Thais nieuws december

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan andere bronnen. Voor de betrouwbaarheid steek ik mijn handen niet in het vuur.
Op de pagina Dossiers 2019 geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op themapagina’s. Dat zijn pagina’s waarop alle berichten over een bepaald onderwerp zijn gebundeld. Alle themapagina’s staan opgesomd op de pagina Leeswijzer.
Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

Voor het nieuws van voorgaande jaren zie de zwarte menubalk bovenaan de pagina onder het kopje Buitenland. Voor het nieuws van 2022 klik hier: 1-15 januari, 16-31 januari, 1-15 februari, 16-28 februari, 1-15 maart, 16-31 maart, 1-15 april, 16-30 april, 1-15 mei, 16-31 mei , 1-15 juni, 16-30 juni, 1-15 juli, 16-31 juli, 1-15 augustus, 16-31 augustus, 1-15 september, 16-30 september, 1-15 oktober, 16-31 oktober, 1-15 november en 16-30 november

 

BP in herhaling

18 december – BP bestond gisteren zoals gebruikelijk op zondag uit drie katernen: Nieuws, Sunday Comics en TimeOff.

Het eerste katern telde op de bruto drie maar netto 2,5 binnenland pagina’s negen nieuwsberichten en -verhalen, zeven foto’s, allemaal geplaatst in een bericht, drie postzegelfoto’s, een 1-koloms foto en een infographic.

De krant opent met het lijvige achtergrondverhaal Power deal in North upsets over de bouw van de Pak Beng Hydropower dam in de Mekong in Laos. Bewoners in Chiang Rai die langs de rivier wonen, zijn bang dat hun huizen uiteindelijk onder water komen te staan.

Het verhaal beslaat de halve voorpagina plus een overlees op de 2 en gaat vergezeld van een foto en de infographic Powered Up met alle aanslagen op de Mekong, waaronder de Xayaburi dam die sinds 2019 in bedrijf is.

Het tweede grootste verhaal, een achtergrondverhaal van een halve pagina op de 2, meldt Ukrainian family hopes to rebuild their lives met als intro They are sheltering amid the rubble of their bomb-hit home in the South.

Het katern TimeOff blikt terug op de brand in de Notre Dame onder de kop Mon Dieu. De intro zegt: After toppling in the 2019 fire, Notre-Dame’s spire rises again.

De foto toont lokale dorpelingen en milieuactivisten die in kayaks protesteren op de Mekong in het district Chiang Khong (Chiang Rai).

Een nieuwe dag, een nieuwe krant

18 december – Indrukwekkend, deze foto van vijf kolommen in het hart van de voorpagina bij het bericht PM hails ‘heart-to-heart partnership’ with Japan, vind u niet? ’t Is niet de opening want die meldt Govt may expand 4am opening, op de website geplaatst als Zones for nightspot 4am closing time can expand: Anutin – aldus minister Anutin (Binnenlandse Zaken).

Onderaan de pagina een bericht waarvan ik denk: dit lijkt verdacht veel op een executie. Het meldt 13 killed in shootout with drug suspects, op de website geplaatst als 13 killed, 1.7m speed pills found in Chiang Rai.

Zo, ik heb even de krenten uit de nieuwspap gehaald en kan nu melden dat de krant vandaag op de bruto drie maar netto 2,5 binnenland pagina’s van het eerste katern elf nieuwsberichten en -verhalen telt, vijf foto’s, een fotobericht met twee foto’s en een 1-koloms foto.

Pagina 2 telt twee verhalen van een halve pagina: Social media’s downward spiral met een verslag van het recente seminar ‘Clicks & Consequenties’ en een interview met staatssecretaris Chaiya naar aanleiding van de smokkel van varkensvlees onder de kop Pork glut still hurting farmers.

Ook het bericht Tham Luang dares tourists to visit ‘Chamber 3’ op pagina 3 heeft een forse omvang van bijna een halve pagina. BP schrijft: Tham Luang-Khun Nam Nang Non National Park in Chiang Rai heeft kamer 3 officieel geopend, zodat bezoekers een glimp kunnen opvangen van de reddingsmissie voor de 12 leden van het ‘Wild Boar’-voetbalteam en hun coach, gevangen in de grot gedurende 18 dagen na een zware stortbui vijf jaar geleden.

Het Business katern opent met de analyse High debt remains key concern. Overheidsinspanningen om informele schulden en woekeraars aan te pakken zijn een goed startpunt om de schuldencrisis van huishoudens terug te dringen, maar dit zou een zware taak kunnen blijken, zeggen onderzoekers en leiders uit de sector.

Ze hebben er bij de regering op aangedrongen zich te concentreren op de wortel van dit al lang bestaande probleem, door te zorgen voor een eerlijke inkomensverdeling en economische voordelen, en zo werkgelegenheidskansen voor mensen met een hoog inkomen te creëren.

Premier Srettha Thavisin zegt dat het oplossen van het informele schuldenprobleem, dat hij vergeleek met moderne slavernij, een nationaal agendapunt is en onlangs een reeks maatregelen heeft gelanceerd.

De maatregelen omvatten het bijstaan van debiteuren, het bemiddelen en verzoenen van geschillen, waakzaamheid, preventie en strenge maatregelen tegen intimidatie en oneerlijke behandeling bij het innen van schulden.

Life opent paginagroot met The roar of the past. De Singaporese kunstenaar Ho Tzu Nyen verkent de geschiedenis door de reis van grote katten in ‘Time & The Tiger’.

Suwitcha Chaiyong schrijft: ‘Time & The Tiger’ is te zien in het Singapore Art Museum (SAM) en is een boeiend retrospectief halverwege de carrière van de beroemde Singaporese kunstenaar Ho Tzu Nyen.

Ho is een beeldend kunstenaar, schrijver, theaterregisseur en filmmaker wiens praktijk conventionele hiërarchieën en het begrip van mensen over het verleden uitdaagt. De tentoonstelling ‘Time & The Tiger’ biedt een kijkje in wat Ho’s kunst inspireert: zijn fascinatie voor hoe tijgers in de loop van de tijd door Azië migreerden.

Terug naar de voorpagina waarop nog één bericht resteert en het fotobericht National Treasure met foto’s van de twee bronzen beeldjes die dateren van 900 tot 120 jaar terug en worden teruggegeven door het Metropolitan Museum of Art in New York.

Het bericht meldt Tourist tries to dupe parents. Een Finse toerist (27) in Phuket heeft geprobeerd zijn ouders voor €7.000 (ongeveer 266.341 baht) op te lichten door te doen alsof hij ten onrechte door de politie was vastgehouden en het geld nodig had om te worden vrijgegeven, meldt de politie.

De ouders die het geld nooit verstuurden, hadden het contact met hun zoon verloren nadat ze te horen kregen dat de Thaise politie hem afperste. De man en een vriend die in het complot zat, hadden een toeristenvisum dat in juli was verlopen.

Op pagina 2 resteren twee berichten: Govt drafts new rules on home aides en Dept set to certify new rice strains.

Ten slotte pagina 3, netto een halve pagina, met het bericht over de Tham Luang grot dat ik al noemde en de berichten UTN polishes its own amnesty bill en Father seeks charges over child’s death, op de website geplaatst als Charges sought over frightened PhD student’s fatal fall.

Het overige nieuws treft u aan in Nieuwsflitsen dat nu volgt.

Nieuwsflitsen 18 december

Immigration police prepare for holiday rush at airports (foto)

Thailand, Japan agree dialogue on next-gen car industry

Medals presented to Badminton World Federation winners

13 killed, 1.7m speed pills found in Chiang Rai

US to return 2 ancient bronze images

Finnish tourist alleges police extortion to get cash from parents

Chiang Mai University scholar to make history by joining South Pole project

Charges sought over frightened PhD student’s fatal fall (foto)

Minister defends new detention law

Zones for nightspot 4am closing time can expand: Anutin

Interior Minister ‘satisfied’ with 4am venues

Anti-wildlife trafficking crusader Galster in live Q&A Monday

All in the family, not in that old car, conscript peril

‘Virtual hospitals’ offer palliative care to monks

SMK Insurance barred from new customers

Fresh plan to end temple dispute


 

BP in herhaling

17 december – BP opende gisteren paginabreed met PM touts Land Bridge project. Premier Srettha heeft Japanse zakenmensen uitgenodigd om te investeren in het Thaise megaproject Land Bridge, nu de twee landen 136 jaar bilaterale betrekkingen vieren. Srettha is in Japan om zondag de herdenkingstop voor het 50e jaar van vriendschap en samenwerking tussen Asean en Japan bij te wonen.

Srettha had vrijdag een ontmoeting met de Japanse minister van Economie, Handel en Industrie, Saito Ken, voordat hij een toespraak hield op het Thailand-Japan Investment Forum.

Het forum werd bijgewoond door meer dan 500 Japanse investeerders en zakenmensen. Dit was het grootste zakenforum tussen de twee landen sinds de Covid-19-pandemie afnam.

Het megaproject van 1 biljoen baht heeft tot doel een logistiek netwerk te ontwikkelen dat Ranong langs de Andaman Zee verbindt met Chumphon langs de Golf van Thailand. Het project omvat diepwaterhavens in Ranong en Chumphon, een snelweg die het land doorkruist en de twee provincies met elkaar verbindt, en een spoorwegsysteem.

Verder op de voorpagina Night venues warned to respect late opening rules, Indian visitors spark tourism recovery hopes en Talks urged over waters in dispute.

De parlementscommissie Buitenlandse Zaken dringt er bij de regering op aan om de gesprekken met Cambodja over overlappende maritieme claims te versnellen, en zegt dat er een nieuw gezamenlijk technisch panel moet worden gevormd om de onderhandelingen voort te zetten.

Commissievoorzitter Noppadon Patama zei gisteren (vrijdag) dat de inspanningen om geschillen over maritieme claims op te lossen in een impasse zijn beland, maar een recente verandering in leiderschap biedt Thailand een kans om de gesprekken met Cambodja te versnellen.

Hij zei dat hartelijke betrekkingen tussen de nieuwe Thaise en Cambodjaanse premiers beide partijen in staat zullen stellen met een beleidskader te komen dat de betrokken autoriteiten in staat stelt om aan te werken en een consensus te bereiken.

De leiders van Thailand en Cambodja moeten vanwege de patstelling hun inspanningen opvoeren om waardevolle hulpbronnen te gebruiken teinde de energiezekerheid te waarborgen, aldus Noppadon.

Het bijschrift in het fotobericht Firepower in Sattahip luidt: Naval officers fire artillery rounds during a land-sea military exercise at the Hat Yao beach in Sattahip district of Chon Buri yesterday. The drill is to test the military’s preparedness, including the navy’s planning and strategies in a simulated conflict.

Lokale dorpelingen en milieuactivisten in kayaks protesteren op de Mekong in Chiang Khong (Chiang Rai).

Een nieuwe dag, een nieuwe krant

17 december, 05:27 uur – Zoals gebruikelijk op zondag bestaat BP uit drie katernen: Nieuws, Sunday Comics en TimeOff. Het eerste katern telt op de bruto drie maar netto 2,5 binnenland pagina’s negen nieuwsberichten en -verhalen, zeven foto’s, allemaal geplaatst in een bericht, drie postzegelfoto’s, een 1-
koloms foto en een infographic.

De krant opent met het lijvige achtergrondverhaal Power deal in North upsets over de bouw van de Pak Beng Hydropower dam in de Mekong in Laos.

Bewoners in Chiang Rai die langs de rivier wonen, zijn bang dat hun huizen uiteindelijk onder water komen te staan.

Het verhaal beslaat de halve voorpagina plus een overlees op de 2 en gaat vergezeld van een foto en de infographic Powered Up met alle aanslagen op de Mekong, waaronder de Xayaburi dam die sinds 2019 in bedrijf is.

Het tweede grootste verhaal, een achtergrondverhaal van een halve pagina op de 2, meldt Ukrainian family hopes to rebuild their lives met als intro They are sheltering amid the rubble of their bomb-hit home in the South.

Het katern TimeOff blikt terug op de brand in de Notre Dame onder de kop Mon Dieu. De intro zegt: After toppling in the 2019 fire, Notre-Dame’s spire rises again.

Nieuwflitsen 17 december

US museum returning looted Southeast Asian artefacts
The Metropolitan Museum of Art in New York has agreed to return 16 major Khmer era artworks to Cambodia and Thailand. The works are associated with Douglas Latchford, a prolific dealer who was indicted as an illegal trafficker of ancient artefacts shortly before his death in Bangkok in 2020.

Among the artworks being handed back — 14 to Cambodia and two to Thailand — are important pieces that the museum has described as being among the finest surviving examples of sculptures from the Angkor period.

Foto: The Bodhisattva Avalokiteshvara Seated in Royal Ease.

Kunlavut’s China campaign ends with Antonsen defeat
Badminton world champion Kunlavut Vitidsarn lost 21-16, 21-11 to Denmark’s Anders Antonsen in their last Group B match at the BWF World Tour Finals in Hangzhou, China, on Friday. The Thai, who has just returned from an injury lay-off, was beaten by the Dane in 49 minutes in the season finale. He bowed out of the US$2.5 million tournament without a single win, having lost to Jonatan Christie of Indonesia and home star Li Shifeng.

Poll body in tight spot
The Election Commission (EC) has found itself on the defensive over growing accusations it has been inept in meeting its job description. The May 14 general election has come and long gone, with only a single former poll candidate indicted in court by the EC over electoral malpractice.

Srettha urges Japanese firms to make quick decisions
Japanese companies in Thailand should make quick decisions in their business operations at a time when Chinese companies are increasing their market share, says Srettha. The prime-minister, who will attend the Japan-Asean summit on Sunday, met executives of several Japanese automakers in Tokyo on Friday and agreed in principle about tax incentives to help them produce more electric vehicles in Thailand, he said in an interview with Kyodo. The carmakers included Toyota, Honda, Nissan, Isuzu and Suzuki.
‘You are not alone in the world of course. While the others are making quick decisions”, he said, Japanese companies need to make certain adaptations.’
The reference was to Chinese carmakers, which have seen their share in the Thai EV market reach nearly 80%, according to local research.

Mayor in Khon Kaen arrested for taking bribe

Japan and Malaysia sign $2.8m maritime security assistance deal

AI-enhanced patient care wins PM Award

Monk, three women killed in van crash

Tourism businesses set to soar in 2024 (foto)

Palliative care awareness promoted

SET listing powers ANI’s regional growth

Fuel sector preps for Euro 5 diesel on Jan 1

Panel works to sort TikTok disputes

Thailand faces 20 years of low growth

PM2.5 exceeds safe levels

Golf: Phachara leading Saudi Open

China’s ban on iPhone use accelerates


 

BP in herhaling

16 december – BP opende gisteren met House panel to visit Thaksin. De opening was een follow-up op het websitebericht House panel hearing Thursday on Thaksin’s prolonged hospital stay want meldt nu dat de parlementscommissie politieke zaken gisteren beloofde Thaksin te bezoeken in het Police General Hospital, waarin hij sinds zijn terugkeer naar Thailand verblijft.

Commissievoorzitter Chaichana zegt dat de commissie ergens in de eerste twee weken van januari Thaksin opzoekt om te bezien of hij werkelijk zo ziek is als wordt beweerd. Vermoed wordt dat hij een VIP behandeling krijgt zodat hem een onaantrekkelijk verblijf in een gevangeniscel wordt bespaard. Hij krijgt er ook regelmatig bezoek van familie en zijn kleinkinderen.

Verder op de voorpagina Somluck confronts sex assault allegations, op de website geplaatst als Somluck reports to police, charged with attempted rape. Maar of de voormalige Olympische kampioen bokser daarvoor veroordeeld zal worden en moeten brommen, lijkt onwaarschijnlijk want RTP adjunct-hoofdcommissaris Surachate Hakparn heeft al gezegd ‘His contribution as a medalist would also likely be considered’. Zie ook het bericht Olympic champ’s driver also charged in sex case.

De twee overige berichten melden GDP to grow 2.5% this year, 3.2% in 2024 en Gold card can cover some gender surgery, dat inmiddels op de website geplaatst is.

Het fotobijschrift bji de foto luidt: Bangkok werd gisteren wakker met een wazige ochtend. Dertig provincies, waaronder de hoofdstad, blijven in de greep van hoge fijnstofniveaus kleiner dan 2,5 micron (PM2,5). Het merendeel van de districten van Bankgkok werd aangewezen als oranje zone omdat de lucht als ongezond werd beschouwd.

Een nieuwe dag, een nieuwe krant

16 december – Nog geen nieuwe krant om 5 uur, maar wel een interessant item op Mono29 over Momo pencils, potloden waarvoor geen bomen gekapt hoeven te worden want ze bestaan uit recyceld krantenpapier en grafiet. Ze worden gemaakt door een bedrijf in Nairobi – allemaal met de hand.

Het productieproces begint met het verzamelen van kranten. De kranten worden op de juiste maat gesneden en vervolgens wordt grafiet op de stukken geplakt. De stukjes krantenpapier en grafiet worden daarna in een roller gedaan, die ze oprolt en tot potloden comprimeert. Vervolgens worden ze drie dagen in de zon gelegd om te drogen. Tenslotte worden ze in een compressor geplaatst, geslepen en verpakt.

5:23 uur De nachtwaker brengt de krant naar mijn kamer. BP bestaat zoals gebruikelijk op zaterdag uit twee katernen: Nieuws en Weekend Business. Het eerste katern telt veertien nieuwsberichten en -verhalen waaronder twee kortjes, zes foto’s waarvan vier in een fotobericht en twee postzegelfoto’s.

Prominent in het hart van de voorpagina staat het vijfkoloms fotobericht Firepower in Sattahip met een foto van vurende tanks tijdens een militaire oefening op het Hat Yao strand in Sattahip. De oefening te land en ter zee heeft tot doel de paraatheid van het leger te testen alsmede de planing en strategie van de marine in een gesimuleerd conflict.

