Thais nieuws 16-30 april

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan andere bronnen. Voor de betrouwbaarheid steek ik mijn handen niet in het vuur.
Op de pagina Dossiers 2019 geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op themapagina’s. Dat zijn pagina’s waarop alle berichten over een bepaald onderwerp zijn gebundeld. Alle themapagina’s staan opgesomd op de pagina Leeswijzer.
Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

Voor het nieuws van voorgaande jaren zie de zwarte menubalk bovenaan de pagina onder het kopje Buitenland. Voor het nieuws van 2021 klik hier: 1-15 januari, 16-31 januari, 1-15 februari, 16-28 februari, 1-15 maart, 16-31 maart en 1-15 april.

 

Nieuws in fotobijschriften

Thirteen more illegal job seekers from Myanmar were arrested for illegal entry in Kanchanaburi on Wednesday night, bringing the number of illegal migrants caught in this border province in three days to 131, and four Thai contacts.

There were seven men and six women, all Myanmar nationals with no travel documents. They were given temperature checks as part of Covid-19 health screening. All were normal.

During questioning they said they had travelled from Dawei town in Myanmar and expected to get work in Mahachai district, Samut Sakhon. The trip took them eight days. They had to pay 12,000-15,000 baht each to a Myanmar job broker.

Phaiwan Aechaiyaphum, 48, wearing a full-face crash helmet, is taken for a re-enactment of his stone attacks in Bangkok, on Thursday.

A 48-year-old taxi driver charged with using a slingshot to fire stones at buses, cars and restaurants in Bangkok has told police he was stressed out and felt a need to vent his feelings.

Phaiwan Aechaiyaphum allegedly used the slingshot in a series of attacks on restaurants and at buses and cars at the tunnel under Ratchada-Sutthisan intersection between March 19 and April 27. The suspect had carried out 19 attacks between 4pm and 1am in areas under the jurisdiction of Sutthisan Huai Kwang, Phahon Yothin and Din Daeng police stations during the period.

He told police he had quit his job as driver of a No.75 bus late last year as he could not make ends meet. He began working as a taxi driver about one month ago. He carried out the attacks while driving a rented taxi.

Nieuws in infographics

Klik hier voor het bijbehorende bericht: Low-rise house price index rises in Q1

Klik hier voor het bijbehorende bericht: Domestic retail e-commerce set to surge


 

Nieuws van de website 29-30 april

• Het Centre for Covid-19 Situation Administration heeft donderdag 1.871 nieuwe besmettingen (1.864 in het binnenland en 7 uit het buitenland) bekend gemaakt en tien nieuwe doden. Ze brachten het totaal aantal besmettingen op 63.570 en doden op 188.
De doden waren acht mannen en twee vrouwen in de leeftijd van 45 tot 91 jaar. Ze woonden in Bangkok (6), Nakhon Sawan, Samut Prakan, Yasothon en Ayutthaya. Vijf hadden diabetes. Andere aandoeningen waren hoge bloeddruk, beroerte, obesitas, hartkwaal, hoog cholesterol, chronische longziekte en chronische nierziekte. Drie zeiden geen aandoeningen te hebben of waren zich er niet van bewust.
Ze waren besmet door besmette familieleden, hadden gedineerd met besmette collega’s, een seminar bezocht met iemand die besmet was, een werkte in een karaokezaak en een die bedlegerig was, was besmet door zijn/haar verzorger. De risicofactoren van de overige drie konden niet worden vastgesteld.
Vijf stierven binnen 6 tot 16 dagen nadat hun besmetting was bevestigd, twee voor de bevestiging en één op de dag dat de uitslag van de test kwam. ‘De dood komt sneller en de symptomen zijn in veel gevallen ernstiger’, zegt CCSA-woordvoerder Taweesilp.
Van de 1.864 nieuwe binnenlandse besmettingen werden 1.830 vastgesteld in ziekenhuizen en 34 door actief testen in woonwijken. Slechts 2 procent van degenen die bij actief testen werden getest, was positief.
Bangkok telde de meeste besmettingen: 689 (tegen 830 op dinsdag), gevolgd door Samut Prakan (151 tegen 161 op dinsdag), Chon Buri (112-108), Chiang Mai (89-55) en Pathum Thani (81-57). In Bangkok waren de besmettingen verdeeld over de districten Bang Khen (18), Phasicharoen (11), Phaya Thai (11), Chom Thong (11), Chatuchak (10) en Bang Khunthian (10).
De in het buitenland besmette personen kwamen uit India (2), Maleisië (2), Zwitserland (1), Japan (1) en Hongarije (1).
Van het totaal aantal besmettingen zijn 35.394 patiënten hersteld (55,68 pct), inclusief 992 die de afgelopen 24 uur uit een ziekenhuis zijn ontslagen. 27.988 patiënten worden nog behandeld, van wie 786 ernstig ziek zijn en 230 worden beademd. Het totaal aantal besmettingen deze maand in de derde golf bedraagt 34.707 en het aantal doden 94.

Update vrijdag: 1.583 nieuwe besmettingen en 15 nieuwe doden. Ze brachten het totaal aantal besmettingen op 65.153 en doden op 203. Bangkok telde de meeste nieuwe besmettingen: 406, en de meeste doden: 9.

• Het CCSA heeft donderdag bekend gemaakt dat met ingang van 1 mei de touwtjes worden aangetrokken: de quarantaineperiode voor gevaccineerde personen die uit buitenland komen, gaat naar 14 dagen en wordt niet verkort tot 7-10 dagen zoals eerder aangekondigd. Zes provincies worden ‘donkerrode’ zones (sinds 17 april bestond die categorie niet meer), het aantal rode zones wordt uitgebreid van 18 naar 45 provincies en het aantal oranje zones gaat van 59 naar 26 provincies.
In het hele land geldt de verplichting buitenshuis een mondkapje te dragen. Personen die uit het buitenland komen en in quarantaine zijn, mogen alleen nog hun kamer verlaten voor medische behandeling en Covid-19 testen.

• De Tourism Authority of Thailand heeft in samenwerking met elf overheidsdiensten het online platform ‘Entry Thailand’ gelanceerd ten behoeve van gevaccineerde internationale bezoekers aan Thailand. De e-service (entrythailand.go.th/journey/1) geeft informatie over alle procedures die door de regering vereist zijn voor zowel Thais als buitenlanders die naar Thailand willen vliegen. Meer weten? Klik op https://www.bangkokpost.com/travel/2107587/tat-launches-entry-thailand-platform.

• Voor de tweede maal dit jaar heeft het ministerie van Financiën zijn prognose voor de economische groei verlaagd, ditmaal van 2,8 naar 2,3 procent. De verlaging is een reactie op de derde golf virusuitbraken deze maand.
Het ministerie heeft het aantal verwachte buitenlandse toeristen van 5 miljoen, die het drie maanden geleden voorspelde, teruggebracht naar 2 miljoen. In 2019 bezochten 40 miljoen buitenlanders het land tegen 6,7 miljoen vorig jaar, ze geven toen 1,91 biljoen baht uit. Dit jaar wordt 100 miljard baht aan inkomsten verwacht tegen 260 miljard die eerder werd voorspeld.
Ten slotte verhoogde het ministerie de prognose voor de export. Die neemt naar verwachting dit jaar toe met 11 procent. In januari groeide de export al met 6,2 procent dankzij de verbetering van de wereldeconomie.

• Het Corrections Department ontkent berichten op de sociale media dat protestleider Parit ‘Penguin’ Chiwarak, die sinds midden maart in hongerstaking is, ‘bloed en vlees’ opgehoest heeft. Directeur-generaal Thawatchai Chaiwat zegt dat hij fysiek in goede conditie is. Hij kan praten, voelt zich goed en is bij bewustzijn. Wel is hij moe en heeft droge lippen, maar hij is niet duizelig.
De conditie van Panusaya “Rung” Sithijirawattanakul, die eind maart deels in hongerstaking is gegaan, is eveneens normaal. Ze is bij bewustzijn, ziet er normaal uit, spreekt verstaanbaar en is in staat haar routines te doen, aldus Thawatchai.

Erfgoed langs het spoor

Heritage along the tracks kopt BP boven een verhaal in het Life katern van donderdag. Het is de eerste aflevering van een hop-on, hop-off serie over cultureel erfgoed langs de BTS Green Line. Ik laat enkele foto’s zien met bijschrift om u te verleiden het verhaal te lezen. Klik op de kop als u dat wel een goed idee vindt.

The Erawan Museum celebrates first-class Thai craftsmanship.

The 3rd floor of Erawan Museum is designed to resemble Mount Meru.

The spiral nagalike staircases link Earth and heaven and are based on Buddhist belief.

Dagboek van een fulltime filantroop (deel 2)

Al meer dan 15 jaar heeft de Stichting Thai Child Development (TCDF) duurzame invloed op de levens van kansarme kinderen in de bergen van Paksong-Patho, vlakbij de kustpplaats Ranong in het zuiden van Thailand. Met kleinschalige maar concrete steun, dankzij donateurs van over de hele wereld, zorgt TCDF ervoor dat medische zorg en onderwijs ook beschikbaar zijn voor kinderen met beperkingen en/of sociaal-economische problemen.

Rosalie Tieges is de oprichtster van de stichting. In Dagboek van een fulltime filantroop beschrijft zij haar werkweek. Gisteren deel 1, maandag en dinsdag, vandaag aangevuld met woensdag en donderdag. Klik hier.

BP in vogelvlucht

30 april – Bangkok Post heeft vandaag weer een hoge C-factor, maar dat zal niemand verbazen en voorlopig zal dat ook wel zo blijven. Van de twaalf nieuwsberichten en –verhalen op de drie binnenland pagina’s van het eerste katern gaan acht over wat een van mijn lezers ‘het virusje’ noemt.

De C-factor geeft op een 10-punts schaal de frequentie, omvang en plaats aan van de berichtgeving over alles wat met het coronavirus te maken heeft. De factor is omgekeerd evenredig met het genoegen dat ik beleef bij het bewerken van die berichten voor Nieuws uit Thailand.

Netto zijn het 9/20e pagina minder want de pagina’s tellen twee advertenties: één van een vijfde pagina en één van een kwart pagina. De rubriek In Brief telt vier kortjes over een volle kolom, terwijl twee kortjes los zijn geplaatst.

Aan illustratiemateriaal bevatten de pagina’s vijf foto’s waarvan vier in een fotobericht, een infographic en twee postzegelfoto’s waarvan één bij hoge uitzondering in In Brief staat. Twee foto’s meten vier kolommen, drie foto’s drie kolommen.

De vierkolommer die in het hart van pagina 2 staat, toont een nog leeg veldhospitaal in het Nimibutr stadion waar een UVC robot doorheen rijdt om de ruimte te desinfecteren. De andere vierkolommer staat bovenaan pagina 3. Die toont een testcentrum in Nonthaburi waar verzekerden bij het Social Security Fund zich gisteren gratis konden laten testen.

De foto op de voorpagina, een driekolommer, toont een zware legervrachtwagen die Covid-19 patiënten vervoert van Wat Saphan in Phra Khanong (Bangkok) naar diverse veldhospitalen in de hoofdstad. In de tempel waren ze getest. Een zeildoek onttrekt de passagiers aan het oog.

Regering trekt de Covid touwtjes stevig aan

30 april – Het openingsverhaal vandaag stort een vat met nieuwe maatregelen over me heen, waarvan ik nog zit te tollen. Als ik ze allemaal zou noemen, komt Nieuws uit Thailand vandaag niet klaar. Enkele staan trouwens opgesomd in de infographic dus die hoef ik niet te noemen.

Laat ik de belangrijkste eruit lichten. De restricties die gelden in zogeheten ‘dark red maximum’ en ‘strict controls’ zones worden uitgebreid, iedereen wordt opgeroepen minstens veertien dagen thuis te werken en de quarantaine periode voor gevaccineerde buitenlandse toeristen, die naar 7 tot 10 dagen zou worden teruggebracht, wordt/blijft veertien dagen.

Verder valt me op in de brij van de vele dont’s en de enkele do’s dat buitenlanders die in quarantaine zijn geplaatst, niet meer ‘gelucht’ worden. Nadat ze de eerste maal, ik meen na vijf dagen, getest werden en negatief waren, mochten ze onder begeleiding een tijdje hun kamer uit om te loungen, maar voortaan mag dat alleen nog maar voor medische behandeling of voor de virustest. Gedetineerden hebben een beter leven, althans wat dit betreft.

Meer weten? Lees: Govt hardens Covid measures.

Covid-19 vaccination in Phuket on Thursday.

Kort Nieuws vrijdag 30 april

– Van de virusberichten noem ik er nog twee, waaarom juist deze twee blijkt uit de onderwerpen. Taxibestuurders hebben de regering opgeroepen hen en andere bestuurders in het openbaar vervoer bij voorrang te vaccineren om te helpen het vertrouwen van passagiers te versterken.

Witoon Naewpanich, voorzitter van de Thai Taxi Network Trade Association, een vereniging met 30.000 leden, leverde gisteren een brief met dat verzoek in bij het Government House. De vereniging vraagt een voorkeursbehandeling voor bestuurders van taxi’s, bussen, motortaxi’s alsmede degenen die nauw met hen werken, met als verklaring dat zij het risico lopen door passagiers besmet te worden en het virus gemakkelijk verder kunnen verspreiden.

Volgens Vitoon telde het land voor de pandemie circa 100.000 taxichauffeurs, thans 40.000 en die – om daar een persoonlijke observatie aan toe te voegen – zitten het grootste deel van de dag (en de nacht) met hun duimen te draaien. Ik zie de rijen geparkeerde taxi’s elke dag op weg naar het centrum voor Central Plaza Rama IX en winkelcentrum Fortune Town aan de Ratchadaphisek Road en lege taxi’s langs rijden als ik zit te eten in Sarica aan de Surawong Road. Het is een triest gezicht. Ook voor Central Rama IX wachten elke dag vele tientallen motortaxibestuurders op klanten die maar niet willen komen.

Het bericht vervolgt met informatie over de goede werken [mijn woordkeus, ironisch] die de regering verricht in de strijd tegen Covid-19, zoals de aanschaf van vaccins en het inrichten van noodhospitalen, maar dat is allemaal oud nieuws en heeft niets te maken met de zorgen van de chauffeurs. Of het verzoek wordt gehonoreerd, lees ik niet.

Vakantie-eiland Phuket wil zijn eigen vaccins kopen
Het tweede bericht, opening pagina 2, meldt in de kop Phuket wants to buy its own jabs. Nu vraagt u zich misschien af waarom ik juist deze stad, beter gezegd het vakantie-eiland eruit pik. Daar zijn twee redenen voor: in de eerste plaats vond ik het voorstel Phuket Sandbox interessant, van andere steden heb ik nooit een vergelijkbaar voorstel gelezen om gevaccineerde buitenlandse toeristen toe te laten.

In de tweede plaats woont een goede kennis van me in Phuket (met uitzicht op zee). Hij voedt me regelmatig met nieuws uit Phuket News en andere weetjes over het virus.

Het bericht meldt dat de Phuketse [?] autoriteiten de regering toestemming hebben gevraagd om hun eigen aankoop van vaccins te organiseren, zodat ze door kunnen gaan met hun zandbakplan. Phuket is sterk afhankelijk van het (internationaal) toerisme, dat sinds het begin van de pandemie van miljoenen toeristen is ineen geschrompeld tot honderden.

Phoomkit Raktae-ngam, voorzitter van Phuket Tourist Association, zegt dat het zandbakplan wordt gehinderd door het besluit van de regering vaccins die bestemd waren voor het eiland, naar andere, ernstig getroffen gebieden te sturen. De provincie hoopt dat de regering toestemming verleent om zelf vaccins aan te schaffen om haar verloren quota te vervangen en te helpen de vitale toerisme industrie te herstellen.

Kongsak Koopongsakorn, voorzitter van de Southern Thai Hotel Association, meent dat een succesvolle heropening van Phuket niet alleen een stimulans is voor de provincie maar voor het hele land. Tourbedrijven uit de hele wereld, waaronder Duitsland, hebben al contact opgenomen met de provincie om up-to-date informatie te krijgen over de toerismepakketten van Phuket.

Een luchtvaartmaatschappij heeft vanaf 10 oktober twee chartervluchten per week gepland. Ook Scandinavische bedrijven hebben details gevraagd over wat toeristen precies moeten doen. De provincie heeft hen haar laatste plannen voor het toerisme gegeven en wil die niet intrekken, zegt Kongsak.

Thanet Tantipiriyakit, waarnemend voorzitter van de Phuket Tourism Council, wijst erop dat het zandbakplan al in januari is opgesteld. Het voorziet in de komst van buitenlandse toeristen vanaf 1 juli, toeristen die gevaccineerd zijn en niet in quarantaine hoeven. Hij zegt dat meer vaccins helpen Thailand’s reputatie en het vertrouwen van toeristen in het land te herstellen.

Als laatste komt Chernporn Kanjanasaya, voorzitter van Phuket Industry Council, aan het woord. Hij zegt dat aan het eind van de dag 94.000 bewoners tweemaal gevaccineerd zijn. Hoeveel er nog gevaccineerd moeten worden om de 70 procent te halen die als voorwaarde is gesteld voor het zandbakplan, vermeldt het bericht niet.

– Verder beperk ik me tot het noemen van de koppen van berichten die u nog niet kent. Zoek ze op de website van BP op.

•  50 infected by virus in Klong Toey
• Alarm as ‘serious’ virus cases spike
• 3 royal events called off
• Mask fines spread to 74 provinces
• Isolating medics ‘places added strain on hospitals’
• Covid-ravaged airlines receive airport fees boost
• Illegal migrants face blitz
• Exat unveils plans for 7 projects
• Ratsadon bail denied yet again
• Forces raid 20 locations linked to drugs


 

Nieuws in fotoberichten

Three Buddhist nuns have been arrested and charged with running a pyramid scheme-like fund out of a meditation centre in Nakhon Phanom, allegedly defrauding hundreds of investors out of 10 million baht.

The police apprehended the alleged leader, Mae Chee Ou (nun Ou, foto), at Phra Phutsikkhi meditation centre in tambon Nong Yat on Wednesday.

Her arrest followed complaints by more than 400 people that a woman claiming to be the owner of the meditation centre, and her two assistants, had set up pha pa funds similar to a pyramid scheme, with promised high returns in the form of cash and gold adornments. Each complainant had invested 2,000-3,500 baht. None had received the promised returns.

A total of 60 Myanmar job seekers were arrested after sneaking illegally across the border into Muang district on Tuesday. They arrived in two groups and were rounded up by border-watch patrols of the army’s Lat Ya Task Force.

The first group comprised 21 men and 27 women. They said they walked seven days from Dawei in Myanmar along natural paths and arrived at the border on Tuesday morning. Led by two Myanmar job brokers who arranged the trip, they crossed the border to Ban Pratudan and were told to wait in the forest and they would be taken to their destinations.

They had each paid 13,000 – 20,000 baht to the brokers. Their were expecting to work in Nakhon Pathom, Ratchaburi, Samut Sakhon or Bangkok.

About 5pm, a second group, this time three men and nine women, were spotted by soldiers on patrol near Ban Phu Nam Ron in tambon Ban Kao in Muang district. All nine were from Moulmein. They said they had paid 15,000 baht each to job brokers for work in Pathum Thani and Samut Sakhon.

A cloth banner declares, “If the municipality sets it up (a field hospital), Na Khian residents will set fire to it”, outside the conference hall in Muang district, Nakhon Si Thammarat, on Wednesday. They are worried that infected outsiders will be treated at the hospital and will spread the virus in their community.

Popular Kim Yong market in Songkhla, a drawcard for Thais and foreigners, has been closed for three days for disinfecting after a trader was diagnosed with Covid-19.

The three-day closure, until April 30, was announced after a male vendor at the market was found to be infected with the virus. Six people who had been in close contact with him have been sent for Covid-19 testing at a unit in the Hat Yai Municipal public park. Starting on Tuesday night, the two floors of the market and the surrounding area are being sprayed with disinfectant.

The market sells flowers, fruit, snacks and clothing. It is a major tourist landmark in the heart of Hat Yai city.

About 50 kilogrammes of raw opium and 500 grammes of heroin were seized at a checkpoint in Chai Prakan district of Chiang Mai on Tuesday night.

Soldiers of the 5th Cavalry Regiment saw a motorcycle passing the checkpoint with two men on it whose actions raised their suspicions. Another motorcycle followed soon after. They signalled it to pull over for a search, and the rider quickly dumped the motorbike and ran away, abandoning it.

There were two bags on the motorcycle, containing a total of 31 packages of raw opium weighing 50.5kg, and a bag with 500 grammes of heroin. The motorcycle and the drugs were seized and taken to Chai Prakan police station.

Prime Minister Prayut Chan-o-cha has promised close collaboration with the private sector to speed up the vaccine rollout and achieve the target of inoculating 50 million people by year’s end, government spokesman Anucha Burapachaisri said on Wednesday.

Gen Prayut stressed the role of the government in helping business leaders, including the Thai Chamber of Commerce and Federation of Thai Industries, acquire more vaccines and accelerate distribution during a meeting at Government House with business leaders (foto).

To date, about 240,000 people, out of a population of 69 million, have received the recommended two doses of vaccine, or less than 4%, according to data released by the Centre for Covid-19 Situation Administration on Wednesday.

A village in Chumsaeng district of Nakhon Sawan with the population of 997 has been placed under a 14-day lockdown after eight residents were diagnosed with Covid-19.

Local officials and health volunteers on Wednesday strung ropes across all entrances with banners forbidding people to enter or leave the village.

The village has been locked down until May 11. A further 45 people who came into contact with the infected were adjudged to be at high risk.


 

Nieuws van de website 28-29 april

• Het Centre for Covid-19 Situation Administration heeft woensdag 2.012 nieuwe besmettingen (2.001 personen in het binnenland, 11 uit het buitenland) bekend gemaakt en 15 nieuwe doden. Ze brachten het totaal aantal besmettingen op 61.699 en doden op 178.
Van de binnenlandse besmettingen zijn 1.893 vastgesteld in ziekenhuizen en 108 door actief testen in woonwijken. Bangkok telde de meeste besmettingen: 830, gevolgd door Samut Prakan (161), Chon Buri (108), Nonthaburi (71), Samut Sakhon (59) en Pathum Thani (57).
De vijftien nieuwe doden waren elf mannen en vier vrouwen in de leeftijd van 35 tot 88 jaar. Negen woonden in Bangkok, de overigen in Chiang Mai (2), Samut Prakan (2), Chon Buri en Ranong. Ze leden aan hoge bloeddruk, diabetes, een hartkwaal, hoog cholesterolgehalte, chronische obstructieve longziekte, astma, nierziekte, schildklierstoornis, obesitas of Alzheimer.
De besmettingen werden opgelopen door contact met besmette familie, collega’s, een besmette buur, een besmette vriend in een fitness club en één had een uitgaansgelegenheid bezocht.
CCSA-woordvoerder Apisamai zegt dat het aantal ernstig zieken in Bangkok dagelijks toeneemt: van 109 op 21 april naar 255 op dinsdag. Ook het aantal patiënten dat beademd moet worden, stijgt: van 42 op 21 april naar 104 op dinsdag. Patiënten met milde symptomen wordt gevraagd naar veldhospitalen en hospitels (hotels met ziekenhuisbedden) te verhuizen, zodat in ziekenhuizen bedden vrijkomen voor ernstig zieken.
De in het buitenland besmette personen kwamen uit India, de Verenigde Arabische Emiraten, Tsjechië, Qatar en China.
Van het totaal aantal besmettingen zijn 34.402 patiënten (55 pct) hersteld, inclusief 851 die de afgelopen 24 uur zijn ontslagen uit een ziekenhuis. 27.119 patiënten worden nog behandeld, van wie 695 ernstig ziek zijn en 199 beademd worden. De derde golf besmettingen telde deze maand 32.836 nieuwe ziektegevallen en 84 doden.

• Een werknemer van de MRTA, die op metrostation Sai Ma werkt (Purple Line), is gediagnosticeerd met Covid-19. Hij testte op 25 april in een ziekenhuis positief, waar hij naartoe was gegaan omdat hij koorts had. Hij is opgenomen in het ziekenhuis. Niet bekend gemaakt is of het om een vrouw of man gaat.
Volgens de MRTA droeg hij/zij altijd tijdens het werk een mondkapje. Collega’s die contact met hem/haar hebben gehad zijn getest en veertien dagen in isolatie geplaatst. De maatschappij zegt zich strikt te houden aan de richtlijnen van het Disease Control Department en groot belang te hechten aan de veiligheid van passagiers en werknemers.

• Het aantal provincies waarin het verplicht is buitenshuis een mondkapje te dragen, is gestegen van 56 naar 63 (van de in totaal 77 provincies). In acht provincies is een avondklok van kracht, tegen zes eerder. Dat zijn Trang (10pm-3am), Nonthaburi (9pm-4am), Bung Kan (11pm-4am), Pathum Thani (9pm-4am), Songkhla (10pm-4am), Samut Prakan (9pm-4am), Samut Sakhon (11pm-4am) en Surat Thani (10pm-4am).
Update: Inmiddels zijn het er 73. De vier uitzonderingen zijn Phayao, Mae Hong Son, Rayong en Samut Sakhon.

• De Federation of Thai Industries (FTI) verwacht dat de productie sector 100 miljard verlies leidt door de derde golf besmettingen.
De Thailand Industry Sentiment Index is in maart gestegen van 85,1 naar 87,3 punten, maar deze gunstige uitslag was gebaseerd op een onderzoek bij 1.351 bedrijven in de periode 5 maart tot 9 april voordat de pandemie in het hele land toesloeg.
Surapong Paisitpatanapong, vice-voorzitter en woordvoerder van de FTI sectie automobielen, zegt dat de sectie overweegt haar productietarget voor dit jaar te herzien als gevolg van de derde golf besmettingen en een mondiaal tekort aan halfgeleiders.
Eerder werd een toename in de productie van auto’s van 5,1 procent verwacht naar 1,5 miljoen eenheden, waarvan de helft bestemd voor de export. In maart steeg de export met 31,5 procent op jaarbasis naar 104.506 eenheden, het hoogste aantal sinds de uitbraak van de pandemie.

• De manufacturing production index (MPI) is in maart voor het eerst sinds 23 maanden gestegen als gevolg van een toegenomen wereldvraag en een low base effect (een andere berekeningswijze). Het ministerie van Industrie verwacht dat de MPI in april ook weer stijgt en in het hele jaar met 2 tot 3 procent tegen een krimp met 9,3 procent vorig jaar.
Alhoewel de derde golf besmettingen economische activiteiten heeft vertraagd, is de productiesector niet getroffen, zegt directeur-generaal Thongchai Chawalitpichaet van het Office of Industrial Economics. ‘De productie verloopt zoals gebruikelijk. De wereldeconomie verbetert ook met exporten die sterk stijgen.’

• De autoriteiten hebben de sluiting gelast van de Wang Noi Muang Mai Market in het district Wang Noi (Ayutthaya) nadat drie verkopers besmet zijn gebleken. De markt blijft drie dagen, van 27 tot 29 april, gesloten voor schoonmaakwerkzaamheden. Begonnen is met het uitgebreid testen van personen die risico hebben gelopen. Inmiddels zijn 600 personen getest, maar de resultaten zijn nog niet bekend. Alle marktkooplieden zijn opnieuw geregistreerd en nieuwe screeningpunten zijn op de markt geplaatst.

• Thailand gaat besprekingen met Japan voeren over het patent voor favipiravir, een medicijn dat wordt gebruikt om Covid-19 te behandelen, zodat het in Thailand geproduceerd kan worden. De Government Pharmaceutial Organisation (GPO) heeft de opdracht gekregen in Japan toestemming te verkrijgen voor de productie in Thailand. Particuliere ziekenhuizen worden niet verplicht het van de GPO af te nemen, ze mogen het medicijn blijven importeren.
Minister Anutin (Volksgezondheid) heeft het kabinet gemeld dat orders zijn geplaatst voor de aanschaf van favipiravir uit Japan ter distributie aan patiënten in overheids en particuliere ziekenhuizen in het hele land.

Dagboek van een fulltime filantroop (deel 1)

Al meer dan 15 jaar heeft de Stichting Thai Child Development (TCDF) duurzame invloed op de levens van kansarme kinderen in de bergen van Paksong-Patho, vlakbij de kustpplaats Ranong in het zuiden van Thailand. Met kleinschalige maar concrete steun, dankzij donateurs van over de hele wereld, zorgt TCDF ervoor dat medische zorg en onderwijs ook beschikbaar zijn voor kinderen met beperkingen en/of sociaal-economische problemen.

Rosalie Tieges werkt als fulltime vrijwilligster bij de stichting. In Dagboek van een fulltime filantroop beschrijft zij haar werkweek. Vandaag deel 1 op Dick’s blog: maandag en dinsdag.

BP in vogelvlucht

29 april – Bangkok Post scoort vandaag op alle drie factoren, die ik hanteer om mijn arbeidsvreugde aan te geven, waardoor ik vanochtend uiterst traag op gang kom. Werd ook laat wakker, maar wel erg uitgerust wat niet altijd het geval is.

De krant heef een hoge C-factor want van de zeventien berichten gaan er elf direct of indirect over Covid-19, een iets lagere maar nog altijd hoge P-factor want de premier speelt de hoofdrol in het openingsverhaal (ook een keer als slachtoffer in de opening van pagina 3, want zes oppositiepartijen eisen zijn vertrek) en een nog iets lagere V-factor door een 2-koloms foto op de voorpagina met het koningspaar.

De koning heeft weer een goede daad verricht, wat hij zo nu dan doet om zijn image op te poetsen; hij heeft medische uitrusting gedoneerd aan een project van het Corrections Department Happininess. Ken ik niet, zal wel een afdeling van het gevangeniswezen zijn.

Behalve de zeventien berichten bevatten de vier binnenlandpagina’s van het eerste katern nog twee los geplaatste kortjes, de rubriek zelf ontbreekt. Netto zijn het minder dan drie pagina’s want drie advertenties reduceren de redactieruimte: één van een een vijfde pagina, een advertentie van een kwartpagina en de bekende bijna paginalange advertentie over vier kolommen.

Aan illustratiemateriaal tellen de pagina’s zes foto’s met als grootste twee vierkolommmers. Drie foto’s zijn over drie kolommen geplaatst. Eén vierkoloms foto staat in het hart van pagina 2. Die toont een man in ‘maanpak’ die een bus desinfecteert. Dat is nodig want een 52-jarige oude busconductrice is besmet gebleken. Ook haar familie van zeven heeft het virusje onder de leden.

De tweede vierkolommer staat boven de vierkoloms advertentie op de 4. Die toont een rij gedupeerden van een oplichting door nonnen in Nakhon Phanom, wachtend tot ze bij een agent aangifte kunnen doen. Samen zijn ze 10 miljoen baht kwijt geraakt met het Ponzi-systeem.

Tja, nog steeds schijnen mensen te denken dat je met dit systeem rijk kunt worden. Hoe naïef. Het is in de meeste gevallen regelrechte oplichting, waar de boosdoeners fors geld mee verdienen. Tot ze betrapt worden natuurlijk, want daarna eten ze brood met spelden in Bangkok Hilton.

Prayut kan ’t niet alleen

29 april – Premier Prayut mag dan zijn macht hebben uitgebreid door taken van ministers over te nemen (zie het bericht van gisteren Overweldigende bevoegdheden voor Prayut ) hij en zijn ambtenarenapparaat kunnen de strijd tegen Covid-19 niet alleen voeren. Ze hebben de hulp nodig van de particulier sector om hun fraaie doelstelling van 50 miljoen gevaccineerde Thaise burgers voor het eind van het jaar te realiseren.

Gisteren vergaderde het Thaise opperhoofd met vertegenwoordigers van de sector. Hij accepteerde in dank hun aanbod de regering te helpen middels vier teams, bestaande uit diverse bedrijven. Die gaan helpen bij de rollout (vaccinatiecampagne) en gaan meer vaccins kopen. De infographic met de teams en hun taken, die ik eerder al een keer plaatste, laat ik opnieuw zien. Het artikel zal ik verder niet behandelen, want het bevat voornamelijk procedureel nieuws.

Angst voor weggegooide maskers

29 april – Van het overge virusnieuws noem ik slechts drie berichten. Ze gaan over het weggooien van mondkapjes, boetes voor het niet dragen van een mondkapje en een steunbetuiging van de Thailand Consumers Council voor het plan in eigen land favipiravir te produceren.

Thailand wil het generiek gaan produceren, wat andere landen zoals China al sinds 2019 doen. Het bericht bevat weer veel procedureel nieuws, wat ik vaak typisch vind voor de verslaggeving van BP. Dus sla ik over.

Thailand importeert het Covid medicijn sinds januari vorig jaar, voornamelijk uit Japan, om patiënten met milde tot ernstige symptomen te behandelen. De tabletten kosten 125 baht per stuk. Afhankelijk van de ernst van hun ziekte slikken patiënten 40 tot 70 tabletten tijdens de behandeling. Bij gebruik van buitenlandse pillen kost dat 5.000 tot 8.750 baht, bij generieke tabletten 2.500 tot 4.375 baht.

Het tweede bericht luidt de noodklok over de slordigheid van Thai om gebruikte mondkapjes met het gewone huishoudafval weg te gooien. Naar schatting worden elke dag 1,8 miljard mondkapjes weggegooid. Het Department of Pollution Control is in gesprek met de gemeente Bangkok en andere provincies om bewoners te bewegen de kapjes te scheiden van het overige afval.

DPC directeur-generaal Atthapol adviseert de plaatsing van speciale afvalbakken. Hij zegt ook dat het kapje moet worden dubbel gevouwen en vastgemaakt met een touwtje alvorens het weg te gooien. Ze dienen drie tot vier dagen verzameld te worden en in een plastic zakje te worden gedaan dat stevg wordt dicht gebonden.

Dat alles om besmetting te voorkomen, maar ik betwijfel of dat een terecht angst is. Ik ken geen onderzoek waaruit blijkt dat besmetting via deze weg mogelijk is, ook niet trouwens via oppervlaktes. Plaatsen waar mensen zijn besmet, zoals markten, bussen, zelfs straten enzovoort worden uitgebreid gedesinfecteerd, maar is dat nou werkelijk nodig?

Het derde bericht meldt dat negen personen in Surat Thani, Ayutthaya en Yala zijn beboet omdat ze geen mondkapje droegen. Ze kregen van de rechtbank boetes van 1.000 en 2.000 baht, dus ver onder het maximum van 20.000 baht. Maar dat boetebedrag geldt alleen bij de derde keer wanneer iemand betrapt wordt.

In 73 provincies moeten personen een mondkapje dragen wanneer ze hun huis verlaten. Of de verplichting ook voor kleine kinderen en vanaf welke leeftijd geldt, heb ik nog nooit gelezen. Ook in auto’s moeten de chauffeur en passagiers een mondknevel dragen, zelfs wanneer het om familieleden gaat.

Maar die familieleden hoeven thuis geen mondkapje te dragen. Daar mogen ze elkaar dus schijnbaar wel besmetten en dat gebeurt ook want volgens de berichten worden de meeste patiënten door familieleden besmet. Besmettingen op straat komen voor zover ik weet niet voor, hetgeen de maatregel vrij overbodig maakt.

