Thais nieuws 1-15 februari 2019

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation. Voor de betrouwbaarheid steek ik mijn handen niet in het vuur.
Op de pagina Dossiers geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op themapagina’s. Dat zijn pagina’s waarop alle berichten over een bepaald onderwerp zijn gebundeld. Alle themapagina’s staan opgesomd op de pagina Leeswijzer. Klik voor de leeswijzer hier.
Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

Voor het nieuws van januari klik hier: Thais nieuws 1-15 januari 2019 en Thais nieuws 16-31 januari 2019. Voor ouder nieuws zie de zwarte menubalk bovenaan de pagina onder het kopje Buitenland.

 

Nieuws van de website 14/15 februari

• 2.200 nagemaakte merkhorloges onderschept op markt in Hat Yai
• FTI nodigt politieke partijen uit voor discussie op 18 maart
• Hakeem bedankt Australische premier voor zijn steun en signeert voetbal
• Constitutionele Hof neemt ontbindingszaak Thai Raksa Chart in behandeling
• TRC-leiders stoppen met campagne; kandidaten in kiesdistricten staan alleen
• Trang: Vier familieleden aangehouden met drugs ad 100 mln baht
• Bangkok: Motorrijder rijdt opzettelijk man aan op voetpad in Nang Loeng
• Vervolging voor opruiing dreigt voor drie PT-kernleden wegens kritiek op regering

Voortbestaan TRC hangt aan een zijden draadje

15 februari – Het voortbestaan van Thai Raksa Chart, een spinoff van voormalig regeringspartij Pheu Thai, hangt aan een zijden draadje want het Constitutionele Hof heeft gisteren het verzoek van de Kiesraad (EC) geaccepteerd de partij te ontbinden omdat ze prinses Ubolratana heeft voorgedragen als haar kandidaat-premier.

Ook gisteren heeft de TRC een kopie ontvangen van het verzoek van de EC. Ze heeft een week de tijd voor haar verdediging. Op 27 februari is de volgende zitting van het Hof gepland, maar dan wordt nog geen vonnis gewezen. Het Hof heeft de TRC niet bevolen haar verkiezingscampagne op te schorten of andere politieke activiteiten na te laten.

Maar de partijleiding acht het verstandig geen toespraken meer te houden en campagnerally’s bij te wonen ter voorkoming van verdere complicaties. De verkiezingskandidaten in honderd kiesdistricten blijven wel doorgaan kiezers te werven.

Wanneer het Hof voor 24 maart de partij ontbindt, mogen ze niet meedoen aan de verkiezingen. Wanneer het Hof na 24 maart vonnist, hebben de winnende kandidaten 60 dagen de tijd een nieuw politiek onderdak te zoeken om te voorkomen dat ze hun parlementszetel verliezen.

Het juridisch team van TRC besteedt het weekend aan de voorbereiding van de verdediging tegen de aanklacht van de Kiesraad en maandag vergadert het partijbestuur om de zaak verder te bespreken.  (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Geen verbod op gevaarlijke landbouwgiffen

15 februari – De tegenstanders van een verbod op het gebruik van drie voor het milieu en de gezondheid van boeren gevaarlijke bestrijdingsmiddelen in de landbouw, moeten een machtige lobby vormen want een verbod wil er maar niet komen.

Gisteren heeft de nationale commissie gevaarlijke stoffen het verzoek om een verbod van een netwerk verworpen. Het ministerie van Volksgezondheid en de Ombudsman hebben daar eerder voor gepleit. De Ombudsman heeft de commissie in december voorgesteld het gevaarlijkste spul, paraquat, met ingang van 1 januari 2010 te verbieden.

Het netwerk, waarin zevenhonderd organisaties uit het hele land zijn vertegenwoordigd, laat het er niet bij zitten. Het overweegt in beroep te gaan bij de Central Administrative Court.

Apichin Jotikasthira, permanent secretaris van het ministerie van Industrie, die gisteren de speciaal belegde vergadering van de commissie voorzat, zegt dat de commissie alleen maar het gebruik van de drie vergiffen steunt totdat nieuwe stoffen zijn gevonden die ze kunnen vervangen.

De commissie, zo zei hij, zal het gecontroleerd gebruik van de chemicaliën elke drie maanden evalueren om te bepalen of de genomen maatregelen effectief zijn. ‘We bepalen over twee jaar weer ons standpunt over een eventueel verbod.’

De maatregelen waarop hij doelt, omvatten onder andere beperking van de export, restricties ten aanzien van het gebied en de planten die bespoten worden en licensering van winkels die ze mogen verkopen.

De commissie vergaderde gisteren vier uur over de petitie van het netwerk. Ze erkent dat onjuist gebruik kan leiden tot gevolgen voor de gezondheid van de gebruikers en het milieu. ‘De autoriteiten moeten ervoor zorgen dat de gebruikers op de hoogte zijn van het correcte gebruik. […] Het Department of Agriculture is de belangrijkste overheidsdienst die deze informatie moet verstrekken.’

Persoonlijke noot: Het is weer hetzelfde liedje, geld stinkt niet. Hoewel tal van andere landen terecht het spul hebben verboden, blijft Thailand hardleers.

Kort nieuws vrijdag 15 februari

– Thailand en Cambodja zijn overeen gekomen de voormalige slagvelden aan de grens gezamenlijk te ontwikkelen. Dat heeft Defensie woordvoerder Kongcheep gisteren bekend gemaakt na de veertiende vergadering van het Thai-Cambodia General Border Committee in Phnom Penh.

Beide landen hechten belang aan hun ‘hartelijke’ banden die versterkt blijven worden en ze gaan de samenwerking bij het handhaven van de veiligheid te land en ter zee vergroten door jaarlijkse vergaderingen van de opperbevelhebbers der strijdkrachten.

De voormalige slagvelden met name in Chanthaburi en Trat en in de tegenover gelegen Cambodjaanse provincies Pursat, Pailin en Battambang worden gezamenlijke ontwikkeld om de veiligheid en economische samenwerking te vergroten. Om een grens van ‘vriendschap, stabiliteit en wederzijds voordeel’  te creëren wordt een Thai-Cambodjaanse regionale grenscommissie gevormd.

– De politie gaat een man vervolgen die in Nang Lern (Bangkok) met zijn motorfiets over het voetpad reed en een 55-jarige man verwondde die stond te wachten bij een bushalte. Volgens het slachtoffer toeterde de motorfietser en schreeuwde hij naar hem. Een minuutje later kwam het opgewonden standje terug en werd hij geschept waardoor hij viel. Het incident is vastgelegd op CCTV-beelden.

– Vanaf het dak van honderdvijftig flatgebouwen in Bangkok wordt water gesproeid om het fijnstof dat de hoofstad teistert, te bestrijden. Adviseur Vallop van de gouverneur noemde gisteren bij een inspectie de sprinklerstallatie op het dak van het dertig verdiepingen hoge Lumpini Suite Ding Daeng-Ratchaprarop Condominium in Ding Daeng een model voor andere gebouwen.

Sinds 15 januari wordt er driemaal per dag water gesproeid. 150 flats van dezelfde projectontwikkelaar zijn ook van sprinklers voorzien. Op plaatsen waar gebouwd wordt, zijn schermen gehangen tegen verspreiding van bouwstof. Zie verder Nieuws van de website.

– De politie heeft een man (40) geïdentificeerd die verdacht wordt van de verkrachting van een 12-jarig meisje in een leegstaand gebouw in Ramkhamhaeng (Bangkok).

Politiewoordvoerder Kritsana zegt dat de politie vorderingen maakt met het onderzoek en bewijs verzamelt zodat de rechtbank gevraagd kan worden om een arrrestatiebevel. De verkrachter woonde in de buurt van het meisje en had haar woensdagmiddag bij het uitgaan van haar school een lift aangeboden.

– Een vrouw (59) die lijdt aan de ziekte van Alzheimer en acht maanden geleden in Chiang Rai door haar dochter is opgegeven als vermist, is 600 kilometer verder in Kunming (China) aangetroffen. Het Thaise consulaat in Kunming informeerde de Thaise autoriteiten onlangs dat de Chinese politie de vrouw had gevonden. Vandaag keert ze terug naar Thailand.

– De besprekingen tussen China en Thailand over de aanleg van de Thai-Sino HSL tussen Bangkok en Nakhon Ratchasima gaan allesbehalve van een leien dakje, maar verwacht wordt dat over een tracé ad 38,5 miljard baht eind deze maand overeenstemming wordt bereikt tijdens overleg in China, aldus minister Arkhom (Transport).

De aanleg van de 252,5 km lange HSL (kosten 179 miljard baht) is verdeeld in veertien deelcontracten. Contract 2.3, zoals het wordt genoemd, omvat de rails, elektronica, machinerie en de aanschaf van treinstellen. Arkhom zegt dat er nog enkele losse eindjes zijn, zoals de garantieperiode en boetes. Volgens de minister stelt China 1 jaar voor, maar Thailand houdt vast aan 2 jaar, wat internationaal gebruikelijk is. Arkhom verwacht dat het contract in maart kan worden getekend. (Zie verder de pagina Spoorwegen 2)

– De Kiesraad heeft 506 van de ruim 10.000 kandidaten voor de kiesdistrictsverkiezingen afgewezen omdat ze niet voldoen aan de kwalificatie eisen, bij voorbeeld doordat ze niet 90 dagen voor de verkiezingen lid zijn van een politieke partij of omdat ze zich hadden geregistreerd voor meerdere partijen. Het land is verdeeld in 320 kiesdistricten. Kandidaten die zijn afgewezen, kunnen bij het hooggerechtshof in beroep gaan.

Enige verwarring bestond over de vraag of provinciale kiescommissies alleen gegevens uit de EC-database dienen te gebruiken of dat ze ook andere bewijsstukken mogen accepteren zoals kwitanties. Volgens een memo dat de Kiesraad dinsdag heeft verstuurd, is dat laatste toegestaan. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

– Laatste bericht. Het Department of Land Transport gaat nog dit jaar op de luchthavens van Udon Thani, Ubon Ratchasima en Roi Et een shuttlebus dienst introduceren, waardoor het totaal aantal luchthavens met een shuttledienst toeneemt naar 34. De bussen rijden tussen de luchthaven en het stadscentrum.

Suvarnabhumi, Don Mueang, Hat Yai en U-Tapao alsmede enkele kleinere luchthavens beschikken al over zo’n dienst. De DLT heeft zich voorgenomen de oude bussen te vervangen door bussen, die worden aangedreven door aardgas, te beginnen in Bangkok en buurprovincies.


 

Geen chamois, wel de mainland serow

14 februari – In het artikel Watershed area mines get go ahead (BP, 11 februari), in Nieuws uit Thailand aangehaald onder de titel Watershed zones voor ’t laatst opgeofferd voor mijnbouw, schrijft BP dat de kalksteen bergen in Saraburi de habitat zijn van de chamois (gems).

Maar er leven geen chamois in Thailand, ze leven in de Alpen, tikt vice-voorzitter Rungsrit Kanjanavanit van de Seub Nakhasatien Foundation de krant in een ingezonden brief op de vingers. In de bergen leeft de mainland serow (Chinese bosgem). ‘Ik beschouw dit net zo’n ernstige fout als ons Grand Palace Versailles noemen’, schrijft hij. (Bron: BP, 13 februari)

Misschien moet de krant aan het motto The newspaper you can trust maar eens het woordje sometimes toevoegen. Never lijkt me te sterk. Alhoewel…

Nieuws van de website 13/14 februari

• Thai Raksa Chart vraagt Kiesraad zich te mogen verdedigen
• Prayut speelt met vuur door aan te blijven als premier, zeggen partijleiders
• NLA akkoord met vorming Rail Department voor beheer van ’t spoor
• Geelhemden verliezen laatste beroep over bezetting Government House in 2008
• Korat: ‘Magische modder’ geen geneesmiddel, zelfs gevaarlijk
• Kiesraad vraagt Constitutionele Hof: Ontbind Thai Raksa Chart
• Zeven Uighur gevlucht uit detentiecentrum Mukdahan; hoofd IB overgeplaatst
• Peiling Khon Kaen University: Pheu Thai aan kop in NO, Palang Pracharath op 4
• Chachoengsao: Monnik (35) dood getrapt door olifant tijdens retraite in bos
• Pharmacy Council wil dit jaar verbod op 3 landbouw bestrijdingsmiddelen
• Concentratie PM 2,5 onveilig in 8 noordelijke provincies en 2 districten van BKK
• Fiscus maakt nieuwe taxatiemethode bekend ivm heffing OZB

Mogelijk levenslange ban voor partijbestuur TRC

14 februari (Valentijnsdag) – Als er zoiets bestaat als een thermometer die arbeidsvreugde meet, daalt het kwik vandaag onder nul, want de krant bevat weer veel partijpolitiek nieuws. Ik vrees dat dit zo blijft tot 24 maart, de datum van de verkiezingen, en lang daarna. Misschien zegt u: joh, sla het over, maar dat is mijn eer te na. Dus zet ik mijn tanden in de zure appel en volg het advies van mijn moeder, die gezegd zou hebben: Als je geen zin hebt, maak je maar zin.

BP opent vandaag met de voorspelling (verwachting, hoop, vrees?) dat de partijleiding van Thai Raksa Chart (TRC) een levenslang verbod op politieke activiteiten wacht, omdat ze in strijd met de Political Parties Act van 2018 de monarchie heeft betrokken bij de politiek door prinses Ubolratana voor te dragen als kandidaat-premier voor na de verkiezingen.

De Kiesraad laat er geen gras over groeien. Vorige week vrijdag wees de raad de nominatie af, gisteren stapte de raad naar het Constitutionele Hof met het verzoek de partij te ontbinden. De raad had ook een onderzoekspanel kunnen vormen, maar vond dat volgens een bron niet nodig omdat er genoeg bewijs was dat de partij in de fout was gegaan.

Maar Thai Raksa Chart, een spinoff van voormalig regeringspartij Pheu Thai, geeft zich niet zo gemakkelijk gewonnen, want is kwaad dat ze geen gelegenheid van de Kiesraad heeft gekregen haar besluit toe te lichten ‘We weten zelfs niet wat de beschuldigingen zijn. Het gebeurt erg snel. Vrijdag bevestigt de Kiesraad de verkiezingskandidaten. Dus vragen we ons af wat de raad denkt’, zegt TRC’s juridisch adviseur Phichit, die gisteren het Hof een petitie overhandigde met het verzoek in de gelegenheid te worden gesteld zich te verweren.

En Surachai Chinchai, lid van het juridisch team van TRC, overhandigde een tweede petitie met het verzoek om inzage in de aanbeveling van de Kiesraad. De petitie zegt ook dat de handelwijze van de Kiesraad in strijd met procedures is.

TRC partijleider Preechaphol liet gisteren weten dat de partij doorgaat met campagne voeren. De kandidaten in Bangkok gaan volgende week weer op pad. Een kandidaat in Pichit zegt met de campagne door te gaan totdat de zaak is afgerond. Wanneer het Hof de partij ontbindt, is het over en uit voor hem en alle andere TRC kandidaten. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Commentaar: Prayut, veeg die grijns van je gezicht

14 februari – Even tussendoor een kort commentaar van mij op de foto van premier Prayut in de krant en de hierbij afgedrukte foto van hem op de website. Op de krantenfoto ontvangt hij op de Talad Bang Khae markt (gele) guirlandes van well-wishers. Hij bezocht de markt na een mangrove reforestation event [geen details].

Volgens het bijschrift bij de websitefoto (hierboven) was hij op de markt om oplossingen te zoeken voor de verkeersproblemen [ook geen details]. Hij was geen campagne aan het voeren, merkt BP ironisch op (zie het volgende bericht).

Op beide foto’s staat hij met de arrogante grijns op zijn gezicht, die zo langzamerhand zijn handelsmerk lijkt te zijn geworden. Opvallend is ook dat licht achterover hellend hoofd (krantenfoto) en zijn heerserskin. De boodschap luidt: Met mij valt niet te spotten.

Over foto’s gesproken. Wilt u nog eens zien hoe de inschrijving van verkiezingskandidaten vorige week verliep, klik dan op het fotoalbum Political drums roll.

Prayut mag geen stemmen werven

14 februari – Nog meer Prayut, maar nu zonder commentaar mijnerzijds. De opening van pagina 2 meldt dat de Kiesraad Prayut heeft verboden stemmen te werven, nu hij door Palang Pracharath (PPRP) is voorgedragen als haar kandidaat-premier. Dit heeft vice-premier Wissanu gisteren bekend gemaakt na een vergadering van de Kiesraad en enkele andere diensten.

Op de vergadering is een resolutie aangenomen, die aangeeft hoe de premier zich tot de verkiezingen van 24 maart dient te gedragen. De resolutie is in overeenstemming met drie artikelen in de organieke wet op de verkiezingen, die een niet-lid van een partij en kandidaten die politieke ambtsdrager zijn, verbieden aan verkiezingscampagnes deel te nemen.

Dat artikel is op Prayut van toepassing die eerder oproepen heeft genegeerd om terug te treden (zoals zijn vier ministers hebben gedaan) en het kabinet de status van demissionair te geven. Hij heeft gezegd het land te blijven leiden totdat een nieuwe regering is gevormd.

PPRP woordvoerder Thanakorn heeft bekend gemaakt dat de partij haar eerste campagne na Prayut’s nominatie vrijdag in Kanchanaburi houdt. De partij wil dat meer minima gebruik kunnen maken van de welfare card [vergelijkbaar met de bijzondere bijstand in Nederland]. Tevens stelt de partij een moratorium voor op schulden van dorpsfondsen en ze wil boeren meer subsidies geven.

Partijleider Abhisit (Democraten) roept Prayut op deel te nemen aan het publieke debat over het voorgenomen beleid van partijen. ‘Als kandidaat-premier dient hij zijn visie bekend te maken zodat de kiezers een geïnformeerde keuze kunnen maken.’ Enkele debatten, georganiseerd door de media, zijn al gehouden en meer komen eraan. ‘De mensen hebben het recht kandidaten te vergelijken’, zegt Abhisit.

Smog terug in de hoofdstad, verlies geschat op 6 mld baht

14 februari – Pagina 3 is een advertentiepagina dus op naar pagina 4, die opent met het bericht dat de smog na een korte periode van een blauwe hemel en adembare lucht weer terug is in de hoofdstad en buurprovincies. De UTCC waarschuwt dat de financiële verliezen kunnen oplopen tot 6 miljard baht.

Gisteren zijn hoofdstedelingen weer begonnen mondkapjes te dragen. De AQI (air quality index) staat in delen van de stad op oranje, hetgeen betekent dat het PM 2.5 niveau voor kwetsbare groepen ongezond is. Op drie meetpunten werd tussen de 53 en 57 mcg gemeten. Ook in delen van Samut Prakan en Samut Sakhon zijn schadelijke concentraties gemeten.

Het verlies van 6 miljard baht is berekend door het Centre for Economic and Business Forecasting van de University of the Thai Chamber of Commerce (UTCC) over de afgelopen twee maanden. Het verlies wordt veroorzaakt door gezondheids gerelateerde uitgaven en een verminderd toerisme.

Het centrum schat dat de 15 miljoen inwoners van BKK 600 miljoen baht hebben uitgegeven aan mondkapjes. Geschat wordt dat 800.000 personen een ziekenhuis zullen moeten bezoeken en 800 miljoen baht kwijt zijn aan ziekenhuisopnames en medicijnen.

In het Noordoosten verbetert de situatie in Khon Kaen dankzij het kunstmatig opwekken van regen en het sproeien van water vanaf hoge gebouwen. Maar in veel noordelijke provincies geldt de AQI-code oranje en in Chiang Mai rood, waar 94 mcg is gemeten.

Kort nieuws donderdag 14 februari

– De continuing story over het gebruik in de landbouw van drie schadelijke chemicaliën voor het milieu en de gezondheid van boeren sleept zich maar voort. De Pharmacy Council pleitte eerder deze week voor een totaal verbod, uit te vaardigen voor het eind van het jaar, maar nu ligt het ministerie van Landbouw dwars. Het vraagt de nationale commissie gevaarlijke stoffen haar besluit uit te stellen tot 2021.

De commissie vergadert later vandaag over een totaal verbod van paraquat en een beperkt gebruik van chlorpyrifos en glyphosate. Verboden in andere landen worden ze door Thaise boeren nog steeds gebruikt bij de verbouw van maïs, cassave, suikerriet, rubber, oliepalmen en fruit.

– Commandant Apirat van de landmacht wuift geruchten weg over een op handen zijnde coup en dringt er bij de strijdkrachten op aan strikte politieke neutraliteit te betrachten, met name nu de verkiezingen naderen. ‘Ik heb ze gezegd dat ze van nu af aan bij elke stap die ze zetten heel voorzichtig moeten zijn om te voorkomen dat ze [op de social media] het doelwit worden van claims dat ze een coup beramen.’

– In aansluiting op het desbetreffende websitebericht. Voor de bezetting van het Government House in 2008 zijn zes leiders van de PAD (geelhemden) veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht maanden. Daarmee komt een eind aan hun vrijstelling op borgtocht, met uitzondering van Sondhi Limthongkul (70) die wegens een ander vergrijp gevangen zit. Twee anderen die op een partijlijst stonden, mogen niet aan de verkiezingen deelnemen.

De bezetting was gericht tegen de toenmalige regering Samak Sundaravej van de People’s Power Party, de opvolger van Thai Rak Thai en voorganger van Pheu Thai. Ze duurde van 26 augustus 2008 tot 3 december. De zaak kwam voor het eerst in 2012 voor de rechter.

Het Hof overwoog dat de demonstratie allesbehalve vreedzaam was, zoals de zes hebben beweerd, want de demonstranten braken in het Government House in en verrichtten de nodige vernielingen die geschat worden op 1,7 miljoen baht.

– Wan Muhammad Nor Matha (70), door de krant omschreven als veteraan politicus en partijleider van Prachachat, een mij volkomende onbekende partij, zegt dat hij gaat proberen na de verkiezingen gekozen te worden tot premier. Hij noemt het zijn ‘laatste politieke oorlog’.  De veteraan was eerder vice-premier en leidde als minister drie ministeries.

Wan Mor maakte zijn ambitie bekend tijdens een bijeenkomst van het Islamic committee in Songkhla, bijgewoond door 400 moslim geestelijken van 399 moskeeën in de provincie. Zijn leeftijd noemde hij geen bezwaar want in Maleisië lukte het Mahathir Mohamad op 93-jarige leeftijd terug te keren als premier. Hij beloofde van Prachachat een partij te maken voor mensen ‘van alle rassen en religies’. ‘Prachachat is een echte multiculturele partij.’

– Een loco-burgemeester van Wiang Lo (Phayao) is aangehouden omdat hij in de database van de politie dossiers van individuen had gestolen en verkocht. Die database bevat het strafblad van individuen die in aanraking zijn geweest met Justitie.

De man is aangehouden in een appartement in Bang Khen (Bangkok). Volgens IB-hoofd Surachate gebruikte hij vijf wachtwoorden om in te breken. Die wachtwoorden waren van agenten die eerder verbonden waren aan politiebureaus in Pathum Thani en Nakhon Pathom. Surachate zegt dat hij drie maanden actief was geweest, waarin hij de gegevens van 500 personen had gestolen en verkocht voor elk 1.000 baht.

– Het OM stelt vermoedelijk de vervolging van drie Pheu Thai sleutelfiguren uit die het (inmiddels opgeheven) NCPO-verbod op politieke bijeenkomsten hebben overtreden. Het OM had zich voorgenomen hun vervolging vandaag bekend te maken, maar die is aangehouden omdat ze een verzoek hebben gedaan voor ‘fairness’ en een aanvullend onderzoek hebben gevraagd.

De overtreding heeft betrekking op een conferentie op 17 mei in het hoofdkwartier van de partij. Die was verboden, maar ze negeerden het verbod. Wel werd het aantal sprekers tot drie teruggebracht.

– Drie mediaverenigingen en de Southeast Asian Press Alliance (Seapa) hebben er bij televisiewaakhond NBTC op aangedrongen de opgelegde schorsing van 15 dagen voor Voice TV in te trekken. Ze zeggen dat de NBTC haar bevoegdheid wijs dient te gebruiken om niet inbreuk te maken op de grondwettelijk vastgelegde persvrijheid.

Volgens de verenigingen dupeert de schorsing werknemers die niets te maken hadden met de controversiële uitzendingen op basis waarvan de schorsing is opgelegd. Controversiële uitzendingen dienen van geval tot geval te worden bekeken, zeggen ze. Bovendien kunnen personen die zich belasterd voelen, naar de rechter stappen.

De groep roept de media op politiek nieuws behoedzaam te brengen om geen kritiek te krijgen dat ze bepaalde politieke partijen voortrekken. Ze dienen ook verslagen of retoriek achterwege te laten die tot scheidslijnen kunnen leiden. Maar Seapa beschouwt dat als ‘weer een beperking van de persvrijheid door de heersende junta’.

Voice TV blijft intussen wel uitzendingen verzorgen via haar website en de social media.

– Kleine toevoeging aan het websitebericht over de ontsnapping van Uighur vluchtelingen in Mukdahan. Behalve het IB-hoofd zijn ook zijn adjunct en een politieofficier overgeplaatst naar een inactieve post. Kort na de ontsnapping is één Uighur aangehouden, maar de anderen zijn nog voortvluchtig.

Het IB overweegt het aantal Uighur gevangenen per detentiecentrum te beperken tot vijf à zeven om hen beter in de gaten te kunnen houden.

Agenten in Songkhla en Nong Khai zijn al eerder overgeplaatst wegens ontsnappingen. De ontsnapping van dinsdag was mogelijk omdat ze een dienstdoende agent om de tuin leidden hun cel te verlaten zonder de deur af te sluiten. Foutje, bedankt!

