Thais nieuws 1-15 mei

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation. Voor de betrouwbaarheid steek ik mijn handen niet in het vuur.
Op de pagina Dossiers 2019 geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op themapagina’s. Dat zijn pagina’s waarop alle berichten over een bepaald onderwerp zijn gebundeld. Alle themapagina’s staan opgesomd op de pagina Leeswijzer.
Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

Voor het nieuws van 2019 klik hier: Thais nieuws 1-15 januari 2019, Thais nieuws 16-31 januari 2019, Thais nieuws 1-15 februari 2019, Thais nieuws 16-28 februari 2019, Thais nieuws 1-15 maart, Thais nieuws 16-31 maart, Thais nieuws 1-15 april en Thais nieuws 16-30 april. Voor ouder nieuws zie de zwarte menubalk bovenaan de pagina onder het kopje Buitenland.

 

Mascotte van Chrystal Palace

Nieuws van de website 14-15 mei

• Oud-premier Thaksin in gesprek over koop voetbalclub Chrystal Palace voor £50 miljoen
• Kanchanaburi: Echtpaar vlucht half uur in boom voor tijger in wildreservaat
• Centrale Bank ontkent manipulatie met baht nu VS Thailand wil toevoegen aan watchlist
• Lijst van 250 senatoren gepubliceerd, inclusief 66 legergeneraals; 50 op reservelijst
• Parlement vergadert voor het eerst op 22 mei; kiest voorzitters en nieuwe premier
• Songkhla: Bestuurder en 13 migranten op weg naar Maleisië in bestelwagen posterijen aangehouden
• 123 zakken met 1 ton kratombladeren gevonden aan grens in Sadao (Songkhla)
• Verdachte verkrachting Koh Phangan heeft lang strafblad met oa drugsvergrijpen
• Badmintonspeelster Ratchanok Intanon wint derde India Open titel, vangt US$350.000
• 3 juni nationale feestdag vanwege verjaardag koningin Suthida
• NBTC verkoopt drie 700 MHz spectrum vergunningen voor vaste prijs van totaal 53 mld baht
Column: Too many cooks will be recipe for political disaster
• Vrijstelling visa on arrival grote stimulans voor toerisme uit India; in Q1 via Atta plus 11 pct
• Atta meldt toerisme uit China geslonken met 13,6 pct

Syfilis sterk in opmars, vooral bij jongeren

15 mei – Onder de kop The return of a sexual scourge (De terugkeer van een seksuele plaag) opent BP vandaag het Life-katern met een artikel over de ‘alarmerende’ stijging van het aantal syfilis besmettingen. Tussen 2009 en 2018 is het aantal toegenomen van 2-3 naar 12 per 100.000 burgers, met de grootste stijging in de leeftijfscategorie 15-24 jaar.

Op de sociale media circuleert het verhaal van een 15-jarig meisje dat zwanger is van een tweeling. Ook haar partner is 15 jaar. Afgezien van de bezorgheid dat ze te jong zijn een gezin te stichten, blijkt ze ook syfilis te hebben. Internetgebruikers zijn al in paniek geraakt dat de ziekte een ware ravage aanricht in Thailand.

Dat is geen paranoia; eerder deze maand meldde het Bangrak STI Centre van het Department of Disease Control op zijn Facebook pagina een staggering (onthutsende) toename van syfilis gevallen. Ook Thanason Thummakul, specialist infectieziektes, bevestigt de toename, die hij toeschrijft aan de sterke toename van onbeschermde seks. ‘Alhoewel syfilis gevonden kan worden bij mensen van alle leeftijden, wordt nu een heel groot aantal gevallen gediagnosticeerd bij tieners en mannen die seks met mannen hebben.’

Wanneer onbehandeld kan syfilis dodelijk zijn, maar de infectieziekte  is eenvoudig te genezen. De ziekte wordt veroorzaakt door een bacterie treponema pallidum, die de vorm heeft van een spiraal, een vorm die zich gemakkelijk kan boren in het zachte weefsel van besmette gebieden. Besmetting vindt plaats via seksueel contact. Thanason wijst erop dat personen bij wie syfilis is geconstateerd, ook op HIV/Aids dienen te worden onderzocht omdat beide ziektes op dezelfde wijze worden doorgegeven.

Ik zal het artikel niet verder samenvatten, want het beschrijft in detail hoe de ziekte zich kan ontwikkelen; het lijkt wel een medisch handboek. Uiteraard geeft Thanason het advies om condooms te gebruiken. Vroegtijdige ontdekking en vroegtijdige behandeling noemt hij essentieel. ‘De toename in syfilis gevallen vormt een waarschuwing dat het tijd wordt voor Thailand het publieke bewustzijn van beschermde seks serieuzer te nemen.’ (Zie verder de pagina Gezondheidszorg 2019)

Senatoren worden beschouwd als marionetten

15 mei – Van de 250 door de junta benoemde senatoren zijn 160 nauw verbonden met het regime omdat ze bij het leger of het politiekorps hebben gediend. Bangkok Post concludeert dan ook in het openingsartikel van vandaag dat senatoren gezien worden als marionetten en dat de Senaat een middel is om de macht van de junta voort te zetten. Politieke conflicten zullen weer oplaaien en een nieuwe impasse wordt gecreëerd, verwachten critici.

Die verwachting werd gisteren verwoord door een steungroep voor familie van slachtoffers van het Black May 1992 geweld op een seminar getiteld ‘A way out for Thailand and the people’s desirable new government’. Het bewijs leverde de Royal Gazette, die gisteren de namen publiceerde van alle senatoren, waaronder 101 personen met de rang van generaal uit het leger en het politiekorps. Ze zijn benoemd voor een periode van 5 jaar. Maar dat is niet eens het ergste, de steen des aanstoots is het feit dat ze mee stemmen over de keuze van de nieuwe premier.

Voormalig minister van Financiën Tirachai noemde dat op het seminar ‘ongebruikelijk en ondemocratisch’. ‘Dat lijkt op het uitwisselen van gunsten. De vooruitzichten voor het land om een uitweg te vinden zijn niet erg helder’, zei hij, doelend op het feit dat het aantal senatoren en parlementsleden van de Palang Pracharath coalitie voldoende zijn om Prayut te laten terugkeren als premier.

Tirachai voorspelt dat de nieuwe regering, die een marginale meerderheid in het Huis van Afgevaardigden heeft (253 van de 500 zetels), geplaagd zal worden door instabiliteit; het is slechts een kwestie van tijd voordat problemen uitbarsten.

Hij zegt: ‘Als gevolg daarvan zal de nieuwe regering cobra’s (ontrouwe parlementsleden uit het Pheu Thai kamp) moeten trekken. Dit betekent dat hervormingen na 5 jaar regime geen vorderingen hebben gemaakt. De senatoren zouden moeten kiezen voor een premier die onafhankelijk is van degenen die hen benoemden.’

Nu duidelijk is wie de benoemde senatoren zijn, zijn de kansen voor het land om een uitweg te vinden uit de huidige problemen beperkt, betoogde politicoloog Yutthaporn van de Sukothai Thammathirat Open University. ‘Een gewenste regering dient legitimiteit te hebben en te worden geaccepteerd door de bevolking. Alhoewel de nieuwe regering nog niet is gevormd, wordt al twijfel geuit over hoe lang die overleeft.’

Maar waarom besteed ik er überhaupt aandacht aan, want het is allemaal al een keer in soortgelijke bewoordingen gezegd en geschreven? Verder biedt bovenstaand kader alle informatie met namen en rugnummers. De kop We are family slaat op senator Preecha, broer van Prayut, senator Sittawat, broer van vice-premier Prawit, Chalermchai, broer van vice-premier Wissanu en Som, broer van vice-premier Somkid. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2019)

Buffelstapel slinkt

15 mei – Leuk plaatje, vindt u niet? Toont de jaarlijkse buffelrace in Chon Buri. Wie van de twee won, vermeldt het bijschrift niet. De foto staat bij een artikel over de slinkende buffelstapel in Thailand. Thans telt het land 800.000 buffels tegen 1,3 miljoen in 2009, aldus cijfers van het Department of Livestock Development.

De teruggang is te wijten (of te danken vanuit een ander perspectief) aan de mechanisering van de rijstverbouw. Weinig boeren gebruiken nog buffels om het land te ploegen. De teruggang heeft er inmiddels wel toe geleid dat de waarde en prijs van buffels is gestegen, zegt voorzitter Sombat van de Association for Thai Buffalo Conservation and Development.

Hij zei dat gisteren op National Thai Buffalo Conservation Day. Zelf houdt hij 120 reuzebuffels, die elk meer dan een ton wegen en die beschouwd worden als een van de mooiste Thaise buffelrassen. Ze zijn nu meer dan 20 miljoen baht waard.

Vorig jaar won de 5-jarige buffel Kao Charoen (1,3 miljoen ton) een koninklijke onderscheiding op een ‘schoonheidswedstrijd’ van buffels. Toen zijn baas hem naar de show bracht, bood iemand 20 miljoen baht maar Somdat sloeg het bod af.

Eigenaresse Duangphon van de Chai Nat Phatthana Khwai Thai Farm hoopt dat meer mensen een buffel houden, al is het alleen maar als hobby. Zij bracht een 5 jaar oude stier met een gewicht van 1,1 ton gisteren naar een wedstrijd in Phitsanulok, die werd gehouden ter gelegenheid van National Thai Buffalo Conservation Day. Dat dier heeft een prijskaartje van 1,5 miljoen baht.

Veiling commerciële ruimte Bang Sue begint dit jaar

15 mei – Raadplaat: welk station is dit? Vaste lezers van Nieuws uit Thailand moeten geen moeite hebben het juiste antwoord te geven, want ik heb er eerder al talloze malen over geschreven. Dit is ‘megastation’ (woordkeus krant) Bang Sue dat op termijn Hua Lamphong gaat vervangen en bovendien gaat fungeren als ’s lands main rail hub (letterlijk: naaf, fig. middelpunt, vertaalt mijn woordenboek).

Dit jaar begint de veiling van de commerciële ruimte in het station met een huurprijs van 1.400 tot 2.000 baht per vierkante meter. Er komen winkeltjes, restaurants en billboards. Een tweede veiling heeft betrekking op de bewaking, gerelateerde technologie en andere diensten, die de Spoorwegen (SRT) jaarlijks 300 miljoen baht kosten.

In juli is het programma van eisen (ToR, terms of reference) rond en na goedkeuring door het SRT-bestuur kunnen bedrijven in november of december een bod uitbrengen. De winnaar is midden volgend jaar bekend.

Het station gaat in 2021 open. Verwacht wordt dat dagelijks 5 miljoen baht wordt uitgegeven in de winkels. Dit bedrag kan vanaf 2042 stijgen naar 30 tot 40 miljoen baht. Per dag kan het station 80.000 passagiers verwerken en vanaf 2042 worden 350.000 tot 400.000 passagiers verwacht. Het station bestaat uit drie verdiepingen. Zie de pagina Spoorwegen 2 voor de details. Op de foto de situatie in maart.

Kort Nieuws woensdag 15 mei

– Goeie vraag: Wat doet het Japanse themapark Hinoki Land in Chiang Mai op de toplijst van tien Thaise culturele must-see plaatsen? Burgemeester Chaloem van Choeng Doi vraagt zich dat ook af en stapt naar de bestuursrechter met het verzoek het Department of Cultural Promotion te gelasten het themapark van de lijst te verwijderen.

Hinoki Land, 140 km vanaf de stad Chiang Mai, vernoemd naar de Japanse cypres, is een replica van een toeristische attractie in Japan en bestaat op een terrein van 83 rai uit een houten kasteel en dorp. De bouw heeft 1,2 miljard baht gekost. Bewoners vragen zich in verwondering af waarom een Japanse attractie die pas in oktober open ging, het verdient om te worden beschouwd als een belangrijke Thaise culturele plaats.

Chaloem zegt dat Chiang Mai veel meer toeristische attracties heeft die een plaatsje op de lijst verdienen. Hij noemt de berg Doi Suthep en de Ho Kham Luang Lanna-stijl architectuur. ‘De DCP is een afdeling van het ministerie van Cultuur, dat geacht wordt Thaise cultuur te promoten. Dus we kunnen het niet eens zijn met de beslissing van het DCP.’ Chaloem zou geen bezwaar hebben gehad als het park wordt gepromoot door het ministerie van Toerisme.

Volgens het DCP is de lijst gebaseerd op bezoekers aantallen. Hoofd Sa-ne van het plaatselijk kantoor van het ministerie zegt dat een openbaar forum wordt gehouden over de controverse. De culturele raad verzamelt de meningen en stuurt die naar het ministerie.

– De krant biedt vandaag minder politiek nieuws dan de afgelopen weken en daar ben ik niet rouwig om want het was vaak veel gezeur op de vierkante millimeter [lees: mierenneuken]. Het enige andere politieke nieuws gaat over de geruchten dat facties binnen Palang Pracharath om kabinetsposten vechten.

Dertien parlementsleden in het Zuiden schreeuwen moord en brand dat ze geen enkele portefeuille krijgen, terwijl de elf kleine partijen die de coalitie steunen (treffend uitgebeeld in bijgaande tekening), wel dreigen te worden beloond met een kabinetszetel.

Daar dit deze jongen geen biet interesseert, sluit ik hiermede Nieuws uit Thailand vandaag af. Het overige nieuws is al gemeld in Nieuws van de website en van de rubriek In Brief met vijf kortjes noem ik alleen twee berichten.

De luchthaven van Khon Kaen waarschuwt de organisatoren van lokale bung fai (raket) festivals tevoren toestemming te vragen daar de raketten een gevaar vormen voor de luchtvaart.

In Samut Prakan zijn twee jongens van 16 en 21 jaar aangehouden, die stenen hebben gegooid naar een knaap van 13 als gevolg waarvan hij is overleden. Twee andere verdachten zijn nog voortvluchtig. Ze worden beschuldigd van dood door schuld.

De ellendelingen gooiden vanaf een brug stenen naar een motorfietser met de overleden jongen als duopassagier. Hij viel van de motor en kwam met zijn hoofd op het wegdek terecht.


 

Nieuws van de website 13-14 mei

• Waarschuwing: Fiscus controleert betalingen van vennootschapsbelasting met slimme technologie
• Songkhla: Onderzoek naar 3 agenten die collega en vrienden kidnapten en losgeld eisten
• Onderzoek naar onwillige rechter bij controle uitgebreid naar hoofd Thung Yai politie
• Koh Phangan: Noorse vrouw zaterdagnacht verkracht, verdachte aangehouden
• Seri Ruam Thai zegt tegen Anutin: Pheu Thai geeft je wat je maar wil (premier, ministersposten)
• Ouders van in Vietnam vermiste actievoerder zoeken informatie over zijn verdwijning
• Actievoerder voor de 9e maal in 15 maanden mishandeld, nu door 4 mannen voor rechtbank
Elf kleine partijen (die alsnog een zetel kregen) steunen Palang Pracharath en Prayut als premier
• BMTA werkt aan app City Go met info over wachttijden, bushaltes en routes
• Maleisische vissersboot kapseist in ruwe zee; vier Thaise vissers verdronken
• Regering maakt haast met 2 projecten in EEC: Luchthaven-HSL en U-Tapao Aviation City
• LGBT parlementsleden hebben vrije kledingkeus, zegt secretariaat Huis; FFP telt 4 LGBT-ers
• Column: Gepolitiseerde Senaat verergert ellende

11 kleine partijen steunen PPRP alliantie

14 mei – Thailand stevent af op een door Palang Pracharath geleide regering met Prayut als premier. Daar kan geen twijfel over bestaan nu de elf kleine partijen die dankzij een uiterst controversiële rekenformule door de Kiesraad zijn beloond met een parlementszetel, gisteren op een persconferentie hebben verklaard zo’n regering te steunen.

Bangkok Post brengt het nieuws vandaag onder de kop 11 minnows back PPRP alliance en een paginabrede foto van vertegenwoordigers van de minnows. Mijn woordenboek vertaalt minnow als grondelvoorn, stekelbaarsje en kent het ook in de uitdrukking He is a triton among the minnows: hij steekt ver boven zijn omgeving uit, met triton vertaald als watersalamander. Een passend Nederlands equivalent voor minnow mag u zelf bedenken.

Dankzij de steun van die elf telt de PPRP-coalitie nu 135 zetels, aanzienlijk minder dan de 245 van de door Pheu Thai gesmede coalitie, maar voldoende om Prayut te kiezen tot nieuwe premier want dan stemt de (door de junta benoemde) Senaat van 250 zetels mee. Theoretisch kan dus een regering worden gevormd van anti-regime partijen met Prayut als premier. Voorwaar een interessante impasse.

Alle ogen zijn nu gericht op Bhumjaithai (51 zetels) en de Democraten (52) om te zien bij welk kamp zij zich aansluiten. Ook het idee om een ‘derde alliantie’ te vormen met partijleider Anutin (Bhumjaithai) als premier gathers steam. Het idee heeft als doel Bhumjaithai los te weken van PPRP, waar ze naar verluidt een voorkeur voor zou hebben.

Anutin die gisteren de Kiesraad bezocht om enkele documenten in ontvangst te nemen, zegt niet gesproken te hebben met de twee grote partijen (Pheu Thai en PPRP) of met Future Forward (80 zetels) over de vorming van een nieuwe regering.

Anutin zegt: ‘Gebaseerd op de politieke etiquette, krijgt de nummer 1 partij een eerste shot. Als dat mislukt, krijgen de tweede- en derderangs partijen een kans. Daar de verkiezingen twee maanden geleden plaatsvonden, dient een nieuwe regering snel gevormd te worden. Dit is wat Bhumjaithai wil.’

Pheu Thai secretaris-generaal Phumtham ontkende gisteren dat parlementsleden van zijn partij hadden geluncht met vertegenwoordigers van PPRP. ‘De door Pheu Thai geleide coalitie van zeven partijen blijft solide.’ Niettemin waarschuwde hij zijn partijgenoten niet over te lopen. ‘Iedereen die zijn kiezers bedriegt, kan erachter komen dat deze verkiezingen hun laatste waren.’

Phumtham wilde niet antwoorden op de vraag aan wie de partij de voorkeur geeft als premier: Abhisit (Democraten) of Anutin. ‘Het belangrijkste doel van de partij is om te voorkomen dat Prayut premier wordt.’

PPRP leider Uttama bedankte gisteren de elf kleintjes voor hun steun. Hij noemde ze ‘work partners die ons kunnen adviseren of kritiseren’. Over kabinetsposten is nog niet gesproken. ‘We zijn in gesprek hoe we het best het land kunnen dienen.’

FFP-leider Thanathorn zegt dat zijn partij bereid is met elke partij samen te werken die het huidige regime niet steunt. ‘We zijn ervan overtuigd dat we de NCPO (junta) kunnen tegenhouden om haar macht voort te zetten, los van het feit of we deel zijn van de regering of oppositie.’ (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2019)

Jurin maakt de meeste kans om Democraten te leiden

14 mei – Het verkiezingsnieuws krijgt nog een stevig vervolg op pagina 3 die voor de helft is gewijd aan de leiderschapsrace bij de Democraten. De huidige waarnemend partijleider Jurin Laksanavisit is volgens de krant die zich baseert op een highly placed source in de partij favoriet, maar hij voelt de hete adem van de andere drie kanshebbers in zijn nek.

In bovenstaande kader worden hun sterke en zwakke punten aangegeven, dus die hoef ik niet te vermelden. De beste herinneringen bewaar ik zelf aan Korn Chatikavanij, minister van Financiën in het kabinet Abhisit. Hij trof me altijd als een verstandige man met hersens, wat je niet van alle politici kunt zeggen.

BP slaat driftig aan het rekenen in het artikel: legt uitgebreid uit wie mag stemmen, hoe de stemmen worden ‘gewogen’ (die van de 52 parlementsleden wegen het zwaarst) en waarom Jurin de meeste kans maakt. Morgen wordt de uitslag bekend gemaakt.

Drie gerespecteerde Democraten die de partij voorheen leidden, steunen Jurin Abhisit, Chuan Leekpai en Banyat Bantadtan. Zij hebben veel invloed op de gekozen parlementsleden. Ja, zo gaat dat in de Thaise politiek: kruiwagens (vaak familiebanden) zijn belangrijker dan iemands politieke kwaliteiten. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2019)

Kort Nieuws dinsdag 14 mei

– Voor het overige nieuws en misschien zegt u interessantere nieuws moeten we op pagina 2 zijn met op de voorpagina nog twee niet-verkiezingsberichten. Laat ik die maar als eerste noemen. De koning bedankt iedereen die geholpen heeft bij de kroning, aldus een verklaring van het Royal Household Bureau op zondag. Hij noemt de ceremonies een succes en een spectacle of grandeur and magnificence.

‘De eenheid van de mensen was de reden dat de ceremonies op een ordelijke en schitterende wijze zijn verlopen. Ze maakten het overduidelijk dat de mensen vastberaden zijn in hun liefde voor en banden met de monarchie, de koning en de koningin en de leden van de koninklijke familie.’

Op 6 mei tijdens de balkonscène had de koning al gezegd onder de indruk te zijn van de eenheid van het Thaise volk die in groten getale gekomen waren om hem het beste te wensen.

– Het andere bericht op de voorpagina, voorzien van bijgaande foto, meldt dat het leger 37 opgeknapte Stryker pantservoertuigen ad $80 miljoen van de VS heeft gekocht en 23 cadeau krijgt. Een bron bij het leger zegt dat Thailand het eerste land is waaraan de VS de Strykers heeft verkocht.

De M1126 Stryker met acht wielen wordt beschouwd als een ‘wereldklasse’ bewapening en is op veel slagvelden gebruikt. Bij het Amerikaanse leger blijft het tot 2030 in gebruik. Het pakket omvat communicatiesystemen, wapens, een hangar, oefening, onderdelen en onderhoud.

– Pagina 2 bevat vier berichten die al genoemd zijn in Nieuws van de website, één nieuw bericht en de rubriek In Brief met vijf kortjes. De pagina opent met een groot artikel over de haast die de regering heeft twee deals te sluiten die van belang zijn voor de Eastern Economic Corridor (EEC).

In totaal staan vijf projecten op het verlanglijstje, maar de regering wil voordat een nieuwe regering wordt ingezworen volgende maand voor twee een contract afsluiten: de aanleg van de luchthaven HSL Don Mueang-Suvarnabhumi- U Tapao en de ontwikkeling van de U-Tapao Aviation City, maar wat dat project precies inhoudt, vermeldt het bericht niet, wel dat het 290 miljard baht kost.

De andere drie projecten zijn de bouw van een MRO-faciliteit (maintenance, repair en overhaul) op U-Tapao en de derde fase van de uitbreiding van de havens Laem Chabang en Map Ta Phut. Over de HSL heeft u al het nodige kunnen lezen, zie de pagina Spoorwegen 2.

– Het nieuwe bericht maakt melding van de kosten van het droge seizoen. Volgens het ministerie van Landbouw heeft het een schade opgeleverd van 180 miljoen baht, maar de rijstoogst is niet aangetast. De schade is geleden door 1.600 families op 18.900 rai, waarvan 17.000 rai cassave akkers waren in Phitsanulok.