Kort Nieuws donderdag 29 april

– Wat resteert aan nieuws waarnaar u hunkert (of niet) dat u nog niet bent tegengekomen? Zoals gebruikelijk noem ik alleen de koppen, zodat u de berichten gemakkelijk op de website kunt vinden. Dit zijn ze:

• Local AstraZeneca jab ready by June
•  Hospitals shut, staff catch bug
• No plasma left for virus treatment
• Kid with Covid kicked out of patient room
• 6 opposition parties seek to oust Prayut
• Temple to be site for Covid isolation
• Govt U-turns over new power for PPRP
• Thai flee border skirmishes
• Village drug use on the rise, says report
• Srisuwan appeals to PM to shelve sub purchase

– ’t Zijn er eigenlijk te veel. Verwaarloos ik vandaag mijn taak? Oké, laat ik dan het laatste bericht noemen, want ik heb sympathie voor de Thaise Don Quichot die te pas en te onpas petities indient. De zelfbenoemde secretaris-generaal van de door hem opgerichte Association for the Protection of the Thai Constitution vraagt premier en minister van Defensie Prayut nog eens achter zijn oren te krabben over de aanschaf van Chinese onderzeeërs.

Hij is geschrokken van de ramp met de Indonesische onderzeeër die het leven heeft gekost aan de gehele bemanning van 53 man. Zo’n ramp zou ook in Thailand kunnen gebeuren door Thailand’s gebrek aan ervaring met onderzeeërs, zegt hij. Ook vindt hij dat de recente sterke stijging van virus infecties vraagt om herziening van het besluit.

‘De regering dienst op zijn minst de levering met tien jaar uit te stellen of totdat het land zich in een betere economische toestand bevindt na hersteld te zijn van de economische gevolgen van de pandemie.’ Ja, beste mensen, soms zegt die lastpak wel verstandige dingen.

Rest nog te melden dat ik gisteren toen ik boodschappen deed in Big C Extra, zag dat er bloed werd afgenomen van donoren. Dus alle zeilen worden bijgezet om het tekort aan bloed te weg te werken, zoals het bericht No plasma meldt.

Volgens dokter Yong, hoofd van het Chulalongkorn University’s Centre of Excellence in Clinical Virology, zijn de laatste tweehonderd zakken met plasma die het land in reserve had, deze maand gebruikt. Ze zijn snel opgeraakt omdat het aantal patiënten dat voor herstel plasma therapie nodig heeft, is gestegen.


 

Nieuws in fotoberichten

Soldiers of the Lat Ya Task Force in PPE suits take the temperatures of 52 Myanmar migrants, including two children, who illegally crossed the border into Sai Yok district, Kanchanaburi province, on Monday.

A sudden, violent storm hit several villages in tambon Kut Chok of Bua Yai district of Nakhon Ratchasima on Monday afternoon, causing damage to about 20 houses, school buildings and a temple.

The storm winds blew down several structures and left many fallen trees obstructing roads between villages. Ban Oychang School in tambon Kut Chok was hard hit, losing its entire roof. Major damage was also reported to the mess hall of Wat Nong Siang Khong and about 20 houses.

A patient is pictured in a Covid-19 coronavirus intensive care unit (ICU) at Vibhavadi Hospital in Bangkok on Monday, during a surge of coronavirus cases in the country.

A field hospital operating in Samut Sakhon province in January. The province is reopening its field hospitals to receive Covid-19 cases from Bangkok and nearby provinces.

The overflow of Covid-19 cases in Bangkok is being sent to adjacent Samut Prakan and Samut Sakhon provinces for treatment. Samut Prakan and Bang Phli hospitals in Samut Prakan had converted two dormitories and an auditorium at Dhonburi Rajabhat University’s Samut Prakan campus into field hospitals, with 920 beds available.

About 400 Covid-19 patients were receiving treatment at the field hospitals on the campus. They were either asymptomatic or had only mild symptoms. Some who were already in a stable condition had been transferred there from Samut Prakan Hospital and from Bangkok and other nearby provinces.

Domestic car sales in Thailand jumped 25.47% in March from a year earlier after two months of declines, helped by government stimulus and a motor show, industry data of the Federation of Thai Industries (FTI) showed on Tuesday, but a third wave of coronavirus infections could slow sales. Sales had dropped in January and February following a second, quickly contained Covid-19 outbreak.

Car exports rose 16.38% in March from a year earlier to 104,506 vehicles, the highest level in two years, as the global economy improved. The group’s production target of 1.5 million cars this year may be exceeded, but the FTI will see for two months before making any revision given the outbreak and a microchip shortage for car production, he added.

In the January-March period, there were about 194,000 domestic car sales and about 258,000 units exported, the FTI said.

Police say people who have failed to wear masks in public places will be treated fairly when being fined as the requirement is now imposed in 56 provinces.

Spokesman Yingyos Thepchamnong said police would not arrest all who failed to wear face masks but would listen to their explanations and apply appropriate discretion in determining the fines.

However, the spokesman urged people to voluntarily follow the new rule that provincial authorities imposed to control Covid-19. It was impossible for police to take action on all the people who failed to wear masks, he said.

The fine on violators was capped at 20,000 baht. Police would fine first-time violators 6,000 baht, then 12,000 baht for second offences and 20,000 baht for subsequent offences.

The Fine Arts Department has issued an order closing all historical and ancient sites under its jurisdiction from April 26-May 9, to help contain the current surge of Covid-19 infections.

The sites ordered closed included the National Library in Bangkok and national museums, historical sites requiring admission fees and national archives in Bangkok and other provinces across the country.

Director-general Prateep Pengtako said filming at ancient sites which had received prior permission is allowed, with the number of crew limited to 10. Film crews must strictly comply with measures imposed to curb the spread of the virus.

In Buri Ram province in the lower Northeast, the closure of two historical sites was confirmed – Prasat Phanom Rung in Chalerm Phra Kiat district (foto) and Prasat Muang Tam in Prakhon Chai district.

The massive labour migration Thailand experienced during the first wave of Covid infections last year may present an opportunity to modernise the country’s agricultural sector and develop outlying regions of the country, according to a Bank of Thailand (BoT) study.

“This is a rare opportunity for such a big migration of modern workers, who have knowledge and technology, to return to their hometowns. They will be a key driving force to create value added for the agricultural sector, as well as develop agricultural and health tourism.”

Around 2 million people left Bangkok and big tourist cities to return to their hometowns between February and April last year. That compares with average net labour migration of 600,000-800,000 people per year.

The return of younger people to rural areas may be an unexpected benefit of the pandemic for Thailand. The government should provide training and resources to help these migrants develop rural areas. Around 80% of the migrants were of working age, and half are low-income earners.

Three major drug networks have been busted in separate crackdowns in Tak, Phitsanulok and Sukhothai, with confiscated drug assets altogether amounting to 30.5 million baht. Op de foto een deel van de bezttingen. Meer weten? Lees: Police bust 3 major drug networks.

Het nieuws in infographics

Klik hier voor het bijbehorende artikel: Household debt situation worsening


 

Nieuws van de website 27-28 april

• Het Centre for Covid-19 Situation Administration heeft dinsdag 2.179 nieuwe besmettingen bekend gemaakt van 2.174 personen in het binnenland en vijf die uit het buitenland waren gekomen. Het aantal doden is met 15 gestegen wat voor de derde maal in vier dagen een nieuw record is. Het totaal aantal besmettingen en doden bedraagt nu respectievelijk 59.687 en doden 163.
De doden zijn negen Thaise mannen en zes Thaise vrouwen in de leeftijd van 24 tot 88 jaar. Negen stierven in Bangkok, twee in Nakhon Sawan en de overigen in Chaiyaphum, Phetchaburi, Samut Prakan en Saraburi. De meesten hadden chronische ziektes, zoals diabetes, nierziekte, obstructieve longziekte, astma, hartfalen en kanker.
Ze werden besmet door contact met eerder besmette personen in hun familie, op hun werkplek of ze hadden plaatsen met een hoog risico bezocht, zoals uitgaansgelegenheden en markten. De tijd tussen besmetting en overlijden varieerde van 1 tot 6 dagen, één stierf na zestien dagen.
Bangkok telde de meeste besmettingen: 993, gevolgd door Nonthaburi (149), Pathum Thani (93), Samut Prakan (93), Chon Buri (80), Surat Thani (62), Samut Sakhon (61, enkelen besmet in Bangkok), Chiang Mai (60), Nakhon Ratchasima (33) en Ayutthaya (30).
Van alle 77 provincies tellen 7 minstens vijftig besmettingen, 25 tussen tien en vijftig besmettingen en 52 minder dan tien besmettingen.
De in het buitenland besmette personen kwamen uit Indonesië (2), Zwitserland, India en de Verenigde Arabische Emiraten.
Van het totaal aantal besmettingen zijn 33.551 patiënten hersteld (56,21 pct), inclusief 1.958 die de afgelopen 24 uur zijn ontslagen uit een ziekenhuis. 25.973 patiënten worden nog behandeld, van wie 628 in kritieke toestand zijn en 169 worden beademd.
De derde golf Covid-19 heeft deze maand geresulteerd in 30.824 besmettingen, waaronder 10.069 in Bangkok, 3.292 in Chiang Mai en 2.043 in Nonthaburi. Het dodental deze maand bedraagt 69.

• De provincie Nakhon Ratchasima overweegt een gedeeltelijke lockdown in te stellen in de districten Pak Chong and Bua Yai. Gouverneur Vichien zei dinsdag dat de virusuitbraak in de provincie zorgelijk is, met name in deze twee districten. Ze telden 18 van de 42 nieuwe besmettingen in de provincie. Een onderzoeksteam zoekt uit of de nieuwe infecties van een nieuw cluster komen. Als dat het geval is, is het noodzakelijk de twee districten te isoleren, hoewel de nadruk ligt op enkele tambons en niet de gehele districten, aldus Vichien.
De 42 nieuwe besmettingen waren verdeeld over de hoofdstad (20) en de districten Pak Chong (15), Bua Yai (3), Sikhiu (3) en Wang Nam Khieo (1). Ze brachten het totaal aantal besmettingen in de provincie op 509. Daarvan zijn 112 patiënten hersteld en 396 worden nog behandeld. De provincie telde één dode.

• De sluiting van de Central Shrimp Market in Ayutthaya is met zeven dagen verlengd tot 4 mei daar bevestigd is dat 43 personen op de markt zijn besmet. Infecties waren eerder ontdekt bij eigenaren en werknemers van zes visrestaurants op de markt. Sindsdien is het aantal restaurants met besmette personen toegenomen naar tien.
De 43 nieuwe besmettingen zijn ontdekt tijdens een tweede ronde testen van risicogroepen. 34 zijn eigenaren en personeelsleden, zes klanten en drie die met hen in contact waren gekomen.
Nog eens 167 personen die risico hebben gelopen en 288 die weinig risico hebben gelopen, zijn in hun huis in zelf-quarantaine gegaan en de eigenaren van enkele winkels in hun eigen zaak op de markt.

• Het ministerie van Onderwijs heeft nu definitief besloten het nieuwe schooljaar te laten beginnen op 1 juni vanwege zorgen over het stijgend aantal besmettingen. Minister Trinuch zei dinsdag dat het besluit is genomen op een vergadering van de permanent secretaris van het ministerie en de secretarissen-generaal van de kantoren van Obec, Ovec, Opec en het kantoor van de Non-formal and Information Education. Oorspronkelijk zouden de scholen 17 mei open gaan.
Tussen 17 mei en 1 juni dienen alle scholen en het onderwijzend personeel voorbereidingen te treffen voor het nieuwe jaar en de ouders duidelijk te maken waarom het uitstel nodig is. Leraren kunnen de opdracht krijgen huisbezoeken af te leggen en extra leeractiviteiten online te organiseren. Het schooljaar eindigt op 11 oktober.

• Drie personen die op het Government House werken, zijn gediagnosticeerd met Covid-19. Alle gebouwen op het terrein zijn gesloten om gereinigd te worden. Verslaggevers en fotografen staan van 29 april tot 7 mei voor een gesloten deur. Nieuwsbriefings vinden online plaats via Facebook en LINE. Circa 95 procent van het Government House personeel gaat thuis werken.

• Drie berichten hebben premier Prayut in de hoofdrol. Ik vat ze kort samen.
1 De premier heeft met goedkeuring van het kabinet enkele taken van ministers overgenomen met als doel de effectiviteit van de strijd tegen Covid-19 te vergroten. Een parlementslid van Bumjaithai vindt dat de premier misbruik maakt van zijn speciale bevoegdheden.
2 Prayut is verheugd over de bevestiging van het Japan Credit Rating Agency dat Thailand’s economische vooruitzichten stabiel zijn ondanks de gevolgen van de pandemie. Het land heeft een sterke economische basis gericht op export, de stabiliteit van het banksysteem en zijn solide internationale handelsbalans.
3 De premier heeft zijn steun verleend aan minister Anutin (Volksgezondheid) die online onder druk staat om af te treden vanwege zijn aanpak van de viruscrisis. Op change.org hebben al 208.074 personen een petitie ondertekend waarin op zijn aftreden wordt aangedrongen.

Vintage advertenties die vandaag ondenkbaar zijn (2)

27 april – ‘Ik mag graag naar gedrukte advertenties snuffelen uit voorbije jaren’, schrijft hoofdredacteur Pornchai van Guru, het vrijdagmagazine van Bangkok Post, in haar Editor’s note van vorige week vrijdag. Ze houdt van de nostalgische inhoud en van de eigenaardigheden die ze uit het verleden onthullen. Zo was Ovaltine een geliefd drankje van dames die een gloeiende huid wilden hebben.

Ze geeft zes voorbeelden, waarvan ik er vier in een tweedelige serie overneem, voorzien van haar commentaar. En om geen nuance verloren te laten gaan, laat ik de bijschriften onvertaald.

Gisteren het schooluniform, dat kan helpen de natie te bouwen want de componenten komen uit verschillende delen van het land en een alcohol advertentie waarin soldaten worden gewaarschuwd voor verleidelijke vrouwen die hen, wanneer ze dronken zijn, geheimen ontfutselen.

Vandaag: Onvermoede kwaliteiten van een kop koffie in de omgang met mannen (1, rechtsboven) en anti-acne zeep (2) .

Als toegift de advertentie waarvoor gisteren geen plaats was (3). De tekst heeft het over twee posters, de andere heeft u gisteren al gezien.

1 This coffee ad suggests that you can lure your man by making a nice romantic cup of coffee. Obviously, the woman on the right is the mia luang who let herself go while the young petite lady on the left looks like an angry mia noi. The power of good coffee helps keep your man, apparently. The slogan above ironically reads, “Instant coffee that is suitable for Thai family.” Fitting, no?

2 Anti-acne soaps advertised two formulas; one for men and the other for women. Women’s soap cost B30 while men’s cost B20. B10 more, a whopping one-third, simply because you were women. Why did women pay more? Much like why are women’s razors more expensive than men’s even today?

3 Both of these posters depict women as seductresses who can’t be trusted with your secrets especially when you’re drunk. I’m not sure why they targeted military men and warned them about not divulging secrets (or what kind of secrets) to these beautiful women when they’re drunk. Nonetheless, they were misogynistic then and are misogynistic now.


 

Ingezonden: Anutin en Prayut zijn onbekwaam

Je hebt grotendeels gelijk met je analyse waar het gaat om de gebrekkige aanpak van de corona pandemie nu en die van de verkeersongelukken al vele jaren. Ik vind een vergelijking van die twee niet echt nuttig behalve dan dat er aan beide veel verbeterd kan en moet worden. Een paar aanvullingen.

De op een flink aantal punten verkeerde aanpak van het corona virusje in Thailand heeft te maken met de onbekwaamheid van de desbetreffende minister van volksgezondheid Anutin en premier Prayut. Ik ben voor een stevige aanpak maar dan wel één gebaseerd op wetenschappelijke inzichten en die zijn er al volop. Betere voorlichting en snellere vaccinatie is essentieel, de hoogte van boetes doet er weinig toe.

Naast wat jij al noemde als oorzaak voor het grote aantal verkeersdoden wil ik ook opmerken dat de grote ongelijkheid op eigenlijk alle gebieden in Thailand een belangrijke factor is. De auto is een heilige koe, en die wordt beschermd en gekoesterd.

Daar vallen niet zo heel veel doden, relatief evenveel als in Nederland. Tweewielers zijn voor het plebs en de bescherming daarvan krijgt veel te weinig aandacht. Scheiding van langzaam- en snelverkeer is een eerste vereiste. Snelheidsbegrenzers op brommers een tweede.

In Nederland bedroeg het aantal verkeersdoden eind jaren zestig relatief gesproken twee derde van het huidige aantal in Thailand, nu minder dan één tiende, het verschil is toegenomen met een factor 6 ten voordele van Nederland.

Een verbetering van de verkeersinfrastructuur in Nederland was daarvoor misschien wel de belangrijkste reden. In Nederland is nu de fiets heilig. Die omslag zal ook in Thailand nodig zijn. Maar ik vrees dat het niet zal gebeuren.
Tino Kuis

Bovenstaande tekst is een reactie op mijn Overpeinzing van gisteren. Tino Kuis woonde jarenlang in Thailand, kan Thais lezen, schrijven en spreken en woont tegenwoordig in Nederland. Hij schrijft regelmatig voor twee Thailand-blogs.

Overpeinzing: De angst is groot

28 april – Regeren met dreigementen en angst inboezemen zijn de sleutel voor een dictatuur om haar macht te behouden, antwoordde een kennis van mij nadat ik hem geschreven had dat een draagplicht voor het mondkapje op straffe van een boete van 20.000 baht niet eens nodig was geweest. Want de meeste mensen (die ik in Bangkok zag) droegen al een kapje voordat het verplicht werd gesteld.

De angst is groot. Ik zag het op straat waar ik tot nu toe zonder mondkapje liep. Ik zag de angst in de ogen van voorbijgangers. Sommigen weken uit voor me. Een enkeling wees op zijn kapje, één man zei zelfs dat ik het moest dragen. Hij had me eerst gevraagd waar ik vandaan kom. Ik antwoordde: Why do you want to know?, en gaf geen antwoord. Hij hield niet aan en liep door.

In 56 van de 77 provincies is het dragen van een mondkapje verplicht. Ik ben benieuwd hoe lang het gebod van kracht blijft, want als een maatregel eenmaal is genomen, wordt die niet snel ingetrokken. In Bangkok geldt het gebod sinds maandag. Dus voortaan draag ik op straat ook een mondknevel. Maar ik loop weinig en wanneer ik koffie drink en eet, kan het ding af.

In Indulge, het café-restaurant aan de Sukhumvit Road, ben ik vaak de enige klant. Ik zit er op het verhoogd, aan twee zijden open terras waar de wind vrijspel heeft. Het personeel draagt een mondkapje. In Sarica (Surawong Road) en Sunrise Tacos (Silom soi 4) is het van hetzelfde laken en pak. Als er wel klanten zijn, is het hooguit een handjevol en zitten ze verder verwijderd dan de bekende anderhalve meter, die is voorgeschreven als veilige afstand. Op al die plaatsen krijgt het virus mij niet te pakken.

Overweldigende bevoegdheden voor Prayut

28 april – Het kabinet heeft premier Prayut de bevoegdheid gegeven tijdelijk 31 wetten te handhaven om de verspreiding van Covid-19 te beperken. Dat klinkt angstaanjagend, dat klinkt alsof de jaren van de militaire junta weer terugkomen.

Maar regeringswoordvoerder Anucha zegt dat de overdracht van de macht aan hem tijdelijk is en beperkt tot pogingen de verspreiding van het virus te voorkomen, de gevolgen te verzachten en de bevolking assistentie te verlenen.

De krant kopt vandaag boven de opening 5 kolommen breed Sweeping powers for PM. Ik heb even overwogen het te vertalen als Premier Prayut maakt zich meester van de macht en misschien geeft dat de situatie ook wel beter weer. The proof of the pudding is in the eating, zeggen de Engelsen dus of Anucha het besluit terecht relativeert, zullen we wel merken. Ik denk: Een vos verliest wel zijn haren, niet zijn streken.

Ik ben er niet gerust op, want tijdens de kabinetsvergadering van gisteren toonde Prayut zich een ware dictator. Hij fulmineerde tegen een niet bij naam genoemde minister die achter zijn rug kwaad over hem had gesproken en dreigde hem te ontslaan als hij het weer deed. BP meldt het het in een kadertje dat niet toevalig in het openingsverhaal is ingebouwd.

Ook dreigde Prayut ministers die haat en conflict zaaien, de deur te wijzen. ‘Ik heb jullie gekozen om in dit kabinet te werken. Of je me nu aardig vindt of niet, zorg ervoor dat ik er niets over hoor. Ik verwijder je en neem de ministeriële quota terug.’ [Die laatste opmerking heeft betrekking op de verdeling van de ministersposten over de coalitiepartijen]

BP heeft P-factor 3,5

28 april – Nou denkt u misschien na bovenstaand bericht gelezen te hebben dat de krant van mij een hoge P-score krijgt. Maar nee, ik geef een score van 3,5 want van de zestien alinea’s die het openingsverhaal telt, neemt Prayut slechts vijf in beslag.

De P-factor geeft de frequentie, omvang en plaats aan van de berichtgeving over premier Prayut op een 10-punts schaal. De factor is omgekeerd evenredig met het genoegen dat ik beleef bij het bewerken van die berichten voor Nieuws uit Thailand.

In de overige alinea’s roept dokter Prasit Watanapa, deken van de faculteit Medicijnen van de Mahidol universiteit, de regering op snel te vaccineren. De regering dient minimaal 25 procent van de bevolking te vaccineren om de verspreiding te vertragen, die thans een hoogtepunt heeft bereikt met vijftien doden en een dagtotaal van meer dan tweeeduizend infecties.

Prasit maakt zich ook zorgen over de instroom van illegale gastarbeiders, want ‘ongecontroleerde bewegingen van bevolkingsgroepen verhogen het risico van verspreiding en muteren’. Dat schrijft ook hoogleraar Yong Poovorawan, hoofd van het Centre of Excellence in Clinical Virology van de Chulalongkorn University, op zijn Facebook pagina: ‘Hoe meer het virus zich verspreidt, hoe groter het risico van muteren.’ Hij zegt al veel vragen te hebben gekregen over de Indiase en Bengaalse varianten die nu rondwaren in India.

Ik eindig met de lof die Israël van Prasit krijgt. Het land is op 19 december (!) begonnen te vaccineren, het heeft de hoogst mogelijke vaccinatiegraad waardoor het dodental gezakt is van zeventien naar één per dag. Dat is een prestatie waaraan Thailand niet kan tippen.

BP in vogelvlucht

28 april – Bangkok Post telt vandaag dertien nieuwsberichten en –verhalen op de vier binnenlandpagina’s van het eerste katern plus de rubriek In Brief met drie kortjes. Eén bericht zou niet misstaan in Kort Nieuws. Netto zijn het minder dan drie pagina’s want ze bevatten vier advertenties: een halve pagina, een vijfde pagina, een kwart pagina en een bijna paginalange advertentie over vier kolommen.

Een ruimtevreter is ook een achtergrondverhaal van bijna een halve pagina op de 4, over restaurants die nauwelijks kans zien te overleven. Tien van de berichten gaan direct of indirect over Covid-19, wat een C-factor oplevert van 7,6. Moet ik nog toelichten wat die factor inhoudt? Nee toch.

Aan illustratiemateriaal bevatten de pagina’s vijf foto’s en één postzegelfoto. De twee grootste foto’s meten vier kolommen. Ze staan op pagina 3 en 4, de voorpagina moet het doen met een driekoloms foto.

De vierkolommer op de 3 toont vrijwilligers die in de residentie van de gouverneur van Pathum Thani maaltijden bereiden voor medisch personeel in de provincie. De foto op de 4 toont een kokkin die voor haar eethuisje in Soi Rang Nam met haar duimen zit te draaien.

Op de foto op de voorpagina mensen van een risicogroep die gisteren in een teststation in Klong Toey op hun beurt wachtten. In het havenkwartier zijn twee testlocaties waar 500 bewoners zijn getest.

Kort Nieuws woensdag 29 april

– Behalve de opening over Prayut’s sweeping power en een berichtje over door Siam BioScience geproduceerd AstraZeneca vaccin – het kreeg het groene licht van het Department of Medical Sciences – bevat de voorpagina nog een tragisch verhaal over een man van 45 die overleden is nadat hij voor een test van het kastje naar de muur was gestuurd, nergens terecht kon en een eenzame dood stierf.

De autoriteiten mogen dan hoog opgeven over de gezondheidszorg in Thailand, als je dit verhaal leest, blijken ze allemaal uit het Pinokkio hout te zijn gesneden. Lees: A lonely death, through the eyes of his friend.

– Ik eindig met het resterende nieuws of nieuws dat aanvullingen bevat op de websiteberichten.
• Union slams new airline plan
• Sinovac jab did not kill saleswoman: committee
• Infected workers ‘not paid’
• Judges adjudicate mask fines
• Bangkok’s neighbours help

– Een lezer maakte mij attent op een artikel in Thai Enquirer over de tegenwerking die particuliere ziekenhuizen ondervinden van het ministerie van Volksgezondheid om vaccins aan te schaffen. Het is het zoveelste voorbeeld van de onbekwaamheid en stupiditeit van de Thaise autoriteiten. Lees: EXCLUSIVE: Government inaction blocking private hospital vaccine purchase despite Prayut promise.


 

Nieuws in fotoberichten

Medical staff are seen on Saturday at the Elegant Airport Hotel, a hotel converted into a field hospital for Covid-19 patients in Bangkok, to accommodate a surge in the number of cases of the novel coronavirus in the country.

Two men, German and Thai, were arrested in a sting by narcotics suppression police on Sunday night on charges of selling crystal methamphetamine.

Claus Mike Haberstroh, 59, and Panadchai “Po Po” Noo-chit, 29, a transvestite from Yasothon province, were detained at house No 100/163 in Soi Khao Talo 5, tambon Nong Prue, Bang Lamung district.

They were arrested while handing 39.16 grammes of crystal meth, known as ice, to a police undercover agent who went to the house to collect the drug after transferring money into the Gernman’s bank account.

Police said Mr Haberstroh was a lorry driver in Germany and had retired and moved to live in Pattaya. He met Mr Panadchai in a nightspot. The two lived together as a pair and allegedly became involved in the drug trade.

Twenty-five foreigners and three Thais were arrested when police and local officials raided two homes in a housing estate in Pattaya where a loud birthday party was being held on Sunday night in violation of Covid-19 restrictions.

The birthday party was held for a Philippines national. The officers found a total of 28 revellers in the two houses, 11 men and 17 women – 13 Filipinos, six Russians, three Thais, two French and one each of British, Canadian, Albanian and Cambodian nationality.

The majestic vihara, or assembly hall, where the revered Buddha image Phra Phuttha Chinnarat is enshrined at Wat Phra Si Rattana Mahathat in Phitsanulok has been closed for 20 days because of Covid-19 concerns.The area inside the temple grounds where shops sell souvenirs, lottery tickets and other goods remains open to the public.

The closure of the hall, until May 15, is intended to help stop the third wave of the Covid-19 pandemic, and is on the advice of the provincial public health office.

The assembly hall was closed for the first time in April last year, during the first round of the pandemic. It is usually packed with visitors paying respect to the Buddha image.

The public health office announced on Sunday that 12 more Covid-19 infections were found in the province, increasing the tally to 233. Of the total, seven have recovered and 226 are still being treated in hospital.

Phuket International Airport, April 12, 2021. Phuket, one of Thailand’s top tourist havens, had an ambitious plan to reopen to the world this summer. But with a spike in cases, the island’s desperate situation is unlikely to end anytime soon. In BP een achtergrondverhaal uit de New York Times, lees: Unmasked Songkran parties dent Phuket’s reopening hopes

Prime Minister Prayut Chan-o-cha (right) chairs a meeting on Covid-19 vaccine procurement at Government House on Monday. Criticism followed that he failed to wear a mask and the photo was removed from Facebook.

Prime Minister Prayut Chan-o-cha has been fined 6,000 baht for failing to wear a mask during a meeting with his vaccine procurement advisers.

Bangkok authorities made mask-wearing compulsory starting Monday. It is required in the capital to wear a mask at all times while outside his or her home or residence.

While the maximum fine for the offence is 20,000 baht, officials may consider charging less based on the regulation on fining, which stipulates 6,000 baht for the first-time offence, 12,000 baht for the second and 20,000 baht for the third onward.

Three soldiers were killed when their van crashed into the rear of a parked trailer truck in Phanom Thuan district of Kanchanaburi on Monday.

The van ran into the back of an 18-wheel Hino trailer truck the drive had parked on the roadside after a tyre burst. Police and medical staff from Chao Khun Paiboon Phanom Thuan Hospital reported that three people in military uniforms were found dead in the wrecked van. Rescuers used hydraulic jacks to tear open the crumpled van and extract their bodies.

Airports of Thailand Plc is taking out a 25-billion-baht loan, the first time it has borrowed money since it was created more than four decades ago.

AoT president Nitinai Sirismatthakarn said on Monday the loan was needed because of losses accrued during the pandemic, and it highlighted the severe impact Covid-19 was having on AoT and the aviation industry as a whole.

The AoT was likely to suffer a cashflow problem due to the drastic fall-off in foreign tourism. The worst of it would not be felt until the next fiscal year, beginning in October. The AoT also faces limited cashflow after investing in the Phase 2 expansion of Suvarnabhumi Airport.

Nieuws in infographics

Klik hier voor het bijbehorende artikel: Leaders hold their breath

Klik hier voor het bijbehorende artikel: Covid’s unequal impact


 

Nieuws van de website 26-27 april

• Het Centre for Covid-19 Situation Administration heeft maandag 2.048 nieuwe besmettingen bekend gemaakt van 2.038 personen in het binnenland en 10 die uit het buitenland waren gekomen, en acht nieuwe doden (vier in Bangkok). Ze brachten het totaal aantal besmettingen sinds januari 2020 op 57.508 en doden op 148.
CCSA woordvoerder Apisamai Srirangson zegt dat de hoofdstad het hotbed (broeinest) is van de derde uitbraak die eerder deze maand begon en inmiddels 9.076 besmettingen telt, driemaal zoveel als in Chiang Mai [maar dat is ook een kleinere stad]. Apisamai verwacht dat Bangkok elke dag 500 nieuwe besmettingen zal ontdekken als resultaat van actief testen in woonwijken.
Bangkok telde 901 nieuwe besmettingen, gevolgd door Samut Prakan (110), Chon Buri (104), Nonthaburi (97) en Chiang Mai (84).
De in het buitenland besmette personen kwamen uit India (4), de Verenigde Arabische Emiraten, Pakistan, China, Turkije, Hongarije en Qatar.

Update dinsdag: 2.179 nieuwe besmettingen en 15 nieuwe doden. Ze brachten het totaal aantal besmettingen op 59.687 en doden op 163. De gegevens zag ik op de televisie, de website meldt ze nog niet.

• In zone 6 van de Chiang Mai gevangenis is een veldhospitaal ingericht, nadat 144 nieuwe gevangenen en twee functionarissen besmet bleken. Ze werden ontdekt tussen 12 en 22 april. De functionarissen zijn voor behandeling opgenomen in een veldhospitaal (ik vermoed een ander). De besmette gevangenen worden in het nieuwe veldhospitaal ondergebracht. Nieuwe gevangenen worden intussen in quarantaine geplaatst. Zone 6 is oorspronkelijk een ontvangstruimte voor nieuwe gevangenen voordat zij naar andere zones worden gestuurd.

• Het dragen van een mondkapje is verplicht in alle voertuigen in Bangkok waarin meer dan één persoon zit. Het gebod geldt ook wanneer ze tot hetzelfde gezin behoren. Sinds maandag heeft Bangkok zich aangesloten bij de 42 provincies die al eerder het dragen van een mondkapje in de openbare ruimte verplicht stelden.

• In Yala is een politieagent om het leven gekomen en een ander gewond geraakt toen zondagavond door militanten een pijpbom naar een politiepost in het district Raman werd gegooid. De post op de Ban Talo Hawo kruising werd bemand door twee agenten.
Een van hen (31) werd ernstig gewond in zijn nek, romp en beide benen. Hij stierf later in het ziekenhuis. De ander (29) raakte door bomscherven gewond aan zijn linkervoet, hij is aan de beterende hand in het ziekenhuis.

• Cybersecurity is voor bedrijven en individuen van het grootste belang daar digitale transformatie, internetgebruik en waarden van digitale activa sterk toenemen. Dit zegt cyberbeveiligingsbedrijf Kaspersky Security Network (KSN).
KSN meldt dat haar producten vorig jaar 20.598.223 verschillende dreigingen hebben ontdekt op computers in Thailand die KSN gebruiken. Zo’n 28,4 procent van de Thaise gebruikers liep vorig jaar risico’s op online infectie.
Thailand staat wereldwijd op de 87ste plaats van landen, gerangschikt naar de gevaren bij het gebruik van internet. Van de Aseanlande staan de Filipijnen op de zesde plaats; Maleisië staat op zeven, Vietnam negentien, Indonesië 66 en Singapore 154.
Uit opsporingsgegevens blijkt dat in Thailand 2,7 miljoen aanvallen op consumentenproducten zijn gepleegd en 856.000 op bedrijfsproducten. In Asean staat Thailand op de vijfde plaats bij aanvallen op consumentenproducten en de derde plaats op bedrijfsproducten.
Meer weten? Lees: Fight to foil cyberthreats intensifies

• De heropening van scholen wordt mogelijk uitgesteld tot 1 juni wanneer het aantal infecties ongecontroleerd blijft stijgen, zegt het Office of the Basic Education Commission (Obec). Tot nu toe ging Obec ervan uit dat het nieuwe schooljaar op 17 mei begint, maar door de derde golf staat die datum op losse schroeven. De mogelijk nieuwe datum geldt voor toelating tot Prathom 1 (lagere school) en de toelatingsexamens tot Mathayom 1 en Mathayom 4 (middelbare school).

Vintage advertenties die vandaag ondenkbaar zijn

27 april – ‘Ik mag graag naar gedrukte advertenties snuffelen uit voorbije jaren’, schrijft hoofdredacteur Pornchai van Guru, het vrijdagmagazine van Bangkok Post, in haar Editor’s note van vorige week vrijdag. Ze houdt van de nostalgische inhoud en van de eigenaardigheden die ze uit het verleden onthullen. Zo was Ovaltine een geliefd drankje van dames die een gloeiende huid wilden hebben.

Ze geeft zes voorbeelden, waarvan ik er vier in een tweedelige serie overneem, voorzien van haar commentaar. En om geen nuance verloren te laten gaan, laat ik de bijschriften onvertaald.

Vandaag het schooluniform (1) en een van de twee alcohol advertenties (2), want voor de andere ontbreekt de ruimte. Morgen: Hoe een man te verleiden met een lekkere, romantische kop koffie en een anti-acne zeep: een voor mannen (20 baht) en een voor vrouwen (30 baht).