– Laatste bericht. Achttien monniken zijn in de laatste campagne van de politie aangehouden, die gericht is op financiële malversaties en seksueel misbruik. Het gaat om personen die eerder diverse vergrijpen pleegden en zich lieten inwijden om arrestatie te voorkomen.

Eén was al 15 jaar op de vlucht na een poging tot moord. Een andere had in veel landen nep reispakketten verkocht, waaronder in 2013 in Zuid-Korea. Een derde had zelfs tijdens zijn verblijf in een tempel geprobeerd een meisje van 10 jaar seksueel te misbruiken, dat kruidenierswaren kwam afleveren.


 

Nieuws van de website 12/13 februari

• Partijleider Preechapol: Partij accepteert koninklijk bevel en is loyaal aan vorst en familie
• Ontbinding Thai Raksa Chart: Kiesraad heeft nog geen eindbeslissing genomen
• Thai Raksa Chart gaat verkiezingscampagne hervatten
• Meisje (4) ontkomt aan val van ziekenhuisdak doordat haar shirt bleef haken
• Code rood voor concentratie fijnstof in Lampang: 104-134 mcg
• Songkhla: Vijf mannen veroordeeld voor diefstal pickups om te gebruiken als autobom
• Hof van Beroep: Ying Kai onschuldig aan uitbuiting jonge huishoudelijke hulp
• Voice TV (eigendom van Thaksin’s kinderen) 15 dagen geschorst wegens ‘foute’ uitzendingen
• 12 april extra vakantiedag; Songkran vakantie van 12-16 april
• Cobra Gold dinsdag begonnen met 10.000 manschappen en 29 landen
• Investeerders trekken geld terug daar politiek risico toeneemt
• Chinees (29), verdacht van moord op Chinees-Thaise vrouw (70) en diefstal, aangehouden
• PPP wet beperkt reikwijdte tot basis infrastructurele projecten
• Fusie op komst van TMB Bank en Thanachart Bank; grootaandeelhouders wo ING akkoord

Ubolratana vindt het jammer

13 februari – Prinses Ubolratana heeft dinsdagavond op Instagram met een 1-regelige post gereageerd op de afwijzing door de Kiesraad van haar nominatie als kandidaat-premier voor Thai Raksa Chart.

Ze schreef: ‘I’m sorry that the sincere intention to work to help the country and our Thai people had caused problems that had seemed unlikely to occur in this day and age.’ De post werd gevolgd door de hashtag #howcomeitsthewayitis en voorzien van bijgaande foto van een khlong ergens in het land. (Bron: website BP, 12 februari)

Voorgaande berichten op de BP website
Princess Ubolratana is candidate for prime minister 
Princess Ubolratana may not take political position 
Unofficial translation of the Royal Announcement

Voor wat hoort wat, maar: wat is wat?

13 februari – Wat heeft Bahrein bewogen om haar uitwijzingsverzoek voor Hakeem al-Araibi abrupt in te trekken? Minister Don (BuZa) die zondag in audiëntie werd ontvangen door de (door Hakeem bekritiseerde) kroonprins Salman bin Hamad bin Isa Al Khalifa zegt: Dankzij de goede relaties tussen beide landen heeft Bahrein Thailand geholpen om zich te onttrekken aan de controverse.

De regering van Bahrein, zei Don, hecht waarde aan de relatie tussen beide landen en wilde niet dat de Thaise regering onderworpen was aan druk en kritiek van de internationale gemeenschap, en wilde niet dat de zaak zich zou voortslepen.

Ik ben al lang de leeftijd ontgroeid dat ik in sprookjes geloof, dus daar geloof ik nou werkelijk geen snars van. Zo gemakkelijk kan het m.i. nooit gegaan zijn.Wat er tussen Don en de kroonprins is bekokstoofd zullen we wel nooit te weten komen, maar wat maakt het uit? Hakeem is vrijgelaten, hij is terug in Melbourne (foto) waar hij een enthousiast welkom kreeg en als hij verstandig mijdt hij Thailand als de pest.

Het National Communication Centre van Bahrein gaf gisteren een verklaring uit waarin het schreef de onafhankelijkheid en integriteit van de rechtspraak in Thailand te erkennen. Niettemin behoudt Bahrein zich het soevereine recht voor om juridische acties tegen al-Araibi te nemen, gegeven het feit dat hij door een Bahreinse rechtbank schuldig is bevonden [aan vernieling van een politiebureau].

Is het game over voor Thai Raksa Chart?

13 februari – Vandaag, een dag voor Valenteinsdag (misschien helpt dat?), besluit de Kiesraad (EC) of hij verdere stappen zet tegen Thai Raksa Chart, de partij die prinses Ubolratana heeft genomineerd als kandidaat-premier.

De raad heeft de nominatie al afgewezen, nu is de vraag of de partij de Political Parties Act van 2017 heeft overtreden, een daad die kan leiden tot ontbinding van de partij. Maar daarover beslist het Constitutionele Hof op advies van de Kiesraad.

In een gisteren uitgegeven verklaring zegt de EC dat hij* er nog niet uit is en later een media briefing zal houden. De verklaring was een reactie op berichten dat de EC het Hof al had ingeschakeld, maar rechtbankstaf vertelde de media dat de EC zijn beslissing nog niet naar de rechtbank had gestuurd.

TRC woordvoerder Pongkasem zegt dat een juridisch team van de partij vandaag een brief inlevert bij de EC met het verzoek ‘to explain itself’ [?] alvorens te besluiten om het Hof al dan niet in te schakelen. Wanneer het Hof besluit de partij te ontbinden, wordt de dertien bestuursleden verboden te stemmen en aan verkiezingen deel te nemen, voor 10 jaar of levenslang.

Alhoewel de straf niet geldt voor verkiezingskandidaten, betekent de ontbinding van de partij dat ze niet kunnen meedoen aan de verkiezingen omdat de Kieswet voorschrijft dat ze tenminste 90 dagen voor verkiezingen lid van een partij moeten zijn. Tijd om te wisselen is er niet. Wanneer het Hof de partij na de verkiezingen ontbindt, hebben ze 30 dagen de tijd om een politiek onderdak te vinden.

TRC partijleider Preechapol arriveerde gistermiddag bij het partijkantoor in Laksi. Hij maakte een diepe wai, zei enkele slijmerige dingen over de vorst en de koninklijke familie en verklaarde: ‘We hebben allemaal oprecht gehandeld en met de goede bedoeling de natie in een goede richting te leiden voor het toekomstige welzijn van de mensen.’

‘We dachten dat het een manier voor de natie was om eruit te komen, maar wanneer er een koninklijk bevel is, moeten we dat allen nederig accepteren omdat Zijne Majesteit de Koning en het koninklijk instituut boven ons staan.’ (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

* Hoe vreemd het ook mag klinken, maar raad is een mannelijk woord, dus is het hij en niet zij of ze. Men spreekt in dit verband over de zij-ziekte, wat dus geen vrouwenkwaaltje is maar een verkeerd gebruik van een persoonlijk voornaamwoord.

Drie arrestaties

13 februari – Verwarrende kop boven een bericht met bovenstaande foto. De kop luidt: Murder hunt cop arrest Chinese man, maar de man op de foto ziet er niet erg Chinees uit hoewel zijn ogen onzichtbaar zijn achter een zonnebril.

De foto toont de Zweed Jan Olof Norlander (51) die in Phetchabun is aangehouden omdat hij in eigen land wordt gezocht voor oplichting en het witwassen van geld samen met een landgenoot die al in november is aangehouden en het land is uitgezet. Ze zouden met hun niet nader aangeduide criminele activiteiten 68 miljoen kronen hebben verdiend (248 miljoen baht).

De Chinees die in de kop wordt genoemd, is de 29-jarige Wu Zhuoming. Hij werd gisteren bij een markt op Koh Samui aangehouden. De man heeft bekend in Bangkok een 70-jarige kledingverkoopster te hebben gewurgd en te hebben beroofd. In zijn kamer op het vakantie-eiland zijn twee gouden halskettingen ter waarde van 20.000 baht gevonden.

Verder meldt het bericht nog de arrestatie van een Zuid-Koreaan die een illegale goksite in Thailand beheerde.

Prayut jongleert met zijn twee petten

13 februari – De twee petten van Prayut, die van huidig premier en kandidaat-premier van Palang Pracharath (PPRP), hebben de premier en de partij in een moeilijk parket gebracht. Vermeden dient te worden dat Prayut de reglementen van de Kiesraad overtreedt, maar anderzijds wil de partij hem ‘in many ways’ betrekken bij partijzaken, zowel bij het partijbeleid als de campagne.

De partij is er nog niet uit. ‘We zijn nog aan het discussiëren en bestuderen de desbetreffende wetten om uit te zoeken hoe ver Prayut kan gaan om betrokken te zijn bij de verkiezingscampagne van de partij’, zegt partijleider Uttama. ‘Voorkomen moet worden dat de partij het verwijt krijgt voordeel te behalen over andere politieke partijen.’

Het eenvoudigst zou zijn als Prayut het voorbeeld van de vier ministers zou volgen die hun functie ter beschikking hebben gesteld – hoewel niet direct – omdat ze lid zijn geworden van PPRP. Maar Prayut heeft al eerder verklaard aan te willen blijven totdat een nieuwe regering aantreedt.

Hij zegt: ‘Mijn rol als premier en PPRP kandidaat-premier zijn twee verschillende dingen. Ik zal de uiterste voorzichtigheid betrachten bij elke beslissing die ik neem.’

De premier blijft het tv-programma Sat Phra Racha Su Kan Phatthana Yang Yanguen (The King’s Philosophy for Sustainable Development) elke vrijdagavond presenteren.

Luchtverontreiniging staat op nationale agenda

13 februari – Ik kom de uitdrukking wel vaker tegen in de krant, die luidt dat een kwestie op de nationale agenda is geplaatst. Maar wat dit concreet betekent, weet ik niet. Zo zei premier Prayut – kan die meneer niet eens een keer zijn waffel houden? – gisteren dat de strijd tegen luchtverontreiniging op de nationale agenda staat nu de smog op het platteland in het Noorden en Noordoosten toeslaat.

Plaatsing op de nationale agenda betekent volgens Prayut dat die diverse betrokken diensten samenbrengt om het stof op duurzame wijze te bestrijden. Hij zei: ‘Acceptabele maatregelen dienen stap voor stap te worden genomen.’ Klinkt gewichtig maar betekent m.i. niets.

Prayut zei zijn ministers te hebben opgedragen manieren te zoeken om te voorkomen dat boeren doorgaan met hun slash-and-burn methode om afval en oogstresten te verbranden en akkers met rietsuiker plat te branden want dat gebruik is de bron van PM 2,5 stofdeeltjes.

Gisteren werd de premier bijgepraat over de situatie in Lampang, Lamphun, Nan, Tak en Phrae. Al die provincies is opgedragen personeel in te zetten tegen bosbranden. Die worden door boeren aangestoken om er akkers aan te leggen.

In Chiang Mai bereikte het niveau PM 2,5 gisterochtend 80,57 mcg, ruim boven de veiligheidslimiet van 50. De smog was zo dik dat de top van Doi Suthep aan het zicht werd onttrokken. In Lampang was de top van Doi Prabat onzichtbaar. Het district Mae Moh noteerde de hoogste concentratie met 134 mcg. De brandweer en vrijwilligers bestrijden de bosbranden.

Verder noemt het bericht nog branden in nationaal park Nanthaburi (Nan) en drie bosreservaten. In nationaal bos Huai Sai Daeng Doi Jum Hang (district Na Noi) ging 12 rai in vlammen op. De brandweer had drie uur nodig om het vuur onder controle te krijgen.

Analyse: Coupgeruchten zijn vals… voorlopig

13 februari – Pagina 3 is weer een verkiezingspagina, alhoewel de opening slechts zijdelings verband houdt met de verkiezingen. Redacteur militaire zaken Wassana Nanuam schrijft over de coupgeruchten die de afgelopen dagen de ronde deden nadat prinses Ubolratana vrijdagochtend door Thai Raksa Chart was genomineerd als haar kandidaat-premier en de koning er ’s avonds een stokje voor had gestoken.

Intussen rolden legervoertuigen over de wegen in Sa Kaeo, Prachin Buri en Chon Buri op weg naar Lop Buri voor de legeroefening Cobra Gold. Koren op de molen voor degenen die het gerucht verspreidden en op de sociale media het bericht plaatsten dat artikel 44 was ingezet om de commandanten van de strijdmachtonderdelen over te plaatsen naar een inactieve post.

Volgens een bron was commandant Apirat van de landmacht bij de koning maar dat bezoek had niets te maken met een vermeende coup. Hij informeerde de vorst over Cobra Gold. Apirat wordt ervan verdacht in de voetsporen van zijn vader te willen treden, die in 1991 de macht greep en hijzelf was een van de hoofdrolspelers bij de coup van 2014.

Prayut en minister Prawit (Defensie) waren er als de kippen bij de coupgeruchten de kop in te drukken. Prayut zei dat hij en Apirat al vele jaren op vertrouwelijke voet staan. ‘We hebben geen onenigheid. Maar als ze [de commandanten] me niet mogen, kan ik dat accepteren.’ Een bron bij de NCPO zegt dat de geruchten tot doel hadden verdeeldheid te zaaien tussen leger en regering.

Kort Nieuws woensdag 13 februari

– De foto is niet erg scherp, maar geeft wel een beeld van de wonderbare redding van een meisje van 4 jaar dat maandag van het dak van een ziekenhuis in Kanchanaburi was gevallen. Ze moet een machtige beschermengel hebben gehad want haar shirt bleef haken achter de uitstekende letters met de naam van het ziekenhuis, een meter onder de dakrand. Personeelsleden riskeerden hun eigen leven door het meisje naar boven te sjorren.

Het meisje had met familie haar zieke vader op de zesde verdieping bezocht. Ze was gaan spelen op het dak waar ze een gekko (hagedis) achterna zat. Toen ze over de borstwering boog, verloor ze haar evenwicht en viel. Gelukkig was haar shirt sterk genoeg.

– Ten slotte twee onderwijsberichten. De NLA heeft een wet goedgekeurd over de ontwikkeling van kinderen maar het voorstel verworpen om toelatingsexamens voor de kleuterschool en Prathom 1 (eerste klas lagere school, onze groep 3) te verbieden. Meer kan ik er niet over schrijven, want ik begrijp het niet goed.

Het tweede bericht, opening pagina 4, meldt dat onderwijsexpert Sompong vindt dat alle zeven speciale criteria voor toelating tot de openbare lagere en middelbare school geschrapt moeten worden en niet alleen de drie die nu zijn voorgesteld door Obec. Wanneer ze niet allemaal geschrapt worden, bestaat volgens hem nog steeds de mogelijkheid dat schooldirecteuren aan ouders steekpenningen vragen in ruil voor toelating. Dat gebeurt dan onder het mom van donaties. (Zie verder de pagina Onderwijs 2)


 

Nieuws van de website 11/12 februari

• Geen coup, maar legervoertuigen die deelnemen aan Cobra Gold
• Kiesraad wijst nominatie prinses door Thai Raksa Chart af; ontbinding partij dreigt
• Kiesraad keurt 69 nominaties van 45 partijen voor premier goed
• Media wachten tevergeefs op afgeblazen persbriefing TRC
• Politie-inspecteur aangehouden en ontslagen wegens diefstal op hoofdbureau
• Chinese jongen (9) maakt dodelijke val van hoteldak met zwembad in Phuket
• Patong (Phuket): Twee Russen op motorfiets omgekomen bij botsing tegen song thaew
Twee Koreaanse hartenbrekers komen naar Thailand; toegangsprijs vanaf 1.500 baht
• NESDC akkoord met westelijke sectie Orange Line, Bang Khun Non-Minburi
• DTAC verwacht dat felle prijsoorlog mobiele telefonie afzwakt, focus op marktaandeel
• Rus (44) maakt dodelijke val op Suvarnabhumi; politie onderzoekt motief

Hakeem vrijgelaten nadat Bahrein inbond

12 februari – Hakeem al-Araibi en zijn vrouw kunnen eindelijk hun huwelijksreis voortzetten die in november wreed werd onderbroken door hun aanhouding op Suvarnabhumi, gevolgd door Hakeem’s detentie. Het OM heeft het verzoek aan de rechtbank te vonnissen over het uitleveringsverzoek van Bahrein ingetrokken nadat BuZa had laten weten dat Bahrein niet langer aandrong op zijn deportatie.

Wat er achter de schermen is bekokstoofd, weet ik uiteraard niet, maar ik heb er wel zo mijn gedachten over. Mededogen van de Bahreinse overheid kan nooit het motief zijn geweest, want de geschiedenis van het land is doortrokken van geweld en mishandelen van verdachten. In ieder geval is er niets veranderd in de houding van het land, want het ministerie van Buitenlandse Zaken liet gisteren weten dat het het recht voorbehoudt om ‘alle noodzakelijke juridische acties tegen al-Araibi te nemen’.

Kasit Piromya, lid van de lobbygroep Asian Parlementarians for Human Rights, noemt Hakeem’s detentie door Thailand ‘een ernstige fout’. De zaak illustreert dat de Thaise wetten en het beleid op het gebied van vluchtelingen ‘zwaar verouderd’ zijn. ‘Hakeem had nooit aan deze beproeving bloot gesteld mogen worden’, zegt hij.

Hakeem heeft gistermiddag de Bangkok Remand Prison verlaten en is na papierwerk bij het Immigration Bureau vannacht om kwart voor 1 met het vliegtuig vertrokken naar Australië, het land dat hem in 2017 de vluchtelingenstatus verleende. Op de foto wordt hij enthousiast begroet bij aankomst in Melbourne.

Voorgaande berichten op de BP website
‘Very disturbed’ Australian PM asks Prayut to free footballer
Araibi has new ally in Twitter
Thailand rebuffs Australia’s plea to free Bahraini refugee footballer
Court extends detention of Bahraini refugee footballer to April 22
Editorial: Overlooking Araibi’s rights
Activists demand Thailand release refugee footballer

Kiesraad wijst nominatie prinses af

12 februari – Wie Nieuws uit Thailand regelmatig leest [elke dag mag ook], zal het niet verbazen dat Bangkok Post niet met de vrijlating opent maar met het nieuws dat de Kiesraad de nominatie van prinses Ubolratana door Thai Raksa Chart (TRC) heeft afgewezen.

Bovenstaand kader met de negen koppen en een uitleg domineert de voorpagina, want BP is nu eenmaal dol op politiek nieuws. De krant, zo vermoed ik, zou het liefst zelf het land regeren maar ze zou er net zo weinig van bakken als de huidige militaire regering. Immers: de beste stuurlui staan aan wal.

Vandaag buigt de raad zich over het lot van de partij. Want die heeft de Kieswet overtreden door een lid van de koninklijke familie in de politiek te betrekken. In het ergste geval vraagt de raad het Constitutionele Hof de partij te ontbinden. De bestuursleden riskeren voor een minimum periode van 10 jaar of zelfs levenslang een verbod op politieke functies en stemmen.

69 kandidaten van 45 partijen kregen wel het groene licht. Kiesraad secretaris-generaal Jarungvith zegt dat de aankondiging van de kandidaten definitief is, maar vice-premier Wissanu meent daarentegen dat beroep mogelijk is.

Zoals eerder gemeld heeft actievoerder Srisuwan, hoofd van een groep die zich Thai Constitution Protection Association noemt, de Kiesraad gevraagd de kwestie aan het Hof voor te leggen. Secretaris-generaal Piyabutr van Future Forward verzette zich gisteren tegen dit verzoek. Hij vindt dat geen enkele partij mag worden ontbonden, want ‘laat de mensen daarover beslissen’ [bij de verkiezingen]. ‘Ga niet terug naar de oude stijl politiek die gepaard ging met ruzieachtige besluiten.’

TRC blies gisteren een persbriefing af die om half zes had moeten beginnen. Aan de foto te zien was de pers toen al gearriveerd in het hoofdkantoor. Stafleden gaven als verklaring dat enkele bestuursleden in het land waren en niet op tijd konden terugkeren. [Misschien stond de brug open, waardoor ze werden opgehouden]

Thai Raksa Chart, nauw verbonden met voormalig regeringspartij Pheu Thai, brengt 175 kandidaten in kiesdistricten in het veld voor de in totaal 350 zetels van het Huis van Afgevaardigden. Voor het eerst brengen kiezers één stem uit in plaats van twee [kiesdistrict en partijlijst]. Stemmen op kandidaten die niet gekozen worden, worden overgeheveld naar de partijlijst zetels.

Pheu Thai doet alleen met 250 kandidaten mee in de kiesdistricten waar ze de meeste kans loopt te winnen. Samen zouden ze dan voldoende stemmen kunnen scoren om de nieuwe regering te vormen, maar dat doel is onmogelijk als TRC wordt verboden.

Het lijkt ingewikkeld en dat is het ook. Critici zeggen dat het nieuwe systeem tot doel heeft de macht van grote partijen te breken en te voorkomen dat een éénpartij regering wordt gevormd. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Mijn lieve vriendin Claudia Sträter vindt dat ik sporten, loungen en slapen in stijl moet doen. Ze noemt bijvoorbeeld de sweater en loungebroek van de foto ‘heerlijke items om in te onthaasten’. De nieuwe sportleggings, sporttops en het trainingsjasje beveelt ze aan omdat ze zowel ‘functioneel als fashionable’ zijn, met als extra lokkertje ‘Ook mooi buiten de sportschool’.
‘En dan is het tijd voor totale ontspanning. Dat gaat het beste in comfortabele, hoogwaardige en stijlvolle items die een ultiem gevoel van luxe oproepen.’ Daarin moet je wel als een roos slapen. Welterusten.
Ja, Claudia weet het altijd mooi te verwoorden. Ik heb deze maal maar niet naar de prijzen gekeken. Ik ben een typische ‘kijken, kijken, niet kopen’ Nederlander.

Vier grote partijen tegen eigen bijdrage in volksverzekering

12 februari – Het voorstel om net als in Nederland een eigen risico te introduceren in de volksverzekering UHC (het Thaise ziekenfonds) krijgt niet de handen op elkaar van de vier grote partijen die gisteren deelnamen aan een seminar van Workpoint News over gezondheidszorg. Ze pleitten daarentegen voor verbeteringen van de verzekering om de efficiëntie te vergroten en gelijke toegang tot medische voorzieningen te verzekeren.

De eigen bijdrage van 10 tot 20 procent is voorgesteld [door wie precies?] om de financiële last voor de overheid te verminderen, want de kosten drukken zwaar op de rijksbegroting. Critici vrezen dat de co-payment patiënten zal ontmoedigen dure behandelingen te zoeken.

Mevrouw Sudarat (PheuThai) betoogde dat het UHC-systeem zijn waarde heeft bewezen. Maar verbeteringen zijn noodzakelijk met name op het gebied van budgetbeheer. Ze zei dat de kosten van de verzekering, die voor 48 miljoen Thai geldt, toenemen omdat het faalt gezondheid holistisch te promoten of ziektes te voorkomen. De bevolking dient stimulansen te krijgen om gezond te blijven, bijvoorbeeld door belastingvoordelen.

Suvit Maesincee, adjunct-leider van Palang Pracharath, zei dat zijn partij geen enkel voordeel ziet van een eigen bijdrage. De partij hoopt de inkoop van medische voorziengen en medicijnen door overheidsziekenhuizen te kunnen verbeteren om de kosten terug te dringen. De drie overheidsverzekeringen dienen te worden gestroomlijnd om dezelfde service te bieden. Ook zou patiënten toegestaan moeten worden in elk ziekenhuis behandeling te zoeken. Thans zijn ze gebonden aan het ziekenhuis waarbij ze geregistreerd staan.

Partijleider Abhisit (Democraten) pleitte ook voor stroomlijning zodat het National Health Security Office, dat de gelden voor de ziekenhuizen verstrekt, voldoende fondsen heeft. Partijleider Thanathorn (Future Forward) wees co-payment af. Hij zei dat het jaarlijks overheidsbudget van 2,33 biljoen baht voldoende is om de UHC-verzekering te betalen. (Zie verder de pagina Gezondheidszorg 2)

Regering drukt geruchten over coup de kop in

12 februari – Een nep artikel 44 order, waarin de overplaatsing van de commandanten van de strijdmacht wordt bevolen, en geruchten over een mogelijke coup, ook nog eens versterkt door de aanwezigheid van legervoertuigen, hebben voor de nodige onrust gezorgd.

Premier Prayut en vice-premier Prawit ontkenden gisteren ten stelligste dat er enige waarheid school in de geruchten. Prayut zei dat gezocht wordt naar degenen die de order op de social media hebben verspreid met als doel volgens hem om onenigheid en chaos te ontketenen.

De legervoertuigen waren op weg naar Saraburi, waar ze deelnemen aan de militaire oefening Cobra  Gold van Thailand en de VS, waaraan dit jaar 29 landen deelnemen, sommige als waarnemer.

P-Move zet zich in voor bosbewoners

12 februari – De People’s Movement for a Just Society (P-Move) vraagt de regering 486 woongemeenschappen te helpen die nog steeds wachten op een grondacte. Gisteren trokken tientallen bewoners naar het Government House om een petitie aan premier Prayut aan te bieden. Ze vragen hem sneller het land uit te geven en hen in de tussentijd te beschermen.

Het gaat om bewoners, die al generaties in bossen wonen die de afgelopen dertig jaar de status van nationaal park hebben gekregen. Daardoor worden ze nu beschouwd als landkrakers. De bewoners wachten momenteel op Chanode Choom Chon actes in het kader van het overheidsbeleid om landrechten terug te geven aan rechteloze groepen.

