Thais nieuws 16-31 mei

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan andere bronnen. Voor de betrouwbaarheid steek ik mijn handen niet in het vuur.
Op de pagina Dossiers 2019 geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op themapagina’s. Dat zijn pagina’s waarop alle berichten over een bepaald onderwerp zijn gebundeld. Alle themapagina’s staan opgesomd op de pagina Leeswijzer.
Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

Voor het nieuws van voorgaande jaren zie de zwarte menubalk bovenaan de pagina onder het kopje Buitenland. Voor het nieuws van 2021 klik hier: 1-15 januari, 16-31 januari, 1-15 februari, 16-28 februari, 1-15 maart, 16-31 maart, 1-15 april, 16-30 april en 1-15 mei.

 

Nieuws in fotobijschriften

Thai authorities have found seven spots where illegal border crossings had taken place along an 85-kilometre span of border in Sadao district of Songkhla opposite Malaysia’s Kedah and Perlis states, governor Jaruwat Kliangklao said on Saturday.

Mr Jaruwat said the crossing points had been used by both Thai citizens and migrants to enter Thailand illegally from Malaysia.

At some spots, those crossing used a ladder or piece of wood to scale the border fence. At some spots, they cut open the barbed wire fence, while at other spots they dug into the soil to slip under the fence.

People queue outside a Lotus’s supermarket in Gelugor, Penang state, on Friday after a ’total lockdown’ was announced in Malaysia.

Autoriteiten maken zich zorgen dat grote aantallen Thais in Maleisië illegaal zouden kunnen terugkeren vanwege een nieuwe landelijke lockdown in het buurland.

CCSA woordvoeder Apisamai Srirangson zei zondag dat de aanstaande lockdown in Maleisië veel Thaise staatsburgers die in het buurland werken, zou kunnen aanmoedigen om illegaal over de grens te sluipen.

De Maleisische premier Muhyiddin Yassin kondigde vrijdag een landelijke “total lockdown” aan van 1 tot 14 juni, aangezien de besmettingen met het coronavirus in het land tot recordniveaus waren gestegen, met alleen essentiële diensten die in bedrijf mogen blijven.

Thailand heeft de bewaking langs alle grenzen aangescherpt uit angst dat besmettingen met het coronavirus het land zouden kunnen binnendringen via illegale grensovergangen.

Karen refugees fleeing the armed conflict in Myanmar’s Karen state wait on the bank of the Salween River along the Thai-Myanmar border.

Nieuws in infographics

Klik hier voor het bijbehorende artikel: Signs point to higher job losses


 

Nieuws van de website 30-31 mei

• Het Centre for Covid-19 Situation Administration (CCSA) heeft zondag 4.528 nieuwe besmettingen bekend gemaakt (inclusief 1.902 in gevangenissen en 27 uit het buitenland) en 24 nieuwe doden. Zij brachten het totaal aantal besmettingen sinds het begin van de pandemie vorig jaar januari op 154.307 en doden op 1.012.
Bangkok telde de meeste doden: 14, gevolgd door drie in Nonthaburi en twee in Chon Buri. Chiang Mai, Samut Prakan, Samut Sakhon, Suphan Buri en Nakhon Si Thammarat meldden elk 1 nieuwe dode. Elf slachtoffers waren besmet door familieleden.
Bangkok en Phetchaburi telden elk de meeste nieuwe besmettingen: 754, gevolgd door 264 in Samut Prakan, 139 in Nonthaburi en 90 in Chon Buri.
De in het buitenland besmette personen waren allen Thais; zij kwamen uit Cambodja (24) en Zwitserland, de Filipijnen en Nederland.

Update maandag: 5.485 nieuwe besmettingen (inclusief 1.953 in gevangenissen), een record want het hoogste aantal in 24 uur, en 19 doden. Ze brachten het totaal aantal besmettingen sinds het begin van de pandemie vorig jaar op 159.792 en doden op 1.031.

• Suan Dusit Poll: Ongeveer driekwart van de 1.713 respondenten in de laatste peiling van de Suan Dusit Rajabhat University voelt zich angstig en hopeloos vanwege de Covid-19 pandemie.
Gevraagd naar hun gemoedstoestand zei 75 procent stress te hebben en bezorgd te zijn, 72 procent voelde zich hopeloos, 58 procent voelde zich geërgerd, 45 procent was bang en 13 procent had nergens last van (meerdere antwoorden waren mogelijk, decimalen weggelaten).
Gevraagd naar de oorzaken noemde 88 procent de verergerde Covid-19 pandemie, 74 procent wees op de economische malaise, 51 procent noemde zorgen over vaccinatie, 36 procent reizen en verkeer en 15 procent gezondheidszorgen.
De vraag wat de regering, overheidsdiensten en de particuliere sector volgens hen moeten doen om de crisis te beteugelen, leverde de volgende antwoorden op: Grootscheepse vaccinaties versnellen (74 pct), alle betrokkenen dienen pogingen op te voeren om de economische problemen op te lossen (60 pct), mensen heldere en ondubbelzinnige informatie over Covid-19 geven (56 pct), gelijkelijk hulp verlenen aan slachtoffers (54 pct) en Covid-19 tests uitvoeren in alle streken van het land (49 pct).

• Een kippenverwerkingsfabriek van CP Foods in het district Kaeng Khoi van de provincie Saraburi is gesloten nadat is vastgesteld dat 245 van de arbeiders besmet waren met Covid-19.
De geïnfecteerden zijn onmiddellijk voor behandeling naar het Kaeng Khoi-ziekenhuis gestuurd. Er is ook een veldhospitaal met 160 bedden opgezet in het Chetkhot-Pong Kon Sao-verkennerskamp in Kaeng Khoi, waar tot nu toe 49 Covid-patiënten zijn opgenomen.
De fabriek telt 5.800 arbeiders waarvan 3.400 zijn getest. De resultaten waren beschikbaar voor 765 van de 3.400 geteste werknemers en 245 – bijna een derde – waren positief.

• De Oekraïnse ambassadeur is zondagochtend op Koh Lipe in de provincie Satun overleden aan een hartaanval. Hij was daar met zijn zoon op vakantie. De doodsoorzaak is tijdens een voorlopige autopsie vastgesteld in het Satun Hospital. Een swab test op corona was negatief. Het lichaam is naar het Police General Hospital in Bangkok gebracht voor een gedetailleerde autopsie.

• Een eenheid van de grenspolitie heeft in het district That Phanom van de provincie Nakhon Phanom tijdens een controle van twee voertuigen 400 kilo gedroogde marihuana in beslag genomen en beide chauffeurs aangehouden. In één wagen vond de politie tien zakken met 400 repen gedroogde marihuana, elk met een gewicht van 1 kg. De andere wagen deed dienst als uitkijk.
De verdachten hebben verklaard dat ze waren ingehuurd voor 50.000 baht om de marihuana van Nakhon Phanom naar Mukdahan te brengen. Van daaruit zouden twee nieuwe chauffeurs de drugs naar Bangkok vervoeren. Ze zeiden de reis al meerdere keren te hebben gemaakt.

• Twee bommen zijn zaterdagnacht in Myanmar ontploft, dicht bij de grens met Kanchanaburi. De explosies, de eerste om 22.10 uur en de andere om 22.33 uur, vonden plaats in de gemeente Phyathonezu, met het geluid duidelijk hoorbaar bij de grenspost Phra Chedi Sam Ong, ook bekend als Three Pagodas Pass, in het district Sangkhla Buri.
Soldaten van de Lat Ya Force, grenspolitie en districtsbeambten zijn ingezet bij de grenscontrolepost om de wacht te houden.

BP in vogelvlucht: C-factor 6,25

31 mei – BP telt vandaag twaalf nieuwsberichten en –verhalen op de drie binnenlandpagina’s van het eerste katern maar netto zijn het 2,2 pagina’s door twee advertenties, één geplaatst over twee kolommen, een formaat dat ik zelden tegenkom.

De rubriek In Brief ontbreekt, wel heeft één bericht het formaat van een kortje. Eén verhaal meet een halve pagina, een achtergrondverhaal voorzien van een foto en infographic onder de kop Foreigners urged to get Covid jabs. Een snelle blik leert dat het Thaise motto ‘Als het eenvoudig kan, doen we het ingewikkeld’ volop van toepassing is.

Zes berichten gaan direct of indirect over het coronavirus wat een C-factor zou opleveren van 5. Daar zou ik 1,5 punt bij kunnen optellen omdat de voorpagina bijna in zijn geheel uit virusnieuws bestaat en pagina 3 ermee opent. Maar omdat pagina 2 in zijn geheel virusvrij is, geef ik een bonus van 0,25. Ergo: een C-factor van 6,25.

De C-factor geeft op een 10-punts schaal de frequentie, omvang en plaats aan van de berichtgeving over alles wat met het coronavirus te maken heeft. De factor is omgekeerd evenredig met het genoegen dat ik beleef bij het bewerken van die berichten voor Nieuws uit Thailand.

Aan illustratiemateriaal bevatten de pagina’s vijf foto’s, twee postzegelfoto’s en de infographic How to get vaccinated. De grootste foto staat pal boven de vouw op de voorpagina. Het is een staande plaat van 25×16,5 cm met een curry paste store op de Huai Khwang versmarkt (kom er dagelijks langs), die gisteren heropende na op 5 mei te zijn gesloten. De verkoopster draagt een mondkapje en dat verwacht ze ook van de klanten, want een bord zegt: Geen mondkapje, geen service.

Aansporing: Buitenlanders, laat je vaccineren

31 mei –  BP opent vandaag met een verhaal van een halve pagina over de angst van de autoriteiten dat hordes Thai die in Maleisië werken, illegaal de grens zullen oversteken omdat het buurland van 1 tot 14 juni in totale lockdown gaat. De krant kopt Security boost for the South.

Maar omdat ik een buitenlander ben en mijn lezers ook, open ik met de opening van pagina 3, die kopt Foreigners urged to get Covid jabs. Woordvoerder Natapanu Nopakun van het ministerie van Buitenlandse Zaken vraagt iedereen in Thailand, zowel Thais als buitenlanders, zich via de aangewezen kanalen te registreren voor vaccinatie.

Hij zegt: ‘Hierdoor kunnen de autoriteiten dienovereenkomstig vooruit plannen en drukke bijeenkomsten en lange rijen op de vaccinatiedag vermijden. Vreemdelingen maken deel uit van de inspanningen van Thailand om groepsimmuniteit te bereiken.’

Meer weten? Klik op de kop, en dat geldt ook voor de BP-opening.

Vrouwen die de pil gebruiken, lopen risico bij inenting

31 mei – Vrouwen die de anticonceptiepil gebruiken, lopen een zeker risico op bloedstolsels wanneer ze gevaccineerd worden tegen Covid-19, zegt Siraya Kitiyodom, verloskundige-gynaecoloog aan het Maharat Nakhon Ratchasima Hospital. Dit komt omdat ze hormonen bevatten die bloedstolsels kunnen veroorzaken. Ze adviseert daarom te stoppen met de pil om eventuele risico’s te vermijden.

Siraya zei in een life-streaming session dat er weliswaar geen bewijs is voor de gevolgen van het Covid-19 vaccin op vrouwen die aan de pil zijn, maar sommige Europese landen hebben de desbetreffende vrouwen geadviseerd vaccinatie uit te stellen totdat de effecten van de pil zijn uitgewerkt, wat ongeveer een maand duurt.

Elders in het bericht noemt Thiravat Hemachudha, hoofd van het Centre for Emerging Disease Health Sciences aan de faculteit geneeskunde van de Chulalongkorn University, een wachttijd van veertien dagen. Hij adviseert dat ook voor gebruikers van migraine medicatie en medicijnen met soortgelijke effecten.

De risico’s van bloedstolsels als gevolg van het Covid-19 vaccin en anticonceptiepil zijn in discussie sinds de dood van een 32-jarige vrouw in Yala, die twee weken nadat ze gevaccineerd was, is overleden. Ze stierf als gevolg van bloedstolsels in haar longen. De gezondheidsautoriteiten doen nog onderzoek naar de precieze doodsoorzaak.

Regering verbergt vaccingegevens, zeggen plattelandsartsen

31 mei – De Rural Doctors Society beschuldigt de regering van het verbergen van informatie over de werkelijke situatie met betrekking tot de levering van het AstraZeneca-vaccin die voor deze week is beloofd.

Voorzitter Suphat Hasuwankit schrijft op de Facebook-pagina van de vereniging dat een bron hem verteld heeft dat de regering nu 500.000 doses van het vaccin uit Zuid-Korea moet bestellen om de massale vaccinatiecampagne te kunnen voeren die op 7 juni van start gaat, in plaats van ze te betrekken van binnenlandse producenten.

De regering moet veel meer betalen voor het AstraZeneca-vaccin uit Zuid-Korea, simpelweg om haar belofte na te komen dat de AstraZeneca-vaccinaties op tijd beschikbaar zullen zijn. En aangezien de regering eerder had beloofd dat tot 1,8 miljoen doses van het AstraZeneca-vaccin in juni in de eerste batch zullen aankomen, kunnen mensen die hun vaccinatieafspraken al hebben geboekt in plaats daarvan Sinovac-prikken krijgen, zegt Suphat.

Meer weten? Lees: Govt accused of concealing vaccine data

Kort Nieuws maandag 31 mei

– Wat resteert aan nieuws dat u niet al hierboven hebt gelezen? Ik noem de koppen zodat u de berichten gemakkelijk kunt vinden op de website, plus een beknopte samenvatting.

• Free treatment for vaccine side-effects
De regering heeft verzekerd dat personen die last hebben van bijwerkingen na het ontvangen van een Covid-19-vaccin, behandelingen in particuliere ziekenhuizen kunnen krijgen zonder dat hiervoor kosten in rekening worden gebracht.

• Ex-tennis star arrested
Voormalig rijzende tennisster Jatuporn Na Lamphun (28) en vier medepichtigen zijn gisteren gearresteerd omdat ze naar verluidt een illegale online goksite exploiteerden in een luxe huis in Chiang Mai.

• Mekong depth set to dip
De diepte van de Mekong-rivier in het Chiang Saen-district van Chiang Rai zal naar verwachting vandaag met ongeveer 1,3 meter dalen, omdat een dam in de Chinese provincie Yunnan de afvoer vorige week heeft verminderd, waarschuwt het Mekong Dam Monitor, een online monitoringnetwerk voor de Mekong, en het National Water Command Centre.

• Consumer group slams skytrain plan
De Thailand Consumers’ Council (TCC) roept de regering op het plan te verwerpen van de Bangkok Metropolitan Administration (BMA) de concessie van Bangkok Mass Transit System Plc (BTSC) om de Green Line te exploiteren met 30 jaar te verlengen.

• Thai drug haul seized in HK
De douane van Hong Kong heeft een grote hoeveelheid heroïne uit Thailand in beslag genomen. Ongeveer 23,5 kilogram heroïne met een geschatte marktwaarde van ongeveer HK $ 29 miljoen (ongeveer 115 miljoen baht) werd gevonden aan boord van een Thais schip dat uit Thailand was aangekomen bij Kwai Chung Customhouse Cargo Examination Compound op 27 mei.


 

Nieuws in fotobijschriften

The Sriracha Tiger Zoo has announced its intention to sell a herd of 11 elephants after being hard hit by ebbing tourism in the wake of the Covid-19 third wave. On its Facebook page, the zoo posted the announcement with the photos of its elephants.

“Let’s share [this post], support us and help us find a new home for our animals. #Sriracha Tiger Zoo# is looking for elephant buyers so we can heal our wounds from the Covid-19. It’s necessary for us to sell our animals even though we love them so much. Despite our love and sorrow, we have to be apart’’.

On sale is a herd of 11 trained elephants, both young and full-grown. Their mahouts to be employed by the new buyer is also part of the package. Interested parties could contact it by sending messages through Facebook.

A source at the Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation said elephants were protected animals under the Wildlife Conservation and Protection Act. As such, they cannot be sold, except between zoos or for research study. A permit is also required for their breeding, Thai PBS reported.

Local authorities on Friday agreed to improve the living conditions at a Covid-19 field hospital set up at an electronics factory in Phetchaburi’s Khao Yoi district following a protest by migrant workers being treated there on Thursday night, according to local media.

The protest reportedly ignited at the field hospital set up in the compound of a factory owned by Cal-Comp Electronics (Thailand) Plc in the district after hundreds of Covid-19 patients, mostly workers from Myanmar, were left inside without electricity and proper ventilation for several hours due to a power outage.

The power failure reportedly occurred at Building 11, which houses the field hospital. The outage was reportedly caused by a power surge due to hundreds of electric fans simultaneously being used.

Aside from the outage, many of the patients from Myanmar also complained about the quality and portions of the food being served, local media said. The migrant workers reportedly claimed they did not get a fair share of the food when compared with the Thai patients.

Local officials were quoted saying all patients are provided with three meals per day, which include fruit, snacks and drinking water.

The situation was brought under control later in the night after the power outage was being addressed, according to local media.

Public Health Minister Anutin Charnvirakul leads deputy ministers and senior ministry officials to visit a a field hospital at the National Sports University’s Chon Buri campus and vaccine service venues in this eastern province on Saturday morning.

Two Covid-19 fatalities and 80 Covid-19 cases were reported in Chon Buri, raising the provincial death toll to 24 and total cases to 4,517.

The provincial public health office on Saturday said that of the cumulative infections, 3,564 recovered and 929 were still at hospitals. There were two new Covid-19 deaths but no details were provided.

Officials inspect the body of a 55-year-old employee of Phu Khieo wildlife sanctuary who was stomped to death by an unknown number of wild elephants near his living quarters in Khon San district of Chaiyaphum.

A wildlife sanctuary employee was stomped to death by wild elephants while going to work at a guard post in Khon San district of Chaiyaphum late Friday night.

The body of Sangwian Phimdee, 55, who worked at the Phu Khieo wildlife sanctuary, was found in a pool of blood behind his living quarters at the Pang Muang forest protection unit on Saturday morning.

Both his legs had been broken. Elephant footprints and other traces of an attack were found in the area, about 80 metres away from his living quarters and 200 metres from the guard post where he worked the night shift.


Nieuws van de website 29-30 mei

• Het Centre for Covid-19 Situation Administration heeft zaterdag 4.803 nieuwe besmettingen bekend gemaakt (inclusief 2.702 in gevangenissen en 51 uit het buitenland) alsmede 34 doden. Zij brachten het totaal aantal besmettingen sinds het begin van de pandemie vorig jaar op 149.779 en doden op 988. In gevangenissen zijn 22.398 gevangenen besmet sinds het Corrections Department is begonnen aantallen te noemen.
Bangkok telde de meeste doden: 21, gevolgd door 2 elk in Pathum Thani, Chiang Rai en Samut Prakan, en één elk in Phetchaburi, Phetchabun, Nonthaburi, Ayutthaya, Ratchaburi, Songkhla en Saraburi.
22 slachtoffers hadden een hoge bloeddruk, andere aandoeningen waren diabetes, hoog cholesterolgehalte, chronische nier-, long- en hartziekte, obesitas, leverziekte en beroerte. Vijf waren zich niet bewust van voorafgaande gezondheidsproblemen.
Zestien waren besmet door familieleden, twee door vrienden, vijf hadden plaatsen bezocht waar uitbraken waren gemeld.
Bangkok telde de meeste besmettingen: 1.054, gevolgd door Samut Prakan (215), Nonthaburi (186), Chon Buri (80), Pathum Thani (65), Phetchaburi (64), Samut Sakhon (43), Trang (37), Songkhla (31) en Nakhon Pathom (26).
Van de 49 provincies die de afgelopen 24 uur besmettingen meldden, hadden tien provincies tien besmettingen of minder. 28 provincies bleven bespaard voor besmettingen.
De autoriteiten houden de talrijke clusters in de hoofdstad scherp in de gaten. Bouwplaatsen tellen 15 van de 43 actieve clusters, markten en winkelcentra twaalf.
De besmettingen in gevangenissen blijven zorgen baren daar gevangenissen overbevolkt zijn. Begin dit jaar werd de gevangenisbevolking door de International Federation for Human Rights geschat op 311.000, tweeënhalf keer meer dan de officiële capaciteit.
De in het buitenland besmette personen kwamen uit Saoedi-Arabië (3 Thaise vrouwen), Servië (een Servische vrouw) en Cambodja (34 Thaise vrouwen en 12 Thaise mannen). Eén van de Thais was illegaal in Sa Kaeo de grens overgestoken.
Van het totaal aantal besmettingen worden 46.480 patiënten nog verpleegd: 18.720 in ziekenhuizen en 27.760 in veldhospitalen. 1.221 patiënten zijn ernstig ziek, 406 worden beademd.
Sinds het begin van de derde golf op 1 april zijn 120.916 personen besmet geraakt, van wie 74.885 zijn hersteld.
Slechts 1,64 procent van de bevolking is nu volledig gevaccineerd, 2.415.903 hebben hun eerste vaccinatie ontvangen en 1.088.222 hun tweede. Verwacht wordt dat de pace of vaccinations in juni aantrekt, maar de autoriteiten blijven vaag over hoeveel doses dan beschikbaar zijn en hoe ze verdeeld worden.

Update zondag: 4.528 nieuwe besmettingen (inclusief 1.902 in gevangenissen) en 24 nieuwe doden. Ze brachten het totaal aantal besmettingen sinds het begin van de pandemie vorig jaar op 154.307 en doden op 1.012.

• De Thailand Regional Economic Sentiment Index daalde in mei in alle regio’s behalve het Noordoosten en Oosten na de derde golf van de pandemie in april, zegt woordvoerder Wuttipong Jittungsakul van het Fiscal Policy Office (FPO).
De index weerspiegelt het vertrouwen in de economie voor de regio’s van het land in de komende zes maanden. Het onderzoek is in mei uitgevoerd door de FPO.
Een niveau van 50 duidt op een stabiel vertrouwen in de komende zes maanden, terwijl meer dan 50 een hoger vertrouwen betekent en minder dan 50 een verminderd vertrouwen illustreert.
De mei-index voor het Noorden bedroeg 48,4, Noordoosten 55,3, Oosten 57,2, Westen 49,7, de centrale regio 48,3, het zuiden 48,4 en Bangkok en de omliggende provincies 46,7.
De Thaise economie bleef in april groeien dankzij de exportsector. De export steeg in april met 13,1 procent op jaarbasis tot 21,4 miljard dollar, aldus Wuttipong.

• De gezondheidsautoriteiten gaan zondag de voorlopige bevindingen herzien in de dood van een 32-jarige vrouw uit Hat Yai die twee weken na het ontvangen van een Covid-19-vaccin, is gestorven. Ze zullen ook toestemming vragen aan de familie van de donderdag overleden vrouw om een ​​postmortem onderzoek uit te voeren.
Röntgenresultaten en monsters worden onderzocht om de doodsoorzaak te achterhalen, zegt directeur-generaal Opas Kankawinpong van het Disease Control Department van het ministerie van Volksgezondheid.
De vrouw, Narilin Angthong, was assistente van een arts in het Hat Yai-ziekenhuis. Haar lichaam is voor religieuze riten naar Wat Siribunnaram in Yala gestuurd.
Het panel ongewenste voorvallen na immunisatie (AEFI) van het Hat Yai-ziekenhuis beoordeelt momenteel de behandelingsgegevens van de vrouw, samen met de provinciale volksgezondheidskantoren van Songkhla en Yala. De drie instanties zullen de informatie doorsturen naar een team van experts die zondag bijeenkomen om de doodsoorzaak vast te stellen.
Ambtenaren gaan ook anderen volgen die doses van dezelfde partij van het Sinovac-vaccin hebben gekregen, met name vrouwen in de vruchtbare leeftijd.

• Vietnam heeft een nieuwe Covid-19-variant ontdekt die een combinatie is van de Indiase en Britse soort, meldden staatsmedia zaterdag.
‘Het kenmerk van deze soort is dat ze zich snel in de lucht verspreidt. De virusconcentratie in het keelvocht neemt snel toe en verspreidt zich zeer sterk naar de omgeving’, zei minister van Volksgezondheid Nguyen Thanh Long tijdens een nationale bijeenkomst over de pandemie zaterdag.
Hij noemde niet het aantal geregistreerde patiënten met de nieuwe variant, maar zei dat Vietnam de ontdekking binnenkort op de wereldkaart van genetische stammen zou aankondigen. Vóór de aankondiging van Long waren zeven coronavirusvarianten bekend in Vietnam.
Cafés, restaurants, kapsalons en massagesalons, evenals toeristische en religieuze plekken moeten in verschillende delen van het land sluiten.
Het land van 97 miljoen inwoners heeft iets meer dan 1 miljoen burgers ingeënt. Het is nu bezig met de uitrol van vaccinaties en hoopt tegen het einde van het jaar groepsimmuniteit te bereiken.

BP in vogelvlucht: C-factor 7,5

30 mei – Bangkok Post telt vandaag tien nieuwsberichten en –verhalen op de drie binnenland pagina’s van het eerste katern, maar netto zijn het 2,49 pagina’s door de bekende bijna paginalange advertentie over vier kolommen.

Zes berichten gaan direct of indirect over het coronavirus wat een C-factor van 6 zou opleveren, maar ik doe er anderhalve punt bij: 1 punt omdat de voorpagina boven de vouw in zijn geheel gewijd is aan het virus, inclusief de infographic Lining them up, en omdat pagina 3 met virusnieuws opent. Derhalve een C-factor van 7,5.

De C-factor geeft op een 10-punts schaal de frequentie, omvang en plaats aan van de berichtgeving over alles wat met het coronavirus te maken heeft. De factor is omgekeerd evenredig met het genoegen dat ik beleef bij het bewerken van die berichten voor Nieuws uit Thailand.

Aan illustratiemateriaal bevatten de pagina’s vier foto’s, drie postzegelfoto’s en de infographic. Vier foto’s staan in een fotobericht; de grootste van vier kolommen toont prominent bovenaan pagina 3 de ambassadeur van Nepal die een kijkje neemt bij dozen met medische uitrusting en PPE (personal protective equipment), die ik doorgaans maanpakken noem.

Ze zijn een geschenk van het koningspaar en prinses Bajrakitiyabha Narendiradebyavati. Vandaag worden ze naar Nepal gevlogen om te helpen bij de strijd tegen de Covid-19 uitbraak.

Ik eindig deze vogelvlucht met een uitspraak van Confucius (551 tot 479 voor Chr.) die ik op Facebook tegenkwam: Een man moet in zijn leven drie dingen doen: Een boom planten, een zoon verwekken, een boek schrijven. Dan kan hij zijn hoofd te ruste leggen. Van deze drie heb ik alleen het laatste gedaan, dus voorlopig kan ik mijn hoofd niet te ruste leggen.

Inentingscampagne richt zich op Bangkok

30 mei – BP opent vandaag met het nieuws dat de gezondheidsautoriteiten are aiming to prioritise distributing Covid-19 vaccine doses in Bangkok. Het DDC zegt volgende maand 70 procent van de bewoners te willen inenten.

Let wel: daar mikken ze op, streven ze naar. Nou is het nooit verkeerd om iets van plan te zijn, maar te vaak blijven voornemens in dit land in deze fase steken. Dus zegt deze ongelovige Thomas: Eerst zien dan geloven. Meer weten? Lees: Inoculation drive to focus on Bangkok.

De apostel Tomas of Thomas (‘tweeling’), ook wel Judas Thomas Didymus genoemd († Chennai, India, 21 december 72 – traditioneel), is een van de twaalf apostelen van Jezus uit het Nieuwe Testament.

De uitdrukking ‘ongelovige thomas’ komt van de gebeurtenis die wordt beschreven in het Evangelie volgens Johannes waarbij Tomas zei niet te geloven dat Jezus uit de dood was opgestaan totdat hij zijn vinger in Jezus’ wonden zou leggen.

Volgens de overlevering zou Tomas het christendom naar India hebben gebracht, waar hij ook zou zijn overleden. Aan Tomas worden diverse apocriefe werken toegeschreven.

Special is niet speciaal

30 mei – Hoe bijzonder zijn de twee verhalen die op de voorpagina worden gepresenteerd als Special report en Special interview. Ze zouden alleen special zijn als het om primeurs ging, maar dat is niet het geval.

Het Special report is gewoon een achtergrondverhaal naar aanleiding van de lening van 500 miljard baht die de regering wil afsluiten om de gezondheidscrisis te bestrijden en de economie nieuw leven in te blazen. BP laat diverse groepen aan het woord over de verwachtingen die ze hebben van de lening. Meer weten? Lees: Broad support for loan.

Het Special interview is gewoon een interview met voormalig president Salaikate Wattanaphan van het hooggerechtshof over de corruptiezaak die verband houdt met een belasting geschil waarin Toyota Motor Thailand, een dochter van autofabrikant Toyota, is verwikkkeld.

De zaak heeft betrekking op de import van delen van Prius wagens; het Amerikaanse ministerie van Justitie vermoedt dat steekpenningen zijn betaald aan hem en een adviseur van het hooggerechtshof, en heeft de zaak naar een grand jury gebracht. Meer weten? Lees: Ex-judge denies bribe tie.

Kort Nieuws zondag 30 mei

– Wat blijft over na bovenstaande berichten, Nieuws van de website en Nieuws in fotoberichten? Pagina 2 is een verademing want twee van de drie berichten zijn virusvrij. De pagina opent met een verhaal over de smokkel van apen naar het buitenland, die daar als exotisch gerecht op het bordje van smulpapen belanden.

De politie maakte gisteren bekend dat Thailand daarbij als transit land wordt gebruikt. Pitak Uthaitham, commandant van de Natural Resources and Environmental Crime Suppression Division (NED), zegt dat de divisie zich concentreert op ‘bescherming van bossen, behoud van het milieu en behoud van dieren’ in een poging de wijdverbreide handel in wilde dieren en planten te onderdrukken.

Eerder hebben bendes die wilde dieren smokkelen, verschillende soorten dieren en bijproducten daarvan verhandeld, zoals tijgers, ivoor en hoorns van neushoorns, maar sinds kort zijn makaken een nieuw doelwit geworden voor de handel.

Het andere virusvrije bericht meldt dat de Thai Health Promotion Foundation door wereldgezondheidsorganisatie WHO is uitgeroepen tot de 2021 Nelson Mandela Award laureaat. De onderscheiding gaat naar personen, instituten, regerings- en niet-regeringsorganisaties die een aanzienlijke bijdrage hebben geleverd aan gezondheidsbevordering.

En dat doet Thai Health, want ze steunt elk jaar vierduizend projecten die betrekking hebben op roken, verkeersveiligheid, alcohol, gezonde voeding, lichaamsbeweging en rampen management. De stichting wordt gefinancierd uit de opcenten op de alcohol- en tabaksaccijns.

Het enige virusbericht meldt dat Supreme Pharmatech Co, een van ’s lands grootste farmaceutische fabrikanten, tienduizend doses gaat importeren van ’s werelds eerste coronavirus vaccin voor dieren.
Het vaccin wordt in Rusland gefabriceerd onder de naam Carnivac-Cov. Het is effectief gebleken tegen Covid-19 in honden, katten, poolvossen, nertsen, vossen en andere dieren en heeft weinig bijwerkingen.

– Als laatste pagina 4 met vier virusberichten. Drie kent u al: De olifanten die te koop staan, de RCA die vaccins gaat verkopen en het onderzoek in Yala naar de verdachte dood van een vrouw (32), twee weken nadat ze gevaccineerd was.

Blijf over dat het ministerie van DES een rechtszaak gaat aanspannen tegen architect Duangrit Bunnag and Accap Assets Co, een vastgoedbedrijf, wegens het verspreiden van nepnieuws over het Sinopharm Covid-19 vaccin. Het ministerie zegt dat het ‘nieuws’ de regering in een kwaad daglicht stelt.

Accap Assets Co beweert in een document dat online circuleert dat het in staat is om 20 miljoen doses van het Sinopharm-vaccin te leveren, maar dat het premier Prayut en andere regeringsfiguren niet mocht benaderen. De regering noemt de bewering uit de lucht gegrepen.

Duangrit was donderdagavond echter doorgegaan met het verspreiden van ‘valse’ informatie over de kwestie tijdens een audioconferentie in de Clubhouse-app. Hij beweert dat iemand 5 miljoen baht als tea money (steekpenningen) heeft gevraagd in ruil voor een afspraak met Prayut over het regelen van een Sinopharm levering, aldus minister Chaiwut (DES).

– Einde Nieuws uit Thailand, maar het nieuws gaat door.


 

Nieuws in fotobijschriften

Shoppers walk through an arcade in Bedford, England, on Monday, as the UK plans to reopen to visitors.

Thirty-two people, Thais and foreigners and one employee, the caretaker, were arrested at the Mountain Laem Bali Hai restaurant in Pattaya where customers were drinking alcohol and smoking baraku tobacco on Thursday night.

Hookahs used to smoke baraku tobacco, seized at the Sky Mountain Laem Bali Hai Baraku restaurant in Pattaya during the police raid on Thursday night.

People form a long line to be tested for Covid-19 at the Lim Clansmen Association of Thailand in Klong San district of Bangkok on Friday.

Police confront three of the people caught during the raid on three rooms at a condominium in Bangkok’s Bangkok Noi district. They worked for a gambling website with a turnover estimated at more than 100 million baht a month, according to police.

Police busted a 100 million baht-a-month online gambling operation and arrested 19 people during a raid at a condominium building in Bangkok’s Bangkok Noi district. The operation was spread over three rooms at Pinklao River Park View condominium on Boromratchonnanee Road, Pol Gen Damrongsak Kittiprapas, deputy national police chief, told reporters on Friday..

Arresting officers seized 8 computers, 30 monitors, 27 mobile phones, 7 bank account books and 17 ATM cards, he said. The raid followed an investigation into online gambling website PGSLOT889.com.

• Vietnam will suspend the import of live pigs from Thailand following the discovery of African swine fever in a batch of imported hogs this month, the government said in a statement on Friday.

The move aimed to prevent the disease spreading to the domestic pig herd, the statement said, adding that the suspension will take effect from June 30.

