‘Vrouwen’ op mannen- & geldjacht

Ze noemen je binnen de kortste keren honey en babe. Ze zijn waanzinnig verliefd op je en willen hun leven met jou delen. Maar pas op: deze gehaaide dames zijn alleen uit op je geld. Een verhaal over scammers en hun doortrapte methodes.

De mailtjes van nep-advocaten en dito zakenlui uit Nigeria zijn algemeen bekend. Er is in de Nederlandse pers al talloze malen gepubliceerd over deze mailtjes die geen ander doel hebben dan geld te kloppen uit de zak van naïeve westerlingen. En dat lukt soms ook nog.

Minder bekend is dat vrouwen niet onderdoen voor hun mannelijke collega-oplichters. Deze zogeheten scammers werken als volgt: Ghanese, Nigeriaanse en andere Afrikaanse vrouwen (of mannen die zich als vrouw voordoen) struinen vrienden- en datingsites af op zoek naar alleenstaande oudere mannen, die ze vervolgens met romantische c.q. zielige kletspraatjes geld proberen af te troggelen.

Ik heb de proef eens op de som genomen. Ik maakte op de vriendensite Tagged een profiel aan en nam een account op de datingsite VietnamCupid. Vervolgens wachtte ik af wat er zou gebeuren en jawel hoor, na een tijdje werd ik op beide benaderd door voornamelijk Ghanese en enkele Nigeriaanse ‘bewonderaarsters’. Wat maakte ik zoal mee?

Het contact begint altijd met een mailtje waarin ze schrijven mijn profiel interessant te vinden (‘You have all I want in a man of my dreams’). Dat profiel bevat overigens niet meer dan mijn leeftijd, landennaam en foto. Ze geven hun yahoo-adres en hopen spoedig iets van me te horen. Sommige mailtjes hebben precies dezelfde tekst, sommige worden ’s nachts (Ghanese tijd) verstuurd. Eentje stuurt me een zogeheten wink (knipoog, geen tekst). Chrisna, zogenaamd uit Australië, laat er geen gras over groeien; de tagline op haar profiel luidt: ‘I need a man to ride on.’

De profielen van mijn bewonderaarsters bevatten soms een waarschuwing die bezoekers erop geplaatst hebben: ‘It’s just a bitch from Nigeria. West African maggot. Scumbag. Fuck off you fucking scammer. Thieves, the Lowest of the Low. Nasty thief.’ VietnamCupid waarschuwt zelf voor vrouwen uit Ghana en Nigeria en geeft tips hoe hun betrouwbaarheid  vast te stellen: stuur nooit geld, vraag om foto’s in zoveel mogelijk verschillende situaties, enzovoort.

We chatten via Yahoo messenger. De conversatie verloopt soms traag; het lijkt wel of ze met meer mannen tegelijk chatten. Al snel gaan de dames over van ‘dear’ naar ‘honey’ en ‘babe’. ‘I miss u’ en ‘I love u so much’ heet het bij de tweede chat. Ze strooien met complimentjes: vinden me ‘handsome’, ‘honest’ enzovoort, ik heb een ‘nice name – wow’, en ze vissen naar gegevens over werk, huis en kinderen. Hun ideaal is een ‘soulmate’ met wie ze de rest van hun leven willen doorbrengen. Ze zijn tussen de 20 en 35 jaar, maar leeftijd speelt geen rol; dat is slechts een ‘number’. Eén schrijft: ‘I don’t like young guys, they are heart-breakers.’ De jongste met wie ik chat, is 22. Ze zit op college, maar volgt momenteel geen lessen omdat de schoolfee  niet is betaald. Als dat geen hint is om mijn portemonnee open te trekken.

Werk hebben ze niet (meer). Ze helpen nu hun moeder op de markt. Ze zijn single: hebben nog nooit een vriendje gehad of het vriendje heeft hen bedrogen: die betrapten ze met hun beste vriendin in bed. Bij één is de echtgenoot omgekomen in een verkeersongeluk. De vader is in alle gevallen dé grote afwezige: soms een blanke, die in het Westen woont of overleden is. Een enkele keer zijn beide ouders overleden.

