Thais nieuws 1-15 januari 2019

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation. Voor de betrouwbaarheid steek ik mijn handen niet in het vuur.
Op de pagina Dossiers geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op themapagina’s. Dat zijn pagina’s waarop alle berichten over een bepaald onderwerp zijn gebundeld. Alle themapagina’s staan opgesomd op de pagina Leeswijzer. Klik voor de leeswijzer hier.
Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

Voor het nieuws van 16-31 december zie onder het kopje Thailand. Voor ouder nieuws zie de zwarte menubalk bovenaan de pagina onder het kopje Buitenland.

 

Nieuws van de website 15 januari

• Financiën wisselt munten voor bankbiljetten in mobiele kantoren
• Nan: Konvooi van 13 Porsche’s beboet wegens blokkering kruispunt
• 130.000 vluchtelingen uit Myanmar kwijnen weg in kampen
• Thai Raksa Chart lid ruikt bloed; Prayut overtreedt grondwet met zijn Facebook e.d.
• Smog in BKK wordt veroorzaakt door brandende suikerrietvelden
• Uttaradit: Man (37) vermoordt z’n vrouw en vier schoonfamilieleden
• Thaksin begint eigen show ‘Good Monday’ op z’n website
• Waterkanon maandag ingezet tegen smog BKK
• Beschuldiging: Landen hitsen Saoedische vrouwen op te vluchten
• Commentaar: Prayut verstrikt in examenfiasco; regering handelt onzeker
• Echtpaar, beiden parlementskandidaat voor de Thai Nation Power Party, vermoord in Yala

Enkele gedachten op dinsdag

15 januari – Is Thailand een slapende vulkaan, die elk moment kan uitbarsten? Het militaire bewind houdt het land sinds mei 2014 in een stevige greep. Met dissidenten worden korte metten gemaakt. De rust is ontegenzeggelijk weergekeerd. De vraag is natuurlijk: hoe lang nog? Gaat het gedonder na de verkiezingen weer beginnen? Was de coup van bijna vijf jaar geleden echt de laatste? Ik weet het niet, want ik heb geen glazen bol.

U zult mij niet de junta horen roemen, het is en blijft een dictatuur. Maar het moet gezegd dat ze voortvarend te werk gaat op twee gebieden die voorgaande regeringen hebben verwaarloosd: het openbaar vervoer en de visserij. Over het openbaar vervoer schreef ik op 13 januari al. In aanleg/voorbereiding zijn zeven metrolijnen.

Ook het spoorwegnet, door voorgaande regeringen ernstig verwaarloosd, wordt aangepakt (dubbelspoor, HSL) en het wagenpark van het busbedrijf Bangkok wordt eindelijk vernieuwd. De eerste aardgasbussen rijden al, ze zijn te herkennen aan de blauwe kleur.

De visserij is eveneens stevig aangepakt door de junta, wat voor de EU aanleiding was de gele kaart in te trekken. Het is te hopen dat de nieuwe regering het beleid voortzet, want niets weerhoudt de EU om de gele kaart weer tevoorschijn te halen. Vissers zijn niet blij met de strenge regelgeving, maar saneren gaat nu eenmaal van au. Zie de sanering van de steenkolen mijnbouw in Zuid-Limburg.

Op milieugebied laat de junta het evenwel ernstig afweten. De aanslagen op de Mekong houden niet op en nog steeds meent ze dat kolencentrales de oplossing vormen voor Thailand’s energiebehoefte.

Laat ik daarover het volgende zeggen [lees voor Sammy Prayut]:

Sammy loop niet zo gebogen. Denk je dat ze je niet mogen. Waarom loop je zo gebogen Sammy. Met je ogen Sammy op de vlucht. Hoog Sammy, kijk omhoog Sammy, Want daar is de blauwe lucht.

Sammy, Kromme, kromme Sammy. Dag, Sammy. Domme, domme Sammy. Kijkt niet om zich heen, Doet alles alleen. En vindt de wereld heel gemeen. (https://youtu.be/17kkL6JTdxw)

 

Rood alarm voor smog in Bangkok

15 januari – De regering heeft alarm geslagen over de smog in Bangkok. Boven het zwaarst getroffen oostelijk stadsdeel gaan twee vliegtuigen proberen kunstmatig regen op te wekken. Het Royal Rainmaking and Agricultural Aviation Department begint daar vandaag mee en gaat er minstens tot vrijdag mee door. Verwacht wordt dat het tegen de avond gaat regenen in de desbetreffende districten Bang Na, Sai Mai, Lat Krabang en Bang Kapi.

Ook de Royal Thai Air Force helpt een handje mee. Commandant Chaiyapruk heeft de rampeneenheid opdracht gegeven twee BT-67 vliegtuigen in te zetten om fine aqueous mist over getroffen gebieden te verspreiden. De precieze locaties moeten nog bepaald worden.

Premier Prayut doet vanuit Chiang Mai een duit in het zakje. Hij zei: ‘Campagnes moeten gevoerd worden om het gebruik van mondkapjes te promoten en water moet gesproeid worden op plaatsen waar het volume aan stof de veiligheidslimiet overschrijdt.’ Hij zei ook dat de oorzaak moet worden aangepakt.

Het ministerie van Volksgezondheid deelt in de ergst getroffen gebieden N95 mondkapjes uit. Standaard mondkapjes bieden geen bescherming. Gouverneur Aswin zegt dat 10.000 mondkapjes worden uitgedeeld. Dat gebeurt ook in Lumpini, Bang Kunthian, Chatuchak en Ratchaprasong.

De gemeente Bangkok gaat intussen door water te sproeien op wegen, voetpaden en routes waar metrolijnen in aanleg zijn. Bouwplaatsen krijgen het consigne de verspreiding van stof te voorkomen en de bevolking is verboden afval of gras in de buitenlucht te verbranden.

Het leger is gisteravond begonnen om op verschillende plaatsen met 60 waterkanonnen (foto) verlichting te bieden, zoals in Silom, Sathon, Witthayu en Pratunam. Daarmee wordt tot minstens woensdagavond doorgegaan.

Het Royal Irrigation Department heeft lokale bestuursorganen gevraagd aannemers die bouwwerkzaamheden verrichten, te zeggen dat ze het gebied om de bouwplaats met sprinklers moeten besproeien.

Ten slotte heeft Obec scholen geïnstrueerd buitenactiviteiten achterwege te laten.

Prayut hekelt ‘onrealistische’ verkiezingsbeloftes

15 januari – ‘Luister niet naar politici die loze verkiezingsbeloftes doen en luister niet naar mensen die schade berokkenen aan het land.’ Dat was de voornaamste boodschap die premier Prayut gisteren tijdens het kabinetsbezoek aan Chiang Mai zijn gehoor van vijfduizend bewoners voorhield. De premier noemde geen namen en rugnummers maar vermoed wordt dat hij doelde op Pheu Thai, Democraten en Bhumjaithai.

Enige moed kan Prayut niet ontzegd worden, want Chiang Mai is het bolwerk van voormalig regeringspartij Pheu Thai, in mei 2014 door het leger aan de kant gezet. Het is de geboorteplaats van de immer populaire oud-premier Thaksin en zijn charmante zuster Yingluck, die beiden naar het buitenland zijn gevlucht. Thaksin wordt er nog steeds van verdacht dat hij in Pheu Thai aan de touwtjes trekt. Maandag is hij op internet begonnen met een wekelijkse show, zeg maar praatje, als tegenhanger van Prayut’s tv-praatje op vrijdag.

In zijn aanval op politici noemde Prayut het voorstel de kinderbijslag op te trekken naar 600 baht, een belofte van de Democraten, en het voorstel voor gratis onderwijs tot collegeniveau, een voorstel van Bhumjaithai. Prayut verdedigde ook de prestaties van zijn regering. Hij zei dat de regering maatregelen heeft genomen de schuldenlast van boeren te verminderen, die naar schatting 400 miljard baht bedragen.

‘Sommige politici hebben gezegd dat ze alle schulden zullen opruimen als ze aan de macht zijn. Dat is zowel onrealistisch als onmogelijk.’ (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

‘Sproeien met water heeft weinig effect’

15 januari – Pagina 2 lijkt vandaag op een modereportage met vijf foto’s van stadsbewoners die een mondkapje dragen. BP laat enkele willekeurige dragers aan het woord. Eén zegt dat hij het aanbevolen en enig effectieve N95 kapje niet kon vinden: het was overal uitverkocht. Een ander vertelde liever geen mondkapje te dragen want ‘Ik ben niet gewend iets op mijn gezicht te dragen. Ik zou stikken.’

Het meest opvallende citaat komt uit de mond van voormalig directeur-generaal Supat van het PCD. Hij zegt dat het sproeien met water minder effectief zal blijken dan City Hall hoopt. ‘Regen en ander water kan grote stofdeeltjes weg wassen, maar niet PM 2,5. Die zijn zo minuscuul dat ze zelfs een stortbui kunnen overleven. Het is onwaarschijnlijk dat we iets van resultaten zien.’

Twee moorden op echtgenotes

15 januari – Twee berichten over de moord door verdachten op hun echtgenote. In Uttaradit is de politie op zoek naar een pickup truck die gebruikt is door een man nadat hij zondagmiddag zijn vrouw, schoonmoeder, schoonvader en twee zusters had dood geschoten. Twee andere personen raakten bij de beschietingen gewond. De pickup kon aan de hand van het mobiele telefoonsignaal enkele uren gevolgd worden, maar dat viel ’s avonds weg.

Maandag werd de wagen bij een hotel in Phitsanulok gevonden. In het hotel had hij een motorfiets geleend van een werkster om boodschappen te doen maar hij kwam niet terug. De motorfiets is later gevonden bij een huis in tambon Tha Thong.

Uit camerabeelden blijkt dat hij daar werd opgepikt door een witte pickup truck die vermoedelijk richting Nakhon Sawan reed. De politie vermoedt dat hij zich verborgen houdt in Bangkok of Chon Buri. Het bericht noemt ook zijn geboorteplaats in Ranong als vermoedelijke schuilplaats.

Mogelijk motief is jaloezie. De man kan gedacht hebben dat zijn vrouw zich wilde herenigen met haar ex-echtgenoot, zegt de politie. De man heeft een lang strafblad met arrestaties wegens diefstal, fraude en rijden onder invloed. BP heeft een video gezien waarop hij ruzie maakt met zijn vrouw en haar en zijn schoonvader doodt.

Het andere bericht gaat over een man in Satun die zijn vrouw op 10 januari doodde. Hij heeft zich in Trang aangegeven bij de politie, die hem voor verhoor naar Satun heeft gebracht. De man zegt zich aangegeven te hebben omdat hij bang is dat zijn schoonfamilie wraak neemt.

Getuigen zeggen dat het echtpaar dat een zoontje van 3 jaar had, vaak ruzie maakte. Tijdens de fatale ruzie schopte en stompte hij zijn vrouw en wurgde hij haar. Later bracht hij zijn stervende vrouw naar de buren en vroeg hen een ambulance te bellen om daarna de benen te nemen.

Kort nieuws dinsdag 15 januari

– Een Pakistaanse leraar Engels op een school in Pathum Thani is gisteren aangehouden, nadat enkele ouders van jonge meisjesleerlingen aangifte hadden gedaan van verkrachting. De man ontkent de beschuldigingen. Hij zegt de Amerikaanse nationaliteit te hebben, al twintig jaar in Thailand te wonen en getrouwd te zijn met een Thaise vrouw. Hij beweerde ook een doctorsgraad in psychologie te hebben.

– Pagina 3 opent met een bericht over de moord op het echtpaar in Pattani, die ik al meldde in Nieuws van de website. Het echtpaar werd zondagavond in zijn huis door tenminste twee mannen gedood. Hun twee kinderen (5 en 16 jaar) wisten tijdig te ontsnappen. De politie vermoedt dat de moorden een politiek motief hadden en geen verband hielden met het zuidelijk geweld. Ze is op zoek naar de daders. Het echtpaar was beiden parlementskandidaat voor de nieuw opgerichte partij Thai Nation Power.

In hetzelfde bericht wordt de aanval gemeld op het politiebureau van Napradu (district Khok Pho, Pattani), waarbij een agent (33) om het leven kwam. Het hoofd is overgeplaatst naar een inactieve post omdat de veiligheidsmaatregelen verwaarloosd waren. Het bureau werd zondagmiddag in het volle daglicht bestormd door een groep mannen. Het brein achter de aanslag is vermoedelijk de leider van de Runda Kumpulan Kecil guerrillagroep. Inmiddels zijn zeven personen gearresteerd.

– Een lid van de anti-coup groep People Who Want Election heeft de Kiesraad (EC) uitgedaagd durf te tonen en de verkiezingsdatum vast te stellen. Gisteren leverde hij een klacht in bij de EC. Hij wilde er de EC-voorzitter spreken maar werd weggestuurd.

Aekarach zegt al drie dagen in hongerstaking te zijn bij het Victory Monument. Hij vindt dat de EC de regering onder druk moet zetten een KB uit te vaardigen waarin de verkiezingen worden aangekondigd. De Kiesraad dient als onafhankelijk orgaan, zegt hij ‘moedig, recht door zee en voor niemand bang te zijn’.

Vice-premier Prawit zei gisteren niet onder de indruk te zijn van het dreigement van de groep zaterdag een grote demonstratie bij het Democracy Monument te houden, wanneer de datum niet uiterlijk vrijdag bekend wordt gemaakt. De groep eist dat de verkiezingen op 10 maart worden gehouden. Prawit zegt dat het om een kleine groep gaat, die geen reden voor zorgen is. ‘Ze vormen geen dreiging. Het zijn ongeveer honderd mensen. Ze willen alleen herrie schoppen.’ (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

– Laatste bericht, want de rubriek InBrief met vier kortjes sla ik over. De politie heeft 28 verdachten aangehouden op verdenking van het afsluiten van een schijnhuwelijk. 27 verdachten zijn Thaise vrouwen die 8.000 tot 10.000 baht betaald kregen om met een Indiër te trouwen. De 28e verdachte is een Thaise man die de huwelijken regelde.

De politie heeft inmiddels achtduizend Indiërs gecontroleerd die getrouwd zijn met een Thaise vrouw. De visa van 127 zijn ingetrokken en elf mannen zijn aangehouden. Die waren het land op een toeristenvisum binnen gekomen. Volgens IB-hoofd Surachate waren enkele vrouwen met drie mannen getrouwd. Eén vrouw was 70 jaar.

De zaak kwam in mei vorig jaar aan het licht toen vrouwen in Saraburi een klacht indienden die ontdekt hadden dat hun naam voorkwam op een huwelijksakte terwijl ze van niets wisten.


 


Nieuws van de website 14 januari

• Hat Yai: Uitbraak van chikungunya virus door Aziatische tijgermug
• Suan Dusit Poll: Uitstel verkiezingen schaadt economie, image en politieke stabiliteit
• Abhisit dringt aan op duidelijk mandaat van kiezers om Senaat te temmen
• Nakhon Si Thammarat: Geslipte auto botst tegen boomstronk, 1 dode, 1 ernstig gewonde
• Nakhon Phanom: Bazin van pitbull laat haar hond kat dood bijten
• Fransman dood aangetroffen in guesthouse Hat Yai (Songkhla); oorzaak in onderzoek
• Agent gedood bij aanval op politiebureau Napradu (Pattani)
• Protesten in BKK en provinciesteden tegen uitstel verkiezingen
• Huisvriend weggelopen meisje bekent: Ik heb vorig jaar seks met haar gehad
• Narathiwat: Jongen (6) en tante die hem probeerde te redden, verdronken in zee
• Offshorebedrijf PTTEP wint olie- en gasconcessie in Abu Dhabi

Spanning stijgt over verkiezingsdatum

14 januari – ’t Zijn herrieschoppers, noemde legercommandant Apirat gisteren de demonstranten op de Ratchaprasong kruising in Bangkok die actie voerden tegen uitstel van de verkiezingen. Ze eisten dat die uiterlijk op 10 maart worden gehouden en dreigden zaterdag in grotere getalen te demonstreren bij het Democracy Monument.

Het draait allemaal om de in de grondwet vastgelegde deadline van 150 dagen na het van kracht worden van de organieke wet op de verkiezingen op 11 december. De eerder genoemde datum 24 februari is al niet meer mogelijk omdat het KB over de verkiezingen niet tijdig is gepubliceerd in de Royal Gazette, om 10 maart te halen dient het uiterlijk vrijdag te worden gepubliceerd.

Overigens bestaat verschil van mening of ook de uitslag van de verkiezingen en de bevestiging daarvan binnen de periode van 150 dagen vallen.

De kwalificatie van Apirat is slecht gevallen bij de demonstranten waaronder de anti-coup groep die zich People Who Want Elections noemt. Ook zwaargewicht Chaturon van de politieke partij Thai Raksa Chart gaf hem van katoen. ‘De vrijheid van meningsuiting is een burgerlijk recht. Zolang de wet niet wordt overtreden zijn degenen die daarvan gebruik maken, geen herrieschoppers.’

Legerwoordvoerder Winthai nam Apirat in bescherming. De legerbaas maakt zich zorgen over de atmosfeer nu de natie voorbereidingen treft voor de kroning van de koning [4-6 mei], zei hij. ‘De meeste Thai hebben begrip voor het nieuws over de verkiezingen en zij volgen de betrokken autoriteiten. Ze willen een vrolijke atmosfeer scheppen voor deze belangrijke gebeurtenis terwijl de betrokken partijen de verkiezingen voorbereiden in overeenstemming met de grondwet.’

Voor BP vormt de demonstratie in Bangkok (en volgens de website ook in andere steden) vandaag opening krant onder de kop Tension mounts over poll creep (griezel, kippenvel). De opening citeert verder Panthongtae Shinawatra en Pheu Thai die moord en brand schreeuwen over de toestemming die Palang Pracharath (PPRP) heeft gekregen voor een rally in een conferentiecentrum in Chiang Rai, terwijl een dito rally van Pheu Thai in een stadion in Phayao door de provincie verboden werd. Da’s meten met twee maten, zeggen ze.

Maar PPRP zegt dat het conferentiecentrum particulier eigendom is terwijl het stadion in Phayao van de overheid is. De provincie zou de aanvankelijk verleende toestemming hebben ingetrokken uit angst voor beschadiging van het voetbalveld dat na een zware regenbui doorweekt was. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Wat biedt BP vandaag nog meer?

14 januari – Kippenvel inmiddels weggetrokken? Dan op naar het overige nieuws op de vier binnenlandpagina’s van het eerste katern. Twee achtergrondverhalen en een analyse beslaan elk een halve pagina.

Op pagina 2 een Special Report over de visserij. De natie is bevrijd van de gele kaart van de EU, maar er is nog een lange weg te gaan, schrijft BP. De vraag is of het land de duurzaamheid van de visserij kan handhaven. De genomen maatregelen (minder trawlers, minder visperiodes) betekenen niets als de nieuwe regering niet de politieke wil heeft het beleid voort te zetten.

Sommige politieke partijen hebben al gepleit voor versoepeling van de strenge regels. ‘We kunnen opnieuw gewaarschuwd worden als er geen verdere ontwikkelingen zijn’, zegt hoofd Adisron van het Fisheries Department. (Zie verder de pagina De vis wordt duur betaald)

Op pagina 3 een verhaal over de touwtjes die de politie aantrekt bij het controleren van patrouillerende agenten. Die willen nog wel eens spijbelen. Op plaatsen waar intensief gepatrouilleerd dient te worden, staan ‘rode kastjes’ met een QR-code die ze moeten scannen. Maar sommige slimmeriken sjoemelen daarmee. Ze nemen een foto van de code en scannen die als ze thuis of elders zijn.

De CSD heeft daar nu een einde aan gemaakt door real time GPS tracking. De technologie is vorige week geïnstalleerd. De CSD verwacht die niet alleen op hot spots in gebruik te nemen maar geleidelijk naar alle politiedistricten uit te breiden.

Op pagina 4 een analyse naar aanleiding van de proef die het Bangkok Christian College neemt door studenten toe te staan op dinsdag in hun eigen kloffie naar school te komen. Dat zou hun motivatie ten goede komen.

De Private Education Commission (Opec; de O staat voor Office) is er niet blij mee en dringt aan op stopzetting van de proef, die overigens maar zes weken duurt. Ze maakt zich zorgen over ordelijkheid en discipline. De ouders worden ook op kosten gejaagd, stelt Opec, en de maatregel roept ook enkele kwesties op in relatie tot de Thaise samenleving [?].

Uit onderzoek is trouwens bekend, weet ik, dat de houding van leerlingen ten opzichte van de school van invloed is op hun leerprestaties. (Zie verder de pagina Onderwijs 2)

Het overige nieuws noem ik in de rubriek Kort Nieuws.

Kort Nieuws maandag 14 januari

– New Delhi heeft de slechtste luchtkwaliteit ter wereld, Bangkok staat op plaats negen, maakte Greenpeace Thailand gisteren om half tien in een tweet bekend. De PCD voorspelt voor vandaag smog op 35 plaatsen in de hoofdstad en in vier buurprovincies. Het volume aan PM 2,5 stofdeeltjes overschrijdt er de veiligheidslimiet.

De gemeente en PCD werken samen bij het nemen van maatregelen zoals het besproeien van wegen, controles op wagens die zwarte rook uitbraken en inspecties op bouwplaatsen. De gemeente heeft een team op pad gestuurd dat in alle vijftig districten de luchtkwaliteit controleert.

– In de Japanse steden Kansai, Osaka en Kobe houdt Thailand van 30 januari tot 2 februari een roadshow om investeerders aan te trekken. Kansai en Osaka zijn belangrijke industriële zones, gespecialiseerd in elektronische en medische apparatuur.

Volgende maand brengt een groep Japanse investeerders op het gebied van high-tech een bezoek aan Thailand en de Eastern Economic Corridor.

In februari komt de chief excutive van Hong Kong naar Thailand om een Economic and Trade kantoor in Bangkok te openen. In mei was Carrie Lam al eens op bezoek. Beide landen kwamen toen overeen Thailand meer toegang te verschaffen tot Hong Kong als route naar het Guangdong-Hong Kong-Macao Greater Bay Area (GBA). Het GBA beoogt negen steden in de kustprovincie Guangdong met Hong Kong en Macao te verbinden om een nieuw zakencentrum te creëren.

In 2017 deden Japanse investeerders bij de Board of Investment een aanvraag voor 238 projecten ter waarde van 89,7 miljard baht. De cijfers over 2018 zijn nog niet bekend.