Volgende week begint het regenseizoen (In Bangkok regende het vanochtend vroeg al, waardoor de krant later werd bezorgd dan normaal) waarin boeren in staat moeten zijn volgens schema rijst te verbouwen alhoewel minder regen wordt voorspeld.

Op dit moment staan 12 stuwmeren en 149 waterreservoirs voor 30 procent vol, wat volgens het RID overeenkomt met de planning. In het stroomgebied van de Chao Phraya is al 120 procent van de oorspronkelijke schattingen gebruikt.

– De Judicial Commission heeft een team van senior rechters gevormd om het incident met de rechter die weigerde zijn rijbewijs te laten zien, te onderzoeken. Hij zei een vriend te zijn van de baas van de politieagent die hem bij een controle daar om vroeg. Op de sociale media waar een video is te zien van het incident wordt de nodige gal gespuwd over het gedrag van de rechter.

De rechter staat aan het hoofd van de Criminal Court for Corruption and Misconduct Cases Region 8, dus is geen gewone jongen. De baas die hij aanduidde met ‘Choke’, is het hoofd van het politiebureau Thung Yai in Nakhon Si Thammarat. Ook die wordt door het gevormde team aan de tand gevoeld. De politieagent was in eerste instantie overgeplaatst, maar is op last van Prayut weer in ere hersteld en zelfs geprezen dat hij zijn plicht deed.

– Bij het bericht over de LGBT-ers staan foto’s van drie van de vier LGBT-ers die voor Future Forward in het parlement zitten. Die wil ik u niet onthouden.

Gisteren kwamen ze naar het parlement om officieel te worden geregistreerd als parlementslid en ze maakten van hun identiteit geen geheim. Het mag van het secretariaat van het Huis van Afgevaardigden, mits ze zich netjes kleden.


 

Nieuws van de website 12-13 mei

• Yangon: Toestel Myanmar Airlines maakt noodlanding op achterwielen; niemand gewond
• Suan Dusit Poll: 75,4 pct respondenten oneens met rekenformule Kiesraad partijlijstkandidaten
• Mae Sai: 4 drugssmokkelaars gedood in vuurgevecht met soldaten, 340 kilo ketamine onderschept
• Narathiwat: Mariniers vinden 6.197 meth pillen en wapens in huis drugsverdachte
• Voorspelling: Regenseizoen begint 26 mei, 20 pct minder regen dan vorig jaar
• Aantal toeristen naar zgn second-tier provincies toegenomen met 10 pct
• Peilingen wijzen vooral bij jongeren op ontevredenheid over politiek
• Nida Poll: Lauwe respons op economische stimulansen van regering
• Kanchanaburi: Antieke muur (toeristische attractie) beschadigd door omgevallen tamarindeboom
• Bijna 10.000 personen hebben al toestemming gevraagd voor gebruik cannabis-extract

Rectificatie
In het artikel Lukt ’t om vroege verkiezingen af te weren? van gisteren schreef ik dat de Kiesraad woensdag 99 procent van de verkiezingsuitslag bekend maakt, maar dat is afgelopen woensdag al gebeurd. Ditmaal geen foutje van BP, maar van mij.

Wanneer twee honden om een been vechten

13 mei – Zou ‘t wonder dan toch gebeuren dat niet premier Prayut zijn rentree maakt als premier maar dat partijleider Anutin Charnvirakul (Bhumjaithai) met de eer gaat strijken? Ditmaal geen anonieme bron, maar drie met naam genoemde bronnen hebben zich al uitgesproken voor Anutin.

‘Hij heeft alles wat nodig is om de volgende premier te worden’, zegt Wan Muhammad Nor Matha, partijleider van Prachachat (7 zetels). ‘Ik wil dat Anutin een besluit neemt en die kans niet uitsluit. Dienst doen als premier helpt niet alleen het land maar is ook de glory of your life’, waaraan hij toevoegt ook voormalig partijleider Abhisit (Democraten) voor die rol geschikt te achten.

De andere twee voorstanders die BP in het openingsartikel van vandaag aan het woord laat, zijn voorzitter Adul van een steungroep voor familie van slachtoffers van de 1992 Black May onrust en voormalig PT-minister Pichai Narithaphan, tevens voormalig lid van de opgeheven partij Thai Raksa Chart.

Adul zei gisteren het eens te zijn met het idee om een derde alliantie van partijen te vormen en hij steunt Anutin als volgende premier. Pichai zegt dat Anutin zich aan zijn belofte moet houden Prayut niet te steunen als premier.

Het idee om een derde alliantie te vormen is geopperd door Pheu Thai en FFP. Het krijgt de steun van kleine partijen die zich verzetten tegen een militaire regering. Puea Chat, een partij gelieerd aan Pheu Thai, liet al weten het idee te steunen. Partijleider Thanathorn (Future Forward, FFP) praat al met andere partijen.

De hoofdrolspelers in de recente politieke soap, de Democraten en Bhumjaithai, hebben zich nog niet uitgesproken over hun voorkeur voor de nieuwe regering. Twee honden vechten om een been: Pheu Thai en Palang Pracharath. Zou de derde, zoals het gezegde luidt, ermee heen gaan? (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2019)

Achtergrond: Werkgevers bewijzen lippendienst aan veiligheid

13 mei – Voor het reguliere nieuws blijft vandaag bitter ruimte over want pagina 2 bevat een groot achtergrondverhaal over veiligheid op de werkplek en pagina 3 vraagt aandacht voor het zogeheten glazen plafond, een uitdrukking die erop wijst dat vrouwen zelden doorgroeien naar topfuncties.

Het is geen vrolijk verhaal op pagina 2. Zesentwintig jaar geleden kwamen 180 arbeiders, de meesten vrouwen, om bij een brand in een fabriek van poppen in Nakhon Pathom, en werden 469 verwond. Toen op de begane grond brand uitbrak, konden de werknemers op de overige verdiepingen nergens heen want de nooduitgang was geblokkeerd.

Velen herinneren zich nog het inferno, dat bekend staat als Kader Roy Factory Inferno, als de dag van gisteren. Hoewel meer dan een kwart eeuw is gepasseerd, is er bitter weinig gebeurd om werkplekken veiliger te maken.

‘Bedrijven scheppen op over hun zero accidents campagnes, maar alle werknemers weten dat dit leugens zijn’, zegt Moo die destijds bij Kader werkte en kans zag tijdig te ontsnappen voordat het gebouw instortte. Op een seminar op 10 mei ter gelegenheid van Work Safety Day, georganiseerd door het Thai Labour Solidarity Committee, vertelde ze dat werkgevers ‘don’t care about our lives’. ‘De labels met zero accidents hebben alleen maar tot doel dat bedrijven hun producten tegen hogere prijzen kunnen verkopen.’

Moo is niet de enige, schrijft de krant. Diverse vakbondsvertegenwoordigers uittten op het seminar hun zorgen over het gebrek aan zorg van werkgevers voor het welzijn van hun werkers. Werknemers worden bijvoorbeeld gedwongen behandeling te zoeken in ziekenhuizen die de kosten vergoeden via het Social Security Fund in plaats van ziekenhuizen die beter geëquipeerd zijn – ook in spoedeisende gevallen. Werknemers die permanent gehandicapt worden, krijgen niet meer dan een minimumbedrag als compensatie.

Werkgevers vegen bedrijfsongevallen onder het tapijt want als ze die melden, moeten ze meer bijdragen aan het Workmen’s Compensation Fund. Meer weten? Klik hier: Workers need more than hard hats.

Glazen plafond
Het andere verhaal is een interview met politievrouw Pawina Ekchat (50), de eerste vrouwelijke hoofdinspecteur in het politiekorps. Ze staat aan het hoofd van het politiebureau Talat Phlu (Bangkok) dat een gebied van 2,7 vierkante kilometer op de westoever van de Chao Phraya onder zijn beheer heeft.

Hoewel het technisch gezien nog om een tijdelijke benoeming gaat, was haar promotie goed voor krantenkoppen en wekte veel belangstelling van het publiek.

Eén quote: ‘Politiemannen zijn betrouwbaarder in banen die fysieke kracht vereisen. Maar vrouwen hebben meer begrip voor de gevoelens van mensen, vooral van vrouwen en kinderen.’ Nieuwsgierig naar wat ze nog verder zegt? Klik hier: Female cop shatters glass ceiling.

Kort Nieuws maandag 13 mei

– Wat blijft over aan nieuw nieuws, want vier berichten stipte ik al aan in Nieuws van de website?  Op pagina 2 een bericht over de moord op een man en verwonding van een ander door een phuyaiban (dorpshoofd) van een dorp in Khon San (Chaiyaphum). De politie zegt dat hij kwaad was geworden omdat een van de slachtoffers hem aan zijn kop had gezeurd of hij assistent-dorpshoofd kon worden.

Het incident vond plaats tijdens de pauze van een vergadering over de aanleg van een dijk in een irrigatiekanaal. Het dorpshoofd en een dorpeling die was getipt voor de functie van assistent, kregen ruzie waarna de dader zijn pistool trok. Hij schoot één man in zijn achterhoofd en vuurde op de ander die in zijn rechterbeen werd geraakt.

– De pagina bevat verder de rubriek In Brief met vijf kortjes, waarvan ik alleen noem dat een pasgeboren baby gisteren is gevonden in Lat Krabang (Bangkok). De placenta zat nog aan het één dag oude meisje en het lichaam was bedekt met insectenbeten.

Een vrijwilliger van de Poh Tech Thum stichting ontdekte de baby, die gewikkeld was in een witte doek en in een mand aan de kant van de weg lag. De baby is naar het ziekenhuis gebracht, de politie is op zoek naar de ouders.

– De laatste drie nieuwe berichten zijn te vinden op pagina 3. Airports of Thailand heeft bekend gemaakt dat de bagageband van de nieuwe terminal 2 en een trottoir roulante (horizontale roltrap) worden verbonden met de huidige terminal 1. Aanvankelijk zouden die niet verbonden worden.

De plannen voor terminal 2 gaan bepaald niet van een leien dakje, want het winnende ontwerp dat in augustus bekend werd gemaakt, is begin dit jaar afgewezen. Als gevolg daarvan moet een nieuwe bieding voor het ontwerp worden uitgeschreven. Het is onduidelijk of de winnaar daarvan dit jaar bekend kan worden gemaakt.

– King Mongkut’s Institute of Technology Ladkrabang gaat in samenwerking met het Japanse KOSEN National Institute of Technology een mechatronics programma openen om technici op te leiden voor de Eastern Economic Corridor (EEC). Voor het komend semester zijn 24 top grade studenten geselecteerd. Ze volgen een opleiding van 5 jaar in mechatronics, een combinatie van mechanische en elektrische techniek. De afgestudeerden kunnen daarna binnen twee jaar een bachelor’s graad halen aan een universiteit in Thailand of in het buitenland.

– Allerlaatste bericht. Stamcelwetenschapper Napat Tandikul heeft zaterdag de finale gewonnen van FameLab Thailand 2019, georganiseerd door de British Council en partners. In een presentatie van drie minuten wist ze de jury te overtuigen van het nut van vlees dat in laboratoria wordt gekweekt als nieuwe duurzame wijze om voor de wereld beter vlees te maken. Ze zal Thailand vertegenwoordigen op FameLab International in juni in Engeland.


 

Nieuws van de website 11-12 mei

• Songkhla: Mensenhandelaar en 27 illegale migranten uit Myanmar aangehouden
• Migranten wachtten bij golfbaan Hat Yai op vervoer naar Maleisië, hadden 5 vijf dagen niet gegeten
• Peiling Accenture: Thai bereid privacy in te leveren tegen voordelen, zoals goedkopere leningen
• Beijing: Aftrap van countdown van 1.000 dagen naar Winterspelen 2022
• Sakon Nakhon: 8 vakantiegangers in minibusje gewond bij botsing met 2 pickup trucks
• 186 landen m.u.v. VS sluiten pact tegen vermindering plastic afval in zee
• Pattaya: Twee vrouwen aangehouden wegens oplichting ad 20 mln baht met piramideconstructie
• Directeur-generaal Belastingdienst benoemd tot hoofd GLO; huidig GLO-hoofd wordt senator
• Hat Yai: Politieonderzoek naar vermeende ontvoering van agent en 5 vrienden voor half mln baht losgeld
• Panel doet onderzoek naar weigerachtige rechter bij controle; bumpersticker drijft de spot

Lukt ’t om vroege verkiezingen af te weren?

12 mei – De meest pessimistische voorspelling luidt dat nog voor het eind van het jaar of begin volgend jaar nieuwe verkiezingen moeten worden uitgeschreven. Optimisten [realisten?] menen daarentegen dat de te verwachten coalitieregering onder leiding van Palang Pracharath met Prayut als premier, die op een flinterdunne meerderheid rust en uit zeker 20 partijen bestaat, het wel uitzingt.

De coalitiepartijen zullen hun best doen samen te werken omdat niemand zo snel nieuwe verkiezingen wil. Door bovendien partijdiscipline te eisen en gebruik te maken van zogeheten cobra parlementsleden (parlementariërs uit het Pheu Thai blok) kan een vroegtijdig einde worden afgewend. Het is eerder in 1975 vertoond toen de Social Action Partij een regering vormde onder leiding van Kukrit Pramoj. Die kon functioneren ondanks dat ze steunde op een minderheid van 18 zetels.

Bangkok Post opent vandaag met een Special report (achtergrondverhaal, analyse) waarin driftig wordt gespeculeerd over ’s lands politieke toekomst. Woensdag maakt de Kiesraad de verkiezingsuitslag gebaseerd op 99 procent van de stemmen bekend, maar die zal weinig afwijken van de eerder gepubliceerde uitslag op basis van 95 procent.

Waarnemers verwachten dat de regering een moeilijke tijd tegemoet gaat. De nieuwe regering heeft minimaal 260 à 270 zetels nodig (beide aantallen worden genoemd in het artikel) om haar stabiliteit te garanderen.

Witthaya Kaewparadai, voormalig whip bij de Democraten, ziet daarentegen een voordeel in de smalle meerderheid. ‘Parlementsleden moeten alert en voorzichtig zijn. Ze kunnen zich niet veroorloven vergaderingen over te slaan. De whips zullen proberen hen in het gareel te houden. En de regering zal ook proberen parlementsleden van de oppositie zich bij haar gelederen te laten aansluiten om haar stabiliteit te vergroten.’

De eerste krachtmeting komt met de begroting waarover vanaf juni tot september (op 1 oktober begint het nieuwe begrotingsjaar) wordt gedelibereerd. Dat wordt de eerste test van de regerings eenheid en solidariteit.

Somchai Swangkarn, voormalig whip in de NLA die het vooorbeeld uit 1975 aanhaalde, beschouwt erkenning door de bevolking als belangrijkste taak van de regering. De Pheu Thai-regering die destijds op een grote meerderheid van 300 zetels steunde, ging kopje onder toen ze probeerde een amnestiewet door te drukken. Dat leidde tot massale protesten en culmineerde uiteindelijk in de coup van 2014, zegt hij. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2019)

Thanathorn in gesprek over derde politieke alliantie

12 mei – Partijleider Thanathorn (Future Forward, FFP) praat met andere partijen over de vorming van een derde alliantie om Palang Pracharath de pas af te snijden, maar meer dan dat hij ‘in a process of talking’ is, wil hij er niet over zeggen. ‘Ik moet de meningen van de voor de nieuwe politieke league uitgenodigde politici respecteren. Nu details bekend te maken, zou betekenen dat we ze niet respecteren.’

Volgens berichten kan deze derde politieke alliantie senior figuren uit middelgrote partijen nomineren als kandidaat-premier. Genoemd worden voormalig partijleider Abhisit van de Democraten en Bjumjaithai partijleider Anutin.

Eén bericht zegt dat het idee is geopperd door Pheu Thai en FFP nadat de verkiezingsuitslag bekend was gemaakt. Beide anti-regime partijen hebben een U-turn gemaakt om Abhisit en Anutin te steunen in plaats van de drie kandidaat-premiers van Pheu Thai, waaronder mevrouw Sudarat, hoofd van de strategiecommissie van Pheu Thai.

Het idee om een derde politieke coalitie te smeden, krijgt de steun van kleine partijen die zich verzetten tegen een militaire regering. ‘Ik steun van harte dit idee’, zegt Rayut Bunthan, woordvoerder van Puea Chat, een partij gelieerd aan Pheu Thai.

De belangrijkste reden, legt hij uit, is om te voorkomen dat de 250 door de junta benoemde senatoren meestemmen over de nieuwe premier. ‘We moeten onze handen ineen slaan en vechten tegen het militaire regime en ons verzetten tegen verlenging van haar macht.’

Abhisit ontkende gisteren betrokken te zijn bij serieuze discussies over de nieuwe alliantie. Hij zegt dat de partij na 15 mei, wanneer een nieuwe partijleider en bestuur worden gekozen, klare wijn schenkt. Abhisit geeft toe met Anutin te hebben gesproken over de vele geruchten, maar ‘It was just light talk on the Line chat application’.

Inmiddels hebben de elf kleine partijen die van de Kiesraad alsnog een zetel hebben gekregen, een eigen blok gevormd, maar ze hebben nog niet besloten bij welke coalitie ze zich willen aansluiten. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2019)

Democraten hebben ‘t moeilijk

12 mei – Nog een flintertje verkiezingsnieuws op pagina 3. Voormalig premier Chuan Leekpai, thans hoofdadviseur van de Democraten, maakt zich zorgen over wat hij noemt ‘outside factors’ die de partij kunnen beïnvloeden bij de besluitvorming over de te volgende politieke route.

Na het grote verlies bij de verkiezingen van 24 maart dat Abhisit ertoe bracht af te treden als partijleider staat de partij op een kruispunt, omdat ze een nieuwe partijleider moet kiezen, het vertrouwen in de partij herstellen en een besluit nemen bij welke coalitie zich aan te sluiten.

‘Tijdens deze cruciale momenten kunnen outside factors domineren’, zei Chuan tijdens een bijeenkomst gisteren waarop vier kandidaat-partijleiders hun visie uiteen zetten. Chuan gebruikte ook de term ‘unpleasant externalities’ zonder die verder toe te lichten. Gevraagd naar berichten als zouden enkele zakenlieden zich bemoeien met partijzaken, antwoordde hij ‘always stay alert’.

‘Geen enkel Democratisch lid wil verdeeldheid binnen de partij zien, daar dit eerder nooit is gebeurd. Maar de afgelopen maanden zijn er tekens geweest dat conflicten kunnen uitbreken. Misschien komt dit omdat de wereld verandert of nieuwkomers veranderen.’ Zo steunen sommige Democraten Abhisit die heeft gezegd Prayut niet te steunen als premier, maar anderen denken daar anders over.

De vier kandidaten voor het partijleiderschap zijn waarnemend partijleider Jurin Laksanavisit, Korn Chatikavanij, voormalig minister van Financiën, tweevoudig voormalig gouverneur van Bangkok Apirak Kosayodhin en voormalig minister van Justitie Pirapan.

Kort Nieuws zondag 12 mei

– Vanaf volgende maand zijn de zeven verschillende herdenkingsmunten die geslagen zijn ter gelegenheid van de kroning, beschikbaar. Vrijdag was de laatste dag waarop ze besteld konden worden. BP besteedt de gehele pagina 2 aan het productieproces van de munten. Op de foto controleert een werknemer van de Royal Thai Mint een munt. Voor meer foto’s klik hier.

– Meer dan de helft van de ouders in Bangkok en omgeving kan met moeite de kosten opbrengen voor hun schoolgaande kinderen, blijkt uit een peiling van de Bangkok Universitity. Ze hikken aan tegen de kosten van materialen en schoolgelden voor het nieuwe semester.

18 procent zegt dat het water aan hun lippen staat en 38,1 procent van de respondenten zegt dat de overheidssubsidie niet de werkelijke uitgaven dekt. 41,1 procent vindt lesmaterialen te duur.

De ouders vragen de regering meer hulp te bieden: 40 procent wil meer financiële hulp, 15,7 procent vraagt een maximum te stellen aan particuliere schoolgelden en te helpen de kosten van buitenschoolse activiteiten te verlagen.

Circa 10 procent vindt dat onderwijzers meer aandacht moeten besteden aan hun leerlingen, zodat ouders niet voor bijlessen hoeven te betalen. (Zie verder de pagina Onderwijs 2)

– Als laatste pagina 4, die twee achtergrondverhalen bevat en de rubriek News Bites met vijf kortjes. De pagina opent met een verhaal over ‘Camp 35’, een in januari begonnen rehabilitatiemodel voor drugsverslaafden in Pattani. De verslaafden volgen er een intensief programma van 35 dagen. Daarna mogen ze naar huis, maar ze moeten zich wel 90 dagen wekelijks melden.

Het andere verhaal gaat over de 18-jarige Natawut die lijdt aan het syndroom van Down. Hij is niet toegelaten tot het College of Music van de Mahidol unversiteit. Volgens zijn ouders is hun zoon meer dan gekwalificeerd om aan de bekende muziekschool te studeren, gebaseerd op zijn testscores en muzikale kwaliteiten.

Ze hebben een petitie ingediend bij het ministerie van Onderwijs, de Council of University Presidents of Thailand en de Mahidol University Council waarin ze eisen dat Natawut zonder discriminatie wordt toegelaten.


 

Commentaar: De teerling is geworpen

11 mei – In een ongemeen hard commentaar noemt Bangkok Post het besluit van de Kiesraad om elf partijen (en niet 13 of 14, zoals ik eerder meen te hebben gelezen) alsnog een zetel toe te kennen ‘kaping’ van zetels die naar andere partijen hadden moeten gaan. De Kiesraad, die is benoemd door de junta, baseerde zijn besluit op een ‘bizarre en algemeen bekritiseerde rekenmethode’, schrijft de krant.

‘Het besluit heeft politieke implicaties want het verandert het uiterlijk van de nieuwe regering van een anti-junta alliantie in een pro-regime kamp. Dat is wettelijk, politiek en ethisch verkeerd.’

Boosdoener is het mixed member proportional representation system, dat door de grondwetcommissie is geïntroduceerd in de organieke wet op de verkiezingen. Volgens dat systeem worden de stemmen op partijen die bij de kiesdistrictsverkiezingen niet de kiesdrempel hebben gehaald, opgeteld waardoor ze in aanmerking komen voor een parlementszetel.

BP wijst erop dat de grondwet en de kieswet duidelijk de manier aangeven waarop de minimumdrempel moet worden bepaald. Op basis van de verkiezingen bedraagt die 71.000 stemmen. Wanneer deze regel wordt gevolgd, hebben de anti-regime partijen een kleine meerderheid in het Huis van Afgevaardigden. Maar de Kiesraad heeft gekozen voor een andere formule met een lagere minimumdrempel. Sommige partijen hebben zelfs minder dan de helft van de drempel gekregen.

Het controversiële besluit van de Kiesraad werd op dezelfde dag genomen als waarop het Constitutionele Hof iets eerder bepaalde dat de Kieswet niet in strijd is met de grondwet. Sommigen interpreteren dat vonnis als zou het Hof de (controversiële) rekenformule hebben goedgekeurd. Maar dat is niet het geval. Het heeft alleen geoordeeld over de grondwettelijkheid van de rekenmethode, maar niets gezegd over aantallen.

