Thais nieuws 1-15 april

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation. Voor de betrouwbaarheid steek ik mijn handen niet in het vuur.
Op de pagina Dossiers 2019 geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op themapagina’s. Dat zijn pagina’s waarop alle berichten over een bepaald onderwerp zijn gebundeld. Alle themapagina’s staan opgesomd op de pagina Leeswijzer.
Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

Voor het nieuws van 2019 klik hier: Thais nieuws 1-15 januari 2019, Thais nieuws 16-31 januari 2019, Thais nieuws 1-15 februari 2019, Thais nieuws 16-28 februari 2019, Thais nieuws 1-15 maart en Thais nieuws 16-31 maart. Voor ouder nieuws zie de zwarte menubalk bovenaan de pagina onder het kopje Buitenland.

 

Commentaar: Spoorwegovergangen blijven onveilig

15 april – Bangkok Post zit er naast met haar hoofdredactioneel commentaar van zondag over dodelijke ongevallen op spoorwegovergangen. Hoewel in één armoedig zinnetje wordt toegegeven dat sommige ongelukken te wijten zijn aan de roekeloosheid van automobilisten, speelt BP de zwartepiet naar de Spoorwegen (SRT) die onbeveiligde overgangen gedoogt. Overgangen die in veel gevallen door omwonenden zelf zijn gecreëerd.

Het commentaar is een reactie op een ongeluk donderdagnacht toen een minibusje in Lop Buri werd aangereden door een aanstormende trein (foto). Zes passagiers kwamen om het leven en negen anderen werden gewond. De crash – maar dat is toeval – gebeurde op de eerste dag van de zogeheten seven dangerous days.

Volgens de bestuurder, die de botsing blijkbaar overleefde, was de overgang onbeveiligd; er waren geen spoorbomen of waarschuwingsborden en -lichten, dus hij had niet in de gaten dat hij een overgang naderde. Hij reed de spoorbaan op voordat hij het signaal van de naderende trein hoorde en probeerde nog gas te geven, maar dat was tevergeefs.

BP schrijft dat onbeveiligde spoorwegovergangen al tientallen jaren een bedreiging vormen voor de publieke veiligheid. 2013 telde bijna 130 botsingen, die het leven kostten aan 27 personen en bijna 100 verwondden. Tachtig procent vond plaats op onbeveiligde overgangen. Dit hoge aantal ontketende publieke protesten en de oproep aan de SRT actie te ondernemen.

Maar de SRT reageerde laconiek door erop te wijzen dat de overgangen zonder haar toestemming waren gemaakt, aanvankelijk voor motorfietsers en later verbreed. De SRT zegt geen geld te hebben om overal spoorbomen of knipperlichten te installeren; ze zou de overgangen liever sluiten. In de meeste gevallen is ze ook niet wettelijk verplicht de slachtoffers compensatie te verlenen of de schade te vergoeden.

‘Die houding is niet alleen harteloos’, schrijft BP, ‘maar getuigt ook van nalatigheid en verdient kritiek. Het valt niet te ontkennen dat sommige provisorische overgangen op scherpe hoeken liggen, die het voor automobilisten lastig maakt ze tijdig op te merken, zelfs als ze voorzichtig rijden en vooral als ze ter plaatse niet bekend zijn.’

Volgens het ministerie van Transport telt het land 2.517 spoorwegovergangen. Van de officiële overgangen zijn 877 uitgerust met spoorbomen en op 755 moeten ze nog geïnstalleerd worden. In 2014 maakte de SRT bekend op 130 overgangen spoorbomen te zullen installeren en op 118 plaatsen tunnels aan te leggen. Lokale overheden is gevraagd geld uit te trekken voor de installatie van spoorbomen op de illegale overgangen in hun gebied. (Bron: BP, 14 april)

Al met al geen sterk commentaar van BP, dat de eigen verantwoordelijkheid van automobilisten lijkt te negeren. Maar dat is een houding die wel vaker te zien is in Thailand. (Zie verder de pagina Spoorwegen 2)

Nieuws van de website 14-15 april

• 37 huizen in Trang beschadigd door zomerstorm; geen slachtoffers
• Suan Dusit Poll: Prayut favoriet als gezelschap voor rot nam dam hua ceremonie
• Gevolgd door Thanathorn, Thaksin, Sudarat en Chuan Leekpai
• DLT waarschuwt OV-bestuurders correcte ritprijs te rekenen
• 71.307 personen betrapt op rijden onder invloed in eerste drie gevaarlijke dagen
• 2.294 voertuigen in beslag genomen, 174 doden, 1.728 gewonden
• Na drie dagen minder ongelukken (-9,7 pct), doden (-17,1) en gewonden (-9,5) dan vorig jaar
• Canadese toerist (25, 125 kilo) maakt dodelijke val van 100 meter uit zipline in Chiang Mai
• Krant: Kabel raakte los, man viel 20 meter lager in een kreek
• Kiesraad bereid om zich te verdedigen tegen alle aanvallen, zegt voorzitter Ittiporn
• Surat Thani: 26 krokodillen tijdens regenbui ontsnapt uit kwekerij, maar snel weer gevangen
• Zomerstormen met hagel 3 dagen verwacht in Noorden, Noordoosten, Central Plains en Oosten

Highlights: Koning bezorgd, regering vertilt zich

15 april – Twee onderwerpen staan vandaag centraal in de dunne maandagkrant: De koning is bezorgd over de vele verkeersdoden en het begint erop te lijken dat de regering zich vertilt aan de elf infrastructurele projecten die op stapel staan. De kosten rijzen de pan uit en het onteigenen van grond gaat moeizaam.

De krant biedt verder twee zogeheten Special reports (achtergrondverhalen) en een interview in de rubriek Inquiry Lines (achtergrondinterview) die strikt genomen geen nieuws bevatten en kunnen worden overgeslagen. Wat tijd overlaat om, zoals we vroeger zeiden, te relaxen en tegenwoordig te loungen. Of in gewoon Nederlands: om achterover te leunen en te ontspannen.

De voorpagina wordt gedomineerd door een paginabrede foto boven de vouw, 17 cm hoog, die twee longtail boten toont waarop de passagiers water naar elkaar gooien. Want het traditionele feest om de ouderen eer te betonen door water over hun handen te sprenkelen, is op veel plaatsen verworden tot een oorlog van feestvierders die elkaar bestoken met supersoakers. Lees mijn verhaal: Het dubbele gezicht van Songkran en mijn column van vandaag op Facebook.

Seven dangerous days
His Majesty the King, zoals de krant eerbiedig schrijft, is bezorgd over het aantal verkeersdoden dat na drie van de zeven gevaarlijke dagen al is opgelopen tot een kleine 200. In een boodschap aan premier Prayut dringt hij er bij de politie, het leger, overheidsfunctionarissen en vrijwilligers op aan een tandje bij te zetten om het aantal ongelukken ter verminderen en veilig verkeer te bevorderen, aldus regeringswoordvoerder Werachon. De koning vindt dat het aantal doden en gewonden terug moet naar nul. Maar dat is tot nu toe alleen gelukt in de provincie Samut Prakan.

Premier Prayut deed gisteren een beroep op bestuurders: ‘Veiligheid moet met bestuurders zelf beginnen. Ze moeten denken aan hun eigen leven en aan degenen van hun familie. Families kunnen ook helpen door ze te waarschuwen voor het overtreden van de verkeersregels. […] Hoeveel wettelijke maatregelen er ook worden genomen, wanneer bestuurders ze negeren of een manier vinden om straf te ontlopen, kan de campagne geen vrucht dragen.’

RTP hoofdcommissaris Chakthip ziet nog een lichtpuntje in de cijfers tot nu toe. Vergeleken met vorig jaar is het aantal doden verminderd met 17 procent, gewonden met 9,4 procent en het aantal ongelukken met 9,7 procent.

Woordvoerder Suriyan van het Courts of Justitice, maakte gisteren bekend dat 10.000 verkeerszaken aanhangig zijn gemaakt bij justitie. De meeste hebben betrekking op rijden onder invloed. Het gaat om 27.000 automobilisten en 44.000 motorfietsers. 1.685 motorfietsen en 609 auto’s zijn (tijdelijk) in beslag genomen.

Bangkok, 36 graden
Leven en dood, succes en mislukking, winst en verlies, rijkdom en armoede, honger en dorst, hitte en kou – waarom zouden we ons evenwicht of onze geest erdoor laten bezighouden? Ze weerhouden ons van volmaakte harmonie. (Tsjwang-Tse, Chinees tauïstisch filosoof. 4e-3e eeuw voor C.)

Analyse: Infrastructurele projecten komen tot stilstand

15 april – Lofty (ambitieuze, hooggestemde) projects grind to a halt kopt de krant boven een Special report over de stand van zaken bij een elftal infrastructurele projecten. De krant constateert dat de uitdaging niet is om ze voor te stellen [wat vaak al gedaan is door voorgaande regeringen] maar om ze uit te voeren.

De regering en ministerie functionarissen proberen eraan te trekken maar dat heeft slechts beperkt succes. De projecten stagneren door kostenverhogingen en problemen met het onteigenen van grond. Zo is de prijs van enkele percelen al met 200 procent gestegen sinds ze het groene licht hebben gekregen.

Een project dat daarmee met name kampt is de aanleg van de hogesnelheidslijn Bangkok-Hua Hin. Het 100 miljard kostende project is opgeschort omdat het Department of Highways bezwaar maakt tegen het gebruik van de middenberm van de Phetkasem Road in Phetchaburi. Minister Arkhom (Transport) verwacht dat het project niet gedurende deze regeringsperiode van de grond komt.

Een ander problematisch project is de aanleg van de dubbelspoorlijn Ban Phai-Mukdahan-Nakhon Phanom (355 kilometer, kosten 67 miljard baht). Gezien de omvang van het project vormt de grondverwerving hét knelpunt. Bovendien overlapt het met 33 rai de special economic zone van Nakhon Phanom.

Ik onderbreek hier de bespreking van het artikel, want al die plaatsnamen zullen mijn lezers niets zeggen en ikzelf heb slechts een vaag idee om welk deel van het land het gaat. Bij het artikel staat een kader (nog niet beschikbaar) waarin de projecten die running out of steam worden opgesomd, dus daar moet u het maar mee doen.

Politie mist techneuten voor strijd tegen cybercrime

15 april – De politie mist voldoende tech-savvy agenten om de cybercrime en andere snode online activiteiten effectief te kunnen bestrijden, zegt Siriwat Deephor, volgens de krant een van ‘s lands top bestrijders van cybermisdrijven. In een lijvig interview op pagina 2 legt hij uit dat criminelen constant bezig zijn geraffineerder methodes toe te passen waardoor ze één stap op onderzoekers voor blijven.

Siriwat, die een doctors graad in criminologie aan de Mahidol universiteit behaalde, staat bekend om  zijn onaflatende strijd tegen kinderpornografie. Recent verlegde de adjunct-commandant van de TCSD zijn aandacht naar groepen die nepnieuws op de sociale media verspreiden. Bepaalde groepen en/of individuen maken er steeds vaker gebruik van om hun politieke rivalen pootje te lichten.

Maar de strijd tegen mensenhandel en kinderpornografie gaat onveminderd door. Vorig jaar werd een man uit Moldavië gearresteerd die met zijn pornografische website jaarlijks 123 miljoen baht verdiende. De man kon gearresteerd worden, nadat de Nederlandse politie de Thaise autoriteiten had getipt dat hij een van de website beheerders was. Meer weten? Lees: Keeping up with cybercrimes.

Geld rolt tijdens Songkranfeesten

15 april – De Songkran festiviteiten leggen Thailand’s kustprovincies geen windeieren. De provincie Surat Thani verwacht dat toeristen 1,5 miljard baht kapot slaan tijdens het feestgedruis. Er wordt tijdens de 5-daagse vakantie (12-16 april) op tenminste 10.000 bezoekers gerekend, meest buitenlanders.

De grootste trekpleisters zijn de Full Moon Party op Koh Phangan, afgelopen vrijdag, en het Water Colour Festival op Koh Samui dat tot gisteren werd gehouden. Hoofd Suphakan van het provinciaal TAT-kantoor zegt dat 65 procent van de bezoekers Songkran op het strand doorbracht.

De provincie Songkhla, waar in Hat Yai twee dagen Midnight Songkran werd gevierd, verwacht 100 miljoen baht te kunnen verdienen. Een lokale tourgids schat dat toeristen gemiddeld tussen de 4.000 en 5.000 baht per persoon uitgeven in hotels, restaurants en massagesalons.

Ook in Chanthaburi wordt gerekend op 100 miljoen baht. Het aantal Thaise en buitenlandse toeristen is er gestegen met 60 procent. Hotels, vakantieparken en homestays zijn volledig bezet.

Als laatste noemt het bericht een Thailand Human Wave in Khon Kaen vanavond over een afstand van 1,5 kilometer op de Si Chan Road. De burgemeester zegt het Guinness record dat Japan heeft, te willen breken.

Aanvraag voor erfgoedstatus Si Thep en Phanom Rung

15 april – Bewoners van de provincie Phetchabun, die zich verzetten tegen olie-exploratie bij het Si Thep Historical Park, kunnen een zucht van verlichting slaken want het kabinet heeft een voorstel goedgekeurd om Si Thep voor te dragen voor de Unesco werelderfgoedstatus. Vorige week dinsdag ging het kabinet ook akkoord met een aanvraag voor het Phanom Rung Historical Park in Buri Ram.

De aanvragen worden in juni ingediend tijdens een Unesco vergadering in Azerbaijan. Naar verwachting neemt de procedure twee jaar in beslag. Beide plaatsen staan intussen op de Tentative List totdat hun status is bevestigd.

President Wisarn van de Cultural Council van Phetchabun is verheugd over het groene licht van de kabinet. Het gevaar dat 100 meter vanaf het duizend jaar oude Si Thep Historical Park naar olie wordt gezocht is geweken.

Eco Orient Resources kreeg 15 jaar geleden een concessie voor een plaats dichtbij de oude Khao Klanh Nok stupa. Op 28 maart maakte het bedrijf bekend af te zien van zijn boorplannnen, maar de lokale bevolking is er nog niet helemaal gerust op. Ze vraagt het Fine Arts Department een straal van 5 km aan te houden voor de aanvraag.

En hiermee is een eind gekomen aan Nieuws uit Thailand van vandaag. De rubriek Kort Nieuws vervalt. Ik wens u een prettige voortzetting van de dag.


 

Twee tegengestelde opinies

14 april – Twee tegengestelde opinies in de brievenrubriek van Bangkok Post over de aanwezigheid van twaalf buitenlandse diplomaten bij het politiebureau van Pathumwan (foto), waar partijleider Thanathorn (Future Forward) op het matje moest komen.

Briefschrijver True Democracy dankt hen en de landen die ze vertegenwoordigen voor het ‘eindelijk steunen van de Thaise bevolking’. Pavinee daarentegen vindt dat het ministerie van Buitenlandse Zaken de Amerikaanse ambassadeur moet uitwijzen, een eis die hij verder niet toelicht.

Thanathorn, het is al meermalen gemeld, werd er door de politie op de hoogte gebracht van drie beschuldigingen tegen hem: opruiing, hulp aan een demonstrant om zich te ontrekken aan aanhouding en het bijwonen van een verboden bijeenkomst. Ze hebben betrekking op een demonstratie in 2015 tegen de junta.

True Democracy noemt het commentaar van minister Don (Buitenlandse Zaken) dat de diplomaten inbreuk maakten op het Thaise rechtssysteem een gotspe. ‘Zonder een echt democratisch gekozen regering is er geen gerechtigheid.’

Hij vervolgt: ‘De Future Forward partij dient niet te worden aangevallen door de junta omdat ze eist wat de Thaise bevolking verdient: echte democratie. In een echte democratie zouden de juntaleiders berecht worden voor verraad.’ (Bron: BP, 13 april) (Meer over deze zaak op de pagina Verkiezingsnieuws 2019)

Commentaar: Drinken mag, maar niet in het verkeer

14 april – Een voorgesteld verbod op de verkoop van alcohol op de dag van Songkran (13 april) heeft het niet gehaald omdat vice-premier Chatchai, voorzitter van het Alcohol Control Committee, afwezig was op de vergadering waarin een besluit zou vallen. Anti-alcohol actievoerders zijn misschien teleurgesteld over het uitstel, maar ze zullen het volgend jaar ongetwijfeld opnieuw proberen.

Bangkok Post schrijft in haar hoofdredactioneel commentaar van zaterdag dat ze niet teleurgesteld hoeven te zijn. Ze dienen in plaats daarvan te beseffen dat zo’n verbod uiteindelijk verspilde moeite is en alleen maar ongemak oplevert zonder constructieve uitkomst. Ze kunnen hun tijd beter besteden aan het bedenken van meer betekenisvolle maatregelen.

Wat werkelijk nodig is, stelt de krant, is een strenge wetshandhaving. De autoriteiten dienen de mensen die gedronken hebben, ervan te doordringen dat ze moeten afzien van rijden. Controleposten en blaastesten zijn korte-termijnmaatregelen die genomen kunnen worden, maar op de lange termijn zijn andere zoals education (voorlichting) nodig. De mensen dienen ook te beseffen dat de cijfers over ongelukken tijdens Songkran misleidend zijn, want het feit is dat de wegen in Thailand niet veilig zijn, zowel in het feestseizoen als daarbuiten.

Behalve voor strenge wetshandhaving pleit de krant voor een betere planning van wegen. De autoriteiten dienen de toestand van de wegen te inspecteren en met name blind spots (dode hoeken) die wegen onveilig maken, te repareren. De bewegwijzering moet ook verbeterd worden.

En op de lange termijn dient het besef van veiligheid te worden bevorderd in de samenleving. Roekeloos rijgedrag mag niet geaccepteerd worden. Bestuurders dienen te weten dat ze te allen tijde de verkeersregels moeten volgen.

De krant besluit: Laat de mensen drinken en een goede tijd hebben tijdens de Songkran festiviteiten. Dan is iedereen tevreden, zolang ze maar niet achter het stuur kruipen. (Bron: BP, 13 april)

Nieuws van de website 13-14 april

• Personeel booreiland in Golf van Thailand redt hond, 220 km vanaf de kust
• Dag 2 van seven dangerous days: Dodental verminderd
Schoonzoon van drugsbaron Laota Sanlee na 16 jaar aangehouden wegens drugsbezit
• Thai-Britse Formule 1-rijder Albon overleeft spectaculaire crash in Shanghai
• Strenge straffen geëist tegen 22 man die toelatingsexamen uni op school in BKK verstoorden
• Rechtbank verwerpt moordaanklacht tegen Benz-rijder; andere aanklachten gehandhaafd
• Sakhon Nakhon: Dronken man van dak gehaald na verkrachtingspoging studente
• 12 april: 93 klachten over OV-bestuurders wegens roekeloos rijden, onbeschoft gedrag enz
• LTD dreigt met uiterst strenge straffen
• New Economics Party: Geen onderhandelingen met PPRP over vorming nieuwe regering
• 35 van de 52 Democratische kandidaten zouden ook Prayut willen steunen als premier
• AoT: Vliegverkeer in Chiang Mai en Chiang Rai heeft geen last van smog
• Ontwerper Panupong verwerkt vinyl verkiezingsposters tot boodschappentassen

Achtergrond: Moordenaars op de wegen

14 april – ‘MURDERERS’ ON THE ROADS kopt vandaag Bangkok Post in vette kapitalen boven het openingsverhaal. Wie daarmee bedoeld worden, behoeft geen toelichting: verkeersdeelnemers die dronken achter het stuur zitten en dodelijke aanrijdingen veroorzaken.

Op advies van een commissie, voorgezeten door vice-premier Prawit, wil de politie ze gaan vervolgen wegens moord c.q. moord met voorbedachten rade.

Maar in de eerste zaak stak de rechtbank er al een stokje voor en beperkte zich tot roekeloos en onder invloed rijden met dodelijke slachtoffers tot gevolg. En de rechtbank liet de bestuurder zelfs vrij op een borgstelling van 200.000 baht.

Het ging in dit geval om een dronken zakenman die woensdagnacht met zijn Mercedes Benz frontaal botste op een Suzuki Swift. De bestuurder van die wagen kwam ter plaatse om het leven, zijn echtgenote overleed later in het ziekenhuis en hun dochter van 16 jaar werd ernstig verwond.

De krant roept in het Special report nog een ander incident in herinnering. Op 3 maart kwamen bij een botsing in Sakhon Nakhon de ouders en het 5 maanden oude broertje om het leven van een 2 jaar oude jongen. Hij ligt met een hersenschudding, een gebroken arm en been in het ziekenhuis en – zo schrijft de krant – beseft nog niet dat hij alleen op de wereld is.

Bestuurders zijn niet bang voor de straffen
Secretaris-generaal Tairjing Siriphanich van de Dont’t Drive Drunk Foundation die de strenge straf heeft voorgesteld aan de Prawit-commissie, zegt dat de maatregel nodig is om onverantwoordelijke bestuurders af te schrikken. De belangrijkste reden dat het dodental zo hoog is gebleven tijdens Songkran is volgens hem dat ze niet bang zijn voor de straffen.