– De boeren die in drie kustprovincies zeezout winnen, hebben de krachten gebundeld om hun onderhandelingspositie te versterken en de duurzaamheid van de productie te verzekeren, zegt een topambtenaar van het ministerie van Agriculture and Cooperatives. Tweehonderd producenten in Phetchaburi, Samut Sakhon en Samut Songkhram hebben een zeezoutcoöperatie gevormd om de productie te verbeteren en hun producten te promoten. De coöperatieve structuur versterkt hun positie waardoor de marktprijzen zich hopelijk stabiliseren.

De coöperatie is deel van het vijfjarenplan 2017-2021 van het ministerie. Het plan voorziet ook in bevordering van het eco-toerisme dat tot meer inkomsten van de boeren moet leiden. De coöperatie gaat dit jaar 160.774 ton zeezout van 228 leden veilen.

– Het ministerie van Financiën heeft 3 miljard baht uitgetrokken om een uitbreiding van het beroepstrainingsprogramma van de overheid te financieren. Dat programma is gericht op houders van een welfare card, die maandelijks een toelage ontvangen.

Vorig jaar heeft de eerste baantraining plaatsgevonden van maart tot december. Vier miljoen personen hadden zich daarvoor opgegeven, van wie drie miljoen de trainingssessies volgden. Ze kregen 100 of 200 baht extra op hun maandtoelage. De tweede baantraining is nu begonnen en duurt tot juni. Het land telt 14,5 miljoen houders van een welfare card. Zij ontvangen maandelijks 200 of 300 baht.

Waar is de vijand?

– Het leger vraagt het kabinet een krediet van 2,3 miljard baht voor de aanschaf van veertien Chinese VT-4 tanks (MBT, main battle tanks, hoofdgevechtstanks). De aanschaf is de derde van een serie die gekocht wordt van China Ordnance Industries Group Corporation Ltd.

Elke tank kost 167 miljoen baht. De eerste serie van 28 tanks werd in 2016 gekocht, de tweede in 2017. Een bron bij het leger zegt dat het leger meer VT-4’s wil kopen omdat ze uitstekend presteren.

Eerder had het leger geprobeerd T-84 Oplot-M tanks te kopen in de Oekraïne, maar die aankoop liep spaak vanwege het conflict met Rusland.


 

Nieuws van de website 13 januari

• Twee Chinese mannen (27 en 30) in Jomtien (Pattaya) aangehouden met vervalste e-cards
• Vastgoedbedrijf Sena trapt op de rem wegens zwakke economie en strengere hypotheekregels
• Nieuwe Vietnamese luchtvaartmaatschappij staat in de startblokken voor 37 binnenlandse routes
• Pattani: Twee verdachten van dodelijk schietpartij bij school dood geschoten in vuurgevecht van 5 uur
• Import dierenvoedsel uit VS gestopt na vondst kevers; nieuwe eisen aan ontsmetting

Vlnr Saba Abbas, general counsellor van COSTI refugee service agency, Rahaf Mohammed al-Qunun en minister Chrystia Freeland (BuZa).

Rahaf begroet als moedige nieuwe Canadese

13 januari – Vermoeid maar breed lachend stapte de Saoedische Rahaf zaterdag in Toronto uit het vliegtuig waar ze werd begroet door de Canadese minister van Buitenlandse Zaken Crystia Freeland en een vertegenwoordiger van een vluchtelingenorganisatie. ‘Dit is Rahaf al-Qunum. Een heel moedige nieuwe Canadese’, zei de minister.

‘It was a pleasure for me this morning to welcome her to her new home. She is obviously very tired after a long journey and she preferred to go and get settled. But it was Rahaf’s choice to come out and say hello to Canadians. She wanted Canadians to see that she’s here, that she’s well and that she’s very happy to be in her new home.’

Evenals gisteren moet de krant het qua actualiteit afleggen tegen de website, want de krant besteedt geen woord aan haar aankomst. Geen ramp, want zoveel is er nu ook weer niet te melden over dit gedenkwaardige moment. Het websitebericht bestaat verder grotendeels uit gerecycled oud nieuws, een irritante gewoonte van BP, alleen nuttig voor mensen die voor het eerst over Rahaf’s vlucht lezen. [Heb je die nog?]

Werk aan OV oefent druk uit op de city

13 januari – De verkeerschaos in Bangkok zal dit jaar nog groter zijn dan normaal, met name in het noordelijk deel van de hoofdstad, want diverse openbaarvervoers projecten komen op stoom. BP trekt vandaag de gehele voorpagina uit om te vertellen wat er allemaal staat te gebeuren en waar chaotische situaties zijn te verwachten.

Het artikel gaat vergezeld van een grote graphic met de elf projecten, waarvan vier al in bedrijf. Dat zijn de Purple Line (Tao Poon-Khlong Bang Phai), Blue Line (Bang Sue-Hua Lamphong), Green Line (Mo Chit-Samut Prakan) en de Light Green Line (National Stadium-Bang Wa).

In aanleg zijn de Red Line (Bang Sue-Rangsit), Green Line (Mo Chit-Saphan Mai-Khu Khot), Pink Line (Min Buri-Khae Rai), Orange Line (Thailand Cultural Centre-Min Buri), Yellow Line (Ratchada-Samrong), Blue Line extension (Ta Poon-Tha Phra) en Blue Line extension (Hua Lamphong-Bang Kae, komt in september in bedrijf).

Gelukkig is de graphic al beschikbaar, want bovenstaande namen zullen mijn lezers weinig zeggen en ik moet bekennen dat ik alleen de Blue Line goed ken en metrostation Thailand Cultural Centre waar ik wel eens op de terugweg uitstap na de avondmaaltijd in Surawong te hebben gebruikt.

Het artikel bevat verder informatie over de ARL, de light rail verbinding tussen Phaya Thai en Suvarnabhumi (het onderhoudswerk is afgerond) , de geplande luchthaven HSL tussen Don Mueang, Suvarnabhumi en U-Tapao en plannen voor spoorverbindingen elders in het land.

Soms denk ik wel eens: het militair bewind is een zegen voor het land, want de voorgaande regeringen van Pheu Thai en Democraten hebben op het gebied van openbaar vervoer bitter weinig gepresteerd. Maar dat mag ik van een van mijn strengste lezers niet zeggen, want die hamert voortdurend op de willekeurige arrestaties, beperking van de vrijheid van meningsuiting enzovoort. Maar het feit blijft dat de junta sommige zaken voortvarend aanpakt.

Loze ruimte onder expressways: kans voor stadsvernieuwing

13 januari – Verreweg het interessantste artikel in de krant van vandaag is gewijd aan de plannen die architectenbureau Shma heeft gemaakt voor de ongebruikte ruimtes onder expressways. Vorig jaar won het bureau op het 2018 World Achitecture Festival in Amsterdam (!) een ‘smart city’ onderscheiding met de blueprint ‘10KM Project’ voor grondgebruik onder de Sirat Expressway.

De grond onder de expressways is eigendom van de Expressway Authority of Thailand (Exat). Ze meet 1.577 rai, waarvan 40 procent, tweemaal de omvang van Lumpini park, ongebruikt is. Meestal is de grond in gebruik als parkeerruimte, staan er kleine loodsen of zijn er kleine markten, die weinig waarde hebben voor de desbetreffende buurt. Shma meent dat het land ontwikkeld kan worden tot een nuttige openbare ruimte.

En omdat een foto meer zegt dan duizend woorden, beperk ik me tot het plaatsen van de foto’s bij het verhaal. Maar u mag het artikel ook lezen op de website: Expressways hideaways a chance for urban renewal.

Scenic ride: The “10KM Project” envisages a 10km bicycle route from Chatuchak to Bang Rak as well as the development of green public spaces.

Opportunity knocks: There are 1,577 rai under expressways in Bangkok, only 60% of that used.

Child’s play: Another project designed by Shma is the playground under Sirat Expressway which was built in 2016.

Award winner: Architects Shma Co won an international award for their plan to develop the area under Sirat Expressway.

Ripe with potential: Most of the areas under expressways in Bangkok are underdeveloped.

Is dat alles?

13 januari – Misschien vraagt u zich nu af: Is dat alles, redactie Nieuws uit Thailand? Is er niets meer te melden? Ja, beste lezers, dat is alles. Want pagina 2 is de gebruikelijke terugblik-pagina met de rubriek The Big Issue, pagina 4 bestaat voor de helft uit foto’s van Kinderdag activiteiten (de andere helft is een advertentie) en het nieuws op pagina 3 kennen we al van Nieuws van de website. Verder bevat deze pagina de rubriek News Bites, die op werkdagen InBrief heet.

De pagina opent met een uitgebreid relaas van het vuurgevecht in Pattani, waarbij twee opstandelingen zijn dood geschoten. Ruim honderd manschappen omsingelden zaterdag om 5 uur ’s ochtends een huis in tambon Talorkapor (district Yaring, provincie Pattani) na getipt te zijn dat de daders van een beschieting donderdag bij een school zich er verborgen hielden. Vier defensievrijwilligers kwamen daarbij om het leven en een leerling raakte gewond door puin. Unicef-vertegenwoordiger Thomas Davin zei vrijdag dat kinderen die getuige waren van de schietpartij, een langdurig trauma kunnen ontwikkelen.

De twee partijen wisselden vijf uur (!) vuur uit voordat de rust weerkeerde. Islamitische leiders en lokale figuren waren opgeroepen om de opstandelingen te bewegen om zich over te geven, maar dat weigerden ze. In het huis werden de dode lichamen van de opstandelingen gevonden en twee geweren. Tegen één liepen zes arrestatiebevelen.

Tijdens het vuurgevecht raakten een 8-jarig meisje en een ranger-vrijwilliger gewond. Het meisje werd in haar rug geraakt, de ranger liep lichte verwondingen op aan zijn vingers en knie.

Legercommandant Apirat zei gisteren dat de opstandelingen bij de afgelopen golf aan aanvallen kwetsbare doelwitten lijken te hebben gekozen. Davin zei dat het geweld ouders kan weerhouden hun kinderen naar school te sturen, wat ‘potentieel schadelijk is voor hun toekomstige ontwikkeling’.

De rubriek News Bites die ik doorgaans oversla, telt vijf korte berichten. Laat ik ze deze keer maar eens noemen:
– Het Department of Marine and Coastal Resources wil een zogeheten no-hunt zone van 60 rai in een aangetast bos bestemmen voor de herhuisvesting van tweehonderd gezinnen die door de tropische storm Pabuk in Nakhon Si Thammarat dakloos zijn geworden.

– Bewoners in Plaeng Yao (Chachoengsao) verzetten zich tegen de bouw van een abattoir. Ze vrezen dat het slachthuis onbehandeld water in openbare waterwegen gaat lozen en dat de stank en herrie bezoekers aan het regionaal sterrekundig observatorium zal afschrikken.

– Het Department of Land Transport dringt er bij automobilisten op aan beschadigde of vage kentekenplaten te vervangen. Als ze dat nalaten, kunnen ze een boete van 2.000 baht krijgen.

– In een kanaal bij het stedelijk stadion van Saen Suk (Chon Buri) is het lichaam gevonden van een vrouw. Het lichaam dat al in staat van ontbinding was, lag in een houten closet (kast). Het was gewikkeld in een laken en verzwaard met 50 kilo stenen. Vermoedelijk was de vrouw al twee weken dood toen ze gevonden werd door een man die er aan het vissen was.

– Het vijfde bericht gaat over de twee Chinese mannen die in Pattaya zijn aangehouden met vervalste credit cards. Noemde ik al in Nieuws van de website.


 

Nieuws van de website 12 januari

• Taxibestuurder geeft vergeetachtige Japanner 153.000 baht terug
• 375 illegale buitenlanders aangehouden op 239 locaties in ’t hele land
• Geen vergeving van de ouders voor familievriend (rechts op de foto) die weggelopen dochter hielp
• Ook Canada bereid Rahaf als vluchteling op te nemen
• Pattaya: Chinees (41) dood gevonden in z’n kamer naast kom met verbrande houtskool
• Vier ministers verdacht van belangenverstrengeling; Kiesraad vraagt om onderzoek
• Nakhon Si Thammarat: Overijverige agent overgeplaatst; gaf boete tijdens reparatiewerk
• Tokio: Vm staflid van Mitsubishi ontkent rol bij omkoping Thaise ambtenaar
• Phatthalung: Vm TAO-voorzitter dood geschoten door jaloerse ex van zijn vrouw

Rahaf onderweg naar Canada

12 januari – Rahaf Mohammed al-Qunun, de Saoedische tiener die gevlucht is om te ontkomen aan mishandelingen door haar familie, is onderweg naar Canada. De Canadese premier Trudeau maakte vrijdag bekend dat Canada haar asiel verleent want ‘Canada zet zich ondubbelzinnig in voor mensen- en vrouwenrechten over de hele wereld’. Rahaf stapte vrijdagavond op het vliegtuig naar Toronto.

Australië heeft het nakijken en de grote verliezer in de affaire is Thailand dat het meisje bij aankomst op Suvarnabhumi aanhield en haar had willen terugsturen naar Saoedi-Arabië, een land waar vrouwen geen enkele rechten hebben. Het is te danken aan de publiciteit op de social media dat het land daarvan afzag en de UNHCR zich over haar ontfermde.

Het vertrek van Rahaf kan de verhoudingen van Canada met Saoedi-Arabië verder onder druk zetten want vorig jaar augustus ergerde Canada het land al door de onmiddellijke vrijlating te eisen van mensenrechten actievoerders, waaronder Samar Badawi, de zuster van de gevangen gezette blogger Raif, wiens familie in Quebec woont. Mensenrechtengroepen hebben Qunun’s vlucht uit het ultra-conservatieve land toegejuicht als ‘baken van verzet tegen repressie’.

Rahaf heeft enkele uren voor het vertrek haar Twitter-account opgeheven, nadat ze doodsbedreigingen had ontvangen, maar anderen hebben hem weer met oude en nieuwe berichten opgetuigd, zij het zonder haar foto en onder een andere naam. De Twitter account was haar voornaamste wapen nadat ze was  aangehouden en zich verschanst had in een kamer van het luchthavenhotel. (Bron: AFP, website BP, 12 januari)

Verstikkende smog duurt nog een maand

12 januari – Dat de krant een relatief traag medium is vergeleken met de radio en internet [want moet geschreven, gedrukt en verspreid worden] wordt vandaag weer eens bewezen want over Rahaf’s vertrek naar Canada staat geen woord in de krant. Toen ze op het vliegtuig stapte, lag de krant al op de drukpers. De krant kon alleen nog de sluiting van haar Twitter-account melden in een klein berichtje op de voorpagina.

De krant opent met een bericht over de aanloop naar de verkiezingen en meldt dat de regering een stevige greep op politieke partijen wil houden om de mensen te helpen zich niet te laten misleiden door ‘pipe dreams (luchtkastelen) and unrealistic and impractical goals that will cause confusion’. Uiteraard dit ter beoordeling van de regering [lees junta]. Hoorde ik iemand het woordje ‘dictatuur’ fluisteren?

Verder op de VP een bericht al genoemd in Nieuws van de website over de vier ministers (drie huidige en een voormalige) die door de Kiesraad achter de vodden worden gezeten wegens vermeende belangenverstrengeling. Ze zijn aandeelhouder van bedrijven die voor de overheid werken. De Kiesraad heeft het Constitutionele Hof gevraagd na te gaan of ze gediskwalificeerd dienen te worden

En als derde een weinig hoopgevende voorspelling van het Pollution Control Department want de smog in de hoofdstad en buurprovincies houdt zeker nog een maand aan. Dus de mondkapjes kunnen nog niet opgeborgen worden.

Oefening op RTAF hoofdkwartier ter voorbereiding van Kinderdag.

Topwens in peiling Kinderdag: Betere toegang tot onderwijs

12 januari – Vandaag is Children’s Day [Is het dat niet elke dag, vooral in Thailand waar jonge kinderen behoorlijk verwend worden?], dus zijn kinderen welkom op het het legerhoofdkwartier aan de Chaeng Watthana Road en gaf BKK gouverneur Aswin gisteren al kinderen een rondleiding op zijn kantoor. Ze mochten zelfs even op zijn bureaustoel zitten.

Voor het National Institute of Development Administration was de dag aanleiding om in de periodieke Nida Poll te informeren naar de wensen voor het onderwijs. Betere toegang tot onderwijs, zegt 30 procent van de 1.270 respondenten, en 30 procent pleit voor gratis onderwijs tot en met college-niveau.

Dat vragen ze als gift van de regering aan Thailand’s jeugd. 20 procent vindt verdere ontwikkeling van onderwijzers en onderwijspersoneel de beste gift en 7 procent pleit voor meer investeringen in beroepsonderwijs.

Van de kinderen zei 12 procent te willen werken in de publieke sector tegen 30 procent van de ouders. De kinderen willen het liefst een eigen bedrijfje runnen (15,8 pct). Op de tweede en derde plaats staan respectievelijk een onderwijsbaan (12,4 pct) en een ambtelijke functie (11,8 pct). Een baan als ambtenaar heeft daarentegen de voorkeur van ouders (30,1 pct), gevolgd door arts en verpleegster (15,8 pct) en eigen bedrijf (13,4 pct).

Volgens de peiling is discipline in het digitale tijdperk voor kinderen de belangrijkste deugd (40 pct), gevolgd door onbaatzuchtigheid (38 pct) en geduld (36 pct).

Kinderdag was ook aanleiding voor een seminar op donderdag, georganiseerd door Unicef en het ministerie van Buitenlandse Zaken. Voormalig premier Anand en goodwill ambassadeur van Unicef, riep de regering op meer te investeren in kinderen teneinde het Thailand 4.0 beleid te bevorderen. Hij vroeg de regering te garanderen dat geen enkel kind wordt achtergelaten. ‘Wanneer kinderen buiten de boot vallen, groeien ze niet op tot kwaliteitsburgers.’

Sunee Chairos van het College of Social Innovation van de Rangsit universiteit roemde de overheidsprojecten voor moeder en kind, maar hij zei dat de regering ook moet zorgen voor goede voorzieningen voor kinderen tot drie jaar die passen bij de werktijden van de ouders.

Een andere spreker zei dat om te overleven in het digitale tijdperk het nodig is dat kinderen worden geprikkeld tot kritisch denken en onderwezen in communicatieve vaardigheden. Ze vindt dat het bedrijfsleven een beleid moet voeren, waardoor ouders meer tijd met hun kinderen kunnen doorbrengen.

Kort nieuws zaterdag 12 januari

– Thailand hanteert voor het eerst de voorzittershamer van Asean tijdens de Asean Ministerial Retreat van alle ministers van Buitenlandse Zaken van 16 tot 18 januari in Chiang Mai. Thailand is dit jaar voorzitter van Asean.

Drie onderwerpen komen aan de orde: Thailand maakt bekend dat zijn prioriteiten het komend jaar verbetering van de op regels gebaseerde en vreedzame relaties tussen de lidlanden zijn, geeft aan hoe Asean waarde kan toevoegen aan de onstabiele handel en hoe het de geopolitieke situatie in de regio kan verbeteren, aldus directeur-generaal Suriya van het Department of Asian Affairs gisteren tijdens een persconferentie.

Hij zei dat de gesprekken een ‘heel dynamisch karakter’ zullen hebben zonder vaste agenda. Het wordt een informele bijeenkomst waarbij de aanwezigen brainstormen over hoe ze Asean verder voorwaarts kunnen brengen.

Gevraagd of de Rohingya kwestie ter sprake komt, zei hij dat de secretaris-generaal het gebied recent heeft bezocht en dat de resultaten positief waren. ‘Asean steunt elk initiatief dat leidt tot de oplossing van de humanitaire kwestie. Maar alles hangt af van Myanmar’s comfort level. Thailand is indien gevraagd bereid te helpen.’

Verder zei hij dat het blok zich inzet voor het Regional Comprehensive Economic Partnership, de tegenhanger van het Trans-Pacific Partnership. Asean hoopt het voor het eind van het jaar op de rails te hebben.

– Het Anti-Money Laundering Office (Amlo) heeft het vermogen ad 15 miljoen baht van TC Blue Dream Ltd in beslag genomen, de exploitant van de Phoenix, die vorig jaar in juli kapseisde waarbij 47 Chinese toeristen verdronken. De inbeslagname geldt voor 90 dagen waarin Amlo onderzoekt of er geld is wit gewassen.

Amlo heeft het vermoeden dat het bedrijf feitelijk eigendom is van een Chinees maar in naam wordt gerund door een Thaise (vrouwelijke) stroman om de regels van de Foreign Business Act te omzeilen.

Op 5 juli zonk niet alleen de Phoenix voor de kust van Phuket, maar ook een tweede boot waarvan de passagiers allemaal werden gered. Of die eigendom was van hetzelfde bedrijf is me niet duidelijk.

–  Het Safe Mekong Operation Project, een samenwerking van de zes Mekong-landen, blijft nog minstens 4 jaar actief. In het project dat in 2013 van start ging, werken Thailand, Cambodja, China, Laos, Myanmar en Vietnam samen bij de strijd tegen de drugssmokkel in de subregio.

Thailand en Laos controleren de rivier in Chiang Rai, Nong Khai en Nakhon Phanom. De Thaise autoriteiten hebben een patrouilleboot ter beschikking gesteld van het buurland en trainen Laotiaans personeel in controle en onderhoud van de boot.

– De bewaking in Hat Yai, Sadao en Muang (Songkhla) is opgeschroefd nadat uit inlichtingen is gebleken dat Mayakoh Lateh, een belangrijke verzetsstrijder, zich in het gebied bevindt en mogelijk een plan voorbereidt aanvallen uit te voeren. Ook in vier zuidelijke districten van Songkhla is de beveiliging versterkt.

In Thepha ontplofte dinsdag een zware bom die twee agenten verwondde en een transformator beschadigde. Twee dagen later werden in Yarang (Pattani) vier defensievrijwilligers dood geschoten.

– Al gemeld in Nieuws van de website: De politie heeft 375 buitenlanders gearresteerd die illegaal in het land verbleven. De krant voegt daaraan toe dat ook 115 Thais zijn aangehouden voor diverse misdrijven.

IB-hoofd Surachate heeft sinds begin november beweerd dat het aantal illegalen tot nul was teruggebracht, maar dat werd toen al niet geloofd. De laatste operatie bewijst dat hij uit nek heeft gekletst. De aangehouden buitenlanders komen uit India, Laos, Myanmar, Duitsland, Zweden, Vietnam, de VS, Rusland, Italië, Cambodja, Pakistan, China, Japan en Engeland.

– Opening pagina 3: Politieke partijen steunen het voornemen de drie ziektekostenverzekeringen gelijk te trekken. Dat bleek gisteren op een seminar van de Health to Heart Foundation en het National Health Security Office in Bangkok.