It said African swine fever was found in a batch of 980 live pigs imported from Thailand on May 19.

Vietnam imported more than 500,000 live pigs from Thailand in the second half of 2020, state media reported earlier this year, citing data from the Ministry of Agriculture and Rural Development.

TV show host Winyu Wongsurawat, or “Jonh Winyu”, has reported to Bangkok police to acknowledge a charge of defaming Prime Minister Prayut Chan-o-cha in two Twitter posts. Mr Winyu, 35, accompanied by human rights lawyer Krissadang Nutcharas (rechts) , arrived at the Nang Loeng police station on Friday morning to hear the charge.

The charge was filed by Apiwat Khanthong, executive assistant to the Prime Minister’s Office. Winyu is charged with wrongfully accusing Gen Prayut of lacking transparency in office since seizing power from the previous government. Mr Krissadang said he had seen the comments made by Mr Winyu on Twitter. His client had expressed his views as a prominent media figure. He had not seen any messages that were defamatory.

Police have saved 88 macaques from being turned into dinner following a routine interception of a pickup truck believed to be stolen and bearing fake licence plates in Maha Phot (Prachin Buri).

Police gave chase and forced the driver to pull over. After they arrested driver Panupong Jusing, 25, a search of the truck’s covered bed revealed a shocking sight: 88 macaques alive in deteriorating condition in plastic cages, and another 14 dead.

Panupong said he had been paid 3,000 baht to transport the animals from Phichit to a client in Sa Kaeo. The animals would then be taken from the Thai border province to Cambodia. The driver had made two successful deliveries previously before failing on the third attempt.

Macaques are a protected animal under the Wildlife Conservation and Protection Act. Investigators are now trying to track more traffickers in Thailand behind the network

Nieuws in infographics

Klik hier voor het bijbehorende artikel: Exports to Myanmar expected to drop by up to B96.5bn


 

Nieuws van de website 28-29 mei

• Het Centre for Covid-19 Situation Administration heeft vrijdag 3.759 nieuwe besmettingen bekend gemaakt (inclusief 1.294 in gevangenissen en 18 uit het buitenland) en 34 nieuwe doden. Ze brachten het totaal aantal besmettingen sinds het begin van de pandemie vorig jaar op 144.976 en doden op 954.
Bangkok telde de meeste doden: 24 (inclusief 2 gevangenen), gevolgd door Samut Prakan (3), Nakhon Si Thammarat (2) en 1 elk in in Chon Buri, Nakhon Ratchasima, Nakhon Sawan, Tak en Roi Et.
De hoofdstad telde ook de meeste besmettingen: 973, gevolgd door Phetchaburi (658), Samut Prakan (221), Nonthaburi (102) en Samut Sakhon (55). 39 clusters in 27 districten in Bangkok, inclusief drie gemeenschappen, worden scherp in de gaten gehouden om verdere verspreiding van het virus te voorkomen.
De in het buitenland besmette personen kwamen uit vijf landen: Elf Thais uit Cambodja via de grenspost Aranyaprathet in Sa Kaeo, één Thai uit Maleisië, vier Thais uit India en één Thai uit Oman. Ook is een besmette Filipijnse zeeman ontdekt, die uit Indonesië was gekomen. Hij is in quarantaine aan boord van zijn schip geplaatst dat voor de kust van Songkhla voor anker is gegaan.

Update zaterdag: 4.803 nieuwe besmettingen (inclusief 2.702 in gevangenissen) en 34 nieuwe doden. Ze brachten het totaal aantal besmettingen sinds het begin van de pandemie vorig jaar op 149.779 en doden op 988. De derde golf besmettingen die op1 april begon telt nu 120.916 besmettingen waarvan 74.885 patiënten zijn hersteld.

• Gezondheidsautoriteiten in Engeland hebben besmettingen gemeld met een nieuwe Covid-19-variant die voor het eerst in Thailand werd ontdekt onder personen die uit Egypte waren gekomen. Public Health England (PHE) zegt in een donderdag bijgewerkt rapport dat er 109 gevallen van de nieuwe variant, gecodeerd C.36.3, zijn gevonden.
PHE gaf het geen naam, maar het werd al snel de ‘Thaise variant’ genoemd door de Britse massamedia, een beschrijving die de Thaise autoriteiten onmiddellijk als onjuist verwierpen. ‘De C.36.3-variant werd voor het eerst ontdekt in Thailand, in gevallen die vanuit Egypte waren gereisd’, aldus het PHE-rapport. ‘Er is momenteel geen bewijs dat deze variant een ernstigere ziekte veroorzaakt of de vaccins die momenteel worden ingezet minder effectief maakt.’
Supakit Sirilak, directeur-generaal van het Department of Medical Sciences, verzet zich tegen het gebruik van de omschrijving ‘Thaise variant’. Een voorlopige controle heeft uitgewezen dat de nieuwe soort naar Thailand was gebracht door reizigers uit Egypte die na aankomst in quarantaine waren geplaatst. ‘In principe was de oorsprong in Egypte. Het kan dus niet de Thaise variant worden genoemd. Het zou de Egyptische variant moeten worden genoemd.’

• De Food and Drug Administration (FDA) heeft het Sinopharm-coronavirusvaccin goedgekeurd voor gebruik in noodgevallen in Thailand. De FDA keurde vrijdag de registratieaanvraag voor Sinopharm’s Covid-19-vaccin goed, ingediend door Biogenetech Co.
Het is het vijfde coronavirusvaccin dat tot nu toe in Thailand is goedgekeurd. Het is een geïnactiveerd vaccin, vervaardigd door het Beijing Institute of Biological Product Co, en vereist twee doses met een aanbevolen interval van 28 dagen.

• De Maleisische premier Muhyiddin Yassin heeft een landelijke ‘totale lockdown’ aangekondigd van 1 tot 14 juni, aangezien de besmettingen met het coronavirus in het land tot recordniveaus zijn gestegen. Alleen essentiële diensten blijven bestaan.
De verspreiding van Covid-19 in het land is de afgelopen weken ernstiger geweest, mede door sterk overdraagbare coronavirusvarianten. Ziekenhuizen zijn ook overwerkt.
Maleisië meldde vrijdag 8.290 nieuwe besmettingen, de vierde opeenvolgende dag van recordbesmettingen, waarmee het totale aantal infecties op 549.514 komt sinds het begin van de pandemie. Het meldde ook 61 doden. Het aantal dagelijkse dodelijke slachtoffers is gestegen, met een dagelijkse recordtol van 63 eerder deze week.
Maleisië is begonnen met inenten, hoewel critici zeggen dat de uitrol traag is verlopen. Ongeveer 2,7 miljoen personen – 8,4 procent van de bevolking van 32 miljoen – hebben donderdag ten minste één dosis van een vaccin gekregen.

• De Central Bankruptcy Court beslist op 15 juni over het herstructureringsvoorstel van Thai Airways International Plc, nadat de hoorzitting van vrijdag was uitgesteld om de beoordeling van klachten van schuldeisers over het plan mogelijk te maken.
‘Schuldeisers hebben twee klachten ingediend tegen het herstructureringsplan, die de rechtbank heeft geaccepteerd’, aldus de luchtvaartmaatschappij in een verklaring. ‘De Central Bankruptcy Court zal de herziening opschorten om planners en crediteuren in staat te stellen de problemen op te helderen.’
Het plan beoogt 245 miljard baht aan schulden te herstructureren door middel van betalingsverlengingen, rentevrijstellingen en omzettingen van schulden naar eigen vermogen.

• De regering gaat proberen klachten te verzachten van kleine provincies die bezwaar maken tegen de oneerlijke distributie van Covid-19-vaccins, ondanks hun succesvolle pogingen om het coronavirus in hun gebied te beperken.
Nu de nationale uitrol van vaccins zich concentreert op provincies met een hoog infectierisico en de mogelijkheid om buitenlandse toeristen terug te verwelkomen, eisen kleinere provincies met lage transmissiesnelheden dat ze niet worden overgeslagen.
Maha Sarakham en Sa Kaeo behoren tot de provincies die de noodzaak hebben verdedigd om voldoende vaccins te krijgen om hen tegen de uitbraak te beschermen. Maha Sarakham telt sinds maandag een eencijferig aantal nieuwe dagelijkse besmettingen. De noordoostelijke provincie meldde vrijdag zelfs nul gevallen.
Sa Kaeo had vrijdag ook nul besmettingen na woensdag acht nieuwe besmettingen te hebben geregistreerd en donderdag slechts twee. De cijfers van Sa Kaeo zijn exclusief Thaise terugkeerders uit Cambodja via de grenspost in het district Aranyaprathet.

BP heeft PC-factor van 5,8

29 mei – Bangkok Post telt vandaag veertien nieuwsberichten en –verhalen op de drie binnenland pagina’s van het eerste katern, maar netto zijn het 1,9 pagina’s door twee advertenties.

Zes berichten gaan direct of indirect over het coronavirus, de opening krant heeft ook premier Prayut als hoofdrolspeler en pagina 3 opent ook met virusnieuws. Daarom heb ik de P- en C-factor maar eens gecombineerd tot de PC-factor, die ik heb berekend op 5,8.

Aan illustratiemateriaal bevatten de pagina’s zes foto’s, twee foto’s van anderhalve kolom, een postzegelfoto en een tabel met varianten van het virus. De grootste foto van vier kolommen staat prominent bovenaan pagina 3, die toont een rij wachtenden in Klong San (plaatste ik al in Nieuws in fotobijschriften).

De C-factor geeft op een 10-punts schaal de frequentie, omvang en plaats aan van de berichtgeving over alles wat met het coronavirus te maken heeft. De factor is omgekeerd evenredig met het genoegen dat ik beleef bij het bewerken van die berichten voor Nieuws uit Thailand. De P-factor doet hetzelfde met de berichtgeving over Thailand’s opperhoofd Prayut.

Prayut is in zijn wiek geschoten

29 mei – De media hebben weer eens de ergernis gewekt van premier Prayut, want ze zaaien verwarring over het vaccinatieprogramma van de overheid. In het openingsverhaal PM reaffirms jabs for all pledge fulmineert hij: ‘Jullie moeten gezondheidsfunctionarissen aanmoedigen. Ze werken hard, maar zijn uitgeput door het enorme aantal mensen. Als je overdreven berichten presenteert, ontstaat er verwarring, die op zijn beurt hun werk zal beïnvloeden.’ Meer weten? Klik op de kop.

In zijn wiek geschoten zijn betekent ‘gekwetst, gegriefd of beledigd zijn’. Wiek betekent hier ‘vleugel’ (van een vogel). De uitdrukking gaat dus terug op het schieten van vogels; hun letterlijke ‘geraakt worden’ wordt in de zegswijze figuurlijk opgevat.

Varianten van in zijn wiek geschoten zijn: op zijn pik getrapt, op de tenen getrapt, in zijn kruis getast en in zijn kuif gepikt (deze laatste zegswijze gaat terug op hanengevechten: de vogels pikken elkaar (ook) in de verenbos op hun kop).

F.A. Stoett noemt in zijn Nederlandsche spreekwoorden, spreekwijzen, uitdrukkingen en gezegden de Vlaamse variant in zijn gat gebeten. Duitsers zeggen in zo’n geval dat ze sich auf den Schlips getreten fühlen (met Schlips in een oude betekenis: een afhangend kledingstuk zoals een voorschoot of pandjesjas). (Bron: Onze Taal)

Thaise variant moet Egyptische variant heten

29 mei – Er is nog iemand in zijn wiek geschoten en dat is Supakit Sirilak, directeur-generaal van het Department of Medical Science. Meldde het al in Nieuws van de website. Om zijn mening kracht bij te zetten dat de Thaise variant van het coronavirus Egyptische variant zou moeten heten, trekt hij een vergelijking met Japan.

‘Japan vond op 2 januari een variant bij iemand die uit Brazilië was gekomen, maar de soort werd nooit gebrandmerkt als de Japanse variant.’

Over de besmettingen die in het PHE-rapport worden genoemd, zegt Supakit dat de Thaise autoriteiten ontdekten dat een 33-jarige man uit Egypte positief testte op het coronavirus terwijl hij 14 dagen in quarantaine was in Thailand.

Een monster van de man werd later naar het laboratorium van de Chulalongkorn University gestuurd om de stam te identificeren. Die werd aanvankelijk geïdentificeerd als de B.1.1.1-variant, maar later veranderd in C.36.3 onder een nieuw opnamesysteem [?].

CRA gaat Chinese vaccins verkopen

29 mei – Een miljoen doses Covid-19-vaccin van het Chinese staatsbedrijf Sinopharm zullen in juni aankomen en worden aangeboden als een betaald alternatief voor bepaalde groepen die niet willen wachten, kondigde de Chulabhorn Royal Academy (CRA) vrijdag aan.

Secretaris-generaal Nithi Mahanonda zei gisteren op een persconferentie dat het vaccin niet gratis kan worden aangeboden, aangezien het uit het budget van de academie zal worden verkregen.

De particuliere sector of andere instanties die risico lopen en het proces voor hun personeel willen versnellen, kunnen contact opnemen met de academie. De prijs van het vaccin zal niet hoger zijn dan 1.000 baht per injectie, inclusief verzekering.

‘Dit aanbod is bedoeld om de huidige tekorten onder groepen met een hoge nood te helpen verlichten en het ministerie van Volksgezondheid in staat te stellen sommige scholen en bedrijven uit de particuliere sector een andere mogelijkheid te bieden om hun leerlingen en werknemers te beschermen.’

‘Een aantal organisaties heeft al navraag gedaan over het kopen van doses van het vaccin, waaronder de Federation of Thai Industries en PTT Plc.’, aldus Nithi

Donderdag kondigde de CRA het plan aan om een voorraad te kopen van het Sinopharm-vaccin, vervaardigd door het Beijing Institute of Biological Product Co, als alternatief voor de twee vaccins  van Sinovac en AstraZeneca waarop de regering momenteel vertrouwt. De aankondiging kreeg een warm welkom van velen.

Nog steeds is mij niet duidelijk wat de staatsrechtelijke positie is van de RCA, die als voorzitter prinses Chulabhorn heeft. De krant maakt mij niet veel wijzer. Meer weten? Lees: CRA to sell Chinese shots privately

Foto: Dr Nithi Mahanonda (left), secretary-general of Chulabhorn Royal Academy, and Public Health Minister Anutin Charnvirakul, at a press conference on a plan to procure doses from Sinopharm.

HSL stuit op struikelblok in Ayutthaya

29 mei – High-speed rail hits bump in Ayutthaya, kopt BP boven de opening van pagina 2. Eindelijk weer eens een virusvrij bericht, want het virusnieuws komt me de neus uit. Het ministerie van Transport probeert een kwestie op te lossen over de bouw van een nieuw treinstation in Ayutthaya ten behoeve van de Sino-Thai hogesnelheidsijn Bangkok-Nong Khai.

Tijdens een vergadering gisteren onder voorzitterschap van minister Saksayam (Transport) is afgesproken dat de bouw in overeenstemming dient te zijn met de aanbevelingen van het National Committee on the World Heritage Convention. Ook zijn drie sub-commissies gevormd: een om het project te versnellen, een om grensoverschrijdende connectiviteit en spoorvervoer van Nong Khai naar Vientiane in Laos te ontwikkelen, en een derde om andere vervoerssystemen te verbeteren ter ondersteuning van het hogesnelheidsproject.

Het National Committee on the World Heritage Convention gaf in december de spoorwegen opdracht de gevolgen van het project voor historische locaties in Ayutthaya te verzachten en er tegelijkertijd voor te zorgen dat het gemakkelijk te gebruiken blijft voor passagiers.

Het Fine Arts Department heeft bekend gemaakt dat een werkteam van verschillende instanties wordt gevormd om het nieuwe treinstation van Ayutthaya zo te ontwerpen dat het de historische waarde weerspiegelt van het station dat het vervangt.

FAD directeur-generaal Pratheep Pengtako zegt dat, hoewel het bestaande station geen deel uitmaakt van het centraal historische district van Ayutthaya dat is uitgeroepen tot Unesco-werelderfgoed, het een grote historische betekenis heeft, omdat het werd gebouwd tijdens het bewind van koning Rama V toen de spoorwegen voor het eerst geïntroduceerd werd in het land.

‘Als het nieuwe treinstation zou worden gebouwd op een manier die niet overeenkomt met het ontwerp van het huidige, kan dit de culturele integriteit in gevaar brengen en de status van werelderfgoed van de stad negatief beïnvloeden’, vreest Pratheep.

Kort Nieuws zaterdag 29 mei

– Hiep hoi, Srisuwan Janya, kampioen rekwesten indiener, heeft weer wat gevonden om overheidsfunctionarissen aan de schandpaal te nagelen. Hij heeft een rechtszaak aangespannen tegen acht bewindslieden en ambtenaren over hun rol bij het onlangs gereed gekomen woningproject Ban Mankong.

Hij en bewoners van Rangsit en Lak Hok beschuldigen hen van machtsmisbruik en plichtsverzuim omdat ze de Ban Mankong Housing Cooperative hebben toegestaan structuren [?] te bouwen in het Prem Prachakorn kanaal waardoor de waterstroom wordt belemmerd.

Srisuwan zegt dat het 50 meter brede kanaal is gehalveerd met gevolgen voor de drainage en een groter risico op overstromingen tijdens het regenseizoen. De bewoners vragen de rechtbank de coöperatie opdracht te geven de ingrepen ongedaan te maken.

– Het is nu 11:20 uur en ik zet een punt achter Nieuws uit Thailand. U weet al veel en wat ik heb overgeslagen kunt u op de website vinden. Ik werk het nieuwsoverzicht op de website bij, corrigeer het en ga loungen, relaxen, mij ontspannen.

Want zoals het Engelse gezegde luidt All work and no play makes Jack a dull boy wat betekent dat iemand zonder vrije tijd zowel saai als verveeld wordt. Het werd bekend vanwege een vermelding in de film The Shining van regisseur Stanley Kubrick.


 

Nieuws in fotobijschriften

Deputy Chon Buri public health office chief Dr Wichai Thanasophon leads an inspection of living quarters of migrant workers in tambon Bang Sai of Muang district in Chon Buri on Monday.

Another 52 Covid-19 cases have been reported in Chon Buri, raising the provincial total to 4,395. Of the total infections, 3,476 patients had been treated and recovered and 898 were still being treated, the provincial public health office said on Thursday on its Facebook page. The accumulated provincial death toll remained at 21.

The new infections were reported in five districts. Most new cases were from a cluster at Talad Mai market, the biggest wholesale vegetable and fruit market in the East, Thai media reported.

Than Global Travel has been offering educational cannabis tours at the Rajamangala University of Technology Isan, Sakon Nakhon Campus.

Thailand became the first country in Southeast Asia to legalise the production, import and export of cannabis for medical purposes in 2018, following an amendment of the Narcotics Act to allow broader use for business opportunities, including tourism.

According to the “Asian Cannabis Report” conducted by Prohibition Partners, the market value for the legal cannabis industry in Asia is projected to reach US$12.5 billion (392 billion baht) in 2024.

The value of the cannabis industry in Thailand is estimated to be $661 million, with $237 million from medical cannabis and $424 million from the recreational cannabis market, which is not yet legal.

As awareness of medicinal cannabis grows, cannabis tourism has strong potential to help the tourism industry recover from its record slump caused by the pandemic, said Jacky Ong, president of Cannabis Investment Summit World, a cannabis virtual event in Thailand. Lees verder: Cannabis tourism offers ray of hope for battered industry

Authorities on Thursday arrested a local gold shop owner on allegations he was laundering money for border drug smugglers, and impounded assets worth about 30 million.

Police and soldiers raided the Phet Thong Sap Thawee Lae Nalika Thong Thae Yaowarat gold shop in Kanchanaburi. There they arrested gold shop owner Tanetpol Manaspiyalert, 32. He was one of many suspects sought at various locations raided simultaneously in the province.

The gold shop had handled about 30 million baht from drug smugglers active in the western border area. The money was converted into gold bars that were then sent to a neighbouring country.

One man was missing but another was rescued after their speedboat capsized in rough seas off Koh Chang on Thursday morning.

The boat was reported to have overturned offshore from Khlong Phrao beach around 9am, Chatchai Thonglee, chief of Koh Chang district, said. He launched an immedate search for the two men on board.

The Koh Chang maritime safety centre later sent a team to help. One of the two men was rescued. The other was still missing. The search was continuing but hopes he would be found alive were fading.

Mr Chatchai said there had been heavy rain at Koh Chang on Wednesday night and into the morning with strong winds and high waves.

Toyota Prius’ assembly line at the Tsutsumi plant in Aichi, Japan, in 2016. The model is at the centre of a tax case in Thailand and a foreign corrupt practices probe involving Thai judges in the US.

The Thai Court of Justice has vowed to take action against wrongdoers following a report the US Department of Justice is taking the Toyota bribery probe involving three top Thai judges to a grand jury.

Toyota Motor Corp conducted an internal investigation after it suspected its subsidiary Toyota Motor Thailand (TMT) might have made payments to outside law firms or consultants that may have been passed to or shared with Thai judges, court advisers or others in an effort to secure a favourable outcome in the Prius tax case. Lees verder: Court vows action in Toyota bribery case

Nieuws in infographics

Klik hier voor het bijbehorende artikel: Moving towards a cleaner future


 

Nieuws van de website 27-28 mei

• Thai Airways International is begonnen met de verkoop van rechtstreekse vluchten van Parijs, Frankfurt, Londen en Kopenhagen naar Phuket terwijl de provincie aftelt tot de geplande quarantainevrije heropening in juli. Honderden reisagenten zijn uitgenodigd in het derde kwartaal experimentele reizen te maken om de regeling te testen.
Omdat de noodtoestand is verlengd tot 31 juli, moeten alle diensten naar het eiland worden uitgevoerd als semi-commerciële vluchten, waarbij passagiers voor aankomst een certificaat van binnenkomst moeten verkrijgen.
Siripakorn Cheawsamoot, plaatsvervangend gouverneur voor Europa, Afrika, het Midden-Oosten en Amerika bij de Tourism Authority of Thailand (TAT), zegt dat de vraag naar toerisme tijdens de beginfase van de Phuket-sandbox naar verwachting zwak zal zijn vanwege de strenge reisbeperkingen in zowel Thailand als sommige landen van herkomst van toeristen.
Een reisadvies in Engeland beoordeelt Thailand bijvoorbeeld op de amberkleurige lijst, waardoor reizigers die terugkeren uit Thailand 10 dagen in quarantaine moeten worden geplaatst.
Hoewel gevaccineerde toeristen in Phuket zijn vrijgesteld van quarantaine, kunnen ze terughoudend zijn om te reizen als dat betekent dat ze bij terugkeer dagenlang geïsoleerd zijn, zegt Siripakorn. De meesten van hen zullen waarschijnlijk hun reis pas hervatten zodra de situatie in Thailand verbetert, zei hij.

• Nog meer Phuket. Phuket voert het aantal Covid-19-tests op, aangezien het op 1 juli een laatste controle uitvoert op zijn bereidheid om weer open te gaan voor toerisme. Gouverneur Narong Woonciew geeft toe dat er nog steeds uitdagingen zijn die moeten worden overwonnen voordat de deadline voor de heropening van het toerisme wordt bereikt. De provincie moet eerst een infectiepercentage van één cijfer per dag halen, zo niet een infectiecijfer van nul. Het moet ook vóór 1 juli ten minste 70 procent van zijn bevolking vaccineren.
De Tourism Council of Thailand en de Tourism Authority of Thailand hebben gevraagd om een ​​bijeenkomst met overheidsinstanties en particuliere organisaties die te maken hebben met toerisme in Phuket om te informeren naar de bereidheid van de provincie om haar deuren te heropenen voor buitenlandse toeristen. Ze zijn benieuwd hoe goed de lokale bedrijven, van hotels, restaurants tot aanlegsteigers, zich hebben voorbereid op de heropening van het toerisme.
De informatie die is besproken tijdens de vergadering, gepland voor 2 juni, zal op 4 juni worden voorgelegd aan het Center for Covid-19 Situation Administration (CCSA). Daarna wordt de beoordeling van de bereidheid van Phuket om terug te keren op de wereldwijde toeristische scene, bekend gemaakt.
Chalermpong Sukhonthapol, directeur van het Vachiraphuket-ziekenhuis, zegt dat 93.341 personen hun tweede vaccinatiedosis in april ontvingen. Halverwege deze maand werden nog eens 200.000 eerste doses toegediend met 200.000 doses die waren bestemd voor de tweede prik die halverwege volgende maand was gepland.

• Het Centre for Covid-19 Situation Administration heeft donderdag 3.323 nieuwe besmettingen bekend gemaakt (inclusief 1.219 in gevangenissen en 21 uit het buitenland) en 47 nieuwe doden, wat een nieuw record is. Zij brachten het totaal aantal besmettingen op 141.217 en doden op 920.
De doden waren 26 mannen en 21 vrouwen in de leeftijd van 26 tot 87 jaar. Bangkok telde de meeste doden: 26, gevolgd door vier in Nonthaburi, drie in Chiang Mai en één elk in Yala, Ayutthaya, Mukdahan, Phetchaburi, Ratchaburi, Khon Kaen, Si Sa Ket, Chon Buri, Surat Thani, Nakhon Si Thammarat, Tak, Amnat Charoen, Nan en Songkhla.
27 slachtoffers hadden een hoge bloeddruk, andere aandoeningen waren diabetes, nier-, long- en hartziekte, hoog cholesterolgehalte, obesitas, eerdere beroerte en kanker.
Achttien waren besmet door familieleden, zes door vrienden, buren, snookerspelers of aan bed gekluisterde personen. Tien waren naar gevangenissen, ziekenhuizen en markten geweest, acht woonden in of waren naar gebieden geweest met veel besmettingen, twee waren verkoper en één was een zwangere vrouw.
Van de nieuwe binnenlandse besmettingen zijn 2.083 gevonden in 55 provincies: 1.132 in ziekenhuizen en 951 door actief testen in woonwijken. Bangkok telde de meeste besmettingen: 894 (oftewel 72 procent van alle nieuwe infecties), gevolgd door 280 in Samut Prakan, 233 in Phetchaburi, 129 in Nonthaburi, 98 in Pathum Thani, 59 in Samut Sakhon, 52 in Chon Buri, 45 in Chiang Rai, 35 in Nakhon Pathom en 31 in Songkhla.
In Bangkok telde het district Klong Toey 210 nieuwe infecties en Samphanthawong 49. In Samut Prakan is een cluster van 116 ontdekt in een voedselverwerkingsbedrijf, zowel Thais als Myanmarezen. In Phetchaburi zijn in een fabriek van elektronicaonderdelen 30 nieuwe infecties gevonden, waardoor het totaal in het cluster steeg naar 2.820. Tweeëntwintig provincies meldden de afgelopen 24 uur geen enkele nieuwe besmetting.
De in het buitenland besmette personen kwamen uit India (een Thaise zakenman) en Cambodja. Uit het buurland kwamen 20 voornamelijk Thaise online beheerders via Sa Kaeo.
Woensdag werden nog 46.469 patiënten behandeld: 18.335 in ziekenhuizen en 28.134 in veldhospitalen. Daarvan zijn 1.201 ernstig ziek en 399 worden beademd. 2.063 patiënten zijn hersteld en ontslagen uit een ziekenhuis.
De derde golf besmettingen die op 1 april begon, telt nu 112.254 besmettingen, waarvan 66.402 patiënten zijn hersteld. Het dodental steeg naar 826.

Update vrijdag: 3.759 nieuwe besmettingen (inclusief 1.294 in gevangenissen) en 34 nieuwe doden. Ze brachten het totaal aantal besmettingen op 144.976 en doden op 954.

Update 2: Gezondheidsautoriteiten in Engeland hebben besmettingen gemeld met een nieuwe Covid-19-variant die voor het eerst in Thailand is ontdekt onder personen die uit Egypte waren gekomen.
Public Health England (PHE) zegt in een rapport dat donderdag werd bijgewerkt dat er 109 gevallen van de nieuwe variant, gecodeerd C.36.3, waren gevonden in Engeland. PHE gaf het geen naam, maar het werd al snel de ‘Thaise variant’ genoemd door de Britse massamedia, een beschrijving die de Thaise autoriteiten onmiddellijk als onjuist verwierpen.

• Het Corrections Department heeft 1.118 nieuwe besmettingen in 14 gevangenissen bekend gemaakt. 2.054 besmette gevangenen zijn hersteld, 16.319 worden nog behandeld.

• Prinses Chulabhorn heeft toestemming verleend voor de import van vaccins door de Chulabhorn Royal Academy waarvan ze voorzitter is, ‘de regering omzeilend die te maken heeft met stijgende infecties en groeiende publieke woede over een langzame en chaotische uitrol’, zoals het websitebericht eraan toevoegt.
De secretaris-generaal van de academie schrijft op Facebook dat de ‘alternatieve vaccins’ een aanvulling vormen op de regeringscampagne, totdat de overheid haar zaakjes op orde heeft [mijn woordkeus].
De regering begint volgende maand met een grootscheepse vaccinatiecampagne, die sterk afhankelijk is van in eigen land geproduceerde AstraZeneca-vaccins door een bedrijf dat eigendom is van de koning.
De bekendmaking in de Royal Gazette heeft sommigen in de regering verrast op een moment dat het land de meest ernstige uitbraak van Covid-19 meemaakt en te midden van groeiende onrust over een dreigend tekort aan vaccins.
Minister Anutin (Volksgezondheid) zegt niet op de hoogte te zijn geweest van de bekendmaking. ‘Ik zag hem pas gisteravond. Maar als het ten goede komt aan het land, zijn wij er klaar voor.’

A woman is injected with a Covid-19 vaccine at the Chulabhorn Royal Academy in Bangkok on Thursday.

CRA komt tussenbeide om leemte te vullen

28 mei – CRA steps in to ‘fill shots void’ kopt Bangkok Post vandaag paginabreed boven de opening. Probeer dat maar eens adequaat te vertalen, want Google Translate weet er geen raad mee en vertaalt CRA komt tussenbeide om lege schoten te vullen.

Ik ben geneigd het te ‘hertalen’ als: CRA zet de regering in haar hemd, want daar komt het besluit van de Chulabhorn Royal Academy wel op neer om ‘alternatieve Covid-19 vaccins’ van het Chinese bedrijf Sinopharm te gaan importeren totdat de in Thailand geproduceerde vaccins voldoende zijn om bescherming te bieden tegen de pandemie.

Het besluit, ondertekend door RCA chansellor prinses Chulabhorn, werd dinsdag gepubliceerd in de Royal Gazette. Wat precies de staatsrechtelijke positie van de RCA is, weet ik niet. De krant schrijft alleen dat de RCA wet de RCA autoriseert om te reageren op de Covid-19 pandemie.

De foto bij het artikel levert al evenmin veel duidelijkheid op. Die toont medisch personeel van de RCA dat in Laksi (Bangkok) at risk personen vaccineert. De academie kan er elke dag 2.500 tot 4.000 personen vaccineren. Zijn dat dan vaccins verstrekt door de overheid?

De foto die ik plaats is overigens niet dezelfde als in de krant, maar komt op hetzelfde neer, want daarop is een rij verpleegsters [?] te zien die aan het prikken zijn. Meer weten? Klik op de kop.

BP in vogelvlucht: C-factor 5,25

28 mei – Bangkok Post telt vandaag vijftien nieuwsberichten en –verhalen op de drie binnenland pagina’s van het eerste katern, maar netto zijn het 2,5 pagina’s door een advertentie van een halve pagina. De rubriek In Brief ontbreekt deze maal.

Zes berichten gaan direct of indirect over het coronavirus wat een C-factor zou opleveren van 4 maar ik doe er 1,25 punt bij omdat de voorpagina voor driekwart besmet is en pagina 2 opent met virusnieuws.

De C-factor geeft op een 10-punts schaal de frequentie, omvang en plaats aan van de berichtgeving over alles wat met het coronavirus te maken heeft. De factor is omgekeerd evenredig met het genoegen dat ik beleef bij het bewerken van die berichten voor Nieuws uit Thailand.

Aan illustratiemateriaal bevatten de pagina’s acht foto’s en een postzegelfoto; helaas geen infographic die me altijd veel werk uit handen neemt. De drie grootste foto’s meten vier kolommen. Bovenaan op de voorpagina een vierkolommer die tot bijna de vouw loopt, met personeel van de CRA (al genoemd in het vorige bericht).

In het hart van de 2 een foto van een vrouw die in een publiek park onder de Taksin brug in het district Khlong San een swab test krijgt (uitstrijkje uit de neus); ze behoort tot een risicogroep in het gebied.

En op de 3, ook in het hart van de pagina, de Thaise ambassadeur die samen met ambassadepersoneel in het Soroka Medical Center in Beër Sjeva (Be’er Sheva) een Thaise arbeider bezoekt die gewond is geraakt bij de raketaanval van Hamas op 18 mei. Bij de aanval kwamen twee Thai om het leven en werden acht gewond.

Intussen kijk ik naar de fim Desperado (1995) die in Mexico speelt. De leukste scènes tonen cafés waar het meest populaire tijdverdrijf is elkaar overhoop schieten en met een uitbater die achter de bar dekking zoekt. Tja, mannen blijven kinderen die graag cowboytje spelen. In de hoofdrollen Antonio Banderas en Salma Hayek. Banderes als El Mariachi draagt een gitaarkist met een dubbele bodem. Wat eronder zit, kunt u wel raden.

Kort nieuws vrijdag 28 mei

– Van de overige berichten noem ik nog de opening van pagina 3 met als kop Govt fate hangs on loans decree. Het is een follow-up op de berichtgeving over het uitvoeringsbesluit van het kabinet om 500 miljard baht te lenen. Het Huis van Afgevaardigden wordt ontbonden, dreigt vice-premier Wissanu, wanneer het decreet door de wetgevers wordt afgewezen. Hebben we daar niet een woord voor: chantage?