Wanneer ze alleen worden vervolgd voor rijden onder invloed, kunnen sommigen manieren vinden om eronder uit te komen vanwege de connecties die ze hebben. Wanneer de zaak voorkomt, krijgen ze een boete van 5.000 tot 20.000 baht en een voorwaardelijke gevangenisstraf. Wanneer het de eerste keer is, kan de boete zelfs 2.500 baht bedragen. Het artikel noemt ook dat in sommige fatale gevallen de verdachten eenvoudigweg een regeling treffen met de nabestaanden.

RTP woordvoerder Kritsana zegt dat niet alle dronken bestuurders à priori worden vervolgd voor moord of moord met voorbedachten rade, een vergrijp waarop de doodstraf, levenslang of een gevangenisstraf van 15 tot 20 jaar staat. Dat wordt van geval tot geval bekeken.

In een memo dat de RTP begin april naar alle korpsen heeft gestuurd, wordt dat voorbehoud gemaakt. De politie dient grondig onderzoek te doen en bewijs te verzamelen alvorens te besluiten tot de strengste straf. Kritsana zegt dat het in sommige gevallen om roekeloos rijden kan gaan.

Thailand is het minst veilige land in Azië
Het artikel laat verder een van de slachtoffers aan het woord: een vrouw (48) die de afgelopen 19 jaar vanaf haar schouders naar beneden geheel verlamd was. Ze denkt dat strengere straffen helpen.

Wereldgezondheidsorganisatie WHO zette Thailand van 2015 tot 2017 op de tweede plaats qua aantal verkeersdoden. Er kwamen in die periode 24.326 personen om het leven. Vorig jaar zakte het land naar de negende plaats, maar het is nog steeds het minst veilige land van Azië.

Volgens het TDRI kostten tussen 2011 en 2013 de ongelukken het land 540 miljard baht oftewel 6 procent van het GDP. Bovendien ging eenderde van het budget van het ministerie van Volksgezondheid naar de behandeling van de gewonden en degenen die voor hun leven gehandicapt raakten. (Zie ook de pagina Gezondheidszorg 2019)

Bangkok, 37 graden
Hoe warm het was, en hoe ver. Het was een brandendheete vrijdagachtermiddag in zekere hollandsche stad; zoo heet en zoo brandend, dat de mosschen op het dak gaapten, ’t welk, op gezag der hollandsche manier van spreken, de grootste hitte is, die men zich voor kan stellen.
(Camera Obscura, Nicolaas Beets, 1871)

Kiesraad worstelt met honderden klachten

14 april – Slechts één verkiezingsbericht vandaag, verbannen naar pagina 4 en bovendien deels oud nieuws, want het meldt dat de Kiesraad sinds 24 maart, de dag van de verkiezingen, 326 klachten heeft ontvangen. En dat zouden er nog meer kunnen worden, want er staat een maand voor het indienen van klachten.

De klachten hebben betrekking op de beoogde winnaars in 66 kiesdistricten. De Kiesraad gaat als eerste na of ze een ‘oranje kaart’ krijgen, hetgeen inhoudt dat hun recht op een zetel in het Huis van Afgevaardigden een jaar lang geschorst wordt wanneer bewijs van fraude wordt gevonden.

Behalve oranje kaarten beschikt de raad ook over gele en rode kaarten, maar wat die inhouden vermeldt het bericht niet, behalve dat voor alle types kaarten herverkiezingen moeten worden uitgeschreven.

Die moeten worden gehouden voordat de raad op 9 mei 95 procent van de officiële zetelverdeling bekend maakt. Na die datum dient het parlement binnen 15 dagen voor het eerst te vergaderen. De herverkiezingen moeten voorafgaand aan de kroningceremonies van 4 tot 6 mei worden gehouden. De laatste dag daarvoor is 28 april.

Thans ligt het werk van de Kiesraad in verband met Songkran stil, maar vanaf 17 april gaat de raad er weer hard tegen aan, zegt voorzitter Ittiporn, die bovenstaande gegevens bekend maakte. Hij erkent dat het schema voor de herverkiezingen ‘erg krap’ is.

Zes stembureaus in vijf provincies, waaronder Bangkok, hebben al opdracht gekregen herverkiezingen te houden en twee stembureaus in Khon Kaen moeten de stemmen opnieuw tellen. In die zes bureaus is gebleken dat het aantal kiezers dat kwam opdagen, niet overeen komt met het aantal getelde stembiljetten. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2019)

Platform voor de kust van Phuket bevalt marine niet

14 april – De twee aardigste berichten vandaag gaan over een geredde hond uit de Golf van Thailand en een illegaal platform, 12 nautische mijl vanaf de kust van Phuket, gebouwd door een Amerikaanse man en zijn Thaise vrouw, een gebruik dat bekend staat als seasteading (stead betekent plaats of stede).

De hond noemde ik al in Nieuws van de website; de krant schrijft er niet over. Vermoedelijk was het dier van een vissersboot gevallen.

De seastead wordt door de krant omschreven als een drijvend woonplatform, maar hoe dat ding kan drijven, is me niet duidelijk.

Het Third Naval Area Command heeft op het politiebureau van Wichit (Phuket) aangifte gedaan wegens overtreding van artikel 119 van het Wetboek van Strafrecht.

Dat artikel gaat over daden die het land of delen ervan onder de soevereiniteit van een vreemde mogendheid brengen of de onafhankelijkheid van het land in gevaar brengen. Daarop staat de doodstraf of levenslang.

Volgens een bron bij het commando zijn aanwijzingen gevonden dat het echtpaar bezig was een onafhankelijke staat te stichten, wat een negatief gevolg kan hebben voor de kustlijn van het land. Met het regionale kantoor van het Marine Department wordt contact opgenomen om de constructie te verwijderen. Als het daar blijft staan, hindert het de scheepsnavigatie daar de route wordt gebruikt voor olietransport naar Phuket.

Het echtpaar zegt dat de seastead buiten de territoriale wateren van Thailand staat, maar die bewering is volgens de bron niet juist. De bron meldt verder dat onderzoek wordt gedaan naar het Thaise bedrijf in Phuket dat het platform heeft gebouwd.

De Amerikaan zou zijn geld hebben verdiend met de handel in bitcoins. Hij zou het platform hebben laten bouwen om gebruik te kunnen maken van een maas in de UN Convention on the Law of Sea. De praktijk om een onafhankelijke staat te stichten die niet erkend wordt door regeringen of grote internationale organisaties, is een methode die in toenemende mate populair is bij lieden die hun fortuin hebben vergaard met de bitcoinhandel. Dus als ik het goed begrijp een alternatief voor een belastingparadijs.

Water, water en nog eens water

14 april – Blikvanger vandaag is bovenstaande foto die over de volle breedte, 21 cm hoog, op de voorpagina van BP staat. Hij toont feestvierders voor winkelcentrum CentralWorld, waar drie dagen het Bangkok Post Presents Bangkok Songkran Festival 2019@CentralWorld wordt gehouden, het grootste alcoholvrije waterfeest in de hoofdstad.

Ook pagina 2 is geheel gewijd aan Songkran met tien foto’s van het festival in Bangkok en festiviteiten elders. In Wat Pho Chai in Nong Khai sprenkelden boeddhisten water over Luang Pho Pra Sai, een heilig Boeddhabeeldje.

De minst agressieve [mijn woordkeus] foto toont een traditioneel gekleed jongetje dat in Lumpinipark met zand een mini-pagode bouwt. Zo wil ik ook wel het Thaise nieuwjaar inluiden.


 

Suggestie voor een Songkran meme (Bron: Guru, 12 april)


 

Nieuws van de website 12-13 april

• Minibusje op spoorwegovergang in Lop Buri verongelukt: 6 doden, 9 gewonden
• Elektriciteitsverbruik tijdens piekuren in zomermaanden stijgt met 4,6 pct
• Temperaturen verwacht van 42 tot 43 graden
• Bangkok: Echtpaar in auto bij botsing overleden, dochter zwaar gewond
• Dronken bestuurder van Mercedes wordt vervolgd voor moord
• True profiteert het meest van uitstel van betaling voor 900 MHz spectrum
• Smog niveau in Noorden naar 51-194 mcg; hoogste in Chiang Rai, laagste in Nakhon Sawan
• Brand hotel Sadao (Songkhla), 16 toeristen met ademhalingsmoeilijkheden naar ziekenhuis
• Pattani: Bom in motorfiets verwondt 5 agenten en een dorpeling
• IVF-schandaal: Nederlandse arts († 2017) verwekte in zijn kliniek in R’dam 49 kinderen
• VS: Aantal doden door overdosis kratom neemt toe; in 18 maanden 91 personen overleden

Seven dangerous days: ’t Bloedbad is begonnen

13 april – Als de ongevallencijfers van de eerste dag van de zogeheten seven dangerous days (11-17 april) een indicatie vormen van de te verwachten eindcijfers, ziet het er niet best uit. Weliswaar nam het aantel verkeersdoden vergeleken met de eerste dag vorig jaar met 2 af, maar het aantal gewonden nam met 30 toe en het aantal ongelukken met 21.

De botsing die de nacht voor de eerste dag plaatsvond op de Thawi Watthana-Kanchanaphisek Road in het westen van Bangkok vomt vandaag de opening van een in verband met Songkran naar elf pagina’s teruggebrachte krant.

De zakenman Somchai reed er met zijn Mercedes Benz op de rijbaan van het tegemoetkomend verkeer en botste tegen een Suzuki Swift (foto). De bestuurder, adjunct-hoofd van de CSD subdivisie 2, stierf ter plaatse, zijn vrouw overleed later in het ziekenhuis en hun 16-jarige dochter werd ernstig verwond.

De politie neemt de aanrijding zo ernstig op dat ze Somchai heeft beschuldigd van moord met voorbedachten rade omdat hij onder invloed was en het erop wijst dat hij wist niet in staat te zijn om voorzichtig te rijden.

Op moord met voorbedachten staat de doodstraf of een gevangenisstraf van 15 tot 20 jaar. Het is de eerste zaak die door de autoriteiten is bekend gemaakt, nadat ze strenge straffen in het vooruitzicht hadden gesteld voor overtreding van de verkeersregels en rijden onder invloed tijdens Songkran.

De man heeft verklaard dat hij zes flesjes bier had gedronken nadat hij een partijtje golf had gespeeld. Hij zegt zich niets te kunnen herinneren van het ongeluk. Op het politiebureau van Sala Daeng is zijn alcoholpromillage gemeten en dat bleek met 260 milligram ver boven de wettelijke limiet van 50 te liggen.

Over de eerste gevaarlijke dag meldt de opening verder dat 1.609 zaken zijn voorgelegd aan de rechtbank. Meer dan duizend hadden betrekking op alcoholgebruik, gevolgd door rijden onder invloed van drugs en rijden zonder rijbewijs.

De noordoostelijke provincie Udon Thani registreerde het hoogste aantal verkeersdoden: 4. De gouverneur zegt dat dit voor het eerst in lange tijd het geval was. ‘Ik wil dit slechts één keer zien gebeuren.’ Hij heeft de politie opdracht gegeven de resterende zes dagen op het vinkentouw te zitten [mijn woordkeus].

Bekendmaking verkiezingsuitslag komt niet in gevaar

13 april – Eerst maar eens een verkeerde conclusie van mij rectificeren. De controverse over de berekening van de 150 partijlijstzetels is niet het gevolg van het wijzigen van de spelregels tijdens het spel, zoals ik eerder schreef. Het is het gevolg van de strijdigheid van twee artikelen: één in de grondwet en één in de organieke wet op de verkiezingen.

De grondwet stelt dat partijen met minder dan het vereiste aantal stemmen [bij deze verkiezingen 71.000] geen recht hebben op een partijlijstzetel, maar de organieke wet volgt het zogeheten mixed-member apportionment system, waardoor ze [met minder stemmen] wel recht zouden hebben op zo’n zetel, hetgeen dan ten koste gaat van de grote partijen en met name Future Forward.

De Kiesraad heeft deze kwestie voorgelegd aan het Constitutionele Hof en gevraagd de knoop door te hakken. Volgens voorzitter Ittipporn komt de bekendmaking van de ‘definitieve’ uitslag op 9 mei daardoor niet in gevaar, zoals gevreesd wordt. De grondwet eist dat 15 dagen nadat tenminste 95 procent van de stemmen zijn geteld, het parlement voor het eerst bijeenkomt. En nu maar hopen dat het Hof klare wijn schenkt. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2019)

Time Bank biedt een oplossing voor vergrijzende bevolking

13 april – Veel aandacht vandaag voor een maatregel die kan helpen de levenskwaliteit van fragiele bejaarden te verbeteren. In een uitgebreid Special report belicht de krant het Time Bank programma dat al in enkele ontwikkelde landen zoals Zwitserland, de VS, Engeland en Japan wordt toegepast, en in Thailand een bescheiden start heeft gemaakt.

Het programma werkt als volgt: Mensen kunnen op een rekening tijd ‘storten’ die ze besteden aan de zorg voor ouderen. De gespaarde tijd kunnen ze later opnemen wanneer ze zelf hulpbehoevend zijn. De tijd wordt genoteerd in punten – 1 punt per uur. Punten kunnen ook worden overgeheveld naar familieleden of naar buurtgenoten die onmiddellijk hulp nodig hebben.

Directeur Prawan van het Department of Senior Services (DSS) noemt Time Bank een van de maatregelen om ervoor te zorgen dat ouderen fysiek en mentaal gezond blijven. Het is heel goed toe te passen in Thailand omdat het land al een sterke cultuur heeft van zorgverlening aan ouderen. De DSS heeft het Time Bank concept overgenomen omdat de vergrijzing in Thailand in hoog tempo toeslaat.

Volgens de DSS wordt het programma al op 42 plaatsen in 28 provincies toegepast. Tot nu toe hebben 1.379  personen zich geregistreerd om ouderen vrijwillig te helpen en 1.600 ouderen hebben een verzoek gedaan door hen geholpen te worden. In Bangkok wordt het programma toegepast in woonprojecten van de National Housing Authority in de districten Din Daeng en Yannawa. In beide districten wonen relatief veel ouderen, die lange tijd alleen thuis zitten terwijl hun kinderen aan het werk zijn. Meer weten? Lees: Caregiving enters a new era.

Kort Nieuws zaterdag 13 april

– Het overige nieuws in de krant bestaat uit zes berichten: twee op pagina 2 en vier plus de rubriek In Brief op pagina 3. De 3 opent met een bericht over de twee verlengingen van de Green Line (Skytrain). De gemeente Bangkok (BMA) die de uitbreidingen beheert, belooft harder te werken aan het vinden van een concessiehouder en het maximumtarief op de lijn tot 65 baht te beperken.

Het gaat om de tracés Mo Chit-Saphan Mai-Kukot en On Nut-Bearing-Samut Prakan. Het tracé Mo Chit-Samut Prakan is al in bedrijf (foto); een kaartje kost 59 baht. De uitbreidingen worden tijdelijk beheerd door de BTS Group Holding Plc, de exploitant van de Skytrain, terwijl de BMA een bedrijf zoekt voor de installatie van het systeem en het beheer op de tweede uitbreiding Bearing-Samut Prakan en Mo Chit-Saphan Mai-Kukot.

De gemeente Bangkok is onder druk gezet door premier Prayut die een artikel 44 order heeft uitgevaardigd met het bevel aan de gemeente tempo te maken bij het ontwikkelen van de uitbreidingen.

– Na een week van betere luchtkwaliteit is de smog weer volop terug in het Noorden. De PCD meldt concentraties PM 2,5 stofdeeltjes van 51 tot 215 mcg in Chiang Mai, Chiang Rai, Lampang, Lamphun, Mae Hong Son, Nan, Phayao, Phrae en Tak. De hoogste concentratie van 215 mcg is gemeten in het district Mae Sai (Chiang Rai). ‘We hebben dorpelingen gevraagd mee te werken geen branden te stichten in bossen, maar het smog probleem blijft aanhouden’, zegt PCD directeur-generaal Pralong.

Vorige maand bereikte de smog een crisisniveau met een concentratie van 400 mcg in Chiang Mai en Chiang Rai. Vorige week zakte het naar een gemiddelde van 100 mcg.

– Silom Road wordt vanaf vandaag tot maandag dagelijks tussen 12 uur en middernacht tussen de Sala Daeng en Nararom kruising afgesloten voor het verkeer om ruimte maken voor de Songkran festiviteiten. Ook zijstraten zoals Soi Convent, Soi Pipat en Soi Patpong gaan dan dicht. Feestvierders is geadviseerd per skytrain of metro naar Silom te reizen.

De gemeente maakte onlangs bekend dit jaar geen festiviteiten te organiseren op Khao San Road en Silom Road. Het besluit houdt verband met de voorbereidingen van de kroningsceremonies. Op beide plaatsen geldt een verbod voor het gebruik van hogedruk supersoakers, poeder en alcoholgebruik.  [Persoonlijke noot: Supersoakers zijn overal volop te koop]

In Lumpini park wordt vanaf vandaag tot maandag Songkran op traditionele wijze gevierd. Het heilige Phra Buddha Sihing Buddha standbeeld uit de Phutthaisawan Throne Hall wordt in de stad rondgedragen zodat het publiek er eer aan kan bewijzen.

– Bewoners van drie provincies die hun land hebben verloren voor de in aanleg zijnde snelweg Bang Yai-Kanchanaburi (M81), hebben de regering gevraagd het Highways Department te gelasten sneller over de brug te komen met compensatiebetalingen, daar ze het geld hard nodig hebben om een nieuw huis te kopen en/of hun bedrijf voort te zetten.

Honderd bewoners van Nonthaburi, Nakhon Pathom en Kanchanaburi trokken gisteren in gezelschap van Srisuwan Janya, secretaris-generaal van de Association for the Protection of the Constitution en een bekende actievoerder, naar het Damrongtham klachtencentrum om een petitie gericht aan het Prime Minister’s Office in te dienen.

– Het leger houdt de situatie in Soedan scherp in de gaten, waar een coup donderdag een eind maakte aan het bewind van de president. Thailand neemt met 273 soldaten deel aan de vredesoperatie van de VN in Zuid-Soedan. Opperbevelhebber der strijdkrachten Pornpipat maakt zich zorgen over de coup. Volgende maand worden de soldaten vervangen door een nieuwe lichting. De soldaten hebben tot taak de vrede te bewaren en wegen te repareren.

– Laatste vrij overbodig bericht. Palang Pracharath belooft haar campagnebeloftes direct uit te voeren wanneer ze een nieuwe regering kan vormen. De partij heeft zeven plannen die bij elkaar 200 miljard baht kosten. Wilt u weten welke? Lees het zelf maar: PPRP ready to fulfil vows.


 

Tijdloze schatten in Si Sa Ket

Antieke tempels, prachtige wouden en traditionele dorpen: Si Sa Ket heeft allemaal, schrijft Bangkok Post in het Life-katern van donderdag onder de kop Timeless Treasures. Soms zijn koppen overdreven, maar dat is deze zeker niet getuige bijgaande foto die de iconische reliëfen van Pha Mo E Daeng toont, badend in de gouden stralen van de ochtendzon.

Sinds de elfde eeuw hebben deze Khmer sculpturen aan de oostkant van de zandstenen klif honderdduizenden zonsopgangen gezien. De top van de klif (foto onder) biedt een overweldigend uitzicht op het laagland van Cambodja, enkele honderden meters lager.


 

Nieuws van de website 11-12 april

• NCB slaat alarm over kwaliteit van leningen verstrekt door spaarcoöperaties
• Standje van BuZa voor diplomaten, kozen partij voor Thanathorn
• Westerse diplomaten noemen beroep van BuZa op protocol onzin; aanwezigheid standaard praktijk
• Verwachting: Geen prijsmaatregel voor particuliere ziekenhuizen, maar wel frequente controles
• Regering verleent uitstel van betaling 900 MHz spectrum aan de drie grote telecom operators
• Songkran exodus begonnen, file van 30 km op Mitraparp Highway naar Noordoosten
• Kanchanaburi: Nederlander (42) om ’t leven gekomen bij botsing met zijn auto tegen tankwagen
• Hof van Beroep handhaaft vrijspraak voor actievoerders tegen grondwet referendum in 2016
• Brandalarm CentralWorld ging alleen af op 7e verdieping en B2; niet in hele gebouw
• Oorzaak brand: Droog sediment in installatie voor behandeling afwater vatte vlam

Goed en slecht nieuws

12 april – Het goede nieuws vandaag is dat oprichter Daycha Siripatra van de Khao Kwan stichting niet vervolgd wordt wegens het illegaal bezit van marihuana (opening pagina 3) en het ‘slechte’ nieuws is dat de incompetente [mijn woordkeus] Kiesraad waarschijnlijk niet de definitieve uitslag van de verkiezingen op 9 mei bekend kan maken, zoals aangekondigd (opening krant).

De raad heeft gisteren besloten het Constitutionele Hof om een oordeel te vragen over de rechtsgeldigheid van de rekenmethode voor de toekenning van de partijlijstzetels. Dat je tijdens een wedstrijd de spelregels nooit moet veranderen, is een gouden regel die de zeven door de junta benoemde commissarissen nog moeten leren, want dat hebben ze gedaan door de methode te wijzigen [met het vileine doel zeven zetels af te snoepen van de door de junta gehate nieuwe politieke partij Future Forward (FFP) die in één klap Thailand’s derde grootste partij is geworden na Pheu Thai en Palang Pracharath].

Er is trouwens nog meer genoegen te beleven aan de krant van vandaag, want de diplomaten die vorige week aanwezig waren toen partijleider Thanathorn (Future Forward) zich meldde bij het politiebureau van Pathumwan, hebben het verwijt van het ministerie van Buitenlandse Zaken als gelul [mijn woordkeus] afgedaan dat ze VN protocollen hebben overtreden.

