkok postal centre in Hua Lamphong.

Three jailed PAD leaders released by royal pardon
Twenty-nine prison inmates, including three ageing former leaders of the defunct People’s Alliance for Democracy (PAD) protest movement, have been released under a royal pardon marking the birthday in December of the late King Bhumibol Adulyadej, Medical Correctional Hospital director Wattanachai Mingbancherdsuk said.

People line up to get Covid shots at Bang Sue
Many people visit the vaccination centre at Bang Sue Grand Station in Bangkok to get their Covid-19 vaccines and boosters on Tuesday.

Forces told to be ‘politically neutral’ in by-elections
Prime Minister Prayut Chan-o-cha has instructed the armed forces to remain politically neutral in the upcoming by-elections in Bangkok, Chumphon and Songkhla and support the polls.

Raids nab alleged major drug trafficker
Police arrested an alleged major drug trafficker in Songkhla and seized assets worth over 54 million baht for examination during raids in several provinces on Tuesday morning.

Police charged with attempted murder at checkpoint
Three policemen face allegations of attempted murder after two young men were shot and seriously wounded at a checkpoint in Narathiwat early on Sunday morning.

WHO warns against treating Covid-19 like flu
The World Health Organization (WHO) on Tuesday warned against treating Covid-19 as an endemic illness-like flu, rather than as a pandemic, saying the spread of the Omicron coronavirus variant has not yet stabilised.

Thai citizenship seekers must pass Thai test
The cabinet on Tuesday approved new ministerial regulations requiring Thai citizenship seekers to pass a Thai language test, with fees for citizenship applications going up by twofold, deputy government spokeswoman Rachada Dhnadirek said.

LPG subsidy extended
The Energy Policy Administration Committee will extend the liquefied petroleum gas (LPG) price cap for another two months to relieve people’s living costs, Kulit Sombatsiri, permanent secretary for energy, said on Tuesday.

Nieuws in foto’s

Klik hier voor het bijbehorende bericht: Prevention is the best medicine

A new initiative at Dementia Day Center is keeping minds sharp through various activities to reduce the incidence of Alzheimer’s in an ageing society. Ik noemde het openingsartikel van het katern Life gisteren al in Overheid en BP wakkeren angst aan, maar bijgaande illustratie was nog niet beschikbaar. N.B. De kop heeft geen betrekking op dementie, maar op angst voor het coronavirus.

Zorg dat rommel telt (4)

12 januari – Klop op hout, het is een verademing om 2022 heel te betreden na een bloedstollende achtbaanrit van de afgelopen jaren. Misschien werk je al aan je motto ‘Nieuwjaar, nieuw ik’ en ben je aan het plannen welk voornemen voor het nieuwe jaar als eerste moet worden aangevinkt.

Je kunt thuis ook een nieuwe start maken door spullen die je niet langer wilt hebben te doneren aan openbare en particuliere organisaties die je geliefde spullen, of zelfs afval, veranderen in schatten voor mensen in nood. Bovendien is het een win-winsituatie waarbij je je huis kunt opruimen en het begin van het nieuwe jaar ook voor anderen beter kunt maken.

Aldus de intro van het omslagverhaal Making clutter count in Guru van vrijdag 7 januari. Het vrijdagmagazine van BP doet negen suggesties op het gebied van oude lootjes, verpakkingsafval, papier afval en plastic afval. De afgelopen drie dagen de intro en cover van het blad, old lottery en Wat Huai Mu Orphanage en Packing waste met Green Road: cat block en Won.

Vandaag Green Way en Paper Ranger.

Green Way
Don Mueang Tollway lanceerde het ’Green Way’-project, dat alle soorten gebruikt papier recyclet tot een notitieboekje dat zal worden gedistribueerd naar scholen in heel Thailand. U kunt tolbonnen, enkelzijdig oud papier of alle publicaties per post aanleveren of afgeven bij twintig donatiepunten. Kijk hier voor de locaties: bit.ly/3sQpFQM.

Address: Don Mueang Tollway Public Co Ltd (Corporate Communications Department), 40/40, Vibhavadi Rangsit Road, Don Mueang, Bangkok 10210. FB.com/tollway.csr

Paper Ranger
Het Paper Ranger-project, geïnitieerd door de Foundation for Rural Restoration of Thailand, accepteert eenzijdig gebruikt A4-papier om notitieboekjes te maken voor kinderen in nood. Ze werven ook vrijwilligers om deel te nemen aan een online notebookworkshop.
Ze sturen je een knutselpakket en geven je toegang tot online lessen waarin je leert hoe je een notitieboek kunt maken. Studenten kunnen vrijwilligersuren verzamelen en na afloop van het project een vrijwilligers-erecertificaat voor hun portfolio krijgen.

Address: Baan Jit Asa (Paper Ranger Project), 2044/21, New Petchaburi Road, Huai Khwang, Bangkok 10310. FB.com/wearepaperranger

Kunstenaar verkent menselijke grenzen

12 januari – Arbeidsuitbuiting in de textielindustrie is het onderwerp van ‘Spinning Wheels’ in het Jim Thompson House Museum. Gehouden in samenwerking met Nova Contemporary, is dit een solotentoonstelling van Kawita Vatanajyankur die raakt aan materialisme, arbeidskwesties, feminisme, menselijkheid en machines.

Tot zover was het bericht nog duidelijk maar daarna verzandde het in een onbegrijpelijk jargon waaraan kunstrecensenten zich wel vaker schuldig maken. Ik beperk me daarom tot de bij het bericht geplaatste illustratie video of performance art en verwijs verder naar de website.

Het Jim Thompson House Museum bevindt zich op Soi Kasem San 2, bij Rama I Road en is van woensdag tot maandag geopend van 10.00 tot 18.00 uur. Het inschrijfgeld is 50 baht (gratis voor leden en studenten onder de 10 jaar). (Artist explores human limits in new exhibition, BP Life, 11 januari)

Tot 18 februari. Visit jimthompsonartcenter.org or call 02-216-7368.

Parc Paragon is opwindend plezier

12 januari – Parc Paragon in Siam Paragon is omgetoverd tot een elektrische outdoor-skelterracebaan voor ‘Siam Paragon Amazing Kart Race By Monowheel’.

Het evenement wordt gehouden om het nieuwe jaar te vieren en biedt leuke activiteiten voor de nieuwe generatie en alle gezinsleden om veilig en milieuvriendelijk te racen in de drie spannende zones.

Met een oppervlakte van 284 m² kunnen snelheidsliefhebbers op de ‘Amazing Kart Race’-baan een proefrit maken met de Ninebot Gokart Kit en Ninebot Gokart Pro, die beide een nieuw prestatieniveau bieden voor innovatieve auto’s. Een sessie kost 350 baht per persoon.

Ontworpen voor kinderen en tieners met een passie voor uitdagende buitenactiviteiten, heeft de ‘Hoverboard Arena’ experts die je kunnen leren hoverboards te besturen. De kosten bedragen 50 baht per persoon.

De ‘Test Drive Area’ bevat de Ninebot Mecha Kit, de nieuwste innovatieve robotrit van Segway-Ninebot. Rijders krijgen de kans om te genieten van het nieuwe gevechtsvoertuig omdat het wordt geleverd met een pistool dat met water gevulde gelballen kan schieten. Proefritten zijn gratis.

Het evenement presenteert ook een grote selectie elektrische scooters van bekende merken voor testritten, met exclusieve aanbiedingen. Dit is ook een gelegenheid om getuige te zijn van alle kenmerken, functies en ontwerpen van de Ninebot eMoped A35, de nieuwste innovatieve elektrische fiets van Segway-Ninebot, die dit jaar te koop zal zijn. (Parc Paragon is electrifying fun, BP Life 11 januari)

Tot 18 januari. Visit facebook.com/siamparagonshopping or call 02-610-8000.

4.000 aanvragen per dag om Phuket te bezoeken

12 januari – Phuket blijft voor internationale toeristen een populaire reisbestemming, aangezien meer dan 4.000 buiteblanders elke dag een aanvraag indienen om het resort-eiland te betreden via het Thailand Pass-systeem, zegt de Phuket Tourism Association (PTA).

De meeste kandidaten komen uit Duitsland, Rusland, Kazachstan, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Frankrijk. De vereniging registreerde dinsdag 4.288 aanvragen. Het aantal aanvragers impliceert dat de tegenmaatregelen tegen Covid-19 zowel werken als vertrouwen wekken bij toeristen, zegt PTA-voorzitter Bhummikitti Ruktaengam.

Van de internationale reizigers die na aankomst hier positief testen op het nieuwe coronavirus, is ongeveer 70-80% besmet met de Omicron-variant en 90% van de gevallen vertoonde slechts milde symptomen.

De patiënten kunnen in hun hotels blijven als ze geïsoleerd kunnen blijven in hun kamer. De hotels moeten ook het certificaat Safety and Health Administration Plus hebben ontvangen van het ministerie van Volksgezondheid.

Als hotels geen kamers hebben voorbereid om geïnfecteerde toeristen te isoleren, zullen de hotelmanagers met de autoriteiten coördineren om geschikte faciliteiten te vinden, zoals hospitels (hotel- annex ziekenhuizen) en nieuw gevormde Traveler Community Isolation (TCI) wards.

Momenteel hebben 126 van de 480 hotels zich aangemeld voor het systeem van hotelkamerisolatie, wat betekent dat ze een deel van hun kamers hebben toegewezen om geïnfecteerde reizigers te isoleren die milde symptomen vertonen. Het totale aantal kamers onder dit plan in Phuket staat nu op 650, aldus Bhummikitti.

De PTA verwacht dat het aantal geaccrediteerde hotels binnenkort zal verdubbelen tot 250. Bovendien zal het Bangkok Hospital Siriroj in Phuket de handen ineen slaan met een lokaal hotel om nog eens 100 ziekenhuiskamers toe te voegen.

Phuket opent vandaag drie TCI-centra. De centra zijn een optie voor besmette reizigers die geen hotel kunnen vinden met speciaal geïsoleerde kamers of die wachten op goedkeuring van de ziektekostenverzekering om te blijven.

Sinds maandag heeft Phuket 468 nieuwe binnenlandse besmettingen: 184 gevallen van de Phuket Sandbox en 74 van de Test&Go regeling. Er zijn geen nieuwe sterfgevallen geregistreerd. (4,000 a day applying to visit Phuket)

Pork is available at Simummuang wet market in Lam Luk Ka district of Pathum Thani on Monday.

Varkenstest positief op Afrikaanse varkenspest

12 januari – Het Department of Livestock Development (DLD) heeft één geval van Afrikaanse varkenspest (AVP) ontdekt in een slachthuis in Nakhon Pathom uit bloedmonsters die begin deze maand zijn genomen, maar heeft de bevolking dringend verzocht niet in paniek te raken aangezien de ziekte niet overdraagbaar is op mensen.

DLD-hoofd Sorawit Thanito zei dinsdag dat het departement op de hoogte is van de bezorgdheid van mensen over mogelijke uitbraken op gedomesticeerde varkenshouderijen. ‘Alles moet worden gedaan volgens academische principes en internationale normen om uitgebreide informatie te verkrijgen voordat de resultaten openbaar worden gemaakt’, zegt hij.

Speciale taskforce-teams zijn op pad gestuurd om in het weekend 305 bloedmonsters te verzamelen van tien boerderijen en vier oppervlaktemonsters van twee slachthuizen in de provincies Ratchaburi en Nakhon Pathom. De monsters zijn voor onderzoek naar het laboratorium van het National Institute of Animal Health gebracht. Van de 309 monsters was er één uit een slachthuis in Nakhon Pathom besmet met AVP.

De DLD is de afgelopen dagen door de bevolking onder druk gezet om duidelijk te maken of het land te maken heeft met een AVP-uitbraak en of dit de varkensvleesprijzen heeft opgedreven. Na de onthulling van dinsdag verdubbelde de Pheu Thai-partij van de oppositie haar drie jaar durende beschuldiging dat de regering deze informatie in de doofpot stopt.

Sorawit ontkent in december een brief te hebben ontvangen van het Thailand Veterinary Dean Consortium waarin werd gewaarschuwd dat AVP was aangetroffen in varkensbloed, maar beloofde een commissie op te richten om de zaak te onderzoeken.

Premier Prayut heeft ook een onderzoek bevolen om uit te zoeken waarom deze vermeende waarschuwingen Sorawit of de regering nooit hebben bereikt.

Regeringswoordvoerder Thanakorn Wangboonkongchana zegt dat Prayut verwees naar een waarschuwing van de faculteit Diergeneeskunde van de Kasetsart University die naar verluidt eerder naar de DLD was gestuurd.

Het Thailand Veterinary Dean Consortium stuurde een soortgelijke waarschuwingsbrief naar de DLD, aldus Pheu Thai-leider Cholnan Srikaew. Hij zwoer om Prayut, de minister van Agriculture and Cooperatives, en de directeur-generaal van de DLD verantwoordelijk te houden voor de vermeende doofpotaffaire.

Het kabinet heeft 574 miljoen baht goedgekeurd om boeren te compenseren voor meer dan 150.000 geruimde varkens. Het fonds, afkomstig uit de centrale begroting, zal worden uitbetaald aan 4.941 varkenshouders in 56 provincies die getroffen zijn door de ruiming van 23 maart tot 15 oktober. (Pig tests positive for ASF, says dept)


 

Overheid en BP wakkeren angst aan

11 januari – De overheid is weer flink bezig de bevolking bang te maken voor het coronavirus en de krant doet er driftig aan mee getuige de openingskop Fear cases may hit 20k a day. ’t Is een beproefde taktiek van dictaturen: creëer een vijand en je hebt geen kind aan de bevolking.

Nieuwe gevallen van Covid-19 kunnen tegen het einde van de maand oplopen tot 20.000 per dag, tenzij voorzorgsmaatregelen serieus worden genomen, zegt het Center for Covid-19 Situation Administration (CCSA).

Dit ter inleiding van de krant van vandaag die weinig genoegen schenkt met twee lange verhalen: op de 3 een interview van een halve pagina met partijleider Korn Chatikavanij van de nieuwe partij Kla (Korn wants Kla Party to go it alone) en op de 4 het even lange achtergrondverhaal Residents live in fear after condo crimes, waarbij ik gelijk aanteken dat het om slechts twee recente incidenten gaat, waarvan één fataal. Waar hebben we het over?

BP telt vandaag bruto vier maar netto 3,5 binnenland pagina’s in het eerste katern met zes nieuwsberichten en –verhalen, de rubriek In Brief met vijf kortjes in een volle kolom en twee losgeplaatste kortjes. Van de foto’s vallen vooral twee vierkoloms foto’s op: één met eieren waarvan de prijs omhoog is geschoten en één met 120 bedden in het Ram Intra sportcentrum.

Op pagina 2 vier profielen van CEO’s die vorig jaar de Bangkok Post CEO of the Year 2021 onderscheiding hebben ontvangen. In totaal heeft BP 21 extraordinary mannen en vrouwen goed genoeg bevonden voor de onderscheiding. Ze worden deze week allemaal in het zonnetje gezet.

Het katern Business opent met Omicron stymies tourism recovery. Hoewel de toeristenindustrie optimisme begint te zien na de heropening van het land op 1 november vorig jaar, heeft een nieuwe whiplash in het reissentiment van de Omicron-variant een rem gezet op de vooruitzichten voor herstel in 2022.

Het meest waarschijnlijke scenario voor de Thaise horeca is een U-vormig geleidelijk herstel tot 2024, te beginnen met binnenlandse vakantiereizen die al zijn hervat, zegt Boriwat Pinpradab, directeur en partner bij Boston Consulting Group (BCG).

Life opent met Prevention is the best medicine. Een nieuw initiatief bij het Dementia Day Center houdt de geest scherp door middel van verschillende activiteiten om de incidentie van Alzheimer in een vergrijzende samenleving te verminderen.

Staat een leuke illustratie bij, een hoofd opgebouwd uit gekleurde rondjes, alhoewel het woord leuk in dit verband slecht gekozen is, maar die is niet beschikbaar op de website. Kan wel een andere foto laten  zien (Musical instruments for cognitive exercises). Meer weten? Klik op de kop.

Camels are showcased in a parade during the sixth edition of the King Abdulaziz Camel Festival in the Saudi Rumah region, some 161Km east of the capital Riyadh, on Sunday. The festival introduced a round for women camel owners, allowing them for the first time to showcase their animals in a beauty contest.

Nieuwsflitsen op 11 januari

Women’s camel beauty contest makes debut in Saudi
Saudi women, in a first for the conservative kingdom, have paraded their camels in a beauty pageant for the prized “ships of the desert”.

Egg prices soar to B3 each
Prices of chicken eggs shot up by five to six baht per tray of 30 on Monday, with the Layer Chickens Association attributing the increase to the high cost of feed and farm drugs.

Police warn against online jobs requiring use of bank accounts
People are being tricked into taking seemingly well-paid jobs online which actually involve transferring criminals’ illegal earnings through their own bank accounts, and they could be held liable, a police spokesman warned on Monday.

Huge patient data leak from Siriraj Hospital
Siriraj Hospital hacked and almost 39 million purported patient records offered for sale on an internet data-sharing marketplace.

The world is having far less sex using condoms during the pandemic – Nikkei
The world’s largest maker of condoms hasn’t been spared from the coronavirus pandemic as the use of its products slumped as much as 40% in the last two years.

Bank of Thailand sees lower H1 growth due to Omicron outbreak
The Bank of Thailand (BoT) said on Monday the country’s economy could see lower growth in the first half of 2022 than a base case scenario due to uncertainties caused by the Omicron variant of the coronavirus.

More caught for illegal entry from Myanmar
Twenty-nine Myanmar nationals were arrested after they illegally crossed the border into Muang district of Prachuap Khiri Khan on Sunday, police said.

Omicron now accounts for a third of Covid cases
Thirteen more Covid-related deaths, 7,926 new cases were announced on Monday, with the Omicron variant accounting for more than a third of new infections.

Hospitals ordered to immediately admit child Covid cases
All hospitals are being instructed they must not reject children infected with Covid-19 and must also
have on hand suitable medication for their treatment.

Complaint filed with NACC over rising pork, egg prices
Serial petitioner Srisuwan Janya on Monday filed a complaint with the National Anti-Corruption Commission (NACC) accusing Commerce Minister Jurin Laksanavisit and Agriculture Minister Chalermchai Sri-on of malfeasance or neglect of duty leading to soaring prices of pork and eggs.

Shipwreck ‘no threat’ to traffic, environment
The Royal Thai Navy has insisted that the abandoned ship, which sunk off the coast of Nakhon Si hammarat as it was being towed to shore on Saturday, is not a hazard to maritime traffic.

Ministry ‘closely monitors’ ATK price gouging
The Commerce Ministry is monitoring antigen test kits (ATK) prices to ensure they remain affordable for the public amid a surge of Covid-19 infections in Bangkok and provinces.

Ministry to make Covid endemic this year
The Covid-19 pandemic could become endemic this year as the latest wave shows mild symptoms and people have cooperated well with vaccination.

Govt rejects allegations of African swine fever cover-up
The government denies accusations it has covered up an outbreak of African swine fever that some believe is behind the spike in pork prices.

Revenue dept to finalise crypto tax details this month
Clear criteria for calculating tax on profits from cryptocurrency and digital asset trading are expected be finalised this month.

Saen Saep boat fares to rise
Fares for the Khlong Saen Saep boat service in Bangkok will go up by one baht from Jan 14, the ferry operator Krom Krua Khonsong announced on Monday.

2021 is 5th-hottest year on record
BRUSSELS: Last year was the world’s fifth hottest on record, while levels of planet-warming carbon dioxide and methane in the atmosphere hit new highs in 2021, European Union (EU) scientists said.

Nieuws in infographics

Klik hier voor het bijbehorende artikel: Hyperventilating about inflation?

Experts geven hun mening over hogere prijsvooruitzichten. Dringende kwesties zijn onder meer hoe hyperinflatie wordt gedefinieerd, of het in Thailand kan gebeuren en hoe het de algemene consumenten, de binnenlandse rentetarieven en de herstellende economie beïnvloedt.

Klik hier voor het bijbehorende artikel: Car producers still optimistic for 2022

Tourism was not the only industry relieved when Thailand reopened its borders to foreigners on Nov 1 last year, with automakers also applauding the move to welcome back international visitors.

Zorg dat rommel telt (3)

11 januari – Klop op hout, het is een verademing om 2022 heel te betreden na een bloedstollende achtbaanrit van de afgelopen jaren. Misschien werk je al aan je motto ‘Nieuwjaar, nieuw ik’ en ben je aan het plannen welk voornemen voor het nieuwe jaar als eerste moet worden aangevinkt.

Je kunt thuis ook een nieuwe start maken door spullen die je niet langer wilt hebben te doneren aan openbare en particuliere organisaties die je geliefde spullen, of zelfs afval, veranderen in schatten voor mensen in nood. Bovendien is het een win-winsituatie waarbij je je huis kunt opruimen en het begin van het nieuwe jaar ook voor anderen beter kunt maken.

Aldus de intro van het omslagverhaal Making clutter count in Guru van vrijdag 7 januari. Het vrijdagmagazine van BP doet negen suggesties op het gebied van oude lootjes, verpakkingsafval, papier afval en plastic afval. De afgelopen twee dagen de intro en cover van het blad, en old lottery en Wat Huai Mu Orphanage. Vandaag Packing waste met Green Road: cat block en Won.

Green Road: cat block
Gooi geen lege brokjes van je dierbare viervoeter weg, want het creatieve hergebruikproject van Green Road ontvangt ze met open armen en gebruikt ze als de belangrijkste bron voor hun upcycled bouwstenen.

De duurzame sociale onderneming in Lamphun, wier doel het is om afvalbeheer en de circulaire economie te bevorderen, accepteert voedselpakketten voor huisdieren voor donatie, met name plastic gecoate en aluminiumfolieverpakkingen, om een ​​plastic baksteen in de vorm van een kat te maken.

Elke keiharde kat bespaart 4,4 kg plastic afval, gelijk aan 44 zakken per blok, en kan op bestelling worden gemaakt voor 100 baht. FB.com/greenroad.enterprise

Address: Green Road, 148/3, Moo 19, Muang District, Lamphun 51000. Contact Line ID: g2110r or call 088-193-8866 to order.

Won
Won geeft shoppers who went on online shipping sprees during the auspicious-date sales een kans om hun bezorgpakketten op te ruimen via een hergebruikproject. Ze vereisen dat je de stickers of tape op de pakketten afpelt of afknipt. Maak ze schoon en droog ze af, verpak ze vervolgens stevig in een zak voor levering of geef ze af bij een ´Won box´. [Met excuses aan het onvertaalde zinsdeel]

Naast verpakkingsafval, namelijk pakketdozen en noppenfolie, accepteren ze ook alle soorten rekbare kunststoffen, zoals handvattassen, boodschappentassen en folie voor bidonverpakkingen. Bovenal is een kilogram van je afval dat naar het hergebruikproject wordt gestuurd gelijk aan 5 baht , die ook wordt gedoneerd aan lokale milieuorganisaties. FB.com/wontogether

Naast verpakkingsafval, namelijk pakketdozen en noppenfolie, accepteren ze ook alle soorten rekbare kunststoffen, zoals handvattassen, boodschappentassen en folie voor bidonverpakkingen. Bovenal is een kilogram van je afval dat naar het hergebruikproject wordt gestuurd gelijk aan 5 baht , die ook wordt gedoneerd aan lokale milieuorganisaties. FB.com/wontogether

Address: TPBI Public Co., Ltd. (Project Won), 42/174, Moo 5, Sampran District, Nakhon Pathom 73210.

Udon Thani klaar om nieuwe investeerders te ontvangen

11 januari – De Udon Thani Industrial City, het eerste industrieterrein in het Noordoosten, zal naar verwachting in april de eerste groep investeerders verwelkomen. Directeur Phisit Piputvilaikul zegt dat de aanleg van het terrein met een oppervlakte van 2.170 rai, op schema ligt ondanks de uitbraak van Covid-19. De eerste ontwikkelingsfase, die 1.100 rai beslaat, is voltooid. Op het bedrijventerrein komen 25 pakhuizen van verschillende afmetingen.

De eerste fase, goed voor een investering van 12 miljard baht, omvat de aanleg van logistieke voorzieningen, waterdistributie en afvoerleidingen en wegen. Het waterproductiesysteem heeft een dagelijkse productiecapaciteit van 4.000 kubieke meter, het afvalwaterzuiveringssysteem een ​​capaciteit heeft van 3.200 kubieke meter. Beide systemen zullen in april worden voltooid.

De ontwikkeling van de tweede fase, met een investering van 8 miljard baht, is voor ongeveer 70 procent voltooid, inclusief het elektriciteitsvoorzieningssysteem.

Phisit zegt dat het industrieterrein naar verwachting een overeenkomst zal ondertekenen met een in Denemarken gevestigd bedrijf, terwijl twee Chinese operators interesse hebben getoond. De productie begint naar verwachting over zes maanden als ze besluiten hun fabrieken hier te bouwen. Drie magazijnen zijn geboekt voor productopslag zoals tapiocameel en suiker.

De aanleg van een terrein voor de opslag van containers wordt versneld na de lancering van een middelhogesnelheidstrein die China en Laos verbindt; naar verwachting begint de aanleg volgende maand.

Het industrieterrein gaat aansluiten op de sporen van de State Railway of Thailand en verbonden worden met het Nong Takai-station in Udon Thani.

De regering die het industrieterreinproject volop steunt, beschouwt het als motor voor groei in de regio. Volgens de Industrial Estate Authority of Thailand zal het industrieterrein 80 tot 100 fabrieken bedienen, 20.000 banen creëren en tot 100 miljard baht genereren. Het is bekend dat Udon Thani een hoog agrarisch verwerkingspotentieel heeft vanwege de suikerriet-, cassave- en rijstplantages. (Udon Thani ready to meet new investors, BP Business 10 januari)

Slager, bakker, kaasmaker

11 januari – Pattaya is geen plaats waar je een Italiaans restaurant zou verwachten dat diepgeworteld is in van arm-to-table, nose-to-tail fare. Hoewel het geen geheim is onder de oude bewoners, houdt Luca Marchetti, chef-kok van Trattoria Pizzeria Toscana aan Beach Road, niet alleen zijn eigen dieren voor op tafel, maar maakt hij ook kaas, vleeswaren en alles daartussenin.

‘Ik sloot mijn restaurant in Macau en verhuisde in 1997 naar Bangkok, maar dat duurde niet lang. Ik verhuisde naar Pattaya en besloot dieren voor op tafel te fokken.

Ik ben vast blijven houden aan het maken van de traditionele Italiaanse keuken, waarbij ik de meeste dingen op de traditionele manier doe. Koken is altijd mijn werk geweest, maar ik wilde iets anders doen.

Elke keer als ik problemen had met recepten, raadpleegde ik mijn oma, moeder en tante, die in Toscane wonen’, vertelt Marchetti.

Marchetti heeft drie dier- en groenteboerderijen, verspreid over de buitenwijken van de stad. Hij fokt geiten, een verscheidenheid aan kippen, kwartels, konijnen, duiven, eenden en natuurlijk prized varkens.

Tot zover mijn bespreking van Butcher, baker, cheesemaker. Meer weten? Klik op de kop en bezoek facebook.com/toscanapattayabeach.

Tentoonstelling visualiseert de menselijke ervaring

11 januari – Een groep van zeven senior en junior kunstenaars presenteren hun perspectieven op de mens door middel van hun kunstwerken tijdens ‘Behind Black Eye’ in Number 1 Gallery.

Dit is een zeldzame verzameling van werken van gevierde en opkomende kunstenaars die kijkers zal leiden naar de diepte van elke stap van de reis van elk stuk die is overwogen en prachtig verfijnd. Ze omvatten de inspanning die kunstenaars fysiek hebben geleverd om de grens van hun capaciteiten en werkprocessen te overschrijden.

Alle getoonde stukken weerspiegelen de uitgebreide ervaring van elke kunstenaar en dagen kijkers uit om naar de andere kant van betekenis te zoeken, evenals de achtergronden van alle kunstenaars die de mens vanuit hun gezichtspunt observeren en deze op verschillende manieren presenteren.

Van de zeven kunstenaars noem ik alleen Arnont Lertpullpol (foto). Zijn schilderijen zijn rechttoe rechtaan afbeeldingen van bepaalde gebeurtenissen of acties van wetshandhavers en heersers die een probleem van moraliteit in de samenleving weerspiegelen. (Exhibition visualises the human experience, BP Life, 10 januari)

Number 1 Gallery is on Silom 21 and opens Monday to Saturday from 11am to 7pm. Tot 29 januari. Visit number1gallery.com or call 02-630-2523.

Ga surfen bij Standard Hua Hin

11 januari – The Standard, Hua Hin organiseert ‘Sporty And Soaked’, een meeslepend tweedaags festival dat dit weekend vreugde op de golven zal brengen. Het wordt in samenwerking met het wereldberoemde surfmerk Rip Curl en KBA gehouden.

‘Sportief en Doorweekt’ is het tweede evenement van het resort sinds de opening begin vorige maand en belooft een breed scala aan activiteiten door experts. De retraite aan de kust omvat een masterclass surfen, georganiseerd door Tew Warintorn (foto), een van de beste surfers van het land en lid van het nationale surfteam.

Hij staat klaar om deskundig advies te geven en amateursurfers de kans te geven om alle noodzakelijke vaardigheden te leren, zoals peddelen, hun pauze kiezen, opduiken en op de golven surfen.

Het festival begint op het prachtige gazon aan het strand met een inleiding tot surfen en warming-upsessies. Nadat ze de basis op het droge hebben geleerd, kunnen gasten hun nieuwe technieken oefenen op het strand van Hua Hin, dat wordt omspoeld door eindeloze golven die vanuit de glinsterende Golf van Thailand binnenrollen.

