Thais nieuws 16-28 februari 2019

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation. Voor de betrouwbaarheid steek ik mijn handen niet in het vuur.
Op de pagina Dossiers geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op themapagina’s. Dat zijn pagina’s waarop alle berichten over een bepaald onderwerp zijn gebundeld. Alle themapagina’s staan opgesomd op de pagina Leeswijzer. Klik voor de leeswijzer hier.
Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

Voor het nieuws van 2019 klik hier: Thais nieuws 1-15 januari 2019, Thais nieuws 16-31 januari 2019 en Thais nieuws 1-15 februari. Voor ouder nieuws zie de zwarte menubalk bovenaan de pagina onder het kopje Buitenland.

 

Nieuws van de website 27/28 februari

• Prachuap Khiri Khan: Duizenden niet bestelde brieven gevonden in woning postbode
• Ayutthaya: Vrouw laat echtgenoot vermoorden na 20 jaar van mishandeling
• Televisiewaakhond NBTC haalt bakzeil bij rechter; Voice TV mag blijven uitzenden
• Constitutionele Hof vonnist op 7 maart in Thai Raksa Chart ontbindingszaak
• Student Loan Fund waarschuwt borgstellers voor wettelijke verplichtingen
• Rechercheur van de politie Ayutthaya aangehouden voor diefstal handwapens uit bureau
• OM maakt 2 dagen na de verkiezingen bekend of Thanathorn vervolgd gaat worden
• Narathiwat: Twee agenten in pickup ontvoerd, gedood en gedumpt in een greppel
• THAI annuleert alle vluchten naar Europa wegens sluiting luchtruim Pakistan
• Business confidence index gezakt naar laagste niveau in vier maanden
• Registratie marihuana gebruik voor medische doeleinden begonnen
• Meer buitenlandse films opgenomen in Thailand dankzij belastingaftrek

Jan Soldaat kan niet gemist worden

28 februari – De militaire dienstplicht helpt het land veilig te houden. Met dit argument en andere gemeenplaatsen verzet het ministerie van Defensie zich tegen de plannen van enkele politieke partijen om de militaire dienstplicht af te schaffen. Als de dienstplicht vervalt, zijn er niet voldoende soldaten, want van de dienstplichtige jongemannen neemt slechts 46 procent vrijwillig dienst, zegt defensiewoordvoerder Kongcheep.

Bangkok Post opent vandaag met de interventie van het leger. Het lijkt erop alsof het leger zich nu mengt in de verkiezingsstrijd wat in strijd is met de instructie die soldaten hebben gekregen, om strikt neutraal te blijven in de aanloop naar de verkiezingen. Dat daarvan wordt afgewezen, wijst er m.i. op dat de legerleiding bang is haar machtspositie te verliezen en wat misschien een belangrijker rol speelt, haar vet betaalde baantjes kwijt te raken.

Afschaffing van de dienstplicht is voorgesteld door Future Forward, Pheu Thai en Seri Ruam Thai. Ze hebben ook voorgesteld te bezuinigen op het defensiebudget (Pheu Thai heeft 10 procent genoemd) en het aantal militairen met de rang van generaal drastisch te verminderen. Legercommandant Apirat reageerde eerder op de voorstellen door te wijzen op het ‘patriottisch’ [lees oorlogszuchtig] lied Nak Phandin uit 1975 toen de communistische partij actief was.

Kongcheep zegt dat 39 Europese landen en supermachten nog de dienstplicht kennen; 29 andere overwegen volgens hem die te hervatten. Hij noemt Roemenië, Frankrijk, Italië en Duitsland. Over het misbruik dat van dienstplichtigen wordt gemaakt, waaronder het tewerkstellen als huishoudelijke hulp in de huizen van hun superieuren, zegt hij dat het slechts om enkele gevallen gaat.

‘We houden rekening met de menselijke waardigheid en vermijden dienstplichtigen op een ongepaste wijze te gebruiken. Het komt niet meer voor dat soldaten de kleren moeten wassen van hun meerderen, zoals getoond wordt in de tv-soap Phu Kong Yod Rak. Nu hebben we wasmachines die het werk doen.’

Verder sneed Koncheep de strenge straffen [lees: mishandeling] aan die in enkele gevallen hebben geleid tot de dood van dienstplichtigen. ‘Het leger heeft een duidelijk beleid dat senioren of superieuren hen niet fysiek mogen belagen. Overtreders riskeren ontslag uit het leger.’

Adviseur Panitan van minister Prawit (Defensie) zegt dat de dienstplicht een Thaise traditie is. Een referendum kan nodig zijn wanneer die wordt geschrapt, ‘gegeven het belang voor de nationale veiligheid en het welzijn van de natie’.

Twee politieagenten ontvoerd en vermoord in Narathiwat

28 februari – Bangkok Post telt vandaag vijftien nieuwsberichten c.q. -verhalen op drie binnenland pagina’s van het eerste katern. Maar de meeste zijn al genoemd in Nieuws van de website, dus die sla ik over. Ook de rubriek InBrief met vier korte berichten sla ik over. Te klein voor het tafellaken en te groot voor het servet, zoals een bekende uitdrukking luidt.

De krant pakt op pagina 2 groot uit over de moord op twee politieagenten in Narathiwat. Ze werden dinsdagavond door acht gewapende mannen, gekleed in wat op een legertenue leek, ontvoerd uit een theehuis, dood geschoten en in een greppel in het district Cho Airong gedumpt en hun pickup truck werd in brand gestoken. Getuigen hebben gehoord dat de mannen het Yawi Malay dialect spraken.

Nadat de ontvoerders waren vertrokken, belden de getuigen de politie die in alle dertien districten van de provincie op mogelijke vluchtroutes wegblokkades opzette. De lichamen en de uitgebrande pickup truck werden 200 meter vanaf het theehuis gevonden. De politie zette het gebied af en wachtte tot de EOD en forensisch personeel arriveerden na zonsopgang gisteren.

Mijn lieve vriendin Claudi Sträter gaat op de sportieve tour. Ze maakt een frisse start van het seizoen met het nieuwe thema Game On. In dit thema laat ze zich inspireren door sport in het algemeen en in het bijzonder tennis en de motorsport.

Dat schrijft ze. Maar ik zie het niet, want de kleding lijkt helemaal niet op de kleding die bij beide sporten wordt gedragen .

Verder schrijft ze: Het kleurpalet is simpel: geel met donkerblauw, aangevuld met lichtblauw en offwhite. Offwhite: wat is dat nou weer? Soms begrijp ik weinig van wat Claudia me mailt. Dat zal wel komen omdat ze van Venus komt en ik van Mars.

Politieke partijen trekken zich het lot aan van straatverkopers

28 februari – Politieke partijen trekken zich de benarde positie aan van straatverkopers in Bangkok die op last van het gemeentebestuur hun biezen hebben moeten pakken omdat ze voetgangers hinderden. Tijdens een forum, georganiseerd door een netwerk dat zich Federation of Informal Labourers noemt, zeiden veel politieke partijen dat ze de belangen van hen zullen beschermen.

Pheu Thai woordvoerder Laddawan hekelde de strenge regels van de gemeente voor het gebruik van de voetpaden. Als de partij bij de verkiezingen macht verwerft, mogen de verdreven verkopers terugkeren. Die belofte sluit aan bij het partijbeleid Tourism for All. Ze zei dat dit beleid succes had toen PT aan de macht was. Laddawan maakte ook bekend dat PT een fonds wil vormen dat leningen zonder onderpand verstrekt aan starters.

Bjumjaithai administrateur Supachai noemde de maatregel van City Hall een geval van wanbeheer dat Thailand’s image als plaats met het beste straatvoedsel ter wereld schaadt.

Vice-president Chaiphat (Paradonraphab Party) zei dat de gemeente ongevoelig is voor de behoeften van straatverkopers. ‘We moeten ons beleid aanpassen om ervoor te zorgen dat iedereen een baan kan hebben en derhalve inkomen.’

Kandidaat Ratchadaporn (Democraten) sloot zich bij die woorden aan en voegde eraan toe dat op een later tijdstip een discussie dient te worden gehouden over ordelijkheid en hygiëne. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Kort Nieuws donderdag 28 februari

– De eerste legale kwekerij van marihuana is gisteren in gebruik genomen. Het gaat om een kleine kas van 100 vierkante meter die door de GPO in Thanyaburi (Pathum Thani) is gebouwd ad 10 miljoen baht.

De opening werd bijgewoond door minister Piyasakol (Volksgezondheid), hoge ambtenaren van het ministerie, medische researchers en beoefenaren van traditionele Thaise geneeskunde.

Piyasol vertelde verslaggevers die de opening bijwoonden dat de kwekerij in een goed beschermd gesloten systeem opereert, waarbij gebruik wordt gemaakt van de zogeheten aeroponics technologie, wat de kwaliteit van cannabis-extracten ten goede komt. Eerder werd geëxperimenteerd met door de politie in beslag genomen cannabis, maar vanwege de hoge giftige contaminatie leverde dat niet het gewenste resultaat op.

De media mochten overigens niet naar binnen vanwege de kleine ruimte, alleen fotografen werden toegelaten. De legalisering van marihuana voor medische en research doeleinden is een big issue in Thailand. Tot voorheen werd marihuana beschouwd als drug. Vorig jaar keurde de NLA het alternatief gebruik goed. (Zie verder de pagina Gezondheidszorg 2)

– Follow-up op de inval van 24 jongemannen in de Mathamwatsing school in Bangkok, waar leerlingen het toelatingsexamen voor de universiteit deden. Naar schatting hebben ze voor 700.000 baht schade toegebracht, zegt het Office of the Basic Education Commission. Tevens werden 12 personen verwond. Obec moet op zoek naar een nieuwe locatie voor een vervangend toelatingsexamen op dinsdag. De leerlingen mogen dan het examen overdoen.

De kosten van herstel worden verhaald op de daders. De leider van de meute, die een leerling seksueel heeft belaagd, heeft zijn excuses gemaakt voor hun gedrag. Hij zei dat ze dronken waren. De groep viel de school binnen nadat de examinatoren hadden geklaagd over de geluidsoverlast van een inwijdingsceremonie in de nabijgelegen Wat Sing. (Zie verder het voorgaande bericht)

– Bij de laatste operatie om illegaal werkzame migranten onder andere in de visserij op te sporen, zijn ruim 5.000 van de 242.376 gecontroleerde migranten aangehouden en zijn boetes ad 25 miljoen baht geïncasseerd van zowel de migranten als 1.000 werkgevers. Tevens werden 702 buitenlanders gesnapt die werk deden dat alleen door Thai mag worden gedaan.

De operatie vond plaats tussen 1 juli vorig jaar en 25 februari. Alle overtreders hadden zich schuldig gemaakt aan illegale binnenkomst in Thailand en ze hadden geen werkvergunning. Ze worden gedeporteerd.

Het Employment Department schatte eerder dat 1,5 miljoen buitenlanders, voornamelijk uit buurlanden, illegaal in Thailand werken. (Zie verder de pagina Migranten 2)

– Een fietser (20) die zondagmiddag in nationaal park Khao Yai werd achtervolgd door een olifant en voor zijn leven rende, terwijl hij zijn fiets droeg, heeft zich in veiligheid kunnen stellen doordat zijn vader in een pickup truck volgde. Hij vertelt dat hij moe was en een eind achter de andere fietsers reed, toen de jumbo opdook. Gelukkig viel die niet de wagen aan.

– Pagina 3 is zoals gebruikelijk gewijd aan de verkiezingen. (Zie ook de pagina Verkiezingsnieuws 2) De pagina opent met het bericht dat het OM op 26 maart, twee dagen na de verkiezingen, beslist of partijleider Thanathorn (Future Forward) en twee partijfunctionarissen in staat van beschuldiging worden gesteld voor overtreding van de Computer Crime Act. Ik meldde het al in Nieuws van de website.

Een werkgroep van het kantoor van de PG heeft een maand uitgetrokken om de zaak te onderzoeken. Het drietal wordt beschuldigd van het plaatsen van onjuiste informatie op de sociale media. De NCPO heeft tegen hen al in juli vorig jaar aangifte gedaan. Volgens Thanathorn wordt geprobeerd de partij te blokkeren omdat die sterk aan populariteit wint, met name bij jonge kiezers.

De partij maakt zich geen zorgen over eventuele vervolging. Woordvoerder Phannika zegt dat als ze vervolgd worden, iedereen in het land voor de rechter zou moeten verschijnen, die zijn mening geeft over de NCPO.

– De NLA heeft het verzoek van 168 civiele groepen en NGO’s afgewezen om eind deze week te stoppen met de behandeling van wetsvoorstellen en af te treden. Voorzitter Pornpetch die een petitie met dit verzoek in ontvangst nam, zei dat verschillende wetsvoorstellen urgent zijn en niet uitgesteld kunnen worden totdat een nieuw parlement in functie is.

Hij noemde onder andere het wetsvoorstel over marteling en gedwongen verdwijningen en het wetsvoorstel ter bescherming van werkers in de visserij. De NLA stopt op 8 maart met de behandeling van wetsvoorstellen, maar daarna zijn er nog andere dingen om te doen, zei hij.

Op de foto demonstreren leden van het NGO Coordinating Committee on Development (NGO-COD) voor aftreden.

– De selectie van senatoren door een panel van het militair bewind zal niet erg moeilijk zijn, verwacht vice-premier Wissanu. Ze worden gekozen uit leden van verschillende organen die door de junta benoemd zijn en verschillende beroepsgroepen. Het panel stelt een shortlist van 400 personen op, waaruit de NCPO 194 kiest plus 50 voor een reservelijst. 6 leden zijn uit hoofde van hun functie lid en 50 worden gekozen uit 200 kandidaten die geselecteerd zijn in een procedure geleid door de Kiesraad.

– Bhumjaithai partijleider Anutin heeft de grootste sprong gemaakt in populariteit en partijleider en kandidaat-premier Thanathorn (Future Forward) heeft aan populariteit ingeboet in de laatste Super Poll. Anutin’s score nam vergeleken met de vorige peiling met 21,6 procent toe naar 31,9 procent. Thanathorn zakte van 44,8 naar 10,2 procent, de laagste score van alle beoordeelde politici. De populariteit van premier Prayut nam met 21,4 procent toe. Eerder scoorde hij 37,5 procent.

– De Kiesraad heeft een klacht afgewezen over de verkiezingsposter van de People Reform Party. in de tagline wordt verwezen naar de Boeddha. Dat wordt gemeld in een fotobericht zonder verdere toelichting.

– Het laatste geval van een Saoedische teenager die de toegang is geweigerd tot Thailand en teruggestuurd is naar zijn eigen land is vermoedelijk een copycat daad van de Rahaf Mohammed al-Qunun zaak, zegt een bron bij het Immigration Bureau.

De 14-jarige Ahmad Hassan Basheeri die een document vervalste om naar Thailand te vliegen, is herenigd met zijn familie. Hem werd de toegang geweigerd omdat hij te jong was om alleen te reizen. De luchtvaartmaatschappijen hadden hem moeten weigeren, zegt de bron.

De jongen reisde van Jizan naar Jeddah en vandaar naar Koeweit, Doha en Bangkok. Een dag voor zijn vertrek opende hij een Twitter account waarop hij schreef mishandeld te zijn door zijn familie en met de dood te zijn bedreigd.

– Laatste bericht. De regering heeft de bevolking gevraagd van april tot juli een geel shirt te dragen met het wapen van de koning. Voor het wapen zijn zeven ontwerpen ingeleverd. Het Prime Minister’s kiest het winnende ontwerp uit. Het embleem wordt ook op vlaggen gedrukt. De koning wordt op 4 mei gekroond en op 5 en 6 mei vinden diverse ceremonies plaats waaronder een vlootschouw van 52 sloepen met 2.200 roeiers.


 

Oase met weelderig groen, bloemen, eetcafeetjes en winkeltjes

27 februari – Merkwaardige naam: The Garden by P Landscape, een van de ‘groene’ uitspanningen in Bangkok die Guru in haar editie van vrijdag beschrijft. Thaise zaken hebben trouwens wel vaker opvallende namen, waarvan ik me soms afvraag of ze niet krom Engels zijn.

De uitspanning bevindt zich bang smack in Asok, een van de drukste districten van de hoofdstad. Maar daar merk je weinig van als je het luidruchtige verkeer achter je gelaten hebt. De tuin van P Landscape is een oase met weelderig groen, seizoensbloemen en een zorgvuldig gekozen selectie van eateries (eetcafeetjes) en winkeltjes.

Tussen alle hoogbouw is deze mini mall een welkome verademing. De uitspanning is splinternieuw: het winkelgedeelte is nog niet klaar, wel klaar is de groene landing strip met loungers in het midden, aan één kant omgeven door winkeltjes. [Met excuses voor het onvertaalde Engels]

Als een van de tummy teasers noemt Guru een bubbelthee. Nooit van gehoord, nooit gedronken. Wikipedia legt uit: ‘Bubbelthee is een mix van ijsgekoelde of hete gezoete thee, melk en vaak andere smaakjes. Het mengsel wordt flink geschud, waardoor de voor de drank karakteristieke bubbels ontstaan. Eventueel worden balletjes tapioca of yam zetmeel toegevoegd.’

Het enige restaurant is Kiew Kai Kha, dat tongstrelende gerechten serveert zoals gekruide crabcurry met wilde betelbladeren, een zoete soep met doorregen varkensvlees en ei, alsmede een appetiser, gewikkeld in een blad. Resteert één vraag: Waar staat die P voor?

The Garden by P landscape 68/2-3 Soi Chulin, Sukhumvit 21 Visit http://fb.com/thegardenbypla 


 

Overstaand Kort nieuws van gisteren

– Prayut is geërgerd over het tumult tijdens een toelatingsexamen voor de universiteit zondag, waarbij 12 personen gewond raakten. De politie heeft 24 verdachten van 18-24 jaar aangehouden.

Aanleiding was een klacht van de examinatoren over geluidsoverlast van een inwijdingsceremonie. De verdachten, van wie enkelen onder invloed waren, kwamen verhaal halen. Ze verwondden en vielen leerlingen lastig. Ook de directeur van de school in Chom Thong (Bangkok), leraren en andere stafleden werden verwond.

– Secretaris-generaal van de Association for the Protection of the Constitution en actievoerder Srisuwan heeft de Kiesraad gevraagd de politieke partij Future Forward (FFP) te ontbinden omdat twee van haar oprichters de kieswet hebben overtreden.

Srisuwan zegt dat partijleider Thanathorn het publiek heeft misleid met onjuiste biografische gegevens. Hij was niet twee termijnen president van de FTI, zoals op de website van de partij heeft gestaan, maar president van de afdeling Nakhon Nayok. De foutieve informatie werd pas na vijf maanden opgemerkt en vorige week woensdag gecorrigeerd.

Op het verspreiden van misleidende informatie staat een gevangenisstraf van maximaal 10 jaar en/of een boete van 200.000 baht. Bovendien kunnen de politieke rechten van de informatieverstrekker voor 20 jaar geschorst worden.

FFP secretaris-generaal Piyabutr is volgens Srisuwan de fout ingegaan door een verslag van een bijeenkomst met kiezers in Sakon Nakhon te publiceren, waarin de suggestie wordt gewekt dat de regering neerkijkt op de mensen in Isan. ‘Dat is ook niet waar.’ (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

– Veertig dorpelingen in Nakhon Ratchasima hebben in een petitie het Water Resource Regional Office 5 gevraagd onderzoek te doen naar een aannemer die hen 9 miljoen baht verschuldigd is voor het uitbaggeren van waterwegen en vijvers.

De werkzaamheden vonden plaats in het kader van een overheidsprogramma om de opslagcapaciteit in tijden van droogte te vergroten. De aannemer had het werk uitbesteed aan de dorpelingen, maar na vijf maanden hadden ze nog geen cent ontvangen.

Gisteren protesteerden de gedupeerden voor het districtskantoor van Phimai (Nakhon Ratchasima). Vorig jaar klaagden ze al bij de politie en het Damrongtham overheidsklachtencentrum, maar tot enige actie heeft dat niet geleid.

Een vertegenwoordiger van de groep zegt voor slechts één maand werk te zijn betaald. De aannemer zegt dat hij het te druk had zijn bedrijf in een andere rechtsvorm om te zetten.

– De Mirror Foundation vindt dat de overheid opvangcentra moet oprichten waarin daklozen die lijden aan een geestesziekte opgevangen en behandeld worden. Woordvoerder Sittiphol zegt dat ze een grotere kans op herstel hebben wanneer ze snel worden gediagnosticeerd.

Volgens hem accepteren ze hun ziekte niet of zijn ze zich er niet eens van bewust, waardoor velen behandeling weigeren of ze nemen hun medicijnen niet in omdat ze aan geheugenverlies lijden.

Sittiphol vindt dat de centra baantraining moeten geven. Naar schatting telt Thailand 1.300 daklozen, 30 procent lijdt aan ernstige psychiatrische aandoeningen en vormen een risico voor de samenleving.

Nieuws van de website 26/27 februari

• Hooligans die toelatingsexamen verstoorden, hebben hun excuses gemaakt. ‘We waren dronken.’
• Controversiële rijstwet teruggetrokken voor onbepaalde tijd
• Prawit leidt selectiecommissie senatoren; actieve soldaten uitgesloten van senaatszetel
• Nakhon Si Thammarat: Man vuurt tien schoten af op huis buurman
• Negen jaar voortvluchtige Duitser (74), verdacht van moord op z’n Thaise vrouw, aangehouden
• Expositie in BAAC met 200 Tian Tian beeldjes van kunstenaars uit vier landen
• Twee voormalige leden van K-Pop sensatie Wanna One treden volgende maand solo op
• BoI steunt de promotie van Thailand als bio-economisch centrum
• Japan herziet FTA met Asean, inclusief liberalisering servicesector en investeringen

Prayut durft niet in debat te gaan

27 februari – ‘Het zou tijdverspilling zijn en hoofdpijn opleveren om met eloquente taal te komen voor gebruik in debatten. Ik heb het te druk om tijd te verspillen aan politieke retoriek.’ Met die gemakkelijke smoes wijst ‘kandidaat-premier’ Prayut de oproep van politici af om met hen in debat te gaan over het toekomstig beleid.

