Thais nieuws 16-31 januari

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan andere bronnen. Voor de betrouwbaarheid steek ik mijn handen niet in het vuur.
Op de pagina Dossiers 2019 geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op themapagina’s. Dat zijn pagina’s waarop alle berichten over een bepaald onderwerp zijn gebundeld. Alle themapagina’s staan opgesomd op de pagina Leeswijzer.
Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

Voor het nieuws van voorgaande jaren zie de zwarte menubalk bovenaan de pagina onder het kopje Buitenland. Voor het nieuws van 2021 klik hier:  1-15 januari.

 

Het nieuws in fotoberichten

A healthcare worker takes a nasal swab sample from a migrant worker during active case finding at a workplace in Samut Sakhon province on Friday

BGRIM and Egat are building the world’s largest hybrid floating solar plant at Sirindhorn Dam in Ubon Ratchathani. Klik hier voor het bijbehorende bericht: BGRIM ramps up its solar projects

Myanmar workers in Samut Sakhon are released from a field hospital after recovering from Covid-19.


 

Nieuws van de website 30-31 januari

• Het Centre for Covid-19 Situation Administration heeft zaterdag 930 nieuwe besmettingen bekend gemaakt van 916 personen in het binnenland en 14 die uit het buitenland waren gekomen. Het aantal doden is met 1 toegenomen naar 77.
De nieuwe dode was een man uit Myanmar, een alcoholicus die levercirrose had. Hij was in contact geweest met een besmet iemand. Op 15 december werd hij opgenomen in het ziekenhuis nadat hij koorts had ontwikkeld, een opgeblazen maag en geelzucht. Nadien verslechterde zijn toestand (het bericht lijkt wel een medisch rapport want noemt alle aandoeningen met data), woensdag overleed hij.
Van de 916 besmette personen hadden 27 een risicogebied bezocht of ze hadden contact gehad met een eerder besmette partiënt, de overige 889 zijn gevonden tijdens actief testen in woonwijken in Samut Sakhon (865), Samut Prakan (18), Maha Sarakham (4), Bangkok (1) en Rayong (1).
27 besmettingen werden geconstateerd in ziekenhuizen in Samut Sakhon (18), Bangkok (3), Nonthaburi (2), Maha Sarakham (2), Tak (1) en Samut Prakan (1).
De 14 uit het buitenland gekomen besmette personen waren 7 Thais en 7 buitenlanders. 11 waren in quarantaine, 3 waren Thais uit Maleisië. Eén was de grens stiekem over geglipt via een natuurpad, de overige 2 kwamen via een grenspost.
De in quarantaine geplaatste personen kwamen uit de VS (2), Nigeria (2), Engeland (2), Duitsland (2) en 1 uit elk van de landen Iran, Zuid-Korea en Rusland.
Van het totaal aantal besmettingen sinds januari 2020 (17.953) zijn 11.505 patiënten hersteld (64,08 pct), inclusief 109 die de afgelopen 24 uur uit een ziekenhuis of medische faciliteit zijn ontslagen. 6.371 patiënten worden nog behandeld.
Update zondag: 829 nieuwe besmettingen van 731 personen gevonden tijdens actief testen in woonwijken, 91 in ziekenhuizen van personen die uit eigen beweging waren gekomen en zeven die uit het buitenland waren gekomen en in quarantaine waren. Ze brachten het totaal aantal besmettingen op 18.782.
• Thailand is drie plaatsen gezakt op de jaarlijkse Corruption Perceptions Index (CPI) die deze week gepubliceerd is door Transparency International. Het land staat nu op plaats 104 van 180 landen tegen een jaar eerder op 101, de score bedraagt 36 op de 100-punts schaal.
Sinds 2012 toen het land op 103 stond, is weinig verandering gekomen in de score, hetgeen volgens mij betekent dat het land weliswaar met de mond belijdt corruptie aan te pakken, maar daarvan blijkt weinig.
De lijst wordt aangevoerd door Denemarken en Nieuw Zeeland, beide met een score van 88, gevolgd door Finland en Singapore met 85.
Thailand staat op dezelfde plaats als Vietnam, twee plaatsen achter Indonesië. Maleisië staat op 57 met een score van 51 punten. Een stuk verder op de lijst staan de Filipijnen (115), Laos (134), Myanmar (137) en Cambodja (160), dus van de Zuidoost-Aziatische landen scoort Maleisië het beste, beter gezegd het minst slecht.
De CPI, die sinds 1995 wordt samengesteld, rangschikt landen en regio’s gebaseerd op waargenomen niveaus corruptie in de publieke sector naar de mening van experts en zakenlieden. De schaal loopt van 0 naar 100: 0 betekent uiterst corrupt, de landen dicht onder de 100 zijn bijna corruptievrij.
Transparency International zegt het frustrerend te vinden dat de gemiddelde score in 2020 slechts 43 punten was en dat twee derde van de landen minder dan 50 scoorden.
‘Bijna de helft van alle landen staan al tien jaar op dezelfde plaats. Dus die zijn er niet in geslaagd corruptie in de publieke sector efficiënter aan te pakken.’
Het rapport van 2020 geeft ook de gevolgen van corruptie aan voor de acties die regeringen ondernemen tegen Covid-19, het vergelijkt de prestaties van landen met hun investeringen in gezondheidszorg en de mate waarin democratische normen en instituten zijn verzwakt tijdens de pandemie.

Overpeinzing om 6:43 uur

31 januari – Mijn hobbywerkdag begint met hetzelfde ritueel. Tussen half zeven en zeven brengt de nachtwaker Bangkok Post. Soms lig ik dan te slapen, soms ben ik wakker zoals vandaag. Ik hoor aan zijn geslof dat hij er aan komt. Hij werpt de krant met een sierlijk boogje op mijn bed, want zet geen voet in mijn kamer.

De eerste paar minuten reageer ik niet. Ik drink koffie, een duiveltje in mij zegt: Hou toch eens op met Nieuws uit Thailand. Wie interesseert al dat gezever nou? Neem een vrije dag, ga lekker loungen. Maar waarom zou ik? Alsof dat zo leuk is.

Wereldwijd: Herstelde patiënten > 74 miljoen

NL en BE: 2 dagen minder nieuwe besmettingen, 3 dagen dito doden

31 januari – Het is vandaag de laatste dag dat je elkaar gelukkig nieuwjaar mag wensen. Of het dat wordt, valt te bezien want het coronavirus blijft zijn ziekmakende en dodelijk werk doen. De lichtpuntjes zijn vandaag miniem: het aantal herstelde patiënten wereldwijd heeft de 74-miljoengrens overschreden, Nederland en België melden minder nieuwe besmettingen en doden, maar dat is de winst van één dag. Morgen kan het anders zijn.

Nederland meldt 4.350 nieuwe besmettingen naar 90.602 en België 2.683 naar 705.120, tezamen 7.033 tegen 7.434 een dag eerder en 7.746 twee dagen eerder. Het aantal doden is in Nederland gestegen met 56 naar 13.872 en in België met 36 naar 21.018, tezamen 92 tegen 112 een dag eerder. Het aantal herstelde patiënten is in België met 152 toegenomen naar 48.708. Thailand meldt 930 nieuwe besmettingen naar 17.953.

Het aantal besmettingen heeft wereldwijd geen miljoenengrens overschreden: het bedraagt 102.713.851, iets meer dan een half miljoen een dag eerder. Het aantal herstelde patiënten is wel over een grens gesprongen: het aantal nam met 437.378 toe naar 74.422.481. Het aantal ernstig zieke patiënten dat als een jojo op en neer gaat, is gisteren met 727 gezakt naar 109.000 en het aantal doden is met 15.144 toegenomen naar 2.218.137.

België (25) en Nederland (21) staan onveranderd op dezelfde plaats, Thailand is gezakt van 119 naar 118.

Thailand scoort nieuw dieptepunt op corruptie index

31 januari – De krant tilt zwaar aan de val van drie plaatsen die Thailand heeft gemaakt op de jaarlijkse Corruption Perceptions Index, want opent met een paginabrede kop op pagina 3: Kingdom hits new low in graft index.

Nu moet ik toegeven dat corruptie endemisch is in het land, maar de val zegt weinig: andere landen kunnen Thailand hebben ingehaald, bovendien: sinds 2012 toen het op 103 stond, is de score van het land nauwelijks veranderd.

Ik zal u verder niet vermoeien met cijfers, die noemde ik trouwens al in Nieuws van de website. De krant voert er alleen een nogal vrijblijvend commentaartje aan toe van secretaris-generaal Mana van de particuliere Anti-Corruption Organisation of Thailand. Hij dringt aan op hervorming van het ambtenarenapparaat en rechtssysteem.

Erg optimistisch is hij niet. ‘We hebben geprobeerd het ambtenarenapparaat, het rechtssysteem en het politiekorps te hervormen om anti-corruptie pogingen te verbeteren, maar er is geen vooruitgang geboekt.’ Dat klinkt als een roepende in de woestijn, vindt u niet?

Pattaya gaat open, maar hotels blijven dicht

31 januari – Het lijkt de omgekeerde wereld: een bedrijf dat vraagt dicht te mogen blijven, wat de hotelsector in Pattaya heeft gedaan. De autoriteiten hebben het verzoek gehonoreerd, waardoor de hoteleigenaren en personeel nu in aanmerking komen voor een werkloosheidsuitkering van drie maanden uit het Social Security Fund en daar was het dus om te doen. Blijkbaar levert dat meer op dan open gaan.

BP opent vandaag met het nieuws dat de Covid-19 restricties in de provincie Chon Buri en Pattaya City zijn versoepeld. Formeel heet het dat de status van de provincie is veranderd van rode naar oranje zone , waardoor bedrijven vanaf morgen hun normale werkzaamheden kunnen hervatten.

De provinciale commissie besmettelijke ziektes maakte het goede nieuws gisteren bekend. Ze durfde dat wel aan want de provincie is al sinds 21 januari virusvrij, telt slechts 1 dode en in totaal 648 besmettingen met vier patiënten die nog behandeld worden. De commissie heeft wel betrokkenen gewaarschuwd zich te houden aan de preventie richtlijnen van het ministerie van Volksgezondheid.

Restaurants, pubs, bars en karaokebars mogen open blijven tot 23 uur. Scholen en andere onderwijsinstellingen mogen ook weer open gaan met de nodige voorzorgsmaatregelen en klassen beperkt tot 25. Uitgaansgelegenheden worden elke veertien dagen gecontroleerd. Activiteiten met meer dan driehonderd personen blijven verboden. Screening controleposten op 17 locaties zijn vervallen, maar gastarbeiders mogen niet reizen.

Ook in andere provincies zijn de touwtjes gevierd. In Samut Sakhon, het epicentrum van de tweede uitbraak, mogen markten, vlooienmarkten en eetgelegenheden weer open. Maar andere bedrijven en ondernemingen blijven dicht, zoals bevolen door het CCSA. Het heeft ook toestemming gegeven voor versoepeling van restricties in grote delen van het land. In zogeheten red zone provincies, waaronder Bangkok en buurprovincies blijven de restricties van kracht. En in het hele land blijven hanen- en stierengevechten verboden.

Tot zover mijn samenvatting. Meer weten? Lees: Hotels stay closed as Pattaya reopens.

All quiet on the platform: People at Hua Lamphong Station, the main railway station in Bangkok.

SRT vakbond wijst volledige sluiting Hua Lamphong af

31 januari – De vakbond van de spoorwegen verzet zich met hand en tand tegen de sluiting van centraal station Hua Lamphong in november wanneer alle treindiensten worden overgeheveld naar het Bang Sue Grand Station.

De State Railway Workers’ Union vindt dat geen goed idee. In een brief aan minister Saksayam (Transport) schrijft voorzitter Suwit dat duizenden forenzen daardoor gedupeerd dreigen te worden. Hij pleit voor handhaving van enkele diensten om de gevolgen voor hen te verminderen.

De sluiting heeft met name gevolgen voor bewoners in de westelijke voorsteden die afhankelijk zijn van een goedkope treinverbinding naar Hua Lamphong, dat in het centrale zakenkwartier staat en vlakbij toeristische plaatsen. Ook treinen naar het Oosten gebruiken het station als overstappunt.

Bovendien, renedeert Suwit, verliest de SRT toekomstige mogelijkheden voor commerciële ontwikkeling en last but not least het station heeft een culturele en historische waarde die de SRT zou kunnen uitbuiten. ‘SRT zou mogelijkheden verkwisten om Hua Lamphong te gebruiken voor het ontwikkelen van cultureel toerisme of het regelen van speciale diensten wanneer het dicht gaat.’

Wat de Spoorwegen (SRT) van plan zijn met het 105 jaar oude station is onbekend. Naar verluidt zou de SRT het willen handhaven als museum. SRT-gouverneur Niruj erkent dat sommige forenzen worden gedupeerd, maar hij zegt dat gewerkt wordt aan noodplannen om de gevolgen te helpen verminderen. Niruj vergelijkt het met de sluiting van Don Mueang. Sommige mensen werden toen gedupeerd. ‘De volgende uitdaging is de gevolgen te reduceren.’

Niruj rekent voor dat de drieduizend forenzen die dagelijks van Makassan naar Hua Lamphong reizen, last zouden hebben van de verhuizing. De SRT kan voor hen speciale shuttle bussen inzetten, zegt hij. Daarnaast bestudeert SRT een plan om land rond stadsstations te ontwikkelen, zoals station Samsen. Hua Lamphong wordt dan tijdelijk gebruikt als treindepot en onderhoudsstation.

Kort Nieuws zondag 31 januari

– Het gebruikelijke achtergrondverhaal op zondag zet vandaag werkers uit Myanmar en monniken in het zonnetje, die in Samut Sakhon helpen bij de strijd tegen het virus.

Ze hebben vrijwillig aangeboden hun steentje bij te dragen, een steun die de druk op gezondheidswerkers vermindert en helpt bij het testen en voorlichten van gastarbeiders die nauwelijks Thais begrijpen. Daarnaast houden ze toezicht op patiënten met ernstige symptomen en coördineren verzoeken om hulp of medicatie.

‘Gastarbeiders zijn doorgaans verlegen en bang om met Thai te communiceren’, zegt directeur Anukul van het Samut Sakhon Hospital. ‘Ze voelen zich meer op hun gemak wanneer ze praten over hun ziekte en wat ze nodig hebben met landgenoten. Migranten vrijwilligers zijn een grote hulp voor ons. Ze zijn tijdelijke gezondheidswerkers die de efficiëntie van veldhospitalen verbeteren en het directe contact met patiënten verminderen.’

De provincie telt negen veldhospitalen met elk zeshonderd bedden en een in aanleg. Ze maken gebruik van een telemedicijnsysteem, gefinancierd door de Chaipattana Foundation. Het systeem met op afstand bestuurde Pinto robots, die voedsel en medicijnen naar patiënten brengen, vermindert het risico van besmetting van medisch personeel. In veldhospitalen verrichten tien robots nuttige diensten.

Tot zover mijn bespreking. Meer weten? Lees: Myanmar workers help in virus fight.

– Het overige nieuws serveer ik in de vorm van koppen, aan de hand waarvan u het desbetreffende bericht gemakkelijk kunt vinden op de website. Dit zijn ze:

Graft in state help scheme scam worth 1.7 billion baht
Singer in hot water over Tang Chao claims
Uni’s aviation college pleads for govt help
Up to 10m sign-ups expected for new Covid-19 cash package

De rubriek News Bites bevat twee kortjes en een rectificatie.


 

Egypt’s famed Nile cruise ship sails despite pandemic

30 januari – Soms kom ik artikelen in Bangkok Post tegen over onderwerpen, waarover ik veel liever zou schrijven dan het gezever in Thailand over hervorming van de monarchie, wijziging van de grondwet, mensen die worden opgepakt wegens majesteitsschennis, corrupte praktijken bij de politie enzovoort. Kan me allemaal geen barst schelen. Ze doen maar in Thailand, mij raakt het niet.

Eén zo’n artikel waarvoor ik uw aandacht wil vragen, gaat over het ss Sudan, een Nijl cruiseschip waarop Agatha Christie in 1933 een reis maakte die haar inspireerde tot het schrijven van Death on the Nile. Mijn oog viel op het artikel, ik zag de foto’s van het in 1885 gebouwde schip voor de Egyptische koninklijke familie en in 1921 omgebouwd tot cruiser en ik was gelijk verkocht.

Als ik ooit de hoofdprijs win in de Staatsloterij pak ik het eerste het beste vliegtuig naar Egypte, betaal 4.000 dollar voor de cruise van acht dagen en wentel mij in de luxe van het fameuze schip. Stapt u met me mee aan boord en geniet! Meer weten? Klik hier.

The SS Sudan on the Nile river, near the Egyptian city of Aswan. A trip on the cruiser in 1933 inspired British crime author Agatha Christie to write one of her most widely read works, Death on the Nile.

The lobby of the SS Sudan.

The suite in the Old Cataract Hotel, in Aswan, in which Christie is believed to have stayed during her trip to Egypt in 1933.


 

Het nieuws in fotoberichten

With most hotels empty of guests, chefs from the Grand Mercure Hotel on Ratchadaphisek Road were out on the street preparing food for sale to passers-by, in Bangkok on Friday.

Rescue workers retrieve human bones from a pond in the backyard of the house of Apichai Ongwisit (inset) in Bang Khae district of Bangkok on Jan 17, 2020.

Apichai Ongwisit, aka “Ice Metal Casket”, has been sentenced to life imprisonment for the murder of a young woman whose body was found stuffed inside a metal casket at his Bangkok house. The Thonburi Criminal Court also ordered Apichai, 41, to pay 2.9 million baht to the mother and a child of his victim, Warinthorn Chaiyachet, 22.

Prosecutors and Sukdaporn Chaiyachet, the mother of the victim, and her child had filed suit as co-plaintiffs against Apichai for the brutal murder and concealment of Warinthorn’s body. They asked that the sentence in this case be added to jail terms already given to Apichai in three related cases.

A drug suspect tried to escape detention on Friday by setting fire to a police pickup truck carrying him and three other detainees to the provincial court in Udon Thani. The fire broke out in a pickup truck belonging to the of Nong Saen police station as it was heading to the court in Muang district where officers were seeking to further detain the four suspects.

A police driver spotted the fire behind the passenger compartment, stopped to douse it and unlocked the rear door to bring the four occupants, incuding Somsamai Paipanao, 46, to safety. Mr Somsamai then escaped, while the others stood still. Police soon found him hiding in a drainage pipe about 100 metres from the scene.

A disease control worker sprays disinfectant at Prachaniwet School in Chatuchak district, Bangkok, on Friday. Schools will reopen on Monday when many businesses and other activities will also resume to varying degree.

Covid-19 restrictions are being relaxed in most areas, allowing some closed businesses and activities to resume on Monday, but substantial controls remain in place throughout red-zoned provinces in the greater Bangkok cluster. Five categories of control zone are being applied.

Voor de waslijst van heropeningen en voortgezette sluitingen klik hier: Covid-control restrictions eased from Monday

Thailand will be well represented in the semi-finals of the HSBC BWF World Tour Finals on Saturday, but the country’s highest-profile player won’t be among the contenders. Ratchanok Intanon was dumped out of the badminton showcase after suffering another defeat to Tai Tzu-ying on Friday.

The Thai top seed and world No.5 won the first game 25-23 before her longtime Taiwanese rival came back to even the match with a 21-12 victory and then clinch the decider 21-9. The defeat ends Ratchanok’s campaign in the first round, leaving Pornpawee Chochuwong as the only Thai in the semi-finals of the women’s singles.

The 109 people caught partying at a bar on Koh Phangnan in contravention of Covid-19 restrictions have been fined 4,000 baht each. They were also each sentenced to one month in prison, suspended for one year. The bar owner and a staff member were each fined 10,000 baht and sentenced to two years in prison, suspended for one year.

A health official receives a dose of AstraZeneca’s Covid-19 vaccine manufactured by the Serum Institute of India, at Infectious Diseases Hospital in Colombo, Sri Lanka on Friday.

AMSTERDAM: Europe’s medicines regulator on Friday recommended approving AstraZeneca and Oxford University’s Covid-19 vaccine for people over the age of 18, the third vaccine to be cleared for use in the European Union.

The AstraZeneca vaccine demonstrated an efficacy of around 60% in the trials on which it based its decision, the European Medicines Agency (EMA) said in a statement.


 

Nieuws van de website 29-30 januari

• Video: Red Line train trials. The State Railway of Thailand does a trial run on the Red Line between Bang Sue and Taling Chan stations. The route is expected to open in November.

• Het Centre for Covid-19 Situation Administration heeft vrijdag 802 nieuwe besmettingen bekend gemaakt van 781 personen in het binnenland en 21 die uit het buitenland waren gekomen en in quarantaine waren. Ze brachten het totaal aantal besmettingen sinds januari 2020 op 17.023.
Actief testen in woonwijken leverde 692 besmette personen op en ziekenhuizen deden er de afgelopen 24 uur nog eens 89 besmettingen bij.
De besmettingen in woonwijken werden gevonden in de provincies Samut Sakhon (686), Bangkok (3), Nonthaburi (1), Sa Kaeo (1) en Rayong (1).
Van de besmettingen, ontdekt in ziekenhuizen, waren 79 in Samut Sakhon, gevolgd door Bangkok (7), Ayutthaya (2) en Ang Thong (1).
Van de 21 in het buitenland besmette personen kwamen 19 uit dertien landen en 2 uit Maleisië en Myanmar. Die werden gevonden tijdens screening bij de grens en op een natuurpad. De dertien landen waren India (2), Duitsland (2), de VS (3), Nederland (2) en Saoedi-Arabië (2). Uit elk van de landen Bahrein, Indonesië, Ethiopië, Zweden, Zwitserland, Zuid-Afrika, Engeland en Oostenrijk kwam 1 besmette persoon.
Van het totaal aantal besmettingen zijn 11.396 patiënten hersteld (66,9 pct), inclusief 109 die de afgelopen 24 uur uit een ziekenhuis of een medische faciliteit zijn ontslagen. 5.551 patiënten worden nog behandeld. Het dodental bedraagt ongewijzigd 76.
Sinds de tweede golf besmettingen medio december uitbrak zijn 12.786 besmettingen vastgesteld, waarvan 98 procent in de provincie Samut Sakhon en 1,2 procent in Bangkok.

Update zaterdag: 930 nieuwe besmettingen van 916 personen in het binnenland en 14 die uit het buitenland waren gekomen. Het aantal doden is met 1 toegenomen naar 77. De nieuwe dode was een man uit Myanmar, een alcoholicus die levercirrose had. Hij was in contact geweest met een besmet iemand.

CCSA spokesman Taweesilp Visanuyothin at Government House in Bangkok on Friday.

• Sporttoernooien en schoonheidswedstrijden zijn voortaan toegestaan, mits controlemaatregelen in acht worden genomen. Het CCSA durft de versoepeling wel aan want de autoriteiten zijn erin geslaagd drie internationale badmintontoernooien deze maand virusvrij te houden, aldus CCSA-woordvoerder Taweesilp Visanuyothin vrijdag.
De geëiste maatregelen zijn afstand houden, het dragen van een mondkapje, handen wassen, traceren en een quarantaine van veertien dagen voor deelnemers uit het buitenland. Alle deelnemers moeten getest worden op het virus. De organisatoren moeten zorgen voor een afgesloten omgeving of ‘bubble’ om te voorkomen dat de ziekte zich verspreidt. Toeschouwers zijn niet toegestaan, maar wellicht later wel.

Besmettingen wereldwijd > 102 miljoen

NL en BE: Aantallen nieuwe besmettingen en dito doden licht gedaald

30 januari – Het aantal nieuwe besmettingen in Nederland en België is na twee dagen stijging gedaald met 12 en het aantal nieuwe doden voor de tweede achtereenvolgende dag (min 10). Wereldwijd heeft het aantal besmettingen de 102-miljoen grens overschreden, het aantal herstelde patiënten zal pas vandaag een miljoenengrens passeren. Dat zijn de belangrijkste ontwikkelingen op de virus tracker vandaag, die betrekking heeft op de situatie tot 19 uur gisteren.

Nederland meldt 4.350 nieuwe besmettingen naar 90.602 en België 2.683 naar 705.120, tezamen 7.033 tegen 7.434 een dag eerder en 7.746 twee dagen eerder. Het aantal doden is in Nederland gestegen met 56 naar 13.872 en in België met 36 naar 21.018, tezamen 92 tegen 112 een dag eerder. Het aantal herstelde patiënten is in België met 152 toegenomen naar 48.708. Thailand meldt 930 nieuwe besmettingen naar 17.953.

Ten slotte de cijfers wereldwijd. Aantal besmettingen plus 599.134 naar 102.132.931, aantal doden plus 16.284 naar 2.202.993, aantal ernstig zieken min 521 naar 109.727 en aantal herstelde patiënten plus 540.145 naar 73.985.103.

België (25) en Nederland (21) staan ongewijzigd op dezelfde plaats,. Thailand is gezakt van 121 naar 119.

BP in vogelvlucht

30 januari – Bangkok Post telt vandaag zeventien nieuwsberichten en –verhalen op de drie binnenland pagina’s van het eerste katern, een fors aantal dankzij het ontbreken van advertenties. De rubriek In Brief telt vier kortjes in een volle kolom.

Aan illustratiemateriaal biedt Binnenland vijf foto’s, waarvan drie in een fotobericht, twee postzegelfoto’s en een infographic plus natuurlijk de virus tracker.

Prominent op de voorpagina een 3-koloms foto van een kermisattractie in Dream World Amusement Park in Pathum Thani. Alle stoeltjes zijn bezet, het bijschrift denkt dat ouders hun kids ‘for some fun’ naar de droomwereld hebben meegenomen omdat maandag de scholen heropenen.

De dragende plaat op de 3 toont koks die voor hotel Grand Mercure aan de Ratchadaphisek Road staan te koken. Hebben ze nog wat te doen, want gasten zullen er wel niet zijn in het hotel. Er staat een rij wachtenden om een gerecht te kopen vanaf 40 baht. De foto vindt u in Het nieuws in fotoberichten.

Altijd leuk om in de krant een plaats tegen te komen, die ik goed ken. Ben er vaak in een taxi langs gereden en heb het aangrenzende winkelcentrum Fortune Town vaak bezocht. Heb de chefs nog niet aan het werk gezien.

Levering van vaccins in twijfel door EU-blokkade

30 januari – Delivery of jabs in doubt, kopt de krant boven het openingsverhaal. De twijfel wordt veroorzaakt door de Europese Commissie die heeft gezegd EU-landen toe te staan export van vaccins te blokkeren indien de eigen bestellingen nog niet voltooid zijn.

De regering is bezorgd over de mogelijkheid dat de EU exporten beperkt, waardoor de verwachte levering van een tweede partij vaccins in gevaar komt. Over dit vooruitzicht is de regering begonnen met Europese vaccin leveranciers te onderhandelen, zegt minister Anutin (Volksgezondheid). ‘We hebben alles al gedaan wat we kunnen doen. Dus als er hierna problemen oprijzen, is dat buiten onze macht.’

De eerste partij van 50.000 vaccins van AstraZeneca arriveert naar verwachting in februari. Het vaccin is bestemd voor gezondheidswerkers in de frontlinie en personen met ondergeschikte gezondheidsproblemen in provincies met een hoog aantal besmettingen, zegt voorzitter Sophon van de sub-commissie vaccin management. Dat zijn de provincies Samut Sakhon, Nonthaburi, Samut Prakan, Pathum Thani en Tak. In juni komen andere groepen aan de beurt.

De eerste ronde begint in de derde week van volgende maand, de tweede vaccinatie volgt twaalf weken later of in ieder geval in mei of juni. Indien de tweede partij van AstraZeneca niet op tijd aankomt, gebruikt het land waarschijnlijk een in eigen land geproduceerde variant van hetzelfde vaccin, aldus Sophon.

Natuurlijk mag Spuit Ellef ook nog wat zeggen. Gevraagd naar de actie van de EC zegt premier Prayut dat alhoewel de regering geprobeerd heeft haar best te doen, het aanbod in de handen blijft van de landen en bedrijven die het vaccin produceren.

‘Ik kan alleen hopen dat alles gaat volgens plan. We hebben gesprekken gevoerd over de orders die we geplaatst hebben en ons is verzekerd dat we de afgesproken hoeveelheid krijgen. Maar we zullen nog moeten wachten en zien wat het land dat het vaccin bezit verder doet.’ Meer weten? Klik op de kop.

Prayut niet gerust op soepeler restricties

30 januari – Het twee grootste bericht op de voorpagina heeft premier Prayut als hoofdrolspeler. Die man zou een lintje moeten krijgen voor al zijn bijdragen aan het Thaise nieuws. Vaak maakt hij zich ergens zorgen over, maar of hij daardoor slecht kan slapen, heb ik nog nooit gelezen.

Deze maal is hij upbeat omdat het CCSA gisteren heeft besloten in grote delen van het land de teugels te laten vieren. Google Translate vertaalt upbeat als vrolijk, geestdriftig, optimistisch, mijn papieren woordenboek kent het alleen als opmaat in muziek en de website MWB vertaalt het als opgewekt, opgetogen, levenslustig, blijmoedig, dartel, tierig, blij, vrolijk, levendig ,monter. Wat hebben we toch een rijke taal met zoveel synoniemen.

Maar geen van dit alles is van toepassing. Prayut waarschuwt juist voor gemakszucht.

‘Beperkingen worden versoepeld waaronder de hervatting van bedrijven en scholen, maar iedereen dient nog steeds de gezondheidveiligheids protocollen te volgen. Anders zullen sommige bedrijven weer moeten sluiten.’

Omdat het bericht vergezeld gaat van bovenstaande infographic hoef ik er verder niets over te zeggen.

Kort Nieuws zaterdag 30 januari

– Ik blijf nog even op de voorpagina die bij hoge uitzondering twee buitenlandberichten bevat. Een meldt vanuit Washington dat tientallen ambassades, inclusief de delegatie van de VS en EU, er bij Myanmar op aan hebben gedrongen ‘to adhere to democratic rules’, zich aansluitend bij de VN in een koor van internationale bezorgdheid over een mogelijke coup.

En dan te bedenken dat Myanmar pas 10 jaar verlost is van bijna 50 jaar militair gezag met een ontluikende democratische regering onder een door de junta goedgekeurde grondwet waarin de macht wordt verdeeld tussen het civiele bestuur en ’s lands generaals.

Al weken heeft het machtige leger beschuldigingen geuit over wijdverspreide onregelmatigheden bij de verkiezingen in november, die een monsterzege opleverde voor de NLD van Aung San Suu Kyi. De roep van het leger voor verificatie van de kiezerslijst werd deze week opgevoerd met een legerwoordvoerder die dinsdag de mogelijkheid van een militaire machtsovername niet uitsloot om een eind te maken aan wat hij noemde een politieke crisis.

Het andere bericht zegt dat Duitsland twijfels heeft over de effectiviteit van het vaccin van AstraZeneca voor ouderen. ’s Lands immunisatiecommissie heeft aanbevolen dat alleen personen van 18 tot 64 jaar ermee worden gevaccineerd omdat er onvoldoende bewijs is van de effectiviteit voor personen van 65 jaar en ouder.

De producent zegt echter dat de laatste analyse van klinische data de effectiviteit wel ondersteunt. Het bedrijf wacht op een beslissing van het European Medicines Agency.

– In de wedstrijd Wie heeft de meeste berichten op haar pagina wint pagina 2 van 3 met zeven tegen vijf. De pagina opent met het bericht dat surrogate babies (draagmoederbaby’s) gestrand zijn in Thailand vanwege de internationale reisbeperkingen. Voor de kindjes wordt nu gezorgd door personeel van het ministerie van Sociale Zaken.

HSSD-hoofd Akom zegt dat veel vrouwen die verdacht worden van draagmoederschap naar ziekenhuizen zijn gegaan en om medische behandeling hebben gevraagd. Uit testen is gebleken dat hun DNA niet overeenkomt met dat van de baby. Politie en andere diensten doen onderzoek naar degenen die zich schuldig hebben gemaakt aan het illegale bedrijf.

– Pagina 3 opent met aflevering zoveel in de continuing story over het door de oppositie aangevraagde censure debate (interpellatie). House Speaker Chuan heeft de bijbehorende motie van wantrouwen op de parlementsagenda geplaatst. Hij heeft zich neergelegd bij de tekst waarover hij eerder zei dat die aangepast moest worden omdat die de monarchie noemde, maar de oppositie heeft geweigerd dat te doen. Chuan was bang dat het debat uit de hand zou lopen.

Het volgende bedrijf in deze soap is overleg tussen het secretariaat van het Huis van Afgevaardigden met het kabinet. Daarna bepaalt een commissie van parlementswhips het precieze tijdpad.

– De gebruikelijke opsomming van berichten die nog resteren, laat ik deze keer achterwege: het zijn er te veel. Ik noem alleen de belangrijkste (in eigen woorden).

– Mae Sot: 6 agenten in quarantaine door besmette arrestant
– Drie werpers pingpong bommen aangehouden
– Alle 238 personeelsleden Iconsiam virusvrij, morgen Super Big Cleaning Day
– Artsen geërgerd over nachtelijke telefoontjes
– Drie arrestaties in co-payment We Travel Together


 

After a month of closure due to the recent Covid-19 surge, the history-rich Phyathai Palace is set to reopen in February.

Currently a museum, Phyathai Palace is flanked by Phramongkutklao Hospital on the east side and the Royal Thai Army Nursing College on the west side. Both neighbours share the piece of land that was once the palace grounds. Over the past century, the royal compound has gone through many phases of evolution.

Aanbevolen ter lezing in het Life katern van BP: Hidden in plain sight.

The Thewarat Sapharom Hall is the oldest building in Phyathai Palace. It was built during the reign of King Vajiravudh to serve as an audience hall for his mother Queen Sri Bajarindra who moved to live in the palace permanently after the death of King Chulalongkorn in 1910.

When the Queen Mother herself passed away nine years later, King Vajiravudh decided to turn the place into a new palace of his own. He had all of the old buildings dismantled to make way for the new ones, except for the Thewarat Sapharom Hall. The king used it for functions and performances.

Het nieuws in fotoberichten

A worker cleans a classroom at Ban Bangkapi School in Bang Kapi district, Bangkok, on Thursday morning. The school is expected to reopen on Monday as the govenment eases Covid-19 restrictions.

A vendor on Yaowarat Road in Bangkok sits idly. Operators in the central and eastern regions and Bangkok displayed the weakest confidence in the tourism industry.

The Disease Control Department has asked the Bangkok Metropolitan Administration (BMA) to take legal action against people involved with the birthday party of actor Techin Ploypetch, also known as DJ Matoom, after more Covid-19 infections were linked to the celebration.

Techin, 33, is himself in hospital being treated for the coronavirus disease, with some Thai media reports making reference to a “super spreader” and efforts to conceal his infection.

There were now 26 people confirmed infected with Covid-19 and 113 at-risk people. Another 53 were considered at low-risk of infection, but the figures could rise, according to Apisamai Srirangsan, assistant spokeswoman of the Centre for Covid-19 Situation Administration.