Onder de optie ‘Watersportbuffet’ krijgen adrenalineverslaafden de kans om kitesurf- en wing SUP-lessen (stand-up paddleboarding) te volgen, de basisprincipes van deze sporten te leren voordat ze de oceaan op gaan. Gasten kunnen ook gaan zeilen, terwijl jetski’s en bananenboten ook beschikbaar zijn voor diegenen die op zoek zijn naar wat energiek plezier.

Beide dagen vol actie worden afgesloten met een feest aan het strand waar gasten kunnen ontspannen en chillen met dj’s die vrolijke deuntjes draaien terwijl de zon ondergaat.

De kosten bedragen 2.000 baht voor de masterclass surfen en 4.000 baht voor het ‘Watersportbuffet’. (Get your surf on at Standard Hua Hin, BP Life, 10 januari)

Visit standardhotels.com/hua-hin/happenings/hua-hin-sporty-and-soaked.

Moeder en zoon gooien met modder

11 januari – Heerlijk verhaal van Yvonne Bohwongprasert over rockzanger Sek Loso, zijn vrouw en hun zoon onder de kop Consider family therapy. Henk van der Meijden die van roddel zijn levenswerk heeft gemaakt (wat hij zelf ontkent) kan er nog een puntje aan zuigen.

Yvonne schrijft: De recente ruzie van de Thaise rocker Sek Loso’s vrouw Wiphakorn Sookpimay en zoon Settakorn is veranderd in een moddergooiwedstrijd op nationaal nieuws en sociale media. De kwestie, die begon als een ruzie tussen moeder en zoon, vloeide voort uit beschuldigingen van de feisty (pittig, hardnekkig) Wiphakorn dat Dream, de vriendin van haar zoon, geld, bankboeken, creditcards en contant geld uit het ouderlijk huis had gestolen. Settakorn koos de kant van zijn vriendin in de ruzie en noemde de beweringen van zijn moeder ongegrond en onwaar.

Beschuldigingen tegen Wiphakorn door zowel haar zoon als vriendin omvatten intimidatie, stalking en emotionele mishandeling. Het geschil raakte in een impasse en dus is de zaak, die privé had moeten blijven met gezinsbegeleiding om de impasse te doorbreken, nu in handen van de Central Juvenile and Family Court. Naast het laten ondergaan van een psychiatrische behandeling is er een straatverbod tegen Wiphakorn aangevraagd.

Om deze zaak, die uit meerdere lagen bestaat, beter te begrijpen, moet men zich concentreren op de dynamiek van de Sookpimay-familie, die het best kan worden omschreven als disfunctioneel omdat er een zeer volatile (stormachtige) relatie tussen de ouders is.

Het is algemeen bekend dat Sek Loso, die in het verleden in het nieuws was vanwege zijn drugsverslaving en emotionele instortingen, zijn vrouw fysiek en verbaal heeft misbruikt terwijl hij meerdere buitenechtelijke affaires had tijdens zijn huwelijk.

Aan de andere kant heeft Wiphakorn een beruchte reputatie opgebouwd voor haar online tirades tegen mensen met wie ze ruzie heeft, waaronder haar man en nu zoon. Haar houding kan het best worden omschreven als onbezonnen, eigenwijs en arrogant.

Smullen, vindt u niet en de soap gaat nog een tijdje door. Klik op de kop als u van roddel houdt.

Eggs are displayed at Simummuang Market in Pathum Thani on Monday. Market vendors are maintaining the price of eggs at their current level, despite prices going up by 5-6 baht per tray of 30 elsewhere. The Layer Chickens Association said the increase is caused by high feed and veterinary drug costs.

Eierverkopers gewaarschuwd voor prijsopdrijving

11 januari – Minister Jurin Laksanawisit (Handel) heeft maandag gedreigd juridische stappen te ondernemen tegen verkopers die zich schuldig maken aan prijsopdrijving nadat de eierprijzen waren gestegen. De prijs voor kippeneieren schoot maandag met vijf tot zes baht per tray van dertig omhoog, waarbij de Layer Chickens Association de stijging toeschreef aan de hoge kosten van voer en diergeneesmiddelen.

Jurin zegt dat het ministerie de prijsverhogingen voor eieren en kip nog moet goedkeuren. Hij adviseert bedrijven die eiproducten produceren of verkopen om de autoriteiten op de hoogte te stellen van hun productiekosten en goedkeuring te vragen voordat ze de prijzen verhogen.

Het Trade Department houdt de prijzen voor eiproducten nauwlettend in de gaten om de gevolgen voor consumenten te verminderen die al wankelen door de stijgende varkensvleesprijzen.

De eierprijzen zijn gestegen van 2,80 baht per stuk naar drie baht, omdat boeren de stijgende kosten niet langer konden opvangen, geeft Manote Chuthapthim, voorzitter van de Layer Chickens Association, als verklaring. Ook de kosten van kippenvoer zullen naar verwachting niet in de nabije toekomst dalen.

Toch mogen de af-boerderijprijzen van eieren in verschillende maten niet hoger zijn dan 3,44 baht per stuk, aangezien de Egg Board het opslagplafond heeft vastgesteld op niet meer dan 20% van de kosten, aldus Manote. De prijzen zullen uiteindelijk dalen tijdens de schoolvakantie en het jaarlijkse vegetarische festival, maar hij legde niet uit waarom. Evenmin legde hij de kosten van diergeneesmiddelen uit.

Het land telt momenteel ongeveer 50 miljoen legkippen die volgens de vereniging ongeveer 40 miljoen eieren per dag produceren, voornamelijk voor de binnenlandse markt.

Wattanasak Sur-iam, directeur-generaal van het Internal Trade Department, zei maandag dat leghennenboeren en eierhandelaren zijn overeengekomen om de prijs van diverse kippeneieren gedurende zes maanden te handhaven tegen een plafond van 3 baht per ei.

De overeenkomst is bereikt tijdens gesprekken tussen het departement, producenten van kippeneieren, handelaren en exporteurs, evenals het Livestock Department. Volgens hem worden de prijsstijgingen veroorzaakt door een vermindering van het aanbod nadat legkippen dienst hadden gedaan en van boerderijen waren verwijderd.

Het Livestock Department belooft het aantal legkippen op te voeren om de eieraanvoer op te krikken en het Internal Trade Department zal met agentschappen bespreken hoe de productiekosten voor producenten van kippeneieren kunnen worden verlaagd, aldus Wattanasak. (Egg vendors warned over price gouging)

Phuket: Vrees voor beddentekort door meer infecties

11 januari – Het aantal Covid-19-infecties in Phuket begint weer te stijgen waardoor ziekenhuisbedden binnenkort schaars zullen zijn, zegt Kooksak Kookiatkul, als arts verbonden aan het provinciaal bureau van het ministerie van Volksgezondheid.

Sinds zondag heeft Phuket 742 nieuwe Covid besmettingen geregistreerd: 513 lokale bewoners, twee buitenlandse ingezetenen, 133 aankomsten onder de Phuket Sandbox en 94 aankomsten onder de Test & Go-regeling.

‘Gedurende de afgelopen zeven dagen werden er gemiddeld 340 nieuwe gevallen ontdekt in Phuket  en het aantal stijgt’, zegt Kooksak. ‘De bezetting van ziekenhuisbedden neemt toe en bedden raken op, hoewel het sterftecijfer daalt. Ook is er een tekort aan quarantainevoorzieningen voor risicogroepen’

Uit willekeurige steekproeven verzameld door lokale gezondheidsautoriteiten is gebleken dat 66,3% van de infecties van de Omicron-variant was. Het ministerie van Volksgezondheid heeft de Covid-waarschuwing verhoogd naar niveau 4 in Phuket en mensen zijn gewaarschuwd geen risicovolle plaatsen te bezoeken, zoals drukke bijeenkomsten, pubs en plaatsen met slechte ventilatie.

Degenen die zijn teruggekeerd uit andere provincies, is geadviseerd om hun gezondheid gedurende 14 dagen in de gaten te houden, vanuit huis te werken, zich te laten vaccineren en antigeentesten te ondergaan.

Degenen die besmet raken met Covid-19 dienen 1330 te bellen om zich te registreren voor thuisisolatie, terwijl exploitanten van bedrijven zijn aangespoord om het ‘bubble & seal’ -systeem te handhaven als infecties in fabrieken worden gedetecteerd.

Gouverneur Narong Woonciew van Phuket zegt  zei dat hij de lokale autoriteiten heeft opgedragen ervoor te zorgen dat er voldoende medische middelen zijn om de golf van nieuwe gevallen het hoofd te bieden. ‘Thuis- en gemeenschapsisolatie krijgen prioriteit omdat de meeste patiënten milde of geen symptomen hebben en dit zal helpen om ziekenhuisbedden vrij te maken voor ernstigere gevallen en voor patiënten met andere soorten ziekten.’

In Trat meldde dr. Bancha Sapphaso, de arts van het provinciale volksgezondheidsbureau, maandag 42 nieuwe gevallen, waarmee het totaal op 9.650 komt. Van dat aantal zijn er 82 bevestigd als de Omicron-variant.

Niphon Pinyo, waarnemend hoofd van Koh Chang National Park, heeft bekend gemaakt dat het park nu tot nader order gesloten is voor toeristen. (Bed shortage feared as Phuket cases rise)


 

BP in vogelvlucht om 8:01 uur en bij 26°

10 januari – Bangkok Post opent vandaag met het paginagrote verhaal Weighing ‘Tony’s’ chances of return, verdeeld in twee driekoloms berichten: Can Thaksin secure a pardon? en Will the PM dissolve the House?

Daarin praat BP met experts om te weten te komen of Thaksin, wiens bijnaam Tony Woodsome luidt, dit jaar naar zijn vaderland kan terugkeren zoals hij wenst, en of premier Prayut het Huis van Afgevaardigden zal ontbinden.

In de uitgelichte citaten zegt een bron bij oppositiepartij Pheu Thai over Thaksin: De snelste route voor zijn terugkeer is wanneer hij amnestie krijgt, en Jade Donavanik, voormalig adviseur van de grondwetcommissie, zegt over Prayut: Critici will get at him (zullen hem dwars zitten) als hij zijn termijn niet kan voltooien ondanks dat hij de macht greep.

BP telt vandaag bruto vier maar netto circa 3,4 binnenland pagina’s in het eerste katern. Aan nieuws biedt de krant negen berichten op pagina 3 en 4 en op pagina 2 wordt het begin gemaakt van een serie met extraordinary CEO’s.

Vandaag vier van de 21 mannen en vrouwen die vorig jaar door BP zijn gekozen in de campagne Bangkok Post CEO of the Year 2021. De overigen komen in de rest van de week aan de beurt.

Op pagina 3 en 4 staan vier foto’s waarvan twee 4-kolommers. Bovenaan pagina 3 de plaat Keeping it chilly met kinderen die onder begeleiding van hun ouders in Snow Town in Dream World (Pathum Thani) spelen bij een temperatuur van 5 graden onder nul.

Bovenaan  pagina 4 Fresh makeover met een brug over de Klong Phadum Krung Kasem in Bangkok. Het voetpad langs het 5 km lange kanaal is gerenoveerd in een poging om de waterweg te revitaliseren.

Het Business katern opent met Hyperventilating about inflation?, een verhaal waarin experts hun mening geven over hogere prijsvooruitzichten. Dringende kwesties zijn onder meer hoe hyperinflatie wordt gedefinieerd, of het in Thailand kan gebeuren en hoe het de algemene consumenten, de binnenlandse rentetarieven en de herstellende economie beïnvloedt.

Life opent met Hom is where the heart is. Thailand heeft zijn hoop gevestigd op een nieuwe rijstcultuur met een hogere opbrengst en streeft naar de beste exportplek. Hom staat voor hom mali, de Thaise jasmijnrijst.

Ten slotte Asia Focus, een katern dat altijd op maandag wordt toegevoegd. Onder de kop Where To Next? reflecteren leiders in de openbare en particuliere sector over wat twee jaar aan strijd tegen de pandemie hen geleerd heeft en hoe ze zich voorbereiden op een jaar van hopelijk herstel.

Navy soldiers prepare to board Fin Shul Yuen 2, an abandoned vessel found in the Gulf of Thailand off Surat Thani on Thursday. The ship sank on Saturday while being towed to shore.

Nieuwsflitsen op maandag 10 januari

Old, abandoned ship sinks while being towed ashore
An old vessel of unknown origin found drifting near an oil platform in the Gulf of Thailand sank while being towed ashore for examination on Saturday night, according to Rear Admiral Surasak Pratanworapanya, deputy director of the Area 2 Thai Maritime Enforcement Command Centre (Thai-MECC).

Tuesday opening of new sandbox provinces confirmed
Three new sandbox provinces will on Tuesday join Phuket as the only quarantine-free entry points for international air travellers after the indefinite suspension of the Test & Go scheme.

Govt to expedite pig farm inspections to prevent swine fever
The government will expedite pig farm inspections nationwide in an effort to prevent an outbreak of African swine fever after reports that the country detected its first case in a pet hog.

Elephant hit, hurt by pickup
A wild elephant was hurt after being hit by a pickup on a rural road in Muang district of Kanchanaburi on Sunday morning.

Covid floors Unesco-recognised southern traditional dance
‘Nora’ dancers plead for help after coronavirus restrictions bring their performances to a standstill.

Car producers still optimistic for 2022
Tourism was not the only industry relieved when Thailand reopened its borders to foreigners on Nov 1 last year, with automakers also applauding the move to welcome back international visitors.

Ministry mulls revision of EV import duties
The Finance Ministry is considering a revision of the import duty rates for electric vehicles (EV) to make them more affordable for consumers.

New testing centre opens in capital
A new Covid-19 testing centre with the capacity to conduct up to 1,000 tests per day will begin operating on Tuesday to meet growing demand.

Will the PM dissolve the House?
Prime Minister Prayut Chan-o-cha has said many times that he does not have any intention of dissolving the House of Representatives before two organic laws related to the election system are amended.

Pandemic heightens generational property divide
Potential homebuyers from Generations Y and Z have different real estate outlooks than Gen Xers.

Can Thaksin secure a pardon?
Thaksin Shinawatra, who was ousted as prime minister in a 2006 coup and now lives in exile, has recently been expressing his wish to return to Thailand.

Vendors urge pork imports to curb soaring price
Pork vendors are calling on the government to start importing pork immediately to rein in its soaring price, as the high cost is driving consumers away and cutting their incomes.

Zorg dat rommel telt (2)

10 januari – Klop op hout, het is een verademing om 2022 heel te betreden na een bloedstollende achtbaanrit van de afgelopen jaren. Misschien werk je al aan je motto ‘Nieuwjaar, nieuw ik’ en ben je aan het plannen welk voornemen voor het nieuwe jaar als eerste moet worden aangevinkt.

Je kunt thuis ook een nieuwe start maken door spullen die je niet langer wilt hebben te doneren aan openbare en particuliere organisaties die je geliefde spullen, of zelfs afval, veranderen in schatten voor mensen in nood. Bovendien is het een win-winsituatie waarbij je je huis kunt opruimen en het begin van het nieuwe jaar ook voor anderen beter kunt maken.

Aldus de intro van het omslagverhaal Making clutter count in Guru van vrijdag 7 januari. Het vrijdagmagazine van BP doet negen suggesties op het gebied van oude lootjes, verpakkingsafval, papier afval en plastic afval. Gisteren de cover van het blad. Vandaag old lottery en Wat Huai Mu Orphanage.

Old lottery
Wie zegt dat loten geen geluk hebben? De oude loten worden verwerkt tot gerecyclede sandelhoutbloemen om
de armen en daklozen bij hun begrafenissen te condoleren. Chuti Sukhawadi, een vrijwilligersorganisatie uit Kalasin, runt een upcyclingproject, dat oude loten accepteert als donaties voor het maken van sandelhoutbloemen.

Met een betekenisvolle naam, wat zich vertaalt als ‘de komst naar het pure paradijs van boeddhisten’, verlicht de stichting de zielen van kansarme mensen door gratis sandelhoutbloemen aan te bieden bij hun begrafenissen en door donaties te accepteren voor mensen in nood.

U kunt een kant-en-klare versie van een sandelhoutbloem of een stapel loten bezorgen via het onderstaande postadres. (FB.com/VolunteerActivities)

Address: Kalasin Municipality (lottery donations), 70/21, Teenanon Road, Muang District, Kalasin 46000. Contributions via Krungthai Bank account number 392-0-43695-4, under the name of Chuti Sukhawadi.

Wat Huai Mu Orphanage
Het weeshuis Wat Huai Mu accepteert ook loten als donaties via de post. Ze worden gebruikt als workshopmateriaal voor kinderen met een handicap die aan hun zorg zijn toevertrouwd. Het weeshuis, gelegen in het Muang-district van Ratchaburi, biedt carrièremogelijkheden voor gehandicapte kinderen om sandelhoutbloemen, kransen en snuisterijen te maken van oude loten.
Al het geüpcyclede handwerk wordt verkocht in de souvenirwinkel van de Huai Mu-tempel en genereert inkomsten voor het kinderdagverblijf. (FB.com/prakasidech)

Address: Wat Huai Mu, 39, Moo 9, Muang Ratchaburi District, Ratchaburi, 70000.

Spookschip gezonken terwijl het naar de kust werd gesleept

10 januari – De opening van pagina 3, ‘Ghost ship’ sinks as it is towed ashore, is verreweg het leukste en interessantste verhaal in de krant van vandaag en verleidt me bovendien tot een uitstapje naar de Vliegende Hollander. Ik noemde het ‘Thaise’ spookschip al even in Nieuwsflitsen.

De krant schrijft: Een verlaten vrachtschip gevonden in de zuidelijke wateren van de Golf van Thailand is zaterdagnacht door ruwe zee voor de kust van Nakhon Si Thammarat gezonken terwijl het naar de kust werd gesleept. Het 80 meter lange vrachtschip was verlaten en zwaar beschadigd. Er was geen bemanning aan boord en alle documenten met betrekking tot de herkomst van het schip ontbraken.

Het anker en de meeste nautische uitrusting waren defect en er was nauwelijks genoeg lading in de accu van het schip om de lichten aan te houden. De machinekamers waren overstroomd en er hing een sterke geur van benzine. De autoriteiten hadden bijna de helft van het water in het schip weg moeten pompen voordat ze het terug naar het land konden slepen.

Volgens een bron bij de marine wordt aangenomen dat het schip geen slachtoffer is geweest van piraterij, maar opzettelijk is achtergelaten vanwege het ontbrekende anker en defecte apparatuur. Er zijn geen meldingen van piraten in het gebied. Ook de naam van het gezonken schip kwam niet in het systeem [?] voor.

Een theorie is dat het schip in Thaise wateren is afgedreven nadat het in Vietnamese of Cambodjaanse wateren had gewerkt.


De Vliegende Hollander is een fictief spookschip dat volgens de overlevering voor eeuwig in de omgeving van Kaap de Goede Hoop rondvaart. Ook de kapitein wordt soms De Vliegende Hollander genoemd.

Een versie van de sage wil dat de Hollandse kapitein, Willem van der Decken erop stond om op paasmorgen, ondanks de slechte weersomstandigheden en tegen de zin van zijn vrouw, met zijn VOC-schip de haven te verlaten op weg naar Oost-Indië. Het was immers een machtsstrijd om zo snel mogelijk naar Batavia te varen en de kapitein had geen tijd te verliezen. Weer of geen weer, Pasen of geen paasfeest.

Na een lange reis bereikte het schip Kaap de Goede Hoop. De kapitein probeerde de landpunt te passeren, waarop de bemanning protesteerde. Ze smeekten hem om terug te keren naar de Tafelbaai. De kapitein weigerde en werd zo kwaad, dat hij de stuurman overboord gooide en riep: “God of de duivel… de Kaap vaar ik om, al moet ik varen tot het laatste oordeel.”

Voor straf raakte het schip in de macht van de duivel. De kapitein moet eeuwig blijven rondvaren op zee. De dode bemanning verricht zwijgend haar taken. Soms stuurt De Vliegende Hollander een sloep naar passerende ongelukkigen, met de vraag of ze een stapel brieven willen meenemen naar familieleden, die al eeuwen geleden overleden blijken te zijn.

Volgens overleveringen van mensen die De Vliegende Hollander gezien zouden hebben vaart het schip met bloedrode zeilen tegen de wind in boven het water. (Bron: Wikipedia)

 

Mr Keith working in the lab to isolate cells using an electronic pipette.

Kort Nieuws

Thai teenager published in science journal
Inspired by Thailand’s leading role in agricultural production, one Thai student’s scientific research about using fungi as farm fertiliser is set to be published in an American academic journal.
“Seeing that fungi are not widely used in agriculture yet excites me because there is still major progress to be made in this field,” said Karit “Keith” Matanachai, a 17-year-old Thai high school student at a boarding school in the US who wrote a scientific paper titled “Impact of Arbuscular Mycorrhizal Fungi on Growth of Phaseolus Vulgaris under Varying Soil Conditions of Salinity and Phosphorus”.
The paper was submitted to the American scientific journal, the Journal of Emerging Investigators, in October. The paper was successfully peer-reviewed and is scheduled for publication in a couple of months.

More caught for illegal entry from Myanmar
Twenty-nine Myanmar nationals were arrested after they illegally crossed the border into Muang istrict of Prachuap Khiri Khan on Sunday, police said.

7,926 new Covid cases, 13 more deaths There were 13 more Covid-19 fatalities and 7,926 new cases registered during the previous 24 hours, the Public Health Ministry said on Monday morning.

Entertainers register for govt aid plan
With another 74,780 nightlife industry workers receiving their 5,000 baht in assistance pay from the Social Security Office (SSO) on Friday, almost all such workers affected by the government’s Covid-19 restrictions have been compensated, says the Labour Ministry.

Baby admitted for Covid-19 treatment
A four-month-old baby that was found to be infected with Covid-19 has been admitted to Queen Sirikit National Institute of Child Health for further treatment, according to the Department of Medical Services (DMS).

Man tricked minor for sex videos
A 24-year-old man was arrested in Buri Ram for duping a 12-year-old girl into sending sexually explicit videos of herself through an online game.

29 caught partying in Hat Yai
Twenty-nine young men and women were arrested in a raid by a team of police and administrative officials on a pub-cum-restaurant in Hat Yai district of Songkhla in the small hours on Sunday.


 

BP in vogelvlucht om 9:23 uur bij 28°

9 januari – Niet het nieuwskatern, ook niet Sunday Comics, mag vandaag Nieuws uit Thailand openen maar het openingsverhaal van het katern Spotlight met artikelen uit de New York Times.

Een prachtige illustratie van twee derde pagina toont het Strand Union Workhouse in Londen, een gebouw dat Charles Dickens inspireerde tot zijn roman Oliver Twist. NYT kopt Where Oliver Twist once asked for gruel (Please sir, I want some more).

Ik heb de illustratie gefotografeerd met mijn iPhone want het artikel is niet beschikbaar op de BP website en NYT verleent alleen abonnees toegang tot het verhaal.

BP telt vandaag negen nieuwsberichten en –verhalen op de bruto drie maar netto 2,5 binnenland pagina’s van het eerste katern plus een los geplaatst kortje. De zondagkrant opent niet, zoals gebruikelijk, met een achtergrondverhaal maar met het nieuwsverhaal PM rallies forces for Covid battle (zie Nieuwsflitsen).

Aan illustratiemateriaal bevatten de pagina’s vier foto’s en twee postzegelfoto’s. Drie foto’s meten vier kolommen. Op de voorpagina een plaat van een veld met bloeiende zonnebloemen bij het Sai Noi station in Nonthaburi..

Op de drie twee 4-kolommers, een weer met wachtende mensen, nu in het vaccinatiecentrum in Bang Sue Central Station dat gisteren heropend is na de lange nieuwjaarsvakantie. De andere plaat die bij de overlees van het achtergrondverhaal staat, toont een ijsverkoopster. Het bijschrift meldt dat ze een onzekere toekomst tegemoet gaat omdat ze de premie voor haar Social Security verzekering niet kan opbrengen (Overstretched pension fund needs reform).

Nieuwsflitsen zondag 9 januari

Overstretched pension fund needs reform
The Social Security Fund’s pension scheme, which was designed to provide a source of income for those who have retired from the private sector, may not last unless changes are made to strengthen its finances, experts warn.

PM rallies forces for Covid battle
Prime Minister Prayut Chan-o-cha has instructed all provincial governors to brace for a possible surge in the number of new Covid-19 infections.

Pathum United remain winless under coach Dusit
Ratchaburi dashed defending champions BG Pathum United’s hopes of kicking off the Thai League 1 second leg on a winning note with a 1-1 home draw on Saturday night.

Koh Samui to welcome visitors under sandbox plan
Koh Samui is now ready to handle foreign tourists under Surat Thani province’s tourism sandbox programme, the resort island’s tourism promotion association announced on Saturday.

Other three infected tourists found after search
The last three European tourists who left their hotels in a group of six before their Covid test results came back positive on Koh Chang in Trat have been found and transferred to Bangkok Hospital in Trat’s Muang district for treatment, police said.

Rape suspect stays in police custody
The Thon Buri Criminal Court on Saturday granted a police request to detain a security guard, accused of raping a condominium resident in Bangkok, for further questioning.

Pet pig’s death prompts African swine fever probe
Livestock authorities to inspect pig farms nationwide after lab test confirms a death from African swine fever, something officials have long denied existed in Thailand.

Pig exports chopped as prices keep soaring
A set of regulations, including a ban on the export of live pigs, has been enforced to tackle the surging price of pork.

23 Chiang Mai eateries closed
Authorities have ordered the temporary closure of 23 restaurants and eateries serving alcoholic drinks in Muang district of Chiang Mai after some clusters of Covid-19 infections were detected in high-risk places.

43 Myanmar migrants arrested
Forty-three people in two groups were arrested after crossing the border illegally from Myanmar into Muang and Sai Yok districts of Kanchanaburi on Saturday, police said.

Man killed by train in Nakhon Si Thammarat
An unidentified man died after being hit by a Bangkok-bound train in Chawang district of Nakhon Si Thammarat late on Friday night.

Damaged pavements irk Pattaya residents
Residents have vented their frustration over damaged and poorly constructed pavements on Pattaya Klang Road in this resort city in Chon Buri.

Most believe Prayut would remain in power in 2022: Nida Poll
Most people believe Gen Prayut Chan-o-cha would remain in power throughout the year 2022 while he political situation would be as chaotic as in 2021, according to an opinion survey by the National
Institute of Development Administration, or Nida Poll.

29 caught partying in Hat Yai
Twenty-nine young men and women were arrested in a raid by a team of police and administrative officials on a pub-cum-restaurant in Hat Yai district of Songkhla in the small hours on Sunday.

Boy, 7, drowned off Samila beach on Children’s Day
A seven-year-old boy drowned while playing with friends in the sea off the Laem Samila beach in Muang district of Songkhla on Saturday, Children’s Day, police said.

8,511 new Covid cases, 12 more deaths
Thailand logged 8,511 new Covid-19 cases and 12 more fatalities during the previous 24 hours, the Public Health Ministry announced on Sunday morning.

Zorg dat rommel telt

9 januari – Klop op hout, het is een verademing om 2022 heel te betreden na een bloedstollende achtbaanrit van de afgelopen jaren. Misschien werk je al aan je motto ‘Nieuwjaar, nieuw ik’ en ben je aan het plannen welk voornemen voor het nieuwe jaar als eerste moet worden aangevinkt.

Je kunt thuis ook een nieuwe start maken door spullen die je niet langer wilt hebben te doneren aan openbare en particuliere organisaties die je geliefde spullen, of zelfs afval, veranderen in schatten voor mensen in nood. Bovendien is het een win-winsituatie waarbij je je huis kunt opruimen en het begin van het nieuwe jaar ook voor anderen beter kunt maken.

Aldus de intro van het omslagverhaal Making clutter count in Guru van vrijdag 7 januari. Het vrijdagmagazine van BP doet negen suggesties op het gebied van oude lootjes, verpakkingsafval, papier afval en plastic afval. Vandaag de cover van het blad. De suggesties komen de volgende dagen aan de beurt.

De leugen regeert; overpeinzing bij een foto

9 januari – Deze foto met het strand van Pattaya plaatste ik gisteren in de vogelvlucht van NuT bij het bericht dat Pattaya en Bangkok zich grote zorgen maken omdat de Test&Go regeling is opgeschort en zij niet kunnen profiteren van de voorkeurspositie die Phuket met zijn Sandbox heeft.

De foto intrigeert me. We zien een verlaten strand waarop vier mensen een mondkapje dragen. Waarom doen ze dat? Ik heb al vaker betoogd dat het risico op besmetting in de open lucht vrijwel nihil is. Dat veel Thaise mensen dit niet weten kan ik nog billijken want ze zijn bang gemaakt door de overheid. Maar dit zijn buitenlanders en die zouden toch beter moeten weten. Of weten ze dat wel, maar willen ze geen aanstoot geven?

Ik sta elke dag weer verbaasd over wat de overheid heeft bedacht in de strijd tegen het coronavirus. Het is paniekvoetbal van de bovenste plank. Als op een markt of in de bar enkele mensen besmet zijn geraakt, worden die gesloten en ontsmet.

Maar wat valt er te ontsmetten? Helemaal niets, want besmetting vindt via kleine druppeltjes plaats die de luchtwegen binnendringen. Ze hechten zich niet aan vaste oppervlaktes om van daaruit argeloze voorbijgangers te belagen.

Ja, de leugen regeert in Thailand om een bekende uitspraak van voormalig koningin Beatrix te gebruiken. Ze doelde op de media, ik doel op de overheid.

