Thais nieuws 1-15 maart 2019

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation. Voor de betrouwbaarheid steek ik mijn handen niet in het vuur.
Op de pagina Dossiers geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op themapagina’s. Dat zijn pagina’s waarop alle berichten over een bepaald onderwerp zijn gebundeld. Alle themapagina’s staan opgesomd op de pagina Leeswijzer. Klik voor de leeswijzer hier.
Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

Voor het nieuws van 2019 klik hier: Thais nieuws 1-15 januari 2019, Thais nieuws 16-31 januari 2019, Thais nieuws 1-15 februari 2019 en Thais nieuws 16-28 februari 2019. Voor ouder nieuws zie de zwarte menubalk bovenaan de pagina onder het kopje Buitenland.

 

Opinie: Huishoudschulden pressen de natie

15 maart – Het enige meest urgente economische probleem in Thailand zijn de huishoudschulden, schrijft freelance econoom Chartchai Parasuk in een analyse op de opiniepagina van Bangkok Post. En dat is eigenlijk ook ’s werelds belangrijkste economische kwestie. Met het huidige niveau aan huishoudschulden in de grote economieën, is het moeilijk om te veronderstellen dat de wereldeconomie een grotere jaarlijkse groei meemaakt dan 2 procent.

Het probleem in Thailand is niet alleen het schuldenniveau dat het alarmerend hoge niveau van 78 procent van het GDP heeft bereikt. Let wel, dit cijfer heeft slechts betrekking op schulden bij financiële instituten maar niet op informele leningen van curb-side leners. Als die worden toegevoegd kan het totaal bedrag aan huishoudschulden gemakkelijk in de buurt van 100 procent van het GDP komen. Ondanks de hoge verhouding schuld-inkomen is de echte boosdoener de constant stijgende schuldenlast.

Ik breek hier de samenvatting van het artikel af en volsta met een link naar het artikel zelf (Household debt squeezing the nation) en een verwijzing naar bijgaande graphic met de goede raad: en nu niet depressief worden, want daarmee wordt het probleem alleen maar erger. (Bron: BP, 14 maart)

Addendum

Nieuws uit Thailand is nooit af. Bij herlezing en raadpleging van het woordenboek (vooral het papieren, de digitale woordenboeken stellen vaak teleur) kom ik soms later op een betere vertaling. Dat geldt bijvoorbeeld voor de eerste alinea van het bericht van 14 maart, getiteld Levenslessen van Navin Rawanchaikul. Voor het woord splash vond ik scheutje, voor de uitdrukking high pulp kon ik niets bedenken dus dat heb ik gecursiveerd laten staan.

Ter aanvulling: De stok van een meter, die Navin’s vader in zijn hand houdt, is het onontbeerlijke handelsinstrument van elke stoffen wallah (Brits Indonesisch voor kerel, vent).

De verbeterde tekst luidt:
14 maart – De laatste tentoonstelling van Navin Rawanchaikul is rijk, elegisch* en diep persoonlijk, schrijft Kong Rithdee, filmrecensent BP over Revisited < > Departed. Navin staat bekend om zijn onstuimige, high pulp beelden en installaties die pronken met heldere kleuren, goed-gehumeurde zelfsatire en een scheutje in Bollywood stijl.

* Elegie: Treurdicht of klaagzang.

Nieuws van de website 14-15 maart

• Brandweer naar nationaal park Khuean Srinagarindra om 379 brandhaarden te blussen
• Ik dacht dat ‘t een eekhoorn was, zegt man die jongen (9) in boom dood schoot en lichaam begroef
• Op bezoek in Korat zingt Prayut de lof van de prestaties van zijn regering
• Concentratie fijnstof in Noorden en Noordoosten blijft op gevaarlijk niveau, Chiang Rai aan kop
• Ombudsman: Prayut kan kandidaat-premier zijn, hij is geen staatsbeambte in de zin van de wet
• Korn (Democraten) geeft af op Somkid’s waarschuwing over investeerdersvertrouwen
• Twee soldaten en burger gewond bij bomaanslag en beschieting legerpost Tak Bai
• Doodstraf voor ex-legerkapitein die hoge onderwijsfunctionaris vermoordde
• E-Saan Poll: Pheu Thai in NO populairste partij, FFP op 2; Sudarat favoriet als premier
• Kiesraad wijst klacht af over foutje in profiel Thanathorn op website FFP
• Nieuwe passagiersterminal luchthaven Khon Kaen en parkeergarage over 3 jaar klaar
• ERC lanceert programma voor zonnepanelen tbv huishoudens, totaal 100 MW

Ombudsman: Prayut is verkiesbaar als premier

15 maart – Met een juridisch slimmigheidje heeft de Ombudsman premier Prayut gezalfd als kandidaat-premier. De ombudsman zegt dat hij als hoofd van de NCPO (junta) geen ­state official (staatsbeambte) is, dus de wet verzet zich niet tegen zijn nominatie door Palang Pracharath (PPRP), de partij die hem steunt om na de verkiezingen zijn rentree te maken als premier. Bangkok Post trekt vandaag de gehele voorpagina uit voor dit besluit, hetgeen me rijkelijk overdreven lijkt.

Secretaris-generaal Raksagecha van het kantoor van de Ombudsman zegt dat de uitspraak gebaseerd is op de criteria die het Constitutionele Hof heeft vastgesteld met betrekking tot de status van staatsbeambten. Het Hof hanteert vier critera: een staatsbeambte moet benoemd of gekozen zijn op basis van de wet, hij moet bevoegd zijn alsmede de plicht hebben naleving van wetten af te dwingen en de taken van zijn functie uit te voeren, hij moet onder de leiding of supervisie van de staat staan en een wedde of salaris ontvangen.

Raksagecha zegt dat Prayut alleen aan twee criteria voldoet: Hij heeft de bevoegdheid wetten te handhaven en hij wordt betaald. Prayut is niet gekozen, maar als hoofd van de NCPO na de coup koninklijk benoemd op grond van een speciale wet. Eveneens staat hij niet onder de supervisie van de staat. Zijn positie geeft hem ratthathipat macht, de hoogste bestuurlijke macht om orde en vrede te handhaven, levens en eigendommen te beschermen, en het land te leiden wat tijdens een transitie nodig is. Die macht mag hij uitoefenen tot het nieuwe kabinet beëdigd is.

De  juridische scherpslijperij is ontketend door Srisuwan Janya, secretaris-generaal van de Association for the Protection of the Constitution. Deze stokebrand had de Ombudsman om diens oordeel gevraagd en verzocht de zaak door te spelen naar het Constitutionele Hof of de bestuursrechter.

Kiesraad secretaris-generaal Jarungvith heeft gezegd dat de raad zich volgende week over soortgelijke petities buigt. Diverse politieke partijen en groepen hebben evenals Srisuwan de zaak bij de Kiesraad aangekaart. Voorzitter Ittiporn zegt dat daarbij rekening wordt gehouden met de uitspraak van de Ombudsman.

Winyat Chartmontri, een advocaat die nauwe banden heeft met de roodhemden, haalde gisteren uit naar de Ombudsman. Volgens hem is de Ombudsman niet bevoegd over deze kwestie te oordelen en veroorzaakt hij verwarring bij de bevolking. De kwestie valt onder de jurisdictie van de Kiesraad. Winyat verwijt de raad traag te opereren.

Mijn voorspelling: Het blijft nog lang onrustig in de stad en het blijft zeker heet in de stad met temperaturen van 35 plus. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Mijn lieve vriendin Claudia Sträter heeft vier illustraties met bijbehorende shawl in de aanbieding voor het luttele bedrag van € 59,95.

De illustraties en shawls zijn ontworpen door vier mode-illustratoren en geïnspireerd op de thema’s in de zomercollectie.

Claudia schrijft: Kies uw favoriete illustratie en maak kans om deze en de bijbehorende shawl te winnen. Meedoen kan tot 20 maart.

Ik koos het ontwerp van Margot van Huijkelom uit, die na haar afstuderen naar Frankrijk en daarna naar Tokio verhuisde. Daar maakte ze kennis met een discipline die een sterke inspiratiebron zou worden: de kunst van houtsnedeafdrukken. Margot werkt voor tal van luxe cosmeticamerken en glossy magazines. www.bookmargot.com

Stokebrand Srisuwan gaat tekeer tegen Future Forward

15 maart – Eerst maar eens door de zure appel heen bijten van het verkiezingsnieuws in de krant van vandaag. Op de voorpagina meldt BP dat de Kiesraad de petitie tegen partijleider Thanathorn (Future Forward. FFP) heeft afgewezen, waarin hij werd beschuldigd van misleiding doordat er een foutje op de website van FFP stond. Ik meldde het al in Nieuws van de website.

De FFP-website meldde vijf maanden dat hij voorzitter was geweest van de Federation of Thai Industries, maar dat had de afdeling Nakhon Nayok moeten zijn. Een typisch geval van haarkloverij.

Maar de jacht op FFP gaat door. En het is weer Srisuwan die bij de Kiesraad een petitie indient. [Kan die man niet met zijn grote teen gaan spelen?] Aanleiding is het bedankje van de FFP-woordvoerder voor Thai Raksa Chart kandidaat Thitima, die in haar kiesdistrict in Chachoengsao kiezers heeft opgeroepen op FFP te stemmen.

Dat is in strijd met de Political Parties Act, zegt Srisuwan, want partijen mogen buitenstaanders niet toestaan zich met hun partijzaken te bemoeien. Thitima is een buitenstaander omdat ze door de ontbinding van TRC politiek dakloos is geworden.

Srisuwan heeft nog meer noten op zijn zang, want hij gaat ook de Kiesraad vragen opnieuw in de zaak van het Chinese banket van Palang Chacharath te duiken. De Kiesraad heeft geen onregelmatigheden geconstateerd, maar Srisuwan zegt dat de raad onzorgvuldig te werk is gegaan.

Verder meldt de krant dat de Kiesraad een panel heeft gevormd dat onderzoekt of voormalige kandidaten van TRC, net als Thitima, een stemadvies hebben gegeven of geadviseerd hebben een No-stem uit te brengen.

Voor het overige verkiezingsnieuws moeten we op pagina 2 zijn. Die telt vier berichten met als opening het opvallende Hyperloop plan van Future Forward (zie verder). De andere drie berichten noem ik in Kort Nieuws..

Future Forward onthult Hyperloop transit plan

15 maart – De nog steeds kakelverse politieke partij Future Forward doet haar naam alle eer aan want zo gaat ongeveer de Hyperloop lijn Chiang Mai-Bangkok-Phuket eruit zien die ze wil aanleggen. Volgens partijleider Thanathorn biedt de ontwikkeling van dit futuristische OV-systeem grote mogelijkheden voor de werkgelegenheid en de ontwikkeling van een eigen industrie. Hij schat dat het GDP met 4,7 procent (713 miljard baht) kan toenemen en dat de lijn 180.000 nieuwe banen schept.

Vorig jaar oktober heeft Thanathorn het Canadese bedrijf TransPod een haalbaarheidstudie laten doen die hij uit eigen zak heeft bekostigd. Het hele systeem, met uitzondering van de treinen, kan in Thailand worden geproduceerd, wat het land een enorme voorsprong geeft als het als eerste het systeem omarmt.

Thanathorn vindt dat Thailand zijn plannen voor de aanleg van hogesnelheidslijnen moet laten varen, want daarvoor moet alles geïmporteerd worden. De aanleg met 598 miljoen baht per kilometer is goedkoper dan de HSL die 727 miljoen baht per kilometer kost en het het kaartje gaat 1.012 baht kosten tegen 1.090 baht op de HSL.

In de hyperloop zitten passagiers in capsules; de trein rijdt met de snelheid van een vliegtuig door een vacuüm buis. Voor meer informatie over het systeem klik hier. (Zie verder de pagina Spoorwegen 2)

Kort Nieuws vrijdag 15 maart

– Gisteren maakten politieke partijen op een forum van het ministerie van Volksgezondheid hun plannen bekend voor de gezondheidszorg. Ze waren eensgezind dat artsen een betere wettelijke bescherming dienen te krijgen tegen beschuldigingen van wanpraktijken.

Partijleider Abhisit (Democraten) betoogde dat de strafwet aangevuld dient te worden met een specifiek artikel dat medische professionals die patiënten behandelen met een hoog risico op overlijden, vrijwaart van wettelijke aansprakelijkheid. Een aparte wet is volgens hem vereist voor artsen, verpleegsters en andere medisch personeel in wanpraktijk zaken.

Verder pleitte Abhisit voor overplaatsing van ambtenaren van andere overheidsdiensten naar het ministerie van Volksgezondheid om het personeelstekort te helpen verlichten en hij hield een pleidooi voor gezondheidsvoorlichting, zodat mensen niet voor elk wissewasje naar het ziekenhuis gaan [mijn formulering] en de werkdruk van ziekenhuisartsen kan afnemen.

Wat de andere partijen zeiden, mag u zelf lezen: Candidates outline healthcare policies. (Zie verder de pagina Gezondheidszorg 2)

– De politieke partijen Future Forward en Democraten hebben de media beloofd de zes NCPO orders die de persvrijheid beknotten, te zullen intrekken wanneer ze aan de macht zijn. Dat zeiden FFP-woordvoerder Pannika en verkiezingskandidaat Bunyod (Democraten) gisteren tijdens de discussie ‘Political party policies toward the media’, georganiseerd door de Thai Journalists Association.

Volgens Pannika zijn de gewraakte orders dermate vaag dat de media hun toevlucht hebben genomen tot zelfcensuur om sluiting te voorkomen. ‘De media dwingen hun idealen te laten varen is niet iets wat democratische landen doen’, zei ze.

Bunyod zei dat de mediavrijheid een van de meest urgente problemen is die de partij wil aanpakken wanneer ze de verkiezingen wint. ‘Onze partij zal altijd de mediaorganisaties steunen – we gaan niet optreden als regulator die de pers voortdurend in de gaten houdt.’

Niettemin uitte hij ook zijn zorgen over de neutraliteit van sommige journalisten en mediaorganisaties: ‘Leden van de pers dienen zich af te vragen: profiteer je van reclame of van andermans geld? Doe je verslag op basis van je idealen of iemand anders wil?’

– Laatste verkiezingsbericht. De onofficiële uitslag van de verkiezingen wordt drie uur na sluiting van de stembureaus verwacht. Dat is dus om 20 uur want de stembureaus gaan op 24 maart om 17 uur dicht. Op dat tijdstip is 95 procent van de stemmen geteld.

– De Rekenkamer is bij twee projecten van het Department of Local Administration gestuit op betwistbare uitgaven. De projecten hebben niet het gestelde doel bereikt, waardoor belastinggeld is verspild, aldus het hoofd van de Rekenkamer Prajuck Boonyoung.

De uitgaven hebben betrekking op een distance learning project in 2016, 2017 en 2021 op 1.996 scholen, waarmee een bedrag van 232,71 miljoen baht was gemoeid. De scholen kregen notebook computers, LED tv’s en software. Na de uitrusting te hebben ontvangen, maakten scholen er nauwelijks gebruik van, zegt Prajuck. Ze kon niet gebruikt worden vanwege slechte internetverbindingen en omdat het personeel er niet mee mee kon omgaan.

– Ik eindig op pagina 4, want de 2 is een advertentiepagina. Twee berichten kennen we al: de jager die dacht op een eekhoorn te schieten, maar hij schoot een jongen dood die in de boom zat, en een voormalige legerkapitein kreeg de doodstraf wegens de moord op Juthaporn Oun-on (37), directeur van de onderwijsdienst van de TAO Cham (Si Sa Ket). De vrouw raakte in juli 2017 vermist. Haar schedel en andere lichaamsresten werden drie maanden later in een bos in Ubon Ratchathani gevonden.

– De pagina opent met het bericht dat Prayut buitenlandse investeerders heeft gevraagd in Thailand te investeren en hun bedrijf uit te breiden, nu het land een jaar lang voorzitter is van Asean. Hij zei dat gisteren op het CLSA Asean Forum 2019 in Bangkok, dat tot woensdag duurt.

Prayut wees op het paradepaardje van de regering, Eastern Economic Corridor (EEC), waarin volgens hem China, Japan, de VS en enkele Europese landen al miljoenen Amerikaanse dollars hebben geïnvesteerd. In het kader van het Digital Asean Plan voor regionale connectiviteit heeft de regering diverse economische initiatieven genomen.

‘We hebben digitale betalingen en binnenlandse valutatransacties ontwikkeld. We installeren ook in het hele land Wifi, upgraden 4G naar 5G en leggen de Thailand-Hong Kong onderzee kabel.’ Voorts benadrukte hij dat de cybersecurity wordt versterkt.

CLSA is een kapitaalmarkten en investeringsgroep, gefocused op alternatieve investeringen, vermogensbeheer, bedrijfsfinanciën- en kapitaalmarkten, effecten en beheer van bezit voor bedrijfs en institutionele klanten over de hele wereld.

– Het Rama IX museum, waarvan de bouw in 2015 is begonnen, nadert zijn voltooiing. Het grootste museum in Asean gaat in november open en verwacht minstens 1 miljoen bezoekers per jaar. In juni is een ‘zachte opening’ gepland voor een selecte groep studenten om het operationeel systeem te testen. De officiële opening wordt verricht door koning Vajiralongkorn.

Het museum geeft in drie zones, getiteld Our Home, Our Life en Our King, informatie over de wereld, het leven van mensen en koning Bhumibol (Rama IX). Bezoekers hoeven zich niet te vervelen want Interactieve visuele displays brengen een en ander in beeld.

Het museum meet 27.000 vierkante meter, op de energierekening wordt bespaard door het gebruik van zonne-energie. De bouwkosten bedragen 1,6 miljard baht. Het museum staat in het district Klong Luang in Pathum Thani, ten noorden van Bangkok.

– De regering is een landelijke campagne tegen rabiës begonnen om uiterlijk in 2020 Thailand virusvrij te maken. Tijdens de campagne die tot eind juni duurt, worden honden- en kattenbaasjes en bazinnetjes aangemoedigd hun huisdier te laten vaccineren. Is gratis, zei minister Grisada (Landbouw) gisteren toen hij in Pathum Thani de campagne bekend maakte. In die provincies zijn in dorpen en steden controle en preventie eenheden ingezet om de inwoners bewust te maken van rabiës preventie.

In maart en april vorig jaar is bij 1.121 huisdieren en zwerfhonden rabiës geconstateerd. In die periode hebben twaalf mensen de ziekte opgelopen.

– Laatste bericht. Bangkok Airways heeft zijn ochtendvluchten tussen Chiang Mai en Mae Hong Son vanwege de smog tot morgen geannuleerd. Beide vliegvelden waren bedekt onder een dikke laag die de zichtbaarheid tot 2 kilometer verminderde. De gebruikte toestellen vereisen een zichtbaarheid van 6 kilometer om veilig te kunnen landen en opstijgen.

In Mae Hong Son bedroeg de concentratie PM 2,5 stofdeeltjes gisteren 96 mcg. Tot 12 maart dit jaar zijn 279 bosbranden gesignaleerd. Vorig jaar waren dat er 141 in dezelfde periode. Geprobeerd wordt met brandgangen de verspreiding te voorkomen.


 

Levenslessen van Navin Rawanchaikul

14 maart – De laatste tentoonstelling van Navin Rawanchaikul is rijk, elegisch* en diep persoonlijk, schrijft Kong Rithdee, filmrecensent BP over Revisited < > Departed. Navin staat bekend om zijn onstuimige, high pulp beelden en installaties die pronken met heldere kleuren, goed-gehumeurde zelfsatire en een scheutje in Bollywood stijl.

Verder zal ik hem niet citeren want de schrijfstijl van de erudiete Kong is vaak nogal high-brow (hoogmoedig en aanmatigend). Maar wat geeft het? Het artikel bevat veel foto’s van Navin en die beveel ik van harte aan. De foto boven heeft als titel Dad, Mom and Me.

De foto onder is getiteld Homage to a Man Who Tries to Push His Identity Out. Daarop helpt Navin zijn ziekelijke vader Suwan, die een winkel met kledingstoffen had in Chiang Mai. Hij overleed vorige week.

Daaronder A Tale Of Two Homes, een replica van de winkel. En de videoprojectie House of Hope met een eerbetoon aan zijn leraar Montien Boonma, die in 2000 op 47-jarige leeftijd overleed. Op de achtergrond klinkt Chopin’s Funeral March. (Bron: website BP, 13 maart)

* Elegie: Treurdicht of klaagzang.


 

Rectificatie

14 maart – Het laatste bericht van Kort Nieuws 12 maart bevat een (storende?) fout. De motorfiets die in Surin 10 meter hoger terecht kwam tussen hoogspanningskabels, botste niet tegen een pickup truck maar stond op de laadbak. De bestuurder daarvan ontweek een motorfietser die tegen het verkeer inreed. Door de abrupte manoeuvre kantelde de wagen en kwam ondersteboven tot stilstand waarbij de cabine werd ingedrukt. De motorfiets op de laadbak werd gelanceerd en raakte verstrikt in de kabels.

Nieuws van de website 13-14 maart

• Siam Piwat Co, exploitant van IconSiam en Siam Paragon, gaat twee mega-malls ontwikkelen
• Consumentenvertrouwen voor de tweede achtereenvolgende maand gestegen in februari
• PCD slaat alarm over smog in Noorden; vraagt bewoners: stop met verbranden afval
• Tweede K-pop ster trekt zich terug uit showbiz wegens verspreiding seksvideo’s van hemzelf
• Prawit: Vorming nieuwe regering wordt niet moeilijk daar Senaat ‘aan de ketting ligt’
• Nieuw spoorwegstation Khon Kaen geopend, dubbelspoor naar Korat in gebruik genomen
• Hof: DNP mag aantal bezoekers aan Similan eilanden beperken ter voorkoming van milieuschade
• Narathiwat: Twee mannen in vrouwenkleren gooien pijpbom naar dienstwoningen politie
• Kiesraad: Campagne voor Nee-stemmen is illegaal
• CAAT verbiedt Boeing 737 MAX, alleen Thai Lion Air heeft 3 toestellen
• Beslissing verhoging minimumdagloon met 2-10 baht uitgesteld door tripartite commissie
• Voormalig lid Japanse yakuza aangehouden wegens drugssmokkel in golfclubhoofdkapjes

Smog blijft het Noorden teisteren

14 maart – De hobbywerkdag begon vandaag met de vraag Wie van de Vier oftewel met welke pagina-opening opent Nieuws uit Thailand: Met de waarschuwing van de Anti-Corruption Organisation over de veiling van de belastingvrije concessie voor Suvarnabhumi (voorpagina), de voorspelling dat een ‘unprecedented’ opkomst valt te verwachten bij de verkiezingen op 24 maart (pagina 2), de aanhoudende smog in het Noorden (pagina 3) of het uitstel van de beslissing om het minimumdagloon te verhogen (pagina 4)?

De keuze viel op de luchtverontreiniging in het Noorden, want dat zal mijn lezers die in het getroffen gebied wonen, het meest interesseren; de andere onderwerpen zijn een ver-van-mijn-bed-show. Het bericht meldt dat Chiang Mai de twijfelachtige eer geniet om voor de derde achtereenvolgende dag het ranglijstje aan te voeren van wereldsteden waar ademen een gezondheidsrisico vormt.

De air quality index (AQI) stond rond het middaguur op 265, de concentratie PM 2,5 stofdeeltjes bedroeg 214 mcg, ver boven de limiet van de PCD (50) en de WHO (25). De krant schrijft dat provinciemedewerkers ‘in een wanhopige poging’ de smog te reduceren water sproeiden, maar dit zette nauwelijks zoden aan de dijk. De hoge concentratie noopte de Chiang Mai universiteit om de colleges gisteren en vandaag te annuleren.

Hoofd Chayaphon van het Disaster Prevention and Mitigation Department zei gisteren dat de provinciale kantoren in de negen getroffen provincies de situatie scherp in de gaten houden en proberen bos- en akkerbranden te voorkomen. De lokale bevolking is gevraagd af te zien van het verbranden van afval en oogstresten.

De PCD meldde gisteren dat de concentratie PM 2,5 in de volgende provincies varieert van 67 naar 167 mcg: Chiang Rai, Chiang Mai, Lampang (foto), Lamphun, Mae Hong Son, Nan, Phrae, Phayao en Tak. Het Geo-Informatics and Space Technology Development Agency verwacht dat de ongunstige weersomstandigheden tot april aanhouden. Het aantal branden is hoger dan vorig jaar.

Verkiezingen: Hoge opkomst, schone beloftes van grote partijen

14 maart – Thailand’s zes grootste partijen beloven de inkomenskloof te verkleinen en de corruptie te bestrijden. Dat zeiden ze gisteren tijdens een debat, georganiseerd door de Thai Chamber of Commerce en de Board of Trade. Het artikel somt braaf op wat elke spreker heeft gezegd. Laat ik er twee uitlichten.

Partijleider Abhisit (Democraten) beloofde de economische structuur te veranderen, die momenteel centralisatie en monopolies bevoordeelt. De partij is ook van plan mensen een hart onder de riem te steken middels hervormingen op welzijns- en onderwijsgebied. Als voorbeeld noemde hij de welfare card die nu alleen voor een beperkt aantal artikelen gebruikt kan worden in Thong Fah (Blue Flag) supermarkten. Wanneer de partij het voor het zeggen krijgt, vervalt die beperking.

Bhokin Bhalakula, lid van de strategiecommissie van Pheu Thai, zei dat zijn partij een eind maakt aan de economische noden door versterking van het beleid gericht op boeren, MKB’s, export, toerisme en jonge entrepeneurs. Daardoor zullen de koopkracht en de groei toenemen. ‘We scheppen banen en vullen de portemonnee van mensen.’

De partij wil ook de verschillen tussen de drie ziektekostenverzekeringen verkleinen en scholen toestaan hun eigen curriculum samen te stellen.

Het andere artikel op pagina 2 meldt de voorspelling van het King Prajadhipok’s Institute dat de opkomst bij de verkiezingen ongekend hoog zal zijn. In de laatste peiling van het instituut zei 95,9 procent te gaan stemmen; in de vorige peiling in februari was dat 95,4 procent.

Het percentage respondenten die menen dat hun stem belangrijk is voor verbetering van het land steeg van 67,7 procent in de vorige peiling naar 70,4 procent. KPI secretaris-generaal Wutthisan noemt dat ‘een significante toename van het kiezers vertrouwen in de waarde van hun stem’.

Gevraagd welke factoren een rol spelen bij hun stemgedrag zei de meerderheid dat ze hun keuze laten afhangen van individuele kandidaten, gevolgd door hun partijen en de kandidaat-premiers van partijen. Het partijbeleid komt in de laatste peiling op de vierde plaats. Dat de meeste kiezers de persoon boven het partijbeleid stellen, is volgens Wutthisan een aanwijzing dat het patronagesysteem nog volop functioneert in de samenleving. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Belastingvrije concessie: ACT waarschuwt voor corruptie

14 maart – De particuliere Anti-Corruption Organisation of Thailand (ACT) waarschuwt voor corruptie bij de verlening van de concessie voor de belastingvrije zone op Suvarnabhumi, die nu in handen is van monopolist King Power International. Secretaris-generaal Mana zegt al in november aan de bel te hebben getrokken, maar daarop heeft de regering niet gereageerd.

