Thais nieuws 1-15 februari

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan andere bronnen. Voor de betrouwbaarheid steek ik mijn handen niet in het vuur.
Op de pagina Dossiers 2019 geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op themapagina’s. Dat zijn pagina’s waarop alle berichten over een bepaald onderwerp zijn gebundeld. Alle themapagina’s staan opgesomd op de pagina Leeswijzer.
Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

Voor het nieuws van voorgaande jaren zie de zwarte menubalk bovenaan de pagina onder het kopje Buitenland. Voor het nieuws van 2021 klik hier: 1-15 januari16-31 januari.

 

Nieuws in fotoberichten

Soldiers in Mae Sot district in Tak stand on the bank of the Moei River to guard the Thai border with Myanmar.

Student activist Panusaya Sithijirawattanakul leads a pro-democracy protest starting at Democracy Monument before the demonstrators march to Sanam Luang on Saturday.

An SUV parking at a residential building is damaged by a grenade explosion in Rueso district of Narathiwat on Saturday.

Three cars in a car park belonging to a residential building for police officers in Rueso district of Narathiwat were damaged in a grenade explosion early on Saturday night. At about 7pm when a hand grenade was hurled across the wall from Rueso Withaya School in tambon Rueso Ok. The grenade landed near a rubbish bin in the police parking area and exploded.

The explosion caused damage to a Honda City, an Isuzu Mu7 and a Chevrolet belonging to Rueso police.

Fifty-two couples got married while riding elephants on Sunday, in an annual Valentine’s Day mass wedding ceremony at a botanical garden in the eastern province of Chon Buri.

Dancers and a band led the procession of elephants and couples and a local official, also on an elephant, oversaw the signing of the marriage licence.

A woman takes a Covid-19 swab test during mass testing at the Pornpat wet market in Thanyaburi on Friday.

Consumer confidence fell to a nine-month low in January because of a fresh outbreak of Covid-19 cases.

A devotee at Wat Mangkon Kamalawat in Bangkok’s Chinatown. The temple was asked to give visitors shorter incense sticks during the holiday to help improve air quality.

Lucky charms for the Year of the Ox available for purchase at Bangkok’s Chinatown during the Chinese New Year.

Decorations at CentralWorld for the Chinese New Year. The mall unveiled a promotion to boost spending during the holiday.

A woman walks through a tunnel of love in front of CentralWorld.

Officials spray water as part of a big cleaning effort at Wat Saket to prevent the spread of Covid-19 on Sunday. Anti-government protesters on Friday called a rally including plans to string a red cloth banner at the temple’s Golden Mount, but had to change the plan and hold it on Saturday instead after the temple announced its big clean-up.

Het nieuws in infographics

Klik hier voor het bijbehorende artikel: State measures have muted effect

Klik hier voor het bijbehorende artikel: Mainstreaming cryptocurrencies


 

Nieuws van de website 14-15 februari

• Het Centre for Covid-19 Situation Administration (CCSA) heeft zondag 166 nieuwe besmettingen bekend gemaakt, waarvan bijna de helft gevonden werd tijdens actief testen in Pathum Thani (67) en Samut Sakhon (11). Het totaal aantal besmettingen sinds januari 2020 is nu gestegen naar 24.571. Het dodental bedraagt ongewijzigd 80.
Behalve in de twee topprovincies zijn nieuwe besmettingen gevonden in Tak (7), Rayong (3) en Nonthaburi (1). In ziekenhuizen zijn in Samut Sakhon 33 nieuwe patiënten gevonden en verder in Bangkok (11), Saraburi (2) en 1 elk in in Nakhon Pathom, Nakhon Ratchasima en Samut Prakan.
De gezondheidsautoriteiten concentreren zich nu op Pathum Thani daar na de garnalenmarkt in Samut Sakhon de Pornpat versmarkt een nieuw epicentrum dreigt te worden. De markt is tijdelijk gesloten.
De nieuwe besmetting in Nakhon Ratchasima noopte de autoriteiten Ban Nong Bua Daeng in Soeng Sang in lockdown te plaatsen. Controleposten zijn ingericht om in- en uitgaand verkeer te controleren. Districtshoofd Sanit Sritawee zei zondag dat 14 personen worden opgespoord die in nauw contact zijn geweest met de patiënt tijdens een crematie in het dorp. Nog eens 32 anderen hebben een laag risico gelopen.
Nakhon Ratchasima heeft sinds de uitbraak van de tweede golf 11 besmettingen vastgesteld. Negen zijn hersteld en twee patiënten worden nog behandeld in het Maharat Nakhon Ratchasima Hospital, waar ook de nieuwe patiënt wordt behandeld.
Zondag vertrokken uit Pattani 35 medische werkers naar Samut Sakhon om de werkdruk te verlichten van hun collega’s die er proberen de verspreiding van het virus in te perken (foto van vertrek).
Van de 166 nieuwe patiënten kwamen 28 uit het buitenland: Op vrijdag 8 Thais uit Tanzania, en verder 3 Thais uit India, 2 uit Mozambique, 2 uit Ghana en 1 elk uit Duitsland, de Maldiven, VAE, Nigeria, Egypte en Engeland. Uit eigen land kwamen 7 buitenlanders: 3 Russen en 1 elk uit Italië, Kazachstan, Pakistan en Spanje.

Update maandag: 143 nieuwe besmettingen en 2 nieuwe doden, beiden oudere Thaise mannen met onderliggende chronische kwalen. Ze brachten het totaal aantal besmettingen sinds januari 2020 op 24.714 en het aantal doden op 82.

• De politie ligt onder vuur omdat ze zondagavond een medische vrijwilliger heeft aangevallen tijdens een pro-democratie demonstratie die eindigde met acht arrestaties en twintig gewonden.
Agenten in volle oproeruitrusting achtervolgden voor het hooggerechtshof bij Sanam Luang de vrijwilliger, die duidelijk als zodanig herkenbaar was doordat hij een geel hesje droeg. Op een videoclip is te zien dat minstens één agent hem met een knuppel sloeg.
De Rural Doctor Society, een groep artsen die in provinciale ziekenhuizen werken, gaf zondag een verklaring uit waarin ze het gedrag van de politie sterk veroordeelde. De groep eist een verklaring en juridische actie tegen degenen die er bij betrokken waren. Ze noemt het incident een ernstige schending van mensenrechten.
Commissaris Pakkapong van de gemeentepolitie Bangkok verdedigde zondag het gedrag van de agenten. Hij zei dat de man dicht bij de plaats was waar gevochten werd tussen politie en demonstranten nadat de politie hen had bevolen de rally te beëindigen.
Het protest voor de vrijlating van de vier leiders van de People’s Movement begon bij het Democracy Monument en verplaatste zich later naar de City Pillar Shrine bij Sanam Luang.

• Suan Dusit Poll: De autoriteiten zijn in gebreke gebleven de wet behoorlijk toe te passen en zijn corrupt, omdat ze toestaan dat illegale migranten het land binnen komen, als gevolg waarvan een recente golf van besmettingen met Covid-19 is uitgebroken, zegt een groot deel van de 1.295 respondenten in de recente online peiling van de Suan Dusit Rajabhat University over ‘illegale migranten en Covid-19’.
72 procent van de respondenten gaf de schuld aan de wetshandhavers, 71 procent zei dat de huidige wetten gebrekkig zijn en te lage straffen bevatten voor overtredingen, 65 procent geeft de zwarte piet aan corrupte overheidsfunctionarissen, 44 procent noemde de vraag naar arbeid door Thaise bedrijven en 43 procent ’s lands tekort aan arbeidskrachten. [Meerdere antwoorden konden gegeven worden]
Verder werd gevraagd welke acties genomen dienden te worden en of ze het eens waren met bepaalde beleidsbeslissingen en meningen over additionele maatregelen. Een brij van cijfers die ik gemakshalve oversla. Kunt u hier lezen.

• Nog een peiling, nu van het National Institute of Development Administration (Nida Poll). Een meerderheid van 1.315 telefonisch ondervraagde respondenten meent dat de People’s Group, die pro-democratie demonstraties organiseert, steun krijgt van bepaalde individuen. De zogeheten drie-vinger demonstranten worden door kernleden van de groep geleid, meent 67 procent, terwijl 32 procent denkt dat ze onafhankelijk handelen.
Op de vraag of de groep gesteund wordt door bepaalde individuen antwoordde 62 procent ja en 34 procent nee. Verder werd de respondenten gevraagd naar hun mening over interne conflicten in de groep, die door de media zijn gemeld, en of ze het eens waren met enkele verklaringen over afgelopen activiteiten en gedrag van de People’s Group. Ook weer met verschillende antwoordmogelijkheden. Meer weten? Klik hier.

• De regering heeft zondag haar beslissing verdedigd om zich niet aan te sluiten bij de Covax vaccin alliantie die onder auspiciën staat van de WHO. Regeringswoordvoerder Anucha Buraphachaisri zegt dat het land dan meer zou moeten betalen voor het vaccin en dat ze een aanbetaling zou moeten doen zonder te weten welk vaccin op welk tijdstip wordt geleverd.
Politici van de oppositie en anderen hebben de regering gehekeld omdat ze traag is vaccins te bemachtigen. Frontlijn medewerkers in de gezondheidszorg krijgen binnen een maand het Chinese Sinovac vaccin, maar vaccinatie van de bevolking begint niet eerder dan in juni met het AstraZeneca vaccin.
Thailand is het enige land in Zuidoost-Azië dat zich niet aansluit bij de Covax alliantie. Als middle income land komt het niet in aanmerking voor gratis of goedkope vaccins. ‘Vaccins direct kopen van producenten is een betere keuze, daar dat meer flexibel is’, zegt Anucha.
In totaal hebben 190 landen zich aangesloten bij Covax, dat gezamenlijk wordt gerund door de GAVI alliance, de WHO, de Coalition for Epidemic Preparedness Innovations en Unicef.

• Een 44-jarige man in Chiang Mai is aangehouden op verdenking van doodslag op een monnik zaterdag in Wat Doi Gu Kha, een tempel in het district Hang Dong. Hij is gearresteerd kort nadat de monnik, Phra Somboon Suriyamai (60), was overleden in het ziekenhuis.
Wat er precies is gebeurd, is onduidelijk daar de verdachte een andere verklaring heeft gegeven dan een getuige. Volgens de verdachte had hij gehandeld uit zelfverdediging, nadat de monnik hem als eerste had aangevallen. Hij zou daarna op zijn knieën zijn gevallen om te vragen om vergeving en was weggelopen.
Maar een buurman zegt dat het incident begon toen de verdachte met een stok honden verjoeg die bij de tempel scharrelden. De monnik gaf hem een standje waarna de verdachte die dronken was, de monnik in zijn gezicht stompte. De monnik viel achterover en stootte zijn hoofd tegen een metalen leuning bij de ingang van de tempel.
Volgens de buurman kende de monnik de verdachte. Hij had hem eerder voedsel gegeven daar hij in een nabijgelegen bos woonde na vervreemd te zijn van zijn familie. De buurman omschreef de monnik als een ‘very gentle and friendly person, always raking the leaves around the grounds as he was doing when he was killed’.

Overpeinzing om 5:33 uur

15 februari – Ontwaakt om 5:33 uur, een uur eerder dan de dag tevoren. Het chanson Le vent nous portera, waar ik vannacht naar luisterde, klinkt nog na in mijn hoofd. Ben gewekt door mijn biologische wekker, want de wekker op mijn mobieltje heb ik uitgezet. Die is te wreed, mijn interne wekker begrijpt dat je iemand niet abrupt moet wakker maken, maar met zachte hand moet leiden van de slaap- naar de waaktoestand.

Heb ook mijn ochtendritueel gewijzigd. Eerder ontbeet ik direct nadat ik de virus tracker op mijn blog had gezet, maar mijn maag is op dat tijdstip nog niet op volle sterkte. Vaak verdween een deel in de prullenbak omdat ik ‘vol’ zat. Sindsdien beperk ik me tot koffie en een gemakkelijk verteerbare butter cake. Voeg vandaag een stukje Goudse kaas toe, daar moet toch wel ruimte voor zijn.

Ik moet een uur overbruggen totdat de krant komt. Wat zal ik doen; naar muziek luisteren of naar de tv kijken? Het wordt het ochtendjournaal Good morning Thailand op Mono29 met nieuws dat ik dadelijk wel in de krant zal tegenkomen. Twee mannen en een vrouw presenteren het nieuws en in een venstertje vertaalt een vrouw het in gebarentaal.

De eerste beelden tonen de bewijsstukken van Valentijnsdag:  bossen bloemen, rode ballonnen ook in de vorm van een hartje, geschilde kokosnoten waarop het woordje Love staat, een huwelijksceremonie met dansende mensen en veel lachende gezichten.

Wereldwijd twee miljoenengrenzen overschreden

NL en BE: Dag 2 met minder nieuwe besmettingen, ook minder nieuwe doden

15 februari – Zoals verwacht zijn wereldwijd twee miljoenengrenzen overschreden: het aantal besmettingen is gestegen tot 109+ miljoen en het aantal herstelde patiënten heeft de 81-miljoengrens gepasseerd.

Nederland en België tellen voor de tweede achtereenvolgende dag minder nieuwe besmettingen; ook het aantal nieuwe doden is verminderd. Thailand deed het gisteren slechter met 166 nieuwe besmettingen tegen 126 een dag eerder. Dat zijn grofweg de belangrijkste ontwikkelingen op de virus tracker van vandaag met de situatie tot 19 uur gisteren.

Nederland meldt 4.194 nieuwe besmettingen naar 1.025.837 en België 1.895 naar 737.115, tezamen 6.089 tegen 6.461 een dag eerder en 6.543 twee dagen eerder. In Nederland zijn 66 personen overleden (naar 14.793) en in België 35 (naar 21.634), tezamen 101 tegen 113 een dag eerder en 111 twee dagen eerder. Het aantal besmettingen in Thailand is opgelopen van 24.405 naar 24.571.

Ten slotte de cijfers wereldwijd. Aantal besmettingen plus 350.386 naar 109.154.970, aantal doden plus 10.676 naar 2.406.561, aantal ernstig zieken min 574 naar 98.725 en aantal herstelde patiënten plus 367.723 naar 81.201.447.

Nederland (21), België (26) en Thailand (114) staan ongewijzigd op dezelfde plaats. Ook in de toptien zijn landen niet verhuisd.

BP in vogelvlucht: Weinig binnenlands nieuws

15 februari – Bangkok Post telt vandaag slechts negen nieuwsberichten en –verhalen op de drie binnenland pagina’s van het eerste katern. Het zijn er zo weinig omdat een achtergrondverhaal over LGBT-ers iets van 4/5 pagina beslaat en een interview met het nieuwe hoofd van het Corrections Department 1/3 pagina. De ruimte wordt verder beperkt door een advertentie van een achtste pagina over drie kolommen.

De rubriek In Brief bevat drie vrij lange kortjes in een paginalange kolom en aan illustratiemateriaal bieden de pagina’s vijf foto’s en drie postzegelfoto’s. Eén foto staat in een fotobericht, drie foto’s meten vier kolommen.

Op de voorpagina zijn gemeentewerkers bij het Democracy Monument bezig de schade te herstellen die actievoerders hebben aangericht. Volgens het bijschrift gaat het om bomen die zaterdag door hen zijn weggehaald, maar bomen zie ik niet, wel planten.

Op pagina 2 toont bij het LGBT-artikel een vierkolommer de Pride Parade op 7 november in Silom (Bangkok). Veel schreeuwende deelnemers met lachende gezichten.

De dragende plaat op de 3 toont medisch personeel in PPE-uitrusting die op de Pornpat versmarkt in Pathum Thani mensen ondervraagt die zich op Covid-19 laten testen. De markt, evenals een tweede, is sinds vrijdag gesloten nadat er besmettingen zijn gevonden.

BP opent de krant onder de alarmerende kop S African variant ‘hits’ Thailand, een gemuteerd virus waarvan verondersteld wordt dat het resistent is tegen vaccins. De variant is ontdekt in een 41-jarige Thaise zakenman die voor zaken naar Tanzania was gereisd en op 29 januari is teruggekeerd. Hij testte positief terwijl hij in quarantaine was en wordt nu behandeld in het ziekenhuis.

Maar DDC-hoofd Opas, die dit bekend maakte, zegt dat het gemuteerde virus bij deze patiënt niet tot een ernstiger ziekte heeft geleid. ‘Mutaties, zoals de G variant uit Engeland, zorgen er misschien voor dat het virus zich sneller verspreidt maar ze zijn minder ernstig. […] En tot nu toe is er slechts een vooronderzoek met de veronderstelling dat het Covid-19 vaccin slechts beperkte bescherming biedt tegen de Zuid- Afrikaanse variant.’

Persoonlijke noot: Lees nog eens het interview met arts, epidemioloog en emeritus hoogleraar Menno Jan Bouma die behartenswaardige dingen zegt over besmettingsgevaar en mutaties. Klik hier: Ons afweersysteem in tijden van corona. De griepprik, vaccinatie en microvaccinatie.

Pagina 2 wordt voor het grootste deel ingenomen door een achtergrondverhaal over de LGBT gemeenschap. De afkorting (in het Nederlands ook wel lhbt) wordt niet eens toegelicht in het artikel, maar staat voor lesbian (lesbisch), gay (homoseksueel, hier doorgaans in verwijzing naar mannen), bisexual (biseksueel) en transgender.

Maar de pagina opent met het nieuws dat de Civil Partnership Bill (wetsvoorstel geregistreerd burgerlijk partnerschap) dat in juli is goedgekeurd door het kabinet, op een hiccup (letterlijk hik, hier horde) stuit daar regeringswhips weer vraagtekens hebben gezet achter de noodzaak en gevraagd hebben om een nieuwe ronde van focus group interviews.

De whips hebben de samenstellers van het wetsvoorstel onlangs gevraagd het te herzien, verder nog vanwege vragen over religieuze gevoeligheden en de feitelijke bedoelingen van de samenstellers. Mag u zelf lezen: Civil Partnership Bill hits roadblock.

De opening van pagina 3 kan me gestolen worden want meldt dat minister Nataphol (onderwijs) enkele plooien heeft glad gestreken met zijn partij, Palang Pracharath. De lucht is weer geklaard tussen hem en ‘zijn collega’s’, wie dat ook moge zijn, nadat berichten waren opgedoken dat ze dreigden tegen hem te stemmen in het komende censure debate (interpellatie).

Nataphol is een van de tien ministers die het door de oppositie erg moeilijk gemaakt worden tijdens het debat van vier dagen dat morgen begint en eindigt met de steming over een motie van wantrouwen op zaterdag.

Ik word een beetje moe van al die artikelen over de interpellatie, dus laat het hierbij. Lees het zelf maar: Nataphol reconciles with allies.

Kort Nieuws maandag 15 februari

Het belangrijkste nieuws heeft u nu wel tot u genomen, dus de rest mag u zelf lezen op de website. Het zijn er slechts twee. Aan de hand van de koppen kunt u ze vinden in de categorieën Most Recent, Thailand en Business.

Werp ook een blik op de opening van pagina 4 (Asia) over Myanmar. De junta waarschuwt tegen het verbergen van gevluchte politieke activisten: Junta warns against hiding fugitives.

– Chula to develop cheap Covid-19 diagnostics
– Over 650,000 workers seek amnesty as govt sounds warning


 

Nieuws in fotoberichten

People wearing face masks queue up to write their names and contact information before entering the Thong Fah (Blue Flag) Pracharat scheme at Infinite Pak Nam shopping mall in Samut Prakan province on Saturday.

Riot police covered in red paint thrown by pro-democracy protesters stand guard during a demonstration next to the Grand Palace on Saturday.

Tensions were high on Saturday night between police and pro-democracy activists following a peaceful protest earlier in the day at Democracy Monument in Bangkok. The gathering eventually dispersed with activists vowing to rally again next Saturday.

Eyewitnesses reported bottles being thrown and smoke filling the air, a lot of it from fireworks, as the demonstrators moved on foot to the City Pillar Shrine around 7pm. Three people were reported injured, including a journalist said to have been struck by a smoke grenade.

Riot police formed a banner near Sanam Luang and two water cannon trucks were also moved into the area.

At 8pm, the protesters — some of them carrying their own police-style riot shields — asked police to turn off lights on their crowd-control vehicles but their demand was not met. Guards moved to the front line and clashed with police, who later asked them to negotiate.

Finally, the police agreed to turn down the lights and to allow a small ceremony to be held.

A woman bangs on a pan to vent displeasure with the use of royal defamation law.

The gathering that began around 3pm at Democracy Monument was staged to demand the abolition of the royal defamation law and the release from detention of four key members of the movement. The protest “Counting one to million … Returning Power to People” attracted a few hundred people.

Activist Panupong “Mike” Jadnok, a key member of the Ratsadon group, vowed not to back down if there were any attempts to break up the rally. “Now is not the time to fear, to step back. We will only fight today — there will not be an order to retreat from me,” he said. “Whoever wants to be on the frontline, let’s be prepared. If anything happens, let state officers start first so we will not lose our legitimacy in our push for democracy.”

Het bijbehorende artikel stond zaterdag al in Nieuws uit Thailand: 40 procent van Thailand’s afval verdwijnt in zee (BP in vogelvlucht)


 

Nieuws van de website 13-14 februari

• Het Centre for Covid-19 Situation Administration heeft zaterdag 126 nieuwe besmettingen bekend gemaakt van 116 personen in het binnenland en 10 personen die uit het buitenland waren gekomen en in quarantaine waren. De nieuwe ziektegevallen brachten het totaal aantal besmettingen sinds januari 2020 op 24.405.
De provincie Tak is de nieuwste hotspot want er zijn bij actief testen in vijf provincies 52 besmettingen gevonden. Van hen zijn 21 (1 Thai, 20 Myanmarezen) al gescreend en opgenomen in een ziekenhuis; naar de overigen wordt onderzoek gedaan.
Van de 116 binnenlandse besmettingen werden 79 gevonden tijdens actief testen, behalve in Tak ook in Samut Sakhon (24), Pathum Thani (1), Phetchaburi (1) en Samut Songkhram (1). De overige besmettingen werden ontdekt in ziekenhuizen in Bangkok (7), Samut Sakhon (29) en Phetchaburi (1).
De nieuwe patiënten in Samut Sakhon waren Thais (7), Myanmarezen (19) en 1 Cambodjaan [opgeteld 27 en niet 24]. De nieuwe patiënten in Pathum Thani, Phetchaburi en Samut Songkhram waren allen Thais.
Het aantal besmettingen in Samut Sakhon is scherp gedaald nadat het ministerie van Volksgezondheid op 6 februari de seal and bubble strategie introduceerde in grote fabrieken met als doel het aantal besmettingen in de provincie in 28 dagen onder controle te brengen.
De seal methode wordt gebruikt bij fabrieken met accommodatie in de fabriek voor werkers. Ze mogen het fabrieksterrein niet verlaten. De bubble methode wordt toegepast bij fabrieken die geen overnachtingsmogelijkheden hebben. De werkers mogen niet buiten de route komen die loopt van hun onderdak naar de fabriek.
Tegelijkertijd werd het actief testen in andere fabrieken en op openbare plaatsen in de provincie opgevoerd.
De besmette patiënten uit het buitenland kwamen uit Turkije (2), de VS (3), de VAE (2) en 1 elk uit Duitsland, Maleisië en India. Vijf patiënten waren Thais, twee Amerikanen, twee Australiërs en uit India kwam één patiënt.
Van het totaal aantal besmettingen zijn 21.180 patiënten hersteld (86,8 pct), inclusief 970 patiënten die de afgelopen 24 uur uit ziekenhuizen zijn ontslagen. 3.145 patiënten worden nog behandeld. Het dodental bedraagt ongewijzigd 80.

Update zondag: 166 nieuwe besmettingen, waarvan bijna de helft gevonden tijdens actief testen in Pathum Thani (67) en Samut Sakhon (11). Het totaal aantal besmettingen sinds januari 2020 is nu gestegen naar 24.571. Het dodental bedraagt ongewijzigd 80.

• Bij een bomaanslag in Narathiwat zijn zaterdag twee rangers (27 en 32) gewond geraakt. Ze maakten deel uit van een groep van vijf rangers die in een gepantserd voertuig in het district Sirsakorn patrouilleerden.
Bij een brug explodeerde een zelf gemaakte bom in een butagasfles van 25 kilo. De brug werd beschadigd, fragmenten van de bom lagen overal verspreid. Toen de politie arriveerde waren de gewonden al naar het Rangae ziekenhuis gebracht.
In Pattani werd eveneens op zaterdag een politiepost in het district Kapho beschoten. De aanvallers vuurden twintig schoten af. Nadat de politie het vuur had beantwoord, trokken ze zich terug. Niemand raakte gewond.

Overpeinzing om 6:36 uur

14 februari – De nachtwaker bracht de krant, ik was net wakker geworden dus was nog niet geheel gearriveerd in de bewoonde wereld. De tv staat nog aan, die toont monniken met, mag ik aannemen, godvruchtige praatjes. Drink mijn eerste koffie van de dag.

Het is vandaag Valentijnsdag. Wat ga ik ervan merken? Ligt mijn brievenbus vol met billets d’amour, liggen er rode rozen op de drempel van mijn kamer? Ik durf niet te kijken.

Miljoenengrenzen wereldwijd onaangetast

NL en BE: Minder nieuwe besmettingen, aantal nieuwe doden constant

14 februari (Valentijnsdag) – Nadat een dag eerder wereldwijd twee miljoenengrenzen waren overschreden, bleven ze gisteren onaangetast. Het aantal besmettingen stokte op 108+ miljoen, het aantal herstelde patiënten op 80+ miljoen.

Nederland en België telden na drie dagen stijging minder nieuwe besmettingen, het aantal nieuwe doden scheelde slechts 2 met een dag eerder. Goed nieuws ook uit Thailand: het aantal besmettingen steeg met 126 tegen 175 een dag eerder. Dat zijn de belangrijkste ontwikkelingen op de virus tracker vandaag.

Nederland meldt 4.341 nieuwe besmettingen naar 1.021.643 en België 2.120 naar 735.220, tezamen 6.461 tegen 6.543 een dag eerder, de derde dag van stijgende aantallen. Het aantal doden is in Nederland toegenomen met 65 naar 14.727 en in België met 48 naar 21.599, tezamen 113 tegen 111 een dag eerder. In Thailand is het aantal besmettingen toegenomen van 24.279 naar 24.405.

Wereldwijd zijn er geen verrassingen. Aantal besmettingen plus 426.021 naar 108.804.584, aantal doden plus 15.171 naar 2.395.885, aantal ernstig zieken weer afgenomen: met 699 naar 99.299 en aantal herstelde patiënten plus 404.671 naar 80.833.724.

Nederland (21), België (26) en Thailand (114) staan ongewijzigd op dezelfde plaats; ze zijn er al vele dagen niet van af te branden. Ook in de toptien is de volgorde ongewijzigd.

BP in vogelvlucht

14 februari – Het katern Spotlight met wekelijks artikelen uit de New York Times is vandaag door de Valentijnskoorts bevangen want opent met een artikel over sperma donoren in Nederland. De krant kopt The case of the serial sperm donor met als intro: One man, hundreds of children and a burning question: Why? Nieuwsgierig? Klik hier.

Ik noem het artikel als eerste in deze Vogelvlucht, want de opening kan me gestolen worden. ’t Is een achtergrondverhaal over het al vele malen aangekondigde censure debate (interpellatie) onder de sensationele kop Confidence debate a scorcher, MPs say.

De oppositiepartijen verwachten dat het debat de regering op haar knieën zal brengen en academici verwachten dat een kabinets reshuffle spoedig volgt daar de regering bezig is met haar tweede jaar. Het debat in de gezamenlijke vergadering van Huis van Afgevaardigden en Senaat vindt van dinsdag tot vrijdag plaats, zaterdag wordt gestemd over een (al ingediende) motie van wantrouwen. De oppositie richt haar brandende pijlen op premier Prayut en negen ministers.

Het woord scorcher is afgeleid van het werkwoord to scorch, dat verzengen, verschroeien betekent. In tegenstelling tot mijn digitale woordenboek kent mijn papieren woordenboek het woord wel, want vertaalt het als venijnige aanval (slang) en ook als snikhete dag (familiair). Dus dat de pijlen branden past wel in deze beeldspraak.

BP telt vandaag elf berichten op de drie binnenland pagina’s van het eerste katern plus de rubriek News Bites met twee kortjes. Netto zijn het 2,5 pagina want een advertentie snoept er een halve pagina van af. Het openingsverhaal beslaat de helft van de voorpagina (verticaal over drie kolommen) en heeft een overlees van een vijfde pagina op de 3.

Aan illustratiemateriaal bevatten de pagina’s vijf foto’s en één postzegelfoto. Twee foto’s zijn in een fotobericht geplaatst, de grootste meten drie kolommen en één foto toont de twee lintels, die in 1960 zijn gestolen uit de Prasat Nong Hong tempel in Buri Ram (foto) en het Prasat Khao Lon heiligdom in Sa Kaeo en door het Asian Art Museum in San Francisco worden teruggegeven.

Een lintel (latei) is een bovendrempel, deurstijl. Google translate geeft als toelichting: a horizontal support of timber, stone, concrete, or steel across the top of a door or window.

De dragende plaat op pagina 2 is een kleurrijke foto van bossen rozen op de Pak Khlong Talat, de grootste bloemenmarkt van Bangkok. Het bijschrift vermeldt niet hoeveel ze kosten, maar het zou me niet verbazen als ze duurder zijn dan normaal.

Geweld in het Zuiden
Pagina 2 opent nogal verrassend met een bomaanslag in Narathiwat en aanval op een politiepost in Pattani want meestal krijgt dit soort incidenten hooguit een berichtje. Ik noemde ze al in Nieuws van de website. De krant zet de incidenten zwaar aan met de kop Blast, guns wreak more South havoc en de bovenkop Insurgency, gang violence erupts want voegt nog meer geweld toe dan in het websitebericht. De aanval in Pattani wordt trouwens toegeschreven aan één man.

In Raman (Yala) werd ook een politieflat beschoten. De politie deed het licht uit op de bovenste verdieping om zich te verschuilen en schoot terug. Na 10 minuten trokken de aanvallers zich terug. Er waren geen doden of gewonden, alleen gebroken ruiten. Hetzelfde politiebureau is de afgelopen jaren al vijfmaal aangevallen.

Hoewel geweld in de onrustige zuidelijke provincies niet ongewoon is, sluit de politie een verband met drugsbendes niet uit. ‘Het incident kan een reactie zijn op de arrestatie van een grote drugsdealer in het gebied’, zegt adjunct-commandant Piyawat van de Provincial Police Region 9. De afgelopen maand heeft de politie diverse grote drugsbendes aangehouden die in het gebied in drugs handelen.

Ex-arbeider fokt ratten en verdient er goed mee
De hoofdprijs voor het aardigste, en meest opvallende nieuws, gaat wat mij betreft naar het bericht, ook op de 2, over de 34-jarige Somkiart uit het dorp Huanakham Pattana in Nakhon Ratchasima. Hij raakte drie maanden geleden zijn baan als fabrieksarbeider kwijt, maar hij zat niet bij de pakken neer en besloot eetbare noo na of noo phook (bandicoot ratten) te gaan fokken op zijn akkertje. Niet alleen leverde dat eten op voor zijn gezin, maar hij verdient nu ook meer dan 10.000 baht per maand met de verkoop.

De rat is geen onbekend dier in het gebied, want ze werden er algemeen gevonden in rijstvelden en bewoners maakten er vaak jacht op. De beesten zijn groter dan gewone ratten en wegen 500 gram of meer. Boeren beschouwen het knaagdier vaak ook als een agressieve pest. De afgelopen jaren is het aantal gedaald door het gebruik van chemicaliën. Maar de mensen houden nog steeds van het vlees, wat Somkiat bracht tot zijn winstgevende handel.

Somkiat kocht enkele ratten van een bewoner en zag dat ze zich snel voortplantten. Nu heeft zijn boerderij meer dan vierhonderd bandicoot ratten die hij in cementen tanks houdt. Ze worden verkocht voor 200 tot 500 baht per kilo, restaurants en fijnproevers behoren tot de grootsste afnemers.

In Nederland kennen we trouwens de muskusrat die dijken ondergraaft en ik meen ook eetbaar is. Maar die heeft nooit op mijn bordje gelegen, dus ik weet niet of hij lekker mals is.

124 nieuwe besmettingen in Pathum Thani
De opening van pagina 3 vind ik al net zo opvallend als de opening van pagina 2, want meldt dat in Pathum Thani, de provincie ten noorden van Bangkok, 124 besmette patiënten zijn ontdekt. Oké, het zijn er veel, maar meestal worden ze vermeld in de dagelijks update van het CCSA met alle nieuwe besmettingen in het land.

De provinciale commissie besmettelijke ziektes maakte gisteren het nieuws bekend. Het gaat om zowel Thais als gastarbeiders, die gediagnosticeerd zijn tijdens het testen van 817 personen op de Pornpat versmarkt in tambon Prachathipat (district Thanyaburi) op dinsdag, donderdag en vrijdag.

De commissie doet er alles aan om ervoor te zorgen dat mensen die een connectie met de markt hebben snel getest worden, zodat het virus zich niet verder verspreidt. De marktkooplieden is gevraagd hun werkers en famileleden op te trommelen voor een test. Iedereen die besmet is, wordt snel behandeld.

De markt gaat pas weer open als geen nieuwe besmettingen worden gevonden. De commissie besloot eerder de markt en een andere, de Suchart markt, van vrijdag tot dinsdag te sluiten nadat zestig mensen positief waren getest.

Het bericht gaat nog een tijdje door met de situatie in andere provincies, maar ik vind dat u nu al genoeg weet. Het is toch overal hetzelfde liedje.

Kort Nieuws zondag 14 februari

Het resterende nieuws mag u zelf lezen aan de hand van onderstaande koppen. U vindt ze op de website in de categorieën Most recent, Thailand en Business.

– Protesters pledge to escalate rallies
– Debt event offers relief for those hit by Covid-19
– King and Queen swoop in to help Covid-affected workers
– Ex-police chief insists he will run for governor
– Thais welcome to work in Qatar, ministry says
– Whip says govt open to charter amendments

Verder noem ik nog de opening van pagina 4 (wereldnieuws) over de protesten in Myanmar. De krant kopt Anger over arrests in Myanmar.


 

Nieuws in fotoberichten

Anuwat Pholjapor, left, is interrogated by Lt Gen Panurat Lakboon, the Provincial Police Region 3 commissioner, after his arrest on a charge of raping and killing an 8-year-old girl in Nakhon Ratchasima, on Thursday night.

A man fleeing an arrest warrant on a charge of raping an 8-year-old girl and killing her in a field in Pak Thong Chai district of Nakhon Ratchasima on Wednesday night was apprehended on Thursday evening. The young victim’s mother called for the death penalty.

The suspect had earlier been jailed for four years for child sexual abuse and was released from jail only three months ago, according to Thai media reports.

Kanittha Pansawasdi, left, speaks to a reporter about the murder of her husband Sub Lt Rungchalerm Pansawasdi, at Muang Nakhon Phanom police station in Muang district of Nakhon Phanom on Friday.

NAKHON PHANOM: The wife of an army band leader slain by a motorcycle gunman on Wednesday night believes the killer is another soldier living in the same camp.

Kanittha Phansawat, 33, said on Friday it would have been too difficult for an outsider to enter the camp, commit the murder and then leave it.

Her husband, Sub Lt Rungchalerm Pansawasdi, 34, was the leader of the Band Platoon at the 210th Military Circle Headquarters in Muang district. He was shot dead near the platoon office about 7.30pm on Wednesday while riding his motorcycle back from his office to their house in the camp, about 500 metres away. The area was dark and the gunman seemed to know her husband’s routine, she said. He was shot three times, in the head and neck.

Ms Kanittha said her husband did have a conflict with his supervisor, who had ordered an investigation into his claim for fuel expenses for official travel, which breached regulations.

However, her husband had made an honest mistake, had explained it fully and was not disciplined. That should not have been a motive for murder, she said.

Ms Kanittha said her husband had also played gigs as a musician outside the camp. He may have had several female acquaintances and been mistakenly suspected of having an affair with someone’s girlfriend.

The Mekong River has fallen to a “worrying level”, in part due to outflow restrictions from Chinese hydropower dams upstream, the Mekong River Commission (MRC) said on Friday, calling on Beijing to share all of its water data.

The vital waterway has turned blue along the Thai-Lao border, from its usual murky brown colour – signaling shallow water and low levels of nutrition-rich sediment – partially from outflow restrictions from the Jinghong dam in China’s Yunan province, the inter-governmental MRC said.

Friday’s statement said low rainfall and dams on the Lower Mekong and tributaries also contributed to the drop in levels. “There have been sudden rises and falls in water levels immediately downstream of Jinghong and further down to Vientiane,” said Winai Wongpimool, director of the MRC Secretariat’s Technical Support Division.