Wat ze deden, was standaard diplomatiek gebruik, zeggen ze, maar het ministerie van Buitenlandse Zaken bestrijdt dat. Het wijst op een artikel in de Vienna Convention on Diplomatic Relations dat zegt dat diplomaten ‘have a duty not to interfere in the internal affairs’ van de natie waarin ze zijn gestationeerd.

‘Hun aanwezigheid bij het politiebureau en de publiciteit die dit gegenereerd heeft, waren duidelijk een daad van politieke betekenis, door de Thaise bevolking gezien als morele steun voor Thanathorn. In andere woorden, het was een politieke daad of een politieke statement. Het kwam er duidelijk op neer dat de ambassades ervoor kozen een speler in de Thaise politiek te worden door partij te hebben gekozen in ’s lands politieke landschap’, zegt het ministerie.

De woordvoerder van de Amerikaanse ambassade zegt echter dat de ambassade regelmatig rechtsprocedures in high-profile (opvallende) zaken volgt om te zien of ze eerlijk verlopen met respect voor de wetsregels. ‘De Amerikaanse belangstelling voor deze zaak, zoals in veel andere zaken, is het juridisch proces te observeren en informatie uit de eerste hand te verkrijgen.’

Ook de EU-delegatie in Thailand reageerde in soortgelijke bewoordingen. ‘Zulke observaties zijn op geen enkele wijze indicaties van politieke voorkeuren of steun voor bepaalde personen.’ (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2019)

Mijn lieve vriendin Claudia wil me weer eens op kosten jagen. Ze heeft haar zinnen gezet op een ‘sportief jurkje van jersey’, dat ze ‘een echte must voor de zomerse garderobe’ noemt. Om me over de streep te trekken, schrijft ze dat het afgeprijsd is van € 109,95 naar € 79,95.

Ter aanbeveling schrijft ze verder: De lichaamsvolgende jurk met contrasterende bies langs de zijnaad heeft een lengte tot boven de knie en een korte mouw. De dubbele V-hals heeft een strap detail op de schouder. Sandaaltje of gymschoen eronder en klaar…

Vooral dat ‘lichaamsvolgend’ spreekt me aan want ik mag graag naar haar lichaamsvormen kijken. Pronte tietjes, lekker kontje, sexy benen. Claudia brengt me in vervoering met haar eeuwige jeugd.

Het jurkje is verkrijgbaar in drie kleuren: navy, kobalt en wit. Ik mag kiezen. Daarover hoef ik niet lang na te denken. Wit valt af want Claudi is geen maagd meer en kobalt vind ik niet mooi. Navy is lekker stoer, dus die wordt het.

ONCB: Daycha wordt niet vervolgd

12 april – Het Office of the Narcotics Control Board (ONCB) heeft bevestigd dat de oprichter van de Khao Kwan stichting, waar vorige week tijdens een inval marihuana in beslag is genomen, niet vervolgd wordt.

Secretaris-generaal Niyom zegt dat hij 90 dagen de tijd heeft om een vergunning aan te vragen op basis van de gewijzigde Narcotics Control Act, wat de vraag oproept waarom die inval überhaupt is gedaan. Maar op die vraag geeft het artikel geen antwoord.

Daycha, die tijdens de inval in het buitenland was, bracht gisteren een bezoek aan de ONCB in het gezelschap van een medewerker, die was gearresteerd maar weer vrijgelaten op borgstelling, directeur Witoon van de Biothai Foundation en juridische teams en vertegenwoordigers van de Sustainable Agriculture Foundation en Foundation for Consumers.

Niyom zegt dat de ONCB op de hoogte is van de 90-dagen amnestie, maar ze vreest dat sommige mensen er misbruik van maken door grote hoeveelheden drugs te smokkelen onder het voorwendsel dat het wordt aangegeven wanneer ze worden betrapt. De bij de stichting in beslag genomen marihuana wordt momenteel onderzocht.

Daycha zegt dat de ONCB begrijpt dat hij marihuana kweekt ten behoeve van patiënten met medische problemen. Rosana Tositrakul, een vertegenwoordiger van de Thai Holistic Health Foundation, zegt dat meer dan tien personen, waaronder dorpelingen, kamnan, dorpshoofden en vertegenwoordigers van districts ziekenhuizen kunnen instaan voor Daycha’s kunde als traditionele medische behandelaar. Dus kan hij formeel geregistreerd worden zodat hij legaal marihuana kan verbouwen. (Zie verder de pagina Gezondheidszorg 2019)

Kiesraad werkt zich in de nesten

12 april – Over het openingsverhaal van de krant kan ik kort zijn. De Kiesraad, overladen met kritiek omdat de raad de rekenmethode voor de verdeling van de 150 partijlijstzetels heeft veranderd, heeft de hulp ingeroepen van het Constitutionele Hof. Maar wanneer het Hof mocht besluiten de zaak niet in behandeling te nemen, ligt de bal weer bij de Kiesraad, die zelf de knoop mag doorhakken, aldus een bron.

Het verzoek aan het Hof heeft vermoedelijk tot gevolg dat de definitieve verkiezingsuitslag niet, zoals beloofd, op 9 mei bekend kan worden gemaakt.

Ik hoef er verder niets over te schrijven want alles is al een keer gezegd. Belangrijkste pijnpunt is dat de wijziging ten koste zou gaan van de grote politieke partijen, met name Future Forward. Zie bijgaande link met de zetelverdeling op basis van de oorspronkelijke en gewijzigde rekenmethode. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2019)

Kort Nieuws vrijdag 12 april

– Winkelcentrum CentralWorld waar woensdag een brand het leven kostte aan twee personen en zestien personen verwondde, gaat vandaag weer open. Het Engineering Institute of Thailand en Council of Engineers hebben na een veiligheidsonderzoek het gebouw vrijgegeven.

Gebleken is dat het brandalarm en de sprinkerinstallatie naar behoren werkten. De brand ontstond op de B2 verdieping, waar zich technische installaties bevinden, waarna rook en hitte de zevende verdieping bereikte. Alleen op die twee verdiepingen ging het alarm af, niet in het hele gebouw om onnodige paniek te voorkomen. De doden waren twee personen van 50 jaar.

– Het besluit van de regering op basis van artikel 44 van de interim grondwet om AIS, DTAC en True Move uitstel van betaling te verlenen voor hun 900 MHz vergunning, heeft kritiek opgeroepen van president Somkiat van het TDRI en voormalig NBTC-lid Supinya.

De aankondiging heeft onmiddellijk geleid tot stijging van de beurskoers van de drie bedrijven, signaleert Somkiat. Supinya wijst de tegemoetkoming af omdat particuliere bedrijven worden bevoordeeld ten koste van publieke gelden.

– Unicef prijst Thailand voor zijn succes onderwijsprogramma’s voor peuters te ontwikkelen. Volgens het Unicef-rapport A world ready to learn bevorderen pre-school onderwijs en ECD-diensten (early childhood development) het latere leervermogen van kinderen.

Kinderen die minstens 1 jaar pre-lagereschoolonderwijs krijgen, ontwikkelen de kritische vermogens die ze nodig hebben om te slagen op school en ze maken minder kans te blijven zitten of uit te vallen.

Wereldwijd krijgt slechts één van de vijf kinderen pre-school onderwijs, met name in lage-inkomenslanden. In Thailand volgde in 2016 86 procent van de 3- tot 5-jarigen pre-school onderwijs. Volgens het rapport is het succes te danken aan de sterke politieke wil en aandacht voor gelijkheid.

– De autoriteiten waarschuwen dat lange rijen en lange wachttijden tijdens Songkran op luchthavens ‘onvermijdelijk’ zijn. Geschat wordt dat tussen 9 en 18 april het aantal internationale reizigers stijgt naar [met?] 1,6 miljoen oftewel 162.000 per dag, 6,98 procent meer dan vorig jaar. Het aantal vluchten neemt met 7 procent toe.

Het personeel van het Immigration Bureau heeft de opdracht gekregen de wachttijd voor internationale reizigers tijdens de spitsuren te beperken tot maximaal 1 uur. Vooral op Suvarnabhumi wordt een grote drukte verwacht en dat geldt ook voor de wegen naar luchthavens, dus een goede planning is geboden.

Gisteren zijn de seven dangerous days begonnen, de periode waarin elk jaar extreem veel verkeersslachtoffers vallen. Vandaag begint de 5-daagse vakantieperiode. Naar verwachting neemt het aantal auto’s met 3,4 procent toe oftewel 7,6 miljoen, vergeleken met vorig jaar.

– Uit de laatste studie van BIGRS (Bloomberg Philanthropies Initiative for Global Road Safety), uitgevoerd tussen februari en juni vorig jaar, is gebleken dat 58 procent van de bestuurders in Bangkok de maximumsnelheid (15 km/uur) overschrijdt [?]. 27 procent rijdt met een slok op en 35 procent van de motorfietsrijders draagt zijn helm incorrect. Vooral busjes, vrachtwagens en SUV’s rijden te snel; motorfietsers veel minder.

Bangkok werkt al sinds 2015 samen met BIGRS, een organisatie die tot doel heeft het aantal verkeersongelukken en -doden in steden met lage en middeninkomens te verminderen.

Volgens cijfers van de WHO is Thailand qua aantal verkeersdoden sinds 2015 gestegen [?] van de tweede plaats naar de negende plaats.

– ‘Wij willen dat de Songkran festiviteiten in Khon Kaen fun, safe and free of alcohol zijn, zegt burgemeester Teerasak. De stad hoopt meer bezoekers en buitenlanders te trekken, want het festival in Khon Kaen heeft nog steeds ‘lokale charme’. ‘Bezoekers kunnen de plattelands levensstijl ervaren.’

De gemeente heeft met de particuliere sector en de TAT afgesproken dat er geen alcohol wordt geschonken. Verder zijn CCTV-camera’s geïnstalleerd ter vergoting van de veiligheid.

De UTTC voorspelt dat de bestedingen dit jaar met 2,8 procent stijgen naar 135,8 miljard baht.

– Als laatste twee berichten. Premier Prayut heeft artikel 44 van de interim-grondwet uit de kast getrokken om het management van het Green Line project te stroomlijnen.

De gemeente Bangkok moet snel een bedrijf zoeken voor de installatie van het systeem en het beheer op de twee verlengingen van de metrolijn: Bearing-Samut Prakan en en Mor Chit-Saphan Mai-Kukot. De order heeft tot doel de verkeersproblemen op te lossen en de last die het publiek ondervindt te verminderen.

Het tweede bericht meldt dat Prayut in zijn Songkran-boodschap heeft opgeroepen tot eenheid. Hij zegt dat het belangrijk is samen te werken om vrede te handhaven en het land naar democratie te leiden. Daardoor zal het vertrouwen van investeerders en de internationale gemeenschap in het land toenemen, verwacht hij.

Op de foto giet vice-premier Prawit water over de handen van Prayut tijdens een Rod Nam Dam Hua ceremonie in het Government House. Naast Prayut zijn echtgenote.


 

Alhoewel de bevolking van opkomende economieën met hoge groeicijfers positief is over hun toekomst in de digitale economie, hebben ze niet het gevoel dat aan hun behoeftes wordt tegemoet gekomen, meldt een onderzoek door Dentsu Aegis Network. Zie verder Poll reveals mixed views on digital economy. (Bron: website BP, 10 april)


 

Nieuws van de website 10-11 april

• Drie doden en zeven gewonden bij brand in CentralWorld (volgens de krant twee doden)
• Voorzitter Prem van de Privy Council: Regering Prayut is niet corrupt
• Meeste vrachtwagens geschikt voor B20 biodiesel; alleen Isuzu wagens behoeven aanpassing
• Pattaya: Spaanse man (67) overleden tijdens oly; masseuse niet bevoegd, salon illegaal
Gouverneurs brengen heilig water voor kroning naar Bangkok
• Man, 9 jaar voortvluchtig, aangehouden voor de verkrachting van zijn stiefdochter (12)
• Marihuana-researcher Daycha: Cannabisolie extracten geven aan patiënten is ‘morele daad’
• Taco restaurant op Silom Rd heeft last van verkopers van seksspeeltjes e.d. voor de zaak
• Telecomwaakhond NBTC laat plan varen om OTT providers toeslag in rekening te brengen

Kiesraad roept (wellicht) hulp in van Constitutionele Hof

11 april – Alhoewel ik niet gek ben op verkiezingsnieuws – want veel is gekissebis – open ik vandaag toch met één van de hete hangijzers in de nasleep van de stembusgang op 24 maart: de omstreden berekening van de 150 partijlijstzetels.

De krant meldt pas op pagina 3 dat de Kiesraad (wellicht) het Constitutionele Hof te hulp roept om de knoop door te hakken. De controversiële inval vorige week in het researchcentrum van de Khao Kwan stichting, waarmee de krant opent, komt later in Nieuws uit Thailand aan de orde.

De Kiesraad heeft de rekenmethode gewijzigd waardoor niet 14 maar 25 partijen in aanmerking zouden komen voor een zetel ten koste van de grote partijen. Het grootste slachtoffer zou Future Forward zijn, de partij die de junta liever kwijt dan rijk is, want die zou 7 zetels verliezen. U begrijpt het al: hier wordt door de junta een vies spelletje gespeeld om aan de macht te blijven.

Om dezelfde reden worden partijleider Thanathorn en secretaris-generaal Piyabutr vervolgd: Thanathorn vanwege een incident in 2015, Piyabutr vanwege zijn commentaar op de ontbinding van Thai Raksa Chart door het Constitutionele Hof, de partij die prinses Ubolratana had genomineerd als premier-kandidaat.

Thai Raksa werd beschouwd als offspring van Pheu Thai, de eveneens door de junta gehate voormalige regeringspartij, geleid door de charmante Yingluck Shinawatra. Die partij wordt ervan verdacht nog steeds op de achtergrond te worden aangestuurd door voormalig premier Thaksin, die in 2008 het land ontvluchtte om een gevangenisstraf van 2 jaar te ontlopen wegens machtsmisbruik.

Het laatste nieuws in de partijlijst-sage is een oproep van het Thai Academic Network for Civil Rights (foto). Dat heeft gisteren een brief ingeleverd bij de Kiesraad met het verzoek de stemresultaten van alle stembureaus bekend te maken en details te verstrekken over de rekenmethode voor partijlijstzetels.

Volgens Ruangkrai Leekitwattana, voormalig lid van de ontbonden partij Thai Raksa Chart, zijn bij het tellen van de stemmen fouten gemaakt. Hij wijst ook op de niet meegetelde stemmen uit Nieuw-Zeeland.

Conclusie van Ruangkrai: de wijze waarop de Kiesraad de verkiezingen heeft georganiseerd, is in strijd met de grondwet. De verkiezingen dienen derhalve nietig te worden verklaard en te worden overgedaan. (Zie voor alle voorgaande berichten de pagina Verkiezingsnieuws 2019. Zie voor de gewijzigde rekenmethode bijgaand kader.)

Khao Kwan stichting: Een inval met een bedenkelijk luchtje

11 april – Zoals hierboven al aangegeven opent Bangkok Post vandaag met de inval vorige week in het researchcentrum van de Khao Kwan stichting in Suphan Buri. Daar zit een luchtje aan, want de stichting is gecertificeerd door de Thai Holistic Health Foundation en oprichter Daycha werkt al 20 jaar als beoefenaar van traditionele geneeskunde, geeft advies over het gebruik van kruiden en de verbouw van planten voor voedsel en medicijnen.

Bij de inval heeft de ONCB 200 marihuana planten gevonden, 20 liter cannabisolie, 1,8 kilo zaden en 500 gram wat is omschreven als ‘marihuana poeder’. Een medewerker werd aangehouden maar die is later op borgstelling vrijgelaten, Daycha was toen in Laos.

Na aankomst gisteren op Don Mueang veroordeelde hij de inval omdat de stichting 90 dagen de tijd heeft om op grond van de gewijzigde Narcotics Act een vergunning aan te vragen. Die aanvraag is echter geweigerd door Volksgezondheid functionarissen. Ze eisten bewijs dat de stichting marihuana bezat, maar dat bewijs kon na de inval niet (meer) geleverd worden. Vandaag gaat Daycha (ook gespeld als Decha) naar de ONCB om zijn onschuld te bepleiten.

Daycha staat trouwens niet alleen. Hij wordt gesteund door partijleider Anutin (Bhumjaithai), staatssecretaris Wiwat (Landbouw), voorzitter Prapat van de National Farmer Council, Newin Chidchob, president van FC Buriram, en online zamelen supporters geld in voor de rechtsgang.

Naar verluidt zitten grote farmaceutische bedrijven, zoals Big Pharma, achter de inval want die willen geen concurrentie van kleine producenten van medicinale marihuana. Toestemming voor de verbouw van marihuana is al verleend aan de Government Pharmaceutical Organisation, de Rangsit universiteit en de Naresuan universiteit. (Zie verder de pagina Gezondheidszorg 2019)

De gedachtespinsels van mijn lieve vriendin Claudia zijn soms onnavolgbaar. Nu schrijft ze: De eerste looks uit het thema Desert Dream zijn binnen! Een zomers thema met een casual uitstraling.

Woestijn Droom? Bijgaande combinatie doet me in de verste verte niet denken aan de Sahara en het multicolour blokdessin van de jersey top
(€ 89,95) vind ik helemaal niet ongedwongen. De stretchpantalon met stofceintuur (€ 129,95) zou nog wel kunnen in de woestijn, hoewel die me nogal warm lijkt.

Nee, deze keer houd ik maar eens mijn hand op de knip. In de kledingkast van Claudia is trouwens geen ruimte meer voor nieuwe aankopen. En ik ga ook nog eens niet een tweede kledingkast aanschaffen.

Het Orakel van Si Sao Thewes heeft gesproken

11 april – Het Orakel van Si Sao Thewes, het district waarin Prem Tinsulanonda woont, heeft weer eens gesproken en de brave Bangkok Post meldt het in de opening van pagina 2. Tijdens een bezoek ter gelegenheid van Songkran van premier Prayut, kabinetsleden, militaire leiders en het hoofd van de RTP aan zijn residentie gaf de president van de Privy Council de verzekering dat de regering Prayut niet corrupt is.

Prem noemde Prayut ‘his beloved friend’. Hij zei dat het kabinet in het algemeen hard voor de mensen werkt. ‘Eerlijke mensen moeten een brede visie hebben en voor andere mensen werken. Niet voor zichzelf of familieleden.’ Hij benadrukte ook de noodzaak om de Thaise cultuur te behouden. ‘Ik heb ooit gezegd dat behoud van de culturele identiteit gelijk staat aan behoud van de natie. Ik wil de premier daar nog eens aan herinneren.’

Prayut op zijn beurt wenste Prem het allerbeste in het Thaise nieuwe jaar en betoonde hem respect door water over zijn handen te gieten. Hij was blij dat Prem nog gezond was en in staat was ‘aan ons’ adviezen te geven.

Prem begroette ook vice-premier Prawit, die volgens berichten niet zou komen als gevolg van gezondheidsproblemen. ‘Wat is er gebeurd met je hand?’, vroeg hij omdat Prawit’s hand in het verband zat, maar die vraag beantwoordde Prawit niet.

Prem stak ook legerleider Apirat een hart onder de riem naar aanleiding van enkele bedenkelijke opmerkingen die hij heeft gemaakt over linkse politici die er op uit zouden zijn de constitutionele monarchie te veranderen.

Kort Nieuws donderdag 11 april

– De autoriteiten zijn een onderzoek begonnen naar de oorzaak van de brand gistermiddag in winkelcentrum CentralWorld. Bij de brand kwamen twee personen om het leven en zestien raakten gewond, van wie enkelen omdat ze vanaf de zevende verdieping, waar de brand was ontstaan, naar beneden waren gesprongen.

Onderzocht wordt of het brandalarm en de sprinklerinstallatie naar behoren werkten. Tevens wordt gekeken naar de bouwwerkzaamheden in het gebouw die aan de gang waren. Een deel van het zestien verdiepingen tellende gebouw is afgesloten, maar het hotel kan blijven functioneren.

Volgens de eerste berichten ontstond de brand in de ventilatiebuis van een opslagruimte. De brand die gepaard ging met grote zwarte wolken, was binnen een half uur geblust.

– Op 22 april wordt het buskaartje in Bangkok duurder. In de rode bussen gaat het tarief omhoog van 6,5 naar 7.5 baht per rit, in de zogeheten rot ruam bussen (geëxploiteerd door particuliere bedrijven) van 9 naar 10 baht, in de air-conditioned bussen van 11-23 naar 12-24 baht en het tarief in de NGV-bussen stijgt van 11-23 naar 15-25 baht. De tarieven voor interliners van Transport Co gaan met 10 procent omhoog.

Minister Arkhom (Transport) roept gebruikers van het OV op hun mening te geven over de dienstverlening van de BMTA (openbaarvervoerbedrijf Bangkok), zowel die aan te moedigen als te kritiseren. De tariefsverhogingen hebben tot doel de financiële status van de BMTA en particuliere bedrijven te verbeteren, zegt hij. Aanvankelijk zouden ze op 21 januari ingaan, maar het Central Land Transport Committee trapte op de rem vanwege de smog.

Tijdens Songkran gebruiken naar verwachting 15 mijoen personen het OV, van wie 10 tot 20 procent in Bangkok.