Dus probeert ze het maar weer eens en pleit voor de toepassing van een zogeheten integriteitspact om de procedure transparant te laten verlopen. Dit pact stelt vertegenwoordigers van de publieke sector in staat de aanbesteding op de voet te volgen.

Volgens het artikel dat de opening van de krant vormt, worden de belastingvrije concessies van vier luchthavens gecombineerd. AoT-voorzitter Nitinai denkt dat de deal daardoor attractiever wordt voor toekomstige investeerders. Circa 82 procent van alle belastingvrije revenuen wordt verdiend op Suvarnabhumi, 0,04 procent op Hat Yai en de rest op Phuket en Chiang Mai, aldus Nitinai. Door de concessies te combineren kunnen de Thaise luchthavens beter concurreren met andere luchthavens in de regio.

Behalve de belastingvrije concessie worden ook concessies geveild voor niet-belastingvrije commerciële exploitatie op Suvarnabhumi [geen details]. Belangstellende bedrijven, waaronder enkele uit Zuid-Korea en vermoedelijk ook uit Europa en Azië, dienen hun bod voor beide concessies op 30 april in te leveren. Dezelfde dag wordt bekend gemaakt om wie het gaat. Op 7 en 8 mei worden de enveloppen met de biedingen geopend en op 10 mei worden de winnaars bekend gemaakt.

Ten slotte een persoonlijke noot. Het artikel noemt niet het besluit om de concessie voor Suvarnabhumi in deelconcessies te veilen, wat een eind zou maken aan de controversiële monopoliepositie van King Power. Dus helemaal snap ik het niet, maar dat probleem heb ik wel vaker bij Bangkok Post.

Artsen verdacht van het smokkelen van medicijnen

14 maart – Twee artsen worden verdacht van de smokkel en verspreiding van Phentermine gewichtsverlies pillen. De ethische commissie van de Medical Council of Thailand is een onderzoek begonnen.

Volgens MCT secretaris-generaal Ittaporn komt het vaker voor dat artsen medijcijnen voorschrijven namens een overleden arts. Wanneer dat ontdekt wordt, krijgen ze een waarschuwing of nog erger wordt hun vergunning ingetrokken. Nader onderzoek is nodig om uit te zoeken wie het brein is achter deze illegale praktijken in zowel binnenlandse als buitenlandse markten, zegt hij.

Het onderzoek van de MCT is een vervolg op de arrestatie van een bende begin deze week die Phentermine pillen smokkelde. Tijdens een inval in Phatthanakarn (Bangkok) arresteerde de politie een vrouwelijk model en andere verdachten, waaronder de twee artsen. Uit een onderzoek van de politie samen met de FDA is gebleken dat Phentermine online wordt verhandeld.

De psychostimulant heeft dezelfde werking als amphetamine. Ze  heeft een sterke invloed op de hersens, langdurig gebruik kan tot verslaving leiden en zelfs de dood. Voor mensen met een hartaandoening, hoge bloeddruk of een psychische ziekte is ze gevaarlijk.

De pil is niet vrij verkrijgbaar, maar kan alleen worden voorgeschreven door geautoriseerde ziekenhuizen en klinieken. Normaal wordt de pil maximaal vier tot zes weken voorgeschreven vanwege de sterke bijwerkingen.

Kort Nieuws donderdag 14 maart

– Het Department of National Parks, Wildife and Plant Conservation (DNP) heeft een project gelanceerd met de naam Free Wild Trap Zone. Doel is in nationale parken te speuren naar vallen, die sinds november met hun scherpe ijzeren tanden vijf olifanten hebben verwond. Voor de zoektocht naar vallen is een week uitgetrokken.

Gisteren was Thai Elephant Day, een dag die in 1998 is ingesteld door de regering. Naar schatting leven 3.000 olifanten in het wild. Medio februari zijn in het Khao Ang Rue Nai Wildlife Sanctuary 149 vallen gevonden. Dit bosreservaat is de grootste habitat van olifanten met zo’n vierhonderd dieren.

– De immigratiepolitie heeft dinsdag vier Koreanen aangehouden die vanuit een appartement in Pattaya een online goksite runden. Bij hun arrestatie nam de politie drie computers, een router, twee one-time passwords devices [?] en zes memory units in beslag.

IB-hoofd Surachate zegt dat de mannen bekend hebben op een toeristenvisum het land te zijn binnengekomen en de kamer voor een maand te hebben gehuurd. Ze waren door een financier voor 80.000 per maand gehuurd en richtten zich op landgenoten. In totaal zouden ze weddenschappen van 2,5 miljoen baht hebben afgesloten. De eigenaar van het appartement gaat ook vervolgd worden omdat hij nagelaten heeft de buitenlanders aan te melden bij de politie.

– De politie vermoedt dat de bomaanslagen in Satun en Phatthalung door dezelfde groep is uitgevoerd die vorig jaar een aanslag pleegde op het beeldje van een zeemeermin in Songkhla waardoor ze haar ‘benen’ kwijt raakte.

Het vermoeden is gebaseerd op een analyse van beeldmateriaal van beide incidenten , waaruit bleek dat dezelfde uitrusting en hetzelfde voertuig werden gebruikt.

Verder vermoedt de politie dat enkele studenten van islamitische scholen met hulp van de lokale bevolking betrokken waren bij de aanslagen.

RTP adjunct-hoofd Srivara meent dat de aanvallers geen lokale bewoners waren. Vermoedelijk kwamen ze uit de drie aangrenzende zuidelijke provincies. Srivara zegt dat de autoriteiten een week voor de aanslagen getipt waren dat ze gepleegd zouden worden. Inlichtingendiensten zeggen dat de opstandelingen hun werkterrein naar andere provincies verleggen om het voor de politie moeilijk te maken veiligheidsmaatregelen te plannen.

– Laatste bericht. De gemeente Khon Kaen gaat op de hoofdbusterminal beeldschermen ophangen waarop de resultaten te zien zijn van alcoholblaas- en fysieke testen van busbestuurders die de terminal tijdens de Songkran vakantie verlaten. Alleen bestuurders die de testen met goed gevolg hebben doorlopen, krijgen toestemming om de weg op te gaan. Als ze door de mand vallen, worden vervangers gezocht. De testresultaten zijn ook beschikbaar op een app.


 

Nieuws van de website 12-13 maart

• Luchtverontreiniging Chiang Mai ergste ter wereld
• Vrouw (46) op motorfiets op spoorwegovergang in Phachi (Ayutthaya) gegrepen door trein
• Ayutthaya: Twee autodidact wapensmeden die wapens online verkochten, aangehouden
• Pattaya: Jordaniër bindt zijn zoon (2) vast in een wandelwagen en verdrinkt hem in zee
• Singapore en Maleisië sluiten luchtruim voor Boeing MAX 737 nav twee crashes
• CAAT bereid tot verbod op gebruik Boeing MAX 737 indien FAA dit adviseert
• Amlo vordert vermogen ad 40 mln baht van drugsbaron Xaysana en maatjes voor inspectie
• Kiesraad: Chinees buffet van PPRP in december niet in strijd met de wet, partij gaat vrijuit
• Kiesraad nodigt buitenlandse waarnemers uit voor verkiezingen
• Gevluchte voetballer Hakeem al-Araibi is 4 weken na detentie in Bangkok nu een Aussi

Luchtverontreiniging in Chiang Mai ergste ter wereld

13 maart – Thailand voert weer eens een lijstje aan, maar het is geen positie om trots op te zijn. Op de toptien van wereldsteden met de hoogste luchtverontreiniging staat Chiang Mai op de eerste plaats en Bangkok op de achtste. Boosdoeners zijn bosbranden en het verbranden van oogstresten door boeren (slash-and-burn) om hun akkers voor het volgende oogstseizoen voor te bereiden.

In negen provincies is de luchtkwaliteit gezakt naar een niveau dat als ongezond wordt beschouwd. Om 9 uur gisterochtend werd op 17 meetstations een concentratie aan PM 2,5 stofdeeltjes van 70 tot 124 mcg gemeten, ruim boven de veiligheidslimiet van 50 die door de PCD wordt aangehouden en 25 mcg die de WHO als maximum beschouwt. De hoogste concentratie werd gemeten in het district Mae Sai (Chiang Rai): 163 mcg, gevolgd door Phrae, Lampang, Nan en Chiang Mai.

Een andere indicatie vormt de air quality index (AQI). Die meet een breed spectrum aan vervuilende stoffen zoals PM 2,5, PM 10 en kooldioxide. Chiang Mai staat er pontificaal op de eerste plaats met 230 punten en verslaat qua luchtverontreiniging andere ongezonde steden als Dhaka (Bangladesh) en Hanoi (Vietnam) om er twee te noemen (zie bijgaand kader).

De situatie is dermate ernstig dat premier Prayut zaterdag, acht dagen voor de verkiezingen, een bezoek brengt aan Chiang Rai. PCD directeur-generaal Pralong zegt dat hij zich op de hoogte wil stellen van de genomen maatregelen.

Rangsrit Kanjanavanit, inwoner van Chiang Mai en docent en cardioloog aan de faculteit Medicijnen van de universiteit van Chiang Mai, constateert dat de campagne van de overheid tegen bosbranden en het verbranden van afval nog geen zoden aan de dijk heeft gezet. Rangsrit, tevens vice-voorzitter van de Seub Nakhasathien Foundation, een stichting die zich inzet voor bescherming van het milieu, vindt dat de regering meer duurzame en alles omvattende maatregelen moet nemen en niet alleen boeren moet arresteren die branden stichten of met water sproeien om te proberen het stofniveau onder controle te krijgen.

‘Ze dient een manier te zoeken om boeren af te houden van het verbranden van afval door hen stimulansen te geven.’ Hij pleit ook voor overleg met regeringen van buurlanden omdat een deel van de smog wordt veroorzaakt door landen als Laos en Myanmar.

Het smogprobleem dateert niet vandaag of gisteren, constateert de krant. Smog is al meer dan 10 jaar een seizoensprobleem in het Noorden. Het doet zich voor van januari tot april en piekt in maart, daar het extreem droge weer de omvang van bosbranden verergert.

Palang Pracharath ontspringt de dans; Kiesraad gebeten hond

13 maart – Het Chinese banket waarmee Palang Pracharath (PPRP) in december 650 miljoen baht ophaalde, heeft de zegen gekregen van de Kiesraad. De raad zegt dat de partij niet de organieke wet op de politieke partijen heeft overtreden, wat haar op ontbinding zou komen te staan.

Aan de 120 tafels zaten 40 vertegenwoordigers van rechtspersonen en 84 individuen aan, waaronder geen buitenlanders, buitenlandse rechtspersonen of binnenlandse bedrijven met buitenlanders als grootaandeelhouder.

De ‘vrijspraak’ is slecht gevallen bij de Association for the Protection of the Constitution (APC), die de Kiesraad had gevraagd onderzoek te doen naar het culinair exuberante vreet- en drinkfestijn. Secretaris-generaal Srisuwan, door de krant een ‘politieke stokebrand’ genoemd, beticht de raad van onzorgvuldigheid omdat niet nagegaan is of zich overheidsdiensten of ambtenaren onder de eters bevonden.

Srisuwan wijst erop dat ambtenaren van de gemeente Bangkok en de Tourism Authority of Thailand geld hebben gedoneerd, wat verboden is. De Kiesraad had ook moeten onderzoeken, zegt hij, hoe enkele rechtspersonen geld hebben kunnen doneren, terwijl ze verliesgevend zijn.

Kiesraad secretaris-generaal Jarungvith zegt dat er bij de raad nog meer petities tegen PPRP liggen, maar deze was de minst gecompliceerde, dus is al eerste behandeld. Een andere petitie die nog niet is bestudeerd, heeft betrekking op vermeend machtsmisbruik van voormalige kabinetsministers die de leiding van de partij vormen. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Steun voor No Vote-campagne in Phrae neemt toe

13 maart – Supporters van Woravat Auapinyakul, die politiek dakloos is geworden door de ontbinding van Thai Raksa Chart, zijn in de provincie Phrae een campagne begonnen om kiezers in de twee kiesdistricten te bewegen No te stemmen.

Als het aantal Nee-stemmen het aantal stemmen op andere kandidaten overtreft, moeten er herverkiezingen worden gehouden, die Pheu Thai de kans bieden de districtszetels in de wacht te slepen.

Het is een leuke truc die de Thaise verkiezingsprocedure biedt. Phrae is van oudsher een Pheu Thai bolwerk met Woravat als parlementslid, maar die ruilde Pheu Thai in voor Thai Raksa Chart. Pheu Thai stelde in beide districten geen kandidaat vanwege een afspraak met TRC.

Aan de herverkiezingen kan niet worden deelgenomen door Woravat omdat hij dan niet de vereiste 90 dagen lid is geweest van Pheu Thai. De kandidaten die hebben verloren, zijn eveneens uitgesloten van de herverkiezingen.

Op de foto maken supporters van Woravat van hun hart geen moordkuil. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Plan voor sociale woningbouw gaat fase 2 in

13 maart – Inmiddels beland op pagina 3, doorgaans een pagina met het verkiezingsnieuws, noem ik de opening die gewijd is aan de plannen voor de bouw van goedkope woningen ten behoeve van ouderen en echtparen met een kinderwens.

De Government Housing Bank heeft van vice-premier Somkid (economische zaken) opdracht gekregen een voorstel te doen voor de tweede fase en het hem voor te leggen wanneer hij volgende week op bezoek is [waar, vermeldt het bericht niet]. Behalve op de twee genoemde doelgroepen richt de tweede fase zich op mensen die voor hun bejaarde ouders zorgen.

De GHB verstrekt lage-rente leningen om de minima te helpen een eigen huis te kopen. [De vergelijking met Nederlandse woningwetwoningen gaat niet helemaal op want dat zijn huurwoningen] In november vorig jaar gaf het kabinet toestemming voor de speciale leningen ten behoeve van de eerste fase.

Het artikel beschrijft in detail de procedure, maar die lijkt me niet relevant voor mijn lezers. Eén detail: Voor een lening van 1 miljoen baht wordt een rente in rekening gebracht van 3 procent, waardoor de maandlast op 3.800 baht komt. Deze leningen worden verstrekt aan kopers die 25.000 baht of meer per maand verdienen. De 3 procent staat drie jaar vast. Verdere informatie over het programma ontbreekt.

Kort Nieuws woensdag 13 maart

– Na een rechtsgang van drie jaar hebben 14 gastarbeiders uit Myanmar die werkzaam waren in de pluimvee industrie, eindelijk een compensatie van 1,7 miljoen baht in de wacht gesleept. De Supreme Labour Court liet gisteren in een verklaring weten het bedrijf Thammakaset Farm te hebben opgedragen dit bedrag binnen zeven dagen uit te keren.

De arbeiders schakelden in 2016 de rechter in omdat ze niet hun volledige salaris ontvingen, niet betaald werden voor overwerk en omdat onredelijke eisen aan hen gesteld werden, zoals slapen naast het bedrijf. Ze moesten ook hun paspoort inleveren. Ter compensatie eisten ze 44 miljoen baht.

Ze dienden ook een klacht in bij de NHRC, maar die beschouwde de zaak alleen als contractbreuk. Het kantoor Lop Buri van het Department of Labour Protection and Welfare dat de zaak onderzocht, concludeerde dat de eisen terecht waren, maar hun paspoorten waren niet geconfisqueerd.

Thammakaset, dat pluimvee producten aan ’s lands grootste exporteur Betagro levert, is gevestigd in Lop Buri. Het moest eind vorig jaar op last van een lagere bestuursrechter 1,7 miljoen baht deponeren aan boetes, te weinig betaald loon en overwerk gedurende de twee jaar dat de veertien bij het bedrijf werkten. Ze ging in beroep maar kreeg geen gelijk van de hoogste rechter. Betagro heeft de banden met het bedrijf verbroken.

– Follow-up op de bomaanslagen in Satun en Phattahalung. De politie verdenkt plaatselijke inwoners en een leerling van een islamitische school van banden met een groep opstandelingen die verantwoordelijk worden gehouden voor de bomaanslagen. Het is de eerste keer dat beide provincies het doelwit van aanslagen waren.

Drie bewoners zijn aan de tand gevoeld, maar ze ontkennen elke betrokkenheid. De politie speurt aan de hand van camerabeelden naar aanwijzingen over medewerking aan de aanslagen.

In Satun ontploften zaterdagavond laat zes bommen, één bij het politiebureau (foto). In twee districten van Phatthalung ontploften ’s nachts elf bommen. Bij beide bomaanslagen vielen geen slachtoffers. In de twee districten zijn dertig islamitische scholen gevestigd.

– Japan en Zuid-Korea kunnen model staan voor Thailand dat in de komende twee jaar een ‘complete aged society’ wordt. Dit advies gaven sprekers gisteren op een seminar in Bangkok, getiteld Digital and Active Ageing in Japan and Thailand.

Pharani Phuprasoet van de Thai Health Foundation maakte er de resutaten van een recent onderzoek bekend. Daaruit is gebleken dat 40 procent van de Thaise werkende bevolking zich niet fysiek en financieel voorbereidt op hun pensionering. Pharani houdt zich bij de stichting bezig met buitenlandse projecten van gezonde levensstijlen.

Het bericht noemt voorbeelden uit Japan en Zuid-Korea, maar ik mag niet aannemen dat Nieuws uit Thailand door Thai wordt gelezen, dus die laat ik onvermeld. U kunt het lezen op Japan, Korea ‘offer ageing nation tips.

– De regering zet een tandje bij in de ontwikkeling van provinciale smart cities. Dit jaar wordt een city data platform gevormd, zegt vice-premier Prajin. Deze open bron kan geraadpleegd worden door ontwikkelaars van nieuwe faciliteiten en diensten in lokale streken. De smart city heeft betrekking op de economie, mobiliteit, energie, milieu, leefomstandigheden, mensen en bestuur.

Prajin zegt dat de regering het land wil moderniseren, maar tegelijkertijd lokale culturen wil handhaven en het milieu wil beschermen. De ‘slimme’ steden voldoen ook aan de nationale strategie om moderne technologie te gebruiken voor het verbeteren van de bestaanszekerheid en de sociale kloof te verkleinen.

– Laatste bericht. Vijftig bewoners van de districten Ban Lat en Muang (Phetchaburi) vragen het Department of Highways in een petitie een plan voor de aanleg van een snelweg te wijzigen. Het project dat 79 miljard baht kost, is al ter goedkeuring aan de regering voorgelegd.

Volgens de tegenstanders heeft de 119 kilometer lange weg tussen Nakhon Pathom en Cha-Am ernstige negatieve gevolgen voor het milieu en lokale gemeenschappen die afhankelijk zijn van de landbouw. Ze hebben dat duidelijk gemaakt op voorgaande forums en vragen de route veranderen. Het huidige plan gaat ten koste van suikerpalm plantages en rijstvelden, waarvan de dorpelingen voor hun inkomen afhankelijk zijn.


 

Aanbevolen ter lezing: twee columns

12 maart – Twee columns in de krant van gisteren beveel ik graag ter lezing aan. Als eerste Think Pragmatic van Veera Prateepchaikul. Hij schrijft dat de meeste buitenlandse media en mensenrechtenorganisaties, Amnesty International Thailand in het bijzonder, de ontbinding van Thai Raksa Chart door het Constitutionele Hof hebben beschouwd als de zoveelste poging van de militaire junta gebruik te maken van een vermeend bevooroordeeld juridisch systeem om haar politieke opponenten het zwijgen op te leggen en de vrijheid van meningsuiting te onderdrukken.

‘Het lijkt erop dat hun negatieve reacties en sympathie voor TRC geuit zijn nadat ze de woorden “schuldig” en “ontbinding” hadden gehoord’, schrijft hij. Amnesty was erg snel, zo’n een of twee uur nadat het Hof het vonnis had voorgelezen. ‘Wanneer AI iets discreter was geweest en wat langer had gewacht op een Thais staflid met een juridische achtergrond, had de organisatie met een beter geïnformeerde en redelijke verklaring kunnen komen.’

Veera wijst op de passage in het vonnis die de rol van de monarchie sinds 1932 toelicht en haar status boven de politiek stelt. Het Hof beschouwde TRC’s nominatie van prinses Ubolratana als kandidaat-premier daarom ‘hoogst ongepast’, aldus een verklaring van een van de rechters. Klik hier om Veera’s zoals altijd doorwrochte column te lezen.

De tweede column van Paritta Wangkiat bevat een aardig detail dat ik nog niet had gelezen. Direct nadat het Constitutionele Hof Thai Raksa Chart de nek had omgedraaid, dook op de sociale media de hashtag Dissolved to death yet I still won’t vote for Uncle op, waarmee premier Prayut wordt bedoeld die als koosnaampje Uncle Tu heeft. Is geen woord Spaans bij, dunkt me. Paritta noemt het verlies van TRC geen winst voor het pro-regime kamp en da’s een hele geruststelling voor het pro-democratie kamp. Ook lezen, klik hier. (Bron: website BP, 11 maart)


 

Nieuws van de website 11-12 maart

• Honda verwacht dat motorfietsmarkt dit jaar krimpt door lagere landbouwprijzen
• Ongezonde niveaus fijnstof (53-101 mcg) in zeven noordelijke provincies
• Verdachte aangehouden van moord op verpleegster zondag in Ayutthaya
• Prawit: Opstandelingen trekken naar provincies met lichtere beveiliging
• Ranger gewond door bomscherven bij aanslag in Narathiwat
• FFP vraagt Kiesraad: Verwijder beeld van Thanathorn met Thaksin op scherm in Hat Yai…
• … Kiesraad schrapte eerder hate-speech over FFP op sociale media
• Seungri (28) verlaat K-popgroep Big Bang wegens seksschandaal
• Tien Myanmarezen op doortocht naar Maleisië aangehouden in Songkhla

‘Paddenstoel echtpaar’ moet 2,5 miljoen baht dokken of klikken

12 maart – Zijn ze gek geworden bij het Royal Forestry Department (RFD), het Thaise Staatsbosbeheer? Dat lijkt er wel op want twee arme dorpelingen in Kalasin hebben van het RFD een rekening gekregen van 2,5 miljoen baht plus 7,5 procent rente voor het illegaal kappen van bomen in nationaal bosreservaat Padong Ranang in Kalasin in 2010.

Udom Sirisorn (58) en zijn vrouw Daeng (56) waren destijds de enigen die gearresteerd werden, want de overige stropers zagen kans te vluchten. Zij werden door de media ‘mushroom couple’ gedoopt omdat ze aanvankelijk werden beschuldigd van het illegaal plukken van paddenstoelen. In 2011 veroordeelde de rechtbank hen elk tot 15 jaar gevangenisstraf, maar het hooggerechtshof maakte er in 2017 vijf jaar van. Ze gaven toe een fout te hebben gemaakt, maar weigerden de namen te noemen van hun opdrachtgevers. Thans zitten ze gevangen en en zeggen gratie te zullen aanvragen.

De niet malse rekening van het RFD is gebaseerd op de schade die aan 73 rai bosland is toegebracht. Daar zijn 700 teakbomen en andere zeldzame bomen over een periode van 20 jaar gekapt. De autoriteiten confisqueerden 1.148 houtblokken die destijds een waarde hadden van 552.160 baht.

De Dorknopers van het RFD hebben het echtpaar een uitweg geboden wanneer ze hun opdrachtgevers verlinken. RFD-hoofd Attaporn zegt: ‘Als ze arm zijn en met ons samenwerken, wordt de boete verlaagd. Maar ze moeten ons helpen de mastermind te arresteren.’

N.B. Deze zaak betreft dus niet het bejaarde echtpaar dat, uit mijn hoofd, een gevangenisstraf van 15 jaar kreeg wegens het plukken van paddenstoelen. Ik ga later in mijn archief op zoek naar de details. Bovenstaand bericht staat weggemoffeld in een 1-kolommertje op pagina 3. De krant opent met politiek nieuws, maar dit nieuws vond ik veel opvallender, dus verdient vandaag de opening van Nieuws uit Thailand. De kans dat ze klikken, lijkt me uiterst gering, want dat staat gelijk aan het tekenen van hun doodvonnis.

Abhisit gooit de knuppel in ’t hoenderhok; PPRP wankelt

12 maart – De aankondiging van partijleider Abhisit (Democraten) dat hij Prayut niet zal steunen wanneer die na de verkiezingen wil terugkeren als premier, is als een bom ingeslagen bij Palang Pracharath (PPRP), de partij die hem heeft genomineerd als kandidaat-premier. PPRP wacht een zware taak om de stemmen in de wacht te slepen die ze nodig heeft, schrijft Bangkok Post in haar openingsartikel vandaag.

De ‘bom’ van Abhisit bemoeilijkt de PPRP campagne, met name in het Noorden en Noordoosten die bolwerken zijn van voormalig regeringspartij Pheu Thai, aldus een hoog geplaatste PPRP-bron.

De PPRP opereert in beide regio’s in de schaduw van PT; Abhisit’s anti-regime standpunt kan gebruikt worden het momentum gaande te houden, zegt de bron.

De Democraten zijn tot nu toe beschouwd als sympathisant van het regime, dus wordt deze laatste zet gezien als een verandering van taktiek. PPRP zwaargewichten zijn, aldus de bron, onthutst door Abhisit’s aankondiging. Ze zien die als een poging zich collectief te keren tegen PPRP, met name omdat Bhumjaithai partijleider Anusin onlangs het regime een koude douche heeft gegeven.

Suthep Thaugsuban, medeoprichter van de Action Coalition of Thailand, heeft Abhisit ervan langs gegeven. Suthep [waarom doet hij mij toch denken aan Judas?] is voormalig lid van de Democraten en was in de regering Abhisit vice-premier. Hij was de kwade genius achter het neerslaan van de roodhemdprotesten en leidde in 2013 en 2014 het verzet tegen de regering Yingluck. Judas, pardon Suthep, vraagt zich af of Abhisit nu onder éen hoedje speelt met Thaksin met als doel de volgende premier te worden.

Terwijl Prayut zijn mond houdt over de kwestie, zegt PPRP partijleider Uttama, voormalig minister van Industrie: ‘It’s up to the people. De PPRP gaat door met haar verkiezingscampagne. There is nothing for us to say, behalve dat we Prayut steunen als premier.’

Overladen met kritiek zegt Abhisit dat hij geen persoonlijke rancune tegen Prayut heeft. Hij is hem dankbaar voor zijn steun toen hij premier was te midden van de politieke crisis. Maar Prayut’s aanblijven met de PPRP-leiding naast hem kan gemakkelijk leiden tot politieke conflicten. Abhisit zegt: ‘Bij mijn besluitvorming spelen persoonlijke relaties geen rol. Ik moet beslissen op basis van lange-termijn voordelen voor het land.’

Wanneer de Democraten het niet eens kan worden met andere partijen gaat ze de oppositie in. Samenwerking met Pheu Thai is uitgesloten, samenwerking met PPRP is alleen mogelijk als ze democratische principes aanhangt, zegt Abhisit.