Het nieuws in infographics

Klik hier voor het bijbehorende bericht: Food export value to rise on higher prices


 

Nieuws van de website 28-29 januari

• Het Centre for Covid-19 Situation Administration (CCSA) heeft donderdag 756 nieuwe besmettingen bekend gemaakt van 746 personen in het binnenland en 10 personen die uit het buitenland waren gekomen en in quarantaine waren. Ze brachten het totaal aantal op 16.221.
724 besmette personen werden ontdekt tijdens actief testen in woonbuurten en 22 in ziekenhuizen.
Alle nieuwe besmettingen, gevonden door actief testen, zijn ontdekt in de provincie Samut Sakhon: 710 gastarbeiders en 14 Thais. In ziekenhuizen zijn 22 besmettingen ontdekt: 9 in Samut Sakhon, 8 in Bangkok en 3 in Samut Prakan.
De uit het buitenland gekomen besmette personen kwamen uit Rusland (2), de VS (5), Portugal (1). Indonesië (1) en Qatar (1).
Van het totaal aantal infecties sinds januari 2020 zijn 11.287 patiënten hersteld (69,5 pct), inclusief 233 die de afgelopen 24 uur uit een ziekenhuis of medische faciliteit zijn ontslagen, 4.858 patiënten worden nog behandeld. Het dodental bedraagt ongewijzigd 76.
61 van de 77 provincies hebben de afgelopen zeven dagen geen besmettingen gemeld.

• De provincie Ayutthaya krijgt weer een apart websitebericht, geen idee waarom. In de provincie is 1 nieuwe besmetting ontdekt, waardoor het totaal aantal op 43 is gekomen.
De nieuwe patiënt is een 53-jarige vrouw, echtgenote van een eerder besmette patiënt. Het echtpaar zijn groentehandelaren. Ze reizen regelmatig naar Ang Thong in hun voertuig, kopen er groentes en leveren die af bij hun zoon in Samut Prakan die ze op de Namdaeng markt verkoopt. Soms overnachtten ze in het huis van hun zoon.
De provinciale commissie besmettelijke ziektes heeft op donderdag besloten veel types bedrijven toe te staan om vanaf 1 februari de deuren open te gooien. Het gaat om dagcentra voor ouderen, game en internet shops, bijscholings instituten, rijscholen, fitness clubs en bokskampen. De stafleden van deze plaatsen dienen een training te volgen en moeten zich strikt aan de voorschriften houden. Functionarissen komen op inspectiebezoek.

• Iedereen mag vanaf vandaag (vrijdag) hennep verbouwen, importeren, exporteren, verspreiden en in bezit hebben, mits met toestemming van de FDA of provinciale volksgezondheid kantoren. De hennep of kanchong, een type 5 narcoticum, mag voor alle doeleinden gebruikt worden: commercieel, medisch, onderwijs, research of cultureel. Bewerking van alle delen van de plant is toegestaan zoals voor het maken van hennep extracten, kruidendrankjes, cosmetica en andere producten. Het vrijgeven van de plant is geregeld in een ministerieregeling, die donderdag is getekend door minister Anutin (Volksgezondheid).

• Thailand staat wereldwijd op de vierde plaats van landen die geslaagd zijn in het beperken van de viruspandemie, aldus het Lowly Institute in Sydney. De ranglijst wordt aangevoerd door Nieuw-Zeeland, Vietnam en Taiwan.
Lowly gebruikte openbaar beschikbare gegevens om 97 landen en een regio te rangschikken in hun coronavirus respons in de 36 weken die volgde op de honderdste bevestigde besmetting. China ontbreekt in de lijst als gevolg van wat de denktank zegt een ‘gemis aan openbaar beschikbare gegevens over testen’.
Gegevens op basis van zes criteria zijn herleid tot een score van 0 tot 100, waarbij de hoogste scores de beste reacties aangeven. Nieuw-Zeeland scoorde gemiddeld 94,4, Vietnam 90,8, Taiwan 86,4 en Thailand 84,2

• Het ministerie van Financiën heeft zijn economische voorspelling voor 2021 verlaagd naar 2,8 procent tegen 4,5 procent in oktober, rekening houdend met de nieuwe golf aan besmettingen en de nieuwe stimuleringsmaatregelen van de regering.
Het ministerie bevindt zich in goed gezelschap want eerder deze maand maakte de Bank of Thailand bekend dat haar GDP groeicijfer van 3,2 procent wellicht verlaagd moet worden. Ook het Internationele Monetaire Fonds verlaagde zijn prognose van 4 naar 2,7 procent.
‘De nieuwe golf aan uitbraken schaadt de economie dit jaar en draagt bij aan de neerwaarts revisie van het GDP in 2021’, zegt Kulaya Tantitemit, waarnemend hoofd van het Fiscal Policy Office. De belangrijkste reden voor de aanpassing is een vermindering van het aantal toeristen dat verwacht wordt.
Het ministerie heeft ook zijn schatting van het GDP in 2020 aangepast. Waarschijnlijk kromp de economie vorig jaar met 6,5 procent vergeleken met een eerder geschatte krimp van 7,7 procent. De schatting is aangepast omdat het derde kwartaal van 2020 beter dan verwacht presteerde en door de fiscale stimuleringsmaatregelen, aldus Kulaya.

• Het Department of Thai Traditional and Alternative Medicine en drie ander diensten zetten hun studie voort naar de effectiviteit van het binnenlands kruid fah talai jone (wetenschappelijke naam andrographis paniculata) bij de behandeling van Covid-19 patiënten.
Daarmee zijn tijdens een proef gunstige resultaten geboekt. De tweede fase heeft tot doel vast te stellen of het kruid effectief is bij de behandeling. In de studie wordt ook nagegaan of het kruidenextract veilig gebruikt kan worden naast de standaard behandelingen, aldus departementaal directeur-generaal Amporn Benjaponpitak donderdag.
Het departement en het Samut Prakan Hospital zijn in december begonnen zes patiënten te behandelen met het kruidenextract. Gebleken is dat vanaf de derde dag na een dagelijkse inname van het extract hun conditie verbeterde: hun symptomen zoals hoesten, zere keel, flegma, loopneus, spierpijn en hoofdpijn verminderden geleidelijk. Bijwerkingen zijn niet gevonden; de lever en nieren functioneerden normaal.
Amporn zegt dat de positieve resultaten het departement, Samut Prakan Hospital, Department of Medical Sciences en de Government Pharmaceutical Organization hebben aangezet de studie in de tweede fase voort te zetten.

Twee miljoenengrenzen overschreden

NL en BE: Meer nieuwe besmettingen, minder minder nieuwe doden

29 januari – Het goede nieuws is dat het aantal nieuwe doden in Nederland en België is gedaald; het slechte nieuws dat het aantal nieuwe besmettingen is gestegen. Wereldwijd zijn twee miljoenengrenzen overschreden: het aantal besmettingen is gestegen naar 101+ miljoen, het aantal herstelde patiënten naar 73+ miljoen. Dat zijn de belangrijkste ontwikkelingen vandaag op de virus tracker.

Nederland meldt 4.726 nieuwe besmettingen naar 961.593 en België 3.020 naar 699.662, tezamen 7.746 tegen 5.701 een dag eerder. Het aantal doden is in Nederland gestegen met 68 naar 13.733 en in België met 54 naar 20.933, tezamen 122 tegen 151 een dag eerder. Het aantal herstelde patiënten is in België toegenomen met 167 naar 48.391. Thailand meldt 756 nieuwe besmettingen naar 16.221.

Ten slotte de cijfers wereldwijd. Aantal besmettingen plus 603.481 naar 101.533.797, aantal doden plus 17.013 naar 2.186.709, aantal ernstig zieken plus 42 naar 110.290 en aantal herstelde patiënten plus 475.158 naar 73.444.958.

België (25) en Thailand (121) staan nog steeds op dezelfde plaats, Nederland (20) is opnieuw ingehaald door Tsjechië en staat nu op 21. In de toptien staan alle landen nog steeds op dezelfde plaats. Ik noem het voor de laatste keer, want het is elke dag hetzelfde liedje en dat gaat vervelen.

Labour activists gather at Government House in Bangkok on Tuesday to seek financial aid for workers in the Social Security system.

Eindelijk hulp voor personeel particuliere bedrijven

29 januari – Bangkok Post telt vandaag veertien nieuwsberichten en –verhalen op de drie binnenland pagina’s van het eerste katern. Twee advertenties van een kwart en een vijfde pagina reduceren de redactieruimte enigszins, de rubriek In Brief ontbreekt.

Vijf berichten bevatten direct of indirect virusnieuws, waaronder de opening die meldt dat de regering gelijk Ezeltje strek je met geld strooit. Elf miljoen werknemers van particuliere bedrijven, verzekerd bij het SSF, krijgen een eenmalige uitkering van 4.000 baht om ‘de last van de Covid-19 pandemie te dragen’, aldus minister Suchart (Werkgelegenheid).

Aan illustratiemateriaal bevatten de pagina’s drie foto’s, twee kleintjes en drie postzegelfoto’s. De grootste foto van vier kolom, geplaatst in een fotobericht bovenaan de voorpagina, toont de toegang van Walking Street in Pattaya met de naam in nieuwe neonletters. Het bijschrift meldt dat vele uitgaansgelegenheden en winkels zijn gesloten, sommige permanent en dat andere hun ruimte hebben verhuurd om het hoofd boven water te houden.

De werknemers die geholpen worden, zijn tot nu toe buiten de boot gevallen bij hulpacties van de overheid, waarover uit verschillende hoeken al geklaagd is. Minister Suchart ontkent dat het ministerie van Werkgelegenheid de ogen heeft gesloten voor de benarde situatie van de werkers. ‘Iedereen voelt het gevolg van de crisis. Het ministerie begrijpt dit en probeert het personeel in het social security stelsel te helpen.’

Naar verwachting kost de steun de overheid 40 miljard baht, waarvoor de noodlening van 1 biljoen baht wordt aangesproken. Over de details moeten het ministerie en de NESDC nog overleg voeren. Volgende week vergadert het kabinet erover.

Arbeidsactivisten houden nog even hun kruit droog en wachten het kabinetsbesluit af. Een ambtenaar bij de gemeente Omnoi (Samut Sakhon) is verre van enthousiast. De hulp wordt slechts één maand verstrekt en is klaarblijkelijk bedoeld kritiek te ontkrachten dat de regering geen aandacht schenkt aan deze groep werknemers, zegt ze.

Meer infecties gekoppeld aan ‘DJ Matoom’

29 januari – Het Department of Disease Control heeft de gemeente Bangkok gevraagd juridische actie te nemen tegen mensen die hun timeline (tijdlijn) verzwijgen, waardoor contactonderzoek wordt bemoeilijkt.

Het verzoek komt voor uit de affaire met de besmette acteur Techin Ploypetch, beter bekend als DJ Matoom, die op zijn verjaardagsfeestje anderen besmet heeft die op hun beurt weer anderen besmet hebben.
CCSA-woordvoerder Apisami, die dit gisteren bekend maakte, zegt dat 26 besmettingen zijn bevestigd. 113 personen hebben het risico op besmetting gelopen en nog eens 53 weinig risico, maar dat aantal kan nog stijgen. Dat maakt Matoom tot een super spreader.

‘Deze lieden met hoge en lage risico’s hebben veel plaatsen bezocht, waaronder hotels en restaurants. Controlerende functionarissen zijn bezorgd omdat informatie van hen inconsistent is, sommigen verzwegen zelfs informatie. Daardoor kan de ziekte zich sneller verspreiden en wordt het te laat die te beheersen.’

De boosdoeners hebben verschillende wetten overtreden, die een maximum gevangenisstraf kennen van 2 jaar en/of een boete van 40.000 baht. Apisamai zegt dat de zaak op een manier wordt behandeld die een les vormt voor toekomstige stedelijke leeftstijlen en Covid-19 beheersing.

Kort Nieuws vrijdag 29 januari

– De follow-up op de affaire Matoom vormt het tweede bericht op de voorpagina. Het derde meldt met illustraties van de uitgewisselde Twitter berichten het contact dat de nieuw benoemde Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken heeft gehad met zijn Thaise counterpart Don. Ze hebben elkaar telefonische gesproken. Antony Blinken schrijft dat hij een great first conservation met Don heeft gehad en Don schrijft dat hij verheugd is over het gesprek. ‘Look forward to working closely for benefits of our peoples&beyond.’ Het is de gebruikelijke holle taal van bewindslieden.

– De opening van pagina 2 gaat vergezeld van een foto van een lachende Patcharasri Benjamas, aka Kalamare, maar het lachen zal haar wel vergaan want de populaire entrepeneur/emcee (ceremoniemeester) is door de Consumer Protection Police Division gewaarschuwd tegen uitstel van haar afspraak met onderzoekers. Ze kwam gisteren niet opdagen om een toelichting te geven op de beweringen die ze in advertenties over haar producten doet. Ze zou de kwaliteit van haar voedselsupplementen overdrijven.

Kalamare moet nu op 8 februari op het matje komen en als ze weer niet komt, wordt een arrestatiebevel uitgevaardigd. ’t Is een follow-up, een eerder bericht meldde al wat voor fantastische eigenschappen haar stofjes hebben, ze maken het gezicht van gebruikers steviger en jeugdiger. Ze kunnen ook de overdracht van Covid-19 stoppen, wat een wetsovertreding is. Je moet wel erg naïef zijn als je dat gelooft. Meer weten? Lees: MC fails to heed CPPD summons.

– Goed nieuws voor de bewoners van de provincie Rayong. De markten mogen weer open gaan, want al drie dagen blijven nieuwe besmettingen uit. Loco-gouverneur Anan zegt in de opening van pagina 3 dat de Covid-19 situatie verbetert, alhoewel de provincie een zogeheten ‘maximum and strict control’ zone blijft totdat het CCSA anders beslist.

– Ik noem nog één bericht in de categorie goed klein nieuws. De bazin van een 14-jarige chihuahua die dacht haar lieveling definitief te moeten missen, heeft gratis maaltijden beloofd in een zaak waarvan de twee aunties voor haar hondje hebben gezorgd. De tantes weigerden een beloning van 100.000 baht, twee klanten die het hondje hadden gezien, kregen elk 30.000 baht.

Kanansinee (35) heeft op Facebook lezers uitgenodigd er noedelsoep te eten en een week lang de rekening te betalen. De ‘tantes’ zeggen dat er de eerste dag zoveel mensen op af kwamen dat ze aan het eind van de dag doodmoe waren en moesten stoppen. Kansinee drong vervolgens opnieuw aan op een geldelijke beloning.

Mobile supplies on the way: An official checks basic supplies onboard a ‘mobile pantry’ operated by the Ministry of Social Development and Human Security. The vans send food donations and other items to communities battered by the Covid-19 pandemic.

Het overige nieuws krijgt u in de vorm van koppen aan de hand waarvan u de berichten kunt vinden op de website van BP. En daarmee eindigt deze noodeditie. Het wachten is op mijn hulplijn in Nederland om de verbinding te herstellen.

– Gambling den report to reach PM ‘on Feb 12’
– 800 businesses accused of cheating co-payment scheme
– Scrutiny panel leans to elected assembly
– 17kg of crystal meth washes up at Samui
– Srisuwan want court to scrap permit for condo
– Boost for Thais eying foreign jobs
– Experts call for plan to help pupils catch up with studies
– 1st Army told to explain ganja assaults


 

Het nieuws in fotoberichten

Soldiers arrested one man and seized 74,000 methamphetamine pills and a kilogramme of crystal methamphetamine that had been smuggled across the Mekong river from Laos, in Tha Uthen district of Nakhon Phanom on Tuesday night.

Khao San Road, usually packed with carousing tourists, is virtually devoid of business activity.

The Tourism Council of Thailand (TCT) aims to establish the Tourism Labour Bank assistance programme by March for tourism workers suffering from the impact of the pandemic as the fresh outbreak could result in up to 2 million workers in the industry losing their jobs.

Commuters wearing face masks board a bus in Chatuchak district of Bangkok on Tuesday, when 819 new cases of Covid-19 disease were detected.

Nine gamblers, including two police and two municipal officials, were arrested during a raid on a house belonging to an assistant village head in Phichit province on Wednesday.

An amendment bill removing kratom from the narcotics list cruised through the final stages in the House of Representatives on Wednesday, taking it one step closer to legalisation. MPs voted 319-7 in the second and third readings to pass the bill, which will now go to the Senate for final approval. It will become law 90 days after it is published in the Royal Gazette.

Wat Laharn School in Bang Bua Thong district of Nonthaburi has been closed since the beginning of the year, but will reopen on Monday.

The government on Wednesday said it would reopen most schools — including those in Bangkok — from next week, in response to localised declines in new coronavirus infections.

The education ministry ordered schools closed in 28 provinces at the beginning of January. It will restart classes in all but one of those from Monday.

Noknoy Uraiporn (centre) and other mor lam performers gather at the Khon Kaen city office to seek clarification on whether they are allowed to perform live in the current Covid-19 situation.

Members of 22 well-known mor lam groups in the Northeast have sought official clarification on whether or not they are allowed to stage their shows during the latest Covid-19 outbreak.

Led by Urai Chimluang, 64 — better known as Noknoy Uraiporn, leader of the famous “Siang Isan” troupe — they submitted a letter to Kittipong Bieokot, director of the Khon Kaen Damrongtham Centre.

More than 100 people partying in contravention of Covid-19 retrictions were arrested when police and local officials raided he Three Sixty Bar in Koh Phangnan on Tuesday night.

They found Thais and foreigners crowded inside the premises, where music was playing and food and alcoholic drinks being served. A total of 109 party-goers were detained – 89 foreigners (38 men and 51 women) and 20 Thais (7 men and 13 women).

Migrant workers climb aboard their transport as they are discharged from a field hospital in Samut Sakhon. The province will likely remain under the harshest business and activity restrictions next month, for Covid-19 control.

Five Myanmar workers were slightly injured when the pickup they were travelling in crashed into a house in Phrom Phiram district of Phitsanulok on Wednesday morning.

Cyber Crime Investigation Bureau officers arrest Suthasinee Sitthiya, 27, a tutor, for allegedly running an online gambling website with over 30 million baht in circulation, at her luxury house in Muang district, Ubon Ratchathani on Tuesday.

A worker operates a vehicle to spray disinfectant around Wat Ta Khien and the adjacent floating market in Bang Kruai district, Nonthaburi, on Wednesday. The cleaning was conducted ahead of Saturday’s reopening of the temple and market, closed recently due to the new Covid-19 outbreak.

Het nieuws in infographics

Klik hier voor het bijbehorende artikel: Gartner predicts 5% IT spending growth

Klik hier voor het bijbehorende artikel: Change to include winners and losers


 

Nieuws van de website 27-28 januari

• Het Centre for Covid-19 Situation Administration heeft woensdag 819 nieuwe besmettingen bekend gemaakt van 808 personen in het binnenland en 11 personen die uit het buitenland waren gekomen en in quarantaine waren.
Het dodental is met 1 toegenomen naar 76: een man van 56 die eerder een beroerte had gehad en aan bed gekluisterd was. Hij is vermoedelijk besmet door een familielid. De man is maandagavond overleden in het Krathumbaen Hospital in Krathumbaen (Samut Sakhon).
‘Bedlegerige leden van een familie lopen risico, want jonge mensen die zijn uitgegaan, kunnen besmet zijn en asymptomatisch’, zegt CCSA-woordvoerder Taweesilp. ‘Ze moeten zich wassen wanneer ze thuis komen en afstand houden van ouderen en belegerige familieleden.’
Van de 819 nieuwe besmettingen in de voorafgaande 24 uur zijn 716 bevestigd door actief testen in woonwijken en 92 in ziekenhuizen. Actief testen leverde in Samut Sakhon 714 besmettingen op, de andere 2 waren in Rayong en Samut Prakan.
Van de 92 besmettingen die in ziekenhuizen zijn geconstateerd, waren 78 in Samut Sakhon en 6 in Bangkok.
De uit het buitenland gekomen besmette personen die in quarantaine waren, kwamen uit Engeland (3), Zweden (2) en 1 uit elk van de landen VAE, Iran, Polen, Mozambique, Bahrein en Indonesië.
Het totaal aantal besmettingen is toegenomen naar 15.465. Daarvan zijn 11.054 patiënten hersteld, inclusief 162 die de afgelopen 24 uur zijn ontslagen uit een ziekenhuis of een andere medische
faciliteit. 4.335 patiënten worden nog behandeld.

Update donderdag: 756 nieuwe besmettingen van 746 personen in het binnenland en 10 van personen die uit het buitenland waren gekomen en in quarantaine waren. Ze brachten het totaal aantal op 16.221. 724 besmette personen werden ontdekt tijdens actief testen in woonbuurten en 22 in ziekenhuizen.

• De manufacturing production index is in december met 2,44 procent gezakt vergeleken met een jaar eerder wat meer was dan verwacht, heeft het ministerie van Werkgelegenheid woensdag bekend gemaakt. De neergang werd veroorzaakt door een lagere productie van benzine, suiker en rubber. De Reuters peiling had een daling van 1,2 procent voorspeld.

• De politie gaat negenduizend personen vervolgen die samen met hoteliers en winkeliers gefraudeerd hebben in het We Travel Together stimuleringsprogramma, heeft de RTP woensdag bekend gemaakt. Die dag deed de Crime Suppression Division van de politie een inval in twee hotels en talloze winkels in Chaiyaphum and Phuket. Daarbij werden nep check-ins gevonden, vervalste kwitanties, opgevoerde kamertarieven en ongebruikelijk hoge bestedingen in winkels.
Eén voorbeeld: Het Natchaya Resort in Chaiyaphum, dat tien kamers heeft, beweerde dat sinds juli 9.263 personen hadden ingecheckt  voor een totaal van 92.028 kamerreserveringen, wat neerkomt op 1.000 tot 3.000 kamers per dag.

• Greater Bangkok blijft een zogeheten red zone met maximale controle op Covid-19, maar restricties op bedrijven en activiteiten kunnen in verschillende mate op andere plaatsen volgende maand versoepeld worden. Woensdag heeft de sub-commissie van het CCSA, belast met restricties, besloten dat Bangkok en de aangrenzende provincies Samut Sakhon, Samut Prakan, Nonthaburi en Pathum Thani maximale controlezones blijven vanwege hun hoge aantal nieuwe besmettingen.
De strengste restricties gelden in Samut Sakhon. Scholen blijven er gesloten, maar kunnen elders open gaan. Voor scholen in Bangkok en buurprovincies gelden speciale maatregelen waaronder social distancing, online leren en alternerende roosters.
Uitgaansgelegenheden in Bangkok, Samut Prakan, Nonthaburi en Pathum Thani blijven gesloten, restaurants mogen open blijven tot 23 uur, klanten dienen er op afstand van elkaar te zitten. Alcohol en muziekuitvoeringen zijn toegestaan, maar dansen mag niet. In andere provincies worden restricties verder versoepeld. Het bericht gaat nog een tijdje door met maatregelen, maar het voert te ver om die allemaal te noemen. De gewijzigde maatregelen worden vrijdag voorgelegd aan het CCSA en worden volgende maand van kracht.

• Om een beter beeld te krijgen van consumptie en productie te midden van de coronavirus pandemie zijn de basisjaren van de consumenten- en productie-index gewijzigd. Het ministerie van Handel heeft woensdag bekend gemaakt dat het basisjaar van de consumer price index (CPI) is veranderd van 2015 naar 2019, het jaar waarin de laatste volkstelling is gehouden voordat het coronavirus zich wereldwijd verspreidde met een enorme verstoring van de economie als gevolg. De nieuwe berekeningswijze gaat meer rekening houden met huishoudens, producten en diensten.
Het basisjaar van de production price index (PPI) verschuift van 2010 naar 2015. Beide veranderingen gaan op 5 februari in.

Miljoenengrenzen wereldwijd ongemoeid op virus tracker

NL en BE: Na dagen daling meer nieuwe besmettingen en nieuwe doden

28 januari – Het lijkt heel wat dat gisteren geen miljoenengrenzen wereldwijd zijn overschreden, maar het betekent natuurlijk niks, want het coronavirus blijft zijn dodelijke werk doen. Nederland en België melden na respectievelijk 3 en 4 dagen van dalende cijfers, weer een stijging van het aantal nieuwe besmettingen en nieuwe doden. En Thailand is onverwacht vier plaatsen naar beneden getuimeld: van 125 naar 121. Dat zijn de belangrijkste ontwikkelingen op de virus tracker van vandaag.

Het ‘goede’ nieuws dat de mondiale miljoenengrenzen ongeschonden zijn gebleven, wordt overschaduwd door de cijfers uit de lage landen waar het aantal nieuwe besmettingen en nieuwe doden na respectievelijk drie en vier dagen van dalende cijfers gestegen is .

Nederland meldt 3.917 nieuwe besmettingen naar 956.867 en België 1.784 naar 696.642, tezamen 5.701 tegen 5.209 een dag eerder. Het aantal doden is in Nedeland gestegen met 86 naar 13.665 en in België met 65 naar 20.879, tezamen 151 tegen 74 een dag eerder. Het aantal herstelde patiënten is in België toegenomen met 37 naar 48.224.

Wereldwijd valt op dat na zes dagen waarin het aantal ernstig zieken is afgenomen, het nu weer is toegenomen: met 50 naar 110.298. Verder: Aantal besmettingen plus 570.997 naar 100.930.316, aantal doden plus 17.999 naar 2.169.696 en aantal herstelde patiënten plus 559.449 naar72.969.800. In Thailand is het aantal besmettingen met 819 toegenomen naar 15.465.

Nederland blijft op plaats 20 staan, België op 25. Ook in de toptien staan alle landen nog steeds op dezelfde plaats.

Restricties versoepeld behalve in Samut Sakhon

28 januari – BP opent vandaag met een lijvig artikel van een halve pagina, voorzien van een infographic, over de touwtjes die gevierd worden op virusgebied. Gisteren heeft een sub-commissie van het CCSA daarover overeenstemming bereikt en morgen neemt de commissie zelf een besluit.

Om het samen te vatten, want het is een hele waslijst: de restricties worden versoepeld, behalve in Samut Sakhon, waar de ellende medio december is begonnen en het virus nog steeds actief is, met name in gemeenschappen van migranten..

De voorstellen staan keurig opgesomd in de infographic, wat mij een heleboel werk scheelt, maar de redactie er niet van weerhouden heeft het allemaal nog eens dunnetjes uit de doeken te doen wat de omvang van een halve pagina verklaart. ’t Is dubbel werk, maar het vult lekker zal het journaille gedacht hebben, alhoewel ik soms twijfel aan de verstandelijke vermogens van de redactie.

BP in vogelvlucht

28 januari – Bangkok Post telt vandaag dertien nieuwsberichten en –verhalen op de drie binnenland pagina’s van het eerste katern. Het zijn er ook netto drie, want advertenties ontbreken. De rubriek In Brief meet een volle kolom met vier kortjes. Slechts drie artikelen gaan over de pandemie, dus dat valt alleszins mee.

Aan illustratiemateriaal bevatten de pagina’s vijf foto’s, waarvan drie in een fotobericht geplaatst en drie vier kolommen meten. Verder tel ik één kleine foto en één postzegelfoto. De infographic noemde ik al.

De vierkolommer op de 3 toont vijfduizend e-sigaretten plus e-liquid componenten ter waarde van drie miljoen baht, die in beslag zijn genomen, maar waar, wanneer en hoe vermeldt het bijschrift niet. Wel dat ze tentoongesteld worden op het hoofdkwartier van de Consumer Protection Police Division in Bangkok.

De vierkolommer op de voorpagina toont de gemotoriseerde desinfectie van Wat Tha Khien en aangrenzende drijvende markt in Bang Krua (Nonthaburi). Die was toevallig wel beschikbaar op de website en heb ik overgenomen in het nieuws in fotoberichten. Het boeddhabeeld heeft geen mondkapje voor.

De derde vierkolommer staat bovenaan pagina 2 bij de opening. De foto toont een metrovoertuig op de Red Line tussen Rangsit en Bang Sue. Mooie foto, ik denk genomen met een telelens, wat voor diepte zorgt. De nieuwe lijn van 15 km gaat in november open, thans worden proefritten gehouden en gisteren kregen de stations langs de lijn bezoek van minister Saksayam (Transport).

De minister, zo meldt het bijbehorende artikel, is displeased met het plan van de Spoorwegen (SRT) voor het gebied van 298.200 vierkante meter bij het Bang Sue Grand Station. Hij roept de SRT op met een beheersplan voor de commerciële ruimte te komen dat minstens 400 miljoen baht per jaar genereert.

De minister wil dat de opbrengst aan huurpenningen elk jaar stijgt tot 2024, wanneer een veiling wordt gehouden om een particuliere beheerder te vinden. Maar ook met die opbrengsten zal het gebied in drie jaar een verlies opleveren van in totaal 200 miljoen baht.

Het zijn leuke rekensommetjes maar zoals de Engelse uitdrukking luidt The proof of the pudding is in the eating. Als ik journalist was, zou ik in mijn agenda een notitie plaatsen: in 2024 informeren of die voorspelling is uitgekomen. Ik durf nu wel te voorspellen dat het verlies veel groter zal zijn.

Kort Nieuws donderdag 28 januari

– Twee nieuwsberichten gaan vandaag over corruptie, de chronische ziekte van Thailand, en vier berichten zijn follow-ups.

De belangrijkste corruptiezaak meldde ik al in Nieuws van de website: Het misbruik dat is gemaakt van het subsidieprogramma We Travel Together. Deelnemers hoeven slechts 60 procent van de normale overnachtingkosten te betalen wanneer ze een kamer boeken bij een van de deelnemende hotels. Ook subsidieert de overheid vliegtuigtickets en aankopen in winkels. Tot nu toe zijn vijftig personen gearresteerd, maar er zullen er nog wel meer volgen want minstens achthonderd personen worden verdacht.

Het andere bericht meldt dat de moeder van Thanathorn, voormalig partijleider van Future Forward en thans leider van de buitenparlementaire Progressive Movement, door de CSD is opgeroepen om een verklaring af te leggen in verband met steekpenningen die zijn betaald aan een functionaris van het Crown Property Bureau.

Thanathorn’s broer heeft er ook iets mee te maken, want de parlementscommissie juridische zaken, rechtspraak en mensenrechten heeft gisteren vergaderd over een klacht van voormalig parlementslid Watchara (Democraten) over het besluit van de openbare aanklagers hem niet te vervolgen. Sakulthorn is directeur van de Real Estate Development Company, betrokken bij de Chit Lom grond lease zaak.

De assistent van de RTP hoofdcommissaris heeft de commissie uitgelegd dat hij geen verdachte is in die zaak, maar wel vervolgd wordt in een andere zaak. De moeder is er bij betrokken omdat ze destijds bij het bedrijf werkte.

De desbetreffende ambtenaar van het CPB en een medeplichtige zijn eerder tot drie jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens het aannemen van steekpenningen en vervalsen van documenten. Ze kregen 20 miljoen baht van het bedrijf voor hun hulp een perceel in Chit Lom te huren zonder aanbestedingsprocedure.

– De vier follow-ups staan op pagina 3. Dit zijn ze:

1 Minister Arkhom (Financiën) heeft overheidsdiensten [welke?] opdracht gegeven ouderen te helpen die jarenlang ten onrechte een uitkering hebben ontvangen terwijl ze ook inkomsten hadden uit een staats- c.q. legerpensioen van overleden familieleden. U herinnert zich wellicht nog wel de 89-jarige vrouw in Buri Ram die 84.000 baht moet terugbetalen.

Arkhom zegt persoonlijk van mening te zijn dat iedereen recht heeft op de ouderentoeslag ongeacht eventuele andere inkostenbronnen, maar regels zijn nu eenmaal regels dus de vrouw moet dokken. De lokale bestuursorganen hebben alle recht de uitkering terug te vorderen, zegt de minister, maar dat moet wel kunnen in termijnen.

2 House Speaker Chuan Leekpai vindt dat de motie van wantrouwen, die is ingediend door de oppositie voorafgaand aan het censure debate (interpellatie) deels herschreven moet worden om te voorkomen dat inbreuk wordt gemaakt op het gevoelige onderwerp van de monarchie.

Het debat wordt volgende maand gehouden. Rare procedure dat nu al de motie moet worden ingeleverd. In Nederland zou dat pas tijdens het debat gebeuren. De oppositie gaat premier Prayut en tien ministers aanpakken, de premier wegens het vaccinbeleid, de ministers wegens vermeende onregelmatigheden.

3 Aan de zaak Thepthai Senpong is eindelijk een einde gekomen. Het Constitutionele Hof heeft hem gisteren zijn status van parlementslid voor de Democraten afgenomen omdat hij vorig jaar is veroordeeld wegens fraude in 2014 bij de verkiezing van de PAO-voorzitter in Nakhon Si Thammarat (Provinciale Staten).

Thepthai en zijn broer kregen destijds 2 jaar gevangenisstraf voor het kopen van stemmen  en een ban van 10 jaar op een politieke functie.

4 Het Huis van Afgevaardigden heeft gisteren een amendement op de Narcotics Act 1979 aangenomen, waardoor kratom niet langer wordt beschouwd als een drug. Maar cocktails met kratom voor recreatief gebruik blijven verboden, alleen als medicijn is het toegestaan. De vrijstelling wordt 90 dagen na publicatie in de Royal Gazette van kracht.


 

Het nieuws in fotoberichten

Chatuchak weekend market remains lifeless amid the ongoing outbreak.

Nakhon Phanom governor Kraisorn Kongchalad has his temperature checked on Tuesday before attending a meeting to unlock two villages which were isolated last week after a woman vendor was found infected with Covid-19.


Activists from the Women for Freedom and Democracy group stage a protest outside parliament on Monday to oppose the amendment to the Criminal Code that allows early-stage abortion but makes termination after the 12th week of pregnancy illegal.

Senators have voted in favour of allowing abortion up to 12 weeks of pregnancy while retaining penalties for later terminations, a move that pro-choice activists said fell short of protecting the rights of the mother.

• Pol Maj Jakkrapong Phermkamlang, a Buri Ram immigration inspector, has been transferred to the Immigration Bureau’s operations centre after approving a visa to practice Buddhist dhama for te Chinese national Changli Li (42) later arrested in Bangkok with millions of counterfeit brand name eyeglasses.

An investigation into alleged irregularities in issuing visas has discovered that a group of Chinese nationals gave their residence as a temple in the Northeast when seeking visas.

Those people submitted photos of them wearing white robes and practicing dhamma when filing their applications to stay in the country for one year.

More cases have emerged of elderly people being told to return tens of thousands of baht to the state after it determined they were not entitled to the allowances they received for years. At least three new cases have emerged in Nakhon Ratchasima, including Samrit Phusawang, 83 (rechts op de foto) and Kuang Somboonram, 83.

Both had received the elderly allowance for over 14 years. They recently received a lettter from the Tambon Cho Ho Municipality, telling them to return the money — amounting to 83,383 baht each, including interest.

The state determined they were ineligible for the allowance because they were found to have received a separate monthly pension due to the death of their husbands while performing official duties.

Ms Wannapa (links op de foto) said her mother had never intended to claim the money in the first place, and only did so after a municipal official told her to apply for it and even helped her prepare the necessary documents. Her mother thought it was her lawful right to get the elderly allowance, she said.

A third resident of Korat asked to return the money is Prachuap Padawan, 73. Mrs Prachuap has been ordered to return a total of 77,737 baht including interest.

Four crewman from the Vietnamese trawler caught fishing illegally off Narathiwat are brought to shore on Tuesday following a chase by a Navy patrol boat on Monday night.

Malaysian maritime authorities have arrested 16 Vietnamese fishermen from two boats they said were encroaching in Malaysia’s waters without a license. The fishermen and their boats were detained off Terengganu state, on the east coast of peninsular Malaysia, on Friday.

Checks conducted on the two boats found that 16 crew members including the skippers, aged 18 to 62, did not have any valid identification documents nor possessed any licence to fish in the country’s waters. Two boats, fishing gear, catch and diesel supply were seized.