Tja, ook een operette generaal als Prayut, behangen met onderscheidingen van blik en zonder enige oorlogservaring, is gewend bevelen te geven. Hij gaat niet in discussie, ‘moeders wil is wet’ [lees: vaders wil].

Ik voorspel: Met zijn zo’n geringschattende houding zal de paranoïde en narcistische generaal het heel erg moeilijk krijgen wanneer hij na de verkiezingen zijn rentree maakt als premier. Want een premier wordt geacht te opereren als de primus inter pares. Arm Thailand, dat dan geregeerd blijft worden door een wolf in schaapskleren.

Prayut zei geen noodzaak te zien om aan debatten deel te nemen en benadrukte dat hij niet bang was voor ‘grilling’ door andere politici. ‘Maar de meeste debatten zitten vol met politieke onslaughts (woeste aanvallen) zonder discussies over kwesties die van belang zijn. Daaraan neem ik geen deel, ongeacht hoe iemand me uitdaagt. Ik ben niet boos en ik ben niet bang.’

‘Als je mijn visie wil weten. Die heb ik al: stabiliteit, welvaart en duurzaamheid onder de sufficiency economy principles van koning Rama IX. Dat is mijn visie.’

Chaturon Chaisang, hoofd strateeg van Thai Raksa Chart, noemt Prayut’s weigering niet verrassend. ‘Prayut is niet moedig genoeg om aan debatten deel te nemen. Hij wil alleen maar gebruik maken van andere partijen door de mensen te onderwerpen aan zijn monologen.’

Pheu Thai woordvoerder Ladawan vindt het jammer dat de bevolking niet de gelegenheid krijgt te horen wat de premier te zeggen heeft over zijn visie op de toekomst van het land. En adjunct partijleider Nipit (Democraten) zegt dat Prayut gewend is instructies te geven in plaats van bevraagd te worden. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Uitstel van betaling voor AIS, True Move en DTAC

27 februari – Bangkok Post opent vandaag met een onderwerp dat weinig lezers, en mij al helemaal, niet zal interesseren: steun aan de drie grote mobiele-telefoonbedrijven. De NCPO ‘overweegt’ – en reken maar als dat woord wordt gebruikt dat de beslissing al is gevallen – om de grote drie uitstel van betaling te verlenen voor hun 900-MHZ vergunning.

Dat kan op basis van artikel 44 van de interim-grondwet, het ‘dictators artikel’ dat nog steeds van kracht is en Prayut absolute macht verleent.

De grote drie lobbyen al langer bij de regering de voor 2020 geplande betalingen uit te stellen. Wanneer ze niet worden uitgesteld, hebben ze niet voldoende geld om te bieden in de veiling van het 5G spectrum.

Volgens mij weet u zo genoeg, maar als u meer wil weten, klik op S44 mulled to aid mobile giants.

Lijvig krantje vandaag met 16 nieuwsitems

27 februari – Behalve de twee bovenstaande verhalen, bevat de krant vandaag 14 nieuwsberichten c.q. -verhalen dus ik ben nog wel even bezig vanochtend. Evenals gisteren heb ik weer een afspraak maar ik hoop tijdig klaar te zijn. Zo niet dan verschuiven items naar morgen.

Eerst maar eens de openingen. Pagina 2 opent met het bericht dat de elektronische war room van de Kiesraad bevel heeft gegeven veertig berichten op de sociale media te verwijderen. Die bevatten gewelddadige, beledigende en hatelijke opmerkingen over politieke rivalen en dat is in strijd met de kieswet en Kiesraad-reglementen over verkiezingscampagnes.

Pagina 3 opent met het excuus van de hooligans die tekeer zijn gegaan in de Mathayomwatsing school in Bangkok waar leerlingen het toelatingsexamen voor de universiteit maakten. Schreef ik al eerder over. Dat zootje ongeregeld was pissig dat de school geklaagd had over de geluidsoverlast van een inwijdingsceremonie in een nabijgelegen tempel.

BP besteedt er bijna een halve pagina aan, wat ik rijkelijk veel vind. Het artikel gaat vergezeld van een 5- en 2-koloms foto en een portretje van de leider van de meute.

De Friends of Youth Development Foundation heeft het incident aangegrepen om politiecommissaris Chakthip te vragen de gearresteerde mannen ook te vervolgen voor overtreding van de Alcohol Beverages Control Act. Op de foto (nog niet beschikbaar) demonstreren ze voor de strengst mogelijke bestraffing.

De politie heeft 24 verdachten aangehouden, van wie 16 in het verleden zijn vervolgd door drugsgebruik, maar bij de inval in de school waren ze clean. Naar 3 personen wordt nog gezocht. De rechtbank van Thonburi heeft vrijlating op borgtocht voor 20 verdachten geweigerd, de vier minderjarigen zijn naar een jeugdgevangenis gestuurd.

De krant meldt in de opening van pagina 4 dat de politie van Ayutthaya een panel heeft gevormd om uit te zoeken hoe elf handwapens zijn verdwenen uit het provinciaal politiebureau. Eén is al gevonden: dat was in het bezit van een op 14 februari in Bangkok gearresteerde man. Hij zei het 9mm Sigsauer P320 pistool te hebben gekocht voor 20.000 baht van een man die hij alleen kende als Arms. Een tweede pistool dat hij bij zich had, kwam uit een andere bron. Daarvoor had hij 18.000 baht betaald.

Kort Nieuws woensdag 27 februari

– De Kiesraad heeft de hulp ingeroepen van het OM om te helpen bij de ontbindingszaak tegen Thai Raksa Chart (TRC) die in behandeling is bij het Constitutionele Hof. Vandaag behandelt het Hof het verzoek van de Kiesraad om te partij te ontbinden omdat ze prinses Ubolratana heeft genomineerd als kandidaat-premier. TRC zou de monarchie daarmee in gevaar hebben gebracht.

Wanneer het Hof de partij ontbindt, eindigt de zaak, maar het Hof kan ook besluiten meer getuigen te horen en bewijs te willen zien. In dat geval is hulp van het OM onontbeerlijk, zegt Kiesraad secretaris-generaal Jarungvith. Wanneer TRC wordt ontbonden, verliezen de bestuursleden hun politieke rechten voor 10 jaar of levenslang.

TRC ging gisteren vrolijk door campagne te voeren. Hoofd-strateeg Chaturon en bestuursleden trokken naar Bang Khun Thian (Bangkok) om kiezers te werven.

Jarungvith wuifde gisteren beweringen weg dat de database van de Kiesraad gebrekkig is, waardoor online werk vertraging opliep. Hij gaf de schuld aan partij-administrateurs die de gegevens moeten leveren. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

– Premier Prayut ontkent geruchten dat de NCPO gisteren voor het laatst heeft vergaderd. ‘Zijn alle problemen in het land dan opgelost’, reageerde Prayut retorisch [gevat?] op de berichten. Volgens de grondwet wordt de NCPO ontbonden wanneer de nieuwe regering aantreedt en dat kan nog wel vijf à zes maanden duren.

– 2,6 miljoen Thai hebben zich opgegeven voor advance voting. Zij stemmen al op 17 maart omdat ze op 24 maart verhinderd zijn. Ze kunnen op 385 locaties terecht. Als ze niet komen opdagen, mogen ze niet alsnog op de 24e stemmen. Ze verliezen ook enkele rechten zoals het ondertekenen van petities waarin het aftreden van gezagsdragers wordt geëist. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

– De vlag kan uit bij de boeren want de NLA heeft gisteren besloten de controversiële rijstwet niet verder te behandelen. De Thai Rice Growers Association noemt het besluit een positieve ontwikkeling en een gezamenlijke manier om uit de huidige impasse te komen.

Premier Prayut zegt geïnformeerd te zijn dat de wet in de koelkast is gelegd in een poging om het begrip van de wet te vergroten. ‘Ze [de NLA] wilden niet dat de kwestie vertekend zou worden. Er zijn veel mensen die het begrijpen en er zijn velen die het niet begrijpen. Ik maak me zorgen over de boeren die het nog niet snappen.’

De wet is echter niet definitief van de baan. De volgende regering kan beslissen hem weer in procedure te brengen. (Zie verder de pagina Rijst 4)

– Het kabinet heeft het groene licht gegeven voor de aanleg van twee verlengingen van de Red Line (metro): Taling Chan naar Salaya (de zogeheten Light Red Line) en Rangsit naar Thammasat University (Dark Red Line). Ze worden aangesloten op de oorspronkelijke Red Line die een verbinding vormt tussen Taling Chang, Bang Sue en Rangsit. Die route meet 41 kilometer. Verder heeft het kabinet besloten aan de route naar Taling Chan drie stations toe te voegen.

De aanleg van beide verlengingen neemt vijf jaar in beslag. Thans is de sectie Bang Sue-Rangsit (26 km, 10 stations) in aanleg. Naar verwachting komt die in 2021 in bedrijf tegelijk met de opening van Bang Sue Central Station, het station dat de functie van Hua Lamphong gaat overnemen.

– Zware hagelbuien hebben gisteren ruim tweeduizend huizen in Udon Thani en Nong Khai beschadigd. Sommige huizen zijn zelfs volledig verwoest. Twee personen zijn verwond door de hagelstenen, die door de bevolking ‘giant ice balls’ worden genoemd. ‘Ze waren zo groot als citroenen’, zegt een bewoner.

Alhoewel de storm slechts 10 minuten duurde, werden huizen, een tempel, een school, bushaltes, rijstmagazijnen en grote bomen beschadigd. Ook verkiezingsborden en billboards waren niet tegen het geweld bestand. Na de bui stroomde water in de beschadigde huizen en viel de stroom uit. ‘Niemand durfde naar buiten te gaan. Mobiele telefoons werden uitgeschakeld om te voorkomen dat ze bliksem zouden aantrekken’, zegt dezelfde bewoner.

De autoriteiten hebben in een eveneens beschadigd paviljoen in Nong Lak (Udon Thani) een rampencentrum geopend.

– Laatste bericht. Het ministerie van Werkgelegenheid werkt samen met de particuliere sector om de baankansen voor gepensioneerden en ouderen te vergroten. Bedrijven die 60-plussers in dienst nemen, kunnen een aanvraag doen voor belastingvermindering. Maar er is een probleempje dat dit verhindert. Ze mogen slechts 15.000 baht aan maandsalaris aftrekken. Wanneer ze meer betalen, verliezen ze hun recht op de aftrekpost. Chartchai Norasethaporn van grootwinkelbedrijf Central vindt dat er geen maximum dient te worden gesteld aan het bedrag.

Minister Adul (Werkgelegenheid) zegt dat de regering vastbesloten is door te gaan met het bevorderen van post-pensioen banen als deel van de strategie Thailand’s vergrijzende bevolking te hanteren. Dit jaar verwacht het ministerie dat 100.000 ouderen kunnen worden geplaatst in part-time banen die ‘niet gevaarlijk’ zijn, zoals administratief of dienstverlenend werk in de industrie. Ze werken maximaal zeven uur per dag en hebben een werkweek van zes dagen.


 

 

Voedsel en ambiance komen samen in Issaya Siamese Club

26 februari – Wat is beter dan dineren in een verborgen juweeltje, in een prachtig oud huis met gedurfde kleuren en verrukkelijk voedsel in Bangkok? Juist, niets wil te binnen schieten. Aldus Guru’s aanbeveling van de Issaya Siamese Club, een van de vijf ‘groene’ uitspanningen in de hoofdstad die het vrijdagmagazine van Bangkok Post in het zonnetje zet.

Het restaurant is gevestigd in een 100 jaar oude villa, compleet met een tropische tuin. Op de begane grond bevindt zich een air-conditioned eetzaal voor degenen die niet tegen de hitte van Bangkok kunnen. De zaal biedt uitzicht op het prachtige gazon en terras. Een verdieping hoger zijn een eetzaal en een lounge, perfect voor privé feestjes.

Over de tummy teasers schrijft Guru: ‘Alhoewel het menu signature Thaise gerechten van chef-patroon Ian bevat, zal de innovatieve en speelse stijl met lokale ingrediënten van chef Andres Martin je naar meer doen verlangen.’

Guru beveelt de massaman curry van Ian aan, alsmede nam prik Dalat, een bekoring van gegrilde aubergine en chili, zoete en zure pompoen, pinda’s, groene mango en kruiden.

Het favoriete gerecht van auteur Nianne-Lynn Hendricks is Mushrooms in the rice field, dat bestaat uit gebakken champignon met worst, Thaise gefermenteerde nam jim rijst, gepekelde kool en cha-omi bladeren. (Bron: Guru, Bangkok Post, 22 februari)

Issaya Siamese Club 4 Soi Sri Aksorn, Chua Ploeng Road Lunch 11.30am-2.30pm Dinner 6-10.30pm, the bar closes at 1 am Call 02-672-9040 or 02-672-9041. Visit www.issaya.com


 

Nieuws van de website 25/26 februari

• Lichaam vrouw (35) opgegraven in Thung Kru (BKK), echtgenoot verdacht van moord
• Thai AirAsia overweegt aandeel te kopen in rivaal Nok Air
• Afrikaanse varkenspest opgedoken in derde Vietnamese provincie
• Chinese toerist die been verloor bij ongeluk op Koh Samui, bedankt voor behandeling
• Olifant gedood in reservaat in Cambodja; slagtanden en staart verwijderd
• Palang Pracharath zingt de lof van Prayut in brochure van 157 pagina’s

Dick´s commentaar: Nieuwe rijstwet is gemiste kans

26 februari – De Thaise rijstindustrie is in rep en roer. Wie het nieuws van de afgelopen week heeft gevolgd, hoef ik niet te vertellen dat de pleuris is uitgebroken over de nieuwe rijstwet, die in behandeling is bij de NLA. Alleen grote rijstproducenten zouden van de wet profiteren, kleine boeren hebben het nakijken.

Wie het allemaal nog eens wil nalezen, verwijs ik naar het openingsverhaal van het Business katern van gisteren, More than a grain of truth, en natuurlijk de pagina Rijst 4. Bij nader inzien: lees het artikel eigenlijk maar niet, want het is een nogal technisch verhaal.

Wel vraag ik uw aandacht voor het kader dat bij het verhaal staat en waarin de belangrijkste rijstproducerende landen worden vergeleken. Let vooral op de laatste drie kolommen. De opbrengst per rai in Thailand is al jaren de op een na laagste van alle landen. Je zou verwachten dat de nieuwe rijstwet dit probleem zou aanpakken. Maar dat gebeurt niet. Gemiste kans.

Laatste nieuws
Vandaag behandelt de NLA het wetsvoorstel in tweede en derde termijn. Vorig jaar december was het al in eerste termijn goedgekeurd, maar de parlementscommissie die het onder de loep heeft genomen, heeft enkele wijzigingen aangebracht.

Volgens commissievoorzitter Marut is de kou nu uit de lucht. Kleine boeren hoeven niet bang te zijn voor hun bedrijf, want ze mogen inheemse rijstsoorten blijven kweken en uitwisselen. Die hoeven ze niet te laten registreren bij het Rice Department. Hij zegt dat de wet helpt te voorkomen dat boeren worden uitgebuit.

Partijen willen debat met ‘kandidaat-premier’ Prayut

26 februari – Politieke partijen azen op een kans om premier Prayut, de kandidaat-premier van Palang Pracharath, het vuur na aan de schenen te leggen in een debat, maar het is de vraag of Prayut de handschoen aanneemt. Volgens de Kiesraad mag het, want als hoofd van de NCPO (junta) is hij geen ambtsdrager en volgens vice-premier Wissanu mag het indien hij strikte neutraliteit in acht neemt.

In het lijvige openingsartikel wordt Wissanu uitgebreid geciteerd over de mogelijkheid dat Prayut deelneemt aan een verkiezingsdebat. Hij zegt dat PPRP er goed aan doet de Kiesraad om helderheid te vragen, maar de Kiesraad heeft nog geen brief van PPRP ontvangen met dat verzoek. Voorzitter Ittiporn zegt dat de raad zich pas over de kwestie buigt indien en wanneer de brief de raad bereikt.

De hamvraag is of Prayut ambtsdrager is. Volgens secretaris-generaal Winyat van de United Lawyers for Rights and Liberty, die de Kiesraad heeft gevraagd Prayut te diskwalificeren als kandidaat-premier, is dat het geval dus is zijn nominatie in strijd met de Kieswet c.q. de grondwet.

Maar Wissanu ziet een maas: ‘Degenen die een overheidssalaris ontvangen, zijn niet noodzakelijkerwijs overheidsdienaren.’ Zo wijst hij erop dat de leden van de NCPO volgens een uitspraak van de NACC in 2014 niet verplicht zijn een vermogensverklaring te overleggen, wat kabinetsleden wel verplicht zijn. De NCPO, redeneerde de NACC, is een tijdelijke organisatie.

In het artikel dagen mevrouw Sudarat, kandidaat-premier van Pheu Thai, en partijleider Abhisit (Democraten), ook kandidaat-premier, Prayut uit zijn visie te ontvouwen in verkiezingsdebatten met andere partijen. Sudarat zegt dat de mensen baat zullen hebben bij de meningen die tijdens zulke debatten worden geuit. Ze zegt ook dat de verkiezingskandidaten die deel zijn van het huidige kabinet het regeringsbeleid kunnen toelichten, maar ze dienen het overheidsbudget niet op een manier uit te geven die beschouwd kan worden als het werven van stemmen.

Abhisit zegt dat politici die een eenrichtings communicatiemethode gebruiken, zichzelf geen gelegenheid geven feedback te krijgen of vragen van de bevolking te beantwoorden.

Palang Pracharath lijkt zich daaraan schuldig te maken want heeft een brochure van 157 pagina’s uitgegeven over de prestaties van Prayut als premier. De lofzang, getiteld Pracharath Sang Chart (Pracharath for Nationbuilding), bevat ook informatie over Prayut’s werkzaamheden voordat hij in mei 2014 de macht greep. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Familie zoekt hulp van rechtbank voor Ban Plainern

26 februari – Ik spring gelijk naar pagina 4 (pagina 2 en 3 komen later aan de orde) die opent met het bericht dat de familie Chitabrongs die in Tamnak Ban Plainern woont, de bestuursrechter heeft ingeschakeld. Ze wil dat die de gemeente Bangkok op de vingers tikt omdat ze de milieu-effectrapportage (MER) voor de bouw van een nabijgelegen flat van 36 verdiepingen heeft goedgekeurd.

De familie vindt dat de flat afbreuk doet aan de culturele waarde van de door prins Naris gebouwde koninklijke residentie waarin hij zijn laatste levensjaren doorbracht. Prins Naris was een zoon van koning Rama IV, hij staat op de Unesco-lijst van belangrijke belangrijke personen en wordt algemeen beschouwd als The Father of Siamese Craftsmen.

De huidige bewoners van de residentie zijn afstammelingen van hem. Ze openen de residentie eenmaal per jaar voor bezichtiging op Naris Day (28 april). In de residentie is een Thaise muziekschool gevestigd geweest. Hoewel het huis gebouwd is in een traditionele Thaise architectuurstijl, heeft het Fine Arts Department het huis nog niet erkend als officieel cultureel erfgoed.

De geplande bouw van de flat is de tweede ‘aanslag’ op het huis want eerder bouwde het gemeentelijk elektriciteitsbedrijf (MEA) er een kantoor naast. Maar dat staat 70 meter vanaf het huis, terwijl de flat op 20 meter afstand is gepland. De familie zegt dat de grond waarop de flat wordt gebouwd heel weinig poreuze plekken heeft waardoor het risico van overstromingen bestaat. Ze vreest ook voor de gevolgen van een ondergrondse parkeergarage op de fundering van het huis.

Kort nieuws dinsdag 26 februari (onafgemaakt)

– Terug naar pagina 2 die opent met het bericht dat het ministerie van Cultuur gisteren drie boeken heeft gepresenteerd die gewijd zijn aan de kroning van koning Vajiralongkorn plus bijbehorende ceremonies van 4 tot 6 mei. De titels luiden The Royal Coronation Ceremony, A Collection of Knowledge on the Royal Coronation Ceremony en A Collection of Articles about the Royal Coronation Ceremony.

Het ministerie heeft van elk boek 2.000 exemplaren in zowel Engels als Thais laten drukken. Ze worden verspreid in bibliotheken en scholen en zijn gratis in te zien op de website van het ministerie.

Bij de presentatie van de boeken zei vice-premier Wissanu dat de aan de kroning voorafgaande rituelen op 6 april beginnen met het verzamelen van water uit Thailand’s grote rivieren en een ceremonie om eer te bewijzen aan de relieken van voormalige koningen. De eigenlijke kroning vindt op 4 mei plaats, op de andere dagen zijn diverse ceremonies gepland.

– Ik blijf nog even op pagina 2, die verder de rubriek InBrief bevat en vier artikelen. Een 30-jarige computertechnicus is aangehouden op verdenking van bezit en verspreiding van pornografisch materiaal, waaronder foto’s en video’s van kinderen, op openbare webpagina’s en chatgroepen op de Line application. Volgens de politie heeft hij daarmee 300.000 baht verdiend.

De verdachte plaatste teasers op websites en vroeg belangstellenden lid te worden van Line chatgroepen. De websites trokken ruim 100.000 belangstellenden, de Line groepen hadden 700 leden die voor de service 300 à 500 baht betaalden. De man was sinds vorig jaar juli actief. Hij haalde zijn materiaal van andere websites. Bij een inval in zijn huis in Bang Bua Thong (Nonthaburi) zijn computers en mobieltjes met grote hoeveelheden obscene clips in beslag genomen.