Ze vragen mij om mijn profiel op te heffen, want ze willen zeker weten dat ik alleen met hen chat. De heel brutalen vragen zelfs om mijn password. Sommigen openen hun webcam, de meesten zeggen er geen te hebben of hij is kapot. Meestal wisselen we foto’s uit. Ze staan er in uitdagende poses op, maar nooit ontbloot. Soms geven ze spontaan hun telefoonnummer en vragen hen te sms-en wanneer ik online ben.

Van sekspraatjes zijn ze niet gediend; het gaat tenslotte om ‘true love’. Eén beloofde uit de kleren te gaan, maar dan moest ze eerst de 100 euro ontvangen waar ze om had gevraagd voor de reparatie van haar laptop en webcam. Mijn reactie dat ik genoeg naakte vrouwen in mijn leven had gezien, negeerde ze. Ze bleef aandringen.

Sommigen gebruiken romantische en o zo cliché teksten uit een of ander Love-boek of site. Een klein wonder voltrekt zich dan, want hun kromme Engels verandert ineens in fraai geformuleerde Engelse zinnen. De teksten zijn behalve aan de inhoud ook aan de afwijkende lettering te herkennen.

In het tweede of derde chatcontact (een heel enkele keer al in het eerste) komt de aap uit de mouw. Dan vragen ze om geld, want:
– Mijn laptop moet gerepareerd worden.
– Mijn internetabonnement loopt af.
– Ik wil een webcam kopen, zodat je mij kunt zien.
– Het schoolgeld van mij/mijn broer moet betaald worden.
– Mijn moeder ligt in het ziekenhuis met hartklachten (2x).
– Mijn dochter ligt in het ziekenhuis.
– Ik ben vandaag jarig. Wat krijg ik van je? (2x al tijdens het eerste chatcontact)
– Ik geef een verjaardagsfeestje. Wil je me helpen?  (2x)
– Enzovoort.

Nadat ik beloofd heb geld te sturen, vertellen ze mij dit via Western Union te doen. Ze zijn allemaal perfect op de hoogte van dit systeem. Zo moet bij Afrikaanse overboekingen altijd een vraag en antwoord worden afgesproken, wat bij andere continenten niet hoeft. Wanneer ik botweg weiger, zeggen ze dat ik niet van ze houd en verbreken de verbinding.

Een aantal keer, nadat ik niets meer van me had laten horen, zocht een ‘vriendin’ na een dag of twee contact met me. ‘Mijn liefje’ zat zogenaamd huilend bij haar. Die gesprekken kapte ik direct af.

Geen van de dames met wie ik heb gechat, heeft ene eurocent van mij ontvangen. Ik heb hen allen onder de delete-knop laten verdwijnen en bewaar hun foto’s als herinnering aan een internetavontuur dat al snel behoorlijk voorspelbaar (en vervelend) werd. Na een paar weken droogden de mailtjes op, dus zo groot kan het aantal scammers nu ook weer niet zijn. Ongetwijfeld zullen ze hun speurtocht naar een westerse geldkraan onverminderd voortzetten en misschien vinden ze uiteindelijk iemand die hun kletspraatjes gelooft. Wat zullen ze dan in hun vuistje lachen.

Lees verder:
Sadik, Mabel e.a.
Betty: uitzondering?
Standaardtekstjes
Hoe herken je een scammer?
Updates

Het raadsel van de webcam

 • Geen Trackbacks
 • Reacties (8)
  • inge
  • 27 juli 2010 10:58pm

  hallo, dit gebeurde mij ook laatst ( alleen ben ik een vrouw en was de scammer een man). Hij nam contact met me op op Facebook. Waar kan ik dit soort dingen melden? is er een officiele instantie of iets dergelijks??? zal wel weer niet….