De conclusie van BP is klip en klaar. De Kiesraad heeft het principe van de wet verwrongen. Het besluit levert de pro-regime partijen meer zetels op dan de anti-regime partijen, waardoor ze een regering kunnen vormen met Prayut als premier.

Ik schreef daarom eerder dat de Kiesraad als was is in de handen van de junta. Maar de race is nog niet gelopen. De gedupeerde partijen, vooral Future Forward, gaan via de rechter proberen hun gelijk te halen. Ik voorspel: dat zal ze (helaas) niet lukken. De teerling is geworpen. (Bron: BP, 10 mei; zie ook de pagina Verkiezingsnieuws 2019)

Op de foto (boven) de oude vergaderzaal die niet meer gebruikt kan worden omdat het contract met het Royal Household Bureau is verlopen. Tot de oplevering van het nieuwe parlementsgebouw (foto rechts) later dit jaar vergaderen het Huis van Afgevaardigden en de Senaat op een noodlocatie.

Nieuws van de website 10-11 mei

• Bumrungrad ziekenhuis geeft besmetting kankerpatiënt met HIV-virus toe, betaalt behandeling
• Voorspelling Prohibition Partners: Cannabismarkt in 2024 goed voor $661 miljard
• Bloomberg: Thailand en Vietnam riskeren plaatsing op VS-lijst van landen die valuta manipuleren
• Biodiesel B10 vanaf volgende week net als B7 standaard verkrijgbaar bij benzinepompen
• 77 mld baht resteert in begroting 2019 (die op 30 september eindigt) voor nieuwe regering
• Samut Prakan: Baby in wandelwagen die aan de haal was gegaan, overreden door vrachtwagen
• HRW: Drie Thaise anti-monarchisten gearresteerd in Vietnam en overgedragen aan Thailand
• EVAT vraagt om herziening registratie tuk-tuks tbv elektrisch aangedreven driewielers
• Overplaatsing agent die rechter om rijbewijs vroeg, ongedaan gemaakt door Prayut
• Pai Dao Din en 5 PAD-leiders vrijdag vrijgelaten dankzij koninklijke amnestie
• Cybersecurity expert Symantec: Thailand moet data beter beschermen tegen hackers
• Derde coalitie van vier partijen met 116 zetels duikt op
• Zeven digitale tv-kanalen die het moeilijk hebben, gaan de ether uit
• Ingaande volgende week moeten particuliere ziekenhuizen medicijnprijzen weergeven
• Ze moeten ook patiënten de gelegenheid geven die buiten het ziekenhuis te kopen

Aanbevolen

Bijgaand videofilmpje toont een eco-vriendelijke rondrit voor toeristen in Chiang Mai. De rit, in het Thais Khiew Suay Hom genaamd, is een inititiatief van een groep burgers. Kost slechts 80 baht. Klik hier voor het filmpje dat Engels ondertiteld is.

Aandelensage: Meer shit voor Thanathorn

11 mei – Het is weer kampioen klager Srisuwan, secretaris-generaal van de conservatieve Association for the Protection of the Constitution, die zijn pijlen richt op partijleider Thanathorn (Future Forward).

Eerder klaagde hij dat Thanathorn verboden aandelen bezat in een mediabedrijf toen hij zich aanmeldde als kandidaat voor het Huis van Afgevaardigden, nu heeft hij ontdekt dat Thanathorn aandelen zou bezitten in dertien bedrijven die zich bezighouden met mediazaken. Gisteren overhandigde hij dit dynamiet aan de Kiesraad.

BP opent pagina 3 met wat op een vendetta tegen Thanathorn begint te lijken; share saga zoals het in de kop wordt genoemd, klinkt te vriendelijk. De krant meldt in hetzelfde bericht dat Ruangkrai Leekitwattana, voormalig lid van de opgeheven partij Thai Raksa Chart, gisteren een petitie bij de Kiesraad heeft ingeleverd tegen dertien parlementskandidaten van Palang Pracharath en de Democraten, die ook verboden aandelen zouden bezitten, wat hen onverkiesbaar maakt. Eerder beschuldigde hij Bhumjaithai partijleider Anutin en PPRP-lid Natapol daarvan.

Ruangkrai heeft het druk want hij gaat ook de bestuursrechter vragen de goedkeuring door de Kiesraad van de 149 partijlijstkandidaten (1 is nog niet bepaald) nietig te verklaren en de Kiesraad op te dragen de verdeling te herberekenen en de zetels opnieuw toe te kennen. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2019)

Partijen willen Prawit-vrije Palang Pracharath

11 mei – Enkele grote partijen die zich willen aansluiten bij de coalitie, geleid door Palang Pracharath (PPRP), willen dat alleen doen als de huidige vice-premier en minister van Defensie Prawit Wongsuwon, aka de Big Brother van het kabinet, en andere leden van het kabinet op een zijspoor worden gerangeerd. Die mededeling van een bron vormt vandaag de opening van BP.

De partijen hebben geen bezwaar tegen Prayut als nieuwe premier, die door PPRP is genomineerd, maar Prawit, vice-hoofd van de NCPO (junta), minister Anupong (Binnenlandse Zaken) en andere leden van de NCPO zien ze niet zitten. Als ze in het nieuwe kabinet zouden terugkeren, versterkt dit de kritiek dat de junta haar macht wil behouden. Met name Prawit wordt gezien als de achilleshiel van de regering, aldus de bron.

Het openingsverhaal gaat ook in op het gerucht dat PPRP alle economische portefeuilles in het nieuwe kabinet opeist, maar dat is oud nieuws. Volgens de bron kan Prayut als nieuwe premier tussenbeide komen en dit voorkomen, want het vormt een horde bij het vormen van de nieuwe regering.

‘De PPRP moet de coalitiepartners enkele sleutelministeries gunnen of op zijn minst de zetels van vice-premiers belast met economische zaken. Partijen als de Democraten, Bhumjaithai en Chartthaipattana zijn dan tevreden’, aldus de bron.

Inmiddels duiken berichten op, ik meldde het al in Nieuws van de website, dat deze drie partijen een alternatieve alliantie willen vormen, wanneer PPRP alle economische posten grijpt. De krant noemt deze optie een wildcard. Volgens sommige berichten zouden de Democraten en Bhumjaithai elk zes posten in het nieuwe kabinet krijgen en Chartthaipattana twee.

Een bron bij Bhumjaithai beweert dat de PPRP met Newin Chidchob praat, medeoprichter van Bhumjaithai die zich voornamelijk bezighoudt met FC Buri Ram en het motorcircuit. Bhumjaithai zou acht posten eisen, waaronder Transport en Landbouw en de post van parlements vice-voorzitter.

Maar PPRP heeft alleen Volksgezondheid aangeboden, daar de partij een voorstander is van liberalisering van het gebruik van cannabis, en de functie van vice-premier. Volgens de bron wil Bhumjaithai zich onder die voorwaarden niet aansluiten bij de PPRP-coalitie.

Varawut Silpa-archa, hoofd van Chartthaipattana’s strategie- en beleidscommissie, zegt dat zowel PPRP als Pheu Thai zijn partij, die 10 zetels heeft, niet hebben benaderd. Hij denkt dat ze eerst met Bhumjaithai en Democraten zullen praten, waarbij de Democraten een sleutelrol zouden kunnen spelen.

Waarnemend partijleider Jurin (Democraten) zegt dat de partij pas na 15 mei een besluit neemt bij welke coalitie zich aan te sluiten. Dan kiest de partij een nieuwe partijleider en een nieuw bestuur. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2019)

Laatste restant verkiezingsnieuws

11 mei – Zo, beste lezers en lieve lezeressen, misschien denkt u nu voldoende verkiezingsnieuws tot u te hebben genomen, maar dan moet ik u teleurstellen. Er resteert nog één berichtje. Vice-premier Prawit verdedigde gisteren de benoeming van Preecha Chan-o-cha (rechts op de foto), voormalig permanent secretaris van Defensie en de jongere broer van Prayut (links), als senator. Prawit wijst erop dat Preecha ervaring heeft als wetgever.

Preecha en enkele anderen hebben als enigen hun benoeming bevestigd want de lijst met 250 namen is nog niet bekend gemaakt. Die ligt bij de koning ter ondertekening. Preecha is een van de zestig leden van de NLA (National Legislative Assembly, het door de junta benoemde parlement) die hun functie ter beschikking hebben gesteld om senator te kunnen worden. Ook vijftien ministers zijn om die reden afgetreden. Desgevraagd weigert Prawit te reageren op kritiek dat Preecha zelden de NLA-vergaderingen bijwoonde.

Secretaris-generaal Thawee  van Prachachat gaf gisteren als zijn mening dat de senatoren niet dienen mee te stemmen over de nieuwe premier, een standpunt dat door meerderen wordt gedeeld. Hij wijst op artikel 114 van de grondwet. Dit artikel vereist dat ze om een Nederlandse term te gebruiken ‘zonder last of ruggespraak’ handelen ten behoeve van de beste belangen van het land. Thawee is bang voor een belangenconflict omdat de Senaat benoemd is door de junta.

Kort Nieuws zaterdag 11 mei

– Kleine toevoeging aan de vermeende arrestatie van drie anti-monarchisten in Vietnam (zie Nieuws van de website). Ze zouden zich volgens de Thai Alliance for Human Rights in Thaise gevangenschap bevinden maar dit wordt ontkend door vice-premier Prawit.

De ‘booswichten’ zouden een maand geleden gearresteerd zijn, maar pas onlangs zijn overgedragen aan Thailand. Zeker is dat ze verdwenen zijn, maanden nadat de lichamen van twee critici van de junta en monarchie, verzwaard met beton in de Mekong zijn gevonden

Human Rights Watch Asia directeur Brad Adams zegt dat alle alarmbellen in de internationale gemeenschap dienen af te gaan.

Amnesty International, zegt dat een van hen, bijgenaamd Uncle Sanam Luang, die vanuit zijn ballingschap politieke commentaren uitzond, al lange tijd beschuldigd is van majesteitsschennis of belediging van de monarchie. Naar de andere twee werd ook door de politie onderzoek gedaan wegens majesteitsschennis, aldus HRW.

– Zes berichten in de krant, al genoemd in Nieuws van de website, kan ik vandaag overslaan. Ik herhaal ze nog even om het korte-termijngeheugen van mijn lezers op te frissen en geef wat extra informatie:
1 Vanaf volgende week dienen particuliere ziekenhuizen de prijzen van medicijnen te publiceren zodat patiënten een beter geïnformeerd besluit kunnen nemen ze al dan niet te laten leveren door het ziekenhuis of ze aan de hand van een recept van de ziekenhuisarts buiten het ziekenhuis in een apotheek te kopen, waar ze vaak goedkoper zijn.

2 Zeven digitale tv-kanalen geven hun vergunning terug. Ze stoppen er in augustus mee, waardoor er 15 overblijven. Wat de reden is, begrijp ik niet goed. Ze zullen het wel niet financieel hebben kunnen bolwerken.

3 Het Bumrungrad ziekenhuis, voorzover ik weet het duurste particuliere ziekenhuis in Thailand, bevindt zich in hot water vanwege de besmetting van een kankerpatiënt met het HIV-virus. Het Thaise Rode Kruis heeft naar aanleiding daarvan een verklaring uitgegeven waarin het zegt dat het bij het afnemen van bloed voldoet aan internationale eisen.

4 Een cybersecurity expert van Symantec (Thailand) dringt er bij de overheid op aan haar pogingen ter bescherming van digitale data op te voeren daar hackers meer gewiekst worden bij het stelen van gegevens. Rattipong Putthachareon zei dat op een tweedaagse conferentie in Bangkok met als motto Cybersecurity: Implications on Peace and Security in the Asean Region. Volgens een onderzoek staat Thailand op de zevende plaats van tien kwetsbare landen in Azië-Pacific.

5 RTP-commissaris Chakthip heeft een onderzoek gelast naar een rechter die weigerde zijn rijbewijs te laten zien toen hij gecontroleerd werd door een agent. Hij zei een vriend te zijn van diens baas. De agent die was overgeplaatst, is op last van premier Prayut weer terug op zijn oude post.

6 De bekende actievoerder Pai Dao Din uit Khon Kaen en vijf leiders van de PAD (geelhemden) zijn gisteren vrijgelaten. Ze behoren tot de tienduizenden gedetineerden die profiteren van de koninklijke amnestie door hetzij te worden vrijgelaten of strafvermindering te krijgen.

– Ik eindig Kort Nieuws met twee nieuwe berichten. Het Foreign Trade Department  heeft een nadere toelichting gegeven op een ministeriële regeling d.d. 10 april over de export van olifanten en aan olifanten gerelateerde producten. De regeling is bedoeld researchwerk te vergemakkelijken en diplomatieke banden te verstevigen, zegt het FTD. De toelichting is een reactie op zorgen van natuurbeschermers die vrezen dat de regeling kan leiden tot commerciële uitbuiting.

Het andere bericht meldt dat het land hard op weg is een transportcentrum te worden voor de zes landen van de Greater Mekong Sub-Region (GMS). Dat is te danken aan de infrastructurele ontwikkelingen in de Thaise grensprovincies waarvoor de regering 100 miljard baht heeft uitgetrokken.

Minister Arkhom (Transport) zegt dat zodra alle faciliteiten klaar zijn, Thailand een ‘major transit country’ van de GMS-leden is. De werken omvatten de aanleg van een spoorlijn met dubbelspoor, bruggen, wegen en de bouw van materiaal transportcentra voor grensprovincies in Myanmar, China, Laos, Cambodja en Vietnam.


 

Drie rijkste Thai, vlnr: Dhanin Chearavanont, (Charoen Pokphand Group), Suthikiati Chirathivat (prominent retailer en hotelier) en Chalerm Yoovidhya (Red Bull).

Nieuws van de website 9-10 mei

• Forbes: Helft van Thailand’s 50 rijksten ziet vermogen krimpen; totaal bedraagt $150 miljard
• Nieuwe accijnzen op motorfietsen goed voor 30 à 40 pct extra inkomsten voor fiscus
• Importeur merkfietsen verwacht dit jaar slappe vraag door geringe koopkracht en zorgen over luchtverontreiniging
• Royal Ploughing Ceremony: Heilige ossen voorspellen overvloedig voedsel en voldoende water
• Tien kleine partijen steunen Palang Pracharath; een elfde wellicht
• Thanathorn roept partijen op Senaat buiten spel te zetten bij stemming over nieuwe premier
• Nakhon Sawan: Vissen in ’s lands grootste zoetwater drasland dreigen het loodje te leggen door droogte
• Extra veiligheidsmaatregelen bij vrijlating actievoerder Jatupat aka Pai Dao Din vrijdag
• Stateloze Yonladee krijgt versneld burgerschap waardoor ze deel kan nemen aan competitie in VS

Heilige ossen voorspellen voorspoed

10 mei – Koning Vajiralongkorn en koningin Suthida moeten gisteren vroeg zijn opgestaan, want om half negen reed de crèmekleurige klassieke Rolls Royce al Sanam Luang op. Ze woonden de jaarlijkse Royal Ploughing Ceremony bij, een ceremonie waarbij twee heilige ossen het land ploegen en een dienblad met gerechten voor hun neus krijgen waaruit ze een keus maken.

De ossen smulden van de rijst, gras en water dat hen was voorgezet, hetgeen er volgens kenners op duidde dat het komende rijstseizoen zich kenmerkt door overvloedig voedsel en voldoende water.

Permanent secretaris Anant Suwanarat vervulde met verve de rol van Lord of the Plough. Vergezeld door gewijde vrouwen, die gouden en zilveren manden droegen met daarin door de koning verstrekte rijstzaden, zaaide hij de korrels uit op het door de ossen geploegde land.

Nadat de koning onderscheidingen had uitgedeeld aan ‘voortreffelijke’ boeren en ‘excellente’ landbouwinstituten en -coöperaties, stormden de toeschouwers het land op om de rijstkorrels te verzamelen, die geluk zouden moeten brengen.

11, 13 of 14: dat is de vraag

10 mei – Ik geef het op. Op de website van BP lees ik dat elf partijen alsnog een zetel in het Huis van Afgevaardigden hebben gekregen dankzij een omstreden methode van de Kiesraad bij het berekenen van de partijlijstzetels. Maar ik heb ook andere aantallen gelezen (14) en ik tel op het kader dat ik gisteren afdrukte 13 partijen.

Van die elf hebben tien partijen laten weten dat ze Palang Pracharath zullen steunen wanneer die een coalitieregering vormt. De elfde, Democrat Party, houdt nog even haar kruit droog en zegt pas wie ze steunt als een coalitieregering is gevormd.

High-lights vandaag in BP: Politiek, droogte en marihuana

10 mei – Bangkok Post bevat vandaag vier nieuwsberichten c.q. -verhalen gewijd aan de politieke ontwikkelingen.

De krant opent met de ontkenning van Palang Pracharath (PPRP) partijleider Uttama dat de partij alle economische posten in het nieuwe kabinet wil opeisen, maar de grootste ruimte op de voorpagina wordt ingenomen door een verslag van de Royal Ploughing Ceremony, voorzien van een grote foto van het koninklijk echtpaar.

De andere drie berichten gaan over:
1 Thanathorn’s oproep aan politieke partijen om zich aan te sluiten bij de campagne van zijn partij Future Forward (FFP) om wat hij noemt to switch off de Senaat, die benoemd is door de junta en meestemt over de keuze van de nieuwe premier.

2 Een seminar van het National Institute of Development Administration, de denktank van de regering, dat zich boog over de door de Kiesraad bekend gemaakte verkiezingsuitslag en met name de toewijzing van de partijlijstzetels aan kleine partijen.

3 Kampioen klachtenindiener Srisuwan, secretaris-generaal van de Association for the Protection of the Constitution, laat ook weer van zich horen. Hij overhandigt vandaag een petitie aan de Kiesraad met de beschuldiging dat de rekenmethode van de raad in strijd is met de grondwet.

Die leidt ertoe dat elf kleine partijen die in geen enkel kiesdiistrict de kiesdrempel hebben gehaald, alsnog een zetel in het Huis van Afgevaardigden krijgen. Hij zegt dat de raad een negatief precedent in de politiek schept door voor een formule te kiezen die leidt tot een ‘fragmented coalition line-up’ [lees: te veel partijen die de nieuwe regering zullen vormen].

Gelukkig bevat de krant ook ander nieuws. Dramatisch is de opening van pagina 5 met een vierkoloms foto van het grotendeels droog gevallen drasland Bueng Boraphet (Nakhon Sawan) waarop verpieterende lotusbloemen zijn te zien. De visstand wordt er bedreigd.

Pagina 2 bestaat voor het grootste deel uit foto’s van de Royal Ploughing Ceremony, maar opent met het bericht dat de National Farmers Council driehonderd patiënten uit Bangkok en omstreken bij de FDA gaat registreren zodat ze niet berecht worden omdat ze marihuana-extract  gebruiken ter verbetering van hun gezondheid.

De krant zit vandaag ingevouwen in een full-colour glossy met foto’s van de kroningsceremonies: de kroning zelf, de processie door de stad met Vajiralongkorn op een draagstoel en de balkonscène. Mooi gemaakt met fraaie foto’s; dat kunnen ze bij BP wel.

Las op Facebook de verzuchting van een expat die schreef gestopt te zijn met het lezen van BP omdat elke kritische noot ontbreekt. Ik zou zeggen: gewoon lezen met die kennis in je achterhoofd. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2019)

Nog meer politiek nieuws

10 mei – Zoals hierboven al aangestipt ontkent partijleider Utttama (Palang Pracharath, PPRP) dat zijn partij de economische posten in het nieuwe kabinbet wil opeisen. Hij reageert op berichten dat Bhumjaithai en de Democraten, die zich bij de PPRP-alliantie willen aansluiten, daar niet gelukkig mee zijn. Ze worden elk getipt voor zes zetels in het kabinet, maar ook kandidaat Sathit (Democraten) voor Trang ontkent die berichten; de partij moet er nog over beslissen.

Uttama zegt dat hij en secretaris-generaal Sontirat de coalitiebesprekingen zullen voeren, maar die zijn nog in een voorbereidend stadium. Hij zegt niet op de hoogte zijn van een poging van de Democraten om gemene zaken te maken met Bhumjaithai en Chartthaipattana, ook een beoogde coalitiepartner, om PPRP de pas af te snijden alle economische portefeuilles te grijpen.

Een bron bij de Democraten waarschuwt dat het publieke vertrouwen in de coalitieregering geschaad wordt wanneer alle economische portefeulles in de handen van PPRP zijn. Maar besluiten worden pas genomen, nadat de partij op 15 mei een nieuwe partijleider en nieuw bestuur heeft gekozen.

Chatthaipattana zegt dat de tien gekozen parlementsleden nog over de zaak moeten overleggen en Bhumjaithai schrijft op Facebook dat de partij ‘luistert naar de stemmen van de mensen’.

Thanathorn wil Senaat uitschakelen
Partijleider Thanathorn herhaalde gisteren zijn oproep aan partijen om de Senaat ‘uit te schakelen’ wanneer wordt gestemd over de nieuwe premier. Hij gaat gesprekken voeren met alle partijen die zich verzetten tegen voortzetting van de macht van de junta middels de benoemde Senaat. Wanneer alle partijen tegen de nominatie van Prayut door Palang Pracharath stemmen, kan de junta de pas worden afgesneden.

De PPRP die 115 Huis-zetels won, wordt waarschijnlijk door de Senaat gesteund wanneer Prayut’s nominatie in stemming komt. Maar wanneer de rest van het Huis van Afgevaardigden die afwijst, pist Prayut naast de pot, aldus Thanathorn [mijn woordkeus].

Thanathorn zegt dat de eerder door Pheu Thai gevormde alliantie van zeven partijen niet tot doel heeft een coalitieregering te vormen, maar om een politieke statement te maken tegen voortzetting van de macht van de junta. ‘Wij hebben een kans de Senaat uit te schakelen omdat we 378 stemmen hebben wat meer is dan de gecombineerde stemmen van de Senaat (250) en de pro-Prayut partijen.’

Seminar schetst donkere toekomst
Ook al even aangestipt, het seminar van Nida, de denktank van de regering. Docent politicologie Pichai zegt dat burgergroepen een donkere toekomst voor de Thaise politiek voorspellen, nu de Kiesraad de resultaten bekend heeft gemaakt van de partijlijst toekenning met elf kleine partijen die alsnog een zetel krijgen.

Hij zei: ‘De Kiesraad heeft de legitimiteit van de verkiezingen ondermijnd. De rekenmethode is overduidelijk oneerlijk voor partijen die voldoende stemmen hebben behaald. De situatie kan leiden tot breekbaarheid in het parlement die de splitsing in de Thaise politiek zal verergeren. De meeste senatoren zijn vrienden of familieleden van de junta. Hoe kunnen we er zeker van zijn dat ze in het belang van de bevolking werken?’

UDD-voorzitter Jatuporn zei gisteren dat de Thaise politiek niet veranderd kan worden omdat de verkiezingen tot doel hadden Prayut’s rentree als premier mogelijk te maken. ‘Echter, deze verkiezingen dienen een les te zijn voor alle Thai. In het parlement zal hij (Prayut) te maken krijgen met sterke oppositie omdat hij niet langer beschikt over artikel 44 [van de interim-grondwet, het zogeheten dictator’s artikel].’

