Het laatste nieuws uit Thailand (2018)


Kleine groepen Thai verwelkomden woensdag premier Prayut en protesteerden tegen de junta bij Downing Street 10, de ambtswoning van de Engelse premier. Uncle Tu zoals zijn koosnaampje luidt werd er ontvangen door premier May, een eer die hij ongetwijfeld zal uitleggen als steun aan zijn (militaire) regering. De grijns op zijn gezicht spreekt boekdelen.
Human Rights Watch heeft May en Macron, die hem volgende week ontvangt, opgeroepen hun ongenoegen kenbaar te maken over de voortgaande schendingen van de mensenrechten en willekeurige detenties van politieke dissidenten. Het tijdstip is trouwens ongelukkig want maandag voltrok Thailand na negen jaar de doodstraf, sterk afgewezen door mensenrechtenorganisaties en de EU.

 

logo boek Schuette

 

Mededeling van de redactie: Als een pagina niet laadt
De website dickvanderlugt.nl is verhuisd naar een nieuwe host. Links die tot nu toe niet werkten, zouden het allemaal weer moeten doen. Wanneer een pagina niet laadt, geef het commando Pagina verversen. Zie het ronde pijltje linksboven of doe CTRL + R. Als het na één keer niet lukt, probeer het vaker.

 

Nieuws uit Thailand

21 juni
• Thailand, land van zachte heelmeesters
• Overstaand nieuws
• Overleg over verkiezingsvoorbereidingen
• BP in vogelvlucht
• Kort nieuws donderdag 21 juni (in bewerking)
Nieuws van de website in 1 regel
• Chachoengsao: Dode olifant gevonden aan de kant van de weg
• Nakhon Ratchasima: Interliner duikt in greppel, 10 gewonden
• Pattani: Leider verzetsgroep omgekomen in vuurgevecht met soldaten
• Extreem lage eb bij Koh Talu: koraal gebleekt door de zon
• Prawit verbiedt import gevaarlijk en elektronisch afval
• Opgewonden verkoper van krokodillenleren artikelen bedreigt Chinese toeristen
• RvB trekt 42,1 miljard baht uit voor uitbreiding Suvarnabhumi
• Arrestatiebevel voor Thaksin in KTB-lening schandaal
• Pheu Thai-leden in Korat benaderd om over te lopen naar pro-regime partij
• Centrale bank: Beleidsrentevoet ongewijzigd op 1,5 pct, prognose economische groei verhoogd

20 juni
• Vijf paradijzen voor boekenwurmen (5)
• Overstaand van gisteren
• Thailand handhaaft doodstraf
• Kroning voor de verkiezingen van volgend jaar
• BP in vogelvlucht
• Vijf importeurs van e-afval verliezen vergunning
• Kort nieuws woensdag 20 juni
Nieuws van de website in 1 regel
• Pattaya: Gevluchte Aussie aangehouden, die sekstours verkocht
• Politieofficier bureau Sutthisan ontslagen wegens drugshandel
• Phumtham (Pheu Thai): Machthebbers zitten vast in oude, smerige politiek
• Minister krijgt 2 jaar gevangenisstraf voor uitgifte paspoort aan Thaksin
• Prayut: Doodstraf moet blijven voor ernstige misdaad
• Voorwaardelijke gevangenisstraf en boete voor zes idolen, die promotie maakten voor gokken
• Kalasin: Muziekleraar aangehouden voor verkrachting leerling (13)
• Negen Chinese loan sharks (geldwoekeraars) aangehouden in Pattaya

Op de hoogte blijven?
Elke dag verstuur ik een inhoudsopgave met de onderwerpen van Nieuws uit Thailand en nieuwe en te verwachten artikelen naar een aantal e-mail adressen. Wil je ook van deze service gebruik maken? Geef je op via mijn e-mail adres: dickvanderlugt@[naam]. Vervang [naam] door hotmail.com.

