Thais nieuws 1-15 oktober

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan andere bronnen. Voor de betrouwbaarheid steek ik mijn handen niet in het vuur.
Op de pagina Dossiers 2019 geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op themapagina’s. Dat zijn pagina’s waarop alle berichten over een bepaald onderwerp zijn gebundeld. Alle themapagina’s staan opgesomd op de pagina Leeswijzer.
Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

Voor het nieuws van voorgaande jaren zie de zwarte menubalk bovenaan de pagina onder het kopje Buitenland. Voor het nieuws van 2021 klik hier: 1-15 januari, 16-31 januari, 1-15 februari, 16-28 februari, 1-15 maart, 16-31 maart, 1-15 april, 16-30 april, 1-15 mei, 16-31 mei, 1-15 juni, 16-30 juni, 1-15 juli, 16-31 juli, 1-15 augustus, 16-31 augustus, 1-15 september en 16-30 september.

 

Nieuws in foto’s

People visit the SCG Centre in Bangkok to receive a vaccine shot. Some 900 doses were offered there on a walk-in basis on Wednesday to commemorate His Majesty King Bhumibol Adulyadej The Great’s passing five years ago.

Fireworks light up the sky over the Grand Palace on New Year’s Eve in 2016. Extravaganza to cost up to B600m

Air passengers check in at Suvarnabhumi airport in Samut Prakan province on Sept 22. ‘Ready’ for reopening

Nieuws in infographics

Klik hier voor het bijbehorende bericht: Creative industries set to hit B1.51tn

Thailand’s creative industries are expected to grow by 3.55% to 1.51 trillion baht next year from an estimated 1.45 trillion this year, according to the Creative Economy Agency (CEA).


 

Nieuwsflitsen

MPC minutes: Economy bottomed out in Q3
Thailand’s economy bottomed out in the third quarter of this year and will continue to recover though uncertainty remains high, showed minutes of the central bank’s last policy meeting released on Wednesday.

Meth worth B14m on Hat Yai roadside
Police seized 470,000 methamphetamine pills found hidden on a roadside in Hat Yai district of Songkhla on Wednesday night.

Thai Airways to resume international services
Thai Airways International will resume full service on 36 foreign routes to destinations in Europe, Asia and Australia, most on Oct 31, in response to the government’s decision to reopen the kingdom to tourists on Nov 1.

Covid death toll jumps in Nakhon Si Thammarat
Eighteen Covid-19 deaths were reported in Nakhon Si Thammarat in two days, sparking worries among the families of infected people.

Woman arrested for procuring for forced prostitution in Bahrain
A woman was arrested in Samut Prakan on Thursday for allegedly luring Thai women into forced prostitution in Bahrain.

Quarantine being lifted, more provinces being opened
There will be no quarantine for fully vaccinated air travellers from five countries from Nov 1, and destinations in more provinces will be opened to foreign tourists.

Lisa, Bocelli asked to join Thai countdowns
Thailand has planned to spend 200 million baht to ask Thai-born Lalisa “Lisa” Manoban of the Korea-based Blackpink girl group and Italian opera singer Andrea Bocelli to join New Year countdowns in Phuket and Bangkok to help promote tourism.

Distressed debt guarantor offers to sell family’s eyes, kidneys
A local government employee in Ubon Ratchathani.has offered to sell his family’s eyes and kidneys to raise money after his house and land were seized because he went guarantor for a friend’s purchase of a farm tractor.

Four women held, 200kg of ganja seized in Hat Yai
Four women have been arrested and 200 kilogrammes of compressed marijuana seized from one of their two vehicles in Hat Yai district of Songkhla.

Koh Tao, Phangan ease visitor entry rules
Authorities have eased restrictions for people entering Koh Tao and Koh Phangan and they will take effect starting today, said governor Witchawut Jinto.

Thailand Pass set to replace CoE
The Ministry of Foreign Affairs and the Digital Government Development Agency are developing a new system to replace the certificate of entry (CoE) for Thais and foreigners who wish to enter the country through an airport.

BP in vogelvlucht

15 oktober – Wegens werkzaamheden elders kon ik pas om 10:58 uur beginnen aan het samenstellen van NuT vandaag. De al geplaatste Nieuwsflitsen en Binnnenkort in dit theater maakte is gisteren en vannacht in voorproductie.

BP telt vandaag tien nieuwsberichten en –verhalen op de bruto drie maar netto 2,875 binnenland pagina’s van het eerste katern, inclusief een pagina gewijd aan het virtuele Bangkok Post Forum 2021 Resilient Thailand: Ways to Bounce Back dat al op 7 oktober werd gehouden, plus de rubriek In Brief met drie kortjes in een halve kolom.

Op de voorpagina staat bij de opening Kingdom ‘ready’ for reopening een grote vierkoloms infographic van 22,5×18,5 cm met een samenvatting van de versoepelde regels. Altijd handig want spaart me werk. U vindt hem hierboven.

Aan illustratiemateriaal bevatten de pagina’s verder twee foto’s en een fotoblok op de forumpagina. De virustracker van 14 oktober is verhuisd naar de pagina 4 Asia, de rubriek In Brief ontbreekt.

Het Business katern opent met Extravaganza to cost up to B600m, een fors bedrag voor een feesie. Maar dat heeft het ministerie er wel voor over na bijna twee jaar van economische malaise die aan duizenden hun baan hebben gekost en vele zaken op de rand van de financiële afgrond hebben gebracht of in de afgrond hebben gestort.

De krant meldt: Het ministerie van Toerisme en Sport verwacht een budget van 500 tot 600 miljoen baht te gebruiken om twee concerten in Bangkok en Phuket te organiseren nadat werd bevestigd dat twee prominente artiesten, ‘Lisa’ en Andrea Bocelli, zullen optreden om de heropening van het land te vieren.

Life opent met Double time. In 2012 speelde het horlogemerk Chopard een pioniersrol bij het op de markt brengen van ’s werelds eerste chronometer-gecertificeerde uurwerk dat oscilleert met een frequentie van 8 Hz, voor het bereiken van een hogere precisie. Op de foto de Alpine Eagle Cadence 8HF in titanium.

Het is vrijdag dus de krant gaat vandaag vergezeld van Guru, het altijd creatieve en soms ondeugende vrijdagmagazine van BP. Het omslagverhaal Fit and Fun gaat over active venues to get the adrenaline going. Guru belicht vijf plaatsen die ik vanaf morgen in een serie zal behandelen.

Waarom NuT verlaat is
Misschien vraag u zich af waarom NuT vandaag verlaat is. Dat komt omdat ik het 90-days report heb  opgehaald bij Immigration, dat nog steeds niet niet per post was gearriveerd. Het kantoor is een godsgruwelijk eind ver weg wat een Grab taxirit van 220 baht kostte, inclusief tol.

Het was niet druk, ik werd snel geholpen mede dankzij de rolstoel waarin ik zat, voortgeduwd door mijn hulpje Mac. Het is een bureaucratische procedure – ik moet elke 90 dagen melden dat ik nog steeds op hetzelfde adres woon – maar het is gratis en wordt ook niet gecontroleerd. Kan ook via een app maar die werkt momenteel niet.

Daarna in een nabijgelegen Starbucks een croissant (70 baht) gegeten en espresso (105 baht) gedronken. Terug niet de tolweg genomen want de ergste drukte was voorbij.

Binnenkort in dit theater (6, slot)

15 oktober – Bioscopen zijn terug!, juicht Guru, het vrijdagmagazine van BP, in het omslagverhaal Now showing van afgelopen vrijdag. Na weer een semi-lockdown waardoor bioscopen moesten sluiten, kunnen we eindelijk weer genieten van een echte bioscoopervaring.

Natuurlijk, het kan worden beperkt tot 50 procent van de capaciteit en je kunt maar met één persoon naast je zitten in plaats van de klassieke bioscoopervaring van het hebben van je vriendin aan je linkerhand terwijl een kerel die luid popcorn knabbelt aan je rechterkant is. Zucht, nostalgie! Maar voor nu pakken we wat we kunnen krijgen.

Hoewel het gemakkelijk is om gewoon naar het dichtstbijzijnde winkelcentrum te gaan om naar de bioscoop te gaan, zetten we plekken in de schijnwerpers die een andere ervaring bieden. Deze indie-bioscopen* verdienen net zoveel liefde als alle multiplexen.

Na het verlies van iconische plaatsen zoals Scala en Bangkok Screening Room, moeten we doen wat we kunnen om deze bioscopen in leven te houden. Pak de popcorn en ga lekker zitten. Het is tijd om terug te gaan naar de film.

Guru belicht vijf bioscopen en drie theatercafés: House Samyan, Doc Club & Pub, Lido Connect, RCB Film Club, Thai Film Archive en de cafés Fics, Scenema Cafe en Prince Theatre Heritage Stay. De afgelopen dagen kwamen de bioscopen langs, vandaaag sluit ik de serie af met de theatercafés.

Guru schrijft: Er zijn enkele cafés in de stad verschenen die een bioscoopthema hebben omarmd. Als je wat tijd wilt besteden aan het verzorgen van cuppa terwijl je een boek leest of gewoon naar interessante cafés wilt gaan, zijn ze zeker een bezoek waard. Hier zijn een paar van onze keuzes.

FICS, Sukhumvit 31, fb.com/Fics31
SCENEMA CAFE, Thippawan 43, Samut Prakan, Visit fb.com/ScenemaCafe
PRINCE THEATRE HERITAGE STAY. Charoen Krung Road,  PrinceHeritage.com

Ik licht er als enige Prince Heritage uit in tekst en beeld (foto boven) en het Scenema Cafe in beeld (foto rehts). Dit schrijft Guru over Prins Erfgoed.

Het opnemen van het Prince Theatre Heritage Stay [in dit overzicht] is een beetje misleidend omdat het eigenlijk geen café is, maar de geschiedenis kan zijn plaats hier misschien rechtvaardigen.

Vele jaren geleden was het Prince Theatre Heritage Stay eigenlijk een van de vroegste filmhuizen in de stad die teruggaat tot 1917. Het was er al voor de evolutie van film van stomme slapstickfilms naar de introductie van films met geluid. Het vertoonde zelfs naaktfilms in zijn latere jaren.

Tegenwoordig is het een boetiekhotel dat nog steeds de look en feel van het klassieke filmhuis heeft en er een eerbetoon aan brengt in zijn ontwerp. Bovendien hebben ze wat ze noemen de Box Office Bar, waar een aantal hapjes, etenswaren en drankjes worden geserveerd die je kunt nuttigen aan de bar of aan een van de tafels, met uitzicht op hun gigantische projectiescherm waar ze af en toe films op draaien.

Het is een geweldige plek om een ​​ontspannende maaltijd te nuttigen terwijl je een film kijkt terwijl je in een gebouw bent met zoveel geschiedenis. Als je het echt voelt, waarom ga je dan niet gewoon een nachtje daar door?

* Indie is een verkorte schrijfwijze voor independent (onafhankelijk), en kan onder meer verwijzen naar: Indie (muziek), onafhankelijke muziek; Indie (computerspellen), onafhankelijke computerspellen; onafhankelijke film en Small press, onafhankelijke strip.

Virusnieuws

15 oktober – Het Centre for Covid-19 Situation Administration (CCSA) heeft donderdag 11.276 nieuwe besmettingen bekend gemaakt (inclusief 134 in gevangenissen en 52 uit het buitenland) tegen 10.064 op woensdag, en 112 nieuwe doden (82).

Zij brachten het totaal aantal besmettingen sinds het begin van de pandemie vorig jaar op 1.751.704 waarvan 1.625.750 patiënten zijn hersteld, en op 18.029 doden.

De slachtoffers waren 107 Thais, vier Myanmarezen en een Cambodjaan in de leeftijd van drie maanden tot 93 jaar. De baby had geen chronische ziekte.

Bangkok telde acht nieuwe doden, vier grensprovincies 19. In de provincies van de Central plains overleden 31 personen, in het Noordoosten 10, Zuiden 38 en Noorden 6.

Van de binnenlandse besmettingen werden 10.413 vastgesteld in ziekenhuizen en 677 via actief  testen op grote schaal. Bangkok telde 1.095 nieuwe besmettingen (1.142), Greater Bangkok (stad plus buurprovincies) 1.860 nieuwe besmettingen (2.045) en 27 nieuwe doden (28).

De vier zuidelijke grensprovincies telden 2.92 nieuwe besmettingen (1.968) en 19 nieuwe doden (5), de overige 67 provincies meldden 6.838 nieuwe besmettingen (5.924) en 65 nieuwe doden (49).

De 52 in het buitenland besmette personen kwamen uit Estland (1), Finland (1), Zweden (31), de Filipijnen (1) en Cambodja (18).

Woensdag werden nog 107.925 patiënten behandeld (107.168), van wie 2.890 ernstig ziek waren (2.941) en 675 beademd werden (669). Die dag werden 10.407 Covid-19 herstelde patiënten ontslagen uit ziekenhuizen.

Kort Nieuws vrijdag 15 oktober

– Ik besluit weer Nieuws uit Thailand met een overzicht van nieuws dat u niet al kent en nieuws dat u al kent en bijgewerkt is. Lees de berichten op de website of volsta met de samenvatting.

‘Human trafficker’ nabbed
A woman was arrested in Samut Prakan on Thursday for allegedly luring Thai women into forced prostitution in Bahrain.

Govt eyes purchasing Covid pills
The Centre for Covid-19 Situation Administration (CCSA) on Thursday approved a plan to buy 50,000 courses of molnupiravir pills — the world’s first oral medication to treat Covid-19.

10,486 new Covid cases, 94 more deaths
There were 10,486 new Covid-19 cases and 94 more fatalities recorded during the previous 24 hours, the Public Health Ministry announced on Friday morning.

No refunds over jab delivery
The Private Hospitals Association on Thursday said it has no refund policy for people who wish to cancel their Moderna vaccine preorders.

Chiang Mai battles clusters
Chiang Mai is still experiencing more Covid-19 cases with 20 infection clusters detected on Thursday.

Man offers family’s organs to save home
A local government official has offered to sell his family’s eyes and kidneys in a desperate bid to raise money after his house and land were seized because he was guarantor for a friend’s purchase of a farm tractor.

DoH to seek B9bn to fund Pathum Thani road project
The Department of Highways (DoH) is preparing to seek almost 9 billion baht to fund a 10-kilometre road project in Pathum Thani.

Bangkok Post staff tested
Health personnel of Princ Hospital Suvarnabhumi conducts Covid-19 ATK rapid test for Bangkok Post staff free of charge. The results of all 101 Bangkok Post’s workers who underwent testing were negative.


 

Nieuws in foto’s

Students wait to get Covid-19 vaccines at Watsongtham School in Phra Pradaeng district of Samut Prakan on Tuesday.

Soldiers unload cardboard beds to Phokiri Ratchasuksa School that functioned as a field hospital in Khok Pho district, Pattani, in July. Zie de desbetreffende Nieuwsflits.

Yellow-clad people attend a ceremony to remember His Majesty King Bhumibol The Great at Siriraj Hospital in Bangkok on Wednesday. Zie de desbetreffende Nieuwsflits.

People take photos in front of Siam Paragon shopping centre in Bangkok’s Pathumwan district of Bangkok on Tuesday. Officials plan to allow shopping centres and other venues to organise events with at least 50 participants on Saturday. Zie de desbetreffende Nieuwsflits.

A pick-up is badly damaged after ramming into a roadside shelter and a house in Nakhon Si Thammarat’s Cha-uat district on Tuesday. An elderly woman was killed. Three others, including the police driver, were injured. Zie de desbetreffende Nieuwsflits.

People commute by boat in flooded Muang district of Chanthaburi on Wednesday. Zie de desbetreffende Nieuwsflits.

SET-listed Nex Point Plc, an electric vehicle (EV) assembler in the bus segment, expects to move from red to black on its balance sheet this year due to growing electric bus sales, following years of losses. Nex Point set to make a profit as electric bus sales expand
Foto: An electric bus assembled by Nex Point. The firm’s new facility in Chachoengsao is able to produce 6,000 units per year.

The Industrial Estate Authority of Thailand (IEAT) is planning to build a power plant and a hospital in its industrial estates in Songkhla to bolster investments and relieve concerns over electricity shortages in the South. IEAT plans power plant in Songkhla estate
Foto: Mr Veeris, left, looks at the layout of Songkhla Industrial Estate in Sadao district, where a power plant construction project is planned.

Nieuws in infographics

Klik hier voor het bijbehorende artikel: Yuanta bullish on tourism, transport

Stock sectors related to reopening such as tourism, transport and restaurants are expected to rally following the announcement of the country rolling out the welcome mat to 10 low-risk countries on Nov 1, says Yuanta Securities.


 

Nieuwsflitsen

Sputnik Light said to be 70% effective against Delta
Russia’s one-shot Sputnik Light vaccine shows 70% effectiveness against the Delta variant of coronavirus three months after injection, the Russian Direct Investment Fund (RDIF) said on Wednesday, citing the vaccine’s developer.

All 4,000 beds used in Pattani field hospitals
Almost all the 4,000 beds in field hospitals across Pattani are now occupied due to a spike in Covid-19 infections, the provincial Public Health Office says.

Former king inspires call for good deeds on anniversary
The prime minister urges Thais to join together in doing good deeds as a tribute to His Majesty King Bhumibol Adulyadej The Great on the fifth anniversary of the former monarch’s passing.

Fewer strict Covid zones, shorter curfew on cards
The government will on Thursday consider cutting the number of maximum and strict Covid-19 controlled zones and shortening the night curfew to four hours.

Korat to reopen field hospital
The disease control committee of Nakhon Ratchasima on Wednesday resolved to reopen a field hospital for symptomatic Covid-19 patients as it expected eased disease controls to raise their number.

Elderly woman killed, three injured in car crash
An elderly woman was killed and three other people injured after a pickup truck crashed into a roadside shelter and a house in Cha-uat district of Nakhon Ratchasima on Tuesday afternoon.

Thai women nabbed for illegally moving migrants
Two Thai women were arrested at a checkpoint in Sangkhla Buri district of Kanchanaburi on Wednesday while transporting seven Myanmar migrants and a child in violation of the provincial communicable disease committee’s order prohibiting movements of migrants to contain the Covid-19 pandemic.

Nov 1 re-opening of schools still iffy, says governor
It is still uncertain whether all schools in Nakhon Si Thammarat will be reopened for onsite learning on Nov 1 as planned due to the unrelenting surge of Covid-19 infections, governor Kraisorn Wisitwong said.

Flash flood in downtown Chanthaburi
Runoff from persistent rains hit low-lying communities in Chanthaburi on Tuesday night and people were evacuated from flooded housing estates to take shelter at the provincial hall.

Nok Air readies aircraft in preparation for welcoming plan
Tourism-related operators are preparing to reinvest for the first time in almost two years as they expect a dramatic surge from the international market after the removal of quarantine and area restrictions for some countries.

Criteria for state welfare cards under review
The finance and labour ministries are sharing data for a review of state welfare eligibility to prevent duplication so that the scheme can truly benefit low-income people, government spokesman Thanakorn Wangboonkongchana said.

South Korea to donate 1.1m AstraZeneca doses
South Korea will donate 1.1 million doses of AstraZeneca’s Covid-19 vaccine to Vietnam and 470,000 doses to Thailand, the Korea Disease Control and Prevention Agency (KDCA) said on Tuesday.

Potential PM challenger lists assets
Pathum Thani governor Narongsak Osottanakorn, recognised as a hero for leading the Tham Luang cave rescue of trapped boys in 2018, has declared, together with his wife, 45.39-million-baht in assets.

Storm Kompasu to deliver more rain
Tropical Storm Kompasu will make landfall in upper Vietnam on Wednesday or Thursday while bringing heavy rain to the Northeast, the Thai Meteorological Department (TMD) warned on Tuesday.

Tourism surge to prop up confidence
Reopening the tourism industry to vaccinated foreigners from November will help drive GDP growth and sustain business confidence, says the Federation of Thai Industries (FTI).

Donations from LGBT ‘too risky’
The National Blood Centre said on Tuesday that it empathises with an appeal by the LGBT community regarding their right to donate blood but Thailand is not yet ready to relax the strict criteria for blood donors from this higher-risk group.

Thanathorn awaits vaccine row fate
Prosecutors will decide on Nov 4 whether to indict Progressive Movement founder Thanathorn Juangroongruangkit over his criticism of the government’s Covid-19 vaccination programme as well as his alleged violation of the lese majeste law.

Prawit quells poll selection fears
Ruling Palang Pracharath Party (PPRP) leader Prawit Wongsuwon has insisted the final decision on who to field as party candidates in the next general election rests with him.

Pattani cases may rise to 1,000 a day
The Public Health Office of Pattani said the number of new Covid-19 infections may reach 1,000 per day if residents continue to let their guard down, which would delay the resumption of in-person instruction at local schools.

Silpakorn University Central Library is promoting itself as a boundless learning space by offering a virtual tour of its new design.

BP in vogelvlucht

14 oktober – Bangkok Post telt vandaag negen nieuwsberichten en –verhalen op de bruto vier maar netto 2,875 binnenland pagina’s van het eerste katern. De rubriek In Brief ontbreekt, twee losgeplaatste berichtjes hebben de omvang van een kortje en twee artikelen doen een fors beslag op de ruimte.

Pagina 3 opent met Hasty reopening alarms traders. BP schrijft: De heropening van het land op 1 november is vol onzekerheid en brengt het risico met zich mee van een heropflakkering van Covid-19-infecties die het land weer op de eerste plaats zouden kunnen zetten, zeggen openbaar vervoer chauffeurs en restauranthouders.

Pagina 4 opent met A Cobra Gold of old please, een interview met John Aquilino, commandant van het Amerikaanse Indo-Pacific Command. Hij zegt dat de gezamenlijke Thais-Amerikaanse legeroefening Cobra Gold naar verwachting volgend jaar als een volledige oefening wordt gehouden, nadat deze dit jaar als gevolg van Covid-19 werd ingekrompen.

Aan illustratiemateriaal bevatten de pagina’s zes foto’s in een fotoblok (Living with the deluge), vier foto’s, twee 1-koloms foto’s en de virustracker van 13 oktober. Prominent op de voorpagina de pracht en praal van de Amarin Winitchai Throne Hall met het koningspaar dat een ritueel uitvoert ter herdenking van het overlijden van koning Bhumibol op 13 oktober 2016.

Maar het Life katern tekent voor de meest indrukwekkende (en verrassende) foto die ik boven de Vogelvlucht heb geplaatst. Onder de kop Modern house of learning meldt de krant dat de Silpakorn University the big bucks (het grote geld, 680 miljoen baht) heeft uitgegeven om haar bibliotheek een design make-over te geven met behoud van de oude architectuur.

Terug naar de voorpagina. De krant opent met Curfew, red zones may ease en formuleert voorzichtig: De regering zou kunnen overwegen om meer beperkingen op bedrijven en activiteiten te versoepelen, waaronder het verminderen van het aantal provincies in de donkerrode zone en het verkorten van de avondklok met twee uur vanaf zaterdag ter voorbereiding op de heropening van het land volgende maand.

Ten slotte opent het Business katern met Digital firm to aid TAT. De Tourism Authority of Thailand (TAT) streeft ernaar om in de komende zes maanden een particulier digitaal bedrijf op te richten om de digitale transformatie te ondersteunen en te helpen bij het genereren van 2,4 biljoen baht van high-spending reizigers tegen 2023.

Surat Thani: Woonruimtes van monniken in de as gelegd

14 oktober – Drie woonruimtes voor monniken in de 200 jaar oude tempel Wat Prakan in het district Khirirat Nikhom (Surat Thani) zijn woensdagochtend bij een brand in de as gelegd. Toen de brandweer arriveerde, stonden ze al in lichterlaaie. De brandweer slaagde erin het vuur binnen 30 minuten te blussen, voordat de vlammen zouden overslaan naar een vierde onderkomen. Niemand raakte gewond.

De drie woonruimtes werden zwaar beschadigd. Een van hen, naar verluidt meer dan 100 jaar oud, was het woongedeelte van een voormalige abt van 1920 tot 1950. Een groot aantal onschatbare oude voorwerpen die in het huis werden bewaard, werden vernietigd.

Gouverneur Wichawut Jinto en Chawalit Rojanarat, het districtshoofd van Khirirat Nikhom, waren ter plaatse om toezicht te houden op de brandbestrijding. Naar de ooorzaak wordt een onderzoek ingesteld; in eerste instantie werd gedacht aan kortsluiting. (Monks’ living quarters burned down in fire, 13 oktober)

Binnenkort in dit theater (5)

14 oktober – Bioscopen zijn terug!, juicht Guru, het vrijdagmagazine van BP, in het omslagverhaal Now showing van afgelopen vrijdag. Na weer een semi-lockdown waardoor bioscopen moesten sluiten, kunnen we eindelijk weer genieten van een echte bioscoopervaring.

Natuurlijk, het kan worden beperkt tot 50 procent van de capaciteit en je kunt maar met één persoon naast je zitten in plaats van de klassieke bioscoopervaring van het hebben van je vriendin aan je linkerhand terwijl een kerel die luid popcorn knabbelt aan je rechterkant is. Zucht, nostalgie! Maar voor nu pakken we wat we kunnen krijgen.

Hoewel het gemakkelijk is om gewoon naar het dichtstbijzijnde winkelcentrum te gaan om naar de bioscoop te gaan, zetten we plekken in de schijnwerpers die een andere ervaring bieden. Deze indie-bioscopen* verdienen net zoveel liefde als alle multiplexen.

Na het verlies van iconische plaatsen zoals Scala en Bangkok Screening Room, moeten we doen wat we kunnen om deze bioscopen in leven te houden. Pak de popcorn en ga lekker zitten. Het is tijd om terug te gaan naar de film.

Guru belicht vijf bioscopen en drie theatercafés: House Samyan, Doc Club & Pub, Lido Connect, RCB Film Club, Thai Film Archive en de cafés Fics, Scenema Cafe en Prince Theatre Heritage Stay. De afgelopen dagen House Samyan, Doc Club & Pub, Lido Connect en Thai Film Archive, vandaag de RCB Film Club.

Guru schrijft: De RCB Film Club zou maandelijkse vertoningen houden met films van over de hele wereld. Het was een geweldige manier om een glimp op te vangen van andere culturen en geboeid te worden door de verhalen van verschillende filmmakers in plaats van alleen maar voor de gemakkelijke kaskraker te gaan.

Helaas moesten ze vanwege de pandemie stoppen. Maar nu de beperkingen zijn opgeheven, hebben ze ons laten weten dat de RCB Film Club in november wordt hervat. Ze vertonen twee films uit verschillende landen.

Op 6 november wordt In The Life of Music uit Cambodja vertoond. De film draait om het lied ‘Champa Battambang’ dat drie generaties bindt. De film werd geselecteerd als de Cambodjaanse inzending voor de beste internationale speelfilm bij de 92e Academy Awards, maar werd niet genomineerd.

Op 27 november wordt de Canadese film Meditation Park vertoond. De film toont de strijd en overwinningen van de Chinese gemeenschap in Canada.

Beide films worden ondersteund door hun respectieve ambassades. Voor meer details, volg fb.com/RiverCityBangkok). Je kunt ze ook rechtstreeks e-mailen op rcbfilmclub@gmail.com.

RCB FILM CLUB, River City Bangkok, Charoen Krung 24, RiverCityBangkok.com

* Indie is een verkorte schrijfwijze voor independent (onafhankelijk), en kan onder meer verwijzen naar: Indie (muziek), onafhankelijke muziek; Indie (computerspellen), onafhankelijke computerspellen; onafhankelijke film en Small press, onafhankelijke strip.

 

Drie Thaise muzikanten exposeren op kunstbeurs in Londen

14 oktober – Drie Thaise muzikanten tonen hun kunstwerken op ‘Start Art Fair 2021’, die tot zondag wordt gehouden in de iconische Saatchi Gallery in Londen.

Thanachai Ujchin alias Pod Modern Dog, Priyawit Nilchulaka alias Palm Instinct, en Hatairat Charoenchaicana alias Oh Futon, die bekend staan ​​om hun muzikale prestaties in Thailand, zijn geselecteerd om twee van hun schilderijen tentoon te stellen naast hedendaagse kunst van meer dan zeventig kunstenaars uit 25 landen.

In de line-up staan ​​ook de beroemde K-popartiesten Song Min-ho (Ohnim) en Kang Seung-yoon (Yooyeon), die beiden lid zijn van de boyband Winner, en Henry-lau, een voormalig lid van Super Junior M.

‘Start’ werd gelanceerd in 2014 en is bekend geworden door het presenteren van het werk van minder bekende kunstenaars via het Global Eye-programma, dat internationale kunstenaars presenteert en zich houdt aan het concept om zowel opkomende als gevestigde kunstenaars en galerieën te presenteren. Het heeft ook een digitaal platform, start.art, dat werken tentoonstelt van verzamelaars en kunstliefhebbers over de hele wereld.

Alle zes Thaise werken, twee acrylschilderijen van Pod, twee digitale acrylschilderijen van Palm en twee olie-op-linnen schilderijen van Oh, zijn ook beschikbaar op het digitale platform waar Pod en Palm vier extra werken presenteren. Kijkers worden uitgenodigd om authentieke kunstwerken te bekijken en te kopen in een handige en veilige omgeving.

Elke geïnteresseerde Thaise kunstenaar die zijn werk op start.art wil presenteren, kan om details vragen via de Tero Entertainment Facebook-pagina. (Three local artists feature in London art fair, BP, 13 oktober)

Visit start.art and startartfair.com.

Foto boven: Ogen op jou #01 van Oh Futon. Foto rechts: Memento Moe No.4 by Palm Instinct.

Presentatie nieuwe generatie modeontwerpers

14 oktober – De nieuwste collecties van nieuwe gezichten in de Thaise modewereld worden vanaf vandaag tot 24 oktober gepresenteerd tijdens ‘Qurated Fashion Showcase: In Full Bloom’ in de Charoen Nakorn Hall, M-verdieping van Iconsiam.

Georganiseerd door het Department of International Trade Promotion is dit een platform voor vijftig opkomende modeontwerpers en ondernemers van het ‘Quarated Fashion Incubation Project 2020’ van het departement om hun lente/zomer 2021 collecties van dameskleding, herenkleding, kinderkleding, lederen goederen die voldoen aan elke levensstijl, er te presenteren.

Het werk wordt gepresenteerd in een 360-graden tentoonstelling, die bezoekers meeneemt in de kleurrijke modewereld met in totaal 61 collecties die het potentieel van opkomende Thaise ontwerpers laten zien. Ze worden weergegeven onder vier belangrijke modetrends: New Local, Soul-Made, Urban Symphony en Disruptive Identity.

Naast gelegenheid om te shoppen voor de beste items van de nieuwe deelnemende merken, is er elke zaterdag en zondag om 14 uur een modeshow met professionele modellen op de catwalk.

Het evenement wordt morgen om 13.30 uur geopend met een speciale modeshow getiteld ‘In Full Bloom’, met acteur Thanwa ‘Than’ Suriyajak en actrice ‘Green’ Siriwattanakul op de catwalk. De modeshow wordt gevolgd door de uitreiking van de ‘Qurated Fashion Mark’-awards, die worden uitgereikt aan de vijf beste merken die de Best Branding Award, Best Fashion Collection Award, Best Accessories Collection Award, Best Material Development Award en Best Design Collaboration Award winnen. (Collections of new-gen fashion designers on view. BP, 13 oktober) Foto: Bwild by Heart.

The opening ceremony will be livestreamed via facebook.com/familyditp.

Chiang Mai is er klaar voor, ondanks nieuwe uitbraak

14 oktober – Chiang Mai en Phuket, twee van de meest populaire bestemmingen van het land, bereiden zich voor om op 1 november weer open te gaan voor toeristen, terwijl ze het aantal Covid-19-infecties nauwlettend in de gaten houden.

De noordelijke provincie kondigde aan dat het klaar was om te heropenen terwijl het racet om de vaccinatiedekking uit te breiden, ondanks de opkomst van een nieuw cluster op een grote markt.

Het hoopt de lokale toeristenindustrie een kickstart te geven op 1 november, de datum die door de regering is vastgesteld voor wanneer volledig gevaccineerde bezoekers uit landen met een laag risico het koninkrijk kunnen binnenkomen zonder in quarantaine te hoeven. Nu meer beperkingen worden opgeheven, zal naar verwachting ook het binnenlandse reizen een boost krijgen.

Gouverneur Prajon Pratsakul zegt dat de provincie de vaccinaties versneld heeft om het doel te bereiken om op 1 november ten minste 70 procent van de bevolking te hebben geïimmuniseerd. Momenteel is meer dan 60 procent gevaccineerd.

‘De vooruitzichten zijn bemoedigend naarmate de vaccinvoorraden toenemen’, aldus Prajon. ‘Gebieden zonder nieuwe besmettingen worden aangemerkt als blauwe zones. Deze zullen naar verwachting uitbreiden naarmate de vaccinatiegraad versnelt.’

Volgens de gouverneur zal de hele provincie op 1 november heropenen, niet alleen de vier districten Muang, Mae Rim, Mae Taeng en Doi Tao die eerder werden genoemd om deel te nemen aan het sandbox-programma. In de tussentijd zijn gebieden met hoge besmettingspercentages, of rode zones, niet toegankelijk voor bezoekers.

Het heropeningsplan komt kort nadat 478 mensen ziek werden. Hun besmettingen waren terug te voeren op Talad Muang Mai, een belangrijke markt voor de distributie van verse producten. De meest recente infectiecluster bracht de commissie overdraagbare ziekten ertoe om de markt van 9 tot 22 oktober te sluiten voor reiniging en quarantaine. Klanten en iedereen die nauw verbonden is met de markt zijn in quarantaine geplaatst.

Phuket
Gouverneur Narong Woonciew van Phuket verwacht dat vanaf volgende maand tot begin volgend jaar meer Thaise en buitenlandse bezoekers naar Phuket komen. Een dringende uitdaging is echter het uitbreiden van de capaciteit van de provincie om bezoekers te testen op Covid-19. Momenteel kunnen tot 500 mensen per dag worden getest.

‘Als er 5000 komen, moeten we de technologie hebben om ze te traceren’, zei Narong. (Chiang Mai ready despite new outbreak)

Avondklok korter, minder rode zones en nog meer

14 oktober – BP opent met de versoepelingen waarover het CCSA vandaag vergadert (Curfew, red zones may ease). Het is een nogal lijvig artikel dat ik niet in zijn geheel zal overnemen, maar ik beperk me tot enkele krenten. De informatie is afkomstig van bronnen.

De bronnen zeggen dat het operationeel centrum van de CCSA de vergadering zal vragen om verdere beperkingen te versoepelen, bijvoorbeeld het aantal maximale en strikte controlezones terugbrengen tot 24, ‘rode’ of maximale controlezones tot 29, en ‘oranje’ controlezones tot 24.

Het centrum zal ook voorstellen om de avondklok vanaf deze zaterdag tot het einde van de maand te verkorten van 22 uur naar 23 uur tot 3 uur.

Ook wordt een voorstel verwacht om vergaderingen en culturele evenementen toe te staan ​​in congrescentra, tentoonstellingshallen en soortgelijke locaties in warenhuizen of hotels met limieten voor het aantal deelnemers in elke kleurgecodeerde zone.

In donkerrode zones is het aantal deelnemers beperkt tot 50, terwijl rode zones worden beperkt tot 100, oranje zones 200 en gele of maximale bewakingszones 300 personen. In groene zones mogen 500 mensen of minder deelnemen. Organisatoren moeten echter eerst toestemming vragen aan provinciale of Bangkok-commissies voor overdraagbare ziekten. Na goedkeuring mogen de evenementen tot 22 uur doorgaan.

Nog meer agendapunten, de CCSA krijjgt het druk. De bijeenkomst wordt gevraagd om te overwegen buitenlandse bezoekers uit 10 landen met een laag aantal besmettingen Thailand binnen te laten zonder de noodzaak van quarantaine. Het centrum zal ook de voorbereidingen bespreken die aan de gang zijn voor de heropening van het land op 1 november en de hervatting van de activiteiten van uitgaansgelegenheden op 1 december.

Prayut doet ook een duit in het zakje
In een televisie-uitzending op maandag zei Prayut dat de regering overweegt om het land op 1 november te heropenen voor volledig gevaccineerde toeristen uit landen met een laag risico zonder quarantaine, wat wordt gezien als een belangrijke poging om de economie te stimuleren.

Of Nederland daarbij hoort, heb ik nog niet gelezen. Internationale bezoekers moeten aantonen dat ze Covid-vrij zijn voordat ze hun thuisland verlaten, gevolgd door een nieuwe test in Thailand. De regering kan ook het verbod op het serveren van alcoholische dranken in restaurants opheffen en uitgaansgelegenheden toestaan om op 1 december hun activiteiten te hervatten, zegt Prayut.

Virusnieuws

14 oktober – Het Centre for Covid-19 Situation Administration (CCSA) heeft dinsdag 10.064 nieuwe besmettingen bekend gemaakt (inclusief 118 in gevangenissen en 9 uit het buitenland) tegen 9.445 een dag eerder en 82 nieuwe doden (84).

Zij brachten het totaal aantal besmettingen sinds het begin van de pandemie vorig jaar op 1.740.428 waarvan 1.615.343 patiënten zijn hersteld, en op 17.917 doden.

De slachtoffers waren 76 Thais, drie Myanmarezen, een Cambodjaan, Belg en Rus in de leeftijd van 17 tot 92 jaar. Een was een verpleegster (45) in Rayong die obese was, een hoge bloeddruk had en was gevaccineerd.

Bangkok telde 14 nieuwe doden, drie buurprovincies 14. De provincies in de Central plain telden 23 doden. Het Noordoosten telde 5 nieuwe doden, Zuiden 20 en Noorden 6.

Van de binnenlandse besmettingen zijn 9.156 vastgesteld in ziekenhuizen en 781 door actief testen. Bangkok telde 1.142 nieuwe besmettingen (1.170), Greater Bangkok (stad plus buurprovincies) 2.045 nieuwe besmettingen (1.978) en 5 nieuwe doden (16). De 67 overige provincies meldden 5.924 nieuwe besmettingen (5.254) en 49 nieuwe doden (40).