“To help the Lower Mekong countries manage risks more effectively, we call on China and the Lower Mekong countries themselves to share their water release plans with us,” Winai said. The MRC said normal conditions may be restored if large volumes of water are released from Chinese dams’ reservoirs. Zie verder mijn pagina Mekong, brood uit het water

Precursor chemicals used to make illicit drugs such as methamphetamine, ketamine, heroin and fentanyl seized by Myanmar police and military are seen near Loikan village in Shan State in early 2020, in what the UN Office on Drugs and Crime (UNODC) described as Asia’s biggest-ever drug bust.

Crime syndicates in the Golden Triangle region are believed to have begun producing ingredients to manufacture methamphetamine, enabling them to avoid restrictions on importing precursors such as pseudoephedrine and ephedrine.

The development shows a new level of sophistication by drug syndicates as “pre-precursors” such as propionyl chloride are far less tightly regulated and easier to obtain.

“It is increasingly clear organised crime are using pre-precursors and have particularly impressive capacities in place to produce their own precursors — something nobody understood until recently,” said Jeremy Douglas, the regional representative for Southeast Asia with the UN Office on Drugs and Crime (UNODC). Meer weten? Klik hier: Drug precursor output rising in Golden Triangle

People sit in front a shrine of a god which they believe is Trimurti to seek blessings for their love during a ceremony on Thursday outside CentralWorld in Bangkok. But experts say it is not Trimurti, the Hindu god of love, but Sadasida, the god that protects people from diseases.

People who gather at shrines to seek blessings on Valentine’s Day are being urged by authorities to abide by health measures.

Culture Minister Itthipol Kunplome issued the plea after observing a crowd thronging the area in front of CentralWorld shopping complex to attend a ritual at a Hindu shrine on Thursday night. Many were there to seek blessings for their love on Valentine’s Day.

Rescuers prepare to rappel down the side of a cliff to the spot where a visitor fell to his death at Wat Pha Tak Seua in Sangkhom district of Nong Khai on Friday.

A man looks down at the area where a tourist from Saraburi fell after taking photos from a scenic viewpoint in Sangkhom district of Nong Khai on Friday.

Seksan Thimaphan, 52, a tourist from Saraburi died on Friday after falling about 30 metres from the top of a popular scenic viewpoint in Nong Khai. The accident took place around 2pm after the visitor to Wat Pha Tak Seua in Sangkhom district had finished taking photos of the Mekong River.

After he finished taking pictures and was walking back towards the path to the skywalk when he lost his balance and fell. The rock has no safety barriers but it is still a popular site for tourists seeking good photos of the river.

Last month, a visitor also fell to death from a clifftop with no guardrails at Pha Diew Dai, or Lonely Cliff, a famous spot in Khao Yai National Park.

People walk past the Chulalongkorn University campus, which is closed until Feb 28 after a group of staff tested positive for Covid-19.

Mankong, one of the fresh markets in Samut Sakhon, has been closed due to the resurgence of outbreaks in January.

Samut Sakhon, the province with the country’s largest Covid-19 cluster, is going to reopen 22 fresh markets on Monday after they were shut down from Dec 19. However, the Central Shrimp Market, know as the origin of the largest Covid-19 cluster in the kingdom, is not one of them.


 

Nieuws van de website 12-13 februari

• Het Centre for Covid-19 Situation Administration heeft vrijdag 175 nieuwe besmettingen bekend gemaakt van 120 personen in woonwijken, 47 in ziekenhuizen en 8 personen die uit het buitenland waren gekomen en in quarantaine waren. Ze brachten het totaal aantal besmettingen sinds januari 2020 op 24.279.
In Samut Sakhon, het epicentrum van de tweede golf besmettingen, werden 95 nieuwe besmettingen geconstateerd, wat 57 procent was van het dagtotaal. Hiervan zijn 60 gevonden in woonwijken (49 Myanmarezen, 11 Thais) en 35 in ziekenhuizen (18 Myanmarezen, 15 Thais en 2 onbekend). Heb de provincie gemarkeerd op de kaart.
Actief testen in woonwijken in Pathum Thani leverde 60 nieuwe besmettingen op (31 Thais, 29 Myanmarezen).
Bangkok telde 9 nieuwe besmettingen (6 Thais, 3 Myanmarezen); ze werden allemaal gevonden in ziekenhuizen. 2 zijn bewakers, 3 bedrijfswerknemers, 1 verkoper, 1 werknemer aan een universiteit, 1 een medische werker en 1 een arbeider.
De provincies Chon Buri, Nonthaburi en Samut Songkhram meldden elk 1 nieuwe besmetting, allemaal bevestigd in ziekenhuizen.
De in het buitenland besmette personen kwamen uit acht landen: Jordanië, Duitsland, Zweden,
Indonesië, Italië, IJsland, Sierra Leone en Maleisië.
Van het totaal aantal besmettingen zijn 20.210 patiënten hersteld (83,24 pct), inclusief 411 die de afgelopen 24 uur uit een ziekenhuis zijn ontslagen. 3.989 patiënten worden nog behandeld. Het dodental bedraagt ongewijzigd 80.

Update zaterdag: De provincie Tak is is de nieuwste hotspot qua Covid-19 besmettingen want er zijn bij actief testen van 126 personen in vijf provincies in Tak 52 besmettingen gevonden. Van de geteste groep waren 116 bewoners van de provincie en 10 besmettingrn werden gevonden in de andere provincies.
De nieuwste aanwas brengt het totaal aantal besmettingen sinds januari 2020 op 24.405. Samut Sakhon, het epicentrum van de tweede uitbraak sinds medio december, telde slechts 24 nieuwe besmettingen.

• Twee versmarkten in Rangsit (Pathum Thani, de provincie ten nooorden van Bangkok) zijn vijf dagen gesloten nadat zestig personen er positief zijn getest op Covid-19. De twee markten zijn de Suchart markt en de Pornpat markt, beide in tambon Prachathipat van het district Thanyaburi.
Districtshoofd Pitsanu Prapatananant heeft de verkopers geïnformeerd over de aanleiding voor de sluiting. Hij vertelde dat woensdag en donderdag 272 mensen zijn getest op de twee markten; zestig bleken besmet.
Om de verspreiding van de ziekte te bedwingen worden alle gastarbeiders die op de markten werken en mensen die risico hebben gelopen op besmetting getest. Gastarbeiders moeten veertien dagen op hun kamer blijven.
Het CCSA meldde vrijdag dat de 60 nieuwe patiënten bestaan uit 31 Thais en 29 Myanmarezen, twintig mannen in de leeftijd van 20 tot 54 jaar en veertig vrouwen van 19 tot 55.

• Minister Don (Buitenlandse Zaken) heeft opdracht gegeven voor een onderzoek naar een tweet van de politieke banneling en academicus Pavin Chachavalpongpun waarin hij zegt uitgenodigd te zijn om een online college te geven aan de Prince Songkhla University.
Don vindt het hoogst ongepast om iemand uit te nodigen die vijandig tegenover de natie en de monarchie staat en de nationale veiligheid in gevaar brengt. Hij vindt het niet juist jonge mensen met deze problemen op te zadelen [mijn woordkeus].
Pavin is momenteel associate professor (universitair hoofddocent) bij het Centre for Southeast Asian Studies van de Kyoto University in Japan. Donderdag plaatste hij een bericht waarin hij bevestigde het college te hebben gegeven.

Overpeinzing om 6:06 uur

Nog een half uur, misschien iets langer, en dan begint een nieuwe hobbywerkdag. Dat woord komt in geen enkel woordenboek voor, dus zou ik het bij het spelen van Scrabble gelegd hebben, dan was het afgekeurd. En toch is het de beste omschrijving van wat ik doe. Nieuws uit Thailand samenstellen is geen werk in de gebruikelijke betekenis van het woord. Zoals de uitdrukking luidt: ‘Ik houd van werken, ik kan er urenlang naar kijken.’

Vandaag ben ik enigszins gehandicapt, want heb mijn linkerwijsvinger verwond bij het openen van een blikje corned beef. Halverwege liep het sleuteltje vast waarmee je het opent. Het is me nog wel gelukt de inhoud te redden, maar die operatie leverde een bloedend sneetje in het topje van mijn vinger op en die vinger heb ik nodig bij het typen. Ik typ met twee vingers, heb nooit tienvingerig leren typen. Dat zou enige verlichting hebben gebracht.

Om 6:28 arriveert de krant, hij is vroeg vandaag. Een snelle blik leert dat de krant een hoge V-factor heeft. Vaste lezers van NuT weten wat ik daarmee bedoel. Boven de vouw staat een foto met het koningpaar dat in het paleis een ceremonie verricht ter gelegenheid van het Lunar New Year oftewel het Chinese Nieuwjaar dat vrijdag is begonnen met het jaar van de Os. Wat is erger: V of een zere Likkepot?

Wereldwijd twee miljoenengrenzen overschreden

NL en BE: Minder nieuwe doden maar meer nieuwe besmettingen

13 februari – Het ongeluksgetal 13, hoewel het geen vrijdag is, belooft weinig goeds en dat blijkt ook wel uit de viruscijfers wereldwijd want het aantal besmettingen is gestegen tot 108+ miljoen; dat het aantal herstelde patiënten ook een miljoenengrens heeft gepasseerd is een schrale troost.

Nederland en België melden voor de derde achtereenvolgende dag meer nieuwe besmettingen, het aantal nieuwe doden is daarentegen gezakt. Thailand meldt minder nieuwe besmettingen en daarmee zijn de belangrijkste ontwikkelingen op de virus tracker van vandaag wel geschetst.

Nederland meldt 4.394 nieuwe besmettingen naar 1.017.302 en België 2.149 naar 733.100, tezamen 6.543 tegen 5.800 een dag eerder. Het aantal doden is in Nederland gestegen met 72 naar 14.662 en in België met 39 naar 21.551, tezamen 111 tegen 139 een dag eerder. Voorts meldt België 161 nieuwe herstelde patiënten naar 50.362. Thailand telt 175 nieuwe besmettingen naar 24.279 tegen 201 een dag eerder.

Ten slotte de cijfers wereldwijd. Aantal besmettingen plus 441.002 naar 108.378.563, aantal doden plus 13.592 naar 2.380.714, aantal ernstig zieken min 1.401 naar 99.998 en aantal herstelde patiënten plus 443.320 naar 80.429.053.

België (26), Nederland (21) en Thailand (114) staan ongewijzigd op dezelfde plaats. Ook de landen van de toptien staan vastgeketend op hun plaats.

Schatjes: houd afstand, mondkapje om, onthoud je

13 februari – Hoe kun je veilig vrijen tijdens de Covid-19 pandemie, voorkomen dat je een SOA oploopt en ongewild zwanger wordt? Het Department of Disease Control heeft daarvoor vijf richtlijnen vastgesteld: Onthoud je van seks, gebruik een condoom, wees trouw, laat je testen, doe een mondkapje om.

Het bericht staat vrij prominent op de vooorpagina naast een vierkoloms foto met het koningspaar, maar dat zal wel toeval zijn of is het subtiele verwijzing naar het promisc… ik maak deze zin niet af, Thailand kenners weten wel waarom.

Toen ik het bericht las, dacht ik even dat het over een cabaretprogramma ging. Niet dus, de DDC denkt echt dat je met een mondkapje kan zoenen en dat onthouding tot een orgasme leidt. Beste lezers, lieve lezeressen, daar ik nog niet gestopt ben met lachen, laat ik het hierbij en verwijs u naar de website. Klik hier: Sweethearts urged to keep distance, mask up, abstain.

BP in vogelvlucht

13 februari – Bangkok Post telt vandaag vijftien nieuwsberichten en –verhalen op de drie binnenland pagina’s van het eerste katern plus de rubriek In Brief met vier kortjes. Netto zijn het ook drie pagina’s want advertenties ontbreken.

Aan illustratiemateriaal bevatten de pagina’s zes foto’s, waarvan vijf in een fotobericht, en één postzegelfoto. Drie foto’s zijn over vier kolommen geplaatst.

De dragende plaat op de voorpagina noemde ik al even in mijn Overpeinzing. Het koningspaar plus een prinses en het liefje van de monarch verbranden er Chinees nepgeld om heilige geesten en hun voorouders te eren.

Ook op de voorpagina, maar een driekolommer, nog meer Chinese traditie. Voor de Wat Mangkon Kalamawat, de beroemde Chinese tempel in Yaowarat, de Chinatown van Bangkok, staat een lange rij mensen, de meesten in rode kleding. De kleur rood brengt geluk en luidt een veelbelovend nieuwjaar in. Terzijde: is rood daarom de kleur van de socialisten in  Nederland?

De tweede vierkoloms foto toont een meisje dat op de Bang Nam Phueng drijvende markt in Samut Prakan een karper flessevoeding geeft (de markt ging gisteren weer open) en de derde foto toont Ang Pao, een luipaardwelp van 1 maand die donderdag in beslag is genomen van een Indiase man. Hij ligt met zijn kop op een teddybeer.

Verder noem ik nog de driekoloms foto van het Democracy Monument dat nu omringd wordt door een zee van bloemen. Schreef er al eerder over. De gemeente Bangkok noemt het re-shaping the landscape, pro-democratie actievoerders denken dat het gedaan is om te voorkomen dat er gedemonstreerd wordt.

Twee versmarkten in Pathum Thani 5 dagen dicht
De krant opent vandaag met het nieuws dat twee versmarkten in Pathum Thani vijf dagen dicht gaan nadat er zestig personen positief zijn getest op Covid-19. De provinciale commissie besmettelijke ziektes heeft dit besluit genomen uit angst dat de markten een nieuw epicentrum van besmettingen worden, zoals gebeurd is bij de garnalenmarkt in Samut Sakhon.

De sluiting noemde ik al in Nieuws van de website, de tweede helft van het bericht gaat over de situatie elders in het land, gebaseerd op de dagelijkse update van het CCSA. Kent u ook al uit Nieuws van de website. Wilt u het toch lezen, klik hier: Virus surge shuts markets.

VN gezant mensenrechten dringt aan op sancties tegen Myanmar
Van de zestien berichten op Binnenland is één een buitenland bericht. De speciale rapporteur mensenrechten voor Myanmar van de VN in Genève dringt er bij de Veiligheidsraad op aan om sancties te nemen en een wapenembargo en reisverboden in te stellen tegen Myanmar in reactie op de militaire coup. De VS nam donderdag al sancties en heeft in de Human Rights Council, waarin ze deze week is teruggekeerd, andere VN-landen gevraagd haar te volgen.

Rapporteur Thomas Andrews zegt dat er ‘toenemende berichten en fotografisch bewijs’ is dat veiligheidstroepen met scherp hebben geschoten op demonstranten. ‘Resoluties van de Veiligheidsraad over soortgelijke situaties hebben sancties, wapenembargo’s en reisverboden gemandateerd en opgeroepen tot juridische actie bij het International Criminal Court of ad hoc tribunalen. Al deze opties moeten op tafel liggen.’

De 47 leden van de Human Rights Council vergaderden op verzoek van Engeland en de EU over een resolutie waarin de vrijlating wordt geëist van Aung San Suu Kyi en toestemming wordt gevraagd voor een bezoek van Andrews en andere VN-waarnemers. China en Rusland, die nauwe banden hebben met het leger van Myanmar, zeiden dat ze bezwaar hadden tegen de vergadering.

Het bericht meldt verder dat ruim 350 overheidsfunctionarissen, activisten, journalisten, monniken en studenten zijn aangehouden in het land, waar gisteren weer honderdduizenden de straat op gingen om te demonstreren. Daarbij kwam het tot gevechten tussen politie en demonstranten.

40 procent van Thailand’s afval verdwijnt in zee
Het ministerie van Natural Resources and Environment heeft de alarmbel geluid over de verslechtering van maritieme hulpbronnen en de kust ecologie. Vorig jaar verdween zo’n 40 procent afval in zee terwijl 59 procent (6,7 miljoen ton) van 11,4 miljoen ton afval uit 23 kustprovincies correct werd verwerkt.

Het ministerie heeft Prayut daarover gebriefd, die vervolgens via regeringswoordvoerder Traisuree laat weten dat maritiem afval een milieuprobleem heeft veroorzaakt en de gezondheid van mensen schaadt. Bovendien heeft dit milieuprobleem ook ernstige gevolgen voor het toerisme. ‘Dus dienen functionarissen streng te handelen en degenen aan te houden die illegaal afval in zee dumpen’, zegt Traisuree.

Prayut, kampioen in het geven van opdrachten maar hij controleert  nooit of ze worden opgevolgd, heeft functionarissen opgedragen diligent (ijverig) te zijn bij het oplossen van ’s lands afvalprobleem. Ook al zoiets waarbij ik me afvraag: wie moeten wat doen? Dat is toch vaagheid alom.

Prayut maakt zich ook zorgen over de krimpende mangrove bossen die als buffer dienen ter bescherming van woongemeenschappen tegen stormen en kusterosie. De omvang van ’s lands kust mangrovebossen is van 2,29 miljoen rai in 1961 teruggelopen naar 1,53 miljoen rai in 2014. Sinds 2003 zijn de bossen in zeven provincies met slechts 500 rai toegenomen.

De premier vindt dat de particuliere sector moet helpen de bossen te herstellen. Bedrijven kunnen bijvoorbeeld CSR activiteiten (Corporate Social Responsibility, maatschappelijk verantwoord ondernemen) organiseren en gemeenschappen aanmoedigen om mangrove bomen te planten.

Kort Nieuws zaterdag 13 februari

Wat resteert verder nog aan nieuws dat niet al hiervoor is langsgekomen? Ik noem de koppen dan kunt u de bijbehorende artikelen gemakkelijk vinden op de website onder de categorieën Most recent, Thailand en Business.
– Domestic air travel more than doubles in a month
– Train ticketing overhaul in motion
– PCD lays, withdraws charges om same day
– Court comes under fire for bail refusal
– Migrant amnesty exceeds expectations
– Somchai probe unaffected by legal hitch
– Tougher time for drivers


 

Nieuws in fotoberichten

Bangkok’s Chinatown was busy on Wednesday as people bought food to prepare offerings for the Chinese New Year on Friday.

People exercise in Rama VIII public park, near Rama VII Bridge, on the Thon Buri side of the Chao Phraya River.

Sakulthorn Juangroongruangkit, younger brother of Progressive Movement leader Thanathorn, reported to the Crime Suppression Division on Thursday to acknowledge a charge of colluding in bribing a Crown Property Bureau official and another man jailed for taking 20 million baht in payments.

Investigators accuse Mr Sakulthorn of colluding with two other men who were earlier sentenced for bribery in a case involving the lease of land owned by the Crown Property Bureau.

Mr Sakulthorn was interrogated for about five hours. Afterwards, he spoke briefly to reporters, denying he had done anything wrong. He said there was nothing to explain. He had done the right thing to help the state.

Mr Sakulthorn said he had nothing to do with the two men who were convicted and jailed by the court and he had already explained the main objective of the land deal to police. He declined to give the details.

Police arrested Somchai Jutikitdet, centre, at his house in Rayong province on Thursday morning, believed to be a major operator of illegal casinos in the East that were blamed for spreading Covid-19.

Police were also hunting four other men and women, his associates, named in arrest warrants.The arrest follows the seizure of hundreds of poker machines at a warehouse in Khon Kaen last month.

Rayong was an epicentre of the second wave of Covid-19 wave in December. Health officials said the disease was spread through illegal casinos in the province and in adjacent Chon Buri province. Since Dec 18 last year, Rayong has logged 580 Covid-19 cases and Chon Buri 649.

Workers inspect passenger cars at an automotive manufacturing plant in Chon Buri. The Federation of Thai Industries is concerned about the short supply of semiconductors for many industries, such as automotive and electronics manufacturing.

A murder investigation has begun into the shooting of the head of an army band stationed at the Phra Yod Muang Kwang military camp in Nakhon Phanom.

Sub Lt Rungchalerm Pansawasdi, 34, leader of the Band Platoon at the 210th Military Circle Headquarters, was gunned down outside the platoon’s offices at 7.30pm on Wednesday, according to Muang district police.


 

Nieuws van de website 11-12 februari

• Het Centre for Covid-19 Situation Administration heeft donderdag 201 nieuwe besmettingen bekend gemaakt van 185 personen in het binnenland en 16 die uit het buitenland waren gekomen en in quarantaine waren. Ze brachten het totaal aantal besmettingen sinds januari 2020 op 24.104.
96 besmettingen werden geconstateerd in ziekenhuizen en 89 door actief testen in woonwijken. Samut Sakhon telde, zoals gebruikelijk, de meeste besmettingen: 129. Hiervan werden 73 gevonden in woonwijken (62 Myanmarezen en 11 Thais) en 56 in ziekenhuizen (30 Tais en 26 Myanmarezen).
Bangkok telde 17 nieuwe besmettingen: 16 in ziekenhuizen (10 Thais en 6 Myanmarezen) en 1 door actief testen. Dat was een fabrieksarbeider. Van de 17 besmettingen hadden 14 een relatie met het cluster aan de Chulalongkorn universiteit (zie het volgende bericht).
De provincie Tak telde 37 nieuwe besmettingen gedurende de afgelopen 24 uur. Daarvan werden 23 vastgesteld in ziekenhuizen (22 Myanmarezen en 1 Thai) en 14 andere in woonwijken, allemaal Myanmarese arbeiders, huishoudsters of verkopers.
De zestien besmette personen uit het buitenland kwamen uit de VS (7), Zweden (3) en 1 elk uit de landen Pakistan, Soedan, Japan, Rusland, Turkije en Engeland.
Van het totaal aantal besmettingen zijn 19.799 patiënten (82,14 pct) hersteld, inclusief 885 die de afgelopen 24 uur uit een ziekenhuis zijn ontslagen. 4.225 patiënten worden nog behandeld. Het dodental bedraagt ongewijzigd 80.
De afgelopen week zijn in slechts 12 van de 77 provincies nieuwe besmettingen vastgesteld.

• De Chulalongkorn University heeft nog eens twee besmettingen bevestigd. Ze brengen het totaal aantal infecties in de Chula Nivas dormitory op 16. De universiteit meldde woensdag dat de twee nieuwe patiënten zijn gevonden tijdens actief testen; ze worden al behandeld.
Chula, zoals de uni vaak wordt genoemd, zegt in staat te zijn het virus op haar campus te kunnen beheersen. 600 personen zijn al getest.
Het CCSA zei woensdag dat 8 infecties aan de universiteit de enige nieuwe waren die op dinsdag in Bangkok zijn vastgesteld. 7 zijn Thai, 1 is een Myanmarees; 4 zijn bewakers en 2 zijn werknemers.

Update vrijdag: 175 nieuwe besmettingen van 120 personen in woonwijken en 47 in ziekenhuizen. Ze brachten het totaal aantal besmettingen sinds januari 2020 op 24.279. Samur Sakhon was goed voor 57 procent van alle besmettingen. Bangkok telde negen nieuwe besmettingen.

• Het Irrigation Department is op zijn hoede vanwege de kwaliteit van leidingwater in Greater Bangkok. Het zoutniveau van het water stijgt vermoedelijk de komende dagen doordat hoge getijden worden verwacht.
Sanya Saengphumphong, inspecteur-generaal van het ministerie van Landbouw en waarnemend directeur-generaal van het departement, zegt dat het zoutniveau al sinds de hoge zeegetijden in januari toeneemt. Dit heeft tot problemen geleid bij de productie van leidingwater omdat het zoutgehalte boven het kritieke niveau is gestegen.
Naar verwachting verhoogt de vloed in de Golf van Thailand op 13 en 14 februari het waterniveau aan de monding van de Chao Phraya, leidend tot een verhoging van zout water stroomopwaarts. Het departement heeft sinds 10 februari de hoeveelheid zoet water uit het Pasak Jolasid reservoir verhoogd van 55 naar 80 kubieke meter per seconde om het zoutgehalte terug te brengen. Vanaf 14 februari wordt het verlaagd naar 45 kubieke meter.
De afvoersnelheid uit het Rama VI reservoir is op donderdag verhoogd van 45 naar 70 kubieke meter per seconde, wat zo blijft tot 16 februari. Daarna wordt het geleidelijk verlaagd naar 25 kubieke meter om de watervoorraad niet te zwaar te belasten.
Alle irrigatieprojecten in het stroomgebied van de Chao Phraya is gevraagd te assisteren bij beperking van het zoutgehalte. Alle stuwen en pompstations stroomafwaarts vanaf de Chao Phraya dam (foto) tot het pompstation Samlae (waar het waterbedrijf van Bangkok water inneemt) is opgedragen te stoppen met het pompen van water gedurende deze periode teneinde het zoutgehalte op een acceptabel niveau te houden. Sanya vraagt de medewerking van alle sectoren om water prudent te gebruiken zodat er genoeg is tot het volgende regenseizoen.

• Het Department of Special Investigation (DSI) heeft een 28-jarige man gearresteerd, die beweert werkzaam te zijn als agent voor kind modellen. Maar in zijn bezit werd een half miljoen foto’s met kinderporno aangetroffen, wat hem komt te staan op vervolging wegens het molesteren van duizenden kinderen.
De verdachte, Danudet Saengkaeo, aka Nene, werd donderdag in Khlong Luang (Bangkok) aangehouden in een pand dat in gebruik was als het kantoor van Nene Modeling, een bekend modellenbureau voor kinderen.
De DSI had een foto met kinderporno ontvangen van de Australian Federal Police, die vermoedde dat Thailand de bron was. DSI directeur-generaal Korawat die het arrestatieteam leidde, zegt dat de half miljoen foto’s van jongens de grootste hoeveelheid kinderporno is die tot nu toe is gevonden.

Overpeinzing om 3:35 uur

12 februari – Vandaag begint het Chinese jaar van de Os, aan het jaar van de Rat is een einde gekomen. Wat verandert er? Volgens mij niets, net als op 1 januari, onze nieuwjaarsdag. Nog steeds gaat de zon op en onder, nog steeds volgen de schijngestalten van de maan een vaste cyclus.

Nog steeds verschijnt elke dag de krant, mijn basismateriaal voor Nieuws uit Thailand, de rubriek die ik elke dag maak, omdat schrijven nu eenmaal mijn passie is. Mijn enige, want andere heb ik niet, alhoewel ik graag – ik noem een zijstraat – geniet van een Indonesische rijsttafel want Thaise gerechten komen bij mij op de vierde plaats na de Indonesische, Indiase en Italiaanse keuken. En een pittige Surinaamse pindasoep valt ook niet te versmaden.

Ook in het jaar van de Os zal het nieuws niet anders zijn dan in het jaar van de Rat. Nog steeds waart het coronavirus rond, nog steeds zullen verkeersslachtoffers vallen, nog steeds zullen politici elkaar vliegen afvangen. Ik zal het allemaal braaf melden, een enkele maal voorzien van een ironisch of cynisch commentaar. Dat pleziertje gun ik mezelf. Stoort het u? Ach, arme ziel toch.

Virus tracker: Miljoenengrenzen wereldwijd in tact

NL en BE: Dag 2 met meer nieuwe besmettingen en dito doden

12 februari – Voor de tweede achtereenvolgende dag is het aantal besmettingen wereldwijd blijven steken op 107+ miljoen. Nederland en België melden daarentegen voor de tweede achtereenvolgende dag meer nieuwe besmettingen en meer nieuwe doden. Thailand deed het gisteren iets slechter want telde 201 nieuwe besmettingen tegen 189 een dag eerder. Zie hier mijn belangrijkste bemerkingen (standaardtaal in België voor opmerking) over de virus tracker.

Nederland meldt 3.183 nieuwe besmettingen naar 1.012.908 en België 2.617 nieuwe besmettingen naar 730.951, tezamen 5.800 tegen 3.595 een dag eerder en 3.094 twee dagen eerder. Het aantal doden is in Nederland gestegen met 79 naar 14.590 en in België met 40 naar 21.512, tezamen 139 tegen 127 een dag eerder en 59 twee dagen eerder. Voorts telt België 174 nieuwe herstelde patiënten naar 50.201.

Wereldwijd zijn geen miljoenengrenzen gepasseerd; ook het aantal herstelde patiënten bleef eronder na een dag eerder de 79-miljoengrens te hebben overschreden. Aantal besmettingen plus 446.942 naar 107.937.561, aantal doden plus 13.866 naar 2.367.122, aantal ernstig zieken min 1.211 naar 101.399 tegen 361 minder een dag eerder en het aantal herstelde patiënten plus 564.936 naar 79.985.733. Voorspelling: vandaag sneuvelen twee miljoenengrenzen.

België (26), Nederland (21) en Thailand (114) staan ongewijzigd op dezelfde plaats en dat geldt ook voor de landen in de toptien.

Inentingen gaan in 10 provincies beginnen

12 februari – Het ministerie van Volksgezondheid heeft gisteren bekend gemaakt dat 960.000 personen in tien provincies gevaccineerd gaan worden, een operatie die tot april duurt. Als eerste komen risicogroepen aan de beurt, zoals zestigplussers, personen met onderliggende gezondheidsproblemen, gezondheids en medisch personeel en functionarissen betrokken bij ziektecontroles.

Dat heugelijk nieuws meldt BP vandaag in de opening onder de kop Two million jabs by April. De helft van het artikel bestaat uit een opsomming van de tien provincies met bij elk de gelukkigen. Dit zijn ze:

• Samut Sakhon — 820,000 doses will be administered to 410,000 healthcare staff, 8,000 disease control officials at risk of coming into contact with infected patients, 6,000 people with underlying health problems, 36,000 people aged 60 and older, 150,000 general people and 210,000 migrant workers.
• Bangkok — 800,000 doses will be given to 400,000 medical personnel, 32,000 at-risk disease control officials, 8,000 people with underlying health problems, 100,000 people aged 60 and older, 100,000 general people and 160,000 migrant workers.
• Nonthaburi — 26,000 doses will be administered to 13,000 medical personnel, 9,000 disease control officials, and 4,000 people with underlying health problems
• Pathum Thani — 26,000 doses will be given to 13,000 medical personnel, 9,000 disease control officials and 4,000 with underlying health problems.
• Samut Prakan — 28,000 doses will be administered to 14,000 medical personnel, 9,000 disease control officials and 5,000 with underlying health problems.
• Rayong — 18,000 doses will be given to 9,000 medical personnel, 5,000 disease control officials and 4,000 with underlying health problems.
• Chon Buri — people receiving 28,000 doses include 14,000 medical personnel, 10,000 disease control officials and 4,000 people with underlying health problems
• Chanthaburi — the 16,000 doses include 8,000 medical personnel, 6,000 at-risk disease control officials and 2,000 with underlying health problems.
• Trat — 12,000 doses will be administered to 6,000 medical personnel, 5,000 disease control officials and 1,000 with underlying health problems.
• Tak — 160,000 doses will be administered to 80,000 medical personnel, 8,000 at-risk disease control officials, 2,000 people with underlying health problems, 10,000 people aged 60 and older, 10,000 general people and 50,000 migrant workers.

People attend mass prayer for the Trimurti, the triple deity of supreme divinity in Hinduism, near a shrine next to the CentralWorld shopping complex in Bangkok on Thursday night.

BP kleurt rood met 10 foto’s van Chinees Nieuwjaar

12 februari – Veel aandacht begrijpelijkerwijs voor het Chinese Jaar van de Os dat vandaag is begonnen. Pagina 2 is een fotopagina met negen foto’s die een mooi beeld geven van versieringen en activiteiten, en op de voorpagina domineert een 5-koloms foto van een geïllumineerde Yaowarat Road, het hart van Bangkok’s Chinatown.

In totaal tellen de vier binnenland pagina’s van het eerste katern twaalf foto’s, twee kleintjes en drie postzegelfoto’s. Twee foto’s meten vier kolommen, drie foto’s staan in een fotobericht.

Speciale fotografische aandacht, vier kolommen breed, krijgt ook een gebedsbijeenkomst gisteren bij een heiligdom met Trimurti (God of Love), de drievoudige godheid van opperste goddelijkheid in het hindoeïsme, naast winkelcentrum CentralWorld. De bijeenkomst werd bijgewoond door duizenden mensen die geknield op het wegdek zitten en hun handen in een wai houden.

Rest nog te melden dat twaalf nieuwsberichten en –verhalen op de vier binnenland pagina’s staan en de rubriek In Brief over een volle kolom met vier kortjes.

Record laag geboortecijfer verontrust ministerie

12 februari – Thailand’s laagste vruchtbaarheidscijfer (TFR) ooit heeft het ministerie van Volksgezondheid gestimuleerd activiteiten te ontplooien gericht op het promoten van dating tussen singles en vruchtbaarheidsgezondheid van echtparen die nog geen kinderen hebben.

De TFR (total fertility rate) is het gemiddeld aantal kinderen dat een vrouw tijdens haar leven ter wereld brengt. Thailand’s geboortecijfer is het afgelopen jaar voor het eerst tot onder de zeshonderdduizend gezakt en het heeft het TFR op 1,51 gebracht, wat ‘extreem laag’ is, zegt dokter Kamthorn Pruksananonda, voorzitter van een sub-commissie reproductieve geneeskunde van het Royal Thai College of Obstetricians and Gynaecologists.

Wereldgezondheidsorganisatie WHO zegt dat wanneer de TFR van een land onder de 2,1 komt, de proportie ouderen zal stijgen en problemen met gastarbeiders zullen toenemen. Deze twee problemen zijn nu duidelijk evident in Thailand, zegt Kamthorn.

‘Toen Japan’s TFR 1,6 bereikte, zei de toenmalige Japanse leider dat er een ramp op komst was wanneer het land er niets aan deed. Thailand’s TRF was 5,1 en is helemaal naar beneden gezakt naar 1,5. Nog slechter is dat het land er niets aan gedaan heeft. Zonder enige interventie zal het cijfer naar verwachting binnen tien jaar verder dalen naar 1,3.’

Afgezien van het alarmerend lage geboortecijfer stijgt het aantal gezondheidsproblemen bij baby’s van ouder dan gebruikelijke moeders, zoals het Down Syndrome. In Japan en Europa is de gemiddelde leeftijd waarop vrouwen medische hulp zoeken bij onvruchtbaarheidsproblemen 32 jaar, maar in Thailand raadplegen vrouwen pas een arts wanneer ze 38 jaar zijn. ‘Op die leeftijd is het behoorlijk laat om te beginnen aan een baby en is het risico dat een baby wordt geboren met het Down Syndrome erg groot.’

Staatssecretaris Sathit (Volksgezondheid) zegt dat de regering nu gezinsplanning wil promoten met als doel ’s lands geboortecijfer vrijwillig te verhogen. Gezinnen die klaar zijn voor gezinsuitbreiding, krijgen alle hulp die ze nodig hebben om te zorgen voor een goede gezondheid van de baby vanaf de geboorte tot de volwassenheid.

Het ministerie heeft ook twee activiteiten gelanceerd voor het bevorderen van paarvorming bij vrijgezellen en vruchtbaarheidsgezondheid bij echtparen die een kind willen. De staatssecretaris verwijst voor de details naar een website. Dat de krant er vandaag twee dagen voor Valentijnsdag aandacht aan besteedt, kan geen toeval zijn, dunkt me.

Kort Nieuws vrijdag 12 februari

– ’t Is toeval, ’t heeft ook niks met elkaar te maken behalve dat het in beide gevallen om een (aantrekkelijke) vrouw gaat. Ik doel op embattled emcee Patcharasri ‘Kalamae’ Benjamas die ervan beschuldigd is de voordelen van haar voedselsupplementenn te overdrijven, en op Pareena Kraikupt, parlementslid voor regeringspartij Palang Pracharath, die publiek land in Ratchaburi illegaal in gebruik zou hebben genomen.

De krant besteedt vandaag aan beiden een bericht dat ik als enige nog noem, want het overige nieuws kent u al of laat ik onvermeld. Daar gaat-ie dan, God zegene de greep. Eerst maar de emcee, een woord dat mijn papieren woordenboek vertaalt als: Master of Ceremonies, ceremoniemeester en omroeper of spelleider bij een televisieuitzending.

Kalamae heeft twee populaire tv-shows verlaten waaraan ze meewerkte: Sam Saeb (Three Hotties) en Take Me Out Thailand. Ze zegt daarmee verantwoordelijkheid te willen tonen voor haar daden. Ze heeft ook haar excuses gemaakt aan het publiek voor de overdreven beweringen [die ik al eens heb genoemd].

Maandag kwam ze op het matje bij de politie, nadat ze eerder verstek had laten gaan. Volgens de Consumer Protection Police Division heeft ze zich schuldig gemaakt aan overtredingen van de Food and Drugs Act van 1979 en de draconische Computer Crimes Act van 2017. Alles bij elkaar goed voor een gevangenisstraf van maximaal acht jaar en een boete van 300.000 baht.