BP opent paginabreed met PM touts Land Bridge project. Premier Srettha heeft Japanse zakenmensen uitgenodigd om te investeren in het Thaise megaproject Land Bridge, nu de twee landen 136 jaar bilaterale betrekkingen vieren.
Srettha is in Japan om de herdenkingstop voor het 50e jaar van vriendschap en samenwerking tussen Asean en Japan bij te wonen, die zondag plaatsvindt.

Srettha had vrijdag een ontmoeting met de Japanse minister van Economie, Handel en Industrie, Saito Ken, voordat hij een toespraak hield op het Thailand-Japan Investment Forum. Het forum werd bijgewoond door meer dan 500 Japanse investeerders en zakenmensen. Dit was het grootste zakenforum tussen de twee landen sinds de Covid-19-pandemie afnam.

Het megaproject van 1 biljoen baht heeft tot doel een logistiek netwerk te ontwikkelen dat Ranong langs de Andaman Zee verbindt met Chumphon langs de Golf van Thailand. Het project omvat diepwaterhavens in Ranong en Chumphon, een snelweg die het land doorkruist en de twee provincies met elkaar verbindt, en een spoorwegsysteem.

Het Business katern opent met SET urged to amend trading rules, een onderwerp dat weinigen zal boeien, inclusief mezelf, dus ik houd het kort. Makelaars vragen de Stock Exchange of Thailand (SET) de regels aan te passen om programmahandel voor slechts 30 tot 50 big-cap aandelen toe te staan, of om een limiet in te stellen voor hoogfrequente handel (HFT) om een inzinking op de Thaise beurs te voorkomen.

Wikij Tirawannarat, senior vice-president van Bualuang Securities (BLS), vindt dat grote aandelen met een lage free float echter niet mogen worden opgenomen in programmahandel, omdat dit een hoge prijsvolatiliteit zal veroorzaken. Snapt u wel? Nou, ik niet.

Tot zover een eerste kennismaking met de krant van vandaag. Wordt vervolgd in BP in vogelvlucht na Nieuwsflitsen.

Soft power is melkkoe van 4 biljoen dollar

16 december – De regering probeert de soft power van Thailand wereldwijd te promoten met als doel 4 biljoen baht aan inkomsten te genereren, zegt minister Phumtham Wechayachai (Handel). Hij maakte deze opmerkingen vrijdag bij de opening van een seminar over het empoweren van ondernemers door middel van zachte macht. Ook aanwezig was Paetongtarn Shinawatra, leider van regeringspartij Pheu Thai en voorzitter van de nationale commissie voor de ontwikkeling van zachte macht.

Phumtham wees erop dat de wereldeconomie snel verandert als gevolg van de economische ontwrichting veroorzaakt door de Covid-19-pandemie en van aanhoudende conflicten tussen wereldmachten.

‘Thailand moet de manier waarop het zijn binnenlandse economie stuurt en dienovereenkomstig aanpassen. Intellectueel eigendom is een belangrijk instrument om de handel te stimuleren, wat Thailand kan helpen uit de middeninkomensval te ontsnappen en een hoge inkomensgroei te realiseren.’

De regering heeft het One Family One Soft Power (Ofos)-beleid ontwikkeld om ervoor te zorgen dat de rijke cultuur van het land meer mondiale erkenning krijgt en om de economische waarde van zijn zachte macht te verbeteren. Het beleid is gericht op het creëren van ongeveer 20 miljoen banen en het genereren van 4 biljoen baht per jaar via elf sectoren, waaronder toerisme, festivals, sport, Thaise keuken, Thaise films, muziek, kunst, boeken, gaming, design en mode.

‘Merkinnovatie en merkontwerp zullen worden gebruikt om belangrijke producten, zoals Thais eten, digitale inhoud, Thais boksen, toerisme, boeken en gaming, op de wereldmarkt te promoten’, aldus Phumtham. (Soft power seen as B4-trillion cash cow, 11 sectors to help generate 4 trillion baht)

Nieuwsflitsen 16 december

Dusit Central Park: Bangkok’s New Urban Oasis Unveiled (foto)

111 Thais repatriated from Myanmar

Answers promised after death of Taiwanese tourist

Srettha to go on leave from Dec 19-22

Indian arrivals increase to 1.5m this year due to visa-free policy

Pheu Thai MP faces legal action for violating election law

Canadian man, Thai wife stabbed to death by neighbour

SCB EIC calls for long-term restructure

DES crackdown aims to close more illegal gambling sites

World Bank cuts Thai growth outlook

PTTEP predicts 9% sales uptick on higher output

Pass clean air bill now

ICONSIAM Wins Prestigious ASEAN Shopping Mall Award

E-commerce to see tougher conditions

Concert in the Park at the Royal Horse Guard (foto)
The Royal Bangkok Symphony Orchestra (RBSO), in proud collaboration with Boon Rawd Brewery and B.Grimm, cordially invites you to an enchanting evening at the Royal Horse Guard, located near BTS Sanam Pao, on Friday, 15th December 2023.
Prepare to be mesmerised by the exceptional performances of the RBSO, under the baton of the renowned conductor Vanich Potavanich. The evening will be further elevated by the captivating vocals of Radklao Amratisha and Kittinan Chinsamran, promising a concert experience like no other.
To complement your musical journey, a selection of delightful food stalls will be available, offering a variety of culinary treats.

Transforming Thailand’s Optical Networks for Tomorrow

IRPC and EGAT Collaborate on Sustainable Research Project

Should Thailand fret about deflation?

Khao San wants later closing time

Duo team up for exotic pet hospital

Thaivivat projects higher EV demand

Charter court to decide Saksayam’s fate on Jan 17

Move Forward Party ready to grill govt over 2024 spend

Talks with Cambodia urged on maritime claims

Football coach, sponsor charged with abusing boys

Chinese firm to offer cheaper EVs in Europe

BP in vogelvlucht

16 december – Terug naar de voorpagina die verder nog drie berichten telt: Night venues warned to respect late opening rules, Indian visitors spark tourism recovery hopes en Talks urged over waters in dispute.

De parlementscommissie Buitenlandse Zaken dringt er bij de regering op aan om de gesprekken met Cambodja over overlappende maritieme claims te versnellen, en zegt dat er een nieuw gezamenlijk technisch panel moet worden gevormd om de onderhandelingen voort te zetten.

Commissievoorzitter Noppadon Patama zei gisteren dat de inspanningen om geschillen over maritieme claims op te lossen in een impasse zijn beland, maar een recente verandering in leiderschap biedt Thailand een kans om de gesprekken met Cambodja te versnellen.

Hij zei dat hartelijke betrekkingen tussen de nieuwe Thaise en Cambodjaanse premiers beide partijen in staat zullen stellen met een beleidskader te komen dat de betrokken autoriteiten in staat stelt om aan te werken en een consensus te bereiken.

De leiders van Thailand en Cambodja moeten vanwege de patstelling hun inspanningen opvoeren om waardevolle hulpbronnen te gebruiken teneinde de energiezekerheid te waarborgen, aldus Noppadon.

Pagina 2, netto een halve pagina, telt drie berichten en een fotobericht met een foto van twee vrouwen in traditionele Thaise kleding, die deelnemen aan een verloting op de Red Cross Fair in Lumpini park. Het evenement wordt dit jaar gehouden onder het thema ‘Century of Charity’ ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan.

De pagina opent met Myanmar hands over 111 Thais, op de website geplaatst als 111 Thais repatriated from Myanmar. Nog eens 111 Thaise burgers, die waren gestrand tijdens gevechten in de noordelijke deelstaat Shan in Myanmar, zijn vrijdag teruggekeerd met hulp van de autoriteiten van Myanmar naar het Mae Sai-district van Chiang Rai.

De terugkeerders waren de vierde groep Thais die vanuit Myanmar over land werden gerepatrieerd, wat het totaal op 179 bracht, hetgeen de sterke betrekkingen tussen de legers van de twee landen aantoont.

Nadat ze een ziektescreening en het immigratieproces hadden doorlopen, werden tien van de terugkeerders – acht mannen en twee vrouwen – die in het land op grond van arrestatiebevelen worden gezocht, overgedragen aan de politie van Mae Sai.

Verder op de pagina een bericht over het onderzoek naar het ziekenhuis dat een Taiwanese toerist spoedeisende hulp weigerde te geven als gevolg waarvan de man is overleden. Twee korte berichten melden RTP to help mentally ill en Oil pump prices ‘stable’ over NY.

De Royal  Thai Police heeft een Memorandum of Understanding met gezondheidsdiensten getekend waarin ze afspreekt mensen met psychische problemen op te zoeken en hen te helpen medische behandeling te krijgen.

Ten slotte pagina 3 met zes berichten en twee fotoberichten. De pagina opent met Govt needs a backup plan: Pita.

Pita Limjaroenrat, adviserend voorzitter van de Move Forward Party (MFP), stelt voor dat de regering een ander plan ontwikkelt om de economie te stimuleren als het digitale portemonnee-uitdeelprogramma van 10.000 baht niet kan worden geïmplementeerd. Pita zei dit vrijdag in reactie op de 90-daagse prestatieanalyse van de regering op het MFP-hoofdkantoor. Hij wees op de onzekerheid van het digitale portemonnee-uitdeelprogramma van de overheid, aangezien de details en criteria ervan herhaaldelijk vier keer zijn gewijzigd.

De voormalige MFP-leider zei verder dat de regering goed werk heeft geleverd door Thaise werknemers in Israël die getroffen zijn door het conflict daar te helpen, door een miljoen vaccindoses toe te dienen om het humaan papillomavirus (HPV) te voorkomen en door informele leningen af te lossen.

Wat biedt de pagina nog meer?
•  Contract redo for high-speed rail project, op de website geplaatst als Three-airport rail contract being revised. U weet wel de beoogde HSL tussen Don Mueang, Suvarnabhumi en U-tapao.
• PM to take 3-day break next week.
• EC takes Pattana to court over poll Facebook post, op de website geplaatst als Pheu Thai MP faces legal action for violating election law.
• Police bust three pushers (drugsdealers)
• Minister defends new detention law over de nieuwe regeling voor gedetineerden die toestemming krijgen hun straf buiten de gevangenis uit te zitten. Daarop is kritiek gekomen omdat het Thaksin zou bevoordelen.

Einde Nieuws uit Thailand om 9:12 uur.


 

BP in herhaling

Verder op de voorpagina gisteren een vierkoloms fotobericht bovenaan de pagina met een foto van de Ratchadamnoen Avenue die aan beide zijden is versierd met 2,4 miljoen light bulbs (gloeilampen; geen ledjes?). Iedere avond tot 15 januari worden ze ’s avonds aangestoken om het nieuwe jaar te vieren.

Een nieuwe dag, een nieuwe krant

15 december – Laat ik vandaag eens beginnen met het bijschrift van de 5-koloms, in goudkleur afgedrukte foto die bovenaan de voorpagina bijna tot de vouw staat. BP schrijft: Bangkok werd gisteren wakker met een wazige ochtend. Dertig provincies, waaronder de hoofdstad, blijven in de greep van hoge fijnstofniveaus kleiner dan 2,5 micron (PM2,5). Het merendeel van de districten van Bankgkok werd aangewezen als oranje zone omdat de lucht als ongezond werd beschouwd.

De openingskop die pal op de vouw staat, meldt paginabreed House panel to visit Thaksin. De opening is een follow-up op het websitebericht House panel hearing Thursday on Thaksin’s prolonged hospital stay want meldt nu dat de parlementscommissie politieke zaken gisteren beloofde Thaksin te bezoeken in het Police General Hospital, waarin hij sinds zijn terugkeer naar Thailand verblijft.

Commissievoorzitter Chaichana zegt dat de commissie ergens in de eerste twee weken van januari Thaksin opzoekt om te bezien of hij werkelijk zo ziek is als wordt beweerd. Vermoed wordt dat hij een VIP behandeling krijgt zodat hem een onaantrekkelijk verblijf in een gevangeniscel wordt bespaard. Hij krijgt er ook regelmatig bezoek van familie en zijn kleinkinderen.

Verder op de voorpagina Somluck confronts sex assault allegations, op de website geplaatst als Somluck reports to police, charged with attempted rape. Maar of de voormalige Olympische kampioen bokser daarvoor veroordeeld zal worden en moeten brommen, lijkt onwaarschijnlijk want RTP adjunct-hoofdcommissaris Surachate Hakparn heeft al gezegd ‘His contribution as a medalist would also likely be considered’. Zie ook het bericht Olympic champ’s driver also charged in sex case.

De twee overige berichten melden GDP to grow 2.5% this year, 3.2% in 2024 en Gold card can cover some gender surgery, die beide nog niet geplaatst zijn op de website.

Een groep Chinese bezoekers tijdens een rondleiding door het Grand Palace in Bangkok in september 2023.

Het Business katern opent met Safety rattles Chinese. Toerisme-exploitanten in China zeggen dat veiligheid de grootste zorg blijft voor rondreizen door Thailand, en voorspellen dat reizen hier in 2025 het niveau van vóór de pandemie zouden kunnen bereiken.

Telkens wanneer er negatieve gebeurtenissen plaatsvinden in Thailand, zoals de schietpartij in Siam Paragon of de recente schietpartij in het Pathum Thani-stadion, dalen de boekingen onmiddellijk terwijl het nieuws zich als een lopend vuurtje verspreidt op de Chinese sociale media, zegt Yu Ping, manager Zuidoost-Azië en productmanager voor Azië-Pacific. bij Shanghai Wan Guo International Travel Service.

De trage Chinese economie zorgt ook voor verstoring van de verkoop van reispakketten voor de middenklasse, in tegenstelling tot op maat gemaakte reizen voor luxe reizigers met een consistent verkooppercentage, aldus Yu.

Veel touroperators, vooral degenen die traditionele pakketten aanbieden, hebben hun diensten verschoven naar binnenlandse groepen, omdat deze trend populairder is dan reizen naar het buitenland, zegt ze.

Seiko 5 Sports Street Fighter V Limited Edition.

Life opent met Fifth amendments. Seiko viert het 55-jarig jubileum van de 5 Sports met speciale collabs. Kanokporn Chanasongkram schrijft: Als aanvulling op het nummer wordt de 55e verjaardag van Seiko 5 Sports gemarkeerd door een tentoonstelling bestaande uit vijf zones en het thema ‘Find 5 Styles: Find Your Own Style’.

De tentoonstelling die voor het eerst werd gehouden in Tokio bij Seiko Seed in Harajuku, is nu naar Bangkok gekomen en loopt tot aanstaande dinsdag in Sphere Gallery, Emsphere in Phrom Phong.

Bezoekers kunnen de geschiedenis en evolutie van het automatische dag-datumhorloge ontdekken in termen van esthetiek en mechanisch uurwerk, evenals de culturele facetten ervan.

Tot zover een eerste kennismaking met de krant van vandaag. Wordt vervolgd in BP in vogelvlucht na Nieuwsflitsen.

Nieuwsflitsen 15 december

Hazardous smog moves to North, West (foto)
The levels of particulate matter smaller than 2.5 microns, known as PM2.5, reached dangerous levels in parts of the North and the western region on Thursday morning, while Samut Songkhram was the only province in the red zone, indicating PM2.5 readings exceeded the acceptable standard of 50 microgrammes per cubic meter (µg/m³) of air.
The Geo-Informatics and Space Technology Development Agency (Gistda) reported at 9am on Thursday that the central province of Samut Songkhram, located west of Bangkok, recorded 77.1 microgrammes of PM2.5 per cubic metre of air over the past 24 hours. Meanwhile, 26 other provinces experienced orange levels of PM2.5, ranging from 38.3 to 69.9µg/m³.

El Niño nears historic intensity

China ‘mediated Myanmar peace talks’

Climate activists ask: ‘Where’s the money?’

GC Tops DJSI World Ranking in Chemicals for 5th Consecutive Year

Charter court to decide Saksayam’s fate on Jan 17

Senator denies laundering, drug charges in court

China seeks buyers for new passenger jet (foto)

Wage hike unlikely to push up prices

Ratch eager to look overseas

IBM Thailand identifies 5 business trends for next year

UOB Thailand Transforms Old Apparel into Lifeline for Babies

E-cigarette distributor arrested

Prinn acquitted in indecent assault case

Somluck reports to police, charged with attempted rape

JETRO Bangkok’s HOTATE Festival Sparks Japanese Culinary Delight in Thailand (foto)
The Japan External Trade Organisation (JETRO) in Bangkok, dedicated to promoting the export of agricultural products, forestry, fisheries, and food from Japan to Thailand, has launched its flagship campaign of the year, the HOTATE Festival.
This festival highlights premium scallops directly imported from Japan, with the goal of raising Thai consumer awareness about Japanese HOTATE scallops, increasing consumption, and enhancing the enjoyment of HOTATE scallops in various cuisines, all without the need to travel to Japan. JETRO Bangkok is fully committed to driving this campaign by collaborating with importers, restaurant owners, and retailers in Thailand, aiming to expand distribution channels for imported food products into new markets within the country.

C.P. Land allocates B30bn in investment

Pundits say SET index could slip below 1,300

Telecom firms vow to fight scammers

BoT monitors fundraising after rate hikes

BP in vogelvlucht

15 december – BP bestaat vandaag uit vier katernen met als vierde HolidayTime. Het katern bevat een overzicht in tekst en advertenties van wat er zoals door restaurants wordt geboden aan Christmas Magic.

Het eerste katern telt op de bruto drie maar netto 2,25 binnenlandpagina’s twaalf nieuwsberichten en -verhalen, vijf foto’s waarvan vier in een fotobericht en vier postzegelfoto’s. Het grootste verhaal op de 2 meldt in aansluiting op de voorpagina foto 30 provinces remain mired in PM2.5.