De negen in het buitenland besmette personen kwamen uit Israël (2), Rusland (4) en Cambodja (3).

Op dinsdag werden nog 107.168 patiënten behandeld (108.174), van wie 2.941 ernstig ziek waren (2.954) en 669 beademd werden (660). Die dag zijn 10.988 herstelde patiënten ontslagen uit ziekenhuizen. (10,064 new Covid cases, 82 more deaths)

Kort Nieuws donderdag 14 oktober

– Ik besluit weer Nieuws uit Thailand met een overzicht van nieuws dat u niet al kent en nieuws dat u al kent en bijgewerkt is. Lees de berichten op de website of volsta met de samenvatting.

11,276 new Covid cases, 112 more deaths
There were 11,276 new Covid-19 cases and 112 more fatalities recorded during the previous 24 hours, the Public Health Ministry announced on Thursday morning.

Thai AstraZeneca jab on WHO list
Siam Bioscience’s AstraZeneca vaccine has been included on the World Health Organisation’s Emergency Use Listing, said Warat Karuchit, adviser to the Centre for Covid-19 Situation Administration.

Aid for cross-dose jab victim
The National Health Security Office (NHSO) will provide financial assistance to the 20-year-old college student whose leg was amputated after receiving a mixed dose vaccine formula.


 

Nieuws in infographics

Klik hier voor het bijbehorende bericht: BoI incentives push for ‘Industry 4.0’

The Board of Investment (BoI) approved incentives yesterday to encourage entrepreneurs to accelerate upgrading their production and machinery to “Industry 4.0” standards.

Klik hier voor het bijbehorende bericht: DBS Vickers predicts lively local bourse in short term

The SET Index is expected to rise to 1,695 points this year and continue to 1,848 points next year as market sentiment has started to pick up thanks to the improving pandemic situation, says DBS Vickers Securities.

Nieuws in foto’s

A medical worker demonstrates one of the donated antigen test machines that accept saliva samples from people undergoing Covid-19 tests at Ramathibodi Hospital in Bangkok on Tuesday. Zie de desbetreffende Nieuwsflits.

The Pheu Thai Party expelled two MPs, Saranwut Saranket and Pornpimol Thammasarn (links), on Tuesday, according to its secretary-general Prasert Chantararuangthong. Zie de desbetreffende Nieuwsflits.

Police work at the wreckage of Wanpaka building on Prachachuen Road in Muang district of Nonthaburi on Tuesday afternoon. The twin buildings had been an apartment complex catering to foreigners before demolition work started last month. Zie de desbetreffende Nieuwsflits.

Firemen amid the charred ruin of the old wooden pavilion at Wat Khao Noi Sriratanaram on Tuesday morning, in Phitsanulok’s Wang Thong district. Zie de desbetreffende Nieuwsflits.


 

Nieuwsflitsen

Investigation into man’s death after mixed vaccinations
An investigation has been launched into the death of a 39-year-old man a week after he received a second Covid-19 shot, with a different vaccine, in Bua Yai district of Nakhon Ratchasima.

Realistic goal set for ‘Cha-am Sunshine’ campaign
Cha-am’s reopening plan is expected to generate soft demand of 1,000 international arrivals per month as it prepares to become a connecting area for Hua Hin.

Industry titans want clarity on CPTPP
The Joint Standing Committee on Commerce, Industry and Banking (JSCCIB) is calling for a chat with Prime Minister Prayut Chan-o-cha on Thailand’s much-delayed decision to join the Comprehensive and Progressive Agreement for Trans-Pacific Partnership (CPTPP) after China, Taiwan and Britain divulged their eagerness to take part in this free-trade pact.

Carbon neutrality by 2065, vows PM
Prime Minister Prayut Chan-o-cha has stressed that Thailand is moving toward a low carbon economy with a goal of achieving carbon neutrality by 2065, according to government spokesman Thanakorn Wangboonkongchana. N.B. Kon gisteren de link niet vinden. Het artikel was opening pagina 2.

Twitter reveals trending conversations in Thailand
Identity, wellbeing and the environment are among six major Thai trends detected by Twitter that can be used by marketers to design campaigns.

Illegal job seekers caught near border
Seven Myanmar nationals were arrested for illegal entry, near the border in Kamchanaburi in the early hours of Tuesday.

Cash handout for elderly taxi drivers
About 16,000 elderly cabbies and motorcycle taxi drivers will each get a 10,000 baht handout to help compensate for the lack of business caused by the Covid-19 pandemic, Labour Minister Suchart Chomklin said on Tuesday.

Hospitality and travel shares soar on reopening plans
Shares in Thailand’s hotels and airlines jumped in Tuesday morning’s trading, lifted by an announcement by the prime minister that more vaccinated tourists would be allowed to visit the country from November.

Tropical storm to bring heavy rain to Northeast
Tropical Storm Kompasu will land in upper Vietnam on Wednesday or Thursday and bring heavy rain to the Northeast, the Meteorological Department warned on Tuesday.

Industries sentiment rises for first time in 6 months
Thailand’s industries sentiment rose for the first time in six months in September thanks to an easing of coronavirus restrictions, while reopening plans should bolster the mood further, an industries group said on Tuesday.

Fire guts temple pavilion in Phitsanulok
An old wooden pavilion in a temple in Wang Thong district of Phitsanulok was destroyed by fire early on Tuesday.

Big fresh market in Khon Kaen closed for Covid cleaning
The Bang Lamphu Khon Kaen fresh market in Muang district was closed for three days on Tuesday after eight people there were found infected with Covid-19.

‘Bold move’ to revive tourism to take years, analysts say
The government’s plan to end quarantine for vaccinated visitors is “a fight to win foreign tourists,” Tourism and Sports Minister Phiphat Ratchakitprakarn said Tuesday. But analysts and industry executives see it as a long road to recovery fraught with risks of periodic virus resurgence and unpredictable travel trends.

Two adolescents arrested after violent, lone protest
Police on Monday night arrested two adolescents who threw explosives at a traffic police kiosk at Asok-Din Daeng intersection, and seized numerous ping-pong bombs and similar items, Metropolitan Police Bureau spokesman Pol Maj Gen Jirasant Kaewsaeng-ek said.

B157m in drugs in abandoned smugglers’ car, woman arrested
A young woman arrested in Phetchabun province after large amounts of methamphetamine, heroin and other drugs were seized from an abandoned smugglers’ vehicle in Lop Buri.

3 men arrested for fraudulent online lottery sales
Police arrested three men aged 37-62 for alleged fraudulent online lottery sales and found their illicit business was worth 15 million baht over the past three months.

Pattaya plans 5 major events after country reopens to fully vaccinated tourists
Pattaya plans five major events to boost tourism after fully vaccinated visitors from low-risk countries begin to enter the kingdom from Nov 1.

Workers injured as apartment buildings collapse
Two workers were injured when the twin apartment buildings that they were dismantling collapsed on Prachachuen Road in Nonthaburi on Tuesday afternoon.

Latest Covid test machines for Ramathibodi hospital
Bangkok’s Ramathibodi Hospital has been equipped with the country’s first-ever antigen test machines which have been tested for their accuracy.

Man, 77, blames adopted daughter for heist
An elderly businessman in Phitsanulok said he will file a legal complaint after allegedly discovering that 50 million baht had disappeared from his bank accounts. He believes the culprit is his adopted daughter.

Pheu Thai expels two MPs for disloyalty
The Pheu Thai Party expelled two MPs, Saranwut Saranket and Pornpimol Thammasarn, on Tuesday, according to its secretary-general Prasert Chantararuangthong.
Mr Saranwut, an MP for Uttaradit, was accused by Pheu Thai of harbouring ill intentions toward the party by making scathing remarks about it after being denied a role in the previous censure debate against the government in early May.
The main opposition party was also unhappy with Ms Pornpimol, a Pathum Thani MP, for not voting with the party on crucial pieces of legislation and motions, and instead voting with the government.
The celebrated songstress also drew Pheu Thai’s ire for not joining party activities or meetings.

Overpeinzing

13 oktober – Mijn dageljkse column staat vandaag in twee talen op Facebook. Google Translate leverde een puntgave vertaling (gemak dient de mens), hoefde slechts één woord te vervangen en de volgorde in één zin te veranderen.

De vertaling is een service aan de Australische vriend van Ek, die toen ik hem vertelde over het columnonderwerp FB vriend werd. De column, mocht u hem niet al gelezen hebben, gaat over de kwaliteiten van Ek als schilder en kok.

Ik overweeg nu om de column elke keer tweetalig te plaatsen, zodat ook Thaise en Engelse FB-vrienden hem kunnen lezen. Soms plaatst een Thaise lezer een like, maar die zal dat wel doen op basis van de foto.

Over likes gesproken. De meeste likes scoren columns die over persoonlijke zaken gaan: mijn kinderjaren, mijn ouders. Thaise onderwerpen leveren minder respons op. Veel reacties verwijder ik, want ik heb een broertje dood aan chatten. Dat vind ik geouwehoer van ‘wijsneuzen’. De beste reacties beloon ik met een prijsje: de Moorkop.

Een lezer vroeg mij eens hoe het  mij lukt elke dag een nieuw onderwerp aan te snijden. Ja, dat weet ik ook niet. Het kan zijn dat ik in alle jaren dat ik hem schrijf in herhaling ben vervallen, maar dat zal niet vaak zijn voorgekomen. Het geheim, zo er een ‘geheim’ is, is ogen open houden en je verwonderen over de dingen die je ziet.

Veel columns zijn strikt genomen geen column maar een cursiefje, zoals Simon Carmiggelt (Kronkel) ze schreef in Het Parool, of een commentaar. De beste columns zijn teksten die als reactie opleveren: Zo had ik het nog nooit bekeken. Ook leuk: onderwerpen waaraan lezers zich ergeren of waarover ze kwaad worden. Ja, ik kan een pestkop zijn (foto: Bombycilla garrulus, pestvogel). Mag het?

At least 200,000 people, mostly students, take to the streets of Bangkok on Oct 13, 1973, to protest the earlier arrest of 13 dissidents calling for a new constitution.

BP in vogelvlucht

13 oktober – Vandaag is het vijf jaar geleden dat koning Bhumibol wiens ‘Great gracious benevolence will be remembered forever’, aldus een advertentie die de halve pagina 3 beslaat, is overleden.

Vanzelfsprekend wordt er in de krant ruime aandacht aan besteed, voornamelijk in de vorm van foto’s, zoals een fotoblok op pagina 2 met zes foto’s, een foto bovenaan de voorpagina en een in het hart van pagina 3.

BP telt vijftien nieuwsberichten en –verhalen op de bruto vier maar netto 3,125 binnenland pagina’s van het eerste katern plus de rubriek In Brief met vier kortjes in een volle kolom.

Aan illustratiemateriaal bevatten de pagina’s in totaal tien foto’s, de virustracker van 12 oktober en de infographic The opening options bij het openingsverhaal Reopening ‘has its risks’.

De krant schrijft: Terwijl overheidsinstanties zich voorbereiden op de belofte van premier Prayut om het land vanaf 1 november te heropenen voor volledig gevaccineerde toeristen, hebben sommige medische experts zorgen over de veiligheid van de volksgezondheid.

Het katern Business opent met TAT keen to draw top names to celebration. De Tourism Authority of Thailand wil de grootse [woordkeus krant] heropening van het land markeren door Lalisa en Andrea Bocelli uit te nodigen om dit jaar op te treden tijdens een countdown-feest.

Life trekt een vergelijking tussen de demonstraties van dit jaar en de studentenopstand van 14 oktober 1973 in het paginagrote verhaal Lessons of history. Deelnemers aan die opstand zien echo’s van het verleden in de studentenprotesten van vandaag en hopen op betere resultaten.

‘We hebben de droom van een gelijkwaardige samenleving doorgegeven. Die geldt vandaag nog steeds. Jongeren gaan verder door te pleiten voor een verzorgingsstaat en hervorming van de monarchie. Het krijgt steeds duidelijker vorm’, zegt een van de deelnemers aan de uprising van 48 jaar geleden.

Binnenkort in dit theater (4)

13 oktober – Bioscopen zijn terug!, juicht Guru, het vrijdagmagazine van BP, in het omslagverhaal Now showing van afgelopen vrijdag. Na weer een semi-lockdown waardoor bioscopen moesten sluiten, kunnen we eindelijk weer genieten van een echte bioscoopervaring.

Natuurlijk, het kan worden beperkt tot 50 procent van de capaciteit en je kunt maar met één persoon naast je zitten in plaats van de klassieke bioscoopervaring van het hebben van je vriendin aan je linkerhand terwijl een kerel die luid popcorn knabbelt aan je rechterkant is. Zucht, nostalgie! Maar voor nu pakken we wat we kunnen krijgen.

Hoewel het gemakkelijk is om gewoon naar het dichtstbijzijnde winkelcentrum te gaan om naar de bioscoop te gaan, zetten we plekken in de schijnwerpers die een andere ervaring bieden. Deze indie-bioscopen* verdienen net zoveel liefde als alle multiplexen.

Na het verlies van iconische plaatsen zoals Scala en Bangkok Screening Room, moeten we doen wat we kunnen om deze bioscopen in leven te houden. Pak de popcorn en ga lekker zitten. Het is tijd om terug te gaan naar de film.

Guru belicht vijf bioscopen en drie theatercafés: House Samyan, Doc Club & Pub, Lido Connect, RCB Filmclub, Thai Film Archive en de cafés Fics, Scenema Cafe en Prince Theatre Heritage Stay. De afgelopen dagen House Samyan, Doc Club & Pub en Lido Connect, vandaag Thai Film Archive.

Guru schrijft: Het National Film Archive werd opgericht in 1984 en werd pas geherstructureerd als een publieke organisatie en in 2009 omgedoopt tot Film Archive.

Ze heropenen elke dag drie tentoonstellingen behalve op maandag: ‘The Spaceship of Nabua’, ‘Genesis: The Birth of Cinema in Siam’ en ‘Persistence of Vision’. Maar naast hun tentoonstellingen hervatten ze ook de vertoning van films.

Elke vrijdag, zaterdag en zondag om 14 uur tot het einde van de maand vertonen ze een aantal klassieke Thaise films die veel verschillende genres bestrijken. Je kunt klassieke liefdesverhalen zien, zoals de film E-Tan uit 1968; Thailand’s eerste animatiefilm The Adventure of Sudsakorn, gemaakt in 1979; of bekijk iets recenters zoals Goal Club uit 2001. Naast alle verschillende genres die ze laten zien, zijn alle vertoningen gratis, dus maak je geen zorgen over de ticketkosten!

THAI FILM ARCHIVE, Phutthamonthon soi 5, Fapot.org

* Indie is een verkorte schrijfwijze voor independent (onafhankelijk), en kan onder meer verwijzen naar: Indie (muziek), onafhankelijke muziek; Indie (computerspellen), onafhankelijke computerspellen; onafhankelijke film en Small press, onafhankelijke strip.

 

Mr Chaiwut, second from right, looks at a model replica of the Thailand Digital Valley project, which is located in Digital Park Thailand in Chon Buri province’s Laem Chabang sub-district.

Thailand Digital Valley nadert voltooiing

13 oktober – Om het testen en ontwikkelen van technologie mogelijk te maken wordt een Digital Innovation Center gepland met een oppervlakte van 40.000 vierkante meter in Thailand Digital Valley, gelegen in het district Si Racha in Chon Buri, heeft het ministerie van Digital Economy and Society (DES) bekend gemaakt.

Het centrum maakt deel uit van de derde fase van Thailand Digital Valley, dat als digitale hub van Asean moet dienen. De derde fase vereist 2,6 miljard baht aan investeringen. DES-minister Chaiwut Thanakamanusorn verwacht dat deze fase van Thailand Digital Valley in de komende 24 maanden voltooid is.

Het centrum is ontworpen om laboratoria te hebben voor 5G-testen, kunstmatige intelligentie (AI), Internet of Things (IoT), virtual reality en augmented reality (VR/AR), cloudinnovatielabs en een ontwerpcentrum.

Voor het Digital Startup Knowledge Exchange Centre van 4.500 m² in de tweede fase van Thailand Digital Valley is de bouw al begonnen. Deze faciliteit, zegt Chaiwut, zou een digitale startup-gemeenschap creëren waar technologie-uitwisseling en zakelijke samenwerking kunnen plaatsvinden. De constructie is voor 80 procent voltooid, zei hij. Naar verwachting is het in december helemaal klaar. De site is vooraf volledig gereserveerd door techbedrijven, ontwikkelaars en startups.

Volgens Chaiwut zal Thailand Digital Valley, met een totale kostprijs van 4,5 miljard baht, een hub zijn voor startups en toptechnologiebedrijven uit Thailand en de wereld om geavanceerde technologieën en innovatie te ontwerpen, ontwikkelen en testen.

Het biedt ook een digitaal ecosysteem dat grote technologiebedrijven en digitale startups met elkaar verbindt. De beoogde digitale start-ups zijn onder meer FinTech, AgriTech, Travel Tech, Healthcare Tech, EduTech en GovTech.

Chaiwut zegt dat het doel van het project is om de digitale hub van Asean te worden, de nationale technologische ontwikkeling en digitale startups naar de wereldmarkt te stuwen en tegelijkertijd buitenlandse investeringen aan te trekken.

De eerste fase van het project draait om de 1.500 m² grote Digital One Stop Service, die tech-investeerders faciliteert.

‘Dankzij positieve feedback van de digitale startups in de tweede fase van het project en de eerste fase van Digital One Stop Service, heeft het ministerie van DES het Digital Economy Promotion Agency [Depa] aangewezen om de bouw van de derde fase te versnellen.

Depa president en chief executive Nuttapon Nimmanphatcharin verwacht dat Thailand Digital Valley meer dan 20.000 digitale banen zal creëren en meer dan 50 miljard baht aan investeringen zal aantrekken.

Depa heeft drie kernontwikkelingsprojecten om de digitale transformatie van het land te stimuleren, bestaande uit het Government Big Data Institute (GBDi), Internet of Things Institute en Startups Institute. Deze drie kunnen interactieve relaties met elkaar hebben. Het IoT Institute kan technologische innovatie bieden voor startups, terwijl GBDi als gegevensbron in het ecosysteem kan dienen, zei hij. (Centre to be a base for innovation, BP, 12 oktober)

Persoonlijke noot: Als u zich door dit artikel heeft geworsteld, bent u een knappe jongen. Ik doe maar geen moeite het allemaal te begrijpen.

The g Garden pilot project will turn land plots waiting for construction into green spaces where growers can generate income all year round.

Stadsgroentekwekerij van nut voor teler en consument

13 oktober – Central Pattana (CPN), een belangrijke aandeelhouder van Grand Canal Land (GLAND), heeft een stadsgroentenkwekerij gelanceerd, genaamd ‘g Garden’, in het Rama IX-gebied. Het proefproject g Garden verandert percelen, in afwachting van aanleg, in groene ruimtes waardoor telers het hele jaar inkomsten kunnen genereren.

‘Stadsbewoners kunnen de groene ruimte bezoeken en in het weekend groenten kopen tegen redelijke prijzen’, zegt Naparat Sriwanvit, chief financial officer en senior executive bij CPN. ‘Het project zou de inwoners van Bangkok moeten inspireren om meer te leren over stadslandbouw, waardoor de diversiteit van het stedelijke ecologische systeem toeneemt.’

‘Centraal Pattana richt zich op het bieden van een goed levensonderhoud voor de gemeenschap en het ondersteunen van een goede omgeving. We gebruiken nu het concept van co-creatie van ruimte en gedeelde waarde voor de gemeenschap om de g Garden te creëren op een perceel van bijna vier aangrenzende rai bij Central Grand Rama 9.’

‘Op het gebied van duurzaamheid laat het project zien hoe de waterwegen van Bangkok kunnen worden hersteld, aangezien het water uit het Yai Soon-kanaal zal worden behandeld en voor landbouwdoeleinden wordt gebruikt.’

‘Het project is tot stand gekomen met een creatieve stadsontwikkelingsaanpak op basis van duurzame ontwikkelingsdoelen. Er is voor het eerst op een echt geïntegreerde manier rekening gehouden met ruimte, voedsel, landbouw en het milieu in de Thaise onroerendgoed- en winkelcentraindustrieën.’

G Garden is een duurzaamheidsproject dat is ontwikkeld in samenwerking met meerdere organisaties die gespecialiseerd zijn in groene ruimte, zoals Big Trees Project, Ageekculture, JaiTalad, Khlong Toey Dee Jung en Poonsuk Market.

GLAND heeft vier onontwikkelde percelen van in totaal meer dan 190 rai in gebieden met een hoog potentieel in Bangkok, die naar verwachting de groei op lange termijn zullen helpen stimuleren. Momenteel worden onbezet land in het Grand Rama 9-project en een perceel in het Phahonyothin-gebied overwogen voor projecten met gemengd gebruik.

Het bedrijf zal ook een stuk grond in Don Mueang gebruiken voor de ontwikkeling van het Nirati Donmueang-project, en het onderzoekt hoe een perceel in het Kamphaeng Phet Road-gebied kan worden ontwikkeld.

Persoonlijke noot: Ook al weer een artikel waarvoor je moeite moet doen om het helemaal uit te lezen. Maar afgezien van alle dure woorden is de boodschap duidelijk. Landbouw is ook in de stad mogelijk en is geen bezigheid exclusief voor het platteland. (Urban farming in focus at g Garden, BP, 12 oktober)


A variety of tropical fruits offered at Tops and Central Food Hall helps support Thai farmers and the grassroots economy during the pandemic.

Central Life gaat ‘reduce, rebuild and reinforce’

13 oktober – De Central Group heeft nieuwe strategieën aangekondigd om bedrijven in verschillende sectoren te helpen zich aan te passen aan het new normal en om te gaan met veranderingen in de postpandemie wereld.

Pichai Chirathivat, directeur van de Central Group, onthulde een nieuw plan onder de naam Central Life, dat tot doel heeft de steun van het bedrijf te versnellen door SMEs (MKB’s) en partners te helpen de bestedingen van Thaise en internationale reizigers te verhogen door middel van drie geïntegreerde strategieën: verminderen, opnieuw opbouwen en versterken.

Om bedrijven en consumenten te helpen hun kosten te verlagen, biedt Central Group verlaagde tarieven aan meer dan 15.000 huurders op een totale oppervlakte van meer dan 40.000 vierkante meter in het hele land.

De Hug Thais-campagne van Central Pattana verkoopt ook artikelen tegen gereduceerde prijzen aan consumenten en stimuleert binnenlandse bestedingen door Thais uit te nodigen om lokaal te eten, winkelen en geld uit te geven. Voor benodigdheden die cruciaal zijn voor de dagelijkse levensbehoeften, zijn de prijzen vastgelegd tegen betaalbare tarieven om de financiële last te verlichten.

Central geeft ook extra steun aan de basiseconomie en het MKB, zodat ze toegang hebben tot fondsen om hun bedrijf overeind te houden en uit te breiden als dergelijke kansen zich voordoen. De groep biedt ook platforms waarop bedrijven en gemeenschappen hun producten kunnen distribueren en verkopen, zoals Jing Jai Farmers’ Market, Thai Watsadu en Baan & Beyond.

De strategie heeft meer dan 840 miljoen baht opgeleverd voor 35.000 verkopers uit 1.450 gemeenschappen. Het bedrijf bevordert ook de financiële liquiditeit door samen te werken met toonaangevende financiële instellingen en zachte leningen aan te bieden aan partners en MKB’s.

Ondertussen krijgen de consumentenbestedingen een boost via campagnes die gericht zijn op het stimuleren van toeristische uitgaven, zoals de campagne ‘Shopcation exclusive privileges’ in samenwerking met de Tourism Authority of Thailand. Die biedt kortingen bij winkels en hotels onder de Central Group aan reizigers die Thailand bezoeken via de Phuket-sandbox- en Samui Plus-regelingen.

De groep gaat door met het ondersteunen van startups en ondernemers. Het bedrijf is bijvoorbeeld een samenwerking aangegaan met e-commerce startup Macular op het gebied van hobby- en lifestyleproducten.

Met de omnichannel-platforms van Central Group – livestreaming, chatten en winkelen, drive-thru en ophaalservice – kunnen consumenten ook veilig en gemakkelijk online en in de winkel door producten bladeren. Het bedrijf biedt ook betaalmogelijkheden zoals contactloos betalen, de Central ‘The1’ card en Dolfin Wallet e-payment. (Central Life will ‘reduce, rebuild and reinforce’, BP, 12 oktober)

Virusnieuws

13 oktober – Het Centre for Covid-19 Situation Administration (CCSA) heeft dinsdag 9.445 nieuwe besmettingen bekend gemaakt (inclusief 201 in gevangenissen en 13 uit het buitenland) en 84 nieuwe doden.

Zij brachten het totaal aantal besmettingen sinds het begin van de pandemie vorig jaar op 1.730.364 waarvan 1.604.355 patiënten zijn hersteld, en op 17.835 doden. Het aantal nieuwe besmettingen was lager dan gemeld op maandag (10.035) toen het land 60 nieuwe doden telde.

De slachtoffers waren drie maanden tot 92 jaar. De baby had geen onderliggende chronische ziekte.
Bangkok telde 11 doden, vier aangrenzende provincies 17. De provincies in de Central plains telden 14 doden, het Noordoosten telde 8 doden, het Zuiden 22 en het Noorden 12.

Van de binnenlandse besmettingen werden 8.987 vastgesteld in ziekenhuizen en 244 via actief testen. Bangkok telde 1.170 nieuwe besmettingen, gevolgd door 566 in Pattani, 511 in Chon Buri, 493 in Yala, 473 in Narathiwat, 467 in Songkhla, 425 in Samut Sakhon, 361 in Nakhon Si Thammarat en 315 in Rayong.

Greater Bangkok (stad plus buurprovincies) telde 1.978 nieuwe besmettingen en 28 nieuwe doden. De vier zuidelijke grensprovincies meldden 1.999 nieuwe besmettingen en 16 nieuwe doden. De 67 overige provincies telden 5.254 nieuwe besmettingen en 40 nieuwe doden.

De 13 in het buitenland besmette personen kwamen uit Singapore (1 bezoeker aan Phuket), Zweden (8), Finland (2), de VS (1) en Myanmar (1).

Maandag werden nog 108.174 patiënten behandeld, van wie 2.954 ernstig ziek waren en 660 beademd werden. Die dag zijn 11.452 herstelde patiënten ontslagen uit ziekenhuizen. (9,445 new Covid cases, 84 more deaths, BP, 12 oktober)

Nieuws uit Thailand is vandaag incompleet vanwege andere drukke werkzaamheden.


 

Grégory Lemarchal & Hoda – Requiem pour un Fou (Requiem voor een dwaas)

Grégory Lemarchal (1963-2007) was een Franse zanger van Savoyaardse afkomst. Gregory Lemarchal is bekend geworden als winnaar van het talentenjachtprogramma Star Academy. Zijn album “Je deviens moi” werd met ruim 500.000 verkochte exemplaren een groot succes in eigen land en onderscheiden met platina.

Door het Franse volk werd hij “le petit prince” (de kleine prins) genoemd, zijn stem “la voix d’un ange” (de stem van een engel).

Toen hij twintig maanden oud was, werd bij hem taaislijmziekte geconstateerd. Hij overleed op maandagmorgen 30 april 2007 aan de gevolgen hiervan, nadat hij de voorafgaande zondag in coma was geraakt. Hij overleed in bijzijn van zijn familie (zijn ouders, zijn jongere zusje Leslie en zijn vriendin Karine Ferri, met wie hij samen zou gaan wonen), 13 dagen voor zijn 24e verjaardag.

Hoda Saad (Arabic: هدى سعد‎, born November 22, 1981) is a Moroccan singer-songwriter.[1] She was contracted to Rotana Records after appearing on The X Factor, XSeer Al Najah in 2006, releasing a first album in 2008, and the second in 2011.

She comes from an artistic family who supported her since her early age to do a musical career, so she entered into a conservatory at the age of 12. Her voice and her face allowed her to be noticed and she took part of a Moroccan singing competition “Noujoum El Ghad”, produced by the local channel 2M, in which she arrived third. Wishing to diverse her talent, she flew to Switzerland in Geneva and studied at the “Institut supérieur de musique”, in which she learned the basics of Western music.

Eerste couplet: Je vous préviens n’approchez pas, Que vous soyez flic ou badaud. Je tue celui qui fait un pas. Non, Je ne ferai pas de cadeau Et éteignez tous ces projecteurs Et baissez vos fusils braqués. Non, je ne vais pas m’envoler sans elle.


 

Nieuws in foto’s

Ferry commuters use a makeshift walkway at Si Phraya pier in Bang Rak district of Bangkok, as the capital prepares for high tides and a flood surge down the Chao Phraya River.

A man observes the Laem Chabang deep-sea port in Chon Buri’s Sri Racha district, which is part of the EEC development project.

The government starts inoculations for students on Oct 4. The increased number of vaccinations has prompted the Joint Standing Committee on Commerce, Industry and Banking to raise its economic outlook.


 

Nieuwsflitsen

Bomb damages police vehicle, injures motorcyclist in South
A police pickup on patrol was damaged and a passing motorcyclist was injured when a bomb exploded in Bacho district of Natathiwat on Sunday night.

Police raid Pattaya karaoke bar
Pattaya police raided a karaoke bar in the small hours on Monday and arrested 27 customers and a bar attendant.

Tax cut for foreigners mulled
The Revenue Department has considered lowering the personal income tax for foreign experts to 17% as part of measures to woo highly skilled professionals to work in Thailand, says director-general Ekniti Nitithanprapas.

FTI wary of oil price surge, baht
The Federation of Thai Industries (FTI) has asked the government to carefully deal with two key economic issues — the global oil price surge and baht depreciation — to avoid a greater burden on the pandemic-plagued economy.

Covid-recovery time should be counted as ‘special leave’
Employers should not take their employees’ Covid-19 recovery period out of their annual leaves which are guaranteed by law, labour rights advocates say.

Restoring faith in travel
The Delta variant caused high infection rates in the country this year, with more Thais looking for ways to cope.

‘Giggling monk’ told not to be discouraged, keep teaching
The giggling monk says he’s still under pressure to cease his light-hearted teaching of dhamma, and even to leave the monkhood, but gets support from former activist monk Buddha Isara.

Joint business group JSCCIB raises economic forecast again
The Joint Standing Committee on Commerce, Industry and Banking (JSCCIB) on Monday raised its 2021 economic forecast again to between 0% and 1% growth thanks to declining Covid-19 cases, more vaccinations and a resumption of businesses.

Lionrock bringing heavy rain to Northeast
Tropical depression Lionrock was moving from upper Laos to the upper Northeast of Thailand on Monday morning, bringing heavy to very heavy rain, the Meteorological Department said in its 11am forecast.

Digital payments surge from pre-coronavirus level
Digital payments have quadrupled from pre-pandemic levels, the Bank of Thailand said on Monday, as the country’s longest-running wave of infections accelerates demand for online services.

Websites crash in rush for travel bookings as Singapore opens up
Singapore Airlines Ltd’s website was temporarily down over the weekend and travel agencies are seeing a surge in demand for flights after the city’s government announced a plan to start quarantine-free travel with more countries as early as next week.

Indonesia cuts quarantine to 5 days as borders reopen further
Indonesia is reopening its borders further, allowing visitors from more countries to enter and imposing a shorter quarantine period.

Investment pledges jump 140% in Jan-Sept
Thailand’s overall investment applications from January to September jumped 140% from a year earlier to 521 billion baht, already exceeding those of the whole of last year, the investment agency said on Monday.

Projection mapping on Museum Siam. Cultural District 2021

BP in vogelvlucht

12 oktober – Waar kijkt u liever naar: een foto van premier Prayut, die de Nov 1 reopening van het land bekend maakt of een foto van museum Siam bij het voorpaginaverhaal Walk down history lane van het Life katern? Lijkt me duidelijk.

Er is trouwens nog een tweede foto op de voorpagina die stukken boeiender is: een smalle vijfkoloms foto van 25×10 cm waarop een tiental jongeren van de House of Blessing Foundation saxofoon spelen. Qua kleur lijkt het op een sepia foto.

Bangkok Post telt vandaag vijftien nieuwsberichten en –verhalen op de bruto drie maar netto 2,5 binnenland pagina’s van het eerste katern. De rubriek In Brief ontbreekt, alhoewel twee berichten daarin niet zouden misstaan, een over de arrestatie van een echtpaar dat seksspeeltjes verkocht en een over een man die na twee inter-brand vaccinaties is overleden (Sinovac en AstraZeneca).

Aan illustratiemateriaal bevatten de pagina’s vijf foto’s, twee postzegelfoto’s en de virustracker van 11 oktober.

De heropening van het land, althans de aankondiging daarvan door Thailand’s opperhoofd, vormt de opening krant. Thailand zal vanaf 1 november volledig gevaccineerde bezoekers uit landen met een laag risico het land laten binnenkomen zonder quarantaine ‘als een belangrijke inspanning van de regering om de economie te stimuleren’.

Prayut zegt: ‘Vandaag zou ik de eerste kleine maar belangrijke stap willen aankondigen om een beslissend begin te maken met het proces om ons levensonderhoud te herstellen.’

Natuurlijk hangen er weer voorwaarden aan. Internationale bezoekers moeten aantonen dat ze op het moment van reizen Covid-vrij zijn met een RT-PCR-test die is uitgevoerd voordat ze hun thuisland verlieten, en in Thailand moeten ze een test ondergaan.

Het Business katern opent met Samui bookings surge. Het sandbox-programma van Koh Samui heeft ‘positieve feedback’ gekregen na het opheffen van de verplichte quarantaine. Nieuwe boekingen tijdens de eerste tien dagen van deze maand hebben het totale aantal sinds de opening op 15 juli al overschreden.

Last but not least de opening Walk down history lane van het Life katern waarvan ik al een (fotografisch) tipje van de sluier oplichtte. Om mensen te helpen meer te weten te komen over de architectuur van historische gebouwen op Rattanakosin Island, heeft Museum Siam ‘Cultural District 2021: The Art Festival For The Opening Of Rattanakosin Island’ gelanceerd onder het thema ‘Storied Structure: Architecture Awe Of Old Town Bangkok’.

De belangrijkste evenementen, ‘Street Art Exhibition Photo Shoot Of People In Pak Klong Talad Quarter’ (foto), kunst- en lichtinstallaties, een interactieve schommel, animatieshows en workshops, vinden plaats van 15-17 oktober in Museum Siam.

Toegangseisen voor Samui worden versoepeld

12 oktober – De autoriteiten zullen de beperkingen voor bezoekers van Koh Samui versoepelen, zegt gouverneur Witchawut Jinto. voor degenen die geen twee doses vaccin hebben gekregen, geldt als toegangseis een negatief testresultaat voor Covid-19 dat niet meer dan zeven dagen voor aankomst oud is. De test wordt uitgevoerd met behulp van de antigeentestkit. Testresultaten zijn niet nodig voor degenen die volledig zijn gevaccineerd.

Bij aankomst moeten zowel volledig als niet volledig gevaccineerde bezoekers zich online registreren om de Samui-gezondheidspas en de Mor Chana QR-code voor scans te verkrijgen die hen toegang verleent tot diensten en toeristische locaties op het eiland.

Witchawut zegt dat een gemakkelijkere toegang een aanvulling zal zijn op het ‘Rao Tiew Duay Kan’ (We Travel Together) stimuleringsprogramma voor toerisme. In het kader van de regeling betalen deelnemers slechts 60 procent van de normale kamerprijzen, de overheid is verantwoordelijk voor de rest.

De subsidie ​​was aanvankelijk beperkt tot 3.000 baht per nacht voor maximaal vijf opeenvolgende nachten in de eerste fase en is nu opgerekt tot 10 nachten. Toeristen ontvangen ook automatisch een e-voucher voor andere uitgaven: 600 baht van vrijdag tot zondag en 900 baht van maandag tot donderdag.

Vanaf de lancering van het Samui Plus-sandboxprogramma tot 9 oktober heeft het eiland 1.125 buitenlandse bezoekers ontvangen, waaronder 181 Fransen, 181 Duitsers, 128 Britten, 82 Amerikanen en 59 Nederlanders. De bezoekers verbleven voor 13.059 kamernachten.

Samui heeft ook nog eens 1.293 buitenlandse toeristen verwelkomd uit het Phuket-sandboxprogramma. Deze bezoekers kwamen eerst het land binnen via het Phuket-sandbox-schema en reisden verder naar Samui. Koh Samui blijft een populaire vakantiebestemming voor bezoekers uit Europa en de VS. (Samui entry curbs set to be relaxed, BP, 11 oktober)

Binnenkort in dit theater (3)

12 oktober – Bioscopen zijn terug!, juicht Guru, het vrijdagmagazine van BP, in het omslagverhaal Now showing van afgelopen vrijdag. Na weer een semi-lockdown waardoor bioscopen moesten sluiten, kunnen we eindelijk weer genieten van een echte bioscoopervaring.

Natuurlijk, het kan worden beperkt tot 50 procent van de capaciteit en je kunt maar met één persoon naast je zitten in plaats van de klassieke bioscoopervaring van het hebben van je vriendin aan je linkerhand terwijl een kerel die luid popcorn knabbelt aan je rechterkant is. Zucht, nostalgie! Maar voor nu pakken we wat we kunnen krijgen.

Hoewel het gemakkelijk is om gewoon naar het dichtstbijzijnde winkelcentrum te gaan om naar de bioscoop te gaan, zetten we plekken in de schijnwerpers die een andere ervaring bieden. Deze indie-bioscopen* verdienen net zoveel liefde als alle multiplexen.

Na het verlies van iconische plaatsen zoals Scala en Bangkok Screening Room, moeten we doen wat we kunnen om deze bioscopen in leven te houden. Pak de popcorn en ga lekker zitten. Het is tijd om terug te gaan naar de film.

Guru belicht vijf bioscopen en drie theatercafés: House Samyan, Doc Club & Pub, Lido Connect, RCB Filmclub, Thai Film Archive en de cafés Fics, Scenema Cafe en Prince Theatre Heritage Stay. De afgelopen twee dagen House Samyan en Doc Club & Pub, vandaag Lido Connect.