Volgens adjunct-partijleider Nipit sluit de partij de mogelijkheid niet uit dat wordt samengewerkt met de PPRP. Hij zei gisteren dat de partijleden achter Abhisit staan en verwachten dat de partij meer zetels scoort dan PPRP. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Kroningsembleem onthuld

12 maart – Het kroningsembleem dat op T-shirts, petten, vlaggen en wat dies meer zij zal pronken, is gisteren onthuld op een persconferentie van vice-premier Wissanu, voorzitter van de regeringscommissie die de kroningsceremonies van 4 tot 6 mei organiseert.

Voor het embleem waren zeven ontwerpen ingediend, waaruit de koning een keuze heeft gemaakt. Volgens Wissanu heeft hij het aangepast, wat ik me nauwelijks kan voorstellen want de tekeningen die hij maakte voor zijn nieuwjaarskaart getuigden niet van een groot artistiek talent.

Overheidsdiensten en publieke organisaties is gevraagd altaartjes in te richten met een foto van de koning en worship materials [?] en het embleem op gebouwen aan te brengen.

Gebruik van het embleem op breekbare voorwerpen, zoals glazen, en op lepels, armbanden, hangers en containers (dozen, manden, etuis enz) is verboden.

De krant geeft ook een toelichting op het embleem, waarvan ik alleen overneem dat in het centrum het koninklijk cypher (geheime code) Wor Por Ror staat, omringd door een gouden rand.

Pas 1 arrestatie naar aanleiding van bomaanslagen

12 maart – Bangkok Post bevat vandaag vier verkiezingsberichten op pagina 3, de gebruikelijke verkiezingspagina, maar die pagina opent met een bericht over de arrestatie van een man die verdacht wordt van banden met de groep die verantwoordelijk is voor de elf recente bomaanslagen in Satun en Phatthalung. De man is gesignaleerd op camerabeelden toen hij een openbaar park in de stad Phatthalung in liep, maar hij ontkent elke betrokkenheid.

Inmiddels heeft de politie voor de aanslagen in die provincie vijf personen van 18 tot 30 jaar in het vizier. De autoriteiten verwachten hun namen binnenkort bekend te kunnen maken.

Vice-premier Prawit, tevens minister van Defensie, heeft een bezoek gebracht aan het gebied. Hij zegt dat de aanvallen het werk waren van verzetsstrijders uit Yala, Narathiwat en Pattani. Ze kozen voor Satun en Phattahalung omdat de grond in het Zuiden te heet onder hun voeten was geworden. Hij denkt dat de aanslagen niet politiek gemotiveerd waren..

RTP adjunct-politiecommissaris Srivara is het met hem eens. De aanslagen hebben niets te maken met de komende verkiezingen of met bendes die zich bezighouden met mensensmokkel. Niettemin heeft de Kiesraad gevraagd om meer politie-inzet in het diepe Zuiden dus die vermoedt wel een verband met de verkiezingen.

Na de aanslagen is de politiecommandant van Satun overgeplaatst. Scholen in het district Pak Phayun (Phatthalung) hebben besloten de lessen tot morgen te schorsen. Adviseur Panitan van Prawit verwacht meer aanslagen verderop in het noorden. In een memo van de inlichtingendienst wordt gewaarschuwd voor aanvallen tot eind maart. NSC secretaris-generaal Wallop heeft bekend gemaakt dat vijfduizend agenten in het diepe Zuiden worden ingezet om de veiligheid in de grensprovincies te verzekeren en ervoor te zorgen dat de verkiezingen probleemloos verlopen.

Vier verkiezingsberichten

12 maart – En dan nu de vier verkiezingsberichten die ik hierboven noemde, want daar zult u nu wel naar snakken [maar niet heus]. Mevrouw Sudarat, hoofd van de strategiecommissie van Pheu Thai, wil weten of de Democraten van plan zijn hun handen ineen te slaan met Palang Pracharath nadat partijleider Abhisit heeft verklaard dat hij Prayut niet zal steunen bij zijn rentree als premier.

Sudarat, tevens kandidaat-premier van PT, zegt dat er twee opties zijn na de verkiezingen: deel uitmaken van een regeringscoalitie of oppositie. Ze zegt: ‘Abhisit en de partij moeten kiezen want er is geen neutrale zijde in het Huis [van Afgevaardigden]. Abhisit moet aangeven of zijn partij zich aansluit bij een door de PPRP geleide coalitie of niet. Laat geen ruimte voor twijfel omdat de mensen zullen denken dat, hoewel je Prayut niet steunt, je partij nog steeds bereid is met de PPRP samen te werken.’

Tweede bericht. Adjunct partijleider Phongsakon (Future Forward) heeft zich gemeld bij de politie om een aanklacht in ontvangst te nemen wegens het online delen van nepnieuws. Heeft betrekking op het bericht dat Prawit 12.000 baht uit het defensiebudget zou hebben uitgegeven aan een kopje koffie.

Pongsakon zegt het slachtoffer te zijn van een complot om hem en zijn partij in diskrediet te brengen. Hij had aanvankelijk geen idee dat het nepnieuws was omdat het door een betrouwbaar persagentschap werd gemeld. Ook enkele legerofficieren hadden het bericht gedeeld. Zodra hij in de gaten kreeg dat het onzin was, heeft hij het verwijderd.

Derde bericht. Vice-premier en minister van Justitie Prajin wil dat de Kiesraad onderzoek doet naar de verkiezingsbelofte van Bhumjaithai om de verbouw van marihuana te liberaliseren. Prajin zegt dat die belofte de bevolking op het verkeerde been kan zetten. De mensen zouden kunnen denken dat ze marihuana in hun achtertuintje mogen verbouwen.

De partij heeft inmiddels een videoclip van 8 minuten gemaakt waarin ze haar plan toelicht. De partij stelt Californië ten voorbeeld waar elk huishouden zes planten mag kweken. Woordvoerder Settapong denkt dat het twee jaar duurt om het plan te realiseren wanneer ze lid wordt van de nieuwe regering.

Vierde en laatste bericht. De Kiesraad heeft een klacht van verkiezingskandidaat Parit (Democraten) in Bangkok weggewuifd over door de raad gedrukte pamfletten die fouten bevatten. Adjunct secretaris-generaal Nat zei gisteren dat kiezers ook uit andere bronnen informatie kunnen halen, waaronder een app van de Kiesraad.

Parit’s klacht is een reactie op een pamflet dat in Londen is uitgedeeld waarop direct boven zijn foto de naam Pheu Thai staat. Kiezers zouden kunnen denken, zegt hij, dat hij kandidaat staat voor aartsrivaal Pheu Thai. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Kort Nieuws dinsdag 12 maart

– Opening pagina 2. De National Water Resource Commission heeft een plan van 13 miljard baht goedgekeurd dat voorziet in maatregelen tegen droogtes en overstromingen en verbetering van de drainage- en waterkwaliteit van Thailand’s belangrijkste interprovinciaal kanaal, Klong Prem Prachakorn.

De 50 km lange Klong Prem Prachakorn vormt een verbinding tussen Bangkok, Pathum Thani en Ayutthaya. Bij het Government House sluit het aan op Klong Phadung Krung Kasem, de buitenste gracht van de hoofdstad die in de Chao Phraya uitmondt.

Het Royal Irrigation Department is vorig jaar maart samen met de particuliere sector begonnen de Klong Prem Prachakorn te restaureren. Het heeft over een afstand van 1,4 km in het noorden van Bangkok 27 ton afval uit het water gehaald. Ook een deel van het kanaal in Chatuchak is gedregd.

Andere projecten die in het kader van het plan worden uitgevoerd, zijn de restauratie van het Ratchanok meer in Phitsanulok en Boraphet meer in Nakhon Sawan. Doel daarvan is de opslagcapaciteit te vergroten om de nabijgelegen dorpen te beschermen. Een ander project, gepland in Chumphon, heeft tot doel het binnendringen van zout water op akkers te voorkomen. Daarvan profiteren 16.000 huishoudens.

– Alle Chinese luchtvaartmaatschappijen houden hun Boeing 737 MAX 8 op last van de luchtvaartautoriteit aan de grond, maar de Civil Aviation Authority of Thailand vindt het niet nodig Thai Lion Air die drie toestellen van dit type heeft, te vragen hetzelfde te doen. Over de veiligheid van het toestel bestaan twijfels nadat in oktober en zondag een toestel van dit type is neergestort. Bij de laatste crash kwamen alle 157 inzittenden om het leven.

– Al eerder gemeld: in maart en april wordt een ongebruikelijk kleine regenval verwacht; geschat wordt dat 5 tot 10 procent minder regen valt in de provincies Chiang Mai, Nakhon Sawan, Kanchanaburi, Ratchaburi, Chaiyaphum en Nakhon Ratchasima. De droogste gebieden bevinden zich in het Noorden, verwacht de ONWR.

In tambon Nong Manao (Nakhon Ratchasima) komt geen water meer uit de kraan, want een meer is droog gevallen. Een dorpeling zegt elk week 300 baht uit te geven aan het kopen van water.

– Follow-up op de moord op een verpleegster in Ayutthaya. De aangehouden verdachte is een voormalige werknemer van het ziekenhuis waar het slachtoffer werkte. Hij heeft bekend haar vermoord te hebben nadat ze geweigerd had hem geld te lenen.

De ontknoping was te danken aan camerabeelden waarop te zien was hoe hij uit de auto stapte, waarin de verpleegster is gevonden. Vandaag houdt de politie een persconferentie over de zaak, die wordt bijgewoond door RTP adjunct-commissaris Chalermkiat. Daarna vindt een re-enactment plaats.

– De Criminal Court heeft een man die vorig jaar september in Huai Khwang (Bangkok) een 19-jarig meisje verkrachtte, veroordeeld tot een gevangenisstraf van 13 jaar, de helft van wat geëist was dankzij zijn bekentenis. Hij vergreep zich aan de studente in haar kamer en ging er met haar bezittingen vandoor waaronder zes Boeddha amuletten. Die zijn teruggevonden in zijn huis. Na de verkrachting zag hij kans enkele maanden zich te verbergen.

– Een 33-jarige Nigeriaan die Thaise vrouwen als drugskoerier naar het buitenland huurde, is gearresteerd nadat hij een man had gevraagd hem te helpen bij zijn smokkel. Grote pech, want dat was een politie-informant. Bij zijn arrestatie in een hotelkamer vond de politie 324 gram crystal meth, die verborgen was in sokken. De man kon geen paspoort tonen of andere documenten ter identificatie.

– Het laatste bericht gaat over een bizar ongeluk in Surin. Een motorrijder botste er tegen een pickup truck en diens motorfiets belandde door de kracht van de aanrijding 10 meter hoger tussen hoogspanningskabels. Vijf inzittenden van de pickup raakten gewond. Over de motorrijder zegt het bericht verder niets.


 

De Parel van Andaman vecht tegen seizoensoverstromingen

11 maart – Terwijl regio’s in het Noorden zich voorbereiden op droogte, houden in Phuket City inwoners en autoriteiten hun adem in voor het regenseizoen dat in juni begint. Een uur zware regen is genoeg om straten kniehoog onder water te zetten.

Burgemeester Somjai zegt dat de Pearl of Andaman, zoals de stad met zijn magnifieke stranden, jachten en jachthavens wordt genoemd, een van de zuidelijke provincies is waar ernstige overstromingen een verwoestend effect op de economie hebben.

Ondanks dat Phuket een bloeiende economie heeft, kan de gemeente daarvan niet volledig de vruchten plukken daar de stad vecht tegen het weer dat kansen voor verdere ontwikkeling tegenhoudt. De regering heeft plannen om van Phuket een centrum te maken voor startups (beginnende bedrijven), maar die lopen gevaar door de kwetsbaarheid van het gebied voor overstromingen.

Een van de grootste zorgen is de potentiële schade aan het architectuur erfgoed van de stad, met name de in Sino-Portugese architectuurstijl gebouwde winkels die een trekpleister vormen voor toerisme en startups.

Deze 110 jaar geleden gebouwde panden zijn vooral kwetsbaar omdat hun structuur niet verstevigd is met stalen binten. Zelfs kleine overstromingen, zegt Somjai, hebben in het verleden een schade berokkend van 120 miljoen baht aan Phuket City dat 12 vierkante kilometer meet.

Maar het gemeentebestuur zit niet bij de pakken neer. In 2015 is begonnen met het renoveren en uitbreiden van het rioolstelsel, dat momenteel ontoereikend is. Tot nu toe is het werk voor 26 procent gevorderd. Niettemin verwacht Somjai dat de stad dit jaar beter voorbereid is op overstromingen.

Andere plannen die de stad in petto heeft, bestaan onder andere uit verbetering van drainagekanalen en de bouw van pompstations. In bijgaande pdf een overzicht. (Bron: BP, 10 maart)

Overstaand nieuws van gisteren

11 maart – Goed nieuws voor het toenemend aantal mensen met psychische problemen: ze kunnen terecht bij het nieuwe bedrijf Ooca dat online consultaties biedt. Ooca helpt hun probleem te identificeren en brengt hen in vroegtijdig contact met professionele hulpverleners, zodat het risico van lang ingehouden stress en zenuwinstortingen wordt voorkomen.

Directeur Kanpassorn zegt: ‘We moeten ons houden aan ethische richtlijnen. Patiënten kunnen online therapie zoeken voor tijdelijke verlichting maar ze moeten ook een arts raadplegen.’

Voor universiteitsstudenten in het bijzonder biedt het bedrijf het project Wall of sharing. Die dienst wordt gratis verleend aan studenten van universiteiten die een MoU met Ooca hebben afgesloten.

Voorlopig zijn dat alleen de Suranaree University of Technology en de Chiang Mai universiteit. Meer universiteiten volgen.

Kanpassorn zegt dat andere innovaties in de hulpverlening bestaan uit robot therapeuten en applicaties op het gebied van geestelijke gezondheidszorg. Maar de resultaten daarvan zijn beperkt.

Het artikel gaat verder uitgebreid in op de Mental Health Act van 2008. Zo biedt de wet de politie meer opties om met vergrijpen die het gevolg zijn van psychische aandoeningen, om te gaan en ze voorziet in een behandelcommissie van psychiaters, verpleegsters en juridische experts om een diagnose te stellen. Verder mogen autoriteiten patiënten negentig dagen voor behandeling laten opnemen, een periode die verlengd kan worden totdat herstel is ingetreden. (Bron: BP, 10 maart)

Nieuws van de website 10-11 maart

• Nida Poll: Meeste respondenten begrijpen nieuw stembiljet niet
• 81 gokkers aangehouden bij inval in gokhal in Lat Krabang (Bangkok)
• Sakon Nakhon: Man steekt zijn huis in brand en vlucht op zijn motorfiets
• Vier bomaanslagen in Satun, geen gewonden
• Zes zelfgemaakte bommen ontploft in Phatthalung, geen gewonden
• Ayutthaya: Verpleegster met snee in haar nek dood aangetroffen in auto bij ziekenhuis
Arme rubberboeren hopen op betere prijzen na verkiezingen
• Politie weifelt over motief bomaanslagen in Satun en Phatthalung
• Kalasin: Kandidaat Prachathai verlaat partij wegens gebrek aan steun
• Kalasin: Vermiste vrouw (54) dood aangetroffen in kanaal, doodsoorzaak in onderzoek
• Beveiliging in Nakhon Si Thammarat opgeschroefd na bomaanslagen in andere provincies
• Eerste verkiezingscampagne van Palang Pracharath in NO trekt slechts honderden supporters
Doerianhandelaar trekt huwelijksaanbod in, beschuldigd van verkapte reclame voor zijn bedrijf
• Abhisit tegen terugkeer Prayut als premier na de verkiezingen

Bomaanslagen in het Zuiden dreunen na

11 maart – South blasts ‘bid to tarnish govt’ kopt Bangkok Post vandaag boven haar openingsartikel, wat ik zou kunnen vertalen met: Zuidelijk knalfeest* is een poging om de regering te bezwalken*. Ja, beste mensen, een woordenboek is een grote steun bij het vertalen van berichten.

Maar nu even serieus. Het artikel gaat over de recente bomaanslagen in Satun en Phatthalung, die volgens minister Prawit (Defensie) bedoeld waren om de regering in diskrediet te brengen. Dat heeft hij in zijn glazen bol gezien. Prawit zegt dat de aanslagen waarschijnlijk het werk waren van degenen ‘who lost benefits and wanted to shake the confidence in the government’, aldus defensiewoordvoerder Kongcheep.

Maar wie dat zijn? Joost mag het weten. Van Isoc-woordvoerder Pramote worden we ook al niet veel wijzer, want hij zegt dat de aanslagen verband kunnen houden met het zuidelijk geweld, politieke conflicten of gepleegd zijn door mensen- en drugshandelaren die wraak hebben genomen na recente crackdowns (hard optreden).

Ook premier Prayut doet een duit in het zakje – tenslotte is hij bezwalkt. Hij maakt zich zorgen over de publieke veiligheid en geeft de bevolking de vaderlijke raad niet in paniek te raken, want ‘de situatie blijft onder controle’, aldus regeringswoordvoerder Werachon.

Werachon zegt dat de lokale autoriteiten bezig zijn bewijs te verzamelen en het motief voor de aanslagen proberen te achterhalen. ‘Er is een mogelijkheid dat de aanvallers voor de verkiezingen onrust wilden stoken.’

RTP-hoofdcommissaris Chakthip heeft opdracht gegeven de beveiliging te versterken met name bij overheidskantoren, toeristische attracties en zakencentra. Er zijn extra controleposten ingericht en er wordt gepatrouilleerd.

Volgens toerisme exploitanten heeft Satun al jarenlang geen geweld meegemaakt dat verband houdt met het zuidelijk verzet. Ze vermoeden dat de bomaanslagen veroorzaakt zijn door de felle verkiezingsstrijd.

* BEZWALKEN, (bezwalkte, heeft bezwalkt), met rook bevuilen, bezoedelen; — (van het verstand en het gemoed) de helderheid ervan verduisteren; iemands eer, roem, goeden naam bezwalken, benadeelen, schenden, belasteren. BEZWALKER, m. (-s), lasteraar. BEZWALKSTER, v. (-s). BEZWALKING, v. (-en), lastering. (Bron: Groot Woordenboek der Nederlandsche taal, Van Dale, 1898)

*BLAST, plezier, feest, lol, klap, dosis, windvlaag, dreun, plotselinge gebeurtenis, knalfeest. (Bron: nl.bab.la woordenboek)

Droogte bedreigt rijst- en suikerrietoogst

11 maart – Aan verkiezingsnieuws biedt de krant vandaag twee berichten, wat erg weinig is vergeleken met afgelopen weken, maar daarover klaag ik niet. Er is meer tussen hemel en aarde, zoals de ‘ernstige’ droogte die voor dit jaar wordt voorspeld. Laat ik daar maar mee beginnen.

In het openingsartikel van pagina 3 schrijft BP dat de schade wordt geschat op 15,3 miljard baht, voornamelijk veroorzaakt door de lage productiviteit van de off-season rijst (tweede oogst) en de suikerrietverbouw. Het Kasikorn Research Centre heeft berekend dat dit 0,1 procent afsnoept van het GDP (bruto binnenlands product).

Het centrum baseert zich op een weersvoorspelling van het Meteorological Department. Het Thaise KNMI verwacht dat de zomer, die officieel is begonnen op 21 februari, 1 tot 2 graden warmer zal zijn dan vorig jaar en langer zal duren, vermoedelijk tot de maand mei. Als gevolg daarvan regent het minder en neemt het waterpeil in stuwmeren en waterreservoirs met 13,5 procent af vergeleken met vorig jaar. Enkele delen van het Noordoosten en de Central Plains krijgen volgende maand al te maken met kritieke watertekorten.

Het Noordoosten is de grootste producent van suikerriet, het levert 43,5 procent van het totale aanbod; in de provincies van de Central Plains wordt de meeste off-season rijst verbouwd. Die rijst wordt meestal in de twee droogste maanden april en mei verbouwd, ze bedraagt 23,5 procent van ’s lands rijstopbrengst. Het centrum verwacht niet dat het watertekort de markt sterk zal beïnvloeden omdat de off-season rijst slechts een kwart van het totale aanbod vormt.

Al met al zal het boereninkomen dit jaar vergeleken met vorig jaar 1,2 tot 1,6 procent verminderen, meer dan de aanvankelijke schatting van 0,4 tot 0,8 procent. De totale schade kan hoger uitvallen dan de nu begrote 15,3 miljard baht afhankelijk van de watertekorten, stelt het centrum. (Meer over rijst op de pagina Rijst 4)

Twee verkiezingsberichten

11 maart – Partijleider Abhisit (Democraten) steunt niet Prayut’s terugkeer na de verkiezingen als premier (al gemeld in Nieuws van de website), maar zijn aankondiging is met scepsis ontvangen door voormalig regeringspartij Pheu Thai en Palang Pracharath (PPRP) voegt de krant eraan toe.

Prominent PT-lid Anusorn vraagt Abhisit of hij op persoonlijke titel sprak of het standpunt van de partij verwoordde. Hij roept de bestuursleden van de Democraten op Abhisit’s verklaring als officieel partijstandpunt te bevestigen.

Ook de PPRP, die Prayut genomineerd heeft als kandidaat-premier, reageerde negatief. Suriya Juangroongruankit, verantwoordelijk voor de partijstrategie in het Noordoosten, zei gisteren dat er slechts drie partijen zijn, die getipt worden om de kern van de nieuwe regering te vormen: Democraten, Pheu Thai en PPRP. ‘Betekent dit dat hij de handen ineen slaat met Pheu Thai?’

Politicoloog Yuttaporn veronderstelt dat Abhisit’s uitspraak te maken kan hebben met de resultaten van een onderzoek, waaruit bleek dat de Democraten minder dan 100 zetels zullen winnen.

Kiesraad vindt kartonnen dozen oké
De Kiesraad zegt in het tweede verkiezingsbericht dat het gebruik van kartonnen dozen bij de stemming in Maleisië, zaterdag en zondag, als geïmproviseerde stembus ‘perfectly legal’ is. Op de sociale media vragen internetters zich af of het gebruik wel in de haak was.

De ambassade waarin het stembureau was gevestigd, nam haar toevlucht tot de noodoplossing omdat ze werd overrompeld door het grote aantal kiezers. Ze beschikte slechts over drie stembussen die elk 180 kiezers per uur konden verwerken.

Kiesraad secretaris-generaal Jarungvith zegt dat er niets verkeerd was aan het gebruik van de kartonnen dozen zolang de stembiljetten direct door de kiezers in de dozen werden gedeponeerd en ze in het geheim het biljet invulden. ‘Het enige nadeel was dat het er niet pretty uitzag.’

Thaksin’s zoon Phantongtae Shinawatra heeft de Kiesraad gevraagd onderzoek te doen naar de klacht van een Twitter-gebruiker dat vijfhonderd stembiljetten in China vermist zijn geraakt en dat iemand de plaats van anderen had ingenomen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat van de 586 geregistreerde kiezers 581 een oproepkaart hebben ontvangen. De ontbrekende vijf konden niet bereikt worden omdat hun adres niet duidelijk was. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Kort Nieuws maandag 11 maart

– Twee achtergrondverhalen nemen vandaag een groot deel van de vier binnenland pagina’s in beslag. Op pagina 2 een bijna paginagroot verhaal over moslimvrouwen, die zich verzetten tegen gedwongen huwelijken en geweld. Een lid van het Provincial Islamic Committee in Pattani zegt: ‘Islam promotes the value of marriage which is based on mutual love, sympathy and respect.’

Het tweede achtergrondverhaal, ook al zo’n ruimtevreter, kopt dat de city’s easy riders van hun vrijheid houden. Met die easy riders worden de motortaxibestuurders oftewel motorsai bedoeld. Volgens het artikel is het een aantrekkelijke baan die soms evenveel verdient als afgestudeerde graduates.

Uit een onderzoek van de UTCC is gebleken dat ze gemiddeld 975 baht per dag verdienen, wat neerkomt op 24.500 baht per maand. Ze werken 25 dagen per maand, maken 41 trips per dag en hebben een werkdag van 9 uur.

– Milieuvoorvechters dringen er bij de regering op aan samenwerking tussen de overheids en particuliere sector bij de ontwikkeling van duurzame, ‘groene technologie’ te bevorderen. Sate Sampattagul, hoofd van het Climate Change Data Centre van de universiteit van Chiang Mai, zegt dat de resultaten van die samenwerking zelden bekend worden gemaakt aan de bevolking. Hij zei dat tijdens de Special Asean Ministerial Meeting on Marine Debris vorige week in Bangkok.

Voorts riep hij de regering op een speciale eenheid te vormen die zich bezighoudt met het toezicht op en de bevordering van groene innovatie.

– Laatste bericht. De politie laat tijdens Songkran van 13 tot 16 april de teugels vieren en zal niet optreden tegen feestvierders die in de laadbak van een pickup truck staan of op de rand zitten. Dat heeft RTP adjunct-hoofd Srivara bekend gemaakt na een videoconferentie van de provinciale politiekorpsen en de gemeentepolitie van Bangkok.

Wel gaat de politie streng optreden tegen bestuurders die onder invloed zijn en het aantal controleposten wordt uitgebreid. Dat alles om het aantal verkeersongelukken tijdens de zogeheten seven dangerous days terug te dringen.


 

China dropt plan om rotseilandjes in Mekong op te blazen

10 maart – Goed nieuws voor milieuactievoerders die zich inzetten tegen aanslagen op de Mekong. China ziet af van zijn plan om de rotseilandjes in de machtige rivier op te blazen, die in het droge seizoen de bevaarbaarheid voor grote vrachtschepen belemmeren. Dat heeft de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi vorige maand toegezegd in een gesprek met zijn counterpart minister Don.

Het project waarover al in 2000 afspraken zijn gemaakt door China, Myanmar, Laos en Thailand heeft veel weerstand opgeroepen van milieuactievoerders en bewoners. Op de foto een protest uit 2017. Het gebied waar de eilandjes zich bevinden, zijn paaigronden voor vissen. De rotsen opblazen zou de ecologie, vissoorten en de visserij ernstig schaden, waarvan omwonenden voor hun levensonderhoud afhankelijk zijn.

Minister Don zegt dat uitbreiding van het vrachtvervoer over water gecompenseerd kan worden door lucht- en wegtransport, een optie waar tegenstanders van het Chinese plan al lang op hebben gewezen. De rotsen verwijderen is de moeite niet waard, zegt de minister, gegeven de schade die aan het milieu wordt toegebracht.

Het verrassende goede nieuws wordt vandaag door BP gemeld in een klein bericht op pagina 3. BP heeft andere prioriteiten dan Nieuws uit Thailand. De krant opent met een groot achtergrondverhaal over zelfmoorden in Thailand. Suïcide is een toenemend mondiaal probleem en Thailand vormt geen uitzondering, schrijft de krant. Later meer over dit probleem.

Ik eindig met een persoonlijke noot. Deze aanslag mag dan wel gepareerd zijn, de Mekong wordt nog steeds bedreigd door plannen om in de rivier en zijrivieren dammen te bouwen en die zijn even schadelijk voor de ecologie. Meer daarover op de pagina Mekong brood uit het water.