Naar verwachting buigt het parlement zich op 4 juni in een buitengewone vergadering over het voorstel nadat van maandag tot woensdag de begroting voor 2022 is behandeld. De oppositie wacht op het parlement om een definitieve datum vast te stellen zodat ze genoeg tijd heeft om het onder de loep te nemen.

Overigens heeft afwijzing door het Huis geen enkel gevolg, want het uitvoeringsbesluit is al gepubliceerd in de Royal Gazette. Gevraagd of de premier het Huis bij afwijzing ontbindt, zei Wissanu gisteren: ’Dat is correct. Het is traditionele praktijk.’

Of de beroepsprocedure die door een voormalige minister van Financiën is aangespannen bij het Supreme Administrative Court nog roet in het eten kan gooien, weet ik niet.

– Ook vermeldenswaard is het bericht dat een parlementslid van Move Forward, die zelf tot een etnische minderheid behoort, het ministerie van Milieu heeft gevraagd de encroachment zaak tegen achtentwintig Karen dorpelingen in te trekken, die illegaal zouden wonen in nationaal park Kaeng Krachan (Phetchaburi). Vandaag komt die zaak voor bij de provinciale rechtbank van Phetchaburi.

Nattapong dringt erop aan de kabinetsbesluiten en het vonnis van het Supreme Administrative Court te respecteren die de inheemse gemeenschap toestaan in het Kaeng Krachan bos te wonen.

– Van de resterende berichten noem ik alleen de koppen, zodat u ze gemakkelijk op de website kunt vinden, maar u mag natuurlijk ook met uw grote teen gaan spelen als u zich verveelt.
• GLO must pay B1.65bn in damages
• More than 1m apply to get virus jab in capital
• 2 Covid vaccines rated effective in hospital study
• Princess gets SEAL gong
• Interest rate cut for loan defaulters
• ‘No favour’ over judges claim
• Kratom no longer on drugs list


 

Nieuws in fotobijschriften

Lemurs are seen as Seenlada Supat, 11, plays keyboard for animals amid the coronavirus disease (Covid-19) outbreak, at a zoo in Chonburi, on Wednesday.

Dressed from head to toe in a bright green alligator costume, a girl was playing a tune on her keyboard in a zoo in Chonburi, unfazed by a lemur climbing onto the instrument.

It was the latest in an unusual series of outdoor recitals at Khao Kheow Open Zoo, southeast of Bangkok, by 11-year-old Seenlada Supat, who says she wants to keep the animals company while visitor numbers are low due to a Covid-19 outbreak.

“I’m playing music to soothe the animals to help them feel relaxed and give them company so they are not too lonely,” she told Reuters. She said her voluntary weekly zoo performances were giving her a chance to practice before a live audience and overcome stage fright.

• Prime Minister Prayut Chan-o-cha supports the use of green chiretta to treat Covid-19 patients as it helps reduce their inflammation, government spokesman Anucha Burapachaisri said on Wednesday.

Green chiretta, known as Fa Talai Jone in Thai, could decrease inflammation and strengthen the immune system, he said. It should be administered along with antiviral drug favipiravir to treat Covid-19 patients, especially those with inflammation. One capsule of Fa Talai Jone extract contains 10mg of andrographolide, a substance that has been shown to kill the coronavirus and some bacteria in test tubes

The Department of Thai Traditional and Alternative Medicine confirmed the properties but also warned green chiretta did not prevent Covid-19 infection.

Food delivery platforms have begun to lower the commissions they charge food vendors after the government pressured them into assisting restaurants struggling to make ends meet amid the pandemic.

Many restaurants who rely on online delivery services have cried foul about gross profit (GP) shares of about 30% collected from food vendors, which they say erode their earnings during this difficult time.

Early this month, the Department of Internal Trade (DIT) held a meeting with representatives from food delivery platforms to discuss the vendors’ concerns.

A source at a food delivery company who requested anonymity said the DIT is seeking a regulation to limit the GP share while calling on food delivery platforms to voluntarily lower GP.

“The government is asking online food delivery platforms to lower their GP rate to 15%,” said the source.

A brawl broke out inside the Regional Juvenile Vocational Training Centre 4 in Khon Kaen on Wednesday between two groups of juvenile delinquents. They used branches and wooden sticks in the clash. Nine teenagers in the centre were injured.

Four were admitted to Khon Kaen Hospital and five to Sinagarind Hospital. There were no reports of damage to the property. Provincial police, defence volunteers, rescue units and parole officials brought the fight under control. An investigation is underway into the incident.

Registrants and workers in the transport sector wait for Covid-19 vaccinations at Bang Sue Grand Station in Chatuchak district, Bangkok, on Wednesday.

The government plans to suspend registration for Covid-19 vaccinations through its Mor Prom online platform to forestall a bottleneck, according to the Centre for Covid-19 Situation Administration (CCSA).

CCSA spokesman Taweesilp Visanuyothin said on Wednesday that the Mor Prom platform previously covered registration for vaccinations, follow-ups on the first and second jabs, side effects and vaccination certification.

Amid increasing confusion, he said registration was now excluded from the Mor Prom (Doctors Ready) app. That platform will now handle vaccination follow-ups and certification only. Earlier the government announced that the general public would be allowed to register through Mor Prom.

But in a sudden about-turn, Dr Taweesilp said provincial authorities should have their own vaccination registration systems like those of Bangkok, Phuket and Nonthaburi to serve the large numbers of registrants in their areas.

Apart from using provincial registration systems, people were able to apply for vaccinations at local hospitals and with local health volunteers, he said.

Fewer conventional taxis are expected to remain in service if the Transport Ministry has its way with its draft ministerial regulation allowing the use of private cars for ride-hailing taxi services via apps.

Drivers or owners of conventional taxis carrying yellow number plates, which signify their status as public transport vehicles, are likely to switch to driving their own cars instead, according to Vithoon Naewpanich, president of the Thai Taxi Network Association.

His comment came after the cabinet this week approved a draft regulation allowing the use of private cars for ride-hailing taxi service via apps. The regulation would be a boon for GrabCar drivers who have provided the service without proper legal status for years.

Nieuws in infographics

Klik hier voor het bijbehorende artikel: Exports report robust growth in April

Klik hier voor het bijbehorende artikel: Chinese buying shows signs of post-Covid rebound


 

Nieuws van de website 26-27 mei

• Het Centre for Covid-19 Situation Administration heeft woensdag 2.455 nieuwe besmettingen bekend gemaakt (inclusief 479 in gevangenissen en 16 uit het buitenland) en 41 nieuwe doden, wat een nieuw record is. Ze brachten het totaal aantal besmettingen sinds het begin van de pandemie vorig jaar op 137.894 en het aantal doden op 873.
De doden waren 25 mannen en 16 vrouwen in de leeftijd van 29 tot 86 jaar. Bangkok telde de meeste doden: 16, gevolgd door 7 in Samut Prakan, 3 in Nonthaburi, 2 elk in Chon Buri en Pathum Thani, en 1 elk in Sing Buri, Sukhothai, Udon Thani, Narathiwat, Loei, Sakon Nakhon, Nakhon Sawan, Prachin Buri, Trang, Nakhon Si Thammarat en Samut Sakhon.
27 slachtoffers hadden een hoge bloeddruk, 24 leden aan diabetes. Andere chronische aandoeningen waren een hoog cholesterolgehalte (14), nierziekte (10), hartziekte (7), longziekte (4), leverziekte (2), eerdere beroerte (2), obesitas (1) en alcoholisme (1).
Dertien slachtoffers waren besmet door familieleden, dertien anderen door vrienden, collega’s, kamergenoten, buren en snookerspelers. Acht woonden in een gebied met veel besmettingen of hadden zo’n gebied bezocht, vijf hadden een drukke plaats bezocht en een was een bewaker.
1.960 nieuwe besmettingen werden vastgesteld in 61 provincies: 1.210 in ziekenhuizen en 750 door actief testen in woonwijken. Bangkok telde de meeste nieuwe besmettingen: 975, gevolgd door 259 in Phetchaburi, 122 in Nonthaburi, 100 in Samut Prakan, 61 in Pathum Thani, 42 in Songkhla, 40 in Chon Buri, 30 in Tak, 24 in Surat Thani en 21 in Samut Sakhon.
De dagelijkse toename in besmettingen lijkt stabiel, zegt CCSA woordvoerder Taweesilp. Nieuwe infecties worden in zowel oude als nieuwe clusters gevonden. Bangkok telde een nieuw cluster van twaalf besmettingen in Saphan Lek (district Phra Nakhon). Zestien provincies werden dinsdag gespaard voor nieuwe besmettingen.
De in het buitenland besmette personen kwamen uit Cambodja (7), Saoedi-Arabië (3), India (een Thaise zakenvrouw), Koeweit, de VS, de Malediven, Maleisië en Myanmar.
45.256 patiënten worden nog behandeld: 18.631 in ziekenhuizen en 26.625 in veldhospitalen. Van hen zijn 1.210 ernstig ziek en 402 worden beademd. De afgelopen 24 uur zijn 2.571 patiënten hersteld en ontslagen uit een ziekenhuis.

Update donderdag: 47 nieuwe doden, wat een nieuw record is, en 3.323 nieuwe besmettingen (inclusief 1.219 in gevangenissen). De afgelopen 24 uur zijn 2.063 patiënten hersteld en ontslagen uit een ziekenhuis. Het aantal besmettingen in de derde golf die op 1 april is begonnen, is opgelopen naar 112.354, waarvan 66.402 patiënten zijn hersteld en het aantal doden is gestegen naar 826.

• De Government Savings Bank komt het midden- en kleinbedrijf (SME’s) in de toerismesector te hulp met zachte leningen om hun liquiditeit te verbeteren tijdens de pandemie, zegt president en CEO Vitai Ratanakorn. De driejarige lening heeft een gemiddelde jaarlijkse rente van minder dan 3 procent. SME’s kunnen de lening aanvragen door zich voor 30 juni te registreren op www.gsb.or.th, of totdat de totale lening is uitbetaald.
Individuen en rechtspersonen mogen braakliggende percelen als onderpand plaatsen. Het geleende bedrag dat elke klant kan lenen, mag niet hoger zijn dan 70 procent van de getaxeerde waarde van hun land. De maximale lening voor individuen en rechtspersonen is beperkt tot respectievelijk 10 miljoen baht en 50 miljoen baht.

• Het aantal besmettingen in gevangenissen is woensdag opgelopen tot 17.138 en drie gevangenen zijn overleden. De nieuwe besmettingen werden gemeld vanuit 13 gevangenissen. De eerste dode was een 62-jarige man uit de centrale gevangenis van Chiang Mai. Hij werd op 11 mei opgenomen in het Nakornping Hospital met symptomen van uitputting. Hij stierf dinsdag.
De tweede was een 64-jarige mannelijke gedetineerde uit de Thon Buri Remand Prison. Hij werd op 15 mei opgenomen in het Medical Correctional Institution met symptomen van uitputting en een laag zuurstofgehalte in het bloed. Hij stierf woensdag.
De derde dode was een mannelijke gedetineerde (47) uit de Bangkok Remand Prison. Hij werd op 10 mei met hoge koorts opgenomen in het Corrections Hospital en werd beademd. Hij stierf woensdag.

Het potentieel van diversiteit

27 mei – Vroeger heetten ze gehandicapten, later mensen met beperkingen en nu spreekt men liever over mensen met mogelijkheden. Dat is de gedachte achter de tentoonstelling Language of the Soul waarin zes kunstenaars opvallende schilderijen en textielwerken tonen.

De tentoonstelling is een initiatief van de Rainbow Room Foundation en Art Connection. Voorzitter Rosalina Alexander McKay van de Rainbow Room Foundation zegt: ‘De Rainbow Room Foundation en onze partners willen het potentieel van menselijke diversiteit laten zien en bewustwording creëren door een samenleving op te bouwen waarin mensen elkaar respecteren door middel van ‘taal van de ziel’. We willen nieuwe gezichtspunten openen over kunst en mensen met beperkingen. En we moedigen gezinnen aan de mogelijkheid op te merken om hun capaciteiten te ontwikkelen.’

‘Language Of The Soul’ toont werken van vijf schilders: Catleeya Asavanant (30), Jedsada Liangbumrung (25), Marisa Sucharittanonta (27), Pasin Singhasaneh (30), Subsakul Kotehtanu (24), en de textielkunstenaar Krailas Skuldist (25). (Bron: BP, 26 mei)

‘Language Of The Soul’ is te zien op facebook.com/specialrainbow. Bel 02-023-2396 of email hello@therainbowroom.org voor meer informatie.

Foto boven: Catleeya Asavanant’s exhibition attracts viewers with its vivid, strikingly bright multi-coloured paintings that express emotions from her authentic feelings and positive outlook on the world. Foto rechts: Jedsada Liangbumrung draws his paintings with correction fluid.

BP in vogelvlucht: C-factor 8,5

27 mei – Bangkok Post telt vandaag dertien nieuwsberichten en –verhalen op de vier binnenland pagina’s van het eerste katern, maar netto zijn het 2,8 pagina’s door twee advertenties van een halve pagina en één van een vijfde.

Negen berichten gaan direct of indirect over Covid-19 wat een C-factor zou opleveren van 6,9 maar ik doe er 1,6 bij op basis van de omvang die ze hebben, wat opgeteld leidt tot een C-factor van 8,5.

De C-factor geeft op een 10-punts schaal de frequentie, omvang en plaats aan van de berichtgeving over alles wat met het coronavirus te maken heeft. De factor is omgekeerd evenredig met het genoegen dat ik beleef bij het bewerken van die berichten voor Nieuws uit Thailand.

Aan illustratiemateriaal bevatten de pagina’s zeven foto’s inclusief een fotoblok met vier foto’s van verschillend formaat, gewijd aan Visakha Bucha Day gisteren, plus de infographic Doctor’s out to lunch.

De drie grootste foto’s meten vier kolommen: in het fotoblok een foto van een Boeddhabeeld in Wat Soy Thong in het district Bang Sue, beplakt met bladgoud blaadjes. Bovenaan de 3 een tijdelijke testeenheid opgezet op de Talat Watthanatham Plaza met Thais en buitenlanders die zich er laten testen en bovenaan de 4 een foto genomen in Bang Sue Grand Station waar nu alleen nog maar werkers in het openbaar vervoer worden gevaccineerd.

Vaccinatie regime gaat op de helling

27 mei – Het komt vaker voor in Thailand: Een maatregel wordt ijlings teruggedraaid omdat die anders uitpakt dan bedoeld [lees: omdat er niet goed over is nagedacht]. Dat geldt voor de Mor Prom applicatie waarop mensen zich konden opgeven voor een vaccinatie. Crashte al de eerste dag, was ingewikkeld en maakte fouten.

Het CCSA maakte gisteren bekend dat de app niet meer gebruikt kan worden voor registraties, maar alleen nog voor follow-ups op de eerste en tweede vaccinatie, controle op bijwerkingen en vaccinatie certificering.

Elke provincie moet zijn eigen registratiesysteem opzetten, wat Bangkok, Phuket en Nonthaburi al hebben gedaan om het grote aantal registranten te kunnen verwerken en bottlenecks op het Mor Prom platform te voorkomen. Meer weten? Lees: Jab regime gets shakeup

Pattaya schrapt quarantaine; Sinovac effectief in Phuket

27 mei – Pattaya is van plan in het vierde kwartaal van dit jaar buitenlandse toeristen terug te verwelkomen zonder quarantainevereisten en streeft naar meer Covid-19 vaccindoses om ten minste 70 procent van de lokale bewoners te kunnen vaccineren.

Burgemeester Sontaya Kunplome maakte dit woensdag bekend na een vergadering over ‘Pattaya, Move on’. De stad gaat volledig open voor gevaccineerde buitenlandse toeristen nadat meer dan tweederde van de lokale bewoners en arbeiders in de lokale dienstensector zijn ingeënt.

Maar er zit nog wel een addertje onder het gras, want de toeristen mogen de districten Bang Lamung en Sattahip de eerste zeven dagen niet verlaten. Pas daarna mogen ze naar elders reizen.

Sinovac effectief in Phuket
Het Sinovac Covid-19 vaccin was voor 83,3 procent effectief in het verminderen van infecties en de ernst van de ziekte, blijkt uit een studie van het ministerie van Volksgezondheid. Er zijn geen longinfecties gemeld bij ontvangers van vaccins.

De studie die werd uitgevoerd onder 386 patiënten, toont aan dat zes patiënten die twee doses van het vaccin hadden gekregen, geen longinfectie hadden. Vier van de 31 patiënten die besmet waren nadat ze de eerste dosis hadden gekregen, hadden wel een longinfectie.

Een andere studie, uitgevoerd onder 1.366 personen met een hoog risico die 14 dagen in quarantaine waren geplaatst, toont aan dat het Sinovac-vaccin voor 73,1 procent effectief was in het verminderen van het risico op infectie bij ontvangers van de eerste dosis.

Ongeveer 22 procent  van de inwoners van Phuket heeft twee doses Covid-19-vaccin gekregen, terwijl 45 procent de eerste dosis heeft gekregen. Sinds 17 mei zijn er geen nieuwe infecties in Phuket bijgekomen onder personen die twee doses hadden gekregen, aldus Kiattiphum Wongrajit, permanent secretaris van het ministerie van Volksgezondheid.

Kort Nieuws donderdag 27 mei 2021

– Het Bamrasnaradura Infectious Diseases Institute zei gisteren dat de inentingen met het AstraZeneca-vaccin zullen doorgaan zoals gepland in juni, na eerder te hebben aangekondigd dat het de tweede dosis AstraZeneca-vaccinaties zal uitstellen tot juli.

Directeur Kitpong Sunchatawirul zegt dat de eerdere aankondiging gebaseerd was op een misverstand, mensen die zich in juni hebben aangemeld voor een vaccin, zullen hun vaccinaties krijgen op de datum van hun afspraak.

Op de vraag of het instituut van plan is om het AstraZeneca- of Sinovac-vaccin te gebruiken antwoordde de directeur dat de beslissing zal worden genomen door de provinciale autoriteiten van Nonthaburi.

Over het besluit van de nationale commissie besmettelijke ziektes om personen van 60 jaar en ouder te vaccineren met het Sinovac vaccin, waarover zorgen bestaan, zei Kitpong dat het instituut zijn artsen heeft gevaccineerd, van wie velen ouder dan 60 jaar, zonder enige problemen.

– Dat het smokkelen van mensen over de grens een winstgevende business is, vooral sinds de verspreiding van Covid-19, blijkt uit de bankrekening van Hasim Jirakitbamrung die dinsdag is gearresteerd in Kanchanaburi. Uit onderzoek is gebleken dat hij het afgelopen jaar circa 14 miljoen heeft verdiend met het smokkelen van migranten uit Myanmar.

De arrestatie volgde op de arrestatie van een van zijn bendeleden op 19 mei. Die heeft verklaard dat hij voor elke smokkel 2.000 baht kreeg van Hasim. Op zijn bankrekening stond vijf miljoen baht.

– Nog meer over het slijk der aarde: geen echt geld maar nagemaakte Amerikaanse en Singaporese bankbiljetten. Een vrouw van 41 is dinsdag in een winkelcentrum aan de Silom Road (Bangkok) aangehouden toen ze bankbiljetten ter waarde van 17 miljoen baht zou overhandigen aan een klant die in buitenlandse valuta handelt.

Het bericht zegt niet hoe de politie op de hoogte kwam van de transactie, wel dat ze vermoedelijk lid is van een internationale illegale valutabende.

– Het uitvoeringsbesluit over de lening van 500 miljard baht om de volksgezondheidscrisis te bestrijden is in overeenstemming met de wet en zal waarschijnlijk na het debat over de begrotingswet volgende week ter goedkeuring aan het parlement worden voorgelegd.

Vice-premier Wissanu Krea-ngam zei dit woensdag in reactie op kritiek van Thirachai Phuvanatnaranubala. De voormalige minister van Financiën heeft deze week een verzoekschrift bij de Supreme Administrative Court ingediend met het verzoek de goedkeuring door het kabinet van het decreet in te trekken.

Thirachai zegt dat de mechanismen om transparantie en begrotings discipline te handhaven waren verwijderd en vervangen door een door het kabinet aangestelde commissie die bevoegd was om projecten te selecteren en aan het kabinet voor te stellen.

Wissanu ontkent de bewering van Thirachai dat de lening in strijd is met de Fiscal Discipline Act; hij zegt dat de Raad van State geen juridische overtredingen heeft geconstateerd. Meer weten? Lees: B500bn loan ‘breaks no law’

– Als laatste pagina 4, een halve pagina door een advertentie van gelijke grootte. Stigma, fear hamper Covid recovery kopt de krant boven het achtergrondverhaal dat de andere helft beslaat. Thais geven toe dat ze bang zijn om gevaccineerd te worden en zeggen dat de publieke houding ten opzichte van de geïnfecteerden het herstelproces belemmert.

Ik noem de tussenkoppen, zodat u een idee heeft van de inhoud. Meer weten? Klik op de kop.
• Fear can’t keep us out
• Pandemic stigmatisation
• Types of fear
• Tackling fake news


 

Nieuws in fotobijschriften

A woman (60) drowned in a flash flood that hit Wang Nam Khieo district of Nakhon Ratchasima following heavy rain which started on Monday afternoon and continued until Tuesday morning.

She was riding her motorcycle with a sidecar to a market to buy goods. At about 3am, the vehicle slipped into Khlong Huay Hu canal. The woman was swept away by a strong current.

Rescuers found her body about 1 kilometre from the Ban Nong So Mong village shortly before dawn. The body was sent to Wang Nam Khieo Hospital for an autopsy.


 

Nieuws van de website 25-26 mei

• Het Centre for Covid-19 Situation Administration heeft dinsdag 3.226 nieuwe besmettingen bekend gemaakt (inclusief 882 in gevangenissen en 19 uit het buitenland) en 26 nieuwe doden. Ze brachten het totaal aantal besmettingen sinds het begin van de pandemie vorig jaar op 135.439 en doden op 832. De afgelopen 24 uur zijn 3.094 patiënten hersteld en uit ziekenhuizen ontslagen.

Update woensdag: De afgelopen 24 uur zijn 41 personene bezweken aan het coronavirus, een nieuw record. Het aantal besmettingen is toegenomen met 2.455 (inclusief 479 in gevangenissen). Het totaal aantal besmettingen sinds het begin van de pandemie vorig jaar bedraagt nu 137.894 en het aantal doden 873.

• Achtentwintig AK-102-geweren zijn verdwenen uit de 2e Narathiwat Territorial Defense Company in tambon Kamphu in Narathiwat. Volgens een radiobericht verdwenen ze op 18 mei. Bij de politie is aangifte gedaan van de vermissing. De politie doet onderzoek en verzamelt bewijs tegen degenen die de wapens hebben gestolen.

Overpeinzing

26 mei – De krant arriveerde vandaag om 7:20 uur. Ik was net wakker geworden en had mijn eerste koffie gemaakt, niet met een duur espressoapparaat maar met Moccona Trio, een poeder dat alleen heet water nodig heeft om iets te produceren wat op koffie lijkt. Geen kwaliteitsbakkie maar wel in staat de slaap uit mijn ogen te verdrijven.

Kwam er ‘tot mijn schrik’ achter dat ik nog weinig tot niets had gedaan aan de voorproductie. Die bestond uit slechts één item in Nieuws in fotoberichten en twee in Nieuws van de website. Had op YouTube gekeken naar scènes uit cabararetprogramma’s van Brigitte Kaandorp en een lang gesprek van haar met Paul van Vliet over hun werk. Ben geen uitgesproken fan van Kaandorp, maar schoot wel vaak in de lach bij haar klaagzang over mannen, vakanties en niet geplande gebeurtenissen.

Ik ga mijn omissie niet goedmaken en stort me direct op de krant met op de voorpagina een vierkoloms foto bijna tot de vouw met de koning die tientallen kaarsen zegent ter gelegenheid van Visakha Bucha dag vandaag. Zijn corvee wordt gadegeslagen door zijn twee vrouwen die er strak in de houding bij staan. Dat scoort al een V-factor van minstens 8.

Heb eerder gelezen dat de koning was opgenomen in het Siriraj ziekenhuis omdat hij besmet was, maar de foto toont aan dat hij nog (weer) springlevend is. Wat er allemaal over hem wordt geschreven op de sociale media, kan ik maar beter niet melden want het strafwetartikel over majesteitsschennis en de Computer Crime Act worden te pas en te onpas uit de kast gehaald om dissidente geluiden te smoren.

BP in vogelvlucht: C-factor 7,1

26 mei – Bangkok Post telt vandaag zestien nieuwsberichten en –verhalen op de vier binnenland pagina’s van het eerste katern plus de rubriek In Brief met vijf kortjes in een volle kolom. Netto zijn het tweeënhalve pagina’s door drie advertenties.

Negen berichten gaat direct of indirect over Covid-19, wat een C-factor zou opleveren van 5,6 maar ik er doe er anderhalve punt bij omdat de voorpagina bijna in zijn geheel besmet is en pagina 3 ook opent met de activiteiten van miss Rona.

Haar Zuid-Afrikaanse zusje is zaterdag ontdekt bij illegale immigranten in Tak Bai (Narathiwat).  ’t Is een gevaarlijke dame, zoals directeur-generaal Supphakit van het Medical Science Department uitlegt: ‘Deze variant is veel krachtiger dan de Britse en Indiase varianten omdat het een sterker effect heeft op het lichaam en eerdere immuniteit tegen Covid-19 ons niet zal beschermen tegen deze variant. Ik ben erg bezorgd dat het vaccin misschien niet kan helpen.’

De C-factor geeft op een 10-punts schaal de frequentie, omvang en plaats aan van de berichtgeving over alles wat met het coronavirus te maken heeft. De factor is omgekeerd evenredig met het genoegen dat ik beleef bij het bewerken van die berichten voor Nieuws uit Thailand.

Aan illustratiemateriaal tellen de pagina’s zes foto’s, twee postzegelfoto’s en de infographic How to grab a jab. De twee grootste foto’s meten vier kolommen: de foto met de koning en een 4-kolommer boven de bekende bijna paginalange advertentie met een agent van de 191 Emergency Police Squad die gevaccineerd wordt in het Vibhavadi ziekenhuis. Hij houdt een bord omhoog waarop staat dat hij zijn eerste prik heeft gekregen.

Nieuwe regel maakt GrabCar legaal

26 mei – De regering heeft een ontwerp-ministeriële regeling goedgekeurd die het gebruik van personenauto’s voor taxidiensten via apps mogelijk maakt, een zegen voor GrabCar-chauffeurs die de dienst al jaren zonder de juiste wettelijke status verlenen.

De nieuwe verordening staat voertuigen toe die zijn uitgerust met maximaal zeven zitplaatsen en die momenteel zijn geregistreerd als personenauto’s, om als taxi’s te dubbelen.

Hoewel de taxi-app aan populariteit heeft gewonnen, erkent de wet geen eigenaren die hun voertuigen gebruiken om passagiers op te halen, noch registreert het de voertuigen als taxi’s.

Het Department of Land Transport is van plan ongeveer een maand te besteden aan het opstellen van een aankondiging die regelt hoe de nieuwe verordening wordt geïmplementeerd, vervolgens een openbare hoorzitting over de kwestie te houden en de verordening in de Royal Gazette te publiceren, zegt minister Saksayam Chidchob (Transport).

Persoonlijke noot: De eerste keer dat ik via Grab een taxi bestelde, kwam een personenauto voor rijden. Het duurde even voor het tot me doordrong dat dit de Grab-wagen was.

Bangkok lanceert eigen website voor vaccinatie boekingen

26 mei – Morgen wordt een website gelanceerd waarop gezonde inwoners van Bangkok hun Covid-19-vaccinaties kunnen boeken. www. ไทย ร่วมใจ. com (‘Thai Ruam Jai’) is gisteren aangekondigd door de gouverneur van Bangkok, Aswin Kwanmuang.

De website biedt een alternatief voor de bestaande Mor Prom-app en stelt Thaise inwoners van Bangkok van 18 tot 59 jaar die geen onderliggende aandoeningen hebben, in staat zich te registreren voor vaccinaties. Aanleiding voor de eigen service zijn klachten dat Mor Prom niet gebruiksvriendelijk is en mensen niet heeft geholpen bij het boeken van hun afspraken.

De Thai Ruam Jai-website is speciaal bedoeld voor mensen die geen smartphone hebben en het moeilijk vinden om een ​​applicatie te downloaden en te gebruiken. Inschrijvingen kunnen ook worden gedaan bij kruidenierswinkels. De afspraken die op de website worden gemaakt, zijn voor vaccinaties bij een van de 25 niet-ziekenhuis vaccinatiecentra van Bangkok.

Voorpagina BP in vogelvlucht

26 mei – Bangkok Post opent met het optimistische bericht dat de economie wordt gered met een lening van 500 miljard baht. Zo kun je de kop althans lezen, die luidt B500bn to save economy. Vandaag wordt het executive decree (uitvoeringsbesluit) van kracht dat het ministerie van Financiën in staat stelt 500 miljard te lenen. Minister Arkhom (Financiën) hoopt dat het de economische groei in 2021/2022 met 1,5 procent zal stimuleren.

Van de lening wordt 30 miljard baht besteed aan de aanschaf van medische voorzieningen, medicijnen, vaccins en R&D op vaccins (research and development). 300 miljard baht gaat naar hulpregelingen voor mensen in diverse sectoren en 170 miljard baht wordt besteed aan sociale en economische rehabilitatieprojecten.

Arkhom wuift de zorgen weg over de financiële (on)gezondheid van het land als gevolg van de oplopende staatsschuld. Hij zegt dat de nieuwe lening is geëvalueerd, en gepast en toereikend is bevonden om mensen te helpen en de economische activiteit nieuw leven in te blazen.

Het tweede bericht op de voorpagina meldt dat de aanvullende AstraZeneca vaccins op tijd komen. Zoals gisteren al gemeld bestaan grote zorgen over een tekort aan het vaccin. Twee ziekenhuizen in de hoofdstad hebben al geen vaccin meer voor de tweede vaccinatie. Minister Anutin (Volksgezondheid) beklemtoont dat de regering op 7 juni begint met een grootscheepse vaccinatiecampagne. De producent van het vaccin heeft beloofd elke maand vaccins te leveren.

‘Wat ik nu kan zeggen, is dat het bedrijf zijn vaccins elke maand continu kan verzenden. Het aantal wordt gebaseerd op besprekingen tussen het bedrijf en het Department of Disease Control (DDC). We kunnen de exacte datum van de eerste levering van het bedrijf niet zeggen, maar we hebben er alle vertrouwen in dat het op 7 juni beschikbaar zal zijn.’

Verder op de voorpagina twee berichten die u al kent: de eigen website van Bangkok voor het maken van een vaccinatieafspraak en een kortje over de nieuwe regeling die op stapel staat voor het gebruik van particuliere personenauto’s door diensten als Grab. De opening van het Business katern besteedt er ruime aandacht aan.

Kort Nieuws woensdag 26 mei

– Op pagina 2 twee virusberichten, maar de pagina opent met een bericht over wat in het Engels heet een romance scam. De politie heeft maandag bij invallen op zeven locaties in vier provincies een Nigeriaan en vijf Thai aangehouden die naïeve vrouwen op zoek naar liefde hebben opgelicht voor 200 miljoen baht.

In beslag genomen zijn een nieuwe Mitsubishi Pajero-sportwagen, 906.000 baht in contanten, zeven mobiele telefoons, achttien bankboekjes, verschillende sets ornamenten, elf horloges, twee ivoren ornamenten en elf elektronische kaarten.

Het tweede bericht valt samen te vatten met het gezegde Mijn naam is haas. De managers van de Krystal Club en Emerald Club in het district Thong Lor (Bangkok), waar de derde golf van Covid-19 naar verluidt begon, hebben ontkend een uitgaansgelegenheid zonder toestemming te exploiteren en de noodverordening te schenden, aldus een politiebron.

Ze ontmoetten gisteren onderzoekers op het politiebureau van Thong Lor na een tweede oproep en ontkenden elk vergrijp. De twee kozen er ook voor om op 4 juni een schriftelijke verklaring in te dienen. De politie heeft formeel een aanklacht ingediend zonder hen vast te houden en zal proberen het onderzoek zo snel mogelijk af te ronden.

Het derde bericht meldt dat het kabinet 311,6 miljoen baht heeft uitgetrokken voor pogingen de verdere uitbraak van besmettingen in gevangenissen en penitentiaire inrichtingen te stoppen. Want miss Rona gaat er als een waanzinnige tekeer. Gisteren maakte ze er haar eerste dodelijke slachtoffer.

Het geld wordt onder andere gebruikt voor de aanschaf van 100.000 sets RT PCR Covid-19 testkits, de inrichting van twee veldhospitaals in Greater Bangkok en de aanschaf van beschermende uitrusting. Meer weten? Lees: Prisons get B311m war chest.

– Pagina 3 bevat zes berichten plus de rubriek In Brief. Twee berichten zijn virusvrij. Het Fine Arts Department meldt dat vrijdag twee oude lateien terug komen uit de VS, die begin jaren zestig waren gestolen van archeologische plaatsen in Sa Kaeo en Buri Ram en geëxposeerd zijn in het Asian Art Museum in San Francisco. Na aankomst kunnen ze drie maanden bewonderd worden in het Bangkok National Musem bij het Grand Palace.

Het andere bericht meldt dat de anti-regeringsgroep Samakkhi Prachachon premier Prayut oproept af te treden. In een brief die groepsleider Adul en UDD-voorzitter Jatuporn gisteren afleverden, beschuldigen ze hem van slecht bestuur  in de afgelopen zeven jaar.

Hij heeft gefaald zijn beloften waar te maken, is er niet in geslaagd hervormingen en verzoening tot stand te brengen, terwijl politieke conflicten zijn verergerd en corruptie is toegenomen. Op economisch gebied heeft hij 20,8 biljoen baht uitgegeven, maar het aantal armen is gestegen met honderd procent.