1 There’s no need to politicise student uniforms. This poster claims that a boy can help build the nation by wearing his uniform whose components were made from different parts of Thailand. Romanticising student uniforms much?

2 Both of these posters depict women as seductresses who can’t be trusted with your secrets especially when you’re drunk. I’m not sure why they targeted military men and warned them about not divulging secrets (or what kind of secrets) to these beautiful women when they’re drunk. Nonetheless, they were misogynistic then and are misogynistic now.

Overpeinzing op een onbepaald tijdstip

27 april – In Bangkok is sinds maandag het dragen van een mondkapje in de openbare ruimte verplicht op straffe van een maximale boete van 20.000 baht. De maatregel is genomen omdat het aantal nieuwe besmettingen dit weekend in één dag boven de duizend is gestegen (met in Bangkok de meeste) en het dodental deze maand is gestegen naar 148, met als record elf op één dag.

42 andere provincies stelden al eerder zo’n gebod in. Dat de maatregel geen of nauwelijks effect zal hebben qua aantal besmettingen, hoef ik toch niet meer uit te leggen?

Laat ik de slachting eens vergelijken met die in het verkeer. Daarin komen elke dag gemiddeld 65 personen om het leven. Ik wil de coronadoden niet bagatelliseren, maar het is duidelijk dat het verkeer qua sterfgevallen gevaarlijker is dan het virus. Terzijde: alle coronadoden waren mensen die al een ziekte onder de leden hadden.

De meeste verkeersslachtoffers zijn motorrijders. Ik zie in mijn omgeving velen geen helm dragen. Dat wordt niet of nauwelijks gecontroleerd. De boete die erop staat, is meestal laag. Hooguit een paar honderd baht.

Ik denk dat wanneer bij het instellen van de draagplicht direct een boete van 20.000 baht was gesteld op helmloos rijden en er net zo intensief zou worden gecontroleerd als nu op besmettingen, het plaatje er heel anders uit had gezien. En dat geldt ook voor rijden onder invloed en overschrijding van de maximumsnelheid, de twee meest voorkomende verkeersovertredingen.

Een tweede gedachte die ik bij het nieuws heb, heeft betrekking op de angst voor een tekort aan ziekenhuisbedden en overbelasting van de gezondheidszorg. Wat er is toch geworden van de suggestie mensen met milde symptomen toe te staan zichzelf thuis te behandelen? Ik lees er niets meer over.

Zolang ze niet aan een infuus hoeven te liggen of beademd moeten worden, bestaat de behandeling alleen uit het innemen van medicijnen. Daarvoor hoeft toch niet een duur ziekenhuisbed bezet te worden? Ziekenhuisbedden zijn voor ernstig zieke patiënten en bij verkeersongelukken zwaar gewonde verkeersdeelnemers.

De slogan Amazing Thailand, bedoeld om toeristen te trekken, krijgt in dit coronatijdperk een wel geheel andere betekenis. Ik denk dat de Thaise autoriteiten volledig de weg zijn kwijtgeraakt, maar eigenlijk vind ik dat niet eens amazing.

P.S. Mocht u andere gedachten hebben dan de ideeën die ik in mijn analyse ontvouw, maak van uw hart geen moordkuil. Schrijf mij via mijn e-mailadres en ik plaats uw reactie (zonder mijn commentaar).

Update 6:38 uur De drie nieuwslezers van Good Morning Thailand, het ochtendjournaal van Mono29, dragen nu een mondkapje en niet meer een gezichtsscherm. Dat moeten ze doen omdat de gemeente Bangkok heeft bevolen dat het kapje moet worden gedragen wanneer mensen hun woning verlaten, ongeacht de plaats waar ze naar toe gaan.

De regel heeft er al toe geleid dat premier Prayut een boete van 6.000 baht heeft gekregen, omdat hij zonder mondkapje om een vergadering leidde. Hoe lang gaat deze gekkigheid nog duren?

BP heeft (gecorrigeerde) C-factor 9

27 april – Tien van de veertien nieuwsberichten en –verhalen op de drie binnenland pagina’s van het eerste katern gaan vandaag over Covid-19, wat een C-score van 8 zou opleveren. Maar ik maak er 9 van omdat de niet-virus berichten weinig ruimte in beslag nemen en omdat de krant paginabreed opent onder de kop CCSA takes reins of virus crisis.

De C-factor geeft op een 10-punts schaal de frequentie, omvang en plaats aan van de berichtgeving over alles wat met het coronavirus te maken heeft. De factor is omgekeerd evenredig met het genoegen dat ik beleef bij het bewerken van die berichten voor Nieuws uit Thailand.

De niet-virusberichten gaan over de uitreiking van de Oscars met Anthony Hopkins (83) die zijn tweede Oscar won en meer dan andere jaren vrouwen en kleurlingen die in de prijzen vielen, de AoT die geld moet lenen (kleine 2-kolommer) en twee berichten in een volle kolom over de metro en spoorwegen. De rubriek In Brief meet eveneens een volle kolom en bevat vier kortjes. Advertenties ontbreken dus netto is gelijk aan bruto.

Aan illustratiemateriaal bevatten de pagina’s redelijk veel foto’s: acht in totaal. Verder een postzegelfoto en twee infographics. Twee foto’s meten 1,5 kolom, de twee grootste vier kolommen waarvan één virusvrij is. Die toont een man op een groot leeg plein in Pathumwan zonder schaduw want de zon staat loodrecht boven zijn hoofd. Alleen tussen zijn voeten is iets van een schaduw te zien.

Door de draaiing van de aarde om de zon staat de zon twee keer per jaar loodrecht boven de evenaar. … Uiteindelijk komt de zon loodrecht boven de Steenbokskeerkring te staan. Dit is een denkbeeldige lijn die over de 23e breedtegraad loopt op het zuidelijk halfrond. (Bron: Wikipedia)

 

CCSA neemt de touwtjes in handen

27 april – De distributie van Covid-19 vaccin is een ‘top national priority’ en de regering gaat een ‘single command system’ invoeren om de effectiviteit van de nationale vaccinatiecampagne te verbeteren met als doel de komende drie maanden 30 miljoen mensen te vaccineren en voor het eind van het jaar 50 miljoen.

Het spijt mij zeer, beste lezers en lezeressen, maar bij het lezen van de eerste alinea van het openingsverhaal vandaag, kreeg ik al kromme tenen en moest weer denken aan de beroemde, veel geciteerde passage uit de Hamlet Words, words, words (Shakespeare, 1603).

Het vervolg is even bombastisch. De regering zal alles doen wat in haar macht ligt om meer doses aan te schaffen met als target 10 à 15 miljoen per maand van verschillende producenten.

Het bovenstaande is gisteren bekokstoofd in een vergadering van premier Prayut met zijn adviseurs. Hij meldt het (vol trots?) op zijn Facebook pagina. Hij schrijft ook dat de regering de samenwerking tussen overheidsdiensten en de particuliere sector zal verbeteren om een brede distributie van de doses te verzekeren.

Een proactief vaccinatieplan [?] wordt in werking gesteld om de druk op het gezondheidssysteem te verminderen. Ook worden alternatieve vaccinatiecentra op geschikte locaties opgezet, zoals vergaderzalen, sportcentra en hotels om de drukte in ziekenhuizen te voorkomen, want hun hoofdtaak is voor besmette patiënten te zorgen.

Rest nog te melden, zoals de kop al aangeeft, dat het Centre for Covid-19 Situation Administration een centrale rol krijgt bij het virusbeleid ‘om efficiëntie te verbeteren’, zegt secretaris-generaal Danucha van de NESDC, want het centrum had tot nu toe enkele taken gedelegeerd.

Tot zover mijn bespreking van het openingsverhaal, zodat mijn  kromme tenen de gelegenheid krijgen weer recht te trekken. Meer weten? Lees: CCSA takes reins of virus crisis.

Thailand verbiedt reizen uit India

27 april – Thailand sluit met ingang van zaterdag zijn grenzen voor reizigers uit India, behalve voor Thaise burgers, heeft de Thaise ambassade in New Delhi gisteren bekendgemaakt. BP meldt het vandaag in een driekoloms bericht op de voorpagina ter grootte van een negende pagina, voorzien van een infographic. Het nieuws meldde ik al in Nieuws van de website van gisteren, maar misschien wil u meer te weten komen.

De infographic noemt enkele details. Uit het bericht licht ik dat al verstrekte COE’s (certificate of entry) met een aankomstdatum na 1 mei worden ingetrokken en dat drie Air India vluchten uit New Delhi toestemming krijgen om op 1, 15 en 22 mei in Thailand te landen. Maar die zijn alleen bestemd voor terugkerende Thais.

Kort Nieuws dinsdag 27 april

Ik kom nog een keer terug op de Oscar uitreiking. Anthony Hopkins won de Oscar in de categorie beste acteur voor zijn rol in de film Father waarin hij een man speelt die aan dementie lijdt. Ken de film uiteraard niet, wel The Silence of the Lambs (1991) waarin hij Hannibal Lecter speelt, een seriemoordenaar die  opgesloten zit in een zwaarbeveiligde psychiatrische inrichting. Heb ik met open mond naar gekeken.

Wat resteert aan nieuws dat ik niet al hiervoor heb behandeld? Alleen virusnieuws en dat komt me zo langzamerhand de strot uit. Ik noem de koppen van de berichten, zodat u ze gemakkelijk kunt vinden op de website, maar ik schrijf er verder geen woord over.
• Stadiums primed to take in Covid-19 cases
• Strick en massage parlours seek govt relief [Stricken is één woord, maar zo staat het in de krant]
• Infected trio arrested after fleeing field hospital
• 12 clinics, labs face legal action over control measures
• Probe after woman dies soon after jab

Voor de volledigheid noem ik de berichten over de spoorwegen en metro, die ik eerder aanstipte:
• BTSC seeks to collect skytrain dues
• Winners of rail bids to be known July


 

Nieuws in fotoberichten

The fishing industry in Trat has been seriously affected by the shortage of migrant workers since the border between Thailand and Cambodia was closed to stem the Covid-19 pandemic, a fishing boat owner said on Sunday.

Boonmee Apibansri, who owns four fishing boats, said although there are still some Cambodian migrant workers remaining in the province, they are few and far between.

The border closure due to Covid-19 has made it difficult for Cambodian migrants to return to Thailand to work. Sometimes fishing boats have to leave the shore with only a few crewmen, who must therefore work harder than usual.

When the crew are back to the shore, their ability to relax is limited by the requirement to wear face masks, avoid crowded places and follow other restrictions.

Apart from the shortage of migrant workers, the fishing industry has been hit by low fish prices due to weak demand, resulting in a drop in revenue such that it is difficult to meet fuel and labour costs.

A building at Prince of Songkhla University in Hat Yai district is turned to be a field hospital for the southern province.

Fifty-one new Covid-19 infections, four of them imported from Malaysia, were found in Songkhla on Sunday, increasing the provincial tally to 454, according to a press release from the provincial health office.

Of the accumulated total, one died, 10 have recovered and 443 are still being treated in hospital.

Hat Yai district had the highest number of accumulated Covid patients — 356, most of them infected with the virus at entertainment venues, restaurants and during visits to relatives and friends in high-risk areas.

More infections were also reported on Sunday in other provinces — including 32 in Chaiyaphum, 22 in Khon Kaen, 21 in Nakhon Ratchasima, 12 in Ayutthaya, 11 in Phatthalung and seven in Nakhon Phanom.

Bangkokians are ordered to put on masks from Monday or be subject to a hefty fine. Bangkok Governor Aswin Kwanmuang announced the new measure on Sunday. Violators risk a fine up to 20,000 baht under the Communicable Disease Act.

The Bangkok Metropolitan Administration said in another announcement released on Sunday the penalty would also apply to all establishments that fail to enforce mask-wearing for those on their premises.

The move comes as the capital suffers from a higher infection rate in the third wave of the coronavirus.

People from various religions gather to offer prayers in Surabaya on Sunday for the 53 sailors trapped in the submarine, as Indonesia’s military confirmed that all 53 crew were dead.

The missing Indonesian submarine has been found cracked apart in three pieces on the seabed in waters off Bali, the military said Sunday, as it confirmed that all 53 crew perished in the disaster.

Authorities said that they received signals from the location more than 800 metres deep early Sunday morning. They had used an underwater submarine rescue vehicle supplied by Singapore to get a visual confirmation of the KRI Nanggala 402.

Authorities have not given an official explanation for the accident, but said that the submarine may have suffered a blackout and left its crew unable to resurface.

They discounted an explosion, however, saying Saturday that the evidence suggested the submarine came apart as it was crushed by water pressure at depths of more than 800 metres — pressure much higher than the German-built Nanggala was built to withstand.

President Joko Widodo described the missing sailors as Indonesia’s “best patriots”. “All Indonesians convey their deep sadness over this incident, especially to the families of the submarine crew.”

A woman wearing a face mask walks in Siam Square on Sunday.


 

Nieuws van de website 25-26 april

• Het Centre for Covid-19 Situation Administration (CCSA) heeft zondag het record aantal van elf nieuwe doden bekend gemaakt, inclusief een 25 weken zwangere vrouw (32) in Bangkok. De meesten leden al aan een andere ziekte zoals obesitas.
Het aantal besmettingen is toegenomen met 2.438, minder dan op zaterdag. Op vijf na gaat het om besmettingen in het binnenland. Ze brachten het totaal aantal besmettingen op 55.460 en doden op 140.
Bangkok telde weer de meeste besmettingen: 1.078, gevolgd door 163 in Chiang Mai, 115 in Nonthaburi, 77 in Samut Prakan en 75 in Chon Buri. De vijf in het buitenland besmette personen kwamen uit de Verenigde Arabische Emiraten (3), Egypte en India.
CCSA-woordvoerder Taweesilp zegt dat de derde uitbraak nu meer infecties telt dan de tweede van midden december tot maart. De uitbraak die begin deze maand begon in uitgaansgelegenheden heeft 26.597 besmettingen in 25 dagen opgeleverd, vergeleken met 24.626 in de voorgaande uitbraak.
De nieuwe golf infecties heeft het leven gekost aan 46 personen tegen 34 in de vorige uitbraak die op gang gebracht werd door een cluster op de Central Shrimp Market in Samut Sakhon.

• Update maandag: 2.048 nieuwe besmettingen en acht nieuwe doden.

• Suan Dusit Poll. Een kleine meerderheid van de 2.082 respondenten in de laatste opiniepeiling van de Suan Dusit Rajabhat University meent dat de regering niet in staat is de derde golf van de Covid-19 pandemie in toom te houden. 35 procent is daarvan het meest overtuigd, 25 procent noemt het onwaarschijnlijk. Slechts 39 procent denkt dat de regering wel in staat is de derde golf een halt toe te roepen.
Gevraagd naar hun mening over de door de regering genomen maatregelen (ik noem alleen de drie meest gegeven antwoorden; meer antwoorden waren mogelijk) vond 74 procent dat het virus zich erg snel verspreidt, 67 procent heeft sympathie (medelijden?) met het medisch personeel dat hard werkt om de verspreiding te stoppen en 67 procent maakt zich zorgen dat de regering niet in staat is de situatie onder controle te brengen c.q. te houden.
De overige vragen hadden betrekking op een vergelijking met voorgaande uitbraken, wat ze doen om zichzelf te beschermen en hoe lang het duurt voordat de derde golf is uitgeraasd.
Gevraagd of ze menen dat er een vierde golf komt, zei 58 procent ja, 37 weet het niet, slechts 3 procent zegt nee.

• Een gebouw van de Ban Nong Mai Yang Dam School in Noen Ma Prang (Phitsanulok) is zaterdagnacht tot de grond toe afgebrand. Het vuur verspreidde zich zo snel in het gebouw van twee verdiepingen dat de brandweer, die was uitgerukt met twee bluswagens, het nakijken had. Doden en/of gewonden zijn niet gemeld. Naar de oorzaak wordt nog onderzoek gedaan, het schadebedrag is nog niet bekend.

• In Phyatonezu tegenover de Three Pagodas Pass in Kanchanaburi heeft zaterdagavond een kwartier een vuurgevecht gewoed tussen Myanmarese soldaten en een onbekend aantal tegenstanders van het militaire regime. Bewoners van het dorp Phra Chedi Sam Ong oftewel Three Pagodas Pass village aan de Thaise kant van de grens hoorden geluiden van explosies, machinegeweren, vuurwapens en M79 granaatwerpers. Gewonden zijn niet gemeld.
Soldaten van de Lat Ya Task Force, grenspatrouillepolitie en dorps veiligheidsvrijwilligers zijn opgeroepen om paraat te staan langs de grens. Het districtshoofd van Sangkhlaburi is naar het grensdorp gegaan om de situatie in de gaten te houden.

• Thailand belet alle Indiërs en andere buitenlanders die uit India komen het land binnen te gaan als gevolg van de ernstige coronavirus crisis in het land. CCSA-woordvoerder Taweesilp maakte zondag bekend dat certificates of entry niet meer aan hen worden verstrekt. Dit document is verplicht voor iedereen die naar Thailand wil komen. Alleen Thai die terugkeren uit India, mogen het land in. Minstens 130 Thais hebben zich al voor terugkeer geregistreerd bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Recent is het aantal nieuwe besmettingen in India naar meer dan 300.000 per dag gestegen en elke dag sterven duizenden Indiërs. Het land heeft nu Brazilië gepasseerd als tweede door de pandemie getroffen land na de VS.

Overpeinzing op een onbekend tijdstip

25 april – Daar ben ik niet blij mee, zeg maar gerust dat vind ik hoogst ergerlijk. De gemeente Bangkok heeft het dragen van een mondkapje buitenshuis nu ook verplicht gesteld in navolging van 42 andere provincies waar die verplichting al bestond. Wie het gebod overtreedt, kan rekenen op een boete van 20.000 baht. De boete geldt ook voor etablissementen die nalaten het gebod in hun zaak te handhaven.

De maatregel is een reactie op het grote aantal besmettingen in de hoofdstad. Sinds de laatste uitbraak begin deze maand begon zijn 8.175 besmettingen geconstateerd. Het aantal dat maandag nog minder dan driehonderd per dag bedroeg is in het weekend gestegen naar meer dan duizend.

Ik schreef het gisteren al: het draaggebod heeft geen enkel effect, want op straat wordt vrijwel niemand besmet. De meeste besmettingen vinden plaats in families en in slecht geventileerde ruimtes.

Bovendien ben ik van mening dat het aantal besmettingen relelateerd dient te worden aan het aantal stedelingen; ik dacht zelf ruim tien miljoen, maar een lezer schreef me gisteren een aantal van zeventien miljoen te hebben gelezen. Met name bewoners die uit de Isaan komen, laten zich niet overschrijven bij vestiging in de stad.Dus waar praten we over, is dat veel?

Tot nu toe heb ik altijd een mondkapje gedragen waar dat verplicht is: in de metro, 7-Eleven en Big C Extra. Zodra ik buiten stond ging het ding af, want het bemoeilijkt mijn ademhaling en is warm. Zolang niemand in mijn gezicht hoestte, liep ik geen enkel risico. In potentiële besmettingsbronnen als nachtzaken en versmarkten kwam ik niet. Ik hield afstand van anderen, dat was voldoende.

Maar ik zal er nu ook aan moeten geloven, want een boete van 20.000 baht bij de huidige koers 526,32 euro heb ik niet over voor mijn overtuiging dat het gebod zinloos is. De enige ontsnappingsmogelijkheid is eten en drinken, want dan zal het kapje toch echt af moeten. Of moet ik het na elke slok koffie en hap weer om doen?

Wat wordt het volgende gebod: Ook binnenshuis dragen? Het zou me niet eens verbazen, want ze zijn echt hier gek geworden.

BP heeft C-factor 9,5

26 april – Bangkok Post krijgt van mij een C-factor van 9,5 want van de twaalf nieuwsberichten – en verhalen op de drie binnenland pagina’s van het eerste katern gaan elf over het coronavirus. Het enige niet-virus bericht meldt dat de vermiste Indonesische onderzeeër is gevonden en dat alle 53 bemanningsleden zijn overleden.

De C-factor geeft op een 10-punts schaal de frequentie, omvang en plaats aan van de berichtgeving over alles wat met het coronavirus te maken heeft. De factor is omgekeerd evenredig met het genoegen dat ik beleef bij het bewerken van die berichten voor Nieuws uit Thailand.

Omdat ik toch enig plezier wil beleven aan het samenstellen van Nieuws uit Thailand de overige katernen geraadpleegd of er nog meer bestaat dan Covid-19. Maar ik kwam van een koude kermis terug.

Het katern Asia Focus, dat op maandag wordt toegevoegd, opent met een verhaal over de ongelijke gevolgen van Covid want ‘women and the young shown to be more vulnerable to economic effects of the pandemic’ en het Business katern zegt dat leiders hun adem inhouden: ‘Business groups throughout the country know it will be a long slog for the economy to recover and step up to do their part.’

Alleen de bijlage Life biedt enige compensatie met een verhaal over een nieuwe vloeistof, ontwikkeld door de faculteit Veterinary Science van de Chulalongkorn universiteit, om het bestuderen van dierkadavers aangenamer te maken. Het normaal gebruikte formaline, dat stijfheid in de gewrichten en weefsels veroorzaakt en waarvan de geur ogen en neus irriteert, wordt vervangen door een ander balsem dat geen stijfheid veroorzaakt. Leuk weetje, maar geen onderwerp waar ik opgewonden van raak.

Dus helaas pindakaas, NuT bestaat vandaag geheel uit virusnieuws. Rare uitdrukking trouwens. Ontstaan in de jaren tachtig, eind jaren tachtig populair geworden, maar waarvan de exacte herkomst onduidelijk is. Btw, ik houd niet van pindakaas, wel van Surinaamse pindasoep.

Ministerie overweegt nieuwe lockdown

26 april – Het ministerie van Volksgezondheid stelt ‘targeted’ (gerichte) maatregelen voor en een nieuw systeem met drie in plaats van vier kleurcodes om provincies te identificeren die het meeste risico lopen in de laatste virusuitbraak. De provinciale commissies besmettelijke ziektes gaat gevraagd worden activiteiten met grote aantallen mensen te verbieden. Het voorstel moet nog de goedkeuring krijgen van het Centre for Covid-19 Situation Administration.

Laat ik er maar gelijk een persoonlijke commentaar aan toevoegen. Ik vind het een nogal raadselachtig besluit, want welke ‘gerichte maatregelen’ worden nog meer bedoeld dan de genoemde samenscholingen? En trekt het coronavirus zich iets aan van de nieuwe kleurcodering? Dat is toch bureaucratie ten top.

Kiattiphum Wongrajit, permanent secretaaris van het ministerie, zei gisteren dat het Public Health Emergency Operation Centre een ‘urgente’ vergadering heeft gehouden naar aanleiding van de laatste cijfers: 2.438 nieuwe besmettingen en elf nieuwe doden. De vergadering leverde de hierboven genoemde twee besluiten op. Tevens werd gesproken over het tekort aan ziekenhuisbedden, met name in Bangkok.

‘De conclusie was dat het probleem komt door management procedures’, zegt hij. ‘Daarom hebben we gediscussieerd over manieren om het beheer van bedden beter te regelen. Op dit moment zijn er nog genoeg bedden maar als de besmettingen ernstiger worden, zijn bedden voor enstig zieke patiënten slechts genoeg voor de komende twee weken.’

‘Voor degenen die niet ernstig ziek zijn of milde symptomen hebben, wil het Department of Medical Services de verblijfsduur in het ziekenhuis terugbrengen naar tien dagen. Dat helpt bedden vrijmaken voor nieuwe gevallen.’

Het artikel vervolgt met een kolom over een bijeenkomst van premier Prayut en de particuliere sector, gepland op woensdag voor overleg over manieren om meer vaccins aan te schaffen en toe te wijzen. Zoals al eerder gemeld wil de particuliere sector zelfstandig vaccins kunnen aanschaffen en haar personeel vaccineren. Ze wil niet maanden moeten wachten op vaccinatie door de overheid.

De premier vraagt de sector ook om advies, zodat hij kan beslissen welke maatregelen nodig zijn om de verspreiding van het virus te stoppen en de economie te herstellen, aldus regeringswoordvoerder Traisuree.

Oplossingen van leiders
In het tweede grote artikel op de voorpagina – het meet een kwart pagina – vertellen vijf ‘visionaire’ leiders en economische toezichthouders wat hun ideeën zijn over hoe de regering dient om te gaan met de crisis voordat de economie verder wordt gehavend door de derde golf Covid-19 uitbraak. Wat ze zeggen mag u zelf lezen, erg revolutionair zijn hun ideeën niet.

Ik noem alleen voorzitter Sanan van de Thai Chamber of Commerce, die vaststelt dat het vaccinatieprogramma traag verloopt. Thans is slechts 1 procent (!) van de bevolking gevaccineerd. ‘Voor het land om veilig en met vertrouwen te kunnen opengaan, dient tenminste 70 procent van de bevolking te zijn gevaccineerd.’ Maar een ei van Columbus biedt hij ook niet.

Meer weten? Lees: Leaders’ solutions.

Kort Nieuws maandag 26 april

Het is nu 11:36 uur en het begin te regenen. In Nederland word ik er somber van want Nederlandse neerslag valt uit grijze luchten, in Thailand sta ik te juichen want daardoor zakt de tempertuur enkele graden. Donar laat van zich horen, nog niet erg hard. De regen vormt aangename achtergrondmuziek.

Op de televisie zie ik dat het aantal besmettingen is toegenomen met 2.048 en het aantal doden met 8. Nog geen aantallen die wijzen op een kentering van de pandemie.

Ik sta voor de keus: doorgaan met de worsteling door het virusnieuws of stoppen? De keus is niet erg moeilijk: ik kap ermee vandaag en noem alleen nog de koppen van berichten die niet eerder behandeld nieuws bevatten. Dit zijn ze:
• Military to transfer Covid victims to hospitals
• Thamanat’s new role irks Democrats
• Infected RTAF attche, family admitted tot hospital
• ‘Don’t give up hope’ on deep South
• Anutin defies calls to quit health post
• Pandemic hotlines ringing off hook
• Govt adamant Phuket will reopen to foeign tourists


 

Nieuws in infographics

Klik hier voor het bijbehorende bericht: Export target likely to exceed 4% after Q1 bump

Nieuws in fotoberichten

The Indonesian submarine that vanished off the coast of Bali has sunk, the navy said on Saturday, dashing hopes that its 53 crew would be saved.

The navy’s chief said a search party had recovered fragments from the KRI Nanggala 402 including items from inside the vessel, whose oxygen reserves were already believed to have run out.

Warships, planes and hundreds of military personnel have been searching for the stricken vessel. Authorities had said the German-built craft was equipped with enough oxygen for only three days after losing power. That deadline passed early Saturday.

The submarine — one of five in Indonesia’s fleet — disappeared early Wednesday during live torpedo training exercises off the Indonesian holiday island. An oil spill spotted where the submarine was thought to have submerged pointed to possible fuel-tank damage, fanning fears of a deadly disaster.

There were concerns that the submarine could have been crushed by water pressure if it sank to depths reaching 700 metres — well below what it was built to withstand. The vessel was scheduled to conduct the training exercises when it asked for permission to dive. It lost contact shortly after.

People in a risk group take Covid-19 tests in Phra Nakhon Si Ayutthaya district, Ayutthaya province, on Saturday.

• Pedigree cats confiscated by the Office of the Narcotics Control Board during a drugs raid have found a home with a feline fanatic in Rayong after being put up for auction.

All six pets, five of the Scottish Fold breed and one Bengal, were sold to Nutch Prasopsin, the owner of Facebook fan page “Kingdom of Tigers” followed by 3 million cat lovers, who helped her raise the 100,000 baht winning bid.

The auction was held after a 30-day window expired for the owner, who remains at large, to come forward and claim the cats and prove they were not purchased with drug money. The confiscated cats will share their new home with Ms Nutch’s 20 other cats.

People register for Covid-19 tests at PCT Co’s laboratory service in Bang Phlat district, Bangkok, on Friday.

Three family members were killed and two pickup trucks burned when assailants opened fire on the vehicles, which burst into flames, in Sai Buri district of Pattani on Saturday morning.

Officers who rushed to the scene found two people dead inside one of the burned-out pickups. Another one was seriously hurt and rushed to a nearby hospital, but he was pronounced dead shortly afterward.

Three boys, aged 5-7, drowned in a water-filled ditch on a plot of land that was being concerted into a fruit orchard in Bang Bon district of Bangkok on Saturday.

Divers and local residents took more than one hour to recover the boys, who were unconscious. Medics performed CPR and immediately sent them to nearby hospitals, but they were pronounced dead shortly afterward.

Maj Gen Anusorn Ourai (left), the Fourth Army Area chief-of-staff, inspects a field hospital at the Thep Sattri Thep Sattri Si Sunthorn military base in Thung Song district, Nakhon Si Thammarat on Saturday. The southern province reported 55 new Covid-19 cases on Saturday. The youngest patient was a 28-day-old baby.

One field hospital was built with 50 beds at the 5th medical battalion and the other with 13 beds at the Thep Sattri Si Sunthorn military hospital inside the base.

Asean leaders have agreed to a five-point consensus on the crisis in Myanmar, including an immediate end to violence, according to a statement released at the end of talks held on Saturday in the Indonesian capital.

The consensus also included allowing humanitarian help in the country, releasing political prisoners and appointing a special Asean envoy for the Myanmar crisis.

Myanmar’s parallel National Unity Government (NUG), said it welcomed the “encouraging” news of the consensus among leaders of the 10-country bloc. Min Aung Hlaing, the army chief who led the Feb 1 coup, attended the talks, which were closed to the news media.

A closed bar is seen on Sukhumvit Road in Bangkok on Friday as the country struggles with a third wave of infections of the coronavirus.


 

Nieuws van de website 24-25 april

• Het Centre for Covid-19 Situation Administration heeft zaterdag 2.839 nieuwe besmettingen bekend gemaakt van 2.827 personen in het binnenland en 12 die uit het buitenland waren gekomen en in quarantaine waren, alsmede 8 nieuwe doden. Zij brachten het totaal aantal besmettingen sinds januari 2020 op 53.022 en doden op 129.
Van de binnenlandse besmettingen werden 2.523 vastgesteld in ziekenhuizen en 304 door actief testen in woonwijken. Bangkok telde de meeste besmettingen: 1.582, gevolgd door Chiang Mai (151), Chon Buri (119), Nonthaburi (96), Samut Prakan (84), Pathum Thani (59), Samut Sakhon (57), Surat Thani (46), Nakhon Sawan (38), en Songkhla (34).
De doden waren een obese Thaise man (48) in Samut Prakan, die een uitgaansgelegenheid had bezocht; een Thaise vrouw (83) in Bangkok die diabetes had, hoge bloeddruk en een hoog cholesterolgehalte; een bedlegerige Thaise man (89) in Bangkok met darmkanker; een Thaise man (63) in Bangkok, die een hoge bloeddruk had en jicht; een Thaise man (68) in Chachoengsao, die een hoge bloeddruk had, een hoog cholesterolgehalte en hartritmestoornissen; een Thaise vrouw (82) in Samut Prakan met baarmoederhalskanker en een Thaise man (75) in Nakhon Sawan, die een hoge bloeddruk had, een hoog cholesterolgehalte en goedaardige prostaathyperplasie.
De twaalf in het buitenland besmette personen kwamen uit India (7), de Verenigde Arabische Emiraten (2), Bahrein (1), Oman (1) en de VS. Het ging om vijf Thaise vrouwen en zeven Indiërs.
Van het totaal aantal besmettingen zijn 30.566 patiënten hersteld (57,6 pct), inclusief 377 die vrijdag zijn ontslagen uit een ziekenhuis. 22.327 patiënten worden nog behandeld, van wie 418 in kritieke toestand zijn en 113 beademd worden.

Update zondag: Nog niet op de website, wel al gezien op het journaal. Het aantal nieuwe besmettingen bedraagt 2.438 en het aantal doden is met 11 gestegen naar 140.

• De provincie Ayutthaya heeft zaterdag twaalf nieuwe besmettingen bekend gemaakt, waardoor het totaal aantal infecties op 280 is gekomen. Het ging om personen die besmet waren op de Central Shrimp Market of door familieleden. 207 patiënten worden nog behandeld in een ziekenhuis, 73 zijn hersteld. April telde 220 infecties. De testresultaten van 141 personen die een risico hebben gelopen, zijn nog niet bekend.

• De openingstijden van winkelcentra, buurtwinkelcentra, supermarkten, food courts en kruidenierswinkels in de achttien zogeheten rode provincies worden verder ingekort om de verspreiding van Covid-19 in te perken, heeft de Thai Retailers Association (TRA) zaterdag bekend gemaakt.
De sluitingstijden variëren van 20 tot 22 uur. Promotionele activiteiten blijven verboden, de staf is andermaal gevraagd thuis te werken indien mogelijk.
De provincie Nonthaburi heeft haar bewoners gevraagd (maar niet bevolen) van 21 tot 4 uur thuis te blijven en niet in groepen te eten.

• De Thaise autoriteiten zeggen dat het leger van Myanmar door een ‘misverstand’ waarschuwingsschoten heeft afgevuurd op een boot in de Salween rivier (in Mae Hong Son) die de Thaise vlag voerde. In de boot zaten Thaise grenspolitieofficieren. Buitenland woordvoerder Tanee zegt dat de waarschuwingsschoten werden gebruikt om boten te laten weten dat ze geïnspecteerd zouden worden.

• In de Bangkok Remand Prison is een virusbesmetting geconstateerd, die mogelijk ook gevolgen kan hebben gehad voor de rechtbank. Het gaat om de pro-democratie actievoerder Chukiat Sangwong, aka Justin, die een cel deelt met drie andere protestleiders Parit “Penguin” Chiwarak, Chai-amorn Kaewwiboonpan, aka Ammy The Bottom Blues, and Jatupat “Pai Dao Din” Boontararaksa.
Jatupat ging vrijdag naar de Criminal Court om het besluit te horen over zijn verzoek om borgtocht. Hij kreeg later toestemming en ging naar huis. Indien hij ook besmet blijkt, zullen test- en quarantainemaatregelen genomen moeten worden voor rechtbankpersoneel.

Overpeinzing om 1:49 uur

25 april – Nog ruim vijf uur en dan breekt het uur U aan, het tijdstip waarop andermaal zal blijken dat alles wat tot vorig jaar normaal was, nu ineens abnormaal is. Want dan ontvang ik het medium dat mij behoedt voor verveling en verloedering: Bangkok Post met het laatste nieuws.

Het land, ja de hele wereld, is veranderd in een grimmige werkelijkheid van besmettingen en doden, in Thailand de laatste week steeds meer. Gisteren maakte het CCSA bekend dat het aantal besmettingen was toegenomen met 2.839, waarvan 1.582 in Bangkok, en 8 nieuwe doden.

De kille cijfers roepen bij mij de vraag op: Is het aantal besmettingen werkelijk ‘toegenomen’ of worden veel meer mensen getest dan voor deze uitbraak, die de vorige twee uitbraken overtreft? Een tweede gedachte die ik bij de cijfers heb: Nogal logisch dat Bangkok van alle steden in Thailand de meeste besmettingen telt, want het is een grote metropool met minstens tien miljoen bewoners als het er niet meer zijn.