Guru schrijft: Samen met het nabijgelegen Scala was het Lido Theater een van de keuzes voor bioscoopbezoekers toen cineplexen als Major en SFX er nog niet waren. Lido werd gebouwd in 1968 en toen het de sluiting in 2018 aankondigde, maakte het duidelijk dat de bioscoop voorgoed zou sluiten.

Een jaar later werd het vernieuwde Lido Connect geopend, met behoud van enkele van zijn klassieke charmes, hoewel het duidelijk een frisse nieuwe look had. Tot verbazing van velen bleef een van de bioscopen in gebruik.

Lido 1 blijft films vertonen van documentaires als Aswang tot recentere films zoals The Mauritanian. Het programma wordt wekelijks aangekondigd, dus volg ze op Facebook (fb.com/LidoCinema) voor updates.

Na het kijken van een film kun je ook een hapje eten, een beetje winkelen op de begane grond en de gerenoveerde ruimte bewonderen terwijl je herinneringen ophaalt aan de goede oude tijd toen bodes in gele jassen je kaartje controleerden.

LIDO CONNECT, Rama I Road, LidoConnect.com

Overpeinzing om 10:30 uur

12 oktober – Premier Prayut krijgt weer ruime aandacht vandaag in het schoothondje van hem en zijn kabinet, want behalve de opening is hij ook de leverancier van het nieuws waarmee pagina 2 opent: Carbon neutrality by 2065, vows PM. Kan het artikel niet vinden op de website, dus volsta met de kop die al voldoende zegt.

Als ik een Thaise journalist was, zou ik een notitie maken in mijn agenda van 2065: controleren of Prayut’s belofte is uitgekomen. Als Nederlandse journalist ben ik een ongelovige Thomas en verhuis het bericht naar het ‘ronde archief’ zoals we op de krant de prullenbak noemden.

Ik kom vandaag langzaam op gang, niet omdat ik slecht geslapen heb – integendeel –  maar omdat ik maar niet kan beslissen welk nieuws er uit te pikken om een afzonderlijk bericht aan te wijden.

Wordt het de heropening van de Tham Luang grot? Bezoekers kunnen nu ook een bezoek brengen aan de grotkamer waar de voetballertjes vast zaten. Of meld ik dat het openbaarvervoersbedrijf van Bangkok (BMA) zes bussen heeft omgebouwd in mobiele vaccinatie-eenheden?

Kan ook kiezen voor het bericht dat de Thaise ambassade in Londen adviezen heeft gepubliceerd voor reizigers naar en van het VK nu Thailand is verwijderd van de Britse rode lijst. Een vierde mogelijkheid is een bericht over minister Anutin (Volksgezondheid) die naar het Zuiden is afgereisd ‘to direct measures addressing the rapid spread of Covid-19 pandemic in the region’.

’t Is opening pagina 3, maar ik kan het bericht niet vinden op de website. Ik gun Anutin z’n uitstapje en misschien zijn ze in het Zuiden blij met het hoog bezoek, maar wat Anutin anders kan doen dan in de weg lopen bij het vaccineren van de bevolking ontgaat me.

Afijn, u begrijpt het misschien al; ik licht er geen enkel uit en noem ze in Kort Nieuws.

Virusnieuws

12 oktober – Het Centre for Covid-19 Situation Administration (CCSA) heeft maandag 10.035 nieuwe besmettingen bekend gemaakt (inclusief 80 in gevangenissen en 39 uit het buitenland) en 60 nieuwe doden, een aantal dat bijna de helft bedraagt van het dodental op 29 september. ‘We hopen dat de aantallen blijven zakken’, zegt CCSA-woordvoerder Apisamai. Yala telde de meeste slachtoffers (8), gevolgd door vijf in Bangkok en vier in Pathum Thani.

Het CCSA maakt zich andermaal zorgen over de situatie in de vier zuidelijke grensprovincies. Narathiwat, Pattani, Songkhla en Yala telden samen 2.185 nieuwe besmettingen, meer dan in Greater Bangkok (stad plus vijf buurprovincies) dat er 2.122 telde.

Het CCSA ziet de lage vaccinatiegraad, vooral in Narathiwat en Pattani,als verklaring voor de sterke stijging van het aantal infecties in de genoemde provincies. Daar is minder dan 40 procent van de bevolking gevaccineerd tegen gemiddeld in de vier provincies 42 procent.

De in het buitenland besmette personen kwamen uit Zweden (28 arbeiders), de overigen uit Israël, Frankrijk, Cambodja, Maleisië en Myanmar. De arbeiders zijn opgenomen in een particulier ziekenhuis in Pathum Thani. Of ze met dezelfde vlucht reisden als de zondag genoemde 54 arbeiders, is niet gemeld door het CCSA.

Zondag werden nog 110.265 patiënten behandeld, van wie 2.969 ernstig ziek waren en 680 beademd werden. Die dag zijn 19.590 herstelde patiënten ontslagen uit ziekenhuizen.

Tourists queue up for their turn to visit part of Tham Luang in Chiang Rai in October 2019.

Kort Nieuws dinsdag 12 oktober

– Ik besluit weer Nieuws uit Thailand met een overzicht van nieuws dat u niet al kent en nieuws dat u al kent en bijgewerkt is. Lees de berichten op de website of volsta met de samenvatting.

Tham Luang cave complex to reopen to tourists Friday
Tham Luang cave complex in Khun Nam Nang Non forest park, which is located in Chiang Rai’s Mae Sai district, will reopen on Friday after it was closed to visitors on April 19 due to the Covid-19 pandemic.

Khon Kaen opening more field hospitals Two more field hospitals will be opened in Khon Kaen province to cope with new Covid-19 infections, raising the total to three, governor Somsak Jangtrakul said on Tuesday.

9,445 new Covid cases, 84 more deaths
There were 9,445 new Covid-19 cases and 84 more fatalities recorded during the previous 24 hurs, the Public Health Ministry announced on Tuesday morning.

Pirapan pick possibility stirs pot in ruling PPRP
Deputy Prime Minister Prawit Wongsuwon has vowed to quell growing displeasure within the ruling Palang Pracharath Party (PPRP) about his adviser, Pirapan Salirathavibhaga making the cut as a one of the party’s prime ministerial candidates.

Virus test kits have limitations, says dept
False Covid-19 reports generated from antigen test kits (ATKs) are not because of quality issues, but rather a matter of the devices’ limitations.

Pfizer doses ‘not contaminated’
The Ministry of Public Health yesterday dismissed social media rumours saying the Pfizer Covid-19 vaccine is contaminated with radioactive substances, stressing that every batch imported into the country is inspected before doses are distributed.


 

Gregory Lemarchal Chimene Badi – Je Viens Du Sud

Chimène Badi (1982), ook bekend onder haar mononiem Chimène, is een Franse zangeres van Algerijnse afkomst. Haar zus moedigde haar aan om te volharden in haar zang. Chimène ging haar vocale stijl nog verder aanscherpen en vanaf haar zesde trad ze op familiefeesten en regionale zangwedstrijden op.

Badi maakte ook indruk tijdens de eindejaarsshows van haar school, waarbij ze het publiek versteld deed staan met haar zelfverzekerde vocale prestaties. Leraren herkenden haar nauwelijks, want wanneer ze niet op het podium stond, was Badi een notoir verlegen leerling, die aan dagdromen was en complexen over haar uiterlijk had.

Badi bracht in 2003 haar eerste single “Entre Nous” uit, die nummer 1 in de Franse hitlijsten bereikte. Een album met dezelfde naam bereikte nummer 4 in de binnenlandse hitlijsten en werd het vijfde best verkochte Franse album van 2003.

Grégory Lemarchal (1963-2007) was een Franse zanger van Savoyaardse afkomst. Gregory Lemarchal is bekend geworden als winnaar van het talentenjachtprogramma Star Academy. Zijn album “Je deviens moi” werd met ruim 500.000 verkochte exemplaren een groot succes in eigen land en onderscheiden met platina.

Door het Franse volk werd hij “le petit prince” (de kleine prins) genoemd, zijn stem “la voix d’un ange” (de stem van een engel).

Toen hij twintig maanden oud was, werd bij hem taaislijmziekte geconstateerd. Hij overleed op maandagmorgen 30 april 2007 aan de gevolgen hiervan, nadat hij de voorafgaande zondag in coma was geraakt. Hij overleed in bijzijn van zijn familie (zijn ouders, zijn jongere zusje Leslie en zijn vriendin Karine Ferri, met wie hij samen zou gaan wonen), 13 dagen voor zijn 24e verjaardag.


 

Nieuws in infographics

Getting a draft law fighting torture and enforced disappearances to parliament was an uphill battle but fleshing it out may be a lot harder to do, according to experts.

De infographic was gisteren pas heel laat beschikbaar, dus veel vroege lezers zullen hem gemist hebben. Vandaar dat ik hem nog een keer plaats. De graphic stond bij het achtergrondverhaal Torture bill tied in knots

Nieuws in foto’s

Aunty Tin shop in Pathum Thani provides 200 food boxes for people affected by the Covid-19 pandemic.


 

Nieuwsflitsen

Villager seriously wounded in gun attack
A villager was seriously injured in a gun attack in Nong Chik district of {attani late on Saturday night, police said.

Mekong water level still low in Nakhon Phanom
The water level in the Mekong river between Thailand and Laos in Nakhon Phanom is still low and the river can still absorb much higher inflows, the provincial disaster prevention and mitigation office announced on Sunday.

40% say Prayut should quit as PM next year: poll
Forty percent of people polled by the National Institute of Development Administration say Gen Prayut Chan-o-cha should declare he will quit as prime minister by August next year, while a slightly smaller number say he should seek a Constitutional Court ruling on the controversy over when his tenure as premier should end.

Preparing for floods
People living along the Chao Phraya River and canals in Greater Bangkok brace for floods after more water is discharged from dams upstream and storms.

Meth pills left by courier seized
A military patrol seized 90,000 methamphetamine pills believed to have been abandoned by a drug courier who sped through a checkpoint in Wiang Haeng district of Chiang Mai on a motorcycle late on Saturday night, Pha Muang Force commander Maj Gen Narit Thawornwong revealed on Sunday.

Myanmar job seekers arrested for illegal entry
A combined military and police unit in Kanchanaburi arrested eight Myanmar nationals for illegal entry and a Thai man for providing assistance to illegal border crossers in the small hours on Sunday, police said.

Hua Hin fresh market to close 3 days due to Covid cluster
Famous Chatchai market in the resort town of Hua Hin will be closed for three days from Monday after a new Covid-19 cluster emerged there.

A woman looks at ‘rad klao’ headgear while shopping in the Sampheng area of Bangkok. Replicas of the headgear — similar to that featured by Thai-born singer Lalisa “Lisa” Manoban, in her latest music video — are selling like hot cakes.

BP in vogelvlucht

11 oktober – Bangkok Post telt vandaag in het eerste katern drie binnenland pagina’s met tien berichten, maar netto zijn slechts twee pagina’s beschikbaar voor binnenlands nieuws want pagina 2 is in zijn geheel gewijd aan de virtuele conferentie van BP ‘Shaping-Tomorrow: Power of 5G and Technology Convergence’, die al vrijdagmiddag 1 oktober is gehouden. De pagina bevat achttien (!) foto’s waarvan negen de sprekers tonen.

Maar ook die twee netto pagina’s bevatten minder nieuws dan waarop het aantal berichten wijst, want één bestaat uit een interview van een halve pagina inclusief een bijna paginabrede foto met het nieuwe hoofd van de DSI (de Thaise FBI) Trairit Temahiwong. Hij zegt dat zijn medische achtergrond hem helpt en niet hindert.

Voorts ontkent hij de benoeming te danken te hebben aan ‘kruiwagens’ [mijn formulering]. ‘Iemand vroeg me zelfs aan wiens touw ik moest trekken om te komen waar ik was. Ik zweer dat ik niemands gunst heb gezocht.’ (New chief brings fresh air into DSI)

Aan illustratiemateriaal bevatten de pagina’s behalve de al genoemde foto’s op de 2 drie foto’s, een postzegelfoto, een 1-koloms foto en de infographic Trouble Spot. De virustracker van 10 oktober is verhuisd naar de Azië-pagina 4.

Zoals gebruikelijk op maandag bestaat de krant uit vier katernen met als vierde Asia Focus. Het opent met een lijvig achtergrondverhaal over afval onder de kop What a waste (link nog niet beschikbaar). China’s verbod op de invoer van afval heeft geleid tot een bloeiende handel in Zuidoost-Azië, maar tegen hoge kosten voor het milieu en de gezondheid.

De krant opent met Narongsak spurns offer. Gouverneur Narongsak Osottanakorn van Pathum Thani benadrukt dat hij geen nominatie als premierskandidaat zal accepteren bij de volgende verkiezingen onder de vlag van regeringspartij Palang Pracharath-partij. Volgens bronnen binnen de partij kan hij benaderd worden voor die rol.

De partij is het er al over eens dat Prayut wordt genomineerd als primaire kandidaat maar zoekt vervangers want de kans op continuering van zijn functie is onzeker.

Het Business katern opent met Hard truths about soft power, fraai geïllustreerd met twee foto’s. De grootste plaatste ik al hierboven, de andere toont Lalisa Monoban met als bijschrift: The headgear featured by Thai-born K-pop singer Lalisa ‘Lisa’ Manoban of the girl group Blackpink in her latest music video sensation.

De krant schrijft: De vibe van de in Thailand geboren zangeres Lalisa ‘Lisa’ Manoban heeft de zachte machtsambities van Thailand nieuw leven ingeblazen via de creatieve economie, maar het heeft wat beleidshelderheid een langetermijnstrategie nodig. GT vertaalt vibe als sfeer, mijn papieren woordenboek en MWB kennen het niet.

Als laatste het katern Life dat paginabreed in vette kapitalen boven de opening van een volle pagina kopt Finding ideas from local design. Geïnspireerd door de Thaise architectuur bouwen de Verenigde Staten een klimaatbestendig bijgebouw op hun bestaande ambassadecomplex in Bangkok om de consulaire en diplomatieke activiteiten te verbeteren.

Chaiyaphum: Jonge vrouw wurgt haar baby

11 oktober – De politie van Chaiyaphum heeft zondag een 19-jarige vrouw gearresteerd op beschuldiging van het doden van haar pasgeboren baby. De arrestatie volgde op de vondst van een koffer met het ontbonden lichaam van een babymeisje vrijdag door dorpelingen in een rijstveld in de buurt van het dorp Na Sinuan. De baby, die vermoedelijk drie tot vijf dagen geleden stierf, werd gewurgd met het oplaadsnoer van een batterijlader voor mobiele telefoons.

Een shirt met het logo van een bekend bezorgbedrijf, gevonden bij de baby, leidde de politie zondag tot de arrestatie van de vrouw. Ze zou hebben bekend dat ze in haar kamer van de baby was bevallen. Geschokt wurgde ze de baby met het oplaadsnoer tot het stil werd, wikkelde het lichaam in verschillende lagen stof en stopte het in een koffer, die ze dumpte in het rijstveld.

De vrouw zou de daad hebben gepleegd uit angst dat haar vriend, die zes maanden bij een bezorgbedrijf werkte, haar zwangerschap en de baby te weten zou komen. Bovendien dacht ze dat de baby niet acceptabel zou zijn voor haar ouders. De vrouw is beschuldigd van moord met voorbedachten rade. (Young woman charged with killing own baby, BP, 10 oktober)

Binnenkort in dit theater (2)

11 oktober – Bioscopen zijn terug!, juicht Guru, het vrijdagmagazine van BP, in het omslagverhaal Now showing van afgelopen vrijdag. Na weer een semi-lockdown waardoor bioscopen moesten sluiten, kunnen we eindelijk weer genieten van een echte bioscoopervaring.

Natuurlijk, het kan worden beperkt tot 50 procent van de capaciteit en je kunt maar met één persoon naast je zitten in plaats van de klassieke bioscoopervaring van het hebben van je vriendin aan je linkerhand terwijl een kerel die luid popcorn knabbelt aan je rechterkant is. Zucht, nostalgie! Maar voor nu pakken we wat we kunnen krijgen.

Hoewel het gemakkelijk is om gewoon naar het dichtstbijzijnde winkelcentrum te gaan om naar de bioscoop te gaan, zetten we plekken in de schijnwerpers die een andere ervaring bieden. Deze indie-bioscopen* verdienen net zoveel liefde als alle multiplexen.

Na het verlies van iconische plaatsen zoals Scala en Bangkok Screening Room, moeten we doen wat we kunnen om deze bioscopen in leven te houden. Pak de popcorn en ga lekker zitten. Het is tijd om terug te gaan naar de film.

Guru belicht vijf bioscopen en drie theatercafés: House Samyan, Doc Club & Pub, Lido Connect, RCB Filmclub, Thai Film Archive en de cafés Fics, Scenema Cafe en Prince Theatre Heritage Stay. Gisteren House Samyan, vandaag Doc Club & Pub.

Guru schrijft: Een van de meest trieste sluitingen veroorzaakt door de pandemie die filmliefhebbers van Bangkok trof, was die van Bangkok Screening Room. Jarenlang was de indiebioscoop een voorvechter van de minder bekende non-blockbusterfilms van over de hele wereld. Gelukkig heeft iemand dezelfde ruimte overgenomen om nog een indie-filmhuis neer te zetten.

Doc Club & Pub vertoont een aantal geweldige films die commercieel misschien niet steeds populairder worden en ze vertonen ook documentaires zoals Het Nieuwe Rijksmuseum, dat de reis volgt van de wederopbouw van het beroemdste museum van Nederland.

Het Nieuwe Rijksmuseum – De Film
De veelvuldig bekroonde documentaireserie Het Nieuwe Rijksmuseum krijgt een prachtige finale met deze film. Oeke Hoogendijk heeft vierhonderd uur gedraaid materiaal samengebald tot één enerverende film. Zij filmde tien jaar lang. Releasedatum: 11 december 2014 (Nederland) https://youtu.be/WYj49DwdsYw

Naast alle films die je zou kunnen zien, serveren ze ook een aantal etenswaren en dranken, van snacks zoals nacho’s en toast tot goede maaltijden zoals pizza en een paar pasta’s. Het pub-gedeelte van het etablissement kan hopelijk snel een comeback maken zodra het alcoholverbod voor restaurants wordt opgeheven.

U kunt een jaarabonnement voor 500 baht kopen, waarmee u op elk moment één gratis ticket voor elke film krijgt, evenals 10 procent korting op toekomstige films, eten en drinken.

Doc Club & Pub, Woof Pack Building, Sala Daeng 1 Alley DocClubAndPub.com

* Indie is een verkorte schrijfwijze voor independent (onafhankelijk), en kan onder meer verwijzen naar: Indie (muziek), onafhankelijke muziek; Indie (computerspellen), onafhankelijke computerspellen; onafhankelijke film en Small press, onafhankelijke strip.

Motordief: Neem me alsjeblieft gevangen

11 oktober – Een ex-gevangene in Songkhla slaakte een zucht van verlichting nadat de politie hem gepakt had voor diefstal en zei dat hij al maanden terug naar de gevangenis wilde nadat zijn vriendin hem had afgewezen.

Somchai ‘Bao’ Kaewklab, die twee jaar geleden in de gevangenis zat voor diefstal, werd op 2 oktober opgepakt nadat hij twee motorfietsen had gestolen in Hat Yai. De eigenaar van een van de fietsen zag hem erop rijden op en waarschuwde de politie.

Bao zei dat hij op 24 september een fiets buiten een huis had gestolen en de andere op 1 oktober van een motorreparatiewerkplaats. Hij verborg er een in bosland in Ban Phru. Op de andere reed hij door de stad, in de hoop dat iemand het zou opmerken.

De ex-gevangene zei dat hij had besloten een nieuw blad om te slaan na zijn vrijlating uit de gevangenis, een jaar of zo geleden, maar nadat hij in familieproblemen was gekomen, besloot hij in plaats daarvan terug te gaan achter de tralies.

Voordat hij de fietsen stal, bezocht hij zijn vriendin om te zien of ze weer bij elkaar konden komen. Haar moeder zei echter dat ze sindsdien een nieuwe man had gevonden.

‘Ik voelde me ontmoedigd en buitengesloten. Er ging een jaar voorbij en ik kon het nog steeds niet accepteren, dus ging ik weer stelen. Ik ga liever terug achter de tralies dan te maken krijgen met de realiteit dat mijn vrouw iemand anders heeft.’

Nadat hij de fietsen had meegenomen, deed hij er alles aan om de aandacht van de politie te trekken, maar zonder succes. ‘Ik liep voor een CCTV-camera terwijl ik op de eerste gestolen fiets wegreed, maar niemand kwam achter me aan.’

CCTV-opname, teruggevonden sinds zijn arrestatie, laat hem inderdaad langzaam langs de camera lopen alsof hij reclame wil maken voor zijn misdaad. Het enige wat hij niet deed, was naar de politie zwaaien.

Nadat de eerste diefstal niet werkte, stal hij een andere fiets. Uiteindelijk merkte de eigenaar het op en waarschuwde de politie. Toen ze hem gepakt hadden, kreeg Bao eindelijk zijn zin.

Op het politiebureau zei hij: ‘Ik wil mijn vriendin vertellen dat ik hoop dat ze nog lang bij elkaar blijven en gelukkig zijn. Wat mij betreft, ik ga terug naar het gerinkel omdat ik niets meer over haar leven wil weten.’ (BP, rubriek Mae Moo, 10 oktober)

A man with his dog jogs on an empty beach in Phuket on Septe 25, 2021.

Toerismesector Phuket vraagt ​​5 miljard baht voor herstel

11 oktober – Exploitanten in de toerismesector van Phuket rekenen op een fonds van vijf miljard baht dat wordt opgericht om een ​​volledige inspanning te financieren de gehavende sector van de provincie te redden, zei Thanet Tantipiriyakit, voorzitter van de Phuket Tourism Council, zondag.

De touroperators hebben de cijfers op een rij gezet en geschat hoeveel geld er in het fonds moet gaan om de eerste fase van de heropleving van het toerisme op gang te brengen. De wens is geuit door lokale toeristenbedrijven, waaronder deelnemers aan het Phuket-sandboxprogramma. Ze hopen een graantje te kunnen meepikken van de lening ad 250 miljard baht, die de Bank of Thailand (BoT) heeft gereserveerd voor bedrijven die zijn getroffen door de pandemiecrisis.

Hiervan is 12 miljard baht gereserveerd voor leningen aan de dienstensector maar ruim 5.200 operators kunnen geen toegang krijgen tot de lening. Redenen voor hun onvermogen om leningen te verkrijgen zijn onder meer onvoldoende activa om als onderpand te dienen, overweldigende schulden en hun status van schuldopschorting.

Het voorgestelde fonds moet ernaar streven de micro-, kleine en middelgrote ondernemingen (MSME’s) nieuw leven in te blazen en de ontwikkeling van gemeenschappen en toeristische attracties te ondersteunen, zegt Thanet. Het geld dient te worden verdeeld over drie specifieke segmenten.

Het eerste subfonds ter waarde van 3,5 miljard baht zou de deelname van de MSMS aan het Phuket-sandboxprogramma moeten dekken. Het zou leningen moeten verstrekken aan hotels zonder vergunning, zodat ze hun faciliteiten kunnen upgraden en zich kunnen registreren bij de autoriteiten; de liquiditeit van kleine bedrijven, waaronder spa’s, restaurants en cadeauwinkels, vergroten; en de terugvordering financieren van voertuigen en uitrusting die tijdens de pandemie door bedrijven zijn verpand.

Het tweede subfonds is bestemd voor de ontwikkeling van toeristische attracties, de one-tambon-one-product (OTOP) producten en communities. De kosten zullen naar verwachting ongeveer een miljard baht bedragen.

Het derde subfonds van ongeveer 500 miljoen baht is bestemd voor investeringen in het verbeteren van de toeristische bestemmingen en het milieu.

‘We duimen dat het fonds er komt. Met het geld kunnen we wat rustiger ademhalen’, zegt Thanet.

Het kapitaal dat wordt gebruikt voor het opzetten van het fonds kan worden verkregen uit de BoT lening van 250 miljard baht, een uit te geven sandbox-obligatie in Phuket die ongeveer 10 miljard baht kan opleveren, of uit het overheidsbudget.

Thanet zegt dat de toeristenorganisaties in Phuket het fondsvoorstel op 30 september hebben doorgestuurd naar vice-premier Supattanapong Punmeechaow.

Bhummikitti Raktaengam, voorzitter van de Phuket Tourist Association (PTA), vindt dat de provincie grotere groepen buitenlandse bezoekers moet trekken door de regelgeving te vereenvoudigen en de beperkingen te versoepelen. Op 1 december zouden er per dag meer dan tienduizend toeristen uit het buitenland moeten komen, tegen minder dan duizend op dit moment.

PTA vice-voorzitter Rattanada Subal doet ook een duit in het zakje: ‘Het Phuket-sandboxprogramma heeft wellnessbedrijven geholpen. Toeristisch geld sijpelt weer naar de basiseconomie.’ (Phuket tourism sector seeks B5bn pledge to fuel recovery)

Virusnieuws

11 oktober – Het Centre for Covid-19 Situation Administration (CCSA) heeft zondag 10.817 nieuwe besmettingen bekend gemaakt (inclusief 50 in gevangenissen en 54 uit het buitenland) en 84 nieuwe doden.

Zij brachten het totaal aantal besmettingen sinds het begin van de pandemie vorig jaar op 1.710.884 waarvan 1.582.313 patiënten zijn hersteld, en op 17.691 doden.

Bangkok telde elf nieuwe doden, gevolgd door zes in Samut Prakan en vijf elk in Narathiwat en Saraburi.

De hoofdstad telde ook de meeste nieuwe besmettingen: 1.185, gevolgd door de vier zuidelijke provincies: Yala (776), Songkhla (563), Pattani (514) en Narathiwat (479).

Het land telde een van de hoogste aantallen besmette personen die uit het buitenland waren gekomen: 54 Thaise arbeiders uit Zweden. Ze arriveerden woensdag en bleken allen besmet, hoewel asymptomatisch. Allen worden behandeld in een particuliere ziekenhuis in Pathum Thani. De overige in het buitenland besmette personen kwamen uit Cambodja (6), de VS (2) en Zuid Korea (1).

Zaterdag zijn 9.981 herstelde patiënten uit ziekenhuizen ontslagen.

Kort Nieuws maandag 11 oktober

– Alvorens Nieuws uit Thailand te besluiten met een overzicht van nieuws dat u niet al kent en nieuws dat u al kent en bijgewerkt is, toon ik u twee zogeheten memes die een goede kennis mij toestuurde.

Internetmeme (uitgesproken als ‘internetmiem’) is een term die gebruikt wordt om een concept te beschrijven dat zich via het internet van persoon tot persoon in een hoog tempo verspreidt. De term is verwant aan het concept van meme (rijmt op het Engelse team), hoewel deze term een veel bredere categorie van culturele informatie aanduidt.
In de praktijk wordt met een internetmeme meestal een bepaalde vorm van internethumor of -grap bedoeld, die zijn oorsprong binnen of buiten het internet vindt. Internetmemes bevatten vaak een hoge mate van zelfreferentialiteit, waardoor de humor van memes soms vreemd of moeilijk te begrijpen kan zijn. Gebruikers van een oude meme of mensen die niet weten wat memes zijn, ze niet gebruiken en ook niet snappen, worden ‘normies’ genoemd.

Terug naar de oorspronkelijke opzet van deze rubriek. Wat resteert?

60 Covid deaths, 10,035 new cases
Thailand logged 60 new Covid-19 fatalities and 10,035 new cases during the previous 24 hours, the Public Health Ministry announced on Monday morning.

‘Low-key’ events for late King
The government plans activities on Wednesday to mark the passing of His Majesty King Bhumibol Adulyadej The Great under strict disease control measures.

WHO raises Thailand’s jab standard
Thailand’s National Regulatory Authority (NRA) for vaccines reached Maturity Level 3 — the second-highest level in the World Health Organization’s (WHO) regulatory systems classification system — on Aug 27, according to information published on its website.

Police warn ‘Squid Game’ viewers
Police have cautioned that Squid Game, a popular South Korean survival drama on Netflix, contains violent scenes that could leave a negative impression on viewers.

Candidate applications for TAO elections open
Applications open today for those wishing to stand as candidates in tambon administrative organisation (TAO) elections on Nov 28, says the Election Commission (EC).


 

[STAR ACADEMY – HOMMAGE] Gregory Lemarchal. Album: La Voix D’Un Ange

Grégory Jean-Paul Lemarchal (13 May 1983 – 30 April 2007), known professionally as Grégory Lemarchal, was a French singer who rose to fame by winning the fourth series of the reality television show Star Academy, which was broadcast on the TF1.

He died at the age of 23 of health complications (cystic fibrosis, taaislijmziekte) while waiting in hospital for a lung transplant. A posthumous album, La Voix d’un ange, was released with profits going towards the Association Grégory Lemarchal charity. A compilation, Rêves, was released in 2009. He has sold more than 2 million albums.


 

Nieuws in foto’s

Khao San Road, a popular tourist spot in Bangkok, remains largely deserted even after the government allowed eateries to open on Oct 1 this year.

State Railway of Thailand technicians repair flood-damaged tracks in Saraburi. Services have now resumed on the northern line.


 

Nieuwsflitsen

Five more areas open to tourists on Nov 1
Five more tourist destinations in Thailand will be opened to visitors starting Nov 1 on the condition that there is no new large Covid-19 cluster in the areas until then.
The areas are Bangkok, Chiang Mai (Muang, Mae Rim, Mae Taeng and Doi Tao districts), Prachuap Khiri Khan (Hua Hin district), Phetchaburi (Cha-am district) and Chon Buri (Pattaya, Bang Lamung and Sattahip districts), government spokesman Thanakorn Wangboonkongchana said on Saturday.
Bangkok is of particular concern since it is the gateway to the country. “Although tourists may prefer to go to the sea or mountains, almost all of them have to visit Bangkok at least once on their trips to the country,” he said.

Singapore adds 9 countries to travel lanes
Singapore is preparing to add nine countries to its “travel lanes” scheme that allows vaccinated visitors to enter the city-state without the need for quarantine.
The government said the scheme, which was introduced last month for Brunei and Germany, will be expanded to Britain, Canada, Denmark, France, Italy, the Netherlands, South Korea, Spain and the United States next month.
Transport Minister S Iswaran said travellers from those countries are required “to present verifiable and authenticated digital proof of vaccination as a precondition for entry”.

Three rescued after fishing boat sinks off Trat
Three crewmen were safely rescued after a fishing boat sank during strong winds and high waves off Koh Kut (Trat) on Saturday morning.

Bogus CSD officer charged with fraud
A 28-year-old Lampang man who impersonated a Crime Suppression Division (CSD) police officer has been arrested on charges of duping people into investing 1.6 million baht in a restaurant business that never materialised.

Woman, girl drown in Korat canal
A woman and a 10-year-old girl drowned in a canal in Phimai district of Nakhon Ratchasima while two other children were rescued after being swept away from a flooded road on Friday evening.

BP in vogelvlucht naar Venetië

10 oktober – Bangkok Post telt vandaag slechts acht nieuwsberichten en –verhalen op de bruto drie maar netto 2,5 binnenland pagina’s van het eerste katerm, waaronder het lijvige achtergrondverhaal Torture bill tied in knots (opening met een overlees op pagina 3) en de analyse Party frets on PM’s fate over kandidaat-premiers bij de volgende verkiezingen.

Regeringspartij Palang Pracharath (PPRP) zal naar verwachting nog twee premierkandidaten nomineren als back-up bij de volgende verkiezingen voor het geval premier Prayut, de topkandidaat, een politiek ongeluk krijgt dat zijn premierschap kost.

De krant bestaat uit drie katernen: Nieuws, Sunday Comics en Spotlight met artikelen uit de New York Times. Het katern opent met een lang verhaal over de spionnen in Venetië die toeristen in de gaten houden. Kunnen gsm-gegevens en bewakingscamera’s helpen de ouderwetse charme van de stad te herstellen, of vernietigen ze gewoon de magie die overblijft?

De pagina bevat onder de vouw een foto van bijna een halve pagina van het Grand Canal, een andere foto van het beroemdste kanaal ter wereld plukte ik van de NYT website (foto boven). Een soortgelijk verhaal stond ook op de website van de Times of India. Ik neem de eerste twee alinea’s over.

Yes, you read that correct! The beautiful city of Venice has decided to spy on tourists’ phone calls. The city will now keep a track on the number of visitors visiting the city and will also tap into their mobile phone signals. As per the government, the move comes in a bid to cut down the congestion that is created at most of the famous tourist attractions in Venice.

There will be a network of 34 sensors that will be installed everywhere. These sensors will detect the silhouettes of anyone passing, also identifying whether these are children or adults. The new system will also tell the authorities the whereabouts of the tourists along with how long they’re staying in the city. However, the local authorities are saying this will be done ‘in absolute respect for privacy’.

(Bron: https://timesofindia.indiatimes.com/travel/destinations/venice-all-set-to-spy-on-tourists-phone-calls/as74079989.cms)

Na dit uitstapje terug naar de vogelvlucht om u te melden dat de drie pagina’s vijf foto’s bevatten, drie postzegelfoto’s, de virustracker van 9 oktober en de vierkoloms infographic Misdeeds in custody met beschrijvingen en fotootjes van gevallen van marteling waarvan personen in hechtenis het slachtoffer zijn geworden, hetgeen sommigen niet hebben overleefd.

Het overzicht is opgesteld door de Cross Cultural Foundation. Angkhana Neelapaijit, wier echtgenoot, een advocaat, in 2004 spoorloos verdween, zegt: ‘Als ze vrijuit gaan, zullen de martelingen en gedwongen verdwijningen nooit eindigen.’ Lees er meer over in de infographic. Angkhana is voormalig lid van de National

Stormtrio dreigt verwoestend tekeer te gaan

10 oktober – Het Thai Meteorological Department (TMD) waarschuwt het land voor drie stormen, met de eerste storm die vandaag het vasteland bereikt. Het noordelijk deel van Vietnam krijgt te maken met de tropische storm Lionrock, waar die zal afzwakken tot een tropische depressie. Het noordelijk deel van het Noordoosten krijgt naar verwachting een flinke stoot.

Lionrock zal tot dinsdag zware regenval veroorzaken, verwacht Team Consulting Engineering and Management Plc, of ‘Team Group’, die stormsituaties analyseert. Het team zegt dat er bevestiging is van twee andere stormen die op komst zijn en waarschijnlijk het weer in Thailand zullen beïnvloeden na Lionrock.

De bevestiging werd gedaan door de Tropical Storm Risk-website en weeranalysebureaus in het VK en Japan, aldus Chavalit Chanthararat, CEO van Team Consulting.

Een van de twee andere inkomende stormen, Kompasu, wordt nauwlettend in de gaten gehouden omdat er nog steeds onzekerheid is over hoe hard die de Vietnamese stad Danang en hoofdstad Hanoi zal treffen en of die tegen donderdag zal verdwijnen.

Delen van het Thaise Noordoosten en de Central plains, evenals de oostelijke en westelijke provincies, zouden zich in de tweede helft van de week moeten voorbereiden op zware regen, waarschuwt Chavalit.

Daarna zou een tropische depressie die nu in de Zuid-Chinese Zee broeit, vanaf volgend weekend kunnen leiden tot meer nat weer voor Thailand. Als de drie stormen allemaal hard toeslaan of samenvallen, kunnen overstromingen ertoe leiden dat ze in veel gebieden tot begin volgende maand aanhouden.

Als reactie op de naderende storm Lionrock heeft minister Anupong Paojinda (Binnenlandse Zaken) gouverneurs van alle provincies opgedragen zich voor te bereiden op verdere overstromingen in de komende dagen en waar nodig de noodprocedure te volgen.

Gisteren meldde de Facebook-pagina van het National Water Command dat het waterpeil in de belangrijkste rivieren van het land, behalve die in het noorden, waarschijnlijk zou stijgen. Op dit moment is elk reservoir gemiddeld zo’n 69 procent vol.

Zestien stuwmeren dreigen over te lopen zijn, waaronder Kwae Noi Bamroong Daen, Thap Salao, Lam Phra Ploeng, Lam Takong en Khun Dan Prakan Chon.

Witsanu Attavanich, een expert op het gebied van klimaatverandering van de Kasetsart University, zei gisteren dat de laatste ronde van het regenseizoen bovengemiddelde regenval kan veroorzaken. (Storm trio threaten to wreak havoc)

Binnenkort in dit theater

10 oktober – Bioscopen zijn terug!, juicht Guru, het vrijdagmagazine van BP, in het omslagverhaal Now showing van afgelopen vrijdag. Na weer een semi-lockdown waardoor bioscopen moesten sluiten, kunnen we eindelijk weer genieten van een echte bioscoopervaring.

Natuurlijk, het kan worden beperkt tot 50 procent van de capaciteit en je kunt maar met één persoon naast je zitten in plaats van de klassieke bioscoopervaring van het hebben van je vriendin aan je linkerhand terwijl een kerel die luid popcorn knabbelt aan je rechterkant is. Zucht, nostalgie! Maar voor nu pakken we wat we kunnen krijgen.

Hoewel het gemakkelijk is om gewoon naar het dichtstbijzijnde winkelcentrum te gaan om naar de bioscoop te gaan, zetten we plekken in de schijnwerpers die een andere ervaring bieden. Deze indie-bioscopen verdienen net zoveel liefde als alle multiplexen.

Na het verlies van iconische plaatsen zoals Scala en Bangkok Screening Room, moeten we doen wat we kunnen om deze bioscopen in leven te houden. Pak de popcorn en ga lekker zitten. Het is tijd om terug te gaan naar de film.

Guru belicht vijf bioscopen en drie theatercafés: House Samyan, Doc Club & Pub, Lido Connect, RCB Filmclub, Thai Film Archive en de cafés Fics, Scenema Cafe en Prince Theatre Heritage Stay. Ik begin vandaag met House Samyan. De volgende dagen meer.

Guru schrijft: House RCA was een van de allereerste indie-bioscopen in de City of Angels. Toen het de sluiting aankondigde, was er meteen een gevoel van opluchting toen het aankondigde dat het zou verhuizen.