– De virusberichten op de 3 sla ik over, dus op naar pagina 4 die opent met de vermiste geweren in Narathiwat (weet u al). Het tweede bericht is de zoveelste follow-up op de berichtgeving over nationaal park Kaeng Krachan waar 28 etnische Karen dorpelingen illeaal zouden wonen.

Staatssecretaris Thamanat (Landbouw) heeft het OM gevraagd juridische actie tegen hen uit te stellen. Het verzoek om uitzetting staat vrijdag op de rol van de rechtbank.

– Laatste bericht. De vermaarde criminoloog Piyapan is door de Senaat voorgedragen als het nieuwe hoofd van het Anti-Money Laundering Office. Zodra de koning zijn benoeming heeft bevestigd kan hij aan het werk.


 

Nieuws in infographics

Klik hier voor het bijbehorende artikel: Shall we spend?

Klik hier voor het bijbehorende artikel: NESDC warns of mounting job losses

Nieuws in fotobijschriften

False news has been posted, shared and forwarded in social media that 38,000 prisoners would be released to mark Her Majesty the Queen’s birthday on June 3, Corrections Department director-general Ayut Sinthoppan said on Monday. Mr Ayut said the report was totally untrue.

He said the so-called news came in the form of an old text which had been written and published for many years in the past. The text had been changed to make it appear up to date and reliable.

Mr Ayut said people should not believe it or forward it, which would only cause misunderstanding.

Thailand’s unemployment rate hit a 12-year high in the first quarter of 2021 due to the renewed impact of coronavirus outbreaks, the National Economic and Social Development Council said on Monday.

The latest, more severe outbreak has seen overall cases nearly quadruple since early April, and deaths increase six-fold. The unemployment rate was 1.96% in the January-March quarter, representing 758,000 workers without jobs, up from 1.86% in the previous quarter, data showed. The rate was the highest since 2.08% recorded in the first quarter of 2009 during the global financial crisis.

“The unemployment rate increased drastically and is expected to rise again, reflecting the ongoing impact of Covid-19,” Danucha Pichayanan, head of the National Economic and Social Development Council, told a briefing.

Last week, the National Economic and Social Development Board cut its 2021 economic growth outlook to 1.5%-2.5% from 2.5%-3.5%, predicting only half a million foreign tourists after the new wave of virus cases. Thailand had nearly 40 million visitors in 2019.

The outbreak will delay a recovery in tourism, affecting more than 7 million tourism workers, Mr Danucha said.

However, the number of employed workers reached 37.6 million in the March quarter, up 0.4% from a year ago due to higher employment in the agricultural sector, which has absorbed some of the workers laid off in other sectors since 2020.

A Thai man (41) and his five-months-pregnant wife (39) were caught after scaling a wall to cross the border illegally from Malaysia and re-enter Thailand, in Sadao districtof Songkhla, in the early hours of Monday.

They were arrested by soldiers from Infantry Company 5021, which patrols the border in Sadao district. They used a ladder to scale over the concrete wall in tambon Padang Besar of Sadao district about 12.30pm. They were spotted by the village chief, who informed a patrol unit.

A Myanmar migrant worker sits outside his room on Saturday, where he has been stuck for 12 days due to lockdown measures after more than a thousand Covid-19 cases were detected in workers’ dormitories in Bangkok.

An empty hotel and beach which have opened for visitors is seen in Karon, Phuket Island, March 31, 2021.

It could take another five years before tourism revives fully in Thailand — an ominous sign for one of the most tourism-dependent economies in the world. The sector, which contributed about one-fifth of the economy before the pandemic, isn’t expected to return to normal until 2026, the National Economic and Social Development Council said Monday, citing the Tourism Authority of Thailand.

The delayed return — which some analysts had expected within two years — will impact more than seven million workers, some of whom may need to find jobs in other fields, the council said.

The country welcomed nearly 40 million visitors in 2019 — the last year before the pandemic — earning 1.8 trillion baht in revenue. In Mach 2020 the borders werd closed for most foreign visitors.

The resort island of Phuket is set to be the first to reopen in July, followed by 10 other destinations in October. But the government only expects 500,000 visitors this year, a small fraction of the 6.7 million who came in 2020 — almost all in the first three months of the year.


 

Nieuws van de website 24-25 mei

• Het Centre for Covid-19 Situation Administration (CCSA) heeft maandag 2.713 nieuwe besmettingen bekend gemaakt (inclusief 206 in gevangenissen en 49 uit het buitenland) en 30 nieuwe doden. Ze brachten het totaal aantal besmettingen sinds het begin van de pandemie vorig jaar januari op 132.213 en doden op 806.
Bangkok telde de meeste doden: 11, gevolgd door 3 in Nakhon Ratchasima en eveneens 3 in Ratchaburi. Samut Sakhon en Samut Prakan telden elk 2 doden, negen provincies telden elk één dode: Pathum Thani, Sakhon Nakhon, Tak, Ayutthaya, Chiang Rai, Surin, Chaiyaphum, Nonthaburi en Chai Nat.
Bangkok telde ook weer het hoogst aantal nieuwe besmettingen: 951, gevolgd door Phetchaburi met 669.
De in het buitenland besmette personen waren 41 Thais, die waren teruggekeerd uit Cambodja, 6 uit India en één elk uit Ethiopië en de Verenigde Arabische Emiraten. Slechts twee Thais waren illegaal uit Cambodja gekomen, de overigen kwamen het land binnen via de grenspost in Aranyaprathet (Sa Kaeo).

Update dinsdag: 3.226 nieuwe besmettingen (inclusief 882 in gevangenissen) en 26 nieuwe doden. Ze brachten het totaal aantal besmettingen sinds het begin van de pandemie vorig jaar op 135.439 en doden op 832. De derde golf die op 1 april begon, telt 106.576 besmettingen, waarvan 61.768 patiënten zijn hersteld.

• Een reeks coronavirusclusters onder bouwvakkers in Bangkok, waaronder de eerste binnenlandse gevallen van de Indiase variant, heeft de aandacht gevestigd op de arbeidsrechten van migranten, nu het land worstelt met de dodelijkste uitbraak tot nu toe.
Gastarbeiders zijn tijdens de tien jaar durende bouwhausse in Bangkok onmisbaar, maar zij ontvangen beperkte bijstand van de overheid en hun werkgevers, zegt het Migrant Workers Rights Network (MWRN). Velen wonen op de bouwplaats in overvolle slaapgebouwen om geld te besparen.
Vorige week ontdekten de autoriteiten de eerste 36 in eigen land overgedragen gevallen van de zeer besmettelijke B.1.617.2-coronavirusvariant op een bouwplaats. Lees verder: Virus clusters spotlight conditions for migrant labour

• Minister Anutin Charnvirakul (Volksgezondheid) heeft maandag geprobeerd de bezorgdheid over een tekort aan AstraZeneca vaccin weg te nemen want de lang verwachte vaccins van een binnenlandse faciliteit zijn mogelijk niet beschikbaar.
Anutin zegt dat volgende maand meer vaccins worden afgeleverd, ‘maar dit betekent niet dat ze op 1 juni beschikbaar zijn’. ‘Als de vaccins die in Thailand zijn gemaakt nog niet klaar zijn, zal het bedrijf ze ergens anders zoeken om onze bestelling uit te voeren, zoals bepaald in het contract.’
Intussen meldden sommige vaccinatiecentra maandag dat ze geen AstraZeneca vaccin meer hadden en alleen het Sinovac-vaccin hadden. De zorgen worden bovendien vergroot door een plan om de tweede injectie met AstraZeneca vier weken uit te stellen met een interval van 16 weken in plaats van oorspronkelijk 12 weken. Artsen baseren de beslissing op nieuw onderzoek dat de niveaus van antilichamen die worden geproduceerd om het virus te bestrijden hoger zijn wanneer het vervolgvaccin later komt.

• Voor het eerst sinds het begin van de huidige derde golf virusuitbraken, bijna twee maanden geleden, zijn er maandag geen nieuwe Covid-19 infecties gevonden in de provincie Chiang Mai, zegt de provinciale commissie voor overdraagbare ziekten.
Sinds het begin van de pandemie vorig jaar bedraagt het aantal besmettingen in Chiang Mai 4.048, van wie 3.709 patiënten zijn hersteld. 319 patiënten worden nog behandeld: 204 in veldhospitaals, 96 in staatsziekenhuizen en 19 in particuliere ziekenhuizen, 20 bewoners zijn overleden.
De Chiang Mai Central Prison telt in totaal 3.994 besmettingen. Van hen worden 3.550 patiënten nog behandeld en 444 zijn hersteld.
Voor vaccinatie hebben 163.453 mensen zich aangemeld: 77.222 via de mobiele applicatie Mor Prom en 86.231 via gezondheidsvrijwilligers en tambonziekenhuizen.
Volgens een onderzoek in de provincie wil een meerderheid van de 527.353 respondenten ingeënt worden; slechts een klein aantal is terughoudend of wil niet worden ingeënt.

• Iedereen die direct betrokken is bij de toerismesector in Phuket zal worden ingeënt voordat het vakantie-eiland heropent voor internationale bezoekers, gepland voor 1 juli. Phumkit Raktaengam, voorzitter van de Phuket Tourist Association, zei maandag dat het gaat om 94.000 werkers in de toeristenindustrie. Ook de 400.000 bewoners die geregistreerd staan in de provincie worden gevaccineerd.
In totaal biedt het eiland werk aan 500.000 Thaise en buitenlandse werknemers in de toerismesector en andere bedrijfstakken. Het vaccinatieprogramma van het eiland voorziet in de vaccinatie van 70 procent van de bevolking, waardoor groepsimmuniteit wordt bereikt, een voorwaarde voor opening van het eiland voor gevaccineerde buitenlandse toeristen.
Loco-gouverneur Piyapong Chuwong bevestigde maandag dat alle mensen met een huishouding op het eiland een van de prioriteitsgroepen voor inenting zijn. Hij reageerde op klachten van bewoners die gevraagd hebben personen van buiten het eiland te onderzoeken.

Overpeinzing

25 mei – Het is 6 uur, nog een uur en dan arriveert de krant, ongetwijfeld met een baal ellende over het coronavirus. Ik begin de wachttijd met koffie, vul de waterkoker bij  voor nog meer koffie en kijk met een half oog naar Good morning Thailand, het journaal van Mono29.

De drie journaallezers dragen een mondkapje, niet omdat het nodig is maar omdat de regering heeft bevolen dat iedereen het ding buiten de eigen woning moet dragen. De regel is versoepeld voor sprekers in het parlement en bij andere officiële vergaderingen. Die mogen hem afdoen, wanneer ze het woord voeren.

Gisteravond en vannacht Nieuws van de website en Nieuws in fotobijschriften gemaakt, ze zijn al te raadplegen voor ongeduldige lezers. Mijn iPhone is voor honderd procent opgeladen, dus kan van het (elektrische) infuus af. Maar die heb ik pas nodig als ik uitga. Voor nu volstaat mijn laptop met los toetsenbord.

Ik blader door Asia Focus, het katern dat gisteren aan de krant is toegevoegd. Een infographic toont de landen in Azië op het World Happiness Report 2021. Thailand staat (onveranderd) op de zesde plaats van negentien Aziatische landen.

Het rapport rangschikt 149 economieën. Voor het vierde achtereenvolgende jaar wordt de lijst aangevoerd door Finland. Nederland is een goede vierde, hoewel Facebook een ander beeld van ons land toont. Zijn we een gelukkig land? Ik vraag het me af.

Tweede AZ vaccinatie ‘na zestien weken’

25 mei – De regering heeft besloten de tweede injectie met het AstraZeneca vaccin zestien weken na de eerste injectie te geven, in plaats van 10 weken. Het besluit is een reactie op berichten dat verschillende ziekenhuizen de inentingen met het AstraZeneca-vaccin hebben opgeschort vanwege  een tekort in Thailand.

Het Chulabhorn Hospital heeft bekend gemaakt dat het inentingen met AstraZeneca uitstelt totdat het meer doses krijgt, aangezien het alleen de Sinovac-jabs op voorraad heeft. Het Vachira-ziekenhuis zegt ook dat het vaccinaties met AstraZeneca voor onbepaalde tijd zal opschorten, totdat meer voorraden arriveren.

De berichten hebben speculaties gewekt dat de regering geen vaccins meer heeft om aan de binnenlandse vraag te voldoen. Regeringswoordvoerder Rungrueng Kitphati heeft maandag toegegeven dat sommige gebieden geen AstraZeneca vaccin meer hebben, terwijl ze op andere plaatsen snel opraken, omdat de vraag naar het vaccin erg hoog is. Het ministerie zal zo goed mogelijk proberen vaccins te leveren aan gebieden die tekorten hebben gemeld, zegt hij.

Niettemin dringt Rungrueng er bij de bevolking op aan vertrouwen te hebben in de vaccinatiecampagne van de overheid. Hij zegt dat één injectie alleen al voldoende is om bescherming te bieden tegen nieuwe infecties, ernstige symptomen en overlijden. De tweede dosis is slechts een booster die bedoeld is om de immuunrespons van het lichaam tegen de ziekte te verlengen. Uit recent onderzoek is bovendien gebleken dat een interval van 16 in plaats van 10 weken de immuunrespons zelfs versterkt.

Rungrueng adviseert tegen het gebruik van Sinovac voor de tweede injectie bij degenen die de eerste keer AstraZeneca hebben gekregen, want die twee vaccins zijn een verschillend type. Meer weten? Lees: Second AZ dose ‘after 16 weeks’

BP in vogelvlucht: C-factor 9,6

25 mei – Bangkok Post heeft vandaag een extreem hoge C-factor van 9,6 omdat tien van de veertien nieuwsberichten en –verhalen op de drie binnenland pagina’s direct of indirect gaan over Covid-19, de voorpagina op één buitenlandbericht na en pagina 2 in zijn geheel aan miss Rona zijn gewijd evenals de opening van pagina 3.

De C-factor geeft op een 10-punts schaal de frequentie, omvang en plaats aan van de berichtgeving over alles wat met het coronavirus te maken heeft. De factor is omgekeerd evenredig met het genoegen dat ik beleef bij het bewerken van die berichten voor Nieuws uit Thailand.

Netto zijn het 2,75 pagina’s, want de 3 bevat een advertorial (advertentie in redactievorm) ovr het bedrijf B. Grimm. De rubriek In Brief telt vijf kortjes over een volle kolom. Twee van de veertien berichten zouden er ook niet in misstaan hebben.

Aan illustratiemateriaal bevatten de pagina’s zeven foto’s, één postzegelfoto en de infographic Vaccine hope for foreigners. De drie grootste foto’s meten vier kolommen. In het hart van de voorpagina een foto met Prayut die zijn twee vaccinatie krijgt terwijl tien personeelsleden van het Bamrasnaradura Infectious Disease Institute in Nonthaburi toekijken.

Op de 2 wachtenden op een vaccinatie in Bang Sue Grand Station, voornamelijk bestuurders in het openbaar vervoer, die een risicogroep vormen voor besmetting. Gisteren werd in het station begonnen met vaccineren.

Bovenaan pagina 3 een 4-kolommer met bouwvakkers onderweg van hun kamp aan de Phibul Songkhram Road in Nonthaburi naar een niet genoemde plaats om te worden getest. Ze zitten in de tot passagiersverblijf omgebouwde laadruimte van vrachtwagens.

Kort Nieuws dinsdag 25 mei

– Voor drie van de virusvrije berichten moeten we op pagina 3 zijn, die overigens wel met virusnieuws opent: Govt steps up border patrols, wat gedaan wordt om de lekkende grens te dichten voor migranten die wanneer ze Thailand zijn binnen geglipt een besmettingsbron kunnen vormen.

– Airports of Thailand heeft een vijfstappenplan opgesteld voor de ontwikkeling van Suvarnabumi en dat aan het kabinet aangeboden. Het heeft tot doel de capaciteit van de luchthaven te vergroten, alsof dat op dit moment nodig is, want de luchthaven is zo goed als uitgestorven.

Maar goed, regeren is vooruit zien en wellicht trekt het internationaal toerisme ooit weer aan. Wilt u het naadje van de kous weten, lees: 5-stage plan to upgrade ciry airport.

– Voormalig minister van Financiën Thirachai Phuvanatnaranubala (2011-2012) heef een petitie aangeboden aan de Supreme Adminstrative Court met het verzoek het uitvoeringsbesluit van het kabinet ongeldig te verklaren, dat voorziet in een lening van 600 miljard baht voor de strijd tegen de gezondheidscrisis en herstel van de economie. Hij zegt geen bezwaar te hebben tegen de lening, maar wel tegen de manier waarop de regering dit doet, buiten het parlement om. Hij noemt het onwettig en in strijd met de grondwet.

‘Ik ben niet tegen het lenen omdat ik me bewust ben van de benarde situatie van de mensen, en het land heeft geld nodig om de pandemie te bestrijden. Maar we moeten ervoor zorgen dat de grondwet wordt nageleefd.’

– Het derde bericht meldt dat premier Prayut iedereen bedankt die zich inzet in de strijd tegen schending van intellectuele eigendomsrechten (IP) en vertrouwen heeft in de inzet van het land er een eind aan te maken.
Prayut zei dit nadat Richard Masters, hoofd van de English Premier League, in een brief Thailand had geloofd voor de strijd tegen IP-schendingen en online piraterij.

Het Department of Special Investigation (DSI) werkt nauw samen met de Premier League om inbreuken op het auteursrecht aan te pakken, met name de illegale uitzending van Premier League-voetbal naar kijkers in de regio Azië-Pacific. De DSI heeft twee websites verwijderd, Expat TV en FWIPTV, die naar verluidt auteursrechtelijk beschermde programma’s uitzenden, waaronder films en sport, zonder toestemming.

– Vraagt u zich nu wellicht af: waar is het vierde virusvrije bericht? Dat staat op de voorpagina, het meldt dat Aung San Suu Kyi gisteren haar advocaat heeft gezegd dat haar ontbonden politieke partij blijft bestaan
‘​zolang de mensen bestaan’. Meer weten? Lees: Defiant Aung San Suu Kyi finally talks.


 

Nieuws in fotobijschriften

Officials explain the situation in tambon Koh Sathon of Narathiwat’s Tak Bai district on Thursday. The entire tambon is under lockdown.

Nine villages in Tak Bai district, where the first cases of the South African variant of Covid-19 were detected on Saturday, remained closed to prevent the malignant strain from spreading to other areas in Narathiwat, Disease Control Department chief Opas Karnkawinpong said on Sunday.

The villages in tambon Koh Sathon were under lockdown after health authorities detected the South African variant in three people, who fully recovered from the infections. The province had originally planned the lockdown only from May 8 to Saturday but Dr Opas said the restrictions were still being enforced in the nine villages.

The South African variant, which carries one mutation that makes it more contagious and another that might make vaccines less efficacious against it, was reported on Saturday in tambon Koh Sathon of the border town.

Farmer Boonkwang Kailoon displays one of her cows infected with lumpy skin disease at her farm in Na Kae district of Nakhon Phanom on Sunday.

An outbreak of lumpy skin disease among cattle has been reported in many districts of Nakhon Phanom, local media reported.

In Na Kae district alone, almost 500 cattle were reported to have been infected with the disease in 12 tambons, particularly in tambon Phiman where 200 cattle had been infected and six had died.

The government said on Sunday more than 6,700 cows and buffaloes in 35 provinces had been affected.

Local media said the outbreak in Nakhon Phanom, which began about three months ago, had caused economic problems to farmers already affected by the Covid-19 pandemic.

Een tweede bericht meldt: The government has ordered strict controls on the movement of cattle and buffaloes after an outbreak of a virus that causes lumps to form on the animals’ skin and can reduce milk production, a government official said on Sunday.

The disease, which is not usually fatal, does not affect people and is thought to be spread by flies or mosquitoes, is new in Thailand and has already infected more than 6,700 cows and buffaloes in 35 provinces across the country, according to government deputy spokeswoman Traisulee Traisaranakul.

“The prime minister is concerned about the smuggling of cattle and buffaloes from neighbouring countries, which is an important factor in the spread of the disease, as well as unsanctioned domestic movement,” Ms Traisulee said.

According to official livestock registration data, there are 6.2 million beef cattle, 707,000 dairy cattle and 1.2 million buffaloes around Thailand.

• The Private Hospital Association is expected to use Moderna Inc shots for its own inoculation program alongside the government’s mass rollout of AstraZeneca Plc and Sinovac Biotech Ltd vaccines.

The group of more than 200 private hospitals is currently reviewing orders from its members and will procure the vaccines through the Government Pharmaceutical Organization. The group is expected to order 5 million doses of Moderna vaccines.

Thailand approved Moderna shots for local use on May 13, making it the fourth vaccine to get the nod from the country’s Food and Drug Administration after Sinovac, AstraZeneca, and Johnson & Johnson. The government has so far relied on Sinovac and AstraZeneca in its vaccination drive, and it allows private firms to market alternative shots.

An elderly protester holds up the three-finger salute during a demonstration against the military coup in Launglone township, Dawei, Myanmar on Sunday.

Fighters opposed to Myanmar’s military junta seized a police station in the eastern town of Mobye on Sunday and claimed to have killed at least 13 members of the security forces and captured four, local media said.

Videos shared on social media showed what appeared to be the dead bodies of security forces in the latest attack of a general upsurge of conflict in parts of Myanmar since the Feb 1 coup that overthrew elected leader Aung San Suu Kyi.

A gun battle also erupted near the Chinese border early on Sunday, while on Saturday an armed ethnic group opposed to the coup launched an attack on a jade mining town on the other side of Myanmar, near India.

A path to a community in Koh Sathon in Narathiwat is closed as residents there are advised to go into home quarantine.

Kasetsart University opens its campus for the vaccination drive on Sunday.


 

Nieuws van de website 23-24 mei

• Het Centre for Covid-19 Situation Administration heeft zondag 3.382 nieuwe besmettingen bekend gemaakt (inclusief 460 in gevangenissen en 5 uit het buitenland) en 17 nieuwe doden. Ze brachten het totaal aantal besmettingen sinds het begin van de pandemie vorig jaar op 129.500 en doden op 776.
Bangkok telde 15 nieuwe doden, Songkhla en Chiang Mai elk één. De hoofdstad telde ook de meeste nieuwe besmettingen: 983, gevolgd door 968 in Phetchaburi. Samut Prakan, Nonthaburi en Chachoengsao telden respectievelijk 181, 107 and 103 nieuwe infecties.
Het hoge aantal besmettingen in Phetchaburi was het resultaat van actief testen in de Cal-Comp Electronics fabriek in het district Khao Yoi. De fabriek is gesloten en arbeiders die in slaapgebouwen verblijven, mogen het terrein niet verlaten. De provincie heeft ook andere werkers in twee tambons waar de fabriek is gevestigd, een reisverbod opgelegd.
Zondag maakte de provincie bekend dat veertien controleposten in het district zijn opgezet om te voorkomen dat de werkers het district verlaten en het virus verder verspreiden.
De in het buitenland besmette personen waren vier Thais die illegaal uit Maleisië de grens hadden overgestoken en één Thai die het land was binnengekomen via de grenspost in Aranyaprathet (Sa Kaeo).

• Update besmette gevangenen. Het Corrections Department heeft zondag 499 nieuwe Covid-19-infecties bekend gemaakt, 39 meer dan het CCSA al had gemeld. Ze zijn gevonden in de Bang Khwang Central Prison (292), Khlong Prem Central Prison (91), Chachoengsao Central Prison (85), Thon Buri Remand Prison(20), Chiang Mai Central Prison (9) en het Central Special Treatment Center (2).
Nog eens 54 geïnfecteerde gevangenen zijn hersteld. Het aantal gevangenen dat zondag nog onder behandeling was, bedroeg 14.784. Ze worden behandeld in 12 gevangenissen en strafrechtelijke faciliteiten.
Tijdens een recente vergadering van de Covid-19-commissie van het departement is afgesproken dat alle gedetineerden zo snel mogelijk moeten worden ingeënt. Grootscheepse vaccinaties gaan beginnen in gevangenissen en detentiecentra waar geen infecties zijn ontdekt.
Daarna volgen vaccinaties in andere gevangenissen waar Covid-19 al is gevonden, omdat de geïnfecteerde gedetineerden eerst moeten worden verplaatst voor behandeling, aldus CD directeur-generaal Ayut Sinthippan zondag.

Update maandag: 2.713 nieuwe besmettingen (inclusief 206 in gevangenissen) en 30 nieuwe doden. Ze brachten het totaal aantal besmettingen sinds het begin van de pandemie vorig jaar op 132.213 en doden op 806.

Barbara Pravi: gagnante Eurovision France, 2de op het Eurovisie Songfestival in Ahoy Rotterdam.

Overpeinzing

24 mei – De gedachte dat Thailand nog jarenlang zal zijn opgescheept met de humorloze, snel geërgerde Prayut-chan-ocha, een Thai van Chinese afkomst, vervult mij met degout. Immers, zo lang de Senaat bestaat uit zijn vrindjes is zijn kostje gekocht. Dan wordt hij wanneer zijn termijn afloopt met hetzelfde gemak herkozen voor nog eens vier jaar als toen hij aan zijn eerste termijn begon.

Met de noodverordening in zijn hand bestuurt hij het ganse land – een set regels die hem onbeperkte macht verleent en onlangs is verlengd tot eind juli. Deze maal vanwege de pandemie maar er is altijd wel een excuus te vinden om hem te blijven verlengen.

Een vos verliest wel zijn haren, maar niet zijn streken. Als de vos de passie preekt, boer pas op je kippen. Hoe waar zijn beide gezegdes.

Thailand vaccineert te laat en te traag

24 mei – De les die geleerd kan worden van enkele landen in Europa, zoals Engeland, en de VS is dat zoveel mogelijk mensen snel gevaccineerd moeten worden. Ze hebben de pandemie binnen vier maanden onder controle gebracht nadat eind vorig jaar is begonnen met inenten. In de VS is in vijf maanden 60 procent van de bevolking ingeënt.

In Thailand thans slechts 2 procent (!), zegt viroloog Yong Poovorawan, hoofd van het Centre of Excellence in Clinical Virology van de Chulalongkorn University. Hij dringt aan op algemene vaccinaties om zoveel mensen te bereiken, met behulp van het AstraZeneca vaccin waarover Thailand al beschikt. Ook pleit hij voor de aanschaf van vaccins van andere producenten om constant de immuunrespons te versterken.

‘Om het virus effectief  onder bedwang te krijgen is het nodig binnen vier maanden zeventig procent van de bevolking te vaccineren.’

Manop Pithukpakorn, hoofd van het Center of Research Excellence and Precision Medicine in het Siriraj Hospital, is bezorgd over de B.1.351 variant die in het zuiden van Thailand is ontdekt.

‘Laten we bidden dat het zich niet naar de hoofdstad verspreidt, want het enige vaccin dat effectief is tegen deze stam is dat van Pfizer, met een werkzaamheidsgraad van 75 procen t [en waarschijnlijk Moderna], terwijl het J & J-vaccin 64-66 procent is, en AstraZeneca 10,4 procent. Wat Sinovac betreft, gezien het niveau van de immuunrespons [het triggert] na de injectie, wordt niet verwacht dat het effectief zal zijn tegen de gemuteerde stam.’

‘Het is tijd voor de regering om haar beleid te wijzigen en de invoer van Pfizer-, Moderna- en J&J-vaccins te versnellen om voldoende bevoorrading voor alle Thais te garanderen.’

People queue up to receive their first dose of Covid-19 vaccine at CentralPlaza Pinklao Department Store, the city’s newest non-hospital vaccination centre which is capable of inoculating 1,000 people a day.

BP in vogelvlucht: C-factor 8,5

24 mei – Bangkok Post telt vandaag tien nieuwsberichten en –verhalen op de drie binnenland pagina’s van het eerste  – hoewel netto 2,2 pagina’s door de bekende bijna paginalange advertentie over vier kolommen.

De rubriek In Brief ontbreekt, maar één bericht [over de tweede injectie die Prayut vandaag krijgt] heeft de omvang van een kortje. Twee verhalen nemen veel ruimte in beslag: Een paginalange terugblik over twee kolommen in de serie Crime Track over twee mannen (26 en 39) die kans hebben gezien zestig vrouwen te hebben verkracht en gechanteerd.

Het tweede verhaal dat vijf kolommen onder de vouw beslaat, voert woordvoerder Paradorn van coalitiepartij Bhumjaithai ten tonele. Hij opent al in de eerste zin de aanval op premier Prayut: ‘Een leider moet zich niet laten meeslepen door vleierij die zijn geest kan vergiftigen en zijn perceptie van de werkelijkheid kan veranderen.’

‘Hij [premier Prayut] moet de bittere pil slikken en horen wat hij dient te horen, zodat hij precies weet wat het probleem is en het moet aanpakken. Ik zit twee jaar bij de regering. Er zijn maar weinig mensen die durven zeggen wat ze denken.’

Paradorn zegt dat het doel van de regering om tegen het einde van het jaar 50 miljoen personen mensen, of ongeveer 70 bevolking van de bevolking, in te enten, buiten bereik ligt, aangezien de Mor Prom app, als het belangrijkste portaal voor vaccinregistratie, niet effectief werkt.

Gebruikers zeggen dat de app ingewikkeld in gebruik is, terwijl anderen die een afspraak hebben weten te bemachtigen tegen het einde van het jaar slots kregen toegewezen, ondanks dat ze zich vroeg hadden geregistreerd. ‘Ik luid de alarmklok, het systeem heeft problemen.’

Van de tien berichten gaan zeven direct of indirect over Covid-19, wat een C-score van 7 zou opleveren. Maar omdat de gehele voorpagina besmet is door miss Rona en pagina 3 met virusnieuws opent, doe ik er 1,5 punt bij.

De C-factor geeft op een 10-punts schaal de frequentie, omvang en plaats aan van de berichtgeving over alles wat met het coronavirus te maken heeft. De factor is omgekeerd evenredig met het genoegen dat ik beleef bij het bewerken van die berichten voor Nieuws uit Thailand.

Aan illustratiemateriaal bevatten de pagina’s zes foto’s, twee 1-koloms foto’s, een postzegelfoto en de infographic Southern peril. De grootste foto van vijf kolommen staat direct onder de vouw op de voorpagina. U vindt hem boven dit bericht.

Twee foto’s meten vier kolommen: één met een rij wachtenden op een virustest in Chaeng Watthana. Het zijn bewoners die in de buurt wonen van een bouwplaats waar een cluster infecties is gevonden. De andere foto is genomen op de Bang Khen campus van de Kasetsart universiteit, waar gisteren werd begonnen met het vaccineren van personeel, studenten en omwonenden.

Politie valt homo-saunafeest binnen, 62 arrestaties

24 mei – De politie heeft gisternacht een inval gedaan in de homosauna Faros 2 aan de Ramkhamhaeng Road in het district Wang Thonglang (Bangkok). Ze was getipt door buren dat er een party werd gehouden met drugs en debauchery (losbandigheid, uitspattingen).

Dertig agenten troffen er feestvierders en saunapersoneel aan die samen in kamers zaten te drinken, drugs gebruikten en seks met elkaar hadden. De nijvere dienders arresteerden 62 mannen en vonden er een zakje crystal meth, een methpil, twee spuiten en condooms.

De verdachten zijn voor verhoor naar het politiebureau Wang Thonglang gebracht. Een urinedrugstest toonde aan dat 30 mannen drugs hadden gebruikt. De sauna-eigenaar (63) hield zich bij verhoor van de domme, alhoewel 14 van de 67 bezoekers toegaven drugs te hebben gebruikt.

Oppositie roept coalitie op begroting te verwerpen

24 mei – Aan politiek nieuws bevat het binnenland katern slechts één bericht. De grootste oppositiepartij Pheu Thai laat weten tegen de begroting te zullen stemmen en ze roept de coalitiepartners op hetzelfde te doen.

Adjunct-partijleider Yutthapong, die dit gisteren bekend maakte, zegt dat de regering een begroting heeft opgesteld die zowel de Covid-19 pandemie als de economische ellende niet adequaat aanpakt.

Op 31 mei begint de behandeling in eerste termijn. Tot 2 juni volgen de behandeling in tweede en derde termijn, indien de begroting in eerste termijn het groene licht krijgt.

Yutthapong zegt dat indien de coalitie ook de begroting afwijst, de regering zal moeten aftreden en nieuwe verkiezingen uitschrijven. ‘Ik vraag de coalitiepartners te stoppen om de regering in het zadel te houden.’

De PT-voorman vindt dat de regering het defensiebudget dient terug te brengen; uitgaven dienen te gaan naar projecten die tot doel hebben de door de crisis ernstigst getroffenen te helpen. Maar het kabinet ligt dwars: op 18 mei heeft het een lening goedgekeurd van het ministerie van Defensie, die deels bestemd is voor de aanleg van een landingsbaan en luchtvaart onderhoudscentrum [geen details].

‘Beloften om de uitgaven aan defensie te verminderen hebben alleen maar geleid tot extra legeruitgaven in vermomming’, zegt Yutthapong.

Naschrift

24 mei – Ik eindig vandaag met een foto van de Chatuchak weekendmarkt en een infographic met cijfers van de inflatie sinds 2011. Ze staan bij de opening Testing the stagflation waters van het Business katern.


Stagflatie (stagflation) is een situatie waarin de inflatie hoog is, de economische groei vertraagt, en de werkloosheid steeds hoog blijft. Het werpt een dilemma op voor het economisch beleid aangezien maatregelen met als doel voor een lagere inflatie te zorgen de werkloosheid kunnen doen verergeren en vice versa.

Het Life katern opent met een lijvig artikel over vaccintours. Als gevolg van de langzame uitrol van Covid-19 injecties, zoeken rijke Thais naar mogelijkheden om naar andere landen te reizen waar de prik gemakkelijk beschikbaar is. Maar dat is niet zonder risico’s. Lees: With vaccine tours, let the buyer beware.


 

Nieuws in fotobijschriften

Navy officers arrested two men (foto) and seized 350 kilogrammes of compressed marijuana destined for southern Thailand on the bank of the Mekong River in Tha Uthen district of Nakhon Phanom on Friday night.