Nieuws van de website 9-10 maart

Amerikaanse gekroond tot koningin in transgender schoonheidswedstrijd
• Chiang Rai: Rangers vinden 200.000 speedpillen, verdachte ontsnapt
• Nielsen: Consumentenvertrouwen hoog ondanks economische malaise en dreigende recessie
• China ziet af van opblazen rotseilandjes in Mekong vanwege zorgen benedenstroomse landen
• Pheu Thai bedreigd met verzoek tot ontbinding, junta jaagt op webmaster Future Forward
• Ex TRC-leiding peinst over nieuwe aanval op junta
• Chart Pattana stelt rally in Korat uit omdat die samenvalt met Prayut’s bezoek
• Geen cel voor stroper van zeldzame kikkers maar elektronische armband
• FPO maakt calculatie welzijnsplannen politieke partijen

BP in vogelvlucht

10 maart – CRIES FOR HELP GO UNHEARD kopt Bangkok Post vandaag in 2 cm hoge kapitalen boven haar openingsartikel dat gewijd is aan het toenemend aantal suïcides, zowel wereldwijd als in Thailand.

Het achtergrondartikel beslaat de gehele voorpagina plus een overlees op pagina 4, waardoor het overige nieuws er uiterst bekaaid vanaf komt: twee berichten over de verkiezingen, een bericht over een nieuwe online consultatiedienst voor mensen met psychische problemen, de rubriek News Bites met vijf kortjes en drie fotoberichten.

Van de fotoberichten (foto’s met een uitgebreid bijschrift, ze worden nooit overgenomen op de website) zijn twee al bekend van Nieuws van de website: de winnares van de Miss International Queen transgender schoonheidswedstrijd en de corridor boven snelweg 304 die moet voorkomen dat dieren bij het oversteken van de weg dood gereden worden.

Het derde fotobericht toont een spandoek in het cafetaria van de Thammasat universiteit, Tha Prachan campus, met een tekening van een wijzende Prayut die studenten aanspoort hun bordje na het eten op te ruimen en afval te scheiden.

Het bericht staat op pagina 3, de verkiezingspagina die twee berichten bevat. Partijleider Thanathorn van Future Forward is in de verdediging geschoten omdat hij er op de sociale media van beschuldigd wordt beloofd te hebben Thaksin thuis te brengen. Maar dat is een grove vertekening van wat hij gezegd heeft; hij heeft alleen opgeroepen tot recht voor iedereen die getroffen zijn door politieke conflicten – ondanks hun politieke banden. Thanathorn zei dat de leiders daarvoor verantwoordelijk dienen te worden gesteld.

In het interview stelt hij voor de strafrechtelijke zaken tegen Thaksin te heropenen. ‘Ik heb niet voorgesteld hem terug te brengen. Ik heb voorgesteld dat wanneer we verzoening willen, de enige manier is protestleiders van alle kleuren en degenen die de rechten van mensen hebben geschonden, verantwoordelijk te houden. Ze moeten een eerlijk en onafhankelijk rechtsproces ingaan.’

Het andere bericht meldt dat de Thaise kiezers in Maleisië gisteren in groten getale naar de ambassade in Kuala Lumpur kwamen om hun stem uit te brengen. 4.139 Thai hadden zich geregistreerd, velen die voor het eerst stemden, een aantal dat niet op één dag terecht kon in het stembureau, dus dat gaat ook vandaag open. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Mist u pagina 2? Klopt. Daarop staat de bekende zondagrubriek The Big Issue. Alan Dawson schrijft oud genoeg te zijn om te hebben meegemaakt dat militairen tegen een grapje konden, tegen kritiek waren bestand en nog steeds tall and strac konden staan (strac is een leger acroniem voor Strategic Army Corps).

‘Maar nu is het op naar de rechtbank om hun gevoeligheid te rechtvaardigen’, want sneert Dawson: ‘Thailand is een van de weinige plaatsen op de aarde, waarschijnlijk het enige beschaafde land, waar belediging en smaad worden bestraft met gevangenschap.’

En mocht u niet begrijpen waar Dawson het over heeft, lees de voorgaande berichten over legercommandant Apirat en partijleider/voormalig politiecommissaris Sereepisuth. De kleinzieligheid druipt er vanaf.

Suïcide een toenemend probleem, ook in Thailand

10 maart – Zoals al hierboven gemeld, opent Bangkok Post vandaag met een uitgebreid achtergrondverhaal over suïcides. De krant schrijft: Enkele high-profile (opvallende) incidenten van suïcide door leerlingen en studenten hebben de afgelopen twee weken de aandacht van de natie gericht op een probleem dat under the radar (onopgemerkt) al enige tijd erger is geworden. In een tijdspanne van twaalf dagen hebben minstens vijf jongeren hun leven genomen.

Twee hadden depressieve periodes en allen lieten een berichtje achter met een excuus aan hun ouders. Ze schreven extreem vermoeid te zijn en niet meer de kracht te hebben om door te gaan. Het laatste geval gebeurde woensdag toen een derdejaars student van de zevende verdieping van een gebouw van de Kasetsart universiteit sprong. Ze liet op een briefje weten dat ze niet meer tegen de studiedruk bestand was.

Ik laat het artikel waaraan ik bovenstaande informatie ontleen, verder onbesproken, maar volsta met de bij het artikel geplaatste graphic. Klik hier als u het artikel wil lezen. Het bericht over de nieuwe consultatiedienst verschuift naar morgen. De rubriek Kort Nieuws vervalt vandaag, dus dit is het einde van Nieuws uit Thailand.


 

Jomsap kan borgsom niet opbrengen, Suriya op vrije voeten

9 maart – Het zit onderwijzeres Jomsap Saengmuangkot niet mee. De provinciale rechtbank van Nakhon Phanom ging donderdag akkoord met haar vrijlating op borgtocht, maar de familie kon de geëiste borgsom van 800.000 baht niet opbrengen, ze kwam niet verder dan 200.000 baht.

Dus bleef de gevangenispoort gesloten voor de onderwijzeres die woensdag is veroordeeld tot een gevangenisstraf van negen jaar wegens meineed bij haar herzieningsverzoek van een hit-and-run zaak uit 2012.

De mede-veroordeelde Suriya Nuancharoen heeft meer geluk, want zijn familie kon de borgsom wel ophoesten. De advocaat van Jomsap gaat in beroep. (Bron: website BP, 8 maart) (Zie voor alle voorgaande berichten de pagina De zaak Jomsap)

Nieuws van de website 8-9 maart

• Dieren gesignaleerd bij corridor over snelweg 304, maar ze durven er nog niet overheen
Jomsap kan borgsom niet opbrengen, Suriya wel op vrije voeten
• Boeren in Nakhon Sawan blijven Vietnamese jasmijnrijst verbouwen, is ziektebestendig, brengt meer op
• ERC begint in maart met vergunningen verlenen voor dakzonnepanelen, totaal voor 100 MW
• Japan financiert luchthaven HSL en steunt Chachoengsao smart city in de EEC
• Actievoerder Srisuwan vraagt NACC om onderzoek naar buitenlandse trips Kiesraad
• Stewardess, dochter topambtenaar Volksgezondheid, dood aangetroffen met suïcide notitie
E-ticket leesapparaat in bussen BMTA onbetrouwbaar, buiten gebruik gesteld
• Kiesraad: Voormalige TRC-bestuursleden mogen kandidaten van andere partijen helpen
• Taxibestuurder heeft spijt van ritprijs van 1800 baht voor Mor Chit-Rangsit
• Geen Thaise gewichtheffers naar OS 2020 in Tokio vanwege dopinggebruik
• Koffieketen Louisa Coffee uit Taiwan strijkt neer in Thailand
• Column: Gehandicapten wachten al 3 jaar op verbeterde toegang tot skytrain stations
• Thai Film Archive toont tot eind maart 13 Thaise films met vrouwelijke regisseur

Prayut bezoekt vier provincies, maar waarom juist deze?

9 maart – Na een weekje rust om te genezen van een oogontsteking gaat premier Prayut er de komende twee weken hard tegenaan. Hij bezoekt vier provincies om zich op de hoogte te stellen van overheidswerken en laten dat nou ‘toevallig’ dezelfde provincies zijn waarin Palang Pracharath, de partij die hem genomineerd heeft als kandidaat-premier, enkele dagen eerder grote campagnes houdt.

De krant besteedt de meeste aandacht aan zijn bezoeken aan Khon Kaen en Nakhon Ratchasima. In Khon Kaen woont hij de opening bij van het nieuwe spoorwegstation en inspecteert de aanleg van een dubbelspoorlijn tussen Thanon Jira (Nakhon Ratchasima) en Khon Kaen. Op het tracé wordt een proefrit gemaakt.

’s Middags inspecteert hij het werk aan een rijksweg tussen Bang Pa-in (Ayutthya) en Nakhon Ratchasima. Daarna komen Chiang Rai en Nakhon Si Thammarat aan de beurt, maar wat hij daar precies gaat doen, vermeldt het openingsartikel van de krant niet.

Palang Pracharath (PPRP) heeft nog niet besloten of ze Prayut gaat vragen medewerking te verlenen aan haar campagnes. Zijn eventuele aanwezigheid ligt gevoelig omdat hij als ambtsdrager neutraal dient te blijven.

Partijleider Uttama, voormalig minister van Industrie, zegt dat Prayut’s bezoeken aan de vier provincies niets te maken hebben met de partij. Hij meent ook dat diens weigering om in de debat te gaan met kandidaat-premiers van andere partijen of menigtes toe te spreken geen gevolgen zal hebben voor de partij, want ‘andere methodes om stemmen te werven kunnen gebruikt worden’. Verder kondigde Uttama een verrassing aan, kort voor de verkiezingen. ‘Please, wait and see.’

Politicoloog Yuttaporn van de Sukothai Thammathirat Open University meent dat hoewel Prayut’s bezoeken aan het land niet beschouwd kunnen worden als campagnevoeren, ze ongetwijfeld invloed zullen hebben op de populariteit van PPRP, derhalve haar legitimiteit ondermijnend wanneer deze partij de verkiezingen wint.

Ontbinding Tha Raksa Chart heeft ‘geen gevolgen’ voor verkiezingsuitslag
Ik plak maar gelijk het tweede bericht over de verkiezingen op de voorpagina eraan vast. Daarin zegt mevrouw Sudarat, hoofd van Pheu Thai’s strategiecommissie, dat de ontbinding van Thai Raksa Chart, een partij die beschouwd wordt als een politieke bondgenoot van Pheu Thai, geen grote invloed zal hebben op de verkiezingsuitslag omdat ‘de politiek wordt gedomineerd door pro- en anti-regime partijen’. ‘De supporters van TRC brengen hun stem uit op een partij die hun politieke positie deelt in plaats van te stemmen op een partij in het andere kamp.’

Het artikel refereert ook nog even aan de veronderstelde alliantie die beide partijen hadden afgesproken. TRC zou in de kiesdistricten 176 kandidaten stellen en Pheu Thai zou alleen meedoen in 250 van de 350 kiesdistricten, waarin ze verwachtte te winnen. Samen zouden ze dan voldoende zetels hebben om de nieuwe regering te vormen. Maar dat plannetje gaat dus mooi niet door omdat TRC kassie wijlen is. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Luchthaven HSL: De teerling wordt op 19 maart geworpen

9 maart – Een bekende uitdrukking luidt ‘De teerling is geworpen’, wat Julius Caesar gezegd zou hebben toen hij de Rubicon overstak en het is ook de titel van een filosofisch werkje van Sartre, maar in dit geval maak ik er ‘wordt geworpen’ van. Op 19 maart valt de beslissing of het door de Charoen Pokphand Group (CP) geleide consortium de luchthaven HSL gaat aanleggen.

De onderhandelingen met de Spoorwegen (SRT) stokten vorige maand toen het consortium dat het laagste bod heeft uitgebracht op de aanleg van de lijn tussen Don Mueang, Suvarnabhumi en U-tapao (Rayong), aanvullende eisen stelde, maar de SRT wees die af omdat ze strijdig waren met een kabinetsbesluit.

Volgens staatssecretaris Pailin (Transport) is CP nog steeds bereidvaardig de lijn aan te leggen, maar als de beraadslagingen mislukken, wordt de twee bieder BSR JV die een hoger bod heeft uitgebracht, gevraagd het stokje over te nemen. Pailin verwacht deze maand spijkers met koppen te kunnen slaan. De onderhandelingen met de Japan Bank for International Cooperation (JBIC), die de lijn financiert, zijn spoedig afgerond. JBIC is ook een van de partners in het BSR JV-consortium. (Zie verder de pagina Spoorwegen 2)

Waarschuwing: Doe voorzichtig met pro-wiet manifestatie

9 maart – Bovenstaand verhaal is opening pagina 2, dus laat ik maar gelijk de opening van pagina 3 noemen (de 4 is een regiopagina), hebben we dat alvast gehad. Minister Prajin (Justitie) heeft Newin Chidchob gewaarschuwd een geplande manifestatie over marihuana strikt educatief te houden, want recreatief gebruik van pot blijft illegaal.

Newin, voorheen politicus en sindsdien sports mogul (magnaat) – hij was de drijvende kracht achter de bouw van het stadion van Buriram United en de aanleg van het internationaal motorcircuit – maakte gisteren op een persconferentie in Bangkok (foto, Newin staat rechts, links Bhumjaithai partijleider Anutin) bekend in april een driedaags evenement met workshops te organiseren om verdere liberalisering van de wetgeving op de plant te bevorderen. Newin is een overtuigd voorstander van het Bhumjaithai beleid om van marihuana een nieuw handelsgewas te maken.

Prajin zei, alsof we dat nog niet weten, dat de gewijzigde Narcotics Act alleen voorziet in de verbouw en het gebruik van marihuana voor medische en research doeleinden en alleen onder strikt toezicht. De geplande bijeenkomst kan doorgaan, zei hij, maar uitstalling of gebruik van de plant is verboden.

Newin sprak gisteren zijn steun uit voor het ‘Californië model’, voorgesteld door Bhumjaithai. In die staat worden kwekers geregistreerd en zijn per huishouden zes marihuana planten toegestaan.

Newin had eerder kritiek op de regering omdat ze nagelaten heeft de verbouw van marihuana volledig te liberaliseren. Hij zei dat de vraag naar de plant voor medisch gebruik onbeperkt is en de economie kan stimuleren.

‘Het besluit van de regering de restricties te versoepelen is halfbakken. Ik ben er geen voorstander van omdat ik de gok wil wagen, maar omdat ik meen dat de plant een oplossing is voor armoede. Het is een nieuw economisch gewas dat het levensonderhoud van mensen kan verbeteren.’

Vrouwendag: Zelfde eisen duiken opnieuw op

9 maart – Gisteren was Internationale Vrouwendag. In Madrid sloegen honderden vrouwen aan het begin van de dag op potten en pannen. Sommigen droegen paarse kleding en tassen en hielden borden omhoog met de tekst Sister I do believe you, een oproep voor meer seksegelijkheid. Paars is de afgelopen jaren de herkenningskleur geworden van de vrouwenbeweging.

In Thailand herhaalden ze het bericht van twee jaar geleden met een oproep aan de regering voor betere zwangerschapsbescherming en overheidskinderopvang. De actievoerders en werkers die gisteren van het Democracy Monument naar het Government House marcheerden, hopen op een beter heden en toekomst dan in het verleden toen velen moeite hadden de touwtjes aan elkaar te knopen en hun kinderen groot te brengen omdat ze weinig verdienden.

Voorzitter Nilaimon van de Women Workers’ Unity Group wil dat de regering nu concrete actie onderneemt. Ze riep de regering op de Maternity Protection Convention van de ILO (C183) te ratificeren, die voorziet in een zwangerschapsverlof van veertien weken en een geldelijke toelage.

Kort  Nieuws zaterdag 9 maart

– Automobilisten die naar de Asok-Phetchaburi kruising in Bangkok rijden, moeten rekening houden met aanzienlijke vertragingen omdat vandaag het werk begint aan de flyover.

De 49 jaar oude brug wordt tot 4 september voor herstelwerkzaamheden gesloten. Daardoor wordt een deel van de doorgaans drukke Phetchaburi weg ontoegankelijk. Op bijgaand kaartje worden drie omleidingsroutes aangegeven.

– Een soldaat heeft tijdens een patrouille aan de grens met Cambodja in Ubon Ratchathani zijn voet dermate zwaar verwond toen hij op een landmijn stapte dat die in het ziekenhuis moest worden geamputeerd. De soldaat maakte deel uit van een team van negen man, maar die raakten niet gewond, bijvoorbeeld door granaatscherven, omdat het een oude mijn was die niet volledig ontplofte. Volgens directeur Chaiwat van het Protected Area Regional Office 9 liggen langs de grens nog tal van landmijnen. Het bericht meldt niet of ze geruimd worden.

– De Thai Rice Growers Association waarschuwt het Rice Department dat het niet in de markt dient in te grijpen door bij betrokken partijen te lobbyen om de prijs van Vietnamese jasmijnrijst Hom Phuang, ook bekend als Jasmijn 85, te drukken. Naar verluidt heeft het Rice Department in een brief het ministerie van Landbouw gevraagd medewerking te zoeken van rijstmolenaars en handelaren om de prijs te verlagen omdat het geen inheemse rijstsoort is en niet geregistreerd is.

Zoals al gemeld in Nieuws van de website verbouwen boeren in Nakhon Sawan de Vietnamese rijstsoort omdat die beter bestand is tegen ziektes, sneller geoogst kan worden en een hogere prijs opbrengt. Ze vangen 8.000 baht per ton, terwijl de lokale Thai Koh Khor rijst 6.000 baht doet. Hom Phuang is na 90 dagen rijp, Kor Khorn vereist 120 dagen.

– Laatste bericht. Het Royal Forest Department (RFD) verdedigt het kabinetsbesluit om toestemming te blijven verlenen voor het winnen van kalksteen in een ecologische rijk watershed gebied in Saraburi.

De mijn opereert al sinds 2002 in het gebied, de Tab Kwang and Muak Lek Forest Reserve dat 3.223 rai groot is en de watershed class 1A zone omvat. Die zones zijn sinds 2005 beschermd maar daar kan van geval tot geval van afgeweken worden. Volgens RFD adjunct-hoofd Amnuayporn kan de verlenging niet geweigerd worden omdat het bedrijf aan alle wettelijke eisen voldoet.

Milieubeschermers en NGO’s hebben geen goed woord over voor het RFD en de regering. ‘Het is duidelijk dat het deze regering ontbreekt aan oprechtheid en integriteit om het gebied te beheren en te beschermen’, aldus een verklaring van een actiegroep.


 

Verkiezingsbeloftes, paraquat en geheimzinnigheid

8 maart – Twee interessante opinieverhalen en een scherp hoofdredactioneel commentaar op de opiniepagina van Bangkok Post van gisteren, maar de puf ontbreekt me om ze uitgebreid samen te vatten. Dus ik houd het kort – nou ja, sort of.

Welzijn is geen banket, maar noodzaak
Redacteur Economie Wichit betoogt dat welzijnsvoorzieningen geen luxe zijn, maar noodzaak. Hij citeert een topambtenaar die de ambitieuze verkiezingsbeloften om van Thailand een welzijnsstaat te maken vergelijkt met een luxueus Chinees banket voor de hongerigen en armen hoewel ze behoefte hebben aan een eenvoudige dagelijkse maaltijd.

De vraag is: wie zal dat betalen, want zoete lieve Gerritje bestaat niet. Het land heeft al 20 jaar een tekortbegroting. De economisch groei bedraagt 3 procent, terwijl 4 tot 5 procent nodig is om uit de zogeheten middle-income trap te ontsnappen.

Maar dit is slechts een deel van het verhaal, schrijft Wichit. Het meest ernstige probleem van Thailand is de grote inkomensongelijkheid. Om die te bestrijden zijn economische hervormingen, gedecentraliseerde groei en economische ontwikkeling vereist. Het vlaggenschip Eastern Economic Corridor (EEC) is niet voldoende.

Het land heeft ook agrarische hervormingen nodig met het doel de boeren te helpen om de productiekosten te verlagen, de kwaliteit van producten te verhogen zodat ze hogere prijzen kunnen vangen en meer inkomen kunnen verdienen. Wichit stelt: Economische ongelijkheid zal blijven tenzij we manieren vinden om de armoede in de landbouwsector uit te bannen.

Maar hij is pessimistisch, want hij ziet geen enkele partij die in concrete termen economische hervormingen als beleid heeft. Hij ziet ook geen enkele partij die de moed heeft belastinghervormingen te bepleiten die helpen om de ongelijkheid te verkleinen. Niettemin hoopt hij dat de juiste mensen worden gekozen: degenen met visie en de besluitvaardigheid om het publiek belang boven eigen gewin te stellen.

Paraquat: Vrouwen zijn de grootste verliezer
Voor het tweede opinieverhaal heb ik minder woorden nodig. Over het chemisch onkruidverdelgingsmiddel paraquat heb ik al vaak geschreven. De auteurs van het Stockholm Environment Institute Asia betogen dat met name vrouwen kwetsbaar zijn omdat blootstelling hun hormonaal systeem ontregelt, met name tijdens de adolescentie, zwangerschap, wanneer ze borstvoeding geven en tijdens de menopauze.

Een studie heeft ook een mogelijk verband aangetoond tussen borstkanker en het gebruik van paraquat door hun echtgenoot. Het gebruik heeft ook ernstige gevolgen voor de foetus en ontwikkeling van kinderen, met name hun motorische coördinatie.

Platttelandsvrouwen lopen een groot risico, stellen de auteurs, niet alleen wanneer ze paraquat zelf gebruiken maar ook indirect doordat ze leven in gebieden waar de herbicide wordt gebruikt of te midden van familieleden die het gebruiken.

Stop geheimhouding Senaat
Voor het commentaar van BP heb ik het minste aantal woorden nodig. Het bevat een pleidooi om de keuze van senatoren door het panel dat een shortlist heeft samengesteld en de keuze die de NCPO daaruit maakt, openbaar te maken. De enige naam die nu bekend is, is die van panelvoorzitter vice-premier Prawit.

Zaterdag gaat de shortlist met 400 namen naar de NCPO, die er 194 uitkiest. De Senaat bestaat uit 250 leden met 6 die uit hoofde van hun functie lid zijn en 50 die eerder uit diverse beroepsgroepen zijn geselecteerd in een procedure geleid door de Kiesraad. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Thai Raksa Chart ontbonden; trieste dag voor supporters

8 maart – De uitspraak van het Constitutionele Hof donderdag kan nauwelijks als een verrassing zijn gekomen, want had de koning in een verklaring niet gezegd dat de nominatie van prinses Ubolratana ongepast was. Ze mag dan haar titel hebben opgegeven toen ze met een Amerikaan trouwde, maar ze is nog steeds lid van de koninklijke familie. En het woord van de koning weegt zwaar in Thailand.

Donderdagmiddag beval het Hof unaniem de ontbinding van Thai Raksa Chart, die de vermetele moed had gehad de prinses te nomineren als kandidaat-premier. De veertien bestuursleden zijn 10 jaar uitgesloten van een politieke functie en mogen ook geen bestuurslid worden van een andere partij.

TRC partijleider Preechapol zei na de uitspraak dat hij en zijn kompanen ‘deeply saddened’ zijn door de uitspraak. De prinses die in Berlijn is voor een vakantiebeurs, schreef voorafgaand aan de uitspraak op Instagram: ‘Today, I would go ahead and continue to work for Thailand.’ Ook Preechapol zei zoiets: ‘No matter what status we’r in, we’ll do something good for the country.’

Als gevolg van de ontbinding zijn de 282 parlementskandidaten van TRC politiek dakloos en kunnen ze niet meedoen aan de verkiezingen. Enkelen hadden het Hof gevraagd daarmee rekening te houden, maar daarin voorziet de wet niet. (Bron: website BP 7 maart) (Meer over de TRC-zaak op de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Klik hier voor een fotoalbum met 10 foto’s van de trieste dag. Klik hier voor een diashow met een chronologisch overzicht, voorzien van een stemmig muziekje.

Nieuws van de website 7-8 maart

• Het Thaise KNMI voorspelt hittegolf met temperaturen tot 42 graden en lang watertekort
• Topfonds MFC Asset Management verwacht dat de koersen stijgen na de verkiezingen
• World Travel & Tourism Council: Toerisme groeit met 3,9 procent, No-deal Brexit kost 700.000 banen
• Thai AirAsia ziet af van aandelenkoop Nok Air; TCC waarschuwt voor dominantie, Nok zoekt nieuwe koper
• Ladyboy verleidt jongens en mannen voor webcam te masturberen en verkoopt de clips op Twitter
• Ierse man (50) bruut vermoord in Maleisië; handen en voeten vastgebonden, talloze steekwonden
• AFC Champions League: Buriram United met 3-0 verslagen door Urawa Red Diamonds uit Japan
• Schatting: Nettowinst beursgenoteerde bedrijven met 40 procent gedaald in vierde kwartaal 2018
• Phuket: Taxibestuurder (46) voor hotel dood geschoten door collega, omstanders in paniek gevlucht
• Pattaya: Gestoorde buitenlander vernielt hoteltoilet, verwondt agent en valt naakt van eerste verdieping
Pico beheerders vragen leningplafond te verdubbelen naar 100.000 baht per lener
• Anti-dumping en compensatiewet krijgt meer tanden
• Honderden raskatten op 5e Royal Canin International Cat Show 2019. Tot en met zondag in BBC Hall

TRC legt niet helemaal het hoofd in de schoot

8 maart – De krant schreeuwt vandaag in 4 cm hoge kapitalen TRC DISSOLVED boven het openingsartikel [het aantal typografische punten weet ik niet, want dat liniaaltje heb ik niet meegenomen naar Thailand]. De gehele voorpagina is gewijd aan het ‘drama’ en tot overmaat van ramp is ook pagina 2 gewijd aan de verkiezingen, waardoor alleen pagina 4 overblijft voor het gewone nieuws [pg 3 is een advertentiepagina].

De foto op de voorpagina, een vierkolommer, toont het TRC-bestuur dat staand naar het vonnis luistert. Negen ernstig kijkende mannen en vijf vrouwen. Verder bevat de pagina drie kaders. Eén met de namen van de bestuursleden en portretjes gevat in een cirkeltje ter grootte van een satang, een kader met gegevens over de drie Thaksin Shinawatra-linked party dissolution cases en een kader met de hoofdpunten van het vonnis.

De platte tekst, zoals de uitdrukking luidt, voegt weinig toe aan het websitebericht. Nieuw is dat prinses Ubolratana na het vonnis op Twitter schreef: ‘I already knew. This is sad and depressing.’

Ook de opening van pagina 2 is gewijd aan de TRC-zaak. De partij is taking a defiant stance (uitdagende positie), aldus een bron, want ze gaat haar supporters oproepen om bij de verkiezingen No te stemmen, een mogelijkheid die het Nederlandse stembiljet niet kent. De partij wil daarmee voorkomen dat haar supporters in de handen vallen van andere partijen in de kiesdistricten waarvan TRC verwachtte dat ze zou winnen.

