Thais nieuws 1-15 juni

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan andere bronnen. Voor de betrouwbaarheid steek ik mijn handen niet in het vuur.
Op de pagina Dossiers 2019 geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op themapagina’s. Dat zijn pagina’s waarop alle berichten over een bepaald onderwerp zijn gebundeld. Alle themapagina’s staan opgesomd op de pagina Leeswijzer.
Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

Voor het nieuws van voorgaande jaren zie de zwarte menubalk bovenaan de pagina onder het kopje Buitenland. Voor het nieuws van 2021 klik hier: 1-15 januari, 16-31 januari, 1-15 februari, 16-28 februari, 1-15 maart, 16-31 maart, 1-15 april, 16-30 april1-15 mei en 16-31 mei.

 

Nieuws in fotobijschriften

Shoppers return to a market on Soi Lalai Sap off Silom road in Bangkok on Monday. The market was closed for disinfection on Thursday.

A disappointed jogger leaves Vachirabenjatas Park, or Suan Rot Fai, on Monday morning after arriving and finding the gates still closed. The city’s parks finally reopened at 1pm for limited activities.

All public parks operated by the Bangkok Metropolitan Administration reopened to the public on Monday, but only for limited activities. City Hall opened the gates from 1pm to 9pm. From Tuesday they will open daily at 5am and close at 9pm.

However, playgrounds, fitness sections, exercise equipment and group exercise areas remain closed. Only walking, jogging and running are allowed.

The body of a local fisherman missing for two days ago was found floating in the sea off Khanom district of Nakhon Si Thammarat on Monday. Relatives identified the dead man as Sang Tenphusa, 57, of Moo 2 village in tambon Khanom, who was said to be an experienced angler (visser, hengelaar).

Sang went out in a small boat to fish in the sea off Kho Khao beach on Saturday morning, and did not return. His boat was later found by fishermen drifting upside down in the sea. Sang was missing and so was the boat’s outboard motor. It was believed the boat capsized when hit by strong waves.

The National Anti-Corruption Commission is considering whether to launch an inquiry against at least 10 people for their alleged role in delaying justice in the 2012 hit-and-run case involving Vorayuth “Boss” Yoovidhya. Lees verder: Boss’ acquittal role. Zie ook mijn pagina De zaak Vorayuth e.a.

Vaccines for people insured under the Social Security Act resume at the Thai-Japanese stadium in Din Daeng district, Bangkok, on Monday. The Social Security Office acted swiftly after an order from Deputy Prime Minister Prawit Wongsuwon.

People exercise at Wachira Benchathat Park in Bangkok on Monday as City Hall reopened public parks after their closure prompted by Covid-19.

Nieuws in infographics

Klik hier voor het bijbehorende artikel: Cleaning up our act

For Southeast Asian countries, the meaning of regional connectivity and integration goes beyond their vision of development and economic progress. Interconnectedness also applies when discussing disasters and environmental degradation.

Klik hier voor het bijbehorende artikel: Ascent of the unicorns

As some celebrate Flash Group becoming the first Thai startup to reach a $1 billion valuation, others point out much more needs to be done to create a supportive ecosystem for entrepreneurs.


 

Nieuws van de website 14-15 juni

• Het Centre for Covid-19 Situation Administration (CCSA) heeft maandag 3.355 nieuwe besmettingen bekend gemaakt (inclusief 784 in gevangenissen en 10 uit het buitenland) en 17 nieuwe doden. Ze brachten het totaal aantal besmettingen sinds het begin van de pandemie vorig jaar op 199.264 en doden op 1.466.
Bangkok telde de meeste doden: 14 evenals de meeste nieuwe besmettingen: 925, gevolgd door Nakhon Pathom (292), Nonthaburi (232), Samut Prakan (196) en Samut Sakhon (158).
Nieuwe clusters zijn in Bangkok niet gevonden, in het land daarentegen tien: Samut en Samut Prakan telden elk twee nieuwe clusters, één nieuwe cluster werd gemeld in elk van de provincies Nakhon Pathom, Songkhla, Nakhon Si Thammarat, Pathum Thani, Chon Buri en Chachoengsao. De helft werd geconstateerd in fabrieken, de overige in accommodaties voor bouwvakkers en in buurten.
De in het buitenland besmette personen waren tien Thais: negen uit Cambodja en één uit Maleisië. De Thai die uit Maleisië was gekomen had de grens illegaal overgestoken, evenals één uit Cambodja.

Update dinsdag: 3.000 nieuwe besmettingen (inclusief 640 in gevangenissen) en 19 nieuwe doden. Zij brachten het totaal aantal besmettingen sinds het begin van de pandemie vorig jaar op 202.264 en doden op 1.485. Van het totaal aantal besmette personen zijn 162.718 hersteld.

Overpeinzing

15 juni – Bestaat er zoiets als een wacht-gen? Een gen dat bepaalt of mensen al dan niet moeite hebben met wachten. Als zo’n gen bestaat, beschikken Thaise mensen er in ruime mate over. Ik zie het op het journaal en en ik zie het op krantenfoto’s: rijen Thais die geduldig wachten op hun beurt. Zittend of staand, wachtend om getest te worden op het coronavirus of om een prik te krijgen. Nooit zie ik boze gezichten. Nooit verheft iemand zich om met luide stem te protesteren tegen de lange wachttijd.

Het kan momenteel nog erger want er is een tekort aan vaccins. Thailand heeft zijn zaakjes niet goed geregeld. Dus krijgen wachtenden na uren te horen dat ze niet meer geholpen kunnen worden. Lopen ze dan vloekend en tierend weg? Nee, ze bezitten hun ziel in lijdzaamheid en gaan als makke schapen naar hun stal. Hooguit klagen ze op de sociale media, maar daar liggen de autoriteiten niet wakker van.

Ik zie dezer dagen een geheel ander type Thai. Normaal hanteren ze als motto TIT, oftewel This is Thailand, wat zoveel betekent als wanneer iets is verboden betekent dit niet dat je het niet mag doen. De motorhelm is verplicht, maar die draag je alleen als je betrapt (en beboet) dreigt te worden door een agent. Gokken is verboden, zelfs prostitutie is verboden, maar veel indruk maken de verboden niet op de Thaise bevolking. En ik geef toe: dat vind ik aantrekkelijker dan een Befehl ist Befehl mentaliteit. Leve de anarchie!

BP heeft PC-factor 9,25

15 juni – Bangkok Post telt vandaag zestien nieuwsberichten en –verhalen op de vier binnanland pagina’s van het eerste katern, maar netto zijn het 3,18 pagina’s door drie advertenties. Tien berichten gaan direct of indirect over het coronavirus, twee hebben premier Prayut in de hoofdrol, beide paginaopeningen. Alles bij elkaar leidt dat tot een gecombineerde PC-factor van 9,25, die een flinke domper op mijn arbeidsvreugde zet.

De C-factor geeft op een 10-punts schaal de frequentie, omvang en plaats aan van de berichtgeving over alles wat met het coronavirus te maken heeft. De factor is omgekeerd evenredig met het genoegen dat ik beleef bij het bewerken van die berichten voor Nieuws uit Thailand. De P-factor heeft betrekking op de berichtgeving over premier Prayut.

De rubriek In Brief ontbreekt, behalve de opening neemt een tweede verhaal van een halve pagina veel ruimte in beslag. De meeste scholen in het land zijn gisteren opengegaan. Volgens de krant zijn de leerlingen thrilled (dolblij) dat ze weer naar school mogen, want ze worden herenigd met hun vriendjes en vriendinnetjes. Ze racen zelfs terug, blijkens de kop Racing back to the classrooms. Dat ze weer wat gaan leren, telt blijkt minder.

Aan illustratiemateriaal bevatten de pagina’s vijf foto’s, een postzegelfoto en de infographic Rollout rolls on. Op de voorpagina domineert een staande plaat van 22×16,5 cm tot iets over de vouw met de vaccinatiecampagne in het Thai-Japanese stadion in volle gang (plaatste ik in Nieuws in fotoberichten).

De tweede grootste foto die vier kolommen meet, toont klanten op de Lalai Sap mark aan de Silom Road, die na een sluiting van een week wegens gevonden besmettingen is open gegaan. Een m.i. overbodige maatregel, alsof het virus zich hecht aan oppervlaktes en een week lang op de loer blijft liggen.

Prayut geeft niemand de schuld voor vaccin chaos

15 juni – Premier Prayut weigert de schuld te leggen bij individuen of overheidsinstanties voor recente annuleringen van vaccinaties. Hij zegt dat de berichten daarover te veel verward zijn.

‘Ik geef niemand de schuld. Anderen hebben misschien niet hetzelfde begrip van het probleem omdat informatie via te veel kanalen wordt doorgegeven’, zei  Prayut gisteren in antwoord op vragen van verslaggevers over het ‘stop-startkarakter’ [woordkeus krant] van het nationale vaccinatieprogramma de afgelopen dagen in sommige delen van het land .

De premier zei dat hij het Center for Covid-19 Situation Administration (CCSA) opnieuw heeft opgedragen de huidige voorraden in evenwicht te brengen op basis van vraag en urgentie. De afspraaknummers moeten beter passen op de vraag, zodat minder mensen hun afspraken annuleren of afgewezen worden. Prayut zei dat hij geen noemenswaardige problemen meer verwachtte. ‘Als dergelijke problemen nog steeds bestaan, zullen we wat finetunen’.

Persoonlijke noot: Als niemand schuld heeft, zullen de kaboutertjes wel de schuldigen zijn voor het tekort aan vaccins.

Chula voert proeven met mRNA Covid-vaccin op

15 juni – Het mRNA Covid-19-vaccin, ChulaCov19, van de Chulalongkorn University is gisteren begonnen met zijn eerste ronde van klinische proeven op 72 vrijwillige proefpersonen. Kiat Ruxrungtham, hoofd van het vaccinonderzoekscentrum van de universiteit, zegt dat twee groepen zullen deelnemen – de helft van 18 tot 55 jaar en de helft van 65 tot 75 jaar.

Elk zal dan verder worden verdeeld in drie subgroepen om verschillende doses van 10, 25 of 50 microgram van het vaccin te ontvangen voor het testen van de concentratie die nodig is om immuniteit te verlenen, evenals de effecten van de formule op mensen van verschillende leeftijden.

Als alles goed gaat, volgt in augustus een tweede ronde van klinische proeven op een grotere groep van 150 tot 300 proefpersonen.

‘De veiligheid van elke vrijwilliger is onze grootste zorg, dus we moeten een klinisch tijdschema volgen om ervoor te zorgen dat het vaccin ziekte en overlijden door Covid-19 voorkomt. Wanneer de Wereldgezondheidsorganisatie WHO specifieke criteria voor werkzaamheid vaststelt, zouden we het ontwikkelingsproces van Chula zelfs kunnen verkorten. Dan kunnen we veel eerder naar de derde ronde met proeven gaan en veel eerder dan 2022 klaar zijn voor openbaar gebruik.’

Het ChulaCov 19-vaccin is een mRNA-type vaccin, vergelijkbaar met de Pfizer- en Moderna-vaccins, die messenger-RNA of mRNA gebruiken om onze cellen te leren hoe ze een eiwit kunnen maken dat een immuunrespons tegen het Covid-19-virus in ons lichaam veroorzaakt.

‘Dringend hulp nodig’ om restaurantsluitingen te voorkomen

15 juni – De Thai Restaurant Association, een groep die meer dan 100.000 restaurants vertegenwoordigt, smeekt het Center for Covid-19 Situation Administration (CCSA) om de beperkingen te versoepelen en massale sluitingen te voorkomen.

Voorzitter Thaniwan Kulmongkol zegt dat de vereniging het CCSA zal vragen een commissie in te stellen, bestaande uit het National Economic and Social Committee, het ministerie van Financiën, de Bank of Thailand en andere restaurantverenigingen om de handelsbeperkingen voor elk gebied op maat te maken en zo de benarde situatie waarvan restauranthouders tijdens de pandemie te lijden hebben gehad, te verlichten.

‘De meeste restaurants zijn kleine en middelgrote ondernemingen, die geen kanaal hebben om hun problemen aan de overheid te uiten, hoewel ze connecties hebben met de gehele industrie en miljoenen mensen. Als zij blijven worden getroffen, zullen andere bedrijven dat ook blijven doen. Als de situatie niet onmiddellijk verbetert, zullen consumenten hun uitgaven verder terugdringen, wat nog meer gevolgen heeft voor restaurants.’

‘De huidige ‘half-half eigen bijdrage’-hulpmaatregel [?] lost het probleem niet echt op, omdat ondernemers nog steeds 50.000 tot 100.000 baht aan leningen nodig hebben om hun grondstoffen veilig te stellen en hun werknemers te betalen. Zelfs degenen die het hoofd boven water bleven houden door voedsel te verkopen via online platforms voor voedselbezorging, hebben nog steeds te maken met zeer hoge bedrijfskosten.’

Volgens Thaniwan kan een speciale restaurantcommissie helpen om hun last te verlichten via een online platform totdat het aantal infecties is afgenomen. Het zou ook het werkelijke aantal van meer dan 100.000 restaurantuitbaters kunnen vaststellen die belasting moeten betalen, wat gunstiger is voor de regering dan de huidige registratie van 15.000 restaurants bij het ministerie van Handel.

Kort Nieuws dinsdag 15 juni

– Ik besluit weer Nieuws uit Thailand met een overzicht van nieuws dat u niet al kent en nieuws dat u al kent en bijgewerkt is. Lees de berichten op de website of volsta met de samenvatting.

More curbs eased in capital
Five types of businesses and public establishments in Bangkok reopened on Monday under strict disease control regulations following a months-long shutdown due to the third wave of Covid-19.

Public health ‘needs more financing’
The prime minister defended an executive decree to borrow B500bn to fund various Covid-19 projects, promising to allocate more money to cover public healthcare costs if need be.

PM insists he will complete term
Prime Minister Prayut Chan-o-cha yesterday ended speculation about an early general election in bizarre fashion.

Preecha to show up at NACC
Senator Preecha Chan-o-cha, who is Prime Minister Prayut Chan-o-cha’s younger brother, is expected to turn up at the National Anti-Corruption Commission (NACC) some time this month to acknowledge charges of concealing assets belonging to him and his wife.

Phuket’s reopening proposal wins nod
The National Communicable Diseases Committee (NCDC) yesterday gave conditional approval to the so-called “Phuket Sandbox” programme to reopen the island for tourists.

Pattani logs 102 new infections
Pattani reported 102 new Covid-19 cases yesterday, of which 65 were part of a cluster associated with a fish canning plant in the province.

Taiwan denies Tsai remarks intended to slur Thailand
The Taipei Economic and Cultural Office in Thailand yesterday denied reports that Taiwanese President Tsai Ing-wen had accused Thailand of “blocking” the export of AstraZeneca vaccines.

Rail chief defends bidding process
The State Railway of Thailand (SRT) yesterday defended the e-bidding process to find contractors for two of its double-track rail projects valued at 128 billion baht, saying everything was being done by the book.

Cop in the soup over ‘swindle’
The National Anti-Corruption Commission (NACC) suspects a former Thung Song Police Station superintendent is guilty of swindling his subordinates’ Covid-related allowances last year.

Opposition pushes charter draft
Opposition politicians are calling for parliament to debate their draft bill on a charter referendum before counter-proposals by the ruling party and its allies.


 

Nieuws in fotobijschriften

A monk at Wat Chong Lom in Bangkok’s Yannawa district feeds cats. Animals have also been affected by the Covid-19 outbreak as fewer people have been visiting the temple and feeding them.

Irrigation officials discharge water from Nong Harn freshwater lake to the Kum River in Sakhon Nakhon as a new tropical storm approaches the northern and northeastern regions.

Heavy to very heavy rain is expected in the North and Northeast of Thailand on Sunday due to tropical storm “Koguma”, the Thai Meteorological Department announced in its 5am weather bulletin.

As of 4am on Sunday, the tropical storm — packing maximum sustained winds of about 65 kilometres per hour — was centred over the Tonkin Bay, Vietnam. It was moving in a westerly direction at a speed of 15km per hour, and was expected to make a landfall in upper Vietnam today.

Coupled with a monsoon trough across upper Thailand, upper Laos and upper Vietnam, isolated heavy to very heavy rain was expected over northern and northeastern provinces in Thailand.

• The vaccine problem at a small hospital in Bangkok reflects a question many are asking: Where are they?

Youwanush Kongdan, the director of Namarak, a 10-bed, private hospital specialising in breast cancer treatment, took the problem to her Facebook page on Sunday with some timely suggestions for the Public Health Ministry.

“I am making an appeal to the government that it should give people the facts and communicate with them in a straightforward manner,” she said. “If you have sufficient vaccines, please say so. If you don’t have enough vaccines, you also should say so and tell people when the vaccines will come. People will accept that.”

The contradictory statements and mixed messaging have left both hospitals and the general public confused and upset. Lees verder: Govt urged to ‘give people the facts’ on vaccine shortages


 

Nieuws van de website 13-14 juni

• Het Centre for Covid-19 Situation Administration heeft zondag 2.804 nieuwe besmettingen bekend gemaakt (inclusief 409 in gevangenissen en 60 uit het buitenland) en 18 nieuwe doden. Zij brachten het totaal aantal besmettingen sinds het begin van de pandemie vorig jaar op 195.909 en doden op 1.449.
Nieuwe clusters zijn ontdekt in drie bouwvakkerskampen en bij een bedrijf in Bangkok. Vijf besmette arbeiders zijn gevonden op de Syntec Construction bouwplaats in het district Huai Kwang, nog eens vijf in het bouwvakkerskamp van Sino-Thai Engineering and Construction in het district Kannayao en eveneens vijf in het kamp van bouwbedrijf Jomtakol in het district Bang Na. Ook het kantoor van AAG Intelligent Co in het district Chatuchak telde vijf besmettingen. Bangkok heeft nu 85 locaties met clusters. Daarvan worden 31 scherp in de gaten gehouden door de autoriteiten.
Bangkok telde de meeste doden: 12, gevolgd door twee in Chon Buri, en één elk in Pathum Thani, Songkhla, Suphan Buri en Phuket. Zoals gebruikelijk telde de hoofdstad ook de meeste besmettingen: 924, gevolgd door Samut Prakan (217), Ayutthaya (206), Samut Sakhon (139) en Nonthaburi (122).
Van de 60 besmette personen uit het buitenland waren 47 Thais, van wie 10 de grens illegaal hadden overgestoken. Uit India kwamen 10 Thais en uit Engeland één. Uit Zweden en Singapore arriveerde elk één buitenlander.

Update maandag: 3.355 nieuwe besmettingen (inclusief 784 in gevangenissen) en 17 nieuwe doden. Ze brachten het totaal aantal besmettingen sinds het begin van de pandemie vorig jaar op 199.264 en doden op 1.466.

• Nida Poll. Een ruime meerderheid van de 1.313 respondenten in de laatste opiniepeiling van het National Institute of Development Administration meent dat de politiek zich bemoeit met de distributie en toekenning van vaccins en heeft geen vertrouwen in de wijze waarop de regering de Covid-19 situatie aanpakt.
61 procent meent dat de voortgaande distributie en toekenning gepolitiseerd is, waarvan 28 procent zei dat de politieke bemoeienis heel hoog was en 33 procent redelijk hoog. Slechts 7 procent meent dat er weinig politieke bemoeienis is en 16 procent geen enkele. 13 procent had geen commentaar of was niet geïnteresseerd.
De overige vragen hadden betrekking op de maand juni en het idee lokale bestuursorganen toe te staan vaccins te kopen. Mag u zelf lezen in Most see political meddling in vaccine distribution: poll

• Suan Dusit Poll. Een meerderheid van de 1.450 respondenten in de laatste opiniepeiling van de Suan Dusit Rajabhat University heeft geen vertrouwen in de vaccinatieplannen van de regering en betwijfelt of het doel voor eind 2021 50 miljoen personen te hebben gevaccineerd met 100 miljoen doses bereikt kan worden.
Gevraagd naar hun mening over het beleid van de regering om Covid-19 vaccinaties een nationale prioriteit te maken, zei 66 procent dat het beleid zo snel mogelijk uitgevoerd moet worden, 62 procent vond de kwestie belangrijk omdat ze invloed heeft op het levensonderhoud van de bevolking en 61 procent wil dat de vaccinaties eerlijk worden verstrekt (ik noem alleen de drie meest gegeven antwoorden).
Gevraagd naar hun vertrouwen in de behandeling van de vaccinaties door de regering zei 59 procent er geen vertrouwen in te hebben: 36 procent had weinig vertrouwen en 22 procent geen enkel vertrouwen. 10 procent had veel vertrouwen, 30 procent redelijk veel.
De overige vragen en antwoorden mag u zelf lezen in Majority doubt govt’s Covid vaccination strategy: poll

• ‘Thailand blokkeert niet de export van AstraZeneca’, schrijft regeringswoordvoerder Traisuree Taisaranakul op Twitter in reactie op de beschuldiging van Taiwan dat Thailand de doses van het vaccin dat in eigen land wordt geproduceerd voor zichzelf houdt.
De Taiwanese president Tsai Ing-wen zei vrijdag dat Taiwan 10 miljoen doses had besteld bij AstraZeneca, dat het vaccin voornamelijk in Thailand produceert, maar Thailand ‘geeft voorrang aan het gebruik van vaccins in Thailand’.
Traisuree zegt dat het beheer van het vaccin een zaak is voor de producent. Of ze daarmee AstraZeneca of de Thaise fabrikant Siam Bioscience bedoelde, is niet duidelijk. Het ministerie van Volksgezondheid was zondag niet bereikbaar en beide bedrijven hebben geweigerd commentaar te geven op de redenen voor vertragingen in de export.

Overpeinzing

14 juni – De titanoboa leefde in het Paleoceen (66 miljoen tot 56 miljoen jaar geleden) en had een lengte van 13 meter. Niet dat ik me dat ooit heb afgevraagd, want kende de reuzenslang niet eens. Maar ik weet dat nu dankzij het programma Big Beasts: Last of the giants op op het televisiekanaal Mono 29 om half drie. Er werden nog meer Grote Beesten getoond, maar die ben ik vergeten.

In Thailand leven veel slangen en daarmee bedoel ik niet Thaise politici, maar het reptiel. Ze worden regelmatig gevonden in huizen, waar ze vakkundig worden gevangen om daarna getransporteerd te worden naar God’s vrije natuur. Bewoners blij, maar het gevolg is een rattenplaag in Bangkok omdat hun natuurlijke vijand is uitgeroeid.

Op Big Beasts volgde Lost in China, een programma waarin twee broers kriskras door China reizen. Heb er al vaker over geschreven. Deze maal zijn ze in Tibet, het dak van de wereld dat in de jaren vijftig van de vorige eeuw werd ingelijfd door China.

Ik zie gelovigen die aan gebedsmolens draaien, wat me herinnert aan de film Seven years in Tibet (1997) die ik ooit zag en meen zelfs te hebben opgenomen op een videoband.

De nacht vordert langzaam. Nog ruim vier uur en dan begint mijn hobbywerk. ’t Is een bezigheid, die me behoedt voor verveling met als ultieme eindfase verloedering. Ik zie ze wel eens: expats die ’s ochtends al aan een flesje bier lurken. Dat zal mij nooit overkomen, want schrijven is mijn passie. Als u me vraagt wat ik liever doe: schrijven of vrijen, hoef ik niet lang na te denken. Bedenk zelf maar wat ik antwoord.

BP heeft C-factor 5

14 juni – Bangkok Post telt vandaag twaalf nieuwsberichten en –verhalen op de vier binnenland pagina’s van het eerste katern. Netto zijn het evenwel 2,8 pagina’s door drie advertenties. Vijf berichten gaan direct of indirect over het coronavirus. Valt mee, want is goed voor een C-factor van 4, maar ik doe er een puntje bij omdat de voorpagina voor de helft uit virusnieuws bestaat en pagina 3 ermee opent.

De C-factor geeft op een 10-punts schaal de frequentie, omvang en plaats aan van de berichtgeving over alles wat met het coronavirus te maken heeft. De factor is omgekeerd evenredig met het genoegen dat ik beleef bij het bewerken van die berichten voor Nieuws uit Thailand.

De rubriek In Brief ontbreekt vandaag, vijf artikelen nemen erg veel ruimte in beslag. Behalve de opening een interview met de burgemeester van Nakhon Yala en voorzitter van de National Municipal League of Thailand over de toestemming die lokale bestuursorganen hebben gekregen vaccins aan te schaffen, een artikel over Lessons from abroad, waarin Thais die in het buitenland hebben gewoond levenslessen geven, een interview met een arts uit het Bumrungrad ziekenhuis over bijwerkingen van vaccins en als laatste een artikel in de serie Crime Track over illegale wapenhandel.

Aan illustratiemateriaal bevatten de pagina’s vijf foto’s, vier postzegelfoto’s en twee 1-koloms foto’s. De drie grootste foto’s meten vier kolommen. Eén plaatste ik in Nieuws in fotoberichten: de monnik die poezen voert, de foto boven de opening toont honderden wachtenden op een vaccinatie in MCC Hall The Mall Ngamwongwan in Nonthaburi en bij Crime Track staat een foto van in beslag genomen vuurwapens.

Het bijschrift bij de poezenfoto zegt dat de tempel zich heeft ontfermd over honderd poezen. Omdat een monnik er is besmet, is de tempel gesloten voor bezoekers.

People receive Covid-19 vaccines at The Mall shopping centre in Ngamwongwan in Nonthaburi on Sunday.

Zwartepieten begonnen over vaccin chaos

14 juni – Zwarte Piet mag niet meer, maar mag de uitdrukking zwartepieten nog wel? Want ik heb het woord nodig om de openingskop van Bangkok Post van vandaag te vertalen: Blame game begins over ‘vaccine chaos’. Google Translate weet er geen raad mee, want vertaalt: schuld spel, mijn papieren woordenboek kent het niet.

Degenen die Nieuws uit Thailand volgen, zullen al begrijpen dat de kop betrekking heeft op de schuldvraag naar het tekort aan vaccins. Minister Anutin (Volksgezondheid) en de gemeente Bangkok geven elkaar de schuld, nu openbare en particuliere ziekenhuizen hebben aangekondigd vaccinaties uit te stellen.

De hoogste ambtenaar van Volksgezondheid, permanent secretaris Kiattuphum Wongrachit, gaf het gisteren toe: Thailand heeft veel minder vaccins dan het deze maand had verwacht. Het tekort heeft geleid tot een forse aanpassing van het vaccinatieprogramma voor juli tot september. Waarover ik als ongelovige Thomas opmerk: eerst zien dan geloven of deze ‘aanpassingen’ een eind maken aan de ‘vaccin chaos’.

Mede door een vierkoloms foto (een andere dan hierboven) neemt de opening vier kolommen van de voorpagina in beslag. De andere twee kolommen bevatten een analyse over de dreigende ‘ballot war’ die gevoerd gaat worden over wijziging van de grondwet, een heet hangijzer waarover de krant al vele malen, tot vervelens toe, heeft bericht. Op 22 en 23 juni breekt het uur van de waarheid aan wanneer het Huis van Afgevaardigden en de Senaat zich in een gezamenlijke vergadering buigen over de voorstellen.

Kort Nieuws maandag 14 juni

– Ik besluit weer Nieuws uit Thailand met een overzicht van nieuws dat u niet al kent en nieuws dat u al kent en bijgewerkt is. Lees de berichten op de website of volsta met de samenvatting.

Yala province goes into lockdown
YALA: The kingdom’s southernmost province has announced a lockdown to restrict people’s movements and a ban on dining in restaurants starting tomorrow after a surge in new Covid-19 cases, according to the Centre for Covid-19 Situation Administration (CCSA).

Warning issued over fake ‘lumpy skin’ vaccine
The Ministry of Agriculture and Cooperatives on Sunday warned cattle farmers about an “illegal” vaccine against Lumpy Skin Disease that some have been duped into buying as it kicked off its own vaccination campaign in the northeastern province of Nakhon Ratchasima.

PPRP meet agenda yet to change
KHON KAEN: No change has been made to the agenda for the Friday general assembly of the ruling Palang Pracharath Party (PPRP) in this notheastern province, says Ekrarath Changlao, a party-list MP.

PM: Drug war a national priority
Prime Minister Prayut Chan-o-cha has declared drugs suppression to be an urgent national agenda item, said deputy government spokeswoman Rachada Dhanadirek.


 

Nieuws in fotobijschriften

A medical worker selects a pumpkin for a woman after she received a Covid-19 vaccination at Wat Bang Phli Klang in Samut Prakan. The temple abbot has given away free pumpkins to encourage people to have their jabs.

A man gets his Covid-19 vaccine at Kasetsart University in Bangkok on Thursday. It is one of the 45 stations set up in Bangkok for company employees who have registered through the Social Security Office.

The labour minister says Covid-19 vaccinations for company employees under the Social Security Office will likely resume on Monday, a day after the office announced it would delay the jabs until June 28.

The change is the latest in a series of policy U-turns and contradictions by authorities that the public has become familiar with since vaccinations began a few months ago.

Labour Minister Suchart Chomklin said on Saturday that Deputy Prime Minister Prawit Wongsuwon was worried about corporate employees and aware of their need to be immunised quickly.

“He told me to fix the two problems fast,” Mr Suchart said, referring to two obstacles cited earlier as the reasons for suspending the service. They were poor ventilation at some vaccination stations and inconsistencies in the lists of eligible people submitted by companies, as well as no-shows.

Many schools in Nakhon Ratchasima have postponed the opening of the new school semester from Monday by up to three weeks to ease parents’ worries about Covid-19 transmission.

Many private schools in Muang and other districts of this northeastern province posted the announcements on their Facebook pages on Saturday. Most public schools will open by the original schedule on Monday.

One of 368 lamp posts with a traditional southern manorah figure installed along Phetkasem Road in Hat Yai, which spent 33.4 million baht on the project.

Officials in Hat Yai will investigate whether the municipality overpaid for fancy street lamps — the third such allegation made against a local administration in Thailand this month.

Sakhon Thongmunee, the newly elected Hat Yai mayor, ordered the panel set up after he heard about a local administrative organisation in Samut Prakan that had spent more than 94,000 baht apiece for street lamps topped with mythical kinnaree figures. He wanted to learn more about the 33.4-million-baht project undertaken in the area now under his jurisdiction.

A temporary hospital has been set up in the Krylatskoye Ice Palace to treat coronavirus patients in Moscow.

The mayor of Moscow on Saturday declared a “non-working” week in the Russian capital, with non-essential workers told to stay home — they don’t even have to work there — as Covid-19 cases hit a six-month high.

The decision by Sergei Sobyanin marks a change of tone for Russian authorities, with President Vladimir Putin repeatedly insisting that Russia has handled the pandemic better than most countries.

“During the past week the situation with the spread of the coronavirus infections has sharply deteriorated,” Sobyanin said on his website as the city registered 6,701 daily infections, the highest number since December. “Thousands” of hospital beds have been repurposed for coronavirus patients, he added.


 

Nieuws van de website 12-13 juni

• Het Centre for Covid-19 Situation Administration heeft zaterdag 3.277 nieuwe besmettingen bekend gemaakt (inclusief 892 in gevangenissen en 29 uit het buitenland) en 29 nieuwe doden. Ze brachten het totaal aantal besmettingen sinds het begin van de pandemie vorig jaar op 193.105 en doden op 1.431.
De doden waren 17 mannen en 12 vrouwen in de leeftijd van 30 tot 92 jaar, met een gemiddelde leeftijd van 64. Bangkok telde de meeste doden: 17, gevolgd door drie elk in Samut Prakan en Nonthaburi, en één elk in Pathum Thani, Chai Nat, Nakhon Sawan, Prachuap Khiri Khan, Phuket en Udon Thani.
Zeventien slachtoffers hadden een hoge bloeddruk, negen diabetes en vijf een hoog cholesterolgehalte. Tien waren besmet door besmette patiënten, vrienden en buren, en zeven waren besmet door familieleden.
Bangkok telde met 858 de meeste nieuwe besmettingen, gevolgd door Samut Prakan (313), Nonthaburi (291), Samut Sakhon (188) en Pathum Thani (81).
De in het buitenland besmette personen kwamen uit Cambodja (19), Saoedi-Arabië (4), Oman (3), Japan en de Filipijnen. 28 waren Thais, één een Japanse man.
Tot op heden worden 41.403 patiënten nog behandeld in een ziekenhuis. Van hen zijn 1.243 ernstig ziek en 362 worden beademd. 164.242 patiënten zijn inmiddels hersteld en ontslagen uit een ziekenhuis.
Het CCSA maakte zaterdag ook gegevens bekend over vaccinaties. Op vrijdag zijn 308.102 personen gevaccineerd: 219.241 kregen een eerste injectie, 88.771 de tweede. In totaal zijn 5,97 miljoen personen gevaccineerd. De regering heeft als doelstelling om voor het eind van het jaar 50 miljoen personen te vaccineren, oftewel 70 procent van de bevolking, het minimum percentage vereist voor groepsimmuniteit.