Jumnong Nupan, die het Four Regions Slum Network in P-Move vertegenwoordigt, zegt dat de bosbewoners al veel te lang hebben moeten wachten. Ze hebben moeite de touwtjes aan elkaar te knopen omdat ze de grond niet mogen gebruiken.

‘De dorpelingen mogen geen enkele boom kappen, bruggen bouwen, wegen aanleggen of zelfs maar een bron boren om water te krijgen. Ze mogen niets doen behalve er te wonen, dus what’s the point land te hebben als je het niet kunt gebruiken voor je levensonderhoud? Dat is hetzelfde als geen land bezitten.’

Thans mogen de dorpelingen alleen gebruik maken van de grond wanneer de provinciale gouverneur daarvoor toestemming verleent. ‘Maar zo kunnen we niet leven”, zegt Jumnong. ‘Daarom zijn we hier gekomen om te vragen het beleid te veranderen.’

Ook morgen zet P-Move de regering onder druk. Als er niets verandert, worden zwaardere acties overwogen. (Zie verder de pagina Krakers op overheidsland en Dossiers)

Kort Nieuws dinsdag 12 februari

– Soldaten hebben gisteren in een vuurgevecht met rebellen in Narathiwat twee vermeende verzetsstrijders gedood en enkele anderen verwond, waarop bloedsporen van gevluchte strijders wezen. Het gevecht brak uit toen de soldaten op zoek waren in bossen in het district Chanae waar de groep zich verborgen hield. De rebellen worden ervan verdacht vorige maand in Wat Rattananuparb in Sungai Padi twee monniken te hebben gedood. Na het vuurgevecht zijn twee geweren in beslag genomen.

Commandant Pornsak van het Vierde Legerkorps heeft zijn troepen opgedragen hun zoektocht naar de gevluchte opstandelingen te intensiveren, aldus woordvoerder Pramote van het Isoc Command Region 4. Ze konden gisteren gelokaliseerd worden dankzij tips van dorpelingen, zegt hij. Volgens hem werken bewoners, waaronder moslims, goed samen met de autoriteiten, hetgeen de opstandelingen noopte naar bossen en bergachtige gebied te vluchten.

– Omdat boeren het verbod op het verbranden van oogstresten en platbranden van akkers met suikerriet negeren, gaan de autoriteiten in Buri Ram strengere maatregelen nemen. Behalve dat de bewoners worden gewaarschuwd voor de gezondheidsrisico’s van de smog, worden overtreders streng bestraft.

Dat alles om de aanzienlijk toegenomen concentratie PM 2,5 stofdeeltjes in het Noordoosten terug te dringen. De autoriteiten beschouwen de boeren die vasthouden aan het slash-and-burn gebruik als de voornaamste boosdoeners.

Ook de buurprovincie Khon Kaen heeft te lijden van de smog, alhoewel gisteren de concentratie iets gezakt is van 100 naar 89 microgram per kubieke meter lucht, maar nog steeds stukken hoger is dan de veiligheidslimiet van 50.

– De politie verdedigt de acties van agenten die waren betrokken bij een vuurgevecht gisterochtend vroeg in Min Buri (Bangkok) dat leidde tot de dood van een 22-jarige student. Adjunct-commandant Chanwit van de gemeentepolitie divisie 3 zegt dat de agenten geen buitensporig geweld gebruikten, wat zal blijken uit camerabeelden.

Het incident begon met een drugsinval in Bang Kapi, waarbij drie verdachten werden gearresteerd. De student volgde de politiewagen, die op weg was naar het politiebureau, op zijn motorfiets en opende later het vuur op de wagen. Enzovoort, enzovoort, de rest laat ik lopen.

– Tot het laatst bewaard: drie berichten op pagina 3 over de verkiezingen. Partijleider Abhisit (Democraten) wuift de berichten over een scheuring in de partij weg, nadat een van de vooraanstaande leden geklaagd had over zijn lage positie op de partijlijst. Hij staat op nummer 40 van de 150 kandidaten. Abhisit zegt dat de partij niet iedereen kan tevreden stellen.

De klager, Witoon Nambutr, was drie maanden minister van Sociale Zaken in de regering Abhisit, maar trad af toen hij betrokken raakte bij een zaak over de verspreiding van bedorven ingeblikte vis aan slachtoffers van de toenmalige overstromingen in Phatthalung.

Tweede bericht: Chartthaipattana heeft gisteren in Khon Kaen het startschot gegeven van haar verkiezingscampagne in het Noordoosten en tien kandidaten voorgesteld. Partijleider Kanchana Silpa-archa zei voor een gehoor van tweeduizend mensen dat ze staan te trappelen om de mensen te vertegenwoordigen en het beleid van de partij uit te voeren. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Derde en laatste bericht: Vice-premier en minister van Defensie Prawit zei gisteren dat alles in het werk moet worden gesteld om voor maximale veiligheid te zorgen tijdens de kroning van koning Vajiralongkorn. Gisteren vergaderde Prawit met vertegenwoordigers van de strijdkrachten, de RTP politiecommissaris en de permanent secretaris van Defensie over de beveiliging.


 

Nieuws van de website 10/11 februari

• Nida Poll: Meerderheid neemt maatregelen tegen gevaarlijk stof
• APC vraagt Kiesraad Thai Raksa Chart (TRC) te ontbinden
• TRC buigt voor bevel koning en trekt nominatie Ubolratana in
• TRC blijft meedoen aan verkiezingen
• Pattani: Twee dorpelingen dood geschoten in Nong Chik en Sai Buri
• Prachachart aast op alle Huiszetels in 11 kiesdistricten van de drie zuidelijke provincies
Botsing tussen straatracers in Samut Sakhon: 1 dode, 18 gewonden

Thai Raksa Chart is de kluts kwijt

11 februari – Het is nu wel duidelijk dat anti-regime partij Thai Raksa Chart een behoorlijk scheve schaats heeft gereden door prinses Ubolratana voor te dragen als haar kandidaat-premier. De verantwoordelijke bestuursleden lijken hun hoofd in de strop te hebben gestoken en treden mogelijk af – als een zoenoffer zodat de partij kan blijven deelnemen aan de verkiezingen.

Vandaag vergadert de Kiesraad over de affaire. De raad buigt zich over twee verzoeken. Actievoerder Srisuwan heeft gevraagd de kwestie aan het Constitutionele Hof voor te leggen en de conservatieve People Reform Party vraagt de raad om Thai Raksa Chart te ontbinden, een besluit dat ook het Hof kan nemen.

TRC kernlid Ruangkrai denkt dat het zo’n vaart niet zal lopen. De partij heeft het bevel van de koning opgevolgd en daarmee is de kous af. Ruangkrai zegt dat het partijbestuur mogelijk aftreedt maar een ander kernlid vindt dat gewacht moet worden op het oordeel van de Kiesraad. De Kiesraad heeft tot 15 februari de tijd om de namen van verkiezingskandidaten en kandidaat-premiers bekend te maken.

De politie en het regime ontkenden gisteren geruchten dat enkele TRC kernleden waren opgepakt voor ‘attitude adjustment’. NCPO-woordvoerder Winthai zegt dat niemand is aangehouden. Waarom de partijleden onbereikbaar zijn, weet hij niet. Ook de TRC adjunct secretaris-generaal ontkent het gerucht.

Partijleider Preechapol (foto) werd gisteren op een merit-making ceremonie in Ayutthaya gesignaleerd. Hij was in het gezelschap van de dochter van Yaowaret Shinawatra, een zuster van Thaksin.

De commotie begon vrijdagochtend toen TRC de prinses nomineerde. ’s Avonds om 11 uur greep de koning in; hij schreef in een verklaring dat de nominatie ‘ongepast, ongrondwettelijk en in strijd met de constitutionele monarchie’ was. De prinses heeft weliswaar, toen ze in 1972 in de VS trouwde met een Amerikaan, afstand gedaan van haar koninklijke titels, maar ze is nog steeds lid van de koninklijke familie en die staat boven de partijen.

TRC schijnt de nominatie te hebben ingetrokken, maar dat heb ik niet met zoveel woorden gelezen. De prinses heeft de bevolking bedankt voor de steun die ze had gekregen, maar of ze van de nominatie afziet, heb ik evenmin gelezen. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Update: De Kiesraad heeft vandaag de nominatie van de prinses door TRC afgewezen. De raad vergadert dinsdag of TRC de Kieswet heeft overtreden. Mogelijk zal de raad het Constitutionele Hof vragen de partij te ontbinden. Thai Raksa Chart is een spinoff (voortzetting, afsplitsing) van voormalig regeringspartij Pheu Thai, de tweede reïncarnatie van Thaksin’s Thai Rak Thai partij.

Eerdere berichten in BP:
Thai Raksa Chart defiant: Party vows to contest election
Earlier report: EC pressured to dissolve party
Thitinan commentary: A new royal balance
Veera-Think Pragmatic: Ill-conceived gambit
The Big Issue: A right royal confusion

Forum over inkomenskloof pleit voor welzijns staat

11 februari – Pagina 3 is evenals de voorgaande dagen geheel gewijd aan de verkiezingen met drie artikelen: Een verslag van een forum, een voorstel over marihuana van politieke partij Bumjaithai en een belofte van Future Forward. Ik begin met het forum, de andere twee onderwerpen komen later aan de orde.

Op het forum, dat werd gehouden aan de Thammasat universiteit, betoogden academici dat het land een welfare state dient te worden, wat mogelijk is door een gedegen financieringsbron te hebben en belastinghervormingen in te voeren. Met welfare state bedoelen ze een natie met gelijk voordelen voor iedereen, wat eens te meer nodig is omdat de inkomensverschillen toenemen.

Thailand behoort tot de landen met de grootste inkomensverschillen. Van de bevolking bezit 1 procent meer vermogen dan het gecombineerde vermogen van de rest van de bevolking, aldus vice-rector Prinya van Thammasat. De kloof wordt wijder, deels als gevolg van het gecentraliseerde beleid dat de toegang tot de macht beperkt tot mensen die het financieel beter hebben.

Prinya zei te hopen dat de volgende regering zal proberen de ongelijkheid te verminderen, maar die dient dat niet te doen door populistische douceurtjes. Wel door de economische en politieke macht te decentraliseren alsmede middelen en onderwijs te herverdelen.

Watershed zones voor ‘t laatst opgeofferd voor mijnbouw

11 februari – Nieuwe mijnconcessies met name in natuurgebieden als watershed zones (waterscheidingszones) zullen zorgvuldiger dan voorheen worden beoordeeld om een balans te treffen tussen economische groei en ecologie, zegt directeur-generaal Sommai van het Department of Mineral Resources. Dat is te danken aan de nieuwe Mineral Resources wet die strengere regels bevat om de gevolgen voor de gezondheid van mensen en het milieu te beperken.

Dinsdag keurde het kabinet acht mijnbouw projecten goed op watershed land, dat beschouwd wordt als de meeste vruchtbare grond in bosgebieden. De meeste concessies hebben betrekking op kalksteen mijnen in Saraburi, waar 14.121 rai aan watershed land wordt opgeofferd.

Saraburi is een centrum voor de ontginning van kalksteen voor de cementindustrie en is de habitat van de chamois (gems), een evenhoevig zoogdier dat in gebieden leeft waar kalksteen wordt gevonden.

Sommai zegt dat de acht goedgekeurde projecten de laatste zijn die in watershed gebieden ontwikkeld worden, tenzij zich een urgente noodzaak voordoet. Het departement heeft een 20-jaren managementplan gemaakt dat voorziet in speciale zones voor mijnbouw waarbij rekening wordt gehouden met inspraak van de bevolking en de gevolgen voor het milieu.

Kort Nieuws maandag 11 februari

– Morgen begint de bekende Cobra Gold militaire oefening van Thailand en de Verenigde Staten. De 11-daagse oefening bestaat dit jaar uit lichte tranings drills. Voor de eerste keer zet de VS zeven M1A1 tanks in, die hebben deelgenomen aan gevechten in het Midden-Oosten. Ze worden gebruikt tijdens een sessie in Sukothai. Naar verluidt worden ze na de oefening cadeau gedaan aan Thailand. Aan de oefening nemen 29 landen deel.

BP besteedt de halve voorpagina en het grootste deel van pagina 2 aan de gouden slang, geïllustreerd door vier foto’s. Mag u zelf lezen: Election gives Cobra Gold a boost.

– Het advocatenteam van Hakeem al-Araibi (zes Thai, een Australiër en een Amerikaan) vraagt woensdag de rechtbank hem op borgtocht vrij te laten. Vorige week maandag weigerde de rechtbank het eerste verzoek. Om het verzoek kracht bij te zetten bieden ze aan dat hij een elektrische band draagt ter voorkoming van vluchtgevaar. De borgsom bestaat uit een bedrag van tussen de 2 en 5 miljoen baht. De volgende zitting over Bahrein’s verzoek hem uit te leveren, is gepland op 22 april.

Bahrein wil dat hij terugkeert om zijn gevangenisstraf van 10 jaar uit te dienen die hij in 2014 in absentia heeft gekregen. In dat jaar vluchtte hij naar Australië, die hem de vluchtelingenstatus heeft verleend. Hakeem werd op 27 november met zijn vrouw op Suvarnabhumi aangehouden. Ze waren naar Thailand gekomen voor hun (uitgestelde) huwelijksreis.

Breaking News: Hakeem komt vandaag vrij. Bahrein heeft zijn uitleveringsverzoek ingetrokken, waarna de rechtbank de zaak heeft geseponeerd. Dit meldt Chatchom Akapin van het International Affairs Department (min BuZa).

– Bhumjaithai, Thailand’s vierde grootste partij, is gisteren neergestreken in de districten Rat Burana en Thung Kru (Bangkok) om kiezers te werven. Ze stelt voor marihuana als nieuw handelsgewas op de markt te brengen. Onlangs heeft de NLA ingestemd met de verbouw van pot voor medische en research doelen. Op de website wordt Bhumjaithai de pot party genoemd.

Kandidaat Sawai zegt dat de partij, wier meeste aanhang te vinden is in de provincies van de Central Plains buiten Bangkok, in de hoofdstad goed is ontvangen, daar het een verkiezingsprogramma heeft dat tegemoet komt aan stedelijke kiezers.

Andere voornemens betreffen de legalisering van ride-hailing mobile applications, de bevordering van thuiswerken en digitale home schools, die studenten in staat stelt ver van huis te studeren, alsmede de vorming van meer openbare co-working plaatsen.

– Partijleider Thanathorn (Future Forward) beloofde gisteren op een campagnebijeenkomst in het Suan Luang Rama IX park (Bangkok) dat haar welzijnsbeleid elke burger recht geeft op tweemaal zoveel bijstand als de minima thans ontvangen. Volgens hem kan dat betaald worden door op het leger te bezuinigen.

De partij wil de kinderbijslag verhogen van 600 naar 1.200 baht per maand (tot de leeftijd van 6 jaar). De AOW wordt opgetrokken naar 1.800 baht per maand; die begint thans op 60-jarige leeftijd met 600 baht.

– De Spoorwegen (SRT) zet vaart achter een investeringsplan om 500 km aan spoorbanen te elektrificeren (geschatte kosten 30 miljoen baht per kilometer). De omschakeling vereist ook de vervanging van diesellocomotieven en diesel multiple unit treinen door Electric Multiple Unit rijtuigen.

De elektrificatie is in overeenstemming met de ontwikkeling van de Red (metro) Line door de SRT. De 26 km lange route van Bang Sue naar Rangsit met tien stations wordt begin 2021 in bedrijf genomen, gelijktijdig met de opening van Bang Sue Central Station. Dat station maakt deel uit van het Red Line netwerk.

De inschrijving op de verlenging van de Red Line van Rangsit naar de Rangsit campus van de Thammasat universiteit vindt later dit jaar plaats. De SRT wil de lijn ook in noordelijke richting verlengen naar Ban Phachi in Ayutthaya. (Zie verder de pagina Spoorwegen 2)

– Laatste bericht. Narongchai Autsavapprompron, docent therapeutische radiologie en oncologie aan de universiteit van Chiang Mai, zegt dat zijn researchteam na drie jaar studie een correlatie heeft gevonden tussen het smogseizoen in het Noorden en radioactieve radondeeltjes in de atmosfeer. Het radonniveau neemt ‘aanzienlijk’ toe in februari en maart als gevolg van de slash-and-burn praktijk van boeren. Uit tal van studies is gebleken dat voortdurende blootstelling aan radondeeltjes verband houdt met de toename van kanker. Meer weten? Lees: Study links haze, radon danger risk.


 

Luim en satire in carnavaleske optocht van Chula en Thammasat

10 februari – Zaterdag vond de jaarlijkse voetbalwedstrijd plaats tussen teams van de Chulalongkorn en Thammasat universiteit. Traditiegetrouw werd die vooraf gegaan door een optocht naar het stadion met floats (letterlijk carnavalswagens) waarin de politiek op de hak wordt genomen en actueel nieuws wordt geparodieerd of gekritiseerd.

De meest opvallende float was die van de vier machtigste mannen van het land. Ze stellen van links naar rechts Prayut, de vice-premiers Prawit en Wissanu en voorzitter Meechai van de grondwetcommissie voor, allen voorzien van mondkapjes tegen de smog. Overigens bieden de meeste mondkapjes geen enkele bescherming tegen PM 2,5 stofdeeltjes, de kapjes van het type N95 wel, mits goed aangebracht. De scène is duidelijk geïnspireerd door Mount Rushmore, de in rotsen uitgehouwen koppen van vier Amerikaanse presidenten.

Studenten van de Thammasat universiteit vroegen aandacht voor de sinds november gedetineerde voetballer Hakeem al-Araibi, die in Australië de vluchtelingenstatus heeft. Een geboeide man, gekleed in gevangenisplunje, droeg een voetbal en op een spandoek stond  de tekst #Save Hakeem.

Een andere verwijzing had betrekking op de handelsoorlog tussen Trump en Xi Jinping. De Chinese president werd voorgesteld door de in China verboden Winnie the Pooh.

Verder natuurlijk de horlogeaffaire waarin vice-premier Prawit was verwikkeld en het Chinese banket van Palang Pracharath midden december. Teksten op spandoeken luidden: Banquet catering for hire. Starting at 650 million baht en Banquet, anyone?

De voetbalwedstrijd werd met 2-1 gewonnen door Chulalongkorn. Van de 73 matches die sinds 1934 zijn gespeeld, heeft Thammasat er 24 gewonnen en Chula 17; 32 wedstrijden eindigden in gelijkspel. Klik hier voor meer foto’s. (Bron: website BP, 9 februari)


 

Nieuws van de website 9/10 februari

• Zaterdag: Jaarlijkse optocht van universiteiten met spot en oproep Free Hakeem
People Reform Party vraagt Kiesraad Thai Raksa Chart te ontbinden
• Min. van Handel opgedragen CPTPP lidmaatschap aan te vragen
• Regenmakers vanaf zondag aan het werk in Khon Kaen en 5 provincies in NO en N
• Phuket: Zeven gewonden, wo vijf Chinese toeristen, bij aanvaring speedboot-vrachtschuit
• Iraans paar op Suvarnabhumi aangehouden met vals Bulgaars paspoort

Reuring in de politieke vijver, maar NuT* opent met het OV

10 februari – De grote vraag is: Zal de beschikbaarheid van openbaar vervoer genoeg zijn om werknemers hun auto thuis te laten staan en gebruik te maken van de skytrain en metro? Een andere vraag die opdoemt: Is het mogelijk – gegeven de culturele veranderingen die nodig zijn – dat de inwoners van Bangkok zich gaan gedragen als New Yorkers of inwoners van Tokio die dagelijks gebruik maken van het OV? Critici menen dat infrastructurele projecten alleen niet voldoende zijn.

Deze interessante vragen worden gesteld op de pagina Urban Life die vandaag gewijd is aan Bangkok’s openbaar vervoer netwerk met 11 elf lijnen die in bedrijf, aanleg of voorbereiding zijn. Ik kondig alvast aan dat ik later vandaag meer aandacht zal besteden aan het artikel wanneer ook de graphic die verheldert om welke lijnen het gaat, beschikbaar is op de website van BP.

Het zal niemand verbazen die het laatste nieuws gisteren heeft gevolgd dat de krant opent met de verrassende en inmiddels controversiële nominatie door Thai Raksa Chart van prinses Ubolratana als kandidaat-premier. De koning heeft die in een verklaring, vrijdagavond om 23 uur, ‘hoogst ongepast’ genoemd voor een lid van de koninklijke familie, ‘ongrondwettelijk’ en ‘in strijd met de constitutionele monarchie’. De ultra-conservatieve en pro-militaire People Reform Party, geleid door de royalistische Paiboon Nititwan, heeft de Kiesraad gevraagd de nominatie ongedaan te maken.

Bangkok Post concludeert in haar openingsverhaal, dat de gehele voorpagina beslaat, dan ook dat het lot van Thai Raksa Chart, een spinoff (voortzetting, afsplitsing) van voormalig regeringspartij Pheu Thai, onduidelijk is.

In een kadertje meldt de krant dat de prinses in een Instagram bericht de bevolking bedankt voor hun steun: ‘I would like to say once again that I want to see Thailand move forward, be admired and accepted by international countries. I want to see all Thais have rights, opportunities, good living and happiness.’ Maar of ze gehoor geeft aan de strenge woorden van haar broer schrijft ze niet.

De, zoals wij dat in de journalistiek noemen, dragende plaat (foto) toont het hoofdkantoor van Thai Raksa Chart dat uitgestorven is. De partij heeft gisteren naar aanleiding van de verklaring van de koning alle campagne activiteiten geannuleerd.

* NuT: Nieuws uit Thailand, uw vertrouwde dagelijks nieuwsoverzicht samengesteld door Dick van der Lugt.

Lot Thai Raksa Chart onduidelijk, mogelijk ontbinding

10 februari – De Kiesraad vergadert morgen over de ontstane situatie. Een van de vragen is of de Kiesraad bevoegd is de kwalificaties van kandidaat-premiers, die door politieke partijen worden voorgedragen, te onderzoeken. De enige eis die de wet stelt is dat de raad de kandidaten moet bekendmaken.

Een andere kwestie heeft betrekking op het Kiesraad reglement dat partijen en verkiezingskandidaten verbiedt de monarchie te betrekken bij verkiezingscampagnes. Volgens een politieke bron kan de Kiesraad de petitie van de People Reform Party bij haar besluitvormingsproces betrekken. Daarin heeft de partij gevraagd om Thai Raksa Chart te bevelen de nominatie van de prinses in te trekken.

Prapan Naikowit, voormalig Kiesraadcommissaris en voormalig lid van de grondwetcommissie, zegt dat de Kiesraad ook moet nagaan of Thai Raksa Chart een overtreding heeft begaan waarop ontbinding van de partij staat, een besluit dat het Constitutionele Hof op advies van de Kiesraad kan nemen.

‘Dit is niets nieuws, het is een lang bestaand principe. Maar of de actie van Thai Raksa Chart nu serieus is of niet: de Kiesraad moet bewijs verzamelen en een oordeel vormen om een uitspraak aan het Constitutionele Hof te vragen.’

Thai Raksa Chart heeft gisteren verklaard het bevel van de koning ‘with full loyalty to the King and all members of the royal family’ te accepteren. Het bericht zegt niets over eventuele intrekking van de nominatie. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

The Big Issue vermoedt de hand van Lord Voldemort

10 februari – Vanzelfsprekend is ook de zondagrubriek The Big Issue gewijd aan de nominatie van prinses Ubolratana over wie auteur Alan Dawson schrijft dat ze wel vaker conventies heeft genegeerd: ‘Meer dan eens’ [geen details]. Dawson vermoedt de hand van Lord Voldemort na Dubai [u begrijpt wie hij bedoelt] achter de afscheiding van Thai Raksa Chart uit Pheu Thai en de nominatie van de felonious (snode) prinses.

Dawson schrijft: ‘Vrijdag [dat wordt dus morgen] biedt een kans voor de Kiesraad om zijn tanden te laten zien en zijn claim “we have to follow the law” te bewijzen. De raad kan eenvoudig stellen dat Thai Raksa Chart op belangrijke wijze wordt beïnvloed door personen die in het buitenland wonen – en onthullen wat de partij heeft bekokstoofd. Maar geen bookie neemt die gok aan. Er lijken twee kansen of de Kiesraad zonder vrees is: Een dikke kans en een magere kans.’

Nog meer verkiezingsnieuws

10 februari – En het houdt maar niet op. Ook pagina 3 is in haar geheel gewijd aan de verkiezingen. De pagina opent met een lofzang van Palang Pracharath partijleider Uttama op premier Prayut, die ze genomineerd heeft als kandidaat-premier. Hij is de ‘ideale’ kandidaat om na de verkiezingen premier te worden daar hij de leiderschaps eigenschappen bezit om het land vreedzaam te houden.

Uttama zegt: ‘In het huidige politieke klimaat is generaal Prayut geknipt voor de job om een land dat behoefte heeft aan vrede-bevordering  en een besluitvaardige leider, voorwaarts te stuwen.’

Het tweede artikel zegt dat Pheu Thai belooft lokale handel te stimuleren. Dat zei Chadchart Sittipunt, die door de partij is genomineerd als kandidaat-premier, gisteren toen hij verkopers op de Wat Kohsuwannaram markt in het district Sai Mai in Bangkok, een bolwerk van PT, sprak.

De verkopers vertelden dat hun omzet de afgelopen 5 jaar is teruggelopen als gevolg van de verminderde koopkracht van klanten. Tegelijkertijd zijn de kosten van grondstoffen gestegen waardoor prijzen moesten worden verhoogd.

Chadchart vertelde hen dat Pheu Thai aan een plan werkt om de bread and butter problemen systematisch aan te pakken alsmede problemen in de landbouw, die een basiscomponent is bij de productie van consumentengoederen.