Nu onderdeel van het hippe winkelcentrumcomplex Samyan Mitrtown, hervatte het herdoopte House Samyan zijn service om Bangkokianen een andere plek te geven van films te genieten, afgezien van commerciële keuzes.

Gasten hebben ook de mogelijkheid om een levenslang lidmaatschap aan te schaffen voor slechts 500 baht, wat je voordelen geeft zoals korting op tickets, toegang tot evenementen die alleen voor leden zijn en wat swag (slang voor buit) zoals een draagtas en T-shirts.

Kijk op hun website voor aanvangstijden van films die worden vertoond zoals Supernova, een romantische film met in de hoofdrollen Colin Firth en Stanley Tucci, en om een glimp op te vangen van andere films die binnenkort verschijnen, zoals de Japanse horrorfilm Suicide Forest Village, die vanaf 13 oktober te zien zal zijn.

Samyan Mitrtown, Rama IV Road HouseSamyan.com

* Indie is een verkorte schrijfwijze voor independent (onafhankelijk), en kan onder meer verwijzen naar: Indie (muziek), onafhankelijke muziek; Indie (computerspellen), onafhankelijke computerspellen; onafhankelijke film en Small press, onafhankelijke strip.

Chula experts graven fossiel van microslakken op

10 oktober – In Samut Sakhon is een fossiel van een nieuwe soort microslak gevonden in de zee, zegt een team van onderzoekers. De ontdekking werd gedaan door Chatchalerm Ketwetsuriya, hoogleraar aan het Department of Earth Sciences, Faculty of Science van de Chulalongkorn University en Pongrat Dumrongrojwattana, een onderzoeker bij het Department of Biology, Faculty of Science van de Burapha University, alsmede een team van geologen van het Department of Mineral Resources.

Ze ontdekten een fossiel van de microslak genaamd Orbitestella amphaengensis Ketwetsuriya & Dumrongrojwattana, 2021 onder de zee bij tambon Amphaeng in het district Ban Phaeo, Samut Sakhon. In het Thais heet de slak Hoy ampaeng.

Chatchelerm zegt dat de één millimeter brede schaal van een microslak was. De kenmerkende, meerlagige schaal pronkt met een opvallend patroon op het buitenoppervlak. De nieuwe soort is volgens de deskundige de oudste in zijn soort die in Thailand is gevonden. De schelp werd acht meter diep en twaalf meter van de kust in Samut Sakhon gevonden.

Ze werd ontdekt naast skeletten en overblijfselen van meer dan dertig andere soorten zeeleven: een 3.380 jaar oud walvisskelet, haaientanden, karkassen van pijlstaartroggen, krabben en waterplanten die in de oudheid langs de kustlijn bloeiden.

Het zeeleven, begraven onder de zeebodem, levert cruciaal geologisch bewijs voor de veranderingen in de zeespiegel langs de kusten van Thailand duizenden jaren geleden. Ze geven ook een idee over de omstandigheden van het milieu, de ecologie en de biodiversiteit in het lager gelegen stroomgebied van de Chao Phraya-rivier. Het team zegt dat nieuwe ontdekkingen ook nuttig kunnen zijn voor onderzoek naar klimaatverandering.

(Chula boffins unearth ancient microsnail fossil, boffin is slang voor een geleerde die voor oorlogsvoering werkt(e), expert. De term dateert uit WOII.)

Vijf nieuwe Sandbox ‘melkkoetjes’ in aantocht

10 oktober – De regering is van plan om volgende maand nog vijf provincies te heropenen voor buitenlandse toeristen, nadat de zandbak van Phuket de afgelopen drie maanden meer dan 2 miljard baht heeft binnengehaald. Regeringswoordvoerder Thanakorn Wangboonkongchana zei gisteren dat premier Prayut het succes van de sandbox-regeling heeft geprezen.

De Phuket-sandbox, die op 1 juli werd gelanceerd, werd gevolgd door Samui Plus en de Phuket Extension, die op 27 september allemaal 2,33 miljard baht aan de economie hadden bijgedragen, zei hij.

Tot afgelopen donderdag hebben in totaal 43.026 buitenlandse toeristen de eilandprovincie bezocht en tussen juli en februari volgend jaar zijn 779.502 nachten geboekt. De vijf belangrijkste herkomstlanden van de bezoekers waren de Verenigde Staten, Israël, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk.

Thanakorn zegt dat de regering ook zal doorgaan met een plan om op 1 november nog vijf provincies te heropenen voor buitenlandse toeristen. Dit zijn Bangkok, Chiang Mai (districten Muang, Mae Rim, Mae Taeng, Doi Tao), Prachuap Khiri Khan (district Hua Hin), Phetchaburi (district Cha Am) en Chon Buri (districten Pattaya, Banglamung en Sattahip).

Een voorwaarde voor de heropening is echter dat er vóór 1 november geen grote clusters van Covid-19-infecties in deze provincies worden gedetecteerd, met name Bangkok. Buitenlandse bezoekers moeten Bangkok nog steeds minstens één keer bezoeken als onderdeel van hun reisroute.

De regering heeft de toeristeninkomsten voor volgend jaar geraamd op 1,5 biljoen baht, of ongeveer de helft van de 3,4 biljoen baht die in dezelfde periode vóór het begin van Covid-19 eind 2019 is verdiend.

Adjunct-gouverneur Thammanoon Sriwatthana van Phangnga zegt dat het Phangnga-sandboxprogramma op 1 november zal worden gelanceerd, aangezien er nu plannen zijn voor luxe quarantaine voor bezoekers bij binnenkomst in de provincie . Momenteel hebben ongeveer 159.509 of ongeveer 59% van de inwoners hun eerste vaccinatie gekregen en 134.002 hun tweede.

Over de 7+7 Extension Amazing Khao Lak-Koh Yao in Phangnga, die begon op 1 oktober, meldt de Tourism Council of Phangnga boekingen van 2.729 kamernachten voor Khao Lak, 652 voor Koh Yao Yai en 508 voor Koh Yao Noi. (Big money sandbox hastens reopenings)

Virusnieuws

10 oktober – Het Centre for Covid-19 Situation Administration (CCSA) heeft zaterdag 10.630 nieuwe besmettingen bekend gemaakt (inclusief 67 in gevangenissen en 9 uit het buitenland) tegen 11.140 een dag eerder en 73 nieuwe doden (116).

Zij brachten het totaal aantal besmettingen sinds het begin van de pandemie vorig jaar op 1.700.067 waarvan 1.561.790 patiënten zijn hersteld. Op donderdag meldde het CCSA nog 11.200 nieuwe besmettingen en 113 doden.

De slachtoffers waren 72 Thais en één Deen in de leeftijd van 35 tot 98 jaar. Bangkok telde 12 doden, de vijf buurprovincies meldden 17 nieuwe doden en de provincies in de Central plains 26. Het Zuiden telde 10 doden, Noordoosten 4, Noorden ook 4.

Van de binnenlandse besmettingen werden 9.881 vastgesteld in ziekenhuizen en 673 door actief testen. Bangkok telde de meeste besmettingen: 1.280, Greater Bangkok (stad plus aangrenzende provincies) 2.184 nieuwe besmettingen (-230) en 29 nieuwe doden (-13).

De vier zuidelijke provincies telden 2.037 nieuwe besmettingen (-278) en vier nieuwe doden (-15), de 67 overige provincies hadden 6.333 nieuwe besmettingen (+10) en 39 nieuwe doden (-15).

De negen in het buitenland besmette personen kwamen uit Frankrijk (1), Zwitserland (1), Zuid Korea (1), Cambodja (4) en Maleisië (2). Het betrof een Fransman, Amerikaan en zeven teruggekeerde Thais.

Vrijdag werden nog 110.128 patiënten behandeld, van wie 2.967 ernstig ziek waren en 677 beademd werden. Teven werden die dag 10.542 herstelde patiënten ontslagen uit ziekenhuizen.

Het aantal vaccinaties overtrof vrijdag voor de tweede maal 1 miljoen. Aan het eind van de dag waren 1.010.072 personen gevaccineerd: 480.064 met een eerste dosis, 489.043 een tweede en 40.965 een derde.

Tot vrijdag zijn 59,3 miljoen coronavirus vaccins toegediend: 34,66 miljoen personen kregen de eerste dosis (48,1 procent van de bevolking); 22,94 miljoen (32,8 pct) de tweede en 1,69 miljoen (2,3 pct) de booster injectie.

Kort Nieuws zondag 10 oktober

– Ik besluit weer Nieuws uit Thailand met een overzicht van nieuws dat u niet al kent en nieuws dat u al kent en bijgewerkt is. Lees de berichten op de website of volsta met de samenvatting.

84 Covid deaths, 10,817 new cases Thailand logged 84 new Covid-19 fatalities and 10,817 new ases during the previous 24 hours, the Public Health Ministry announced on Sunday morning.

Kids face random testing for on-site classes in new term
Random antigen testing will be carried out among school children before the new term begins next month, says deputy government spokeswoman Rachada Dhnadirek.

Alarm bells ring as South sees spike
A spike in Covid-19 infections in Songkhla and Pattani has sounded the alarm over limited treatment capacity and the possible return to a strict lockdown.

Coronavirus curve flattens in Phuket
Covid-19 infections are falling in Phuket, with barely more than 100 new infections reported each day now, according to the Phuket Provincial Public Health Office (PPHO).


 

Nieuws in foto’s

A woman washes clothes in a creek at Ban Bang Kloi in Kaeng Krachan district of Phetchaburi. Although the indigenious Karen are still allowed to live in the village, they insist they have been living inside Kaeng Krachan Forest for hundreds of years and therefore have the right to return to their former village.

Heavy flooding has been a boon for the Chaopraya Antique Cafe in Nonthaburi.


 

Nieuwsflitsen

Sports doping watchdog says Thaiand, 2 other Asian nations ‘non-compliant’
WADA has declared the national anti-doping bodies of Thailand, North Korea and Indonesia “non-compliant”, meaning those countries cannot win the right to host major international sports events.

Police volunteer on meth dragged estranged wife off in handcuffs
A 48-year-old police volunteer who handcuffed, threatened, dragged and abducted his estranged wife in front of her relatives was arrested in Buri Ram on Thursday night.

Jakkrit murder saga concludes, widow’s acquittal upheld
The legal saga around the hitman murder of national shooter Jakkrit Panichpatikum in 2013 comes to an end after the Supreme Court upholds his widow’s innocence, confirms her elderly mother’s conviction and reduces her sentence from life to 25 years.

Two foreigners held for ATM fraud
Two foreign men have been arrested for allegedly using fake electronic cards to withdraw money from bank accounts belonging to people in Bangkok and Hua Hin.

Full steam ahead for canal makeover
The Bangkok Metropolitan Administration (BMA) is continuing with its plan to improve the condition of the city’s canals and their adjacent surroundings.

Tourists take pictures of the view from Laem Sing viewpoint in Phuket. The island has seen an influx of travellers because of the Phuket sandbox programme for fully vaccinated visitors.

BP in vogelvlucht naar ’t buitenland

9 oktober – De vogelvlucht van BP voert vandaag naar ’t buitenland want de krant opent met het heugelijk nieuws dat het Verenigd Koninkrijk het verbod op aankomsten van Thais heeft opgeheven. Nieuws uit Thailand doet er schepje bovenop met een kijkje in het Italiaanse paviljoen op de wereldtentoonstelling in Dubai en aandacht voor de jute-industrie in India.

UK lifts Thai arrivals ban kopt de krant vijfkoloms boven de opening. Premier Prayut bedankt de Thaise bevolking en allen die betrokken zijn bij de strijd van het land om de pandemie in te dammen en het internationale vertrouwen te herstellen, wat blijkt uit de verwijdering door het VK van Thailand van de rode lijst met Covid-reizen.

Het Business katern sluit erop aan door te openen met Tourism firms eager for high season. De verwijdering van Thailand van de rode lijst voor reizen in het VK heeft hoop gewekt. Toeristen operators in zandbakgebieden zijn optimistisch over de vooruitzichten voor het hoogseizoen. Bovendien mogen binnenlandse luchtvaartmaatschappijen op binnenlandse vluchten alle stoelen weer verkopen, want het CCSA heeft de maximum toegestane capaciteit van 75 procent opgeheven.

BP telt vandaag twaalf nieuwsberichten en –verhalen op de bruto drie maar netto 2,5 binnenland pagina’s van het eerste katern plus de rubriek In Brief met vijf kortjes in een volle kolom. Aan illustratiemateriaal bevatten de pagina’s zes foto’s en de virustracker van 8 oktober.

De voorpagina boven de vouw staat qua fotografie bijna geheel in het teken van de overstromingen. Een vierkoloms foto toont een vonder van 400 meter op de Ing Nam Sam Khok markt in Pathum Thani, zodat klanten droge voeten houden. De markt bevindt zich naast de Chao Phraya.

De tweede foto, twee kolommen breed, toont vrijwilligers van de King’s Guard (te herkennen aan hun gele dassen en blauwe petjes) die bij het Saphan Taksin BTS station zandzakken vullen.

BP lijdt aan anorexia want bestaat zoals altijd op zaterdag uit twee in plaats van drie katernen: acht pagina’s Business en elf pagina’s nieuws verdeeld over binnenland, Azië, buitenland, sport, opinie en Diversions (cartoons, kruiswoordpuzzel, Sudoka, Scrabble). Het katern Life ontbreekt. Vind ik jammer want heeft meestal de mooiste voorpagina.

Michelangelo’s David niet gekuist

DUBAI, 9 oktober – Rechtop in het Italiaanse paviljoen op de Expo 2020 Dubai staat een exacte replica van het standbeeld van Michelangelo’s David, maar de meeste bezoekers zullen alleen het hoofd zien. Voor de rest van het naakte lichaam moeten ze naar voren leunen en gluren.

Het 5,2 meter lange beeld, gemaakt met 3D-printers, is gedeeltelijk zichtbaar vanaf twee verdiepingen in het paviljoen, met het hoofd en de romp op het hoogste niveau en de geslachtsdelen, billen en benen op de bodem.

Bezoekers zijn welkom op het bovenste niveau, waar ze duidelijk het hoofd en de schouders kunnen zien, terwijl het lagere niveau is gereserveerd voor VIP’s, hoogwaardigheidsbekleders en institutionele bezoekers die de lagere delen van David kunnen bekijken.

De manier waarop het beeld is weergegeven, heeft kritiek opgeroepen van sommige Italiaanse media, die zeggen dat het een vorm van censuur is in de islamitische Verenigde Arabische Emiraten waar de wereldtentoonstelling wordt gehouden.

Beschouwd als een van de meer ruimdenkende Golfstaten, heeft de VAE eind vorig jaar een reeks wetten vernieuwd in een streven naar sociale liberalisering, bedoeld om zijn vooruitstrevende image te polijsten.

De organisatoren ontkennen elke censuur van David; ze zeggen dat het scherm ‘functioneel is om bezoekers die vanaf de eerste verdieping van het paviljoen naar het standbeeld kijken, de David op ooghoogte te laten zien’.

In een verklaring zegt artistiek directeur Davide Rampello dat het een ander en ‘meer introspectief perspectief’ is dan beschikbaar bij het originele meesterwerk uit de Renaissance in de Galleria dell’Accademia in Florence (foto rechts).

‘Het bewijs dat er geen censuur is opgelegd ligt in het feit dat hoogwaardigheidsbekleders van de VAE hebben deelgenomen aan de onthulling van het volledige standbeeld in april. Er zijn dagelijkse bijeenkomsten op de benedenverdieping met hoogwaardigheidsbekleders die vrij zijn om het onderste deel van het standbeeld dat volledig is blootgesteld, te observeren’.

Dubai opende vorige week de Expo 2020 met een flitsende ceremonie met vuurwerk en lichtshows in een poging bezoekers te lokken ondanks de pandemie. De Expo is een jaar uitgesteld vanwege Covid-19.

De replica werd gemaakt door een team van technici van Hexagon Italia, onder curatorschap van de Universiteit van Florence, die een fysieke high-definition kopie produceerden die werd afgewerkt door meesterrestaurateurs. Het originele beeld werd gescand en de replica gemaakt van acrylhars. Met 550 kilogram is het tien keer lichter dan het origineel. (Michelangelo’s David not censored at Expo, officials say, BP, 8 oktober)

Verkoop van spelcomputers neemt toe

9 oktober – De markt voor spelcomputers maakt een sterke groei door, gedreven door het stijgende aantal gamers tijdens de pandemie en door degenen die zich bezighouden met e-sports, een sport die onlangs door de autoriteiten is erkend als een officiële sport, zeggen tech-pioniers.

‘Sinds het begin van de pandemie is het aantal casual gamers gestegen omdat leerlingen die het klaslokaal hebben verruild voor online leren, meer tijd hebben om games te spelen, naast bestaande hardcore gamers’, zegt Anothai Wettayakorn, vice-president voor Asia Emerging Markets and South Asia Consumer Business bij Dell Technologies.

De recente aankondiging van Thailand dat het e-sports als officiële sport erkent, heeft het segment ook een stimulans gegeven. ‘Dit zijn twee belangrijke factoren die de vraag op de markt voor gamingcomputers stimuleren’, zegt Anothai.

Volgens NewZoo, een onderzoeksbureau op het gebied van games en e-sport, heeft Thailand 32 miljoen gamers met een gamemarkt van meer dan 1 miljard dollar in 2020. ‘Thailand is een van de spraakmakende gamemarkten in Zuidoost-Azië’, aldus Anothai. In Thailand speelt 84% van de gamers games op een pc. (Gaming computer sales soar, BP, 8 oktober)

India wil jute promoten als favoriet materiaal

NEW DELHI, 9 oktober – Van de boetieks van Christian Dior tot koninklijke huwelijken wordt jute wereldwijd steeds populairder naarmate de vraag naar alternatieven voor plastic stijgt. Experts voorspellen dat de tassenindustrie alleen al meer dan 3 miljard dollar waard zal zijn 2024.

India probeert wanhopig te profiteren van deze consumentenverschuiving en wil de kans grijpen om zijn wankelende industrie nieuw leven in te blazen door deze uit te breiden met modieuze zakken en jutetassen.
Ook bekend als sackcloth, hessian of burlap, wordt de vezel geprezen door milieuactivisten omdat het kweken ervan kan helpen bij het vastleggen van koolstof, en het gebruikt minder natuurlijke hulpbronnen dan katoen.

‘Een hectare juteplant kan in een seizoen tot bijna 15 ton koolstofdioxide opnemen en 11 ton zuurstof afvoeren, waardoor de broeikaseffecten worden verminderd’, schat Swati Singh Sambyal, een expert op het gebied van duurzaamheid en circulaire economie in New Delhi. ‘De productie duurt slechts vier maanden en minimaal water en kunstmest is vereist in vergelijking met katoen.’

Tijdens de Britse overheersing was de jute-industrie een belangrijk onderdeel van de Indiase economie en werd de stof wereldwijd geëxporteerd. Maar in de jaren negentig was jute niet in staat om te concurreren met goedkopere synthetische vervangingsmiddelen en lagere productiekosten van boeren in buurland Bangladesh. Vandaag de dag probeert India jute te promoten als een stof voor een duurzame toekomst, waarbij de regering heeft bepaald dat alle granen en suiker in jutezakken moeten worden verpakt.

Toonaangevende ontwerpers van eigen bodem, zoals Ashish Soni en Pawan Aswani, gebruiken ook jutemengsels voor hun modellijnen. Maar critici waarschuwen dat de vervallen fabrieken en verouderde landbouwpraktijken van het land niet passen bij zulke grootse ambities. (India fights to rebrand jute as fabric of choice, 6 oktober)

Bangkok: Met volle kracht vooruit bij vernieuwing kanalen

9 oktober – De gemeente Bangkok (Bangkok Metropolitan Administration, BMA) gaat door met de verbetering van de stadskanalen en aangrenzende omgeving, heeft gouverneur Aswin Kwanmuang vrijdag bekend gemaakt.

Momenteel wordt gewerkt aan de landschapsrenovatie van een 4,48 km lang gedeelte van het 5,5 km lange Klong Phadung Krung Kasem-kanaal (foto). Op korte termijn zal een stuk land van 1,25 km langs het kanaal, van de Charoen Sawat-brug tot de Kasatsuek-brug in het Hua Lamphong-gebied, eerst landschapsrenovatie ondergaan.

De rest van het werk wordt opgedeeld in vijf zones en later uitgevoerd. Die zones zijn Talat Noi, Bo Be, Nang Loeng, een cluster van overheidsgebouwen en Thewes.

De renovatiewerkzaamheden aan dezelfde kant van het treinstation Hua Lamphong, van de Charoen Sawat-brug tot de Kasatsuek-brug, zijn naar verwachting eind dit jaar klaar, terwijl de rest van het werk in deze zone later volgend jaar begint.

Samen met dit renovatieproject voor het kanaallandschap is het Environment Department begonnen met het verbeteren van 39 kanalen, het opruimen van trottoirs langs hun oevers en het planten van bomen langs de trottoirs.

Het Traffic and Transport Department heeft een plan uitgestippeld voor volgend jaar om de elektrische bootdiensten op meer kanalen uit te breiden en beveiligingscamera’s te installeren om de veiligheid voor bezoekers te verbeteren.

Aswin maakte ook bekend dat de wandelstraat die langs een 1,9 km lang gedeelte van Klong Ong Ang loopt, aanstaande vrijdag heropend wordt. Naarmate de Covid-19-situatie is verbeterd, is de straat elke vrijdag, zaterdag en zondag open voor het publiek van 15 uur tot 20 uur.

Verkopers die hun goederen in het voetgangersgebied mogen verkopen, moeten nu wekelijks een Covid-19-test ondergaan, terwijl sociale afstand en het dragen van maskers nog steeds vereist zijn van alle bezoekers en verkopers als standaard Covid-19-controlemaatregelen.

Er zijn in totaal vijftien kajaks beschikbaar voor gratis gebruik in het kanaal, waarop bezoekers 30 minuten per persoon kunnen kajakken. Daarnaast zijn er nog meer activiteiten om uit te kiezen, maar welke dat zijn vermeldt het bericht niet. (Full steam ahead for canal revamp)

Virusnieuws

9 oktober – Het Centre for Covid-19 Situation Administration (CCSA) heeft vrijdag 11.140 nieuwe besmettingen bekend gemaakt (inclusief 72 in gevangenissen en 16 uit het buitenland) tegen 11.200 een dag eerder en 116 doden (113).

Ze brachten het totaal aantal besmettingen sinds het begin van de pandemie vorig jaar op 1.689.437 waarvan 1.561.790 patiënten zijn hersteld, en op 17.534 doden.

Bangkok telde de meeste doden (28), gevolgd door acht in Samut Prakan. De hoofdstad telde ook weer de meeste nieuwe besmettingen: 1.255, de vier zuidelijke grensprovincies meldden 1.212 besmettingen met de meeste in Yala: 776.

Chawetsan Namwat, directeur van het Emergency health hazards and diseases kantoor, zei tijdens de briefing van het CCSA dat de toename van besmettingen in Yala, Pattani, Narathiwat en Songkhla een grote zorg blijft.

Supot Malaniyom, die verantwoordelijk is voor de dagelijkse operaties van het CCSA, zei eerder op vrijdag dat de Covid-19 task force meer lockdown maatregelen overweegt in de vier provincies om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Het voorstel wordt donderdag besproken door de CCSA.

De zestien in het buitenland besmette personen kwamen uit acht landen met de meeste uit Cambodja (4) en Myanmar (3). Op donderdag zijn 9.933 herstelde patiënten ontslagen uit ziekenhuizen.

Kort Nieuws zaterdag 9 oktober

– Ik besluit weer Nieuws uit Thailand met een overzicht van nieuws dat u niet al kent en nieuws dat u al kent en bijgewerkt is. Lees de berichten op de website of volsta met de samenvatting

73 Covid deatns, 10,630 new cases
Thailand logged 73 new Covid-19 fatalities and 10,630 new cases during the previous 24 hours, the Public Health Ministry announced on Saturday morning.

Chief suspect sought after cop shot
Police say they have information about the gunman who shot a police officer on Wednesday night following a protest near the Din Daeng flats in Bangkok.

Govt slams ‘Pfizer jab is a killer’ claim
The government has condemned a claim that the Pfizer mRNA Covid-19 vaccine, being offered to students aged 12-17, will have fatal consequences for all recipients within two years.

Govt urged to stop taxing severance pay
Labour activists are calling on the government to waive tax for workers made redundant and forced to accept severance payments to alleviate their financial burden.

Ministry wants to help SMEs retain employees
The Labour Ministry is expecting to launch a project to help small and medium-sized enterprises (SMEs) retain their employees through subsidies amid the coronavirus pandemic.

South moves to rein in Covid
More virus control measures will be imposed in the four southernmost provinces to contain the spread of Covid-19 following the recent spike in cases, according to a senior government official.

KTB acquittal sees DSI launch probe
The Department of Special Investigation (DSI) has set up a team to examine the public prosecutor’s decision not to indict a secretary of Khunying Potjaman na Pombejra, former wife of former prime minister Thaksin Shinawatra, and her secretary’s husband in a money-laundering case linked to the Krungthai Bank (KTB) loan scandal.

Cops nab 2 over bank card scam
Two foreign nationals were arrested in Prachuap Khiri Khan’s Hua Hin district for allegedly defrauding people by cloning their ATM cards and withdrawing money from their accounts, police said.

Court upholds conviction but reduces sentence
The Supreme Court has commuted a life imprisonment sentence handed down to the mother-in-law of sharpshooter Jakkrit Panichpatikum to 25 years in prison for masterminding his murder and upheld the acquittal for his wife.


 

The Rescue vrijdag in première

NEW YORK, 8 oktober – Documentairemaker Elizabeth Chai Vasarhelyi leeft in angst om geen volledig verhaal te vertellen. Wat als er een andere invalshoek is om te verkennen? Meer beeldmateriaal om te ontdekken? Is haar verkenning van een onderwerp ooit echt voltooid? Die gevoelens namen in mei grote delen van haar gedachten in beslag toen ze eindelijk naar Thailand kon reizen.

Vasarhelyi, 42, en haar man, Jimmy Chin, 47, zijn vooral bekend om hun Oscar-winnende, dodelijk tartende documentaire Free Solo.

Hun nieuwe film The Rescue, waarvoor ze drie jaar bezig zijn geweest met het zorgvuldig bekijken van elk stukje video dat voor hen beschikbaar was, ging op 2 september 2021 in wereldpremière op het 48e Telluride Film Festival en is vanaf vrijdag te zien in Thailand.

De film volgt de wereldwijde inspanningen in 2018 om twaalf jonge voetballers en hun coach terug te halen die vastzaten in de overstroomde Tham Luang-grot in de provincie Chiang Rai. De filmmakers hebben internationale newsfeeds en binnenlandse Thaise beelden doorzocht, waarbij ze vaak scènes uit een hele reeks verschillende bronnen aan elkaar koppelden.

Lees verder New Thai cave rescue movie includes Navy Seals footage (BP, 7 oktober)

Nieuws in foto’s

Return to sender: Locals in Samphanthawong district of Bangkok use a water pump alongside the Chao Phraya River to drain floodwater from a local shrine yesterday. (Photo: Nutthawat Wicheanbut)

People enjoy at a beach on Sept 19, 2021, as Phuket opens for foreigners, who are fully vaccinated to visit the resort island without quarantine.

Nieuws in infographics

Klik hier voor het bijbehorende bericht: ASPS sees market rebound, economic recovery in 2022

The Thai economy can expect 3.2% growth and a clear recovery in 2022, while total profits of listed companies are projected to rise to 921 billion baht, up 8.8% from this year, according to Asia Plus Securities (ASPS).

Nieuwsflitsen

Flats raided, 13 detained after riot policeman shot in Din Daeng
Thirteen people were detained when police raided the Din Daeng flats in Bangkok after a riot policeman on duty in the area was shot and seriously wounded on Wednesday night

Bangkok safe, Mun River warning for Isan
Bangkok remains safe from flooding by the Chao Phraya River, but residents of five northeastern provinces are warned the Mun River could soon overflow.

Local politician shot dead in Songkhla
A former senior member of a local tambon administration organisation in Songkhla was slain in a drive-by shooting in Saba Yoi district on Thursday morning.

Guests flee fire at quarantine hotel
About 80 foreign visitors fled from the hotel in Samut Prakan where they were being quarantined when a fire erupted in the basement on Wednesday night, sending black smoke through the building.

Hoteliers keep domestic focus for Q4
As Thailand remains on course to reopen more areas to vaccinated tourists, aiming to stimulate the national economy during the traditional high season, hoteliers are pinning their hopes on the restart of tourism, particularly in Bangkok.

Floods remain in 16 provinces
Flooding from Storm Dianmu two weeks ago remains in 16 provinces, mostly in the Central Plains and the Northeast, with the highest levels reported in Khon Kaen and Ang Thong.

Restaurant raided, 39 arrested in Korat
Police raided a restaurant where live music was being played and arrested 39 people, including 28 customers, in Nakhon Ratchasima on Wednesday night.

Push for Thai unis to be among the world’s top 100
The Ministry of Higher Education, Science, Research and Innovation has joined forces with the British Council to push Thai universities to be among the world’s top 100 within 10 years.

Calls mount to protect gig workers
Academics are urging the government to provide better welfare protection for informal workers whose livelihoods have been adversely affected by the Covid-19 pandemic.

Koh Chang bridge build set for nod
The long-awaited construction of a bridge connecting Trat on the mainland to Koh Chang is likely to get the nod if it passes its second public hearing this year.

Two storms unlikely to hit Thailand
Two major storms in the West Pacific are not moving toward Thailand but may cause heavy rain here, said the chief of the Hydro Informatics Institute.

Economy to improve in fourth quarter on eased curbs
The economy should improve further in the final quarter of this year thanks to government support measures and September’s relaxation of coronavirus curbs to spur activity, a deputy prime minister said on Thursday.

Man gets 14 years for attempted pole explosion
The Supreme Court sentenced a man to 14 years in jail for trying to bomb a power pole to cut electricity supply in Thung Yang Daeng district of Pattani in 2018.

Deputy Prime Minister and Energy Minister Supattanapong Punmeechaow explains how to rehabilitate the Thai economy at the Bangkok Post Forum 2021 ‘Resilient Thailand: Ways to Bounce Back’. Speakers from various organisations took part in the annual event.

BP in vogelvlucht

8 oktober – Bangkok Post telt vandaag veertien nieuwsberichten en –verhalen op de bruto vier, maar netto 2,875 binnenland pagina’s van het eerste katern. De krant opent met een fraai staaltje van Reken je rijk, de Thaise variant op het middelste deel van het sprookje Tischchen deck dich, Goldesel und Knüppel aus dem Sack van de gebroeders Grimm.

Want minister Supattanapong Punmeechaow profeteert in de opening dat het economisch herstel van het land in beweging is/komt (Economic recovery in motion). Op het Bangkok Post Forum 2021 ‘Resilient Thailand: Ways to Bounce Back’ dat gisteren werd gehouden, legde hij uit wat de toverformule is:

‘In plaats van te vertrouwen op 40 miljoen toeristen die 2 biljoen baht aan inkomsten genereren, gaan we ons richten op kwaliteitstoeristen die meer kunnen uitgeven. Dat is goed voor het milieu en de natuurlijke hulpbronnen van het land. De heropening van het land zal niet afhangen van de regering, maar van de medewerking van alle partijen en mensen.’

Tafeltje dek je, ezeltje strek je en knuppel uit de zak is een sprookje uit Kinder- und Hausmärchen, de verzameling van de gebroeders Grimm, met als nummer KHM36. De oorspronkelijke naam is Tischchen deck dich, Goldesel und Knüppel aus dem Sack. Wikipedia

Prominent op de voorpagina direct boven de vouw staat een fotoblok met één 2-koloms en vier 1-koloms foto’s van de sprekers op het forum. Verder bevatten de pagina’s vijf foto’s, een 1-koloms foto en de virustracker van 7 december.

De krant gaat zoals altijd op vrijdag vergezeld van het magazine Guru. Het omslagverhaal heeft een hoog nostalgisch gehalte. Nadat iconische bioscopen zoals Scala en Bangkok Screening Room, zijn gesloten moeten we er alles aan doen wat we kunnen om plaatsen die een andere ervaring bieden, te behouden. Eric E Surbano schrijft: ‘These indie cinemas deserve as much love as any of the multiplexes do.’ Kom er later of een van de komende dagen nog op terug.

Nostalgie is ook troef in het openingsverhaal van het katern Life  Drive time. De Swinging Sixties waarin sportwagens in de VS hun debuut maakten, inspireerden het Zwitserse horlogemerk Breitling tot de lancering van drie horloges die eer bewijzen aan de Amerikaanse autocultuur: de Chevrolet Corvette (foto), Ford Mustang en Shelby Cobra.
De sportwagens en horloges (rechts de Top Time Chevrolet Corvette) worden prominent getoond op de voorpagina van het katern, waardoor deze voorpagina wederom de aantrekkelijkste is van de drie.

Ten slotte het katern Business dat vandaag opent met Executives see much work ahead. Thailand heeft nog steeds een enorme inspanning en een uitgebreid regeringsplan nodig om zijn economie te helpen herstellen, met name op het gebied van digitale transformatie, omdat het land gericht is op het verbeteren van het concurrentievermogen.

Update: Ik had net deze tekst getypt, toen de drie werksters van mijn hotel kwamen om, zoals standaard op vrijdag, mijn kamer schoon te maken. Dat gebeurt met de Franse slag, want wat je niet ziet, kan niet vuil zijn, is hun motto. Ze babbelen ook constant, dus mocht een van hen besmet zijn, dan besmet die de andere twee.

Iets met de Franse slag doen betekent zoveel als: half werk leveren, niet de volledige aandacht er aan besteden, iets slordig doen. In de zeventiende en achttiende eeuw werd deze term gebruikt in de paardrijkunst. Het was een slag met een lange zweep die los en zwierig was. Wikipedia

Een tweede schoonmaakoperatie wordt meestal op zondag door mijn adoptieve zoon Mac uitgevoerd [in ruil voor zijn zakgeld en een maaltijd] en die zwabbert wel onder het bed, waardoor het door de werksters verwaarloosde vuil alsnog wordt verwijderd.

Viertal kondigt oprichting nieuwe politieke partij aan

8 oktober – De politieke arena van het land is uitgebreid met de nieuwe partij ‘Ruam Thai United‘ opgericht door Win Sutheerachai, Voranai Vanijaka, Apirat Sirinavin en Nitchanat Sudlapa. Ze hielden donderdag een online briefing, waarop ze zeiden mee te zullen doen aan de volgende algemene verkiezingen.

Win, een vastgoed- en staalmagnaat, kondigde woensdag zijn ontslag aan als parlementslid van de Move Forward-partij, daarbij verwijzend naar de ‘veranderende situatie en context’. ‘Ik beëindig mijn rol als parlementslid om mijn ideologie na te streven die ik vanaf het begin heb verkondigd’, schrijft hij op Facebook.

Voranai, voormalig redacteur en columnist bij de Bangkok Post, is de oprichter en hoofdredacteur van het online nieuwscentrum Thisrupt.co.

Apirat is een voormalig leider en het enige parlementslid op de partijlijst van de Mahachon-partij bij de verkiezingen van 2011.

Nitchanat Sudlapa is een transgendermodel dat in de internationale modescene bekend staat als ‘Sarina Thai’ en een voorvechter van sociale diversiteit en gelijke kansen.

De vier oprichters zeggen dat de partij een samenwerking is van mensen met verschillende achtergronden die de wens delen om positieve veranderingen en een ontwikkeld Thailand te zien.

Het artikel vervolgt met plannen en beloftes, maar die mag u zelf lezen op Four announce setup of new political party (BP, 7 oktober)

Luchthaven Don Mueang ‘kan overstromingen de baas’

8 oktober – Don Mueang Airport zegt dat het klaar is om eventuele stortbuien of overstromingen het hoofd te bieden, en de capaciteit heeft om het overstromingswater in drie uur af te voeren. Thanee Chuangchoo, directeur van Don Mueang Airport, zegt dat de luchthaven bij hevige regen het overstromingswater van start- en landingsbanen, taxibanen en het vliegtuigplatform kan afvoeren.

De luchthaven heeft een drainagesysteem voorbereid met drie reservoirs, die een miljoen kubieke meter water kunnen bevatten, een pompstation om de overstromingen naar het Premprachakorn-kanaal aan de Vibhavadi Rangsit Road af te voeren en een pompstation in het oosten om het water naar kanalen en wegen te leiden.

De luchthaven heeft ook een plan om overstromingen uit nabijgelegen gebieden te voorkomen. Het kan de slagboom bij Vibhavadi Rangsit Road sluiten, zandzakken in voorraad houden en reservestroom en pompen voorbereiden.

Voorts heeft de luchthaven een verkeersplan voor overstromingen en zal ze samenwerken met andere instanties en de particuliere sector om de systemen op de luchthaven te onderhouden. De maatregelen zijn bedoeld om een ​​ramp te voorkomen die vergelijkbaar is met de grote overstromingen in 2011, toen veel provincies werden getroffen, waaronder Bangkok. Don Mueang Airport werd toen getroffen door zware overstromingen.

Ook het Royal Irrigation Department, Department of Drainage en Sewerage and Meteorological Department zijn gevraagd om de watersituatie op de luchthaven te monitoren terwijl er een overstromingscentrum is opgezet.

Kittipong Kittikachorn, directeur van Suvarnabhumi Airport, zegt dat de luchthaven ook voorbereid is op overstromingen, aangezien ze wordt omringd door een 3,5 meter brede greppel, die 23 km lang is om overstromingen te blokkeren.

De luchthaven heeft ook zes waterretentiebassins en kanalen beveiligd om 4 tot 7 miljoen kubieke meter water op te slaan. Tevens heeft de luchthaven acht pompen bij twee drainagestations in het zuiden. Elk kan twee kubieke meter per seconde afvoeren. (Don Mueang airport ‘can fend off floods’, BP, 7 oktober)

Local travellers at Suvarnabhumi airport on Friday following the relaxation of lockdown measures.