Voorzitter Thanapol van de Kidney Association of Thailand wees erop dat ambtenaren beter verzekerd zijn dan gewone mensen, die vallen onder de volksverzekering. Hij bepleitte dat de drie verzekeringen (voor ambtenaren, werknemers en burgers) worden samengevoegd tot één verzekering. Volgens hem verschillen de prijzen van medicijnen thans in de drie verzekeringen. Als ze samen zijn, kunnen betere prijzen bedongen worden.

Ook partijleider Abhisit (Democraten) vindt gelijktrekking gewenst. Hij zei dat werknemers de keus moeten hebben of ze in hun verzekering willen blijven of overstappen naar de volksverzekering. Hij vindt dat het belastingstelsel en de toekenning van budgetten verbeterd moeten worden om de gezondheidszorg betaalbaar te houden. (Zie verder de pagina Gezondheidszorg 2).

– De regering hoopt binnen een maand het onderzoek af te ronden naar de schade die de tropische storm Pabuk heeft aangericht. Daarna kan begonnen worden boeren schadeloos te stellen. Sinds vorige week zaterdag zijn ambtenaren aan het werk om de schade vast te stellen, maar het werk werd in het begin bemoeilijkt door de overstromingen.

Eerdere berichten spraken van schade aan 200.000 rai akkers, meest rijstvelden en tuinderijen. De compensatie wordt voor maximaal 30 rai per boer verstrekt. De overheid verstrekt daarnaast gelden voor het verwijderen van modder en herstel van agrarische apparatuur. In Nakhon Si Thammarat krijgen 5.400 rubberboeren op 17.000 rai een vergoeding.

Ook vissers en veeboeren komen in aanmerking voor een vergoeding. Het Fisheries Department zegt dat 24.000 rai aan viskwekerijen is beschadigd. Het Department of Disaster Prevention and Mitigation meldt schade aan 53.000 huizen. Gedupeerde huiseigenaren kunnen reparatiekosten tot een maximum van 300.000 baht aftrekken van de inkomstenbelasting. Een zelfde maximum geldt voor reparaties aan auto’s.

– Laatste bericht. Voormalig Asean secretaris-generaal  Surin Pitsuwan heeft postuum een Asian Cosmopolitan onderscheiding gekregen voor zijn bijdrage aan bevordering van Asean’s integratie en internationaal profiel. De zoon heeft de prijs donderdag in Japan in ontvangst genomen van het Nara Prefecture and Economic Research Institute for Asean and East Asia dat de prijs heeft ingesteld. Surin was van 2008 tot 2012 secretaris-generaal van Asean. Hij overleed in 2017.


 

PAT bouwt wooneenheden voor achterbuurt bewoners

11 januari – De Port Authority of Thailand (PAT) gaat 6.144 condominium eenheden bouwen aan soi Trimitr, een zijstraat van de Rama IV weg. De behuizing is bestemd voor de bewoners van 26 achterbuurten die thans illegaal op land van de PAT in Khlong Toey wonen. Gisteren gaf staatssecretaris Pailin (Transport) het startsein voor het project.

Wanneer de vier flats van 25 verdiepingen naar verwachting in 2022 klaar zijn met elk 1.536 eenheden van 33 vierkante meter zorgt het ministerie voor een tramverbinding naar MRT-station Klong Toey. Als ik het goed begrijp wordt de opgeheven Pak Nam spoorlijn daarvoor in gebruik genomen. Het offshore bedrijf PTT Exploration and Production Plc gaat benaderd worden om het herstel van de lijn te financieren.

De eerste vier verdiepingen van de flats zijn voor algemeen gebruik en parkeerruimte, vanaf de vijfde verdieping beginnen de wooneenheden. Op het terrein van 58 rai wordt ook ruimte gereserveerd voor kantoren, winkels, het Klong Toey districtskantoor, een markt of buurtwinkelcentrum, een school, stichting en politiebureau.

PAT adjunct directeur-generaal Kamolsak voor vermogensbeheer en bedrijfsontwikkeling zegt: ‘We ontwikkelen het als een smart community met een universeel ontwerp [?] om de levensstandaard van de mensen die nu in Klong Toey wonen, te verhogen.’

De wooneenheden zijn niet alleen bestemd voor de 26 achterbuurten op PAT-land, maar ook voor vijf buurten onder de expressways. Samen bevatten ze 12.500 huishoudens, waarvan 12.000 uit de 26 buurten en 500 huishoudens die onder de expressways wonen.

Op de foto de blueprint van het smart community project, een nogal raadselachtige naam want wat is er zo smart (slim) aan het project?

Nieuws van de website 11 januari

• Australië prijst Thaise actie mbt Rahaf, maar is bezorgd over detentie voetballer Hakeem
• Provincie Phayao weigert gebruik stadion voor campagne-rally Pheu Thai
• Chai Nat: Dronken monnik (67) verongelukt met zijn pickup truck, gewond aan benen en knieën
• Australische minister Paine (BuZa) op bezoek in Bangkok
• Pattaya: Chinese toerist dood aangetroffen in zijn kamer
• Bomaanslag Thepha (Songkhla): Nog eens 5 arrestaties
• Kiesraad: Verkiezingen op 24 februari onmogelijk
• Yarang (Pattani): 4 defensievrijwilligers doodgeschoten bij school
• Meisje (14) 15 dagen vermist; tante vermoedt iemand achter haar verdwijning
• Update vermissing: Meisje Yoyo veilig in Chiang Mai; man aangehouden

Redactie NuT in verwarring

11 januari – Mijn eerste reactie bij het lezen van het websitebericht van 10 januari was: wat krijgen we nou, zijn twee verschillende Braziliaanse vrouwen hun geld vergeten in een kruidenierswinkel? Of heeft de krant weer eens geblunderd? Wist de redacteur die het bericht van 10 januari schreef niet dat op 7 januari al een bericht in de krant had gestaan?

Maar ik was abuis. Het bericht van 7 januari beschreef wat er gebeurd was en het bericht van 10 januari was een follow-up met de teruggave van het geld. Hieronder de foto’s bij beide berichten. Blijf ik wel zitten met de vraag: Hoe kan iemand zo’n groot bedrag vergeten?

A tourist left a minimart in Samut Sakhon with cash of almost 100,000 baht there, only to find that a cashier was keeping it for her. (Bron: website BP, 7 januari)

Ms Pornpailin Seesod (left), 33, an employee of PT petrol station’s convenience store in Samut Songkhram’s Muang district, returns 100,000 baht in cash to Brazilian tourist Paula De Freitas Ballarin Spindler. (Bron: website BP, 10 januari)

Commentaar: Lof van Australië misplaatst

11 januari – Australia praises Thai handling of Saudi case, kopt de krant vandaag boven het tweede artikel op de voorpagina. De lof is gisteren Thailand toegezwaaid door de Australische minister van Buitenlandse Zaken, Marise Paine, die in één adem haar zorgen uitsprak over de detentie van voetballer Hakeem hoewel hij in Australië de vluchtelingenstatus heeft.

De lof van Paine is m.i. volkomen misplaatst. Het is te danken aan de stortvloed van publiciteit op de social media dat Rahaf Mohammed al-Qunun niet stante pede gedeporteerd is naar Saoedi-Arabië, dat ze ontvlucht heeft wegens mishandelingen door haar familie. Gelukkig was haar mobieltje niet in beslag genomen, waardoor ze ongestoord berichten over haar lot online kon plaatsen.

Het is ook te danken aan het barricaderen van haar hotelkamer zodat ze uit handen van het Immigration Bureau kon blijven. En het is eveneens te danken aan de komst van een vertegenwoordiger van de UNHCR die zich over haar ontfermd heeft. Dus: hoezo lof, mevrouw Paine? Kritiek lijkt me meer op zijn plaats.

U moet toch ook weten dat de zaak Rahaf niet uniek is. Vrouwen zijn rechteloos in Saoedie-Arabië, ze mogen niet alleen de straat op en staan onder toezicht van een voogd. Enkelen zijn de afgelopen jaren naar het buitenland gevlucht maar waren minder gelukkig dan Rahaf en zijn teruggestuurd. Mensenrechten acitivisten zeggen dat veel soortgelijke zaken niet bekend zijn geworden. Wat zou er van die vrouwen zijn geworden?

Paine heeft verklaard dat Australië Rahaf’s zaak al bekijkt. Maar ze zei dat daarvoor geen termijn geldt. De UNHCR beoordeelt of ze in aanmerking komt voor de vluchtelingenstatus en heeft Australië gevraagd te bezien of ze zich er kan vestigen. De UNHCR-vertegenwoordiger zegt binnen vijf dagen de asielkwestie op te lossen.

De zaak Rahaf heeft wereldwijd aandacht getrokken, met name in Australië waar vier vrouwen topless een ludiek protest hielden bij het Saoedische consulaat in Sydney. Ze riepen Australië op Rahaf toestemming voor verblijf in het land te verlenen.

Over de zaak Hakeem heb ik al enkele malen geschreven dus dat hoef ik niet allemaal te herhalen. Hij werd samen met zijn vrouw in november op Suvarnabhumi aangehouden toen hij op huwelijksreis naar Thailand ging. Sindsdien zit hij gevangen.

Hakeem werd in 2014 in eigen land veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf omdat hij een politiebureau zou hebben vernield, maar dat ontkent hij. Hij zegt dat hij niet in het land was toen dat gebeurde en zegt tijdens zijn verhoor gemarteld te zijn. Hakeem kreeg in 2017 in Australië de vluchtelingenstatus.

Hoop vervlogen op verkiezingen op 24 februari

11 januari – Gisteren was de laatste dag waarop het KB met de verkiezingsdatum 24 februari had moeten worden gepubliceerd in de Royal Gazette. Maar de Thaise Staatscourant zweeg daarover in alle talen dus gaat Thailand niet volgende maand op de vele malen aangekondigde dag naar de stembus. BP opent vandaag met deze domper.

Vice-premier Wissanu zei gisteren te verwachten dat de Kiesraad (EC) deze maand de verkiezingsdatum vaststelt en dat de verkiezingen in maart worden gehouden. Maar EC secretaris-generaal Jarungvith wees er nog maar eens op dat de Kiesraad dat niet kan doen zolang de regering het KB met de datum niet heeft gepubliceerd.

Een bron bij de Kiesraad zegt dat de EC minstens 45 dagen nodig heeft om de verkiezingen te organiseren. Intussen kunnen al wel enkele zaken geregeld worden zonder dat de datum bekend is, zoals registratie voor stemmen buiten het eigen district, advanced stemmen en stemmen in het buitenland. ‘Maar kiezers zijn wel in het nadeel omdat ze minder tijd hebben om zich te registreren.’

Volgens de grondwet van 2017 is iedereen die op de verkiezingsdag minstens 18 jaar is, stemgerechtigd. Dit in tegenstelling tot voorgaande verkiezingen toen werd uitgegaan van kalender berekeningen. Derhalve kunnen pas na publicatie van het KB de kiezerslijsten worden opgemaakt.

Voormalig Kiesraad-commissaris Somchai (de man die door Prayut is gewipt) zegt dat de gang van zaken een treffende illustratie vormt van de inefficiëntie van het landsbestuur.

Hij sneert: ‘Vijf maanden heeft de regering 24 februari genoemd en alle partijen zijn daarvan uitgegaan. Het feit dat het KB niet volgens planning is gepubliceerd en de regering nog steeds niet de definitieve datum kan noemen straalt armzalig af op het vermogen van deze regering. Het kan niet eens iets doen wat al zes maanden bekend is. Wat voor hoop is er dan voor het 20-jaren strategieplan?’ (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Kort nieuws vrijdag 11 januari

– De openingen van de pagina’s 2, 3 en 4 kan ik vandaag overslaan. De opening van pagina 2 is al achterhaald door de update van het websitebericht en meldt nog dat de CSD en de politie van Rayong naar het vermiste 12-jarige meisje zoeken. Op de website is ze trouwens 14 jaar.

Pagina 3 opent met de weigering van de provincie Phayao om Pheu Thai voor haar verkiezingscampagne gebruik te laten maken van een stadion. Staat al in Nieuws van de website. En dat geldt ook voor de opening van pagina 4 over de vier defensievrijwilligers die in Yarang (Pattani) zijn dood geschoten.

– Voorstanders van het 120 km lange Thai Canal hebben gisteren een rally gehouden in Trang. Een delegatie van de Thai Canal Association for Study and Development, geleid door voormalig legercommandant Pongthep, sprak met enkele sleutelfiguren in het Zuiden. Pongthep zei dankbaar te zijn voor de steun die het project van de bewoners in Trang krijgt.

Het project behelst het graven van een kanaal, dwars door de Thaise landengte, dat de Golf van Thailand verbindt met de Andaman zee. Volgens de voorstanders zal het een belangrijke stimulans voor de economie worden en veel banen scheppen.

In oktober heeft premier Prayut de NESDB en NSC opdracht gegeven een studie te doen naar het project en de meningen van de bevolking te peilen. De regering Thaksin wilde destijds al een haalbaarheidsstudie laten doen, maar het werk stokte door de coup van 2006.

– Biothai en FTA Watch maken later vandaag een voorstel van vijf punten bekend dat tot doel heeft te voorkomen dat buitenlandse farmaceutische bedrijven een patent krijgen op het produceren van cannabis extracten. Het voorstel wordt gedaan tijdens een vergadering van de twee NGO’s, de Rangsit universiteit en de Thai Traditional Medical Council met minister Sontirat (Handel) als voorzitter. De minister had eerder de vergadering voorgesteld.

Tegen de patentaanvragen door buitenlandse farmaceutische bedrijven bestaan grote bezwaren. Tegenstanders zijn bang dat ze de markt overnemen. De NLA heeft onlangs een wet aangenomen die voorziet in legalisering van de productie, import en het gebruik van marihuana voor medische en research doeleinden. (Zie verder de pagina Gezondheidszorg 2)

– Panthongtae Shinawatra, die vrij op borgtocht is in de KTB-zaak, heeft van de rechtbank toestemming gekregen in maart naar Hong Kong te reizen om daar de huwelijksvoltrekking van zijn zuster Paetongtarn bij te wonen. Oak, zoals zijn bijaam luidt, staat terecht wegens samenzwering en samenwerking bij het witwassen van een door de KTB verleende controversiële lening. Hij ontving uit de lening van 9,9 miljard een bedrag van 10 miljoen baht.

– De Action Coalition for Thailand (ACT), mede-opgericht door Suthep Thaugsuban, leider van de PDRC protestbeweging tegen de regering Yingluck in 2013 en 2014, zegt bereid te zijn toe te treden tot een volgende regering van coalitiepartijen. Suthep antwoordde dit op vragen of de ACT bereid was aan te schuiven bij de pro-regime partij Palang Pracharath als die de verkiezingen wint.

De ACT belooft ingrijpende hervormingen in te voeren; ze wil de economische problemen aanpakken en de levensstandaard van de bevolking verhogen. Suthep zei dit tijdens een bezoek aan Chiang Mai, waar hij was om leden te werven en het partijbeleid bekend te maken.

Suthep is al sinds de coup van mei 2014 een fervent supporter van de NCPO en hij meent dat Prayut de beste kandidaat is om het land na de verkiezingen als premier te leiden.

– Nog meer politiek. De Palang Pracharath partij (PPRP) verdedigt haar beleid om het uitsluitend agrarisch gebruik van Sor Por Kor land te laten varen. Sor Por Kor land is land dat uitgegeven wordt aan landloze boeren met als restrictie dat het uitsluitend voor dat doel gebruikt mag worden. Het mag ook niet verkocht worden. Het eigendom kan alleen overgaan op erfgenamen. PPRP vindt dat het ook voor andere winstgevende doeleinden gebruikt zou mogen worden, maar minister Grisada (Landbouw) heeft dat idee al van tafel geveegd. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

– Een netwerk van drie anti-gok groepen doet een beroep op de NLA de nieuwe wet met betrekking tot het Government Lottery Office (GLO) te wijzigen. De NLA is gisteren begonnen aan de behandeling. De groepen vinden dat de wet een maas bevat waardoor het GLO-bestuur online loterijen kan toestaan. Alleen het kabinet dient daarover te beslissen, zeggen ze. De drie groepen hebben aan de NLA een geschreven verklaring overlegd met hun standpunt.

– Laatste bericht. Vanaf 21 januari wordt het buskaartje in Bangkok 1 tot 2 baht duurder. Voor de verhoging was op 14 december al toestemming verleend door het Central Land Transport Committee, maar ze is aangehouden om te zien wat de olieprijzen zouden doen. Omdat die sindsdien niet belangrijk zijn veranderd, hoeft de verhoging niet langer te worden uitgesteld, zegt LTD-hoofd Phiraphon.


 

Herplaatsing: Australië bezint zich op asielaanvraag Rahaf

10 januari – Omdat het hoofdredactioneel commentaar over de Rahaf-zaak in de krant van gisteren enkele nieuwe en prikkelende feiten bevatte, herplaats ik het desbetreffende bericht. Zie de update.

9 januari – Australië zal de asielaanvraag van de Saoedische tiener Rahaf Mohammed Al-Qunun (18) ‘zorgvuldig beoordelen’. Ze is nu onder de zorg van de UNHCR die haar maandag heeft opgehaald van het vliegveld.

Rahaf arriveerde zondag op Suvarnabhumi en barricadeerde daarna haar hotelkamer omdat deportatie dreigde. Ze plaatste tientallen berichten en video’s online in het Engels en Arabisch waarin ze schreef dat ze gevlucht was om te ontkomen aan mishandelingen door haar familie.

De berichten ontketenden een stroom van reacties, wat voor de Thaise overheid aanleiding was de hulp van de VN in te roepen. De UNHCR beoordeelt of ze in aanmerking komt voor de vluchtelingen status.

De Saoedische ambassade heeft ontkend dat ambassadepersoneel op het vliegveld haar paspoort heeft afgenomen, zoals bericht in de media. Volgens de ambassade is ze door de Thaise autoriteiten aangehouden omdat ze niet over de vereiste documenten beschikte. De ambassade ontkent ook dat om haar deportatie is verzocht.

Hoofd Surachate van het Immigration Bureau ontmoette gisteren de Saoedische zaakgelastigde. Na afloop van het gesprek zei hij dat het gesprek bevredigend was verlopen en dat Saoedi-Arabië akkoord ging met de gevolgde procedure. Beide landen zijn het erover eens dat het om een familie-kwestie gaat. Ook gisteren arriveerde Rahaf’s vader en broer om hun versie van de zaak toe te lichten.

Update:  Volgens het hoofdredactioneel commentaar was Rahaf in transit naar Australië en beschikte ze over de vereiste documenten inclusief een visum voor Australië. Het Immigration Bureau krijgt er ongenadig van langs in het commentaar, omdat het Saoedisch ambassadepersoneel is toegelaten tot Suvarnabhumi’s inner area, en het IB Rahaf wilde deporteren. Die weigerde overigens met het ambassadepersoneel te spreken. Dankzij de stortvloed van publiciteit werd deportatie voorkomen.

Een ander feitje dat ik niet kende, is dat de red notice van Interpol op basis waarvan voetballer Hakeem uit Bahrein werd aangehouden, binnen uren daarna werd ingetrokken. Ook voor hem dreigt uitzetting naar zijn geboorteland, waar hij zijn leven niet zeker is.

Thailand krijgt met deze twee zaken veel negatieve publiciteit en wordt internationaal afgeschilderd als een onvriendelijke natie. Het land mag in toeristenfolders worden geprezen voor zijn parelwitte stranden en azuurblauwe zeeën (wat trouwens leugens zijn), maar op mensenrechtengebied is het, om op zijn Rotterdams te zeggen, een klote land.

Nieuws van de website 10 januari

• Yingluck heeft Cambodjaans paspoort; in Hong Kong ingeschreven als bedrijfsdirecteur
• Surat Thani: Leerling reanimeert bewusteloze man met CPR
• Chai Nat: Bewijs voor verkrachting 12-jarige leerlinge door gymnastiekleraar
• Kabinet akkoord met prijsmaatregel voor medicijnen en behandelingen
• Vrijstelling leges bij aanvraag visa on arrival verlengd tot eind april
• KTB-lening schandaal: Wegens ziekte voorwaardelijk in vrijheidsstelling van drie veroordeelden
• 2018: Exportgroei blijft onder verwachting
• Onderzoek naar groepsverkrachting in Pran Buri verloopt traag

Krant in HK onthult: Yingluck heeft een Cambodjaans paspoort

10 januari – Mooie primeur van de South China Morning Post (SCMP) uit Hong Kong (HK): Oud-premier Yingluck is in het bezit van een Cambodjaans paspoort. Ze heeft het gebruikt bij de registratie van het bedrijf PT Corporation Company en de benoeming tot RvB-voorzitter van Chantou International Containers Terminal.

Mogelijk heeft ze het paspoort ook gebruikt om in augustus 2017 Thailand te ontvluchten. Als dat zo is, betekent dit dat Cambodja haar, ondanks alle ontkenningen, geholpen heeft bij haar vlucht. Ook nu weer ontkennen de Cambodjaanse autoriteiten dat ze destijds hulp van hen heeft gehad.

Een bron bij Pheu Thai noemt het bericht van de SCMP ongegrond. Yingluck heeft verschillende paspoorten. Ze gebruikte haar Thaise paspoort, dat toen nog niet was ingetrokken, om Dubai en Engeland in te komen, waar ze asiel zou hebben aangevraagd. Yingluck’s paspoort werd in oktober 2017 ingetrokken.

Chantou International Containers Terminal is onder de naam Pacific International Capital Inc gevestigd in een gebouw in Hong Kong. Een van de directeuren is Chen Huaidan, die ook directeur is van een vastgoedbedrijf in Singapore. Hij kocht een huis dat volgens Yingluck’s inschrijving in het kadaster van Hong Kong haar postadres is. PT Corporation heeft ook een vestiging in Bangkok. Twee dochters van Thaksin zijn daarvan grootaandeelhouder.

Het bericht, uiteraard opening krant van vandaag, bevat geen reacties van de Thaise autoriteiten. Het ministerie van Buitenlandse Zaken weigert commentaar en zegt geen gegevens te hebben over het vermeend bezit van een Cambodjaans paspoort. Verstandige reactie want dat zou tot een diplomatieke rel met Thailands buurland kunnen leiden.

Het artikel besteedt verder ‘in a related development’ aandacht aan het verzoek van Panthongtae Shinawatra om naar Hong Kong te mogen reizen voor het bijwonen van zijn zusters huwelijk. Vice-premier Prawit zegt dat de NCPO het verzoek niet kan goedkeuren omdat hij verwikkeld is in een strafrechtzaak over een controversiële lening, door de Krungthai Bank verstrekt.