– De Bhumjaithai partij is gisteren door voorzitter Viroj van de International Narcotics Controle Board gewaarschuwd dat haar verkiezingsbelofte de verbouw van marihuana te liberaliseren in strijd is met de VN conventie op drugs die door Thailand is geratificeerd.

‘Het zal een heel moeilijke belofte zijn om die te realiseren’, zei Viroj gisteren op een seminar van het ministerie van Volksgezondheid over de organieke wetten op marihuana. ‘Alhoewel het medisch gebruik van marihuana nu is toegestaan, is de verbouw een andere zaak. Wanneer Thailand de verbouw van cannabis wil liberaliseren, moet het de conventie verlaten en verliest het tal van voordelen op het gebied van de handel en import van medicijnen.’ Viroj erkent dat enkele ledenlanden de verbouw toestaan, maar dat is in strijd met de conventie.

Ten slotte op de 2 een bericht over de vermoorde en begraven echtgenote in Bangkok (al gemeld in Nieuws van de website) en een bericht over een vrouw die geklaagd heeft bij de gemeentepolitie van Bangkok over de trage voortgang die wordt geboekt bij het onderzoek naar de aanrijding van haar echtgenoot op 6 februari. De man werd door een wagen van de Amerikaanse ambassade aangereden toen hij de straat voor de ambassade veegde. Hij wordt in het ziekenhuis behandeld aan een hersenbloeding en een gebroken been. De vrouw zegt dat de bestuurder van de wagen niets van zich heeft laten horen.

– In verband met een afspraak moet ik de samenstelling van Nieuws uit Thailand nu afbreken. De berichten die ik nog niet heb genoemd, schuif ik op naar morgen. Het zijn er vier, dus dat valt mee.


 

Sweet Poppy: geschikt voor een lazy afternoon

25 februari – De Gardens of Dinsor Palace die ik gisteren beschreef, heeft een geduchte concurrent aan Sweet Poppy, maar die uitspanning heeft als nadeel dat ze (via de expressway) een half uur rijden vanaf het stadscentrum is in Nichadi Thani (Nonthaburi).

De eigenaren John en Belle Popovic wilden van Sweet Poppy een groene community plaats maken ‘ontworpen om mensen samen te brengen’, schrijft Guru in de serie van vijf Big City Greens, die het vrijdagmagazine van BP beschrijft in haar omslagartikel. ‘Sweet Poppy is geschikt voor luie zomerdagen, doorgebracht op de banken van het open terras.’

Tummy teasers (wat een leuk woord) zijn Avocado toast met tomaten, basilicum en feta; verkoolde bloemkool met gekarameliseerde uien, zonnebloempitten, granaatappel en dille yoghurt en Vietnamese koolsla, perfect voor het weer in Bangkok. Er is ook een kindermenu, wat vrij uitzonderlijk is voor de horeca in de hoofdstad.

De opsomming gaat nog een tijdje door, maar zo heeft u in ieder geval al een indruk van de culinaire geneugten in de Zoete klaproos (of papaver). De foto’s geven een goed beeld van de ambiance, die zegt Guru uitermate geschikt is voor party’s (het restaurant doet al het werk, inclusief het verzenden van de uitnodigingen), trouwerijen en baby showers, Amerikaanse gekkigheid die wij in Nederland niet kennen. (Bron: Guru, Bangkok Post, 22 februari)

Sweet Poppy 90/10 Samakee Road Tambon Tasai, near Nichada Thani Nonthaburi Open Monday to Thursday 8am-10pm, Friday to Sunday 8am-11pm Call 02-005-5206 Visit http://sweetpoppy.co.th


 

Nieuws van de website 24/25 februari

• Boeren in Korat negeren verbod op verbranden akkers met suikerriet
• Nida Poll: Beleid politieke partijen belangrijker dan kwaliteit kandidaten
• Ranong: Welp Maleise beer volledig hersteld na verwond te zijn in de val van een jager
• Man gewond bij brand in gebouw met opslag speelgoed in China Town
• Wespennesten verwijderd rond school in Phimai (Nakhon Ratchasima)
• Karen studente (21) vermist bij het verzamelen van weekdieren in de rivier Moei
• APC vraagt Kiesraad onderzoek naar Thanathorn vanwege foutje op FF-website
• Toelatingsexamen uni verstoord door groep jongemannen na klacht over geluidsoverlast
• Update: Inmiddels zijn 24 verdachten aangehouden
• Chumphon: 6 doden en 5 gewonden bij botsing passagiersbusje tegen boom na klapband
• Personeel geldtransport Brinks in Nong Khaem (BKK) beroofd van 7,2 miljoen baht
• Sportschutter Isaranuudom (14) uit Korat gaat voor goud op World Cup in India
• Elf ongelukken met bouwkranen tussen 2016 en 2019; EIT vraagt om strenge controle
• Nieuw parlementsgebouw naar verwachting in juni of juli klaar

Illustratie gevonden

25 februari – Ik schreef gisteren over de wildleven corridors onder rijksweg 304, maar kon zo snel de illustratie niet vinden, die ik ooit geplaatst heb. Inmiddels gevonden, dus hierbij. De aanhouder wint.

De bomen groeien niet tot in de hemel

25 februari – Een gezin kan niet elke dag buitenshuis eten. Met deze vergelijking waarschuwt de hoogste ambtenaar van het ministerie van Financiën (de zogeheten permanent secretaris) Prasong Poontaneat dat de bomen niet tot in de hemel groeien.

Hij dringt er bij de bevolking op aan zich niet te laten misleiden door allerlei verkiezingsbeloften die op financieel drijfzand zijn gebaseerd. Ook een volgende regering zal de tering naar de nering moeten zetten. Voor nieuwe uitgaven is slechts 2 à 3 procent van de totale begrotingsuitgaven ad 3,3 biljoen baht vrij besteedbaar, oftewel 100 miljard baht.

Poontaneat zegt: ‘Hoeveel welzijnsprogramma’s ook worden geïntroduceerd, er zal altijd een grens zijn aan de regeringsuitgaven. Dus omdat de fondsen beperkt zijn, kan niet elke beleidsmaatregel in de praktijk worden gebracht.’

Dorknoper zegt dat het ministerie van Financiën manieren zal moeten vinden om ruimte maken voor nieuwe uitgaven. Eén van de maatregelen is de efficiëntie van de belastinginning te vergroten, met name van e-handelsbedrijven die sterk in opkomst zijn.

Poontaneat’s waarschuwing is een reactie op de huidige verkiezingsstrijd waarin welzijn een prominente rol speelt. Politieke partijen hebben plannen bekend gemaakt die beschouwd kunnen worden als populistisch om stemmen te trekken. Enkele partijen hebben bezuinigingen op defensie voorgesteld om ze te financieren, maar dat idee is op sterke tegenstand van het leger gestuit.

Anusorn Tamajai, deken en docent aan de faculteit Economie van de universiteit van Rangsit, vindt dat het 20-jaren strategieplan van de militaire regering en de State Financial and Fiscal Discipline Act niet de mogelijkheid van partijen mogen beperken om nieuw beleid te realiseren.

Hij zegt: ‘Het is voor partijen belangrijk om aan te geven hoe ze beleid dat ze voorstellen, denken uit te voeren en te financieren, zoals middels belastinghervormingen en de al eerder genoemde bezuinigingen op defensie. […] In het overheids welzijnssysteem dient het aandeel van de belastinginkomsten tenminste 40 à 50 procent van het GDP te bedragen en de uitgaven aan welzijn minimaal 25 à 30 procent. Maar momenteel bedragen Thailand’s belastinginkomsten slechts 15 tot 18 procent van het GDP.’

Somchai Jitsuchon, directeur research aan het TDRI, noemt behalve de bezuinigingen op defensie de uitgaven aan onderwijs, want daarop kan in de toekomst bezuinigd worden omdat het geboortecijfer terugloopt. Veel belastingen kunnen volgens hem ook verhoogd worden, zoals de vermogensbelasting en de OZB. ‘Het gaat alleen om de politieke wil. We hoeven ons zelf niet te beperken.’ (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Spoorwegen stoft oud onderhoudsplan voor ARL af

25 februari – Omdat verwacht wordt dat de onderhandelingen over de aanleg van de luchthaven HSL zich nog geruime tijd zullen voortslepen, wil de State Railway of Thailand (SRT) alvast een oud onderhoudsplan voor de Airport Rail Link uitvoeren.

Suthep Panpeng, directeur-generaal van ARL-exploitant SRT Electric Train Co, zegt dat zijn bedrijf het operationeel en onderhoudsplan dient te vernieuwen wanneer de onderhandelingen over de HSL niet in juli of augustus zijn afgerond.

De volgende grote onderhoudsronde staat gepland voor 2021; verwacht wordt dat die uitgevoerd wordt door de winnaar van de inschrijving op de HSL, want die gaat het beheer over de ARL overnemen. ‘Maar als het systeem nog in ons bezit is, wordt de job gedaan door de SRT’, zegt Suthep.

Wanneer het project meer dan 2 jaar vertraging oploopt of geschrapt wordt, zal het bedrijf ook een oud plan moeten afstoffen om nieuwe rijtuigen te kopen teneinde het groeiend aantal passagiers te kunnen blijven vervoeren. Oorspronkelijk was de SRT van plan zeven rijtuigen te kopen, maar dat was in de wacht gezet in afwachting van de inschrijving.

Vorige week heeft de voor de inschrijving verantwoordelijke commissie het voorstel van het consortium, geleid door de CP Group, afgewezen alhoewel het het laagste bod heeft gedaan ad 117,2 miljard baht. De groep stelde twaalf eisen die door de commissie werden gezien als strijdig met het kabinetsbesluit. De commissie gaat het consortium nu vragen of het door wil gaan met de onderhandelingen. De volgende vergadering is gepland op 5 maart. Wanneer de onderhandelingen mislukken, wendt de commissie zich tot de tweede belangstellende BSR Joint Venture.

De 220 km lange hogesnelheidslijn gaat een verbinding vormen tussen luchthaven Don Mueang (Bangkok) en U-tapao (Rayong) via Suvarnabhumi. De huidige ARL wordt in de HSL ingepast. De rit Bangkok-Rayong duurt 45 minuten en kost 330 baht. De HSL is van groot belang in verband met de plannen voor de Eastern Economic Corridor (EEC).  (Zie verder de pagina Spoorwegen 2)

Verzetsgroepen trainen in poh noh scholen

25 februari – Het Immigration Bureau gaat binnenkort een bijeenkomst beleggen met vertegenwoordigers van ruim zeshonderd particuliere islamitische poh noh scholen in Yala, Pattani, Narathiwat en Songkhla nadat berichten zijn verschenen dat honderden Cambodjanen illegaal aan die scholen studeren. Bovendien zouden de scholen ’s nachts gebruikt worden als trainingskamp voor opstandelingen.

De bijeenkomst heeft tot doel betrokkenen duidelijk te maken dat ze zich aan de immigratiewet moeten houden. IB-hoofd Surachate zegt blij te zijn dat de buitenlandse studenten voor het volgen van godsdienstonderwijs naar Thailand komen, want Cambodja heeft nog geen behoorlijke islamitische scholen. Maar hij benadrukt dat ze wel via legale kanalen moeten komen. ‘We zeggen niet dat ze in ons land problemen veroorzaken, maar als ze hun visum overschrijden, moeten we ze arresteren en de wet volgen.’

Eind vorig maand hield de politie tijdens een inval in de Mudrolatulfalah school elf Cambodjanen in de leeftijd van 16 tot 29 jaar aan die niet over een geldig visum beschikten. Ze zijn teruggestuurd naar eigen land.

Volgens een bron heeft de school een geschiedenis van onderdak bieden aan zuidelijke verzetsstrijders. De studenten worden er getraind in ongewapende combat. Ze worden gelokt door beloften over lichamelijke training en onderwijs en leren er eenvoudige dingen als het spuiten van berichten op openbare plaatsen, verspreiden van spikes (drakentanden) op wegen en het omhakken van bomen om wegen te blokkeren. Gecompliceerde taken worden later geleerd. Wanneer ze slagen, krijgen ze les in het gebruik van vuurwapens en explosieven.

Om hoeveel studenten het gaat is niet bekend; de bron schat enkele honderden. Hij zegt dat de Barisan Revolusi Nasional (BRN) kinderen vanaf 12 jaar heeft gerekruteerd in een poging een nieuw guerillaleger op te bouwen. De BRN beweert dat het ‘leger’ met de codenaam Permuda al 60.000 supporters telt. Ze vraagt haar achterban om bij de verkiezingen No te stemmen zodat het kan bepalen hoe groot haar steun is bij de komende vredesgesprekken met Thailand.

Het ministerie van Onderwijs heeft de touwtjes aangetrokken. De scholen moeten elke ingeschreven student aan het ministerie melden inclusief gegevens over een contactadres dat in geval van nood kan worden gebruikt, gegevens over naaste familie en immigratiedocumenten.

Kort nieuws maandag 25 februari

– Pagina 2 opent met een Special interview met Pauline Ngarmpring, een 52-jarige transgender vrouw die door de Mahachon partij is genomineerd als kandidaat-premier. Het is de eerste keer dat een trandgender wordt voorgedragen voor dit hoge ambt. Pauline hoopt dat ze steun verwerft onder de transgender gemeenschap in Thailand die zes miljoen personen telt.  Ze zegt dat de partij veel waarde hecht aan gelijkheid der seksen. Elke partij zou zich daarvoor sterk moeten maken, want het land heeft betere wetten nodig om de mensenrechten en gelijkheid zeker te stellen. Meer weten? Lees: Unlocking the potential within.

– De TMB Bank en de Thanachart Bank tekenen volgende maand een Memorandum of Understanding, waardoor ze een stapje dichter bij een volledige fusie komen. In principe is de fusie al goedgekeurd door beide banken en hun aandeelhouders waaronder de ING die 25 procent van de aandelen in de TMB bezit.

Na ondertekening van het MoU duurt het zeker nog drie tot vier maanden om alle details te regelen want dat zijn er erg veel, zegt permanent secretaris Prasong van het ministerie van Financiën. Na de fusie is de bank de vijfde of zesde grootste bank van Thailand. Vooral TMB profiteert van de fusie, want die kampt met in het verleden opgebouwde verliezen.

– Elf personen zijn gearresteerd omdat ze nepnieuws hebben geplaatst c.q. gedeeld op de sociale media. Twee van de elf zijn verbonden aan de website jookthai.com. De militaire dienstplicht zou volgens een bericht op die site worden uitgebreid van 2 naar 4 jaar. Dat zouden Uncle Tu (bijnaam van Prayut) en Big Daeng (legercommandant Apirat) zijn overeengekomen. De dienstplichtigen zouden geen verlof krijgen. Op de overtreding staat een gevangenisstraf van 5 jaar en/of een boete van 100.000 baht.

– De NLA whips vergaderen morgen in een poging de omstreden punten in de controversiële  rijstwet op te ruimen. Chief whip Jet verwacht dat er daarna geen vuiltje meer aan de lucht is. Het wetsvoorstel werd eind vorige maand in eerste termijn goedgekeurd, maar heeft sterke kritiek opgeroepen van kleine boeren die vrezen dat hun bedrijf wordt geschaad. Ze verzetten zich tegen het artikel dat de handel in rijstzaden die niet zijn goedgekeurd door het Rice Department verbiedt. Het artikel zou alleen ten goede komen aan grote commerciële producenten. Maar volgens staatssecretaris Chutima (Handel) was de kritiek gebaseerd op een eerdere versie. (Zie verder de pagina Rijst 4)

– Tragisch verhaal op pagina 4 (pagina 3 is een advertentiepagina) over een 17-jarige jongen wiens vader negen maanden geleden bij een verkeersongeluk in Ratchaburi om het leven is gekomen. Akkarawat Muean-aram en zijn tante hebben de hulp van de CSD in Bangkok ingeroepen, want het politieonderzoek vordert maar niet.

De vader werd op de motorfiets aangereden door een tankwagen, waardoor hij en zijn duopassagier vielen. De vader werd gedood door een tegemoet komend voertuig, de duopassagier werd ernstig verwond en de bestuurder vluchtte.

De botsing is vastgelegd op CCTV-beelden. Het enige wat de tante te horen heeft gekregen van de politie dat ze het bedrijf van de tankwagen tweemaal heeft aangeschreven, maar het had niet geantwoord. De familie heeft van de bestuurder die de vader dodelijk verwondde, een compensatie van 100.000 baht ontvangen. (Zie verder City trip speeds up road death probe)

– Laatste bericht. De Tobacco Authority of Thailand (TAT) kan een vergunning aanvragen voor de verbouw van cannabis maar die voorziet niet in het commercieel gebruik, zegt de Food and Drug Administration.

Naar verluidt heeft de TAT zaterdag boeren voorgesteld dat ze met haar een contract afsluiten voor de verbouw van cannabis en hennep om het verlies te compenseren dat verwacht wordt wanneer de accijns op tabaksproducten omhoog gaat. De TAT verwacht een gevoelig omzetverlies, omdat sigaretten tweemaal zo duur worden. Volgens de TAT kan met name hennep commercieel ontwikkeld worden voor gebruik in de medische industrie, auto-onderdelen, kleding en zelfs voedselsupplementen.

Het ministerie van Volksgezondheid heeft in zes meest noordelijke provincies toestemming verleend voor de verbouw van hennep. De verbouw van cannabis is aan veel strengere regels gebonden; alleen voor medisch en research gebruik worden vergunningen verleend.


 

Een oase in een betonnen jungle

24 februari – Het water loopt me in de mond bij het zien van al dat lekkers en mijn blik wordt getrokken door het weelderige groen van de vijf etablissementen die in het laatste nummer van Guru worden belicht. Het vrijdagmagazine van Bangkok Post noemt ze in het omslagverhaal Big City Greens, outdoor oases in a concrete jungle.

De mooiste die ik hierbij afbeeld, vind ik The Gardens of Dinsor Palace, gevestigd in de voormalige koninklijke residentie van prinses Ramphai Prapa, dochter van prins Bhanurangsi Savangwongse, namen die me niets zeggen. Het restaurant, in de wandeling Wang Dinsor genoemd, biedt aldus Guru ‘een buitengewone eetervaring, niet vergelijkbaar met enige andere eetgelegenheid op Sukumvit.’

En het is niet alleen het voedsel. Het 85 jaar oude koloniale huis is verdeeld in vijf zones: buitentuin, tuin bij de vijver, binnenshuis café, restaurant en privé kamers op de eerste verdieping. De hoofd eetzaal heeft ramen van plafond tot vloer, perfect geschikt om uitzicht te bieden op de witte Indiase pauwen die in de tuin scharrelen.

De tuin is, in de woorden van Guru, een botanische bibliotheek, geschikt voor een ochtend of middag koffie of thee. In de vijver zwemmen een witte en twee zwarte zwanen, maar zo waarschuwt het blad: laat je kinderen niet voorover buigen om ze te strelen. Want ze kunnen bijten.

Tummy teasers zijn Espresso BBQ varkenskrabbetjes die 18 uur gemarineerd zijn in kruiden en vijf uur langzaam zijn geroosterd. Ze worden geserveerd met aardappelpartjes en romige koriander koolsalade.

Enkele groentes en kruiden bieden een farm-to-table ervaring omdat ze met de hand geplukt zijn in de tuin. Niet te versmaden: een heerlijke mix van sla, radijs, knapperige bacon en versnipperd gekookt ei in een dressing van honing. De tiramisu is de beste in de city, jubelt Guru.

Als USP van de uitspanning noemt het blad de mini-dierentuin die de kids bezighoudt terwijl hun ouders achterover leunen en zich ontspannen. Geschikt voor trouwerijen en bar mitzvahs. (Bron: Guru, Bangkok Post, 22 februari)

The Gardens of Dinsor Palace Soi Chumbala, Sukhumvit Road (between sois 59 & 61) Call 02-714-2112 or 093-124-7730 Visit http://thegardenspalace.com


 

Nieuws van de website 23/24 februari

Melayu dag zet Yala op de kaart
• Auto geraakt door trein op spoorwegovergang; moeder en dochters (4 en 7) omgekomen
• Super Poll: Meerderheid (82,1 pct) wil vrede na verkiezingen
• Brits Serious Fraud Office stopt onderzoek naar corruptie Rolls-Royce
• NACC zwijgt over steekpenningen geëist door Thaise overheidsdienaren
• 14 arrestaties en beslag op 1 miljard aan vermogen van loan sharks op 82 locaties
• Jade Donavanik biedt FF excuses aan voor verkeerde juridische sanctie voor fout op website
Bangkok Poll: Helft kiezers onbeslist over favoriete partij en premier
• NLA werkt door tot 23 mei; nieuw parlement begin op 24 mei
• Cyberbill gewijzigd; persoonlijke informatie alleen toegankelijk na rechterlijke uitspraak

Vuilspuiterij online rukt op

24 februari – Een groter contrast is ondenkbaar: De voorpagina vandaag bestaat uit een paginabrede, 16,5 cm hoge foto met de lachende gezichten van de hoofdpersonen in de verkiezingsrace met daarboven in vette kapitalen de kop MUDSLINGING MOVES ONLINE.

Hoewel campagneposters net als bij vorige verkiezingen worden beschadigd, duikt dit jaar een nieuw en veel ernstiger fenomeen op om stemmen te winnen: vuilspuiterij op de sociale media en dat baart zowel partijen als de Kiesraad zorgen, analyseert de krant in een Special report dat de gehele voorpagina beslaat.