Update zaterdag: 2.804 nieuwe besmettingen (inclusief 409 in gevangenissen) en 18 nieuwe doden. Zij brachten het totaal aantal besmettingen sinds het begin van de pandemie vorig jaar op 195.909 en doden op 1.449. Ter vergelijking: het jaarlijks gemiddeld aantal sterfgevallen bedraagt 8,1 per 1.000 inwoners (2018, schatting).

• De autoriteiten in Ayutthaya hebben een bouwvakkerskamp in het district Phra Nakhon Si Ayutthaya afgesloten, waar eerder deze week 180 Covid-19-infecties werden ontdekt. De arbeiders mogen het kamp niet verlaten. In het kamp is een veldhospitaal ingericht. De provincie zorgt voor de gezondheidszorg van de arbeiders, de werkgever voor maaltijden.
Zaterdag zijn ook 27 nieuwe infecties gemeld in de overige bevolking, waardoor het provinciale totaal op 1.366 is uitgekomen. Nieuwe doden zijn niet gemeld, het aantal bedraagt onveranderd tien.
In het kamp zijn drie rondes tests verricht; de meeste besmetten personen waren migranten. Bij de laatste tests testten 25 werknemers positief, maar dat aantal wordt later aangepast in afwachting van identificatieverificatie, aangezien sommigen van de werknemers dezelfde voor- en achternaam hebben.

• De provincie Chon Buri meldt één nieuwe dode en 76 nieuwe besmettingen, waarvan 32 verband houden met twee bekende clusters. Twintig zijn afkomstig van een cluster in de ijsfabriek Suksawat Phansadet in het district Si Racha, twaalf van een cluster op Kaset Ruamjai of de Talad Ban Thung-markt in hetzelfde district.
Drie patiënten liepen de ziekte elders op: in Bangkok (1), Samut Prakan (1) en Chachoengsao (1). Een ander had een risicoberoep, 27 waren door familieleden en collega’s besmet, terwijl twee in contact waren gekomen met bevestigde patiënten. De overige elf nieuwe besmettingen worden nog onderzocht.

• Het ministerie van Volksgezondheid maakt bezwaar tegen de plannen van Pattaya om gevaccineerde buitenlandse vakantiegangers in het vierde kwartaal van het jaar terug te laten keren zonder in quarantaine te hoeven.
De badplaats heeft onlangs voorgesteld wat ambtenaren ‘Pattaya, Move on’ noemden, een plan om toeristen terug te verwelkomen in het hoogseizoen nadat meer dan tweederde van de bewoners en horecamedewerkers is gevaccineerd.
De regeling zou volledig gevaccineerde buitenlandse toeristen in staat stellen Pattaya binnen te komen zonder 14 dagen in quarantaine te hoeven, ook al zouden ze zeven dagen in de districten Bang Lamung en Sattahip moeten blijven voordat ze naar andere plaatsen mogen reizen.
Het ministerie heeft echter zijn bezorgdheid geuit over het idee, zegt Thanes Supornsahasrungsri, voorzitter van de Chon Buri Tourism Council. In tegenstelling tot het vakantie-eiland Phuket, is Pattaya meer een open stad en gezondheidsfunctionarissen vrezen dat het moeilijk is om het toeristenverkeer te reguleren.
Thanes hoopt niettemin op een volledige heropening door een ‘zachte heropening’ in augustus en september mogelijk te maken met de ‘verzegelde route’-beperking. Dit betekent dat zelfs volledig gevaccineerde buitenlandse toeristen drie tot vijf dagen in hun hotel moeten blijven, waarna ze naar vooraf goedgekeurde plaatsen kunnen reizen die een certificering voor hygiënische normen van de Safety & Health Administration (SHA) hebben.
Thanes zegt dat de maatregel zou moeten helpen om de zorgen van de gezondheidsautoriteiten weg te nemen in de aanloop naar de gehoopte heropening in oktober. Hij is optimistisch dat Pattaya meer vaccindoses krijgt om ten minste 70 procent van de lokale bewoners te vaccineren, zodra de stad een duidelijke tijdlijn heeft voor de heropening. Er zijn ongeveer 900.000 vaccindoses nodig om 450.000 personen (70 procent van de bevolking) te vaccineren.

Overpeinzing

13 juni – Klokslag 7 uur werd ik wakker. Wat een mooi tijdstip om wakker te worden. Tien minuten later werd de krant gebracht door de behulpzame kashoudster. Mijn Seiko horloge informeerde me over het tijdstip. Het is mijn tweede Seiko, het eerste heeft ruim veertig jaar dienst gedaan. Heeft me al die jaren nooit in de steek gelaten. Liep nog geen seconde achter, hoefde het nooit aan passen. Alleen na een maand van dertig dagen moest ik de datumaanduiding up to date brengen.

Ben dik tevreden met mijn Seiko. Voor mij geen Patek Philippe of Rolex, waarmee ik indruk kan maken op anderen. Vind ze niet eens mooi, ze zijn ook zwaarder dan mijn vederlichte Seiko dat van titanium is gemaakt, een metaal dat is ontwikkeld in de ruimtevaart. Het heeft ook geen andere wijzerplaatjes binnen de wijzerplaat met de tijdaanduiding, die volstrekt overbodige informatie bevatten. Voor mij volstaat vandaag: SUN 13.

BP heeft irritant hoge V-factor en C-factor 4

13 juni – De krant wordt vandaag ‘ontsierd’ [dat woord durf ik wel te gebruiken] door een foto van 19×15 cm bovenaan de voorpagina met daarop het koningspaar dat maaltijden bereidt voor gezondheidswerkers en medisch personeel die druk zijn met de verzorging van patiënten in ziekenhuizen en veldhospitalen.

De koning draagt een hoge, parelwitte koksmuts, een schort dat regelrecht uit de winkel lijkt te zijn gekomen en een trainingspak. Zijn vrouwtje is in dezelfde outfit gestoken; dat noemen we uniseks kleding.

Vajiralongkorn kan het schort nooit eerder voorgebonden hebben want het is brandschoon. Hij zal het nadien ook nooit meer gebruiken, vermoed ik, want de koning heeft andere interesses dan koken (vette knipoog).

Hoe lang hij in de grote pan voor hem heeft staan te roeren, vermeldt het bijschrift niet. Ik denk alleen gedurende de foto-opp, zoals dat in de voorlichting heet. Het is propaganda van de bovenste plank, maar het zal niets veranderen aan de haat die velen in het land jegens hem voelen, hetgeen uit de sociale media blijkt.

Het bijschrift somt verder de ‘voedzame’ ingrediënten en Thaise kruiden op die in de gerechten zijn verwerkt, zoals noodles in braised bitter gourd with chicken, rice with pork ribs and krachai, and Thai-style omlette with pork and krachai.

Ik zie er vanaf een precieze score te bepalen voor de V-factor; ik houd het bij ‘irritant hoog’. De C-factor kan ik wel berekenen want vier van de elf nieuwsberichten en –verhalen op de drie binnenland pagina’s van het eerste katern gaan direct of indirect over het coronavirus, wat een C-factor van 4 oplevert. Die behoeft niet te worden aangepast want geen enkele pagina opent met virusnieuws. Netto zijn het overigens 2,55 pagina’s door een advertentie.

De C-factor geeft op een 10-punts schaal de frequentie, omvang en plaats aan van de berichtgeving over alles wat met het coronavirus te maken heeft. De factor is omgekeerd evenredig met het genoegen dat ik beleef bij het bewerken van die berichten voor Nieuws uit Thailand. De V-factor heeft betrekking op de berichtgeving over de koning.

Aan illustratiemateriaal bevatten de pagina’s zes foto’s en een 1-koloms foto. De grootste foto die vier kolommen meet, toont een elektrisch voortgedreven veerboot op de Khlong Phadung Krung Kasem in Bangkok’s Old Town die net onder een fraai gedecoreerde brug is doorgevaren. De foto van het koningspaar is iets smaller want staat op een pagina met een afwijkende kolomindeling (vijf in plaats van zes).

Een opvallende foto op de voorpagina toont Komol Jungrungreangkit, The man who paid 310 million baht for Thais to watch Euro 2020. Op pagina 3 staat een profiel van de weldoener (Broadcast deal could have political spin-off).

Regering doet een boekje open over geheime uitgaven

13 juni – De regering heeft enkele details van haar zogenaamde geheime budgettoewijzingen bekend gemaakt om de kritiek van de oppositie te pareren dat ze transparanter zou moeten zijn over het overheidsgeld dat aan defensie wordt besteed.

De details zijn op de Facebook-pagina van het  Prime Minister Operations Centre (PMOC) gepubliceerd, de eerste keer dat dergelijke informatie over door de overheid geclassificeerde toewijzingen aan overheidsinstanties openbaar is gemaakt.

De PMOC zegt dat de geheime toewijzingen, die zijn gereserveerd in de begroting van 3,1 biljoen baht voor het fiscale jaar 2022, 0,03 procent van het totaal uitmaken, oftewel 930 miljoen baht. Tussen 2004 en 2006 waren ze goed voor 0,05 procent van het totale budget per jaar.

De PMOC definieert een geheime begroting of toewijzing als een overheidsbegroting bedoeld voor vertrouwelijk werk door een staatsorganisatie, die zich normaal gesproken bezighoudt met een breed scala aan gebieden, waaronder nationale veiligheid, economische veiligheid, politieke zekerheid, sociale zekerheid en technologische veiligheid.

Deze geheime toewijzingen worden normaal gesproken besteed aan de financiering van geheime operaties van overheidsorganisaties met betrekking tot defensie, onderdrukking van verdovende middelen, inlichtingen en andere soorten vertrouwelijke werkzaamheden die nodig zijn om het algemeen belang te beschermen.

Dat klinkt allemaal heel gewichtig, vindt u niet? Het is vandaag opening krant, wat wel een verademing is omdat die nu eens niet over Covid-19 gaat. Tenzij met defensie verdediging tegen het virus wordt bedoeld, want wat valt er verder te verdedigen: het land is toch niet in oorlog? Afijn, wilt u meer weten, lees: Govt opens up on secret spend.

Handjevol bedrijven mogen heropenen

13 juni – Premier Prayut heeft de gemeente Bangkok (BMA) het groene licht gegeven om vijf soorten bedrijven, waaronder spa’s en schoonheidsklinieken, vanaf maandag te heropenen. Volgens de premier bestaat er een consensus dat de Covid-19-uitbraak in de hoofdstad onder controle is. Als gevolg hiervan is het voorstel van de gemeente goedgekeurd om vijf soorten bedrijven hun activiteiten te laten hervatten.

De bedrijven zijn musea, openbare parken, schoonheidsklinieken, tatoeagezaken, nagelsalons en massagesalons (maar alleen voor voetmassage). Sauna’s maakten geen deel uit van het voorstel.
Met betrekking tot andere bedrijven, zoals restaurants en toeristische attracties, zei de premier dat hij de situatie zal blijven volgen en soortgelijke maatregelen zal nemen wanneer dit veilig wordt geacht.

TAT akkoord met Phuket Sandbox zonder quarantaine

13 juni – De Tourism Authority of Thailand, die ook zijn zegje mag doen over de veelbesproken Phuket Tourism Sandbox, is het eens met het vervallen van de quarantaineplicht voor volledig gevaccineerde buitenlandse toeristen. Ze vindt de eis dat ze veertien dagen op het vakantie-eiland moeten blijven, voldoende.

TAT-gouverneur Yuthasak zei dat gisteren tijdens een bezoek aan het eiland. ‘De TAT zal de inspanningen van Phuket ondersteunen om de toeristenindustrie te herstellen. We voeren ook plannen op om de reputatie van Phuket te verbeteren en de veiligheid in de aanloop naar het hoogseizoen te benadrukken. Als de heropening plaatsvindt, moeten we ervoor zorgen dat toeristen onder de indruk zijn van onze maatregelen vanaf hun reis van de luchthaven naar hun hotel.’

De TAT verwacht dat de zandbak van juli tot september 129.000 toeristen zal trekken die 11,4 miljoen baht spenderen. De ‘gelukkigen’ worden tijdens hun verblijf driemaal getest, ze moeten logeren in hotels die een Safety Health & Administration Plus certificaat hebben en moeten zich houden aan de DMHTTA-regel: distancing, mask-wearing, hand-washing, temperature testing, Covid testing and mobile app use.

Meer weten? Lees: ‘No quarantine’ under Phuket Sandbox: TAT

Kort Nieuws zondag 13 juni

– Ik besluit weer Nieuws uit Thailand met een overzicht van nieuws dat u niet al kent en nieuws dat u al kent en bijgewerkt is. Lees de berichten op de website of volsta met de samenvatting.

• Covid-battered govt ‘won’t call early poll’: pundits
Talk about an early election was spurred after the prime minister told cabinet ministers to speed up their tasks but the government’s virus response needs to get better before any snap poll.

Former alleged casino operator ‘Longjoo’ indicted for murder
The Crime Suppression Division (CSD) has recommended that a former casino operator known as “Longjoo Somchai” be indicted in four cases including one in which he is accused of masterminding the murder of a motorcycle taxi rider in July last year

NZ-bound ‘ice’ found at city airport
A package containing 580 grammes of crystal methamphetamine hidden in motorcycle spare parts was seized at Suvarnabhumi airport en route to New Zealand, according to the Office of the Narcotics Control Board (ONCB).

Centre to watch more than 400 worker camps
Deputy Defence Minister Gen Chaichan Changmongkol yesterday instructed the Armed Forces and police to set up an emergency operation centre (EOC) to regulate workers’ movements in more than 400 camp sites.

Govt changes tune as SSO jabs resume
The Labour Ministry made a U-turn yesterday, announcing that vaccinations in Bangkok for people insured under Section 33 of the Social Security Act would resume tomorrow after being suspended last week.

Stateless kids seek equality
Stateless children and activist groups have urged Thai authorities to “urgently save their lives from inequality”.

Govt refloats national shipping line plan
The Port Authority of Thailand (PAT) will conduct a feasibility study into setting up a “National Maritime Navigation Line”, Transport Minister Saksayam Chidchob said on Saturday.

Broadcast deal could have political spin-off
The name on everybody’s lips at this hour is Komol Jungrungreangkit, the chairman of Summit Footwear and Pinehurst Golf Club, who spent US$10 million or about 310 million baht in last-minute deal to secure the rights to broadcast Euro 2020 to Thai football fans.


 

Nieuws in fotobijschriften

A South Korean man accused of involvement in the smuggling of 4 kilogrammes of crystal methamphetamine into South Korea has been arrested at a condominium room in Nonthaburi.

The arrest followed the seizure of 4,040 grammes of crystal methamphetamine, worth about 12.14 billion South won (341 million baht) at Incheon airport. The ONCB and South Korean authorities cooperated in an investigation that led to the arrest of Mr Kim.

Kim Chul yun had earlier been indicted on charges of possessing crystal methamphetamine with intent to sell and sentenced to 2 years and 11 months in prison. He was later declared persona non grata and deported.

The suspect had re-entered Thailand illegally and became involved in the illicit drug trade by phone, according to the the ONCB.

Driver Chanon Charoenhongsa (right), 20, of Kanchanaburi’s Sangkhla Buri district, is caught smuggling a man and child from Myanmar to Bangkok, at a checkpoint in Sangkhla Buri, Kanchanaburi, early on Friday.

Behalve deze aanhouding noemt het bericht nog een tweede vangst.

Around 10pm on Thursday, border patrol police arrested a Thai driver and 26 illegal Myanmar migrants, including children, at a checkpoint in tambon Nong Lu of Sangkhla Buri district. The 26 migrants were crowded into the back of the pickup under a hardtop canopy.

Health authorities plan to shut state quarantine facilities for people arriving from overseas by air at the end of June. From July 1 air travellers would have to pay for their quarantine at alternative facilities, although the government would cover their medical costs under the proposal, which still needs final approval.

Gen Nattapon Nakpanich, secretary-general of the National Security Council and operations head of the Centre for Covid-19 Situation Administration, said on Friday the change was made necessary by the number of people who had abused the state quarantine system, travelling repeatedly in and out of Thailand. Some people had made as many as 10 trips, placing an unnecessary financial burden on the state.

Officials of the Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation have impounded a four-year-old elephant at the Wang Chan elephant camp of Riviere Kwai Elephants Co in Kanchanaburi, on suspicion it was caught in the wild.

The owner of the camp had sought permission to transfer the elephant to Kanchanaburi’s Muang district on Oct 27 last year. The young elephant had been documented as the offspring of a domesticated elephant belonging to Nimor Satayaruangrong, a Karen man in Mae Ramat district of Tak.

DNA tests on samples taken in December showed the two animals were not related. Mr Nimor had said he sold the elephant to Mr Kenji for 800,000 baht. The owner said the elephant impounded at Wang Chan camp was not the elephant whose birth was earlier registered in Tak.

Nieuws in infographics

ASPS predicts market uptick
Thai stocks are expected to steadily rise 3-5% per month over the next twomonths, with foreign funds set to return to the Thai bourse following accelerated vaccine rollout and growth in foot traffic at retail stores, says Asia Plus Securities (ASPS).


 

Nieuws van de website 11-12 juni

• Het Centre for Covid-19 Situation Administration (CCSA) heeft vrijdag 2.290 nieuwe besmettingen bekend gemaakt (inclusief 294 in gevangenissen en 30 uit het buitenland) en 27 doden, minder dan de afgelopen twee dagen die 43 en 35 doden telden. Ze brachten het totaal aantal besmettingen sinds het begin van de pandemie vorig jaar op 189.828 en doden op 1.402.
De 27 doden waren 48 tot 94 jaar oud. Bangkok telde de meeste doden: 17, gevolgd door twee elk in Pathum Thani en Samut Sakhon, en één elk in Samut Prakan, Kanchanaburi, Kamphaeng Phet, Chai Nat, Ratchaburi en Saraburi.
Van de 2.290 nieuwe binnenlandse besmettingen werden 1.966 vastgesteld tijdens actief testen in woonwijken. Bangkok telde met 942 de meeste besmettingen. Bangkok telt thans 78 clusters, inclusief drie nieuwe: 59 infecties in het bouwvakkerskamp Worasit in het district Laksi, 20 (13 verkopers en 7 familieleden) op de Soi Lalai Sap markt in het district Bang Rak, en 37 in de GPG Garment fabriek in het district Phasicharoen.
De 294 nieuwe besmettingen in gevangenissen werden ontdekt tijdens herhaalde Covid-19 testen. Die waren bij de eerste test niet gevonden.
De in het buitenland besmette personen kwamen uit Saoedi-Arabië (15 Thais), Cambodja (12, inclusief acht beheerders van een online goksite, die in Cambodja waren gearresteerd), Engeland, Iran en Indonesië.
Donderdag werden 43.428 patiënten nog behandeld in ziekenhuizen, van wie 1.287 ernstig ziek waren en 352 beademd werden. De afgelopen 24 uur zijn 5.711 patiënten hersteld en uit een ziekenhuis ontslagen.

Update zaterdag: 3.277 nieuwe besmettingen (inclusief 892 in gevangenissen) en 29 nieuwe doden. Ze brachten het totaal aantal besmettingen sinds het begin van de pandemie vorig jaar op 193.105 en doden op 1.431.

• In de provincie Chon Buri zijn nog eens 47 besmettingen bevestigd, waarvan vijf verband houden met drie bekende clusters. Het gaat om clusters in de Suksawat Phansadet-fabriek in het district Si Racha (2), een bedrijf in het district Pluak Daeng van Rayong (2), en een bedrijf in Chachoengsao.
Van de andere gevallen was er één een persoon in een risicoberoep die de ziekte had gekregen van een bevestigde patiënt uit Bangkok. Zevenentwintig anderen werden besmet door contact met naaste familieleden of op hun werkplek, acht werden besmet door eerdere gevallen en vijf zijn nog in onderzoek. Het provinciale volksgezondheidsbureau heeft 276 personen kunnen traceren die in contact zijn gekomen met de besmette personen.

• Dokter Atthasit Dul-Amnuay, hoofd forensisch onderzoek van het Bhumibol Adulyadej-ziekenhuis, sluit niet uit dat het Covid-19-vaccin een factor was bij de dood van een vrouw (46) die minder dan 12 uur na de vaccinatie een hartaanval kreeg. De hartaanval is vastgesteld bij een autopsie.
De vrouw was dinsdag gevaccineerd met het AstraZeneca vaccin. Haar toestand was normaal gedurende de onmiddellijke controleperiode van 30 minuten na injectie. Na thuiskomst klaagde ze over lichamelijk ongemak, kreeg een aanval en viel flauw. Een buurman voerde cardiopulmonale reanimatie uit, die werd overgenomen door reddingswerkers, maar ze reageerde niet.
Bij de autopsie is overtollig vocht in haar longen aangetroffen, een bloeding in de pericardiale zak rond haar hart en een breuk van het rechter atrium of de hartkamer. De vrouw had ook een vernauwing van alle drie de kransslagaders. Door de hartaanval scheurde de rechterboezem.
Een team van ervaren artsen stelt een rapport op dat later zal concluderen of het Covid-19-vaccin een factor was in haar dood.

• Thailand geeft prioriteit aan AstraZeneca Covid-19-vaccins die daar voor eigen gebruik zijn geproduceerd vanwege de ernst van de pandemie in eigen land, waardoor de leveringen aan Taiwan worden vertraagd, zegt president Tsai Ing-wen.
Taiwan kampt met een piek in binnenlandse infecties en slechts 3 procent van de 23,5 miljoen inwoners heeft ten minste één vaccindosis gekregen, met miljoenen injecties in bestelling maar die moeten nog aankomen.
‘Het probleem is dat de goederen die in juni zouden zijn aangekomen, dat niet zijn’, zei Tsai tegen een radiostation in Taiwan. Taiwan heeft 10 miljoen doses besteld bij AstraZeneca, dat ze voornamelijk in Thailand produceert, voegde ze eraan toe. ‘Nu is de epidemische situatie in Thailand ernstig en geven ze prioriteit aan het gebruik van vaccins in Thailand.’

• 8,3 procent van de 50 miljoen mensen die gevaccineerd moeten worden tegen Covid-19 hebben op donderdag hun startdosis gekregen, aldus CCSA-woordvoerder Apisamai Srirangson. Er zijn 223.315 doses Covid-19-vaccin toegediend, wat het aantal geïnjecteerde doses op 5,66 miljoen brengt sinds de vaccinaties op 28 februari begonnen. 4,14 miljoen waren eerste doses, 1,52 miljoen personen kregen hun tweede prik.
Van de 50 miljoen Thais die gevaccineerd moeten worden om groepsimmuniteit te creëren, heeft 8,3 procent nu hun eerste prik gekregen en 3 procent hun tweede. De totale bevolking van Thailand wordt geschat op 66,18 miljoen.

• Als het kabinet en de CCSA toestemming verlenen, mogen volledig gevaccineerde buitenlanders vanaf 1 augustus naar Koh Samui, Koh Phangan en Koh Tao reizen na een verblijf van zeven dagen op Phuket. Minister Phiphat Ratchakitprakarn (Toerisme) heeft dit voorstel donderdag besproken met toerismebedrijven in Surat Thani.
Phuket bereidt zich voor om vanaf 1 juli buitenlandse reizigers te ontvangen op voorwaarde dat ze 14 dagen op het eiland blijven voordat ze ergens anders in Thailand heen kunnen. Phiphat stelt voor dat bezoekers een week op Phuket kunnen blijven en dan naar de eilanden in Surat Thani vliegen om aan de eis te voldoen. Onderhandelingen met Bangkok Airways zijn nodig voor vluchten om bezoekers van Phuket naar Samui te brengen.
Foto: Tourists walk along Maenam beach on Koh Samui in Surat Thani on Sept 20, 2020.

• Vice-premier Wissanu Krea-ngam spreekt speculaties tegen over een ontbinding van het Huis van Afgevaardigden en vervroegde algemene verkiezingen. Hij zei vrijdag tegen verslaggevers dat hij niets had gehoord over plannen voor de ontbinding van het Huis. Op de vraag of premier Prayut Chan-o-cha de kwestie tijdens een recente kabinetsvergadering aan de orde had gesteld, antwoordde Wissanu: ‘Nee’.

• Voetbalfans hebben eindelijk de kans om alle Euro 2020-wedstrijden live te bekijken, te beginnen met de eerste wedstrijd tussen Italië en Turkije in de kleine uurtjes van zaterdag. Staatszender NBT2HD heeft daarvoor toestemming gekregen van premier Prayut.
De rechten op het toernooi voor Thailand zijn gekocht door zakenman Komol Jungrungreangkit, voorzitter van de Pinehurst Golf Club in Pathum Thani en een oudere broer van de minister van Industrie Suriya Jungrungreangkit. Hij is ook eigenaar van Summit Footwear Co en de grootste aandeelhouder van Better World Green Plc, een bedrijf voor industrieel afvalbeheer. Naar verluidt heeft hij 300 miljoen baht neergeteld voor de rechten.

The Mercure Leicester Grand Hotel in Leicester. The UK government recently eased lockdown rules on May 17, allowing more travel with varied quarantine measures for visitors from different countries.

Trage weg naar herstel

12 juni – De Europese dienstverlenende sector ziet een toename van de regionale vraag naar reizen nu het aantal besmettingen afneemt, maar een terugkeer naar het niveau van vóór de pandemie is onwaarschijnlijk tot ten minste 2023.

Terwijl de horeca in Azië worstelt om de pandemie te overleven, melden hotels in Europa al tekenen van verbetering. Een snelle vaccinatiecampagne in verschillende landen helpt bij de opleving van het toerisme, aangezien regeringen de reisbeperkingen versoepelen, waardoor mensen meer vertrouwen krijgen om weer de weg op te gaan na meer dan een jaar onder een strikte lock down te hebben geleefd.

Vaccinaties zijn een sleutelfactor, zelfs met slechts 37 tot 43 procent van de bevolking in de meeste grote Europese markten die hun eerste dosis hebben gekregen, zegt Dillip Rajakarier, algemeen directeur bij Minor Hotels. Het besmettingspercentage neemt af en biedt licht aan het einde van de tunnel.

Vanaf 1 juni is 80 procent van de driehonderd hotels van Minor in heel Europa heropend, en er zijn er meer die zich voorbereiden om bezoekers te verwelkomen wanneer de regels de komende maanden worden versoepeld.

Momenteel presteren hotels in Zuid-Europese landen zoals Spanje, Portugal en Italië beter dan Noord-Europese landen zoals Duitsland, die strikte quarantainevereisten van 10 of 14 dagen hebben. Rajakarier  verwacht dat het grensoverschrijdend toerisme tussen Europese landen eind juni zal beginnen, gevolgd door verre bestemmingen in het laatste kwartaal. September en het vierde kwartaal zouden een groeiende vraag naar vrijetijdsreizen en zakenreizen moeten zien nadat ze in de zomer waren uitgesteld vanwege de verspreiding van het virus. Lees verder: Slow path to recovery (Bron: Bangkok Post, 11 juni)

Bijna 100 jaar taxi’s

12 juni – Taxidiensten in Thailand staan op het punt een nieuwe fase in te gaan want het kabinet heeft onlangs een ontwerpverordening goedgekeurd om het gebruik van privéauto’s voor transport-apps toe te staan.

In haar Editors Note blikt hoofdredacteur Pornchai van Guru, het vrijdagmagazine van Bangkok Post, terug op bijna 100 jaar taxi’s in Thailand.

Ik volsta op deze plaats met twee foto’s: de allereerste taxi uit 1923 (foto boven) en de laatste taxidienst die de Engelse cab heeft geïntroduceerd, voorzien van een duidelijke scheiding tussen bestuurder en passagier (foto rechts). Lezen! Klik hier. (Bron: Guru, 11 juni)

BP heeft C-factor 7,65

12 juni – Bangkok Post telt vandaag veertien nieuwsberichten en –verhalen op de drie binnenland pagina’s van het eerste katern, maar netto zijn het tweeënhalve pagina’s vanwege een advertentie van een halve pagina.

Negen berichten gaan direct of indirect over het coronavirus, wat een C-factor van 6,4 zou opleveren maar ik doe er 0,75 bij omdat de voorpagina op de opening na uit virusnieuws bestaat en 0,5 vanwege de opening van pagina 3.

De C-factor geeft op een 10-punts schaal de frequentie, omvang en plaats aan van de berichtgeving over alles wat met het coronavirus te maken heeft. De factor is omgekeerd evenredig met het genoegen dat ik beleef bij het bewerken van die berichten voor Nieuws uit Thailand.

Aan illustratiemateriaal bevatten de pagina’s vijf foto’s, een 1-koloms foto en de infographic Vaccination progress in Asean. De grootste foto van 4 kolommen die pal boven de vouw op pagina 2 staat, toont kopers in Thaisho, een famous bar en restaurant in Saphan Kwai (Bangkok), dat het slachtoffer is geworden van de pandemie. De inventaris wordt verkocht, het goedkoopste item kost 10 baht.

Hoeveel zaken in de hoofdstad en elders in het land het loodje hebben gelegd, heb ik nog nooit gelezen. Het moeten er vele tientallen, misschien wel honderden zijn.

Voetbalfans juichen over Euro deal

12 juni – Voetballiefhebbers – en dat zijn er heel veel in Thailand getuige de volle voetbalstadions in pre-pandemie tijden – komen vandaag volop aan hun trekken in BP met het openingsverhaal dat over de volle breedt van de voorpagina kopt Euro footie deal cheers Thais. Met die footie wordt de Thaise divisie van Footwear bedoeld die het Europese voetbaltoernooi 2020 financiert en de rechten heeft overgedrgen aan de regering.

Het staatstelevisiekanaal NBT2HD zendt alle wedstrijden live uit. De deal werd net op tijd gesloten zodat de Thaise fans vannacht om 2 uur de openingswedstrijd in Rome tussen Italië en Turkije konden volgen. Naar schatting volgden 16.000 fans in het Stadio Olimpico de wedstrijd, ongeveer een kwart van de capacititeit van het stadion. De finale wordt op 11 juli gespeeld in het Wembley Stadium in Londen. Thailand heeft de Europese kampioenschappen sinds begin jaren negentig live uitgezonden.

De weldoener, voorzitter Komol Jungrungreangkrit van Footwear, zegt in het artikel dat hij aanvankelijk 10 miljard baht wilde betalen voor de rechten, maar gezien de urgentie ging hij akkoord met het totaal gevraagde bedrag van 310 miljoen baht. ‘Het kostte me slechts enkele seconden een beslissing te nemen om de uitzendrechten te kopen.’

Het bijzondere aan het toernooi van dit jaar is dat de 24 teams in elf landen spelen, waarbij de pandemie voor de nodige problemen zorgt bij het reizen. Uefa president Aleksander Ceferin zegt: ‘Dus elk team zal zich moeten aanpassen aan een speciale situatie om dit EK te halen.’

Het toernooi wordt nog steeds Euro 2020 genoemd, omdat het een jaar is uitgesteld vanwege de pandemie. Ondanks dat spelers in de selecties van Spanje, Zweden en Rusland allemaal in de dagen voorafgaand aan het evenement positief zijn getest op Covid-19, blijft Ceferin erop vertrouwen dat de wedstrijden zonder onderbrekingen zullen verlopen.

Arbeiders verontwaardigd over stopzetten vaccinaties

12 juni – Het gaat weer eens een keer niet goed, de maandag gestarte vaccinatiecampagne. De vaccinatie van werknemers die verzekerd zijn bij het Sociale Security Fund, is in de 45 vaccinatiecentra in Bangkok abrupt stopgezet. Het Social Security Office zegt dat ze tijdelijk gesloten zijn tot 28 juni ‘for service improvements’.

De onverwachte schorsing leidde tot verontwaardiging van verzekerde werknemers en leidde tot speculaties over het opraken van de voorraden. Minister Suchart Chomklin (Werkgelegenheid) gaf vrijdag toe dat er een beperkte voorraad vaccin beschikbaar was voor werknemers die onder artikel  33 van het SSF verzekerd zijn.

Hij zei dat ongeveer 2,3 miljoen personen zich hadden aangemeld voor het vaccin bij de SSO, maar dat de eerste twee miljoen doses over het hele land waren verdeeld. Hij zei ook dat de SSO de dienst moest opschorten vanwege discrepanties tussen het aantal geregistreerde ontvangers en het aantal personen dat was komen opdagen voor prikken

Volgens Suchart was dit te wijten aan het feit dat sommige werknemers meerdere boekingen hadden verricht via verschillende kanalen en dat het een probleem was dat de SSO en bedrijven zouden proberen te corrigeren.

De minister benadrukte dat de vaccinaties op 28 juni zouden worden hervat en dat degenen die al hadden geboekt, hun injecties zouden krijgen. De 45 vaccinatiecentra van de SSO hebben de capaciteit om 50.000 injecties per dag toe te dienen. Meer weten? Lees: Workers up in arms after jabs halted.