Kortom: Het bleef nog lang onrustig in de stad [de titel van een show van Robert Long en Leen Jongewaard uit 1984, later in allerlei varianten gebruikt].

Apirat instrueert legercommandanten: Wees waakzaam

8 maart – Ik had na voorgaand verhaal direct willen overspringen naar het nieuws van de dag op pagina 4, maar ik blijf nog even op pagina 2, de verkiezingspagina vandaag, want de foto van de knielende soldaten intrigeert me in hoge mate.

Hij roept weerzin bij mij op vanwege de onderdanigheid die eruit spreekt. Dit zijn volwassen mannen in een houding die me doet denken aan kleine kinderen die voor het slapen gaan op hun knieën voor hun bed een gebedje prevelen. Ik ga slapen, ik ben moe, ‘k sluit mijn beide oogjes toe, Heere houdt ook deze nacht, over mij getrouw de wacht.

De foto is gisteren genomen bij het standbeeld van koning Rama V in het legerhoofdkwartier. Legercommandant Apirat had achthonderd officieren opgeroepen voor een bijeenkomst gewijd aan de veiligheidsmaatregelen in de aanloop naar en tijdens de verkiezingen. Daaraan voorafgaand bevestigden ze hun eed van trouw hetgeen, schreef ik gisteren, bedoeld was als steunbetuiging aan Apirat die onder vuur ligt.

Apirat vertelde zijn manschappen dat de politieke situatie ‘meer intens’ wordt nu de verkiezingen naderen, aldus woordvoerder Sirichan. ‘De legerschef gelooft dat alle commandanten zich bewust zijn van de politieke situatie en in staat zijn in hun werkgebied zorg te dragen voor de veiligheid.’

Een andere legerwoordvoerder verwees naar het incident zondag in Prachin Buri tijdens een verkiezingscampagne van partijleider Sereepisuth (Seri Ruam Thai), voormalig politiecommissaris. Sereepisuth voer er uit tegen een soldaat die hem hinderlijk volgde.

De soldaat kreeg gisteren van Apirat een certificaat met lof voor zijn beleefde gedrag. Apirat zei dat de officier zelfbeheersing had getoond ondanks dat hij uitgedaagd en beledigd werd. (Zie verder Steunbetuiging voor Apirat in het bericht van gisteren Constitutionele Hof zwaar bewaakt vanwege TRC-zaak)

DTAM en uni’s gaan pot kweken

8 maart – Pagina 4 opent met een bericht over de verbouw van marihuana, maar erg duidelijk vind ik het niet, vooral door het gebruik van het woord formulation. Dus God zegene de greep.

Het Department of Thai Traditional and Alternative Medicine (DTAM) gaat volgende maand in samenwerking met twee universiteiten marihuana kweken om zestien formulations (formules) van medische cannabis te maken. Deze zijn voornamelijk bedoeld om mensen te helpen hun verslechterende gezondheidstoestand te beheersen, daar cannabis kan helpen een gezonde lichaamsbalans te verbeteren, zegt DTAM-directeur Kwanchai.

Verdere ontwikkeling is nodig, zegt hij, om het gebruik gemakkelijker te maken zoals het medicijn de vorm van een klein velletje te geven waardoor het onder de tong van een patiënt geplaatst kan worden.

Kwanchai vertelt dat kwaliteits marihuana goed gekweekt kan worden in het stroomgebied van de rivier Songkhram, dat de provincies Nakhon Phanom, Sakon Nakhon en Mukdahan bestrijkt. Twee universiteiten, Kasetsart en Rajamangala, gaan helpen bij de aanleg van een plantage, gepland op een gebied van 1.400 rai.

De zestien medicijnen worden verspreid door het Pra Arjarn Phun Ajaro ziekenhuis, dat door de WHO is gecertificeerd voor goede productie van kruidenmedicijnen. In de toekomst, zegt de directeur, gaat hash-olie geproduceerd worden om toe te voegen aan de medicijnen.

Zodra de Narcotics Commission toestemming verleent, begint de verbouw, vermoedelijk in april. Na 90 tot 100 dagen kan er geoogst worden. DTAM kan 2.000 kilo marihuana per jaar verwerken om medicijnen te maken, waarvan duizend patiënten kunnen profiteren. In het begin zijn ze gratis, later worden ze tegen een betaalbare prijs verkocht. (Zie verder de pagina Gezondheidszorg 2)

Kort nieuws vrijdag 8 maart

– Toeristen die zich vermeien op het Mai Khao strand in Phuket en selfies met landende vliegtuigen willen maken bij de aangrenzende landingsbaan van de luchthaven, mogen dit binnenkort niet meer doen. De  autoriteiten gaan een veiligheidszone instellen omdat deze hobby gevaarlijk is. Adjunct-luchthavenhoofd Wichit die dit bekend heeft gemaakt, zegt verder dat binnen een straal van 9 kilometer van de luchthaven drones verboden zijn en er mag ook niet met felle zaklampen op vliegtuigen geschenen worden.

– De gemeente Bangkok heeft gisteren gewaarschuwd voor dengue fever (knokkelkoorts) nadat 671 gevallen zijn gediagnosticeerd en één patiënt is overleden. De waarschuwing geldt voor de districten Thon Buri, Bang Khalaem, Khlong San, Huai Khwang en Yannawa.

Gemeentewerkers gaan in alle vijftig districten van de stad insecticides spuiten om de verspreiding tot staan te brengen. Bewoners zijn geadviseerd mogelijke broedplaatsen van muggen op te ruimen. Sinds het begin van het jaar zijn in het hele land 7.350 gevallen en zes doden gemeld.

– De rechtbank heeft onderwijzeres Jomsap en Suriya Nuancharoen op borgtocht vrijgelaten. Beiden zijn woensdag veroordeeld voor meineed in de bekende hit-and-run herzieningszaak. Jomsak kreeg acht jaar gevangenisstraf omdat ze Suriya had gevraagd als getuige op te treden bij de door haar aangevraagde herziening door te verklaren dat zij niet de wagen bestuurde die in 2005 een 74-jarige fietser dodelijk verwondde. Suriya kreeg voor zijn rol zeven jaar en negen maanden.

Jomsap werd in 2013 veroordeeld tot een gevangenisstraf van 3 jaar omdat ze geen hulp had verleend aan het slachtoffer (hit-and-run). Na 18 maanden kreeg ze gratie en werd vrijgelaten. Ze vroeg een herziening van de veroordeling aan omdat ze zei onschuldig te zijn. De rechtbank wees haar aanvraag echter af. Behalve Jomsap zijn negen andere verdachten vervolgd voor meineed. Vier hebben een gevangenisstraf gekregen. (Zie verder de pagina De zaak Jomsap)

Update: Jomsap zit nog steeds gevangen want haar familie kon slechts 200.000 baht opbrengen van de borgsom van 800.000 baht. Haar advocaat gaat in beroep. Suriya kon de borgsom wel betalen dus hij is wel op vrije voeten.

– De autoriteiten in Phetchaburi zijn bezig het landschap op te knappen langs de Phetchaburi rivier waaruit water wordt gehaald voor de kroningsceremonie van de koning. Gouverneur Kobchai zegt dat het water op 6 april tussen 11.52 en 12.38 uur wordt gehaald, wat een auspicious tijdstip is. Het wordt in een processie naar Wat Mahathat Worawihan gebracht, waar het op 8 april wordt gezegend. Op 9 april vindt een processie met kaarsen plaats en op 10 of 11 april gaat het water naar het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Het water wordt gebruikt in de koninklijke purification bath ceremonie. Behalve uit de Phetchaburi rivier komt het uit de rivieren Pasak, Chao Phraya, Bang Pakong en Ratchaburi alsmede uit vier grote heilige meren in Suphan Buri en 108 bronnen in het hele land. Dit water wordt gebruikt bij de koninklijke anointment ceremonie die op de purification volgt. Daarbij gieten de premier, de voorzitter van het parlement en leden van de koninklijke familie water over de handen van de monarch. De kroningsceremonies vinden plaats van 4 tot en met 6 mei.

– De moeder van Jatupat Boonpatraksa, beter bekend als Pai Dao Din, heeft de NHRC gevraagd haar zoon te helpen die wegens majesteitsschennis sinds augustus 2017 gevangen zit.

Volgens haar heeft hij recht op vervroegde vrijlating omdat hij nog 104 dagen moet zitten, maar dat is hem geweigerd.

Jatupat is lid van een studentengroep in het Noordoosten die actie voerde voor de bescherming van land en natuurlijke hulpbronnen en zich na de coup verzette tegen de junta.

Volgens de gevangenisautoriteiten is hij niet vrijgelaten omdat nog een zaak bij het politiebureau Samrantat in Bangkok speelt over een bord dat hij omhoog hield waarop het regime werd afgewezen. Zolang die zaak niet is afgerond, blijft hij gevangen. De moeder vindt dat geen reden om hem vast te houden en zegt dat zijn basisrechten worden geschonden.

– Het Open Forum for Democracy Foundation (P-Net) zegt dat de nieuwe Kiesraad de eerste zes maanden van zijn bestaan in gebreke is gebleven. Het heeft gefaald een sterk gevoel van verantwoordelijkheid te tonen, te bevestigen dat de raad niet wordt beïnvloed door politieke partijen of te laten zien dat naar vrije en eerlijke verkiezingen wordt gestreefd.

De raad heeft slechts één van vele door politieke partijen geuite klachten bij het Constitutionele Hof gedeponeerd, aldus P-Net, waarmee de TRC-zaak wordt bedoeld. De Kiesraad heeft ook niets gedaan met het verzoek om na te gaan of premier Prayut als ambtsdrager wel genomineerd had mogen worden door Palang Pracharath als kandidaat-premier. De Kiesraad zegt daarover dat die zaak lange tijd gaat duren. P-Net kraakt nog meer kritische noten, maar die laat ik lopen.

– Laatste bericht waarbij ik me afvraag of het eigenlijk wel nieuws is. De Democraten en Bhumjaithai zijn vol vertrouwen dat ze de verkiezingen winnen en genoeg stemmen zullen scoren om een nieuwe coalitieregering te vormen, geleid door de Democraten. Mag u zelf lezen: Democrats, Bhumjaithai confident of election win.


 

7 maart – De eerste legale cannabis kwekerij is vorige week geopend in de vestiging van de Government Pharmaceutical Organisation in Pathum Thani.

Er worden 140 cannabisplanten opgekweekt in een aeroponic systeem, een techniek die geen water of grond vereist. Elke zaailing wordt bovenop een pot in het midden van een verhoging geplaatst, waardoor de wortels in de lucht zweven.

Elk pot is verbonden met een systeem dat continu voedingsstoffen levert. Een drainagesysteem zorgt ervoor dat overtollig vocht wordt afgevoerd, zodat de planten niet schimmelen. Klik hier voor een Engels ondertiteld filmpje.


 

Exporteurs hebben hun hoop gevestigd op volgende regering

7 maart – Exporteurs hopen dat de volgende regering de wisselvallige baht stabiliseert zodat die in overeenstemming komt met de valuta van regionale en handelspartners, marktdiversificatie versterkt en handelsgesprekken versnelt om dit jaar de exportgroei te handhaven.

Volgens voorzitter Ghanyapad van de Thai National Shipper’s Council maken ze zich het meest zorgen over de voortdurende koersstijging van de baht. Wanneer de sterke baht ongecorrigeerd blijft, kunnen de targets voor de exportgroei dit jaar niet gehaald worden. (Bron: BP, 6 maart)

Nieuws van de website 6-7 maart

• Reddingswerker in ere hersteld die 6 uur waakte bij lijk in Chao Phraya
• Studente kan de stress niet meer aan en springt van 7e verdieping Kasetsart universiteit
• Investeerders houden hun hand op de knip na teleurstellend vierde kwartaal…
• …en wachten gespannen op uitslag ontbindingszaak Thai Raksa Chart
• Hoofdindex SET zakt 13,49 punten (0,82 procent in omzet) vanwege TRC-zaak
• 1.200 agenten bewaken donderdag Constitutionele Hof ivm vonnis TRC-zaak
• Legerofficier doet aangifte tegen Sereepisuth, zegt uitgescholden te zijn terwijl hij dienst deed
• Strenge straf voor Karen stroper, opdrachtgevers krijgen lichte voorwaardelijke straffen
• 8 jaar cel voor onderwijzeres Jomsap wegens meineed bij aanvraag herziening hit-and-run zaak
• Lab in Engeland werkt aan methode om illegaal gekapt hout te identificeren op oorsprong en soort
• UDD-leider Jatuporn lanceert ‘send Prayut home’ campagne, vraagt supporters: Stem op Pheu Chat
• Nakhon Si Thammarat: Dierenartsen opereren werkolifant met vijf schotwonden…
• … eigenaar eist 2 miljoen baht van dader, kamnan van zijn dorp

Constitutionele Hof zwaar bewaakt vanwege TRC-zaak

7 maart – Is Thailand eigenlijk wel rijp voor de democratische bestuursvorm? Die vraag welde bij me op toen ik vanochtend het nieuws op de voorpagina van Bangkok Post zag. Het Constitutionele Hof  wordt beschermd door 900 politieagenten [volgens de website 1.200] en de legercommandant heeft een bijeenkomst belegd die door de krant ‘a show of support’ wordt genoemd. Dat zijn twee gebeurtenissen die je in een democratie niet zou verwachten.

Het Constitutionele Hof is door de Kiesraad gevraagd Thai Raksa Chart, een offspring van voormalig regeringspartij Pheu Thai, te ontbinden omdat ze prinses Ubolratana heeft genomineerd als kandidaat-premier, een daad die wordt beschouwd als vijandig jegens de monarchie.

Wanneer het Hof TRC schuldig acht, verliezen de bestuursleden hun politieke rechten voor tenminste 10 jaar of levenslang. De TRC-kandidaten (108 in het partijlijstsysteem en 176 in kiesdistricten) kunnen niet aan de verkiezingen deelnemen omdat de wet voorschrijft dat een kandidaat tenminste 90 dagen voorafgaand aan de verkiezingen lid moet zijn geweest van de partij waarvoor hij uitkomt.

De veiligheidsmaatregelen liegen er niet om. De politie heeft drie layers of security rond het Hof ingesteld. De binnenste ring is de rechtszaal. Daar worden alleen 16 vertegenwoordigers van de Kiesraad en 16 van TRC toegelaten na het passeren van een metaaldetector poortje. Verslaggevers en supporters kunnen de beraadslagingen in een aparte ruimte via een beeldscherm volgen. In de middelste ring is de wet op openbare bijeenkomsten van kracht en in de buitenste ring worden politieposten ingericht.

De politie verwacht dat 200 supporters hun opwachting maken om de TRC-leiding een hart onder de riem te steken. TRC-strateeg Chaturon heeft op zijn Facebook-pagina de supporters opgeroepen thuis te blijven ter voorkoming van ‘complicaties’. (Meer over de TRC-zaak op de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Steunbetuiging voor Apirat
Het andere bericht op de voorpagina geeft ook te denken over wat democratie voorstelt in Thailand. Legercommandant Apirat heeft een bijeenkomst belegd van 700 legerofficieren, maar verluidt over de rol van het leger als vredebewaarder in de aanloop naar de verkiezingen, maar de krant meent dat de bijeenkomst is bedoeld als show of support, zoals de kop luidt.

Apirat heeft het moeilijk. Eerder verzette hij zich tegen de door politieke partijen voorgestelde bezuinigingen op defensie en afschaffing van de dienstplicht. Het laatste nieuws is dat hij de rechter heeft ingeschakeld tegen partijleider Sereepisuth (Seri Ruam Thai), voormalig politiecommissaris. Die zou ‘beledigende’ opmerkingen hebben gemaakt over Apirat’s decoraties en een soldaat uitgekafferd hebben die hem tijdens een campagnebezoek hinderlijk volgde.

De officier heeft zelf ook aangifte gedaan bij de politie, meldt de krant in de opening van pagina 2. Van de ‘scheldpartij’ circuleert een videoclip, waarop onder andere te beluisteren valt dat Sereepisiuth zegt: ‘Ga weg. Vertel je baas dat hij zich niet moet bemoeien met civiele zaken. Soldaten moeten het land verdedigen, niet andere mensen volgen.’ De officier antwoordde: ‘Ik doe alleen maar mijn plicht.’ NCPO-woordvoerder Winthai verdedigt de officier en soldaten hebben hem geprezen voor zijn geduld, aldus een bron.

Voorafgaand aan de bijeenkomst leidde Apirat zijn manschappen naar een standbeeld van koning Rama V om die eer te bewijzen en de eed van trouw te bevestigen. Dat is niet iets wat voor de hand ligt als je zeker bent van je positie. Daarop wijst ook een interne memo, waarin Apirat oproept de eer van het leger te verdedigen.

P.S. Nadat ik dit bericht had getikt, drukte ik op een verkeerd knopje en was het bericht verdwenen. Dus kon ik opnieuw beginnen, wat tot een fikse vertraging leidde. Ik kan mezelf wel voor mijn kop slaan.

Twee berichten over openbaar vervoer

7 maart – Berichten over spoor- en metrolijnen en snelwegen vind ik altijd lastig om over te nemen omdat ze zonder kennis van de geografie van het land en steden niet te begrijpen zijn. Maar dat geldt niet voor het openingsverhaal van pagina 3 waarin gemeld wordt dat een Thais bedrijf het contract in de wacht heeft gesleept voor de aanleg van 11 kilometer van de HSL Bangkok-Nong Khai (608 km), althans de eerste fase Bangkok-Nakhon Ratchasima.

Ik ga ervan uit dat deze plaatsnamen bij mijn meeste lezers bekend zijn. Zelf ben ik in Nong Khai geweest en ik heb Nakhon Ratchasima vaak gepasseerd op weg naar het Noordoosten.  De 11 km is het tracé tussen Sikhiu en Kut Chick, maar die namen zeggen me niets. Het contract is het tweede van in totaal veertien deelcontracten waarin de aanleg is verdeeld. 4 kilometer van de lijn wordt verhoogd aangelegd.

Zoals trouwens alle projecten in Thailand gaat ook de aanleg van de Sino-Thai HSL niet van een leien dakje, zie de pagina Spoorwegen 2. Het eerste stuk van 3,5 km in het district Pak Chong (Nakhon Ratchasima) is talloze malen vertraagd. Dat tracé is voor 45 procent gevorderd en volgend jaar klaar. De Spoorwegen (SRT) zetten haast achter de resterende twaalf contracten, waarop midden april (5 contracten) en in juli (de rest) kan worden geboden.

De onderhandeling over de luchthaven-HSL zijn opnieuw uitgesteld. Eerder vroeg het CP-consortium dat het winnende en laagste bod heeft gedaan, uitstel voor intern overleg en nu heeft de SRT ze uitgesteld omdat enkele leden van de selectiecommissie op ‘zakenverlof’ zijn.

Vier metrolijnen
Het tweede bericht over openbaar vervoer gaat over de aanleg c.q. verlenging van vier metrolijnen in Bangkok en omgeving. Staatssecretaris Pailin (Transport) zegt dat het ministerie ze naar voren wil halen of zelfs dit jaar goedkeuren. Het gaat om de Brown Line, een monorail verbinding; de Grey Line, de Gold Line en de Orange Line. Alleen de laatste zegt me iets, omdat die een verbinding vormt tussen Thailand Cultural Centre, een metrostation waar ik wel eens uitstap, en Min Buri. Deze lijn komt in 2024 of 2025 in bedrijf.

Er worden nog meer plannen genoemd in het bericht, maar ik neem aan dat het u nu al begint te duizelen, dus die noem ik maar niet. Het plan om catamarans te introduceren op de Chao Phraya is trouwens al eerder gemeld. Die gaat naar Asiathique varen, een winkel/uitgaansgebied aan de oever van de rivier.

Kort Nieuws donderdag 7 maart

– Behalve de artikelen over de bewaking van het Constitutionele Hof en de door Apirat belegde steunbijeenkomst bevat de voorpagina nog een derde bericht. Volgens mij een storm in een glas water maar de media menen op een schandaal te zijn gestuit. Ze meldden dat zeven leden van de Kiesraad een buitenlandse trip hebben gemaakt, wat 12 miljoen baht heeft gekost, en tot uitstel van de Kiesraadvergaderingen deze week leidde c.q. leidt.

De commissarissen reisden naar Engeland, de VS, Zwitserland en Singapore. Niets bijzonders, zegt Kiesraad secretaris-generaal Jarungvith. Ze hebben de locaties voor advance voting geïnspecteerd, wat wettelijk verplicht is. De Kiesraad controleert ook op 17 maart advance voting locaties, maar dan zullen de kosten aanzienlijk lager zijn omdat het om binnenlandse plaatsen gaat. Jarungvith ontkent dat vergaderingen zijn vervallen of uitgesteld; indien nodig worden teleconferenties gehouden.

– Follow-up op de berichtgeving over Prayut’s medewerking aan de verkiezingscampagne van Palang Pracharath (PPRP), zondag in zijn geboorteplaats Nakhon Ratchasima. Volgens een bron is het onwaarschijnlijk dat Prayut, die door de partij is genomineerd als kandidaat-premier, dit doet.

Het PPRP-bestuur heeft er gisteren over vergaderd en geconcludeerd dat de partij meer zou verliezen dan winnen wanneer Prayut acte de présence geeft. Voorkomen moet worden dat Prayut de Kieswet overtreedt, omdat hij als ambtsdrager neutraal dient te blijven. Prayut heeft zelf erkend dat hij voorzichtig dient te opereren.

Zaterdag houdt de partij een rally in Khon Kaen, zondag in Nakhon Ratchasima en maandag in Chiang Rai. Partijleider Uttama meent dat de partij geen nadeel ondervindt van Prayut’s afwezigheid. Vice-premier Wissanu zei eerder dat Prayut aan de campagne kan deelnemen. Hij zegt dat de Kiesraad er geen bezwaar tegen heeft mits hij zijn positie niet misbruikt. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

– Laatste bericht. Kitissak Kasetsimsombat heeft de Outstanding Rural Doctor of the Year onderscheiding gekregen voor zijn werk in afgelegen gebieden van de provincie Nan. Kitissak, directeur van het Pua Prince Crown ziekenhuis in Nan, is de 45e ontvanger van de onderscheiding waarvoor zes kandidaten waren genomineerd.

De arts werkt al 20 jaar in het gebied. Zijn toewijding dateert van zijn studieperiode aan de Prince of Somgkhla universiteit. Hij vertelt: ‘Als student werkte ik al graag op het platteland. Mijn ouders en familie wonen in Prachuap Khiri Khan, maar ik besloot nadat ik was afgestudeerd in Nan te gaan werken en vertelde het hen later. Gelukkig steunden ze me.’

Kitissak gaat over zes jaar met pensioen, maar hij zegt met zijn team te blijven werken in het ziekenhuis omdat er veel moeilijkheden zijn, zoals een beperkt budget, beperkte faciliteiten en een hoge werkdruk vanwege het grote aantal patiënten. Het ziekenhuis heeft de zorg over 45.000 bewoners. Het telt 125 bedden.


 

Voor de cijferaars

Voor wie van cijferen houdt, neem ik een kader over van het openingsverhaal in het Business katern van gisteren. Verder geen commentaar, de cijfers spreken voor zich.


 

FFP slaat met rechtszaken terug tegen boosaardige aanvallen

6 maart – Er is geen koe zo bont of er zit wel een vlekje aan. Dat lijkt de drijfveer te zijn van lieden die in het zakelijk verleden van partijleider Thanathorn (Future Forward, FFP) hebben gewroet en hem hebben aangevallen. Maar de vooral bij jonge kiezers populaire partij laat het er niet bij zitten. Ze schakelt de rechter in om zich te verweren tegen de boosaardige aanvallen.

Woordvoerder Pannikar maakte dinsdag bekend dat de partij juridische actie onderneemt tegen Chulcherm Yugala, een voormalig lid van de koninklijke wacht, en T-News die de partij ervan hebben beschuldigd dat ze de monarchie ten val wil brengen. Chulcherm plaatste het bericht op Facebook en online T-News publiceerde het op een van haar websites.

Thanathorn is ook in verband gebracht met een voormalig bedrijf dat van 2003 tot 2006 aandelen heeft gemanipuleerd ten koste van kleine aandeelhouders. Thanathorn’s familie bezat 7 procent. Maar Thanathorn zegt dat hij de aandelen pas in 2014 kocht, nadat het bedrijf was gerehabiliteerd door een nieuwe groep investeerders. Hij kocht ze omdat hem een put optie was aangeboden en verkocht ze weer in 2017.

Investeringsconsultant Nattawut bevestigt op Facebook Thanathorn’s verhaal. Hij zegt dat de nieuwe investeerdersgroep destijds uit bekende rijke families bestond.

Een andere aanval op Thanathorn heeft betrekking op IOC Corporation, waarvan hij 100 procent eigenaar is. Het bedrijf exploiteert houtzagerijen en heeft een houtconcessie wat speculaties heeft opgeroepen dat het een rol heeft gespeeld bij ontbossing.

Maar Thanathorn zegt het bedrijf nooit te hebben gebruikt; het is een zogeheten ‘slapend bedrijf’. De bedrijfsactiviteiten waren bij de registratie breed geformuleerd, wat een normale praktijk is om latere veranderingen te voorkomen. ‘Er één uit te kiezen en die te gebruiken om me aan te vallen, is oneerlijk’, zegt Thanathorn.

Het artikel noemt verder enkele zaken die al eerder gepubliceerd zijn en geen ander doel lijken te hebben om de luis in de (politieke) pels de nek om te draaien. (Bron: website BP, 5 maart)

Mijn conclusie na het lezen van bovenstaand bericht: De aanvallers slaan de plank volledig  mis. Maar ja, politiek is [in Thailand] nu eenmaal een smerig spel. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2 en het vervolgbericht verderop Rechtszaken zijn lastercampagne, zegt FFP)

Nieuws van de website 5-6 maart

• Thailand bouwt 16 drijvende zonnepanelen in 9 waterreservoirs met een capaciteit van 2,7 GWh
• Songkhla: Dronken klant door haar vriend doodgeschoten na grote tip en flirt met serveerster
• Partijleider Sereepisuth  beschuldigt soldaat van stalking toen hij campagne voerde voor Seriruamthai
Apirat ‘beledigd’ door denigrerende opmerkingen Sereepisuth over zijn decoraties
• CP consortium stelt onderhandelingen over luchthaven-HSL week uit voor overleg met partners
• Zachte leningen en tv-realityshow met vette prijzen voor verkopers straatvoedsel
Rozen, heilig water en amuletten voor leerlingen die herexamen doen wegens verstoord examen
• Twee Immigration agenten ontslagen wegens vervalsen visumstempels voor buitenlanders
• Sa Kaeo: Drie doden en zes gewonden bij botsing trailer truck tegen zeven voertuigen
• Drie inzittenden licht gewond bij harde noodlanding oud luchtmachttoestel AU-23 Peacemaker
• Europaan gevonden die zich had opgehangen aan een boom in Pattaya
• Oliemaatschappijen optimistisch over verkoop dit jaar, voorspellen groei van 3 tot 16 procent

Legercommandant Apirat pikt het niet

6 maart – De kop luidt Apirat goes to court over medals slur. Nog krachtiger zou de toevoeging ignominious zijn geweest, want dan had er gestaan infame verdachtmaking. Voor BP is de rechtsgang van de legercommandant geen opening krant, maar die krijgt toch ruime aandacht.