Panthongtae wordt beschuldigd van het witwassen van geld en samenzwering. Hij is vrijgelaten op borgtocht, maar mag alleen met toestemming van de rechtbank naar het buitenland reizen. Prawit zegt: ‘Als hij naar het buitenland wil reizen, moet hij dat aan de Court of Justice vragen. De NCPO heeft niet de bevoegdheid over deze zaak een beslissing te nemen.’

Ik besluit met een persoonlijke noot. Ik heb met enige leedvermaak dit verhaal gelezen. Als Yingluck inderdaad een Cambodjaans paspoort bezit, waaraan ik niet twijfel, staan de Thaise autoriteiten behoorlijk in hun hemd, want Cambodja is een bevriend land. Maar ze zullen er niet minder goed door slapen, want zijn al lang blij dat Yingluck (en trouwens ook haar broer) voor ballingschap heeft gekozen. Laten we zeggen: Opgeruimd staat netjes. (Alle berichten over Yingluck’s vlucht staan op de pagina The Great Escape)

Prayut op bezoek bij een landbouwvoorlichtingscentrum in Nong Chok (Bangkok). Hij lijkt vrij bedreven in het hanteren van de sikkel bij het oogsten van rijst.

Verkiezingen: Prayut speelt de hete aardappel door naar de CDC

10 januari – Leedvermaak bij bovenstaand verhaal maar ook bij de kwestie van de verkiezingsdatum. Premier Prayut speelt de hete aardappel nu door naar de grondwetcommissie (CDC, Constitution Drafting Committee). Die moet maar de knoop doorhakken.

De kwestie is in een impasse geraakt omdat de regering zegt dat de Kiesraad verantwoordelijk is voor bepaling van de datum, maar die zegt te wachten tot de regering het KB over de datum heeft gepubliceerd in de Royal Gazette.

Prayut’s standpunt is bekend gemaakt door regeringswoordvoerder Buddhipongse. Prayut verwacht dat alle betrokkenen bij de verkiezingen, eerder vastgesteld op 24 februari, zich inzetten om ze soepel te laten verlopen: voor, gedurende en na het uitbrengen van de stemmen, aldus His Masters Voice. Daarbij moeten ze rekening houden met de voorbereidingen voor de kroning en bijbehorende ceremonies, gepland op 4-6 mei.

Vandaag vergadert de commissie die de kroning voorbereidt. De commissie informeert daarna de Kiesraad over de voorbereidingen zodat die bij het bepalen van de verkiezingsdatum daarmee rekening kan houden.

Een andere kwestie die hiermede verband houdt zijn de data waarop de toelatingsexamens voor de universiteit worden gehouden. Die zijn eerder verschoven om niet samen te vallen met 24 februari, maar nu die datum op losse schroeven staat, pleiten leerlingen voor terugkeer naar de oorspronkelijke data. Prayut en Prawit hebben gezegd dat ze moeten wachten tot de definitieve vaststelling van de verkiezingsdatum. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2 en Onderwijs 2)

UNHCR: Rahaf is een vluchteling

10 januari – Nog meer leedvermaak want het Immigration Bureau heeft een zeperd gehaald door de Saoedische vluchteling Rahaf te willen deporteren (zie het herplaatste bericht hierboven). De Australische autoriteiten hebben al informeel laten weten dat ze het verzoek van Rahaf voor de vluchtelingenstatus zullen honoreren.

Nog voordat de UNHCR heeft verklaard dat Rahaf een legitieme vluchteling is en Australië heeft gevraagd haar er te laten vestigen, zei minister Greg Hunt (Gezondheid): ‘If she is found to be a refugee, then we will give very, very, very serious consideration to a humanitarian visa.’

Dinsdag arriveerden Rahaf’s vader en broer in Bangkok, maar ze heeft geweigerd hen te ontmoeten. De vader heeft de UNHCR gevraagd haar de vluchtelingenstatus niet te verlenen. Hij wil dat ze terugkeert naar Saoedi-Arabië omdat de gezondheid van haar moeder verslechtert. De vader ontkent dat hij haar gedwongen heeft te trouwen of haar fysiek en mentaal heeft mishandeld, aldus IB-hoofd Surachate. [Behalve een gewetenloze bruut ook nog een leugenaar]

Visserijvereniging: Strenge regels bemoeilijken visserij

10 januari – De intrekking van de gele kaart door de EU maakt geen enkel verschil voor de benarde situatie waarin de visserij zich bevindt. De sector heeft te maken met 400 ‘overdreven stringente’ wetten en regels die betrekking hebben op de IUU-visserij, zegt voorzitter Phubet van de Pattani Fishery Association.

Ze vormen een dwangbuis voor de vissers met negatieve gevolgen voor hun levensonderhoud en veroorzaken honderden miljarden baht aan schade. Phubet roept de regering op de meest strenge regels te wijzigen of versoepelen, waaronder de vissers lijden. Hij vindt dat vissers daarbij betrokken moeten worden.

In enkele provincies mogen bijvoorbeeld trawlers niet voor 9 uur uitvaren. De eigenaren van de boten die 10 minuten te vroeg naar zee gingen, hebben volgens hem een boete gekregen van 100.000 baht. ‘Dat was te hardhandig want ze veroorzaakten geen schade’, klaagt Phubet.

Docent economie Lae aan de Chulalongkorn universiteit zegt dat het land nog veel werk moet doen om het vertrouwen van consumenten in het buitenland, met name in de EU, terug te winnen. Nadat in 2015 de gele kaart was getrokken, kwam de Thaise visexport in een kwaad daglicht te staan en leden exporteurs grote verliezen.

Maar bij de overheid overheerst tevredenheid over opheffing van de gele kaart-status. Minister Sontirat (Handel) zegt dat die ook een stimulans betekent voor spin-off industrieën zoals de visverwerkende industrie.

De opheffing werd dinsdag in Brussel bekend gemaakt door de EU. Een besluit waarnaar Thailand al die jaren heeft uitgezien omdat het ’s werelds derde grootste exporteur van visserijproducten is. Als de gele kaart was omgezet in een rode kaart zou dit het land een verlies van US$300 miljard per jaar hebben opgeleverd. (Zie verder de pagina De vis wordt duur betaald)

Kort nieuws donderdag 10 januari

– Het verbod op het gebruik van kunstmatige verzadigde vetten is gisteren van kracht geworden. Thailand is daarmee het eerste land in Asen dat de productie, import en verkoop van de deels hydrogenated oils en voedsel dat ze bevatten, verbiedt.

Verzadigde vetten worden al sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw gebruikt om fast foods te bakken. Ze komen voor in margarine en snacks en kunnen leiden tot gezondheidsproblemen zoals hartaanvallen en en andere problemen van de bloedsomloop.

De WHO heeft Thailand geprezen voor het verbod, alsmede voor de gevolgde procedure, zegt minister Piyasakol (Volksgezondheid). In plaats van te vertellen wat betrokkenen moeten doen, heeft de regering naar hen geluisterd en ze de gelegenheid gegeven zich op de transitie voor te bereiden. Ook heeft de WHO waardering voor de gevoerde voorlichtingscampagnes gericht op de particuliere sector en de bevolking. (Zie verder de pagina Gezondheidszorg 2)

– Het ministerie van Onderwijs overweegt het verplichte tijdstip voor pensionering van onderwijzend personeel te verschuiven van eind september naar maart om scholen meer tijd te bieden vervangers te zoeken.

Minister Teerakiat (Onderwijs) zei gisteren dat veel onderwijzers ter wille van de continuïteit al vrijwillig blijven werken nadat ze officieel gepensioneerd zijn. Vorig jaar bleven velen lesgeven tot het einde van het schooljaar in maart. Ze wilden hun leerlingen niet in het midden van het semester in de steek laten.

Alle ambtenaren die 60 jaar zijn, zijn wettelijk verplicht op 30 september met pensioen te gaan. De verplichting geldt ook voor onderwijzers.

Volgens de minister komt de verschuiving ook ten goede aan particuliere scholen, daar onderwijzers op die scholen tijdens het semester vertrekken om op openbare scholen te gaan werken waar ze meer verdienen en betere welzijnsvoorzieningen hebben.

Teerakiat zegt dat de verschuiving een ingewikkelde en tijdrovende procedure moet volgen dus waarschijnlijk komt het er niet van tijdens de huidige regeringsperiode. Hij hoopt dat de volgende minister van Onderwijs de draad weer oppikt. (Zie verder de pagina Onderwijs 2)

– De kinderbijslag van 400 baht per maand wordt verhoogd naar 600 baht, heeft het Social Security Fund bekend gemaakt. De verhoging gaat met terugwerkende kracht in vanaf januari 2018. De eerste betaling met het nieuwe tarief en de compensatie van 2.400 baht voor vorig jaar vindt op 31 januari plaats. 1,3 miljoen kinderen van 6 jaar en jonger komen in aanmerking voor de kinderbijslag. De maatregel kost de overheid 2,6 miljard baht.

– Het Marine Department gaat midden dit jaar voor rondvaarten catamarans op de Chao Phraya rivier in Bangkok introduceren om het toerisme te stimuleren. Thans maken 40.000 personen inclusief toeristen dagelijks gebruik van vervoer over water. Het departement wil dat aantal vergroten naar 200.000.

Volgens hoofd Somsak zijn catamarans vooral populair bij buitenlandse toeristen. Hij omschrijft de rondvaarten als ‘cultureel toerisme’. De boten passeren Rattanakosin Island, het oudste gedeelte van Bagkok, en bieden uitzicht op de tempel van de Emerald Buddha en het Grand Palace.

Het departement gaat ook steigers verbeteren en uitrusten met nieuwe faciliteiten en technologieën [geen details]. Sommige krijgen een verbinding met een metrostation. De pier bij de Phra Nangklao brug krijgt een verbinding met de Purple Line (Tao Poon-Bang Bua Thong in Nonthaburi).

– Een officier van het Immigration Bureau is geschorst omdat hij buitenlandse reizigers heeft toegestaan Thailand to re-enter oftewel binnen te komen zonder dat ze het land hadden verlaten. Hij verleende de re-entry stempels tegen betaling van 5.000 baht. Onderzocht wordt of ook anderen betrokken waren bij de fraude.

Het Immigration Bureau heeft onlangs vijf mannen aangehouden, die meerdere paspoorten hadden, voorzien van illegale immigratie stempels. Sommigen gebruikten verschillende namen. De fraudeurs komen uit Nigeria, Zuid-Afrika, Ivoorkust en Guinee-Bissau.

– Minister Grisada (Landbouw) heeft gisteren het voorstel van Palang Pracharath lid Suchart afgewezen om boeren met een Sor Por Kor document toe te staan commercieel voordeel uit hun bezit te behalen. [Sor Por Kor is land bestemd voor uitgifte aan landloze boeren]

De minister zegt dat inmiddels 35 miljoen rai is verdeeld onder 7 miljoen landloze boeren. Het eigendom mag niet overgedragen worden behalve aan de erfgenamen.

Suchart vindt dat het grondgebruik niet beperkt moet blijven tot agrarische werkzaamheden. Hij meent dat verruiming kan helpen miljoenen boeren uit de armoede te komen. (Zie verder de pagina Krakers op overheidsland)

– Voor een strand op Koh Samui is in zee het lichaam gevonden van een Franse vrouw (42) en bij Koh Ratcha (Phuket) is een Chinese man (31) tijdens het zwemmen verdronken. Beide incidenten vonden op dinsdag plaats. Het lichaam van Française is geïdentificeerd door haar vriendin. Beiden waren al twee jaar op het eiland, de overleden vrouw leerde Thais op een taalschool.

De Chinese man was op een dagtrip naar het eiland. Een tourgids heeft de politie verteld dat hij en andere toeristen ’s middags waren gaan zwemmen. De gids en andere zwemmers haalden hem uit het water toen hij in moeilijkheden geraakte. Hij werd bewusteloos aan wal gebracht en kreeg kunstmatige beademing, maar de hulp mocht niet baten.

-Vice-premier Prawit zegt dat de Barisan Revolusi Nasional (BRN) verantwoordelijk is voor de autobom die dinsdag in Thepha ontplofte en twee agenten verwondde. Drie verdachten zijn gisteren aangehouden. De BRN maakt geen deel uit van de vredesgesprekken tussen Thailand en Mara Patani, een paraplugroep van verzetsgroepen.

– De consumentengroep Biothai stapt later deze maand naar de rechter om het besluit van de Hazardous Substance Committee aan te vechten geen volledig verbod uit te vaardigen op het gebruik van drie chemicaliën die in de landbouw worden gebruikt bij de verbouw van maïs, cassave, suikerriet, rubber, palmolie en fruit. De stap naar de rechter is uitgesteld om informatie uit buitenlandse bronnen te zoeken ter ondersteuning van de rechtszaak.

– De provincie Khon Kaen verzamelt meningen van de bevolking over het plan een nieuwe vuilverbrandingsoven te bouwen ter vervanging van de huidige oven die de enorme hoeveelheid afval niet allemaal kan verwerken. Het gemeentekantoor van de provinciehoofdstad maakt zich zorgen dat veel bewoners hun afval niet scheiden, wat de verwerking bemoeilijkt. Adjunct-gouverneur Santi vindt dat de bevolking beter voorgelicht moet worden.

De nieuwe oven krijgt een systeem om chemisch afval te verwijderen. Dat afval wordt momenteel afgevoerd naar Saraburi.

– Een zeldzame vleermuis heeft maandag het loodje gelegd bij een aanrijding door een auto in Phayao. De vleermuis is een bedreigde soort. Hij is ongeveer even groot als een grote vlinder en heeft een spanwijdte van 15 tot 20 centimeter. De bestuurder van de wagen merkte de vleermuis pas de volgende ochtend tegen het nummerbord op. Ze heeft hem begraven bij haar huis.

– Laatste bericht. Het ministerie van Social Development and Human Security gaat bedelaars beter controleren; het heeft als target zes provincies ‘bedelaarvrij’ te maken. De boetes voor recidivisten worden verhoogd. In enkele provincies zijn het afgelopen jaar al successen geboekt bij het terugbrengen van het aantal bedelaars. In de provincie Trang krijgen ze een beroepstraining.


 

EU trekt gele kaart voor visserij in

9 januari – Groot nieuws uit Brussel: De EU heeft de drie jaar geleden getrokken gele kaart voor de Thaise visserij ingetrokken. Ze vindt dat Thailand de afgelopen jaren voldoende heeft gedaan om te voldoen aan de IUU-regeling van de EU (illegal, unreported and unregulated fishing). Het goede nieuws betekent dat niet langer een importverbod voor Thaise visserijproducten dreigt.

EU-commissaris Karmenu Velu (Milieu, Visserij en Maritieme Zaken) maakte gisteren op een persconferentie de opheffing bekend. Hij zei: ‘Thailand heeft zijn wettelijke en bestuurssystemen in overeenstemming gebracht met de internationale verplichtingen de IUU-visserij te bestrijden. Dat mag als een droge technische uitspraak klinken. Maar laat me jullie verzekeren dat er veel hard en eerlijk werk achter zit.’

‘Illegal, unreported en unregulated visserij schaadt de mondiale visvoorraden maar ze schaadt ook de mensen die van de zee moeten leven, met name degenen die al kwetsbaar zijn voor armoede. Bestrijding van de illegale visserij is daarom een prioriteit voor de EU. Ik ben blij dat we vandaag een nieuwe toegewijde partner in deze strijd hebben.’

De persconferentie werd bijgewoond door een Thaise delegatie onder leiding van vice-premier Chatchai, die maandag was gearriveerd om de EU een update te geven over de vorderingen die het land heeft geboekt. Thailand heeft sinds de gele kaart in april 2015 werd getrokken 138 regelingen op het gebied van de visserij gewijzigd. Tussen Thailand en EU is regelmatig overleg geweest. De EU heeft ook waardering voor alle pogingen van het land om een eind te maken aan mensenhandel en om de werkomstandigheden in de visserijsector te verbeteren

Wanneer de gele kaart zou zijn omgezet in een rode kaart, had de visserijsector jaarlijks een verlies van US$300 miljoen geleden. In de afgelopen drie jaar heeft het land 4.427 overtredingen geconstateerd. Daarvan zijn 3.883 vervolgd in de rechtbank.

Chatchai zegt dat Thailand met de EU blijft werken aan bevordering van duurzame visserij, zowel in het binnenland als regionaal. ‘We hebben niet alleen wetten gemaakt en onze visserijstandaard verbeterd om de EU te overtuigen de gele kaart in te trekken, maar we hebben het ook gedaan om de Thaise visserij duurzaam te maken.’

Volgens Chatchai heeft Thailand nu de strengste wetgeving. Samen met de EU gaat het land een IUU-vrij certificatiesysteem opzetten en het is van plan in Asean (waarvan het dit jaar voorzitter is) een IUU taskforce te vormen. Thailand is ook het eerste gastland voor een Asean IUU workshop, die gefinancierd wordt door de EU. (Zie verder de pagina De vis wordt duur betaald)

Australië bezint zich op asielaanvraag Rahaf

9 januari – Australië zal de asielaanvraag van de Saoedische tiener Rahaf Mohammed Al-Qunun (18) ‘zorgvuldig beoordelen’. Ze is nu onder de zorg van de UNHCR die haar maandag heeft opgehaald van het vliegveld.

Rahaf arriveerde zondag op Suvarnabhumi en barricadeerde daarna haar hotelkamer omdat deportatie dreigde. Ze plaatste tientallen berichten en video’s online in het Engels en Arabisch waarin ze schreef dat ze gevlucht was om te ontkomen aan mishandelingen door haar familie.

De berichten ontketenden een stroom van reacties, wat voor de Thaise overheid aanleiding was de hulp van de VN in te roepen. De UNHCR beoordeelt of ze in aanmerking komt voor de vluchtelingen status.

De Saoedische ambassade heeft ontkend dat ambassadepersoneel op het vliegveld haar paspoort heeft afgenomen, zoals bericht in de media. Volgens de ambassade is ze door de Thaise autoriteiten aangehouden omdat ze niet over de vereiste documenten beschikte. De ambassade ontkent ook dat om haar deportatie is verzocht.

Hoofd Surachate van het Immigration Bureau ontmoette gisteren de Saoedische zaakgelastigde. Na afloop van het gesprek zei hij dat het gesprek bevredigend was verlopen en dat Saoedi-Arabië akkoord ging met de gevolgde procedure. Beide landen zijn het erover eens dat het om een familie-kwestie gaat. Ook gisteren arriveerde Rahaf’s vader en broer om hun versie van de zaak toe te lichten.

Update:  Volgens het hoofdredactioneel commentaar was Rahaf in transit naar Australië en beschikte ze over de vereiste documenten inclusief een visum voor Australië. Het Immigration Bureau krijgt er ongenadig van langs in het commentaar, omdat het Saoedisch ambassadepersoneel is toegelaten tot Suvarnabhumi’s inner area, en het IB Rahaf wilde deporteren. Die weigerde overigens met het ambassadepersoneel te spreken. Dankzij de stortvloed van publiciteit werd deportatie voorkomen.

Een ander feitje dat ik niet kende is dat de red notice van Interpol op basis waarvan voetballer Hakeem uit Bahrein werd aangehouden, binnen uren daarna werd ingetrokken. Ook voor hem dreigt uitzetting naar zijn geboorteland. Thailand krijgt met deze twee zaken veel negatieve publiciteit en wordt internationaal afgeschilderd als een onvriendelijke natie.

Marine verrukt over naamsverandering fregat

9 januari – Bangkok Post telt vandaag zestien nieuwsberichten c.q. -verhalen plus de rubriek InBrief met vijf korte berichten op de vier binnenlandpagina’s van het nieuwskatern.

Het openingsverhaal van pagina 2 meldt dat de deadline nadert voor civielrechtelijke zaken die betrekking hebben op gesjoemel met 246 contracten, in het kader van het hypotheeksysteem voor rijst afgesloten door de Public Warehouse Organisation. De contracten betreffen rijstopslag en kwaliteitsonderzoeken, in totaal voor een bedrag van 300 miljard baht.

Behalve de civielrechtelijke procedures lopen er ook nog 884 strafrechtelijke zaken, aanhangig gemaakt door de NACC en PACC. Die hebben betrekking op kosten van controles, fumigatie (ontsmetting), rijstzakken en huur van magazijnen. De PWO dreigt de letters of guarantee, uitgegeven door de bank, in beslag te nemen. Een totaalbedrag ontbreekt, de krant schrijft slechts dat betrokkenen elk bedragen van 1 tot 9 miljard baht moeten betalen. (Zie verder de pagina Rijst 4)

Pagina 3 opent met Prayut’s afwijzing van de suggestie van Yongyuth, voormalig parlementsvoorzitter en mede-oprichter van Pheu Chart, om met het oog op nationale eenheid gesprekken te houden met de gevluchte oud-premier Thaksin.

Prayut is duidelijk: ‘We praten niet met een vluchteling. Als Thaksin vindt dat hij niets verkeerds heeft gedaan, moet hij terugkomen en zich verdedigen.’

Overigens is de zaak waarvoor hij 2 jaar gevangenisstraf heeft gekregen al verjaard, maar vier andere zaken liggen nog bij de afdeling voor politieke ambtsdragers van het hooggerechtshof.

In hetzelfde artikel wordt gemeld dat de NACC ontkent het onderzoek naar PT-er Chadchart Sittipunt te versnellen omdat hij naar verluidt door de partij zou worden voorgedragen voor de functie van premier na de verkiezingen. NACC-voorzitter Watcharapol ontkent dat er politieke motieven in het spel zijn.

Pagina 4 biedt een achtergrondverhaal. De marine is ‘overjoyed’ (verrukt) over de naamsverandering van het in Zuid-Korea gebouwde fregat en een patrouillevaartuig dat later dit jaar klaar komt. De koning heeft ze herdoopt in respectievelijk HTMS Bhumibol Adulyadej en HTMS Prachuap Khiri Khan, de provincie waar het paleis Klai Wong Wan staat. Daar woonde het koningspaar in de zomermaanden. Maandag arriveerde de HTMS Bhumibol Adulyadej in de marinebasis Sattahip.

Kort nieuws woensdag 9 januari

– De politie in Songkhla heeft de verzetsgroep geïndentificeerd die verdacht wordt van de moord op een gepensioneerde leraar waarna ze zijn pickup truck hebben gestolen. Daarmee werd gisterochtend kort voor zonsopgang bij een politiebureau in Thepha een zware bom van 50 kilo tot ontploffing gebracht.

De ontploffing was tot op 10 km te horen, de bomscherven werden verspreid over een gebied met een straal van 300 meter. De bom was verstopt in twee gasflessen op de laadbak van de wagen. Twee agenten raakten gewond. Ze zijn opgenomen in het ziekenhuis.