Vietnam’s secretive, twice-a-decade political transition kicked off Tuesday, with the Communist Party poised to select its future leaders who will have to contend with an increasingly assertive China and ramped-up trade tensions with the United States.

The country’s party general secretary, as well as three other key leadership “pillars”, are up for grabs at the congress in Hanoi, which is taking place largely behind closed doors, and will run until Feb 2. […]

Despite the challenging international outlook, the new leadership will aim to leverage the economic and political advantage from its successful handling of the coronavirus epidemic, observers say. The country has recorded just over 1,500 cases and 35 deaths.

Het nieuws in infographics

Klik hier voor het bijbehorende artikel: Rice exports set at 6m tonnes


 

Nieuws van de website 26-27 januari

• Het Centre for Covid-19 Situation Administration heeft dinsdag 959 nieuwe besmettingen bekend gemaakt, inclusief de 914 die maandag in Samut Sakhon zijn gevonden. Ze brachten het totaal aantal besmettingen sinds januari 2020 op 14.646. Het aantal doden blijft onveranderd 75.
Het hoge aantal nieuwe besmettingen is het resultaat van actief testen in woonwijken, wat de afgelopen 24 uur 848 infecties aan het licht bracht. Daarvan waren 844 in Samut Sakhon (760 migranten en 84 Thais) en 4 Thais in Bangkok.
Het aantal nieuwe besmettingen bevestigd in ziekenhuizen bedroeg 89, inclusief 70 in Samut Sakhon en 17 in Bangkok.
Uit het buitenland kwamen 22 besmette personen: Myanmar (3), Soedan (2), Engeland (6), de VS (3) en 1 uit elk van de landen Indonesië, Pakistan, Nepal, China, Denemarken en Rusland.
Van het totaal aantal besmettingen zijn 10.892 patiënten (74,37 pct) hersteld inclusief 230 patiënten die de afgelopen 24 uur uit een ziekenhuis of andere medische faciliteit zijn ontslagen. 3.679 patiënten worden nog behandeld.
Het totaal aantal besmettingen sinds de tweede golf medio december uitbrak steeg de afgelopen 24 uur naar 10.409. Rest nog te melden dat de cijfers bekend werden gemaakt door CCSA woordvoerder Taweesilp over wie ik eerder schreef dat hij in zelf-isolatie was gegaan omdat hij contact had gehad met iemand die mogelijk besmet was.
Update woensdag: 819 nieuwe besmettingen van 808 personen in het binnenland en 11 personen die uit het buitenland waren gekomen en in quarantaine waren.
Het dodental is met 1 toegenomen naar 76: een man van 56 die eerder een beroerte had gehad en aan bed gekluisterd was. Hij is vermoedelijk besmet door een familielid. De man is maandagavond overleden in het Krathumbaen Hospital in Krathumbaen (Samut Sakhon).
• Een 27-jarige man uit Ban Kham Noy (Khon Kaen) is maandagnacht doodgeschoten door een jager die zegt dat hij dacht op een civet kat te schieten. De politie vond de man op de PD liggend op zijn buik. Hij was drie keer geraakt: in beide schouders en in zijn linker borst. In zijn zakken vond de politie vier methamphetamine pillen, een aansteker en tabak.
Reddingswerkers hebben de politie verteld dat ze door de man gebeld waren. Hij zei niet te zullen vluchten en in zijn huis op de politie te zullen wachten. De man is aangehouden voor verhoor en wettelijke actie.
• Bizar verkeersongeluk in Prachin Buri waarbij een motorrijder met passagier werd geraakt door een pickup truck waarna de bestuurder door twee vrachtwagens werd overreden.
De duopassagier (20) overleefde de aanrijding. Ze heeft verklaard dat haar neef (33) haar op zijn motorfiets naar haar werk bracht, waar ze in de nachtdienst zat. De pickup truck dook plotseling op uit een zijstraat, waarna ze vielen en de neef die verlamde benen heeft door polio, onder de motorfiets bekneld raakte.
Voordat ze hem kon helpen, werd hij overreden door een vrachtwagen, geladen met cassavewortels, die de fiets en hem 50 meter meesleurde alvorens te stoppen. Daarna reed een tweede vrachtwagen, ook geladen met cassavewortels, over de motorfiets en hem heen.
De motorfiets raakte zwaar beschadigd, het lichaam van de neef was verminkt en bloed lag op de weg. Het ongeluk bracht het verkeer een uur tot stilstand. Het lichaam van het slachtoffer is naar het Chao Phraya Aphaiphubet Hospital gebracht. De politie ondervraagt getuigen.
• Minister Suchart (Werkgelegenheid) verwacht dat tegen het midden van de volgende maand zo’n half miljoen gastarbeiders geregistreerd zijn. Sinds de registratie op 15 januari is begonnen, hebben zich al 190.000 migranten gemeld. De speciale registratieperiode voor illegale migranten uit Cambodja, Laos en Myanmar eindigt op 13 februari.
De regering gaf vorige maand toestemming voor de maatregel omdat veel illegalen gedwongen werden hun baan op te geven daar werkgevers bang waren voor vervolging. Terzelfder tijd proberen gezondheidswerkers hen in fabrieken te bereiken om hen te testen op Covid-9.
• De Tourism Council of Thailand (TCT) schat dat het eerste kwartaal een miljoen werkers in de toeristensector hun baan kunnen verliezen als gevolg van de laatste golf infecties. De raad zegt dat hulpmaatregelen dringend nodig zijn om de worstelende sector op de been te houden.
Later op dinsdag zal de TCT de regering maatregelen voorstellen zoals een 50-procent co-pay regeling om werkers in dienst te houden, kortingen op nutskosten, zachte leningen en een schuldmoratorium van twee jaar, aldus voorzitter Chamnan.
De co-pay regeling kan zo’n achthonderdduizend personeelsleden aan het werk houden. Ruim een miljoen werkers hebben al hun baan verloren, dat aantal kan verdubbelen wanneer niet wordt ingegrepen. Door de laatste uitbraak is het aantal besmettingen in de afgelopen zes weken verdrievoudigd. 63 van de 77 provincies hebben al kennis gemaakt met het virus.
• Het kabinet heeft dinsdag de deadline voor de aangifte inkomstenbelasting uitgesteld en de transactiekosten van de grond- en onroerendgoedbelasting verlaagd. De deadline is verschoven van 31 maart naar 30 juni. De belasting is met 90 procent verlaagd, evenals vorig jaar en de transactiekosten zijn verminderd van 2 naar 0,01 procent van de getaxeerde waarde. Het tarief voor de registratie van hypotheken gaat omlaag van 1 naar 0,01 procent.

Wereldwijd > 100 miljoen besmettingen

27 januari – De vlag kan gehesen worden, maar wel halfstok. Het aantal besmettingen wereldwijd heeft gisteren de magische grens van 100 miljoen overschreden. Dat is een jaar nadat het coronavirus in Wuhan de kop opstak en zich in een angstaanjagend snel tempo over de aardkloot verspreidde. Met recent twee mutaties, een in Engeland en een in Zuid-Afrika, die sneller dus gevaarlijker zijn dan het oorspronkelijke virus.

Dat is de belangrijkste ontwikkeling op de virus tracker vandaag. Je zou dus verwachten dat de grensoverschrijding ruime aandacht krijgt in de krant, maar niets van dit alles. De krant publiceert de gebruikelijke virus tracker zonder enig commentaar.

Opening is de voorspelling van minister Anutin (Volksgezondheid) dat dine-in restaurants deze week toestemming krijgen hun sluitingstijd met drie uur te verleggen: van 21 naar 24 uur. De Thai Restaurant Association, die gevraagd had om een verlenging tot 23 uur, kan dus tevreden zijn. Blijkbaar maken die paar uurtjes het verschil tussen overleven en sneuvelen.

Het belang dat BP eraan hecht, bevestigt eens te meer dat eten een nationale hobby van Thais is. En in deze kommervolle tijden is het verkopen van eten voor velen een manier om het hoofd boven water te houden. Op mijn wandeling naar 7-Eleven kom ik al twee nieuwe verkooppunten tegen, waar snacks en smoothies worden verkocht.

Na dit uitstapje op naar de virus tracker. Ik begin met de mondiale situatie. Aantal besmettingen  plus 519.418 naar 100.359.315, aantal doden plus 11.208 naar 2.151.697, aantal herstelde patiënten plus 568.194 naar 72.410.351. Het aantal ernstig zieken is voor de zesde achtereenvolgende dag gedaald, deze maal met 234 naar 110.248.

Nederland meldt 4.017 nieuwe besmettingen naar 952.950 en België 1.192 naar 694.858, tezamen 5.209 tegen 6.703 een dag eerder. Het is de derde achtereenvolgende dag dat het aantal nieuwe besmettingen zakt.

Het aantal doden steeg in Nederland met 39 naar 13.579 en in België met 35 naar 20.814, tezamen 74 tegen 83 een dag eerder. Het is de vierde achtereenvolgende dag dat het aantal nieuwe doden zakt.

Nederland (20), België (25) en Thailand (125) staan onveranderd op dezelfde plaats. In Thailand is het aantal besmettingen met 959 gestegen naar 14.646, maar daarvan hoeft u niet te schrikken want ze zijn er als gekken aan het testen. De toptien biedt geen verrassingen.

Demonstraties ontaarden in demonstructies

27 januari – Nederland krijgt vandaag een ereplaats in de krant, want BP opent pagina 6, de pagina met het wereldnieuws, met een nieuwsverhaal van een halve pagina over de rellen in Nederland. Een ereplaats jawel, maar niet iets om trots op te zijn. De politie heeft 184 arrestaties verricht, 10 agenten zijn gewond geraakt, tal van winkels zijn geplunderd en auto’s zijn in brand gestoken.

Ook mijn geliefde geboorteplaats Rotterdam is er niet aan ontkomen. De politie zette er een waterkanon in. Burgemeester Aboutaleb noemde de relschoppers ‘schaamteloze dieven’. Ik noem ze ‘tuig van de richel’. In Thailand zouden ze voor jaren een gratis verblijf krijgen in Bangkok Hilton, de bijnaam van de hoofdstedelijke gevangenis.

BP in vogelvlucht

27 januari – Bangkok Post telt vandaag veertien berichten op de vier binnenland pagina’s van het eerste katern plus de rubriek In Brief met vijf kortjes over een volle kolom. Netto zijn het drie pagina’s door twee advertenties van een halve pagina.

Aan illustratiemateriaal bieden ze vier foto’s, alle geplaatst in een fotobericht, waarvan drie over vier kolommen. Prominent op de voorpagina boven de vouw staat een foto waarop de koning bij een grote vogelkooi op de Tha Wasukri pier staat, wat de hoge V-factor verklaart. Hij drukt op een knop om de vogeltjes hun vrijheid te (her?)geven tijdens een merit-making ceremonie ter gelegenheid van de verjaardag van de vrouw die in zijn gezelschap is. Niet de koningin, maar zijn bijvrouw die hij volgens betrouwbare geruchten wil verheffen tot koningin.

Geen foto om warm of koud van te worden, wat wel geldt voor de dragende plaat op de 3 die een rijtje lege strandstoelen met opgeklapte parasols toont op het strand van Phuket. Life’s an empty beach luidt de kop.

Niet alleen internationale toeristen ontbreken maar sinds de uitbraak van de tweede golf besmettingen ook binnenlandse toeristen. Het eilandbestuur geeft de moed echter niet op dat het ooit goed komt met het toerisme, waarvan de bewoners voor hun inkomsten afhankelijk zijn.

Drie festiviteiten moeten toeristen lokken: Seafood Festival (26-28 maart), Phuket Amazing Thailand Surf Skate Series (februari tot augustus) en Phuket Night Run (4-6 april).

Een kennis van me die in Phuket woont is niet rouwig om het ontbreken van (vaak luidruchtige) buitenlanders want hij kan de branding weer horen. Een  mooier achtergrondgeluid is er niet.

Ook in Pattaya overheerst het optimisme dat toeristen weer terugkeren wanneer de badplaats red zone af is en bezoekers niet langer verplicht zijn er in quarantaine te gaan alvorens ze worden losgelaten. Voorzitter Phisut Sae-khu van de Thai Hotels Association Eastern Chapter verwacht dat dit gaat gebeuren daar de stad al enkele achtereenvolgende dagen geen enkele nieuwe besmetting telde.

Kort Nieuws woensdag 27 januari

– De voorpagina verleidt mij vandaag een nieuwe factor te introduceren, de k-factor want twee berichten gaan over kabinetsbesluiten en het derde, de opening, houdt er zijdelings verband mee. Immers het besluit om restaurants drie uur extra te geven wordt genomen door het CCSA en niet door het kabinet, maar dat zal zelden ingrijpen want Prayut is voorzitter van het CCSA.

Het eerste k-bericht meldt dat het kabinet een nieuw steunprogramma heeft goedgekeurd. Staat keurig opgesomd in bovenstaande infographic.

Het andere bericht meldt dat het kabinet goedkeuring heeft verleend aan verhoging van het het universal healthcare budget (bestemd voor het Thaise ziekenfonds) in 2022 naar 205 miljard baht, een verhoging van 4,4 procent. Het extra geld gaat naar het National Health Security Fund en het National Health Security Office voor beheerskosten. Het ziekenfonds geldt voor 47,9 miljoen bewoners, Bartjens heeft uitgerekend dat de verhoging neerkomt op 3.360 baht per verzekerde.

– Op pagina 2 verdedigt minister Anutin de regering tegen kritiek dat het te lang duurt duurt om te beginnen met het vaccineren van de bevolking. Hij zegt: ‘Ieder proces is gecontroleerd door artsen en experts omdat de regering de publieke veiligheid van het grootste belang acht. We zouden nooit de vaccin kwestie politiseren.’

Gelul natuurlijk, Thailand is traag. Ik las dat in Israël al 6 procent van de bevolking de eerste injectie van het Pfizer vaccin heeft gekregen. De situatie in andere landen ken ik niet. Naar verwachting begint Thailand medio februari te vaccineren met het AstraZeneca vaccin dat in Italië wordt geproduceerd. Als eersten krijgen ouderen en 7.000 medische stafleden in Samut Sakhon een shot. De regering verwacht dat eind 2022 het doel van herd immunity (groepsimmuniteit) is bereikt.

Groepsimmuniteit, kudde-immuniteit of collectieve immuniteit is een vorm van indirecte bescherming tegen infectieziektes die wordt bereikt doordat een groot deel van een populatie immuun is voor een infectie en deze zich niet of moeilijk kan verspreiden (Bron: Wikipedia).

– Pagina 3 opent met een vooruitblik op het censure debate (interpellatie) dat volgende maand op voorstel van de oppositie wordt gehouden. Eerder zei de oppositie dat ze het tien ministers erg moeilijk gaat maken, nu dat ze na het debat het Constitutionele Hof gaat vragen vijf uit het kabinet te verwijderen want die hebben zich schuldig gemaakt aan onregelmatigheden.

– Pagina 4 opent met de ontdekking van nog meer ouderen die ten onrechte een uitkering hebben ontvangen omdat ze al genoten van een overheidspensioen. Kunt u lezen in Het nieuws in fotoberichten. Ik eindig met de koppen van nieuwe berichten.

– Shots maker cites its ‘high standards’
– Yellow Line extension passes EIA report hurdle
– Senate picks Wasan for rights panel
– PM2.5 dust spikes in North, Northeast


 

Het nieuws in fotoberichten

A coalition of opposition parties on Monday filed a motion of no-confidence targeting 10 cabinet ministers, including Prime Minister Prayut Chan-o-cha, with House Speaker Chuan Leekpai. The motion calling for a censure debate was backed by 208 MPs.

Led by Pheu Thai, the other parties which co-signed the motion are Move Forward, Prachachart, Seri Ruam Thai, Pheu Chart, Palang Puang Chon Thai, New Economics and Thai Civilized.

Pheu Thai leader Sompong Amornvivat (rechts op de foto), leader of the opposition in the House of Representatives, led the other party leaders in submitting the no-confidence motion to Mr Chuan.

A Taiwanese man has been arrested with large quantities of drugs believed to have been used in making the “k-powdered milk” cocktail, during a raid in Bangkok. Chou Yi Shen, 38, was arrested on Monday with drugs at a condominium in Ratchathewi district.

After he confessed, police searched his other rooms at five-star condominiums in Huai Khawang, Wang Thong Lang and Klong Toey districts and found more evidence.

The seized items included 4kg of ketamine, 376 ecstasy pills, 4kg of crystal meth, or ice, 8kg of heroin, 48 LSD stamps, 11.6g of cocaine, two bottles of Dormicum sleeping pills, 265 Five Five sleeping pills. They also seized equipment — two plastic sealing machines, two mixers with drug-like residue and two digital scales — as well as a 9mm pistol and eight bullets.

Mr Chou admitted to having mixed the drug cocktail called k-powdered milk. Formulas for the drug were found on his mobile phone.

Het nieuws in infographics

Klik hier voor het bijbehorende artikel: Uneven recovery

Klik hier voor het bijbehorende artikel: Trade tonic


 

Nieuws van de website 25-26 januari

• Het Centre for Covid-19 Situation Administration (CCSA) heeft maandag 187 nieuwe besmettingen bekend gemaakt en 2 nieuwe doden. Ze brachten het totaal aantal besmettingen sinds januari 2020 op 13.687 en het aantal doden op 75.
Een van de doden was een Britse man (61) die op 25 december was gearriveerd en vier dagen later positief testte. Sindsdien ging zijn conditie achteruit, maar hij wilde niet aan de beademing gelegd worden. Hij stierf op zondag.
De andere was een Thaise vrouw (56). Zij stierf donderdag in Samut Sakhon. Alhoewel ze voornamelijk thuis bleef, werkte haar echtgenoot met mensen die vis vervoerden in de provincie. Of hij ook getest is, meldt het bericht niet.
Van de 187 nieuwe besmettingen zijn 116 gevonden door actief testen, 61 in ziekenhuizen en klinieken en 10 besmette patiënten kwamen uit het buitenland en waren in quarantaine.
In Samut Sakhon zijn 35 van de 187 besmettingen gevonden, gevolgd door Bangkok (20), Samut Songkhram (3), Samut Prakan (2) en Rayong (1). Enkele van de nieuwe besmettingen in Bangkok zijn terug getraceerd naar een nieuwjaars party in Chiang Mai.
De man die de party bezocht was vermoedelijk een ‘superspreader’. Hij bezocht in Bangkok het verjaardagsfeestje van DJ Matoom (gisteren al genoemd) op 9 januari in het Banyan Tree hotel. Mensen die contact met hem gehad, hebben waarschijnlijk het virus verder verspreid op een ander feestje op 16 januari.
Ten slotte de tien ‘importen’. Het gaat om 5 Thai en 1 Brit die uit Engeland waren gekomen. 1 Thai kwam uit Maleisië, verder arriveerden een Rus, Bahreini en Duitser uit eigen land.
Van het totaal aantal besmettingen zijn 9.450 geconstateerd sinds de uitbraak van de tweede golf medio december. Het bericht zegt niets over herstelde patiënten.
Update dinsdag: 959 nieuwe besmettingen, inclusief de 914 infecties in Samut Sakhon op maandag en 22 personen die uit het buitenland waren gekomen en in quarantaine waren. Ze brachten het totaal aantal besmettingen op 14.646. Het dodental bedraagt ongewijzigd 75.
• Nog meer over Techin Ploypetch, beter bekend als DJ Matoom. Een politieagent is besmet geraakt doordat hij donderdag bezoek kreeg van een vriend die op het verjaardagsfeestje van Matoom was geweest. Hij testte vrijdag positief en is opgenomen in het Police General Hospital.
De Criminal Records Division in het hoofdbureau van politie, waar de man werkte, is drie dagen gesloten om te worden gedesinfecteerd.
Matoom die voor GMM Grammy werkt en acteur is, vierde zijn verjaardag op 9 januari in het Banyan Tree hotel in Bangkok. Eerder had hij een nieuwjaarsfeest in Chiang Mai bezocht. Hij werd later positief getest en is in het Taksin ziekenhuis opgenomen. Het Disease Control Department heeft tot nu toe 19 besmettingen gevonden die verband houden met de twee feesten.
• Nog meer besmettingen. De provincie Samut Sakhon heeft op de eerste dag van massaal actief testen, een operatie die de gehele provincie bestrijkt, 914 besmettingen gevonden. 844 kwamen aan het licht door actief testen, 70 besmettingen op andere wijze. Het resultaat bracht het totaal aantal besmette patiënten op 6.555.
De provincie, die het centrum is van de nieuwe uitbraak, begon maandag met actief testen. Naar verwachting komt daar deze week een einde aan. Fabrieken, slaapgebouwen en markten vormen de voornaamste plaatsen, waar getest wordt. Gezondheidswerkers willen 10.000 personen per dag testen, maar op maandag stokte het aantal op 5.574.
• Follow-up op het bericht over de vrouw die 10 jaar lang ten onrechte een uitkering heeft gekregen waarop ze geen recht had. BP maakt er weer eens een potje van. De vrouw is 89 en niet 66, het legerpensioen van haar in 2001 omgekomen zoon bedroeg 10.000 baht per maand en niet 5.000 baht (dat volgens het vorige bericht ook naar haar echtgenoot en dochter ging). De vergoeding voor onderwijskosten voor twee kleinkinderen wordt niet eens genoemd.
Volgens het vorige bericht zag ze geen kans de uitkering, 84.000 baht plus 7,5 procent rente, terug te betalen. Ze mocht er vijf jaar over doen, maar dit bericht noemt 12 maanden. Haar dochter heeft verklaard dat ze bereid is het geld terug te geven, maar meer tijd, 20 maanden, nodig heeft om het op te brengen. Rente wordt alleen gerekend bij vertraging. En nu maar hopen dat de follow-up wel correct is.
• De bestuurder (50) van een kleine personenauto is zondagnacht om het leven gekomen doordat zijn wagen op een kruising in Nakhon Ratchasima tegen de achterkant van een gloednieuwe vrachtwagen botste die stil stond voor een rood verkeerslicht. De vrachtwagen botste daardoor tegen een pickup truck die ervoor stond. Ook twee andere pickup trucks werden beschadigd.

100-miljoen grens nog niet overschreden

NL en BE: Dag 2 met minder nieuwe infecties, dag 3 met dito doden

26 januari – Het ene nachtje slapen dat ik gisteren voorspelde om het aantal wereldwijde besmettingen boven de 100 miljoen uit te tillen, zijn twee nachtjes geworden. Want de magische grens werd op ruim 160.000 besmettingen na niet gehaald. Voor de tweede achtereenvolgende dag bedroeg het aantal besmettingen 99+ miljoen. Dat is vandaag de belangrijkste ontwikkeling op de virus tracker.

Dit gebeurde er op het wereldfront: Aantal besmettingen plus 433.126 naar 99.839.901, aantal doden plus 8.446 naar 2.140.489, aantal ernstig zieken min 236 naar 110.482 en aantal herstelde patiënten plus 361.590 naar 71.842.590.

Nederland meldt 4.891 nieuwe besmettingen naar 948.933 en België 1.812 naar 693.666, tezamen 6.703 tegen 7.997 een dag eerder toen het aantal ook al was gezakt. Het aantal doden is in Nederland toegenomen met 30 naar 13.540 en in België met 53 naar 20.779, tezamen 83 tegen 139 een dag eerder toen het voor de tweede dag achtereenvolgende dag was gezakt. Het aantal herstelde patiënten nam bij onze zuiderburen toe met 163 naar 48.126.

België en Nederland staan onveranderd op plaats 25 en 20, Thailand is 1 plaats gezakt en staat nu op 125. Het aantal besmettingen is met 187 toegenomen naar 13.687. In de toptien staan alle landen nog steeds op dezelfde plaats.

Rest nog te melden dat ik gisteren heb gekeken naar beelden van de rellen in enkele Nederlandse steden. Wat een schaamteloze vertoning. Nederland is mijn land niet meer. Ik prijs me gelukkig nu in Thailand te zijn.

A disease control worker sprays disinfectant on a migrant worker at a field hospital in Samut Sakhon province.

BP in vogelvlucht

26 januari – Bangkok Post telt vandaag zestien nieuwsberichten en –verhalen op de vier binnenland pagina’s van het eerste katern, maar netto zijn het drie pagina’s door twee advertenties van een halve pagina. De rubriek In Brief ontbreekt, slechts vijf van de berichten gaan direct of indirect over Covid-19, dus dat valt alleszins mee.

Aan illustratiemateriaal bevatten de pagina’s vier foto’s van vier kolommen waarvan drie in een fotobericht zijn geplaatst, plus drie kleine foto’s, maar die zijn groter dan een postzegel.

De krant opent met de 914 nieuwe besmettingen van gisteren in Samut Sakhon waar medio december de tweede golf aan besmettingen is uitgebroken. Een vierkoloms foto toont mannen in PPE-kleding die de Central Shrimp Market desinfecteren. De markt is tijdelijk gesloten nadat enkele verkopers bemet bleken.

Van de 914 nieuwe besmettingen zijn 844 gevonden tijdens actief testen en daarvan waren 760 gastarbeiders. De overige 70, 35 Thais en 35 gastarbeiders, zijn gevonden in ziekenhuizen. Zoals al gemeld in Nieuws van de website is het de bedoeling elke dag 10.000 personen te testen tot het eind van de week. Dan zijn de belangrijkste risicogebieden gecontroleerd.

Met die target is er een grote kans dat elke 800 nieuwe besmettingen worden gevonden, zegt CCSA-woordvoerder Apisamai, die Taweesilp vervangt omdat die in zelf-isolatie is gegaan. De volksgezondheid infrastructuur is in staat dat aantal op te vangen. Thans zijn 1.091 bedden beschikbaar in het veldhospitaal van de provincie, 400 komen er vandaag bij, 1.000 op vrijdag en een particulier bedrijf heeft zijn fabriekspand aangeboden als veldhospitaal. Daar kunnen 2.000 patiënten liggen.

Het CCSA heeft laten doorschemeren dat het gaat beginnen de restricties in enkele provincies te versoepelen, gebaeerd op informatie van de provinciale gouverneurs en lokale gezondheids autoriteiten. Apisamai zegt: ‘Deze week is belangrijk daar we enkele versoepelingen zullen zien. In sommige provincies kunnen de restricties worden opgeheven, in andere verscherpt, met name in zogeheten red zones.

Loco-gouverneur Surasak van Samut Sakhon zegt dat de Central Shrimp Market vermoedelijk morgen nog niet mag heropenen, daar het aantal infecties rond de markt hoog is. Surasak heeft alle marktlieden uitgenodigd voor overleg over de accommodatie voor gastarbeiders op de markt. Het resultaat wordt voorgelegd aan het CCSA.

Minister Anutin (Volksgezondheid) zegt dat zijn ministerie aanbevelingen zal doen aan het CCSA over versoepelingen met de nadruk op de economische gevolgen voor het bedrijfsleven. De eindbeslissing is aan het CCSA. Over de heropening van scholen op 1 februari zegt hij dat het ministerie zich buigt over de te eisen waarborgen die per provincie kunnen wisselen.

Ik noem gelijk maar het bericht op de 3, waarin gemeld wordt dat het ministerie van Volksgezondheid bezorgd is over de heropening van scholen met Covid-gevallen in vijf provincies, zegt minister Nataphol (Onderwijs). Het gaat om Bangkok, Samut Sakhon, Samut Prakan, Nonthaburi en Pathum Thani. Nataphol vindt dat de early childhood scholen als eerste open moeten gaan. In red zone provincies moeten klassen misschien gesplitst worden met alternerende roosters.

Apisamai zegt ouders gemengde gevoelens hebben over heropening. Sommigen willen uitstel uit zorgen over het stijgend aantal besmettingen, anderen klagen dat online leren onpraktisch is omdat ze moeten werken en niet voor hun kinderen kunnen zorgen.

Terug naar de opening. Het CCSA vergadert vrijdag onder de bezielende leiding van premier Prayut over versoepelingen. Eén daarvan is verlenging van de openingtijden van restaurants in Bangkok die nu om 21 uur moeten sluiten.

Een tweede bericht op de voorpagina sluit daarop aan. Leden en supporters van de Craft Beer Association of Thailand (ambachtelijke brouwers) vraagt het verbod op de verkoop van alcohol in restaurants op te heffen en bars toe te staan weer open te gaan.

De tweede golf besmettingen heeft de brouwers en wederverkopers harder getroffen dan de eerste omdat ze nu geen bier online mogen verkopen. Ze wijzen erop dat massagesalons en tatoeagestudio’s toestemming hebben gekregen te heropenen, alhoewel ze een groter risico vormen voor verspreiding van het virus. Dat verzoek zal ook wel op het bordje van het CCSA terecht komen.

’t Is een lange vogelvlucht geworden. Wat Binnenland verder biedt, noem ik in Kort Nieuws of sla ik over.

Social distancing measures are strictly observed by vendors and customers at an amulet market in Pathum Thani’s Rangsit area that reopened on Monday after the provincial authorities began loosening the Covid-19 restrictions. The market opens on Mondays and Saturdays.

Kort Nieuws dinsdag 26 januari

– Ik schreef al dat elf berichten vandaag virusvrij zijn. Ik zal zien hoeveel ik ervan kan behandelen, waarbij follow-ups voorrang hebben.

Op de voorpagina zijn dat twee. Een gaat over de arrestatie gisteren van een Taiwanese drugsdealer (38) in Bangkok die in de kop K-drug ‘mastermind’ wordt genoemd, tussen aanhalingstekens want hij is niet de enige die de dodelijke cocktail heeft bereid en verkocht. Bronnen zeggen dat hij zijn cocktail via het dark web en met betaling in bitcoins naar andere landen heeft geëxporteerd. Het goedje verkocht hij ook online aan Thais en buitenlanders.

Een andere mastermind (33) is maandag gearresteerd in Phetchabun. Hij wordt ervan verdacht verantwoordelijk te zijn voor de doden in het gebied Wat Phraya Krai. De man ontkent de drugs gemaakt te hebben, hij zegt die alleen geleverd te hebben in opdracht van een producent. En dinsdag werd in Nakhon Pathom een vermeende k-powered milk dealer tijdens een vuurgevecht door de politie doodgeschoten.

De tweede follow-up meldt dat premier Prayut zegt nooit de bedoeling te hebben gehad middels artikel 112 (majesteitsschennis) critici monddood te maken. Hij reageert op de aangifte wegens majesteitsschennis die het ministerie van DES heeft gedaan tegen Thanathorn, de leider van de buitenparlementaire Progressive Movement.

Thanathorn heeft maandag op Facebook Live enkele pikante onthullingen gedaan over Siam Bioscience dat vaccins levert. Dat bedrijf is eigendom van de koning. Meldde ik al eerder, dus op naar de volgende pagina’s.

Op de 2, een halve pagina door een advertentie van dezelfde grootte, staan drie berichten. Mag u zelf lezen:
• War of words over Orange Line fares
• Smog to shroud capital as winds shift
• CCRV splurge for capital


Kitchenware is put on display at the Ministry of Social Development and Human Security in Bangkok. The kitchen sets are being distributed to single mothers.

Op de 3 resteren vier berichten, want de zorgen van ministers over de heropening van scholen en de besmetting van een politieagent noemde ik al. Dit zijn ze:
• 10 ministers in opposition crosshairs
• Police reform bill review ‘next month’
• New project hopes to help single mums
• Troops called in after riot at detention centre

De alleenstaande moeders, één in elk van de 77 provincies, die grote moeite hebben de eindjes aan elkaar te knopen, krijgen kookapparatuur en keukengerei om een eigen cateringbedrijfje op te zetten. Ze krijgen van het ministerie van Sociale Zaken en Tesco Lotus apparatuur ad 2,3 miljoen baht en elk 10.000 baht als startkapitaal. Het Department of Women’s Affairs and Family Development verzorgt kookcursussen. Gisteren werd het project gelanceerd in het ministerie.

Het detentiecentrum waar rellen zijn uitgebroken, bevindt zich in Ranong. In een gebouw van vijf verdiepingen zitten 402 illegale migranten werkers uit Myanmar gevangen, waarvan 365 mannen. Gisteren ontsnapten ze uit hun cellen maar verder dan het stalen hek op de begane grond kwamen ze niet.

Tweehonderd soldaten en agenten maakten een eind aan de rellen, gewonden zijn niet gevallen. Volgens een bron waren ze gestresst en riepen velen dat ze terug wilden. Velen wachten al maanden op deportatie naar het eiland Koh Song in Myanmar maar kunnen niet weg omdat de grens is gesloten.

– Als laatste pagina 4, ook weer een een halve pagina met drie berichten. Dit zijn ze:
• ‘Casket killer’ gets 25 years
• Navy officers ‘faked’ drug evidence
• Cops bust four over OTP scam


 

Het nieuws in fotoberichten

A worker adjusts his face mask as a preventive measure against the Covid-19 coronavirus inside an elevator with a restriction notice in Bangkok on Jan 18, 2021.

Dechapol Puavaranukroh and Sapsiree Taerattanachai beat Seo Seung-Jae and Chae Yu-Jung to win the mixed doubles badminton title at the Toyota Thailand Open on Sunday.

The top seeds needed 46 minutes to defeat the fourth-seeded South Koreans 21-16, 22-20 in the final at Impact Arena Muang Thong Thani.

A man has been arrested for selling baby macaques after posting the protected monkeys for sale online. Police from the Natural Resources and Environment Crime Suppression Division and Phrao police station arrested Theeraphol Chanmo, 26, at his house in Phrao district of Chiang Mai on Saturday.

It came after a police officer posed as a buyer interested in purchasing two 2-month-old animals as pets for 8,000 baht. He arranged to pick up the monkeys at the seller’s house. Mr Theerapol bought the macaques from a hunter for 1,500 baht each and posted them on his Facebook page.

Phrao police pressed charges for possessing and trafficking protected animals. The charges carry a maximum penalty of a one-million-baht fine and 10 years’ imprisonment or both. They are expanding the investigation to track down the hunter. Although rhesus macaques are protected, they can be kept as pets if the owner receives official permission.

The State Railway of Thailand (SRT) will suspend 57 locals trains starting on Tuesday to restrict travel that could further spread Covid-19. Cancellations will affect 13 local services on the northern line, 18 on the northeastern routes, 12 in the southern region and 14 eastern trains.

Most cancelled trains start at Hua Lamphong station and include some trains popular with tourists, including service to Kanchanaburi and Hua Hin. The railway agency has already temporarily halted all sightseeing and most long-haul trains for the same reason.