A Mekong Riverine Unit patrol spotted a group of five men uploading sacks from a longtailed boat onto a pickup truck at the bank of the river in tambon Phanom late Friday night.

When the navy officers approached to request a search, the men fled in the boat. Two other men travelling in the pickup truck were caught after the sacks were found to contain 350 bars of compressed marijuana, each weighing one kilogramme.


 

Nieuws van de website 22-23 mei

• Het Centre for Covid-19 Situation Administration heeft zaterdag 3.052 nieuwe besmettingen bekend gemaakt (inclusief 605 in gevangenissen en 41 uit het buitenland) en 24 nieuwe doden. Ze brachten het totaal aantal besmettingen sinds het begin van de pandemie vorig jaar op 126.118 en doden op 759.
De doden waren 12 mannen en 12 vrouwen in de leeftijd van 31 tot 96 jaar. Bangkok telde de meeste doden: 13, gevolgd door drie in Samut Prakan, twee elk in Chiang Mai en Ratchaburi, en één elk in Nonthaburi, Surat Thani, Yasothon en Nakhon Nayok.
Elf hadden een hoge bloeddruk, acht leden aan diabetes. Andere aandoeningen en risicofactoren waren chronische nier- en longziekte, hoog cholesterol, hartziekte, obesitas, kanker, beroerte en zwangerschap. Zeven zeiden zo gezond te zijn als een vis.
Vier waren besmet door besmette familieleden, negen door anderen, zeven hadden een gebied met uitbraken bezocht, drie waren naar een markt en drukke plaatsen geweest en één had een risicoberoep.
Bangkok telde de meeste besmettingen: 1.191, gevolgd door 437 in Phetchaburi, 99 in Nonthaburi, 94 in Samut Prakan, 71 in Chon Buri, 68 in Pathum Thani, 49 in Samut Sakhon, 43 in Yala, 29 in Ratchaburi, 20 elk in Tak, Songkhla, Surat Thani en Nakhon Pathom.
Twintig provincies bleven de afgelopen 24 uur gespaard van een bezoek door miss Rona: Nakhon Sawan, Phitsanulok, Lamphun, Lampang, Phetchabun, Trat, Sukhothai, Kalasin, Phayao, Sing Buri, Loei, Uttaradit, Phrae, Chai Nat, Nong Khai, Phangnga, Mae Hong Son, Amnat Charoen, Nong Bua Lam Phu, en Mukdahan.
De 41 in het buitenland besmette personen kwamen uit Maleisië (1), de Maldiven (2), de Filipijnen (1), Saoedi-Arabië (1), Japan (1) en Cambodja (35). Allen op een Filipina na waren Thais.
Sinds de derde golf begin april uitbrak, is het aantal besmettingen gestegen naar 97.255, waarvan 54.978 patiënten al zijn hersteld. Op vrijdag zijn 2.900 herstelde patiënten uit een ziekenhuis ontslagen.
Van het totaal aantal besmettingen sinds vorig jaar zijn 82.404 patiënten hersteld, 42.955 worden nog behandeld. 1.216 zijn ernstig ziek, 409 worden beademd.

Update zondag: 3.382 nieuwe besmettingen (inclusief 460 in gevangenissen) en 17 nieuwe doden. Zij brachten het totaal aantal besmettingen sinds het begin van de pandemie op 129.500 en doden op 776. Meer gegevens later.

• Volgens de regering zijn er voldoende bedden om de recente piek in Covid-19 gevallen in Bangkok en omliggende provincies op te vangen.
Sinds donderdag is 61 procent van de 20.652 bedden in ziekenhuizen, veldhospitalen en ziekenhuizen in de hoofdstad gebruikt en zijn er 7.905 bedden beschikbaar, zegt regeringswoordvoerder Ratchada Dhanadirek.
In de twaalf gezondheidszones van de hoofdstad is 39 procent van de 40.648 bedden bezet en zijn er nog 24.786 vrij. De bedden worden gebruikt door patiënten met ernstige en matige symptomen.
Aangezien Greater Bangkok verantwoordelijk blijft voor meer dan de helft van alle nieuwe gevallen in het hele land, zal het aantal bedden in het Busarakam-veldhospitaal in Impact Muang Thong Thani in Nonthaburi met 1.000 worden verhoogd. Het hospitaal is geopend met 1.200 bedden en biedt indien nodig ruimte voor maar liefst 5.000 bedden.
Het ministerie van Volksgezondheid werkt ook nauw samen met particuliere ziekenhuizen om meer bedden te vinden voor patiënten met ernstige symptomen.

• Een trainingscentrum voor jeugdige delinquenten in Yala is gesloten nadat de autoriteiten nog eens 21 Covid-19 infecties hadden gevonden, waarmee het totaal van het centrum op 23 komt.
Het centrum heeft op de compound een veldhospitaal ingericht en alle 188 jongeren en personeelsleden getest. De resultaten toonden aan dat 21 jongeren positief testten op Covid, maar dat ze asymptomatisch waren. Ze verbleven in dezelfde kamers als de eerste twee besmette jongeren. Het centrum is gesloten en de overgebleven jongeren en personeel zijn in quarantaine geplaatst in afwachting van een nieuwe testronde.

• Een andere verdachte die gezocht werd in verband met een loterij-investeringsfraude die naar schatting 600 miljoen baht aan schade veroorzaakte, is gearresteerd in Samut Prakan. Vrijdagavond arresteerde de DSI Wutthipat Lerdlob (36) voor zijn huis in Phra Pradaeng.
Hij werd gezocht op basis van een arrestatiebevel uitgevaardigd door de provinciale rechtbank van Trat op 18 mei op beschuldiging van samenzwering bij fraude. Uit het onderzoek bleek dat Wutthipat de taak had mensen te overtuigen om te investeren in het loterijprogramma dat werd beheerd door Jitra Yothapirom.
Jitra (30) gaf zich op 10 mei over nadat de politie een arrestatiebevel had uitgevaardigd. Ze wordt ervan beschuldigd de investeerders voor minstens 600 miljoen baht te hebben opgelicht.
Meer dan 50 slachtoffers hebben bij de politie in de provincies Trat en Chon Buri aangifte tegen haar gedaan.

• Sommige vaccins helpen landen sneller te herstellen dan andere. Nu miljoenen zijn gevaccineerd, verschijnen onderzoeken die de superioriteit van mRNA-vaccins aantonen bij het voorkomen van verspreiding. Lees: Some jabs help nations recover faster than others

• Prayut Chan-o-cha is aan zijn achtste jaar als premier begonnen. Wat hebben de afgelopen zeven jaar gebracht? Lees: Bleak prospects on 7th coup anniversary.

• Nog eens 523 gevangenen in zeven gevangenissen zijn besmet met Covid-19, waarbij de Bang Kwang Central Prison met 299 de meeste nieuwe besmettingen meldt. Het nationale totaal is gestegen tot 14.566.
Nog eens 218 geïnfecteerde gevangenen zijn volledig hersteld, terwijl 14.348 worden behandeld in 12 gevangenissen in het hele land. Tot op heden zijn in totaal 37.288 gedetineerden getest.
Het Corrections Department is zaterdag begonnen met het vaccineren van 1.500 gevangenen in de Min Buri Central Prison, de eerste gevangenis die het Covid-19 vaccin ontving. Het heeft zich ten doel gesteld om binnen een week 3.831 gevangenen de eerste injectie te geven.

Italië wint in Rotterdam met herrie

23 mei – Natuurlijk niet naar het Eurovisie songfestival gekeken, want door het tijdverschil had ik mijn nachtrust moeten opofferen. Het is niet door mijn favoriet gewonnen, de Française Barbara Pravi, maar door Italië met een rocknummer dat zich het best laat omschrijven als een baal herrie. Ik heb even geluisterd, maar mijn koptelefoon al snel afgezet om mijn oren te beschermen.

Het songfestival is al heel lang geen songfestival meer maar een show festival. Toen het nog een songfestival was, heb ik wel vaak gekeken. Het leukste was nog de puntentoekenning met de catchphrase May we have your votes please. Ben blij niet gekeken te hebben, heeft me een hoop ergernis bespaard.

Soldiers stand guard blocking potential anti-coup protesters at Democracy Monument after the coup on May 22, 2014.

De zeven magere jaren van Thailand

23 mei – COUP IS SEVEN YEARS OLD kopt Bangkok Post vandaag paginabreed in vette kapitalen boven de opening, met als onderkop Regime gets mixed report card, though covid hasn’t helped. Want er mogen dan verkiezingen zijn gehouden, er is een gekozen Huis van Afgevaardigden, maar de bevolking lijdt nog steeds onder de ijzeren greep van het leger dat in mei 2014 een coup pleegde.

In een lijvige analyse die de halve voorpagina beslaat en een doorlees van een volle kolom op pagina 3 legt BP de vraag wat de afgelopen zeven jaar hebben gebracht voor aan academici, politici en regeringsvertegenwoordigers.

Niet aan de bevolking, niet aan NGO’s, niet aan actiegroepen, niet aan belangengroepen – ook niet aan mij trouwens. Ik geef ongevraagd het antwoord: Thailand is een dictatuur met een flinterdun democratisch vernisje. Zelfingenomen, wat misschien nog het ergste is. Maar gelukkig discrimineert de zon niet en dat is de enige reden waarom ik er graag ben.

Laat ik de tussenkoppen noemen, dan weet u genoeg wat BP te weten is gekomen van al die geleerde heren:
• No reconciliation, new conflict
• No real results of reform
• Failing on all fronts
• On the other hand…

De laatste tussenkop duidt op het verweer van de regering. Wat de afgelopen zeven jaar is bereikt staat keurig opgesomd in het kader Busy Agenda. Als u moeite heeft met lezen, kunt u de tekst vergroten met  Ctrtl+ en terugbrengen met Ctrl-. Meer weten? Lees: Coup is seven years old.

BP in vogelvlucht: C-factor 4,4

23 mei – Bangkok Post scoort vandaag een C-factor van 4,4 want vier van de negen nieuwsberichten en –verhalen op de drie binnenland pagina’s van het eerste katern houden direct of indirect verband met het coronavirus.

De C-factor geeft op een 10-punts schaal de frequentie, omvang en plaats aan van de berichtgeving over alles wat met het coronavirus te maken heeft. De factor is omgekeerd evenredig met het genoegen dat ik beleef bij het bewerken van die berichten voor Nieuws uit Thailand.

Netto zijn het 2,2 pagina’s door de bekende bijna paginalange advertentie over vier kolommen; bovendien vreten twee verhalen veel ruimte: behalve de opening ook een lijvig verhaal over Thaise gastarbeiders in Israël naar aanleiding van de dood van twee arbeiders.

Phairoj Chotikasathien, adjunct permanent secretaris van het ministerie van Werkgelegenheid en waarnemend directeur-generaal van het Department of Employment, die toezicht houdt op uitzendingen naar Israël, zegt dat het ministerie is gestopt werkers naar de Gaza strook te sturen. Thans werken er vierduizend in de landbouw, maar niemand heeft nog gevraagd om een andere arbeidsplaats.

‘Het is niet gemakkelijk om aan ieders behoeften te voldoen, maar we doen ons best om voor Thaise arbeiders te zorgen die gezinnen hebben om te onderhouden’, zegt hij.

Aan illustratiemateriaal bevatten de pagina’s vijf foto’s en twee 1-koloms foto’s. De grootste die vier kolommen meet, staat bovenaan pagina 3. Monniken in Wat Klong Toey Nok bereiden er maaltijden voor bewoners in het armoedige havenkwartier Klong Toey, inclusief aan bed gekluisterde ouderen. Leuke foto van een monnik die in een stomende wok roert.

Het valt me elke keer weer op dat de foto’s in BP van hoge kwaliteit zijn, hetgeen niet altijd gezegd kan worden van de redactionele tekst. Op de voorpagina een driekoloms foto van een veerboot op de Chao Phraya die in volle vaart naar de Sathon Bridge steiger vaart.

Het moment is goed getroffen want de boot ploegt door het water. Vaag op de achtergrond de andere oever van de rivier met het reuzenrad op AsiaTique The Riverfront. Ben er in al de jaren nog nooit geweest. De heen-en-weer vaart alleen op zaterdag.

Op de 3 ook een tweede foto in stemmig blauw, een staande plaat op 2,5 kolommen met twee motortaxibestuurders op een verlaten weg in Samut Prakan met op de achtergrond scherp tegen de lucht afgetekend de iconische observatietoren [woordkeus krant]. Ben ik ook nog nooit geweest.

Korte overpeinzing

23 mei – Ik eindig vandaag met een overpeinzing en niet met Kort Nieuws wat u van mij gewend bent. De vraag is waar ga ik de avondmaaltijd gebruiken en wat ga ik eten? Sarica is op zondag gesloten, Insurge dan? Of de Mexicaan of lekker goedkoop de Foodcourt van Big C Extra bij mij in de buurt. Of zal ik eens de stoute schoenen aantrekken en een etablissement uitzoeken waar ik nog nooit geweest ben?

Andere gedachten heb ik op dit moment niet. Zelfs niet of ik mijn taak verwaarloos door niet te melden dat pagina 3 opent onder de kop Bangkok infections surge. En dat zou mij als inwoner van de hoofdstad toch moeten interesseren.


 

Nieuws in infographics

Klik hier voor het bijbehorende artikel: Exposing the cracks within tourism

Klik hier voor het bijbehorende artikel:Local startup deals down, funding surge

Klik hier voor het bijbehorende artikel: FTI delays decision on car production

Nieuws in fotobijschriften

People in Klong Toey district of Bangkok receive free meals and drinking water from the army, which will provide the service to help relieve hardship during the Covid-19 outbreak at Wat Klong Toey Nai until next Tuesday.

A small cargo ship sank in the sea off Khlong Yai district od Trat on Friday morning, drowning all but one of the cargo of 200 pigs it was taking to Vietnam.

The boat, with its pigs in cages and a captain and five Cambodian crewmen, left Chalalai pier in tambon Hat Lek on Thursday night for Vietnam. It was to travel in company with a larger vessel carrying 600 pigs.

The smaller boat ran aground on a rock not far out from the pier, and remained firmly stuck. On Friday morning, a high tide caused the boat to list over, and to finally capsize, according to Charoen Chalalai, the operator of the pier.

All pigs were salvaged from the sea and taken to shore. It took more than two hours. The crew were safe.

Peng Yimram has had a hard time making ends meet since his elephant – he calls her Cherry – killed a man at a jungle hotel in the Khao Yai area last month.

Mr Peng, 51, and his 28-year-old elephant returned to their home in Satuk district, in the north of Buri Ram province, after the management of the hotel where they worked said they were no longer welcome. They have been unemployed ever since.

Cherry killed a man in front of the Jungle House Khaoyai resort in Pak Chong district of Nakhon Ratchasima, in mid-April. The elephant is now chained up in the grounds of Wat Pa Ban Khok Moo-Ban Phai in tambon Satuk.

Mr Peng said Cherry is very quiet and seems lonely since being parted from her friends in Khao Yai. He said she is not dangerous, but he has put a sign anyway – warning people to keep away from her.

A shuttered construction camp in Laksi district of Bangkok, with a banner at the entrance saying “Entry and exit prohibited to everybody”. The Centre for Covid-19 Situation Administration on Friday reported that 15 workers at the camp were found infected with the Indian variant of the virus.

A field hospital has been built at the Cal-Comp Electronics factory in Khao Yoi district after it became a new coronavirus cluster in Phetchaburi.

New coronavirus infections reported at an electonics factory in Khao Yoi district of Phetchaburi more than doubled on Friday as health authorities stepped up testing of neighbouring communities in a bid to contain the spread.

The Covid-19 operation centre set up in the district on Friday reported 819 new cases from mass testing at the Cal-Comp Electronics factory, taking the tally of confirmed cases to 1,690. Friday’s figure — 60 Thai and 759 foreign workers — exceeded the 682 accumulated cases that had been reported up to Thursday.

The factory has become a hot spot of the virus outbreak in the province, which had detected only 922 cases since the start of the third wave to Thursday.

Illegal Myanmar migrants are arrested on the pickup truck in Thong Pha Phum district of Kanchanaburi on early Thursday morning. Local officials in the district said they rounded up more than 100 illegal migrant over the past week.


 

Nieuws van de website 21-22 mei

• Het Centre for Covid-19 Situation Administration heeft vrijdag 3.481 nieuwe besmettingen bekend gemaakt (inclusief 951 in gevangenissen en 12 uit het buitenland) en 32 nieuwe doden. Ze brachten het totaal aantal besmettingen sinds het begin van de pandemie vorig jaar op 123.066 en doden op 735.
De doden waren 17 mannen en 15 vrouwen in de leeftijd van 21 tot 93 jaar. Bangkok telde de meeste doden: 15, gevolgd door zes in Nonthaburi, twee in Samut Sakhon en één elk in Nakhon Pathom, Phatthalung, Surin, Nakhon Ratchasima, Yala, Samut Prakan, Roi Et, Phangnga en Nakhon Si Thammarat.
Vijftien waren besmet door besmette familieleden; zes door vrienden, op werkplaatsen, in gevangenissen en in ziekenhuizen. Zeven woonden in of hadden een risicogebied bezocht. Vier hadden riskante beroepen waaronder verkopers en vuilnislieden.
Vijftien hadden een hoge bloeddruk en tien leden aan diabetes. Andere aandoeningen waren een hoog cholesterolgehalte, hart-, long-, nier- en leverziekte en obesitas.
Van de binnenlandse besmettingen werden 1.644 vastgesteld in ziekenhuizen en 874 door actief testen in woonwijken. Bangkok telde de meeste nieuwe besmettingen: 1.036, gevolgd door 457 in Samut Prakan, 163 in Nonthaburi, 162 in Pathum Thani, 127 in Chon Buri, 77 in Phetchaburi, 54 Ranong, 45 in Tak, 40 in Samut Sakhon en 36 in Songkhla. 21 provincies bleven de afgelopen 24 uur gespaard van besmettingen.
De in het buitenland besmette personen kwamen uit Cambodja (11 Thaise online beheerders) en uit Egypte (een vrouwelijke Australische Rode Kruis trainer).
Donderdag werden 42.827 patiënten nog behandeld in een ziekenhuis, 1.248 waren ernstig ziek en 408 werden beademd. 2.868 volledig herstelde patiënten zijn ontslagen uit een ziekenhuis. Sinds het uitbreken van de derde golf vorige maand zijn 94.203 personen besmet, van wie 52.078 al hersteld zijn.

Update zaterdag: 3.052 nieuwe besmettingen (inclusief 605 in gevangenissen) en 29 nieuwe doden. Ze brachten het totaal aantal besmettingen sinds het begin van de pandemie vorig jaar op 126.118 en doden op 759.

• Zesendertig personen zijn op een bouwplaats in het district Laksi (Bangkok) besmet gebleken met de Indiase variant van Covid-19. Het ging om 21 Thais, 10 Myanmarezen en 5 Cambodjanen; ze behoren tot de tientallen arbeiders die zijn besmet, hoewel de meesten met het ‘gewone’ virus, aldus Supakit Sirilak, directeur-generaal van het Department of Medical Sciences vrijdag.
De besmette arbeiders zijn in een ziekenhuis opgenomen, terwijl gezondheidswerkers en onderzoekers zich haasten om de uitbraak in te dammen. De tot dusver genomen maatregelen omvatten onder meer het opschorten van bouwactiviteiten op de site, het afsluiten van het arbeiderskamp en een verbod op in- en uitreizen.

• Alle buitenlanders in Thailand kunnen zich vanaf 7 juni registreren bij vaccinatiecentra voor Covid-19 vaccinaties, wanneer landelijk de vaccinatiecampagne begint, zegt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ze kunnen zich registreren bij aangewezen ziekenhuizen en gezondheidscentra waar ze wonen.
De aankondiging volgt op verwarring en verbijstering in buitenlandse kringen nadat het ministerie van Volksgezondheid op 4 mei had gezegd dat prioriteit zou worden gegeven aan het vaccineren van Thais. Die mededeling is op 6 mei ingetrokken: Thaise en buitenlandse staatsburgers hebben gelijke toegang tot vaccinatie om groepsimmuniteit te helpen creëren.

• Het Centre for Covid-19 Situation Administration heeft vrijdag de sluiting van scholen in Bangkok, Nonthaburi, Pathum Thani en Samut Prakan verlengd om de verdere verspreiding van Covid-19 te stoppen. Deze provincies zijn de zogeheten donkerrode zones waar maximale maatregelen gelden.
Het ministerie van Onderwijs maakte eerder bekend dat scholen op 14 juni open gaan. Maar in de vier donkerrode provincies blijven de scholen dicht; er wordt online lesgegeven en via onderwijs tv-kanalen.
De leiding van scholen in zeventien rode provincies dient toestemming te vragen aan hun provinciale commissie besmettelijke ziektes om te mogen heropenen. De overige 56 provincies zijn zogeheten oranje zones; daar kunnen de scholen heropenen met inachtneming van de bekende preventieve maatregelen.

Barbara Piévic (born 10 April 1993), known professionally as Barbara Pravi is a French singer , songwriter, and actress from Persian and Serbian descent. After signing with Capitol Music France in 2015, Pravi has released two extended plays with the label: Barbara Pravi (2018) and Reviens pour l’hiver (2020).

As a songwriter, Pravi has written songs for a number of artists including Yannick Noah, Julie Zenatti, Chimène Badi, and Jaden Smith. She additionally composed the song “J’imagine” by Valentina, which won the Junior Eurovision Song Contest 2020.

Pravi will represent France in the Eurovision Song Contest 2021 with the song “Voilà”.

Klik hier voor de tekst en de vertaling.

BP in vogelvlucht: C-factor 8

22 mei – Bangkok Post telt vandaag 15 nieuwsberichten en –verhalen op de drie binnenland pagina’s van het eerste katern, maar netto zijn het 2,2 pagina’s door de bekende bijna paginalange advertentie over vier kolommen. Elf berichten gaan direct of indirect over het coronavirus, wat een C-factor van 7,3 zou opleveren, maar ik doe er 0,7 punten bij omdat de voorpagina met uitzondering van één bericht uit virusnieuws bestaat.

De C-factor geeft op een 10-punts schaal de frequentie, omvang en plaats aan van de berichtgeving over alles wat met het coronavirus te maken heeft. De factor is omgekeerd evenredig met het genoegen dat ik beleef bij het bewerken van die berichten voor Nieuws uit Thailand.

Ook is het virus volop aanwezig in de twee foto’s en de infographic The Great Jab Plan. Bovenaan de pagina een indrukwekkende 4-koloms foto met een lange rij vrijwilligers die in Bang Sue Central station klaar zitten om personen werkzaam in het openbaar vervoer te vaccineren.

Thailand beschikt over een schier onuitputtelijk reservoir van vrijwilligers; het valt me elke keer weer op. Nu om te helpen bij de test- en vaccinatiecampagne, eerder bij het schoonmaken van kanalen, wieden van onkruid enzovoort.

Duizend arbeiders besmet op bouwvakkerskamp in Laksi

22 mei – De gemeente Bangkok heeft een kamp met bouwvakkers in het Laksi-district afgegrendeld nadat meer dan duizend arbeiders positief waren getest op Covid-19. Van de tot dusver geanalyseerde monsters bleken 36 de zeer besmettelijke Indiase virusvariant te bevatten.

De besmettingen van 1.107 van de 1.667 arbeiders, of ongeveer 66 procent van het kamp, waren voor de gemeentelijke commissie overdraagbare ziekten aanleiding om het kamp, dat zich vlakbij een bouwplaats van Italian-Thai Development bevindt, 28 dagen in ‘gemeenschapsisolatie’ te plaatsen teneinde de uitbraak in te dammen.

De besmette arbeiders krijgen voedselvoorraden en medische behandeling, degenen die symptomatisch zijn, zijn naar ziekenhuizen gestuurd.

Is de DDC penny wise, pound foolish?

22 mei – Het Department of Disease Control (DDC) verdedigt het plan om twaalf doses per flacon AstraZeneca vaccin toe te dienen, ondanks de officiële aanbeveling dat er slechts voldoende formule voor tien in elk is. Opas Karnkawinpong, directeur-generaal van de DDC, benadrukte vrijdag dat de techniek, die twee extra doses per fles oplevert, in overeenstemming is met de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie en geen invloed heeft op de werkzaamheid.

Opas reageerde op toenemende kritiek nadat minister Volksgezondheid Anutin Charnvirakul (Volksgezondheid) onlangs zei dat de regering verwacht 11 tot 12 doses uit elke injectieflacon te halen waardoor het land meer dan een miljard baht kan besparen.

Het gebruik van speciale spuiten met lage dode ruimte (LDSS) om het vaccin op te zuigen, stelt artsen in staat stelt elke keer een of twee extra doses te krijgen. Voor één dosis van het vaccin is 0,5 kubieke centimeter (cc) nodig, of 5 cc voor 10 doses.

Eén injectieflacon met het vaccin bevat in totaal 6,5 cc. Als gevolg hiervan heeft het een overschot van 1,5 ml vaccin in de injectieflacon, waarvan een LDSS kan profiteren, aldus Opas. Door de aanpak voor het hele vaccinatieprogramma te gebruiken, kunnen met elke batch 10 tot 20 procent  meer mensen worden bereikt, zei hij.

‘Deze techniek wordt aanbevolen door de WHO, die het ermee eens is dat de werkelijke doses hoger zijn dan wordt aanbevolen op het AstraZeneca-vaccinetiket. De techniek van het trekken van het vaccin heeft geen invloed op de werkzaamheid van dit vaccin’, zegt hij.

Hopelijk is dit geen voorbeeld van penny wise, pound foolish (zuinig in kleinigheden, verkwistend in het groot).

Kort Nieuws zaterdag 22 mei

– Wat resteert aan nieuws dat u niet al heeft gelezen? Op de voorpagina twee berichten. De noodverordening wordt voor nog eens twee maanden verlengd tot eind juli om de derde golf virusuitbraken te stoppen. Dat heeft het CCSA gisteren besloten. Het besluit behoeft nog wel de goedkeuring van het kabinet dinsdag maar dat is een hamerstuk want CCSA-vergaderingen staan onder voorzitterschap van premier Prayut.

Het tweede bericht meldt dat de Israëlische president Reuven Rivlin zijn condoleances heeft betoond aan de nabestaanden van de twee Thaise arbeiders die om het leven zijn gekomen bij een Palestijnse raketaanval dinsdag.

De president sprak telefonisch met de weduwen waarbij een medewerker van de Thaise ambassade als tolk fungeerde. Hij beloofde dat ze de compensatie zullen krijgen waarop ze recht hebben. De lichamen komen op 26 mei in Thailand aan.

Het bericht meldt verder dat bij dezelfde aanval van Hamas acht Thaise arbeiders gewond zijn geraakt. Ze zijn opgenomen in een ziekenhuis, zeven zijn al ontslagen en één is ernstig gewond.

– Pagina 2 is virusvrij met als opening dat de politie in Chumphon twee verdachte criminelen heeft dood geschoten tijdens een vuurgevecht donderdagnacht op een heuveltop. Eén is de in het Zuiden most wanted hitman Thirayut Chukaeo (43, foto). De andere is een 16-jarige knaap. Eén verdachte (26) die zijn been brak toen hij probeerde te vluchten, is gearresteerd. Hij rolde circa honderd meter de heuvel af.

Het tweede bericht op de 2 bevat het verwijt van Greenpeace dat Thailand niet snel genoeg stopt met het gebruik van steenkool. Tijdens een online discussie donderdag benadrukte landendirecteur voor Azië Tara Buakamsri dat de overschakeling nu moet beginnen om de klimaatdoelstelling van nul broeigasuitstoot in 2025 te bereiken.

‘Hoewel er enkele bemoedigende geluiden worden geuit door titanen in de energiesector, zijn de huidige toezeggingen om hun afhankelijkheid van steenkool te verminderen te weinig en te laat. Egat  heeft onlangs aangekondigd dat de Mae Moh-kolenmijn in Lampang over 30 jaar zal worden gesloten, terwijl de Siam Cement Group heeft toegezegd ook kolen uit te bannen, maar zonder een specifiek tijdschema op te geven.’

Het derde bericht meldt dat de MRTA goedkeuring heeft verleend aan de aanleg van de Brown Line, een monorail verbinding tussen Khae Rai en Lam Sali (kosten 50 miljard baht). Het ministerie van Financiën heeft de schone taak financieringsbronnen voor de aanleg te zoeken.

De Brown Line meet 22,1 kilometer en telt twintig stations. De lijn wordt gelijktijdig aangelegd als het noordelijk deel van de expressway (kosten 25 miljard) die parallel met de lijn loopt. De inschrijving op beide projecten is gepland voor oktober.

De MRTA hoopt dat beide projecten door dezelfde aannemer worden aangelegd, want dat bespaart de kosten, verkort de constructieperiode en vermindert de verkeersoverlast tijdens de aanleg.

– Pagina 3 is in zijn geheel besmet door miss Rona. Ik noem de koppen, kunt u de berichten zelf op de website opzoeken.
• Govt hastens to plug border holes
• MP cries foul over jab quota
• New cluster of 682 found at factory
• Some schools to remain closed until infections ease
• Bang Sue railway station ready for jab registration
• More flighs for Thais in India limbo
• Seminar highlights emergence of labour hotspots


 

Nieuws in infographics

Klik hier voor het bijbehorende bericht: Which new habits could last a lifetime?

Klik hier voor het bijbehorende bericht: Virus bumps up the digital uptake rate

Nieuws in fotobijschriften

Two policemen were shot and wounded during a shooting at a luxury house on the Phoenix golf course in Bang Lamung district, near Pattaya, on Wednesday. A Chinese man (35) was later arrested. Eight other people – five Chinese nationals, a gardner and two maids – were also detained.

According to media reports, there were three luxury cars – a Porsche, a Rolls-Royce and a Mercedes Benz, all with Bangkok plates – parked in the house grounds, a compound covering more than one rai of land.

A police source said a 9mm machine pistol was used in the shooting. Officers found more than 40 spent 9mm cartridges scattered inside the house, near the door.

The police went to the house because they were looking for evidence that a group of Chinese nationals who rented the house might be members of a mafia gang, as they seemed to be unusually rich.

Officials have arrested 14 illegal migrants and a Thai smuggler in Thong Pha Phum district of Kanchanaburi before they travelled farther to Bangkok and several other provinces deeper in the country.

Tipped off about the human smuggling attempt, local police and soldiers intercepted a silver Mazda pickup truck at a checkpoint in Thong Pha Phum district. Officials found four illegal migrants lying on the back seat of the truck and ten more covering themselves with a sheet on the loading tray of the vehicle (foto).

The 50-year-old Thai driver said he was hired for 10,000 baht to pick up the aliens from forestland beside Highway 323 near a highway office in Sangkhlaburi district. The aliens allegedly paid 14,000 baht to go to work in Samut Sakhon, Ratchaburi, Ranong, Chon Buri and Bangkok

The Bang Kapi market in Bang Kapi district, one of the largest Covid-19 clusters in Bangkok, is off-limits on Thursday. It was closed for three days until Saturday for cleaning and disinfection.

The government has flagged 18 districts with large Covid-19 clusters in Bangkok for serious actions and maximum caution. Issuing the warning on Thursday, Taweesilp Visanuyothin, spokesman for the Centre for Covid-19 Situation Administration, referred to 23 clusters in the 18 districts.

Of the 23 clusters, four are construction workers’ camps in Laksi, Klong Toey, Bang Kholaem and Don Muang districts. Serious disease control measures must also be taken at construction workers’ camps in all 50 districts in the capital, he said.

“Officials of all the 50 districts must check them. Operators must cooperate. Mass testing in clusters found at least 500 infected people who needed hospital beds daily,” the spokesman said.

As of Monday, there were 409 camps of construction workers in Bangkok and there were 62,169 workers — 26,134 Thais and 36,035 migrants. A new Covid-19 cluster emerged at a construction workers’ camp in Bang Phlad district. On Thursday there were 36 Covid-19 clusters in 25 districts. Eight clusters were under control.

Police arrested more than 193,000 drug suspects and seized more than 300 million speed pills, 19,875 kilogrammes of crystal methamphetamine and 2,747kg of heroin, and other drugs, over the past six months.

In the process, police had busted 97 drug networks across the country and seized assets worth over 2 billion baht, national police chief Pol Gen Suwat Jangyodsuk said on Thursday.

• A 26-year-old salesman faces multiple charges of raping young women he approached via dating apps, videotaping the assault and using it to blackmail them into silence.

At least 10 women have filed complaints against Ratchaphol Jinda, 26, who was arrested in a car park outside a shopping mall in Ram Intra area of Khannayao district on Wednesday by Crime Suppression Division police.

Mr Ratchaphol, who works in Samut Prakan, allegedly targetted young women, aged no more than 25, who were studying at universities. They were approached via dating apps. He gained their trust and persuaded them to visit him in his room, where he allegedly forcibly raped them and made videos of it.

He allegedly used the clips to force his victims to sleep with him whenever he wanted, or to extort money from them, and threatened to post the videos online if his victims refused him.

Central Phuket has become Thailand’s first shopping centre with herd immunity as 85% of employees have completed two doses of the vaccine.

The Tourism Authority of Thailand (TAT) has come up with a city marketing plan to highlight the high level of safety in Phuket and other sandbox areas to gain tourists’ confidence despite a spike in new cases.

“As the timeline for the country’s reopening via the so-called Phuket sandbox remains the same — July 1 — we have to make sure that the destination, which is currently building herd immunity, is safe for tourists,” said TAT governor Yuthasak Supasorn.

On Wednesday, the TAT held a virtual meeting with 50-60 hotel operators led by the Thai Hotels Association, local hoteliers and global hotel companies. The meeting is to assure operators that the Phuket sandbox will be able to open as planned. The agency also encouraged hotel operators to play a key role in communicating with international guests to create confidence.

An LNG receiving terminal of PTT Plc. The company plans to sell more gas to ensure there is sufficient electricity supply during the hot season.