– Het tweede vrouwenbericht gaat over iets geheel anders, namelijk encroachment. Heb ik ook maar eens opgezocht in mijn papieren woordenboek, dat van veelvuldig gebruik uit elkaar valt. Betekent: inbreuk, toeëigening. Je zou het kunnen vertalen als kraken, maar in Nederland worden alleen panden gekraakt geen grond en in Thailand alleen grond.

Hoofdrolspeelster Pareena is al lang verwikkeld in een strijd om haar kippenboerderij van 113 hectare in Ratchaburi. De voorgeschiedenis staat me niet meer helder voor de geest, ze zou de grond illegaal in gebruik hebben genomen. Daarover streden toen twee overheidsdiensten die beide het eigendom claimden. Of de boerderij al is ontruimd, weet ik niet.

Thans houdt de National Anti-Corruption Commission (NACC) zich met de zaak bezig, want als parlementslid zou ze de ethische regels die voor volksvertegenwoordigers gelden, hebben overtreden. De NACC gaat de kwestie voorleggen aan de Criminal Division for Political Office Holders van het hooggerechtshof.

En nu komt de aap uit de mouw. Zodra het Hof de zaak in behandeling neemt, wordt ze geschorst als parlementslid tot de uiteindelijke uitspraak. Indien ze schuldig wordt bevonden, is het einde parlement en een levenslang verbod op een politieke functie.

Gisteren zocht ze de publiciteit. Ze zei niet verkeerds te hebben gedaan, had de grond gekocht van andere boeren en betaalde alle vereiste belastingen. ‘Ik heb eerlijk geld verdiend door openlijk en legaal pluimvee te houden. Het is aan het Hof om te beslissen me tijdelijk te schorsen. Daarom doe ik een beroep op de rechtbank om genade te tonen .’

– En hiermede is een eind gekomen aan Nieuws uit Thailand van vandaag.


 

Ons afweersysteem in tijden van corona

De griepprik, vaccinatie en microvaccinatie

Oost-online praat met arts, epidemioloog en emeritus hoogleraar Menno Jan Bouma over de griepprik, vaccinatie en ons afweersysteem, en over een nieuw begrip: ‘microvaccinatie’.
‘Virussen zijn net inbrekers. Je moet ze staande houden bij de voordeur.’ Ik neem enkele markante passages over die een nieuw licht werpen op virussen die ons bedreigen.

Nogal wat mensen nemen nu elk jaar een griepprik. Helaas werkt de griepprik heel erg matig. Bij jongeren biedt de griepprik ongeveer 70 procent bescherming. Maar de griepprik is vooral voor ouderen bedoeld, en bij ouderen is het afweersysteem niet meer zo actief: als je dat een vaccin aanbiedt, dan reageert dat afweersysteem minder actief met het aanmaken van antistoffen, afweercellen en geheugencellen. Daardoor werken vaccins bij ouderen gemiddeld twee keer zo slecht als bij jongeren. Dat betekent dat de griepprik bij slechts 35 procent van de ouderen bescherming biedt, ongeveer één op de drie.

Bovendien werkt de griepprik alleen maar als er de juiste voorspellingen zijn gemaakt voor de varianten van het griepvirus die de ronde doen. Elk jaar doen er namelijk nogal wat verschillende varianten van het griepvirus de ronde. Men kiest elk jaar een paar varianten en maakt daar de griepprik van. Als de juiste variant daar niet bij zit, biedt de griepprik geen bescherming, noch bij ouderen, noch bij jongeren.

Elk jaar sterven er mensen aan de griep. Het aantal mensen dat met of zonder griepprik sterft, ontloopt elkaar niet zoveel.

Daarom zeg ik als eerste aanpak tegen het griepvirus: zorg voor frisse lucht. Spreek buiten af, of – als je binnen bent – zorg voor goede ventilatie.

Maar mondkapjes kunnen je daar toch tegen beschermen?
Mondkapjes helpen wellicht een beetje. Maar vergelijk het maar weer met sigarettenrook: als jij een ruimte binnengaat die gevuld is met sigarettenrook, dan gaat die rook al vrij snel dwars door je mondkapje heen. De ramen tegen elkaar open zetten, of buiten afspreken, heeft veel meer effect en beschermt je veel meer dan een mondkapje.

Wat kunnen mensen doen om te zorgen dat hun afweersysteem op peil is?
Goed slapen, voldoende bewegen en goede voeding. Dagelijks een pil met vitamine C en D helpt ook mee om je afweersysteem op peil te brengen. En zorg voor je mentale gezondheid door ‘vitamine P’ (de P van plezier): doe dingen waar je energie van krijgt en die je leuk vindt, maak muziek, dans, wandel, fiets, ontmoet je vrienden en lach. Lachen is heel goed voor ons afweersysteem.

Meer weten? Lees: Ons afweersysteem in tijden van corona. De griepprik, vaccinatie en microvaccinatie. (Bron: Oost-online, 23 november 2020)


 

Het nieuws in fotoberichten

Valentine’s Day is typically considered an auspicious day for couples to tie the knot in Thailand.

Lovers across Bangkok will be heartbroken come Valentine’s Day, with city officials declaring Wednesday that all of the capital’s 50 districts will be banned from issuing marriage licences.

The holiday, immensely popular across the kingdom, is also typically considered an auspicious day for couples to tie the knot resulting in large queues at marriage registration offices across the city.

The most popular district is Bang Rak which translates as “district of love” in Thai. But the hopes of eager-to-wed couples have been dashed.


Protesters gather at Pathumwan intersection in Bangkok on Wednesday.

Pro-democracy groups have vowed to intensify their protests calling for monarchy reform and a new constitution, a day after a Bangkok court sent four of their leaders into pretrial detention on royal defamation charges.

Activists will gather at Pathumwan intersection for a second day to demand the immediate release of leaders and warn the refusal of bail is a sign authorities are adopting a confrontational stance, one of the key protest leaders, Panusaya “Rung” Sithijirawattanakul said on Wednesday.

The Criminal Court on Tuesday denied bail to lawyer Anon Nampa, student leader Parit “Penguin” Chiwarak and two others accused of breaking Thailand’s lese majeste law.

Police fired tear gas as protesters rallied outside Pathumwan police station in Bangkok after some were arrested during a rally at Pathumwan intersection.

The demonstrators gathered outside the police station after marching from the rally at the downtown intersection in the biggest pro-democracy rally this year so far.

Police arrested 10 people at Pathuwan intersection. Some were later released. The police warned on Wednesday that the rally violated the emergency decree as the gathering could spread the coronavirus. The rally ended at around 9pm after all protesters detained earlier had been released.

Fire destroyed a large quantity of refrigerator parts at an industrial estate in Kabin Buri district of Prachin Buri on Wednesday afternoon. The fire broke out about 12.30pm in refrigerator parts stored on a concrete apron inside the Haier Electrical Appliances (Thailand) factory at Kabinburi Industrial Estate.

Chemical substances within the parts caused the flames to spread very quickly, sending black smoke and flames billowing into the sky. It could be seen more than 10 kilometres away.

Six fire engines from local administrations were rushed to the scene. The crews confined the blaze, preventing it spreading, and had it under control after about three hours. The damage had yet to be assessed. The cause of the fire was being investigated.

The opposition Move Forward Party on Wednesday submitted a proposal to amend Thailand’s strict royal insult law, a potentially groundbreaking move that it said could ease political tension and improve freedom of expression amid anti-government protests.

The proposed amendment by 44 Move Forward lawmakers comes a day after four leaders of youth-led demonstrations were jailed pending trial under the royal insult law, known as lese majeste, which carries penalties of up to 15 years in prison.

At least 58 activists have been charged with royal insult since November over protests where calls were made for reform of the monarchy and an end to military involvement in government.

Move Forward wants to allow honest criticism of the monarchy, sharply reduce punishment terms and allow only the Royal Household Bureau, instead of private citizens, to file lese majeste complaints with police, which it said would prevent abuse.

Those who defame or threaten the king would still face imprisonment under the proposal, but for up to one year, or a 300,000 baht fine, or both.


 

Nieuws van de website 10-11 februari

• Het Centre for Covid-19 Situation Administration heeft woensdag 157 nieuwe besmettingen bekend gemaakt van 144 personen in het binnenland en 13 die uit het buitenland waren gekomen, en 1 nieuwe dode. Ze brachten het totaal aantal besmettingen op 23.903.
De nieuwe dode, die het totaal op 70 bracht, is een 65-jarige vrouw die leed aan strottenhoofdkanker, terminaal nierfalen en hoog cholesterol. Ze had contact gehad met een besmet familielid dat uit Samut Sakhon was gekomen. En niet alleen zij, maar ook vijf van de acht gezinsleden bleken besmet te zijn.
De artsen vermoeden dat ze geïnfecteerd is door een chirurchische opening in haar nek, een tracheostomy. De vrouw testte op 1 januari positief en werd opgenomen in een ziekenhuis in Bangkok, waar haar conditie verslechterde. Ze overleed maandag.
Van de 157 nieuwe besmettingen zijn 106 gevonden in woonwijken en 38 in ziekenhuizen. Samut Sakhon telde 132 besmettingen: 104 in woonwijken en 28 in ziekenhuizen.
Van de 13 uit het buitenland gekomen personen waren 8 in quarantaine. Ze kwamen uit India, de Filipijnen, Japan, de VS, Koeweit, Argentinië en Maleisië. De overige vijf waren bemanningsleden van een schip uit Indonesië; ze zijn onmiddellijk gerepatrieerd.
Van het totaal aantal besmettingen zijn 18.914 patiënten hersteld, inclusief 548 die de afgelopen 24 uur uit een ziekenhuis zijn ontslagen. 4.909 patiënten worden nog behandeld.

Update donderdag: 201 nieuwe besmettingen van 185 personen in het binnenland en 16 die uit het buitenland waren gekomen en in quarantaine waren. Ze brachten het totaal aantal besmettingen sinds januari 2020 op 24.104. 96 besmettingen werden geconstateerd in ziekenhuizen en 89 door actief testen in woonwijken. Samut Sakhon telde, zoals gebruikelijk, de meeste besmettingen.

• De Chulalongkorn universiteit meldt dat een nieuwe besmetting is gevonden bij de staf. Het totaal aantal besmette stafleden bedraagt nu 14. De nieuwe patiënt werd dinsdag ontdekt tijdens actief testen van 619 personen. Zij behoorden tot een risicogroep nadat bewoners van de Chula Nivas staff dormitory besmet bleken. Alle patiënten zijn opgenomen in het King Chulalongkorn Memorial Hospital.

• Sinds de tweede golf Covid-19 medio december is uitgebroken zijn in Samut Sakhon circa 100.000 personen getest, van wie 7.000 positief bleken. CCSA-woordvoerder Taweesilp Visanuyothin zegt dat de meeste geteste arbeiders in negen grote fabrieken werkten, waarvan vier meer dan 10.000 werknemers hadden. 26 à 27 procent in enkele fabrieken bleek besmet.
De autoriteiten isoleren gezonde arbeiders van de algemene bevolking om te verzekeren dat de ziekte bedwongen is op hun werkplek. Gewacht wordt totdat deze werkers groepsimmuniteit ontwikkelen, omdat ze wellicht licht besmet worden door hun zieke collega’s. Wanneer daarvan sprake is kunnen bedrijven en andere activiteiten in de provincie hun werk hervatten.
Sinds het begin van de nieuwe golf aan besmettingen medio december zijn in Samut Sakhon 15.186 besmettingen geconstateerd, 80,49 procent van het totaal aantal sinds die datum.

Overpeinzing om 6:43 uur

11 februari – Het licht in de gang gaat uit. Ik ben in blijde verwachting van de krant. Soms ligt hij er al op dit tijdstip, vandaag niet. Mijn ‘voorproductie’ is al geplaatst, die maakte ik gisteravond: berichten van de website. Ook een stuk met passages uit een artikel waarop een kennis mij attent maakte.

Om 6:50 komt de nachtwaker geruisloos aanschuifelen en legt de krant op mijn bed. Pal boven de vouw kopt de krant Myanmar leader writes to PM. Min Aung Hlaing legt premier Prayut uit waarom de Tatmadaw de coup moest plegen en hij vraagt om hulp ‘de democratie te steunen’. Democratie? Het ene boefje vraagt aan het andere boefje advies. Wat een gotspe, wat een hypocrisie.

Een snelle blik op het Business katern leert dat er geen infographics zijn om over te nemen, het katern Life opent met een artikel over het House of Museums in Bangkok. De illustratie in vijftien vakjes toont wat er zoal te zien is aan nostalgia. Ik herken de radio, televisie, thermosflessen en het apparaat met de kauwgomballen.

De eerder geplaatste foto toonde slechts een klein gedeelte van Life on Memory Lane. Inmiddels kan ik de gehele illustratie laten zien (foto boven). Op internet vond ik een foto die een indruk geeft van wat in Nederland een streekmuseum zou heten. (foto onder).

Virus tracker: De vlag kan gestreken worden

NL en BE: Meer nieuwe besmettingen en doden

11 februari – Nee, het was niet begin van een trend, het dalend aantal nieuwe besmettingen en doden in Nederland en België, zoals ik gisteren opperde en hoopte, waardoor ik de vlag uitstak. Vandaag zijn beide aantallen weer gestegen. Ook de matige stijging wereldwijd is voorbij. Maar het aantal ernstig zieken is weer gedaald en Thailand meldt nog minder nieuwe besmettingen dan een dag eerder – dus toch twee lichtpuntjes op de virus tracker.

Nederland meldt 1.744 nieuwe besmettingen naar 1.009.725 en België 1.851 naar 728.334, tezamen 3.593 tegen 3.094 een dag eerder en 5.654 twee dagen eerder. Het aantal doden is in Nederland gestegen met 83 naar 14.511 en in België met 51 naar 21.472, tezamen 127 tegen 59 een dag eerder en 85 twee dagen eerder. Voorts meldt België 44 nieuwe herstelde patiënten naar 50.027 en Thailand meldt 157 nieuwe besmettingen naar 23.903.

Het aantal besmettingen wereldwijd zag gisteren geen kans een miljoenengrens te passeren, zoals een dag eerder: het bleef steken op 107.490.619, wat 416.361 meer was dan een dag eerder. Het aantal doden steeg met 15.053 naar 2.353.256 en het aantal herstelde patiënten overschreed de 79-miljoen grens: het ging met 467.421 omhoog naar 79.420.797. Het aantal ernstig zieken daalde weer, nu met 361 naar 102.610.

België (26), Nederland (21) en Thailand (114) staan ongewijzigd op dezelfde plaats. Ook de toptien biedt geen verschuivingen.

BP in vogelvlucht

11 februari – Bangkok Post telt vandaag zestien nieuwsberichten en –verhalen op de vier binnenland pagina’s van het eerste katern plus de rubriek In Brief met vier kortjes. Netto zijn het minder dan drie pagina’s want twee bijna paginalange advertenties geplaatst over vier kolommen reduceren de redactieruimte.

Aan illustratiemateriaal bieden de pagina’s zes foto’s, een kleintje op één kolom en twee postzegelfoto’s. Drie foto’s zijn in een fotobericht geplaatst en drie foto’s zijn over vier kolommen geplaatst.

Op de voorpagina een 4-kolommer waarop een meisje in schooluniform met mondkapje een gift ontvangt van een lion dance artiest. De foto is genomen voor warenhuis Chidlom, dat het ‘Central the Great Chinese New Year’ heeft georganiseerd.

Op pagina 2 een foto van mensen die op het grote plein Suan Luang bij het Grand Palace wachten op een Covid-19 test. Een functionaris geeft tekst en uitleg. De tests worden gehouden omdat een besmette persoon onlangs het gebied heeft bezocht.

Een naar mijn mening volkomen overbodige operatie want de kans op besmetting in de open lucht is nihil. Alleen als zo’n persoon vlak voor je staat en hoest, kun je besmet worden.

De derde foto staat bovenaan pagina 3. Daarop bestuderen functionarissen van het Department of Special Investigation (de Thaise FBI) een luchtfoto van land dat is bestemd voor het Phetchaburi Park project. Delen van dat land liggen in een bosreservaat. Kopers [van wat?] hebben geklaagd dat het project geen voortgang maakt.

Prayut maakt z’n debuut op TikTok
Alhoewel ik geen fan ben van de Thaise premier, ’t is een man met een kort lontje die maar moeilijk kan wennen aan zijn rolwisseling van legercommandant naar premier, krijgt hij van mij toch een duimpje omhoog. Hij heeft zijn toevlucht genomen tot TikTok, een app waarop mensen grappige en soms smakeloze video’s delen.

Op de TikTok account Thai Ku Fah, de naam van het hoofdgebouw van het Government House complex, wenst hij de kijkers een gelukkig Chinees Nieuwjaar. Een bron zegt dat de premier voor het eerst op het populaire sociale media platform verschijnt op advies van een van zijn woordvoerders. Die heeft Prayut en zijn kabinetsgeboefte geadviseerd via nieuwe, minder formele kanalen met de mensen te communiceren. Maar het debuut van Prayut betekent niet, zegt de bron, dat hij er regelmatig op zal verschijnen.

Prayut zegt: ‘Ik wacht af om te zien hoe het experiment uitpakt. Ik heb ons PR team ook gezegd dat ik geen gekke bekken ga trekken zoals tieners doen. Een premier dient zich waardig te gedragen.’

Op de illustratie wordt Prayut omringd door Chinese lampionnen met het woord Heng (Good luck). De strook erboven zegt: The prime minister and his Chinese New Year wishes.

Vraagje: Stroomt er iets van Chinees bloed door zijn aderen? Dat weet ik niet. Ik weet wel dat Thailand graag tegen China aanschurkt.

Demonstrators confront police in riot gear Wednesday night at Suan Luang Square, where they gathered to demand the release of 10 protest leaders detained at nearby Pathumwan police station.

Pro-democratie groepen beloven meer rally’s
Over het openingsverhaal op de voorpagina meld ik alleen dat Prayut in reactie op het verzoek van Min Aung Hlaing om steun voor de democratie in Myanmar zegt die altijd gesteund te hebben. Maar hij gaat zich niet bemoeien met de interne zaken van het buurland. Dat beleid van niet-inmenging is vastgelegd in het Treaty of Amity and Cooperation in Southeast Asia.

Het derde verhaal meldt dat pro-democratiegroepen beloven hun protesten dit jaar te zullen opvoeren en telkens twee miljoen mensen op de been te zullen brengen. Panusaya ‘Rung’ Sithijirawattanakul, een van de sleutel protestleiders, heeft dit bekend gemaakt en ook het doel genoemd van twee miljoen demonstranten.

Zij zei dit een dag nadat een rechtbank in Bangkok vier protestleiders naar de gevangenis heeft gestuurd op beschuldiging van majesteitsschennis en geweigerd heeft hen vrij te laten op borgtocht. De rechtbank vreesde dat ze hun schandelijk gedrag [mijn woordkeus] niet zullen veranderen wanneer ze vrij zijn.

Gisteren verzamelden zo’n duizend activisten zich voor de tweede achtereenvolgende dag op de Pathumwan kruising om de onmiddellijke vrijlating van het viertal te eisen. Rung zei dat de weigering van borgtocht een teken aan de wand is dat de autoriteiten een confronterende houding aannemen.

Protestleider Panupong zei dat ze het geloof van Myanmarezen hebben overgenomen dat slaan op pannen kwaadaardige geesten kan verdrijven. Ze gebruiken nu lege pannen omdat ze geen geld hebben om rijst te kopen.

Twee toeristische hotspots streven naar opleving
Wat is verder nog aardig om te vermelden in deze vogelvlucht? De opening van pagina 3, die meldt dat twee van Thailand’s meest populaire toeristische bestemmingen, Phuket en Pattaya, nieuwe promotiecampagnes hebben gelanceerd nu de Covid-19 crisis lijkt te verbeteren.

Phuket heeft de online campagne ‘Have You Ever’ gelanceerd en Pattaya City ‘Check in Chonburi Free 500’.
Gouverneur Narong van Phuket zei gisteren dat het nu tijd is voor de provincie om de economie tot leven te wekken, nadat de toerismesector van het eiland zwaar getroffen is geweest. Phuket’s natuurlijke schoonheid betekent dat het niet veel hoeft te investeren om toeristen terug te trekken naar het eiland. De belangrijkste attracties worden belicht in een nieuwe promotievideo op de sociale media.

In Pattaya krijgen toeristen in elke hotel in de provincie een coupon van 100 bath die ze kunnen gebruiken op 130 toeristische attracties en in spa’s, restaurants en cafés. De eerste overnachting is goed voor 5 coupons, twee overnachtingen of een dubbel boeking leveren 10 coupons op.

Vendors prepare meals for diners in Yaowarat. City Hall has announced that Chinatown is to get a new look in an effort to heighten its appeal as a street food destination.

Nieuwe look voor Chinatown
Als laatste meld ik dat Chinatown een facelift krijgt om haar reputatie als bestemming voor straatvoedsel te vergroten. Loco-gouverneur Sakoltee van Bangkok zei gisteren dat de gemeente al heeft overlegd met overheidsdiensten over de plannen voor Yaowarat Road, de hoofdstraat  van de Chinese wijk.

Ze behelzen onder andere de plaatsing van een metalen guardrail (vangrail, hek) van 400 meter om voetgangers te helpen en verbreding van het trottoir over 1,8 km door het aantal rijstroken te verminderen naar drie zodat straatverkopers en voetgangers meer ruimte hebben.

Voorts gaat het National Science and Technology Development Agency een milieuvriendelijke food cart (mobiel keukentje) ontwerpen met een vet opvang om afvalwater te behandelen voordat het in het riool belandt. Honderd voedselkarren in drie basis modellen worden gegeven aan het distritskantoor Samphanthawong dat ze verdeelt. Ze worden betaald door de regering en de Government Savings Bank.

Kort Nieuws donderdag 11 februari

– Wat resteert aan nieuws dat ik niet al behandeld heb? En is dat belangrijk genoeg om hier te melden? Daarop kan ik met de hand op mijn hart, de woorden ‘Zo waarlijk helpe mij God Almachtig’ prevelend, antwoorden: Ik vind het mooi geweest. Ja, ik heb niet alle krantenberichten behandeld, maar die zijn ook te vinden op de website. Ergo: Einde Nieuws uit Thailand van vandaag.


 

Nancy Vieira. Perfume. https://youtu.be/Dxtfnm72GTI

Performance – 5 July 2014
The clear, cool tones of Nancy Vieira’s voice bring a fresh wave of influences to the classic morna style of Cape Verde. Born in Bissau, she grew op in Cape Verde’s capital Praia, before moving to Portugal where her father – a former musician who had once played with Cesária Évora but who had relinquished all to become an activist in the independence struggle – was the Cape Verdean ambassador.

While studying at Lisbon University she won a song contest, resulting in her first album in 1996. True to her relaxed style, she took her own time to make a career, only turning professional with her third release, Lus, in 2007. Since then she has toured internationally with her high-quality band and her new album, No Amá, has won her acclaim as Cape Verde’s finest voice today.


 

Het nieuws in fotoberichten

Villagers from Ban Yang Kham in Khon Kaen’s Nong Rua district gather at the village’s community hall to sign a petition to the Damrongtham Centre on Tuesday morning.

A total of 697 people in Nong Rua district of Khon Kaen, most of them elderly and non-users of smartphones, are believed the victims of a fraud perpetrated by three teachers to steal government handouts to people affected by the Covid-19 pandemic.

They said they had been offered 200 baht each by three teachers, who in return took copies of their national identity cards. They took the money without knowing what it was actually for. They learned only later that their ID cards might have been used to register for the government’s Kon La Krueng co-payment subsidy and the tourism stimulus campaign known as Rao Tiew Duay Kan (We Travel Together). This deprived them of the right to register for benefits under Rao Chana (We Win), another handout programme.

A model shows how to charge FOMM One, a Thailand-made electric car model developed by Thai-Japanese joint venture FOMM (Asia) Co Ltd, during the 2019 Motor Show at Impact Muang Thong Thani in Nonthaburi in March last year.

Thailand will target having electric vehicles account for 30% of car production by the end of the decade, as part of efforts to tackle toxic air pollution.

The government wants to “accelerate the use and production of electric vehicles, with national strategies focusing on the environment and air pollution solutions,” Industry Minister Suriya Jungrungreangkit said in an interview. Thailand already has an advantage by being a car-production hub and it’s now time to focus on EVs, he said.

While the overall contribution from vehicles to pollution is much smaller than other sources like crop burning or forest fires, a survey commissioned by Nissan Motor Co showed that 91% of Thais would buy an EV because of the environmental impact. The survey found 43% of Thai non-EV owners would consider an EV for their next car purchase within the next three years.

Some of the measures to stimulate the domestic market and achieve the 2030 goal include encouraging the use of electric vehicles by state agencies, tax benefits and parking discounts for buyers, more investment incentives for companies, and developing charging infrastructure across the country, Mr Suriya said. The 30% target will include cars, motorbikes and buses, he added.

Myanmar police fire water cannon at protesters as they continue to demonstrate against the Feb 1 military coup in the capital Naypyidaw on Tuesday. Security forces fired rubber bullets and tear gas at anti-coup protesters in Myanmar on Tuesday as demonstrators around the country defied a military ban on rallies.

Protests erupted for a fourth straight day against last week’s coup to oust civilian leader Aung San Suu Kyi, as international condemnation of the putsch grew. The rallies came despite a warning from the junta that they would take action against demonstrations that threatened “stability”, and a new ban on gatherings of more than five people.

In Naypyidaw, the remote capital purpose-built by the previous military regime, witnesses said police fired rubber bullets at protesters after earlier blasting them with water cannon.

Monks show the three-finger salute as they join a rally in a protest against the military coup and to demand the release of elected leader Aung San Suu Kyi, in Yangon, Myanmar, on Monday.

Authorities have seized 954,000 speed pills worth over 100 million baht abandoned by a drug gang along the Mekong River in Tha Uthen district of Nakhon Phanom on Tuesday morning.

The seizure followed an investigation that smugglers had shifted the transit route of drug smuggling from the North to the Northeast during the Covid-19 situation and large quantities of drugs would be smuggled to border areas in the Northeast via the Mekong River.

Authorities believed the smugglers might have used long-tailed boats to smuggle the drugs and left them along the Mekong River bank before moving them into inner areas.

Ten police officers and administrative officials have been linked to two gambling dens in Rayong that were blamed for Thailand’s second Covid-19 outbreak, according to a government panel.

The panel found that 10 police officers and administrative officials colluded to allow the gambling dens — which had over 100 million baht in circulation at one point — in question to operate. Anti-money laundering laws will be used to prosecute the officials.

The dens in Rayong were considered major gambling venues. They occupied large premises, but were owned by a single owner, the panel found. Both venues, which were raided by the Department of Special Investigations (DSI) and the Department of Provincial Administrations, had been running for over a year when it was shut down.

A number of Ratsadon protesters have gathered at Pathumwan intersection in Bangkok after the Criminal Court denied bail for four of their key members who faced royal insult charges.

Public prosecutors on Tuesday charged Anon Nampa, Parit “Penguin” Chiwarak, Somyot Prueksakasemsuk and Patiwat “Mor Lam Bank” Saraiyaem with lese majeste (Section 112 of the Criminal Code), sedition (Section 116), violating the Ancient Sites Act and lesser charges for their roles during the rally at Sanam Laung on Sept 19.

Their lawyers sought bail for a surety of 200,000 baht each but the court turned down the request, citing the heavy penalties of the offence and their tendency to repeat it. They were taken to Bangkok Remand Prison.

Thai Lawyers for Human Rights (TLHR) noted pre-trial detention had no time limit. Unless the court changes its mind, they could be detained until the final ruling comes.

After the news spread, key Ratsadon allies such as the Daodin group, posted on Twitter and Facebook urging people to rally for their temporary releases.

The cabinet on Tuesday approved the extension of the Pink Line monorail, which is still being built, from Chaeng Wattana Road to Muang Thong Thani housing estate in Nonthaburi, a distance of 2.8km.

The Pink Line route is between Nonthaburi’s Khae Rai and Bangkok’s eastern Min Buri district. The extension will start at Sirat station on Chaeng Wattana Road and run along Soi Chaeng Wattana-Pak Kred 39 to enter Muang Muang Thani. The extension will end at Muang Thong Thani lake.

Het nieuws in infographics

Klik hier voor het bijbehorende artikel: B820bn for BCG economy projects

Klik hier voor het bijbehorende artikel: Bitcoin hits an all-time high of B1.4m


 

Nieuws van de website 9-10 februari

• Het Centre for Covid-19 Situation Administration heeft dinsdag 189 nieuwe besmettingen bekend gemaakt, waarvan 159 in het epicentrum van de tweede golf uitbraken in Samut Sakhon. Het totaal aantal besmettingen sinds januari 2020 bedraagt nu 23.746. Het dodental bedraagt ongewijzigd 79.
Van de 189 nieuwe besmettingen zijn 123 gevonden in ziekenhuizen en slechts 56 door actief testen. Uit het buitenland kwamen 10 besmette personen.
De provincie Samut Sakhon registreerde de afgelopen 24 uur 159 nieuwe infecties (88,83 procent van het dagtotaal). 109 werden bevestigd in ziekenhuizen (74 Myanmarezen, 32 Thais, 2 Cambodjanen, 1 van een onbekende nationaliteit) en 50 werden gevonden tijdens actief testen in woonwijken (24 Thais, 24 Myanmarezen en 2 Laotianen).
CCSA-woordvoerder Taweesilp Visanuyothin zegt dat het aantal besmettingen in Samut Sakhon aanzienlijk is gedaald, van 777 op 3 februari naar 159 op 9 februari. Maar de provincie blijft de belangrijkste besmettingsbron, met name versmarkten.
700 tot 800 personen worden dagelijks getest in woonwijken en fabrieken. Testen in grote fabrieken is voltooid, thans wordt in kleine fabrieken doorgegaan.
In Bangkok zijn negen nieuwe besmettingen gevonden, alle in ziekenhuizen (6 Thais, 2 Myanmarezen, 1 Laotiaan). Besmettingen vinden in de hoofstad plaats in fabrieken, woonwijken en op party’s.
Van zondag tot dinsdag zijn nieuwe besmettingen gevonden in acht van ’s lands 77 provincies.
‘Al met al neemt het aantal nieuwe besmettingen af, maar we moeten doorgaan met het nemen van voorzorgsmaatregelen’, zegt Taweesilp.
De patiënten uit het buitenland kwamen uit Roemenië (2), Indonesië (1), de VAE (1), Frankrijk (1), Mexico (1), Japan (2) en Zweden (2).
Van het totaal aantal besmettingen zijn 14.426 patiënten hersteld, inclusief 956 die de afgelopen 24 uur uit een ziekenhuis zijn ontslagen. 5.064 patiënten worden nog behandeld.

Update woensdag: 1 nieuwe dode en 157 nieuwe besmettingen van 144 personen in het binnenland en 13 die uit het buitenland waren gekomen. Ze brachten het totaal aantal besmettingen op 23.903. De nieuwe dode, die het totaal op 70 bracht, is een 65-jarige vrouw die leed aan strottenhoofdkanker, terminaal nierfalen en hoog cholesterol.

• Een 23-jarige man uit Suphan Buri is maandagavond gearresteerd in een appartement in Sri Ratcha (Chon Buri) op verdenking van de fatale beschieting van een politieagent van het korps in Suphan Buri.
De agent (52) werd zondagnacht dood geschoten toen hij naar een groep jongemannen liep die bij een benzinestation zaten te drinken, hetgeen in strijd was met de Covid-19 maatregelen. De agent werd geraakt door een kogel in zijn hoofd, die een ernstige wond veroorzaakte. Hij stierf later in het ziekenhuis.
De verdachte heeft verklaard dat hij dronken was. Na het incident verborg hij het wapen in zijn huis en vluchtte naar Samut Sakhon, waar hij zich wilde schuilhouden in het huis van zijn zuster, maar die was niet thuis. Dus ging hij naar de kamer van een ander familielid, waar hij werd aangehouden.

• Premier Prayut heeft dinsdag na het kabinetsberaad gezegd dat het land eind april beschikt over 2 miljoen doses Covid-19 vaccin, te beginnen met 200.000 doses. Die arriveren later deze maand, de resterende 800.000 volgen in april. Prayut zei niet welk bedrijf de vaccins levert.
Minister Anutin (Volksgezondheid) zei dat lokale bestuursorganen en particuliere organisaties op dit moment niet in staat zijn zelf vaccins te importeren. Producenten leveren alleen aan regeringen voor noodgevallen.

• De immigratiepolitie heeft in Chiang Mai en Chiang Rai drie groepen buitenlanders aangehouden, de meesten uit Laos en China, die illegaal het land wilden binnenkomen. Gearresteerd zijn 29 personen, die door Chinese bendes over de grens werden gesmokkeld. De aangehouden Chinezen werkten in Myanmar en Laos in de uitgaansindustrie; ze waren gevlucht uit angst voor de uitbraak in Myanmar en de politieke onrust.
Het IB arresteerde ook een Thai die drie Chinezen naar Sa Kaeo reed. De Chinezen hadden geen paspoort bij zich en waren op een boot uit Laos gekomen. De bestuurder heeft verklaard dat hij 15.000 baht per trip kreeg. Kort daarna werd de bendeleider in Chiang Rai aangehouden.
Twee Loatianen liepen in Chiang Saen tegen de lamp toen ze twee Chinezen in een long-tail boot over de Mekong naar Thailand brachten. In de boot zaten ook drie Thai; zij werden eveneens gearresteerd.

• De civiele subcommissie van het Corrections Department (gevangeniswezen) gaat vijf gevangenbewaarders ontslaan die zich misdragen hebben. Twee verliezen hun pensioen, de anderen mogen het houden.
De cipiers verduisterden onder andere inkomsten uit de verkoop van producten die door gedetineerden waren gemaakt en incasseerden steekpenningen in ruil waarvoor gevangenen zonder toezicht buiten de gevangenis publiek werk mochten doen. Ze mochten ook hun mobieltje gebruiken. Eén gevangene zag kans te ontsnappen toen de cipiers een gevangene naar het ziekenhuis brachten. Hij is nog voortvluchtig.

Virus tracker: De vlag kan weer uit!

NL en BE: Neerwaartse trend in besmettingen/doden

10 februari – Ik herhaal mijn indruk van gisteren: Misschien is het prematuur om die conclusie al te trekken, want is het niet meer dan de winst van 1 dag of begint een trend? Het aantal besmettingen is wereldwijd betrekkelijk licht gestegen en Nederland en België melden een ruime halvering van het aantal nieuwe besmettingen en doden. Ook Thailand heeft goed nieuws met slechts 186 nieuwe besmettingen. Dus wat mij betreft kan de vlag vandaag gehesen worden boven de virus tracker.

Vandaag geldt mutatis mutandis hetzelfde. Weer is het aantal besmettingen wereldwijd licht gestegen, hoewel een miljoenengrens is overschreden en weer melden Nederland en België minder nieuwe besmettingen en doden. En Thailand meldt 189 nieuwe besmettingen. Dus weer hijs ik de vlag boven de virus tracker.

Nederland meldt 2.221 nieuwe besmettingen naar 1.007.981 en België 873 (!) naar 726.483, tezamen 3.094 tegen 5.654 een dag eerder en 13.419 twee dagen eerder. Het aantal doden is in Nederland gestegen met slechts 25 naar 14.428 en in België met 34 naar 21.423, tezamen 59 tegen 85 een dag eerder en 213 twee dagen eerder. Tel uit je winst. En in Thailand is het aantal besmettingen gestegen naar 23.746.

Lichtpuntjes wereldwijd zijn opnieuw een sterke vermindering van het aantal ernstig zieken: met 751 naar 102.971, en een betrekkelijk lage stijging met 324.084 besmettingen naar 107.074.258, dus net boven de 107-miljoen grens. Het aantal doden is met 9.456 gestegen naar 2.338.203 en het aantal herstelde patiënten met 504.015 naar 78.953.376, dus dat overschrijdt vandaag een miljoenengrens.

Nederland (21) en België (26) staan nog steeds op dezelfde plaats, Thailand is opgeschoven van  115 naar 114.

Drie nieuws toppers op voorpagina

Minister Anutin: Stop vergelijking Thailand met andere landen

10 februari – De regering krijgt weer alle gelegenheid om zich te verweren tegen kritiek. Vandaag laat de krant minister Anutin (Volksgezondheid) uitgebreid aan het woord, de krant kopt Thai jab drive ‘has not failed’. Hij eist zelfs van de media dat ze ophouden Thailand te vergelijken met andere buurlanden, die al begonnen zijn met vaccineren.

‘Thailand heeft een zorgvuldig gepland vaccinatieprogramma. Maar toen een tweede golf uitbrak, was het nodig om het aan te passen. Ik wil niet dat het Thaise gezondheidssysteem wordt vergeleken met andere landen want ons land staat hoog op de lijst van landen die succesvol zijn bij de bestrijding van Covid-19.  Vorig maand plaatste het Lowly Institute Thailand op de vierde plaats van de Covid Performance Index van 98 landen.’