Srisuwan doet ’t weer
In het eerder genoemde bericht over de petitie van Srisuwan komen ook twee anderen aan het woord. Voormalig PT-parlementslid Samart zegt dat het besluit van de Kiesraad [om elf kleine partijen een zetel te verlenen] geen garantie vormt voor de stabiliteit van de nieuwe regering.

Evenals Srisuwan beschuldigt PT secretaris-generaal Phumtham de Kiesraad van overtreding van de grondwet, die stelt dat partijen die de kiesdrempel niet hebben gehaald geen recht hebben op een Huis-zetel.

De raad heeft de Kieswet naar eigen goeddunken geïnterpreteerd, zegt hij. Wanneer de raad de grondwet had gevolgd, zouden slechts 16 partijen recht hebben op een partijlijstzetel. Daardoor zouden de anti-regime partijen 253 zetels hebben en de pro-regime partijen 245. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2019)

Kort Nieuws vrijdag 10 mei

– De afvalstoffenheffing van de gemeente Bangkok gaat met ingang van oktober fors omhoog en wordt verviervoudigd. Het voorstel is gisteren tijdens de raadsvergadering gedaan door een sub-commisie van de gemeenteraad. De heffing wordt in tweeën verdeeld: een deel voor het ophalen van huisvuil en een deel voor de verwerking.  De huidige heffing is alleen gebaseerd op het ophalen.

Huishoudens die dagelijks niet meer dan 1 kilo afval produceren gaan 80 baht per maand betalen: 40 baht voor elk deel. Thans betalen ze 20 baht per maand. De sub-commissie pleit voor inning per e-betaling en adviseert een voorlichtingscampagne te houden.

– Nog wat aanvullende info over de registratie van patiënten die cannabis-extract (willen) gebruiken. Tot nu toe hebben 8.500 personen een aanvraag gedaan. De deadline voor registratie is verschoven van 19 naar 21 mei, omdat Visakha Bucha dag in de weg zit. De FDA heeft extra personeel ingezet om alle aanvragen tijdig te verwerken.

Patiënten buiten Bangkok kunnen terecht bij de provinciale volksgezondheidskantoren. Degenen die zich voor het eerst opgeven [zijn ze dat niet allemaal?] dienen een verklaring van een [ik meen] geaccrediteerde arts te overleggen.

– De koning heeft een nieuwe titel, de hoogste klasse van de Rattanaporn Medal, verleend aan prinses Ubolratana [die dus blijkbaar niet in ongenade is gevallen omdat ze genomineerd is geweest als kandidaat-premier, waar de koning aldus een verklaring van het Royal Household Bureau een stokje voor heeft gestoken]. De prinses krijgt de titel Phra Sothara Chethapakkinee (oudere zuster van de koning).

In de aankondiging zegt de koning dat de prinses met veel inzet werk heeft verricht op het gebied van onderwijs, sociaal welzijn en volksgezondheid – dit ter verbetering van de jeugd, de bevolking en de natie. De twee dochters van de prinses werden eerder onderscheiden met de Dame Grand Commander of the Most Illustrious Order of Chula Chom Klao.

Ook Privy Council Prem Tinsulanonda heeft de hoogste klasse van de Rattanaporn Medal ontvangen en Sineenart Wongvajirapakdi [?] die verbonden is aan de Ratcha Wallop koninklijke garde, kreeg diverse onderscheidingen met allemaal lange namen.

– Als laatste vandaag in Nieuws uit Thailand behandel ik pagina 5. De rubriek In Brief met drie kortjes sla ik over, over de opening valt nog het volgende te melden. De autoriteiten in Nakhon Sawan doen er alles aan om de visstand in het drasland Bueng Borapeth, die vanwege de droogte op apegaaien ligt, te redden. Ze gaat water uit de rivier Nan omleiden naar het moeras.

Het moeras van 132.000 rai, ’s lands grootste zoetwater drasland, bevat nog slechts 13 miljoen kubieke meter water, 1 meter onder het crisispunt, aldus Wiwat Prarom, hoofd van het Nakhon Sawan Fisheries Provincial Office.

Wiwat geeft de schuld aan de droogte en de boeren die water onttrekken aan het gebied voor de rijstverbouw. Bovendien verdampt het water snel als gevolg van de hitte. Waarnemers beschouwen de situatie als de ergste in 10 jaar.

Het Department of Fisheries heeft de bewaking van het gebied opgevoerd om illegale visserij te voorkomen, die schadelijk is voor de geslachtsrijpe vissen. Tot nu toe is ondanks het pompen van 18,2 miljoen kubieke meter water in het moeras sinds het begin van het jaar het waterpeil nauwelijks gestegen. In het gebied leven 23 krokodillen.

Verder meldt het bericht dat het Doi Tao Lake in Chiang Mai met hetzelfde euvel kampt. Binnen een straal van 10 km is het waterpeil gezakt.

– Laatste bericht. De Thaise arbeider (39) die zondag is gewond bij het bombardement van Israël op Gaza, is herstellende van zijn verwondingen veroorzaakt door bomscherven en wordt binnen enkele dagen ontslagen uit het ziekenhuis.

Het slachtoffer werkt op een boerderij in Ohad. De medische kosten worden vergoed door een fonds van het ministerie van Werkgelegenheid, opgezet om Thaise werkers in het buitenland te helpen. Ook zijn werkgever moet dokken. Volgens het ministerie werken 27.077 Thai in Israël.


 

Opinie: Leger blijft heer en meester in Thailand

9 mei – De Kiesraad is als was in de handen van de NCPO (junta). Die conclusie kan wel getrokken worden nu het Constitutionele Hof de raad vrijlaat de partijlijstzetels toe te kennen. De rekenmethode van de raad heeft als gevolg dat de pro-regime partijen een kleine meerderheid hebben in het Huis van Afgevaardigden en de zogenaamde pro-democratie partijen niet in staat zijn een werkzame coalitie te smeden.

En daar ging het allemaal om. De door de junta benoemde Senaat bestaat uit marionetten, evenals de National Legislative Assembly, en nu de Kiesraad 14 (pro-regime) partijen die niet de kiesdrempel hebben gehaald, heeft beloond met 1 zetel door de stemmen uit alle kiesdistricten op te tellen, staat niets meer in de weg voor de vorming van een coalitieregering door Palang Pracharath met Prayut als premier. En dat moet dan doorgaan voor de road to democracy. Laat me niet hinnikend lachen. Zoveel is duidelijk: het leger blijft heer en meester in het land.

Nieuws van de website 8-9 mei

• Hof van Beroep verhoogt straf voor Mercedes-rijder die twee studenten in 2016 dood reed
• Constitutionele Hof maakt eind aan onzekerheid: Kieswet niet in strijd met grondwet
• Buri Ram: Dorpelingen in angst nadat gaur (rund) een van hen heeft aangevallen
• Bank of Thailand houdt beleidsrentevoet voor derde maand op 1,75 pct
• Egat koopt 200.000 ton ruwe palmolie op
• Kiesraad maakt partijlijstkandidaten bekend; 26 partijen, 14 met 1 zetel toegevoegd
• Hof van Beroep handhaaft 50 jaar cel voor vm TAT-gouverneur Juthamas (72) wegens corruptie
• Man uit Oman om het leven gekomen bij botsing van zijn motorfiets met auto, wv bestuurder dronken was
• Vier PAD (geelhemden) gevangenen profiteren van koninklijke amnestie, worden vrijdag vrijgelaten
• Khon Kaen: Buschauffeur beboet omdat hij onder het werk ruzie maakte met zijn vriendin
• THAI Smile hoopt verliezen te kunnen wegwerken door verlaging kosten en grotere efficiëntie

Duits tv-programma drijft de spot met voetval

9 mei – Het Duitse tv-programma Frühstücksfernsehen heeft zijn excuses aangeboden voor de spot die het vrijdag dreef met de huwelijksceremonie van de koning en de koningin op 1 mei. De spot had betrekking op het Thaise ritueel waarbij personen languit op de grond liggen (in het Engels to prostrate).

Op haar Facebook-pagina schrijft SAT.1 dat veel kijkers de manier waarop erover gesproken werd ‘ongepast’ en ‘beledigend’ vonden. ‘De redactie heeft nooit de bedoeling gehad de Thaise cultuur op wat voor wijze dan ook te beledigen.’

De Thaise ambassadeur in Berlijn schrijft op de FB-pagina van de ambassade dat het ritueel ‘de hoogste vorm van respect’ is. ‘Deze traditie wordt welbewust door Thai uitgevoerd als teken van respect voor hun ouders en voorouders. Het is voor Thai belangrijk om deze waardevolle traditie voort te zetten en met trots aan de wereld te tonen.’

Hoop op Pheu Thai-coalitie vervlogen

9 mei – Pheu Thai govt hope on ropes kopt de krant vandaag boven het openingsartikel naar aanleiding van het besluit van de Kiesraad 12 kleine partijen [eerder las ik 14, in het kader tel ik er 13] die in geen enkel kiesdistrict de kiesdrempel hebben gehaald alsnog een zetel te verlenen in het Huis van Afgevaardigden.

De uitdrukking on the ropes betekent letterlijk volgens mijn woordenboek: ‘(van bergbeklimmers) aan elkaar gebonden’, maar ik zou eerder denken aan een Muay Thai wedstrijd waarbij een tegenstander tegen de touwen wordt gewerkt oftewel in het nauw wordt gedreven.

Ik hoef er verder weinig woorden aan ‘vuil’ te maken, want schreef er al over in mijn commentaar Leger blijft heer en meester in Thailand en het kader laat zien dat de eerder door Pheu Thai gevormde coalitie van zeven partijen kansloos is. Palang Pracharath (PPRP), schrijft de krant, maakt zich nu op een coalitieregering te vormen.

Sleutel facties binnen de partij lopen zich al warm voor kabinetsposten, aldus een PPRP-bron. Bhumjaithai en de Democraten krijgen elk zes kabinetsposten, Chartthaipattana twee en de kleine partijen bundelen de krachten om ook posten in de wacht te slepen.

Zoals te verwachten viel, verzetten Pheu Thai en Future Forward zich tegen de uitslag. Kort na de verkiezingen op 24 maart wist Pheu Thai een coalitie van 255 zetels te smeden, maar die is nu ingekrompen tot 245. De grootste verliezer is Future Forward (FFP) die 7 zetels minder krijgt.

Na het besluit van het Constitutionele Hof dat de organieke wet op de verkiezingen niet in strijd is met de grondwet, leverde FFP secretaris-generaal Piyabutr een petitie in bij de Kiesraad waarin bezwaar wordt gemaakt tegen de gevolgde rekenmethode. Volgens hem hebben partijen die minder dan de kiesdrempel van 71.000 stemmen vergaarden, geen recht op een partijlijstzetel. Hij zegt dat slechts 15 partijen partijlijstzetels dienen te krijgen.

‘Het is aan de Kiesraad om te besluiten. Wanneer een politieke partij door het besluit wordt gedupeerd of wanneer kandidaten hun zetel in rook zien opgaan [mijn formulering] kunnen ze de Kiesraad voor de rechter slepen’, zegt Piyabutr.

Pheu Thai beschuldigde de raad er gisteren van zijn macht opzettelijk te hebben gebruikt ‘tegen de grondwet en de wet’. De partij belooft juridische stappen te nemen. Mevrouw Sudarat, PT’s hoofdstrateeg, vindt dat de rechter een stokje moet steken voor de berekening van de Kiesraad. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2019)

Een mooie zomerjurk geeft een instant zomergevoel, schrijft mijn lieve vriendin Claudia Sträter. Wat dat is, ervaar ik elke dag want het is in Bangkok voortdurend 35 graden C en hoger.

Wordt het wat fris?, vervolgt ze, dan kan de jurk gecombineerd worden met een jasje of blazer en wie liever een broek draagt, heeft een ruime keus uit de mooiste zomerse pantalons.

Als lokkertje biedt Claudia € 30 korting bij aankopen van meer dan € 150. De getoonde kanten polojurk kost € 189,95.

Volgens Bartjens is dat meer dan € 150, dus komt de prijs op € 159,95 uit. Nog steeds een boel geld, maar voor een instant zomergevoel moet je wat over hebben. Een kniesoor die daarover zeurt.

PS Zomergevoel in Bangkok? Het is meer een hittegolfgevoel.

 

Kort Nieuws donderdag 9 mei

– De Maya Bay, die in juni vorig jaar dicht ging om te herstellen van de schade veroorzaakt door de stromen toeristen, blijft nog 2 jaar dicht. Andere eilanden en stranden in nationaal park Hat Noppharat Thara-Mu Koh Phi Phi blijven open.

De baai, die slechts 250 bij 15 meter meet, verwierf bekendheid doordat enkele scènes van de Hollywoodkraker The Beach met hartenbreker Leonardo DiCaprio er gefilmd werden. Als gevolg daarvan trok het strand 5.000 toeristen per dag.

De lange periode is volgens maritiem bioloog Thon van de Kasetsart universiteit, tevens lid van de parkcommissie, niet alleen bedoeld om het milieu te beschermen, maar de tijd kan ook gebruikt worden voor de aanleg van enkele faciliteiten zoals een haventje, toiletten, een onderkomen voor toezichthouders en een wandelvlonder.

Wanneer de baai opengaat, wordt het aantal dagjesmensen beperkt tot 2.400 in het hoogseizoen. Bezoekers dienen zich online te melden, wat tevens als voordeel heeft dat alle toegangsgelden in de staatskas belanden en niet in verkeerde zakken .

– In de wateren rond Koh Libong in Trang heeft de DNP een dode doejong aangetroffen. Uit een eerste onderzoek is gebleken dat het dier bezweken is aan een falend ademhalingssysteem. In het gebied leven 210 doejongs. In 2017 waren dat er nog 169. De groeiende populatie is te danken aan het verbod op het gebruik van destructief vistuig.

– Op pagina 3 en 4 kan ik vandaag vijf berichten overslaan die al genoemd zijn in Nieuws van de website. Ter aanvulling op de gevangenisstraf voor voormalig TAT-gouverneur Juthamas noem ik nog even de aanleiding.

Zij incasseerde tussen 2002 en 2007 steekpenningen van een Amerikaans echtpaar voor de organisatie van het jaarlijkse Bangkok International Filmfestival. Het echtpaar is daarvoor in de VS veroordeeld. Ik meen ergens gelezen te hebben dat de Amerikanen geen enkele ervaring hadden met het organiseren van filmfestivals.

De dochter van Juthamas, die haar moeder had geholpen door bankrekeningen te openen, kreeg 44 jaar gevangenisstraf. Het Hof van Beroep herriep het vonnis van de lagere rechtbank om het vermogen van Juthamas en dochter ad 62,7 miljoen baht in beslag te nemen, maar hoe dat precies zit is nogal ingewikkeld. De advocaat van het duo overlegt nog met hen of in beroep wordt gegaan.

– Suchart Tancharoen, vooraanstaand lid van Palang Pracharath, maakt er geen geheim van dat hij aast op het voorzitterschap van het nieuwe Huis van Afgevaardigden. Hij zegt bereid te zijn mogelijke problemen te lijf te gaan wanneer het parlement stemt over een nieuwe premier.

Zijn mededeling houdt verband met het feit dat de parlementariërs niet gebonden zijn aan fractiediscipline. Daarin voorziet de grondwet van 2017. Suchart denkt dat dit tot problemen kan leiden voor de voorzitter om de orde te handhaven. Hijzelf zal dat oplossen door zich strikt te houden aan de grondwet en het reglement van orde.

Suchart wil niet dat dissidente parlementsleden cobra worden genoemd, een term voor een parlementslid dat zijn eigen gang gaat. ‘Ze volgen alleen maar de grondwet die hen vrijheid van meningsuiting en stemmen verleent.’ (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2019)

– Het openbaarvervoerbedrijf van Bangkok (BMTA) heeft zich voorgenomen het wagenpark met 2.188 bussen uit te breiden om zo forenzen tevreden te stellen die geprotesteerd hebben tegen het duurdere buskaartje. BMTA-gouverneur Prayun zegt dat de eerste 700 bussen midden 2020 de weg op gaan. Het gaat om 400 hybride bussen, die op zowel diesel als elektriciteit kunnen rijden, en 300 aardgasbussen.

De andere, inclusief meer hightech bussen [?] en milieuvriendelijke elektrisch aangedreven bussen, volgen de drie jaar daarna. ‘We beloven dat forenzen een betere service krijgen’, zegt Prayun.

– Het Department of Disease Control (DDC) luidt de noodklok over de opmars van syphilis bij teenagers en jonge volwassenen. DDC directeur-generaal Suwanchai uit de waarschuwing naar aanleiding van een bericht op de Facebook-pagina van het Bangrak ziekenhuis, dat gespecialiseerd is in de behandeling van SOA’s. Hij zegt dat de stijging een indicatie is van de toenemende voorkeur voor onveilige seks waardoor ook het risico op besmetting met het HV virus toeneemt.

Uit gegevens van de DDC blijkt dat 36,9 procent van de nieuwe syfilis infecties vorig jaar in de leeftijdscategorie 15 tot 24 jaar plaatsvonden. 30 procent gebruikt geen condoom.

– Laatste bericht, want weer sla ik de rubriek In Brief met vijf kortjes over. Het Marine Department is van plan de ecologisch rijke Bang Pakong rivier in Chachoengsao te vergroten ten behoeve van vrachtvervoer in de Eastern Economic Corridor (EEC).

Het departement financiert een studie ad 6,9 miljoen baht naar het uitbaggeren van een deel van de 231 kilometer lange rivier in het district Bang Pakong (Chachoengsao). De studie begon in maart en duurt tot januari volgend jaar.

De bewoners zijn niet op de hoogte gesteld van de studie en ze verzetten zich tegen het plan, zegt de lokale milieuactievoerder Sarayoot. ‘De ecologie van deze rivier is te divers en teergevoelig voor vrachtdoeleinden.’


 

Ik schreef gisteren al over de 300 drones die ’s avonds een portret van de koning in de lucht ‘tekenden’. In dit fotoalbum nog meer foto’s van de technische hoogstandjes waartoe de dronetechniek in staat is. Verder foto’s van een klassieke show in winkelcentrum Emporium.


 

Nieuws van de website 7-8 mei

• Particuliere ziekenhuizen verplicht inzicht te bieden in kosten medische zorg
• FTI verwacht dat voedselindustrie en landbouw de droogte aan kunnen
• China en Japan sluiten zich aan bij smart city plan voor EEC
• THAI vraagt kabinet toestemming voor aanschaf van 38 toestellen ad 156 miljard baht
• Fiscus streeft naar 200.000 nieuwe belastingbetalers per jaar; in 2018 betaalden 11,2 mln Thai belasting
• Kiesraad akkoord met 349 kiesdistrictskandidaten; Pheu Thai: 136, Palang Pracharath: 97
• Nog eens 1.200 Thaise werknemers van de Noorse sieradenmaker Pandora krijgen hun congé
• 15 ministers treden af om zitting te kunnen nemen in de Senaat
• Van de 456 door de NCPO uitgevaardigde orders blijven 65 van kracht bij nieuwe regering

Drama bij kookprogramma MasterChef Thailand

8 mei – A kitchen calamity kopt Bangkok Post vandaag boven het openingsartikel van het Life-katern. Twee deelnemers aan het populaire kookprogramma MasterChef Thailand begingen een ernstige culinaire zonde: één serveerde rauwe aardappelen, de ander lenteuitjes waarvan de wortels vuil waren. Uitermate onacceptabel, oordeelde de jury. De eerste eindigde bij de onderste drie, de ander moest het programma verlaten.

Voor Bangkok Post  is het incident, dat niet eerder de nieuwskolommen haalde, aanleiding uitgebreid aandacht te besteden aan voedselveiligheid en (natuurlijke) gifstoffen in aardappels en groentes. Kennis over voedselveiligheid en hygiëne is essentieel voor chefs en consumenten, zegt docent Monruedee Sukprasansap van het Institute of Nutrition van de Mahidol universiteit.

Aardappelen dienen nooit rauw gegeten te worden omdat ze van nature de gifstof solanine maken die bescherming biedt tegen aardwormen, bacteriën, schimmel en micro-organismen. De solanine ontwikkelt zich op de buiten- en binnenkant van de schil.

Inname kan leiden tot maagpijn, misselijkheid, overgeven en een scherpe pijn in de onderste darmen. Langdurige inname kan leiden tot aantasting van het zenuwstelsel, onscherp zicht, hallucinaties, gevoelloosheid, verlamming, lagere lichaamstemperatuur en zintuiglijk verlies. Maar die reacties zijn niet algemeen in Thailand, zegt Monruedee, omdat aardappelen geen hoofdvoedsel zijn.

Groentewortels die verontreinigd zijn met aarde, hebben niets te maken natuurlijke gifstoffen. Maar aarde zit vol met E.coli en salmonella. Deze bacteriën veroorzaken maagpijn en ongemak, diarree en andere symptomen. Excessief gebruik kan leiden tot bloedvergiftiging en uiteindelijk tot de dood indien niet behandeld.

Gelukkig is er ook goed nieuws. Solanine in aardapppels is niet onoverwinbaar. De stof kan vernietigd worden bij temperaturen boven 170 graden C. Aardappels moeten daarom lang genoeg gekookt of gestoomd worden om die temperatuur te bereiken. Voor groentewortels geldt: het beste is ze niet op te dienen en voor sommige types die gebruikt worden als ingrediënt of smaakmaker, zoals korianderwortels, geldt dat ze goed gewassen moeten worden.

Al met al hebben de twee deelnemers niet alleen voor drama gezorgd, maar ook de aandacht gevestigd op de gebrekkige kennis van Thai over voedselveiligheid. Een leerzame les, die ik mijn Nederlandse en Belgische lezers niet wilde onthouden. En bovendien interessanter dan de opening van BP over de problemen met de partijlijstkandidaten. Daarover meer in het volgende verhaal.

Alle ogen zijn gericht op Constitutionele Hof

8 mei – Het kroningsnieuws druppelt vandaag nog wat na in de krant, maar de meeste aandacht gaat naar de politiek. Mogelijk moet de bekendmaking van de 150 partijlijstkandidaten worden uitgesteld, indien het Constitutionele Hof vandaag bepaalt dat de rekenformule van de Kiesraad in strijd met de grondwet is. Dan moet de raad een nieuwe formule gebruiken. Het Constitutionele Hof buigt zich over de grondwettelijkheid van de formule op verzoek van de Ombudsman.

Zoals al gemeld in Nieuws van de website heeft de Kiesraad gisteren 349 kiesdistrictkandidaten het groene licht gegeven. Ik noemde al Pheu Thai met 136 en Palang Pracharath met 97 zetels. De andere kandidaten zijn leden van Bumjaithai (39), Democraten (33), Future Forward (30), Chartthaipattana (6), Prachachat (6), Action Coalition for Thailand (1) en Chartpattana (1).

Daarin kan nog verandering komen, want de Kiesraad doet nog onderzoek naar de kwalificaties van 60 kandidaten en 400 klachten over verkiezingsfraude. De genoemde zetelverdeling wordt aangevuld met de partijlijstkandidaten.