De eerste uitbraak werd toegeschreven aan illegale casino’s, de tweede aan versmarkten, deze aan uitgaansgelegenheden. Misschien wordt de Songkran vakantie daaraan toegevoegd waarin hordes (hoofd)stedelingen naar hun geboortedorp trokken met in hun rugzak het coronavirus.

Thailand telt tot nu toe drie plagen, worden het er tien zoals in het Egypte van de farao’s? Sommige zijn hier al bekend: de vogelpest, hagel, muggen; sommige zijn hier al bedwongen, zoals zuigelingensterfte, niet door bloed van een geslacht lam op de deurposten en bovendorpel te smeren maar door vaccinatie tegen DKTP. Hopelijk behoeden AstraZeneca, Sinovac, Pfizer, J&J, Moderna en Sputnik V het land voor een armageddon.

‘Ik heb geen geld voor eten’

25 april – Hunger rising among young, kopt BP vandaag boven het openingsverhaal van Spotlight, het zondagkatern van acht pagina’s met artikelen uit de New York Times. De halve pagina boven de vouw bestaat uit een foto met honderden studenten die in Parijs in de rij staan voor een voedselbank. Indrukwekkende plaat, maar kan hem helaas niet laten zien, wel een andere die ik hierbij plaats.

Nu de pandemie haar tweede jaar ingaat, waarschuwen humanitaire organisaties in Europa voor een alarmerende stijging van voedselonzekerheid, een eufemisme voor honger, onder jongeren als gevolg van een regelmatige stroom campus sluitingen, banenverlies en ontslagen in hun familie.

Het verhaal maakt meer indruk op me dan de opening van de krant die meldt dat de roep om lockdown toeneemt, nu het aantal besmettingen omhoog blijft vliegen. Premier Prayut mag dan vrijdag in zijn televisiepraatje, uitgezonden op alle tv-zenders, gezegd hebben dat de regering niet van plan is het land op slot te doen, maar daarmee is het laatste woord nog niet gezegd.

‘Ik heb geen geld voor eten’, vertelt de 19-jarige studente Amandine Chéreau. Zij is een van de studenten die in de rij staan voor de voedselbank. Ze had er een treinreis van een uur voor over om van haar studentenkamer in een voorstad van Parijs naar de voedselbank in het het centrum te gaan. Haar maag rammelde, want sinds oktober eet ze nog maar eenmaal per dag en heeft ze twintig pond verloren, nadat een eind kwam aan haar baantjes als babysitter en serveerster in een restaurant.

Haar vader kan haar niet meer ondersteunen want die heeft zijn baan na 20 jaar verloren. ‘Het is angstaanjagend’, vertelt ze, terwijl studenten om haar heen groentes, pasta en melk pakken. ‘En het gebeurt allemaal zo snel.’ Ja, beste lezers en lieve lezeressen, van zo’n verhaal kan ik geëmotioneerd raken. Dat is toch niet zo gek?

Roep om lockdown neemt toe

24 april – Calls for lockdown mounting kopt BP vandaag boven de opening krant. De roep wordt toegeschreven aan een psychiater en een parlementslid van de Democraten, terwijl een derde bron, de Thoracic Society of Thailand de regering oproept de reisbewegingen van mensen te beperken. Maar heeft een lockdown eigenlijk wel zin?

Thiravat Hemachudha, directeur van het Health Science Centre of Emerging Diseases aan de faculteit Medicijnen van de Chulalongkorn University, schrijft op Facebook te verwachten dat de oorlog tegen Covid-19 een lang uitgesponnen strijd wordt. Hij wijst erop dat de meeste besmette mensen asymptomatisch zijn.

‘Wanneer een lockdown wordt ingesteld, zal de besmette persoon die zich in een huis niet isoleert van de anderen, hen aansteken. En wanneer zij ook asymptomatisch zijn en de lockdown wordt opgeheven, zullen ze het virus naar vele anderen verspreiden.’

Een zelfde relativering plaats ik bij de eis buitenshuis een mondkapje te dragen, die sinds gisteren geldt in 42 provincies. Worden mensen dan voornamelijk buitenshuis, in de open lucht besmet? Nee, de meeste besmettingen vinden in families plaats, niet lopend op straat. En in slecht geventileerde, van de buitenlucht afgesloten ruimtes.

De hierboven al genoemde Thoracic Society of Thailand luidt de noodklok. Voorzitter Nithiphat Chiarakun vraagt om ‘drastische actie’ daar het stijgend aantal besmettingen een zware druk legt op het volksgezondheidssysteem. Hij zegt dat vele ziekenhuizen, hospitels (hotels met ziekenhuisbedden) en veldhospitalen op de rand balanceren.

‘Elke poging om de capaciteit van medisch personeel te overbelasten zal leiden tot de ineenstorting van het volksgezondheidssysteem. De regering moet de bewegingen van mensen zoveel mogelijk stoppen, besmette mensen en degenen die risico lopen, isoleren voor behandeling om het aantal nieuwe infecties te verminderen.’

Meer weten? Klik op de kop.

BP in Vogelvlucht en Kort Nieuws

25 april – Bangkok Post telt vandaag elf nieuwsberichten en –verhalen op de drie binnenland pagina’s van het eerste katern plus de rubriek News Bites met drie kortjes in een halve kolom. Netto zijn het minder dan 2,5 pagina’s door een advertentie van een achtste pagina en de bekende bijna paginalange advertentie over vier kolommen. Acht berichten gaan direct of indirect over Covid-19 wat leidt tot een C-factor 7,5.

De C-factor geeft op een 10-punts schaal de frequentie, omvang en plaats aan van de berichtgeving over alles wat met het coronavirus te maken heeft en de P-factor alles wat betrekking heeft op premier Prayut. De factor is omgekeerd evenredig met het genoegen dat ik beleef bij het bewerken van die berichten voor Nieuws uit Thailand.

Aan illustratiemateriaal bevatten de pagina’s vier foto’s, één postzegelfoto en een infographic (die ik al geplaatst heb). De grootste foto meet vier kolommen, drie foto’s meten drie kolommen. De vierkolommer toont de regeringsleiders van de Aseanlanden in vergadering bijeen in Jakarta. Het optimisme overheerste er over beëindiging van het geweld in Myanmar.

Eén driekolommer toont een klant die een QR-code gebruikt om contactloos het vlees te kunnen afrekenen dat ze bij een slager op de versmarkt in Pak Kret (Nonthaburi) heeft gekocht. De markt is gesloten van 21 tot 4 uur en de provincie is een van de 42 waar het verplicht is een mondkapje te dragen.

De andere foto toont een vrouw in een technisch college in Pathum Thani die een nose swab (uitstrijkje in de neus) krijgt. Degenen die verzekerd zijn bij het Social Security Fund hoeven tot het eind van de maand niet te betalen voor de test.

– Wat vindt BP het belangrijkste nieuws van de dag? De voorpagina en de openingen van de pagina’s 2 en 3 geven het antwoord. De voorpagina telt vier berichten; de opening over de roep om lockdown, een verslagje van de Asean-top over Myanmar waar een 5-punten plan is opgesteld, een klein berichtje dat delen van de gezonken onderzeeër zijn gevonden en een bericht over een voormalige e-sport speler die overleden is nadat hij thuis in zelf-solatie was gegaan en pas na vijf dagen en herhaalde verzoeken was opgenomen in een ziekenhuis.

En weer biedt Volksgezondheid, ditmaal in de persoon van staatssecretaris Sathit, excuses aan voor het trage proces bij de opname van Covid-19 patiënten met ernstige symptonen, zoals in dit geval. Hij zegt: ‘Dokters hebben hun handen vol en ziekenhuizen zijn overbelast.’

– Pagina 2 opent met de waarschuwing van een ‘top’ viroloog voor een ‘Thaise variant’ van een gemuteerd virus, nu de Britse variant van het virus in het land rond waart. Alle zeilen moeten worden bijgezet om Covid-19 te beteugelen, zodat dit niet kan gebeuren, zegt dokter Yong Poovorawan, hoofd van het Center of Excellence in Clinical Virology aan de Chulalongkorn University.

‘Pro-actieve maatregelen zijn nodig om te voorkomen dat Covid-19 zich wijd verspreidt voordat het virus de kans krijgt om te muteren. Beperking van de bewegingen van de mensen is een van de oplossingen om de pandemie te stoppen. Meer stringente maatregelen, inclusief pro-actief screenen, zijn vanaf nu nodig om de verspreiding effectief te bestrijden.’ Meer weten? Lees: ‘New variant’ risk, warns top virologist.

– Pagina 3 meldt in de opening dat een dharma centrum in Chiang Mai veertien dagen is gesloten nadat vijftig boeddhistische nonnen er besmet bleken met het coronavirus. Het provinciaal volksgezondheidskantoor vraagt degenen die na 7 april hebben deelgenomen aan activiteiten zich te laten testen in het veldhospitaal dat is ingericht in het Chiang Mai International Exhibition and Convention Centre.

Loco-gouverneur Weeraphan heeft een onderzoek gelast om na te gaan of de staf, die dharma training verzorgt, ook andere diensten heeft verricht, mogelijk zonder toestemming. Hij doelt op de traditionele behandeling van enkele ziektes, die gratis werden verricht, zoals hernia, kniepijn en tendinitis. Meer weten? Lees: Nuns catch Covid in Chiang Mai.

– Verder verwijs ik u voor het resterend nieuws naar de website. Ik noem de koppen, zodat u de berichten gemakkelijk kunt vinden.
• Kingdom receives 500K Sinovac vaccine doses
• Anek says unis should lower tuition fees among pandemic
• Three Covid-19 patients charged with illegal entry


 

Klik hier voor het bijbehorende artikel: Media spending rally under threat

Klik hier voor het bijbehorende artikel: UTCC sees growth dip to 1.6%

Nieuws in fotoberichten

People arrive for Covid-19 tests, at a tent in Ayutthaya province on Friday.

Nineteen more Covid-19 cases were reported in Ayutthaya province on Friday, including three children, bringing the total number in this central province to 268.

Health officials said most of the 19 new cases were infected by family members, and one caught the disease at the Central Shrimp Market, which has been closed after people working there were found to be infected.

Three of the new cases are children aged 1, 6, and 10 years.

People wait for Covid-19 tests at the provincial hall of Nakhon Ratchasima in Muang district on Friday morning.

Nackhon Ratchasima reported its first Covid-19 fatality on Friday, a hotel employee in Pak Chong district. The victim was an obese 35-year-old employee of Pool Villa Resort hotel.

The man, who weighed 140 kilogrammes, was diagnosed with the disease on April 14 and admitted to a local hospital, and referred to Maharat Nakhon Ratchasima Hospital on April 15. Medical personnel tried their best to save him, but he died on Thursday evening.

Workers disinfect the media room at the parliament complex in Bangkok on Friday, when the country posted a new high of 2,070 Covid-19 cases in one day, together with four deaths.

The Criminal Court has granted conditional bail for leading political activists Somyot Pruksakasemsuk (rechts op de foto) and Jatupat “Pai Dao Din” Boontararaksa, both facing multiple charges including lese majeste. The two men walked out of Bangkok Remand Prison at 5.30pm on Friday

Lawyer Norasate Nanongtoom said the court had allowed his clients bail on condition they do not leave the country or take part in political activities deemed threatening to the monarchy. They each posted 200,000 baht as surety. Both men had previously been refused several requests to be released on bail to prepare their court defence. Mr Somyot had been behind bars for 74 days and Mr Jatupat for 47 days.

A 41-year-old man was arrested as he collected bags of speed pills and crystal methamphetamine left on the bank of the Mekong River in Pak Khat district of Bueng Kan.

He was caught in possession of 2,114,000 methamphetamine pills and 58kg of crystal meth, and 489kg of another substance that looked like crystal meth. Police valued the haul at around 200 million baht.

People wait to receive the second dose of Sinovac’s vaccine at Bang Khun Thian Geriatric Hospital in Bangkok on Wednesday.


 

Nieuws van de website 23-24 april

• Het Centre for Covid-19 Situation Administration heeft vrijdag 2.070 (!) nieuwe besmettingen bekend gemaakt van 2.062 personen in het binnenland en 8 die uit het buitenland waren gekomen. Het aantal doden is met 4 gestegen naar 121.
Evenals gisteren wordt de timeline van de slachtoffers uitgebreid beschreven, maar ik houd het kort. Het gaat om een Thaise man (72) in Bangkok, die Phuket had bezocht; een Thaise man (74) in Songkhla die leed aan hoge bloeddruk en hartritmestoornissen; een Thaise vrouw (28) met obesitas in Samut Prakan en een Thaise man (83), eveneens in Samut Prakan, die leed aan diabetes, hoge bloeddruk, chronisch nier- en hartfalen. De laatste doden brachten het dodental in de derde golf uitbraken deze maand op 27.
Van de 2.062 in het binnenland besmette patiënten zijn 1.902 gevonden in ziekenhuizen en 160 door actief testen in woonwijken. Bangkok telde de meeste besmettingen: 740 tegen 446 op woensdag, Chiang Mai 237 (99 op woensdag), Chon Buri 125 (97) en Samut Prakan 79 (39).
De in het buitenland besmette personen kwamen uit India (5), Turkije, Pakistan en Maleisië.
Van het totaal aantal besmettingen zijn 30.189 patiënten hersteld (60 pct), inclusief 341 die donderdag uit een ziekenhuis zijn ontslagen. 19.873 patiënten worden nog behandeld. Deze maand telde tot nu toe 21.320 besmettingen.

Update zaterdag: 2.839 nieuwe besmettingen, waarvan 1.582 in Bangkok, en 8 nieuwe doden. Van de nieuwe besmettingen waren 2.827 van personen in het binnenland; 12 besmette personen kwamen uit het buitenland en waren in quarantaine. Het totaal aantal besmettingen bedraagt nu 53.022 en doden 129.

• Tijdens een vuurgevecht met rangers in Narathiwat is één man doodgeschoten en zijn twee gearresteerd. De rangers werden onder vuur genomen toen ze op patrouille waren in het dorp Na-ngo en op zes mannen stuitten. Ze waren ongeveer een kilometer verwijderd van de plaats waar eerder een bom was gegooid naar een defensievrijwilliger in een buitenpost. De politie die op onderzoek was gegaan, had de mannen al gesignaleerd op drie motorfietsen.
Het vuurgevecht duurde vijf minuten waarna de rangers twee aanvallers arresteerden en een dode vonden. Drie mannen zagen kans te vluchten. De rangers waren niet gewond.

• Eenendertig provincies waarschuwen hun bewoners dat ze verplicht zijn buitenshuis een mondkapje te dragen op straffe van een boete. De verplichting is een reactie op het hoge aantal besmettingen in de derde golf, dat vrijdag de 50.000 passeerde.
De autoriteiten vrezen dat een tekort aan IC-bedden een reële mogelijkheid is wanneer het virus niet onder controle kan worden gebracht. Klik hier voor de namen van de provincies waarin het verbod geldt. Bangkok staat niet op de lijst.

• Het leger van Myanmar heeft waarschuwingsschoten afgevuurd op een boot in de Salween rivier die de Thaise vlag voerde. Het incident vond plaats bij het dorp Tha Ta Fung (Mae Hong Son) bij de locatie waar duizenden Karen vorige maand naar toe waren gevlucht om aan luchtaanvallen van het leger te ontkomen. Het incident heeft de spanning opgevoerd in het grensgebied.
Niemand in de boot raakte gewond. De woordvoerder van de junta was onbereikbaar voor commentaar, maar een bron vertelde Reuters dat de legereenheid zich zorgen maakt over boten die voorraden naar hun opponenten brengen. Hij zegt dat legerofficieren de boot hadden doorzocht.
Een dorpeling vertelt dat de schoten in het water naast de boot waren afgevuurd. ‘De mensen zijn erg bang door deze beschieting en durven niet meer met hun boten uit te varen.’

Overpeinzing om 2:27 uur

24 april – Te vroeg gaan slapen, dus te vroeg wakker. New18 moet mij door de nacht slepen. Heb gekeken naar een reisprogramma met twee vrouwen op vakantie in Mozambique. Ze maakten een helikoptervlucht, zaten op de voorplecht van een luxe jacht, reden in een pickup truck door een dor landschap, aten krab of kreeft (kan ze niet uit elkaar houden).

Daarna een optreden van Dennis Trillo (nooit van gehoord) in een zaal vol bakvissen en vrouwen. Hij liep de zaal in, kreeg rozen, zijn fans fotografeerden hem met hun mobieltje. Ben nu beland in  een rerun van het journaal met beelden van president Biden, een stemming in het Huis van Afgevaardigden, oorlogsschepen, een protest in Myanmar met demonstranten die het drievinger gebaar maken.

Eén item gaat over de zoektocht naar de onderzeeër voor de kust van Bali. De overlevingskansen van de bemanning van 43 zijn gering, de zuurstof zou vrijdagnacht opraken. Dan reclame voor het parfum Instinct, niet bepaald een bekend merk. Preview van een Indiase film met vechtscènes. Weer Biden met achter hem de tekst 200 million shots, een vaccinatiecampagne in volle gang, een lange rij ambulances, weer vaccinaties nu in een ander land, een Thaise markt met klanten van wie tot mijn verbazing maar weinigen een mondkapje dragen.

Een uur later probeer ik weer te slapen. Dat lukte, sliep tot half zes. Nog anderhalf uur resteren tot het tijdstip waarop de krant wordt bezorgd. Zap naar Mono29 waar de film Wor wordt vertoond. Moet een Thaise film zijn want de ondertiteling ontbreekt.

Google werkt niet mee, want maakt van het zoekwoord War, wat niet is wat ik zoek. De website pagina Category:Thai films noemt vier films waarvan de titel met een W beginnen, maar Wor staat er niet bij. Ik geef het op.

The Indian Navy’s Deep Submergence Rescue Vessel has joined in the search for a decades-old Indonesian navy sub that went missing off the coast of Bali.

BP in vogelvlucht

24 april – Nog geen nieuws over de onderzeeër waar in de Balizee wanhopig naar gezocht wordt – wanhopig omdat de zuurstof vrijdagnacht uitgeput zou raken. BP meldt alleen op de Asia-pagina dat de Search for Indonesian sub escalates. Zie ook de update: Hopes fade for Indonesia submarine crew as oxygen dwindles.

Pagina 5 (World) bestaat voor de helft uit virusnieuws. In de stad Virar, 45 mijl ten noorden van de hoofstad Mumbai (India), heeft een brand op de intensive care afdeling van het Vijay Vallabh Hospital het leven gekost aan tenminste dertien coronavirus patiënten. Australië meldt dat de stad Perth drie dagen in lockdown is gegaan nadat het virus ontsnapt is uit een quarantainehotel en internationale reizigers heeft besmet.

Hongarije bereikt midden volgende week een inentingsgraad van 40 procent: een mijlpaal, aldus Premier Viktor Orban die het land in staat stelt tal van activiteiten te hervatten. Ten slotte staat Zuid-Korea haar bevolking voor het eerst toe om twee coronavirus zelftest kits te gebruiken. Het besluit volgt op een sterke toename van besmettingen; gevreesd wordt voor een vierde golf van de pandemie.

Waarschijnlijk vraagt u zich inmiddels af: En Thailand dan, ben je gestopt met Nieuws uit Thailand? Nee, beste lezers en lieve lezeressen, maakt u zich daarover maar geen zorgen. Ook vandaag meld ik het Thaise nieuws, maar ik vond bovenstaande informatie interessanter om als eerste te vermelden.

Bovendien heeft de krant weer een hoge P-factor door het openingsverhaal van een halve pagina met Prayut in de hoofdrol (Govt can handle new surge: PM) en een tweede bericht (PM discourages Thais from jumping land border). Dat stimuleert niet. Ik stel de factor op 8,5.

De P-factor geeft de frequentie, omvang en plaats aan van de berichtgeving over premier Prayut op een 10-punts schaal. De factor is omgekeerd evenredig met het genoegen dat ik beleef bij het bewerken van die berichten voor Nieuws uit Thailand.

 

Prayut: Regering kan nieuwe golf de baas

24 april – Het is weer het oude liedje, gaat u maar rustig slapen: dat was gisteravond de boodschap van premier Prayut tijdens een praatje, uitgezonden op alle tv-zenders. De regering kan de laatste golf aan virus infecties de baas. Gisteren meldde het CCSA het record van 2.070 nieuwe besmettingen en vier nieuwe doden, waarover de premier zei dat ze het resultaat waren van clusters die dateerden van voor Songkran.

BP opent vandaag boven de vouw met de geruststellende woorden van de premier: van de drie kolommen tekst vult hij er twee, in de derde kolom komen CCSA-woordvoerder Taweesilp en de hoogste ambtenaar van Volksgezondheid aan het woord; de overige kolommen zijn voor de infographic Virus reckoner.

Prayut drong er bij de bevolking op aan zich te blijven beschermen en de maatregelen van de CCSA te volgen: ’Dat helpt de druk op het medisch personeel te verlichten en het kan de situatie omdraaien, waardoor die snel onder controle kan worden gebracht.’

Prayut vertelde verder dat 300.000 favipiravir pillen in voorraad zijn ter behandeling van patiënten en dat 28.000 bedden in ziekenhuizen beschikbaar zijn voor patiënten en mensen die beschouwd worden als risicogevallen. De regering heeft al 2,1 miljoen doses vaccin aangeschaft, voldoende om 1,05 miljoen personen in te enten. Tot nu toe zijn 840.000 personen gevaccineerd, waarvan de helft medisch personeel.

‘Deze essentiële gezondheidswerkers staan aan het front en riskeren elke dag hun leven. De regering heeft daarom als target gesteld ze allemaal voor het eind van de maand te vaccineren.‘

Verder noemde hij dat Thailand 64 miljoen doses in bestelling heeft om dit jaar 50 miljoen personen te vaccineren. Daarvan zijn 61 miljoen AstraZeneca vaccin en 2,5 miljoen Sinovac vaccin.

De Chinese regering zal nog eens een half miljoen doses doneren, de regering koopt nog eens 36 mijoen doses Sinovac, uit Rusland komen 10 tot 15 miljoen Sputnik V vaccins en het land krijgt een zelfde aantal Pfizer vaccins.

Taweesilp meldt dat Bangkok 138 ICU bedden heeft die genoeg zijn voor zes tot acht dagen. Daarvan zijn 69 bedden beschikbaar in isolatiekamers. Hij rekent voor dat het hele land 52 ICU bedden per dag nodig heeft als het gemiddeld aantal nieuwe besmettingen per dag 1.500 bedraagt. Bangkok heeft 10 tot 13 bedden nodig per dag.

De permanent secretaris van het ministerie van Volksgezondheid heeft de kwestie van het krappe aantal ICU bedden al besproken met alle betrokken diensten. Ze hebben drie opties bedacht, maar de formulering is dermate vaag dat ik die oversla.

Local residents enjoy Kamala beach on Phuket island on April 2, 2021.

Toerisme targets gesneuveld door derde uitbraak

24 april – De derde golf virusuitbraken heeft een eind gemaakt aan de (m.i. te hoge) verwachtingen dat het internationaal toerisme zich zou herstellen nadat de tweede golf was uitgeraasd. Het ministerie van Toerisme en Sport heeft zijn prognose van 6,5 miljoen buitenlandse bezoekers dit jaar teruggebracht naar 3 tot 4 miljoen en de verwachte inkomsten van 1,218 biljoen baht naar 850 miljard.

Minister Phiphart moest het gisteren toegeven naar aanleiding van de jongste cijfers van het CCSA, dat gisteren 2.070 nieuwe besmettingen en vier nieuwe doden meldde. Of de pandemie zich verder uitbreidt, is hoogst onzeker.

Ook de prognose van het aantal verwachte trips van de eigen bevolking is verlaagd van 160 miljoen naar 100 à 120 miljoen. Na Songkran bleek het gemeten toerisme sentiment fors te zijn gekelderd.

Intussen gaan de autoriteiten door met hun plan gevaccineerde buitenlandse toeristen te lokken middels een proefproject in juli genaamd Phuket Sandbox. Voorwaarde is wel dat de 70 procent van de bewoners van Phuket gevaccineerd is. Het ministerie gaat helpen bij de distributie van het vaccin.

Vrouw (85) overleden terwijl ze thuis wachtte op opname

24 april – De dood van een 85-jarige vrouw terwijl ze thuis wachtte om opgenomen te worden in een ziekenhuis voor behandeling aan het coronavirus, heeft op de sociale media tot grote publieke verontwaardiging geleid over beddentekort voor virus patiënten.

Minister Anutin (Volksgezondheid) zit ermee in zijn maag. Hij zei gisteren dat het ministerie zijn best doet Covid-19 ziekenhuisopnames te coördineren met het aantal beschikbare bedden, en hij beloofde dat het ministerie harder zal werken om bedden te vinden voor degenen die ze het hardst nodig hebben.

De vrouw, die op donderdag overleed, was een van de zes oudere familieleden die in een winkelhuis in Bang Kholaem (Bangkok) wonen, een district dat getroffen is door het virus. Op donderdag plaatste de populaire Facebookpagina Drama-addict, gerund door een arts, een pleidooi van een familielid om hulp bij het zoeken naar ziekenhuisbedden.

Drie familieleden zijn al opgehaald door een ambulance en opgenomen in een ziekenhuis, terwijl drie, inclusief de vrouw die later stierf, thuis waren achtergelaten. De posting werd later aangevuld met de mededeling dat de twee anderen van 70 en 75 inmiddels ook zijn opgenomen.

De arts schrijft: ‘Ik overdrijf niet. Maar dit is precies wat in Italië gebeurde bij de eerste golf infecties daar. Wanneer het gezondheidsstelsel faalt, sterven niet alleen degenen die besmet zijn, maar ook andere patiënten met een kritieke gezondheidstoestand.’

BP in vogelvlucht (de echte)

24 april – En dan nu de échte vogelvlucht want bij de vorige vlogen de vogels over Thailand naar het buitenland. BP telt veertien nieuwsberichten en –verhalen op de drie binnenland pagina’s van het eerste katern, waarvan twee berichten niet zouden misstaan in de rubriek In Brief, die vandaag vijf kortjes telt in een volle kolom. Netto zijn het iets van tweeënhalve pagina want op de 2 staat een bijna paginalange advertentie over vier kolommen.

Aan illustratiemateriaal bevatten de pagina’s vijf foto’s, drie postzegelfoto’s en de infographic. Vier foto’s zijn in een fotobericht geplaatst. Twee foto’s meten vier kolommen en één foto meet drie kolommen. Bovenaan pagina 3 staat een vierkolommer met werkers die de perskamer van het parlementsgebouw desinfecteren.

De andere, die boven de vierkoloms advertentie staat, toont ouders van jonge turnsters die aangifte doen van seksueel misbruik tegen een marineofficier. Hij werd betrapt toen hij tijdens een competitie in het Nimibutr stadion vorig jaar ‘indecente’ foto’s van de meisjes maakte. Zijn camera met fotobestanden, die door bewakers was afgepakt, werd ook overhandigd aan de politie.

Kort Nieuws zaterdag 24 april

– De rubriek Kort Nieuws doet vandaag zijn naam alle eer aan want van het resterende nieuws noem ik alleen de koppen, zodat u de berichten gemakkelijk op de website kunt vinden. Dit zijn ze:
• Asean set to tackle Myanmar in Jakarta
• THAI’s state status is ‘up to creditors’
• Srisuwan makes case for Thanathorn prosecution
• Joint effort with uni to help improve safety standard
• Pattaya firms want lower waste fees
• 50 people ‘at risk’ of Covid after EC head tests positive


 

Nieuws in fotoberichten

Health workers assemble cardboard-frame beds at Bangkok Arena, which is being used as a field hospital for Covid-19 patients, in Nong Chok district on Wednesday.

People gather at the shutdown Central Shrimp Market in Ayutthaya’s Phra Nakhon Si Ayutthaya district on April 18 to get Covid-19 tests.

AYUTTHAYA: Twenty-four new coronavirus cases have been confirmed in Ayutthaya, including a 2-year-old girl, raising the total number of cases in the province from the latest outbreak to 249.

Provincial authorities on Thursday reported that the 24 cases were people who caught the disease at the shrimp market or were infected by family members and since confirmed cases.

Three caught the virus at the market – two women, aged 30 and 40 years, and a girl aged 2, all from Phra Nakhon Si Ayutthaya district.

Of the total 249 cases, 62 had recovered and 187 others remained at hospitals. Authorities said those who were at risk had already taken Covid-19 tests. Now, 124 people were still awaiting test results.

The provincial disease control panel ordered the closure of the Central Shrimp Market in Phra Nakhon Si Ayutthaya district for seven days, from April 21 to April 27, for disinfecting.

The new infections raised the number of cases in this central province from the latest virus wave to 249. In April alone, there were 189.

A closed restaurant due to the coronavirus disease outbreak, is seen next to the Chao Phraya river with a view of Wat Arun temple, one of the city’s top tourist spots, in Bangkok, in March last year.

The Pacific Asia Travel Association (Pata) is calling for an urgent mass inoculation programme in Thailand and pushing the government to adopt digital vaccination certificates that are recognised by the international community.

“The vaccination rate needs to be at least 10 times faster than the current rate,” said Mario Hardy, Pata’s chief executive.

As of Monday, Thailand had inoculated only 0.82% of its 69.8 million population, ranking eighth out of 10 Asean countries, according to Our World in Data by the University of Oxford.

Nieuws in infographics

Klik hier voor het bijbehorende bericht: Banks maintain NPL ratio amid virus risk

Klik hier voor het bijbehorende bericht: Real-time payments on the rise amid pandemic

Klik hier voor het bijbehorende bericht: Export growth for March seen at 8%


 

Nieuws van de website 22-23 april

• Bangkok Airways schorst haar vluchten Phuket-Hat Yai, Bangkok-Sukhothai and Bangkok-Trat en stelt de introductie van de geplande dienst Bangkok- Mae Sot uit. De vlucht Phuket-Hat Yai wordt van 23 april tot 30 oktober geschorst, de overige twee van 1 tot 31 mei. De inauguratie van de nieuwe Bangkok-Mae Sot route is uitgesteld tot 17 oktober. Gedupeerde reizigers kunnen hun vlucht zonder bijbetaling veranderen. Het bericht meldt vrij overbodig dat het uitstel een reactie is op de huidige virusuitbraak.

• Een dorpshoofd in Nakhon Phanom, die nagelaten heeft in zelf-quarantaine te gaan en een tempel heeft bezocht in het district That Phanom na een zogeheten rode provincie te hebben bezocht, kan een pittig onderzoek verwachten. De vrouw (55) had haar dochter in Pathum Thani bezocht, een van de achttien provincies die zijn verklaard tot rode maximum controlezones. Ze was door haar dochter en schoonzoon per auto teruggebracht. Later testte ze positief op Covid-19.

• Het Centre for Covid-19 Situation Administration heeft donderdag 1.470 nieuwe besmettingen bekend gemaakt van 1.370 personen in ziekenhuizen en 100 via actief testen, en zeven nieuwe doden. Ze brachten het totaal aantal besmettingen op 48.113 en doden op 117.
Bangkok telde de meeste besmettingen: 446 tegen 350 op dinsdag en 365 op woensdag. De hoofdstad werd op ruime afstand gevolgd door Nonthaburi (118), Chiang Mai (99), Chon Buri (97) en Songkhla (42).
Het websitebericht gaat gedetailleerd in op de doden met gegevens over data, symptomen, huidige ziektes, behandeling enzovoort, maar ik noem alleen wie het zijn. Het gaat om een Thaise verkoopster (24) in Phatthalung, een Thaise kinderoppas (68) in Saraburi, een Thaise man (83) in Bangkok, een bedlegerige vrouw (80) in Nakhon Pathom, een chauffeur (45) in Bangkok, een Thaise werknemer (59) van een overheidsbedrijf in Bangkok en een Thaise man (86) in Bangkok.
CCSA-woordvoerder Taweesilp zegt: ‘We blijven bezorgd over de Covid-19 situatie in het land omdat de dagelijkse toename meer dan duizend is. Het grote aantal in ziekenhuizen opgenomen patiënten vormt een zware last voor het medisch en gezondheidspersoneel.’
Van het totaal aantal besmettingen zijn 29.848 patiënten hersteld (62 pct), inclusief 477 die de afgelopen 24 uur uit een ziekenhuis zijn ontslagen. 18.148 patiënten worden nog behandeld.

Update vrijdag: 2.070 nieuwe besmettingen van 2.062 personen in het binnenland en 8 die uit het buitenland waren gekomen. Het aantal doden is met 4 gestegen naar 121.

• Twee berichten zijn dermate gedetailleerd dat er geen beginnen aan is. Ik vat ze beknopt samen. Nakhon Ratchasima meldt 76 nieuwe besmettingen in vijf clusters die deels als bron vrienden hebben die de afgelopen vijf dagen in Yaoawarat (Chinatown) zijn geweest. De provincie telt deze maand 273 besmettingen.
Chiang Mai meldt 237 nieuwe besmettingen waarvan 27 zijn opgelopen in een boeddhistisch meditatiecentrum. De provincie telde woensdag 99 nieuwe besmettingen. Het totaal aantal besmettingen bedraagt nu 2.819. Daarvan zijn 222 patiënten hersteld en 2.597 worden nog behandeld.
Van 46 geteste bezoekers van een tweede meditatiecentrum, populair bij ouderen, zijn 28 besmet gebleken. De testresultaten van de anderen werden donderdagavond verwacht. Als ze allemaal positief blijken, heeft de provincie twee clusters.

• De Thaise economie kan 100 miljard baht per maand verliezen, voornamelijk in de dienstensector, als gevolg van de laatste uitbraak van Covid-19, zegt de University of the Thai Chamber of Commerce (UTCC). De uitbraak die in slechts 22 dagen ruim 18.000 besmettingen heeft opgeleverd, kan het aantal werkers verminderen met 149.000 per maand.
De nieuwe uitbraak duurt vermoedelijk twee tot drie maanden, evenals de vorige uitbraken. Het bruto binnenlands product zal als gevolg daarvan met 1,2 tot 1,8 procent krimpen, verwacht UTCC president Thanavath Phonvichai. Maar wanneer economische stimuleringsmaatregelen worden genomen kan de economie dit jaar groeien met 1,2 tot 1,6 procent. De huidige prognose van de UTCC voor de economische groei bedraagt 2,8 procent.

• De provincie Lampang heeft woensdag vaccinatie met het Sinovac Biotech vaccin stopgezet nadat negen van de 604 gevaccineerde personen een kwartier na de prik ‘ongewenste effecten’ ondervonden, aldus Prasert Kitsuwannarat, hoofd van de provinciale volksgezondheidsdienst. Hij ontkent dat het om veertig personen ging, een aantal dat de Thaise media hebben genoemd.
De provincie is begin deze maand begonnen met de vaccinatie van 900 werkers in de gezondheidszorg: 400 personeelsleden in de medische sector en 500 dorps gezondheidsvrijwilligers.
In de eerste ronde ontwikkelden 150 personen bijwerkingen als zwelling en pijn op de plaats waar geprikt is, duizeligheid en oververmoeidheid, maar die verdwenen binnen een dag.
Op woensdag werden 604 personeelsleden van het Lampang ziekenhuis gevaccineerd. Negen kregen last van gevoelloosheid in het gezicht en de mond, wat beschouwd wordt als ongewenste symptomen. Een vrouw kreeg last van zwakte van de ledematen, wat als een ernstig symptoom wordt beschouwd. Zij had symptomen die consistent zijn met een voorbijgaande ischemische aanval. Ze kreeg een symptomatische behandeling.
Controle heeft uitgewezen dat het vaccin veilig is, donderdag is de vaccinatie hervat. Prasert zegt dat sommige mensen enkele bijwerkingen na vaccinatie kunnen ontwikkelen. ‘Ze verdwijnen na een tijdje rust. Het hangt af van iemands gezondheid.’