Persoonlijke noot: De minister spreekt zichzelf tegen want door de index aan te halen, maakt hij zelf een vergelijking, maar blijkbaar mag je alleen vergelijkingen trekken als Thailand er beter uitkomt.

De ontkenning van de [getergde?] minister vormt de opening van de krant. Dat is nieuwstopper nummer 1. De andere twee toppers zijn de protesten in Myanmar die een fotobericht krijgen met twee foto’s (het verslag staat op pagina 4) en een bericht over het gedoe rond de grondwetwijziging.

In een gemeenschappelijke vergadering van Huis en Senaat is besloten het Constitutionele Hof te hulp te roepen over de rechtsgeldigheid van de voorgestelde amendementen die de weg banen voor de vorming van een charter drafting body. Het bericht heeft een hoog oud-nieuwsgehalte.

Thai Airways International aircraft are parked at Suvarnabhumi airport after most of the fleet was grounded last year. The Covid-19 pandemic has been responsible for driving the financially ailing national carrier deeper into the red. 

BP in vogelvlucht

10 februari – Bangkok Post telt vandaag veertien nieuwsberichten en –verhalen op de drie binnenland pagina’s van het eerste katern plus de rubriek In Brief met vijf kortjes in een paginalange kolom. Slechts één advertentie van een vijfde pagina snoept iets van de redactieruimte af.

Aan illustratiemateriaal bevatten de pagina’s zes foto’s en een postzegelfoto. Vijf foto’s zijn geplaatst in een fotobericht, twee meten vier kolommen. Op de voorpagina een foto met demonstranten die in Mandalay een politietruck aanvallen en op de 2 een plaat met geparkeerde toestellen van Thai Airways International op luchthaven Suvarnabhumi.

De aardigste kop staat boven een klaagzang over de metrotarieven. Die luidt City trains ‘for rich men only’. Deze uitdrukking is opgetekend uit de mond van Saree Aongsomwang, secretaris-generaal van de recent gevormde Thailand Consumers’ Council (vergelijkbaar met de Nederlandse Consumentenbond).

Ze zegt: ‘Lower-income people can’t afford the electric train service. Mass transit in Bangkok has become a rich man’s toy, not a real mass-transit system.’

Als voorbeeld noemt ze de BTS Green Line. De nieuwe tarieven betekenen dat forenzen meer dan 100 baht moeten betalen voor de hele route. ‘Die prijs is onacceptabel, vergeleken met het minimumdagloon van 331 baht per dag.’

Dat de gouverneur van Bangkok heeft besloten de prijsverhogingen voor onbepaalde tijd uit te stellen, noemt ze niet meer dan een piecemeal effort (stukje voor stukje, stuksgewijze gedaan, mijn vertaling: salamitaktiek).

De aardigste foto toont een tuktuk tot de assen in het water op de overstroomde Chan Road in Sathon. Gisteren stortregende het in Bangkok wat vrij uitzonderlijk is in het koele seizoen. Passagiers duwen de defecte tuktuk.

Voorts werd mijn aandacht getrokken door een foto in een fotobericht over een protest van de Chanthaburi People’s Federation bij het Government House. Ze maken bezwaar tegen een vergunning voor een bedrijf dat goud wil delven. Te zien is een spandoek met de afbeelding van een doerian, want zeggen ze: We hebben liever doerians dan een goudmijn die verontreiniging veroorzaakt. Toevallig weet ik dat Chantaburi bekend staat om haar doerians, de zus van mijn voormalige vriendin heeft er gewerkt.

De postzegelfoto staat bij een bericht over de populaire mecee (ceremoniemeester, conferencier) Patcharasri ‘Kalamae’ Benjamas die heeft toegegeven haar beweringen over de voedselsupplementen die ze verkoopt, te hebben overdreven.

Maar ze vindt niet dat ze met haar advertenties op de sociale media de draconische Computer Crimes Act heeft overtreden, waarvan ze beschuldigd wordt. Ik plaats de foto in het oorspronkelijke formaat, over de advertenties schreef ik al eerder, dus dat hoef ik niet te herhalen.

Op dezelfde pagina viel me nog een tweede vrouw op, parlementslid Pareena Kraikupt, lid van regeringspartij Palang Pracharath. Ze is al vaak in het nieuws geweest wegens vermeend encroachment in Ratchaburi. Dit bericht meldt dat de NACC haar schuldig acht aan ‘ernstig ethisch wangedrag’, waaronder beschadiging van de waardigheid van parlementsleden en een belangenconflict.

Haar zaak gaat voorkomen bij de Criminal Division for Political Office Holders van het hooggerechtshof. Als het Hof de zaak in behandeling neemt, is de eerste vraag of ze nog langer met haar bevallige [?] billetjes op het parlementaire pluche mag blijven zitten. In het ergste geval krijgt ze ook een levenslang verbod op het uitoefenen van een politieke functie.

De zaak kwam voor het eerst aan het licht in november 2019, toen bleek dat haar kippenboerderij van 711 rai zich op publiek land bevond.

Ja, beste lezers en lieve lezeressen van Nieuws uit Thailand, ik fiets vandaag wat vrij willekeurig door de krant. Ik hoor misschien van enkele vaste lezers wat ze ervan vinden.

NSTDA voert innovaties op

10 februari – Het National Science and Technology Development Agency (NSTDA) gaat dit jaar meer innovaties uitrollen om Thailand te helpen ontsnappen uit de middle-income trap.

NSTDA directeur Narong zei op de bijeenkomst ‘NSTDA Beyond Limits: 3 Decades of Impacts’, gewijd aan de researchprojecten van vorig jaar, dat zijn dienst responsive (snel reagerend) is op toekomstige technologische trends.

‘Vorig jaar hebben we 66 miljard baht aan economische en sociale impacts kunnen genereren. We waren ook instrumental in 13 miljard baht aan investeringen voor technologische ontwikkeling door de industriële en service sectoren. We hebben ook 538 artikelen gepubliceerd in wereldklasse tijdschriften en 451 intellectuele eigendomsrechten verworven.’

Een van de projecten die getoond werden was de ‘20C Battery’, een nieuwe lithium ijzer fosfaat accu die twintig keer efficiënter is dan conventionele accu’s. De accu is geschikt voor gebruik in combinatie met hernieuwbare energie generatoren, en kan ook gebruikt worden in elektrische voertuigen, zowel in het openbaar vervoer als logistiek.

Een ander project was de ‘G-Rock’, lichtgewicht pellets (korrels) gemaakt van klei sedimenten gevonden bij waterbedrijven, die gemengd worden met cement om de isolatiecapaciteit te verhogen en tegelijk het gewicht te verminderen.

Lees vooral de rest wat het is bere interessant wat de NSTDA allemaal presteert: NSTDA vows to ramp up innovation for progress.

Kort Nieuws woensdag 10 februari

– Wat resteert aan nieuws dat niet al hiervoor is behandeld? Op de voorpagina en pagina 2 niets. Op pagina 3 de opening en een berichtje .

House Speaker Chuan zegt in de opening dat de petitie die Palang Pracharath (PPRP) wil indienen bij het Constitutionele Hof geen gevolgen heeft voor het censure debate (interpellatie) dat van 16 tot 19 februari plaatsvindt.

De PPRP vraagt in een motie de toestemming van het Huis van Afgevaardigden om het Hof een uitspraak te ontlokken over de motie van wantrouwen van de opposidie die dan in stemming komt. Meer zeg ik er niet over, want dat kunt u weten als u NuT trouw volgt.

Het bericht meldt dat het kabinet toestemming heeft verleend voor verlenging van de MRT Pink Line met 3 kilometer van station Si Rat naar het Impact Muang Thong Thani complex in Pak Kret (Nonthaburi). Tevens heeft het kabinet het groene licht gegeven aan de aanleg van een snelweg van 16,4 km in Samut Sakhon.


 

Kurt Weill – Berthold Brecht – Die Dreigroschenoper original 1930 (Full).wmv
https://youtu.be/TF_jtz0kP9s

De Driestuiversopera is een Duits theaterwerk uit 1928 van de schrijver Bertolt Brecht en de componist Kurt Weill. Beiden hebben aan dit stuk een belangrijk deel van hun bekendheid te danken. Het stuk is gebaseerd op een Engelse opera uit 1728, de Beggar’s Opera, waarvan John Gay de tekst had geschreven.

N° 01 – Ouvertüre und Moritat von Mackie Messer
N° 02 – Seeräuberjenny
N° 03 – Kanonensong
N° 04 – Libenslied
N° 05 – Barbara Song
N° 06 – Erstens Finale
N° 07 – Abschied
N° 08 – Zuhälterballade
N° 09 – Ballade vom angenehmen Leben
N° 10 – Eifersuchtsduett
N° 11 – Zweites Finale.
N° 12 – Lied von der Unzulänglichkeit
N° 13 – Moritat und Schlußchoral


 

Het nieuws in fotoberichten

Students wearing protective masks walk at the BTS Saint Louis station on the first day of its trial run on Monday.

Jirattikarn Nobthai is one of the 58 people wounded during the two-day shooting spree of Sgt Maj 1st Class Jakrapanth Thomma in Muang district of Nakhon Ratchasima exactly one year ago. Thirty-one other people were killed, most of them at the Terminal 21 shopping mall.

Mr Jirattikarn is one of 58 people wounded by the bullets of Sgt Maj 1st Class Jakrapanth, 32, of Surathampithak army camp, during two days of carnage on Feb 8-9 last year, when 31 other people were killed, many as he drove along the road others inside the shopping mall.

Meer weten? Lees: Injured victim of Korat shooting spree fights on

Parts of three northern provinces were hit by hailstorms on Monday as weathermen warned of turbulent weather throughout Tuesday, with a cold spell to follow. Hail fell on Doi Angkhang in Fang district of Chiang Mai and on Doi Inthanon in Chomthong district around noon, and in Mae Sai district of Chiang Rai two hours later.

The Meteorological Department warned in its evening forecast that strong winds and hailstorms were expected in areas of the northern and northeastern regions on Monday and Tuesday. Rain, sometimes very heavy, was forecast for 44 provinces, but not in the southern region, during the two-day period.

A cold spell would follow the storms, with temperatures in the northern and northeastern regions expected to drop by 6°C and up to 4°C in Greater Bangkok.

Villagers with signs saying “Governor help us” gather at the provincial hall in Muang district of Phitsanulok after they were ordered to leave public land.

About 70 villagers filed a petition for leniency with the provincial governor on Monday after their tambon administration organisation (TAO) ordered them off public land they have been living on, saying they have nowhere to go. The petitioners live on public land in Moo 1 and Moo 4 villages in tambon Samo Khae in Muang district.

The TAO ordered them to move off the land, which covers about 3 rai, within 15 days or face legal action under the Local Administration Act of 2008 and an Interior Ministry regulation on the maintenance and protection of land for common use by the public.

Their petition for leniency was accepted for consideration by deputy governor Sakchai Kunawatchaidet. Athipatai Krairat, chief of the provincial Damrongtham Centre, said he would ask the Samo Khae TAO to extend the eviction deadline.

Massive crowds joined anti-coup protests across Myanmar on Monday as workers went on a nationwide strike, demanding the release of ousted leader Aung San Suu Kyi and the return of democracy.

In the commercial capital, Rangoon, some estimates on the ground put protest numbers at hundreds of thousands — kicking off a third straight day of rallies following last week’s coup.

Police at the scene of the fatal shooting and suicide, involving a man and his lover, in Ta Khli district of Nakhon Sawan on Sunday night.

A construction worker shot and killed a woman with a gun before shooting himself dead during a drinking session with friends at his house in Ta Khli district of Nakhon Sawan on Sunday night.

According to witnesses, Vinai Khamphasri, 53, invited four to five fellow workers, including Chanchira Phuluamsai, 31, a woman he had an affair with, for drinks at his house. They began drinking early in the night, sitting at a table. About 9pm, Vinai suddenly pulled out a home-made gun and shot Chanchira in the head, witnesses told police.

His shocked friends scattered in fear their lives. About a minute later they heard another gunshot. They cautiously returned to the house and found Vinai had shot himself in the head. When police arrived, they found Vinai and Chanchira were both dead, sitting on chairs with their heads down on the table.

Central Pattana plc (CPN), the operator of CentralWorld, is hosting a combined Chinese New Year and Valentine’s Day this month until Feb 21.

Nattakit Tangpoonsinthana, executive vice-president for marketing of CPN said, “As a leading landmark destination for the celebration of every joyous festival, CentralWorld will continue to create campaigns to deliver happiness to all customers. By organising ‘CentralwOrld The Land of Luck & Love’ event, we will help boost spending during the Chinese New Year.

Het nieuws in infographics

Klik hier voor het bijbehorende artikel: Land prices to spike in H2

Klik hier voor het bijbehorende artikel: JobsDB: IT nets highest salary at officer level


 

Nieuws van de website 8-9 februari

• Het Centre for Covid-19 Situation Administration (CCSA) heeft zondag 186 nieuwe besmettingen gemeld, waarvan 35 gevonden door actief testen. Dat is aanzienlijk minder dan de afgelopen dagen, maar het aantal besmettingen gevonden in ziekenhuizen is daarentegen fors gestegen naar 141. Uit het buitenland kwamen 10 besmette personen. Het totaal aantal besmettingen bedraagt nu 23.557. Het dodental bedraagt ongewijzigd 79.
Van de 35 nieuwe actief gevonden besmettingen, werden 31 aangetroffen in Samut Sakhon, waaronder 6 Thai, en 4 in buurprovincie Samut Songkhram. Het aantal besmettingen in ziekenhuizen van uit eigen beweging gekomen personen was het hoogst in Samut Sakhon: 132, gevolgd door Pathum Thani (4), Bangkok (3), Nakhon Pathom (1) en Phetchaburi (1).
Uit het buitenland kwamen 10 besmette personen: 7 waren Thai, die waren teruggekeerd via Suvarnabhumi: 2 uit Engeland, 2 uit de VAE en 1 elk uit India, Maleisië, Zweden en Turkije.
CCSA-woordvoerder Apisamai heeft gewaarschuwd voor een nieuw cluster besmettingen dat klaarblijkelijk verspreid is door een vrouw die in Ampawa (Samut Songkhram) woont. Ze haalde varkensvlees in Photharam (Ratchaburi) en verkocht het op een versmarkt in Samut Sakhon om daarna terug te keren naar haar woonplaats.
De vrouw raakte besmet op 28 januari, haar schoondochter die in hetzelfde huis woont, testte twee dagen later positief. Ze wordt beschouwd als een super spreader verantwoordelijk voor 87 besmettingen: 22 in Samut Sakhon, 5 in Phetchaburi en 1 elk in Bangkok, Ratchaburi en Suphan Buri.
‘Dit cluster is het gevolg van haar frequente reizen’, zegt Apisamai. Details worden later bekend gemaakt.

Update dinsdag: 189 nieuwe besmettingen waarvan 159 in het epicentrum van de tweede golf uitbraken in Samut Sakhon. Uit het buitenland kwamen 10 besmette personen. Het totaal aantal besmettingen sinds januari 2020 bedraagt nu 23.746. Het dodental bedraagt ongewijzigd 79.

• Mensenrechten experts van de VN hebben sterke kritiek geuit op Thailand’s toenemend gebruik van het strafwetartikel op majesteitsschennis. Ze noemen met name de gevangenisstraf van 43 jaar die een 65-jarige vrouw in januari heeft gekregen, wat volgens advocaten de strengste straf is die ooit is gegeven.
De kritiek is een reactie op tientallen rechtszaken die zijn aangespannen tegen leiders van studentenprotesten. Zij hebben de koning openlijk gekritiseerd, wat hen kan komen te staan op een gevangenisstraf van maximaal 15 jaar. Sinds november zijn veertig activisten aangeklaagd, aldus een telling van de Thai Lawyers for Human Rights. Alle zaken zijn nog in behandeling.
‘Wij zijn diep verontrust door de gemelde stijging van het aantal vervolgingen sinds eind 2020 en de strengere gevangenisstraffen’, zegt een groep van zeven VN speciale rapporteurs en leden van een werkgroep over arbitraire detenties in een verklaring die maandag is uitgegeven.
In december riep het VN mensenrechtenkantoor al Thailand op de wet te wijzigen. De regering stopte in 2018 kort het lèse majesté artikel te gebruiken, maar de politie heeft het sinds eind vorig jaar weer ingezet tegen jonge demonstranten die openlijk begonnen op te roepen de monarchie te hervormen.

• De Criminal Court heeft een petitie van het ministerie van Digital Economy and Society afgewezen waarin verzocht werd een clip met kritiek op het Covid-19 regeringsbeleid van Thanathorn Juangroongruangkit, leider van de Progressive Movement, te blokkeren. De videoclip is te zien op Facebook, YouTube en de website van de PM.
De Thaise media berichtten op 31 januari dat de rechtbank had bevolen de clip te blokkeren omdat die de nationale veiligheid ondermijnde en in strijd was met de draconische Computer Crime Act. Maar Thanathorn liet het er niet bij zitten, hij maakte gebruik van zijn recht het besluit aan te vechten.
Donderdag werd de clip in zijn geheel vertoond in de rechtszaal, waarbij Thanathorn aanwezig was om zich te verdedigen. De rechtbank wees de zaak maandag af met als verklaring dat van belediging van de monarchie geen sprake was. [Slordig bericht: Eerst wordt het regeringsbeleid genoemd, maar blijkbaar beschuldigde het ministerie Thanathorn van majesteitsschennis]

• Laos heeft maandag 300.000 doses Covid-19 vaccin ontvangen van het Chinese farmaceutische bedrijf Sinopharm. Het land is al begonnen zeshonderd medische frontline werkers te vaccineren. Eerder ontving het 2.000 doses uit China en ook het Russische vaccin Sputnik V. De leverantie komt een dag nadat China Cambodja 600.000 doses Sinopharm stuurde. Laos (7 miljoen inwoners) telt 45 besmettingen en geen sterfgevallen.

• Thailand’s consumenten bestedingen tijdens het Chinese Nieuwjaar kunnen met meer dan een vijfde afnemen naar 44,9 miljard baht, heeft de University of the Thai Chamber of Commerce berekend en dat is de hoogste daling in dertien jaar. Vorig jaar werd 57,5 miljard baht besteed.
De festiviteiten, althans voor zover ze doorgaan, beginnen op donderdag. Normaal laten Thai het geld rollen en zorgen toeristen uit China en andere Aziatische landen ook voor de nodige pecunia. ‘De mensen geven minder uit vanwege de slechte economie, lagere inkomens en Covid’, zegt UTCC president Thanavath Phonvichai. Vrijdag begint het Chinese Jaar van de Os.

• De directeur van de Thepha school in Thepha (Songkhla), die beschuldigd is van de verkrachting van een leerlinge en het dragen van een vuurwapen in het openbaar, heeft zijn ontslag aangeboden. Zie Nieuws van de website 5-6 februari voor de voorgeschiedenis.

• Vietnam heeft tot nu toe dit jaar ruim honderdduizend stuks pluimvee geruimd in een poging de verspreiding van vogelpest te stoppen. Het land meldt uitbraken van de uiterst pathogene H5N1 en H5N6 vogelpeststammen in veertien provincies. Vietnam heeft een pluimvee kudde van 460 miljoen vogels. Kleine uitbraken zijn de afgelopen jaren sporadisch voorgekomen.

Overpeinzing om 4:16 uur

9 februari – Nog twee uur en dan brengt de nachtwaker Bangkok Post naar mijn kamer. Hij wenst me tegenwoordig Good morning sir. Dat deed hij voorheen niet. Ik moest naar beneden gaan en de krant zelf ophalen die klaar lag op een tafeltje. Als ik te vroeg was, wachtte ik er op de krantenbezorger, die ook de thaistalige krant Daily News brengt. Wat heeft hem bewogen iets van service te bieden? Heeft iemand hem erop attent gemaakt dat de klant, ook in een hotel koning is?

Kijk met een half oog naar de documentaire Junior Paramedics op tv-kanaal Mono 29, een van de weinige programma’s zonder moord en doodslag.

Engelse jongens en meiden doen het werk dat ambulancepersoneel bij ons doet. Verlenen eerste hulp aan verkeersslachtoffers, halen patiënten thuis op. Ze hebben van die typische Engelse bleke Fish en Chips gezichten. Herinneringen wellen op aan mijn liftvakanties en jaar werk in twee kindertehuizen.

Het is nu 27 graden in Bangkok, halfbewolkt. In Amsterdam staat het kwik op min 3 graden. Het KNMI verwacht tot maandag temperaturen onder nul.

Wat brengt de krant vandaag? Een nieuwe protestdag in Myanmar? Meer over het coronavirus? Weer gezever van premier Prayut?

Virus tracker wereldwijd: De vlag kan uit!

NL en BE: Aantal nieuwe besmettingen en nieuwe doden gehalveerd

9 februari – Misschien is het prematuur om die conclusie al te trekken, want is het niet meer dan de winst van 1 dag of begint een trend? Het aantal besmettingen is wereldwijd betrekkelijk licht gestegen en Nederland en België melden een ruime halvering van het aantal nieuwe besmettingen en doden. Ook Thailand heeft goed nieuws met slechts 186 nieuwe besmettingen. Dus wat mij betreft kan de vlag vandaag gehesen worden boven de virus tracker.

Nederland meldt 3.934 nieuwe besmettingen naar 1.005.760 en België 1.720 naar 725.610, tezamen 5.654 tegen 13.419 een dag eerder. Het aantal doden is in Nederland gestegen met 48 naar 14.403 en in België met 37 naar 21.389, tezamen 85 tegen 213 een dag eerder. Voorts meldt België 174 nieuwe herstelde patiënten naar 49.911. In Thailand is het aantal besmettingen gisteren toegenomen met slechts 186 naar 25.557.

De cijfers wereldwijd zijn al even redelijk positief. Aantal besmettingen, dat een dag eerder een miljoenengrens passeerde, plus 329.527 naar 106.750.174, aantal doden plus 67.570 naar 2.328.747, aantal ernstig zieken min 636 (!) naar 103.722 en aantal herstelde patiënten plus 369.172 naar 78.449.361.

Nederland (21), België (26) en Thailand (115) staan ongewijzigd op dezelfde plaats. Ook in de toptien is de rangorde niet gewijzigd.

Dept. of Health, je denkt ook aan alles

9 februari – Het Department of Health heeft de Wat Mangkon Kamalawat in Bangkok’s Chinatown gevraagd bezoekers tijdens Chinese Nieuwjaars vakantie kortere wierookstokjes te geven om te helpen de luchtkwaliteit op het tempelterrein te verbeteren.

Toen ik dit las moest ik denken aan de reclameslogan Tefal, je denkt ook aan alles uit de jaren negentig van de vorige eeuw, waarmee de huishoudelijke apparaten van dat merk werden aanbevolen.

Ja, het Department of Health van het ministerie van Volksgezondheid denkt werkelijk ook aan alles.

Bij mij roept het advies de vraag op of kortere wierookstokjes ook tot minder geluk en voorspoed leiden, want met dat doel worden ze aangestoken. Misschien kan de Sangha, het hoogste gezagsorgaan van de boeddhistische orde, daar iets over zeggen.

BP in vogelvlucht

9 februari – Bangkok Post telt vandaag veertien nieuwsberichten en –verhalen op de drie binnenland pagina’s van het eerste katern plus de rubriek In Brief met drie kortjes. Een alleszins redelijk aantal voor drie pagina’s, maar er gaat dan ook alleen een advertentie van een vijfde pagina van af.

Aan illustratiemateriaal bevatten de pagina’s zeven foto’s, waarvan vier in een fotobericht en twee die vier kolommen meten. Op de voorpagina demonstranten in Nay Pyi Taw, die een douche krijgen van een waterkanon. Het bijbehorende bericht zegt dat de staat van beleg is uitgeroepen in Yangon en Madalay en dat deze draconische maatregel wellicht wordt uitgebreid tot het hele land.

De andere vierkolommer, dominant op pagina 3, toont werkzaamheden bij het Democracy Monument, de afgelopen maanden de belangrijkste protestlocatie. Daar wordt een nieuwe vloer omheen aangelegd. Volgens de gemeente Bangkok gaat het om re-landscaping (heraanleg), maar internetgebruikers vermoeden dat het werk tot doel heeft pro-democratie demonstranten te blokkeren om in de buurt van het monument te komen.

Regering beschuldigd van truc met grondwet
Het proces om de grondwet te wijzigen kan een aanzienlijke vertraging oplopen daar regeringspartij Palang Pracharath en senatoren het Constitutionele Hof gaan vragen of wijziging van artikel 256 van de grondwet in strijd met de grondwet is. Die wijziging beoogt de vorming van een charter drafting assembly.

47 senatoren en 25 parlementsleden, allen van de regeringspartij, zeggen dat het parlement niet bevoegd is  een nieuwe grondwet te ‘maken’, maar het meeste wat ze kunnen doen is de grondwet wijzigen. Volgens de door hen ingediende motie is het schrijven van een nieuwe grondwet onconstitutioneel.

Hoofd regeringswhip Wirachai zegt dat de actie geen poging is om het proces tot wijziging van de grondwet te vertragen, maar slechts bedoeld is een verduidelijking van het Hof te verkrijgen dat het laatste woord heeft over de kwestie. Meer weten? Lees: Govt accused of charter ploy.

30 miljoen Thai worden dit jaar gevaccineerd
Pagina 2 opent met de belofte van het ministerie van Volksgezondheid dat dit jaar 30 miljoen Thais worden ingeënt, ongeveer de helft van de bevolking. ‘Als alles volgens plan gaat, kunnen we minstens vijf miljoen doses per maand toedienen, en later tien miljoen per maand, zodat in 2021 61 miljoen personen zijn gevaccineerd’, zegt DDC-hoofd Opas. ‘Dit is het grootste vaccinatie programma in de geschiedenis. We dienen onze hele staf klaar te stomen voor de klus.’

Het artikel doet uitgebreid uit de doeken wat er staat te gebeuren, wanneer, wie ervan profiteren, wie verantwoordelijk is enzovoort,  maar dat mag u zelf lezen in 30 million Thais to be vaccinated this year.

PPRP vraagt Constitutionele Hof besluit over motie van wantrouwen

Het Constitutionele Hof krijgt het druk. Niet alleen moeten de zeven rechters oordelen over  het amendement dat ik al bij het openingsverhaal noemde, maar ook gaat regeringspartij Palang Pracharath (PPRP) het Hof vragen of de motie van wantrouwen van de oppositie, waarover tijdens het censure debate (interpellatie) later deze maand wordt gestemd, wel door de beugel kan. De krant meldt het in de opening van pagina 3.

PPRP stapt naar het Hof omdat de oppositie heeft geweigerd de formulering te wijzigen die betrekking heeft op de monarchie. Naar verwachting deponeert PPRP vandaag het verzoek bij het Hof. Als het Hof de motie, zoals die nu is geformuleerd, onacceptabel vindt, zal die alsnog gewijzigd moeten worden. Mogelijk zal ook de interpellatie uitgesteld moeten worden in afwachting van het besluit van het Hof. Meer weten? Lees: PPRP seeks debate ruling.

Persoonlijke noot: Wat-een-gedoe…

Acting Chinese Ambassador Yang Xin pays a courtesy call on PM Prayut Chan-o-cha to extend his best wishes for Chinese New Year. 

Kort Nieuws dinsdag 9 februari

– Wat resteert aan nieuws dat niet al hiervoor aan de orde is geweest? Op de voorpagina het bericht dat China voorbereidingen treft voor de export van Covid-19 vaccin naar Thailand. De Chinese ambassadeur Yang Xin heeft premier Prayut tijdens een beleefdheidsbezoek verteld dat het vaccin van het in Beijing gevestigde bedrijf Sinovac Biotech definitief is goedgekeurd voor de export en dat de doses ‘zo snel mogelijk’ worden geleverd. Eerder berichtten de media dat China het vaccin conditional (onder voorwaarden) had goedgekeurd.

Nog wat cijfertjes. Tot nu toe heeft de regering 26 miljoen doses gekocht van AstraZeneca in Engeland en 2 miljoen doses van China’s Sinovac. Recent heeft de regering nog eens 35 miljoen doses gereserveerd van AstraZeneca.

– Op de 2 resteren drie berichten, waarvan één al bekend nieuws is, alleen nu zegt het CCSA het. Gastarbeiders dienen zich uiterlijk 13 februari te registreren bij het ministerie van Werkgelegenheid zodat ze nog eens twee jaar legaal in Thailand mogen blijven (en werken). Sinds 15 januari hebben 416.769 migranten zich geregistreerd bij het Employment Department na het kabinetsbesluit amnestie te verlenen.

De twee andere berichten zijn wel nieuw. Bedrijven en ambtenaren in Phuket hebben gebrainstormd over ideeën om buitenlandse toeristen te trekken. Ze hebben de regering gevraagd toeristen toe te laten die tegen Covid-19 zijn gevaccineerd en geen quarantaine te eisen.

Enkele ideeën die werden geopperd: lokale restaurants moeten met nieuwe gerechten komen, de provincie dient de tarieven in het OV laag te houden, hotels en andere accommodaties kunnen dezelfde prijs voor kamers en andere diensten rekenen.

Het andere bericht meldt dat het ministerie van Onderwijs een onderzoek is begonnen naar een leraar in Khon Kaen die wordt verdacht van betrokkenheid bij corruptie in twee overheids subdieregelingen, het Kon La Krueng co-payment programma en Rao Tiew Duay Kan (We Travel Together). Als hij schuldig wordt bevonden, verliest hij zijn baan en kan hij nooit meer in overheidsdienst treden.

– Als laatste pagina 3 met twee niet eerder genoemde nieuwsitems. Het Department of Special Investigation en politie hebben op vijf plaatsen in Nonthaburi en Nakhon Pathom invallen gedaan van waaruit een website werd beheerd waarop illegaal speelfilms, sport en andere programma’s werden uitgezonden. In beslag genomen zijn honderd ontvangers, decoders, schotelantennes, computers, notebooks, harde schijven en mobieltjes.

De website is al sinds 2012 in bedrijf, het is Thailand’s grootste kanaal waarop illegaal films en sport worden uitgezonden, inclusief de Engelse Premier League. Het telde 720.000 views per maand. Abonnees betaalden 300 baht per maand of 3.000 baht per jaar.

Op de bezochte locaties werden alleen technici aangetroffen. Ze zijn nog niet in staat van beschuldiging gesteld maar worden vastgehouden voor verhoor.

– Laatste bericht. Thai Airways International dat in surseance van betaling is, zal naar verwachring haar rehabilitatieprogramma voor de deadline van 2 maart inleveren bij de Central Bankruptcy Court, zegt staatssecretaris Wissanu. THAI heeft al tweemaal de rechtbank gevraagd om uitstel van de deadline. Maar nu gaat het er echt van komen, denkt Wissanu, voorzitter van een commissie die THAI’s raad van bestuur in de gaten houdt. Hij zegt regelmatig door de RvB te zijn geïnformeerd over de vorderingen. Meer weten? Lees: THAI rehab plan on the way


 

Storm Large 7 Deadly sins with Detroit symphony Orchestra. https://youtu.be/aV6tuwm4Srw

Storm Large (born Susan Storm Large, June 25, 1969) is an American singer, songwriter, actress and author. She attracted national attention as a contestant on the CBS reality television show Rock Star: Supernova. For many years solely a rock artist, in recent years she has branched out into the theater and cabaret world. A resident of Portland, Oregon, she currently balances performing with her own band in venues around the country and touring with the Portland-based band Pink Martini around the world.


 

Het nieuws in fotoberichten

Soldiers wearing personal protective equipment (PPE) disinfect a school canteen installed with plastic dividers to combat the spread of the Covid-19 coronavirus in Bangkok on Jan 28, 2021, ahead of the school reopening on Feb 1.

The first team of eight medical personnel, dubbed “warriors in white gowns”, left Chiang Mai on Sunday morning for Samut Sakhon province to help combat the Covid-19 pandemic. They received roses from their colleagues before leaving.

The eight are part of the 33 volunteers comprising doctors, nurses and health officials who are to operate in Samut Sakhon to support the work of medical personnel there on rotation between Feb 8 and March 6.

About 300 Myanmar protesters demonstrated outside the UN office in Bangkok on Sunday against the coup in their country before a video clip showed they were dispersed by riot police.

Police estimated about 300 Myanmar nationals, including workers, students, businessmen and businesswomen, gathered on Ratchadamnoen Nok Avenue outside the office of the Economic and Social Commission for Asia and the Pacific around 11am. But iLaw, who received messages from observers at the rally, said the number of the protesters was probably double the police figure.

The demonstrators shouted slogans against the coup and demanded the immediate release of National League for Democracy Party leader Aung San Suu Kyi, who was comfortably elected. Many flashed a three-finger salute and carried banners to show support for the elected leader and condemn the power seizure by the Myanmar army.

Migrant workers and supporters of Aung San Suu Kyi’s National League for Democracy Party converge outside the Myanmar embassy on Sathon Road (2 foto’s).

A Narcotic Control Board official looks at cows seized from a suspected drug dealer in Muang district of Kanchanaburi on Saturday.

Office of Narcotic Control Board officials have seized assets worth about 15 million baht in Kanchanaburi province. They belonged to a suspected drug dealer identified as Pairote Phuchun, a former headman of Moo 6 village in tambon Khao Noy of Tha Muang district, who was detained on Saturday.

The assets included 257 cows, a plot of land and house, three cars, one motorcycle, two ploughs and a hydraulic hay press machine.

Tens of thousands of protesters poured onto the streets of Yangon Sunday in the biggest rally yet against the Myanmar coup, as an internet blackout failed to stifle growing outrage at the military’s ouster of elected leader Aung San Suu Kyi.

Some estimates put the number of protesters in Yangon at 100,000 and there were reports of large demonstrations in other cities, with rallies condemning the coup that brought Myanmar’s 10-year experiment with democracy to a crashing halt.

Park rangers display seven carcasses of hornbills and other items seized from CPO1 Phitsanu Choeykhim in Sai Yok National Parks in Kanchanaburi on Friday.

The Sueb Nakhasathien Foundation on Sunday denounced a soldier caught slaying wildlife in a national park and urged the army to punish him severely.

The foundation championed for protecting the environment issued a statement condemning CPO1 Phitsanu Choeykhim, 41, for his “shameful” and illegal use of firearms to hunt wildlife in Sai Yok National Park in Kanchanaburi. The foundation urged the strongest punishment against the soldier under the 1st Regional Development Office and called for better measures to keep firearms out of public places.

CPO1 Phitsanu was arrested on Friday by a park ranger unit at a hunting camp in Sai Yok district. Park officials found and seized carcasses of wild animals, including seven hornbills, along with several hunting tools and firearms.

China’s ambassador to Cambodia Wang Wentian (left) hands over a shipment of Sinopharm Covid-19 coronavirus vaccine to Cambodian Prime Minister Hun Sen during a ceremony at Phnom Penh International Airport in Phnom Penh on Sunday.

The first 600,000 doses of coronavirus vaccines donated by China to Cambodia arrived in Phnom Penh on Sunday by special plane, with the doses earmarked to vaccinate health workers and the military.

The nation of about 16 million people is one of the least impacted by the coronavirus, with just 474 infections and no deaths. But it saw a rare cluster of cases in November.

One of Asia’s poorest countries, Cambodia has been an important ally to China in recent years. Beijing has said it will send 1 million Sinopharm vaccines to Cambodia, which will be used to inoculate 500,000 people.

Het nieuws in infographics

Klik hier voor het bijbehorende artikel Caught in the crosshairs


 

Nieuws van de website 7-8 februari

• Het Centre for Covid-19 Situation Administration (CCSA) heeft zondag 237 besmettingen bekend gemaakt, een ongewoon laag aantal, maar of daarmee een trend wordt gezet, kan nog niet gezegd worden.
Van de besmettingen zijn 112 gevonden tijdens actief testen, 113 besmettingen werden geconstateerd in ziekenhuizen en 12 besmette personen kwamen uit het buitenland. Ze brachten het totaal aantal besmettingen sinds januari 2020 op 23.371. Het aantal doden bedraagt ongewijzigd 79.
Van de 112 besmettingen werden 107 gevonden in Samut Sakhon; allen waren met uitzondering van drie buitenlanders. In Bangkok zijn 14 besmettingen gevonden van personen die zich uit eigen beweging hadden laten testen en in Tak 2.
Samut Sakhon telde ook de meeste besmettingen in ziekenhuizen en klinieken, de afgelopen 24 uur werden er 95 nieuwe besmettingen vastgesteld. Bangkok telde 14 patiënten in ziekenhuizen, die zichzelf gemeld hadden, Tak 3 en Samut Songkhram 1.
Uit het buitenland kwamen 12 besmette personen, waaronder drie Thai die het land waren binnengekomen via de grenspost Mae Sot in Tak. Ze kwamen op 28 januari uit Myawwaddy en worden verpleegd in het Mae Sot Hospital.
De overige negen arriveerden via Suvarnabhumi: een man uit Sril Lanka kwam uit Singapore, 2 Britten kwamen uit Engeland, 1 Thai kwam uit Duitsland, 1 Japanner en een Thai uit de Malediven en uit Frankrijk kwamen een Italiaan, Pakistani en Ier.
Buitenland woordvoerder Natapanu zegt dat de situatie in Thailand verbetert want 14 provincies hebben de afgelopen week geen nieuwe besmettingen gemeld. De autoriteiten in Samut Sakhon hebben twee tambons in lockdown geplaatst, Nadee en Tha Sai. Daar waren in vier fabrieken ruim 7.000 arbeiders positief getest, de meesten gastarbeiders. Er gelden strenge restricties.