Hoteliers hebben hun hoop gevestigd op vierde kwartaal

8 oktober – Terwijl Thailand op koers blijft om meer gebieden te heropenen voor gevaccineerde toeristen, met als doel de nationale economie tijdens het traditionele hoogseizoen te stimuleren, vestigen hoteliers hun hoop op de heropstart van het toerisme, met name in Bangkok.

Of de heropening van Thailand een onmiddellijk economisch succes is, hangt af van het model dat voor Bangkok is opgesteld, zei Garth Simmons, chief executive bij Accor voor Zuidoost-Azië, Japan en Zuid-Korea.

‘Hoe sneller Thailand weer open kan voor de wereld, hoe sneller de economie weer op gang kan komen en mensen hun levensonderhoud kunnen hervatten, aangezien toerisme een levensader is voor veel mensen in het land.’

Simmons vindt dat de regering minder beperkende voorwaarden zou moeten overwegen voor aankomsten en eerste verblijven om het herstel van het toerisme volledig te vergemakkelijken, zoals een verlaging van de kosten van RT-PCR-testen of het toestaan ​​van het gebruik van antigeentestkits.

Het ingewikkelde Certificate of Entry (COE) moet ook worden versoepeld, in navolging van andere landen die soortgelijke aanpassingen hebben gedaan, zegt hij.

‘Thailand zal blijven concurreren met veel bestemmingen, dus het is van vitaal belang dat reizigers zich niet laten afschrikken door ingewikkelde reisomstandigheden.’ Meer weten? Lees: Hoteliers keep domestic focus for Q4 (BP, 7 oktober)

Ook TAT rekent zich rijk

8 oktober – Minister Supattanapong is niet de enige die zich rijk rekent (zie het eerdere bericht BP in vogelvlucht), ook de Tourisme Authoriy of Thailand maakt zich er schuldig aan, want voorspelt dat volgend jaar de inkomsten uit toerisme zich zullen herstellen en in 2023 80 procent van het niveau in 2019 zullen bedragen.

Maar dit jaar worden hooguit honderdduizend internationale toeristen verwacht tegen 6,7 miljoen vorig jaar. Was getekend waarzegger Yuthasak Supasorn, gouverneur van de TAT. Hij mag het in een tweekoloms bericht met een lengte van 22 cm op de voorpagina vertellen. Ga ik niet overnemen, mag u zelf lezen op TAT maps out new targets for tourism.

Grimmig protest
Na al dit toeristisch nieuws wordt het tijd om weer eens aandacht te besteden aan de anti-regeringsprotesten die woensdagavond behoorlijk grimmig waren, want een agent van de oproerpolitie is bij de Din Daeng flats in zijn hoofd geschoten en ligt nu in kritieke toestand in het ziekenhuis. Tegen vier personen die verdacht worden van de beschieting gaat de politie arrestatiebevelen aanvragen.

De koning heeft zich over het slachtoffer ontfermd, niet door aan zijn bed te zitten en zijn hand vast te houden, maar zoals dat heet hem to accept as a patient under royal patronage. Wat dat concreet inhoudt, weet ik niet. Ik vermoed dat de vorst zijn portemonnee opentrekt.

Bij de protesten zijn 28 personen gearresteerd. RTP hoofdcommissaris Suwat zegt zich zorgen te maken over de veiligheid van de flatbewoners en voorbijgangers omdat de demonstranten echte ‘wapens’ gebruikten, zoals vuurwerk, explosieven, katapulten en glazen ballen (knikkers, stuiters?). Sommigen waren zelfs verkleed als verpleger terwijl ze agenten aanvielen. ‘De rally was geen vreedzame bijeenkomst, maar een misdaad’, zegt Suwat. (Cop found shot near protest site)

Virusnieuws

8 oktober – Het Centre for Covid-19 Situation Administration (CCSA) heeft donderdag 11.200 nieuwe besmettingen bekend gemaakt (inclusief 138 in gevangenissen en 20 uit het buitenland) tegen 9.866 op woensdag, en 113 nieuwe doden (102).

Ze brachten het totaal aantal besmettingen sinds het begin van de pandemie vorig jaar op 1.678.297 waarvan 1.551.857 patiënten zijn hersteld, en op 17.418 doden.

De slachtoffers waren 110 Thais, twee Myanmarezen en één Cambodjaan in de leeftijd van 19 tot 100 jaar. De 19-jarige uit Mae Hong Son was zwanger en niet ingeënt.

Bangkok telde 22 doden, drie aangrenzende provincies meldden 23 doden en de provincies in de Central Plains 27. Het Noordoosten telde 17 nieuwe doden, het Zuiden 16 en het Noorden 8.

Van de binnenlandse besmettingen werden 9.996 vastgesteld in ziekenhuizen en 1.046 door actief testen. Bangkok telde 1.279 nieuwe besmettingen (1.208), Greater Bangkok (stad plus buurprovincies) 2.553 (2.218) en 45 nieuwe doden (36).

De vier zuidelijke grensprovincies hadden 1.949 nieuwe besmettingen (1.922) en 11 nieuwe doden (6), de 67 overige provincies telden 6.540 nieuwe besmettingen (5.665) en 57 nieuwe doden (60).

De in het buitenland besmette personen kwamen uit de VS (1), Hong Kong (1), de Malediven (1), de Verenigde Arabische Emiraten (1), Oekraïne (1), Rusland (2), Cambodja (12) en Myanmar (1).

Op woensdag werden nog 109.022 patiënten behandeld in ziekenhuizen (108.022), van wie 3.000 ernstig ziek waren (3.017) en 715 beademd werden (720). Die dag zijn 10.087 herstelde patiënten ontslagen uit ziekenhuizen.

Kort Nieuws vrijdag 8 oktober

– Ik besluit weer Nieuws uit Thailand met een overzicht van nieuws dat u niet al kent en nieuws dat u al kent en bijgewerkt is. Lees de berichten op de website of volsta met de samenvatting.

Diners, staff at Korat restaurant fined B12,500 each
The 39 people, customers and staff, caught at a restaurant in Nakhon Ratchasima serving alcohol and opening after hours on Wednesday night have each been fined 12,500 baht and given suspended two-month prison sentences.

11,140 new Covid cases, 116 deaths
Thailand logged 11,140 new Covid-19 cases and 116 more fatalities during the previous 24 hours, the Public Health Ministry announced on Friday morning.

Two tropical storms to hit from Monday
Tropical storms Lionrock and Kompasu are expected to hit Thailand between Monday and Wednesday, which may affect the Northeast and Central regions, according to the National Water Command Centre.

UK eases travel rules for countries including Thailand
Britain will scrap tough Covid-19 quarantine requirements for 47 destinations including South Africa and Thailand on Monday.
“Thailand will no longer be on the red list for entering England. Check what you must do to travel abroad and return to England, Scotland, Wales or Northern Ireland,” the Transport Ministry said on the website.

Krabi jabs grease wheels to reopening
The Public Health Ministry has distributed another 500,000 doses of Covid-19 vaccines to Krabi to speed up its campaign to cover 70% of local citizens so the province can be reopened to tourists.

Infections in South go up but tipped to level off soon
The spread of Covid-19 in the deep South is increasing but the Public Health Ministry expects infections to level off within a month.

Teens rescued from trafficking
Police have rescued six teenagers in Chumphon who were allegedly lured by a retired school principal to be trafficked to Phuket.

Insider sold troves of stolen data
A former employee of a system developer was arrested at his apartment in Samut Prakan for allegedly stealing data and selling it online, according to the Technology Crime Suppression Division (TCSD).

Red Cross denies profiteering from Moderna vaccine deal
The Thai Red Cross Society (TRCS) denies it is seeking to profit from reselling 1 million Covid-19 Moderna vaccine doses at an exorbitant price.

Group wants factory staff to be paid
A group of labour activists yesterday called on the government to speed up compensation to more than 1,300 factory workers who lost their jobs in March.

Calls mount to protect gig workers
Academics are urging the government to provide better welfare protection for informal workers whose livelihoods have been adversely affected by the Covid-19 pandemic.

Chinese man ‘sold fake goods online’
A Chinese man was arrested yesterday for allegedly selling counterfeit brand-name products causing damages worth 16 million baht.


 

Nieuws in foto’s

An activist garbed in remembrance of the Oct 6, 1976 massacre, during the memorial gathering at Thammasat University on Wednesday.

A man receives a Covid-19 jab under the Thai Ruam Jai vaccination programme at the CentralPlaza Ladprao shopping complex on Tuesday, as the highly infectious Delta variant continues to spread.

Britain dropped its advice against all but essential travel for 32 destinations but it continued to keep scores of countries and territories, including Thailand, on its red list. Lezen: Still on red list
Foto: Queues of people wait in line at UK citizens arrivals at Heathrow Airport in London on Sept 1, 2021.

Nieuws in infographics

Klik hier voor het bijbehorende artikel: Inflation forecast revised

The Commerce Ministry has revised its annual headline inflation forecast to a range of 0.8% to 1.2% (with an average of 1%), narrowing from 0.7% to 1.7% (with an average of 1.2%) earlier.

Klik hier voor het bijbehorende artikel: Market sentiment still bullish

Investor confidence in stocks remains bullish, supported by the improving pandemic situation, accelerated vaccine distribution, and better prospects for the local economic recovery.


 

Nieuwsflitsen

Activists remember Oct 6 massacre
Activists gather at the memorial to the protesters massacred by the military at Thammasat University on Oct 6, 1976, and pay respect to the victims.

Storm floods remain in 16 provinces
Flooding caused by last week’s passage of Storm Dianmu remains in 16 provinces, with about 101,000 families still affected, the Department of Disaster Prevention and Mitigation reported on Wednesday.

Antigen test kits distributed in Phuket
The National Health Security Office provided 139,375 sets of antigen test kits (ATK) for distribution in Phuket to support the tourist promotion drive in the sandboxed southern island, NHSO Zone 11 deputy director Panida Chantharangsikul said on Wednesday.

Gaur electrocuted by power line
An adult gaur was found dead, believed electrocuted by a low-slung power cable, in Wang Nam Khieo district of Nakhon Ratchasima province on Tuesday, Thap Lan National Park chief Prawatsart Chanthep said.

Temples underwater as floods hit Ayutthaya
Several temples in the historic city of Ayutthaya were underwater on Wednesday, as heavy monsoon rains flooded provinces across the country.

Flooding in heart of Khon Kaen
The Chi River overflowed late on Tuesday night and officials began evacuating people living in low-lying areas with a major flood surge expected in the rain-soaked heart Khon Kaen province on Wednesday evening.

Doctors oppose legalising e-cigarettes
The Medical Association comes out against the proposal by Digital Economy and Society Minister Chaiwut Thanakamanusorn to legalise the sale of e-cigarettes.

Prayut speeds up vaccine campaign in far South
Prime Minister Prayut Chan-o-cha has set a target of reducing the Covid-19 infection rate in Songkhla and three nearby provinces by 10% a week, government spokesman Thanakorn angboonkongchana said on Wednesday.

Govt targets B882bn in local tourism revenue next year
The government aims to generate at least 882 billion baht in domestic tourism revenue next year from government measures to revive the struggling sector after a major slump in foreign arrivals.

BP in vogelvlucht

7 oktober – Het lijkt erop alsof BP er een bijna satanisch genoegen in schept om mij te pesten, want de krant opent over vijf kolommen met een verhaal waarin premier Prayut de hoofdrol speelt (PPRP fully backs Prayut).

Maar niet getreurd, de voorpagina van het Life katern is weer een plaatje met een foto van een halve pagina boven de vouw van een nauwe steeg in Talat Noi die naar de revered (vereerde) Hon Wong Kung shrine (heiligdom) leidt. Laat ik die hier maar gelijk plaatsen als medicijn voor mijn ingezakte stemming.

De krant kopt Where art and culture coexist en schrijft ter introductie: Een bezoek aan de historische wijk Charoen Krung in Bangkok is een geweldige manier om je wanderlust (reislust) te vervullen met een overvloed aan streetfood-opties, hippe cafés en trendy kunstgalerijen.

Na dit uitstapje terug naar de vogelvlucht. BP telt vandaag zeventien nieuwsberichten en –verhalen op de bruto vier maar netto 2,875 binnenland pagina’s van het eerste katern, waaronder twee los geplaatste kortjes.

Aan illustratiemateriaal bevatten de pagina’s vijf foto’s, een 1-koloms foto, de virustracker van 6 oktober en een infographic met acht portretjes van kandidaat-partijleiders en dito premiers. De twee grootste foto’s meten vier kolommen.

Bovenaan de voorpagina, boven de opening, een plaat met twee mannen die bezig zijn een versterking van zandzakken aan te leggen op de Tha Nam Nonthaburi pier. Ze moeten ervoor zorgen dat het district Muang niet onder water loopt. Het National Water Command verwacht dat het waterpeil van de Chao Phraya tot zondag met 30 tot 50 cm stijgt in Bangkok, Pathum Thani en Nonthaburi.

De tweede foto bovenaan pagina 2 toont Wat Boromracha Kanchanapisek Anusorn in Nonthaburi met in het wit geklede gelovigen die de tempel tijdens het Vegetarian Festival bezoeken. Opvallend is het plafond waaraan tientallen goudkleurige lampionnen hangen.

Prachtig gezicht, maar de foto staat in een fotobericht, dus kan ik helaas niet laten zien. Mocht ik hem tegenkomen, dan plaats ik hem alsnog. Update: Kwam de foto tegen in een bericht over de laatste besmettingscijfers, dus kan ik nu al plaatsen.

White-clad devotees on Wednesday attend a vegetarian festival at Wat Boromracha Kanchanapisek Anusorn in Nonthaburi, also known as Wat Leng Noei Yi 2, under strict measures to control the spread of Covid-19.

Het katern Business opent met Mice pleads for help wat Google translate vertaalt als Muizen smeken om hulp. Maar Mice is een letterwoord dat staat voor de sector meetings, incentives, conventions and exhibitions. Vier verenigingen die op dit terrein actief zijn, vragen de regering om de maatregelen voor de industrie verder te versoepelen en hun bedrijven tegen 15 oktober te laten hervatten.

An attendant fills a customer’s tank at a Bangchak petrol station. Opvallende foto want ik zie zelden een Spar* bij een benzinestation.

Pandemie dempt brandstofverbruik

7 oktober – De uitbraak van Covid-19 heeft ervoor gezorgd dat het brandstofverbruik in Thailand in de eerste acht maanden van 2021 met 4,4% is gedaald tot een dagelijks gemiddelde van 131 miljoen liter, vergeleken met een dagelijks gemiddelde van 137 miljoen liter in dezelfde periode vorig jaar, zegt het Department of Energy Business.

De vraag in het land naar de belangrijkste brandstofsoorten, waaronder diesel, benzine, vliegtuigbrandstof en gecomprimeerd aardgas, daalde allemaal. De vraag naar vloeibaar petroleumgas (LPG) nam echter toe.

Nantika Thangsuphanich, hoofd van het departement, zegt dat de strikte controle op het weg- en vliegverkeer tijdens het tweede en derde kwartaal de daling van de vraag veroorzaakte.

Het verbruik van vliegtuigbrandstof daalde het meest: met 47,2% tot een gemiddelde van 4,55 miljoen liter per dag, tegen 8,6 miljoen liter in dezelfde periode vorig jaar. Het LPG-verbruik groeide van januari tot augustus met 9,8% tot een daggemiddelde van 16.500 ton, tegen 15.000 ton in dezelfde periode vorig jaar.

‘De daling van het brandstofverbruik begon nadat de Covid-19-uitbraak in april oplaaide, maanden na de tweede uitbraak in december vorig jaar’, zegt Nantika. ‘Mensen werden gewaarschuwd voor de verspreiding van het virus en verteld dat ze thuis moesten werken. Er werd ook een avondklok ingesteld.’

Het artikel vervolgt met een gedetailleerde opsomming van alle brandstoffen maar daar zal ik u niet mee vermoeien. (Pandemic dampens fuel consumption, BP, 6 oktober)

* Spar (marketingnaam SPAR) is een internationale keten van supermarkten, in 1932 opgericht in Zegwaart door Adriaan van Well. Oorspronkelijk luidde het motto van de organisatie: Door Eendrachtig Samenwerken Profiteren Allen Regelmatig, waaruit het acroniem DE SPAR is ontstaan, later ten gevolge van het toetreden tot de internationale markt verkort tot SPAR.

De bij DE SPAR aangesloten kruideniers behielden hun eigen zelfstandigheid en door hun gezamenlijke inkoop en reclame, creëerden ze hun voordeel.

Reeds vijf jaar na de oprichting hadden zich dertien groothandels en 2200 winkeliers zich bij de organisatie aangesloten. Ook buitenlandse winkeliers namen kennis van dit concept en sloten zich aan. Hierdoor werd naast SPAR-Nederland SPAR-International opgericht, eveneens ondergebracht in het hoofdkantoor in Amsterdam.

SPAR heeft vestigingen in 48 landen en een gezamenlijke omzet van € 39,8 miljard (2020) via 13.501 winkels. Daarmee is SPAR een van de grotere supermarktketens ter wereld. (Bron: Wikipedia)

Verladers houden groeivooruitzichten op 12%

7 oktober – De Thai National Shippers’ Council (TNSC) is dit jaar optimistischer over de exportvooruitzichten, nadat de export in augustus voor de zesde maand op rij steeg. Voorzitter Chaichan Chareonsuk zei dinsdag dat de groep zijn voorspelling voor de Thaise exportgroei van 12% dit jaar handhaaft tot 260 miljard dollar.

Positieve factoren zijn onder meer een economisch herstel en een stijgende vraag bij belangrijke handelspartners zoals de VS, China, de EU en Japan, terwijl de massale vooruitgang op het gebied van vaccinatie leidde tot meer vertrouwen van de wereldbevolking in de hervatting van economische activiteiten.

Chaichan zegt dat de Global Purchasing Managers’ Index van de belangrijkste handelspartners stabiel bleef op 50 tot 60 punten, wat wijst op een sterk herstel van de productieactiviteiten en de wereldeconomie. Wat nog belangrijker is, is dat de zwakte van de baht ten opzichte van de Amerikaanse dollar de export enorm helpt.

Er blijven echter obstakels bestaan ​​in 2021, waaronder een hardnekkige pandemie in Thailand en een trage distributie van vaccins, aldus Chaichan. ‘Hoewel het totale aantal geïnfecteerde mensen in het land is afgenomen, begon het aantal infecties in de provincies toe te nemen en is de snelheid van de vaccindistributie nog niet wijdverbreid, vooral in industriële gebieden.’

De TNSC stelt daarom de regering voor om de vaccinaties voor werknemers in de productie-industrie te versnellen en de kosten te subsidiëren voor fabrieken die eigen quarantainemaatregelen hebben genomen of fabrieksaccommodaties hebben geïsoleerd en antigeentestkits gebruiken

Andere belangrijke risicofactoren zijn volgens Chaichan hoge vrachttarieven, met name voor routes naar de EU en de VS, en een tekort aan containers, verzendruimte en grondstoffen zoals chips [?] en staal.

Het ministerie van Handel rapporteerde op 24 september dat de door de douane goedgekeurde export in augustus met 8,39% op jaarbasis steeg tot 22 miljard dollar, waarbij de invoer met 47,9% toenam tot 23,2 miljard dollar, wat resulteerde in een handelstekort van 1,22 miljard dollar.

Het was de zesde opeenvolgende maandelijkse stijging van de export, na stijgingen van 20,3% in juli, 43,8% in juni, 41,6% in mei, 13,1% in april en 8,47% in maart, na een krimp van 2,59% in februari. De export in de reële sector (exclusief goud, oliegerelateerde producten en wapens) bleef in augustus met 19,4% stijgen op jaarbasis.(Shippers keep growth outlook at 12%, BP, 6 oktober)

Keramiek als schakel tussen verleden en toekomst

7 oktober – Hedendaagse keramische kunst herleeft in de wereld van de beeldende kunst en doet dit met zo’n enthousiasme dat groepstentoonstellingen van keramiek zoals The Messenger Through The Twilights een must-visit zijn.

De tentoonstelling, ingericht in de 333 Anywhere Gallery, bestaat uit werk van de Thaise hedendaagse keramiek kunstenaars Pim Sudhikam, Wittawat Piyachaiwut, Aor Sutthiprapha en Mo Jirachaisakul.

Yvonne Bohwongprasert schrijft in behoorlijk hoogdravende bewoordingen over de tentoonstelling en wat de keramisten beogen met hun werk maar ik sla dat allemaal over. Begrijp er trouwens niet veel van.

De foto’s van het tentoongestelde werk moeten maar duidelijk maken wat ze bedoelt met – Ik licht één zin uit haar bespreking – ‘Door klei als medium te gebruiken om de zin van het leven te creëren, nemen ze ons mee op een reis door vroegere en huidige beschavingen.’

Tot besluit schrijft ze: De groepstentoonstelling is een wake-up call om ons eraan te herinneren wat er echt toe doet in het leven. Terwijl materiële goederen aan bederf onderhevig zijn, doorstaat de natuur de tand des tijds.

De virtuele tentoonstelling is te zien op 333art.gallery/virtual-exhibition-the-messenger-through-the-twilights. Tot 31 oktober. (Connecting the past to our future through ceramics, BP, 6 oktober)

Foreign visitors arrive at Phuket airport after a direct flight from Europe on Sunday.

Phuket: 42.000 buitenlandse toeristen in drie maanden

7 oktober – Ruim 42.000 internationale reizigers zijn tussen 1 juli en 5 oktober naar Phuket gevlogen, wat meer dan 2 miljard baht voor de economie heeft opgeleverd, zegt de Tourism Authority of Thailand (TAT).

Sinds 1 oktober is dat stukken gemakkelijker, want de regering heeft de quarantainetijd voor volledig gevaccineerde internationale bezoekers in het kader van de Sandbox-regeling teruggebracht tot zeven dagen. Toeristen die in Phuket landen, kunnen  nu naar andere populaire bestemmingen in Phangnga, Krabi en Surat Thani doorreizen.

Daar blijven ze zeven dagen waarna ze verder kunnen reizen naar andere delen van Thailand. [Uit mijn hoofd: Eerder was veertien dagen verplicht: zeven in Phuket en zeven in de drie andere bestemmingen en nog eerder was doorreizen pas mogelijk na veertien dagen Phuket.]

De meesten van de exact 42.006 bezoekers waren langeafstandsreizigers uit de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Israël, Frankrijk en Duitsland. Ze genereerden tot 2 miljard baht, zegt Nanthasiri Ronnasiri, directeur van het provinciaal TAT-kantoor.

‘We hebben het doel gesteld op 100.000 bezoekers omdat we dachten dat we zowel bezoekers op korte als op lange termijn zouden hebben. Maar tot nu toe komen de meesten van onze bezoekers uit de Verenigde Staten en Europa. Maar we zijn optimistisch dat het aantal toeristen dat de Phuket Sandbox bezoekt zal toenemen. We zien goede tekenen dat het toerisme in Phuket aantrekt.’

Het totaal aantal kamerreserveringen bij Safety and Health Administration (SHA) Plus-gecertificeerde hotels van juli dit jaar tot februari volgend jaar bedraagt 754.777 kamernachten, inclusief 168.759 kamernachten in oktober. ’Ongeveer 84% van de bezoekers is tevreden over de SHA Plus-gecertificeerde hotels.’

Kusak Kukiatiikoon, hoofd van het provinciaal volksgezondheidkantoor, stelt vergenoegd vast dat het aantal Covid-19-infecties afneemt. ‘De afgelopen week was het dagelijkse infectiepercentage 170-180 mensen. Op dinsdag vonden we vier positieve gevallen van het Phuket Sandbox-programma bovenop 175 lokale infecties.’

In ziekenhuizen zijn nog 3.993 patiënten onder behandeling. Ongeveer 22% zijn geelgecodeerde patiënten en 28% roodgecodeerde patiënten met ernstige aandoeningen. Phuket heeft nog 2.367 beschikbare bedden voor Covid-19-patiënten.

88,13% van de 547.548 inwoners van Phuket heeft inmiddels hun eerste injectie gekregen, 83,34% de tweede dosis en 41,36% een derde dosis.

24.787 leerlingen in de leeftijd van 12 tot 18 jaar staan op de nominatie ingeënt te worden. 12.780 doses Pfizer-vaccins zijn ontvangen van het ministerie van Volksgezondheid, waardoor van 8 tot 11 oktober begonnen kan worden met het vaccineren van de eerste groep leerlingen. De overige leerlingen krijgen het vaccin rond het einde van deze maand. ’We hebben op tijd genoeg vaccins voor elke leerling voordat de scholen opengaan’, zegt Kusak. (Phuket gets 42,000 overseas visitors)

Regeringspartij staat volledig achter Prayut

7 oktober – Regeringspartij Palang Pracharath-partij (PPRP) heeft besloten om premier Prayut te nomineren als premierskandidaat bij de volgende algemene verkiezingen, bevestigde vice-premier Prawit Wongsuwon in zijn hoedanigheid als partijleider woensdag.

Ook verschillende andere partijen zijn de afgelopen week naar buiten waren gekomen om hun leiders of andere figuren te nomineren deel te nemen aan de race.

Er wordt volop gespeculeerd dat volgend jaar verkiezingen worden gehouden, aangezien de regering naar verwachting geen volledige termijn van vier jaar tot 2023 zal voltooien. Prawit wil niet bevestigen of Prayut van plan is is lid van de partij te worden danwel of hij van loyaliteit verandert.

‘Het is nu voorbij’, zegt hij, verwijzend naar de kandidaat-keuze van de PPRP. ‘Je zult de premier zelf moeten vragen of hij van plan is nog steeds lid te worden van de PPRP of niet.’

Op de vraag waarom de PPRP hem niet nomineert, antwoordt de 76-jarige ouwe baas dat zijn fysieke toestand een factor is. Wat betreft de scepsis of de ambtstermijn van Prayut als premier daadwerkelijk zal eindigen, zegt Prawit dat het de plicht is van het Constitutionele Hof om zich over de kwestie uit te spreken.

De oppositie en sommige academici menen dat Prayut’s ambtstermijn uiterlijk in augustus eindigt, aangezien de grondwet iemand verbiedt om meer dan twee termijnen van vier jaar als premier te dienen, ongeacht of de termijnen achtereenvolgens werden vervuld of niet.

De rest van het artikel gaat in op de keuze van andere partijen. Een infographic met acht portretjes zou ik graag laten zien, maar is (nog?) niet beschikbaar. (PPRP fully backs Prayut)

Virusnieuws

7 oktober – Het Centre for Covid-19 Situation Administration (CCSA) heeft woensdag 9.866 nieuwe besmettingen bekend gemaakt (inclusief 45 in gevangenissen en 16 uit het buitenland) tegen 9.869 op dinsdag en 102 nieuwe doden.

Ze brachten het totaal aantal besmettingen sinds het begin van de pandemie vorig jaar op 1.667.097 waarvan 1.541.770 patiënten zijn hersteld, en op 17.305 doden.

De slachtoffers waren 97 Thais, 3 Myanmarezen, 1 Cambodjaan en 1 Nederlander in de leeftijd van 38 tot 102 jaar. Bangkok telde de meeste doden: 22, vier aangrenzende provincies 14. De provincies in de Central plains telden 37 nieuwe doden, het Noordoosten had 6 nieuwe doden, Zuiden 12 en Noorden 11.

Van de binnenlandse besmettingen werden 8.797 vastgesteld in ziekenhuizen en 1.008 door actief testen. Bangkok telde 1.208 nieuwe besmettingen (1.224 een dag eerder), Greater Bangkok 2.218 (2.465) en 36 nieuwe doden. De vier zuidelijke grensprovincies telden 1.922 nieuwe besmettingen (1.890) en 6 nieuwe doden (3), de 67 overige provincies meldden 5.665 nieuwe besmettingen (5.224) en 60 nieuwe doden (52).

CCSA-woordvoerder Aposamai zegt dat de nieuwe dagelijkse besmettingen in de grensprovincies voortdurend toenemen. ‘De tien zuidelijke provincies tellen de de meeste besmettingen. Het aantal besmettingen in Songkhla heeft dat van Samut Prakan overstegen terwijl het aantal nieuwe besmettingen in Bangkok naar tevredenheid afneemt.’

Twee weken geleden was het aantal nieuwe dagelijkse besmettingen in Songkhla rond de 200, thans bedraagt het 666. Hat Yai meldde woensdag de meeste besmettingen van de provincie: 276.

‘Dat komt deels door de lokale levensstijl van bewoners die samen ochtendthee drinken, maaltijden eten en religieuze ceremonies bijwonen’, verklaart Apisamai.

Verder meldt ze dat er nog steeds nieuwe clusters besmettingen zijn bij medisch personeel in Greater Bangkok, in fabrieken in Chanthaburi, Chon Buri en Trat; bij Thaise arbeiders die terugkeren van de fruitoogst in Zweden – het is een hele waslijst, maar die neem ik niet over.

In enkele zogeheten donkerrode provincies is het aantal dagelijkse besmettingen begonnen te zakken onder de honderd, met name in Ang Thong en Sing Buri. De operationele commissie van het CCSA gaat voorstellen de restricties over twee weken te versoepelen.

Ten slotte meldt Apisamai dat de heropende toeristen provincies Phuket, Krabi, Phangna en Surat Thani voldoende middelen hebben om de lokale besmettingen te hanteren.

De in het buitenland besmette personen kwamen uit Zweden (4), Japan (1), Myanmar (5), Qatar (2), de VS (1), Rusland (1), Zwitserland (1) en Cambodja (1).

Op dinsdag werden nog 108.022 patiënten behandeld (108.373), van wie 3.017 ernstig ziek waren (3.013) en 720 beademd werden (701). Die dag zijn 10.115 herstelde patiënten ontslagen uit ziekenhuizen.

Update donderdag: 11.200 nieuwe besmettingen (inclusief 138 in gevangenissen) en 113 nieuwe doden. Woensdag zijn 10.087 herstelde patiënten ontslagen uit ziekenhuizen.

Kort Nieuws donderdag 7 oktober

– Ik besluit weer Nieuws uit Thailand met een overzicht van nieuws dat u niet al kent en nieuws dat u al kent en bijgewerkt is. Lees de berichten op de website of volsta met de samenvatting.

Deal for Merck’s new anti-Covid pill nears
A draft agreement to buy anti-Covid Molnupiravir pills is complete and will be scrutinised by the government’s legal body before the deal is signed, the Department of Medical Services said. The shipment is likely to arrive in December.

Legal bid over 1976 killings
A lawyer-activist has said he will attempt to bring the perpetrators of the 1976 Thammasat Massacre to the International Criminal Court (ICC).

Don Mueang airport ‘can fend off floods’
Don Mueang Airport says it is ready to cope with any downpours or floods, and has the capacity to drain out floodwater in three hours.

Online class ‘stressing students out’
A survey found that almost one-third of students in Thailand are experiencing more anxiety and stress after Covid-19 prompted the switch to online learning.

Protest ends plan to open Covid hospitel in Betong
Authorities have backed down on a plan to open a hospitel at a hotel for mild Covid-19 patients in the town of Betong after residents protested with some even threatening to hang themselves.

PM writes to Japan’s Kishida
Prime Minister Prayut Chan-o-cha yesterday sent a congratulatory letter to new Japanese Prime Minister Fumio Kishida on the occasion of his assumption of office.

250K test kits head up food chain
The Public Health Ministry will give out 250,000 antigen test kits (ATKs) to food-related businesses, food stalls and restaurants nationwide to mitigate the spread of Covid-19.

Aid for students with vaccine reactions
The National Health Security Office (NHSO) intends to offer more compensation for students who suffer adverse effects from Covid-19 vaccination shots.


 

Maak gebruik van je creatieve kant in handwerkcafés
Van het bruisende Sukhumvit tot het CBD-gebied (central business district) van Sathon tot de buitenwijk Charoen Rat, Bangkok heeft veel ‘crafes’, onze eigen samentrekking van café en craft (ambacht, kunstnijverheid), die zijn weggestopt en wachten om ontdekt te worden.
Naast hun verrukkelijke gerechten en fotogenieke hoekjes om je social media game een boost te geven, bieden ze ook workshops aan om nieuwe vaardigheden op te doen. Of je nu een die-hard caféhopper bent die op zoek is naar een nieuwe route of iemand die wil chillen maar ook een nieuw ambacht wil leren, Guru heeft een handige café-en-ambachtsgids samengesteld.

Word handig (5)

6 oktober – Guru roept haar lezers in het omslagverhaal van vrijdag op Get handsy, Tap into your creative side at craft cafes. Het vrijdagmagazine van BP heeft voor die etablissementen zelfs een eigen naam bedacht: crafes. Ze belicht zes handwerkcafés waar klanten worden geprikkeld hun creatieve kant aan het werk te zetten. De afgelopen vier dagen Fun Cafe Bangkok, Stella Art Cafe, A Clay Cafe en The Kafe’ by Mha art & craft. Vandaag plaats ik als laatste: Sané Cafe & Workshop Studio.

Guru schrijft: Sané Café & Workshop Studio nodigt alle zoetekauwen uit om te genieten van de authentieke smaak van zelfgemaakte Thaise desserts. Een vleugje geurige kaarsrook drijft met de wind mee en duidt op een nieuwe lading lekkere lekkernijen die klaar staan ​​om geserveerd te worden, terwijl mensen die langslopen worden aangezet om snel even te stoppen om hun suikerfixatie te krijgen.

Het café heeft een heerlijke sfeer met Thais geïnspireerde decors, zoals traditionele Thaise houten gebruiksvoorwerpen die aan een muur worden getoond, en een vrijstaande witte betegelde bar met daarop houten kastjes waarin achter glas kleine hapklare Thaise desserts liggen.

De kaart biedt meer dan 15 soorten zelfgemaakte zoete lekkernijen plus dagschotels zoals veelbelovende Thaise desserts en een bijpassende set (159 baht), die allemaal worden geserveerd op Benjarong-borden en geweven houten dienbladen.

Thong ake (70 baht voor zes), Sane chan (70 baht voor zes), Sommanus (150 baht) en de kenmerkende Khanom thuay kai dao (75 baht voor zes) zijn slechts enkele voorbeelden van zeldzame maar betaalbare Thaise desserts waarvan u kunt genieten.

Fijnproevers kunnen deelnemen aan een privécursus voor het maken van Thaise desserts, met tarieven vanaf 2.200 baht per persoon. Op hun Facebookpagina staat het lesrooster.

Sané Café & Workshop Studio, Itsaraphap Road / Open di-zo van 11.00-19.00 / Bezoek FB.com/sane.workshop.

Nieuws in infographics

Klik hier voor het bijbehorende artikel: State rejigs EEC investment plans

The government has revised investment plans in the state flagship Eastern Economic Corridor (EEC), as it aims to drive economic growth by 4.5-5% a year between 2022 and 2026.


 

Nieuwsflitsen

Cabinet approves subsidies for struggling SMEs
The cabinet approves a subsidy scheme to help about 480,000 small businesses with up to 200 Thai workers keep about 5 million employees on their payrolls.

Thailand to buy AstraZeneca vaccine from Hungary
The cabinet on Tuesday approved the Ministry of Public Health’s proposal to buy 400,000 doses of AstraZeneca’s Covid-19 vaccine from Hungary and to accept donations of 100,000 doses of Pfizer vaccine from Iceland and 346,000 doses of AstraZeneca from Germany.

Couple arrested for subscription sex shows
A couple arrested for making videos of themselves having sex in public places in Chiang Mai available to members through the OnlyFans website.

45 Myanmar border-crossers caught
Forty-five Myanmar job seekers were arrested after they illegally entered Thailand through natural border crossings in Muang district of Prachuap Khiri Khan, provincial immigration police chief Pol Col Suthipong Puthipong said.

Thai Red Cross delivers Covid vaccines to vulnerable migrant workers
The Thai Red Cross Society kicked off a vaccination campaign on Tuesday for migrant workers, one of the country’s most vulnerable groups that has been largely left behind in the broader Covid-19 inoculation rollout.

Energy minister explains diesel pricing
Energy Minister Supattanapong Punmeechaow explains the government’s thinking in acting to lower the price of B7 diesel by one baht per litre at the pump.

River floodwall built up at old temple
The flood embankment at 391-year-old Wat Chaiwatthanaram in Ayutthaya has been raised as the level of the adjacent Chao Phraya River also keeps rising.

Exports seen up 12% this year – shippers
Exports are expected to rise 12% this year, the high end of a previous forecast range of 10-12%, boosted by improved global demand and a weaker baht currency, the national shippers’ council said on Tuesday.

Sept inflation beats forecast as state subsidies end
The headline consumer price index (CPI) rose more than expected in September as government utility subsidies ended and energy prices increased, the Commerce Ministry said on Tuesday.

Storm Dianmu floods linger in 18 provinces
Flooding caused by tropical storm Dianmu has receded in 14 provinces but lingers in 18 others, with the confirmed death toll now at eight and one person still missing, the Disaster Prevention and Mitigation Department reported on Tuesday.

BP in vogelvlucht

6 oktober – De krant werd vandaag een uur later dan gebruikelijk bezorgd en tot overmaat dan ramp opent BP met PM thanks PPRP for poll nomination oftewel: Premier Prayut bedankt regeringspartij Palang Pracharath voor zijn nominatie als kandidaat-premier bij de volgende verkiezingen.

Welke krant in de wereld die zich beschouwt als een newspaper of record zou het ooit in zijn hoofd halen om een bedankje openingswaardig te achten? Bangkok Post dus wel, wat andermaal bevestigt dat de krant het (kwijlende) schoothondje van Prayut en zijn roversbende is.

Newspaper of record
Een newspaper of record is een grote krant met een grote oplage waarvan de redactionele en nieuwsgaring-functies als gezaghebbend worden beschouwd. Het kan ook verwijzen naar een krant die is gemachtigd om openbare of wettelijke mededelingen te publiceren, en dus dient als een openbare krant. Wikipedia (Engels)

Goed, ik heb weer stoom kunnen afblazen, dus nu naar de gebruikelijke vogelvlucht. De krant telt dertien nieuwsberichten en –verhalen op de bruto drie maar netto 2,25 binnenland pagina’s van het eerste katern. De rubriek In Brief ontbreekt, twee verhalen hebben een forse omvang: de opening en de opening van pagina 2 die meldt Residents in capital put on flood alert.