Apirat is op zijn pik getrapt omdat voormalig politiecommissaris Sereepisuth, partijleider van Seri Ruam Thai, denigrerende opmerkingen heeft gemaakt over de militaire decoraties op zijn uniform. Apirat vindt ze ‘smadelijk en beledigend’. Hij zegt dat Sereepisuth als voormalige hoge politie-officier een beter begrip zou moeten hebben van militaire decoraties en hun oorsprong, met name die door de koning zijn verleend.

Terzijde: Ik denk dat Bullebak dat heel goed begrijpt. Ik heb zelf wel eens Apirat’s decoraties blikken medailles genoemd. Waarschijnlijk zijn ze gekocht in een speelgoedwinkel, want enige oorlogservaring heeft Apirat, voor zover ik weet, niet. En heldendaden staan ook al niet op zijn cv.

Apirat, die tevens secretaris-generaal van de NCPO is, heeft het juridisch team van de NCPO opdracht gegeven drie aanklachten in te dienen. Twee voor de verdachtmaking wegens smaad en overtreding van de draconische Computer Crime Act (omdat de gewraakte opmerking tijdens een Facebook interview is gemaakt) en de derde omdat hij een soldaat had afgeblaft die hem maandag volgde tijdens zijn campagne in Prachin Buri.

Volgens Bullebak om hem te observeren, maar volgens Apirat was die soldaat alleen maar aanwezig om de orde te bewaken. De soldaat had niets gedaan, wat Sereepisuth’s politieke activiteiten hinderde. NCPO-woordvoerder Winthai zegt dat de soldaat beleefd en respectvol was, hoewel Bullebak harde woorden tegen hem had gebruikt. Omdat het is vastgelegd op een videoclip kunnen de mensen zelf hun mening vormen over wat ze gezien hebben, zegt Winthai.

Wie durft te zeggen dat politiek saai is?

Voorspelling: Over 4 jaar rijdt de Thaise TGV naar Laos

6 maart – Evenals gisteren en wel vaker wijk ik vandaag af van de openingskeuze van Bangkok Post. Die heeft een hoog droomgehalte want meldt dat ‘over 4 jaar’ de Thai-Sino hogesnelheidslijn Bangkok-Nong Khai klaar is en via de nieuwe Thai-Lao vriendschapsbrug aansluit op een andere HSL in Laos naar Vientiane.

Gisteren werd het kabinet bijgepraat over de vorderingen van het 608 km lange treinproject dat wanneer de Thaise TGV rijdt werk biedt aan negenhonderd personen. China gaat trainingssessies houden om HSL-technologie over te dragen aan Thais personeel. De regering heeft daarvoor een budget van 920 miljoen baht uitgetrokken. Thailand investeert in het civiele werk, China installeert het operationeel systeem.

De aanleg is verdeeld in twee fases: de eerste een tracé van 253 km tussen Bangkok en Nakhon Ratchasima, de tweede van 355 km tussen Nakhon Ratchasima en Nong Khai. De eerste fase is verdeeld in veertien deelcontracten. Sinds december 2017 wordt gewerkt aan een tracé van 3,5 km tussen Klang Dong en Pang Asok in Nakhon Ratchasima. Het werk is voor 45 procent gevorderd.

Wanneer de lijn is voltooid, wordt de reistijd Bangkok-Nong Khai verminderd van 11 naar 3 uur, dankzij de treinen die met een snelheid van 250 km per uur over de rails razen. Het bericht noemt verder nog de uitbreiding van de Red Line (metro), maar die informatie sla ik over. (Zie verder het bericht van gisteren Onderhandelingen over Thai-Sino HSL ontspoord en de pagina Spoorwegen 2)

Rechtszaken zijn lastercampagne, zegt FFP

6 maart – Future Forward heeft gisteren fel gereageerd op de dagvaarding van haar adjunct-partijleider Phongsakon voor zijn rol bij de verspreiding van nepnieuws over minister van Defensie Prawit.

FFP-woordvoerder Pnanika zegt dat velen het gewraakte bericht op Facebook hebben gedeeld, maar slechts enkelen zijn door het OM opgeroepen voor verhoor, wat het vermoeden wekt dat de wet als politiek middel wordt misbruikt.

Het bericht meldt dat Prawit 12.000 baht uit het defensiebudget heeft uitgegeven aan een kopje koffie. Evenals in het websitebericht ontbreekt in het krantenbericht een nadere toelichting. Zodra Phongsakon besefte dat het bericht onjuist was, verwijderde hij het van zijn Facebook-pagina en plaatste een excuus.

‘Het bericht veroorzaakte geen paniek en had geen gevolgen voor de nationale veiligheid. Als het iemand trof, kan dat alleen Prawit zijn’, aldus Pannika. Ze merkt op dat dit de tweede zaak over een computermisdrijf is, die gericht is op leidende figuren van de partij.

Partijleider Thanathorn, FFP registrar Klaikong en bestuurslid Jaruwan zijn eerder aangeklaagd voor het plaatsen van onjuiste informatie op de sociale media. In juni schreven ze dat het regime bezig was met poaching van voormalige parlementsleden [letterlijk stropen, dus probeerden hen achter hun karretje te spannen].

Pannika zegt: ‘Wij menen dat de CCA problematisch is. De wet stelt zware straffen en neigt ertoe misbruikt te worden om politieke tegenstanders tot zwijgen te brengen.’ Maar IB-hoofd Surachate ontkent dat de actie tegen Phongsakon politieke gemotiveerd is.

Thanathorn schreef gisteren op zijn Facebook-pagina dat Facebook gebruikt wordt om hem en zijn partij in diskrediet te brengen. Hij noemde de twee affaires die ik al vermeldde in het bericht FFP slaat met rechtszaken terug tegen boosaardige aanvallen. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

E-mail van mijn lieve vriendin Claudia Sträter: ‘Met onze collecties willen wij de kracht van vrouwen ondersteunen en versterken. Zodat zij kan doen waar ze goed in is.

Het nieuwe thema Alphabet is door de grafische patronen, waaronder letters en cijfers, in constrastrijk zwart-wit uiterst krachtig.

De slanke silhouetten en luxe materialen – veelal van Italiaanse oorsprong – maken dit thema vrouwelijk en elegant.’

Claudia trekt weer alle registers om haar nieuwe collectie aan te bevelen, maar waar zijn de letters en cijfers?

En het graffity-dessin (haar woorden) van de afgebeelde lange jersey jurk
(€ 189,95) lijkt verdacht veel op kleuterkrabbels. Oei, dat wordt ruzie, dus dat heb ik niet gezegd.

Over het zinnetje ‘waar ze goed in is’ zal ik ook maar zwijgen, want er ligt een héél flauwe opmerking op het puntje van mijn tong. Iets met ‘recht’ en ‘aanrecht’. Sssttt…

Kort Nieuws woensdag 6 maart

– Inmiddels ben ik beland op pagina 3, die nog twee verkiezingsberichten bevat. Pagina 2 kan wel even wachten. RTP adjunct-hoofd Srivara heeft agenten in het hele land gewaarschuwd geen politiek getint onderzoek te doen. Zijn waarschuwing is een reactie op een peiling door de provinciale politie van Chiang Mai die kritiek heeft opgeroepen.

Alhoewel de peiling door het korps een ‘interne zaak’ werd genoemd kan die door de bevolking beschouwd worden als bevooroordeeld. Het korps heeft van Srivara het bevel gekregen onmiddellijk met de peiling te stoppen en kreeg als toetje een reprimande.

Een schriftelijke berisping vindt Srivara niet nodig: ‘Een reprimande is genoeg om andere politiekorpsen af te schrikken iets soortgelijks te doen.’ Wel gaat hij de Kiesraad vragen na te gaan of de organieke wet op de verkiezingen is overtreden. De wet verbiedt opiniepeilingen die de bevolking misleiden of hun beslissingen kunnen beïnvloeden. Tevens verboden zijn de bekendmaking van peilinguitslagen zeven dagen voor de verkiezingen.

De controversiële peiling werd maandag bekend toen leden van een Line app groep genaamd ‘191 Chiangmai’ met naar verluidt 39.000 leden door het korps werd gevraagd naar hun mening over de verkiezingen. Een van de vragen luidde: Wie van de premier-kandidaten zou u kiezen om premier te worden?

– Het derde verkiezingsbericht bevat een verdediging door premier Prayut van de rol van het panel dat een shortlist van 400 kandidaten maakt voor de Senaat. Hij zegt dat het door vice-premier Prawit geleide panel het beste voor heeft met de belangen van de bevolking. De senatoren komen uit verschillende bevolkingsgroepen, maar namen noemde hij gisteren niet.

De NCPO kiest uit de shortlist 194 personen. Samen met 50 personen gekozen in een procedure geleid door de Kiesraad en 6 personen die uit hoofde van hun functie lid zijn, vormen ze de 250 leden tellende Senaat.

Overigens bevat de voorpagina ook nog een verkiezingsbericht. Premier Prayut laat in het midden of hij zondag tijdens een campagne van Palang Pracharath in Nakon Ratchasima het woord voert. Hij zegt zijn juridisch team gevraagd te hebben wat hij wel en niet kan doen op grond van de Kieswet. De partij wil dat Prayut bij twee gelegenheden spreekt: in zijn geboorteplaats Nakhon Ratchasima en kort voor de verkiezingen.

– En dan nu fluks terug naar pagina 2, waarvan de opening gewijd is aan de tweedaagse Special Asean Ministerial Meeting in Marine Debris in Bangkok. Wegens een oogontsteking kon Prayut gisteren niet zijn openingstoespraak houden, dus die werd voorgelezen door de ceremoniemeester.

Thailand zegt zich politiek te verplichten om voor 2027 de hoeveelheid afval in zee met de helft te verminderen. Volgens de verklaring moet dat kunnen door het toepassen van de circulaire economie. In de verklaring zegt Prayut dat de regering er hard tegenaan gaat: vorig jaar is een Plastic Material Flow Database opgezet en met de particuliere sector is het PPP Plastic gevormd (Thailand Public-Private Partnership for Plastic and Waste Management).

Asean secretaris-generaal Dato Lim Jock Hoi zei gisteren dat de verontreiniging van de zee urgente regionale samenwerking vereist, want 60 procent van alle rotzooi in zee komt van vier Aseanlanden. Hij zei ook dat het ecologisch systeem van groot belang is daar 19 procent van het GDP uit maritieme bronnen komt. Derhalve veroorzaakt de waterverontreiniging in de regio ernstige schade aan economieën, toerisme en visserij.

– De pagina bevat ook nog een flintertje verkiezingsnieuws [was zeker geen plaats voor op pagina 3]. De Administrative Court zegt geen formeel verzoek te hebben gehad om een interpretatie te geven of het hoofd van de NCPO [dus Prayut] een overheidsfunctionaris is en uit hoofde daarvan niet genomineerd kan worden als kandidaat-premier.

Politieke partijen en groepen hebben deze vraag voorgelegd aan de Kiesraad en premier Wissanu heeft eerder verklaard dat Prayut geen overheidsfunctionaris is, maar een political office holder, wat hem in staat stelt te worden genomineerd als kandidaat, zoals Palang Pracharath heeft gedaan. [Leuk woordenspelletje]

Volgens Wissanu is de bestuursrechter trouwens niet bevoegd te oordelen of Prayut al dan niet een overheidsfunctionaris is; dat is het pakkie-an van de Kiesraad.

– Staatssecretaris Pailin (Transport) zei gisteren dat verschillende projecten van het ministerie van Transport Thailand’s status als logistiek centrum van Asean verankeren. Hij noemde centraal station Bang Sue dat met zijn 264.000 vierkante meter en het beginpunt van vier hogesnelheidslijnen het grootste transit spoorwegstation van Asean is wanneer het in 2012 open gaat.

De staatssecretaris noemde verder nog enkele snelwegprojecten. Wanneer ze klaar zijn, staat Thailand op gelijke voet met andere wegennetwerken, waaronder China’s netwerk en de Autobahn in Duitsland. Ook noemde Pailin de uitbreiding van de haven van Laem Chabang (foto) in Chon Buri, die na voltooiing de derde grootste haven in Asean is.

– Laatste bericht. Het kabinet is gisteren akkoord gegaan met de vorming van een Temporary Myanmar Labour Data Collection Centre in Samut Prakan. Migranten kunnen er hun paspoort verlengen zodat ze kunnen blijven werken in Thailand.


 

Voor de cijferaars

Voor wie van cijferen houdt, neem ik twee kaders over van het openingsverhaal in het Business katern van gisteren. Verder geen commentaar, laat de cijfers maar voor zichzelf spreken.


 

Nieuws van de website 4/5 maart

• Doerian-handelaar biedt 10 mln baht aan de man die het hart van z’n dochter weet te winnen
• Tweede verdachte van overval op geldtransport in vuurgevecht dood geschoten
• Geelhemdleiders vrijgesproken: Belegering parlement in 2008 was vreedzaam protest
• Tien miljoen meth pillen onderschept in Myanmar, straatwaarde US$ 13,3 miljoen
TagThai: geïntegreerde app om toerisme te bevorderen
• Bestuursrechter spreekt City Hall vrij voor vertraging constructie liften op BTS stations
• Centrale bank zegt opgetreden te hebben tegen wisselvallige baht tbv particuliere sector
• Dertig huizen [hutten?] in vluchtelingenkamp Nu Po (Tak) door brand verwoest
• 23 arrestaties; 2.856 waterpijpen, e-sigaretten en vapingvloeistof onderschept ad 900.000 baht
• Ratchanok Intanon grijpt naast tweede titel door verlies in finale German Open van Yamaguchi
• 1.529 schildpadden op luchthaven Manila ontdekt in achtergelaten bagage uit Hong Kong
• Kabinet beslist in maart over aanleg onderzeekabel Thailand-Japan-Singapore-India (2 mld baht)

Prinses uit haar zorgen over de droogte

5 maart – Experts hebben het al voorspeld en nu zegt de sympathieke prinses Maha Chakri Sirindhorn het ook; de droogte slaat dit jaar hard toe en gaat lang duren. Dat heeft ze tegen minister Grisada (Landbouw) gezegd voorafgaand aan haar bezoek aan dorpelingen in Sri Sa Ket, Sakon Nakhon en Surin om hun werk te inspecteren. De experts verwachten dat het warmer dan andere jaren zal zijn.

De minister maakte gisteren haar bezorgdheid bekend nadat hij een teleconferentie had voorgezeten over maatregelen. Een daarvan is de vorming van een war room om oplossingen te zoeken en boeren te helpen het droge seizoen te overleven.

Het droge seizoen begon eind vorige maand en duurt naar verwachting tot eind mei. Vooral de drie noordoostelijke provincies, die de prinses bezocht, kampen elk jaar tijdens het droge seizoen met ernstige watertekorten.

Volgens het RID kunnen drie van de zes grote waterreservoirs in de Isaan (Noordoosten) niet voldoen aan de vraag. Dat zijn de Ubol Ratana Dam (Khon Kaen), Lam Nangrong Dam (Buri Ram) en Lam Phraploeng Dam (Nakhon Ratchasima). Ook in het noordelijk en centrale deel van het land is het waterniveau in enkele waterreservoirs gedaald. Daar gaat het om Thap Salao (Uthai Thani), Krasiao (Suphan Buri) en Mae Mok (Lampang).

De Ubol Ratana Dam bevat momenteel slechts 6 procent bruikbaar water. Adjunct-hoofd Panithi van het Royal Rainmaking and Agricultural Aviation Department zegt dat vluchten boven het reservoir zijn gepland om kunstmatig regen op te wekken.

Maar ondanks de voorspelde droogte zegt RID adjunct directeur-generaal Thawisak dat het land het droge seizoen kan uitzingen. [Wishfull thinking?] Volgens hem is er voldoende water voor de landbouw en particuliere consumptie. ‘De hoeveelheid water in veel grote reservoirs is feitelijk groter dan in 2015 en 2016’, zegt hij, en passant de boeren waarschuwend dat ze moeten afzien van de off-season oogst (tweede oogst).

Premier Prayut moet op zijn tellen passen

5 maart – Bovenstaand verhaal dat de opening van pagina 4 vormt, leek me relevanter om Nieuws uit Thailand mee te openen dan de opening van de krant. Die gaat – u raadt het al – over Prayut’s verwachte optreden tijdens een verkiezingscampagne zondag in Nakhon Ratchasima van Palang Pracharath, de partij die hem genomineerd heeft als kandidaat-premier.

Vice-premier Wissanu waarschuwt zijn baas dat hij ‘neutraal’ dient te zijn, want de organieke wet op de verkiezingen bevat een artikel met de eis dat overheidsfunctionarissen politiek onpartijdig dienen te zijn. [Als je het mij vraagt is dat praktisch onmogelijk]

Beste lezers, lieve lezeressen, ik ga nu eens lekker ondeugend zijn en besteed verder geen woord aan de opening, waarvoor BP twee volle kolommen heeft uitgetrokken. Ik vind het volgende bericht veel leuker – en pikanter. Leuke kop trouwens: FFP in ‘fake news’ brouhaha.

Probeer dat woord maar eens met dezelfde gevoelswaarde te vertalen. Mijn woordenboek kent het niet eens. Mijn digitale woordenboek zegt: hubbub, katzenjammer, opstootje.

Het incident vormt een goede illustratie van het huidige politieke klimaat in Thailand waarin rivalen proberen elkaar vliegen af te vangen. Lees het zelf maar of liever sla het over: PM tread fine poll line. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

12.000 baht voor een kopje koffie

5 maart – Minister Prawit (Defensie) heeft uit het defensiebudget 12.000 baht uitgegeven aan een kopje koffie. Dat was te lezen op de sociale media en adjunct-partijleider Phongsakon (Future Forward) deelde het, want hij vertrouwde het nieuwe agency dat het bericht publiceerde.

Pas later realiseerde hij zich dat het nepnieuws was en verwijderde het ijlings van zijn Facebook timeline onder vermelding dat hij niet de bedoeling had gehad valse informatie te verspreiden.

De Action Task Force for Information Technology Crime Suppression heeft hem en vijf anderen niettemin voor ondervraging opgeroepen. Ze worden beschuldigd van overtreding van de draconische Computer Crime Act. De task force kwam in actie naar aanleiding van een klacht van het juridisch team van de NCPO.

Phongsakon zit er niet mee. ‘Het is amusant om steeds meer van deze last-ditch pogingen te zien om de verkiezingen te winnen. Maar ik geloof dat het pro-democratie uiteindelijk gaat winnen.’

Ter toelichting: De nieuwe partij Future Forward geleid door miljardair Thanathorn heeft zich ontwikkeld tot een luis in de pels van het militair bewind en dat doet dan ook verwoede pogingen de partij de nek om te draaien. Vooral bij de nieuwe (jonge) kiezers is de partij populair.

Onderhandelingen over Thai-Sino HSL ontspoord

5 maart – Thailand en Chiana zijn het eind vorige maand (weer) niet eens kunnen worden over het zogeheten contract 2.3, het eerste van veertien deelcontracten voor de aanleg van de hogesnelheidslijn (HSL) Bangkok-Nakhon Ratchasima. Maar minister Arkhom (Transport) is vol goede moed dat het volgende maand wel lukt.

Het contract heeft betrekking op de rails, het elektrisch systeem, materieel en training. De begrote kosten zijn met 7 miljard naar 45 biljart verhoogd, maar China dat 85 procent van de investeringskosten voor zijn rekening neemt, wil meer tegen een rente van vermoedelijk minder dan 3 procent. Ook zijn beide landen het niet eens over de garantieperiode. China stelt 1 jaar voor, Thailand 2 jaar wat internationaal gebruikelijk is.

Twee andere HSL-en zijn ook nog niet rond. Voor de HSL Bangkok-Hua Hin zijn particuliere bedrijven uitgenodigd om in te investeren, een zogeheten PPP-constructie, en de luchthaven HSL hangt aan een zijden draadje omdat het consortium geleid door de Charoen Pokhand groep die het laagste en winnend bod heeft uitgebracht, aanvullende eisen heeft gesteld. (Zie verder de pagina Spoorwegen 2)

Kort Nieuws dinsdag 5 maart

– De nieuwe pot law, zoals de krant de gewijzigde Narcotics wet noemt, leidt niet tot monopolievorming door grote bedrijven, zegt het ministerie van Volksgezondheid. Het roept de bevolking op de wet die de verbouw en het gebruik van marihuana voor medische en research doeleinden legaliseert, grondig te bestuderen.

Minister Piyasakol (Volksgezondheid) zei dat gisteren in reactie op kritiek over de restricties die de wet stelt. Die zouden grote bedrijven bevoordelen boven kleine bedrijven, zeggen onafhankelijke researchers. De minister zegt dat marihuana nog steeds wettelijk als narcoticum is geclassificeerd, maar het kan voor de twee genoemde doeleinden worden gebruikt.

Piyasakol zegt: ‘De wet is niet bedoeld om iemand in het bijzonder te bevoordelen maar alleen het land. De FDA is een regulator, niet een fabrikant. De wet bevat ook een hoofdstuk waarin geregeld wordt dat het gebruik van marihuana tenminste 5 jaar streng wordt gecontroleerd waarna de wet wordt geëvalueerd om de effectiviteit te bepalen.’

– De moeder van Thakdanai Niawrangchai (27), een van de twee verdachten van de overval op een geldtransport, beschuldigt de politie van moord op haar zoon. Thakdanai werd gisterochtend tijdens zijn aanhouding dood geschoten. De moeder meent dat hij in koelen bloede is vermoord. De politie heeft volgens haar gelogen dat hij een wapen bij zich had en als eerste op de politie vuurde. ‘Hij was een net persoon.’

– Thailand neemt zich voor om alle binnenlands geproduceerd plastic voor 2030 te recyclen. Dat zei minister Surasak (Milieu) gisteren tijdens het negende regionale 3R forum Azië en de Pacific over plastic afval. ‘De regering heeft een duidelijk standpunt over plastic afval omdat het schadelijk is voor het milieu, met name voor de zee habitat. Afvalbeheer is geen politieke kwestie, dus elke regering  moet ernaar streven te voldoen aan de mondiale best practices.’

Het driedaagse forum boog zich over best practices in Reduction, Reuse en Recycling (3R). Het wordt bijgewoond door zeshonderd personen uit 42 landen. Morgen maakt het forum een Bangkok 3R Declaration bekend over regionale samenwerking.

Volgens het ministerie van Natural Resources and Environment recyclet Thailand thans 25 procent van zijn totale afval. ‘Dus we moeten hard werken de recycling capaciteit te vergroten’, zegt Surasak. Thans importeert Thailand uit enkele landen, met name Japan, plastic afval om te voldoen aan een internationale regel [die ik niet begrijp], maar de import gaat verboden worden.

– Mongkol Bangprapa, parlementair verslaggever bij Bangkok Post is gekozen tot voorzitter van de Thai Journalists Association. Hij volgt Pramet Lekpet van het dagblad Thai Rath op. Mongkol zegt zijn collega’s te willen leiden op een pad dat ‘in toenemende mate uitgedaagd wordt door vele spanningen’. Die worden veroorzaakt door nepnieuws, dat bepaalde groepen bevoordeelt en de toenemende invloed van online platforms zoals Facebook en Twitter.

– Overheidsdiensten, spits je oren, speur naar onjuiste of verdraaide informatie over jezelf en plaats onmiddellijk een correctie, zegt legercommandant Apirat in zijn hoedanigheid van secretaris-generaal van de NCPO. Dat is gisteren na een vergadering van het secretariaat van de NCPO bekend gemaakt door woordvoerder Sirichan.

De overheidsdiensten moeten online media, verkiezingsbijeenkomsten en media-interviews in de gaten houden, met name nu 17 maart (advance voting) en 24 maart (verkiezingen) naderen.

In de noordoostelijke provincie Khon Kaen werkt een forward command van de RTP nauw samen met het provinciaal kantoor van de Kiesraad om de veiligheid in alle 2.637 stembureaus te verzekeren. Ze zijn bezig met een surveillance programma om overtredingen van de kieswetten op te sporen  en houden bepaalde groepen in de gaten die mogelijk onrust willen veroorzaken. De commandant van de provinciale politie hoopt ze dankzij de vergaarde inlichtingen te kunnen arresteren voordat ze hun snode plannen uitvoeren.

– Ik ben inmiddels op pagina 3 beland, die opent met het bericht dat de Kiesraad morgen met actievoerder Srisuwan praat over de petitie die hij tegen partijleider Thanathorn (Future Forward, afgekort FFP) heeft ingediend.

Lastpak Srisuwan, secretaris-generaal van de Association for the Protection of the Constitution, heeft een klacht ingediend over onjuiste informatie die vijf maanden op de website van FFP heeft gestaan. Hij heeft ook een klacht ingediend over secretaris-generaal Piyabutr. Srisuwan gebruikt grote woorden: Ze hebben zich schuldig gemaakt aan misleiding, samenzwering, bedreigingen en laster om kiezers te misleiden.

Het artikel vermeldt verder dat TRC-lid Ruangkrai aanvullende documenten heeft ingeleverd op zijn eerdere klacht over Prayut. Deze lastpak zegt dat Prayut als kandidaat-premier gediskwalificeerd dient te worden omdat hij ambtsdrager is en de wet hem verbiedt aan de verkiezingen deel te nemen.

– De opening van pagina 4 noemde ik al. Verder op deze pagina de rubriek InBrief (sla ik over), een bericht over een tragisch ongeluk in Krabi, gratis grenspassen voor migranten die naar hun land terugkeren om Songkran te vieren en een bericht over een verkeersveiligheidsplan van het ministerie van Binnenlandse Zaken voor de Songkran-periode midden volgende maand. De Songkran vakantie duurt dit jaar vijf dagen omdat het kabinet heeft bepaald dat 12 en 16 april ook vrije dagen zijn.

In Krabi is een jongen van 12 jaar verstrikt geraakt in het touw van een zelfgemaakte schommel waardoor hij gestikt is. De jongen overleed later in het ziekenhuis, waar buren hem naartoe hadden gebracht. De schommel was gemaakt van een oude autoband, het touw hing aan de overhangende dakrand van zijn huis.


 

Commentaar: Sanctie voor Orawan dient herroepen te worden

4 maart – De sanctie van het MCOT-bestuur om Orawan Choodee van een live televisie debat-programma af te halen, dient herroepen te worden, schrijft BP in haar hoofdredactioneel commentaar van zondag.

De krant noemt het bestuursbesluit deplorable (bedroevend) en het zoveelste voorbeeld van inbreuk op de persvrijheid door de machthebbers.

Het desbetreffende programma, getiteld New People, New Politics werd op 28 februari op overheidskanaal 9 uitgezonden. Voor het debat waren tien nieuwe parlementskandidaten en honderd studenten uitgenodigd, die vier vragen over de actuele politiek kregen voorgelegd.