Beschadigde trottoirs ergeren inwoners Pattaya

9 januari – Bewoners van Pattayha hebben hun frustratie geuit over beschadigde en slecht aangelegde trottoirs op Pattaya Klang Road. Aan het onderhoudsproject is 28 miljoen baht besteed, maar het bleef onvoltooid en het bouwcontract liep in september vorig jaar af, zeggen ze.

De trottoirs aan beide zijden van de weg zijn beschadigd en ongelijk waardoor voetgangers zich kunnen verwonden, met name gehandicapten. Op de weg liggen stapels ongebruikte betonplaten en putdeksels.

Een inwoner wijst erop dat Pattaya een belangrijke toeristische bestemming is, maar dat de stad er ongewoon lang over doet om het project te voltooien. Een andere bewoner zegt dat soortgelijke problemen zich al vele jaren voordeden, met aannemers die door verschillende instanties werden ingeschakeld om de trottoirs op te graven en regelmatig putdeksels te vervangen. Als hun werk erop zit, zien de trottoirs er beduidend slechter uit.

De inwoners dringen er bij de gemeente op aan om het probleem snel aan te pakken, omdat ze zich zorgen maken over het imago van Pattaya. (Damaged pavements irk Pattaya residents)

Omicron besmettingen mogelijk onopgemerkt; betere tests nodig

9 januari – Ruim 30 procent van de Covid-19-infecties in Thailand is vermoedelijk van de Omicron-variant, zegt viroloog Yong Poovorawan van het Centre of Excellence in Clinical Virology aan de Chulalongkorn University. De drieduizend gevallen die in de media worden gemeld, zijn onnauwkeurig omdat de gebruikte testmethode ontoereikend is.

]‘In elk land is het gerapporteerde aantal Omicron-infecties lager dan het werkelijke aantal vanwege een gebrek aan inspanningen om varianten te identificeren. We moeten toegeven dat de Omicron-variant zich in Thailand en andere landen over de hele wereld heeft verspreid.’

Om varianten te identificeren, moeten genoomanalysetests (S-gentesten) worden uitgevoerd om de stam te verifiëren. Het testen van het S-gen Omicron-infecties kan effectiever gebeuren, maar het is niet opgenomen in het testproces van Thailand, dus het kan niet worden gebruikt. Het centrum werkt met zijn beperkte capaciteit om de Omicron-variant te detecteren, maar het kan alleen tests uitvoeren in Bangkok en aangrenzende provincies.

Ondertussen heeft het Department of Disease Control (DDC) aangegeven dat de Delta-variant nog steeds de dominante soort is in Thailand en goed is voor 70-80% van de gevallen. Ondanks de hoge overdrachtssnelheid lijken Omicron-symptomen niet zo ernstig als die van Delta.

Een studie heeft uitgewezen dat patiënten, vooral degenen die waren gevaccineerd maar nog steeds de Omicron-variant hadden opgelopen, nu voldoende immuniteit zouden moeten hebben om een ​​Delta-infectie te neutraliseren. Het departement beveelt echter niet aan dat mensen immuniteit ontwikkelen door de ziekte op te lopen.

De DDC zegt dat de meeste Omicron-infecties asymptomatisch zijn en dat het virus meestal in de luchtpijp wordt gevonden. De geïnfecteerden hebben over het algemeen last van hoesten, keelpijn, koorts, spierpijn, loopneus, hoofdpijn, kortademigheid en tijdelijk reukverlies.

Bij de Delta-, Alpha-, Beta- en originele varianten zullen patiënten vaak koorts, hoesten, loopneus, keelpijn, hoofdpijn en kortademigheid ervaren. Andere symptomen kunnen zijn: rillingen, spierpijn, braken, diarree, veranderingen in de huidskleur van vingers en tenen, rode ogen, huiduitslag en tijdelijk reukverlies of veranderde smaakzin. (Omicron cases likely undetected)

Toelichting op Social Security Fund

9 januari – Het achtergrondverhaal Overstretched pension fund needs reform laat ik onbesproken, wel neem ik het kadertje over met een toelichting op het Social Security Fund. Ik heb het al zo vaak genoemd in NuT dat ik (en misschien u ook) wel eens wil weten wat dat fonds precies behelst. Ik neem de Engelse tekst over.

The Social Security Fund comprises three welfare schemes: medical welfare covering illnesses, disabilities and death; child welfare and pensions; and unemployment. Recipients of pension payouts must be at least 55 and no longer insured under the Social Security Act.

Those who have contributed to the fund for 15 years will get a monthly payment equal to 20% of their average wage for the last 60 months before retirement. For those who have contributed to the fund for more than 15 years, they will get an extra of 1.5% per each additional year.

Currently employees pay 3% of their monthly salary, capped at 15,000 baht, to the scheme, and the amount is matched by employers.

The combined contribution of 6% to the scheme is considered low when compared with the recommended 13%. It is recommended that retirees should receive no less than half of their base salary. Bron: Payee contributions still seen as ‘low’

Calculation of pension benefits (Number of years of contribution/ pension rate/ monthly payment in baht):
• 15 years/20%/3,000
• 20 years/27.5%/4,125
• 25 years/35.5%/5,250
• 30 years/42.5%/ 6,375
• 35 years/50%/7,500

Koh Samui verwelkomt bezoekers onder sandbox-plan

9 januari – Koh Samui is nu klaar om buitenlandse toeristen te ontvangen in het kader van de sandbox-regeling van de provincie Surat Thani, heeft de Tourism Promotion Association van het vakantie-eiland zaterdag bekend gemaakt.

De aankondiging volgde op het besluit van het Center for Covid-19 Situation Administration (CCSA) van vrijdag om Koh Samui (foto), Koh Tao en Koh Phangan in Surat Thani en Krabi en Phangnga toe te staan ​​deel te nemen aan de regeling.

Voorheen mocht alleen Phuket toeristen blijven ontvangen in het kader van de sandbox-regeling, die vereist dat gevaccineerde toeristen er rechtstreeks naartoe vliegen en ten minste zeven dagen in een SHA+-hotel op het eiland doorbrengen. Volgens de regeling van Phuket kunnen toeristen rond het eiland reizen, maar moeten ze een Covid-19-test doen ​​voordat ze elders in Thailand mogen reizen.

‘Nadat de regering de uitbreiding van de sandbox-regeling had aangekondigd, hebben reizigers nu de keuze om minstens zeven nachten op Koh Samui en Phuket te blijven’, zegt Ratchaphorn Phunsawat, voorzitter van de vereniging. ‘We noemen het het ‘Samui Plus Sandbox’-programma.’

Bedrijfsexploitanten, inclusief die met hotels, zijn blij met de terugkeer van ongeveer 2.500 bezoekers die eerder toestemming hadden gekregen om Koh Samui binnen te komen onder het Test & Go-programma, aldus Ratchaprasong.

Het Covid-19-infectiepercentage voor toeristen die op Koh Samui aankomen in het kader van de regeling is slechts 0,2%; alle patiënten hadden slechts milde tot matige symptomen.

De vereniging werkt met zeven hotels samen om ongeveer 500 kamers voor te bereiden op isolatiediensten voor bezoekers die bij aankomst positief testen op Covid-19.

Phuket heeft ondertussen 537 nieuwe Covid-19 besmettingen geregistreerd op vrijdag, met 385 gevonden onder mensen op het eiland, 70 toeristen die aankwamen onder de Phuket Sandbox en 82 reizigers die in de provincie aankwamen als onderdeel van de Test & Go-regeling. 234 Omicron-gevallen zijn tussen 15 december en vrijdag bevestigd.

Om het hoofd te bieden aan de toename van het aantal nieuwe Covid-19-infecties, heeft Phuket gisteren een one-stop-servicestation geopend voor iedereen die in eerste instantie positief testte op Covid-19 met behulp van snelle antigeentestkits.

Indien bevestigd met een positief resultaat tijdens hun tweede test, zal de patiënt worden overgebracht naar een ziekenhuis of isolatiefaciliteit. (Koh Samui to welcome visitors under sandbox plan)

Richtlijnen luchtkwaliteit moeten strenger, zegt lobby

9 januari – De Breathe Council, een burgernetwerk in de noordelijke provincies, roept de regering op om de luchtkwaliteitsrichtlijnen in overeenstemming te brengen met internationale normen zodat de gezondheidseffecten van seizoensgebonden luchtvervuiling worden verminderd.

Bannarot Buakhli, een lid van de Breathe Council die is opgericht om de vervuilingscrisis in de noordelijke regio op te lossen, zei tijdens een online discussie dat het netwerk deze maand een campagne zal lanceren om te lobbyen voor nieuwe richtlijnen.

De huidige luchtkwaliteitsindex voor gevaarlijke deeltjes kleiner dan 2,5 micron, of PM2,5, is niet in overeenstemming met de internationale norm, dus weerspiegelt niet echt de gevaren van luchtverontreiniging en kan de gezondheid van mensen niet beschermen, zegt hij.

De Thaise luchtkwaliteitsindex PM2.5-niveaus van 76 microgram per kubieke meter lucht wordt beschouwd als ‘oranje’ categorie, of ongezond voor gevoelige groepen. Deze PM2,5-niveaus vallen echter binnen de ’rode’ categorie, of ongezond, in de Amerikaanse luchtkwaliteitsindex.

De Breathe Council dringt er bij de regering op aan om het 24-uursgemiddelde en het jaargemiddelde van de wereldwijde richtlijnen voor luchtkwaliteit van de WHO over te nemen. Daaronder is het 24-uursgemiddelde van PM2,5-niveaus 37 microgram per kubieke meter en het jaargemiddelde is 15 microgram per kubieke meter.

Volgens Air4Thai, beheerd door het Pollution Control Department (PCD), is het zogenaamde veilige niveau van PM2,5 echter 50 microgram per kubieke meter lucht.

Bannarot zegt dat de regio een Noord-Thailand Air Quality Health Index (NTAQHI) heeft ontwikkeld na de succesvolle ontwikkeling van de Chaing Mai Air Quality Health Index om luchtvervuiling te monitoren en inwoners te waarschuwen voor gezondheidsrisico’s.

Nakhon Junjanam, een raadslid uit Lamphun, stelt voor dat het netwerk het hele jaar door een campagne lanceert om de bevolking bewust te maken. (Review air quality guidelines: lobby)


 

BP in vogelvlucht om 9:54 uur en bij 29°

8 januari – Zes van de veertien berichten op de bruto drie maar netto 2,5 binnenland pagina’s zijn vandaag gewijd aan het coronavirus, in het bijzonder de Omicron variant. De krant opent onder de paginabrede kop Drinking curbed in 69 provinces en somt alle maatregelen op in de forse infographic Rejigging the curbs.

Het CCSA noemt de maatregelen die het gisteren tijdens een vergadering heeft genomen om de recente toename in besmettingen terug te dringen ‘een evenwichtige benadering van toerisme en het terugdringen van Covid-19.’

‘Alle maatregelen zijn uitvoerig overwogen – [inclusief] gezondheidsproblemen en hun impact op mensen’, zei CCSA-woordvoerder Taweesilp na de vergadering.

Dominant op de voorpagina staat een 5-koloms foto (zie hierboven) van een medische werker die in  een drive-through faciliteit in de zuidelijke busterminal in het district Taling Chan (Bangkok) een watten staafje in de neus van een passagier ramt. De service wordt tot 1 april verleend door het Ratchaphiphat Hospital.

Vandaag is prinses Sirivannavari Nariratana Rajakanya jarig, wat wordt gemeld in een klein kadertje linksboven op de voorpagina. May Her Royal Highness be blessed with happiness and a long life is de wens van de raad van bestuur, het management en de staf van Boon Rawd Brewery Co, Ltd. Ik mis een tweede verjaardag, namelijk die van mezelf. Ben 75 jaar geworden, hoe oud de prinses is geworden wordt niet vermeld.

De krant bestaat vandaag zoals altijd op zaterdag uit twee katernen: Nieuws en Weekend Business waarin opgenomen artikelen uit de Wall Street Journal. Het katern opent met Bangkok, Pattaya eye sandbox deal.

Toerisme operators in Pattaya en Bangkok hebben hun bezorgdheid geuit over ongelijke kansen om toeristen te verwelkomen omdat ze niet in een sandbox-regeling zitten, aangezien de Test & Go-regeling voor onbepaalde tijd is opgeschort. Foto: Pattaya beach.

Nieuwsflitsen op 8 januari

Fire hits old market in Korat
A fire gutted an old market in tambon Hin Dad on Friday evening, with damage estimated at several million baht, police said. Crews from 10 fire engines took two hours to control the flames, which spread quickly through wooden structures. Rescue units were deployed to evacuate residents. No casualties were reported.
The market was more than 100 years old and had many two-storey wooden buildings close to each other. The fire caused damage to at least five buildings. Police will investigate the cause of blaze on Saturday morning.

Pattaya adds beds to cope with rising Covid caseload
Pattaya has created 700 more “hospitel” beds as the resort city and adjacent Bang Lamung district account for more than half of all the new coronavirus infections in Chon Buri.

High-ranking naval officer dismissed
The Defence Ministry has discharged a naval officer who was caught on camera berating and threatening police officers at a restaurant in Sattahip, Chon Buri, on Dec 26.

Search for 6 more infected tourists who did not wait for results
Koh Chang district in Trat authorities have sought help from police to locate six infected foreign visitors who left the island without waiting for their Covid-19 test results.

Commerce clampdown on ATK prices
Prime Minister Prayut Chan-o-cha has ordered the Commerce Ministry to keep a close watch on the rising price of antigen test kits (ATKs), to prevent buyers being taken advantage of, deputy government spokeswoman Traisuree Taisaranakul said.

7,526 new Covid cases, 19 more deaths
More than 7,500 new cases and 19 more coronavirus-related deaths reported, with the infection rate soaring in Chon Buri, and particularly the Pattaya area.

Test & Go suspended indefinitely, 3 more sandbox provinces
Test & Go entry shut down indefinitely, but three provinces will be reopened to foreign travellers under the sandbox programme that currently applies only to Phuket.

Bomb blast in Pattani injures rangers
Four rangers were injured by a roadside bomb explosion in Pattani on Friday morning, police said.

Bangkok deputy governor Sakoltee to run for governor
Bangkok deputy governor Sakoltee Phattiyakul has confirmed his intention to run for city governor at the election expected in June.

Baht at 2-week low
The Thai baht slipped for a second session on Friday to its lowest in two weeks, leading declines along with the Philippine peso as pressures from an increasingly hawkish United States Federal Reserve weighed on risk-sensitive Asian markets.

Korat reopens field hospital as Covid cases rise
A field hospital closed only 12 days ago was reopened on Friday following a sharp rise in the number of Covid-19 cases detected in Nakhon Ratchasima.

CIB warns of rising cybercrime
A crime assessment by the Central Investigation Bureau (CIB) indicates that cybercrime activities will spike this year as people increasingly rely on the internet due to the pandemic.

Bourse looks to B10bn a month
Analysts believe the Thai stock market will continue to see a monthly inflow of more than 10 billion baht, helping the SET Index reach 1,870 points in 2022, says Paiboon Nalinthrangkurn, chairman of the Federation of Thai Capital Market Organizations (Fetco).

Calling Omicron ‘mild’ a mistake, says WHO
The Omicron variant of Covid-19 is killing people across the globe and should not be dismissed as mild, the World Health Organization warned on Thursday.

FTI confident state can slow spread of Omicron
The Federation of Thai Industries (FTI) is confident the government can slow the spread of the Omicron variant, though health officials raised the Covid-19 alert level following a rapid spike in new infections.

Council preps steps for gas shortfall
The National Energy Policy Council (NEPC) has approved measures to cope with a shortfall of natural gas from the Erawan gas block in the Gulf of Thailand in a bid to secure enough fuel for power generation in the country.

Judge fined for crash
The Chiang Mai Subdistrict Court has handed a 14,500 baht fine to a senior judge and ordered that his driving licence be suspended for six months after he caused a traffic accident while driving under the influence of alcohol.

Police arrest security guard for Bang Khae condo rape
Police have arrested a security guard in Sa Kaeo province who allegedly raped a condo resident in Bang Khae district of Bangkok on Tuesday.

De toekomst tegemoet, een glimp van het aanbod in 2022 (5, slot)

8 januari – Vandaag is de laatste dag van 2021 en afhankelijk van wanneer je dit leest, heb je misschien maar een paar uur of zelfs maar een paar minuten om afscheid te nemen van het jaar dat eigenlijk een herhaling van 2020 was.

Er zijn een aantal ups geweest en downs terwijl we door een nieuwe lockdown en heropening gingen, maar het goede nieuws is dat we het hebben gehaald: we zijn er nog steeds en sjokken nog steeds voort, hoewel sommigen van ons heel graag een adempauze zouden willen nemen van alle gekte.

Niets zal de klok echter stoppen en aangezien we vorige week al een sarcastische terugblik op het jaar hebben geworpen, is het passend dat we vooruit kijken. Hier zijn een paar dingen waar we naar uit kunnen kijken in 2022.

Aldus Guru in het omslagverhaal Future forward van vrijdag 31 december. Het vrijdagmagazine noemt Comedy, Openings en Music Festivals met elk twee items en City Developments met drie items.

De afgelopen dagen John Cleese, Why there is no hope en Nigel Ng: The Haiyaa World Tour; en Boutique Corporation Lifestyle Mall en The Standard Bangkok, en Karma Kastle 3 en Kolour in the park, en Rama I Sidewalks. Vandaag ter afsluiting Canals en Benjakitti Park.

Canals
De klongs van Bangkok (BMA) maken deel uit van de charme van de stad en bieden ook een alternatieve transportroute om de zwaar overvolle straten te vermijden. De BMA kondigde een plan aan om de grachten van de stad te renoveren. In feite zijn ze al begonnen met het Phadung Krung Kasem-kanaal, dat op het eiland Rattanakosin ligt.
Toekomstige te renoveren zones zijn onder meer Talat Noi, Bo Be, Nang Loeng en Thewet. Bestratingen langs de grachten worden schoongemaakt en er worden ook meer bomen geplant, wat zeker een welkome aanvulling is voor de stad in plaats van winkelcentra. Het Traffic and Transport Department heeft ook gezegd dat ze van plan zijn om de elektrische bootdiensten uit te breiden.

Benjakitti Park
De uitbreiding van Benjakitti Park is al lang aangeprezen als iets dat de ’longen van Bangkok’ zou worden. Het is absoluut een welkome aanvulling op de stedelijke jungle die de City of Angels is, hoewel het twijfelachtig is of het het PM2.5-probleem dat we jaar na jaar hadden, zelfs vóór de pandemie, volledig zal oplossen.

Het uitgebreide park wordt 450 rai met een joggingpad van 2,8 km en een verhoogde loopbrug die aansluit op Lumphini Park. Het park krijgt ook een overdekte fitnessruimte, een recreatieruimte en een openluchtauditorium dat naar verluidt plaats biedt aan 15.000 mensen. Het wordt in februari 2022 geopend, hoewel er bij het ter perse gaan geen specifieke datum is aangekondigd.

Alcohol aan banden in 69 provincies

8 januari – Alcoholgebruik in restaurants in 69 re-zoned provincies wordt vanaf zondag verboden als onderdeel van een reeks herziene overheidsmaatregelen om de recente toename van Covid-19-infecties in te dammen.

De Covid-19 zone status van acht andere provincies die zijn goedgekeurd voor toeristische promotie, blijft ongewijzigd, wat betekent dat alcohol tot 21.00 uur in restaurants mag worden geserveerd.

Deze beslissingen zijn gisteren  genomen tijdens de vergadering van het Centre for Covid-19 Situation Administration (CCSA).

De sluiting van nachtzaken, zoals pubs en karaokesalons in het hele land, is verlengd door de CCSA, die besloot de heropening van de uitgaansgelegenheden uit te stellen nadat veel van hen de voorzorgsmaatregelen niet in acht hadden genomen met de uitbraak van Covid-19-transmissies als gevolg

‘De autoriteiten zullen streng optreden tegen alle zaken die de volksgezondheidsvoorschriften schenden’, waarschuwt CCSA woordvoerder Taweesilp.

Uitgaansgelegenheden kunnen echter toestemming vragen aan provinciale commissies voor overdraagbare ziekten om in plaats daarvan als restaurants te opereren.

De regering heeft ook geadviseerd dat alle kantoren waar mogelijk de thuiswerkformule tot het einde van deze maand voortzetten.

Taweesilp maakte verder bekend dat de CCSA ermee heeft ingestemd de opschorting van de Test & Go-toegangsregeling tot nader order te verlengen, met 15 januari als de laatste dag voor alle vooraf goedgekeurde aankomsten. Ongeveer 10.000 personen die zich bij het programma hebben aangemeld, zijn het land nog niet binnengekomen. De regering had eerder gezegd dat alle succesvolle aanvragers uiterlijk maandag in Thailand moeten aankomen.

‘Test & Go is een maas in de wet om het virus het land binnen te laten komen’, aldus Taweesilp. Volgens functionarissen van het ministerie van Volksgezondheid houden de meeste nieuwe infecties van de Omicron-variant verband met mensen die deelnamen aan de Test & Go-regeling.

Vakantiepark wil gast aanklagen wegens slechte recensie

8 januari – Een resort in Khao Yai heeft naar verluidt een van zijn klanten bedreigd met een smaadzaak van 3 miljoen baht voor het online plaatsen van een slechte recensie. Advocaat Sittra Biebangkerd onthulde gisteren op zijn Facebook account dat een vrouwelijke cliënt werd bedreigd voor het plaatsen van de slechte recensie op reisboekingsplatform Agoda op 19 december.

De vrouw verbleef daar op 13 en 14 juni en klaagde vervolgens over de kwaliteit van de faciliteiten en service; ze gaf het vakantiepark zes van de 10 sterren op de app. Naderhand ontving ze naar verluidt een dreigend telefoontje van het resort, waarin het beweerde dat haar recensie laster was en de reputatie van het resort had bezoedeld.

Het resort eiste dat ze de post onmiddellijk zou verwijderen, een schadevergoeding van 3 miljoen baht zou betalen binnen 15 dagen na ontvangst van een brief waarin haar op de hoogte werd gesteld van de schade, en haar excuses zou aanbieden via vijf exemplaren van een krant voor een week.

Als ze zich niet aan de regels hield, zou ze vervolgens worden geconfronteerd met zowel civiele als strafrechtelijke rechtszaken, zei het resort volgens haar advocaat.Als reactie zei Sittra dat hij zijn cliënt zou kunnen verdedigen en ook het resort zou kunnen identificeren.

De kwestie leidde tot een discussie op sociale media over het fundamentele recht van een klant om te klagen over ondermaatse diensten, evenals over het privacybeleid van de app.

De vrouw heeft naar verluidt telefonisch aan een media-outlet verteld dat ze ‘geschokt en bedreigd’  was na ontvangst van de brief van het resort, en daarom had ze besloten een advocaat te raadplegen. (Resort vows to sue guest for B3m over bad review)

Kort Nieuws

Manhunt for shrimp vendor over Phuket fatal shooting
Police have launched a manhunt for a shrimp vendor who allegedly opened fire on a nearby seafood ending stall at a market in downtown Phuket on Friday, killing two people and injuring three others.

Young children to receive Pfizer jabs
The government has prepared doses of the Pfizer-BioNTech Covid-19 vaccine for children between the ages of five and 11, deputy government spokeswoman Rachada Dhnadirek said on Saturday.

CDC: Covid may raise risk of diabetes in children
Children who have recovered from Covid-19 appear to be at significantly increased risk of developing Type 1 or Type 2 diabetes, researchers at the Centers for Disease Control and Prevention reported Friday.

Khon Kaen opens 3 more field hospitals
Khon Kaen province has set up three more field hospitals to cope with a surge in Covid-19 cases driven by the Omicron variant and has banned sales of alcoholic drinks in all districts.

Kla leader dares to be different
The Kla Party will field candidates in all upcoming by-elections, seeing the contests as an opportunity to reach out to voters ahead of the general election, even if its chances of winning are slim.

8,263 new Covid cases, 14 more deaths
Thailand logged 8,263 new Covid-19 cases and 14 more fatalities during the previous 24 hours, the Public Health Ministry announced on Saturday morning.

Pattaya adds beds to cope with rising Covid caseload
Pattaya has created 700 more “hospitel” beds as the resort city and adjacent Bang Lamung district account for more than half of all the new coronavirus infections in Chon Buri.


 

Overpeinzing om 7:37 uur bij 25°

7 januari – Ben in blijde verwachting van de vrijdagkrant hoewel het nieuws daartoe geen aanleiding zal geven. Vandaar dat ik vaak uitwijk naar het katern Life om het nieuws over tentoonstellingen en andere cuturele uitingen te brengen. Dat Thailand wordt geteisterd door Omicron weten we nu wel, dat gogobars voorlopig nog steeds verboden terrein zijn ook, dus liefhebbers van bloot moeten het met foto’s doen. Ik ben zo vrij er één te plaatsen.

Het ochtendritueel afgewerkt. Ik ontbijt tegenwoordig met Soup Mama waaraan ik een zacht gekookt eitje toevoeg. De croissants die ik voorheen als ontbijt at, begonnen me tegen te staan. Geef de voorkeur aan een licht ontbijt, ter wille van mijn gezondheid aangevuld met een pilletje Centrum from A to Zinc. Er zijn tientallen voedingssupplementen te koop in Thailand, dit is er een van.

Mijn eerste koffie al gedronken, er zullen nog vele (eigenljik te veel) volgen want koffie is de brandstof waarop mijn journalistieke motor draait. Het is geen kwaliteitskoffie want komt uit een 3-in-1 stick maar het smaakt naar koffie dus zal wel koffie zijn. Voor de betere koffie moet ik in coffeeshop Arabica in winkelcentrum Fortune Town zijn, die zijn naam alle eer aandoet.

De wc was weer verstopt. Geen aangenaam gezicht na een stoelgang, maar het doet me niets. In tegenstelling tot mijn pleegzoon Mac word ik er niet warm of koud van (rare beeldspraak in dit verband). De handyman van het hotel heeft het euvel snel verholpen. Nu nog de krant en aan het werk, iets wat Mac ook niet begrijpt. Hij zegt: ‘I don’t understand why you work.’ Mijn simpele antwoord ‘Because I like it’ lijkt hem niet te bevredigen. Misschien als ik zeg ‘Ik verdien er kapitalen mee’, snapt hij het wel. Maar ik verdien er geen cent mee.

Om 8:03 uur reikt receptioniste Miss Piggy mij de krant aan. Op de voorpagina weer een infographic. De fraaie graphic van gisteren heeft u moeten missen, want BP heeft verzuimd die op de website te plaatsen. Deze is minder mooi.

Zoals gebruikelijk gaat BP vandaag vergezeld van het informatieve en creatieve magazine Guru. Het omslagverhaal zegt Making clutter count; make room  for charity. Hoofdredacteur Pornchai vindt in haar Editorial dat Thaise kinderen recht hebben op een ‘Real Gift’ want voor het derde achtereenvolgende jaar is hun beheersing van de Engelse taal teruggelopen, zoals Education First heeft vastgesteld.

Op de ranglijst van 112 landen staat het land nu op plaats 100 tegen eerder 89 en 74. Het verbaast me niet, want kan ik elke dag bij het boodschappen doen in 7–Eleven constateren. Morgen is hier Nationale Kinderdag, maar volgens mij is het dit jaar 366 dagen kinderdag.

BP in vogelvlucht

7 januari – Zoals te verwachten was wordt de krant vandaag weer gedomineerd door Omicron want BP opent paginabreed met Ministry to pitch tougher curbs. Wat die curbs (door Google Translate consequent vertaald als stoepranden) zijn, vertelt de infographic Curbing the contagion.

Het artikel gaat ook vergezeld van de grootste foto met een kindje in de armen van zijn moeder, beiden met mondkapje, in het Rajanukul Institute dat een campagne houdt om de geestelijke gezondheidsontwikkeling te stimuleren van verstandelijk gehandicapte kinderen voor wie het instituut zorgt. De campagne valt samen met National Children’s Day morgen.

BP telt bruto drie maar netto 2,5 binnenland pagina’s in het eerste katern met dertien nieuwsberichten en –verhalen en vijf foto’s, één postzegelfoto, één 1-koloms foto en de virus tracker van 6 januari. In Brief ontbreekt, de grootste verhalen hebben een bescheiden omvang.

Het katern Business opent met Test & Go freeze could cost B7bn. De langdurige opschorting van de Test & Go-regeling kan de toeristische sector in januari minstens 7 miljard baht kosten en het vertrouwen van het toerisme op de lange termijn schaden, vreest de Tourism Council of Thailand.

The Pelagos FXD was designed for underwater navigation and optimal professional use.

Life opent met horloges. Het katern heeft een opvallende voorkeur voor de uurwerken en meldt nu in Nearly 70 years of excellence dat Tudor indruk maakt met de nieuwste generatie duikershorloges.

De geschiedenis van Tudor-horloges voor duikers gaat terug tot 1954 met de lancering van reference 7922, gecreëerd volgens de toolwatch-filosofie van het merk

Militaire banden begonnen twee jaar later toen twee modellen, waterproof to 100m, in levensechte situaties werden beoordeeld door Groupe d’Étude et de Recherches Sous-Marines (G.E.R.S.), een in Toulon gevestigd wetenschappelijk orgaan dat verbonden is aan de Franse marine.

De waterdichtheid en prestaties van de Oyster Prince Submariner leverden meer bestellingen op en bijgevolg werd Tudor in 1961 de officiële leverancier van de Franse marine. Het meest opvallende model met een blauwe wijzerplaat en lunette, reference 9401, werd halverwege de jaren zeventig gelanceerd en geleverd aan de Franse marine tot de jaren 80.