Overpeinzing om 0:30 uur

23 april – Omdat ik ’s avonds vroeg terugkeer naar mijn pied à terre duren de avond en nacht lang. Zo ook gisteravond. De website biedt geen nieuw nieuws meer om me bezig te houden, de televisie boeit nauwelijks. Het is warm in mijn kamer, de ventilator draait op volle toeren, maar die verkoelt niet – verplaatst alleen warme lucht. De weer app op mijn iPhone zegt dat het 29 graden is, maar dat is de buitentemperatuur, in mijn kamer hangt nog de hitte van de dag.

Heb vandaag voor de derde maal de avondmaaltijd gebruikt in het Mexicaanse restaurant Sunrise Tacos op de hoek van Silom soi 4. Was de enige klant, maar Grab motorrrijders reden af en aan om telefonisch bestelde gerechten op te halen. Dat is de reddingslijn bij gebrek aan klanten. At hetzelfde gerecht als de vorige keer: tortilla kippensoep. Kwam er te laat achter dat mijn voorkeursgerecht Chili con carne weer beschikbaar was. De vorige keer was het afgeplakt op de menukaart.

Daarna naar Midnight, de enige bar op Patpong die open is onder het mom van: we zijn een eethuisje dus ’t mag. Alcohol is verboden, maar daar trekt de bar zich niets van aan. Er zat nog één andere klant, de overigen waren personeelsleden en ‘gastheren’.

Ik ben maar kort gebleven, de tv vertoonde een documentaire met dieren die elkaar verscheurden, maar na een tijdje ging die vervelen. Wist u trouwens dat giraffen sterke achterpoten hebben waarmee ze aanvallers, zoals leeuwen, van zich af kunnen houden en zelfs kunnen doden?

Om zeven uur was ik terug op mijn kamer. Tv aan, op New18 een rerun van het journaal met twee mannelijke nieuwslezers, previews, onder andere van een Indiase soap, reclame voor V Allin, een multivitamine en Miss Thailand die het voedingssupplement Olig fiber aanprijst.

Heb als laatste Nieuws in infographics gemaakt. De tien beursgenoteerde banken hebben op drie na in het eerste kwartaal minder winst gemaakt, maar de NPL ratio hebben ze kunnen handhaven door meer te reserveren voor verliezen te midden van onzekerheid als gevolg van de pandemie.

Update 06:00 uur. Nog een uur en dan mag ik weer. De eerste koffie van de dag zet me terug op aarde. De tv staat nog steeds op het journaal van New18, onderbroken door previews en reclame. Een man en een vrouw presenteren het nieuws. Kan niet altijd volgen waarover het gaat, zoals wanneer Thaise teksten worden getoond.

Een persbriefing van de politie toont vijf personen op de rug gefilmd en een doos met iets waarover een waas ligt zodat je niet kunt zien wat het is. Contrabande, nagemaakte producten? Daarna een megagrote huwelijksreceptie in de open lucht met gasten aan tientallen tafels en het bruidspaar dat langs loopt. Moet een kapitaal gekost hebben.

Een kaartje van het land toont de provincies in vier kleuren. Veertien provincies zijn nu rood, daar gelden de strengste maatregelen. Alles is er dicht, alleen de afvalbakken zijn open. Als het ook op de website staat, neem ik het over.

Vandaag komt de schoonmaakbrigade mijn kamer een beurt geven. Eén schoonmaakster neemt de badkamer onderhanden, twee verschonen het beddengoed, vegen en moppen de kamer. Ze werken snel en efficiënt, maar met de Franse slag. Slapen op schone lakens die nog naar wasmiddel ruiken, geeft een aangename sensatie.

Poetin belooft Thailand levering Sputnik V vaccin

23 april – Zou het dankzij de bemiddeling van voormalig premier Thaksin zijn dat Thailand nu het Russische vaccin Sputnik V ontvangt? Want twee dagen geleden bood hij aan persoonlijk met Poetin te praten over de levering van Russische vaccins.

Maar zelfs wanneer dat zo is, zal premier Prayut het nooit toegeven, want hij heeft een bloedhekel aan Thaksin. Gisteren schreef hij op zijn Facebook pagina dat de Russische president erin had toegestemd het Sputnik vaccin via een G2G contract te leveren (government to government).

Volgens Prayut kwam de Russische doorbraak nadat hij het ministerie van Buitenlandse Zaken had gelast de aanschaf met Moskou te regelen. Poetin deed zijn aanbod, aldus Prayut, omdat beide landen al lang vriendschappelijke banden hebben en dit aanbod ze verder versterkt.

Overigens kwam het aanbod op dezelfde dag als waarop het Amerikaans farmaceutisch bedrijf Pfizer liet weten Thailand 10 miljoen doses te leveren. Dus eindelijk komt er een eind aan het monopolie van AstraZeneca en Sinovac dat de afgelopen weken zwaar bekritiseerd is geweest: op de sociale media en door Thanathorn Juangroongruangkit, oprichter en voorzitter van de buitenparlementaire Progressive Movement.

Het bericht noemt nog meer leveranties en concludeert dat Thailand zijn immunisatie doelen zal bereiken, wanneer de aanschaf van vaccins en de vaccinaties verlopen zoals gepland. Maar tot nu toe blijft het land ver achter bij andere Aziatische landen die al grote delen van hun bevolking hebben beschermd tegen Covid-19.

NB De foto komt niet van de website, maar heb ik gemaakt met mijn iPhone om u een indruk te geven van de voorpagina met dominant een paginabrede foto inclusief bijschrift met de tien monarchen van de Chakri dynastie. Ze worden getoond op een tentoonstelling in winkelcentrum Siam Paragon die gewijd is aan de koninklijke plichten en zeldzame foto’s toont van het leven aan het begin van het Rattanakosin tijdperk (1782-1932). De website foto is niet beschikbaar want staat in een fotobericht, maar zo kan het ook.

BP heeft hoge V- en P-factor

23 april – Bangkok Post telt vandaag veertien nieuwsberichten en –verhalen op de drie binnenland pagina’s van het eerste katern plus de rubriek In Brief met drie kortjes in een halve kolom. Netto zijn het tweeënhalve pagina’s want pagina 2 bevat een advertentie van een halve pagina. De krant heeft zowel een hoge P- als V-factor, het openingsverhaal scoort zelfs op beide. Negen berichten gaan direct of indirect over Covid-19. Ik stel de V-factor op 7 en de P-factor op 5.

De C-factor geeft op een 10-punts schaal de frequentie, omvang en plaats aan van de berichtgeving over alles wat met het coronavirus te maken heeft en de P-factor alles wat betrekking heeft op premier Prayut. De factor is omgekeerd evenredig met het genoegen dat ik beleef bij het bewerken van die berichten voor Nieuws uit Thailand.

Aan illustratiemateriaal bevatten de pagina’s zes foto’s en twee postzegelfoto’s. Drie foto’s staan in een fotobericht. De grootste foto meet bijna zes kolommen, die noemde ik al en drie foto’s meten drie kolommen waarvan twee in een fotobericht.

De driekolommers tonen een rally van leden van de Thailand Consumers Council en Foundation for Consumers en de tweede vice-voorzitter van de Senaat die dozen met voedsel uitdeelt aan daklozen en bedlegerige patiënten. De rally is een protest tegen de verlenging van de BTS Skytrain concessie met 38 jaar. Wat daaraan zo verkeerd is, licht het fotobijschrift niet toe. Zijn ze bang voor tariefsverhogingen?

Op de voorpagina een follow-up op de berichtgeving over de Indonesische onderzeeër met 53 bemanningsleden waarmee het contact tijdens een marine-oefening voor de kust van Bali is verloren. De boot heeft nog zuurstof tot vannacht om 2 uur. Een olievlek die is gevonden, kan wijzen op mogelijke schade aan de brandstoftank.

Het gebied waar de boot verdween, is 700 meter diep. Een Franse marineman zegt dat wanneer het naar de bodem is gezakt, vermoedelijk gebroken zal zijn want het is niet gebouwd om op die diepte te opereren.

Naar de onderzeeër wordt gezocht door zes oorlogsschepen en een helikopter. Andere landen hebben hulp aangeboden waaronder de VS, Australië, Frankrijk en Duitsland.

Passengers at Phuket Airport queue up for Covid-19 screening. The island province is imposing thorough checks and restrictions on all arrivals until the end of the month to curb the spread of Covid-19.

Strenge controle voor bezoekers aan Phuket

23 april – De autoriteiten in Phuket zijn begonnen personen die naar het vakantie-eiland komen uitgebreid te screenen. De krant kopt zelfs Exhaustive checks for Phuket arrivals, want het wil de verspreiding van Covid-19 voorkomen.

Provinciaal gouverneur Warong nam gisteren een kijkje op het controlepunt Tha Chatchai, de belangrijkste toegang tot Phuket over land. Elk voertuig werd er gestopt en van elke inzittende werd de temperatuur gemeten. In het begin van de operatie liepen de wachttijden op, maar nadat versterking was aangerukt, was dat euvel verholpen. De operatie wordt tot eind van de maand voortgezet.

Bezoekers die uit een van de achttien ‘rode’ provincies komen, dienen te kunnen aantonen dat ze tweemaal gevaccineerd zijn of ze dienen een Covid-vrij certificaat te hebben van een RT-PCR test, binnen 72 uur voor vertrek uitgegeven. Degenen die een of beide bewijsstukken niet kunnen leveren, krijgen bij aankomst een snelle antigen test, wat ongeveer drie kwartier duurt voordat de uitkomst bekend is. Voor Thai is de test gratis, buitenlanders moeten 500 baht betalen.

Als ze negatief getest worden, krijgen ze een Covid-vrij certificaat dat 72 uur geldig is. Ook dienen ze de Mor Chana mobiele app te downloaden em zich te registreren op www.gophuket.com. Dezelfde procedure geldt voor bezoekers die per vliegtuig komen. Van bezoekers uit ’oranje’ provincies wordt alleen de temperatuur gemeten. Zij moeten ook de app laden, zich registreren en zich op de plaats van bestemming melden bij de autoriteiten.

Warong zegt dat tijdens Songkran elke dag zo’n tienduizend personen Phuket hebben bezocht, maar dat aantal is gezakt naar drieduizend. Het eiland telt thans 250 nieuwe besmettingen sinds de derde uitbraak is begonnen.

Kort Nieuws vrijdag 23 april

– Van de resterende berichten noem ik alleen drie berichten van pagina 2. Laat ik beginnen met Thanathorn Juangroongruangkit, want die heeft een streepje voor bij me vanwege zijn strijd tegen conservatief politiek Thailand.

Openbare aanklagers hebben besloten hem niet te vervolgen voor overtreding van de Kieswet omdat hij aandelen had in een mediabedrijf. Ze sturen hun besluit door naar de politie die twee dingen kan doen: akkoord gaan of bezwaar maken. Het OM heeft geen toelichting gegeven op het besluit.

Het besluit heeft geen gevolgen voor het vonnis  van het Constitutionele Hof uit november 2019, waarbij hij gediskwalificeerd werd als parlementslid. Het Hof was destijds van mening dat hij, toen hij zich kandidaat stelde voor het Huis van Afgevaardigden, aandelen bezat in V-Luck Media, hetgeen in strijd was met de grondwet. Volgens Thanathorn had hij die toen al van de hand gedaan, maar dat was nog niet administratief verwerkt.

– Het National Office of Buddhism heeft alle tempels in het land opgedragen ervoor te zorgen dat degenen die overleden zijn aan Covid-19 een ordentelijke crematie krijgen. ‘We willen er zeker van zijn dat de slachtoffers hun laatste rites krijgen’, zegt NOB-directeur Narong.

Hij reageert op een bericht dat de familie van een niet-Covid slachtoffer door de lokale autoriteiten was gevraagd het lichaam niet naar hun huis te brengen omdat de overleden persoon uit een virus hot-spot was gekomen.

Het slachtoffer was een vrouw die in Chon Buri, een zogeheten rode provincie waar ze werkte, zelfmoord had gepleegd. Haar familie had het lichaam meegenomen voor crematie in Loei, maar toen het voertuig in Nakhon Ratchasima aankwam, kreeg de familie het verzoek de crematie er niet te houden uit angst voor besmetting.

‘Ze waren bang’, zegt Narong, ‘dat ze het virus zouden meenemen omdat ze het lichaam hadden opgehaald in een rode zone.’ De familie maakte daarop rechtsomkeer en cremeerde de vrouw in Chon Buri.

– Laatste bericht. Het ministerie van Volksgezondheid heeft 600.000 fatalaijone capsules overgedragen aan de ziekenhuizen waarop het toezicht houdt. Het kruidenmedicijn kan bij milde symptomen van Covid-19 de uitbreiding van het virus beperken, maar het moet wel in combinatie met moderne medicijnen gebruikt worden.

Minister Anutin (Volksgezondheid) zegt dat de meeste patiënten beter werden en bovenal geen bijwerkingen hadden door het medicijn in te nemen. Berekend is dat het aantal capsules voldoende is voor de behandeling van 15.000 patiënten.

– Verder moet u het doen met de koppen van de resterende berichten zodat u ze gemakkelijk op de website kunt vinden.

• PM to support Asean resolution on Myanmar crisis
• Man gets 42 years for attacks
• Red Cross in urgent need of blood
• Ministry offers advice to overstayers in Malaysia
• DMS to recruit virus hotline volunteers


 

Nieuws in fotoberichten

Social Security Fund members wait for free Covid-19 testing at the Bangkok Youth Centre in Din Daeng district on Wednesday.

• The National Anti-Corruption Commission (NACC) is looking into a discrepancy in an asset declaration of Deputy Transport Minister Weerasak Wangsuphakijkosol and his wife Yolada, in which a 10-billion-baht debt was written off within two years. If the NACC found evidence of wealth concealment, a case would be filed in the Supreme Court for Politicians.

The 10-billion-baht debt was declared in the “assets and debts” category by Mr Weerasak, a politician from the Bhumjaithai Party and his wife, when he became an MP in 2019. Yet, the 10-billion-baht debt was missing from the latest declaration by Ms Yolada, who on Jan 24 became the elected president of Nakhon Ratchasima’s provincial administration organisation and was thus required to declare her assets.

The number of Covid-19 cases linked to a nightspot in Nakhon Phanom has risen to 52, with nine new infections reported on Wednesday.

Nakhon Phanom governor Kraisorn Kongchalard said mass testing was underway to contain the spread of the virus. About 1,500 peope who had visited the pub had been tested so far. New cases were being detected each day. Test results were still awaited for about 1,000 people as of Wednesday morning.

Roads in the centre of Nakhon Phanom were sprayed with disinfectant overnight, as part of efforts to control the spread of the disease (foto). Entertainment venues and service parlours had been closed for 14 days and people arriving from 18 high-risk Covid-19 provinces were required to self-quarantine for 14 days.

A pipeline leak led to a sudden subsidence, leaving a hole about 5 metres wide and 2 metres deep on a frontage road on the Nakhon Ratchasima-bound side of the Mittraphap highway in Nakhon Ratchasima on Tuesday. Road repairs are underway, but the work is not expected to be completed before Friday.

A man shot himself while cleaning a rifle at his home in Samut Prakan on Tuesday night. Police and medics found Thammarat Kaewkomonman, 42, lying unconscious on the floor. He had a bullet wound to the left side of his chest, with an exit hole in his back. Mr Thammasat was alive but seriously wounded and was rushed to Samut Prakan Hospital.

• Up to 2,000 US soldiers are due to visit Pattaya for rest and recreation during the 2021 Cobra Gold multinational military exercise in August.

Preparations for the visit were discussed on Wednesday by representatives of the United States forces in Thailand and Pattaya City officials. Charles Butler, of the US Force Protection Detachment, and Capt Matt Barker (foto), naval attache at the US embassy, met with deputy mayor Ronnakij Ekasing and other officials at Pattaya city hall.

The talks focussed on security and Covid-19 prevention measures at the Bali Hai boat landing in South Pattaya. Security at the Bali Hai landing would provided by several agencies. Security would be boosted by surveillance cameras in the area.

Covid-19 prevention would be handled by public health officials. By June, about 70% of people in Bang Lamung district and Pattaya City would have been vaccinated.

Nieuws in infographics

Klik hier voor het bijbehorende bericht: Egat, PTT weigh up gas project

Klik hier voor het bijbehorende bericht: Outbreak prompts record policy spend

Klik hier voor het bijbehorende bericht: Pandemic has major impact on shopping


 

Nieuws van de website 21-22 april

• Het Centre for Covid-19 Situation Administration heeft woensdag 1.458 nieuwe besmettingen bekend gemaakt en twee nieuwe doden. Ze brachten het totaal aantal besmettingen sinds januari 2020 op 46.643 en doden op 110.
De doden waren een vrouw (56) in Bangkok en een man (32) in Nonthaburi. De vrouw leed aan diabetes, hoge bloeddruk, chronisch nierfalen en obesitas. Ze overleed maandag nadat haar ademhalingssysteem faalde. De man had allergieën, hij was in contact geweest met een nadien bevestigde besmet iemand. Hij kreeg een zware longontsteking en stierf maandag.
Van de 1.458 nieuwe besmettingen werden 1.454 gevonden in het binnenland, 4 besmette personen kwamen uit het buitenland: uit Japan twee Japanners en een Thai, en uit Myanmar een Thaise vrouw. Van de binnenlandse besmettingen zijn 1.346 vastgesteld in ziekenhuizen en 108 door actief testen in woonwijken.
Bangkok telde de meeste nieuwe besmettingen: 365, gevolgd door Chiang Mai (134), Chon Buri (80), Nonthaburi (69), Rayong (64), Samut Prakan (54) en Phrachuap Khiri Khan (47).
Van de besmettingen in Bangkok werden 84 opgelopen op markten, in wijken en bij transportdiensten; 31 in uitgaansgelegenheden, restaurants, op party’s en tijdens muziekuitvoeringen. 240 hadden contact gehad met eerder besmette personen. Tot nu toe deze maand telde de hoofdstad 4.329 besmettingen en aangrenzende provincies 2.656.
CCSA-woordvoerder Apisamai zegt dat veel nieuwe ziektegevallen mensen zijn die contact hebben gehad met eerder besmette personen. Het aantal besmettingen in families en in lokale woonwijken neemt daardoor toe.
Van het totaal aantal besmettingen zijn 29.371 patiënten hersteld (63 pct), inclusief 413 die de afgelopen 24 uur uit een ziekenhuis zijn ontslagen. 17.162 patiënten worden nog behandeld.

Update donderdag: 1.470 nieuwe besmettingen (allemaal van personen in het binnenland) en zeven nieuwe doden. Ze brachten het totaal aantal besmettingen op 48.113 en doden op 117. Bangkok telde de meeste besmettingen: 446 tegen 350 op dinsdag en 365 op woensdag. De hoofdstad werd op ruime afstand gevolgd door Nonthaburi (118), Chiang Mai (99), Chon Buri (97) en Songkhla (42).

• Thailand gaat nog eens 35 miljoen doses vaccin kopen, maar nu van twee of drie andere producenten dan AstraZeneca en Sinovac, waarvan 65 miljoen doses zijn/worden afgenomen. Dit heeft premier Payut bekend gemaakt op basis van een rapport van de commissie voor de aanschaf van Covid-19 vaccins.
Van de 35 miljoen doses worden tien à vijftien miljoen doses gekocht door de particuliere sector om hun personeel te vaccineren. Dit bespaart de regering geld, zegt Prayut.

• Een inspecteur (59) van de spoorwegpolitie heeft zichzelf in het Police General Hospital opgehangen, waar hij was opgenomen omdat hij besmet was. Zijn lichaam werd in een toilet op de 10e verdieping van het Chalerm Phrakiat gebouw gevonden.
De politie zegt dat hij psychische problemen had met zijn chronische kwalen en besmetting. Hij leed aan diabetes en had een laag zuurstofgehalte in zijn bloed. Aanvankelijk was hij asymptomatisch waardoor hij behandeld werd in een veldhospitaal. Hij werd overgeplaatst nadat hij ademhalingsproblemen kreeg.
Het ziekenhuis was niet op de hoogte van zijn psychische problemen. De politie zegt dat hij zich schuldig voelde omdat hij zijn moeder, vrouw en kind had blootgesteld aan het virus. De familieleden zijn in afwachting van hun testresultaten geplaatst in quarantaine.

• Minister Somsak Thepsutin (Justitie) heeft zichzelf in 14 dagen thuisisolatie geplaatst nadat een van zijn medewerkers was gediagnosticeerd met Covid-19. De man had eerder met de minister gedineerd in een restaurant in Sukhothai. De minister zegt er enkele medewerkers te hebben ontmoet.
Voordat hij was gegaan had hij het volksgezondheid kantoor geraadpleegd of eten in een restaurant toegestaan was. Hij bleef maar kort in het restaurant. Toen hij later de besmetting vernam, liet hij weten de kabinetsvergadering op dinsdag niet te zullen bijwonen. Hij vroeg ook artsen van het Corrections Hospital iedereen in zijn huis inclusief zichzelf te testen. De eerste testen waren allemaal negatief, op 27 april worden ze weer getest. Intussen blijft de minister in thuisisolatie.

• Enkele personen hebben na vaccinatie met het Sinovac vaccin symptomen van verlammingsverschijnselen ontwikkeld maar ze zijn niet verlamd, heeft CCSA-woordvoerder Apisamai woensdag bekend gemaakt. Het ministerie van Volksgezondheid dat onderzoek heeft gedaan zegt dat ze symptomen hadden die leken op een beroerte, inclusief spierzwakte en gevoelloosheid.

Overpeinzing om 5:51 uur

22 april – Een foutloze tekst schrijven is bijna onmogelijk. Uitgever Oorschot zei ooit: hoe beter een tekst, hoe groter de kans dat die fouten bevat want al lezend vul je die in. Hij zei dat op elke pagina van een goed boek wel een fout staat.

Als ik klaar ben met Nieuws uit Thailand en mijn lezers een e-mail heb gestuurd met de inhoudsopgave, neem ik de tekst door met een stofkam. Altijd vind ik wel wat: woord vergeten, letters omgedraaid, letter vergeten, een (zeldzame) spelfout – ook onduidelijkheden die vragen om een nieuwe formulering. Bij volgende correctierondes blijkt de voorgaande niet feilloos te zijn geweest, want opnieuw enzovoort.

Soms maakt een lezer me attent op een fout. Eén is er mee gestopt want hij las de tekst op een moment dat ik nog bezig was te corrigeren. Een ander informeert me via Messenger. Ik ben hem dankbaar want ik ben een pietje precies en streef naar een volmaakte tekst. Twee anderen hebben soms kritiek op de inhoud. Die ontlenen ze aan andere bronnen of ze hebben zo hun eigen opvattingen, altijd over politieke zaken.

Alleen feitelijke fouten die ze constateren, corrigeer ik; hun opvattingen negeer ik. Ze zijn doorgaans niet relevant voor mijn lezers. Een enkele keer ga ik via de mail met hen in discussie. Maar o, wat zijn ze eigenwijs. Ik doe het niet graag, hooguit om te pesten. Of ik reageer met een kwinkslag. Maar veel gevoel voor humor hebben ze ook al niet. Grappen komen sowieso in een schriftelijke tekst vaak niet over, die werken alleen face-to-face. Dat geldt vooral voor ironie. .

In de loop van de middag verlaat ik mijn kamer om me elders te verpozen, ontspannen, relaxen, chillen. En teruggekomen na de avondmaaltijd check ik de website van BP op nieuwe berichten. Met foto plaats ik ze in Nieuws in fotoberichten, zonder foto in Nieuws van de website. De kwaliteit van de foto bepaalt de keuze. Vaak ontbreekt een foto of er staat een foto bij die geen relatie met de tekst heeft.

Men vraagt mij wel eens waar ik de energie vandaan haal om elke dag trouw Nieuws uit Thailand samen te stellen. Ik zal het verklappen. Mijn moeder heeft me geleerd: Als je iets doet, moet je het goed doen, waaraan ik toevoeg: anders moet je het niet doen. Dat geldt voor elk beroep, van vuilnisman tot koning. Ik heb daarom een broertje dood aan mensen die de kantjes er vanaf lopen, zoals een zeker personeelslid van mijn hotel. Maar dat is een ander verhaal.

BP heeft C-factor 4,5

Gaat u maar rustig slapen, zegt minister Anutin

22 april – De Thaise bevolking kan even rustig als altijd hunne legersteden opzoeken, want het Sinovac vaccin is veilig om te gebruiken. Die garantie geeft minister Anutin naar aanleiding van berichten dat zeven personen na hun vaccinatie met het Chinese Sinovac vaccin symptomen kregen die lijken op een beroerte. Lezers die op school goed hebben opgelet tijdens de geschiedenisles zullen de verwijzing naar premier Colijn* herkennen.

Bangkok Post krijgt van mij de C-factor 4, want slechts vier van de vijftien berichten op de drie binnenland pagina’s van het eerste katern gaan over Covid-19 en één indirect. Van de zeven foto’s zijn vier direct of indirect gerelateerd aan virusnieuws dus doe ik er nog een half puntje bij en maak er 4,5 van.

De C-factor geeft op een 10-punts schaal de frequentie, omvang en plaats aan van de berichtgeving over alles wat met het coronavirus te maken heeft. De factor is omgekeerd evenredig met het genoegen dat ik beleef bij het bewerken van die berichten voor Nieuws uit Thailand.

De geruststelling krijgt vandaag uitgebreid aandacht in de opening van de krant. Samengevat: het vaccin is veilig, de geconstateerde bijwerking is niet ernstig, de patiënten zijn binnen 1 tot 3 dagen hersteld en de meesten waren vrouwen die niet erg oud waren en geen risico op een beroerte lopen.

Het artikel gaat vergezeld van de infographic What to do during the wait for a bed, waarop mijn antwoord zou luiden: Lees een goed boek, het liefst een klassieker zoals De negerhut van Oom Tom (1852). Gezien de huidige Black Lives Matter beweging lijkt me dat wel een passende keuze.

‘Daarom maan ik nog eens aan om zich niet te laten verontrusten. Het is beter dat men later getuigen moet dat de regering wel heel erg voorzichtig is geweest, dan dat haar, met hoe geringe kans ook, later verweten zou kunnen worden, dat zij gedut had in een tijd, dat waakzaamheid plicht was.
Ik verzoek den luisteraars dan ook om wanneer zij straks hunne legersteden opzoeken, even rustig te gaan slapen als ze dat ook andere nachten doen. Er is voorshands nog geen enkele reden om werkelijk ongerust te zijn. En daarmee, geachte luisteraars, laat ik u over aan de verpozing die de radio u pleegt te bieden.’ (Premier Hendrikus Colijn in een radiotoespraak, 11 maart 1936)

 

Prime Minister Prayut Chan-o-cha leads an inspection of a field hospital at Erawan Hospital 2 in Bangkok’s Nong Chok district on Wednesday. Many field hospitals are sprouting up across the city in the wake of a spike in Covid-19 infections.

BP in vogelvlucht

22 april – Bangkok Post telt vandaag zestien nieuwsberichten en –verhalen op de drie binnenland pagina’s van het eerste katern, ik schreef het al hiervoor. Netto zijn het ook drie pagina’s want advertenties ontbreken. Vele ruimte neemt één verhaal in beslag; na een lange inleiding over de klimaatcrisis gaat het over het slash-and-burn gebruik in het Noorden van Thailand dat elk jaar bewoners van Chiang Mai naar de adem doet happen. Kom er later op terug.

Aan illustratiemateriaal bevatten de pagina’s zeven foto’s, waarvan de grootste over vier kolommen zijn geplaatst. Op de voorpagina domineert een foto van het bezoek dat premier Prayut en gevolg gisteren brachten aan een veldhospitaal in Erawan Hospital 2 in het district Nong Chok (Bangkok). U heeft hem al gezien als u Nieuws uit Thailand van boven naar beneden leest.

De andere foto domineert pagina 3. Drie vrijwilligers van de Ruamkatamyu Foundation roeren in een megagrote wok. Het eten dat erin ligt te pruttelen, is bestemd voor Covid-19 patiënten en medische werkers in veldhospitalen in de districten Bang Kunthian en Bang Bon (Bangkok). Gisteren deelden ze drieduizend voedseldozen uit.

Corruptiewaakhond doet onderzoek naar staatssecretaris

22 april – Een schuld van 10 miljard baht afschrijven in twee jaar: dat is verdacht. En daarom doet de National Anti-Corruption Commission onderzoek naar de inkomensverklaring van staatssecretaris Weerasak (Transport) en zijn eega Yolada, die in januari werd gekozen tot voorzitter van de PAO Nakhon Ratchasima (Provinciale Staten).

De schuld van 10 miljard stond op de verklaring die Weerasak, lid van coalitiepartij Bhumjaithai, bij zijn aantreden inleverde bij de NACC, maar ontbreekt op de verklaring van Yolada. Wanneer dit een opzettelijke poging is vermogen te verbergen, kan de NACC de zaak voorleggen aan de afdeling voor politieke ambtsdragers van het hooggerechtshof met als ultieme straf een politieke ban van vijf jaar.

Weerasak zegt dat de schuld van 10 miljard niet door hem was gemaakt maar door een ander; hij heeft die aangegeven omdat hij borg stond. De schuld is inmiddels geslonken tot 35,5 miljoen baht en staat nu vermeld als overdrafts (debetstand) van Yolada. De staatssecretaris zegt documenten met de details al te hebben ingeleverd bij de NACC dus een mondelinge toelichting lijkt hem niet nodig.

Top over de toekomst van de Mekong op komst

22 april – Mijn favoriete onderwerp, de Mekong, krijgt vandaag bescheiden aandacht in de krant met een tweekoloms bericht in de rechterbovenhoek van pagina 3. Het bericht meldt dat later dit jaar de raad van de Mekong River Commission voor de 28ste maal vergadert , ditmaal in Thailand, en dat in april de vierde topconferentie van landen in de Lower Mekong Basin volgt.

Gisteren vergaderde het Thai National Mekong Committee al over maatregelen de negatieve gevolgen van de dammen voor de bewoners die benedenstrooms wonen, in te perken. Voorzitter Prawit uitte daar zijn zorgen over het probleem van onvoorspelbare wisselingen in het waterpeil. Ze worden deze en volgende maand verwacht, wanneer het droge seizoen overgaat in het regenseizoen.

Het Office of the Natural Water Resources en het ministerie van Buitenlandse Zaken hebben de opdracht gekregen met China samen te werken om een oplossing te zoeken voor gezamenlijk beheer van de Lancang, de naam van het Chinese deel van de Mekong. Ik wens ze veel succes want China is niet erg mededeelzaam over haar waterbeheer. Tevens dienen ze haast te maken met het opstellen van een Memorandum of Understanding over samenwerking bij waterbeheer tussen Thailand en Laos, een land dat nog tal van dammen wil aanleggen in de Mekong en zijrivieren.

Voorts besprak de commissie de voortgang in het proces van prior consultation voor de Sanakham dam die gepland staat tussen de provincies Xayaburi en Vientiane in Laos. ’t Is een procedure die niets voorstelt. Andere landen mogen hun mening geven, maar Laos kan doen wat het wil.

Ten slotte keurde de commissie 24 projecten goed, die bedoeld zijn om het waterbeheer van de Mekong te ondersteunen en te synchroniseren met het nationale 20-jaren plan voor het beheer van de watervoorraden. Maar details ontbreken, dus wat ze behelzen weet ik niet.

Ik geef het door zonder enige cynisch commentaar, maar betwijfel of al dit ambtelijk gedoe tot redding van de zwaar bedreigde rivier zal leiden. Verder verwijs ik naar mijn pagina Mekong, brood uit het water en de tweedelige serie van BP over de Mekong (zie het achtergrondartikel Tegen de stroom op van 21 april)

Kort Nieuws donderdag 22 april

– Wat resteert aan nieuws dat ik tot nu toe nog niet heb behandeld? Op de voorpagina twee berichten. Voormalig premier Thaksin heeft aangeboden Thailand te helpen bij het verkrijgen van vaccins uit Rusland, maar premier Prayut wil er niets van weten.

Thaksin deed zijn aanbod dinsdag op de app Clubhouse. Hij zei dat Thailand te traag is met vaccineren en dat meer vaccins bij andere producenten dienen te worden gekocht dan alleen bij AstraZeneca en Sinovac.

Thaksin zei dat high-profile zakenlieden in Thailand de connecties hebben om meer vaccins aan te schaffen in andere landen zoals in China en Rusland. Enige bescheidenheid is hem vreemd getuige zijn uitspraak ‘Ik kan met Poetin praten als je dat wilt’.

Maar Prayut wuifde het aanbod weg. ‘Ik geef geen antwoord. Hij is niet in het land. Ik ken hem niet, dus leave him be’.

Het andere bericht meldt dat een zoektocht is begonnen naar een Indonesische onderzeeër met 53 bemanningsleden, waarmee het contact tijdens marine-oefeningen voor de kust van Bali gisteren is verloren. De marine heeft oorlogsschepen naar de noordelijke kust gestuurd en heeft Singapore en Australië gevraagd te helpen.

Vermoed wordt dat de duikboot in water van 700 meter diepte ligt. ‘We kennen het gebied maar het is nogal diep’, zegt marinecommandant Julius Widjojono. Toen het contact werd verloren, was het vaartuig bezig met live-fire torpedo oefeningen. Het bericht meldt verder dat Indonesië vijf in Duitsland en in Zuid-Korea gebouwde onderzeeërs heeft.

Michael Shafer stands over a trough of newly-produced biochar in Phrao district of Chiang Mai. Shafer is an American university professor who now runs the Warm Heart Foundation in Chiang Mai’s Phrao district.

– Het achtergrondverhaal op de 2 dat ik eerder noemde, kopt Biochar could drive away the smoke. Wat biochar is, kwam ik pas tegen nadat ik me door het grootste deel van het verhaal had geworsteld. Het is een milieuvriendelijke versie van houtskool, die gebruikt kan worden als kunstmest en als ontsmettingsmiddel van aarde toegevoegd aan veevoer, alsmede verwerkt kan worden tot rookloze briketten om te koken.

De biochar wordt gemaakt van afval van maïsplanten, waarbij het artikel meldt dat driekwart van de plant eindigt als afval en dat slechts 22 procent bestaat uit de maïskolf die gegeten wordt of gebruikt wordt om varkens en kippen te voeren. Wat boeren doorgaans met het afval doen, is al vele malen beschreven: ze steken het in brand.