Feuilleton 6: Zuster Petra weet ’t niet meer

De omnibus Dokter Dick is terug gekeerd naar het begin, toen de geliefde chirurg door verpleegkundige Petra werd beschuldigd van aanranding. Dick verliet het ziekenhuis, begon te zwerven en raakte aan de drank. Er is sindsdien veel gebeurd (zie de feuilletons 1 t/m 5), maar hoe verging het Petra die door collega’s met de nek werd aangekeken? In feuilleton 6, Petra weet ’t niet meer, staat de aanstichter van Dick’s deconfiture centraal. Om de andere dag te lezen op mijn Facebook-pagina.
Alle afleveringen tot de laatst geplaatste staan op de pagina Zuster Petra weet ’t niet meer. http://tinyurl.com/y7y8vgnd
Alle columns vind je hier: http://www.dickvanderlugt.nl/?p=97338
Dit zijn de voorgaande feuilletons:
Feuilleton 1 Dokter Dick, chirurg  http://www.dickvanderlugt.nl/?p=89211.
Feuilleton 2 Dokter Dick en Annemarie in Thailand http://www.dickvanderlugt.nl/?p=92998.
Feuilleton 3 Dokter Mac en Theresia vinden het geluk http://www.dickvanderlugt.nl/?p=96021
Feuilleton 4 Peter en Marloes trouwen elke dag opnieuw http://www.dickvanderlugt.nl/…/peter-en-marloes-trouwen-da…/
Feuilleton 5 Dokter Dick en Annemarie maken een sentimental journey http://tinyurl.com/y7phxye3

Verwachte features

1 ‘Werken is mijn hobby’
Hij had een andere loopbaan uitgestippeld: drie jaar op een bank werken, connecties opbouwen en daarna de detailhandel in, net als zijn ouders. Maar zijn werk op de Kasikorn Bank beviel hem en toen hij kon overstappen naar de Government Savings Bank, greep hij die mogelijkheid met beide handen aan. Sinds 2015 staat Chatchai Payuhanaveechai aan het hoofd van de GSB. Werken is zijn hobby. ‘Werken maakt me gelukkig. Ik word niet moe of gestrest wanneer ik werk.’

2 Hoop en barmhartigheid
Duizenden Thai zijn dakloos, hebben geen baan, zijn aan de drank, hebben psychische problemen. Elf tehuizen voor behoeftige personen bieden hulp. Ze krijgen een baantraining zodat ze uiteindelijk op eigen benen kunnen staan. Maar het creëren van banen is geen wondermiddel; compassie van familie en gemeenschap is van even groot belang.

Thaise features (de laatste tien)

Hemelse homestay
In het Engels heten ze homestay, het Nederlandse pension komt enigszins in de buurt. In Thailand is de homestay niet alleen een manier om het inkomen aan te vullen, maar ook om bezoekers de cultuur en natuur van het eigen dorp te laten zien. Bangkok Post gaat op bezoek in de kustgemeenschap Ban Sam Chong  Nuea in Phangnga. Geplaatst 10 mei. Klik hier.

De gevangenis, die niet straft
De staf zijn geen bewakers en de tieners die er komen zijn geen gevangenen. Dat is in een notendop de andere aanpak van jeugddetentie in Baan Kanchanaphisek in Nakhon Pathom. Het is verbazingwekkend hoezeer deze benadering haar vruchten afwerpt, schrijft BP in een achtergrondverhaal over de niet-straffende jeugdgevangenis. Geplaatst 3 mei 2018. Klik hier.

Saengchai’s kruidencapsules: levenselixer voor kankerpatiënten
Een volksgenezer in Prachin Buri trekt duizenden kankerpatiënten die hun hoop hebben gevestigd op zijn kruidencapsules. Sommige autoriteiten en conventionele artsen moeten er niets van hebben. Wijst dit op wantrouwen jegens de moderne geneeskunde, massahysterie of is het een alternatief voor de zieken en zij die lijden? Geplaatst 26 april 2018. Klik hier.

Blijft het Kra kanaal een toekomstdroom?
Suezkanaal, Panamakanaal : Kan aan dit rijtje ooit het Kra kanaal worden toegevoegd, een kanaal dat het Zuiden van Thailand doorsnijdt en een verbinding vormt tussen de Golf van Thailand en de Andaman zee? De voordelen zijn evident, maar sinds het plan in 2000 opdook, stagneert het. Een groep voormalige legerofficieren zet zich al twee jaar in voor het ambitieuze project. Geplaatst 19 april 2018.  Klik hier.

Tempelhonden slachtoffer van religieuze commercialisering
Gevallen van onvoorzichtige toeristen die zijn gebeten door zwerfhonden en het lot dat deze honden te wachten staat, tonen de behoefte aan voor een beter beheer van de hondenpopulatie, want ze besmeuren met hun acties ’s lands reputatie. Geplaatst 12 april 2018. Klik hier.

Nostalgie troef in voormalig Cinema Paradiso
Een 100 jaar oud voormalig casino en filmtheater is tot leven gewekt als erfgoed hotel. Zeven jaar had het pand leeg gestaan. Maar na een jaar van renovatie, beter gezegd restauratie, is het heropend als Prince Theatre Heritage Stay (hotel). Geplaatst 17 maart 2018. Klik hier.