  • Wim
  • 2 augustus 2010 2:02pm

  Hallo, mijn verhaal handelt over een dame die zegt in Engeland te zijn, geboren in Amerika.
  Moeder is Amerikaanse, Vader is Nederlander van geboorte, beiden al overleden.
  Ze wil weg uit Engeland en gezien hoe haar vader was, wil ze een Nederlandse man.
  Jaja, zij is 28, ik ben 45 jaar.
  Maar bij de douane moet er een flink bedrag worden betaald voor de invoer van haar spullen, of ik maar even wil schuiven.
  Een officieel document wordt meegestuurd om het echt te maken, compleet met een of ander koninklijk wapenschild als ondergrond van het document.
  Maar het ”officiele” document bevatte stomme typfouten die in een overheidsdocument niet zullen voorkomen.
  Zoals bijv. recipitent, descripiton, consignemtn.
  Mijn engels is niet goed genoeg om het hele document te begrijpen, maar volgens mij is de zinsopbouw ook niet helemaal goed in elkaar gedraaid.
  Maar dit heeft dus niets met Ghana of andere afrikaanse landen te maken, zo te zien, tenzij ze wel van daaruit te werk gaan.
  Ik had ook al wel gezien dat de tijden van versturen verschilden, maar dat was het engelse tijdsverschil.
  En soms misschien nog doorgestuurd via Amerika, want zoveel zat er soms ook verschil in.
  Maar toen ze mij sms-te, was het toegevoegde toegangsnummer dat van Engeland.
  Zij begon deze ellende, met overigens lekkere foto’s, via match.com, een dating-site die wereldwijd volgens mij wel actief is.
  Ze had zich ook een keer vergist, toen stuurde ze mij een mail waarin ik ineens Mark heette, gelukkig had ze ook diens e-mailadres meegestuurd.
  Toen heb ik die Mark gemaild en die was verbaasd om van een onbekende een mail te krijgen.
  Maar toen vielen bij hem ook de puzzelstukjes op zijn plaats.
  Hij vond het leeftijdsverschil ook al zo groot, hij is 43 jaar.
  Blokkeren en deleten is het volgende wat hij toen gedaan heeft.
  Maar ik heb ze ook via Relatie-planet gehad, die kwamen uit Rusland.
  In de tweede mail vertelde ze dat ze werkte in een beauty salon in Izhevsk.
  Toen ik die naam en het woord beauty-salon invoerde op google, kwam ik op een site die al meer personen had verzameld met de zelfde dame op de mail.
  Daar kon ik al vooruit kijken wat de volgende brief werd en welke foto daar bij werd meegestuurd.
  Standaard brieven met alleen de naam veranderd.
  Dus, drie keer lezen en dan alsnog wissen lijkt mij het beste. Groeten en succes.

  • Simone
  • 9 februari 2014 3:16pm

  Ja dan sluit ik me aan bij de rest “slachtoffer “van een scammer..2013 precies het zelfde tijdstip van het jaar. Schreef ik me in op een muziek site. Bearschare een site zoals de naam al doet vermoeden, Mensen muziek kunnen delen over de hele wereld Sommige mensen deelde echt muziek…Maar het legio gebruikte het als een datingsite. Vrienden die ik op de site had, waarschuwde me dan ook Pas op voor scammer!..geen idee wat dat was, maar daar kwam ik al snel achter. Zo had ik na een dag al een charmante Turks heerschap als vriend geaccepteerd….De muziek die ik deelde interesseerde hem geen bal, Nee hij wilde weten of ik getrouwd was en meer persoonlijke dingen uit mijn leven, Voegde he ook toe op facebook Ik vertelde dat ik meerdere keren in Istanbul ben geweest. Wellicht dacht hij Bingo!. Want hij begon uit een vaatje te tappen dat zo rechtstreeks uit een bouquet reeks kwam (althans denk ik, want lees ze nooit) Hij beloofde me goede bergen als ik hem zou bezoeken in Istanbul. Hij zou alles wat ik wilde voor me kopen etc. Dat ik een dikke 15 jaar ouder was kon het niets schelen. Je bent mooi en jou wil ik,ik wil je liefhebben. De alarmbellen begonnen te rinkelen, helemaal toen hij schreef als je hier bent wil ik je de hele dag op schoot hebben zitten!!…Ach het was wel vermakelijk maar dacht *piep*op ga een ander vervelen…weken heeft het geduurd voor ik van hem af was…eerst stuurde hij smeekbeden die veranderde in dreigementen…Hij heeft nooit om geld gevraagd maar vond dit ook een soort scammer of heb ik het mis?