Er staat veel op het spel want de sociale media worden gezien als het meest effectieve kanaal om de 7 à 8 miljoen jonge kiezers te bereiken die voor het eerst hun stem mogen uitbrengen; ze vormen ruim 10 procent van de 50 miljoen stemgerechtigde kiezers.

De Kiesraad geeft toe dat het moeilijk is te voorkomen dat de sociale media als middel worden gebruikt de beslissing van een bevolkingsgroep te beïnvloeden die al elke dag actief is op de sociale media, met name door groepen politieke sympathisanten die niet in het land wonen. Ze hebben het voornamelijk gemunt op de kandidaat-premiers.

Het artikel noemt enkele recente gevallen die tot reuring hebben geleid, zoals de nominatie van prinses Ubolratana als kandidaat-premier van Thai Raksa Chart, een opmerking van partijleider Thanathorn (Future Forward) over de zogeheten Siamese smile, wederzijdse beschuldigingen van Abhisit (Democraten) en Sudarat (Pheu Thai), beiden kandidaat-premier, en de uitbarsting van legercommandant Apirat.

Vooral de nieuwe partij Future Forward is het doelwit omdat deze partij zelf de sociale media gebruikt om te communiceren met haar supporters. Vaak worden uitspraken van Thanathorn over gevoelige kwesties aangehaald, waarop een nietes-welles discussie volgt. Die wordt vaak gevoerd in de vorm van infographics en memes, zegt docent Jessada van de faculteit Communication Arts van de Chulalongkorn universiteit.

‘We weten niet wie de mensen zijn achter de sociale media oorlog, maar we zien wel hun politieke standpunten. Twitter is het meest gebruikte platform daar gebruikers meestal anoniem zijn. Politieke partijen zijn minder geneigd dit te doen uit angst de Kieswet en reglementen te overtreden. Ook houden ze rekening met de Computer Crime Act (CCA).’

‘De partijen die zichzelf “democratisch kamp” noemen, zijn beter in het gebruik van de sociale media dan de andere partijen. […] Toen legercommandant Apirat het had over de song Nak Phandin, werden zijn commentaren met hashtags op de sociale media als een gek verspreid. De Facebook pagina Mettad lanceerde onlangs een meme om Thanathorn’s opmerking te bestrijden over de revolutie van 1932 toen de absolute monarchie werd vervangen door de constitutionele monarchie.’

Het artikel citeert vervolgens twee experts, maar dat mag u zelf lezen. Wat ze zeggen zou trouwens een interessant college over beïnvloeding opleveren. Klik hier.

De Kiesraad doet nog weinig aan de vuilspuiterij. Vorige week zijn slechts vier tot vijf posts verwijderd, twintig andere zaken van vermeende smaad en schending van de CCA zijn in behandeling.

De Kiesraad werkt samen met de operators van de populaire platforms en kan onmiddellijk vragen posts te verwijderen die een ernstige overtreding van de Kieswet zijn. De raad hoeft niet te wachten totdat iemand een klacht indient, zegt Chanin Noilek, directeur van het legal and litigation office van de Kiesraad. Hij waarschuwt sociale media gebruikers voor het aanklikken van de Like button en het delen van smadelijke berichten, want dat kan leiden tot vervolging. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Het nieuws van de dag wordt karig bedeeld

24 februari – De zondagrubriek The Big Issue draagt als kop ‘Scum of the Earth’. Wie het nieuws van de afgelopen tijd heeft gevolgd, hoef ik niet te vertellen waarover die gaat. Inderdaad: over het leger, ‘snode’ plannen van politieke partijen om op het defensiebudget te bezuinigen en de tegenactie van legercommandant Apirat die een oud patriottisch lied uit de jaren zeventig van stal heeft gehaald.

Alan Dawson noemt het trouwens geen patriottische lied: ‘Het is een oproep tot oorlog tegen door het leger aangewezen vijanden.’ Hij besluit zijn zoals altijd ironische beschouwing met een citaat van de 19de eeuwse filosoof Hegel, die gezegd heeft: We leren van de geschiedenis dat we niet van de geschiedenis leren.

Pagina 3 is zoals altijd gewijd aan de verkiezingen, want de krant heeft geen boodschap aan het verstandige gezegde dat overdaad schaadt. De pagina opent met een vooruitblik op de verkiezing van een premier na de verkiezingen.

Partijleider Abhisit (Democraten) riep gisteren politieke partijen op er zorg voor te dragen dat het ‘mechanisme van meerderheidsregel’ wordt nageleefd bij de keuze van de premier en in het formatieproces van de volgende regering.

‘Ik roep elke partij op te verduidelijken wie de meerderheid van de parlementsleden als premier zullen kiezen en steunen als regering. Als iedereen het eens is, zal de uitslag van de verkiezingen de stem van het volk weerspiegelen.’

Het is een nogal lijvig artikel dat niet bepaald tot lezen uitnodigt, dus ik laat het hierbij. Mag u zelf lezen, klik hier: Dems urge majority rule. Terzijde: vind ik zo’n leuke afkorting van Democraten en ook heel geschikt om in een kop te gebruiken. Het woord heeft iets lieflijks.

Het tweede bericht meldt dat de Commoners Party [nooit van gehoord] weigert de woorden ‘militaire dictatuur’ en ‘ketens’ (shackles, die gevangenen moeten dragen als ze naar de rechtbank worden begeleid) te schrappen uit haar campagne aankondigingen op Facebook. Volgens de CMP heeft het provinciaal verkiezingskantoor in Loei daar om gevraagd.

De partij is opgericht door mensen in de ‘lower rung’, aldus partijleider Lertsak en voornamelijk actief in delen van het Noorden en Noordoosten. Ze heeft in zeventien districten kandidaten in het veld gebracht. [Rung betekent trede, dus bedoeld zal zijn mensen aan de onderkant van de samenleving]

In haar FB bericht vraagt de partij zich af waarom het land wordt geregeerd door elites, terwijl de meerderheid van de bevolking niet vertegenwoordigd is in het parlement [dat benoemd is door de NCPO].

Kandidaat Sunthorn zegt dat partijleden zich in het verleden hebben verzet tegen goudmijnen, die het milieu schaden. Daardoor zijn ze vaak beland voor de rechter. ‘In de tien jaar van ons gevecht, heeft geen enkel parlementslid in onze kiesdistricten aangeboden ons te helpen. Dat is de reden waarom we ons verkiesbaar stellen.’

Voor het nieuws van de dag moeten we op pagina 4 zijn, maar die bevat zegge en schrijven 1 artikel, gewijd aan de aanleg van wildlife corridors, tunnels onder Highway 304 die dieren beschermt tegen aanrijdingen op de weg.

Uit voetafdrukken is gebleken dat de dieren ze weten te vinden. De krant kopt dan ook Wildlife plan sees footprints of success en in de bovenkop Project to create safe animal crossing points between national parks shows promise.

De rubriek News Bites, door de week InBrief geheten, op pagina 3 bevat vijf kortjes, deels al genoemd in Nieuws van de website. De koning heeft bloemen gestuurd naar de familie van de Finse jongen van 5 die op het Ao Nang strand in Krabi is aangevallen door een roedel honden. Over twee dagen mag het knaapje het ziekenhuis verlaten.

In het uiterste Noorden zijn 1.171 bosbranden gesignaleerd door het Gisda Geo-Informatics and Space Technology Development Agency, de meeste in Lampang. In het district Mae Chaem (Chiang Mai) werd een concentratie van 105 mcg PM 2,5 gemeten, tweemaal zo hoog als de veiligheidslimiet van 50.

De verlengde Blue Line (Hua Lamphong-Tao Poon) van Hua Lamphong naar Lak Song gaat in april op proef open. De verlenging meet 14 kilometer en telt 11 stations. Tot september zijn de ritten gratis. Het station Sanamchai Road is een architectonisch juweeltje. Zie onderstaande foto.


 

Nieuws van de website 22/23 februari

• Sakon Nakhon: Loods met 1.000 matrassen in vlammen opgegaan
Export in januari gekrompen met 2,6 procent
• Minibusbestuurder ontslagen en beboet omdat hij onder werktijd met vrienden dronk en rookte
• FTI: Wet elektronisch afval kost 753.357 arbeidsplaatsen, vraagt NLA uitstel behandeling
• NLA akkoord met puntensysteem rijbewijs
• Twee Estlanders slapen roes uit op luifel hotel in Phuket; geen suïcidepoging
• Verzamelaar doneert 104 historische artefacten aan Bangkok National Museum
• Soi Sukumvit 3: Verwarde vrouw valt voorbijganger aan met PVC pijp
• Prayut verdedigt selectie senatoren door NCPO: ‘Beoordeel ze niet voordat ze begonnen zijn’

Prayut verdedigt selectie senatoren

23 februari – Eigenlijk is het geen nieuws, de verdediging van premier Prayuth van de selectie van senatoren door de NCPO, waarmee de krant vandaag opent. Het zou pas nieuws zijn als hij zou toezeggen dat in de senaat ook personen worden benoemd die kritisch tegenover de junta staan. Maar de junta heeft lange tenen en net als het benoemde parlement zal de senaat wel uit ja-knikkers bestaan. En dat heet dan democratie. La’ me niet lachen.

Wie ook ‘lachen’ zijn critici als Jade Donavanik (College of Asian Scholars) en partijleider Abhisit (Democraten) die in het openingsverhaal worden geciteerd. Smalend lachen, wel te verstaan, want ze hechten weinig geloof aan Prayut’s verdediging dat de senatoren ‘onafhankelijk en naar eigen goeddunken’ kunnen handelen.

Prayut zegt ‘Hebben ze geen hersens? Houden ze niet van het land’, maar Abhisit zegt: ‘Niemand heeft de senatoren hersenloos genoemd. Maar er zullen altijd twijfels zijn hoe eerlijk of niet de selectie wordt gedaan.’

En Jade zegt: ‘De 250 benoemde senatoren verschillen niet van het door de NCPO benoemde parlement (NLA), dat altijd voor zaken stemt die zijn voorgesteld door de regering.’

De samenstelling van de senaat is van belang omdat de nieuwe premier gezamenlijk wordt gekozen door Huis van Afgevaardigden (500 personen) en de Senaat (250). Om gekozen te worden zijn minstens 376 stemmen nodig. Prayut is een van de kandidaat-premiers. Hij is voorgedragen door de pro-regime partij Palang Pracharath. Dus ervan uitgaande dat de Senaat als één man achter Prayut staat, zijn 126 Huis-stemmen voldoende om hem te laten terugkeren.

Mijn lieve vriendin Claudia heeft een lokkertje. Bij aankoop vanaf € 150 krijg ik tijdens de Preview Days, die nog tot en met zondag duren, een shawl met luipaardprint cadeau. De (vier verschillende) ‘exclusieve’ shawls zijn ontworpen door talentvolle illustratoren. Maar er is een addertje onder het gras, want in de kleine lettertjes schrijft ze: zolang de voorraad strekt.

Claudia roept me op Get inspired, een uitdrukking die ik zonder woordenboek wel kan vertalen. Ze vraagt me de nieuwste looks te bewonderen en me te laten inspireren door de silhouetten, kleuren en materialen van de nieuwe zomercollectie.

De plaatjes tonen blazers, jassen, jurken, tops en broeken. Het is zoals altijd moeilijk kiezen, maar ik ga voor de gele jersey top met streepbies. Kost € 59,95, zeg maar 60 euro. Kan bruintje wel trekken; de shawl laat ik maar lopen.

Pheu Thai daagt Prayut uit voor debat

23 februari – Sudarat Keyuraphan, kandidaat-premier voor Pheu Thai, daagt premier Prayut (kandidaat-premier van Palang Pracharath, PPRP) uit deel te nemen aan een debat met andere kandidaat-premiers over het te voeren beleid.

Maar die handschoen zal hij wel niet oppakken want de wet staat Prayut als gezagsdrager niet toe campagne te voeren voor PPRP. Dat is aldus vice-premier Wissanu nog eens recent bevestigd in een vergadering van Kiesraad en andere diensten.

Maar houdt hij zich aan dit verbod? Sudarat vindt van niet: de bezoeken die hij aan het land brengt, zijn verholen pogingen om stemmen te werven. De partij, en andere pro-democratie partijen trouwens ook, vinden dat het kabinet de status van demissionair moet aannemen.

Ook dat zal wel niet gebeuren, want Prayut heeft gezegd dat hij wil blijven regeren totdat de volgende regering aantreedt. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Kort nieuws zaterdag 23 februari

– Kleine aanvulling op het bericht in Nieuws van de website over de donatie van 103 artefacten aan het Bangkok National Museum. De ornamenten van steen, glas en schelpen, bronzen gereedschappen en aardewerk potten zijn 1.800 tot 4.300 jaar oud.

Verzamelaar Thammarit Jira (op de foto samen met Prayut) zegt dat zijn vader is begonnen ze te verzamelen, want hij wilde niet dat ze in de handen zouden vallen van buitenlandse verzamelaars.  De voorwerpen zijn gevonden op archeologische graafplaatsen in Udon Thani, Sakon Nakhon, Nong Khai en Lop Buri.

– Naar verwachting wordt volgende week in de Royal Gazette een voorstel gepubliceerd dat voorziet in amnestie voor bezitters van marihuana mits ze dit binnen 90 dagen melden bij de autoriteiten. Het voorstel maakt deel uit van een nieuwe set beleidsmaatregelen ter uitwerking van de Narcotics Act van 2019. Het verleent amnestie aan researchinstituten en patiënten met een certificaat van beoefenaren van traditionele Thaise en moderne geneeskunde.

De Narcotics wet legaliseert de productie, import, export en het bezit van marihuana voor medische en research doeleinden. De verbouw van marihuana blijft evenwel verboden, zegt secretaris-generaal Tharet van de FAD.

Inmiddels doemt een nieuw conflict op. Panthep Puapongpan, deken van het Institute of Integrative and Anti-Ageing Medicine (universiteit van Rangsit) verwacht dat de buitenlandse farmaceutische bedrijven, wier patentaanvraag voor marihuana-extracten is afgewezen, in beroep zullen gaan. De afwijzing, bevolen door de NCPO, was gebaseerd op de oude narcoticawet, die marihuana nog als verboden narcotica beschouwde. Maar die reden is na de wijziging niet langer geldig. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

– Ik spring maar gelijk naar pagina 3, vandaag weer de verkiezingspagina. Het openingsverhaal meldt dat de Kiesraad zich nog niet gebogen heeft over de vraag of partijleider Thanathorn (Future Forward) de kieswet heeft overtreden doordat onjuiste biografische informatie over hem op de website van de partij heeft gestaan. Vooralsnog heeft niemand geklaagd, maar de Kiesraad kan ook zelf de zaak in behandeling nemen.

De opening bevat voornamelijk oud nieuws, dus die ga ik hier niet herhalen. Het bevat één klein nieuwtje: de Kiesraad gaat commissies vormen die online campagnes controleren op agressieve, provocerende en smadelijke inhoud. Datzelfde wordt door een war room gedaan van de politie en  telecommunicatiewaakhond NBTC. Sinds het begin van het jaar zijn vijftig personen aangehouden die nepnieuws en geruchten hebben gepost.

– De Election Cases Division van het hooggerechtshof heeft het besluit van het provinciaal kieskantoor van Nakhon Ratchasima bevestigd om een kandidaat van Pralang Pracharath te diskwalificeren voor de verkiezingen. Hij voldeed niet aan de 90-dagen eis. [Kandidaten dienen tenminste 90 dagen voor de verkiezingen lid te zijn van een politieke partij] Meer beroepszaken volgen, want hij is niet de enige die in beroep is gegaan tegen zijn diskwalificatie.

Verder op de pagina: 119.184 Thai die in het buitenland wonen, hebben zich voor de verkiezingen geregistreerd, in Sydney alleen al 10.000. Andere steden met een groot aantal kiezers zijn Londen, Tokio, Canberra, Los Angeles, Singapore, Kuala Lumpur en Washington. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

– Politicologen zijn vol vertrouwen dat de verkiezingen volgens planning verlopen. Ze hebben dat gezegd naar aanleiding van de uitbarsting van legercommandant Apirat over voorgestelde bezuinigingen op het defensiebudget.

Politicoloog Chaiyan van de Chulalongkorn universiteit verwacht dat de zorgen daarover snel zullen overwaaien omdat de defensieuitgaven vergeleken met andere Asean-landen niet extreem hoog zijn. Singapore geeft van die landen het meest aan defensie uit.

Chaiyan denkt dat geen enkele partij, zowel pro- als anti-regime, een absolute meerderheid zal behalen, zoals Pheu Thai in 2011 en eerder Thai Rak Thai. Hij acht die kans uiterst gering. Wanneer Prayut met steun van de Senaat wordt benoemd tot premier, heeft de regering een legitimiteitsprobleem en bestaat de mogelijkheid dat een minderheidsregering moet worden gevormd, zegt hij. Zelfs wanneer PPRP de meeste zetels wint, zullen partijen cry foul (protesteren).

– Terug naar pagina 2 voor het overige nieuws. Het leger rekruteert tweeduizend soldaten ‘with high levels of fysical fitness and good behavourial records’ om in traditionele optochten te marcheren tijdens de kroningsceremonies. De parades worden op 3, 4 en 5 mei gehouden. De grootste optocht bestaat uit 1.368 manschappen.

Legercommandant Apirat zegt dat de deelnemende manschappen goed gebouwd moeten zijn en over een goede persoonlijkheid dienen te beschikken om te verzekeren dat de ceremonies op een ‘elegante en grootste wijze’ ter ere van de koning plaatsvinden. De soldaten moeten trainingssessies volgen en een goed begrip hebben van de verschillende marsen.

– De autoriteiten hebben de noodklok geluid over de luchtverontreiniging in zeven noordelijke provincies. Het zwaarst getroffen zijn twee districten in Chiang Mai en Lampang.

Gistermiddag steeg in Chiang Mai het niveau aan PM 2,5 stofdeeltjes naar 105 mcg, aanzienlijk hoger dan de veiligheidslimiet van 50 die door de PCD wordt aangehouden. Aan PM 10 werd 126 mcg gemeten; acceptabel is 120 mcg. In Lampang werd 91 mcg gemeten. In vijf andere noordelijke provincies was het ook huilen met de pet op [of huilen met het mondkapje voor].

Ook het Noordoosten ontkomt niet aan de smog. In Nakhon Ratchasima zijn waarden gemeten van 49 mcg PM 2,5 en 79 mcg PM 10. De belangrijkste oorzaak is hier het platbranden van maïsakkers en de aanleg van een HSL-lijn.

De inwoners van Bangkok kunnen weer ongestoord ademhalen. Op de Rama IV Road werd gistermiddag 19 mcg PM 2,5 gemeten. Maar permanent secretaris Wijarn van het ministerie van Milieu waarschuwt voor voorbarig optimisme. ‘De smog kan in de toekomst terugkomen.’

– Laatste bericht. Inwoners van Chiang Mai hebben op de sociale media hun gal gespuwd over het knotten van twee 100 jaar oude yang na bomen. De bomen zijn hen een doorn in het oog. Ze vrezen dat meer bomen op deze wijze ontsierd worden. De Stop Global Warming Association heeft de Administrative Court van Chiang Mai gevraagd een stokje te steken voor het knotten.

Op de Facebook pagina Changwat Chiang Mai geeft een vrouw een verklaring voor de ingreep. Vorig jaar vielen tijdens een harde wind grote takken op haar huis en auto. Directeur Somchart van de provinciale engineering division zegt dat zijn kantoor ervoor moet zorgen dat de bomen langs de desbetreffende route geen gevaar opleveren. Tijdens de stormen in maart en april vorig jaar zijn dode takken gevallen, die eigendommen hebben beschadigd en een gevaar vormden voor motorfietsers. Langs de route van 10 km staan 949 yang na bomen.


 

Summertime and the living is easy

De zomer is officieel op donderdag begonnen. Het Meteorological Department of Thailand voorspelt voor Bangkok temperaturen tot 35 graden. Dat wordt zweten. Klik hier voor een fotoalbum met zomerse plaatjes.


 

Nieuws van de website 21/22 februari

• Twee iconische Yang Na bomen rigoureus geknot in Chiang Mai
• Vliegtuig met premier aan boord op weg naar Zuiden keert terug wegens motorpech
• Voorstel voor alcoholverbod op 13 april
• Baht klimt naar hoogste koers t.o. dollar in 5 jaar: 31 baht
• Autoverkoop in januari met 8 pct toegenomen naar 179.595 voertuigen
• Thai Industries Sentiment Index met 0,6 punten gestegen
• Finse jongen (5) op strand Krabi gebeten door roedel zwerfhonden
• Peiling: Democraten winnen 19 kiesdistricten in BKK, Pheu Thai 11
• Chiang Rai: Drugsdealer gedood in vuurgevecht met politie
• Pattaya: Terminal 21 verwijdert motorfiets gehandicapte van invalidenparkeerplaats
• Rechtszaak tegen 24 UDD-leiders, beschuldigd van terrorisme, uitgesteld ivm verkiezingen
• Thanathorn riskeert politieke ban door onjuiste info op FF-website

Thanathorn riskeert politieke ban door onjuiste info op FF-website

22 februari – Partijleider Thanathorn Juangroongruankit (Future Forward), immens populair bij jonge kiezers, wordt in zijn politieke ambities behoorlijk tegengewerkt door de dictatoriale en aartsconservatieve NCPO (junta). Eerder is hij aangeklaagd wegens kritiek op de junta, wat hem op een veroordeling op grond van de draconische Computer Crime Act kan komen te staan, en nu riskeert hij een politieke ban van 20 jaar omdat op de FF-website onjuiste informatie over hem stond, die pas na 5 maanden is gecorrigeerd.