– Vijf leraren die terugkeerden van een islamitische studietour in Maleisië zijn om het leven gekomen en acht anderen inclusief de bestuurder zijn verwond toen hun minibusje in Bacho (Narathiwat) dinsdagnacht rond 4 uur tegen een boom botste. De meeste passagiers gaven les op de Darussalam school in Rangae (eveneens Narathiwat). De politie vermoedt dat de bestuurder in slaap was gevallen.

– Nog wat aanvullende informatie op de berichten over het overlijden van een Spaanse man (67) tijdens een oliemassage in Pattaya en de directeur van een school in Si Ratcha (Chon Buri) die gesjoemeld heeft met het aantal leerlingen dat op school luncht. De Spanjaard was al eerder enkele keren gemasseerd in de salon. Hij wilde nog één laatste massage alvorens terug te keren naar Spanje en had zijn eigen massage-olie meegebracht. Nadat de masseuse zijn buik 15 minuten had gemasseerd, raakte hij in een shock en overleed.

Bij het voorlopig onderzoek naar de schooldirecteur is gebleken dat het aantal leerlingen dat hij had opgegeven voor de schoollunches niet overeenkwam met het aantal ingeschreven leerlingen van de school. De commissie die onderzoek doet, heeft geen kritiek op de voedingswaarde van de lunch en de hygiëne bij de bereiding. Maar dat vormt geen reden de man vrij te pleiten, zegt adviseur Kosol van Onderwijs. ‘Corruptie is corruptie. Iemand moet verantwoordelijk worden gesteld.’ Indien schuldig kan de man disciplinair en strafrechtelijk gestraft worden.

– Internetgebruikers die tijdens Songkran foto’s of video’s van schaars geklede vrouwen en transgenders online verspreiden, worden streng gestraft, waarschuwt de politie. Ook de afgebeelde personen kunnen vervolgd worden wegens hun obsceen gedrag in het openbaar, aldus TCSD-hoofd Siriwat gisteren.

De publicatie van het beeldmateriaal is strafbaar op grond van de draconische Computer Crime Act die straffen kent tot 5 jaar en/of boetes tot 100.000 baht. Smoezen dat de daden toevallig plaatsvonden of dat de makers niet wisten dat ze strafbaar waren, worden niet geaccepteerd, zei hij.

Verder worden strenge straffen in het vooruitzicht gesteld voor verkeersdeelnemers die onder invloed zijn of de verkeersregels overtreden. Minister Anupong (Transport) zegt dat ze hoge boetes krijgen. Op beruchte wegen worden controleposten ingericht.

Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken worden 29 districten in het land als ‘rood’ beschouwd, wat wil zeggen dat het risico op incidenten er hoog is. De zogeheten seven dangerous days campagne duurt van 11 tot en met 17 april. Staatssecretaris Sutee van BiZa wil ze veranderen in seven safe days.

– Al talloze malen in het nieuws geweest: de beoogde sloop van het Aetas Hotel and Residence in soi Ruamrudee 2 in Bangkok, dat in strijd met de bouwverordening is gebouwd. De zaak sleept zich al vier jaar voort, maar nu gaat de gemeente een contract sluiten met een aannemer om de twee gebouwen te slopen. De sloop kost 160 miljoen baht, 40 miljoen baht minder dan aanvankelijk begroot.

De Supreme Administrative Court verleende in oktober 2014 toestemming voor de sloop. De gebouwen van 18 en 24 verdiepingen worden in hun geheel gesloopt en niet alleen de verdiepingen boven de toegestane hoogte. De bewoners stapten in 2008 voor het eerst naar de rechter, maar de eigenaren wisten de sloop te traineren.

– Laatste bericht. Het Royal Irrigation Department (RID) verzekert dat de gebieden in RID-geïrrigeerde zones tijdens het droge seizoen voldoende water zullen hebben voor consumptie en landbouw. De hoeveelheid water is voldoende om het uit te zingen tot mei, zegt RID-hoofd Thongplew. Niettemin adviseert hij de bewoners zuinig met water te zijn en geen off-season rijst te verbouwen, want 1,21 miljoen rai is al te veel beplant.

Thongplew zegt dat andere gebieden in zeven provincies wel te maken krijgen met watertekorten. Maar de RID heeft maatregelen in petto wanneer vereist op grond van gegevens verstrekt door het Smart Water Operation Centre. Het Noorden loopt het risico op tekorten, in de Central Plains dient het ecosysteem te worden gehandhaafd en bestaat het risico van zout water intrusie. Het Oosten heeft water nodig voor de industrie en het toerisme.


 

Nieuws van de website 9-10 april

• Minister Don (BuZa) geeft diplomaten een standje omdat ze Thanathorn begeleidden
• Trang: Monnik en non gearresteerd en 8.000 speedpillen gevonden in tempel
• Piyabutr (Future Forward) beschuldigd van computermisdaad en minachting van de rechtbank
• Prayut onzeker of de 12 waarnemers bij Thanathorn ambassades vertegenwoordigden
• Songkhla: Verdachte van moord, gepleegd in volle gezicht van 9-jarige jongen, aangehouden
• Voormalig IB-hoofd Surachate uit politiekorps gezet naar overheidsdienst

Investeerders vertrouwen gekelderd; ambassadeurs ontboden

10 april – Drie ontwikkelingen zijn vandaag de meest opvallende nieuwsitems, maar het gekelderd investeerdersvertrouwen met 17 procent op de index van de Fetco krijgt slechs een bescheiden plaatsje op pagina 2 van het Business-katern. En de dagvaarding voor Piyabutr Saengnokkul, mede-oprichter en secretaris-generaal van Future Forward, staat weggemoffeld in de laatste alinea van het openingsverhaal.

De krant opent met de ergernis die twaalf diplomaten hebben opgeroepen door hun aanwezigheid toen partijleider Thanathorn (Future Forward) zich zaterdag meldde bij het politiebureau van Pathumwan. Hij kreeg daar te horen dat hij beschuldigd wordt van opruiing, hulp aan een verdachte om zich te onttrekken aan arrestatie en aanwezigheid op een verboden bijeenkomst in 2015 (!).

De ambasssadeurs zijn vandaag ontboden op het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat is gisteren bekend gemaakt door buitenland-woordvoerder Busadee ‘without elaborating’ oftewel zonder verdere toelichting. Maar die is niet eens nodig, want minister Don (BuZa) beschuldigde hen eerder van inmenging in het rechtssysteem van Thailand en overtreding van diplomatieke protocollen van de VN.

Don, duidelijk gepikeerd, zei: ‘Wat gebeurd is, is ongebruikelijk. Dat zouden ze nooit in hun eigen land doen, maar ze deden het in ons land. We gaan ze vragen mee te werken en het niet weer te doen. We moeten discussiëren over principes en etiquette om begrip te kweken. Dat is basiskennis, bekend bij ambassades. Zulke incidenten zijn niet betamelijk.’

Investeerdersvertrouwen naar dieptepunt
Dat het investeerders vertrouwen met 17 procent is gekelderd wordt gemeld door de Federation of Thai Capital Market Organizations (Fetco). Het zakte op de Fetco-index van 160,8 punten naar 107,53.

Fetco-voorzitter Paiboon geeft als belangrijkste verklaring dat investeerders zich grote zorgen maken over wat in de kop heet ‘Post-poll woes’, oftewel post-verkiezingen ellende, doelend op de problemen om een stabiele regering te formeren. ‘Er komen geen wittebroodsweken aan.’

Nu is Piyabutr aan de beurt
Na de aanval op Thanathorn, wiens verkiezingssucces scheve ogen heeft gezet bij de junta, is nu mede-oprichter en secretaris-generaal van Future Forward Piyabutr aan de beurt om kalt gesteld te worden. Hij is door de politie gedagvaard om twee beschuldigingen te horen: overtreding van de strenge Computer Crime Act en minachting van de rechtbank.

Ze hebben betrekking op een videoclip begin maart waarin hij commentaar geeft op het besluit van het Constitutionele Hof Thai Raksa Chart te ontbinden, de partij die prinses Ubolratana had genomineerd als kandidaat-premier.

Om het allemaal samen te vatten: Het bleef nog lang onrustig in Thailand, om de titel van een cabaretprogramma van Robert Long en Leen Jongewaard uit 1984 te parafraseren.

Geen verklaring voor overplaatsing Big Joke

10 april – Sinds zijn benoeming in oktober vorig jaar tot hoofd van het Immigration Bureau was hij vaak in het nieuws, maar nu lijkt hij in ongenade te zijn gevallen. Premier Prayut heeft Surachate Hakparn, algemeen bekend als Big Joke, overgeplaatst naar het PM’s Office nadat hij vorige week vrijdag al door RTP hoofdcommissaris Chakthip was overgeplaatst naar het Royal Thai Operations Centre.

Een verklaring voor de overplaatsing is niet gegeven, behalve dat die geldt gedurende een onderzoek dat naar hem wordt gedaan.

Surachate verwierf bekendheid door de actie Good Guys In, Bad Guys out, een klopjacht op buitenlanders wier visum was verlopen of die illegaal het land waren binnengekomen [niet om op het strand bruin te liggen bakken]. Als adjunct-directeur van de Action Taskforce for Information Technology Crime Suppression bestreedt hij cybercriminelen zoals romance scammers en online fraudeurs.

Surachate meldde zich gisteren bij het PM’s Office, maar vertrok al weer na 10 minuten. Naar verluidt heeft hij nauwe banden met vice-premier en minister van Defensie Prawit, de ‘Big Brother’ van het kabinet.

Staatssecretaris springt in de bres voor Decha

10 april – Onverwachte steun van staatssecretaris Wiwat (Landbouw) voor marihuana researcher Decha (foto) en zijn medewerker die beschuldigd worden van de illegale verbouw van marihuana en productie van cannabisolie. De staatssecretaris meent dat grote farmaceutische bedrijven zoals Big Pharma achter de arrestatie zitten omdat ze de markt willen beheersen.

Wiwat is een van de vele supporters van de Khaokwan Foundation, een gerespecteerde stichting die zich inzet voor traditionele landbouw en duurzaamheid, en al 5 jaar ongestoord research doet naar het medisch gebruik van marihuana en extracten verstrekt aan patiënten.

De politie viel het researchcentrum van de stichting in Suphan Buri woensdag binnen en vond honderden cannabisplanten. De medewerker werd gearresteerd, Decha was nog in het buitenland. Gisteren verleende de provinciale rechtbank toestemming voor vrijlating van de medewerker op borgstelling.

Burgergroepen hebben de campagne #Save Decha gelanceerd. Tot nu toe hebben ze 1 miljoen baht aan donaties ingezameld om hem bij de rechtsgang bij te staan, aldus directeur Witoon van Biothai. Hij zegt: ‘Het is ongebruikelijk en tegen de wet om arrestaties te verrichten, terwijl de periode van amnestie nog geldt. De stichting is bezig het weed bezit aan te geven gedurende de periode [90 dagen] die de autoriteiten daarvoor hebben uitgetrokken.’

Behalve door burgergroepen wordt Decha ook gesteund door politici en partijen zoals Bhumjaithai die de marihuanateelt verder wil legaliseren. Thans is toestemming vereist voor de verbouw van marihuana voor medische en research doeleinden.

Regime vraagt buren om hulp bij strijd tegen smog

10 april – Thailand heeft Myanmar en Laos gevraagd te helpen om de smog te verzachten [nu pas?] die, hoewel licht aan het afnemen is, nog steeds het Noorden teistert. Gisteren zei premier Prayut naar beide landen een brief te hebben gestuurd met een verzoek om hulp de problemen, zoals bosbranden, te verhelpen.

Volgens de premier wordt in het veld al samengewerkt met collega’s uit Myanmar en wordt apparatuur gedeeld. Hij riep de brandbestrijders op uiterste voorzichtigheid te betrachten [om niet gewond te raken?] en op plaatsen waar het vuur woedt, brandgangen te maken om de dieren te beschermen.

Degenen die de branden zijn begonnen, moeten vervolgd worden omdat ze de wet hebben overtreden, sprak hij gisteren na afloop van het wekelijks kabinetsberaad op strenge toon. Verder somde hij de maatregelen op die al genomen zijn. Zo is bedrijven gevraagd geen producten af te nemen van boeren die bosgrond plat branden om in cultuur te brengen of die ongepaste landbouwmethodes toepassen.

Minister Anupong (Binnnenlandse Zaken) zei gisteren dat het aantal bosbranden is verminderd van 2.000 op 2 april naar 300 gisteren. De lokale bevolking werkt mee, zegt hij, maar sommige bewoners zijn hardnekkig, dus ‘een beter begrip dient te worden gecreëerd en dat kan tijd kosten’.

Verder meld het bericht dat 15 tambons zich hebben aangesloten bij een campagne tegen de opwarming van de aarde en acht tekenden onlangs een overeenkomst om een voorlichtingscentrum over milieubeheer op te zetten in Thoeng (Chiang Rai). De campagne heeft als motto Smart Camp: Smart Network: Smart Community. Het netwerk werkt onder de paraplu van de Thai Health Promotion Foundation.

Op de foto een helikopter die water sproeit om een bosbrand te blussen in nationaal park Salawin (Mae Hong Son)

Kort Nieuws woensdag 10 april

– Nog meer Prayut [de krant zou stukken dunner zijn als hij er niet was]. Gisteren wees hij het idee af om een regering van nationale eenheid te vormen om uit de impasse te geraken die door de verkiezingsuitslag is ontstaan. Hij noemt het prematuur om daarover nu al na te denken omdat ‘het proces nog lang niet voorbij is’, verwijzend naar de definitieve uitslag die pas op 9 mei bekend wordt gemaakt.

Het idee van een nationale regering die opereert zonder oppositie, is geopperd door enkele politici die deze constructie zien als uitweg. Maar de premier zegt: ‘We weten niet eens of het idee haalbaar is. We moeten kijken wat de wet en de grondwet erover zeggen. We kunnen niet nieuwe regels volgen terwijl we nog bezig zijn. Het is geen haarlemmerolie [mijn woordkeus: medicijn voor alles].’ (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2019)

– De proef met cashless buskaartjes (niet contante betaling) op buslijn 510 heeft een goede respons gekregen van passagiers. Gisteren betaalden 4.000 reizigers op deze manier hun kaartje. Op de route rijden 38 bussen die dagelijks 10.000 passagiers vervoeren. Voorlopig kan ook nog met geld worden betaald.

De nieuwe methode maakt gebruik van een kaart die via mobiel bankieren, geldautomaten en bij de Krunthai bank kan worden geladen. Ook kan betaald worden met een debet of credit card, QR code betaling en de welzijnskaart. De proef duurt 2 maanden en wordt na evaluatie uitgerold naar andere routes.

– Het ministerie van Landbouw werkt aan een ‘agri-map’, die tot doel heeft vraag en aanbod van agrarische producten beter op elkaar af te stemmen. De kaart zal overheidsdiensten in staat stellen de hoeveelheid producten per gebied en op verschillende tijden van het jaar vast te stellen om overproductie te voorkomen.

Soms overstromen enkele producten de markt, wat de overheid noopt met subsidies van miljarden baht per jaar over de brug te komen. Een beter beheerssysteem, zegt minister Grisada (Landbouw), kan tot aanzienlijke besparingen leiden.

De minister heeft de permanent secretaris van het ministerie en het Office of the Agricultural Economics opdracht gegeven gegevens over handelsgewassen te verzamelen en te analyseren.

Het ministerie van Handel heeft intussen een farm commodity calender gemaakt die details bevat over pieken in seizoensgewassen en gegevens over de stijgende of dalende vraag vanuit het buitenland.

– Thailand behoort tot de veertien toplanden van in totaal 200 landen die kampen met tuberculose, aldus voorzitter Arth Nana van de Anti-TB Association of Thailand. Hij zegt: ‘We moeten de situatie verbeteren om de ziekte in 2021 uit te bannen’, een doelstelling die door het Disease Control Department wordt aangehouden in het 5-jarenplan van 2017.

Maar die doelstelling komt nog allerminst in zicht, aldus Arth. Nieuwe gevallen nemen toe; ze worden toegeschreven aan de instroom van gastarbeiders, de meest kwetsbare bevolkingsgroep. Het aantal geregistreerde gevallen steeg van 853 in 2017 naar 1.123 vorig jaar. Naar verwachting neemt het aantal nieuwe gevallen met 13.000 toe, inclusief degenen die opnieuw behandeld moeten worden.

Ziekenhuizen zeggen dat ze niet voldoende behandeling kunnen bieden. Overheidsziekenhuizen hebben het zo druk dat ze geen tijd hebben voor een volgsysteem. Het ontbreek patiënten vaak aan discipline want ze stoppen met het innemen van medicijnen wanneer de symptomen voorbij zijn. Patiënten dienen tenminste zes maanden achtereen medicijnen in te nemen. Wanneer ze voortijdig stoppen, duikt de ziekte weer op en ontwikkelen patiënten een resistentie tegen de medicijnen.

– Actievoerders hebben gevraagd om een afspraak met de ambassadeur van Brunei om hun zorgen te uiten over het van kracht worden van de volledige Sharia wet in zijn land die voorziet in steniging van homoseksuelen. De wet kent ook zweepslagen en de doodstraf.

‘De toepassing van de Shariawet vormt een vernedering van gemarginaliseerde groepen, zoals vrouwen, kinderen en jongeren, LGBTI, onder-geprivilegieerde groepen, religieuze minderheden en anderen’, zegt een verklaring van de Asean Civil Society Organizations. ‘Landen die mensenrechten respecteren dienen voor kwetsbare mensen te zorgen en voor degenen die blootstaan aan geweld en oneerlijke behandeling.’

– Laatste bericht. In een irrigatiekanaal in Ban Lat (Phetchaburi) is het lichaam gevonden van een 19 maanden oude dreumes die op 1 april vermist raakte terwijl zijn ouders aan het werk waren in een boomgaard. De politie vermoedt dat hij zo’n 40 meter vanaf hun woning heeft gelopen en in het kanaal is gevallen dat hem 14 km meevoerde.


 

Nieuws van de website 8-9 april

• ‘Drijvende tempel’ in Samut Prakan trotseert kusterosie
• Man (24) aangehouden voor verkrachting en moord Duitse toeriste op Koh Sichang
• Songkran: Luchthaven Khon Kaen verhoogt aantal vluchten van 21 naar 26 per dag
• Apotheker en actievoerder op het gebied van gezondheidszorg Samlee Jaidee overleden (77)
• Autobeurs: 3,3 pct meer bestellingen voor auto’s, maar minder voor motorfietsen
• ONCB ontkent bijbedoeling achter vervolging Daycha en medewerker ivm marihuana
• Researchcentrum Kwan Fah stichting gesloten; patiënten staan in de kou
• Overgeplaatst IB-hoofd Surachate meldt zich bij hoofdbureau politie en vertrekt weer direct
• Koning neemt nog een rang af van Thaksin: generaal vrijwilligersdefensiekorps
• Ayutthaya: Verkoopster van moo ping en kleefrijst doet goede zaken, verkleed als geest
• China meldt nieuwe uitbraak van varkenspest in Xinjiang

Kiesraad ligt op de pijnbank

9 april – De Kiesraad wordt vandaag het vuur na aan de schenen gelegd, een uitdrukking die teruggaat op martelpraktijken ten tijde van de Inquisitie om iemand tot een bekentenis te dwingen. Maar of de door de junta benoemde Kiesraad schuld zal bekennen, ligt niet erg voor de hand want de raad voelt zich gesteund door de dictatoriale NCPO.

Het ‘vuur’ bestaat uit twee petities: een petitie waarin gevraagd wordt de verkiezingen van 24 maart nietig te verklaren en eentje waarin wordt geëist de zeven commissarissen uit hun functie te ontzetten (in het Engels: to impeach) wegens vermeend plichtverzuim bij het organiseren van de verkiezingen.

Het verzoekschrift om de commissarissen naar huis te sturen wordt vandaag door secretaris-generaal Srisuwan van de Association for the Protection of the Constitution ingediend bij de National Anti-Corruption Commission. Srisuwan zegt dat de heren opzettelijk hun macht hebben misbruikt op een manier die in strijd is met de grondwet.

Als de NACC het daarmee eens is, wordt de zaak doorgestuurd naar de procureur-generaal, die vervolgens de afdeling voor politieke ambtsdragers van het hooggerechtshof kan inschakelen. Als die de zaak accepteert, worden de commissarissen geschorst.

De andere petitie belandt vandaag bij de Ombudsman. Indiener is Rungkrai Leekitwattana, voormalig lid van de ontbonden Thai Raksa Chart partij. Rungkrai wijst op inconsistenties bij het tellen van de stemmen, de controversiële berekening van de partijlijst zetels en de niet mee getelde stemmen uit Nieuw-Zeeland. De Ombudsman kan vervolgens de zaak juridisch in procedure brengen.

Twee rekensommen
Intussen gaat het gekibbel over de verdeling van de 150 partijlijst zetels onverminderd door. De Kiesraad zegt dat 25 partijen recht hebben op één of meer zetels.

Maar volgens voormalig Democratisch parlementskandidaat Somchai, die eerder lid was van de Kiesraad, zijn het er 14. Hij zegt dat de berekening gebaseerd moet zijn op twee artikelen in de grondwet en de organieke wet op de verkiezingen. Deze week levert hij zijn rekensommetje in bij de Kiesraad.