Het bestuur beschuldigt Orawan ervan ‘bevooroordeeld’ te zijn en leading questions (sturende vragen) te hebben gesteld. Maar dat ontkent ze ten stelligste. Orawan die het programma samen met de scherp van de tongriem gesneden radiopresentator Veera Theerapat presenteerde, zegt dat ze haar taak professioneel verrichtte. (Zie verder het bericht van gisteren MCOT onder vuur, tv-presentatrice aan de kant geschoven)

Persoonlijke noot: Ik weet niet hoe de vragen in het Thais luidden, maar op basis van de Engelse vertaling kan ik het bestuur geen ongelijk geven dat ze sturend waren. Maar dat mag geen reden zijn de presentatrice op een zijspoor te rangeren. Het bestuur dient zich niet met de inhoud van de programma’s te bemoeien. Het stellen van sturende vragen is vanuit een journalistiek oogpunt afkeurenswaardig, maar het is geen doodzonde.

Nieuws van de website 3/4 februari

• Lampang: 2 studenten van beroepsopleiding gedood en 3 gewond bij botsing auto tegen boom
• Prachin Buri: Vader en dochter (7) gedood en moeder gewond bij botsing tegen trailer
• Man met 76 pangolins (schubdieren) aangehouden in Prachuap Khiri Khan
• Suan Dusit Poll: Politieke conflicten komen terug na verkiezingen, zegt 68 procent
• Swastika’s en andere Nazi parafernalia volop te koop in Zuidoost-Azië
Reddingswerker die 6 uur op politie wachtte om lijk uit rivier te halen, overgeplaatst
• 40 lederschildpadden uitgebroed op Khuk Khak strand (Phangnga) en naar zee gekropen
• Man dood geschoten achter moskee in Rueso (Narathiwat); vermoedelijk persoonlijk conflict

MCOT ontkent Orawan de laan te hebben uitgestuurd

4 maart – Heeft Bangkok Post het bericht uit haar duim gezogen dat Orawan van het programma was afgehaald of is het MCOT-bestuur van alle kritiek geschrokken en liegt het nu dat het nooit dit besluit heeft genomen? Zaterdagavond liet het bestuur in een verklaring weten dat de berichten daarover ‘misleidend’ waren. Orawan blijft het debatprogramma presenteren, dat wekelijks op donderdag wordt uitgezonden. Daarmee wordt tot 14 maart doorgegaan en op 24 maart, de dag van de verkiezingen, wordt de serie besloten.

Dat Orawan niet gewipt is, wordt bevestigd door MCOT-bestuurslid Parichart, deken van de faculteit Communication Art (Chulalongkorn universiteit). ‘Ik heb me altijd aan de journalistieke ethiek gehouden.  Onze nieuwseenheid heeft volledige vrijheid en het management van MCOT bemoeit zich er nooit mee.’

Maar er zit toch een addertje onder het gras, want bestuursvoorzitter Kematat zei zaterdag dat de show van donderdag een andere line-up heeft omdat de producenten menen dat de moderator een grondige kennis van economische kwesties moet hebben daar het over welzijnsvoorzieningen gaat. Volgens hem heeft die verandering tot misverstanden geleid.

Maar ondanks deze verduidelijking is de kritiek niet verstomd, niet alleen op het bestuursbesluit maar ook op het programma. Zo vraagt een parlementaire verslaggever die een MCOT radioprogramma presenteert, zich op haar Facebook-pagina af hoe relevant de gestelde vragen voor de verkiezingen waren. ‘Waarom stelden ze deze vragen? Als generaal Prayut niet wordt toegejuicht, wordt hij aangevallen.’ [?]

Om nog even het geheugen op te frissen. Een van de vragen luidde of de studiogasten het eens waren met Prayut’s weigering aan verkiezingsdebatten met kandidaat-premiers van andere partijen deel te nemen. Andere vragen gingen over de rol van de Senaat bij de verkiezing van de (nieuwe) premier en het 20-jaren strategieplan, twee zaken die tot de nodige controverse hebben geleid. Sommige waarnemers menen dat de onderwerpen gekozen waren om Prayut en het militair bewind onder druk te zetten.

Prayut maakt zondag zijn debuut als kandidaat-premier

4 maart – Als u mocht denken dat bovenstaand verhaal vandaag opening krant is, dan heeft u het mis. Bangkok Post, die Prayut altijd erg veel aandacht geeft [lees: slijmt], opent met het bericht dat de premier zondag in Nakhon Ratchasima zijn debuut maakt als kandidaat-premier. Hij voert in zijn geboorteplaats het woord tijdens een bijeenkomst van Palang Pracharath (PPRP), de partij die hem genomineerd heeft.

De Kiesraad heeft eerder laten weten dat Prayut kan deelnemen aan de partijcampagne, mits hij zijn positie niet misbruikt op een wijze die kandidaten en partijen kan bevoordelen of benadelen. De partij wacht nog op een brief van de Kiesraad waarin de do’s and don’ts worden aangegeven.

Een netwerk van verkiezingswaakhonden, het Civic Election Participation Partnership, zegt dat het Prayut scherp in de gaten houdt. Het waarschuwt hem niet de Kieswet te overtreden, want als ambtsdrager wordt hij geacht neutraal te zijn. Als hij over de schreef gaat, stapt het netwerk naar de rechter.

PPRP kandidaat voor Nakhon Ratchasima Chamlong zegt dat de premier het woord zal voeren op de Save One Market, het grootste commerciële en detailhandels centrum in het Noordoosten. Ook partijleider Utttama en andere partijbobo’s zijn van de partij. Naar verwachting trekt Prayut 20.000 kiezers uit de veertien kiesdistricten van de provincie. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Dorpelingen maken zich sterk voor oude ruïnes

4 maart – ‘Olie kan elders verkregen worden maar aloud hoogwaardig erfgoed is niet gemakkelijk te vinden’, zegt Visan Kositanont, voorzitter van de Culturele Raad van Phetchabun. Met die uitspraak is het probleem kernachtig aangegeven dat sinds kort in de provincie speelt.

De dorpelingen vrezen dat de aanvraag van de Unesco werelderfgoedstatus voor Si Thep Historical Park in gevaar komt wanneer oliebedrijf Eco Orient Resources (Thailand), eigendom van de Eco Group in Hong Kong, gebruik maakt van de 15 jaar geleden verleende concessie om naar olie te zoeken. De exploratieplaats bevindt zich 100 meter vanaf de unieke Khao Klang Nok stupa en 1,3 km vanaf het Si Thep Historical Park met ruïnes die 1.700 jaar oud zijn.

Het verzet bleek vorige maand op een door het bedrijf belegde openbare hoorzitting. Waarom het bedrijf pas na zoveel jaar actie onderneemt, vermeldt het artikel niet. Behalve op de historische waarde wijzen tegenstanders op de economische voordelen van de Unesco-status.

Hoofd Chonsucha van de provinciale kamer van koophandel zegt dat de inkomsten uit cultureel toerisme voor de lokale bevolking een duurzame inkomstenbron zullen vormen. De revenuen zullen meer zijn dan wat de overheid uit de concessie krijgt.

Vrijdag heeft het Fine Arts Department (FAD) het bedrijf een brief gestuurd met het verzoek de locatie waar naar olie geboord wordt te verplaatsen om schade aan de ruïnes te voorkomen. Een dag later vroeg de bekende actievoerder Srisuwan de FAD artikel 7 van de Ancient Monuments, Antiques and National Museum Act toe te passen dat een radius van 5 kilometer voorschrijft. Als het bedrijf zich doof houdt voor het verzoek, wordt de rechter ingeschakeld.

Een vertegenwoordiger van het bedrijf zegt dat het informatie verzamelt over de erfgoedaanvraag. Het bedrijf trekt zich de zorgen van de lokale gemeenschap aan. De volgende hoorzitting wordt in april gehouden.

Kort Nieuws maandag 4 maart

– De krant biedt vandaag verder weinig nieuws. Op pagina 3 en 4 nemen twee achtergrondverhalen de meeste ruimte in beslag. In de rubriek Inquiry Lines vertelt gymnastiekleraar Chattraphat (26) over wat in de kop genoemd wordt de invasie in zijn school.

Een week geleden stormden 24 dronken hooligans de school binnen, vielen leerlingen en leraren aan en vernielden de inventaris. Twaalf personen raakten gewond waaronder Chattraphat wiens arm ernstig werd verwond.

Hij vertelt: ‘Ik ben gestompt, geschopt en met een stoel en tafel geraakt door een groep mannen die ik nooit eerder had ontmoet. Ik moest rennen voor mijn leven en heb mezelf in een kamer opgesloten totdat de politie arriveerde. […] Ik hoop alleen maar dat dit soort incident niet weer op een school gebeurt. Scholen dienen veilige plaatsen te zijn voor leerlingen en leraren.’

– In de rubriek Crime Track op pagina 4 wordt teruggeblikt op twee moorden: de moord op een 63-jarige man die in Nakhon Luang (Ayutthaya) werd dood geschoten toen hij zijn vrouw naar een school bracht waar ze voedsel verkoopt. Het motief was een zakelijk conflict.

De andere moord werd in Thung Kru (Bangkok) gepleegd door de 35-jarige Nop Sophonwasu, makelaar in onroerend goed. Hij vermoordde zijn vrouw en begroef haar lichaam. Vier dagen later gaf hij zichzelf aan bij de politie en verklaarde dat het hem erg speet, want: ‘Ik hield veel van mijn vrouw.’ Volgens de politie werden beiden behandeld aan een depressie. Als motief noemt de politie ruzies en jaloezie.

– Verder blijft er weinig ruimte in de krant over voor het overige nieuws. Minister Grisada (Landbouw) houdt vandaag een teleconferentie met 76 provinciale gouverneurs over maatregelen tegen de droogte die dit jaar wordt verwacht.

Wetenschappers denken dat die langer duurt dan in 2014 en 2015 toen het land werd getroffen door El Nino. De droogte komt dit jaar eerder dan andere jaren en het is ook niet zeker hoe lang die gaat duren.

De minister zegt dat begonnen is met het kunstmatig opwekken van regen. Boeren krijgen het advies minder water-intensieve gewassen te verbouwen en af te zien van een tweede rijstoogst. Op 900 rai zijn boeren al overgestapt op de verbouw van maïs. Eerder was gepland dat dit jaar op 8 miljoen rai rijst zou worden verbouwd, maar het areaal meet nu al 11 miljoen rai.

De vijf grote waterreservoirs in Nakhon Ratchasima staan voor slechts 50,16 procent van hun totale capaciteit vol. In het district Chum Phuang is de Lammat rivier droog gevallen. De dorpelingen kunnen nu over het rivierbed naar de overkant lopen.

– Als laatste een bericht over een seminar gisteren gewijd aan zeldzame ziektes. Volgens de sprekers krijgen patiënten geen adequate behandeling want de kosten worden niet gedekt door de UHC-ziektekostenverzekering. En als ze een operatie nodig hebben, is hun kans op behandeling nog kleiner, zegt chirurg Wichao van het Queen Sirikit National Institute of Child Health. (Zie verder de pagina Gezondheidszorg 2)


 

Commentaar: Oude gewoontes in nieuwe cyberbill

3 maart – De door het leger benoemde National Legislative Assembly (NLA) heeft de bevolking een slechte dienst bewezen door donderdag de cyberbill goed te keuren in weerwil van de zorgen over bedreigingen van de privacy en bescherming van bedrijfsgegevens.

De openingszin van het hoofdredactioneel commentaar van Bangkok Post gisteren heeft nog een mild-kritische toon, maar verderop maakt de hoofdredactie van haar hart geen moordkuil door te stellen: De wet brengt Thailand dichter bij een politiestaat.

Wanneer de wet na publicatie in de Royal Gazette van kracht wordt, krijgen de autoriteiten sweeping toegang tot persoonlijke informatie en – kunnen ze en waarschijnlijk zullen ze – daarmee gewapend die als middel gebruiken de vrijheid van meningsuiting aan banden te leggen om de machthebbers te dienen.

Het doel van de wet is hacking van computers, virus aanvallen en andere dreigingen te voorkomen die computersystemen schaden en openbare infrastructuren en regeringsdiensten ontregelen. BP stelt klip en klaar: Thailand heeft een wet nodig die dat doel dient. Maar de wet heeft een verborgen agenda. De NLA heeft een vaag artikel toegevoegd dat het bereik van wet uitbreidt tot ‘cyberdreigingen die de openbare orde of nationale veiligheid treffen’.

Dit soort misbruik wordt ingezet om politieke dissidenten en actievoerders te knevelen zoals ook de vaak misbruikte draconische Computer Crime Act (CCA) heeft gedaan, die na de coup van 2006 is opgesteld. De huidige NLA heeft in 2016 die wet aangescherpt door het invoeren van valse en verdraaide informatie in computers strafbaar te stellen. De revisie had duidelijk tot doel dit niet langer te beschouwen als smaad, die een mildere straf kent.

De herziene CCA had gebruikt moeten worden om phishing of internetfraude te bestrijden, maar de wettekst is dermate vaag dat de autoriteiten een wapen in handen hebben personen die kritiek hebben op het regime of politieke informatie delen, strafrechtelijk te vervolgen, hetgeen de afgelopen jaren is gebeurd.

De cybersecurity wet voegt alleen maar zout aan de wonden toe en brengt Thailand – ja, hier komt het – dichter bij een politiestaat, stelt BP. De wet voorziet in de vorming van een National Cybersecurity Commission met de premier als voorzitter.

De commissie is bevoegd de autoriteiten op te dragen zich real-time toegang te verschaffen tot persoonlijke of bedrijfsgegevens, content te verwijderen of computers in beslag te nemen, te doorzoeken, infiltreren en kopieën te maken van computers, computersystemen en informatie op computers. Dat alles kan gedaan worden zonder rechtbankbevel wanneer ze het beschouwt als een ernstige veiligheidsbedreiging.

Gegeven het feit dat zowel de CCA als de cybersecurity bill door wetgevers zijn goedgekeurd, die de coup regimes dienen, lijdt het geen twijfel dat hun verborgen agenda is om de vrijheid van meningsuiting in te tomen, burgers onder toezicht te stellen en wraak te nemen op activisten. Beide wetten bevoordelen niet de bevolking maar de regering. Thailand in het digitale tijdperk mag en moet niet dit kwaad tolereren.

Het commentaar sluit af met een oproep aan de nieuwe regering om de beknotting van de vrijheid van meningsuiting en privacy die in beide wetten liggen verankerd, uit de weg te ruimen. (Bron: BP, 2 maart)

Ingezonden: Elektrisch aangedreven auto’s zijn een luchtkasteel

3 maart – Interessante ingezonden brief gisteren in BP naar aanleiding van het bericht dat elektrisch aangedreven auto’s helpen de smog te bestrijden.

De briefschrijver zegt dat het veel effectiever en haalbaar is om tuktuks en motorfietsen uit te rusten met een accu. Daarmee wordt de helft van het probleem opgelost. Hij wijst op ervaringen in Chinese steden die zijn overgestapt op motorfietsen met een accu. De luchtkwaliteit is er aanzienlijk verbeterd.

De schrijver doet de suggestie de accu’s te importeren uit China totdat Thailand de accu’s en elektrisch aangedreven motoren zelf kan produceren. ‘Dat is niet moeilijk om te doen.’

Bijkomend voordeel van de operatie is dat een andere vorm van verontreiniging wordt bestreden: geluid [lees: herrie]. De motoren in tuktuks en motorfietsen produceren een constant spervuur aan geluid, versterkt door betonnen gebouwen, dat onherstelbare schade berokkent aan het gehoororgaan.

Hij eindigt met de verzuchting: Is er een goede reden waarom wij die in Thailand leven – oud en jong, man en vrouw, Thai en falang gelijk inclusief de bestuurders – aan twee vormen van onophoudelijke en slopende verontreiniging dag en nacht bloot gesteld moeten worden? De vraag stellen is haar beantwoorden, dunkt me. (Bron: BP, 2 maart)

Nieuws van de website 2/3 maart

• Opstandeling gedood en anderen verwond bij vuurgevecht met rangers in Narathiwat
• Channel 9 rijdt scheve schaats met politieke vragen in live peiling onder studiopubliek
• Huishoudschulden in derde kwartaal 2018 5,9 pct gestegen tov tweede kwartaal
• Inflatie in februari met 0,73 pct omhoog op jaarbasis
• Pathum Thani: Baby van 1 jaar gedood doordat auto zich in huis boort
• 1 dode, 7 personen gered, 1 vermist nadat boot bij Tarutao eiland (Satun) was gezonken
• Bangkok Poll: Pheu Thai favoriete partij, Prayut dito premier, maar 53,4 pct weet ’t niet
• Thailand vraagt deze maand lidmaatschap vrijhandelsovereenkomst CPTPP aan
• UNDP helpt dorpelingen Phangnga mangrove bossen en riffen te redden

Lang verwachte wet legt tirannieke natie aan banden

3 maart – CURBING THE BULLY STATE kopt Bangkok Post vandaag  boven het openingsartikel, dat  gewijd is aan het wetsvoorstel  Torture and Enforced Disappearance Prevention and Suppression Bill. De wet kent een lange voorgeschiedenis, want in 2014 werd er de eerste hand aan gelegd nadat zeven jaar eerder Thailand de UN Convention against Torture and Other Cruel, Inhuman or Degrading Treatment of Punishment (CAT) had geratificeerd.

Gedwongen verdwijningen, in het Thais thuk um/um hai, hebben al lang het image van overheidsdienaren, met name het politiekorps, bezoedeld. Bekende gevallen zijn de verdwijning van mensenrechtenadvocaat Somchai Neelapaijit, Porlajee Rakchongcharoen en Den Khamlae.

Somchai verdween nadat hij een groep moslims had verdedigd die de politie beschuldigd hadden van marteling; Porlajee, beter bekend als Billy, hielp de Karen etnische groep wier hutten in nationaal park Kaeng Krachan (Phetchaburi) op last van het parkhoofd in brand waren gestoken en Dem Khamlae voerde campagne voor landrechten.

Volgens een VN-werkgroep verdwenen tijdens de Black May volksopstand in 1992 78 personen. De rechtbank oordeelde dat 38 ‘verdwenen’ personen waren, het lot van de overigen blijft tot op vandaag onduidelijk. De groep verwacht dat met de nieuwe wet verdwijningen zoals die van Somchai, Porlajee en Dem minder waarschijnlijk zijn.

De NLA (National Legislative Assembly, het door de junta benoemde parlement) wil het wetsvoorstel deze week behandelen, de laatste week dat het in functie is. Maar NHRC-commissaris Angkhana Neelapaijit, de weduwe van de ontvoerde advocaat, en Amnesty International Thailand verzetten zich tegen die haast. ‘We kunnen uitstel accepteren’, zegt regionaal AI-directeur Piyanut. ‘Dat is beter dan snelle behandeling met langzaam recht als gevolg.’

Angkhana zegt dat niemand de wet nog heeft gezien  behalve de Raad van State. Niemand weet of delen van de wet veranderd zullen worden of hoe de eindversie eruit ziet. [Wat ik niet begrijp want bij het artikel staat een kader met de hoofdpunten van de wet. Misschien een oudere versie?] Ze zegt: ‘Ik wil alleen een wet zien die in overeenstemming is met de conventies’, doelend op de CAT en een andere conventie, de International Convention for the Protection of All Persons from Enforced Disappearance (CED), die door Thailand in 2012 is geaccepteerd maar nog geratificeerd moet worden.

In het artikel wordt uitgebreid ingegaan op enkele (omstreden) artikelen, maar het voert te ver, voor zover ik het begrijp, dit hier te melden. Hoofd Narilak van de International Human Rights Division van het ministerie van Justitie, zegt op de hoogte te zijn van de bezwaren van de NHRC, maar ‘nu is het niet de juiste tijd het wetsvoorstel te wijzigen’. Hij vindt de suggesties van de NHRC ‘te gedetailleerd’. ‘Ik denk dat het beter is de wet eerst te activeren en later amendementen te overwegen.’

MCOT onder vuur, tv-presentatrice aan de kant geschoven

3 maart – De zondagrubriek The Big Issue blikt vandaag terug op alle verkiezingsperikelen van de afgelopen week. Alan Dawson schrijft: ‘Het was de week waarin zo goed als alle rotsen kantelden en licht scheen op de meeste politieke intriges en berekenende samenzweringen die de volgende hoofdstukken vormen over drie en negen weken.’ Daarmee doelt hij op de eventuele vervolging van partijleider Thanathorn (Future Forward), twee dagen na de verkiezingen, en de eventuele ontbinding van Thai Raksa Chart.

Pagina 3 is weer de verkiezingspagina. De opening meldt dat de staatsomroep MCOT (channel 9) onder vuur ligt omdat de presentatrice van een live debat aan de kant is geschoven. De tv-zender had tien nieuwe parlementskandidaten en honderd studenten uitgenodigd voor het programma waarin hen vier vragen werden gesteld.

Een van de vragen luidde: ‘Ben je het eens met premier Prayut die besloten heeft niet deel te nemen aan een debat?’ 94 van de 100 zeiden nee. Zoals eerder gemeld heeft Prayut, de kandidaat-premier van Palang Pracharath, geweigerd deel te nemen aan debatten met de andere kandidaat-premiers waarbij hij enkele denigrerende opmerkingen over de kwaliteit van zulke debatten maakte.

De Thai Broadcast Journalists Association springt in de bres voor presentatrice Orawan Choodee. De vereniging zegt dat het besluit in strijd is met de persvrijheid en een bedreiging vormt voor de media. Het is ook in strijd met het recht van mensen op informatie. De MCOT vakbond doet onderzoek en politieke partijen hebben er ook geen goed woord voor over.

Verder op de 3 een ‘exclusief’ interview met partijleider Thanathorn (Future Forward), in de kop een rising star genoemd. Hij ontvouwt zijn visie op een ‘rechtvaardig, democratisch Thailand dat vrij is van militaire hegemonie, politieke en economische corruptie en ’s werelds grootste kloof tussen rijk en arm’. Leuke man, goeie ideeën, aantrekkelijk voor jonge meiden en miljardair als inmiddels oud-directeur van zijn familiebedrijf in auto-onderdelen. Lezen: The future according to rising star Thanathorn. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Het derde artikel heeft niets met de verkiezingen te maken. Het meldt dat nog steeds 200 passagiers op Suvarnabhumi gestrand zijn. Thai Airways International gaat speciale vluchten met grotere toestellen naar Europa inzetten. De gedupeerde passagiers wachten al sinds woensdag nadat Pakistan zijn luchtruim had gesloten en vluchten vervielen.

Researchers luiden de noodklok over gegok door jongeren

3 maart – Krantenkoppen hebben vaak de neiging te overdrijven (een krant met een schreeuwende kop verkoopt beter in de losse verkoop) en dat geldt zeker voor de openingskop van pagina 4 die luidt 7-year-olds lured into gambling. Het artikel meldt dat van de 2,1 miljoen Thaise gokkers 207.000 kinderen en jongeren zijn, aldus een ‘alarmerend’ onderzoek uit 2017, maar om hoeveel 7-jarigen het gaat, staat er niet.

De grootste groep zijn tieners en het worden er steeds meer, zegt directeur Mathurada Suwannapho van het Child and Adolescent Mental Health Rajanagarindra Institute dat het onderzoek in samenwerking met de National Health Foundation heeft uitgevoerd. Volgens de research kan gokken bij kinderen de ontwikkeling van de hersenen en levensvaardigheden belemmeren. Online gokken veroorzaakt driemaal zoveel schadelijke effecten als ‘gewoon’ gokken. ‘Gokken kan voor kinderen ook de deur openen naar andere ondeugden of zelfs misdaad’, zegt Mathurada.

Het artikel haalt een onderzoek van Abac aan uit 2008, waaruit gebleken is dat 370.000 personen in de leeftijd van 12 en 24 jaar zich te buiten gingen aan gokken op de Uefa Europese kampioenschappen. 83,8 procent meende dat gokken op voetbalwedstrijden algemeen was. Het gegok was de belangrijkste reden waarom kinderen spijbelden. Degenen die hun gokschulden niet konden terugbetalen, maakten zich schuldig aan illegale zaken.

Researchers dringen bij de regering aan op strengere straffen voor degenen die kinderen op het slechte pad brengen. Ze pleiten voor de vorming van een overheidsorganisatie die online gokken gaat bestrijden en een fonds om activiteiten te organiseren die tot doel hebben de bevolking bewust te maken van het euvel. Met name leerlingen van Prathom 4-6 dienen te worden voorgelicht.

De National Health Foundation belegt woensdag een forum over het probleem van gokkende kinderen.

Extreem Kort Nieuws zondag 3 maart

– Een familie van 5 uit Samut Prakan is om het leven gekomen toen hun pickup truck vrijdagmiddag in Luang Prabang (Laos) in een ravijn stortte. De politie vermoedt dat de bestuurder niet vertrouwd was met de route, een steile weg, waardoor het voertuig van de weg afraakte. De familie was onderweg van Vientiane naar Luang Prabang. Voorzitter Chanwit van de Prajak stichting zegt de dochter van een van de slachtoffers te zullen helpen de lichamen te repatriëren.

– Prinses Maha Chakri Sirindhorn heeft gisteren de openingsceremonie verricht van de culturele tentoonstelling In Situ from the Outside: Reconfiguring the Past Between the Present in het Nationaal Museum. Ze werd vergezeld door Sirikitiya Jensen, de jongste dochter van prinses Ubolratana uit haar huwelijk met een Amerikaan. Meer details meldt het fotobericht niet.


 

Hier is maar één woord voor: de overtreffende trap van briljant.


 

Nieuws van de website 1/2 maart

• Chumphon: Italiaans echtpaar op motorfiets vermorzeld door gekantelde tankwagen
• Inflatie in februari 0,73 pct; min van Handel verwacht 1,2 pct voor 2019
• Band geklapt van helikopter tijdens noodlanding in Nakhon Sawan; geen gewonden
• 87 leerlingen doen herexamen omdat examen was verstoord door hooligans
• Echtpaar troggelt agenten geld voor promotie af met nep Line account politiecommissaris
• Vrouw valt tijdens repetitie loterijtrekking presentatrice aan
• Verlies THAI 2018 11,6 mld baht door hogere brandstof- en reparatiekosten tegen 2,1 mld in 2017
• Bewaker luchthaven Nakhon Si Thammarat bedreigt vrouw met hond
• Grote productie fruit wekt vrees dat de prijs instort
• Maleisië verbiedt uitbreiding oliepalmplantages om kritiek op ontbossing te pareren
• Tweede Thailand Grand Prix in Buri Ram wordt ‘groter en beter’ (4-6 oktober)

Parlement legt oproepen om te stoppen naast zich neer

2 maart – Haastige spoed is zelden goed, maar de National Legislative Assembly (NLA), het door de junta benoemde ‘parlement’, heeft daar geen boodschap aan want volgende week moeten nog zestien (volgens het kadertje vijftien, nog niet beschikbaar) wetsvoorstellen erdoor gejast worden.