Nieuwsflitsen vrijdag 7 januari

Baht falls most in a month after govt raises Covid alert level
The baht fell the most since late November after the government raised the Covid-19 alert to the second-highest level, further dimming the recovery of the tourism sector.

3.7m Moderna doses arriving this month
ZP Therapeutics, a division of Zuellig Pharmwill, will deliver 3.7 million doses of the Moderna Covid-19 vaccine to the Government Pharmaceutical Organization (GPO) and private hospitals this month, the company’s general manager in Thailand said on Thursday.

Myanmar coup-fuelled poverty pushes thousands to Thailand
Fleeing food shortages and unemployment sparked by the pandemic and the Feb 1, 2021 military coup, thousands of Myanmar nationals have made gruelling treks to sneak into Thailand.

Covid alert level increased as new cases rise
The Public Health Ministry lifts the Covid-19 alert to level 4 as Omicron case numbers jump.

New Covid cases soar to 5,775
Thailand logged 5,775 new Covid-19 cases and 11 more fatalities during the previous 24 hours, the Public Health Ministry announced on Thursday morning.

Ministry keeps inflation average at 1.5%
Despite a sharp rise in the prices of fresh food such as vegetables, pork, eggs, cooking oil, rice and curry, the Commerce Ministry is maintaining its headline inflation forecast in the range of 0.7% to 2.4% (average of 1.5%) this year.

Exim Bank touts life support for airlines
Export-Import (Exim) Bank of Thailand has provided financial assistance to local airlines totalling more than 6.2 billion baht to increase their liquidity and restructure their debt, says bank president Rak Vorrakitpokatorn.

Crypto traders subject to 15% capital gains tax
Profits from cryptocurrency trading are now subject to a 15% capital gains tax, according to a source from the Finance Ministry.

CCSA to determine control zones Friday
The Centre for Covid-19 Situation Administration (CCSA) will hold a meeting on Friday to discuss Covid-19 control zones and additional measures for businesses and activities, National Security Council (NSC) secretary-general Supoj Malaniyom said on Thursday.

Navy chief will drop his submarine fund request
Navy chief Adm Somprasong Nilsamai will drop a funding request for two more Yuan-class S26T submarines under the 2023 fiscal budget because of the economic impact of Covid-19.

Over 80,000 state contracts ‘prone to abuse’: ACT
Over 80,000 state contracts were found to be prone to graft by the Anti-Corruption Organisation of Thailand’s (ACT) artificial intelligence (AI) algorithm.

SRAT urges more pork imports to curb prices
More pork imports are being mulled as another option to curb the problem of rapidly escalating pork prices, the Swine Raisers Association of Thailand (SRAT) says.

Nieuws in foto’s

Medical staff monitor rooms accommodating Covid-19 patients at Lerdsin Hospital, Bangkok, on Jan 6, 2022.

A vendor waits for a customer to select vegetables at Pak Kret market in Pak Kret district in Nonthaburi.


 

Koning spoort kinderen aan om te studeren en hun plicht te doen

7 januari – De belangrijkste plicht voor kinderen is om te studeren, omdat dit hen helpt kennis en morele deugd te verwerven, heeft de koning in een boodschap ter gelegenheid van Nationale Kinderdag Thailand’s hoop voor de toekommt op het hart gedrukt.

‘Iedereen is gebonden aan plichten die we moeten vervullen. De belangrijkste plicht van kinderen is om te studeren en kennis en morele deugd te verwerven. Dit is zodat ze onafhankelijk kunnen zijn en geluk en vooruitgang kunnen smeden voor zichzelf en de samenleving in de toekomst. Kinderen moeten hun zinnen zetten op studeren en het altijd met ijver en doorzettingsvermogen nastreven.’

Zaterdag is Nationale Kinderdag. De dag valt elk jaar op de tweede zaterdag van januari. (King urges kids to study, do their duty)

Beroemd model dood gevonden in Chao Phraya

7 januari – Het bekende mannelijk model Kullapat Pongpraphab is donderdag dood aangetroffen in de Chao Phraya-rivier, twee dagen nadat zijn familie had gemeld dat hij vermist was. Bewoners hadden het lichaam van een man in het water nabij de Ratchawong-steiger gevonden. Zijn identiteit werd vastgesteld aam de hand van lichaamstatoeages en documenten op het lichaam.

Kullapat Pongpraphab staat in de modellen- en entertainmentwereld bekend als Kendo. Aan de toestand van het lichaam te zien, was hij ongeveer twee dagen dood.

Kendo (27) werd sinds dinsdag vermist. Zijn familie en vrienden hadden verwoede berichten op sociale media geplaatst waarin om hulp werd gevraagd om hem te vinden.

Politie en reddingsvrijwilligers vonden ook een tweede lichaam in hetzelfde deel van de rivier, een niet geïdentificeerde vrouw van 20 tot 25 jaar, die eveneens ongeveer twee dagen geleden was overleden. De politie heeft tot dusver geen enkel verband tussen de twee doden vastgesteld. Beide lichamen zijn voor autopsie naar het Siriraj-ziekenhuis gebracht.

A group of people who were scammed by bogus employment agents arrive at Buri Ram police station on Thursday.

Bedrogen Thaise arbeiders vrijgelaten in Cambodja

7 januari – Ruim 500 Thais die zijn bedrogen om illegaal in Cambodja te werken, zijn in december gered en een vrouw is gearresteerd in Buri Ram omdat ze mensen oplichtte met geld dat werd betaald om banen in Zuid-Korea te verkrijgen.

Assistent nationale politiechef Surachate Hakparn zei donderdag dat de Thaise autoriteiten hadden samengewerkt met Cambodjaanse functionarissen bij het redden van de arbeiders. Velen waren gedwongen te werken in de buurt van de grens met de provincie Trat en anderen in de townships Pursat, Koh Kong, Sihanoukville en Poipet in Cambodja.

Chinese investeerders in Cambodja waren verontrust door de actie van de Cambodjaanse wetshandhavers; ze kozen eieren voor hun geld en lieten de Thaise arbeiders vrij en dumpten ze voor hotels en restaurants.

Surachate zegt dat 502 Thai zijn teruggebracht uit Cambodja. Ongeveer 1.000 Thais zijn er gebleven als dwangarbeider en hebben hulp nodig. Hij waarschuwt werkzoekenden om voorzorgsmaatregelen te nemen en zich niet te laten misleiden door sms- en Facebook-berichten waarin ze worden uitgenodigd om te solliciteren naar banen met een maandsalaris van 20.000 tot 30.000 baht in Cambodja. Ze zouden eerst de berichten moeten verifiëren bij het ministerie van Werkgelegenheid.

In Buri Ram arresteerde de politie een vrouw die Jae Nam Oy heet. De verdachte, die momenteel vastzit in de provinciale rechtbank van Buri Ram, maakte naar verluidt deel uit van een bende die zich voordeed als arbeidsbemiddelingsbureaus. Ze lieten werkzoekenden 50.000 tot 110.000 baht betalen voor banen in Zuid-Korea.

Volgens de politie heeft de bende ongeveer 30 personen opgelicht en hen in totaal meer dan 2 miljoen baht afhandig gemaakt. De werkzoekenden kwamen erachter dat ze waren opgelicht toen ze tegen betaling moesten wachten in een hotel in Bangkok, maar na een maand hadden ze nog niets gehoord.

‘Een persoon die zich voordeed als een jobmakelaar overtuigde mijn man en ik om in Korea te gaan werken‘, vertelt Srinual Thamthura, een van de slachtoffers. ‘Die persoon zei dat als we daar voor een lange periode zouden werken, we hoge maandinkomens zouden krijgen, tot wel 50.000 baht. Mijn man en ik betaalden 110.000 baht aan vergoedingen, maar uiteindelijk konden we niet naar Korea vliegen. Hij kwam uit ons dorp. We voelen ons slecht omdat we die persoon kenden, en nu hebben we schulden.’ (Duped Thai workers freed in Cambodia, BP 6 januari)

Saralrasmi Jenjaka of the Palang Pracharath Party shows her ballot number, drawn on the first day of candidate registration for the by-election in Bangkok’s constituency 9 on Jan 30.

Grote partijen en bekende namen in tussentijdse verkiezing BKK

7 januari – Politieke partijen schakelen bekende politici in in een poging om regeringspartij Palang Pracharath (PPRP) omver te werpen in een tussentijdse verkiezing in de hoofdstad.

Op donderdagochtend, de eerste dag van de kandidaatregistratie voor de tussentijdse verkiezing van 30 januari in kiesdistrict 9, arriveerden zeven kanshebbers op het Lak Si-districtskantoor om zich te registreren en een stembiljetnummer te trekken. Het electoraat beslaat het distict Lak Si en een deel van Chatuchak.

Surachart Thienthong, een voormalig parlementslid, was aanwezig om de Pheu Thai-partij van de oppositie te vertegenwoordigen, terwijl Move Forward acteur Karoonpon ‘Petch’ Tieansuwan opstelde.

Atavit Suwannapakdee registreerde zich in een test naar de populariteit van de nieuwe partij Kla, waarvan hij secretaris-generaal is en voormalig minister van Financiën Korn Chatikavanij de leider is. Atavit is een voormalig parlementslid voor het district Chatuchak.

Ze gaan het opnemen tegen Saralrasmi Jenjaka, die de zetel voor PPRP verdedigt. De zetel was vroeger in handen van haar man Sira. ‘Ik heb er 100 procent vertrouwen in’, zegt mevrouw Saralrasami.

Sira werd vorige maand door het Constitutionele Hof gediskwalificeerd omdat hij in 1995, voorafgaand aan zijn verkiezing, was veroordeeld voor criminele fraude door de Pathumwan District Court, en veroordeeld tot acht maanden gevangenisstraf.

Move Forward-leider Pita Limjaroenrat meent dat de kiezers hun steun aan Karoonpon zullen geven omdat hij tijdens de campagne heeft laten zien dat hij begrijpt wat de mensen in de twee districten nodig hadden, ook al heeft hij geen politieke ervaring.

Atavit heeft eerder gezegd dat hij er zeker van is dat hij zal winnen, ondanks het feit dat hij maar een korte tijd heeft om steun te werven. De Democratische partij, een lid van de regeringscoalitie, besloot de tussentijdse verkiezing niet aan te vechten, uit beleefdheid jegens de PPRP. (Big parties, some familiar names in Bangkok by-election, BP 6 januari)

Slimme, morele, gelukkige, creatieve burgers

7 januari – Beschouwd als de belangrijkste mankracht voor toekomstige nationale ontwikkeling telt Thailand 13 miljoen kinderen van 0-17 jaar en 7 miljoen jonge volwassenen van 18-25 jaar, goed voor ongeveer 30 procent van de totale bevolking van het land.

Het beschermen en ontwikkelen van het potentieel van deze kinderen en jongeren is de directe verantwoordelijkheid van het Department of Children and Youth (DCY), onder het ministerie van Social Development and Human Security (MSDHS), dat een visie heeft die wordt samengevat als Smart, Moral, Happy, Creative Citizens.

‘In overeenstemming met de missie van MSDHS om “een ministerie van kansen” voor iedereen te worden, implementeren we in 2022 de 6P-principes als ons belangrijkste beleid met betrekking tot kinderen en jongeren, legt algemeen DCY-directeur mevrouw Jatuporn Rojanaparnich uit.

De 6P-principes zijn:
• Beleid om het imago van de afdeling te rebranden als beleidsmaker in plaats van alleen een maatschappelijk werker voor individuen.
• Potentiële ontwikkeling van kinderen en jongeren tot volwaardige volwassenen in de samenleving.
• Bescherming voor alle kinderen en jongeren, met name de meer dan 4.200 kinderen in 30 landelijke pleeggezinnen, onder direct toezicht van de afdeling en anderen in tijdelijke gezinsopvang.
• Samenwerking met de overheid en particuliere instanties om de beschermings- en ontwikkelingsdimensies op alle gebieden uit te breiden.
• Preventie betekent een beleid om meer proactief op te treden om de problemen en problemen vn kinderen en jongeren op te lossen.
• Participatieverbetering voor kinderen en jongeren om hun mening te uiten en inspraak te hebben in het sturen van hun eigen toekomst, met name via de 8.000 landelijke kinder- en jongerenraden, wat leidt tot passende oplossingen voor elk gebied.

‘De pandemie heeft alle bestaande problemen met kinderen en jongeren alleen maar verergerd, vooral als gevolg van de epidemie van Covid-19. Armoede en economische kloven zijn door het virus vergroot.’

‘Volgens gegevens van het Office of the National Economic and Social Development Council worden kinderen op de basisschool en lager het meest getroffen door deze problemen. Ze lopen mogelijk gevaar voor huiselijk geweld en schending van de vier belangrijkste kinderrechten op overleving, bescherming, ontwikkeling en participatie.’

‘Minstens de helft van de gevallen van geweld en geweld tegen kinderen wordt gepleegd door familieleden of andere naasten. Bovendien hebben meer dan 441 jongeren hun ouders verloren en zijn door Covid-19 wees geworden.’

‘De operatie in 2022 zal de mens centraal stellen en zich richten op minder doen met meer impact. Momenteel wordt 92% van het jaarlijkse budget besteed aan sociale uitkeringen voor kinderen van 0-6 jaar, om gezinnen te helpen die minder dan 100.000 baht per jaar per huishouden verdienen. De ontwikkeling van pasgeborenen is van cruciaal belang en heeft een langdurige impact.’

‘Bij andere projecten gaat het om samenwerking. De Stronger (Teen) Mom-campagne is bijvoorbeeld onze samenwerking met AIS om een ​​online platform te gebruiken om banen op te bouwen en inkomsten te genereren voor jonge moeders en ons project met YEN-D (Young Entrepreneur Network Development) netwerken dat jong ondernemerschap ondersteunt.’

‘Het departement heeft veel educatieve en werkgelegenheidssamenwerkingen gestimuleerd, zoals met CP ALL en Panyapiwat Technological College, om behoeftige kinderen een kans te geven. We hebben onlangs ook geld ingezameld in het kader van de campagne ‘Sharing for Bigger Smiles’ om meer dan 8.000 speciale geschenken te geven aan kinderen in pleeggezinnen in het hele land.’

‘Bovendien ontwikkelt het departement samen met het Department of Mental Health een geïntegreerde digitale database van alle kinderen om de toegang tot bescherming en welzijn te vergroten. We versterken ook ons ​​netwerk tegen geweld tegen kinderen, met de nadruk op het helpen van jonge slachtoffers van geweld zelf.’

‘Kinderen en jongeren zijn de sleutel tot nationale ontwikkeling’, concludeert Jatuporn. ‘DCY zet zich in om het bewustzijn van kinderen en jeugdbescherming te vergroten en een duurzame kindvriendelijke omgeving in de Thaise samenleving op te bouwen.’

Phuket past sandbox-regels aan

7 januari – Phuket ondervindt grote problemen met zijn sandbox-schema, terwijl het aantal Covid-19-infecties er blijft stijgen. Plaatsvervangend provinciegouverneur Pichate Panaphong zegt dat Phuket vier problemen heeft geïdentificeerd nadat het eiland was geopend als een pioniersprovincie om toeristen te verwelkomen onder het Phuket Sandbox-plan.

1 Vertraging bij de goedkeuring van de Thailand Pass onder buitenlandse toeristen. Het het proces moet een one-stop-service zijn en 24 uur per dag werkenm, zegt Pichate. Er zou een 24-uurs callcenter moeten zijn om vragen van buitenlanders te beantwoorden. Hij heeft het idee voorgelegd aan het ministerie van Binnenlandse Zaken met het verzoek om het Centre for Covid-19 Situation Administration (CCSA) te raadplegen.

2 Het volgende probleem is een tekort aan RT-PCR-testfaciliteiten. Labs in zowel de publieke als de particuliere sector zijn niet voldoende om tweede RT-PCR-tests uit te voeren. Sinds 4 januari heeft de provincie nog vijf mobiele laboratoriumvoertuigen toegevoegd. Ze verwacht tot 1.200 mensen per dag te kunnen verwerken.

3 De ziekenhuis- annex hotels (hospitels) en hotelisolatie faciliteiten zijn onvoldoende om tegemoet te komen aan buitenlandse patiënten met milde symptomen. Pichate heeft de Phuket Public Health Administration gevraagd om samen te werken met het Vachira Phuket Hospital en de Thai Hotels Association (zuidelijke afdeling) om meer hospitels te openen of sommige van hun locaties te renoveren tot hotelisolatiefaciliteiten. Het Vachira Phuket Hospital zal de handen ineen slaan met meer hotels om 200 kamers aan te bieden als ziekenhuisfaciliteiten.

4 Ten slotte reizen veel internationale toeristen met een ziektekostenverzekering, maar hun verzekeringspolis dekt geen medische kosten voor milde Covid-19-symptomen. Pichate stelt voor dat de CCSA een regeling oplegt voor internationale aankomsten om ook een lokale ziektekostenverzekering af te sluiten.

Gouverneur Narong Woonsiw zegt dat de problemen die tijdens de eerste versie van de Phuket Sandbox zijn gevonden, tot verbeteringen zullen leiden. Hij zal binnenkort ‘Phuket Sandbox-versie 2’ introduceren om ervoor te zorgen dat toeristen tijdens hun verblijf veilig en soepel kunnen reizen. Daarnaast zal Phuket zijn inwoners ook beschermen door een boostershot te introduceren.

Het  public health office moet ervoor zorgen dat de voorzieningen voldoende zijn voor lokale mensen die besmet zijn en milde symptomen hebben. Regelmatig zullen er grote schoonmaakwerkzaamheden op openbare plaatsen plaatsvinden.

‘Momenteel gaat het goed met de lokale economie door het toenemende aantal toeristen. Ik wil dat inwoners, ondernemers en alle belanghebbenden de Covid-19-maatregelen blijven volgen. Als dat lukt, komen we samen door deze crisis’, zegt de gouverneur.

Op 5 januari had Phuket in totaal 283 Covid-19-gevallen gemeld, waaronder 227 nieuwe lokale infecties, 46 sandbox-gevallen en 10 infecties van de Test & Go-regeling. (Phuket tweaks sandbox rules)


 

BP in vogelvlucht om 10:38 uur en bij 31°

6 januari – Dat de media in het algemeen van sensatie houden en niet vies zijn van overdrijving, weet iedere kijker, luisteraar en lezer maar van een zogeheten paper of record zou je enige ingetogenheid mogen verwachten. Maar vandaag trekt BP alle registers open met de 5-koloms openingskop ’10,000 Covid cases a day’.

Weliswaar betreft het slechts een opinie, een verwachting want staat tussen aanhalingsteken maar de toon is gezet. De alarmbel wordt geluid door het Department of Medical Sciences en deken Prasit Watanapa van de faculteit Medicijnen van de Mahidol universiteit. Hij verwacht dat het aantal dagelijkse besmettingen de komende drie dagen naar tienduizend per dag gaat als gevolg van Omicron.

Conclusie: In Thailand is de vijfde golf van de pandemie eerder dan verwacht begonnen met besmettingen die deze maand ‘dramatisch’ zullen toenemen tenzij voorzorgsmaatregelen worden genomen.

BP telt vandaag bruto vier maar netto drie binnenland pagina’s met vijftien nieuwsberichten en –verhalen in het eerste katern en de rubriek In Brief met drie kortjes in een halve kolom. De opening neemt veel ruimte in beslag door de erin geplaatste infographic, een tweede Holle Bolle Gijs is de opening Voting rules row simmers on op pagina 3.

Aan illustratiemateriaal bevatten de pagina’s vijf foto’s, zes postzegelfoto’s, de virustracker van 6 januari en de al genoemde infographic Riding the 5th Covid wave.

Het katern Business opent met High season ends early. Populaire toeristische bestemmingen hebben te maken met meer annuleringen omdat de langdurige opschorting van Test & Go een vroegtijdig einde lijkt te maken aan wat al een beperkt hoogseizoen was.

Life zegt het met zonnebloemen, een foto van een halve pagina tot iets over de vouw. Van oktober tot januari is het district Chon Sandet in Lop Buri overschaduwd met de gele bloemen. Wie daar niet vrolijk van wordt, is een iezegrim.

Rescue volunteers help holidaymakers injured when their vehicle ran off the road in Khao Kho district of Phetchabun on New Year’s Eve.

Nieuwsflitsen van donderdag 6 januari

Holiday road toll wrap: 333 killed, 2,672 injured
New Year holiday road deaths, injuries and accidents all down on last year as the annual seven-deadly-days traffic safety campaign comes to an end.

Test & Go, nightlife resumption decision at key meeting on Friday
The future of the Test & Go programme and the resumption of night entertainment to be decided at top-level talks on Friday.

Meth pills seized on Mekong river bank
A ranger patrol seized 756,000 methamphetamine pills and 500 grammes of crystal meth found in bundles left on the Mekong River bank in Ban Phaeng district of Nakhon Phanom Tuesday night.

Omicron variant of Covid surges around globe
Asian financial hub Hong Kong banned flights from eight nations on Wednesday as part of strict new virus curbs, with Omicron outbreaks spiralling out of control from Europe to the United States.

Thaksin reveals plan to return home this year
Former prime minister Thaksin Shinawatra, who is living in self-exile in Dubai, says he plans to return to Thailand “serve the people and the country” this year, but only his daughter Paethongtan will be told when as it is a “great secret”.

Drug raid unearths firearms cache
Police raided a house in Sadao district of Songkhla early Wednesday morning and arrested a drug suspect, and were surprised to also find a small cache of unregistered firearms and ammunition.

Myanmar has ‘ingredients for civil war’: Asean chair
Myanmar has “all the ingredients for civil war”, Cambodia, chair of Southeast Asia’s regional bloc, has warned ahead of a visit by Cambodian Prime Minister Hun Sen to the crisis-wracked country.

BoT minutes: Omicron outbreak key risk to economic recovery
Thailand’s outbreak of the Omicron coronavirus variant could have a larger and more prolonged impact than expected on an economic recovery, according to minutes of the central bank’s last policy meeting released on Wednesday.

Missing, infected Indian tourists found
Two Indian tourists who left Chon Buri before their repeat tests showed they were infected with Covid-19 have been found and are being treated at a field hospital in Bangkok.

Russian dies in fall from power pole in Pattaya
A Russian man is believed to have fallen to his death from a power pole in front of Pattaya police station in tambon Nong Prue of Bang Lamung district early Wednesday morning.

30 more border crossers caught
An army patrol arrested 30 Myanmar nationals who illegally entered the country through a natural border crossing into Fang district of Chiang Mai on Tuesday, police said.

New cases spike in Wednesday’s Covid report
Wednesday Covid bulletin: New cases jump 808 to 3,899, deaths up seven to 19 as Omicron reaches 55 provinces and CCSA warns daily cases could reach ’tens of thousands’.

SCB preps with long-term debt rejig
Siam Commercial Bank (SCB) has prepared long-term debt restructuring for customers to help them survive the prolonged Covid-19 pandemic, in line with the central bank’s requirement.

Port reinforce squad for 2nd leg of T1 with ‘Flying Kawin’
Port have signed national team goalkeeper Kawin Thamsatchanan, the Thai League 1 club announced on Tuesday.

AIS seeks 2 major partnership deals in 2022
Advanced Info Service (AIS), the country’s largest mobile operator by subscriber base, aims to seal two major partnership deals this year in a drive to complement its existing digital service.

Phuket to remain open to tourists, says governor
Phuket will remain open to tourists despite a sharp rise in new Covid-19 infections, its governor said, allaying fears over a possible lockdown among business operators.

Probe finds PM didn’t pay MPs for votes
A probe by the House secretariat office has found there are no grounds to an allegation against Prime Minister Prayut Chan-o-cha claiming he paid 5 million baht to a number of MPs in exchange for their votes of support.

Voting rules row simmers on
On Dec 23, government coalition parties submitted to parliament draft amendments to two organic laws on the election to reflect recent changes to the electoral system — a move which will pave the way for the next general election.

NGO bill rings rights alarm bells
A controversial draft law regulating non-profit organisations could muzzle freedom of expression, experts say.

Jurin puts brakes on pig exports
Commerce Minister Jurin Laksanawisit has ordered the temporary suspension of swine exports to combat the skyrocketing prices of pork in the domestic market.

Civic support grows for Songkhla student activist
A human rights group from Narathiwat’s Tak Bai district has offered moral support to a young activist in Songkhla’s Chana district who was charged by Pathumwan police with defying the emergency decree.

Uttama to launch new party to take on rival PPRP
Ex-finance minister Uttama Savanayana has announced he is co-founding a new party which will be in direct competition with the ruling Palang Pracharath Party (PPRP) he previously led.

Nieuws in foto’s

Het zuiden van Thailand staat bekend om zijn opvallende witte stranden, heldere zeeën en weelderige rotsachtige bergen, evenals historische bezienswaardigheden, waardoor het een populaire toeristische bestemming is voor reizigers die willen genieten van de schoonheid van de natuur terwijl ze meer te weten komen over het culturele erfgoed van Thailand.

De Siam Society luidt het Chinese Jaar van de Tijger in door van 18-20 februari een studiereis naar Surat Thai en Nakhon Si Thammarat te organiseren. (Explore Thailand’s historical South)

Ben heet Henk

6 januari – Ik moet een black-out hebben gehad want noemde meesterkok Savelberg gisteren in de bespreking Absolute quality Ben en niet Henk. Een lezer maakte mij attent op de fout, die zo vermoedde hij een fout van BP was. Maar het was mijn fout.
Het was ook niet aannemelijk dat de redactrice de verkeerde voornaam had gebruikt want haar naam Nianne-Lynn Hendricks wijst erop dat ze een Hollandse of Belgische vader heeft.

Vijf redenen waarom Covid minder ernstig zal worden

6 januari – Deskundige viroloog dr. Yong Poovorawan legde woensdag op zijn Facebook-pagina uit waarom de Omicron-variant de ernst van de ziekte zal verminderen.
1. Het aantal infecties bij kinderen is toegenomen. De meeste besmette kinderen hadden milde of geen symptomen. De ernst van de ziekte zal toenemen naar gelang de leeftijd van de patiënt.
2. De meeste volwassenen, inclusief ouderen, hebben vaccins gekregen.
3. De Omicron-variant veroorzaakt minder ernstige symptomen dan Delta, blijkt uit onderzoek in met name Zuid-Afrika.
4. Uit het onderzoek bleek ook dat Omicron meestal in de bovenste luchtwegen wordt aangetroffen van in de longen.
5. Volgens de theorie van Charles Darwin zullen levende wezens zich aanpassen om te overleven. Het virus zal zich aanpassen, maar patiënten zullen immuniteit opbouwen. Het virus zal niet al te veel schade aanrichten, al zal het wel kunnen voortleven. (Bron: The Nation)

De toekomst tegemoet, een glimp van het aanbod in 2022 (4)

6 januari – Vandaag is de laatste dag van 2021 en afhankelijk van wanneer je dit leest, heb je misschien maar een paar uur of zelfs maar een paar minuten om afscheid te nemen van het jaar dat eigenlijk een herhaling van 2020 was.

Er zijn een aantal ups geweest en downs terwijl we door een nieuwe lockdown en heropening gingen, maar het goede nieuws is dat we het hebben gehaald: we zijn er nog steeds en sjokken nog steeds voort, hoewel sommigen van ons heel graag een adempauze zouden willen nemen van alle gekte.

Niets zal de klok echter stoppen en aangezien we vorige week al een sarcastische terugblik op het jaar hebben geworpen, is het passend dat we vooruit kijken. Hier zijn een paar dingen waar we naar uit kunnen kijken in 2022.

Aldus Guru in het omslagverhaal Future forward van vrijdag 31 december. Het vrijdagmagazine noemt Comedy, Openings en Music Festivals met elk twee items en City Developments met drie items. De afgelopen drie dagen John Cleese, Why there is no hope en Nigel Ng: The Haiyaa World Tour; en Boutique Corporation Lifestyle Mall en The Standard Bangkok, en Karma Kastle 3 en Kolour in the park.Vandaag Rama I Sidewalks.

Guru schrijft: De trottoirs van Bangkok zijn om vele redenen een bron van verdriet voor alle voetgangers, of het nu het vuile stoepwater is dat over je heen spat als je op een los stuk stoep stapt of de motorfietsen die dat ‘lopen’ nog steeds niet lijken te begrijpen dat ‘lopen’ het operatieve woord in ‘trottoir’ is.

Het was goed nieuws toen de gemeente Bangkok (BMA) aankondigde dat ze de trottoirs van Rama I Road gingen renoveren, namelijk die van de BTS Siam. Er is veel voetverkeer dankzij de vele winkelcentra en het nabijgelegen Chula, dus het is logisch dat ze hier zouden beginnen (hoewel ik oprecht hoop dat ze deze stoeprenovatie in de hele stad zouden uitrollen).

Naar verluidt zullen de trottoirs worden uitgebreid om motorfietsen – sorry, ik bedoel voetgangers – nog meer ruimte te geven. Ze zullen ook meer brailleblokken toevoegen om blinde voetgangers te helpen bij het navigeren op het trottoir. Bovendien zijn ze ook van plan meer bomen te planten. Ik hoop dat dit nog maar het begin is van renovaties aan trottoirs in de stad.

Anutin wil heropening nachtclubs uitstellen

6 januari – Minister Anutin Charnvirakul (Volksgezondheid)  dringt aan lop uitstel van de heropening van uitgaansgelegenheden, nadat werd vastgesteld dat tal van bedrijven niet de juiste ziektebestrijdingsmaatregelen hadden genomen, wat resulteerde in grote uitbraken in veel provincies.