De voorpagina kent u al, pagina 2 telt drie berichten en een fotobericht met een foto van een hoogwerker die gouverneur Chadchart van Bangkok naar een groot standbeeld van de hindoegod Indra op een olifant tilt. Hij legt een guirlande op het beeld ter gelegenheid van het 51-jarig bestaan van de gemeente Bangkok.

De overige berichten op de 2 melden Work on rail tracks to Laos to end in ’28 en Better rate for retirees ‘important’.

De meeste kandidaten van de 240 die strijden om zetels in de nieuwe Social Security Board hebben het belang benadrukt van het verhogen van het pensioen voor gepensioneerden in het socialezekerheidsstelsel en het verbeteren van de transparantie en efficiëntie bij het beheer van het Social Security Fund (SSF).

Gepland op 24 december zullen 14 nieuwe bestuursleden worden gekozen door de meer dan 800.000 mensen die werken in de sociale zekerheid, stemgerechtigd zijn bij deze verkiezingen en zich daarvoor al hebben geregistreerd.

Ten slotte pagina 3, netto een drie kwart pagina, met vijf berichten en twee fotoberichten. De pagina opent met PM to court Japanese investment.

Premier Srettha heeft vrijdag een ontmoeting met toonaangevende autofabrikanten in Japan om hen te overtuigen te investeren in de Thaise elektrische voertuigindustrie (EV). De premier vloog donderdag naar Japan voor de herdenkingstop ter gelegenheid van het 50e jaar van vriendschap en samenwerking tussen Asean en Japan.

Vóór zijn vlucht zette de premier in Wing 6 van de Royal Thai Air Force zijn verwachtingen uiteen voor de reis en zei dat dit zijn eerste bezoek aan Japan was nadat hij het premierschap op zich had genomen.

De overige berichten melden Upakit faces narcotics, money laundering raps, Prinn dodges charge of molestation, Police bust e-cigarette network en 11 sectors to help generate 4 trillion baht.

Upakit is een senator, Prinn een voormalig adjunct-partijleider van de Democraten. Bij het oprollen van het netwerk werden 70.000 e-cigarettes modules en cartridges, ter waarde van 10 miljoen baht, in beslag genomen.

Einde Nieuws uit Thailand om 8:54 uur. Nieuw vroegterecord.


 

Overpeinzing

14 december – Keek gisteravond zo nu en dan naar Doomsday (Dag des oordeels), een sciencefiction-actiefilm uit 2008, geschreven en geregisseerd door Neil Marshall.

De film speelt zich af in de toekomst in Schotland, dat in quarantaine is geplaatst vanwege een dodelijk virus. Wanneer het virus in Londen wordt gevonden, sturen politieke leiders een team onder leiding van majoor Eden Sinclair (Rhona Mitra) naar Schotland om een mogelijk geneesmiddel te vinden. Het team van Sinclair komt twee soorten overlevenden tegen: plunderaars en middeleeuwse ridders.

Doomsday werd bedacht door Marshall op basis van het idee van futuristische soldaten tegenover middeleeuwse ridders. Bij het produceren van de film liet hij zich inspireren door verschillende films, waaronder Mad Max, Escape from New York en 28 Days Later.

Marshall had een budget dat drie keer zo groot was als zijn vorige twee films, The Descent en Dog Soldiers. De opnamen vonden vanaf februari 2007 plaats in Schotland en grotendeels in Zuid-Afrika. De film werd uitgebracht in de Verenigde Staten en Canada op 14 maart 2008 en in het Verenigd Koninkrijk op 9 mei 2008. De film bracht wereldwijd $ 22 miljoen op bij een budget van 20 mijoen , waardoor het een kassa-bom werd.

Hij ontving gemengde recensies van critici, die de casting, het tempo, het verhaal en het eerbetoon aan eerdere films prezen, maar kritiek hadden op gaten in de plot, karakterontwikkeling, verwarrende montage en overtollig bloed.

Op Rotten Tomatoes heeft de film een goedkeuringsscore van 51% op basis van recensies van 75 critici, met een gemiddelde score van 5,3/10. De consensus van de website luidt: ‘Doomsday is een bleke imitatie van eerdere futuristische thrillers, minus het samenhangende verhaal en de charismatische hoofdrollen.’

BP in herhaling

14 december – Had verwacht dat de krant woensdag zou openen met de continuing story over de verhoging van het minimumdagloon maar BP opende met ‘Rule not designed for Thaksin’.

Eigenlijk wel logisch want het kabinet dat dinsdag zou vergaderen over het voorstel van de tripartite commissie, door premier Srettha ‘belachelijk laag’ genoemd, heeft dat niet gedaan op verzoek van het ministerie van Werkgelegenheid. Het ministerie vroeg om uitstel ‘for a review’.

BP meldt het in het bericht FTI warns over hikes in minimum wage, een waarschuwing die al een dag eerder in de krant had gestaan. De Federation of Thai Industries (FTI) dringt erop aan dat over elke verhoging van het minimumdagloon moet worden beslist door het tripartite looncomité.

Kriengkrai Thiennukul, FTI-voorzitter, zei dinsdag dat de nieuwe minimumlonen zijn goedgekeurd door de commissie, die bestaat uit werknemers, werkgevers en overheidsfunctionarissen. De tarieven zijn in overeenstemming met de wet en aanvaardbaar voor alle partijen, aldus Kriengkrai.

‘Het tripartite comité heeft besloten de daglonen met 2 tot 16 baht of ongeveer 2,37% te verhogen. Over het geheel genomen zal dit leiden tot een stijging van de productiekosten. Van de 46 industrieën is de helft arbeidsintensief, zoals de visverwerking en de textielindustrie.’

De opening krant meldt dat het Department of Corrections (DOC) de kritiek verwerpt dat Thaksin profiteert van de nieuwe regeling die voorziet in de detentie van gevangenen buiten de gevangenis. Donderdag vaardigde Sahakarn Phetnarin, permanent secretaris van Justitie en waarnemend directeur-generaal van het DOC, de nieuwe regeling uit en informeerde alle provinciale gouverneurs.

Volgens de nieuwe regeling moeten de gevangenen aan bepaalde eisen voldoen die door het DOC zijn vastgelegd. Een panel dat door het departement is ingesteld, beslist of ze daaraan voldoen. De locaties waar ze worden vastgehouden, kunnen huizen of gebouwen met geregistreerde adressen omvatten.

Sahakarn zegt dat het DOC over beperkte middelen beschikt. Het rehabiliteren van gevangenen buiten de gevangenissen kan optimale voordelen opleveren voor degenen die bijvoorbeeld rehabilitatie en loopbaantraining nodig hebben.

‘Wat de zieke gevangenen betreft: het heeft geen enkel nut om ze in de gevangenis te houden, gezien de omstandigheden daar. Het zou beter voor hen zijn als ze buiten worden vastgehouden en door hun families worden verzorgd.’

Een nieuwe dag, een nieuwe krant

14 december, 5:53 uur – BP opent vandaag met PM urges action on PM2.5, het Business katern met TAT targets higher tourist spending, de dienst die heel goed is in zichzelf rijk rekenen, en Life vindt Zwitserland prachtig in Stunning Switzerland.

Nianne-Lynn Hendricks schrijft in de intro dat het land een heerlijk frisse lucht biedt, zuiver water, weelderige alpenflora en prachtige uitzichten zover het oog reikt. Nou, die frisse lucht kan Thailand wel gebruiken gezien de luchtvervuiling met 2,5 PM fijnstofdeeltjes waar Srettha op doelt.

Bijgaande foto toont het Segantini Museum in St. Moritz, geopend in 1908 en gebouwd als een ‘monument om doorheen te lopen’ voor de schilder Giovanni Segantini, die de laatste vijf jaar van zijn leven doorbracht in Engadin ( regio Alpenvallei).

BP meldt in de opening krant: Bangkok wordt geconfronteerd met een kritieke stijging van PM2,5, wat aanleiding geeft tot dringende actie van de regering. De niveaus van fijn stof kleiner dan 2,5 micron in 29 van de 50 districten overschrijden 35 microgram per kubieke meter (μg/m3), wat erop wijst dat de lucht ongezond is.

Het district Bangkok Yai was het zwaarst getroffen met 105,1 μg/m3, gevolgd door Thonburi (104,8 μg/m3), Nong Khaem (103,7 μg/m3), Khlong San (100,6 μg/m3) en Bang Kho Laem (99,5 μg/m3), volgens het Geo-Informatics and Space Technology Development Agency (Gistda).

In een interview op het Sustainability Forum 2023 in Bitec Bangna gisteren zei de premier dat hij zich volledig bewust was van het vervuilingsprobleem en een gesprek met verwante sectoren had geregeld over controlemaatregelen. Hoewel de staat een preventiecampagne voor natuurbranden is gestart, loopt het vervuilingsbeheer nog steeds, omdat de staat weet dat de problemen ïntensiveren.

De regering is van plan belastingen te innen van bedrijven die landbouwproducten, zoals maïs, importeren van boeren in Myanmar en Laos die hun boerderijen in brand steken.

‘Als een bedrijf maïs importeert uit Laos en we weten dat ze importeren van de boeren die hun landbouwgronden in brand hebben gestoken na de oogst, zullen we belasting van dat bedrijf innen. We zijn van plan het geld te gebruiken om ons ‘Stop Wildfire’-project te financieren en boeren te ondersteunen die hun landbouwgrond na de oogst niet verbranden’, aldus Srettha.

In een tweede bericht op de voorpagina, PM ‘heavy-hearted’ about 2024 prospects, maakt de premier zich zorgen over de economische vooruitzichten voor 2024. Hij omschrijft de huidige staat van de economie als een crisis, ‘which I think everyone is well aware off’, zei hij gisteren in een interview met Daily News Talk 2023.

Verder op de voorpagina een vierkoloms fotobericht bovenaan de pagina met een foto van de Ratchadamnoen Avenue die aan beide zijden is versierd met 2,4 miljoen light bulbs (gloeilampen). Iedere avond tot 15 januari worden ze ’s avonds aangestoken om het nieuwe jaar te vieren.

De voorpagina telt voorts twee nieuwsberichten, een over de veroordeling van Move Forward parlementslid Rukchanok met een andere tekst dan het websitebericht Opposition MP sentenced to jail for lese majeste, dat u verderop in vertaling in Nieuwsflitsen zult tegenkomen. Maaar het bevat geen aanvullende nieuwe informatie.

Het laatste bericht zegt NEPC ‘wants 3.99 baht cap for average-use consumers’. De National Energy Policy Council wil het elektriciteitstarief op het huidige niveau van 3,99 baht per eenheid handhaven voor huishoudens die niet meer dan 300 eenheden per maand gebruiken.

Tot zover een eerste kennismaking met de krant van vandaag. Wordt vervolgd in BP in vogelvlucht na Nieuwsflitsen.

Premier Srettha: Grotere loonstijging ‘is geen ramp’

14 december – Premier Srettha heeft woensdag zijn besluit verdedigd om aan te dringen op een hoger minimumdagloon; hij vindt dit ‘geen ramp’ voor ondernemers. Srettha zei dit een dag nadat een motie om nieuwe dagelijkse minimumtarieven te erkennen van de agenda van de kabinetsvergadering was verwijderd.

Naar verluidt gebeurde dit op verzoek van minister Phiphat Ratchakitprakarn (Werkgelegenheid) in afwachting van heroverweging door de tripartite commissie. Srettha belooft dat de zaak voor het einde van de maand zsl worden afgerond.

De nationale looncommissie, bestaande uit regeringsfunctionarissen, vertegenwoordigers van het bedrijfsleven en de vakbonden, keurde vorige week een gemiddelde verhoging van het minimumloon met 2,4% goed tot tussen 330 en 370 baht per dag, wat de premier te laag achtte.

‘Deze regering is het niet eens met (die verhoging)’, zei Srettha op een zakenforum, eraan toevoegend dat de regering de elektriciteits- en energieprijzen al had verlaagd om bedrijven te ondersteunen. ‘Thais moeten waardig werk hebben.’

Regeringspartij Pheu Thai beloofde tijdens haar verkiezingscampagne om het minimumloon tegen het einde van dit jaar te verhogen tot 400 baht per dag en tegen het einde van de termijn van vier jaar tot 600 baht.

De laatste verhoging van het minimumloon, in oktober 2022, bedroeg gemiddeld 5% en bracht de lonen op een bereik tussen 328 en 354 baht, afhankelijk van de provincie.

De Federation of Thai Industries heeft gewaarschuwd dat bedrijven de kosten van een hoger minimumloon naast hogere financieringskosten zouden moeten dragen, waardoor Thaise bedrijven minder concurrerend zouden kunnen worden.

‘Bedrijven zullen merken dat loonstijgingen geen ramp zijn, maar een positief effect hebben als ze op de juiste manier worden uitgevoerd’, aldus Srettha. (PM: Bigger wage hike ‘won’t be a disaster’)

Oppositielid veroordeeld wegens majesteitsschennis

14 december – De Criminal Court heeft Move Forward-parlementslid Rukchanok Srinork woensdag veroordeeld tot zes jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf wegens majesteitsschennis en computercriminaliteit.

De rechtbank keurde vervolgens haar tijdelijke vrijlating goed in afwachting van een beroep. De borgtocht werd vastgesteld op 500.000 baht. Het parlementslid moet zich onthouden van deelname aan activiteiten die vergelijkbaar zijn met die waarvan zij is beschuldigd.

Als gevolg hiervan zal Rukchanok als parlementslid kunnen blijven dienen. Als haar arrestatie was bevolen, zou ze haar parlementslidstatus hebben verloren en hadden er tussentijdse verkiezingen moeten worden uitgeschreven in haar kiesdistrict in Bangkok.

De rechtbank veroordeelde de 29-jarige Rukchanok vanwege berichten die ze tussen 18 juli en 9 augustus 2021 op haar Twitter-account @nanaicez had geplaatst over de toewijzing van Covid-19 vaccins, met foto’s van de koning. Ze ontkent alle aanklachten.

In één post werd de regering ervan beschuldigd de distributie van Covid-19-vaccins te gebruiken om het imago van de monarchie te promoten, wat de rechtbank als laster beschouwde, aldus een verklaring. Een andere was het delen van grafisch geformuleerde berichten op Twitter, gemaakt door twee andere gebruikers, die volgens de rechtbank ‘grote kwaadaardigheid’ jegens de vorst hadden getoond.

Na het horen van het vonnis glimlachte Rukchanok alleen maar toen ze naar een cel in het gerechtsgebouw werd gebracht in afwachting van een beslissing over haar borgtochtaanvraag. Haar advocaat, partijleider Chaithawat, zei dat hij zijn parlementslidstatus als borg zou bieden bij het aanvragen van haar tijdelijke vrijlating.

Rukchanok behaalde een van de meest verrassende overwinningen bij de landelijke verkiezingen van 14 mei, waarbij zij kiesdistrict 28 van Bangkok won, waartoe Bang Bon behoort, het bolwerk van de familie Yubamrung. Ze versloeg Wan Yubamrung, de zoon van veteraan politicus Chalerm Yubamrung, met meer dan 20.000 stemmen.

Volgens gegevens van Thai Lawyers for Human Rights (TLHR) zijn sinds het begin van de Free Youth-protesten tegen de aan het leger gelieerde regering van Prayut in juli 2020 tot 30 november dit jaar 1.935 mensen vervolgd wegens politieke participatie en meningsuiting.

Minstens 262 personen worden geconfronteerd met aanklachten wegens majesteitsschennis op grond van artikel 112 van het Wetboek van Strafrecht, en 135 zijn beschuldigd van opruiing op grond van artikel 116. Het tempo van de vervolgingen en veroordelingen van majesteitsschennis is onveranderd gebleven na de regeringswisseling sinds de verkiezingen van mei. (Opposition MP sentenced to jail for lese majeste)

Nog vier Thaise restaurants winnen Michelinster

14 december – Nog vier restaurants in Thailand hebben een Michelin-ster gewonnen, wat bijdraagt aan een groeiend aantal eetgelegenheden met de felbegeerde erkenning omdat een generatie jonge en gepassioneerde chef-koks de gastronomische aantrekkingskracht van het land helpen versterken.

Twee fine-dining restaurants kregen een upgrade naar twee sterren, terwijl vier nieuwe eetgelegenheden de instapwaardering van één ster verdienden, zei Michelin woensdag in een verklaring. Terwijl een Frans restaurant de ‘Green Star’-tag kreeg vanwege zijn duurzame aanpak, slaagde geen enkel Thais restaurant er tot nu toe in om de meest begeerde drie sterren te winnen.

De 2024-editie van de Thailand Michelingids bracht het totale aantal sterrenrestaurants op 39. Het bedrijf voegde ook 28 nieuwe restaurants toe aan zijn Bib Gourmand-lijst.

Baan Tepa, een eigentijds Thais restaurant onder leiding van Chudaree Debhakam, en Gaa, een Indiaas restaurant gerund door Garima Arora dat ouderwets koken combineert met moderne technieken en presentatie, werden opgewaardeerd naar de tweesterrencategorie.

Volgens Michelin is de culinaire scene van Thailand ook opmerkelijk geworden vanwege het groeiende aantal vrouwelijke chef-koks en ondernemers in de voedingsmiddelen- en drankenindustrie. Chudaree van Baan Tepa werd ook gekozen voor de Michelin Young Chef Award, die ‘uitzonderlijk talent en groot potentieel’ erkent. (Four more Thai restaurants win Michelin stars)

Nieuwsflitsen 14 december

50 million meth pills seized, couple arrested

33 provinces still blanketed by thick smog

Bank of Thailand: Exports seen recovering early next year

Chinese market remains top priority

Sentiment finally rises

Business rehabilitation in Thailand and debt repayment

Pundits fret over impact of China’s decline on Thailand

Bluebik outlines digital capabilities and trends for 2024

AIS chief expected to remain at the top for another year

Dutch dope trial: what’s the deal?