Het artikel gaat niet in op het in brand steken van suikerrietstengels dat voor zover ik weet samen met het platbranden van stukken bos om ze in cultuur te brengen, de grote boodsoener van de smog is. Meer weten? Klik op de kop.

– De overige berichten krijgt u van mij in de vorm van de kop, zodat u ze desgewenst zelf kunt opzoeken op de website.
• Student places ‘assured’ for term
• Ministry loses bid for injunction
• City Hall rejects Green Line debt payment
• Panel eyes three artefacts for return
• Convicted ex-monks wore robes
• City braces for US troops
• More driving permits options for Thais heading overseas


 

Nieuws in fotoberichten

Rows of beds for incoming Covid-19 coronavirus patients are seen at a new field hospital in a sports stadium on the outskirts of Bangkok on Sunday.

Ten new coronavirus cases have been confirmed in Nakhon Phanom province, most linked to local entertainment venues where more than 1,500 customers have now been tested. Governor Kaisorn Kongchalard and senior health officials announced the 10 new infections on Tuesday, raising the total number in the northeastern province to 43.

They were from a cluster in the Muang municipality, where a pub employee was believed infected with the virus by visitors coming from risk provinces. The disease spread quickly, the governor said at a media briefing on the Covid-19 situation.

People who visited entertainment venues between April 4 and 12 are asked to give a Covid-19 swab at the provincial hall, where a testing station will remain open until April 22 (foto). To date, more than1,500 people had given samples, he said. Results were expected this week.

People wait at KTB in Tesco Lotus Bangkapi on Feb 15 to register for financial aid under the Rao Chana scheme.

The cabinet approved another 3.04 billion baht in Covid-19 relief handouts under the Rao Chana (We Win) programme on Tuesday, extending the subsidy to another 2.4 million people.

The weekly cabinet meeting approved a Finance Ministry proposal to expand the assistance package from 31.1 million people, under the previous 210.20 billion baht budget, to 33.5 million people.

The proposal also extended the deadline for approved applicants to use the 7,000 baht subsidy from May 31 to June 30 this year.

• Thailand is waiting for price quotes from US-based Pfizer Inc before the country can buy 5-10 million doses of Pfizer/BioNTech Covid-19 vaccine to be shipped from July to December this year, according to the prime minister. The National Vaccine Institute had been in talks to make a purchase and was waiting for the price quotes and conditions from the Manhattan-based company.

“I can’t confirm [whether Thailand will get it or not] but if all goes well, 5-10 million doses can be delivered as soon as July. The government is not dragging its feet,” he said during a briefing. He added he had responded to calls, especially from social media users, to buy vaccines from manufacturers other than the two it had already bought — AstraZeneca and CoronaVac by Sinovac Biotech.

The communicable disease committee of Ayutthaya on Tuesday extended the closure of the province’s central farmers market for seven more days, until next Tuesday, so it can be disinfected.

The market, in Phra Nakhon Si Ayutthaya district, was closed on Saturday after at least 17 people at a barbequed shrimp restaurant were diagnosed with Covid-19, including the family that owns it and their employees.

Governor Panu Yamsri said that during the extended closure, the Ayutthaya provincial administration organisation, which owns the market, would disinfect the premises thoroughly, including the sewers.

Nieuws in infographics

Klik hier voor het bijbehorende artikel: Bangkok expat rental market sinks


 

Nieuws van de website 20-21 april

• Het Centre for Covid-19 Situation Administration heeft dinsdag 1.443 nieuwe besmettingen bekend gemaakt, inclusief twee uit het buitenland. Het aantal doden is met vier toegenomen naar 108, het aantal besmettingen naar 45.185. De toename was iets meer dan op maandag, maar minder dan het record van 1.767 op zondag.
In Bangkok overleed een 78-jarige vrouw die leed aan hoge bloeddruk en een schildklierstoornis. Ze was asymptomatisch en overleed zaterdag. Eveneens in de hoofdstad overleed een 78-jarige verkoper met diabetes en hoge bloeddruk. Hij overleed maandag.
De derde dode was een vrouw (86) uit India die bedlegerig was en leed aan een schildklierstoornis. Zij overleed zondag. Nummer vier was een Thaise man (30) in Bangkok die leed aan obesitas en een uitgaansgelegenheid in Thong Lor had bezocht. Na zijn opname in het ziekenhuis ontwikkelde hij een zware longontsteking en overleed maandag.
Van de 1.443 besmettingen die de afgelopen 24 uur zijn vastgesteld, zijn 1.328 ontdekt in ziekenhuizen en 113 door actief testen in woonwijken. De twee in het buitenland besmette personen waren een Thaise huisvrouw (43) die uit Denemarken was gekomen en een man (33), een marketing manager, die uit zijn eigen land India was gekomen.
De nieuwe besmettingen zijn ontdekt in 68 provincies, de meeste in Bangkok en andere provincies in de centrale regio. Bangkok telde 350 nieuwe besmettingen, gevolgd door Chiang Mai (116), Chon Buri (82), Samut Prakan (60) en Pathum Thani (57).
Het aantal besmettingen is deze maand gestegen naar 16.322, de meeste in de centrale regio. 16.119 patiënten worden behandeld in ziekenhuizen wat een zware druk legt op de capaciteit aan ziekenhuisbedden. Van de patiënten zijn 223 in kritieke toestand en 55 worden beademd.
CCSA-woordvoerder Taweesilp die de nieuwe aanwas bekend maakte, zei dat de ernstige besmettingen het gevolg waren van contacten met eerder bevestigde ziektegevallen en familieleden, ze bezochten plaatsen met een hoog risico of hadden chronische ziektes. Hij zegt dat nog steeds besmettingen een stijgende lijn vertonen, dus ‘de medewerking van allen blijft noodzakelijk’.

Update woensdag: 1.458 nieuwe besmettingen, inclusief vier uit het buitenland, en twee nieuwe doden. Het totaal aantal besmettingen bedraagt nu 46.643 en doden 110. De doden waren een vrouw (56) in Bangkok en een man (32) in Nonthaburi. Bangkok telde met 365 infecties de meeste nieuwe besmettingen.

• Het ministerie van Volksgezondheid heeft dinsdag de bevolking verzekerd dat er voldoende ziekenhuisbedden zijn voor het stijgend aantal coronavirus patiënten. De nieuwe golf infecties verspreidt zich snel over het land.
Het regeringsbeleid om iedereen die positief test in een ziekenhuis op te nemen, zelfs degenen die geen symptomen hebben, heeft geleid tot zorgen over de capaciteit voor het geval dat het aantal patiënten met ernstige symptomen sterk stijgt. De huidige golf omvat de hoogst besmettelijke B.1.1.7 variant, die in veel landen tot grote toenames van het aantal patiënten leidt.
Het ministerie heeft alle ziekenhuizen in het land gevraagd hun intensive care capaciteit met 50 procent te vergroten of te verdubbelen om voorbereid te zijn op een mogelijke stijging van ernstige gevallen.

• Nog meer details. Covid-19 besmettingen die opgelopen zijn in bars, pubs en clubs, zijn tot nu toe deze maand uitgewaaierd naar 71 provincies. Het gaat om 6.020 infecties, in Bangkok alleen al 1.583 oftewel 40 procent van alle besmettingen in de hoofdstad deze maand. In andere provincies is 25 procent van de besmettingen verbonden met uitgaansgelegenheden. Van de 6.020 besmettingen zijn 3.432 patiënten tussen 20 en 29 jaar.
Slechts zes provincies tellen geen besmettingen die verband houden met uitgaansgelegenheden: Chai Nat, Pattani, Narathiwat, Yala, Satun en Ranong.
CCSA-woordvoerder Taweesilp zegt dat het onderzoek naar de besmettingen lastig wordt gemaakt omdat 27 procent van de betrokkenen informatie achterhoudt. De anderen werken mee, dat zijn 1.157 bezoekers, 364 personeelsleden en 348 personen die in nauw contact zijn geweest met de besmette personen.

• Ayutthaya heeft dinsdag veertien nieuwe besmettingen bekend gemaakt, waaronder een Amerikaan (44) die contact had gehad met eerder bevestigde patiënten. De provincie telt nu 203 besmettingen.
De meesten waren familie van eerder bevestigde gevallen. 62 patiënten zijn al hersteld, 141 worden nog behandeld. De maand april telde tot nu toe 143 besmettingen. 106 personen die een hoog risico hebben gelopen, zijn al getest maar de uitslagen zijn nog niet bekend.

• Voor de tweede keer is de politie gestopt met alcoholcontroles, deze maal omdat ze zich wil concentreren op het stoppen van de verspreiding van Covid-19. De vorige maal was in oktober toen de nieuwe hoofdcommissaris Suwat Jangyodsuk in dienst trad. Hij schorste de controles om ze meer transparant te maken. Op 1 april werden ze hervat, maar nu zijn ze weer vervallen sinds 18 april.

• Het Office of the National Water Resources (ONWR) is door vice-premier Prawit opgedragen gebruik te maken van het vroege begin van het regenseizoen om water op te slaan voor de zomer van volgend jaar. Hij vraagt de ONWR manieren te zoeken zoveel mogelijk water toe te voegen aan de vele waterreservoirs waarvan het waterpeil aanzienlijk is gezakt.
Veel delen van het land zijn deze maand al doorweekt door stormen die technisch gesproken het hoogtepunt van de zomer markeren, maar nu vroeger zijn gekomen. De ONWR verwacht dat de neerslag tot ver in de volgende maand aanhoudt.

• Lastpak Srisuwan Janya, secretaris-generaal van de door hem opgerichte Association for the Protection of the Thai Constitution en kampioen indiener van rekwesten, is weer in de pen geklommen. Hij heeft televisiewaakhond NBTC gevraagd onderzoek te doen naar het voornemen van de bekende televisiepresentator Sorrayuth Suthassanachinda om zijn rol bij kanaal 3 te hervatten.
Srisuwan verzet zich tegen diens rentree omdat Sorrayuth gevangen heeft gezeten voor verduistering [van reclamegelden door zijn productiemaatschappij]. Hij vindt dat mensen in de media het goede voorbeeld moeten geven en zich niet mogen gedragen op een manier die in strijd is met de integriteit van de beroepsbeoefenaren. Volgens Srisuwan overtreedt hij de ethische code wanneer hij weer op de buis verschijnt.

Overpeinzing om 06:00 uur

21 april – Toen ik gisteren terugkeerde in mijn pied à terre zat de nachtwaker weer op zijn post. Hij was enkele dagen afwezig waarin tot mijn verrassing de krant door ander personeel naar mijn kamer werd gebracht. Ik verwacht weer veel virusnieuws. Tenzij het BB is, ga ik het overslaan. De website levert trouwens al voldoende virusnieuws.

De uitdrukking BB (bere belangrijk) gebruikte mijn leraar scheikunde op de HBS bij passages in de reader, waarvan hij verwachtte dat over die onderwerpen vragen zouden worden gesteld op het eindexamen. De reader had hij zelf samengesteld want een specifiek scheikundeboek voor HBS-B bestond niet.

Maar in mijn jaar werd natuurkunde geëxamineerd op het schriftelijk; die twee vakken wisselden elkaar af. Die leraar had ook een scherpe neus voor de te  verwachten onderwerpen. Of misschien had hij goede connecties met de samenstellers van het schriftelijk, wat op een milde vorm van corruptie zou kunnen duiden. Een zelfde wisselsysteem werd gevolgd bij de drie vreemde talen.

Terwijl ik dit type, kijk ik met een schuin oog naar Good morning Thailand, het journaal van Mono29. Mijn favoriete journaallezer met het goudvissenmondje ontbreekt. Zie beelden van het Etihad stadion van Manchester City (met die maatschappij heb ik eenmaal gevlogen) en een training. Daarna een zaalvoetbalwedstrijd tussen Thailand en Jordanië, die eindigde in 5-1.

Een reclameblokje toont een saus met etende Thai, Robusta no sugar, het wasmiddel Vanish (waarmee ik mijn witte handwas stralend wit krijg), Haemovit, Colgate en vruchtensappen van een mij onbekend merk.

Het journaal vervolgt met een item over Covid-19 met beelden van een nog leeg veldhospitaal en mensen die getest worden. Thailand test veel, maar vaccineert weinig. Een kennis in Holland is al eenmaal gevaccineerd; hij krijgt zijn tweede prik over zes weken.

Prayut mag weer wat zeggen. Thailand is nu ook in gesprek met andere vaccinproducenten dan de twee die nu het monopolie hebben waaronder één bedrijf dat als grootste aandeelhouder het Royal Household Bureau heeft [lees: de koning]. Het journaal eindigt met drie sierlijke wai’s, maar die heb ik niet gezien want was al afgehaakt.

For people living along the Mekong, the river is their ‘mother’.

Tegen de stroom op

21 april – Omdat de krant een hoge P-factor heeft door te openen met de ontkenning van premier Prayut dat Thailand’s vaccinatieprogramma niet overly slow (overdreven traag) is [wat het natuurlijk wel is], open ik met de opening van het Life-katern dat het tweede deel van een tweedelige serie bevat over de Mekong.

Met instemming citeer ik Niwat Roykaew die vorig jaar de lancering aanvoerde van het Mekong People’s Forum For Thailand, dat bestaat uit bewoners van Chiang Rai en zeven provincies langs de rivier in het Noordoosten: ‘The biggest threat to the Mekong is dams. Climate change is but one factor contributing to the crisis. If we let the dam-building frenzy continue, the Mekong will definitely die.’

De foto die ik hierboven plaatste, beslaat de halve voorpagina van Life boven de vouw. Waar en wanneer het protest plaatsvond, vermeldt het bijschrift niet. Het eerste deel van de serie verscheen op 14 april onder de kop Feel the people’s power flow. Dit deel kopt Against the currents.

Scannend door de tekst kwam ik een fenomeen tegen waarover ik niet eerder heb gelezen. Door de ontregeling van de waterstroom in de Mekong en haar zijrivieren zijn in Muang Chum, 23 kilometer vanaf het samenstromen van de Mekong en de Ing in Chiang Rai, zeldzame bomen gaan verpieteren en gestorven als gevolg van een slachting door insecten die eerder door de seizoensinstroom van water werden beheerst. Een dorpeling vertelt dat enkele vissoorten die vroeger gemakkelijk te vangen waren, nu moeilijk te vinden zijn. Vaak zeggen details meer over een situatie dan brede uiteenzettingen.

The massive death of riverine grasses. called kai, reflects the criticall illness of the Mekong.

Meer weten over de Mekong? Op de pagina Mekong, brood uit het water heb ik de meeste berichten verzameld.

Prayut: We stellen veiligheid voorop

21 april – Het kan geen toeval zijn dat de naam van de premier dezelfde eerste letter heeft als die van Pinokkio. Het verschil is wel dat de neus van Prayut niet langer wordt als hij liegt en van Pinokkio wel als we het verhaal mogen geloven.

Pinokkio (Italiaans: “stukje pijnboom”) is de houten hoofdpersoon in een boek van de Italiaanse schrijver Carlo Collodi, dat in 1883 werd gepubliceerd onder de titel Le avventure di Pinocchio. Het boek werd onmiddellijk een succes en in vele talen vertaald (in 1915 in het Nederlands). Ook is het vele malen verfilmd, waarbij de productie van Walt Disney uit 1940 de bekendste is.

Ik stipte het al even aan: Bangkok Post opent vandaag met Prayut’s verdediging van het overheids vaccinatieprogramma, een verhaal dat vijf kolommen breed tot over de vouw doorloopt. Hij ontkent zonder met zijn ogen te knipperen dat het traag is en één producent boven een andere ten onrechte voortrekt. De krant krijgt van mij een P-factor 8.

De P-factor geeft de frequentie, omvang en plaats aan van de berichtgeving over premier Prayut op een 10-punts schaal. De factor is omgekeerd evenredig met het genoegen dat ik beleef bij het bewerken van die berichten voor Nieuws uit Thailand.

Nog meer Pinokkiopraat: ‘Laat ik duidelijk zijn. We hebben niet te laat of te weinig gehandeld. Alles hangt af van de situatie op een gegeven moment. We wilden de mensen niet blootstellen aan risico’s toen het vaccin net was geproduceerd omdat enkele van de beschikbare vaccins onbeproefde technologie gebruikten. Diverse landen kozen ervoor hetzelfde te doen.’

‘De vaccins die Thailand nu heeft worden snel en effectief toegediend. […] Het idee om een vaccin te monopoliseren, is nooit bij ons opgekomen. Alles waarover we hebben gedacht is veiligheid. We kunnen ons niet veroorloven de shots vrij beschikbaar te stellen omdat ze alleen voor noodgevallen zijn en de producenten niet aansprakelijk zijn voor ongewenste bijwerkingen.’

Omdat ik nu al P aka P te lang aan het woord heb gelaten, stop ik met de behandeling van het openingsverhaal en verwijs u voor de rest naar de website: We put safety first: Prayut

BP in vogelvlucht: C-factor 5

21 april – Bangkok Post telt vandaag veertien nieuwsberichten en –verhalen op de drie binnenland pagina’s van het eerste katern plus de rubriek In Brief met vijf kortjes over een volle kolom. Eén advertentie van een vijfde pagina snoept er iets van af. Acht berichten gaan direct of indirect over Covid-19 wat de C-factor 5 oplevert.

De C-factor geeft op een 10-punts schaal de frequentie, omvang en plaats aan van de berichtgeving over alles wat met het coronavirus te maken heeft. De factor is omgekeerd evenredig met het genoegen dat ik beleef bij het bewerken van die berichten voor Nieuws uit Thailand.

Aan illustratiemateriaal bevatten de pagina’s vijf foto’s, waarvan vier in een fotobericht. De grootste foto meet vier kolommen, twee foto’s meten drie kolommen. De vierkolommer staat dominant bovenaan de voorpagina. Ze toont een serveerster die voor een Japanse restaurant in Thanon Thaniya, een zijstraat tussen Silom en Surawong Road, wacht op klanten met naast haar een tweemaal zo groot monsterbeest.

Volgens het bijschrift zou het er normaal tijdens het lunchuur druk zijn met eters, maar nu ontbreken ze want de meeste kantoorwerkers werken thuis. Degene die het bijschrift heeft geschreven, lult uit zijn nek want het straatje was vroeger alleen ’s avonds druk met Japanners die zich in clubs lieten verwennen door Thaise deernen, onder andere gekleed in uitdagende matrozenpakjes.

De driekolommer op de 2 toont closed-circuit televisiebeelden op grote schermen die geplaatst zijn in de Nonthaburi Wittalayai school. De school is in gebruik als noodhospitaal met zevenhonderd bedden, waarvan thans zeventig bezet zijn met patiënten die milde symptomen hebben.

De driekolommer op de 3 toont een uitgestorven winkelcentrum in Phatumwan met als vrij overbodige verklaring (maar misschien niet voor Thaise lezers) dat het winkelend publiek ervoor kiest weg te blijven vanwege de derde golf virusuitbraken.

De winkeliers die nog niet zijn bekomen van de vorige uitbraken, worden opnieuw keihard getroffen, zegt het bijschrift, waarbij ik aanteken dat de meeste winkels in winkelcentra filialen zijn van een keten en die kunnen wel een stootje velen.

Pagina 2 en 3 openen met virusnieuws. Op de 2 dat ‘nachtleven’ besmettingen zich overal in het land verspreiden; ze zijn deze maand doorgedrongen tot 71 provincies. Slechts zes provincies zijn tot nu toe de dans ontsprongen. Het staat allemaal al in Nieuws van de website, dus hoef er verder geen aandacht aan te besteden.

De 3 opent met het bericht dat Phuket de touwtjes aantrekt. Mensen die uit de achttien zogeheten rode zone provincies komen, moeten bewijzen dat ze tweemaal gevaccineerd zijn. De eis geldt vanaf vandaag tot eind april. Bovendien moeten ze beschikken over een Covid-vrij certificaat waaruit blijkt dat ze binnen 72 uur voor vertrek een RT-PCR test hebben gehad.

Degenen die niet kunnen voldoen aan beide eisen, zijn verplicht bij aankomst een antigen rapid test (kosten 300 baht) te ondergaan, waarvan het resultaat binnen 15 minuten bekend is. Ze moeten ook de Mor Chana applicatie op hun mobieltje laden zodat ze te allen tijde getraceerd kunnen worden.

Verder zegt het bericht dat Koh Kood (Trat) tot 1 mei voor toeristen dicht gaat, nadat twee hotelmedewerkers besmet zijn gebleken. Vermoed wordt dat ze tijdens Songkran door toeristen zijn besmet.

Kort Nieuws woensdag 21 april

– Behalve uiteraard een paspoort dienen Thai die naar het buitenland reizen, te beschikken over een Covid-19 Certificate of vaccination.

De Royal Gazette publiceerde gisteren een afbeelding van het vaccin paspoort plus een order van het Department of Disease Control die zes functionarissen autoriseert het inentingsboekje te verstrekken.

Alleen vaccinaties die in Thailand geregistreerde vaccins gebruiken of gecertificeerd zijn door de WHO komen in aanmerking voor het bewijsstuk. Het paspoort voor kinderen jonger dan zeven jaar dient de handtekening van hun ouders te bevatten en degenen die niet kunnen schrijven, mogen een vingerafdruk zetten.

De afbeelding op de website mist de drie regels die eronder staan: Issued to…, Passport No … or National identification …

– Van de resterende berichten noem ik alleen nog het bericht over een rally bij de Amerikaanse ambassade. De demonstranten die zichzelf Prachachon Khon Thai (Thai people) noemen, overhandigden een brief gericht aan de Amerikaanse zaakgelastigde Michael Heath met de vraag (eis?) aan de VS om te stoppen met zich te bemoeien met Thailand’s interne zaken.

Volgens co-leider Pichit heeft de VS de afgelopen twintig jaar haar neus gestoken in tal van landen, een beleid dat tot conflicten in die landen heeft geleid. De inmenging had diverse vormen, zegt hij, zoals beïnvloeding van de publieke opinie en economische druk die een gebrek aan ‘diplomatieke etiquette’ toonden. Ook noemde hij ontwikkelingsorganisaties, die fondsen kregen, geheime organisaties en legerstrijdkrachten.

Meer weten? Lees: Rally outside embassy tells US to ‘stop interfering’, dan kunt u gelijk ook de foto zien van het handjevol mensen die ik niet plaats.

– Ik besluit met de koppen van berichten die ik niet heb genoemd. De berichten die al voorkwamen in Nieuws in fotobijschriften en Nieuws van de website kan ik uiteraard overslaan.

• CEOs vow to speed up jabs rollout
• Adverse symptoms in seven Sinovac recipients: Chula doctor
• New app for victims of sexual violence
• Govt to punish patients who reject stays in field hospitals
• Thai returnees head home through Sadao checkpoint


 

Nieuws in fotoberichten

A Bangkok Metropolitan Administration worker tests a bed for incoming Covid-19 coronavirus patients at a new field hospital in a sports stadium on the outskirts of Bangkok on Sunday.

An aerial view of Ban Khok Sa-ad in Prakhon Chai district of Buri Ram, which has been locked down after the death of a Covid-19 patient.

There will be no domestic airline flight departures after 11pm from Tuesday, as the government moves to limit travel and rein in the third-wave Covid-19 spike. The Centre for Covid-19 Situation Administration said on Monday all domestic carriers had agreed to suspend flights from 11pm-4am.

Domestic airlines normally operate nine flights after 11pm from the two Bangkok airports, Suvarnabhumi and Don Mueang (foto), to Phuket, Chiang Mai and Hat Yai. However, there were only seven flights on Sunday and three planned on Monday, as the coronavirus outbreak deterred travellers.

Their decision to end late night flights followed a call by the Civil Aviation Authority of Thailand for all late services to be suspended.

Police have arrested two suspects and recovered 24 water pumps they had allegedly stolen from rice fields in Ayutthaya and Saraburi provinces. According to complaints filed by farmers, during April-March many water pumps were stolen from their rice fields in an area adjoining Ayutthaya and Saraburi provinces, particularly in Ayutthaya’s Tha Rua district.

An investigation and footage from security cameras at various spots provided solid evidence that the water pumps had been stolen by two men. They went out at night in a pickup truck to steal the water pumps, and then sold them to a man for about 24,000 baht each. He resold the water pumps to customers via Facebook.

People wait for their turn to be tested for Covid-19 behind a royally-donated mobile medical unit that is stationed at Khao San Road in Bangkok on Monday.

Nieuws in infographics

Klik hier voor het bijbehorende artikel: 3 deaths but new Thai Covid cases fall to 1,394 Monday

Klik hier voor het bijbehorende artikel: Riding the dragon

Klik hier voor het bijbehorende artikel: Demand for office space remains robust

Klik hier voor het bijbehorende artikel: Wearables segment sees steady growth

Reproductiegetal (Basic reproduction number)
Het basaal reproductiegetal van een infectieziekte is het gemiddeld aantal secundaire besmettingen dat veroorzaakt wordt door een primair geval in een bevolking zonder immuniteit en in afwezigheid van profylactische maatregelen, zoals bijvoorbeeld vaccinatie.


 

Nieuws van de website 19-20 april

• Het Centre for Covid-19 Situation Administration (CCSA) heeft maandag 1.394 nieuwe besmettingen bekend gemaakt inclusief zes uit het buitenland. Ze brachten het totaal aantal besmettingen sinds januari 2020 op 43.742. De aanwas is aanzienlijk lager dan het record van 1.767 nieuwe gevallen op zondag.
Voorts meldde het CCSA drie nieuwe doden naar 104. Het gaat om een man (56) die in een bar bij Nana werkte en met Songkran was teruggekeerd naar Buri Ram, een vrouw van 84 die contact had gehad met haar kleinzoon die in een nachtzaak aan de Ratchadaphisek Road (Bangkok) werkte en besmet was, en een 61-jarige vrouw in Hua Hin.
In Bangkok daalde het aantal besmettingen van 346 op zaterdag naar 293 en in Chon Buri van 229 naar 98. Daarentegen nam het aantal besmettingen in Chiang Mai toe van 164 naar 197.
CCSA woordvoerder Apisamai die deze maal de update verzorgde, riep de bevolking op zich te blijven beschermen want het zal nog moeten blijken of de daling het begin is van een neerwaartse trend. ‘Hoge aantallen zullen terugkomen wanneer we zelfvoldaan zijn.’ De autoriteiten hopen middels reisbeperkingen en thuiswerk een eventuele toename na Songkran te beteugelen. ‘Het is essentieel om het aantal reisbewegingen te beperken’, zei ze.
De in het buitenland besmette personen waren vijf Thai: twee kwamen uit Bahrein, twee uit Maleisië en één uit de Verenigde Arabische Emiraten. De zesde was een Indiër die uit eigen land was gekomen.

Update dinsdag: 1.443 nieuwe besmettingen, inclusief twee uit het buitenland. Het aantal doden is met vier toegenomen naar 108, het aantal besmettingen naar 45.185. De toename was iets meer dan op maandag, maar minder dan het record van 1.767 op zondag.

• Een functionaris van het Central Institute of Forensic Medicine is besmet met het coronavirus. Om de verdere verspreiding te voorkomen is het kantoor van de one-stop-service vijf dagen gesloten. De man wordt behandeld in het volksgezondheidskantoor in Nonthaburi. Het kantoor is al ontsmet, maar blijft niettemin gesloten tot 23 april.
Collega’s die nauw contact met hem hebben gehad, zijn 15 dagen in thuis-isolatie geplaatst. Naar anderen die mogelijk risico hebben gelopen, wordt nog onderzoek gedaan. Sommige personeelsleden hebben de opdracht gekregen thuis te werken.

• Premier Prayut zal zaterdag niet de Aseantop in Jakarta bijwonen, die gewijd is aan de situatie in Myanmar. Minister Don (Buitenlandse Zaken) neemt zijn plaats in, aldus een bron die verder geen toelichting gaf op Prayut’s besluit. De top wordt bijgewoond door juntaleider Min Aung Hlaing. Bij protesten tegen de machtsovername zijn al meer dan zevenhonderd burgers doodgeschoten door het leger.

• De Bank of Thailand noemt de huidige Covid-19 uitbraak hoogst onzeker en zegt dat ze bereid is de noodzakelijke hulpmaatregelen te nemen in aansluiting op recente steun door de regering.
Adjunct-gouverneur Ronadol Numnonda schrijft in een verklaring dat de centrale bank de situatie nauwlettend volgt en met relevante diensten overlegt over steun aan middenstanders middels hulpmaatregelen en schuldbemiddeling.
Gouverneur Sethaput Suthiwartnarueput zegt in de krant Prachachat dat het monetaire beleid ervoor zal zorgen dat financiële condities geen belemmering vormen voor het economisch herstel. De totale liquiditeit is voldoende, maar er is wel een probleem met de liquiditeits distributie aan behoeftige gebieden.
De bank heeft haar policy rate sinds midden vorig jaar op een record laagtepunt van 0,5 procent gehouden. Op 5 mei vergadert het Monetary Policy Committee weer over eventuele aanpassingen.

• Thanathorn Juangroongruangkit, oprichter en voorzitter van de buitenparlementaire Progressive Movement, heeft vier veranderingen voorgesteld in het virusbeleid van de overheid met als doel de derde uitbraak te beperken. Ze hebben betrekking op de aanschaf en verspreiding van vaccins, steunmaatregelen en bureaucratie. Het bericht gaat in detail in op zijn suggesties, maar die mag u zelf lezen (klik hier).
Ik meld alleen dat Thailand op de 128ste plaats staat van een ranglijst van 161 landen, gerangschikt naar het percentage volwassenen die een eerste vaccinatie hebben gekregen.
Thanathorn’s eerdere waarschuwing dat het land te veel op één paard wedt door vaccins van slechts twee bedrijven te kopen, leidde destijds tot veel debat. Hij werd zelfs beschuldigd van majesteitsschennis omdat het Royal Household Bureau de grootste aandeelhouder is van één bedrijf.

BP in vogelvlucht: C-factor 6,5

20 april – Bangkok Post telt vandaag op de drie binnenland pagina’s van het eerste katern vijftien berichten, waarvan acht direct of indirect over Covid-19 gaan, hetgeen ik bestraf met een C-factor van 6,5. Kort Nieuws bevat twee kortjes over een halve kolom. Advertenties ontbreken en de virus tracker lijkt definitief te zijn bijgezet in het historisch museum.

De C-factor geeft op een 10-punts schaal de frequentie, omvang en plaats aan van de berichtgeving over alles wat met het coronavirus te maken heeft. De factor is omgekeerd evenredig met het genoegen dat ik beleef bij het bewerken van die berichten voor Nieuws uit Thailand.

Aan illustratiemateriaal bevatten de pagina’s acht foto’s, één postzegelfoto en een infographic. Zeven foto’s staan in een fotobericht. De grootste foto’s meten vier kolommen: Op de voorpagina geduldig wachtende mensen op de Khao San Road tot ze aan de beurt zijn voor een test in een mobiele eenheid die gedoneerd is door de koning (zie Nieuws in fotoberichten).

Op de 2 twee vierkolommers. Eén toont een kok in een winkel in Klong Chan (Bangkok) bezig met het verdelen van rijst over maaltijdporties voor muzikanten die als gevolg van de pandemie werkloos zijn. De winkel wordt geëxploiteerd door een lid van de On the Plateau band uit Khon Kaen.

De andere foto toont een vrouw die een lepel pakt uit een bak met bestek, die de vorm heeft van een lijkkist. De bak staat in een noedelwinkel bij de Wat Saket school in Pomprap Sattuphrai (Bangkok). De kruiden zitten in een urn. Nogal  bizar, maar verklaarbaar want de eigenaar is een voormalige begrafenisondernemer.

Veelbelovende ontwikkeling in de strijd tegen Covid

Recent trials show how a domestically developed herbal remedy may unlock the mysteries of beating the coronavirus disease.

After five days of treatment, more than 300 Covid-19 patients have been cured by fah talai jone (andrographis paniculata) or green chireta.

‘We are confident that fah talai jone can cure Covid-19 patients who have mild symptoms and are asymptomatic’, said Dr Kwanchai Wisitthanon, deputy director-general of the Department of Thai Traditional and Alternative Medicine. ‘The medicine is safe to treat patients with.’

Known as the King of Bitters, fah talai jone has been in the spotlight following the surge in Covid-19 infection cases across Thailand. High in andrographolide that can kill some viruses, the Thai herb has been used to cure sicknesses like the flu, sore throat and infection in Asian countries such as China, India and Thailand for centuries. (Bron: Bangkok Post, 19 april)

Meer weten? Lees: A promising development in the fight against Covid

‘Herstel thuis’, maar opname nog steeds verplicht

20 april – Gisteren kopte de krant ‘Work at home’, vandaag is het consigne ‘Recover at home’. Het ministerie van Volksgezondheid wil patiënten met milde symptomen toestaan zichzelf thuis te behandelen om ziekenhuisbedden voor ernstige gevallen te sparen. Maar ze moeten wel bereid zijn een volle maand (!) in zelf-quarantaine te gaan, plus nog aan een aantal andere eisen voldoen.

Directeur-generaal Somsak van het Department of Medical Services, die het home isolation plan gisteren bekend maakte, zegt evenwel dat het plan meer een reactie is op de angst voor de huidige situatie gezien de lange wachttijden voor ziekenhuisopname dan een tekort aan bedden. Het systeem is op dit moment nog niet nodig omdat er nog drieduizend bedden beschikbaar zijn.

Ziekenhuisopnames zijn nog steeds verplicht voor alle Covid-19 patiënten maar milde en asymptomatische gevallen, die bekend staan als ‘Green cases’, kunnen naar veldhospitalen gestuurd worden en zogeheten hospitels. Hij zegt: ‘We treffen voorbereidingen voor het thuis isolatieprogamma maar het is nog niet van kracht.’

Alle ziekenhuizen die onder de verantwoordelijkheid van de DMS vallen, hebben de opdracht gekregen ICU bedden in gereedheid te brengen daar deze week meer ernstige gevallen worden verwacht. De dienst werkt ook aan uitbreiding van het aantal voertuigen naar honderd, want de beperkte capaciteit om patiënten te vervoeren heeft de afgelopen week eveneens bijgedragen aan de lange wachttijden.

Meer weten? Lees: ‘Recover at home’ virus plan

Snacks kunnen stille moordenaars zijn

20 april – Thaise kinderen consumeren 3,194 mg zout per dag wat vijfmaal hoger is dan het aanbevolen niveau. Actie is geboden om vroegtijdige nierziektes te voorkomen, zegt Surasak Kantachuvesiri, voorzitter van de Nephrology Society of Thailand en het Thai Low Salt Network. Volwassenen doen het iets beter, maar krijgen altijd nog tweemaal te veel binnen.

BP besteedt vandaag de volle voorpagina van het Life katern aan de zoutverslaving onder de kop Snacking towards bad health. De hierboven getoonde foto beslaat de helft van de pagina boven de vouw. Aanbevolen ter lezing indien u even verlost wil zijn van het virusgedoe.

Kort Nieuws dinsdag 20 april

– Wat resteert aan belangwekkend nieuws waarvan u absoluut kennis wilt nemen? Meer virusnieuws of wat anders? Laat me gissen, u heeft nu uw buik vol van Covid-19 en snakt daar iets anders. ’t Zijn drie berichten, waarvan ik er één noem.