Kort Nieuws zaterdag 12 juni

– Ik besluit weer Nieuws uit Thailand met een overzicht van nieuws dat u niet al kent en nieuws dat u al kent en bijgewerkt is. Lees de berichten op de website of volsta met de samenvatting.

Firms pitch Koh Samui reopening strategy
Tourism operators on the resort islands of Koh Samui, Koh Phangan and Koh Tao in Surat Thani have proposed the “Samui sealed route”, a plan to restart international tourism from July 1 in parallel with the pilot “Phuket Sandbox” programme, according to Tourism and Sports Minister Phiphat Ratchakitprakarn.

Vaccine not ruled out in post-inoculation death
A post-mortem into the death of a 46-year-old woman hours after she was vaccinated for Covid-19 has been unable to rule out a link between the two events.

Govt eyes closing isolation sites to air-travel arrivals
Health authorities plan to shut state quarantine facilities for people arriving from overseas by air at the end of June.

PPRP wants Senate to keep powers
The ruling Palang Pracharath Party (PPRP) says its charter amendment bill will leave the Senate’s role in choosing a prime minister untouched.

Motorway 7 extension speeds up
The Ministry of Transport is moving forward with its plan to extend Motorway 7 (Bangkok-Chon Buri-Map Ta Phut) to connect with U-Tapao International Airport, to accommodate an expected surge in passenger numbers in the future.

AI chatbot to answer queries
A new app bot has been launched to give netizens access to accurate Covid-19 information in the fight against fake news.

Myanmar man arrested for border-post dodging
A foreign national has been arrested for allegedly helping three Thais skip a border checkpoint to illegally enter Chiang Rai province from Myanmar.

France wins approval to vaccinate older expats
Thai health authorities on Friday gave permission for France to send 10,000 Covid-19 vaccine doses here to be used on French and Belgian nationals aged 45 and over

FDA begins Pfizer approval process
Pfizer Thailand has submitted an application for the domestic use of its Covid-19 vaccine to the Thai Food and Drug Administration (FDA), while the Chulabhorn Royal Academy (CRA) expects to roll out its own private supply of Sinopharm’s vaccine on June 25.


 

Nieuws in fotobijschriften

Crystal methamphetamine worth about 135 million baht has been seized from a room at a resort in Songkhla and four suspects later arrested.

The arrests followed information about a delivery of drugs from Chon Buri province to a customer in Tak Bai district of Narathiwat. Border patrol police had raided a room at Kaoseng resort in tambon Khao Roopchang in Muang district of Songkhla on Tuesday afternoon following reports that members of the gang had checked in there.

There was no-one in the room, but there were several sacks found to contain 135kg of crystal meth worth about 135 million baht. The officers later tracked down four suspects and arrested them in Songkhla and Nakhon Si Thammarat provinces. They seized two cars and four mobile telephones as evidence.

Closely spaced solar-powered lamp posts topped with mythical kinnaree figures line both sides of a flooded street in tambon Racha Thewa of Samut Prakan province.

The Racha Thewa tambon administration organisation in Samut Prakan has been accused of overpaying for more than 6,000 solar-powered street lamps topped with mythical kinnaree figures. Critics say the TAO spent more than 642 million baht installing 6,773 lamp posts, and only one company was involved.

TAO chairman Songchai Nokkhamin insists everything about the project is above board. He said all procedures were properly followed in the bidding, purchase and installtion of the new street lights in his tambon.

Four Myanmar migrants en route to jobs in Malaysia, and their Myanmar guide, have been arrested in Sadao district of Songkhla. The guide Mong Fiew, 34, was apprehended in front of a convenience store in Sadao district on Wednesday afternoon as he arrived to buy supplies.

His arrest, by a unit of poice and soldiers, followed the earlier detention of four other Myanmar guides who named Mong Fiew as an accomplice.

He led the officials to his rented house in tambon Prik of Sadao district, where there were four other Myanmar nationals, three men and one woman. Two of them had passports, police said.

Bangkok’s Bang Rak district office has denied reports that 310 people were infected with Covid-19 at Lalai Sap market in Silom and that the market has been ordered closed indefinitely.

Contrary to widely spread reports, there have been just 13 infections at the market on Silom Soi 5 since May 26, the district office said on its Facebook page on Thursday. Nine family members were deemed at risk.

Health workers will conduct Covid-19 testing on 1,000 people who were at the market on Friday between 9am until 2pm, along with local residents, officials said.

The district has sought cooperation from vendors at the market to suspend trading for 3 days from June 10 until June 12 for deep-cleaning and mass testing.


 

Nieuws van de website 10-11 juni

• Het Centre for Covid-19 Situation Administration (CCSA) heeft donderdag 2.310 nieuwe besmettingen bekend gemaakt (inclusief 102 in gevangenissen en 38 uit het buitenland) en 43 nieuwe doden. Zij brachten het totaal aantal besmettingen sinds het begin van de pandemie vorig jaar op 187.538 en doden op 1.375.
De doden waren 31 mannen en 12 vrouwen in de leeftijd van 25 tot 91 jaar. Bangkok telde de meeste doden: 27, gevolgd door Samut Prakan ( 5), Nakhon Pathom (4) en Nakhon Sawan (2). Nonthaburi, Pathum Thani, Songkhla, Kanchanaburi en Sa Kaeo telden elk één dode.
De langste periode tussen ziekenhuisopname en overlijden bedroeg 48 dagen. Gemiddeld werden de patiënten 15 dagen behandeld.
Van de nieuwe besmettingen werden 1.467 vastgesteld in ziekenhuizen en 703 ontdekt tijdens actief testen in woonwijken. Bangkok telde de meeste nieuwe besmettingen: 788, gevolgd door Pathum Thani (308), Samut Prakan (209), Nonthaburi (132) en Prachuap Khiri Khan (94).
De in het buitenland besmette personen waren allen Thai. Eén kwam uit Engeland, de overigen uit Cambodja via de grenspost in Sa Kaeo.
Van het totaal aantal besmettingen zijn 139.287 patiënten hersteld en ontslagen uit een ziekenhuis, inclusief 3.035 de afgelopen 24 uur. 46.876 patiënten worden nog behandeld.

Update vrijdag: 2.290 nieuwe besmettingen (inclusief 294 in gevangenissen) en 27 nieuwe doden. De afgelopen 24 uur zijn 5.711 patiënten hersteld en uit een ziekenhuis ontslagen.

• Het nieuwe schooljaar begint op 14 juni, maar in Bangkok en drie aangrenzende provincies blijven de scholen gesloten, heeft het Center for Covid-19 Situation Administration donderdag bekend gemaakt. De leerlingen in Bangkok, Nonthaburi, Pathum Thani en Samut Prakan zijn ‘veroordeeld’ tot leren op afstand. Elders geldt in het land dat provinciale commissies voor overdraagbare ziekten de heropening van klaslokalen kunnen stopzetten als een gebied als onveilig wordt beschouwd vanwege Covid-19 besmettingen.

• Het consumentenvertrouwen heeft in mei een dieptepunt bereikt, als gevolg van de laatste en grootste uitbraak van het coronavirus tot nu toe, aldus het ministerie van Handel donderdag.
De consumentenindex van de University of the Thai Chamber of Commerce daalde in mei tot 44,7 punten tegen 46 in april, toen de derde golf uitbrak. De trage uitrol van vaccins en politieke onzekerheid hebben ook het vertrouwen van de consument in de aanjagers van economisch herstel ondermijnd, zegt UTCC-president Thanavath Phonvichai.
Verwacht wordt dat het consumentenvertrouwen de komende zes maanden zal toenemen vanwege het optimisme over een toename van vaccinaties en heropening voor buitenlandse bezoekers. Als de uitbraak deze maand onder controle kan worden gehouden, wordt de economische impact geschat op 500 miljard baht tot 800 miljard baht dit jaar. De handelsvertrouwensindex die in mei ook een laagterecord bereikte, zal dan eveneens toenemen.

Chili opent kolossale thermosolaire energiecentrale
Chili heeft de allereerste thermosolaire energiecentrale in Latijns-Amerika in gebruikt gesteld, een enorm complex genaamd Cerro Dominador in de Atacama-woestijn. De centrale vormt een stimulans voor het beleid van het land om tegen 2050 koolstofneutraal te zijn.
In een gebied van meer dan 700 hectare (circa 350 voetbalvelden oftewel 7 vierkante kilometer) omringen 10.600 spiegels een 250 meter hoge toren met daarop een ontvanger waarop de zonnestralen worden gereflecteerd.
Gesmolten zouten in de ontvanger absorberen de warmte die vervolgens wordt gebruikt om elektriciteit op te wekken – tot 110 megawatt – door middel van een stoomturbine.
In combinatie met een aangrenzende fotovoltaïsche installatie (zonnepanelen) kan het Cerro Dominador-complex 210 megawatt aan hernieuwbare energie produceren.
Een kenmerk van het project is dat de zouten tot 17,5 uur energie kunnen opslaan, waardoor het systeem 24 uur per dag kan blijven werken zonder direct zonlicht, zeggen de operators.

Pattaya’s Walking Street is seen deserted in January. The government has pumped vast amounts of money into the economy without much effect. Future generations will have to pick up the pieces and pay for the runaway debt.

Thailand’s schulden lopen gierend uit de hand

11 juni – Met een variatie op twee bekende filmtitels, Runaway bride en Runaway train, kopt Bangkok Post vandaag boven een opinieverhaal van hoogleraar Thitinan Pongsudhirak Thailand’s irresponsible runaway debt.

Leuke kop, maar allesbehalve leuke boodschap heeft hij want Thailand’s schulden zijn onverantwoordelijk op hol geslagen, zoals Google Translate vertaalt. Het uitgelicht citaat vat het bondig samen: The Prayut government is leaving a massive bill for younger Thais to repay over their lifetimes. No wonder they have been upset and took to the streets last year.

‘Uiteraard zijn dit buitengewoon moeilijke pandemie tijden’, schrijft Thitinan. ‘Alle landen hebben hun toevlucht moeten nemen tot fiscale purse strings en pump-priming om vangnetten te bieden en de vraag te ondersteunen in het licht van de verwoestingen van Covid-19.’

‘Het schuldenprofiel van Thailand is echter gestaag aan het eroderen sinds generaal Prayut de macht greep in de militaire coup van mei 2014. De fiscale losbandigheid van zijn regering dateert al jaren van vóór de pandemie.’

’t Is een interessant artikel dat ik graag als eerste noem in Nieuws uit Thailand en dat ik ter lezing aanbeveel. Schrik niet van de lengte. Klik op de kop.

BP heeft C-factor 5,9

11 juni – Bangkok Post telt vandaag dertien nieuwsberichten en –verhalen op de drie binnenland pagina’s van het eerste katern, maar netto zijn het 2,05 pagina’s door twee advertenties. Zeven berichten gaan direct of indirect over het coronavirus, wat een C-factor van 5,4 zou opleveren maar daar doe ik een halve punt bij omdat pagina 3 met virusnieuws opent.

De C-factor geeft op een 10-punts schaal de frequentie, omvang en plaats aan van de berichtgeving over alles wat met het coronavirus te maken heeft. De factor is omgekeerd evenredig met het genoegen dat ik beleef bij het bewerken van die berichten voor Nieuws uit Thailand.

De opening krant die zijdeling te maken heeft met miss Rona reken ik niet mee, want de focus van dat artikel ligt op politiek. Vice-premier Prawit scoffs at ‘early election’, zoals de kop luidt (to scoff betekent spotten). Hij zegt naar aanleiding van speculaties dat premier Prayut vervroegde verkiezingen gaat uitschrijven omdat de regering nog maar een jaar heeft om haar beloftes in te lossen: ‘Has the government already completed its term? If not, there is nothing.’

Aan illustratiemateriaal bevatten de pagina’s vier foto’s en een postzegelfoto (waarop Prawit staat). De twee grootste foto’s meten vier kolommen. Op de voorpagina lantaarnpalen in Samut Prakan die op zonne-energie werken. Deze zijn niet versierd met de mytische Kinnaree figuren die ik al in Nieuws in fotoberichten noemde, maar met vliegtuigen. Ook deze aanschaf ligt onder vuur vanwege de kosten.

De andere 4-kolommer toont een monnik die een injectie krijgt in Wat Bang Phli Yai Klang, eveneens in Samut Prakan. Het bijschrift zegt dat de tempel is toegevoegd aan de uitdijende lijst van vaccinatiepunten buiten ziekenhuizen.

Prawit spreekt met dubbele tong

11 juni – Vice-premier Prawit, tevens partijleider van regeringspartij Palang Pracharath, mag dan de mogelijkheid van vervroegde verkiezingen spottend hebben weggewuifd, volgens een bron heeft hij zijn parlementsleden opgedragen voorbereidingen te treffen voor verkiezingen, mogelijk begin volgend jaar, zonder een specifieke datum te noemen.

Chaiyan Chaiyaporn, docent politicologie aan de Chulalongkorn universiteit, acht begin volgend jaar waarschijnlijk want de regering heeft dan nog veertien maanden over van haar termijn. Tegen die tijd kan de regering profiteren van toenemend vertrouwen omdat het vaccinatieprogramma erin geslaagd is de pandemie te te bedwingen en groepsimmuniteit heeft gecreëerd, die leidt tot de complete heropening van het land en economisch herstel.

Lijkt me persoonlijk wishfull thinking, maar wie ben ik om een universitaire academicus tegen te spreken? Zover heb ik het nooit geschopt, ben niet verder gekomen dan een hogeschool, wat in het Engelse gradensysteem neerkomt op een bachelor’s graad.

Kort Nieuws vrijdag 11 juni

– Wat resteert aan nieuws dat u niet al hiervoor hebt gelezen? Enkele berichten over het coronavirus, een bericht over politiek en een bericht over corruptie. Het zijn de bekende ingrediënten van het Thaise nieuws. Ik noem weer de koppen plus een korte samenvatting.

Govt orders 20m doses of Pfizer jab
The government has approved the order of 20 million doses of the Pfizer coronavirus vaccine.

Emergency Covid loan approved by big margin
MPs on Thursday voted 270-196 to allow the government to borrow 500 billion baht for various Covid-19 projects.

UN urges clampdown on precursor traffic
The United Nations Office on Drugs and Crime has urged regional governments to focus on suppressing precursor substance trafficking to end the cross-border trade of drugs.

Four nabbed with ‘ice’ haul
Songkhla: Police arrested four people and seized a large quantity of crystal meth or ya ice worth 135 million baht that had been smuggled from Chon Buri and was destined for Narathiwat.

TAO’s solar lamps spend under fire
SAMUT PRAKAN: A local administrative organisation has been accused of overpaying for more than 6,000 solar-powered street lamps topped with mythical kinnaree figures.

Alpha variant ‘88% dominant’ in kingdom
Almost 90% of the coronavirus cases found in Thailand are of the Alpha coronavirus variant first found in the United Kingdom.

Crackdown on workers moving between sites
Soldiers and police will combine forces to keep an eye on construction camp sites in Bangkok after some workers were relocated despite orders for them to stay put.

Ex-prosecutors face bribe charge in Phuket case
Two former public prosecutors based in Phuket have been indicted in connection with demanding a bribe from a private company accused of encroaching on a national park, according to the Office of the Attorney-General (OAG).

Don talks vaccine aid with China
Deputy Prime Minister and Foreign Minister Don Pramudwinai has asked China to provide further support for Thailand’s vaccine procurement needs.

AstraZeneca says ‘working’ with SE Asian nations on vaccine deliveries
AstraZeneca says it is working closely with Southeast Asia governments to ensure its Covid-19 vaccine is supplied “as quickly as possible”, after reported delays in deliveries of orders from a Thai plant.


 

Nieuws in fotobijschriften

Any proposed restructure of the vehicle excise tax should not affect the country’s product champion, the one-tonne pickup, says a source at the Excise Department who requested anonymity.

The source said if the tax change targets only battery electric vehicles (BEVs), there is concern this might cause car manufacturers to relocate production bases from Thailand to other countries to produce internal combustion engine vehicles or oil-powered cars to serve countries that do not have a vast electricity infrastructure network.

The source said Thailand is among the world’s leading producers of one-tonne pickups, which should not be developed as electric vehicles (EVs). This is because they are primarily produced to carry heavy loads and often travel in remote areas where charging stations are not available.

The source said Thailand’s policy of promoting EVs should focus on passenger cars.

A new cluster of 180 Covid-19 infections, mostly people employed in the construction of a large department store, has been found in Phra Nakhon Si Ayutthaya district of Ayutthaya.

Provincial governor Panu Yaemsri issued an urgent order to lock down both the NMC Conland workers’ camp and the construction site, effective from late Tuesday night until further notice.

There were 563 workers at the camp, 67 Thais and 396 from Cambodia and Myanmar, Mr Panu said. Thirty-four vendors who did business with the camp were deemed at risk. Active case finding on June 7 showed 180 of them were infected with Covid-19.

Five Myanmar nationals on their way to Malaysia were arrested in Hat Yai district of Songkhla on charges of illegal entry on Tuesday night. Their Myanmar guide was also arrested.

They were found hiding in a shelter at a rubber plantation in tambon Thung Lung by a combined civilian-police-military patrol. The job seekers said they had paid 15,000 baht each to job brokers.

A 42-year-old jobless man has been arrested for stealing money from a donations box at a local hospital in Samut Sakhon. Teerasak Booncharoen was taken into custody at a house in tambon Tha Mai of Krathum Baen district Tuesday night.

He was wanted under an arrest warrant for smashing a donations box on the second floor of Krathum Baen Hospital and making off with about 10,000 baht in cash on May 27.

France (foto) and Belgium further relaxed their Covid-19 restrictions Wednesday, allowing restaurants and cafes to serve indoors, while the United States eased travel warnings for dozens of countries as vaccinations boost hopes of a return to normal life.

The pandemic’s impact on life around the planet was also illustrated Wednesday with a shake-up of the list of the world’s most liveable cities, with Auckland rocketing to the top on the back of New Zealand’s successful coronavirus response.

With more than 3.7 million lives lost globally, many nations are still struggling to contain their coronavirus outbreaks, but the rapid vaccine rollout in wealthier parts of the world such as Europe is allowing the return of some activities considered unthinkable just a few months ago.

Packs of crystal methamphetamine, 750 grammes in total, were found hidden among motorcycle parts in a parcel en route to Australia at Suvarnabhumi airport on Tuesday.

Penguins mate in their enclosure at the Sea Life Bangkok Ocean World aquarium in Bangkok.

Medical staff celebrate the closure of the field hospital at Chiang Mai International Exhibition and Convention Centre on Wednesday.

Chiang Mai has announced the closure of its last field hospital at Chiang Mai International Exhibition and Convention Centre after doctors sent the final two patients home on Wednesday following their full recovery from Covid-19. The decision came after the province had seen new infections drop to single digits and planning begin for reopening to fully vaccinated tourists.

All staff working at the field hospital will be withdrawn to their hospitals next Tuesday but all the equipment will not be moved out until the end of this month in case the coronavirus situation worsens. While new patients will for now be treated at regular hospitals, the field hospital can be reopened within days if new clusters emerge.

The field hospital has treated more than 2,500 patients since it was set up on April 9. New coronavirus transmissions in Chiang Mai have dwindled since last month. It reported only one new case on Wednesday, taking the tally of new cases to 4,107 since the third outbreak began in April. Other field hospitals in the province, including the one at Chiang Mai Unviersity, have also been closed.

A team of investigators on Wednesday gathered evidence (foto) related to the death of Veeraphan “Pleum” Tamklang, 22, a second-year student in the civil engineering faculty at Rajamangala University of Technology Tawan-ok. The university’s CCTV footage reportedly captured the moment on May 27 that Veeraphan entered the building with his friends at 8pm, and when the now badly-injured student was carried out of the building an hour later.

Veeraphan was first admitted to Hua Chiew Hospital before being transferred to Maharat Nakhon Ratchasima Hospital, where he was pronounced dead later on Saturday. The doctor determined that the cause of death was a pulmonary embolism, raising doubts among his family as Veeraphan had appeared in good health.

The police said that after reviewing the CCTV footage and questioning witnesses, they believed there was sufficient evidence to seek arrest warrants for the 12.

SEOUL: South Korea is eyeing travel bubble agreements with Singapore, Thailand, Taiwan, Guam and Saipan that will allow group trips as early as July for fully vaccinated people.

Under the proposal, the bubbles would be limited between Incheon airport and a designated airport in the second country. It would mark the first step in the recovery of South Korea’s tourism and airline markets, the ministry said.

The government has been in talks with Singapore and Taiwan to sign such exclusive travel partnership and plans to add locations like Thailand, Guam and Saipan, Pulse reported.

Vaccinated South Koreans can plan overseas vacation as agency-arranged tours will become possible as early as next month through travel bubble arrangements, under which quarantine mandates are waivered, with relatively virus-safe countries like Singapore and US resort territories of Guam and Saipan.

There is little hope of attracting Chinese travellers to Thailand under the sandbox scheme during Golden Week in October as long as the country continues to report more than 2,000 new infections per day, says the Association of Thai Travel Agents (Atta). The group said vaccine diplomacy by China and the US may also affect the tourism situation.

In addition to the ongoing third wave in Thailand, southern Chinese metropolis Guangzhou imposed strict travel restrictions to curb the Delta Covid virus first detected on the mainland, said Atta president Sisdivachr Cheewarattanaporn.

“We can assume the Chinese government will prioritise safety, extending a 21-day quarantine for those returning to China from overseas,” he said.


 

Nieuws van de website 9-10 juni

• Het Centre for Covid-19 Situation Administration heeft woensdag 2.680 nieuwe besmettingen bekend gemaakt (inclusief 280 in gevangenissen en 11 uit het buitenland) en 35 nieuwe doden. Ze brachten het totaal aantal besmettingen sinds het begin van de pandemie vorig jaar op 185.288 besmettingen en doden op 1.332.
De nieuwe doden waren 24 mannen en 11 vrouwen in de leeftijd van 42 tot 89 jaar. Bangkok telde de meeste nieuwe doden: 26, gevolgd door twee elk in Nonthaburi, Phetchaburi en Samut Prakan en één elk in Chachoengsao, Pathum Thani en Amnat Charoen.
Eenentwintig slachtoffers hadden een hoge bloeddruk, twaalf waren besmet door familieleden.
Van de nieuwe binnenlandse besmettingen werden 1.457 vastgesteld in een ziekenhuis en 932 door actief testen in woonwijken. Bangkok telde de meeste besmettingen: 1.096, gevolgd door 491 in Samut Prakan, 132 in Nonthaburi, 91 in Prachuap Khiri Khan, 61 in Pathum Thani, 42 in Samut Sakhon, 40 in Chon Buri, 37 in Chachoengsao, 35 in Ayutthaya en 34 in Ratchaburi.
In Samut Prakan verspreidde het virus zich in alle districten, in Nonthaburi werden de nieuwe besmettingen vastgesteld in een bouwvakkerskamp, in Hua Hin (Prachuap Khiri Khan) in een fabriek van ananas in blik, in Pathum Thani op de Simummuang market, in Phetchaburi in de Cal-Comp Electronics (Thailand) fabriek, in Ayuttha in een bedrijf van medische apparatuur en ten slotte in Ban Pong (Ratchaburi) in een noedelfabriek.
De in het buitenland besmette personen kwamen uit Cambodja (5), Maleisië (3), de Verenigde Arabische Emiraten en Ethiopië .
De 280 nieuwe besmettingen in gevangenissen bestonden uit 223 in Nonthaburi, 49 in Chachoengsao, vijf in Songkhla, twee in Bangkok en één in Chiang Rai.
Op dinsdag werden 47.644 patiënten behandeld in ziekenhuizen, van wie 1.286 ernstig ziek waren en 355 beademd werden. De afgelopen 24 uur zijn 4.253 patiënten hersteld en uit een ziekenhuis ontslagen.

Update donderdag: 2.310 nieuwe besmettingen (inclusief 102 in gevangenissen) en 43 nieuwe doden. Zij brachten het totaal aantal besmettingen sinds het begin van de pandemie vorig jaar op 187.538 en doden op 1.375.

• Vietnam is van plan de 31e Southeast Asian Games van dit jaar uit te stellen, daar het land worstelt met een nieuwe virusuitbraak. De regionale Olympische Spelen worden gehouden in Hanoi en op elf andere locaties – sommige in het epicentrum van de nieuwe Covid-19-golf – van 21 november tot 2 december.

‘Het Olympisch Comité van Vietnam, de gastheer voor SEA Games 31, heeft een brief naar de deelnemende landen gestuurd om hen te informeren over zijn voorstel om de spelen tot juli 2022 uit te stellen vanwege de gecompliceerde situatie van de Covid-19-pandemie”, aldus Phap Luat Online.

De SEA Games Council, gevestigd in Bangkok, zal woensdag bijeenkomen om een beslissing te nemen.

• Thailand mikt dit jaar op drie miljoen buitenlandse toeristen, gekoppeld aan een gefaseerde heropening voor gevaccineerde bezoekers later dit jaar, is de verwachting van de Tourism Authority of Thailand (TAT). Het aantal is lager dan de vier miljoen die de TAT in april voorspelde, toen de grootste uitbraak met het coronavirus in het land tot nu toe opdook.
Na de lancering van een massale vaccinatiecampagne op maandag, zal het land volgende maand ingeënte buitenlandse toeristen zonder quarantaine toelaten op het vakantie-eiland Phuket. Het gaat om een proefproject waarna negen andere provincies volgen.
De meeste van de drie miljoen toeristen worden verwacht in het laatste kwartaal, met uitgaven die worden geschat op 240 miljard baht tot 300 miljard baht, zegt TAT loco-gouverneur Siripakorn Cheawsamoot.

• Uit onderzoek naar 12 van de 28 sterfgevallen die zich hebben voorgedaan nadat mensen waren gevaccineerd, is gebleken dat hun dood weliswaar samenviel met de inenting, maar er niets mee te maken had. Het waren toevallige gebeurtenissen, aldus Chawetsan Namwat, directeur gezondheidsrisico’s en ziekten in noodsituaties van het Department of Disease Control woensdag.
Het bepalen van de exacte doodsoorzaak was in alle gevallen een tijdrovend proces waarbij rekening is gehouden met de medische behandelingsdossiers van de patiënten, autopsierapporten en resultaten van laboratoriumtests.
Van de 12 patiënten leden er acht aan een acuut coronair syndroom (plotselinge verminderde bloedtoevoer naar het hart), één had immuuntrombotische trombocytopenische purpura (een bloedziekte), één een longembolie (longbloedstolsel), één purulente meningitis en één een intra-abdominale aneurysma.
‘De sterfgevallen waren het gevolg van ernstige ongewenste symptomen en waren niet het gevolg van het ontvangen van het vaccin. Mensen kunnen er zeker van zijn dat de vaccins veilig zijn’, zegt Chawetsan. Naar de 16 andere sterfgevallen wordt nog onderzoek gedaan.

Overpeinzing

10 juni, 7:18 uur – Laat hem maar komen, de fabeltjeskrant, het leugenaartje van Thailand. Ik zal het allemaal braaf doorgeven wat die schrijft met als waarschuwing: niets is waar, tenzij het waar is. De leukste foto die ik op de BP website tegenkwam toen ik gisteren de voorproductie maakte, toont twee pinguins die hét doen.

Of die geweigerd wordt wanneer ik hem doorplaats op Facebook bij mijn samenvatting van Nieuws uit Thailand, weet ik niet. Feestboek, zoals een kennis van mij het rioolputje noemt, is behoorlijk preuts. De grens van wat mag en niet mag ligt bij het tonen van de tepel.

Om 7:32 uur kwam hij met een paginabrede openingskop More supplies needed: Anutin en een vierkoloms foto waarop mijn favoriete prinses Sirindhorn een krans legt bij het standbeeld van koning Rama VIII, die op 9 juni 1946 overleed. Ze zit niet meer in een rolstoel, dus is hersteld van wat een verstuikte voet is genoemd toen ze haar broer hekelde over zijn tweede vrouw. Voorts een infographic met als kop Latest surges. De pinguins staan er niet bij.

Dat meer vaccins nodig zijn, verbaast me niet, want Thai kunnen niet rekenen. Leg ze een rekensom als 7×8 voor en ze grijpen in paniek naar hun zakjapannertje om erachter te komen dat het antwoord 56 luidt. Hoofdrekenen staat niet op op het rooster van Thaise scholen. Engels ook niet, dat is me althans nog nooit gebleken wanneer ik boodschappen doe bij 7-Eleven.

Kata Beach in Phuket during the tourism slowdown caused by the Covid-19 pandemic. 

Phuket Tourism Sandbox wordt een flop

10 juni – Laat ik vandaag eens beginnen om het optimisme te temperen dat de Phuket Tourism Sandbox regeling het begin inluidt van het herstel van het toerisme. Het ministerie van Toerisme en Sport heeft zijn voorspelling van 29.700 buitenlandse toeristen in de eerste maand al gehalveerd, omdat ze nu niet zeven dagen verplicht zijn op het eiland te blijven, maar veertien dagen. Dat schrijft BP in de opening van het Business katern.

Eerdere berichten meldden dat ze alleen mogen logeren in hotels die een Safety Health & Administration Plus certificaat hebben, driemaal een swab test (uitstrijkje uit de neus) krijgen en zich moeten houden aan de DMHTTA-regel: distancing, mask-wearing, hand-washing, temperature testing, Covid testing and mobile app use. Pas na die veertien dagen mogen ze van het eiland af.

Maar ik voorspel u dat zelfs die voorspelde 14.850 niet zullen komen. Uit Europa komt geen hond, uit Aziatische landen misschien een handjevol, alhoewel Chinezen na terugkeer 21 dagen in quarantaine moeten.

En er is nog een horde, zoals blijkt uit het tweede artikel op de pagina. Weliswaar hebben internationale luchtvaartmaatschappijen (volgens de krant zelfs many, hetgeen me een slag in de lucht lijkt) laten weten vanaf juli op Phuket te willen gaan vliegen, maar binnenlandse maatschappijen zijn terughoudend want de gammele regelgeving en onstabiele vraag naar toerisme vormen een obstakel.

BP heeft C-factor 7

10 juni – Bangkok Post telt vandaag vijftien nieuwsberichten en –verhalen op de drie binnenlandpagina’s van het eerste katern plus de rubriek In Brief met drie kortjes in een halve kolom. Netto zijn het ook drie pagina’s want advertenties ontbreken. Negen berichten gaan direct of indirect over het coronavirus, wat een C-factor van 6 zou opleveren, maar omdat de voorpagina in zijn geheel uit virusnieuws bestaat doe ik er een puntje bij.

De C-factor geeft op een 10-punts schaal de frequentie, omvang en plaats aan van de berichtgeving over alles wat met het coronavirus te maken heeft. De factor is omgekeerd evenredig met het genoegen dat ik beleef bij het bewerken van die berichten voor Nieuws uit Thailand.

Aan illustratiemateriaal bevatten de pagina’s acht foto’s, één postzegelfoto en de infographic Latest Surges. De drie grootste foto’s meten vier kolommen. De foto met de prinses (niet op de erwt maar met de genezen verstuikte voet) kent u al.

De tweede foto in het hart van pagina 2 toont een verpleegster die injectienaalden in gereedheid brengt in de Show DC Mall in Bangkok, een van de plaatsen waar werknemers die verzekerd zijn via het Social Security Fund worden gevaccineerd.

De 4-kolommer die bovenaan pagina 3 staat, toont beschermende kleding met daaraan gekoppeld een air-purifying respirator (PARR) die wordt geshowd in het Bhumibol Adulyadej ziekenhuis met enkele personeelsleden als toeschouwer. De koningin heeft achttien van zulke pakken gedoneerd.

Vaccinatiecampagne verloopt moeizaam

10 juni – De vaccinatie campagne in Bangkok gaat bepaald niet van een leien dakje. Sommige mensen moeten uren wachten op een injectie en in winkelcentrum Bang Khae dat gisteren een bezoek kreeg van minister Anutin (Volksgezondheid), waren slechts 500 doses beschikbaar, hoewel het centrum er drieduizend personen per dag kan inenten.

De minister kon niet uitleggen waardoor dit kwam, alhoewel vorige week toch twee miljoen doses aan Bangkok waren verstrekt voor de campagne die maandag begon. Maar er gloort hoop, als we Anutin mogen geloven: Er gaan meer Covid-19 vaccin voorraden voor Bangkok gezocht worden omdat de vraag naar het vaccin toeneemt en de uitbraak situatie in de hoofdstad kritiek blijft.

‘Als de uitbraaksituatie in Bangkok volledig onder controle is, zou de situatie in alle andere delen van het land ook drastisch moeten verbeteren’, zegt hij hoopvol. Meer weten? Lees: More supplies needed

Er gaat nog meer mis. In een tweede bericht zegt de Maleisische minister Khairy Jamaluddin (Wetenschap) te verwachten dat leveringen van AstraZeneca Covid-19-vaccins die in Thailand zijn vervaardigd, vertraging zullen oplopen. Hoe lang de leveringen zouden worden vertraagd en hoeveel zendingen zouden worden beïnvloed, zei hij niet.