 

Nieuws van de website 24-25 januari

• Het Centre for Covid-19 Situation Administration (CCSA) meldde zondag 198 nieuwe besmettingen en 1 nieuwe dode. Ze brachten het totaal aantal besmettingen op 13.500 en het aantal doden op 73.
De vrouw (73) was in nauw contact geweest met een Covid-19 patiënt in haar familie in Samut Sakhon. Ze ontwikkelde symptomen op 4 januari, werd op 9 januari positief getest, later overgebracht naar het Taksin ziekenhuis in Bangkok, waar ze zaterdag overleed.
Van de 198 nieuwe besmettingen waren 118 personen in het binnenland besmet, 73 personen werden ontdekt tijdens actief testen, met name in Samut Sakhon, 2 besmette personen waren uit het buitenland gekomen en in quarantaine en 2 waren via de zuidelijke grens uit Maleisië gekomen.
Samut Sakhon spande de kroont qua aantal besmettingen (76), gevolgd door Bangkok (21) en Samut Prakan (12). Andere nieuwe besmettingen werden gevonden in Samut Songkhram (7) en 1 elk in Nonthaburi en Ratchaburi. Volgende week wordt actief getest in Samut Sakhon zodat alle gebieden in de provincie zijn bestreken, aldus het CCSA.
Op het zuidelijk front was 1 nieuwe patiënt een Myanmarese burger die op 11 januari de grens in Narathiwat had overgestoken en op vrijdag getest was. Hij is opgenomen in het Waeng Hospital. Een ander was een Thaise vrouw die op 14 januari arriveerde en is opgenomen in het Betong ziekenhuis in Yala. Zij testte positief op vrijdag.
Uit het buitenland kwamen via Suvarnabhumi vijf personen: twee uit Frankrijk en 1 elk uit Bahrein, België en de VAE. Allen waren in quarantaine.
Update maandag: 2 nieuwe doden en 187 nieuwe besmettingen: 116 door actief testen, 61 in het binnenland en 10 personen die uit het buitenland waren gekomen en in quarantaine waren. Zij brachten het totaal aantal besmettingen op 13.687 en doden op 75.
• In de 2nd busterminal aan de Thep Kasattree Road in Phuket zijn twee mannen doodgeschoten door een collega die onder invloed was. Bij het loket van het parkeerterrein werd het lichaam gevonden van een 54-jarige man die tweemaal beschoten was: eenmaal in zijn hoofd en eenmaal links in zijn ribbenkast. De ander (50) lag 80 meter verder zwaar gewond voor een taxistandplaats. Hij overleed later in het ziekenhuis nadat hij tevergeefs CPR had gekregen.
De dader, een man van 60, wachtte de politie op. De drie mannen waren collega’s op het werk en hadden vaak ruzie over de motorfietstaxi- en taxidienst op de terminal. Volgens getuigen had de man rustig gedronken voordat hij uit zijn dak ging.
Hij doodde de eerste point-blank met een 9mm vuurwapen. Daarna rende hij naar de ander, die maakte dat hij weg kwam maar uiteindelijk toch vijfmaal werd beschoten, eenmaal in zijn hoofd, tweemaal in zijn romp en tweemaal in zijn benen. Hij overleed in het Vachira Phuket Hospital. De dader heeft verklaard dat hij ruzie met de twee mannen had en besloot hen te doden.
• Bangkok Poll. Een kleine meerderheid van de 1.186 respondenten in een opiniepeiling van de Bangkok University hoopt dat het vaccin zal helpen een eind te maken aan de pandemie: 51 procent is gematigd hoopvol, 32 procent heel hoopvol en 15 procent heeft weinig tot geen hoop.
Gevraagd wat het meest wordt beïnvloed wanneer de uitbraak onverminderd doorgaat, noemde 50 procent hun baan en inkomen, 27 procent de mogelijkheid besmet te worden, 15 procent reizen en verder beschikbaarheid van benodigdheden en voedsel, uitgaven voor bescherming en onderwijs. De overige vragen gingen over de lessen die ze geleerd hadden en hun bescherming.

BP in vogelvlucht: Dik pak papier

25 januari – Dik pap papier voor een maandagkrant vandaag, want bestaat uit vijf katernen: Nieuws, Business, Spotlight, Asia Focus, Life. Business bevat ook artikelen uit The Wall Street Journal, Spotlight is het jongste product van BP met uitsluitend artikelen uit de New York Times. Normaal verschijnt het op vrijdag maar toen kon door een storing slechts één pagina gedrukt worden, dus besloot de krant tot een herdruk van de acht pagina’s.

Het binnenlands nieuws beslaat vier pagina’s maar netto drie door twee advertenties van een halve pagina. Ze bevatten dertien nieuwsberichten en –verhalen, zeven foto’s waarvan twee over vier kolommen geplaatst, de rubriek In Brief met vier kortjes en de virus tracker, waaraan een van mijn lezers een hekel heeft.

De krant opent met een lijvig artikel over Samut Sakhon, het epicentrum van de medio december begonnen tweede golf uitbraken. Ze willen er zo snel mogelijk promoveren van rode naar groene zone, wat betekent dat de restricties die gelden voor scholen, de Central Shrimp Market en restaurants, versoepeld kunnen worden. Dit ter beoordeling van de CCSA, die zegt dat daarvoor proactief en in groten getale testen noodzakelijk is.

Deze week wordt daarom het aantal testen sterk uitgebreid; de autoriteiten hopen voor het eind van de week alle bewoners met een hoog risico getest te hebben. Die zijn te vinden in fabrieken, op versmarkten en in slaapgebouwen. In de eerste week van februari komen wijken met een hoog risico aan de beurt.

De opening van pagina 2 is een bericht in de categorie klein leed, zoals we bij de krant dit soort berichten noemden, maar voor betrokkenen is het vaak groot leed.

Een vrouw van 66 in tambon Charoen Suk (Buri Ram) moet 84.000 baht plus een rente van 7,5 procent terugbetalen. Zij, haar echtgenoot en dochter ontvingen 10 jaar elke maand een bijstandsuitkering van 5.000 baht alhoewel ze er geen recht op hadden omdat ze van het leger het pensioen ontvingen van de in 2001 overleden zoon. Tevens waren de onderwijskosten van twee kleinkinderen vergoed.

De vrouw zegt dit niet geweten te hebben en speelt de bal terug met de vraag waarom ze de toelage kreeg van het lokale bestuur terwijl ze er geen recht op had. De directeur van het Comptroller General’s Department, dat de vrouw gelast heeft het geld terug te storten, zegt dat de fout pas werd ontdekt toen de e-Social Welfare database vorig jaar werd geïnstalleerd.

De vrouw mag vijf jaar over de terugbetaling doen, maar daar ziet ze geen kans voor want het legerpensioen van 5.000 baht per maand is amper genoeg om van te leven. De betrokken diensten zoeken een oplossing, aldus een bron.

Pagina 3 opent met wat de krant een Special report noemt, doorgaans een achtergrondverhaal of analyse, maar dat ditmaal een nieuwsverhaal is. BioThai (Biodiversity-Sustainable Agriculture-Food Sovereignty Action Thailand, wat een ingewikkelde naam) vindt dat de regering versmarkten niet een voorkeursbehandeling moet geven wannneer ze gesloten worden om de verspreiding van Covid-19 te beteugelen.

BioThai zegt dit naar aanleiding van het regeringsbesluit 72 versmarkten in 33 provincies te sluiten, nadat ze bezocht waren door besmette klanten, terwijl 33 sindsdien open mochten gaan alhoewel nog steeds gevreesd wordt voor het virus waardoor klanten wegblijven. Dit kwam ter sprake op een recent seminar in Bangkok, getiteld ‘Conserving the Wets Markets, Protecting Lives’.

BioThai directeur Withoon zei dat de nieuwe golf besmettingen mensen heeft geraakt die van de hand in de tand leven, inclusief degenen die werkzaam zijn in de versmarkt handel. Het bevel versmarkten te sluiten heeft het levensonderhoud van mensen geschaad. De markten zijn betrokken bij de hele aanvoerketen, van verkopers tot consumenten en boeren wiens producten er verkocht worden.

Het sluitingsbeleid is inconsistent en willekeurig en heeft de grieven van degenen onderaan de economie verergerd. De regering dient te beseffen dat versmarkten essentieel zijn voor ’s lands voedselveiligheid. Ze dient ook detailhandelaren te helpen en ‘grocery shops on wheels’, de zogeheten rot phumphuang, die zorgen voor mensen buiten hun huis, aldus Withoon.

Als laatste pagina 4, die ook weer opent met een (virtueel) seminar over digitalisering, getiteld ‘Connecting the Connectivies: Synergy through Enhanced Partnership’. Het seminar, georganiseerd door het ministerie van Buitenlandse Zaken, de Wereldbank en het secretariaat van Asean, telde panelleden uit Asean Plus Six en de EU. Daar mijn journalistieke bloed niet sneller gaat stromen, verwijs ik u naar de website: Bloc urged to focus on digitalisation.

Virus tracker: Nog één nachtje slapen

Aantal besmettingen wereldwijd > 99 miljoen

25 januari – Ja, beste mensen, het is bijna zover. Nog één nachtje slapen en dan zal de virus tracker meer dan 100 miljoen besmettingen tonen: HONDERD MILJOEN. Gisteravond om 19 uur stond de teller op 99,4 miljoen, dus vandaag gaat het gebeuren. Dat heeft dan bijna op de kop af een jaar geduurd, want zaterdag herdacht Wuhan dat het coronavirus exact een jaar geleden opdook, zoals ik gisteren meldde in de Vogelvlucht.

Vanwege het naderende ‘jubileum’ begin ik met de cijfers wereldwijd en moeten Nederland en België even wachten. Aantal besmettingen plus 572.241 naar 99.406.775, aantal doden plus 13.625 naar 2.132.043, aantal ernstig zieken min 10.472 (!) naar 110.718 en aantal herstelde patiënten plus 435.084 naar 71.480.567.

Nederland en België tezamen melden voor de tweede achtereenvolgende dag minder nieuwe doden: eergisteren 101 en gisteren 1. Ook het aantal nieuwe besmettingen is gedaald. Nederland telt 5.414 nieuwe besmettingen naar 944.042 en België 2.583 naar 691.854, tezamen 7.997 tegen 8.188 een dag eerder toen het aantal was toegenomen. Het aantal doden is in Nederland gestegen met 88 naar 13.510 en in België met 51 naar 20.726, tezamen 139 tegen 140 een dag eerder en 241 twee dagen eerder.

Als laatste Thailand. Ik meldde het al in Nieuws van de website: het aantal besmettingen is met 198 toegenomen naar 13.500. Het land is gestegen van plaats 128 naar 126. België en Nederland staan ongewijzigd op 25 en 20 en op de toptien zijn de landen ook niet verschoven.

Motorists brave the haze in Bangkok yesterday. Similar conditions were reported in Nakhon Ratchasima, where micro-dust levels have exceeded the safe level for five days straight.

Kort Nieuws maandag 25 januari

– Ik noemde al in de Vogelvlucht dat twee foto’s vier kolommen meten, één vindt u hierboven, de ander kan ik niet tonen want staat in een fotobericht. Wel jammer want het is een opvallende foto van een verkoper op de Khao San Road met zijn handelswaar: gekleurde dreadlocks op etalagekoppen op stokken.

Het bijschrift zegt dat ondanks de opheffing van restricties op dertien types bedrijven de straat nog steeds stil is daar buitenlandse toeristen ontbreken. En wat doe je dan als verkoper? Dan speel je met je mobieltje.

Het bericht bij de nevelige foto zegt dat Thailand de verkeerde richting uitgaat met zijn benadering PM 2,5 microstof en luchtverontreinigings problemen op te lossen, daar de maatregelen niet systematisch zijn of het hele jaar gelden. Dat zeggen academici en die kunnen het weten, niet waar?

In het artikel komen twee experts aan het woord: TAQM-lid Sirima en hoogleraar Thongchai, evenals Sirima docent aan het Department of Environmental Engineering van de Chulalongkorn universiteit. TAQM (Thailand Air Quality Management) is een coalitie van experts op het gebied van luchtverontreiniging.

Sirima waarschuwt: ‘Maatregelen dienen genomen te worden voordat het probleem elk jaar begint en het weer ophoudt bevorderlijk te zijn voor het ventileren van PM 2,5 en andere atmosferische verontreinigende stoffen.’

Beiden schreven een artikel getiteld ‘What must be done to solve the PM 2,5 situation in Thailand’ , waarin ze pleiten voor snelle actie en samenwerking. Een enkel citaat, verder mag u het artikel zelf lezen: Haze fight needs new approach, say experts.

‘Enkele ineffectieve maatregelen die weinig hebben gedaan de concentratie te verminderen zoals open-air filtration en het sproeien van water vanaf daken of drones dienen niet langer gebruikt te worden. […] De huidige pogingen zijn hoofdzakelijk technische technieken. In de praktijk moeten deze worden toegepast samen met economische, sociale en gezondheidskwesties.’

– Wat is verder nog de moeite waard aan nieuws om te noemen dat niet al hiervoor is langs gekomen? Omdat de vader van mijn moeder een jood was [die ik nooit gekend heb], het bericht dat de Israëlische ambassade woensdag, de UN International Holocaust Remembrance Day, online een Holocaust herdenking houdt. Ze wordt uitgezonden op de Facebook pagina Israel in Thailand.

Na de openingswoorden van de ambassadeur volgt een boodschap van VN secretaris-generaal Guterres en de  documentaire Whose Child Are You?, gebaseerd op de getuigenis van de Nederlander Tswi Herschel, die als een van de weinigen het concentratiekamp Sobibor heeft overleefd. Hij emigreerde in 1986 naar Israël. Een andere bekende overlever, die zijn ervaringen te boek heeft gesteld in Vernietigingskamp Sobibor, is Jules Schelvis die evenals ik bij Het Vrije Volk werkte.

De ceremonie wordt afgesloten met het lied Shtiler, Shtiler (Hush, Hush), een Yiddish slaapliedje, gecomponeerd door de 11-jarige Alek Volkoviski. Het verhaalt over de moord op zeventigduizend joden in Ponar, een bos bij het ghetto van Vilna in Litouwen.

Dogs inside cages at a farm in Chiang Mai’s Saraphi district. Authorities inspected the farm after a complaint by activists saying they lacked food and water.

Van het overige nieuws noem ik alleen de koppen. U kunt ze vinden op de website.
– Restaurants plead to extend opening hours to 11pm
– Pheu Thai to oppose fare hike plan
Researcher defends govt’s vaccine deal
– Province knocks back dog rescue bid
– New app to find home for stray dogs
– Delay in rail line trials likely
– Trio held for luring Thais into sex work


 

Nancy Vieira – Amor Di Mundo – AFH600. https://youtu.be/lerbA_pwAGo

Performance – 5 July 2014
The clear, cool tones of Nancy Vieira’s voice bring a fresh wave of influences to the classic morna style of Cape Verde. Born in Bissau, she grew op in Cape Verde’s capital Praia, before moving to Portugal where her father – a former musician who had once played with Cesária Évora but who had relinquished all to become an activist in the independence struggle – was the Cape Verdean ambassador.

While studying at Lisbon University she won a song contest, resulting in her first album in 1996. True to her relaxed style, she took her own time to make a career, only turning professional with her third release, Lus, in 2007. Since then she has toured internationally with her high-quality band and her new album, No Amá, has won her acclaim as Cape Verde’s finest voice today.

Het Afrika Festival Hertme (AFH) is een van de meest sprankelende festivals van Nederland! In het prachtige, groene Openluchttheater Hertme vindt al ruim 30 jaar het tweedaagse muziekfestival plaats.

Het podium waarop de artiesten optreden, ligt tegen een bosrand aan, wat het theater en de optredens een unieke en ontspannen sfeer geeft. Het festivalterrein is gesitueerd rondom het Openluchttheater Hertme. De Afrikaanse markt bevat ruim 100 stands met Afrikaanse producten zoals sieraden, kunst, houtsnijwerk, Afrikaanse doeken en kleding. Tevens is er een gezellig ingericht veld met verscheidene stands en cateraars, waar je kan genieten van heerlijk exotisch eten en drinken. De eerste editie van het Afrika Festival vond plaats in 1989. (Bron: https://openluchttheaterhertme.nl/afrikafestival/informatie)


 

Het nieuws in fotoberichten

At least 10 workers have been hurt after an elevated section of a ring road under construction in Nakhon Ratchasima collapsed. Ten people — one Thai and nine Cambodian and Myanmar workers — were wounded. Most sustained cuts on the body while some had broken limbs. They were sent to three local hospitals

The 14.5km ring road project, commissioned by the Highways Department, was built to ease traffic in downtown Nakhon Ratchasima. The entire project, costing 1.4 billion baht, began construction in January 2018 and was scheduled to complete on Jan 4 this year. A joint venture called Si Sang-Chok Chai joint was listed as the contractor.

A crocodile about two metres long that was spotted near a canal in Tha Maka district of Kanchanaburi last Sunday has been captured, while another larger one remains at large.

Officers from the Kanchanaburi provincial and Tha Maka district fisheries offices and crocodile hunters from Surat Thani found the crocodile while searching along the Thasarn-Bang Phla canal in Tha Maka district around midnight on Friday, said Chalermphan Hongyon, chairman of the Region 7 water rescue team.

The reptile was seen about 100 metres away from where it was first spotted by a local resident on Jan 17. The hunting team used an electronic device to subdue the crocodile before using a rope to bind its jaws and feet. The reptile was about 2.3 metres long. The team is still searching for a 3-metre crocodile that they spotted earlier in the course of their hunt for the first one.


A truck is stopped for a search at a security checkpoint in the border district of Sangkhla Buri in Kanchanaburi on Saturday. The signpost asks all vehicles to stop at the Rantee bridge checkpoint for a search.

Security officers have been ordered to strictly check all types of vehicles at all security checkpoints in three border districts of Kanchanaburi following the arrests of three Thais driving personal vehicles to bring in illegal migrants on Friday. All were linked.

It followed the arrests of three Thai drivers and seven illegal migrants from Myanmar at two security checkpoints in Thong Pha Phum and Sangkhla Buri on Friday. An investigation into the three suspects showed the trio were linked. They had known one another and smuggled illegal migrant workers into the country for a long time.

Health officials conduct Covid-19 testing among staff at the National Broadcasting Service of Thailand (NBT) TV channel on Friday after a news anchor was infected.

A critically endangered Siamese crocodile has been spotted for only the second time in a decade in the country’s largest national park, according to photos released on Saturday.

The freshwater reptile — snapped by camera traps sunning itself at Kaeng Krachan National Park in Phetchaburi near the border with Myanmar — was once ubiquitous across Southeast Asia, but its numbers have plummeted in the region.

Het nieuws in infographics

Klik hier voor het bijbehorende artikel: Q1 price index poised to fall

Klik hier voor het bijbehorende artikel: Exports above expectations


 

Nieuws van de website 23-24 januari

• Het Centre for Covid-19 Situation Administration heeft zaterdag 198 nieuwe besmettingen bekend gemaakt en 1 nieuwe dode, een man van 81. De nieuwe besmettingen zijn geconstateerd bij 180 personen in het binnenland en 18 personen die uit het buitenland waren gekomen en in quarantaine waren. Het totaal aantal besmettingen sinds januari 2020 bedraagt nu 13.202 en het aantal doden 72.
Het dodelijk slachtoffer leed aan diabetes, chronische nieruitval en een ischemische hartkwaal. De man werd besmet door een besmet familielid dat naar Samut Sakhon was geweest. Op 2 januari ging hij naar een ziekenhuis in Pichit omdat hij koorts had, hoestte, diarree had en veel flegma. De volgende dag testte hij positief.
Op 4 januari was hij uitgeput. Een röntgenfoto van zijn longen toonde aan dat hij een ernstige longinfectie had en hij werd geïntubeerd. Op 9 januari verbeterde zijn conditie en werd de endotracheale buis verwijderd, maar hij had nog steeds zuurstof nodig om te ademen. Op 15 januari had hij koorts en hoestte en werd opnieuw beademd. Zijn toestand verslechterde, een week later overleed hij.
Van de 180 binnenlandse besmettingen zijn 69 personen in nauw contact geweest met eerder besmette patiënten of ze bezochten plaatsen met een hoog risico, 111 werden gevonden door actief testen in woonwijken.
De 69 in de eerste groep werden aangetroffen in Samut Sakhon (56), Bangkok (5), Samut Songkram (5), en 1 elk in Ang Thong, Samut Prakan en Rayong. De andere groep van 111 personen werd ontdekt in Samut Sakhon (107) en Bangkok (4).
De 18 buitenlandse besmettingen waren Thais (12), Amerikanen (3) en een Italiaan, Egyptenaar en Rus. Ze kwamen uit Engeland (5), Bahrein (4), de VAE (2) en 1 elk uit Zweden, India, Italië, Egypte, Rusland, de VS en Zwitserland.
Van het totaal aantal bevestigde besmettingen zijn 10.448 patiënten hersteld (78,5 pct), inclusief 224 die de afgelopen 24 uur zijn ontslagen uit een ziekenhuis of een andere medische faciliteit. 2.782 patiënten worden nog behandeld.

Update zondag: 198 nieuwe besmettingen en 1 nieuwe dode, een vrouw van 73 die in nauw contact was geweest met een Covid-19 patiënt in haar familie in Samut Sakhon. Ze ontwikkelde symptomen op 4 januari, werd op 9 januari positief getest, later overgebracht naar het Taksin ziekenhuis in Bangkok, waar ze zaterdag overleed. Ze bracht het totaal aantal doden op 73. Het aantal besmettingen is gestegen naar 13.500.

• Een soldaat en een politieofficier zijn tijdens een vistrip in een reservoir in het district Nong Ya Plong (Phetchaburi) om het leven gekomen. Ze waren daar woensdagavond gaan vissen. De zoektocht begon donderdag nadat de moeder van de soldaat alarm had geslagen. Zaterdagochtend werden hun lichamen gevonden. Hun boot was omgeslagen. De lichamen zijn naar een ziekenhuis gestuurd voor een autopsie.

Sapsiree Taerattanachai plays a shot as partner Dechapol Puavaranukroh looks on in their mixed doubles final last Sunday at the Yonex Thailand Open. They are looking for another title this weekend.

• Ratchanon Intanon is zaterdag in de halve finale van het Toyota Thailand Open badmintoernooi uitgeschakeld door haar Taiwanese rivaal Tai Tzu Ying. Ze verloor in drie sets met 21-12, 12-21, 21-23. Thailand maakt nog steeds een kans op goud met het gemengd dubbel Dechapol Puavaranukroh en Sapsiree Taerattanachai.

• De politie in Pattaya heeft een 51-jarige Deense man aangehouden die ervan verdacht wordt al zes jaar drugs te verkopen. Beslag is gelegd op vier condomniumkamers en andere bezittingen ter waarde van 10 miljoen baht.
De verdachte werd vrijdag in een undercover operatie aangehouden in een coffeeshop. Hij kwam er met crystal methamphetamine, die de agent had besteld. De arrestatie was het resultaat van een onderzoek naar aanleiding van de eerdere arrestatie van een Thai en buitenlandse drugsgebruikers. Die bleken de drugs te hebben betrokken van de Deen.

Aantal infecties wereldwijd nadert 100 miljoen

NL en BE: Meer nieuwe besmettingen, minder nieuwe doden

24 januari – Deze week wordt wereldwijd een belangrijke mijlpaal bereikt, want dan overschrijdt het aantal besmettingen de 100 miljoen grens. Nog twee nachtjes slapen en dan is het zover. Intussen heeft het aantal herstelde patiënten de 71-miljoen grens gepasseerd. Nederland en België melden meer nieuwe besmettingen en aanzienlijk minder nieuwe doden. Dat zijn de belangrijkste ontwikkelingen op de virus tracker van vandaag.

Nederland meldt 5.744 nieuwe besmettingen naar 938.628 en België 2.444 naar 689.271, tezamen 8.188 tegen 6.881 een dag eerder. Het aantal doden is in ons land gestegen met 85 naar 13.422 en bij onze zuiderburen met 55 naar 20.675, tezamen 140 tegen 241 een dag eerder.

Voorts meldt België 145 nieuwe herstelde patiënten naar 47.820. Het land is met een verschil van 10.795 besmettingen ingehaald door Chili waardoor het is gezakt van plaats 24 naar 25.

Als laatste de cijfers wereldwijd. Aantal besmettingen plus 652.756 naar 98.934.534, aantal doden plus 15.749 naar 2.118.418, aantal ernstig zieken min 59 naar 111.190 en aantal herstelde patiënten plus 461.269 naar 71.045.483.

Nederland staat ongewijzigd op plaats 20, Thailand op 128, België noemde ik al en in de toptien staan alle landen ook nog steeds op dezelfde plaats.

Verder een advies aan alle sombermans: Luister naar Nancy Vieira. Ik werd er ongelooflijk vrolijk van. Of het desbetreffende Afrika festival nog bestaat, weet ik niet. Ik kende het niet eens.

Ready for business: A woman cleans the front window of her traditional Thai massage shop in the Inthamara area of Bangkok as the business reopens.

Het wordt tijd voor een stevige massage

24 januari – It’s time for a rub down kopt BP boven het achtergrondverhaal op de voorpagina. Sinds vrijdag mogen massagesalons en gyms in Bangkok weer open, maar de grote vraag is: komen de klanten terug?
De eigenaar van Sabaidee foot massage op Seacon Square Srinakarin heeft grote twijfels. Ekarat Techasan (39) zegt: ‘De klanten zijn bang voor besmetting omdat bij massage lichaamsdelen worden aangeraakt. Dus moet ik ervoor zorgen dat ze veilig zijn, anders gaan ze weer weg.’

Zijn salon volgt alle richtlijnen: zorgt voor alcohol gel, tussen de massagestoelen staan afscheidingen en de masseuses dragen een mondkapje en gelaatsscherm. Een andere reden waarom klanten wegblijven is hun financiële situatie.

Rungrat Artpen (44), die 12 jaar in de salon heeft gewerkt en haar baan heeft verloren, vertelt: ‘Het is heel moeilijk voor me om weer te beginnen omdat ik oud ben. Een nieuwe baan vinden gaat niet. En ik zou niet als thuismasseur durven werken. De klanten en ik zijn beiden bang om te worden besmet.’

Masseurs worden doorgaans betaald op basis van het aantal klanten dat ze bedienen en gewerkte uren. Ze verdiende destijds 500 à 600 baht per dag, maar de tweede golf besmettingen veranderde alles. ‘Toen het aantal besmettingen steeg, had ik slechts een paar klanten. Soms verdiende ik slechts 100 baht per dag.’

Gelukkig was Ekarat in staat haar en haar zoon te ondersteunen, terug in haar woonplaats Phetchabun. En gelukkig joeg de tweede golf haar minder schrik aan dan de eerste. Ze had geleerd zich aan te passen en had zoveel mogelijk geld gespaard. ‘Nu blijf ik thuis en probeer zo voorzichtig mogelijk te zijn.’

Eigenaar Apinan (42) van de Infinity massagesalon zegt dat de sluiting van zijn zaak enger was dan de pandemie. ‘Ik was niet bang van de tweede golf daar ik weet wat het virus doet en de sterfte is betrekkelijk laag. Het verbaasde me dat ik de deuren weer moest sluiten. Ik kan niet geloven dat de verspreiding onbeheersbaar was.’

Tot zover het achtergrondverhaal waarmee de krant vandaag niet opent zoals gebruikelijk is op zondag, want die opent met een politiek onderwerp. Het meldt dat de oppositie haar messen scherpt voor de aangevraagde interpellatie. Ze zegt een lange lijst doelwitten te hebben en beschuldigingen variërend van gebrekkig beheer tot corruptie.

De belangrijkste kwesties zullen betrekking hebben op de Covid-19 maatregelen. De belangrijkste prooi is premier Prayut, maar ook tien ministers krijgen de wind van voren. Dat alles staat te gebeuren van 16 tot 29 februari met de stemming over een motie van wantrouwen op 20 februari.

Partijleider Pita (Move Forward, voormalig Future Forward) zegt dat het niet uitmaakt of de regering de motie overleeft [wat ongetwijfeld zal gebeuren], omdat het doel van de oppositie is ‘de ogen van de mensen te openen’ en de legitimiteit van de regering te ondergraven. Meer weten? Lees: Opposition takes aim at 10 ministers

BP in vogelvlucht: Eén jaar verder in Wuhan

24 januari – Alhoewel ik me in de Vogelvlucht altijd beperk tot de binnenland pagina’s van het eerste katern – dat zijn er vandaag drie –, maak ik vandaag een uitzondering met een uitstapje naar pagina 4 die opent met de verjaardag van het coronavirus.

Exact 1 jaar geleden dook het in Wuhan op en gisteren herdacht de stad dat met een mix van trots omdat ze zich ontworsteld heeft aan de worggreep van het virus, en voorzichtigheid vanwege een mogelijke terugkeer.

Een jaar geleden schokte Wuhan de wereld door haar elf miljoen bezorgde inwoners op te sluiten in hun huizen, waarna een lockdown begon van 76 dagen die de toenemende dreiging onderstreepte van een mysterieus pathogeen dat zich uit de stad naar elders verspreidde. Om 10 uur die ochtend werd het openbaar vervoer stilgelegd en was de stad verboden gebied tenzij met speciale toestemming. Een griezelige stilte daalde neer.

Bij het artikel staat een foto van een man die vrolijke ballonnen verkoopt bij een winkelcentrum, maar die staat helaas niet op de website. Wel een foto van een paar dat een dansje lijkt te maken, dus daar moeten we het dan maar mee doen.

Wilt u natuurlijk nu weten wat de krant op de drie binnenland pagina’s serveert. Slechts zeven berichten, twee kortjes in de rubriek News Bites en zes foto’s waarvan één over vier kolom geplaatst. Vind het niet eens een interessante plaat, maar hij staat wel pontificaal bovenaan de voorpagina. Hij toont de Chong Nonsi voetgangersbrug boven de Sathon-Narathiwat Ratchanakharin kruising met enkele gemondkapte voetgangers.

Het bijschrift zegt dat Bangkok zorgen heeft over de tweede Covid-19 uitbraak en de luchtverontreiniging met PM 2,5 fijnstofdeeltjes. Dat laatste kan kloppen, dat eerste niet (meer), want de restricties zijn versoepeld.

Kort Nieuws zondag 24 januari

– Pagina 2, een halve pagina door een advertentie, opent met het bericht dat het Office of National Water Resources (ONWS) een studie gaat doen naar het beheer van water in het stroomgebied van de Moon, een rivier die door tien provincies in het Noordoosten loopt.

Daarbij worden concepten gebruikt uit de Strategic Environmental Assessment, maar wat dat betekent begrijp ik niet. Naar verwachting komt de studie volgende maand klaar [lijkt me rijkelijk snel voor zo’n uitgebreide studie] waarna een actieplan wordt opgesteld.

Evenals andere plaatsen in het land kampt het stroomgebied met droogte en overstromingen als gevolg van het ontbreken van een goed gepland waterbeheers systeem om de opslagcapaciteit van water in het regenseizoen te vergroten.

Het gebied is een van ’s lands meest belangrijke landbouwgebieden, het meet 44 miljoen rai waarvan 33 miljoen in gebruik door de landbouw. Slechts 2 miljoen rai wordt geïrrigeerd. Omdat daarmee het probleem wel grosso modo is geschetst, laat ik het hierbij en verwijs u naar de website als u het naadje van de kous wilt weten: ONWS to run Mun River study.

De opening van pagina 3 weerspreekt de bewering dat nieuws per definitie slecht nieuws is. Die meldt dat de restricties die gelden in acht oostelijke provincies spoedig kunnen worden opgeheven omdat het aantal besmettingen afneemt. Dit zegt staatssecretaris Sathit (Volksgezondheid). De provincies, thans een red zone, worden gereclassificeerd als orange zone waar minder strenge maatregelen gelden.

De staatssecretaris bracht gisteren een bezoek aan Chon Buri waar hij sprak met lokale gezondheids en bestuurs functionarissen. Hij zei: ‘We moeten de mensen danken voor hun geduld en medewerking wat tot dit sneller dan verwachte succes heeft geleid in het beperken van de uitbraak.’ Het voorstel om de touwtjes te laten vieren, wordt voorgelegd aan het CCSA.

De rest mag u zelf lezen: Decline in cases sparks optimism evenals de twee andere berichten op de 3:
Phuket eases Covid restrictions for some visitors
Health workers on the frontline first in queue for vaccination


 

Het nieuws in fotoberichten

People wait for Covid-19 tests at Bangkok Fish Market in Sathon district on Friday.

CCSA spokesman Taweesilp Visanuyothin starts the daily Covid-19 update at Government House in Bangkok on Friday, and announces he himself has been put at risk of infection, albeit a low risk.

When he gives the daily televised briefing at Government House, CCSA spokesman Taweesilp Visanuyothin is normally accompanied by a commentator for the National Broadcasting Service of Thailand (NBT) TV channel.

On Friday, he appeared alone. Dr Taweesilp said the commentator had been ruled at high risk of infection after a male news anchor at the same TV station was confirmed infected with Covid-19.

All NBT staff were being tested, including the absent commentator. The CCSA spokesman would be tested for Covid-19 after the briefing at Government House, and would quarantine himself afterwards.

Update: Taweesilp Visanuyothin has gone into self quarantine. He posted a message on his Facebook account on Friday afternoon, saying that the first test for the virus was negative.

He went straight to Bamrasnaradura Infectious Diseases Institute after announcing during his daily update on Friday morning that he was at “low risk” of having been infected. A nasal swab was taken and tested.

Khao Yai National Park closed its popular Pha Diew Dai (Lonely Cliff) lookout to the public on Friday, after a man was found dead at the base of the cliff in Nakhon Nayok province. His body was found on Thursday evening. Tourists can visit other tourist sites on Khao Yai as normal if not coming from red zone provinces.

• The education minister’s wife, Taya Teepsuwan, plans to stand for election as Bangkok governor when the city poll is eventually called, with or without backing from her cabinet minister husband’s Palang Pracharath Party.

The move would put her in direct competition with other prominent candidates for the backing of the ruling Palang Pracharath Party.

Officers search a Toyota Yaris driven by a woman and find four illegal Myanmar migrants, at a road checkpoint in Thong Pha Phum district, Kanchanaburi, on Friday.

Three Thais driving separate vehicles were arrested and a total of seven illegal migrants taken into custody at road checkpoints on Friday, as smugglers turn to using small vehicles to bring in a few workers at a time. Job brokers awaiting delivery of the illegal workers were also arrested.

• Health workers have found five infections related to Techin Ploypetch after the celebrity DJ tested positive for Covid-19.

The positive results were produced by swab tests conducted on all people related to the patient, better known as DJ Matoom, said Sophon Pisuthiwong, the deputy governor of Bangkok.

The patient was not considered a super-spreader. The case has received a lot of attention since Techin revealed his diagnosis this week and urged those who might have been in contact with him to get tested.

The Bangkok Metropolitan Administration also found another 13 Covid cases not related to DJ Matoom, all of them from active testing.

Techin, who is a DJ with GMM Grammy and an actor, was believed to have been infected on Jan 9. His itinerary on that day included a birthday party at the Banyan Tree Hotel on Sathon Road.

An artist’s rendition of Energy Absolute’s 50GWh lithium-ion battery factory in Chachoengsao province.

Heb deze foto overgenomen vanwege de futuristische vormgeving van de fabriek. Klik hier voor het bijbehorende artikel: EA pins hopes on battery, EV production

Energy Absolute Public Company Limited is a Thailand-based company engaged in the renewable energy businesses. The Company manufactures and distributes methyl ester biodiesel products, high speed diesel oil and pure glycerine products; generates electricity from solar and wind power, and provides consultation in the project regarding alternative electric energy. (Bron: Financial Times)

Het nieuws in infographics

Klik hier voor het bijbehorende artikel: Listed banks post net profit decline of 23% for 2020

In de krant van zaterdag staat een update met 10 banken en een verlies van 32 procent: Listed banks report 32% dip in profits


 

Nieuws van de website 22-23 januari

• Het Centre for Covid-19 Situation Administration heeft vrijdag 309 (!) nieuwe besmettingen bekend gemaakt van 297 personen in het binnenland en 12 die zijn teruggekeerd uit het buitenland. Ze brachten het totaal aantal besmettingen sinds januari 2020 op 13.104.
80 besmettingen werden in ziekenhuizen ontdekt en 217 door actief testen in woonwijken. Van de 80 nieuwe besmettingen werden 49 gevonden in de provincie Samut Sakhon en 8 in Bangkok.
Actief testen leverde 212 besmettingen op in Samut Sakhon, waaronder 196 gastarbeiders, en vijf Myanmarese migranten in Bangkok. In Samut Sakhon werden de afgelopen 24 uur 261 personen positief getest.
Sinds de uitbraak van de tweede golf medio december zijn in Samut Sakhon 5.036 van de 8.302 nieuwe besmettingen gevonden. Volgende week wordt het actief testen versneld in fabrieken in Samut Sakhon en aangrenzende districten van Bangkok.
De 12 buitenlandse besmettingen waren personen die gekomen waren uit Libanon, Engeland, Estland, de VAE, Italië, Soedan, Zwitserland, Sri Lanka en Duitsland.
Van het totaal aantal besmettingen zijn 10.224 patiënten hersteld (78 pct), inclusief 382 die de afgelopen 24 uur uit een ziekenhuis of andere faciliteit zijn ontslagen. 2.809 patiënten worden nog behandeld. Het dodental bedraagt ongewijzigd 71.