De Democraten maakte gisteren haar economisch team bekend en beweerde dat ze in staat is om het hoofd te bieden aan het veranderend economisch landschap en de armoede te bestrijden. In het team zijn twee outsiders opgenomen, die in zakenkringen bekend zijn. Een heeft expertise op het gebied van aandelenhandel en startups (beginnende bedrijven) en de ander is een zakenvrouw en academica die MKB’s adviseert. Het team wordt geleid door Korn Chatikavanij, voormalig minister van Financiën in de regering Abhisit.

Kort nieuws zondag 10 februari

– Blijft over pagina 4 met drie berichten en de pagina Urban Life, die ik in het begin van NuT noemde. Pagina 4 opent met een bericht over onmin bij personeel van de Expressway of Thailand (Exat) over het besluit van het bestuur een contract met de BEM (exploitant van de metro) te verlengen met 37 jaar in ruil voor een regeling over juridische conflicten. In een petitie zeggen duizenden werknemers dat dit niet in het belang is van het publiek. Lijkt me geen onderwerp dat veel lezers zal interesseren en begrijpelijk is het ook al niet.

– Tweede bericht: De NLA (National Legislative Assembly, het door de junta benoemd parlement) heeft een wet goedgekeurd die voorziet in de vorming van een court marshal unit, een eenheid die tot taak heeft het werk van rechters te ondersteunen en verdachten die zich onttrekken aan vrijlating op borgtocht op te sporen. De ‘maarschalken’ krijgen meer bevoegdheden dan de huidige bewakers van rechtbanken.

– Als derde en laatste een bericht dat de provincie Khon Kaen opschiet met haar ambitie een Smart City te worden nadat een Memorandum of Understanding is getekend over de ontwikkeling van een narrowband internet of things radionetwerk voor gebruik bij de ontwikkeling van smart living technologieën in de regio.

Het MoU is ondertekend door de universiteit van Khon Kaen en lokale bestuursorganen. Drie nieuwe projecten staan op stapel: Smart Rubbish, Smart Parking en Smart Kiosk. Ze verhogen volgens de rector van de universiteit de levenskwaliteit van de bewoners.

– Ik eindig met de beloofde graphic bij het artikel Haze emphasises need to fast-track train projects. Voor een overzicht van alle lijnen, klik hier.


 

Hoe je campagneposter op te leuken

Beste politieke partijen,
Daar jullie onze kostbare voetpaden gaan veranderen in een hindernisbaan door ze vol te bouwen met posters van je kandidaten, mag ik voorstellen dat je ze gedenkwaardig of amusant maakt in plaats van een gewone visuele vervuiling, schrijft hoofdredacteur Pornchai van Guru, het creatieve vrijdagmagazine van BP, ter inleiding op enkele suggesties die ze doet, ontleend aan vroegere verkiezingscampagnes.

Ik licht er twee uit: de posters van Chuwit Kamolvisit, de kleurrijke ex-massagesalon [lees: bordeel] eigenaar, ex-politicus en thans commentator [Is hij dat nog?] en een poster die niet de gebruikelijke, maar saaie informatie bevat met de naam en het nummer van de partij en de naam en foto van de kandidaat. Guru noemt het de Minimalist Approach.

Een verdere toelichting lijkt me overbodig, de foto’s spreken voor zich. Oh ja, ik zou het bijna vergeten: Thailand gaat op 24 maart naar de stembus. (Bron: Guru, BP 8 februari)


 

Nieuws van de website 8, 9 februari

• Future Forward tegen outsider premier (wie zouden ze daarmee bedoelen?), Prayut moet aftreden
• Prinses Ubolratana bevestigt haar nominatie als kandidaat-premier voor Thai Raksa Chart
• Pro-regime partij: Nominatie prinses Ubolratana is in strijd met de Kieswet
• Ayutthaya: Onderaannemer dood geschoten voor school, toen hij er zijn vrouw afzette
• 150 kilo samengeperste Grade A marihuana onderschept op de oever van de Mekong in Bung Kan
• Khon Kaen onder dikke laag smog, in Bangkok kunnen de inwoners weer vrij ademen
• Vrijdag 23 uur Koning steekt een stokje voor nominatie Ubolratana Mahidol:
ongepast, ongrondwettelijk en in strijd met de constitutionele monarchie

Heeft prinses Ubolratana rood of blauw bloed?

9 februari – Political earthquake kopt BP vandaag in een vette letter boven de opening die de gehele voorpagina beslaat. Om u een indruk te geven van de grootte: de letter e is 2,5 cm hoog. Boven de vouw twee grote foto’s waarop de partijleiders van Thai Raksa Chart en Palang Pracharath het document tonen waarop respectievelijk prinses Ubolratana Mahidol en Prayut Chan-o-cha worden genomineerd als kandidaat-premier.

De aardbeving is veroorzaakt door Tha Raksa Chart, een spinoff (voortzetting, afsplitsing) van voormalig regeringspartij Pheu Thai, die de prinses heeft genomineerd. Een portretje toont de aantrekkelijke prinses (67), die zegt: I want to exercise my rights and freedom as a commoner under the constitution.

Maar over de vraag of ze al dan niet een commoner (burger) is, lopen de meningen uiteen. Een interessant beschouwing daarover is te vinden op de nieuwswebsite Khaosod (klik hier) onder de titel Princess or not princess?

Haar broer, koning Vajiralongkorn, die op 4 mei gekroond wordt, beschouwt haar in ieder geval niet als een ‘gewone burger’. In een gisteren om 23 uur uitgegeven verklaring [die de krant niet meer heeft gehaald] wijst hij erop dat ze lid is van de koninklijke familie – hoewel titelloos, want daar heeft ze in 1972 van afgezien toen ze in de VS trouwde met een Amerikaan. Vajiralongkorn noemt de nominatie ‘ongepast, ongrondwettelijk en in strijd met de constitutionele monarchie’.

De noted (gezaghebbende) wetenschapper Kaewsan Athibodhi schrijft in een artikel op Thai Post Online dat het voor alle betrokkenen van belang is om de huidige status van de prinses ‘within the royal institution’ te verhelderen. ‘Het koninklijk instituut is een belangrijke pijler van de natie en wordt geacht boven de partijen te staan.’

‘Wanneer een lid van de koninklijke familie deel gaat uitmaken van de regering moet die persoon bereid zijn als openbare gezagsdrager verantwoordelijk te worden gehouden, te worden afgezet (impeachment) en kritiek te accepteren. Om de monarchie te beschermen is het noodzakelijk duidelijk te maken dat de prinses volledig afstand neemt van het koninklijk instituut.’

De People Reform partij, een voorstander van het regime, heeft gisteren de Kiesraad gevraagd na te gaan of Thai Raksa Chart de Kieswet heeft overtreden door de prinses voor te dragen. De partij vraagt de raad de nominatie ongedaan te maken.

‘Alhoewel prinses Ubolratana heeft afgezien van haar koninklijke titels, is ze nog steeds lid van de koninklijke familie’, zegt partijleider Paiboon, een fervente royalist. ‘Het feit is dat ze gerespecteerd wordt; gebruik van het koninklijk instituut door een politieke partij is verboden. Dat is tegen de wet.’

Het gedoe om de nominatie drukt de nominatie van premier Prayut in het nieuws naar de achtergrond. Hij heeft de uitnodiging van pro-regime partij Palang Pracharath aangenomen om hun kandidaat-premier te worden. De andere twee eerder genoemde kandidaten, partijleider Uttama en vice-premier Somkid, hebben zich teruggetrokken.

Prayut verdedigde, toen hij zijn beslissing bekend maakte, zoals hij al vaak gedaan heeft de machtsovername door de NCPO (junta): ‘Gewelddadig politiek conflict en onenigheid hadden het land geplaagd, nationale ontwikkeling tot stilstand gebracht en het leven van de mensen geschaad….’ Volgens hem hebben de NCPO en regering de situatie opgelost, vrede en orde hersteld en economische ontwikkeling en politieke stabiliteit gebracht.’ (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Roodhemden steunen Ubolratana

9 februari – Ik spring gelijk naar pagina 3, die vandaag geheel uit verkiezingsnieuws bestaat – pagina 2 kan wel even wachten, die loopt niet weg. UDD-adviseur en voormalig voorzitter Tida Tawornseth (foto) zegt dat Ubolratana’s nominatie voor sommigen als een schok komt, maar alleen voor de tegenstanders van oud-premier Thaksin, die ze kwijt willen raken uit het Thaise politieke veld.

Thaksin’s critici zoals de PAD (geelhemden), legt ze uit hebben Thaksin ervan beschuldigd dat hij geprobeerd heeft de monarchie in de politiek te betrekken, maar met de prinses die door Thai Raksa Chart (TRC) is genomineerd, houden die beschuldigingen geen stand. ‘TRC probeert het regime een koekje van eigen deeg te geven en te voorkomen dat ze aan de macht blijft.’

Maar het winnen van de verkiezingen is niet genoeg omdat het regime wordt gesteund door de Senaat die door haar benoemd wordt en mee stemt over de keuze van de premier. De partij zal minstens 25 zetels in het Huis moeten winnen, het minimum aantal dat vereist is voor een partij om haar voorkeurskandidaat in het parlement in stemming te brengen.

Thai Raksa Chart partijlijstkandidaat en roodhemdleider Viphuthalaeng meent dat de nominatie in het beste belang van het land is. ‘Ze heeft charisma en is het centrum van eenheid. Ze kan vrede herstellen en mensen met verschillende standpunten samenbrengen. De huidige leider zit vol met woede en mist mededogen.’

Het tweede artikel gaat over een beoogd TRC-kandidaat in Kamphaeng Phet die bij het provinciaal Kiesraadkantoor een petitie heeft ingediend tegen zijn eigen partij omdat hij niet is opgesteld in kiesdistrict 1 van de provincie. Hij arriveerde bij het kantoor met twintig supporters in een pickup truck die volgeladen was met verkiezingsborden waarop gekalkt was Collude or Not en Lies! De man beschuldigt zijn partij van samenzwering met Pheu Thai nadat ze besloten heeft in het kiesdistrict niet mee te doen.

Het derde artikel meldt dat partijleider Thanathorn (Future Forward) vol vertrouwen is dat zijn partij na de verkiezingen de regering kan leiden. Maar wanneer een nationale regering wordt gevormd, is hij bereid in de oppositie te gaan. De nominatie van Ubolratana noemt hij ‘een sloop door gekleurde shirts in de politiek en een verandering van elk voorheen bekend evenwicht’.

Partijsecretaris-generaal Piyabutr las gisteren een verklaring voor waarin Prayut wordt aangespoord ontslag te nemen als premier en leider van de NCPO. Wanneer hij aanblijft, voldoen de verkiezingen niet aan wat internationaal gebruikelijk is. De partij heeft Thanathorn aangewezen als haar kandidaat-premier. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

In de provincie Nan kleurt de lucht grijs

9 februari – Terug naar pagina 2 waarop godezijdank het woord verkiezingen ontbreekt. De mensen in de provincie Nan, meldt de opening, begonnen gisteren kennis te maken met gevaarlijk microstof dat wordt veroorzaakt door 91 hotspots. Via een satelliet van het Geo-Informatics and Space Technology Development Agency (Gistda) is vastgesteld dat deze voornamelijk samenvallen met bosbranden en in brand gestolen akkers in de afgelopen week.

De nevel, gevuld met PM 2,5 en PM 10 stofdeeltjes was op verschillende plaatsen in de hoofdstad met het blote oog waarneembaar. Toeristen die de schilderachtige Wat Phrathat Khao Noi (die op een heuvel staat) bezochten, konden niet zoals gebruikelijk genieten van het uitzicht op de stad daar het hoge niveau aan stof de zichtbaarheid belemmerde.

Een stofdetector in de stad gaf gisteren aan dat de concentratie van beide vervuilende stoffen naar een niveau was gestegen dat een significante invloed kan hebben op de volksgezondheid.

Volgens Gistda was de vervuiling afkomstig van 25 beschermde bossen, 59 bosreservaten, drie akkers en vier Sor Por Kor percelen, die de regering aan landloze boeren heeft gegeven.

In Khon Kaen was de Air Quality Index met 173 het hoogste in het land. Het niveau aan PM 2,5 steeg naar 75 microgram per kubieke meter lucht, meldt het Pollution Control Department. De stof is het gevolg van het verbranden van rietsuikerstengels om de bladeren te verwijderen. Gouverneur Somsak zegt dat veel boeren hun oogst versnellen, dus kiezen ze voor verbranden in plaats van personeel inhuren.

In buurprovincie Kalasin zijn fabrieken de boosdoener, is gebleken uit een inspectie gisteren. De grootste vervuiler was een bedrijf in asfaltproductie langs de kant van een weg in het district Don Chan. Dat miste elke bescherming, aldus het hoofd van Isoc Kalasin. Zijn team heeft ook bedrijven die rubber verwerken en tapiocameel bevolen luchtfilters en afvalwatersystemen te verbeteren.

Extreem Kort nieuws

– Het bestuur van de Basic Education Commission (Obec) heeft besloten de regels voor toelating van lagere en middelbare schoolleerlingen te wijzigen. Voorzitter Ekkachai zegt dat de wijzigingen in overeenstemming zijn met aanbevelingen van de NACC aan het ministerie van Onderwijs over maatregelen ter voorkoming van betaling van steekpenningen bij de toelating.

Het aantal voorwaarden die gelden voor toelating om speciale redenen is teruggebracht van zeven naar vier en de criteria voor toelating uit het gebied waaruit de leerlingen komen, zijn gewijzigd. De speciale redenen hebben onder andere betrekking op leerlingen uit arme en achtergestelde gezinnen. De wijzigingen hebben tot doel een eind te maken aan Pair Jia oftewel het betalen van steekpenningen door ouders om hun kroost de gewenste school in te loodsen.

– Laatste bericht. De politie heeft gisteren een inval gedaan in een islamitische ponoh school in Mayo (Pattani) om de controleren of leerlingen er worden getraind als terrorist. Dat bleek niet het geval: de agenten stuitten niet op verdacht gedrag, vonden geen wapens, maar constateerden dat er alleen bokstrainingen plaatsvonden, een normale activiteit van elke teenager, zegt commandant Piyawa van het provinciaal politiebureau. Elf buitenlandse studenten zijn gearresteerd omdat ze niet over het correcte visum beschikten.

De politie was getipt dat de school gebruikt was als trainingscentrum voor opstandelingen die vorige maand twee boeddhistische monniken in Narathiwat hebben doodgeschoten.


 

Dit is de rooster bowl (hanenkom), een kom die in veel Chinese huishoudens en restaurants is te vinden. De provincie Lampang telt 200 fabrieken en fabriekjes waar ze gemaakt worden. Typisch voor de kommen zijn de afbeeldingen van een haan, pioen en bananenboom.

Zestig jaar geleden werd de eerste fabriek gesticht door Chinese immigranten. De productie ontwikkelde zich tot een belangrijke industrie in Lampang dat al talrijke aardewerk en keramiek fabrieken telde dankzij de beschikbaarheid van kaoliniet (chinaklei).

In BP een achtergrondverhaal, dat ik heb opgeslagen als pdf: Lampang crows over kitchenware.


 

Commentaar: De zaak Hakeem begint steeds smeriger te worden

8 februari – Kan iemand tegelijk op twee plaatsen zijn? Nee, dat kan niet, maar volgens justitie in Bahhrein kan dat wel. Ik zal het uitleggen. Op de dag dat een politiebureau werd vernield, speelde Hakeem al-Araibi een voetbalwedstrijd waarvan een video-opname is. De wedstrijd eindigde om 19.20 uur, het bureau dat zich op een half uur afstand van het voetbalstadion bevindt, werd om 20 uur vernield.

Hakeem is daarvoor in absentia veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf. Zijn teamgenoten hebben verklaard dat hij na de wedstrijd bij hen was. Ergo: hij is onterecht veroordeeld. Ik ontleen deze gegevens aan een commentaar van Surasak Glahan op de opiniepagina van BP van gisteren, die de Sydney Morning Herald als bron noemt.

Araibi zegt dat hij een doelwit is van politieke vervolging vanwege het activisme van zijn broer en zijn kritiek op een bepaald lid van de koninklijke familie van Bahrein. Alhoewel in Bahrein al velen zijn veroordeeld voor hun politiek activisme, hecht het OM geen geloof aan Araibi’s verweer. Zou hij wel een politiek slachtoffer zijn, dan had het OM een goede reden om het uitwijzingsverzoek te weigeren.

Niettemin heeft het OM de rechtbank verzocht het verzoek van Bahrein toe te staan, waarvoor het een uiterst kromme verklaring geeft. Alhoewel Thailand en Bahrein geen uitleveringsverdrag hebben, baseert het zijn beslissing op de Extradiction Act van 2008. Die bevat een bepaling over wederkerigheid oftewel Thailand kan Bahrein om een soortgelijke gunst vragen.

‘Dit klinkt behoorlijk behoorlijk harteloos’, schrijft Surasak. Dus als Thaksin of Yingluck opduiken in Bahrein, die ook beweren het slachtoffer te zijn van politieke vervolging, kan Thailand Bahrein vragen ze terug te sturen. Surasak: ‘Is dat het werkelijk waard om het leven van een man in gevaar te brengen?’

Verder noem ik nog een opmerking van hem dat de vluchtelingenstatus van Hakeem is gebaseerd op gedegen onderzoek door de Australische autoriteiten, waarvan bekend is dat ze niet gemakkelijk asiel verlenen. In Hakeem’s geval duurde het drie jaar voordat die werd toegekend. Hopelijk heeft de rechtbank in tegenstelling tot het OM daar wel oog voor.

Beste lezers en lieve lezeressen, naar mate ik meer te weten kom over deze zaak, wordt de schrijnende onrechtvaardigheid me steeds duidelijker. Ik heb veel kritiek op BP, maar gelukkig zijn er nog columnisten en journalisten waaronder Surasak, die van BP de ruimte krijgen om de waarheid te onthullen, in dit geval achter het gedraai van het OM.

Verder verwijs ik naar mijn commentaar van gisteren Enkele gedachten over de zaak Hakeem waarin ik de ingetrokken red notice noem en het commentaar van de Australische ambassadeur die heeft gezegd dat Bahrein nooit Australië om de uitlevering van Hakeem heeft gevraagd [heeft durven vragen?]. Pas toen hij zich in Thailand waagde, vroeg het land om zijn deportatie.

Naschrift: Ik stuurde dit commentaar gisteren naar een bevriende lezer. Hij schrijft:  Waarom is Thailand zo fanatiek bezig deze man vast te houden? Daar moet een reden voor zijn. Speculaties op de sociale media zeggen dat het te maken heeft met de betrekkingen tussen het Thaise en het Bahreinse koningshuis.

Meer weten over de geschiedenis van Bahrein, mensenrechten schendingen en het repressieve bewind? Zie: https://en.wikipedia.org/wiki/Bahraini_uprising_of_2011.

Commentaar 2: De zwartepiet is terug in Thailand

8 februari – De zwartepiet voor de detentie van Hakeem al-Araibi, die Buitenlandse Zaken op listige wijze geprobeerd heeft Australië toe te spelen, is weer volop terug in Thaise handen. Drie dagen nadat hij op Suvarnabhumi was aangehouden op grond van een red notice (verzoek tot arrestatie) van Interpol is die ingetrokken, maar Hakeem werd niet vrijgelaten.

Het ministerie gaf daarvoor in een eergisteren uitgegeven verklaring als reden dat de procedure al in gang was gezet (Zie het bericht van 7 februari: Nieuws uit Thailand is geen doorgeefluik van smoezen).  Maar welke procedure? Want Bahrein had toen nog niet formeel om zijn uitlevering gevraagd. Het OM had kunnen afzien van de stappen die nu zijn gezet door de rechtbank te vragen Bahrein’s uitwijzingsverzoek te honoreren. Het had de zaak kunnen seponeren, wat geen unicum is in de rechtspraak.

Ook het verweer van Prayut dat de regering niet kan ingrijpen, is een pertinente leugen want in 2010 wees de toenmalige regering Abhisit de Russische wapenhandelaar Viktor Bout naar de VS uit die op dat moment nog terecht stond voor het witwassen van geld. Rusland protesteerde fel, want die geloofde niet in zijn schuld aan wapenhandel. Dus het kan wel, de vraag is: waarom nu niet? Welke krachten verhinderen dat?

Het laatste nieuws
De Australische ambassadeur Paul Robilliard heeft gisteren in een gesprek met IB-hoofd Surachate toegegeven dat Australië de Thaise immigratie autoriteiten had geattendeerd op de red notice voor Hakeem. De ambassadeur zei heel ongelukkig te zijn met de situatie en drong er bij de Thaise regering op aan hem vrij te laten en terug te sturen naar Australië, waar hij wordt erkend als vluchteling.

Het Australische Department of Foreign Affairs and Trade gaf gisteren een verklaring uit om wat het noemde de verwarring over de red notice op te helderen. Toen de regering de situatie gewaar werd, zorgde ze ervoor dat de red notice zo snel mogelijk werd ingetrokken. Dat gebeurde op 30 november, drie dagen nadat Hakeem was aangehouden.

De advocaat, die maandag nul op het rekest kreeg met haar verzoek om vrijlating van Hakeem op borgtocht, gaat volgende week een nieuwe aanvraag doen met als optie dat hij een elektronische band draagt, waardoor hij gevolgd kan worden en niet kan vluchten.

Binnenlandse en buitenlandse mensenrechtenorganisaties zamelen geld in voor de borgsom en ze bieden aan voor zijn accommodatie en onderhoud te zorgen. Een niet nader genoemde ‘belangrijk’ persoon zegt garant te willen staan.

Nieuws van de website 7, 8 februari

• Ernstig aangetast menselijk hoofd gevonden in Chao Phraya; sekse onherkenbaar
Speedboot gezonken na aanvaring tegen rots, 2 van de 23 Chinese toeristen licht gewond
• 1 dode, 4 gewonden bij ongelukje met vervanging brandblusapparaat in ARL parkeergarage
Nagemaakte merkproducten ad 16 mln baht onderschept in huis Bangkok, 1 arrestatie
• Prayut maakt vrijdag om 10 uur bekend of hij uitnodiging PPRP aanneemt voor zijn rentree
• Prayut is de enige kandidaat; Uttama en Somkid hebben zich teruggetrokken
Thai Raksa Chart heeft verrassende kandidaat-premier, maar wie?
• Brit (60) maakt dodelijke val uit flat Jomtien Beach (Pattaya); onderzoek nog gaande
• 34 straatvoedsel eetcafés en restaurants strijden dit weekend om onderscheiding
• Thais team wint Sapporo Snow Festival met sneeuwsculptuur van Siamese kempvissen
• Gerucht: Prinses Ubolratana kandidaat-premier voor Thai Raksa Chart

Breaking News

• Premier Prayut zegt ja tegen de nominatie van Palang Pracharath als hun kandidaat-premier.

• Gerucht bevestigd. Thai Raksa Chart nomineert prinses Ubolratana (67) als kandidaat-premier. Op de foto geven vertegenwoordigers van de partij haar op.

Ubolratana is de oudste zus van koning Vajiralongkorn. Ze is in de VS getrouwd geweest, waardoor ze haar titel als prinses verloor, maar na haar scheiding mocht ze die weer voeren. Haar zoon is in de tsunami omgekomen.

Citaat uit het websitebericht: ‘The move is a serious blow to plans by Prime Minister Prayut Chan-o-cha and the Palang Pracharath Party (PPRP) to extend power via the March 24 elections.
Thai Raksa Chart is a spinoff from the Pheu Thai Party, and both are friends of the fugitive former prime ministers Thaksin and Yingluck Shinawatra. Princess Ubolratana has been seen with the Shinawatra brother and sister in public, notably at the most recent World Cup tournament in Russia.’

Meer weten? Lees Hints of a royal election deal in Thailand op AsiaTimes.

Partij bobo’s maken hun voornemens bekend

8 februari – Indrukwekkende opening vandaag van Bangkok Post. Boven de vouw onder de paginabrede kop Party big guns lay out promises en een vet gezette intro vier portretten naast elkaar met de big guns (bobo’s), ook de hele breedte beslaand. U moet het helaas doen met de hierboven geplaatste foto, die ik als fotoredacteur had afgewezen. Lijkt nergens op.

De drie partijleiders en één kandidaat-premier beloofden gisteren op het Bangkok Post Forum 2019 in Centara Grand (CentralWorld) de sociale ongelijkheid te bestrijden en de inkomens verdeling te verbeteren, aldus het intro. Wat zeiden ze? Ja, dat mag u zelf lezen. Klik hier. Ik volsta met hun onder de foto’s aangegeven eenregelige visie.

• Uttama Savanayana, Palang Pracharath: Focusing on ‘Pracha Rath’ and practicality
• Chadchart Sittipunt, kandidaat-premier Pheu Thai: Equal opportunities, cutting debt top list
• Abhisit Vejjajiva, Democraten: Democrats target tax reform, inequality
• Thanathorn Juangroongruangkit, Future Forward: Calls for review of rail project, tanks purchase

Driemaal verkiezingen

8 februari – Pagina 2 is in haar geheel gewijd aan de verkiezingen met drie artikelen, waaruit ik enkele puntjes licht.

– Tot en met gisteren hebben 8.875 personen van 73 partijen zicn geregistreerd voor de kiesdistricten en 19 partijen hebben 1.103 partijlijst kandidaten opgegeven. Vandaag is de laatste dag en daarna gaat de Kiesraad de kwalificaties van de kandidaten controleren.

– De Kiesraad onderzoekt momenteel klachten over campagnes waaronder smadelijke opmerkingen die op de social media worden gemaakt. Wanneer de partij daarvoor veranrtwoordelijk is, kan die worden opgeheven.