– De MRTA, exploitant van de metro in Bangkok, nodigt de particuliere sector en lokale bestuursorganen uit om te investeren in de aanleg van een light-rail verbinding van 58,5 kilometer in Phuket ad 35 miljard baht. De lijn gaat van Tha Noon (Phangnga) naar Chalong in het zuidelijk deel van het vakantie-eiland lopen.

De lijn wordt in twee fases aangelegd: Luchthaven Phuket-Chalong (41,7 km, 21 stations) en Tha Noon-Muang Mai (16,8 km). Het maximumtarief bedraagt 100 tot 137 baht.

– Nog een berichtje over de tropische storm Pabuk. Grote visvijvers in Nakhon Si Thammarat zijn beschadigd, sommige boeren zijn financieel geruïneerd. In de vijvers worden krab, grouper (tandbaars) en garnalen gekweekt.

In de stad Nakhon Si Thammarat bleven gisteren de meeste scholen gesloten omdat een grote schoonmaakoperatie aan de gang was. In de lagere school van Ban Pak Phaya lag kniehoog modder.

– Studenten van het Bangkok Christian College mogen eenmaal per week in hun eigen kleding naar school komen. De enige restrictie is dat de kleding niet kapot mag zijn. De (jongens)school wil met het experiment nagaan of dat hun ontwikkeling bevordert. Sommige leerlingen gaven niettemin de voorkeur aan het schooluniform. De reacties van ouders en voormalige studenten zijn verdeeld. Het experiment geldt alleen voor het huidige semester.

– Follow-up over de data van de universitaire toelatingsexamens. Op de social media voeren leerlingen actie om de examens op de oorspronkelijke data te houden omdat ze niet meer samenvallen met de verkiezingen, die zoals bekend mogelijk uitgesteld worden.

Minister Teerakiat (Onderwijs) zegt dat het ministerie een voorstander is van het terugbrengen van de oorspronkelijke data. Hij gaat de kwestie bespreken met de Council of University Presidents of Thailand. Evenals premier Prayut vindt hij dat de leerlingen moeten wachten op het definitieve besluit over de verkiezingsdatum door de Kiesraad. (Zie voor details de pagina Onderwijs 2)

– Follow-up op de berichtgeving over het Flora Park en de Fa Prathan Farm in Nakhon Ratchasima, die illegaal gebruik zouden maken van land dat is bestemd voor uitgifte aan landloze boeren. Het Agricultural Land Reform Office (Alro) zet een tandje bij om de twee toeristische attracties te sluiten. Op 28 december heeft minister Grisada (Landbouw) al opdracht gegeven voor de uitzetting. Alro gaat de exploitanten strafrechtelijk en civielrechtelijke aanpakken.

Alro heeft nog meer gevallen van illegaal gebruik ontdekt door voormalige kabinetsministers. Overigens zijn beide attracties nog steeds geopend en trekken ze honderden bezoekers. (Zie verder de pagina Krakers op overheidsland)

– Surakiart Sathirathai, voormalig minister van Buitenlandse Zaken en voorzitter van de Asian Peace and Reconciliation Council, heeft Thailand in een speech opgeroepen de kans te gebruiken, nu het land voorzitter is van Asean, om Myanmar te bewegen een roadmap te ontwikkelen om de Rohingya crisis in de deelstaat Rakhine te verlichten. Surakiart was uitgenodigd een lezing te geven voor deelnemers aan een workshop van het 2019 Thailand Institute of Justice. In zijn speech besprak hij behalve de Rohingya crisis ook de uitdagingen die gepaard gaan met wereldwijde veranderingen.

– De regering heeft andermaal bevestigd dat de verkiezingen voor 9 mei worden gehouden om te voldoen aan de grondwettelijk voorgeschreven deadline van 150 dagen na de inwerkingtreding van de organieke wet op de verkiezingen. Gisteren herhaalde vice-premier Prawit dat nog maar eens. Hij zei dat de bevoegdheid om de verkiezingsdatum vast te stellen, berust bij de Kiesraad.

Maar, zoals bekend, wacht de Kiesraad op publicatie van het KB met de datum door de regering. Volgens mij een gevalletje van wie krijgt de zwartepiet voor het uitstel van de verkiezingen.

– Het Department of Health heeft gisteren zijn officiële luchtkwaliteits index gelanceerd om de bewoners van Bangkok accurate gegevens te verstrekken over de risico’s van de gemeten hoge concentratie aan fijn stof (PM 2,5). De Air Quality Index (AQI) wordt gebruikt als basis bij het bepalen van de waarschuwingen. De index bevat vijf kleurcodes variërend van ‘heel goed’ tot ‘zeer ongezond’.

– Het Independent Committee for Consumer Protection en 222 gealieerde groepen trekken morgen naar het parlement om een petitie in te dienen met het verzoek de behandeling van het wetsvoorstel dat voorziet in de vorming van een nationale consumentenraad uit te stellen.

Morgen begint het parlement aan de tweedaagse behandeling. De tegenstanders vinden dat die raad autonomie ontbeert en vatbaar is voor inmenging door bedrijven en overheidsdiensten, waardoor de rechten van consumenten in het gedrang komen.


 

Analyse: Particuliere gezondheidszorg is een vette melkkoe

8 januari – De particuliere gezondheidszorg is geen melkkoetje maar een vette melkkoe. De hoge kosten die de ziekenhuizen aan medicijnen en medische behandeling in rekening brengen, zijn voor de regering aanleiding paal een prijsmaatregel te nemen, zoals die ook voor een aantal consumentenproducten geldt.

De ziekenhuizen morren, patiënten en patiëntenverenigingen juichen het plan toe. Maar er moet nog heel wat water door de Chao Phraya stromen, wil het zover is. Het is ook niet de eerste keer dat de regering probeert de hoge kosten te beteugelen.

In 2015 nam de regering twee maatregelen. In de eerste plaats mochten particuliere ziekenhuizen  geen hogere prijs rekenen dan de label price en moesten ze bij toeslagen aangeven waarvoor die bestemd waren. En in de tweede plaats moesten patiënten de keuze hebben de medicijnen elders te kopen. De meeste ziekenhuizen houden zich aan deze twee regels.

In het Business katern van gisteren een uitgebreide analyse, waarvan ik alleen het kader overneem. Ik kom zelf in Bangkok Hospital (BDMS). De nettowinst van dat ziekenhuis is gestegen van 7,39 miljard baht in 2014 naar 7,84 miljard baht in 2018. Misschien moet ik toch maar eens van ziekenhuis wisselen.(Zie verder de pagina Gezondheidszorg 2).

Nieuws van de website 8 januari

• Chee rivier (Ubon Ratchathani): 3 kinderen verdronken, 1 gered
• Update 1: Saoedische vrouw (18) pleit nu voor asiel
• Update 2: UNHCR garandeert haar veiligheid
• Kunming-Vientiane HSL stimulans voor toeristensector Noordoosten
• Bangkok: Gebouw stort tijdens sloop in, 2 vrouwen gewond
• Onderzoek: Thai AirAsia, Bangkok Airways, Suvarnabhumi zijn punctueel
• Braziliaanse toeriste krijgt vergeten geld terug van Minimart personeel
• Democraten kiezen 346 verkiezingskandidaten
• Wild Boars sculptuur strijdt in Harbin ijsfestival
• Asian Cup: Voetbalcoach ontslagen na smadelijke 4-1 nederlaag tegen India

Goed nieuws voor Rahaf: ze mag blijven

8 januari – Eerste indruk vandaag: De voorpagina is weer een plaatje, zoals vaak de opmaak en fotografie van Bangkok Post eruit springen. Dit in tegenstelling tot de redactionele kwaliteit, maar dat weten mijn lezers zo langzamerhand al van me.

Bovenaan de pagina een paginabrede smalle foto van het nieuwe in Zuid-Korea gebouwde fregat HTMS Bhumibol Adulyadej, daaronder links een strak opgemaakte vierkoloms opening plus foto en rechts een tweekoloms bericht met kader.

Vandaag is een bijzondere dag, want er zijn twee jarigen: Mijn persoontje (ik word 72) en prinses Sirivannavari Nariratana, dochter van koning Vajiralongkorn, voormalig badmintonspeelster, tegenwoordig modeontwerpster en vorige maand nog in het nieuws omdat ze de badkleding voor de Miss Universe verkiezing heeft ontworpen.

De krant kopt boven de opening Saudi runaway leaves airport en bevat het goede nieuws dat de Saoedische Rahaf (18) niet gedeporteerd is/wordt, want de UNHCR heeft zich over haar ontfermd. Ze wil de vluchtelingenstatus aanvragen ‘in any country that would protect me from getting harmed or killed due to leaving my religion and [the risk of] torture from my family’.

Op de foto verlaat ze haar hotelkamer die ze gebarricadeerd had om de dreigende uitzetting gistermiddag te voorkomen. Links een vertegenwoordiger van de UNHCR, rechts hoofd Surachate van het Immigration Bureau.

Moest onmiddellijk denken aan de films The runaway train, een spannende film over een op hol geslagen trein, en The runaway bride. Het digitale woordenboek vertaalt runaway als vluchteling, maar dat is ook de vertaling van refugee. Mijn papieren woordenboek kent het niet als zelfstandig naamwoord, maar vertaalt het als weglopen en dat is precies wat Rahaf heeft gedaan. Wegloper als vertaling vind ik een twijfelgeval, want impliceert dat de persoon zijn taken heeft verzaakt. Ja, soms is de Engelse taal superieur aan de Nederlandse taal.

Het openingsverhaal beschrijft in detail wat er gisteren is gebeurd en wie zich er allemaal mee bemoeide, maar dat doe ik niet. Wel vermeldenswaard is dat bij haar aanhouding op Suvarnabhumi Saoedisch ambassadepersoneel aanwezig was dat haar paspoort confisqueerde.

Het bericht refereert ook nog aan de uitzetting van de 92 Uighur vluchtelingen in 2015 naar China, een deportatie die destijds internationaal sterk is gekritiseerd. De krant vergeet de dreigende uitzetting van voetballer Hakeem al-Araibi naar Bahrein, ook al zo’n lekker land dat het niet zo nauw neemt met de mensenrechten.

Het andere bericht op de voorpagina meldt dat verwarring heerst over de verkiezingsdatum. De krant legt het allemaal haarfijn uit, ook weer tot in alle details. De verwarring heeft betrekking op de deadline van 150 dagen (zie kader) maar vanaf welke datum geldt die en wat moet binnen die periode worden gedaan? Politieke waarnemers verwachten dat het Constitutionele Hof eraan te pas moet komen om duidelijkheid te verschaffen.

In HSL-vaart door de krant

8 januari – Bangkok Post telt vandaag veertien nieuwsberichten c.q. -verhalen plus de rubriek InBrief met vier korte berichten. Da’s veel werk, vooral vandaag als je liever een dagje vrij neemt om je verjaardag te vieren. Ik ga daarom in HSL-vaart door de krant en neem de pagina’s een voor een met u door.

Pagina 2
Pagina 2 opent met de smog in Bangkok. Het Pollution Control Department (PCD) verwacht dat die de komende twee tot drie dagen erger wordt en adviseert bewoners in de meest getroffen gebieden een mondkapje te dragen.

Maar gisteren meldde de krant dat mondkapjes niet helpen tegen PM 2,5, de fijnstofdeeltjes die smaller zijn dan een menselijke haar en gemakkelijk door de mazen van een mondkapje slippen. Hoe luidt het motto van BP ook al weer? The newspaper you can trust.

Volgens dit bericht is er één mondkapje dat wel bescherming biedt, namelijk het N95 masker. Waar zou je dat kunnen kopen? En hoe herken je het? En hoe weet je of je in een ‘meest getroffen gebied’ woont? De PCD heeft slechts gegevens van 20 meetpunten in en om de hoofdstad, waar de concentratie een gevaarlijk niveau heeft bereikt, en van 16 waar ook de veiligheidslimiet wordt overschreden maar minder.

Verder op de 2 een bericht dat de Spoorwegen (SRT, State Railway of Thailand) en het National Science and Technology Development Agency een overeenkomst hebben gesloten over verbetering van de industriesector die onderdelen voor het spoor fabriceert. Doel is de kwaliteit op internationaal niveau te brengen en Thailand minder afhankelijk te maken van de import van onderdelen. Gisteren is daarover een Memorandum of Understanding ondertekend. SRT-gouverneur Worawut denkt zelfs dat Thailand in de toekomst een exporteur kan worden.

De NSDTA ondersteunt het werk van de SRT middels research, laboratoriumproeven en toezicht op het onderhouds- en reparatiecentrum voor de Thai-Chinese HSL.

De pagina bevat verder nog de volgende drie berichten:
– Bij een inval op 21 plaatsen in Lad Krabang (Bangkok) zijn gisteren zeventien verdachten aangehouden en zijn 246 methamphetamine pillen, 43 gram crystal meth, 18 kratom planten en 1,5 liter kratom-extract onderschept.

De eigenaar van het huis waar de planten werden gevonden, heeft verklaard dat zijn schoonzoon die 20 jaar geleden had geplant voor eigen gebruik.

– Twee Maleisiërs (23 en 26) zijn gisteren in Aranyaprathet aan de grens met Cambodja aangehouden. Ze hadden geen entry stempels in hun paspoort. Volgens hen waren ze vergeten hun paspoort te laten afstempelen.

Het duo was in Sadao (Songkhla) het land binnengekomen en was naar de Rong Kluea grensmarkt in Sa Kaeo gereden om er kleren te kopen, een rit die ongeveer 15 uur duurt.

Ze hebben verklaard in Maleisië in tweedehands kleding te handelen, maar de politie gelooft hun verhaal niet. Zo’n rit kost meer geld dan de winst die de verkoop van de kleding oplevert. Het zou logischer geweest zijn als ze de kleding in Bangkok hadden gekocht, aldus de politie.

– Laatste bericht op de 2. De RTP heeft toegestemd in hulp aan het National Office of Buddhism om personen met een strafblad te blokkeren als ze als monnik gewijd willen worden. Het NOB had om medewerking van de politie verzocht. De regering lanceerde eerder het voorstel monniken uit te rusten met een smart id card, die gegevens bevat over hun achtergrond. Ze wil zo een eind maken aan tempelschandalen.

Pagina 3
Da’s nou pech hebben: staat er een leuke foto in de krant van Prayut die helpt bij de reparatie van een beschadigd huis in Nakhon Si Thammarat – hij reikt een dakpaneel aan een werkman aan –, staat die foto niet op de website dus kan ik hem niet laten zien. Wel bovenstaande foto van schoonmaakwerkzaamheden op het strand.

De foto gaat vergezeld van de opening die meldt dat koning Vajiralongkorn opdracht heeft gegeven de opbrengst van de winterbeurs Un Ai Rak Khlai Khwam Nao (Love and Warmth at Winter’s End) te bestemmen voor herstel van de schade die de tropische storm Pabuk heeft aangericht in het Zuiden. De beurs is nog geopend tot 19 januari.

De koning is in een gulle bui want eerder doneerde hij overlevingspakketten en dit weekend financierde hij de inrichting van khrua praratchanhan, een keuken waar voedsel voor hulpverleners werd bereid.

Inmiddels is het dodental van de storm verder opgelopen naar zeven personen. Het laatste slachtoffer was een vrijwilliger (69) die in de overstromingen in het district Pak Phanang verdronk. Een andere vrijwilliger kwam eerder om het leven omdat een boom op zijn huis viel.

De onderwijsautoriteiten schatten dat 435 scholen zijn beschadigd voor een bedrag van 110 miljoen baht. Het ministerie van Volksgezondheid meldt dat 29 overheidsziekenhuizen zijn beschadigd. De meeste schade bestaat uit kapotte daken en plafonds. Alle ziekenhuizen op één na konden blijven functioneren tijdens de storm.

Verder op deze pagina drie berichten:
– De Anti-Global Warming Association heeft de NACC gevraagd een onderzoek te doen naar afvalverwerkingsprojecten van de gemeente Bangkok. Ze vermoedt onregelmatigheden bij vijf projecten waarmee 13 miljard baht is gemoeid. Daarbij zouden bepaalde bedrijven zijn bevoordeeld.

De verbrandingsovens worden gebouwd in On Nut en Nong Khaem. Ze komen in 2022 in bedrijf. Directeur Chatri van de Environmental Division van de gemeente zegt dat ze duurder zijn dan vergelijkbare faciliteiten in het land omdat ze ook vochtig afval kunnen verwerken en verbonden zijn met generatoren die 24 MW leveren.

– Vier personen die door het parlement zijn afgewezen bij de selectie van nieuwe NHRC-commissarissen hebben de Lawyers Council of Thailand (LCT) gevraagd hen te helpen de afwijzing ongedaan te maken.

De NLA besloot op 27 december achter gesloten deuren slechts twee van de zeven kandidaten, die waren voorgesteld door een NHRC-commissie te benoemen. Eén afgewezen kandidaat distantieert zich van het verzoek aan de LCT. De selectie trekt ook internationaal de aandacht omdat Thailand op mensenrechten gebied de nodige steken laat vallen.

– De Democraten hebben een eind gemaakt aan een ruzie over de kandidaatstelling in kiesdistrict 1 van Chumphon. De partij stelde haar kandidaat Chumpol Julsai eerder een ultimatum: hij moest zijn broer overreden zich niet in een ander kiesdistrict van Chumpon  kandidaat te stellen voor de Action Coalition for Thailand of de Democraten zouden hem niet steunen. Maar de ruzie is gesust. Partijleider Abhisit zegt dat hij verwarring bij kiezers moet voorkomen en alleen stemmen voor de Democraten moet werven.

Pagina 4
Pagina 4 bevat drie berichten waarvan één al genoemd in Nieuws van de website (verdrinking). Opening is een follow-up op de verkeersongelukkencijfers tijdens de seven dangerous days.

Het aantal overtredingen dat is gemeld bij het Department of Probation voor juridische actie is met 3.000 naar 9.453 zaken gestegen, een scherpe toename vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Bij 8.706 ging het om rijden onder invloed, gevolgd door rijden onder invloed van drugs (701), zorgeloos rijden (44) en te snel rijden (2).

Van de dronken bestuurders waren 153 al eens in de laatste drie jaar betrapt. Dit gedrag veroorzaakte dit jaar 40 procent van alle verkeersdoden

Alhoewel het aantal ongelukken waarbij alcohol in het spel was, gedaald is met 23 procent, maken het departement en de volksgezondheids diensten zich toch zorgen. Het Department of Probation bereidt samen met het Disease Control Department een proefproject voor gericht op repeat offenders (recidivisten).

Ze worden voor behandeling naar ziekenhuizen gestuurd, die vallen onder het minsterie van Volksgezondheid. Alcoholisten gaan naar ziekenhuizen die worden beheerd door het Department of Medical Services en mensen met psychische problemen gaan naar ziekenhuizen van het Department of Mental Health. Niet problematische alcoholici worden verplicht sociaal werk te doen en verkeerslessen te volgen.

Doorgegaan wordt met het gebruik van EM armbanden (electronic monitoring) om probleemdrinkers te kunnen volgen. Hun rijbewijs wordt zes maanden geschorst en ze mogen twee weken hun huis niet tussen 22 en 4 uur verlaten. Op 2 januari gaf de rechtbank het bevel 26 personen uit te rusten met een armband, waarmee het totaal aantal EM-dragers op 116 kwam.

Het andere bericht meldt dat de vergoeding in de Universal Health Care volksverzekering in het begrotingsjaar 2020 met 358,01 baht wordt verhoogd naar 3.784, 57 baht per persoon. Het bestuur van het National Health Security Office heeft daarvoor een krediet van 182,65 miljard baht uitgetrokken. Bij de UHC zijn 48,26 miljoen Thai verzekerd. (Zie verder de pagina Gezondheidszorg 2)


 

An aerial view of flood-ravaged Nakhon Si Thammarat

Most of the southern province of Nakhon Si Thammarat was severely flooded by tropical storm Pabuk, as this aerial footage shot from a helicopter reveals. — Assawin Pakkawan

 

Nieuws van de website 7 januari

• Buri Ram: Buffel met cirkelvormige hoorn om haar kop krijgt veel bekijks
• Prayut c.s. bezoekt maandag Nakhon Si Thammarat
• Nakhon Si Thammarat: Geëvacueerde vrouw (57) verdronken in kanaal
• Pattani: Lichaam van man aangespoeld op strand Ban Pata Budi
• Uitleg nieuwe regels voor Huis van Afgevaardigden (zie startpagina)
• Nationaal kunstenaar, acteur Sa-ard Piempongsan (88) overleden
• Pro-verkiezingen actievoerders houden rally tegen uitstel (zie foto)
• Toeristen keren terug naar vakantie-eilanden en helpen bij schoonmaken strand
• Saoedische vrouw (18) aangehouden op Suvarnabhumi ‘bang voor de dood’ indien gerepatrieerd

Zes doden in horror crash met bus

7 januari – Zes passagiers van een dubbeldeks touringcar zijn zaterdagnacht om het leven gekomen en vijftig anderen zijn gewond geraakt bij een horror crash in Pathum Thani. De indrukkende 4-koloms foto van de zwaar beschadigde bus die ondersteboven ligt, kan ik helaas niet laten zien, want staat alleen in de krant. Wel twee andere foto’s die op de website staan, maar die zijn beduidend minder aangrijpend.

De bus was onderweg van Roi Et naar Bangkok. Het ongeluk gebeurde in de stortregen nadat de bestuurder plotseling moest remmen om een voertuig voor hem niet te raken. De bus kantelde en kwam ondersteboven tot stilstand in de middenberm greppel. De dodelijke slachtoffers waren een man, vier vrouwen en een baby van 3 tot 5 maanden. De vijftig gewonden zijn naar verschillende ziekenhuizen gebracht.

 

Voorspelling 1: Volgende regering heeft een kort leven

7 januari – Bangkok Post telt vandaag twee artikelen in de serie The road ahead: Navigating 2019. De krant opent met de voorspelling dat de volgende regering een kort leven beschoren kan zijn, wanneer ze steunt op een parlementaire minderheid of wanneer een regering moet worden gevormd met veel partijen. De Thaise politiek zal gekenmerkt worden door gekibbel, onenigheid en instabiliteit, schrijft redactrice Nattaya Chetchotiros. Meer weten? Lees: Next govt tipped to be short-lived.

Voorspelling 2: Leger blijft aan de touwtjes trekken

Pagina 3 opent met een artikel over de invloed van het leger na de verkiezingen. Redactrice militaire zaken Wassana Nanuam schrijft dat ongeacht of Prayut zijn rentree maakt als premier, het leger een prominente rol zal blijven spelen in de Thaise politiek. Meer weten? Lees: Under the army’s close watch.