Kiesraad adjunct secretaris-generaal Sawaeng verdedigt de wijze waarop de Kiesraad de verkiezingen heeft georganiseerd. Hij vindt de kritiek, voornamelijk geuit door ‘nameless people on social media to gain other benefits’, onterecht.

‘Als er bewijs is van onbillijkheid of oneerlijkheid, dient het aan de Kiesraad te worden overlegd. Die verdenkingen dienen niet gebruikt te worden om de Kiesraad te beschuldigen.’

Sawaeng wijst erop dat de verkiezingen intensief zijn gevolgd door waarnemers en de 12.000 kandidaten die aasden op een zetel. Het aantal klachten over fraude is veel lager dan bij voorgaande verkiezingen: enkele honderden tegen vroeger duizenden.

Verder zegt hij dat de wijze waarop de partijlijst zetels worden verdeeld, gecompliceerd is en totaal verschilt van voorgaande verkiezingen. Toen brachten kiezers twee stemmen uit: één op een districtskandidaat en één op een partijlijstkandidaat. Bij deze verkiezingen stemden ze alleen op een districtskandidaat.

De stemmen op niet gekozen kandidaten vormen de basis voor de berekening van de partijlijst zetels. Verschil van mening bestaat over de vraag hoeveel stemmen daarvoor minimaal vereist zijn. Somchai zegt 71.000, de Kiesraad hanteert een lager aantal. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2019)

FTI ongerust over rem op autofinancieringen

9 april – De Federation of Thai Industries (FTI) heeft moeite met de nieuwe maatregelen van de Bank of Thailand (BoT) om autofinancieringen onder controle te brengen. Ze zegt dat die kunnen  leiden tot paniekaankopen. Niettemin bereiden autoverkopers zich voor op de nieuwe maatregelen, want ze willen graag dat er één enkele billijke regel is voor het goedkeuren van leningen.

De nieuwe maatregelen van de BoT zijn een reactie op een onderzoek naar diverse marketingcampagnes die gemakkelijker criteria voor autofinancieringen beloven, met name op het gebied van cashback (geld terug) en top-up loan stimulansen. Zo bieden sommige kredietmaatschappijen leningen aan die geen aanbetaling vereisen. Ze zijn ook vrij in het bepalen van de kredietvoorwaarden.

De Bank of Thailand maakt zich zorgen over de toenemende huishoudschulden en heeft ingaande 1 april al een nieuwe loan-to-value regeling bekend gemaakt voor de woningmarkt. Die vereist voor derde en volgende hypotheken een aanbetaling van 30 procent van de verkoopprijs. De minimum aanbetaling voor een tweede hypotheek bedraagt 10 tot 20 procent afhankelijk van de afbetalingen op de eerste hypotheek.

FTI woordvoerder Surapong zegt dat de sectie automobielen van de FTI het niet eens is met de nieuwe maatregelen. Ze begrijpt de noodzaak om huishoudschulden te beperken, maar vindt dat dealers of kredietmaatschappijen gestraft dienen te worden die leningen groter dan kopers zich kunnen veroorloven, goedkeuren. Surapong vreest dat de automarkt op de korte termijn een gevoelig klap krijgt als de nieuwe maatregelen van kracht worden.

Volgens gegevens van de BoT stegen de huishoudschulden in het vierde kwartaal vorig jaar van 12,5 naar 12,8 biljoen baht. Ze vormen nu 78,2 procent van het GDP. Meer weten? Klik hier: FTI uneasy over car loan measures.

Veel diplomaten aanwezig bij bezoek Thanathorn aan politie

9 april – De buitenlandse diplomaten, waaronder ook uit Nederland, die zaterdag aanwezig waren toen partijleider Thanathorn (Future Forward) zich op het politiebureau van Pathumwan meldde, hebben zelf toestemming gevraagd voor hun aanwezigheid. Dat zegt FFP-woordvoerder Pannika in reactie op de bewering van Buitenland woordvoerder Busadee dat het initiatief was uitgegaan van FFP.

Thanathorn moest zich melden bij de politie in verband met een incident 4 jaar geleden (zie voorgaande berichten). Hij kreeg te horen dat hij beschuldigd wordt van opruiing, hulp bieden aan een demonstrant om zich onttrekken aan arrestatie en aanwezigheid bij een verboden bijeenkomst.

Behalve honderden supporters waren ook diplomaten uit Australië, België, Canada, Finland, Frankrijk, Duitsland, Nederland, Engeland en de VS aanwezig en mensenrechtenfunctionarissen van de EU en VN. Voorwaar een indrukwekkend gezelschap dat – denk ik – met lede ogen aanziet hoe een politieke partij met frisse ideeën het leven wordt zuur gemaakt.

Amnesty International beschuldigt de NCPO ervan Thanathorn monddood te willen maken, maar dat wordt ontkend door de junta (die niet gestikt is in haar eerste leugen). Woordvoerder Sirichan zegt dat hij dezelfde rechten krijgt als andere verdachten. Verwacht wordt dat Thanathorn terecht moet staan voor de krijgsraad en dat belooft weinig goeds.

Update: Minister Don (Buitenlandse Zaken) heeft vandaag de diplomaten een standje gegeven. Hij noemt hun aanwezigheid bij het politiebureau in strijd met diplomatieke protocollen van de VN. ‘Dat zou nooit gebeuren in hun eigen land, maar ze deden het in ons land. We gaan ze vragen samen te werken en het niet meer te doen’, aldus een gepikeerde Don.

Kort Nieuws dinsdag 9 april

– Van het overige nieuws in de krant van vandaag noem ik alleen twee berichten op pagina 2 en een bericht op pagina 3, want de overige nieuwsitems zijn al genoemd in Nieuws van de website. Ook een achtergrondverhaal over daklozen die worden geholpen door Big House om een nieuw leven op te bouwen, sla ik over. Er verblijven momenteel in de daklozenopvang 40 zwervers, waaronder negen kinderen.

– Op pagina 2 meldt de krant dat het Department of National Parks, Wildife and Plant Conservation (doorgaans door mij aangeduid als DNP) onderzoek gaat doen in bossen die door branden zijn aangetast, met name in de Chiang Dao Wildife Sanctuary in Chiang Mai. Over veranderingen in het ecologisch systeem maken milieuactievoerders zich zorgen. Het onderzoek moet ook informatie opleveren over de gevolgen voor de dierenstand.

Woordvoerder Sompoch zegt dat de dienst zich inspant om te voorkomen dat het vuur dieper het woud binnendringt. ‘We zijn bang, als dat gebeurt, dat er ernstige gevolgen zijn voor verschillende soorten dieren, vooral gorals (kleine hoefdieren), voor wie het reservaat de belangrijkste habitat is.’

Reservaathoofd Prakasit zegt dat het vuur nu onder controle is. Zodra het gebied veilig is, begint het onderzoek. Ook trekken patrouilles het gebied in om nieuwe branden te voorkomen.

Het Pollution Control Deparment meldt dat de luchtkwaliteit in het Noorden waarschijnlijk verbetert omdat op veel plaatsen de concentratie PM 2,5 stofdeeltjes is verminderd.

– Het ministerie van Industrie heeft plannen voor een fabriek die oude en onherstelbaar beschadigde zonnecellen verwerkt. Het gaat ook particuliere bedrijven steunen bij het opzetten van honderd faciliteiten voor reparatie of recycling van 90 procent van de 620.000 tot 790.000 zonnecellen die de komende drie jaar uitgeput raken.

Naar verwachting neemt de hoeveelheid zonnecellen afval vanaf 2020 sterk toe. Zonnepanelen hebben doorgaans een levensduur van 20 jaar en Thailand heeft ze al sinds 2002 in gebruik. Na 20 jaar neemt hun capaciteit drastisch af hoewel ze misschien nog steeds in staat zijn elektriciteit te genereren. Afhankelijk van hun conditie worden ze vernietigd, gerepareerd of gerecycled.

– Pagina 3 bevat een bericht over schoollunches, een onderwerp dat vorig jaar in het nieuws was vanwege de armzalige kwaliteit op sommige scholen. Maar dit bericht gaat over een schooldirecteur in Si Ratcha (Chon Buri) die ervan verdacht wordt het aantal leerlingen dat op school luncht, te hebben overdreven om meer geld te vangen.

Dat is gebleken uit een voorlopig onderzoek, ingesteld naar aanleiding van een klacht van een onderwijzer aan de school. De regionale onderwijsdienst stelt een onderzoek in. Wanneer de man schuldig wordt bevonden, wordt disciplinair en strafrechtelijk tegen hem opgetreden.

Het school lunchprogramma wordt gefinancierd door het Department of Local Administration Promotion. Scholen krijgen een dagvergoeding van 20 baht per leerling voor een maaltje. De lunch op de desbetreffende school voldoet aan alle eisen op het gebied van voedingswaarde en hygiëne.

– En daarmee ben ik aan het eind gekomen van Nieuws uit Thailand van vandaag.


 

Nieuws van de website 7-8 april

• Nida Poll: 82 pct respondenten in Noorden heeft last van smog; 36 pct veel last
• Suan Dusit Poll: Politieke situatie onzeker, meeste zorgen over economie
• Moslimdorp in Ayutthaya getroffen door storm, 13 huizen beschadigd
• Maleisiër met 64 kilo gedroogde marihuana aangehouden in guesthouse Hat Yai
• Surat Thani: Ex-dorpshoofd aangehouden voor drugshandel; vermogen ad 100 mln geconfisqueerd
• Partijleider Anutin helpt Khaokwan stichting bij omstreden vervolging wegens marihuana
• Anti-onderzeeër oefening van marinekorpsen Thailand en VS zondag begonnen in Andaman zee

Duty-free drama blijft maar etteren

8 april – Op Incheon in Seoul, een luchthaven vergelijkbaar met Suvarnabumi, besteden toeristen gemiddeld US$ 260 aan belastingvrije artikelen; op Suvarnabhumi slechts $ 47. De verdiensten bedragen daardoor in Thailand slechts $ 1,9 miljard (2016) tegen $ 10,1 miljard in Zuid-Korea.

De belangrijkste verklaring is dat Zuid-Korea competitie in de markt bevordert, doordat twaalf concessies (één per productcategorie) zijn verleend. Maar Airports of Thailand houdt vast aan één concessie voor Suvarnabhumi, ook nadat een kleine toegemoetkoming aan de kritiek is gedaan door niet één concessie voor Suvarnabhumi en de luchthavens van Chiang Mai, Phuket en Hat Yai te gaan veilen maar twee: één voor Suvarnabhumi en één voor de overige drie luchthavens.

De hardnekkigheid waarmee het AoT-bestuur de concurrentie buiten de deur wil houden, roept vragen op wie het de hand boven het hoofd wil houden, zoals de King Power Group sinds de opening van Suvarnabumi in 2006 heeft geprofiteerd van haar monopolitiepositie. Ik vermoed dat de samenstelling van het bestuur, waarin topambtenaren van het ministerie van Financiën (dat 70 procent van de AoT-aandelen bezit) zitten, daarmee te maken heeft.

De houding van het AoT-bestuur valt slecht bij geïnteresseerde bedrijven als de Central Group, Mall Group en Hotel Shilla uit Zuid-Korea. Ook de Thai Retailers Association is ontevreden.

Voorzitter Woorawoot: ‘Zolang AoT slechts één bedrijf toestaat de belastingvrije zone op Suvarnabhumi te exploiteren, is er geen echte concurrentie.’ Hij pleit voor concessies per productcategorie, want die verschillen in winstgevendheid. Op cosmetica bijvoorbeeld wordt meer verdiend dan op elektrische apparaten.

Al even kritisch is Deunden Nikomborirak, directeur research economisch bestuur, van het Thailand Development Research Institute. Ze formuleert het voorzichtig: ‘De laatste concessie splitsing (van 1 in 2 concessies) bevordert geen competitie. Die heeft nog steeds monopolistische trekken.’

Het duty-free drama, zoals de krant kopt, vormt vandaag de opening van het Business-katern. De drie auteurs van de analyse stellen vast dat de tegemoetkoming van het bestuur enkele spelers niet tevreden stelt.

Het artikel vermeldt ook, maar dat is oud nieuws, dat de regering een panel heeft gevormd om na te gaan of de aanbestedingsprocedure van de concessies dient te voldoen aan de onlangs gewijzigde PPP Act (Public Private Partnership). Als dat zo is, moet volgens Deunden de hele procedure vanaf het begin worden overgedaan.

De huidige concessie van de King Power Group loopt in 2020 af. Op 1 april zijn de biedenveloppen voor de veiling verspreid. Oprichter Vichai Srivaddhaprabha was eigenaar van voetbalclub Leicester City. Hij kwam vorig jaar in een tragische helikoptercrash om het leven.

BP-redactie zit in ivoren toren

8 april – Bangkok Post opent vandaag met een fors artikel over een voorstel van het Japan International Cooperation Agency (Jica) 100 miljard baht te investeren in de aanleg van drie metroroutes om de verkeerscongestie in de hoofdstad te verzachten en in en om Bangkok economische groei te bevorderen.

Het artikel staat bol van de details, die alleen begrijpelijk zijn voor insiders en bij mij de vraag oproept: Houdt BP eigenlijk wel rekening met de interesses van haar lezers of wordt de krant vanuit een ivoren toren gemaakt? Kortom, lees het zelf maar (of niet): Govt mulls city transit splurge.

Het tweede artikel op de voorpagina meldt dat de grote politieke partijen in force zijn gekomen met kritiek op de berekeningsmethode van de Kiesraad voor de toekenning van partijlijst zetels. Ze zeggen dat het doel ervan is grote partijen te kortwieken. Ook dit artikel bevat weer een een overdaad aan details, alleen interessant voor insiders. Het adagium Kill your darlings oftewel Schrijven is schrappen is niet besteed aan BP.

Future Forward (die door de methode 7 zetels minder zou krijgen, zie bijgaand kader) gaat de Kiesraad vragen de in de wet vastgelegde methode te volgen en Pheu Thai zegt dat haar juridisch team informatie verzamelt over de kwestie.

Democraat Somchai, die eerder dienst deed als Kiesraadcommissaris, waarschuwt dat de methode schadelijke gevolgen kan hebben. Op Facebook schrijft hij dat op de lange termijn honderden kleine partijen zich in de verkiezingsstrijd kunnen storten in de hoop tenminste 1 zetel in de wacht te slepen. Critici zeggen dat een regering met te veel kleine partijen verdeeld en instabiel is. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2019)

Duizenden zieken door smog in Noorden

8 april – Sinds januari hebben 8.600 bewoners in het Noorden van Thailand behandeling gezocht voor ademhalingsmoeilijkheden wegens de aanhoudende smog, aldus het National Health Security Office (NHSO). De concentratie PM 2,5 stofdeeltjes blijft ver boven de door de PCD aangehouden veiligheidslimiet van 50 mcg en 25 mcg van de WHO.

De hoogste concentratie werd onlangs [geen tijdstip] gemeten in het district Mae Taeng (Chiang Mai). Schrik niet, het bedroeg 492,57 microgram per kubieke meter lucht (mcg), respectievelijk 10 en 20 maal zo veel als beide limieten. In het district Mae Sai (Chiang Rai) is het niveau sinds 13 maart al hoger dan 100 mcg. Gisteren varieerde het in de negen noordelijke provinies tussen 47 en 123 mcg.

Het bericht noemt als oorzaken het slash-and-burn gebruik van boeren, verergerd door stedelijke en industriële uitbreidingen en het toenemend aantal voertuigen op de weg.

De meest kwetsbare groepen zijn patiënten met hart-, long- en ademhalingsaandoeningen en allergieën. ‘De smog kan deze condities verergeren’, zegt NHSO adjunct secretaris-generaal Atthaporn. Hij adviseert hen zoveel mogelijk binnen te blijven en buitenshuis een N95 mondkapje te dragen.

Atthaporn en een groep NHSO-functionarissen bezochten vrijdag Doi Saket (Chiang Mai) om zich op de hoogte te stellen van de situatie en mondkapjes uit te delen. De burgemeester van Choeng zegt dat er in het Doi Saket-gebied een tekort is aan mondkapjes; minstens 5.000 mondkapjes zijn volgens hem nodig. De burgemeester vraagt om donaties. Voorts zegt hij dat een groep gezondheidsvrijwilligers is gevormd die bewoners controleert en op veel plaatsen zijn extra watersproei apparaten geïnstalleerd.

Cannabis researcher krijgt hulp van Anutin en Newin

8 april – Ik meldde het al beknopt in Nieuws van de website: Partijleider Anutin (Bhumjaithai) gaat Decha Seripat, cannabis researcher en president van de Kwan Faw stichting, en werknemer Pornchai Poolert helpen die beschuldigd zijn van het illegaal verbouwen van marihuana en bezit van cannabisolie. Ook sports mogul  Newin Chidchob heeft zijn hulp aangeboden beiden vrij te krijgen door borgstelling.

Pornchai werd op 3 april in het landbouw researchcentrum van de stichting in Suphan Buri aangehouden. De politie vond er 200 marihuana planten en cannisbisolie. Decha, die tijdens de inval in het buitenland was, is opgeroepen voor verhoor.

Decha (ook gespeld als Daycha, foto) staat in kringen van alternatieve geneeskunde bekend vanwege zijn experimenten met marihuana voor medische doeleinden die hij al 20 jaar ongestoord doet. De politie komt nu in actie omdat de Narcotics Act recent is gewijzigd. De wet staat de verbouw van marihuana voor medische doeleinden toe mits daarvoor toestemming te verleend.

Critici vermoeden dat de politieactie tot doel heeft grote producenten te bevoordelen boven kleintjes. Burgergroepen vragen zich af of de inval rechtmatig was omdat producenten en patiënten eind februari gezegd is dat ze drie maanden de tijd hebben om zich te registreren.

De Bhumjaithai partij heeft tijdens haar verkiezingscampagne gepleit voor versoepeling van de regels; ze vindt dat medische marihuana ontwikkeld moet worden tot handelsgewas. Newin, president van FC Buri Ram, is nauw verbonden met Bhumjaithai en heeft de hashtag #SaveDecha opgezet. Hij hekelt de inval. Door de planten en de apparatuur te vernietigen, wordt ‘lokale wijsheid uitgeroeid’. (Zie verder de pagina Gezondheidszorg 2019)

Wat biedt BP vandaag nog meer?

8 april – De overige berichten behandel ik in sneltreinvaart, want op het moment dat ik dit schrijf is de door mijzelf opgelegde deadline al overschreden. Maar niet getreurd want Nederland en België liggen nog op één oor en mijn lezers in Thailand moeten maar even geduld hebben. Ik kan geen ijzer met handen breken.

Pagina 3 opent met een uitgebreid achtergrondverhaal over de militaire banden tussen Thailand en Cambodja. Vorige week bracht de zoon van Cambodja’s premier Hun Sen [net zo’n dictator als Prayut] een bezoek aan Thailand. Hij bracht een tegenbezoek aan legercommandant Apirat (links op de foto), die eind januari Cambodja bezocht.

Hun Manet is een machtig man: hij is adjunct-opperbevelhebber van de strijdkrachten en midden vorig jaar gepromoveerd tot legercommandant. Toen Thailand en Cambodja in 2011 slaags raakten vanwege de controverse over Hindoe-tempel Preah Vihear was hij commandant van de anti-terrorisme eenheid van het leger en een speciale eenheid die aan de grens was gelegerd. Volgens sommige mediaberichten was hij ter plaatse aanwezig.

Hun Manet bracht ook een bezoek aan minister Prawit (Defensie). Beide mannen beloofden het Thai-Cambodjaans grensconflict niet de bilaterale verhoudingen te laten bederven. Ze gaan de samenwerking via bestaande kanalen versterken.

Democraten verdeeld over coalitievorming
Eveneens op pagina 3 een bericht over de Democraten; de meeste parlementskandidaten willen zich aansluiten bij een door Palang Pracharath gevormde coalitie met Prayut als premier. Dat zegt Thavorn Senniam, gekozen in Songkhla.

Een opvallend geluid want de afgetreden partijleider Abhisit zei twee weken voor de verkiezingen Prayut niet te zullen steunen als nieuwe premier, maar dat was zijn persoonlijke mening, niet het partijstandpunt.

Het tweede verkiezingsbericht op de 3 meldt dat Thaise mensen geen ‘happy bunch’ [woordkeus krant] zijn. 88 procent van de 2.875 respondenten zegt in een peiling van het Super Poll Research Centre over People’s Happiness dat de politiek hun geluk bederft. Slechts 25,6 procent zegt gelukkig of heel gelukkig te zijn.

Pagina 4 opent met de rubriek Crime Track, vaak een reconstructie van een opgelost misdrijf. Dit verhaal dat bijna een halve pagina beslaat, gaat over de jacht op ’s lands meest beruchte en gezochte misdadigers.

De afgelopen week heeft de Crime Suppression Division van de politie twintig gevallen van fraude opgelost, waaronder de oplichting van een miljonair die 232 miljoen baht was lichter gemaakt in een erfenis-zaak. Maar er loopt nog genoeg geboefte rond, zoals blijkt uit de poster.

De overige twee berichten op de 4 zijn al vermeld in Nieuws van de website, dus dit is het einde van Nieuws uit Thailand vandaag.