Police finalising charge against boxer Somluck

Ladyboy charged with theft of tourist’s B200,000 bracelet

50 million meth pills seized, couple arrested

Gold robber betrayed by brand-name shoes

Srettha urges Japan automakers to switch focus to EVs

Thai Fashion Brands Shine on Lazada’s 12.12 Sale

China seeks buyers for new passenger jet

BP in vogelvlucht

14 december – BP telt vandaag op de bruto drie maar netto 2,25 binnenlandpagina’s van het eerste katern twaalf nieuwsberichten en -verhalen, vijf foto’s waarvan twee in een fotobericht en een 1-koloms foto. De rubriek In Brief ontbreekt. Het grootste verhaal meet bijna een halve pagina.

‘Alien rice’ threatens local strains meldt op pagina 2 dat Thaise rijst nu zijn identiteit dreigt te verliezen als gevolg van de populariteit van buitenlandse rijstsoorten die vanuit buurlanden worden binnengesmokkeld, zegt de minister van Landbouw.

De bezemwagen gaat in sneltreinvaart door het eerste katern om de resterende berichten op te vegen. De voorpagina kent u al, dus op naar pagina 2, netto een halve pagina, met drie berichten, waaronder het bericht over de ‘alien rice’, en een fotobericht met een foto van ballroom dansers op het Bangkok Winter Festival in het Chai Pattanasin gebouw in het district Samphanthawong in Bangkok. Het is een van de vele festiviteiren die zijn georganiseerd door de hoofdstad om het nieuwe jaar feestelijk in te luiden.

Verder op de pagina THAI pilots green ‘SAF’ fuel en Large drug bust in Kanchanaburi.

Thai Airways International (THAI) heeft woensdag de handen ineengeslagen met PTT Oil and Retail Business Plc (OR) bij het testen van het gebruik van duurzame vliegtuigbrandstof (SAF) op een vlucht van Phuket naar Bangkok.

In een gesprek met de media over de pilotvlucht op Phuket International Airport zei OR-president en CEO Disathat Panyarachun dat het gebruik van de SAF een nieuwe mijlpaal markeert in het bevorderen van een milieuvriendelijke luchtvaartsector.

Als laatste pagina 3, netto een drie kwart pagina, met vijf berichten waarvan twee met foto. De pagina opent over vier kolommen met Over 71% online reject MFP’s draft amnesty law.

De meerderheid van de mensen keurt het ontwerp van de amnestiewet, voorgesteld door de belangrijkste oppositiepartij Move Forward (MFP), niet goed, blijkt uit een recente online openbare hoorzitting. Ruim 71% van de mensen die deelnamen aan de openbare hoorzitting over het amnestiewetsvoorstel verwierp het voorstel. Slechts 28% van de respondenten steunde het wetsvoorstel.

De hoorzitting werd van 9 november tot en met afgelopen zaterdag uitgevoerd door het secretariaat van het Huis van Afgevaardigden op zijn website. Gedurende de volledige maand van hoorzittingen registreerden in totaal 631 personen zich om hun mening te geven over het wetsvoorstel van MFP.

Verder op de pagina New Clean Air bill eyes transboundary haze, Srettha heads to Japan summit en PM downplays news of Dems joining govt.

Een leuk bericht dat niet in de krant staat, meldt Gold robber betrayed by brand-name shoes. Ik kan de tekst niet overnemen want The page is not responding, maar u kunt wel het bericht lezen als u op de link klikt.

De dief had zich onherkenbaar gemaakt, maar de politie wist hem te arresteren aan de hand van de merkschoenen die hij droeg, te zien op de CCTV beelden van de beroving. Hij droeg ze ook bij zijn arrestatie. De man heeft verklaard dat hij de goudwinkel beroofde omdat hij schulden had gemaakt bij investeringen in aandelen en cryptocurrency.

Einde Nieuws uit Thailand om 11:08 uur.


 

Overpeinzing

13 december, 2 uur – Mono29 trakteert me op een item over reparatiecafé de Meevaart Amsterdam Oost. Nooit van gehoord en toch bestaat het al sinds 2009. Het idee om kapotte spullen niet weg te gooien maar te repareren werd geformuleerd door Martine Postma, destijds een in Amsterdam gevestigde journalist/publicist. In 2010 begon ze de Repair Café Foundation. Deze stichting biedt ondersteuning aan lokale groepen over de hele wereld die hun eigen reparatiecafé willen starten.

Naast Nederland zijn er reparatiecafés in België, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en in tientallen andere landen over de hele wereld. Reparatiecafé heeft zelfs zijn weg gevonden naar India en Japan! Wereldwijd zijn er 2955 reparatiecafés met 44325 vrijwilligers, die naar schatting 53190 items per maand repareren.

De website schrijft: Op de plaats waar een reparatiecafé zich bevindt, vindt u gereedschap en materialen om u te helpen reparaties uit te voeren die u nodig hebt. Op kleding, meubels, elektrische apparaten, laptops, fietsen, servies, apparaten, speelgoed, etcetera. U zult ook deskundige vrijwilligers vinden, met reparatievaardigheden op allerlei gebieden.

Bezoekers brengen hun kapotte items vanuit huis. Samen met de specialisten beginnen ze hun reparaties in het reparatiecafé uit te voeren. Het is een doorlopend leerproces. Als u niets te repareren hebt, kunt u genieten van een kopje thee of koffie. Of u kunt een handje helpen met de reparatiewerk van iemand anders. U kunt ook geïnspireerd raken aan de leestafel – door boeken te bladeren over reparaties en doe -het -zelf.

BP in herhaling

13 december – Het wordt een automatisme: elke dag kan ik de voorpagina van Bangkok Post van een dag eerder laten zien. Dus vandaag krijgt u de voorpagina van dinsdag die opende met Cabinet to review wage hike. De krant van vandaag zal wel openen met wat er in het kabinet is bekokstoofd over verhoging van het minimumdagloon.

Illustratief valt de vierkoloms foto bovenaan de pagina op met bezoekers, sommigen gekleed in traditionele kleding die ’s avonds rond de iconische Wat Chaiwatthanaram in de voormalige hoofdstad Ayutthaya lopen. De attractie is tot 31 december op vrijdag, zaterdag en zondag geopend van 18 tot 22 uur.

Voor ons buitenlanders is het onderste bericht van belang over eGates. Het meldt dat Thailand vanaf 15 december op luchthaven Suvarnabhumi automatische gates voor paspoortcontroles van buitenlandse passagiers in gebruik neemt om de congestie op de drukste luchthaven van het land te verminderen. Op dit moment verwerkt Suvarnabhumi Airport 50.000 tot 60.000 vertrekkende passagiers per dag. Congestie is hoog wanneer er meer dan 20 vertrekvluchten per uur zijn.

Suvarnabhumi Airport begon vanaf 21012 zestien automatische gates te gebruiken voor paspoortcontroles van vertrekkende reizigers maar alleen van Thaise onderdanen. Het duurt slechts ongeveer 20 seconden om het gezicht te scannen en vingerafdrukken van elke passagier. Een kanaal bemand door een immigratieofficier doet er normaal ongeveer 45 seconden over.

Een nieuwe dag, een nieuwe krant

13 december – De continuing story over de verhoging van het minimumdagloon maakt even pas op de plaats want het kabinet dat gisteren zou vergaderen over het voorstel van de tripartite commissie, door premier Srettha ‘belachelijk laag’ genoemd, heeft dat niet gedaan op verzoek van het ministerie van Werkgelegenheid. Het ministerie vroeg om uitstel ‘for a review’.

BP meldt het in het bericht FTI warns over hikes in minimum wage, een waarschuwing die al een dag eerder in de krant heeft gestaan. De Federation of Thai Industries (FTI) dringt erop aan dat over elke verhoging van het minimumdagloon moet worden beslist door het tripartite looncomité.

Kriengkrai Thiennukul, FTI-voorzitter, zei dinsdag dat de nieuwe minimumlonen zijn goedgekeurd door de commissie, die bestaat uit werknemers, werkgevers en overheidsfunctionarissen. De tarieven zijn in overeenstemming met de wet en aanvaardbaar voor alle partijen, aldus Kriengkrai.

‘Het tripartite comité heeft besloten de daglonen met 2-16 baht of ongeveer 2,37% te verhogen. Over het geheel genomen zal dit leiden tot een stijging van de productiekosten. Van de 46 industrieën is de helft arbeidsintensief, zoals de visverwerking en de textielindustrie.’

De  krant vindt de zaak Thaksin echter belangrijker want opent met ‘Rule not designed for Thaksin’, ook al een continuing story. Het Department of Corrections verwerpt kritiek dat Thaksin profiteert van de nieuwe regeling die voorziet in de detentie van gevangenen buiten de gevangenis. Kan de tekst niet overnemen want ‘the page is not reponding’ maar die kunt u wel lezen als u op de link klikt. Merkwaardig want de tekst van het FTI-bericht kon ik wel overnemen.

De overige twee berichten op de voorpagina melden Debt relief proposed for 10.3m people en Three orangutans heading back to Indonesia met twee foto’s van de schattige primaten.

Het Business katern opent met (bah) weer de verhoging van het minimumdagloon onder de paginabrede kop Industry stands firm on wage hike. Meer zeg ik er niet over.

Life dat doorgaans de mooiste voorpagina opent weliswaar onder een foto van een halve pagine (hierbij afgebeeld), maar meer dan een symbolisch beeld biedt de foto niet. Het katern meldt in The fight against sexual violence dat het uitroeien van de victim-blaming houding bij het beschuldigen van het slachtoffer van cruciaal belang is voor het beschermen van de vrouwenrechten en het waarborgen van gerechtigheid.

Suwitcha Chaiyong schrijft: Sinds 19 juni 1999 is november door de regering aangewezen als de maand om geweld tegen vrouwen te beëindigen. Ondanks 24 jaar lobbyinspanningen worden Thaise vrouwen nog steeds elke dag geconfronteerd met geweld.

Om het bewustzijn te vergroten en misvattingen over seksueel geweld tegen vrouwen te bespreken, organiseerde het Nitivajra Instituut van het kantoor van de procureur-generaal van Thailand onlangs een forum, ‘Misconcepties en misverstanden die geweld tegen seksualiteit beïnvloeden’, via Zoom en sociale media.

Tot zover een eerste kennismaking met de krant van vandaag. Wordt vervolgd in BP in vogelvlucht na Nieuwsflitsen.

Nieuwsflitsen 13 december

Grandpa, daughter, grandchildren drown in Mun River (foto)
Five members of one family, three of them children, have drowned while collecting sand from the bed of the Mun River in Chumphon Buri district of Surin. Their bodies were found in water five metres deep, and recovered, on Monday night Police and rescue workers were rushed to the Mun river at Ban Khok Klang in tambon Chumphon Buri, after the five were reported missing about 8pm on Monday.
Police found a farm truck, sandals and clothing of the missing people on the riverbank. Rescue teams from Buri Ram and Surin provinces searched the river and about an hour later found the bodies in the middle of the river. Relatives waiting anxiously on the riverbank burst into tears as the news spread.

Debt relief proposed for 10.3m people

Meagre wage increases withdrawn

Creating Tomorrow’s Industry Leaders

SET falling into bear-market territory

Cabinet approves visa-free entry for Japanese business

Harmful smog levels getting worse

Zika cases prompt health alert
Residents of Prachuap Khiri Khan are being warned to remain cautious after six cases of the Zika virus were diagnosed in the province. Public health officials in Muang district on Tuesday led an effort to inform residents of the potential dangers of Zika and fumigate residential areas and stagnant bodies of water to eliminate mosquito larvae.
Zika symptoms are consistent with those of dengue fever, and both viruses are spread by mosquitoes. Zika is a serious risk for pregnant women in particular as it has been proven to cause microcephaly in some children — a serious brain defect that affects development.
For those who are not pregnant, typical symptoms include headaches, muscle soreness, pain in the joints, skin rashes, and pinkeye (conjunctivitis), all of which are consistent with the symptoms of dengue fever. Those with these symptoms are advised to seek medical care immediately to receive a diagnosis, and not to take any non-prescribed medication.

Asian AI adoption to shift gears in 2024

Business rehabilitation in Thailand and debt repayment

Royal Phuket Marina Achieves Carbon-Neutral Milestone (foto)

Police accused of rape, extortion of woman drug suspect

C.P. Group’s Third Annual Human Rights Report Highlights Technology

New campaign to protect soft power

Travel trends still sluggish

Electronics sector upbeat on 2024 view

Phuket prepares tourist roadshows for Middle East

Gulf CEO Sarath richest shareholder at B190bn

Hospital faces questions over tourist death

Visa waivers, AI fuel Chinese market

Pundits fret over impact of China’s decline on Thailand

Group aims to beef up exports to China

Push for Udon Thani zoning

AIS bags two gongs at SET Awards

Cargill to unveil protein-based snack

Health insurance for non-Thais coming

Three orangutans heading back to Indonesia

House committee proposed to discuss amnesty bill

BP in vogelvlucht

13 december – BP telt vandaag op de bruto drie maar netto 2,25 binnenland pagina’s van het eerste katern twaalf nieuwserichten en -verhalen, de rubriek In Brief met twee kortjes en vijf foto’s waarvan drie in een fotobericht.

De voorpagina kent u al, het fotobericht van vier kolommen laat in de foto buitenlandse toeristen zien die onder begeleiding op de fiets een tour langs alle bezienswaardigheden van Bangkok maken. Volgens het bijschrift zijn ze gefotografeerd op de Yaowarat Road in Chinatown, maar dat is niet te zien.

Pagina 2, netto een halve pagina, telt vier berichten en een fotobericht. De pagina opent met Tourist’s death to be probed, op de website geplaatst als Hospital faces questions over tourist death. Het bericht meldt dat een particulier ziekenhuis in Bangkok spoedeisende hulp heeft geweigerd aan een man uit Taiwan die als gevolg daarvan is overleden. Het Department of Health Service Support doet onderzoek en brengt vandaag een bezoek aan het ziekenhuis.

Verder op de pagina de tragische verdrinking van een familie in Surin, een bericht waarmee ik Nieuwsflitsen open, Returning Thai workers allocated B750m budget en DSI charges 22 suspects. De DSI heeft een aanklacht ingediend tegen twaalf personen en tien rechtspersonen wegens de smokkel van varkensvlees. Hun vermogen ad 90 miljoen baht is in beslag genomen.

Ten slotte pagina 3, netto een drie kwart pagina, met vier berichten, In Brief en een fotobericht. De pagina opent met Cops face claim of extortion, rape op de website geplaatst als Police accused of rape, extortion of woman drug suspect.

De overige berichten melden House committee proposed to discuss amnesty bill; Police yet to summon Somluck for sex rap, op de website geplaatst als Olympic champ Somluck has not been charged yet en Phuket readies roadshows for Saudi, Oman visitors, op de website geplaatst als Phuket prepares tourist roadshows for Middle East.

Einde Nieuws uit Thailand om 9:27 uur.


 

BP in herhaling

12 december – Wachten op Godot is een tragikomedie van de Ierse toneelschrijver Samuel Beckett over twee personages die wachten op Godot, maar wie dat is blijft vaag en hij zal ook nooit komen. Ik heb het toneelstuk nooit gezien, wel stukken van tijdgenoten, zoals Het Balkon* van Jean Genet.

Wachten op de krant is een bezigheid waaraan ik mij noodgedwongen moet overgeven, nu om 3:06 uur. Ik kijk zo nu en dan naar Mono29, maar geen enkel item van World Voyage kan me erg boeien.

Intussen op internet een afbeelding gevonden van de krant van gisteren, die ik nog niet kon laten zien. Wel jammer dat ik die niet eerder kon tonen, maar alla beter laat dan nooit.

De krant opende met de reactie van het ministerie van Werkgelegenheid op de kritiek van premier Srettha, die vrijdag in niet mis te verstane woorden het besluit van de tripartite commissie het minimumdagloon met slechts 2 to 16 baht te verhogen, ‘belachelijk laag’ noemde.

Naast de opening een foto van de sportieve koningin Suthida, voormalig stewardess, die deelnam aan de 10 km lange CIB RUN 2023, op Suvarnabhumi georganiseerd door het Central Investigation Bureau. Niet op de runway, mocht u dat denken, maar op het fiets/wandelpad langs de luchthaven. Ik krijg steeds meer waardering voor de koningin, die eerder van zeilen bleek te houden door zich aan te sluiten bij het team van THA72 tijdens de Phuket King’s Cup Regatta.

* Het Balkon speelt zich af in het huis van illusies, een bordeel en, terwijl buiten een revolutie aan de gang is, hoort men voortdurend op de achtergrond schieten. Er komen in het huis een aantal klanten die een machtsrol spelen en voor een ogenblik gaan hun illusies in vervulling en daarmee hun seksuele behoeften. Er zijn vooral een drietal rollen van belang, nl. die van de bisschop, de rechter en de generaal.

Een nieuwe dag, een nieuwe krant

12 december – Werk aan de winkel met dertien nieuwsberichten en -verhalen op de 2,375 binnenlandpagina’s van het eerste katern van Bangkok Post. Evenals gisteren opent de krant met nieuws  over de verhoging van het minimumdagloon: Cabinet to review wage hike.

Naar verwachting zal het kabinet vandaag om een herziening vragen van het besluit van de tripartite commissie van overheid, werkgvers en werknemers. Maarrrrr het bedrijfsleven dringt er bij de regering op aan het besluit te respecteren dat voorziet in verhogingen van 2 tot 16 baht, door premier Srettha ‘belachelijk laag’ genoemd.

Minister Phiphat Ratchakitprakarn (Werkgelegenheid) zei maandag dat hij niet de bevoegdheid heeft om de door de commissie goedgekeurde tarieven te herzien; hij zal het kabinet vragen om te overwegen de herziening te gelasten.

‘Als minister van Arbeid houd ik toezicht op de tripartite commissie, maar ik kan me niet met haar besluit bemoeien. De enige manier is om de zaak aan het kabinet voor te leggen, zodat het de herziening zal gelasten’, zei hij.