Ook andere landen In Zuidoost-Azië melden vertragingen met leveranties door Siam Bioscience, dat het vaccin in licensie maakt voor AstraZeneca. U weet wel, het bedrijf dat eigendom is van de koning en dat voor het eerst vaccins maakt.

AstraZeneca heeft tot dusver 1,8 miljoen in het binnenland geproduceerde doses aan de Thaise autoriteiten overhandigd en zei vorige week dat er in juni nog meer op komst zijn, maar leveringen aan andere Zuidoost-Aziatische landen zouden in juli beginnen. Siam Bioscience reageerde woensdag niet meteen op een verzoek om commentaar. Meer weten? Lees: Malaysia says delivery of Thai-made AstraZeneca vaccines delayed

Nog meer gezeur in een derde bericht, waarin gouverneur Jirakiat Phumsawat van Kanchanaburi kritiek pareert nadat slechts tien personen in het district Sangkhla Buri waren ingeënt. Hij zei gisteren dat zij de enigen waren die zich hadden geregistreerd. Op de Mor Prom app hadden slechts weinigen zich opgegeven.

Een probleem met voorraden is er niet want de provincie heeft 7.500 doses ontvangen. Die zijn gegaan naar al degenen in de dertien districten die de app hebben gebruikt om zich te registreren. De regering, zei hij, heeft hem verzekerd dat meer vaccins naar de provincie worden gestuurd, maar hij wist niet wanneer ze arriveren.

Kort Nieuws donderdag 10 juni

– Ik besluit weer Nieuws uit Thailand met een overzicht van nieuws dat u niet al kent en nieuws dat u al kent en bijgewerkt is. Lees de berichten op de website of volsta met de samenvatting.

Woman dies after AZ shot, probe starts
Public Health Minister Anutin Charnvirakul has vowed a probe into the death of a 46-year-old woman, the first since the nationwide vaccine rollout kicked off on Monday with AstraZeneca used as the main vaccine.

Cops probe hazing that led to death
Police are preparing to seek arrest warrants against 12 senior students at Rajamangala University of Technology Tawan-ok, for allegedly being involved in a group beating of a second-year engineering student, which later led to his death.

Ministry explains US aid ‘mystery’
The Foreign Ministry has explained details of the US’s assistance to Thailand to fight Covid-19 and insisted parliamentary committees have been informed of the issue.

PPC names pick for top lawman
The Public Prosecutor Commission (PPC) has unanimously backed Singchai Thaninson to be the country’s 16th attorney-general, Office of the Attorney-General spokesman Prayuth Phetkhun said yesterday.

CP vows to meet goal of zero waste
Charoen Pokphand (CP) Group has reaffirmed its commitment to becoming a carbon-neutral and zero-waste organisation during a recent Asean-UK Race to Zero Dialogues forum.

PM vows Aids solutions
Prime Minister Prayut Chan-o-cha yesterday pledged at the High Level Meeting on HIV/Aids that Thailand is ready to solve the HIV epidemic problems and participate in this year’s political declaration on HIV/Aids.

•  Govt defends B500bn executive loans decree
Finance Minister Arkhom Termpittayapaisith on Wednesday defended the executive decree to borrow 500 billion baht to combat the public health crisis, insisting the loan would not exceed the public debt ceiling.

Koh Samet boasts 100% target jab rate
The Public Health Ministry says the Covid-19 vaccination campaign has achieved a 100% success rate among its target group at Koh Samet in Rayong.

Cluster of 180 found in Ayutthaya
AYUTTHAYA: A new cluster of 180 Covid-19 infections, mostly people employed in the construction of a large department store, has been found in Phra Nakhon Si Ayutthaya district.

Sinopharm price is B888: CRA
The Chulabhorn Royal Academy (CRA) has set the price of the Covid-19 vaccine procured from China’s state-owned Sinopharm at 888 baht per dose, CRA secretary-general Nithi Mahanonda said yesterday.

Prawit tells officials to clamp down on fake news
Deputy Prime Minister Prawit Wongsuwon has instructed the Ministry of Digital Economy and Society (DES) and security agencies to take tough action against those who spread fake news.

Phuket seeks funds for app to track foreign tourists
Phuket is seeking funds and technical support from the government to develop a mobile application to track tourists visiting the island from next month under the Phuket Sandbox tourism reopening programme.


 

Nieuws in fotobijschriften

Map Ta Phut Industrial Estate office in Rayong is scheduled to become a vaccination venue for factory workers.

A BTS skytrain is set to pass through Saint Louis station on Sathorn Road in Bangkok. The Thai capital ranked 49th overall in the latest survey by Kisi.(Zie de infographic Best Balance)

Payon Charoensuk, seated right, chairman of the TAO of tambon Nong Hong in Chon Buri’s Panthong district, and Boonmee Putthaprasertson, seated left, chief of the TAO’s engineering office, are arrested at the Nong Hong TAO office on Monday on bribery charges.

Counter Corruption Division (CCD) commander Pol Maj Gen Jaroonkiat Pankaew said the CCD had received a complaint from Korakot Hathaisantatham, 49, an executive of Thai Yoowon Electronics Co Ltd, alleging that Mr Payon had demanded 80,000 baht from him in return for the TAO issuing a letter approving the company’s request to modify a building. Without the letter, the company could not commence the alterations.

A restaurateur and his customers in Hat Yai district of Songkhla have been held for violating the provincial Covid-19 ban on liquor consumption. Hat Yai district chief Chawakit Suwankhiri took action immediately after receiving a complaint late Monday night that people were having a party and drinking at Khrua Pattakhan Ban Thung restaurant on Rattana Uthit Road.

Ten people were held, including restaurant owner Sopha Sutthisan. Liquor bottles, beer and a receipt of 1,260 baht were found at the place. Since records showed local officials had already warned the operator about the ban three times, they decided to take legal action against her this time.

A fire rages through 11 commercial buildings used as a cosmetic product warehouse in Thanyaburi district, Pathum Thani in the early hours of Tuesday. Nobody was injured in the fire that causes more than 50 million baht in damage.

Industries sentiment dropped for a second straight month in May, hitting an 11-month low, due to the third wave of coronavirus infections and a slow vaccine rollout, the Federation of Thai Industries (FTI) said on Tuesday.

“The third wave has yet resolved while new clusters continue to emerge, especially in factories, affecting the manufacturing sector. Vaccinations have also been slow,” FTI chairman Supant Mongkolsuthree told a briefing.

The index for the next three months, however, picked up from April on optimism over the government’s economic stimulus packages and increased exports, a key driver of Thai growth.

The FTI urged the government to accelerate the vaccinations to create herd immunity, plus introduce additional financial measures to support smaller businesses, particularly in the tourism sector, which has yet to recover.

The owner of a lumber plant and three employees have been arrested in Kanchanaburi for operating the business without a licence in contravention of the Forestry Act. Timber plant operator arrested in Kanchanaburi

Consumer protection police seized a large number of fake cosmetics in a raid on a warehouse in Bangkok’s Bang Bon district on Tuesday. The warehouse owner was arrested. Fake cosmetics seized in warehouse raid

Covid-19 vaccine recipients wait while their condition is monitored for 30 minutes after inoculation at Big C store in Romklao district, Bangkok, on Tuesday.

Tourists at Maenam Beach in Koh Samui, Surat Thani province, in September last year.

Koh Samui is seeking to follow the examples of Phuket and Chiang Mai by getting regulatory approval to reopen to tourists in the near future.

The island’s Tourism Promotion Association representatives were scheduled to meet on Tuesday with Tourism Authority of Thailand governor Yuthasak Supasorn and Tourism and Sports Minister Phiphat Ratchakitprakarn to reiterate the island’s readiness to open its doors on July 1.

The final decision, however, rests with the Centre for Covid-19 Situation Administration (CCSA).

People get their Covid-19 vaccine shots at Vachira Hospital in Phuket on Monday.

Medical workers monitor the condition of Covid-19 patients through surveillance cameras at the field hospital in the IMPACT convention and exhibition complex in Nonthaburi province on Tuesday.

Nieuws in infographics

Hong Kong, Singapore and Bangkok are home to the most overworked people in major cities in the world, according to a new study on work-life balance by Kisi, a US-based mobile access technology specialist. Lees verder: Balance lacking in Bangkok

Thailand remains a regional and global outperfomer in the recently updated Autos Production Risk/Reward Index (RRI) by Fitch Solutions. This reflects low average wages and a sound automobile policy that offers automakers an attractive production base. Lees verder: Auto outlook good


 

Nieuws van de website 8-9 juni

• Het Centre for Covid-19 Situation Administration heeft maandag 2.662 nieuwe besmettingen bekend gemaakt (inclusief 534 in gevangenissen en 16 uit het buitenland) en 28 nieuwe doden. Zij brachten het totaal aantal besmettingen sinds het begin van de pandemie vorig jaar op 182.148 besmettingen en 1.297 doden.
De 28 doden waren elf mannen en zeventien vrouwen in de leeftijd van 40 tot 92 jaar. Bangkok telde de meeste doden: 23, gevolgd door één elk in Chachoengsao, Nakhon Ratchasima, Ratchaburi, Pathum Thani en Surat Thani. Vijftien hadden een hoge bloeddruk, veertien waren besmet door familleden.
Van de nieuwe besmettingen zijn 1.495 vastgesteld in ziekenhuizen en 617 door actief testen in woonwijken. Bangkok telde de meeste nieuwe besmettingen: 1.098. gevolgd door 269 in Samut Prakan, 80 in Pathum Thani, 77 in Nonthaburi, 75 in Samut Sakhon, 69 in Chon Buri, 58 in Nakhon Pathom, 55 in Trang, 49 in Phetchaburi en 39 in Chachoengsao.
Bangkok telt thans 74 clusters in 35 districten, inclusief 20 besmettingen bij Samor Thong Garment Co in het district Bang Khae, 36 in het bouwvakkerskamp van Ritta Co en 33 bij Pre-Built Plc in het district Yannawa, en 349 in het bouwvakkerskamp 195 in het district Huai Khwang.
De nieuwe besmettingen in gevangenissen zijn geconstateerd in de Bang Kwang Central Prison (415), Chachoengsao Central Prison (115) en Klong Prem Central Prison (4).
Maandag werden nog 49.252 patiënten behandeld, van wie 1.281 ernstig ziek waren en 359 beademd werden. ‘Het aantal ernstig zieken in Greater Bangkok lijkt toe te nemen’, zegt CCSA-woordvoerder Taweesilp. 2.483 patiënten zijn genezen en ontslagen uit een ziekenhuis.

Update woensdag: 2.680 nieuwe besmettingen (inclusief 280 in gevangenissen) en 35 nieuwe doden. 4.253 patiënten zijn de afgelopen 24 uur hersteld en uit een ziekenhuis ontslagen.

• Chon Buri heeft dinsdag 69 nieuwe besmettingen bekend gemaakt, waarvan 36 gekoppeld waren aan zes clusters, in vier districten – Muang, Si Racha, Bang Lamung en Phan Thong – en onder personen die afkomstig waren uit de provincies Rayong, Chachoengsao en Samut Prakan.
De zes clusters waren woonruimten voor migranten (22 infecties), een ijsfabriek (3), een fabriek (1), Bang Sai wijk (6), de Talad Mai markt (3), Celeraise Co (1)
De andere besmettingen waren 13 die in contact waren gekomen met besmette familieleden, 8 die de ziekte op hun werkplek hadden opgelopen en 3 die contact hadden gehad met besmette migranten. Nog eens acht liepen de ziekte op door eerder bevestigde besmettingen en één werd onderzocht, meldt het provinciaal volksgezondheidsbureau op zijn Facebook-pagina.
Chon Buri telt in totaal 5.078 besmettingen, waarvan 4.169 patiënten nog behandeld worden. Er zijn 30 doden gevallen.

• Alle zes gevangenissen in Korat zijn vrij van Covid-19, en alle gevangenen zijn negatief getest op het virus, aldus gouverneur Kobchai Boon-orana dinsdag na een videoconferentie met de hoofden van de zes gevangenissen van de Nakhon Ratchasima Central Prison.
De gevangenissen zijn de Nakhon Ratchasima Central Prison met 2.853 gevangenen; Khlong Phai centrale gevangenis (4871), Nakhon Ratchasima Women Correctional Institution (2.373), Si Khiu-gevangenis (1416), Bua Yai-gevangenis (1.233) en de Khao Prik-gevangenis in het district Si Khiu met 5.427 gevangenen.
Kobchai , sinds een week gouverneur, zegt dat actieve opsporing van gevallen in alle zes faciliteiten geen Covid-19-infecties had gedetecteerd. Hij maakt zich geen zorgen over de verspreiding van het virus onder de gevangenen, aangezien bezoeken van buitenstaanders waren opgeschort.
Wat hem zorgen baart, is dat het virus binnengebracht zou kunnen worden door gevangenisbeambten. Om dit te voorkomen, worden alle beambten elke 14 dagen getest op Covid-19. Zij en hun families hebben de instructie gekregen om risicogebieden te vermijden.
Nieuwe gevangenen, gevangenen die naar het ziekenhuis worden gebracht en degenen die naar buiten worden gebracht voor rechtszittingen, worden bij binnenkomst 14 dagen in quarantaine geplaatst. De meeste gevangenisbeambten zijn ingeënt. Het Corrections Department is van plan om alle gevangenen te inenten.

• Premier Prayut heeft dinsdag toegegeven dat er aanvankelijke vertragingen waren in de massale Covid-19-vaccinatiecampagne van de regering die maandag werd gelanceerd, maar hij beloofde dat dit zou verbeteren naarmate er meer vaccins worden geleverd.
‘Ik moet mijn excuses aanbieden aan iedereen die ongemak of veranderingen heeft ervaren’, zei hij na een kabinetsvergadering in het Government House. Hij zei dat er beperkingen waren in de distributie van Covid-19-vaccins omdat de overheid geleidelijk leveringen ontving, niet de hele gecontracteerde hoeveelheid in één keer.
‘De regering zal proberen om zoveel mogelijk vaccins aan te schaffen en niet alleen te wachten op gecontracteerde vaccins. Ik geloof dat er volgende maand meer vaccindoses zullen worden afgeleverd en dat de diensten bij inentingsstations in provincies gemakkelijker zullen worden beheerd. We willen niet dat mensen die zich hebben aangemeld voor vaccinatie nog meer vertraging oplopen.’

• Het kabinet heeft de Covid-19-testperiode voor migranten uit drie landen met 90 dagen verlengd, omdat medische hulpverleners overwerkt zijn en geen tijd hebben om ze te testen. De deadline wordt verlengd van 16 juni tot 13 september, zodat ze een ziektekostenverzekering en werkvergunning kunnen aanvragen.

• De provincie Prachuap Khiri Khan heeft dinsdag 27 nieuwe besmettingen bekend gemaakt, waarvan 26 in de pluimveefabriek Sahachai Poultry Food Co in Hua Hin zijn vastgesteld: vijf Thais en 21 Myanmarezen. De fabriek telt nu in totaal 99 besmettingen. Alle 285 arbeiders zijn in quarantaine geplaatst. De nieuwe gevallen brengen het totale aantal infecties in de provincie op 1.838, waarvan 1.619 volledig hersteld en ontslagen zijn uit een ziekenhuis.
Op maandag, de eerste dag van de landelijke Covid-19 vaccinatiecampagne, zijn 12.082 personen ouder dan 60 jaar en anderen met chronische ziekten, gevaccineerd oftewel 87 procent van de doelstelling van 13.866 personen. Na de injectie ontwikkelden 115 personen enige reactie, meestal hypertensie (87) of duizeligheid (17). Andere symptomen waren misselijkheid, rillingen of uitslag.
Tot nu toe zijn circa 60.000 personen in de provincie ingeënt: 47.000 hebben hun eerste dosis gekregen, 12.000 hun tweede dosis.

Overpeinzing

9 juni – Uit de veren om 6:40 uur. Sta nog niet stevig op mijn stelten. Good Morning Thailand, het journaal van Mono29, toont weer de gebruikelijke beelden van mensen die geprikt worden, van mensen die geduldig in de rij staan, afgewisseld door previews van films en reclame. De previews tonen standaard geweldscènes, de reclames zijn al net zo saai als in Nederland. Nimmer hebben ze mij tot een aankoop verleid.

Heb gisteravond gratis gedineerd in restaurant Pride in Silom 4. Aardige geste van de baas, een Australiër, weet ik. Ik mocht kiezen uit de gerechten die waren gefotografeerd. Waarvoor weet ik niet: misschien voor een nieuwe menukaart of voor de diashow op een beeldscherm. Ik was de enige klant. Dat mag ongezellig zijn, maar het vormt wel een garantie tegen besmetting. De spaghetti was smakelijk.

Ga er vandaag weer naar toe. De menukaart biedt een ruime keuze met Spaanse en Thaise gerechten. Ben al vertrouwd met de tortilla, ham croquettes, olijven en massaman chicken. Allemaal van een perfecte kwaliteit. Thaise garnalen zijn aan mij niet besteed, zijn droog en taai. Liever gamba’s maar die staan niet op de kaart.

7:19 uur Het kan niet lang meer duren voordat de krant naar mijn kamer wordt gebracht. Die zal wel weer een hoge C-factor hebben, een cijfer dat mijn genoegen aangeeft bij het bewerken van de virusberichten. Hoe hoger de factor, hoe minder plezier. Tot nu toe was 8 (op een 10-puntsschaal) de hoogste score.

7:30 uur Nog geen krant. Ga naar beneden om te kijken waar die blijft. Als Mohammed niet naar de berg komt, dan komt de berg maar naar Mohammed. Hij lag er. De kashoudster die hem normaal brengt, was in gesprek met iemand.

Het Vette Varken, de bijnaam die ik de hulpreceptioniste heb gegeven, heb ik nog nooit betrapt op enige vorm van service. Mister Boon, ook al zo’n luiwammes, was er niet. Mijn hobbywerkdag kan beginnen.

Help! BP heeft C-factor 9 en P-factor 2,8

9 juni – Dat belooft weinig goeds, de krant heeft vandaag een C-factor 9 en een P-factor 2,8. Help!, dat overleef ik niet, dat vereist een verblijf op de sofa van een psychiater.

De C-factor is zo hoog omdat twaalf van de vijftien nieuwsberichten en –verhalen op de drie binnenland pagina’s van het eerste katern direct of indirect over het coronavirus gaan. Bovendien openen alle drie pagina’s met virusnieuws. De P-factor is te wijten aan twee berichten met Prayut in de hoofdrol.

De C-factor geeft op een 10-punts schaal de frequentie, omvang en plaats aan van de berichtgeving over alles wat met het coronavirus te maken heeft. De factor is omgekeerd evenredig met het genoegen dat ik beleef bij het bewerken van die berichten voor Nieuws uit Thailand. De P-factor heeft betrekking op de berichtgeving over premier Prayut.

Twee advertenties reduceren de drie pagina’s tot netto 2,55. De rubriek In Brief telt vijf kortjes over een volle kolom. Ruimtevretende grote verhalen ontbreken; zelfs de opening heeft een bescheiden omvang.

Aan illustratiemateriaal tellen de pagina’s zes foto’s, twee postzegelfoto’s en de infographic Rolling out the doses. De twee grootste foto’s meten drie kolommen. Op de 3 staat een opvallende staande foto over twee kolommen tot aan de vouw. Daarop zit een vrouw met haar hoofd achterover gebogen die een nasal swab (uitstrijkje uit de neus) krijgt.

Eén driekolommer staat prominent op de voorpagina naast de opening. Die toont een volle tribune in het Thai-Japanese stadion met wachtenden op een vaccinatie. Het zijn allemaal werknemers die verzekerd zijn bij het Social Security Fund. De andere plaat toont klanten op de gemeentemarkt van Nonthaburi bij een groentekraam. Het deel van de markt dat eerder sloot, ging gisteren weer open.

Opinie: Infographic schiet zijn doel voorbij

9 juni – De (overigens indrukwekkende) infographic die vandaag de voorpagina siert bij het bericht CCSA hails vaccination drive, roept bij mij de vraag op wat de makers heeft bewogen om tot in de kleinste details de vaccinatiecampagne uit te benen. Wie denken ze daarmee een dienst te bewijzen?

Een tweede vraag is: hoeveel mensen zijn betrokken geweest bij het verzamelen van alle gegevens, het ontwerpen van de infographic en hem uiteindelijk maken. Dat moeten er vele tientallen geweest zijn. Hoeveel zal dat alles bij elkaar niet gekost hebben?

Het CCSA en het Immunisation Centre, uit wier koker de infographic komt, zijn niet de enige. Ook de politie schept er een genoegen in om een zaak te illustreren met infographics waarop portretjes van verdachten staan, plus informatie over de rol die ze spelen en pijltjes die geldstromen aangeven.

Infographics kunnen vaak informatie efficiënter en begrijpelijker doorgeven dan tekst kan, maar deze somt alleen een berg gegevens op; de meeste zullen geen hond interesseren.

Verspilde mankracht, verspilde financiën: zo denk ik erover.

Prayut geeft een opdracht en zegt Sorry

9 juni – Ik noemde het al: premier Prayut is de hoofdpersoon in twee pagina-openingen. De opening krant meldt dat hij het kabinet opdracht heeft gegeven de uitvoering van projecten die ten goede komen aan de bevolking, te versnellen. De tijd dringt want de regering is nog slechts één jaar in functie.

Tot nu toe heeft de regering 984 miljard goedgekeurd uit een lening van 1 biljoen baht waarvoor het kabinet het sein in april vorig jaar op groen heeft gezet. 73 procent van het budget is uitbetaald [aan wat vermeldt het bericht niet], de resterende 15 miljard is bestemd voor subsidies op nutsrekeningen.

Prayut: ‘Ik heb geen bezwaar tegen projectvoorstellen, maar ze moeten worden onderzocht en gescreend door verschillende niveaus van commissies. De publieke en particuliere sector nemen allemaal deel aan de projectbeoordelingen. Deze programma’s zijn niet bedoeld voor iemand in het bijzonder, maar voor het Thaise volk. Ik heb benadrukt dat de regering binnen een jaar concrete resultaten moet opleveren over wat ze heeft gedaan en haar plan voor het komende jaar moet uitstippelen.’

Nou ja, dat weten we dan. Op naar de tweede opening, maar die kan ik met een gerust hart overslaan want ik meldde al in Nieuws van de website dat Prayut zijn excuses heeft aangeboden voor vertragingen op de eerste dag gisteren van de landelijke inentingscampagne.

Dat was natuurlijk niet zijn schuld – Prayut heeft nooit ergens schuld aan – maar aan de leveranties van vaccin die geleidelijk binnen sijpelden in plaats van dat de totale hoeveelheid gecontracteerde vaccins tegelijk werd geleverd.

Hij beloofde dat de regering zal proberen zoveel mogelijk vaccins te verwerven en niet alleen zal wachten op bestelde vaccins. ‘We willen niet dat de mensen die zich hebben opgegeven voor een vaccinatie lijden aan nog meer vertragingen.’

Meer weten? Lees:  Govt projects to speed up en PM says sorry for hold-ups in jabs rollout.

Kort Nieuws woensdag 9 juni

– Ik eindig Nieuws uit Thaiand weer met de gebruikelijk opsomming van berichten die u nog niet kent. U kunt ze aanklikken of volstaan met de samenvatting.

NACC hits Preecha over assets
Gen Preecha Chan-o-cha, Prime Minister Prayut Chan-o-cha’s younger brother, will be asked to acknowledge charges of concealing assets belonging to himself and his wife.

NHSO agrees to provide cover for post-shot clots
The National Health Security Office has approved a proposal to include in its health coverage laboratory tests to diagnose and treat blood clots after Covid-19 vaccination.

Workers issue call for shots
A group of workers gathered on Tuesday to submit a letter asking the government to procure Covid-19 vaccines for them without them having to go through the registration process, as they are an at-risk group that could easily be exposed to the novel coronavirus.

Court clears professor in NCPO case
The Dusit district court yesterday dismissed a criminal lawsuit filed by a public prosecutor against Worachet Pakeerut, a law professor at Thammasat University, for defying orders by the now-defunct National Council for Peace and Order (NCPO) to report for attitude adjustment.

Vaccine centre set up for mountain folk
Chiang Mai: A vaccination unit has been established at a hospital near two remote communities to save people having to make long trips to get their jabs.

Mobile jab units for senior citizens
The Public Health Ministry launched a pilot project for a mobile Covid-19 vaccination campaign yesterday, with an initial target of inoculating 1,200 seniors who are currently staying at elderly care facilities in the capital.

PM urged to probe ‘hospital fiddling’
A senator has asked Prime Minister Prayut Chan-o-cha to order a probe into allegations that several hospitals have lodged excessive reimbursement claims with the government for medical expenses after treating Covid-19 sufferers.


 

Nieuws in fotobijschriften

Soldiers patrol the border in Satun, preventing illegal entry by sea from Malaysia, which is in full Covid-19 lockdown.

Security patrols by air, land and sea have been increased along the southern border to prevent people crossing illegally from Malaysia, which is under full Covid-19 lockdown from June 1-14. Migrant workers heading home from Malaysia continue to cross the border illegally. They included 20 Myanmar nationals arrested on Saturday night in tambon Ban Phru in Songkhla’s Hat Yai district.

Helicopters are being used to patrol above the border in Sadao, Nathawi and Sabayoi districts of Songkhla. On land, army and border patrol police patrols have been increased to seal the border, particularly in areas where there are natural crossing points and holes on the border fence. In Satun, patrol boats are watching for illegal entry by sea.

After losing countless fares during the pandemic, taxi driver Sombat Subin has sought to reassure nervous clients by letting them know in three languages on the sign above his cab that he has been vaccinated against Covid-19.

“I think the lit-up sign creates confidence for passengers and I feel that it has also helped increase my income,” said Mr Sombat from Nonthaburi. The 43-year-old said the sign, which reads “Vaccine” and then “Covid” with a tick next to it and appears in Thai, English and Mandarin, was a conversation piece in his taxi.

“It’s to confirm to them that the driver has been fully vaccinated… So, the passengers are not afraid,” he said.

Eleven illegal job seekers from Myanmar were caught hiding in plastic containers on the back of a pickup truck in Sai Yok district of Kanchanaburi on Sunday. About 3.30pm, a combined civilian-police-military unit signalled a pickup to stop on Tha Madua-Lam Sai road. The driver tried to speed away but pulled over after the authorities gave chase.

A search uncovered five people hiding inside a 1,000-litre plastic tank and two others in each of two 200-litre barrels on the back of the pickup. Two other Myanmar nationals were sitting in the front with the Thai driver, Prasit Klahan, 62, a native of Sai Yok district. None of them had travel documents.

• Private hospitals will charge 3,800 baht inclusive for two doses of the Covid-19 vaccine made by US-based Moderna. Members of the Private Hospitals Association met on Monday to agree on the price of the vaccine, described as “alternative” since it is not included in the government’s free vaccination programme, according to Thai media, which quoted a source at the association.

An order for 10 million doses will be placed by the Government Pharmaceuticals Organization on their behalf. The vaccine will come in three lots — 4 million doses in October, 1 million early next year and 5 million more later.

Previously, the association had said the price should not be more than 3,000 baht for the two-dose regimen. No details were available at this stage on how the new price was calculated.

Nieuws in infographics

Klik hier voor het bijbehorende artikel: Restoring respect


 

Nieuws van de website 7-8 juni

• Het Centre for Covid-19 Situation Administration heeft maandag 2.419 nieuwe besmettingen bekend gemaakt (inclusief 91 in gevangenissen en 32 uit het buitenland) en 33 nieuwe doden. Zij brachten het totaal aantal besmettingen sinds het begin van de pandemie vorig jaar op 179.886 en doden op 1.269.
Bangkok telde de meeste doden: 19, gevolgd door zes in Samut Prakan en één elk in Chachoengsao, Pathum Thani, Ayutthaya, Songkhla, Saraburi, Nonthaburi, Sing Buri en Samut Sakhon.
Bangkok telde ook de meeste nieuwe besmettingen: 943. De vijf buurprovincies Nonthaburi, Samut Prakan, Prathum Thani, Samut Sakhon and Nakhon Pathom telden samen 597 nieuwe besmettingen.
De 32 in het buitenland besmette personen kwamen uit Cambodja (28 Thai) en uit Jordanië, de VAE, Bangladesh en Maleisië.

Update dinsdag:  2.662 nieuwe besmettingen (inclusief 534 in gevangenissen) en 28 nieuwe doden. Ze brachten het totaal aantal besmettingen sinds het begin van de pandemie vorig jaar op 182.148 en doden op 1.297. 2.483 patiënten zijn de afgelopen 24 uur hersteld en uit een ziekenhuis ontslagen.

• De website www.thailandintervac.com van het ministerie van Volksgezondheid is maandagmiddag begonnen registraties in het Engels te accepteren van buitenlanders die in Thailand wonen en die zich willen laten vaccineren. De website is eerder gebruikt voor diplomatiek personeel in Thailand.
Buitenland woordvoerder Natapanu Nopakun zei tijdens de dagelijkse briefing door het Centre for Covid-19 Situation Administration dat buitenlanders wordt geadviseerd om twee weken van tevoren een afspraak te maken. Registratie staat als eerste open voor buitenlanders van 60 jaar of ouder en voor mensen met een chronische ziekte.
Vaccinaties zijn gepland in Bangkok en Pattaya, te beginnen met de ziekenhuizen MedPark, Vimut en Phyathai 2 in Bangkok. Bangkok Hospital Pattaya en Bangrak Vaccinatie en Gezondheidscentrum in Sathon volgen later.
Naarmate het nieuws zich verspreidde, raakte de website al snel overbelast en werd het bericht weergegeven: ‘Probeer u na 17.00 uur te registreren. Onze excuses voor al het ongemak.’

• Particuliere ziekenhuizen gaan 3.800 baht in rekening brengen voor twee doses van het in de VS geproduceerde vaccin Moderna. Leden van de Private Hospitals Association hebben daarover maandag overeenstemming bereikt. Het vaccin wordt beschouwd als ‘alternatief’ omdat het niet is opgenomen in het gratis vaccinatieprogramma van de overheid.
De Government Pharmaceutical Organization zal namens de ziekenhuizen een bestelling plaatsen voor 10 miljoen doses. Het vaccin komt in drie partijen: 4 miljoen doses in oktober, 1 miljoen begin volgend jaar en 5 miljoen later.
Eerder had de vereniging gezegd dat de prijs niet meer dan 3.000 baht mocht zijn voor twee doses. Geen details zijn beschikbaar over hoe de nieuwe prijs is berekend.

‘Covid-vaccin kan mensen homo maken’
Een ultraorthodoxe rabbijn heeft zijn volgelingen gezegd dat ze geen Covid-vaccin moeten krijgen omdat het hen ‘homo kan maken’. Israëlische media meldden dat rabbijn Daniel Asor, die een grote online aanhang heeft vergaard, ook heeft beweerd dat de inentingspogingen deel uitmaken van een ‘wereldwijde kwaadwillende regering’ die probeert ‘een nieuwe wereldorde te vestigen’.
Asor’s bewering is in tegenspraak met de verklaringen van vooraanstaande orthodoxe rabbijnen die hun volgelingen hebben opgeroepen naar voren te komen voor een coronavirusprik. In reactie op zijn opmerkingen grapte LGBT+-rechtengroep Havruta dat het ‘momenteel zich voorbereidt om onze aanstaande nieuwe leden te verwelkomen.’ (Bron: https://www.independent.co.uk, 17 januari 2021)

Dick’s blog in mei: Meer bezoekers, meer bezoeken

8 juni – Over de maand mei kan ik tevreden zijn, want Dick’s blog werd door 1.200 personen bezocht, 14 procent meer dan een maand eerder. Ze brachten 2.600 bezoeken (plus 20 procent) die gemiddeld 3:45 minuten duurden (plus 2,7 procent). Dat meldt Google Analytics me.

Van 1 tot en met 7 juni telde de site 327 gebruikers, 591 sessies en een gemiddelde sessieduur van 3:06 minuten. Bijna 60 procent van de bezoekers kwam uit Nederland, gevolgd door Thailand (20 procent), België (10 procent) en Singapore en de VS elk circa 5 procent.

Kwam nog een interessant cijfer tegen. De pagina Hoe herken je een scammer werd door 102 personen bezocht. Ik maakte die pagina in 2009 toen ik de proef op de som nam, door ‘vrouwen’ werd benaderd die na een tijdje chatten geld begonnen te vragen. Dus blijkbaar zijn oplichters nog volop actief; waarom anders wordt de pagina nog steeds bezocht?

De hoofdpagina is te vinden op ‘Vrouwen’ op mannen- en geldjacht, voor de pagina Hoe herken je een scammer klik hier.

BP heeft CPV-factor 8

8 juni – De uitdrukking ‘Alle goede dingen bestaan in drieën’ kan niet omgekeerd worden want BP heeft vandaag drie hoge factoren die een domper zetten op mijn arbeidsvreugde.