De laatste aanval illustreert de verbetenheid van de junta om politieke tegenstanders het leven zuur te maken. De aanleiding is te kinderachtig voor woorden. Op de website van de partij heeft gestaan dat hij tussen 2008 en 2012 twee achtervolgende termijnen president was van de Federation of Thai Industries (FTI), maar hij was tussen 2007 en 2011 president van de FTI-afdeling Nakhon Nayok. De onjuiste informatie stond ook op Wikipedia. Is dat alles? Ja, wie een hond wil slaan vindt altijd wel een stok.

Kiesraad adjunct (EC) secretaris-generaal Sawaeng zegt dat de cyber functionarissen van de EC de website zullen controleren op onjuiste informatie. Dat is in strijd met de wet op de verkiezingen. Op overtreding staat een gevangenisstraf van 10 jaar en/of een boete van maximaal 200.000 baht. De persoon in kwestie wordt dan 20 jaar uitgesloten van verkiezingen.

Nadat de fout was ontdekt, heeft Thanathorn zijn excuses gemaakt. Hij zei woensdag dat de partijstaf een fout had gemaakt, maar de partij had niet de intentie de mensen te misleiden. Na het incident dook de hashtag @savethanathorn op en al even vaak gebruikt was de afgelopen weken de hashtag @fahrakpor (Fah loves Dad), die ook betrekking heeft op Thanathorn.

Jade Donavanik, voormalig adviseur van de grondwetcommissie, zegt dat nu afgewacht moet worden of iemand een klacht indient bij de Kiesraad. Pas dan zijn sancties te verwachten.

Een andere zaak betreft kritische uitlatingen van Thanathorn en twee bestuursleden over de NCPO, in juni vorig jaar via Livestream gedaan op de Facebook pagina’s van de partij en Thanathorn. De NCPO heeft naar aanleiding daarvan aangifte gedaan wegens overtreding van de draconische Computer Crime Act, die vaak misbruikt wordt om politieke tegenstanders kalt te stellen. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Kiesraad geeft toelichting op ontbindingszaken

22 februari – Bovenstaand verhaal is vandaag opening krant en gaat vergezeld van een foto waarop Thanathorn een selfie maakt met een fan. De ambitieuze jonge politieke hond werd omringd door supporters toen hij gisteren op campagne was bij de Suan Dusit Rajabhat universiteit in Bangkok.

Het tweede artikel op de voorpagina meldt dat de Kiesraad een toelichting heeft gegeven op de twee ontbindingszaken die aanhangig zijn gemaakt tegen Thai Raksa Chart (TRC) en Palang Pracharath (PPRP).

De Kiesraad heeft het Constitutionele Hof gevraagd TRC te ontbinden vanwege de nominarie van prinses Ubolratana als kandidaat-premier. Partijleider Sereepisuth (Seri Ruam Thai) en TRC-lid Ruangkrai hebben de Kiesraad gevraagd PPRP te laten ontbinden omdat die Prayut als kandidaat-premier heeft genomineerd. De nominaties zouden respectievelijk de monarchie en de constitutionele monarchie in gevaar brengen.

Ruangkrai heeft bovendien eerder geklaagd dat PPRP partijleider en ex-minister Uttama gekozen is tot partijleider toen hij nog geen lid van de partij was. Ook dat zou een reden voor ontbinding kunnen zijn omdat hij dan beschouwd kan worden als outsider die zich met partijzaken bemoeit, hetgeen verboden is.

De Kiesraad zegt dat er goede redenen zijn om beide zaken in behandeling te nemen. TRC supporters vrezen dat de raad met twee maten zal meten, waarbij TRC in het nadeel is. Ze zeggen dat de EC de zaak tegen TRC zonder behoorlijk vooronderzoek heeft verwezen naar het Constitutionele Hof en zonder de partij in de gelegenheid te stellen zich te verweren. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Steuncentra gaan Kiesraad helpen

22 februari – Het verkiezingsnieuws met twee berichten op de voorpagina wordt voortgezet op pagina 2. In de opening meldt de krant dat in het hele land steuncentra worden gevormd om logistieke steun te verlenen aan de verkiezingen. De centra zetten soldaten, agenten, ambtenaren en staf van veiligheidsdiensten in om de orde te bewaren en verkiezingsmaatregelen te steunen, zegt directeur-generaal Arthit van het Department of Provincial Administration.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken maakte gisteren enkele cijfers bekend. Er zijn 51.427.628 stemgerechtigde kiezers en 92.837 stemlokalen. Verwacht wordt een opkomst van 80 procent en niet meer dan 2 procent ongeldige stemmen. De opkomst bij de vorige verkiezingen in 2011 bedroeg 75 procent.

De gemeentepolitie van Bangkok (MPB) is naar informatie aan het speuren over ‘invloedrijke figuren’ die tijdens de verkiezingen voor onrust kunnen zorgen. De MPB zorgt voor de de veiligheid van de stemlokalen en de stembussen [eigenlijk dozen]. Agenten staan paraat om bescherming te bieden. Gouverneur Aswin heeft bekend gemaakt dat 928.789 kiezers gebruik maken van advance voting op 17 maart.

Het tweede bericht op pagina 2 meldt dat Palang Pracharath, de partij die Prayut als kandidaat-premier heeft genomineerd, de Kiesraad gaat vragen wat premier Prayut wel en niet kan doen in die hoedanigheid. Voormalig regeringswoordvoerder en nu partijfunctionaris Buddhipongse zegt dat de partij al in het nadeel is omdat de premier niet mag meedoen aan de campagne van de partij, omdat hij gezagsdrager is.

Buddhipongse wuift de oproepen van rivaliserende partijen weg die gepleit hebben voor het aftreden van Prayut zodat hij kan deelnemen aan debatten over het beleid van partijen. De PPRP stuurt haar verkiezingskandidaten naar forums die worden georganiseerd door media-organisaties. Buddhipongse zegt dat Prayut de geschiktste kandidaat is om premier te worden omdat onder de gegeven omstandigheden het land iemand nodig heeft met sterke leiderschapseigenschappen. Hij ontkent dat de partij erop uit is het regime van de junta voort te zetten. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Kort nieuws vrijdag 22 februari

– Het medisch gebruik van marihuana mag dan gelegaliseerd zijn, maar dit betekent niet dat er een gouden toekomst aanbreekt voor gebruikers en producenten van marihuana-producten.

Experts waaronder Panthep Puapongpan, deken van het Institute of of Integrative and Anti-ageing Medicine (universiteit van Rangsit), zeggen dat het gebruik en de productie aan zoveel restricties zijn gebonden dat de productie niet haalbaar is.

Hij voorspelt geen happy ending voor degenen die eerder veroordeeld zijn wegens overtreding van de Narcotics Act 1979, want ‘Ik vraag me af hoeveel feitelijk komen opdraven om een aanvraag te doen voor een pardon’. Daarvoor moeten ze zich binnen 90 dagen na het van kracht worden van de geamendeerde wet bij de autoriteiten melden. De wet werd vorige week in de Royal Gazette gepubliceerd.

– Aan het eind van het komende begrotingsjaar (1 oktober 2019-30 september 2020) zullen 3.842 scholen in het hele land profiteren van het project van het Department of Rural Roads om de verkeersveiligheid rond scholen te verbeteren. Aan het eind van het huidige begrotingsjaar zullen bij 2.845 scholen maatregelen zijn genomen. Voor het project is een bedrag van 1,3 miljard baht uitgetrokken.

In die zogeheten ‘veiligheidszones’ worden verkeersregels streng gecontroleerd, er worden 30 km-borden geplaatst, knipperlichten en reflecterende markers aangebracht en een voetgangersoversteekplaats wordt op het wegdek aangegeven. Dat alles wordt ondersteund door trainingssessies voor onderwijzers en voorlichtingscampagnes. (Zie verder de pagina Onderwijs 2)

– De rechtbank in Yala heeft drie verdachten van bomaanslagen in 2009 en 2017 veroordeeld tot gevangenisstraffen variërend van 9 tot 15 jaar. Ze stonden terecht voor moord, poging tot moord, opruiing, illegaal bezit van vuurwapens en explosieven. Het is niet duidelijk waarom het zo lang geduurd heeft voor ze veroordeeld werden. Als ze in beroep gaan, worden ze niet vrijgelaten.

– Als laatste vandaag pagina 4, want de 3 is een advertentiepagina. De opening meldt dat de politie van Sa Kaeo gisteren 34 Cambodjaanse moslims heeft teruggestuurd naar eigen land die illegaal een laissezpasser voor het Zuiden hadden aangevraagd om daar te gaan werken. Ze voldeden niet aan de immigratie-eisen. Zo hadden ze slechts 1.000 à 3.000 baht bij zich, terwijl 20.000 baht is vereist.

Het verblijf in Thailand was maar van korte duur want direct nadat ze de grens op een toeristenvisum hadden overgestoken, was het rechtsomkeer naar Poipet. Sommigen zeiden in het Zuiden te willen werken, anderen beweerden op doorreis te zijn naar Maleisië via Sungai Kolok in Narathiwat.

– De spoorwegpolitie in Hat Yai (Songkhla) stuitte gisteren op een soortgelijk geval van drie Cambodjaanse moslims. Twee hadden geen paspoort, één een paspoort dat niet correct was gestempeld. Ze zeiden op weg te zijn naar Maleisië. De politie vermoedt dat hun reis was georganiseerd door een mensenhandelbende.

– De Ombudsman gaat bemiddelen in een conflict tussen het Fine Arts Department en 1.600 bewoners van Phimai (Nakhon Ratchasima). De bewoners zeggen dat de FAD 2.600 rai van hun land als archeologische site heeft aangewezen, hoewel ze legaal recht hebben op de grond. Ook verwijten ze de FAD dat ze geen inspraak hebben gehad.

Gisteren vergaderde de Ombudsman met betrokkenen. De bewoners vrezen dat hun grond wordt onteigend, waardoor de grondprijs is gestegen. Ze zijn ook bang dat de grond niet meer als borg kan worden gebruikt bij financiële transacties.

– Laatste bericht. Vandaag behandelt de NLA in derde en laatste termijn twee controversiële wetsvoorstellen over de bescherming van gegevens en cyberveiligheid. Verwacht wordt dat die het groene licht krijgen. Na publicatie in de Royal Gazette worden ze in mei van kracht. Tegen de wetsvoorstellen is eerder geprotesteerd omdat ze de autoriteiten een vrijbrief geven de privacy te schenden. Het ministerie van Digital Economy and Society zegt dat de wet op dit punt is aangepast.


 

Een korte beschouwing n.a.v. Nak Phandin

21 februari – Drie auteurs laten op de opiniepagina van BP van gisteren hun licht schijnen over de faux pas van legercommandant Apirat om een controversieel patriottisch lied uit 1975 ten voorbeeld te stellen aan de politieke partijen die pleiten voor bezuinigingen op het defensiebudget, afschaffing van de dienstplicht en vermindering van het aantal generaalsrangen.

Dat lied heet Nak Phandin, te vertalen als Burden on the Land of Scum of the Earth. Met scum (schorremorie) wordt gedoeld op de toenmalige communistische partij van Thailand. Vietnam, Laos en Cambodja waren al ten prooi gevallen aan het communisme en de vrees was dat Thailand als volgende dominosteen zou omvallen.

Over dat lied schreef Atiya Achakulwisut een dag eerder: ‘Het is geen onschuldige oproep, maar maakte deel uit van een rechtse haatcampagne, die culmineerde in de massaslachting van studenten in 1976. Het is een song met een bloedig verleden, geworteld in verdeeldheid, met extremisme en geweld impliciet in elk woord’.

Een foto zegt meer dan duizend woorden, luidt een bekende uitdrukking en daarom doe ik er verder het zwijgen toe. Dit zijn de drie artikelen:
Darkest-day song nothing to be proud of, Veera Prateepchaikul
Apirat singing wrong hymn sheet, Ploenpote Atthakor
A divisive one-note tune, hoofdredactioneel commentaar

Anti-regime activist Ekachai Hongkangwan, left, strikes a pose reminiscent of the Oct 6, 1976 massacre of students, in front of police and reporters during the demonstration against army chief Apirat Kongsompong in front of army headquarters on Ratchadamnoen Avenue in Bangkok on Wednesday. (Photo by Wassana Nanuam)

In this Oct 6, 1976, file photo, police, soldiers and far-right paramilitaries round up student protesters inside the campus of Thammasat University after a massacre that left at least 41 dead.

Nieuws van de website 21 februari

• Gratis M2F stopt en Post Today verhuist van print naar digitaal in maart
Policy rate ongewijzigd; centrale bank bewust van risico’s
• 27 en 28 febr: Thailand Spa & Well-being Summit 2019 in Chiang Mai
• LH Bank biedt vanaf midden dit jaar financiële diensten via 7-Eleven
• Pro- en anti-leger activisten verzamelen bij legerhoofdkwartier; politie houdt ze apart
• Doodstraf voor ex-deelneemster miss-verkiezingen (47) wegens moord op werkster in 2012
• AoT maakt einde aan monopolie King Power; drie concessies worden geveild
Russische oplichter met malware uitgewezen naar de VS na celstraf Thailand
• Politie wil partijleider Thanathorn (Future Forward) laten vervolgen voor kritiek op junta

Defensie trekt ten aanval tegen bezuinigingsplannen

21 februari – Indachtig de uitdrukking De aanval is de beste verdediging heeft het ministerie van Defensie het defensiebudget verdedigd door cijfers te publiceren over de uitgaven van 2008 tot 2019 (zie graphic). Alhoewel die een sterke stijging te zien geven, met name de laatste vier jaar, houdt het leger vol dat ze beschikt over – zoals de krant kopt – een lean outfit. De tegenaanval is een reactie op de verkiezingsbelofte van onder andere Pheu Thai om het budget met 10 procent te verminderen als ze aan de macht is.

Defensiewoordvoerder Kongcheep mocht gisteren de kastanjes uit het vuur halen. Tijdens een persbriefing zei hij dat enkele partijen onjuiste informatie verspreiden over de defensieuitgaven. Hij verwees naar de financiële crisis van 1997 toen het budget werd teruggebracht naar 6,5 procent van de staatsuitgaven tegen gemiddeld 12,7 procent tussen 1993 en 1998. Als gevolg daarvan was er niet genoeg geld voor training, brandstof en onderhoud van het materieel.

Sinds de crisis is het budget jaarlijks gemiddeld 7 procent gestegen, wat Kongcheep niets speciaals noemde. De kredietaanvragen volgden de normale procedures en werden door het parlement goedgekeurd. Ze waren ‘transparant’ en er gebeurde niets in het geheim. De uitgaven zijn in overeenstemming met de reglementen en de aanschaf van wapens gebeurt op een G2G basis (regering tot regering).

‘Als ons huis kostbaarheden bevat, hebben we hekken en bewakers nodig om ze te beschermen. Evenzeer is het nodig de strijdkrachten te versterken om de belangen van het land te verdedigen. Maar er zijn nog steeds mensen die vragen waarom hekken nodig zijn.’

Politicoloog Panitan van de Chulalongkorn universiteit zegt dat de kwestie overgedramatiseerd wordt om pro- en anti-militaire groepen tegen elkaar op te zetten. Panitan, tevens adviseur van minister Prawit (Defensie), kwam ook legercommandant Apirat te hulp. Hij zei dat Apirat [met zijn slecht gekozen verwijzing naar Nak Phandin] de bedoeling had om de belangen van de rank-and-file (manschappen, gewone soldaten) te verdedigen die getroffen worden door bezuinigingen.

Panitan wijst erop dat het budget van het ministerie minder dan 1,6 procent van het BBP bedraagt en dat pogingen worden ondernomen om het terug te brengen naar 1 procent. Thailand’s defensiebudget, zei hij, is minder dan dat van andere landen in Asean. Het budget van Singapore is zelfs vijfmaal zo hoog als dat van Thailand.

Adjunct-partijleider en voormalig minister van Financiën in het kabinet Abhisit Korn Chatikavanij (Democraten) schreef gisteren op zijn Facebook-pagina dat de jaarlijkse stijging van het defensiebudget in relatie tot het BBP gezien moet worden. Budgetten van andere ministeries zijn ook gestegen. Volgens Korn zijn de defensieuitgaven op deze manier berekend onder het NCPO-bewind gedaald (junta).

Verder noemt het bericht nog de demonstraties van kleine pro- en anti-leger groepen bij het hoofdkwartier van de strijdkrachten. Actievoerders en politie probeerden elkaar te overstemmen met liederen. De activisten zongen Prathet Ku Mee (What my country‘s got) en de politie Khwam Fan An Soong Sood (Greatest dream). Later sloot een pro-leger groep uit Thonburi zich daarbij aan.

Actievoerder Prit vroeg Apirat te stoppen met het uitzenden van Nak Phandin op de honderden radiostations van het leger en in legerbases. Elders las ik dat de radiostations ermee gestopt zijn, maar dat het lied nog dagelijks schalt in de legerbarakken.

AoT keurt terminal 2 goed, maar schrapt controversieel ontwerp

21 februari – De raad van bestuur van Airports of Thailand is gisteren akkoord gegaan met de bouw van een tweede terminal op luchthaven Suvarnabhumi. Het bekritiseerde ontwerp van architect Duangrit Bunnag is door de RvB afgewezen.

Het bericht zegt slechts dat het niet voldoende tegemoet komt aan de behoeften van degenen die de terminal gaan gebruiken. Eerdere berichten wezen op het brandgevaar omdat er veel hout in verwerkt zou worden en op de sociale media werd de architect beschuldigd van plagiaat. Het ontwerp kwam in augustus vorig jaar als tweede uit de bus bij een ontwerpwedstrijd, maar schoof op naar de eerste plaats omdat de winnaar een procedurefout had gemaakt. Beroep tegen de afwijzing is niet mogelijk.

Tegen terminal 2 waren vorig jaar bezwaren geuit door de Council of Engineers en de Architects Council of Thailand. Ze zeiden dat het op een ongunstige locatie is gepland en in strijd is met het masterplan van 2003 dat uitging van twee terminals. Het bericht is nogal verwarrend want het noemt ook nog een terminal 3.

Terminal 2 wordt noordoostelijk aansluitend op de huidige terminal gebouwd op een terrein van 400.000 vierkante meter. De kosten bedragen 42 miljard baht. De terminal wordt in 2021 opgeleverd.

Binnenkort maakt AoT het programma van eisen bekend voor de veiling van de concessies voor de belastingvrije zone. Aan de monopoliepositie van King Power komt een einde. Er worden drie concessies geveild: belastingvrije retail, commerciële activiteiten zoals restaurants en pick-up counters. Dat betekent dat dadelijk ook andere bedrijven in de stad gekochte belastingvrije artikelen kunnen laten ophalen op het vliegveld.

Kort nieuws donderdag 21 februari

– De Mahidol universiteit heeft grote ambities. Ze zegt dat de kwaliteit van haar onderwijs voldoet aan de criteria van het Asean University Network Quality Assurance niveau (AUN-QA), een netwerk van chief quality officers benoemd door de universiteiten die lid zijn van de AUN. Deze lieden hebben als taak richtlijnen te promoten ter verbetering van de academische kwaliteit van de aangesloten universiteiten. Dertig universiteiten voldoen aan het AUN-QA niveau en 74 universiteit uit tien Aseanlanden zijn onofficieel lid van AUN.

Mahidol was in 2000 de eerste universiteit in Thailand die de richtlijnen van het netwerk toepaste, vijf jaar nadat het netwerk was opgericht. Elke vijf jaar controleert het netwerk of ze nog voldoet aan de eisen. President Banchong zegt dat de universiteit haar curricula als gevolg van de aansluiting bij AUN heeft gewijzigd van content-based education naar outcome-based education. De centrale vraag daarin is: Hoe passen de studenten wat ze geleerd hebben in de praktijk toe?

– De provinciale commissies die de hoogte van het minimumdagloon vaststellen, hebben voor dit jaar een verhoging voorgesteld van 2 tot 10 baht. De verhoging gaat op 1 april in indien de centrale commissie en de tripartite commissie van werkgevers, werknemers en regering volgende maand de verhogingen goedkeuren.

Permanent secretaris Jarin van het ministerie van Werkgelegenheid wuift geruchten weg dat een landelijk minimumdagloon van 360 baht wordt ingevoerd. Hij noemt dat onmogelijk vanwege verschillen in economische groei van provincies. (Zie verder de pagina Minimumdagloon in discussie)

– Tweehonderd werknemers van Gamakatsu International Co in Klong Luang (Pathum Thani) zetten hun protest voort dat een week geleden is begonnen tegen het besluit van het bedrijf om de werkzaamheden te schorsen. De schorsing, toegestaan onder de Labour Relations Act van 1975, is een gevolg van een ruzie tussen het bedrijf en de vakbond over haar verzoek om een verhoging van het loon en toelagen.

Nadat acht overlegrondes niets hadden opgeleverd, riep de vakbond op 14 februari een algemene staking uit en de volgende dag schorste het bedrijf zijn werkzaamheden.

Het conflict dateert al van oktober vorig jaar toen de vakbond een loonsverhoging van 100 procent eiste en verhoging van de toelages voor maaltijden en levensonderhoud.

– Toevoeging op het bericht in Nieuws van de website over de doodstraf voor voormalig deelneemster aan schoonheidswedstrijden Krissana Suwanpitak (47), die er nog heel appetijtelijk uitziet (links op de foto). Zij vermoordde haar toenmalige werkster van 15 jaar en verborg het lichaam bij haar moeders huis. Twee medeplichtigen kregen gevangenisstraffen van 1 jaar en 4 maanden en van 1 jaar. Krissana’s dochter die vaak gezien had dat haar moeder het meisje mishandelde, besloot als getuige à charge op te treden.