Een bron bij de Kiesraad zei eerder dat 27 partijen een of meer partijlijstzetels krijgen. Indien het Hof de Kiesraad-methode de zegen geeft, komen 14 partijen met 1 zetel in het Huis van Afgevaardigden.

Het tweede verkiezingsbericht op de voorpagina meldt dat 15 ministers en 60 leden van de National Legislative Assembly, waaronder de jongere broer van Prayut, zijn afgetreden zodat ze benoemd kunnen worden als senator. Preecha Chan-o-cha, voormalig permanent secretaris van Defensie, heeft dat gisteren bevestigd. Omdat eerder vier ministers aftraden en nu dus 15, bestaat het kabinet nog uit 17 ministers.

Prayut zegt dat de desbetreffende staatssecretarissen het werk zullen overnemen. ‘Ongeacht het aantal ministers dat overblijft, zijn de regering en de overblijvende ministers in staat bestuurswerk uit te voeren.’

In antwoord op vragen of senatoren zich gedragen als stroman voor de NCPO, zei Prayut: ‘Beschouw ze niet als de vijand. […] Degenen die de afgelopen vijf jaar bij de overheid hebben gewerkt, begrijpen de problemen en zijn het best geschikt als senator.’

Bij het artikel staat met als kop Musical chairs een kadertje met de namen van de 15 ministers, maar dat kan ik niet vinden op de website. Wikipedia meldt dat het spelletje ook bekend staat als Trip to Jerusalem. Bij ons heet het stoelendans. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2019)

Het nadruppelende kroningsnieuws bestaat uit twee fotoberichten (foto met uitgebreid bijschrift). Eén op de voorpagina toont elf olifanten met hun mahouts, die buiten het Grand Palace geknield liggen voor een portret van de koning. De andere toont een gebedsdienst voor de koning in de ubosot van Wat Ratchabophit Sathit Maha Simaran in Bangkok, die wordt geleid door de Supreme Patriarch.

VS weigert visa voor stateloze studenten

8 mei – De 18-jarige Namphun Panya, eerstejaars student Associated Medical Sciences [?] aan de universiteit van Chiang Mai, krijgt geen visum van de VS om van 12 tot 17 mei deel te nemen aan de Intel International Science and Engineering Fair in Phoenix (Arizona). De ambassade zegt dat ze niet beschikt over documenten waaruit ‘sterke banden’ met haar thuisland blijken, een eis die de Amerikaanse immigratiewet stelt.

Namphun, die stateloos is omdat haar ouders behoren tot de Thai Yai etnische groep, zegt op de ambassade brieven te hebben overlegd van de ministeries van Onderwijs en Buitenlandse Zaken en de NHRC, die garanderen dat ze bezig is de Thaise nationaliteit te verkrijgen. Maar dat mocht niet baten. Ze heeft nu de hulp van de NHRC ingeroepen.

Advocaat Surapong, voormalig NHRC-lid voor de Lawyers Council of Thailand, noemt het besluit van de Amerikaanse ambassade ‘erg zeldzaam, doch zorgwekkend’. Tot nu heeft de ambassade altijd visa vertrekt aan stateloze personen voor het bijwonen van onderwijscompetities of om onderscheidingen in ontvangst te nemen.

In een soortgelijke zaak heeft Obec besloten de 17-jarige student Yonladee Phiyatat (foto) te helpen die op de sociale media wanhopig heeft gesmeekt om een kans Thailand te vertegenwoordigen op de Genius Olympiad, een wetenschapscompetitie voor jongeren, in de VS. Ook zij is stateloos.

Kort Nieuws woensdag 8 mei

– De koning heeft 2,4 miljard baht cadeau gedaan aan 27 ziekenhuizen, te besteden aan de aanschaf van nieuwe medische apparatuur en nieuwbouw. Een deel van het geld komt van donaties die zijn gedaan tijdens de crematie van koning Bhumibol in oktober 2016. Een ander deel bestaat uit de revenuen van het festival Un Ai Rak Khlai Khwam Nao (Love and Warmth at Winter’s End) op de Royal Plaza.

– Het artikel over de twee stateloze studenten vormt de opening van pagina 2, die gedomineerd wordt door een 5-koloms foto van de repetitie voor de Royal Ploughing Ceremony morgen op Sanam Luang. Die ceremonie markeert elk jaar het begin van het rijstplantseizoen.

Personeelsleden van het ministerie van Landbouw in traditionele kleding begeleiden dan heilige ossen, die een maaltijd krijgen voorgeschoteld. Hun voorkeur vormt een voorspelling voor het seizoen. Aan het eind stormen de toeschouwers het terrein op om de rijstkorrels op te rapen die zijn uitgestrooid.

– Het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation opent binnenkort in nationaal park Mu Ku Chumphon in het Zuiden een onderwater ‘pad’. Het pad maakt deel uit van het plan van de DNP om in alle 155 nationale parken een natuurpad aan te leggen.

Langs de route staan borden met informatie over de koraal riffen en planten die de duikers passeren. Het desbetreffende maritieme park wordt beschouwd als ’s lands topduiklocatie. Het kenmerkt zich door een variëteit aan soorten, waaronder walvissen en roggen.

Eerder opende de DNP het 2,3 kilometer lange Thai-US Friendship Trail in nationaal park Khao Yai (Nakhon Ratchasima). De route bevat digitale technologie [geen details] om bezoekers voor te lichten over de flora en fauna in het park.

– Het Samuprakarn ziekenhuis dient als voorbeeld voor andere ziekenhuizen door het gebruik van innovatieve technologie en AI (artificial intelligence) om problemen als grote drukte en lange wachttijden voor patiënten te verminderen. Het ziekenhuis heeft ook de roosters aangepast. Directeur Ruethai zegt dat twee jaar geleden begonnen is ‘het vet af te snijden’ door onnodige stappen in diverse werkprocessen te schrappen.

Een van de innovaties is het gebruik van AI chatbot software, die kan praten en patiënten vragen naar hun symptomen en behandelgeschiedenis met als doel hen sneller te verwijzen en wachttijden te verminderen.

Voorheen dienden outpatients elf stappen te doorlopen vanaf een eerste screening tot het bezoek aan een arts en het betalen van de rekening. Thans bestaat de procedure uit vijf of zes stappen en het streven is er in 2021 drie van te maken. De wachttijd bedraagt dan maximaal 24 minuten.

Verder stelt het ziekenhuis op afstand diagnoses en schrijft behandeling voor bij patiënten in kleine ziekenhuizen zodat ze niet een eind hoeven te reizen. ‘Samutprakarn wordt getransformeerd tot smart hospital’, zegt Ruethai. (Zie verder de pagina Gezondheidszorg 2019)

– Nog meer ziekenhuis, maar nu een zorgelijke ontwikkeling. 55 procent van medisch personeel ondervraagd in een onderzoek onder 1.726 werkers in overheids- en particuliere ziekenhuizen, zegt hun ziekenhuis als een onveilige plaats te beschouwen. De respondenten hebben om maatregelen gevraagd om hun werkplek veiliger te maken en vrij van geweld.

Volgens cijfers van het ministerie van Volksgezondheid vonden tussen 2012 en 2019 51 geweldsincidenten plaats; vooral de laatste vijf jaar nemen ze toe. Uit het onderzoek blijkt dat artsen het meest belaagd worden (75 procent), gevolgd door verpleegsters (61 procent). 90 procent van de respondenten zegt dat alcoholgebruik de hoofdoorzaak is van het geweld. 97 procent vindt dat hen de toegang tot de SEH (spoedeisende hulp) moet worden ontzegd. 64 procent van de artsen en 58 procent van de verpleegsters overweegt te vertrekken.

Het artikel noemt niet twee recente incidenten waarbij jeugdbendes slaags raakten in of bij het ziekenhuis, waar een gewond bendelid was opgenomen. (Zie ook de pagina Gezondheidszorg 2019)

– Voordeeltje voor studenten die een studie volgen met een relatie tot een van de tien target en drie infrastructuur industrieën van de overheid. Het Student Loan Fund wordt speciaal voor hen aangevuld met 8,5 miljard baht ter compensatie van de recente bezuinigingen van 30 tot 50 procent.  De betrokken studenten betalen slechts 0,5 procent rente per jaar tegen normaal 1 procent.

– Laatste bericht want de rubriek In Brief met vijf kortjes sla ik over met uitzondering van één. Het bericht meldt dat een hond, American Shepherd, niet wilde wijken van het dinsdagochtend gevonden lichaam van een Nederlander (83) in een lagune in Krabi waarin hij was gevallen en verdronken.

Hoewel al genoemd in Nieuws van de website noem ik als laatste bericht de aanschaf of huur van 38 toestellen door Thai Airways International en de komende vijf jaar nog eens 31 toestellen. THAI, dat gebukt gaat onder schulden, bestudeert ook nieuwe routes om haar inkomsten te vergroten. In november opent een dienst naar Sendai (Japan). Ook heeft de maatschappij belangstelling voor een route naar Manchester, maar daar moet nog stevig op worden gestudeerd.


 

De koning moet nog leren wuiven

Het was me al opgevallen toen de koning een dag eerder gezeten op een palankijn vier uur door de stad werd rond gesjouwd en de balkonscène van gisteren bevestigde dat andermaal. Vajiralongkorn moet nog leren wuiven want die omhoog gestoken hand van hem lijkt nergens op.

Dat er geen lachje vanaf kan, zei hem vergeven; ook zijn vader stond bekend als iemand die nooit lacht. Althans in het openbaar, of hij binnen de paleismuren ook nooit (glim)lachte weet ik niet.

Het familielid dat mijn hart gestolen heeft, is prinses Sirivannavari Nariratana, een getalenteerd kledingontwerpster. Zij ontwierp dit jaar de badkleding van de Miss Universe verkiezing.

De prinses bleef even hangen op het balkon nadat de anderen al naar binnen waren gegaan. En kijk eens hoe enthousiast ze wuift naar de toeschouwers. Dat zal haar vader nooit leren.


 

Nieuws van de website 6-7 mei

• Balkonscène: Koning, koningin en familieleden toegejuicht door duizenden
• Nida Poll: Passagiers eisen betere service, nu buskaartje duurder is geworden
• Songkhla: 5 agenten gewond bij bomaanslag op gepantserde jeep
• IB-hoofd Ranong overgeplaatst na klacht Myanmar over trage service voor 200 toeristen

De messen zijn geslepen

7 mei – Nu de kroning en bijbehorende ceremonies voorbij zijn, kan het verkiezingsnieuws weer oprukken in de krant. Drie dagen leek de Thaise politiek even niet te bestaan, maar dat was maar schijn. De messen blijven nog steeds geslepen met als kernvraag: wie scoort de meeste zetels in het Huis van Afgevaardigden: de pro-regime partijen of de anti-regime partijen? Ik noem die geen pro-democratie partijen want Thaise democratie is een slap aftreksel van deze in het klassieke Griekenland geboren bestuursvorm.

Vandaag maakt de Kiesraad (95 procent van) de definitieve verkiezingsuitslag bekend op basis van de uitgebrachte stemmen op de districtskandidaten. Die zal weinig verrassingen opleveren. Morgen is de belangrijkste dag want dan besluit de Kiesraad welke rekenmethode wordt toegepast voor de partijlijstkandidaten: die van de grondwet of die van de organieke wet op de verkiezingen.

In dat laatste geval krijgen 16 kleine partijen, die in geen enkel kiesdistrict de kiesdrempel hebben gehaald, alsnog een zetel. Deze partijen zijn pro-regime. Bartjens heeft uitgerekend dat dan Palang Pracharath een coalitie kan vormen die steunt op een kleine meerderheid en de door Pheu Thai gevormde groep van zes partijen het nakijken heeft.

Pheu Thai is sowieso in het nadeel bij de stemming over de nieuwe premier, want dan stemt de Senaat mee en die is is benoemd door de junta. Palang Pracharath heeft premier Prayut genomineerd dus zijn kostje als nieuwe premier is gekocht. En dan vrees ik dat het politieke gekissebis van voor de coup weer begint, met als enig ‘voordeel’ dat dit voldoende stof oplevert voor de krant. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2019)

V.l.n.r. prinses Sirivannavari Nariratana, prins Diparnkorn Rasmijoti, prinses Barakitiyabha, koning Vajiralongkorn en koningin Suthida.

Koning prijst ‘eenheid’ en ‘goodwill’

7 mei – Met twee foto’s en de kop Nation rejoices opent Bangkok Post vandaag de krant die in het nieuwskatern drie pagina’s uittrekt voor het kroningsnieuws en één pagina voor het overige nieuws. De foto’s tonen de koninklijke familie (koning, koningin, twee dochters en het zoontje) op het balkon van de Suddhaisavarya Prasad Throne Hall en de mensenmassa die met vlaggetjes wuift en Long Live the King scandeerde.

Van de drie pagina’s is één een fotopagina, de andere pagina bevat twee artikelen, waarvan één met quotes van toeschouwers en één vertelt dat de koning voorafgaand aan de balkonscène werd begroet door de spirituele leider van de Thaise moslims, religieuze leiders en vertegenwoordigers van het bedrijfsleven, en dat hij na de balkonscène het corps diplomatique en vertegenwoordigers van internationale organisaties ontving.

Premier Prayut las namens de natie een well-wishing boodschap voor, waarvoor de koning hem bedankte met de woorden ‘I would like to return my best wishes to you all. May you be happy and succesful.’

Verder zei hij: ‘I and the Queen are delighted to see Thai people gather in unison to express their goodwill. The unity of all of you who are here to offer your best wishes and goodwill to me is really impressive and gives me great pleasure. May the unity of you all […] be a positive sign for all sides to work together for the sake of the country’s progress and prosperity.’

Ik eindig met twee quotes van toeschouwers. De 53-jarige Kiatsiri uit Ubon Ratchathani: ‘The king, queen, princesses and prince look magnificent on the balcony, especially when they waved and smiled at the public.’ De 80-jarige Maitree, die ook de kroning van koning Bhumibol had meegemaakt, zei: ‘I hope that after the coronation, Thailand will be more peaceful and free from political unrest.’ Ik vrees dat het een vrome wens zal blijken.

De illustratie op de pagina bestaat uit een grote foto van de avondhemel, waar driehonderd drones een beeld vormen van de koning. Doet me denken aan tekeningen met genummerde puntjes die je moet verbinden om het beeld tevoorschijn te toveren.  Wist niet dat de drone-techniek al zo ver gevorderd is.

Ander nieuws, maar niet veel

7 mei – Zoals ik al schreef, is het andere nieuws te vinden op pagina 5. De opening meldt dat de Kiesraad gisteren de laatste puntjes op de i heeft gezet van de verkiezingsuitslag. Goedgekeurd is 95 procent oftewel 333 kandidaten hebben het groene licht gekregen. Hun namen worden vandaag bekend gemaakt. Het gaat om de kandidaten die in de kiesdistricten zijn gekozen. De 150 winnende partijlijst kandidaten worden morgen onthuld.

De Kiesraad heeft 1 kandidaat gediskwalificeerd: een PT-er die in kiesdistrict 8 van Chiang Mai had gewonnen. Wat hij precies misdaan heeft, vermeldt het artikel niet. Ik neem aan stemmen gekocht. Zeventien anderen zijn ook gediskwalificeerd, maar dat waren geen winnaars. Wel tellen ze niet mee bij de berekening van de partijlijstzetels. Ook later kunnen kandidaten nog gediskwalificeerd worden wanneer de Kiesraad vaststelt dat ze de kieswet hebben overtreden.

Een bron lekt dat de Kiesraad zich gisteren niet heeft beziggehouden met de affaire Thanathorn, de partijleider van Future Forward die wordt beschuldigd van verboden aandelenbezit toen hij zich kandidaat voor het Huis van Afgevaardigden stelde. Een bedenkelijke beschuldiging die alleen maar tot doel heeft hem politiek monddood te maken vanwege zijn progressieve ideeën.

Voormalig lid van de opgeheven partij Thai Raksa Chart (vanwege de nominatie van prinses Ubolratana als kandidaat-premier) Ruangkrai vindt dat de Kiesraad moet wachten met de bekendmaking van de partijlijstkandidaten totdat het Constitutionele Hof op verzoek van de Ombudsman een uitspraak heeft gedaan over de grondwettelijkheid van de rekenmethode voor de partijlijst zetels. Hij gaat ook vandaag bij de Kiesraad aan de bel trekken over vermeend verboden aandelenbezit van tien andere kandidaten.

Het tweede verkiezingsbericht is er een in de categorie ‘Mijn naam is genoemd’, een gevleugelde uitspraak van prof. dr. ir. P Akkermans, een creatie van Kees van Kooten. Maar in dit geval heeft NLA-president Pornpetch niet zelf zijn naam genoemd als belangrijkste kanshebber op het voorzitterschap van de Senaat maar wordt hij getipt.

Naar verluidt zou hij zich al hebben teruggetrokken uit de Raad van State om zijn benoeming als senator mogelijk te maken. Ook van andere leden die azen op een senaatszetel wordt verwacht dat ze zich terugtrekken om te voorkomen dat ze beschuldigd worden van belangenverstrengeling.

Zoals al vaak gemeld wordt de Senaat geheel benoemd door de NCPO en stemt ze mee bij de verkiezing van de nieuwe premier. Critici zeggen dat de NCPO op deze wijze een stevige vinger in de (politieke) pap kan houden. De Senaat wordt voor 5 jaar benoemd. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2019)

Kort Nieuws dinsdag 7 mei

– De Kort Nieuws rubriek kan vandaag kort zijn en bestaat uit twee berichten. De rubriek In Brief  met vijf kortje sla ik grotendeels over. Ik noem er twee.

Een researcher van de TDRI heeft de regering geadviseerd te wachten met het uitvoeren van de geplande injectie van 13,2 miljard baht in het welzijnsprogramma totdat de economische cijfers over het tweede kwartaal bekend zijn. Dat programma richt zich op de 14,6 miljoen bezitters van een welfare card, inclusief boeren, die moeite hebben rond te komen.

Verder meldt het Fiscal Policy Office dat de rijksschatkist met 10 procent is gegroeid naar 300 miljard baht. De toename is te danken aan hogere revenuen in de periode oktober tot maart.

– De MRTA, exploitant van de metro, gaat het kabinet goedkeuring vragen voor een krediet van 230 miljard baht om te investeren in de aanleg van het westelijk deel van de Orange Line (Thailand Cultural Centre-Bang Khun Non aan de rand van Nonthaburi). Verwacht wordt dat die lijn in 2026 in bedrijf komt.

Een ander verzoek, maar nu gericht aan het ministerie van Transport, heeft betrekking op de zuidelijke uitbreiding van de Purple metrolijn (Tao Poon-Rat Burana). Gevraagd wordt een krediet voor een haalbaarheidsstudie. Later dit jaar wordt het kabinet gevraagd de uitbreiding ad 100 miljard baht goed te keuren.

– Laatste bericht. Het ministerie van Transport legt de laatste hand aan een nieuwe verkeerswet, die gebaseerd is op het strenge Japanse model. Geïntroduceerd wordt een systeem met puntenaftrek voor verkeersovertredingen.

De nieuwe Land Transport Bill vervangt de Automobile Act van 1979 en de Land Transport Act van 1979. Nog onbekend is wanneer die in werking treedt, daar de databases van een aantal diensten gekoppeld moeten worden. Het Japanse model heeft met name tot doel voetgangers te beschermen.


 

Nieuws van de website 5-6 mei

• Onweersbuien, windvlagen en hagel voorspeld in noordelijk deel van het land 5 en 6 mei
• Phitsanulok: Drie gewonden toen hun pickup truck uit de bocht vloog en tegen een boom botste
• Phetchaburi: 2 doden en 1 gewonde tijdens gevecht tussen rivaliserende (meest jongeren) groepen
• Suan Dusit Poll: Slechts 18 pct verwacht verbeteringen na bekendmaking verkiezingsuitslag
• Vice-premier Wissanu waarschuwt toekomstige senatoren: check of je (verboden) aandelen hebt
• Kiesraad maakt 95 pct van de uitslag officieel bekend op 7 (districtskandidaten) en 8 mei (partijlijst)
• Airbus en THAI sluiten deze maand deal over joint venture voor MRO-centrum op U-Tapao
• Kabinet maakt dinsdag bekend wie Rail Department (de Thaise Prorail) gaat leiden

Opinie: Vertrouw de krant niet

6 mei – Overdaad schaadt: hoe waar is die uitdrukking, want drie dagen vrijwel alleen maar kroningsnieuws in Bangkok Post lezen en op de tv alleen maar live-verslagen plus herhalingen zien, komt zo langzamerhand mijn strot uit.

De tv toont drommen mensen, gekleed in geel shirtje met kroningsembleem, de kleur van de geboortedag van Vajiralongkorn, maar in de metro en op straat zijn de gele shirtjes op de vingers van één hand te tellen, in weerwil van de oproep van de overheid om geel te dragen. Het koninklijke geel concentreert zich in het gebied, Rattanakosin Island, waar de festiviteiten zich afspelen.

Het motto van Bangkok Post luidt ‘The newspaper you can trust’ maar dat blijkt een gotspe als je de artikelen over de koning leest. Neem het zondagmagazine B, een samenvoeging van de vroegere bijlagen Muse en Brunch.

Tentoonstelling The Virtuous King

Het omslagverhaal gaat over de tentoonstellingen en evenementen die in Bangkok zijn georganiseerd ‘for all Thai citizens to show their loyalty and admiration of the King’s graciousness (hoffelijkheid)’. Ik kon mijn ogen niet geloven toen ik dat las.

En wat te denken van de tentoonstelling met 150 schilderijen en tekeningen op Seacon Square die als titel draagt ‘The Virtuous King’ (De deugdzame koning)? Ja, u leest het goed: hoffelijk, deugdzaam. Moet ik meer schrijven? I rest my case.

Tentoonstelling Under His Peaceful Reign, Praise The King’ in The Emporium


 

Kroningsceremonies: drie dagen opium voor het volk (dag 3)

6 mei – LONG LIVE THE KING kopt Bangkok Post vandaag onder een foto van de halve voorpagina boven de vouw waarop koning Vajiralongkorn pontificaal op een palankijn zit en gisteren 7 km door de stad werd rondgesjouwd. De krant besteedt drie pagina’s in het nieuwskatern en één in het Life-katern aan de kroning en zit ingevouwen in een full-colour glossy met onder andere informatie over de speciale uitgegeven munten en postzegel.

De door mij in het leven geroepen hoofdprijs voor koppen met een luchtje (ik formuleer het voorzichtig) gaat naar de openingskop van pagina 2: Royal ritual melts hearts of a nation. Een speciale vermelding krijgt de kop Streets lined with yellow as King greets loyal subjects.

Met die straten worden straten in het stadsdeel Rattanakosin Island bedoeld waar de optocht plaatsvond; elders in de stad was het business as usual. En dat greets stelde weinig voor: zo nu en dan hief hij zijn hand omhoog, een nogal karige begroeting.

Ik moet trouwens nog een fout van gisteren corrigeren. Ik schreef over koningin Sirikit in een luxe rolstoel, maar dat was prinses Soamsawali (61), de eerste vrouw en nicht van Vajiralongkorn, die getroffen is door een beroerte. Vajiralongkorn’s moeder Sirikit was om begrijpelijke redenen niet aanwezig.