• Het coronavirus krijgt ruime aandacht middels een blok van een halve pagina met zes foto’s, twee pagina’s die met virusnieuws openen en zes van de elf berichten die over Covid-19 gaan.

• Voorts een foto bovenaan de voorpagina met het koningspaar en de opening krant waarin Prayut opschept dat gisteren een ‘historische dag’ was, omdat 300.000 personen gevaccineerd zijn. Dat alles resulteert in een (gecombineerde) CPV-factor van 8.

De C-factor geeft op een 10-punts schaal de frequentie, omvang en plaats aan van de berichtgeving over alles wat met het coronavirus te maken heeft. De factor is omgekeerd evenredig met het genoegen dat ik beleef bij het bewerken van die berichten voor Nieuws uit Thailand. De P-factor heeft betrekking op premier Prayut en de V-factor op koning Vajiralongkorn.

Het eerste katern telt vandaag 4 pagina’s binnenland maar netto zijn het 2,74 pagina’s door drie advertenties. De rubriek In Brief ontbreekt. Drie pagina-openingen nemen behoorlijk veel ruimte in beslag: behalve de opening krant de opening van de 3 over Chiang Mai dat op 1 augustus wil heropenen voor buitenlandse toeristen (die gevaccineerd zijn) en op de 4 een bericht dat Thailand oprukt als transitland voor drugssmokkel.

Aan illustratiemateriaal bevatten de pagina’s vier foto’s, een 1-kolomsfoto, een fotoblok met zes foto’s en de infographic Tallying the ‘top’ 10. De meest opvallende foto is een staande plaat van 21,5 bij 14 cm vanaf de vouw tot onderaan de pagina. Die toont een lange rij met verpleegsters in het Thai-Japanese stadion in Din Daeng, die werknemers, verzekerd via het Social Security Fund, inenten.

Prayut pocht ‘historische dag’ voor vaccinatie

8 juni – Thailand heeft maandag het doel bereikt om op de eerste dag van de massale vaccinatiecampagne van het land ten minste 300.000 doses Covid-19-injecties toe te dienen. Prayut noemde het op Facebook een ‘historische dag’.

‘Vaccinaties zullen de sleutel zijn om het land weer open te stellen voor toerisme, de economie te herstellen en de normaliteit te herstellen. Vaccinaties zullen de kracht zijn om het land vooruit te helpen met veiligheid en duurzaamheid.’

‘7 juni 2021 zal de geschiedenis ingaan als een van de belangrijke dagen in de strijd van het land tegen de pandemie. Het markeert het begin van de Thais die terugslaan [tegen Covid-19] … en dat we de strijd niet zullen opgeven totdat we winnen.’

Meer weten? Lees: Jab history made. says PM

People wait for Covid-19 vaccination at Royal Park Ratchapruek in Chiang Mai province on Monday.

Chiang Mai streeft naar heropening op 1 augustus

8 juni – Chiang Mai hoopt in navolging van Phuket zijn deuren te kunnen openzetten voor buitenlandse toeristen die gevaccineerd zijn. Maar evenals in Phuket zullen ze nog niet onbeperkt mogen reizen. Phuket denkt nog steeds op 1 juli te kunnen beginnen met de Tourism Sandbox, Chiang Mai wil een maand later in vier districten volgen.

Narong Tananuwat, plaatsvervangend voorzitter van de commissie voor economische ontwikkeling van de Thaise Kamer van Koophandel in het Noorden, zegt dat Chiang Mai het zich niet kan veroorloven om zijn fortuin nog langer te laten slippen.

De provincie heeft een enorme aantrekkingskracht voor buitenlandse toeristen en haar prestaties zijn van grote invloed op de nationale economie. In 2019 verdiende Chiang Mai 100 miljard baht aan het toerisme, maar de verdiensten zakten vorig jaar door de pandemie naar 43 miljard baht, toen het aantal passagiers op de luchthaven van Chiang Mai daalde van 11,3 miljoen naar 6,2 miljoen.

De pandemie dwong de sluiting van meer dan 60 procent van de aan toerisme gerelateerde bedrijven in Chiang Mai. De situatie is bijzonder nijpend voor degenen die sterk afhankelijk zijn van buitenlandse toeristen; van de 80.000 beschikbare hotelkamers in de provincie wordt nog maar 3 procent beschikbaar gesteld.

Narong zegt dat de derde golf van de pandemie, die verreweg de meest verwoestende tot nu toe is, de provincie heeft aangespoord stimuleringsplannen te bedenken om de toeristenindustrie te redden. Maar om de plannen te laten werken, moet eerst een groot aantal bewoners worden gevaccineerd en hij betreurt de trage uitrol van het vaccinprogramma tot nu toe.

Belanghebbenden in Chiang Mai zijn het erover eens zijn dat de provincie moet aandringen op de lancering van een eigen versie van het Sandbox-model op 1 augustus in vier districten – Mae Rim, Mae Taeng, Doi Tao en Muang – voordat de hele provincie wordt heropend voor volledig gevaccineerde toeristen op 15 oktober. Meer weten? Lees: Chiang Mai seeks Aug 1 reopening

Het Phuket Tourism Sandbox voorziet in het toelaten van buitenlandse toeristen die tweemaal gevaccineerd zijn. De eerste veertien dagen mogen ze niet van het eiland af en moeten ze zich houden aan de DMHTTA-regels: distancing, mask-wearing, hand-washing, temperature testing, Covid testing and mobile app use.

Senaat: Actie nodig tegen buitensporige tarieven op leningen

8 juni – Senatoren hebben twijfels geuit over het vermogen van een voorgestelde wetswijziging om mensen te beschermen tegen te hoge rente op hun schulden en dito boetes bij achterstallige aflossingen.

De Senaat boog zich maandag over de wijziging die al is goedgekeurd door het Huis van Afgevaardigden. Minister Arkhom Termpittayapaisith (Financiën) betooogde dat de wijziging tot doel heeft om gewetenloze leningen te beteugelen en de economische veiligheid van het land te handhaven.

De rentevoet voor niet-overeengekomen schulden wordt verlaagd van 7,5 procent naar 3 procent per jaar en de maximale rente die in rekening wordt gebracht voor het missen van een terugbetalingstermijn van de huidige 7,5 procent tot 5 procent per jaar.

Maar er zit een addertje onder het gras. Senator Piyachat Wanchaleom, plaatsvervangend woordvoerster van de senaatscommissie voor recht, justitie en politie, zei dat artikel 244 van het Burgerlijk Wetboek, dat niet wordt gewijzigd, schuldeisers toestaat om rentetarieven te blijven opleggen die hoger zijn dan het huidige plafond als er redelijke gronden voor zijn.

Het Burgerlijk Wetboek bevat ook een onduidelijke clausule die niet definieert of een schuldenaar de rente moet verantwoorden die in rekening wordt gebracht op een specifieke aflossingstermijn van een lening die hij heeft gemist, of dat hij een bedrag moet betalen dat is gebaseerd op het volledige geleende bedrag.

Senator Wisut Srisupan, voorzitter van de senaatscommissie voor economie en financiën, zei dat een verdere wijziging van het Burgerlijk Wetboek nodig is. Ook artikel 654 van de Wet op de leningrente van financiële instellingen moet worden gewijzigd, aangezien het toestaat dat rente op leningen tot 15 procent per jaar in rekening wordt gebracht.

Hij voegde eraan toe dat de rente op leningen laag moet worden gehouden om de malaise in de economie te weerspiegelen en het aantal wanbetalers dat voor de rechter wordt gedaagd, te verminderen.

Kort Nieuws dinsdag 8 juni

– Wat resteert aan nieuws dat u niet al hierboven bent tegengekomen? Ik noem weer de koppen plus link en vat de berichten kort samen.

Race to beat Covid variants
The government is keeping a close watch on novel variants of the Covid-19 virus, in particular the strains which were first detected in India and South Africa, with the Department of Medical Sciences racing to complete the genetic sequencing of new cases to monitor the progression of the nation’s outbreak.

Big rollout fosters hope of light at the end of the tunnel
Special report: Mass vaccinations kick off with collective effort and optimism that Covid can be beaten.

Works site on Rama IX added to list of clusters
The Center for Covid-19 Situation Administration (CCSA) has identified a fresh cluster off infections at another construction site, this time on Rama IX Road in Bangkok, after 347 tests there came back positive over the past fortnight.

Fate of B500bn emergency loan proposal to be decided Wednesday
The government, opposition and Senate whips have reached an agreement to finish deliberating an emergency 500-billion-baht loan by Wednesday.

Minister: Thailand transit area for illicit drugs
Thailand has been used by drug traders as a hub and transit area for the transport of drugs, particularly crystal methamphetamine or ice and heroin, to various countries, Justice Minister Somsak Thepsutin said on Monday. (Dit is een eerdere versie. Het bericht in de krant onder de kop Thailand ‘growing as drugs hub’, kan ik niet vinden.)


 

Nieuws in fotobijschriften

Two Vietnamese fishing boats were caught illegally fishing in Thai territorial waters off Narathiwat on Saturday. Nine crew members aboard were arrested.

The two boats — identified as SM99771TS with five crew and CM921177S with four crew — were spotted by a Thai marine patrol boat at 4.41pm on Saturday about 17 nautical miles from Narathiwat. The boats were taken to the marine police headquarters in Narathiwat.

Numerous fishing boats from Vietnam had been arrested for fishing in Thai territorial waters under the jurisdiction of the 7th Marine Police Sub-division, which is responsible for the area from the southern part of the Gulf of Thailand from Songkhla down to Narathiwat.

People queue for Covid-19 tests at Bansomdejchaopraya Rajabhat University in Thon Buri district, Bangkok on Saturday.

• Thailand is concerned at the violence in many parts of Myanmar and wants to see the implementation of steps agreed by Southeast Asian leaders with the military junta to help end the turmoil since the Feb. 1 coup, the foreign ministry said on Sunday. Govt ‘concerned’ about Myanmar violence

Foto: A protester against Myanmar’s junta holds a placard criticising the Association of Southeast Asian Nations (Asean), in Mandalay, Myanmar, on Saturday.

Storm clouds blanket Bangkok and its largest slum, Klong Toey, on May 8, 2021.

People that live along railroad tracks in a part of the Klong Toey slum, the city’s largest, socialise in the early evening, in Bangkok, May 7, 2021.

Klik hier voor het bijbehorende verhaal: Hi-so clubbing, Covid explosion: Krystal clear

A man was arrested with a large quantity of foreign cigarettes, whisky and wine after a pick-up he was driving overturned in Muang district of Kanchanaburi in the small hours on Sunday.

The arrest of Atthapol Pacharat, 24, from Phuket’s Thalang district, was made by a border security patrol from a checkpoint at Ban Khao Nip which rushed to nearby Takhian Ngam village on being alerted to the accident.

On arriving at the scene, patrol members found many cases had been thrown out of the pick-up. The cases were found to contain altogether 27,500 packages of a brand of foreign cigarettes.

Information from Mr Atthapol led to a search of a rented room in Kanchanaburi’s Tha Muang district. In the room, the authorities found another 3,620 packages of foreign cigarettes, 45 bottles of Red Label whisky and 131 bottles of foreign wine.

Mr Atthapol said he was hired for 5,000 baht by a man called “O” to deliver the contraband in a pick-up from Phu Nam Ron village in tambon Ban Kao in Muang district to be stored in the rented room in Tha Muang district before further distribution.

Soldiers arrested 16 Myanmar migrants on Saturday night found hiding in a rubber plantation in Sangkhla Buri district of Kanchanaburi.

The migrants — 13 men and three women — were rounded up from the rubber plantation behind Wat Somdet temple in Nam Lai village in tambon Nong Lu by soldiers acting on a tip-off from local informants.


 

Nieuws van de website 6-7 juni

• Het Centre for Covid-19 Situation Administration (CCSA) heeft zondag 2.671 nieuwe besmettingen bekend gemaakt (inclusief 604 in gevangenissen en 83 uit het buitenland) en 23 nieuwe doden. Ze brachten het totaal aantal besmettingen sinds het begin van de pandemie vorig jaar op 177.457 en doden op 1.236.
Bangkok telde de meeste doden: 13, gevolgd door vier in Samut Prakan en één elk in Chachoengsao, Nakhon Ratchasima, Nakhon Si Thammarat, Saraburi, Sa Kaeo en Rayong.
Bangkok telde ook de meeste nieuwe besmettingen: 675, gevolgd door Samut Sakhon (288), Phetchaburi (196), Nonthaburi (163) en Samut Prakan (124).
Het land telde een record aantal besmette personen die uit het buitenland waren gekomen. De meesten, 76, waren Thais uit Cambodja. De anderen twee Thais uit Maleisië en één reiziger elk uit India, de VAE, Bahrein, Egypte en de VS.

Update maandag: 2.419 nieuwe besmettingen (inclusief 91 in gevangenissen) en 33 nieuwe doden. Zij brachten het totaal aantal besmettingen sinds het begin van de pandemie vorig jaar op 179.886 en doden op 1.269.

• Suan Dusit Poll. Televisie is de meest betrouwbare informatiebron voor nieuws over Covid-19, zegt een meerderheid van de 1.213 respondenten (85 procent) in de meest recente opiniepeiling van de Suan Dusit Rajabhat University.
Academici, analisten en researchers werden als tweede betrouwbare bron genoemd (69 pct), gevolgd door regerings- en particuliere diensten (67 pct), kranten (57 pct) en nieuwswebsites van verschillende diensten (49 pct).
Gevraagd van welke kanalen zij hun informatie haalden, antwoordden 74 procent de sociale media, gevolgd door televisie (59 pct), individuen (34 pct), nieuwswebsites en apps (29 pct) en korte berichten op smartphones (6 pct).
Op de vraag hoe betrouwbaar hun informatiebronnen over Covid waren, antwoordde 52 procent dat de informatie kennis opleverde uit diverse hoeken en diepte-analyses, 49 procent zei dat sommige informatie geruchten bevatte, nepnieuws en overdrijving en 47 procent zei dat de gepubliceerde informatie sneller gedeeld en doorgestuurd werd, om de drie meest gegeven antwoorden te noemen (decimalen heb ik weggelaten).
Gevraagd hoe ze legitieme informatiebronnen kozen, noemde 78 procent duidelijke bronnen en referenties, 57 procent bekende en erkende diensten en organisaties en 54 procent noemde informatie gesteund door sterk bewijs.

• Chadchart Sittipunt, voormalig minister van Transport in de regering Yingluck, is nog steeds de meest favoriete kandidaat voor de post van gouverneur van Bangkok, aldus een vervolgonderzoek van het National Institute of Development Administration (Nida Poll). Voormalig politiecommissaris Chakthip Chaijinda komt op de tweede plaats.
Wanneer een nieuwe gouverneur wordt gekozen is nog niet bekend gemaakt door de Kiesraad. De laatste verkiezing was in 2013 toen M.R. Sukhumbhand Paribatra werd gekozen en Aswin Kwanmuang werd benoemd als loco-gouverneur. Aswin volgde Sukhumbhand in 2016 op nadat hij door de junta was gewipt.
Overigens heeft 30 procent van de respondenten zijn keuze nog niet bepaald. Chadchart en Chakthip scoorden respectievelijk 23 en 12 procent. Gevraagd welke zaken de nieuwe man als eerste moet aanpakken noemde 43 procent het verkeer, 35 procent gezondheid/volksgezondheid en 31 procent de kosten van levensonderhoud.

• Thai Airways International start vanaf 2 juli met directe vluchten naar Phuket vanuit de steden Zürich, Parijs, Kopenhagen, Frankfurt en Londen. De timing sluit aan op het door de regering bevestigde besluit van vrijdag om Phuket te heropenen voor internationale toeristen op 1 juli op voorwaarde dat ze volledig zijn gevaccineerd en 14 dagen op het eiland blijven voordat ze naar andere locaties in het land reizen.
THAI zal naar verluidt ook op 2 juli beginnen met vluchten van Hong Kong naar Phuket om Hong Kong-toeristen naar het eiland te lokken.
Qatar Airways heeft vanaf 1 juli vier wekelijkse vluchten aangekondigd van Doha naar Phuket. De luchtvaartmaatschappij in de Golfstaat voert al twaalf vluchten per week uit tussen de Qatarese en Thaise hoofdstad.

Overpeinzing

7 juni – Een nieuwe dag, een oud geluid, vrees ik te moeten vaststellen wanneer vandaag de krant arriveert. Weer meer besmettingen, weer meer doden. De meeste in Bangkok, wat voor de hand ligt want met zijn ruim tien miljoen inwoners en waarschijnlijk veel meer, is de hoofdstad de grootste metropool van het land.

Vandaag zou de lang verwachte en vaak aangekondigde vaccinatiecampagne van de overheid van start moeten gaan. Komt daarmee het eind van de pandemie in zicht? De tijd zal het leren, ik ben er niet gerust op. Ik denk dat het coronavirus in al zijn varianten nog jaren lang de samenleving zal ontwrichten.

Ben ik een zwartkijker die grijze tinten over het hoofd ziet? Talrijke zaken hebben het loodje gelegd en zullen nog het loodje leggen, miljoenen arbeiders hebben hun baan verloren maar de cateringservice bloeit als nooit tevoren, zeeschildpadden kunnen weer ongestoord eitjes leggen op het strand en de luchtkwaliteit in de hoofdstad is verbeterd doordat er minder auto’s op de weg zijn omdat mensen thuiswerken om maar eens drie lichtpuntjes te noemen.

BP heeft C-factor 8

7 juni – Opvallend vandaag in de krant: drie grote verhalen van de in totaal tien nieuwsberichten en –verhalen op de vier binnenlandpagina’s van het eerste katern. Netto zijn het echter 2,865 pagina’s want drie advertenties gooien roet in het eten. De rubriek In Brief ontbreekt.

Zes van de tien berichten gaan direct of indirect over het coronavirus, wat een C-factor van 6 zou opleveren, maar omdat de voorpagina uitsluitend virusnieuws bevat (plus 1 punt) en twee pagina’s openen met het virusje (woordkeus NuT-lezer, tweemaal een halve punt) is de eindstand 8.

Met zo’n cijfer zou ik op school di(c)k tevreden zijn geweest, want een 10 is voor God en een 9 is voor de meester. Maar als C-factor word ik er niet vrolijk van – dat zult u wel begrijpen.

De C-factor geeft op een 10-punts schaal de frequentie, omvang en plaats aan van de berichtgeving over alles wat met het coronavirus te maken heeft. De factor is omgekeerd evenredig met het genoegen dat ik beleef bij het bewerken van die berichten voor Nieuws uit Thailand.

Aan illustratiemateriaal bevatten de pagina’s zeven foto’s, een postzegelfoto en de infografic Jab Roll-out. De twee grootste foto’s meten vier kolommen. Bovenaan de voorpagina naast een foto van twee kolommen eentje met verpleegsters die in Bang Sue Grand Station injectiespuiten en andere spullen klaarmaken voor gebruik. Op de 2-kolommer wordt een vrouw gevaccineerd.

De tweede vierkolommer staat bij het achtergrondverhaal Help at hand for kids left alone at home, dat de helft van pagina 2 beslaat. Verkopers op de Pratunam markt protesteren bij het gemeentehuis van Bangkok tegen de abrupte beëindiging van testen op de markt. Screening helpt de buurt veilig te houden, zeggen ze. Later draaide de gemeente haar beslissing terug.

Met de kinderen uit de kop heeft de foto niets te maken, maar BP’s wegen zijn soms ondoorgrondelijk (naar Psalmen 145:17 ‘De HEERE is rechtvaardig in al Zijn wegen, en goedertieren in al Zijn werken’).

Beach chairs are placed on an empty beach in Phuket as the island province gears up for its July 1 reopening to tourists. 

Hoop op reuzeheropening vervaagt

7 juni – De kop Grand reopening hopes fade is pessimistischer dan de openingszin want daarin houden bedrijven nog een slag om de arm. De krant schrijft: Bedrijven reageren voorzichtig op het plan om Phuket volgende maand te heropenen voor gevaccineerde buitenlandse toeristen, omdat exploitanten er niet zeker van zijn dat ze toeristen terug naar het vakantie-eiland zullen kunnen lokken.

Bangkok Post opent dus vandaag enigszins pessimistisch, wat ik persoonlijk liever realistisch wil noemen want ik heb nooit zo geloofd in al die voorspellingen over terugkerende toeristen. Ze zijn immers gebonden aan een berg voorschriften en bij terugkomst in eigen land moeten ze misschien in quarantaine.

Het plan dat bekend staat als Phuket Tourism Sandbox voorziet in het toelaten van buitenlandse toeristen die tweemaal gevaccineerd zijn. De eerste veertien dagen mogen ze niet van het eiland af en moeten ze zich houden aan de DMHTTA-regels*.

Wichai Ruangcharuwattana, manager van Sunshine Tour Phuket Co, denkt dat het heropeningsplan kan helpen de ingestorte economie te herstellen. Maar veertien dagen vindt hij te lang, dat moeten er zeven worden. Zijn bedrijf richt zich op Aziatische toeristen, van wie de meesten niet langer dan vijf dagen in Phuket willen blijven.

‘Sommige golfers uit Singapore hebben interesse getoond om drie dagen in Phuket door te brengen, maar dat is alles. Hoewel Phuket in juli weer opengaat, weten we niet hoeveel buitenlandse toeristen zullen terugkeren. Thaise toeristen kunnen zich zorgen maken dat de prijzen van hotelkamers, eten en rondreizen in Phuket kunnen stijgen, zodat er niet veel zullen komen.’

Sirikorn Bunyasiri, vice-president van de Phuket Travel Agents Association, verwacht dat het Phuket Sandbox-programma een goede start zal maken. ‘Vluchten naar Phuket zullen naar verwachting toenemen, hoewel het niet bekend is of toeristen in grote aantallen zullen komen. Veel luchtvaartmaatschappijen proberen na bijna twee jaar het aantal vluchten op te voeren en iedereen kijkt naar Phuket. Als het een succes is, zullen anderen volgen.’

Er komen nog meer waarzeggers aan het woord in het artikel, maar wat die in hun glazen bol zien, mag u zelf lezen in: Grand reopening hopes fade

* De DMHTTA-regels behelzen distancing, mask-wearing, hand-washing, temperature testing, Covid testing and mobile app use.

Thailand maakt er een potje van

7 juni – Jab delays ‘won’t affect big day kopt BP boven het tweede artikel op de voorpagina dat staat samengevat in de infographic. Gelukkig wel, want de tekst lijkt op een grabbelton waarin moeilijk een rode draad is te vinden of het moest de (mijn) vaststelling zijn dat de overheid paniekvoetbal speelt.

Vandaag begint de overheid ouderen en patiënten met chronische ziektes te vaccineren. Maar veel ziekenhuizen hebben vaccinaties die zijn geboekt voor vandaag, uitgesteld uit vrees dat ze niet voldoende vaccin hebben.

Staatssecretaris Sathit (Volksgezondheid) is zich bewust van het probleem en zegt: ‘Dus we zullen proberen ervoor te zorgen dat ouderen en mensen met de ziekten die zich hebben geregistreerd via de Mor Prom-applicatie als eerste hun prikken krijgen.’

Daarna zal het ministerie de additionele vaccins afleveren die ‘we ontvangen hebben van AstraZeneca’.  ‘Maar het ministerie heeft nog niet vernomen wanneer het bedrijf zal leveren. Het bedrijf doet zijn best om te leveren. Ze zouden ons 300.000 tot 500.000 doses per keer kunnen geven. Het hangt van hen af.’

Beste lezers, lieve lezeressen, ik ga deze kletsmajoor verder niet citeren en volsta met de conclusie die ik al eerder trok dat Thailand er een potje van maakt.

Kort Nieuws maandag 7 juni

– Ik schreef al dat BP vandaag drie grote verhalen telt op de binnenland pagina’s. Ik noem de koppen en vat ze kort samen zodat u daarmee kunt volstaan of het artikel kunt opzoeken op de website.

Help at hand for kids left alone at home
Watching a relative die is distressing enough, but to have do that as a young child is a tragedy. What’s even worse is that the death was caused by Covid-19 — which meant the virus may yet return to haunt the family until the pandemic is finally brought under control.

Former senior cop turns to vaccine drive
The Pathum Thani Provincial Administrative Organisation (PAO) is set to blaze a trail for PAOs elsewhere in offering an alternative Covid-19 vaccine quickly before people’s patience runs out.

Purple Line strikes fear into residents
The planned underground Purple Line train route has caused a mixture of hope and fear in parts of the old communities it will run through.

– Verder resteren nog twee berichten. Ook weer één over het virusje, het andere over oppositiepartij Pheu Thai, die andere zorgen dan het virus aan haar kop heeft.

Vaccine priority for teachers, masseuses
Health officials are ramping up their efforts to vaccinate teachers and spa workers in Bangkok and its surrounding provinces against Covid-19, ahead of the start of the new school term and a planned meeting on the further easing of curbs on businesses next week.

Pheu Thai digs into govt ‘classified funds’
The main opposition Pheu Thai Party has assigned more than a dozen members to take charge of budget scrutiny, zeroing in on “classified” funds allocated to various ministries.


 

Nieuws in fotobijschriften

Rescue workers take the bodies of a Thai-Indian couple from the swimming pool of a hotel on Koh Tao in Surat Thani on Friday.

A wealthy Thai-Indian couple were found drowned in a hotel pool on Koh Tao while holidaying on the island. Police found no signs of foul play. Rakeshwar Sachathamakul, 59, and his wife Anshoo, 55, are believed to have died while swimming in the two-metre-deep pool at the Jamahkiri Resort & Spa on Friday.

Their son Ratish Sachathamakul, 34, alerted police at 4.45pm after he found his parents lying in the water. He called hotel staff for help but attempts to revive the couple failed.

Rakeshwar was the co-owner and CEO of the Novotel Phuket Kamala Beach hotel and owned the Bangkapi Mansion apartments on Sukhumvit Soi 12 in Bangkok. He was the managing director of Wireform A.N. (Thailand) Co, a manufacturer or precision springs and plastic parts for automotive and other industries, with plants in Rayong and Prachin Buri.

Investigators were told that Rakeshwar had some underlying health conditions, including diabetes, hypertension and obstructive sleep apnea. Closed-circuit television cameras at the hotel had not been working for several months due to lack of maintenance. The hotel had not opened the swimming pool during the Covid-19 outbreak.

Investigators believe that either Rakeshwar or his wife had got into trouble while swimming, and that the other had tried unsuccessfully to help.

Workers at the Nipro medical supplies factory in Sena district of Ayutthaya line up to test for Covid-19 on Thursday. The factory has been temporarily closed for seven days after a cluster of infections was found there.

Thirty-two more Covid-19 cases have been confirmed in Ayutthaya, 13 of which from a cluster at a factory in Sena district. The other infections were reported in Bang Pa-in, Phak Hai, Tha Rua, Phra Nakhon Si Ayuttaya, Wang Noi, Lat Bua Luang and Bang Pahan.

The new infections brought the provincial total to 984. Of them, 411 remained in hospitals. The province reported eight fatalities.

Health officials disinfect an area at Songkhla Zoo as part of a big cleaning on Friday. The zoo reopens on Saturday, three days ahead of schedule.

Songkhla Zoo has reopened but groups of over 20 visitors are not allowed under tight Covid-19 prevention measures. Director Wanchai Tanwattana said the zoo would reopen from 9am on Saturday to small groups or families.

The state-run zoo earlier posted on its Facebook page about its temporary closure from May 26 to June 8 in compliance with provincial authorities’ orders to control the spread of the Covid-19 outbreak.

Three popular shopping malls in Pathumwan district of Bangkok have moved to calm public panic after authorities said there was a “cluster” of coronavirus infections linked to the properties.

The joint announcement by the operators of Siam Paragon (foto), Siam Center and Siam Discovery followed a briefing on Saturday by the Centre for Covid-19 Situation Administration (CCSA). The briefing featured a slide with a map of the Pathumwan area and a graphic showing 129 infections, with arrows pointing to the three malls.

The operators confirmed that there had been 129 people infected with Covid-19 since April, or 0.4% of the more than 35,000 full- and part-time employees working at the properties. The infected people had not contracted the virus at the same time. Most were found to have contracted it from their accommodation, they said in a statement.

A chemical engineer suspected of producing ecstasy pills has been arrested during a raid in Bang Kruai district of Nonthaburi. Pathiwet Suwankhiri, 42, was apprehended at his room on the third floor of a building at the Phra Ngoen Eua-Arthon housing estate in tambon Plai Bang on Saturday morning.

Seized were equipment used for producing ecstasy, precursor chemicals, a digital scale, 20,000 ecstasy pills and 50 grammes of crystal methamphetamine.

Thailand Board of Investment (BOI), in collaboration with the Royal Thai Embassy The Hague, the Embassy of Netherlands Bangkok, Further East Consult, Federation of Thai Industries, Netherlands Thai Chamber of Commerce (NTCC), and NLinBusiness, is organising a webinar entitled “1st Netherlands-Thai Business Forum – Think Resilience, Think Thailand” to provide the latest update on Thailand’s economic outlook and challenges and opportunities for Dutch business in Thailand and ASEAN post-Covid.

Date: Wednesday, 16 June 2021. Time: 15.00 – 16.30 hrs. (BKK Time). Registration: https://zoom.us/webinar/register/WN_BlgJFLJ-Tc6eBSL9o_R1fA

• Airports of Thailand (AoT) is introducing self-check in and luggage-loading services at Suvarnabhumi airport to reduce contact between passengers and staff to help mitigate against the risk of Covid-19 infections.

AoT president Nitinai Sirismatthakarn said on Saturday 180 machines will be installed at the country’s main gateway airport to make check-in and other activities self-service. The machines will be trialled this month before being integrated in July.

Nieuws in infographics

Klik hier voor het bijbehorende artikel: CPI rises again in May


 

Nieuws van de website 5-6 juni

• Het Centre for Covid-19 Situation Administration (CCSA) heeft zaterdag 2.817 nieuwe besmettingen bekend gemaakt (inclusief 315 in gevangenissen en 56 uit het buitenland) en 36 nieuwe doden. Ze brachten het totaal aantal besmettingen sinds het begin van de pandemie vorig jaar op 174.796 en doden op 1.213.
De doden waren 21 mannen van 21 tot 92 jaar en 15 vrouwen. Bangkok telde de meeste doden: 16, gevolgd door vier in Samut Prakan, drie in Nonthaburi, twee elk in Chon Buri, Nakhon Sawan en Samut Sakhon, en één elk in Phetchaburi, Nakhon Pathom, Tak, Ayutthaya, Phatthalung, Ratchaburi en Songkhla.
De slachtoffers hadden een hoge bloeddruk (19), hartziekte (9), diabetes (7), een hoog cholesterolgehalte (7) en andere aandoeningen. De meesten werden besmet door familieleden en door bezoeken aan plaatsen met veel besmettingen.
Bangkok telde de meeste nieuwe besmettingen: 925, gevolgd door Pathum Thani (411), Samut Sakhon (293), Samut Prakan (143), Phetchaburi (130), Nonthaburi (78), Trang (52), Ayutthaya (49), Chon Buri (40) en Songkhla (38).
Greater Bangkok telt 58 clusters. Zogeheten maximum surveillance gebieden zijn de Bang Kapi markt, The Mall Bang Kapi, een bouwvakkerskamp aan de Ramkhamhaeng Soi 7, Makro Lat Phrao en de woonwijk Khlong Chan in het district Bang Kapi, de Klong Toey markt, drukbevolkte buurten en een Italian-Thai bouwvakkerskamp in Klong Toey. Nieuwe clusters zijn gemeld in vijf districten: Nong Chok, Lat Krabang, Pathumwan, Yannawa en Rat Burana.
De in het buitenland besmette personen kwamen uit Cambodja (46), Israël (1), Zuid Afrika (2), Bangladesh (1), Brazilië (1), Bahrein (1), Nederland (2), India (1) en Maleisië (1). Het waren een Zuid-Afrikaan, Braziliaan, twee Nederlanders, één Maleisiër en 51 Thais. Achttien van de Thais uit Cambodja waren via natuurpaden in Sa Kaeo over de grens geglipt.
Van het totaal aantal besmettingen sinds het begin van de pandemie zijn 124.093 patiënten hersteld. 49.940 patiënten worden nog behandeld in een ziekenhuis. Van hen zijn 1.195 ernstig ziek en 361 worden beademd. Voor het eerst in weken bedraagt het dagelijks aantal herstelde patiënten meer dan de nieuwe besmettingen.

Update zondag: 2.671 nieuwe besmettingen (inclusief 604 in gevangenissen) en 23 nieuwe doden. Zij brachten het totaal aantal besmettingen sinds het begin van de pandemie vorig jaar op 177.467 en doden op 1.236.

Overpeinzing

6 juni – Om 4 uur was de keuze: wakker blijven of terug naar mijn legersteede. De keuze was niet moeilijk, want de tv bood zoals gebruikelijk weinig dat de moeite waard was om te volgen. Dat het koud is in Alaska hoef ik niet eindeloos herhaald te zien, dat leeuwinnen geen tafelmanieren hebben, weet ik nu ook wel. Dus het werd retour bed.