De zaak kwam in 2017 in het nieuws toen de moeder van het slachtoffer die sinds 2012 niets van haar dochter had gehoord, de hulp inriep van de Paveena Hongsakula stichting om haar dochter te zoeken nadat de politie in Phetchaburi geen vorderingen had gemaakt bij haar onderzoek. De CSD nam het onderzoek vervolgens over en vond het lichaam. Krissana had het meisje met een spuitbus op haar hoofd geslagen en het lichaam bewerkt met een plastic cilinder, waarna ze haar verbrandde met een elektrische haarstijltang. Het meisje overleed de volgende dag.

– De parlementscommissie die de rijstwet onder de loep heeft genomen, heeft de parlementaire behandeling in tweede en derde termijn die voor vandaag was gepland tot dinsdag uitgesteld. De commissie is geschrokken van de harde kritiek van boeren en actievoerders en wil het wetsontwerp nog eens bekijken.

Eerder gisteren overhandigden critici een open brief aan NLA-voorzitter Pornpetch met het verzoek behandeling van de wet te schorsen. Het Alternative Agriculture Network maakt zich zorgen over de samenstelling van de rice board, waarin vier vertegenwoordigers van de boeren zitting hebben tegen veertien van overheidsdiensten. Daardoor zijn ze in het nadeel. Ook artikelen over zonering en de promotie van rijstvariëteiten dienen volgens het netwerk veranderd te worden.

– Thailand gaat een regionaal narcotica analyse instituut vormen dat tot doel heeft nieuwe typen chemicaliën die worden gebruikt bij de productie van drugs te onderzoeken. Minister Prajin zei op een seminar dat drugsanalyse de sleutel is om de verspreiding van drugs te bestrijden daar ze licht werpt op de verschillende types gebruikte precursoren en chemicaliën. Stoffen die in beslag zijn genomen, zullen voortaan niet direct vernietigd worden maar ter analyse worden aangeboden.

– Pagina 3, de laatste weken steeds gewijd aan de verkiezingen, opent vandaag met het bericht dat het juridisch team van Thai Raksa Chart zijn verdediging en een lijst van getuigen bij het Constitutionele Hof heeft ingeleverd in de Ubolratana zaak.

De partij zegt dat ze toestemming had gekregen van de prinses om haar te nomineren. Er zijn ook geen wetten die de prinses verbieden een politieke functie te bekleden, zoals die van premier, omdat ze afstand heeft gedaan van haar koninklijke titels toen ze in de VS trouwde met een Amerikaan.

De Kiesraad daarentegen meent dat de partij een daad heeft verricht die vijandig jegens de monarchie is. De partij dient volgens de raad ontbonden te worden omdat de nominatie van prinses Ubolratana als kandidaat-premier de monarchie heeft geschaad en in strijd is met de Political Parties Act van 2017. De raad vraagt het Hof tevens om het TRC-bestuur 10 jaar of levenslang uit te sluiten van stemmen en deelname aan verkiezingen.

– Tweede bericht. De Kiesraad overweegt gediskwalificeerde kandidaten en politieke partijen die geknoeid hebben met lidmaatschapsgegevens en databases strafrechtelijk te laten vervolgen. 496 kandidaten zijn door de Kiesraad afgewezen, 107 van het partijlijstsysteem en 389 kiesdistrictskandidaten, van wie velen niet voldeden aan de lidmaatschapseis.

Een bron zegt dat de raad ook bewijs heeft gevonden dat sommige partijen hebben geknoeid met hun ledenlijst, zodat de desbetreffende kandidaten in aanmerking zouden kunnen komen voor een parlementszetel. Partijdirecteuren kunnen daarvoor gestraft worden.

– Meer verkiezingsnieuws is er niet, dus op naar pagina 4. Twee stranden in Phangnga en Phuket zijn aangewezen als beschermde plaatsen waar zeeschildpadden eitjes kunnen leggen. Gisteren hebben minister Surasak (Milieu), provinciale functionarissen en zakenleiders dit met hun handtekening bekrachtigd in de Thai Marine Turtle Conservation Declaration [Phangnga-Phuket].

Voor het eerst in zes jaar zijn de dieren teruggekeerd om er te nestelen. Surasak zei dat de terugkeer van de leather back turtle (lederschildpad, dermochelys coriacea) te danken is aan samenwerking en stimulering van de wetshandhaving. De stranden zijn stukken schoner geworden nadat er een rookverbod is ingesteld om de voorkomen dat ze gebruikt worden als asbak. Omwonenden hebben meegeholpen geluid en licht, die de schildpadden zouden kunnen hinderen, te verminderen.

De schildpad trekt van december tot februari naar beide stranden om eitjes te leggen. Ze bleven weg als gevolg van waterverontreiniging en het toegenomen toerisme. De eerste schildpad die terugkwam mat 1,25 meter en legde 118 eitjes in twee nesten op het strand van Khuk Kak (Phangnga). Daarna zijn camera’s geïnstalleerd om de dieren te bespioneren.

– Het Office of National Water Resources (ONWR) gaat een model voor grensoverschrijdend watermanagement overnemen dat in Hongarije met succes wordt toegepast bij de Donau, die door tien landen loopt. Dit heeft vice-premier Chatchai bekend gemaakt na zijn bezoek aan Hongarije.

Beide regeringen zijn overeen gekomen nauwer samen te werken op het gebied van sediment beheer, waterdistributie tijdens droogtes en overstromingen en de efficiëntie en distributie van water. Hongarije helpt Thailand door kennis te leveren zodat het land zijn duurzame ontwikkelingstargets kan halen.

– Laatste bericht. Het district Wang Nua (Lampang) is gistermiddag getroffen door een aardbeving van 4,9 op de schaal van Richter. Het epicentrum lag langs het bovenste deel van de Phayao breuklijn, 21 kilometer onder de grond. De beving werd ook gevoeld in Chiang Mai, Chiang Rai en Phayao. Vijftien naschokken zijn geteld. De schade is nog niet vastgesteld, slachtoffers zijn niet gevallen.


 

Nieuws van de website 19/20 februari

• Obec beveelt leiding en leraren van openbare scholen: Blijf politiek neutraal
• Kiesraad: smadelijke tekst online schrijven, delen of becommentariëren is in strijd met de wet
• Rijstverzekering van BAAC gaat door in 2019 voor 30 miljoen rai
• Yala: Automobilist (26) gedood door passerende opstandelingen; echtgenote ongedeerd
• Buitenlandse investeerders optimistisch over Thailand’s economische vooruitzichten
• Spanjaard (30) aangehouden, die Thaise vrouw handboeien omdeed en verkrachtte
Leiding Thai Raksa Chart helpt na onderbreking kandidaten weer met campagne
• Twee Italianen gewond, één ernstig, en zijn mahout door mesjogge olifant
• Drie leden van grote drugsbende aangehouden; vermogen ad 600 mln baht geconfisqueerd
• Kalasin: Sloveen (54) aangehouden wegens vernieling 8 posters PPRP-kandidaat
• Vietnam bevestigt eerste gevallen van Afrikaanse varkenspest

Terugblik: Legercommandant over de rooie

20 februari – De anti-communistische song Nak Phandin (Useless Weight to the Land) is dermate afgeladen met hatelijke politieke bagage dat die de kop had kunnen kosten van legercommandant Apirat. Dat wil zeggen wanneer Thailand een normale democratie was, geen militaire dictatuur met een coup die voortdurend dreigt. Dat schrijft Atiya Achakulwisut in haar wekelijkse column van gisteren op de opiniepagina van Bangkok Post.

Apirat haalde de song maandag aan toen verslaggevers hem vroegen naar de plannen van Pheu Thai en Future Forward om, wanneer ze aan de macht zijn, de dienstplicht af te schaffen en te bezuinigen op het defensiebudget.

In Nieuws uit Thailand schreef ik gisteren: Nak Phandin, grofweg vertaald als Worthless of Useless Weight to the Land is in 1975 gecomponeerd om patriottische gevoelens op te roepen tegen de toenmalige communistische partij. Dat klinkt nog vrij neutraal.

Pas later voegde ik de volgende passage eraan toe: ‘Het is in de woorden van columniste Atiya geen onschuldige oproep, maar maakte deel uit van een rechtse haatcampagne, die culmineerde in de massaslachting van studenten in 1976. Het is een song met een bloedig verleden, geworteld in verdeeldheid, met extremisme en geweld impliciet in elk woord’.

Omdat sommige lezers misschien die toevoeging niet hebben gelezen, herhaal ik hem hier en beveel de column van Atiya graag ter lezing aan.

The army commander got no love and a lot of criticism from politicians, who advised him to stay neutral and stop promoting the 1970s ‘Scum of the Earth’ song.

Hou je gedeisd, Apirat!

20 februari – De ‘schorremorie van de aarde’ song (zie fotobijschrift) die door legercommandant Apirat is aangehaald, is slecht gevallen bij politiek-Thailand, maar de generaal wordt met fluwelen handschoenen aangepakt. Apirat urged to remain neutral kopt de krant vandaag op de voorpagina, wat zich laat vertalen als: aangespoord tot.

Die m.i. boterzachte aansporing komt van politici, van wie BP twee citeert: Chaturon Chaisang (Thai Raksa Chart) en Abhisit Vejjajiva (Democraten). Ze hebben ‘demanded’ dat de legerchef neutraal blijft in de aanloop naar de verkiezingen op 24 maart, nadat hij maandag partijen als Pheu Thai en Future Forward had gekapitteld vanwege hun plannen om te bezuinigen op het legerbudget en de dienstplicht af te schaffen. Hij adviseerde hen te luisteren naar de song Nak Phandin.

Chaturon zegt: ‘Deze song nieuw leven inblazen [vrije vertaling] kan politieke scheidslijnen aanwakkeren. De opmerkingen die hij heeft gemaakt, zijn ongepast en tonen aan dat hij niet politiek neutraal is.’

Abhisit zegt dat partijen het recht hebben hun beleid te presenteren, inclusief hun plannen voor het leger. ‘Als iemand het met ons beleid niet eens is, moet hij dat met ons bespreken in plaats van het te gebruiken als een reden voor conflict.’

Evenals de andere twee genoemde partijen zijn de Democraten een voorstander van een vrijwilligersleger en bezuinigingen op het defensiebudget. Abhisit: ‘Maar de partij zal geen beleid presenteren dat onnodig conflict veroorzaakt.’

Het openingsverhaal besteedt verder veel aandacht aan een verklaring van de Open Forum for Democracy Foundation (P-Net), een NGO die zich bezighoudt met het versterken van de democratie en verkiezingsprocessen. Haar netwerk van ‘verkiezingswaakhonden’ volgt het werk van overheidsfunctionarissen op de voet.

Ik licht er enkele citaten uit:
– Functionarissen moeten politieke neutraliteit in acht nemen en vermijden overheidsmiddelen te gebruiken op een manier die een bepaalde politieke partij bevoordeelt.

– De geruchten over een coup vorige week op de sociale media kunnen het verkiezingsklimaat bederven.

– Enkele staatsdienaren hebben al op een manier geopereerd die bepaalde partijen bevoordelen.

– Soldaten laten na binnen hun bevoegdheid te handelen, ze ventileren hun politieke meningen en maken politici verwijten. De opmerkingen van Apirat zijn een ‘case in point’ (goed voorbeeld).

– De regering en de strijdkrachten moeten politiek neutraal blijven en geen obstakels voor het verkiezingsproces creëren.

Verder wordt in het artikel gerefereerd aan eerdere uitspraken van Apirat, die sommige groepen heeft beschuldigd van het aanzetten tot conflict en haat bij de bevolking, waarbij op de sociale media grove taal wordt gebruikt. Apirat zei dat geprobeerd wordt het leger te ondermijnen en onder controle te brengen met als doel politieke winst te behalen.

Defensie woordvoerder Kongcheep doet ook nog een duit in het zakje. Sommige politici gooien met modder, zegt hij. Met name degenen die proberen de reputatie van het leger te ruïneren. ‘De strijdkrachten zijn van het volk en ze respecteren de besluiten die in een democratisch systeem worden genomen. Ze zijn altijd bereid om naar opinies te luisteren die constructief zijn.’

Coupmaker and subsequent National Peace-keeping Council (junta) chairman Gen Sunthorn Kongsompong, right, enjoys a moment with fellow coup plotters Gen Suchinda Krapayoon (centre) and Gen Issarapong Noonpakdee, in December, 1991. Within five months, the father of current army commander Gen Apirat Kongsompong had killed a still-unknown number of demonstrators in the Black May revolution as their last act in power. (Bron: Column Ploenpote Atthakor, opiniepagina BP, 20 februari)

‘Kritiek op rijstwet was niet gebaseerd op huidig voorstel’

20 februari – De persoonlijke noot die ik gisteren onder het bericht Stront aan de knikker; boeren dreigen met massale rally’s plaatste, wordt vandaag toegelicht door staatssecretaris Chutima Bunyapraphasara (Handel).

Niet dat ze reageert op mijn bericht, maar ze zegt dat de tegenstanders van de rijstwet hebben gereageerd op de voorgaande versie en niet op de versie die op verzoek van het ministerie is aangepast. In dit bericht op verzoek van haar ministerie en in een eerder bericht op verzoek van het ministerie van Landbouw. Op Facebook schrijft ze verder dat haar mening over de eerste versie eind vorig jaar is opgepikt door de media, wat ook tot verwarring heeft geleid.

Vandaag buigt de NLA zich over het gewijzigde wetsvoorstel. Chutima benadrukt dat het boeren niet benadeelt. Als de staatssecretaris de waarheid spreekt – en laten we daar maar vanuit gaan – betekent dit dat de angel uit het wetsvoorstel is gehaald: het eerder genoemde artikel 27 met het verbod op de handel van rijstzaden die niet zijn goedgekeurd door het Rice Department, een eis waaraan kleine boeren die lokale rijstvariëteiten gebruiken, niet kunnen voldoen.

Volgens adjunct-partijleider Korn Chatikavanij (Democraten) is de commotie te wijten aan de haast van de NLA om het wetsvoorstel te behandelen. Het ‘parlement’ had moeten wachten tot na de verkiezingen, vindt hij. Op zijn eigen Facebook-pagina schrijft hij: ‘Het is niet duidelijk hoe boeren van deze wetgeving profiteren.’ Volgens hem had de wet ook elementen moeten bevatten die betrekking hebben op de echte problemen van de boeren, zoals een gemakkelijke toegang tot markten, kapitaal en technologie die helpt bij de verbouw van rijst. (Zie verder de pagina Rijst 4)

TRC-leiding helpt na onderbreking weer haar kandidaten

20 februari – De verkiezingspagina is vandaag van pagina 3 verbannen naar pagina 2, want de 3 is een advertentiepagina, en teruggebracht tot een halve pagina. De bovenste helft bestaat uit vijf foto’s gewijd aan Mahka Bucha Day, die gisteren gevierd werd. Een grote foto toont de Super Full Moon die het dichtst bij de aarde stond, 356.836 kilometer.

Het verkiezingsnieuws meldt dat de leiding van Thai Raksa Chart weer aan het campagnevoeren is nadat ze even pas op de plaats had gemaakt om haar verdediging voor te bereiden bij het Constitutionele Hof. Zoals bekend heeft de Kiesraad het Hof geadviseerd de partij te ontbinden omdat ze prinses Ubolratana had genomineerd als kandidaat-premier. Op de foto brengt Chaturon Chaisang, hoofd verkiezingsstrateeg, een bezoek aan een woningbouwproject in Bang Na (Bangkok).

Verder bericht de krant dat Pheu Thai kandidaat-premier Chadchart en Panthongtae Shinawatra, de zoon van Thaksin, de Nong Bua markt in Ubon Ratchathani hebben bezocht om de kandidaat van kiesdistrict 1 te helpen. Ze werden er enthousiast ontvangen door verkopers en klanten. Eén verkoper droeg een schort met een afbeelding van ex-premier Yingluck, de tante van Panthongtae.

Palang Pracharath (PPRP), de kruiwagenpartij van Prayut, streek neer in Sukhothai, eveneens om een districtskandidaat te helpen. Dorpelingen vertelden blij te zijn met de welfare card. Hoofd campagnepanel Somsak zegt: ‘Het project helpt de mensen hun problemen te verzachten en schept geluk bij plattelandsfamilies.’

Op 14 maart houdt de partij een grote rally in de provincie, die naar verwachting tienduizenden zal trekken. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Kort nieuws woensdag 20 februari

– Aanvulling op het bericht in Nieuws van de website over de aanhouding van de Sloveense man die in Kalasin verkiezingsposters van Palang Pracharath heeft beschadigd. Had niets te maken met politiek, maar alles met liefde. De man was kwaad geworden omdat zijn vriendin verstek liet gaan op het Valentijnsdineetje dat ze zouden gebruiken. De vriendin is de kandidaat van PPRP in kiesdistrict 1. Vandaar. Ook elders in het land zijn verkiezingsposters beschadigd.

– Ruim 1,5 miljoen kiezers brengen tussen 4 en 16 maart hun stem uit voorafgaand aan de verkiezingen die op 24 maart worden gehouden. Het systeem van advance voting komt met name tegemoet aan kiezers die buiten hun kiesdistrict wonen en/of werken. In het buitenland hebben 85.000 Thai zich opgegeven voor de verkiezingen.

Gisteren was de laatste dag waarop kiezers zich konden opgeven. Alhoewel het een vrije dag was, waren de districtskantoren open. Om 24 uur gingen ze dicht.

– De geldautomaat is naar de gallemiezen, maar de bom die twee dieven tot ontploffing hadden gebracht, was niet zwaar genoeg om de geldbox open te krijgen. Einde beroving in Khlung (Chanthaburi) dinsdagnacht om 2 uur. Een getuige die 100 meter verderop stond, zag dat de mannen die hun hoofd hadden bedekt, er op een motorfiets vandoor gingen. Met de staart tussen de benen?

– Laatste bericht, want de rubriek InBrief met vijf kortjes sla ik over en het Special Report (achtergrondverhaal) over Khao Yai mag u zelf lezen. Het nationaal park in Nakhon Ratchasima laat zien hoe verontreiniging verantwoord kan worden aangepakt en hoe bezoekers kunnen worden voorgelicht. Klik hier.

De autoriteiten van Koh Lan geven 95 miljoen baht terug aan de Pattaya City Council omdat het hen niet gelukt is 50.000 ton afval van het eiland te verwijderen. Dat budget was 5 jaar geleden toegekend, maar het kon niet worden uitgegeven omdat de wet voorschrijft dat afval verwerkt/gestort moet worden in het gebied waar het wordt gegenereerd.

De autoriteiten hadden zich voorgenomen schepen te huren om het afval naar een stortplaats op het vasteland te brengen, maar het ministerie van Binnenlandse Zaken stak daar een stokje voor. De eiland autoriteiten moeten nu een nieuwe kredietaanvraag doen. Ze overwegen een verbrandingsoven aan te schaffen, wat geadviseerd is door de King Mongkut’s University of Technology in Bangkok, die een studie heeft verricht naar de afvalproblemen.

Gemeenteraadsvoorzitter Anan van Pattaya betwijfelt of de eilandautoriteiten het afvalprobleem kunnen oplossen. Wanneer de capaciteit van de oven niet groot genoeg is, kan die alleen nieuw afval verwerken, zegt hij. Ook de locatie vormt een probleem, want grote delen van het eiland hebben als bestemming openbaar gebied en andere delen zijn illegaal in gebruik genomen door krakers.

De 50.000 ton ligt thans op een stortplaats van 12 rai bij een schilderachtig punt in de buurt van Khao Nom. Bewoners zijn bang dat de enorme berg bij een zware regenbui omkiepert. Ze klagen al langer over de stank van het water rond de berg afval. Dat loopt vaak over naar hun huizen. Anan heeft toegezegd dat disinfectant wordt gesproeid tegen de stank.

 


 

Laat de kinderen tot Mij komen. (Lucas 18:16)

Nieuws van de website 18/19 februari

• PT kandidaat-premier Sudarat enthousiast ontvangen in Ubon Ratchathani
• Pheu Thai wil defensiebudget verkleinen; legercommandant Apirat over de rooie
• 18 Cambodjanen aangehouden die payung wilden kappen in nationaal park Thap Lan
• Thailand zoekt steun India bij invoering nieuw RCEP vrijhandelsblok
• Sterke economische groei in Q4 maar politieke verdeeldheid bedreigt economie
• Financiën wil hogere verdiensten uit lease Mor Chit mixed-use development
• Storm treft vijf provincies hard; adjunct-districtshoofd gedood door gevallen boom
• Toegang Verboden Stad twee avonden gratis; website met kaartverkoop crasht

Stront aan de knikker; boeren dreigen met massale rally’s

19 februari – Boeren en actievoerders in het hele land hebben hun messen geslepen in protest tegen de controversiële rijstwet die vandaag en morgen door de NLA wordt behandeld. In Khon Kaen protesteerden boeren gisteren bij het gemeentehuis en in Pichit (foto) en Prachuap Khiri Khan bij het Provinciehuis.

Ze eisen dat de wet die kleine boeren dupeert, wordt ingetrokken. De wet zeggen ze, is opgesteld om grote commerciële rijstproducenten te bevoordelen. Wanneer de NLA voet bij stuk houdt, zijn massale acties te verwachten.

Pijnpunt is artikel 27 dat de handel in rijszaden verbiedt die niet zijn goedgekeurd door het Rice Department. Alleen kapitaalkrachtige bedrijven die over de vereiste technologie beschikken kunnen aan dit artikel voldoen. Kleine boeren die afhankelijk zijn van inheemse rijstvariëteiten, dreigen buiten de boot te vallen.

Provinciaal openbare aanklager Thanakrit vindt de wet onduidelijk. Artikel 3 beperkt de uitwisseling en verkoop van rijstzaden voor ‘commercial purposes’ zonder nadere toelichting. ‘Wat dat betekent is onduidelijk. De wet had duidelijker geschreven moeten worden zodat kleine boeren gespaard worden van het verbod.’