Tilapia op rooftocht in garnalenkwekerijen
De garnalenkweek in Samut Songkhram en buurprovincies wordt bedreigd door de blackchin tilapia. De agressieve vis, inheems in Afrika, voedt zich met de jonge garnalen. Het probleem vraagt om een snelle oplossing, maar de strijd is niet gemakkelijk.
http://www.dickvanderlugt.nl/?p=91304

Profiel van Apichart: Kapitein op de brug
Twintig jaar jaar geleden had Raja Ferry Port Plc zes boten in de vaart, nu dertien en vervoert de veerdienst jaarlijks 1,3 miljoen passagiers naar Koh Samui en Koh Phangan. Apichart Chayopass wekte het bedrijf van zijn vader tot leven door de nadruk te leggen op personeelsbeleid. Want die bedienen elke dag honderden klanten. http://www.dickvanderlugt.nl/?p=91304

Het veranderende gezicht van Bangkok
Rivierpromenade, uitkijktoren, metrolijnen, nieuwe bruggen: Bangkok is volop in ontwikkeling. Maar wordt het kind niet met het badwater weggegooid? Oude wijken verdwijnen, bekende markten worden verplaatst en de straatverkoop wordt aan banden gelegd. Verliest de hoofdstad zijn charme?
http://www.dickvanderlugt.nl/?p=91304

Terugblik op de Aziatische crisis
In juli was het 20 jaar geleden dat de Tom Yum Kung crisis uitbrak. Investeerders gingen failliet, werknemers verloren hun baan en de economie lag in puin. In deze terugblik aandacht voor de nooit afgebouwde Sathorn Unique flat, de sandwich man, de used-to-be-rich markt en de filmindustrie.
http://www.dickvanderlugt.nl/?p=91304

Columns uit Thailand

Op mijn Facebook-pagina schrijf ik elke dag een column. Deze columns kun je ook op mijn blog vinden. http://www.dickvanderlugt.nl/?p=95128

Limericks

Elke dag bevat Nieuws uit Thailand een limerick. Tussen het vaak negatieve nieuws vormen de limericks een welkom rustpunt. Doorgaans gaan ze over Thailand; soms over Nederland. Op 21 januari 2016 verscheen de voorlopig laatste. http://www.dickvanderlugt.nl/?p=34439

Gedachtes over Thailand

Lees 150 gedachtes van Gerrie, André, Paul, Bert, Jos, Erik, Tino, Lieven, Dick, Carla, Guy, Rob, Hans (2x), David, Jacques, Cor, Chris, Ad, Roger, Ruud en Sander. http://www.dickvanderlugt.nl/?p=27416

Bericht uit Holland

Van 15 juni tot en met 13 augustus 2016 op mijn Facebook-pagina: Bericht uit Holland. Deze berichten kun je ook op mijn blog vinden. Klik hier: http://www.dickvanderlugt.nl/?p=64886

De rubriek Nieuws uit Thailand is wegens vakantie in mei 2014 onderbroken en hier voortgezet. Vakantiebelevenissen uit dat jaar in Bericht uit Holland.

Over Dick’s blog
Na mijn vertrek in december 2014 bij Thailandblog ben ik doorgegaan met wat ik al deed voordat ik 3,5 jaar eerder bij die blog kwam: het nieuws uit Thailand bijhouden. Ik stelde tevens pagina’s ter beschikking aan de auteurs die in mijn kielzog Thailandblog hadden verlaten.

De Thailandsectie op mijn blog was echter een tijdelijk avontuur. Het uiteindelijk doel was een aparte blog, geschreven door een collectief van auteurs die mooie, informatieve, prikkelende enzovoort verhalen willen schrijven. En die blog is er gekomen: Trefpunt Thailand, inmiddels herdoopt tot Trefpunt Azië.

Het was de bedoeling dat ik voor deze blog de eindredactie zou doen van de artikelen van mijn oude ploeg. Ik zou tevens Nieuws uit Thailand doorplaatsen. De redactie heeft evenwel besloten mij per 6 juli 2015 de laan uit te sturen. Dus is Nieuws uit Thailand alleen nog maar te lezen op Dick’s blog. (11 augustus 2015/gewijzigd: 4 november 2017)

Illustratie: Nguyen Thanh Binh Schoolgirls (Vietnam). Waarom Vietnam? Daarom!

Reacties niet mogelijk