Hij zegt echter dat de regering niets kan doen als de commissie bij haar besluit blijft. ‘De nieuwe tarieven zijn unaniem overeengekomen door vertegenwoordigers van de werknemers, werkgevers en de staat in de commissie’, aldus Phiphat.

De voorpagina telt verder twee berichten die u ook zult tegenkomen in Nieuwsflitsen: Ex-boxer Somluck faces sex assault rap, op de website geplaatst als Olympic boxing medallist Somluck faces sexual assault charge en eGates available for outbound foreigners starting this week, op de website geplaatst als Auto checkout at Suvarnabhumi for foreigners from Friday.

Het Business katern opent vandaag met OR budget hotels in the pipeline. PTT Oil and Retail Business Plc (OR) heeft zijn plan om budgethotels in zijn benzinestations te bouwen en gemeenschapswinkelcentra voor toeristen toe te voegen, afgestoft terwijl het bedrijf zich richt op niet-oliebedrijven, zegt president en CEO Disathat Panyarachun.

OR is op zoek naar een bedrijfsadviseur voor het hotelproject, dat drie maanden zou moeten duren. Het bedrijf zal nog twee maanden nodig hebben om een hotelketenexploitant te selecteren.

De nieuwe hotels krijgen tussen de 50 en 100 kamers om reizigers te huisvesten, met een verscheidenheid aan goederen en diensten die in de buurt van het hotel worden aangeboden, waaronder eet- en drankwinkels, buurtwinkels en wasservices. Ook wil OR wellness-, gezondheidszorg- en schoonheidsbedrijven toevoegen aan zijn tankstations.

Life opent paginagroot onder een foto van een halve pagina tot de vouw met Masters of post-punk. Tatat Bunnag praat met Interpol-gitarist Daniel Kessler over hun muzikale reis en eerste optreden in Thailand.

Ze schrijft: In een triomfantelijke samenkomst van bijna drie decennia van muzikaal meesterschap daalde Interpol, die de post-punk-revival in New York leidde, afgelopen weekend af naar Bangkok als headliners op het Maho Rasop Festival, samen met internationale acts als de Britse punkrockers Idles, de Japanse post-punk rockers Envy en het Canadese Alvvays.

Dit optreden was een nieuw hoofdstuk in het Zuidoost-Aziatische avontuur van de band en volgde op een stop op het Joyland Festival in Jakarta. Terwijl het trio – zanger en gitarist Paul Banks, gitarist Daniel Kessler en drummer Sam Fogarino – zich voorbereidde om het podium in Bangkok te betreden, regelde Life een exclusief interview met Interpol’s gitarist Daniel Kessler.

Voor degenen die begin jaren 2000 volwassen werden, was Interpol, met een broeierige garagerock en op de jaren 80 geïnspireerd postpunkgeluid, emblematische figuren. Hun uitgesproken esthetiek, gekleed in scherpe bijpassende zwarte pakken, resoneerde net zo veel als hun anthems zoals Obstacle 1, Leif Erikson, Evil en Slow Hands.

Tijdens de one-night-show in Bangkok behield het trio hun kenmerkende look, terwijl ze backstage bijpassende zwarte pakken aantrokken als voorbereiding op het optreden van de avond.

Tot zover een eerste kennismaking met de krant van vandaag. Wordt vervolgd in BP in vogelvlucht na Nieuwsflitsen.

Nieuwsflitsen 12 december

Auto checkout at Suvarnabhumi for foreigners from Friday (foto)

Harmful dust pollution shrouds 50 provinces

Hong Kong ‘patriots only’ elections see lowest-ever turnout

Thai Fashion Brands Shine on Lazada’s 12.12 Sale

High-potential sectors to drive growth

Tough competition for New Year’s hampers

Renewed focus on plastic waste

KFIN to push investment in tech startups

Building leaders at all levels

Bangchak Sriracha Refinery Welcomes Inaugural Suezmax Oil Tanker

Bars open until 6am on Jan 1

Air Canada reinstated the seasonal direct flights, extending to May

Olympic boxing medallist Somluck faces sexual assault charge

Demand improves in certain sectors

5G uptake gathers momentum

Ministry backs mobile stores (foto)

Spectrum roadmap prepared

Not a minute to lose’: Clock ticks on fossil fuel deal at climate summit

Philippines summons Chinese envoy over sea confrontations

Malaysia can’t rule out if millions in donations went to Hamas

Two more key Democrat members resign

Covid-19 on the rise again

New investor relations panel to boost eastern corridor

House panel hearing Thursday on Thaksin’s prolonged hospital stay

Malaysia PM to announce cabinet reshuffle on Tuesday: report

EU sanctions Myanmar minister, arms suppliers as junta claims rebel talks

BP in vogelvlucht

12 december – De bezemwagen gaat op pad om het overgebleven nieuws op te vegen. De voorpagina kent u al, dus gaat hij als eerste naar pagina 2, netto een halve pagina, met drie berichten en een fotobericht met een foto van de shophouses op de oude Bo Bae markt die in verschillende kleuren zijn geschilderd. De markt bevindt zich langs de Klong Padung Krung Kasem.

De pagina opent met Last orders at 6am for New Year, op de website met een andere (veel kortere) tekst geplaatst als Bars open until 6am on Jan 1, een besluit van het ministerie van Binnenlandse Zaken waarover anti-alcohol groepen zich zorgen maken.

De overige berichten melden Probe into Stark Corp delves deeper en ‘VIP treatment’ to face scrutiny over de vermeende voorkeursbehandeling van Thaksin. De parlementscommissie politieke zaken vergadert donderdag over een klacht die is ingediend over de ‘VIP medical treatment’ die hij buiten de gevangenis krijgt. Ambtenaren van Justitie, ziekenhuispersoneel en de klager zijn door de commissie opgeroepen om een verklaring af te leggen. Kan het bericht niet vinden.

Wat de Stark Corp zaak is, mag u zelf lezen. Het bedrijf wordt ervan beschuldigd in 2021 en 2022 een vervalste inkomensverklaring te hebben ingediend bij de beurs.

Ten slotte pagina 3 met zeven berichten en een fotobericht van vier kolommen bovenaan de pagina met de skyline van Bangkok verduisterd door een smog van PM2,5 fijnstofdeeltjes. Gisteren bereikte het stof een ongezond niveau.

De pagina opent met Democrats now a party ‘beyond crisis’: Abhisit. De Democraten zijn ‘het crisispunt voorbij’, omdat ze leden blijft laten bloeden in de nasleep van haar leiderschapswisseling, zei voormalig partijleider Abhisit Vejjajiva maandag.

Voor het eerst sinds de leiderschapsstrijd op zaterdag, waarbij Chalermchai Sri-on werd verkozen tot de negende leider van de Democraten, gebruikte Abhisit zijn Facebook-pagina om te waarschuwen dat de partij nu op een breekpunt staat. Abhisit bevestigde tijdens de zaterdagsessie ook dat hij geen lid meer was van de partij.

‘Wat mij verbijstert en verontrust is hoe weinig we in deze zaal de ernst hebben beseft van de toestand waarin de partij zich na de crisis bevindt’, zei hij tijdens de bijeenkomst.

Abhisit werd in de leiderschapsstrijd genomineerd door partijpatriarch en voormalig Democratenleider Chuan Leekpai. Abhisit wees de benoeming echter af en kondigde in plaats daarvan zijn vertrek aan.

Verder meldt de pagina dat er een steep increase is in Covid-19 besmettingen, op de website geplaatst als Covid-19 on the rise again. Er zijn 590 nieuwe gevallen van Covid-19 waarvoor van 3 tot 9 december ziekenhuisopname nodig was, de grootste sprong in bevestigde coronavirusinfecties sinds juli, meldde het Department of Disease Control maandag.

De laatste cijfers brengen het totaal aantal bevestigde Covid-19-besmettingen sinds 1 januari op 36.794. Vorige week werden vijf sterfgevallen als gevolg van Covid-19 gemeld, waardoor het dodental als gevolg van het virus sinds 1 januari van dit jaar op 831 kwam. Er zijn momenteel 94 Covid-19-patiënten met actieve infecties in hun longen, van wie er 49 zuurstofsuppletie nodig hebben, aldus de DDC-aankondiging.

De overige berichten melden MFP ‘has faith’ in Dems’ chief, 11 ‘illegals’ held after police chase, Soldier nabbed for drugs, MFP gives Pheu Thai the hurry-up on charter reform en New investor panel to streamline EEC processes, op de website geplaatst als New investor relations panel to boost eastern corridor.

Einde Nieuws uit Thailand om 10:43 uur.


 

BP in herhaling

11 december – Noemde gisteren de twee opvallende foto’s op de voorpagina van de Phuket King’s Cup Regatta, maar kon een afbeelding van de pagina nog niet laten zien. Inmiddels kan dat wel, dus toon ik hem hier.

Ik schreef dat de foto’s mij als voormalig zeiler (bij de zeeverkennerij en samen met mijn broer) bevielen. De foto’s tonen de Vayu THA72 met gestreken zeilen en een bemanningslid dat in de mast klimt tijdens de regatta, volgens het bijschrift een van de meest opwindende zeilevenementen in de regio. Dit jaar namen teams uit veertien landen deel.

De koningin sloot zich aan bij het team van de THA72, de koning keek vanaf de wal toe. Dat verleidde mij tot de opmerking dat de koning in zijn handen mag knijpen dat hij zo’n populaire echtgenote heeft want zelf is hij niet erg geliefd.

Een vergelijking met ons koningspaar ligt voor de hand, want Willem-Alexander, die denigrerend Prins Pils werd genoemd, heeft zijn image kunnen oppoetsen dankzij Máxima.

Een nieuwe dag, een nieuwe krant

11 december – De beslissing is definitief en de premier heeft geen wettelijke bevoegdheid om zich ermee te bemoeien. Zo luidt de reactie van het ministerie van Werkgelegenheid op de kritiek van premier Srettha, die vrijdag in niet mis te verstane woorden het besluit van de tripartite commissie het minimumdagloon met slechts 2 to 16 baht te verhogen, ‘belachelijk laag’ noemde.

Naar aanleiding daarvan stelt het ministerie voor om met  de commissie van overheid, werkgevers en werknemers te bezien of herziening van het besluit mogeljk is, aldus meldt BP in de opening krant Wages hike call irks panel.

Nou ja, er zal wel weer een compromis bedacht worden zodat niemand, de commissie en de premier, gezichtsverlies lijden, want zo lopen de hazen nu eenmaal in Thailand.

Het Business katern opent met de paginagrote analyse en overlees van één derde binnenpagina Gauging the political winds. Hoewel sommige experts volgend jaar veranderingen in het leiderschap zien plaatsvinden, waarschuwen de leiders van de sector voor volatiliteit,

De opening staat onder een foto van een halve pagina met het Democracy Monument dat na zonsondergang wordt verlicht. Bijgaande foto staat bij de overlees.

BP schrijft: Het kabinet begon vorige week zijn mobiele kabinetsvergaderingen in Nong Bua Lam Phu, de armste provincie van Thailand, met plannen om de komende maanden nog veel meer provincies te bezoeken.

Alle politieke partijen intensiveren hun activiteiten in verschillende provincies in een poging hun populariteit onder de kiezers te vergroten.

Er wordt al gespeculeerd over de mogelijkheid van een herschikking van het kabinet, waarbij een verandering in leiderschap of ontbinding volgend jaar mogelijk is. Politieke stabiliteit is altijd beschouwd als een belangrijke risicofactor voor de economie van het land.

Omdat de huidige regering nog maar een paar maanden geleden is gevormd, maken analisten zich zorgen over de langetermijnvooruitzichten, vooral omdat zij probeert haar campagnebeloftes waar te maken, zoals de digitale uitkering van 10.000 baht, die nog juridisch moet worden doorgelicht.

Life heeft de mooiste voorpagina met zes foto’s in de opening Turning trash into art. BP sprak met de twee teams die de Sustainability Expo’s upcycling contest hebben gewonnen. De hierboven geplaatste foto toont één team bij hun bekroonde werk E-waste For Save Hornbill.

BP schrijft: Het afval van de een is de schat van de ander. Dat dit niet overdreven is, wordt bewezen met de ‘Trash To Treasure Art & Design Contest’, waar jongeren hun creativiteit lieten zien door afval te upcyclen. De wedstrijd werd gehouden als onderdeel van de Sustainability Expo 2023 (SX2023).

Van de 19 inzendingen won E-waste For Save Hornbill de eerste prijs in de categorie 2D. Het is gemaakt door drie studenten – Achida Saoviriyakul, Tinna Phoncharoen en Neatheka Say – van de Rajabhat Buriram Universiteit. Het 2D-kunstwerk, gemaakt van elektronisch afval, toont een afbeelding van de met uitsterven bedreigde neushoornvogel.

In de categorie 3D won Nok Noy Tham Rang Tae Por Tua (Live Within Your Means) de eerste prijs. Het is ontworpen door drie studenten – Prodepran Thammapornpilas, Patchareeporn Boonwan en Piengkawin Sinsawatt – van de Chulalongkorn University Demonstration Secondary School. Het beeldhouwwerk toont een rode wevervogel gemaakt van weggegooide plastic flessen en een weggegooide bal.

Beide teams waren verrast met de resultaten omdat het de eerste keer was dat ze in een nationale competitie speelden. Prodepran, van de Chulalongkorn University Demonstration Secondary School, zei dat het resultaat onverwacht was, aangezien andere deelnemers van universitair niveau waren.

Tot zover een eerste kennismaking met de krant van vandaag. Wordt vervolgd in BP in vogelvlucht na Nieuwsflitsen.

Nieuwsflitsen 11 december

Harmful levels of ultrafine dust in 31 provinces (foto)

Chalermchai vows to turn Democrats into ‘strong’ opposition

China, Japan trade blame over confrontation near disputed islands

‘Small minority’ blocking COP28 progress, says at-risk Vanuatu

Thai Airways apologises for burning passenger with hot coffee

Prisoner who escaped after penis surgery recaptured

Scores of drug users found in Anutin-led Bangkok pub raid

Goods train service from Rayong to Chengdu begins (foto)

Homebuyer confidence down from 2022

Anti-corruption body plans public hearing on govt’s 10k plan

Over 80,000 sign up for debt relief scheme

Panel to review feedback on charter change

BP in vogelvlucht

11 december – De bezemwagen gaat op pad om het resterende nieuws te verzamelen. Op de voorpagina zijn dat drie berichten, een fotobericht en de infographic Danger signs met gegevens van de 53 meest (on)veilige landen ter wereld om te rijden. Zutobi, een online driver education platform, plaatst Noorwegen op nummer 1. Thailand staat op plaats 52, hetgeen niemand zal verbazen die Thailand een beetje kent.

De resterende berichten zijn Part of M81 to open over New Year holiday period, inclusief foto (zie boven); THAI says sorry after passenger scalded by hot coffee, op de website geplaatst als Thai Airways apologises for burning passenger with hot coffee en Patrons scatter as Anutin , cops raid pub, op de website geplaatst als Scores of drug users found in Anutin-led Bangkok pub raid, ook met foto.

Thai Airways International heeft zijn excuses aangeboden voor een incident waarbij hete koffie op een passagier werd gemorst wat ernstige brandwonden veroorzaakte. De verontschuldiging van de luchtvaartmaatschappij volgde op een klacht van de gewonde passagier dat een stewardess een kop hete koffie liet vallen terwijl zij een andere passagier bediende die bij het raam zat. Het kopje werd met de hand geserveerd in plaats van zoals gebruikelijk op een dienblad.

De gewonde passagier op een recente vlucht vanuit Bangkok naar Chiang Mai zei dat hij ernstige brandwonden op vele delen van zijn lichaam had opgelopen en behandeling in het ziekenhuis moest krijgen. Hij zei dat de stewardess er niet in was geslaagd hem op professionele wijze eerste hulp te verlenen.

Het fotobericht toont ten ten tweede male een sportieve koningin want gisterochtend nam ze deel aan de 10 km lange CIB RUN 2023, op Suvarnabhumi georganiseerd door het Central Investigation Bureau. Niet op de runway, mocht u dat denken, maar op het fiets/wandelpad langs de luchthaven. Ik krijg steeds meer waardering voor de koningin, die eerder van zeilen bleek te houden door zich aan te sluiten bij het team van THA72 tijdens de Phuket King’s Cup Regatta.

Pagina 2, netto een halve pagina, telt vier berichten en een fotobericht. De pagina opent met Surat Thani to bring in US tourists. Leden van de toeristismesector in Surat Thani richten op de Amerikaanse markt door lokale attracties te promoten.

Atirat Danpattaraworawat, voorzitter van de toeristisme promotievereniging Chiew Lan Lake, zei zondag dat exploitanten interesse in de Amerikaanse markt hadden gewekt tijdens een netwerkreis naar de Verenigde Staten, georganiseerd door de Tourism Authority of Thailand (TAT).

De Thaise operators verstrekten gedurende twee sessies informatie en deelden hoogtepunten van Surat Thani met een groep van twintig reisadviseurs in Los Angeles, Californië en de omliggende steden. Atirat  zegt dat de exploitanten erin zijn geslaagd belangstelling voor de provincie te stimuleren door de lokale keuken, natuurlijke attracties en haar rol als transportknooppunt voor andere provincies onder de aandacht te brengen.

Sommige reisadviseurs stemden er zelfs mee in om naar Thailand te reizen en toeristen te sturen om Surat Thani te verkennen. Amerikaanse toeristen voelen zich aangetrokken tot ‘Thainess’ en hechten belang aan ervaringen tijdens het reizen, gemeenschapsgericht duurzaam beheer, hygiëne en veiligheid, aldus Atirat.

Van de overige berichten noem ik alleen de kop. Het zijn Ship ‘killed’ whale shark, Escapee nabbed 20m away, op de website geplaatst als Prisoner who escaped after penis surgery recaptured en Over 82k sign up for debt relief, op de website geplaatst als Over 80,000 sign up for debt relief scheme.