National oil and gas conglomerate PTT Plc is increasing its purchase of natural gas by 450 million standard cubic feet per day (MMSCFD) after four coal-fired power plants in Thailand and Laos were not able to produce electricity as planned during peak hours. PTT on Wednesday did not elaborate why electricity generation from the four power producers fell short of the planned production.

The company plans to sell more gas, a key fuel for power generation, to other gas-fired power plants to ensure sufficient electricity supply as demand is high during the hot season. Lees verder: PTT steps up daily purchase of gas

A fruit vendor at Simummuang Market in Pathum Thani province sprays his workspace with disinfectant to decrease the risk of Covid-19 infection on Thursday after more than 800 people were infected there.


Nieuws van de website 20-21 mei

• Het Centre for Covid-19 Situation Administration heeft donderdag 2.636 nieuwe besmettingen bekend gemaakt (inclusief 671 in gevangenissen en 58 uit het buitenland) en 25 nieuwe doden. Ze brachten het totaal aantal besmettingen op 119.585 en doden op 703.
De nieuwe doden waren 18 mannen en 7 vrouwen in de leeftijd van 41 tot 94 jaar. Elf stierven in Bangkok, drie in Pathum Thani, twee in Chiang Mai en één elk in Lampang, Lamphun, Yasothon, Ratchaburi, Phetchabun, Saraburi, Roi Et, Nakhon Si Thammarat en Samut Prakan.
Zeventien hadden een hoge bloeddruk, zeven diabetes en een hoog cholesterolgehalte. Andere aandoeningen waren nier-, long- en hartziekte, obesitas, eerdere beroerte en kanker.
Dertien werden besmet door besmette familieleden en vier door collega’s en in ziekenhuizen. Vier anderen woonden in of bezochten een risicogebied. Twee bezochten drukke plaatsen, één was een taxibestuurder.
Van de 2.636 nieuwe besmettingen in de afgelopen 24 uur zijn 1.907 vastgesteld in 53 provincies: 1.385 zijn bevestigd in ziekenhuizen en 522 zijn ontdekt tijdens actief testen in woonwijken.
Bangkok telde de meeste nieuwe besmettingen: 1.001, gevolgd door 124 in Phetchaburi, 99 in Nonthaburi, 89 in Pathum Thani, 65 in Chon Buri, 61 in Samut Prakan, 57 in Samut Sakhon, 44 in Chanthaburi, 38 in Nakhon Pathom en 30 in Ayutthaya.
Greater Bangkok telde 1.345 nieuwe besmettingen, 71 procent van het landelijk totaal aantal besmettingen. 24 provincies kregen de afgelopen 24 uur geen bezoek van miss Rona.
De nieuwe besmettingen in gevangenissen waren verdeeld over Bangkok (601), Nonthaburi (51), Chachoengsao (16) en Chiang Mai (3). Sinds 1 april tellen gevangenissen 13.597 besmettingen met de meeste in Bangkok (8.921) gevolgd door Chiang Mai (3.932).
De 58 in het buitenland besmette personen kwamen uit Cambodja (54 Thais, van wie zeven het land illegaal binnen kwamen), Zwitserland, Japan, Maleisië en Tunesië.
Woensdag werden nog 42.246 patiënten behandeld in ziekenhuizen: 17.645 in conventionele ziekenhuizen en 24.601 in veldhospitalen. 1.213 patiënten zijn ernstig ziek, 405 worden beademd. 2.268 patiënten zijn hersteld en ontslagen uit een ziekenhuis.
Sinds het uitbreken van de derde golf begin vorige maand zijn 90.722 besmettingen vastgesteld, 49.210 patiënten zijn al hersteld.

Update vrijdag: 3.481 nieuwe besmettingen (waaronder 951 in gevangenissen) en 32 nieuwe doden. Ze brachten het totaal aantal besmettingen sinds het begin van de pandemie op 123.066 en doden op 735. Donderdag zijn 2.868 volledig herstelde patiënten uit een ziekenhuis ontslagen.

• In het district Mae Chaem (Chiang Mai) is een loterij gelanceerd om bewoners te stimuleren zich te laten vaccineren. Elke week wordt een levende jonge koe ad 10.000 baht verloot. De campagne die 24 weken duurt, is enthousiast ontvangen door de 43.000 inwoners.
In een paar dagen is het aantal registraties voor een vaccinatie gestegen van honderden naar ruim vierduizend in prioriteitsgroepen (inclusief personen ouder dan 60 jaar en chronisch zieken). De stad begint op 7 juni met vaccineren.
‘De dorpelingen zijn gek op koeien. Koeien kunnen tegen contant geld worden verkocht’, zegt districtshoofd Boonlue Thamtharanurak.
Andere provincies hebben ook creatieve prikkels bedacht om de registratie te stimuleren, zoals acties voor gouden kettingen, kortingsbonnen voor winkels of contanten. 1,64 miljoen van de 66 miljoen inwoners van Thailand hebben hun eerste vaccinatie ontvangen; 7 miljoen hebben zich tot dusverre geregistreerd.

• De binnenlandse autoverkopen zijn in april met 93,07 procent naar 58.132 voertuigen gestegen vergeleken met een jaar eerder. Het percentage wordt vertekend omdat het land toen in lockdown was. In maart steeg de verkoop met 25,47 procent op jaarbasis, een maand voordat de derde golf virusinfecties uitbrak, aldus de Federation of Thai Industries donderdag.

Overpeinzing

21 mei, 6:39 uur – Krijg vandaag bezoek van de Miep Kraak brigade. Drie werksters (soms twee) gaan als een witte tornado* door mijn kamer. Eén neemt de badkamer onder handen, de anderen verschonen het bed, vegen en dweilen de tegelvloer. Ik krijg schone badhanddoeken en daarmee is de operatie voltooid. Dat alles duurt niet langer dan een stief kwartiertje.

Ze maken alleen schoon wat ze zien, wat ze niet zien, kan niet vuil zijn. Alles boven hun lichaamslengte blijft onaangeroerd. Terwijl ze bezig zijn, wacht ik in de gang. Slapen op schone en gestreken lakens biedt korte tijd een aangename sensatie. Ze ruiken nog naar wasmiddel. Ook de badkamer heeft na afloop een bloesemgeur.

Mijn kamer is op de derde verdieping, volgens de knopjes in de lift op de vierde. Van de kamers in de gang is slechts één andere kamer bezet, maar de bewoner daarvan heb ik vreemd genoeg nooit gezien.

Baan Kaew Mansion waar ik bivakkeer bestaat uit drie panden. Ik woon in het hoofdgebouw. De kamers in de twee andere panden zijn goedkoper, want hebben geen airconditioning. Ze worden permanent bewoond. Toeristen zijn er al lang niet meer, een enkele keer wordt een kamer voor één nacht verhuurd aan een paartje.

* De witte tornado: Reclame voor schoonmaakmiddel van het merk Ajax. Geschikt voor tegels, vloeren, schilderwerk, geëmailleerde oppervlakken en houtwerk. Slogan: Hier is de witte tornado die in huis alles reinigt. Ook: Ajax, de krachtigste naam op schoonmaakgebied.

BP in vogelvlucht: C-factor 5,75

21 mei – Bangkok Post telt vandaag zestien nieuwsberichten en –verhalen plus een losstaand kortje op de vier binnenland pagina’s van het eerste katern – met aftrek van de advertenties op netto 2,7 pagina’s. Zes berichten zijn besmet door miss Rona, wat een C-factor van 3,75 zou opleveren, maar omdat de voorpagina en pagina 3 met virusnieuws openen doe ik er 2 punten bij, dus is de eindstand 5,75.

De opening krant met een driekoloms foto van opperhoofd Prayut (met mondkapje) scoort ook op de P-factor. De premier sprak vanuit het Government House op de International Conference on the Future of Asia (Nikkei Forum), een teleconferentie georganiseerd door Nikkei, over ‘Shaping the Post-Covid Era: Asia’s Role in the Global Recovery’.

Hij zei er vertrouwen in te hebben dat Azië een leidende rol kan spelen bij het herstel van de wereldeconomie ‘with a more vigorous, flexible and sustainable growth. In particular, a strategic partnership between Thailand and Japan is a vital beginning for a comprehensive recovery’.

’t Is geen bericht waar ik opgewonden van raak. Bovendien, toen ik gisteravond het bericht met de laatste besmettingscijfers maakte voor Nieuws van de website bekroop mij de gedachte zal ik morgen (dus vandaag) eens de binnenland pagina’s overslaan en alleen nieuws noemen uit het Business en Life katern, want die bevatten veel aardiger en interessanter berichten dan weer te moeten schrijven over mensen die getest worden, besmet zijn, dood gaan, behandeld worden en over clusters die her en der opduiken. ’t Is toch allemaal veel van hetzelfde.

Afijn, of ik die gedachte in praktijk breng, zult u wel merken. Eerst nog even het illustratiemateriaal  van vandaag noemen. Dat zijn zeven foto’s, de infographic Shot in the arm en weer ineens de virus tracker, waarop Thailand de 91e plaats bezet.

De twee grootste foto’s meten vier kolommen: bovenaan de 3 een foto met kinderen die in Klong Toey, het armoedige havenkwartier van Bangkok, voedsel en waterflessen ophalen in Wat Klong Toey Nai. Het leger heeft vijfhonderd maaltijddozen verstrekt om ze te helpen de pandemie te overleven.

De andere foto op de 4 die boven de bekende bijna paginalange 4-koloms advertentie staat, toont een uitgestorven Nonthaburi Municipality markt die tot maandag gesloten is nadat er veel besmettingen zijn gevonden. Twee mannetjes van de gemeente inspecteerden de markt gisteren. Met mondkapje, alsof dat op die plaats nog nodig is. Miss Rona ligt er echt niet meer op de loer.

Overheid ontvouwt drie vaccinatiekanalen

21 mei – De inentingscampagne die vanaf 1 juni door de regering wordt gelanceerd, zal via drie kanalen verlopen: het Mor Prom (Doctors Ready) -platform, registratie ter plaatse en speciale groepen.

Registratie ter plaatse vervangt inloopdiensten om misverstanden te voorkomen, want sommige mensen kunnen de indruk hebben dat ze gewoon langs kunnen komen om zich te laten vaccineren, aldus regeringswoordvoerder Anucha Burapachaisri gisteren.

‘In plaats daarvan kunnen mensen langskomen bij vaccinatiestations en zich registreren en boeken. Dit is slechts een optie. In Bangkok zijn 231 vaccinatiestations bij medische faciliteiten en 25 ziekenhuizen buiten de stad.’

Vier locaties – warenhuis Central in Lat Phrao, Samyan Mitrtown, The Mall Bangkapi shopping mall en Big C Bang Bon superstore – zijn begonnen met een oefenronde voor vaccinaties.

Het derde kanaal de ‘strategische’ distributie van vaccins richt zich op doelgroepen of mensen met speciale behoeften, zoals medisch personeel, leraren en mensen in de dienstensector.

Ongeveer 7,4 miljoen personen, ouderen of mensen met zeven chronische ziekten, hebben zich al aangemeld bij het Mor Prom-platform, waaronder 800.000 in Bangkok. Het grote publiek onder de 60 jaar kan zich op 31 mei inschrijven. Meer weten? Lees: Govt rolls out three vaccine channels

Bangkok wil duizend personen per dag vaccineren

21 mei – Terwijl het publiek wacht op het vaccinatieprogtamma van de overheid, hebben het Siriraj-ziekenhuis, City Hall en de particuliere sector de handen ineengeslagen om vanaf juni minstens duizend personen per dag te vaccineren.

De Thaise Kamer van Koophandel, Iconsiam en Charoen Pokphand Group, samen met het stadhuis en het Siriraj-ziekenhuis, bieden de openbare vaccinatie tegen Covid-19 aan in Iconsiam en True Digital Park.

Prasit Watanapa, deken van de Faculteit der Geneeskunde Siriraj Ziekenhuis, zegt dat deze regeling ook zal helpen bij het vaccineren van risicogroepen zoals leraren en chauffeurs van het openbaar vervoer. Mensen kunnen zich ook laten vaccineren in 126 ziekenhuizen in Bangkok.

Bovendien zal de regering ook vaccinaties verstrekken aan werknemers die verzekerd zijn via artikel 33 van het Social Security Fund

‘Ik ben bestuurslid van de regeling’, zegt Prasit. ‘Bedrijven kunnen bij ons terecht om hun medewerkers op hun werklocaties te laten vaccineren.’ Meer weten? Lees: Bangkok aims to inoculate 1,000 people per day

Kort Nieuws vrijdag 21 mei

– Wat resteert aan nieuws dat u niet al heeft gelezen? Op de voorpagina slechts één want u weet al dat twee agenten gewond zijn geraakt tijdens een schietpartij op woensdag bij een luxueus huis op een golfbaan in Bang Lamung, bij Pattaya. Bullebak Suwat heeft zijn dienders opgedragen het onderzoek naar een buitenlands crimineel netwerk in Chon Buri uit te breiden.

Het bericht dat u nog niet kent, meldt dat het leger van Myanmar gistermiddag drie mortieren heeft afgevuurd over de grens in Mae Hong Song (gemarkeerd op de kaart). Ze kwamen terecht in Ban Tha Ta Fang, maar gelukkig op een onbewoond gebied bij de rivier.

Een legerwoordvoerder vermoedt dat Myanmarese soldaten wellicht meenden dat soldaten van de Karen National Union over de grens waren gevlucht. Nadat Thailand rookbommen over de grens had terug geschoten stopten ze. Commandant Apichet van het Third Army zegt dat het leger een brief zal schrijven om tegen verdere beschietingen te waarschuwen. De brief wordt ingeleverd bij het Thai-Myanmar Border Committee.

– De overige berichten krijgt u van mij in de vorm van de koppen, zodat u ze gemakkeljik kunt opzoeken op de website. Houd u vast!
• Bodies of slain Thais to return home
• ACT pushes information bill
• Jab rollout planned for prisoners
• 9.2m workers don’t need app to book jabs
• Phuket door-knocks for shots
• Fake news law nearly ready: DES
• Ex-minister’s assets published
• Govt to share record in combating illegal fishing
• Apirat has lunch with PM
• Suspect nabbed in ‘body in acid’ case


 

Nieuws in fotobijschriften

Retail shops at Siam Square in Pathumwan district and SMEs nationwide are feeling the impact of the latest Covid-19 outbreak. Lees verder: FTI to bring back ‘Faster Payment’

Airlines faced another setback in the first quarter as the continued pandemic stunted travel demand.

Puttipong Prasarttong-Osoth, president of Bangkok Airways, said the airline adjusted flight frequencies to meet passenger demand during the new wave, which caused the number of domestic flights to drop 85.6% year-on-year.

The airline closed the first quarter with revenue of 1.36 billion baht, a sharp decrease of 78.8% year-on-year, while the average load factor stood at 58.8% with 151,900 passengers, down 88.5%.

Bangkok Airways posted a net loss of 757 million baht, compared with a loss of 339 million in the same period last year.

An artist’s rendition of the Golden Neo Khon Kaen – Bueng Kaen Nakhon project that Frasers Property Thailand launched on May 8.

Property developers have become more careful in launching new residential project this year and are focusing on segments where demand is strong as the daily number of Covid-19 cases continues to escalate.

Thongchai Busrapan, chairman of Noble Development Plc, said the company delayed the launch of a new luxury condo project on Wireless Road — The Embassy at Wireless — from the second quarter to the fourth quarter as it is a big project worth 10.7 billion baht.

Other delayed projects will be a low-rise condo and a townhouse project in the Don Mueang area worth a combined 2.2 billion baht, which have been rescheduled from the second quarter to the third quarter this year. Verder lezen: Developers take cautious approach

The Bangkok Metropolitan Administration on Wednesday opened its sixth field hospital, at Wat Sri Sudaram in Bangkok Noi district, with 200 beds for asymptomatic Covid cases and those with mild symptoms.

The new facility is at the Buddhism school of the temple, thanks to support from its abbot, Phrathep Prasitthimon. Half the beds were for male patients and half for female. Medical personnel from Ratchaphiphat Hospital are operating the new facility.

People queue for Covid-19 tests at the 72-Years Anniversary Stadium in Min Buri district of Bangkok. There are now 34 active Covid-19 clusters in the city.

Bangkok has five new Covid-19 clusters, raising the total to 34, health authorities announced on Wednesday. Unhygienic construction camps, many housing more than 1,000 workers, are a major cause of concern.

The new clusters are at Bang Kapi market, a construction workers’ camp in Bang Kholaem district, an ice factory in Chatuchak district, a construction workers’ camp of Italian-Thai Development Plc in Don Muang district, and a cargo warehouse in Bang Sue district.

Apisamai Srirangson, a spokeswoman for the Centre for Covid-19 Situation Administration, says: “There are concerns about construction workers’ camps, which exist in all 50 districts of Bangkok. Some districts have more than 20 camps each, including Bang Kapi, Bang Khen, Lat Phrao and Huai Khwang. Some camps house more than 1,000 workers. One camp in Bang Khoaem has 1,374 workers. There are seven construction camps in the district.”

When Weerawat Karunborirak left to work in Israel in 2018, he had only one thing in mind: to earn money there that he could use to build a house for his family.

The house in Khao Khor district of Phetchabun has been completed with the money he sent to his wife, but the 43-year-old worker will never live in it himself. “The house was completely finished and my husband never had a chance to see it,” his wife, Ruenrat Saelee said.

Weerawat was one of the two Thai workers killed in a Palestinian rocket strike on an Israeli farm over the Gaza border on Tuesday.

Update: Two Thai workers who were killed by rockets fired from Gaza into southern Israel on Tuesday are entitled to compensation from the National Insurance Institute of Israel, Labour Minister Suchart Chomklin said on Wednesday.


 

Nieuws van de website 19-20 mei

• Het Centre for Covid-19 Situation Administration heeft woensdag 3.394 nieuwe besmettingen bekend gemaakt (inclusief 1.498 in gevangenissen en 17 uit het buitenland) en 29 nieuwe doden. Ze brachten het totaal aantal besmettingen op 116.949 en doden op 678.
De nieuwe doden waren 19 mannen en 10 vrouwen in de leeftijd van 42 tot 92 jaar. Bangkok telde de meeste doden: 14, gevolgd door 5 in Samut Prakan, 2 in Pathum Thani en 1 elk in Chachoengsao, Lamphun, Chon Buri, Saraburi, Nakhon Pathom, Kamphaeng Phet, Nong Khai en Nonthaburi.
Vijftien hadden een hoge bloeddruk, negen leden aan diabetes of hadden een hoog cholesterolgehalte. Andere chronische aandoeningen waren nier-, long- en hartziekte en obesitas. Vier stierven op de dag dat ze positief getest werden. Ze hadden ernstige symptomen ontwikkeld, maar waren zich er niet van bewust dat ze besmet waren.
Tien hadden een risicogebied bezocht of woonden er. Negen werden besmet door besmette familieleden. Vijf hadden een vlooienmarkt bezocht of een fabriek. Vier werden besmet door collega’s, vrienden of in ziekenhuizen.
Bangkok telde de meeste nieuwe besmettingen: 876, gevolgd door 153 in Samut Prakan, 130 in Nonthaburi, 119 in Pathum Thani, 76 in Phetchaburi, 57 in Samut Sakhon, 46 in Songkhla, 39 in Chon Buri, 32 in Chanthaburi en 25 in Ranong.
Greater Bangkok telde 1.357 nieuwe besmettingen (72 procent van het aantal besmettingen buiten gevangenissen). Bangkok voegde de afgelopen 24 uur vijf clusters toe aan de eerder vastgestelde 29 clusters.
63 provincies meldden de afgelopen 24 uur nieuwe besmettingen, 14 provincies telden geen enkele nieuwe besmetting.
De in het buitenland besmette personen kwamen uit Cambodja (8 Thais, van wie vijf illegaal de grens waren overgestoken), Bangladesh (3), India (1 arriveerde vorige maand) en Hong Kong, de Maldiven, Zuid Korea, de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein. De illegaal uit Cambodja teruggekeerde Thais baren zorgen omdat ze een nieuwe variant van het virus kunnen dragen, zegt CCSA-woordvoerder Apisamai.
Op woensdag werden 41.903 patiënten nog behandeld in een ziekenhuis. Van hen waren 1.210 ernstig ziek en 402 werden beademd. Dinsdag zijn 4.450 patiënten ontslagen uit een ziekenhuis.

Update donderdag: 2.636 nieuwe besmettingen (inclusief 671 in gevangenissen) en 25 nieuwe doden. Zij brachten het totaal aantal besmettingen sinds het begin van de pandemie vorig jaar op 119.585 en doden op 703. Dinsdag zijn 2.268 patiënten uit een ziekenhuis ontslagen. De CCSA maakt donderdagmiddag nog meer cijfers bekend, maar die bewaar ik tot morgen.

• De schuldeisers van Thai Airways International hebben het herstructureringsplan van de luchtvaartmaatschappij goedgekeurd.
‘Negentig procent van de schuldeisers stemde voor het plan’, aldus Kitipong Urapeepatanapong, voorzitter van Baker en McKenzie, de juridisch adviseur van de luchtvaartmaatschappij. Vijf mensen zijn aangesteld als beheerder. Het Central Bankruptcy Court buigt zich op 28 mei over het plan.
‘De goedkeuring van de schuldeisers biedt Thai Airways de mogelijkheid om haar activiteiten voort te zetten. Het zal de luchtvaartmaatschappij ook in staat stellen haar concurrentiepositie op de luchtvaartmarkt te behouden’, zei THAI na afloop van de vergadering waarin het licht op groen ging.

• De Japanse regering heeft woensdag bekend gemaakt dat ze de toegang zal weigeren aan alle buitenlandse reizigers die Thailand en zes andere landen hebben bezocht. De maatregel die tot doel heeft de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, gaat vrijdag in.
De zes landen zijn Cambodja, Sri Lanka, de Seychellen, Saint Lucia, Oost-Timor en Mongolië, waarmee het aantal landen en regio’s die dergelijke beperkingen kennen op 159 komt. Buitenlandse reizigers die binnen 14 dagen voor aankomst in die gebieden zijn geweest, mogen Japan niet binnenkomen, behalve onder speciale omstandigheden. Japanse staatsburgers vallen niet onder de maatregel.

• Vijfhonderd monniken zijn op dinsdag en woensdag in Bangkok ingeënt om hen in staat te stellen dagelijks aalmoezen te ontvangen en merit-making ceremonies te verrichten.
‘Deze activiteiten brengen hen in gevaar daar ze in contact kunnen komen met een besmette persoon’, zegt Montchai Chumnumnavin, adjunct-directeur van het Priest Hospital, een medische faciliteit exclusief voor monniken, waar de vaccins werden toegediend.
‘Hoe sneller we hen van vaccins kunnen voorzien, des te sneller zullen ze immuniteit opbouwen om hen te beschermen tegen het oplopen van de ziekte van gelovigen.’

French singer Barbara Pravi, dubbed a modern-day Edith Piaf, is the bookmakers’ favourite to end her country’s 44-year Eurovision drought, followed by Italy and Malta. Heb geluisterd naar Voilà. In één woord: superb.

Eurovisie Songfestival vanuit Ahoy Rotterdam

20 mei – Wist ik niet: zaterdag vindt het Eurovisie songfestival plaats in Ahoy Rotterdam met 39 landen. Er worden circa 3.500 bezoekers toegelaten, mits ze een negatieve coronavirustest kunnen laten zien. Alle deelnemers worden getest alvorens ze het podium op mogen.

Het afgelopen weekend maakte de organisatie bekend dat besmettingen zijn geconstateerd bij de delegaties van Polen en IJsland. Ze zijn in quarantaine geplaatst in afwachting van verdere testen. Als een artiest positief test, wordt een backup opname gebruikt.

Ik las het in het Life-katern van BP (op de website een nog uitgebreider bericht) en gelijk zwol mijn hart op. Niet vanwege de kwaliteit van al het gekweel, want dat stelt niet veel voor, maar omdat Rotterdam mijn geboorteplaats is. Ahoy ken ik niet eens erg goed, heb er na terugkeer uit Kameroen een optreden meegemaakt van James Brown, maar meer herinner ik me niet. Ik meen dat het vroeger gespeld werd als Ahoy’.

Nederland mag het songfestival organiseren omdat het in 2019 won met de song Arcade door Duncan Laurence (nooit van gehoord). Heb even geluisterd op YouTube. Als dit het beste lied was, moet de rest nog erger geweest zijn. Vorig jaar verviel het festival door de pandemie. Beter zou zijn elk jaar.

Overpeinzing

20 mei – Om tien over half zes begon het te gieten. Had net een smakelijke maaltijd naar binnen gewerkt in restaurant Sarica. De regen viel loodrecht naar beneden waardoor ze op een kralengordijn leek, een stuk verder waar de wind vrij spel had, was het gordijn gescheurd. Na een kwartier, leek de regen te stoppen.

Maar de volgende twee uur veranderde een wolkbreuk de Surawong Road in Surawong Waterway. De auto’s ploegden door het water, ze veroorzaakten golven over de trottoirs.

Gelukkig zat ik een halve meter hoger op de overdekte patio van Sarica, dus bleef droog. Maar kreeg het wel koud, want het begon ook flink te waaien.

Begon in stilte een liedje te zingen. Schipper mag ik overvaren? Ja of nee? Moet ik dan ook geld betalen? Ja of nee? Want ik zat aan de verkeerde kant van de weg om een taxi te nemen. Maar ‘overvaren’ was niet eens nodig, want taxi’s waren in geen velden of wegen te bekennen.

Een bekende uitdrukking luidt: Geduld is een schone zaak. Als ik één ding heb geleerd in Thailand, met name in het krankzinnige verkeer in Bangkok, is het geduld oefenen. Toen de stortbui een miezerregen was geworden, lukte het een personeelslid via Grab een taxi te bestellen. De rit ging snel, de GPS wees de weg, ik rekende 120 baht af. Ga de Grab app op mijn iPhone zetten. Hoef ik nooit meer aan de kant van de weg staan te gebaren.

S33-arbeiders worden als eersten gevaccineerd

20 mei – S33 workers get jab first kopt BP vandaag boven het openingsartikel, wat mij onmiddellijk deed denken aan S5, de toenmalige afkeuringsgrond voor de  militaire dienstplicht vanwege geestelijke instabiliteit.

S33-arbeiders zijn werknemers die middels artikel 33 zijn verzekerd bij het Social Security Fund; het zijn er volgens het ministerie van Werkgelegenheid 11 miljoen, veelal kantoorwerkers.

Zij krijgen dus voorrang bij de vaccinatiecampagne omdat ze, aldus premier Prayut gisteren, een belangrijke drijvende kracht van de economie vormen. Het regeringsopperhoofd zei dat een dag nadat hij aan de rem had getrokken bij inloop vaccinaties, wat ik gisteren al meldde in NuT.

Volgens de premier lopen S33-ers een hoog risico op besmetting omdat ze een groot aantal klanten bedienen. Daarnaast maakte hij bekend dat de bewoners van negen economisch belangrijke provincies als eersten gevaccineerd worden. Voorheen zei de regering altijd dat ouderen en mensen met chronische ziekten als eersten aan de beurt kwamen, maar het is onduidelijk, schrijft de krant, wat hun positie in het nieuwe beleid is.

Persoonlijke noot: Het lijkt erop dat de Thaise overheid de weg een beetje kwijt is.

Shoppers buy fresh produce at Bang Kapi market in Bang Kapi district of Bangkok on Wednesday. The market has been ordered by City Hall to close for three days staring on Thursday after several vendors tested positive for Covid-19.

Ha fijn, ’n krantje moet er zijn, maar niet deze krant

20 mei – Met een variant op Ha fijn, een borrel van Floryn, zeg ik: Ha fijn, ’n krantje moet er zijn (liever een krant in de hand dan het nieuws op internet) maar dat geldt niet voor de krant van vandaag, want die staat weer bol van virusnieuws.

Acht van de dertien nieuwsberichten en -verhalen op de drie binnenland pagina’s van het eerste katern zijn besmet door miss Rona. Bovendien meet de opening een halve pagina en pagina 2 bevat uitsluitend virusnieuws. Dat levert een C-factor op van 6,15 plus respectievelijk 0,5 en 1, alles bij elkaar 7,65. Het zijn netto ook geen drie pagina’s maar tweeënhalf door een advertentie van een halve pagina. De rubriek In Brief telt vijf kortjes in een volle kolom.

De C-factor geeft op een 10-punts schaal de frequentie, omvang en plaats aan van de berichtgeving over alles wat met het coronavirus te maken heeft. De factor is omgekeerd evenredig met het genoegen dat ik beleef bij het bewerken van die berichten voor Nieuws uit Thailand.

Aan illustratiemateriaal bevatten de pagina’s vijf foto’s en een postzegelfoto; helaas geen infographic die me altijd werk bespaart. De twee grootste meten vier kolommen. Bovenaan de voorpagina één van 21,5 bij 13 cm met klanten op de versmarkt van Bang Kapi die drie dagen gesloten is geweest omdat enkele verkopers besmet waren gebleken.

En bovenaan de drie een vierkolommer met wachtende mensen voor het Chalerm Phrakiat sportterrein in Min Buri, waar dagelijks zeshonderd personen een swab test (wattenstaafje test) krijgen middels een uitstrijkje uit hun neus.

BP topman Suthikiati heeft vertrouwen in de toekomst

20 mei – De beste dagen liggen in het verschiet, zegt BP-voorzitter Suthikiati Chirathivat optimistisch in een paginalange kolom op de voorpagina gewijd aan de plannen van de krant, die zegt hij ‘zowel in het binnenland als in de wereld wordt gerespecteerd. Het is The Newspaper You Can Trust’  [wat het motto van de krant is].

Suthikiati zegt dat digital disruption en de zwakke economie vanwege de pandemie een ‘aanzienlijke’ invloed hebben gehad op de bedrijfsresultaten. Maar exclusief non-cash en buitengewone posten leidden de prestaties van twee dochterondernemingen in de eerste vier maanden van het jaar tot winst.

Dat zijn Post International Media, de uitgever van Elle Thailand en Forbes Thailand, en de Mushroom Group, een televisie- en multimediaproductiehuis. Beide bedrijven zijn teruggekeerd naar operationele winstgevendheid door digitale transformatie te omarmen, een doel dat wordt gedeeld door de hele Post Group.

Verder komen in het bericht de hoofdredacteuren van Bangkok Post en Post Today, de thaistalige versie van BP, aan het woord, maar ik spring direct over naar het slot van het bericht waarin Suthikiati zegt: ‘Ik heb er alle vertrouwen in dat de Bangkok Post zal herstellen en weer zal worden verhandeld op de effectenbeurs van Thailand.’

De handel voor POST is momenteel geschorst op de effectenbeurs van Thailand. Ik ben geen economisch wonder, maar ik vermoed dat het bedrijf zo’n beetje op de rand van de afgrond balanceert. The Nation, de andere Engelstalige krant, heeft de strijd met een papieren versie al lang geleden opgegeven en verschijnt alleen nog in digitale vorm.

Het bericht meldt dat BP zijn lezerspubliek uitbreidt, dat momenteel zeven miljoen in Thailand en de rest van de wereld [?] bedraagt. Ik ben benieuwd hoe lang BP het volhoudt.

Toegift: Mijn Facebookcolumn

20 mei – Ik sluit Nieuws uit Thailand af met niet-nieuws uit Thailand maar met mijn Facebook column van vandaag. Er is weinig in de krant dat de moeite waard is er nog een bericht aan te wijden of op te nemen in de rubriek Kort Nieuws. Het meeste bent u al te weten gekomen in Nieuws in fotobijschriften en Nieuws van de website.

Voor de lezers die mijn Facebook account niet lezen of niet kunnen lezen want dat kunnen alleen mijn ‘Facebook vrienden’, hierbij de tekst plus illustratie.

Typografische vormgeving is mijn ding, om een modieuze term te gebruiken. Op de kweekschool maakte ik er een scriptie over. Ik begon bij de posters van Toulouse Lautrec (Aristide Bruant dans sons cabaret), vervolgde met de chocoladeletters van de Jugendstil, de hoofdletterloze typografie van het Bauhaus en De Stijl om te eindigen bij de iconische museumcatalogi van Sandberg en de Hot Printing van Hendrik Nicolaas Werkman. Elk jaar kocht ik het kerstnummer van het Drukkersweekblad, dat ontworpen was door telkens een andere beroemde vormgever. Hun lay-outs paste ik zelf toe in de jaarverslagen van mijn zeeverkennersgroep. Helaas biedt WordPress waarmee ik Nieuws uit Thailand maak, weinig mogelijkheden mijn hobby te botvieren.


 

Nieuws in infographics

Klik hier voor het bijbehorende artikel: Rise of the robots

Nieuws in fotobijschriften

Workers arrange coffins at Wat Rat Prakhong Tham in Bang Yai district of Nonthaburi on Monday. The temple had asked for donations of coffins for local Covid-19 fatalities.

Packages of methamphetamine pills seized in drug suppression operations, on display at the Provincial Police Region 3 headquarters in Nakhon Ratchasima.

Four suspects in Nakhon Ratchasima were arrested and 132,505 methamphetamine pills and 32 grammes of crystal meth seized in two recent drug cases. Under questioning, the suspects allegedly told police the drug network in Nakhon Ratchasima was directed by traders in Bangkok.

A man who jumped into the Chao Phraya River in Phra Pradaeng district of Samut Prakan on Tuesday morning has been rescued. The 34-year-old, whose name was not revealed, was found floating near the stairs to the back of Kampan riverside restaurant.

Police were alerted by an employee at the restaurant. Rescue workers rushed to the scene to help retrieve him from the river. The unconscious man, wearing a yellow T-shirt and brown trousers, was given first aid before being rushed to Bang Chak Hospital.

A car with Bangkok licence plates was found parked in the middle of Bhumibol Bridge 2. Police examined closed circuit television cameras and found the car had come from Pu Chao Saming Phrai Road to the bridge on Suksawat Road. The driver then stopped in the middle of the bridge, got out of it and jumped into the river.