Update zaterdag: 198 nieuwe besmettingen en 1 nieuwe dode, een man van 81 die leed aan diabetes, chronische nieruitval en een ischemische hartkwaal. De man werd besmet door een besmet familielid dat naar Samut Sakhon was geweest. Hij overleed vrijdag. Het totaal aantal besmettingen sinds januari 2020 bedraagt nu 13.202 en het aantal doden 72.

• Spa’s en massagesalons, die traditionele massages en voetmassages verlenen, mogen vanaf 16 augustus weer open gaan in Ayutthaya, mits ze zich houden aan strikte voorwaarden. De eigenaren en werknemers dienen eerst een training te volgen, verzorgd door het provinciaal kantoor Volksgezondheid. Het besluit de touwtjes te laten vieren is genomen door de provinciale commissie besmettelijke ziektes, maakte gouverneur Panu Yaemsri vrijdag bekend.

• Aanmelding voor de vrijwillige militaire dienstplicht vindt dit jaar online plaats. Minister Prayut (Defensie) heeft daarvoor toestemming verleend, aldus een bron vrijdag. De vrijwillige dienstplicht biedt enkele voordelen, zoals een toekomstig einde aan de verplichte dienstplicht, de mogelijkheid onderofficier te worden en assistentie te verlenen aan werklozen [?].
Nadat ze hun vrijwillige dienst als rekruut hebben afgemaakt, kunnen ze toelatingsexamen doen voor de Army Non-commissioned Officer School. De leeftijd voor de dienstplicht is 21 jaar, in april wordt geloot.

• Naar verwachting zal de export in 2021 toenemen met 4 procent, nadat die vorig jaar met 6 procent is gekrompen. Het ministerie van Handel is optimistisch gestemd, daar de export in december onverwacht toenam doordat de vraag uit grote markten verbeterde.
Voor het eerst in acht maanden steeg de export, vergeleken met een jaar eerder met 4,7 procent. Het was de snelste groei in 22 maanden. Een peiling van Reuters had een krimp van 2,4 procent voorspeld.
‘De export in december zag er goed uit’, zei Pimchanok Vonkorpon, directeur-generaal van het Trade Policy and Strategy Office tijdens een briefing. ‘De export van duurzame goederen steeg en de wereldvraag nam toe, wat een indicatie is van herstel in de economische sector.’
De winst werd ook geboekt door hogere uitvoer van auto’s en auto-onderdelen, computers en rubberproducten. Wanneer goud niet wordt meegerekend bedroeg de exportstijging in december zelfs 5,04 procent.
De vraag uit exportmarkten was over het algemeen hoger: de export naar de VS nam met 15,7 procent toe en naar China met 7,2 procent.
In het eerste kwartaal van dit jaar zal de export niet veel stijgen vanwege de vergelijkende cijfers van vorig jaar, maar over het gehele jaar gerekend zal de export zich goed herstellen, voorspelt Pimchanok. De export, een belangrijke groeimotor van de economie, profiteert dit jaar van een herstel van de wereldvraag, de distributie van vaccins en stimuleringsmaatregelen in enkele landen.
De import in december nam met 3,62 procent toe vergeleken met een jaar eerder, maar kromp in het hele jaar met 12,39 procent. Thailand had een handelsoverschot van US$ 960 miljoen in december en van $ 24,5 miljard in het hele jaar.

Virus tracker terug van weggeweest

23 januari – Na één dag afwezigheid is de virus tracker weer terug in de krant, wat een bepaalde lezer door mij aangeduid als ‘mopperkont’ niet zal bevallen maar anderen daarentegen zal plezieren. De vergelijkende cijfers hebben dus betrekking op twee dagen in plaats van één dag, waardoor een enigszins vertekend beeld ontstaat vergeleken met voorgaande dagen. Als u dat in uw achterhoofd houdt bij de volgende tekst, valt er heel goed mee te leven.

Ik begin met de situatie wereldwijd. Het aantal besmettingen is nog 2 miljoen verwijderd van de 100-miljoen grens, het aantal herstelde patiënten bedraagt nu 70+ miljoen en het aantal ernstig zieken is met bijna duizend afgenomen.

Meer en detail: Aantal besmettingen plus 1.459.009 naar 98.181.778, aantal doden plus 34.515 naar 2.102.669, aantal ernstig zieken min 935 naar 111.249 en aantal herstelde patiënten plus 1.166.898 naar 70.584.214.

Nederland meldt 1.304 nieuwe besmettingen naar 932.884 en België 5.577 naar 686.827, tezamen 6.881 tegen 5.751 twee dagen eerder. Het dodental is in Nederland met 175 toegenomen naar 13.337 en in België met 66 [dat valt mee] naar 20.620, tezamen 241 tegen 188 twee dagen eerder. 349 Belgen zijn hersteld, het totaal aantal bedraagt nu 47.675.

België (24), Nederland (20) en Thailand (128) staan nog steeds op dezelfde plaats. Ook in de toptien zijn landen niet verschoven. Absolute toppers zijn de VS met 25+ miljoen besmettingen en India met 10+ miljoen besmettingen. Het aantal doden in de VS nadert het half miljoen.

BP in vogelvlucht: ’n gezapig krantje

23 januari – Bangkok Post telt vandaag evenals gisteren veertien berichten, maar ditmaal op drie pagina’s in plaats van vier, een dag eerder. Dat is te danken aan het ontbreken van advertenties. De rubriek In Brief bevat drie kortjes waarvan één de suïcide meldt van een man, verdacht van de verkrachting van een 11-jarig meisje, in een politiecel in Ayutthaya.

Dat is dan ook het enige drama in BP, want verder is het nogal een gezapig krantje met een openingsverhaal in de categorie Gaap, gaap (waarover later meer). De verleiding is dan ook groot om vandaag maar eens te spijbelen en u te veroordelen tot het lezen van het nieuws van vandaag op de website. Maar vreest niet, ik zal het niet doen.

Aan illustratiemateriaal bevat Binnenland zes foto’s, een kleintje en één postzegelfoto. Drie foto’s meten vier kolommen. Op de voorpagina met personeel van televisie- en communicatiewaakhond NBTC dat getest wordt op Covid-19 nadat een nieuwslezer bij een tv-station besmet bleek.

Op de 2 een foto van een impromptu markt in Samut Prakan met klanten die verse garnalen kopen van een vrouw die uit Nakhon Pathom was gekomen. Ze rekende 300 baht voor een kilo en was binnen twee uur uitverkocht.

En op de 3 een foto van een massage in Baiyoke Sky Hotel op de eerste dag dat de hoofdstad de restricties op dertien types bedrijven heeft opgeheven.

Dierenliefhebbers zullen nog enig drama tegenkomen in het bericht dat een dierenverzorger van de dierentuin in Songkhla verdacht wordt van betrokkenheid bij de verdwijning van zeldzame exotische dieren. Maar dat is grotendeels oud nieuws dat dan ook braaf door BP wordt opgelepeld.

De (nieuwe) verdenking is bekend gemaakt door een commissie die vorig jaar is gevormd om onderzoek te doen naar de verdwijning van twee albino barking deers (muntiacus, muntjac).

Die zaak haalde de krantenkoppen in oktober toen de directeur-generaal van de Zoological Park Organisation of Thailand (ZPOT) werd doodgeschoten door een dierenarts van de dierentuin, waarna de dierenarts de hand aan zichzelf sloeg. Naar verluidt zouden ze ruzie hebben gehad en was de dierenarts ongelukkig met het onderzoek van de man naar de vermissing. Daaruit was gebleken dat de dieren waren weggehaald en verkocht.

Chalermchai Papata, hoofd van de onderzoekscommissie, zegt dat één muntjac spoorloos is en vermoedelijk gestolen is uit de dierentuin, de andere is opgepeuzeld door een python, hetgeen gebleken is uit DNA-onderzoek.

Behalve naar de dierenverzorger wordt ook onderzoek gedaan naar de voormalige directeur van de dierentuin en lid van het ZPOT-bestuur. Uit het eerdere onderzoek is al gebleken dat hij niet genoeg heeft gedaan om de twee vermiste muntjacs te vinden. Ze werden in februari vermist, maar het duurde acht maanden voordat de dierentuin aangifte deed. De man heeft sindsdien ontslag genomen.

Overigens zijn de muntjacs niet de enige dieren die verdwenen zijn. De krant schrijft dat tientallen exotische dieren, waaronder waardevolle exotische vogels, en een rhino hoorn eveneens weg zijn.

Inmiddels popelt u natuurlijk van verlangen om te vernemen waar de krant mee opent [maar niet heus]. Kan ik kort over zijn.

Het ministerie van Werkgelegenheid gaat het kabinet toestemming vragen de werknemerspremie aan het Social Security Fund in februari en maart te verlagen van 3 naar 0,5 procent om zoals de krant schrijft to ease the financial plight van werknemers die getroffen zijn door Covid-19.

Hoeveel het in hun loonzakje scheelt in bahtjes schrijft de krant niet, maar ik denk dat het een druppel op een gloeiende plaat is. Van de maatregel profiteren 11 miljoen verzekerden. De werkgeverspremie blijft op 3 procent staan. Het voorstel van het ministerie is een reactie op de noodklok die het Thai Labor Solidarity Committee donderdag heeft geluid.

Wat is verder nog de moeite waard om in deze Vogelvlucht te noemen?  Als oud-schoolmeester en HBO-docent noem ik natuurlijk het bericht over onderwijs waarmee pagina 2 opent. Het meldt dat parlementsleden en zakenlieden bezorgd zijn dat de verschuiving naar online leren Thailand’s huidige ongelijkheid in onderwijs zal verergeren, daar het voor leerlingen uit arme gezinnen moeilijker is te leren.

Dat zei parlementslid Peerawit (Thai Rak Tham) donderdag op een online forum via Facebook Live van de Satsanu Patham school. ‘Die kinderen zijn in het nadeel omdat ze geen toegang hebben tot computers, tablets en het internet. Zelfs voor de pandemie was er al een grote kloof in prestaties van leerlingen uit rijke en arme gezinnen. Nu veel scholen zijn gesloten wordt de kloof zonder twijfel zelfs breder.’

Peerawit vertelde veel leerlingen in Phitsanulok te hebben gezien die worstelen om online te leren. Ze moeten naar een sub-district kantoor reizen om WiFi te kunnen gebruiken. ‘Niet iedereen heeft high-speed internet dat vereist is voor online onderwijs. Ik heb met enkele ouders gesproken. Ze hebben geen geld voor internet alhoewel dat slechts 19 baht per dag kost, daar ze minder inkomen hebben of hun baan al hebben verloren.’

Meer weten? Lees: MPs fret over learning shift

Kort Nieuws zaterdag 23 januari

– Het is nu 10:09 uur dus ik heb nog drie uur tot mijn zelf opgelegde deadline. Een mooi moment om even een dutje te doen en nieuwe krachten te verzamelen voor de laatste loodjes, die immers het zwaarst wegen. Nog even geduld dus.

– 11:44 uur De laatste loodjes gaan beginnen met de opening van pagina 3. Die meldt dat de zuidelijke regio veel gebruikt wordt om gastarbeiders Thailand in te smokkelen, aldus commandant Kriangkrai van de 4th Army Region. Op een persconferentie gisteren gaf hij de cijfers.

In de loop van het optreden dat in oktober is begonnen, zijn 624 migranten van verschillende nationaliteiten aangehouden in grensstreken, op controlepunten en in schuilplaatsen nadat het leger was getipt.

Een belangrijke factor voor de sluiting van de grens en de afkondiging van de Noodverordening in maart vormt de toename van het aantal infecties in Maleisië. Thailand’s buren namen soortgelijke maatregelen om zich te beschermen tegen de pandemie. In alle gevallen leidde dit tot een massale economische teruggang en wijdverspreide werkloosheid. De Thaise regering beval ook strengere maatregelen om illegale binnenkomsten te voorkomen.

De afgelopen maanden zijn tijdens de legeroperaties 15 smokkelaars aangehouden en leidde onderzoek naar hun netwerken tot de arrestatie  van 13 medeplichtigen in Narathiwat, Pattani, Songkhla en Nakhon Si Thammarat.

Kriangkrai legde uit dat het gaat om twee groepen: de eerste smokkelt mensen via de Kolok rivier en dan verder per bus of auto naar locaties in het land om te gaan werken met onderweg schuilplaatsen. De andere groep, die operereert in de districten Hat Yai en Sadao (Songkhla), smokkelt migranten vaak naar Ranong en Myanmar.

Het leger heeft de grenscontrole versterkt en een speciale taakeenheid controleert in de districten Tak Bai, Sungai Kolok en Wang. De samenwerking van duikteams van de Royal Thai Navy en rivierpolitie met grenswachten en andere functionarissen in de regio en kilometers nieuwe zwakstroom hekken, moeten leiden tot vermindering van het probleem, hoopt de commandant. Bovendien wordt de bewoners van woonbuurten en dorpen aan de grens gevraagd een oogje in het zeil te houden.

– Het overige  nieuws presenteer ik in de vorm van koppen, aan de hand waarvan u op de website de berichten kunt vinden.

HM sends congrats to Biden
Lethal drug cocktail ingredient vanishes from street
Older folk can book flu jabs on an app
Opposition to show proof against targets
MP calls for court charter drafting role
Activist urges equal welfare distribution
Status of legislator Sira in peril after new petition

Rest nog een uitstapje te maken naar de sportpagina met het nieuws dat badmintonspeelster Ratchanok Intanon en de gemengde dubbel Dechapol Puavaranukroh en Sapsiree Taerattanachai gisteren zijn doorgedrongen tot de halve finale van de Toyota Thailand Open. Het duo versloeg het team uit Zuid-Korea, Ratchanok versloeg Pusarla uit India in 39 minuten. Staat een leuke foto bij van een breed lachende Ratchanok.


 

Het nieuws in fotoberichten

Patpong, normally a hub of Bangkok nightlife, is silent on Wednesday night, with entertainment places still closed to contain the spread of Covid-19.

A disease control worker sprays disinfectant at a branch of the Bank for Agriculture and Agricultural Cooperatives in That Phanom district of Nakhon Phanom on Thursday.

Community testing for Covid-19 was continuing at locked down villages on Thursday after a local food vendor was found to have been infected by visitors from Bangkok over the New Year.

Disease control workers have taken samples for testing from more than 800 people in That Phanom district of Nakhon Phanom who had contact with the 51-year-old food vendor.

About 10 people in Nakhon Phanom had been at high risk of infection by the vendor, but they had still tested negative. The vendor had been in contact with many people before her infection was detected, so nearly 1,000 other people were at low risk.Hundreds of them had already tested negative. To date, the vendor was the only case in Nakhon Phanom.

Nakhon Phanom governor Kraisorn Kongchalad earlier ordered Covid-19 tests on more than 800 people. The village and its vicinity has been locked down and active case finding was continuing. Places visited by infected people were being disinfected daily, including a wet market.

A branch of the Bank for Agriculture and Agricultural Cooperatives in That Phanom district and two local schools were also closed for disinfection.

Davidsmith Chinazaekpere Ejiogo, 26, a Nigerian national, at Patong police station after his arrest with small amounts of crystal methamphetamine, cocaine and ecstasy in his pockets, in Patong area, Phuket.

The Bangkok Metropolitan Administration has approved the reopening of 13 kinds of premises, including game arcades and shops, from Friday, but 13 other kinds of business will remain closed, including pubs.

A suspected major online wildlife trader has been arrested and items including pelts of wild tigers and leopard cats, barking deer antlers and animal bones seized during a raid on a house in Pak Tho district of Ratchaburi.

A visitor on Thursday relaxes at Chatuchak Park, which is among 20 public parks installed with a machine that delivers a real-time gauge of air quality in Bangkok.

The drop in air quality across Bangkok over the past week is caused by an urban “dust dome” over the city, which formed as low atmospheric pressure and high-rise buildings trapped dust and other pollutants from the burning of agricultural waste, says Natural Resources and Environment Minister Varawut Silpa-archa.

The haze which has shrouded Bangkok over the past four to five days wasn’t just caused by the build-up of microfine PM2.5 dust, as the concentration of larger PM10 pollutants and greenhouse gases has also soared.

These pollutants, the minister said, are the result of the improper disposal of farming waste around the city’s northern outskirts. The minister said he has asked provincial governors to ask farmers in their area to avoid burning farm waste.

He also asked them to consider imposing a ban on outdoor burning if the farmers refuse to cooperate. Mr Varawut suggested farmers find a way to sell their agricultural waste instead of burning it. Schools will be allowed to delay their reopening if the haze problem in their area continues to deteriorate, he added.

Het nieuws in infographics

Klik hier voor het bijbehorende bericht: Thailand tops internet speed testing

Klik hier voor het bijbehorende bericht: Upbit upsets crypto balance of power


 

Nieuws van de website 21-22 januari

• Het Centre for Covid-19 Situation Administration heeft donderdag 142 nieuwe besmettingen gemeld: 125 personen in het binnenland en 17 personen die uit het buitenland waren gekomen en in quarantaine waren. Ze brachten het totaal aantal besmettingen sinds januari 2020 op 12.795.
Van de binnenlandse besmettingen werden 88 geconstateerd in het conventionele gezondheidsstelsel en 37 werden ontdekt bij actief testen in wijken. In Samut Sakhon lieten 88 personen zich uit eigen beweging testen in een ziekenhuis en in Bangkok 14 (een bekende DJ die besmet is, is nog niet meegerekend).
Actief testen bevestigde 29 nieuwe besmettingen in Samut Sakhon. De controlewerkers hopen voor het eind van de maand klaar te zijn met actief testen. In Bangkok werden 2 nieuwe besmettingen ontdekt. Het totaal aantal nieuwe besmettingen in Samut Sakhon bedraagt 92 en in Bangkok 16.
De 17 buitenlandse besmettingen waren personen teruggekeerd uit Myanmar, Zwitserland, Zweden, Turkije, Japan, India, de VS en Maleisië.
Van het totaal aantal besmettingen zijn 9.842 patiënten (76,9 pct) hersteld, inclusief 221 die de afgelopen 24 uur uit een ziekenhuis of andere faciliteit zijn ontslagen. 2.882 patiënten worden nog behandeld. Het dodental bedraagt ongewijzigd 71.
Sinds het begin van de tweede golf medio december zijn 8.558 besmettingen geconstateerd, waarvan 4.167 middels actief testen. Het virus heeft inmiddels toegeslagen in 63 van de 77 provincies, met als laatste Chiang Rai waar iemand is besmet geraakt in een uitgaansgelegenheid.

Update vrijdag: 309 (!) nieuwe besmettingen van 297 personen in het binnenland en 12 die zijn teruggekeerd uit het buitenland. Ze brachten het totaal aantal besmettingen sinds januari 2020 op 13.104. 80 besmette personen werden in ziekenhuizen ontdekt en 217 door actief testen in woonwijken.

• In twee dorpen in Nakhon Phanom die in lockdown zijn gegaan, is donderdag doorgegaan met het testen van de inwoners. De lockdown maatregel was genomen omdat een lokale voedselverkoopster besmet was geraakt door twee mannen van 53 en 54 jaar uit Bangkok, die haar met Nieuwjaar hadden bezocht.
Inmiddels zijn in het district That Phanom ruim 800 personen, die contact hebben gehad met de verkoopster, getest. Tien personen hebben een hoog risico op besmetting gelopen, maar zij zijn negatief getest. Geschat wordt dat ruim duizend personen ook contact met haar hebben gehad, maar zij hebben weinig risico gelopen. Tot nu is de verkoopster de enige besmette inwoner. Zie voor meer informatie het desbetreffende bericht in Het nieuws in fotoberichten van 21 januari.

• Thanathorn Juangroongruang heeft donderdag in een interview met Reuters zijn kritiek verdedigd op het coronavirus beleid van de regering. Hij sprak met het persbureau nadat hij een persconferentie had gehouden naar aanleiding van de aangifte wegens majesteitsschennis die het ministerie van DES tegen hem heeft gedaan.
Thanathorn meent dat de regering Siam Bioscience bevoordeelt, een bedrijf dat eigendom is van het Crown Property Bureau. Dit bureau beheert tientallen miljarden dollars in investeringen onder de persoonlijke controle van de vorst..
Siam Bioscience besloot in oktober AstraZeneca Plc’s Covid-19 vaccin te produceren en het te leveren aan Thailand en elders in Zuidoost-Azië. De regering heeft 61 miljoen doses van AstraZeneca besteld. Volgens Thanathorn ontbeert de deal met AstraZeneca transparantie en heeft Siam Bioscience een oneerlijk voordeel verkregen boven andere bedrijven.
De regering, zegt hij, heeft de verstrekking van het vaccin aan de Thaise bevolking vertraagd tot juni door voornamelijk te steunen op AstraZeneca in plaats van te onderhandelen over diverse deals. Andere landen zijn al lang begonnen met vaccineren.
‘Over de deals is niet onafhankelijk van elkaar onderhandeld. Er was geen selectieproces of vergelijking, dus dat roept vragen op’, zei Thanathorn tijdens de persconferentie. Hij beschuldigde de premier ervan artikel 112 te gebruiken om hem monddood te maken.
De regering verdedigt haar beleid en heeft teruggeslagen met de aangifte van DES. Thanathorn wordt beschuldigd van overtreding van artikel 112 van het wetboek van strafrecht dat lèse majesté strafbaar stelt met een maximum gevangenisstraf van 15 jaar.
AstraZeneca en Siam Bioscience weigeren commentaar.

Joe Biden, flanked by incoming First Lady Jill Biden takes the oath of office as the 46th US President by Supreme Court Chief Justice John Roberts during the swearing-in ceremony on Thursday, at the US Capitol in Washington, DC. 

Biden: ’t Ergste moet nog komen

22 januari – De machtswisseling in de VS en Biden’s inauguratie domineren vandaag Bangkok Post. De krant opent met de mening van politicologen dat het leven anders zal zijn nu Biden het Witte Huis heeft betrokken: de VS zullen in de relatie met andere landen meer de nadruk leggen op mensenrechten, democratie en milieu, drie zaken waarop Thailand een beroerde reputatie heeft, alhoewel de huidige machthebbers daar anders over denken. Maar die hebben oogkleppen op.

BP trekt vandaag vier pagina’s uit voor binnenlands nieuws, een volle pagina voor de inauguratie van Biden en een volle pagina voor de virussituatie wereldwijd. Om met die pagina te beginnen, de John Hopkins University tracker liet woensdag zien dat 405.400 personen in de VS zijn bezweken aan Covid-19, meer dan de 405.399 Amerikaanse doden in de Tweede Wereldoorlog, zowel gevechts- als niet-gevechtsdoden.

Het goede nieuws dat de VS zich weer aansluit bij de WHO wordt overschaduwd door de verspreiding van de virusmutant, die eerst ontdekt is in Engeland en nu is opgedoken in zestig landen en de Zuid-Afrikaanse variant die 23 landen heeft bereikt. Experts zeggen dat die besmettelijker is dan eerdere virusstammen. Het enige goede nieuws is dat het Pfizer-BioNTech vaccin effectief is tegen de Engelse variant, maar dat vaccin staat niet op het boodschappenlijstje van Thailand.

Direct na zijn inauguratie heeft Biden zeventien uitvoeringsbesluiten getekend die een eind maken aan beleidsbeslissingen van Trump. Daaronder zijn het besluit om zich weer aan te sluiten bij het klimaatakkoord van Parijs en beëindiging van Trump’s reisban naar voornamelijk moslim en Afrikaanse landen.

Ik ben benieuwd of de VS zich ook weer aansluit bij het Trans-Pacific Partnership, het liefdeskind van Obama, waaruit Trump zich direct na zijn verkiezing heeft teruggetrokken en dat door de overige landen wordt voortgezet als Comprehensive and Progressive Agreement for Trans-Pacific Partnership.

Rest nog te melden dat volgens Biden ‘het ergste nog moet komen’. Hij zei: ’We hebben al onze kracht nodig om te volharden in deze donkere winter. We betreden wat de moeilijkste en meest dodelijke periode van het virus kan zijn.’

Politicoloog Panitan van de Chulalongkorn universiteit voorspelt dat verbetering van de economie, die hard getroffen is door de pandemie, een van Biden’s topprioriteiten zal zijn.

‘De VS heeft nu handelstekorten met veel landen, waaronder Thailand, en ze zal proberen dat te repareren. Daarom zullen enkele Thaise producten wellicht hun handelsvoordelen verliezen. De VS kan de mensenrechten, de bevordering van democratie en het milieu, wat nu grote kwesties zijn in Thailand, gebruiken om haar daden te rechtvaardigen.’

Verder zegt Panitan: ‘Alhoewel de handelsoorlog tussen de VS en China kan verminderen, verdwijnt die niet daar China nog steeds een bedreiging vormt voor de Amerikaanse economie en politieke hegenomie. Thailand dient voorzichtig een balans te vinden tussen die twee.’

Tot slot van deze vogelvlucht meld ik dat de mopperkont die mij geschreven heeft te stoppen met de dagelijkse update van de virus situatie – ‘want die leest geen hond’ –, tevreden kan zijn. Vandaag ontbreekt de virus tracker in de krant. Hoe hij aan die kennis komt, weet ik niet. Misschien heeft hij een glazen bol of hij kan theeblaadjes lezen en interpreteren.

Maar zijn mening wordt weersproken door een ander die me bedankt heeft voor de updates, want zo blijft hij op de hoogte van de pandemie.

BP in vogelvlucht

22 januari – Bangkok Post telt vandaag veertien nieuwsberichten en –verhalen op de vier binnenland pagina’s van het eerste katern plus de rubriek In Brief met vier forse kortjes over een volle kolom. Netto zijn het iets minder dan drie pagina want twee advertenties van een halve pagina en één van een vijfde pagina reduceren de redactieruimte.

Aan illustratiemateriaal biedt Binnenland zes foto’s, een kleine foto en een postzegelfoto plus de infographic die hiernaast staat. De grootste foto die vier kolommen meet, staat bij het bericht op de 4 over de arrestatie in Ratchaburi van een handelaar in wildleven. De foto toont geweien, slagtanden, huiden en andere delen van wildleven die in beslag zijn genomen.

Driekoloms foto’s tonen Biden, die de eed aflegt; Thanathorn, die zich gisteren verdedigde tegen de vuige aanval op hem en de eigenaresse van een massagesalon die voor haar zaak groente verkoopt omdat haar salon gesloten is, beter gezegd was want hij mag weer open.

De infographic spreekt voor zich. De gemeente Bangkok heeft de restricties op dertien types bedrijven opgeheven, want de virus situatie in de hoofdstad is verbeterd, zegt BMA woordvoerder Pongsakorn. Hij maakte het goede nieuws gisteren bekend na een vergadering van het hoofdstedelijk control disease committee.

Dus mocht u uw wekelijks kneedbeurt hebben gemist, dan kunt u zich weer laten masseren door lieftallige jongedames of potige knapen. Maar de alcoholici onder u hebben pech: pubs blijven gesloten. Dus er zit niets anders op dan thuis genieten van een biertje van de schappen van 7-Eleven. Stukken goedkoper, maar even gezellig?

De 2 legt in de opening uit dat de luchtkwaliteit in Bangkok de afgelopen week is verslechterd door een dust dome (stof koepel) boven de stad which formed as low atmospheric pressure and high-rise buildings trapped dust and other pollutants from the burning of agricultural waste, zegt minister Varawut (Milieu).

Ik neem de Engelse tekst over want begrijp niet goed wat bedoeld wordt, maar ik ben dan ook geen meteoroloog. De zin die erop volgt, begrijp ik wel.

De nevel die de afgelopen vier tot vijf dagen boven Bangkok hing werd niet alleen veroorzaakt door de toename van PM 2,5 fijnstof deeltjes maar ook doordat de concentratie van grotere PM 10 verontreinigende stoffen en broeikasgas omhoog is geschoten. Meer weten? Lees: ‘Dust Dome’ to blame for city’s haze.

De 3 opent met de verdediging van het ‘aangeschoten wild’ Thanathorn van zijn kritiek op het vaccinbeleid van de regering. Hij zegt dat hij zijn plicht doet om de regering te controleren [hoewel hij geen parlementslid meer is].

Een enkel citaat: ‘Het is onloochenbaar dat de aangeschafte vaccins slechts genoeg zijn voor 21,5 procent van de bevolking. 26 miljoen doses komen van AstraZeneca en 2 miljoen van Sinovac. Met goedkeuring van het kabinet wordt geprobeerd meer te kopen van AstraZeneca, maar de inkoopdetails zijn nog steeds niet duidelijk.’

Thanathorn noemde drie deals, waarover onafhankelijk van elkaar is onderhandeld: tussen AstraZeneca en Siam Bioscience [eigendom van de koning], tussenAstraZeneca en de regering, en tussen de regering en Siam Bioscience. Hij zegt: ‘De documenten die we hebben, tonen aan dat er geen selectieproces of vergelijking was, dus moeten vragen gesteld worden.’

‘Wij werken om de besteding van geld van belastingbetalers te controleren. Dat is mijn rol. Het is ook de rol van mijn voormalige collega’s in de Move Forward Party.’

Ik verwijs verder naar het desbetreffende bericht in Nieuws van de website en herhaal zijn verwijt dat de regering artikel 112 gebruikt om hem monddood te maken.

Pagina 4 ten slotte opent met het bericht dat het Department of National Parks and Wildlife Conservation (DNP) het verzoek heeft afgewezen om de tracking collar (kraag, halsband) te verwijderen van een olifant, die een 80-jarige man heeft gedood. Ze belooft wel verder onderzoek naar het incident.

Volgens een groep actievoerders heeft de band het dier, een 35-jarige stier genaamd Plai Due of Phi Due, in een geërgerde staat gebracht, maar de DNP zegt dat er geen bewijs is dat het apparaat de jumbo agressief heeft gemaakt. Het is volgens de DNP zelfs niet zeker dat deze olifant de dader is.

Het slachtoffer sliep in een tent op het kampeerterrein van nationaal park Khao Yai. Uit het signaal van de band blijkt dat de olifant er rondscharrelde. ‘Het is mogelijk dat een andere olifant de man doodde, want niemand heeft het zien gebeuren’, aldus een expert van de DNP.

De DNP is in 2018 begonnen olifanten uit te rusten met een band om hun bewegingen te volgen. Elf olifanten dragen zo’n band, Plai Due was de eerste in Khao Yai. Hij is gekozen wegens zijn agressieve gedrag tegen mensen [dus toch!].

De band weegt minder dan 0,5 procent van het gewicht van een olifant. De dieren hebben enkele dagen nodig om eraan te wennen. De DNP gaat nog eens 67 olifanten in 16 provincies voorzien van zo’n ding. Vorig jaar doodde olifanten 39 personen, in 2019 48.

Kort Nieuws vrijdag 22 januari

Wat resteert aan nieuws na deze uitgebreide Vogelvlucht en het dito openingsverhaal? Ik beperk me tot de koppen, want de vermoeidheid begint toe te slaan. Aan de hand daarvan zijn de artikelen gemakkelijk te vinden op de website van BP, soms onder Thailand en Business.

– BMA defends fare-ceiling hike
– FDE approves AstraZeneca
– US ambassador resigns: ‘It has been a privilege’
– Time running out for abortion debate
– Panels set up to curb gambling
– Court rejects bail request by Anchan
– Schools can open Feb 1 if CCSA agrees
– Further relief awarded to Covid-batteres airlines


 

Tango in Yiddish: “Papirosen” – Zully Goldfarb. https://youtu.be/odRpiRBKYK8

Zully Goldfarb (Buenos Aires, 27 april 1948) is een zangeres van het populaire genre, tango en Argentijnse nationale muziek.
Haar carrière wordt algemeen erkend voor haar constante artistieke evolutie en populariteit in Argentinië en de wereld, bevestigd door haar deelname aan festivals zoals het Ashkenaz Festival (Canada), het Klezmer Festival Furth (Duitsland) en haar grote culturele bijdrage, zoals haar optreden in de documentaire Monument to the Shoa.
In 2010 verklaarde het Ministerie van Religies en Aanbidding van de Argentijnse Republiek het werk van Zully Goldfarb van belang als erkenning voor haar bijdrage aan de dialoog en het respect voor de religieuze diversiteit.


 

Het nieuws in fotoberichten

This meatball vendor in Bangkok is participating in the co-payment scheme.

All remaining rights to the government’s spending subsidy were snapped up within minutes as people rushed to register on Wednesday morning.

Kulaya Tantitemit, spokeswoman for the Finance Ministry, said the remaining 1.34 million rights from the second phase of last month’s co-payment programme were taken within nine minutes of registration opening at 6am.

Qualified participants can use the subsidy from next Monday until March 31. As of Monday, about 1.1 million shops and street vendors had joined the co-payment programme.

Under the second-phase co-payment scheme, the government pays half the ost of food, drink and general goods purchases, up to 150 baht a person a day and capped at 3,500 baht per person for the specified duration.

A health official sprays disinfectant at Moo 8 village in tambon Phra Klang Thung in Nakhon Phanom’s That Phanom district. A woman food vendor in the village was found infected with Covid-19 aftr contact with a visitor from Bangkok.

Two villages in That Phanom district of Nakhon Phanom have been placed under lockdown after a woman vendor was diagnosed with Covid-19 – the first infection in this northeastern border province.

The 14-day lockdown of Moo 8 and Moo 15 villages in tambon Phra Klang Thung was ordered by governor Kraisorn Kongchalad, as chairman of the provincial communicable disease committee. The two villages’ combined population is about 200.

The infected woman, 51, sells food at Ban Nong Khaen, or Moo 8 village. An initial investigation found that the woman had been in close contact with a person who came from Bangkok for a home visit on Dec 28. On returning to Bangkok, that person had tested positive for Covid-19.

This prompted the woman to go to Phra That Phanom Hospital for testing on Tuesday. The result was positive, although she was asymptomatic. She is being treated at That Phanom Crown Prince Hospital.

Five people who were close to her have also been tested. They were negative, but have been quarantined for observation.

Five police teams are hunting a masked armed robber who stole gold necklaces worth 1.9 million baht from a shop in the Tesco Lotus mall in Non Thai district of Nakhon Ratchasima on Tuesday evening.

Police said the robbery occurred about 7.12pm. A man with a hood and mask covering his face, wearing red trousers and a light-green jacket, held up the Yaowarat Bangkok gold shop in the department store mall.

Update: The man who robbed a gold shop in the Tesco Lotus shopping mall in Non Thai district on Tuesday night and escaped with 1.9 million baht worth of gold necklaces has been arrested. He was identified as Khunsob Dokkaewklang, 63, an employee of a massage parlour in Ubon Ratchathani.