Bangkok bedekt door een smoglaag

7 januari – De nieuwjaarsvakantie is amper geëindigd of het goede gevoel wordt al weer teniet gedaan in de hoofdstad want op 21 plaatsen is gisteren een niveau aan fijn stof (PM 2,5) gemeten dat de veiligheidslimiet overschrijdt. Het Pollution Control Department (PCD) wijt de smog aan de toevloed van voertuigen die waren teruggekeerd van vakantie, in combinatie met het droge weer en geringe luchtcirculatie .

Blootstelling aan PM 2,5 (fijn stof met een diameter van 2,5 micrometer) kan tot korte-termijn gezondheidseffecten leiden zoals irritaties van de ogen, neus, keel en borst. Ze wordt ook in verband gebracht met lange-termijn aandoeningen zoals astma en hart- en vaatziekten. Mondkapjes bieden geen bescherming want de PM 2,5 deeltjes zijn kleiner dan de breedte van een menselijke haar.

Voor vandaag verwacht de PCD dat de luchtverontreiniging varieert van gematigd tot schadelijk. De bevolking is geadviseerd de desbetreffende informatie van de autoriteiten in de gaten te houden en vooral niet in paniek te raken. Alleen kinderen, ouderen, zwangere vrouwen en degenen met chronische ziektes moeten voorzichtig zijn en snel een dokter raadplegen wanneer ze symptomen ontwikkelen.

Pabuk: Hulpverlening komt op gang, Prayut bezoekt rampgebied

7 januari – Het dodental van de tropische storm Pabuk is inmiddels opgelopen tot zes. De hulpverlening begint op gang te komen met het verspreiden van overlevingspakketten en andere hulp voor slachtoffers van de storm en overstromingen.

Gisteren was Pabuk verzwakt tot een lagedrukgebied, wat regeringswoordvoerder Buddiphongse ‘goed nieuws voor Thailand’ noemde. Vandaag brengt premier Prayut een bezoek aan het district Phak Panang dat het zwaarst getroffen is.

Vrijwilligers delen er voedsel uit, bereid door khrua phraratchathan, een door de koning geschonken keuken, en in een plaatselijke tempel worden hulppakketten uitgedeeld. Het leger verleent daarbij assistentie.

De autoriteiten zijn begonnen de schade op te nemen en ze tellen de slachtoffers onder de dieren. Eén finless porpoise (Indische bruinvis) en een humpbacked dolphin (sousa) waren niet bestand tegen de 4 tot 5 meter hoge golven in de Golf van Thailand. Beide waren jonge kalveren die hun moeder waren kwijtgeraakt.

In Prachuap Khiri Khan vernielden golven een zeedijk die bescherming bood aan het Sam Roi Yot strand. Stenen en zand belandden over een afstand van 800 meter op een strandweg. Veel wegen werden in de provincie beschadigd, waardoor de reistijd voor bewoners en toeristen scherp opliep.

De minister van Handel zegt dat de regering ‘want to absorb their tears [van dorpelingen] and increase their revenues’. De dorpelingen worden geholpen bij de verkoop van hun resterende boerderijproducten in Bangkok en in kruidenierswinkels en winkelcentra in hun provincie.

Het Disaster Prevention and Mitigation Department heeft bekend gemaakt dat Pabuk toegeslagen heeft in 2.635 dorpen met 212.784 bewoners in 18 provincies.

Alleen al in Nakhon Si Thammarat zijn 180.000 bewoners in 23 dorpen gedupeerd. De meeste opvangcentra zijn gesloten, acht blijven open voor 1.000 bewoners die besloten hebben te blijven totdat de overstromingen voorbij zijn.

Toekomst Flora Park en Faprathan Farm hangt aan zijden draadje

7 januari – Als laatste bericht vandaag de opening van pagina 4 over het Flora Park en de Faprathan Farm, een follow-up op de berichten van 27 oktober en 6 november. Uit onderzoek is gebleken dat beide toeristische attracties zijn gevestigd op Sor Por Kor land, dat gereserveerd is voor landloze boeren.

Het Agricultural Land Reform Office, doorgaans Sor Por Kor genoemd, heeft de gouverneur van Nakhon Ratchasima ‘opdracht’ gegeven het illegaal bezette land te vorderen. De gouverneur dient de opdracht voor verdere actie door te sluizen naar de Nakhon Ratchasima Sor Por Kor commissie. De commissie vergadert eind deze maand.

Beide attracties zijn nog steeds open en dat blijven ze tot eind maart. De eigenaren betwisten de beschuldiging dat ze de grond, respectievelijk 103 en 279 rai, illegaal in gebruik hebben genomen. (Zie verder de pagina Krakers op overheidsland)


 

Nieuws van de website 6 januari

• Verzwakt Pabuk trekt naar Andaman
• Pabuk eist drie levens
• Ratchaburi: Man gedood die door spoorbomen reed
• Kasikorn Reserach Centre voorspelt matige exportgroei van auto’s in 2019
• Meeste politici hebben geen bezwaar tegen uitstel verkiezingen
• Ex-politieagent na 7 jaar cel weer betrapt op drugssmokkel

Bewoners in Ban Lam Talum Puk (Phak Panang) wachten tot ze kunnen terugkeren.

Pabuk: Storm laat spoor van vernielingen achter

6 januari – De tropische storm Pabuk, inmiddels verzwakt tot een depressie, begon gistermiddag langzaam richting Andaman zee te trekken. Maar dat betekent niet dat de ellende voorbij is. Het vertrek veroorzaakte regenval in de noordelijker gelegen provincies Phetchaburi en Prachup Khiri Khan en zelfs delen van Bangkok lagen onder een donker wolkendek.

In de ergst getroffen provincie Nakhon Si Thammarat dreigde gisteravond een huge run-off (bergwater) het stadscentrum van de hoofdstad te overstromen, nadat eerder die dag al enkele wegen onder water waren gelopen (foto rechts). Niettemin begonnen bewoners al terug te keren naar hun overstroomde huizen.

De schade die Pabuk heeft aangericht, valt nog moeilijk te ramen. Het Centre for Economic and Business Forecasting van de UTCC schat de economische schade op 3 tot 5 miljard baht. In de provincie Nakhon Si Thammarat zijn 32 elektriciteitspalen omgevallen, aldus het Department of Disaster Prevention and Mitigation. Het elektriciteitsbedrijf is vrijdag begonnen met reparaties.

De storm kostte aan vier personen het leven: drie in Nakhon Si Thammarat en een visser in Pattani. Ook vee overleefde het geweld niet, maar hoeveel dieren het loodje legden, vermeldt het artikel niet.

De toeristensector heeft een gevoelige klap gekregen. Gisteren bleven toeristen vertrekken van de populaire vakantie-eilanden in de Golf van Thailand en Andaman zee. Uit Surat Thani, een van de zeven getroffen provincies,  vertrokken1.500 reizigers per vliegtuig. De andere zijn, behalve Nakhon Si Thammarat en Surat Thani, Pattani, Songkhla, Yala, Phatthalung en Narathiwat. Die provincies werden vooral getroffen door destructieve winden.

‘Hoe kan ik blijven wonen in mijn huis?’

6 januari – ‘Toen ik terugkeerde en mijn huis zag, viel ik bijna flauw’, vertelt de 61-jarige dorpeling Paijit Kaeowan van Ban Lam Talum Puk (Nakhon Si Thammarat). Het water stond kniehoog in haar woning. Ze had niet verwacht dat het zoveel zou zijn.

In een kader bij het openingsverhaal worden enkele gedupeerden aan het woord gelaten, waardoor de kille cijfers van de opening worden ingekleurd. Ik pik er het verhaal van Paijit uit. De vrouw vertelt dat het dak van haar woning eraf was geblazen, de muren waren zwaar beschadigd en al haar elektrische apparaten, zoals de televisie en de elektrische rijstkoker, waren kapot. ‘Ik vraag me af hoe ik kan blijven wonen in mijn huis.’

Paijit en haar man zijn twee van de duizend bewoners van Ban Lam Talum Puk die naar het evacuatiecentrum van Pak Phanang waren geëvacueerd. ‘We hebben zoiets als nu nog nooit meegemaakt’, zegt ze.

Het dorp werd trouwens eerder getroffen door nog fellere stormen. In 1962 sloeg de tropische storm Harriet toe die 900 levens eiste, en in november 1997 werd het gebied getroffen door de tropische storm Linda, maar de schade die deze storm veroorzaakte, valt in het niet bij Pabuk, zegt de vrouw.

Tot nu toe heeft de overheid het laten afweten. Geen enkele dienst heeft Paijit hulp aangeboden bij reparaties en schoonmaakwerkzaamheden. Alleen enkele ambtenaren maakten foto’s van de schade. ‘Is het mogelijk dat ze een nieuw huis voor me bouwen?’, vraagt Paijit zich in tranen af.

Kort nieuws zondag 6 januari

– De wegen van Bangkok Post bij de keuze van personen die aan het woord worden gelaten, zijn soms ondoorgrondelijk en dat geldt zeker voor de opening van pagina 3. Voormalig Kiesraad-commissaris Somchai, kandidaat-parlementslid voor de Democraten in Samut Sakhon, wordt uitgebreid aan het woord gelaten over de verkiezingsdatum. Waarom juist hij, begrijp ik niet.

Somchai steunt het voorstel van de Kiesraad om de verkiezingen op 10 maart te houden, want dat is een ‘veilige verkiezingsdatum’ om toekomstige juridische complicaties te voorkomen, die kunnen leiden tot het ongeldig verklaren van de verkiezingen. De datum die is gelekt door een bron bij de Kiesraad, zou zijn voorgesteld in een gesprek met vice-premier Wissanu. Dezelfde bron zei dat de regering een voorstander is van 24 maart.

Waarom 10 maart beter is dan 24 maart heeft een reden, maar de uitleg snap ik niet. Iets met voorgeschreven wettelijke termijnen en de voorbereidingen voor de kroning van koning Vajiralongkorn. Verschillende voorbereidingen vinden plaats tussen 21 en 25 april.

De krant besteedt geen aandacht aan de reacties van politieke partijen, wat de website wel doet. De meeste hebben geen moeite met het uitstel van de eerder genoemde datum 24 februari naar 10 maart. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

– Zes personeelsleden van het Department of Corrections (gevangeniswezen) zijn ontslagen wegens het smokkelen van drugs en tatoeage inkt een gevangenis in of samenzwering bij een moordcomplot. Twee zijn langer dan 15 dagen weggebleven van hun werk, wat ook een reden voor ontslag is.

Vorig jaar stuurde het departement 43 personeelsleden de laan uit. Hun daden waren schandelijk en schadelijk voor het publieke vertrouwen. ‘We kunnen niet werkeloos toezien bij het gedrag van deze officieren’, zegt directeur-generaal Naras. Hij benadrukt dat het departement voortdurend hamert op plichtsbetrachting, integriteit, transparantie en verantwoording afleggen.

– De gouverneur van Udon Thani heeft een panel aan het werk gezet dat plannen moet maken voor een inland container depot (ICD), dat in de scheepvaart bekend staat als een dry port. Woensdag vergaderde het panel voor het eerst. Het project heeft de steun van de provinciale en regionale commissies van de publieke en particuliere sector.

Het kabinet besloot eerder tijdens een mobiele vergadering in Phetchabun dat elke provincie een voorstel voor een ICD kan doen, alhoewel de investeringen gedaan moeten worden door de particuliere sector.

In Udon Thani is een terrein van 594 rai beschikbaar, vlakbij de spoorlijn Bangkok-Udon Thani, 2 km vanaf de Mittraphap Road, 13 km vanaf de luchthaven en 500 km vanaf een zeehaven. Het plan dat het panel ontwikkelt, wordt voorgelegd aan het Office of Transport and Traffic Policy and Planning, dat een masterplan heeft gemaakt voor het ontwikkelen van ICD’s met als doel de congestie aan vracht te verminderen en het volume over te hevelen van weg- naar spoorvervoer.

– Premier Prayut heeft er bij leerlingen die het toelatingsexamen voor de universiteit gaan doen, op aangedrongen geduldig te zijn en te wachten op een besluit van de Kiesraad over de verkiezingsdatum. Dat schrijft Prayut in een tweet. Leerlingen van Matthayom Suksa 6 (eindexamenklas middelbare school) voeren momenteel op Twitter actie om de examens die waren verschoven, op de oorspronkelijke geplande data te houden. (Zie voor details de pagina Onderwijs 2)

– Verder biedt BP op pagina 3 de rubriek News Bites, op weekdagen InBrief geheten, en op pagina 4 een aflevering in de serie The road ahead: Navigating 2019. Gaat over een eerlijker verdeling van land. Vorige maand verleende het kabinet arme bewoners in bossen toestemming om op 5,9 miljoen rai beschermd bosgebied te blijven wonen.


 


 

Nieuws van de website 5 januari

• PPP-financiering goedgekeurd voor Brown Line
• Storm Pabuk: Maximum alarm in Pak Phanang
• Storm Pabuk: Trawler gezonken voor de kust van Pattani
• Storm Pabuk: 1 dode door gevallen boom
• Verkiezingsdatum: Kiesraad speelt de bal terug naar regering
• Golfkampioen Ariya breekt weer met Luark en huurt nieuwe caddie

Pabuk verwoest zuidkust; schade 5 miljard baht

5 januari – Op één kolom na trekt Bangkok Post vandaag de voorpagina uit voor Pabuk. De tropische storm sloeg na het het middaguur gisteren als eerste toe in enkele kustdorpen in het district Pak Phanang van de provincie Nakhon Si Thammarat en deed daarna zijn verwoestende werking in Pattani, Narathiwat en Songkhla.

De zware regenbuien en windsnelheid van 75 kilometer per uur leidden tot overstromingen, ontwortelde bomen en omgevallen elektriciteitspalen. De economische schade wordt geschat op 5 miljard baht.

Volgens de autoriteiten waren de meeste bewoners geëvacueerd toen Pabuk tekeer ging. In een sporthal waar de elektriciteit was uitgevallen, hielden duizend angstige dorpelingen uit tambon Lam Talum Puk hun adem in terwijl de regen op het dak beukte en het hek rammelde.

Ziekenhuizen liepen onder water, het Pak Phanang ziekenhuis waar het water 1 meter hoogte bereikte, riep de hulp van het leger in om acht ernstig zieke patiënten te evacueren nadat het noodaggregaat de geest had gegeven. Op de Golf van Thailand sloeg een trawler om; één visser kwam om het leven, een tweede wordt vermist, maar het goede nieuws is dat vier gered zijn.

De storm noopte hoofd Songtham van het National Park Office vier nationale parken in Nakhon Si Thammarat en 35 andere in dertien provincies te sluiten die als volgende getroffen zouden worden door Pabuk.

De veerdiensten van en naar Koh Samui, Koh Tao en Koh Phangan werden geschorst. Ook de toeristenboten in Phuket voeren niet uit omdat verwacht werd dat Pabuk zou verschuiven van de Golf van Thailand naar de Andaman zee aan de andere kant van de Thaise landengte.

Het vakantie-eiland Phi Phi dat normaal tijdens het hoogseizoen volstroomt met toeristen, was een spookeiland; slechts enkelen hadden de euvele moed om te blijven en te zien wat voor schade Pabuk aanrichtte.

Bangkok Airways annuleerde elf vluchten tussen Phuket en Koh Samui, nadat ze donderdag zesduizend toeristen van het eiland had gehaald. Het kantoor Samui van de TAT meldde dat 20.000 toeristen waren gebleven om het einde van de storm af te wachten.

Volgens een woordvoerder zal de storm slechts op de korte termijn gevolgen hebben maar ‘Pabuk zal zeker niet de totale economie in het Zuiden in het eerste kwartaal schaden’.

Ten slotte nog een lichtpuntje: het Meteorological Department verwacht dat de storm aan kracht inboet en als depressie Surat Thani intrekt. Wel wordt gevreesd voor modderstromen als gevolg van run-off (bergwater) van de bergen, met name in Nakhon Si Thammarat.

Verkiezingsdatum: Kiesraad stelt 10 maart voor, regering de 24e

5 januari – De website meldde dat de Kiesraad de bal had terug gespeeld naar de regering, maar volgens een bron bij de Kiesraad heeft de raad 10 maart voorgesteld als nieuwe verkiezingsdatum. De regering heeft volgens hem een voorkeur voor 24 maart, zodat de voorbereidingen voor de kroningsceremonies (4-6 mei) niet gehinderd worden.

De bron zegt dat de Kiesraad 45 dagen nodig heeft om de verkiezingen voor te bereiden. Indien het kabinet akkoord gaat met 10 maart, dient het KB met de verkiezingsdatum op 25 januari gepubliceerd te worden in de Royal Gazette. 10 maart valt binnen de wettelijk voorgeschreven periode van 150 dagen na het van kracht worden van de organieke wet op de verkiezingen op 11 december.

Tijdens een vergadering met politieke partijen op 7 december was 24 februari aangekondigd als verkiezingsdatum, maar dan komen de kroningsvoorbereidingen in het gedrang, aldus vice-premier Wissanu gisteren. Die beginnen direct na Songkram.

Andere data besproken door de Kiesraad en Wissanu zijn 3, 10, 17, 24 en 31 maart. De Kiesraad zegt de verkiezingsdatum pas definitief vast te stellen nadat de regering het KB heeft gepubliceerd [zoals de website correct vermeldt]. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Education Council gaat preschool onderwijs standaardiseren

5 januari – Pagina 2 opent met een verhaal over preschool ‘onderwijs’ ter voorbereiding op het formele onderwijs. Het kabinet heeft woensdag een ontwerp-regeling van het ministerie van Onderwijs goedgekeurd die tot doel heeft de kwaliteit van instellingen die zorg verlenen aan kinderen tot 6 jaar of Prathom 1 (eerste klas lagere school) te verbeteren. De Education Council gaat de operatie leiden.

De regeling maakt onderscheid tussen twee leeftijdscategorieën: kinderen van 2 jaar en jonger en kinderen van 3 tot 6 jaar. Obec heeft aangekondigd dat gestreefd wordt naar de ‘HighScope’ benadering van preschool onderwijs. Die benadering houdt learning by doing in met passende lesmaterialen en activiteiten. Onderwijzers ontwikkelen leerplannen, helpen kinderen bij de aan hen toegewezen taken en en beoordelen wat ze gedaan hebben. Het idee bij dit alles is om participatorisch onderwijs te bevorderen.

Obec secretaris-generaal Boonrak zegt dat het ministerie sinds 2017 over een leerplan beschikt dat als framework moet gaan dienen. Thans hanteren onderwijsinstellingen verschillende methodes zoals HighScope [ken ik niet], Montessori [ken ik wel], Waldorf, Reggio Emillia en Whole Language [zeggen me niets].

Tijdens een vergadering van Obec met betrokkenen is afgesproken dat ze allemaal dezelfde benadering volgen, waarbij HighScope de voorkeur geniet. De benadering wordt als proefproject op 82 provinciale en districts kindergartens gebruikt en daarna naar andere onderwijsinrichtingen uitgerold. Boonrak noemt de operatie een monumental change. ‘De 82 kindergartens zijn slechts het begin. Obec heeft 26.464 kindergartens met 900.000 kinderen.’ (Zie verder de pagina Onderwijs 2)

Ik moet bekennen dat de finesses van de plannen mij niet geheel duidelijk zijn, want ik ben al te lang uit het onderwijs. Ik besluit met de ontwikkelingen in Nederland.

 In Nederland was de kleuterschool tot en met 1985 een onderwijs vorm die samen met de lagere school een voorloper was van het huidige basisonderwijs. De kleuterschool kende twee klassen:
eerste klas: voor kinderen van 4-5 jaar (is vergelijkbaar met de huidige groep 1 van de basisschool)
en tweede klas: 5-6 jaar (groep 2). Na de tweede klas ging het kind naar de eerste klas van de lagere school.
Kleuterscholen werden aanvankelijk bewaarschool of fröbelschool genoemd, naar de Duitse pedagoog Friedrich Fröbel. Voorbereidend lager onderwijs was een meer officiële naam. In 1985 kwam de Wet op het Basisonderwijs waardoor de kleuterscholen werden samengevoegd met de lagere scholen. (Bron: Wikipedia)
De laatste jaren wordt met name voor kinderen waarvan de moedertaal niet Nederands is, gepleit voor pre-school onderwijs, maar voor zover ik weet zet dat weinig zoden aan de dijk.

Kort nieuws zaterdag 5 januari

– Verder op pagina 2 een nagekomen bericht over de seven dangerous days. Het Department of Land Transport (DLT) maakte gisteren bekend dat interliners bij slechts vijf ongelukken betrokken waren (vorig jaar negen). Daarbij vielen geen gewonden en ze werden ook niet veroorzaakt door te snel tijden.

Gecontroleerd werden 132.813 bussen en hun bestuurders. Daarvan werden bij zeven tekortkomingen geconstateerd, inclusief één waarvan de GPS niet werkte. Het DLT beval vervanging van zes voertuigen en twee bestuurders die oververmoeid waren, moesten stoppen. Controles werden uitgevoerd van 6 tot 12, 20 tot 26 december en de zeven gevaarlijke dagen.

Volgens DLT directeur-generaal Peerapol waren de betere cijfers te danken aan achttien nieuwe controlepunten in zeventien grote provincies. De DLT zorgde ook voor een alarmsysteem dat waarschuwt wanneer bestuurders in slaap vallen en hun hoofd zakt [?]. In een centrum hield de DLT via GPS signalen de voertuigen rond de klok in de gaten.

– Aan mooie plannen geen gebrek in Thailand. Het derde bericht op de 2 noemt het plan het gebied Yothi in Bangkok, waar veel ziekenhuizen en medische diensten zijn, de komende tien jaar te ontwikkelen tot medisch innovatiecentrum als onderdeel van het overheidsbeleid om van Thailand het medisch centrum van Zuidoost-Azië te maken.

Yothi bestrijkt 170 hectare van Victory Monument tot de Rama IV Road. Het project is gisteren officieel van start gegaan. In Yothi bevinden zich meer dan tien ziekenhuizen en universitaire faculteiten die gespecialiseerd zijn in medische wetenschap, tandheelkunde, volksgezondheid, farmacie en verpleging. Ook zijn het ministerie van Science and Technology en van Industry er gevestigd, het Thai Industrial Standards Institute en de Government Pharmaceutical Organisation. (Zie verder de pagina Gezondheidszorg 2)

– Ik eindig op pagina 3. Opening is een bericht over de vredesgesprekken in het Zuiden. De Maleisische facilitator Abdul Rahim Noor (rechts op de foto) heeft er wel vertrouwen in. Het geweld kan via onderhandelingen bedwongen worden voordat de Maleisische premier over 17 maanden terugtreedt.