Police have arrested a 42-year-old building contractor who allegedly exchanged fake US dollar notes worth 1.2 million baht at a currency kiosk in Bangkok two years ago. The staff accepted the notes as they appeared real. A closer examination of the banknotes later found them to be forged.

Thanat Amatawimut was arrested at a bank parking lot in Chan Kasem sub-district of Chatuchak district of Bangkok on Monday. He was wanted on an arrest warrant the Criminal Court issued last October.

• An Australian man was arrested in Nakhon Si Thammarat on Monday night. Samuel James Norton Cook, 47, was detained after the Bangkok-registered Toyota sedan he was driving was stopped at the entry to Pratulod community in tambon Nai Muang, Muang district, on Monday night. A search of the vehicle found a passport with an entry visa that expired more than a year ago, and a fake driver’s licence.

Security agencies had been keeping a close watch on Mr Cook, who was suspected of involvement in the drug trade and entertainment businesses in Phuket. Mr Cook was also alleged to have procured Thai women for foreigners linked to a transnational criminal gang in Phuket.

About three months ago, Mr Cook rented a car from a shop in Phuket which also provided him with a fake driver’s licence. Over the past three months he had stayed at four different hotels and resorts. He mostly stayed in his room during the day and drove out in the car at night.

Koh Samet was reopened to visitors on Tuesday after community testing found no new Covid-19 infections on the island. The Tourism Authority of Thailand’s Rayong office posted the announcement on its Facebook page.

Visitors were asked to strictly abide by the Covid-19 DMHTTA rules (distancing, mask wearing, handwashing, temperature testing, Covid testing and mobile app).

Sarinthip Thipmongkolsap, chairwoman of the Koh Samet tourism association, assured tourists they would be safe, with strong health safety measures being enforced.

Fifteen passengers were injured, two seriously, when their tour bus overturned at a curve on the Mittraphap highway in Non Sung district of Nakhon Ratchasima early on Tuesday. A rescue unit from Non Sung Hospital and police were rushed to the scene. They reported finding the bus, operated by 407 Pattana Company, lying on its side in the median ditch.

The bus was carrying 35 passengers and was heading to Rayong from Nong Khai. The bus failed to negotiate a bend, crashed into a lamppost and overturned. The wounded passengers were admitted Non Sung Hospital.

People living near the construction workers’ camp of Italian-Thai Development Plc in Laksi district, Bangkok, line up for Covid-19 tests on Tuesday. The camp is one of 21 active clusters in 16 districts of Bangkok.

People in 16 districts of Bangkok where Covid-19 clusters are active have been warned to be extra careful, to avoid infection. 21 Covid-19 clusters were active in 16 districts and health workers had yet to control the outbreak. People in these areas should strictly follow disease control measures, says Taweesilp Visanuyothin, spokesman for the Centre for Covid-19 Situation Administration.

Five biggest clusters of Covid-19 cases in the capital were a construction camp in Laksi district, Khlong Thom Centre, Huai Khwang market, Din Daeng flats and the gem market in Bang Rak district. New Covid-19 cases were increasing at the construction camp in Laksi district, at Klong Thom Centre and Huai Khwang market.

Testing at the Laksi workers’ camp found 885 new cases on Monday. On Tuesday, 1,667 more workers were tested there, of which 1,107, or 66%, tested positive and 586 others were deemed at-risk people. However, new cases at Din Daeng flats and the gem market in Bang Rak district had begun to stabilise.

An image captured from hacked CCTV footage posted on Youtube shows an overcrowded cell in Lang Suan prison in Chumphon province, Dec 23, 2019.

The government, already trying to manage Thailand’s worst coronavirus outbreak since the start of the pandemic, is considering cutting its prison population by as much as 16% to counter the rapid spread of infections among inmates and workers in overcrowded facilities.

“If we can’t get enough vaccines or if we can’t contain the spread quickly, we’ll have to think about reducing the number of inmates in the system through early release,” according Justice Minister Somsak Thepsuthin. “They’re already incarcerated. They shouldn’t have to suffer more than that.”

However, Mr Somsak said that the ministry’s current priority is to administer vaccines to inmates and correctional officers to cut infections. In the longer term, Thailand’s drug laws will be changed to allow shorter jail sentences for minor offenses and to focus more on rehabilitation, which will reduce overcrowding and reduce costs, he said.

City Hall has delayed the opening of the new school term to June 14 as the Covid-19 situation is still worrisome. City Hall earlier put off the opening of the school term to June 1. Pending the opening of the new school term, the BMA will accelerate inoculations among teachers and educational personnel,


 

Nieuws van de website 18-19 mei

• Het Centre for Covid-19 Situation Administration heeft woensdag 35 nieuwe doden bekend gemaakt, een nieuw record en één meer dan het vorige record van 34 op 12 mei. Het aantal nieuwe besmettingen bedroeg 2.473 (inclusief 23 uit het buitenland en 680 in gevangenissen). Het totaal aantal besmettingen sinds het begin van de pandemie vorig jaar bedraagt nu 113.555 en het aantal doden 649.
Bangkok telde de meeste doden: 16, gevolgd door 2 elk in Chiang Rai, Songkhla en Samut Prakan, en 1 elk in Ubon Ratchathani, Sa Kaeo, Si Sa Ket, Rayong, Chon Buri, Pathum Thani, Chaiyaphum, Lop Buri, Nakhon Pathom, Samut Sakhon, Chumphon, Saraburi en Surat Thani.
Zeventien waren mannen en achttien vrouwen in de leeftijd van twee maanden (!) tot 93 jaar. De meesten hadden een hoge bloeddruk (17) en leden aan diabetes (14). Andere chronische aandoeningen waren nierziekte, hoog cholesterol, eerdere beroerte, hartziekte en obesitas.
Twintig waren besmet door besmette familieleden, zeven door collega’s, buren en in ziekenhuizen. Drie werkten in een risicogebied, twee hadden een risicogebied bezocht en twee waren naar een party geweest. Hoe de baby besmet is geraakt, is niet bekend gemaakt.
Van de 1.770 binnenlandse besmettingen zijn 1.423 vastgesteld in ziekenhuizen en 347 door actief testen in woonwijken. Bangkok telde de meeste besmettingen: 873, gevolgd door 155 in Nonthaburi, 121 in Samut Prakan, 117 in Pathum Thani, 63 in Samut Sakhon, 43 in Phetchaburi, 33 in Chon Buri, 30 in Nakhon Si Thammarat, 29 in Songkhla en 28 in Ayutthaya. De nieuwe besmettingen in Greater Bangkok vormen 76 procent van alle nieuwe besmettingen in het hele land.
De in het buitenland besmette personen kwamen uit India (13, inclusief een Poolse technicus die over zee in Songkhla aankwam), Cambodja (5, inclusief 2 Thais die illegaal de grens hadden overgestoken), Maleisië (4) en de Verenigde Arabische Emiraten.
Dinsdag werden 42.988 patiënten nog behandeld in een ziekenhuis, van wie 1.150 ernstig ziek zijn en 384 beademd worden. Het aantal besmette gevangenen bedraagt 11.428. 23 provincies kregen de afgelopen 24 uur geen bezoek van miss Rona.
Sinds de derde golf begin vorige maand uitbrak zijn 84.692 infecties vastgesteld. Van hen zijn 42.492 personen hersteld, inclusief 2.718 die maandag uit een ziekenhuis zijn ontslagen.

Update woensdag: 3.394 nieuwe besmettingen en 29 nieuwe doden. Ze brachten het totaal aantal besmettingen op 116.949 en doden op 678. De afgelopen 24 uur zijn 1.896 besmettingen vastgesteld in het binnenland en 1.498 in gevangenissen. Dinsdag zijn 4.450 herstelde patiënten uit een ziekenhuis ontslagen.

• Het Corrections Department heeft dinsdag 1.408 nieuwe besmettingen in zeven gevangenissen bekend gemaakt. Ze brachten het totaal aantal besmette gedetineerden in dertien gevangenissen op 11.670. Ook zijn 35 personeelsleden van het departement besmet, zij worden behandeld.

• Zakenman Prasit Jeawkok, die ervan wordt beschuldigd de leider te zijn van een frauduleuze investeringsbende met meer dan 1 miljard baht aan schade, is borgtocht geweigerd en naar de Bangkok Remand Prison gestuurd. Prasit gaf zichzelf maandag zelf aan bij de politie.
De laatste verdachte die in de vermeende zwendel werd gezocht en nog voortvluchtig was, Kittisak Yenyanond, is dinsdag in een hotel in Lat Yao (Chatuchak) aangehouden. Het harde optreden tegen de bedrijven van Prasit heeft geleid tot speculatie of de politie serieuze maatregelen tegen hen zou nemen, aangezien hij een zelfbenoemde royalist is met uitgebreide connecties in vele kringen.

Overpeinzing

19 mei, 5:30 uur – World Voyage, een van de weinige programma’s op Mono29 zonder moord en doodslag, toonde beelden van de International Art of Dolls Exhibition in Moskou. Googlen leverde de volgende beschrijving op van de tentoonstelling, die in februari werd gehouden.

‘Dit is een belangrijk en langverwacht evenement dat consequent kunstenaars en liefhebbers van poppen en speelgoed van over de hele wereld samenbrengt. Het is altijd een majestueus sprookje voor bezoekers van elke leeftijd. Er zijn veel industriële poppen uit de Sovjetperiode, mechanische poppen, antieke poppen uit privécollecties, enzovoort.’

Het leek me aardig om dat nu eens te melden te midden van alle sombere berichten over Covid-19. De omschrijving ‘majestueus sprookje’ is niet overdreven. Dat bewijst bijgaande foto.

Google Translate slaat de plank mis

19 mei – Alhoewel Google Translate vaak betere vertalingen levert dan ik ooit heb gedacht, weet het programma vandaag geen raad met de openingskop B700bn loan gets govt nod, want maakt er B700bn-lening krijgt regeringsknik van en het tweede bericht op de voorpagina dat kopt Prayut puts brakes on walk-in jabs wordt Prayut remt de inloopstoten af.

Het derde bericht Prison infections keep rising krijgt wel een goede vertaling met Gevangenisinfecties blijven stijgen, maar het vierde bericht 2 Thai workers killed in Israel is weer fout met 2 Thaise arbeiders vermoord in Israël. Ze zijn niet vermoord, ze zijn om het leven gekomen bij een Palestijnse raketaanval op een boerderij net over de Gaza grens.

BP in vogelvlucht: C-factor 6,25

19 mei – Bangkok Post telt vandaag zestien nieuwsberichten en –verhalen op de drie binnenland pagina’s van het eerste katern. Netto zijn het 2,8 pagina’s door één advertentie, dus dat valt weer mee. De rubriek In Brief ontbreekt deze maal.

Tien berichten gaan direct of indirect over Covid-19 wat een C-score van 6,25 oplevert. Ik doe er niets bij want het openingsverhaal en de opening van pagina 2 bevatten goed nieuws: De regering gaat 700 miljard lenen om de economie op te peppen en Koh Samet is sinds gisteren weer toegankelijk voor toeristen, nadat geen enkele nieuwe besmetting was gevonden.

De C-factor geeft op een 10-punts schaal de frequentie, omvang en plaats aan van de berichtgeving over alles wat met het coronavirus te maken heeft. De factor is omgekeerd evenredig met het genoegen dat ik beleef bij het bewerken van die berichten voor Nieuws uit Thailand.

Aan illustratiemateriaal bevatten de pagina’s zeven foto’s plus de infographic Rate of recovery Virus hotspots. De grootste foto, over vijf kolommen geplaatst, kent u al: de bouwvakkers plus omwonenden die in het district Laksi in een lange rij staan om getest te worden.

Twee foto’s meten vier kolommen. Bovenaan pagina 2 een foto waarop een monnik in het Priest Hospital (Bangkok) een injectie krijgt. Monniken, ouderen en mensen met chronische ziektes worden thans als eersten gevaccineerd.

De andere foto toont een stapel oranje vuilniszakken op een bouwplaats bij het regeringscomplex aan de Chaeng Watthana Road. Een man in maanpak heeft het er maar druk mee.

Ik noem ook een driekoloms foto in het hart van pagina 3 met de Tha Hae floodgate in aanbouw. De stuw in de Yom rivier moet water tegenhouden voor boerenland in het district Sam Ngam (Phichit). De foto, die van grote hoogte is genomen (bird’s eye view), kan ik helaas niet laten zien want staat in een fotobericht, maar misschien duikt hij nog ergens op.

Kabinet keurt lening van 700 miljard baht goed

19 mei – Als een particulier geld leent, wordt hij erop gewezen dat geld lenen geld kost. Maar voor de overheid is dat blijkbaar geen beletsel om leningen af te sluiten. Dinsdag heeft het kabinet een uitvoeringsbesluit goedgekeurd om 700 miljard baht te lenen [zo’n besluit behoeft niet de goedkeuring van het parlement].

Met het geld wil de regering de kwakkelende economie herstellen en programma’s financieren om mensen en ondernemers te helpen die getroffen zijn door de derde golf van de pandemie, een golf die volgens een bron ernstiger is dan de twee voorgaande golven.

Van de lening wordt 30 miljard baht besteed aan de aanschaf van medische voorzieningen, vaccins, research en de renovatie van ziekenhuizen, nog steeds volgens dezelfde bron.

De lening breng de staatsschuld op 9,38 biljoen baht oftewel 58,6 procent van het GDP (bruto binnenlands product), wat in de buurt komt van het plafond van 60 procent dat gehanteerd wordt als duurzame financiële veiligheid.

Tot zover mijn bespreking van de opening. Wilt u meer weten, klik op: B700bn loan gets govt nod.

Column: taxi of metro?

19 mei – Voor degenen die mijn Facebook niet volgen waarop ik dagelijks een column plaats, neem ik de colum van vandaag over die de ‘gewetensvraag’ bevat wat beter is: een taxi nemen of met de metro reizen? De infographic die ik op de website tegenkwam, kan ik u dan gelijk laten zien.

Thailand, 19 mei – Wat is veiliger: Een taxi nemen of met de metro reizen? Ik heb tot nu toe tweemaal gelezen over besmette taxichauffeurs, maar over besmettingen in het openbaar vervoer nooit.

Een taxi is zonder meer comfortabeler en vervoert me van deur tot deur. Als ik de metro neem, moet ik eerst naar het metrostation en aangekomen op de plaats van bestemming weer een tuktuk nemen.

Een taxi verleidt me daarentegen wel het mondkapje te laten zakken en dat levert weer een risico op.

Ik laat het meestal van het toeval afhangen. Wie het eerst komt, het eerst maalt. Qua kosten maken beide niet eens veel verschil.

Prayut vreest chaos bij inloop vaccinaties

19 mei – Premier Prayut gooit weer eens roet in het eten, maar misschien is het deze maal een verstandige interventie. Hij heeft aan de rem getrokken bij het plan om inloopvaccinaties te verstrekken, dus vaccinaties zonder dat daarvoor tevoren aan afspraak moet worden gemaakt.

De premier wil voorkomen dat mensen massaal naar de inentingsplaatsen komen en van streek raken als ze er niet in slagen een prik te krijgen, aldus een overheidsbron. Tijdens de kabinetsvergadering van dinsdag, die via een videoconferentie werd gehouden, zei hij het niet eens te zijn met de vaccinatie walk-ins omdat mensen massaal zouden opduiken en chaos zouden veroorzaken op de geselecteerde locaties, met name in Bangkok, dat een grote bevolking heeft. De premier wil een nieuw vaccinatie format, zoals registratie ter plaatse, aldus de bron.

‘De premier wil dat alle betrokkenen stoppen met praten over vaccinatie walk-ins totdat er duidelijke maatregelen zijn genomen. Mensen zullen boos zijn en klagen als ze binnenlopen maar geen prikken kunnen krijgen. Als er voldoende vaccins beschikbaar zijn, zullen de autoriteiten ze beheren. Inloopvaccinaties zijn een gevoelige kwestie en moeten zorgvuldig worden behandeld’, zegt de bron.

Kort Nieuws woensdag 19 mei

– Het is nu 11:11 uur, nee ik verzin het niet, dus een mooi tijdstip om een punt te zetten achter Nieuws uit Thailand en mij te gaan verpozen. Wat ik niet heb genoemd, kunt u vinden op de website, maar als u liever wil achterover leunen mag het ook. Nieuws is tenslotte een eendagsvliegje.


 

Nieuws in infographics

Klik hier voor het bijbehorende artikel: Thai economy shrinks by 2.6% in Q1

Klik hier voor het bijbehorende bericht: Stocks struggling amid three downward pressures

Nieuws in fotobijschriften

The Corner Sport shop providing football betting in Hat Yai district of Songkhla was raided by local officials on Sunday night. Five people were arrested: Jay-ar Thipwasri, 24, who admitted operating the shop, three employees and a client.

Gambling equipment seized as evidence included eight desktop computers, two large photocopying machines, one notebook computer, four large television sets, nine paper slip printers, a bar code scanner, two calculators and 15,000 baht cash.

The raid was prompted by informants’ reports the shop was illegally taking bets on international football matches, with daily turnover around 200,000 baht, police said.

People are seen at an empty beach in Phuket, March 31, 2021.

Thailand’s economy shrank in the first quarter as coronavirus outbreaks hurt consumption and tourism, but the fall was less than expected helped by stronger non-agricultural output and exports.

The economy contracted 2.6% in the March quarter from a year earlier, data from the National Economic and Social Development Council showed on Monday, versus a forecast 3.3% drop in a Reuters poll.

The planning agency downgraded its economic growth outlook for a second time this year to 1.5%-2.5% from 2.5%-3.5% seen three months ago due to the latest wave of infections, the country’s biggest so far.

Increased exports, a key growth driver, have lent some support, however. The NESDC now expects exports to rise 10.3% this year, rather than increase 5.8%.

But it forecasts just half a million foreign tourists this year, down from an earlier forecast of 3.2 million arrivals. That compared with nearly 40 million foreign visitors in 2019.

A doctor and ICU nurses wearing personal protection equipment (PPE) treat a patient suffering from the coronavirus disease (Covid-19) in the Intensive Care Unit (ICU) at the King Chulalongkorn Memorial Hospital in Bangkok, May 11, 2021.

Staff in the intensive care unit of Bangkok’s King Chulalongkorn Memorial Hospital are fearful of what may be to come.

Thailand had managed to contain Covid-19 cases for much of the pandemic, but a third wave that began in April and includes more contagious variants has proven harder to control, putting a strain on medical facilities.

Lees verder: Frontline staff at Bangkok hospital brace for new Covid cases

Suthee Homhual (left) during the crime reenactment on Monday.

A man has been arrested and charged with shooting dead his elderly father during a quarrel at the family home in Thung Song district of Nakhon Si Thammarat. Suthee Homhual, 30, was arrested on Monday morning at his parent’s home.

On Sunday afternoon Tawatchai, 70, and his son Suthee had a heated argument. Mr Suthee became extremely angry. He ran to a hut behind the house and returned with a shotgun. Tawatchai fled towards an adjacent house. Mr Suthee ran after him and fired a shot, hitting him in the thigh.

The wound bled copiously. Tawatchai was rushed to Thung Song Hospital, where he was pronounced dead from loss of blood. After the shooting, Mr Suthee went back to the hut and stayed in there until police arrived and arrested him.

• A round object believed to be debris from the launch of a satellite or space shuttle has been salvaged from the seabed near an island off the coast of Phuket.
The object was found by local fishermen earlier this month. It was a round aluminium-like hollow object, about 45 centimetres in diameter. It was on the seabed about 6 metres below the surface, 20 metres offshore.

The Naval Ordnance Department decided it was probably part of a fuel tank from a rocket used to launch a satellite or a space shuttle. An internet search revealed similar objects had been found at many places on the Earth’s surface.

The major suspect of a high-profile scam with damage estimated at more than 1 billion baht has been detained after turning himself in. Five other people have also been charged.

Prasit Jaewkok is the chairman of the Kuen Khun Pandin project, a charity project, and owns several businesses. Police acted on complaints of people who reported they had been cheated after investing in his companies, which offered high returns.

Prasit claims that he was in fact a victim. “I was a victim too since the fraud had been committed by some employees. I myself lost several millions of baht. The other reason was the Covid-19 outbreak. No bank can survive if everyone withdraws money,” he said, referring to some of his businesses.

They include tour packages, some of which did not materialise, and savings cooperative-like investments which offer lucrative returns.

Covid-19 tests continue in Din Daeng district of Bangkok on Monday.

A project has been proposed to achieve mass vaccination in Hua Hin ahead of Prachuap Khiri Khan’s non-quarantine reopening to foreign tourists in October.

A National Tourism Policy Committee meeting decided that major tourism provinces such as Prachuap Khiri Khan, Phetchaburi, Buri Ram and Bangkok should pilot tourism reopening plans from Oct 1 to overseas visitors who hold valid Covid-19 vaccination papers, said Krod Rojanastien, a Board of Trade of Thailand (BTT) executive and president of the Thai Spa Association.

He said those with vaccination papers should be able to forgo mandatory quarantine. The reopening of tourism would lend a tremendous boost to local businesses which have been decimated by the Covid-19 pandemic for more than a year.


 

Nieuws van de website 17-18 mei

• Het Centre for Covid-19 Situation Administration heeft maandag 9.635 nieuwe besmettingen bekend gemaakt waaronder 6.853 de afgelopen vijf dagen in twaalf gevangenissen (71 procent) en negen uit het buitenland. Ze brachten het totaal aantal besmettingen sinds het uitbreken van de pandemie vorig jaar op 111.082. Het virus eiste 25 levens waardoor het totaal aantal doden is toegenomen naar 614.
De Chiang Mai Central Prison telde de meeste besmettingen: 3.929, gevolgd door Bangkok Remand Prison (1.960), Central Women’s Correctional Institution (1.039), Khlong Prem Central Prison (1.016)
en Thon Buri Remand Prison (1.725). Buiten gevangenissen telde Bangkok de meeste nieuwe besmettingen: 1.843, gevolgd door Samut Prakan (155) en Pathum Thani (146).
De voortgaande toename van besmettingen in Bangkok met 28 clusters in 19 districten baart de meeste zorg. Pogingen om het virus in de hoofdstad de pas af te snijden concentreren zich op een kamp voor bouwvakkers in het district Laksi.
Het bestaat uit negentien geïmproviseerde logementen, elk van twee verdiepingen, met bouwvakkers die aan een project van Italian Thai Development Plc bij het Chulabhorn ziekenhuis werken. Het gebied is zondag voor veertien dagen geïsoleerd.
De autoriteiten zijn op zoek naar arbeiders die door elf onderaannemers zijn gehuurd. Gevreesd wordt dat zij het virus naar andere plaatsen verspreiden.
Qua dodental telde Bangkok de meeste nieuwe doden: 18. De zeven overigen kwamen uit Suphan Buri, Sukhothai, Samut Sakhon, Samut Prakan, Nonthaburi, Nakhon Sawan and Chai Nat.
De in het buitenland besmette personen kwamen uit Maleisië (4), Cambodja (2) en Pakistan, Ierland en Israël.

Update dinsdag: 35 nieuwe doden, een absoluut record en één meer dan het vorige record van 34 op 12 mei. Het aantal nieuwe besmettingen bedroeg 2.473 (inclusief 23 uit het buitenland en 680 in gevangenissen). Het totaal aantal besmettingen sinds het begin van de pandemie vorig jaar bedraagt nu 113.555 en het aantal doden 649.

• Vijf migranten uit Myanmar zijn zondag betrapt met Thaise nationale identiteitskaarten terwijl ze in busjes reisden tussen de grenspost Phra Chedi Sam Ong (Three Pagodas) en de districtsstad Kanchanaburi in Sangkhlaburi. Vier werden gearresteerd toen een busje werd aangehouden voor controle bij een veiligheidscontrolepost op Highway 323, bemand door soldaten van de Lat Ya Task Force.
De soldaten controleerden de identiteitsbewijzen van de zes passagiers en ontdekten dat twee mannen van 35 en 42 jaar en twee vrouwen van 28 en 29 jaar in werkelijkheid Myanmarese staatsburgers waren die Thaise identiteitskaarten lieten zien. Hun gezichten kwamen niet overeen met de afbeeldingen op de kaarten. Ze zeiden dat ze elk 20.000 baht hadden betaald aan een reismakelaar.
Ongeveer 2 uur later werd een andere man uit Myanmar, 37, gearresteerd bij hetzelfde controlepunt. Hij had ook een Thaise identiteitskaart.

• Het Thaise banksysteem blijft veerkrachtig met hoge kapitaalbuffers en liquiditeit om de economische onzekerheid op te vangen, zei de Bank of Thailand (BoT) maandag.
In het eerste kwartaal stegen de totale leningen met 3,8 procent ten opzichte van een jaar eerder, trager dan een stijging van 5,1 procent in het voorgaande kwartaal, aangezien de groei van grote bedrijfsleningen afnam na een versnelling in het gebruik van leningen vorig jaar.
Bedrijfsleningen groeiden in het eerste kwartaal met 3 procent ten opzichte van een jaar eerder, terwijl consumentenleningen in een sneller tempo van 5,3 procent toenamen.
De kwaliteit van de leningen bleef stabiel, geholpen door kredietondersteuning en herziene regels voor de classificatie van leningen, aldus de BoT.
De niet-renderende leningen (NPL’s) waren weinig veranderd: 3,1 procent van de totale kredietverlening eind maart, vergeleken met 3,12 procent eind december.

• Het ministerie van Volksgezondheid in Maleisië overweegt een totale lockdown van Selangor, de meest geïndustrialiseerde deelstaat van het land, als de huidige coronavirus beperkingen niet in staat zijn om een piek in nieuwe gevallen te beteugelen.
Twee weken geleden verbood de regering sociale activiteiten en reizen tussen districten en deelstaten, als onderdeel van een Movement Control Order (MCO) die werd opgelegd vóór de feestdagen van Eid al-Fitr, omdat het worstelt met een toename van Covid-19-infecties die volgens experts mogelijk gepaard gaan met zeer besmettelijke varianten.
Bedrijfsactiviteiten kunnen nog steeds doorgaan, maar de regering moet die in de deelstaat Selangor mogelijk stilleggen als de situatie verslechtert, zei minister van Volksgezondheid Adham Baba maandag.
Selangor levert een belangrijke bijdrage aan het bruto binnenlands product en de werkgelegenheid als scheepvaartknooppunt en industrieel kapitaal van het land. In de deelstaat zijn ook ‘s werelds beste fabrikanten van rubberen handschoenen gevestigd, zoals Top Glove.

Overpeinzing: Ik heb ’r geen zin in

18 mei – Ik werd vanochtend om half acht na het zoveelste hazeslaapje van de nacht wakker met de gedachte: Ik heb er geen zin (meer) in. De krant was nog niet bezorgd maar zou zeker weer bol staan van virusnieuws.

Maar ik wil het niet meer lezen, ik wil het niet meer doorgeven. Het is elke dag meer van hetzelfde. Het verveelt me, het is slecht voor mijn humeur. Mijn voormalige kapper, pardon hairstylist zoals hij zich noemde, zou gezegd hebben: Dick, je hebt een dipje.

Nee, ik heb geen dipje. Ik wil normaal kunnen leven, niet nieuw-normaal wat een gotspe is. Ik wil geen mondkapje dragen, ik wil normaal kunnen rondlopen zonder voortdurend te moeten denken: afstand houden, anderen kunnen je dodelijk besmetten.

Toen de krant eindelijk kwam, bijna een uur te laat, werd mijn bange vermoeden bevestigd. De krant opende onder de dramatische kop Clusters surge across capital, ondersteund door een infographic met alle besmettingshaarden.

De drie foto’s van de Miss Universe 2021 verkiezing in Florida die een kwart van de pagina beslaan, vormden geen oppepper. De miss uit Myanmar, die in de categorie nationale dracht won, gebruikte de internationale vleeskeuring door een bord omhoog te houden met de tekst Pray for Myanmar. Ze zei dat de mensen er sterven en veroordeelde de militaire coup.

BP in vogelvlucht: C-factor 7,3

18 mei – Bangkok Post telt vandaag twaalf nieuwsberichten en –verhalen op de drie binnenlandpagina’s van het eerste katern. Het eerste wat mij opvalt zijn enkele foto’s met een formaat dat ik zelden in de krant tegenkom.

Op de voorpagina zijn dat drie foto’s: één 28 cm lang over twee kolommen met Miss Mexico Andrea Meza die haar handen voor haar mond slaat terwijl een tiara op haar hoofd wordt geplaatst en twee foto’s 14 cm lang op één kolom met twee andere Missen.

De meest opvallende foto die op de 2 staat, heeft een lengte van 25,5 cm op omgerekend 2,5 kolom, want die pagina heeft een afwijkende kolomindeling: geen zes kolommen maar vijf kolommen. De foto toont de cramped (krappe) accommodatie van twee verdiepingen in Laksi, waar in totaal 1.667 arbeiders wonen. Ze zitten zo dicht op elkaar dat het niemand zal verbazen dat 680 besmet zijn gebleken. Bovendien zijn 120 arbeiders ernstig ziek. Bij de behuizing is een post ingericht waar voedsel en water worden verstrekt.

De binnenlandpagina’s bevatten alles bij elkaar tien foto’s en een 1-koloms foto. De twee grootste meten vier kolommen. Op de 2 een foto van een food court in Nawamin (Bangkok) met tafels voor vier personen waaraan slechts één eter zit. Restaurants in de hoofdstad en buurprovincies mogen weer open gaan, maar op 25 procent van hun capaciteit en tot 21 uur. Afhalen mag tot 23 uur.

De tweede 4-kolommer staat pontificaal bovenaan pagina 3. Die toont een stapel lijkkisten in Wat Ratprakongtham in het district Bang Yai (Nonthaburi) die gekocht zijn met donaties voor Covid-19 slachtoffers. De tempel had opgeroepen geld te doneren, maar dat is niet meer nodig want er zijn voldoende kisten. Mooi bewerkt, geen kale kisten.

Van de twaalf berichten gaan zeven direct of indirect over het coronavirus, wat een C-factor van 5,8 zou opleveren, maar ik doe er 1 punt bij vanwege de opening plus infographic die een fors deel van de voorpagina beslaat en een half puntje omdat ook de 2 opent met virus nieuws. Opgeteld dus 7,3.

De C-factor geeft op een 10-punts schaal de frequentie, omvang en plaats aan van de berichtgeving over alles wat met het coronavirus te maken heeft. De factor is omgekeerd evenredig met het genoegen dat ik beleef bij het bewerken van die berichten voor Nieuws uit Thailand.

Clusters overspoelen de hoofdstad

18 mei – Het openingsverhaal in BP van vandaag meldt optimistisch dat de komenden twee maanden vijf miljoen bewoners van de hoofdstad worden gevaccineerd. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid zich voorgenomen naar aanleiding van de voortgaande toename van infecties in Bangkok. Gisteren telde de hoofdstad 1.843 besmettingen uit het recordaantal van 9.635 in het hele land (waarvan 6.853 in gevangenissen).

Opas Karnkawinpong, directeur-generaal van het Department of Disease Control (DDC), zegt dat de DDC voldoende vaccins aan de gemeente zal verstrekken zodat 70 procent van de hoofdstedelingen binnen twee maanden gevaccineerd kan worden. Zodra volgende maand AstraZeneca vaccins arriveren, wordt daarmee begonnen. Van die rekensom begrijp ik niets want de hoofdstad telt minimaal 10 miljoen inwoners; 5 miljoen is hooguit 50 procent.

Daar ik het  meeste nieuws al in Nieuws van de website heb gemeld, zeg ik verder niets over het openingsverhaal. U mag het  zelf lezen als u klikt op Clusters surge across capital (door Google Translate vertaald als: clusters stromen door het kapitaal).

Overpeinzing 2: Op naar Sarica en Sunrise Tacos

18 mei – Gisteren was restaurant Sarica aan de Surawong Road, door mij frequent bezocht, nog dicht maar vandaag kan ik er weer terecht. Het water loopt me al in de mond bij de gedachte dat ik over enkele uren aan een bordje roergebakken varkensgehakt met basilicum en witte rijst zit.

Ook Sunrise Tacos, een Mexicaans restaurant aan Silom 4 (foto) zal wel open zijn. Ze mogen opereren op 25 procent van hun capaciteit, maar zoveel klanten heb ik er nooit gezien, dus enige verschil maakt het niet. Hooguit zullen tafeltjes zijn weggehaald. In de Mexicaan is een gerecht speciaal voor mij aangepast.

Maar mijn eerste gang is naar Indulge, het café-restaurant van hotel Sukhumvit Suites aan de Sukhumvit Road. De afgelopen tijd kon ik er niet terecht, wel mocht ik eten in het hotel hoewel ik geen hotelgast ben. Maar vaste klanten hebben altijd een streepje voor.

Waarschijnlijk verwacht u op deze plaats de rubriek Kort Nieuws met het resterende nieuws. Helaas, pindakaas. Ik heb er geen zin in. Dus besluit: Adios.

Pindakaas is een voedingsmiddel gemaakt van zeer fijn gemalen pinda’s. Pindakaas, in de huidige smeerbare vorm, komt oorspronkelijk uit Montreal Canada, waar het in 1884 ontwikkeld werd door Marcellus Edson, ten tijde van een overschot in de productie van pinda’s. Pindakaas was het bijproduct van pindaolie. Aldi verkoopt het onder de merknaam Helaes Pindakaas.

Did you know that “helaas pindakaas” is a Dutch catchphrase which literally translates into “too bad, peanut butter”? It is used to express disappointment and means something like ‘too bad, oh well’. (Bron: https://heavenly-holland.com/helaas-pindakaas/)


 

Nieuws in infographics

The Ying Chai Ying Dai scheme targets 4 million shoppers with high purchasing power, aiming to increase consumer spending during the pandemic. Klik hier voor het bijbehorende artikel: Analysts shrug at new scheme.

Nieuws in fotobijschriften

Empty roads in Bangkok show that many people are working at home rather than commuting to their offices.

Health officials address residents at a temple in Lampang about the importance of Covid-19 vaccination on Thursday.