He stole 119 gold necklaces — weighing altogether 72.50 baht — from the Yaowarat Bangkok gold shop and then fled on a motorcycle to Non Sung district, about 16 kilometres away. There, he left the motorcycle at a house and proceeded in a private car to Ubon Ratchathani, preparing to flee to a neighbouring country.

One of the five police teams deployed to hunt for Mr Khunsob followed him along the escape route and arrested him on Wednesday afternoon in Ubon Ratchathani.

The provincial governor of Kanchanaburi has allowed local hotels to reopen, six days after he ordered them closed to prevent the spread of Covid-19. Jirakiat Phumsawat issued the latest order on Wednesday.

The announcement followed heavy criticism of the governor’s earlier order on Jan 14 closing all local hotels. The governor said on Wednesday that their continued closure could have a detrimental effect on hoteliers and the local economy.

A woman comforts a young bride-to-be after her groom failed to appear at the wedding ceremony at her house in Phra Thong Kham district of Nakhon Ratchasima on Sunday.

A groom who failed to appear for his wedding ceremony is now facing the wrath of the law, as well as his father-in-law and the jilted young bride-to-be (15).

Police had pressed charges against Theeraphat Khemsunthia, 20, for raping and sexually abusing a person under 18. The couple had met seven months previously.

The young girl’s family reportedly had borrowed an unspecified sum of money to pay for the event, using a land plot as collateral, and were apparently expecting to pay back the loan from the bride price paid by the groom. The groom promised to marry the girl once he had the money.


A CCTV camera shows Mongkol Santimetakul walking in Samut Prakan on Saturday night at the same time he claimed he was abducted by security authorities, according to police.

Police summoned a political activist for falsifying a statement on Wednesday, after his claim that he was abducted stirred anger on social media and allegations of state harassment of government critics.

Mongkol Santimetakul, 25, a volunteer guard for the youth-led protest movement behind months of anti-government rallies, had told police he was snatched off the street and questioned in a van for 12 hours while wearing a hood.


 

Nieuws van de website 20-21 januari

• Het Centre for Covid-19 Situation Administration heeft woensdag de dood van het 71e slachtoffer van Covid-19 bekend gemaakt. Het gaat om een Thaise vrouw van 48, die Myanmarese gastarbeiders vervoerde op de grenspost Saphan Song in Mae Sot (Tak).
Ze werd op 16 december ziek, op 22 december gediagnosticeerd met keelontsteking en toen haar conditie niet verbeterde op 27 december met Covid-19. Ze stierf maandag in het Maesot General Hospital.
De CCSA had ook goed nieuws want het aantal besmettingen bedroeg slechts 59: 51 besmettingen in het binnenland en 8 van personen die uit het buitenland kwamen en in quarantaine waren. Van de 59 besmettingen werden 28 vastgesteld in een ziekenhuis (10 in Bangkok, 7 in Samut Sakhon en 3 in Samut Prakan) en 23 door actief testen (20 Thais in Samut Sakhon en 3 gastarbeiders in Bangkok). Veel besmette personen waren asymptomatisch, ze hadden gereisd en onbewust anderen besmet. De 8 personen die uit het buitenland kwamen, waren ook asymptomatisch. Ze kwamen uit Ierland, Pakistan, de VS, Maleisië, Japan, India en Duitsland.
Van het totaal aantal van 12.653 besmettingen sinds januari 2020 zijn 9.621 patiënten (76 pct) hersteld, inclusief 265 die de afgelopen 24 uur uit een ziekenhuis of een andere faciliteit zijn ontslagen. 2.961 patiënten worden nog behandeld, inclusief 10 die ernstig ziek zijn.
Sinds de tweede golf besmettingen op 15 december is uitgebroken, zijn 8.416 besmettingen geconstateerd. Covid 19 is nu doorgedrongen tot 62 provincies, de laatste was Nakhon Phanom. De afgelopen vier dagen is het aantal provincies dat dagelijks nieuwe besmettingen meldde, gezakt naar 18.

Update donderdag: 142 nieuwe besmettingen van 125 personen in het binnenland en 17 die uit het buitenland waren gekomen.  Ze brachten het totaal aantal besmettingen sinds januari 2020 op 12.795.

• Waarom BP een apart bericht wijdt aan de provincie Ayutthaya, is me niet duidelijk, maar laat ik het toch maar overnemen. Peera Areerat, hoofd van het provinciaal kantoor Volksgezondheid, heeft woensdag bekend gemaakt dat het aantal besmettingen met 1 is toegenomen naar 40. Het gaat om een man van 67, de echtgenoot van nummer 39. De man werkt in een fabriek, de vrouw verkoopt curry op straat voor de fabriek.
De autoriteiten die druk bezig zijn met actief testen, hebben 900 personen getest die mogelijk besmet zijn. De resultaten worden binnenkort verwacht. Van de 40 patiënten zijn 32 hersteld, 8 worden nog behandeld.

• Nog meer Ayutthaya. Exploitanten van traditionele massagesalons hebben gevraagd om versoepeling van de provinciale order om hun tent te sluiten, want het water staat hen tot aan de lippen. De salons moesten dicht gaan omdat ze beschouwd werden als risicovolle plaatsen voor verspreiding van het virus.
Gouverneur Panu Yaemsri zegt dat het verzoek is besproken. Besloten is de eigenaren, masseurs en masseuses te vragen een cursus te volgen in gezondheidsveiligheid. De exploitanten die de cursus hebben gevolgd, mogen hun zaak weer openen.

• De autoverkoop in het binnenland is voor de tweede achtereenvolgende maand in december toegenomen vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. De stijging bedroeg 11,3 procent naar 104.089 voertuigen na 2,7 procent een maand eerder. Dat is dan ook het enige goede nieuws, bekend gemaakt door de Federation of Thai Industries op woensdag, want over het gehele jaar zakte de verkoop in 2020 met 21,4 procent.

• Buitenlanders met een Thaise verblijfsstatus wier re-entry visum vereist dat ze binnen een jaar moeten terugkeren naar Thailand, gerekend vanaf 26 maart vorig jaar, mogen tot nadere order in het buitenland blijven, heeft het Immigration Bureau woensdag bekend gemaakt.
Het bureau zegt de regel versoepeld te hebben omdat de uitbraak van het coronavirus allerlei reismogelijkheden onmogelijk maakt.

• Een ultra royalistische groep heeft woensdag een nieuwe politieke partij opgericht om de koning te beschermen te midden van niet eerder voorgekomen oproepen van de protestbeweging de monarchie te hervormen.
De Thai Pakdee (Loyal Thai) partij is een vertakking van de royalistische groep met dezelfde naam die vorig jaar augustus werd gevormd als tegengeluid van de straatdemonstraties met rally’s ter ondersteuning van de koning.
De partij wordt geleid door de ervaren politicus Warong Dechgitvigrom. Hij zegt politieke groepen te zullen bevechten die de monarchie omver willen werpen. ‘Voordat we verdedigen … vandaag verklaren we de oorlog, we zullen vechten om de monarchie te beschermen.’

• Het ministerie van Digital Economy and Society (DES) gaat aangifte wegens majesteitsschennis doen tegen Thanathorn Juangroongruangkit, voormalig partijleider van Future Forward en nadien leider van de buitenparlementaire Progressive Movement.
Aanvankelijk maakte het DES niet bekend waar de pijn zat, maar twee functionarissen van het ministerie hebben uit de boot geklapt dat Thanathorn’s commentaar op het vaccin beleid van de regering in het verkeerde keelgat is geschoten.
Thanathorn heeft gezegd dat de regering te veel achter de rokken loopt van AstraZeneca, het moederbedrijf van een bedrijf, dat eigendom is van het Crown Property Bureau [dus van de koning].
Een functionaris van het Prime Minister’s Office zegt dat de video van 30 minuten waarin Thanathorn de vuile was buiten hangt [mijn woordkeus] elf voorbeelden bevat die in strijd kunnen zijn met artikel 112 (majesteitsschennis) van het wetboek van strafrecht. Daarop staat een maximum straf van 15 jaar.
Thanathorn zal donderdag reageren op de actie van DES. AstraZeneca heeft nog niet gereageerd op een verzoek per e-mail om commentaar.

• Voormalig staatssecretaris van Handel, Banyin Tangpakorn (56), [niet minister zoals BP abusievelijk schrijft] heeft de doodstraf gekregen voor de moord met voorbedachten rade op miljardair-aannemer Chuwong, een moord die hij heeft proberen te verhullen als verkeersongeluk zes jaar geleden. Ga ik niet allemaal herhalen, lees mijn pagina Krimi Chuwong, de aannemer.
Banyin is al tweemaal veroordeeld: Hij kreeg levenslang voor samenzwering bij de moord op de broer van een rechter, die de zaak zou behandelen, 5 jaar geleden. En hij is veroordeeld wegens de frauduleuze overdracht van aandelen van Chuwong [en weer maakt BP een fout: niet na de dood van Chuwong maar ervoor, immers Banyin was bang dat zijn golfvriend dit zou ontdekken].

Aantal nieuwe doden in lage landen verdubbeld

21 januari – Het aantal nieuwe doden is in Nederland gisteren verdubbeld naar 106 en in België verdubbeld naar 82. Dat is vandaag de meest opvallende ontwikkeling op de virus tracker, want dat het aantal herstelde patiënten wereldwijd een miljoenengrens zou overschrijden lag in de rede; het steeg naar 69+ miljoen. Het aantal besmettingen bleef gisteren 96+ miljoen en zal vandaag pas een miljoenengrens oversteken.

Na vier dagen met een dalend aantal nieuwe besmettingen tellen Nederland en België nu weer meer nieuwe besmettingen: 5.751 tegen 5.686 een dag eerder. Nederland meldt 4.272 nieuwe besmettingen naar 921.580 en België 1.479 naar 681.250.

Het aantal doden steeg in Nederland met 106 naar 13.162 en in België met 82 naar 20.554, tezamen 188 tegen 87 een dag eerder. Het aantal herstelde patiënten in België, dat vier dagen niet was bijgewerkt, is weer up to date. Het nam met 367 toe naar 47.326.

Als laatste de cijfers wereldwijd. Aantal besmettingen plus 627.313 naar 96.722.769, aantal doden plus 16.412  naar 2.068.154, aantal ernstig zieken plus 214 naar 112.184 en aantal herstelde patiënten plus 649.425 naar 69.417.316.

Nederland (20), België (24) en Thailand (128) staan nog steeds op dezelfde plaats. Voor de landen op de toptien geldt hetzelfde.

A student sells miang kham packets at the Siam skytrain station during the school break to pay for his tuition. 

Pandemie stort 1,5 miljoen Thai in armoede

DES spant proces aan tegen Thanathorn wegens majesteitsschennis

21 januari – Bangkok Post opent vandaag met de aangifte van het ministerie van Digital Economy and Society (DES) tegen voormalig Future Forward partijleider Thanathorn wegens majesteitsschennis. Oké, dat is opvallend maar meer nieuwswaardig – en dramatisch! – vind ik de opening van het Business katern waarin gemeld wordt dat de pandemie vorig jaar 1,5 miljoen Thai in de armoede heeft gestort.

Het land telt nu 5,2 miljoen armen volgens de criteria van de Wereldbank. Maar er is een miniem lichtpuntje. De bank schat dat het aantal dit jaar zakt naar 5 miljoen omdat de werkgelegenheid toeneemt en naar verwachting de economie uiteindelijk weer opkrabbelt. De Wereldbank stelt de  armoedegrens op een dagelijks inkomen van US$ 5,50 (165 baht). Ter vergelijking het minimum dagloon in Thailand bedraagt 300 tot 350 baht.

Thanathorn bijt van zich af
De aangifte tegen Thanathorn noemde ik al in Nieuws van de website. De krant voegt eraan toe dat Thanathorn gisteren, ook weer op Facebook, de regering opriep de details bekend te maken van het contract tussen AstraZeneca en Siam Bioscience (eigendom van het Royal Household Bureau, lees: de koning) en details van het budget dat het National Vaccine Institute heeft uitgetrokken voor de aankoop van vaccin.

Hij vindt ook dat de notulen bekend gemaakt moeten worden van een belangrijke vergadering van het National Vaccine Committee en details van de criteria die gelden voor bedrijven bij de ontvangst van staatsfinanciën voor vaccin productie. Naar verwachting reageert de luis in de pels van conservatief Thailand vandaag op de aangifte van DES.

Minister Anutin (Volksgezondheid) zei gisteren dat Thailand’s eerste partij Covid-19 vaccin van AstraZeneca wordt afgenomen en niet van het Chinese bedrijf Sinovac, dat zelfs in eigen land nog wacht op toestemming.

Oorspronkelijk zou Sinovac Biotech van februari tot maart 2 miljoen doses leveren, maar nu levert AstraZeneca 150.000 doses aan Thailand: de eerste partij van 50.000 volgende maand en de rest in maart en april. Daarnaast heeft de regering nog eens 26 miljoen doses gereserveerd en onlangs gevraagd om 35 miljoen doses.

Persoonlijke noot: Ik ga er maar van uit dat BP het nu bij het rechte eind heeft. Ik plaatste eerder een infographic waarin ik de naam Bioscience niet tegenkom en Sinovac heet daarin Sinovac Life Sciences. Soms heb ik het idee dat de desbetreffende auteur het zelf ook niet snapt en er maar een gooi naar doet.

De aangifte tegen Thanathorn lijkt me perfect te passen in de operatie Sloop Thanathorn, die begonnen is toen zijn partij Future Forward als een komeet omhoog schoot. Hij zegt dingen die de huidige machthebbers niet graag horen. Alhoewel hij een politieke ban heeft gekregen, gaat hij door met zijn queeste, nu als leider van de buitenparlementaire Progressive Movement.

A variety of savoury dishes, including pizza, kaprao and khao yum and drinks, which were made using cannabis as an ingredient are shown here. The dishes were displayed at an event to develop cannabis-mixed recipes. Only parts of the plants grown for medical research in legally permissible locations are used.

Regering lanceert cannabis registratiegids

21 januari – Ik weet niet of de gerechten lekker zijn en ik weet niet of je ervan gaat trippen, maar ze zien er in ieder geval niet onappetijtelijk uit en zoals bekend wordt een smaaksensatie mede bepaald door wat iemand ziet. Dat wijzen experimenten met geblinddoekte eters uit.

De illustratie staat pontificaal op de voorpagina boven het bericht dat de regering een gids in het leven heeft geroepen voor de registratie van partijen die geïnteresseerd zijn in de productie, verkoop of het eigendom van cannabis en hennep omdat bepaalde delen van de plant worden verwijderd van de type 5 narcoticalijst.

Secretaris-generaal Paisarn van de FDA maakte gisteren bekend dat de bladeren, stengel, stam en wortel van de lijst verdwijnen, maar niet de zaden en bloemen die een hoge drug inhoud hebben. Niet toegestaan is zowel cannabis als hennep te verbouwen. Paisarn zei dat op een traningssessie voor overheidsfunctionarissen die de registratie gaan verzorgen.

Vanaf 29 januari kunnen individuen, rechtspersonen, regeringsdiensten, buurtbedrijven en bedrijven zich registreren om de toegestane delen van de planten te gebruiken voor medische doeleinden en in textiel, farmaceutische en en cosmetische industrieën. Dat alles met als doel hennep en cannabis te ontwikkelen tot nieuwe kasgewassen.

BP in vogelvlucht en Kort Nieuws

21 januari – Bangkok Post telt vandaag achttien (!) nieuwsberichten en –verhalen op de vier binnenland pagina’s van het eerste katern plus de rubriek In Brief met drie kortjes. Netto zijn het iets minder dan drie pagina’s want ze bevatten twee advertenties van een halve pagina en één van een vijfde pagina. Eén berichtje gaat over Trump die het Witte Huis heeft verlaten.

Aan illustratiemateriaal biedt Binnenland vier foto’s, een fotoblok met vijf fotootjes van diverse gerechten met cannabis als ingrediënt en twee postzegelfoto’s. De grootste foto’s van drie kolommen zijn in een fotobericht geplaatst. Eén toont parlementsleden die door medisch staf worden ondervraagd en wier gezondhei d wordt getest voordat ze de vergaderzaal in gaan. Gisteren vergaderde het parlement voor het eerst na een reces van veertien dagen in verband met de virusuitbraak

De andere foto toont twee joggers met mondkapje in het Wara Pirom Romklao park in Lat Krabang (Bangkok) dat gisteren is opengesteld voor het publiek. In het park staan tweeduizend bomen en het is uitgerust met sportterreinen en een speeltuin.

– Wat resteert aan nieuws dat niet al hiervoor langs is gekomen? Zoals gebruikelijk sla ik het nieuws over dat direct of indirect betrekking heeft op miss Cora, is de narrige lezer ook weer tevreden die gezeurd heeft over te veel aandacht voor de pandemie.

Op de voorpagina resteert niets; pagina 2, een halve pagina, bevat drie berichten, allemaal nieuw. De pagina opent met het bericht dat de NBTC en FDA de krachten gebundeld hebben om onbetrouwbare advertenties te bestrijden. Die nemen momenteel na een tijdje afwezigheid toe.

Een recent voorbeeld noemde ik gisteren: Botera, een product dat rimpels en oogzakken als sneeuw voor de zon zou doen verdwijnen. De caterpillar fungus (ophiocordyceps sinensis) werd voorgesteld als laat ik het maar haarlemmerolie noemen en ondersteund door overdreven testimonials (getuigenissen, verklaringen) van celebreties in de entertainment wereld.

Andere op caterpillar fungus gebaseerde producten zouden aandoeningen als hoge bloeddruk, diabetes, hartkwalen, beroerte, nierziekten en andere chronische ziektes kunnen genezen.

De twee diensten beloven harde wettelijke actie met boetes van een half tot vijf miljoen baht en een gevangenisstraf van maximaal drie jaar.

– Het tweede bericht meldt dat de autoriteiten hebben gewaarschuwd voor een toename van de fijn stof verontreiniging in Bangkok in de komende vier dagen. Vanwege het koude weer blijven de stofdeeltjes in de atmosfeer hangen.

Het derde bericht meldt dat het Huis van Afgevaardigden een amendement op de Criminal Code heeft goedgekeurd die abortus in een vroeg stadium legaliseert. Het wijzigingsvoorstel kreeg gisteren in derde termijn het groene licht met 276 stemmen voor, 8 stemmen tegen en 54 onthoudingen. Voorheen was abortus onwettig ongeacht de leeftijd van de foetus, nu alleen voor een vrouw die meer dan 12 weken zwanger is.

– Van de zeven berichten op pagina 3 zijn zes nieuw. De opening meldt dat het ministerie van Werkgelegenheid het kabinet gaat vragen gastarbeiders, die door de pandemie het risico lopen hun verblijfsstatus te verliezen, een uitstel van zes maanden te verlenen.

Volgens minister Suchart (Werkgelegenheid) lopen 1,7 miljoen migranten dat risico, omdat ze niet tijdig hun werkvergunning kunnen verlengen en een verklaring kunnen overleggen dat ze virusvrij zijn.

– Oké, gaat over de pandemie, die zou ik overslaan, maar ik wil het toch even melden evenals de volgende. Enkele provincies zijn begonnen hun maatregelen tegen de verspreiding van Covid-19 te versoepelen, daar de uitbraak aan het vertragen is.

In Chiang Mai mogen boksstadions weer open gaan, maar boksen en boks-gerelateerde activiteiten [?] op school blijven verboden. Dineren mag weer in restaurants tussen 5 en 22 uur, maar alcohol mag er niet geschonken worden. Wat verder daar en elders in het land mag en niet mag, meldt het bericht uitgebreid, maar sla ik over.

– De besmette gouverneur Verasak van Samut Sakhon verkeert in levensgevaar want heeft een bacteriële longinfectie en hersenschade opgelopen. Hij wordt voortdurend geobserveerd.

– Werkers in de entertainment sector in Khon Kaen en Nakhon Ratchasima hebben hun gouverneur gevraagd om heropening van hun zaken daar hun levensonderhoud verwoest is. Voorzitter Saenrak van de Group of Korat Artists in Nakhon Ratchasima zegt dat duizend leden en hun gezinnen ernstige financiële zorgen hebben.

– Negen minuten na opening van de registratie gisterochtend voor de tweede fase van het co-payment subsidieprogramma waren de 1,34 miljoen slots uitgegeven. Vele internetgebruikers klaagden dat ze de registratie misgelopen hadden. De subsidie wordt vanaf maandag tot 11 maart verstrekt, 1,1 miljoen winkels en straatverkopers hebben zich bij het programma aangesloten.

– Als laatste op de 3 een niet-virus bericht. Oppositiepartij Pheu Thai gaat bij toekomstige verkiezingen in alle 350 kiesdistricten een eigen kandidaat stellen en niet meer gebruik maken van back-up partijen.

Een commissie wordt gevormd voor coördinatie in 21 regionale verkiezingszones. Ze moeten onder meer nieuwe leden rekruteren en feedback verzamelen van kiezers.

– Als laatste pagina 4, een halve pagina, met vier berichten. De opening kent u al: de doodstraf voor Banyin, nu correct aangeduid als voormalig staatssecretaris. Verder: De Blue Line Pass en Multi-Line Pass op de Blue en Purple Line zijn vanaf 1 maart te koop. Het MRTA-bestuur heeft de passen gisteren goedgekeurd. De pasjes bieden kortingen op beide metrolijnen.

– De RTP en FBI gaan hun samenwerking versterken onder andere bij de bestrijding van transnationale mensenhandel. En laat ik maar gelijk het laatste bericht noemen.

– Het kabinet heeft een amendement op de National Police Act goedgekeurd om senioriteit een sleutelcriterium te maken bij alle promoties. Het amendement voorziet onder andere ook in een beter carrièrepad voor rechercheurs.


 

Lura – Terre De Blues 2012. https://youtu.be/aAOFG98Qero

Lura (born Maria de Lurdes Assunção Pina; 31 July 1975, Funchal) is a Portuguese singer and musician, of Cape Verdean descent. Her compositions are based on traditional Cape-Verdean music as for example the Morna, Funaná and Batuque, and influenced by African and contemporary Western music.


 

Het nieuws in fotoberichten

A taxi motorcyclist picks up a passenger on Soi Wat Sing in Chom Thong district of Bangkok on Tuesday, with a poster hung at the stand saying drivers there have been tested for Covid-19.

Traditional massage operators and therapists hand a petition to Ayutthaya deputy governor Somsak Charoenpaithoon, seeking help. Their businesses are among high-risk operations ordered closed to prevent the spread of Covid-19.

They seek mercy and ask for financial help, pointing out that their businesses have been closed since the second wave of Covid-19 arrived in the province. They want to reopen, but were told the province had to comply with orders from the central government.

Police seized 418 slot machines linked to a gambling network in Chon Buri province from a warehouse in Khon Kaen on Tuesday afternoon. The pokies, worth about 17 million baht, were all operable, well covered up and hidden away in the heavily locked warehouse. The slot machines had been delivered on five trucks from the eastern province of Chon Buri.

The trucks reached the northeastern province of Khon Kaen last Friday and moved gradually to the warehouse to avoid suspicion. Unbeknown to them, detectives followed them. The warehouse had been leased for three years, since November, at 50,000 baht a month. It belonged to a resident of Khon Kaen who was unaware of what was stored there.

• Pol Lt Col Korawat Panpapakorn, Department of Special Investigation director-general, examines a box of fake eyeglasses during the raids in Dao Khanong area of Bangkok on Tuesday. About 3 million pairs of fake brandname eyeglasses were seized and a Chinese man was arrested.

They found about 3 million pairs of eyeglasses fraudently branded with names including Ray Ban, Gucci, Oakley, Chanel, Christian Dior, Doilce & Gabbana (D&G), Cartier, Montblanc, Armani, Fendi, Gentel Monster, Celine and Versace. All had been smuggled into the country.

Consumer protection police on Tuesday raided premises where medicine, beauty products, food supplements and ingredients were being illegally produced in Nakhon Pathom province. They seized a large quantity of unregistered goods worth an estimated 500,000 baht.

The raid followed information from the Food and Drugs Administration (FDA), which had monitored sales of these products by the website www.auraslimbeauty.com.

A food bank is seen in front of the Surat Thani police station.

The cabinet on Tuesday approved about 210 billion baht of cash handouts to boost consumption and help alleviate the impact of a recent spike in coronavirus cases in the country. The government will offer 31.1 million people 3,500 baht per month for two month.

Phra Nakhon Si Ayutthaya municipality workers spray disinfectant on U-Thong Road and other areas in this central province on Tuesday.

Authorities in Ayutthaya have prepared buildings at two state universities for use as a rehabilitation centre and a field hospital for Covid-19 patients. The provincial committee on disease control agreed to set up a rehabilitation centre for Covid-19 patients at U-Thong 6 dormitory building at Ayutthaya Rajabhat University.

The three-storey building had 30 rooms with 60 beds. A fence was put up around the building to separate it from other areas of the state university.

The committee also prepared a conference hall of Rajamangala University of Technology Suvannabhumi in tambon Hantra of Ayutthaya’s Phra Nakhon Si Ayuttaya campus for use as a field hospital. The conference hall, covering 4,290 square metres, could accommodate 375 beds.

Governor Phanu Yaemsri said on Tuesday that the province had accumulated 39 cases as of midnight, with 22 of the infected patients already recovered and 17 remaining in hospital.

Fire gutted a warehouse at a pillow factory in Samut Prakan and spread to two adjacent houses on Monday evening.

Ten fire engines from Muang Pak Nam Municipality and nearby local administrations were dispatched to the scene. The fire was brought under control in about an hour, but by then had completely burned down the warehouse, along with an adjacent two-storey building with eight rooms for rent. A house on the other side of the warehouse was also damaged by flames.

Rangers from the Forest Department examine the road illegally built up a mountain in the Bang Wad Dam watershed forest reserve in Phuket. Encroachers had cleared about 83 rai of land at the top and planted fruit trees.


 

Nieuws van de website 19-20 januari

• Het Centre for Covid-19 Situation Administration (CCSA) meldde dinsdag 171 nieuwe besmettingen, aanmerkelijk minder dan de afgelopen dagen. Ze brachten het totaal aantal besmettingen sinds januari 2020 op 12.954. Nieuwe doden zijn niet gemeld, waardoor het totaal aantal nog steeds 70 bedraagt.
De nieuwe besmettingen bestonden uit 158 personen in het binnenland en 13 personen die uit het buitenland waren gekomen en in quarantaine waren.
De binnenlandse besmettingen bestonden uit 33 personen die op eigen initiatief zich lieten testen en 125 die gevonden werden tijdens actief testen. 18 van de 33 nieuwe patiënten werden gevonden in Samut Sakhon en 9 in Bangkok.
Actief testen leverde in Samut Sakhon 120 besmette patiënten op, waaronder 106 migranten werkers, 4 in Bangkok en 1 in Nonthaburi.
De 13 personen die uit het buitenland waren gearriveerd, kwamen uit België, Tsjechië, Frankrijk, Japan, Maleisië, Taiwan, Turkije, de VAE, Engeland en de VS.
Van het totaal aantal besmettingen sinds januari 2020 zijn 9.356 patiënten (74,29 pct) hersteld, inclusief 150 die de afgelopen 24 uur uit een ziekenhuis of andere faciliteit zijn ontslagen. 3.168 patiënten worden nog behandeld.
Sinds 15 december, toen de tweede golf uitbrak, zijn 8.357 personen besmet geraakt en is de ziekte uitgewaaierd naar 61 van de 77 provincies.

• CCSA-woordvoerder Taweesilp zei gisteren dat minder mensen op eigen gelegenheid naar het ziekenhuis gaan om zich te laten testen, maar naarmate meer actief getest wordt, worden meer nieuwe patiënten gevonden.
Het ministerie van Volksgezondheid heeft opdracht gegeven voor de inspectie van zeshonderd farieken in Samut Sakhon. In elke fabriek worden 50 personen per dag getest. In de provincie zijn bijna 12.000 fabrieken. Taweesilp zegt dat gezondheidswerkers daar Covid-19 testen versnellen.
‘De uitbraak in Samut Sakhon is zorgelijk. Het is moeilijk om er actief te testen, want er zijn veel obstakels, waaronder het aantal fabrieken. Fabriekseigenaren en werkers moeten ook meewerken. Er zijn meer dan tienduizend fabrieken waar 1 tot 200 mensen werken. We dienen besmette personen zo snel mogelijk te isoleren.’
De situatie in Bangkok baart ook zorgen omdat veel nieuwe besmettingen opduiken in uitgaansplaatsen aan de westelijke kant, grenzend aan Samut Sakhon. Mogelijk worden die bezocht door werkers uit Samut Sakhon.
Taweesilp vraagt ook de bevolking in het Zuiden Covid-19 serieus te nemen want de ziekte verspreidt zich snel in buurland Maleisië.

• Nog meer virusnieuws. Zes personeelsleden van het Siriraj ziekenhuis zijn positief getest op Covid-19, maar ze hebben de ziekte niet in het gebouw opgelopen. De bron van de besmetting is een personeelslid dat besmet is geraakt in een woonwijk buiten het ziekenhuis.
Deze man werkte bij de support staff [technische dienst?] in het Adulyadejvikrom Building, maar hij was niet betrokken bij de behandeling van patiënten. Vijf anderen die nauw contact met hem hadden gehad, zijn ook positief getest. Ook die kwamen niet in de buurt van patiënten, aldus Prasit Watanapa, deken van de faculteit Medicijnen van de Mahidol University aan het Siriraj Hospital.

• Het virusnieuws blijft de website domineren, want ook de volgende twee berichten gaan over Miss Cora, het ondeugende koosnaampje van Covid-19, bedacht door de hoofdredacteur van Guru, het vrijdagmagazine van BP. De gemeente Bangkok (BMA) gaat de commissie besmettelijke ziektes voorstellen om de huidige restricties met betrekking tot de sluiting van bepaalde bedrijven en stopzetting van activiteiten te versoepelen. Op 21 januari buigt de commissie zich over het voorstel. Eerder beval de BMA de sluiting van 25 types bedrijven, waar veel mensen samenkomen. Die maatregel werd op 2 januari van kracht.

• Als door een adder gebeten, zo reageert de regering op de kritiek van voormalig Future Forward partijleider Thanathorn dat ze te traag is bij de aanschaf van voldoende vaccins en het vaccineren van de bevolking.
‘Thailand heeft voldoende shots om 50 procent van de bevolking van bija 70 miljoen dit jaar te vaccineren en gesprekken gaan door over additionele doses’, zegt Supakit Sirilak, directeur-generaal van het Department of Medical Science van het ministerie van Volksgezondheid. Hij verweerde zich tegen Thanathorn’s kritiek dinsdag op een persbriefing in Bangkok.
‘De autoriteiten treffen voorbereidingen voor het uitrollen van vaccins vanaf volgende maand, wat geen grote vertraging is. We evalueren de informatie van alle vaccinproducenten om de beste te vinden. We gaan niet op één paard inzetten.’

• De rechtbank heeft een vrouw [geen leeftijd] een gevangenisstraf van 43 jaar en zes maanden gegeven wegens het delen van clips die beschouwd worden als beledigend voor de monarchie. Geëist was 87 jaar, maar de rechtbank besloot die te halveren omdat ze tijdens de rechtszaak bekende. Ze had al tijdens het onderzoek drie jaar en negen maanden in voorarrest gezeten, voordat ze in 2018 op borgtocht werd vrijgelaten. Die periode kan van de straf worden afgetrokken wanneer de zaak wordt gesloten.

Vendors from Thanom Mitr wet market in Bangkok’s Bang Khen district queue for Covid-19 tests provided by City Hall. Its public health service office has shut the market for three days, until Thursday, after a vendor there tested positive for the coronavirus.

Ik heb er zin an

20 januari – Geen populairder onderwerp dan het weer. De weer app op mijn iPhone meldt voor vandaag in Bangkok: Licht bewolkt. Het is nu (6:29 uur) 19°C en het wordt maximaal 30°C. De kans op regen bedraagt 10 procent.

In Amsterdam is het bewolkt bij een minimum temperatuur van 7°C en een maximum van 8°C. Mijn geboorteplaats Rotterdam zal er niet veel van verschillen. Met zulke noordpooltemperaturen zien ze mij voorlopig niet terug in Nederland, afgezien van Miss Cora die er vele malen harder toeslaat dan in Thailand.

Nog even en dan mag ik de Bangkok Post uitpluizen. Ik heb er zin an. Ik had deze zin nog niet getypt of de nachtwaker bracht de krant naar mijn kamer. Hij zei: ‘Good morning, sir.’ Wat een verrassing, want hij zegt nooit iets tegen mij. De dag begint nog beter dan ik had verwacht.

Besmettingen wereldwijd > 96 miljoen

4e dag in NL en BE met minder nieuwe besmettingen; dodental +87

20 januari – Na een dag rust heeft het aantal besmettingen wereldwijd weer een miljoenengrens overschreden, het bedraagt nu 96+ miljoen. Nederland en België melden tezamen voor de vierde achtereenvolgende dag minder nieuwe besmettingen en het aantal nieuwe doden blijft als een jojo op en neer gaan: gisteren meer, eergisteren minder, de twee dagen ervoor idem. De lage landen tellen nu 87 nieuwe doden. Thailand is in majeur, want het aantal besmettingen is met slechts 171 toegenomen. Dat zijn de belangrijkste ontwikkelingen op de virus tracker* van vandaag.

Nederland meldt 4.754 nieuwe besmettingen naar 917.308 en België 932 naar 679.771, tezamen 5.686 tegen 7.228 een dag eerder. Het aantal doden is in Nederland toegenomen met 50 naar 13.056 en in België met 37 naar 20.472, tezamen 87 tegen 80 een dag eerder. De begrafenisondernemers doen weer goede zaken [of is dit een ongepaste opmerking?]. Voor de vierde achtereenvolgende dag heeft België het aantal herstelde patiënten niet bijgewerkt, het bedraagt nog steeds 46.959.

Ten slotte de cijfers wereldwijd. Aantal besmettingen plus 540.175 naar 96.095.456, aantal doden plus 10.453 naar 2.051.742, aantal herstelde patiënten (dat ook als een jojo op en neer gaat) plus 485 naar 111.970 en aantal herstelde patiënten plus 496.111 naar 68.767.891. Bartjens zegt dat vandaag dit aantal de 69-miljoenengrens passeert.

België (24), Nederland (20) en Thailand (128) staan nog steeds op dezelfde plaats, in de toptien staan alle landen ook op dezelfde plaats, zelfs Engeland (5) waar een nieuwe snelle virusstam is opgedoken.

* De lezer die mij narrig heeft geschreven dat ik mijn tijd verspil met dit bericht mag het overslaan. Voor zijn plaats in de hemel zal het geen verschil maken. Petrus doet niet moeilijk aan de hemelpoort, mits je hem de Thaise traditie volgend iets toestopt.

Groene licht voor ontberingstoelage ad 210 miljard baht

20 januari – Het lijkt heel wat, de 210 miljard baht die de regering uitstrooit over de Thaise bevolking en BP zet het zwaar aan door de krant er pontificaal mee te openen (lang artikel, paginabrede kop, 4-koloms foto, grote infographic), maar het is natuurlijk peanuts na een jaar van ontberingen. Het verbaast me zelfs dat er nog geen hongerdoden zijn gevallen.

Wat de hulp inhoudt, staat keurig samengevat in de infographic wat mij ontslaat van de plicht het samen te vatten. Leve de Graphics afdeling van BP, die vakwerk levert hetgeen niet altijd gezegd kan worden van de redactie. Vaste lezers van Nieuws uit Thailand weten dat al.