Update zondag: 186 nieuwe besmettingen, waarvan 35 gevonden door actief testen, een scherpe vermindering sinds de afgelopen dagen, maar het aantal besmettingen gevonden in ziekenhuizen is daarentegen fors gestegen naar 141. Uit het buitenland kwamen 10 besmette personen. Het totaal aantal besmettingen bedraagt nu 23.557. Het dodental bedraagt ongewijzigd 79.

• Een brutale roofoverval met veel schade vond woensdagnacht plaats in Prachin Buri. Drie mannen zagen kans een ATM machine met 700.000 baht te stelen, maar veel plezier hebben ze er niet van gehad want ze zijn al aangehouden.
Op camerabeelden is te zien dat het drietal, allen met mondkapje, om 1 uur met een pick-up truck arriveerde bij de Thai Prakong markt. Een sneed met een oxy acetyleen toorts de ATM van de Siam Commercial Bank uit een betonblok voor de markt terwijl de andere twee op de uitkijk stonden. Na 1 uur en 17 minuten kwam de ATM los, ze laadden hem op de wagen en vertrokken richting Samut Prakan.
Na een uitgebreid onderzoek kon één verdachte worden aangehouden in een warenhuis in Lampang in het Noorden. Hij identificeerde de andere verdachten die werden aangehouden in Lampang en Nakhon Sawan.
De drie zijn naar het politiebureau van Kabin Buri gebracht. Hen wordt diefstal en beschadiging van eigendom ten laste gelegd.

• Een dorpeling (32) in Kanchanaburi heeft zaterdagnacht zijn linkervoet ernstig verwond doordat hij op een landmijn bij de grens met Myanmar was gestapt. Hij maakte er jacht op wilde kippen. Dorpelingen brachten hem naar het districtsziekenhuis van Dan Makham Tia waarna hij verplaatst werd naar het Paholpolpayuhasena Hospital in de provinciehoofdstad.
De Lat Ya Task Force, die verantwoordelijk is voor patrouillering langs de grens, verricht een ‘urgent’ onderzoek daar dit het eerste incident is in dat gebied. Ook wordt onderzoek gedaan naar de achtergrond van het slachtoffer om na te gaan of hij betrokken is geweest bij illegale activiteiten.

Overpeinzing om 22:28 uur (zondag)
8 februari – Dutch hit by first snowstorm in 10 years as N.Europe shivers kopt BP boven een websitebericht van zondag over de sneeuwstorm van windkracht 8 die Nederland onder een dikke laag sneeuw heeft bedekt, op sommige plaatsen van 30 cm. Het treinverkeer is ontregeld, de coronavirus testcentra blijven enkele dagen dicht.
De komende tien dagen worden vriestemperaturen verwacht. Het bericht zegt raising hopes in the skating-obsessed country that canals will freeze over to be skated on. Maar de kans dat voor het eerst na 1997 weer de woorden It giet oan klinken is nihil vanwege de Covid-19 restricties.
Op het moment dat ik dit schrijf is het in Bangkok 33 graden. Ik moet er niet aan denken dat ik nu in Nederland was, want ik ben een koukleum.

Aantal besmettingen in Nederland > 100.000

Virus tracker na 1 dag terug met twee overschreden grenzen

8 februari – De verloren zoon is weer terug: de virus tracker die gisteren evenals vrijdag ontbrak is weer terug in de krant met als belangrijkste nieuws dat het aantal besmettingen in Nederland gestegen is tot meer dan 100.000 en wereldwijd twee grenzen zijn gepasseerd: het aantal besmettingen en het aantal herstelde patiënten. Ook niet onbelangrijk: in Thailand zijn gisteren slechts 237 nieuwe besmettingen geteld.

Nederland meldt 8.396 nieuwe besmettingen naar 1.001.826 en België 5.023 naar 723.870, tezamen 13.419 wat zelfs minder (!) is dan twee dagen geleden toen de teller op 13.782 stond. Zou ik niet verwacht hebben. Het aantal doden is in Nederland met 121 gestegen naar 14.355 en in België met 92 naar 21.352, tezamen 213, exact hetzelfde aantal als twee dagen eerder. Het aantal herstelde patiënten is in België toegenomen met 296 naar 49.737.

Ten slotte de cijfers wereldwijd. Aantal besmettingen plus 918.341 naar 106.420.647, aantal doden plus 25.536 naar 2.321.990, aantal ernstig zieken min 1.463 naar 104.358 en aantal herstelde patiënten plus 880.166 naar 78.080.189.

Nederland (21), België (26) en Thailand (115) staan ongewijzigd op dezelfde plaats. Ook in de toptien zijn landen niet verhuisd.

BP in vogelvlucht: Hoge P-factor

8 februari – Mijn blijdschap over de terugkeer van de verloren zoon (voor de heidenen en rooms-katholieken onder u: dat is een verwijzing naar de gelijkenis van de Verloren Zoon in de Heilige Schrift, Lucas 15:11-23), wordt enigszins getemperd doordat de krant vandaag opent met gezever van premier Prayut  over Thailand’s vaccinatieprogramma. De krant kopt PM defends vaccine rollout in podcast.

De P-factor geeft de frequentie, omvang en plaats aan van de berichtgeving over premier Prayut. De factor is omgekeerd evenredig met het genoegen dat ik beleef bij het bewerken van die berichten voor Nieuws uit Thailand.

BP telt tien nieuwsberichten en –verhalen op de vier binnenland pagina’s van het eerste katern plus de rubriek In Brief met drie kortjes, geplaatst in een halve kolom. Netto zijn het minder dan drie pagina’s want u mag er twee advertenties van een halve pagina en één van een vijfde pagina van aftrekken.

Aan illustratiemateriaal bevatten de pagina’s zes foto’s en één postzegelfoto. Slechts één foto is in een fotobericht geplaatst.

Twee achtergrondverhalen hebben een forse omvang: een van een bijna halve pagina en een van twee derde pagina. Laat ik maar gelijk de onderwerpen noemen. Het grootste (als u op school bij rekenen hebt opgelet, weet u dat dit het artikel van 2/3 pagina is) gaat over de servicesector die grote moeite heeft om te overleven. Hoewel ze al eerder heeft kennis gemaakt met een uitbraak van Covid-19 is ze slecht uitgerust om de tweede uitbraak te overleven. De krant kopt Round 2 hits just as.

Het artikel wordt verluchtigd door drie foto’s: een 4-koloms foto van een lege straat in Patpong, een al even trieste foto van Soi Cowboy en een foto van de uitbater van de Pazan Bar and Restaurant die voor zijn zaak gegrilde kip verkoopt. Hij mag in zijn zaak geen alcohol verkopen en zoals elke kroegtijger weet, luidt de uitdrukking in de horeca: ze eten me arm en drinken me rijk.

Het andere verhaal meldt dat meer en meer vrouwen achter het stuur van een vrachtwagen kruipen, een van de beter betaalde banen die de Covid-19 pandemie hebben overleefd. Het traditionele mannenberoep opent langzaam haar deuren voor echtgenotes en moeders.

Op de foto [nog niet beschikbaar] Natthinan Sawasdi (37) die elke dag op een 18- of 22-wiels truck vracht oppikt van klanten, de meesten in Rayong, en die naar de Laem Chabang haven in Chon Buri brengt, een afstand van 200 km. Ze verdient 25.000 baht per maand plus welzijnstoelagen. Da’s een mooi loon in een land met een minimumdagloon van 300 à 350 baht.

Luister naar Henk Wijngaard die de lof zingt van truckers: Met de vlam in de pijp.

Met de vlam in de pijp scheur ik door de brennerpas met mijn dertig tonnen diesel ver van huis maar in mijn sas met de vlam in de pijp door die eindeloze nacht en dan moet ik even denken aan mijn vrouw die op me wacht.

Prayut bijt van zich af
Terug naar de voorpagina, waarop Prayut verwoede pogingen doet de kritiek te weerspreken van onder anderen Progressive Movement leider Thanathorn op het vaccinatiebeleid van de regering. Thanathorn zette met name vraagtekens achter het besluit van de regering Siam BioScience voor te trekken, een bedrijf, eigendom van het Royal Property Bureau [lees: de koning], dat het AstraZeneca vaccin produceert. De kritiek zwelt aan want inmiddels zijn tal van landen begonnen met vaccineren.

Samengevat zegt Prayut: Thailand’s rollout is niet (te) laat, in aanmerking genomen de huidige problemen bij productie en levering. Afijn, mag u zelf lezen, ik ben niet His Masters Voice. Klik op de kop.

Op de voorpagina mag een tweede P ook wat zeggen. Die mannen boffen toch maar dat elke scheet van hen wordt gemeld. Vice-premier Prawit heeft veiligheidsfunctionarissen opgedragen nauw samen te werken met het Office of the Narcotics Control Board om de smokkel van drugs uit de Gouden Driehoek naar Thailand te voorkomen, daar drugslaboratoria over de grens op meer kosteneffectieve productiemethoden overschakelen.

Zijn bevel is een reactie op een rapport van de inlichtingendienst waarin gemeld wordt dat de producenten nieuwe precursoren gebruiken om methamphetamine te maken. Ze kunnen daardoor de productiekosten met een factor vier terugbrengen en aan klanten in Thailand lagere prijzen rekenen. Als gevolg van de prijsdaling zijn smokkelaars in staat zelfs nog meer drugs het land in te smokkelen.

Woordvoerder Koncheep van Prawit zegt dat de hoeveelheid drugs die sinds eind vorig jaar in het hele land is onderschept tot begin dit jaar ‘dramatically’ is gestegen. In beslag genomen zijn 47,5 miljoen pillen methamphetamine, 1,9 ton crystal meth en 260 kilo heroïne en aangehouden zijn 76.000 drugsverdachten.

Geen steun voor vaccin paspoort
Het derde bericht op de voorpagina gaat – o heerlijk toeval – ook over een p, in dit geval een vaccin paspoort. Het is een idee van de WHO om internationaal reizen mogelijk te maken, maar het Thaise Department of Disease Control wijst het vooralsnog af.

Er is geen bewijs dat vaccins volledig effectief zijn bij het voorkomen van de transmissie van het Covid-19 virus, zegt DDC directeur-generaal Opas . Ze worden nu toegestaan omdat ze tot op zekere hoogte effectief zijn.

Alle landen dienen de International Health Regulations 2015 van de WHO te volgen, wanneer het gaat om reizen van het ene naar het andere land, zegt hij. De beste internationale overeenkomst over reizen tijdens de pandemie is nog steeds een quarantaine van veertien dagen.

De suggestie voor gebruik van een vaccin paspoort is vorige week gedaan door het Joint Standing Committee on Commerce, Industry and Banking, maar Opas wijst er andermaal op dat bewijs ontbreekt dat gevaccineerde personen het virus niet kunnen verspreiden: ‘Het is ook onzeker hoe lang die shots werken en hoe vaak ze herhaald moeten worden.’

Kort Nieuws maandag 8 februari

– Wat resteert aan nieuws dat niet al hiervoor de revue heeft gepasseerd? Op pagina 2 alleen nog een aflevering in de serie The Foreign Office, deze keer met citaten van Myanmarese expats en studenten die zeggen gemengde gevoelens te hebben over hun thuisland. Ze staan niet te trappelen om terug te keren.

Een tweede bericht meldt dat Thai in Beijing muted Chinees Nieuwjaar festiviteiten verwachten. Het aantal Thais in de Chinese hoofdstad en andere steden is volgens de China Media Group dramatisch gezakt tot onder de honderd. Studenten die vorig jaar met Chinees Nieuwjaar naar Thailand gingen, zijn niet teruggekeerd vanwege gesloten grenzen. Ze volgen nu online college.

Ook Chinese burgers hebben geen hoge verwachtingen van CNY. Weliswaar hebben ze van 11 tot 17 februari vrij, maar de regering en bedrijven hebben erop aangedrongen thuis te blijven, gebruik te maken van 20GB gratis internet data en virtuele tours te maken.

– Pagina 3, een halve pagina door een advertentie van dezelfde grootte, opent met een excuus van het leger over een schietincident in een huis in Kanchanaburi. Een schietgrage soldaat vuurde daar vrijdag in een aanval van woede enkele schoten af. Dat gebeurde na een ruzie tussen de soldaat en zijn vriendin. De man is gevlucht en moet nog opgespoord worden door de politie. Een woordvoerder zegt dat hij disciplinaire actie kan verwachten zodra hij gevonden is.

Het bericht plakt er nog meer legernieuws aan vast, namelijk dat 1.400 mannen zich tijdens de eerste zes online registratiedagen hebben opgegeven voor vrijwillige militaire dienst. Duurt nog tot eind februari.

De pagina bevat verder de virus tracker, In Brief en een bericht dat de luchthaven van Hua Hin de komende twee jaar een upgrade krijgt zodat grotere toestellen er kunnen landen en opstijgen, zodra het aantal toeristen en de internationale luchtvaartindustrie terugkeren naar normaal.

– Als laatste pagina 4, ook een halve pagina. Het achtergrondverhaal over vrouwelijke truckers kent u al. Het enige andere bericht meldt dat het Department of Corrections (in Nederland Dienst Justitiële Inrichtingen geheten) een Memorandum of Understanding heeft getekend met de Industrial Estate Authority of Thailand om een speciale industriële zone te creëren waarin gedetineerden beroepstraining krijgen voorafgaand aan hun vrijlating. De IEAT doet momenteel een haalbaarheidsstudie naar een ‘Nikhom Ratchatan’ terrein.

Het eerste is gepland in Samut Sakhon. Het voorstel volgt op een proefproject in Chon Buri van de Ban Bueng gevangenis en de particuliere sector, waarin vierhonderd gedetineerden, die hun straf er bijna op hadden zitten, ingezet zijn om fietsen en houten pallets te fabriceren. Ze kregen het minimum dagloon en mochten na hun vrijlating in die fabrieken blijven werken.


 

Tito Paris & Vitorino Salomê – Joana Rosa “Morna”. https://youtu.be/BPSa8P5aXYI

Vitorino Salomé Vieira (1942), beter bekend als Vitorino, is een Portugese singer-songwriter. Zijn muziek combineert de traditionele muziek uit zijn geboortestreek Alentejo met populair stedelijk lied.

Tito Paris (1963), is een Kaapverdiaans zanger en musicus. Hij speelt hoofdzakelijk piano en bas. Tito Paris heeft een lange carrière, vanaf 1982 en is een van de meest populaire musici uit Kaapverdië.


 

Het nieuws in fotoberichten

Myanmar saw its largest anti-coup protests yet on Saturday with young demonstrators spilling on to the streets of Yangon to denounce the country’s new military regime, despite a nationwide internet blackout aimed at stifling a growing chorus of popular dissent.

Soon before nearly all lines of communication in and out of the country went dark, an Australian adviser to ousted civilian leader Aung San Suu Kyi told media he had been detained.

The shutdown did not stop thousands of demonstrators from gathering across the country’s largest city on Saturday, beginning on a road near Yangon University where many flashed the three-finger salute that has come to symbolise resistance to the returning military regime.

“Down with the military dictatorship!” crowds yelled, many donning red headbands — the colour associated with Suu Kyi’s National League for Democracy party.

A group people exercise at a public park near Rama III Bridge across the Chao Phraya River on Saturday.

Former police officer Phayak Ounseechan, wearing a face shield, is brought to Khon Kaen on Friday after his arrest in Loei in connection with a murder committed 10 years ago in Songkhla.

A former police officer accused of shooting his girlfriend to death in Songkhla province and setting her body on fire has been arrested in Loei after nearly 10 years on the run.

Phayak Ounseechan, 54, a native of Yala province, was wanted on an arrest warrant issued by the Songkhla Provincial Court on Dec 13, 2012 for premeditated murder, concealment or destroying a body and carrying firearms in public.

The suspect had been dating Wichuda Thongsaneh, 22, a nursing assistant at Kantang Hospital in Trang province. Mr Phayak reportedly became jealous as he feared the woman would betray him. He asked two aides to abduct Wichuda and take her to a rubber plantation in Ratthaphum district of Songkhla, where he shot her to death. He then used old car tyres and set them on fire to burn the body.

After the murder, the trio left the area and led normal lives as if nothing had happened. Police investigators finally tracked down the aides a few months later. The officer had fled to Laos. He later returned to Thailand to work at a rubber plantation in Loei, where he was caught this week.

A car is found on a roadside ditch with a motorcycle of two assailants stuck underneath following a shooting attack on the driver in Thung Yang Daeng district, Pattani on Saturday morning. The assailants managed to flee on a stolen motorcycle.

Fifty-three young people were arrested and 21 of them them tested positive for illicit drugs following a raid on a noisy disco raft along the Kwai Noi River in Muang district of Kanchanaburi.

Local officials, defence volunteers and health officials boarded speedboats to raid the raft floating along the river in tambon Koh Samrong at around 9.30pm on Friday. They were responding to complaints by local residents that a group of teenagers had rented the raft to hold a birthday party and some might be using drugs.

A search turned up drug paraphernalia, bags with traces of ketamine and some marijuana found scattered around the raft. The group had rented the raft to hold a birthday party for a 33-year-old woman.

A man has his temperature scanned at the entrance to the Song Klong Wat Taling Chan floating market in Bangkok. The market reopened after Covid-19 restrictions were eased although not many shoppers have returned.


 

Nieuws van de website 6-7 februari

• Het Centre for Covid-19 Situation Administration heeft zaterdag 490 nieuwe besmettingen bekend gemaakt van 479 personen in het binnenland en 11 die uit het buitenland waren gekomen. Ze brachten het totaal aantal besmettingen op 23.134. Het bericht kopt optimistisch: Pace slows.
Van de binnenlandse besmettingen zijn 412 ontdekt tijdens actief testen in woonwijken en 67 in ziekenhuizen. 450 besmettingen zijn gevonden in Samut Sakhon (93,9 pct), 23 in Bangkok (4,8 pct) en 6 in andere provincies (1,3 pct).
Van de nieuwe besmettingen in Samut Sakon zijn 410 gevonden door actief testen (18 Thais, 391 Myanmarezen en 1 Lao). Samut Songkhram en Samut Prakan telden elk 1 besmetting.
Van de besmette personen uit het buitenland waren 10 in quarantaine en 1, een Cambodjaanse vrouw van 37, was het land binnen geglipt via een natuurpad in Narathiwat. Ze wordt behandeld in het provinciaal Waeng Hospital.
De 10 waren vier Thais, een Fransman, twee Amerikanen, een Nigeriaan, Oekraïner en een Australiër. Ze kwamen uit Portugal (2), de VS (2) en 1 uit elk van de landen Frankrijk, Duitsland, Nigeria en de VAE [Dat zijn er 8, zijn 2 onderweg naar Thailand de weg kwijtgeraakt?].
Van het totaal aantal besmettingen zijn 16.274 personen hersteld (70,3 pct), inclusief 943 die de afgelopen 24 uur uit een ziekenhuis zijn ontslagen. 6.781 personen worden nog behandeld. Het aantal doden bedraagt ongewijzigd 79.

Update zondag: Slechts 237 nieuwe besmettingen waarvan 113 werden gevonden tijdens actief testen. Ze brachten het totaal aantal besmettingen sinds januari 2020 op 23.371. Het dodental bedraagt ongewijzigd 79.

• Lang en ingewikkeld bericht over de arrestatie van twee topleiders van een drugssyndicaat dat volgens de politie de Azië-Pacific drugshandel, jaarlijks goed voor $70 miljard, domineert. De een is Tse Chi Lop, een in China geboren Canadees, die in Nederland gevangen zit en vermoedelijk de leider is van het Sam Gor syndicaat dat ook The Company wordt genoemd. De ander is Lee Chung Chak uit Hong Kong die gearresteerd is in een appartement in een villawijk in Bangkok.
De twee arrestaties binnen drie maanden op verschillende continenten zijn het uitvloeisel van een lang onderzoek van ruim tien jaar door de Australian Federal Police. Het is zeldzaam voor verdachte drugsbaronnen om gearresteerd en met succes vervolgd te worden in de regio Azië-Pacific. Doorgaans worden alleen kleine vissen gevangen.
Bij de arrestatie in Bangkok zijn een laptop en enkele mobieltjes gevonden, die een schat aan informatie bevatten. De Australische autoriteiten hebben om de uitlevering van beiden gevraagd. Meer weten? Lees: Arrest of second drug kingpin tightens dragnet.

• China heeft conditional (voorwaardelijk?) markttoestemming gegeven aan het Covid-19 vaccin dat is ontwikkeld door Sinovac, een Chinees bedrijf waarop Thailand rekent om het vastgelopen vaccinatieprogramma in beweging te krijgen.
De toestemming volgt op talloze binnenlandse en buitenlandse proeven van CoronaVac in landen zoals in Brazilië en Turkije, ‘alhoewel de effectiviteit en veiligheidsresultaten nog verder bevestigd moeten worden’, aldus een verklaring van Sinovac zaterdag.
De Thaise Food and Drug Administration bestudeert momenteel Sinovac’s aanvraag voor toestemming bij noodgebruik en wacht op enkele aanvullende documenten alvorens een besluit te nemen.
Thailand verwacht levering van twee miljoen doses van CoronaVac tussen nu en april. Wanneer de FDA het vaccin goedkeurt, wordt in april begonnen met het vaccineren van gezondheidspersoneel en groepen met een hoog risico.
Het grootste vaccinatieprogramma in de geschiedenis is wereldwijd aan de gang, maar Thailand is traag om te beginnen. Zaterdag waren volgens gegevens van Bloomberg in 73 landen ruim 124 miljoen doses verstrekt.
Thailand kampt met problemen bij het verkrijgen van het AstraZeneca vaccin nadat de EU export heeft geschorst door landen die nog niet alle bestelde vaccins hebben ontvangen. De regering heeft haar hoop gevestigd op 150.000 vaccins die in een niet bekend gemaakte fabriek in Azië worden geproduceerd. Het Serum Institute of India is ’s werelds grootste producent van het AZ vaccin [dus misschien komt het daar vandaan].
Het binnenlands bedrijf Siam Bioscience produceert miljoenen doses van het AZ vaccin onder een technologie overdracht overeenkomst, maar de eerste vaccins worden niet eerder dan in juli verwacht.
Siam Bioscience was eerder in het nieuws omdat het eigendom is van het Crown Property Bureau [lees: de koning], wat voormalig partijleider Thanathorn, leider van de buitenparlememtaire Progressive Movement, heeft onthuld. Hij heeft ook kritiek geuit op de trage gang van zaken.

• 9,3 miljoen werkers in de particuliere sector die verzekerd zijn bij het SSF, krijgen elk 4.000 baht als Covid-19 noodhulp. Op 15 februari neemt het kabinet een besluit over het project, genaamd ‘We Love Each Other’, dat is voorgesteld door het ministerie van Werkgelegenheid.
Houders van een welzijnskaart komen niet in aanmerking voor de hulp. Ook degenen die eind december 2019 een half miljoen baht of meer op een bankrekening hadden, vallen buiten de boot. Het bedrag wordt in vier termijnen van 1.000 baht in maart en april overgemaakt. Het kan van 22 maart tot 31 mei gebruikt worden voor aankopen in winkels die deelnemen aan het Rao Chana project.

De geest is uit de fles (?)

7 februari – Duizenden zijn gisteren in Yangon de straat opgegaan om te protesteren tegen de machtsovername door het leger. Of dat uniek is in de geschiedenis van het land dat vijftig jaar onder een dictatoriaal bewind heeft geleefd om daarna tien jaar op weg te gaan naar democratie, weet ik niet, maar het is wel bijzonder. Na Hong Kong en Thailand pikt ook (een deel van) de bevolking van Myanmar niet meer een bestuursvorm die zich kenmerkt door dwang.

De conservatieve elites in Zuidoost-Azië voeren, gesteund door legers, een wanhopige strijd om aan de macht te blijven [en hun eigen zakken te vullen]. Hoe lang het hun gaat lukken, is moeilijk te voorspellen, maar zeker is dat de geest uit de fles is en die laat zich niet gemakkelijk terugduwen. Een bevolking die geproefd heeft van democratie of zoals in Hong Kong gewend was aan democratie wil niet (meer) geketend worden.

Overpeinzing om 5:50 uur

7 februari – Ik kijk naar het journaal op kanaal 7. Drie vrouwen presenteren het nieuws alsof ze op een theekransje over het weer babbelen. Ja, Nieuws (voor)lezen is geen sinecure, daar heb je drie personen voor nodig. Ze vertellen dat een school is gesloten omdat ‘in de buurt’ een arbeider in een fabriek is besmet.

Dus lopen mannen in maanpakken door het gebouw en besproeien lokalen en gangen, stoelen en lessenaartjes – niets ontsnapt aan de nevel van desinfecterend middel. Ook het speelterrein krijgt een grote beurt: klimrek, schommel, wip worden grondig onderhanden genomen.

Het is een operatie die bij mij de vraag opwekt: wie denkt in hemelsnaam dat een virus in staat is de afstand tussen fabriek en school te overbruggen en zich daar te nestelen? Is er wetenschappelijk onderzoek waaruit blijkt dat je ziek kunt worden als je op een schommel zit?

Het is een toneelstukje, een ritueel dat wordt opgevoerd om burgers gerust te stellen, die geen idee hebben hoe je het virus oploopt. Over de kosten van deze operatie zal ik het maar niet hebben.

06:30 uur: De nachtwaker werpt met een sierlijk gebaar de krant op mijn bed. Genoeg gepeinsd, nu aan het serieuze werk. Ik sla de krant open. Drie pagina’s met binnenlands nieuws en achtergronden en een advertentie van een halve pagina. Maar guttegut, de virus tracker ontbreekt weer, net als op donderdag. Mijn hobbywerkdag begint met een bittere pil.

Buan Losuwan, 89, right, is greeted by a senior army officer who presented her with money donated by fellow military personnel to help her repay debt to the state.

BP in vogelvlucht

7 februari – Bangkok Post telt vandaag zeven nieuwsberichten en –verhalen op de drie binnenland pagina’s van het eerste katern plus de rubriek News Bites met vier kortjes. Netto zijn het iets minder dan tweeëneenhalve pagina’s door een advertentie van een halve pagina en een piepkleine advertentie ter grootte van een kortje.

Aan illustratiemateriaal bevatten de pagina’s zes foto’s en één kleintje. Drie foto’s staan in een fotobericht, waarvan twee gewijd aan het protest in Yangon. Ben benieuwd wat de opgeroepen oproerpolitie gaat doen. Wordt de menigte verspreid, vinden er schermutselingen plaats, gaat er in het ergste geval bloed vloeien? We zullen het later te weten komen.

De krant opent niet met een achtergrondverhaal, zoals vaak op zondag, maar met een nieuwsverhaal. Kom er later op terug. Het Special report, getiteld Pension drama didn’t have to happen, is gewijd aan de uitkeringsaffaire waarvan talloze ouderen de dupe zijn geworen. Ze hebben jarenlang een uitkering ontvangen waarop ze geen recht hadden omdat ze al een weduwenpensioen hadden van een overleden familielid. Nu moeten ze het uitgekeerde geld terugbetalen.

‘Ze hebben tien jaar gewacht om me te vertellen dat ik ze geld verschuldigd was. Ik heb geen idee hoe ik het kan terugbetalen’, zegt Buan Losuwan (89) uit Buri Ram die door het Comptroller General’s Department (thesaurier-generaal, letterlijk: algemene schat(kist)bewaarder) gesommeerd is 84.400 baht plus rente terug te betalen.

Het artikel beslaat een derde van de voorpagina met een forse overlees op pagina 3, wat ik erg veel ruimte vind voor een betrekkelijke simpele zaak. Bij het artikel staat nog een tweede foto met Thawee Poonkrathok (83) die 57.600 baht telt, het bedrag dat hij moet terugbetalen omdat hij al een uitkering krijgt wegens de dood van zijn zoon die politieagent was.

Regering draalt over aansluiting bij vaccin pact

7 februari – Terwijl alle andere Aseanlanden in de rij staan om het Covid-19 vaccin te ontvangen middels een Covax vaccin-deling programma in het eerste en tweede kwartaal van het jaar, vindt het Thaise ministerie van Volksgezondheid de eisen van het programma te beperkend om miljarden baht aan te betalen voor aansluiting.

Het ministerie zegt dat het land niet vrij is het vaccin te kiezen en de kosten zouden hoger kunnen zijn dan wanneer het verkregen wordt door directe onderhandelingen met producenten. Directeur Nakorn van het National Vaccine Institute zegt dat Thailand misschien lang moet wachten en het vaccin tegen een hogere prijs moet kopen wanneer het vaccin via het Covax programma wordt geleverd.

Supakit Sirilak (foto), hoofd van het Department of Medical Sciences zegt dat onderhandelingen nog aan de gang zijn. In de toekomst kan Thailand tegen acceptabele voorwaarden 15 miljoen Covax doses bekomen.

Covax wordt gezamenlijk geleid door de vaccin alliantie Gavi, de Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI), in Genève en de wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Doel is de ontwikkeling en productie van Covid-19 vaccins te versnellen en onpartijdige toegang voor elk land te garanderen. Het verstrekt gratis of goedkope vaccins aan arme landen. Maar Thailand behoort tot de categorie zelf-financiering.

Woensdag maakte het programma details bekend van de beschikbaarheid van het Pfizer/BioNTech vaccin in het eerste kwartaal en het AstraZeneca/Oxford vaccin in de eerste helft van het jaar voor de deelnemende landen. Zo’n 145 landen ontvangen voldoende vaccins om 3,3 procent van de bevolking midden dit jaar te hebben gevaccineerd.

Er zitten nogal wat haken en ogen aan het programma, maar het voert te ver om die allemaal hier op te lepelen. Dus lees het zelf maar: Govt goes cool on joining vaccine pact

Chinees Nieuwjaar kan leiden tot de verspreiding van virus

7 februari – Het ministerie van Volksgezondheid maakt zich weer eens zorgen over Covid-19 – het kan geen pretje zijn om daar te werken. Het is bezorgd over het mogelijk risico van Covid-19 overdracht wanneer families herenigen om het komend Chinees Nieuwjaar te vieren. De krant kopt CNY ‘could lead to spread of bug’.

Google Translate kent bug alleen in de betekenis van kever, wandluis; mijn papieren woordenboek zegt dat het ook Amerikaans Engels is voor bacil. Vind ik niet raar want ik kom regelmatig in BP amerikanismen tegen, gebruikt door redacteuren die in de VS zullen zijn opgegroeid.

Directeur Chawetsan van de divisie Emergency Disease and Health Hazards van het DDC benadrukt het belang van social distancing tijdens familievisites. Hij adviseert betrokkenen veilig feest te vieren door het gebruik van video-oproepen om fysiek contact te vermijden, met name met ouderen die tot de risicogroepen behoren.

Hij garandeert ook de veiligheid en efficiëntie van Covid-19 vaccins die dit jaar worden toegediend en zegt dat de komst van vaccins niet betekent dat de pandemie ten einde komt. De bevolking dient zich te houden aan alle beschermingsmaatregelen totdat groepsimmuniteit is verkregen.

Heel fijn, zo’n waarschuwing, maar de feestvierders die het Jaar van de Os begroeten hebben er geen zier aan. De rest van het artikel waarmee pagina 3 opent, verhaalt over de ontwikkelingen gisteren op virusgebied, maar die noemde ik al in Nieuws van de website.

Kort Nieuws zondag 7 februari

– Wat resteert aan nieuws dat niet al hiervoor de revue heeft gepasseerd? Op pagina 2, een halve pagina door een advertentie van dezelfde grootte, drie berichten. De opening meldt dat het Armed Forces Development Command disciplinaire actie heeft gelast tegen de leidinggevenden van een legeroffier die vrijdag is aangehouden op verdenking van het stropen van wildleven in nationaal park Sai Yok in Kanchanaburi.

Drie officieren worden disciplinair gestraft met wat thamrong winai heet (maintaining discipline) wat in de praktijk neerkomt op zware lichamelijke oefeningen. Ook is een onderzoek gelast naar het stroop incident.

Bij de aanhouding van de stroper werden karkassen van wildleven gevonden, waaronder zeven hornbills (neushoornvogels), drie andere vogelkarkassen, jaag- en visuitrusting, vuurwapens, vier speedpillen en gecomprimeerde marihuana. De politie van Sai Yok heeft de militaire rechtbank toestemming gevraagd voor voorlopige hechtenis om hem nader te verhoren.

– Het tweede bericht meldt dat Chiang Mai gisteren onder een dikke laag smog van PM 2,5 stofdeeltjes lag, die wordt toegeschreven aan bosbranden. De mist was zo dik dat de top van Doi Suthep niet zichtbaar was vanuit het centrum van de stad. Bewoners klaagden over geïrriteerde ogen en neus. De hoogste concentratie werd gemeten in tambon Mae Sa: 104. Ook andere meetstations in de provincie registreerden concentraties boven de veiligheidslimiet van 50 mcg.

Buurprovincie Lampang telde 116 hotspots, de meeste in het district Thoen: 30. Sinds vorige maand zijn in dit deel van de provincie 200 hotspots gevonden met concentraties van 68 tot 87 mcg.

In de laatste alinea komt Bangkok om de hoek. Daar wordt vandaag, woensdag en vrijdag een nieuwe golf luchtverontreiniging verwacht.

– Laatste bericht op de 2. De politie is op zoek naar Banyen Channara, de moeder van Siapo Po-arnon (29), een populair internetfiguur die donderdag is gearresteerd op verdenking van de organisatie van online gokken en het witwassen van geld. De CSD vermoedt dat ze contact mijdt omdat ze gezien heeft dat haar zoon vrijlating op borgtocht was geweigerd.

Siapo werd aangehouden in zijn huis in Phasi Charoen (Bangkok). Zijn woning was een van de zeven locaties waar de politie een inval heeft gedaan bij een onderzoek naar een vermeend online goknetwerk. Ook zijn assistenten en werkers zijn voor verhoor aangehouden.

– Als laatste pagina 3 met de overlees, de zorgen over CNY, News Bites en drie berichten. Eén kent u al: de veiling van modellen van stripfiguren, die van drugsverdachten in beslag zijn genomen. Gisteren gingen ze onder de hamer.

Het meest werd betaald voor een levensgroot model van de Japanse stripfiguur Monkey D Luffy. Een vader en zoon in Bangkok, twee fervente verzamelaars van modellen, hadden er 110.000 baht voor over. In totaal werden 286 modellen geveild.

– Een dag nadat het ministerie van Werkgelegenheid de data heeft bekend gemaakt voor de registratie van werknemers in particuliere bedrijven die een uitkering van 4.000 baht krijgen, zijn de data met een week uitgesteld. De werknemers kunnen zich nu van 21 februari tot 7 maart opgeven.

– Laatste bericht. De National Higher Education, Science, Research and Innovation Policy Council heeft een budget van 117,8 miljard baht goedgekeurd om het hoger onderwijs te verbeteren. De nadruk ligt daarbij op een plan voor ontwikkelingsprojecten die een relatie hebben met de bio, circulaire en groene economie. Meer weten? Lees: Govt greenlights B117bn boost for higher education.


 

Het nieuws in fotoberichten

Worshippers wear the required face masks to protect against spreading Covid-19 while presenting offerings at Wat Mangkon Kamalawat in Bangkok on Thursday.

People walk under decorative Chinese lanterns on sale on Yaowarat Road, Bangkok’s Chinatown.

Thap Lan National Park in Nakhon Ratchasima will reopen to visitors on Saturday, after being closed for a month under nationwide Covid-19 controls, but camping tents and overnight stays will not be allowed.

Police arrested a 37-year-old man and seized his collection of about 20 guns and 1,661 bullets at his luxury house in Pak Kret district of Nonthaburi on Thursday. He had pistols, rifles and shotguns at his home. Police searched his home after arresting the administrator of the AP-Yanyon Faceook page website, which illegally sold guns on the internet.

Supachai Nichakornpong (in black) is arrested after recording and posting on TikTok a video of his dogs attacking a pangolin (schubdier, wetenschappelijke naam pholidota), in Sadao district, Songkhla, on Thursday.