– Partijleider Abhisit (Democraten) maakte gisteren bekend dat hij de enige kandidaat-premier is van zijn partij. [Partijen mogen drie kandidaten nomineren] Hij is ook nummer 1 op de partijlijst met op de tien bovenste posities onder anderen de voormalig partijleiders Chuan Leekpai en Banyat Bantadtan en adviseur Ong-art Klampaiboon. De lijst telt het maximaal toegestane aantal van 150 kandidaten.

– De pagina opent met de ontkenning van adjunct PPRP-leider Nataphol dat hij de partijlijst aanvoert uit dank voor zijn inzet als co-leider van de PDRC, de protestbeweging tegen de regering Yingluck uit 2013 en 2014. De PDRC hield toen gedurende weken enkele plaatsen in Bangkok bezet onder het motto Bangkok Shut Down, onder andere het regeringscentrum Chaeng Watthana en de kruising Asok Montri-Sukhumvit Rd.

– Voormalig roodhemdleider Nattawut Saikuar ontkent dat er onmin in de Thai Raksa Chart partij is omdat veel voormalige roodhemden op onverkiesbare plaatsen op de partijlijst zijn geplaatst. De slachtoffers dreigen te stoppen met campagnevoeren voor de partij of de partij te verlaten, aldus een bron bij de partij.

Maar Nattawut zegt dat alles koek en ei is. Het enige wat ze van de partij willen weten is of die nog stevig het principe van strijd tegen dictatuur huldigt.

‘Het antwoord was ja en daarom hebben we in de eerste plaats besloten lid te worden’, zegt Nattawut die als nummer 7 op de lijst staat. Op de lijst staan 108 namen voor de beschikbare 150 plaatsen. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Vietnamese journalist vermoedelijk in Thailand gekidnapt

8 februari – Minar Pimple, senior-directeur Global Operations van Amnesty International, maakt zich zorgen over het lot van Truong Duy Nhat, een Vietnamese journalist die voor Radio Free Asia werkt. Nhat raakte eind vorige maand vermist. Gevreesd wordt dat hij ontvoerd is, want hij was vaak de gebeten hond bij de Vietnamese autoriteiten. Van 2013 tot 2015 zat hij gevangen wegens ‘propaganda tegen de staat’.

‘We weten dat hij naar Bangkok was gereisd om asiel aan te vragen. Sinds 26 januari heeft niemand meer iets van hem gehoord of hem gezien,’ zegt Pimple. Hij roept de Thaise autoriteiten op de zaak te onderzoeken.

Collega’s van Nhat hebben de noodklok geluid; ze zeggen dat Vietnamese veiligheidstroepen bannelingen en vluchtelingen uit Thailand en elders hebben ontvoerd. Nhat loopt een duidelijk risico op marteling of een andere slechte behandeling wanneer zijn ontvoering wordt bevestigd.

De Vietnamese autoriteiten houden zich afzijdig. Pimple vindt dat ze met informatie moeten komen over zijn verblijfplaats en zijn veiligheid en vrijheid van reizen moeten garanderen. Een anonieme actievoerder in Bangkok zegt dat nog geen aangifte is gedaan bij de politie.

Kort Nieuws vrijdag 8 februari

– Na een korte onderbreking omdat mijn hotelkamer werd schoongemaakt en het beddegoed verschoond, op naar pagina 4 met de rest van het nieuws (pagina 3 is een advertentiepagina).

De opening meldt dat de advocaat van Hakeem opnieuw gaat proberen hem vrij op borgtocht te krijgen. Meldde ik al hierboven.

Ook op de pagina het artikel over de ontvoerde Vietnamese journalist en een bericht over de gegadigden voor de aanleg van de luchthaven HSL. Twee consortia azen op de opdracht, geschat op 119,4 miljard baht. (Zie voor details de pagina Spoorwegen 2)

Verder meldt de krant dat het hoofd van de beruchte Ban Na drugsbende is gearresteerd bij een inval op 21 locaties in Pathum Thani, Bangkok, Nonthaburi en Samut Prakan door de anti-narcotica politie.

Ban Na was de afgelopen drie jaar actief in de Central Plains en verkocht er drugs afkomstig uit het Noorden. Het verdiende geld is op bankrekeningen in Tachilek, een stad in Myanmar tegenover Chiang Rai geparkeerd. De verdachte ontkent; hij zegt het geld te hebben verdiend met informele leningen verstrekken.

De politie heeft 1,4 miljoen baht van hem in beslag genomen en een grote hoeveelheid gouden sieraden. Na zijn arrestatie zijn nog eens vier verdachten aangehouden en zijn auto’s en appartementen ter waarde van 30 miljoen baht van de bende geconfisqueerd.

Laatste bericht. De afgelopen twaalf dagen zijn 10.000 voertuigen busted (aangehouden, van de weg gehaald, beboet?]  die zwarte rook uitbraakten. Het Department of Land Transport en de verkeerspolitie stopten ze op dertien controlepunten in Bangkok en omgeving.

Gisterochtend werden een bus en tien auto’s in beslag genomen tijdens een controle op de Lat Krabang Road in Bangkok. De buseigenaar krijgt een boete die tussen de 5.000 en 50.000 baht ligt. De auto-eigenaren moeten 1.000 baht dokken.


 

Enkele gedachten over de zaak Hakeem

7 februari – Het drama van de zaak Hakeem die in binnen- en buitenland veel aandacht heeft getrokken, begon in november op luchthaven Suvarnabhumi. Hakeem en zijn vrouw arriveerden er voor hun (uitgestelde) huwelijksreis. Hem was door het Thaise consulaat-generaal in Australië verzekerd dat hij er veilig zou zijn. Maar dat bleek niet het geval. Ze werden aangehouden.

De arrestatie vond plaats op basis van een zogeheten red notice van Interpol (verzoek om arrestatie), alhoewel hij de vluchtelingen status in Australië heeft en er sinds 2014 verblijft nadat hij uit Bahrein was gevlucht.

De Australische ambassadeur in Thailand wijst erop dat Bahrein nooit al die jaren Australië heeft benaderd. Pas toen hij zich in Thailand waagde, kwam Bahrein in actie en vroeg om zijn uitlevering. Waarom nu pas, is een interessante vraag. Ik gis: Bahrein heeft gedacht bij Thailand meer kans te maken met zijn deportatieverzoek dan bij Australië. Geen onlogische gedachte gezien de onmenselijke wijze waarop Thailand met vluchtelingen omgaat.

Ik zal de voorgeschiedenis niet herkauwen, maar volsta met het laatste nieuws. Het ministerie van Buitenlandse Zaken beweert dat Thailand er door de politie van Australië op attent is gemaakt dat voor Hakeem een red notice was uitgegeven. Volgens het ministerie werd die pas dagen later ingetrokken, maar toen kon Thailand niet meer terug.

Zogenaamd, zeg ik, want daar geloof ik geen snars van. BuZa probeert het straatje van Thailand schoon te vegen, dat moet de reden zijn. Dat ‘dagen later’ zou trouwens ook een leugen kunnen zijn.

Het uitwijzingsverzoek van Bahrein is op verzoek van het OM in behandeling genomen door de rechtbank. Maandag vond de eerste zitting plaats; pas op 22 april wordt de zaak vervolgd. Verwacht wordt dat die zich zeker tot augustus zal voortslepen.

Terugkeer naar Bahrein betekent marteling, terugkeer naar Australië betekent vrijheid. Hakeem en zijn vrouw kunnen dan eindelijk hun afgebroken huwelijksreis voortzetten. Mijn suggestie: Kies als reisbestemming een plaats in Australië. Daar ben je veilig, elders niet. (Bron: website BP, 6 februari en eigen archief)

Zie verder de volgende berichten op de BP-website:

Govt blames Australia for arrest of refugee Bahraini footballer

Australian U-23 team boycotts Thailand over al-Araibi storm

‘Very disturbed’ Australian PM asks Prayut to free footballer

Araibi has new ally in Twitter

Thailand rebuffs Australia’s plea to free Bahraini refugee footballer

Court extends detention of Bahraini refugee footballer to April 22

Sirindhorn Dam in Ubon Ratchathani.

Nieuws van de website 6, 7 februari

• Egat verwacht oké van kabinet voor drijvende zonnepanelen bij negen dammen
• Buri Ram: Vrouw (84), slachtoffer van verkrachting door buur (89), gestorven aan bloedinfectie
• Australische premier doet tweede oproep aan Prayut: Laat Hakeem vrij
• Australische premier: Australians feel very very strongly about shackled Hakeem
• BuZa geeft Australië de schuld voor aanhouding Hakeem op basis van red notice Interpol
• Lichaam zwaar getatoeëerde man aangespoeld op strand Koh Larn (Pattaya)
• Kroning koning wordt herdacht met platina munt van 1 mln baht
• Centrale Bank houdt beleidsrentevoet op 1,75 procent na verhoging in december
Oud-minister Chadchart wil gouverneur van BKK worden als PT verkiezingen verliest
• Koreaanse bendeleider van een nep goksite, 5 jaar op de vlucht, aangehouden
• Zes Chinezen, drie in rolstoel, aangehouden omdat ze in BKK bedelden
• PCD: Woensdag lucht veilig in Greater Bangkok; concentratie PM 2,5 18-44 mcg
• Na 3 dagen 4.700 kandidaten geregistreerd voor verkiezingen
• Inschrijving partijlijst kandidaten vervroegd van vrijdag naar donderdag
• Prayut maakt vrijdag bekend of hij wil terugkeren als premier

Nieuws uit Thailand is geen doorgeefluik van smoezen

7 februari – Het openingsverhaal van Bangkok Post vandaag stelt me voor het volgende dilemma: Ben ik een doorgeefluik van leugens, smoezen, gedraai of geef ik het nieuws gefilterd door?

In het openingsverhaal citeert BP – gezagsgetrouw als ze is – uitgebreid een verklaring van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Samengevat: Australië krijgt de zwartepiet, Thailand wast zijn handen in onschuld en het eind van het liedje is dat Hakeem al-Araibi nog tot augustus in de gevangenis zit.

Het openingsverhaal beslaat het grootste deel van de voorpagina met een grote vierkoloms foto van directeur-generaal Chatchom van het International Affairs Department van het kantoor van de procureur-generaal en twee woordvoerders, en een kader met de standpunten van Thailand, Bahrein, Australië en Hakeem. Die foto intrigeert me: Ik zie een maffioso en twee His Master’s Voices, die schaapachtig kijken. Maar die ga ik niet plaatsen.

En dat, beste lezers en lieve lezeressen, is alle wat ik erover wil zeggen. Mocht u het openingsverhaal willen lezen: Klik hier, maar lees eerst Enkele gedachten over de zaak Hakeem, waarmee Nieuws uit Thailand vandaag opent. De regering zegt stuck in the middle te zijn, ik zeg voormalig vice-premier Chaturon na: Een democratische regering had dit zeker niet laten gebeuren; die had de vluchtelingenstatus van Hakeem gerespecteerd (zie het bericht van gisteren Bangkok Post rijdt een scheve schaats).

Bangkok Post bevat vandaag (te) veel verkiezingsnieuws

7 februari – Bangkok Post trekt vandaag de gehele pagina 2 uit voor verkiezingsnieuws en besteedt op de voorpagina een paginalange eenkolommer aan de registratie van kandidaten. In totaal hebben nu 7.409 personen, die 66 partijen vertegenwoordigen, zich opgegeven voor een van de kiesdistricten.

Tien partijen hebben ook de kandidaten voor hun partijlijst geregistreerd, in totaal 579, en zeven partijen hebben tot nu toe de namen van hun kandidaat-premiers ingeleverd met als bekendste Prayut die door Palang Pracharath (PPRP) is genomineerd. Morgen laat Prayut weten of hij de uitnodiging van PPRP aanneemt. Partijleider Uttama verwacht dat hij dat wel zal doen.

De Kiesraad heeft geadviseerd de namen van de partijlijst kandidaten vandaag in te leveren en niet te wachten tot vrijdag, wat de laatste dag is. Wanneer zich problemen voordoen, hebben de partijen nog voldoende tijd ze op te lossen en hun lijst vrijdag in te leveren.

Verder moeten de partijen vandaag de Kiesraad informeren over hun provinciale afdelingen of provinciale partijvertegenwoordigers. De Kiesraad zegt dat enkele partijen kandidaten in provincies hebben opgesteld waarvan de afdeling of vertegenwoordiger nog niet door de raad is goedgekeurd.

Nadat de registratie vrijdag is beëindigd, controleert de raad de kwalificaties van de kandidaten en onderzoekt of de afdelingen c.q. vertegenwoordigers voldoen aan de eisen van de wet.

De verkiezingspagina komt in een volgend bericht aan de orde. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

FFP Partijleider Thanathorn (links) en Rangsiman Rome (rechts), een fervent tegenstander van de junta, kijken toe hoe kandidaat Kritnucha kiezers werft.

Future Forward gaat het mes in de grondwet zetten

7 februari – De kop boven het vorige bericht suggereerde dat de krant een overdaad aan verkiezingsnieuws bevat, wat ook zo is. Maar dat neem ik de krant niet kwalijk want het land ging voor het laatst in 2011 naar de stembus en heeft sindsdien geleden onder de ijzeren vuist van de junta [lees: generalissmo Prayut].

Helaas valt te verwachten dat Prayut na de verkiezingen terugkeert als premier. Die rol zal hem niet gemakkelijk vallen, want de generaal is gewend aan het geven van bevelen en duldt geen tegenspraak, maar een premier in een democratisch bestel is een primus inter paris, een leider onder zijn gelijken. Ik voorspel nog veel conflicten over die rolwisseling.

Goed, pagina 2 dus. Drie partijen maken hun verkiezingsprogramma bekend, wat bij de meeste een groot woord is voor een velletje papier met enkele voornemens. Niet te vergelijken met de verkiezingsprogramma’s van politieke partijen in Nederland die doorgaans heel uitgebreid zijn, ook de lokale programma’s weet ik uit mijn journalistieke verleden als stadsverslaggever.

Future Forward (FFP) opent de pagina onder de kop dat ze herbevestigt de grondwet te zullen veranderen. Ze richt haar pijlen voornamelijk op de macht van de (door de junta benoemde) Senaat, die een vehikel is voor de NCPO (junta) haar macht te behouden. Partijleider Thanathorn, een jonge enthousiaste kerel, vindt het ‘oneerlijk’ en ‘ondemocratisch’ dat de Senaat meebeslist over de keuze van de premier.

Maar Thanathorn beseft ook wel dat her veranderen van de grondwet een ‘uphill’ taak is. Net als in 1977 is de steun van de bevolking daarvoor een vereiste. De partij gaat een campagne voeren om de bevolking voor te lichten over controversiële kwesties in de grondwet, maar hij zegt niet te weten hoe lang het duurt voordat de verandering van de grondwet momentum (impuls, kracht, dynamiek) krijgt. Volgens Thanathorn kan na de verkiezingen politieke instabiliteit verwacht worden vanwege de rol van de Senaat bij de premierkeuze.

Wanneer de partij voldoende zetels wint om een één-partij regering te vormen [wat erg onwaarschijnlijk is] pakt het twee fronten tegelijk aan: de economische kloof verkleinen [tussen rijk en arm] en het vertrouwen in het parlementair bestel herstellen. ‘We moeten niet toestaan dat het land terug zakt naar dezelfde cyclus van coups en straatprotesten die ook gevolgen hebben voor de economie.’

De overige artikelen stip ik kort aan, waaruit u mag concluderen bij welke partij mijn sympatie ligt. De prioriteit van de Democraten is bestrijding van de armoede, zegt partijleider Abhisit. De partij wil de gebruiksmogelijkheden van de welfare card voor de minima uitbreiden en het gebruik niet beperken tot boodschappen in door de regering aangewezen winkels. De toelage, nu een schamele 100 of 200 baht per maand, wordt ook verhoogd. De foto toont de Democraten op campagne in Kanchanaburi.

Voormalig regeringspartij Pheu Thai beschouwt de verkiezingsoverwinning van Thaksin’s partij Thai Rak Thai (Thai houden van Thai) in 2005 als model om het regime tegen te houden bij de verkiezingen van 24 maart terug te keren. In 2005 won TRT 377 van de 500 zetels in het Huis van Afgevaardigden waardoor voor het eerst in de Thaise parlementaire geschiedenis een één-partij regering kon worden gevormd.

‘Het is algemeen bekend’, zegt woordvoerder Ladawan, ‘dat deze verkiezingen een strijd zijn tussen voorstanders van democratie en supporters van dictatuur, die de NCPO willen helpen aan de macht te blijven. Maar het volk beslist in welke richting het land gaat. Ze kan kiezen tussen wegzakken in de soort van ontbering van de afgelopen vier jaar of een goed leven leiden met hun zakken vol met geld.’

Als laatste bevat de pagina een berichtje over het vandaliseren van campagneposters van Palang Pracharath. Twee verdachten zijn daarvoor aangehouden. Ze hebben verklaard dat ze dronken waren en niet verbonden waren met politieke groepen. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Kort Nieuws donderdag 7 februari

– Pagina 4 bevat het overige nieuws (pg 3 is een advertentiepagina) met als opening het goede nieuws dat de smog tijdelijk in de hoofdstad is verminderd. Maar Khon Kaen, Phrae en Nakhon Sawan worden keihard getroffen; Khon Kaen het ergste met 79 microgram PM 2,5 per kubieke meter lucht, ruim boven de door de PCD aangehouden veiligheidslimiet van 50. De provincie kampt ook met PM 10 dat verspreid wordt door bouwplaatsen.

Gouverneur Somsak heeft geregeld dat vanaf een 37 meter hoge kraan tegenover de Khon Kaen universiteit water wordt gesproeid. Hij zei dat de smog voor het blote oog waarneembaar is, vooral boven de Nong Khot vijver in tambon Ban Pet. ‘Het is duidelijk dat de mensen in paniek zijn.’ Dinsdag stak de gouverneur de handen uit de mouwen en hielp hij een weg voor het station, die gerenoveerd wordt, schoon te maken.

Naar verwachting verbetert de situatie volgende week daar stortbuien zijn voorspeld in het Noordoosten.

– Op Valentine’s Day maakt de nationale commissie gevaarlijke stoffen haar besluit bekend over het gebruik van drie chemische bestrijdingsmiddelen in de landbouw. De National Research Council of Thailand, die vorig jaar een studie heeft verricht, heeft voorgesteld paraquat te verbieden en het gebruik van glyphosate en chlorpyrifos aan strenge regels te binden. De drie bestrijdingsmiddelen zijn in veel landen verboden of aan strenge regels gebonden. Ze vormen een ernstig gezondheidsrisico voor de boeren die ze gebruiken.

– De DSI heeft DNA van de ouders van een Thaise vrouw, die in 2004 in Engeland spoorloos verdween na haar huwelijk met een Brit, naar het British National Crime Agency (NCA) gestuurd. Aan de hand daarvan hoopt de NCA de identiteit te kunnen vaststellen van een ongeïdentificeerde Aziatische vrouw wier lichaam in nationaal park Yorkshire Dales was gedumpt.

In december vorig jaar werd een familielid van de ouders, die in Engeland woont, attent gemaakt op de ontdekking van het lichaam door een BBC-uitzending. Ze adviseerde de ouders contact op te nemen met een vereniging van Thaise vrouwen in Engeland, die vervolgens naar de Britse politie stapte. Het lichaam is begraven op de begraafplaats van Horton. De bewoners noemen het The Lady of the Hills.

– De politie gaat arrestatiebevelen aanvragen voor zeven personen die verdacht worden van een schietpartij op een politiepost in Pattani en de diefstal van wapens in juli 2006. De post werd toen vanaf een pickup truck aangevallen door een groep gewapende mannen. Drie agenten kwamen om het leven en één werd gewond. Daarna stalen ze tien geweren uit de post. De zaak kwam aan het rollen door de recente arrestatie van een van de verdachten die bekend heeft dat hij de wagen bestuurde. Hij noemde de zeven die nu gezocht worden.

– Laatste bericht. Dertig vertegenwoordigers van Thailand Alcohol Watch en het Youth Network of New Face Drinker Prevention hebben gisteren een petitie aan Opec overhandigd waarin ze om een onderzoek vragen naar het particuliere Montfort College in Chiang Mai dat de verkoop van alcohol in een beer garden op haar terrein heeft toegelaten tijdens een feestje voor alumni. Ze zeggen dat de verkoop in strijd was met de Alcoholic Beverage Control Act en orders van de NCPO.

Het Chiang Mai Provincial Education Office is door Opec opgedragen een onderzoekscommissie te vormen. Opec secretaris-generaal Chalam zegt met de directeur te hebben gesproken. Die heeft hem verteld dat de alumni was verboden alcohol te verkopen maar ‘they just didn’t listen’.


 

Commentaar: Er is niets veranderd

6 februari – Mocht u denken dat met de opheffing van het verbod op politieke activiteiten en bijeenkomsten alles weer koek en ei is in Thailand, dan heeft u het mis. Want een slapende wet uit 2015 is nu van kracht, wat de actievoerders bij het Government House zaterdag merkten toen ze werden aangehouden.

Wat deden ze daar? Ze riepen premier Prayut op om af te treden nu hij door Palang Pracharath genomineerd is als hun voornaamste kandidaat-premier voor na de verkiezingen. Ze riepen ook het kabinet op alleen nog maar te fungeren als demissionair kabinet om de schijn te vermijden dat het bepaalde politieke partijen voortrekt.

De slapende wet vereist van mensen die een bijeenkomst beleggen dat ze 24 uur tevoren de autoriteiten informeren over hun voornemen. In haar hoofdredactioneel commentaar van dinsdag noemt BP de wet ‘more repressive of public freedoms than any such law, edict or regulation in recent history.’ Ze is ook in veel opzichten meer restrictief dan het juntaverbod, dat in 2014 werd uitgevaardigd en vorige maand is opgeheven.

De krant noemt het een schande dat groepen die zich inzetten voor burgerrechten zich niet hebben verzet toen wat een parlement moet heten [maar benoemd is door de junta] de wet goedkeurde. Zoals de natie en de actievoerders zaterdag ontdekten, voorkomt de wet dat burgers van hun wettelijke recht gebruik kunnen maken om de regering een petitie aan te bieden. De wet verbiedt ook binnen 50 meter om het Government House iets wat de politie een ‘demonstratie’ noemt.

De krant vindt het gedrag van de politie van het bureau Dusit die de arrestaties verrichtte, ‘schandalig’. BP: ‘De bevolking weet heel goed en dat weten ook de arresterende agenten en het hoofd van het bureau dat de twee gearresteerden en hun vrienden die het Government House vreedzaam benaderden, niet gemolesteerd zouden worden. Ze weten dat hun echte ‘misdaden’ bestaan uit oppositie tegen de coup en het militair bewind en hun oproep aan Prayut gedurende de periode van de verkiezingscampagnes terzijde te stappen.’

‘Die oproep is niet uniek. Er is een sterke steun van politieke en pro-democratie groepen en burgers voor Prayut om zijn geloof in het democratisch proces in praktijk te brengen.’

De krant wijst erop dat de vier ministers die lid zijn geworden van Palang Pracharath en daarin een leidende rol hebben, al hun ontslag hebben genomen uit het kabinet. Maar Prayut weigert af te treden en weigert de demissionaire status voor het kabinet, zoals de traditie vereist.

‘Wanneer de premier en regering oprecht zijn om Thailand terug te brengen op het democratisch spoor moeten ze daarvoor snel bewijs laten zien’, besluit de krant. ‘De aanklachten tegen de demonstranten dienen te worden ingetrokken en de regering dient duidelijk te maken dat vreedzame groepen elk recht hebben naar het Government House te gaan om een petitie aan te bieden.’ (Bron: BP, 5 februari. Zie ook de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Nieuws van de website 5, 6 februari

• Prinses Chulabhorn opgenomen in het Ramathibodi ziekenhuis met rugpijn en onscherp zicht
• K-Research voorspelt leidende rol voor Thailand bij productie EV-accu’s
• Kabinet akkoord met Siamese kempvis als nationaal aquatisch dier
• Na twee dagen: 6.800 kandidaten van 61 partijen geregistreerd voor verkiezingen
• Premier Australië geschokt dat Hakeem enkelketens moest dragen naar de rechtbank
• Regering Australië vraagt Thailand: Gebruik je onderscheidingsvermogen, laat Hakeem vrij
• Drie hashtags op Twitter: #Boycott Thailand, #Save Hakeem, #Save Thailand
• Prayut gooit olie op het vuur: Regering kan in zaak Hakeem niet ingrijpen
• Kanchanaburi: Dronken agent schiet op postbode en beschuldigt hem van moordpoging
• Regeringswoordvoerder Buddhipongse neemt ontslag om de politiek in te gaan
• Thais van Chinese afkomst negeren verzoek om beperkt wierook en spirit money te verbranden

Bangkok Post rijdt scheve schaats

6 februari – Bangkok Post heeft gisteren een foto geplaatst op haar website waarop de enkelketens die Hakeem droeg toen hij op weg was naar de rechtbank, zijn weggeretoucheerd. Vandaag echter plaatst de krant een foto met de werkelijke situatie. Mijn commentaar: BP je moest je schamen! En dat is nog vriendelijk uitgedrukt.

Gelukkig heb ik geen aanleg voor depressiviteit, maar van de affaire Hakeem kan ik erg somber worden. Ik vraag me af: wat doe ik nog in dit land met een corrupt politiekorps en een dictator-premier die vluchtelingen naar hun land terugstuurt, waar ze hun leven niet zeker zijn?

Klein lichtpuntje: Hakeem krijgt erg veel steun op Twitter en Australië doet ook zijn best Thailand te bewegen hem vrij te laten. Thailand laat zich in deze zaak van zijn slechtste kant zien. Vindt u Thailand nog steeds een aantrekkelijk vakantieland?