Een enkel woord ter aanvulling op de grafiek. Tijdens een Facebook Live sessie door minister Arkhom (Financiën) waarin hij de details van het steunprogramma bekend maakte, slammed netizens (kreeg hij de wind van voren van internetgebruikers over) de manier waarop het geld wordt verdeeld. Ze zeiden dat ze de voorkeur gaven aan contact geld.

Degenen die voor de steun in aanmerking komen, krijgen niet de toelage handje contantje maar het programma past dezelfde methode toe als het co-payment programma Khon La Krueng, waarin geld wordt overgemaakt via de app Pao Tang en gebruikt om voedsel, drank en andere benodigdheden te kopen.

De minister wees er echter op dat Rao Chana zoals het programma heet, ook voorziet in reiskosten; de ontvangers kunnen het geld ook gebruiken om te betalen voor openbaar vervoer, inclusief geregistreerde motortaxi’s, taxi’s en passagiersbusjes.

Het bezwaar dat niet iedereen beschikt over een smart phone, wuifde staatssecretaris Supattanapong gisteren weg. Hij zei dat de regering zal bekijken wat ze kan doen om te helpen bij de aanschaf van een goedkope telefoon. Als ik low-income earner was, zou ik er niet gerust op zijn dat ik ooit iets zie van de toegezegde hulp.

Meer weten na bestudering van de infographic? Lees: 210bn hardship aid gets nod.

BP in vogelvlucht en Kort Nieuws

20 januari – Bangkok Post telt vandaag tien nieuwsberichten en –verhalen op de drie binnenland pagina’s van het eerste katern plus de rubriek In Brief met vier kortjes. Da’s eigenlijk een magere oogst voor de dinsdag; bovendien wordt de ruimte niet beperkt door advertenties. Wel door drie 4-koloms foto’s en het openingsverhaal inclusief infographic beslaat iets van twee derde van de voorpagina.

Zeven berichten gaan direct of indirect over Miss Cora, zeven hebben er niets mee te maken en die ga ik noemen. Twee zijn een follow-up op recent nieuws: de verhoging van het maximum tarief op de BTS Green line en de k-powered milk affaire.

Aan illustratiemateriaal bevatten de pagina’s zeven foto’s en vier postzegelfoto’s. Eén vierkolommer staat bij de opening, die plaatste ik boven mijn bericht Ik heb er zin an.

De tweede is een fotobericht bovenaan pagina 2. Die toont een functionaris achter een uitstalling van in beslag genomen nagemaakte producten in Nakhon Pathom. Een andere foto van dezelfde vangst toonde ik in Het nieuws in fotoberichten.

Hetzelfde geldt voor de derde vierkolommer die de bovenkant van pagina 3 siert. Daarop staat de motorrijder die weg rijdt van zijn standplaats in Chom Thong (Bangkok) met ernaast uitvergroot de mededeling dat alle motortaxibestuurders een Covid-19 test hebben ondergaan.

– De voorpagina bevat één virusvrij bericht. De Criminal Court heeft een voormalige hoge ambtenaar van de Belastingdienst veroordeeld tot 43 jaar gevangenisstraf wegens lèse majesté, de deftige naam voor majesteitsschennis. Ze werd veroordeeld op basis van artikel 112 van het wetboek van strafrecht, waarin majesteitsschennis strafbaar wordt gesteld, en de draconische Computer Crimes Act.

De dame werd al in 2013 in staat van beschuldiging gesteld door de openbare aanklagers van de krijgsrechtbank. Ze werd ervan beschuldigd onder verschillende namen berichten op YouTube en Facebook te hebben geplaatst die niet door de beugel konden. In 2019 verhuisde de zaak van de krijgsrechtbank naar de gewone rechtbank.

Na haar veroordeling bood ze een borgsom van 1 miljoen baht aan en zei in beroep te zullen gaan. In afwachting van het besluit over haar borgtocht aanvraag door het Hof van Beroep is ze gevangen gezet in het Central Women Correctional Institute.

– Pagina 2 is in zijn geheel virusvrij. De pagina opent met de dood van een vermeende dealer van de dodelijke k-powered milk drug in Nakhon Pathom. Gisteren legde hij het loodje – de krant gebruikt in de kop zelfs het werkwoord slay (afslachten) – tijdens een vuurgevecht.

De man (41), die onder drugshandelaren bekend staat als Ple Kampangsaen, werd door de politie dood geschoten in een bosland bij de kant van een weg in de provinciehoofdstad. Bij zijn lichaam werden een 9mm pistool, een zakje ketamine cocktail, veertig ecstasy pillen gevonden en in zijn zak wat geld.

De politie had de man opgewacht. Toen een voertuig en een pickup truck arriveerden en de agenten ernaar toe liepen, kwam de verdachte uit de pickup truck en opende het vuur op de agenten die terug schoten. Hij strompelde weg maar bezweek aan zijn verwondingen aan de kant van weg. De politie arresteerde ook de bestuurders van beide wagens.

Het bericht meldt verder dat 592 verdachten zijn aangehouden en een grote hoeveelheid drugs ter waarde van 8,6 miljoen baht zijn onderschept in een klopjacht tussen 13 en 18 januari. Waar en hoe vermeldt het bericht niet, het noemt alleen in detail welke drugs en andere bezittingen in beslag zijn genomen.

– Twee berichten op de 2 gaan over politiek. De coalitieregering heeft voorgesteld vier dagen uit te trekken voor het censure debate (interpellatie) dat door de oppositie is aangevraagd. Ze heeft tevens gevraagd de belangrijkste punten vroeg in de procedure bekend te maken. De regering moet nog reageren op de voorgestelde data 16 tot 19 februari met de stemming over een motie van wantrouwen op 20 februari.

Hoofd regeringswhip Wirach zegt: ‘Wanneer de oppositie echt zeven dagen wil, moeten we erover praten maar ik denk niet dat het mogelijk is. Ze dienen hun highlights snel in te brengen. Verspil geen tijd door om triviale kwestie heen te draaien.’

Het andere bericht zegt dat het parlement op 24 en 25 februari debatteert over grondwetwijzigingen. In een gezamenlijke vergadering van Huis van Afgevaardigden en Senaat wordt gedelibereerd over artikel 256 van de grondwet die de mogelijkheid opent voor de vorming van een grondwetcommissie.

Het gaat om de tweede termijn, de derde en laatste termijn is gepland op 17 en 18 maart. Er komen dan verschillende voorstellen in stemming van de coalitie en oppositie. Het voorstel van Internet Dialogue on Law Reform, ondersteund door de handtekeningen van honderdduizend mensen, is al eerder verworpen. Dat pleitte voor een volksgrondwet.

– Het laatste bericht op de 2 is een follow-up op de discussie over de voorgestelde tariefsverhoging van 65 naar 104 baht op de BTS Green Line. Het Department of Rail Transport vraagt de gemeente Bangkok om een gesprek. Het departement wil dat de verhoging wordt uitgesteld, het vindt dat het huidige maximum van 65 baht gehandhaafd moet worden.

– Op de 3 staan twee virusvrije berichten. De gemeente Bangkok (BMA) treft voorbereidingen voor de eerste fase van de bouw van seniorenwoningen in het district Klong Sam Wa. De bouw van de zogeheten Bung Sakae Ngam huizen voor 150 ouderen begint later dit jaar op een gebied van 32 rai bij het Wareepirom park. Het project omvat ook een voedselcentrum, administratief gebouw en beroeps trainingscentrum.

De huizen komen beschikbaar in twee types. Type A heeft twee slaapkamers, een woongedeelte van 105 vierkante meter met ruimte voor acht personen. Type B heeft zeven grote slaapkamers en een woongedeelte van 275 vierkante meter voor veertien ouderen.

– Laatste bericht. De Senaat heeft voor de tweede keer de nominatie van Ratchanan Thanannant, voormalig ambassadeur in Finland, voor de post van rechter bij de Supreme Administrative Court afgewezen. Wat hem ongeschikt maakt meldt het bericht niet, wel dat rechters van de Administrative Court vasthouden aan zijn nominatie.

– Als de narrige lezer die vindt dat ik te veel aandacht besteed aan het virus, dat nog steeds meent, moet hij een brilletje kopen, want deze rubriek bevatte allemaal niet-virus nieuws.


 

Het nieuws in fotoberichten

A man wearing personal protective equipment (PPE) prepares to spray disinfectant around Klong Toey fresh market after it was temporarily shut down due to several vendors testing positive for the Covid-19 novel coronavirus, in Bangkok on Jan 14, 2021.

Just 346 overseas visitors have entered the country on average each month on special visas since October, according to the Thailand Longstay Company, which helps facilitate the programme. That’s well below the government’s target of about 1,200 and a tiny fraction of the more than 3 million who came before the pandemic.Meer weten? Lees: Thailand sold itself as a paradise Covid retreat. No one came

Foto: A deserted beach is seen on Koh Phayam, Ranong’s most popular island, in November 2020.

Still struggling to control illegal migration through the northern border, authorities have a new worry in the South, where a spike in Covid-19 cases in Malaysia threatens to spill over into Thailand. The Centre for Covid-19 Situation Administration (CCSA) on Monday again highlighted the Covid-19 situation in Malaysia, where statistics show a recent sharp increase in infections.

Malaysia reported 3,339 new cases and 601 deaths, according to CCSA figures, on Monday. This compared with 4,209 confirmed infections and 594 deaths reported on Sunday. Overall, new infections there are on an upward trend. Malaysia has the third highest number of confirmed cases in Asean – after Indonesia and the Philippines.

Foto: Police show eight Myanmar nationals arrested in a rubber plantation in Sa Dao district of Songkhla on Sunday. Fleeing Covid-19 in Malaysia, they illegally crossed the border, with the help of traffickers, on their way back to Myanmar.

A man suspected of producing a deadly ketamine-based drug cocktail has been arrested in Phetchabun after he fled a police hunt in Bangkok, where many users have died after taking “k-powdered milk”. Amornthep Chalermwat, alias Un Kiwi, was arrested on Sunday at a room with no address in Bung Sam Phan district of Phetchabun, where he was staying with his former prison mate.

Het nieuws in infographics

Klik hier voor het bijbehorende artikel: Combatting illicit trade


 

Nieuws van de website 18-19 januari

• Het Centre for Covid-19 Situation Administration heeft maandag 369 nieuwe besmettingen bekend gemaakt: 82 personen in het binnenland, 275 inclusief gastarbeiders die gevonden zijn tijdens actief testen en 12 personen die uit het buitenland waren gekomen en in quarantaine waren. Ze brachten het totaal aantal besmettingen sinds januari 2020 op 12.423.
De 82 binnenlandse besmettingen werden aangetroffen in Samut Sakhon (51), Bangkok (13), Ang Thong (8), twee elk in Nonthaburi en Samut Prakan en 1 elk in Ayutthaya, Chon Buri, Loei, Pathum Thani, Rayong en Trang.
Door pro-actief contactonderzoek en testen werden 269 nieuwe patiënten ontdekt in Samut Sakhon, 5 in Bangkok en 1 in Chon Buri.
Van de 12 patiënten die uit het buitenland kwamen, is de nationaliteit niet bekend gemaakt. Ze kwamen uit Maleisië (5), de VS (2) en 1 elk uit Frankrijk, Oman, Engeland, Duitsland en Bahrein.
Het coronavirus heeft zich inmiddels genesteld in 61 provincies, 16 provincies zijn nog virusvrij. Het dodental bedraagt ongewijzigd 70.

Update dinsdag: 171 nieuwe besmettingen, aanmerkelijk minder dan de afgelopen dagen. Ze brachten het totaal aantal besmettingen sinds januari 2020 op 12.954. Nieuwe doden zijn niet gemeld. De nieuwe besmettingen bestonden uit 158 binnenlandse besmettingen en 13 van personen die uit het buitenland waren gekomen en in quarantaine waren.

• Drie mannen zijn gearresteerd die kabels en draden van het provinciaal elektriciteitsbedrijf van Ubon Ratchathani en telecommunicatiebedrijven hadden gestolen op verschillende plaatsen in de provinciehoofdstad. Ze verkochten hun buit aan uitdragerijen. [Details ontbreken]

• Een jongeman [geen leeftijd] in Songkhla die een motorfiets had gestolen, werkte onbedoeld mee aan zijn aanhouding doordat hij op bezoek ging bij een vriend die in dezelfde flat woonde als de eigenaresse van de motorfiets.
Toen zij thuiskwam, ontdekte ze haar eigendom dat voor de flat stond, waarna ze de politie belde. Die wachtte totdat de dief naar buiten kwam, maar hij maakte ijlings rechtsomkeer toen hij de dienders in de gaten kreeg. Op de vierde verdieping liet hij zich zakken in de buis die gebruikt wordt om wasgoed voor de wasserij in te gooien. Daar werd hij aangehouden.
Na verhoor van de verdachte heeft de politie nog eens twee gestolen motorfietsen terug gevonden: een gestolen op het parkeerterrein van een hotel en de andere op de Yanyong markt.

• Thai AirAsia heeft driekwart van haar personeel voor vier maanden op onbetaald verlof gestuurd, te beginnen in februari. Tassapon Bijleveld, voorzitter van Asia Aviation Plc (AAV), de grootste aandeelhouder van de maatschappij, zei maandag dat de resterende 25 procent personeelsleden voldoende zijn om aan de vraag te voldoen. Hij noemde geen aantallen, maar volgens het laatste jaarverslag telde AAV in 2019 5.974 personeelsleden.

• Twee particuliere ziekenhuizen van de Thonburi Healthcare Group Plc hebben 1 miljoen doses van het Sinovac coronavaccin besteld met het oog op de tweede uitbraak van het virus. Ze hebben tevens een optie genomen op nog eens 9 miljoen doses.
De 1 miljoen doses worden voor de helft gebruikt om het medisch personeel van veertig ziekenhuizen van de groep en werkers in andere bedrijven te vaccineren, zodra de FDA het groene licht geeft.
‘We kunnen niet wachten op de regering’, zegt Boon Vanasin, voorzitter van de groep, ‘omdat het niet duidelijk is hoeveel doses uit de voorraad van de regering de werkers in particuliere ziekenhuizen bereiken.’
Voor patiënten rekenen de medische centra van Thonburi 3.200 baht voor twee vaccinaties.

Besmettingen wereldwijd: Hersteld > 68 miljoen

NL en BE: Weer minder nieuwe besmettingen en doden

19 januari – Na drie dagen waarin qua besmettingen wereldwijd een miljoenengrens werd overschreden, is gisteren de teller blijven steken op 95+ miljoen. Ook ‘goed’ nieuws: het aantal herstelde patiënten heeft de 68-miljoen grens overschreden.

Nederland en België zijn eveneens in majeur, want het aantal nieuwe besmettingen is voor de derde achtereenvolgende dag gezakt. Het aantal doden lijkt wel een jojo: Gisteren  gezakt, eergisteren gestegen, nog een dag eerder gedaald. Dat zijn de belangrijkste ontwikkelingen op de virus tracker van vandaag.

Ik zal gelijk maar een fout rectificeren. De afgelopen dagen meldde ik dat Thailand op plaats 137 van de virus tracker stond, maar dat had 127 moeten zijn. Gisteren verbeterde het land iets zijn positie: Hoewel het aantal besmettingen steeg met 369 (!), ging het land naar 128.

Nederland meldt 5.598 nieuwe besmettingen naar 912.554 en België 1.630 naar 678.839, tezamen 7.228 tegen 7.380 een dag eerder. Het aantal doden steeg in Nederland met 41 naar 13.006 en in België met 39 naar 20.435, tezamen 80: aanzienlijk minder dan de 141 een dag eerder. Voor de derde dag verzuimde België het aantal herstelde patiënten bij te werken dus dat bedraagt nog steeds 46.959.

Ten slotte de cijfers wereldwijd. Aantal besmettingen plus 514.948 naar 95.555.281, aantal doden plus 8.539 naar 2.041.289, aantal ernstig zieken min 1.901 (!) naar 111.485 en aantal herstelde patiënten plus 404.157 naar 68.271.780. Prognose: Het aantal besmettingen passeert vandaag de 96-miljoen grens.

Nederland en België staan ongewijzigd op plaat 20 en 24 en in de toptien staan alle landen ook nog steeds op dezelfde plaats.

AstraZeneca vaccin krijgt deze week ‘t groene licht

Pandemie: Reisbureaus houden ’t voor gezien

19 januari – Bangkok Post opent vandaag optimistisch dat het Oxford-AstraZeneca Covid-19 vaccin waarschijnlijk deze week wordt goedgekeurd door de Food and Drug Administration, maar de opening van het Business katern is zwaar in mineur: het aantal reisbureaus dat zijn vergunning heeft ingetrokken piekte in december en 65 tot 70 procent van alle reisagenten hebben hun lier aan de wilgen gehangen vanwege de strenge grens restricties.

Tien procent van de outbound operators heeft in december zijn vergunning teruggegeven aan het Tourism Department, met name nadat het virus op 15 december de kop opstak in Samut Sakhon, zegt voorzitter Suthiphong van de Thai Travel Agents Association. Hoe dramatisch de situatie in de reiswereld is, wordt pijnlijk gedemonstreerd [alsof dat nog nodig is, want de cijfers spreken boekdelen) door bovenstaande foto.

Maar de klaagzangen zijn nog lang niet voorbij. Ook op de voorpagina een bericht dat de retail sector (detailhandel) vorig jaar 500 miljard baht heeft verloren en schat dat de handel in het eerste kwartaal dit jaar met 7 à 8 procent krimpt. De Thai Retail Association roept de regering op met hulp over de brug te komen om de economie te stimuleren en de stijgende werkloosheid onder controle te brengen.

Ik neig ertoe om Joost van den Vondel te citeren die in het eerste bedrijf van het treurspel Gysbreght van Aemstel heeft geschreven: Het hemelsche gerecht heeft zich ten lange lesten erbarremt over my, en mijn benaeuwde vesten en arme burgerij.

Want wat doet de Thaise overheid? Ze tast in de staatskas en erbarremt zich met douceurtjes over de arme burgerij, maar het zijn niet meer dan jodenfooien [mag je dat nog zeggen?]: te weinig om van te leven, te veel om van dood te gaan. De overheid is gebiologeerd door de wens het aantal besmettingen en doden zo laag mogelijk te houden, het liefst op nul. Gevolg: de economie is één grote puinhoop.

Ik laat de twee openingen en het tweede bericht verder onbesproken. De toon is gezet, voor de details leest u maar AstraZeneca jabs tipped for nod, Tour firms exits peak last month en Retail slump prompts calls for action.

BP in vogelvlucht en Kort Nieuws

19 januari – BP telt vandaag zeventien nieuwsberichten en –verhalen op de drie binnenland pagina’s van het eerste katern plus de rubriek In Brief met drie kortjes. Het zijn netto ook drie pagina’s want advertenties ontbreken. Met uitzondering van de opening die een derde pagina beslaat, bevatten ze verder geen ruimtevretende artikelen.

Aan illustratiemateriaal biedt Binnenland zeven foto’s waarvan één vierkolommer en twee driekolommers. De vierkolommer, die bovenaan de voorpagina boven de opening staat, toont Prayut die het resultaat van zijn negatieve Covid-19 test toont nadat hij een videoconferentie heeft gehouden met functionarissen in Samut Sakhon, het epicentrum van de recente golf van Covid-19 besmettingen. In het gelijknamige websitebericht staat een andere foto.

Eén driekolommer staat bovenaan pagina 2. Ze toont een verkoopster van siervissen op de JJ Mall in Chatuchak die een bericht omhoog houdt waarin ze haar frustatie uit dat de oproep van verkopers om de huur te verlagen is genegeerd, want ook zij hebben het moeilijk [lees: verdienen geen cent].

De driekolommer op de 3 toont soldaten die een eresaluut brengen [lees: een geweer afschieten] tijdens een ceremonie gisteren ter gelegenheid van Royal Thai Armed Forces Day bij het National Memorial. Hoeveel geld zou daar weer verspild zijn?

Van de zeventien berichten zijn tien virusvrij, de overige houden direct of indirect verband met de pandemie. Vier zijn een follow-up op voorgaande berichtgeving.

– Minister Nataphol (Onderwijs) heeft gisteren bekend gemaakt dat ruim 12.000 kleine scholen gefuseerd worden met grotere scholen in de buurt en extra gelden krijgen om hun faciliteiten te verbeteren. Dat voornemen staat in het vijfjarenplan van het ministerie dat het schone doel heeft de ongelijkheid tussen scholen te verminderen en de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren.

Nataphol zei gisteren dat ruim 14.000 kleine scholen minder dan 120 leerlingen hebben; de meeste kampen met een gebrek aan hulpmiddelen, gekwalifieerde en ervaren onderwijzers en moderne technologie.

Niet alle kleine scholen hoeven te verdwijnen. ‘We zullen het van geval tot geval bekijken in plaats van dezelfde criteria in het hele land toe te passen’, aldus Nataphol. Zo’n vijftienhonderd scholen op eilanden en bergen mogen blijven omdat ze ‘geografisch’ noodzakelijk of een belangrijke rol spelen in community development (opbouwwerk). Die scholen krijgen een groter budget en steun om meer faciliteiten te bouwen.

De minister is ambitieus. Hij zegt: ‘Ik wil het niveau van het Thaise onderwijs verhogen. Het probleem van kleine scholen is te lang onopgelost gebleven met weinig verbetering. We moeten het nu doen, anders wordt het te laat.’

Het zijn geen nieuwe geluiden, maar wie weet lukt het deze minister wel het vermolmde openbaar onderwijs te hervormen.

– Het volgende bericht is een echte follow-up alhoewel ik het eerdere bericht niet heb genoemd. Dat meldde dat Mongkhol ‘Yel’ Santimethakul van de Free Guards Group, die bij het Democracy Monument en op Chamchuri Square heeft gedemonstreerd, bij de politie van Samut Prakan een klacht heeft ingediend als zou hij ontvoerd zijn door een groep mannen die beweerden dat ze officieren waren van het militaire commando Isoc. Mongkhol zegt dat hij een nacht is vastgehouden door zijn ontvoerders. De politie doet onderzoek.

– De rechtbank heeft gisteren de freelance schrijver Rung Sila, de schrijversnaam van Siraphop Korn-arut, veroordeeld tot 4,5 jaar gevangenisstraf wegens majesteitsschennis en overtreding van de Computer Crimes Act. Hij is onmiddellijk vrijgelaten, want had de straf al uitgezeten.

Siraphop werd kort na de militaire coup van mei 2014 aangehouden wegens zijn werk op het Prachathai web tussen 2009 en 2014. De inhoud werd beschouwd als beledigend voor de monarchie. In juni 2019 was hij al vrijgelaten op borgtocht en nu dus definitief. Sitaphop zei na afloop dat hij zijn veroordeling blijft aanvechten, daar het majesteitsartikel in de strafwet wordt misbruikt als politiek middel tegen tegenstanders van coups.

– Al gemeld, de aanhouding van Amornthep Chalermwat aka Un Kiwi, maar dit krantenbericht verduidelijkt dat hij niet is aangehouden op verdenking van de productie van het dodelijke drugscocktail k-powered milk maar op verdenking van een moordpoging op zijn vriendin die daarbij ernstig verwond werd. Amornthep heeft bekend de drug te hebben verkocht, maar ontkent enige betrokkenheid bij de productie. Van 2005 tot 2017 zat hij al eens gevangen wegens een drugsmisdrijf.

Inmiddels zijn tien personen overleden door de nieuwe drug. De politie heeft al negen verdachten aangehouden en gaat nog eens arrestatiebevelen aanvragen voor vier anderen. Twee gebruikers liggen nog in kritieke toestand in het ziekenhuis. De politie gaat verder met haar onderzoek.

– Het zijn niet de gemakkelijkste berichten die ik nu behandel, maar ik doe mijn best. Het volgende meldt dat de Food and Drug Administration aangifte heeft gedaan tegen de populaire emcee (master of ceremonies, ceremoniemeester of spelleider) Patcharasri ‘Kalamae’ Benjamas omdat ze de kwaliteit van haar voedselsupplement overdrijft. De FDA eist dat al haar advertenties op de sociale media en andere kanalen worden ingetrokken.

Kalamae beweert dat haar supplement Botera haar huid heeft verstevigd en haar rimpels en oogzakken heeft verwijderd. Ze heeft ook beweerd dat ze geen cosmetische chirurgie nodig heeft omdat het product haar gezichtstrekken er meer chiseled (gebeiteld, gepolijst) doet uitzien.

De FDA wijst erop dat voedselsupplementen slechts aanvullende voedingsstoffen zijn. ‘Verwacht niet dat ze uw gezichtsstructuur veranderen of ziektes genezen’, zegt FDA adjunct secretaris-generaal Pattra, waaraan ze toevoegde dat het niet de eerste keer is dat Kalamae dergelijke ‘schandalige’ beweringen heeft gedaan. Ze is al zeven maal aangeklaagd voor misleidende advertenties.

– De volgende follow-up is er een van het type continuing story. Het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation heeft het verzoek van een groep etnisch Karen afgewezen om te mogen terugkeren naar nationaal park Kaeng Krachan in Phetchaburi, de verblijfplaats van hun voorouders, maar waar ze uitgezet zijn door de DNP op beschuldiging van encroachment.

Hoofd Mana van het park zegt: ‘Zolang er geen wetswijziging is die menselijke nederzettingen daar toestaat, zullen we ons best doen het fertile (vruchtbaar, overvloedig) bos te beschermen tegen elke encroachment. Als ze terugkeren, zullen we  niet weifelen om juridische actie tegen hen te nemen.’

– Elf leden van de 21 man tellende nationale verzoeningscommissie, gevormd in reactie op de studentenprotesten, hebben gisteren voor het eerst vergaderd. De leden van het panel werden vorige week benoemd, maar uit het oppositiekamp kwam niemand opdagen. De grootste oppositiepartij Pheu Thai zegt dat de commissie niet de autoriteit heeft om haar aanbevelingen te implementeren.

De vergadering werd ook bijgewoond door House Speaker Chuan die het initiatief had genomen de commissie te vormen. Chuan zegt dat ondanks de afwezigheid van de oppositie het panel nog steeds kan werken aan een oplossing van de conflicten.

‘Ik heb goede hoop voor het proces, maar verwacht niet dat het perfect is. Ik wil een dialoog zien en uitwisseling van opinies. We moeten ons concentreren op vrede en nationaal belang, niet op groeps of individuele belangen.’

– Laatste bericht. Nog eens drie oude steden in drie provincies hebben de speciale status gekregen van conservation precinct (instandhoudingsgebied) in een poging de waarde van cultureel erfgoed te promoten. Dit heeft het Rattanakosin and Old Cities Conservation and Development Committee gisteren bekend gemaakt. Het gaat om gebieden in Uthai Thani in de Central Plains, Trang in het Zuiden en Chachoengsao in het Oosten. Een opsomming van hun culturele pareltjes vindt u in het bericht Old towns get special status.


 

Rotterdamse Vismarkt aan de Blaak in 1920. https://youtu.be/pkuZchqzIA8.


 

Het nieuws in fotoberichten

A man sprays disinfectant at Klong Toey fresh market after it was temporarily shut down due to several vendors testing positive for the Covid-19 novel coronavirus, in Bangkok on Jan 14, 2021.

Udom Tantiprasongchai, best known for his introduction of the first low-cost airline in Thailand, has died at 66.

“Thank you for your contribution to the Thai sky and Thai aviation industry,” said a message posted on @aviaknowledge, a Twitter account created for the Thai aviation sector.

He launched Orient Thai Airlines in Thailand at the end of 1994 and challenged domestic airlines in Thailand by introducing flights between key cities without passing through the hub at Don Mueang airport. The Orient Thai managing director foresaw growing travel demand from the North to the Northeast and South,.

Orient Thai later added Don Mueang to its destinations, but claimed the government was blocking its access to Thai airports to protect the business of Thai Airways International.

Udom moved one step further in 2012 by setting up Thailand’s first no-frills carrier, One-Two-Go, as the goverment opened the skies to new competition, including from Malaysia’s AirAsia. One-Two-Go operated as an off-shoot of Orient Thai.

Singapore will require all inbound travellers to take a Covid test upon arrival in the city-state from Jan 25 amid a resurgence of cases globally, the Ministry of Health said in a statement.

Citizens and permanent residents of Singapore who return from either the United Kingdom or South Africa will also be subject to an additional seven-day self-isolation at their place of residence following their 14-day stay at a dedicated facility, according to the statement. The UK and South Africa have both reported new strains of the virus that appear to be easier to transmit.

Foto: Singapore Airlines stewardesses walk along the transit hall of Changi International Airport terminal in Singapore.

Thirty-four gamblers, including four Cambodians, were arrested in a police raid on a luxury resort in San Sai district of Chiang Mai late on Saturday night. They were playing baccarat.

Hordes of bats stream out of Khao Chong Phran cave at dusk, near Photharam district in Ratchaburi province.

A team of researchers catch bats as they fly out of the Khao Chong Phran cave at dusk near Photharam district in Ratchaburi province. Meer weten? Lees: A popular hangout for bats, tourists and now Covid sleuths

Het nieuws in infographics

Klik hier voor het bijbehorende artikel: The inoculation challenge


 

Nieuws van de website 17-18 januari

• Fotoalbum (12 foto’s): Cleaning Wat Mangkon.
Monks and health workers clean Wat Mangkon Kamalawat in Bangkok’s Yaowarat area. The Chinese temple is closed every Friday for a deep cleaning and disinfection of the premises to help curb the spread of Covid-19.
• Het Centre for Covid-19 Situation Administration (CCSA) heeft zondag 374 nieuwe besmettingen gemeld, waarvan 321, inclusief 311 buitenlanders, zijn gevonden door actief testen – de meesten in Samut Sakhon. 43 besmettingen werden geconstateeerd in het normale gezondheidssysteem en 10 besmette patiënten kwamen uit het buitenland. Ze brachten het totaal aantal bevestigde besmettingen sinds januari 2020 op 12.054. Nieuwe doden zijn niet gemeld, het totaal aantal bedraagt ongewijzigd 70.
De 43 binnenlandse besmettingen zijn gevonden in Samut Sakhon (24 ), Bangkok (10), 2 elk in Ang Thong, Khon Kaen en Nonthaburi en 1 elk in Ayutthaya, Suphan Buri en Tak.
Het aantal provincies met besmettingen is toegenomen naar 61, de laatste was Phatthalung. Slechts 16 provincies zijn nog virusvrij. In Phatthalung zijn drie besmette arbeiders aangetroffen: twee uit Myanmar en een uit Laos.
In Trang zijn tijdens actief testen twee besmette Myanmarese gastarbeiders ontdekt, die in een rubberfabriek werkten. De autoriteiten traceren hun recente bewegingen om anderen te vinden die ze mogelijk besmet hebben.
CCSA-woordvoerder Taweesilp zegt dat mogelijk meer besmettingen gevonden zullen worden daar de autoriteiten actief testen in fabrieken in het hele land. Ongeregistreerde illegale gastarbeiders, geschat op 50.000, kunnen potentieel het virus verspreiden wanneer zij of hun werkgever een test vermijden uit angst voor represailles. ‘Daar de meesten jong zijn, kunnen ze besmet zijn zonder symptomen te hebben en het virus op anderen overdragen.’
Update maandag: 369 nieuwe besmettingen: 82 personen in het binnenland, 275 personen inclusief gastarbeiders, gevonden bij actief testen en 12 personen die uit het buitenland waren gekomen en in quarantaine waren.
• Nog meer virus nieuws, nu uit Ayutthaya. Het hoofd van het provinciaal Volksgezondheids kantoor heeft bekend gemaakt dat het aantal besmettingen met 1 is toegenomen naar 38. Het gaat om een werknemer (53) bij de overheid in het district Bang Pa-in. Hij is de vader van de 23e besmetting in de provincie. Van de 38 patiënten zijn 21 hersteld, 17 worden nog behandeld.
Tijdens actief testen van 1.818 personen in buurten bij het gemeentekantoor van Ayutthaya, de Chao Phrom markt en de oude stad, samen met 1.000 anderen op de Si Khwa markt in het district Wang Noy is geen enkele besmetting gevonden. Ook worden bouwvakkers op diverse bouwplaatsen in de provincie actief getest door de immigratiepolitie en gezondheids functionarissen.
• Premier Prayut maakt zich zorgen over de gezondheid van de bevolking nu een koude periode is aangebroken. Naar verwachting trekt een hogedrukgebied uit China van 17 tot 19 januari over het noordelijk deel van het land. In het Noorden, Oosten en de centrale regio’s inclusief Bangkok zal de temperatuur met 2 tot 3 graden zakken. Prayut heeft ook aangedrongen op voorzichtigheid wanneer mensen een vuur aanleggen om zich warm te houden.
Regeringswoordvoerder Anucha toonde zich zondag een braaf doorgeefluik van wat Prayut allemaal gezegd heeft. Prayut vraagt de bevolking bijeenkomsten, met name politieke, te mijden, want ze wil niet dat het aantal besmettingen als gevolg van de rally’s toeneemt. Hij dankt de meerderheid van de bevolking voor hun medewerking. Volgens Anucha is het nog steeds nodig voor de regering de noodverordening en de Communicable Disease Act te gebruiken om de pandemie te beteugelen.
Voorts zei hij dat de regering meer maatregelen treft om degenen die door de laatste uitbraak zijn getroffen, te helpen. Nieuwe economische stimuleringsprogramma’s zijn in voorbereiding.
• Een vrouw (61) in Nakhon Si Thammarat heeft de neef (43) van haar echtgenoot (64) dood geschoten die hem met een groot mes had aangevallen en verwond. De twee hadden een felle ruzie gekregen waarbij de neef het mes trok.
Toen ze probeerde hem tegen te houden, viel hij haar aan met het mes. Daarna rende ze weg om een pistool te halen en toen hij doorging haar aan te vallen, vuurde ze één schot af dat hem dodelijk in zijn borst trof.

Besmettingen wereldwijd: 3e dag miljoenengrens overschreden

Nederland ingehaald door Indonesië; minder nieuwe doden

18 januari –  Voor de derde achtereenvolgende dag heeft het aantal besmettingen wereldwijd een miljoenengrens gepasseerd en bedraagt nu 95+ miljoen. Nederland en België tellen voor de tweede dag minder nieuwe besmettingen en na één dag vermeerdering minder nieuwe doden.

Nederland is gezakt van plaats 19 naar 20, want is ingehaald door Indonesië en Thailand, onveranderd op 127 meldt 374 nieuwe besmettingen naar 12.054. Dat zijn de belangrijkste ontwikkelingen op de virus tracker vandaag.

Nederland meldt 5.260 nieuwe besmettingen naar 906.956 en België 2.120 naar 677.209, tezamen 7.380 tegen 8.212 een dag eerder en 9.103 twee dagen eerder. Het aantal nieuwe doden in de lage landen dat eergisteren was toegenomen, is gisteren afgenomen. Nederland telde 97 nieuwe doden, België 44, tezamen 141 tegen 152 een dag eerder en 133 twee dagen eerder.

Wereldwijd is het aantal besmettingen met 625.528 gestegen naar 95.040.333. Verder: aantal doden plus 12.631 naar 2.032.750, aantal ernstig zieken plus 1.987 naar 113.386 en aantal herstelde patiënten plus 410.801 naar 67.867.623.

Zeven heit de klok*

18 januari – Werd vanochtend na een rafelige nacht kort voor zeven uur wakker, de krant was door de nachtwaker naar mijn kamer gebracht  – heeft hij ook eens wat te doen – dus kon mijn hobbywerkdag beginnen. Die begint altijd met een snelle scan over de binnenland pagina’s van het eerste katern, ditmaal vier, en de openingen van de katernen Business, Life en deze keer ook Asia Focus.