Pagina 3 telt vijf berichten waaronder A Chinese model for modernisation, een reisverhaal van een halve pagina met twee foto’s. De grootste foto van vier kolommen toont de Sun en Moon Pagoda’s in het Fir Lake die ’s nachts verlicht zijn. De tweede van twee kolommen  het schilderachtige uitzicht op Gullin dat gedrukt is op de achterkant van een bankbiljet van 20 yuan.

BP schrijft: China promoot de autonome regio Guanxi Zhuang, die aan de grens met Vietnam ligt, als toegangspoort tot het vasteland voor bedrijven en toeristen uit de ASEAN-regio.De ligging van Guanxi in het zuiden van China maakt het zeer geschikt om een toegangspoort tot Zuidoost-Azië te worden.

De regio is over land, over zee en door de lucht met Vietnam verbonden en wordt bediend door meer dan 30 internationale vracht- en passagiersdiensten die vertrekken vanaf de drie internationale luchthavens en drie diepzeehavens.

Lokale autoriteiten hopen dat deze faciliteiten meer bedrijven en toeristen uit Zuidoost-Azië zullen aantrekken om de regio te bezoeken, en vice versa.

Guangxi staat ook bekend om het feit dat het een van de grootste aantallen onderwijsinstellingen heeft die Thaise taalcursussen aanbieden aan Chinese studenten. Een groeiend aantal Chinese studenten is geïnteresseerd in het volgen van Thaise lessen in Guangxi voordat ze naar Thailand vertrekken. Ook komen steeds meer Thais naar Guangxi om Chinees te leren.

De overige berichten melden MFP ready to grill govt over 2024 spend, NACC to hold public hearing on wallet plan, op de website geplaatst als Anti-corruption body plans public hearing on govt’s 10k plan, Panel to vet feedback on new charter, op de websoite geplaatst als Panel to review feedback on charter change en New Dems chief vows to ‘transform’ party, op de website geplaatst als Chalermchai vows to turn Democrats into ‘strong’ opposition.

Einde Nieuws uit Thailand om 11:19 uur.


 

Overpeinzing

10 december – Wat is de overeenkomst tussen Pain Threshold, Morbius en Infinite? Het zijn drie films die mij gisteren gezelschap hielden op Mono29 en die mij geen van alle konden boeien. Keek zo nu en dan, maar geen enkele scène was in staat mijn aandacht langer dan een minuutje of zo vast te houden.

De titel Pain Threshold (pijngrens) deed mij denken aan ervaringen tijdens mijn verblijf in Kameroen. Een kind maakt een doodsmak, maar geeft geen kik. Zijn moeder rent niet naar hem toe en vraagt niet bezorgd: Heb je je pijn gedaan? Vaak gezien dat omstanders in zo’n geval lachten – ik bedacht daarvoor de term troostende lach. Dat bracht mij op de gedachte dat pijn cultureel bepaald is – dat je pijn leert.

Heb het meegemaakt met mijn eigen dochter. Ze was uit de draaimolen gevallen en pas de volgende dag bemerkte ik dat er iets mis was, omdat ze één hand niet gebruikte. Een röntgenfoto toonde een breuk van de pols aan, eigenlijk meer een scheurtje.

Haar moeder zag ik eens tegen een landgenote zeggen dat ze haar kindje dat begon te huilen na een val, met rust moest laten. Die zou maar kunnen denken dat huilen de perfecte manier is om aandacht te krijgen, legde ze uit.

Sommige mensen verklaren mij voor gek als ik dit wel eens vertel. Maar zo denk ik er nu eenmaal over.

Een nieuwe dag, een nieuwe krant

10 december, 5:23 uur – De krant arriveert, terwijl ik op Wikipedia de synopsis van The grand seduction lees. Heb de film al eens gezien en besproken dus hoef er verder niets over te zeggen. In de film wordt niet gevochten of gemoord, dus dat valt weer mee.

Premier Srettha krijgt vandaag een dikke pluim van me want hij heeft beloofd te zullen streven naar een herziening van het besluit van de tripartite looncommissie om het minimumdagloon in het hele land met tussen de 2 en 16 baht te verhogen. Hij zegt dat hij het niet eens kan zijn met zo’n lage verhoging. (PM appeals for better wage rate)

Ook boven de opening bevat de krant twee foto’s die mij als voormalig zeiler (bij de zeeverkennerij en samen met mijn broer) bevallen. De foto’s tonen de Vayu THA72 met gestreken zeilen en een bemaningslid dat in de mast klimt tijdens de Phuket King’s Cup Regatta, volgens het bijschrift een van de meest opwindende zeilevenementen in de regio. Dit jaar namen teams uit veertien landen deel.

De koningin sloot zich aan bij het team van de THA72, de koning keek vanaf de wal toe. De hierboven getoonde foto is niet de foto die in de krant staat, maar plukte ik van internet.
Naast de foto’s meldt de krant HM Queen awards trophy to King’s Cup winners voorzien van bijgaande foto met de koningin die op het Kata Beach op weg naar de THA72 wordt begroet door toeschouwers. Ze reikte gisteren namens de koning de prijzen uit aan de winnaars.

Vajiralongkorn mag zich in zijn handen knijpen met zo’n populaire echtgenote, want zelf is hij niet erg geliefd. Hij verricht zijn ceremoniële plichten maar alle werkbezoeken worden door prinses Sirindhorn gebracht.

Ik keer nog even terug naar het bericht over Srettha’s bezwaar dat vervolgt met: De regering heeft verschillende maatregelen genomen die gericht zijn op het dragen van de bedrijfskosten van bedrijven, waaronder het subsidiëren van elektriciteit in de productiesector en het beperken van de dieselbrandstofprijzen voor transport, zegt hij.

‘Nu vraagt de regering deze bedrijven om samen te werken bij het verhogen van het minimumloon met een tarief dat geschikter is voor de tientallen miljoenen werknemers in het land. In ruil voor wat de overheid hen heeft gegeven, is het nu tijd voor werkgevers om iets terug te geven.’

Srettha zal de komende weken gesprekken voeren met de tripartite looncommissie, een panel bestaande uit ambtenaren van het ministerie van Werkgelegenheid, werkgevers en werknemers.

De premier zegt dat als het besluit van de commissie om de lonen met slechts 2 tot 16 baht te verhogen ter goedkeuring aan het kabinet wordt voorgelegd, hij het zal verwerpen en zal oproepen tot een geschiktere verhoging.

‘Moeten we de minimumlonen voor Thaise werknemers echt zo belachelijk laag laten, terwijl Singapore bijvoorbeeld een minimumloon van 1.000 baht per dag biedt? Zijn we bereid om onze werknemers te laten behandelen alsof ze tweede- of derderangsburgers van de wereld zijn?’

Het op zondag gebruikelijk achtergrondverhaal staat onderop de voorpagina met een overlees van een derde pagina op de 3. Het meldt How to bring ‘slave master’ lenders to heel, voorzien van de infograpic Easing the burden.

De regering heeft zich voorgenomen kredietnemers te helpen om te gaan met informele kredietverstrekkers, die doorgaans woekerrentes vragen en soms niet te beroerd zijn de leners met harde hand te dwingen te voldoen aan terugbetaling van hun schuld, vermeerderd met de rente.

Maar die harde hand is nog niets vergeleken met de zweepslagen die slaven vroeger kregen om hen in het gareel te brengen, zoals bijgaand plaatje uit 1860 toont.

Ten slotte meldt Hospital says staff gave wrong meds op de voorpagina dat een peuter van een jaar en vier maanden in een ziekenhuis in Samut Prakan trichloroacetic acid, een middel tegen wratten, kreeg toegediend in plaats van een slaapmiddel. Hij is overgebracht naar het Ramathibodi ziekenhuis waar hij aan de beademing ligt. Het ziekenhuis waar de fout werd gemaakt, stelt een onderzoek in.

Zoals gebruikelijk op zondag bestaat de krant uit drie katernen: Nieuws, Sunday Comics en TimeOff. Het katern opent met A White House Christmas onder een foto van een halve pagina tot de vouw van een grote kerstboom met erom heen een modeltreintje en winterlandschap in de Blue Room van het Witte Huis. Katie Rogers schrijft in NYT what it takes to transform the iconic building for the festive season.

Tot zover een eerste kennismaking met de zondagkrant. Wordt vervolgd in BP in vogelvlucht na Nieuwsflitsen.

Thailand en Myanmar vormen taskforce voor humanitaire hulp

10 december – Thailand en Myanmar zijn overeengekomen een taskforce te vormen om de humanitaire hulp aan ontheemden aan hun grens te vergroten, en als dat lukt, kunnen ze die uitbreiden naar andere hulporganisaties, zei het Thaise ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag.

Het besluit werd donderdag genomen tijdens een bijeenkomst van hun topdiplomaten. Thailand hoopt dat het initiatief de betrokkenheid van het door het leger geregeerde Myanmar bij het ASEAN-blok en de internationale gemeenschap zal helpen vergroten, aldus een verklaring van BuZa.

Op zondag (2 december) zei minister van Buitenlandse Zaken Parnpree Bahiddha-Nukara dat de Thaise regering bereid is schuilplaatsen langs de grens te bouwen om vluchtelingen op te vangen voor het geval de gevechten in Myanmar verder escaleren.

‘In de huidige situatie is een toestroom van vluchtelingen onwaarschijnlijk. Maar als het geweld van nu af aan toeneemt, kunnen er vluchtelingen alle kanten op gaan, en niet alleen richting Thailand’, aldus Parnpree.

Zaterdag werd in Myawaddy melding gemaakt van gevechten tussen de regeringstroepen van Myanmar en etnische troepen, waardoor veel zakenmensen en vrachtwagens in de grensstad strandden. Het slagveld lag ongeveer 10 kilometer van het district Mae Sot in de provincie Tak, dat grenst aan Myanmar. (Thailand, Myanmar agree to form taskforce for humanitarian aid delivery)

De foto rechts, genomen op 28 november 2023, toont leden van de Loikaw People’s Defense Force (PDF) die zich voorbereiden om naar de frontlinie nabij Loikaw in de oostelijke staat Kayah in Myanmar te gaan.

Nieuwsflitsen 10 december

ICONSIAM Shines in ‘Vijit Chao Phraya 2023’ Spectacular! (foto)
ICONSIAM, proudly standing as a premier landmark along the Chao Phraya River, cements its position as a global destination. It invites visitors to immerse themselves in splendour, joyfully bidding farewell to the old year and embracing the new through the enchanting ‘ICONSIAM: The Glorious Splendour of Faith,’ part of the ‘Vijit Chao Phraya 2023’ event. This collaborative effort, organised by the Tourism Authority of Thailand (TAT) in partnership with public and private sectors, creates a breathtaking display of lights along the Chao Phraya River as a significant component of the ‘Thailand Winter Festival,’ unfolding throughout December 2023.

Pauline enters FAT presidential contest
Pauline Ngarmpring has entered the race for the Football Association of Thailand (FAT) presidency.
Pauline, also known as Payurin, submitted her application to stand in the FAT presidential election at its headquarters on Friday.
Two other people, Thanasak Suraprasert and Surachai Niwatphan, also joined the contest on Friday.
There are now five candidates with the other two being Port FC chairwoman Nualphan Lamsam and former Thai League secretary-general Warong Thiuthas.
Members of Pauline’s team include former Thailand players Chalermwut Sa-ngarpol and Pichai Kongsri.
‘I want to change Thai football and take the national team closer to the top Asian teams,’ said Pauline whose campaign theme is ‘Thai Football Transformation’.
She said she would help football clubs, particularly those in the lower leagues, get more income and push for youth development with concrete plans. Pauline (56) said her members are those who can really work and not those who only attend meetings.

Thai Fashion Brands Shine on Lazada’s 12.12 Sale

Pheu Thai and Move Forward parties – so are they friends or foes?

Aikchol eyes plastic surgery

Looking for a place to hang your hat

Cruise operators wary of price hike

Pheu Thai to discuss referendum plan

Chuan finds MPs supporting Chalermchai for leadership unsurprising

PTTEP to focus on Malaysia

Central Pattana banks on luring more global brands

THAI ‘negotiating for 80 Boeing Dreamliners’ (foto)
Thai Airways International is in advanced talks with Boeing to acquire around 80 wide-body 787 Dreamliner jets as the US planemaker pulls ahead of Airbus in widely watched fleet renewal talks, industry sources say.
Reuters first reported in September that the national carrier was boosting its requirements to as many as 80 wide-body jets and 15 smaller ones, sparking a contest between the 787 and the Airbus A350 for one of the largest recent wide-body orders from Southeast Asia.
Boeing and Airbus declined to comment. THAI did not immediately reply to a request for comment.
Currently, THAI and its subsidiaries have 67 active aircraft, comprising 20 narrow-bodied planes and 47 wide-body models.

Private hospitals urged to cap prices

Indian tourists killed when van rear-ends truck

Japan declines to appeal ‘comfort women’ ruling

Abhisit quits Democrats at stormy leadership meeting
Former prime minister Abhisit Vejjajiva quit the Democrat Party on Saturday during a tumultuous meeting in which veteran MP Chalermchai Sri-on was chosen as its new leader after running unopposed. Mr Abhisit, who led the party from 2005 to 2019, made his surprise announcement after being nominated by Democrat patriarch Chuan Leekpai for the leadership.

Fossil fuel lobbying rattles climate talks

Meth couriers caught only 200 metres into journey

B.Grimm opens new plant

Prisoner escapes from Pattaya hospital

Philippines condemns China’s actions in South China Sea

Thailand makes climate-finance pitch in Dubai

Marauding jumbos driven back into forest
The last of some 150 wild elephants that attacked plantations in Kabin Buri district of Pachin Buri have been driven back into the forest, park officials said.
The herd, which usually stays within the boundaries of Khao Ang Rue Nai Wildlife Sanctuary in neighbouring Chachoengsao province, has ventured into sugar cane farms in tambon Wang Tha Chang and caused damage.
Sixteen teams, involving 160 officials and workers, were deployed to stop the herd from advancing further and lead them back to the forest to protect crops.

BP in vogelvlucht

10 december – Als u op school heeft leren tellen, dan weet u dat de 1 na de 2 komt en dat geldt ook voor de krant. Pagina 1 kent u al; de 2, netto een halve pagina, telt vier berichten waaronder de opening 4am pubs to impose drunk driver curbs, een bericht dat weinig nieuws kan bevatten want al eerder is gemeld dat die zaken moeten voorkomen dat dronken klanten achter het stuur plaatsnemen door ze een ademtest af te nemen.

Nieuw is dat ze ook sobering-up areas moeten inrichten, waar de dronken dropjes moeten wachten tot ze sober genoeg zijn om te rijden.

Het meest opvallende bericht meldt Penis ailment no problem for fleeing inmate, op de website geplaatst als Prisoner escapes from Pattaya hospital. De man, veroordeeld wegens diefstal, was er opgenomen omdat hij last had van een ontsteking aan zijn piemel. Honderd politieagenten en ziekenhuismedewerkers zijn naar hem op zoek.

Merkwaardig dat een gevangene weer wist te ontsnappen uit een ziekenhuis, want ruim een maand geleden nam een ander de benen die trouwens nog steeds op de vlucht is.

De overige twee berichten melden ‘Peace panel’ in the deep South sets out its priorities for talks en Teachers jailed for sex abuse. Vier tot zes leraren en twee leerlingen in Mukdahan, beschuldigd van langdurig misbruik van drie vrouwelijke leerlingen, zijn veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf.

Pagina 3 opent met voorlopig de laatste aflevering van de soap over de verkiezing van een nieuwe partijleider van de Democraten. Tweemaal mislukt omdat het quarum niet aanwezig was, en gisteren werd de waarnemend partijleider Chalermchai in het zadel gehesen.

Abhisit, van 2005 tot 2019 partijleider en korte tijd premier, zegde zijn lidmaatschap zonder verdere toelichting op, vermoedelijk omdat hij vreest dat de partij zich gaat aansluiten bij de coaliitieregering onder leiding van Pheu Thai. Zie: Abhisit quits Democrats at stormy leadership meeting.

Watanaya, bijgenaamd Madam Dear, die eerder had gezegd de partij te willen leiden, voldeed niet aan de eisen omdat ze niet minstens vijf jaar lid was geweest. Vorig jaar was ze overgelopen van Palang Pracharath, de partij die voor de verkiezingen de coalitie leidde.

Verder op de pagina bovenaan een fotostrip met drie foto’s van de Phuket King’s Cup Regatta met aan boord van de THA72 de koningin.

De pagina bevat voorts de overlees van Shaming the slaves, het achtergrondverhaal op de voorpagina, een fotobericht, een bericht over de plunderende olifanten die zijn teruggedreven naar hun habitat in Chachoengsao en het bericht Thailand calls for climate damage fund cash boost, op de website geplaatst als Thailand makes climate-finance pitch in Dubai.

Einde Nieuws uit Thailand om 9:39 uur. Heb al tussendoor ontbeten, ga dadelijk naar het centrum. Vandaag is mijn dochter jarig op de dag dat in 1948 de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (UVRM) door de VN werd aangenomen. In de krant niets gelezen over de UVRM, misschien morgen want ik neem aan dat die mijlpaal vandaag wordt herdacht.


 

BP in vogelvlucht

9 december – Weer een verkiezingsbelofte van Peu Thai gesneuveld, want de huidige regeringspatij had tijdens de verkiezingscampagne beloofd het minimumdagloon op te trekken naar 400 baht. Maar de tripartite commissie voor minimumdaglonen, bestaande uit vertegenwoordigers van werkgevers, werknemers en de overheid, besloot vrijdag het met gemiddeld 2,4 procent te verhogen naar 330 tot 370 baht. Wanneer het kabinet het besluit volgt, gaat de verhoging op 1 januari in.