Dat gaat over ‘defiant’ Penguin (uitdagend, tartend). Hij weigerde gisteren deel te nemen aan een zitting van de Criminal Court waarin bewijs in de majessteitsschenniszaak tegen hem werd onderzocht. Zo formuleert de krant het, want hij was wel aanwezig in een rolstoel en verbonden aan een infuus omdat hij al dertig dagen in hongerstaking is.

Parit Chiwarak weigerde de 32 getuigen à  charge van de openbare aanklagers te accepteren. Hij zei dat zijn detentie onbillijk was omdat hij nog niet veroordeeld is. Zijn gevangenschap heeft hem belet een volledige juridische verdediging op te bouwen wat de rechtszaak onrechtmatig maakt.

Parit vertelde de rechtbank dat hij doorgaat met zijn weigering de zaak te accepteren totdat hij wordt vrijgelaten op borgtocht, wat hem voortdurend wordt geweigerd. Hij ontsloeg ook zijn team advocaten met als verklaring dat ze geen nut hebben omdat hij besloten heeft geen deel uit te maken van het juridisch proces.

De getuigen à charge moeten op 25 juni opdraven, de getuigen à decharge op 13 augustus. Een van zijn advocaten zegt dat hij waarschijnlijk een gevangenisstraf van 50 jaar krijgt, gegeven de ernst van zijn overtredingen.

De overige twee berichten mag u zelf opzoeken. Het zijn:
• Govt to promote exports through FTAs
• US denies viral chat’s authenticity

De tekst op de cartoon zegt: Houd je al van ons?


 

Nieuws in fotoberichten

Medical workers wearing PPE (personal protective equipment) register people during a mass testing event at a sports complex in Bangkok on Saturday.

A monk looks at a well at Wat Tha Nong Chan in Muang district of Nakhon Phanom where a man was found dead on Sunday.

A man missing for four or five days was found dead at the bottom of a well at a temple in Nakhon Phanom on Sunday morning.

Police and a rescue unit went to Wat Tha Nong Chan temple at Moo 13 village in tambon Tha Kho to investigate. A foul smell was emanating from the well, and a body could be seen floating in the 2-metre deep water at the bottom. The well was about 2m in diameter and 12m deep.

One of the rescue team went down the well and brought up the body with a rope. There were no traces of physical attack on the body.

A bus hostess unloads bags after the bus from Nakhon Ratchasima arrived in Bangkok on Thursday, as people started returning to Bangkok from the Songkran holiday.

Maejo University in San Sai district of Chiang Mai has turned one of its buildings into a field hospital.

Pvt Ukrit Thongsomsri (third left) take police to the location behind his house in Hat Yai ditrict of Songkhla where he buried a bag containing stolen gold necklaces.

A navy deserter has been arrested for robbing a gold shop at the Big C superstore, Khlong Hae branch, in Hat Yai district of Songkhla and making off with 1.1 million baht worth of gold necklaces on Saturday.

The suspect was identified as Pvt Ukrit Thongsomsri, 24, a draftee attached to a security unit at the Songkhla naval base. He was arrested on Sunday.

Pvt Ukrit was initially reported to have stolen 14 gold necklaces from the gold shop, but only 10 were found. Police were looking for the other four.

Authorities also seized a Toyota Camry used in the robbery and recovered military camouflage trousers from one side of a road. Pvt Ukrit was wearing the trousers during the robbery, and then took them off and threw them out of the car while escaping.

City Hall officials look at a new field hospital at Bangkok Arena in Nong Chok district on Sunday.

Suvarnabhumi airport is almost deserted during the current third wave of Covid-19. To help curb the transmission, the Civil Aviation Authority of Thailand has asked for the suspension of all domestic flights between 10pm and 4am.


 

Nieuws van de website 18-19 april

• Het Centre for Covid-19 Situation Administration (CCSA) heeft zondag 1.767 nieuwe besmettingen bekend gemaakt van 1.765 personen in het binnenland en 2 die uit Pakistan en Canada waren gekomen, en twee nieuwe doden. Het aantal nieuwe besmettingen is een nieuw record; ze brachten het totaal aantal besmettingen op 42.352 en doden op 101. De doden waren een monnik (54) en een vrouw (70).
De monnik leed aan diverse ziektes; hij testte positief nadat hij vorige week maandag was overleden in Bangkok. De vrouw testte positief toen ze die maandag in het ziekenhuis werd opgenomen. Ze overleed zaterdag.
Bangkok telde weer de meeste besmettingen met 347 nieuwe ziektegevallen, gevolgd door Chon Buri (229), Chiang Mai (164), Nonthaburi (100), Prachuap Khiri Khan (66) en Samut Prakan (64). Het aantal nieuwe besmettingen in Chon Buri en Samut Prakan was meer dan het dubbele van het aantal op zaterdag.
Het totaal aantal patiënten sinds de derde golf begin deze maand uitbrak in uitgaansgelegenheden bedraagt nu 13.489, van wie de meesten in Bangkok, Nonthaburi en andere centrale provincies.
CCSA woordvoerder Taweesilp maakte zich tijdens de dagelijkse update met name zorgen over een nieuw cluster op een particuliere school in Samut Prakan. De bron zijn twee buitenlandse leraren die van 2 tot 4 april uitgingen in Phuket.
Teruggekomen op school gaven ze van 5 tot 8 april weer les en hielden toezicht bij examens. Op 8 april bezochten ze een afscheidsfeestje en een dag later testten ze positief. Meer testen hebben 23 besmettingen bij leerlingen gevonden en vier bij hun familieleden.
Inmiddels heeft de derde golf besmettingen alle 77 provincies van het land bereikt. Meer provincies hebben reisbeperkingen ingesteld op reizigers naar de provincie, het zijn er thans 44, aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Update maandag: 1.394 nieuwe besmettingen (inclusief zes van personen uit het buitenland) en drie nieuwe doden. Ze brachten het totaal aantal besmettingen op 43.742 en doden op 104.

• Chiang Mai heeft zondag 196 nieuwe besmettingen vastgesteld, waardoor het totaal aantal sinds de uitbraak van Covid-19 op 2.233 is gekomen. Op vrijdag meldde het provinciaal volksgezondheid kantoor 140 besmettingen en op zaterdag 164.
Chiang Mai is na Bangkok de zwaarst getroffen provincie. De meeste besmettingen worden opgelopen in uitgaansgelegenheden, voornamelijk in de stad. De provincie is een van achttien zogeheten rode zones waarin de strengste maatregelen gelden.

• Suan Dusit Poll. Een meerderheid van de 1.447 respondenten in de laatste peiling van de Suan Dusit Rajabhat University is het eens met het voornemen van de regering een speciale, lange vakantie te creëren, vergelijkbaar met Songkran, om te helpen ’s lands haperende economie te stimuleren.
Gevraagd naar hun mening zei 62 procent het plan te steunen, 23 procent wees het af en 14 procent wist het niet (decimalen weggelaten).
Gevraagd naar hun mening over het huidige aantal vakanties in Thailand noemde 53 procent het passend, 32 procent vindt dat er te veel vakanties zijn en 14 procent zegt dat het er niet genoeg zijn.

Om te lachen, huilen of kwaad te worden
19 april – Prins Philip, de Duke of Edinburgh, stond bekend om zijn vaak lompe en rechtlijnige uitspraken, soms grappig, soms ronduit discriminerend, soms beledigend.

Hij bedacht voor zijn blunders zelfs een woord: ‘Dontopedalogy is de wetenschap van het openen van je mond en je voet erin zetten, een wetenschap die ik tal van goede jaren heb gepraktiseerd.’

Hoewel niet erg diplomatiek, maar hij had wel gelijk, toen hij in 1991 een conserveringsonderscheiding ontving en over Thailand zei: ‘Jullie land is een van de meest beruchte centra van de handel in bedreigde diersoorten in de wereld.’

Meer weten? Lees: https://sayingimages.com/prince-philip-quotes/

Update: Een geheel andere beeld van de prins wordt geschetst in een profiel dat de halve pagina 3 beslaat. De krant kopt: Thais remember warmth of late prince. Het verhaal lijkt wel een hagiografie, want met geen woord wordt gerept over zijn typering van Thailand. ’t Is een en al lof. Koningin Elizabeth II en hij bezochten Thailand in 1972 en in 1996.

Overpeinzing op een onbepaald tijdstip

19 april – Omdat zowel Sarica als de Ierse pub Shenanigans dicht waren, twee etablissementen niet ver van elkaar verwijderd aan de Surawong Road, waar ik doorgaans de avondmaaltijd gebruik, at ik gisteravond in het Mexicaanse restaurant op de hoek van Silom 4, een straatje dat voornamelijk wordt gefrequenteerd door lieden die van same sex houden.

Ik had er Chili con carne willen eten, dat overigens niet lijkt op het gelijknamige bonengerecht, zoals ik het ken, maar dat was van de kaart gehaald. De serveerster beval als alternatief enchiladas met kip aan. Het ging vergezeld van rijst, vlees en sla en was overgoten met een gele saus.

Het was lekker, maar o wat waren de enchiladas machtig. Halverwege zat ik vol, ik kon geen pap meer zeggen. Denk ik, want ik heb het niet geprobeerd.

De ober bij wie ik afrekende, bood aan het restant voor me in te pakken, wat niet ongebruikelijk is, maar wat ik in Nederland nog nooit heb meegemaakt. En voor zover ik weet heeft de doggy bag er nog geen wortel geschoten. Waarom eigenlijk niet, want in Nederland verdwijnt 500 miljoen kilo van ons kostbare voedsel jaarlijks in de afvalbak (bron: Wikipedia)?

Nog even koffie uit 7-Eleven gedronken in Midnight, de enige bar die in Patpong open is. Alhoewel bars een strafsluiting van twee weken hebben, is deze open gebleven onder het mom van: we zijn een eethuisje. En inderdaad ligt er een menukaart van een mobiel keukentje op Surawong. Er wordt ook stiekem alcohol geschonken wat eveneens verboden is. Klanten zie ik er niet, wel personeel, ook van andere bars, wier duimen zo langzamerhand moeten pijn doen door het draaien.

De metro was uitgestorven, de laatste etappe voerde langs gesloten rolluiken, ik was vroeg terug. De laatste hand gelegd aan de voorproductie van morgen. Het is nog te vroeg om naar bed te gaan, dus kijk (met een half oog) naar de televisie: de voetbalwedstrijd Dortmund-Bremen (4-1), de Portugese GP (23 rondes). Twee motorrijders vliegen uit de bocht, maar ze overleven hun val. Motor- en autoraces hebben iets rustgevends, ze zijn een voortdurende herhaling van dezelfde bewegingen.

Na een hazenslaapje wakker, de nacht is nog vroeg. Weer voetbal, nu highlights uit de Engelse Premier League. Kijk bij de opstelling altijd of er Nederlandse spelers bij zitten. Wissel van kanaal, op Mono29 draait The Awakening, een Britse bovennatuurlijke drama-horrorfilm over een spokenjager die onderzoek doet naar een spook in een jongensinternaat in het Engeland van na de Eerste Wereldoorlog.

Verder zappend passeer ik kanaal 8 (previews), GMM 25 (reclame voor mixer), True 4U (reclame voor autowasmiddel), Workpoint TV (Chinese film), Nation TV (rerun met man die viool speelt), New 18 (praatprogramma), TNN 24 (journaal), NBT-Central (testbeeld), TP TV (Thaise tekst), Thai PBS (wordt hervat om 04.30 uur), NBT Digital (idem om 4 uur), TV 5 HD1 (Chinese film).

Chinese films vind ik altijd leuk om naar te kijken. Ik houd van exotisme: ik heb een voorkeur voor het vreemde, een zucht voor het buitenlandse. Het filmverhaal interesseert me niet eens, de beelden zijn voldoende om me te boeien.

Weer een hazenslaapje, het is nu 4:09 uur. De nacht vordert langzaam. Het is, zegt de weer app op mijn iPhone, in Rotterdam 7 graden en overwegend helder en in Bangkok 26 graden, halfbewolkt wat hier koud heet. De tv aangezet op kanaal 7, dat nu nog een honingraat met nijvere werkbijen toont en later het journaal.

Mono29 verwijlt nog in Life below zero. Een man met ontbloot bovenlijf hangt een net op in een stromende rivier. Ik krijg het al koud als ik er alleen maar naar kijk. Later beelden van de vangst en moten vis in een pan met kokend water. Ik denk dat ik vandaag ook maar eens vis ga eten.

Update 7:05 uur Grote verrassing, de krant wordt gebracht door de hulpreceptioniste. Hoef hem niet zelf beneden in de hal op te halen én hij is op tijd.

Regering dringt aan op thuiswerk

19 april – Eerst waren het versmarkten, daarna nachtzaken en nu zijn kantoren het nieuwe epicentrum van clusters besmettingen. Zaterdag werden ze gevonden in de kantoren van diverse bedrijven, waaronder 23 infecties bij een bedrijf in Chonburi en acht bij het provinciaal elektriciteitsbedrijf van Udon Thani.

Het meest recent was een cluster op een particuliere school in Samut Prakan, waar 32 personen (waaronder 23 leerlingen en vier familieleden) positief testten.

Het Centre for Covid-19 Situation Administration deed bij  monde van woordvoerder Taweesilp daarom gisteren, de dag waarop een nieuw record aan infecties werd gevestigd, een beroep op alle sectoren om thuiswerken zoveel mogelijk te steunen.

DDC directeur-generaal Opas Karnkawinpong benadrukt het belang van thuiswerken om de verspreiding van het virus na de Songkran vakantie te beteugelen. Ik meldde het al eerder: Opas zegt dat wanneer de bevolking goed meewerkt, het aantal nieuwe infecties binnen twee weken kan verminderen.

‘We maken ons zorgen over gemeenschaps transmissie in scholen en op werkplekken. Het thuiswerk beleid is belangrijk daar we verwachten dat mensen maandag terugkeren naar hun werk. Vermijd alsjeblieft bijeenkomsten, het delen van spullen en samen eten.’

Opas zei ook dat het Department of Medical Services de ernst van symptomen in infecties bestudeert, die zijn veroorzaakt door de Britse, zich snel verspreidende variant van het virus. Het is in veel nieuwe gevallen gevonden. Volgens hem bevinden 128 patiënten zich thans in kritieke toestand en 28 worden beademd.

Meer weten? Lees: Work at home, urges govt

Begin nieuw schooljaar mogelijk uitgesteld

19 april – Het nieuwe schooljaar dat volgende maand zou moeten beginnen, wordt mogelijk met een maand uitgesteld naar juni als gevolg van de verslechterende Covid-19 situatie. Minister Treenuch (Onderwijs) zei gisteren dat ze de mogelijkheid zal bespreken met permanent secretaris Supat, de hoogste ambtenaar op het ministerie, en Obec secretaris-generaal Amporn.

De situatie en de gevolgen voor scholen en leerlingen worden tot het eind van de maand beoordeeld blijven om te zien of het nog steeds mogelijk is in mei de scholen te openen. Maar als het niet mogelijk is, wordt het 1 juni.

Bij het besluit al dan niet te heropenen spelen diverse factoren een rol, zoals rampenplannen die elke onderwijsautoriteit toepast. ‘Opinies van alle zijden, met name van lokale onderwijsdiensten die toezicht op scholen houden en van provinciale onderwijscommissies, worden verzameld’, zegt de minister. Maar ze verwacht niet dat elke school zal overstappen op online leren, gezien berichten dat veel ouders en kinderen in het land zich bezorgd afvragen of dat wel nodig is.

Ten slotte meldt het bericht dat minstens dertig personen zijn besmet op een particuliere school in Samut Prakan: twee buitenlandse leraren, één Thaise leraar, 23 leerlingen en vier familieleden. Meldde het al eerder in Nieuws van de website.

De Horwang school in Bangkok heeft haar muziekgebouw veertien dagen gesloten, zodat het ontsmet kan worden en degenen die contact hebben gehad met een besmette parttime muziekleraar in zelf-quarantaine kunnen gaan.

Kort Nieuws maandag 19 april

– Pagina 2 bestaat uit een lang achtergrondverhaal, een klein berichtje, een bijna paginalange 4-koloms advertentie en daarboven drie foto’s van ouderen die berichten, geschreven in hun lokaal dialect, tonen waarin ze kinderen en kleinkinderen vragen hun bezoek uit te stellen en veilig te blijven tijdens de pandemie.

Het artikel kopt Covid the party-pooper strikes, waarvoor we in het Nederlands het woord spelbreker hebben maar pooper vind ik sterker klinken. De intro maakt melding van sociale ontregeling daar familiereünies vervallen zijn en huwelijken worden uitgesteld.

Ja, niet alleen de economie is het kind van de rekening, maar ook het sociale leven dat een hoogtepunt vindt in Songkran. Vorig jaar vervallen, dit jaar in afgeslankte vorm met het advies niet op reis te gaan. Het interprovinciaal verkeer nam met 25 procent af daar provincies quarantaine eisen stelden aan degenen die uit provincies met een hoog risico kwamen.

Een zakenman zegt pessimistisch over Songkran: ‘Als Covid-19 nog een paar jaar doorgaat, wordt het festival een verouderde culturele activiteit die de mensen zullen gaan vergeten.’

– Pagina 3 telt vier artikelen: het grootste de hagiografie over prins Philip met een zwartwit foto van koningin Elizabeth II, prins Philip, koning Bhumibol, koningin Sirikit en de koningin-moeder in de Chakri Maha Prasat Throne Hall van het Grand Palace in 1972. Het was het eerste van twee staatsiebezoeken die het Engelse koningspaar aan Thailand bracht.

Verder een bericht dat een ziekenhuis in Buri Ram niet-urgente behandelingen twee dagen uitgesteld heeft en ziekenzalen heeft gesloten om te worden gedesinfecteerd, nadat een patiënt (56) er was gestorven die besmet bleek. De gehele medisch staf, zijn vrouw en familieleden worden getest. De man werkte in een bar in Sukumvit soi 4 en was op 7 april naar huis teruggekeerd.

Nog meer virus. In Udon Thani is een jongen (6) gescheiden van zijn Lao moeder en oudere zuster die zijn opgenomen in een ziekenhuis omdat ze besmet waren, maar hij testte negatief. De sympathiebetuigingen stromen binnen. Functionarissen en vrijwiliggers houden hem (op afstand) gezelschap. Morgen wordt hij voor de tweede keer getest.

Derde bericht. Het ministerie van Volksgezondheid benadrukt dat CoronaVac, het vaccin ontwikkeld door het Chinese bedrijf Sinovac, bescherming biedt tegen het virus hoewel op de sociale media wordt beweerd dat een ingeënte man geen immuniteit ontwikkelde. Hij had dit ontdekt door een snelle test die hij had gekocht.

DMS hoofd Supakit zegt dat immuniteit zich twee weken na de vaccinaties ontwikkelt, maar ‘het niveau van immuniteit is afhankelijk is van de virusvarianten’. Supakit is niet verrast door de uitslag van de snelle test, want die kan het punt niet bereiken waarop immuniteit wordt gevonden. Hij adviseert bij twijfel altijd een standaard laboratorumtest te laten doen.

Als laatste noem ik nog dat de pagina een vierkoloms foto bevat van jonge novieten die hun Pali lessen doornemen.

– Als laatste pagina 4, die opent met grondwetwijzigings nieuws (Pheu Thai pushes for 2 charter edits). Verder een bericht over de arrestatie van de gouddief in Hat Yai, al gemeld in Nieuws in fotoberichten, en de rubriek In Brief met twee kortjes. Onder de vouw staat een advertentie van een halve pagina. Het grondwetnieuws sla ik over.


 

Nieuws in fotoberichten

A community in Chon Buri province is quiet, following a report of 155 new Covid-19 cases on Saturday, many of which were linked to entertainment venues.

A man cleans a train carriage at Hua Lamphong railway station on Friday. Songkran travellers are returning from the provinces to Bangkok after the long holiday officially ended on Thursday.

The wreckage of a pickup truck hit by a six-wheel lorry from the opposite lane on Warin-Katharalak Road in Warin Chamrap, Ubon Ratchathani, on Friday evening. A nine-year-old girl and her father, 29, in the pickup truck were killed while the mother, also 29, was sent to a hospital. The driver of the lorry, who was slightly hurt, was drunk.

Volunteers clean up the Central Shrimp Market in Phra Nakhon Si Ayutthaya district of Ayutthaya on Saturday. Some 300 market workers will be tested on Sunday after at least 17 Covid infections were linked to the site.

Police are hunting for a masked armed robber who stole gold necklaces worth 1.1 million baht from a shop in a Big C mall in Hat Yai (Songkhla) on Saturday afternoon before fleeing in a car driven by an accomplice.

The two men arrived in a bronze Toyota Vios with no licence plates and parked in front of the mall. One man entered the gold shop, where four staff were working at the time.

The robber, posing as a customer, asked to see a large gold necklace. As a staffer was about to bring some necklaces, the man suddenly climbed over the counter and swept some necklaces from a tray. He held a pistol and threatened to shoot.

The robber quickly ran out from the mall. Security guards followed, but the robber pointed the gun to threaten them. He fled in the waiting car driven by his accomplice.

Myanmar junta chief Gen Min Aung Hlaing presides an army parade on Armed Forces Day in Nay Pyi Taw on March 27, 2021. He will join an Asean summit on Saturday in Indonesia.


 

Nieuws van de website 17-18 april

• Het Centre for Covid-19 Situation Administration heeft zaterdag 1.547 nieuwe besmettingen bekendgemaakt van 1.544 personen in het binnenland (1.316 in ziekenhuizen en 228 door actief testen in woonwijken) en 3 die uit het buitenland waren gekomen. Twee personen zijn overleden. Ze brachten het totaal aantal besmettingen op 40.585 en doden op 99. Het aantal besmettingen was iets lager dan het record van vrijdag dat 1.582 bedroeg.
De twee personen die overleden waren een man (38) in Tak en een man (51) in Pathum Thani. ze overleden op donderdag en vrijdag.
De man in Tak, een programmeur, was besmet door iemand die eerder besmet was geraakt in een pub cluster, ontstaan in Thong Lor in Bangkok. Op 3 april begon hij te hoesten, en hij kreeg keel- en spierpijn. De volgende dag testte hij positief. Zijn conditie verslechterde, hij werd aan de beademing gelegd en overleed vrijdag.
De andere man werkte bij een bedrijf in Pathum Thani. Hij leed al aan diabetes en een hart aandoening en hij had een hoge bloeddruk. Ook hij was in contact geweest met een eerder besmet persoon. Zaterdag kreeg hij koorts, een zere keel en flegma met bloed, maandag testte hij positief. Hij werd twee dagen later aan de beademing gelegd, maar zijn conditie bleef verslechteren. Donderdag overleed hij.
In één week zijn meer dan tienduizend besmettingen geteld en is de ziekte verspreid naar alle 77 provincies, inclusief Bangkok. Bangkok telde met 279 de meeste nieuwe besmettingen, gevolgd door Chiang Mai (140), Chon Buri (99), Prachuap Khiri Khan (58), Lamphun (45), Samut Sakhon (37), Udon Thani (30), Samut Prakan (27), Pathum Thani (26) en Phitsanulok (25). Vijf provincies telden 1 besmetting: Tak, Loei, Samut Songkhram en Ranong.
De drie in het buitenland besmette personen waren een Thai uit Myanmar en twee uit Oman. Ze verbleven in quarantaine en waren allen asymptomatisch.
Van het totaal aantal besmettingen zijn 28.570 patiënten hersteld (70,4 pct), inclusief 90 die de afgelopen 24 uur uit een ziekenhuis zijn ontslagen. 11.916 patiënten worden nog behandeld.

Update zondag: 1.767 nieuwe besmettingen van 1.765 personen in het binnenland en 2 die uit het buitenland waren gekomen, en twee nieuwe doden. Ze brachten het totaal aantal besmettingen op 42.352 en doden op 101. De doden waren een monnik (54) en een vrouw (70).
Bangkok telde weer de meeste besmettingen met 347 nieuwe ziektegevallen, gevolgd door Chon Buri (229), Chiang Mai (164), Nonthaburi (100), Prachuap Khiri Khan (66) en Samut Prakan (64).

Overpeinzing om 2:55 uur

18 april – Sinds enkele dagen wordt de krant niet meer naar mijn kamer gebracht nadat die om 7 uur is bezorgd. De nachtwaker, die dit deed, laat het afweten, de andere personeelsleden zijn te besodemieterd om deze service te bieden, die ik als betalende gast wel mag verwachten.

Oké, het is een kleine moeite om naar beneden te gaan – hoef daarvoor niet eens trappen te lopen, want de lift brengt me –, maar dat is het ook voor hen. Bovendien ben ik moeilijk ter been, zij niet. Dus ik zin op wraak. Wat zijn de opties? Mijn kamerhuur later betalen, de lift blokkeren waar een knopje Hold voor is, de deuren beneden open laten die het trappenhuis en de lift onbereikbaar maken voor lieden zonder e-card. Dan moeten ze van hun luie stoel opstaan en de deur sluiten.

Ik kan ook beneden plaatsnemen in een fauteuil, er lekker zitten paffen en de as op de vloer gooien, want een asbak ontbreekt. Bovendien hebben ze, weet ik, een hekel aan mijn gerook. Nog een mogelijkheid is vanaf mijn kamer met de huistelefoon naar beneden bellen en de hoorn neer leggen zodra mijn oproep wordt beanwoord. Of zal ik dan Boe! roepen?

Maar dat alles doe ik natuurlijk niet, want ik ben een beschaafd persoon en heb geleerd kwaad niet met kwaad te vergelden. Ik wacht geduldig tot de nachtwaker tot inkeer komt, want de anderen zijn al verloren. Mijn broer zou zeggen: die zijn al dood, maar ze stinken nog niet.

Dat zei hij tegen mij als ik bij het aanmeren van zijn zeilboot de boot niet afhield. Ik vond: een goede stuurman kent zijn schip en legt hem pal voor de wal stil. Die strijkt op tijd de zeilen.

Vervolg om 4:21 uur. World Voyage op Mono 29 toont het duurste mondkapje ter wereld. Het masker wordt gemaakt van 18-karaats witgoud en omhangen met 3600 diamanten. De Israëlische juwelier Yvel maakt het speciaal op verzoek van een anonieme Chinese zakenman. Het moet 1,5 miljoen dollar (1,2 miljoen euro) gaan kosten.

World Environment toont een dromedaris, wat is dat een lelijk beest. Een dierenarts bekijkt een scan, een laborante pipetteert onder een microscoop een glaasje. Daarna de film Kill Tim. Heb het geluid uitgedraaid, ’t is een Thaise fim. Zie een scène met een Muay Thai gevecht. Zoek het filmverhaal wel op internet op. Hoop nu eens een film te zien zonder moorden, brandstichtingen, schietpartijen, bomaanslagen, achtervolgingen in snelle bolides.

Mijn iPhone zegt dat het in Rotterdam 6 graden is en in Bangkok 28 graden.

BP in vogelvlucht: C-factor 4,5

18 april – Bangkok Post telt vandaag op de Dag des Heeren elf nieuwsberichten en –verhalen, waarvan vier direct of indirect over Covid-19 gaan. Derhalve krijgt de krant de C-score 4,5 van mij. Het meest opvallende zijn twee begrafenisfoto’s: op de voorpagina van prins Philip, Duke of Edinburgh, in de St. George’s Chapel in Windsor Castle, bijna vier kolommen groot.

Maar een tweede begrafenis scoort een foto ter grootte van een halve pagina op de voorpagina van het katern Spotlight met de begrafenis van de 15-jarige Yeimi Sofia in Puerto Cachicamo (Colombia). [Spotlight is een katern met artikelen uit de New York Times]

Toen ze 13 jaar was, verliet ze haar huis om zich aan te sluiten bij de guerrillabeweging Farc. Ze werd gedood tijdens een militaire operatie die bevolen was door de regering. Want Colombia mag dan vijf jaar geleden een vredesakkoord hebben gesloten met ’s lands grootste rebellengroep, de interne strijd is verre van voorbij.

De C-factor geeft op een 10-punts schaal de frequentie, omvang en plaats aan van de berichtgeving over alles wat met het coronavirus te maken heeft. De factor is omgekeerd evenredig met het genoegen dat ik beleef bij het bewerken van die berichten voor Nieuws uit Thailand.

Terug naar het eerste katern – het is 7:42 uur en inmiddels begonnen te regenen –, dat behalve de elf nieuwsberichten en –verhalen ook de rubriek News Bites bevat met twee kortjes in een halve kolom. Twee advertenties nemen kortbare redactieruimte in beslag: één bijna paginalange advertentie over vier kolommen en één van een negende pagina. De virus tracker ontbreekt andermaal.

Aan illustratiemateriaal bevatten de pagina’s vijf foto’s en twee infographics (Bedding in en Holiday Road Toll, maar niet dezelfde als die ik al plaatste). Drie foto’s staan in een fotobericht.

In het hart van pagina 3 een driekoloms foto met een lachende prinses Sirivannari Nariratana Rajakanya die met haar hondje poseert ter gelegenheid van de lancering van ‘The Princess’ Dog Diary 2’ in het Mandarin Oriental hotel in Bang Rak (Bangkok). Het diertje heeft een schattig strikje in zijn lange hoofdhaar.

De andere foto’s tonen de begrafenis van prins Philip met de lijkkist die aan het begin van de uitvaartdienst de kapel wordt in gedragen, een foto van grote hoogte genomen, en de schoonmaak van een trein op Hua Lamphong, die ik plaatste in Nieuws in fotoberichten.

Het is nu 8:03 uur en al gestopt met regenen. Druppels tikken nog enige tijd na op een zinken dak. De televisie toont de film Mr. and Mrs. Smith, een Amerikaanse actiekomedie uit 2005 over een stagnerend huwelijk van een man en vrouw die elk een geheim voor elkaar bewaren.

Alarm over beddentekort

18 april – BP opent vandaag onder de enigszins dramatische kop Alarm rises over hospital bed shortage, maar zoals krantenkoppen vaak doen, ook deze kop stelt de situatie ernstiger voor dan die in werkelijkheid is.

NHSO secetaris-generaal Jadet zei gisteren dat 700 patiënten wachten op ziekenhuisopname, maar ze worden niet verwaarloosd want worden elke dag gebeld door een functionaris van de NHSO en het Department of Medical Services om ze te volgen. Wie dringend hulp nodig heeft, wordt geadviseerd een van de twee hotlines te bellen.

Het artikel begin met de ervaringen van Chiang Mai United voetballer Boworn, die op 12 april positief testte. Terwijl hij wachtte op een ziekenhuisbed, bleken ook zijn vrouw en twee dochtertjes besmet. Het ziekenhuis waar ze getest waren, had geen plaats. Boworn deed op Instagram een oproep voor hulp daar de hoest van zijn dochters verergerde.

Vier dagen later, op vrijdagavond, werden zijn vrouw en dochtertjes opgenomen in het Queen Sirikit National Institute of Child Health in Bangkok en hij gisterochtend in het Navamin 9 Hospital in Nonthaburi dankzij de bemiddeling van de leiding van CMU en de voorzitter van de PAO Chiang Mai.

De krant schrijft: ‘De beweringen van Boworn lijken in tegenspraak met het bericht van de regering dat er voldoende bedden zijn om Covid patiënten onder te brengen, zolang ze niet kieskeurig zijn en in ziekenhuizen willen behandeld worden met vijfsterren diensten.’

Voorzitter Chalerm van de Private Hospital Association erkent dat veel patiënten op een bed moeten wachten omdat sommige particuliere ziekenhuizen nagelaten hebben voor hen voorzieningen te treffen. Sommige verwijzen patiënten niet naar medische faciliteiten buiten hun netwerk, sommige eisen betaling ondanks het feit dat de kosten worden vergoed door de overheid.

Om de toename van patiënten het hoofd te bieden heeft de regering de autoriteiten gelast voor 25.000 extra bedden in het hele land te zorgen bovenop de gewone capaciteit van ziekenhuizen. Het ministerie van Volksgezondheid overweegt patiënten die alleen wonen, toe te staan zichzelf te behandelen wanneer medische faciliteiten vol zijn.

Minister Anutin (Volksgezondheid) heeft het Department of Medical Services gevraagd een zelfhulp gids samen te stellen. Maar voor het ogenblik dienen alle patiënten te worden opgenomen, zegt hij.

Ziekenhuizen wordt ook geadviseerd om samen met hotels zogeheten hospitels te ontwikkelen (hotels to house patients) om het aantal intensive care bedden te vergroten voor degenen met ernstige symptomen, wanneer dat aantal de komende twee weken stijgt.

Meer weten? Klik op de kop.

Ministerie is hoopvol gestemd

18 april – New preventive curbs to help lower daily infection numbers, kopt BP optimistisch boven het tweede virusbericht op de voorpagina. Woordvoerder Rungruang Kitpati van het ministerie van Volksgezondheid zei gisteren dat naar verwachting het aantal dagelijkse ziektegevallen binnen een maand daalt van duizend naar circa tachtig, wanneer alle preventieve maatregelen door de bevolking worden gevolgd.

Sinds het begin van de pandemie vorig jaar januari telt het land 40.585 besmettingen en 99 doden. Recent steeg de toename elke dag tot boven de duizend. Sinds 1 april zijn 11.587 besmettingen geconstateerd.

Rungruang zei gisteren op een persconferentie dat het ministerie hoopvol gestemd is nu nieuwe maatregelen zijn genomen gericht op uitgaansgelegenheden, bijeenkomsten in riskante gebieden met veel mensen en de verkoop van alcohol in restaurants in het hele land. Die maatregelen gelden sinds 10 april.

‘Wanneer we positieve samenwerking hebben, zal het aantal nieuwe besmettingen binnen een maand zakken van duizend naar slechts 40 à 80 per dag.’

Het CCSA heeft ook besloten de openingstijden van restaurants en kruidenierswinkels te verkorten, teneinde mensen te ontmoedigen zich te verplaatsen en potentiële bronnen van de ziekte te beheersen.

Volgens Rungruang hebben de maatregelen die sinds 10 april gelden, al geleid tot een bemoedigend resultaat. Gisteren telde het land 1.547 nieuwe besmettingen, minder dan het record van 1.582 op vrijdag. ‘De cijfers vertonen een positieve indicatie’, zei hij.

Kort Nieuws zondag 18 april

– Wat resteert aan nieuws dat niet al hiervoor is langsgekomen? Op de voorpagina niets, want de pessimistische opening en het optimistische tweede bericht behandelde ik al hiervoor. Bovenaan de pagina staan drie wat we in de journalistiek met een goed Nederlands woord Ankeilers noemen, waarin drie artikelen verderop in de krant worden aangekondigd.

Pagina 2, gehandicapt door de lange vierkoloms advertentie, telt drie berichten plus een fotobericht. De advertentie levert de krant geen cent op, want zegt dat van elk nieuw abonnement op de krant 200 baht naar de Bangkok Post Foundation gaat, een non-profit organisatie die sinds 1982 beurzen heeft verstrekt aan duizenden leerlingen om hun scholing voort te zetten.

De opening meldt dat de zeven zogeheten dangerous days aan 277 verkeersdeelnemers het leven hebben gekost en 2.357 gewond zijn geraakt bij 2.365 ongelukken. Een derde van alle ongelukken was te wijten aan alcoholgebruik. Het bericht gaat vergezeld van een lange verticale infographic die u hierbij vindt.