  • Simone
  • 9 februari 2014 4:30pm

  De 2e scammer pakte het anders aan die ontmoeten ik ook op Bearshare en snel daarna werden we vrienden op Facebook. Deze heer Hamman Benson. Weduwnaar van een Nederlandse vrouw die hier in NL was omgekomen bij een auto ongeluk. Zo vertelde hij dat Nederlandse vrouwen de mooiste vrouwen van de wereld zijn???, Maar goed verder vertelde hij dat hij politie rechercheur was bij de Philadelphia Police Department zijn fotö’s van hem stonden op facebook ook in uniform! en het zat was en er mee op wilde houden met zijn werk….Maar eerst ging hij nog een belangrijke zaak oplossen in. Jawel Nigeria!!…Nu wist ik nog niet veel van scammers..Dus dacht zal wel…Vertrouwde het niet en vrienden op Bearshare zeiden. DIT IS EEN SCAMMER!! gelijk blocken die handel, was hun advies, maar ik was nieuwsgierig en eerlijk gezegd dacht ik stel hij nu oprecht is?? .
  En zo begon een 4 maanden durende chat relatie via Facebook
  na 2 mnd. was ik ook nog zo stom om hem mijn mobiele nummer te geven.
  Maar deze heer pakte het voorzichtig aan oftewel hij bouwde het langzaam op Door echt daadwerkelijk interesse te tonen op mijn FB pagina (ben een dierenactiviste)..Hij voegde soms commentaar en likes toe op mijn pagina’s. Vertelde persoonlijke dingen over zijn leven en leek oprecht. Maar het verhaal waar ik in trapte begon een andere wending te krijgen, toen hij eenmaal in Nigeria was (waarschijnlijk zat hij daar allang) maar wist ik veel. Begon als volgt. Hij en zijn mannen hadden een oplichters bende in het vizier..Behorende bij een stel afgezette politici, zo zei hij. In die tijd belde hij ook regelmatig en kreeg ook sms’jes van hem. Met meestal de woorden IK hou zoveel van, iedereen weet dat ik van je hou????…Tja hier ging eindelijk echt te twijfelen. En speelde het spel mee. Want ik dacht als godverr echt een scammer bent! Op een dag kwam hij met een belachelijk verhaal, Hammen had een zak vol met goud en juwelen gekregen. Van een afgezette politicus, die hem zei als je dit naar Europa brengt en in veiligheid is. Dan volgt er meer. En ja je raad het al, laat hij nu net iemand kennen in Europa!. Ik dus.Hij ging bij mij te raden en begon zoals als elke keer met de vraag Ik heb je advies nodig” wat ik vond wat hij met die zak moest doen Weet ik het?” was mijn antwoord “geef het aan de politie gooi hem weg van mijn part” maar Of ik niet die zak met goud bij mij thuis wilde bewaren Whaaa het idee alleen al!…”dacht het niet” zei ik.Maar besloot te doen of ik niks door had van zijn scammers spel..snel was het onderwerp gesloten en hij noemde de kwestie nooit meer…Na nog meer sms’jes in de trant van “jij bent de reden waarvoor ik leef, je bent het bloed in mijn aderen”….Was ik in tussentijd naarstig naar hem op zoek via Internet zo’n beetje alle Hamman Benson’s gegoogled . met nul resultaat nergens kwam ik hem tegen…Het plot van het verhaal kwam een week of wat later..Hij begon als ik in Amsterdam ben kunnen we elkaar ontmoeten en breng ik iets mee uit Afrika voor jou! ( hmm venerische ziekte wellicht?)..nog speelde ik mee, en waarom?..hoopte dat hij oprecht was en zoveel belangstelling voor jou als persoon..is toch vleiend, als je dat heel lang niet heb gehad…Maar Hamman was niet te stuitte en begon weer..Liefste zou je zo graag willen ontmoeten ik staar de hele dag naar je foto’s op FB..Vertelde dat de levens standaard zo slecht was en getroffen werd door de mensen die in diepe armoede leven daar, zeer plausibel allemaal en sloeg weer aan het twijfelen..Mijn hart maakte elke keer weer een sprongentje als ik een sms’je van hem kreeg…Het laatste romantische sms’je toen viel als een baksten de schellen van mijn ogen af….”Baby”zo begon hij.”ik wil je wat vragen en je hulp?, ik zou zo graag iets voor deze mensen willen doen, maar heb geen geld pas het einde van e maand, kan jij mij $25.000 sturen, je krijgt het terug als ik je zie in Amsterdam”. Tja was dus toch in de val gelopen. Razend was ik en nog meer op mezelf “getierd en geschreeuwd heb ik door de telefoon, mijn Engels is nog nooit zo goed geweest…Waarom dit lange verhaal. Scammers de profs..bouwen het langzaam op 1 jaar is niks voor hen..Er zijn erbij die er nog langer overdoen. En ik als toch geen domme vrouw volgens mij omgeving…trapte er ook in, zelf toen ik besloot mijn bewijs dat hij daadwerkelijk een scammers is bewaarheid te zien..stiekem hoopte dat hij echt was….Overig ving die “beste” man nooit 1 cent, en heeft hij nog weken me gestalkt op FB en dit is nog steeds zijn Status op FB where is herman……. the woman of my life that left me alone…herman simone i miss you… pls herman come come come come come come and come with me..Dit is mijn reply…Are you insane or something …. Firstly, I never left you .because I’ll never meet you in real…