‘Het is duidelijk dat de opkomst van veel Covid-clusters verband houdt met bijeenkomsten in bars en restaurants waar alcoholische dranken worden geserveerd. Hun herhaalde falen om de door de volksgezondheidsautoriteiten geschetste ziektebestrijdingsmaatregelen uit te voeren, dwingt de regering haar plan om bepaalde uitgaansgelegenheden, zoals nachtclubs, te heropenen, te heroverwegen.’

De minister hekelt ‘het gewetensgebrek’, waardoor het land opnieuw het risico loopt op een nieuwe golf van Covid-19-infecties. Hij zegt dat hij de lokale commissies voor overdraagbare ziekten heeft gevraagd juridische stappen te ondernemen tegen bedrijven die de richtlijnen voor de volksgezondheid aan hun laars lappen.

‘Het Department of Disease Control [DDC] zal ook heroverwegen of het gepast is om dergelijke locaties op 15 januari te heropenen, maar de definitieve beslissing zal worden genomen door het Center for Covid-19 Situation Administration (CCSA).’

Volgens het Department of Medical Sciences gtelde dinsdag in totaal 2.062 besmettingen met Omicron, met grote clusters gemeld in Kalasin (231), Roi Et (180), Chon Buri (70) en vele anderen.

DDC hoofd Opas Karnkawinpong meldt dat het aantal gevallen in het hele land is toegenomen. Chon Buri meldde het hoogste aantal nieuwe infecties, met 499 gevallen vanaf dinsdag, gevolgd door Bangkok (376) en Ubon Ratchathani (328).

‘We verwachten dat het aantal Omicron-gevallen de komende een of twee maanden zal toenemen”, zegt Opas. Hij dringt er bij de bevolking op aan om een ​​week thuis te werken en regelmatig te testen met een ATK-kit. (Anutin wants to delay nightclub reopening, BP 5 januari)

Ten slotte een persoonlijke noot. Bar-restaurant Pride in Silom 4 waar ik soms kom, is gisteren voor drie dagen dicht gegaan, omdat een personeelslid besmet bleek. Commentaar van een kennis van me: Ze zijn zo de weg kwijt….. gestoord is een zwakke uitdrukking voor de waanzin.

Cinefielen krijgen een Franse traktatie van een week

6 januari – De Franse ambassade presenteert in samenwerking met HAL Distribution ‘Celine Sciamma Retrospective (2007-2022)’ met vijf geselecteerde films van de Franse scenarioschrijver en filmregisseur. Er zijn 14 voorstellingen op vijf locaties, waaronder House Samyan, Doc Club & Pub, Paragon Cineplex in Siam Paragon en SFW Cinema in CentralWorld in Bangkok; evenals SFX Cinema in Maya Chiang Mai.

Het programma wordt zondag om 15.30 uur geopend met een vertoning van Portrait Of A Lady On Fire (2019) in House Samyan, gevolgd door een speciale lezing over ‘LGBTI Representation In Cinema’ met Thaise filmmakers.

Het drama wordt dezelfde dag tegelijkertijd vertoond in SFX Cinema in Maya Chiang Mai, voordat het op 13 januari en opnieuw op 15 januari wordt herhaald in Doc Club & Pub. De andere vier films zijn:

-  Girlhood (2015), een drama over een meisje dat op zoek is naar een nieuw leven, in Doc Club & Pub en SFX Cinema in Maya Chiang Mai op 10 januari en House Samyan op 14 januari.

Tomboy (2011), een drama over een transgenderjongen die uit de kast is gekomen, en zijn nieuwe vrienden, in Paragon Cineplex in Siam Paragon en SFX Cinema in Maya Chiang Mai op 11 januari, en SFW Cinema in CentralWorld op 15 januari.

-  My Life As A Zucchini (2016), een animatie over een jonge jongen die de betekenis van vertrouwen en ware liefde leert in een pleeggezin, in Paragon Cineplex in Siam Paragon op 11 januari.

-  Water Lilies (2007), een romance over een liefdesdriehoek tussen drie adolescente meisjes, bij SFW Cinema in CentralWorld en SFX Cinema in Maya Chiang Mai op 12 januari en Paragon Cineplex in Siam Paragon op 16 januari.

Alle films hebben Engelse en Thaise ondertitels. Het programma van een week maakt deel uit van het ‘Franse bioscoopseizoen, dat tot eind februari meer dan 70 Franse films in theaters en online presenteert.’(Cinephiles to get a week-long French treat, BP Life 5 januari)

Van zondag tot 16 januari. Aanvang doordeweeks om 19.30 uur en in het weekend om 15.30 uur. Visit bit.ly/32Cmwcu.

Houd het simpel en elegant met Ordinaire

6 januari – In de mode-industrie kan een zacht, huidvriendelijk textiel als zijde moeilijk te kopen zijn, aangezien er momenteel veel vraag is in de Aziatische regio. Toch gebruikt de opkomende modestudio Ordinaire in Thailand deze delicate stof om casual chique kleding te ontwerpen en te creëren voor vrouwen om bij verschillende gelegenheden te dragen.

Thitanun ‘Puinoon’ Taveebhol, de oprichter van Ordinaire, zegt: ‘Omdat mijn liefde voor mode sterk is en ik zoveel kleding heb die ik niet meer dan één keer draag, begonnen mijn zus en ik na te denken over hoe we een jurk vaak of hoe we het op meerdere manieren kunnen gebruiken.’ Dit leidde tot haar idee voor een kledingmerk.

De naam Ordinaire is afgeleid van een Frans woord, dat eenvoud betekent, ‘wat ook overeenkomt met mijn eerste idee van hoe ik wil dat mijn merk is, eenvoudig te dragen, eenvoudig te mixen en matchen, eenvoudig dat elke dag kan worden gedragen’, zegt Thitanun.

In het streven naar een eenvoudige maar verfijnde en elegante garderobe heeft Thitanun een andere merklijn gelanceerd, Ordinaire Privé. Voor deze winter bracht haar submerk onlangs de 1st Capsule Collection uit in samenwerking met Apinara Jewellery. Deze speciale collectie is het meest luxueuze zijden cadeau voor vrouwen om de dag te plukken of speciale momenten in hun leven te vieren, zoals een cocktailparty of een huwelijksreceptie.

Met een levendige kleurenpracht en opmerkelijke bloemenpatronen, bevat de collectie zijden jurken uit één stuk voor zowel dag- als avondevenementen, zoals de Rainforest-cocktailjurk, Halter Maxi-jurk, Lady-D en Peace-cocktailjurk.

Om een ​​meer formele, zwoele look te creëren, kunnen alle winterjurken worden gecombineerd met Apinara’s wintersieradencollectie, zoals de klassieke kenmerkende Petites Snowflakes malachiet ketting en parelmoer oorbellen.

De nieuwste collectie van Ordinaire Privé bevat ook bijpassende sets voor een zonnige dag, zoals de Lady-D crop top met broek met split, de Halterholic top met een strapless bh en de Holic sliprok, plus de Jasmine top met een tennisrok.

Een van de hoogtepunten in de capsulecollectie is Ordinaire’s kenmerkende jurk Fonction en de veelzijdige zijden kledingstukken. De Fonction-jurk is altijd een bestseller in elke Ordinaire-collectie, omdat deze chique creatie meer dan drie verschillende looks kan creëren. (Keep it simple and elegant with Ordinaire, BP Life 5 januari)

Prices for the new collection range from 1,590 to 6,990 baht. Visit Ordinaire and Apinara Jewellery on Instagram. Foto: Thitanun Taveebhol draagt ​​de Rainforest cocktailjurk en Apinara Jewellery.

Neem de kinderen mee voor wat plezier bij EmQuartier, Emporium

6 januari – Emporium en EmQuartier zijn een bestemming van vreugde voor kinderen tijdens de ‘Emporium EmQuartier Kids Funival 2022’.

Het festival dat ter gelegenheid van Nationale Kinderdag (8 januari) wordt gehouden, is een leuke kans voor kinderen om buiten het klaslokaal te leren, aangezien er creatieve activiteiten zijn georganiseerd om geluk, een glimlach en een lach te brengen. Dit is ook een kans om hun superkracht op het podium te laten zien en prijzen en speciale geschenken te winnen.

Het festival is opgedeeld in vele zones voor maximaal plezier. Funival Playland op Quartier Avenue op de begane grond biedt gezinsvriendelijke activiteiten, een nieuw Funival Go Round-monument en Kids Idol-podium voor talentenshows. Er zijn ook gerechten te koop die zijn bereid door kleine chef-koks, evenals favoriete snacks en drankjes voor kinderen uit Mali.

Gepresenteerd door Emjoy op de 2e verdieping van Gebouw C is Funival Playground, dat de beste edutainment-activiteiten biedt voor onbeperkt leren, speciale showcases, demonstraties en proeflessen van toonaangevende onderwijsinstellingen.

De Funival Eatery in de Helix Sky Dining op de 6e tot 9e verdieping van Gebouw A biedt voordelen en privileges van toonaangevende eetgelegenheden, terwijl de Kids Fancy Paint-activiteit en de Funival Balloons-fotohoek worden gepresenteerd op de 8e verdieping.

Veel kinderen zullen dol zijn op de Destination For Smile-zone in de Quartier Gallery, M-verdieping van gebouw B, omdat hier meerdere modellen elektrische scooters van Monowheel zijn verzameld. (Take the kids for some fun at EmQuartier, Emporium, BP Life 5 januari)

Van woensdag tot en met zondag. Bezoek facebook.com/EmporiumEmquartier of bel 02-269-1000 ext 1021.

Huis van de monsters

6 januari – Monsters in sprookjes, mythen en legendes fascineren door mysterieuze beelden en verhalen. Nu te zien in SAC Gallery, neemt een groepstentoonstelling met de titel ‘Monster’ kijkers mee om buitengewone verhalen te ontdekken die verborgen zijn achter de afbeeldingen van dieren, mensen en objecten.

Vipoo Srivilasa, Komkrit Tepthian en Aof Smith behoren tot de acht kunstenaars die vanuit hun verschillende interesses werk met een monsterthema hebben gemaakt. Terwijl de in Melbourne wonende kunstenaar Vipoo porselein ontwierp op basis van Thaise volksverhalen, maakte Komkrit een olifantensculptuur van een traumatische historische gebeurtenis, en tekende Aof drie schilderijen geïnspireerd op het geluid van muziek.

Het artikel belicht uitgebreid het werk en de achtergrond van de acht kunstenaars, maar dat mag u zelf lezen op Home of the monsters.

Foto boven: Castor & Pollux by Komkrit Tepthian. Foto rechts: Garuda And Naga Deity with an antique wooden frame.


 

Overpeinzing om 8:47 uur bij de opening krant

5 januari – BP maakt het me vandaag moeilijk want opent met Covid strikes military spending, maar ik had NuT willen openen met het goede nieuws dat onze eigenste meester-kok Henk Savelberg weer bij het fornuis heeft plaatsgenomen en nog steeds ‘absolute kwaliteit’ levert.

Maar de nieuwskeuze en het belang dat de krant hecht aan militaire uitgaven kan me gestolen worden. Ik ga mijn eigen gang en zet het bericht op de tiende plaats; trouw aan mijn overtuiging die me op dienstplichtige leeftijd ertoe bracht dienst te weigeren. Hoefde niet eens vervangende dienstplicht te doen, waar ik overigens geen bezwaar tegen gehad zou hebben.

Henk Savelberg levert absolute kwaliteit

5 januari – In zijn nieuwe vestiging* blijft de met een Michelinster bekroonde Henk Savelberg trouw aan zijn legendarische kookstijl, jubelt Nianne-Lynn Hendricks in Guru van 31 december.

Het water loopt me in de mond bij het lezen van haar recensie en het geld stroomt uit mijn portemonnee want het zevengangen diner genaamd Savelberg Experience kost 4.500++ baht. Vegetariërs hebben een financieel streepje voor met 3.200++ baht. De prijzen van wijnen worden niet genoemd.

Onder de kop Absolute quality bespreekt ze het menu, maar dat mag u zelf lezen. Mijn aandacht werd getrokken door de passage waarin Rotterdam wordt genoemd, mijn geliefde geboorteplaats. Lynn-Hendricks schrijft: Hoofdgerechten zijn een keuze uit Franse kwartel of Australische Wagyu-hangersteak, ik had beide.

Kwartelrollade is gevuld met foie gras en wordt geserveerd met linzen, wortelen, balsamico en kwarteljus. De gegrilde steak, die leek op het eten van runderboter, wordt geleverd met pastinaak, edamame puree, sjalot gekonfijte runderjus met Tomasu sojasaus.

Tomasu sojasaus wordt gemaakt in Rotterdam, Nederland en is de enige micro-gebrouwen sojasaus in Europa, met gebruik van sojabonen uit de Hoekse Waard. Het combineert Japanse en Nederlandse tradities en wordt 24 maanden gefermenteerd en gerijpt in 25-50 jaar oude whiskyvaten uit Schotland en op smaak gebracht met suikerbieten, sesamzaadjes en Madame Jeanette-pepers, waardoor het een zoete en pittige smaak heeft. Yum!

Of het inderdaad Yammie is, zal ik nooit kunnen controleren want ik eet nooit duurder dan circa 500 baht. Kwartels heb ik wel eens gegeten en die zijn inderdaad niet te versmaden. Zit trouwens weinig vlees aan. Ze staan zelden tot nooit in Nederland op het menu maar des te meer in België. Voor zover ik weet worden ze in Nederland en wel in Ede gefokt.

Toevallig ben ik op 8 januari jarig, wat een goede aanleiding zou kunnen zijn om mezelf eens te verwennen maar mijn niet eens erg rigoureuze calvinisme weerhoudt me. Maar ook hiervoor geldt: Je moet nooit nooit zeggen.

* Voorheen was Savelberg gevestigd aan de Thanon Witthayu (Wireless Road), op loopafstand van de Nederlandse ambassade. Waarom hij is verhuisd, meldt het artikel niet. Er staat wel een foto van de nieuwe vestiging bij.

De toekomst tegemoet, een glimp van het aanbod in 2022 (3)

5 januari – Vandaag is de laatste dag van 2021 en afhankelijk van wanneer je dit leest, heb je misschien maar een paar uur of zelfs maar een paar minuten om afscheid te nemen van het jaar dat eigenlijk een herhaling van 2020 was.

Er zijn een aantal ups geweest en downs terwijl we door een nieuwe lockdown en heropening gingen, maar het goede nieuws is dat we het hebben gehaald: we zijn er nog steeds en sjokken nog steeds voort, hoewel sommigen van ons heel graag een adempauze zouden willen nemen van alle gekte.

Niets zal de klok echter stoppen en aangezien we vorige week al een sarcastische terugblik op het jaar hebben geworpen, is het passend dat we vooruit kijken. Hier zijn een paar dingen waar we naar uit kunnen kijken in 2022.

Aldus Guru in het omslagverhaal Future forward van vrijdag 31 december. Het vrijdagmagazine noemt Comedy, Openings en Music Festivals met elk twee items en City Developments met drie items. De afgelopen twee dagen John Cleese, Why there is no hope en Nigel Ng: The Haiyaa World Tour; en Boutique Corporation Lifestyle Mall en The Standard Bangkok. Vandaag Karma Kastle 3 en Kolour in the park.

Karma Kastle 3
Karma Kastle keert voor de derde keer terug voor een nieuwe ronde van geweldige muziek in een intieme setting, omringd door bergen.

Het evenement van drie dagen en drie nachten wordt gehouden in Mirasierra Khao Yai, een boetiek bed & breakfast midden in weelderig groen met een ontwerp dat doet denken aan mediterrane huizen. Je zult naar hartelust feesten op een plek waar het lijkt alsof je in de Franse Alpen bent zonder de kou.

Early bird-tickets zijn helaas uitverkocht, maar hun Phase 1-tickets gaan volgende maand in de verkoop, dus houd het in de gaten. Let op de lijst met talenten die naar het evenement komen, aangezien ze nog geen aankondiging hebben gedaan. Het is echter veilig om te verwachten dat uw dagen en nachten gevuld zullen zijn met goede muziek en goed gezelschap, vergezeld van goede drankjes.

Kolour in the park
Het bekende Kolour In The Park komt terug voor zijn zevende editie! Kolour In The Park 2022 wordt opnieuw gehouden in Thai Wake Park en zal een aantal activiteiten en eten brengen en een geweldige plek voor house- en technoliefhebbers om de hele dag door te feesten.

Gebeurtenissen uit het verleden hebben altijd een aantal grote talenten voortgebracht en geweldige spektakels opgeleverd. De Kolour van dit jaar zal ook vier podia bevatten, zodat je niet zonder talenten komt te zitten.

Helaas zijn de voorverkooptickets al op, dus je moet KolourInThePark.com controleren om te zien wanneer de tickets weer in de verkoop gaan. Houd bovendien in de gaten wanneer ze de aanbevolen artiesten aankondigen.

Unusually light traffic seen around the Victory Monument in Bangkok during the New Year break, when many workers returned home to distant provinces.

Nieuwsflitsen op woensdag 5 januari

Suspension of Test & Go continues amid Omicron spike
The suspension of the Test & Go scheme continues, as the Omicron variant has been detected in more than 2,000 cases in 53 provinces.

Pattaya mayor: No lockdown
There is no plan to lock down Pattaya city or its beaches, but businesses that violate disease-control measures will be closed down, Pattaya mayor Sontaya Kunplome said on Tuesday.

Govt urges uptake of booster shots as Omicron cases rise The Health Ministry on Tuesday called on
people to come forward to get booster vaccinations after reporting cases of the highly contagious Omicron coronavirus variant had more than doubled over the holiday period.

Thanathorn tests positive for Covid-19 after trip abroad
Progressive Movement leader Thanathorn Juangroongruangkit has been tested positive for Covid-19 after returning from overseas.

Cabinet approves 2.7% hike in budget for 2023 fiscal year
The cabinet on Tuesday approved a 3.185 trillion baht budget for the 2023 fiscal year, a government spokesman said in a statement.

Covid-infected prisoner falls to death from hospital building
A male prisoner being treated for Covid-19 jumped to his death from the sixth floor of Maharat Nakhon Ratchasima Hospital on Monday afternoon, police said.

New Covid-19 measures for schools nationwide
The Education Ministry has announced new measures to limit the spread of Covid-19 in schools and other education institutions nationwide.

Skyrocketing pork prices spark calls for intervention
High pork prices are taking their toll on both vendors and consumers, with prices having doubled in the past year, and calls are increasing for the government to step in.

ATK Day in Chiang Mai
All staff at government offices in all 25 districts of Chiang Mai underwent antigen testing for Covid-19 on Tuesday, which was designated ATK Day.

Ranger base attacked, soldier killed, 2 wounded
A ranger was killed and two others wounded when Muslim insurgents attacked their operations base in Rangae district of Narathiwat on Monday, police said.

Pheu Thai organic law amendment to be tabled ’this month’
A bill to amend the organic law on the election of MPs backed by the Pheu Thai Party is expected to be tabled for a first reading in parliament this month, House Speaker Chuan Leekpai said.

Govt reports fewest Covid deaths since April 29
The government on Tuesday announced 12 more Covid-19-related fatalities, the fewest since April 29, 2021, and 3,091 new coronavirus cases during the previous 24 hours.

Provincial rail projects receive priority
The government has vowed to ramp up infrastructure projects in various regions this year to drive social and economic development throughout the country.

Arkhom asks state banks to continue aid
The Finance Ministry has instructed state financial institutions to continue providing financial assistance to customers, including those classified as non-performing loan (NPLs), until the economy has fully recovered.

An electric bus developed by EA. The company delivered 100 of the vehicles to bus operators last year.

Gebruik van EV’s in commerciële setting van vitaal belang

5 januari – Energy Absolute Plc (EA), een ontwikkelaar van hernieuwbare energie die voorop loopt bij de binnenlandse EV-ontwikkeling, spoort de regering aan commerciële elektrische voertuigen (EV’s) te promoten, met name in het openbaar vervoer en het vervoer van goederen.

De aansporing is een reactie op de toenemende bezorgdheid over de uitstoot van kooldioxide en ultrafijn stof PM2,5, die het bereiken van koolstofneutraliteit in 2050, een evenwicht tussen de uitstoot van kooldioxide en absorptie, bemoeilijkt.

Beleidsmakers zouden moeten beginnen met het bouwen van het EV-ecosysteem door zich meer te concentreren op commerciële EV’s dan op sedans, die meestal worden gebruikt voor persoonlijk gebruik in plaats van voor een zware werklast, zegt Sompote Ahunai, chief executive van Energy Absolute Plc (EA).

Bussen, boten en vrachtwagens hebben grote carrosserieën die een enorme hoeveelheid diesel nodig hebben om hun verbrandingsmotoren aan te drijven. Dieselmotoren stoten koolstofdioxide uit en naarmate ze ouder worden, worden ze een belangrijke bron van PM2.5-stof.

Sompote stelt de regering voor om bestuurders en exploitanten van commerciële vloten en voertuigen te vragen deze te vervangen door elektrische exemplaren. Hij is van mening dat meer steun voor commerciële EV’s Thailand ten goede zal komen, waardoor autofabrikanten betere producten kunnen maken. Thailand staat bekend als een productiecentrum voor pick-ups.

EA exploiteert momenteel een commerciële dienst die elektrische boten levert aan forenzen langs de Chao Phraya-rivier in Bangkok en Nonthaburi. Het bedrijf heeft opdracht gekregen voor de assemblage van 500 elektrische bussen en leverde er vorig jaar 100 aan kopers.

EA opende begin december vorig jaar ook een fabriek voor de productie van lithium-ionbatterijen in Chachoengsao. De fabriek heeft een productiecapaciteit van 1 gigawattuur per jaar, waarmee het in de eerste fase accu’s kan produceren voor 4.160 bussen of 30.000 sedans.

Andere exploitanten van bedrijfsvoertuigen staan ​​te popelen om EV-technologie toe te passen. De lokale importeur van elektrische bussen Nex Point Plc werkt samen met Mon Group, een lokale logistieke operator, bij een proefrit van een elektrische trekker die wordt gebruikt om een ​​aanhangwagen te trekken.

Als een verschuiving naar elektrische vrachtwagens succesvol is, zal de verandering uiteindelijk de productie van door olie aangedreven vrachtwagenmotoren terugdringen, zegt Khanist Srivajiraprabha, chief executive van Nex Point.

Global Power Synergy Plc, de stroomopwekkingstak van het nationale olie- en gasconglomeraat PTT Group, heeft de handen ineen geslagen met de Chao Phraya Express Boat Co om gezamenlijk een prototype te ontwikkelen van een nieuwe elektrische boot die bedoeld is voor commerciële exploitatie in de toekomst.

Een andere PTT-eenheid, PTT Oil and Retail Business Plc, zet zijn plan voort om de oplaadfaciliteiten voor elektrische auto’s bij zijn tankstations in 2022 uit te breiden tot 300. (Use of EVs in commercial setting vital, BP Business, 4 januari)

Siam Land Flying profiteert van virusuitbraak

5 januari – Siam Land Flying Co profiteert van de stijgende vraag naar privéjets in de regio als gevolg van de pandemie. Het bedrijf is van plan om zijn vloot uit te breiden en in de toekomst meer privéjetterminals in het buitenland te exploiteren.

‘De uitbraak heeft het vliegverkeer permanent veranderd, vooral in Thailand en Zuidoost-Azië, omdat er veel nieuwe privéjet-vliegers zijn die bereid zijn meer te betalen voor gemak, privacy en veiligheid’, zegt Kachorn Chiaravanont, executive vice-voorzitter van Siam Land Flying Co, een exploitant van privéjets.

Voor de uitbraak waren internationale reizigers, voornamelijk uit Europa, goed voor ongeveer 90% van de passagiers. De binnenlandse markt is echter recentelijk gestegen tot meer dan 20%, zowel voor het zakelijke als het gezinssegment.

Het bedrijf, een dochteronderneming van de Charoen Pokphand Group, verwacht dit jaar de nieuwe Siam Land Private Jet Terminal in Phuket te openen met een budget van 600 miljoen baht en een capaciteit van 1.200 vluchten per jaar. Kachorn zegt dat het bedrijf zijn privéjetterminals in het buitenland wil uitbreiden, in de hoop binnen zes tot acht jaar break-even te draaien, maar de locaties zijn nog niet definitief.

Greg Martin, chief executive van het bedrijf, verwacht dat toerisme en luchtvaart dit jaar en in 2023 zich zullen herstellen, aangezien luchtvaartmaatschappijen langzaam vluchten opnieuw plannen. De frequenties kunnen al dit jaar terugkeren naar het niveau van 2019.

Het aantal vluchten van Siam Land uit zowel privécharter als medische evacuatie bedroeg in 2019 elk 300. Ze daalden met respectievelijk 50% en 25% in 2020 en 2021. De omzet zal naar verwachting tegen 2023 terugkeren naar het niveau van 2019, hoewel veel afhangt van de wereldwijde virussituatie, zegt Martin.

Hij zegt dat de grootste zorg de aanhoudende impact van de uitbraak is en de bereidheid van mensen om te reizen, vooral als de reisbeperkingen in Thailand en belangrijke markten worden hersteld. Het Phuket-sandboxmodel moet worden geïmplementeerd op belangrijke toeristische bestemmingen om de gevolgen te verzachten als reisbeperkingen worden aangescherpt op basis van het risico van nieuwe varianten, aldus Martin. (Siam Land Flying profits from outbreak, BP Business, 4 januari)

Neilson Hays presenteert Bachs Goldbergvariaties

5 januari – Neilson Hays Library begroet het nieuwe jaar op 15 januari met een concert van Bachs Goldbergvafriaties in de bibliotheek aan Surawong Road.

N.A.O. Trio is een nieuw gevormd trio van drie getalenteerde musici met drie verschillende achtergronden die een vriendschap hebben gesmeed door hun passie voor muziek: Noa Chorin (N), Anna Takeda (A) en Omporn Kowintha (O).

Het trio heeft een collectieve ervaring die de wereld omspant van Bangkok tot Berlijn en verder door optredens met verschillende kamermuziekgroepen. Ze kijken ernaar uit om liefhebbers v an klassieke muziek weer te verwelkomen voor live-uitvoeringen door middel van hun vertolking van Bachs Goldbergvariaties.

De Goldbergvariaties, BWV 988, is een muzikale compositie voor klavier van Bach, bestaande uit een aria en een set van 30 variaties. Ze werd voor het eerst gepubliceerd in 1741 en is vernoemd naar Johann Gottlieb Goldberg, die mogelijk ook de eerste uitvoerder van het werk was.

De Goldbergvariaties behoren tot Bachs late periode, waarin de componist de grenzen van muzikale thema’s verlegde in een spel van variaties, canons en fuga’s. Voor deze compositie ging hij uit van een eenvoudige en rustige melodie, gecombineerd met een onderliggende baslijn, die zich gestaag ontvouwt tot een muzikale kosmos en zich openbaart met een buitengewone verscheidenheid en ongeëvenaarde complexiteit.

De compositie is vrijelijk herwerkt door veel artiesten, waarbij de instrumentatie, de noten of beide zijn veranderd. Wijlen Nederlandse dirigent Bernard Haitink beschrijft zijn indruk van deze versie van het strijktrio als volgt: ‘Het is volledig trouw aan het origineel, terwijl de kleuren van de drie instrumenten worden gebruikt die het toetsenbord niet kan geven.’ (Neilson Hays presents Bach’s Goldberg Variations, BP Life, 4 januari)

Bach’s The Goldberg Variations door N.A.O. Jan 15 at 6pm.  Ticket Prices: 800 baht, 700 baht for library members, 450 baht for students. Due to coronavirus measures, the number of seats will be limited to respect social distancing rules. Tickets will not be available for purchase at the door.
You can purchase tickets online bit.ly/30qO0AP, at the library, or reserve seats by calling 02-233-1731, or emailing info@neilsonhayslibrary.org.

‘Xhibition’ vindt betekenis in duisternis

5 januari – ‘Xhibition In The Dark’ toont experimentele kunst van interieurontwerper, illustrator en merkenbouwer Chookiat Likitpunyarut. Hij neemt kijkers mee om hen midddels big data-technologie en het concept van kinetische ruimte te laten verkennen via zijn installaties in Xspace Art Gallery.

Ze worden gepresenteerd in een vage donkere ruimte in de overtuiging dat de beelden het best in het donker kunnen worden gezien, wat onze gedachten en instincten van de hersenen en het hart vereist.

De installaties bestaan uit vier hoofdthema’s. ‘Tree Of Knowledge’ is een kunstinstallatie van gedrukte en online databases die relevant zijn voor big data in kunst, architectuur, literatuur, muziek en politiek. Het raakt ook de kwestie van geloof en geloof uit een kennisbank die de kunstenaar decennialang heeft opgebouwd.

‘New York, New York’ vertegenwoordigt verzamelobjecten die de kunstenaar heeft verworven door zijn tien jaar lange ervaring in het werken met organisaties van wereldklasse in New York, terwijl ‘You Are What You Eat’ een algoritme is van zijn ervaring, passie, opleiding en manier van leven.

‘Kinetic Space’ is een interactieve installatie die de bewegende energie van objecten of deeltjes laat zien en kijkers in staat stelt deel te nemen aan het creatieve proces en het resultaat van het werk te bepalen.

Ook worden schilderijen, tekeningen en zijn boek Algorithm 2021 getoond, waarin de creatieve aantekeningen die hij tijdens zijn carrière heeft verzameld, worden vastgelegd. (‘Xhibition’ finds meaning in darkness, BP Life, 4 januari)

Xspace Art Gallery bevindt zich op Pridi Banomyong 14, Sukhumvit 71, en is geopend van maandag tot en met zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur. There is no admission fee. Tot 31 januari. Email contact@xspacegallery.com or call 066-073-2332.