BP opent vandaag met de zaak onder de kop Araibi has new ally in Twitter. Ik pik er vast het meest pikante nieuws uit. Kort nadat de rechtbank de zaak had verdaagd naar 22 april, schreef de Australische ambassadeur in een verklaring dat de regering van Bahrein heel goede op de hoogte was dat Hakeem sinds 2014 in Australië verbleef.

‘Maar gedurende de afgelopen vier jaar deed het geen enkele poging Australië naar hem te vragen. Bahrein wachtte tot hij zich in Bangkok waagde.’

Grote steun voor Hakeem; Prayut klets over ‘de wet’

6 februari – Zoals hierboven al aangegeven opent BP vandaag met de zaak Hakeem. Puntsgewijs de belangrijkste nieuwsfeitjes uit het verhaal.

– De regering zegt dat het rechtssysteem zijn loop moet hebben. Prayut: ‘De zaak wordt in de rechtbank behandeld in overeenstemming met de Thaise juridische procedures. De regering is niet in een positie om tussenbeide te komen.’

Naar aanleiding van de Twitter-acties zegt hij dat de bevolking zich erbuiten moet houden. De regering doet haar best ervoor te zorgen dat de banden met beide landen niet geschaad worden.

– Het Corrections Department verdedigt het gebruik van shackles (ketens). Directeur-generaal Naras zegt dat dit standaard-procedure is om te voorkomen dat een verdachte vlucht.

– Directeur-generaal Chatchom van het International Affairs Department van het kantoor van de PG zegt dat Araibi´s vermeend vergrijp, waarvoor hij in Bahrein in absentia tot 10 jaar gevangenisstraf is veroordeeld (vernieling van een politiebureau, waarbij hij bewezen niet eens aanwezig was) geen politiek vergrijp is dat aan de criteria voldoet die volgens de Thaise wet gelden voor uitwijzing, alhoewel Thailand en Bahrein geen uitwijzingsverdrag hebben.

– IB-hoofd Surachate ontmoet vandaag de Australische ambassadeur om de uitwijzingsprocedure uit te leggen en mogelijke oplossingen te bespreken. [In mijn woorden recht praten wat krom is, want het IB hield Hakeem in november aan op basis van een red notice van Interpol die kort daarna werd ingetrokken.]

– Het IB (Immigration Bureau) heeft Australië gevraagd documenten te sturen over Hakeem’s vluchtelingenstatus en te laten weten waarom het zich verzet tegen zijn uitwijzing, zodat die ter kennis van de rechtbank gebracht kunnen worden.

– Araibi zei maandag tijdens de rechtbankzitting dat hij weigert vrijwillig te worden uitgewezen. Hij vreest er gemarteld te worden, wat hij al eerder werd toen hij verhoord werd. Het OM heeft de rechtbank gevraagd Bahrein’s uitwijzingsverzoek te honoreren. Verwacht wordt dat de zaak zich nog maanden voortsleept na de verdaging tot 22 april.

– Zijn supporters zeggen dat hij beschermd wordt door zijn vluchtelingenstatus met Australisch verblijf.

Update van de website:
Football Federation Australia has cancelled a scheduled training session in Thailand for the national under-23 team because of the uproar over the detailed Bahraini refugee Hakeem al-Araibi.

The U-23 team, known as the Olyroos, cancelled the Thailand trip, the FFA confirmed in a post on their official website early Wednesday (Thailand time)

“Australia’s national teams are united in their support for Hakeem al-Araibi and we call on the community to continue to campaign for his release,” said a statement by team coach Graham Arnold.

Kandidaten voor verkiezingen mogen niet veel

6 februari – Het kabinet heeft gisteren een set richtlijnen vastgesteld waaraan kandidaten die zich verkiesbaar hebben gesteld voor de verkiezingen op 24 maart, zich moeten houden. Woordvoerder Werachon, heeft dit na het kabinetsberaad bekend gemaakt.

Werachon zei dat overheidsfunctionarissen op elk niveau desgevraagd steun dienen te verlenen aan de Kiesraad of verkiezingsfunctionarissen, waarbij ze gedurende de hele periode tot aan de verkiezingen strikte neutraliteit in acht moeten nemen.

Veiligheidspersoneel, zowel burgerlijk als militair, dient samen te werken om de openbare veiligheid te waarborgen en de beveiliging van verkiezingspersoneel te versterken, met name in het onrustige Zuiden.
Naar verluidt hebben enkele ministers hun zorgen geuit over wat ze tijdens de verkiezingscampagnes niet mogen zeggen in media-interviews [geen nadere toelichting).

Alle do’s and don’ts staan keurig opgesomd in bijgaand kader. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Satire bij voetbalwedstrijd moet getemperd worden

6 februari – Alhoewel Prayut beweert dat hij nooit een verbod op politieke satire heeft uitgevaardigd, hebben de veiligheidsautoriteiten de organisatoren van de traditionele jaarlijkse voetbalwedstrijd tussen teams van de Chulalongkorn en Thammasat universiteit gevraagd geen floats (carnavalswagens) te maken waarop de spot wordt gedreven met de premier en kabinetsleden. Hoorde ik iemand fluisteren: vrijheid van meningsuiting [die in de grondwet is verankerd]?

Secretaris-generaal Piyabutr van Future Forward (FFP), een politieke partij die de verkalkte politiek wil opschudden, hekelt de opdracht van de veiligheidsautoriteiten [wie zijn dat toch?]. Hij zegt: ‘Elke poging om de traditie aan banden te leggen, verraadt de onzekerheid van de machthebbers. Politieke satire kan niet een regering van de ene op de andere dag ten val brengen. Nu verkiezingen in aantocht zijn, mag de vrijheid van meningsuiting niet beperkt worden.’

FFP partijleider Thanathorn verweet de regering gisteren de vrijheid van meningsuiting herhaalde malen te hebben beperkt om Prayut’s macht intact te houden.

Ik zou het bijna vergeten: de voetbalwedstrijd wordt op 9 februari gespeeld en vooraf gegaan door een optocht naar het stadion.

Driemaal verkiezingen op pagina 3

6 februari – Pagina 3 is in haar geheel gewijd aan de verkiezingen, maar ik maak me er met een Jantje van Leiden vanaf, want ik ben verkiezingsmoe. Van de opening snap ik sowieso weinig. Die meldt dat Thai Raksa Chart als afsplitsing van voormalig regeringspartij Pheu Thai is gevormd om te profiteren van de nieuwe verkiezingsregels die nadelig zijn voor grote partijen.

Chaturon Chaisang zegt dat Thai Raksa Chart en andere nieuwe partijen die bekend staan als pro-democratie, een strategie hebben ontwikkeld om pro-regime partijen buiten de deur te houden. Zijn theorietje komt erop neer dat PT zoveel mogelijk stemmen scoort in de districten en Thai Raksa Chart stemmen scoort via de partijlijst, waardoor ze samen voldoende zetels in het Huis van Afgevaardigden hebben om de nieuwe regering te kunnen vormen.

Verder een bericht over de gemeente Bangkok die optreedt tegen verkiezingsposters, eigenlijk verkiezingsborden, die niet staan op de daardoor aangewezen plaatsen. Tijdens een vergadering gisteren heeft gouverneur Aswin de dertig districtshoofden bevolen dat ze hun personeel opdracht moeten geven regelmatig te controleren op overtredingen met speciale aandacht voor borden die in de weg staan van voetgangers.

Het derde artikel zegt dat premier Prayut ontkent invloed te hebben op de samenstelling van de partijlijst van Palang Pracharath, de partij die hem genomineerd heeft als kandidaat-premier. Vrijdag is de laatste dag waarop hij kan laten weten of hij de uitnodiging aanneemt.

De ontkenning was een antwoord op de vraag of hij nog steeds ja zal zeggen omdat twee kandidaten die hoog op de partijlijst staan, vervolgd worden wegens hun rol bij de anti-regeringsacties van de PDRC in 2013 en 2014. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

600 vervuilende fabrieken stilgelegd

6 februari – 600 fabrieken hebben het bevel gekregen tijdelijk hun productie stil te leggen om de emissie van stofdeeltjes die de smog in Bangkok en buurprovincies veroorzaken te reduceren. Indien noodzakelijk zullen nog meer fabrieken gevraagd worden hun productie te staken, aldus premier Prayut gisteren die en passant de bevolking vroeg niet de spot te drijven met het sproeien van water, want volgens hem helpt dat wel degelijk in de strijd tegen PM 2,5.

De 600 maken deel uit van 100.000 fabrieken die zijn gecontroleerd. Daarvan bleken 1.700 het risico te lopen op het veroorzaken van luchtverontreiniging; 600 hebben het consigne gekregen hun productie te schorsen totdat ze hun leven gebeterd hebben.

Volgens de premier zijn de uitlaatgassen van auto’s echter de grootste boosdoener. Het ministerie van Transport is gevraagd maatregelen te nemen [?] om ervoor te zorgen dat ze worden uitgerust met een katalysator. Gebleken is dat sommige auto-eigenaren die hebben weggehaald [waarom?].

Het anti-stof coördinatiecentrum van Bangkok meldde gisteren dat in slechts één district van de hoofdstad, Bang Khen, de veiligheidslimiet van 50 microgram per kubieke meter lucht wordt overschreden. Verwacht wordt dat vanaf vandaag tot vrijdag en tussen volgende week woensdag en vrijdag de smog toeneemt. Op 24 februari worden weer mobiele medische teams ingezet. De gemeentelijke ziekenhuizen en scholen zijn uitgerust met sprinklerinstallaties.

In Khon Kaen is gisteren personeel ingezet om het gebied rond de aanleg van een spoorlijn te reinigen. De air quality index (AQI) bedraagt er 162, de hoogste meting van het land. Een score van meer dan 150 wordt beschouwd als ongezond.

De provincie heeft een speciale taakeenheid geformeerd om de oorzaak te achterhalen. Ze gaan aannemers vragen bouwplaatsen met zeildoek af te schermen. Boeren die suikerrietvelden in de brand steken, is bevolen daarmee te stoppen op straffe van juridische actie.

Kort nieuws woensdag 6 februari

– Een groep actievoerders die zich T’Challa noemt, houdt op 17 maart een rally, twee dagen voordat de provinciale rechtbank van Kanchanaburi vonnist over het stropen in februari vorig jaar van beschermde dieren in Thungyai Naresuan Wildlife Sancturay door aannemerstycoon Premchai Karnasuta en drie andere jagers.

De groep heeft gisteren een verklaring uitgegeven waarin ze de bevolking herinnert aan de zaak, zodat ‘de afgeslachte dieren niet worden vergeten’. Waar de rally wordt gehouden, is niet bekend gemaakt.

De rechtbank buigt zich sinds november over de zaak, die veel aandacht in de media kreeg. Velen menen dat Premchai er als hi-so genadig vanaf komt. (Zie voor voorgaande berichten de pagina Stroperssage)

– Pagina 4 toont acht foto’s van festiviteiten ter gelegenheid van het begin van het Jaar van het Varken. Ik noem enkele foto’s: Premier Prayut hanteert  een nep speer om het startsein te geven voor een Chinese opera dansvoorstelling bij het Government House; bij winkelcentrum CentralWorld voeren acrobaten de Blessing Lantern show uit; bij IconSiam wordt een drakendans opgevoerd; in Chinatown dragen gemaskerde personen voorwerpen die rijkdom symboliseren en op een niet genoemde plaats balanceren danseressen keramische kopjes op hun hoofd.

– De pagina opent met de arrestatie van 171 verdachten die betrokken waren bij de drugsbende Mun Thuk Med (Every Pill is Fun) in Khon Kaen. Ze zijn aangehouden bij recente operaties in twaalf provincies.

De politie kreeg de bende in het oog na de moord op een 17-jarige drugskoerier in Khon Kaen die bevolen zou zijn Pannawit Prathum, aka Thep Solo. Hij houdt zich verborgen in Myanmar. Veel details in het bericht, maar die mag u zelf lezen: Cops arrest 171 drug gang suspects.

Verder een bericht over een politieagent die werd verwond en een passant die om het leven kwam toen opstandelingen in Narathiwat de agent op zijn motorfiets vanuit een hinderlaag onder vuur namen.

Als laatste meldt de krant dat er een grote vraag in het buitenland naar Thaise koks is, met name in Duitsland waar zeshonderd Thaise restaurants zijn. Minister Adul, die op bezoek is in Duitsland, maakte dit bekend na gesprekken met restaurateurs.


 

Nieuws van de website 4, 5 februari

• Rechtbank verlengt voorlopige hechtenis Hakeem tot 22 april
• 65 huizen verwoest door brand in Moken dorp Phangnga; bewoners geëvacueerd
• Bangkok: Concentratie PM 2,5 maandag gezakt naar 15-43 microgram
• Actievoerder Pai Dao Din mogelijk snel vrij; krijgsraad schrapt twee rechtszaken
• Myanmar houdt 81 Thai aan die illegaal de grens hadden overgestoken
• Een van hen vermoedelijk opdrachtgever moord op drugskoerier (17) in Khon Kaen
• Dag 1 registratie verkiezingskandidaten: 446 inschrijvingen in Bangkok Youth Centre
• 5.831 kiesdistrictskandidaten in hele land geregistreerd
• Vier Iraniërs aangehouden voor diefstal 2.500 baht en strijkijzer uit winkel in Surat Thani
• Bangkok: Transgender (43) aangehouden voor oplichting Japanners gedurende 10 jaar
• Regering overweegt fabriekssluitingen en verplichte carpooling
• Meteo waarschuwt voor zwaarste smog van de maand op 13-15 februari
Ustaz Shukri Hari (Mara Patani) boos op Thaise delegatieleider Udomchai

Natie in de greep van verkiezingen

5 februari – Election fever grips nation kopt Bangkok Post vandaag boven het openingsartikel op pagina 4 en dat geldt ook voor de krant. Het is een en al verkiezingskoorts met een bijna paginagroot voorpaginaverhaal (kop: Poll race begins in earnest), de opening van pagina 3 over de strijd tussen ACT en Democraten in Surat Thani en een bericht over de kandidaten die hun voornaam hebben veranderd in Thaksin of Yingluck.

Surat Thani is traditioneel een bolwerk van de Democraten maar de ACT, mede-opgericht door Suthep Thaugsuban, de volksmenner die in 2013 en 2014 leiding gaf aan de PDRC-acties tegen de regering Yingluck, probeert er stemmen af te snoepen van zijn voormalige partij.

Volgens de website hebben twee Puea Chat partijkandidaten hun naam veranderd in Thaksin om te profiteren van zijn naamsbekendheid en nog altijd grote populariteit, maar de krant schrijft dat het er zes zijn. Voortschrijdend inzicht, zullen we maar zeggen. Eén vrouwelijke kandidaat gaat nu door het leven als Yingluck.

Het mag van het Department of Provincial Administration, want Thaksin en Yingluck zijn voornamen die vaker voorkomen. Maar Jade Donavadik, voorzitter van de faculteit Rechten van het College of Asian scholars, denkt dat de naamsverandering in strijd is met de verkiezingsregels want die verbieden outsiders invloed uit te oefenen op partijzaken. En op verkiezingsaffiches mogen alleen de portretten van partijleiders en kandidaten worden geplaatst, niet die van bijvoorbeeld Thaksin en Yingluck.

Nu vraagt u zich misschien af wat de foto met de man te paard te maken heeft met de verkiezingen. Dat is Pheu Thai kandidaat Saranwut Saranket die gekleed in traditioneel oorlogstenue arriveert bij het registratiekantoor in Uttaradit. Hij belooft een eind te maken aan de dictatuur [van de junta]. Ook zijn begeleiders hebben zich in een traditionele outfit gestoken.

Verkiezingsrace is nu echt begonnen

5 februari – Poll race begins in earnest kopt de krant boven haar openingsverhaal op de voorpagina, ik noemde het al hierboven. Het artikel gaat vergezeld van een vierkoloms foto met kandidaten en supporters die zich bij het Thai-Japan Youth Centre verdringen, waar de kandidaten die in Bangkok strijden, zich moesten registreren.

In het hele land kwamen op de eerste dag van de registratie, die tot en met vrijdag duurt, 5.831 kandidaten opdraven die in de 350 kiesdistricten proberen in het Huis van Afgevaardigden gekozen te worden. Het waren er aanzienlijk meer dan in 2007 toen 3.889 kandidaten zich inschreven. [De krant noemt niet de verkiezingen van 2011, die een monsterzege voor Pheu Thai opleverden.]

De sterke stijging wordt toegeschreven aan nieuwe regels voor de verdeling van districtszetels en partylist zetels, maar daar snap ik het fijne niet van. Voorheen brachten de kiezers twee stemmen uit, een voor districtskandidaten en een voor de kandidaten op de landelijke partijlijst, maar nu brengen ze één stem uit en worden stemmen overgeheveld.

Het nieuwe systeem zou gunstig zijn voor kleine en middelgrote partijen en ten koste gaan van grote partijen [wat precies de bedoeling was van de grondwetcommissie die dit bedacht heeft, ongetwijfeld om de macht van voormalig regeringspartij Pheu Thai te breken. Dat zal ze wel zijn ingefluisterd door de junta.]

Op de eerste dag van de registratie brachten 58 partijen een kandidaat in het veld. De Democraten registreerde de meeste kandidaten: 341, gevolgd door Palang Pracharath (335), Seri Ruam Thai (333), Future Forward (330), Bhumjaithai (325) en Action Coalition for Thailand (301). Twee partijen schreven hun kandidaten voor de partylist in: elk 15.

Voormalig regeringspartij Pheu Thai volgde een andere strategie: die bracht 250 kandidaten in het veld, maar alleen in kiesdistricten waarvan ze verwachten dat ze er zullen winnen. In Bangkok, traditioneel een bolwerk van de Democraten, waar 30 zetels beschikbaar zijn, bracht ze 22 kandidaten in het veld. Jade Donavadik betwijfelt of Pheu Thai’s strategie werkt.

De zusterpartijen Thai Raksa Chart en Puea Chat nomineerden kandidaten in de acht kiesdistricten waaruit Pheu Thai zich had teruggetrokken. Vermoed wordt dat deze partijen erop uit zijn partylist kandidaten te scoren waardoor ze na de verkiezingen een coalitie met Pheu Thai kunnen vormen.

Rest nog te vermelden dat zeven miljoen Thai voor het eerst stemmen. Over hun politieke voorkeur heb ik nooit iets gelezen, behalve dat ze politiek geëngageerd zouden zijn. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Smog neemt vier dagen toe

5 februari – Gelukkig is er nog ander nieuws, zoals het tiende Bangkok Chefs Charity Gala Dinner dat gisteren in het Mandarin Oriental Hotel werd geserveerd. Het veel gangenmenu [ik kan even niet vinden hoeveel want de krant waarin dit gemeld werd is al naar de oud-papierhandel] was bereid door 24 koks. Bij elke gang stond een andere wijn op tafel, maar of dit tot dronkenschappen heeft geleid, vermeldt het fotobericht niet dat bovenaan de voorpagina staat.

De foto toont prinses Sirindhorn die de maaltijd presided en een aantal hi-so oftewel elite die 12.500 baht betaalden voor een couvert. Allemaal volgens de dress code gekleed in smoking (heren) en avondtoilet (dames). De opbrengst is bestemd voor achtergestelde kinderen die in afgelegen streken wonen.

Gisteren was ook de eerste dag waarop de rechtbank zich boog over het uitwijzingsverzoek van Bahrein voor Hakeem al-Araibi. Ik heb er al zo vaak over geschreven en er een eigen commentaar aan gewijd dat ik het hierbij kan laten. Toen Hakeem bij de rechtbank arriveerde, riep hij: Please speak to Thailand. Don’t send me to Bahrain. Bahrain won’t defend me.’

Voormalig vice-premier Chaturon Chaisang zegt over Hakeem’s arrestatie en detentie: Onder een democratische regering zou dit nooit gebeurd zijn. De krant meldt het in het rubriekje InQuote.

De volgende zitting is op 22 april, dus voorlopig is Hakeem’s toekomst nog in nevelen gehuld.

Over nevelen gesproken. De inwoners van Bangkok en buurprovincies zijn door het Meteorological Department of Thailand gewaarschuwd voor smog op donderdag en op 13-15 februari, wanneer de concentratie PM 2,5 stofdeeltjes het hoogste van deze maand is. Dit is te wijten aan een fenomeen dat bekend staat als temperatuur inversie, waardoor veel meer stofdeeltjes dan gebruikelijk in de lagere atmosfeer terecht komen.

De National Environment Board heeft gisteren vergaderd over meer – ‘effectieve’, schrijft de krant – maatregelen. De inwoners van de hoofdstad is geadviseerd die dagen binnen te blijven en buiten een N95 mondkapje te dragen.

Permanent secretaris Wijarn van het ministerie van Milieu zegt dat veel mensen een masker dragen, maar ze maken het niet goed vast waardoor het effect nihil is. Het ministerie werkt aan lange-termijn maatregelen zoals vermindering van het biodiesel gebruik [foutje BP? Moet dit niet vermeerdering zijn] en toepassing van de European Emission Standards in Thailand.

Het ministerie van Transport opent rijstroken die waren gesloten voor de aanleg van metrolijnen om de verkeersdoorstroming te bevorderen waardoor PM 2,5 afneemt. Rond bouwplaatsen en bij de toegangen van expressways wordt water gesproeid.

Tijdens een driedaagse inspectie in 31 controleposten in 15 provincies zijn 4.616 trucks en vrachtwagens gecontroleerd. Het Department of Land Transport heeft 137 vrachtwagens en 24 bussen van de weg gehaald, die te veel zwarte rook uitbraakten. De eigenaren krijgen een boete van 5.000 baht en moeten hun wagen laten repareren en daarna testen door de DLT alvorens hun karretjes weer de weg op mogen.

Kort nieuws dinsdag 5 februari

– Het al in Nieuws van de website gemelde uitstel van de vredesgesprekken is het gevolg van een ruzie tussen de Thaise delegatieleider Udomchai en Shukri Hari, de leider van de Mara Patani delegatie. Shukri is pissig omdat Udomchai zijn uitnodiging voor een gesprek heeft genegeerd terwijl hij in Myanmar was voor overleg met Abdul Rahi Noord, die de gesprekken faciliteert.

Maar Udomchai zegt dat ze geen afspraak hadden gemaakt dus hoefde hij ook niet op te draven. Bovendien had hij een volle agenda. Wel had hij delegatie secretaris Kringkrai gestuurd, maar aan het begin van het gesprek begon Mara Patani te zeuren over de geschiedenis en weigerde met hem te praten. Udomchai had ook nog een privégesprek aangeboden, maar dat werd door Shukri afgewezen.

– De autoriteiten gaan na of een van de 81 Thais die in Myanmar zijn aangehouden omdat ze illegaal de grens waren overgestoken, de leider is van Mun Thuk Med, een beruchte drugsbende die in Khon Kaen opereert. Pannawit Prachum, aka Thep Loso, wordt ervan verdacht de opdracht te hebben gegeven een 17-jarige drugskoerier een lesje te leren die zijn verdiensten niet had afgestaan. Het ‘lesje’ uitgevoerd door andere koeriers, leidde tot diens dood.

De illegaal in het land verblijvende Thais werden 10 kilometer van de grens met Thailand tegenover Chiang Rai aangehouden in uitgaansgelegenheden en vakantieparken in Ban Nayo. Ban Nayo is een gebied dat wordt gedomineerd door Musur bergstammen.

– Is dat alles vandaag? Ja, meer is er niet, want al het overige nieuws is al gemeld in Nieuws van de website. Nou goed dan, nog één foto. Vrouwen steken in Chinatown waxinelichtjes en kaarsen aan en bidden ter gelegenheid van het begin van het Jaar van het Varken.

Catharina Web schrijft: Het jaar van het Varken moet voor het Varken wel een geweldig jaar worden. Dit jaar kun je volop genieten van alle positieve ontwikkelingen. Vooral de liefde heeft ruim baan.


 

Dankzij de verbeterde luchtkwaliteit kon de Amazing Thailand Marathon zondag doorgaan. De concentratie PM 2,5 stofdeeltjes bedroeg 30 microgram per kubieke meter lucht, ruim onder de veiligheidslimiet van 50 die de PCD aanhoudt. Gegevens over aantal deelnemers, uitvallers, route, de winnende tijd enzovoort ontbreken; BP beperkt zich tot een fotoalbum. Voor meer foto’s klik hier.


 

Nieuws van de website 4 februari

• Nagemaakt stembiljet te koop om voorouders in de hemel te laten stemmen
• Rookruimtes zes grote luchthavens dicht, rokers verbannen naar buiten
• Korat: Vier doden, één ernstig gewonde bij botsing tussen twee pickup trucks
• Twee Pheu Chat kandidaten in Phayao veranderen hun voornaam in Thaksin
• Chachoengsao: Brand vernielt 400 rai rubber- en eucalyptus plantages
• Dinsdag begint het Chinese jaar van het varken
• 4 pct van 3.280 zware voertuigen produceert bij landelijke controle zwarte rook
• Lichte aardbeving in Surat Thani van 2,3 op schaal van Richter; geen schade

Countdown naar de verkiezingen

4 februari – De krant noemt het ‘poll hype’ (opwinding over de verkiezingen), want vandaag begint de registratie van kandidaten voor de verkiezing van het Huis van Afgevaardigden op 24 maart. Tot vrijdag hebben ze dagelijks van half negen tot half vijf de gelegenheid zich te registreren.

In het openingsverhaal van vandaag belicht de krant de gang van zaken in Bangkok, Kanchanaburi, Khon Kaen en Nakhon Ratchasima. Overigens blijkt uit een peiling van het Super Poll Research Centre dat 61,3 procent van de respondenten op de hoogte is van de verkiezingsdatum. Da’s niet veel, zegt uw redacteur.