Premier Prayut zei gisteren dat de NLA met de wet beoogt beter voor boeren te zorgen door te voorkomen dat van hen misbruik wordt gemaakt. De NLA-commissie die de wet onder de loep neemt, heeft gisteren met zeventig vertegenwoordigers van boerennetwerken gesproken, die de wet steunen. [Snapt u het nog? Ik niet.]

Commissielid Kittisak ontkent dat de commissieleden worden beïnvloed door grote bedrijven en gevestigde belangen. De commissie gaf gisteren een verklaring uit om de kritiek op de wet te pareren. De verklaring zegt dat de wet een artikel bevat dat boeren vrijstelt die zaden voor eigen gebruik opslaan. Kwekers die kwaliteitszaden hebben, kunnen ze vrijelijk verhandelen of uitwisselen behalve degenen die dit voor commerciële doelen doen.

Persoonlijke noot: Ik heb met verbazing dit artikel gelezen, want op 16 februari meldde ik op gezag van BP dat de commissie de angel uit het wetsvoorstel had gehaald door het controversiële artikel te verwijderen. Twee mogelijkheden: BP maakte zich schuldig aan wishful thinking of ik snapte het niet. (Zie verder de pagina Rijst 4)

Apirat hekelt Pheu Thai’s plan op defensie te bezuinigen

19 februari – Ze zouden moeten luisteren naar de tune Nak Phandin, zei de gewetenloze legercommandant Apirat gisteren in reactie op het plan van voormalig regeringspartij Pheu Thai om het mes te zetten in het defensiebudget en het bespaarde geld te gebruiken om jonge ondernemers te steunen.

Nak Phandin, grofweg vertaald als Worthless of Useless Weight to the Land is in 1975 gecomponeerd om patriottische gevoelens op te roepen tegen de toenmalige communistische partij. Het is in de woorden van columniste Atiya geen onschuldige oproep, maar maakte deel uit van een rechtse haatcampagne, die culmineerde in de massaslachting van studenten in 1976. ‘Het is een song met een bloedig verleden, geworteld in verdeeldheid, met extremisme en geweld impliciet in elk woord’.

Pheu Thai stelt ook voor de dienstplicht af te schaffen, een idee waarover Prayut heeft gezegd dat het leger de plicht heeft de natie te land, ter zee en in de lucht te beschermen [waar is de vijand?] en niet gewapende taken moet uitvoeren zoals de strijd tegen drugs, mensenhandel, illegale grensoverschrijdingen en het smokkelen van contrabande. [Dat is toch de taak van de politie?]

De troepen moeten ook 5.000 km aan grensgebieden in de gaten houden en ze assisteren vaak andere diensten, waaronder het Department of Disaster Prevention and Mitigation, dat een gebrek aan personeel en uitrusting heeft. Zo zet het leger brandweerwagens in om door droogte getroffen dorpen te voorzien van water.

Volgens de premier is de stijging van het defensiebudget noodzakelijk want verouderd materieel dient vervangen te worden. ‘Aanschaf van zware bewapening is nodig anders kunnen we niet op gelijke voet blijven met andere landen. Ieder ministerie verhoogt elke jaar haar budget.’

Overigens heeft Future Forward al eerder gepleit voor bezuinigingen op het leger. Die (nieuwe) partij heeft ook voorgesteld het mes te zetten in het extreem hoog aantal generaalsrangen.

BP geeft verkiezingsnieuws weer alle ruimte

19 februari – Ook vandaag barst Bangkok Post van het politiek en verkiezingsnieuws. In het derde artikel op de voorpagina meldt de krant dat de conservatieve Seri Ruam Thai (Thai Liberal Party) en Thai Raksa Chart lid Ruangkrai de Kiesraad hebben gevraagd de pro-regime partij Palang Pracharath (PPRP) te laten ontbinden omdat ze premier Prayut heeft genomineerd als kandidaat-premier.

Onder het motto gelijke monniken, gelijke kappen verwijzen ze naar de nominatie door Thai Raksa Chart van prinses Ubolratana, die kritiek heeft opgeroepen van de koning en de Kiesraad heeft aangezet om het Constitutionele Hof te vragen de partij te ontbinden.

Als TRC de monarchie heeft ondermijnd, dan geldt voor PPRP dat ze de constitutionele monarchie heeft ondermijnd, redeneren ze, want Prayut heeft een coup gepleegd en de grondwet van 2007 verscheurd. TRC-partijleider Preechaphol vindt dat er voldoende gronden zijn om PPRP te beschuldigen van ‘daden die de democratie ondermijnen’.

Pagina 3 is weer in haar geheel gewijd aan de verkiezingen . Ze opent met het bericht dat 23 verkiezingskandidaten die afgewezen zijn door de Kiesraad, in beroep zijn gegaan bij de Elections Cases Division van het hooggerechtshof. Vrijdag maakte de Kiesraad bekend dat 107 partijlijst-kandidaten zijn afgewezen en 2.810 kandidaten zijn goedgekeurd. Ook schrapte de raad de nominatie van 3 van de 71 kandidaat-premiers.

De kwalificaties van de 10.000 kandidaten die in de kiesdistricten meedoen, worden niet beoordeeld door de centrale Kiesraad maar door provinciale kiescommissies. Tot nu toe zijn 506 kandidaten afgewezen, onder andere omdat ze niet voldoen aan de eis tenminste 90 dagen voorafgaand aan de verkiezingen lid te zijn van een partij of omdat ze zich hebben opgegeven voor meer partijen.

In het tweede bericht op de pagina verdedigt Prayut zijn bezoeken aan het land. Hij draagt dan de pet van premier en niet die van kandidaat-premier, want de generaal mag zolang hij ambtsdrager is geen campagne voeren.

‘Politiseer niet wat ik doe. Gedurende de vier tot vijf jaar dat ik premier ben geweest, zijn er mensen geweest die me mogen en mensen die me niet mogen. Aan een munt zitten twee kanten.Waarom kan er niet eens naar de positieve kant worden gekeken?’

In het derde artikel meldt de krant dat de Pheu Chat Party zich aangesloten heeft bij degenen die Prayut hebben opgeroepen af te treden als premier om zijn ‘oprecht geloof’ te tonen in vrije en eerlijke verkiezingen, nu hij na de verkiezingen zijn rentree wil maken als premier.

De oproep om aan zijn kuierlatten te trekken, is eerder gedaan door Pheu Thai en de Democraten. Thailand’s twee grootste partijen menen dat Prayut’s aftreden belangrijk is om hun vertrouwen in de race te steunen dat alle partijen gelijk behandeld worden. Maar Prayut blijft zitten waar hij zit. Op een recente persconferentie schold hij degenen die aangedrongen hebben op zijn aftreden op grove wijze uit, een woord gebruikend dat zoiets als ‘verdomde klootzakken’ betekent.

Het laatste bericht op de 3 meldt dat de NCPO staatsdiensten heeft opgedragen onmiddellijk te reageren als nepnieuws wordt verspreid. De diensten kunnen daarvoor gebruik maken van kanalen als de Thai Ku Fah webpagina en het programma Dern Na Prathet Thai (Moving Forward Thailand). (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Kort nieuws dinsdag 19 februari

– Ik meldde het al in Nieuws van de website: Noodweer zondagavond in vijf provincies dat het leven kostte aan een adjunct-districtshoofd doordat een boom op hem viel. De krant voegt er aan toe dat het om een tamarinde boom ging en de boom tijdens een beurs in Yasothon niet bestand was tegen de harde wind. De boom verwondde ook een assistent-dorpshoofd. Zo, weten we dat ook weer.

In Damnoen Saduak (Ratchaburi) werd een meisje licht gewond nadat de wind haar huis had beschadigd.

Verder meldt het bericht dat het niveau aan PM 2,5 stofdeeltjes in de noordelijke provincies is toegenomen, aldus de PCD. Dat is te wijten aan de slash-and-burn praktijk van boeren, die vooral tijdens het eerste kwartaal algemeen wordt toegepast om oogstafval te verbranden.

In Kabin Buri (Prachin Buri) woedde maandagnacht op een vuilstortplaats een brand, vermoedelijk veroorzaakt door boeren die een deel van een bos plat brandden om er een akker aan te leggen. Maar het vuur sloeg over naar de stortplaats.

– De politie heeft eind vorige maand de Chinese Wu Quianxing in een hotel in Surin aangehouden. Hij was samen met een medeplichtige naar Thailand gevlucht omdat hij in de meest zuidelijke eilandprovincie Hainan werd gezocht voor de smokkel van heroïne vanuit Thailand naar China.

De man werd aangehouden nadat een vertegenwoordiger van hem probeerde zijn visum te verlengen. Hij heeft verklaard religie te willen studeren, maar dat ging er bij de immigratiepolitie niet in. Zijn medeplichtige is nog op vrije voeten.

Volgens het Chinese Narcotics Control Bureau is China een belangrijke bestemming geworden voor illegale drugs. Adjunct-hoofd Wei Xiaojun zegt dat de smokkel recent met 20 procent is toegenomen. In juli vorig jaar werden in Hainan 24 personen aangehouden op verdenking van drugsvergrijpen. Zij hadden de drugs van Wu ontvangen

– Een 29-jarige verkoper van gegrilde kip heeft de gemeentepolitie van Bangkok opgeroepen haar onderzoek naar de mishandeling van hem en zijn vrouw op 23 januari door een groep tieners te versnellen. Twee van de verdachten die zijn aangehouden, hebben hem een bedrag van 50.000 baht aangeboden als hij zijn aangifte wilde intrekken, maar dat heeft hij geweigerd. De overige verdachten zijn nog op vrije voeten.

Het slachtoffer vermoedt dat de tieners voor een invloedrijk persoon werken, want er is nu een maand verstreken waarin de politie geen kans heeft gezien de anderen te arresteren.

– Weer een geval van Alzheimer, maar deze keer wordt vermoed dat de patiënt nog in eigen land is en niet zoals in het eerdere geval naar China is getippeld. Het gaat om een 65-jarige vrouw uit Rattanaburi (Surin) die op 14 februari haar huis verliet. De politie zoekt in twee buurdistricten naar de vrouw. Voor haar leven wordt gevreesd omdat ze een zwakke gezondheid heeft en regelmatig medicijnen moet innemen.

– Ik begon hem al te missen, maar generalissimo Prayut duikt nog een keer op in de krant en wel in het openingsverhaal van pagina 4. De premier heeft verklaard ‘not opposed’ te zijn oftewel geen bezwaar te hebben tegen het uitstel van het verbod op het gebruik van drie chemicaliën, waaronder het uiterst giftig chemisch onkruidbestrijdingsmiddel paraquat.

Prayut zei dat gisteren nadat 686 civiele groepen hem hadden de gevraagd de Hazardous Substance Committee onder druk te zetten het omstreden besluit in te trekken. Zij willen tevens dat hij het besluit voorlegt aan de NACC en de bestuursrechter.

Prayut verklaarde het eens te zijn met het standpunt van de tegenstanders dat het gebruik van paraquat, glyphosate en chlorpyrifos in de landbouw ongewenst is, maar ‘ik kan niet ingrijpen in het besluit van de commissie’.

‘In plaats daarvan volgt de regering een plan om het gebruik te verminderen en zo snel mogelijk te beëindigen. De commissie moet in staat zijn op alle zorgen van betrokkenen te reageren. Een adequate reactie kan helpen voorkomen dat de zaak verder escaleert.’

– Laatste bericht. Dertig personen hebben bij de Technology Crime Suppression Division van de politie aangifte van oplichting gedaan, waardoor ze 43 miljoen baht hebben verloren. Zij hadden geïnvesteerd in ‘CryptoMining.Farm’, een blockchain-mining website [?].

De politie vermoedt dat minstens 140 personen het slachtoffer zijn geworden van het laatste bitcoin schandaal. De slachtoffers zouden op hun investering een rendement van 70 procent per jaar maken. Ze zouden ook op elk moment hun geld kunnen terugtrekken, maar in augustus begon de eigenaar moeilijk te doen en zei hij het geld in 84 termijnen terug te betalen wat 7 jaar zou duren.


 

RIP Hitler vertolker Bruno Ganz

18 februari – Ik heb de film Der Untergang (2004) nooit gezien, waarin de zaterdag overleden Zwitserse acteur Bruno Ganz een meesterlijke vertolking geeft van Hitler tijdens zijn laatste dagen in zijn bunker in Berlijn. Wel The boys from Brazil gezien over de genetische experimenten van Mengele. Maar daarin had hij geen hoofdrol.

Wist ook niet dat er tal van parodieën circuleren op YouTube. Het kanaal Hitler Rants Parodies plaatste een necrologie van de gelauwerde acteur. Klik hier voor een korte scène uit Der Untergang waarin Frau Goebbels Hitler op haar knieën smeekt hen niet in de steek te laten.


 

Nieuws van de website 17/18 februari

• Phuket: Schoonheidsspecialiste (44) vermoord; Griekse echtgenoot gevlucht naar zijn land
• Grenspost Sadao (Songkhla) 1 uur geblokkeerd door motortaxibestuurders
• Baht vorig jaar een van Aziatische beste valuta; baht-dollar koers plus 4 pct
• Suan Dusit Poll: Verkiezingen en ontbinding TRC meest interessante politieke nieuws
• Alle uit detentiecentrum Mukdahan zeven gevluchte Uighur aangehouden
• Gevluchte verdachte van moord op twee monniken in Sungai Padi aangehouden
• Suïcidepoging geestelijk gestoorde Zweedse toerist (54) in Thalang (Phuket) verijdeld
• NLA akkoord met medebeheer gemeenschapsbossen door bewoners
• Prachin Buri: Minibusje botst tegen lorry, 12 Cambodjanen en bestuurder gewond

Luchthaven perikelen; corruptiewaakhond hijst de noodvlag

18 februari – De veiling van een concessie voor de belastingvrije zone op Suvarnabhumi en de geplande bouw van een nieuwe terminal baren de particuliere Anti-Corruptie Organisation (ACT) grote zorgen. De vereniging is bang voor foul play (vuil spel) en vreest dat de degenen die aan de touwtjes trekken, de goedkeuring er doorheen zullen jassen voordat de politieke bordjes worden verhangen. Dat is niet in het publieke belang, zegt de ACT.

Woensdag buigt de raad van bestuur van Airports of Thailand, de exploitant van Thailand’s zes grote luchthavens, zich over beide hete hangijzers. Volgend jaar verloopt de concessie van monopolist King Power International Group die sinds de opening van Suvarnabhumi in 2006 heer en meester is over de verhuur van de ruimtes en afhaalcounters.

De monopoliepositie dus de afwezigheid van concurrentie is critici een doorn in het oog. Ze wijzen op vergelijkbare luchthavens in Zuidoost-Azië die deelconcessies verstrekken. Het verlenen van één concessie om de gehele belastingvrije zone te beheren, is niet de meest effectieve zakelijke beslissing, zeggen ze. Volgens sommigen is het ook in strijd met de Trade Competition Act van 2017.

Plan voor terminal 2 ligt onder vuur
De planvorming voor de uitbreiding van de terminal – hoog nodig omdat het aantal passagiers dat de luchthaven moet verwerken al ruimschoots de capaciteit overschrijdt – verloopt al even moeizaam. De Council of Engineers, de Architects Council of Thailand en de NESDB hebben kritiek op de locatie van terminal 2. Zij vinden dat AoT zich moet houden aan het oorspronkelijke masterplan dat uitging van twee terminals.

De nieuwe terminal (foto toont het schetsontwerp) wordt gebouwd op een terrein van 400.000 vierkante meter. De kosten bedragen 42 miljard baht. Hij zou eind 2021 in bedrijf moeten komen.

Niet genoemd in het artikel. Tegen het ontwerp zijn ook bezwaren gerezen vanwege brandgevaar omdat er veel hout in verwerkt is en omdat het geplagieerd zou zijn. Omstreden is ook dat het winnende ontwerp om puur formele redenen is afgewezen waardoor het ontwerp dat op de tweede plaats stond, een plaatsje opschoof.

Vice-premier Somkid (economische zaken) heeft eerder gezegd dat AoT de opdracht heeft gekregen het plan voor terminal 2 te herzien. De overheid zou er zelfs een stokje voor kunnen steken als onregelmatigheden worden geconstateerd.

Minister Arkhom (Transport) zegt dat de NESDB, de denktank van de regering, een voorstander is van uitbreiding van de huidige terminal met een westelijke en oostelijke vleugel conform een kabinetsbesluit van 2010. De NESDB heeft twijfels over de berekening van AoT dat de luchthaven na de uitbreiding 150 miljoen passagiers per jaar kan verwerken.

AoT-president Nitinai zegt dat vastgehouden wordt aan de bouw van terminal 2. Woensdag buigt de raad van bestuur zich over de projectstudie [geen details]. Daarna wordt die voorgelegd aan de NESDB voor advies.

Prayut rijdt scheve schaats met bezoek aan weekendmarkt

18 februari – Eerder werd hij er al van beschuldigd met zijn bezoeken aan het land ‘een bepaalde politieke partij’ te bevoordelen [lees: Palang Pracharath, afgekort PPRP], maar zijn bezoek zaterdag aan de bekende weekendmarkt Chatuchak deed de deur dicht. Prayut helpt PPRP die hem genomineerd heeft als haar kandidaat-premier, bij haar verkiezingscampagne en dat is in strijd met de Kieswet, zeggen critici.

De PPRP die dezelfde dag op campagne zou gaan op de markt, besloot te elfder ure haar bezoek te verschuiven naar zondag om Prayut te beschermen tegen kritiek op zijn twee petten. Ja, Prayut is hardleers.

De vier ministers die een leidende functie bekleden in PPRP, waren zo verstandig af te treden, maar Prayut heeft gezegd premier te willen blijven tot de nieuwe regering is aangetreden. Voor een statusverandering van het kabinet naar demissionair was hij ook al niet te porren.

Een van de critici die vinden dat de regering niet voldoende onpartijdigheid in acht neemt in de aanloop naar de verkiezingen, is mevrouw Sudarat Keyuraphan, hoofd van de strategiecommissie van Pheu Thai. Gisteren zei ze op Siam Square, waar de partij haar kandidaten voor Bangkok voorstelde: ‘Ik heb één vraag: Is het gebruik van macht door de premier, wat bepaalde partijen lijkt te bevoordelen, legaal en gepast?’

Om daar vervolgens een tweede vraag aan toe te voegen: ‘Laat de Kiesraad deze situatie doorgaan tot aan de verkiezingen?’ Sudarat vindt dat de Kiesraad met een reactie moet komen op de beschuldiging.

Het bezoek van Prayut en zijn ministers zaterdag had tot doel het werk van het gemeentebestuur te controleren dat contracten heeft afgesloten met de verkopers op de markt. De laffe regeringswoordvoerder Buddiphongse [die had toch ontslag genomen om politiek actief te kunnen worden?] verdedigt zijn baas en zegt dat die niets verkeerds heeft gedaan. ‘Het is deel van het werk van de premier.’  (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Moken zeezigeuners in zak en as na grote brand

18 februari – Met bovenstaande twee berichten is de voorpagina behandeld dus op naar pagina 2. Ik was even in de verleiding om die over te slaan, want die bestaat uit een Special Report (achtergrondverhaal) en dat is een genre dat ik doorgaans oversla. Maar ik kan het ter lezing aanbevelen mocht u meer willen weten over de Moken zeezigeuners, een inheemse bevolkingsgroep die op de kust en de eilanden van de Andaman zee leven.

Op 3 februari verbrandden 61 huizen op Moo Koh Surin (Phangnga) tot de grond toe af, waardoor 273 Moken van 70 huishoudens dakloos raakten. Het vuur vernielde hun visuitrusting, kleding en geld wat ze hadden gespaard.

Het dorp, waar ze al meer dan 150 jaar wonen, wordt overstroomd met hulp en donaties: goed bedoeld maar wat moeten de bewoners met de gedoneerde kleding, want de vrouwen dragen het liefst een sarong? En de bouw van nieuwe huizen door het ministerie van Milieu houdt ook al geen rekening met hun behoeftes. Ze zijn te klein, want Moken wonen doorgaans met twee tot drie families in één huis en ze komen te dicht bij elkaar te staan.

De People’s Movement for a Just Society (P-Move), een organisatie die actie voert voor grondrechten voor arme plattelanders, heeft de problemen op haar lijstje met eisen aan de regering gezet. De boodschap is duidelijk: Geen topdown benadering, maar luister naar de behoeftes van de Moken. Lees: The Moken fight for more space.

Slap interview met topambtenaar over Araibi-zaak

18 februari – Pagina 3, de laatste tijd steeds gewijd aan de verkiezingen, bevat vandaag twee verkiezingsartikelen, maar het grootste deel van de pagina wordt in beslag genomen door een interview met Chatchom Akapin, directeur generaal van de afdeling International Affairs van het kantoor van de Attorney General (procureur-generaal).

Om met dit laatste te beginnen: het is een brave terugblik op de Araibi affaire, die hem, zo vertelt hij, ‘hoofdpijn’ heeft bezorgd.

Chatchom krijgt alle gelegenheid zich te verweren en ik mis met name het antwoord op de vraag waarom Immigration Hakeem niet heeft vrijgelaten toen bleek dat de zogeheten red notice van Interpol (verzoek tot arrestatie van een ledenland) onterecht was uitgevaardigd omdat Hakeem de vluchtelingen status in Australië had. Die red notice werd drie dagen na zijn aanhouding op Suvarnabhumi ingetrokken.

Ik mis ook een kritische vraag over Thailand’s beleid op het gebied van vluchtelingen. Waarom erkent het land nog steeds niet de vluchtelingenstatus en heeft het de desbetreffende conventie nog niet ondertekend?