Police have busted a major online gambling operation working from four converted shipping containers in a village in Chanthaburi’s Pong Nam Ron district on the border with Cambodia, and taking bets from tens of thousands of punters each day.

Thirty-four people were arrested on charges of running online gambling websites, with wagers totalling more than one billion baht, during the police raid in Pong Nam Ron district, in Chanthaburi province.

A total of 69 computers and 101 mobile phones were seized. The suspects admitted they were the administrators of four gambling websites – VR898, Hattrick 988, Hattrick 888 and betway88.

Rescue workers retrieve an injured man from a wrecked pickup truck after the vehicle was hit by a passenger train at an unmanned railway crossing in Huai Thalaeng district of Nakhon Ratchasima on Friday afternoon. Two people were badly hurt.

• People who fail to properly self-isolate after close contact with a confirmed Covid-19 case may face compulsory state quarantine. The Centre for Covid-19 Situation Administration was discussing the possibility, CCSA assistant spokeswoman Apisamai Srirangson said on Friday.

It would also apply to people exposed to coughing or sneezing by a Covid-19 case, had talked with an infected person for more than five minutes or stayed in a closed place with them for longer than 15 minutes without wearing a face mask.

The facilities could also be open to exposed people at medium and low risk of infection who preferred quarantine to staying at home with other family members, especially elderly people, and risk passing on the disease, she said. The CCSA would discuss the matter in more detail next week.

Srisuwan Janya, secretary-general of the Association for the Protection of the Thai Constitution, on Thursday asked the Office of the Ombudsman to forward a petition seeking a Constitutional Court ruling on whether a bill which would legalise early-stage abortions is constitutional.

The bill was passed by the House of Representatives an Senate in January and follows a Constitutional Court decision last February that ruled that criminalising abortion was unconstitutional and violated human rights.

The bill would for the first time allow women who are up to 12 weeks pregnant to have abortions performed by a doctor should they request it.

Under the bill, an abortion after 12 weeks would be allowed under certain conditions and would otherwise be punishable by a jail term of up to six months and/or a fine of up to 10,000 baht.

Deputy Prime Minister Prawit Wongsuwon accompanied by officials from the Social Development and Human Security Ministry and the Treasury Department as he looks at a display model of Happiness Social City.

The Social Development and Human Security Ministry and the Finance Ministry are jointly pushing forward a public-private partnership (PPP) project to develop a 649-rai model city branded as the “Happiness Social City”.

The plot is owned by the government and located in Bang Lamung district in Chon Buri province. The cost of the PPP development project is estimated at 16 billion baht.

People wait for their turn to go inside Siam Rattana Supermarket near Wong Wiang Yai on Friday as the shop offers discounted items to help those affected by the coronavirus outbreak.

Het nieuws in infographics

Klik hier voor het bijbehorende artikel: Subdued Chinese New Year anticipated

Klik hier voor het bijbehorende artikel: CPI sinks for 11th month in January


 

Nieuws van de website 5-6 februari

• Het Centre for Covid-19 Situation Administration heeft vrijdag 586 nieuwe besmettingen bekend gemaakt van 573 personen in het binnenland en 13 die uit het buitenland waren gekomen en in quarantaine waren. Ze brachten het totaal aantal besmettingen sinds januari 2020 op 22.644.
526 besmettingen zijn gevonden in woonwijken en 47 in ziekenhuizen.
De provincie Samut Sakhon telde de afgelopen 24 uur 548 nieuwe besmettingen: 522 werden gevonden in woonwijken (519 Myanmarezen en 3 Thais) en 26 in ziekenhuizen (12 Thais en 14 Myanmarezen).
Bangkok telde 18 nieuwe besmettingen, allen positief getest in ziekenhuizen. Het ging om 14 Thais en vier personen uit Myanmar. Drie nieuwe besmettingen werden ontdekt in een ziekenhuis in Tak: 2 Thais en 1 persoon uit Myanmar.
In de provincie Phetchaburi zijn tijdens actief testen in woonwijken drie besmette Thai gevonden, ze waren in Mahachai in Samut Sakhon geweest en daar vermoedelijk besmet.
In de provincie Sa Kaeo is 1 besmetting aangetroffen, een Cambodjaanse gedetineerde. Hij testte pas bij de derde test positief.
De13 besmette personen die uit het buitenland waren gekomen, kwamen uit negen landen: 5 uit Egypte en 1 uit elk van de landen Italië, de VS, Tanzania, Zuid Afrika, Roewanda, Duitsland, Engeland en Myanmar.
Van het totaal aantal besmettingen zijn 15.331 patiënten hersteld (67,7 pct), inclusief 533 die donderdag zijn ontslagen uit een ziekenhuis. 7.234 patiënten worden nog behandeld, zeven liggen aan de beademing.

Update zaterdag: 490 nieuwe besmettingen van 479 personen in het binnenland en 11 die uit het buitenland waren gekomen in quarantaine waren. Ze brachten het totaal aantal besmettingen op 23.134. Van de binnenlandse besmettingen zijn 412 ontdekt tijdens actief testen in woonwijken en 67 in ziekenhuizen. Het bericht kopt optimistisch: Pace slows.

• De headline consumer price index (CPI) is in januari met slechts 0,34 procent gedaald vergeleken met een jaar eerder. De daling was lager dan verwacht dankzij lagere energieprijzen en overheidssubsidies op nutsvoorzieningen, aldus het ministerie van Handel vrijdag.
Het was de elfde achtereenvolgende maand waarin de CPI daalde. De peiling van Reuters had 0,4 procent voorspeld, in december daalde de CPI met 0,27 procent.
De core CPI index steeg vorige maand met 0,21 procent vergeleken met een jaar eerder, voorspeld was een stijging van 0,20 procent. Januari was de eerste maand waarin voor de berekening van de CPI een nieuw basisjaar werd gebruikt.
Naar verwachting stijgt de CPI vanaf het tweede kwartaal dit jaar wanneer een eind komt aan subsidies. ‘Er zijn nog factoren die in het eerste kwartaal op de inflatie drukken’, zegt Pimchanok Pitfield, een functionaris op het ministerie. ‘Maar wanneer de subsidie niet wordt verlengd, zal de inflatie terugspringen. De malaise in het toerisme is een zorg daar het inkomens en uitgaven van consumenten verlaagt.’
De headline inflatie wordt berekend aan de hand van de prijzen van 450 producten en diensten, de core inflatie op basis van dezelfde prijzen minus de prijzen van voedsel en olie.

• Directeur Sayan Chaleephol (60) van de Thepha school in het district Thepha (Songkhla), verdacht van de verkrachting van een leerlinge, is nu ook aangeklaagd voor het tonen van een vuurwapen in het openbaar. In afwachting van verder onderzoek is hij overgeplaatst naar het kantoor van Education Zone 16.
Sayan haalde donderdag tijdens de ochtendbijeenkomst plotseling ten overstaan van leerlingen en leraren een vuurwapen te voorschijn. Nadat hij had gesproken over het beheer van de school, veranderde hij van onderwerp en bood zijn excuses aan iedereen aan voor zijn ‘persoonlijke probleem’. ‘Ik heb hen al mijn excuses aangeboden en will make this louder than they did.’ Namen of details noemde hij niet.
Vervolgens knoopte hij zijn colbert los en haalde een pistool tevoorschijn, waardoor leerlingen en leraren in paniek raakten. Terwijl de leerlingen vluchtten, grepen enkele leraren in om te voorkomen dat Sayan suïcide zou plegen. Maar volgens adjunct-directeur Banchop Phisutthipan zijn de mediaberichten dat hij het pistool trok niet correct. Hij maakte alleen de knopen van zijn colbert los, waardoor het zichtbaar was.
Na het incident is de school voor de rest van de week dicht gegaan. Het schoolhek is gesloten, niemand mag meer naar binnen. Sayan heeft zich gemeld bij de politie en het pistool ingeleverd. Hij heeft een wapenvergunning, maar was niettemin in overtreding omdat hij het in het openbaar droeg. Het bericht meldt geen details over de vermeende verkrachting.

• Het Meteorological Department waarschuwt dat stormen vermoedelijk van zondag tot dinsdag voor zware regens en hagel in het Noorden en Noordoosten zullen zorgen, waarna de temperatuur met 4 tot 6 graden zakt. De onweersbuien beginnen zondag in het Noorden en op maandag in het Noordoosten, Central Plains en Oosten.
Het noodweer wordt veroorzaakt door westelijke winden in het Noorden en noordelijk deel van het Noordoosten, terwijl zuidelijke en zuidoostelijke winden neerslag uit de Golf van Thailand en de Zuid-Chinese zee naar het zuidelijk deel van het Noordoosten, Central Plains en Oosten brengen.

Overpeinzing om 5:39 uur

6 februari – Het duurt nog ruim een uur voordat de krant wordt bezorgd, maar ik weet nu al vrijwel zeker dat de virus tracker weer terug is. Gisteren ontbrak hij in de krant, vandaag kan ik mijn meest favoriete en door een andere lezer meest gehate rubriek weer behandelen.

De lezer, tot nu toe anoniem gebleven, heeft mij gevraagd zijn identiteit bekend te maken – wat heet: gevraagd, hij heeft het bevolen. Dat ga ik niet doen. Ik zal niet bijdragen aan zijn heldenstatus die hij verwerft omdat hij het gewaagd heeft mij een opdracht te geven.

Websites zijn merkwaardige dingen. Ze verleiden mensen die geen mening hebben, een mening te geven – een uitdrukking die Wim Kan heeft gebruikt voor het straatinterview. Ik heb de reactiemogelijkheid daarom standaard uit staan.

Uit mijn tijd als eindredacteur bij thailandblog weet ik dat het meeste geouwehoer is, slechts een enkeling weet iets verstandigs te zeggen over een posting. Bovendien worden de reacties vaak verstoord door hinderlijke spel- en tikfouten.

Dat niet iedereen de regel stam plus twee beheerst, kan ik billijken, maar tikfouten zijn vermijdbaar. Niet gelijk op de knop Verzenden drukken, maar nog eens lezen, het liefst enkele malen tot je geen fout meer ziet.

6:33 uur Het is zover. De brave nachtwaker brengt de krant naar mijn kamer op de derde verdieping van mijn hotel. Joechei!!

Virus tracker is weer terug. Joechei!!

Wereldwijd: Twee miljoenengrenzen in twee dagen overschreden

6 februari – Het aantal besmettingen en herstelde patiënten wereldwijd heeft beide een miljoenengrens gepasseerd, maar wanneer dit gebeurd is, gisteren of eergisteren, valt niet meer te achterhalen daar de virus tracker gisteren ontbrak in de krant. Gelieve dat te bedenken bij de vergelijkingen die ik trek.

Het aantal besmettingen wereldwijd is met 1.017.194 gestegen naar 105.502.306, het aantal doden met 31.413 naar 2.296.454 en het aantal herstelde patiënten met 835.868 naar 77.200.023. Het aantal ernstig zieken is daarentegen gedaald, met 1.345 naar 105.821.

Nederlands meldt 8.206 nieuwe besmettingen naar 993.430 en België 5.576 naar 718.847, tezamen 13.782 tegen 5.415 twee dagen eerder. Het aantal doden is in Nederland gestegen met 126 naar 14.234 en in België met 87 [valt mee] naar 21.260, tezamen 213 tegen 132 twee dagen eerder. Verder is het aantal herstelde patiënten in België met 329 toegenomen naar 49.441.

De Thaise cijfers hebben wel betrekking op één dag: het aantal besmettingen is gisteren gestegen met 586 naar 22.644.

Nederland (21), België (26) en Thailand (115) staan ongewijzigd op dezelfde plaats. Ook in de toptien zijn landen niet verhuisd.

BP in vogelvlucht

6 februari – Bangkok Post telt vandaag veertien nieuwsberichten en –verhalen op de drie binnenland pagina’s van het eerste katern plus de rubriek In Brief met vier kortjes. Netto zijn het ook drie pagina’s want advertenties ontbreken.

Aan illustratiemateriaal bevatten ze zes foto’s, een één-koloms foto en een postzegelfoto. Vijf foto’s zijn in een fotobericht geplaatst, doorgaans niet beschikbaar op de website tenzij bij een bericht geplaatst, maar dat is een hoge uitzondering.

Drie foto’s meten vier kolommen. Prominent bovenaan de voorpagina een foto van een metershoge majestic draak in winkelcentrum Emporium, uiteraard ter gelegenheid van Chinees Nieuwjaar. Hij zal wel niet vuur spuwen.

In het hart van pagina 2 een foto van bezoekers aan Wat Mangkon Kammalawas in Chinatown die hun handen wassen alvorens de tempel te betreden en offerandes te brengen.

Bovenaan pagina 3 een foto van een rij knielende monniken in Wat Pho tijdens hun ochtendgebed. Ze zitten netjes op afstand van elkaar en dragen een mondkapje. Dat zegt het bijschrift, want kan ik niet zien omdat ze op de rug zijn gefotografeerd.

Klopjacht op draagmoederschap
De krant opent met een succesje dat is geboekt in de strijd tegen draagmoederschap. Het Cyber Crime Investigation Bureau heeft  een illegaal grensoverschrijdend netwerk opgerold dat zich bezighield met draagmoederschap en voordeed als schoonmaakbedrijf. In Bangkok en omgeving zijn invallen gedaan op tien locaties waarbij drie agenten en vier Thaise draagmoeders zijn aangehouden.

Het CCIB was in actie gekomen na ontdekt te hebben dat de draagmoeders opgescheept zitten met hun ‘product’ [mijn woordkeus] omdat ze het niet in het buitenland bij hun ouders kunnen afleveren vanwege reisbeperkingen. Waarmee andermaal bewezen wordt dat elk nadeel zijn voordeel heeft, zoals J.C. ooit treffend zei.

Het netwerk gebruikte de sociale media om moeders te werven. Die kregen voor hun werk 500.000 baht elk, wat bij een zwangerschap van 9 maanden neerkomt op een maandsalaris van 55.555 baht. Door de vermomming als schoonmaakbedrijf zag het netwerk kans vele jaren [geen aantal] in Thailand te opereren.

De vrouwen kregen in Cambodja k.i. en keerden daarna terug naar Thailand totdat de tijd was gekomen dat ze baren zouden, om een bijbelse formulering te gebruiken. Ze zullen het kindeke wel niet in doeken hebben gewikkeld en in een kribbe gelegd. Een van de baby’s die na vier maanden is geboren, is opgenomen in het Ramathibodi ziekenhuis. Het kampt met hersenbloedingen.

Volgens directeur-generaal Tares van het Health Service Support Department is illegaal draagmoederschap populair in Thailand vanwege ’s lands beschikbaarheid van medische apparatuur en personeel. Er zijn 102 legale draagmoederklinieken en 400 paren die een draagmoederkind kunnen hebben. Paren die in aanmerking komen voor een (legaal) draagmoederkind moeten beiden Thai zijn en wanneer één niet Thai is, moeten ze minimaal drie jaar getrouwd zijn.

Piek in hoofdstad leidt tot meer controles
Voor het (volgens mij) tweede belangrijkste nieuwsitem moeten we op pagina 3 zijn die opent met de zorgen die het ministerie van Volksgezondheid zich maakt over de spike (kopwoord, piek) in infecties. Een piek? Was me nog niet opgevallen en als ik de cijfers zie lijkt me de kwalificatie lichtelijk overdreven.

Niettemin is het ministerie bezorgd. Directeur Chakkarat van de divisie epidemiologie van het DDC zegt dat de piek zich voordoet in zes districten aan de westkant van Bangkok. Het Sentinel Surveillance programma dat er is gelanceerd, een dure naam voor actief testen, heeft 54 nieuwe infecties gevonden bij testen op 13.042 werkers in 113 fabrieken. Om te helpen bij contacttracering en beheersing van de ziekte moeten de werkers nu de Mor Chana applicatie downloaden en gebruiken.

CCSA woordvoerder Apisamai zei gisteren dat uit een studie over infecties in stedelijke gebieden is gebleken dat mensen meer risico op besmetting lopen door sociale bijeenkomsten en op werkplaatsen dan overal elders.

Ze haalde het voorbeeld aan van een schoonheidssalon waar vijf van de zeven personeelsleden besmet waren. De groep at elke dag samen en deelde elkaars utensils (werktuigen, gereedschappen, gebruiksvoorwerpen). Ze noemde ook een afdeling van een bedrijf waar het personeel geen mondkapje droeg wanneer ze zich ontspanden. Van de tien werknemers bleken negen bemet.

Het artikel vervolgt met cijfers die ik al noemde in Nieuws van de website. Bangkok telde gisteren in ziekenhuizen 18 nieuwe besmettingen: 14 Thais en 4 Myanmarezen. Wat nou piek in een stad van meer dan 10 miljoen bewoners?

Kort Nieuws zaterdag 6 februari

– Wat resteert aan nieuws dat niet al hiervoor genoemd is? Op de voorpagina twee berichten en één berichtje. Het National Committee for the Elderly vindt dat het kabinet moet ingrijpen in de affaire van de uitkeringen die ouderen ten onrechte hebben gekregen.

De commissie pleit voor uitstel van de terugbetalingen en dat niet alleen, ze is het ook eens met een aanbeveling van de Ombudsman dat ouderen die een ‘speciaal pensioen’ ontvangen wel in aanmerking voor de uitkering dienen te komen. Daarmee wordt gedoeld op pensioenen die ouders krijgen van in diensttijd omgekomen soldaten en politieagenten.

Het tweede bericht gaat over de westelijke sectie van de Orange Line, een metrolijn tussen station Thailand Cultural Centre en Bang Khun Non. Opdrachtgever MRTA is verwikkeld in een juridisch conflict over de aanbestedingsprocedure. Het bericht meldt dat de BTSC, de exploitant van de skytrain, niet uitsluit te zullen deelnemen aan een nieuw biedproces.

Het derde bericht kopt 2021 ‘the year of elections’. Die uitdrukking is gebruikt door secretaris-generaal Jarungvith van de Kiesraad. Dit jaar vinden drie verkiezingen plaats: gemeenteraadsverkiezingen op 28 maart, verkiezingen voor TAO’s in juni en in september of oktober voor de gouverneur van Bangkok en het hoofd van Pattaya City.

Een vierde gang naar de stembus is voor het referendum over grondwetwijzigingen, een besluit daarover wordt verwacht voor het eind van de huidige vergaderperiode van het Huis van Afgevaardigden.

– Op naar pagina 2, die ik even oversloeg. De pagina opent met de eis van etnische Karen voor teruggave van land in nationaal park Kaeng Krachan in Phetchaburi waaruit ze verdreven zijn. Gisteren demonstreerde een groep voor het ministerie van Milieu. Ze boden een petitie aan minister Varawut (Milieu) aan waarin gevraagd wordt de displaced Karen toe te staan om terug te keren naar het Jai Pai Din bos in het gebied Ban Bang Kloi van het park.

Daar hebben ze generaties lang gewoond, maar ze moesten vertrekken toen het bos in 1981 de status nationaal park kreeg. Enkelen bleven niettemin wat hen duur is komen te staan want personeel van de DNP stak in 2011 negentig hutten en rijssilo’s in brand en dwong 140 dorpelingen hun biezen te pakken. In 2018 beval het hooggerechtshof de DNP zes dorpelingen elk 10.000 baht uit te keren voor de geleden schade, maar het vonniste dat ze geen recht hadden er te wonen.

Het laatste bedrijf in deze continuing story bestaat uit de lancering van de campagne #SaveBangKloi op 14 januari. Op die dag trokken veertig verdreven Karen naar het gebied, sloegen er tenten op en kapten er bomen om het land te gaan bebouwen. Minister Varawut heeft een commissie gevormd van ambtenaren, actievoerders en Karen om een oplossing te zoeken.

Een woordvoerder van de groep zegt dat ze op 15 februari weer naar het ministerie gaan. ‘Ik denk niet dat terugkeren naar de habitat van onze voorouders verkeerd is. Karen zijn tolerant geweest [bij de uitzetting]. Het is nu hun tijd om gerechtigheid te ontvangen.’

– Tot besluit van deze Nieuws uit Thailand noem ik nog twee berichtjes. De eigenaar van Baan Kanom Kunnaigets in Phitsanulok heeft ter gelegenheid van Chinees Nieuwjaar het desert Ar Lua in de vorm van goudstaven gemaakt. Ze gaan als warme broodjes over de toonbank want zouden voorspoed brengen. En wie wil dat nu niet?

Het laatste bericht meldt dat de zieke gouverneur Verasak van Samut Sakhon goed herstelt van Covid-19. Zijn longfunctie is bijna terug naar normaal, zegt deken Prasit van de faculteit Medicijnen van het Siriraj ziekenhuis.

Hij testte op 27 december positief, een week nadat het aantal besmettingen in zijn provincie omhoog was geschoten. Dat was het begin van de tweede golf aan uitbraken. Praten kan de gouverneur nog niet want hij ligt nog steeds aan de beademing en kan niet zelf slijm ophoesten.


 

Het nieuws in fotoberichten

A monk wears a face mask while on his alms round in Bangkok on Thursday morning, when the country reported 809 new Covid-19 cases over the previous 24 hours.

Bijschrift ontbreekt.

Police have arrested Siapo Po-arnon – a net idol, former celebrity boxer, former House adviser on gambling – on charges of organising online gambling.

Crime Suppression Division officers took the 29-year-old man into custody at his house on Phetkasem Road in Phasicharoen district of Bangkok about 6am.

His house was one of seven places raided in relation to the suspect’s alleged online gambling network. At his house, police also arrested his follower, Pacharapol Chansawang, and 25 Myanmar workers, and seized a gun and 11 bullets for examination.

Last August, a House working group on whether to legalise online gambling invited Mr Siapo to participate in its deliberations as an adviser.

Thanathorn Juangroongruangkit, left, and his mother Somporn, right, during election campaigning in November 2018, when he was still leader of the since dissolved Future Forward Party.

The Royal Forest Department on Thursday accused political activist Thanathorn Juangroongruangkit, his mother and his younger sister of illegally occupying connected blocks of land totalling 2,154 rai within a national forest reserve land in Ratchaburi province.

The complaint was filed on behalf of forests director-general Adisorn Nuchdamrong with the Natural Resources and Environmental Crime Suppression Division. The department estimated the damage to the forest at 147 million baht, and planned to also file a civil lawsuit against the family.

Cheevaparp Cheevatham, director of the department’s Forest Protection and Fire Control Office, said the three ccused had 60 land right documents laying claim the forest land. He alleged that the documents were illegally issued.

Authorities have seized unregistered skin-whitening cream worth over 500,000 baht from four factories during raids in four provinces.

Officers from the Consumer Protection Police Division and Food and Drug Administration officials on Thursday raided the factories in Chachoengsao, Sa Kaeo, Chon Buri and Ayutthaya provinces following social media advertisements that the “Cambodian cream with red cover” could whiten the skin within seven days no matter how dark the skin was.

Lion dancers are a major feature of the annual Chinese New Year celebrations in Yaowarat, but not this year.

The festival this year would have centred around Feb 12. However, the latest Covid-19 wave was unlikely to have subsided by then, Bangkok governor Aswin Kwanmuang said.

Het nieuws in infographics

Klik hier voor het bijbehorende bericht: Thai internet users up top banking app usage streak

Blessings and prosperity

With the coming of the Chinese New Year, a trip to Bangkok’s Chinatown should be on your calendar.

Klik hier voor het bijbehorende artikel: Blessings and prosperity


 

Nieuws van de website 4-5 februari

• Het Centre for Covid-19 Situation Administration heeft donderdag 809 nieuwe besmettingen bekend gemaakt van 796 personen in het binnenland en 13 die uit het buitenland waren gekomen en in quarantaine waren. Ze brachten het totaal aantal op 22.058. Het dodental bedraagt ongewijzigd 79.
751 besmettingen werden gevonden tijdens actief testen in woonwijken en 45 werden bevestigd in ziekenhuizen.
De provincie Samut Sakhon telde de afgelopen 24 uur 786 nieuwe besmettingen: 750 werden gevonden in woonwijken (549 Myanmarezen en 201 Thais) en 36 in ziekenhuizen (24 Myanmarezen en 12 Thais). Buiten Samut Sakhon leverde actief testen in Ratchaburi 1 nieuwe patiënt op.
Bangkok bevestigde drie nieuwe besmettingen in ziekenhuizen (2 Thais en 1 Myanmarees). Ook gevonden in ziekenhuizen waren 5 besmettingen in de provincie Tak (3 Myanmarezen en 2 Thais) en 1 Thai in Samut Songkhram.
De 13 ‘importen’ die in quarantaine waren, waren gekomen uit de VS (2) en 1 uit elk van de landen Israël, Maleisië, Pakistan, Engeland, VAE, Rusland, Ethiopië, Duitsland, België, Spanje en Frankrijk.
De meeste nieuwe besmette patiënten waren asymptomatisch. CCSA-woordvoerder Taweesilp noemt het goed voor betrokkenen maar negatief voor de beheersing van de pandemie, daar ze onbewust anderen besmet kunnen hebben.
Van het totaal aantal besmettingen sinds januari 2020 zijn 14.798 patiënten hersteld (67 pct), inclusief 797 patiënten die de afgelopen 24 uur uit een ziekenhuis zijn ontslagen. 7.181 patiënten worden nog behandeld, van wie 8 worden beademd.
In Bangkok zijn in het district Bang Khunthian de meeste besmettingen (151) geconstateerd, gevolgd door Phasicharoen (49), Chom Tong (33), Bang Kae (30) en Bang Phlad (27). De districten Samphanthawong en Saphan Sung zijn virusvrij.

Update vrijdag: 586 nieuwe besmettingen van 573 personen in het binnenland en 13 die uit het buitenland waren gekomen en in quarantaine waren. Ze brachten het totaal aantal besmettingen sinds januari 2020 op 22.644. 526 besmettingen zijn gevonden in woonwijken en 47 in ziekenhuizen.

• Het consumentenvertrouwen is voor de tweede achtereenvolgende maand in januari gedaald naar het laagste dieptepunt van de afgelopen negen maanden, aldus de University of the Thai Chamber of Commerce donderdag. De index zakte van 50,1 in december naar 47,8 in januari. De UTCC schrijft dit toe aan zorgen over de nieuwe golf infecties.

• Het leger is begonnen schoon schip te maken bij het beheer van zijn golfbanen, boksstations, recreatieterreinen, wapendepots en paardenrenbaan. Legerwoordvoerder Santipong maakte dit donderdag bekend, een jaar na het bloedbad dat een soldaat in Nakhon Ratchasima aanrichtte. Hij schoot 31 personen dood en verwondde 57 anderen. Het is een hele waslijst aan maatregelen.
Het welzijnsprogramma van het leger gaat op de schop en wapendepots, waaruit hij zijn moordwapens had gepakt, worden beter beveiligd.
De 36 golfbanen, eigendom van het leger, worden ‘ontwikkeld’ [geen nadere toelichting] en het Suan Son Pradipat Army Rehabilitation and Recreation Centre in Prachuap Khiri Khan is een commercieel welzijnsbedrijf [?] geworden.
Twee golfbanen in Ram Intra (Bangkok) en een in het Kavila kamp in Chiang Mai zijn in het proces van document voorbereidingen [?]. De andere 33 banen blijven welzijns faciliteiten voor legerpersoneel.
Van de drie boksstadions van het leger zijn twee permanent gesloten: het stadion in het legerkamp Adisorn in Saraburi en in het Suranaree kamp in Nakhon Ratchasima.
Legercommandant Narongphan Jitkaewtae heeft een panel gevormd om het toekomstig gebruik van het boksstadion Lumpini te bestuderen; opties zijn een bedrijfsplaats [?] of een sport ontwikkelingscentrum. Er worden niet langer bokswedstrijden gehouden, maar de nadruk zal liggen op het leren van sporten, zoals boksen, judo en teakwondo.
De paardenrenbaan in het kamp Suranaree in Nakhon Ratchasima blijft gesloten wegens de Covid-19 uitbraak. Ook hiervoor gaat een panel aan het werk om te zien of het ontwikkeld kan worden tot een toeristische attractie of openbaar park, zodat de bevolking er ten volle gebruik van kan maken.
Twee recreatieterreinen in Bang Pu (Samut Prakan) en Chao Samran beach (Phetchaburi) blijven in gebruik voor legerpersoneel.
Persoonlijke noot: Zelden een bericht gelezen dat zoveel vragen oproept. Wat het verband is tussen de schietpartij en deze maatregelen maakt het bericht niet duidelijk en mijn geheugen laat me in de steek. Het bericht gaat uitgebreid in op de compensatie die nabestaanden van slachtoffers en de gewonden hebben gekregen, maar dat heb ik allemaal weggelaten.

Overpeinzing om 6:00 uur

5 februari – Schrik om 6 uur wakker.  Ik moet over enkele uren een politieagent spelen in een toneelstuk. Heb een black-out en kan mijn tekstboek niet vinden. Ik drink koffie om tot rust te komen, maar wat een slap bakkie! Ik moet veel bewogen hebben in mijn slaap want de deken ligt in wanorde op mijn bed. Gelukkig was het ‘maar’ een droom, een nachtmerrie, gebaseerd op wat ik nooit heb meegemaakt. Geen gelukkig begin van een nieuwe dag.

Kijk met een half oog waaruit de slaap nog niet is verdwenen naar de tv. Zie beelden van een noodweer (waar?), in beslag genomen skin-whitening cream en voorbereidingen van Chinees Nieuwjaar. Een politieagent wordt geïnterviewd over de crème. Zijn mondkapje gaat heen en weer, wat een koddig gezicht is.

Chinees Nieuwjaar wordt dit jaar niet gevierd in Yaowarat. Heb het nooit meegemaakt, zou dit jaar ook niet naar de China Town van Bangkok zijn gegaan. Wacht op de krant. Wat gaat die brengen? Weer virusnieuws, weer nieuws uit en over Myanmar? Nieuws van de website staat al op mijn website. Ik drink koffie, die in tegenstelling tot de droomkoffie lekker pittig is. Het is een bakkie Troost.

8.000 besmettingen in fabrieken Samut Sakhon

5 februari – De virus tracker ontbreekt in de krant van vandaag. Was geen plaats voor, want de drie binnenland pagina’s zijn netto minder dan twee en een half door een advertentie van een halve en vijfde pagina. En twee vierkoloms foto’s vreten ook ruimte. Of durfde de krant hem niet te plaatsen? Want het openingsverhaal meldt dat tijdens actief testen van gastarbeiders in fabrieken in Samut Sakhon de afgelopen tijd 8.000 besmettingen zijn gevonden.

De volksgezondheids functionarissen in de provincie hebben besloten striktere seal and bubble maatregelen te nemen om de verspreiding een halt toe te roepen. De seal-methode geldt voor fabrieken met on-site accommodatie; werkers mogen het fabriekspand niet verlaten.

De bubble-methode geldt voor fabrieken zonder zulke voorzieningen. De werkers mogen de weg tussen hun onderdak (in het Engels dormitory genoemd, slaapgebouw) en de fabriek niet verlaten. Voedsel en andere benodigdheden worden gebracht.

Dat de virus tracker ontbreekt vind ik jammer. Het is een gemakkelijk te bewerken bron voor een bericht dat ik bijna met mijn ogen dicht kan maken. Prima geschikt als ontspannend begin van de hobbywerkdag. Daarentegen zal een van mijn lezers er geen traan om laten (misschien wel meer lezers), die heeft al enkele keren laten weten dat hij het verspilde moeite vindt. Voor mij dan, want hij kan hem overslaan.

Een ThaiPBS verslaggever meldt dat pro-actief testen heeft plaatsgevonden in zeven fabrieken in Samut Sakhon. Van de ruim 50.000 geteste werkers bleken op de kop af 7.878 besmet.

Surawit Sakdanupab, een bobo van het provinciaal volksgezondheidskantoor, zegt dat de seal and bubble methode over enkele dagen begint nadat functionarissen en fabriekseigenaren de details hebben uitgewerkt. Hij erkent dat de seal methode op de korte termijn lokale bedrijven kan duperen. Verwacht wordt dat de verspreiding van het virus binnen 28 dagen onder controle is. Maar de bubble methode is nog riskanter.

Surawit dringt er bij de bedrijven op aan het gezondheidsprotocol strikt te volgen en indien mogelijk binnen de fabriek te zorgen voor accommodatie of op aangewezen plaatsen die gemakkelijk te controleren zijn. Sluiting van fabrieken is het laatste redmiddel als bevestigd wordt dat ze de broedplaats zijn van infecties en niet onder controle gebracht kunnen worden.

CCSA-woordvoerder Taweesilp zei gisteren dat breed opgezette testen in de provincie doorgaan daar er veel besmettingen zijn gevonden. Het kost de regering circa 20 miljoen baht om 10.000 personen per dag te testen. Het CCSA gaat proberen een balans te vinden tussen de massatesten en besparing van de kosten.

Staatssecretaris Sathit (Volksgezondheid) noemt twee- tot drieduizend baht per gevonden besmetting. ’Dus nieuwe technologische innovaties zijn nodig om de kosten te reduceren.’

Minister Anutin (Volksgezondheid) zegt dat de Covid-19 situatie verbetert in Samut Sakhon. Tot nu toe zijn 140.000 arbeiders getest in 845 fabrieken. Dit heeft de autoriteiten in staat gesteld de fabrieken te identificeren die van nabij gevolgd moeten worden.

Nederlandse milieugroep helpt bij tegenhouden rivierafval

5 februari – ’t Is eigenlijk een opvallend bericht want doorgaans zegt Thailand dat het zijn eigen boontjes kan doppen als hulp uit het buitenland wordt aangeboden. Pagina 2 opent met het bericht dat het Department of Marine and Coastal Resources een Memorandum of Understanding heeft afgesloten met de Nederlandse milieu NGO Ocean Cleanup over een proefproject in Samut Prakan om afval in de Chao Phraya te onderscheppen voordat het in zee stroomt. Directeur-generaal Sopon en OC-directeur Boyan Slot zetten woensdag hun handtekening onder de overeenkomst.

De Nederlanders hebben een Interceptor ontwikkeld die in staat is vier ton afval uit rivieren te filteren. De interceptor, die op zonne-energie werkt, wordt op drie plaatsen in de Chao Phraya in Samut Prakan geïnstalleerd, de eerste bij het Chulachomklao Fort. Het onderschepte afval zal gesorteerd worden in overeenstemming met de principes van de circulaire economie.

‘Deze innovatie kan ons helpen de hoeveelheid vrij drijvend afval te beperken voordat het de oceaan in stroomt, zodat de gevolgen voor bedreigde zeedieren en kust ecosystemen worden verlicht’, zegt Sopon.

In 2017 verdween 2.172 ton afval dat Thailand produceert, in zee. In 2019 verminderde het volume naar 702 ton nadat de regering enkele maatregelen had genomen om het gebruik van plastic te beperken. Het bericht meldt dit niet, maar ik heb gelezen dat de hoeveelheid plastic weer toeneemt als gevolg van de toename van afhaalmaaltijden.

Het bericht eindigt met het verzoek van het ministerie van Milieu aan het kabinet om meer samenwerking met Nederland goed te keuren, met name bij milieukwesties en de circulaire economie. En nu gaat mijn hart van trots opzwellen, dat begrijpt u zeker wel.

BP in Kort Nieuws en Vogelvlucht

Bangkok Post telt vandaag elf nieuwsberichten en –verhalen op de drie (netto 2,5) binnenland pagina’s van het eerste katern plus de rubriek In Brief met vier kortjes over een volle kolom geplaatst. Bovenaan op de voorpagina staat een opvallende 4-koloms foto van als stripfiguur verklede personen, maar vraag me niet welke helden ze verbeelden want mijn kennis van de stripwereld houdt op bij Donald Duck en Kuifje.

Ze maken reclame voor de verkoop van spullen die in beslag zijn genomen door het Office of the Narcotics Control Board, een tweede kleinere foto toont  286 animatiemodellen. Morgen worden ze verkocht.

In totaal bevatten de pagina’s zeven foto’s en een postzegelfoto. Drie foto’s zijn over twee kolommen geplaatst en drie staan in een fotobericht. Op pagina 2 toont de dragende plaat in beslag genomen crèmes, op de website skin-whitening creams genoemd en in de krant ongeregistreerde beauty creams.

De 4-koloms foto en een tweede over twee kolommen staan bij een bericht over de veroordeling van de ‘beroemde’ folkzanger Yingyong. Hij kreeg een voorwaardelijke gevangenisstraf van één jaar wegens het overdrijven van de voordelen van zijn op Thang Chao (caterpillar fungus) gebaseerd voedselsupplement. Volgens de reclame die hij ervoor maakte, kon het spul een pijnlijk kniegewricht genezen. Hoe komt-ie erbij, zou mijn moeder zeggen.

– Tot besluit noem ik nog twee berichten van pagina 3. Legercommandant Narongphan zei gisteren dat Asean’s principe van niet-inmenging onverkort van kracht blijft bij de militaire coup in Myanmar. Hij zei ook dat een nieuwe coup in Thailand iets is wat nooit bij hem is opgekomen.