Om tien over half zes werd ik wakker met een verkrampte spier in mijn linkervoet, met dank aan de ventilator die erop gericht had gestaan. De wandeling naar 7-Eleven om mijn nicotinevoorraad aan te vullen, maakte er een einde aan. De ochtendkoelte deed me goed na een dag met temperaturen die ik in een chat met een kennis had beschreven als gods gloeiend heet.

Voor het betreden van de winkel mondkapje om, buiten ging het weer af. Kwam onderweg niemand tegen, dus besmettingsrisico nihil. Afstand houden is mijn voornaamste (en enige) pantser, het mondkapje draag ik op plaatsen waar het moet en in een taxi.  Mijn lichaamstemperatuur bedroeg 36,4 graden, dus ruimschoots onder de gevarengrens van 37,5.

In de hal van hotel zaten de nachtwaker en het Vette Varken, de bijnaam die ik de hulpreceptioniste heb gegeven en die al net zo weinig behulpzaam is als ‘slaapkop’ mister Boon, met een mondkapje om. Ach, wat weten ze over het coronavirus? Alleen wat de overheid hen wijsmaakt. Die voedt hen met angst.

Wall’s: Laten we weer happy zijn

6 juni – Bangkok Post zit vandaag ingevouwen in een rode glossy advertentiepagina van Wall’s, waarin het bedrijf meldt op een missie te zijn om van Thailand weer het Kingdom of Smiles te maken.

‘We know that life is sometimes hard, especially now. It’s been a very difficult year, but hope cannot be lost and we believe we can and will be happy again. […] C’mon! Give us a smile! :)’

Het bedrijf meldt vanaf 7 juni 1 miljoen gratis ijsjes weg te geven op vaccinatieplaatsen in Bangkok – zo lang de voorraad strekt.

BP heeft C-factor 8,2

6 juni – Bangkok Post heeft vandaag een vrije hoge C-factor want zes van de negen nieuwsberichten en –verhalen gaan direct of indirect over het coronavirus, wat een factor van 6,7 zou opleveren. Maar ik doe er 1 punt bij omdat de voorpagina in zijn geheel is gewijd aan miss Rona en een halve punt omdat pagina 3 opent met virusnieuws. Derhalve: een C-factor van 8,2.

De C-factor geeft op een 10-punts schaal de frequentie, omvang en plaats aan van de berichtgeving over alles wat met het coronavirus te maken heeft. De factor is omgekeerd evenredig met het genoegen dat ik beleef bij het bewerken van die berichten voor Nieuws uit Thailand.

Netto zijn het 2,49 pagina’s omdat op pagina 2 de bekende bijna paginalange advertentie over vier kolommen staat. De rubriek News Bites, de zondagse naam voor In Brief, telt drie kortjes op een halve kolom. Twee verhalen zijn redelijk lang: de opening Local jabs yet to join Covid fight (met een overlees op de 3) en het Special Report, getiteld Tambon hit by ‘endless’ lockdown, over een dorp op Koh Sathon dat al geteisterd is door drie lockdowns en waar de Beta variant (Zuid-Afrika) van het virus is ontdekt.

Aan illustratiemateriaal tellen de pagina’s vijf foto’s en de infographic Going local. De twee grootste foto’s meten vier kolommen. Op de 2 boven de advertentie een plaat van een spandoek dat bij het begin van het dorp op Koh Sathon hangt. Het meldt dat de bevolking in thuisquarantaine is.

Op de 3 bovenaan de pagina domineert een 4-kolommer tot bijna aan de vouw van een trap bij metrostation Samyan waarvan de treden de kleuren van de regenboog hebben als reclame voor de Samyan Mitr Proud 100% Love activiteiten, bedoeld om seksegelijkheid voor LGBTQ mensen te promoten. Op de foto poseert een meisje met beide handen die een V-gebaar maken voor een vriendin met een mobieltje. De activiteiten duren tot 11 juli.

LGBTQ is een acroniem voor lesbian, gay, bisexual, transgender en queer of questioning. De termen worden gebruikt om iemands seksuele oriëntatie of sekse aan te geven. De regenboog kleuren hoef ik niet op te zoeken, die zijn rood, oranje, geel, groen, blauw, indogo, violet.

Binnenlandse vaccins zijn pas volgend jaar beschikbaar

6 juni – Het openingsverhaal is vandaag gewijd aan de ontwikkeling van drie vaccins in het binnenland. Ze zijn pas volgend jaar beschikbaar, want hebben nog geen klinische proeven ondergaan. Ze kunnen dus niet gebruikt worden in de strijd tegen de huidige golf uitbraken, maar wel op de lange termijn als booster vaccins om immuniteit te handhaven.

De meeste aandacht krijgt Baiya SARS -CoV Vax 1, een vaccin dat geproduceerd wordt door proteïnen (eiwit) uit de bladeren van tabaksbomen te modificeren waardoor het lijkt op de vorm van het Covid-19 virus. Wanneer het vaccin wordt toegediend, reageert het immuunsysteem op de gewijzigde proteïne en bouwt immuniteit op tegen het Covid-19 virus dat dezelfde structuur heeft.

Het vaccin is al effectief gebleken bij proeven op dieren. In augustus wordt met honderd vrijwilligers begonnen met klinische proeven. Als die succes hebben kan het geregistreerd en goedgekeurd worden voor publiek gebruik.

In de tussentijd ontwikkelt het bedrijf ook een tweede-generatievaccin dat nieuwe varianten van het virus de baas kan en vaccins tegen andere besmettelijke ziektes, zegt universitair docent Suthira Taychakhoonavudh, researcher aan de Faculty of Pharmaceutical Science, Chulalongkorn University, and CEO van Baiya Phytopharm.

Hoogleraar Kiat Ruxrungtham, hoofd van het vaccine research centre van de Chulalongkorn University zegt dat de volksgezondheidssector vaccinproductietechnologie nodig heeft, inclusief bases in het land.

‘Onze vaccinontwikkeling is misschien te laat om onze onmiddellijke problemen op te lossen, maar het is belangrijk voor de toekomst en de gezondheidsveiligheid van het land om onze eigen vaccins te kunnen produceren. We zullen de kennis en faciliteiten hebben om onze eigen vaccins snel te bereiden, zodat we niet langer alleen op geïmporteerde vaccins hoeven te vertrouwen in het geval van een nieuwe pandemie.’

Thailand zou zichzelf kunnen ontwikkelen tot het vaccinmiddelpunt van Azië. Het Chula-Cov 19-vaccin zal het eerste mRNA-vaccin zijn dat in Zuidoost-Azië wordt ontwikkeld en geproduceerd, zodat Thailand zichzelf zou kunnen promoten als een belangrijke leverancier van mRNA-vaccins in de regio. Meer weten? Lees:: Local jabs yet to join Covid fight

Een tweede bericht, onder de opening, meldt dat de regering 2,8 miljard baht heeft uitgetrokken voor R&D naar Covid-19 en de ontwikkeling van Thailand tot een regional hub voor vaccinproductie.

Het geld gaat naar het National Vaccine Institute dat op zijn beurt research door overheids en particuliere organisaties zal financieren en steunen. Voor de details verwijs ik u naar Govt injects B2.8bn for domestic vaccine development push.

Kort Nieuws zondag 6 juni

– Het overige nieuws krijgt u in de vorm van de koppen boven de desbetreffende berichten, zodat u ze gemakkelijk kunt vinden op de website, plus een korte samenvatting. Dit zijn ze:
• City stores clarify CCSA cluster claim
Three leading department stores in Pathumwan district yesterday issued a joint statement to clarify the Centre for Covid-19 Situation Administration (CCSA)’s announcement about infections found on their premises, saying the figures represented an accumulated two-month total.

• Ease border curbs, Jurin tells Apec meeting
Deputy Prime Minister and Commerce Minister Jurin Laksanawisit has affirmed Thais must have equal access to Covid-19 vaccines and called for border restrictions to ease during the Apec trade ministers’ meeting.

• ZPOT releases zoo-bred Sarus cranes into Buri Ram forest
The Zoological Park Organization of Thailand (ZPOT) on Friday released 14 Sarus cranes, bred by Nakhon Ratchasima Zoo, into wetlands in non-hunting areas of Huai Chorakhe Mak reservoir in Muang district. The Nakhon Ratchasima Zoo has bred and trained the birds to make sure they can live in natural habitats themselves. They will join another 133 cranes already there.

• Airports go ‘hands off’ to quell fears
The Airports of Thailand (AoT) is introducing self-check in and luggage-loading services at Suvarnabhumi airport to reduce contact between passengers and staff to help mitigate against the risk of Covid-19 infections.

• ‘Ice’ found in bags before NZ flight
A parcel containing 520 grammes of crystal methamphetamine stuffed inside seven women’s shoulder bags has been found at Suvarnabhumi Airport before a flight to New Zealand.


 

Nieuws in fotobijschriften

Food delivery riders organises a protest outside the T-One Building in Klong Toey district where Line Man Wongnai is located on Friday, demanding a 40-baht delivery flat payment rate.

Drivers for Line Man food delivery service have cried foul over the operator’s move to drop the delivery base payment rate upcountry, saying the approach stems from its recent reduction of the gross profit (GP) or commission fees collected from food vendors.

The reduction of the delivery base payment varies according to the province. These riders are also subject to a 15% deduction as a management fee and withholding tax of 3%. Upcountry, riders are now earning 16-25 baht per trip after these deductions and the base payment reduction.

In Bangkok and surrounding provinces, Line Man Wongnai, the operator of Line Man, cut the delivery service payment for drivers from a base payment of 62 baht to 50 baht since March.

Freedom Rider Union, a community of food delivery drivers with its own Facebook page, on Friday organised a protest outside the T-One Building in Klong Toey district where Line Man Wongnai is located. They also went to the Labour Ministry to voice their concerns.

• The Office of the Attorney-General (OAG) has decided to indict a key Palang Pracharath Party MP in the Supreme Court’s Criminal Division for Holders of Political Positions over alleged graft on the construction of futsal fields in Nakhon Ratchasima.

Attorney-General Wongsakul Kittipromwong said on Friday that Wirach Ratanasate will be arraigned for siphoning off money from an Education Ministry budget for school repairs used to fund a futsal field project in the northeastern province.

Mr Wirach is the chief government whip for the Palang Pracharatch-led coalition government. Mr Wongsakul said other people involved in the case would also be taken to court. He would not name them. Mr Wirach said he was ready to fight the case and prove his innocence in court.

Local cabbies and van drivers in Phuket have asked TMB-Thanachart Bank to suspend loan repayments for at least six months, saying that without tourists they have no money to meet the instalments.

About 30 drivers parked their vehicles in front of the TTB’s Chalerm Phrakiart bypass branch on Friday and submitted their petition, asking for a moratorium on car loan repayments. Their spokesman said the arrival of Covid-19 had a disastrous effect on the operators of vehicles providing services to tourists. There were no visitors to the island province. They had no means to pay the monthly instalments.

He said they asked for understanding of their plight and a suspension of debt repayments for at least six months, without added interest.

AstraZeneca delivered 1.8 million doses of its locally produced Covid-19 vaccine to the Ministry of Public Health on Friday, the first of six million doses scheduled for delivery this month. They were received at a ceremony chaired by Health Minister Anutin Charnvirakul and senior officials.

AstraZeneca’s country president, James Teague, said the delivery was significant and marked the start of a sustainable supply in Thailand.

Police seized 78 more pistols and ammunition belonging to a gold shop owner accused of selling firearms online during a raid on a condominium in Phutthamonthon on Friday.

Crime Suppression Division (CSD) officers found the haul in a 19th floor unit of a building on Phutthamonthon Soi 2. The unit belonged to Anapat Rujirapat, 43, the owner of a gold shop in Nong Khaem district of Bangkok.

Mr Anapat, 43, was arrested on Wednesday during a CSD raid on his shop in Nong Khaem, where another large cache of weapons was found.

He was among three suspects caught separately during police raids on eight spots in Bangkok and other provinces on the same day. Seized were 41 pistols, 15 rifles, 14 grenades and more than 1,000 rounds of ammunition. Also facing crarges are Naruephol Chan-nuan, 39 and Saharat Lopthongkham, 27.


 

Nieuws van de website 4-5 juni

Video Pandemic dries up tourism on Koh Kret
People on Koh Kret, normally one of the tourism landmarks in Nonthaburi, eagerly await the end of the coronavirus outbreak that has decimated the number of visitors to the island community.

• Het Centre for Covid-19 Situation Administration heeft donderdag 2.631 nieuwe besmettingen bekend gemaakt (inclusief 189 in gevangenissen en 51 uit het buitenland) en 31 nieuwe doden. Zij brachten het totaal aantal besmettingen sinds het begin van de pandemie vorig jaar op 171.979 en doden op 1.083.
De nieuwe doden waren zestien mannen en vijftien vrouwen in de leeftijd van 17 tot 97 jaar. Bangkok telde de meeste doden: 20, gevolgd door 4 in Samut Prakan, twee in Chiang Mai en één elk in Kamphaeng Phet, Chanthaburi, Nakhon Pathom, Roi Et en Uthai Thani.
Negentien slachtoffers hadden een hoge bloeddruk, tien werden besmet door familieleden en zeven hadden een gebied bezocht met veel besmettingen.
Van de nieuwe besmettingen zijn 1.306 vastgesteld in ziekenhuizen en 1.085 door actief testen in woonwijken. Bangkok telde de meeste nieuwe besmettingen: 824, gevolgd door 460 in Pathum Thani, 202 in Samut Prakan, 198 in Phetchaburi, 153 in Nonthaburi, 101 in Chon Buri, 73 in Samut Sakhon, 41 in Songkhla, 36 in Nakhon Pathom en 34 in Trang.
Bangkok telt nu 52 clusters in 32 districten, inclusief twee nieuwe: een bouwvakkerskamp in het district Chatuchak en de Hua Pa buurt in het district Suan Luang.
In het district Lam Luk Ka in Pathum Thani zijn in een pluimveeverwerkingsbedrijf 854 van de 2.073 arbeiders positief getest. In hetzelfde district testten 1.569 van de 22.412 werkers op de Simummuang markt positief.
In Samut Prakan testten 27 van de 415 arbeiders in een fabriek van bleekmiddelen positief en een meubelfabriek die voornamelijk voor de export werkt, telde vijf besmette arbeiders op 186.
CCSA-woordvoerder Apisamai zegt dat het Department of Disease Control bezorgd is over fabrieken waar de accommodaties voor de werkers overvol zijn en de werkers net als op bouwplaatsen dezelfde plaatsen, bekers en sigaretten delen. Het virus is gevonden op koelers op plaatsen waar ze zich na het werk ontspanden.
De in het buitenland besmette personen kwamen uit Cambodja (37 Thais, gokkers en onlinebeheerders, waaronder 11 die illegaal de grens hadden overgestoken), Maleisië (6), Egypte (2), de VAE (2) en Myanmar (1 Thaise vrouw die illegaal het land was binnengekomen via Mae Sot inTak).
Apisamai dringt er bij de plaatselijke autoriteiten en grensbevolking op aan de grens in de gaten te houden op illegaal terugkerende personen, daar zij gemuteerde Covid-19 varianten kunnen dragen, die een mogelijke bedreiging vormen voor de bevolking.
Donderdag werden nog 50.105 besmette patiënten verpleegd in een ziekenhuis. Van hen waren 1.182 ernstig ziek en 376 werden beademd. De afgelopen 24 uur zijn 2.493 patiënten hersteld en uit een ziekenhuis ontslagen.
Sinds de derde golf besmettingen op 1 april uitbrak zijn 143.116 personen besmet geraakt en 1.083 overleden; 93.271 patiënten zijn hersteld.

Update zaterdag: 2.817 nieuwe besmettingen (inclusief 315 in gevangenissen) en 36 nieuwe doden. Ze brachten het totaal aantal besmettingen sinds het begin van de pandemie vorig jaar op 174.796 en doden op 1.213.

• Het aantal besmettingen in de Cal-Comp Electronics-fabriek in het district Khao Yoi (Phetchaburi) is vrijdag toegenomen naar 6.124, nadat bij grootscheepse testen nog eens 165 nieuwe infecties zijn gevonden. Van hen is één patiënt overleden, 4.295 liggen nog in ziekenhuizen en 1.828 zijn hersteld en ontslagen uit een ziekenhuis.
De fabriek met meer dan 14.000 werknemers werd eerder gesloten vanwege de piek in de besmettingen sinds 15 mei. Een stroomstoring en andere problemen bij een veldhospitaal dat in het complex was opgezet, leidden tot een arbeidersprotest, en een belofte van de autoriteiten om de omstandigheden te verbeteren.
Phetchaburi meldde vrijdag 198 nieuwe Covid-gevallen, waarvan 33 niet gelinkt waren aan de fabriek. Dit bracht het cumulatieve aantal infecties op 6.939, met zeven dodelijke slachtoffers sinds de nieuwe golf van de uitbraak op 1 april begon. In totaal zijn 4.568 patiënten behandeld in ziekenhuizen.
Berichten dat sommige verkopers op een versmarkt in het district Muang mogelijk besmet waren, hebben geleid tot bezorgdheid over een nieuw cluster. De gemeente, het Phra Chom Klao-ziekenhuis en het openbare gezondheidsbureau van het district Muang organiseren massale testen op de markt en andere risicogebieden om het vertrouwen onder de bewoners te vergroten.

Come fly with me, let’s fly, let’s fly away

5 juni – Je hoeft niet een veiligheidsgordel om te doen, je hoeft niet je mobieltje in de vliegtuigmodus te zetten, niemand wordt er luchtziek en je loopt niet het risico dat het vliegtuig zonder jou vertrekt, want het staat op de grond en is omgebouwd tot een coffeeshop.

Guru, het vrijdagmagazine van BP, beschrijft in haar omslagverhaal vier plaatsen in Bangkok en een in Chon Buri die je herinneren hoe het voelt in een vliegtuig. 747 Cafe is gevestigd in een afgeschreven Boeing 747-400, 331 station in een A330 en Na-Oh Bangkok in een grote Lockeed L-1011. De overige twee, Thai Airways en MD-82 Cafe, noemen niet om welk vliegtuig het gaat.

747 Cafe bestaat uit een compleet vliegtuig met cockpit en uitgeholde straalmotoren, both of which are perfect IG (Instagram) photo opportunities. Guru schrijft:

‘Hoewel je het grootste deel van je tijd zult besteden aan het maken van foto’s in elke hoek van het vliegtuig, kun je ook genieten van hun menu, dat bestaat uit een verscheidenheid aan drankjes, zoals Italiaanse frisdranken en thee. Hun koffie gebruikt bonen uit Chiang Rai om lokale boeren te ondersteunen.’

‘Breng ze een bezoek voor een coole ervaring, compleet met stewardessen, piloten en zelfs instapkaarten, zodat je echt het gevoel hebt dat je op een vlucht hebt gezeten.’ (Bron: Come fly with me, Guru, 4 juni)

Come Fly with Me is een Britse komische mockumentary uit 2010 op BBC One. Het is een parodie op de Britse documentaires Airport en Airline. Het is ook een populaire song, geschreven voor Frank Sinatra en de titel track van zijn album uit 1958 met dezelfde naam. De andere liedjes beschrijven avonturen op exotische locaties zoals in Bombay, Peru en Acapulco Bay.

BP heeft unieke lage C-factor van 3,5

5 juni – Bangkok Post  heeft vandaag een niet eerder vertoonde lage C-factor van 3,5, want slechts vijf van de veertien nieuwsberichten en –verhalen op de drie binnenland pagina’s van het eerste katern zijn besmet met het coronavirus. De voorpagina is weliswaar geheel gewijd aan miss Rona (plus 1 punt), maar de pagina’s 2 en 3 zijn virusvrij (min 2×0,5) waardoor de eindstand toch weer 3,5 is.

Netto zijn het tweeënhalve pagina´s door een advertentie van een halve pagina. De rubriek In Brief ontbreekt, zo ook grote ruimtevretende artikelen.

De C-factor geeft op een 10-punts schaal de frequentie, omvang en plaats aan van de berichtgeving over alles wat met het coronavirus te maken heeft. De factor is omgekeerd evenredig met het genoegen dat ik beleef bij het bewerken van die berichten voor Nieuws uit Thailand.

Aan illustratiemateriaal tellen de pagina´s zes foto´s, één postzegelfoto en de infographic Roadmap to immunity.De twee grootste foto´s meten vier kolommen, ze zijn beide in een fotobericht geplaatst.

Op de voorpagina krijgt Daniel Kortesz van wereldgezondheidsorganisatie WHO een injectie met het in Thailand geproduceerde AstraZeneca vaccin. Hij geniet de eer te worden ingeënt door Kiattiphum Wongrajit, permanent secretaris van het ministerie van Volksgezondheid, wat wordt gadegeslagen door hoge ambtenaren van het ministerie.

Maar of hij daar zo blij mee mag zijn, betwijfel ik want verpleegsters die het dag aan dag doen, kunnen het veel beter dan de hoogste ambtenaar van het ministerie die zijn dagen slijt achter een bureau.

De andere vierkolommer toont een klein meisje in haar moeders armen die een orale swab test (uitstrijkje) krijgt in een tempel in Bangkok. Zo te zien aan haar gezicht vindt ze het maar niks.

Phuket klaar voor heropening in juli

5 juni – Ze mogen komen naar Phuket, buitenlandse toeristen die volledig gevaccineerd zijn, mits uit een land met weinig besmettingen. Ze mogen veertien dagen niet van het eiland af, moeten zich regelmatig melden bij de gezondheidsautoriteiten en zich houden aan de DMHTTA-regels*.

Ze mogen alleen logeren in hotels die een Safety Health & Administration Plus certificaat hebben. Kinderen tussen 6 en 18 jaar van gevaccineerde ouders worden bij aankomst op de luchthaven getest. En de eilandbevolking, nu voor 60 procent gevaccineerd, moet voor 70 procent ingeënt zijn. Pas dan kan het Phuket Tourism Sandbox programma vanaf 1 juli in werking treden.

Gisteren heeft het Centre for Economic Situation Administration onder voorzitterschap van premier Prayut daarvoor het groene licht gegeven. Naar verluidt komen op 7 juli Israëlische toeristen en op 9 juli toeristen uit de VS. Hoeveel het er zijn, vermeldt het bericht niet.

De ervaringen worden na twee maanden geëvalueerd om te bepalen of een zelfde regeling voor Krabi en Koh Samui het groene licht krijgt en vanaf 1 oktober voor Bangkok, Cha-Am, Hua Hin, Chiang Mai, Pattaya en Buri Ram.

De hamvraag is natuurlijk: komen ze ook, de ‘redders’ van de ineengestorte toeristensector, hoeveel zijn het er en zetten hun uitgaven zoden aan de dijk? Mijn glazen bol zegt dat het er weinig zullen zijn en dat toeristen die bij terugkeer in eigen land in quarantaine moeten, wegblijven.

* De DMHTTA-regels behelzen distancing, mask-wearing, hand-washing, temperature testing, Covid testing and mobile app use.

Regering hoopt op grote bestellingen van Pfizer en J&J

5 juni – De regering onderhandelt met Pfizer en Johnson & Johnson over de aanschaf van 25 miljoen doses vaccin om het doel te bereiken tegen het einde van het jaar 100 miljoen injecties te hebben toegediend, zegt Opas Karnkawinpong, hoofd van het Department of Disease Control. Momenteel zijn slechts 61 miljoen doses van AstraZeneca en 6 miljoen van het Chinese bedrijf Sinovac officieel veiliggesteld.

Opas zei gisteren tijdens een mediabriefing dat 8 miljoen extra doses van Sinovac en de 25 miljoen van Pfizer en Johnson & Johnson de 100 miljoen haalbaar zullen maken. De regering is ook van plan om volgend jaar nog eens 50 miljoen doses te bestellen, omdat er waarschijnlijk boostershots nodig zullen zijn, vooral als er meer nieuwe varianten opduiken, zei hij.

Op 7 juni zal de regering officieel van start gaan met haar landelijke vaccinatieprogramma, waarvan ze hoopt dat eind december 50 miljoen mensen, of 70 procent van de bevolking, zijn ingeënt, ondanks de klachten van veel ziekenhuizen over de schaarse voorraden op dit moment. Meer weten? Lees: Govt hopes to ink big Pfizer, Johnson & Johnson orders

Kort Nieuws zaterdag 5 juni

– Ik schreef al dat de pagina’s 2 en 3 virusvrij zijn, dus u zult wel benieuwd zijn naar het daarop gemelde nieuws. De opening van pagina 2 doet me denken aan de traditie om bij de jaarwisseling goede voornemens te maken, die natuurlijk in het nieuwe jaar binnen de kortste keren sneuvelen.

Het bericht meldt dat vice-premier Prawit gisteren tijdens een vergadering van de nationale commissie visserijbeleid er bij alle betrokken autoriteiten op heeft aangedrongen hun pogingen IUU-visserij te bestrijden voort te zetten en de wetten over dwangarbeid en mensenhandel in de sector strikt te handhaven.

De commissie heeft het 2020-2022 visserij beheersplan goedgekeurd dat tot doel heeft een meer duurzame visserij te verzekeren. Het is een herziene versie van het national plan on action on IUU (NPOA-IUU) om alle aspecten van de visserij te regelen.

Dat IUU illegal, unreported  en unregulated betekent, hoef ik toch niet meer uit te leggen? ’t Is een regeling van de EU op basis waarvan Thailand in 2015 een gele kaart kreeg, met als dreigement een boycot van Thaise visexporten naar de EU, maar die is al ingetrokken. Wilt u meer weten? Lees: Govt ‘committed’ to sustainable fishing en mijn pagina De vis wordt duur betaald.

– Verder op de 2 drie berichten: Gisteren zijn in een pand in Huai Khwang (Bangkok) twee Chinezen en een Thai aangehouden op verdenking van het runnen van een loan-shark netwerk (krediethaaien) en een illegale gokdienst.

Het tweede bericht meldt dat een arme vrouw (51) in Satuk (Buri Ram) hulp heeft gezocht van de lokale autoriteiten voor haar twee autistische dochters, van wie één is verkracht door een kennis tijdens zijn ordination (inwijdingsceremonie) en de ander door een vreemde (73) in een suikerrietplantage.

Het derde bericht is een follow-up op de berichtgeving over de beruchte moord op de driejarige Nong Chompoo in mei vorig jaar in Mukdahan. Haar oom die verdacht wordt van de moord, is vrijgelaten op borgtocht op voorwaarde dat hij niet naar het buitenland reist.

– Pagina 3 bevat zes berichten. De pagina opent met het bericht dat het kantoor van de procureur-generaal Wirach Ratanasate gaat vervolgen voor corruptie en laat dat nou niet de eerste de beste zijn, want het parlementslid voor regeringspartij Palang Pracharath is chief government whip, een functie wij in Nederland in ons staatsbestel niet kennen.

Hij wordt ervan verdacht in 2012 geld te hebben overgeheveld uit een budget voor schoolreparaties naar een project om futsalvelden te financieren. Ook anderen die erbij betrokken waren, worden voor de rechter gesleept.

Wanneer de Criminal Division for Holders of Political Positions van het hooggerechtshof de zaak in behandeling neemt, wordt hij als parlementslid geschorst in afwachting van het vonnis. Wirach zegt de zaak te zullen aanvechten en zijn onschuld in de rechtbank te bewijzen.

Futsal is een vorm van zaalvoetbal, het wordt gespeeld met een plofbal door twee teams van vijf spelers.

– De overige berichten mag u lezen op de website. Ik noem de koppen dan kunt u ze gemakkelijk vinden.
• Thai herbs may help ward off symptoms of Covid-19
• Key budget role for Arkhom
• Last airman in Japanese battle dies
• US bribery case under scrutiny
• Plea by missing activist’s sister


 

Nieuws in fotobijschriften

People walk past Chu Chocolate Bar & Cafe, days after it was permanently closed due to the coronavirus disease pandemic in Bangkok on Tuesday.

When restaurant owner Chirayu Na Ranong heard the Thai government announce new coronavirus restrictions in Bangkok in April, he burst into tears. The latest curbs were the final straw for his Chu Chocolate Bar & Cafe in the centre of the city. The cafe, popular with both tourists and locals for the past decade, closed its doors for the last time this week.

“I knew that it was over, because we were already just barely surviving, and then with one more lockdown, we wouldn’t have enough money to pay,” Mr Chirayu, 36, told Reuters as his staff cleared out the restaurant. “I followed the government’s order, I did what they told me to do, and then I couldn’t survive. I couldn’t make a living.” Lees verder: Covid curbs shutter thousands of restaurants

Amplifiers and packaging tools seized from Singaporean drug suspect Teo Zhi Jiz, 27, at the Office of the Narcotics Control Board on Thursday.

Functionarissen van het Office of the Narcotics Control Board hebben donderdagochtend een Singaporese man gearresteerd omdat hij naar verluidt een exprespostdienst had gebruikt om verdovende middelen naar zijn thuisland te sturen.

Teo Zhi Jiz, 27, is in zijn kamer in Lat Phrao gearresteerd nadat het Central Narcotic Bureau van Singapore had gemeld dat het ongeveer 3 kg crystal methamfetamine in beslag had genomen, verborgen in een lucht pakket van Thailand naar Singapore afgelopen november.

In de kamer van de verdachte zijn elektrische apparaten in beslag genomen die werden gebruikt om drugs te verbergen, waaronder versterkers, alsmede verpakkingsgereedschap, digitale weegschalen en cannabis brownies.

Nieuws in infographics

Klik hier voor het bijbehorende artikel: More steps required for Covid-hit firms


 

Nieuws van de website 3-4 juni

• Het Centre for Covid-19 Situation Administration heeft donderdag: 3.886 nieuwe besmettingen bekend gemaakt (inclusief 1.230 in gevangenissen en 49 uit het buitenland) en 39 nieuwe doden. Ze brachten het totaal aantal besmettingen sinds het begin van de pandemie vorig jaar op 169.348 en doden op 1.146.
Bangkok telde de meeste doden: 24, gevolgd door twee elk in Nonthaburi en Phuket en één elk in Chon Buri, Chaiyaphum, Chiang Rai, Tak, Nakhon Si Thammarat, Bung Kan, Pattani, Samut Sakon, Sa Kaeo, Suphan Buri en Ang Thong.
De doden waren twintig mannen en negenentwintig vrouwen in de leeftijd van 36 tot 89 jaar. 22 hadden een hoge bloeddruk, 13 werden besmet door familieleden en 10 waren naar gebieden met veel besmettingen geweest.
De nieuwe besmettingen werden de afgelopen 24 uur vastgesteld in 53 provincies: 1.362 in ziekenhuizen en 1.245 door actief testen in woonwijken. Bangkok telde de meeste besmettingen: 995, gevolgd door 380 in Phetchaburi, 336 in Nonthaburi, 232 in Samut Prakan, 92 in Trang, 76 in Samut Sakhon, 60 in Pathum Thani, 46 in Chon Buri, 40 in Chachoengsao en 31 elk in Nakhon Pathom and Saraburi.
Bangkok telde 50 actieve clusters in 33 districten, inclusief twee nieuwe clusters: JWS bouwvakkerskamp in Bang Sue en het kamp van Unicorn bouwvakkers. Phetchaburi had een nieuw cluster van 20 besmettingen in een schoenenfabriek in het district Khao Yoi en Samut Prakan had een nieuw cluster van 64 besmettingen in een aluminiumfabriek in het district Phra Samut Chedi.
Chachoengsao telde een nieuw cluster van zes in een fabriek van tandheelkundige instrumenten in de districten Muang en Bang Nam Prieo.
De provinciale commissies besmettelijke ziektes hebben de opdracht gekregen de controlemaatregelen op ziektes in fabrieken scherp te volgen, met name in fabrieken die medische apparatuur produceren, want die zijn onmisbaar om de ziekte te beheersen.
CCSA-woordvoerder Taweesilp zegt: ‘Sluitingen zijn geen antwoord. Fabrieken kunnen blijven functioneren op een bubble-and-seal manier. Alhoewel ze besmet zijn, kunnen werkers blijven werken en fabrieken kunnen in bedrijf blijven. Hun symptomen zijn te vergelijken met een verkoudheid; degenen met ernstige symptomen dienen apart te worden gehouden. Deze praktijk is mogelijk, zoals gebleken is in Samut Sakhon.’
De in het buitenland besmette personen kwamen uit Cambodja (43, inclusief vier die illegaal de grens waren overgestoken), Myanmar (2), Afrika, Rusland, Koeweit en de VS.
De afgelopen 24 uur zijn 3.626 herstelde patiënten uit een ziekenhuis ontslagen. Sinds 1 april toen de derde golf besmettingen uitbrak, zijn 1.052 personen overleden en 140.485 besmet. 90.778 patiënten zijn hersteld.