Aan illustratiemateriaal bevatten de pagina’s vier foto’s en de virustracker van 5 oktober. Bovenaan de voorpagina een grote plaat van een kleurrijke, prachtig beschilderde replica van een Chinese jonk, waaraan de laatste hand wordt gelegd.

De jonk, de grootste in zijn soort, wordt gebouwd om de godheid van het Na Chat Sa Tai Sue heiligdom te vervoeren tijdens het jaarlijkse Vegetarian Festival in Samut Prakan. De foto staat in een fotobericht, dus ontbreekt op de website, maar misschien kom ik hem nog ergens tegen en dan zal ik hem direct plaatsen. Heb op internet gezocht met als zoekwoord de naam van het heiligdom, maar kan er zo gauw niets bruikbaars over vinden.

Het katern Business opent met het Exclusive interview Riding out the storm … in style. De wereldwijde pandemie heeft de horecasector de afgelopen 19 maanden voor uitdagingen gesteld, maar de beurgenoteerde Asset World Corp (AWC), geleid door Wallapa Traisorat, is zijn portfolio blijven uitbreiden met drie grote projecten voor gemengd gebruik met meer dan 3.800 hotelkamers en wooneenheden in de pijplijn.

Life opent met Opportunity knocks. Het lijkt wel eens rouwadvertentie want de kop is geplaatst in een zwart vlak met daarin de afbeelding van een laptop, die de halve voorpagina boven de vouw beslaat. De intro zegt: De pandemie draaide om streamingdiensten, zoals Netflix, waardoor Zuidoost-Aziatische filmmakers toegang kregen tot een wereldwijd publiek.

Pagina 5 is evenals gisteren een advertentiepagina van Omega met een foto van een halve pagina boven de vouw waarop Daniel Craig alias James Bond staat. James Bond’s keuze van een horloge is de OMEGA Seamaster Diver 300 M. Erg mooi kan ik het niet vinden met de uuraanduidingen in een grof corps en het is behoorlijk aan de prijs: $7.913 plus btw.

The Thai Pavilion was opened by high-ranking government officials for its half-year run at the World Expo in Dubai on Oct 1.

Thailand Paviljoen trekt de aandacht

6 oktober – Het Thailand-paviljoen op de World Expo in Dubai is gunstig ontvangen en al snel een van de topbestemmingen onder bezoekers geworden, zegt het Digital Economy Promotion Agency (Depa), het bureau dat zich bezighoudt met de show-case (uitstalkast) van Thailand.

De World Expo begon afgelopen vrijdag met de deelname van 192 landen over de hele wereld. Deelnemende landen moeten een van de drie concepten selecteren om hun potentieel te demonstreren: mobiliteit, kansen of duurzaamheid.

Thailand koos voor mobility, dat zijn geavanceerde transport, logistiek, digitale connectiviteit en persoonlijke mobiliteit laat zien in vier paviljoenhallen. Thailand is het enige land in Asean dat kiest voor het mobiliteitsconcept, wat het volgens Depa gemakkelijker maakt om het volledige potentieel en de identiteit van het land te laten zien.

Van de 25 miljoen bezoekers die de expo zullen bezoeken, zal 10 tot 15 procent naar het Thailand Paviljoen komen, verwacht Depa. Deze bezoekers zullen vermoedelijk in de nabije toekomst ook naar Thailand komen, wat via toerisme drie miljard baht in het land zou injecteren.

Depa-president Nuttapon Nimmanphatcharin zegt dat het Thaise paviljoen sinds de openingsdag op 1 oktober veel bezoekers heeft getrokken die een lange rij voor de ingang vormden. Het paviljoen werd geopend door minister Don Pramudwinai (Buitenlandse Zaken), samen met Ajarin Pattanapanchai, permanent secretaris van het ministerie van Digital Economy and Society, en Waravuth Pouapinya, Thaise ambassadeur in de VAE.

‘Het Thailand Paviljoen is een van de topprioriteiten van de expo met uitstekende eigenschappen die de Thaise identiteit kunnen weerspiegelen door middel van technische infrastructuur, digitale transformatie en kracht van cultuur’, zegt Nuttapon. ‘Dankzij het mobiliteitsconcept toont het paviljoen de meest opvallende identiteits- en tentoonstellingshallen. Thailand is ook een van de belangrijkste toeristische bestemmingen voor reizigers uit het Midden-Oosten.’

Deelnemende landen kunnen een speciale showcase organiseren voor hun nationale feestdag; Thailand doet dat op 5 december met verschillende activiteiten, waaronder diplomatieke evenementen, zakelijke vitrines, culturele optredens, voedselaanbiedingen en een parade.

World Expo 2020 zou eerder in oktober 2020 plaatsvinden, maar werd vanwege de pandemie een jaar uitgesteld. De beurs loopt tot en met 31 maart volgend jaar. (Thailand Pavilion garners attention, BP, 5 oktober)

A tourist takes photos at Patong beach in Phuket, which has seen a gradual increase in tourists thanks to the Phuket sandbox programme.

Sector maakt zich zorgen over toeristenbelasting van 500 baht

6 oktober – Toerisme operators zijn bezorgd over de inning van de toeristenbelasting van 500 baht volgend jaar. De belasting komt op een ongelukkig tijdstip want de sector moet nu alle zeilen bijzetten om te herstellen van de klappen die de pandemie heeft uitgedeeld.

Marisa Sukosol Nunbhakdi, voorzitter van de Thai Hotels Association (THA), zegt dat het concept van het opzetten van een transformatiefonds voor de toeristenindustrie veelbelovend is, maar er zijn volgend jaar onzekerheden die de toeristische situatie in gevaar kunnen brengen.

Hoewel de Tourism Authority of Thailand (TAT) voorspelt dat Thailand in 2022 10 miljoen toeristen zal terugwinnen, heeft de laatste voorspelling van de Bank of Thailand (BoT) het aantal verlaagd tot 6 miljoen, voornamelijk als gevolg van mogelijke virusverspreiding en nieuwe varianten, laag consumentenvertrouwen en stimuleringsmaatregelen die nog consistentie behoeven.

‘Het innen van vergoedingen zal van invloed zijn op de besluitvorming, aangezien de extra kosten aanzienlijk hoog zijn in vergelijking met de gemiddelde uitgaven tijdens het reizen in Thailand, zoals een hotelkamer per nacht van slechts 1.000 baht. Als de overheid echt vooruit wil, moet ze dit beleid niet implementeren in de eerste helft van volgend jaar.’

‘Dit beleid heeft nog een uitgewerkt plan nodig dat ervoor kan zorgen dat het echt haalbaar is voor stakeholders over de hele linie. Aangezien toeristenbureaus nog steeds met een financiële crisis worstelen, kan de eigen bijdrage voor ontwikkelings- of transformatieprojecten die gebruikmaken van dit fonds, velen van hen ervan weerhouden deel te nemen omdat ze niet voldoende geld hebben om te investeren.’

‘Het transformatiefonds moet worden gebaseerd op de werkelijke situatie. Exploitanten willen hun diensten verbeteren en zijn bereid om te investeren, maar vanwege een ernstig inkomstentekort moet de overheid een respijtperiode bieden aan exploitanten en hen laten terugbetalen wanneer bedrijven weer op het goede spoor komen.’ (Operators fret over B500 tourist fee, BP, 5 oktober)

A taxi carefully makes a U-turn on a heavily flooded road underneath Pathum 1 Bridge in Pathum Thani on Tuesday. Flooding is extensive in areas next to the overflowing Chao Phraya River in Muang district where residents have piled up sandbags to protect their homes.

Bewoners langs Chao Phraya gewaarschuwd voor overstromingen

6 oktober – Wijken langs de Chao Phraya zijn dinsdag gewaarschuwd alert te blijven op mogelijke overstromingen van donderdag tot zondag, wanneer de noordelijke watermassa naar verwachting Bangkok zal bereiken. Dinsdag stroomde naar schatting tussen 3.050 en 3.150 kubieke meter water per seconde door het district Bang Sai in de provincie Ayutthaya.

Dat water is nu op weg naar Bangkok, waar het waterpeil in de Chao Phraya-rivier met nog eens 30 centimeter tot een halve meter zou kunnen stijgen in combinatie met de gevolgen van hoogwater, zegt gouverneur Aswin Kwanmuang van Bangkok.

Het waterpeil bij de groothandelsmarkt Pak Khlong Talat in Bangkok is dinsdagochtend vroeg op 1,9 meter boven zeeniveau gemeten. Maar gelukkig blijft het water ver onder de vloedmuur van Bangkok. Elf wijken die aan de rivier grenzen met 239 gezinnen wordt sterk aangeraden de waterstanden in de Chao Phraya-rivier nauwlettend in de gaten te houden.

De Bangkok Metropolitan Administration (gemeente Bangkok, BMA) bereidt zich ondertussen voor om te reageren op noodsituaties met overstromingen langs de vloedmuur die zich uitstrekt van de Rama VII-brug tot het Bang Na-district, zegt de gouverneur. Zandzakken versterken gebieden waar de vloedmuur laag is of waar er gaten zijn en 97 pompstations zijn klaar om water af te voeren in geval van een overstroming tijdens hoogwater.

Het Royal Irrigation Department (RID) en het kantoor van het National Water Resources Committee (NWRC) maken zich ook op om mogelijke overstromingen in Bangkok aan te pakken.

RID directeur-generaal Praphit Chanma zegt dat het departement de waarschuwingen van het National Water Command Centre heeft opgevolgd over de mogelijke gevolgen van een plotselinge sprong in de waterstanden in verschillende reservoirs in Phetchaburi, Prachuap Khiri Khan, Chumphon en Ranong.

Met name het Kaeng Krachan-reservoir in Phetchaburi en de Pran Buri- en Huai Sai Ngam-reservoirs in het naburige Prachuap Khiri Khan voeren snel overtollig water af, wat de overstromingen in sommige stroomafwaartse gebieden dreigt te vergroten.

Het Department of Disaster Prevention and Mitigation zei dinsdag dat ongeveer 286.000 mensen in 205 districten in 32 provincies zijn getroffen door overstromingen veroorzaakt door hevige regenval sinds 23 september. De regenval heeft nog steeds gevolgen voor veel gebieden in het Noordoosten, het Noorden en de Central plains.

De situatie is verbeterd in veertien provincies, de overstromingen hebben tot nu toe acht levens geëist, aldus het departement. (Residents in capital put on flood alert)

Cars pass the Din Daeng flats, where anti-government protesters have reportedly stayed before launching rallies, resulting in a number of clashes with riot police around Din Daeng intersection in the evenings.

iLaw vraagt rechtbank om ‘verstikkend’ decreet te beëindigen

Activisten willen dat de overheid 4,5 miljoen dollar schadevergoeding betaalt

6 oktober – De Internet Law Reform Dialogue (iLaw) heeft een verzoekschrift ingediend bij de Civil Court om de noodverordening af te schaffen die volgens haar het recht op vrije meningsuiting inperkt.

De groep eist 4,5 miljoen baht compensatie voor de schade die is opgelopen door de tenuitvoerlegging van het decreet, aldus iLaw-manager Yingcheep Atchanond, vertegenwoordiger van de feministische beweging Chutima Tangkliang en kernlid van de protestgroep Ratsadon Atthapol Buapat.

De indieners menen dat ze tot de benadeelde partijen behoren omdat ze op grond van het decreet zijn aangeklaagd voor toespraken op een bijeenkomst georganiseerd door het United Front of Thammasat and Demonstration (UFTD) op 24 maart.

Ze zijn geconfronteerd met juridische vervolging ondanks het uitoefenen van hun recht op vrije meningsuiting en deelname aan een vreedzaam protest, die worden gegarandeerd door de grondwet.

Yingcheep zegt dat het decreet kan worden toegepast bepaalde rechten te beperken om de pandemie in te dammen. Het kan echter niet worden ingeroepen ter ondersteuning van het bevel van de regering om protesten op te schorten of te beëindigen. ‘Het decreet is niet bedoeld om het recht van een individu op politieke meningsuiting te onderdrukken.’

De activist heeft berekend dat wanneer elke keer bij een protest organisatoren en sprekers volgens het decreet zouden worden aangeklaagd, dit zou culmineren in 483 strafzaken waarin 1.171 personen worden geconfronteerd met juridische stappen.

De indieners hebben de rechtbank verzocht het besluit met terugwerkende kracht in te trekken, waardoor alle aanklachten tegen mensen op grond van het decreet nietig zouden worden verklaard. Degenen die gewelddadige protesten hebben georganiseerd, kunnen worden vervolgd op basis van het strafrecht of de Wet op openbare bijeenkomsten, zegt Yingcheep.

Sanya Iadjongdee, een advocaat die de indieners vertegenwoordigt, zal de rechtbank verzoeken om de regering te gelasten tijdelijk te stoppen het decreet tegen demonstranten te gebruiken in afwachting van de uitspraak.

De gemeentepolitie van Bangkok (Metropolitan Police Bureau, MPB) heeft bekend gemaakt dat ze 26 voornamelijk tienerdemonstranten, die tot de Thalugas-groep behoren, heeft  gearresteerd tijdens de onrust bij de Din Daeng-kruising, laat maandagavond en vroeg dinsdagochtend.

De demonstranten gooiden vuurwerk en vuurpijlen om een ​​reactie van de politie uit te lokken tijdens de gewelddadige demonstratie van maandagavond omstreeks 21.45 uur tot 2.30 uur de volgende ochtend, zegt MPB adjunct-commissaris Jirasan Kaewsaeng-ek.

Onder het in beslag genomen bewijs van de verdachten waren veertien fakkels en veertien motorfietsen. Vijfentwintig worden beschuldigd van het trotseren van de avondklok en één persoon van het trotseren van de avondklok en het bezit van methamfetamine. Sommigen zijn betrapt in de nabijgelegen flats van Din Daeng, maar ze kregen geen onderdak van de huurders. (iLaw petitions court to end ‘stifling’ decree)

Virusnieuws

6 oktober – Het Centre for Covid-19 Situation Administration (CCSA) heeft dinsdag 9.869 nieuwe besmettingen bekend gemaakt (inclusief 273 in gevangenissen en 17 uit het buitenland) en 92 nieuwe doden. Ze brachten het totaal aantal besmettingen sinds het begin van de pandemie vorig jaar op 1.657.231 waarvan 1.531.655 patiënten zijn hersteld, en op 17.203 doden.

De slachtoffers 89 Thais en drie Myanmarezen in de leeftijd van 33 tot 97 jaar. Bangkok telde de meeste doden: 23, drie aangrenzende provincies 14. De provincies in de Central plains telden 27 nieuwe doden, het Noordoosten had 7 doden, Zuiden 14 en Noorden 7.

Van de binnenlandse besmettingen zijn 8.715 vastgesteld in ziekenhuizen en 864 middels actief testen. Bangkok telde 1.224 nieuwe besmettingen, Greater Bangkok 2.465 en 37 nieuwe doden.

De vier zuidelijke grensprovincies meldden 1.890 nieuwe besmettingen en 3 nieuwe doden, de 67 overige provincies meldden 5.224 nieuwe besmettingen en 52 nieuwe doden.

De in het buitenland besmette personen kwamen uit de Verenigde Arabische Emiraten (2), Qatar (1), Rusland (5), de VS (1), Zweden (6) en Maleisië (2).

Maandag werden nog 108.373 patiënten behandeld, van wie 3.013 ernstig ziek waren en 701 beademd werden. Die dag zijn 11.152 herstelde patiënten ontslagen uit ziekenhuizen.

Kort Nieuws woensdag 6 oktober

– Ik besluit weer Nieuws uit Thailand met een overzicht van nieuws dat u niet al kent en nieuws dat u al kent en bijgewerkt is. Lees de berichten op de website of volsta met de samenvatting.

Govt warns workers of Aussie visa scam The Labour Ministry is warning Thai jobseekers looking for
agricultural jobs in Australia to be wary of scammers claiming to be able to secure a visa immediately, as details of the scheme are still being finalised by authorities.

9,866 new Covid cases, 102 more deaths
Thailand logged 9,866 new Covid-19 cases and 102 more fatalities during the previous 24 hours, the Public Health Ministry announced on Wednesday.

Chaiwut mulls legalising e-cigarettes amid fierce opposition
Digital Economy and Society (DES) Minister Chaiwut Thanakamanusorn said on Tuesday he is exploring ways to legalise the sale of e-cigarettes despite strong opposition from health activists and anti-smoking campaigners.

Govt to finalise deal for anti-Covid pills ‘in 2 weeks’
Thailand will finalise the contract to purchase molnupiravir — the world’s first oral medication to treat Covid-19 — in the next two weeks, the Public Health Ministry said, adding the first shipment of the drug could arrive as early as November.

Households told no rise in power prices
Electricity bills will not rise despite a hike in oil prices as the government has capped the fuel tariff (Ft) rate, said Energy Minister Supattanapong Punmeechaow.

OnlyFans duo busted in Phayao
A couple who filmed themselves engaging in sexual activity under a Yang Na tree on the Chiang Mai-Lamphun road in Chiang Mai to create content for their OnlyFans account have been arrested in the neighbouring province of Phayao.

Air force chief wants modern jets
The air force needs new, advanced aircraft to strengthen the nation’s defences, newly appointed air force chief, ACM Napadej Dhupatemiya, says.

Vegetarian Festival reined in by pandemic, rising costs
The Vegetarian Festival starts today and will run until Oct 14 but celebrations throughout the nation are being toned down due to the Covid-19 pandemic.

Kids risk jab-induced illness
Parents should watch their children for any warning signs to ensure they do not develop an inflammatory condition that can severely affect the heart after being vaccinated against Covid-19, the Department of Medical Services said.

Hospitals warned on antigen test kits
Nakhon Si Thammarat public health chief Charaspong Sukkree has warned hospitals against using antigen test kits made by Lepu Medical Technology for people considered in the Covid-19 high-risk group.


 

Maak gebruik van je creatieve kant in handwerkcafés
Van het bruisende Sukhumvit tot het CBD-gebied (central business district) van Sathon tot de buitenwijk Charoen Rat, Bangkok heeft veel ‘crafes’, onze eigen samentrekking van café en craft (ambacht, kunstnijverheid), die zijn weggestopt en wachten om ontdekt te worden.
Naast hun verrukkelijke gerechten en fotogenieke hoekjes om je social media game een boost te geven, bieden ze ook workshops aan om nieuwe vaardigheden op te doen. Of je nu een die-hard caféhopper bent die op zoek is naar een nieuwe route of iemand die wil chillen maar ook een nieuw ambacht wil leren, Guru heeft een handige café-en-ambachtsgids samengesteld.

Word handig (4)

3 oktober – Guru roept haar lezers in het omslagverhaal van vrijdag op Get handsy, Tap into your creative side at craft cafes. Het vrijdagmagazine van BP heeft voor die etablissementen zelfs een eigen naam bedacht: crafes. Ze belicht zes handwerkcafés waar klanten worden geprikkeld hun creatieve kant aan het werk te zetten. De afgelopen drie dagen Fun Cafe Bangkok, Stella Art Cafe en A Clay Cafe, vandaag The Kafe’ by Mha art & craft.

Guru schrijft: Verscholen tussen een rij klassieke winkelpanden in de schilderachtige wijk Charoen Rat, bekend om lederwaren, staat een cool multifunctioneel café genaamd The Kafe’ by Mha art & craft. Met in het oog springende retro houten meubels, die een kleurcontrast bieden met de op wit gebaseerde structuur, is het chique niveau van The Kafe gemakkelijk om elke café-hopper foto’s te laten maken voor hun Insta. Niet dat mensen tegenwoordig veel aanmoediging nodig hebben.

Koffie-nerds zullen misschien verrast zijn door de ongebruikelijke smaak van hun Americano wanneer ze hun Pepsicano (ijskoude Americano met Pepsi, 100 baht) of Orangecano (120 baht) slurpen.

Direct naast de koffiecorner bevindt zich een leerhandwerkatelier: MHA Leather Work School, die hier al generaties lang is.

Ze bieden leerbewerkingslessen, waar je een vel eersteklas leer in verschillende tassen kunt veranderen voor de startprijs van 4.700 baht per persoon.

The Kafe’ by Mha art & craft, 75 Charoen Rat 4 / Open daily from 9am-5pm / Visit bit.ly/3AIsl48 or FB.com/MHAArtandCraft.

Uienshoyu
Schreef gisteren dat ik op internet had gezocht wat shoyu is, maar dat ik geen duidelijke uitleg had gevonden. Een goede kennis van me ging ook op zoek en was fortuinlijker. Shoyu is Japanse sojasaus.

Nieuws in infographics

Klik hier voor het bijbehorende artikel: Energy crossroads

The coronavirus pandemic has taken a huge toll on nearly all forms of economic activity and the energy sector is no exception. Mobility restrictions and lockdowns have put energy resilience to the test as demand plunges and many projects come to a standstill.

Nieuws in foto’s

Students at Pibool Uppatham School in Huai Khwang district of Bangkok wait their turn to be vaccinated on Monday.


 

Nieuwsflitsen

Prayut denies rumours of imminent reshuffle
Prime Minister Prayut Chan-o-cha on Monday poured cold water on speculation that a cabinet reshuffle involving key ministerial posts may be imminent.

Soldier, 4 insurgents killed in 6-day siege
Four insurgents wanted on court warrants in criminal cases were killed in a firefight while trying to break through encircling soldiers at a village in Bacho district in Narathiwat province on Sunday.

Teen-student vaccinations begin, 3-11 year-olds next year
The vaccination of students aged 12-17 years against Covid-19 begins in dark red zones, with children aged 3-11 years targeted for inoculation next year.

Govt in talks with Merck for 200,000 courses of anti-Covid pills
The government is in talks with US drugmaker Merck & Co to purchase 200,000 courses of the company’s experimental antiviral pill for Covid-19 treatment, an official said on Monday.

Bomb explodes harmlessly in South
A bomb exploded in roadside bushes in Sungai Padi district of Narathiwat this southern border province on Monday morning, but caused no damage.

Govt to cap diesel prices until end-Oct
The government will cap diesel prices at 30 baht per litre until the end of the month to help reduce living costs for consumers as global oil prices rise, Energy Minister Supattanapong Punmeechaow said on Monday.

Police seek extended detention of US rape suspect
Police on Monday sought court approval to detain American rape suspect Robert Gordon for another 12 days. The 37-year-old man faces counts of sexual abuse and assaulting a 45-year-old masseuse at a massage shop in Khon Kaen on Sept 27. He is also accused of obscenely molesting a 13-year-old girl in Ban Phai district on the same day. The girl was rescued by members of the public.

Fumio Kishida becomes Japan’s prime minister
Japan’s parliament on Monday voted Fumio Kishida the country’s next prime minister, with the new leader expected to announce a cabinet including both holdovers and fresh faces.

BP in vogelvlucht

5 oktober – Bangkok Post telt vandaag twaalf nieuwsberichten en –verhalen op de bruto drie maar netto 2,5 binnenland pagina’s van het eerste katern. De rubriek In Brief ontbreekt, de voorpagina bestaat voor het grootste deel uit virusnieuws. Pagina 3 opent met premier Prayut in de hoofdrol (PM denies rumours of imminent reshuffle), hij figureert ook in een grote vierkoloms foto bij het openingsverhaal  Govt in talks for Covid pill.

Aan illustratiemateriaal bevatten de pagina’s zes foto’s, twee 1-koloms foto’s, een postzegelfoto en de virustracker van 4 oktober. De tweede foto van vier kolommen staat bovenaan pagina 2. Een man en een vrouw zitten op een platform in hun huis in Bang Tanai (Nonthaburi) omdat het onder water staat.

Het Business katern opent met Operators fret over B500 tour fee. Toerisme operators zijn bezorgd over de inning van de toeristenbelasting van 500 baht volgend jaar. De belasting komt op een ongelukkig tijdstip want de sector moet nu alle zeilen bijzetten om te herstellen van de klappen die de pandemie heeft uitgedeeld.

Life opent met A different take. Ook nu weer is de voorpagina van dit katern de mooiste van de drie voorpagina’s. Autodidact fotograaf Patchara Aunsangchan presenteert de Siamese fighting fish in een nieuw licht.

Drie jaar geleden kocht hij Siamese kempvissen, of betta’s, en plaatste hij foto’s op sociale media. Ze trokken duizenden shares. Later werkte hij mee aan een fotoboek van het Department of Fisheries, getiteld Siamese Fighting Fish: The National Aquatic Animal.

Foto boven: Patchara captured the moment before two Siamese fighting fish engage. Foto rechts: Four Siamese fighting fish as part of a stamp collection.

De Siamese kempvis is een populaire zoetwateraquariumvis, die behoort tot de familie van de Osphronemidae, in de orde van de baarsachtigen. Vroeger werd de vis nog ingedeeld bij de familie van de Anabantidae. Levensduur:: 2 – 5 jaar (In gevangenschap). Lengte:: 7 cm (Volwassen).

Het werk aan Nieuws uit Thailand heeft een uur stilgelegen omdat de website onbereikbaar was en ik dus geen foto’s en links kon overnemen. Mag u eenmaal raden wat ik dat uur heb gedaan.

Klimaattop cruciaal voor emissie reducties

5 oktober – Wereldleiders moeten kiezen tussen het redden van de wereld of het veroordelen van ‘de mensheid tot een helse toekomst’, waarschuwde VN-chef Antonio Guterres afgelopen donderdag tijdens een voorbereidende bijeenkomst voor de VN-klimaattop. De top die op 31 oktober in Glasgow begint, wordt beschouwd als cruciaal voor het aanhoudende succes van het Akkoord van Parijs.

Het historische akkoord van 2015 verplicht landen om de wereldwijde temperatuurstijgingen te beperken tot ‘ruim onder’ 2 graden Celsius boven het pre-industriële niveau door middel van ingrijpende emissiereducties. Maar de emissies zijn in de zes jaar sinds de deal blijven stijgen, terwijl de laatste ronde van toezeggingen om de CO2-uitstoot te verminderen, de aarde nog steeds op het goede spoor zet om in deze eeuw met een ‘catastrofale’ 2,7 ° C op te warmen, volgens een beoordeling van de VN.

‘Ik kan niet genoeg benadrukken dat de tijd dringt. Onomkeerbare klimaatomslagpunten liggen alarmerend dichtbij’, zei Guterres tegen ministers van verschillende landen die de voorbereidende bijeenkomst in Milaan bijwoonden. (Asia Focus, 4 oktober)

A tourist enjoys the scenic view in Mae Fah Luang Arboretum in Chiang Rai.

Inning 500 baht van buitenlanders begint volgend jaar

5 oktober – Het ministerie van Toerisme en Sport begint volgend jaar met het innen van een toeristenbelasting van 500 baht voor een ‘toerismetransformatiefonds’, waarbij het budget een co-betalingsmodel volgt.

Het Centre for Economic Situation Administration keurde vorige week de oprichting goed van het fonds, dat naar verwachting projecten zal subsidiëren die de industrie transformeren, met de nadruk op hoogwaardig en duurzaam toerisme.

Het doel is om binnen het eerste jaar 5 miljard te verzamelen, uitgaande van 10 miljoen buitenlandse aankomsten in 2022, zegt Yuthasak Supasorn, gouverneur van de Tourism Authority of Thailand (TAT). De National Tourism Policy Committee gaf al eerder dit jaar het teken om het fonds te starten, met een voorgestelde vergoeding van 300 baht per persoon.

Yuthasak zegt dat de extra 200 baht zal worden gereserveerd voor projecten geïnitieerd door de particuliere sector, gemeenschapsondernemingen of sociale ondernemingen die hun bedrijf willen transformeren om te voldoen aan de strategie van het fonds: het land helpen herstructureren van massatoerisme naar hoogwaardig of een bio-, circulair en groen economisch model; en milieuvriendelijk toerisme.

‘De projecten moeten co-creaties zijn en de overheid moet het fonds gebruiken om projecten te ondersteunen die een economische impact kunnen hebben. Het aandeel van publiek-private financiële steun kan 50:50, 60:40 of 70:30 zijn, afhankelijk van hoe we willen die projecten zo graag mogelijk maken.’

Het fonds is ook bedoeld om verzekerings- en ontwikkelingsprojecten voor buitenlandse bezoekers te financieren waarvoor overheidsinitiatieven nodig zijn in plaats van de particuliere sector, inclusief die welke bijpassende subsidies van lokale overheden nodig hebben.

Nadat het concept is goedgekeurd, moeten het ministerie van Toerisme en Sport en TAT besprekingen voeren met gerelateerde autoriteiten over het opzetten van het fondscomité en financieringsmechanismen, zoals hoe de vergoeding van toeristen kan worden geïnd.

De commissie moet criteria ontwikkelen om te bepalen welke projecten in aanmerking komen voor financiële ondersteuning. ‘De extra kosten zullen geen impact hebben op toeristen, omdat we ons willen concentreren op de kwaliteitsmarkt’, aldus Yuthasak. ‘We hopen dat dit fonds een nationale toeristische make-over zal ondersteunen die meer veilige en schone plaatsen zal creëren.’

‘Het doel van het fonds is niet om de financiële gevolgen van de pandemie aan te pakken, maar eerder om zich te concentreren op lokale economische groei op de lange termijn.’ (Collection of B500 fee from foreigners starts next year, BP, 4 oktober)

Prime Minister Prayut Chan-o-cha speaks to school children at the Pibool Upphatham School in Bangkok’s Lat Phrao district where he presided over the kick-off of the vaccination campaign for young people aged 12-18 on Monday. The jabs are offered so on-site learning can resume in the new term next month.

Regering in gesprek over Covid pil

Aziatische landen haasten zich om Merck-medicijn te bemachtigen

5 oktober – De regering is in gesprek met de Amerikaanse medicijnfabrikant Merck & Co om 200.000 stuks van de experimentele Covid-19-pil van het bedrijf te kopen. Veel Aziatische landen worstelen om de voorraden molnupiravir, de naam van het orale antivirale medicijn, vast te leggen nadat ze bij de eerste uitrol van vaccins achterliepen op westerse landen.

Zuid-Korea, Taiwan en Maleisië hebben gezegd dat ze al de eerste aankoopbesprekingen hebben gevoerd met Merck, terwijl de Filipijnen, die een proef met de pil doet, zegt te hopen dat hun binnenlandse studie zal helpen om gunstige inkoopvoorwaarden met het bedrijf te verkrijgen.

Somsak Akksilp, directeur-generaal van het Department of Medical Services (DMS), zegt dat Thailand momenteel werkt aan een koopovereenkomst voor het medicijn dat is ontworpen om fouten in de genetische code van het virus te introduceren, en dat het de eerste orale antivirale medicatie is voor Covid-19.

Tussentijdse klinische onderzoeken hebben aangetoond dat het de potentie heeft om zowel ziekenhuisopnames als sterfgevallen als gevolg van het virus te halveren.

‘We werken nu aan een koopovereenkomst met Merck die naar verwachting deze week afgerond zal zijn. We hebben 200.000 pillen vooraf geboekt. […] De pillen zouden al in december kunnen aankomen, hoewel de deal afhankelijk is van de goedkeuring van de pillen door zowel de Amerikaanse Food and Drug Administration als zijn Thaise equivalent.’

Meer weten? Lees Govt in talks for Covid pill

Nieuwe stripboek eert 10 koningen

5 oktober – Het Ministerie van Cultuur heeft een stripboek uitgebracht met biografieën en verhalen over de bijdragen van de tien vorsten van de Chakri-dynastie.

Het boek van 237 pagina’s heeft tien hoofdstukken, elk met het leven en werk van een van de tien koningen, van koning Rama I tot koning Rama X, die bijna 240 jaar een grote bijdrage hebben geleverd aan het land [woordkeus krant]. Elk hoofdstuk gaat vergezeld van een korte samenvatting waarin de belangrijkste gebeurtenissen in elke regeerperiode worden beschreven.

Minister Itthiphol Kunplome (Cultuur) zei gisteren dat het cartoonformaat mede bedoeld is om de belangstelling van de jongere generatie voor het koninklijk instituut te wekken. Hij zei [zonder met zijn ogen te knipperen]: ‘De vorsten hebben geregeerd volgens de tien principes van het koningschap en hebben zich gewijd aan het verbeteren van het levensonderhoud van mensen door het behoud en de bevordering van cultureel erfgoed en het waarborgen van vrede en welvaart.’

Exemplaren van het boek zullen worden verspreid onder onderwijsinstellingen en bibliotheken in het hele land. Er is ook een elektronische versie beschikbaar om te downloaden op de officiële website van het Ministerie van Cultuur.

Virusnieuws

5 oktober – Het Centre for Covid-19 Situation Administration (CCSA) heeft maandag 9.930 nieuwe besmettingen bekend gemaakt (inclusief 362 in gevangenissen en zeven uit het buitenland) en 97 nieuwe doden.

Alhoewel het aantal nieuwe besmettingen onder de tienduizend is gezakt en het aantal doden minder dan honderd is, blijft het CCSA zich zorgen maken over de situatie in de zuidelijke provincies, inclusief de provincies in het verre Zuiden.

Bangkok telde weliswaar de meeste besmettingen (1.137) maar Yala kwam weer op de tweede plaats met 764 infecties, iets minder dan gemeld op zondag (783).

Vijf van de tien topprovincies met de meeste besmettingen zijn in het Zuiden: 484 besmettingen in Songkhla, 406 in Pattani, 314 in Narathiwat en 313 in Nakhon Si Thammarat.

De zuidelijke provincies telden bij elkaar ook 27 van de 97 doden, evenveel als Bangkok die de meeste nieuwe doden telde.

CCSA woordvoerder Apisamai Srirungson zegt dat het virus zich van fabrieksclusters heeft verspreid naar de huizen van arbeiders. ‘Degenen die in fabrieken zijn besmet, nemen het virus mee naar hun gezin.’

Het ministerie van Volksgezondheid gaat vaccinaties in de zuidelijke regio versnellen, met name in de vier meest zuidelijke provincies, waar de infectiegraad nog laag is.

Slechts 33% van de bevolking in Narathiwat heeft een eerste injectie gekregen, 35% in Pattani, 46% in Yala en 42% in Songkhla. In het hele land heeft 45% een eerste prik gehad.

De in het buitenland besmette personen kwamen uit Cambodja (5), Albanië (1) en Maleisië (1).

Zondag werden nog 109.748 patiënten behandeld, van wie 3.071 ernstig ziek waren en 719 beademd werden. Die dag zijn 12.336 herstelde patiënten ontslagen uit ziekenhuizen.

Update dinsdag: 9.869 nieuwe besmettingen (inclusief 273 in gevangenissen) en 92 nieuwe doden. Ze brachten het totaal aantal besmettingen sinds het begin van de pandemie vorig jaar op 1.657.231 waarvan 1.531.655 patiënten zijn hersteld, en op 17.203 doden. Maandag zijn 11.152 herstelde patiënten ontslagen uit ziekenhuizen.

Kort Nieuws dinsdag 5 oktober

– Ik besluit weer Nieuws uit Thailand met een overzicht van nieuws dat u niet al kent en nieuws dat u al kent en bijgewerkt is. Lees de berichten op de website of volsta met de samenvatting.

Housing estates battered by whirlwinds
Many houses in several housing estates were damaged by whirlwinds which swept through Phra Pradaeng district of Samut Prakan South of Bangkok on Monday evening.

Parties start naming PM candidates
The Kla Party is backing its leader Korn Chatikavanij as prime ministerial candidate in the next general election.

Sex parlour boss nabbed after 6 years
The owner of the infamous massage parlour Nataree on Ratchadaphisek Road that was closed down in 2016 over human trafficking violations was arrested in Bangkok Noi district on Monday after almost six years on the run.

All districts in Phichit flood disaster zones
All 12 districts in Phichit have been declared disaster zones, with 374 villages reported flooded as the Yom River burst its banks.

Country’s largest lake overflows
Bueng Boraphet, the country’s largest freshwater lake in Nakhon Sawan, has overflowed from the huge volume of runoff generated by Storm Dianmu last week.


 

Maak gebruik van je creatieve kant in handwerkcafés
Van het bruisende Sukhumvit tot het CBD-gebied (central business district) van Sathon tot de buitenwijk Charoen Rat, Bangkok heeft veel ‘crafes’, onze eigen samentrekking van café en craft (ambacht, kunstnijverheid), die zijn weggestopt en wachten om ontdekt te worden.
Naast hun verrukkelijke gerechten en fotogenieke hoekjes om je social media game een boost te geven, bieden ze ook workshops aan om nieuwe vaardigheden op te doen. Of je nu een die-hard caféhopper bent die op zoek is naar een nieuwe route of iemand die wil chillen maar ook een nieuw ambacht wil leren, Guru heeft een handige café-en-ambachtsgids samengesteld.

Word handig (3)

3 oktober – Guru roept haar lezers in het omslagverhaal van vrijdag op Get handsy, Tap into your creative side at craft cafes. Het vrijdagmagazine van BP heeft voor die etablissementen zelfs een eigen naam bedacht: crafes. Ze belicht zes handwerkcafés waar klanten worden geprikkeld hun creatieve kant aan het werk te zetten. De afgelopen twee dagen Fun Cafe Bangkok en Stella Art Cafe, vandaag A Clay Cafe.

Guru schrijft: Verborgen in een van de CBD-districten van Bangkok (central business district) vind je een steegje met witte koloniale winkelpanden. In een van deze panden op Sathon 8 bevindt zich A Clay Cafe.

Voor dit drie verdiepingen tellende gebouw zijn opvallende blauwachtige trappen aan de voorkant met een openslaande glazen deur, die de gezelligheid binnen in dit café laat zien. Van een gigantische aanrecht gevuld met zelfgemaakte mokken en een koffiezetapparaat tot houten planken met keramische snuisterijen, deze plek is de kwintessens van een huiselijk café.

A Clay Cafe biedt zes privé-keramiekworkshops, zoals een dag handvormen met engobe schilderen (2000 baht per persoon), twee dagen handvormen met engobe schilderen (3000 baht per persoon) en een cursus kleien met een draaischijf (2.000 baht per twee uur met een extra optie voor 980 baht per uur).

Het hoogtepunt is een workshop agateware (4.500 baht per persoon), waar je leert hoe je met de hand kleurklei kunt vormen terwijl je marmerpatronen maakt voor een esthetisch tintje.