Ik beperk me tot Bangkok en Nakhon Ratchasima. Om met die laatste provincie te beginnen. Voorafgaand aan de registratie gaan leden van Palang Pracharath (PPRP, de partij die Prayut genomineerd heeft als belangrijkste kandidaat-premier), Chart Pattana en Bhumjaithai naar het Thao Suranari monument om het eer te bewijzen. Bhumjaithai bezoekt ook de city shrine.

In Bangkok kunnen de kandidaten al vanaf half zes terecht in het Bangkok Youth Centre (Thai-Japan) in Din Daeng. De hoofdstad is verdeeld in dertig kiesdistricten. Gisteren werd droog geoefend met de registratie.

Supporters van de kandidaten dienen op de tribunes plaats te nemen. Ze mogen zingen en slogans roepen, maar alleen voordat de kandidaten hun verkiezingsnummer ontvangen. Daarna mag het niet meer en mogen ze ook niet meer de live-functie op Facebook gebruiken. Ze kunnen teruggaan naar hun kiesdistrict om door te gaan met campagnevoeren, zegt gemeentesecretaris Silapasuay die samen met kiescommissaris voor Bangkok Vichuda de leiding heeft.

De kandidaten die voor half negen arriveren, dienen met elkaar te overleggen over de volgorde waarin ze aan de beurt komen. Als het hen niet lukt het eens te worden, worden nummertje uitgedeeld. Nadat ze zich geregistreerd hebben, bepaalt het lot welk verkiezingsnummer ze krijgen. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Persoonlijke noot: Met zoveel voorbereidingen moeten de verkiezingen wel soepel verlopen. In bijgaand kader een overzicht van wat er verder staat te gebeuren tot 24 maart. Houd 8 februari in de gaten want dat is de uiterste datum waarop Prayut moet laten weten of hij de uitnodiging van PPRP accepteert. Ja, de premier houdt de spanning erin.

Oplichters richten zich steeds vaker op ouderen

4 februari – Het oplichtersgilde heeft een nieuwe doelgroep ontdekt om geld afhandig te maken. Ze richten zich de laatste tijd steeds vaker op ouderen en gehandicapten, melden bronnen bij banken. Ze bellen de oudjes en doen zich voor als bankstaf of ambtenaar en ontfutselen hen gegevens zodat ze hun bankrekening kunnen plunderen.

‘We noemen deze truc account takeover’, zegt een cybersecurity expert. ‘Het probleem baart met name overheidsbanken zorgen, want die beheren vaak de rekeningen waarop geld van de overheid, zoals welfare uitkeringen, wordt gestort.’

Amlo secretaris-generaal Rungroj zegt dat deze meester-oplichters alles weten over financiële technologie en vooral psychologische overredingstechnieken gebruiken. ‘Voorheen manipuleerden ze menselijke hebzucht en angst. Ze zeiden dat hun slachtoffers betrokken waren bij misdrijven die betaling vereisten om hun naam te zuiveren of ze beloofden een hoog rendement op een kleine investering. Maar die oude trucs werken niet meer.’

Rungroj legt uit dat ze niet onmiddellijk grote bedragen opnemen, maar gedurende een lange tijd steeds kleine bedragen die minder opvallen. De bankrekeningen worden ook gebruikt om geld wit te wassen, waardoor de gedupeerden zonder dat ze het weten, betrokken raken bij criminele activiteiten.

Alhoewel de banken technische maatregelen blijven nemen om cybercrime te voorkomen, kunnen mazen die betrekking hebben op menselijk gedrag nooit allemaal gedicht worden. Enkele banken eisen dat bij geldtransacties het opgegeven telefoonnummer wordt gebruikt, maar andere banken accepteren elk nummer. Rungroj zegt de banken gewaarschuwd te hebben om met name aanvragen van senior-burgers voor een bankrekening nauwgezet te onderzoeken. ‘Maar dat advies was gericht aan dovemansoren.’

Nog meer over de verkiezingen

4 februari – Begint het u al te vervelen, beste lezers en lieve lezeressen van Nieuws uit Thailand: al die aandacht van BP voor de verkiezingen? Kan ik me voorstellen, maar begrijpelijk is die aandacht wel want Thailand ging voor het laatst in 2011 naar de stembus. Toen boekte Pheu Thai een verpletterende overwinning, Democraten met de staart tussen de benen naar huis sturend.

Pagina 2 opent met een verhaal over een groep die zich Free Fair & Fruition Election (FFFE) noemt. De groep heeft gisteren een hashtag op de Tha Phra Chan campus van de Thammasat universiteit gelanceerd, waarbij kiezers wordt gevraagd op de social media verhalen en foto’s te delen over onregelmatigheden in de aanloop naar de verkiezingen. Ze vraagt politici, partijen en buurtleiders scherp in de gaten te houden.

‘De waakzaamheid van de bevolking is de sleutel voor vrije en eerlijke verkiezingen’, zegt Nuttaa Mahattana, een kernlid van FFFE. ‘Foto’s en verhalen dienen gedeeld te worden want de Kiesraad lijkt niet onafhankelijk te werken omdat de regering zich met zijn werk bemoeit.’

De FFFE heeft sinds december zeven eisen aan de Kiesraad gesteld, maar op slechts één heeft ze een behoorlijk antwoord gekregen: de logo’s van de partijen aan het stembiljet toe te voegen, aldus Nuttaa. Ik noem twee eisen: de regering dient haar rol te beperken tot die van demissionair kabinet om te voorkomen dat rijksgelden worden gebruikt om een bepaalde partij te bevoordelen. Verder moet de junta ophouden zich met het werk van de Kiesraad te bemoeien.

Nuttaa zegt dat weliswaar het verbod op politieke activiteiten en bijeenkomsten is opgeheven, maar politieke partijen worden overal in het geheim gevolgd door soldaten die zeggen dat ze peacekeepers zijn. ‘De NCPO kan nog steeds mensen in legerbarakken vasthouden en tijdelijk mediavergunningen intrekken wegens zogenaamd wangedrag.’

Het tweede artikel gaat in op de kansen die Pheu Thai heeft haar aanhang in Bangkok te vergroten. Bij de laatste verkiezingen was ze slechts in staat 10 van de 33 parlementszetels in de wacht te slepen, want Bangkok is traditioneel een bolwerk van de Democraten.

Maar voormalig PT parlementslid voor Bangkok Polphum Wipathumiprathet (op de foto de man met de bril) denkt het tij te kunnen keren. Hij is ervan overtuigd dat PT de helft van de zetels kan scoren. ’De staat van de economie drijft mensen naar Pheu Thai, die bekend staat om haar sterk economisch beleid.’ De rest mag u zelf lezen: Polphum confident he has solutions to city’s problems. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Verder op pagina 2 de rubriek InBrief (sla ik over) en twee berichten die al genoemd zijn in Nieuws van de website: de controles op uitlaatgassen (Black exhaust buses told to fix fumes or face fines) en het stembiljet voor de voorouders (Democracy from above: Ballots burned for ghosts).

Nog meer over verkiezingen (2)

4 februari – De Democraten maakte gisteren haar beleidsvoornemens voor Bangkok bekend. ’t Is een hele waslijst met maatregelen die tot doel hebben de leefbaarheid in de hoofdstad te verbeteren.

BP noemt als belangrijkste de aanschaf van vijfduizend elektrisch aangedreven bussen in de komende zeven jaar, bevordering van de stad als een toeristische bestemming van wereldklasse en het streven naar schone en goed georganiseerde food stalls, eetgelegenheden op straat die vaak uit niet meer dan enkele wrakkige tafels en krukken bestaan.

Partijleider Abhisit zei dat dit geen pipe dreams (luchtkastelen) zijn want ze zijn gebaseerd op feedback van inwoners met wie de partij heeft gesproken. ‘De partij komt met dit beleid omdat we de leefstijl van de inwoners begrijpen. Bangkok moet leefbaar zijn, mooi en schoon. Het moet een stad zijn van mogelijkheden en een veilige plaats om te wonen.’ Meer weten? Klik hier: Smart buses a priority for Democrats.

Verder op de pagina een bericht over de twee Thaksins van de Puea Chat partij in Phayao, die hopen te profiteren van de naamsbekendheid en populariteit van oud-premier Thaksin. En als derde een bericht over Palang Pracharath, die het gebruik van sor por kor land wil liberaliseren, maar dat is oud nieuws.

Extreem Kort Nieuws

– In de rubriek Crime Track op pagina 4 een terugblik op de gruwelijke moord op Kanokphong Rattaphan (31) in november vorig jaar die beraamd zou zijn door zijn moeder. De politie heeft zes verdachten gearresteerd. Deze maal dus geen moord met als motief jaloezie, geldzucht of conflict tussen zakenmensen, maar een familieconflict, een motief dat de politie in het begin van het onderzoek maar moeilijk kon geloven.

Volgens getuigen maakten moeder en zoon vaak ruzie en zou de zoon eenmaal haar met een mes bijna verwond hebben. Het tweetal kibbelde onder andere over een stuk grond dat K’s vader bij zijn overlijden aan de familie had nagelaten. De moeder, die later hertrouwde, wilde het land verkopen waartegen K zich sterk verzette.

De moord werd gepleegd door de Otop hitmen, een groep vernoemd naar de Otop winkels (One Tambon, One Product) in Phatthalung. Commissaris Somphong, die het onderzoek leidde, zegt dat hitmen (huurmoordenaars) gemakkelijk te vinden zijn en ze zijn niet eens duur. ‘Geef ze speed pillen en ze klaren de klus.’

– Als laatste twee berichtjes: het rookverbod op luchthavens, al bekend van Nieuws van de website, en een bericht dat de vredesgesprekken met het zuidelijk verzet uitgesteld zijn tot na de verkiezingen.


 

Van oktober tot maart overwinteren tal van trekvogels in Thailand. Ze ontvluchten de Siberische koude , trekken achtduizend kilometer naar het warme Zuiden en strijken neer bij de zoutpannen van Samut Sakhon. Vogelaars van de Bird Conservation Society of Thailand zijn met name gespitst op de beschermde en zeldzame curfew sandpiper (Amerikaanse wulp, eerste foto onder) en kentish plover (strandplevier). De zwerm vogels levert een spectaculair gezicht op. Lees: ‘Spoonie’ sighting sets hearts aflutter.


 

Nieuws van de website 2/3 februari

Personeel van bedrijven in Bangkok, waaronder banken, mag thuis werken
• Rechtbank begint maandag Hakeem-zaak; kan maanden duren
• Luchtkwaliteit Greater Bangkok zaterdag iets verbeterd
• UTCC voorspelt: Uitgaven rond Chinees Nieuwjaar stijgen met 2,7 procent
Vijf demonstranten, die Prayut’s aftreden eisten, bij Government House aangehouden
• Tien IB-agenten in Sa Kaeo en Pattani overgeplaatst; lieten Cambodjanen illegaal het land in
• Rangers oefenen in nationaal Park Khao Yai strijd tegen stropers
Luipaardwelp gesmokkeld op THAI-vlucht naar India; passagier aangehouden

Chinees Nieuwjaar brengt herstel voor Phuket

3 februari – In oktober bleven ze nog weg tijdens de Golden Week, een vakantieweek waarin de National Day van China wordt gevierd; ook tijdens de jaarwisseling kwamen ze niet, maar de Nieuwjaarsfestiviteiten die morgen beginnen, brengen het gewenste herstel van het Chinees toerisme naar Phuket dat een gevoelige knauw kreeg door het tragische bootongeluk in juli.

Bangkok Post jubelt op de voorpagina in vette kapitalen NEW YEAR IGNITES TOURISM want de 100.000 hotelkamers in Phuket zijn voor 90 procent bezet, aldus de Tourism Authority of Thailand. Maar vergeleken met 2018 is het aantal toeristen 30 procent lager en de toename is voornamelijk te danken aan de stijging van het aantal FIT (free independent travellers) die nu 60 procent van de toeristen in Phuket vormen.

De groepsreizen blijven met 30 procent achter. Volgens voorzitter Kongsak van de afdeling Zuid van de Thai Hotels Association is FIT ‘een populaire nieuwe trend’ bij toeristen uit China.

De malaise begon nadat de Phoenix met 101 passagiers op 5 juli in zwaar weer kapseisde, waardoor 47 Chinese toeristen verdronken. Nadat de boot gelicht was, bleek die talloze gebreken te vertonen. Ze had nooit een vergunning mogen krijgen. De zaak zal nog wel een juridisch staartje krijgen voor zowel de reder als betrokken ambtenaren.

Als gevolg van de ramp zakte het toerisme uit China ineen. Zes Chinese luchtvaartmaatschappijen annuleerden hun vluchten naar Phuket, reisbureaus schrapten hun groepsreizen en hotelboekingen werden ingetrokken. De Thaise autoriteiten en de toerisme operators namen diverse maatregelen om de veiligheid op het water te vergroten maar die zetten nauwelijks zoden aan de dijk.

Het artikel is over die maatregelen weinig specifiek. Het noemt regelgeving voor de 24 steigers rond het eiland, patrouilleboten die operators op de hoogte houden van weersomstandigheden en verbeteringen ad enkele miljoenen baht aan faciliteiten. ‘Die zullen het moreel van de touroperators stimuleren. Ik denk dat het aantal Chinese toeristen met 10 procent zal toenemen’, zegt voorzitter Pichet van de Thai-Chinese Tourism Association.

De regering zat ook niet stil. Die verleende een vrijstelling van de legeskosten van 2.000 baht bij de aanvraag van een visa on arrival door toeristen uit twintig landen. De vrijstelling geldt tot na Songkran in april. Verder voert de detailhandel een campagne met kortingen, maar daarover zegt het artikel niets.

Foto’s: Na Ham strand aan de zuidkant van Phuket, de Old Town en agenten die veiligheidstips geven.

Bangkok profiteert niet van herstel

3 februari – Het optimisme in Phuket wordt niet gedeeld door de toerismesector in Bangkok. Ondernemers op een strook van een halve kilometer van de Pracha Rat Bamphen Road in Huai Khwang, die bekend staat als de New Chinatown, merken nog niets van herstel.

De eigenaresse van een kleine winkel zegt dat het aantal klanten bij haar sinds juli sterk is teruggelopen: van 50 per dag naar 10 tot 20. Een manager van een klein hotel bij MRT-station Huai Khwang zegt dat het aantal boekingen door Chinezen de helft bedraagt van het aantal zes maanden geleden. Maar de gevolgen zijn niet ernstig omdat ze slechts 20 procent van het totaal aantal boekingen vormen. ‘Voor andere bedrijven moet het erger zijn’, zegt ze.

Een Chinese restaurant eigenaar vertelt dat niet alleen het aantal toeristen in de New Chinatown is verminderd, maar een aantal winkels is kopje onder gegaan omdat de concurrentie feller is geworden. ‘Als je afhankelijk bent van een specifieke groep klanten en die verdwijnen plotseling, kun je niet overleven en winst maken. Mijn restaurant kan overleven omdat ik ook vaste klanten heb die hier wonen en werken.’

Een Chinees echtpaar uit Yunnan vertelt voor Thailand te hebben gekozen om aan het winterweer in China te ontsnappen. Ze komen vaker in Thailand, omdat het niet te ver weg is en goedkoop. ‘We houden ook van Thais straatvoedsel, spa’s en Thaise massage.’ Over hun veiligheid maken ze zich geen zorgen, maar ze geven toe dat er veel slecht nieuws is geweest waardoor Chinezen een negatief beeld van Thailand hebben gekregen.

The Big Issue roept op: Doe iets!

3 februari – Do Something! Luidt de dramatische kop verwerkt in een foto van wegwerkzaamheden die gehuld zijn in smog, boven de rubriek The Big Issue, de zondagrubriek waarin wordt teruggeblikt op de afgelopen week.

Alan Dawson [O wat houd ik van zijn ironische schrijfstijl] schrijft: ‘Geef het toe, Bangkokians. Jullie houden van je vicarious (tweedehands) gevaar. Dat kan komen doordat Bangkok spijtig genoeg niet de gevaren van veel steden kent. Er zijn geen cyclonen, grote aardbevingen, vulkanen. Dus wanneer een luchtverontreiniging van wereldklasse de stad treft, zijn de mensen buitengewoon bezorgd maar ze vertonen ook een bizarre, zeg maar trots.’

De twee academici die zeiden dat de smog deels het gevolg was van slash-and-burn in Cambodja (het verbranden van oogstresten) krijgen van Dawson een subtiele veeg uit de pan. Hij noemt ze ‘two highly rated academics with no credentials in weather or climate. […] A few editors even awarded frontpage coverage to this tale of foreigners-did-it shuck and jive.’

Het Engels is te mooi om te vertalen. Klik hier voor het hele verhaal. Doen hoor, ’t is echt genieten maar het doet wel een groot beroep op je kennis van de Engelse taal.

Een demonstratie van niks met vijf personen

3 februari – De vijf demonstranten, genoemd in Nieuws van de website, die zijn aangehouden bij het Government House, krijgen wel erg veel aandacht in de krant, want de aanhouding vormt de vijfkoloms opening van pagina 3.

De twee studenten van de Chulalongkorn en Thammasat universiteit en drie andere pro-democratie actievoerders riepen er Prayut op om terug te treden als premier omdat hij door Palang Pracharath (PPRP) is genomineerd als hun belangrijkste kandidaat-premier.

De demonstratie was een reactie op uitlatingen van Prayut vrijdag, die kritiek op zijn aanblijven van Thailand’s twee grootste partijen Pheu Thai en Democraten had weggewuifd. Hij gebruikte daarbij het woord mueng, dat zich laat vertalen als ‘vuile klootzakken’.

De groep kreeg van hoofdinspecteur Somyot van het bureau Dusit te horen dat ze zich bevonden in de verboden zone van 50 meter rond het Government House en ze hadden ook geen toestemming gevraagd, zoals wettelijk vereist, voor hun bijeenkomst die door een van de studenten online was aangekondigd. Daarin had Parit Chiwarak (tevergeefs) een oproep gedaan om zich aan te sluiten bij het protest.

In een brief gericht aan de premier schrijft de groep dat Prayut’s gedrag een risico vormt voor vrije en eerlijke verkiezingen. Ze vragen hem af te treden als premier en NCPO-hoofd zodra hij heeft besloten de uitnodiging van PPRP aan te nemen. Daarvoor heeft hij tot 8 februari de tijd.

Om hun eis kracht bij te zetten, hing Parit gedroogde chili, zout en knoflook aan het hek van het Government House. Deze drie ingrediënten worden traditioneel tijdens rituelen verbrand om iemand te vervloeken. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Kort nieuws zondag 3 februari

– De gouverneurs van de door smog getroffen provincies hebben de slash-and-burn methode verboden die in de landbouw gebruikelijk is om oogstresten te verbranden en rietsuikerstengels in brand te steken om de bladeren te verwijderen. Ze gaan tevens  regelen dat kunstmatig regen wordt opgewekt.

In de noordelijke provincie Phayao, waar meer dan de helft van de bevolking werkzaam is in de landbouw, heeft de gouverneur een verbod van 60 dagen uitgevaardigd, te beginnen op 15 februari.

In de westelijke provincie Ratchaburi stapte de gouverneur aan boord van een helikopter om na te gaan op welke plaatsen de methode, die ook open burning wordt genoemd, wordt gebruikt. De provincie had eerder een verbod uitgevaardigd op het verbranden van afval en oogstresten. Op sommige plaatsen werden bosbranden gesignaleerd. Vrijdag werd een overtreder van het verbod aangehouden en een ander kreeg een waarschuwing.

Het Department of Royal Rainmaking and Agricultural Aviation heeft onlangs vluchten vanaf zijn bases in Nakhon Sawan en Rayong uitgevoerd om kunstmatig regen op te wekken, maar het bericht noemt niet waar dat gebeurd is.

– Prinses Soamsawali, de eerste echgenote van koning Vajiralongkorn, is opgenomen in het Chulalongkorn ziekenhuis. De prinses heeft hoofdpijn en lijdt aan plotseling zwakte van haar linkerzijde. Uit een scan is gebleken dat ze een hersenbloeding heeft gehad. Alle afspraken van de populaire prinses die beschermvrouwe is van het Thaise Rode Kruis en daarin een actieve rol vervult, zijn afgezegd.

– De autoriteiten hebben verkopers gewaarschuwd dat ze hun koopwaar moeten voorzien van prijskaartjes. Het Internal Trade Department heeft personeel op pad gestuurd om grote markten in Bangkok te inspecteren.

Gevreesd wordt dat ze tijdens de Chinese Nieuwjaarsperiode hun prijzen stiekem verhogen. Het personeel controleert ook of er geknoeid is met weegschalen en of ze hamsteren om de prijs op te drijven.

Volgens directeur-generaal Whichai zijn de prijzen van voedsel en producten niet omhoog gegaan en kosten ze evenveel als vorig jaar. Op het ontbreken van prijskaartjes staat een boete van 10.000 baht. Het Chinese Nieuwjaarsfestival begint vandaag en duurt drie dagen.

– Laatste bericht want de rubriek InBrief sla ik over. Leerlingen van Prathom 6 en Mathayom 3 en 6 hebben gisteren examen gedaan in de Ordinary National Education Test (O-Net). BP trekt de gehele pagina 4 uit voor een achtergrondverhaal over het examen alsmede andere examens die bepalend zijn voor toelating tot het universitair onderwijs.

Gemiddeld doen de leerlingen 6 tot 7 examens voor toelating. ‘Dat is te veel stress voor leerlingen’, zegt een onderwijsexpert van de Chulalongkorn universiteit. Meer weten? Klik hier: Following in the footsteps of Finland. (Zie verder de pagina Onderwijs 2)


 

Enkele gedachten over de zaak Hakeem

2 februari – De zaak Hakeem al-Araibi heeft een juridisch aspect en een menselijke aspect. De voetballer, die in Australië de vluchtelingenstatus heeft, en zijn vrouw werden in november bij aankomst op Suvarnabhumi aangehouden op grond van een red notice van Interpol (verzoek om arrestatie), maar die werd kort daarna ingetrokken. Dus had hij m.i. moeten worden vrijgelaten. Hakeem had aan het Thaise consulaat in Australië gevraagd of hij veilig was in Thailand, hetgeen bevestigd was.

De vluchtelingenstatus, verleend op advies van de UNHCR, zou een garantie moeten zijn voor Hakeem’s veiligheid in het buitenland, maar Thailand erkent die niet. Het land heeft trouwens een slechte reputatie als het gaat om het toelaten van vluchtelingen.

Denk aan de internationaal zwaar bekritiseerde deportatie van Uighur vluchtelingen naar China en de Rohingya vluchtelingen die op wrakkige boten Myanmar waren ontvlucht, maar door de Thaise marine terug naar zee werden gestuurd. Denk ook aan Rahaf Mohammed al-Qunun, de Saoedische tiener die gevlucht was om te ontkomen aan een gedwongen huwelijk en mishandelingen door haar familie. Thailand wilde haar terugsturen; dankzij Canada is ze nu veilig.

Velen hebben inmiddels gepleit voor de vrijlating van Hakeem, want wanneer hij wordt gedeporteerd naar Bahrein wacht hem gevangenneming, marteling en mogelijk de dood, zoals zijn echtgenote vreest. De premier van Australië Scott Morrison heeft zelfs in een persoonlijke brief aan Prayut gepleit voor zijn vrijlating. Hij schreef dat de zaak zowel voor hem als voor de Australische regering en bevolking belangrijk is.

Niet alleen Morrison en Hakeem’s echtgenote, maar ook de Fifa, Australische voetballers en mensenrechten groepen hebben aangedrongen op zijn vrijlating en terugkeer naar Australië waar hij voor een semi-professionele voetbalclub in Melbourne speelt.

Prayut’s tot nu toe enige reactie was dat Thailand zich aan de wet moet houden. Minister Don (Buitenlandse Zaken) heeft zich gedistantieerd van de zaak en vindt dat Australië en Bahrein het maar onderling moeten uitzoeken. Het OM heeft geconstateerd dat het uitwijzingsverzoek van Bahrein voldoet aan de criteria die de Thaise wet stelt, en vraagt de rechtbank het verzoek te honoreren.

De enige mogelijkheid die nu resteert, is dat de Thaise regering het verzoek afwijst vanwege de internationale druk. Maar ik houd mijn hart vast want ze kennen geen mededogen in het Government House. Vindt u Thailand nog een aantrekkelijk vakantieland?

Nieuws van de website 1/2 februari

• Bangkok is de meest leefbare stad in Thailand , zeggen Oost-Aziatische expats
• 70 restaurants op Suvarnabhumi serveren goedkope maaltijd vanaf 50 baht
• Prayut treedt niet af als PPRP hem vraagt hun kandidaat-premier te worden
• PPRP vraagt Prayut als kandidaat-premier: Doet-ie het of doet-ie het niet?
• Prayut: Vermijd rijden met dieselvoertuigen in BKK
• Khon Kaen: Pickup met 495 kilo ganja gestopt na wilde achtervolging

Prayut zegt ‘sorry’ voor zijn uitval

2 februari – Is Prayut wel de meest geschikte persoon om het land na de verkiezingen als premier te blijven leiden? Hij is als legerman gewend bevelen te geven en dat kon hij na de coup blijven doen, maar als Thailand weer een (soort van) democratie is, is dat niet de juiste houding.

Bovendien heeft de generaal een kort lontje. Gisteren schold hij politici uit die zijn aftreden geëist hebben nu hij door Palang Pracharath is gevraagd hun nummer 1 kandidaat-premier te worden. Prayut gebruikte het Thaise woord mueng* dat een beledigende vorm van een persoonlijk voornaamwoord is. Daarvoor heeft hij zijn excuses gemaakt, meldt de krant vandaag in haar openingsartikel.