Update vrijdag: 2.631 nieuwe besmettingen (inclusief 189 in gevangenissen) en 31 nieuwe doden. Ze brachten het totaal aantal besmettingen sinds het begin van de pandemie vorig jaar op 171.979 en doden op 1.177. De afgelopen 24 uur zijn 2.493 patiënten hersteld en uit een ziekenhuis ontslagen.

• Nog wat meer over de ijsfabriek in Samut Prakan. De fabriek is gesloten en de producten zijn bevroren zodat ze gecontroleerd kunnen worden op mogelijke verontreiniging. De fabriek telt 190 Thaise en buitenlandse werknemers.
De eerste besmette arbeider kreeg op 23 mei koorts en testte op 25 mei positief. Vier van de zes werkers die nauw contact met hem hadden gehad, testten ook positief. Op 27 en 28 mei gaf de directie alle werkers opdracht zich te laten testen. Zaterdag verrichte personeel van het Bang Phli Hospital en het Bang Phli volksgezondheidskantoor grootscheepse testen in de fabriek. Dinsdag bleken 81 besmet.
Het management heeft de opdracht gekregen alle werkers op hun werkplaats in quarantaine te houden totdat de besmette werkers kunnen worden opgenomen in een ziekenhuis. Alle werkers worden beschouwd als een hoge risicogroep. Sinds woensdag worden de besmette arbeiders opgenomen in het Bang Phli Hospital. Daar negentig procent van het personeel uit migranten bestaat, verloopt het onderzoek traag door taalbarrières.
De fabriek krijgt pas toestemming haar werkzaamheden te hervatten wanneer nieuw personeel is aangenomen en wanneer ze zich houdt aan ziekte controlemaatregelen.

• Het Huis van Afgevaardigden heeft woensdag na een debat van drie dagen met 269 stemmen voor, 201 tegen en 2 onthoudingen de begroting 2022 in eerste termijn goedgekeurd.
‘De begroting zal onze economie helpen om uit deze economische crisis te komen die is veroorzaakt door de uitbraak en de groei snel herstellen’, zei premier Prayut.
Het wetsvoorstel wordt naar verwachting in augustus in tweede en derde termijn behandeld. Daarna volgt behandeling door de Senaat en moet de koning zijn handtekening zetten.
De begroting voorziet in 3,1 biljoen baht aan uitgaven, 5,7 procent minder dan de huidige begroting. Het tekort bedraagt 700 miljard baht, 15 procent meer.
Budgetplanners [?] gaan ervan uit dat de economie dit jaar met 2,5 tot 3,5 procent groeit en in 2022 met 4 tot 5 procent. De National Economic and Social Development Council voorspelt dit jaar echter een groei van tussen de 1,5 en 2,5 procent als gevolg van de laatste uitbraak.

• CK Power Plc heeft 4 miljard baht aan obligaties uitgegeven om haar projecten voor hernieuwbare energie uit te breiden en het belang in de Xayaburi dam in Laos te vergroten. De obligaties werden goed ontvangen met een vraag van meer dan twee keer de uitgifteomvang, wat het vertrouwen van beleggers in CK Power en zijn managementcapaciteiten weerspiegelt, zegt Thanawat Trivisvavet, directeur van CK Power.
Het succes van deze obligatie-uitgifte is deels te danken aan het vermogen van het bedrijf om inkomsten, winst en cashflow te genereren, evenals aan het vermogen om zijn energiecentrales efficiënt te beheren.
In het eerste kwartaal van 2021 boekte CK Power een totale omzet van 2,1 miljard baht, een stijging van 339 miljoen of 19,2 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst toe te rekenen aan aandeelhouders kwam uit op 115 miljoen baht, een stijging van 454 miljoen of 134 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.
CK Power Plc is grootaandeelhouder in Xayaburi Power Co (XPCL), die de Xayaburi hydroelectric power plant in Laos bezit en exploiteert.

Overpeinzing

4 juni, 6:07 uur Wakker na redelijk lang achtereen, voor mijn doen althans, geslapen te hebben. Moet nog ruim een uur overbruggen totdat de krant arriveert. Wat ga ik doen? Er staat in mijn bad een teiltje waarin een slip te week ligt, op de aanrecht staat nog een vuil bordje van de avondmaaltijd. De kamer aanvegen is overbodig, want vandaag komt de Miep Kraak-colonne mijn kamer schoonmaken, het beddengoed verschonen en de badhanddoeken vervangen.

Het belooft weer een hete dag te worden in Bangkok met een maximumtemperatuur van 36 graden en een gevoelstemperatuur van tegen de 40 graden. Het lijkt wel of ik steeds minder goed tegen de hitte kan. Hoort dat bij ouder worden?

Ik eet ook stukken minder dan toen ik jong was. Ging elke dag naar school met zes boterhammen voor de lunch. Op de fiets, weer of geen weer, en vanaf mijn zestiende op de bromfiets. Het avondeten had de vorm van een berg, nu is het een heuvel met een lichte glooiing.

Op Good morning Thailand, het journaal van Mono29, worden mensen gevaccineerd. Het zijn veel dezelfde beelden. De krant zal vandaag ook wel weer een hoge C-factor hebben. De meeste virusberichten sla ik over. Ze vervelen mij en zullen mijn lezers ook nauwelijks interesseren. Ik wil een aantrekkelijke mix van berichten voorschotelen. Maar of dat gaat lukkken?

BP heeft een extreem hoge CPV-factor

4 juni – Bangkok Post telt vandaag dertien nieuwsberichten en –verhalen op de drie binnenland pagina’s van het eerste katern, maar netto zijn het 2,5 pagina door een advertentie van een halve pagina.

Zeven berichten gaan direct of indirect over het coronavirus, wat een C-factor van 5,4 zou opleveren, maar die combineer ik vandaag met de P- en V-factor. Hoe hoog die precies is, vereist een zware computer om dat uit te rekenen, dus ik houd het bij extreem hoog.

De P-factor komt erbij omdat premier Prayut de hoofdpersoon is van de opening (PM puts focus on tourism) en op pagina 3 de hoofdpersoon van een campagne van het Prime Ministers Operation Centre om zijn goede daden voor het voetlicht te brengen (Prayut promotion drive draws scorn).

De V-factor is te danken [zo u wilt te wijten) aan een vierkoloms foto bovenaan de voorpagina waarop de monarch en zijn jarige Jet* zitten, beiden met een mondkapje. Hij overhandigt er zakken met medische voorraden voor 49 ziekenhuizen en veldhospitalen aan gezondheidsfunctionarissen. Tevens deelt hij royal pins uit waarop een tekening staat met ballonnen in de vorm van een hartje, die Jet heeft gemaakt als daad van morele steun.

De C-factor geeft op een 10-punts schaal de frequentie, omvang en plaats aan van de berichtgeving over alles wat met het coronavirus te maken heeft. De factor is omgekeerd evenredig met het genoegen dat ik beleef bij het bewerken van die berichten voor Nieuws uit Thailand. De P-factor heeft betrekking op premier Prayut en de V-factor op koning Vajiralongkorn.

Aan illustratiemateriaal bevatten de pagina’s zes foto’s, twee postzegelfoto’s, vier 1-koloms foto’s plus de infographic The focus on 50. De twee grootste foto’s meten vier kolommen, de genoemde foto van het koningspaar en een foto in het hart van pagina 3 met verkopers en migranten op de Klong Toey markt die een bloedtest krijgen om te controleren of ze antilichamen bevatten. Vandaag gaat de markt weer open.

* Voor de frase ‘jarige jet’ ontbreekt een eenduidige verklaring van de herkomst. In ‘jarige jet’ is Jet een afkorting van de naam Henriëtte. ‘Jet’ kennen we ook van de zegswijze ‘geef hem van jetje’, vergelijkbaar met de uitdrukking ‘geef hem of haar van katoen’. Iemand krijgt dan een pak rammel of een opmerking terug. Opmerkelijk is dat in het Engels to give someone jessie circuleert: iemand een pak rammel geven, op zijn falie geven. (Bron: Historiek, online geschiedenismagazine)

Thaise film Memoria dingt mee naar Gouden Palm in Cannes

4 juni – Wint de Thaise regisseur Apichatpong Weerasethakul op het filmfestival van Cannes weer een Gouden Palm, elf jaar nadat hij de prestigieuze prijs won met Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives, een film die critici hoofdbrekens opleverde bij het recenseren. Met de film Memoria dingt hij dit jaar mee in de hoofdcompetitie van het belangrijkste filmfestival ter wereld.

Zijn nieuwste film speelt zich volledig af in Colombia: in Bogota en in de bergen en archeologische vindplaatsen van het Latijns-Amerikaanse land. Memoria is een internationale productie met de Britse actrice Tilda Swinton in de rol van Jessica, een vrouw die bij het aanbreken van de dag wordt opgeschrikt door een luide knal en op zoek gaat naar de oorsprong van het sonische mysterie dat haar ziel achtervolgt.

Het is de derde keer dat Apichatpong wordt uitgenodigd voor de competitie. In 2015 vertoonde hij Cemetery of Splendour, een heldere allegorie van Thailand na de staatsgreep, in de sectie Un Certain Regard.

Apichatpong heeft dit jaar nog een film in Cannes: een korte film in de bloemlezing The Year of the Everlasting Storm, waarin zeven regisseurs uit de hele wereld reflecteren op de Covid-19-pandemie.

Het 74e filmfestival van Cannes vindt plaats van 6 tot 17 juli en is verplaatst van de gebruikelijke plek in mei vanwege de Covid-19-situatie in Frankrijk. Vorig jaar werd het festival afgelast. Meer weten? Lees: ‘Memoria’ featured in Cannes

Veel geblaat maar weinig wol

4 juni – PM puts focus on tourism kopt BP vandaag boven de opening – ik noemde het al even bij de berekening van de CPV-factor. Het bericht meldt dat premier Prayut vandaag een vergadering voorzit van het CCSA over een detailed plan voor de heropening van ’s lands toerisme-industrie. Ook wordt via een videoconferentie gepraat over maatregelen om de economie en investeringen te stimuleren.

Minister Phitphat (Toerisme en Sport) zegt dat vanaf 1 oktober tien populaire toeristische provincies geen quarantaine zullen eisen, op 1 juli te beginnen met de al vaker genoemde Phuket Sandbox regeling.

Hoewel de regering vertrouwen lijkt te hebben in het herstel van het toerisme, hebben werkgevers in de sector grote twijfel of de start per 1 juli mogelijk is. De regeringsdiensten die zijn betrokken bij de heropening van Phuket, lijken er niet klaar voor, zegt voorzitter Bhummikitti Raktaengam van de Phuket Tourist Association.

‘Het probleem is dat we de laatste tijd veel zijn gevraagd door geïnteresseerde partijen in andere landen over de exacte voorwaarden van dit toerismeprogramma. Maar we kunnen deze vragen niet echt beantwoorden, ook al zijn er nog maar 28 dagen over. Als de zaken nog steeds zo onduidelijk zijn, zal de Phuket-sandbox waarschijnlijk niet gebeuren zoals gepland.’

‘Ondanks de oproep van de exploitanten van toeristische bedrijven in Phuket voor een ontheffing van quarantaine voor toeristen die Phuket bezoeken nadat ze al volledig zijn ingeënt tegen Covid-19, zei de regering eerst dat de quarantaineperiode zou worden verlaagd tot zeven dagen. Later schakelde het echter terug naar 14 dagen. Wat lokale exploitanten nu het meest nodig hebben, is duidelijkheid van alle overheidsinstanties.’

Tot zover mijn bespreking van de opening . De regering en Prayut in het bijzonder laat weer eens duidelijk zien uit een stel nitwits te bestaan. Het is allemaal veel geblaat, maar weinig wol. Ik heb eerder gelezen dat het zeker 5 jaar duurt voordat het toerisme volledig is hersteld. Ik weet niet meer wie dat voorspelde, maar het lijkt me een realistische schatting.

Kort Nieuws vrijdag 4 juni

– Wat resteert verder aan nieuws dat de moeite waard is om te vermelden en u graag wil lezen? Op de voorpagina alleen een bericht dat Chiang Mai een website heeft geopend waarop buitenlanders zich kunnen registreren voor een vaccinatie. Tevens meldt het bericht dat ze in Phuket zijn begonnen gastarbeiders te vaccineren. Mag u zelf lezen: Jab website opens for expats in North.

De twee andere berichten noemde ik al: de Thaise film in Cannes en de mensenhandel kingpin Manas (65) die woensdagavond in de gevangenis is overleden aan een hartaanval. Hij bezweek tijdens het doen van oefeningen, wat andermaal bevestigt dat al dat gewichtheffen en hardlopen op een lopende band ongezond is. Ik roep alle 65-plussers op: Ga toch lekker achter de geraniums zitten, dat is beter voor je hart.

– Vermeldenswaard is ook de schaamteloze promotie van de regering Prayut middels een campagne van het Prime Minister Operation Centre. In vier plaatjes worden enkele projecten getoond die tijdens zijn bewind van zeven jaar zijn gerealiseerd. Heeft natuurlijk een hoop kritiek opgeroepen. Lees: Prayut promotion drive draws scorn

– De overige berichten serveer ik in de vorm van koppen. Zoek ze zelf maar op de website op. Dit zijn ze:
• Defence unit loses 26 rifles, not 28
• ‘Supervisors’ seen as preferable to bail
• Veteran politician Ruangkrai jumps ship
• CCSA IDs 2 new clusters in Bangkok
• Provinces with low Covid rates forced to delay jabs
• Water filter firm blamed for outbreak in Phitsanulok
• CCSA dispels confusion over city mall cluster


 

Nieuws in fotobijschriften

A coronavirus lockdown in Australia’s second-largest city Melbourne has been extended by a week.

• The provincial court of Mukdahan on Tuesday issued a warrant for the arrest of the uncle-in-law of three-year-old girl “Nong Chompoo” who was found dead on a mountain last year – a man that media coverage made a minor celebrity.

Chaiphol Wipha, 44, is wanted for depriving a child of parental care, abandoning a child under nine years old in a way that caused her death, and tampering with a body to influence and autopsy and police investigation.

The warrant concerns the death of Orawan “Nong Chompoo” Wongsricha, who was found dead and naked on a mountain in Phu Pha Yon National Park, a few kilometres from her home in a village in Dong Luang district, on May 14 last year.

Update: The man surrendered to police in Bangkok on Wednesday. He was accompanied by his wife when he arrived at the Royal Thai Police head office late Wednesday morning. Chaiphol would be taken to Kok Toom police station in Mukdahan for interrogation.

Police take Chaiphol Wipha, 44, (white T-shirt) from Pathumwan station in Bangkok, before he was flown by helicopter to Mukdahan province on Wednesday for interrogation about the death of his three-year-old niece, Nong Chompoo, in May last year.

A dead woman was found in an oil palm plantation in Tha Sala district of Nakhon Si Thammarat on Wednesday. Police said the dead woman was 34-40 years of age, wearing a blue blouse and a sarong. and was still unidentified. She was found beside a drain pipe in a plantation at Moo 2 village in tambon Tha Sala.

A doctor who accompanied police to the scene estimated she had been dead about two days. There were no obvious injuries on the swollen body.The dead woman was found by the owner of the palm plantation, who went to investigate a foul smell. Local residents did not know who she was. The body was taken to Maharat Nakhon Ratchasima Hospital for autopsy.

The Industrial Estate Authority of Thailand (IEAT) is preparing to begin construction of the third phase of development of Map Ta Phut deep-sea port in Rayong on July 1, despite the Covid-19 outbreak and a compensation dispute between officials and fishermen. Meer weten? Lees: IEAT presses new seaport construction

Nieuws in infographics

Klik hier voor het bijbehorende artikel: Pandemic reveals bitter truth of income gap

Klik hier voor het bijbehorende artikel: General Incentives Investment Promotion by BOI


 

Nieuws van de website 2-3 juni

• Het Centre for Covid-19 Situation Administration heeft woensdag 3.440 nieuwe besmettingen bekend gemaakt (inclusief 1.087 in gevangenissen en 15 uit het buitenland) en 38 nieuwe doden. Zij brachten het totaal aantal besmettingen sinds het begin van de pandemie vorig jaar op 165.462 en doden op 1.107.
De doden waren 24 mannen en 14 vrouwen in de leeftijd van 10 maanden tot 95 jaar. Bangkok telde de meeste doden: 18, gevolgd door vier in Samut Prakan, drie elk in Chon Buri en Pathum Thani, twee elk in Chachoengsao, Nonthaburi en Surat Thani en één elk in Ayutthaya, Roi Et, Ratchaburi en Udon Thani.
23 hadden een hoge bloeddruk en 14 leden aan diabetes. Elf werden besmet door familieleden en negen in ziekenhuizen, door vrienden, collega’s, buren en huishoudsters. Acht stierven binnen een week nadat ze gediagnosticeerd waren met de ziekte. Ze waren zich er niet van bewust dat ze besmet waren. Toen ze werden opgenomen in een ziekenhuis, waren hun symptomen al ernstig.
De nieuwe binnenlandse besmettingen werden geconstateerd in 56 provincies: 1.175 in ziekenhuizen en 1.163 door actief testen in woonwijken. Bangkok telde de meeste besmettingen: 680, gevolgd door 466 in Samut Prakan, 449 in Phetchaburi, 176 in Trang, 78 in Samut Sakhon, 62 in Nonthaburi, 39 in Pathum Thani, 34 in Narathiwat, 33 in Ayutthaya en 29 in Chon Buri.
Bangkok telt 48 actieve Covid-19 clusters, inclusief een nieuwe in een warenhuis in Lat Phrao met 23 besmettingen. De provincie Samut Prakan telt 186 nieuwe besmettingen op de Samrong market, 36 in een fabriek van sauzen, een cluster van 74 in een ijsfabriek en 16 nieuwe besmettingen in plaatselijke markten en woonwijken in het district Bang Phli.
Phetchaburi meldt een cluster van 438 nieuwe besmettingen bij Cal-Comp Electronics (Thailand) die al verspreid zijn naar elf provincies. Trang heeft een cluster in een plaatselijke fabriek van handschoenen; de besmettingen hebben zich verspreid naar buurten in drie districten.
Samut Sakhon heeft een nieuw cluster van 42 in een fabriek van producten voor kinderen in het district Krathum Baen. En ten slotte melden Narathiwat 28 nieuwe besmettingen in het district Tak Bai en Ayutthaya een nieuw cluster van 11 in een bedrijf van medische apparatuur.
De in het buitenland besmette personen kwamen uit Myanmar (3), Cambodja (3), Japan (2), India (2 Thais), Koeweit, China, Portugal, de VS en Maleisië.
Op dinsdag werden 49.777 patiënten behandeld in een ziekenhuis, van wie 1.247 ernstig ziek waren en 381 beademd werden. 2.843 herstelde patiënten werden uit een ziekenhuis ontslagen.
Sinds het uitbreken van de derde golf op 1 april telt het land 136.599 infecties.

Update donderdag: 3.886 nieuwe besmettingen (inclusief 1.230 in gevangenissen) en 39 nieuwe doden. Ze brachten het totaal aantal besmettingen sinds het begin van de pandemie vorig jaar op 169.348 en doden op 1.146. De afgelopen 24 uur zijn 3.626 herstelde patiënten uit een ziekenhuis ontslagen.

• 122 gevangenissen in het hele land telden dinsdag geen Covid-19 -infecties, terwijl de andere 19 1.087 nieuwe gevallen meldden, aldus directeur-generaal Ayut Sinthoppan van het Corrections Department.
Het departement ontvangt 100.000 doses vaccin heeft het Disease Control Department laten weten. Ze worden opgeslagen in ziekenhuizen die verbonden zijn met de gevangenissen. Als eersten worden de gedetineerden in de 122 gevangenissen gevaccineerd. Waarschijnlijk wordt daarmee donderdag begonnen, te beginnen in de centrale gevangenis van Samut Prakan.

• Een 63-jarige Australiër is dinsdagmiddag dood aangetroffen met een schotwond in zijn borst in een hotel in de wijk Kathu (Phuket). Een handgeschreven brief en een paspoort lagen op een tafel in de kamer en naast hem op de vloer lag een pistool.
Volgens de politie had een buitenlander de man en zijn vrouw bedreigd. Dit leidde ertoe dat zijn vrouw hem verliet en hij geen contact met haar kon krijgen. Hij had op 16 februari bij de politie van Patong aangifte gedaan van de vermissing van zijn vrouw.
In de brief stond ook dat de buitenlandse man hem was blijven bedreigen. Nadat hij alles had verloren, was het beëindigen van zijn leven de enige uitweg, aldus de brief. Hij vroeg iedereen die de brief las om zijn vrouw te zoeken, haar zijn verontschuldigingen aan te bieden en haar te zeggen voor zichzelf te zorgen.

• Indonesië heeft zijn poging afgeblazen om een militaire onderzeeër te bergen die voor de kust van Bali is gezonken. Het beëindigde de operatie na overleg met Chinese marine-collega’s. In een korte verklaring zei de Indonesische marine dat de berging ‘geen gemakkelijke taak’ en ‘zeer riskant’ was, zonder verdere toelichting.
Uit de gebarsten onderzeeër is al ‘belangrijk materiaal’ gehaald, maar de beslissing om de operatie te stoppen betekent dat er geen kans is om de lichamen van de 53 bemanningsleden te bergen.

• Een groep prominente Amerikaanse burgers in Thailand vraagt in een open brief de bezoekende Amerikaanse staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Wendy Sherman er bij haar regering op aan te dringen Covid-19-vaccinaties te regelen voor haar buitenlandse burgers. ‘Laat ons niet in de steek!‘ luidt het pleidooi.
‘De VS hebben nog steeds een groeiend vaccinoverschot, maar veel Amerikanen in het buitenland hebben nog steeds geen toegang tot vaccins en hun leven loopt gevaar”, aldus de brief, geschreven door Paul Risley, voorzitter van Democrats Abroad Thailand, Tony Rodriguez, VP van de Republikeinen Overzees Azië, Veteranen. van Foreign Wars commandant Carl Manchester en de president van de American Women’s Club of Thailand, Ambreen Miraly.
In de brief wordt er verder op gewezen dat de VS, in tegenstelling tot bijna alle andere landen, hun burgers verplichten belasting te betalen, ongeacht waar ze wonen. ‘Overzeese Amerikanen zouden dezelfde door de belastingbetaler gefinancierde vaccins moeten krijgen die Amerikanen in de VS nu ontvangen, om de belofte van president Biden na te komen dat elke Amerikaan in aanmerking komt voor een vaccinatie die door de Amerikaanse regering wordt verstrekt.’

Overpeinzing

3 juni – Om 7:04 uur, terwijl de krant nog niet eens is gearriveerd, wordt mijn stemming al verziekt door beelden van premier Prayut op Good Morning Thailand, het journaal van Mono29. Hij ‘verdedigt’ in het parlement de begroting 2022, die de periode 1 oktober 2021-30 september 2022 bestrijkt .

Ik zet verdediging tussen aanhalingstekens, want hij hoeft dankzij een riante meerderheid van zijn slippendragers in het Huis van Afgevaardigden en een door de junta benoemde Senaat helemaal niets te verdedigen. Applaus is bij voorbaat gegarandeerd. Dat noemen ze hier democratie, ik noem het dictatuur.

Om 7:14 brengt de aardige kashoudster van mijn hotel de krant naar mijn kamer. Vandaag viert koningin Suthida Bajrasudhabimalalakshana haar verjaardag, maar of het een vrolijke dag voor haar wordt, betwijfel ik want er zijn sterke aanwijzingen dat ibbs fdiuhfoppu jt pwfsmfefo bbo ifu dpspobwjsvt. Begrijpt u wel?

De verjaardag is goed voor twee foto’s die bijna de gehele ruimte boven de vouw innemen. De grootste, die 22,5×13,5 cm meet, toont een gigantisch groot billboard voor winkelcentrum CentralWorld met haar portret en een gelukwens met haar 43e verjaardag.

Verder is het weer kassa voor de krant, want ik tel vijf advertentiepagina’s met gelukwensen van bedrijven en organisaties plus enkele kleinere advertenties. Kan de krant goed gebruiken, want voor zover ik weet is BP zwaar verliesgevend en wordt ze kunstmatig in leven gehouden door een stel rijke patsers. Dankzij het advertentiegeweld staat het Thaise nieuws vandaag verdeeld over de voorpagina plus de pagina’s 3, 4 en 6.

Rest nog te melden dat Trefpunt Azië (voorheen Trefpunt Thailand) er de brui aan geeft. Ik noemde het al in mijn column op Facebook van vandaag. Tja, een website beginnen is gemakkelijk, maar die dag aan dag in de lucht houden, is een ander verhaal. Weet ik alles van, want ik maak Nieuws uit Thailand al sinds november 2009 met onderbrekingen toen ik ‘op vakantie’ in Nederland was.

BP in vogelvlucht: C-factor 5,1

3 juni – Bangkok Post telt vandaag elf nieuwsberichten en –verhalen op de vier binnenland pagina’s van het eerste katern, maar netto zijn het 1,1 pagina minder door de felicitatieadvertenties.

Vier berichten gaan direct of indirect over het coronavirus, wat alleszins meevalt want een C-factor van 3,6 zou opleveren, maar ik doe er 1,5 punt bij omdat de voorpagina en twee pagina’s openen met virusnieuws. Derhalve een C-factor van 5,1.

De C-factor geeft op een 10-punts schaal de frequentie, omvang en plaats aan van de berichtgeving over alles wat met het coronavirus te maken heeft. De factor is omgekeerd evenredig met het genoegen dat ik beleef bij het bewerken van die berichten voor Nieuws uit Thailand.

Aan illustratiemateriaal bevatten de pagina’s zeven foto’s waarvan de grootste twee over vier kolommen zijn geplaatst: de al genoemde foto met het billboard en bovenaan pagina 6 een grote foto van de koningin in een schilderijframe voor het hoofdkwartier van het ministerie van Defensie.

Geen infographic vandaag die me altijd veel werk uit handen neemt, dus luieren is er niet bij.

The Buddha Images Cave at Phu Phra Bat Historical Park, a mixture of the Dvaravati and Bayon styles.

Virtuele dosis geschiedenis en cultuur

3 juni – Weliswaar zijn alle toeristische attracties gesloten, maar het Fine Arts Department heeft er wat op gevonden: een website met historische parken die vanuit de luie stoel bezocht kunnen worden.

BP besteedt er vandaag in het Life katern drie pagina’s aan met vijftien foto’s waarvan ik er maar één kan laten zien, en niet eens de mooiste. Klik hier voor het artikel: Virtual dose of history and culture.

Delivery trucks leave the Siam Bioscience factory in Nonthaburi’s Bang Yai district. The company said it will begin supplying the government with its Covid-19 vaccine this week.

AZ bazuint levering vaccins

3 juni – AZ heralds supply to Thais kopt BP vandaag boven de opening. Spits u even de oren: hoort u tromgeroffel? Nee, het zijn country president James Teague van AstraZeneca (Thailand) en directeur corporate communications Nualphan Lamsam van Siam Bioscience die op hun borst kloppen, want binnen enkele dagen wordt het eerste in het binnenland geproduceerde vaccin geleverd aan het ministerie van Volksgezondheid.

Teague zegt: ‘Dit is een belangrijke mijlpaal in de strijd tegen Covid-19. De productie van ons vaccin in Thailand in slechts een paar maanden is een enorme prestatie, dankzij de uitstekende samenwerking met onze productiepartner, Siam Bioscience. Nu we klaar zijn om een binnenlands geproduceerd vaccin van hoge kwaliteit te leveren, kunnen we de regering helpen haar doel te bereiken om de mensen in Thailand zo snel mogelijk te vaccineren.’

Nualphan Lamsam zegt: ‘Siam Bioscience is er trots op door AstraZeneca te zijn geselecteerd als haar binnenlandse productiepartner. We nemen onze rol om zo snel mogelijk een hoogwaardig Covid-19-vaccin te produceren zeer serieus. Het is een eer om te werken aan het welzijn van het Thaise volk, om te helpen een einde te maken aan de acute fase van de pandemie in Thailand en de regio.’

Daar mijn oren tuiten van deze grootspraak, besteed ik verder geen woord aan de opening. Mag u zelf lezen, klik op de kop, maar doe eerst oordopjes in ter bescherming van uw trommelvlies. Enne,  niet vergeten: de grootste aandeelhouder van Siam Bioscience is het Royal Household Bureau [lees: de koning].

7-Eleven opent 700 nieuwe winkels dit jaar

3 juni – CP All Plc, de exploitant van 7-Eleven kruidenierswinkels, is van plan dit jaar 11,5-12 miljard baht uit te geven om zijn activiteiten uit te breiden. Het bedrijf opent zevenhonderd nieuwe winkels, evenveel als vorig jaar. In het eerste kwartaal zijn al 155 nieuwe 7-Elevens geopend.

Financieel directeur Kriengchai Boonboapichart zegt dat 4,1 miljard baht van de totale uitgaven bestemd is voor investeringen in nieuwe projecten, dochterondernemingen en distributiecentra, 3,8 tot 4 miljard voor winkeluitbreiding, 2,4-2,5 miljard voor winkelrenovaties en de resterende 1,3-1,4 miljard is bestemd voor vaste activa en IT-systemen.

‘We zullen doorgaan met het openen van nieuwe winkels, maar met een meer voorzichtige aanpak. Er zijn veel onzekerheden, dus we zullen locaties selecteren die inkomsten kunnen genereren en echte vraag van klanten hebben. Bovendien moet elke locatie over de mogelijkheid beschikken om onze O2O [online-to-offline] retailstrategieën te ondersteunen.’

CP All exploiteerde aan het einde van het eerste kwartaal van dit jaar 12.587 vestigingen van 7-Eleven. Van het totaal waren 6.771 winkels eigendom van zakenpartners en waren 5.816 winkels eigendom van CP All. Bovendien was 85 procent van de winkels stand-alone waarvan 15 procent  in PTT-tankstations.

CP All rapporteerde een totale omzet van 547 miljard baht in 2020, een daling van 4,3 procent ten opzichte van het voorgaande jaar, met een nettowinst van 16,1 miljard, een daling van 27,9 procent. In het eerste kwartaal van dit jaar daalde de totale omzet van het bedrijf met 8,5 procent op jaarbasis tot 133 miljard baht, met een nettowinst van 2,59 miljard, een daling van 54 procent.

De daling van de inkomsten is grotendeels het gevolg van de pandemieuitbraken, hetgeen resulteerde in een langzaam herstel van de binnenlandse consumptie, verminderde koopkracht van de consument en ontbrekend toerisme.

Kleedje is mogelijk huid van gestroopte nevelpanter

3 juni – Een kleedje dat vorige week vrijdag in beslag is genomen bij een undercover operatie in Nakhon Pathom, zou afkomstig kunnen zijn van een van de twee nevelpanters die afgelopen december in nationaal park Erawan in Kanchanaburi werden gefotografeerd door een cameraval. Bij de inval werd een 40-jarige man aangehouden.

Het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation zegt in een recent Facebook-bericht dat tot 12 tekens op het kleed er uitzien als die van de nevelpanter. Het kleedje werd op Facebook te koop aangeboden voor 7.500 baht.

Een gecombineerde eenheid van boswachters en politie in Kanchanaburi doorzocht gisteren een huis in het district Sai Yok, dat wordt verhuurd aan Prakop Chosanap (74). Volgens de politie is hij een belangrijk lid van een illegale handel in wilde dieren. Mogelijk heeft hij het kleedje van het luipaardvel aan de ander geleverd.

Prakop was tijdens de inval niet aanwezig. In het huis is apparatuur gevonden die gebruikt kan zijn voor het vervoeren van kadavers van wilde dieren, aldus een bron.

De speciale taskforce voor natuurbescherming van Phaya Suea heeft een klacht ingediend bij het politiebureau van Sai Yok en verzocht om de arrestatie van Prakop. Ook is de politie gevraagd het onderzoek uit te breiden en leden van de bredere handelsring voor wilde dieren te vangen. Hoe groot de bende is, is niet duidelijk.

Kort Nieuws donderdag 3 juni

Foreigners get jab next week, kopt BP boven de opening van pagina 6. Het bericht meldt dat begonnen is met vaccineren van diplomaten en hun gezin en internationale organisaties zoals de VN-staf, die zich tevoren hebben geregistreerd. Dat kan nog tot 6 juni. De vaccinaties worden gegeven in het MedPark Hospital en Vimut Hospital.

Adjunct-directeur Sophon Iamsirithaworn van het Disease Control Department heeft dit woensdag bekend gemaakt. Hij zegt over ‘general foreigners’ dat ze op dezelfde dag ingeënt kunnen worden als Thais.

‘De nadruk ligt op ouderen en degenen met zeven onderliggende ziekten. Buitenlanders die zich willen laten vaccineren moeten zich registreren via www.ThailandIntervac.com. Degenen die via de Mor Prom-applicatie hebben geboekt, krijgen een AstraZeneca-prik.’