Lampang is quietly running neck-and-neck with Phuket in the race for herd immunity against Covid-19, allowing the northern province to contemplate a return to business as usual. With the spotlight on the vaccination campaign to restore Phuket as an international tourist destination, this little-visited province southeast of Chiang Mai is also moving forward with its inoculation drive.

Surprisingly, Lampang is second only to Bangkok in the number of people booking Covid-19 vaccinations.

The capital has seen 700,000 people register for vaccines as of Sunday, and the northern province is in second place with 240,000. That number means a third of Lampang’s 740,000 residents have already applied for their jabs. The province is striving for some 500,000, or about 70% of the population, to be inoculated in order to create herd immunity.

“We are determined to see markets, trade and other activities in Lampang back to the levels before the Covid crisis. In theory, we need to create herd immunity [for that to happen],” provincial governor Narongsak Osottnakorn said in an interview with CU Radio on Thursday.

Crime Suppression Division police escort one of two American nationals arrested over the alleged kidnapping of a Taiwanese businessman on Saturday.

Two male Americans and a Thai man have been arrested by Crime Suppression Division (CSD) police over the alleged kidnapping of a Taiwanese businessman for ransom following a business conflict.

The Americans were identified as Jeremy Hughes Manchester, 41, and Louis William Ziskin, 52, and the Thai man as Ekbodin Prasitnarit. The three faced numerous charges, including illegal assembly, attempted murder, extortion and abduction for ransom.

Following a police investigation, arrest warrants were issued for eight persons – seven foreigners and a Thai.

A motorcyclist drives past Bang Sue Railway Central Station in Bangkok, which is to offer walk-in services next month.

A view of the beds set up at Impact Muang Thong Thani. The hospital is expected to help about 5,000 patients. below Beds with blankets and pillows are provided for patients.


 

Nieuws van de website 16-17 mei

• Het Centre for Covid-19 Situation Administration (CCSA) heeft zondag 2.302 nieuwe besmettingen bekend gemaakt (inclusief 23 uit het buitenland) en 24 nieuwe doden. Ze brachten het totaal aantal besmettingen op 101.447 en 589 doden.
Bangkok telde de meeste doden: 8, gevolgd door Chon Buri, Pathum Thani and Kanchanaburi met elk twee doden, en in tien provincies elk één dode: Chiang Mai, Si Sa Ket, Ratchaburi, Samut Prakan, Khon Kaen, Nakhon Sawan, Phichit, Rayong, Nakhon Nayok en Ayutthaya.
De hoofdstad telde ook de meeste nieuwe besmettingen: 1.218, de vijf buurprovincies meldden 616 besmettingen. Bangkok en die provincies tellen de helft van alle nieuwe besmettingen.
CCSA woordvoerder Apisamai Srirangson zegt dat nieuwe clusters besmettingen op bouwplaatsen in Bangkok zorgen baren. Op één bouwplaats in het district Laksi was 86 procent van de 559 arbeiders besmet. De bouwplaats is gesloten, niemand mag erin of eruit. In totaal telt de hoofdstad 393 bouwplaatsen met 60.000 bouwvakkers, zowel Thais als buitenlanders.
Van de in het buitenland besmette personen waren 14 Thais die via de grenspost in Aranyaprathet (Sa Kaeo) waren teruggekeerd uit Cambodja; drie Thais kwamen via de grenspost Sadao (Songkhla) het land in. De anderen waren Thais en andere nationaliteiten uit Zweden, Engeland, Oostenrijk, Duitsland, de Filipijnen en Myanmar, uit elk land één.
De afgelopen 24 uur zijn 2.136 patiënten hersteld, 35.055 patiënten worden nog behandeld.

Update maandag: 25 nieuwe doden en 9.635 nieuwe besmettingen waarvan 6.853 de afgelopen vijf dagen in twaalf gevangenissen (71 procent). Ze brachten het totaal aantal besmettingen op 111.082 en doden op 614. De Chiang Mai Central Prison telde het hoogst aantal besmettingen: 3.929.

• Dusit Poll. Een meerderheid van de 1.553 respondenten in de recente opiniepeiling van de Suan Dusit Rajabhat University meent dat thuiswerken, zoals de regering werknemers in de publieke en particuliere sector adviseert, kan helpen het risico van besmetting te voorkomen. Van de respondenten werkt 42 procent thuis, 34 zowel thuis als op kantoor en 22 procent werkt niet thuis.
Gevraagd naar hun opinie over het thuiswerk beleid zei 74 procent zich veilig te voelen, ze meenden dat het kon helpen de verspreiding van het virus te beperken; 48 procent zei dat het een manier was om met de regering samen te werken en 44 procent zei dat het hen in staat stelde meer tijd te hebben voor zichzelf en hun gezin. (Ik noem de drie meest gegeven antwoorden, meerdere antwoorden waren mogelijk, decimalen weggelaten.)
De vraag naar de gunstige en ongunstige aspecten van thuiswerken leverde de volgende antwoorden op. Gunstig: het helpt de verspreiding verminderen, het bespaart reiskosten, het geeft de regering een helpende hand. Ongunstig: Toegenomen kosten van elektriciteit, water en internet, onvoldoende apparatuur en trage communicatie en reacties.
Gevraagd thuis en op kantoor werken te vergelijken zei 37 procent van beide even veel te houden, 36 procent gaf de voorkeur aan kantoor, 18 procent aan thuis. 70 procent van de respondenten noemde het thuiswerkbeleid een succes.

• Het Noorse offshore support vessel Boa Deep C heeft de opdracht gekregen voor de kust van Koh Nu (Songkhla) voor anker te gaan omdat zes van de 29 bemanningsleden besmet zijn met Covid-19 alhoewel ze niet ernstig ziek zijn.
Het schip was op 1 mei uit India vertrokken en na een stop in Singapore op 11 mei aangekomen in de haven van Songkhla. Daar werden de bemanningsleden getest, waarna het schip vertrok naar Sattahip. Nog dezelfde avond was de uitslag van de testen bekend: twee bemanningsleden uit Oekraïne en Polen en één uit India en Rusland bleken besmet.
Het Thai Maritime Enforcement Command Centre (Thai-MECC) gaf op 12 mei het bevel terug te keren en te ankeren. De bemanning mag het schip niet af, dat nu is ingericht als veldhospitaal. De besmette bemanningsleden worden gescheiden gehouden van de niet besmette.
Het Thai-MECC heeft het kantoor in Songkhla opgedragen in het gebied te patrouilleren om er zeker van te zijn dat geen personen of goederen aan boord van het schip gaan of debarkeren. Wanneer de kapitein wil terugkeren naar het land van herkomst, dient hij toestemming te vragen aan het Thai-MECC.

Overpeinzing

17 mei – De programmeur van Mono29 heeft een merkwaardige [lees: ziekelijke) voorkeur voor geweld. Dat blijkt met name uit de previews, die bestaan uit een snelle opeenvolging van alle geweldscènes uit de aanbevolen films. Het oog krijgt geen seconde rust. Soms zijn de scènes zo kort dat je niet eens kunt zien wat ze tonen.

Het kanaal is een van de weinige dat mij door de nacht sleept tussen mijn hazeslaapjes van één à twee uur. Ik houd niet van de nacht, ik zou die het liefst overslaan. Een etmaal zou uit 24 uur dag moeten bestaan. Ik wil licht zien, geen duisternis. Ik wil ook geen films zien die moorden propageren als oplossing voor onrecht.

Gelukkig biedt Mono29 ook documentaires zoals World Voyage en Lost in China die ik graag mag zien. Het gesproken commentaar kan ik weliswaar niet volgen, maar de beelden spreken doorgaans voor zich, zeker bij de trips van de Hitchens broers in China. Ze komen op plaatsen die in geen enkele reisfolder voorkomen.

BP in vogelvlucht: C-factor 6,8

17 mei – Bangkok Post telt vandaag vier pagina’s binnenland in het eerste katern, maar netto zijn het 2,6 pagina’s door drie advertenties. Een vierde is een twijfelgeval: dat is een advertorial (advertentie in de vorm van redactionele tekst) van een kwart pagina met het verhaal over jongensprostitutie dat vrijdag in de krant stond.

De krant telt twaalf nieuwsberichten en –verhalen plus de rubriek In Brief met vier kortjes in een volle kolom. Pagina 4 met de bekende bijna paginalange advertentie over vier kolommen bevat een interview met de nieuwe Franse ambassadeur (Ambassador seeks ways to deepen ties). Zijn portret staat boven de advertentie met als quote ‘You will be surprised to learn how deeply involved France is in the life of Thais’.

Misschien heeft hij het wel in zijn eigen taal gezegd: ‘Vous serez surpris d’apprendre à quel point la France est profondément impliquée dans la vie des Thaïlandais.’ Ja, ik spreek mijn talen. Ook Duits, maar dat vind ik een rottaal. Dan zou de quote geluid hebben: ‘Sie werden überrascht sein, wie tief Frankreich in das Leben der Thailänder eingebunden ist.’

Hij zal het wel niet in het Thais gezegd hebben, dat zou me verbazen: Khuṇ ca prah̄lād cı thī̀ dị̂ rū̂ ẁā f̄rạ̀ngṣ̄es̄ mī s̄̀wn keī̀ywk̄ĥxng kạb chīwit k̄hxng khn thịy māk pheīyng dı

Vier berichten plus het interview zijn virusvrij – ook de ambassadeur rept met geen woord over de pandemie. De zeven besmette berichten leveren een C-factor van 5,8 op. Doe ik weer een puntje bij omdat het openingsverhaal inclusief een infographic (zie hierboven) en een foto meer dan de helft van de voorpagina beslaat.

De C-factor geeft op een 10-punts schaal de frequentie, omvang en plaats aan van de berichtgeving over alles wat met het coronavirus te maken heeft. De factor is omgekeerd evenredig met het genoegen dat ik beleef bij het bewerken van die berichten voor Nieuws uit Thailand.

Bouwplaats in Laksi met 86,3 pct besmettingen gaat op slot

17 mei – De voorpagina van BP is vandaag op één bericht na geheel gewijd aan de capriolen van miss Rona. De krant opent onder de paginabrede kop City worker camp to lock down, schrijft in een tweede bericht dat de Mor Prom app geen boekingen meer voor een vaccinatie kan accepteren omdat alle plaatsen in juni bezet zijn, en meldt als derde dat in spoorwegstation Bang Sue vanaf volgende maand een vaccinatiecentrum in bedrijf komt, goed voor 10.000 prikken per dag. Een afspraak maken hoeft niet. Van 24 tot 31 mei krijgen motortaxibestuurders, buschaufeurs en trein- en veerdienstpersoneel er al een vaccinatie.

Het niet-virusbericht meldt dat THAI directeur Chansin in een online bijeenkomst van crediteuren en rehabilitatieplanners heeft gezegd dat de regering niet verplicht is borg te staan voor de noodlijdende maatschappij wanneer ze zou proberen weer op eigen voeten te staan.

Het openingsverhaal meldt dat gisteren op een grote bouwplaats van Italian-Thai Development Plc in het district Laksi 482 van de 559 gesteste werkers besmet bleken (86,2 procent). Het districtskantoor en de politie hebben de sluiting bevolen van de bouwplaats. Het is niet bekend hoe dit de voortgang van de spoorprojecten waaraan ze werken [geen details], zal beïnvloeden.

Het CCSA heeft ontdekt dat de bouwplaats overvol is en dat de werkers faciliteiten delen zoals ruimtes om een bad te nemen en te eten, waar de besmettingen moeten hebben plaatsgevonden. Ook reisden ze van de bouwplaats naar andere, zowel in Bangkok als in het land. Sommige werkers in Laksi waren bijvoorbeeld in Ayutthaya geweest.

Het CCSA wil een zogeheten ‘bubble and seal’ benadering toepassen om verplaatsingen van werkers van hun huidige locatie te stoppen tenzij er toestemming voor verleend is. De besmette werkers die diverse Covid-19 symptomen hebben, worden in veldhospitalen geplaatst. Gedurende de lockdown worden voedsel en andere benodigdheden naar het kamp gebracht.

Alle ruimtes in het kamp worden gereinigd en regelmatig gedesinfecteerd. De werkers moeten te allen tijde een mondkapje dragen, behalve wanneer ze eten en slapen. Het aantal werkers dat gelijktijdig gebruik maakt van dezelfde faciliteiten wordt aan banden gelegd. Voertuigen die werkers vervoeren van de werkplaats naar hun verblijfplaats, dienen minder personen per rit te vervoeren en mogen onderweg niet stoppen.

Gemeentesecretaris Silapasuay Rawisaengsun zegt dat het Laksi cluster ernstige zorgen baart. Vier andere infectieclusters die ook zorgelijk zijn, hoewel het aantal dagelijkse besmettingen er minder is, zijn het Din Daeng flat cluster (district Din Daeng), een bouwvakkerskamp cluster in Watthana, het Khlong Thom Centre en Wongwian 22 cluster in Pomprap Sattruphai en het Huai Khwang marktcluster in het district Din Daeng.

Meer weten? Klik op de kop.

Mondkapje eis vervalt voor sprekers

17 mei – Eén zwaluw maakt nog geen zomer, luidt een bekende uitdrukking, dus de versoepeling stelt weinig voor.

De mededeling dat sprekers in het parlement en op vergaderingen geen mondkapje meer hoeven te dragen, stond gisteren in de Royal Gazette, getekend door premier Prayut.

Maar ze mogen het alleen af doen als ze het woord voeren. Als ze uitgesproken zijn, dient het weer terug geplaatst te worden. De vrijstelling geldt ook voor bijeenkomsten van lokale bestuursorganen.

CCSA woordvoerder Apisamai benadrukt echter dat de draagplicht onverkort van kracht blijft voor de bevolking wanneer iemand zijn woning verlaat. Alleen specifieke uitzonderingen worden gemaakt voor sprekers op enkele belangrijke niet-regerings bijeenkomsten.

‘Deze uitzonderingen zijn alleen van toepassing tijdens het debat zelf en alleen wanneer een deelnemer aan het woord is’, aldus Apisamai. Hoewel deze uitzonderingen tot op lokaal niveau van toepassing zijn, moedigde ze niettemin het gebruik van onlineplatforms aan in plaats van fysieke aanwezigheid om onnodige risico’s te vermijden.

Homeless people around Victory Monument.

De hulpelozen helpen

17 mei – Bij gebrek aan overig nieuws om de rubriek Kort Nieuws te vullen, vraag ik uw aandacht voor het openingsverhaal van het Life-katern. Onder de kop Helping the helpless, over de volle breedte van de pagina geplaatst in vette kapitalen, beschrijft de krant het leven van straatkinderen. Leest u even mee?

De broodmagere Bank, nu 16, is op negenjarige leeftijd van huis weggelopen en is een van de vele anonieme straatkinderen die in een diep dal zijn beland sinds de uitbraak van Covid-19 begin vorig jaar.

‘Covid-19 heeft het voor ons daklozen onmogelijk gemaakt om geld te vinden om onze dagelijkse uitgaven te betalen’, zegt Bank, een inwoner van de provincie Phetchaburi. ‘Mijn vriendin is grotendeels van mij afhankelijk om voor haar te zorgen. Om ervoor te zorgen dat we niet onderweg slapen, moet ik genoeg daginkomen genereren om een kamer voor de nacht te betalen.’

Gelukkig is er een reddingsboei in de vorm van Hub, een NGO onder de paraplu van de Childline Thailand Foundation, gelegen nabij het treinstation van Hua Lamphong. Hier eten hij en anderen drie maaltijden, doen hun was en krijgen ze begeleiding aangeboden naast andere diensten die zijn afgestemd op hun welzijn. En hij probeert een eerlijk bestaan op te bouwen door raamroosters en huizen te schilderen.

‘Ik kan 500 baht per dag verdienen met mijn schilderwerk, maar ik houd het meestal niet vol omdat ik drugs gebruik, waardoor mijn fysieke en emotionele energie zozeer wordt uitgeput dat ik niet meer verder wil. Ik weet hoeveel moeite het kost om een eerlijk inkomen te verdienen, dus ik besteed het verstandiger. Ik probeer mijn drugsgebruik op te geven omdat het mijn lichaam en geest verwoest.’

En met deze nog vrome wens besluit ik vandaag Nieuws uit Thailand. Adios!


 

Nieuws in infographics

Klik hier voor het bijbehorende bericht: BoT offers reworking of retail loan repayment

Nieuws in fotobijschriften

Staff at Ying Charoen market spray disinfectant on May 11 following the initial discovery of coronavirus cases there. The market operator has now ordered the closure of all zones from May 16-23 after 10 more infections were reported.

Prasit Jeawkok (holding microphone), chairman of the Kuen Khun Pandin project, speaks during a briefing last October in Bangkok on how to revive the economy. He is now at large after police cracked down on an allegedly fraudulent network of companies controlled by him this week.

Police have arrested four high-profile suspects in connection with a fraudulent investment ring, including a well-known tourism project, with damage estimated at 1 billion baht.

Crime suppression officers launched a sting operation at nine locations in Greater Bangkok this week. They acted on complaints filed by thousands of victims.

According to police, the types of fraudulent investment were:

  • Offering tour packages, some of which did not materialise;
  • Persuading people to put money in savings cooperative-like investments with promises of high returns;
  • Asking people to buy/sell luxury products online from one of their companies and then rent them out, with them managing the transactions and compensation;
  • Persuading people to co-invest in their personal investment funds by chipping in gold or cash. They promised a 9.5% return every 21 days;
  • Asking people to buy gold from shops and bring the gold, together with receipts, to invest with them. They promised a 43.5% return on the value in the receipts. The profit was to be paid in two instalments and the investment costs repaid over 10 months.

The Corrections Department has found another 1,219 cases in three prisons in Greater Bangkok, six of which are critical. The discovery came from 100% active case finding at Klongprem Central Prison, where 510 cases were found, Bangkok Remand Prison (88) and Thonburi Remand Prison (621), according to the department’s briefing on Saturday.

Six of them were “red” cases — those in critical conditions — which were sent to public hospitals. The rest were the “green” group, with slight symptoms or none.

As for precautions from now, prison officials must take Covid tests every 14 days. They and their family members are also instructed not to enter risk areas. Newcomers, including existing inmates who have been to courts or hospitals, will be quarantined for 21 days, with two tests done before entering and before the isolation period ends.

Other measures are reducing the number of new prisoners, teleconference court hearings and vaccinations, which are currently done on officials and staff. Inmates will be vaccinated soon starting with the elderly.

However, sceptics have questioned the efficiency of any preventive measures so long as the main cause of the problem — overcrowding — has not been addressed.


 

Nieuws van de website 15-16 mei

• Het Centre for Covid-19 Situation Administration (CCSA) heeft zaterdag 3.095 nieuwe besmettingen bekend gemaakt (inclusief 877 in gevangenissen) en 17 nieuwe doden. Ze brachten het totaal aantal besmettingen op 99.145 en doden op 565.
De doden waren negen mannen en acht vrouwen in de leeftijd van 41 tot 83, gemiddeld 62. De meesten woonden in Bangkok: acht, gevolgd door drie in Samut Prakan, twee in Samut Sakhon en één elk in Rayong, Chaiyaphum, Pathum Thani en Ratchaburi.
Elf hadden een hoge bloeddruk en zeven leden aan diabetes. De overige aandoeningen waren hoog cholesterol, alcoholisme en chronische nier- en longziekte. Drie zeiden niet te weten of ze aandoeningen hadden.
Vijf zijn besmet door besmette familieleden, vier door vrienden. Drie hadden drukke plaatsen bezocht zoals markten en ziekenhuizen. Twee waren naar een gebied geweest met een hoog risico, twee hadden een beroep met een hoog risico: taxichauffeur en verkoper van producten op een bouwplaats. Van één kon de bron niet worden vastgesteld.
Van de nieuwe besmettingen zijn 3.092 in het binnenland vastgesteld: 1.403 in ziekenhuizen, 812 door actief testen in woonwijken en 877 in gevangenissen. Uit het buitenland kwamen drie besmette personen.
De besmettingen in gevangenissen baren de meeste zorgen; het Corrections Department maakte ze pas bekend nadat de vrijgelaten protestleidster Panusaya “Rung” Sithijirawattanakul had onthuld dat ze in de gevangenis was besmet en met haar vele anderen.
Bangkok telde de meeste nieuwe besmettingen: 1.163, gevolgd door Pathum Thani (222), Samut Prakan (201), Nonthaburi (126), Samut Sakhon (37), Surat Thani (34), Chon Buri (33), Nakhon Pathom (30), Ayutthaya (29) en Nakhon Si Thammarat (24).
Zestien provincies meldden de afgelopen 24 uur geen enkele nieuwe besmetting: Lampun, Maha Sarakham, Surin, Trat, Tak, Kamphaeng Phet, Chumphon, Phayao, Loei, Chai Nat, Mae Hong Son, Mukdahan, Nong Bua Lamphu, Bung Kan, Uthai Thani en Satun.
De drie in het buitenland besmette personen waren Thais, die waren teruggekeerd uit Cambodja. Een was het land illegaal via een natuurpad binnen geglipt.
Van het totaal aantal besmettingen zijn 63.667 patiënten hersteld (64,2 pct), inclusief 1.351 die de afgelopen 24 uur uit een ziekenhuis zijn ontslagen. 34.913 patiënten worden nog behandeld van wie 1.234 ernstig ziek zijn en 415 worden beademd.
Het aantal besmettingen sinds het uitbreken van de derde golf begin april bedraagt 70.282. Daarvan zijn 36.241 patiënten hersteld, 1.351 zijn vrijdag uit een ziekenhuis ontslagen.

Update zondag: 2.302 nieuwe besmettingen en 24 nieuwe doden. Ze brachten het totaal aantal besmettingen op 101.447 en 589 doden.

• De regering ontwikkelt speciaal voor buitenlandse ingezetenen een vaccinatieregistratie app; buitenlanders komen ook in aanmerking voor een walk-in vaccinatie (inloopdienst) zodra deze beschikbaar is, aldus buitenlandwoordvoerder Natapanu Nopakun.
Hij zegt dat massale vaccinaties volgende week kunnen beginnen, aangezien de voorraden eerder zijn aangekomen dan verwacht. Niet bekend is gemaakt welke vaccinmerken beschikbaar zijn en de geleverde hoeveelheden.
‘De efficiëntie van vaccineren is geen probleem voor Thailand. We kunnen heel snel doses toedienen als we de vaccins eenmaal hebben.’
De regering heeft gezegd dat alle inwoners van Thailand – inclusief expats, arbeidsmigranten en andere buitenlanders – in aanmerking komen voor gratis vaccinaties. Er is echter verwarring over het registratieproces. De huidige mobiele app Mor Prom (dokters klaar) en Line-account zijn alleen in het Thais en een Thais ID-nummer is vereist om te registreren.

• De autoriteiten in Nakhon Ratchasima hebben de sluiting van 14 tot 28 mei gelast van een worstfabriek, nadat het aantal infecties in de provincie was gestegen naar dertig. De eigenaar heeft de fabriek, waarin achthonderd arbeiders werken, gedeeltelijk gesloten. Hoeveel arbeiders besmet zijn, vermeldt het bericht niet.

• Een van de drie mannen (26) die verdacht worden van de moord op een 54-jarige man in Krabi en diens lichaam hebben begraven in een rubberplantage, heeft zichzelf aangegeven bij de politie. Hij zegt dat een neef van hem betrokken was bij de moord. De politie heeft hem zaterdag meegenomen naar de PD voor een reconstructie. Nog voortvluchtig zijn een 32- en 38-jarige man. Ze gaan vervolgd worden voor moord met voorbedachten rade.

‘Als ik een keuze had, zou ik stoppen’

De ongehoorde schreeuw van uitgebuite jongenshoeren

Een zekere jongen was ongewoon mager voor zijn leeftijd. Hij kwam uit een kwetsbare achtergrond en had te maken met huiselijk geweld. Door de vreselijke omstandigheden moest hij het huis uit en school en werd hij naar een weeshuis gestuurd.

Bij gebrek aan goede begeleiding begon hij alcohol en drugs te gebruiken. Hij werd zwaar gestraft en besloot helemaal alleen naar de stad te gaan. Nu hij dakloos was, had hij geen andere keuze dan als sekswerker te werken om te overleven.

Dit levensechte verhaal speelde zich niet af in een ver armoedig land: hij komt uit Chiang Mai. En hij was pas 12. Deze jongen is een van de twintig jongeren van 15-24 jaar die als sekswerker werken in Bangkok, Pattaya en Chiang Mai.

Ze werden geïnterviewd als onderdeel van het onlangs uitgebrachte: ‘Global Initiative to Explore the Sexual Exploitation of Boys – The Thailand Report’, uitgevoerd door ECPAT International in samenwerking met het Thailand Institute of Justice (TIJ).

In BP van vrijdag een uitgebreid achtergrondverhaal over jongensprostitutie. Meer weten? Lees: ‘If I had a choice, I would quit’ – the unheard cry of exploited boy sex workers. (Bron: Bangkok Post, 14 mei)

Vaccinstudie: Spuitjes zijn effectief

16 mei – Het Chinese Sinovac Covid-19-vaccin en het AstraZeneca vaccin versterken beide de antilichaamrespons bij bijna iedereen die is gevaccineerd. Dit blijkt uit een onderzoek naar een vaccinatieprogramma van het Centre of Excellence in Clinical Virology van de Faculteit Geneeskunde van de Chulalongkorn University.

Tot 97,26 procent van degenen die het AstraZeneca-vaccin kregen, bleken immuunresponsen te hebben ontwikkeld in tests die vier weken na hun eerste injectie werden uitgevoerd, zegt Sirirerk Songwilai, permanent secretaris van het ministerie van Higher Education Science Research and Innovation. Testresultaten na de tweede injectie zijn niet in het onderzoek opgenomen, omdat ze op dat moment nog moesten worden uitgevoerd.

Over de werkzaamheid van het Sinovac-vaccin meldt de studie dat 99,49 procent van de ontvangers vier weken na hun tweede injectie antilichaamresponsen hadden ontwikkeld, hoewel slechts 65,9 procent drie weken na de eerste injectie een immuunrespons had ontwikkeld. Meer weten? Lees: Vaccine study finds jabs effective.

The front page of the ‘Bangkok Post’ in 1976 reports on the crime spree of a man later dubbed by the press as ‘The Serpent.’

The promotional poster of Netflix’s eight-episode miniseries.

Netflixserie The Serpent enorm succes

16 mei – De Netflix-serie The Serpent heeft de aandacht gevestigd op de misdaadgolf begin jaren zeventig van oplichter en moordenaar Charles Sobhraj, verdacht van de moord op minstens 20 toeristen in Zuid-Azië, waaronder 14 in Thailand. De serie is een huge tv draw aldus de kop maar het lijvige artikel waarmee Bangkok Post vandaag opent, bevat geen kijkcijfers om die conclusie te onderbouwen. Het meldt slechts dat de serie quickly gained a big following among Thai viewers.

Sobhraj kreeg de bijnaam ‘The Serpent’ vanwege zijn slangachtige vermogen om detectie door de autoriteiten te vermijden. Hij reisde naar vele landen terwijl hij in Bangkok was gestationeerd en had een partner die smoorverliefd op hem was en hem hielp zijn slachtoffers te vermoorden, allemaal westerse backpackers. Momenteel is hij 77 jaar oud en zit hij sinds 2004 levenslang uit in Kathmandu, Nepal.

Het artikel bevat een reconstructie van de gebeurtenissen aan de hand van een interview met de Thaise Interpol politieagent Sompol (90) die destijds evenals de Nederlandse diplomaat Herman Knippenberg jacht maakte op het Serpent.

Hij vertelt: ‘Destijds wilde ik echt dat hij hier terecht zou staan en zou boeten voor wat hij die toeristen had aangedaan. Maar ik heb dat moeten laten gaan. De verjaringstermijn voor zijn zaak hier is al lang verstreken.’ Wat hij nog meer vertelt, mag u zelf lezen als u klikt op ‘Serpent’ a huge tv draw.

BP in vogelvlucht: C-factor 5,5

16 mei – Bangkok Post telt vandaag tien nieuwsberichten en –verhalen op de drie binnenland pagina’s van het eerste katern plus de rubriek News Bites met drie kortjes in een driekwart kolom. Netto zijn het 2,2 pagina’s want op de 2 staat weer die irritante bijna paginalange advertentie over vier kolommen.

Zes berichten gaan direct of indirect over Covid-19 wat een C-factor van 6 zou opleveren. Maar ik doe een bonus van een half punt cadeau omdat de krant niet met miss Rona opent.

De C-factor geeft op een 10-punts schaal de frequentie, omvang en plaats aan van de berichtgeving over alles wat met het coronavirus te maken heeft. De factor is omgekeerd evenredig met het genoegen dat ik beleef bij het bewerken van die berichten voor Nieuws uit Thailand.

Aan illustratiemateriaal bevatten de pagina’s vier foto’s, een fotoblok met drie reproducties van oude krantenartikelen over de Slang, een 1-koloms foto en de infographic Timely boost.

De grootste foto, een 4-kolommer geplaatst boven de advertentie, toont arbeiders van aannemersbedrijf Italian-Thai Development Plc die op de bouwplaats van het Chulabhorn ziekenhuis in de rij staan voor een virustest. Op de bouwplaats zijn enkele bouwvakkers besmet gebleken.

Kort Nieuws zondag 16 mei

– Van het resterende nieuws vind ik drie nog de moeite waard om te melden: Een in Lop Buri gestolen beeldje van de volgende Boeddha na Gautama Buddha is gevonden bij een bushalte, de gemeente Phuket heeft honderdduizend doses vaccin ontvangen, waardoor het Phuket Tourism Sandbox gered lijkt en de National Press Council of Thailand heeft richtlijnen uitgegeven voor de verslaggeving over Covid-19 want sommige media maken er een potje van.

Het heilige beeldje werd door een monnik ontdekt tijdens zijn ochtendronde. De politie vermoedt dat de dieven het ‘te heet’ vonden en gedumpt hebben om te voorkomen dat ze gepakt worden.

Het beeldje toont Phra Sri Arya Maitreya, die momenteel in de hemel verblijft alvorens terug te keren tot het menselijk rijk als de volgende Boeddha.

Het werd begin maart gestolen uit een museum in Wat Lai en is een van de topstukken van een nieuwe uitbreiding van het tempelmuseum, die dit jaar open gaat. Het museum wordt beheerd door een groep vrijwilligers, genaamd We Love Wat Lai. Besloten is het museum uit te rusten met een CCTV.

– Als tweede Phuket. Ben er nooit geweest, ook niet in Pattaya. Beide steden waren waardige opvolgers van de oud-testamentische steden Sodom en Gomorra, maar sinds het uitbreken van de pandemie zijn het spooksteden. Een kennis van mij die in Phuket woont, is er wat blij mee want hij geniet van zijn rust zonder de motorrijders die vol gas over de Beach Road scheurden.

Maar de economie ligt op apegapen, het toerisme de belangrijkste inkomstenbron van het vakantie-eiland is ineen geschrompeld. Het Phuket Tourism Sandbox moet uitkomst bieden. Buitenlanders die gevaccineerd zijn, hoeven niet in quarantaine. De streefdatum is 1 juli, mits 70 procent van de bevolking is gevaccineerd, wat neerkomt op groepsimmuniteit.

Even leek het erop dat Phuket zou worden overgeslagen bij de bevoorrading met vaccins, maar dit bericht zegt dat de regering er alles aan wil doen om het eiland te heropenen voor toeristen. Minister Anutin (Volksgezondheid) en minister Phiphat (Toerisme) overhandigden gisteren de 100.000 doses tijdens een bijeenkomst in het Vachira Phuket Hospital.

‘Ik zal proberen om medewerking van de particuliere sector te vragen, aangezien we meer doktoren nodig hebben om de vaccins te geven’, zei Anutin en Phiphat wist zeker dat de zandbank op 1 juli van start kan gaan.

Maar Phuket accepteert geen toeristen die afkomstig zijn uit risicolanden en die niet zijn ingeënt.
Adjunct provinciaal gouverneur Piyapong Chuwong zegt dat de screeningmaatregelen voor reizigers die via land en lucht binnenkomen, worden versterkt. Reizigers moeten twee prikken hebben gehad en tevoren een snelle antigeentest hebben ondergaan. Alle reizigers moeten de mobiele tracking-app Mor Chana downloaden of zich registreren op de website www.gophuket.com.

Antigeentest
De antigeentest toont bepaalde eiwitten van het virus aan in neus- en/of keelslijm. Zo weet je snel of je nu het virus bij je draagt. De test geeft sneller uitslag dan de PCR polymerase chain reaction , maar is wel minder gevoelig.
De antigeentest toont aan of er antigenen van SARS severe acute respiratory syndrome -CoV coronavirus -2 in neus- en keelslijm aanwezig zijn. Antigenen zijn stukjes van het virus (eiwitten) die een afweerreactie kunnen opwekken in het lichaam. De test geeft snel een uitslag; meestal na een kwartier na het opbrengen van het monster op de testcasette. De test is ook buiten een  laboratorium te gebruiken.
De antigeentest is minder gevoelig dan de PCR polymerase chain reaction -test. Vooral als er weinig virusdeeltjes aanwezig zijn is de antigeentest vaak negatief.
Helemaal in het begin van de infectie zijn er nog weinig virusdeeltjes, dan kan iemand daarna alsnog positief worden. Later in de infectie neemt het aantal virusdeeltjes weer af, dan is iemand ook niet besmettelijk meer. (Bron: website RIVM)

– Als laatste de richtlijnen van de National Press Council of Thailand. Ze maken op mij een vrij overbodige indruk, want ze gelden voor alle journalistieke producties, zoals de scheiding van feiten en meningen. Maar het zal wel nodig zijn, alhoewel het bericht slechts twee voorbeelden noemt van twijfelachtige gevallen en die zijn niet eens erg duidelijk.

– Wat er verder aan nieuws resteert, mag u zelf opzoeken op de website. Ik kap ermee vandaag.

Reacties niet mogelijk