 

Opinie: Junta wil van Thanathorn af

7 april – Donkere wolken pakken zich samen boven het hoofd van Thanathorn Juangroongruankit. De idealistische en populaire partijleider van Future Forward, kreeg zaterdag van de politie te horen dat hij wordt beschuldigd van opruiing, hulp bieden aan een verdachte om arrestatie te voorkomen en deelname aan een verboden bijeenkomst (van 5 personen of meer) die onrust veroorzaakte.

Wanneer hij schuldig wordt bevonden, kan hij veroordeeld worden tot een gevangenisstraf van respectievelijk 7 jaar, 2 jaar en zes maanden. Vanwege de beschuldiging van opruiing gaat Thanathorn berecht worden in een militaire rechtbank, iets waarover hij zich enige zorgen maakt.

De beschuldigingen hebben betrekking op 24 juni 2015. De New Democracy Movement, een groep voornamelijk bestaand uit studenten, hield toen bij het Bangkok Art and Culture Centre een demonstratie tegen de junta, waar Thanathorn ook bij was.

Toen de politie arriveerde, vluchtten enkelen in een minibusje, waarvan later bleek dat het eigendom was van Thanathorn’s moeder, directeur van het familiebedrijf in auto-onderdelen. Thanathorn heeft daarover gezegd dat hij alleen maar een student een lift heeft gegeven, die op de Rama IV Road op weg naar huis liep.

Dat was Rangsiman Rome, die hij toen nog niet kende. Rangsiman sloot zich later aan bij de FFP en stond bij de verkiezingen kandidaat voor de partij.

De drievoudige aanklacht komt uit de koker van de NCPO en het is niet het enige waarvan Thanathorn wordt beschuldigd. Het is zo langzamerhand wel duidelijk dat de NCPO deze luis in de pels kwijt wil. Zo heeft hij voorgesteld de dienstplicht af te schaffen, op de legeruitgaven te bezuinigen en het aantal militairen met de rang van generaal terug te brengen. Daarmee maak je je niet populair bij de strijdkrachten. Bovendien wil hij ook de ondemocratische grondwet wijzigen, die voorziet in een door de junta benoemde Senaat.

Al met al een onfrisse zaak, die laat zien dat de junta er helemaal niet op uit is de democratie te herstellen. De zogenoemde Roadmap to Democracy is gelul, netjes gezegd retoriek, om de internationale gemeenschap en de eigen bevolking zand in de ogen te strooien.

Dat 6.265.950 Thai op FFP hebben gestemd, waardoor de partij vanuit het niets Thailand’s derde grootste partij is geworden, vermag de junta ook niet te overtuigen van haar faux pas. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2019)

Persoonlijke noot: Het wordt tijd om Thailand als vakantieland en Thaise producten te boycotten. En ik vraag me af: Wat doe ik hier nog?

Nieuws van de website 6-7 april

• Politie beschuldigt Thanathorn oa van opruiing nav incident in 2015
• Honderden supporters steken hem bij politiebureau hart onder de riem
Guardian columnist noemt jackfruit ‘lelijke, stinkende pestplant’; liefhebbers over de rooie
IB-hoofd Surachate (rijzende ster in politiekorps) overgeplaatst naar HQ; geen reden gegeven
• Nieuwe wet met gunstiger secondaire arbeidsvoorwaarden op 5 mei van kracht
• 159 illegale gokautomaten gevonden in twee winkelpanden in Sadao (Songkhla)
• Nakhon Si Thammarat: 39 van de 240 dienstplichtigen bij keuring positief getest op drugsgebruik
• Twee van de vier schutters die twee agenten in moskee Yala doodden, geïdentificeerd

Onrust cyclus dreigt weer op te laaien

7 april – UNREST CYCLE RISKS REPEAT kopt Bangkok Post vandaag dreigend in vette kapitalen boven het openingsverhaal, een Special report over de politieke situatie. De krant schrijft: ‘De lang verwachte verkiezingen zijn voorbij, maar het schisma blijft zo overweldigend dat enkele politieke waarnemers het gevoel hebben dat het land meer dan ooit tevoren verdeeld is. Ze vrezen dat dit zou kunnen resulteren in geweld.’

‘Katalysator is Future Forward (FFP) dat tegen alle verwachtingen in kans zag 6,2 miljoen stemmen te vergaren en oprukte naar de derde plaats. Achter FFP’s verkiezingsvictorie was een campagne platform dat een ‘transitie naar nieuwe politiek’ beloofde.’

De politieke spanning, vervolgt de krant, werd verder versterkt doordat legercommandant Apirat naar voren stapte om de ‘left-wing academici’ in de FFP aan te vallen over wie hij zei dat ze samenspannen om de constitutionele monarchie te veranderen. Hij heeft ze gewaarschuwd geen ideeën uit het buitenland over te nemen en niet ‘pretentieus’ te handelen.

Supporters van Pheu Thai en FFP noemen hem ‘extreem conservatief’. ‘Dit gedoe’, schrijft de krant, ‘doet denken aan de botsing van ideologieën gedurende de turbulente jaren zeventig van de vorige eeuw en roept vragen op of de huidige conflicten kunnen leiden tot geweld.’

Intussen heeft de politie, naar aanleiding van een klacht van de NCPO (junta), olie op het vuur gegooid door partijleider Thanathorn op het matje te roepen en te beschuldigen van oprruiing wegens zijn vermeende hulp aan anti-coup demonstranten in 2015 om aan arrestatie te ontkomen. Zaterdag kreeg hij dat te horen op het politiebureau van Pathumwan, waar hij werd begroet door honderden supporters die hem een hart onder de riem staken (foto).

Politiek verdeeld in twee extremen
Het artikel vervolgt met een commentaar van Chaiyan Chaiyaporn, hoogleraar politicologie aan de Chulalongkorn universiteit. Hij zegt dat de politiek duidelijk verdeeld is in twee extremen. De mogelijkheid dat er geweld uitbreekt, acht hij zeer waarschijnlijk maar in een herhaling van 6 oktober 1976 (46 doden) gelooft hij niet.

‘Deze conflictronde gaat echt over ideologieën. De FFP verzet zich sterk tegen het leger terwijl de strijdkrachten haar ideologie beschouwt als bedreiging van de status quo. Een transitie naar een stabiel en orderlijk democratisch systeem moet gebaseerd zijn op compromissen daar de linkse ideeën weerstand hebben opgeroepen van conservatieve groepen. Beide partijen moeten een toontje lager aanslaan met hun retoriek en proberen de rol van het leger in de politiek te beperken.’

Over de monsterzege van FFP zegt Chaiyan dat de campagne van de partij vooral gericht was op jonge kiezers met aantrekkelijke maar vage ideeën als ‘gelijkheid’ en ‘je eigen toekomst maken’, maar de partij zal er nog een harde kluif aan hebben veel van deze ideeën in beleid om te zetten.

46 jaar protesten en conflicten
Daarna vervolgt het artikel met een overzicht van 46 jaar met protesten en conflicten, beknopt weergegeven in een informatief kader en citaten van anderen. Ik licht er één uit van voorzitter Adul van een steungroep voor nabestaanden van de slachtoffers van Black May 1992 (meer dan 40 doden).

Hij zegt: ‘Beide zijden van het politieke spectrum handelen uit haat. Bovendien ligt de scheiding deze keer tussen de jonge generatie en ouderen. Ik ben bang voor chaos, want deze jonge mensen zijn gemakkelijk geprovoceerd in tegenstelling tot oudere generaties die bereid zijn conflicten middels dialoog op te lossen. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2019)

Geen nieuws vandaag

7 april – Of het verhaal waar is, weet ik niet – ik heb het nooit gecontroleerd –, maar voor de oorlog meldde een BBC-nieuwslezer een keer dat er geen nieuws was. En dat geldt ook voor de pagina’s met binnenland nieuws in het eerste katern van de krant.

Pagina 2 opent met de grilling door de politie van Thanathorn, hierboven al uitgebreid beschreven, de rubriek News Bites met vijf kortjes, een overlees van het voorpagina artikel en een bericht over de raadselachtige overplaatsing van Big Joke, de bijnaam van Surachate Hakparn. Zijn Twitter-account en de Facebook-pagina van het Immigration Bureau, dat hij leidde, zijn offline.

Centraal op de pagina een vierkoloms foto van marine-officieren die een artillerie geschut afvuren tijdens een jaarlijkse oefening op het Tai Muang strand in Phangnga.

Pagina 3 is in haar geheel gewijd aan het verzamelen van heilig water gisteren uit 107 bronnen in 76 provincies, uitgezonderd Bangkok want daar gebeurt het op 12 april. Veel details, veel namen van provincies, rivieren en tempels, allemaal gortdroog opgesomd. De kop luidt dat de rites without hitch verliepen, dus van een leien dakje gingen, zouden wij zeggen. Fijn om te weten, maar weinig informatief. De vier foto’s zijn nog het aardigst, dus houd u vast: ik neem ze allemaal over.

Governor Pallop Singhaseni scoops water from a sacred pool at Wat Khao Tham Ma Rong in Bang Saphan district of Prachuap Khiri Khan.

Pathum Thani provincial governor Phinit Boonlert holds a bowl of water obtained from the Chao Phraya River in Muang district for use in the King’s coronation.

Water gathered from the Bor Thip sacred source in Muang district of Nan fills a bowl wrapped in cloth as it is paraded on an old chariot.

Narathiwat deputy governor Thamrong Khongwatmai presides over a water ceremony at the Sirindhorn waterfall in the Hala-Bala Wildlife Sanctuary.

Toegift

Pagina 4 bevat de rubriek Urban Life, die deze keer gewijd is aan khlong Lat Phrao, een belangrijk kanaal in Bangkok, ooit berucht vanwege het vervuilde en stinkende water, drijfafval en illegale bebouwing langs de oevers.

De gemeente Bangkok (BMA) doet verwoede pogingen de khlong in oude luister te herstellen. Een deel van het kanaal in het district Sai Mai is al onder handen genomen. Het afval is opgeruimd, het water stinkt niet meer en vervallen huizen op palen, half in het water opgetrokken, zijn gesloopt.

De Grote Schoonmaak maakt deel van de wens om alle kanalen in Bangkok op te knappen, zodat de stad weer de naam Venetië van het Oosten verdient, die ze in vroeger tijden had. Geen geringe opgave want de stad telt 1.682 kanalen, in totaal ter lengte van 2.604 km.

Khlong Lat Phrao werd 200 jaar geleden gegraven tijdens de Rattanakosin periode (1782-1932). Het kanaal fungeerde lange tijd als transportroute, totdat het wegtransport die functie overnam en het verval zich inzette. Meer weten? Klik op Canal’s redevelopment sees local hopes swell.

Ten slotte noem ik pagina 5, Local Scene geheten, met negen foto’s van het huwelijk van Vichaya Krea-ngam, de enige zoon van vice-premier Wissanu Krea-ngam, met Nanthanat Siratharanon, rechter in het hooggerechtshof. Vichaya heeft een doctorsgraad in rechten behaald aan de Berkeley universiteit. Het huwelijk werd door tal van prominenten bijgewoond, waaronder premier Prayut en zijn echtgenote.


 

Nieuw tijdschrift biedt ’t beste van Thaise literatuur en kunst

6 april – Omschreven als een elegantly designed tijdschrift is op de 47ste National Book Fair en 17de Bangkok International Book Fair de Bangkok Literary Review ten doop gehouden. De eerste editie van het tijdschrift, dat tweemaal per jaar gaat verschijnen, telt 160 pagina’s met verhalen en gedichten van Thaise schrijvers die al naam hebben gemaakt, en werk van getalenteerde kunstenaars en illustratoren.

Het tijdschrift is geheel in het Engels geschreven, een keuze waarover hoofdredacteur James Hatton zegt: ‘We are looking beyond Thailand, and would like lovers of literature and art across the world to think about reading our magazine. It has something for everyone – you don’t need to know about Thai culture to understand or enjoy it.’

‘It feels fresh because in many cases, the way the literature and art is crafted is unique. But the themes – love, death, gender, politics, identity – are universal, albeit done in a way that feels new and exciting, so can appeal to anyone.’

Het tijdschrift is te koop bij Open House, Asia Books en Kinokuniya. De boekenbeurs in het Queen Sirikit National Convention Centre eindigt zondag. (Bron: BP, 5 april)

Alcohol maakt meer kapot dan je lief is

6 april – Foto: Driehonderd bestuurders die vorig jaar tijdens Songkran zijn aangehouden omdat ze onder invloed waren, hebben vorige maand in het politiebureau van Bang Poo (Samut Prakan) heilig water gedronken en een eed afgelegd niet met een slok op aan het verkeer deel te nemen. Zou het helpen? We zullen zien, ik heb mijn twijfels.

Zoals bekend staat de Songkran-vakantie bekend als de seven dangerous days vanwege het extreem hoge aantal verkeersongelukken. Belangrijkste oorzaken zijn te snel rijden en onder invloed achter (automobilisten) of aan het stuur (motorfietsrijders) plaatsnemen. Vorig jaar kwamen 418 personen om het leven en raakten 3.897 personen gewond.

Vice-premier Prawit heeft voor dit jaar de politie opdracht gegeven om verkeersdeelnemers die te snel rijden of onder invloed zijn, en een dodelijk ongeluk veroorzaken te vervolgen voor moord. Zou het helpen? We zullen zien, ik heb mijn twijfels. (Bron: website BP, 5 april)

Nieuws van de website 5-6 april

• BoT zegt voldoende middelen te hebben om instabiele baht te bedwingen
• Bedrijven vragen om zachte leningen voor investeringen in robots en automatisering
• Waarschuwing: Olifanten steken over op Ban Pha On-Thong Pha Phum route (Kanchanaburi)
• Prawit verwacht geen onbeheersbare rally wanneer Thanathorn zich zaterdag bij de politie meldt
• Bangkok wil binnen 2 jaar alle bovengrondse kabels (1.260 km) verhuizen naar onder de grond
• Songkran: Vervolging wegens moord voor dronken bestuurders die een dodelijk ongeluk veroorzaken
30 Democraten steunen PPR-regering met Prayut als premier
• Kiesraad: Resultaten verkiezingen vertraagd, want 300 klachten moeten behandeld worden
• Minister Apisak (Financiën): Deal over lang vertraagde RCEP mogelijk dit jaar
• Yala: Twee agenten van Border Patrol Police in moskee dood geschoten
• Taxibestuurder kijkt naar porno terwijl hij naar huis rijdt: boete 1000 baht, verplicht op cursus

Particuliere ziekenhuizen rekenen woekerprijzen

6 april – Dat academici zich zorgen maken over de rechtsstaat omdat de Kiesraad niet in staat is gebleken voor vrije en eerlijke verkiezingen te zorgen, is ernstig, maar dat particuliere ziekenhuizen te veel kosten in rekening brengen voor medicijnen en medische handelingen lijkt me ernstiger. En daarom opent Nieuws uit Thailand niet met de academische zorgen, die beschreven worden in de opening krant, maar met de woekerprijzen, waarmee het Business-katern opent.

Uit een onderzoek van het ministerie van Handel is gebleken dat 295 van de 353 particuliere ziekenhuizen 30 tot 300 procent te veel aan kosten in rekening brengen. De resterende 58 ziekenhuizen, meest kleintjes, hebben nog geen cijfers overlegd.

Een werkgroep van het ministerie ging niet over één nacht ijs. Het bestudeerde de structuur van 10.146 kostenposten en vergeleek die met gegevens uit een groot aantal bronnen, waaronder importeurs, de groothandel, grote apotheken, fabrikanten, het Office of Insurance Commission, de Thai Life Insurance Association, Thai General Insurance Association en het Comptroller-General’s Department.

Wanneer alle particuliere ziekenhuizen informatie hebben verstrekt en een analyse van de kostenstructuur is gemaakt, zal de werkgroep oplossingen suggereren die vervolgens naar een subcommissie gaan en het Central Committee on Prices of Goods and Services. De goedgekeurde maatregelen worden gepubliceerd op de website van het Internal Trade Department (ITD), inclusief gegevens over elk ziekenhuis.

Het ITD belegt later een  vergadering met de particuliere ziekenhuizen die te veel rekenen en vraagt hen hun prijzen te laten aansluiten op de productiekosten. Als ze dat weigeren, vraagt het ITD patiënten of anderen die de dupe zijn van de te hoge prijzen, klachten in te dienen, zodat de overheid wettelijk actie kan ondernemen. In voorgaande berichten werd gesproken over het nemen van een prijsmaatregel, zoals die ook voor sommige andere producten bestaat. (Zie verder de pagina Gezondheidszorg 2019)

Verkiezingen zetten rechtsstaat op het spel

6 april – De hierboven al even aangeduide zorgen van academici hebben betrekking op de competentie, beter gezegd incompetentie van de Kiesraad, vrije en eerlijke verkiezingen te organiseren. Wanneer dit boven zijn macht gaat, ondermijnt dit niet alleen het publieke vertrouwen in Thailand’s terugkeer naar de democratie, maar schaadt het ook het image van het land in de ogen van de wereld, aldus secretaris-generaal Woothisarn van het King Prajadhipok’s Institute gisteren op een seminar aan de Thammasat universiteit.

Aanleiding voor de zorgen zijn de zes herverkiezingen en twee hertellingen van de stemmen, waartoe de Kiesraad heeft besloten alsmede de verwarring die is ontstaan over het berekenen van de 150 partijlijst zetels. Critici hebben al eerder het zogeheten proportional representation systeem overdreven ingewikkeld genoemd waardoor het nu tot nieuwe disputen heeft geleid.

De grondwetcommissie heeft het er niet gemakkelijker op gemaakt, want het heeft een tweede formule aan de Kiesraad voorgesteld, waardoor elf kleine partijen meer zetels zouden krijgen ten koste van grote partijen (klik hier voor een overzicht). Woothisarn is bang voor meer politieke conflicten wanneer die formule wordt toegepast.

Het nogal lijvige artikel met veel oud nieuws laat ik verder onbesproken. Eén aardige quote: ‘Waar ik me zorgen over maak is een crisis over wat juist is volgens de regels, maar wat onrechtmatig is.’ (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2019)

’t Is moord, DUI* bestuurders!

6 maart – Bestuurders die tijdens de Songkran festiviteiten onder invloed een dodelijk verkeersongeluk veroorzaken dienen vervolgd te worden voor moord met voorbedachten rade. Deze opdracht heeft vice-premier Prawit aan de politie gegeven om een eind te maken aan het grote aantal verkeersongelukken tijdens de zogeheten seven dangerous days.

De nieuwste maatregel komt bovenop tijdelijk inbeslagname van het voertuig, een forse boete en de verplichting een cursus in verkeersveiligheid te volgen.

RTP adjunct-commissaris Ekkarat zegt dat van 11 tot 17 april 200.000 politieagenten worden gestationeerd op secondaire wegen om verkeersovertreders te controleren op alcoholgebruik en te snel rijden, de twee hoofdoorzaken van de vele ongelukken.

‘We hebben nu de oorlog verklaard aan dronken bestuurders’, zegt hij ferm. ‘Wanneer ongelukken gebeuren en mensen gewond raken, moeten degenen die daarbij betrokken zijn een blaastest doen.’ Ekkarat zegt dat ook overwogen wordt passagiers te bestraffen die in een auto zitten, bestuurd door een dronken bestuurder.

* DUI= Driving under the influence

En weer wordt Future Forward aangevallen

6 april – De opening niet meegerekend bevat de krant vandaag drie verkiezingsberichten. Weer veel aandacht voor Future Forward, de partij die binnen een jaar vanuit het niets is opgeklommen tot derde grootste partij van Thailand en dat succes is partijleider Thanathorn en secretaris-generaal Piyabutr niet gegund.

De laatste aanval, beschreven in de opening van pagina 3, is ingezet door de burgergroep Siam Manusati. Ze heeft de Kiesraad gevraagd na te gaan of beiden een bedreiging vormen voor de ‘nationale democratische cultuur’. De leider van de groep, die gisteren een petitie indiende bij de raad, zegt dat ‘ze gesproken en gehandeld hebben op een manier die twijfels oproept’.

‘Hun houding doet ons afvragen of ze vijandig staan tegen ’s lands democratisch systeem waarin de koning wordt vereerd als staatshoofd.’

Phuphattha Saengsubun wijst op een aantal gelegenheden waarbij Thanathorn sprak over de revolutie van 1932 die een eind maakte aan de absolute monarchie. In een lezing aan de Suan Dusit universiteit in februari zei Thanathorn de wens te hebben dat de revolutie voortgaat naar haar afronding. Phuphattha wijst ook op een forum in mei waarin Thanathorn zei dat de monarchie de macht aan het volk geeft.

Vandaag dient Thanathorn op het matje te komen bij de politie van Pathumwan. Die heeft hem opgeroepen naar aanleiding van de klacht van de NCPO dat hij in 2015 actievoerders zou hebben geholpen te vluchten toen ze aangehouden zouden worden. Thanathorn heeft daarover al gezegd dat hij alleen maar een van de actievoerders een lift had gegeven, nadat die al vrijgelaten was door de politie.

Thanathorn verwacht dat veel van zijn supporters naar het politiebureau komen om hem een hart onder de riem te steken, iets waarover vice-premier Prawit heeft gezegd zich er geen zorgen over te maken. Hij meent dat dit niet tot wanorde zal leiden. Prawit verdedigt de politie die er vier jaar over heeft gedaan actie te ondernemen tegen Thanathorn. Komt door wijziging van het onderzoeksteam, luidt zijn smoes.