De huidige tarieven liggen tussen de 328 en 354 baht. De verhogingen variëren van 2 tot 16 baht. Werknemers in Phuket krijgen het hoogste dagloon van 370 baht, vergeleken met 354 baht nu, terwijl werknemers in Narathiwat, Pattani en Yala het laagste loon ontvangen van 330 baht, vergeleken met 328 baht. Werknemers in Bangkok, Nakhon Pathom, Nonthaburi, Pathum Thani, Samut Prakan en Samut Sakhon ontvangen 363 baht, een stijging van 10 baht ten opzichte van de huidige 353 baht.

De loonaanpassing heeft meer publieke aandacht getrokken dan gebruikelijk na de belofte van 400 baht. Maar minister Phiphat Ratchakitprakarn (Werkgelegenheid) zorgde vorige maand voor een koude douche en zei dat de lonen waarschijnlijk met slechts 2% zouden stijgen – in lijn met de huidige lage inflatie.

Het plan van Pheu Thai voor een grote loonstijging had bedrijven in rep en roer gebracht, die vreesden dat dit de bedrijfskosten zou opdrijven en het land minder concurrerend zou maken voor investeerders, in een tijd waarin de economie ondermaats presteert.

Pairoj Chotikasathien, permanent secretaris van het ministerie van Werkgelegenheid, zegt dat er in 2024 opnieuw een loonsverhoging plaatsvindt, wanneer de commissie zalu proberen het niveau te verhogen naar 400 baht.

Veerasu Kaewboonpun, een werknemersvertegenwoordiger in de commissie, zegt tevreden te zijn met de nieuwe tarieven: ‘De nieuwe tarieven zijn hoog in sommige provincies en laag in andere provincies, afhankelijk van de lokale economische omstandigheden. De nieuwe tarieven zijn bedoeld zijn om de werkgelegenheid te behouden, aangezien sommige werkgevers werknemers kunnen vervangen door machines, wat tot ontslagen zal leiden.’

Atthayuth Leeyawanich, voorzitter van de Employers Confederation of Consumer Goods and Services, noemt de nieuwe loontarieven passend en acceptabel voor werkgevers, aangezien ze door een panel van academici zijn gescreend voordat ze aan de tripartiete commissie werden voorgelegd. Hij merkt ook op dat de verhoging van 2 baht slechts voor drie provincies geldt, terwijl de meeste provincies een verhoging van 8-10 baht krijgen. (Daily minimum wage to rise by 2.4%) 

Zo, heeft u de cijferbrij overleefd die de opening krant vandaag bood? Dan nu op naar het Business katern, dat op zaterdag Weekend Business heet. Het katern opent met State wants to cap 2024 power tariff.

De energieautoriteiten willen het stroomtarief volgend jaar beperken tot 4,1 baht per kilowattuur (eenheid), zoals voorgesteld door premier Srettha, die het niet eens is met een eerder voorstel om het tarief te verhogen tot 4,68 baht per eenheid, zegt minister van Energie Pirapan Salirathavibhaga. De premier wil het beleid voortzetten om de elektriciteitsprijzen voor huishoudens en bedrijven te beteugelen.

Om u hoofdpijn te besparen, houd ik het hierbij want de rest van het artikel bevat een overdaad aan cijfertjes.

Terug naar de voorpagina met een loze belofte van premier Srettha, Srettha vows to improve education system amid poor scores, doelend op de laatste Pisa scores van Thaise leerlingen, en Cops quiz TikToker over Soi Nana clip.

Een Chinese vrouw die in een TikTok-videoclip haar bezorgdheid uit over de veiligheid van vrouwen ’s nachts in Bangkok, is door de immigratiepolitie ondervraagd over het motief achter haar video.

De video, opgenomen terwijl ze op Soi Nana van Sukhumvit Road liep, en op 5 december rond 23.30 uur is gepost, wordt door velen gezien als schadelijk voor het toeristische imago van Thailand, omdat het land hierdoor als onveilig wordt afgeschilderd.

In reactie hierop heeft Itthipol Itthisanronnachai, commissaris van het Immigratiebureau, opdracht gegeven tot een onderzoek, waarbij de vrouw in de video werd geïdentificeerd als Zi Yu Wang, een 28-jarige Chinese die het land binnenkwam met een Thai Privilege Card-visum.

Tijdens het verhoor gaf mevrouw Wang toe de video te hebben gemaakt en gedeeld op sociale media, maar ze ontkende de bedoeling te hebben de reputatie van Thailand te schaden. Ze zei dat ze buitenlanders alleen wilde waarschuwen voor gebieden waar ‘s nachts alleen lopen onveilig zou kunnen zijn voor vrouwen.

De videoclip toont een schaars geklede mevrouw Wang [wat suggereert de krant met deze opmerking?] die door Soi Nana loopt terwijl andere buitenlanders naar haar staren. Toen een buitenlander haar benaderde, liep ze weg en zei in haar camera dat de man haar had gevraagd: ‘Hoe gaat het vandaag?’

Ze zegt dat als hij van plan was geweest haar aan te vallen, ze misschien niet had kunnen ontsnappen. Ze zei ook dat als andere vrouwen hetzelfde scenario zouden tegenkomen, zij ook niet zouden kunnen ontsnappen.

Volgens het onderzoek was de vrouw tijdens haar verblijf in Thailand betrokken geweest bij livestreaming om online goederen te verkopen, wat een overtreding van de arbeidswetgeving is.

Itthipol zegt dat deze zaak buitenlanders eraan herinnert geen ongefundeerde inhoud te produceren die het imago en het toerisme van Thailand zou kunnen schaden. Overtreders kunnen worden onderworpen aan juridische stappen en kunnen als gevolg daarvan op de zwarte lijst worden geplaatst.

Ik stoom gelijk door naar pagina 2, netto een halve pagina, met vier berichten, waaronder de opening Thamanat warns local rice farmers en verder 118 turtle eggs found on Phangnga beach, ONCB closes ranks with Laos on drug smugglers en Joint task force [van Thailand en Myanmar] plans to increase aid to refugees.

De waarschuwing van minister Thamanat (Agriculture and Cooperatives) heeft betrekking op de smokkel en verbouw van rijst uit Vietnam, die nog niet is gecertificeerd. De boeren kunnen in de problemen komen als Vietnam klachten tegen hen indient. Dit zou ook de reputatie en de bilaterale banden van het land kunnen aantasten, aldus Thamanat.

De minister geeft toe dat rijstsoorten uit Vietnam meer opbrengst per rai opleveren dan Thaise rijstsoorten, wat voor meer inkomsten zorgt voor boeren. Maar het is voor het Department of Rice onmogelijk om rijstsoorten te certificeren die vanuit buurlanden worden binnengesmokkeld.

Ten slotte pagina 3 met zes berichten, een fotobericht en In Brief met twee kortjes. De pagina opent met Muay Thai eyed as soft power.

De regering is van plan het traditionele Thaise boksen, of Muay Thai, te promoten als een van de vormen van soft power van het land. Premier Srettha besprak het idee vrijdag met Muay Thai-legende Sombat ‘Buakaw’ Banchamek op vrijdag in het Government House. Ze werden vergezeld door adviseur van de premier, Pimol Srivikorn, en adviseur sportbeleid Chalitrat Chandrubeksa.

De premier zegt dat, aangezien traditionele martial arts (vechtsporten) worden beschouwd als een topprioriteit voor geëxporteerde soft power, gezien hun sterke economische waarde, de regering ernaar uitkijkt om de populariteit van Muay Thai uit te breiden.

Pimol, verantwoordelijk voor sport in het National Soft Power Strategy Committee, zegt dat het Department of Skill Development (DSD) is benaderd Muay Thai-trainers te helpen om te reageren op de toenemende vraag in het buitenland. De commissie en het departement lopen voorop bij de ontwikkeling van een curriculum voor trainers, die certificeringsdocumenten kunnen gebruiken voor visum- en werkvergunningaanvragen.

De overige berichten melden Loan sharks now targeted by Srettha, First in-house satellite ‘ready in 2 years’, Minister Cholnan denies hospital closures looming en Nobel chemistry laureate targets climate change, cancer.

Ter toelichting op het tweede bericht: De eerste inhouse satelliet die zal worden gebouwd als onderdeel van een samenwerkingsovereenkomst tussen het Excellence Center for Space Technology and Research (Ecstar) en het in Groot-Brittannië gevestigde In-Space Missions Ltd zal naar verwachting binnen twee jaar klaar zijn, zegt regeringswoordvoerder Chai Wacharonke.

De bouw van de satelliet is een van de missies die zijn opgenomen in het Memorandum of Understanding (MoU) tussen de twee bedrijven. Het MoU, dat vorige maand werd ondertekend, zal naar verwachting worden gebruikt om de samenwerking op het gebied van satelliet- en ruimtevaartzaken na te streven.

9:24uur Einde van de vogelvlucht over de papieren krant. Meer nieuws in Nieuwsflitsen dat nu volgt.

Nieuwsflitsen 9 december

Minimum wage to rise by only 2.4% (foto)

Foreign firms selling baht bonds face new rules

China cuts visa fees by 25% for Thai tourists

Immigration: Fugitive ‘Sia Paeng’ not detected using legal routes

Chinese woman questioned over ‘dangerous’ Soi Nana video

China to set up auto research institute in Thailand

Thailand, Myanmar agree to form taskforce for humanitarian aid delivery

Multibillionaire CEO ‘Worawat Narknawdee’ Weds Actress ‘Nonny Nutcha’ in Lavish Ceremony (foto)

Inflation dips again for second month

Uninspiring job outlook for 2024

KFC allots B500m to go digital

China’s investments to Vietnam boom as Xi visits Hanoi, US spending down

Centara collects ‘best employer’ award

Bangchak Execs Share Insights at Norway-Asia Business Summit 2023

Muay Thai eyed as soft power (foto)
PM discusses global plan with boxing legend Buakaw, certification for trainers planned.

Falcon Insurance Hosts Fairfax Asia Summit, Fostering Regional Collaboration

HAKUHODO FIRST unveils five advertising trends to watch in 2024

Deputy House speaker denies evading summons

ICONSIAM Shines in ‘Vijit Chao Phraya 2023’ Spectacular!

UOB supports CHANGAN’s EV expansion across Asean

Chuan finds MPs supporting Chalermchai for leadership unsurprising

Chalermchai undecided on Democrat leadership bid

Most voters want Narapat as Democrat Party leader: poll

Brighton College Bangkok Celebrates Outstanding Results

Platinum Fashion Mall celebrates 18 years of success

Minister denies hospital closures looming
Public Health Minister Cholnan Srikaew has dismissed as misleading media reports that some hospitals in the Northeast were suffering financial losses and would have to close some units.


 

Overpeinzing

8 december – Keek gistermiddag geamuseerd naar Who Am I 2015, (ook bekend als Jackie Chan Presents: Amnesia), een Chinese actiekomedie uit 2015, geregisseerd door Song Yinxi. De film is de remake van Chan’s film Who Am I? uit 1998 en werd op 12 juni 2015 in China uitgebracht.

De eerste scène die ik zag, was inderdaad komisch. Een vrouw staat in een kaal landschap te liften. Ze houdt een bankbiljet omhoog maar de bestuurder van de eerste auto die stopt grist het geld uit haar hand en rijdt weg. Daarna ontbloot ze haar schouder waardoor een tweede auto stopt, maar naast de bestuurder duikt een wat oudere vrouw op (misschien zijn moeder?). Ze maakt haar excuses, maar een lift zit er niet.

Bij nummer drie springt ze op de motorkap toen die was gestopt en laat zich op het wegdek vallen. Ze doet alsof haar been is verwond en stapt in. Die taktiek heeft succes. Daarna maakt ze met haar mobieltje een foto van hem; misschien om te dienen als bewijsmateriaal wanneer hij zich aan haar zou vergrijpen? Verder slechts sporadisch gekeken. Misschien raken ze verliefd op elkaar. Dat zou zo maar kunnen. In een film is alles mogelijk; hoe onwaarschijnlijk ook.

Verhaallijn
Fietskoerier Li Ziwei bevindt zich op de plaats van een moord en probeert te ontsnappen, maar de daders duwen hem van een brug. Het geheugenverlies door zijn hoofdletsel betekent dat hij de gezichten van zijn vijanden, die hem van de misdaad hebben beschuldigd, niet kan herkennen. Nu hij het pakketje draagt dat zijn enige aanwijzing is, en met de hulp van de brutale lifter Tong Xin, moet Li Ziwei de moordenaars en de politie ontlopen terwijl hij racet om zijn naam te zuiveren van de mysterieuze moord.

BP in vogelvlucht

8 december, 5:45 uur – De koning en koningin in vrijetijdskleding domineren vandaag de voorpagina van BP in twee foto’s van vier (hierboven geplaatst) en twee kolommen bijna tot de vouw. Ze waren gisteren in Phuket om te kijken naar een oefening tijdens de 35ste Phuket King’s Cup Regatta, een internationale zeilwedstrijd. De koningin klom aan boord van de THA72, maar of ze mee zeilde vermeldt het bijschrift niet. Evenmin waarom de koning op de wal bleef staan. Zie verder de nieuwsflits Their Majesties in Phuket for King’s Cup Regatta

Maar de koninklijke overdaad heeft niets te maken met de opening krant die luidt Visa-free access to China sought. Thailand vraagt China om visumvrijstellingen te verlenen aan Thaise toeristen. Een regeringspanel reist eind deze maand naar het land om de zaak te bespreken.

Minister Parnpree Bahiddha-Nukara (Buitenlandse Zaken) zei dit donderdag na een ontmoeting met zijn Chinese tegenhanger Wang Yi in de wandelgangen van de 8e bijeenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken van de Mekong-Lancang-samenwerking in Beijing.

Parnpree waarschuwde ook om deze maatregel, als ze wordt toegekend, niet te misbruiken om te lang in het land te verblijven en illegaal te werken. Hij zei dat dit de reputatie van Thailand zou ruïneren en dat de visumvrijstelling als gevolg daarvan zou kunnen worden ingetrokken.

Het Business katern opent met Tourism booms for new areas, een bericht dat met een andere tekst op de website staat als Second-tier cities drawing more tourists.

De inkomsten uit toerisme in zogeheten second-tier steden zullen dit jaar het niveau van 2019 met bijna 40% overschrijden, waardoor de inkomsten uit binnenlandse reizen met 800 miljard baht toenemen, voorspelt de Tourism Authority of Thailand, een dienst die altijd heel goed is zichzelf rijk te rekenen.

Life opent met Clearly beautiful over Hublot’s MP-15 Takashi Murakami Tourbilion Sapphire horloge (foto) dat embraces transparency.

Kanokporn Chanasongkram schrijft: Terwijl Takashi Murakami een PhD heeft in nihonga (Japanse schilderkunst), is hij net zo goed een natuurkunde-nerd. ‘Ik kijk graag naar veel YouTube-video’s over natuurkunde waarin wordt gesproken over tijd, ruimte en het universum. Tijd is niet lineair, maar veelzijdig’, zegt hij.

Zijn iconische lachende bloem ontmoet het verstrijken van de tijd in een reeks samenwerkingen met Hublot uit Nyon. De rockster van de hedendaagse kunstwereld is sinds 2020 Vriend van Hublot.

Eind juni onthulde de Zwitserse horlogemaker de MP-15 Only Watch, met zijn eerste centrale vliegende tourbillon, aangedreven door het handmatig opwindbare HUB9015-uurwerk. De limited edition werd onlangs gelanceerd in het Raffles Hotel in Singapore.

Tot zover een eerste kennismaking met de krant van vandaag. Meer in BP in vogelvlucht 2 na Nieuwsflitsen.

Nieuwsflitsen 8 december

Chulalongkorn U tops Thai sustainability rankings (foto)
Chulalongkorn University has come first in Thailand for social and environmental sustainability in the QS World University Rankings: Sustainability 2024.

Firms want hand in forming policies

NBTC projects target slum communities

Phi Phi Holiday misses rental payment

Creating Tomorrow’s Industry Leaders

Phuket plans for late closings

Revenue likely to miss target by B300bn

State urged to ease growing skills gap

Boncafe’s Coffee Journey: Behind the Beans 2023

Ministry to promote childbirth

Consumer confidence up slightly in Nov

Inflation lowest in 33 months

China’s high-yield property bonds hand investors a 22% loss

Slovenian man found dead in Pattaya condo

Hells Angels, yakuza suspects arrested

ACE sinks B20bn into renewable projects

NBTC projects target slum communities

Thaksin has sought no extra pardon

Fraud cases resulting in B50bn in damages: govt

3 arrested for B8m fraud in science equipment purchases

No rush to make Paetongtarn PM, says party

Former protest leader gets suspended term for lese-majeste

Varawut outlines party’s amnesty stance
Varawut is Chartthaipattana Party leader.

Thai hostage recalls beatings and bleakness

Eight Thai hostages remain in Gaza

Activist demands action on pork scandal

Legal advice sought on digital wallet

BP in vogelvlucht 2

8 december – BP telt vandaag op de bruto drie maar netto 2,5 binnenland pagina’s van het eerste katern veertien nieuwsberichten en -verhalen, de rubriek In Brief met vier kortjes in een volle kolom, vijf foto’s waarvan vier in een fotobericht, vier postzegelfoto’s en een 1-koloms foto.

Op de voorpagina resteren drie berichten. Eén is de zoveelste aflevering in de continuing story over de kabelbaan in Loei. Het bericht meldt dat het kabinet een bedrag van 28 miljoen baht heeft goedgekeurd voor het ontwerp.

Het plan dateert al van tien jaar geleden. Aanvankelijk was het belangrijkste bezwaar de schade aan het milieu bij de aanleg, maar inmiddels kunnen moderne constructiemethodes dit ondervangen. De nieuwste bezwaren richten zich nu op de aanzuigende werking van toeristen, die de vermoeiende klim naar de top van Phu Kradueng niet meer hoeven te maken.