  • Freddy Visser
  • 9 juni 2014 9:55pm

  Kijk uit voor een dame die zich voor doet als Doreen Amankwaah uit de 13 Flowerstreet te Accra Ghana. Haar email adrews was: Reen_amnakwaah2014@live.nl en het laatste gebruikte telefoon nummer is: 00233241986767. Beide zijn niet meer in gebruik. Het is gewoon een Callcentre job waarvan ze geld moeten zien te krijgen van in de val gelokte buitenlanders voor de eeuwige liefde !!! Deze dame heeft haar email adres aangepast, twee keer een ander telefoon nummer gehad en ze vertelde mij inderdaad dezelfde verhalen die op internet te lezen zijn. Geen geld voor eten of rekeningen te betalen, ze dwingen je dat als je van ze houd om per direct geld te sturen voor middelen daar, ze sturen foto’s en geven je nooit direct antwoord op vragen en liever ontwijken ze elk antwoord. De keer dat ik belde had ik steeds dezelfde geluiden op de achtergrond en als ik vroeg war ze was kwam er telkens iets anders uit. Ze doen zich zielig voor, net opgevoed en komen meestal van Amerika en wonen nu in Ghana bij de moeder omdat de vader al overleden is. Overigens stuurt ze wel foto’s die op de zelfde persoon lijken, mooie vrouw overigens, maar er is verder niets te vinden over haar en niets bekend bij de ambassade !!! Let dus goed op wat je doet en val niet in die kuil !!!!!

  • andré
  • 3 juni 2015 1:36am

  Ik heb hier al een paar dagen een zekere Vivian uit Ghana haar ouders zijn overleden en zit bij een oude tante van 68 ik ben 69 en ze wil mij als man, die zou na 2 dagen alles al willen in orde brengen om bij mij te komen wonen, morgen gaat ze alles gaan regelen om naar hier te komen, het zou 5000 + 3000 kosten, ze doet vreselijk haar best maar dikwijls zit ze gewoon te kijken en krijg ik een tekst van haar, praten kan niet omdat haar micro stuk is, een mooi meisje 29 jaar ze was zelfs voor de cam haar nieuwe lingerie aan het passen en ook haar borsten begon ze naakt te strelen, maar op vragen die ik stelde kwamen weinig antwoorden, het was of er iemand voor haar typte, morgen brengt ze meer inlichtingen over wat het gaat kosten, tot daar wil ik gaan uit interesse want ze is alles aan het regelen en ik ken zelfs haar naam niet, dat moet een vlugge bediening zijn 8000 euro, die worden goed rijk ginder, ik ga de goede raad hier volgen, mensen opletten voor dit gedoe.

  • martin martin
  • 24 juni 2015 6:54pm

  kent iemand een dame genaamd sala gloria uit ghana. want ik denk dat ook die dame een faker is al is ze dan blank en redelijk met engels begaan maar om nu met een al te vragen om te trouwen en dat ze over wil komen om bij je te wonen. haar oom zou 7000 euro geven omdat ze anders het land niet in mag, wat ik al een dom verhaal vind. en dan moest ik alleen het ticket betalen , kosten 1200 euro alles had ze geregeld al visa trouwacte echt alles dus , maar voor ik verder ga wil ik toch wel weten of er meer mensen met een sala gloria . of gloria sala contact hebben

  • chris
  • 28 juni 2015 8:21pm

  @martin martin

  Duidelijk een scam, in Ghana zijn de mensen niet blank, behalve toeristen en UNers. Al die scammers hebben altijd ooms die zogenaamd erbij betrokken zijn.

Reacties niet mogelijk