Koning deelt nieuwe titels aan familie uit
Het ‘hardste’ nieuws op pagina 2 bevat het bericht dat de koning nieuwe titels heeft uitgedeeld aan familieleden. De gelukkigen waren koningin Sirikit, prinses Sirindhorn (foto), prinses Chulabhorn (lijdt aan reuma), prinses Soamsawali, prinses Bajrakitiyabha (V’s dochter), prinses Sirivannavari Nariratana (dochter, getalenteerde kledingontwerpster), prins Diparkorn Rasmijoti (zoontje), prinses Siribha Chudhabhorn [?] en prinses Adityadornkitikhun [?].

De nieuwe titels geven de relatie aan met de koning. Sirindhorn en Chulabhorn heten nu jongere zusters van de koning en niet meer dochters van de vorige vorst. De familieleden met de titel kleinkind van de vorige koning zijn nu dochters en zoon van de koning. Koningin Sirikit is nu Her Majesty Queen Sirikit, the Queen Mother.

Eén voor één druppelde de koning water op hun hoofd [in een eerder bericht opperde ik olie] en gaf ze een bael blaadje (blad van de slijmappel) dat ze achter hun oor staken. Hij zalfde ze daarna met witte poeder op hun voorhoofd en gaf ze een gouden plaquette met inscriptie.

Het bericht meldt verder dat het koningspaar de nacht doorbracht in de koninklijke residentie, waar een Siamese kat en een kip op een kussen waren geplaatst als housewarming ritueel.

BP citeert selectief

6 mei – Ik kan het niet ontkennen: de straten langs de route van de vier uur durende optocht gisteravond waren lined with yellow, zoals de kop van dit bericht luidt. Onderweg werd de processie driemaal onderbroken voor een bezoek aan een tempel, waar de koning kaarsen aanstak en gezegend werd door monniken.

BP laat enkele koningsgezinde Thai en twee toeristen aan het woord.
– De 53-jarige Ratchaporn uit Chiang Mai, die ’s ochtends eer had bewezen aan de boeddhabeelden in Wat Bowon Niwet, jubelt over de vorst: ‘Hij is een prachtig rolmodel.’

– De 76-jarige Somboon, ook uit Chiang Mai, zegt: ‘Ik wens de koning een goede gezondheid zodat hij de komende jaren het centrum van het morele kompas van de Thaise bevolking is.’

– Een toerist uit Brazilië en Japan, die urenlang bij het Grand Palace wachtten om de processie te zien, vertellen de Thaise vlag te hebben gekocht en met de koninklijke vlag te hebben gewuifd toen de koning passeerde. De Braziliaan, die al twee maanden door Azië trekt, zei: ‘Ik weet hoe belangrijk zijn vader was voor de bevolking en hoe belangrijk deze ceremonie ook voor hun is.’

De tien deugden van een vorst
Al even ‘verrassend’ (ik blijf voorzichtig) is de preek van de Supreme Patriarch waarin hij de tien deugden van een koning opsomt. Laat ik er eens een paar noemen:
– De koning moet een subtle demeanour tonen en met mindfulness naar rede luisteren.

– De koning moet zich wijden aan het beschermen van de bevolking.

– De koning moet welwillend zijn en geen wrok tegen anderen hebben en hij dient ook geen misbruik van anderen te maken waardoor ze in wanhoop en ellende achterblijven.

Meer weten? Klik hier: Patriarch’s 10 kingly virtues.

Kort Nieuws maandag 6 mei

– De 20 jaar geleden opgeheven spoorverbinding tussen Sungai Kolok (Narathiwat) en Tumpat (Kelantan, Maleisië) wordt in ere hersteld, zo is overeengekomen tijdens een recente vergadering van de Thaise spoorwegautoriteiten en Maleisië. Het Southern Border Provinces Administrative Centre is een groot voorstander van de heropening.

De vergadering was een follow-up op een afspraak die premier Prayut en de Maleisische premier Mahathir Mohamad in oktober hebben gemaakt over verbetering van de weg- en spoorverbindingen tussen beide landen. Naar verwachting wordt nog dit jaar begonnen met het project [geen details]. De lijn werd destijds opgeheven omdat de route werd gebruikt voor het smokkelen van goederen en mensen.

– De in Thailand gevestigde People’s Empowerment Foundation geeft de verzekering dat de buitenlandse deelnemers aan de volgende maand te houden driedaagse Asian Civil Society conferentie niet de toegang tot het land wordt ontzegd vanwege veiligheidsredenen.

Vertegenwoordiger Chalida zegt dat daarvoor niet gevreesd hoeft te worden omdat de conferentie wordt gesponsord door het ministerie van Sociale Zaken. ‘Ze worden niet tegengehouden of gearresteerd, want we hebben daarover met de regering gesproken.’ Ze wijst er ook op dat het Immigration Bureeau en de ministeries van Binnenlandse en Buitenlandse Zaken op de hoogte zijn van de conferentie.

Zorgen over veiligheidsmaatregelen zijn geuit door burgergroepen omdat de conferentie samenvalt met de Asean Summit. Ze vrezen het doelwit te worden van acties tegen hen daar de autoriteiten zullen zeggen dat ze de orde willen handhaven.

Een lid van een NGO in Singapore waarschuwde onlangs voor de te verwachten strengere toelating aan de grens. Ook andere NGO’s in het blok van tien landen uitten soortgelijke zorgen. Ze willen advocaten op luchthavens stationeren die hulp kunnen bieden en een panel vormen om te protesteren wanneer de autoriteiten zich onredelijk gedragen.

– Driehonderd leukemie patiënten zijn sinds februari 2017 gratis behandeld met stamceltransplantatie. De kosten ad 750.000 tot 1 miljoen baht zijn opgebracht door het Social Security Office.

Patiënten die lijden aan bepaalde ernstige en chronische vormen van leukemie kunnen via de dichtstbijzijnde SSO vestiging een aanvraag doen voor de behandeling. Om daarvoor in aanmerking te komen, dienen geaccrediteerde artsen toestemming te verlenen. De behandeling wordt verleend door zes ziekenhuizen.

– Laatste bericht, want de rubriek In Brief met vijf korte berichten sla ik over. Betong Airport in Yala die volgend jaar open gaat, wordt zo ontworpen dat de luchthaven een afspiegeling vormt van het bekende phai tong woud en bergachtig landschap van het district.

Phai tong staat ook bekend als de rough giant bamboo (dendrocalamus asper, ruwe reuzenbamboe) die veel in het gebied voorkomt, aldus een bron. De bamboe wordt zowel binnen als buiten de gebouwen gebruikt en het kleurenschema weerspiegelt het gebladerte van de bamboe dat groen is en geel wordt als het groeit. De marmeren patronen zijn een verwijzing naar het bergachtige landschap dat vaak bedekt ligt met mist en de terminal krijgt dezelfde golvende lijnen als het landschap.


 

Nieuws van de website 4-5 mei

• Indonesië brengt 51 buitenlandse vissersboten tot zinken, wo Thaise, wegens illegaal vissen
• Chiang Mai: 50 kilo ketamine bestemd voor Taiwan gevonden in loods, 4 arrestaties
• Toekomstige senatoren verlaten huidige post: onder anderen ministers en RvB-leden
• Lijst met 250 senatoren gaat 10 mei naar de koning ter ondertekening
• Nieuwe muziekvideo gemaakt met volkslied, bedoeld om trots en patriottisme te stimuleren
• Chiang Rai: 2 miljoen speedpillen onderschept na wilde achtervolging; 1 arrestatie, agent gewond
• Thammarat: 5 familieleden op motorfiets omgekomen bij botsing met auto, bestuurder gevlucht
• Prachuap Khiri Khan: Ziekenhuisstaf getest op drugsgebruik na arrestatie verpleegster

Kroningsceremonies: drie dagen opium voor het volk (dag 2)

5 mei – Nog steeds hangt de kalender met een foto van de toen nog kroonprins in legergroen scheef in de hal van Baan Kaew Mansion, het hotel waar ik verblijf. Duidelijk een geval van majesteitsschennis en/of belastering wat goed is voor een langdurig verblijf in Bangkok Hilton, de frivole bijnaam van de Central Remand Prison. Ben benieuwd of deze grove aanval op de monarchie nog hersteld wordt; zo niet dan vrees ik het ergste..

Dit ter (niet geheel serieuze) inleiding op het nieuws van vandaag dat evenals gisteren weer voor het grootste deel over de kroning gaat plus bijbehorende ceremonies. Op de voorpagina citeert BP boven een megagrote grote foto van de koning in vol ornaat met een lange kroon op zijn hoofd uit zijn toespraak: I shall carry on, preserve, develop and reign with righteousness for the benefit and happiness of the people. Hoorde ik iemand het woordje Pinokkio fluisteren? Mondje dicht, want ook dat is goed voor een enkele reis gevangenis.

Ook evenals gisteren zit de krant weer ingevouwen in een full-colour glossy van vier pagina’s, deze maal gewijd aan de koninklijke regalia (attributen van de kroon). Ze zijn het symbool van het koningschap. Het zijn er vijf, waarvan ik alleen noem de chalong phra baht cherng ngorn, 29 cm lange slippers met een gekrulde teen.

Volgens de legende straalt de koning, die de personificatie van een god is, zoveel hitte uit dat mochten zijn voeten de grond raken, een holocaust van beklemmende proporties het gevolg is.

Het kronings- en ander nieuws in koppen

5 mei – Omdat krantenlezers koppensnellers zijn, noem ik eerst de koppen boven de kroningsberichten alvorens op de inhoud in te gaan.
– King sets out goals for reign
– Queen Suthida receives title of Her Majesty
– Supporters from all over flock to Sanam Luang
– Nations offer best wishes
– Give help to royal pardon inmates, says department

Voor niet-kronings nieuws moeten we op pagina 6 zijn.
– King to receive senator name list by Friday (al genoemd in Nieuws van de website)
– New video for national anthem (al genoemd in Nieuws van de website)
– SET calls for ‘digital equality’ to help startups

Verder bevat de pagina de rubriek News Bites met vijf korte berichten. Ik tel ook weer de nodige advertenties en advertentiepagina’s met gelukwensen voor de koning dus dat is weer kassa voor de krant. Het katern Sunday Comics is gelukkig niet vervallen, dus er valt weer wat te lachen, alhoewel dat vaak tegenvalt.

Koninklijke familie belooft loyaliteit aan koning

5 mei – De uitdrukking ‘Van je familie moet je het maar hebben’ (Vaak kun je je familie niet vertrouwen) geldt niet voor de koninklijke familie. Tijdens een audiëntie na de kroning beloofde de sympathieke prinses Sirindhorn ‘loyaliteit’ aan Zijne Majesteit. ‘Namens de leden van de koninklijke familie [kan ik zeggen] dat we zeker loyaliteit zullen tonen en ons best doen voor de Chakri dynastie.’

Ook voorzitter Pornpetch van de NLA, hooggerechtshofpresident Cheep en premier Prayut brachten gistermiddag in de Amarindra Vinijaya Throne Hall in het Grand Palace een eerbetoon aan de koning.

Op zijn beurt dankte Vajiralongkorn de sprekers. ‘Ik nodig iedereen in deze congregatie en alle mensen uit om mijn wens te delen dat ze naar hun beste vermogen in hun verschillende hoedanigheden en rollen het land helpen en zich inzetten voor verdere voorspoed voor Thailand.’

Kort kroningsnieuws

– Het overige kronings- en aanverwante nieuws bestaat uit drie berichten op pagina 5 en een berichtje op pagina 3. De pagina opent met het bericht dat het buitenland de koning heeft gelukgewenst met zijn kroning. De Chinese president Xi Jingping liet aldus een verklaring van de Chinese ambassade weten een groot belang te hechten aan de ontwikkeling van de China-Thailand relaties:

‘I stand ready to stand with you to carry forward the traditional friendship between China and Thailand, deepen Belt and Road cooperation, and forge ahead with the China-Thailand comprehensive strategic partnership. I wish the Kingdom of Thailand prosperity and the people happiness.’

President Bidya Devi Bhandari (Nepal) en president Halimah Yacob (Singapore) spraken hun vertrouwen uit dat Thailand meer vooruitgang en welvaart zal boeken onder het bewind van de koning. De Nepalees roemde zijn ‘visionaire leiding en rentmeesterschap’ en Halimah nodigde de vorst uit voor een bezoek aan Singapore.

Andere ambassades die gelukwensen stuurden, waren onder andere die van de VS, Engeland, EU, Frankrijk, Duitsland, Nederland, Spanje en Zweden.

Ten slotte: In Kushinagar (India) kwamen zeventig boeddhistische monniken uit verschillende landen gisteren bijeen voor een chanting ceremonie, waarbij ik opmerk dat monotoon reciterende monniken me altijd doen denken aan een zwerm zoemende bijen.

– Het tweede bericht op de pagina meldt dat koningsgezinde Thai uit alle windstreken naar Sanam Luang stroomden, het grote plein bij het Grand Palace. De 65-jarige Samrang vertelt bij zonsopgang met een veerboot uit Thonburi te zijn gekomen om een goed plaatsje te bemachtigen.

Ze zei: ‘Ik ben in de wolken te vernemen dat de koning heeft aangekondigd het land met moraliteit en rechtvaardheid te regeren. Blijkbaar zal hij in de voetstappen van zijn vader treden.’

Een zakenvrouw uit Chon Buri had haar twee kinderen meegenomen. ‘Ik wil dat mijn kinderen deelnemen aan deze historische gebeurtenis. Ik wil dat ze deze herinnering hebben.’

Een Japanse toerist zei een gevoel van verbondenheid te hebben omdat keizer Naruhito eerder deze week werd gekroond.

– Het Corrections Department roept in het derde bericht de bevolking op de gedetineerden te steunen die profiteren van de koninklijke amnestie. Het roept ook werkgevers op hen een kans op werk te bieden en te bewijzen dat ze een bijdrage aan de samenleving kunnen leveren, aldus directeur-generaal Naras. Acceptatie door de samenleving is voor iedere voormalige gevangene belangrijk want een kans om een behoorlijke baan te krijgen helpt te voorkomen dat ze recidiveren.

Voorafgaand aan hun vrijlating krijgen de gelukkigen een training om hen voor te bereiden op hun terugkeer, die bestaat uit onderwijs, mindfulness training en beroepstraining.

[Terwijl ik dit tik, kijk ik naar de televisie waar de koning zijn familieleden zalft door wat olie [?] over hun hoofd te gieten. Ze krijgen ook een bael blaadje (blad van de slijmappel) dat ze achter hun oor steken.

Gênant vind ik het gesol met de zwaar aan reuma lijdende prinses Chulabhorn: ze moet ook lang staan en voor de koning op de vloer gaan liggen; wel ondersteund door verpleegsters.

Het wordt allemaal met een dodelijke ernst uitgevoerd. Alleen prinses Sirindhorn en koningin Suthida hebben regelmatig een geamuseerde blik. Mooie vrouw trouwens, die nieuwe koningin.]

Een flintertje verkiezingsnieuws

5 mei – Ik eindig vandaag met pagina 6, die opent met het bericht dat de koning vrijdag de namenlijst van senatoren krigt, een dag nadat de definitieve verkiezingsuitslag bekend is gemaakt. De 250 senatoren zijn benoemd door de NCPO (junta), wat volgens critici geen ander doel heeft dan haar macht te continueren. De Senaat heeft een zittingsduur van 5 jaar.

Vice-premier Wissanu, evenals voorzitter Prawit van de commissie die de groslijst heeft opgesteld, wil niet zeggen hoeveel ministers opschuiven naar de Senaat. Naar verluidt zouden ze al hun ontslag hebben aangeboden. Op de website worden hun namen genoemd. De kabinetsvergadering van 7 mei wordt hun laatste. Het kabinet blijft evenwel in functie totdat een nieuwe regering is gevormd.

Verder bevat de pagina de rubriek News Bites met vijf kortjes. Ik noem alleen het berichtje dat negentien artsen die een verplichte training hebben gevolgd om patiënten marihuana te mogen voorschrijven, gezakt zijn. In totaal namen aan de training van twee dagen 192 medische professionals deel.

Als laatste noem ik het bericht dat de Stock Exchange of Thailand (SET) de overheid heeft opgeroepen regels te versoepelen en concurrentie te bevorderen om startups (beginnende bedrijven) een gelijke kans te bieden om te groeien. Die oproep werd door SET-gouverneur Prinn gedaan tijdens een bijeenkomst van de LSE (Londen School of Economics) Alumni Association of Thailand in de Britse ambassade. Volgens hem bemoeilijken hoge belastingen de groei van nieuwe bedrijven in Thailand.

[Terwijl ik dit tik zitten monniken te reciteren met voor hen een dienblad met zeven gerechten. Ja, monniken hebben een goed leven in Thailand. Ze krijgen hun natje en droogje aangeboden door gelovigen die daarmee hun kans op een beter volgend leven hopen te vergroten. Later werden de dienbladen vervangen door een ander met zo te zien desserts.]


 

Nieuws van de website 3-4 mei

• Netflix sluit deal voor miniserie over redding Wild Boars uit grot
• Operators digitale tv mogen tot 10 mei hun vergunning teruggeven zonder beboet te worden
• Asian Development Bank streng over groei Thaise GDP: 3,9 procent
• Analysebedrijf Experian: Meeste Thai noemen veiligheid belangrijkste prioriteit bij online activiteiten
• Binnenlandse bedrijven willen investeren in recycling zonnepanelen onder de vlag van EEC
• Verwachting: Minder hypotheken door strengere LTV-eisen, meer autofinancieringen
• BAAC lanceert nieuwe serie spaarloterijen ad 120 mld baht, hoofdprijs 15 mln baht
• Koning verleent amnestie aan gedetineerden, ook ter dood veroordeelden [geen aantallen]’;
vijf geelhemdleiders vrij en vermoedelijk ook de bekende actievoerder Pai Dao Din
• Exporteurs verwachten herstel export in tweede kwartaal
• Egat koopt 200.000 ton ruwe palmolie om prijzen palmpitten en -olie te ondersteunen
• Witte olifant Plai Ekachai wordt aangeboden aan de koning (video)
• Prachuap Khiri Khan: Verpleegster en vriend aangehouden wegens drugshandel;
vermogen ad 15 mln baht geconfisqueerd
• De 250 senatoren door NCPO geselecteerd, namen worden op 11 mei bekend gemaakt
Bangkok Post publiceert van zaterdag tot maandag 3 speciale fullcolour glossy’s over kroning
• Amerikaanse vrijwilligster (2 jr in Thailand als zweminstructrice) helpt mee bij opknappen park Phayao

Kroningsceremonies: drie dagen opium voor het volk

4 mei – Twee citaten uit de krant van vandaag: The hearts of all Thai people are filled with joy on the auspicious occasion of the Coronation Ceremony of King Rama X (advertentie Nestlé) en His Majesty true guiding light for Thais (sportkatern).

Ook de krant doet er in de redactionele kolommen een schepje bovenop: vier pagina’s zijn gewijd aan de kroningsceremonies, de krant is ingevouwen in een full-colour glossy met gegevens over de kroning en de sportbijlage trekt er twee pagina’s voor uit. Triomfantelijk kopt de krant op de voorpagina onder een paginabrede foto boven de vouw in vette letters: Glorious new era begins.

Dat de harten van alle Thaise mensen vervuld zijn met blijdschap, waag ik in twijfel te trekken – laat ik het maar voorzichtig zeggen. Vanochtend in de hal van het hotel waar ik verblijf, viel mijn oog op de kalender met een afbeelding van de koning in legergroen. De kalender hing scheef!!! Kan het nog symbolischer?

Dit zijn zo vandaag mijn  gedachten bij het schrijven van Nieuws uit Thailand. De bekende uitspraak van Karl Marx ‘Godsdienst is de opium van het volk’ lijkt me zeer toepasselijk, althans geparafraseerd want de kroning heeft niets te maken met godsdienst en alle rituelen hebben ook niets te maken met het door de Boeddha beleden boeddhisme. Kosten noch moeite zijn gespaard om de Thaise bevolking een poppenkastvoorstelling voor te schotelen die zijn weerga niet kent.

De illustratie toont de covers van de drie bijlages die BP uitbrengt.

Toeschouwers op Sanam Luang.

Nog meer opium

4 mei – Coronation elation reaches fever pitch kopt de krant boven een bericht op pagina 2. Vertaling: Verrukking over de kroning bereikt een staat van intense opwinding. De krant schrijft dat Thaise burgers die sinds 1950 (kroning Bhumibol) geen kroning hebben gezien, ‘opgewonden en verrukt’ zijn om dit once-in-a-lifetime spektakel mee te maken.

‘Velen zijn al begonnen een geel shirt te dragen om de gebeurtenis te vieren. Decoraties sieren huizen en gebouwen rond Rattanakosin Island, langs de route van de koninklijke processie, waarin Zijne Majesteit morgen zeven kilometer door het historisch hart van Bangkok op een palanquin (palankijn, draagstoel) wordt gedragen.’

‘Met de hulp en fondsen van City Hall voor renovatie en decoratie, is de drukke Ratchadamnoen Avenue nu netjes en schoon, en oude en klassieke eigendommen langs de route zien er nieuw en levendig uit. Kleurrijke bloemen, portretten van de koning [duidelijk ge-photoshopt] en gele vlaggen met het kroningsembleem sieren de straten van Rattanakosin Island. Langs de historische straten en bruggen over de Chao Phraya zijn decoratieve lichten geïnstalleerd. Ze branden dit weekend van 18 uur tot middernacht.’

Een 33-jarige kantoorbediende vertelt BP dat hij exited is deze ‘elegante en oude traditie’ mee te maken. ‘Thaise mensen houden van en respecteren de monarchie, dus de kroning is een heel speciale ceremonie voor ons.’ Een ander zegt: ‘Dit is een zeldzame gelegenheid, dus die wil ik met mijn eigen ogen zien. En op mijn tablet kan ik een live feed volgen zodat ik geen enkel belangrijk moment mis.’ Fijn hè, al dit opium?

Kassa voor Bangkok Post

4 mei – Ruim elf advertentiepagina’s met gelukwensen voor de koning telt Bangkok Post vandaag. Ik ken de advertentietarieven van BP niet, maar dat moet een lieve duit aan inkomsten hebben opgeleverd.

Ander nieuws dan kroningsnieuws of daaraan gerelateerd nieuws bevat de krant niet. Pagina 3 boven de vouw toont een plattegrond van het stadsdeel waar de festiviteiten plaatsvinden met daarop aangegeven de controleposten waar toeschouwers zich moeten identificeren alvorens te worden toegelaten tot het Heilige der Heiligen (in de bijbel de plaats waar de Ark van het Verbond was geplaatst in de tabernakel). De route van de koninklijke processie staat aangegeven met een rode stippellijn.

Pagina 2 opent met een bericht over de clementie die de koning aan tienduizenden gedetineerden heeft verleend. Ze worden vrijgelaten of hun gevangenisstraf wordt bekort. Het artikel legt uitgebreid uit op grond van welke criteria gedetineerden ervoor in aanmerking komen.

De rubriek In Brief op pagina 4 bevat twee kortjes: één is oud nieuws (waarschuwing tegen cannabisgebruik bij schizofrenie) en één al bekend van Nieuws van de website (verpleegster en vriend ).