Het tweede bericht meldt de arrestatie van zes illegale migranten uit Myanmar en hun twee Thaise gidsen in Sangkhla Buri (Kanchanaburi).  Ze werden door soldaten van de Lat Ya taakeenheid gisterochtend gesignaleerd op een weg in tambon Prangphae.

Ze vertelden elk een arbeidsbemiddelaar 6.000 baht te hebben betaald voor een baan in Thailand. Bij aankomst werd hen nog eens een ‘transfer fee’ in rekening gebracht, die varieerde afhankelijk van hun bestemming. Bij controle op koorts bleken ze allen geen verhoging te hebben.

Het derde bericht meldt dat Min Aung Hlaing, Myanmar’s juntaleider, op 24 april in Indonesië een topconferentie van Asean zal bijwonen, die gewijd is aan de situatie in zijn land. Hoe vergaderd wordt, face to face of online, is niet bekend gemaakt door het Thaise ministerie van Buitenlandse Zaken dat de komst van de dictator meldde. Hij heeft veel bloed aan zijn handen want inmiddels zijn zevenhonderd burgers dood geschoten.

– Ten slotte pagina 3 met zes berichten, News Bites, de al genoemde foto van de prinses op de erwt, pardon met het hondje, en de advertentie van een negende deel van de pagina.

De opening meldt dat twee onderwijs functionarissen zijn ontslagen omdat ze subsidies hebben achterover gedrukt die bestemd waren voor twintig particuliere scholen in Bangkok en Nonthaburi. Opec ontdekte in een onderzoek dat van 16 miljoen baht de verantwoording ontbrak. De boefjes pasten de zogeheten ‘change money’ methode toe: meer geld overmaken dan waarop de scholen recht hadden en het verschil laten terugboeken op hun particuliere bankrekening.

Voorts maakte staatsecretaris Kanokwan (Onderwijs) in een virtuele persconferentie bekend dat naar zes anderen in het diepe Zuiden onderzoek wordt gedaan wegens plichtsverzuim.

Het tweede bericht is een follow-up op de affaire Streckfuss. De Khon Kaen universiteit ontkent dat ze door de politie onder druk is gezet het arbeidscontract met hem te verbreken vanwege zijn betrokkenheid bij de protestbeweging. Een typisch Pinokkio reactie, lijkt me.

Twee berichten hebben betrekking op Covid-19. Siam Bioscience Co, het binnenlands bedrijf dat het AstraZeneca vaccin mag produceren, zegt de bestelde vaccins op tijd kunnen leveren zodra ze zijn goedgekeurd in de vereiste controles. Het bedrijf heeft monsters gestuurd naar laboratoria in Europa en de VS voor kwaliteitscontrole. Regeringswoordvoerder Traisuree verwacht dat in juni tussen de zes en tien miljoen doses beschikbaar zijn.

Het tweede Covid-bericht zegt dat het Department of Medical Services positief geteste patiënten adviseert zich te laten behandelen in ziekenhuizen, zodat ze geen familieleden kunnen besmetten. Het advies is een reactie op een wijdverspreide YouTube clip waarin een besmette vrouw zegt zich in zelf-quarantaine te behandelen met een kruiden geneesmiddel. Volgens haar hielp het tijdens de eerste golf uitbraken haar symptomen te bestrijden. Lijkt me een gevalletje van kwakzalverij.

Het derde bericht meldt dat in Phuket een eind komt aan het gebruik van de beroemde Pho Torng roze ‘song taew’. Vanaf 1 oktober gaan elektrische bussen rijden. De wagens met twee banken tegenover elkaar hebben sinds 1947 dienst gedaan, toen ze de rickshaw vervingen. De nieuwe bussen gaan op de bekende routes rijden en nieuwe routes worden toegevoegd.

Laatste bericht. De politie treft voorbereidingen voor de vervolging van vier protestleiders van de rally donderdag bij het Government House. De opkomst was trouwens mager: vijftig personen hadden gehoor gegeven aan de oproep van de UNME oftewel anarchiegroep. De rally was in strijd met de noodverordening en Disease Control Act, zegt de politie.

Voorts meldt het bericht dat een lid van de We Volunteer groep die dienst deed als bewaker bij rally’s van de Ratsadon groep op Facebook heeft geschreven dat hij positief is getest. Hij dringt er bij degenen die contact met hem hebben gehad, op aan zich te laten testen.

Ten slotte zegt UDD-voorzitter Jatuporn dat zijn groep de rally’s in het Santi park voortzet wanneer het aantal besmettingen blijft dalen. Hij vraagt de gevangen gezette protestleiders, van wie twee in hongerstaking zijn gegaan, vrij te laten. Als met hen iets onverwachts gebeurt, kan de politieke situatie verslechteren, vreest hij.


 

Nieuws in fotoberichten

A health worker collects a nasal swab sample from the child for a Covid-19 test at Min Buri police station in Bangkok on Friday when the country made its new record of daily Covid cases.

Firefighters are at the bus fire scene on the Mittraphap Highway in tambon Non Sombun of Ban Hat district, Khon Kaen, on Tuesday.

A brake system failure was to blame for a fatal bus accident with 33 people on board in Khon Kaen that killed five people and injured 12 others on Tuesday. Survivors told police a rear tyre burst and caught fire. The fire spread to the engine compartment and the entire bus was soon engulfed in flames.

A Department of Land Transport (DLT) accident investigation report says the brake system failed, overheated and caused the tyre to explode. Hot rubber pieces then landed on the valve of an NGV cylinder causing a gas leak.

• Authorities have decided against a curfew but schools will be closed while large gatherings and other high-risk activities will be suspended for two weeks from Sunday to control the fast-spreading new Covid-19 outbreak.

Prime Minister Prayut Chan-o-cha has also ordered officials to seek more sources of coronavirus vaccines from Russia and the United States. The national vaccination programme continues to move very slowly, with just 0.9% of the population receiving a jab so far.

The Centre for Covid-19 Situation Administration (CCSA) decided against a curfew because it would affect people’s incomes, especially those at the grassroots level, said spokesman Taweesilp Visanuyothin.

Instead, it decided to close schools and educational institutions, except international schools which had to organise examinations. Also banned are any activities where more than 50 people gather, except approved activities including those at quarantine venues.

Entertainment and service places including pubs, bars, karaoke shops and massage parlours will be closed. The CCSA declared 18 provinces red or maximum-control zones.

Motorists start heading for Bangkok from Nakhon Ratchasima province, causing some traffic jam on Mittraphap Road, on Friday.

• Khon Kaen University (KKU) has terminated its employment contract with David Streckfuss, founder of Khon Kaen-based The Isaan Record and director of the Council on International Educational Exchange (CIEE) Khon Kaen since 1994.

As a result, his visa was revoked on March 18. The KKU Faculty of Public Health cited “inability to perform assigned duties” as the reason for ending his contract.

Mr Streckfuss wrote for the Bangkok Post in 2013-14. He has also been published in The Wall Street Journal and The New York Times. He is also the author of Truth on Trial in Thailand: Defamation, Treason, and Lèse-Majesté.

The Isaan Record is a website focusing on social, political and environmental issues in the northeastern region of Thailand. Local media reported that The Isaan Record was now attempting to secure a visa and work permit for Mr Streckfuss so that he could remain in the country.

Thailand recently was ranked the fifth-lowest among 144 countries worldwide in the Academic Freedom Index, compiled by the Germany-based Global Public Policy Institute (GPPi) and the Scholars at Risk Network.

People wearing face-masks visit shops and street food stalls in the Yaowarat area on Friday evening. The government has imposed stringent measures but decided against a curfew and lockdown.

The Tourism and Sports Ministry needs to reset the timeline for the Phuket sandbox because the province may not have enough vaccine doses following the new nationwide spread of the virus.

Tourism and Sports Minister Phiphat Ratchakitprakarn said next week the ministry plans to meet with all related agencies to discuss the reopening plan, previously set for July 1 this year, which needs a major revamp due to the spike in new daily infections.

The key determinant is insufficient vaccines for pilot destinations. Prior to the third wave, Phuket already secured more than 100,000 doses and is poised to get additional doses of around 930,000 for 70% of the population to achieve herd immunity by June.

But the spike in Covid-19 cases in many places has interrupted that plan, as a limited number of vaccines must also be distributed to other provinces, making it difficult to allocate a large lot to just one province.


 

Nieuws van de website 16-17 april

• Voor de derde achtereenvolgende dag is een nieuw record gevestigd; vrijdag meldde het Department of Disease Control (DDC) 1.582 nieuwe besmettingen van 1.577 personen in het binnenland (921 in ziekenhuizen en 656 tijdens actief testen in woonwijken) en vijf van personen die uit het buitenland waren gekomen. Ze brachten het aantal aantal besmettingen sinds januari 2020 op 39.038. Het dodental bedraagt ongewijzigd 97.
Bangkok telde de meeste besmettingen: 312, gevolgd door Chiang Mai (272), Chon Buri (111), Prachuap Khiri Khan (100), Songkhla (89) en Lampang (59). ‘De meeste nieuwe besmettingen waren bezoekers aan uitgaansgelegenheden en anderen die contact met hen hadden gehad’, zegt Chawetsan Namwat, waarnemend directeur emergency health hazard and disease control van het DDC.
De zuidelijke provincies Ranong en Datun die deze maand geen enkele besmetting telden, maakten hun eerste besmettingen op donderdag mee: een vader en kind in Ranong die naar Bangkok waren geweest en een Japanse toerist in Satun. Alle andere (75) provincies telden deze maand al besmettingen.
De in het buitenland besmette personen die in quarantaine waren, kwamen uit Cambodja, Egypte, Pakistan, de Verenigde Arabische Emiraten en Oekraïne.
Van het totaal aantal besmettingen zijn 28.480 patiënten hersteld, inclusief 97 die de afgelopen 24 uur uit een ziekenhuis zijn ontslagen. 10.461 patiënten worden nog behandeld, 67 zijn ernstig ziek en 16 worden beademd.

Update zaterdag: 1.547 nieuwe besmettingen van 1.544 personen in het binnenland en 3 die uit het buitenland waren gekomen. Twee personen zijn overleden. Ze brachten het totaal aantal besmettingen op 40.585 en doden op 99. Het aantal was iets lager dan het record van vrijdag dat 1.582 bedroeg. Bangkok telde met 279 de meeste nieuwe besmettingen.

Overpeinzing om 2:40 uur

17 april – Koningin Beatrix liet zich ooit ontvallen: De leugen regeert. Haar oordeel over de media kreeg niet de handen op elkaar van het journaille. Journalisten hebben lange tenen, die dulden geen kritiek.

De uitdrukking lijkt me perfect van toepassing op de Thaise media. Met name bij mijn lijfblad Bangkok Post, hoewel die als motto heeft ‘The newspaper you can trust’, regeert de leugen. Ter verontschuldiging zeg ik erbij: uit lijfsbehoud.

Ik hoop dat mijn lezers tussen de regels door kunnen lezen. Neem het bericht van vandaag dat het arbeidscontract met David Streckfuss, een vermaarde academicus, door de universiteit van Khon Kaen is verbroken wegens zijn ‘inability to perform assigned duties’. Een van zijn boeken heeft als titel Truth on Trial in Thailand: Defamation, Treason, and Lèse-Majesté. Een bekende uitdrukking luidt: Een stok zoeken om de hond te slaan. I rest my case.

Update 8:00 uur. De ‘luxe’ dat de krant naar mijn kamer wordt gebracht, lijkt definitief voorbij. Moest hem weer zelf ophalen, beneden in de hal. Daar waren alleen de kashoudster en het zoontje van de wasjuffrouw.

Zijn moeder runt in haar kamer naast de ingang van het hotel een laundry, wat een groot woord is voor een wasmachine, drooglijn en strijkplank. Sta elke keer weer verbaasd hoe weinig ze rekent voor haar werk.

Met zeven van de dertien nieuwsberichten en –verhalen, inclusief de opening van twee pagina’s, die direct of indirect over Covid-19 gaan, heeft de krant weer een hoge C-factor. De overdaad inspireert me niet de telegraaf op volle kracht vooruit te zetten.

De C-factor geeft op een 10-punts schaal de frequentie, omvang en plaats aan van de berichtgeving over alles wat met het coronavirus te maken heeft. De factor is omgekeerd evenredig met het genoegen dat ik beleef bij het bewerken van die berichten voor Nieuws uit Thailand.

 

Regering ziet af van harde actie

17 april – Krokodillentranen of oprechte bezorgdheid? ‘Elke keer dat we deze maatregelen moeten uitrollen, doet mijn hart pijn ’, zei premier Prayut gisteren over de maatregelen die de regering heeft genomen om het tij te keren in de golf besmettingen. ‘Ik voel me bezwaard en voel me ongemakkelijk omdat ik weet dat deze maatregelen tot op zekere hoogte invloed zullen hebben op iemand, met name op mensen met een laag inkomen.’

BP opent vandaag met een lijvig artikel over de maatregelen, die wanneer ze geen effect hebben door strengere gevolgd gaan worden. Ze staan allemaal opgesomd in bovenstaande infographic, wat mij van de plicht ontslaat het openingsverhaal samen te vatten.

Voor mij is alleen de sluiting van winkels tussen 23 en 4 uur van belang, want dan wil ik nog wel eens boodschappen doen in 7-Eleven of sigaretten kopen. Het is dan lekker rustig waardoor ik geen risico loop besmet te worden.

Ook de opening van pagina 3 is gewijd aan corona. Gisteren togen parlementsleden naar het Bamrasnaradura Infectious Diseases Institute in Nonthaburi om er gevaccineerd te worden nadat het secretariaat van het Huis van Afgevaardigden had gezegd dat ze tussen 16 en 30 april gevaccineerd kunnen worden.

Minister Anutin (Volksgezondheid) verdedigde gisteren de voorrang voor de wetgevers: ’Ze krijgen in de eerste fase van de rollout prioriteit omdat ze vaak reizen en grote aantallen mensen ontmoeten.’ Hij verdedigde ook het gebruik van het AstraZeneca en Sinovac vaccin [AstraZeneca voor personen ouder dan 60 jaar, de overigen krijgen Sinovac]. ‘Ze zijn effectief en veilig, maar social distancing blijf geboden, zelfs na vaccinatie.’

De eersten die kwamen opdraven waren parlementsleden van de partij Move Forward, wat sommigen verbaasde daar de kritiek van de partij op het vaccinatieprogramma niet mals was. [Gevalletje van voortschrijdend inzicht?] Adjunct-partijleider Sirikanya zei dat ze besloten hadden zich te laten inenten om sociale verantwoordelijkheid te tonen. Hij riep alle sectoren op samen te werken wanneer ze gevraagd wordt zich te laten inenten.

‘Het vaccinatieprogramma is instrumental (bevorderlijk) voor het creëren van groepsimmuniteit en mensen in de gelegenheid te stellen om hun levensonderhoud te herkrijgen. Het helpt ook de last van gezondheidspersoneel te verlichten daar vaccins effectief zijn in het voorkomen van ernstige gevallen van Covid-19.’

BP in vogelvlucht

17 april – Bangkok Post telt vandaag dertien nieuwsberichten en –verhalen op de drie binnenland pagina’s van het eerste katern plus de Rubriek In Brief met vijf kortjes. Netto zijn het ook drie pagina’s want er staan geen advertenties op. De virus tracker ontbreekt vandaag weer.

Aan illustratiemateriaal bevatten de pagina’s zeven foto’s, een 1-koloms foto, twee postzegel foto’s en twee infographics (Tightening up en Holiday Road Toll). De foto’s staan alle in een fotobericht dat soms een zekere relatie heeft met het artikel waarin ze geplaatst zijn. De grootste foto’s meten vier kolommen, het zijn er drie.

Op de voorpagina bezoekers op de Yaowarat Road (China Town), die ik in Nieuws in fotoberichten plaatste. Op de 2 Thai op station Hua Lamphong die van een Jit Arsa vrijwilliger saniters krijgen. Ze kwamen terug van hun geboortedorp waar ze Songkran hadden gevierd.

Op de 3 een foto van een nog leeg veldhospiaal dat door de RTAF wordt ingericht op haar basis aangrenzend aan de luchthaven Don Mueang. Het gaat maandag met 128 bedden open en is bestemd voor patiënten met milde symptomen.

Kort Nieuws zaterdag 17 april

– Het ontslag van de Amerikaan David Streckfuss krijgt in de krant van vandaag nog een staartje, want Immigration onderzoekt zijn verzoek om een werkvergunnig bij een bedrijf. Het bedrijf krijgt zijn inkomsten uit donaties, hetgeen blijkbaar van belang is voor de vergunning. Dat hij zijn visum met twee weken heeft overschreden vindt het IB niet ernstig, want dat levert slechts een kleine boete op.

Naar verluidt heeft de universiteit gezegd dat de lokale politie druk op haar had uitgeoefend om Streckfuss de deur te wijzen vanwege zijn rol in een politieke beweging, maar de politie [ook niet vies van leugens] ontkent dit. Laat me gissen: de affaire gaat als een nachtkaars uit.

– Op de voorpagina ook een bericht over het aantal besmettingen dat voor de derde achtereenvolgende dag een record verbrak. In tegenstelling tot wat het websitebericht eerder meldde, is het aantal doden met 1 gestegen naar 98. Het gaat om een 38-jarige man die in de Krystal Club in Bangkok was geweest. Hij stierf later in Tak. De man, die 140 kilo woog, leed aan diabetes en een hoge bloeddruk.

– Pagina 2 opent met een lijvig achtergrondverhaal over LGBTQ-ers (lesbian, gay, bisexual, transgender, queer en anderen). ‘Het nieuwe streven om rechten voor LGBTQ-groepen uit te breiden, zit vast in verouderde opvattingen over legale seksstatus’, schrijft BP.

Chompoonute Nakorntap, adviseur van de minister van Social Development and Human Security, zegt: ’Transgenders hebben al zoveel pijn geleden door de veranderingsoperaties. Waarom moeten ze sociale discriminatie doorstaan?’

– Twee berichten gaan over het Songkran verkeer. Directeur-generaal Boontham Lertsukekasem van het Department of Disaster Prevention and Mitigation (DDPM) zegt dat dit weekend strenger gecontroleerd wordt daar vele vakantiegangers terugkeren naar huis. Hij verwacht meer verkeersongelukken. Het bericht gaat vergezeld van een andere infographic dan die ik al eerder plaatste.

Het andere bericht zegt dat 95 procent van de vakantiegangers met eigen vervoer naar en van hun geboortedorp zijn gereisd, aldus het ministerie van Transport gisteren. Van 10 tot 16 april zijn 6,33 miljoen trips met het openbaar vervoer gemaakt, 39,3 procent minder dan verwacht, maar wel 51,6 procent meer dan vorig jaar toen de Songkran festiviteiten niet doorgingen en de bevolking is gevraagd af te zien van reizen.

– Van de zes berichten op pagina 3 gaan vier over corona. Een van de twee niet-corona berichten meldt dat voormalig parkhoofd Chaiwat Limlikitasorn van nationaal park Kaeng Krachan de order heeft bevestigd waarbij hij ontslagen is uit de overheidsdienst vanwege zijn rol bij het in brand steken van hutten en graansilos’s van Karen dorpelingen in 2011. Maar de boef [mijn woordkeus] blijft wel zijn pensioen ontvangen.

Het ontslagbesluit is genomen door het kantoor van de Public Sector Anti-Corruption Commission, het zusje van de NACC. Met de order komt een eind aan zijn huidige dienstbetrekking als hoofd van het Protected Areas Regional Office 9 in Ubon Ratchathani.

Voor zover ik weet hebben de dorpelingen nog steeds niet mogen terugkeren naar de grond waarop hun voorouders hadden gewoond voordat het gebied de status nationaal park kreeg.

Het andere niet-coronabericht meldt dat het State Enterprise Policy Office, een dienst die toezicht houdt op overheidsbedrijven, er bij de National House Authority (NHA) op heeft aangedrongen vaart te zetten achter de ontwikkeling van huurwoningen voor lage-inkomens verdieners.

Het gaat om het project Ban Kheha Sukpracha dat voorziet in de bouw van honderdduizend eenheden in vijf jaar. De NHA is gevraagd ze te financieren middels een PPP-constructie (public-private partnership). Meer weten, want het bericht meldt nog meer? Lees: Sepo tells NHA to speed up rent scheme.

De coronaberichten mag u zelf lezen. Het zijn:
• Jab rollout begins for lawmakers
• 100+ medical staff infected by patients
• Police inspect clubs linked to Covid surge
• Kingdom ‘on track’ for June inoculation initiative


 

Nieuws in fotoberichten

People prepare offerings at Wat Mangkorn Kammalawas in Bangkok on Wednesday when the country logged 1,543 new Covid-19 cases, a record-high daily increment.

• Provincial authorities of Khon Kaen is set to open two field hospitals to cope with the rising number of its Covid-19 patients.

Dr Somchaichote Piyawatwela, provincial health chief, said on Thursday that a dormitory in Khon Kaen University and a multi-purpose building in Isan Buddhist Diocese in Muang district had been turned into two field hospitals with a combined capacity of 498 beds.

Khon Kaen logged 31 new Covid-19 cases over the past 24 hours and its accumulated cases from Dec 15 rose to 126. Of the total, 112 were in hospitals and all beds for Covid-19 cases at normal hospitals in the province were fully occupied.

A worker cleans a closed school’s canteen in Bangkok last year in a bid to control Covid-19. School closures may be among intensified measures to control the disease this month.

The National Communicable Disease Committee has proposed shorter restaurant hours and school and amusement park closures until the end of this month to contain the spread of Covid-19. The committee planned to declare all provinces either red or orange Covid-19 control zones. The red zone will cover 18 provinces, the remaining 59 provinces will be in the orange zone.

Restaurants will be closed at 9pm in red provinces and 11pm in orange ones. In all provinces, restaurants will be banned from selling alcoholic drinks. Schools, amusement parks, including those at shopping centres, and entertainment places will be closed. Parties and any activities with more than 50 people will be prohibited. Families’ parties are still allowed. The Centre for Covid-19 Situation Administration would consider the proposal on Friday.

Workers of the Bangkok Metropolitan Administration prepare to turn the Bangkok Arena sports centre in Nong Chok district into a field hospital with 1,000 beds on Wednesday.

About 8,000 beds at hospitals, hospitels and field hospitals were prepared for Covid-19 cases in Greater Bangkok, Government House said on Thursday.

Of them, about 6,000 beds are at existing hospitals and hospitels, 450 at the hospitels run by the Department of Medical Services, 100 beds at the hospitels operated by Ramathibodi Hospital, 700 beds at the field hospitals of the Bangkok Metropolitan Administration in Bang Khunthian and Bang Bon districts, and 1,000 beds at the field hospital at Bangkok Arena in Nong Chok district.

Migrants protesting against the military junta in Myanmar hold a picture of leader Aung San Suu Kyi, during a candlelight vigil at a Buddhist temple in Bangkok.


 

Nieuws van de website 15-16 april

• Het Department of Disease Control heeft donderdag 1.543 nieuwe besmettingen bekendgemaakt van 1.540 personen in het binnenland en 3 die uit het buitenland waren gekomen, van wie één uit Nederland. Ze brachten het totaal aantal besmettingen op 37.453. Het was een nieuw record want een dag eerder waren het er 1.335.
De meeste nieuwe patiënten zijn familieleden en degenen die in contact zijn gekomen met eerder op drukke plaatsen besmette personen waaronder uitgaansgelegenheden, party’s, seminars en leerlingenkampen.
Bangkok telde de meeste besmettingen: 409 (waarvan 175 in uitgaansgelegenheden en restaurants, op party’s en bij muziekuitvoeringen), gevolgd door Chiang Mai (278), Chon Buri (98), Prachuap Khiri Khan (98) en Samut Prakan (24).
Dagelijkse nieuwe besmettingen werden in 62 provincies gemeld. Daarvan werden 1.161 vastgesteld in ziekenhuizen en 379 in woonwijken. Sinds 1 april zijn besmettingen gemeld in 75 provincies, de zuidelijke provincies Ranong en Satun zijn besmettingsvrij.
De drie in het buitenland besmette personen kwamen uit India, Nederland en Zweden.
Van het totaal aantal besmettingen zijn 28.383 patiënten hersteld (75,8 pct), inclusief 61 die de afgelopen 24 uur uit een ziekenhuis zijn ontslagen. 8.973 patiënten worden nog behandeld, 11 worden beademd. Het aantal doden bedraagt ongewijzigd 97.

Update vrijdag: 1.582 nieuwe besmettingen van 1.577 in het binnenland en vijf van personen die uit het buitenland waren gekomen. Voor de derde achtereenvolgende dag is een nieuw record gevestigd; het aantal aantal besmettingen bedraagt nu 39.038.
Bangkok telde de meeste besmettingen: 312, gevolgd door Chiang Mai (272), Chon Buri (111), Prachuap Khiri Khan (100), Songkhla (89) en Lampang (59). Het dodental bedraagt ongewijzigd 97.

Overpeinzing om 5:43 uur

16 april – Vannacht viel de elektriciteit uit, kon geen hand voor ogen zien. Op de tast mijn iPhone gepakt. Zoeken: waar zat het lampje ook al weer? Het is geen functie die ik dagelijks gebruik, dus het duurde even voordat ik hem gevonden had.

Mijn laptop was op dat moment bezig het systeem te scannen op vuiltjes. De accu nam het niet over, die moet ik hoognodig vervangen. Ik begon het warm te krijgen, want de ventilator was gestopt. Ik dacht: deze black-out kan wel eens heel lang duren. Na vele malen op bed me omgedraaid te hebben, viel ik in slaap.

Toen ik wakker werd, was de storing opgeheven. De scan hervat, er werd niets gevonden dat actie vereiste. Mijn Facebook column geplaatst, op mijn website een nieuwe pagina 16-30 april aangemaakt en de voorproductie geplaatst. Om 6 uur gekeken of er al op gereageerd was op mijn column. Was niet het geval.

Nog een uur en dan wordt de krant bezorgd. Ik gok dat die opent met de touwtjes die worden aangetrokken, want sinds een week schiet het aantal besmettingen als een komeet omhoog. Ze worden voornamelijk opgelopen in het uitgaanscircuit: in nachtzaken, karaokebars en bij muziekuitvoeringen. Kom ik niet, dus loop geen risico.

Een Thais vriendje en een serveerster van restaurant Sarica hebben tijdens de avondmaaltijd whatsapp en Line op mijn iPhone gezet, wat zijn die gasten handig. Onderwijl at ik knoflookrijst. Misschien biedt knoflook wel de beste bescherming: social distancing in optima forma.

Update: Om 7:19 uur nog steeds geen nachtwaker en geen krant. Naar de hal: geen nachtwaker, wel de ongezond dikke hulpreceptioniste, moeder van een tweeling die het klokje van zeven uur niet kent, en de kashoudster.

De krant heeft weer zijn normale omvang van drie katernen met op vrijdag de bijlage Guru. Het omslagverhaal gaat over eetzaken die slurp-worthy instant noodles serveren. En de krant opent onder de paginabrede kop Lockdown not needed: Anutin. Anutin Chanvirakul is de minister van Volksgezondheid. Zo, weet u dat alvast.

Geen totale lockdown, wel restricties

16 april – Neemt Thailand een riskante gok door het land niet in een totale lockdown te plaatsen nu het aantal nieuwe besmettingen tot ver boven de duizend per dag is gestegen? Of zullen de door een CCSA sub-commissie voorgestelde maatregelen voldoende blijken: een alcoholverbod in restaurants, sluitingstijd om elf uur, verbod op grote bijeenkomsten, de vraag aan scholen en universiteiten om op online leren over te stappen en het uitroepen van achttien provincies tot red zone.

Minister Anutin (Volksgezondheid) vindt een landelijke lockdown niet nodig, hij zegt: ‘De huidige ziektecyclus duurt slechts twee weken en alle betrokkenen werken goed mee. Wat we moeten zien is minder mobiliteit. Als we dat kunnen doen, zal het aantal nieuwe besmettingen tegen volgende maand vast en zeker verminderen.’

Tot zover mijn bespreking van de opening, die verre van volledig is. Maar het belangrijkste heb ik er wel uit gevist. Meer weten? Klik hier: Lockdown not needed: Anutin

Shoppers leave the CentralWorld shopping complex in Bangkok on Thursday.

BP in vogelvlucht

16 april – Bangkok Post telt vandaag zestien nieuwsberichten en –verhalen op de drie binnenland pagina’s van het eerste katern plus de rubriek In Brief met drie kortjes in een halve kolom. Netto zijn het twee en driekwart pagina’s door een advertentie van een kwart pagina. De virus tracker ontbreekt, maar het virusnieuws ontbreekt allerminst want zeven berichten gaan direct of indirect over Covid-19.

Aan illustratiemateriaal bevatten de pagina’s zes foto’s en één infographic (Holiday Road Toll). Drie  foto’s zijn in een fotobericht geplaatst, drie dienen ter illustratie van het bijbehorende bericht. Eén toont het zo goed als uitgestorven politiebureau van Min Buri (Bangkok). Twee agenten zijn besmet gebleken en agenten die met hen in contact zijn geweest, moeten thuisblijven. Degenen die weinig risico hebben gelopen, moeten zich wel voor werk melden.

Op de tweede, een vierkolommer, verlaten klanten winkelcentrum CentralWorld. Winkelcentra en winkels in het hele land sluiten om 9 uur om de verspreiding van Covid-19 te helpen beteugelen.

De derde, ook een vierkolommer, laat een gerenoveerd wijkpark in het district Phra Nakhong (Bangkok) zien. Het gebied is geëgaliseerd in het kader van een project van de Chulalongkorn universiteit om de buitenruimte voor ouderen veiliger te maken.

Bovenaan pagina 3 staat een kleurige vierkoloms foto waarop rood domineert. Een vrouw brengt op Songkran offerandes aan godheden in Wat Hua Lamphong (Bangkok); ze moeten borg staan voor geluk en welvaart. Ik passeer het tempelcomplex vaak want die staat vlakbij de uitgang van MRT-station Sam Yan. Een is een Chinese tempel, daar zal deze foto gemaakt zijn.

Ten slotte vraag ik uw aandacht voor de opening van het Business katern over Myanmar. Het gaat vergezeld van twee infographics die ik hier plaats. Het artikel kunt u lezen op Neighbourly neglect.

Kort Nieuws vrijdag 16 april

– Wat resteert aan nieuws dat niet al hiervoor is langs gekomen? Op de voorpagina drie berichten, waarvan twee over corona gaan.

1 Ondanks zorgen over nieuwe infecties gaat Phuket niet in lockdown. Maar de provincie vraagt de bevolking wel zich strikt te houden aan de anti Covid-19 maatregelen die er gelden. Gisteren telde de provincie 24 nieuwe besmettingen; 581 personen worden beschouwd als risicogevallen. Degenen die risico lopen, dienen in quarantaine te gaan.

Voorzitter Bhummikitti van de Phuket Tourist Association zegt dat het bedrijfsleven tegen een lockdown is daar het de toeristensector, die al zwaar te lijden heeft onder de pandemie, nog meer zou schaden. Hij meldt dat na het uitbreken van de derde golf 15 procent van de mensen hun boeking hebben geannuleerd en 30 procent heeft hun trip uitgesteld naar juni en juli.

Verder is het wachten op wat het CCSA vandaag beslist, want die zal bekend maken welke door een subcommissie voorgestelde maatregelen voor het hele land overgenomen worden.

2 Het AstraZeneca vaccin blijft toegediend worden in het land ondanks berichten over bloedstolsels als bijwerking. Denemarken is als enige land in Europa gestopt met het gebruik nadat twee gevaccineerden Denen trombose kregen, van wie één is overleden.

De WHO en het European Medicines Agency blijven het vaccin aanbevelen omdat de voordelen de eventuele risico’s verre overtreffen. Minister Anutin zegt: ‘Er zijn vele factoren voor elk land om het vaccin wel of niet te gebruiken. Maar wij hebben expertise om de vaccin informatie nauw te volgen.’ Meer weten? Lees: Nation wil use AstraZeneca, despite blood-clot fears.

3 De poging van een vrouw om een groot stuk parkland van 298 rai (47 hectare) op Koh Wai in Mu Koh Chang Marine nationaal park in Trat te verkopen, kan haar duur komen te staan. DNP directeur-generaal Damras zegt dat het departement de totale hoeveelheid land op het eiland heeft gecontroleerd: ‘We hebben ontdekt dat het onmogelijk is dat iemand 298 rai bezit. We kennen de identiteit van de persoon die dit heeft geplaatst [op Facebook] en we gaan een onderzoek instellen.’

Koh Wai meet in totaal 932 rai, het eiland maakt deel uit van een kleine archipel voor de kust van Trat. In 1982 is het opgenomen in het nationaal maritiem park. Enkele kleine stukken land zijn in gebruik van drie lokale vissers, die er al tientallen jaren eerder woonden. Meer weten? Lees: Not so quickly! Woman in trouble over land advert.

– Op pagina 2 zijn alle vijf berichten nieuw. Ik licht er twee uit, waarvan ik één al ken want gisteren zag ik de beelden op de televisie. Het bericht meldt vrij neutraal dat een man in Nakhon Ratchasima is dood getrapt door een olifant, maar de olifant ‘speelde’ ook met het dode lichaam van de man, zag ik.

Het incident speelde zich ’s ochtends af voor het Jungle House Khaoyai resort in het district Pak Chong . De man (55), die met zijn vrouw en dochters op vakantie was, was uit zijn auto gestapt om de vrouwtjes olifant, die lokaal bekend staat als Cherry, suikerriet te voeren.

De jumbo stond met een ketting vastgemaakt aan een boom. Volgens dit bericht zou hij te dichtbij zijn gekomen, maar ik zag dat Cherry de ketting had verbroken. De mahout heeft verklaard dat de 28-jarige olifant nooit eerder agressief was geweest. Hij nam haar al jaren mee naar het resort, zodat toeristen ritjes op haar rug konden maken en was nu even weg om gras te snijden..

Het bericht plakt er nog een tweede incident met olifanten aan vast. In Chiang Mai werden in het kamp van de Save Elephant Foundation drie dieren gedood en drie gewond door bomen die in een storm omvielen.

Het tweede bericht legt uit wat het project van de Chulalongkorn universiteit behelst dat ik al noemde bij mijn bespreking van de foto’s. Chula Ari, wat staat voor Chulalongkorn Platform for Ageing Research Innovation, is een multidisciplinair project om de levenskwaliteit van ouderen te verbeteren. Het team adviseert onder andere families met ouderen over verbetering van hun huis om het veiliger te maken zoals het aanpassen van toiletten en trappen.

– De overige drie berichten waaronder de opening mag u zelf lezen:
• Train fares decision can wait: TCC
• Songkran toll better on every measure
• Sira comes clean over PhD proxy leak

– Ook de berichten op de 3 mag u zelf lezen
• Dems unveil charter change plan
• Protesters stage ‘vigils’
• Army sets up 2 field hospitals
• Cop accused of ignoring closing hours
• Bangkok records increase in mask waste

Reacties niet mogelijk