Nog veel te leren over gepersonaliseerde voeding

BESTE ARTSEN: Ik heb gehoord over iets dat ‘gepersonaliseerde voeding’ wordt genoemd. Ze zeggen dat het kan helpen bij allerlei dingen, zoals depressie, afvallen en zelfs migraine. Blijkbaar begint het met een poepmonster? Waar gaat dit allemaal over?

BESTE LEZER: Er was een tijd dat de term ‘gepersonaliseerde voeding’ verwees naar voedingsadviezen op basis van factoren als iemands gewicht, fitnessniveau, lichaamsvetpercentage, eetgewoonten, activiteitsniveaus, bloedlipidenwaarden en algemene gezondheid. Sommige van deze diëten vernauwden hun focus en waren gericht op het specifieke lichaamstype, de bloedgroep of zelfs het DNA van de deelnemer.

De gepersonaliseerde voeding waar je naar vraagt, ook wel precisievoeding genoemd, gaat nog een paar stappen verder. De betrokken bedrijven bieden hun klanten voedingsadviezen die volgens hen gebaseerd zijn op de unieke samenstelling van het darmmicrobioom van elk individu. Dat is de reden voor de ontlastingsmonsters die deelnemers wordt gevraagd om te verstrekken.

Hoewel mensen geconditioneerd zijn om ontlasting met afkeer te bekijken, is het eigenlijk een nuttig diagnostisch hulpmiddel. Ongeveer driekwart van de ontlasting is water. De resterende 25% omvat onverteerde vezels, evenals een breed scala aan metabole producten en bijproducten.

Traditionele ontlastingsanalyse evalueert factoren zoals kleur, consistentie en pH, en zoekt naar de aanwezigheid van bloed, vet, eiwit, witte bloedcellen, vleesvezels, slijm, gal of specifieke organismen. Deze kunnen nuttig zijn bij de diagnose van een reeks gastro-intestinale aandoeningen, bepaalde kankers, verborgen bloedingen, bacteriële infecties en parasitaire infecties. Ontlasting bevat ook zowel de levende als dode microben die de darm koloniseren, en daar is de nieuwe gepersonaliseerde voeding op gebaseerd.

Onderzoek naar het darmmicrobioom heeft onthuld hoeveel de biljoenen micro-organismen die in ons leven onze fysieke gezondheid en mentaal welzijn beïnvloeden. Dit omvat spijsvertering, metabolisme, gewichtsverlies, immuunfunctie, auto-immuunziekte, bloedsuikercontrole en cardiovasculaire functie, evenals stemming, angst, depressie en andere psychische problemen.

Er is ook groeiend bewijs dat de specifieke samenstelling van de darmflora van elke persoon van invloed is op hoe, en hoe goed, ze verschillende voedingsmiddelen verteren en metaboliseren. Dat werkt ook andersom, omdat het voedsel dat je eet direct van invloed kan zijn op de gezondheid van je darmmicrobioom.

Het idee achter op de darmen gebaseerde gepersonaliseerde voeding is dat je, met een gedetailleerd begrip van je specifieke microbioom, kunt leren hoe je het voedsel kunt kiezen dat het beste is voor je microbiota en dus voor je algehele gezondheid.

Zoals je aangeeft, worden er veel beloftes gedaan over wat deze nieuwste versie van gepersonaliseerde voeding kan bereiken. Deze omvatten het vermogen diëten te maken om te helpen bij het afvallen, iemands bloeddruk te verlagen, ontstekingen te verminderen en gastro-intestinale problemen te verlichten.

Het is echter belangrijk op te merken dat rigoureus onderzoek naar deze claims op dit moment schaars blijft. Gezien de verstrekkende rol die de darmflora in onze darmen speelt bij het optimaal functioneren van ons lichaam, zal het geen verrassing zijn als deze benadering van voeding zinvol blijkt te zijn. Maar op dit moment valt er nog veel te leren. (Still much to learn about personalised nutrition, BP Life, 4 januari)

Dr. Eve Glazier is internist en universitair hoofddocent geneeskunde aan UCLA Health. Dr. Elizabeth Ko is internist en assistent-professor geneeskunde aan UCLA Health.

Central Kids Day brengt digitale wereld tot leven

5 januari – Om de Nationale Kinderdag te vieren, presenteert Central Pattana de campagne ‘Central Kids Day 2022’ die van morgen tot 31 januari state-of-the-art digitale activiteiten voor kinderen zal brengen in alle 35 Central-winkelcentra.

De campagne opent een wereld van grenzeloze fantasie voor kinderen en het hele gezin zal plezier hebben met activiteiten en workshops die zijn ontworpen om de hersenontwikkeling en creativiteit bij jonge geesten te bevorderen.

Elke vestiging biedt een ruimte bieden voor onbeperkt plezier en verschillende activiteiten, onder de Covid-veiligheidsmaatregelen. Hoogtepunten worden dit weekend gepresenteerd.

Central Ubon Ratchathani nodigt kleine astronaut-wannabes uit om de wereld van monsters te verkennen, uitdagende missies te voltooien en van morgen tot zondag te genieten van de nieuwste virtual reality-games, terwijl het Town Square Art Park en Workshop Science in Central Pattaya een perfecte plek is voor kinderen om hun verbeelding te schilderen op een oppervlakte van meer dan 200m² van donderdag tot zondag.

Van vrijdag tot zondag neemt Central Chiangmai kinderen mee om de wereld van games te verkennen met interactieve e-sportrichtlijnen van CAMT, de AR-VR-wereld te betreden met True 5G, deel te nemen aan een avatar-workshop en een hologram en thaumatroop te maken.

Hoogtepunten voor kinderen in Bangkok en omgeving van vrijdag tot zondag zijn onder meer gigantische ballonnen en een speeltuin van 300 m² vol met leuke spelletjes van TK Park, Playmondo, Playsquare en ClayWorks, bij CentralWorld; de ‘Kids Journey In The Butterfly World’ waar kinderen vlinders leren schilderen met behulp van interactieve multimediatechnieken, in Central EastVille; een slimme speeltuin om Play Quotient te promoten, plezier met Google Earth VR en een virtueel aquarium bij Central WestGate; en een digitale workshop van Air Doodle, in Central Pinklao.

In Central Phuket kunnen kinderen op zaterdag en zondag NFT-digitale kunst van Ar-Na ervaren, een 11-jarige jongen ontmoeten die meer dan 300.000 baht heeft verdiend met NFT-kunst, en meer te weten komen over de NFT-wereld van experts. (Central Kids Day brings digital world to life, BP Life, 4 januari)

Visit facebook.com/CPNLife or add Line: @CentralLife.

Covid treft militaire uitgaven

5 januari – Dat elk nadeel zijn voordeel heeft, wordt vandaag bevestigd in de opening van de krant Covid strikes military spending, een verhaal dat driekwart van de voorpagina beslaat en vergezeld gaat van een fraaie infographic. Dat is natuurlijk een ramp voor een land dat aan alle kanten wordt bedreigd met vijandelijke troepen die al aan de grens staan. Ik besteed er verder gaan woord aan, u moet het zelf maar lezen of net als ik overslaan.

Wat biedt BP nog meer aan nieuws-onzin op de bruto vier maar netto 2,75 binnenland pagina’s van het eerste katern? Zeven berichten, de rubriek In Brief met drie kortjes en een los geplaatst kortje. Holle Bolle Gijs slaat tweemaal toe: met de opening en een achtergrondverhaal van een halve pagina op de 2, die verder een advertentie van dezelfde grootte bevat.

Covid may change aviation industry forever analyseert BP op basis van uitspraken van twee experts. Nadat 2020 het begin en de vroege golven van Covid-19 markeerde, zag vorig jaar de volledige impact van de pandemie crisis en bleef de luchtvaartindustrie een van de grootste slachtoffers, schrijft de krant, die even vergeet dat de grootste slachtoffers de duizenden Thai zijn die hun baan hebben verloren en van de hand in de tand moeten leven.

Terzijde, de betekenis van deze uitdrukking, elke dag verteren wat men verdient, nooit zeker van de toekomst zijn, hoef ik niet uit te leggen, wel wat bedoeld wordt, namelijk: datgene wat verdiend is, wat men in handen gekregen heeft, moet men dadelijk voor de tanden, de mondbehoeften, voor voedsel, weer uitgeven.

Aan illustratiemateriaal bevatten de pagina’s vier foto’s, vier postzegelfoto’s en de virustracker van 4 januari. De twee grootste foto’s meten vier kolommen. Op de voorpagina een verkoopster op de Pak Nam markt in Samut Prakan die prijskaartjes neerlegt bij varkensvlees. De prijs daarvan is omhoog geschoten naar 240 baht per kilo, wat sommige consumenten noopte over te stappen op goedkoper vlees zoals kip.

De tweede 4-kolommer bovenaan pagina 4, Cleaning Khao San, toont een maanmannetje die het backpackers paradijs desinfecteert nadat minstens zes personen er besmet zijn geraakt tijdens de jaarwisseling. Zij bezochten allemaal dezelfde pub.

Het katern Business opent met Phuket preps hotel guest isolation. Hoteliers in Phuket bereiden zich voor om hotelisolatie aan te bieden voor asymptomatische gasten zodat de heropening van het eiland operationeel wordt gehouden ondanks een piek in Omicron-infecties. Op de foto de aankomsthal van de luchthaven.

Life hoopt op Changing perceptions met een opvallende illustratie van omhoog gestoken handen in verschillende kleuren. Drie transgender vrouwen zijn op de missie Trans For Career Thailand om vooroordelen en discriminatie jegens LGBTI personen op de werkplek te bestrijden. De illustratie ontbreekt op de website, er staat wel een andere die ik hierbij plaats.


 

Hachelijk jaar voor wankele regering

4 januari – Perilous year awaits shaky govt kopt BP vandaag boven de opening, waarmee elke hoop op een Gelukkig Nieuwjaar de bodem wordt ingeslagen. De regering wankelt, analyseert de krant, want er wordt geruzied over de ambtstermijn van Prayut, de vraag is wanneer er verkiezingen worden gehouden met als opmaat de verkiezing van een nieuwe gouverneur voor Bangkok en het debat over wijziging van de grondwet blijft zich maar voortslepen.

Of de krant het bij het rechte eind heeft dat de regering wankelt, waag ik te betwijfelen. De Senaat is een trouwe vazal van de regering, het leger heeft de touwtjes stevig in handen en de elite laat zich niets afsnoepen van haar voorkeurspositie. En daar is altijd de dreiging van arrestatie want het land heeft voldoende machtsmiddelen om dissidenten de mond te snoeren.

De krant, tijdens de nieuwjaarsvakantie ingekrompen, bestaat weer uit drie katernen: Nieuws, Business en Life. Nieuws telt dertien nieuwsberichten en –verhalen op de bruto vier maar netto drie binnenland pagina’s. De rubriek In Brief ontbreekt, drie artikelen hebben een forse omvang, behalve de opening op pagina 3 het openingsverhaal A chance to rebalance priorities en op pagina 4 Slow connection, little attention.

Op de 3 schrijft BP: Om haar positie als gastheer van de Asia Pacific Economic Cooperation (Apec)-top van dit jaar te kunnen gebruiken meer buitenlandse investeringen in het land aan te trekken, moet de regering eerst een reeks interne en externe uitdagingen overwinnen, die variëren van de lopende pandemie, de aanhoudende politieke crisis en de onrust in Myanmar, zeggen waarnemers.

Op de 4 stelt BP vast dat buitenlandse studenten in Thailand die onder Covid-19-beperkingen leven, te maken hebben gehad met een aantal online leeruitdagingen, waardoor hun academische leven een extra niveau van stress kreeg.

Aan illustratiemateriaal bevatten de pagina’s vijf foto’s, alle over drie kolommen geplaatst, drie postzegelfoto’s, twee 1-koloms foto’s en de virustracker van 3 januari. Van de foto’s maakt die van Prayut rechtsboven op de voorpagina de meeste indruk want is een zogeheten uitgesneden foto. Hij heeft weer die irritante grijns op zijn gezicht, zijn haar zit onberispelijk maar hij draagt de verkeerde stropdas want die is evenals zijn kostuum grijs. Bij nader inzien: niet verkeerd, want Prayut is zelf grijs.

Het katern Business opent met Executives envision 2022 outlook. Elf toonaangevende ondernemers uit verschillende sectoren geven hun mening over de belangrijkste zakelijke trends en bieden hun prognoses voor het komende jaar.

‘Bedrijven moeten hun capaciteiten aanpassen en beoordelen om na de pandemie te kunnen concurreren. De pandemie treft Thaise bedrijven anders, aangezien sommige in slechte staat verkeerden, terwijl andere een boost kregen zoals online zakendoen. Over het algemeen hangt het af van hoe snel Thailand zich kan aanpassen en de kansen kan voorzien’, profeteert Suphachai Chearavanont, Charoen Pokphand (CP) chief executive.

Life opent met een illustratie van een halve pagina met rook uit een e-sigaret en de kop The march towards legalisation. Campagnevoerders dringen aan op overheidsregulering van e-sigaretten om de schadelijke effecten van tabak tot een minimum te beperken. De foto is niet beschikbaar, wel een andere die ik hierbij plaats.

Nieuwsflitsen op 4 januari

Fruit to transit Ping Xiang
China will allow the transport of Thai fruit by rail via Ping Xiang border crossing in Guangxi Zhuang Autonomous Region starting on Tuesday, deputy government spokeswoman Rachada Dhnadirek said on Sunday.

Foto: Mangosteen from Thailand is popular in China.

Card holders can now use any hospital
Holders of 30-baht universal health care cards are now eligible to seek medical treatment at primary care units nationwide, Deputy Prime Minister and Public Health Minister Anutin Charnvirakul said on Sunday.

Army dismisses poll complaint
The army has found no grounds to the Democrat Party’s claims that soldiers are trying to interfere in its preparations for a by-election in Chumphon, according to 4th Army Region commander Lt Gen Kriangkrai Srilak.

2,927 new Covid cases, 18 more deaths
The daily tally of new cases drops below 3,000 but coronavirus-related deaths are up, from 12 to 18.

Bangkok by-election Jan 30
The Election Commission has set Jan 30 for the by-election in Bangkok’s constituency 9, in Lak Si and Chatuchak districts, with candidate registration on Jan 6-10.

Health ministry wants to extend suspension of Test & Go
The Public Health Ministry will ask the government to extend the suspension of the Test & Go entry programme until at least the end of this month.

Body found in sea off southern coast
Fishermen found a dead man floating in the sea off the coast of Sichon district of Nakhon Si Thammarat on Monday morning.

Yingluck’s former advisor cries foul
Gen Pallop Pinmanee, former advisor to ex-prime minister Yingluck Shinawatra, has cried foul after his dismissal as a member of the Pheu Thai Party, claiming he was given no notice.

Suvarnabhumi plan awaits govt nod
The Transport Ministry is seeking the government’s approval to carry out Suvarnabhumi airport’s East Expansion project, which will increase the passenger handling capacity of Thailand’s main aviation gateway.

De toekomst tegemoet, een glimp van het aanbod in 2022 (2)

4 januari – Vandaag is de laatste dag van 2021 en afhankelijk van wanneer je dit leest, heb je misschien maar een paar uur of zelfs maar een paar minuten om afscheid te nemen van het jaar dat eigenlijk een herhaling van 2020 was.

Er zijn een aantal ups geweest en downs terwijl we door een nieuwe lockdown en heropening gingen, maar het goede nieuws is dat we het hebben gehaald: we zijn er nog steeds en sjokken nog steeds voort, hoewel sommigen van ons heel graag een adempauze zouden willen nemen van alle gekte.

Niets zal de klok echter stoppen en aangezien we vorige week al een sarcastische terugblik op het jaar hebben geworpen, is het passend dat we vooruit kijken. Hier zijn een paar dingen waar we naar uit kunnen kijken in 2022.

Aldus Guru in het omslagverhaal Future forward van vrijdag 31 december. Het vrijdagmagazine noemt Comedy, Openings en Music Festivals met elk twee items en City Developments met drie items.

Gisteren John Cleese, Why there is no hope en Nigel Ng: The Haiyaa World Tour; vandaag Boutique Corporation Lifestyle Mall en The Standard Bangkok.

Boutique Corporation Lifestyle Mall
Het naamloze winkelcentrum dat door Boutique Corporation wordt gebouwd, zal bijdragen aan het groeiende aantal ontwikkelingen op de Charoen Krung Road. Het bedrijf achter Summer Hill bij BTS Phra Khanong is van plan om van het pand een lifestyle-community-winkelcentrum te maken met winkels, restaurants, wellness en educatieve diensten.

Het winkelcentrum krijgt naar verwachting een verhuurbare oppervlakte van 2.100 m² met een eigentijds ontwerp dat het bedrijf heeft beschreven als ‘een minimale gevel met Scandinavisch patroon met het gebruik van licht hout dat doet denken aan het rijke erfgoed van Charoen Krung’. Er is geen andere openingsdatum dan ergens in het tweede kwartaal van 2022.

The Standard Bangkok
King Power Mahanakhon is al een bekend gebouw in de stad, maar in 2022 zal het het Aziatische vlaggenschip van The Standard huisvesten. The Standard Bangkok krijgt 155 kamers en restaurants zoals Mott 32, de eerste in het land, evenals de kenmerkende The Standard Grill van het hotel.

Het hotel wordt ontworpen door de Spaanse kunstenaar Jaime Hayon. Het zal ‘de Hollywood-glamour van het merk vieren’, terwijl het ook een Oost-ontmoet-West-flair heeft.

Met de reputatie van het merk om de standaard voor hotels op zijn kop te zetten (vandaar hun logo), lijkt het alleen maar passend dat hun locatie in Bangkok zich in een van de unieke gebouwen van de stad bevindt. Houd je ogen open voor een specifieke openingsdatum.

Liefdadigheid: Noodzaak of bewijs van falende overheid?

4 januari – #WhyDoesP’ToonRun? vraagt Guru hoofdredacteur Pornchai Sereemongkonpol zich af in haar Editorial van vrijdag 31 december. Het is een lijvig commentaar, langer dan ik ooit van haar gelezen heb. Maar de vraag leent zich dan ook niet voor een simpel antwoord.

Ik heb het met belangstelling gelezen en beveel het graag ter lezing aan. Ik zal het begin overnemen, waarin de toon van het commentaar wordt gezet.

Het korte en zoete antwoord is dat hij mensen uitnodigt om deel te nemen aan een onlangs aangekondigde virtuele run, die morgen begint, om geld in te zamelen voor 109 Matayom 3-leerlingen uit zeer arme gezinnen, zodat ze kunnen doorstromen naar een hogere Matayom- of een beroepsopleiding. Het lange en meer genuanceerde antwoord is echter veel gecompliceerder.

P’ Toon is heldhaftig synoniem geworden met zijn liefdadigheidsacties, waarmee hij begon om geld in te zamelen voor medische apparatuur voor ziekenhuizen. Weet je nog dat het ministerie van Volksgezondheid in 2017 ironisch genoeg een miljoen baht bijdroeg aan zijn run? De eerder genoemde virtuele run voor het onderwijs heeft in 2020 zijn eerste editie gehad in samenwerking met de Kaokonlakao Foundation.

In het verleden leek men niets dan lof te hebben voor P’ Toon, maar waarom hebben velen bedenkingen en bezwaren tegen deze laatste run die hij voorstaat?

De beroemde komiek Henning Wehn ​​grapte: ‘We doen niet aan liefdadigheid in Duitsland. Wij betalen belasting. Liefdadigheid is gewoon een falen van de verantwoordelijkheden van de overheid.’ Dit lijkt te resoneren met critici van deze virtuele run-campagne.

Is het niet de taak van de overheid om burgers basisonderwijs te geven met het geld van de belastingbetaler, zodat ze een kans hebben om iets van hun leven te maken? Ik ben het tot op zekere hoogte eens met de verklaring van Wehn, maar we kunnen niet altijd op de overheid vertrouwen om mensen te helpen die op de een of andere manier benadeeld of gemarginaliseerd zijn.

Als we een virtuele run hebben voor muzikanten of sekswerkers wiens levensonderhoud is vernietigd door de pandemie, zou ik daar geen bezwaar tegen hebben. Ik bedoel, zou je verwachten dat conservatief Thailand toegeeft sekswerkers te hebben? Maar het punt is dat we al iets hebben dat het Equitable Education Fund heet.

Wat nog belangrijker is, kunnen we stoppen met het uitgeven van belastinggeld aan dingen of projecten die voor decoratieve en cosmetische doeleinden zijn, en ze in plaats daarvan gebruiken voor wat belangrijk is en, weet je, voor ons mensen? Ik denk dat het meer dan terecht is om de vraag te stellen of de overheid onze middelen effectief gebruikt.

Velen zien de virtuele run als een pleister voor een veel groter en structureel probleem dat grotendeels onopgelost blijft. Velen roepen P’ Toon op om zijn beroemdheidsstatus te gebruiken om autoriteiten, wiens looncheques niet worden beïnvloed door Covid-19, ter verantwoording te roepen in plaats van mensen, wiens looncheques sterk worden beïnvloed door Covid-19, geld te vragen want dat zal hem een ​​held maken.

 

Camp festival keert terug naar de river Kwai

4 januari – Muziekminnende kampeerders moeten hun agenda bijwerken en 11 en 12 februari vrijhouden, daar het ‘River Camp Music Festival #2’ terugkeert aan de oevers van de rivier Kwai in de provincie Kanchanaburi.

Georganiseerd door Live Nation Tero, zal de tweede editie van het muziekfestival opnieuw plaatsvinden in Chuen Rudee Land, een camping van 16 hectare die bekend staat om zijn prachtige natuurlijke omgeving. Het beste van livemuziek wordt er beide avonden uitgevoerd door de topacts van het land en opkomende artiesten van 18 uur tot middernacht.

Op de eerste dag treden Scrubb, Zom Marie (foto rechts) , Electric Neon Lamp, Jeff Satur, Pon Thanapon, Bang Thanathip, Aran, Eii, Mariko, Imhavingabadday en Pakbung op in een ontspannen en huiveringwekkende sfeer.

De line-up van de tweede dag omvat Slot Machine, Better Weather, The Young Wolf, Jeebbs, Toru Takizawa, Gameplay Garnpaphon, Benzalert, FrameThanavuch en Take Away.

Overdag kunnen kampeerders ervoor kiezen om te ontspannen in het serene landschap van het berglandschap of voor wat opwinding in een reeks leuke activiteiten in het water, waaronder paddleboarden, kajakken, jetskiën en surfen.

Ze kunnen hun tent opzetten of slapen in hun camper. Er is een ruim aanbod aan tenten, slaapzakken en kampeerspullen van topmerken. Heerlijk eten en drinken wordt geserveerd in een karavaan foodtrucks.

Tickets voor het festival kosten 900 baht per persoon per dag en 1.300 baht per persoon voor twee dagen (1.100 baht indien gekocht voor 9 januari). De kampeertoeslag voor twee nachten is 500 baht per tent voor kampeerders die hun eigen tent en kampeeruitrusting meenemen. De ruimte is 5m bij 5m voor een tent die plaats biedt aan maximaal drie personen.

Een campervan kost 1.500 baht voor twee nachten op een van 5m bij 10m die plaats biedt aan maximaal vier personen. (Camp festival returns to Kwai River, BP Life, 3 januari)

All tickets can be purchased from Thai Ticket Major outlets (visit thaiticketmajor.com or call 02-262-3838). For updates, visit facebook.com/rivercampmusicfestival.

Mahajanaka by Siraphop Ruypring.

Jonge, en heel jonge, creatievelingen in de spotlight

4 januari – Een indrukwekkende line-up van fantasierijke kunstwerken uit de ‘Thai Art And Literature Contest Year 15’ wordt tentoongesteld in een online tentoonstelling om positieve energie en aanmoediging door te geven aan alle kijkers.

De kunstwedstrijd, georganiseerd door Intouch Holdings, ontving meer dan duizend inzendingen van basisleerlingen tot niet-graduate studenten uit het hele land. Ze moesten hun ideeën en creativiteit uiten door middel van visuele kunst op basis van hun favoriete literatuur onder een van de twee thema’s: ‘High Morale Creates Great Power’ en ‘Giving Satisfaction To Both Givers and Receivers’

Vierenveertig inzendingen werden uitgekozen en kregen beurzen van in totaal 1,4 miljoen baht, terwijl topwinnaars van de categorieën middelbare school en niet-graduate studenten een trofee ontvingen van HKH prinses Maha Chakri Sirindhorn.

Van de 44 winnende inzendingen zijn er 14 uit de categorie primair, nog eens 14 uit de categorie junior high school, acht uit de categorie high school en nog eens acht uit de categorie undergraduate.

De meest winnende stukken van de vier categorieën zijn Cruising To See Glow-worms Dance At Amphawa Canal door Natwara Sanewirush (basisschool); Mahajanaka door Siraphop Ruypring (junior high school); Life door Teerapat Promchai (foto rechts, middelbare school); en New Composition door Siriroj Kotwongsa (undergraduate).

Alle 44 inzendingen werden geselecteerd door de zeskoppige jury bestaande uit landelijke kunstenaars en grote namen in de Thaise kunst- en literatuurgemeenschap. De winnende kunstwerken zijn ook online te koop. Alle opbrengsten gaan naar de Princess Sirindhorn Foundation voor het project ‘Graduates Return Home’, dat studiebeurzen toekent aan kansarme studenten met een goede academische reputatie. (Young, and very young, creatives in the spotlight, BP Life, 3 december)

Visit intouchstation.com or facebook.com/intouchstation.

Terugblik op Artists try to show the way

4 januari – In NuT van gisteren noemde ik de opening van het Life katern Artists try to show the way (kunstenaars proberen de weg te wijzen) ‘verreweg het interessantste en rijkst geïllustreerde artikel’.

In deze terugblik laat ik twee ‘kunstwerken’ zien met de bijbehorende tekst. Ze maken deel uit van de Thailand Biennale 2021 Korat die aldus de toelichting ‘de fragiele relatie tussen mens en natuur, oud en nieuw onderzoekt’.

Ik zet ‘kunst’ tussen aanhalingstekens omdat ik twee eisen stel aan een kunstwerk: het moet van vakmanschap getuigen en het moet oproepen tot introspectie. Alleen een ideetje presenteren is weliswaar aardig, maar veel meer stelt het niet voor.

Rudee Tancharoen encourages guests to walk through bronze bells
Geïnspireerd door haar reis naar Phimai Historical Park, nodigt Rudee Tancharoen bezoekers uit om in haar interactieve installatie tussen cilindervormige bronzen klokken te lopen die aan het plafond hangen. Bij nadere inspectie passen ze een oude verloren-was-giettechniek toe. Sommigen denken misschien dat ze in de weg hangen, anderen kunnen genieten van hun aanwezigheid.

‘Toen ik terugkeek, zag ik de historische plek en de moderne stad. Het drong tot me door dat het heden het verleden zal worden. Verandering is onvermijdelijk, maar de vraag is hoe oud en nieuw naast elkaar kunnen bestaan.’

Japanese designers Kosuke Sakakura and Kensuke Yoshida gave old garments a new life
De Japanse ontwerpers Kosuke Sakakura en Kensuke Yoshida laten gebruikte kledingstukken uit een dorp zien, waarvan sommige waren aangevreten door muizen en dagelijks waren gedragen. Hoewel ze geen veldonderzoek konden doen, slaagden ze erin om de kleding na te maken in de installatie. In het dorp wordt nog steeds een aloude zijdecultuur beoefend voor de productie van de traditionele phasin (een lange doek die als een rok om de taille wordt gewikkeld).

Tourists take an escalator with their bags at Suvarnabhumi airport after arriving on Dec 17, when Test & Go was still an option for air travellers.

Test & Go blijft een maand in de koelkast

4 januari – De regering overweegt om de hervatting van de Test & Go-regeling verder uit te stellen tot eind deze maand na de piek in besmettingen met Omicron in het land.

Minister Anutin Charnvirakul (Volksgezondheid) zegt dat bezorgdheid over de wereldwijde uitbraak van Omicron de regering ertoe heeft aangezet de toegang van zowel Thais als buitenlanders tot vandaag op te schorten. Er zijn echter Omicron-infecties ontdekt bij eerdere aankomsten.

In het licht hiervan kwam een ​​vergadering van het Emergency Operation Centre van het Ministerie van Volksgezondheid op maandag overeen het Centre for Covid-19 Situation Administration (CCSA) te vragen om te overwegen de Test & Go-regeling, die vandaag zou worden hervat, in de wacht te zetten tot het einde van deze maand, ‘in het belang van gezondheid en veiligheid.’

Test & Go-reizigers wiens aanvragen voor toegang eerder waren goedgekeurd, moeten nu Thailand binnenkomen tegen 10 januari onder herziene maatregelen voor reizen. Na de deadline van 10 januari mogen bezoekers alleen binnenkomen onder de Phuket Sandbox regeling of ze worden in quarantaine geplaatst.

Het Department of Medical Sciences meldde gisteren 229 gevallen van Omicron, wat het totaal op 1.780 brengt. Kiattiphum Wongrajit, permanent secretaris van het ministerie van Volksgezondheid, is bezorgd over Covid-19-infectieclusters in verschillende provincies, met pubs en restaurants die er niet voor hadden gezorgd dat personeel en klanten zich aan Covid-vrije veiligheidsmaatregelen hielden.

Hij benadrukt dat degenen die locaties hebben bezocht waar geen voorzorgsmaatregelen werden genomen, antigeentests moeten ondergaan en vervolgens ten minste 14 dagen thuis moeten werken, terwijl degenen die geen andere keuze hebben dan ter plaatse te werken, ook nog twee tests moeten ondergaan tijdens de eerste week en twee weken in de gaten worden gehouden.