Wel, beste mensen, dit is alles vandaag wat ik u kan melden. Uw redacteur heeft een vroegertje. De rest van de dag breng ik door met televisiekijken, slapen, eten en aan het eind van de middag ga ik zoals gebruikelijk naar de Surawong Road om daar te dineren in Sarica.

Na afloop drink ik koffie (met een hazelnootsmaakje, gekocht in 7-Eleven voor 22 baht) in een barretje dat ik de Chicken bar heb genoemd, want een naam heeft het voor zover ik weet niet. Een heerlijke rustige bar want er komt geen kip.


 

Opinie: Jacht op Thanathorn stelt een slecht precedent

3 mei – Aanbevolen ter lezing: het opinieverhaal van Surasak Glahan in BP van gisteren over de jacht op Future Forward partijleider Thanathorn. Het bevat enkele prikkelende feiten die ik niet eerder ben tegengekomen. Ik volsta met een link naar het artikel, want het samenvatten doet geen recht aan dit heldere en uiterst informatieve artikel. Klik hier: Targeting FFP boss sets bad precedent.

Op de foto een FFP supporter die dinsdag Thanathorn een hart onder de riem stak bij het kantoor van de Kiesraad. Thanathorn verweerde zich er tegen de beschuldiging dat hij verboden aandelen bezat toen hij zich kandidaat stelde voor het parlement.

Ook aanbevolen, ik verwees er al een aantal keren naar: Abuse of media share law a growing concern.

Nieuws van de website 2-3 mei

• Eerste 2 verdiepingen van nieuwbouw Siriraj ziekenhuis worden metrostations
• Wetswijziging in de maak waardoor overheid toegang krijgt tot algemene gegevens telefoonverkeer,
maar de drie grote telefoonmaatschappijen zijn niet enthousiast
• Constitutionele Hof accepteert verzoek Ombudsman om uitspraak over grondwettelijkheid omstreden rekenmethode Kiesraad voor partijlijstzetels, vonnist woensdag
• Grote vraag van Chinezen naar condo’s bij onderwijsinstellingen en medische diensten
• Kiesraad diskwalificeert 11 parlementskandidaten van 8 partijen, geen winnende kandidaten
• Vuurgevecht in Nong Chik (Pattani): Vermeende opstandeling gedood, politieagent gewond
• Ex-IB hoofd Surachate benoemd tot adviseur publieke dienstverlening in PM’s Office
• Consumentenvertrouwen index in april gezakt naar laagste niveau in 16 maanden
• 11 FFP-kandidaten doen aangifte tegen Srisuwan wegens valse beschuldiging aandelenbezit

Wie van de drie?

3 april – Laat ik vandaag eens ‘democratisch’ doen, het meest misbruikte woord in Thailand, en mijn lezers de drie openingskoppen voorleggen met de vraag: Wie van de Drie verdient de opening van Nieuws uit Thailand?
1 Voorpagina: Govt set to take shape ‘in June’
2 Pagina 2: FFP threatens Srisuwan with defamation lawsuit
3 Pagina 3: Docs warn against pot use

Voor mij is de keuze niet moeilijk, want pot (cannabis) gebruik ik niet, van al dat voornamelijk procedurele verkiezingsnieuws heb ik al lang de buik vol, dus blijft de tegenaanval over die FFP-kandidaten hebben ingezet tegen Srisuwan, secretaris-generaal van de conservatieve Association for the Protection of the Constitution.

Terwijl ik dit tik, kijk ik met een half oog naar de televisie die beelden toont van de repetitie van de kroningsceremonies. Ik zie rijen soldaten met berenmutsen, ze lopen een beetje raar met stijve benen alsof ze hun plas ophouden. Wie zou ooit bedacht hebben dat soldaten als houten Klazen moeten marcheren?

Ik meldde het al in Nieuws van de website: Elf winnende kandidaten van Future Forward dreigen ‘politiek activist’ Srisuwan voor de rechter te slepen wegens smaad omdat hij de Kiesraad gevraagd heeft onderzoek naar hen te doen wegens vermeend verboden aandelenbezit.

Zoals in de twee artikelen die ik hierboven ter lezing aanbeval, wordt uitgelegd maken Srisuwan en de Kiesraad alleen maar jacht op Future Forward en zijn leider om deze luis in de (politieke) pels uit te roeien. Let wel, op de sociale media wordt de partij uitgekotst, meldt mij een lezer. Hij schrijft:

In de Thais-talige media woedt een heftige  en brute strijd. De conservatieve ultra royalistische bladen vergelijken de Future Forward Partij met de Rode Garde in China tijdens de Culturele Revolutie rond 1966 en ze moeten worden uitgeroeid, hetzelfde woord als wordt gebruikt voor de verdelging van muggen, ratten en termieten.
Een cartoon laat Thanathorn en Piyabutr zien liggend onder een guillotine met een ‘grappige’ tekst. Meer verborgen, alleen op de anonieme sociale  media, steeds meer sarcastische en boze maar minder vuige reactie op het huidige bewind en de verering van de monarchie.

Kharom Polpornklang, een van de kandidaten die genoemd worden in de klacht van Srisuwan, zegt dat, hoewel FFP in staat is een aanklacht tegen Srisuwan in te dienen wegens smaad en overtreding van de Computer Crime Act, de partij dat nu nog niet doet. De partij concentreert zich op haar eigen verdediging. Wanneer Srisuwan de plank misslaat, verliest hij zijn stemrecht en krijgt vermoedelijk gevangenisstraf, zegt Kharom [maar dat zou wel eens wishful thinking kunnen zijn].

Het artikel hoef ik verder niet te behandelen want het bevat voornamelijk oud nieuws, een nieuwssoort waar de redactie van BP gek op lijkt te zijn, want dat vult snel. Een kwestie van copy and paste. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2019)

Mijn lieve vriendin Claudia is in een gulle bui. Bij besteding vanaf € 150 krijg ik een korting van € 30 op de gehele collectie. Wat een doortrapte truc want het aanbod is niets anders dan een poging me meer geld uit de zak te kloppen. Maar het zei haar vergeven want ook bij haar moet de kachel branden, hoewel nu even niet.

Bijgaand kledingstuk beveelt ze aan met de quote ‘Een mooi kledingstuk kan je echt optillen’ van actrice Anna Drijver, die vaker kledingstukken van Claudia showt. Claudia zelf blijft op de achtergrond en zo hoort het ook.

Verder meldt ze me in haar email dat ik kledingstukken die ik [?] niet meer draag, kan inleveren. Zo draag ik bij aan een duurzamer samenleving plus het is geld waard.

Hoe dat werkt, wordt in de volgende tekst uitgelegd, waarbij ik opmerk dat Share your clothes sjieker klinkt dan kringloopwinkel.

SHARE YOUR CLOTHES
Share your Clothes is de vintage store van Claudia Sträter. Hier worden unieke pre-loved items van het merk verzameld en opnieuw verkocht. Op deze manier verlengen we de levensduur van onze producten en wordt tegelijkertijd de Claudia Sträter Foundation gesteund.
De vintage winkel Share your Clothes is gevestigd in de reguliere Claudia Sträter winkel in de IJpassage van het Centraal Station in Amsterdam. De winkel hanteert vaste verkoopprijzen die toegankelijk zijn voor een breed publiek en variëren van €10 tot €90.
De items die niet worden verkocht gaan naar vrouwen in kansarme landen. De Share your Clothes winkel is dagelijks geopend van 09.00 tot 21.00 uur, zaterdag en zondag tot 20.00

Nieuwe regering wordt verwacht in juni

3 mei – Ik noemde de kop al van het openingsartikel en daarmee zou ik kunnen volstaan, want over veel meer gaat de opening niet. Vice-premier Wissanu verwacht dat de nieuwe regering in juni geformeerd kan worden, indien de Kiesraad woensdag zoals gepland de definitieve verkiezingsuitslag bekend maakt. Hij gaat ervan uit dat de namen van de gekozen districtskandidaten dinsdag bekend worden gemaakt en de partijlijstkandidaten woensdag.

Wat verder nog moet gebeuren is de koninklijke goedkeuring van de lijst van 250 senatoren. En het Huis van Afgevaardigden en de Senaat moeten elk hun voorzitter kiezen. Zodra hun verkiezing door de koning is goedgekeurd, zal de parlementsvoorzitter bepalen wanneer een gezamenlijke vergadering wordt gehouden voor het kiezen van de nieuwe premier. Die kan daarna aan het werk om het nieuwe kabinet te vormen. Het is dan inmiddels juni, verwacht Wissanu.

Het lesje staatshuishoudkunde bestaat verder uit oud nieuws, zoals ook nu weer een uiteenzetting over de toekenning van de partijlijstzetels waardoor volgens de methode-Kiesraad 27 kleine partijen alsnog een parlementszetel krijgen. Het Constitutionele Hof accepteerde gisteren een verzoek van de Ombudsman een uitspraak te doen over de grondwettelijkheid van de Kiesraad-formule. De uitspraak wordt op 8 mei verwacht. De Ombudsman is van mening dat de formule ontleend aan de organieke wet op de verkiezingen, verschilt van wat de grondwet voorschrijft. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2019)

Koninklijke receptie op 28 juli
Ik plak er maar gelijk het tweede bericht op de voorpagina aan vast, waarin gemeld wordt dat de grand reception ter ere van de koning op 28 juli wordt gehouden. Dat is ook de geboortedag van Vajiralongkorn, die trouwens ook op de voorpagina te bewonderen valt op een bijna paginalange smalle foto van hem, vergezeld door de kersverse koningin Suthida en zijn dochter Bajrakitiyabna, nadat ze eer hadden bewezen aan het standbeeld van koning Rama I bij de Memorial brug.

De grand reception, die in het Thais Samosorn Sannibat heet, wordt herhaald op 4 mei volgend jaar, precies 1 jaar na de kroning. Wie voor de receptie worden uitgenodigd, vermeldt het bericht niet. Het noemt alleen het Government House als locatie.

Verder meldt het bericht dat de regering van 22 tot 28 mei een serie uitvoeringen organiseert, waaraan elke dag door 300 à 600 personen wordt deelgenomen. De shows bestaan uit een khon dansuitvoering, symfonieconcert, een klassieke Thaise muziekuitvoering, uitvoeringen van folksongs, een musical en lokale shows uit de vier regio’s.

Morgen wordt de koning gekroond, waarna tot en met maandag diverse ceremonies plaatsvinden. Een van de hoogtepunten is het liap phranakhon ritueel op zondag. Dan maakt de koning in een traditionele processie een korte trip door de hoofdstad. Het hoofd van het Police Strategy Office maakt zich zorgen over de lange tijd die toeschouwers in de zinderende hitte moeten wachten. De autoriteiten gaan 150.000 petjes uitdelen.

Kort Nieuws vrijdag 3 mei

Bangkok Post bestaat vandaag uit 2,5 pagina want de helft van pagina 3 wordt ingenomen door een grote advertentie van Patek Philippe, een superduur horloge dat ik mij nooit zal kunnen veroorloven. Ik heb een Seiko, gemaakt van titanium, een licht metaal dat voorzover ik weet is ontwikkeld voor de ruimtevaart.

De opening van pagina 2 noemde ik al. Verder op deze pagina de rubriek In Brief met vijf kortjes waaronder één over voormalig IB-hoofd Surachate, aka Big Joke, die om onbekende redenen uit het politiekorps is gewipt en nu adviseur publieke veiligheidszaken op het PM’s Office is.

Van de overige drie berichten zijn twee oud nieuws (nietigverklaring van art 44-orders die niet langer nodig zijn en vondst kratom bladeren). Nieuw is het bericht dat kandidaat Somsak van Palang Pracharath (PPRP) in kiesdistrict 5 van Sakon Nakhon met juridische actie dreigt tegen een kandidaat van Future Forward (FFP).

Die heeft hem ervan beschuldigd aandelen in het mediabedrijf Media Marketing Co te bezitten, dezelfde beschuldiging die Srisuwan tegen elf FFP-kandidaten heeft geuit. Somsak zegt dat de beschuldiging niet klopt, want het gevolg van verwarring is. De eigenaresse van het bedrijf heeft bevestigd dat niet de 62-jarige Somsak maar de aandeelhouder haar 24-jarige kleinzoon is.

– Pagina 3 bevat vandaag drie berichten met als opening de al genoemde waarschuwing van artsen tegen het gebruik van marihuana-extracten en medicijnen gebaseerd op cannabis. De waarschuwing is voornamelijk gericht op jonge mensen die aan een psychische aandoening lijden want dat kan hun conditie verergeren.

Het artikel gaat vergezeld van een grote 4-koloms foto met stapels marihuana die door de Narcotics Control Board in beslag zijn genomen van drugsbendes. Altijd leuk voor een zogeheten foto-op.

Volgens het Mental Health Department wordt het risico van verergering verdubbeld bij jongeren die aan schizofrenie lijden. Hoofd Burin haalt een uitspraak van het Royal College of Psychiatrists of Thailand aan dat marihuana weliswaar enkele ziektes kan genezen maar nog niet geschikt is om psychische aandoeningen te behandelen. Cannabis, zegt Burin, kan hersenfuncties ontregelen en mensen die het regelmatig gebruiken laten wegzinken in een periode van angst.

Burin uitte de waarschuwing tijdens een recente tweedaagse training voor medisch personeel over het verantwoord gebruik van cannabis. De cursus dient te worden gevolgd alvorens zij toestemming krijgen patiënten marihuana voor te schrijven.

– Chiang Mai was gisteren rond het middaguur wereldwijd weer de stad met de meeste luchtverontreiniging, nadat het overheidsverbod op open vuren dinsdag ten einde was gekomen. De US Air Quality Index (AQI) bedroeg 159, ruim boven de veiligheidslimiet van 100. De AQI meet een aantal vervuilende stoffen, waaronder PM 2,5, PM 10 en koolstofdioxide.

Het hoogste niveau aan PM 2,5 werd gemeten bij het Mae Taeng ziekenhuis in het district Mae Taeng: 513,3 microgram per kubieke meter lucht, afgekort mcg. De veiligheidslimiet bedraagt 50 mcg.

De terugkeer van de smog is te wijten aan boeren die oogstafval verbranden om hun land voor te bereiden op het nieuwe plantseizoen alvorens het regenseizoen begint. Het verbod op open vuren was twee maanden van kracht.

– Laatste bericht. De Spoorwegen (SRT), Mass Rapid Transit Authority (MRTA, exploitant van de metro) en het Siriraj ziekenhuis hebben een Memorandum of Understanding afgesloten over de bouw van een nieuw ziekenhuisgebouw met daarin aansluitingen op de Light Red en Orange metrolijnen. Bij Nieuws van de website plaatste ik al een illustratie. Het nieuwe gebouw staat in het midden van de andere gebouwen.


 

Ingezonden door lezers

Mr Thanathorn said that he had a voice recording proving that Future Forward MPs had been approached with offers of Bt30m-Bt50m ($940,000-$1.56m) if they agreed to switch their affiliation to the pro-junta party. “At this point, the market price for one MP is more than $1m in cash,” he said. (Bron: Financial Times)

Thanathorn zegt dat er veel meer mediamensen in het Thaise parlement zitten
BANGKOK- Veel kandidaten van andere partijen gaan ook gediskwalificeerd worden als de Kiesraad dezelfde regels hanteert die de raad tegen Future Forward gebruikt, zegt Thanathorn Juangroongruangkit. Hij verdedigde zich dinsdag bij de Kiesraad.

Thanathorn heeft bij andere partijen onderzoek gedaan naar aandeelhouders in mediabedrijven. Dat zijn er, volgens hem, nogal veel. Als hij gediskwalificeerd wordt, moeten die ook gediskwalificeerd worden.

Thanathorn gaf een stapel van 26 documenten aan de Kiesraad om te bewijzen dat hij zijn aandelen op 8 januari had overgedragen voor hij zich registreerde als kandidaat.

De tweede man van Future Forward, Piyabutr Saengkanokkul, waarschuwt de Kiesraad zonder namen te noemen dat hij wel eens aanklachten kan gaan indienen wegens valse aangiftes; niet alleen voor valse aangiftes, maar ook voor misbruik van bevoegdheden, als de commissie haar eigen formule gaat gebruiken voor het toewijzen van zetels. Hij wil ook graag horen van de commissie hoe het gaat met de 600.000 verdwenen stemmen. (Bron: Ollekebolleke, 1 mei, tekst gecorrigeerd)

Nieuws van de website 1-2 mei

• Koning getrouwd met Suthida Vajiralongkorn na Ayudhya aka Queen Suthida
• Vrouw wier beschadigd pakketje met seksspeeltjes en identiteit online is gezet, laat ‘t erbij
• Nieuwe spelers betreden SET na wijziging SE-wet van 2019
• Dode man gevonden bij Hua Don strand in Hua Hin; identiteit nog onbekend
• Politie zoekt Russisch paar dat het lichaam op het strand trok
• Hat Yai: 15 illegale gastarbeiders en bestuurder aangehouden, pickup truck in greppel gereden
• 24.000 MKB’s brengen hun boekhouding op orde ivm belastingbetalingen
• Met sake en plechtige Shinto rites viert Japan begin Reiwa periode en aantreden nieuwe keizer
• Pheu Thai: Regering verhoogt salaris lokale gezondheidswerkers om PPRP te bevoordelen
• Hof van Beroep handhaaft voorwaardelijke straf en boete voor ex-Democraat Sirichok
• Excuus van PWA voor klant (62) die waterrekening kreeg van 309.889 baht ipv 209 baht
• Nakhon Phanom: 500 kilo geperste marihuana gevonden op de oever van de Mekong
• Dag van de Arbeid nauwelijks gevierd in Thailand; elders in Azië rally’s met eis voor meer rechten
• MPI in maart gezakt met 2,54 pct op jaarbasis wegens lage koopkracht en slappe export

Het grote dilemma van Dick’s blog

2 mei – Thailand heeft sinds gisteren twee koninginnen daar de koning getrouwd is met zijn vriendin en haar benoemd heeft tot koningin. De voorpagina van Bangkok Post toont vandaag een paginabrede foto boven de vouw waarop ze onderdanig aan de voeten van de koning ligt, die wit poeder op haar voorhoofd drukt. Op de achtergrond enkele mannen die ook op de vloer liggen.

Het tafereel vervult mij met gedachten die ik beter niet kan prijsgeven, wat het dilemma oplevert: Ga ik braaf vertellen wat BP schrijft, de krant die je volgens haar motto kunt vertrouwen, of zoek ik de nuance – laat ik het zo voorzichtig maar formuleren? Het antwoord kunt u wel raden.

Gistermiddag om 4.32 uur verhief de koning zijn vriendin tot koningin Suthida, waardoor Thailand nu twee koninginnen heeft want zijn moeder Sirikit is ook koningin, maar die verschijnt nooit in de openbaarheid, omdat ze aan hetzelfde ‘probleem’ lijdt als prinses Juliana in haar laatste levensjaren.

Nadat Suthida koningin was geworden, kreeg ze een onderscheiding: de Most Illustrious Order of the Royal Household of Chakri, de King Rama X’s Royal Cypher Medal. Daarna verschenen het districtshoofd van Dusit, prinses Sirindhorn en Privy Council voorzitter Prem Tinsulanonda ten tonele. De eerste om het paar het huwelijksregister te laten tekenen, de andere twee als getuigen.

Voordat Suthida tot de koninklijke status werd verheven, diende ze als adjunct-commandant van het Royal Security Command. De koning wordt op 4 mei gekroond, waarna ook op 5 en 6 mei tal van ceremonies plaatsvinden. Verzuchting: Wat ben ik blij geen Thai te zijn.

27 partijen profiteren van gekonkel Kiesraad

2 mei – Pagina 2 begint met een horror-story. Volgens een bron kiest de Kiesraad voor een rekenmethode bij de toewijzing van partijlijstzetels, waardoor 27 kleine partijen alsnog recht hebben op 1 zetel elk. Het Huis van Afgevaardigden zal daardoor komen te bestaan uit 43 partijen. Als gevolg van de methode verliezen de grote partijen zetels, met als grootste verliezer Future Forward die teruggaat van 87 naar 80 zetels.

De bron zei gisteren dat tijdens een vergadering van de Kiesraad op dinsdag besloten is de gekozen districtskandidaten volgende week dinsdag te endosseren en bekend te maken, en een dag later de partijlijstkandidaten.

Het artikel vervolgt met informatie over gediskwalificeerde kandidaten, de verkiezing van de nieuwe premier en nog wat dingetjes, maar die sla ik over. Eén uitzondering: Pheu Thai beschuldigt de regering ervan Palang Pracharath voor te trekken omdat het salaris van lokale gezondheidswerkers enkele dagen voor de verkiezingen is opgetrokken. PT eist ook opheffing van PPRP.

Naar verwachting vergadert het parlement voor het eerst op 18 of 19 mei. Een gezamenlijke vergadering van Huis van Afgevaardigden en Senaat kan op 21 mei plaatsvinden om de nieuwe premier te kiezen. Daarvoor moet worden uitgeweken naar een vergaderzaal van de Tha Prachan campus van de Thammasat universiteit omdat de bij de TOT gehuurde ruimte niet groot genoeg is. Daar vergadert het Huis van Afgevaardigden totdat het nieuwe parlementsgebouw wordt opgeleverd. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2019)

Bel luidt voor 12 kleine plattelandsscholen

2 mei – Twaalf kleine scholen op het platteland in vijf provincies worden met ingang van het nieuwe schooljaar samengevoegd met grotere. De krant schrijft, op gezag van het Office of the Basis Education Commission (Obec), dat dit tot doel heeft de kwaliteit van het onderwijs op het platteland te verbeteren.

Maar dat is onzin, want de kwaliteit hangt niet af van de schoolgrootte maar van de didactische kwaliteiten van het onderwijzend personeel en daar schort het aan in Thailand. Nog een misvatting: Obec-voorzitter Ekachai zegt: ‘Deze scholen hebben niet genoeg onderwijzers, wat betekent dat wanneer een onderwijzer in één klas is, de andere klassen geen onderwijzer hebben. Onzin: ik heb zelf lesgegeven in combinatieklassen. Het is een kwestie van goed organiseren en een combinatieklas kan zelfs voordelen opleveren voor het leerproces.

Schoolbevolking krimpt
De scholen die nu moeten opgaan in grotere scholen, tellen minder dan 60 leerlingen. Ze staan in Phitsanulok, Phetchabun, Ranong, Surathani en Prachuap Khiri Khan. Sinds 1997 is het totaal aantal lagere-schoolleerlingen afgenomen van 9,5 miljoen naar 7,4 miljoen vorig jaar. Verwacht wordt dat het de komende zes jaar verder afneemt met 2 miljoen vanwege het lage geboortecijfer.

Volgens een studie van de Wereldbank heeft Thailand een van de kleinste klassegroottes met gemiddeld 1 onderwijzer op 14 leerlingen. In theorie, schrijft de krant, zou dit leerlingen ten goede moeten komen, maar gebleken is dat plattelandsleerlingen een jaar achterlopen op stadskinderen. Dat geldt voor het vak sciences en nog meer voor de beheersing van lezen.

Meer dan de helft van de plattelandsleerlingen zijn functioneel analfabeet, zoals dat heet. Ze hebben moeite te begrijpen wat ze lezen, blijkt uit het Wereldbankrapport dat in januari is gepubliceerd. Ekachai schrijft dat toe aan het gebrek aan onderwijzers.