Gevraagd of hij met zijn Myanmarese counterpart over de coup heeft gesproken, zegt hij dit niet gedaan te hebben want het is een politieke kwestie. Gesprekken met de Myanmarese legerchef gaan alleen over militaire zaken, niet over politieke kwesties.

Doorgevraagd naar zijn mening over wat deze week in het buurland is gebeurd, zei hij geen mening te hebben. Het leger evenals de regering houdt vast aan Asean’s principe van niet-inmenging.

– De pagina opent met het bericht dat het Brits/Zweedse farmaceutische bedrijf AstraZeneca 150.000 doses van het Covid-19 vaccin zal verschepen uit een fabriek in Azië in plaats van Italië. Daardoor worden vertragingen voorkomen, zei minister Anutin (Volksgezondheid) gisteren.

Hij vertelde dat het bedrijf een brief had gestuurd met een uitleg van de stappen die worden gezet om verstoringen van de leveranties aan Thailand te voorkomen. Dit met het oog op de aankondiging van de EU dat de export van het vaccin uit de EU-landen kan worden geschorst als ze zelf nog niet alle bestellingen hebben ontvangen. Maar de minister zegt niet wanneer het vaccin nu Thaise bodem bereikt.

In de brief dringt AstraZeneca er ook op aan de vereiste vergunningen en toestemmingen goed te keuren, omdat ze nu uit Azië komen en niet uit Europa. Dit is van belang omdat AstraZeneca alleen door het FDA is goedgekeurd voor importen uit zijn fabrieken in Europa. 50.000 doses gaan nog volgens deze goedkeuring naar Thailand, voor de 150.000 die verwacht worden in maart en april is een nieuw fiat nodig.

Meer weten? Lees: AstraZeneca to send Covid jabs from Asia.


 

Het nieuws in fotoberichten

A passenger boat packed with masked commuters on Saen Saeb canal in Bangkok on Wednesday, when the government announced 795 new Covid-19 cases. Public transport is not considered a significant factor in the spread of the disease.

The southern resort island of Phuket is drawing up plans to fully reopen to vaccinated visitors by October to revive its wrecked tourism industry.

More than a dozen business groups including the Phuket Chamber of Commerce and the Phuket Tourist Association are planning to pool funds to vaccinate 70% of the island’s population above 18 without waiting for a government rollout. They are betting that it’ll be safe to open the region to foreign tourists once the local population achieves herd immunity.

The plan, which will need government approval, also seeks to waive a mandatory 14-day quarantine requirement, a major hurdle for many potential travellers. This will allow thousands of vaccinated Europeans who usually spend their winter months in Phuket to visit, according to Bhummikitti Ruktaengam, president of the tourist association.

A 97-year-old bed-ridden woman suffered serious burns, but a neighbour carried her to safety through the flames as her home burned down in Ban Kruat district of Buri Ram on Wednesday afternoon.

Grandma Lub Lapromma was alone in the house at Moo 10 village in tambon Nong Mai Ngam when the fire began. She lived there with her son, but he was away at the time.

Many villagers pitched in with buckets of water, trying to douse the fire, but to no avail. They could only yell at one another that Mrs Lub, who was bed-ridden, was still in the house.

Mr Thot said he decided to walk through the flames into the house. He then carried her back out, through the flames. The old woman was brought out safely, but she had burns to about 70% of her body. Mr Thot also suffered some burns, but they were not severe. The house burned to the ground.

A woman walks past a shop near Victory Monument.

The Bank of Thailand is poised to lower its 3.2% growth forecast for Thailand this year against the backdrop of increasing downside risks stemming from the persistent Covid-19 outbreak.

Although the central bank’s Monetary Policy Committee (MPC) assesses that the impact of the recent outbreak on Thailand’s economy would be less severe than last year because containment measures are not as stringent, the economy is expected “to expand somewhat lower than the previous forecast”, said MPC secretary Titanun Mallikamas. Foreign tourist arrivals for this year are also expected to be lower than the existing projection, said Mr Titanun.

The Bank of Thailand estimates the Thai economy to expand by 3.2% this year, rising to 4.8% in 2022. The central bank anticipates foreign tourist arrivals of 5.5 million in 2021.


The Mass Rapid Transit Authority activates a tunnel-boring machine for the eastern section of the Orange Line under Ramkhamhaeng Road in Bang Kapi district, Bangkok, in March last year.

Bidding has been cancelled for the western section of the Orange Line in Bangkok, running from the Thailand Cultural Centre to Bang Khun Non area, after a legal dispute over bid criteria.

The Mass Rapid Transit Authority, the project owner, said that a legal dispute on the project was no closer to resolution and thus blocked it from setting a timeframe for the selection of the contractor. That could delay the selection and affect the whole Orange Line.

The invitation to the bidding contest was issued on July 3 last year, and the MRTA planned to open bid envelopes on Nov 23.

The western section of the Orange Line was designed to stretch underground for 13.4 kilometres. Both the above-ground and underground parts of its eastern section, 22.5km from the Thailand Cultural Centre eastwards to Min Buri, are already under construction. The total cost of the entire line was estimated at 140 billion baht.

Myanmar’s police have filed charges against ousted leader Aung San Suu Kyi for breaches of an import-export law and sought her detention until Feb 15, according to a police document seen on Wednesday, as protests against the coup mounted inside and outside the neighbouring country.

The document from a police station in the capital Nay Pyi Taw said military officers who searched Suu Kyi’s residence had found hand-held radios that were imported illegally and used without permission.

Update: A Myanmar court has granted a police request to detain ousted leader Aung Sang Suu Kyi until Feb 15 for illegally importing and using communications equipment.

Tourists queue to check in for their flights at Suvarnabhumi airport. JSCCIB proposes people working in the tourism industry should be the first priority for vaccination.

Het nieuws in infographics

Klik hier voor het bijbehorende bericht: Direct hotel bookings rise on trips


 

Nieuws van de website 3-4 februari

• Het Centre for Covid-19 Situation Administration heeft woensdag 795 nieuwe besmettingen bekend gemaakt van 783 personen in het binnenland en 12 personen die uit het buitenland waren gekomen en in quarantaine waren. Ze brachten het totaal aantal besmettingen op 21.249.
759 nieuwe besmettingen werden in gemeenschappen in de provincie Samut Sakhon gevonden en 24 andere werden bevestigd in ziekenhuizen.
De provincie Samut Sakhon telde de afgelopen 24 uur 777 van de nieuwe besmettingen (99,2 pct), Bangkok 4 besmettingen (0,51 pct) en de overige provincies 2 besmettingen (0,26 pct).
De 759 nieuwe besmettingen in Samut Sakhon bestonden uit 662 Myanmarezen, 92 Thais, 3 Cambodjanen en 2 Laotianen.
Van de 24 besmettingen in ziekenhuizen waren 18 in Samut Sakhon (11 Myanmarezen en 7 Thais), 4 in Bangkok (3 Thais en 1 Myanmarees) en 1 elk in Tak en Maha Sarakham.
De 12 besmette personen die uit het buitenland waren gekomen en in quarantaine waren, kwamen uit de VAE (4) en 1 uit elk van de landen VS, Engeland, Canada, Maleisië, Koeweit, Rusland en Turkije.
Van het totaal aantal besmettingen zijn 14.001 patiënten hersteld (65,8 pct), inclusief 784 die de afgelopen 24 uur uit een ziekenhuis zijn ontslagen. 7.169 patiënten worden nog behandeld: 2.085 in ziekenhuizen en 5.084 in veldhospitaals. Het dodental bedraagt ongewijzigd 79.
Sinds de tweede golf besmettingen medio december uitbrak, zijn 17.012 personen besmet geraakt, de meesten in Samut Sakhon (78,2 pct), gevolgd door Bangkok (4,9 pct) en andere provincies (16,8 pct). Van de 77 provincies raakte in 60 de afgelopen zeven dagen of langer niemand besmet.
Tot nu toe is geen duidelijk bewijs gevonden van besmetting in het openbaar vervoer, aldus CCSA-woordvoerder Taweesilp. De meeste besmettingen vinden plaats door contact met familieleden, collega’s of vrienden. Slechts 1 besmetting is op een boot opgelopen en 2 personen zijn in treinen besmet.

Update donderdag: 809 nieuwe besmettingen van 796 personen in het binnenland en 13 die uit het buitenland waren gekomen en in quarantaine waren. Ze brachten het totaal aantal op 22.058. 751 besmettingen werden gevonden tijdens actief testen in woonwijken en 45 in ziekenhuizen.

• De handel tussen Thailand en Myanmar is woensdag in de provincie Kanchanaburi hervat nadat de Thaise autoriteiten tijdelijk de Covid-19 restricties hadden versoepeld. Volgeladen vrachtwagens stonden in een rij voor de grenspost Ban Phu Nam Ron in het district Muang en de Three Pagodas grenspost in het district Sangkhla Buri, daar de provincie toestemming had verleend voor twee dagen grenshandel. In de twee districten werden consumentengoederen en bouwmaterialen van Thaise voertuigen overgeladen op vrachtwagens uit Myanmar.
Terdsak Kittiwarakul, secretaris-generaal van de Thai-Myanmar grenshandel vereniging in Ban Phu Nam Ron, zegt dat Myanmar consumentengoederen uit Thailand nodig heeft, geïmporteerde vis- en schaaldieren en rode uien. Hij schatte dat op woensdag 1 miljoen baht wordt verdiend aan hervatting van de handel in Ban Phu Nam en op donderdag eenzelfde bedrag.

• Het Department of Special Investigation is gevraagd onderzoek te doen naar vermeende fraude in een woningbouwproject in Phetchaburi. Ruim honderd buitenlanders zeggen een schade te hebben geleden van in totaal twee miljard baht.
Het verzoek, vervat in een petitie, is woensdag door Srisuwan Janya, president van de Stop Global Warming Association, bij de DSI gedeponeerd. Hij was vergezeld door twee van de gedupeerden, een Rus en Brit.
Het Phetchaburi Park Project is gebouwd op 21 percelen van in totaal 555 rai, 1 ngan en 49 square wah. De eigendomsakten zijn in de vorm van Nor Sor 3 documenten. Gebleken is echter dat 99 procent van het land zich bevindt in nationaal bosreservaat Payang Hak-Khao Pum en dat de grondaktes verleend zijn nadat de grond was opgenomen in het reservaat. Derhalve zijn volgens Srisuwan de grondaktes onwettig verstrekt.

• Het Monetary Policy Committee (MPC) van de Bank of Thailand (BoT) heeft unaniem besloten de beleidsrentevoet op 0,5 procent te houden, een dieptepunt dat vorig jaar is bereikt toen het tarief in totaal met 75 basispunten werd verlaagd. De MPC besloot het tarief niet te veranderen omdat fiscale maatregelen het voortouw nemen te midden van een nieuwe uitbraak van Covid-19.
Vijfentwintig van de 27 door Bloomberg ondervraagde economen hadden het besluit voorspeld, twee verwachtten een verlaging met 25 basispunten.
BoT assistent gouverneur Titanun zegt dat de centrale bank haar beleidsruimte bewaart om op een geschikt ogenblik te gebruiken. Niettemin is de bank bereid aanvullende monetaire middelen in te zetten. De bank bestudeert de noodzaak van nieuwe maatregelen in de buitenlandse valutamarkt.

Overpeinzing om 4:48 uur

4 februari – Het duurt nog twee uur voordat de krant in mijn kamer neerdwarrelt. Het is 25 graden, overwegend helder en in Amsterdam is het 8 graden. De ventilator zorgt voor een iets te frisse wind, maar die draait voornamelijk om de sigarettenrook uit de kamer te verdrijven. De krant zal wel weer veel nieuws uit en over Myanmar bevatten.

Ook het virus waart vrolijk [?] rond in het land, maar ik en mijn omgeving hebben er geen last van. In het mondkapje heb ik geen fiducie, in afstand houden wel. Nog steeds is mijn favoriete pub Shenanigans gesloten. Ik mis mijn favoriete gerecht, roergebakken gehakt met basilicum en witte rijst. Kun je ook op andere plaatsen eten, maar nooit zo goed.

Word wakker om 06:59 uur, om 07:uur gaat de wekker. De krant ligt klaar, Prayut spat van de voorpagina af. Ik weet nu waarom BP zoveel aandacht besteedt aan overheidsnieuws. De krant, die miljoenenverliezen maakt,  wordt kunstmatig in leven gehouden door enkele puissant rijke Sino-Thai. Het is hun persoonlijk speeltje, waarmee ze goede sier kunnen maken met artikelen overgenomen uit twee gerenommeerde Amerikaanse kranten.

Aantal herstelde patiënten wereldwijd > 76 miljoen

NL en BE: Meer nieuwe besmettingen na 5 dagen minder

4 februari – Het aantal besmettingen wereldwijd is gisteren blijven steken op 104+ miljoen, het aantal herstelde patiënten heeft daarentegen wel een miljoenengrens overschreden en bedraagt nu 76+ miljoen. Nederland en België die vijf achtereenvolgende dagen dagelijks minder nieuwe besmettingen telden, zitten weer in de lift en het aantal nieuwe doden is voor de tweede dag gestegen.

Nederland meldt 3.561 nieuwe besmettingen naar 985.224 en België 1.854 naar 713.271, tezamen 5.415 tegen 4.452 een dag eerder. In Nederland is het aantal doden gestegen met 83 naar 14.108 en in België met 49 naar 21.173, tezamen 132 tegen 79 een dag eerder. België telt 51 nieuwe herstelde patiënten naar 49.112. In Thailand is het aantal besmettingen met 795 toegenomen naar 21.249.

Ten slotte de cijfers wereldwijd. Aantal besmettingen plus 473.860 naar 104.485.112, aantal doden plus 15.161 naar 2.265.041, aantal ernstig zieken min 279 naar 107.166 en aantal herstelde patiënten plus 507.732 naar 76.364.155.

België (26), Nederland (21) en Thailand (115) staan ongewijzigd op dezelfde plaats.

BP in vogelvlucht: Ezeltje strek je

4 februari – Bangkok Post telt vandaag zestien nieuwsberichten en –verhalen op de drie binnenland pagina’s van het eerste katern. Netto zijn het ook drie pagina’s want ze worden niet beperkt door advertenties. Ook de rubriek In Brief ontbreekt deze keer en ruimtevretende artikelen zijn er evenmin; zelfs de opening beslaat maar een derde van de voorpagina.

Aan illustratiemateriaal bevatten de pagina’s vijf foto’s en twee postzegelfoto’s. De fotoredactie zal wel in haar nopjes zijn, want drie zijn geplaatst over vier kolommen (van de zes). Twee van de drie staan in een fotobericht.

De aardigste foto vind ik zelf de dragende plaat op de 2 die een stampvolle veerboot tijdens de ochtendspits op het Saen Saeb kanaal toont. Social distancing? No way! Maar zoals het CCSA heeft gemeld: Besmettingen komen nauwelijks voor in het openbaar vervoer.

De dragende plaat op de 3 toont de overpass over de Bang Phlat kruising die gisteren is opengegaan, twee weken eerder dan gepland. Er is sinds 27 augustus aan gewerkt. Erg druk is het niet, de foto toont voornamelijk een leeg wegdek wat opvallend genoemd kan worden in een stad – maar dat was voor de pandemie – die één grote verkeersopstopping was.

Wel een illustratie van de verwoestende werking op de economie van alle restricties om het virus in toom te houden. Maar de volksgezondheid heeft hier een hogere prioriteit dan de economie. Die moet met allerlei lapmiddelen in leven worden gehouden.

Zo meldt de opening dat de negen miljoen werknemers in het particuliere bedrijfsleven die verzekerd zijn via het SSF, nu ook in aanmerking komen voor financiële steun. Ze krijgen vanaf volgende maand 1.000 baht per week tot een maximum van 3.500-4.000. Is goedgekeurd door Prayut, wat over vijf kolommen in de kop wordt vermeld: PM approves B40bn in aid. Het pakket (zie infographic) gaat volgende week voor goedkeuring naar het kabinet.

A Rot Fai community resident turns on a tap to fill a bottle with water at the Metropolitan Waterworks Authority headquarters in Bangkok. The government has been urged to tackle a saltwater intrusion problem after the amount of sodium in tap water exceeded safe levels.

Leidingwater smaakt brak; zout rukt op in Chaya Praya

4 februari – Het is geen uniek verschijnsel, maar wel elke keer ergerlijk. Het leidingwater in Bangkok, Nonthaburi en Samut Prakan smaakt brak omdat het zoutgehalte in de Chao Phraya is toegenomen. Op 30 januari werd 2,2 gram per liter gemeten, wat meer is dan de standaard concentratie. Het water smaakt brak als de hoeveelheid zout meer is dan 0,5 gram en zout bij meer dan 1 gram.

Voorzitter Weerakorn van een sub-commissie voor het beheer van het stroomgebied van de Chao Phraya, Ping, Wang, Yom en Nan zegt dat normaal elk jaar zoet water wordt gebruikt om zout water te verdunnen, maar dat is dit jaar niet mogelijk als gevolg van de droogte. Hij suggereert dat de overheid versperringen en opvouwbare waterkerende wanden installeert om de intrusie van zout water tegen te houden.

Weerakorn roept het Royal Irrigation Department en de regering op het probleem van zout leidingwater met spoed op te lossen anders lopen mensen het risico van nierproblemen [beetje overdreven, vindt u niet?] .

Adjunct-gouverneur Komkrit van het gemeentelijk waterleidingbedrijf van Bangkok (MWA) dringt er bij mensen met een hart- en nieraandoening, hoge bloeddruk of diabetes op aan geen water uit de kraan te drinken.  Ook ouderen, kleine kinderen en kleine huisdieren dienen de kraan te mijden.

De MWA levert de hele dag updates over het zoutniveau en stuurt tankwagens met drinkwater de stad in. Het bedrijf kan bereikt worden via een app, Twitter, Line en een hotline.

Meer weten? Lees: Panel told tap water ‘too salty’ to be safe.

Kort Nieuws donderdag 4 februari

– Opvallend op de binnenland pagina’s is vandaag dat slechts één bericht over Myanmar gaat. Generaal Min Aung Hlaing die ‘legislative, judicial and executive powers’ heeft gekregen, zegt op de Facebook pagina van het leger dat de machtsovername ‘in overeenstemming’ was met de wet, nadat de regering faalde om te reageren op beschuldigingen van fraude tijdens de verkiezingen in november. ‘Na vele verzoeken was deze manier onvermijdelijk voor het land en daarom moesten we die kiezen.’

Zes berichten gaan direct of indirect over Covid-19. Op de voorpagina meldt een bericht dat de Amazing Thailand Marathon Bangkok 2021 is uitgesteld van 14 maart naar 27 juni . Gouverneur Yuthasak van de Tourism Authority of Thailand (TAT) zegt dat de TAT overleg heeft gevoerd met de organisatoren en gezondheidsdiensten. Ze waren het eens over uitstel ‘in het belang van iedereen’.

Het organisatiecomité schreef gisteren op Facebook dat de regering als gevolg van de nieuwe uitbraak diverse maatregelen heeft genomen waaronder beperkingen op interprovinciale reizen en een verbod op massabijeenkomsten. Hoewel de regering nu overweegt de teugels te laten vieren om de economie en de samenleving in het algemeen te helpen, meent de TAT dat de marathon, die in 2020 ruim 28.000 lopers trok, beter uitgesteld kan worden om het risico van besmettingen te voorkomen.

– Van de zes berichten op de 2 gaan vier berichten over Miss Cora om nog eens de term te gebruiken die Guru, het vrijdagmagazine van BP, heeft bedacht voor de pandemie. De dragende plaat met de veerboot noemde ik al, een tweede fotobericht toont een jongen die langs de gesloten Chanpradittharam Witthayakhom school in het district Phasi Charoen (Bangkok) loopt. De school is dicht gegaan omdat een arbeider in een fabriek in de buurt besmet is gebleken.

De opening meldt dat later deze maand twee vaccins arriveren uit Engeland en China, tenzij de EU export van het AstraZeneca vaccin uit EU-landen tegenhoudt (zoals eerder gemeld). Van het andere nieuws noem ik alleen dat 46 van de 77 provincies een week geen besmettingen hebben gemeld en dat vorig jaar 719 fabrieken gesloten zijn, waardoor 30.000 werknemers hun baan hebben verloren.

Het Department of Industrial Works, die dit meldt, noemt de sluiting ‘not so bad’, want 3.324 fabrieken werden gecreëerd of uitgebreid wat 187.088 nieuwe banen opleverde. De investeringen ad 325 miljard baht die daarmee gepaard gingen, bedroegen aanzienlijk meer dan de verloren gegane investeringen van 41,7 miljard baht. De meeste nieuwe en uitgebreide fabrieken produceren voedsel.

– De opening van pagina 3 kent u al, de stopzetting van het biedproces op de aanleg van het westelijk deel van de Orange Line (Thailand Cultural Centre-Bang Khun Non).

Verder noem ik alleen nog dat een suikerrietfabriek in Nakhon Ratchasima 30 dagen de tijd heeft gekregen om een eind te maken aan de stofoverlast die hoge niveaus aan PM10 in de omgeving heeft veroorzaakt. Omwonenden hadden erover geklaagd en ook over de herrie. De fabriek heeft netten opgehangen en dennenbomen geplant, maar die hebben geen effect gehad.


 

Het nieuws in fotoberichten

Phra Mao, 53, and three other gamblers, all seated, at Muang police station in Nakhon Sawan after the police raid on Monday night, along with the three seized bottles of alcohol and a high-low dice game.

A 53-year-old monk and three laymen were caught and charged with gambling and drinking, as other punters fled, when police entered a temple pavilion on Monday night.

Police said at least 10 people were found playing high-low dice in the kitchen in the temple pavilion at Wat Sai Tai in Muang district around 8pm.

• The commissioner of Provincial Police Region 3 has shaved his head and transferred a district police chief to an inactive post after protesters were allowed to hang a banner with a message calling for reform of the monarchy in front of the Phu Khieo police station in Chaiyaphum province. Pol Lt Gen Panurat Lakboon announced on Tuesday he had shaved his head to show his strong commitment to police discipline.

Three drug gang suspects have been arrested in Saraburi and Phetchabun provinces, and three vehicles used to convoy drugs and about 2 million methamphetamine pills seized.

Police seized 2.1 million meth pills, a pickup truck used to carry the drugs and two other vehicles, a BMW and a pickup, used for scouting ahead along the smugglers’ route. Three mobile phones, a 9mm pistol and two bank accounts were also seized from them. The arrests were made on Sunday in two operations.

Thailand’s exports are expected to grow by 3% to 4% this year as the global economy recovers, but a stubbornly strong baht currency remains a worry, the Thai National Shippers’ Council said on Tuesday. Exports, a key driver of growth, could perform better than expected on vaccine developments and if the government provides more support.

“Last year’s exports were quite satisfactory, declining less than expected, at 6%, suggesting an economic recovery in some countries,” chairwoman Ghanyapad Tantipipatpong said. “So we think the trade picture this year should not be worse”.

Thirteen people were arrested when police busted an online lottery operation, with more than 7 million baht placed in bets, in Bangkok’s Lat Phrao district.

They arrested 8 men and 5 women and seized 14 computers, 2 printers, 2 internet routers, 6 bank account books and the recording system of a security camera set up.

• Former television news anchor Sorayuth Suthassanachinda, jailed for eight years for embezzling 138 million baht in advertising fees from the Mass Communications Organisation of Thailand, will be released on parole on March 14.

Sorayuth would be among up to 500 inmates to be freed on parol on March 14, as decided by a parole committee that met to consider a list of prisoners eligible for special release. Prior to their release, Sorayuth and the other inmates being paroled would be required to attend a training programme.

• Covid-19 vaccines are proving effective in reducing the number of new cases overseas, the dean of the Faculty of Medicine Siriraj Hospital said on Tuesday. Dr Prasit Watanapa, dean at Mahidol University, said about 100 million doses of Covid-19 vaccine had now been given to people in countries worldwide. New Covid-19 cases were declining in the countries that had started giving vaccinations.

Nattaporn Toprayoon (links op de foto), former adviser to the Ombudsman has filed a complaint seeking the dissolution of the Move Forward party for actions he deems hostile to democracy with the king as head of state. He submitted the petition to the Election Commission (EC) on Tuesday, asking the polls regulator to proceed with the party’s dissolution. If the EC agrees with him, it will send the case to the Constitutional Court, recommending the disbandment.

The 70-year-old former lawyer claimed some members of the party — formed last year from what was left of disbanded Future Forward — had encouraged and supported youth-led protesters by using their positions as MPs to bail them. Move Forward leader Pita Limjaroenrat (rechts) dismissed Mr Nattaporn’s accusations as “nonsense”.

Foreigners and their Thai wives file a complaint with Pattaya police chief Pol Col Phisit Phoolsap against an assistant bank manager for allegedly withdrawing their money and investment fraud.


A haze is expected to choke Bangkok and the upper parts of the country until Monday next week, as changing atmospheric patterns are trapping PM2.5 dust particles and transboundary pollution from Cambodia over Thailand, according to the Centre for Air Pollution Mitigation.

“Bangkok and some other parts of the country are now under threat from the transboundary haze caused by massive open burnings outside of the country,” Theerapat Prayurasiddhi, CAPM member and permanent secretary of the Prime Minister’s Office said on Tuesday.

Prime Minister Prayut Chan-o-cha on Tuesday ordered a probe into private schools refusing to return fees to students for services that weren’t actually delivered because their classes were held online during the Covid-19 outbreak.

Gen Prayut was responding to complaints lodged by parents and said he had ordered both the Education Ministry and the Office of the Private Education Commission (Opec) to look into the matter.

Myanmar’s generals appeared in firm control Tuesday a day after a surgical coup that saw democracy heroine Aung San Suu Kyi detained, as they offered silence to a barrage of global condemnation.

There were few signs of extra security on the streets of Rangoon, Myanmar’s biggest city and commercial capital, indicating the military’s comfort levels as they faced no mass protests.


 

Nieuws van de website 2-3 februari

• Het Centre for Covid-19 Situation Administration heeft dinsdag: 836 nieuwe besmettingen bekend gemaakt, waardoor het totaal aantal sinds januari 2020 tot boven de twintigduizend is gestegen en nu 20.618 bedraagt. Voorts zijn twee ouderen overleden wat het totaal aantal doden op 79 brengt. Van de nieuwe besmettingen zijn 819 in het binnenland gevonden, uit het buitenland kwamen 17 besmette personen.
De eerste dode was een 75-jarige Thaise vrouw in de provincie Samut Sakhon. Ze had al een hoge bloeddruk en hoog cholesterolgehalte. Op 25 januari liet ze zich testen omdat haar echtgenoot besmet was. Afgelopen donderdag kwam de uitslag dat ze ook besmet was, ze leed toen aan uitputting en ademtekort. Ze werd opgenomen in het Samut Sakhon ziekenhuis, waar haar toestand verslechterde. Zaterdag stierf ze.
De andere dode was een Thaise verkoper (68). Hij leed aan diabetes en terminaal nierfalen en had eerder een niertransplantatie gehad. De man had Samut Sakhon bezocht en was in Pinklao (Bangkok) naar een karaokebar geweest. Op 3 december begon hij te hoesten, kreeg een loopneus en spierpijn. Op 7 januari testte hij positief, hij werd bijna een maand behandeld in het ziekenhuis en overleed maandag.
Van de 836 nieuwe besmettingen zijn 710 gevonden door actief testen in woonwijken en 109 zijn ontdekt in ziekenhuizen. Van de 710 besmettingen zijn 688 geconstateerd in Samut Sakhon: 629 gastarbeiders uit Myanmar en 59 Thais. Voorts werden besmettingen bevestigd in Bangkok (22: 19 Myanmarezen en 3 Thais) na tests in het district Phasi Charoen.
Van de 109 besmettingen in ziekenhuizen waren 99 in Samut Sakhon: 76 Myanmarezen, 22 Thais en 1 Cambodjaan, waaronder een baby meisje van 26 dagen. De overige besmettingen werden geconstateerd in Bangkok (7), Nonthaburi (1) en Samut Songkhram (2).
De 17 besmette patiënten, die uit het buitenland waren gekomen en in quarantaine waren, kwamen uit Zwitserland (3), de VS (2), Engeland (3), Canada (2) en Maleisië (3) plus 1 uit elk van de landen India, Nigeria, Frankrijk en Denemarken.
Van het totaal aantal besmettingen zijn 13.217 personen hersteld (64,4 pct), inclusief 703 die de afgelopen 24 uur uit een ziekenhuis zijn ontslagen. 7.158 patiënten worden nog behandeld.

Update woensdag: 795 nieuwe besmettingen van 783 personen in het binnenland en 12 personen die uit het buitenland waren gekomen en in quarantaine waren. Ze brachten het totaal aantal besmettingen op 21.249.

• Het kabinet heeft dinsdag besloten Thailand’s vijfjaren contract met Dorna Sports voor de MotoGP in Buri Ram met een jaar uit te stellen vanwege de Covid-19 pandemie. Het vorige plan voorzag in de organisatie van de wedstrijd van 2021 tot 2025, dat wordt nu 2022 tot 2026. De vergunning blijft 900 miljoen baht kosten, een budget dat al door het kabinet is goedgekeurd, aldus regeringswoordvoerder Traisuree Taisaranakul.

Overpeinzing om 7:00 uur

3 februari – Evenals gisteren om 7 uur gewekt door de wekker. Heb diep geslapen, het kost moeite terug te keren in het nu. De krant ligt klaar, ik draal met hem op te pakken en te scannen. Eerst de luiken voor mijn ogen open wrikken.

Gisteravond overviel mij een licht gevoel van walging. Doorgaans schokt het nieuws me niet, deze maal wel. De klok is 10 jaar terug gedraaid in Myanmar. Een vriend uit Myanmar vertelde me dat er gevochten was tussen demonstranten en leger, zijn moeder woont in de buurt. Op de tv had ik beelden gezien van demonstraties in Bangkok en Tokio.

Wat komen we verder te weten? Ik denk bitter weinig want de ‘nieuwe’ machthebbers zullen er alles aan doen onwelgevallig nieuws geheim te houden. Ziet de journalistiek kans tegels te lichten? Ik ben somber gestemd.

Aantal besmettingen wereldwijd > 104 miljoen

NL en BE: 5 dagen minder nieuwe besmettingen, aantal nieuwe doden weer omhoog

3 februari – Na een rustdag heeft het aantal besmettingen wereldwijd weer een miljoenengrens overschreden, het is gestegen naar 104+ miljoen. Het aantal ernstig zieken is andermaal gedaald. Nederland en België melden tezamen voor de vijfde achtereenvolgende dag minder nieuwe besmettingen, het aantal nieuwe doden gaat als een jojo op en neer, gisteren waren het er weer meer. Dat zijn de meest opvallende ontwikkelingen op de virus tracker vandaag.

Nederland meld 3.188 nieuwe besmettingen naar 981.663 en België 1.264 naar 711.417, tezamen 4.452 tegen 6.016 een dag eerder. Het aantal doden is in Nederland toegenomen met 27 naar 14.025 en in België met 52 naar 49.061, tezamen 79 tegen 65 een dag eerder en 135 twee dagen eerder. Thailand meldt 836 nieuwe besmettingen naar 20.454 en 2 nieuwe doden naar 79.

Ten slotte de cijfers wereldwijd. Aanal besmettingen plus 417.123 naar 104.011.252, aantal doden plus 10.611 naar 2.249.880, aantal ernstig zieken min 405 naar 107.445 en aantal herstelde patiënten plus 641.021 naar 75.856.423.

België (26) en Nederland (21) staan ongewijzigd op dezelfde plaats, Thailand is één plaats gezakt naar 115.

Army supporters gather in Yangon on Tuesday to celebrate after the military seized power in a coup in Myanmar.

Asean dringt bij Myanmar aan op dialoog

3 februari – Asean urges Myanmar dialogue kopt de krant paginabreed boven de opening, die inclusief de vierkoloms foto meer dan de helft van de voorpagina in beslag neemt.

Het bericht citeert uitgebreid uit een verklaring van Asean die de machtsovername niet expliciet afkeurt. Ze roept wel het doel en de principes van Asean in herinnering, die zijn vastgelegd in het Charter, inclusief de naleving van de principes van democratie, de rechtsstaat en goed bestuur, respect voor en bescherming van mensenrechten en fundamentele vrijheid. Hoogdravende woorden geschreven door Pinokkio.

Verder commentaar van Prayut (Ik wil dat nieuwsberichten zorgvuldig zijn om [nadelige] gevolgen voor economische benefits te voorkomen), voorzitter van de Asean Peace and Reconciliation Council, die aandringt op vrijlating van Suu Kyi en degenen die gevangen gezet zijn, de commandant van een taakeenheid van het 3rd Cavalry Regiment in Chiang Rai, die erop moet toezien dat er geen protestdemonstraties bij de grens met Myanmar worden gehouden, en als laatste RTP adjunct-commandant Damrongsak die zegt het IB opdracht te hebben gegeven bewegingen langs de grens scherp in de gaten te houden.

Grensposten blijven open voor het vervoer van goederen. De politie treft voorbereidingen voor Thais die willen terugkeren uit Myanmar. Ze moeten veertien dagen in quarantaine, maar dat was al verplicht. In Bangkok heeft de politie de bewaking van de Myanmarese ambassade versterkt, waar maandag een rally werd gehouden.

BP in vogelvlucht

3 februari – Bangkok Post telt vandaag vijftien nieuwsberichten en –verhalen op de drie binnenland pagina’s van het eerste katern plus de rubriek In Brief met vier kortjes in een paginalange kolom. Netto zijn het ook drie pagina’s, want advertenties ontbreken. Vijf berichten gaan direct of indirect over het coronavirus, twee over de machtsovername in Myanmar.

Aan illustratiemateriaal bieden ze zes foto’s, waarvan vijf geplaatst in een fotobericht (doorgaans niet beschikbaar op de website) en vier postzegelfoto’s. De grootste foto die vier kolom meet, staat prominent op de voorpagina bij de opening, maar het is een andere dan op de website die ik overnam.

Te zien zijn supporters van de coup, die geen coup mag heten maar een grondwettelijk toegestane machtsovername is, alsof dat in de praktijk enig verschil maakt. Ze zijn er dus ook, voorstanders van een verderfelijk regime. Maar ja, in Nederland had je ook NSB-ers en in Thailand heb je royalisten die de monarch te vuur en te zwaard verdedigen.

De opening krant behandelde ik al hierboven, de opening van de overige twee pagina’s vind ik niet de moeite waard om er een apart bericht aan te wijden. Dat de deken van de faculteit Medicijnen, Siriraj Hospital, aandringt op vertrouwen in het vaccin (opening pagina 2), meldde ik al evenals het nieuws dat 45 oppositie parlementsleden de messen slijpen om Prayut en negen ministers het vuur na de schenen te leggen tijdens het censure debate (interpellatie) later deze maand (opening pagina 3).

– Wat resteert aan nieuws dat niet al hierboven is genoemd? Op de voorpagina een verslag van de rally van supporters in Yangon, de grootste stad van het land, onbereikbaar want alle vluchten zijn tot april geschorst. Monnik Tipitaka Thitsar Pwintlin sprak de menigte [aantal wordt niet genoemd] toe.

Hij zei: ‘Het is geen coup, maar slechts een daad de macht te behouden om te voorkomen dat anderen die misbruiken.’ Hij vroeg de supporters het leger te danken voor bescherming van de natie en de meerderheidsreligie boeddhisme.

Het bericht citeert ook de Amerikaanse president Joe Biden. Hij heeft gezegd dat de VS opnieuw sancties zal instellen indien het leger niet ‘onmiddellijk de macht afstaat die ze heeft gegrepen’ en activisten en functionarissen vrijlaat. In een maandag uitgegeven verklaring roept Biden verder de machthebbers op de restricties op telecommunicatie op te heffen en af te zien van geweld.

Het overige resterende nieuws vindt u in Kort Nieuws.

Kort Nieuws woensdag 3 februari

– Van de voorpagina noem ik verder nog het fotobericht. De uitbater van de Hippie De Bar, een pub en restaurant in de Khao San Road, is overgestapt op de verkoop van tweedehands kleding en accessoires totdat de gemeente alle nachtzaken toestaat open te gaan. Ik tel iets van vijf kledingrekken met erboven een spandoek met de tekst Hippie Flea Market ‘New Normal Style’.

– Op de 2 resteren twee berichten. De Crime Suppression Division vraagt 1.400 politiebureaus in het hele land onderzoek te doen naar fraude in Rao Tiew Duay Kan (We Travel Together), u weet wel het programma dat tot doel heeft het binnenlands toerisme te bevorderen. Prioriteit voor het politieonderzoek hebben negenduizend verdachten verbonden met twee vakantieverblijven in Chaiyaphum, maar het bericht zegt niet om welk fraudebedrag het gaat.