IB-hoofd Surachate heeft Piyabutr ‘uitgenodigd’ voor een gesprek naar aanleiding van een klacht van voormalig zanger Haruethai over twee boeken die hij heeft geschreven. Daarin behandelt hij de grondwet en hervorming van de monarchie, rechtbanken en leger. Surachate zegt dat hij nog nergens van wordt beschuldigd. De politie van Lumpini waarbij de klacht is ingediend, wil slechts controleren of hij die boeken heeft geschreven. [Ik zou zeggen: Kijk eens op de titelpagina]

Kiesraad beschuldigt actievoerders van smaad

6 april – De Kiesraad heeft aangifte van smaad gedaan tegen een groep actievoerders en websites die de raad beschuldigd hebben van ‘cheating’ (bedrog) en die nepnieuws over twee  kiesraadcommissarissen zouden hebben verspreid [geen details].

Voorzitter Ittiporn noemt de Facebook-pagina Eha, een FB-gebruiker met de naam Jiraporn Ngam-anong, de website syoutaogou.com/SYO/141 en een groep actievoerders die zondag bij het Victory Monument handtekeningen verzamelden onder een petitie waarin het aftreden van de zeven commissarissen wordt geëist.

Een van hen was de bekende Sirawith ‘Ja New’ Seritiwat. Hij zegt dat de groep doorgaat met haar actie. Gisteren stonden ze bij het Bangkok Art and Culture Centre.

Het bericht gaat er verder niet op in, maar vervolgt met de mededeling van Kiesraadcommissaris Pakorn dat de definitieve bekendmaking van de verkiezingsuitslag is vertraagd omdat de raad 300 klachten moet behandelen, die onder meer betrekking hebben op mogelijke winnaars in 66 kiesdistricten. Hij noemde ook de herverkiezingen en hertelling en de controverse over de berekening van de partijlijstkandidaten, maar dat is oud nieuws.

Kort Nieuws zaterdag 6 maart

– De Council of Engineers is een onderzoek begonnen naar het instorten van een flatgebouw in Din Daeng, eigendom van de National Housing Authority, dinsdag tijdens de sloop. Nagegaan wordt of iemand nalatig is geweest. Het onderzoek gaat twee maanden duren.

Door het instorten werden zeven auto’s beschadigd en legden enkele bomen het loodje, maar gelukkig raakte niemand gewond. Het districtskantoor van Din Daeng gaat een klacht indienen tegen de NHA, die verantwoordelijk was voor de sloop. Het 50 jaar oude appartementencomplex wordt gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouw.

– Het derde verkiezingsbericht kan ik grotendeels overslaan want in Nieuws van de website meldde ik al dat dertig Democraten zich willen aansluiten bij Palang Pracharath (PPRP), die Prayut steunt als nieuwe premier. De Democraten kwamen vrijdag bij elkaar om de volgende stappen te bepalen: aansluiten bij PPRP of in de oppositie gaan.

De krant signaleert dat enkele partij kopstukken ‘opvallend afwezig’ waren: voormalig partijleider Abhisit, waarnemend partijleider Jurin, secretaris-generaal Krairiksh, adjunct-partijleider Korn Chatikavanij en partij-adviseur Banyat. Wel aanwezig was voormalig minister-president Chuan Leekpai (1992-1995 en 1997-2001), tegenwoordig hoofd-adviseur.

De bijeenkomst was belegd door Thaworn Senneam, die gekozen is in Songkhla. Hij is een sterk voorstander van aansluiting bij PPRP. Over een oppositierol zegt hij: ‘De partij kan dan niets aan haar kiezers laten zien in ruil voor hun steun, voor het geval van een politiek ongeluk en nieuwe verkiezingen.’

Het officiële standpunt van de partij is dat gewacht wordt op de definitieve uitslag alvorens een besluit te nemen over haar politieke toekomst.

– Vandaag wordt op 107 plaatsen heilig water verzameld dat gebruikt gaat worden tijdens de kroningsceremonies. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft degenen die daarbij aanwezig zijn, opgeroepen geel te dragen, de kleur van de geboortedag van de koning, maandag 28 juli 1952.

Volgende week wordt het water door monniken gezegend gevolgd door het aansteken van kaarsjes. Wanneer het water is gezegend, wordt het in khontho, witte keramische vazen met gouden versieringen, naar Bangkok gebracht

– Twee topambtenaren uit Washington DC hebben gisteren de steun van de VS op economisch en militair gebied aan Thailand en Asean herbevestigd. Dat vertelden ze de pers nadat ze de jaarlijkse Asean Defence Senior Official’s Meeting in Hua Hin hadden bijgewoond.

De krant noemt als aanleiding voor het steuntje in de rug de groeiende invloed van China met zijn Belt and Road Initiative en zijn toenemende agressie in de Zuid-Chinese zee. Meer weten? Klik hier.

– Het Pollution Control Department (PCD) zegt dat de kwaliteit van water uit natuurlijke waterbronnen veilig is om tijdens Songkran te gebruiken, ook in Chiang Mai dat kampt met een grote concentratie aan PM 2,5 stofdeeltjes. Ook de kwaliteit van zeewater op tachtig populaire toeristenstranden is oké.

PCD adjunct-hoofd Somchai zei dit gisteren toen hij op een persconferentie de resultaten bekend maakte van een onderzoek naar de waterkwaliteit van 59 rivieren en zes stilstaande waterbronnen. De waterkwaliteit van Chiang Mai’s kanalen noemde hij ‘fair’ (redelijk), dus veilig. De PCD heeft zuurstof toegevoegd en afval uit het water gehaald.

Het onderzoek noemt 4 procent van de waterbronnen ‘heel goed’ en 10 procent ‘verslechterd’. Die laatste bevinden zich bij drukke woongebieden, industrieterreinen en plaatsen met veel veeteelt. Het goede nieuws is volgens Somchai dat geen enkele plaats is gevonden met zwaar verontreinigd water zoals in 2008. De rivieren met het schoonste water zijn de boven-Tapi rivier in Nakhon Si Thammarat, Kok rivier (Chiang Rai) en Li rivier (Lamphun).

– Laatste bericht. Een hoge legerofficier heeft gisteren in Yala toegegeven dat bij de keuring van dienstplichtige jongeren in Narathiwat, Pattani, Yala en vier districten van Songkhla DNA-monsters van hen zijn afgenomen mits ze daarvoor toestemming verleenden. De gegevens worden opgenomen in een DNA database. Het is voor het eerst dat dit gebeurt. Later komen andere provincies aan de beurt.

Mensenrechten voorvechters maken zich zorgen over schending van de mensenrechten. Ze vragen zich af of dit wettelijk wel mag en zijn bang dat de database misbruikt wordt.

Adjunct-commandant Chalat van de Yala Task Force zegt dat de nieuwe database kan helpen gewelddadige incidenten op te lossen. In Yala werden 3.677 jongeren gekeurd. Daarvan weigerde 1 procent DNA af te staan.

‘We zien ze niet als verdachten, maar veiligheidsfunctionarissen hebben wel vermoedens waarom ze weigerden’, zegt Chalat.


 

Nieuws van de website 4-5 april

• Ziekenhuis en twee chirurgen vervolgd die frauduleuze verjongingskuur uitvoerden
• Bestuurder minibusje geeft verloren portefeuille met 20.000 baht terug aan Koreaanse passagier
• Medewerkster supermarkt geeft vergeten tas met 500.000 baht en kostbaarheden terug
• Hua Hin wil lagere prijzen op strand voor voedsel en huur ligstoelen
• Kiesraad beveelt hertelling stemmen in 2 stembureaus in Khon Kaen
• Kiesraad beveelt herverkiezing in enkele stembureaus van Bangkok en vier provincies
• Lampang: Drie ontsnapte drugsgevangenen na grote speurtocht gepakt
• Trat: Drie Duitse kayakvaarders gered die door stormweer in nood verkeerden
• Drie verzekeraars bieden verzekering Thai Travel Shield voor buitenlandse toeristen
• Songkran Took-Jai microverzekering dekt ongelukken tijdens Songkran

Thanathorn verweert zich tegen beschuldiging junta

5 april – De al op de website aangekondigde herverkiezingen en hertelling van stemmen vormen vandaag de opening van Bangkok Post, die verder slechts drie berichten over de verkiezingen bevat. Daar het openingsverhaal kernachtig wordt samengevat in bovenstaand kader, hoef ik er geen woorden aan vuil te maken en spring gelijk maar naar de opening van pagina 3.

Partijleider Thanathorn (Future Forward) ontkent de bewering van de NCPO dat hij in 2015 anti-coup demonstranten heeft geholpen om arrestatie te voorkomen. Het enige wat hij gedaan heeft was een van de demonstranten, Rangsiman Rome, een lift geven nadat die al was vrijgelaten door de politie.

De partij heeft een groep advocaten gevormd die Thanathorn gaat helpen, want de beschuldiging van de NCPO komt juridisch neer op opruiing, onrust veroorzaken en hulp bieden aan verdachten van illegale activiteiten. Als het verweer van Thanathorn klopt, kan het OM m.i. niets anders doen dan de zaak seponeren.

FFP partijlijst kandidaat Karom Polpornklang, die dit gisteren bekend maakte, zegt dat anti-NCPO partijen sinds de verkiezingen te maken hebben met een groot aantal beschuldigingen. Ook FFP secretaris-generaal Piyabutr ligt onder vuur vanwege een lezing die hij ooit heeft gegeven over de rol van de monarchie in een moderne samenleving. Karom zegt dat de autoriteiten bevooroordeeld zijn tegen progressieven die een welzijnsstaat willen creëren en de grondwet willen veranderen.

‘Deze beschuldigingen zijn niet acceptabel; anti-coup groepen worden onheus bejegend.’ Hij voegt daaraan toe dat een pro-NCPO partij [lees: Palang Pracharath] van opruiing, het aanzetten tot onrust en het veroorzaken van publieke beroering beschuldigd had moeten worden [geen details]. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2019)

Legercommandant haalt zijn schouders op

5 maart – Legercommandant Apirat Kongsompong trekt zich niets aan van een online campagne op change.org met de eis hem uit zijn functie te ontzetten vanwege bedenkelijke opmerkingen die hij heeft gemaakt over opponenten van de junta. Apirat zaait verdeeldheid, luidt het verwijt. Maar Apirat zegt dat de kritiek hem niets kan schelen ‘want ik ben geen politicus’.

Dinsdag waarschuwde Apirat tegen pogingen de constitutionele monarchie te veranderen en de mensen in verdeeldheid te brengen. Hij suggereerde zelfs dat dit een burgeroorlog zou kunnen ontketenen.

NCPO-woordvoerder Winthai zegt dat de campagne niets meer is dan een ‘symbolic move’. ‘De petitie is niet juridisch bindend voor de legerbaas die ook dienst doet als secretaris-generaal van de NCPO. […] Het juridisch team van de NCPO heeft geen juridische actie tegen de mensen achter de campagne overwogen, alhoewel de oproep beschouwd kan worden als lasterlijk.’

Kort Nieuws vrijdag 5 april

– De particuliere Anti-Corruption Organisation of Thailand (ACT) heeft er bij het bestuur van Airports of Thailand op aangedrongen de veiling van de concessies voor de belastingvrije zones op Suvarnabhumi en de luchthavens van Hat Yai, Phuket en Chiang Mai ‘op een strikt transparante manier’ te houden en een zogeheten integrity pact toe te passen om corruptie te voorkomen.

Maandag heeft het bestuur de veiling-enveloppen verkocht. De veiling is uitgesteld nadat twijfels waren onstaan over het aanvankelijke plan van AoT één concessie te verlenen voor de vier luchthavens. Die is nu in tweeën verdeeld, nadat premier Prayut eerder zijn zorgen had geuit over eventuele monopolievorming. Zoals bekend wordt de zone op Suvarnabhumi sinds de opening in 2006 beheerd door de King Power Group. Er komt één concessie voor Suvarnabhumi en één voor de overige drie luchthavens.

Het integriteitspact waarop de ACT aandringt, stelt vertegenwoordigers van de publieke sector in staat het biedproces van nabij te volgen. De ACT heeft AoT ook gevraagd de bevolking te informeren over de aanbesteding.

De overheid heeft een panel gevormd dat moet nagaan of de aanbesteding valt onder de recent gewijzigde PPP-wet (Public-Private Partnership)

– De Spoorwegen (SRT) zetten haast achter de aanpassing van treindeuren zodat ze zowel geschikt zijn bij de oudere lagere perrons als de nieuwe hogere perrons op het dubbelspoornetwerk. De SRT is nog bezig de perrons te verhogen naar 1,1 meter. Gedurende deze transitieperiode vereisen de deuren aanpassing om op beide perrons veilig te kunnen in- en uitstappen.

Elk rijtuig krijgt twee deuren: de voorste voor de lagere perrons, de achterste voor de hogere perrons. Tot nu toe zijn tien treinen aangepast. Naar verwachting wordt het werk voor het eind van de maand afgerond.

Verder meldt het bericht dat 184 nieuwe air-conditioned rijtuigen en diesellocomotieven in 2022 en 2023 worden aangeschaft.

– Het ministerie van Transport gaat een nieuwe spoorverbinding openen tussen Aranyaprathet (Sa Kaeo) en Poi Pet, Sisophon en Battambang (Cambodja) met als doel de grenshandel te vergemakkelijken en het toerisme aan de oostgrens te bevorderen. Bij de grens is momenteel een tijdelijk station in aanbouw.

Bij de opening doet Thailand Cambodja een dieseltrein met vier rijtuigen cadeau als symbool van de samenwerking tussen beide landen. Verdere details ontbreken.

– De elf voorstellen die de CP-Group heeft gedaan voor het programma van eisen van de luchthaven-HSL zijn van tafel, aldus SRT-gouverneur Worawut. De onderhandelingen tussen de SRT en de CP Group, die het laagste bod heeft uitgebracht op de aanleg, waren daardoor vertraagd. Waarom het consortium nu ineens om is, vermeldt het bericht niet.

– Gouverneur Aswin van Bangkok heeft gisteren de repetitie geleid voor een processie die tijdens de kroningsceremonies wordt gehouden. Hij haalde in het Grand Palace heilig water op en bracht de khonto (witte vaas met gouden versieringen) in een auto naar het ministerie van Binnenlandse Zaken onder begeleiding van 327 gemeenteambtenaren.

In het ministerie werd de vaas in de Dok Kaeo kamer op de eerste verdieping geplaatst. Daar worden alle 86 vazen met heilig water, elders in het land verzameld, bewaard tot ze op 18 april worden gezegend in Wat Suthat Thepphawaram.

– Pheu Thai ontkent mediaberichten dat mevrouw Sudarat Keyuraphan, een van de drie kandidaat-premiers en voorzitter van de strategiecommissie, haar rol in de partij wil afbouwen en uiteindelijk wil stoppen.

Secretaris-generaal Phumtham zegt dat het een gerucht is. Hij zegt dat niets is veranderd sinds Sudarat woensdag is vertrokken naar Chiang Mai om met de winnende kandidaat van PT te werken aan de smogcrisis in de provincie.

Een ander gerucht zegt dat Chaikasem, eveneens een kandidaat-premier, waarschijnlijk Sudarat’s plaats als eerste voorkeurskandidaat inneemt. Phumtham zegt dat alle drie kandidaten het druk hebben met werkzaamheden voor de partij.

Nog een ontkenning. Het bericht dat enkele PT-kandidaten geweigerd hebben een eed te ondertekenen dat ze nooit voor Prayut als toekomstig premier zullen stemmen, is eveneens niet waar. Niemand is gedwongen, ze hebben er alleen in toegestemd. Enkelen hebben nog niet getekend omdat ze niet aanwezig waren op de vergadering waarop het onderwerp ter sprake kwam. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2019)

– Het OM is vol vertrouwen dat het het Hof van Beroep kan overtuigen van Premchai’s aanwezigheid bij het stropen en doden van een zeldzame zwarte panter in februari vorig jaar in het Thungyai Naresuan Wildlife Sanctuary in Kanchanaburi.

Vorige maand is de aannemerstycoon in de geruchtmakende zaak tot 16 maanden gevangenisstraf veroordeeld voor het illegale bezit van een dode pauw en wapens en steun aan het stropen, maar hij werd vrijgesproken van het doden van de panter.

Secretaris Somchet van de adjunct-procureur zei gisteren op een seminar, getiteld Lessons Learned from the Black Leopard Verdict, voldoende bewijs te hebben dat Premchai wel degelijk de hand had in de dood van de panter en niet slechts een toeschouwer was. Hij zei dat kogels die gevonden zijn, overeen kwamen met een geweer van Premchai. DNA-monsters van de panter en Premchai’s faeces, gevonden in de buurt van de PD (plaats delict), kunnen ook wijzen op een prominentere rol. (Zie verder de pagina Stroperssage)

– Laatste bericht. Pagina 4 opent met een bericht dat al genoemd is in Nieuws van de website. Xeping Chaiyasan, volgens advertenties een specialist in plastische chirurgie, en haar jongere broer zijn woensdag aangehouden na klachten van patiënten over ondeugdelijk werk en hoge kosten. Na haar werk zagen hun gezichten er niet uit.

Zeven klanten hebben een klacht ingediend bij de Action Task Force for Information Technology Crime Suppression. Ze beschuldigen de vrouw van fraude. De klager hebben verklaard dat hen een Face Off facelift pakket tegen korting was aangeboden.

Voor dat pakket had Xeping in een televisieprogramma reclame gemaakt (foto, rechts Xeping). Ze beweerde toen een doctorsgraad te hebben in plastische chirurgie en beloofde haar klanten dat ze er na behandeling 20 jaar jonger zouden uitzien.


 

Nieuws van de website 3-4 april

• Elf gastarbeiders en kind onwel in overvol minibusje; opgenomen in ziekenhuis Chai Nat
• Thanathorn: Regime is bang voor Future Forward, beschuldigt partij van opruiing
• Nieuw structuurplan voor Bangkok wordt in 2020 van kracht
• NHA verantwoordelijk voor instorten flat in Din Daeng tijdens de sloop
• 15 illegale gastarbeiders uit Myanmar op weg naar Maleisië aangehouden
• Pattaya herstelt door zware onweersbui beschadigd strand
• Centrale bank handhaaft rentevoet; verhogingen geleidelijk en afhankelijk van economie
• Luchthavens verwachten 3 miljoen reizigers tijdens Songkran
• Japanse hotels verhogen investeringen in Thailand; vraag in topsegment neemt toe
• Geen Songkran op Khaosan Rd; gemeente druk met opknappen buurt voor kroning
• Drie Mongoliërs aangehouden voor zakkenrollen op BTS-trein
• Thanathorn (Future Forward) aangeklaagd wegens hulp aan demonstranten in 2015

Thanathorn is de gebeten hond, maar vecht terug

4 april – Zijn er ‘donkere krachten’ aan het werk, zoals partijleider Thanathorn van Future Forward zegt, om hem en zijn partij, die bij de verkiezingen een monsterzege boekte, het leven zuur te maken? Dat lijkt er wel op want nu is hij door de NCPO (junta) aangeklaagd voor opruiing.

Ook legerleider Apirat is op zijn bloed uit, want heeft hem, zonder zijn naam te noemen, ‘linkse ideeën’ verweten. En secretaris-generaal Srisuwan van de conservatieve Association for the Protection of the Constitution heeft de Kiesraad gevraagd te onderzoeken of hij wel gekwalificeerd is voor het parlementslidmaatschap.

Aanleiding voor de NCPO-aanklacht is een incident op 24 juni 2015 bij het politiebureau van Pathumwan. Zo’n twintig anti-coup studenten, waaronder de huidige assistent FFP secretaris-generaal Rangsiman Rome, vluchtten weg toen politie en soldaten arriveerden om hen te arresteren. Ze maakten daarbij gebruik van een minibusje waarvan de NCPO beweert dat het linked to him [Thanathorn] was. Naar verluidt was Thanathorn in het gebied en hij plaatste later ook een bericht over het incident op zijn Facebook-pagina.

De studenten werden gezocht want de krijgsraad had tegen hen een arrestatiebevel uitgevaardigd naar aanleiding van een rally op 22 mei 2015 bij het Bangkok Art and Culture Centre, een jaar nadat het leger de macht had gegrepen.

Behalve van opruiing wordt Thanathorn beschuldigd van het veroorzaken van publieke onrust en hulp bieden aan verdachten van illegale activiteiten.

Verboden aandelen?
De klacht van Srisuwan heeft betrekking op de aandelen die hij zou hebben gehad in een mediabedrijf toen hij zich aanmeldde als parlementskandidaat. Srisuwan zegt dat dit in strijd is met de grondwet, die bareigenaren en aandeelhouders van mediabedrijven en uitgeverijen uitsluit van parlementslidmaatschap.

De Kiesraad heeft de klacht in behandeling genomen, evenals een andere eerdere klacht van Srisuwan over Thanathorn’s bewering dat hij als eerste politicus zijn vermogen heeft ondergebracht in een blind trust. Nee, hij was niet de eerste, zegt kampioen-klager Srisuwan. Gisteren was #savethanathorn op Twitter de meest gebruikte hashtag.

Geen linkse maar normale geluiden
De aanklacht van de NCPO vormt vandaag de opening van BP, de reactie van Thanathorn op de aanval van legercommandant Apirat staat centraal in het openingsartikel van pagina 3. Thanathorn zegt te streven naar terugkeer van de democratie, het respecteren van mensenrechten en het onpartijdig toepassen van de wet. ‘Dat zijn geen linkse geluiden [zoals Apirat beweerde], maar gewoon iets normaals.’