Van de 30.816 scholen die beheerd worden door Obec, worden 15.577 beschouwd als kleine scholen omdat ze minder dan 120 leerlingen hebben. 11.000 hebben minder dan 60 leerlingen. Obec gaat met name proberen die te laten fuseren. Bij 2.700 zal dat niet lukken omdat ze op een geïsoleerde plaats staan, bijvoorbeeld op een eiland of berg. Zij mogen open blijven omdat reizen naar andere scholen een te grote last op leerlingen zou leggen.

Obec houdt zich aan gebiedsquota
Laat ik er maar gelijk het andere onderwijsbericht op pagina 4 aan vastplakken. Obec, ja die weer, zegt dat alle leerlingen die binnen een bepaalde straal van een populaire openbare (middelbare) school wonen, moeten worden toegelaten op basis van wat heet area-based quotas.

Dit heeft secretaris-generaal Boonrak bevestigd nadat de Central Administrative Court een prestigieuze jongensschool in Bangkok had bevolen zich aan de regeling te houden. De ouders van tien kinderen waren naar de bestuursrechter gestapt omdat de school geweigerd had hen in te schrijven. Maar Boonrak maakt wel een kanttekening: De scholen hebben het recht om te controleren of ze echt binnen de voorgeschreven straal wonen. Ze moeten er ook minstens 2 jaar hebben gewoond.

Obec is door ouders van leerlingen van een andere school in Bangkok gevraagd te onderzoeken of alle leerlingen die een beroep op de regeling hebben gedaan, er wel voor in aanmerking komen. Vemoed wordt dat er gesjoemeld is. De voormalige directeur van deze school werd in 2017 betrapt op het vragen van 400.000 baht aan tea-money (steekpenningen). De man is vorig jaar ontslagen.

Ook naar andere lagere en middelbare scholen doet Obec nog onderzoek, maar namen en locaties wil Boonrak niet noemen. (Zie verder de pagina Onderwijs 2)

Kort Nieuws donderdag 2 mei

– Twee vervoersberichten op pagina 2, die verder de rubriek In Brief bevat met vijf kortjes, een fotobericht over wat weer omschreven wordt als een structuur op Sanam Luang en een foto van een jongen die zijn hoofd kaal laat scheren omdat hij met 37 anderen wordt ingewijd als noviet ter gelegenheid van de kroning van de koning. De structuur is een gevaarte van 5,7 meter hoog, gedecoreerd met bloemen en het kroningsembleem.

– De Spoorwegen (SRT) trekken 54 miljard baht uit voor de aanschaf van meer treinen die nodig zijn voor het dubbelspoorwegnet, dat geleidelijk tussen 2021 en 2023 wordt geopend. SRT adjunct gouverneur Siripong zegt dat het beter is nieuwe treinen te kopen dan het oude materieel voortdurend te repareren.

Het bericht meldt in detail om welke tracés en om wat voor materieel het gaat, maar dat laat ik onvermeld. Wel aardig om te vermelden is dat de SRT hybride treinen test om de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen. Het plan is om binnen een straal van 200 km om Bangkok meer elektrische treinen in te zetten. Het enige ‘nadeel’ is dat ze een hogere investering vergen. (Zie verder de pagina Spoorwegen 2)

– Het andere vervoersbericht gaat over het wegvervoer. Waarnemend gouverneur Sutthisak van de Expressway and Rapid Transit Authority of Thailand (Exat) zegt dat zijn dienst een presentatie voor het kabinet voorbereidt over de aanleg van een sectie van de noordelijke expressway tussen de Kasetsart kruising en de Nawamin Road (lengte 12,2 km). Dat project is vertraagd omdat de universiteit bevreesd was voor schade aan haar gebouwen. Zodra het kabinet het groene licht heeft gegeven, wordt begonnen met het verwerven van grond.

Exat is momenteel verwikkeld in conflicten met landeigenaren en bedrijven aan de Nawamin Road. Eén bedrijf exploiteert nog steeds de Talat Huamum markt en incasseert huurpenningen, alhoewel het leasecontract twee jaar geleden door de overheid is geschrapt. De rechter mag het uitzoeken.

– De opening van pagina 3 is gewijd aan de International Dag van de Arbeid die gisteren werd gevierd. Tijdens een festiviteit in het Thai-Japan Bangkok Youth Centre klopte premier Prayut zich op de borst dat de werkloosheid minder dan 1 procent bedraagt.

‘Thailand staat op de vierde plaats van landen met de laagste werkloosheid’, zei hij voor een gehoor van functionarissen, vakbondsmensen en arbeiders. ‘Minder dan 900.000 arbeiders zitten zonder werk oftewel minder dan 1 procent van 38 miljoen.’

‘Alles maakt goede voortgang en het werkgelegenheidsbeleid is op het goede spoor om verdere verbeteringen te zien. Het werkgelegenheidsbeleid dat door de militaire regering is voorgeschreven, wordt door de volgende regering voortgezet.’ De premier zei nog meer maar dat ga ik niet allemaal citeren.

Arbeidsrechten voorvechters vroegen gisteren de regering zich te buigen over hun 10-punten voorstel om de levenskwaliteit van arbeiders verder te verbeteren. Ze vragen onder andere om een pensioen van 5.000 baht per maand, wat volgens voorzitter Thawi van het Thai Trade Union Congress voldoende is om van te leven.

Het is niet allemaal geklaag, want zo meldt de secretaris-generaal van het Social Security Office, de autoriteiten hebben al de compensatie verhoogd voor bedrijfsongevallen. Degenen die gewond raken of organen verliezen, krijgen meer hulp van het Social Security Fund.

Foto: Dag van de Arbeid viering in een loods van de Port Authority of Thailand.

– De Crime Suppression Division is gevraagd een vrouw op te sporen die dertig investeerders heeft opgelicht voor 50 miljoen baht met een online spel, genaamd Sweet Corn. Het is weer hetzelfde liedje: de vrouw beloofde hoge dividenden die na een tijdje stokten. Volgens een advocaat zijn 300 personen gedupeerd voor een totaalbedrag van 50 miljoen baht. Hij zegt dat één slachtoffer een hartaanval kreeg toen ze erachter kwam opgelicht te zijn.

– De afgelopen vijf dagen zijn in twintig provincies in het Noordoosten 478 buitenlanders aangehouden. Daarvan waren 335 het land illegaal binnen gekomen, 9 hadden een verlopen visum, 16 werkten zonder toestemming, 116 hadden andere vergrijpen gepleegd en tegen 2 liep een arrestatiebevel.

Op grensposten in Khon Kaen is 86 buitenlanders de toegang geweigerd omdat ze een veiligheidsrisico vormden. In buurprovincie Kalasin is een 27-jarige Kameroener aangehouden die er als leraar vreemde talen werkte. Zijn paspoort bevatte vervalste visumstempels.

– Laatste bericht. Het hooggerechtshof heeft de uitspraak van een lagere rechtbank geschrapt, die zes verzekeringsbedrijven vrijstelden van betalingen aan de Stock Exchange of Thailand (SET) en twee bedrijven die in 2010 in brand waren gestoken. Het Hof zegt dat de zes verzekeraars de SET, Thailand Securities Depository Co en Family Knowhow Co 100 miljoen baht moeten betalen. Wat de SET is weet ik wel, maar de andere twee bedrijven zeggen me niks. Maar goed, zoals mijn moeder al zei: Je mag wel alles eten, maar niet alles weten.


 

Ingezonden brief: Ambassadeur belastert Rohingya

1 mei – Eric Bahrt, een naam die ik regelmatig tegenkom in de brievenrubriek van Bangkok Post, levert een cynisch en mijns inziens terecht commentaar op een bewering van de voormalige ambassadeur in Bangla Desh (zie NuT van 28 april) dat de root cause van het Rohingya probleem is dat ze niet ‘assimileren’.

Misschien is het moeilijk, schrijft Bahrt, om te assimileren in een land dat je burgerschap ontzegt, banen, de vrijheid om te reizen en telkens wanneer boedhhisten kwaad worden Rohingya vrouwen verkrachten, hun kinderen levend verbranden, de mensen uit hun huizen verjaagt en genocide pleegt.

Wanneer de Rohingya geleerd hadden met hun lieve buren te assimileren, hadden al deze problemen voorkomen kunnen worden. Give me a break! (Bron: BP, 30 april)

Nieuws van de website 30 april-1 mei

• Generale repetitie gehouden met Suphannahong Royal Barge voor zaterdag
• Ratchadamnoen Avenue versierd met 1,76 miljoen plantenbakken
• Franse diplomaat maakt dodelijke sprong van perron BTS-station Saphan Taksin
• Een hotelmedewerker in Pattaya heeft zich aangegeven voor sieradendiefstal in Ayutthaya
• Excuus van Kerry Express nadat medewerker seksspeeltjes uit beschadigd pakket online had gezet
• Bangkok nummer 2 op reisplatform YouDiscover 2019 met 15 topreisbestemmingen
[De ongezonde lucht en verkeerscongestie schijnt reizigers niet te deren]
• Siem Reap nummer 1 van 93 bestemmingen in 11 landen, Singapore nummer 3
• Songkhla: 500 kilo kratom bladeren onderschept na wilde achtervolging pickup truck
• Phetchabun: Videoclip toont motorrijder die 264 km/uur rijdt en verongelukt in een bocht van de weg
• Thanathorn praat 4 uur met Kiesraad, dreigt met de rechter, ‘mijn geduld raakt op’
• Beschuldiging mbt aandelenbezit is ‘politiek gemotiveerd’
• Lat Phrao (Bangkok): Routinestop voor blaastest leidt tot grote vangst methamphetamine
• UTCC: Schuldenlast Thaise arbeiders hoogste niveau in 11 jaar naar 158.855 baht per huishouden

Thanathorn richt zijn pijlen op Kiesraad

1 mei – Partijleider Thanathorn Juangroongruankit van de jonge partij Future Forward heeft er genoeg van. Na een gesprek van vier uur met de Kiesraad luidde zijn conclusie dat de beschuldiging van verboden aandelenbezit in een mediabedrijf ‘politiek gemotiveerd’ is.

Hij dreigt de raad en media die over de zaak hebben geschreven, voor de rechter te slepen omdat ze zijn reputatie hebben geschaad. De raad wil hij aanklagen voor een ambtsmisdrijf. Maar de gang naar de rechter maakt hij pas nadat het regime is teruggetreden om plaats te maken voor een nieuwe regering.

FFP secretaris-generaal en medeoprichter Piyabutr zei gisteren dat het onderzoek van de Kiesraad in strijd met de wet kan zijn omdat de raad beschuldigingen heeft geuit zonder Thanathorn eerst de gelegenheid te geven zich te verdedigen.

Hij vertelt dat de raad Thanathorn’s moeder op 22 april had opgeroepen om een verklaring af te leggen. Ze had om 10.30 uur moeten komen, maar ontving de oproep pas om 13.45 uur. De volgende dag uitte de raad de bekritiseerde beschuldigingen tegen haar zoon.

Het bericht kauwt vervolgens weer braaf de voorgeschiedenis na, maar die kunt u lezen op de pagina Verkiezingsnieuws 2019. Het bevat verder het nieuws dat het juridisch team van Pheu Thai de Kiesraad gaat vragen de winnende kandidaat in kiesdistrict 15 van Bangkok, Charnwit Wiphusiri (Palang Pracharath, PPRP), te diskwalificeren.

Omdat kandidaten de toestemming moeten hebben van het PPRP-bestuur, heeft het bestuur aldus het hoofd van het juridisch team ook de wet overtreden door een ongekwalificeerde kandidaat verkiesbaar te stellen. Het bericht vermeldt niet waarom Charnwit geen recht heeft op een parlementszetel.

Prachachat blijft bij Pheu Thai
Ik noem maar gelijk het tweede verkiezingsbericht in de krant. Partijleider Wan Muhammad Nor Matha heeft gisteren bevestigd dat zijn partij Prachachat, die zes districtszetels in het Zuiden won, blijft bij haar voornemen zich aan te sluiten bij een door Pheu Thai te vormen coalitieregering.

Wan Nor zei geen reden te zien om daarvan af te zien. ‘We vormen geen coalitieregering met Palang Pracharath [de partij die Prayut heeft genomineerd als kandidaat-premier]. Niets zal ons van gedachten doen veranderen.’

Pheu Thai heeft al de steun van zes partijen gekregen voor de vorming van een coalitieregering. Samen zouden ze goed zijn voor 255 van de 500 parlementszetels. Palang Pracharath wil ook een coalitieregering vormen, maar wacht liever tot na de definitieve bekendmaking van de uitslag op 9 mei om coalitiepartners te werven.

Regering strooit met 21,8 miljard baht

1 mei – De regering heeft een nieuw pakket aan stimuleringsmaatregelen ad 21,8 miljard baht gelanceerd om de kwakkelende economie een oppepper te geven en de binnenlandse bestedingen te stimuleren ter compensatie van de zwakke export. Van het bedrag gaat 13,2 miljard naar de houders van een welzijnskaart.

Volgens woordvoerder Nathporn van vice-premier Somkid heeft de regering goede hoop dat de maatregelen kunnen helpen de economie met 3,9 procent te laten groeien: 0,1 procent meer dan het Fiscal Policy Office (FPO) voorspelt.

FPO directeur-generaal Lavaron zegt dat de maatregelen nodig zijn omdat het eerste kwartaal van dit jaar tekenen van vertraging vertoont. Eerder voorspelde het FPO een groei van 4 procent, maar de tragere groei van de wereldeconomie eist zijn tol op de export.

Ook de Bank of Thailand voorspelt 3,8 procent en de NESDB schat 3,5 tot 4,5 procent.

Japanse keizer afgetreden

1 mei – Bangkok Post bevat vandaag zestien nieuwsberichten c.q. -verhalen en de rubriek In Brief  met vijf korte berichten op de drie binnenlandpagina’s van het eerste katern.

Op de voorpagina besteedt de krant aandacht aan het aftreden van de Japanse keizer Akihito (85), die wegens gezondheidsproblemen terugtreedt.

Na 31 jaar droeg hij gisteren de macht over aan zijn zoon Naruhito tijdens een ceremonie, die werd bijgewoond door driehonderd politici en hoogwaardigheidsbekleders. Aan de keizerlijke periode, Heisei (achieving peace) geheten, is met zijn aftreden een eind gekomen. De nieuwe periode heet Reiwa (beautiful harmony).

De kroonprins neemt vandaag het stokje over van zijn vader tijdens een ceremonie van 10 minuten waarbij vrouwen, ook zijn vrouw, niet aanwezig mogen zijn. Daarna houdt hij als 126e keizer een toespraak en op 22 oktober maakt hij een rondrit door de hoofdstad.

Het water komt arbeiders tot de lippen

1 mei – Ik begin met een persoonlijke observatie naar aanleiding van de foto bij het openingsartikel van pagina 2. Het valt me op dat op verschillende plaatsen in Bangkok hard (en vakkundig) gewerkt wordt aan het betegelen van voetpaden. Dat was hard nodig, want de oude bestrating vormde een garantie op struikelen, waardoor ik soms uitweek naar de geasfalteerde rijweg om niet te vallen.

Op de foto een stratenmaker [niet op zee] in de brandende zon gisteren aan het werk, een dag voordat de internationale Dag van de Arbeid wordt gevierd. Die vormt aanleiding voor de krant om aandacht te vragen voor de enorme schuldenlast waaronder 98 procent van de arbeiders lijdt. Dat is gebleken uit een onderzoek van het Thai Labour Reconciliation Committee (TLRC). Het roept de regering op de lonen te verhogen en de kosten van levensonderhoud te verlagen.

Voorzitter Chalee zegt dat velen alleen maar kunnen overleven door het maken van overwerk, maar automatisering en minder geld in economie hebben die mogelijkheid beperkt. De kosten van levensonderhoud blijven stijgen met een snelheid, die de recente verhoging van het minimumloon niet kan compenseren, aldus Chalee. [Recente verhoging? Heb ik niets over gelezen. Ik dacht dat die nog in discussie was]

Volgens Chalee wil 40 procent van de werkgevers het dagloon van hun werknemers niet verhogen. ‘De regering moet daarom met een mechanisme komen om van werkgevers te eisen dat ze de lonen op basis van prestatie verhogen.’

Chalee beschuldigt de militaire regering ervan arbeidskwesties niet serieus te nemen. ‘De huidige regering heeft artikel 44 [van de interim-grondwet] bij van alles ingezet behalve bij behoorlijke veranderingen in het loonsysteem.’

Een recent onderzoek van Bangkok Poll (universiteit van Bangkok) laat zien dat 62 procent van de respondenten, allemaal arbeiders, hoopt op een verhoging van het minimumdagloon naar 400 baht, wanneer een nieuwe regering aantreedt. 79 procent wil dat de nieuwe regering de prijzen beperkt.

42 procent zegt net genoeg te verdienen voor hun uitgaven, maar ruimte om te sparen is er niet, en 32 procent zegt niet genoeg te verdienen om de dagelijkse kosten van levensonderhoud te betalen. Slechts 26 procent ziet kans geld te sparen. (Zie verder de pagina Minimumdagloon)

Kort Nieuws woensdag 1 mei

– Al vaak genoemd, door de krant en door mij: artikel 44 van de interim-grondwet. Het artikel overgenomen in de nieuwe grondwet geeft premier Prayut de bevoegdheid bestaande procedures te negeren. Het wordt daarom ook wel dictator’s artikel genoemd.

De NCPO heeft besloten 62 orders op basis van het artikel om te zetten in een wet, waaronder een order tegen illegal, unregulated and unreported fishing en een order over veiligheidsproblemen in de luchtvaart. Dat heeft regeringswoordvoerder Athisit bekend gemaakt. Hij zei dat vice-premier Wissanu gisteren het kabinet op de hoogte heeft gebracht van het NCPO-besluit. De desbetreffende ministeries dienen de wetten voor te bereiden.

Premier Prayut zei gisteren dat hij een panel heeft gevormd om te bekijken welke orders die sinds de coup zijn uitgevaardigd, niet langer nodig zijn en ingetrokken kunnen worden. Sinds de coup zijn 128 announcements en 213 orders uitgevaardigd. Nog eens 194 orders zijn door Prayut op basis van art 44 uitgevaardigd, maar wat het verschil tussen die orders zijn, begrijp ik niet.

– Het Fine Arts Department constateert met genoegen dat zijn online database de afgelopen zes maanden toegenomen is in populariteit. ‘Dat is een grote verrassing’, zegt directeur-generaal Anan. ‘We dachten altijd dat de mensen nauwelijks aandacht besteedden aan ons werk, omdat het departement bekend staat als conservatief. Maar het aantal mensen dat inlogt bewijst het tegendeel.’

De FAD ontwikkelde drie jaar geleden de database. Tussen oktober en maart werd die 1,2 miljoen keer keer per maand aangeklikt. De database bevat het FAD-archief, een virtueel en interactief online nationaal museum, een online bibliotheek en e-boeken.

– Het Royal Institute, belast met academische werken van de regering, is bezig een online database te ontwikkelen met de Thaise vertaling van buitenlandse technische termen op vijftien gebieden. De krant noemt ze allemaal, ik noem alleen computer en IT, wetenschap en linguïstiek.

– De gemeente Bangkok begint vandaag met de inzet van gratis shuttle bussen op 17 routes. Vandaag is de eerste dag dat het publiek een grote structuur, eerder omschreven als boog, met het koninklijk embleem op Sanam Luang kan bewonderen. De ‘structuur’ is 5 meter breed en lang en 5,7 meter hoog.

Het ministerie van Transport verzorgt het kroningsweekend gratis treinritten in de derde klas. Veerdiensten op de Chaya Praya zijn eveneens gratis. Passagiers die in Nonthaburi opstappen, worden bij de Pin Klao brug afgezet, en degenen die op de Sathon pier opstappen op de Yod Phiman pier bij de Pakklong Tallad markt.

– HIV/Aids en tuberculose zijn de belangrijkste doodsoorzaken van gevangenen en het aantal lijders aan beide bedraagt 5.900, zegt het Disease Controle Department. Elk jaar sterven circa duizend gevangenen aan Aids en door Aids veroorzaakte ziektes.

Gevangenen die seropositief zijn, krijgen anti-HIV medicijnen, maar het DCD maakt zich zorgen over degenen die nog niet getest zijn en het virus kunnen dragen en verspreiden. Een probleem is ook dat medicijninname wordt onderbroken wanneer gevangenen worden overgeplaatst.

Gisteren lanceerden het DCD en het Corrections Department in Pathum Thani een actieplan om de opmars van beide ziektes te beteugelen. In de Vinoom Klang Central Prison in deze provincie wordt het Returning Healthy People to Society project uitgevoerd waarbij voormalige gedetineerden worden gevolgd. (Zie verder de pagina Gezondheidszorg 2019)

– Het ministerie van Buitenlandse Zaken nodigt geen buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders uit voor de kroningsceremonies. Het zegt dat leden van het corps diplomatique al een uitnodiging van de koning hebben gekregen. Ook bij de kroning van Bhumibol in 1950 gebeurde dat.

De ambassadeur van Singapore, de deken van het CD, wordt zaterdagochtend in audiëntie ontvangen door de koning. ’s Middags komen de overige ambassadeurs aan de beurt en maandagmiddag andere diplomaten en hun echtgenotes.

– Het Immigration Bureau ontkent dat misbruik wordt gemaakt van de Fast Track Lane kaart, die houders van zo’n kaart toegang geeft tot de speciale ‘snelle’ poortjes op luchthaven Suvarnabhumi

Volgens de Thaise website Manager zijn kaarten in de verkeerde handen terecht gekomen. Hoe dat precies in zijn werk ging, wordt uitgebreid uitgelegd in het bericht, maar is nogal verwarrend. Het IB zegt het contract met een bedrijf te zullen verbreken, indien misbruik wordt geconstateerd.

– Follow-up op de Hopewell-zaak. Het ministerie van Transport heeft een 5-punten plan gemaakt naar aanleiding van het besluit van de bestuursrechtbank vorige week om de aannemer van het mislukte project te compenseren met 11,88 miljard baht, op te brengen door de Spoorwegen [volgens een eerder bericht ook het ministerie]. Het plan is gisteren goedgekeurd door het kabinet. Het ministerie gaat onder andere met het bedrijf onderhandelen om de beste oplossing te zoeken. Voorts wordt nagegaan wie verantwoordelijk was voor het project. (Zie verder de pagina Spoorwegen 2)

– Nog meer spoorwegnieuws. De regering is erin geslaagd de kosten van de Thai-Sino HSL Bangkok-Nakhon Ratchasima (252,2 km) met 3,2 miljard baht terug te brengen. Daarover is vorige week in Beijing overeenstemming bereikt tijdens het Belt and Road Forum. Beide partijen zijn het eens geworden over de kosten van 50,6 miljard baht.

– Laatste bericht. De Expressway Authority of Thailand heeft een nieuwe gouverneur benoemd om de vorige die is overgeplaatst naar het Prime Minister’s Office te vervangen. Wat daarvan precies de reden is, wordt mij niet duidelijk uit het bericht. Iets over een schadevergoeding in verband met een tolweg.

Reacties niet mogelijk