Regeringswoordvoerder Thanakorn Wangboonkongchana zegt dat overheidsinstanties, banken en particuliere bedrijven zijn aangespoord om antigeentests uit te voeren op hun personeel om de verspreiding van het virus te voorkomen. (Test & Go to remain on ice for month)

People enjoy the sunset at a beach on Sept 17, 2021, as Phuket allows foreigners fully vaccinated against the coronavirus disease to visit the resort island.

Phuket dringt aan op extra voorzichtigheid na piek

4 januari – Het Public Health Office van Phuket dringt er bij exploitanten van toeristenbedrijven op het eiland op aan om strikt te voldoen aan de Covid-19-controlemaatregelen, met name het regelmatige gebruik van antigeentestkits (ATK’s) om te screenen op mogelijke gevallen, nadat 144 Omicron infecties zijn ontdekt in de provincie. zegt hoofd Koosak Kookiatkul.

Het verzoek is een reactie op de vondst van de Omicron variant op 28 december rond Soi Bangla (Bangla Walking Street) en elf gevallen bij het strand van Patong 11. Er zijn momenteel 144 gevallen waarbij de variant betrokken is onder zowel Thais als buitenlanders in Phuket.

Hoewel bedrijven op Soi Bangla elke week 300 ATK’s hebben gereserveerd voor toeristen om te screenen op Covid-19 zegt Koosak dat ze ervoor moeten zorgen datn hun werknemers volledig zijn gevaccineerd, en dat werknemers en klanten de ‘DMHTTA’-regels moeten blijven volgen: afstand houden, mondkapjes dragen, handen wassen, temperatuurtesten, Covid-testen en het gebruik van een mobiele tracing-applicatie.

Weerawich Kruasombat, hoofd van de vakbond voor entertainmentbedrijven in Patong, roept bedrijven in het gebied op om zich strikter te houden aan de Covid-19-controlemaatregelen van de regering te midden van de piek in Omicron-infecties.

‘Bangla Road is erg belangrijk voor Phuket. Om deze reden zou ik de medewerking van eigenaren, managers en ander personeel willen vragen om elke zeven dagen een ATK-test te houden op de parkeerplaats achter Hollywood Phuket om het risico op besmetting te verminderen.’

Ondertussen werd het op het Bangsaen Beach in Chon Buri stil nadat een aantal Omicron-infecties rond Pattaya waren gemeld. De haast om het gebied te verlaten viel samen met de laatste dag van de lange nieuwjaarsvakantie.

Chon Buri-gouverneur Phakarathon Tianchai zegt dat veel mensen hun hoede hebben verlaagd omdat de Omicron-variant als milder wordt ervaren. Hij dringt er op aan voorzichtiger te zijn, want het aantal infecties in de provincie is aanzienlijk gestegen op zondag en maandag, toen respectievelijk 442 en 351 gevallen werden gemeld. Na verder onderzoek bleek 80% van de infecties de Omicron-variant te betreffen.

Phakarathon zegt dat alle toerismegerelateerde bedrijven en restaurants hun werknemers en klanten regelmatig moeten screenen met een ATK voordat ze de locatie betreden. Zo niet, dan lopen ze het risico te worden gesloten. (Phuket urges extra caution after spike)


 

People disembark a train at Hua Lamphong station on Sunday after their break in the provinces during the New Year holidays.

BP in vogelvlucht om 8:52 uur bij 25°

3 januari – Bangkok Post heeft nog steeds een vakantieomvang want bestaat uit drie katernen: Nieuws, Life en Asia Focus. Het eerste katern telt tien nieuwsberichten en –verhalen op de bruto drie maar netto 2,5 binnenland pagina’s en de rubriek In Brief met drie kortjes in een halve kolom.

Aan illustratiemateriaal bevatten de pagina’s vier foto’s, zeven postzegelfoto’s en de virustracker van 2 januari. De twee grootste foto’s meten vier kolommen. Bovenaan de voorpagina Triumph return van het Thaise nationale voetbalelftal, gisteren op Suvarnabhumi. Met de overwinning op Indonesië heeft het de AFF Suzuki cup 2020 binnen gehaald.

Bovenaan de 2 de vierkolommer Back to the slog (gezwoeg). Gisteren brachten twee extra treinen, een uit Chiang Mai en een uit Ubon Ratchathani, de vakantievierders terug naar Bangkok. De transportautoriteiten bereiden zich intussen voor op verkeersopstoppingen op diverse snelwegen.

De krant opent met Staff urged to WFH for 2 weeks. De regering heeft overheidsinstanties en particuliere bedrijven gevraagd om personeel ten minste 14 dagen thuis te laten werken, aangezien de Omicron-infecties enorm zijn gestegen.

WFH staat voor Work From Home, weer eens wat anders dan WTF, maar wat dat betekent weet u misschien al. Kom het soms op T-shirts tegen met als vertaling What The Food.

Herwig Scherabon conveys the experience of ecological change in video format and a terrarium.

Life opent met Artists try to show the way. De Thailand Biennale 2021 Korat onderzoekt de fragiele relatie tussen mens en natuur, oud en nieuw. Het artikel roept in herinnering dat afgelopen voorjaar duizenden vlinders met geelgroene vleugels over de moddervelden in Nakhon Ratchasima fladderden.

De massale uitbraak van deze chartreuse wezens, hoewel een veel voorkomend verschijnsel in de zomer, haalde de krantenkoppen nadat functionarissen hadden gezegd dat het weelderige bos rupsen had gevoed en vermenigvuldigd op een ongekende schaal.

Asia Focus opent met Influential Friends over de rijke en oude familie in Myanmar die met haar brute militair regime de touwtjes stevig in handen heeft.

Chartreuse is een groen/gele kleur die zijn naam ontleent aan Chartreuse, een kruidenlikeur genoemd naar het kartuizerklooster in de Franse Alpen en bereid door kartuizers van de Grande Chartreuse in de buurt van Grenoble.

De drank is gemaakt van 130 verschillende planten, kruiden en specerijen.

 

Nieuwsflitsen op 3 januari

6 bomb explosions in Yala on New Year’s Eve
Six bombs exploded in Yala on Dec 31, two in Muang district and four in Bannang Sata, and the Barisan Revolosi Nasional (BRN) claimed responsibility for the blasts, Pol Maj Gen Tinnakorn Rangmat, the provincial police chief, confirmed on Sunday.

46 Myanmar nationals arrested on northern border
Forty-six Myanmar nationals were arrested by a government patrol for illegal entry in Chiang Mai on Saturday, New Year’s Day.

Daily Covid cases hovering around 3,000 as vaccinations continue
The number of new coronavirus cases rises by 101 from the previous day to 3,112, and the death toll is up by two to 12.

Imported virus cases soar in Singapore
Singapore reported more Covid-19 infections among travelers from abroad than local cases for the first time in nearly half a year, testing the resolve of the country to keep its borders open amid the worldwide spread of the Omicron coronavirus variant.

Floods hit 7 states in Malaysia, thousands more evacuated
Seven states in Malaysia were hit by floods on Sunday and thousands of people were evacuated, taking the total affected by heavy rain in the last two weeks to over 125,000, the National Disaster Management Agency said.

Fire rages out of control in South African parliament
A major fire raging Sunday in South Africa’s seat of parliament in Cape Town had not been brought under control by firefighters after more than six hours, with authorities fearing “significant” damage.

De toekomst tegemoet, een glimp van het aanbod in 2022

3 januari – Vandaag is de laatste dag van 2021 en afhankelijk van wanneer je dit leest, heb je misschien maar een paar uur of zelfs maar een paar minuten om afscheid te nemen van het jaar dat eigenlijk een herhaling van 2020 was.

Er zijn een aantal ups geweest en downs terwijl we door een nieuwe lockdown en heropening gingen, maar het goede nieuws is dat we het hebben gehaald: we zijn er nog steeds en sjokken nog steeds voort, hoewel sommigen van ons heel graag een adempauze zouden willen nemen van alle gekte.

Niets zal de klok echter stoppen en aangezien we vorige week al een sarcastische terugblik op het jaar hebben geworpen, is het passend dat we vooruit kijken. Hier zijn een paar dingen waar we naar uit kunnen kijken in 2022.

Aldus Guru in het omslagverhaal Future forward van vrijdag 31 december. Het vrijdagmagazine noemt Comedy, Openings en Music Festivals met elk twee items en City Developments met drie items. Vandaag John Cleese, Why there is no hope en Nigel Ng: The Haiyaa World Tour.

John Cleese, Why there is no hope
De legendarische komiek is op weg naar de City of Angels! John Cleese, een van de stichtende leden van de iconische komediegroep Monty Python en de geest achter de iconische sitcom Fawlty Towers, zal zijn merk van onbeschaamde komedie naar Bangkok brengen. Het is een geweldige traktatie om het jaar te beginnen.

De show, met de humoristische titel ‘Why There Is No Hope’, is slechts voor één nacht in Impact Exhibition Hall 5. Tickets worden verkocht tegen een belachelijk lage prijs van 1500 baht, dus het is het beste om ze nu te kopen.

Afgezien van Monty Python en Fawlty Towers, heeft Cleese ook zijn humor geleend aan de James Bond-franchise door de assistent van Q te spelen en uiteindelijk als Q over te nemen. Hij speelde ook de House Ghost of Griffindor in twee Harry Potter-films en sprak de stem van King Harold in twee Shrek films.

Nigel Ng: The Haiyaa World Tour
Oom Roger werd een publiekslieveling nadat hij woeste kritiek had geleverd op de manier waarop een BBC-presentator rijst kookte, en zijn reputatie werd verstevigd toen hij doorging met het bekritiseren van Jamie Oliver’s gebakken rijst.

Nu komt Nigel Ng, de komiek achter oom Roger, op 19 juni naar Bangkok – en ja, hij neemt de pleitbezorger van MSG mee. Er is geen locatie aangekondigd, maar je kunt je aanmelden op zijn mailinglijst om tickets te reserveren (bezoek bit.ly/3mqUdo7).

Ng’s soort komedie gaat altijd over de Aziatische cultuur, maar het is geen mysterie dat we uitkijken naar de verschijning van ieders favoriete oranje polo-dragende oom. Wie weet? Misschien zien we hem zelfs achter een kraampje op straat, zoals hij doet in zijn YT-video’s.

Boonserm Premthada celebrates the local way of life in The Rice Tower.

Kunstenaars proberen de weg te wijzen

3 januari – Verreweg het interessantste en rijk geïllustreerde artikel is de paginagrote opening van het Life katern Artists try to show the way. Ik neem het begin over, de rest mag u zelf lezen.

Afgelopen voorjaar fladderden duizenden vlinders met geelgroene vleugels over de moddervelden in Nakhon Ratchasima. De massale uitbraak van deze chartreuse wezens, hoewel een veel voorkomend verschijnsel in de zomer, haalde de krantenkoppen nadat functionarissen hadden gezegd dat het weelderige bos rupsen had gevoed en vermenigvuldigd op een ongekende schaal.

De natuur begon te herstellen toen de pandemie van het coronavirus de menselijke activiteiten tot stilstand bracht. Ondanks dat ze werden gehinderd door lockdowns, verkenden internationale en binnenlandse kunstenaars lokale bronnen die grotendeels onopgemerkt bleven in deze noordoostelijke provincie, en boden ze tegengif tegen ontwrichtende veranderingen op alle niveaus.

‘Het is algemeen bekend dat vlinders op de modder peddelen om te ontgiften en te rehydrateren. Op dezelfde manier proberen we erachter te komen wat er nu om ons heen gebeurt en wat we kunnen doen in de onzekere toekomst’, zei Yuko Hasegawa, artistiek directeur van Thailand Biennale, Korat 2021, in een perspreview eind december.

‘Het drukt onze ellendige maar moedige toestand uit. Het geeft de hoofdstad van hoop aan, die tevoorschijn komt te midden van angst en onzekerheid.’

Gehouden onder het thema ‘Butterflies Frolicking On The Mud: Engendering Sensible Capital’, biedt de internationale biënnale 53 artiesten uit 25 landen, die drie iconische locaties bestrijken, namelijk de districten Pak Chong, Phimai en Mueang, van nu tot 31 maart, na zijn debuut in Krabi in 2018.

Students learn lessons outside a classroom following the implementation of the nature-based approach at the National Institute for Child and Family Development.

‘Geen sluitingen meer, alstublieft’

3 januari – Sinds de pandemie twee jaar geleden begon, zijn scholen heen en weer geslingerd tussen lessen op locatie en online. Veel ouders willen niet dat scholen weer sluiten, terwijl leraren de voorkeur geven aan lesgeven op school en niet online willen gaan tenzij het ministerie van Onderwijs hen zegt dat te doen.

Alhoewel de regering tot 14 januari de voorkeur geeft aan thuiswerken om een nieuwe golf van coronavirusinfecties, aangewakkerd door de Omicron-variant, te bedwingen, laat minister Trinuch Thienthong (Onderwijs) de beslissing over het hervatten van het onderwijs op locatie over aan de meer dan 12.000 scholen in het hele land.

Ze zegt echter dat deze scholen strikt de Covid-19-maatregelen moeten volgen die bekend staan ​​als de Sandbox-veiligheidszone, waaronder vereisten voor sociale afstand, het te allen tijde dragen van een mondkapje en antigeentests van studenten, docenten en personeel.

Het tweede artikel op de voorpagina dat bijna een halve pagina beslaat, zegt dat scholen naar nieuwe manieren zoeken om zich aan Covid aan te passen. Welke dat zijn mag u zelf lezen als u op de kop klikt ‘No more closures, please’, maar wat die ‘nieuwe manieren’ zijn, is me niet duidelijk. Misschien u wel, dus lezen!

Aanpak huishoudschulden hoog op agenda voor 2022

3 januari – Het derde artikel op de voorpagina meldt dat de regering haar zinnen heeft gezet op het bespoedigen van het economisch herstel en 2022 wil gebruiken om de huishoudschulden aan te pakken. Premier Prayut heeft dat in zijn nieuwjaarsboodschap op Facebook bekend gemaakt.

Prayut schrijft dat het land wordt geteisterd door problemen als gevolg van Covid-19 en de economische malaise die het gevolg is van lockdowns en beperkingen. Hij heeft het bevel gegeven maatregelen te nemen om de crisis het hoofd te bieden en mensen te helpen die met ernstige moeilijkheden te kampen hebben. ‘Ik ben blij dat de maatregelen tekenen hebben getoond om de situatie van de mensen te verlichten.’

De doelstellingen voor de aanschaf en vaccinaties zijn bereikt met meer dan 100 miljoen doses vaccins die tot nu toe zijn toegediend. De heropening van het land heeft de economie een kickstart gegeven en heeft een hoognodig herstel in gang gezet.

De vertrouwensindexen zijn gestegen in de landbouw-, industriële en dienstensectoren, terwijl ook de investeringen stijgen. Hulppakketten hebben geholpen de koopkracht van het publiek te behouden en de economie te stimuleren, aldus Thailand’s opperhoofd.

Vooral het Khon La Krueng (‘Half and Half’) subsidieprogramma is een doorslaand succes geweest. Fase 4 van de regeling zal in maart worden ingevoerd. De overheidsuitgaven die werden gestimuleerd door fase 3, die op vrijdag eindigde, bedroegen meer dan 200 miljoen baht.

Voorts heeft de regering MKB’s toegang gegeven tot leningen ter waarde van 240 miljard baht, wat heeft geleid tot 2,6 miljoen banen. De rijstgarantieregeling, ter waarde van 80 miljard baht, heeft in het hele land een financiële adempauze gegeven aan 4,7 miljoen boeren.

De regering geeft prioriteit aan het schuldenprobleem want dat heeft een crisispunt . De regering hoopte de schulden van huishoudens op te lossen via verschillende kanalen en mechanismen, waaronder schuldonderhandelingen en herstructureringen.

Volgens Reuters bedroeg de schuldquote van de huishoudens in Thailand in het derde kwartaal 89,3%. Het bedrag was eind september 14,35 biljoen baht, een stijging van 14,28 biljoen eind juni, of gelijk aan 89,3% van het BBP, al een van de hoogste in Azië. (Tackling household debt high on govt’s 2022 agenda)

Weer een jaar leven met het virus

3 januari – Wetenschappers lijken het erover eens te zijn dat Covid-19 dit jaar waarschijnlijk bij ons zal blijven, maar de symptomen zullen minder ernstig zijn dan eerdere varianten. Ze zeggen dat dit komt omdat het virus moet voorkomen dat de gastheer doodgaat. Sommige experts menen dat Omicron binnen enkele maanden onder controle kan zijn, maar het is ook waarschijnlijk dat het verder muteert.

Aldus de opening van pagina 3 die een hoog ‘het kan vriezen en het kan dooien’ gehalte heeft. Ook doet het artikel me denken aan de uitdrukking ‘hier en daar een bui’ wat altijd neerkomt op ‘hier’ en zelden op ‘daar’.

Het snel toenemend aantal dagelijkse infecties veroorzaakt door de Omicron-variant wordt nu gezien in veel landen in Europa, de Verenigde Staten en elders. Alleen al in het Verenigd Koninkrijk wordt voorspeld dat minstens 1,7 miljoen mensen besmet zijn met de Omicron-stam. Maar veel bewijs heeft aangetoond dat de nieuwe variant minder ernstige ziekten lijkt te veroorzaken dan zijn virale voorgangers.

In Thailand deed het ministerie van Volksgezondheid een onderzoek onder 100 met Omicron geïnfecteerde patiënten, het ontdekte dat 48% asymptomatisch is en 41% ziek. Naar 11% van de gevallen wordt nog onderzoek gedaan.

Wat de ziekte betreft, vertonen 34 van de 100 geïnfecteerde patiënten milde symptomen zonder longinfectie. Slechts zeven patiënten vertonen longinfecties, maar geen enkele miet worden beademd.

Onder de 41 geïnfecteerde patiënten vond de studie ook enkele tekenen van ziekte, waaronder hoesten (54%), keelpijn (37%), koorts (29%), spierpijn (15%), loopneus (12%), hoofdpijn (10%), moeite met ademhalen (5%) en verlies van reukvermogen (2%).

Anan Jongkaewwattana, directeur van de Veterinary Health Innovation and management Research Group van het National Center for Genetic Engineering and Biotechnology (Biotec), zegt dat het onwaarschijnlijk is dat Omicron de Delta-variant zal vervangen omdat Omicron nogal anders is in termen van genetica.

‘Delta is als een broer voor Alpha en Beta. Als iemand besmet is met de Delta-variant, kan hij of zij ook ziek worden van de Omicron-variant, wat betekent dat de gastheer beide varianten tegelijkertijd kan hebben.’

‘Het betekent dat de wereld zowel Delta- als Omicron-varianten zal hebben, net zoals we tegenwoordig veel varianten van de vogelgriep hebben. Dus dit jaar zou er in één keer een vaccin tegen Delta- en Omicron-stam kunnen zijn, zoals het griepvaccin.’

Meer weten? Lees Another year of living with the virus

Wildlife officials escort the campers and their guide off Doi Mon Chong mountain to Omkoi Widlife Sanctuary headquarters on Sunday, after their campsite was destroyed overnight by wild elephants.

Kampeerders overleven nachtelijke aanval van olifanten

3 januari – Een stel dat overnachtte op een natuurstudiereis had het geluk om aan ernstig letsel te ontsnappen toen hun tent werd omvergeworpen en hun kampeerterrein werd verwoest door wilde olifanten, in Omkoi Wildlife Sanctuary in de kleine uurtjes van zondag.

De studiereis omvatte een tocht over een pad op Doi Mon Chong, een kleine berg in het park dat zich uitstrekt over de provincies Chiang Mai en Tak. De man liep kneuzingen op door een klap door de tentmuur en het paar bracht de rest van de nacht door uit angst dat de dieren zouden terugkeren.

De vrouw zegt dat zij en haar vriend geluiden buiten de tent hoorden, die ze toeschreven aan enkele grote dieren. Hij kreeg plotseling een pijnlijke klap op zijn rechterarm en schouder door de tentmuur. Dit veroorzaakte pijn op de borst en een licht ademhalingsprobleem. Toen ze zichzelf bevrijdden, zagen ze dat de camping en hun andere spullen waren platgegooid.

Een kruier die ze hadden ingehuurd om hen te vergezellen en die apart in de buurt hadden geslapen, vermoedt dat het kamp was aangevallen door minstens twee olifanten, te oordelen naar de pootafdrukken die in het gebied waren achtergelaten.

Gewaarschuwde natuurbeschermers haalden het stel op met een noodbusje van het Omkoi-ziekenhuis. De gewonde camper bleek te zijn ontsnapt met alleen blauwe plekken.

Het reservaat heeft snel aangekondigd dat het natuurstudieprogramma werd stopgezet. Navi Sinsupakul, hoofd van het Omkoi Wildlife Sanctuary, vermoedt dat een kudde wilde olifanten het gebied is binnengetrokken.

Het Omkoi Wildlife Sanctuary omvat 765.000 rai in de districten Omkoi en Doi Tao van de provincie Chiang Mai en de districten Mae Ramat en Sam Ngao in de provincie Tak. (Campers survive overnight elephant attack)


 

BP op zondag om 9 uur bij 26°

2 januari – Werd om 9 uur wakker, wat me herinnert aan mijn kinderjaren toen wij kinderen op zondag een uurtje mochten uitslapen. We maakten er dankbaar gebruik van; het maakte van de zondag een feestdag.

De krant opent onder de paginabrede in vette kapitalen geplaatste en weinig hoopvolle kop Doubts linger over 2022. Ze bestaat, zoals gebruikelijk op zondag, uit drie katernen: Nieuws, Spotlight met artikelen uit de New York Times en Sunday Comics.

Nieuws, bruto drie maar netto 2,5 binnenlandpagina’s, telt vier berichten: de opening beslaat de halve voorpagina plus een overlees op pagina 2 van een halve pagina en pagina 3 is een fotopagina met negen foto’s onder de kop Govt satisfied with countdown events.

De grootste, bovenaan paginabreed, toont het spectaculaire vuurwerk boven de Chao Phraya, georganiseerd door winkelcentrum Iconsiam. Het bijschrift meldt: The visual extravaganza included fireworks made from nature-friendly, homegrown stick rice. [Vuurwerk gemaakt van rijst? Nooit van gehoord]

Nieuws in foto’s

People flock to the Grand Palace and the Temple of the Emerald Buddha at New Year to make merit and pray. Royal calendars were distributed at the Grand Palace to visitors who sign a book to wish Their Majesties the King and Queen a happy New Year.

Nieuwsflitsen zondag 2 januari

Road toll hits 65 on Day 3 of break
Sixty-five people died in traffic accidents on Friday, the third of the “seven dangerous days” around the New Year holiday period, in which road accidents tend to increase, authorities said on Saturday.

3,011 new Covid cases, 10 more deaths
The number of the new 3,011 coronavirus cases drops by 100 from the previous day, with the death toll down by 16.

Most Asian currencies set to end in red
Most Asian currencies were on course to end on a negative note, with the baht eyeing its worst year in two decades.

Three bombs hit Yala
Three bombs exploded at two locations in Muang district of Yala on Friday night, damaging three power poles and causing power blackouts. No casualties were reported.

Tourists jam roads at Phu Thap Boek
Roads around Phu Thap Boek in Phetchaburi were jammed with cars in both directions on Saturday morning as holidaymakers left the popular hilltop destination for other nearby sites after celebrating the New Year.

Woman with 3 jabs has Omicron in Nakhon Si Thammarat
The first Omicron case in Nakhon Si Thammarat is a Bangkok accountant who had already received three coronavirus vaccine shots, authorities said on Saturday.

Surat Thani to earn B276m from holiday
The four-day New Year holiday period is expected to draw 31,740 visitors to Surat Thani province, generating 276 million baht in tourism revenue, according to the Tourism Authority of Thailand (TAT).

China to scrap EV subsidies
China will end subsidies for electric and hybrid cars at the end of the year, authorities have announced, saying the strength of sales in the sector meant state support was no longer needed.

Thailand capture sixth Suzuki Cup
Thailand captured the AFF Suzuki Cup for a record-extending sixth time on Saturday night, battling a scrappy Indonesia to a 2-2 draw in the second leg of the final for an aggregate victory of 6-2.

SET figures suggest bullish start to 2022
The Thai stock exchange ended the year on a positive note with the SET index rising 14.37% year-on-year from 1,449.35 points to 1,657.62 points on the last trading day of 2021, suggesting a bullish start for the stock market in 2022.

China’s manufacturing sector shows signs of strength
China’s manufacturing and service sectors showed unexpected signs of recovery to close out the year, according to a pair of official gauges released Friday, as Beijing moved to arrest a downward spiral triggered by a real-estate slump and coronavirus outbreaks.

De 2021 Guru Awards (4, slot)

2 januari – Nu het jaar ten einde loopt en we allemaal met introspectie terugkijken op de afgelopen 12 maanden, houden we bij Guru vast aan de aloude traditie van reflectief snarky (kritisch, spottend, sarcastisch), schrijft het vrijdagmagazine van BP in het omslagverhaal The 2021 Guru awards van vrijdag 24 december.

Zoals elk ander jaar had 2021 geen gebrek aan huiveringwekkende en WTF-momenten. Dus voordat we het nieuwe jaar in gaan met goede voornemens die we halverwege de eerste maand van 2022 opgeven, laten we de metaforische rode loper uitrollen als we momenten van het bewogen jaar belonen. Het is tijd voor de editie van dit jaar van de Guru Awards.

Guru deelde acht onderscheidingen uit. Dit zijn ze: Best In Photoshop, The Green Award, ‘Same Crap, Different Year’ Award, ‘We’re Open But First…’ Award, Most Self-Aware, Misunderstanding Of The Year, Most Jab-Worthy, ‘We Said We Won’t But We Did’ Award.

De afgelopen dagen maakte u kennis met Best In Photoshop, The Green Award, ‘Same Crap, Different Year’ Award, ‘We’re Open But First…’ Award, Most Self-Aware en Misunderstanding Of The Year. Vandaag tot besluit de laatste twee: Most Jab-Worthy, ‘We Said We Won’t But We Did’ Award.

Most Jab-Worthy
De gerespecteerde – sorry, beschimpte minister van Volksgezondheid Anutin Charnvirakul is in de voetsporen getreden van oom Tu door zijn eigen blunders te begaan, zozeer zelfs dat hij de premier bijna overschaduwde op facepalm-waardige momenten.

Deze is echter misschien de slechtste tot nu toe, ondanks het feit dat het niet iets was wat hij zei (en hij heeft veel dingen gezegd). Toen vaccinaties begonnen uit te rollen, drong de overheid aan op het gebruik van Sinovac onder druk, ondanks studies die aantoonden dat het minder effectief was.

Om het vertrouwen van de bevolking te vergroten, werd Anutin ermee ingeënt, hoewel de premier AstraZeneca had. Omdat ‘later werd ontdekt’ dat Sinovac niet zo effectief was, kreeg Anutin een AstraZeneca-booster. Voor degenen die het bijhouden, hij heeft al drie prikjes gehad en je zou denken dat dat genoeg zou zijn.

Toen hij echter een reis naar Zwitserland aan het plannen was om afgelopen november een WHO-conferentie bij te wonen, kreeg hij te horen dat hij het land niet zou kunnen binnenkomen omdat hij – verrassing, verrassing – niet voldeed aan de vaccinatie-eisen van het land.

Later zei hij dat het land zijn vaccinatiestrategie misschien moet heroverwegen: ‘Niet elk land keurt de toegang [zonder quarantaine] goed van mensen die zijn gevaccineerd met de Sinovac- en Sinopharm-vaccins, of de gemengde regimes die door de overheid worden aanbevolen’, verwijzend naar de gemengde cocktail van Sinovac en AstraZeneca die hier wordt gepromoot.

Misschien zou dit helemaal geen probleem zijn als ze vaccins hadden uitgedeeld die daadwerkelijk waren getest en goedgekeurd. Wat Anutin betreft, hij heeft een vierde kans gehad om naar het buitenland te reizen. Op dit moment verzamelt hij jabs alsof hij Thanos is die de Infinity Stones verzamelt.

‘We Said We Won’t But We Did’ Award
De iconische Scala-bioscoop was een mijlpaal die mensen deed denken aan de gouden eeuw van de cinema voordat de commerciële cinema het overnam en stond ook als een bewijs van de hoogtijdagen van Bangkok.

Midden in een zeer modern Siam omringd door winkelcentra, was Scala een nostalgische herinnering aan vervlogen tijden. Het was dus geen verrassing hoeveel mensen in rep en roer waren toen ze aankondigden dat Scala werd gesloopt.

De nieuwe ontwikkelaars gaven echter de verzekering dat het ontwerp en de functies zouden blijven bestaan. Maar video’s die lieten zien dat de bioscoop zonder enige zorg werd afgebroken, bewezen het tegendeel. Wat rijst er op zijn plek? Wel, een winkelcentrum natuurlijk, want Siam heeft een groot gebrek aan winkelcentra.

Ikea verhoogt prijzen te midden van stijgende kosten

2 januari – IKEA heeft bekend gemaakt dat het de prijzen van zijn producten over de hele wereld zou verhogen, aangezien de meubelgigant worstelt met stijgende transport- en grondstofkosten. Ingka Holding BV, de grootste eigenaar en exploitant van IKEA-winkels, verhoogt de prijzen in de hele groep met gemiddeld ongeveer 9%, met variaties afhankelijk van het land en het assortiment, te midden van een wereldwijde druk op de toeleveringsketens en hogere bijbehorende kosten.

‘IKEA blijft geconfronteerd worden met aanzienlijke transport- en grondstofbeperkingen die de kosten opdrijven, zonder verwachte onderbreking in de nabije toekomst’, zei Ingka donderdag, eraan toevoegend te verwachten dat de verstoringen tot ver in 2022 zouden voortduren. De grootste kostenstijgingen houden verband met transport- en inkoopprijzen, die met name Noord-Amerika en Europa treffen.