Ze zijn al in eerste termijn goedgekeurd en moeten nog in tweede en derde termijn worden behandeld. Wanneer ze onvoltooid blijven, kan dit een nadelig effect op het landsbestuur hebben, zegt NLA-voorzitter Pornpetch. De twee belangrijkste zijn de wet op marteling en gedwongen verdwijningen en de wet op bescherming van werkers in de visserij.

Van verschillende kanten is aangedrongen op beëindiging van de werkzaamheden en op aftreden van de huidige parlementsleden. Maar, zoals de krant boven de opening vandaag kopt: NLA deaf to calls to stop work.

Volgens Jade Donavanik, voorzitter van de faculteit Rechten van het College of Asian Scholars, willen de wetgevers nog even indruk maken op vice-premier Prawit, voorzitter van de commissie die de Senaat samenstelt, omdat ze op een senaatszetel azen. Jade heeft de NLA opgeroepen het werk neer te leggen want het risico bestaat nu dat wetsvoorstellen zonder behoorlijke afweging worden goedgekeurd die meer kwaad dan goed doen.

De NLA heeft zich daaraan al schuldig gemaakt met de rijstwet, die is ingetrokken vanwege felle kritiek, en herziening van de Factory Act van 1992. Volgens het NGO Coordinating Committee on Development heeft de NLA in december en januari tientallen wetsvoorstellen goedgekeurd zonder behoorlijke inspraak.

Politieke waarnemers zeggen dat de beslissing om door te gaan strijdig is met de politieke etiquette. In het verleden legden parlementen in de aanloop naar verkiezingen altijd het werk neer. Voorzitter Pornpetch zei eerder dat het parlement op 8 maart stopt met het behandelen van wetsvoorstellen, maar daarna in functie blijft voor andere werkzaamheden [geen details]. De grondwet schrijft voor dat de NLA een dag voordat het nieuwe parlement vergadert, ontbonden wordt. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Een eerste blik op BP aan de hand van de foto’s

2 maart – Bangkok Post telt vandaag elf nieuwsberichten c.q. -verhalen en de rubriek InBrief op de drie binnenlandpagina’s van het eerste katern. Laat ik maar eens beginnen met de foto’s.

– De voorpagina telt twee foto’s bij het artikel over de voorbereidingen voor de kroning: een arbeider besproeit het gras van Sanam Luang en een muur van het Grand Palace wordt schoongemaakt.

– Op pagina 2 staan drie foto’s. De zogeheten dragende plaat toont Suthep Thaugsuban, mede-oprichter van de Action Coalition of Thailand, die in lachen uitbarst tijdens zijn bezoek aan Klong Toey (Bangok). Hij was er om de kiesdistrictkandidaat een hart onder de riem te steken.

De tweede, carnavaleske foto toont een supporter van de Thai Raksa Chart partij, verkleed als Pao Boon Jin, een personage in bekende Chinese dramaseries. Hij houdt een bord omhoog waarop om recht wordt gevraagd voor zijn partij die mogelijk ontbonden wordt door het Constitutionele Hof vanwege de nominatie van prinses Ubolratana als kandidaat-premier.

De derde en kleinste foto laat een slapende zwerver zien voor een verkiezingsbord met het portret van partijleider Thanathorn (Future Forward). Het regime faalt een betere verdeling van inkomen en sociaal welzijn te realiseren, zegt de tekst.

– Op de 3 twee fotoberichten (foto’s met uitgebreid bijschrift). Eén toont het nieuw gebouwde ziekenhuis van de Royal Thai Air Force, dat gisteren is geopend door de Supreme Patriarch. Op de andere is een stapel matrassen van rubber te zien, aangeschaft door het Corrections Department. Goed nieuws voor de gedetineerden die nu alleen een dekentje hebben en op de harde vloer slapen. De eerste matrassen gaan naar het Central Women’s Correctional Institution.

Niet in de krant maar ik noem ze toch even, want ze geven een aardig beeld van de Thai Teaw Thai vakantiebeurs in het Queen Sirikit National Convention Center: tien foto’s in een fotoalbum op de website. Zondag is de laatste dag.

Voorbereidingen kroningsceremonies op ’n haar na gepiept

2 maart – De dagelijkse nieuwsstroom over de verkiezingen en alles wat daarmee samenhangt zou ons bijna doen vergeten dat het land een tweede belangrijke gebeurtenis meemaakt: de kroning van koning Vajiralongkorn op 4 mei. De voorbereidingen zijn bijna klaar, het wachten is alleen nog op de goedkeuring van het koninklijk embleem dat als officieel logo gebruikt gaat worden en onder andere gedrukt wordt op (gele) T-shirts en vlaggen.

Vice-premier Wissanu die het organisatiecomité voorzit, zegt dat de regering zich houdt aan de opdracht van de koning om de kroning economisch te laten zijn en in overeenstemming met de koninklijke traditie. Economisch? Sober kan niet bedoeld zijn, want om de kroning zelf vinden op 5 en 6 mei tal van ceremonies plaats.

Het comité heeft een aantal foto’s van de koning aan het paleis voorgelegd, zodat hij kan kiezen welke foto gebruikt gaat worden als staatsiefoto. Al eerder genoemd: uit ’s lands vijf grote rivieren en vier grote heilige meren in Suphan Buri wordt water gehaald voor het ceremoniële bad van Vajiralongkorn. Uit 108 andere bronnen komt water waarmee de koning na het bad wordt gezalfd. De premier, parlementsvoorzitter en leden van de koninklijke familie gieten dan water over de handen van de vorst.

Verder gepland zijn onder andere een optocht op 5 mei van 7 kilometer die 4,5 uur duurt en een vlootschouw van 52 sloepen en 2.200 roeiers eind oktober op de Chao Phraya. De bevolking is gevraagd vanaf april tot juli een geel T-shirt te dragen met het koninklijk embleem.

Verkiezingskoorts leidt tot veel nepnieuws

2 maart – De verkiezingskoorts lijkt de hersens van sommigen te hebben aangetast want op de sociale media neemt het moddergooien en verspreiden van nepnieuws toe. Het wordt in toenemende mate een politiek wapen om rivalen te saboteren.

Dit meldt de krant in de opening van pagina 2, vandaag de verkiezingspagina, in een verslag over een seminar gisteren van de Thai Journalists Association, Thai PBS en de Thammasat universiteit.

‘Iedereen die nepnieuws of kwaadaardig nieuws verspreidt kan vanuit een juridisch oogfpunt aansprakelijk gesteld worden’, waarschuwde docent rechten Kittipong (Thammasat universiteit). Hij legde uit dat partijen een rechtszaak wegens smaad riskeren wanneer de schade beperkt blijft tot één persoon maar wanneer de schade groter is, kunnen de publicerende media worden vervolgd voor overtreding van de draconische Computer Crime Act (CCA).

In het artikel worden enkele voorbeelden genoemd.:
– Partijleider Abhsit zou een clandestiene bijeenkomst hebben gehouden met kandidaat-premiers over het vormen van een nieuwe regering. Maar de foto waarop hij in hun gezelschap is te zien, was genomen terwijl ze wachtten op het begin van een tv-debat.

– Op de Facebook pagina Khonthaiuk (Thais living in the UK) heeft een foto gestaan van Prayut en Prawit in Engeland bij het bericht dat Prayut en zijn vrouw geprobeerd hadden Thailand te ontvluchten. Maar die foto was genomen tijdens het officiële bezoek dat Prayut in juni aan premier May bracht. Tien personen zijn hiervoor door het OM in staat van beschuldiging gesteld wegens overtreding van de CCA. Ook meldde het bericht dat Prayut van plan was een satelliet van 91,2 miljard baht aan te schaffen.

Verder op de 2: Palang Pracharath (PPRP) heeft gisteren belastingmaatregelen bekend gemaakt die ze voorstaat om gesalarieerde werkers, graduaties (afgestudeerden) en entrepeneurs te helpen. De werknemers hoeven 10 procent minder inkomstenbelasting te betalen, nieuwe graduates en e-commerce ondernemers krijgen belastingvoordelen wanneer ze een nieuw bedrijf beginnen.

Om dit douceurtje te financieren wil de PPRP het aantal MKB’s dat belasting betaalt, uitbreiden van 3 naar 5 miljoen. De partij denkt ook na over belastingvrijstelling van 2 jaar voor nieuwe e-bedrijven en 5 jaar voor nieuwe graduates.

Het derde bericht meldt dat van de negen leden van het panel dat een voordracht maakt voor de samenstelling van de senaat, zeven leden van de NCPO komen, aldus een geïnformeerde bron. Het panel levert de voordracht met 400 namen op 9 maart in, waarna de NCPO er 194 uitkiest. 50 leden zijn gekozen uit een voordracht van de Kiesraad en 6 zijn uit hoofde van hun functie lid.

Laatste bericht op de 2. De Kiesraad heeft geen bezwaar wanneer premier Prayut de PPRP helpt bij haar verkiezingscampagne, wat in strijd lijkt met zijn positie als ambtsdrager. Het PPRP bestuur gaat Prayut vragen naar zijn mening en beraadt zich nog over zijn inzet. Partijleider Uttama verwacht dat Prayut wel zal meewerken, alhoewel hij de uitnodiging heeft afgeslagen deel te nemen aan debatten met de overige kandidaat-premiers.

Bij zijn besluit heeft de Kiesraad wel een kanttekening geplaatst. Prayut mag zijn positie als premier niet misbruiken op een manier die parlementskandidaten van andere partijen of deze partijen schaadt. Me dunkt een typisch voorbeeld van de kool en de geit sparen.

Prayut’s profiel op zijn Facebook-pagina is donderdag veranderd. Hij wordt nu omschreven als een publiek figuur en niet als ambtsdrager.

Tevens meldt het bericht dat de Kiesraad zijn onderzoek aan het afronden is naar het omstreden Chinese buffet waarmee PPRP geld heeft geworven. Maar de raad moet nog uitzoeken of de partij zich gehouden heeft aan de regels die dienaangaande gelden. Zo mogen overheidsdiensten geen donaties doen en dienen partijen degenen die meer dan 100.000 baht hebben gedoneerd, te melden. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

GPO verdedigt budget van 10 miljoen baht

2 maart – De Government Pharmaceutical Organisation (GPO) verdedigt zichzelf tegen claims van budgetoverschrijding voor de inrichting van een kleine kas van 100 vierkante meter waarin marihuana wordt verbouwd. Het grootste deel van het budget van 10 miljoen baht is besteed aan het opknappen van oude faciliteiten en bewakingssystemen op de locatie.

GPO adjunct-directeur Sirinuch zegt dat het nodig is kwaliteits marihuana te kweken voor research en studie doeleinden. Door de politie in beslag genomen marihuana was van een slechte kwaliteit of verontreinigd om voor dit doel te gebruiken.

De GPO heeft een oud gebouw in Pathum Thani in gebruik genomen als kwekerij. Op de eerste verdieping zijn twee ruimtes ingericht voor de verbouw; één voor het opkweken van de zaden en de andere voor een controlesysteem. Elke ruimte heeft vier CCTV-camera’s. Zestig procent van het budget is besteed aan renovatie, 30 procent aan het bewakingssysteem waaronder een vingerafdruk scanner. Voorts is een generator gekocht voor het geval de stroom uitvalt.

De verdediging van de GPO is een reactie op een Facebookbericht dat beweert dat de kosten van zo’n faciliteit hooguit 26.000 baht per vierkante meter bedragen oftewel 2,6 miljoen baht in totaal. Nou ja, de beste stuurlui staan aan wal.

Kort Nieuws zaterdag 2 maart

– Thailand dient zijn positie als voorzitter van Asean dit jaar te gebruiken om verdere economische integratie in de regio te bevorderen en de negatieve gevolgen van de handelsoorlog tussen de VS en China te reduceren door de onderhandelingen over het Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP), de tegenhanger van het CPTPP, te versnellen.

Het CPTPP is de voortzetting van het Trans-Pacific Partnership (TPP), nadat de VS zich eruit heeft teruggetrokken. Het TPP was het geesteskind van Obama, maar Trump zag er geen brood in. CPTPP staat voor Comprehensive and Progressive Agreement for Trans-Pacific Partnership.

Het pleidooi voor versnelling werd donderdag gehouden op het forum Thailand’s role as Asean Chair: How to strenghten partnerships and leave no one behind, georganiseerd door de Thailand Chevening Alumni Association. Deunden Nikomborirak, research-directeur bij de TDRI, signaleerde dat elk land in Asean nog steeds zijn eigen belangen beschermt.

‘Dus zullen we in de nabije toekomst geen eenheidsmarkt of afzonderlijke productiebasis zien zoals in Europa. Om de regio Asean verder te integreren, is op de korte termijn een overeenkomst als de RCEP nodig.’ Ze zei dat de Aseanlanden door de RCEP zullen proditeren van vrijhandel en de risico’s van de handelsoorlog op hun export zullen verminderen.

Over de RCEP wordt al 7 jaar onderhandeld. De RCEP die geleid wordt door China, is de grootste voorgestelde multilaterale vrijhandelsovereenkomst in de geschiedenis. Ze bestaat uit zestien landen, waaronder India en de Asean-landen. Volgens Deunden is het belangrijkste probleem om China en India op één lijn te krijgen omdat ze conflicterende belangen hebben.

– Het Fine Arts Department (FAD) heeft Eco Orient Resources gevraagd [bevolen?] zijn exploratie naar olie op ruime afstand te plannen van de 1.700 jaar oude stad Si Thep in Phetchabun daar het bezig is de werelderfgoed status van Unesco aan te vragen voor de oude ruïnes.

FAD-hoofd Anandha zegt pas van de plannen gehoord te hebben toen het bedrijf zijn eerste openbare consultatie hield, wat verplicht is  voor het opstellen van een milieu-effectrapportage. Anadha vreest dat de exploratie een bedreiging vormt voor de unieke stupa Khao Khlang Nok en ook de aanvraag in gevaar brengt.

– Laatste bericht. Thailand roept India en Pakistan op de uiterste zelfbeheersing in acht te nemen en af te zien van acties die de gespannnen situatie kunnen vergroten, aldus een gisteren uitgegeven verklaring van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Nou, dat zal indruk maken, niet?


 

Nieuws van de website 28 februari/1 maart

• Een van de twee mannen die 7,2 mln baht stalen van geldtransporteurs, aangehouden
• Regering overweegt verbod op import tweedehands auto’s ter bestrijding van luchtverontreiniging
• Omstreden cybersecurity bill goedgekeurd met vrijbrief voor autoriteiten
• Voormalig PT-partijleider Yongyuth (77) verliest beroep in Alpine-zaak; 2 jaar cel gehandhaafd
• 4.900 passagiers donderdag gestrand op Suvarnabhumi door sluiting luchtruim Pakistan
• Sluiting luchtruim Pakistan: THAI hervat vluchten naar Europa en maakt een omweg via China
• Nog eens 5 arrestaties voor diefstal en verkoop wapens uit politiebureau Ayutthaya
• Actievoerder vraagt Kiesraad FFP te ontbinden wegens verzet tegen lèse majesté wetsartikel
• Scherpzinnige weduwe wijst huwelijksaanzoek scammer af die geld vroeg
• 5-10 maart: Fem Film Festival met 10 vrouwenfilms in Bangkok Screening Room

THAI hervat vluchten naar Europa

1 maart – Het zal wel bij gebrek aan belangrijker nieuws zijn dat Bangkok Post vandaag opent met het bericht dat Thai Airways International (THAI) haar vluchten naar Europa heeft hervat, want is dat nu een onderwerp dat zoveel aandacht verdient? Ook de toevoeging dat wordt gevlogen over China in plaats van Pakistan dat zijn luchtruim heeft gesloten na vijandelijkheden met India lijkt me niet in aanmerking komen voor zo’n prominente plaats in de krant.

Hoewel, bij nader inzien. THAI annuleerde op woensdag alle vluchten naar Europa als gevolg waarvan ruim 4.000 passagiers op luchthaven Suvarnabhumi met hun duimen moesten draaien en dat is niet iets wat elke dag voorkomt. Bovendien gaat het om de nationale luchtvaartmaatschappij. Als dit op Schiphol zou gebeuren met de KLM zou het ook ruime aandacht krijgen in de media.

Gisteren waren nog zo’n 3.000 passagiers gestrand op de luchthaven. Thira Buasi, ground operator control director van THAI, zegt te verwachten dat ze binnen drie dagen kunnen vertrekken. De maatschappij zet drie extra vluchten in naar Frankfort, Parijs en Londen.

In totaal werden woensdag en donderdag 16 inkomende en 20 uitgaande vluchten geannuleerd, aldus algemeen directeur Suthirawat van Suvarnabhumi. Drie vluchten moesten gisteren terugkeren. De 800 passagiers kregen gratis accommodatie aangeboden. Maar er is ook goed nieuws. Vandaag om 6:59 a.m. zou Pakistan’s Notice to Airmen aflopen.

Politieke partijen hebben ’t beste voor met defensie

1 maart – Veel nieuws in de media is ‘talk about talk’, schrijft Allan Bell in The Language of News Media, een van mijn favoriete boeken over journalistiek. Het bewijs daarvoor wordt vandaag weer eens geleverd door de opening van pagina 3.

De politieke partijen reageren daarin op wat Defensie een dag eerder heeft gezegd over hun plannen voor bezuinigingen op het defensiebudget en afschaffing van de dienstplicht (zie het bericht Jan Soldaat kan niet gemist worden van 28 februari). Het is een keten van actie-reactie, die – wie weet – morgen weer gevolgd door een reactie van het leger.

De politiek partijen die in de kerk gevloekt hebben, zeggen dat hun voorstellen alleen maar tot doel hebben het leger beter te maken. Woordvoerder Pannika van Future Forward (FFP) zegt: ‘Ons partijbeleid om het leger to revolutionise (radicaal te veranderen) heeft twee belangrijke doelen. In de eerste plaats om het leger sterk te maken, vol potentieel en technologisch up to date met betrekking tot wereldkwesties. Ten tweede: om een coup te voorkomen en een burgerregering te handhaven boven militaire regimes.’

FFP wil de legeruitgaven met 30 procent verminderen, het aantal soldaten halveren naar 170.000 en het aantal generaals terugbrengen van 1.600 naar 400. De partij is een voorstander van een vrijwilligersleger; alleen in tijden van oorlog kan dienstplicht worden overwogen.

Pheu Thai zei eerder 10 procent te willen bezuinigen op het defensiebudget. Gisteren reageerde  woordvoerder Ladawan [in een reactie op Pannika?] dat oorlogen zeldzaam zijn. Spanningen langs de grenzen dienen middels diplomatieke middelen te worden opgelost.

Het artikel recyclet verder de reactie van defensiewoordvoerder Khongcheep en adviseur Panitan van minister Prawit (Defensie). Een nieuwe reactie komt van Chulacheeb Chinwanno, docent politicologie aan de Thammasat universiteit. Hij zegt dat indien de dienstplicht wordt geschrapt, dit geleidelijk dient te gebeuren parallel aan campagnes om meer vrijwilligers voor het leger te werven. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Drie lastige artikelen

1 maart – Het tweede artikel op de voorpagina over de banden met Hong Kong en twee artikelen op pagina 3 over verkiezingsperikelen vormen een taaie klus voor uw redacteur om er iets begrijpelijks van te maken.

Het VP-artikel verzandt in details over de Great Bay Area (Hong Kong), China’s plannen om die economisch te ontwikkelen, twee vrijhandelsovereenkomsten (RCEP en CPTTP), Japan’s Free and Open Indo-Pacific strategie en het tweedaags bezoek van Hong Kong chief executive Carrie Lam aan Thailand. Zij heeft een pleidooi gehouden voor meer samenwerking in de technologie industrie en bij projecten als de Eastern Economic Corridor (EEC) en China’s Belt and Road Initiative.

Ook van de twee artikelen op pagina 3 krijg ik hoofdpijn. Ze vormen een mengelmoes van ditjes en datjes. Ik noem beschadiging van verkiezingsposters (de politie heeft 90 zaken in onderzoek); een petitie van een groep die zich People’s Team for Constitution Protection noemt, gericht aan de Kiesraad (EC) met het verzoek FFP bij het Constitutionele Hof voor te dragen voor ontbinding wegens opmerkingen over de lèse majesté wetgeving en de afwijzing door de bestuursrechter van een petitie van Thai Raksa Chart-lid Ruangkrai om de Kiesraad terug te fluiten. Heeft betrekking op het besluit van de EC TRC voor ontbinding voor te dragen vanwege de nominatie van prinses Ubolratana als kandidaat-premier.

Gaat het u al duizelen? Nou, dat is dan jammer, want ik ga nog even door. In Trang is een kandidaat van FFP gearresteerd tegen wie in 2016 een arrestatiebevel was uitgevaardigd omdat hij niet in de rechtbank was verschenen toen een fraudezaak, een jaar eerder aanhangig gemaakt, werd behandeld. Yossawat werd aangehouden toen hij op het punt stond campagne te gaan voeren.

Volgens woordvoerder Pannika (FFP, Future Forward Party) was de zaak in 2016 al geregeld, niettemin werd hij gearresteerd. Pannika vermoedt dat politieke tegenstanders de zaak tegen hem willen gebruiken. De Kiesraad zegt dat hij door mag gaan met campagne voeren zodra hij wordt vrijgelaten op borgtocht. Smerig bedrijf soms, de politiek. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Pagina 2: Binnen zonder kloppen & Jacht op haaien

1 maart – De National Legislative Assembly heeft een nieuwe wet met betrekking tot cybersecurity goedgekeurd – ik meldde het al in Nieuws van de website met de toevoeging dat die een vrijbrief aan de autoriteiten verleent, maar wat betekent dat nu precies? In een kader bij het krantenartikel wordt het allemaal uitgelegd, dus daar kan ik mee volstaan.

Verder op pagina 2 twee al bekende nieuwsitems: de aanhouding van nog eens vier verdachten van de diefstal en verkoop van wapens uit het politiebureau van Ayutthaya [de website zegt 5], en de veroordeling in beroep van voormalig Pheu Thai partijleider Yongyuth (77). Betreft de verkoop in 2002 van kloosterland aan een golf- en sportclub, een zaak waarbij ook oud-premier Thaksin en ex-minister van Buitenlandse Zaken Sanoh waren betrokken.

Voorts meldt de krant dat de politie naarstig op zoek is naar de militanten die dinsdagavond twee politieagenten uit een theehuis in Narathiwat ontvoerden, vermoordden, hun lichamen in een greppel dumpten en hun pickup truck in brand staken.

Volgens de politie waren tenminste dertig personen betrokken bij de ontvoering. Enkelen kunnen al over de Sungai Kolok rivier zijn gevlucht naar Malesië. Vermoed wordt dat het dezelfde lieden waren die eind vorig jaar bomaanslagen pleegden op het Samila strand in Songkhla.

Het enige bericht met nieuw nieuws meldt dat de politie in het hele land grondaktes heeft teruggegeven aan slachtoffers van loansharks (geldwoekeraars die torenhoge rentes rekenen). Die aktes waren onderpand voor de afgesloten leningen en ingenomen toen de schuldenaren niet meer konden voldoen aan hun verplichtingen.

In de zevende ronde gaf de politie in Phatthalung 84 aktes terug, acht motorfietsen en twee auto’s, in totaal ter waarde van 15,2 miljoen baht. De gelukkigen kwamen uit Yala, Phatthalung, Trang, Satun, Pattani, Narathiwat en Songkhla. De afgelopen  maand heeft de politie twintig verdachten aangehouden. In 69 zaken kon ze 63 leners helpen door te onderhandelen over een nieuwe terugbetalingsregeling.

De Provincial Police Region 9 vormde in augustus vorig jaar een speciale taakeenheid  die in samenwerking met andere diensten jacht maakt op de haaien en met hen onderhandelt over schuldsanering.

In Nakhon Ratchasima gaf de Provincial Police Region 3 gisteren aan 402 leners 416 aktes terug die een gebied bestreken van 1.369 rai. Het onderpand had een waarde van 360 miljoen baht.

Twee conferenties over bescherming maritiem milieu

1 maart – Bangkok is volgende week gastheer van twee internationale bijeenkomsten over het maritiem milieu. De eerste is de Special Asean Ministerial Meeting on Marine Debris op 5 maart met minister Surasak (Milieu) als voorzitter, de tweede is de ASEM (Asia-Europe Meeting) High Level Meeting on Marine Sustainability op 7 en 8 maart, die wordt voorgezeten door minister Don (Buitenlandse Zaken).

Op de eerste conferentie discussiëren topambtenaren van Asean over maatregelen ter bestrijding van het afval in zee. Chatuporn Buruspat, hoofd van het Department of Marine and Coastal Resources, verwacht dat de conferentie uitmondt in een verklaring of een zogeheten Bangkok Declaration.

Ook wordt het initiatief genomen voor de vorming van een regionaal framework ter vermindering van de hoeveelheid afval. De discussies worden bijgewoond door vertegenwoordigers van de particuliere sector die informatie geven over de ontwikkeling van innovatieve producten om plastic afval te verminderen. De resultaten komen later aan de orde tijdens de eerste Asean-top in juni in Thailand.

De andere conferentie trekt vermoedelijk 120 deelnemers. Zij buigen zich over de samenwerking bij de bestrijding van waterverontreiniging, de promotie van de zogeheten circulaire economie en Blue Economy [?], samen met oceaan industrieën [?] en wetshandhaving om de duurzaamheid van het zeemilieu te verzekeren.

Kort Nieuws vrijdag 1 maart

– Het National Office of Buddhism heeft monniken bevolen zich niet op tempelgronden te buiten te gaan aan ongepaste activiteiten, zoals drinken en roken. De waarschuwing is een reactie op het gedrag van de meute van 24 man die een inwijdingsceremonie in Wat Sing in het district Bang Kunthian (Bangkok) bijwoonden, zich volgoten met sterke drank en daarna een nabijgelegen school bestormden, waarbij ze twaalf leerlingen verwondden.

De ‘heren’ waren kwaad dat hen gevraagd was niet zoveel herrie te maken omdat leerlingen in de school die het toelatingsexamen voor de universiteit maakten, er last van hadden.

Het incident is gisteren besproken door de Sangha Supreme Council. Die heeft richtlijnen opgesteld voor het gedrag van monniken en activiteiten die verboden zijn op tempelterreinen, zoals gokken, onbetamelijk dansen en het vertonen van obscene films.

– Laatste bericht. De autoriteiten in Surat Thani hebben een mysterieuze tunnel door een berg op Koh Samui gesloten. De 84 meter lange tunnel was bij toeval ontdekt door een buitenlandse toerist die een trektocht maakte. De autoriteiten proberen uit te zoeken wie de tunnel heeft aangelegd.

De tunnel vormt de verbinding tussen twee percelen, eigendom van Ban Tai Beach Co. De grondaktes zijn legaal uitgegeven, maar voor de aanleg van de tunnel is voor zover bekend geen vergunning aangevraagd en verleend. Dat is in strijd met de Building Control Act. Op overtreding staat een gevangenisstraf van maximaal drie maanden en/of een boete van 60.000 baht. De grondeigenaar is gevraagd om een toelichting.

Reacties niet mogelijk