Het bericht herhaalt nog eens dat het programma bestaat uit de subsidiëring van vijfduizend hotelkamers met 40 procent van het accommodatietarief, tot een maximum van 3.000 baht per overnachting voor maximaal vijf nachten. Ruim 3,5 miljoen personen hebben zich voor het voordeeltje opgegeven sinds het in juli vorig jaar van start ging.

– Het andere bericht meldt de horrifying moord op een 84-jarige Thaise man in de wijk Anza Vista in Los Angeles. Hij was een van de drie Aziaten die het slachtoffer zijn geworden van brute aanvalen. De man werd donderdagochtend op het trottoir voor zijn huis door een voorbijganger hard tegen de grond geduwd. Hij overleed zaterdag in het ziekenhuis. De politie heeft een verdachte en medeplichtige aangehouden op basis van camerabeelden.

De aanval in het volle daglicht heeft paniek veroorzaakt in de Aziatisch-Amerikaanse gemeenschap in het Bay Area. Het Royal Thai Consulate-General in Los Angeles heeft de Thaise bewoners in Californië gewaarschuwd op hun hoede te zijn.

– Als laatste pagina 3, waarop twee berichten resteren. Bovenaan de pagina staat een fotobericht met een foto van een vrouw die in Chinatown in Bangkok rode kleding koopt. Volgende week is Chinees Nieuwjaar en dan is rood de dominnate kleur want die zou geluk brengen.

Ik noem ook, geheel tegen mijn gewoonte in, één kortje uit de rubriek In Brief. Een Amerikaan van 88 heeft een dodelijke val gemaakt van de zevende verdieping van een flat in Bang Lamung (Chon Buri). De politie gaat ervan uit dat het om een suïcide gaat.

Ik noem het bericht omdat er vaker mensen van grote hoogte een doodsmak maken in Pattaya, waarbij de vraag is: zelfmoord, ongelukje of van het balkon geduwd?

– De politie heeft gisteren van de rechtbank geen toestemming gekregen twee Thaise demonstranten (19 en 20) nog langer in voorarrest te houden. Zij werden maandag gearresteerd bij schermutselingen met de oproerpolitie voor de ambassade van Myanmar.

Ze zouden rookgranaten en andere voorwerpen hebben gegooid naar de politie, en zijn beschuldigd van overtreding van de noodverordening, de Disease Control Act, het verbod op grote bijeenkomsten en het uitlokken van onrust. Ook werd een luidspreker gebruikt, wat zonder toestemming verboden is.

– Laatste bericht. Staatssecretaris Thawan (Transport) heeft het Department of Airports, de beheerder van 29 provinciale luchthavens, opgedragen manieren te vinden om de sterk gedaalde inkomsten te compenseren. Hij zei na een vergadering met de DoA gisteren dat hangars verhuurd kunnen worden en meer verdiend kan worden met hun luchtvracht- en gronddiensten.


 

Het nieuws in fotoberichten

A student undergoes a temperature check as schools reopen due to the easing of restrictions after a temporary closure to combat the spread of the Covid-19 coronavirus in Bangkok on Monday.

About 150 riot police on Monday broke up a rally held outside the Myanmar embassy in Bangkok against the military coup in Myanmar and arrested a Thai protester. A police source said a security guard was arrested, but Mr Piyarat posted a messge saying at least three people were detained.

Police estimated 200 Thai activists, 100 WeVo members and 100 Myanmar supporters of Suu Kyi had had gathered outside the embassy on Sathon Road to condemn the coup in the neighbouring country and demand the Thai government do likewise.

The Myanmar army detained National League for Democracy Party leader Aung San Suu Kyi and other politicians on Monday morning before announcing a one-year state of emergency, with former Gen Myint Swe appointed as acting president.

An anti-government protest in Bangkok, Oct 15, 2020. Many Thais in last year’s student-led marches, which drew hundreds of thousands who want democratic reforms, are now facing harsh criminal charges and long sentences that seem out of proportion to their actions and levels of participation in protests. (The New York Times)

A 16-year-old boy is facing possible jail time for parading down a makeshift catwalk in a crop top said to evoke His Majesty the King. An actress stands accused of breaking the law by cheering on and delivering spicy takeout to hungry members of the country’s protest movement.

And another offender has been informed that selling a calendar decorated with a rubber duck could earn him 15 years in prison.

The driver of a small sedan was killed when her vehicle careered across the Phetkasem highway in Phetchaburi ran into a power post and burst into flames on Monday morning.

Eyewitnesses told police the car, a white Phetchaburi-registered Honda, had been travelling at high speed, overtaking many other cars before swerving across the median strip onto the other side of the Phetkasem highway, and crashing into a power post.

The car then went up in flames. The vehicle’s engine was thrown out onto the highway by the violence of the impact. An oncoming car ran into it and was damaged.

One person was killed and three others injured in an accident involving a 10-wheel lorry and two pickups in Photharam district of Ratchaburi on Sunday.

Het nieuws in infographics

Klik hier voor het bijbehorende artikel: Connect to trade

Klik hier voor het bijbehorende artikel: Myanmar coup means huge losses


 

Nieuws van de website 1-2 februari

• Het Centre for Covid-19 Situation Analysis (CCSA) heeft maandag in een Engels gesproken update 836 nieuwe besmettingen gemeld van 793 personen die zijn gevonden tijdens actief testen, de meesten in Samut Sakhon, 39 in ziekenhuizen en klinieken (waarvan 32 in Samut Sakhon), de overigen worden niet genoemd.
Ze brachten het totaal aantal besmettingen sinds januari 2020 op 19.618. Het dodental bedraagt ongewijzigd 77. De afgelopen 24 uur zijn 899 personen hersteld, meer dan in de afgelopen dagen. 7.027 patiënten worden nog behandeld.
Actief testen in markten, fabrieken en slaapgebouwen in Samut Sakhon wordt voortgezet, circa 7 procent van degenen die getest worden, zijn besmet.
De woordvoerder van de CCSA (geen naam) zegt dat waakzaamheid geboden blijft. Hij wijst op een cluster besmettingen in de noordoostelijke provincie Maha Sarakham die verspreid zijn door bewoners van Bangkok die hun familie in de provincie bezochten.
Niettemin is de situatie over het algemeen verbeterd: 42 provincies meldden de afgelopen zeven dagen geen enkele besmetting en 35 provincies zijn gepromoveerd naar groene zone, wat betekent dat ze veilig zijn.
Dit heeft maandag geleid tot versoepeling van restricties, waaronder heropening van scholen en langere openingstijden van restaurants in Bangkok. In Chon Buri is het niet langer nodig een laissez-passer aan te vragen, maar hotels in Pattaya blijven gesloten, zoals eerder gemeld op eigen verzoek. Mogelijk worden enkele maatregelen midden februari verder versoepeld wanneer de bevolking zich braaf gedraagt [mijn woordkeus].

Update dinsdag: 836 nieuwe besmettingen waardoor het totaal aantal sinds januari 2020 tot boven de twintigduizend is gestegen en nu 20.618 bedraagt. Voorts zijn twee ouderen overleden wat het totaal aantal doden op 79 brengt. Van de nieuwe besmettingen zijn 819 in het binnenland gevonden, waarvan 710 door actief testen. Uit het buitenland kwamen 17 besmette personen.

• De Criminal Court heeft maandag drie voormalige leden van het United Front for Democracy against Dictatorship (UDD) vrijgesproken van betrokkenheid bij een aanval met een granaat, die het leven kostte aan vijf soldaten, en vele anderen verwondden tijdens de gewelddadige straatprotesten tegen de regering-Abhisit in 2010. Een van de drie was vrij op borgtocht, de andere twee zaten in voorarrest.
De rechtbank vond de verklaringen die de getuigen à charge aflegden niet overtuigend. Alhoewel ze beweerden dichtbij het drietal te hebben gestaan, hadden ze niet hun telefoonnummers, wisten niet veel over het UDD en waren niet politiek gemotiveerd. Volgens de rechtbank gaven ze hun ongefundeerde verklaringen om te profiteren van het beschermingsprogramma voor getuigen.

• Opstandelingen hebben zondagnacht achttien bewakingscamera’s in de zuidelijke provincies Songkhla en Pattani in brand gestoken.
In het district Chana (Songkhla) staken ze autobanden in brand die zes camera’s en een wachtpost bij een beveiligingskantoor vernielden (foto). Eveneens in Songkhla werden in het dorp Pak Bang (district Ban Khlong Khut) tien camera’s in brand gestoken.
Voorts werd in het district Khok Pho (Pattani) een elektriciteitspaal met twee camera’s vernield.

• Een vrouwelijke gedetineerde (35) die wegens een drugsvergrijp gevangen zat in Songkhla, heeft maar kort van haar vrijheid genoten. Ze vluchtte zaterdagnacht uit het Songkhla Hospital waar ze was opgenomen voor behandeling, maar zondag werd ze al aangehouden in de auto die haar bij het ziekenhuis had opgepikt. De bestuurder zag kans er met zijn wagen vandoor te gaan. Wat er precies gebeurd is, is niet bekend gemaakt door de politie.

• Thailand staatsschuld zal in 2025 niet het plafond van 60 procent hebben overschreden indien er geen geld meer wordt geleend voor Covid-19 beleid, zegt minister Arkhom (Financiën). De regering verwacht de nieuwe uitbraak te kunnen managen en er is voldoende kapitaal in de staatsruif om de gevolgen te verzachten.
Maar indien een derde golf uitbreekt, zal de regering meer moeten lenen, denkt Arkhom. Niettemin blijkt uit een voorlopige evaluatie van dit scenario dat het niet de begrotings stabiliteit schaadt daar de basis robuust is.

Overpeinzing om 6:45 uur

2 februari – Heb de krant nog niet gezien, maar ik vrees dat het weer een dag zal worden met veel virusnieuws en commentaren op de coup in Myanmar (6:48 uur: nachtwaker brengt krant). De tv staat aan, ik kijk met een half oog naar Good Morning Thailand, het journaal van Mono29. Zoals altijd veel talking heads en beelden die herhaald worden, want er is nooit genoeg beeldmateriaal voor het altijd te lange commentaar. Journaallezers zijn altijd lang van stof.

Nog geen beelden uit Myanmar gezien, wel kinderen die weer naar school mogen/moeten. De krant trekt vijf artikelen uit voor de coup. De dragende plaat op de voorpagina toont soldaten die de weg naar het parlement in Nay Pyi Taw bewaken. Het land heeft na vijftig jaar militair bewind tien jaar aan iets wat op democratie leek geroken. De klok is weer teruggedraaid. Koffie-ie-ie…

Herstelde patiënten wereldwijd > 75 miljoen

NL en BE: 4 dagen minder nieuwe besmettingen, aantal nieuwe doden gehalveerd

2 februari – Het aantal besmettingen wereldwijd is er gisteren niet in geslaagd een miljoenengrens te overschrijden, want er kwamen slechts 380.121 bij, een veel lager aantal dan gebruikelijk. Het aantal herstelde patiënten is daarentegen wel een miljoenengrens gepasseerd en bedraagt nu 75+ miljoen. Nederland en België melden een halvering van het aantal nieuwe doden, het aantal nieuwe besmettingen is voor de vierde achtereenvolgende dag gedaald. Dat zijn de belangrijkste ontwikkelingen op de virus tracker vandaag, voor zover ik ze waarneem.

Nederland meldt 3.700 nieuwe besmettingen naar 978.475 en België 2.316 naar 710.153, tezamen 6.016 tegen 6.890 een dag eerder. Het aantal doden is in Nederland gestegen met 39 naar 13.998 en in België met 26 naar 21.092, tezamen 65 tegen 135 een dag eerder. Het aantal herstelde patiënten is in België gestegen met 169 naar 49.009. Thailand meldt 836 nieuwe besmettingen naar 19.618.

Ten slotte de cijfers wereldwijd. Aantal besmettingen plus 380.121 naar 103.594.129, aantal doden plus 8.111 naar 2.239.269, het aantal ernstig zieken is weer gedaald, nu met 467 naar 107.850 en het aantal herstelde patiënten is gestegen met 342.895 naar 75.215.402.

Nederland (21), België (26) en Thailand (116) staan nog steeds op dezelfde plaats.

Myanmar’s military checkpoint is seen on the way to the congress compound in Nay Pyi Taw on Monday.

‘We zijn heel, heel boos’

2 februari – BP besteedt op de voorpagina drie artikelen aan de coup in Myanmar en elders in de krant drie artikelen. In het openingsverhaal lees ik dat het leger in 2015 de monsterzege van de National League for Democracy, de partij van Aung San Suu Kyi accepteerde. Dus is de vraag: waarom deze keer niet, nu de partij 396 parlementszetels in de wacht sleepte, meer dan de 322 die nodig zijn om een regering te vormen?

De antwoorden van de coupplegers zijn vaag. Een verklaring van president Myint die de macht overdroeg aan opperbevelhebber Min Aung Hlaing, zegt: ‘Het was noodzakelijk om te handelen voordat de nieuwe vergaderingen van het parlement deze week beginnen. Als zo’n probleem niet behoorlijk wordt aangepakt, zullen er obstakels zijn in de democratische transitie van het land. […] De kiezerslijsten worden gecontroleerd en de Kiesraad wordt opnieuw ingesteld.’ Dat laatste gebeurt omdat het leger meent dat er bij de verkiezingen in november is gefraudeerd.

Het artikel bevat ook een uitspraak die valt te typeren als gotspe*. Docent Naruemon van de faculteit politicologie van de Chulalongkorn universiteit zegt dat er eigenlijk geen coup is gepleegd daar de grondwet van Myanmar de machtsoverdracht aan de commander-in-chief (opperbevelhebber) toestaat. Hij mag een jaar na de machtsovername aan de macht blijven.

Een andere uitspraak werkt ook op mijn lachspieren. De commandant van het Derde Legerkorps dat verantwoordelijk is voor de noordelijke regio, geeft de verzekering dat er geen instroom van Myanmarezen naar Thailand komt. Want, zegt hij: ‘Er zijn Thaise troepen gestationeerd langs de grens met Myanmar die voorkomen dat ze in het land in glippen nu Myanmar kampt met een grote uitbraak van Covid-19.’ Weet die man wel dat de grens 2.416 km lang is?

‘We houden de situatie scherp in de gaten. De bevolking van Myanmar zelf wordt er niet door geraakt [nog zo’n gotspe] maar ik heb soldaten opgedragen inspecties aan de grens te verscherpen voor het geval (Myanmarese) politici of VIP’s (illegaal) het land willen binnenkomen om zich te verschuilen.’

Een gotspe, een leenwoord uit het Jiddisch, is een uiting of handeling waarvan het betekenis-spectrum ligt tussen ‘gewaagd’ en ‘brutaal’. (Bron: Wikipedia)

Supporters of Aung San Suu Kyi’s National League for Democracy Party converge outside the Myanmar embassy on Sathon Road yesterday to condemn the military coup and demand her release. 

Het derde artikel geeft een verslagje van de demonstratie gisteren bij de ambassade van Myanmar aan de Sathon Road in Bangkok. Zo’n tweehonderd personen, gesteund door twintig Thai, waaronder drie bekende leiders van de studenprotesten, eisten er de onmiddellijke vrijlating van ‘onze moeder’, zoals een van de demonstranten Aung San Kyi noemde. Over Min Aung Hlaing zei hij: ‘We zijn heel, heel boos. Wij Birmese mensen weten hoe verschrikkelijk deze generaal is.’

De oproerpolitie maakte met honderdvijftig man een eind aan de ‘vreedzame’ demonstratie en arresteerde één Thai. Althans volgens de politie want volgens de We Volunteer pro-democratie groep zijn drie personen aangehouden. De groep zegt in een verklaring: ‘Thailand moet niet deze coup steunen en legitimeren, evenals de coupregering.’ Naar verluidt werden twee personen gewond.

Internationaal is de coup sterk veroordeeld, Thailand en Cambodja zeggen dat het een interne zaak is, maar die landen hebben zelf kilo’s boter op hun hoofd. Het zijn dictaturen met een democratisch vernisje. Vice-premier Prawit denk dat de situatie in Myanmar geen gevolgen heeft voor politieke demonstraties in Thailand. ‘De regering heeft meer duidelijkheid nodig over de situatie voordat we kunnen reageren.’

BP in vogelvlucht

2 februari – Bangkok Post telt vandaag veertien nieuwsberichten en –verhalen op de drie binnenland pagina’s van het eerste katern plus de rubriek In Brief met vijf kortjes in een paginalange kolom. Advertenties en lange verhalen ontbreken.

Aan illustratiemateriaal bevatten de pagina’s zes foto’s waarvan twee in een fotobericht, drie postzegelfoto’s en een vrijstaande foto van Aung San Suu Kyi. De grootste foto van vijf kolommen staat bovenaan de voorpagina, evenals in het websitebericht van de blokkade in Nay Pyi Taw maar het is niet dezelfde.

Een opvallende foto staat op pagina 3. Die toont een man die bier uit een biervat over zich heen gooit. Het bijschrift heeft het over brouwers van ambachtelijk bier en uitbaters (meervoud) maar op de foto staat er slechts één.

Het was gisteren een ludiek protest bij het ministerie van Volksgezondheid tegen het verbod op de verkoop van alcohol in restaurants en de online verkoop (dat op 7 december is ingegaan). Volgens de Craft Beer Association of Thailand worden ruim vijfduizend brouwers door het verbod gedupeerd.

Het bierprotest vormt de tweede helft van het bijbehorende bericht, de eerste helft meldt dat een groep muzikanten in het Government House een petitie heeft aangeboden, waarin werkers in de uitgaansindustrie uit de vijf zogeheten rode zone provincies vragen om financiële steun. Ze willen ook de 7.000 baht ontvangen uit het Rao Chana welzijnsprogramma. Tevens vragen ze om heropening van hun bedrijven wanneer de Covid-19 uitbraak de komende twee weken verbetert.

Kort Nieuws dinsdag 2 februari

– De krant zegt het, Students happy to go to class, maar of de leerlingen zelf ook zo blij zijn met de heropening van hun school sinds gisteren, betwijfel ik. Misschien wel omdat ze hun vriendjes en vriendinnetjes weer zien, maar niet omdat ze gek zijn op het onderwijs dat zich kenmerkt door rote learning met onderwijzers die geen tegenspraak dulden. Het is opzitten en pootjes geven.

De krant heeft het over Bangkok en niet eens de hele stad, want de scholen in de drie districten die aan Samut Sakhon grenzen blijven tot nader order dicht. Maar in de overige districten zijn ze open gegaan, hoewel recent het aantal besmettingen weer aanzienlijk is gestegen. Voor die leerlingen geen online leren meer, wat nog erger is dan het klassikaal onderwijs.

Meer weten? Lees: Students happy to go to class – for a change. Die laatste drie woorden wijzen er trouwens op dat de krant geen hoge pet heeft van de onderwijspraktijk.

– Pagina 2 opent met een gedetailleerd verhaal over de vaccins die in Thailand beschikbaar komen met als belangrijkste nieuws dat Johnson & Johnson bij de FDA een aanvraag voor registratie heeft gedaan. Geen enkel ander bedrijf heeft dat recent gedaan.

FDA adjunct secretaris-generaal Surachoke zegt dat enkele documenten nog ontbreken. Het bedrijf heeft dertig dagen de tijd om ze in te leveren. Het AstraZeneca vaccin is al eerder goedgekeurd nadat het bedrijf in december bijna 10.000 pagina’s aan documenten had ingeleverd.

China’s Sinovac vaccin kan toegestaan worden in Thailand wanneer de FDA het goedkeurt, alhoewel het nog niet geregistreerd is in China. En dat geldt ook voor het vaccin van het Amerikaanse bedrijf Novavax.

Veel details dus en nog meer maar die mag u zelf lezen in J&J seeks to register single-shot vaccin. De toevoeging single-shot wijst erop dat dit vaccin niet met een zekere tussenpoos tweemaal hoeft te worden gegeven, maar misschien begrijp ik het niet goed.

– Pagina 3 opent met het bericht dat de coalitieregering een juridisch team heeft gevormd dat tijdens het komende censure debate (interpellatie) later deze maand gaat letten op inappropriate verwijzingen naar de monarchie, in de kop populair aangeduid als royal slurs (smet, schandvlek).

Staatssecretaris Suporn (PM’s Office) zegt dat aangifte zal worden gedaan tegen oppositie parlementsleden wanneer ze het wetsartikel over majessteitsschennis overtreden. Het team zal ook valse beschuldigingen tegen premier Prayut en ministers verzamelen en daarover aangifte doen.

Het besluit om de Big Brother Is Watching You-commissie te vormen, is ingegeven door de (al ingeleverde) motie van wantrouwen van de oppositie die ‘ernstige’ beschuldigingen bevat en een woordkeus die verwijst naar de monarchie.

Vind ik allemaal gezever en spijkers op laag water zoeken. Mag u ook zelf lezen: Govt team to check for royal slurs.

– Alvorens NuT vandaag af te sluiten, besteed ik nog aan één bericht aandacht, omdat het over onderwijs gaat en als oud-onderwijzer en hogeschooldocent heeft dat nu eenmaal mijn warme belangstelling.

Minister Nataphol (Onderwijs) heeft alle schoolhoofden gevraagd meer flexibel te zijn vanwege de pandemie. Een van de maatregelen die het ministerie overweegt, is leerlingen automatisch te laten overgaan zonder dat ze eindexamen hoeven te doen. Reden? De pandemie heeft het voor enkele scholen erg moeilijk gemaakt om aan de exameneisen te voldoen.

Ik neem aan dat dit geldt voor de overgang van lagere school naar middelbare school en van klas 3 naar klas 4 van de middelbare school. Want zitten blijven is er verder niet bij in het Thaise onderwijs.

De minister vindt ook dat leerlingen toestemming moeten krijgen om via platforms te studeren, waar ze zelf de voorkeur aan geven. Hij zegt met enkele leerlingen te hebben gesproken die hem verteld hebben het liefst online te leren, want dan kunnen ze hun tijd zelf indelen en ze krijgen directe input van hun leraren.

Een opvallend geluid, maar ik denk niet dat veel leerlingen het liefst moederziel alleen achter hun computer zitten om te leren dat 1 en 1 2 is, om maar wat te noemen.

– Einde Nieuws uit Thailand.


 

Het nieuws in fotoberichten

Thai soldiers wearing personal protective equipment (PPE) disinfect a school to combat the spread of the Covid-19 coronavirus in Bangkok on Jan 28, 2021, ahead of the school reopening on Monday.

Prime Minister Gen Prayut Chan-o-cha and President of AstraZeneca in Thailand James Teague attend an agreement signing ceremony for purchase of AstraZeneca’s potential Covid-19 vaccine at Government House on Nov 27, 2020.

A joint military-police-civilian patrol rounded up five Myanmar migrants after they crossed the border through a natural crossing point in Sangkhla Buri district of Kanchanburi on Sunday morning.

They were among a larger group of Myanmar migrants spotted by the patrol hiding in the bushes by the Nam Kerk-Sangkhlaburi road near Moo 8 village in tambon Nong Lu. The five — three men and two women, aged 17-45 — were captured while the rest fled.

Het nieuws in infographics

Klik hier voor het bijbehorende artikel: Tourism holds its breath on vaccines


 

Nieuws van de website 31 januari-1 februari

• Het Centre for Covid-19 Situation Administration (CCSA) heeft zondag 829 nieuwe besmettingen bekend gemaakt van 822 personen in het binnenland en 7 die uit het buitenland waren gekomen en in quarantaine waren. Ze brachten het totaal aantal besmettingen sinds januari 2020 op 18.782.
Van de nieuwe binnenlandse besmettingen werden 731 gevonden tijdens actief testen in Samut Sakon (722, waaronder 680 gastarbeiders), Maha Sarakham (4), Bangkok (1 gastarbeider), Chon Buri (1), Pathum Thani (1), Rayong (1) en Samut Songkhram (1 gastarbeider).
Samut Sakhon telde de meeste nieuwe besmettingen in ziekenhuizen en klinieken van personen die uit eigen beweging waren gekomen (79), gevolgd door Bangkok (6) en 1 elk in Nakhon Pathom, Chon Buri, Khon Kaen, Ratchaburi, Lop Buri en Samut Songkhram.
Vijf van de zeven personen die uit het buitenland waren gekomen, waren Thai. Ze kwamen uit Ierland (2) en 1 elk uit Bahrein, de VAE en Engeland. De andere twee waren een Amerikaan en Egyptenaar die uit eigen land waren gekomen.
Update maandag: 836 nieuwe besmettingen van 793 personen gevonden tijdens actief testen, 39 in ziekenhuizen en klinieken, de overigen worden niet genoemd. Ze brachten het totaal aantal besmettingen sinds januari 2020 op 19.618. Het dodental bedraagt ongewijzigd 77.
• Een boswachter (43) uit Buri Ram is om het leven gekomen toen zijn vierdeurs pickup truck zondagavond in een greppel langs een lokale weg in tambon Nam Phu (Ratchaburi) belandde. De politie trof de wagen ondersteboven aan. De bestuurder had zijn nek gebroken.
De lokale bevolking zegt dat op die plaats soortgelijke ongelukken vaker gebeuren, meestal ’s nachts, omdat automobilisten niet worden gewaarschuwd bij nadering van een T-kruising, waardoor ze regelrecht de greppel in rijden.
• Suan Dusit Poll: Een ruime meerderheid van de 1.570 respondenten in de laatste opiniepeiling van de Suan Dusit Rajabhat University wil gevaccineerd worden tegen Covid-19 maar velen maken zich zorgen over de mogelijke bijwerkingen. 20 procent wil direct gevaccineerd worden, 65 procent zegt ook ja, maar wil liever wachten of er bijwerkingen zijn en 13 procent wil niet gevaccineerd worden.
Gevraagd of ze gehoord hadden welke bedrijven het vaccin produceren (meerdere antwoorden mogelijk), werden genoemd: Pfizer-BioNTech (64 pct), Oxford-AstraZeneca (52 pct), Sinovac-Biotech (51 pct), Johnson & Johnson (35 pct) en Moderna (28 pct).
De andere vragen hadden betrekking op de gemaakte zorgen (de meesten noemden bijwerkingen en effectiviteit), de effectiviteit (de meesten zeiden er vertrouwen in te hebben) en veranderingen in hun gedrag. 60 procent zei dat niets zou veranderen, 35 procent zei beter op hun gezondheid te zullen letten.
• Thanathorn, voormalig leider van de opgeheven partij Future Forward, is weer eens de gebeten hond. De luis in de pels van de regering heeft van de Criminal Court de opdracht gekregen zijn commentaar op de sociale media over het vaccinbeleid van de overheid in te trekken.
Thanathorn heeft gezegd dat het opaque (ondoorzichtig, duister) is en op oneerlijke wijze Siam Bioscience bevoordeelt, een bedrijf dat eigendom is van de koning, en bovendien geen ervaring heeft op vaccingebied.
Thanathorn’s Progressive Movement ontkent dat de video’s in strijd met de wet zijn en vraagt YouTube en Facebook de vrijheid van meningsuiting te respecteren. Zondag konden de clips nog bekeken worden. De Criminal Court zegt dat de posts een gevaar vormen voor de nationale veiligheid.
Siam Bioscience heeft een subsidie van 600 miljoen baht opgestreken om productiecapaciteit te ontwikkelen en het AstraZeneca vaccin te leveren aan Thailand en andere landen in Zuidoost Azië.
De Progressive Movement heeft het vonnis van de rechtbank nog niet gezien. Pannika Wanich schrijft in een tweet: ‘We continue to stress that the content is not false or a threat to national security. We hope YouTube and Facebook will stand by the rights and freedom of expression.’

Overpeinzing om 7:00 uur

1 februari – Werd vanochtend om 7 uur gewekt door de wekker. De krant lag al op mijn bed, die was door de nachtwaker gebracht. Kon hij daar neer leggen want ik laat de deur naar de gang open voor extra ventilatie. Ook omdat mijn kamer met een dichte deur op een gevangeniscel lijkt. Nee, ik lijd niet aan claustrofobie, mocht u dat denken.

Een snelle blik op de krant leert dat alle vier katernen (Nieuws, Business, Life en Asia Focus) met virus nieuws openen. Het eenzijdige nieuwsmenu belooft een saaie hobbywerkdag. Nou ja, eerst maar eens koffie, de brandstof van elke journalist en dat voel ik me nog steeds alhoewel ik de krant lang geleden vaarwel heb gezegd.

Besmettingen wereldwijd > 103 miljoen

NL en BE: 3 dagen minder nieuwe besmettingen, maar meer nieuwe doden

1 februari – De virus tracker bevat vandaag de verwachte overschrijding wereldwijd van een miljoenengrens: het aantal besmettingen is gestegen naar 103+ miljoen. Nederland en België tonen een afwisselend beeld met voor de derde dag minder nieuwe besmettingen en na drie dagen minder nieuwe doden nu meer. België (25) is ingehaald door Portugal en staat nu op plaats 26. Thailand is gezakt van 118 naar 116, alhoewel het gisteren toch 829 nieuwe besmettingen toevoegde aan de coronaoogst.

Nederland meldt 4.173 nieuwe besmettingen naar 974.775 en België 2.217 naar 707.837, tezamen 6.890 tegen 7.033 een dag eerder. Het aantal doden is in Nederland toegenomen met 87 naar 13.959 en in België met 48 naar 21.066, tezamen 135 tegen 92 een dag eerder. Het aantal herstelde patiënten in België is gestegen met 148 naar 48.840, het aantal besmettingen in Thailand ging omhoog naar 18.782.

Ten slotte de cijfers wereldwijd. Aantal besmettingen plus 500.157 naar 103.214.008, aantal doden plus 13.021 naar 2.231.158, aantal ernstig zieken min 683 naar 108.317 en aantal herstelde patiënten plus 450.026 naar 74.872.507.

Mocht het u gaan duizelen, al deze cijfertjes, doe net als ik: koffie! Dat is haarlemmer olie, helpt ook tegen cijferfobie.

De vier katernen, nader beschouwd

1 februari – Ik noemde het al in mijn Overpeinzing: alle vier katernen openen met virusnieuws. Ik laat ze alvast de revue passeren, zodat u zich er geestelijk op kunt voorbereiden.

1 Op de voorpagina een Exclusive getiteld FDA ready for key role. De gezondheidswaakhond treft voorbereidingen om de leiding te nemen bij de vaccinatie operatie.

2 Business opent met de analyse Tourism holds its breath on vaccines. Exploitanten over de hele wereld hebben hun hoop gevestigd op ingeënte toeristen.

3 Pandemic pain kopt de krant boven de opening van het katern Life. Alhoewel scholen in het land vandaag heropenen na maanden van sluiting, kunnen de gevolgen nog lang aanhouden, omdat leerlingen hun schoollunch hebben gemist.

Citaat: Het doel van het Thailand schoollunch programma is leerlingen, met name kansarme, te voorzien van gezonde maaltijden.

4 Asia Focus opent met Connect to Trade. De pandemie heeft in de wereldhandel tal van roadblocks (letterlijk: wegversperring) bloot gelegd en kan zelfs een eind maken aan inefficiënte, papieren douaneprocedures.

BP in vogelvlucht

1 februari – Bangkok Post telt vandaag twaalf nieuwsberichten en –verhalen op de vier binnenland pagina’s van het eerste katern, maar netto zijn het amper drie pagina’s door advertenties van een halve pagina, een achtste pagina en de bekende bijna paginalange vierkoloms advertentie. De rubriek In Brief telt vier kortjes op een 7/8e kolom.

Aan illustratiemateriaal biedt Binnenland zes foto’s, waarvan vier in een fotobericht, twee postzegelfoto’s en één ter breedte van een kolom.

Drie openingsverhalen nemen veel ruimte in beslag. Op de voorpagina de opening van een halve pagina met een fraaie vrijstaande foto van FDA secretaris-generaal Paisarn.

Hij zegt in het uitgelichte citaat: ‘De FDA heeft geen beleid voor de registratie van Covid-19. Het simpele feit is dat geen enkel bedrijf om een importvergunning heeft gevraagd.’

De tweede slokop is de opening van pagina 3, eveneens een halve pagina, maar dat komt omdat er een fotobericht bij geplaatst is dat geen relatie met de tekst heeft. De foto toont leden van een anti-armoede groep en andere royalistengroepen die desinfecterend middel spuiten. Ze hebben twee straten en een handelscollege in Dusit onder handen genomen. Later meer over de opening.

Op pagina 4, een halve pagina door een advertentie van dezelfde grootte, een David-versus-Goliath verhaal (mooie vondst van de auteur) over de strijd tegen dammen in de Mekong. Campagne en communicatie directeur Pianporn van het International Rivers Southeast Asia Programme zegt: ‘Ik heb geluk dat de plaatsen waar ik werk – of het nu rivieren, stromen of bergen zijn – allemaal mooie plaatsen zijn en ik wil ze beschermen.’

Kort Nieuws maandag 1 februari

– De moed zinkt in mijn schoenen want van de twaalf berichten gaan zeven direct of indirect over de pandemie. De overige zijn op één na follow-ups op voorgaande berichten waaraan ook weinig eer valt te behalen, plus het interview over de Mekong.

– Al enkele malen over geschreven, het subsidieprogramma Rao Tiew Duay Kan (We Travel Together) bedoeld om het binnenlands toerisme te stimuleren. De politie verdenkt negenduizend verdachten in alle 77 provincies van fraude. De Crime Suppression Division zal de politie in al die provincies richtlijnen sturen voor hun onderzoek en verhoren.

Volgens de CSD hebben hotelexploitanten en individuen voor 1,7 miljard baht gefraudeerd, wat trouwens vrij gemakkelijk is, want ze hoefden alleen maar kwitanties te vervalsen. Doet me trouwens denken aan het declareren van maaltijden bij de krant. Vaak genoeg vroeg een uitbater wat hij op de bon moest schrijven. Maar ik zei altijd: wat het gekost heeft.

De oplichtertjes in dit programma zijn tegen de lamp gelopen omdat ze onrealistische kosten hebben gedeclareerd. Stomkoppen: doe het dan goed, zodat het niet opvalt. In een vorig bericht noemde ik het voorbeeld van het Natchaya Resort in Chaiyaphum, dat tien kamers heeft. De exploitant beweerde dat sinds juli 9.263 personen hadden ingecheckt  voor een totaal van 92.028 kamerreserveringen, wat neerkomt op 1.000 tot 3.000 kamers per dag.

Het bericht geeft veel details over de fraude, maar die mag u zelf lezen in 9.000 set to face fraud charges.

– Ook een follow-up hoewel niet op recente berichtgeving. De Food and Drug Administration heeft de afgelopen zes jaar ruim 230 celebrities, acteurs, zangers en YouTubers aangeklaagd wegens het overdrijven van de kwaliteit van dieetsupplementen, cosmetica, medicijnen, medische apparaten en kruidenproducten.

De beweringen werden gedaan in 1.300 advertenties, die door de FDA en de NBTC zijn ontdekt. Op basis van de Food and Drug Act van 1979 kunnen de ‘boefjes’ bestraft worden met een gevangenisstraf van maximaal drie jaar en/of een boete tot 30.000 baht. Een serie advertenties levert bovendien een boete van 5.000 baht op.

– Nog een follow-up. De Lawyers Council of Thailand heeft provinciale advocatenraden gevraagd ouderen te helpen die door het Comptroller’s Department zijn bevolen hun onrecht ontvangen uitkering [zeg maar de Thaise AOW] terug te storten. En dat gaat soms om pittige bedragen die ze niet hebben. Naar schatting moeten 15.000 weduwen en ouders van overleden ambtenaren, politieagenten en soldaten die al een pensioen genoten, dokken.

– Als laatste noem ik de opening van pagina 3 die meldt dat de gemeentepolitie van Bangkok drieduizend agenten heeft ingezet om het verkeer te regelen bij scholen. Vandaag gaan ze weer open na een sluiting van een maand.

De politie-inzet is geen overbodige luxe, want het is er doorgaans een zootje met ouders die hun kids in de auto naar school brengen en op de eerste de beste plaats bij de school stil houden. Natuurlijk zo liefst mogelijk bij de ingang. De scholen is gevraagd drop-off en pick-up plaatsen te markeren en ouders is gevraagd 30 minuten tot een uur eerder dan normaal van huis weg te gaan en de kids zo snel mogelijk te laten in- en uitstappen.

Gouverneur Aswin heeft gisteren op Facebook geschreven dat alle 437 gemeentescholen en en 292 child development centres (kinderdagverblijven, peuterspeelzalen) klaar voor heropening zijn. Ze hebben alle vereiste maatregelen genomen voor de bescherming tegen besmetting van leerlingen en personeel. ‘Onderwijs is belangrijk, maar wat even belangrijk is, is de veiligheid van onze kinderen.’

Reacties niet mogelijk