Eerste indruk: de krant heeft een hoge P-factor want opent met de verzekering van premier Prayut dat pas begonnen wordt met vaccineren wanneer het vaccin dat in Thailand gebruikt gaat worden, absoluut veilig is. ‘Ik sta niet toe dat Thais worden gebruikt als guinea pigs (proefkonijn) om de efficiëntie van Covid-19 vaccins te testen.’

Tweede indruk: Sterke dragende plaat op de voorpagina die een verkoopster toont op de drijvende markt Khlong Lat Mayom in Taling Chan (Bangkok). Ze gebruikt een lange stok om de boodschappen aan een vrouw op de hoger gelegen wal aan te reiken en geld te incasseren. Verstandige preventie of overbodige voorzorgsmaatregel om infectie te voorkomen? U mag het zeggen.

Derde indruk: Het is frisjes, mijn iPhone meldt dat het 23 graden is en dat de temperatuur in de loop van de dag kan oplopen naar 29 graden. In Amsterdam is het 4 graden en zakt de temperatuur naar drie graden onder nul.

Genoeg omtrekkende bewegingen gemaakt. Nu eerst ochtendtoilet en ontbijt en daarna aan het serieuze werk.

* Variant op Negen heit de klok, een Nederlands radioprogramma dat van 1948 tot 1954 werd uitgezonden door de KRO. Het programma werd bedacht door Jan de Cler en Alexander Pola, die ook de belangrijkste medewerkers waren. In tegenstelling tot andere amusementsprogramma’s haakte het regelmatig in op de actualiteit.

Prayut: Geen prikken tot bewezen veilig

18 januari – Ik stipte het hiervoor al even aan, premier Prayut stelt de bevolking gerust naar aanleiding van berichten over bijwerkingen van vaccins, die geconstateerd zijn in andere landen. Gisteren meldde de krant dat Noorwegen had gewaarschuwd voor risico’s bij het vaccineren van kwetsbare oude mensen en terminale zieken. In korte tijd zijn er in het land 23 personen overleden nadat ze de eerste dosis vaccin hadden gekregen.

Op zijn Facebook pagina zegt Prayut: ‘Sommige landen wilden snel vaccineren en besloten vaccins te gebruiken waarvan de efficiëntie en veiligheid nog niet volledig getest waren. Voor Thais heb ik besloten om zo’n risico te vermijden. We moeten wachten op experts om vast te stellen of de bijwerkingen iets te maken hebben met de vaccins of dat er andere factoren waren, zoals onderliggende gezondheidscondities of leeftijd.’

Kortom: Er is voorshands nog geen enkele reden om werkelijk ongerust te zijn, om een bekende, vaak verkeerd gedateerde uitspraak van premier Colijn uit 1936 te citeren. ‘Ik verzoek den luisteraars dan ook om wanneer zij straks hunne legersteden opzoeken, even rustig te gaan slapen als ze dat ook andere nachten doen.’

Meer weten? Ik bedoel niet over Colijn, maar over Prayut en de opening, lees: No shots until proven safe: PM

A beautiful view across a valley at the Hala Bala Wildlife Sanctuary in Yala’s Betong district. The Ministry of Natural Resources and Environment has set up a panel to study a proposal that the rainforests be listed as an Asean Heritage Park, as urged by Adilan Ali-ishak, a Yala MP from Palang Pracharath Party.

BP in vogelvlucht en Kort Nieuws

18 januari – Bangkok Post telt vandaag veertien nieuwsberichten en –verhalen op de vier binnenland pagina’s van het eerste katern. Maar netto zijn het drie pagina’s vanwege twee advertenties van een halve pagina. Veel ruimte vreten ook een interview en een achtergrondverhaal op pagina 2. De rubriek In Brief is in geen wegen of velden te bekennen.

Aan illustratiemateriaal biedt Binnenland zeven foto’s, waarvan drie over vier kolommen geplaatst. Twee van de drie staan in een fotobericht: De foto op de voorpagina en op de 3 een foto van de mistige ochtend skyline, gezien vanaf de Phra Pok Klao brug over de Chao Phraya in het district Klong San. Het is weer raak met PM 2,5 stofdeeltjes, op sommige plaatsen in de hoofdstad en omgeving varieerde de concentratie gisteren van 32 naar 67 mcg, de veilige limiet van 50 mcg overschrijdend.

De derde vierkolommer staat bij het interview op de 2, een idyllische plaat van een vallei in het Hala Bala Wildlife Sanctuary in Betong (Yala). Het ministerie van Milieu heeft een panel gevormd om een voorstel te bestuderen het regenwoud in het diepe Zuiden voor te dragen als Asean Heritage Park, een suggestie van parlementslid Adilan (Palang Pracharath). Hij zet in het artikel Asean Park plan puts down roots zijn ideeën uiteen.

Het achtergrondverhaal is gewijd aan Ban Mae Kerb, het dorp dat in het nieuws was omdat het zonnepanelen cadeau heeft gekregen van Pimrypie. Daar is heel wat over te doen geweest, maar dat ga ik allemaal niet herhalen, dat doet BP wel in Ban Mae Kerb not an official registries.

– Van het resterende nieuws noem ik alleen de follow-ups. Op de voorpagina het bericht dat het Transport Department goes into bat om de tariefverhoging op de BTS skytrain Green Line naar maximaal 158 baht van tafel te krijgen. Google Translate kent de uitdrukking niet, mijn papieren woordenboek noemt alleen full bat: met flinke (volle vaart).

Het departement gaat een brief schrijven naar de gemeente Bangkok (BMA) waarin het vraagt de verhoging uit te stellen. De verhoging, zegt adjunct directeur-generaal Kitthipan is in strijd met een kabinetsbesluit van 26 november en ze vormt een onbillijke druk op skytrain passagiers.

De tweede follow-up, opening van pagina 3, meldt dat de politie een arrestatiebevel gaat aanvragen voor twee mannen die ervan verdacht worden zaterdag een pingpong bom te hebben gegooid bij het winkelcentrum Samyan Mitrtown op Chamchuri Square aan de Rama IV Road. Daar zetten demonstranten hun anti-regerings protest voort nadat ze door de politie waren weggestuurd van Democracy Monument. Vier personen raakten licht gewond.

De derde follow-up, opening van pagina 4, meldt dat de Stop Gambling Foundation niets ziet in het voorstel casino’s te legaliseren daar dit geen einde maakt een illegaal gokken en meer sociale problemen kan veroorzaken.

Secretaris Thanakorn zegt dat de regering het idee behoedzaam dient te overwegen, dat zou helpen de verspreiding van Covid-19 te beperken en de staatsinkomsten te verhogen. Hij zegt: De nadelen zoals misdaad en familieproblemen kunnen de voordelen te niet doen.

Van de rest van het nieuws, voorzover ik het niet al heb genoemd, krijgt u de koppen.
– Illegal workers urged to trust in amnesty
– ‘Kidnapped’ Free Guard found
– Cops seek 4 suspects in drug case
– Arms budget ‘intact’ as more suffer


 

Het nieuws in fotoberichten

People wearing face masks shop for street food in Yaowarat on Jan 6, amid the spread of the coronavirus disease in Thailand.

Thailand’s GDP growth projection of 3.2% for this year could be downgraded by as much as four percentage points, depending on the government’s management of the latest outbreak, says the Bank of Thailand.

There are three scenarios that could cause the country’s economic growth outlook to waver between 1-4%, according to the central bank.

A health worker sprays disinfectant in the carriages of an Airport Rail Link train on Saturday.

A man, 38, sits on the floor as officials arrest him at his house in Nakhon Si Thammarat for allegedly raping his daughter and taking drugs.

Activists who called themselves Free Guards have clashed with police near Victory Monument in Bangkok on Saturday. They invited people to write on a 112m-long strip of cloth what they feel about the government’s performance and the lese majeste law.

At least two were reportedly taken by police. They were believed to have been taken to the Border Patrol Police Region 1. The Free Guards group later went to the Phayathai police station to demand they be released.

Update: At least seven people were arrested in confrontations between police and small groups of pro-democracy activists at two locations in Bangkok on Saturday.

Four people also suffered minor injuries following a small explosion outside Chamchuri Square on Rama IV Road, not long after demonstrators started leaving nearby Samyan Mitrtown, where they had rallied after being dispersed from Victory Monument. It is not known if the blast was related to the protests.

Tourism in Kanchanaburi has gone quiet since provincial authorities suddenly ordered the closure of hotels and resorts to prevent the spread of Covid-19, leaving vendors bemoaning the plunge in their income.

At the River Kwai bridge in Muang district, usually a magnet for tourists, vendors are the only people visible, setting out stalls filled with souvenirs and other goods in hopes of attracting a local stroller or two.

Kanchanaburi governor Jirakiat Bhumisawasdi took many by surprise when he ordered the hotel closures, effective from Jan 14, as the province had recorded only five Covid infections to date. Two of those people have already recovered.

Hotels that currently have guests are being allowed to remain open until those guests check out, but new guests are not allowed. Mr Jirakiat took the action to reduce the risk of people from other high-risk provinces bringing the virus to Kanchanaburi.

Sixty-five Thais and foreign nationals were arrested early Saturday at a raid on the Taj Café pub and Indian restaurant off Sukhumvit Road in Bangkok for violating the emergency decree and a City Hall closure order to contain the spread of Covid-19.

Het nieuws in infographics


 

Nieuws van de website 16-17 januari

• Het Centre for Covid-19 Situation Administration heeft zaterdag 230 nieuwe besmettingen en 1 nieuwe dode gemeld. Ze brachten het totaal aantal besmettingen sinds januari 2020 op 11.680 en het aantal doden op 70.
Het nieuwste slachtoffer was een man van 67 uit Bangkok, die vorige maand tweemaal naar een uitgaansgelegenheid was geweest. Daarna kreeg hij koorts en hij hoestte. Donderdag kreeg hij longontsteking, zijn nieren vielen uit en hij stierf.
Van de 230 nieuwe besmettingen waren 83 in nauw contact geweest met eerder besmette patiënten of ze hadden een hoog-risico gebied bezocht. Ze werden gevonden in Samut Sakhon (55), Bangkok (12), Ang Thong (6), Chon Buri (5), Khon Kaen (2) en 1 elk in Chanthaburi, Chaiyaphum en Pathum Thani.
126 personen bleken besmet tijdens actief testen. Ze werden gevonden in Samut Sakhon (110), Chon Buri (5), Rayong (4), Pathum Thani (3), Samut Prakan (2), Chanthaburi (1) en Chachoengsao (1).
Uit het buitenland kwamen 21 besmette personen: 18 Thai, 1 Brit, 1 Nigeriaan en 1 Turk. Ze kwamen uit Duitsland (3), Engeland (7), Turkije (6) en 1 elk uit Qatar, Ethiopië, Rusland, VS en Maleisië. Allen waren in quarantaine.
Update zondag: 374 nieuwe besmettingen, waarvan 321 zijn gevonden door actief testen, inclusief 311 buitenlanders. De meeste werden aangetroffen in Samut Sakhon. 43 besmettingen werden geconstateerd in het normale gezondheidssysteem en 10 besmette patiënten kwamen recent uit het buitenland.

Wereldwijd besmettingen > 94 mln, hersteld > 67 mln

NL en BE: Minder nieuwe besmettingen, meer nieuwe doden

17 januari – Voor de tweede achtereenvolgende dag heeft het aantal nieuwe besmettingen wereldwijd een miljoenengrens overschreden; ook het aantal nieuwe herstelde patiënten is over een miljoenengrens gewipt.

Nederland en België melden na drie dagen stijgende cijfers minder nieuwe besmettingen en na twee dagen dalende cijfers meer nieuwe doden. En Thailand met 230 nieuwe besmettingen naar 11.680 is opgeschoven van plaats 128 naar 127. Dat zijn de belangrijkste ontwikkelingen op de virus tracker van vandaag.

Nederland meldt 6.009 nieuwe besmettingen naar 901.696 en België 2.203 naar 675.089, tezamen 8.212 tegen 9.103 een dag eerder. Het aantal nieuwe doden bedraagt in Nederland 94 naar 12.868 en in België 58 naar 20.352, tezamen 152 tegen 133 een dag eerder. België heeft het aantal herstelde patiënten na twee dagen weer bijgewerkt: van 46.417 naar 46.959.

Ten slotte de cijfers wereldwijd. Aantal besmettingen plus 777.121 naar 94.414.805, aantal doden plus 15.306 naar 2.020.119, aantal ernstig zieken min 351 naar 111.399 en aantal herstelde patiënten plus 514.386 naar 67.456.822.

Nederland en België staan ongewijzigd op plaats 19 en 24. Ook op de toptien staan de landen nog in dezelfde volgorde.

A police officer inspects a table during a raid on a suspected gambling den in Nonthaburi province on Thursday.

Achtergrond: Gokholen blijven een paradijs, tenzij ….

17 januari – Gokholen zijn een paradijs voor gokkers, want ze kunnen gedijen zolang het politiekorps niet wordt hervormd. ‘Ze verdwijnen niet omdat ze voor sommige politieagenten een inkomstenbron vormen’, zegt Sungsidh Piriyarangsan, een academicus verbonden aan de Rangsit universiteit, door de krant omschreven als well-versed (goed thuis) in de economie van gokken. ‘Het politiekorps moet transparant zijn en onderworpen aan onderzoek.’

Zelfs wanneer casino’s worden gelegaliseerd, een idee dat onlangs is geopperd door partijleider Korn, worden de problemen niet opgelost, zegt hij. Sungsidh heeft ook weinig fiducie in de commissie die donderdag is gevormd in opdracht van premier Prayut. De commissie heeft tot taak na te gaan welke wettelijke acties zijn ondernomen tegen illegaal gokken, wat verantwoordelijk wordt gehouden voor de recente uitbraak van Covid-19.

Sungsidh:  ‘Ik vraag me ook af wie bereid is met informatie over illegale gokholen over de brug te komen, want ze zijn misschien bezorgd over hun veiligheid. Indien de premier niet de moed heeft een serieuze poging te doen om het politiekorps te hervormen, zullen de problemen onopgelost blijven.’

Eigenlijk is daarmee het achtergrondverhaal waarmee BP vandaag opent, grosso modo samengevat, alhoewel BP de halve voorpagina en een forse overlees van vier kolommen op pagina 2 nodig heeft om de problematiek te schetsen.

Rest nog te melden dat Prayut ook opdracht heeft gegeven voor een tweede commissie die zich mag bezighouden met illegale grenspassages door migranten. Zoals bekend worden zij tevens verantwoordelijk gehouden voor de recente virus uitbraak. Meer weten? Lees: Punter’s paradise.

BP in vogelvlucht en Kort Nieuws

Bangkok Post telt vandaag elf nieuwsberichten en –verhalen op de drie binnenland pagina’s van het eerste katern, maar netto ziijn het 2,5 pagina’s door een advertentie van een halve pagina. De rubriek In Brief, die op zondag News Bites zou heten, ontbreekt. Van de elf berichten kent u er zeven nog niet: vijf virusvrije en twee virusberichten.

Aan illustratiemateriaal bevatten de pagina’s zes foto’s en drie postzegelfoto’s. De twee grootste foto’s, geplaatst in een fotobericht, meten vier en drie kolommen. De vierkolommer toont een man in ‘maanpak’ die een ARL-trein desinfecteert. ’t Is een andere foto dan die ik in Het nieuws in fotoberichten plaatste.

De driekolommer, hoewel ook in een fotobericht, behoort inhoudelijk bij de opening van pagina 3, die handelt over de protesten gisteren van de Free Guards Group, begonnen bij Victory Monument en verplaatst naar Chamchuri Square. Bij een explosie voor het winkelcentrum aldaar zijn drie personen gewond geraakt, waaronder een verslaggever van de nieuwswebsite Standard. De politie heeft vier demonstranten gearresteerd (zie ook Het nieuws in fotoberichten).

– Op de voorpagina meldt minister Saksayam (Transport) dat hij er bij de gemeente Bangkok (BMA) op heeft aangedrongen het maximumtarief op de Skytrain niet te verhogen. Hij vindt dat de BMA alvorens een besluit te nemen moet wachten op andere autoriteiten; de BMA dient daarover niet in haar eentje te beslissen.

Saksayam’s pleidooi is een reactie op de bekendmaking door de BMA vrijdag dat het maximumtarief van het gehele Skytrain netwerk wordt verhoogd van 65 naar 158 baht. De verhoging zou op 16 februari ingaan, maar gouverneur Aswin bood een korte korting aan naar 104 baht om de financiële last van forenzen te verlichten, die het al moeilijk genoeg hebben met Covid-19.

Niettemin roept de verhoging felle kritiek op. Zo ook van de eeuwige lastpak Srisuwan Janya, secretaris-generaal van de door hem opgerichte Association for the Protection of the Constitution. Hij zegt dat de verhoging nog steeds te veel is voor forenzen die tweemaal per dag gebruikmaken van de Skytrain.

– Pagina 2 bevat een virusbericht, de overlees van het openingsverhaal en een advertentie van een halve pagina. Het virusbericht, waarmee de pagina opent, meldt dat de regering dinsdag een besluit neemt of zzp-ers, verkopers en taxibestuurders ook de Covid-19 uitkering van 3.500 baht krijgen.

Berekend is dat 35 tot 40 miljoen personen in aanmerking komen voor de uitkering, inclusief 14 miljoen in ‘kwetsbare’ groepen. De uitkering gaat niet naar werknemers die verzekerd zijn bij het Social Security Fund, ambtenaren en werknemers van staatsbedrijven.

– Als laatste pagina 3, waarop vier berichten resteren. Het aantal arbeiders dat het vereiste papierwerk heeft ingeleverd op de eerste dag van de registratie van gastarbeiders, is minder dan verwacht maar het Employment Department van het ministerie van Werkgelegenheid is toch tevreden met het aantal van 11.000 dat zich online heeft opgegeven. Dat kreeg een virtueel seminar vrijdag te horen [de term papierwerk lijkt me in dit verband niet juist].

Ik citeer één gastarbeider uit Myanmar en verwijs u verder naar de website, want deze bureaucratische procedure is knap ingewikkeld. Khan Min Lwin, die in een fabriek in Samut Prakan werkt, zegt dat er weliswaar veel migranten in Thailand werken maar slechts weinigen hebben het geld om voor de registratie te betalen. Ook degenen die geen werkgever of geen adres hebben, kampen met problemen bij registreren. Vaak wenden ze zich tot agenten die drie- tot vierduizend baht rekenen om ze te helpen. Meer weten? Lees: Low turnout for migrant registration.

– Het tweede bericht is een follow-up op de berichtgeving over de nieuwe drug k-powered milk. Gisteren stierf het tiende slachtoffer (23) in zijn appartement in Chom Thong (Bangkok). Hij werd gevonden door zijn vriendin. De man werkte in een plaatselijke bar en kende enkelen van de slachtoffers. Vrijdag bezocht hij een house party in On Nut waar hij vermoedelijk de drug heeft gebruikt. Toen hij terugkeerde naar zijn appartement, merkte een bewaker op dat hij er slecht uitzag. Die hielp hem naar zijn kamer.

– Naast dit bericht staat in stemmig zwart een overlijdensbericht. De distinguished (voornaam, gedistingeerd) voormalige president Issara van het Constitutionele Hof is gisteren op 88-jarige leeftijd overleden. Hij werd in 1998 rechter in het Hof.

– Als laatste het bericht dat Thailand het handelsmerk van een Maleisische vleesschotel kan aanvechten die dezelfde kenmerken en Engelse naam heeft als Suea Rong Hai, een beroemde delicatesse uit het Noorden van Thailand. Dat zegt het Department of Intellectual Property (DIP).

Een Maleisische zakenvrouw deed onlangs een aanvraag voor deponering van het gerecht Harimau Menangis (crying tiger) bij de Intellectual Property Corporation of Malaysia. Een screenshot van de aanvraag op de sociale media riep de woede op van zowel Thaise als Maleisische internetgebruikers.

DIP directeur-generaal Vuttikrai zegt dat de naam wellicht niet in aanmerking komt voor registratie omdat die niet onderscheidend genoeg is. De bescherming van het handelsmerk geldt overigens alleen voor Maleisië.

De koppenmaker had weer eens een creatieve inval, want bedacht als kop Uproar [gebrul] over crying tiger trademark.


 

Het nieuws in fotoberichten

Disease control officials collect Covid-testing swabs from people arrested at a house that was being used as a gambling den, after police raided the premises in Bang Bua Thong district of Nonthaburi on Thursday night.

Update: Police arrested 40 people at the house. The illegal casino was operating in defiance of government requests the pubic help control Covid-19 by ceasing risky behaviour and avoiding crowded gatherings, including visits to gambling dens.

The Crime Suppression Division (CSD) police raided the house, acting on a tip-off. Of the 40 arrested people, 33 were Thai gamblers and the other seven migrant employees.

A Spanish couple became lost after going for a walk in a hilly forest on Koh Phangan and called for help, and were found after a six-hour search that extended late into the night.

An 80-year-old man sleeping in a tent in Khao Yai National Park in Nakhon Ratchasima was killed by a wild elephant in the early hours of Friday. The attack occurred in the camping ground at Pha Kluai Mai, between Pak Chong and Prachin Buri province.

Park officials and police called to the scene about 1.50am found the stomped body of Prayot Jitbun, 80, of Samut Prakan province, and some panicked Thai and foreign tourists who were holidaying in the national park.

Between 18.5 and 19.2 million tyres are estimated to be exported to the US during the first half of 2021.

Nakhon Phanom University is investigating the disappearance of 200-million-baht from the budget allocated to its deeply troubled International Aviation College.

Acting university president Kittichai Triratanasirichai on Friday announced the inquiry into the financial flow of the missing money, and promised legal action against anybody illegally reaping benefits from the university purse earmarked to subsidise the college programme.

The International Aviation College has been operating at a loss since its inception in 2007 as a school to supply pilots to the aviation sector. It set its sights on being a regional training ground for new pilots.

• The new cocktail of illicit drugs that has killed many people contains a huge overdose of tranquilizer, Justice Minister Somsak Thepsutin said on Friday.

Mr Somsak was answering questions at a press conference at the parliment on the new drug cocktail, known as k-powdered milk, which has killed seven users in Bangkok recently.

He said the Office of the Narcotics Control Board tested samples taken from the bodies of the people who died. They found diazepam equivalent to 100 Valium pills. Valium is the trade name of diazepam, a powerful sedative.

According to media reports, k-powdered milk (named because it looks like powdered milk) contains a mixture of ketamine, methamphetamine, heroin and a sedative.

The alleged mastermind of the Forex-3D Ponzi scheme has finally been caught in Bangkok after more than a year on the run outside the country.

Apiruk Kothi was arrested on Friday morning at a condominium in the Thong Lor area, where investigators also seized several items, including a blue Lamborghini. He had repainted the orange supercar and planned to sell it in the grey market for 10 million baht, authorities said. Also seized were land ownership documents, a safe with gold inside, luxury watches and a number of brand-name bags.

The DSI has received more than 8,400 documented claims from victims of the foreign-exchange scheme since the first group sought help from the Justice Ministry in November 2019. Most victims claimed they had not received the returns that were promised by the company. The damages are estimated to total 2 billion baht.

Seventh-seeded An Se-young of South Korea defeated hometown favorite Ratchanok Intanon in straight sets on Friday, halting the former world champion’s progress to the semi-finals of the Thailand Open badminton tournament.

The fourth-seeded Thai star was no match for the 18-year-old, who prevailed in the first match after a nail-biting 40-shot rally en route to the 22-20, 21-12 victory at Impact Arena Muang Thong Thani.

Free rides on the Gold Line ended on Friday and a 15-baht flat rate ticket will be in effect from Saturday.

A novice jumps to clean door panels at Wat Mangkon Kamalawat in Bangkok’s Yaowarat area. The Chinese temple is closed every Friday for a deep cleaning and disinfection of the premises to help curb the spread of Covid-19.

Het nieuws in infographics

The Federation of Thai Industries (FTI) expects the US decision to impose anti-dumping duties (AD) on car tyres exported from Thailand to seriously affect Thai industries, including the automotive and agricultural sectors, as Thailand may end up missing export opportunities in the global market, says FTI vice-chairman Kriangkrai Tiannukul.

The FTI is concerned about manufacturers’ loss of competitiveness in the global market as the pandemic is crippling businesses in many countries. The AD, which is set at 13.25% to 22.21%, is believed to stem from the trade war between the US and China.


 

Nieuws van de website 15-16 januari

• Video: Lying in a coffin for good luck
People can mark the New Year by doing several things, including lying in coffins at a temple to rid them of bad luck.

• Het Centre for Covid-19 Situation Administration meldde vrijdag 188 nieuwe besmettingen van 154 personen in het binnenland en 34 die uit het buitenland waren gekomen. Ze brachten het totaal aantal besmettingen op 11.450. Het aantal nieuwe gevallen zakte van 2.674 vorige week naar 1.397 deze week. ‘Dat is goed nieuws’, zegt CCSA-woordvoerder Taweesilp.
Van de binnenlandse besmettingen werden 81 in het normale gezondheidssysteem vastgesteld, waaronder 47 in Samut Sakhon en 27 in Bangkok.
Actief testen leverde 73 infecties op, waaronder 52 migranten werkers in Samut Sakhon. Van de geïmporteerde besmettingen kwamen 13 uit Myanmar via Mae Sot (Tak). De provincie telt nu 100 Covid-19 patiënten, waarvan 81 teruggekeerden.
De overige 34 importen kwamen uit Duitsland (6), Turkije (3) en 1 elk uit België, Tsjechië, Egypte, Hongarije, Koeweit, Pakistan, Filipijnen, Rusland, Zwitserland, Soedan, de VAR en VS.
Thai die illegaal naar Myanmar zijn gegaan om er te werken, willen nu terugkeren naar de provincie Tak. Ze worden in Thailand toegelaten zonder dat ze vervolgd worden en worden in quarantaine geplaatst. Tot nu toe zijn 152 Thai teruggekeerd in Tak, in quarantaine geplaatst en 65 zijn positief getest op Covid-19.
Van het totaal aantal besmettingen sinds januari 2020 zijn 8.288 patiënten hersteld (72,3 pct), inclusief 628 die de afgelopen 24 uur uit een ziekenhuis of andere faciliteit zijn ontslagen. Het dodental bedraagt ongewijzigd 67. Het aantal provincies met Covid bedraagt ongewijzigd 60. Thailand telt 77 provincies, inclusief Bangkok dat staatsrechtelijk een provincie is.
Update zaterdag: 230 nieuwe besmettingen en 1 nieuwe dode in Bangkok, een man van 67 die vorige maand tweemaal naar een uitgaansgelegenheid was geweest. Daarna kreeg hij koorts en hij hoestte. Donderdag kreeg hij longontstekening, zijn nieren vielen uit en hij stierf.
Van de nieuwe besmettingen kwamen 21 personen uit het buitenland: 3 Thai en 18 buitenlanders. Het totaal aantal besmettingen sinds januari 2020 bedraagt nu 11.680 en het aantal doden 70. 8.907 patiënten zijn hersteld.

Dodental wereldwijd > 2 miljoen

NL en BE: Meer nieuwe besmettingen, minder nieuwe doden

16 januari – Het coronavirus heeft gisteren het twee miljoenste dodelijke slachtoffer gemaakt; het dodental bedraagt nu 2.004.813. Na één dag rust heeft het aantal besmettingen wereldwijd weer een miljoenengrens overschreden en het aantal herstelde patiënten, dat een dag eerder zo’n grens passeerde, is weer hard op weg naar een nieuwe mijlpaal.

Nederland en België melden voor de derde achtereenvolgende dag meer nieuwe besmettingen; het aantal nieuwe doden is daarentegen voor de tweede achtereenvolgende dag afgenomen. Ten slotte telt Thailand 188 nieuwe besmettingen, minder dan een dag eerder. Dat zijn de belangrijkste plussen en minnen op de virus tracker vandaag.

Nederland meldt 6.466 nieuwe besmettingen naar 895.687 en België 2.637 naar 672.886, tezamen 9.103 tegen 9.013 een dag eerder. Het aantal doden is in Nederland toegenomen met 89 naar 12.774 en in België met 44 naar 20.294, tezamen 133 tegen 188 een dag eerder en 224 twee dagen eerder. Opnieuw heeft België het aantal herstelde patiënten niet bijgewerkt, het bedraagt voor de tweede achtereenvolgende dag 46.417.

Ten slotte de cijfers wereldwijd. Aantal besmettingen plus 758.171 naar 93.637.684, aantal doden plus 15.689 naar 2.004.813, aantal ernstig zieken min 425 naar 111.750 en aantal herstelde patiënten plus 516.597 naar 66.942.436 dus op het randje van de 67-miljoenengrens.

Nederland (19), België (24) en Thailand (128) staan onveranderd op dezelfde plaats; ook in de toptien is alles bij het oude gebleven, althans qua volgorde, uiteraard niet qua aantallen besmettingen en doden.

BP heeft hoge P-factor

16 januari – Bangkok Post heeft vandaag een hoge P-factor en da’s geen goed begin van mijn hobbywerkdag. Op het eerste gezicht lijkt de krant te worden gedomineerd door virusnieuws, maar een nauwkeurige telling wijst uit dat acht van de veertien nieuwsberichten en –verhalen op de drie binnenland pagina’s van het eerste katern virusvrij zijn. De overige zes houden direct of indirect verband met de pandemie.

De hoge P-factor wordt veroorzaakt doordat de opening inclusief een vierkoloms foto en een driekoloms infographic driekwart voorpagina in beslag neemt en een lang eenkoloms bericht eveneens op de voorpagina dat ook Prayut als hoofdrolspeler heeft.

De P-factor geeft de frequentie, omvang en plaats aan van de berichtgeving over premier Prayut. De factor is omgekeerd evenredig met het genoegen dat ik beleef bij het bewerken van die berichten voor Nieuws uit Thailand.

De opening meldt dat Prayut de verzekering heeft gegeven dat de regering zorgt voor het veiligste Covid-19 vaccin voor zoveel mogelijk mensen. ‘Dat is een goedkopere methode om de ziekte te bestrijden dan massaal testen en het komt zowel de volksgezondheid als de economie ten goede.’

De 1-kolommer meldt dat Prayut bereid is na te denken over het legaliseren van gokken, een voorstel dat partijleider Korn heeft gedaan. ’t Is een omstreden onderwerp waartegen al tientallen jaren bezwaren bestaan.

Veel van ‘s lands recente virusuitbraak is te herleiden tot illegale gokholen; ze legaliseren zou een meer practische benadering zijn bij beperking van de verspreiding van het virus met als bijkomend voordeel dat het belastingcentjes doet vloeien in de staatskas.

Prayut heeft onlangs toegegeven dat het lastig is een eind te maken aan illegaal gokken. Hij staat nu open voor openbare discussies over de voor- en nadelen, alhoewel hij persoonlijk een tegenstander is van legalisering. ‘De belangrijkste vraag is of legalisering door de meeste Thai als moreel juist wordt beschouwd daar niet iedereen gokken acceptabel vindt.’

Overigens begrijp ik niet goed hoe legalisering de virusverspreiding kan intomen, want nog steeds zitten de gokkers dan in een overdekte ruimt waarin het virus vrijspel heeft. Bovendien: tegen de tijd dat gokken wordt gelegaliseerd, is het coronavirus waarschijnlijk al monddood gemaakt door inentingscampagnes. Maar wie weet, duikt er dan een nieuw coronavirus op, dus is legalisering wellicht toch nuttig.

Het financieel argument blijft natuurlijk van kracht, dat gokken ‘moreel verwerpelijk’ is betwijfel ik. Het stort hooguit sommigen in de financiele afgrond, maar daarvoor kan de overheid niet verantwoordleijk worden gesteld.

Wilt u natuurlijk het fijne weten over de vaccinaties. De infographic bevast alle relevante informatie, dat scheelt mij een heleboel werk. De bij de opening geplaatste vierkoloms foto staat in een fotobericht en houdt geen direct verband met de opening, hooguit indirect. Die plaatste ik in Het nieuws in fotoberichten.

De foto toont een noviet in Wat Mangkon Kamalawat in Yaowarat, de Chinese wijk van Bangkok, die een sprongetje maakt om deurpanelen te reinigen. Ze hebben zeker geen ladder in de tempel, hooguit een stairway to Heaven.

Rest nog te melden dat de drie binnenland pagina’s niet ontsierd worden door advertenties, dat de rubriek In Brief een volle kolom beslaat met vier kortjes en dat het illustratiemateriaal uit vijf foto’s, twee kleine en een postzegelfoto bestaat.

Kort Nieuws zaterdag 16 januari

– Van de acht niet-virus berichten sla ik de berichten over die al aan de orde kwamen in Het nieuws in fotoberichten. De overige behandel ik in deze rubriek.

Om met de voorpagina te beginnen, die bevat een follow-up op de berichtgeving over de nieuwe k-powered milk die inmiddels negen levens heeft gekost, dus een van de zieken heeft de drug ook niet overleefd. Het bericht bevat enkele aanvullende gegevens op het websitebericht (zie Het nieuws in fotoberichten met een portretje van Somsak).

Minister Somsak (Justitie) zegt dat diazepam, een van de ingrediënten, er twintigmaal de veilige hoeveelheid in voorkwam. Gisteren onthulde hij de resultaten van laboratoriumtesten verricht door het Office of the Narcotics Control Board. Ze toonden aan dat bijna 100 procent van de drug uit diazepam bestond.

Onderzoek wordt ook gedaan naar een ander ketamine brouwsel, genaamd talaysai, dat veel sterker zou zijn. De politie is erop attent gemaakt door de vriend van een slachtoffer die een overdosis k-powered milk had geslikt. Volgens diazepam gebruikers kostte de drug 450 tot 600 baht per gram.

Diazepam is een gecontroleerde stof die verkrijgbaar is als valium, een medicijn dat gebruikt wordt om benauwdheid en slaapproblemen te behandelen. Elke valiumpil bevat 2, 5 of 20 milligram diazepam. Diazepam is niet verkrijgbaar in apotheken, maar wordt alleen in ziekenhuizen voorgeschreven.

Het bericht rekent voor dat de dodelijke slachtoffers een equivalent van 200 milligram valium hebben gebruikt oftewel 100 pillen. Tien milligram pure diazepam wordt al als fataal beschouwd, zegt de minister.

– De overige niet-virus berichten zijn eigenlijk nauwelijks de moeite waard om er veel aandacht aan te besteden. Laat ik een uitzondering maken voor het volgende bericht

Thailand en Zuid Korea hebben een Memorandum of Understanding getekend om samen te werken bij het oplossen van verkeerscongestie in de binnenstad. Transport functionarissen van beide landen zijn al begonnen ideeën uit te wisselen over het ontwikkelen van een duurzame en innovatieve transport infrastructuur. Zo is al gesproken over de mogelijkheid een tunnel te boren onder de Chao Phraya en een busbaan aan te leggen in het midden van de Rama IV Road.

Permanent Chayatan van het ministerie van Transport zegt dat Thaise functionarissen veel hopen te leren van hun Koreaanse counterparts die talloze succesvolle verkeersmaatregelen hebben genomen.

– De overige berichten, exclusief de berichten die al in Het nieuws in fotoberichten stonden, duid ik met de kop aan. U kunt ze zelf vinden op de website van BP.
Employers told to submit status form
Panel approves airport expansion
Censure bid to be filed on Jan 25
Thanathorn prosecution D-Day soon

Reacties niet mogelijk