Of je nu wacht tot je meesterwerken gebakken zijn of een korte pauze neemt van een uurtje kleien, neem een kopje koffie (prijzen beginnen bij 60 baht) of versgeperste kruidensappen (idem), gecombineerd met hun seizoenssnacks en cakes.

Verlang je naar iets zwaarders om je maag te plezieren? Bestel de Aziatische fusion spaghetti: uienshoyu, pittige miso of chilipeperbasilicum met een selectie van vleeswaren (prijzen beginnen bij 125 baht).
Alles kan worden genoten in de overdekte eetgelegenheid of in de eetzaal in de buitenlucht, omringd door de betonnen jungle van Bangkok.

A Clay Cafe, 50 Sathon 8 / Open vr-wo van 10.00-17.30 uur / Bezoek FB.com/aclaycafe.

Engobe (Slip)
Een slip is een kleislurry die wordt gebruikt om aardewerk en andere keramische waren te produceren.
Agateware
Agateware is aardewerk versierd met een combinatie van contrasterende kleisoorten. De naam agateware is afgeleid van de agaatsteen, die bij het snijden veelkleurige lagen vertoont. Deze aardewerktechniek zorgt voor zowel nauwkeurige als doordachte patronen en gratis willekeurige effecten.
Miso
Miso is een traditioneel condiment (smaakversterker) uit de Japanse keuken dat wordt vervaardigd door het fermenteren van sojabonen met zout en koji (schimmel) en soms rijst, gerst, zeewier of andere ingrediënten. Het resultaat is een dikke pasta die gebruikt wordt voor sauzen, het inleggen van groenten of om te mengen met dashi (bouillon) tot misosoep.
Uienshoyu
Heb gezocht op internet wat dat is, maar heb geen duidelijke uitleg gevonden.

Nieuws in foto’s

Soldiers build a temporary bridge for monks and worshippers visiting Wat Chula Manee after the temple in Bang Ban district of Ayutthaya province was flooded.

DUBAI: Three workers died and more than 70 suffered serious injuries building Dubai’s Expo 2020 site, officials said on Saturday, insisting safety standards were “world-class”. Lees verder: Three workers died building Dubai Expo, officials say


 

Nieuwsflitsen

• Fotoalbum (10 foto’s): Chinatown lights up
Bangkok’s Yaowarat Road is crowded at night with people seeking street food ambience. Food stalls and restaurants are allowed to open until 9pm but alcoholic drinks are prohibited.

Two rangers wounded by bomb
Two rangers were injured in a bomb explosion in Bannang Sata district of Yala on Sunday, police said. The incident occurred at about 10.20am when a patrol from the Ranger Task Force 30 was travelling on a pick-up along a road to Ngo Kapo village in tambon Khuan Banglang.
The patrol was on its way to investigate the burning of a closed-circuit television camera about 2 kilometres from the village. As the pick-up passed, a landmine planted on a roadside was remotely detonated. Two rangers, Somsak Kakaew and Basid Prompalad, were injured, one of them seriously, in the explosion. The injured were admitted to Bannang Sata Hospital.

Ancient Ayutthaya temple flooded
A Buddhist temple built in 1750 during the Ayutthaya period has been flooded after a flood prevention wall collapsed on Sunday morning. A section of the wall on the southern side of Wat Chula Manee in Bang Ban district of Ayutthaya collapsed at about 5.30am after the Chao Phraya river overflowed, inundating communities around the temple.
The grounds of the ancient temple were left 2 metres under water, damaging about 20 pagodas containing ashes of local residents’ ancestors.

Chadchart still favourite for Bangkok governor: poll
Chadchart Sittipunt, a former transport minister in the Yingluck Shinawatra government, still leads potential candidates for the post of Bangkok governor in the next gubernatorial election, according to the result of a survey by the National Institute of Development Administration, or Nida Poll.

Majority want their children inoculated against Covid: poll
A majority of people agree with the Education Ministry’s policy to give Covid-19 vaccines to students aged 12 and over, allowing them to return to schools as soon as possible, according to an opinion survey by the Suan Dusit Rajabhat University, or Suan Dusit Poll.

Ride-hailing services get legal green light from Nov
The Department of Land Transport (DLT) will allow companies offering app-based ride-hailing services to operate their services legally from November.

Son of ‘raped’ masseuse: ‘Why did you do this to my mum?’
The son of the masseuse allegedly raped in Khon Kaen has questions for the American suspect — and wonders why he was allowed to avoid a crime re-enactment.

Floodwater on Korat–Khon Kaen highway recedes
The floodwater on Highway 2 between Nakhon Ratchasima and Khon Kaen has receded, allowing traffic to return to normal, highway police reported.

Four northern trains suspended after flooding
Four Bangkok-Chiang Mai trains have been suspended and routes of eight other trains on the northern line restricted after the rail tracks between Ban Mo and Nong Don stations in Saraburi were flooded, State Railway of Thailand (SRT) governor Nirut Maneephan said.

Barges are towed along the Chao Phraya River. The water level has risen, alarming communities on both sides of the banks

BP in vogelvlucht

4 oktober – Bangkok Post telt vandaag op de bruto drie maar netto 2,5 binnenland pagina’s van het eerste katern tien nieuwsberichten en -verhalen, waarvan twee een forse omvang hebben: een interview met de ambassadeur van Bangladesh en een aflevering in de serie Crime Track. De rubriek In Brief ontbreekt, de krant bestaat uit vier katernen met zoals gebruikelijk op maandag als extra katern Asia Focus.

Aan illustratiemateriaal bevatten de pagina’s zeven foto’s, een 1-koloms foto en de virustracker van 3 oktober. Twee foto’s meten vier kolommen. Rechtsbovenaan op voorpagina de Chao Phraya met een vrachtschuit die wordt voortgetrokken door een sleepbootje. De sleep wordt keurig diagonaal in beeld gebracht wat de zeggingskracht verhoogt.

Op de 2 boven een evenbrede advertentie is de tweede 4-kolommer een groepsfoto van de Thaise ambassadeur in Bangladesh met leden van de Bangladesh Thai Chamber of Commerce and Industry (BTCCI). Ze poseren in de ambassade in Dhaka.

Het meest opvallende bericht is wat ik noem een jojo bericht want meldt dat de eerste partij van het Moderna vaccin pas in november wordt geleverd en niet in oktober, zoals gisteren gemeld, dus toch weer in november zoals eergisteren werd gemeld. Pech voor degenen die al betaald hebben en vier maanden wachten op hun levensreddende prik in particuliere ziekenhuizen.

De krant opent met Jab rollout for new term. Een Covid-19-vaccinatiecampagne gericht op meer dan 5,04 miljoen leerlingen in het hele land begint maandag, ter voorbereiding op het nieuwe schooljaar dat gepland staat voor november.

Het Business katern opent met The intricate art of restructuring (De ingewikkelde kunst van herstructureren). Grote bedrijven worden serviceproviders en verlaten hun traditionele activiteiten door te vertrouwen op digitale technologie en sterke partners om een concurrentievoordeel te creëren.

Life heeft weer de meest opvallende voorpagina met een foto van een halve pagina die een demonstrant in Din Daeng toont met een toorts waaruit een grote rode wolk komt. Kan ik nu al laten zien. BP kopt Waiting for change. Terwijl agenten demonstranten hard aanpakken, sprak Life met enkele jongeren die vertelden dat ze gewoon een betere toekomst willen.

Ten slotte Asia Focus. Onder de kop Energy crossroads schrijft de krant over ‘big steps’ die Aziatische landen zetten op weg naar groene doelen, maar de gigantische energiehonger zal op de korte termijn voornamelijk worden gestild door fossiele brandstoffen.

Als laatste meld ik dat James Bond, in het  nieuws vanwege de nieuwe film No Time to Die, een Omega Seamaster Diver 300M draagt, een lichtgewicht titanium horloge wat in een paginagrote advertentie wordt gemeld. Ik draag ook een titanium horloge, van Seiko, dat sinds de aanschaf nog geen seconde heeft achtergelopen en ongetwijfeld minder duur is dan de Seamaster.

Een kennis van me in Vlaardingen heeft de film al gezien. Hij schrijft op Facebook dat het verhaal ingewikkeld is en de film erg lang duurt: drie uur. Niet de beste Bondfilm vindt hij. Voor mij blijft From Russia with Love de beste Bondfilm en er is maar één echte James Bond: Sean Connery.

Bangkok op haar hoede: meer regen voorspeld

4 oktober – De gemeente Bangkok (BMA) bereidt zich voor om de waterkeringen in negen rivierdistricten te versterken, want het Thai Meteorological Department heeft zware regen voorspeld in 60 procent van de gebieden in de noordelijke, oostelijke en centrale regio’s.

Het National Water Command Centre schat dat de hoeveelheid regen die zich zal ophopen in de bovenstroom van de Chao Phraya en de Pa Sak-stroom tot 5 oktober geleidelijk het waterpeil in de Chao Phraya kan verhogen, wat gevolgen zal hebben voor degenen die buiten de rivierdijken wonen.

Gouverneur Aswin Kwanmuang van Bangkok heeft opdracht gegeven 80 kilometer aan vloedmuren langs de Chao Phraya-rivier tussen de Rama VII-brug en Bang Na, te versterken. Uit voorzorg zijn ook zandzakken gelegd langs laaggelegen gebieden in negen districten.

Het waterstation in Bang Sai (Ayutthaya) heeft  de waterstroom op 3.052 kubieke meter per seconde (m³/s) gemeten; de hoeveelheid water rond de bloemenmarkt Pak Khlong Talat in Bangkok blijft momenteel lager dan de 1,15 meter hoge vloedmuur.

Ondertussen stroomde de Chao Phraya gisteravond over in Soi Samsen 23 in het district Dusit in de hoofdstad. Districtshoofd Thanin Niamhom zegt dat de waterstanden van de rivier te lijden hadden van de instroom van zeewater en verergerd werden door de toename van het water in de bovenloop afgelopen nacht.

Het district is erin geslaagd een groot deel van het overtollige water af te voeren en is in staat om huishoudens in aangrenzende gebieden te beschermen, zegt Thanin.

Het Disaster Prevention and Mitigation Department zegt dat de tropische depressie Dianmu de overhand heeft gehad in de noordoostelijke en centrale regio’s, resulterend in zware buien die vorige maand begonnen en die in 31 provincies nog steeds plotselinge overstromingen en forest runoff (afvloeiing van water uit bossen) veroorzaken. De situatie moet nauwlettend worden gevolgd in 81 districten van 17 provincies.

In Ayutthaya brak een twee meter hoge dam achter Wat Chulamanee in tambon Ban Khum (district Bang Ban) gisterochtend om 6 uur ‘s ochtends, waardoor water uit de Chao Phraya-rivier het gebied rond de tempel onder water zette.

San Soisaeng, hoofd van het Ayutthaya Disaster Prevention and Mitigation Office, zegt dat water uit de Chao Phraya-dam is geloosd met 2.779 m³/s, waardoor overmatig water uit de Noi-rivier, Phong Pheng en Bang Ban-kanalen 18.812 huishoudens in acht districten overstroomt.

Er wordt ook een dijk aangelegd rond Chedi Sri Suriyothai in het district Phra Nakhon Sri Ayutthaya in een poging de site te beschermen.

Defensiewoordvoerder Kongcheep Tantravanich zegt dat de strijdkrachten de opdracht hebben gekregen om de lokale bewoners in de buurt van de Chao Phraya-rivier en de Pa Sak-rivier te helpen. (BMA on guard with more rain forecast)

Virusnieuws

4 oktober – Het Centre for Covid-19 Situation Administration (CCSA) heeft zondag 10.828 nieuwe besmettingen bekend gemaakt (inclusief 104 in gevangenissen en 14 uit het buitenland) en 77 nieuwe doden. Een dag eerder was het aantal doden al voor het eerst sinds 26 juli onder de 100 gezakt naar 87.

Zij brachten het het totaal aantal besmettingen sinds het begin van de pandemie vorig jaar op 1.637.432 waarvan 1.508.167 patiënten zijn hersteld, en op 17.014 doden.

Bangkok telde 20 doden, de overige slachtoffers waren verspreid over 27 provincies.

Het aantal besmettingen zakt in het grootste deel van het land, maar niet in het Zuiden. Na Bangkok (1.211 besmettingen) telt Yala de meeste besmettingen: 783. Het aantal stijgt er al sinds dinsdag, Narathiwat en en Pattani meldden zondag respectievelijk 442 en 412 nieuwe besmettingen.

Het ministerie van Volksgezondheid expressed concern over the situation donderdag over de meest zuidelijke provincies. Suthep Phetmak, inspecteur-generaal verbonden aan volksgezondheidszone 12, zegt dat grote bijeenkomsten en een lage vaccinatiegraad de oorzaak zijn van de verspreiding van het virus.

De in het buitenland besmette personen kwamen uit vijf landen: Cambodja (8) en één elk uit Myanmar, Maleisië, Italië, de VS, Frankrijk en Qatar.

Zaterdag werden nog 112.251 patiënten behandeld, van wie 3.074 ernstig ziek waren en 712 beademd werden. Die dag zijn 11.894 herstelde patiënten uit ziekenhuizen ontslagen.

Update maandag: 9.930 nieuwe besmettingen (inclusief 362 in gevangenissen) en 97 nieuwe doden. Zondag zijn 12.336 herstelde patiënten ontslagen uit ziekenhuizen.

Kort Nieuws maandag 4 oktober

– Ik besluit weer Nieuws uit Thailand met een overzicht van nieuws dat u niet al kent en nieuws dat u al kent en bijgewerkt is. Lees de berichten op de website of volsta met de samenvatting.

South train attacked, services affected
Southbound trains to Narathiwat were being terminated in Yala on Monday after gunmen damaged a passenger train’s braking system in Yala’s Raman district on Sunday.

Cyber crime-busters get tough
The Cyber Crime Investigation Bureau is moving to tighten rules around e-commerce to combat online shopping fraud which has gained wide public attention following the death of a 14-year-old boy.

First batch of Moderna vaccine delayed
The arrival of the first batch of mRNA-based Moderna Covid-19 vaccine is likely to be pushed back to November after all, the original delivery date, according to Zuellig Pharma, the authorised distributor.

Cops outline priorities for law, order
The Royal Thai Police has outlined its work priorities for this new fiscal year, starting last Friday, saying it will focus mainly on suppression of cyber crime, drug addict rehabilitation and tougher punishment for police officers who break the law.

New plan to tackle teachers’ debt
The government has come up with plans to solve the worsening debt problem faced by 900,000 teachers nationwide, with total debts worth a staggering 1.4 trillion baht, according to deputy government spokeswoman Ratchada Dhnadirek.

Samut Prakan firm marks virus milestone
A small factory in Samut Prakan’s Pak Nam district has managed to get through 100 days without a single Covid-19 infection despite the fact it is located in the dark red zone.

Boosting ties to benefit business
The newly-appointed Thai Ambassador to Bangladesh, Makawadee Sumitmor, is calling for a free-trade agreement between Bangladesh and Thailand to create more business opportunities between both countries.

Collection of B500 fee from foreigners starts next year
The Tourism and Sports Ministry is poised to start collecting a 500-baht tourism fee for a “tourism transformation fund” next year, with the budget following a co-payment model.


 

Maak gebruik van je creatieve kant in handwerkcafés
Van het bruisende Sukhumvit tot het CBD-gebied (central business district) van Sathon tot de buitenwijk Charoen Rat, Bangkok heeft veel ‘crafes’, onze eigen samentrekking van café en craft (ambacht, kunstnijverheid), die zijn weggestopt en wachten om ontdekt te worden.
Naast hun verrukkelijke gerechten en fotogenieke hoekjes om je social media game een boost te geven, bieden ze ook workshops aan om nieuwe vaardigheden op te doen. Of je nu een die-hard caféhopper bent die op zoek is naar een nieuwe route of iemand die wil chillen maar ook een nieuw ambacht wil leren, Guru heeft een handige café-en-ambachtsgids samengesteld.

Word handig (2)

3 oktober – Guru roept haar lezers in het omslagverhaal van vrijdag op Get handsy, Tap into your creative side at craft cafes. Het vrijdagmagazine van BP heeft voor die etablissementen zelfs een eigen naam bedacht: crafes. Ze belicht zes handwerkcafés waar klanten worden geprikkeld hun creatieve kant aan het werk te zetten. Gisteren het Fun Cafe Bangkok, vandaag het Stella Art Cafe.

Guru schrijft: Op zoek naar een plek om traditionele Thaise ambachten te ervaren? Bekijk de Benjarong-cursus keramiek schilderen aangeboden door Stella Art Cafe.

Half verborgen in de bruisende wijk Sukhumvit 30, is dit flitsende blauwe winkelhuis een van de opwindende ambachtscafés waar je zelf een uniek beschilderd keramisch bord kunt maken.

Ze organiseren regelmatig een privécursus keramiek schilderen in Benjarong, met prijzen variërend van 900 tot 1300 baht, afhankelijk van de grootte en het aantal gouden inlays.

Zij zullen u stap voor stap door het schilderproces leiden, beginnend met het tekenen van patronen, kleuren, polijsten en afwerken met uw handtekening.

De vergoeding is inclusief een lunchbox, een drankje en een snack. Het afgewerkte product kan later in de week worden opgehaald. Ze bieden ook een Benjarong-verfset voor thuis aan (prijzen beginnen bij 900 baht), het beschilderd bord kun je naar de winkel om te bakken, een week later is het klaar om opgehaald te worden.

Stella Art Cafe, 1/27 Sukhumvit 30 / Open ma-vr van 10.00-18.00 en za van 11.00-14.00 / Bezoek FB.com/StellaArtCafe.

Benjarong
Benjarong is een soort beschilderd Thais keramiekporselein. Hoewel de naam letterlijk ‘vijf kleuren’ betekent, is het een figuratieve beschrijving en kan de werkelijke decoratie tussen drie en acht kleuren hebben. Voor de decoratie worden repetitieve vormen gebruikt, meestal geometrisch of op bloemen gebaseerd. (Bron: Wikipedia (Engels)

Overpeinzing om 5:21 uur: Baas boven baas

3 oktober – Ik ben geen boertje van buuten of boerenkinkel (excuus aan de hardwerkende agrariërs van Nederland), ik ben geboren in Rotterdam en heb lange tijd gedacht dat Rotterdam een grote stad was. In 2000 toen ik voor het eerst in Thailand kwam, toen nog via de luchthaven Don Mueang, maakte ik kennis met een échte grote stad, een metropool: Bangkok.

Alhoewel ik nooit mijn liefde voor Rotterdam zal verloochenen, ik bracht er tenslotte mijn kinderjaren door, moet ik bekennen: Rotterdam is geen wereldstad, Bangkok is een wereldstad. Maar ook Bangkok wordt overtroffen door andere steden. Ik klikte op een advertentie van Marina Bay Sands in Singapore en keek mijn ogen uit.

Marina Bay Sands is een luxueus hotel gelegen in de Marina Bay, Singapore. Het hele complex beschikt over 2561 kamers, een accommodatie voor beurzen, (sport)evenementen, concerten, congressen en vergaderingen (120.000m²), een museum, twee grote theaterzalen, zeven sterrenrestaurants, twee drijvende Crystal Pavilions, een schaatsbaan en het grootste casino ter wereld met 500 tafels en 1600 gokautomaten.

Op het dak van het complex is er het 340 m lange SkyPark met een capaciteit van 3900 mensen en een 150 meter lang zwembad. Het project werd ontworpen door  de Israëlisch-Canadese architect Moshe Safdie en kostte 5 miljard dollar. Het ging gefaseerd in 2010 en 2011 open.

Hoe waar is het gezegde: je hebt altijd baas boven baas.

Nieuws in foto’s

A doctor administerd an AstraZeneca booster shot into the arm of a woman at the vaccination centre at Bang Sue Grand Station on Friday.

Bangkok’s Yaowarat Road is crowded at night with people seeking street food ambience. Food stalls and restaurants are allowed to open until 9pm but alcoholic drinks are prohibited.

Nieuwsflitsen

Girl, 12, saved from foreign rape suspect
A 12-year-old girl selling honey at a roadside stall in Ban Phai district of Khon Kaen has been rescued from a rape attempt allegedly by a foreign man wanted for the assault and rape of a masseuse at a traditional massage parlour on the same day.

Thai duo held for smuggling Cambodian workers
Two Thais were arrested at a checkpoint in Sikhiu district of Nakhon Ratchasima on charges of smuggling 20 Cambodian migrant workers crammed into a van on Saturday morning.

Sandbox now open to everyone
Fully vaccinated travellers from “any country in the world” can now book holidays in Phuket and other provinces taking part in the sandbox scheme, says TAT.

Tugboat driver’s body found near Rama VIII bridge
The body of a missing tugboat driver has been found floating near the Rama VIII bridge in Bangkok, almost 80 kilometres from where his boat sank in the Chao Phraya River in Ayutthaya on Wednesday.

‘I was high,’ Khon Kaen rape suspect says
An American man arrested in Bangkok for the assault and rape of a masseuse in Khon Kaen claimed he was high on drugs at the time, police said on Saturday.

Vegetarian festival in Yaowarat in 2020.

Rising damp: People living along the Chao Phraya River in Pathum Thani’s Sam Khok district move their belongings to a higher floor after the area was flooded.

BP in vogelvlucht

3 oktober – Bangkok Post telt vandaag negen berichten op de bruto drie maar netto 2,25 binnenland pagina’s van het eerste katern. De rubriek News Bites met kortjes ontbreekt, de halve voorpagina biedt een achtergrondverhaal over de overstromingen inclusief een vierkoloms foto (zie hierboven) en infographic met een overlees op pagina 2. De krant kopt paginabreed in vette kapitalen Beating back the floods.

Aan illustratiemateriaal bevatten de pagina’s vier foto’s, twee postzegelfoto’s, de infographic At a glance, terwijl de virustracker is verhuisd naar de buitenlandpagina 5. De tweede vierkolommer bovenaan pagina 2 toont Happy days (zoals de kop luidt) van kinderen die op de Bang Nam Pheung Floating Market in Samut Prakan speelgoed uitzoeken. De weekendmarkt is gisteren heropend.

Twee pagina’s in het eerste katern zijn gewijd aan de German National Day. De 4 is een advertorial onder de kop Celebrating 31 years of German Unity – 159 years of Diplomatic Relations with Thailand en de 5 is een advertentiepagina waarop het conglomoraat B.Grimm laat zien wat ze sinds 1890 aan werkzaamheden in Thailand heeft verricht. In dat jaar groef het bedrijf het 1.500 km lange Rangsit Canal. B.Grimm is proud to be part of German-Thai relations, luidt de onderkop.

De krant bestaat, zoals altijd op zondag uit drie katernen: Nieuws, Spotlight en Sunday Comics. Spotlight is een katern met artikelen uit de New York Times. De intro van de opening meldt: Angela Merkel has stepped down after 16 years as chancellor, leaving behind a country profoundly changed  – and anxious about changing more.

Vegetarian festival wordt laatste slachtoffer van pandemie

3 oktober – De uitgaven op het jaarlijkse Vegetarian festival zullen naar verwachting deze maand zwak zijn, en naar verwachting voor het eerst in 13 jaar krimpen vanwege de Covid-19-pandemie. Volgens het laatste onderzoek van de Thai Chamber of Commerce (UTCC) zullen de uitgaven tijdens het festival, dat plaatsvindt van 6-14 oktober, dit jaar naar verwachting met 14,5 procent dalen tot 40,1 miljard baht.

President Thanavath Phonvichai van de UTCC zegt dat dit de eerste week in 13 jaar zou zijn sinds het eerste onderzoek in 2008 werd uitgevoerd. Hij schrijft de lagere bestedingen toe aan de pandemie, die de algemene economische omstandigheden heeft verzwakt, wat heeft geleid tot hogere werkloosheid, stijgende kosten van levensonderhoud en lagere inkomens.

Thanavath: ‘Dit jaar zal de economie van Thailand naar verwachting voor het tweede achtereenvolgende jaar zwak zijn als gevolg van de uitbraken van Covid-19. Overstromingen verergeren de situatie ook.’

De universiteit schat dat de overstromingen 10 tot 20 miljard baht aan schade aan de Thaise economie zal veroorzaken, waardoor de BBP-groei in het laatste kwartaal van dit jaar met 0,1 tot 0,2 procentpunt zal afnemen. De economie van Thailand kromp in 2020 met 6,1%, na een stijging van 2,3% in 2019 en een gemiddelde van 4,1% in 2018 en 2017.

De National Economic and Social Development Council verlaagde op 16 augustus haar economische groeiprognose voor de derde keer tot 0,71-2% dit jaar, van 1,5-2,5% in mei en 2,5-3,5% op 15 februari. en 3,5-4,5% in november 2020. De UTCC voorspelt dat de economie van Thailand dit jaar met slechts 1% zal groeien.

‘De regering moet meer economische stimuleringspakketten uitrollen, zoals de eigen bijdrage-subsidieregeling en de belastingteruggaveregeling ‘Shop Dee Mee Khuen’ om de economie en de consumentenconsumptie in het vierde kwartaal te stimuleren’, zegt Thanavath. ‘De regering moet ook doorgaan met begrotings beleidsmaatregelen van het einde van het jaar tot het Chinese Nieuwjaar om de economie te stimuleren.’

Thanavath verwacht dat de BBP-groei van het land volgend jaar zou kunnen terugveren tot 6 à 8% als toeristen terugkeren, de zwakte van de baht aanhoudt en vaccinaties een groter deel van de bevolking bestrijken. (Vegetarian festival expected to be pandemic’s latest victim, BP, 2 oktober)

TAT zegt: Sandbox nu open voor iedereen

Gevaccineerde reizigers uit ‘elk land ter wereld’ kunnen Phuket en buren bezoeken

3 oktober – Volledig gevaccineerde reizigers uit ‘elk land ter wereld’ kunnen nu vakanties boeken in Phuket en andere provincies die deelnemen aan het sandbox-programma, zegt de Tourism Authority of Thailand (TAT).

Door de wijziging kunnen onder meer Indonesiërs en Maleisiërs die voorheen werden uitgesloten, naar het zuidelijke vakantie-eiland en enkele van zijn buren reizen. Vóór de pandemie was Maleisië de op één na grootste bron van toeristen van het land, met meer dan 4 miljoen aankomsten in 2019.

De aankondiging door de TAT laat op vrijdag maakt deel uit van een uitgebreide poging om het toerisme nieuw leven in te blazen, nadat de autoriteiten de verplichte quarantaineperiode hebben gehalveerd tot zeven dagen.

TAT zegt dat de autoriteiten niet langer een lijst van in aanmerking komende landen zullen volgen, naar schatting rond de 80, op basis van het overdrachtsrisico van Covid. ‘Dit betekent dat Thailand nu reizigers uit elk land ter wereld verwelkomt in het Sandbox-programma’, aldus een verklaring op de website van TAT. Niet-gevaccineerde kinderen kunnen met hun gevaccineerde ouders reizen.

De verlaging van de quarantaine tot zeven dagen geldt voor bezoekers van Phuket, Surat Thani (Koh Samui, Koh Phangan en Koh Tao), Phangnga (Khao Lak en Koh Yao) en Krabi (Koh Phi Phi, Koh Ngai en Railay Beach). Bovendien kunnen volledig gevaccineerde toeristen nu rechtstreeks naar de aangewezen gebieden van Phangnga en Krabi reizen na hun landing in Phuket, en daar zeven dagen blijven.

Het sandbox-programma is de eerste stap in een plan om meer toeristische bestemmingen – te beginnen met Bangkok, Chiang Mai, Chon Buri (Pattaya), Phetchaburi (Cha-am) en Prachuap Khiri Khan (Hua Hin) – open te stellen voor gevaccineerde buitenlandse bezoekers vanaf 1 november. De autoriteiten hopen dat tegen die tijd helemaal geen quarantaine meer nodig is.

Touroperators blijven echter pessimistisch over de vooruitzichten voor een significante heropleving van de economie op Phuket, waar 90 procent van de hotels is gesloten. Reisadviezen in andere landen die potentiële toeristen ontmoedigen, kunnen het succes van pogingen om de industrie opnieuw op te starten, beperken.

Groot-Brittannië en de Verenigde Staten hebben nog steeds reisadviezen hoewel Thailand probeert hoge aantallen besmettingen en sterfgevallen onder controle te krijgen. Thailand blijft op de rode lijst staan ​​voor reizigers uit Engeland, die bij thuiskomst in quarantaine moeten in een hotel en twee Covid-tests moeten ondergaan. (Sandbox now open to everyone, BP, 2 oktober)

Update: De krant schrijft ook over Phuket maar het bericht bestaat grotendeels uit wat premier Prayut er vrijdag over heeft gezegd op Facebook (PM outlines vision for ‘Phuket transformation’). Dus Prayut heeft een visie volgens deze kop. Daar ik geen hoge pet op heb van de intellectuele kwaliteiten van Thailand’s opperhoofd, ben ik zo vrij het hierbij te laten. Klik maar op de kop als u wil weten wat hij heeft gezegd.

Levering Moderna vaccin in oktober ‘nog mogelijk’

3 oktober – De eerste partij van het Moderna Covid-19-vaccin kan volgens Thaise kopers toch in oktober aankomen, zoals eerder verwacht. Ze putten die hoop uit een verklaring zaterdag van de Government Pharmaceutical Organization (GPO) en de Private Hospitals Association naar aanleiding van zware kritiek op de vertraagde levering van de eerste batch.

Maar Zuellig Pharma Co, het kantoor in Thailand van het Amerikaanse bedrijf, heeft vrijdag een verklaring uitgegeven waarin staat dat de productiebasis van Moderna in Europa, die is geregistreerd voor export, niet eerder dan begin november in staat is de eerste batch van het vaccin te leveren.

Eerder had de GPO gezegd dat het vaccin vanaf oktober elke maand in batches zou aankomen. Sindsdien hebben privéziekenhuizen vaccinatieschema´s opgesteld voor de injecties, die 1.650 baht per dosis of 3.300 baht per persoon kosten, inclusief verzekering en andere vergoedingen.

De vertraging van een maand is misschien niet veel, maar bleek de laatste druppel te zijn voor degenen die in juni vooruit hadden betaald in de hoop in oktober de injecties te krijgen. De meesten begrijpen dat particuliere ziekenhuizen weinig controle hebben over de deal, omdat ze niet rechtstreeks van Zuellig mogen kopen, maar het GPO, als staatsagentschap, moesten vragen om ze namens hen te importeren.

Degenen die de vaccins hadden geboekt reageren doorgaans woest, velen vragen om terugbetaling. Ze zeggen dat ze niet langer kunnen wachten. (October delivery of Moderna ‘still possible’, 2 oktober)

Update: Het bericht is inmiddels aangepast en meldt dat de importeur, Zuellig Pharma, een nieuwe bron uit de Verenigde Staten heeft veiliggesteld, aldus de Government Pharmaceutical Organization (GPO).

De verzekering van het GPO gisteren werd bevestigd door de Private Hospital Association (Thailand) en bevestigd door Zuellig Pharma. De geautoriseerde distributeur van het vaccin in Thailand zei een dag eerder dat het vaccin pas in november zou worden geleverd. Dat is nu versneld tot deze maand.

De GPO zegt dat Zuellig Thailand partijen zal leveren van verschillende leveranciers in zowel de VS als Europa. De verzendingen zullen naar verwachting doorgaan tot volgend jaar. Zodra het vaccin arriveert, wordt het gedistribueerd onder de particuliere ziekenhuizen die het gereserveerd hebben.

Angst voor mega overstromingen neemt toe

Dammen zijn niet altijd ideale oplossing voor klimaatverandering, zeggen experts

3 oktober – De invloed van de Dianmu-storm die het land treft, heeft de vrees doen toenemen dat de mega-overstroming die het stroomgebied van de Chao Phraya-rivier 10 jaar geleden trof, zich zal herhalen. Die ramp veroorzaakte een schade van meer dan 100 miljard baht.

Maar waterexperts proberen de angst weg te nemen, ze zeggen dat de hoeveelheid water in het stroomgebied dit jaar veel minder is in vergelijking met de grote overstroming in 2011, maar toch zijn er veel overeenkomsten.

Ondanks voorspellingen dat de situatie naar verwachting de komende drie weken weer normaal zal worden, werken overheidsinstanties er hard aan om ervoor te zorgen dat Bangkok, het economische hart van het land, droog blijft. Ze gebruiken een reeks hulpmiddelen om het ‘waterverkeer’ te beheren en het overstromingswater af te voeren met een zo klein mogelijke impact.

Somkiat Prajamwong, gepensioneerd secretaris-generaal van het Office of National Water Resources, zegt dat het aanpakken van de overstromingen in het stroomgebied het belangrijkste doel is van waterbeheer. De autoriteiten proberen er ongeveer zes miljard kubieke meter water te beheren zonder al te veel gevolgen voor de mensen die langs de rivieroevers wonen.

Het staat allemaal in het achtergrondverhaal waarmee BP vandaag opent en dat u verder kunt lezen als u klikt op Beating back the floods.

Virusnieuws

3 oktober – Het Centre for Covid-19 Situation Administration heeft zaterdag 11.375 nieuwe besmettingen bekend gemaakt (inclusief 184 in gevangenissen en 17 uit het buitenland) en 87 nieuwe doden.

Zij brachten het aantal besmettingen sinds het begin van de pandemie vorig jaar op 1.626.604 waarvan 1.496.273 patiënten zijn hersteld, en op 16.937 doden.

De slachtoffers waren allen Thai in de leeftijd van 35 tot 104 jaar, 44 waren mannen. Bangkok telde de meeste doden: 25 (4 minder dan de vorige dag), drie aangrenzende provincies telden 10 doden. De provincies in de Central plains telden 27 nieuwe doden, het Zuiden meldde 12 doden, Noorden 6 en Noordoosten 5.

Van de binnenlandse besmettingen werden 10.245 vastgesteld in ziekenhuizen en 929 middels actief testen. Bangkok telde 1.241 nieuwe besmettingen, Greater Bangkok 2.401 (-471) en 35 nieuwe doden (-19).

De vier zuidelijke grensprovincies telden 1.978 nieuwe besmettingen (+61) en vier nieuwe doden (-13). De 67 overige provincies meldden 6.795 nieuwe besmettingen (+342) en 48 nieuwe doden (-4).

De in het buitenland besmette personen kwamen uit Nieuw Zeeland (1), Taiwan (1), Qatar (1), de VS (1), Engeland (1), de Verenigde Arabische Emiraten (1), Cambodja (5), Maleisië (2) en Myanmar (4).

Vrijdag werden nog 113.394 patiënten behandeld van wie 3.124 ernstig ziek waren en 725 werden beademd. Die dag zijn 13.127 herstelde patiënten ontslagen uit ziekenhuizen.

Update: Het ministerie van Volksgezondheid heeft zondag 10.828 nieuwe besmettingen bekend gemaakt (inclusief 104 in gevangenissen) en 77 nieuwe doden. Een dag eerder was het aantal doden al voor het eerst sinds 26 juli onder de 100 gezakt naar 87. Zaterdag zijn 11.894 herstelde patiënten uit ziekenhuizen ontslagen.

Kort Nieuws zondag 3 oktober

– Ik besluit weer Nieuws uit Thailand met een overzicht van nieuws dat u niet al kent en nieuws dat u al kent en bijgewerkt is. Lees de berichten op de website of volsta met de samenvatting.

Foreign monk dies due to ‘exhaustion’ A 67-year-old monk from Luxembourg died at a temple in Nang Rong district of Buri Ram early on Saturday, with his death believed to have been caused by over-exertion from carrying sandbags to block floods.

Covid fight sees army shift focus Military spending will shift from procuring weapons from overseas to sourcing domestic products due to budgetary pressures caused by the Covid-19 pandemic.

Flood warning for 3 central provinces
The Royal Irrigation Department (RID) has alerted three provinces in the Central region to be on guard for possible floods.

Police seize 300 ‘ghost guns’ More than 300 illegal firearms and 3,500 rounds of ammunition have been seized during police raids as part of a nationwide clampdown on illegal arms trafficking rackets.


 

Maak gebruik van je creatieve kant in handwerkcafés
Van het bruisende Sukhumvit tot het CBD-gebied (central business district) van Sathon tot de buitenwijk Charoen Rat, Bangkok heeft veel ‘crafes’, onze eigen samentrekking van café en craft (ambacht, kunstnijverheid), die zijn weggestopt en wachten om ontdekt te worden.
Naast hun verrukkelijke gerechten en fotogenieke hoekjes om je social media game een boost te geven, bieden ze ook workshops aan om nieuwe vaardigheden op te doen. Of je nu een die-hard caféhopper bent die op zoek is naar een nieuwe route of iemand die wil chillen maar ook een nieuw ambacht wil leren, Guru heeft een handige café-en-ambachtsgids samengesteld.

Word handig

2 oktober – Guru roept haar lezers in het omslagverhaal van vrijdag op Get handsy, Tap into your creative side at craft cafes. Het vrijdagmagazine van BP heeft voor die etablissementen zelfs een eigen naam bedacht: crafes. Ze belicht zes handwerkcafés waar klanten worden geprikkeld hun creatieve kant aan het werk te zetten. Vandaag, afgaande op de naam, de leukste van de zes: Fun Cafe Bangkok.

Guru schrijft: Het modern ogende pand met Fun Café valt op tussen de klassieke winkelpanden als je op Mahaphruttharam Road bent. Het ziet er misschien uit als een typisch gerenoveerd gebouw in de oude wijk Hua Lamphong, maar de gigantische houten deur dient als een tussenruimte en scheidt de werkelijkheid van het rijk van de verbeelding.

Zodra je het huis van Fun binnengaat, sta je klaar om versteld te staan ​​van het etherische geheel witte interieur, bedoeld als een leeg canvas dat wacht op caféhoppers om hun kleuren van levendigheid op te spatten. Dit dubbelhoge eetcafé is uitgedost in een minimalistisch decor, onder het thema ‘Daydream’, met een platte discobal aan de muur die een fotogenieke plek biedt voor alle Instagrammers.