Over de high institution die Apirat noemde, zegt hij dat die als politiek middel door het regime misbruikt wordt om haat te zaaien en een wig tussen mensen te drijven. ‘De scheidslijnen in onze samenleving worden niet veroorzaakt door de FFP – ze worden veroorzaakt door de strijdkrachten die proberen aan de macht vast te houden. […] De partij heeft geen gevangenissen, geen tanks. We hebben alleen onszelf als wapen om tegen de militaire dictatuur te vechten. […] Het leger is de echte dreiging voor het land – niet de FFP, ikzelf of Piyabutr [secretaris-generaal en mede-oprichter].’

Dé trendkleur voor 2019 is groen, schrijft mijn lieve vriendin Claudia Sträter.

Actrice Anna Drijver, die het gezicht vormt van de campagne EMPOWERED, zegt: ‘Als je een spannende dag hebt, scheelt het veel als je je knap voelt in wat je aan hebt.’

Het groene jacquard geweven power suit dat Anna hier draagt, is een mooi voorbeeld van wat kleding kan doen, vertelt Claudia. In ieder geval een rib uit mijn lijf rukken want de blazer kost
€ 293, 95 en de pantalon € 103,95.

Nou, Anna en alle andere vrouwen die het advies van Claudia opvolgen, mogen wel oppassen. Want als ze in een groen knollenland lopen, kan het slecht met ze aflopen. Stel je voor dat de jager-jager hen aanziet voor een parmantig haasje. Dat zou mij zeer verdroten hebben.

O-Net examen ‘succes’ ondanks lage cijfers

4 april – Hoewel de totale scores van leerlingen van grade 6 en 9 (zesde klas lagere school, derde klas middelbare school) die hebben deelgenomen aan de laatste O-Net examens verbeterd zijn, blijven de prestaties onder de maat, zegt het National Institute of Educational Testing Service, dat de examens samenstelt.

Dit jaar deden ruim 1,3 miljoen leerlingen het O-Net examen dat uit vier vakken bestaat: mathematics, sciences, Engels en Thais. De zesdeklassers haalden gemiddeld een onvoldoende op drie van de vier vakken; alleen de score van het onderdeel Thaise taal leverde gemiddeld een voldoende op met 55,9 procent. Engels,  rekenen en wetenschappen scoorden respectievelijk 39,24 procent, 37,5 procent en 39,93 procent.

Ook de leerlingen van klas 3 middelbare school haalden gemiddeld een onvoldoende op dezelfde drie vakken. Bij Thais scoorden ze iets boven de 50 procent.

Ondanks de teleurstellende resultaten is secretaris-generaal Boonrak van Obec tevreden omdat de resultaten beter zijn dan vorig jaar. ‘De verbeterde O-Net scores wijzen erop dat onze inspanningen vrucht beginnen te dragen.’

Vorig jaar lagen alle scores onder de 50 procent, ook die van Thais. Een ander lichtpuntje dat Boonrak ziet, is een kleiner verschil in de scores tussen kinderen op het platteland en in de grote stad.

Boonrak is ook tevreden over het succes van het zero illiteracy programme. Uit een recent onderzoek van Obec is gebleken dat de alfabetiseringsgraad van eersteklas leerlingen is gestegen naar een gemiddelde van 70 procent. (Zie verder de pagina Onderwijs 2)

Cash flow en schulden van Nok Air baren CAAT zorgen

4 april – Dat Nok Air noodlijdend is, is algemeen bekend maar nu heeft het ministerie van Transport de noodklok geluid. De Civil Aviation Authority of Thailand (CAAT) heeft een ‘verontrustend’ teken op de balans van de budgetluchtvaartmaatschappij gevonden.

De CAAT denkt dat de maatschappij, die al vier jaar verlies maakt, grote problemen heeft daar vluchten zijn geschrapt of hun frequentie is verminderd, waardoor minder inkomsten worden gegenereerd. De maatschappij heeft ook het aantal piloten verminderd en toestellen uit bedrijf genomen.

Nok Air is de tweede grootste budgetmaatschappij met een marktaandeel van 20 procent. Thai AirAsia is de grootste met 30 procent en Thai Lion Air beheerst 18 procent van de markt. Directeur Pravej zegt dat de maatschappij zich bewust is van de penibele situatie. Ze neemt bezuinigingsmaatregelen en breidt internationale vluchten naar lucratieve markten als China, Japan en India uit, alhoewel die markt uiterst concurrerend is.

Thai AirAsia zag eerder af van het plan Nok Air over te nemen en Thai Airways International, die 15 procent van de aandelen bezit, zag af van uitbreiding van het aandelenbezit. Een bron bij het ministerie zegt dat Nok dit jaar nieuwe investeerders moet vinden om te overleven. Anders is het afgelopen met de vogel.

Kort Nieuws donderdag 4 april

– Het verkiezingsnieuws vandaag bestaat uit twee berichten. Op de voorpagina zegt een voormalig lid van de grondwetcommissie dat de formule voor het berekenen van de 150 partijlijstzetels set in stone is, zoals de krant boven het bericht kopt.

Over de berekening bestaat verschil van mening (zie het kader hierboven), maar Prapan Naigowit, ook voormalig Kiesraad-commissaris, zegt dat de organieke wet op de verkiezing van parlementsleden duidelijk en niet vatbaar voor tweeërlei uitleg is. Artikel 128 voorziet in alle mogelijke scenario’s. Prapan zei dit nadat hij gisteren het juridisch adviesteam van de Kiesraad had gesproken over de ontstane verwarring.

– Het tweede bericht meldt dat kandidaten van twee partijen hun partij onder druk hebben gezet de kosten die ze hebben gemaakt tijdens de verkiezingscampagne volledig te vergoeden.

Zestig kandidaten van Puea Chat eisten opnieuw dat het partijhoofdkantoor met geld over de brug komt. Ze overlegden gisteren met bestuursleden, maar wat er is besproken is geheim. Volgens een bron mochten ze zelfs niet hun mobieltje meenemen.

Kandidaat Panasan in Sukhothai zei later dat kandidaten in de noordelijke provincies 10 april als deadline hebben gesteld. Ieder had slechts 10.000 baht ontvangen voor de registratie en 120.000 baht voor verkiezingsposters, terwijl ze gemiddeld elk 800.000 baht hadden uitgegeven.

De andere partij is de Thai People Power Party. Daarvan hebben 50 kandidaten een klacht ingediend bij de CSD van de politie. Ze beschuldigen het partijbestuur van fraude.

– De gouverneurs van vijf noordelijke provincies hebben van vice-premier Chatchai de opdracht gekregen om de leiding te nemen bij pogingen watertekorten in hun provincie te verminderen omdat ze het risico dit jaar lopen op een ernstige droogte. Het gaat om de provincies Phitsanulok, Sukhothai, Pichit, Kamphaeng Phet en Nakhon Sawan. Volgens het Meteorological Department duurt de droogteperiode dit jaar drie maanden.

Naar verluidt wordt in de vijf provincies op 300.000 rai meer off-season rijst verbouwd dan is toegestaan. De autoriteiten is gezegd verdere uitbreiding te voorkomen zodat het probleem niet verergert.

Chatchai en een delegatie bezochten gisteren onder andere een dorp in Phitsanulok om een project te inspecteren dat bekend staat als Bang Rakam model 2019. De boeren in laaggelegen gebieden hebben hun rijst vroeg geoogst zodat hun akkers kunnen dienen als wateropslaggebied tijdens het regenseizoen. Chatchai prijs het model omdat het geresulteerd heeft in minder schade aan gewassen door overstromingen.

– Telecomwaakhond NBTC overweegt over-the-top (OTT) service providers een traffic usage fee in rekening te laten brengen door binnenlandse internet gateway operators. Het tarief wordt berekend op grond van het volume aan dataverkeer van de OTT-diensten, die via internet film en tv-content leveren. Snap ik niks van, dus lees het zelf maar: Govt mulls imposing service provider fees.

– Houd u vast: High Level Regional Conference: Synchronising Trade and Security Plans in Support of Asean 2025. Premier Prayut mocht gisteren in het VN-centrum in Bangkok de conferentie met de lange naam openen.

Hij drong er bij de Aseanlanden op aan een goede balans te handhaven tussen bevordering van de grenshandel en de strijd tegen transnationale misdaad. Dat is volgens hem de sleutel om de doelen op het gebied van duurzame ontwikkeling in de regio te bereiken.

Verder pleitte hij voor het opzetten van een regionaal framework voor het beheer van de grenzen om de regio te behoeden voor de dreiging van transnationale misdaad en er tegelijk voor te zorgen dat de grenshandel soepel en veilig kan verlopen.

– Het TOT auditorium aan de Chaeng Wattana Road wordt hoogstwaarschijnlijk gekozen als tijdelijke vergaderzaal voor het parlement in afwachting van de oplevering van het nieuwe in aanbouw zijnde parlementsgebouw. Over die keuze zijn de zeven grootste partijen het eens geworden.

Het nieuwe parlementsgebouw, waarvan de bouw is vertraagd, wordt midden 2020 in gebruik genomen. Het nieuwe Huis van Afgevaardigden vergadert voor het eerst in mei.

– Laatste bericht. Het populaire Angkhang Nature Resort wordt gesloopt als deel van de plannen om het ecosysteem van het district Fang (Chiang Mai) te rehabiliteren. Dat heeft Kampanat Ruddit, privy councillor en bestuursvoorzitter van de Royal Project Foundation, gisteren bekend gemaakt bij de overdracht van de resort aan het Royal Agricultural Station Angkhang. Het leger levert materieel en soldaten voor de sloop die twee maanden in beslag neemt. Diverse overheidsdiensten gaan gezamenlijk het gebied in kaart brengen voor het rehabilitatieplan.


 

Nieuws van de website 2-3 april

• Onweersbuien teisteren Pattaya, veel overstromingen tot wel 1,5 meter
• Verpleegster speelt spelletje op mobieltje, terwijl patiënt aan beademing ligt
• Legercommandant Apirat: Handhaaf de constitutionele monarchie, waarschuwt voor burgeroorlog
• Prayut op bezoek in Chiang Mai wil binnen een week eind aan smog, verbiedt brand stichten in bos
• Songkran: Supersoakers, vuil water, alcoholgebruik op voertuigen verboden
• Vrijstelling legeskosten visa-on-arrival mogelijk nog eens drie maanden verlengd
• Vier verdachten gearresteerd voor oplichting met erfenis ad 232 miljoen baht

Legercommandant waarschuwt voor burgeroorlog

3 april – ‘Betekent dit dat we een burgeroorlog willen zoals in het verleden? Waarom volgen jullie niet de regels en strijden in het parlement?’ Deze verzuchting (of is het een dreigement?) staat als Uitgelicht Citaat bij het openingsartikel van vandaag, waarin legercommandant Apirat Komsongpomg een ‘strenge waarschuwing’ uit tegen pogingen om ’s lands constitutionele monarchie te veranderen en de mensen te verdelen. ‘Het land zou als resultaat onder een burgeroorlog kunnen lijden.’

Apirat zei dit een dag nadat premier Prayut de alarmklok had geluid in een verklaring dat lieden met slechte bedoelingen verdraaide informatie op de sociale media hebben verspreid om onrust te ontketenen. Apirat deed er nog een schepje bovenop, gisteren tijdens de herdenking van de oprichting van de 1st Division King’s Guard, 112 jaar geleden. Hij zei: ‘Politici, docenten en studenten moeten gehoorzamen en niet proberen ’s lands constitutionele monarchie te veranderen.’

‘Degenen die in het buitenland democratie hebben bestudeerd en studieboeken van andere landen lezen, moeten nadenken hoe ze zich moeten aanpassen in plaats van te proberen de constitutionele monarchie te veranderen. Kom niet met linkse ideeën die je geleerd hebt en wees niet pretentieus. Andere landen doen dat ook niet.’

Apirat waarschuwde dat de weigering om regels te volgen alleen maar tot problemen leidt. Gestopt moet worden, zei hij, om het land te verdelen in een ‘democratisch’ en ‘dictatoriaal’ kamp. ‘Zulke retoriek heeft alleen maar tot doel de mensen die gestemd hebben, te verdelen.‘

De legercommandant ontkende dat de NCPO dictatoriaal was, want ‘anders zouden we de daden van dictators in andere landen hebben overgenomen’. En zo mopperde Apirat nog een tijdje door, maar dat mag u zelf lezen. Ik heb al te veel van deze onzin geciteerd. Klik hier: Army boss warns of civil war.

Roodhemd co-leider Weng, die zich blijkbaar aangesproken voelde, schrijft op Facebook dat niemand onrust wil stoken die tot een burgeroorlog leidt of de constitutionele monarchie wil veranderen. ‘Velen hebben vraagtekens gezet achter de rol van de Kiesraad, die onder vuur ligt vanwege onregelmatigheden bij het tellen van de stemmen.’ (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Meer kleine partijen komen in aanmerking voor partijlijst zetels

3 april – Kleine partijen die minder dan 71.000 stemmen hebben gescoord kunnen op grond van het proportional representation systeem in aanmerking komen voor een partijlijstzetel, zegt een van de samenstellers van de organieke wet op de verkiezing van parlementsleden.

Over de toerekening is verschil van mening ontstaan. Vertegenwoordigers van 12 kleine partijen zeggen dat ze recht hebben op dertien zetels. Ze zijn het niet eens met Pheu Thai die zegt dat slechts 16 kleine partijen recht hebben op een partijlijstzetel.

Partijleider Mongkolkit van de Thai Civilised Party zegt dat ruim 1 miljoen kiezers hun stem hebben uitgebracht op een kleine partij. ‘Schrijf hun stemmen niet af. Als je kijkt naar de stemmen in het kiesdistrictssysteem, dan zie je dat de winnaars van grote partijen niet zoveel stemmen vergaarden.’

Kiesraad secretaris-generaal Jarungvith zegt dat de raad zich nog niet gebogen heeft over de vraag hoe de formule moet worden toegepast. Een beslissing wordt deze week verwacht. Hij verweerde zich gisteren ook tegen alle kritiek op de Kiesraad.

Kiesraad-commissaris Pakorn zegt dat het onderzoek naar de stemmen uit Nieuw-Zeeland bijna afgerond is. Ze worden door de Kiesraad beschouwd als ‘niet geteld’ en niet als ‘ongeldig’.

Bij het artikel staat een kader (zie hierboven), dat duidelijk maakt tot welke verschuivingen in de zetelverdeling de formule leidt die gehanteerd wordt door de genoemde twaalf partijen. Future Forward bijvoorbeeld zou teruggaan van 87 naar 80 zetels [maar nog steeds de derde grootste partij blijven]. Palang Pracharath zou teruggaan van 118 naar 116, de Democraten van 54 naar 52 en de overige grote en middelgrote partijen zouden elk 1 zetel minder krijgen.

Verkiezingsnieuws

3 april – Het overige verkiezingsnieuws blijft (gelukkig) beperkt tot 1 bericht. Waarnemend partijleider Jurin van de Democraten ontkent geruchten op de sociale media dat hij in gesprek is met rivaal Pheu Thai over de mogelijkheid samen een coalitieregering te formeren. Hij benadrukt dat niemand in zijn partij de taak heeft gekregen met andere partijen te overleggen over de vorming van een coalitieregering.

De berichten op de sociale media gaan vergezeld van een foto waarop Jurin en mevrouw Sudarat, één van Pheu Thai’s kandidaat-premiers, een genoeglijk tête-à-tête hebben, maar Jurin zegt dat de foto op 9 januari is genomen toen ze aanwezig waren bij de lancering van een nieuwe krant, die de foto trouwens de volgende dag plaatste.

Voormalig parlementslid Pichet (Democraten) schrijft op Facebook dat het partijbestuur samen met de gekozen kandidaten beslissen over aansluiting bij een coalitie of in de oppositie gaan. De partij moet nog een nieuw bestuur kiezen en de kandidaten moeten nog door de Kiesraad officieel worden bevestigd.

Kort Nieuws woensdag 3 april

– Het Office of Transport and Traffic Policy and Planning heeft een plan bekend gemaakt voor de aanleg van park-and-ride parkeerterreinen bij elf metrostations met een totale capaciteit van 10.650 auto’s. De huidige zeven P&R locaties bieden slechts plaats aan 6.420 voertuigen en zes met 9.955 plaatsen zijn in aanleg.

Het kantoor overlegt met warenhuizen bij het metronetwerk over een gezamenlijke marketing campagne, waarbij de warenhuizen parkeerplaatsen aan forenzen ter beschikking stellen.

– Prinses Maha Chakri Sirindhorn zal preside, zoals de uitdrukking luidt, over de koninklijke sponsored crematie van Virachai Plasai, de voormalige Thaise ambassadeur in de VS. Gisteren arriveerde zijn lichaam in Bangkok. Minister Don (Buitenlandse Zaken) en een erewacht waren ter begroeting op Suvarnabhumi.

De uitvaart wordt in Wat Makut Kasattriyaram gehouden. Het water voor de rituele wassing, die op 18 april plaatsvindt, wordt koninklijk bestowed (verleend). Op 25 april leidt prinses Sirindhorn de crematieceremonie.

Virachai verwierf bekendheid toen hij Thailand verdedigde voor het Internationale Hof van Justitie in Den Haag bij het dispuut met Cambodja over de Hindoetempel Preah Vihear. Hij was sinds juni ambassadeur in de VS en stierf op 16 maart in het John Hopkins ziekenhuis in Baltimore. Hij werd slechts 58 jaar.

– Premier Prayut heeft gisteren de mobilisatie bevolen van brandweerlieden en vrijwilligers om een eind te maken aan de bosbranden in het Noorden. Hij heeft ze een deadline van zeven dagen gegeven, maar drong er bij hen ook op aan voorzichtig te zijn, want enkelen zijn al gewond geraakt door de voortrazende branden. ‘Veiligheid is de topprioriteit.’

Gisteren vergaderde Prayut in Chiang Mai met de negen gouverneurs van de noordelijke provincies. Hij beval de provincies en het leger meer waterkanonnen in te zetten en schuilplaatsen in te richten voor mensen met ademhalingsmoeilijkheden, kinderen en bejaarden. Het aantal branden is volgens hem dit weekend afgenomen van 3.000 naar 1.900.

Verder meldt het bericht dat aan de bewoners van Chiang Mai 1,7 miljoen mondkapjes zijn uitgedeeld, dat de koning zich zorgen maakt, maar dat is oud nieuws, en dat sinds 23 februari 40 vluchten vanaf de luchthaven van Mae Hong Son zijn geannuleerd.

Volgens prinses Sirindhorn vraagt de legercommandant zich af of soldaten zijn getraind bosbranden te bestrijden. Het leger heeft de ambassades van de VS en Australië om medewerking verzocht omdat die landen speciale brigades hebben om bosbranden te blussen. Beide landen hebben toegezegd experts te sturen om Thaise soldaten te trainen.

– Het Treasury Department heeft de deadline van morgen voor het bestellen van herdenkingsmunten en medals (medailles, penningen) uitgesteld tot 10 mei, tot na de kroningsceremonies die van 4 tot 6 mei plaatsvinden.  De munten zijn gemaakt van goud, zilver en brons en kosten respectievelijk 40.000, 3.000 en 20 baht. De platina medals kosten 1 miljoen baht. Er worden 1.000 van gemaakt.

– Het contract voor de aanleg van de luchthaven hogesnelheidslijn Don Mueang-Suvarnabhumi-U Tapao wordt vermoedelijk eind mei getekend en dat is nog voordat een nieuwe regering is geformeerd. Een bron bij de Spoorwegen (SRT) zegt dat de SRT verwacht de besprekingen met het consortium geleid door de CP Group voor dat tijdstip te kunnen afronden.

Volgens de bron zijn enkele details nog niet rond en voert het consortium overleg met zijn financiële partners, waaronder de Japan Bank for International Corporation. Morgen vergaderen beide partijen weer over de twaalf extra voorstellen die het consortium heeft gedaan voor de aanleg, maar SRT-gouverneur Worawut verwacht niet dat ze dan al eens worden.

– Het panel dat zich buigt over de concessieverlening van de belastingvrije zones op Suvarnabhumi en de luchthavens van Chiang Mai, Phuket en Hat Yai verwacht binnen twee weken klare wijn te kunnen schenken, zegt vice-premier Somkid. Het panel is gevormd om na te gaan of de recent gewijzigde en aangescherpte  PPP-wet (public-private partnership) van toepassing is.

Airports of Thailand is teruggefloten door Prayut nadat het bestuur in eerste instantie had besloten één concessie te verlenen voor de vier luchthavens. Inmiddels is ze iets teruggekrabbeld en heeft besloten twee concessies te verlenen: één voor Suvarnabhumi en één voor de overige drie luchthavens. De Thai Retailers Association heeft gepleit voor concessies per productcategorie, zoals ook gebruikelijk op andere luchthavens in Asean.

– Laatste bericht. Enkele luchtvaartmaatschappijen hebben aan de Civil Aviation Authority of Thailand toestemming gevraagd voor de verhoging van de adminstratiekosten bij tickets die offline worden verkocht. Het CAAT-bestuur laat zijn toestemming afhangen van de overige kosten van de maatschappijen zoals huurprijzen van kantoren en personeelskosten. Thai Airways International rekent momenteel 600 baht voor haar internationale vluchten.

Reacties niet mogelijk