Hij zei dat er geen wet is die hem verplicht af te treden en trok een vergelijking met Obama en Xi Linping die niet aftraden toen ze een nieuwe termijn als president nastreefden. Hij ontkent dat zijn aanblijven pro-regime partijen zou bevoordelen, erop wijzend dat de Democraten toen ze het land leidde in 2011 de verkiezingen van toenmalig oppositiepartij Pheu Thai verloor.

Gistermiddag kreeg Prayut in het Government House het verzoek van PPRP-leider Uttama hun kandidaat-premier te worden. Utamma  overhandigde Prayut het verkiezingsprogramma en andere documenten van de partij. Op de foto werpt de premier een eerste blik op de plannen.

Prayut hield opnieuw een slag om de arm. Hij zei tijd nodig te hebben om een besluit te nemen. Daarvoor heeft hij tot 8 februari de tijd, de deadline voor politieke partijen om de namen van hun kandidaat-premiers [en kandidaat-parlementsleden] bij de Kiesraad in te leveren.

Behalve Prayut heeft PPRP ook partijleider Uttama en vice-premier Somkid genomineerd. Uttama zei gisteren na zijn bezoek aan Prayut te hopen dat Prayut de uitnodiging aanneemt. De partij werd vorig jaar geformeerd en heeft talloze politici uit andere partijen weggesnoept. Ze wordt gezien als een middel om de macht van de junta te continueren, maar dat wordt door leidende figuren in de partij ontkend.

Vice-premier Wissanu zei gisteren dat de premier en de kabinetsleden in de aanloop naar de verkiezingen strikte neutraliteit dienen te betrachten. Ze moeten voorzichtig opereren om niet het verwijt te krijgen dat ze bepaalde partijen [lees: pro-regime partijen] bevoordelen of andere partijen benadelen. Hij wees erop dat Prayut de partijvergaderingen van PPRP niet kan bijwonen, omdat hij nog een politieke ambtsdrager is. Toestemming vragen aan de Kiesraad voor zijn gebruik van de social media, is niet nodig omdat hij niet verkiesbaar is voor een parlementszetel. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

* Vertaling aldus een NuT-lezer die Thais kan spreken en lezen: Het klinkt als ‘jullie idioten’,  ‘jullie vuile klootzakken’, ‘jullie gespuis’. Prayu’s gebarentaal bestond uit slaan, hakken en priemen.

Nog meer Prayut op de voorpagina (bah!)

2 februari – De voorpagina is bijna een Prayut one-manshow want het tweede artikel gaat over zijn oproep aan automobilisten met een dieselwagen om die niet of minder te gebruiken in Bangkok en buurprovincies, want ze vormen de belangrijkste bron van de PM 2,5 stofdeeltjes die de smog veroorzaken. Volgens hem zijn fabrieken niet de boosdoener, want bij een inspectie is gebleken dat geen enkele fabriek PM 2,5 produceert.

Gisteren liep de concentratie iets terug dankzij ‘strenge maatregelen’ zoals de sluiting van scholen en het gebruik van waterkanonnen. Niettemin overschrijdt de concentratie nog steeds de door de PCD aangehouden veiligheidslimiet van 50 microgram per kubieke meter lucht. [De WHO hanteert een limiet van 25 microgram]

De regering, schrijft de krant, heeft talloze maatregelen genomen om het niveau aan PM 2,5 terug te dringen, zoals het kunstmatig opwekken van regen, vermindering van het aantal wagens dat zwarte rook uitbraakt, straten besproeien met water en de tweedaagse schoolsluiting. Particuliere bedrijven zijn begonnen hun personeel thuis te laten werken. Meer inwoners dragen nu een mondkapje en proberen activiteiten buitenshuis tot een minimum te beperken. Sommigen hebben zelfs een luchtreiniger gekocht.

Airvisual.com meldde gisteren dat de concentratie PM 2,5 omhoog is geschoten naar 146 microgram [maar dat zal wel geen gemiddelde zijn]. De PCD verwacht dat de luchtkwaliteit vandaag verbetert dankzij betere weerscondities.

Ze gaat de National Environment Board toestemming vragen voor nog hardere maatregelen, zoals een verbod tot maart op grote trailers in het midden van de stad, gebruik van schonere benzine en ambtenaren toestaan thuis te werken. Als de NEB akkoord gaat, worden ze dinsdag aan het kabinet voorgelegd.

Rechtbank oordeelt over Araibi’s lot

2 februari – Het derde artikel op de voorpagina gaat over Hakeem al-Araibi. De rechtbank heeft het verzoek van het OM voor de uitwijzing van Hakeem in behandeling genomen. Het OM heeft vastgesteld dat het uitwijzingsverzoek van Bahrein, op 18 januari gedaan, voldoet aan de criteria van de Thaise wet.

Alhoewel Thailand en Bahrein geen uitleveringsverdrag hebben, wijst het OM erop dat Araibi’s (vermeende) vergrijpen waarvoor hij in eigen land in absentia is veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf ook volgens de Thaise wet strafbaar zijn. Het OM zegt tegen zijn vrijlating te zijn [want de termijn van het voorarrest loopt af] omdat hij een vluchtrisico vormt. (Zie verder mijn commentaar Enkele gedachten over de zaak Hakeem)

Weer Prayut, nu op pagina 3 (bah, bah)

2 februari – Ik sla even pagina 2 over en spring gelijk naar pagina 3, die opent met de presentatie door Prayut van een verslag met de zegeningen waarvoor vier jaar junta hebben gezorgd [mijn woordkeus]. Het verslag noemt een groot aantal prestaties, zoals economische groei, toegenomen bestedingen aan gezondheidszorg en steunmaatregelen voor de minima.

Prayut zei dat de militaire regering een aantal urgente kwesties heeft aangepakt. Na een periode van politieke crisis heeft ze de orde en vrede in de samenleving hersteld en de groei van de economie is toegenomen van 1 procent in 2014, het jaar van de coup, naar 4,3 procent eind september 2018.

De publieke schulden ad 41,7 procent van het bruto binnenlands product, liggen onder de stabiliteitsgrens van 60 procent, de buitenlandse reserves zijn gestegen naar US$ 201,8 miljard (6,3 biljoen baht) en Thailand’s concurrentiepositie is in 2018 verbeterd.

De lofzang gaat nog een tijdje door, de strooppot is nog lang niet leeg, maar ik laat het hierbij. Meer weten? Lees: PM report touts regime achievements.

Alle patentaanvragen voor cannabis extracten afgewezen

2 februari – Aan de continuing story over de patentaanvragen van buitenlandse farmaceutische bedrijven voor de productie van cannabis extracten is een abrupt einde gekomen.

Het Department of Intellectual Property (DIP) heeft op bevel van premier Prayu alle aanvragen afgewezen, die dit op basis van artikel 44 van de interim-grondwet had bevolen, een artikel dat hem absolute macht verleent. Maar de bedrijven kunnen tegen het DIP-besluit in beroep gaan, dus misschien komt er nog een vervolg.

Zoals bekend waren tegen de patentaanvragen bezwaren gerezen uit angst dat de buitenlandse bedrijven een monopoliepositie zouden verwerven, nadat het land de verbouw en het gebruik van marihuana voor medische doeleinden en research had goedgekeurd.

De bedrijven hebben twee maanden de tijd om in beroep te gaan tegen het besluit. Wanneer binnen die periode geen beroep is aangetekend, is het besluit definitief en bindend, zegt DIP directeur-generaal Thosapone.

Staatssecretaris Chutima (Handel) zegt dat de patentruzie toekomstige investeerders een les leert, namelijk dat hun research niet in strijd mag zijn met de wet. ‘Deze bedrijven dienden hun aanvragen in toen marihuana door de staat nog beschouwd werd als een verboden verdovend middel.’

Biothai, een organisatie die de campagne tegen de patentaanvragen heeft geleid, is blij met het besluit van de DIP maar ze blijft waakzaam. Op Facebook schrijft Biothai dat ze tot woensdag wacht om te zien of de DIP inderdaad alle zeven aanvragen afwijst, ingediend door GW Pharma en Otsuka Pharmaceuticals. Eerder heeft de DIP al tien patentaanvragen afgewezen. (Zie verder de pagina Gezondheidszorg 2)

Kort nieuws zaterdag 2 februari

– Bovenstaand verhaal vormt de opening van pagina 2. Dominant op de pagina is een vierkoloms foto van IB agenten gekleed in Chinese gewaden, die op Suvarnabhumi toeristen verwelkomen en souvenirs geven ter gelegenheid van het Chinese Nieuwjaar. Het is een fotobericht (foto met uitgebreid bijschrift) dus niet beschikbaar op de website van de krant.

– Verder op deze pagina vier berichten plus de rubriek InBrief. Eén is al genoemd in Nieuws van de website: de goedkope maaltijden op Suvarnabhumi. Puntsgewijs de andere:

• De politie in Nakhon Ratchasima heeft een intern onderzoek gelast tegen een agent van het bureau Pra Thong Kham die ervan verdacht wordt steekpenningen te hebben aangenomen van een karaokebar.

Donderdag is in de bar een inval gedaan, nadat geklaagd was dat de bar diende als dekmantel voor prostitutie door minderjarigen. Er werden twaalf meisjes in de leeftijd van 15 tot 17 jaar aangetroffen. Uit een in beslag genomen kasboek blijkt dat de agent sinds december 2017 maandelijks 1.000 baht ontving.

In hetzelfde bericht wordt gemeld dat de burgemeester van Pattaya een onderzoek heeft gelast naar gemeente-inspecteurs die geld hebben afgeperst van op het strand werkzame masseuses. Ze zijn overgeplaatst naar een andere functie. De masseuses zeggen dat ze 60.000 baht voor een Nieuwjaarsparty hadden geëist. Omdat ze zoveel niet konden opbrengen, werden ze gearresteerd.

• Een 26-jarige vrouw in Bangkok is in busterminal Mor Chit aangehouden. De vrouw had beweerd dat ze gekidnapt was en dat 100.000 baht aan losgeld was geëist van de familie. Leuk bedacht, maar gelogen. De vrouw zegt dat ze het geld nodig had om gokschulden af te betalen.

• Een groep van twintig provinciale islamitische commissieleden in Trang heeft de provincie gevraagd onderzoek te doen naar een vice-voorzitter die bijna twee maanden elke dag op zijn kantoorcomputer porno clips had bekeken. De man ontkent, hij zegt alleen maar zijn werk te hebben gedaan om online clips te controleren die het image van de Islam schaden.

– De opening van pagina 3 noemde ik al, verder op deze pagina vier berichten. De bekendmaking van het vonnis van het hooggerechtshof in de zaak tegen zes voormalige leiders van de PAD (geelhemden) over hun rol in 2008 bij de belegering van het Government House is uitgesteld tot 13 februari omdat een van de verdachten gisteren wegens gezondheidsredenen afwezig was.

De vijf anderen kwamen wel opdagen. Onder hen de bekende Sondhi Limthongkul, die een gevangenisstraf van 20 jaar uitzit wegens overtreding van de SEC wet. De anderen zijn vrij op borgtocht. Het Hof van Beroep heeft hen voor die actie een gevangenisstraf van acht maanden gegeven. Pibhop Dhongchai, een van de verdachten, zegt zich geen zorgen te maken over de uitspraak van het hooggerechtshof. ‘We vochten voor wat we rechtvaardig vonden.’

– De drukbezochte crematie van de vereerde abt Luang Phor Koon Parisutho is voor de Khon Kaen universiteit aanleiding het crematie ritueel meer bekendheid te geven. De kist met het lichamelijk overschot van de abt stond op de rug van een beeld van de mythische vogel Hassadeelink. Veel boeddhisten kennen het ritueel niet. Op internet zoeken ze naar de betekenis.

– De Pattaya Remand Prison heeft Anastasia Vashuvekich uit Belarus tijdens haar gevangenschap van een jaar niet anders behandeld dan andere gevangenen. Dat zegt Corrections Department hoofd Naras naar aanleiding van een interview met haar op CNN waarin ze het jaar ‘een hel’ noemt. Ze had zelfs overwogen een eind aan haar leven te maken. Naras zegt dat de vrouw, aangehouden wegens een sekstraining, lastig was en zich niet hield aan de gevangenisregels.

– Laatste bericht. Thailand en Kenia hebben een Memorandum of Understanding getekend over gezondheidszorg. Thailand gaat Kenia helpen een volksverzekering op te zetten naar analogie van Thailand’s UHC-verzekering. De UHC bestaat sinds 2002 en geldt voor 49 miljoen Thai. (Zie verder de pagina Gezondheidszorg 2)


 

Nieuws van de website 31 januari/1 februari

• Drones sproeien water boven Bangkok om de smog te verdrijven
Ex-voorzitter coöp Chula nog eens 60 jaar cel voor witwassen geld
• Webmaster aangehouden voor gefantaseerde post over dood vrouw door PM 2,5
• Isoc begint vrijdag met inspecties van fabrieken die kolen, olie of hout stoken
• Financiën vraagt gefortuneerde ouderen AOW af te staan tbv verhoging AOW voor de minima
• Columnist: Holocaust ontbreekt in schoolboeken; kinderen weten van niets
• Centrale bank: Gestage economische groei in december; inkomsten boeren gestegen
• Pheu Thai kiest drie voormalige ministers als kandidaat-premier

Speelt Prayut een spelletje met de media?

1 februari – Premier Prayut krijgt weer alle ruimte op de voorpagina, want de opening kopt PM says ‘abandon cars’ en het tweede artikel gaat over zijn politieke toekomst. Om daarmee te beginnen: Prayut lijkt een spelletje te spelen met de media, want elke keer als verslaggevers hem vragen of hij na de verkiezingen zijn rentree wil maken als premier, houdt hij een slag om de arm.

Ook nu weer. Palang Pracharath (PPRP) heeft hem genomineerd als kandidaat-premier dus vroegen verslaggevers hem of hij de nominatie al had geaccepteerd. Hij zei dat hij nog tot 8 februari de tijd heeft om daarover te beslissen. ‘Ill thank them for inviting me.’ Vandaag gaat de partij in het Government House de premier formeel uitnodigen om haar kandidaat-premier te worden.

8 februari is de laatste dag waarop de politieke partijen de Kiesraad moeten informeren over hun kandidaten voor de verkiezing van het Huis van Afgevaardigden en wie ze nomineren als kandidaat-premier (maximaal drie). Behalve Prayut heeft PPRP partijleider Uttama en vice-premier Somkid, de ‘economische tsaar’ van het kabinet, genomineerd. Somkid zei eerder dat hij zich terugtrekt uit de politiek en gaat reizen; nu laat hij vanuit Japan weten nog niet uitgenodigd te zijn door PPRP en na zijn terugkeer te laten weten wat hij doet.

PPRP maakt morgenmiddag in het district Nong Chok haar verkiezingsprogramma bekend en de namen van haar vijfhonderd verkiezingskandidaten. Woordvoerder Kobsak belooft: ‘There will be some new policies en ik kan garanderen dat er goede verrassingen bij zijn.’

Verder meldt het bericht dat voormalig regeringspartij Pheu Thai in 250 kiesdistricten kandidaten voor het Huis van Afgevaardigden in het veld brengt. Secretaris-generaal Phumtham zegt dat de partij in die districten de meeste kans maakt om te winnen. De kandidaat-premiers van de partij zijn mevrouw Sudarat Keyuraphan, voorzitter van PT’s strategiecommissie, voormalig minister van Transport Chadchart Sittipunt en voormalig minister van Justitie Chaikasem Nitisiri. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Prayut: Laat de auto staan, neem ’t OV

1 februari – Premier Prayut dringt er bij de inwoners van Bangkok op aan hun auto te laten staan en het openbaar vervoer te nemen, want de smog die als een dikke deken over (delen van) Bangkok ligt wordt voornamelijk veroorzaakt door uitlaatgassen. ‘Als ze in staat zijn hun auto minder te gebruiken, moeten ze dat doen.’

Over het voorstel om auto’s die ouder dan 10 jaar zijn, te verbieden zei de premier gisteren dat de kwestie grondig moet worden bestudeerd daar ‘verschillende groepen mensen ermee te maken zouden krijgen’. ‘Het betekent niet dat oude voertuigen niet geschikt zijn. Maar er dient rekening te worden gehouden met de context van het land’, aldus de premier in een van zijn raadselachtige uitspraken.

Prayut zei dat elke dag acht- tot negenduizend voertuigen worden gecontroleerd. Auto’s die een verbod riskeren, krijgen een waarschuwingssticker. Op de zes belangrijkste routes naar Bangkok zijn controleposten opgezet om vrachtwagens en bussen die uit andere provincies komen, te controleren. Voorts riep de premier de bevolking op foto’s van voertuigen die zwarte rook uitbraken, online te delen zodat de autoriteiten ertegen kunnen optreden. Bussen die zwarte rook uitbraken, worden uir de dienstregeling gehaald.

Directeur Prayoon van het openbaarvervoerbedrijf van Bangkok (BMTA) zegt dat de BMTA het gebruik van B20 diesel, een mix van 20 procent biodiesel en 80 procent gewone diesel, steunt. Van de 2.075 bussen tanken sinds half januari 815 bussen B20, de rest begint die vanaf vandaag te gebruiken. Test hebben volgens Prayoon uitgewezen dat bij vrachtwagens die ouder zijn dan 25 jaar bij het gebruik van B20 de emissie van zwarte rook met de helft kan worden teruggebracht.

Puntsgewijs de rest van het bericht:
– Isoc gaat fabrieken controleren die kolen, bunkerolie of antraciet gebruiken, alsmede metaalsmelterijen.

– Gouverneur Aswin van Bangkok heeft bekend gemaakt dat 50 drones, geleend van een landbouwclub, zijn ingezet om water te sproeien.

– Een webmaster is gearresteerd omdat hij een bericht op www.bangpunsara.com (de naam van de website betekent sharing useful information) had geplaatst (toegelaten?) waarin beweerd werd dat een vrouw was overleden aan PM 2,5 stofdeeltjes. De post gaat vergezeld van een foto van de vrouw met een gezwollen rug, gezicht, nek en schouder bij opname in het ziekenhuis. Volgens IB-hoofd Surachate was het bericht onjuist en stierf ze aan een andere ziekte.

Ten slotte nog een persoonlijke noot. Ik denk niet dat Prayut’s advies om over te stappen op het OV door velen gevolgd zal worden want bussen en metro puilen nu al uit tijdens de spitsuren.

OM bestudeert Bahrein’s uitwijzingsverzoek voor Hakeem

1 februari – Gloort er hoop voor Hakeem al-Araibi, want het OM onderzoekt  momenteel  of het verzoek van Bahrein hem uit te wijzen voldoet aan de criteria die de Thaise wet stelt? Als dat het  geval is, mag de rechtbank de knoop doorhakken en daar is enige haast mee geboden want zijn voorlopige hechtenis van 60 dagen eindigt volgende week. Wanneer het verzoek niet aan de criteria voldoet, overhandigt het OM het verzoek niet aan de rechtbank.

Ook wanneer de regering zich tegen deportatie verzet, trekt het OM zijn verzoek aan de rechtbank in. Directeur-generaal Chatchom van de afdeling internationale zaken van het kantoor van de procureur-generaal, die de procedure gisteren toelichtte, zegt dat de regering het verzoek van Bahrein kan afwijzen uit het oogpunt van internationale relaties. Wanneer het voorarrest van 60 dagen afloopt, dient Hakeem sowieso te worden vrijgelaten.

Als je het mij vraagt, gaat deze zaak met een sisser aflopen. Het OM hoeft alleen maar te zeggen dat aan de criteria niet wordt voldaan of de regering grijpt in om internationaal niet af te gaan. (Voor de voorgeschiedenis zie voorgaande berichten)

Update: Ik zit ernaast. Het OM heeft de rechtbank gevraagd het uitwijzingsverzoek van Bahrein goed te keuren. Ik ben benieuwd of de regering nog in actie komt. Zo heeft de premier van Australië in een persoonlijke brief aan Prayut om Hakeem’s vrijlating gevraagd. Ook de Fifa en mensenrechtenorganisaties hebben gepleit voor zijn vrijlating, zodat hij kan terugkeren naar Australië waar hij de vluchtelingenstatus heeft en binnenkort genaturaliseerd zou worden.

Kort nieuws vrijdag 1 februari

– De vier laureaten van de Prince Mahidol Award 2018 hebben gisteren in het Grand Palace hun onderscheiding in ontvangt genomen uit handen van prinses Maha Chakri Sirindhorn. Ze zijn onderscheiden voor hun research op het gebied van kanker en cholera vaccinatie. Drie komen uit de VS, een uit Zweden. Ze werden geselecteerd uit 49 genomineerden uit 25 landen.

– Het Department of Special Investigation (DSI, de Thaise FBI) gaat een arrestatiebevel aanvragen voor Manop Divari, een van de drie verdachten van het witwassen van geld in de Krungthai Bank-zaak. De DSI gaat na of hij inmiddels is teruggekeerd uit het buitenland. Wanneer hij dat niet is, wordt het arrestatiebevel aangevraagd zodat om zijn uitlevering kan worden gevraagd. Eind oktober vroeg Manop aan het OM uitstel om de tenlastelegging te horen omdat hij in Duitsland was.

De twee andere verdachten zijn het laatst gesignaleerd in Hong Kong. Ze namen de benen nadat ze waren vrijgelaten op borgtocht. Een van hen is de secretaris van Potjaman na Pombejra, de ex-vrouw van Thaksin. In de zaak wordt ook Thaksin’s zoon Panthongtae verdacht van het witwassen van geld uit een controversiële lening van de KTB.

– Premier Prayut tilt niet erg zwaar aan het puntje verlies van Thailand op de Corruption Perceptions Index 2018 van Transparency International. Hij zegt dat de ‘veronderstelde ondemocratische status’ van de regering de uitslag heeft beïnvloed. ‘Dat is hoe ze tegen de regering aankeken. Maar we moeten het resultaat accepteren.’

– Een man die in verband wordt gebracht met de drugsbende Mun Tuk Med (Every pill is fun), waarover ik al eerder schreef in verband met de moord op een 17-jarige drugskoerier, is dinsdag in Marakham aangehouden toen hij drugs wilde afleveren. Hij had 98.000 speedpillen bij zich. Bij een huiszoeking later zijn nog eens 296.000 speedpillen gevonden. De man heeft verklaard dat hij de drugs uit het buitenland had gesmokkeld en in zijn huis had opgeslagen.

– Pagina 3 is in zijn geheel gewijd aan de verkiezingen. De opening meldt dat de gemeente Bangkok politieke partijen toestaat campagne te voeren in openbare parken, op een open plaza in Phra Nakhon, in het Chaloemphrakiat sportcentrum in Thung Khru en het Rama IX Bridge jeugdcentrum in Rat Burana.

Het lokaal Kiesraadkantoor heeft de plaatsen aangewezen waar posters mogen worden opgehangen. Dat zijn een plaats bij het gemeentehuis en bij vijftig districtskantoren. Partijen mogen niet meer dan 270 kleine posters, 540 middelgrote posters en één grote poster ophangen. Op overtreding staat een gevangenisstraf van zes maanden en/of een boete van 10.000 baht.

De andere twee artikelen laat ik onvermeld. Die mag u zelf lezen: FFP wants to ‘reform’ military en Chart Pattana issues list of 343 possible election candidates.

– BP trekt het grootste deel van pagina 4 uit voor foto’s over de smog. Over de drones die worden ingezet, meldt een fotobijschrift dat ze 5 liter water kunnen dragen en 20 minuten kunnen vliegen.

– De opening meldt dat vijf buitenlandse verdachten in verschillende zaken zijn aangehouden voor misdrijven die ze in binnen- en buitenland hebben gepleegd. Het gaat om een man uit Tsjechoslowakije, een Italiaan en drie Koreanen.

De Tsjech is het voormalig hoofd van een SWAT team in dat land. Hij werd gezocht voor beroving en was gevlucht naar Pattaya. Interpol had om zijn arrestatie verzocht in een zogeheten red notice.

De Italiaan werd gezocht voor drugsvergrijpen. Hij vluchtte in 2010 naar Phuket waar hij sindsdien verbleef.

Een van de Koreanen werd gezocht wegens oplichting van drie Japanners met investeringen in aandelenmarkten. Ze leden een verlies van 2,6 miljoen baht. Een tweede Koreaan huurde met een vervalst paspoort auto’s, die hij later verkocht. De schade wordt geschat op 10 miljoen baht. In eigen land lopen zestig arrestatiebevelen tegen hem. Nummer drie werd gezocht wegens mishandelingen in eigen land.

– Het Department of Special Investigation breidt zijn onderzoek uit naar de encroachment (illegaal in gebruik nemen) van 2.000 rai in bosreservaat Phu Khikai in Phetchabun. Mogelijk is daarbij door buitenlandse bedrijven gebruik gemaakt van Thaise stromannen. Eerder nam de DSI al grondaktes van 57 percelen  ter grootte van 2.195 rai in beslag. De DSI heeft de PACC geïnformeerd over mogelijke betrokkenheid van ambtenaren.

Verder bevat het bericht een follow-up over het Flora Park in Nakhon Ratchasima, ook al een kraker. Het provinciaal land reform committee heeft het verzoek van de exploitant om voortzetting afgewezen. Hij heeft 30 dagen de tijd gekregen het park te ontmantelen dat er sinds 2011 is gevestigd. (Zie verder de pagina Krakers op overheidsland)

– Laatste bericht. De actiegroep Less Salt pleit voor strengere wettelijke maatregelen om het zoutgehalte in voedsel terug te dringen. Het pleidooi is een reactie op een mislukte campagne van de FDA om voedselproducenten te bewegen vrijwillig 5 procent minder zout in hun voedsel te verwerken. De FDA zegt dat ze geen wettelijke mogelijkheden heeft in te grijpen.

Reacties niet mogelijk