Dat zijn de twee vragen die ertoe doen, maar de verslaggever laat na ze te stellen en daarom besteed ik verder geen woord aan het interview. Over de hoofdpijn van Chatchom zou ik willen opmerken: man, koop een paracetamolletje. Van zo’n interview krijg ik nu hoofdpijn.

Seminar: Pleidooi voor decentralisatie

18 februari – Zoals hierboven al opgemerkt bevat pagina 3 twee artikelen over de verkiezingen. Openingsverhaal is een verslag over een seminar aan de Thammasat universiteit, georganiseerd door een groep die zich People’s Party for Freedom noemt, gewijd aan decentralisatie.

De sprekers pleitten voor meer overheveling van taken van de centrale overheid naar lagere overheden en voor verkiezing van provinciale gouverneurs in plaats van de huidige praktijk waarin ze benoemd worden. Alleen Bangkok, staatsrechtelijk een provincie, is een uitzondering op deze regel.

Maar niet alle sprekers waren even enthousiast. Voormalig parlementslid Thawil (Democraten) wees op het gevaar van corruptie. En juridisch expert Phongthep van Pheu Thai voorspelde dat decentralsatie veel weerstand zal oproepen [van degenen die bevoegdheden moeten afstaan].

Verkiezing van gouverneurs is een voorstel van de Democraten. Iedere provincie moet een self-managing eenheid worden om haar eigen bestuur te voeren, betoogde Thawil alhoewel zaken die te maken hebben met defensie en juridische kwesties bij de centrale overheid dienen te blijven.

Daarnaast pleit de partij voor de vorming van een provinciale raad van burgers die lokale bestuursorganen in de gaten houdt en inspraak heeft bij het formuleren van beleid. De partij vindt verder dat in Bangkok de districtshoofden gekozen dienen te worden.

Een spreker van de frisse partij Future Forward vatte het allemaal bondig samen met de uitdrukking ‘bureaucratische staat’. Daaraan moet een eind komen. Het eerste wat de partij gaat doen als ze macht verwerft, is alle orders van de NCPO (junta) die gezien worden als obstakel bij decentralisatie, te schrappen.

In het tweede artikel wordt gemeld dat twee verkiezingskandidaten in Kalasin aangifte hebben gedaan van de vernieling van hun verkiezingsposters (geplakt op levensgrote borden).

Kandidaat Chalong (PPRP) zegt dat op zijn poster waarop hij samen met Prayut staat, de afbeelding van Prayut met een scherp voorwerp is bewerkt of geraakt is door rubber kogels. De politie probeert de vandalen te achterhalen aan de hand van CCTV-beelden. Op de foto vernielingen in het Noorden, Noordoosten en Bangkok.

Over pagina 4 kan ik kort zijn, want dat nieuws is al gemeld in Nieuws van de website (Community Forest Bill) of is oud nieuws (jacht op criminele monniken). Vandaag vervalt de rubriek Kort Nieuws.


 

Vier verkiezingsposters nader bekeken

17 februari – Beoordeel een boek niet naar zijn kaft, luidt een bekende uitdrukking, maar het vrijdagmagazine Guru van Bangkok Post heeft er geen boodschap aan, want in het redactioneel laat hoofdredacteur Pornchai vier verkiezingsposters de revue passeren.

De meest opvallende is die van de kleine partij Palang Thong Thin Thai, overigens alleen te zien op internet. De partij blijkt over een flinke dosis creativiteit te beschikken getuige het afgedrukte plaatje met een superheld (die ik niet ken).

Guru schrijft: Je hoeft geen groot budget te hebben om veel publiciteit te krijgen als je creatief bent. Er zijn verschillende afbeeldingen van superhelden in omloop en die verkondigen de boodschap van de partij Everyone can be hero.

Al even opvallend is de poster van Thai Raksa Chart, de partij die prinses Ubolratana heeft genomineerd als kandidaat-premier en dreigt te worden ontbonden. De tekst luidt: Think in new ways.Do in new ways. Dare to make a change. En dat deed de partij, maar dat lijkt slecht uit te pakken. Het Constitutionele Hof buigt zich over de toekomst van de partij. (Bron: Guru, BP, 15 februari) (De link naar Guru hapert momenteel, dus de illustraties ontbreken)


 

Nieuws van de website 16/17 februari

• Centrale Bank onderzoekt sterke stijging autofinancieringen
• 12 target industrieën hebben tot 2030 1 miljoen werkers nodig
• Eerste rally Pheu Thai in Bangkok trekt 7.000 belangstellenden
Schokkende foto’s van ontgroening aan King Mongkut’s University of Technology
• Fiscus belooft belastingvoordelen aan producenten van EV’s
• 80 straatracers en maker FB-pagina Hippocing Prathetnon aangehouden in BKK
• Peiling: Meerderheid wil capabele persoon die de zorgen van alledag kan oplossen
Nutthapong (Liberate P) maakt nieuwe rap Against Dictatorship
• Voice TV mag weer uitzenden in afwachting van beroepszaak bij bestuursrechter
• Vierde ontsnapte Uighur aangehouden, nog drie van de zeven voortvluchtig
• Sukothai Mahout/kampeigenaar (38) dood getrapt en gespietst door eigen olifant (10)

Verkiezingscampagnes: Hashtags verdringen toespraken

17 februari – HASHTAGS ON THE HUSTINGS kopt Bangkok Post vandaag in vette kapitalen over de volle breedte van de voorpagina met als onderkop dat de sociale media door groentjes in de politiek worden omarmd en tradionele verkiezingsmethodes vervangen.

Mijn digitale woordenboeken kennen het woord hustings niet, maar mijn ouwe trouwe, door frequent gebruik uit elkaar vallend woordenboek noemt het een Amerikanisme en vertaalt het als tribune, oftewel het spreekgestoelte waarop verkiezingskandidaten het woord voeren. [Laat ik het maar een zeepkist noemen.]

Warat Karuchit, adjunct-deken van de Graduate School of Communication Arts and Management Innovation van Nida, zegt dat het publiek meer ontvankelijk is voor virale berichten op de sociale media dan voor toespraken van politici.

‘Het is de eerste keer dat hashtag campagnes bij een nationale Thaise verkiezing worden gebruikt. In westerse landen zijn sociale media campagnes zowel in de politiek als bij acties heel algemeen. De tag is vaak een boodschap en een korte slogan die de kern van de campagne aangeeft.’

‘Voor communicatie experts is het de goedkoopste en betrouwbaarste communicatiestrategie om een zaak te populariseren. Het is een efficiënte manier om nieuwe trends te creëren en een sensatie op te roepen. Ook een goedkoop communicatiemiddel omdat het alleen het Twitter platform gebruikt om de boodschap over te brengen. De tag wordt meer geaccepteerd omdat die herhaald wordt en gedeeld door een massapubliek.’

‘De methode is vooral ideaal voor relatief onbekende kandidaten, met name voor degenen met een beperkt budget. Het idee is om de aandacht van mensen te trekken door een catchphrase te gebruiken. Campagnevoerders kunnen een slogan gebruiken als link naar de partijfilosofie, maar de hashtags die meer succes hebben, zijn iets nieuws, ze zijn vers en het zijn aandachttrekkers.’ [Wordt vervolgd]

Nog meer over hashtags

17 februari – In het openingsverhaal worden enkele voorbeelden gegeven van succesvolle hashtags. Partijleider Thanathorn van Future Forward heeft zijn bekendheid te danken aan  @fahrakpor  (Fah loves Dad). [De uitspraak ‘fah rak por’ is ontleend aan een acht jaar geleden populaire tv-soap]

Thanathorn is een nieuwkomer in de politiek en miljardair, erfgenaam van zijn familiebedrijf Sammitr Group. Een foto van hem bij de voetbalwedstrijd tussen Chulalongkorn en Thammasat vergrootte zijn populariteit. Veel jonge tienermeisjes hebben zich aangesloten bij zijn fanclub en bewonderen zijn gespierde lichaam en zijn stekelhaar.

Het succes van zijn campagne heeft andere politici op gedachten gebracht zijn voorbeeld te volgen. De 29-jarige kandidaat Kanawat (Democraten) creëerde Even if Fah Loves Dad, Mor (Dr Kanat) still cares for Fah en een neef van partijleider Abhisit gebruikt een hashstag die mensen de gelegenheid biedt partijpoliciti te knuffelen als symbool van eenheid en vrede, maar wat ik me daarbij moet voorstellen, wordt niet uitgelegd.

De sociale media campagnes hebben ook nadelen, schrijft BP. Ze hebben een kort leven, soms hooguit een paar weken. Flitsende slogans zonder kernboodschap kunnen binnen week momentum (kracht) verliezen. ‘Dus moeten campagnestrategen voortdurend een nieuw verhaal of tactiek zoeken om de kandidaat interessant te maken’, zegt Warat. ‘De methode lijkt op een marketing campagne waarbij bedrijven nieuwe dingen bieden om consumenten te verleiden.’

Een ander nadeel van deze campagnemethode is dat de slogans fabricated kunnen zijn. Een hashtag zonder een toegeschreven bron kan gesponsord zijn door politieke partijen. Politici moeten er ook attent op zijn dat virale campagnes gebruikt kunnen worden voor het gooien met modder of een tegenaanval.

‘Campagnes kunnen populariteit creëren,  maar ze zijn ook een effectieve manier om de populariteit van een partij te vernielen’, zegt Warat die hetzelfde atikel ook Waruat en Warut wordt genoemd.

Verder in de krant

17 februari – Het is verder veel politiek in de krant, ook in de zondagrubriek The Big Issue, waarin wordt teruggeblikt op de gebeurtenissen van de afgelopen week.

Pagina 3 opent met een Special report over de invloed van voorspellingen door astrologen in de Thaise politiek. Wetenschappers en politici die door BP zijn geïnterviewd, zeggen dat bijgeloof een belangrijke rol blijft spelen zolang Thai naar lucky lottery numbers zoeken in bananenbloesems die in een ongebruikelijke vorm groeien. Mag u zelf lezen: Reading elections in the stars.

Verder een artikel over Voice TV, eigendom van Thaksin’s kinderen. De digitale tv-zender mag blijven uitzenden totdat de bestuursrechter geoordeeld heeft over de schorsing van 15 dagen die is opgelegd door televisiewaakhond NBTC.

Voorts een artikel over Bhumjaithai die in het Zuiden hoopt te scoren, traditioneel een bolwerk van de Democraten en een artikel over de Democraten die haar zinnen heeft gezet op het winnen van twintig parlementszetels in Bangkok. De hoofdstad levert dertig zetels voor het Huis van Afgevaardigden. Op de foto de partij zaterdag op campagne in BKK met links partijleider Abhisit.

Pagina 4 opent met een verslag van de tweedaagse Euro-Asian regionale bijeenkomst op het VN hoofdkantoor in Bangkok. De bijeenkomst werd bijgewoond door topambtenaren en experts uit 32 zogeheten LLDC’s (land-locked developing countries), transit ontwikkelingslanden en ontwikkelingspartners.

VN onder secretaris-generaal Fekitamoeloa Utoikamanu riep Thailand op LLDC Laos te helpen bij zijn economische groei. Ze zei dat Laos de afgelopen jaren een positieve economische groei heeft doorgemaakt. Binnen drie jaar kan het land ontsnappen aan zijn klassering als LDC als de economie blijft groeien. Daarvoor is het nodig dat Thailand als transitland hulp biedt.

Laatste bericht. Het Department of Marine and Coastal Resources gaat volgende maand bij nationaal park Khao Lak-Lamru in Takua Pa (Phangnga) een duiklocatie inrichten met als een van de hoogtepunten een Harley Davidson die onder water wordt geplaatst zodat duikers er foto’s van kunnen maken.

Het project staat onder de patronage van prinses Sirivannavari Nariratana die bekend staat om haar pogingen koraalriffen en maritiem leven in de Thaise zee te beschermen.

Wel, beste lezers en lieve lezeressen, dit was het dan. Het is een armoedig krantje vandaag en dat voor 40 baht, 10 baht meer dan op de overige dagen.


 

Nieuws van de website 15/16 februari

• Mahachon nomineert transgender als kandidaat-premier
• Hat Yai: Motorfietser geraakt door trein op onbewaakte spoorwegovergang
• 435 buitenlanders aangehouden wegens visum overtredingen…
• … en 87 Thai voor andere overtredingen op 220 locaties
• Bangkok tweede populairste bestemming voor Chinezen tijdens Chinees Nieuwjaar
• Motorfietser die stunt door op 1 wiel te rijden, meldt zich bij politie
• Astroloog voorspelt politici ‘grote veranderingen, confrontatie, onderhandelingen’
• Centrale bank bezorgd over snelle stijging baht, maar speculatie niet ontdekt
• Sa Kaeo: Dubbeldeks bus boort zich in huis; achttien gewonden
• Vermiste vrouw (59) met Alzheimer terug uit China in Chiang Rai
• Nida peiling: Prayut favoriet als premier, Pheu Thai als regeringspartij
Seri Ruam Thai vraagt ontbinding Palang Pracharath wegens nominatie Prayut als kandidaat-premier

We apologise for the inconvenience

16 februari – Bangkok Post verschijnt vandaag in gecomprimeerde vorm als gevolg van technische problemen vannacht. De krant heeft het aantal pagina’s teruggebracht tot twaalf en de katernen Business, Life en Sport in het eerste katern geïntegreerd. De krant werd ook 1,5 uur later dan gebruikelijk bezorgd aan het hotel waar ik verblijf.

Het binnenlands nieuws beslaat twee pagina’s: de voorpagina en pagina 2. Gelukkig zijn de cartoons niet vervallen, dus die ga ik eerst maar eens bekijken. Mijn favorieten zijn de zuiplap en nietsnut Andy Capp (hoewel vaak voorspelbaar), Blondie (wier echtgenoot als hobby eten en slapen heeft, ook tijdens zijn werk), de Born Loser (de naam spreekt boekdelen) en natuurlijk Peanuts met het aandoenlijke hondje Snoopy (knap getekend met een minimum aan lijnen).

Parlementscommissie haalt de angel uit rijstwet

16 februari – De parlementscommissie die de rijstwet onder de loep heeft genomen, heeft een controversieel artikel van het wetsvoorstel op aanbeveling van het ministerie van Landbouw verwijderd. Een nogal technisch artikel dat gaat over de handel in rijstzaden en vooral grote rijstproducenten zou bevoordelen. Boeren die zelf rijstzaden kweken en uitwisselen zouden dit niet meer mogen doen. Bangkok Post opent vandaag met de ‘reddingsoperatie’ van de commissie.

Het wetsvoorstel is eind vorige maand in eerste reading (termijn) door de NLA goedgekeurd en moet nog in tweede en derde termijn worden behandeld. In Nederland gaat behandeling in commissies vooraf aan het parlementair debat, maar in Thailand gebeurt dat pas na de eerste termijn. De desbetreffende commissie kan dan alsnog het voorstel wijzigen. Ik vind het maar een rare volgorde en wat daarvan de ratio is ontgaat me.

Staatssecretaris Chutima (Handel) betreurt dat het wetsvoorstel, opgesteld door vertegenwoordigers van het ministerie van Financiën en enkele NLA-leden zonder de inspraak van diverse betrokken groepen, vooral de nadruk legt op regulerende maatregelen in plaats van ontwikkeling en promotie van de rijstindustrie.

Gedurende het hoofdseizoen waarin rijst wordt verbouwd, bedraagt de vraag naar rijstzaden 1 miljoen ton. Daarvan wordt 100.000 ton geproduceerd door het Rice Department, 400.000 ton door particuliere bedrijven en de rest door boeren. Zij kunnen nu doorgaan rijstzaden op te slaan. Producenten van rijstzaden voor commerciële doeleinden zijn verplicht de zaden te registreren bij het Rice Department. (Zie verder de pagina Rijst 4)

Misbaar over weigering giftige chemicaliën te verbieden

16 februari – Het Thai Pesticides Alert Network, artsen van Volksgezondheid, overheidsziekenhuizen en wetenschappers zijn woedend dat de nationale commissie gevaarlijke stoffen heeft besloten drie veel in de landbouw gebruikte chemicaliën niet te verbieden en die nog twee jaar toe te staan.

De tegenstanders eisen een onmiddellijk verbod van paraquat, glyphosate en chlorpyrifos. Ze verwijten de vijf landbouw functionarissen in de 29 leden tellende commissie geen oog te hebben voor de schadelijke effecten. Vooral paraquat is berucht. Het brengt de gezondheid van boeren in gevaar en is schadelijk voor consumenten en pasgeboren baby’s, waaraan ik zelf zou willen toevoegen de lange-termijn gevolgen voor de grond en grondwater.

De nationale commissie nam donderdag achter gesloten deuren het zwaar bekritiseerde besluit naar aanleiding van de oproep van een netwerk van consumentengroepen. Het enige wat de commissie deed, was ‘beloven’ dat het gebruik streng wordt gecontroleerd in afwachting van alternatieven, die ‘hopelijk’ over twee jaar tot een verbod leiden.

De meerderheid van de commissieleden die tegen het verbod stemden, moeten hun verantwoordelijkheid nemen voor een besluit dat ‘pesticide bedrijven’ bevoordeelt, stelt het netwerk in een verklaring op Facebook. Dat roept vragen op over de belangen die zij hebben bij die bedrijven. De groep roept de bevolking op de verklaring te delen en zich aan te sluiten bij haar campagne.

Activists rally near Government House, calling for an immediate ban on paraquat, glyphosate and chlorpyrifos, in June last year.

Meer weten? Lees het artikel en het hoofdredactioneel commentaar van de krant.

Palang Pracharath: We houden ons aan de regels

16 februari – Palang Pracharth (PPRP), de kruiwagenpartij die premier Prayuth heeft genomineerd als kandidaat-premier na de verkiezingen, heeft haar leiding, verkiezingskandidaten en campagnestaf op het hart gedrukt zich aan de Kieswet en de reglementen van de Kiesraad te houden.

Dat zou normaliter een overbodige waarschuwing zijn, maar er wordt op de partij gejaagd door de Seri Ruam Thai (Thai Liberal Party) die de Kiesraad heeft gevraagd de partij te ontbinden. Volgens partijleider Sereepisuth heeft PPRP de Kieswet overtreden want Prayut is middels een coup aan de macht gekomen en heeft zijn positie misbruikt om de partij te bevoordelen door regeringsbeleid te gebruiken.

Sereepisuth zegt: ‘De PPRP heeft een couppleger genomineerd dus dient onderzocht te worden of ze een overtreding heeft begaan tegen de constitutionele monarchie.’

Het bericht vervolgt met de aankondiging dat de leiding van Thai Raksa Chart (TRC) alle politieke activiteiten heeft stopgezet om zich te kunnen concentreren op de ontbindingszaak. De partij heeft zeven dagen de tijd om haar verdediging voor te bereiden.

TRC is door de Kiesraad bij het Constitutionele Hof voor ontbinding voorgedragen omdat ze prinses Ubolratana als kandidaat-premier heeft voorgedragen, een voordracht die op sterke kritiek van de koning is gestuit. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Kort Nieuws zaterdag 16 februari

– De krijgsraad heeft gisteren de berechting van acht anti-coup actievoerders geseponeerd omdat de NCPO in december vorig jaar het verbod op politieke bijeenkomsten van vijf personen of meer heeft opgeheven.  Volgens de Thai Lawyers for Human Rights overwoog de militaire rechtbank dat de actie van de gedaagden niet langer kon worden beschouwd als een vergrijp.

De studenten en anderen waren op 7 december 2015 naar het Rajabhakti park in Prachuap Khiri Khan  gereisd om er te pleiten voor een onderzoek naar onregelmatigheden tijdens de aanbestedingsprocedure en aanleg van  het park. Ze werden halverwege op station Baan Pong in Ratchaburi uit de trein gehaald en aangehouden. Het park bestaat uit zeven gigantisch grote beelden van Siamese vorsten.

– De Suksapan winkel aan de Ratchadamnoen Klang Avenue is gisteren gesloten na ouders en kinderen sinds 1950 te hebben voorzien van schoolboeken. De voorraad wordt overgeheveld naar het Rajabopit filiaal bij de Giant Swing in Phra Nakhon. De honderd personeelsleden worden verdeeld over de resterende acht winkels in Bangkok.

De overheidswinkel ging dicht omdat ze de hoge huur van 1 miljoen baht per maand, niet meer kon opbrengen; bovendien zou die worden overhoogd naar 3 miljoen baht.

De laatste openingsdag trok veel belangstelling van voormalige klanten, die er niet kwamen om boeken te kopen maar uit nostalgie. Een 57-jarige vrouw vertelt dat ze kwam om de winkel nog eenmaal te zien. Ze zei dat de winkel voor haar meer dan een boekhandel was maar herinneringen opriep aan haar kinderjaren.

‘Toen ik op school zat kwamen mijn vriendinnen en ik er vaak na schooltijd. Het is een van de beste en goedkoopste kantoorboekhandels in Bangkok. Het heeft dingen die je niet kunt vinden in andere winkels zoals kunst artikelen, educatief speelgoed en spullen voor natuurkundeproefjes.’

– Laatste bericht. Twee binnenlandse bedrijven hebben ingeschreven op de derde fase van de uitbreiding van de Map Ta Phut haven in Rayong (55,4 miljard bah). Gulf Energy Development Plc en PTT Tank Terminal Co leverden hun bod gisteren in op de laatste dag van de inschrijving.

Het bericht is nogal verwarrend want het noemt ook de eerste fase waarvoor als ik het goed begrijp achttien binnenlandse en buitenlandse bedrijven in november hebben ingeschreven, meest petrochemische bedrijven, energieproducenten en constructiebedrijven. De winnaar wordt in mei bekend gemaakt. Ook wordt een tweede fase genoemd. Soms vraag ik me bij BP af of de desbetreffende redacteur het zelf wel snapt.

Reacties niet mogelijk