‘Voor het eerst sinds hogere kosten de wereldeconomie beginnen te beïnvloeden, moeten we een deel van die hogere kosten doorberekenen aan onze klanten’, zegt Tolga Öncü, Retail Operations Manager bij Ingka’s kerndivisie IKEA Retail. ‘We moeten nu de prijsactie ondernemen om ons concurrentievermogen en veerkracht te vrijwaren.’

Öncü zegt dat het bedrijf van plan is om eventuele dalingen van de aankoopprijzen terug te geven aan klanten, en dat IKEA werkt aan het uitbreiden van zijn laagste prijsklassen als percentage van het totaal.

Om de impact van verstoringen in de toeleveringsketen te verminderen en de beschikbaarheid van producten te verbeteren, zei het bedrijf dat verschillende delen van het door een familie gecontroleerde retailimperium zijn begonnen met het charteren van extra schepen en laders, terwijl ze samenwerkten met partners om grondstoffen en logistieke capaciteiten veilig te stellen.

Eerder dit jaar zei IKEA dat een aanzienlijk deel van zijn producten in de winkelrekken over de hele wereld ontbrak vanwege transportproblemen in veel van zijn grootste markten. Op een bepaald moment in Engeland schatte het bedrijf bijvoorbeeld dat 10% van de artikelen, ongeveer 1.000 van de 10.000 producten, niet beschikbaar was in het land.

Toch heeft IKEA gezegd dat de tekorten de verkoop niet significant hebben beïnvloed, omdat het assortiment voldoende groot is om kopers alternatieven te bieden. In oktober zei IKEA dat de omzet steeg met 6,3% tot 37,4 miljard euro, wat overeenkomt met ongeveer $ 42,4 miljard, in het boekjaar eindigend op 31 augustus. (Ikea to raise prices amid rising costs, The Wall Street Journal in BP Business, 1 januari)

IKEA Bangna (IKEA สาขาเมกาบางนา)
Scandinavische keten met zelf in elkaar te zetten meubels en woonaccessoires in een magazijnachtige ruimte. Adres: 38 Kanchanaphisek Rd, Bang Kaeo, Bang Phli District, Samut Prakan 10540. Geopend van 10-21 uur.

Twijfels blijven hangen over 2022

2 januari – Het toerisme in belangrijke toeristische bestemmingen trekt duidelijk aan ondanks de aanhoudende verspreiding van Covid-19, vooral sinds de heropening van het land op 1 november. Maar plotseling kwam er een onverwacht keerpunt: de verspreiding van de Omicron-variant van het coronavirus, schrijft BP in het lijvige openingsverhaal van een halve pagina plus een overlees op pagina 2.

Een nieuwe uitbraak van de zeer overdraagbare soort in veel landen heeft het toerisme in Thailand opnieuw een klap toegebracht. Dit noopte de regering de invoering van de Thailand Pass op te schorten, die potentiële bezoekers in staat stelt zich te registreren voor hun geplande bezoek aan het land via de Test & Go-regeling en de sandbox-toerismepromotieregelingen, behalve dat er één in Phuket wordt uitgevoerd.

Ondanks deze uitdaging hebben de meeste toeristenbedrijven Bangkok Post verteld dat ze nog steeds hopen dat de toeristische situatie in 2022 niet slechter zal zijn dan die van vorig jaar, gezien het feit dat de nieuwe virusvariant minder virulent lijkt te zijn, zelfs als deze zich snel verspreidt. De vaccinatiegraad van het land tegen Covid-19 is nu ook hoog. Dat geldt ook voor het niveau van ervaring in het omgaan met de pandemie in de afgelopen jaren.

De opschorting van het registratiesysteem, behalve die in Phuket, heeft veel ondernemers in de getroffen provincies gefrustreerd. Het artikel licht dit vervolgens toe aan de hand van de situatie in Hua Hin, Pattaya, Phuket en Chiang Mai, maar dat mag u zelf lezen als u op de kop klikt. (Doubts linger over 2022)

Democraten klagen over inmenging leger in verkiezingen

2 januari – Legercommandant Narongphan Jitkaewthae heeft een onderzoek bevolen naar een bericht over soldaten die zich bemoeien met de voorbereidingen van de Democratische Partij voor een tussentijdse verkiezing in Chumphon.

Narongphan zegt dat hij op de hoogte was gesteld van de bezorgdheid van de Democraten; hij heeft Kriangkrai Srilak, commandant van de 4e Legerregio, opdracht gegeven om met spoed de feiten te verzamelen, aldus legerwoordvoerster Sirichan Ngathong. Als er legerpersoneel bij betrokken was, zijn de poppen aan het dansen want kunnen ze een disciplinair onderzoek en vervolging tegemoet zien.

Sirichan reageert op beweringen van de Democratische woordvoerder Ramet Rattanachweng dat een hoge legerofficier, aangeduid als ‘Seh Tor’, een team van ongeveer honderd soldaten heeft geleid in kiesdistrict 1 in Chumphon, waar tussentijdse verkiezingen worden gehouden. Ze zouden de pre-verkiezingscampagne van de partij onder druk zetten.

De democraat dringt er bij Narongphan op aan de klacht te onderzoeken. Als de beschuldiging gegrond is, moet de legerleider de soldaten bevelen het kiesdistrict onmiddellijk te verlaten. ‘Het handhaven van neutraliteit bij verkiezingen is cruciaal. Als staatsmacht wordt gebruikt om een ​​bepaalde kandidaat of partij te bevoordelen, functioneert het systeem van democratie niet meer.’

De Democraten stellen Issarapong Mak-ampai voor als kandidaat in kiesdistrict 1. Issarapong is een jonge politicus met een hoog profiel en indrukwekkende geloofsbrieven, en heeft hard gewerkt om de kiezers te helpen, aldus Ramet.

De tussentijdse verkiezingen vinden plaats in kiesdistrict 1 van Chumphon en kiesdistrict 6 van Songkhla om vervangers te vinden voor de veteranen Chumpol Julsai en Thaworn Senneam, die hun status als parlementslid hebben verloren.

Het Constitutionele Hof oordeelde begin vorige maand dat het paar, samen met drie anderen op de partijijst, geen parlementsleden meer konden zijn nadat ze in februari vorig jaar door het Criminal Court waren veroordeeld.Het bericht meldt niet wat ze misdaan hadden; meestal gaat het om stemmen kopen. (Army probes Democrat claims of poll meddling)

Lokale BKK, Pattaya verkiezingen dit jaar, zegt Wissanu

Chadchart nog steeds favoriet voor gouverneur van Bangkok

2 januari – Twee berichten gaan in de krant over de lang verwachte verkiezingen van een gouverneur voor Bangkok en burgemeester van Pattaya. Vice-premier Wissanu Krea-ngam zegt dat ze dit jaar zullen worden gehouden.

Het tweede bericht meldt dat Chadchart Sittipunt, die als onafhankelijke kandidaat in het strijdperk treedt, favoriet is voor de post van gouverneur van Bangkok, wat blijkt uit een opiniepeiling van het National Institute of Development Administration (Nida Poll).

Naar verwachting wordt de verkiezing van de gouverneur en gemeenteraad van Bangkok in de eerste helft van 2022 gehouden. Van de 1.317 respondenten gaf 38,8 procent de voorkeur aan Chadchart Sittipunt, de voormalige minister van Transport in de regering van Yingluck Shinawatra.

De huidige (niet gekozen, maar benoemde) gouverneur Aswin kwam na de Democratische kandidaat op de derde plaats met 10,25 procent. De kandidaat van regeringspartij Palang Pracharath scoorde slechts 2,96 procent.

11,85 procent van de respondenten wist het nog niet en 2,35 procent zei niet naar de stembus te gaan. (Local BKK, Pattaya polls this year, says Wissanu, Chadchart still top favourite for Bangkok governor)

Meer daklozen in hoofdstad door Covid

2 januari – Niet verrassend, wel zorgwekkend is het toenemend aantal daklozen in Bangkok. Ze zijn op straat beland nadat bedrijven die hen in dienst hadden, getroffen werden door de pandemie of er te lang misbruik van maakten.

BP geeft als voorbeeld een 35-jarige inwoner van Sakon Nakhon, die vroeger als ober in een eetcafé in Bangkok werkte. Het bedrijf ging failliet nadat lockdowns en pandemie beperkingen klanten wegdreven.

Een tijdje wachtte hij gretig op zijn werkgever om hem op zijn mobiele telefoon te bellen, terwijl hij zijn hoop vestigde op de hervatting van het restaurant en hij weer aan het werk zou gaan. Maar hij heeft nooit de oproep ontvangen.

Erger nog, zijn verouderde model van een telefoon gaf de geest. Dus besloot hij het voor 100 baht te verkopen aan een tweedehands telefoonwinkel in het Klong Lod-gebied. ‘Ik heb het enige waardevolle bezit dat ik had verkocht.’

Zijn zoektocht naar een baan in de stad was tevergeefs. Tijdens de ergste economische neergang in decennia ontsloegen meer bedrijven werknemers dan ze rekruteerden. De voormalige ober leeft nu van de hand op de tand. Hij wordt vaak gezien terwijl hij in de rij staat bij een voedseluitdeelpunt op de Ratchadamnoen Avenue en hij slaapt overal waar hij ruimte kan vinden. ‘Het enige wat ik voor het nieuwe jaar wens, is dat ik een baan krijg en dat Covid-19 verdwijnt.’

Een andere dakloze, een 39-jarige inwoner uit Yasothon, vertelt dat hij onlangs stopte met zijn werk als bewaker nadat zijn werkgever zijn loon slechts gedeeltelijk had betaald en de betaling had uitgesteld. ‘Ik ben niet eerlijk behandeld.’

Hij was koelie in een vrachtwagentransportbedrijf en ook kok. De kneepjes van het zuidelijke koken leerde hij toen hij meeging met zijn oom die op jonge leeftijd in een restaurant werkte. Zijn nieuwjaarswens is om een ​​baan te vinden en genoeg geld te sparen om terug te keren naar zijn geboorteprovincie.

Somporn Hanprom, coördinator van de Human Settlement Foundation, zegt dat de pandemie crisis velen tot dakloosheid heeft gebracht. ‘Ze zijn niet opnieuw aangenomen of hebben geen nieuwe baan kunnen vinden. Deze mensen waren plotseling werkloos en onvoorbereid om het leven tegemoet te treden met weinig spaargeld om hen te onderhouden.’

‘Sommigen met wat meer gespaard geld huurden een kamer bij mede-ontslagen arbeiders. Ze hebben in ieder geval een dak boven hun hoofd en een fatsoenlijk toilet. Maar het kan slechts een kwestie van tijd zijn voordat ze de straat op gaan, aangezien de pandemie voortduurt met werkgelegenheidsvooruitzichten voor velen die zwak blijven.’ (Covid drives rise in city homeless)

Foto: Veiliger dan zwemmen: een jonge man neemt een duik in Klong Lod langs Atsadang Road nadat de waterkwaliteit van het kanaal is verbeterd en de omliggende gebieden zijn opgeknapt.


 

Overpeinzing in het nieuwe jaar

1 januari – Na één uur al genoeg van het nieuwe jaar, nadat ik vanaf kwart voor twaalf had gekeken naar het live report van de countdown in Pattaya. De knallen bij mij in buurt overstemden het geluid van de televisie.

Om 24 uur barstte in Pattaya het vuurwerk los, rood en wit, en doorkliefden blauwe laserstralen de hemel.

Een dikke man en een dunne nicht deden op het podium iets wat op zingen moest lijken. Ze kregen gezelschap van zes dansers die iets deden wat op dansen moest lijken.

Daarna hield premier Prayut een praatje, maar toen had ik de tv al op mute gezet en schakelde snel over naar YouTube om te genieten van de melodieuze stem van de Kaap Verdische Nancy Vieira en haar golvende lichaam. Om één uur mijn bed opgezocht.

Ik wens mijn protestantse lezers een gelukkig nieuwjaar, mijn rooms-katholieke lezers een zalig nieuwjaar en mijn goddeloze lezers krijgen de beste wensen.

BP in vogelvlucht om 8:15 uur bij 24°

1 januari – Mijn huidige krantenbezorger is plichtsgetrouwer dan de vorige want die liet altijd op nieuwjaarsdag verstek gaan. Dus keurig op tijd ontving ik de krant, een dunnetje want bestaat uit slechts één katern van elf pagina’s.

De krant opent met de traditionele gelukwens van de koning voor het nieuwe jaar: een halve pagina met een foto van de vorst en een afbeelding van zijn nieuwjaarskaart onder de kop Care for fellow Thais, says HM.

In de toespraak vrijdagavond zei hij dat nieuwjaar een goede gelegenheid is voor mensen om hun beste wensen te sturen en elkaar geluk en voorspoed te wensen.

‘Iedereen wil geluk en voorspoed; het geluk en de welvaart van een individu en dat van de natie zijn onafscheidelijk. Wanneer ze geconfronteerd worden met een obstakel of een ziekte, moet iedereen de handen ineen slaan en liefde, eenheid, geduld en begrip van een dergelijk probleem bieden, wat hen zal helpen dergelijke obstakels te overwinnen. Het succes komt van mensen die niet alleen om zichzelf geven, maar ook om het geluk en de welvaart van de natie als geheel.’

Als koning Willem Alexander een dergelijke tekst zou uitspreken, zou ik rollend van het lachen op de vloer liggen of twijfelen aan zijn verstandelijke vermogens door niet meer dan enkele versleten clichés te debiteren, maar de Thaise vorst zal ik het niet kwalijk nemen. Wel verdient het aanbeveling een vakkundiger tekstschrijver aan te stellen, zo een als Obama had die de slogan Yes we can bedacht, vele malen herhaald in zijn inaugurele rede.

BP telt bruto drie maar netto 2,125 binnenlandpagina’s met zes nieuwsberichten en –verhalen en het Special report (achtergrondverhaal) Migrant workers face uphill battle. Bureaucratische rompslomp en de tedious (vervelend, langdradig) benadering van het toelaten van gastarbeiders zouden ertoe kunnen leiden dat Thailand verder afglijdt in het rapport over mensenhandel in de VS (TIP), zeggen experts.

Aan illustratiemateriaal bevatten de pagina’s vijf foto’s, drie 1-koloms foto’s en de reproductie van de koninklijke nieuwjaarskaart. De grootste foto van vijf kolommen, pal onder de vouw van de voorpagina, toont het vuurwerk boven winkelcentrum CentralWorld.

Business kriigt twee pagina’s, de eerste opent met RCEP begins as SMEs hold breath. Het artikel gaat vergezeld van twee informatieve infographics.

Na lange onderhandelingen zal naar verwachting het Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP) vandaag van kracht worden. Het handelspact werd op 15 november 2020 ondertekend door de tien Asean-lidstaten samen met vijf Asean-partners voor vrijhandelsovereenkomsten (FTA). Ten minste zes leden van Asean en drie niet-Asean-landen hebben vervolgens de overeenkomst geratificeerd.

RCEP is ‘s werelds grootste vrijhandelsovereenkomst gemeten naar bruto binnenlands product (bbp), groter dan het Trans-Pacific partnership, de EU, het Mercosur-handelsblok in Zuid-Amerika en de recente vrijhandelsovereenkomst tussen de VS en Mexico-Canada.

RCEP is de eerste multilaterale overeenkomst die China omvat, en de eerste vrijhandelsovereenkomst tussen China en Japan, evenals tussen Japan en Zuid-Korea.

Samen zijn de vijftien deelnemers van RCEP goed voor een gecombineerde bevolking van bijna 2,3 miljard (30,2% van de wereldbevolking), met een totaal bbp van US $ 28,5 biljoen in 2020 (33,6% van het bbp van de wereld). De handelsvolumes van RCEP bedroegen in 2020 meer dan $ 10,7 biljoen, of 30,3% van de wereldhandel.

De 2021 Guru Awards (3)

1 januari – Nu het jaar ten einde loopt en we allemaal met introspectie terugkijken op de afgelopen 12 maanden, houden we bij Guru vast aan de aloude traditie van reflectief snarky (kritisch, spottend, sarcastisch), schrijft het vrijdagmagazine van BP in het omslagverhaal The 2021 Guru awards van vrijdag 24 december.

Zoals elk ander jaar had 2021 geen gebrek aan huiveringwekkende en WTF-momenten. Dus voordat we het nieuwe jaar in gaan met goede voornemens die we halverwege de eerste maand van 2022 opgeven, laten we de metaforische rode loper uitrollen als we momenten van het bewogen jaar belonen. Het is tijd voor de editie van dit jaar van de Guru Awards.

Guru deelde acht onderscheidingen uit. Dit zijn ze: Best In Photoshop, The Green Award, ‘Same Crap, Different Year’ Award, ‘We’re Open But First…’ Award, Most Self-Aware, Misunderstanding Of The Year, Most Jab-Worthy, ‘We Said We Won’t But We Did’ Award.

De afgelopen twee dagen Best In Photoshop, The Green Award, ‘Same Crap, Different Year’ Award en ‘We’re Open But First…’ Award; vandaag Most Self-Aware en Misunderstanding Of The Year.

Most Self-Aware
Ach, oom Tu. Wat valt er nog meer te zeggen dat nog niet is gezegd? Blijkbaar veel. Elk jaar heeft oom Tu zijn portie blunders gehad en wij bij Guru zijn dankbaar voor de inhoud die hij ons geeft. Hij maakt ons werk echt gemakkelijker.

Het is geen verrassing dat hij nog steeds op de lijst van prijswinnaars van dit jaar staat met enkele kwinkslagen die hij vorige maand maakte. Na te hebben ontkend dat hij zich aan de macht vastklampte tijdens een seminar georganiseerd door de Thaise Kamer van Koophandel, zei oom Tu heel nederig: ‘Ik zeg niet dat ik beter ben dan anderen. Ik ben bereid om te luisteren en verbeteringen aan te brengen.’

Om zijn nederigheid verder te bewijzen, voegde hij eraan toe: ‘Ik ben niet het koppige type.’ De kers op de taart is toen hij zei: ‘Ik ben geen gemeen persoon of een dictator.’ Is het mogelijk om de ‘Sure, Jan’ gif hier te plaatsen?

Misunderstanding Of The Year
De overheid die geld uitgeeft aan twijfelachtige dingen is niets nieuws. Desondanks blijven ze ons verrassen. Het meest beruchte geplande budget van 2021 zijn de komende oudejaarsfestiviteiten, die een budget van 100 miljoen dollar hadden, simpelweg om twee grote wereldsterren in te huren om 2022 te verwelkomen: de Italiaanse tenor Andrea Bocelli en de eigen Lisa Manoban van Thailand.

Minister van Toerisme en Sport, Phiphat Ratchakitprakarn, beweerde dat beide artiesten al hadden bevestigd maar YG Entertainment, de platenmaatschappij van Blackpink, kwam een paar dagen later met een verklaring dat ze niet kwam.

Phiphat beweerde later dat het een ‘misverstand’ was, wat geen verrassing is voor iedereen die lang genoeg in Thailand heeft gewoond, want misverstanden zijn hier het brood en de boter van communicatie. Maar goed, vingers gekruist, er was geen misverstand met Bocelli’s mensen. Ik bedoel, hij heeft er niets meer over gezegd sinds het in oktober werd aangekondigd, dus ik denk dat alles in orde is, toch?’

Verkeer eist 85 levens sinds dag 2 van nieuwjaarsvakantie

1 januari – Evenals voorgaande jaren is te snel rijden een van de belangrijkste oorzaken van verkeersongevallen. Van de 85 levens waaraan een einde kwam, stierf 33% (39 personen) door te hard rijden, gevolgd door rijden onder invloed (30%, 34 personen). Ongeveer 83% van de meldingen had betrekking op motorfietsen.

Donderdag werden 422 ongevallen gemeld, met 44 doden en 426 gewonden, heeft Nirat Pongsitthithaworn, plaatsvervangend permanent secretaris van het ministerie van Binnenlandse Zaken bekend gemaakt.

Op donderdag had Chiang Mai de meeste ongevallen van de dag om 21 uur, terwijl Bangkok, Nonthaburi en Roi Et drie dodelijke slachtoffers in elke provincie meldden. De totale tol voor de eerste twee dagen van de campagne (29-30 december) was 784 ongevallen met 85 doden en 786 gewonden.

Chiang Mai registreerde ook de meeste ongevallen in de periode van twee dagen (31), terwijl Nakhon Ratchasima zeven doden en Loei de meeste gewonden (32). Van de 77 provincies waren er 46 vrij van dodelijke verkeersslachtoffers.

Bij 1.911 politiecontroles bleken dat 46.796 verkeersdeelnemers de verkeerswet hadden overtreden, waaronder 14.484 motorrijders die geen helm droegen en 11.866 personen die zonder rijbewijs reden.

Vittawan Sunthornkajit, directeur-generaal van het Department of Probation (reclassering) zegt dat 769 personen een proeftijd kregen voor verkeersgerelateerde overtredingen, 575 voor rijden onder invloed, 190 voor rijden onder invloed van verdovende middelen en vier voor roekeloos rijden.

Ondertussen verscherpen autoriteiten de wegcontroles om ervoor te zorgen dat automobilisten zich aan de verkeersregels houden. (Road toll hits 85 on Day 2 of break)

1.145 Thai besmet met Omicron

1 januari – 1.145 Thai zijn besmet met de Omicron-variant van wie Bangkok het hoogste aantal heeft geregistreerd, aldus Supakit Sirilak, directeur-generaal van het Department of Medical Sciences: 620 personen waren uit het buitenland gekomen, 525 werden in eigen land besmet.

Supakit verwacht dat Thailand waarschijnlijk een golf van lokale besmettingen zal zien, daar donderdag alleen al goed was voor 168 binnenlandse infecties. Bangkok heeft tot nu toe het hoogste aantal Omicron-gevallen geregistreerd, namelijk 325.

De medische zorg voor mensen die besmet zijn met de nieuwe variant verschilt niet van andere varianten. Het is niet nodig om elke Covid-19-patiënt te testen om de variant te identificeren, tenzij grote clusters worden vermoed.

Supoj Malaniyom, hoofd operaties bij het Center for Covid-19 Situation Administration, noemt een landelijke lockdown onwaarschijnlijk, zelfs als er een nieuwe nieuwjaarsgolf uitbreekt. Andere restricties kunnen worden toegepast om de verspreiding in te dammen.

Ondertussen zal naar verwachting in februari een geplande uitrol van het Pfizer-vaccin voor kinderen van 5 tot 11 jaar beginnen, aldus staatssecretaris Sathit Pitutecha (Volksgezondheid). (More than 1,000 have Omicron)

A total of 115 inmates spend 12 days receiving vocational training and health rehabilitation in Nakhon Sawan. (Photo: Department of Probation)

Hoop ligt in nieuwe oplossing voor verslaafden

1 januari – Maam (35) was 20 jaar verslaafd aan methamfetamine en elke keer dat ze werd betrapt, werd ze rechtstreeks naar de afkickkliniek gestuurd, zonder ooit te worden aangeklaagd. Daarna stapte ze over naar drugshandel en verkocht ze voornamelijk aan mensen in haar dorp. Toen de politie haar betrapte met vijftig speedpillen in haar bezit, was Maam geen drugsgebruiker meer en werd ze beschuldigd van dealen.

Door die overtreding moest ze een (nieuw) drugsrehabilitatieprogramma in Phumrapee Camp in Nakhon Sawan volgen. Na slechts twaalf dagen ​​besloot ze voorgoed te stoppen met drugs en een nieuwe weg in te slaan.

Het programma is een samenwerking tussen het Kwan Paendin Centrum onder leiding van Suwat Chokesuwattanasakul en de reclassering van het ministerie van Justitie. Hoewel het Kwan Paendin Center meer dan 300 drugsrehabilitatiekampen heeft geleid en heeft bijgedragen aan het verbeteren van de levens van meer dan 30.000 drugsdelinquenten in de afgelopen twee decennia, is dit de eerste keer dat het samenwerkt met het Department of Probation.

In een recent programma in Phumrapee Camp volgden 115 deelnemers twaalf dagen een beroepsopleiding en gezondheidsrevalidatie en deelden ze hun ervaringen. De deelnemers zijn volwassenen die strafbare feiten hebben gepleegd op grond van artikel 56 van het Wetboek van Strafrecht, maar die zijn geclassificeerd als gebruikers in plaats van dealers volgens de Drug Addict Rehabilitation Act, die drugsverslaving decriminaliseert.

Suwat, een voormalige gouverneur, zegt dat het rehabilitatieprogramma van het centrum anders is dan dat van andere instanties. Drugsgebruikers worden in de eerste plaats behandeld als patiënten die zowel lichamelijke als geestelijke gezondheidszorg nodig hebben. Ze worden niet gestraft en specifieke disciplinaire maatregelen worden genomen zoals de verplichting hun haar te knippen, wat vaak wordt gezien als een vernederende maatregel.

‘Ze knippen hun haar niet en scheren hun hoofd niet en dat geeft hen een goed en veilig gevoel. Geen straf krijgen kan de vooringenomenheid van toezichthouders verminderen en leidt tot wederzijds respect en vertrouwen.’

Dankzij het vertrouwen dat tijdens het programma wordt opgebouwd, zijn sommige deelnemers bereid informatie te geven over hun drugsnetwerk en hebben de autoriteiten informatie verzameld over gebruikers en dealers, onder wie tientallen ambtenaren. Het recente programma heeft een levering van 2 miljoen speedpillen onderbroken.

Als onderdeel van het programma delen de deelnemers ‘technieken’ die ze gebruiken bij drugsoperaties: drugs verstoppen, onderhandelen om uit de problemen te komen, het vermijden van checkpoints, drugstesten voor de gek houden, en drugsgerelateerd jargon.

Witthawal Sunthornkachit, directeur-generaal van het Department of Probation, legt uit dat het rehabilitatieprogramma gebaseerd is op het Wiwat Polamuang-programma en dat het beleid om drugsgebruikers als patiënten en niet als criminelen te behandelen, blijft bestaan.

Degenen die deelnemen aan het drugsrehabilitatieprogramma van het Kwan Paendin Center doen dit op vrijwillige basis. Het departement heeft twee drugsrehabilitatiecentra heeft, een in Pathum Thani en de andere in Pattani; nog meer zitten in de pijplijn.

‘Het programma is anders en hoewel het zijn sterke punten heeft, kunnen er enkele zwakke punten zijn. De deelnemers kunnen worden bedreigd of lastiggevallen door het delen van informatie’, zegt hij. Hij wijst er echter op dat de door de deelnemers verstrekte informatie nog moet worden onderzocht en geverifieerd voordat verdere actie kan worden ondernomen.

De deelnemers doen 12 dagen lang verschillende activiteiten onder toezicht van trainers, ambtenaren van de reclassering en politie. Verscheidene verslaafden zoals Maam kwamen om het te zien als een tweede kans.
‘Ik heb leren koken en ik denk dat ik hier na mijn vrijlating mijn beroep van kan maken. Het is een soort van voornemen voor het nieuwe jaar. Ik wil hervormd worden’, zei ze.

White, een 33-jarige elektricien, zegt dat hij na een korte periode in het kamp besloot dat het genoeg was en dat het tijd was om zijn verslaving te overwinnen die hem financieel had geruïneerd, zijn ouders aan het huilen had gemaakt en zijn 18-jarige relatie met zijn vriendin bedreigde.

Hij werd veroordeeld tot vier maanden gevangenisstraf, waarvan twee voorwaardelijk, wegens rijden onder invloed. Hij gaf ook toe dat hij een kleine dealer was. Hij zei dat hij zich niet had gemeld bij reclasseringsambtenaren, maar dat hij gedwongen was contact op te nemen toen hij een identiteitskaart moest aanvragen voor gebruik bij een sollicitatie.

‘Het was een korte ervaring, maar ik heb hier een paar dingen geleerd. Ik weet niet of mijn houding is veranderd, maar één ding is zeker: ik stop definitief met drugs.’ (Hope lies in new fix for addicts)

Phang Fasai verliest strijd om in leven te blijven

1 januari – Een vier maanden oude olifant stierf donderdagavond laat door een gebrek aan voedingsstoffen, slechts een maand nadat ze was gevonden met ernstige verwondingen veroorzaakt door een strik en geweerschoten.

Phadet Siridamrong, een dierenarts van Nong Nooch Garden in Pattaya, schreef op zijn Facebook-pagina dat het olifantenkalf, bekend als Phang Fasai, donderdag om 21.45 uur stierf na een poging van een uur om haar leven te redden.

Het olifantenkalf reageerde aanvankelijk goed op de behandeling nadat het gewond was geraakt. Het had echter de voedingsstoffen uit haar eten niet opgenomen en stierf ondanks de inspanningen van het personeel.

Er zou een versere voorraad melk zijn geweest voor de kleine jumbo, dankzij twee andere olifanten in de tuin die zouden gaan bevallen. Maar het kalf begon spijsverteringsziekten te ontwikkelen voordat ze uiteindelijk stierven aan gastro-intestinaal falen.

Op 28 november werd het kalf gered uit een strik in een bos in het district Kaeng Hang Maew in Chanthaburi. Ze werd op 1 december met een zwaargewonde linker voorpoot  naar een dierenfokkerij in de tropische tuin van Nong Nooch in Chon Buri gebracht voor verdere behandeling.

Op een röntgenfoto was te zien dat ze tien keer in de linker poot was geschoten, terwijl haar rechter poot verstrikt was geraakt in een strik. De operatie werd vorige week uitgevoerd, maar de slechte gezondheid was al terminaal, aldus Phadet. (Phang Fasai loses battle to stay alive)

Reacties niet mogelijk