Noor sprak gisteren de (ook nieuwe) Thaise delegatieleider Udomchai in Bangkok. Na afloop zei Noor dat hij er begrip voor heeft dat Thailand het geweld als binnenlandse kwestie beschouwt, maar ‘Maleisië zal op alle mogelijke manieren proberen het geweld te beëindigen.’

– Leerlingen in het hele land pleiten voor de oorspronkelijke data van de toelatingsexamens voor universiteiten indien de verkiezingen niet op 24 februari worden gehouden. De toelatingsexamens waren verschoven van 23-26 naar 16-19 februari zodat ze niet zouden samenvallen met de verkiezingen.

Dit jaar nemen 450.000 leerlingen deel aan de examens. Voor de volledigheid: dat zijn de General Aptitude Test en de Professional and Academic Aptitude Test. Het pleidooi van de leerlingen is te vinden op Twitter met als hashtag @wantbackexamdates. Een campagne op change.org heeft 5.000 steunbetuigingen opgeleverd.

– Verder op pagina 3 de rubriek InBrief met vijf kortjes en een aflevering in de serie The road ahead: Navigating 2019. Gaat ditmaal over de vraag wat Bangkok in 2019 kan verwachten van gouverneur Aswin.

Een bron zegt dat de regering heeft besloten het controversiële promenade project The New Landmark of Thailand te schorsen of zelfs te schrappen. En dat zou goed nieuws zijn voor degenen die zich tegen deze aanslag op de rivieroevers hebben verzet.

Het bericht noemt ook de plannen om kanalen te ontwikkelen zodat Bangkok weer het Venetië van het Oosten genoemd kan worden. De gemeente Bangkok wil vijf kanalen met een lengte van 15 km ontwikkelen voor toeristisch en recreatief gebruik.

Thans zijn alleen Khlong Saen Saep en Khlong Phasi Charoen nog in gebruik en sinds september 2016 Khlong Phadung Krung Kasem, een korte route tussen Hua Lamphong en Thewes. Uit Khlong Lat Phrao zijn de krakers verwijderd.


 

Bewoners schuilen in gemeentekantoor Pak Phanang (Nakhon Si Thammarat)

Nieuws van de website 4 januari

• Storm Pabuk: Bewoners Samui en Phangan begonnen te hamsteren
• Storm Pabuk nadert, toeristen ontvluchten eilanden
• Storm Pabuk: Bewoners nemen de wijk naar schuilplaatsen
• 7 gevaarlijke dagen: Minder ongelukken, maar meer doden
• Legerofficier beschuldigd van barbaarse behandeling van twee honden
• Vice-premier Wissanu: Verkiezingen worden waarschijnlijk uitgesteld
• Bangkok Airways schrapt alle vluchten naar en van Samui op vrijdag

Regering geeft uitstel verkiezingen toe

4 januari – De verkiezingsdatum, verwacht op 24 februari, wordt uitgesteld om te voorkomen dat de voorbereidingen die van de kroning (4-6 mei) in de weg zitten. In ieder geval worden ze niet later dan 9 mei gehouden, aldus vice-premier Wissanu gisteren, voorafgaand aan een vergadering met de Kiesraad. Als waarschijnlijke data worden door een bron bij de Kiesraad 10, 27 en 24 maart genoemd met de 24e als meest waarschijnlijke datum.

De voorbereidingen voor de kroning beginnen een halve maand voor 4 mei. Ze bestaan uit het verzamelen van water uit Thailand’s grote stuwmeren en een ceremonie om eer te bewijzen aan de relieken van voormalige vorsten. Na de kroning vinden tien activiteiten plaats die eveneens een halve maand in beslag nemen.

Wissanu herhaalde andermaal dat de Kiesraad de bevoegd instantie is om de datum vast te stellen. De regering heeft er geen invloed op. Nadat alle activiteiten om de kroning te vieren voorbij zijn, kan de nieuwe regering aantreden, dus na 20 mei.

Bronnen bij Pheu Thai, Democraten en Palang Pracharath (de partij die Prayut steunt bij zijn eventuele rentree als premier) zeggen dat bij uitstel hun campagneplannen moeten worden gewijzigd. Ze mogen maximaal 1,5 miljoen baht per kiesdistrict uitgeven. Dat bedrag moet dan over een langere periode worden verdeeld. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Pabuk mikt op Nakhon, evacuaties verlopen koortsachtig

4 januari – Vanzelfsprekend besteedt BP veel aandacht aan de tropische storm Pabuk die vandaag in de kustprovincies langs de Golf van Thailand wordt verwacht en naar verwachting van het Royal Irrigation Department op 95 plaatsen in de provincie Nakhon Si Thammarat tot overstromingen en grondverschuivingen kan leiden.

Gisterochtend vroeg gaf gouverneur Chamroen opdracht voor evacuatie van de bevolking. Binnen enkele uren verhuisden in zes kustdistricten 30.000 personen naar schuilplaatsen. ‘We willen 100 procent evacuatie voor bewoners in risicogebieden. Het is een must om bij voorbaat te verhuizen want we kunnen ons niet veroorloven te wachten tot incidenten gebeuren’, aldus de gouverneur.

In de provincie zijn 190 schuilplaatsen in gereedheid gebracht, voornamelijk overheidsgebouwen en scholen. Daar kunnen 86.000 evacuees schuilen.

Aanvankelijk verwachtte het Thai Meteorological Department dat Pabuk als eerste de toeristeneilanden zoals Koh Samui en Koh Phangan zou treffen, maar het departement wijzigde zijn voorspelling nadat Pabuk onder invloed van een lage-drukcel van richting veranderde naar Nakhon Si Thammarat. Verwacht werd dat de storm in een van de vier districten Sichon, Hua Sai, Tha Sala of Talum Puk kaap in Pak Phanang aan land zou komen met windsnelheden van 83 kilometer per uur.

Het National Water Resources Office verwacht 200 tot 300 millimeter regen per dag in Surat Thani en Nakhon Si Thammarat. Omdat de meeste reservoirs zo goed als vol zitten, wordt gevreesd voor overstromingen.

Het Ratchaprapha reservoir (Surat Thani) staat voor 83 procent vol, Pranburi (Prachuap Khiri Khan) voor 90 procent. Er wordt water uit geloosd om ruimte te maken voor het regenwater. In totaal gaat het om vijftien middelgrote reservoirs in Nakhon Si Thammarat, Surat Thani, Prachuap Khiri Khan en Phetchaburi.

Behalve in Nakhon worden ook in andere provincies bewoners geëvacueerd, zoals in Nong Chick (Pattani), een van de zes districten langs de Golf van Thailand.

Foto’s: Toeristen verlaten in allerijl Koh Samui, en zandzakken in Songkhla ter bescherming van eigendommen.

Kort nieuws vrijdag 4 januari

– De CSD maakt voor het eerst gebruik van de social media om een Most Wanted lijst van fraudeurs te publiceren. Tot nu toe gebeurde dat alleen bij zware criminelen. Tegen de fraudeurs zijn arrestatiebevelen uitgevaardigd; ze hebben voor minimaal 100 miljoen baht gefraudeerd en ze blijven actief.

CSD commandant Jiraphob zegt dat het aantal fraudezaken groter is dan dat van andere misdrijven. Ze hebben grote schade aangericht. De politie lukt het niet de daders te traceren. De politie hoopt dat de lijst een preventieve werking heeft en ze hoopt uiteraard op tips over de verblijfplaats van het geboefte. Tips zijn welkom op telefoonnummer 1195 (CSD) of 191 (politie). Tips worden beloond.

– Follow-up op het bericht in Nieuws van de website van 19 december over de brand in december in het familiehuis van Pongpet Sinsuwan, de voormalige zanger van de band Bangkaew, waarbij zijn vriendin om het leven kwam.

De familie heeft RTP adjunct-commissaris Srivara gevraagd onderzoek te doen want ze vermoedt dat hij haar vermoord heeft. Daarop zouden verwondingen wijzen die de vrouw (27) voorafgaand aan de brand had. Bij een autopsie door het Central Institute of Forensic Science zijn vijf brandwonden ontdekt en zeven andere, oudere blauwe plekken (kneuzingen), maar het institute kan die niet herleiden tot mishandeling.

De familie verdenkt ook iemand, inclusief de politie, van geknoei met het bewijs na de brand. De PD was niet behoorlijk verzegeld, wat twijfels oproept over mogelijke onregelmatigheden tijdens de inspectie. De CSD zou ook delen van een gesprek op Line hebben gewist over aanvallen door Pongpet.

– Behalve bovenstaande twee berichten bevat pagina 2 een foto-impressie van toeristen en bewoners die vluchten voor de tropische storm Pabuk en een aflevering in de serie The road ahead: Navigating 2019.

Ditmaal aandacht voor universiteiten die zich moeten aanpassen aan de vergrijzende bevolking en het online tijdperk om te overleven. Omdat het geboortecijfer is gedaald, neemt het aantal aanmeldingen af. Lezen? Klik hier: Thai unis struggle to keep up.

– Ik noemde het al in Nieuws van de website: de gevreesde seven dangerous days telden minder verkeersongelukken en minder gewonden, maar het aantal dodelijke slachtoffers nam met 9,5 procent toe van 423 vorig jaar naar 463 dit jaar.

In bijgaand kader nog enkele details. Verder bevat het bericht gegevens over tijdstip, leeftijden, oorzaken en inbeslagnames van motorfietsen en auto’s. Kunt u hier lezen: New Year road deaths up by 9.5%.

– Op pagina 3 en 4 twee achtergrondverhalen. Op de 3 over het zuidelijke geweld en op de 4 over de Work in Fishing Convention 2007 van de ILO, beter bekend als C188. Wassana Nanuam, redactrice militaire zaken, schrijft dat decentralisatie de enige optie is om uit het conflict in het Zuiden te geraken, want met afscheiding zal Thailand nooit akkoord gaan. (Wordt vervolgd onder de graphic)

Over C188 heb ik al een aantal keer geschreven. Minister Adul (Werkgelegenheid) ziet licht aan het eind van de tunnel en het bedrijfsleven heeft zijn verzet getemperd; het zegt dat het zich niet tegen C188 verzet [wat een heel ander geluid is dan van de protesterende vissers op 20 december bij het ministerie van Werkgelegenheid]. (Zie voor meer details de pagina De vis wordt duur betaald)


 

Tropische storm Pabuk laat z’n tanden zien

3 januari – BP gebruikt er zelfs in de kop een bijbelse term voor: Pabuk’s wrath (toorn, gramschap). Met de zondvloed, om in het bijbelse vocabulair te blijven, krijgt de bevolking van elf zuidelijke provincies vanaf vandaag tot en met zaterdag te maken.

Pabuk is de naam van een tropische storm (cycloon) die vanuit Zuid-China over het land trekt en zich aldus het Thai Meteorological Department (TMD) kenmerkt door ‘severe conditions’. De storm is vernoemd naar de reuzenmeerval (Pangasianodon gigas), een inheemse zoetwatervis die in de Mekong voorkomt.

De provincies Chumphon en Surat Thani worden het hardst getroffen. Da’s grote pech voor de toeristen op de populaire vakantie-eilanden Samui en Phangan, die vermoedelijk tot en met morgen geteisterd worden door zware regenbuien en windstoten. De golven in de Golf van Thailand bereiken zelfs hoogtes van 5 meter. Hij [of is het een zij?] beweegt met een snelheid van 80 km per uur.

De autoriteiten maken zich zorgen over de bewoners die in het pad van Pabuk wonen, want cyclonen zijn betrekkelijk zeldzaam in het land, dit in tegenstelling tot bewoners van andere Zuid-Aziatische landen zoals Vietnam en de Filipijnen. Thailand wordt doorgaans getroffen door low-scale stormen oftewel tropische depressies. In de Filipijnen liet Pabuk vorige week een spoor van vernielingen achter.

Aan maatregelen meldt het bericht dat het offshore bedrijf PTTEP 300 personeelsleden van booreilanden heeft afgehaald, dat het maritiem nationaal park Moo Koh Ang Thong tot zaterdag gesloten is en dat het oorlogsschip HTMS Ang Thong bij Sattahip (Chon Buri) klaar ligt om dienst te doen als noodhospitaal. Het kan 45 dagen onafgebroken op zee dobberen.

In Surat Thani heeft de gouverneur opdracht gegeven pompen, boten en trucks in gereedheid te houden, want evenals in de andere zuidelijke provincies worden overstromingen en grondverschuivingen verwacht. In Yala en Phatthalung houden de autoriteiten het waterpeil in reservoirs en rivieren scherp in de gaten. De gouverneur van Phatthalung heeft opdracht gegeven de wateruitstroom uit reservoirs te vergroten om ruimte te maken voor de regenval.

Foto boven: TMD directeur-generaal Phuwieng wijst het epicentrum van Pabuk aan; foto rechts: Surat Thani op woensdag toen alles nog pais en vree was.

Een nieuw jaar, een nieuwe garderobe, is het motto van mijn lieve vriendin Claudia. Ik mag kiezen uit vijf favorieten, die elk afgeprijsd zijn met 30 procent. Ik hoef er niet lang over na te denken; mijn favoriet is een licht getailleerd, kort vestje met luipaard dessin ad € 125,96. Dé print van dit moment, schrijft ze.

Of ga ik toch maar voor de warme wollen trui gedecoreerd met parels, want ik ben een koukleum? Kost zelfs minder: € 113,96. Ik kan ook chic gaan met een blouse van satijnzijde, maar die spreekt me minder aan.

Nee, ik ga voor het luipaard dessin dat hier in Thailand een mooie statement is tegen de illegale jacht op beschermde dieren, waarvoor de directeur van een groot aannemersbedrijf terecht staat. Een van de gestroopte dieren was een zwart luipaard. Vaste lezers van Nieuws uit Thailand herinneren zich dat vast nog wel. Zo niet, lees de pagina Stroperssage.

Kroning: Sleutelrol voor prinses Sirindhorn

3 januari – Evenals bij de bouw van het crematorium voor koning Bhumibol krijgt de immens populaire prinses Maha Chakri Sirindhorn weer een sleutelrol. De regering gaat haar vragen een commissie voor te zitten die voorbereidingen treft voor de kroning van Vajiralongkorn op 4 mei en alle ceremonies die daarmee tot en met 6 mei gepaard gaan.

Premier Prayut maakte dat gisteren bekend na het kabinetsberaad. Vice-premier Wissanu heeft de taak gekregen de commissie en andere panels samen te stellen. Ook na 6 mei worden tal van activiteiten georganiseerd, maar details daarvan zijn nog niet bekend.

Prayut verscheen gisteren in een tv-uitzending van de TV Pool (die door alle zenders wordt overgenomen). Hij zei dat de regering de kroningsaankondiging van het Royal Household Bureau met ‘great pleasure’ heeft verwelkomd.

‘Dit is een belangrijke gelegenheid voor de regering om samen met de Thaise bevolking voorzieningen te treffen die passend zijn voor Zijne Majesteit de Koning en in overeenstemming zijn met koninklijke tradities.’

Kiesraad drukt geruchten over uitstel de kop in

3 januari – De Kiesraad (EC) benadrukt dat de verkiezingen die voorlopig zijn vastgesteld op 24 februari, niet worden uitgesteld. Dat gerucht doet de ronde omdat gisteren niet het KB is verschenen met de datum. Vice-premier Wissanu had vorig maand aangekondigd dat het KB op 3 januari zou worden gepubliceerd in de Royal Gazette, de Thaise Staatscourant.

Volgens EC secretaris-generaal Jarungvith is alles nog steeds in overeenstemming met de roadmap. ‘Omdat het KB gisteren niet verschenen is, betekent het niet dat de verkiezingen worden uitgesteld.’ Hij ontkent ook berichten dat EC-staf politieke partijen heeft gebeld om ze te informeren over uitstel. ‘Dat is ongegrond. Niemand heeft gezegd dat de verkiezingen worden uitgesteld.’

De Kiesraad maakte gisteren ook het ontwerp van het stembiljet bekend, waarover het nodige te doen is geweest. Het biljet vermeldt de nummers van de kandidaten (geen namen), partijlogo’s en -namen en hokjes waarin een X gezet moet worden om op een bepaalde kandidaat te stemmen.

Het hokje rechtsonder is voor onthoudingen. De biljetten worden gedrukt zodra de Kiesraad alle aanvragen van de kandidaten heeft ontvangen.

Desgevraagd verwijst premier Prayut weer naar de Kiesraad als hoofdverantwoordelijke voor de verkiezingsdatum. Gevraagd of de verkiezingen voor of na de kroning worden gehouden, zei hij vermoedelijk ervoor, maar de nieuwe regering zal nog niet in functie zijn als de koning gekroond wordt, verwacht hij.

Gevraagd of hij na de verkiezingen zijn rentree als premier wil maken, gaf hij andermaal geen duidelijk antwoord. ‘Ik moet eerst  de plannen van de partijen bestuderen. Wees alsjeblieft geduldig.’

Voormalig Kiesraadcommissaris Somchai zegt dat het KB de taak is van de regering. Als de regering het deze week niet publiceert, is uitstel waarschijnlijk. ‘Als het KB laat verschijnt, is het niet de schuld van de Kiesraad wanneer de verkiezingen worden uitgesteld.’ (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Kort nieuws donderdag 3 januari

– Vandaag, morgen en zaterdag worden in drie districten van Chiang Rai hoorzittingen gehouden over het opblazen van rotspartijen in en uitdiepen van de Mekong om de rivier ook in het droge seizoen bevaarbaar te maken voor vrachtschepen van 500 bruto tonnage. Op de verbeterde bevaarbaarheid is sterk aangedrongen door China, maar bewoners en milieugroepen verzetten zich. Ze vrezen schade aan het milieu en de visstand waardoor hun levensonderhoud in gevaar komt.

Bangkok Post opent pagina 2 met de aankondiging en herhaalt de voorgeschiedenis nog maar eens een keer. ’t Is een beproefd recept van BP want de krant moet nu eenmaal vol. Maar of lezers gediend zijn met oude wijn in nieuwe zakken, waag ik toch te betwijfelen. Dus ik verwijs naar de pagina Mekong, brood uit het water waarin alle berichten over aanslagen op deze levensader voor miljoenen omwonenden zijn gebundeld.

– Pagina 2 bevat verder een achtergrondverhaal over blue-collar workers (arbeiders) in Bangkok, die hun kinderen noodgedwongen moeten achterlaten bij hun ouders op het platteland. Maar ze hebben nu een keuze om hun kinderen mee te nemen naar de hoofdstad en hen in community nurseries (zeg maar kinderdagverblijven) onder te brengen, terwijl zij werken.

In Bangkok en buurprovincies functioneren inmiddels 68 kinderdagverblijven, opgezet door de Foundation for Slum Child Care in samenwerking met lokale buurten. De stichting werd in 1981 opgericht door een vermaarde sociaal werker; later werd wijlen prinses Galyani Vadhana de beschermvrouwe. In de kinderdagverblijven worden drieduizend kinderen opgevangen.

– Op pagina 3 een analyse over de werkomstandigheden van arbeiders. Rode draad: de regering dient een balans te vinden tussen betere omstandigheden en de vraag naar lagere arbeidskosten van de industrie. De foto toont een trawler die geïnspecteerd wordt om te zien of het een acceptabele werkplek voor vissers is. Dat is één van de eisen in de Fishing Convention van de ILO die de regering deze maand wil tekenen maar waar betrokkenen zich vanwege de kosten en andere bezwaren tegen verzetten. (Zie voor meer details de pagina De vis wordt duur betaald)

– Verder op de 3 een bericht over de Action Coalition for Thailand, een politieke partij mede-opgericht door Suthep Thaugsuban, voormalig leider van de PDRC, de protestbeweging tegen de toenmalige Pheu Thai regering. Hij bracht gisteren een bezoek aan Udon Thani, een provincie die evenals andere provincies in het Noordoosten beschouwd wordt als bolwerk van roodhemden. Hij en zijn campagneteam begaven zich dus in het holst van de leeuw. Lees het zelf maar: Suthep takes ACT’s election campaign to red-shirt stronghold. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

– Laatste bericht. De leider van de nieuw opgerichte New Alternative Party heeft RTP hoofdcommissaris Chakthip gevraagd het onderzoek naar de vermeende moord op haar parlementskandidaat te versnellen.

Phrao Bappan (55) die in Mukdahan een gooi wilde doen naar een parlementszetel, werd vorige maand dood geschoten toen hij onderzoek deed naar een corruptiezaak waarbij lokale politici en ambtenaren waren betrokken.

Partijlid Rachen Trakunwiang heeft een vermoeden wie de opdrachtgever was. Phrao had zijn familie al verteld dat, mocht hij sterven, dit het werk van een bende zou zijn. Hij had de politie al op de hoogte gebracht van zijn bevindingen. Chakthip heeft de CSD opgedragen onderzoek te doen. (Zie verder de pagina Corruptie 5)


 

Nieuws van de website 2 januari

• De kroningsceremonie voor koning Vajiralongkorn vindt van 4 tot en met 6 mei plaats. Op 4 mei ontvangt hij de koninklijke familie in audiëntie, Privy Council, het kabinet en topambtenaren. De volgende dag wordt in Bangkok een koninklijke parade gehouden en op de laatste dag verschijnt hij op het balkon van de Phutthaisawan Prasat Throne Hall van het Grand Palace, waarna in de Chakri Maha Prasat Throne Hall diplomaten worden ontvangen. Later dit jaar vindt een vlootschouw van koninklijke staatsiesloepen plaats tijdens de royal krathin ceremonie. Vajiralongkorn, de enige zoon van Bhumibol, besteeg in november 2016 de troon.

• Een man (41) die zich geringschattend behandeld voelde door zijn schoonfamilie, heeft daar op uiterst rigoureuze en wrede wijze een eind gemaakt. Kort na middernacht op Oudejaarsavond schoot hij zes familieleden, waaronder zijn eigen twee jonge kinderen (6 en 9 jaar), dood. Dat gebeurde in een schoonheidssalon in Phato (Chumphon) waar de familie het nieuwe jaar inluidde.

De man was met vrienden naar een feestje geweest. Toen hij thuiskwam trof hij de feestende familie aan. Volgens de politie was de man zwaar onder invloed maar getuigen zeggen dat hij niet veel had gedronken. Hij trok zijn pistool en voltrok het vonnis, waarna hij zichzelf doodde. Twee vrouwen, zijn echtgenote en een man overleefden de beschieting.

De politie zegt dat hij een strafblad had van drugsvergrijpen en eerder gevangen had gezeten; gegevens over geweld tegen zijn familie had de politie niet.