Persoonlijke noot: Eerlijk gezegd vind ik de berichtgeving over het vaccineren van buitenlanders behoorlijk verwarrend. Zo las ik eerder dat registratie bij ziekenhuizen dient te gebeuren waarbij de buitenlander staat ingeschreven en dat particuliere ziekenhuizen 3.000 baht rekenen voor de injectie.

In mijn geval zou dat Bangkok Hospital zijn, waar ik talloze malen ben geweest wegens problemen met mijn rug en prostaat. Ik laat er ook mijn oren uitspuiten, die eenmaal per jaar dicht slibben. Afwachten maar: komt tijd, komt raad.

– Wat resteert aan nieuws dat u niet al kent? Ik noem weer de koppen zodat u aan de hand daarvan het desbetreffende bericht gemakkelijk kunt vinden op de website.
• ISPS told to take down ‘hoax’ sites
• Factories warned to cooperate
• Thammasat jab centre set to open
• Cops crack down on loan shark gang, seize B200m
• Sister of Wanchalerm prods DSI
• American nabbed at airport


 

Nieuws in fotobijschriften

Minister of Culture Itthiphol Khunpluem (right) looks on as an official welcomes one of two ancient sandstone lintels, a sacred late 10th or 11th-century sandstone support beam, at the Bangkok National Museum during an event to mark their return from the United States to Thailand, in Bangkok on Monday.

A lone man walks along a deserted street in normally bustling Khao San Bangkok on Sunday. The third wave of Covid-19 has led to strict controls that have brought tourism in the area to a halt.

The Bangkok Metropolitan Administration’s plan to allow five types of business to reopen on Tuesday was put off for two weeks because the prime minister was still concerned about the overall Covid-19 situation, National Security Council chief Gen Natthapol Nakpanich said.

City Hall initially announced on Monday that it would allow five types of business, including spas and beauty clinics, to re-open on June 1. However, on Monday afternoon the CCSA overrode the decision, delaying the re-opening for 14 days.

Myanmar men arrested trying to smuggle motorcycles to Myanmar and helping illegal job seekers arriving in Kanchanaburi province early on Tuesday.

Six smugglers and 19 illegal job seekers from Myanmar were arrested near the border in Sai Yok district of Kanchanaburi in the early hours of Tuesday.

A team of border patrol police and soldiers saw two pickup trucks, one with a single motorcycle on the back and the other with two, stop in a forested area in tambon Bong Tee around 12.30am on Tuesday. Six men got off the two pickups and unloaded the three bikes. Then a group of men and women emerged from the forest, heading towards the vehicles. The patrol revealed themselves and arrested them. All were Myanmar nationals.

Markings showing a 45km/h speed limit are seen on the outbound lanes of Ratburana Road near Soi Ratburana 5 in Bangkok’s Bang Kholaem district to warn motorists ahead of a bend which is a blind spot.

The cabinet has approved new speed limits for vehicles to better suit traffic conditions and to be in line with international standards.

Deputy government spokeswoman Traisulee Taisaranakul said the cabinet on Tuesday approved in principle the ministerial regulation, to be sent to the Council of State for further checking. Cabinet approves new speed limits

Medical workers raise signs to call Covid-19 recipients at the Bang Sue Grand Station in Bangkok on Tuesday.

People wait for their Covid-19 test in Pathum Thani province on Tuesday.

Nieuws in infographics

Klik hier voor het bijbehorende bericht: Remote work to boost IT spending by 4.9%


 

Nieuws van de website 1-2 juni

• Het Centre for Covid-19 Situation Administration heeft dinsdag 2.230 nieuwe besmettingen bekend gemaakt (inclusief 77 in gevangenissen en 21 uit het buitenland) en 38 nieuwe doden.
Ze brachten het totaal aantal besmettingen sinds het begin van de pandemie vorig jaar op 162.022 en doden op 1.069. Het aantal besmettingen was aanzienlijk lager dan op maandag, maar dat was voornamelijk te danken aan minder besmette gevangenen, want maandag telde 1.973 besmette bajesklanten.
Bangkok telde het hoogst aantal doden: 22, gevolgd door drie in Nakhon Pathom, twee elk in Samut Prakan, Suphan Buri en Kalasin en één elk in Chiang Rai, Chanthaburi, Chon Buri, Pathum Thani, Songkhla, Udon Thani en Ayutthaya.
Zeventien van de nieuwe doden waren besmet door familieleden, negentien hadden een hoge bloeddruk.
Nieuwe besmettingen werden de afgelopen 24 uur gemeld uit 50 provincies: 1.326 in ziekenhuizen en 806 door actief testen in woonwijken. Bangkok telde de meeste nieuwe besmettingen: 864, gevolgd door 253 in Samut Prakan (inclusief een nieuw cluster van 55 in een fabriek van diepvriesvoedsel in het district Bang Bo), 166 in Phetchaburi, 164 in Trang, 112 in Nonthaburi, 83 in Saraburi, 82 in Samut Sakhon, 61 in Pathum Thani, 47 in Chon Buri en 40 in Nakhon Pathom.
De in het buitenland besmette personen kwamen uit Saoedi-Arabië (4), Cambodja (3), Duitsland (2), Turkije (2), Pakistan (2), Indonesië (2) en India, China, Taiwan, Canada, Japan en Rusland.
Maandag werden 49.218 patiënten behandeld in een ziekenhuis. Van hen waren 1.236 ernstig ziek en 378 werden beademd. De afgelopen 24 uur zijn 3.390 patiënten hersteld en ontslagen uit een ziekenhuis.

Update woensdag: 3.440 nieuwe besmettingen (inclusief 1.087 in gevangenissen) en 38 nieuwe doden. Zij brachten het totaal aantal besmettingen sinds het begin van de pandemie vorig jaar op 165.462 en doden op 1.107. De afgelopen 24 uur zijn 2.843 patiënten hersteld en uit een ziekenhuis ontslagen.

• Ter gelegenheid van de verjaardag van de koningin op 3 juni hoeft die dag bij zestig tolpoortjes op drie snelwegen geen tolgeld betaald te worden. Toll fees waived on 3 expressways for Queen’s birthday

• Drie belangrijke protestleiders, Arnon Nampa, Panupong ‘Mike’ Jadnok en Chukiat ‘Justin’ Saengwong, zijn vrijgelaten uit hun voorlopige hechtenis op voorwaarde dat ze zich onthouden van activiteiten die geacht worden smadelijk te zijn voor de monarchie. Bail approved for three key protesters

• Functionarissen van het Narcotics Control Board hebben 11 kilo crystal methamphetamine in beslag genomen. De vondst volgde op de inbeslagname van 9 kg door de douane in Hongkong op 20 mei, die daarbij twee Chinese mannen arresteerde.
De NCB functionarissen gingen op 29 mei naar een internationaal röntgencentrum voor vracht. In een container die op het punt stond om naar Hong Kong te worden verscheept, werden vijf fotolijsten gevonden die vergelijkbaar waren met de lijsten die in beslag zijn genomen in Hong Kong. In de frames waren negen plastic zakken met elk 1 kg crystal meth verborgen.
Diezelfde dag doorzochten ambtenaren een internationale rederij in Soi Phetchaburi 17. Ze namen nog eens 2 kg crystal meth in beslag, verstopt in versterkers die op het punt stonden naar de Filipijnen te worden gestuurd, samen met andere lading.

• Het National Health Security Office heeft tot dusver bijna een miljoen baht uitbetaald aan personen die lijden aan bijwerkingen van Covid-19-vaccinaties.
NHSO secretaris-generaal Jadej Thammatach-aree zei dinsdag dat in totaal 991.700 baht was uitgedeeld aan 150 personen, en het kantoor bleef verzoeken om financiële steun ontvangen van ontvangers van het Covid-19-vaccin.
Personen die denken dat zij of hun familieleden last hebben van bijwerkingen, waaronder dodelijke slachtoffers in de familie, moeten onmiddellijk een verzoek om hulp indienen bij hun lokale afdeling van de NHSO of provinciale volksgezondheidsbureaus.
Als hun verzoek wordt goedgekeurd, ontvangen ze binnen vijf dagen financiële steun. De precieze hulp is afhankelijk van de omvang van de bijwerkingen.
131 van de 150 gevallen die deze financiële hulp in de afgelopen twee weken ontvingen, vertoonden milde symptomen, 15 ontwikkelden matige symptomen en vier leden aan ernstige bijwerkingen en werden opgenomen in een ziekenhuis. De bijstand dekt alleen degenen die door de overheid verkregen vaccins krijgen.

• Het ministerie van Justitie heeft een verzoek ingediend bij het ministerie van Volksgezondheid voor de toewijzing van vaccins voor personeel en gevangenen in 143 penitentiaire instellingen in het hele land, om de verspreiding van Covid-19 in gevangenissen een halt toe te roepen. Ministry requests vaccines for prisons

• Staatssecretaris Thamanat Prompow (Landbouw) ontkent dat hij van een parlementspolitieagent heeft geëist zich te vernederen [?] na een woordenwisseling maandag met een lid van zijn entourage toen het Huis van Afgevaardigden vergaderde. Thamanat denies kowtow story

• Het land ligt op schema om deze maand 6 miljoen AstraZeneca-vaccindoses te ontvangen, zei minister van Volksgezondheid Anutin Charnvirakul dinsdag. De doses zullen de hele maand in batches worden afgeleverd, naar verwachting is de eerste partij op 7 juni klaar voor distributie.
Anutin’s verklaring volgt op de verzekering van premier Prayut maandag dat er geen tekort aan Covid-19-vaccins zal zijn in Thailand, aangezien de door de regering bestelde vaccins op tijd zullen aankomen.
In de tussentijd plaatst de regering bestellingen voor het Pfizer-vaccin, waarmee ze personen tussen 12 en 18 jaar wil inenten. Ook zijn besprekingen gaande met Johnson en Johnson over de levering van 5 miljoen doses in het vierde kwartaal van het jaar.

Hulplijn voor vragen over Covid-19

2 juni – Wat doe je als je vragen hebt over Covid-19 en er is niemand die je kan helpen? @CoCare biedt uitkomst, een Line chat room waarin 124 vrijwillig medisch personeel klaar zit om hulp te bieden: tandartsen, artsen, laboranten, verpleegkundigen, apothekers, fysiotherapeuten, psychiaters, volksgezondheidsambtenaren en radiologische technologen.

@CoCare werd vorig jaar opgericht door dokter Kongkiat Kespechara, werkzaam in het Bangkok Hospital, om patiënten met vermoedelijke Covid-19 te screenen, om stress te verminderen over het al dan niet besmet zijn van mensen en om chatgebruikers informatie over het coronavirus te verstrekken.

De service stopte in augustus vorig jaar omdat de Covid-19-situatie op dat moment onder controle was. Toen het aantal nieuwe patiënten met coronavirus op 23 april met 2.070 steeg, heropende @CoCare. Meer weten? Lees: When there’s no one to turn to @CoCare is there to help. (Bron: BP, 1 juni)

Overpeinzing

2 juni – Ik zal de dag prijzen waarop de journaallezers op de Thaise televisie het nieuws presenteren zonder mondkapje. Ze zien er nu belachelijk uit, de kapjes dienen geen enkel doel want de doorgaans drie presentatoren zitten op ruime afstand van elkaar in een verder lege, goed geventileerde studio met een vaste camera die vanuit de regiekamer wordt bediend. Het is lelijk, het ziet er niet uit en het bemoeilijkt de verstaanbaarheid.

Maar de Thaise overheid heeft geen hoge dunk van het onderscheidingvermogen van de Thaise bevolking. Het mondkapje moet om vanaf het moment dat iemand een stap buiten de deur zet. Ze beschouwt de Thaise bevolking als kleine kinderen die je aan de hand moet nemen, die niet weten wat goed voor ze is.

Befehl is Befehl, is het motto. De Thaise bevolking wordt in een constante toestand van angst gehouden. Zo kun je ze gemakkelijk onder de duim houden. Dankzij het coronavirus kan het leger de dictatuur van de coup voortzetten. Het Huis van Afgevaardigden is als was in de handen van machtsbeluste nitwits als Prayut. Ik voorspel dat de mondkapjedraagplicht (mooi Scrabble-woord) nog heel lang van kracht blijft.

En nog wat anders. Ik heb er geen bezwaar tegen wanneer mijn lichaamstemperatuur wordt gemeten, maar ik houd niet van die vieze kleverige gel waarmee je geacht wordt je handen te ontsmetten. Sla die flacons altijd over. Maar bij Big C Extra bij mij in de buurt, kan dat niet meer, want er staat nu een apparaat dat automatisch gel op je handen spuit wanneer de temperatuur wordt gemeten.

Nog een tegenslag. Stond gisteren bij restaurant Sarica voor een gesloten deur. Nadat een van mijn favoriete eetplekken na lange tijd weer was open gegaan, is het nu tot 15 juni gesloten. Verbaast me niet, ik was doorgaans de enige klant met acht personeelsleden die niets te doen hadden.

BP in vogelvlucht: C-factor 7,9

2 juni – Bangkok Post telt vandaag zestien nieuwsberichten en –verhalen op de drie binnenland pagina’s van het eerste katern, maar netto zijn het 2,3 pagina’s door twee advertenties. Negen berichten gaan direct of indirect over het coronavirus, wat een C-factor van 6,4 zou opleveren maar omdat de gehele voorpagina uit virusnieuws bestaat en ook pagina 2 ermee opent, doe ik er anderhalve punt bij. Ergo: 7,9.

De C-factor geeft op een 10-punts schaal de frequentie, omvang en plaats aan van de berichtgeving over alles wat met het coronavirus te maken heeft. De factor is omgekeerd evenredig met het genoegen dat ik beleef bij het bewerken van die berichten voor Nieuws uit Thailand.

Aan illustratiemateriaal bevatten de pagina’s vier foto’s, een postzegelfoto en de infographic Mutating strains. Op de voorpagina een staande foto van 19,5×13 cm bovenaan tot de vouw met een lange rij verkopers en werkers op vier markten in Pathum Thani die in het gemeentehuis vragen beantwoorden van in PPE geklede gezondheidswerksters. De afgelopen weken wordt de provincie geteisterd door een toename van infecties.

Bovenaan pagina 3 een foto van een van de drie in China gemaakte VN16 light tanks die door de marine voor het luttele bedrag van 398 miljoen baht zijn gekocht. Ze worden gestationeerd bij de Marine Division in Chon Buri.

Wat ze daar gaan doen? Laat me gissen: verroesten. De marine  verdedigt de aanschaf tegen kritiek met het argument dat ze al besteld zijn voordat de pandemie uitbrak.

Regering bang  voor Covid storm uit het Oosten

2 juni – Bangkok Post opent vandaag onder de kop Govt fears Covid storm from East, een kop die mij direct deed denken aan de drie wijzen die uit het Oosten kwamen. Maar die kwamen met goud, wierook en mirre, degenen die uit Cambodja komen via de grens in Sa Kaeo baren de overheid zorgen omdat ze het coronavirus zouden kunnen dragen. Het CCSA dat zich gisteren over de kwestie boog, zegt dat inmiddels duizend personen de grens hebben overgestoken van wie vermoedelijk 10 procent besmet is.

Toen nu Jezus geboren was te Bethlehem, gelegen in Judea, in de dagen van den koning Herodes, ziet, enige wijzen van het Oosten zijn te Jeruzalem aangekomen. Zeggende: Waar is de geboren Koning der Joden? want wij hebben gezien Zijn ster in het Oosten, en zijn gekomen om Hem te aanbidden. […]

En zij zijn heengereisd; en ziet, de ster, die zij in het oosten gezien hadden, ging hun voor, totdat zij kwam en stond boven de plaats, waar het Kindeken was. Als zij nu de ster zagen, verheugden zij zich met zeer grote vreugde.

En in het huis gekomen zijnde, vonden zij het Kindeken met Maria, Zijn moeder, en nedervallende hebben zij Hetzelve aangebeden; en hun schatten opengedaan hebbende, brachten zij Hem geschenken: goud en wierook, en mirre. (Mattheus 2, Statenvertaling)

Vaccinatieregels vastgesteld voor bezoekers aan Phuket

2 juni – Iedereen die naar Phuket vliegt, moet minstens één dosis van het AstraZeneca-vaccin of beide of volledige doses van andere merken hebben gekregen, heeft de Civil Aviation Authority of Thailand (CAAT) gisteren bekend gemaakt.

Gezonde reizigers moeten ook een document overleggen dat bevestigt dat ze in de afgelopen zeven dagen een Covid-negatief testresultaat hebben gekregen. Binnenkomst per vliegtuig is ook toegestaan ​​voor diegenen die binnen 90 dagen voor aankomst een bewijs hebben van hun herstel van Covid-19.

Luchtvaartmaatschappijen zullen degenen die geen van deze documenten kunnen of willen tonen, niet toestaan ​​aan boord van het vliegtuig te gaan. Kinderen van vijf jaar of ouder zijn vrijgesteld van de nieuwe beperking, die maandag inging.

Ondertussen wordt bij lokale ondernemers in de toerismesector de publieke opinie gepeild over de bereidheid van de provincie om weer open te gaan voor toerisme. De bevindingen worden vrijdag doorgegeven aan het CCSA, voordat het kabinet beslist of de heropening van de provincie voor gevaccineerde toeristen op 1 juli kan doorgaan volgens het zogenaamde ‘Phuket Sandbox’ -model.

Meer weten? Lees: Inoculation rules laid out for visitors to Phuket

Nieuwe namen voor virusvarianten

2 juni – Covid-19-varianten hebben van wereldgezondheidsorganisatie WHO nieuwe namen gekregen, waarbij letters van het Griekse alfabet worden gebruikt. Die zijn gemakkelijker te onthouden en voorkomen dat landen worden gestigmatiseerd waar ze voor het eerst werden ontdekt.

Het nieuwe systeem is van toepassing op zorgwekkende varianten – de meest verontrustende waarvan er vier in omloop zijn – en de interessante, minder zorgwekkende varianten die worden gevolgd.

‘Ze zullen de bestaande wetenschappelijke namen niet vervangen, maar zijn bedoeld om te helpen bij de publieke discussie’, zegt Maria Van Kerkhove, technisch leider van de WHO voor Covid-19.

Onder het nieuwe systeem krijgen de betrokken varianten de volgende namen: de tot nu toe zogenaamde Britse variant B.1.1.7 wordt Alpha; de B.1.351 die voor het eerst in Zuid-Afrika werd ontdekt, wordt Beta, terwijl de Braziliaanse P.1 Gamma wordt.

De zogenaamde Indiase variant B.1.617 is opgesplitst in sublijnen, waarvan de zorgwekkende B.1.617.2-variant Delta wordt. De interessante B.1.617.1-variant heet Kappa.

De bij het artikel geplaatste infographic is (nog) niet beschikbaar. De rubriek Kort Nieuws vervalt vandaag.


 

Nieuws in fotobijschriften

Operators of massage shops and spas gather at City Hall on Monday to ask the Bangkok governor to review the closure order on their establishments. Bangkok Metropolitan Administration agreed on the same day to allow them to operate, with restrictions.

Update: The CCSA has put brakes on City Hall’s plan to allow five types of businesses, including spas and beauty clinics, to open on Tuesday.

The communicable disease committee of Bangkok decided that since the Covid clusters to date were found in communities, markets and construction workers’ camps, measures for other places should be eased to help operators. But in the afternoon, it said the CCSA had delayed the decision by 14 days from June 1. It did not give reasons for the sudden change.

• Palang Pracharat list MP and former education minister Nataphol Teepsuwan has resigned from his parliamentary seat, citing the need to fight a legal case brought against him in court.

He joined the street rallies of the People’s Democratic Reform Committee (PDRC) that led to the 2014 military coup, which ousted the Yingluck Shinawatra government.

On Feb 24, 2021, the Criminal Court sentenced him to seven years and four months imprisonment for his part in the disruptive PDRC protests. As a result, he was disqualified from the education portfolio and suspended from duty in the parliament. Mr Nataphol was released on bail after taking his case to the Appeal Court.

He said on Monday he decided to resign his MP’s seat so he could concentrate on his legal battle, which he expected would take a long time.

Health officials in Wichien Buri district of Phetchabun carry out Covid-19 testing on Sunday on workers from the CP Foods factory in Kaeng Khoi district of Saraburi after the plant found hundreds of coronavirus infections.

As a series of new Covid-19 clusters prompt factory shutdowns and losses to business and the economy, Payong Srivanich, chairman of the Thai Bankers’ Association, has warned the shambolic vaccine rollout could cripple Thailand’s manufacturing industry.

“We need quick vaccination before the coronavirus outbreak devastates our manufacturing sector. Our economy can’t take another hit to the industrial sector, with exports being the only key growth driver now.”

From the biggest food conglomerate to the largest rubber producer, new infections among workers have forced companies to temporarily halt production for testing and disinfection. Charoen Pokphand Foods Plc closed one of its plants after hundreds of workers tested positive for the virus, while Sri Trang Gloves Thailand Plc shut two factories that account for about half of its daily production capacity.

With Thailand’s current pace of vaccine rollout restricted by limited supplies, it could take until at least the end of this year for 70% of the population to be fully inoculated. Some 3.6 million doses of vaccines have been administered, only enough to cover 2.5% of the population. The slow deployment risks leading to more infections, threatening the government’s plan for economic recovery and tourism reopening.

“If many more factories are forced to be closed with more outbreak, exports will ultimately be affected,” Mr Payong said, adding that demand for Thai products is rising as economies of many trade partners are recovering.

A man walks past the closed Benchasiri Park on Sukhumvit Road in Bangkok on Monday.

Nieuws in infographics

Klik hier voor het bijbehorende bericht: Virus variants to dictate Phuket stays


Nieuws van de website 31 mei-1 juni

• Het Centre for Covid-19 Situation Administration (CCSA) heeft maandag 5.485 nieuwe besmettingen bekend gemaakt (inclusief 1.953 in gevangenissen en 58 uit het buitenland), een nieuw record in 24 uur, alsmede 19 nieuwe doden. Ze brachten het totaal aantal besmettingen sinds het begin van de pandemie vorig jaar op 159.792 en doden op 1.031.
Bangkok telde het hoogst aantal besmettingen: 1.356, gevolgd door Phetchaburi (555), Samut Prakan (358), Saraburi (327) en Pathum Thani (211). De hoofdstad heeft twee nieuwe clusters ontdekt: een kamp voor bouwvakkers in het district Bang Na en een buurt in het district Sathon. Het aantal clusters, dat speciale aandacht vereist, is daardoor toegenomen naar 45.
Bangkok telde ook de meeste doden: 12. Kanchanaburi, Chachoengsao, Chon Buri, Nakhon Ratchasima, Samut Prakan, Samut Sakhon en Nonthaburi telden elk één nieuwe dode.
De in het buitenland besmette personen waren 55 Thai, die via de grenspost in Sa Kaeo uit Cambodja waren gekomen, alsmede een man uit de Maldiven en een Rus.

Update dinsdag: 2.230 nieuwe besmettingen (inclusief 77 in gevangenissen) en 38 nieuwe doden.
Ze brachten het totaal aantal besmettingen sinds het begin van de pandemie vorig jaar op 162.022. De afgelopen 24 uur zijn 3.390 patiënten hersteld en ontslagen uit een ziekenhuis. Sinds de derde golf in april uitbrak zijn 133.159 besmettingen geconstateerd en 84.309 patiënten hersteld.

• De Thaise manufacturing production index (MPI) steeg in april voor de tweede maand op rij en in het snelste tempo in meer dan acht jaar, deels als gevolg van een lage basis vorig jaar, heeft het ministerie van Industrie maandag bekend gemaakt.
De MPI steeg 18,46 procent ten opzichte van een jaar eerder, beter dan de prognose van 14,6 procent in een Reuters-peiling en de herziene voorspelde stijging van 5,89 procent in maart. De betere MPI was te danken aan een hogere productie van auto’s, bier en airconditioners, aldus het ministerie.

• De Thaise economie kan pas in het eerste kwartaal van 2023 weer normaal worden als gevolg van de derde golf van coronavirusinfecties en onzekerheid over de uitrol van vaccins, zei de gouverneur van de Bank of Thailand, Sethaput Suthiwartnarueput, tijdens een seminar op maandag. Aangezien het economisch herstel enige tijd zal vergen, moet er snel worden gehandeld om liquiditeitsproblemen op te lossen waarmee kleinere bedrijven worden geconfronteerd.

• De beste manier om de verspreiding van Covid-19 in gevangenissen een halt toe te roepen, is door gedetineerden snel te vaccineren in faciliteiten waar het aantal besmettingen nul is, zei minister Somsak Thepsutin van Justitie (foto) maandag. Vaccinatie zal het aantal geïnfecteerde gevangenen verminderen.
Het ministerie van Justitie heeft minister van Volksgezondheid Anutin Chanvirakul verzocht vaccins toe te wijzen aan gevangenissen waar geen Covid-infecties zijn, om te voorkomen dat de gevangenen de ziekte oplopen. Anutin zal de details aan het publiek uitleggen.
Somsak zegt: ‘Als mensen op de hoogte zijn van de problemen die gepaard gaan met overbevolking in gevangenissen, zullen ze geen vragen stellen over de dagelijkse meldingen van coronavirusziekte onder gedetineerden.’
Toen Somsak in functie trad zaten er ongeveer 390.000 gevangenen in gevangenissen in het hele land. Hij zegt erin erin geslaagd te zijn het aantal enigszins terug te brengen, maar de gevangenissen zijn nog steeds overvol en het probleem is moeilijk op te lossen.
Volgens de internationale norm zouden gedetineerden elk 2,25 vierkante meter moeten hebben om in te slapen, maar in feite hebben ze elk slechts 1,2 vierkante meter. En aangezien gevangenen ook 1,5-2 meter uit elkaar zouden moeten worden gehouden onder de standaard covid-regel voor sociale afstand, is het erg moeilijk om verspreiding van infecties in de huidige omstandigheden te voorkomen, aldus de minister.

• Enkele rijke provincial administration organisations (PAO) zijn op zoek naar een alternatief Covid-19-vaccin van de Chulabhorn Royal Academy (CRA) daar het nog steeds onzeker is of de overheid in staat is vaccins te distribueren zoals gepland.
De PAO’s van Nakhon Ratchasima en Surat Thani behoren tot de provinciale bestuursorganen die van plan zijn geld uit hun eigen budget te gebruiken om vaccins te kopen, in plaats van te wachten tot de uitrol van de overheid arriveert.
Nakhon Ratchasima heeft een inwoneraantal van 2,7 miljoen en is van plan 70 procent van de inwoners, of 1,9 miljoen personen, te vaccineren voordat het van augustus tot september de Aziatische volleybaltoernooien voor mannen en vrouwen organiseert.

BP heeft PC-factor 9,65 (oei!)

1 juni – Bangkok Post heeft vandaag een PC-factor van 9,65, gebaseerd op de opening waarin premier Prayut de defensie-uitgaven voor volgend jaar verdedigt, de openingen van pagina 2 en 3, beide gewijd aan het coronavirus, en het totaal aantal virusberichten.

Van de 16 berichten op de drie binnenland pagina’s van het eerste katern (netto 2,5) gaan elf direct of indirect over Covid-19, wat een factor van 6,9 zou opleveren, maar ik doe er tweemaal een halve punt bij vanwege de openingen van de 2 en 3 plus 0,75 vanwege de voorpagina, die behalve uit de verdediging van Prayut uit virusnieuws bestaat.

Hij besteedt trouwens ook en passant de nodige aandacht aan de strijd tegen het virus. De hoge score vormt bepaald geen aansporing om mij met volle kracht op het nieuws van vandaag te storten; dat zult u begrijpen.

De C-factor geeft op een 10-punts schaal de frequentie, omvang en plaats aan van de berichtgeving over alles wat met het coronavirus te maken heeft. De factor is omgekeerd evenredig met het genoegen dat ik beleef bij het bewerken van die berichten voor Nieuws uit Thailand. De P-factor doet hetzelfde met de berichtgeving over premier Prayut.

Dat Prayut de defensie-uitgaven verdedigt zal niemand verbazen, want hij is ook minister van Defensie en moet zijn manschappen tenslotte tevreden houden, anders gaan ze muiten. Het ontbreekt er nog maar aan dat hij wijst op het dreigend gevaar van een invasie door vijandelijke troepen.

Nee, de defensie-uitgaven zijn niet te hoog, want ze zijn de afgelopen twee jaar met 10 miljard baht verlaagd, zei hij gisteren op de eerste dag van de behandeling van de begroting 2022 in het parlement. ‘Het is niet correct om te zeggen dat de defensiebegroting hoger is dan die van het ministerie van Volksgezondheid. Het budget voor volksgezondheid bedraagt slechts 5,9 miljard baht minder dan dit begrotingsjaar.’

Maar de oppositie laat zich niet zo gemakkelijk om de tuin leiden. Pheu Thai parlementslid Prasert zei dat de begroting niet tegemoet komt aan de aard en urgentie van ’s lands problemen. Sompong (ook PT) zei de begroting niet te kunnen goedkeuren gezien de trage en late respons van de regering op de pandemie. ‘De bevolking lijdt door Covid-19. Maar ik zie geen enkele duidelijke plannen of strategieën over hoe daarmee om te gaan.’

Move Forward parlementslid Wiroj zei dat de goedkoopste oplossing voor de pandemie vaccineren is, maar ‘de regering is traag met het inenten van de mensen, waardoor de ziekte zich snel kan verspreiden.’ Meer weten? Lees: PM defends defence spending.

BP verder in vogelvlucht

1 juni – De 2,5 binnenland pagina’s bevatten zeven foto’s en een postzegelfoto; helaas geen infographic die me altijd veel werk uit handen neemt. De vier grootste foto’s meten vier kolommen.

Op de voorpagina twee die genomen zijn in winkelcentrum CentralWorld, waarvan de zevende verdieping is ingericht als vaccinatiecentrum. Op één praat Prayut tegen een rij functionarissen, op de ander zitten vele tientallen mensen te wachten tot ze aan de beurt zijn. Het centrum kan dagelijks 2.500 tot 3.000 personen prikken.

Bovenaan pagina 2 een foto van een tuktuk die is omgebouwd tot shop-on-wheels. De verkoopster verkoopt desserts. Het bijschrift zegt dat er minder tuktuks op de weg zijn, omdat veel mensen thuis werken. De bestuurders verhuren hun driewieler als mobiele winkel. Trouwens ook als rijdende reclamezuil, las ik eerder.

De derde foto bovenaan pagina 3 toont een van de uit de VS teruggekeerde lateien, die te zien is in het Bangkok National Museum. Er voor liggen tientallen guirlandes. Een foto van een latei heb ik al eens eerder laten zien in mijn nieuwsoverzicht.

Kort Nieuws dinsdag 1 juni

– Een nieuwsbericht mag geen vragen openlaten nadat je het gelezen hebt, maar van berichten over majesteitsschennis in BP word je nooit veel wijzer. Vandaag een bericht geplaats over vijf kolommen, 5 cm hoog, dat kopt Appraiser in hot water over ‘offensive’ online post.

Het meldt dat tegen property appraiser (onroerend goed taxateur) Sophon Pornchokchai aangifte wegens majesteitsschennis is gedaan door een functionaris van het Prime Minister’s Office. Seksakol Atthawong zegt dat hij een bericht op de sociale media had geplaatst die beledigend was voor de institution (de monarchie).

Alhoewel Sophon het bericht al verwijderd heeft, is het misdrijf nog steeds gepleegd, dus kan hij vervolgd worden omdat het bericht veel aandacht heeft getrokken en de lezers dondersgoed begrepen waarover het ging. Een deel van het bericht was ook smadelijk voor de regering.

Sophon ontkent de beschuldiging. Hij zegt dat hij en zijn familie altijd loyaal aan de monarchie zijn geweest. Zijn bericht over de vaccins die de Chulabhorn Royal Academy gaat kopen, mag niet verkeerd begrepen worden omdat hij nooit bad thoughts over de monarchie heeft gehad.

Weet u nu wat voor vreselijks Sophon heeft beweerd over de monarchie? Nee, en BP durft het ook niet te schrijven want dan maakt ze zich aan hetzelfde vergrijp schuldig.

– Ouders willen niet dat hun kinderen terug naar school gaan totdat het onderwijzend personeel volledig gevaccineerd is. Dat blijkt uit een peiling van het Department of Health waarin ouders om hun mening werd gevraagd over heropening van de scholen op 14 juni.

Van de ondervraagden was 54,8 procent tegen heropening wanneer niet aan hun eis werd voldaan en 40,5 was voor heropening. De tegenstanders zeiden dat het aantal nieuwe dagelijkse besmettingen nog steeds erg hoog is. Veel ouders vinden tevens dat ook leerlingen tevoren ingeënt moeten worden.

Hoofd Suwannachai zegt: ‘Een beslissing [over heropening] moet door de provincies worden genomen op basis van de uitbraaksituatie en de kernmaatregelen tegen de ziektebesmettingen door de afdeling, het ministerie van Onderwijs en alliantienetwerken.’

– Wilt u nog meer weten wat de krant aan nieuws van de dag serveert, kijk op de website want ik stop ermee.

Reacties niet mogelijk