De naam is afgeleid van het Thaise woord voor droom, dat in het Engels ook als ‘Fun’ kan worden geïnterpreteerd. Een must-try is de Fun Signature Canvas Cake (145 baht), een gelaagde cake samengesteld uit limoen, passievrucht en aardbei. Als dat je niet aanspreekt, probeer dan de Dunking Fun Canvas Cake (B145), een chocoladetaart geserveerd met een penseel en een voedselkleurenpalet.

Ja, je leest het goed! Deze zoete lekkernijen zijn gelaagde cakes met een glad wit oppervlak, een canvas dat je kunt beschilderen voordat je je suikerfixatie krijgt. Dus hoewel het café geen workshops aanbiedt, kun je toch leren hoe je een taart kunt opsieren.

Als je op zoek bent naar cafeïnehoudende dranken om je tijdens het schilderen gefocust te houden, bestel dan hun koffie of thee ahhhhhhhhh… schat! (120 baht). Bestel ze met de juiste toon, zoals aangegeven door het uitroepteken.

Fun Café Bangkok, 419 Mahaphruttharam Road / Open wo-ma van 10.00 tot 22.00 uur / Bezoek FB.com/funcafebangkok.

Nieuws in foto’s

Firemen and rescue volunteers outside the burning Tawandang Mahason pub in Chiang Mai.

A fire destroyed a popular pub in Muang district of Chiang Mai late Friday morning and the manageress was found dead in the ruins. Fire guts Chiang Mai pub, manageress killed.

Fire trucks and crews were rushed to the scene and battled to prevent the flames spreading to other buildings for more than two hours before they had the fire under control. They kept spraying the site with water to prevent it flaring up again.

Around 2.30pm the fire was finally declared out. The body of the manageress, Pairin Wachiranan, 41, was found in her office on the second floor.

Health officials remove wheelchairs from Challenger Hall at the Impact exhibition and convention complex in Nonthaburi province, where the country’s biggest Covid-19 field hospital was finally closed on Thursday.

A family walks in the floodwater at Wat Sa Kae in Pathum Thani’s Sam Khok district. The Office of the National Water Resources has warned the public to brace for the effects of two major regional storms later this month. La Nina may spur more floods

Nieuws in infographics

Klik hier voor het bijbehorende artikel: Phone prices set to rise

A 3-5% rise in smartphone prices is likely in the second half this year because of the baht’s depreciation and a supply shortage.

Klik hier voor het bijbehorende artikel: Executives back reopening

Most executives of the Federation of Thai Industries (FTI) support the government’s plan to reopen the tourism industry between October and November and are demanding only necessary measures to prevent new Covid-19 infections.

Nieuwsflitsen

Oil fund tapped to keep biodiesel B10 affordable
The Energy Ministry will use the State Oil Fund to keep the retail price of biodiesel B10 from going above 30 baht per litre.

Attack leaves 4 hurt, one a young child
A defence volunteer and three civilians, one a young child, were hurt when gunmen opened fire and threw a bomb at a checkpoint in Sungai Padi district of Narathiwat on Thursday night.

Flooding in 18 provinces, rising in 10
Floods caused by Storm Dianmu persist in 18 provinces in the North, Northeast and Central Plains, with water levels rising in 10 provinces.

Divers sight whale shark off Koh Tao
A large and healthy-looking whale shark was seen and videoed at the popular Kong Hin Chumphon diving site off Koh Tao in Koh Phangan district of Surat Thani on Thursday, to the delight and excitement of divers.

Two arrested on protest rally bomb charges
Police arrested two young men on Friday morning on charges of making bombs thrown at riot police during a street protest in Bangkok’s Din Daeng area on Sept 11.

Thailand on track to meet rice exports target
Thailand is on track to export 6 million tonnes of rice this year due to an anticipated uptick in demand, the Thai Rice Exporters Association said on Friday.

Foreign biker hunted after masseuse beaten, raped
Police are hunting a foreign man suspected of the violent assault and rape of a masseuse at a traditional massage parlour in Khon Kaen on Monday.

Muang Nakhon Si Thammarat locked down
Parts of Nakhon Si Thammarat will be placed under lockdown from Saturday amid concern over a rise in local Covid-19 infections.

Huawei praises Thailand as 5G leader
The global tech powerhouse Huawei has praised Thailand for being a 5G leader in Asean and suggested that the country would better benefit from the cutting-edge technology by establishing a national 5G alliance.

Overpeinzing om 6:20 uur

2 oktober – Tien voor half zeven wakker. Is het avond of ochtend, welke weekdag is het, waar eet ik vanavond? Dat zijn de eerste drie vragen die de eerste minuut na ontwaken opborrelen.

Als het avond zou zijn, kan ik na een sanitaire stop terug naar mijn legersteede. Maar het is ochtend dus kan beter wachten tot de krant wordt bezorgd. Voor de weekdag moet ik even spieken op mijn laptop; alle dagen lijken op elkaar. Het is zaterdag dus de krant bestaat uit twee katernen, Nieuws en Business, en niet drie, want Life ontbreekt.

De vraag waar eet ik vanavond kent drie mogelijke antwoorden: In Pride met een Spaans/Thaise keuken, in G’s Bangkok met een Duits/Thaise keuken of in de Foodcourt van Big C Extra met een ruime keus aan Thaise keukentjes.

De keuken van Pride is goed, de keuken van G’s is perfect, in de Foodcourt zijn de meeste gerechten niet aan mij besteed – ik eet er altijd rijst met zoute vis.

Gisteravond at ik in G’s goulashsoep. De soep kreeg, zo te zeggen, een goedkeurend knikje van mijn maag. Wordt het weer soep of wordt het goulash met varkensvlees, zuurkool en gebakken aardappelschijfjes, wat ik er eerder tot volle tevredenheid at? Kan ook opteren voor gebakken Chinese rijst of garnalen in een knoflooksausje bij Pride?

Meer vragen heb ik op dit moment niet. Ik dank u voor uw aandacht.

Ta eis heauton (Overpeinzingen) is een oorspronkelijk titelloos en in het Grieks geschreven egodocument van de Romeinse keizer Marcus Aurelius (161-180), waarin hij bondig filosofische notities heeft verzameld. Die zijn gebaseerd op stoïcijnse ethiek en bevatten Marcus’ belangrijkste overtuigingen. (Wikipedia)

BP in vogelvlucht

2 oktober – Bangkok Post besteedt vandaag ruime aandacht aan Shaping Tomorrow: Power of 5G and Technology Convergence, een virtueel seminar dat BP gisteren hield.

Het openingsverhaal met acht 1-koloms foto’s en een 2-kolommer van de sprekers beslaat drie kwart van de voorpagina onder de paginabrede kop Thailand banks on a 5G future. Het Business katern opent eveneens paginabreed 5G key to unlocking Thai potential en een tweede artikel meldt Tech to offer better health outcomes.

De krant telt twaalf nieuwsberichten en –verhalen op de bruto drie maar netto 2,5 binnenland pagina’s van het eerste katern. De rubriek In Brief ontbreekt, aan illustratiemateriaal bevatten de pagina’s behalve bij de opening vier foto’s, een 1-koloms foto, twee postzegelfoto’s en de virustracker van 1 oktober.

De twee grootste foto’s meten drie kolommen. Bovenaan de 2 een aarden wal die is aangelegd om de Wat Salak tempel en de tempelschool in Pak Kret (Nonthaburi) te beschermen tegen wateroverlast.

Bovenaan de 3 een plaat van een (nog) lege bioscoopzaal plus een 2,5 koloms foto van bioscoopgangers die een paneel bestuderen met de films van SF Cinema Central World in Bangkok. Bioscopen mogen sinds gisteren weer open gaan. Een mondkapje is verplicht, snacken is verboden en de bezoekers zitten op ruime afstand van elkaar.

Foto: Digital Economy and Society Minister Chaiwut Thanakamanusorn updates his audience on the development and rollout of 5G in Thailand at a virtual forum as part of the Bangkok Post Conference 2021, Shaping Tomorrow: Power of 5G and Technology Convergence.

DTAC biedt digitale bijscholing voor ouderen

2 oktober – De mobiele operator Total Access Communication (DTAC) heeft een digitaal bijscholingsprogramma voor ouderen gelanceerd om de zilveren economie te stimuleren, met name zelfstandigen ouder dan 50. Het project streeft naar een inkomensverhoging van ten minste 15 procent voor ouderen, naast bevordering van een ​​goede geestelijke gezondheid.

De eerste fase van het project telt 250 stagiairs, van wie wordt verwacht dat ze hun veerkracht opbouwen te midden van de economische uitdagingen die de pandemie met zich meebrengt.

DTAC-topman Sharad Mehrotra zegt dat de vergrijzende samenleving een megatrend van de 21e eeuw is en dat het bedrijf digitale technologie ziet als een belangrijke factor voor een goede kwaliteit van leven bij ouderen. ‘Senioren kunnen een waardevolle en zinvolle bijdrage leveren aan de samenleving.’

De training maakt deel uit van het Net for Living-programma van DTAC, bedoeld om digitale bijscholing te ondersteunen zodat digitale lacunes worden verkleind.

DTAC werkt aan het Net for Living-project in samenwerking met het Digital Economy Promotion Agency (Depa), de Internet Foundation for the Development of Thailand en de sociale onderneming Young Happy.

Een VN-rapport geeft aan dat de wereldbevolking van 65 jaar en ouder zal verdubbelen tot 1,5 miljard in 2050, van 727 miljoen in 2021. Thailand gaat in deze richting, waarbij de ouderen naar verwachting in 2033 28 procent van de totale bevolking vormen, tegen 20 procent op dit moment.

Volgens de Wereldbank en KKP Research zullen de komende 30 jaar ouderen naar verwachting de helft van de Thaise bevolking uitmaken, ofwel ongeveer 30 miljoen.

‘Als we er niet voor zorgen dat senioren digitaal onderlegd zijn, zullen ze moeite hebben om toegang te krijgen tot gezondheidszorg, bankieren en overheidsdiensten’, zegt Mehrotra. ’Ouderen moeten digitale vaardigheden hebben om hun inkomen te vergroten; het trainingsprogramma zal de digitale kloof voor hen helpen verkleinen.’

Volgens DTAC bleek uit een onderzoek dat 98 procent van de 50 tot 70-jarigen in Thailand een smartphone heeft en dat ze deze gemiddeld 2 tot 3 uur per dag gebruiken.

Volgens het kantoor van de National Economic and Social Development Council zal de afhankelijkheidsgraad van Thailand, berekend op basis van de verhouding tussen ouderen en mensen in de werkende leeftijd, stijgen van 27,7 procent momenteel tot 56,2 procent in de komende twee decennia. Dit kan ertoe leiden dat oudere generaties langer aan het werk moeten blijven.

Het kantoor geeft aan dat Thais van 65 jaar en ouder een gemiddeld inkomen hebben van 7.000 baht per maand, wat naar verwachting zal stijgen tot 9.000 baht in het komende decennium. Ouderen in Japan hebben daarentegen een gemiddeld maandelijks inkomen van 50.000 baht.

Depa-president Nuttapon Nimmanphatcharin zegt dat de zilveren economie een van de vijf economische gebieden is, waarin de staat een ommekeer teweeg wil brengen met innovatie, technologie en creativiteit. (Digital skills initiative for elderly launched, BP, 1 oktober)

TAT droomt over 1 miljoen bezoekers aan Phuket in 6 maanden

2 oktober – Phuket verwacht de komende zes maanden tientallen miljarden baht te genereren dankzij 1 miljoen buitenlandse toeristen, aldus de Tourism Authority of Thailand (TAT), die donderdag haar heropeningsschema voor het vakantie-eiland schetste.

Het plan van de TAT om Phuket te promoten als een bestemming van wereldklasse met als doel 60 miljard baht te genereren in het vierde kwartaal van dit jaar en het eerste kwartaal van 2022, kreeg donderdag het groene licht van het Centre for Economic Situation Administration (CESA).

Phuket telde op 29 september 7.494 Thaise reizigers naar het eiland sinds het begin van de Sandbox regeling in juli, uit de VS kwamen 5.845 reizigers, gevolgd door toeristen uit Israël (5.414) en het VK (4.758). Van de 37.978 reizigers die deelnamen aan de regeling, reisden 23.215 naar andere bestemmingen in het land na het voltooien van het verplichte 14-daagse verblijf in Phuket. De economische bijdrage van de Sandbox tijdens de eerste drie maanden was 2,25 miljard baht.

‘We verwachten dat het aantal bezoekers in het laatste kwartaal aanzienlijk zal toenemen, rekening houdend met de quarantainevermindering van veertien naar zeven dagen vanaf oktober, terwijl een consistente daling van het infectiepercentage de inkomende markten in het komende hoogseizoen ten goede komt’, zegt TAT gouverneur Yuthasak Supasorn.

Het CESA heeft ook de versoepeling van acht reismaatregelen goedgekeurd, waaronder quarantainevermindering; het toestaan ​​van groepsaanvragen voor een Certicate of Entry (COE), waarmee touroperators klanten kunnen helpen bij het verwerken van de deelnameformulieren; en eind oktober toestemming voor commerciële vluchten vanuit Rusland.

Yuthasak zegt dat de versoepeling van de beperkingen zou moeten bijdragen aan het genereren van ten minste 500.000 rondreispakketten via chartervluchten in de komende zes maanden. Daarvan komen 295.000 pakketten van de Russische markt, voor in totaal 2,5 miljoen overnachtingen, gevolgd door 130.000 pakketten van de VK en Scandinavische landen, die 200.000 overnachtingen genereren.

De vijf overige reismaatregelen die versoepeld worden, vereisen verdere bespreking met betrokken partijen, waaronder het versoepelen van de contactregel met hoog risico voor passagiers die aan boord gaan van dezelfde vlucht met een Covid-19-patiënt, het verlagen van de RT-PCR-testprijs en het verminderen van de verplichte Covid-verzekeringsdekking van $ 100.000 tot $ 50.000.

De TAT is ook van plan om met het ministerie van Buitenlandse Zaken te praten over het visum- en COE-systeem, dat aanvragen drie maanden van tevoren zou moeten kunnen ontvangen, in plaats van de huidige maand.

De besprekingen kunnen ook de mogelijkheid omvatten om de COE in de toekomst in te trekken, evenals de coördinatie met het ministerie van Volksgezondheid over de ontwikkeling van een verificatiesysteem voor vaccinpaspoorten, aldus Yuthasak.

Naast het heropeningsprogramma zei CESA akkoord te gaan met het voorstel een ​​steunfonds voor toerisme te vormen om de reisindustrie een make-over te geven, met een initieel budget van 5 miljard baht. (TAT eyes 1m Phuket visitors in 6 months, BP, 1 oktober)

‘Boss’-zaak nog steeds actief

2 oktober – De hit-and-run saga met Red Bull-telg Vorayuth ‘Boss’ Yoovidhya in de hoofdrol en functionarissen in bijrollen blijft zich maar voorslepen. Gisteren benadrukte de Public Prosecutor Commission (PPC) in een verklaring dat het onderzoek nog steeds gaande is.

De verklaring is een reactie op het recente ontslag van een hoge aanklager die betrokken was bij de controversiële vluchtmisdrijfzaak tegen Vorayuth in 2012 in het kader van een onderzoek naar beschuldigingen van inmenging door hoge functionarissen ten voordele van de verdachte.

De officier van justitie, alleen geïdentificeerd als ‘aanklager C’, is ervan beschuldigd verantwoordelijk te zijn voor het verlagen van de schatting dat de Ferrari van Vorayuth niet 177 kilometer per uur had gereden maar slechts 79 km/u. Deze stap zou de aanklagers ertoe hebben aangezet de aanklacht wegens ovettreding van de maximumsnelheid tegen Vorayuth te laten vallen. Het ontslag wordt gezien als een poging om verder onderzoek te voorkomen, legt de krant uit.

PPC-voorzitter Pachara Yuttithamdamrong zei tijdens een mediabriefing dat de PPC zal overwegen of deze ontwikkeling zal worden meegenomen in het lopende onderzoek onder leiding van Thanapit Mulpruek naar Nate Naksuk, een voormalig plaatsvervangend procureur-generaal, ook in verband met het laten vallen van aanklachten. (‘Boss’ case still active, insist prosecutors)

PPRP belooft Prayut als kandidaat-premier te houden

2 oktober – Het zal toch niet gaan gebeuren – God verhoede dat –, maar ik acht de kans niet denkbeeldig, laat ik het maar voorzichtig zeggen, dat Thailand nog een tweede termijn geniet van [lijdt onder] de leiding van premier Prayut. Een bron binnen regeringspartij Palang Pracharath (PPRP) zegt dat de partij Prayut zal steunen wanneer hij nog vier jaar wil aanblijven als premier (PPRP vows to keep Prayut as premier candidate).

Naar verluidt heeft partijleider Prawit Wongsuwon donderdag op een bijeenkomst van partijzwaargewichten gezegd dat de PPRP Prayut zal nomineren als premier in de volgende verkiezingen. ‘Ik ben de partijleider en de premier is Prayut. Hij zal bij ons zijn tot de dood ons scheidt. Geen verdeeldheid. Geen conflict’, zei Prawit volgens de bron.

Prawit verwacht, zegt hij, dat de partij 150 tot 200 zetels in het Huis van Afgevaardigden zal winnen bij de algemene verkiezingen nadat er ‘professionals’ zijn binnengehaald. De PPRP won 112 House-zetels in de verkiezingen van 2019.

Prawit weigerde gisteren commentaar te geven op berichten in de media dat Suchart Chantarachotikul, hoofd van het zuidelijke strategische team van de PPRP, zou overlopen naar een nieuwe partij. Op donderdag zei Suchart dat hij zich zou aansluiten bij een nieuwe partij die wordt gevormd door de voormalige permanente secretaris van Binnenlandse Zaken Chatchai Phromlert.

De partij van Chatchai is zijn eerste keuze, omdat deze Prayut als premier zal steunen. Maar toen journalisten Prawit vroegen of de partij Prayut steunt bij de volgende verkiezingen, liep hij weg en ik vermoed niet omdat hij hoognodig moest plassen.

Partijleider Jurin Laksanawisit van coalitiepartij Democraten zei gisteren dat het te vroeg is voor zijn partij om haar politieke winst te bespreken of te zeggen wie ze wel of niet zal voordragen als premier bij de volgende verkiezingen. ‘We concentreren ons op ons werk en verantwoordelijkheden.’

Virusnieuws

2 oktober – Het Centre for Covid-19 Situation Administration heeft vrijdag 11.754 nieuwe besmettingen bekend gemaakt (inclusief 501 in gevangenissen en elf uit het buitenland) en 123 nieuwe doden. Beide aantallen waren hoger dan op donderdag, toen ze respectievelijk 11.646 en 107 bedroegen.

De slachtoffers waren allen Thai in de leeftijd van 23 tot 99 jaar. Bangkok telde de meeste doden, 29 tegen 42 een dag eerder. Vier aangrenzende provincies telden 25 doden. De provincies in de Central plains telden 33 doden, het Noordoosten telde vijf doden, het Zuiden 26 en het Noorden 5.

Van de binnenlandse besmettingen werden 9.998 vastgesteld in ziekenhuizen en 1.244 via actief testen. Bangkok telde 1.423 nieuwe besmettingen, Greater Bangkok 2.872 (3.133 een dag eerder) en 54 nieuwe doden (56). De vier zuidelijke grensprovincies telden 1.917 nieuwe besmettingen (1.920) en 17 nieuwe doden (3), de 67 overige provincies meldden 6.453 nieuwe besmettingen (6.455) en 52 nieuwe doden (46).

‘Het aantal nieuwe besmettingen in Bangkok en aangrenzende provincies daalt, in Bangkok zelfs significant’, zegt CCSA woordvoerder Apisamai. ‘Ondertussen zijn de besmettingen in de zuidelijke provincies gestegen. Vroeger vormden ze 15 procent van de nieuwe gevallen in het hele land, maar het percentage steeg tot 17 procent en er overleden maar liefst 26 personen. Veel zuidelijke provincies behoren tot de top tien van provincies met de meeste nieuwe gevallen.’

‘Sommige mensen in het Zuiden klagen dat anderen geen mondkapje dragen en sommige eetgelegenheden in enkele gebieden in veel provincies in de regio overtreden het verbod op alcohol en de sluitingstijd van 10 uur.’

De in het buitenland besmette personen kwamen uit de Verenigde Arabische Emiraten (2), Nigeria (1), Bahrein (1), Cambodja 2), Maleisië (3) en Myanmar (2).

Op donderdag werden nog 115.233 patiënten behandeld (116.075), van wie 3.144 ernstig ziek waren (3.175) en 709 beademd werden (717). Die dag zijn 12.473 herstelde patiënten ontslagen uit ziekenhuizen.

Kort Nieuws zaterdag 2 oktober

– Ik besluit weer Nieuws uit Thailand met een overzicht van nieuws dat u niet al kent en nieuws dat u al kent en bijgewerkt is. Lees de berichten op de website of volsta met de samenvatting.

Covid deaths dip below 100, 11,375 new cases
Thailand logged 87 more fatalities and 11,375 new Covid-19 cases during the previous 24 hours, the Public Health Ministry announced on Saturday morning.

Students on track to get Pfizer jabs from Monday
At least 3.68 million students have submitted requests for the Pfizer vaccine which the Ministry of Public Health is to start administering to school and university goers on Monday.

La Nina may spur more floods
The Office of the National Water Resources has warned the public to brace for the effects of two major regional storms later this month.

Cigarette prices set to rise on new excise tax
The new excise tax structure for cigarettes is expected to result in a higher retail price for low-priced products of at least 6 baht per pack, says the Excise Department’s director-general Lavaron Sangsnit.

Moderna jabs to arrive November
Zuellig Pharma has confirmed it will deliver the first batch of the Moderna Covid-19 vaccine to Thailand in November, one month later than expected.

Pheu Thai MP linked to bribery scandal
The National Anti-Corruption Commission (NACC) has said there is weight to the allegation that Pheu Thai MP for Mukdahan Anurak Tangpanitanon was involved in a bribery scandal linked to the 2021 budget allocation of a government department.

Profs accused of forgery to get plum jobs
The Civil Service Commission for Higher Education Institutes (CSCHEI) has instructed the Council of Rajabhat Maha Sarakham University to review the appointments of more than 40 academics following allegations of document falsification and the forgery of signatures.

Embattled cop to be reinstated
The Administrative Court has overturned an order removing Pol Gen Wirachai Songmetta as deputy police chief and called for his benefits to be reinstated.


 

Nieuws in foto’s

The overturned tugboat in the Chao Phraya River in front of Wat Phanan Choeng Voraviharn in Ayutthaya province on Wednesday morning. The boat driver and his wife were missing.

A disconsolate vendor at Phimai Muang Mai market sits in front of her flooded stall, after the Mun River burst its banks on Thursday, in Phimai district, Nakhon Ratchasima.

Monks and lay disciples at Wat Namwon in Pathum Thani’s Muang district move belongings to higher ground after the Chao Phraya River burst its banks and flooded the temple ground. 


 

Nieuwsflitsen

Search for sunken river tug, missing crew
A sonar scanner was being used in the search on Thursday for a barge tug that overturned and sank in the deep and muddy Chao Phraya River on Wednesday, trapping the husband-and-wife crew inside the vessel.

Mun River bursts banks, flooding in Phimai
The Mun River burst its banks on Thursday, flooding many communities in Phimai district of Nakhon Ratchasima. Floodwater rose to 1-1.5 metres deep at riverside Khum Bang Wang community in tambon Nai Muang, Many householders evacuated their homes, taking prized belongings and setting up tents on a road well above the water. Residents said the flooding in the district was worse than last year, with the water level approaching the disastrous floods of 10 years ago.

Pickup plunges through 8th floor wall
Two people were injured when a pickup truck crashed through the guard wall on the eighth floor of a hospital parking building and plunged six floors, in Nakhon Ratchasima on Wednesday night.

Chao Phraya well below flood level in Bangkok
The level of the Chao Phraya River remains well below the top of the flood embankments and there is no flooding in any riverside area, the Bangkok governor reassured city residents on Thursday.

Man held for allegedly shooting Din Daeng protester
Police arrested a man in Kanchanaburi province on Thursday for allegedly shooting a teenage protester in Din Daeng district in August.

Flood misery persists in 18 provinces
More than 200,000 households in 31 provinces flooded during the past week of storms, and the flooding persists in 18 provinces to the north of Bangkok.

Largest and best field hospital closes its doors
The Public Health Ministry closed the country’s best field hospital earlier set up in Nonthaburi to treat Covid-19 patients in Greater Bangkok due to a decline in caseloads.

Man lured girl, 8, to send him nude photos
Technology Crime Suppression police have arrested a 37-year-old man in Chumphon for allegedly persuading an eight-year-old girl to send him nude photos of herself.

Small firms may get B45bn job support
The government has planned to introduce an estimated 45.4 billion baht in stimulus to help smaller businesses retain jobs, a planning agency said on Thursday, as the country deals with a prolonged coronavirus outbreak.

Overpeinzing

1 oktober – Om half vijf wakker nadat ik een flink gat in de nacht had geslapen. Op de televisie zie ik het laatste stukje van een documentaire over de training en het werk van blue collar dogs van de NYPD. Het fragment wordt al snel gevolgd door de aftiteling, zodat ik nog niet weet of het gaat om snuffelhonden of honden die vluchtende verdachten staande moeten houden.

Daarna volgen afleveringen van de World Voyage-serie: World Business (over een bedrijf in Californië dat shelled almonds kweekt) en World Technology over Silicon Valley Robotics. Links boven in beeld meldt Mono29: Next The longest day in Chang’an, aflevering 42.

Heb het geluid bijna uitstaan, want kan de Thaise toelichting toch niet volgen. Jammer genoeg niet want daardoor kom ik nooit te weten wat voor interessante informatie ik misloop. Previews tonen scènes van Mortdecai, The last ship, Mission impossble, Transformers, The Huntsman – allemaal films waarvoor ik nooit mijn bed zou uitkomen.

Wikipedia schrijft over Mortdecai: De charmante Charlie Mortdecai is kunsthandelaar en parttimeschurk. Gewapend met enkel zijn looks en zijn betoverende glimlach reist hij de wereld rond om een gestolen schilderij te bemachtigen. Dat zou de code bevatten van een verloren gewaande bankrekening vol nazigoud. De ‘looks’ hebben betrekking op zijn fraaie keizer Wilhelm-snor.

The longest day in Chang’an telt 48 afleveringen. Wikipedia omschrijft het als een ‘historical suspense drama’. Het is gebaseerd op gebeurtenissen tijdens de Tang dynastie in 744 met de nodige gevechten, in een snelle montage getoond.

BP in vogelvlucht

1 oktober – Bangkok Post telt vandaag elf nieuwsberichten en –verhalen op de bruto vier maar netto 2,125 binnenland pagina’s van het eerste katern. De rubriek In Brief ontbreekt, ruimte vretende artikelen zijn eveneens afwezig. De krant gaat zoals altijd op vrijdag vergezeld van het magazine Guru.

Aan illustratiemateriaal bevatten de pagina’s vijf foto’s, de infographic Opening up for some met een opsomming van alle bedrijven in Bangkok die vanaf vandaag heropenen en activiteiten die hervat mogen worden, en de virustracker van 30 september.

De grootste foto van vijf kolommen bovenaan pagina 3 toont een vonder* in Talat Khwan (Nonthaburi) waarop Prayut en zijn entourage staan om de wateroverlast er in ogenschouw te nemen. Ze mogen wel oppassen dat ze er niet vanaf vallen of dat de vonder het onder het gewicht van zovelen begeeft. Prayut deelde in de gemeenschap ook overlevingspakketten aan zestig huishoudens uit.

Opvallend in het eerste katern is een paginagrote advertorial op pagina 5, gewijd aan de 72e verjaardag van de vorming van de People’s Republic of China. Is getekend door ambassadeur Han Zhiquang, maar hij zal de tekst wel niet zelf geschreven hebben. Hij zegt: ‘China en Thailand zijn geografisch naburige en bloedverwante goede buren, goede familieleden en goede partners. De pandemie heeft getuigd van onze oprechtheid en saamhorigheid in het helpen van elkaar.’ De illustratie rechts is een advertentie, niet de advertorial.

De krant opent met Flood risk for Chao Phraya. City Hall heeft gemeenschappen langs de Chao Phraya gewaarschuwd om van vrijdag tot dinsdag rekening te houden met overstromingen, terwijl negen provincies in de Central Plains Region ook zijn gewaarschuwd.

Het katern Business opent met B47bn on offer to save SME jobs. De regering neemt meer maatregelen om het midden- en kleinbedrijf te helpen, werknemers te behouden en nieuwe banen te creëren, met een extra budget van 46,9 miljard baht.

Life opent met een paginagroot verhaal over de Rolex Oyster Perpetual Datejust 36. Het klokje krijgt een tropical twist en de Lady-Datejust goes beyond bling (Luscious luxury).

Het omslagverhaal van Guru roept op Get handsy Tap into your creative side at craft cafes. Het noemt zes cafés waar klanten niet hoeven stil te zitten, maar zich kunnen overgeven aan handenarbeid.

* Een vonder (ook: vondel of vlonder) is een smalle brug, vaak niet meer dan een of twee planken breed of een balk. De woorden vonder en vlonder worden beide gebruikt. In de streken waar ‘vonder’ brug betekent, wordt met een ‘vlonder’ een (kleine) aanlegsteiger of stoep bedoeld.

Hoe snel reed Vorayuth in 2012?

Politiechef en advocaat gedagvaard door panel

1 oktober – Een panel gaat een voormalige politiechef en advocaat van Red Bull telg Vorayuth ‘Boss’ Yoovidhya dagvaarden over zijn hit-and-run misdrijf in 2012. Het paar wordt aan de tand gevoeld over de schattingen van de snelheid waarmee Boss reed toen hij een motoragent dodelijk verwondde met zijn Ferrari. Het tweetal woonde destijds een bijeenkomst bij waarin aanpassingen werden besproken van de geschatte snelheid.

Het panel dat onder leiding staat van politie inspecteur-generaal Visanu Prasattongosoth zal ook een team opzetten om een ​​audiofragment te onderzoeken van gesprekken tussen degenen op de bijeenkomst, waaronder politie, openbare aanklagers en de advocaat van de verdachte.

Een van de aanwezigen was destijds Thanasit Taengchan van het Office of Police Forensic Science, die de PD in 2012 onderzocht en later zijn verklaring veranderde en de snelheid van de Ferrari van Vorayuth herzag van 177 kilometer per uur naar 79. De sterk verminderde snelheidsschatting was een belangrijke factor in het besluit van aanklagers om de aanklacht tegen Vorayuth te laten vallen.

Visanu neemt de leiding van het panel over van voormalig voorzitter politie luitenant-generaal Chettha Komolwatthana, die wel lid van het panel blijft. Onder de voormalige voorzitter onderzocht het panel zeven verdachten over hun rol in de vermeende verkeerde behandeling van de zaak.

Echter, nadat de Royal Thai Police een rapport had ontvangen van voormalig corruptiebestrijder Vicha Mahakun, die door de premier was aangesteld een ​​panel te leiden om de crash te onderzoeken, werd Visanu de nieuwe voorzitter nadat bleek dat nog twee politieofficieren erbij betrokken waren. Kunt u het nog volgen?

Het Vicha-panel werd gevormd in de nasleep van de publieke verontwaardiging over vermeende pogingen om de zaak te laten vallen (wat klassejustitie heet) door hoge openbare aanklagers en over pogingen van Vorayuth het onderzoek te frustreren door vijfmaal niet te verschijnen bij – de krant schrijft de rechtbank – maar ik meen me te herinneren dat hij was opgeroepen door de politie.

De aanklacht wegens te hard rijden tegen hem werd ingetrokken nadat de verjaringstermijn van één jaar in 2013 was verstreken. Een tweede aanklacht, geen hulp verlenen na de aanrijding, liep af op 3 september 2017. De aanklacht wegens drugsgebruik en roekeloos rijden blijft geldig tot respectievelijk 3 september volgend jaar en 2027. Het kantoor van de procureur-generaal liet aanvankelijk de laatste aanklacht vallen, maar besloot later na publieke verontwaardiging deze opnieuw in te voeren. (Panel to call on cop over ‘Boss’ case)

LGBT wil bloed doneren, maar Rode Kruis ligt dwars

1 oktober – Een LGBT-activist, de Bangkok Rainbow Organization en de HIV Foundation Asia dringen er bij het Thaise Rode Kruis op aan om de criteria voor bloeddonatie te wijzigen en mensen uit de LGBT+ gemeenschap toe te staan ​​te doneren, vooral nu er een tekort aan bloed is.

Maar de pogingen om het Thaise Rode Kruis middels protesten en petities op andere gedachten te brengen zijn mislukt, zegt Nikorn Chimkong. Hij betreurt dat de kwestie een strijd is geworden tussen de rechten van de bloedontvangers en de LGBT-rechten.

Het Thaise Rode Kruis laat de de rechten van bloedontvangers prevaleren, de LGBT zegt dat homoseksuele mannen of mannen die seks hebben met mannen (MSM), gestigmatiseerd en gediscrimineerd worden.

Nikorn vertelt: ‘Op het bloeddonatieformulier moet elke bloeddonor 37 vragen beantwoorden. Vraag 15 vraagt: “Ben jij een man die vroeger seks had met een man?” wat zowel homomannen als transvrouwen stigmatiseert, want als ze ‘ja’ aanvinken, mogen ze de rest van hun leven geen bloed meer doneren.’

Het Thaise Rode Kruis baseert zich op schattingen van het Internationale Rode Kruis dat homoseksuele mannen of MSM een risico van 10 procent hebben om ziekten, met name SOA’s, via bloed over te dragen. Maar Nikorn zegt dat het Thaise Rode Kruis een grote fout maakt: hoewel de 10 procent het risico weerspiegelt in relatie tot de geschatte totale wereldbevolking, weerspiegelt het niet het risico in Thailand.

’Om het eerlijk te houden, zou het beter zijn als het Thaise Rode Kruis LGBT toestaat om hun bloed te doneren en onderzoek te doen naar deze kwestie. Het verbod stigmatiseert LGBT-mensen als “promiscue”, “vies” of het hebben van “zondig bloed”, wat oneerlijk is.’

‘Het Thaise Rode Kruis ziet de realiteit van de LGBT-gemeenschap over het hoofd, vooral de diversiteit van homomannen. Veel LGBT-mensen willen de samenleving helpen, aangezien bloed schaars is. Het zou beter zijn voor het Thaise Rode Kruis om de veiligheid van bloeddonors en ontvangers te waarborgen zonder stigmatisering en tegelijkertijd rekening te houden met de rechten van de ontvangers.’

Volgens het Thaise Rode Kruis zijn de criteria om mannelijke homo’s uit te sluiten van bloeddonatie een universele praktijk. Het gaat niet om het hebben of niet hebben van het recht om bloed te doneren, zegt het. (LGBT want to donate blood)

Virusnieuws

1 oktober – Het Centre for Covid-19 Situation Administration heeft donderdag 11.646 nieuwe besmettingen bekend gemaakt (inclusief 120 in gevangenissen en 18 uit het buitenland) en 107 nieuwe doden.

Zij brachten het totaal aantal besmettingen sinds het begin van de pandemie vorig jaar op 1.603.475 waarvan 1.470.673 patiënten zijn hersteld, en op 16.727 doden.

De slachtoffers waren 106 Thais en één Taiwanees in de leeftijd van 9 tot 105 jaar. De jongste die in Satun woonde, leed aan epilepsie. Eén slachtoffer was een zwangere vrouw in Bangkok die niet gevaccineerd was.

Bangkok telde de meeste doden: 42 (tegen 38 de vorige dag), vier aangrenzende provincies telden 14 doden. De provincies in de Central plains meldden 31 doden, het Noordoosten telde 8 nieuwe doden, Zuiden 9 en Noorden 3.

Van de binnenlandse besmettingen werden 10.259 vastgesteld in ziekenhuizen en 1.249 tijdens actief testen. Bangkok telde 1.630 nieuwe besmettingen (1.579), Greater Bangkok (stad plus buurprovincies) 3.133 (2.572) en 56 nieuwe doden (61).

De vier zuidelijke grensprovincies hadden 1.920 nieuwe besmettingen (1.654) en 3 nieuwe doden (8), de 67 overige provincies telden 6.455 nieuwe besmettingen (6.000) en 46 nieuwe doden (53).

De in het buitenland besmette personen kwamen uit Frankrijk (1), Ierland (1), Myanmar (1), Cambodja (14) en Maleisië (1).

Op woensdag werden nog 116.075 patiënten behandeld (115.423), van wie 3.175 ernstig ziek waren (3.232) en 717 beademd werden (729). Die dag zijn 10.887 herstelde patiënten ontslagen uit ziekenhuizen.

Kort Nieuws vrijdag 1 oktober

– Ik besluit weer Nieuws uit Thailand met een overzicht van nieuws dat u niet al kent en nieuws dat u al kent en bijgewerkt is. Lees de berichten op de website of volsta met de samenvatting.

Infections in South ‘concerning’
The Public Health Ministry on Thursday expressed concerns over the spread of Covid-19 in the southern region that is contributing to high daily caseloads nationwide despite a downward trend in infections.

11,754 new Covid cases, 123 more deaths
Thailand logged 11,754 new Covid-19 cases and 123 more fatalities during the previous 24 hours, the Public Health Ministry announced on Friday.

City to see 9 new parks by end of 2022
The Bangkok Metropolitan Administration plans to open nine new public parks across the capital by the end of next year.

Suchart to defect to Chatchai’s party
Col Suchart Chantarachotikul, chief of the southern strategic team of the Palang Pracharath Party (PPRP), confirmed on Thursday he would defect to a new party to be formed by former permanent secretary for interior Chatchai Phromlert.

Impact field hospital now closed
Busarakam Hospital at Impact Muang Thong Thani exhibition centre in Nonthaburi province is now officially closed.

Department recruits 74,000 prison inmates
The Department of Corrections has recruited about 74,000 prisoners convicted of committing minor crimes to work at its industrial park with electronic bracelets in a bid to reduce overcrowding in prisons across the kingdom.

Cops seize 4m meth pill haul
Chiang Rai Police seized almost 4 million methamphetamine pills and arrested an assistant village chief for suspected drug trafficking in Mae Chan district.

Reacties niet mogelijk