• Een raadselachtige dood bezorgt de politie in Khon Kaen hoofdbrekens. Langs de spoorbaan is in het district Ban Phai het lichaam gevonden van een 36-jarige man met een treinkaartje in een van zijn handen. Het kaartje was voor de sneltrein Nong Khai-Bangkok die maandag om 8.49 uur was vertrokken uit Ban Phai. Het lichaam werd om 9.30 uur door bewoners gevonden. De vraag is: is hij uit de trein gevallen of is hij na een ruzie of handgemeen uit de trein geduwd? In het Ban Phai ziekenhuis wordt een autopsie verricht, die hopelijk licht op het incident werpt.

• Het Meteorological Department heeft de eerste stormwaarschuwing van dit jaar voor de zuidelijke regio gegeven, inclusief provincies die populair zijn bij toeristen. Elders in het land, onder andere in Bangkok, zal het kwik tot en met donderdag drie graden zakken.

In de Golf van Thailand worden vanaf donderdag stortbuien en golven van 4 meter verwacht. Ook donderdag beginnen in tien provincies stortbuien, de andere provincies in het Zuiden komen vrijdag aan de beurt. Dat duurt tot en met het weekend.

Het turbulente weer wordt veroorzaakt door een storm die vanuit Vietnam naar de Golf trekt, naar verwachting op woensdag of donderdag. Schepen dienen met de grootste voorzichtigheid te manoeuvreren, kleine schepen kunnen maar beter niet uitvaren tot 5 januari.

Verwacht wordt dat de storm zelfs de noordelijker gelegen provincie Phetchabun bereikt. Personeel van de booreilanden van PTTEP in de Golf van Thailand is uit voorzorg gedeeltelijk naar het vasteland gebracht, maar de gaswinning komt niet in gevaar, zegt het bedrijf.

Kroningsdatum bepaald op 4 mei

2 december – De laatste kroning was op 5 mei 1950 toen Bhumibol werd gekroond als Rama IX, zijn zoon, door hem aangewezen als troonopvolger, wordt op 4 mei gekroond. Hij is de tiende vorst van de Chakri dynastie nadat Bhumibol op 13 oktober 2016 was overleden en NLA president Pornpech hem op 1 december van dat jaar gevraagd had koning te worden.

Dat had eerder gekund, maar de toen nog kroonprins wilde eerst samen met de bevolking rouwen. Dat is waarschijnlijk niet de werkelijke reden van het uitstel maar dat zullen we nooit in de krant lezen.

De krant opent vandaag met een bericht over de ceremonies die de feitelijke kroning omgeven. De website noemde er al enkele, de krant voegt er enkele aan toe:
– Na de kroning op 4 mei en een ontvangst van de koninklijke familie, kabinet en topambtenaren volgt een ceremonie waarbij Vajiralongkorn het Grand Palace als residentie in gebruik neemt.

– Op 5 mei wordt zijn ceremoniële naam op een gouden tablet gegraveerd. Daarna verleent hij leden van de koninklijk familie nieuwe titels.

– Na deze ceremonie vindt een staatsprocessie rond het paleis plaats. De details daarvan moeten nog worden bekend gemaakt.

– Al gemeld in Nieuws van de website: Op 6 mei mag het volk hem toejuichen wanneer hij op het balkon van de Sutthaisawan Prasat Throne Hall van het Grand Palace verschijnt, waarna het corps diplomatique door hem wordt ontvangen.

Ten slotte meldt de krant dat het Royal Household Bureau gisteren het Grand Palace heeft opengesteld voor de bevolking om er well-wishers’ books te tekenen. Het bericht eindigt met een opsomming van de bobo’s die een nieuwjaarswens optekenden voor de monarch en de koninklijke familie. Of 4 mei een public holiday wordt, is nog niet bekend.

Wijsneuzen verwachten politieke chaos na de verkiezingen

2 januari – Sommige woorden kom ik regelmatig in de krant tegen: pundit bijvoorbeeld, een woord dat mijn woordenboek als volgt vertaald: geleerde Hindoe; (iron.) geleerde, wijze (of wie zich daarvoor uitgeeft). Het is een handige term om de bron van een mededeling niet te hoeven vermelden of misschien is de bron de dikke duim van de redacteur; dat zou me niet verbazen.

Op de voorpagina blikt BP in het tweede artikel vooruit op 2019. De redacteur schrijft: ‘Pundits (laat ik het maar vertalen als wijsneuzen) voorspellen meer onrust na de verkiezingen, wanneer het premier Prayut lukt zichzelf terug naar de macht te lanceren’, dus zijn greep op de macht wil continueren.

Het belangrijkste middel daarvoor is de benoeming van de 250 senaatsleden, die door de NCPO (junta) worden gekozen. Hoorde ik iemand het woordje democratie fluisteren? De Senaat en het Huis van Afgevaardigden kiezen in een gezamenlijke stemming de nieuwe premier, de Senaat mag de nieuwe regering leiden bij het volgen van het 20-jaren strategieplan, dat door critici als een dwangbuis wordt gezien, alsmede bij het volgen van de hervormingsrichtlijnen.

De keuze van de nieuwe premier behoeft slechts 376 stemmen van de algemene vergadering; met 250 op de hand van Prayut en de nieuwe pro-regime partij Palang Pracharath (PPRP) moet het een fluitje van een cent zijn Prayut zijn rentree als premier te laten maken.

De krant schrijft: ‘Het prille succes van PPRP heeft verdeeldheid gezaaid tussen diverse partijen. Ze zijn nu verdeeld in twee kampen: pro-regime en pro-democratie. De kampen zijn verwikkeld in een politiek spel om uit te vogelen hoe ze de verkiezingen kunnen winnen en wat ze daarna doen.’

‘Welke kant ook wint, de ene  kant is vastbesloten tegen de andere kant een serie klachten te uiten en zou zelfs de verkiezingsuitslag kunnen afwijzen. Als gevolg daarvan wordt de Kiesraad in het conflict meegesleept en mogelijk een zondebok gemaakt, zeggen pundits’.

Daar mijn uithoudingsvermogen om dit soort artikelen te lezen beperkt is, stop ik en verwijs u lezer naar de website waar het artikel onder de kop Political chaos tipped as NCPO keen to stay staat. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Kalasin. Bumper aan bumper terug naar Bangkok.

Vakantievierders stromen terug naar Bangkok

2 januari – Voorpagina behandeld, pagina 2 is een fotopagina, dus blijft over pagina 3 met drie berichten en de rubriek InBrief, die drie kortjes bevat. Vermeldenswaard is verder de voorpagina van het Life katern dat geheel gewijd is aan de Thailand Biennale.

De Bangkok Biennale kende ik al, deze is nieuw voor mij. Je moet ervoor naar Krabi, niet bepaald een provincie die je zou associëren met kunst. De Biennale begon in november en eindigt eind februari. Zestig Thaise en buitenlandse kunstenaars tonen er op verschillende plaatsen met als thema Edge of the Wonderland kunstwerken en installaties: stranden, grotten, kliffen, watervallen, bossen, delta’s, nationale parken, verkeersrotondes en een eiland.

Ik toon twee installaties: Ghost Island, een installatie van in zee gevonden stokken en visnetten die bij vloed oprijst als kunstmatig eiland. De boodschap lijkt me duidelijk. En als tweede The Perfect Beach, door auteur Kong Rithdee, de filmrecensent van BP, omschreven als een ‘bright, ultra-vivid HD print of a tropical beach scene, and the superimposition of this mirage beach has an unsettling impact’. Mooi gezegd, Kong, maar wat bedoel je? (Wordt vervolgd onder de foto)

Na dit artistieke uitstapje terug naar de saaie werkelijkheid. Honderdduizend vakantievierders stroomden gisteren toe naar busterminals, spoorwegstations en luchthavens om na de lange Nieuwjaarsvakantie terug te keren naar Bangkok en andere grote steden.

Bijna alle plaatsen op binnenlandse vluchten naar Bangkok waren bezet, de Transport Co zette extra interliners in, de Spoorwegen extra treinen en op de belangrijkste provinciale wegen reed het verkeer bumper aan bumper.

Onderweg waren wegversperringen opgezet om voertuigen en bestuurders te controleren. De wagens van dronken bestuurders werden van de weg gehaald; die kunnen ze na de vakantie ophalen. Sinds 27 december zijn 1.945 motorfietsen en 784 auto’s in beslag genomen.

Net als op de heenweg was de Mittraphap Road een berucht knelpunt. Van Klong Pai tot Pak Chong stond een file van 10 kilometer met langzaam rijdend en stilstaand verkeer. Gouverneur Wichien van Nakhon Ratchasima verwachtte dat 300.000 voertuigen gisteren zijn provincie zouden passeren. Hij beval de autoriteiten onderweg rustpunten op te zetten voor vermoeide bestuurders.

Busbedrijf Bor Kor Sor verwachtte dat gisteren dat 100.000 passagiers zouden arriveren op de drie busterminals van Bangkok: Chatuchak, Ekkamai en Borommaratchonnani. Het bedrijf beloofde ervoor te zorgen dat de buschauffeurs niet hadden gedronken.

Bij luchthaven Don Mueang wachtten honderden in lange rijen op een taxi. Op de luchthaven arriveerden 125.000 passagiers op 787 vluchten.

Kort Nieuws woensdag 2 januari

– Ik eindig vandaag met de twee resterende berichten op pagina 3. Als eerste een reactie van partijleider Abhisit (Democraten) op de suggestie van aartsrivaal Pheu Thai om een pact te sluiten, dat in dit bericht de vorming beoogt van een regering van nationale eenheid, iets wat in het vorige bericht niet werd genoemd.

Daar werd het voorgesteld als een ruilhandel: Pheu Thai levert de premier en Abhisit wordt parlementsvoorzitter. Abhisit vindt het een onzinnig voorstel omdat voor zo’n regering de goedkeuring van alle partijen vereist is.

Nog een verschil tussen de twee berichten [BP maakt er er weer een potje van]. In dit bericht wordt voormalig minister van Transport en prominent PT-lid Chadchart Sittipunt als kandidaat-premier genoemd, in het vorige bericht Sudarat Keyuraphan, voorzitter van de PT’s strategiecommissie.

– Het andere bericht op pagina 3 is ook een follow-up. Minister Adul (Werkgelegenheid) belooft het conflict met de vissers uit de weg te ruimen alvorens de regering de Work in Fishing Convention van de ILO, bijgenaamd C188, ratificeert.

De permanent secretaris van het ministerie zal in overleg treden met vertegenwoordigers van commerciële trawlergroepen uit 22 kustprovincies. De vissers protesteren al sinds december 2017 tegen ratificering (zie voor meer details de pagina De vis wordt duur betaald). Het ministerie gaat een commissie vormen om de restricties op de visserij te verfijnen.


 

Nieuws van de website 1 januari

• Het nieuwe jaar begint met de bizarre vondst van twee lijken die aangespoeld zijn op de oever van de Mekong. De buik van de slachtoffers was opengesneden en de maag gevuld met brokken beton, ze waren geboeid, hun enkels waren samen gebonden en de lichamen waren in zakken gestopt. De politie vermoedt dat het om politieke activisten gaat.

RTP commissaris Chakthip heeft de lokale politie opgedragen het onderzoek snel te verrichten om na te gaan of dat inderdaad het geval is. Volgens bronnen heeft familie van activisten in  Bangkok de politie in Nakhon Phanom gevraagd of ze de lichamen mogen zien, want wellicht kunnen ze nuttige informatie verstrekken. De onderzoekers zeggen dat de handboeien vaak gebruikt worden in Laos en Vietnam.

• De koning en premier Prayut hebben de Thaise bevolking een gelukkig Nieuwjaar gewenst. De koning wenste zijn onderdanen geluk, gezondheid, succes, voorspoed en clear wijsheid. Hij benadrukte het belang van liefde en zorg, wijsheid, verdraagzaamheid en voldoendheid, daar deze deugden niet alleen iemand zelf geluk brengen maar ook diens familie en de samenleving als geheel. Ze zullen de natie in staat stellen uitdagingen en obstakels te overwinnen en welvaart en zekerheid te bereiken.

Premier Prayut plaatste zijn nieuwjaarswens op zijn social media accounts. Op Twitter schreef hij: Today is the last day of the year. Tomorrow will enter # 2562 (sic), then I wish you all happy and fulfilling brothers and sisters in the new year to come.

• Er moet altijd een baas boven baas zijn. Bij het vuurwerk was dat het vuurwerk bij Iconsiam, het recent geopende decadente winkel- en uitgaanscentrum op de oever van de Chao Phraya. Op tientallen boten vergaapten Thai zich aan het indrukwekkende vuurwerk.

Op tal van plaatsen in het land werd afgeteld naar het nieuwe jaar. Uw redacteur zag op de televisie de countdown bij CentralWorld; je kon er letterlijk over de hoofden lopen. Bij het Siam Centre herinnerde een helder roze varken eraan dat het Chinese Jaar van het Varken gaat beginnen. Het loopt van 5 februari tot en met 24 januari 2020.

In het district Satun (Bangkok) was een lichttunnel geconstrueerd, een initiatief van de Tourism Authority of Thailand. En boven de Ratchaprasong kruising hing een elektrische lichtreclame met de tekst Happy New Year 2019.

In Wat Takhian in Nonthaburi lagen tientallen levenden in doodskisten. Ze hielden bloemen en wierookstokjes vast en reciteerden gebeden voor de doden. Volgens het volksgeloof symboliseert de ceremonie dood en wedergeboorte. Ze helpt de deelnemers ongeluk kwijt te raken en opnieuw geboren te worden om een frisse start in het nieuwe jaar te maken. Bizarre traditie.

• De Srinagarind en Vajiralongkorn dam in Kanchanaburi hebben geen schade opgelopen door de aardbeving en twee naschokken tussen zondagavond en maandagochtend. Ze hadden een kracht van 1,6 tot 4,9 op de schaal van Richter, aanzienlijk minder dan de kracht die ze maximaal kunnen hebben. De enige schade die de aardschokken hebben aangericht, waren enkele scheuren in muren van lokale ziekenhuizen.

Zuiden nog steeds doelwit van aanslagen; beveiliging versterkt

1 januari – Beveiliging versterkt nu bommen het Zuiden teisteren, kopt BP vandaag boven haar openingsartikel. Het staat een beetje weggedrukt onder de vouw want de ruimte boven de vouw wordt in beslag genomen door een 5-koloms foto van koning Vajiralongkorn die zijn nieuwjaarswens uitspreekt. De monarch die in mei wordt gekroond, kijkt verschrikt in de camera, alsof hij op iets is betrapt wat niet mag.

De situatie in het Zuiden blijft zorgen baren, want sinds het beeld van de zeemeermin in Songkhla werd ontstaart (nieuw werkwoord naar analogie van onthoofden) zijn bomaanslagen aan de orde van de dag. De laatste aanslag was zondagavond op twee elektriciteitspalen in tambon Ba Ngo (Songkhla), maar ook die maakte geen doden of gewonden. De aanslag werd door veiligheidsofficieren toegeschreven aan zuidelijke opstandelingen; over de daders van andere aanslagen zijn de meningen verdeeld.

Op vrijdag bezette een groep militanten een buurtziekenhuis in Rangae om van daaruit een aanval te lanceren op een nabijgelegen basis van burger defensievrijwilligers. De aanval duurde een half uur, daarna gingen de aanvallers er vandoor. Ook hierbij geen gewonden.

RTP commandant Chakthip bracht zondag een bezoek aan Narathiwat en beval zijn dienders hun pogingen te versterken om de zaak onder controle te houden. Dat is altijd de rituele reactie van een autoriteit op een incident, die wil bewijzen dat hij actie onderneemt.

Chakthip en zijn team inspecteerden enkele doelwitten waaronder de genoemde basis en sprak met politieofficieren in het Thaksin Ratchaniwet Palace. Later vloog hij naar Phuket om de voorbereidingen voor de nieuwjaarsfestiviteiten te inspecteren. Het vakantie-eiland barst uit zijn voegen met binnen- en buitenlandse toeristen en VIP’s.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken van Maleisië heeft zijn onderdanen die in Thailand wonen of naar het land reizen geadviseerd op elk moment beducht te zijn op incidenten. De lokale krant The Star schrijft op haar website dat geweld is gemeld uit enkele delen van Narathiwat en Songkhla. Maleisiërs is gevraagd zich te registreren bij de ambassade in Bangkok of het consulaat-generaal in Songkhla.

Een bron bij het leger meldt dat jonge opstandelingen zich verzetten tegen een ontmoeting van Dulloh Waemanot, hoofd van verzetsgroep Barisan Revolusi Nasional, en hoofd Udomchai van de Thaise delegatie bij de vredesgesprekken. Naar verluidt zou de nieuwe Maleisische facilitator van de gesprekken die bijeenkomst gearrangeerd hebben. Dat zou de aanleiding zijn geweest voor alle bomaanslagen.

Verder meldt het bericht dat in het hele land 70.000 politieagenten klaar staan om de festiviteiten ter gelegenheid van het nieuwe jaar te beveiligen. In Bangkok zijn duizenden gestationeerd op vijf plaatsen waaronder CentralWorld en Khao San Road. In het weerspannige Zuiden is het aantal patrouilles en controleposten vergroot.

Ten slotte loos alarm in Hat Yai (Songkhla), waar bij een winkel een verdachte tas was gesignaleerd. Een EOD-team ging op onderzoek uit, de omgeving werd afgezet, maar de tas bleek leeg te zijn.

De ochtendstond heeft kou in de mond

1 januari – Laat ik beginnen al mijn lezers een Gelukkig en Voorspoedig Nieuwjaar te wensen. Gisteren kampte Dick’s blog met technische problemen – de site zag eruit alsof ze een ernstige huidziekte had, maar vandaag functioneert de site tot mijn verbazing weer normaal.

Het nieuwe jaar begint met koude en dat is nu precies een weersgesteldheid die mij uit Nederland heeft doen vluchten, hoewel Nederlandse koude natuurlijk stukken kouder is dan Thaise koude. Maar mijn gevoelstemperatuur maakt dat onderscheid niet: koud is koud.

Pagina 2 kan ik overslaan. De bovenste helft bestaat uit foto’s, de onderste helft uit een achtergrondverhaal over cybercrimes. BP schrijft dat een gebrek aan getraind personeel het voor de autoriteiten lastig maakt om deze opkomende vorm  van misdaad te bestrijden.

Pagina 3 opent met een verhaal over severance pay (ontslaguitkeringen). Het kantoor van de National Economic and Social Development Board [de krant schrijft Council, maar gebruikt niettemin de correcte afkorting NESDB] zegt dat de vergoedingen een financiële last voor het bedrijfsleven vormen. De kwestie was een van de zorgen die geuit werden tijdens het World Economic Forum* in januari vorig jaar in Davos.

NESDB secretaris-generaal Tossaporn zegt dat ondanks Thailand’s verbeterde concurrentiepositie de kosten van ontslagvergoedingen in de bedrijfssector hoog zijn in vergelijking met die in andere landen. De wettelijke verplichte vergoeding bedraagt gemiddeld 400 dagen salaris per 20 jaar dienstverband.

Het WEF heeft ook bevestigd dat de wet en grondwet werknemers het recht geven vakbonden op te richten om hun rechten te beschermen. Maar het aantal vakbonden is gedaald naar 1.365 in 2017, het tweede achtereenvolgende jaar met minder vakbonden en leden.

Het artikel waaiert daarna alle kanten uit met een reutel over de concurrentiepositie van Thailand, de vergrijzing, projecten om vakmanschap te vergroten en ouderen die een eigen bedrijf willen beginnen. Zij kunnen op basis van een business plan een zachte lening aanvragen tot een maximum van 2 miljoen baht tegen een rente van 4 procent. In Chiang Mai is een proefproject van start gegaan met 1.857 ouderen.

* Het World Economic Forum is een jaarlijkse bijeenkomst van de CEO’s van de grootste bedrijven ter wereld, internationale politici, intellectuelen en journalisten, in totaal zo’n 2500 personen. Het WEF organiseert jaarlijks in de winter een jaarvergadering in Davos en diverse regionale conferenties in alle continenten. (Bron: Wikipedia)

Pheu Thai streeft naar pact met Democraten

1 januari – Voormalig regeringspartij Pheu Thai is bereid de Democraten te vragen een pact te sluiten zodat een Pheu Thai kandidaat premier kan worden. De aartsrivalen kunnen zo voorkomen dat Prayut zijn rentree als premier maakt. Pheu Thai biedt in ruil aan dat ze partijleider Abhisit (Democraten) zal steunen als parlementsvoorzitter.

Deze suggestie is gedaan door een kernlid van Pheu Thai, die niet genoemd wil worden. Hij deed de suggestie tijdens een bezoek aan China door leidende PT-ers, waaronder Sudarat Keyurapan, voorzitter van de PT-strategiecommissie. Volgens hem is het nieuwe kiessysteem nadelig voor grote partij waardoor PT niet op eigen kracht iemand uit eigen gelederen premier kan laten worden. Beide partijen zouden 375 (van de 500) stemmen kunnen winnen, een voldoende aantal om het schrikbeeld van Prayut’s terugkeer te blokkeren.

De beoogde kandidaat voor het premierschap zou Sudurat (rechts op de foto) zijn. Over de deal is al overlegd tussen vooraanstaande leden van beide partijen, maar Abhisit en Pokin Polakul (Pheu Thai) ontkennen dit.

Abhisit zei gisteren dat hij aftreedt als partijleider wanneer zijn partij minder dan 100 zetels in de wacht sleept. 140 zetels of meer beschouwt hij als een succes. Bij de vorige verkiezingen wonnen de Democraten 160 zetels, maar hij vreest dat het er minder zullen zijn vanwege het nieuwe systeem. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Energieplan nadelig voor bevolking, zegt stichting

1 januari – Laatste bericht. De Healthy Public Policy Foundation gaat de minister van Energie vragen het concept voor het Power Development Plan 2019-2037 (PDP) te herzien daar het niet voorziet in energiebesparing door burgers en uiteindelijk kan leiden tot hogere elektriciteitstarieven.

Suphakit Nuntavorkarn, als researcher verbonden aan de stichting, zei dit na de laatste hoorzitting in Bangkok over het plan. Eerdere hoorzittingen werden gehouden in Chiang Mai, Khon Kaen, Surat Thani en Chon Buri.

Volgens Suphakit, omschreven als een voorvechter van duurzame energie, houdt het PDP geen rekening met het feit dat de piekbelasting van het land sinds 1998 is gedaald, waardoor het pad wordt geëffend om meer energiecentrales te bouwen. De voorspelde vraag is volgens hem veel hoger dan de feitelijke vraag. Gevolg: de kosten van die centrales zullen afgewenteld worden op de consumenten.

‘De echte slachtoffers van het PDP zijn de consumenten. Wij gaan de minister vragen het plan te herzien ten gunste van de mensen. Het plan is alleen maar bedoeld de bouw van mega energiecentrales te rechtvaardigen.’

Reacties niet mogelijk