Nog een continuing story en een onderwerp dat elk jaar terugkomt, is het minimumdagloon. Committee to decide on minimum wage rates meldt dat vandaag de tripartite commissie van overheid, werkgevers en werknemers vergadert over de verhoging per provincie.

Ten slotte meldt het derde bericht dat Ung Ing, de bijnaam van Paetongtarn Shinawatra, bereid is de volgende premier te worden wat op de website door de regeringspartij wordt gemeld als No rush to make Paetongtarn PM, says party.

Pagina 2, netto een halve pagina, telt drie berichten en een fotobericht met een foto van de golfzusters Jutanugarn die de Public Diplomacy Award hebben gewonnen. De onderscheiding wordt uitgereikt aan organisaties en individuen voor hun liefdadigheidswerk dat aldus het bijschrift beduidend helpt een beter begrip van Thailand, zijn bevolking en Thainess wereldwijd te bevorderen.

De pagina opent met ‘Loan sharks’ arrested for vandalism. Twee leden van een woekerbende die het restaurant van hun schuldenaar in het district Sankhaburi van Chai Nat hebben vernield, zijn woensdag gearresteerd. Bij de arrestatie van Traiphob (28) en Nirut (24) werden ook een helm en hun outfits in beslag genomen.

Het duo werd gearresteerd wegens vermeend vandalisme tegen het restaurant dat eigendom is van hun schuldenaar, geïdentificeerd als Piyathida. Ze werden kort na het vandalisme opgepakt.

Mevrouw Piyathida is een van de debiteuren die zich hebben aangemeld voor een regeling van de overheid om mensen te helpen hun schulden bij niet-traditionele kredietverstrekkers af te lossen. Ze had 30.000 baht geleend van een man genaamd Theerasak of Maew. Theerasak rekende een woekerrente van 850 baht per dag totdat ze de schuld had afbetaald.

Nadat Piyathida zich had aangemeld voor het staatsprogramma, gaf Theerasak het tweetal Traiphob en Nirut opdracht om woensdag rond 04.30 uur haar restaurant te vernielen.

Verder op de pagina Jumbos raid local farms en TikTok of cops sparks probe.

• Een kudde van ruim honderd olifanten heeft deze week huisgehouden in boerderijen in tambon Khao Mai Kaew (Prachin Buri), wat ambtenaren van het ministerie van Natural Resources and the Environment ertoe aanzette een operatie te lanceren om ze terug het bos in te drijven.

De kudde, die doorgaans binnen de grenzen van het Khao Ang Rue Nai Wildlife Sanctuary in het naburige Chachoengsao verblijft, trok maandag naar de boerderijen. Ze deden zich tegoed aan suikerriet, ananas en cassave die lokale dorpelingen in het gebied verbouwen.

Om de olifanten terug het bos in te drijven zijn 250 functionarissen en rangers gemobiliseerd. Ze parkeerden pick-up trucks en landbouwmachines langs het olifantenpad naar het bos. Er werden ook drones ingezet om de locatie van de kudde te bepalen en de olifanten nauwlettend in de gaten te houden.

• Minister van Defensie Sutin Klungsang heeft opdracht gegeven tot een onderzoek naar een TikTok-video waarin zes agenten van de militaire politie in de rij staan voor een busje dat Chinese toeristen bewaakt. Hij zegt dat er een disciplinaire straf moet worden opgelegd, alhoewel de video van 2021 dateert.

De video is gemaakt in een hotel in Pattaya. Hij bevat ook een Chinees onderschrift met de tekst: ‘Het was een eendaagse privétour in Pattaya met een privégids en een persoonlijk schema, inclusief een rit naar de luchthavens in Bangkok’.

De video, op 28 oktober op TikTok geplaatst, heeft kritiek van internetgebruikers op de militaire politie van Thailand opgeroepen. Ze vragen zich af of het inhuren van de agenten om Chinese toeristen van dienst te zijn, legitiem was.

Ten slotte pagina 3 met zeven berichten, In Brief en een fotobericht met twee foto’s van de Thai-Duitse conferentie Climate Talk. De pagina opent met Varawut outlines party’s amnesty stance.

Chartthaipattana-partijleider Varawut Silpa-archa bevestigde donderdag het standpunt van de partij tegen elke poging om majesteitsschennis en ernstige strafbare feiten op te nemen in een nieuwe amnestiewet.

Hij dringt er bij de coalitieregering ook op aan beter samen te werken om een eigen versie van het wetsvoorstel op te stellen, dat aan het Huis van Afgevaardigden zal worden voorgelegd, samen met een versie die al was voorgesteld door oppositiepartij Move Forward (MFP).

Het ontwerp van de coalitie zou een consensus moeten weerspiegelen onder de aangesloten partijen over wat een ideale amnestiewet, gericht op het bezweren van politieke conflicten, moet inhouden, aldus Varawut. Chartthaipattana houdt vast aan haar standpunt dat een wetsvoorstel geen betrekking mag hebben op schendingen van artikel 112 van het Wetboek van Strafrecht (majesteitsschennis) en andere ernstige strafbare feiten waarbij politiek gemotiveerd geweld tot doden en gewonden heeft geleid.

Varawut zei dit in reactie op een verklaring van regeringspartij Pheu Thai dat zij haar eigen versie van een nieuw amnestiewetsvoorstel aan het Huis van Afgevaardigden zou voorleggen om te wedijveren met het Move Forward-ontwerp.

Verder op de pagina een necrologie over ‘renowed’ journalist John McBeth op 79-jarige leeftijd. De krant noemt de in Nieuw-Zeeland geboren Mc Beth een van meest prominente journalisten in Azië.

Gedurende een carrière van meer dan 62 jaar heeft zijn verslaggeving bijgedragen aan het vormgeven van gebeurtenissen in landen als Zuid-Korea, Thailand, de Filippijnen, Vietnam, Cambodja en Indonesië. McBeth was een bot sprekende ‘old school’-verslaggever en auteur wiens geschriften tientallen jaren lang veel beleidsmakers in de regio beïnvloedden (Renowned journalist John McBeth dies at 79).

Van de overige berichten noem ik alleen de link: Dem group targets Narapat, Police seize B30m worth of drugs, No ‘fast-track’ in appointments, Activist seeks wider probe, op de website geplaatst als Activist demands action on pork scandal en Only one funding question ‘sent’ to council, op de website geplaatst als Legal advice sought on digital wallet.

Het laatste bericht heeft betrekking op het verzoek aan de Raad van State te oordelen over de legitimiteit van de beoogde leningwet van de regering ter financiering van de digitale portemonnee.

Einde Nieuws uit Thailand om 10:38 uur.


 

Overpeinzing

7 december – Voel ik enige affiniteit met het nieuws dat ik beschrijf? De vraag roept herinneringen op aan een treinramp in 1976 in Schiedam, waarbij een internationale boottrein vanuit Hoek van Holland frontaal botste op een Sprinter die te vroeg was vertrokken uit station Schiedam-Rotterdam West.

Las een interview met een brandweerman die vertelde dat hij onaangedaan zijn werk had gedaan, lichaamsdelen verzamelen en in plastic zakjes doen. Hij zei als je daarbij gaat huilen, ben je geen goede hulpverlener Maar als je eenmaal thuis gekomen, niet emotioneel wordt deug je niet als mens.

Voor mij geldt bij het maken van Nieuws uit Thailand: Verstand op nul en het nieuws zo nauwkeurig mogelijk brengen.

Maar sommige berichten grijpen mij wel degelijk aan zoals gisteren het bericht over de arts die op 29-jarige leeftijd overleed aan kanker. Zo jong, nog een heel werkzaam leven voor zich en dan al moeten sterven: dat is wrang.

Mijn vader en moeder stierven beiden aan kanker; mijn moeder na ettelijke operaties in de Daniël den Hoed kliniek; mijn vader aan longkanker net als Krittai Tanasombatkul. Hij werd bekend door zijn account op de sociale media Su-Di-Wa (Geef niet op) en gelijknamige boek waarin hij het ziekteverloop beschreef. Mijn moeder moest uiteindelijk opgeven; de kanker had te veel vernield.

BP in vogelvlucht

7 december – BP opent vandaag onder de paginabrede kop Pisa results panic scholars. Laat ik daar direct een persoonlijk commentaar aan toevoegen. Hoezo paniek? Sinds Thailand zich in 2001 aansloot bij de internationale onderwijsvergelijking op basis van de vakken lezen, rekenen en science scoort het land al bar slecht en ondanks herhaalde oproepen voor onderwijsvernieuwing verandert er niets.

Ook nu weer roept een renowed academicus op voor onderwijsvernieuwing maar dat is – weet ik – geen haarlemmerolie oftewel wondermiddel. De overheid heeft maar een zeer beperkte invloed op de kwaliteit van het onderwijs en de prestaties van leerlingen.

Andere factoren zoals het milieu van de leerlingen, hun houding tegenover de school, de didactische kwalitieit van het onderwijzend personeel zijn veel belangrijker. Voor de Thaise scores op Pisa zie het nieuwsflits bericht Thai students score poorly in maths, reading, science.

Het Business katern opent met Industry pushes to keep power tariff. Het Joint Standing Committee on Commerce, Industry and Banking Bankwezen (JSCCIB) roept de regering op om het energietarief, dat wordt gebruikt om de elektriciteitsrekening te berekenen, op 3,99 baht per kilowattuur (eenheid) te handhaven, omdat een hoger tarief de exploitatiekosten zou doen stijgen, waardoor fabrikanten genoodzaakt zijn de prijzen met 5-10% te verhogen.

Life heeft weer de schoonste opening (in de betekenis van mooiste) met A spotlight on the North, verdeeld over de voorpagina en twee halve binnenpagina’s met twaalf foto’s waaronder de grootste tot de vouw die ik hierboven heb overgenomen. Chiang Mai Design Week keert terug voor een negende editie om te benadrukken hoe lokale makers en gemeenschappen verandering teweegbrengen.

Pattarawadee Saengmanee, die ook sommige foto’s heeft gemaakt, schrijft: Ook al kwamen de winterwinden dit jaar later dan normaal, de Chiang Mai Design Week ligt op schema en loopt tot en met zondag, waarbij zowel lokale bewoners als toeristen worden aangemoedigd om de oude hoofdstad van het Lanna-koninkrijk te ontdekken via 200 intrigerende programma’s.

‘Het festival wil laten zien hoe lokale makers en gemeenschapsbewegingen belangrijke drijfveren zijn geweest. Vooral tijdens Covid-19 zagen we collectieve inspanningen om met nieuwe manieren te komen om met problemen om te gaan’, zegt Imhathai, ontwikkelingsstrateeg bij het Creative Economy Agency.

Tot zover een eerste kennismaking met de krant van vandaag. Meer in BP in vogelvlucht 2 na Nieuwsflitsen.

Nieuwsflitsen 7 december

Graft busters asked to rule on PM’s silk gift (foto)
Persistent petitioner Srisuwan Janya has asked the National Anti-Corruption Commission to rule on the legality of Prime Minister Srettha Thavisin buying silk cloth for 6,000 baht and giving it to Pheu Thai Party leader Paetongtarn Shinawatra during his cabinet’s visit to Nong Bua Lamphu province.
Mr Srettha bought the silk fabric from vendors at an exhibition in Nong Bua Lam Phu on Monday. The prime minister later gave the cloth to Ms Paetongtarn. who is the vice chair of a national soft power committee in the northeastern province.
Mr Srisuwan told reporters he had asked the NACC to rule if the gift violated any regulations governing government officials giving and receiving gifts under anti-corruption and morality laws, which limit the value of such gifts to 3,000 baht.
According to Mr Srisuwan, a group of weavers from Ban Non Sang prepared the fabric as a gift for Ms Paetongtarn, but Mr Srettha decided to buy it instead.

Thai students score poorly in maths, reading, science
Thai students scored poorly in maths, reading and science in the latest worldwide Programme for International Student Assessment (PISA) ratings. Education Minister Permpoon Chidchob on Wednesday blamed their poor performance partly on the Covid-19 pandemic, and promised to improve their results.
In the latest PISA assessment by the Organisation for Economic Co-operation and Development, Thai students aged 15 years were scored at 394 scores in maths last year (down from 419 in the  2018 assessment), 409 in science (down from 426) and 379 in reading (down from 393).
The assessment covered 81 countries and Thai students ranked 58th for maths and science and 64th for reading.
Move Forward Party list MP Parit Wacharasindhu said the performance of the Thai education system had declined over the past 10-20 years and the assessment results should arouse awareness that Thai education was at a critical level.
“Thailand is not the only country seeing lower ratings. It happened to all countries compared with assessments in 2018,” the minister said.
The minister did admit Thai students lacked analytical skills, especially when reading long passages, and said they should do more open-ended questions, in place of multiple choice questions in tests.

Maths scores drop globally, but US still trails other countries

Nepotism questions raised about police promotions

Alleged crypto fraudster quits local trade group

Officers to be disciplined for freeing German child sex suspect

Bitcoin above $43,000 after ‘jet-fuelled’ jump

Burger King aims to maintain 20% hike in sales

Japan inspires AIS, Central with zero waste

Happy ending to Blackpink contract drama (foto)
All four members of the K-pop supergroup Blackpink have renewed their contracts with YG Entertainment, the agency has confirmed, dispelling concerns about the band’s future after their initial contract expired in August.

Tourism operators highlight Northeast

Global slowdown threatens Thai growth

Study Hotel Management or Culinary Arts in Switzerland. Application and Seminar Day for 2024 Entry

Myanmar central bank to no longer set forex rates

Smartphone sales set to bounce back next year

Stocks to surge until year-end

Policies attracting investors

Thailand’s rate tightening cycle is over

Fatal accident leads to double-decker bus ban (foto)
Double-decker buses will be banned in the next four to five years, a change needed after an accident in Prachuap Khiri Khan province killed 14 passengers, said deputy government spokeswoman Rudklao Suwankiri.
Ms Rudklao, on behalf of the government, on Wednesday expressed condolences to the families and friends of the victims involved in the accident, which occurred when a double-decker bus veered off the road and slammed into some trees, resulting in 14 deaths and 32 people injured. Rescue workers found seven bodies in the upper deck, three in the lower deck and four outside the bus.
The bus was travelling from Bangkok to Na Thawi district in Songkhla province. The accident took place at the 331-kilometre marker in tambon Huai Yang of Thap Sakae district in Prachuap Khiri Khan at about 1am on Tuesday. The Department of Land Transport said on Wednesday that the bus in question was travelling at 88 kilometres per hour, which is below the speed limit of 90 km/h.
Ms Rudklao said the transport minister has amended a regulation that limits the height of double-decker buses to four metres, down from 4.3 metres now. Also, each bus must install a GPS system and make it available for inspection.  The licences of the double-decker buses now on the roads will expire in the next 4-5 years and they should be the last of their kind in Thailand, she added.
Kongsak Chuenkrailart, coordinator of the public transport safety programme at the Foundation for Consumers, said the crash may have been the result of the driver dozing off, and a lack of maintenance on the vehicle. “I would like agencies to reconsider the safety standards of double-decker buses and whether they guarantee passenger safety,” he said.

Agency predicts completion of railway bridge by 2029

Hells Angels, yakuza suspects arrested

Clarity sought on referendum questions

Green rules could lead to coffee shortage in EU

Songkran wins Unesco recognition

UN: Hundreds of refugees adrift in Andaman

BP in vogelvlucht 2

7 december – BP telt vandaag op de bruto drie maar netto 2,5 binnenland pagina’s van het eerste katern dertien nieuwsberichten en -verhalen, de rubriek In Brief met twee kortjes, vijf foto’s waarvan drie in een fotobericht en de infographic Pisa Performance.

Een 1-koloms bericht bevat een felicitatie voor prinses Bajrakitijabha die vandaag 45 jaar is geworden en over wie het spiegeltje aan de wand zegt dat ze een van de twee mooiste van het koningshuis is. Niet van het land want dat is Miss Universe Thailand die in El Salavador als runnner-up werd bekroond bij de Miss Universe World verkiezingen. BP wenst de prinses een happy birthday, good health and a long life.

Wat weet de bezemwagen verder nog te verzamelen aan nieuws dat niet al hiervoor is langsgekomen? Op de voorpagina drie berichten al genoemd als nieuwsflits: Cop uniform stunt probed (over de Chinese toerist met een uniformblouse van de politie), Police in paedophile bail case face action en Celebrations mark global recognition of Songkran, op de website geplaatst als Songkran wins Unesco recognition.

Pagina 2 telt zes berichten en In Brief met twee kortjes. De pagina opent met Phuket plans for late closings en meldt verder Govt sends out alert on PM2.5 risk, Stray jumbo calf dies despite intensive care en Fatal accident leads to double-decker bus ban. Van twee berichten kan ik de link niet vinden: Crackdown nabs 3 foreigners en Ministry to promote child birthday.

Het ongeluk met de dubbeldekker is m.i. te wijten aan de te hoge snelheid waarmee de bus van een heuvel reed. In de stad gebeuren nooit ongelukken met de bussen die instabiel zijn omdat ze te hoog zijn.

Ten slotte pagina 3, netto een halve pagina, met drie berichten en een vierkoloms foto van een vallei in de mist langs het Kew Mae Pan Nature Trail op Doi Inthanon, ’s lands hoogste piek en een populaire toeristische attractie gedurende het koude seizoen. Het pad meet drie  kilometer, perfect geschikt om de zonsopgang te observeren.

De pagina opent met EC probed on referendum, op de website geplaatst als Clarity sought on referendum questions. Dat referendum zou de mening van de bevolking peilen over wijziging van de grondwet.

Verder op de pagina Srettha gift under fire, op de website geplaatst als Graft busters asked to rule on PM’s silk gift en MFP’s Rangsiman demands answers on police reshuffle, op de website geplaatst als Nepotism questions raised about police promotions. Kwam een cartoon tegen van The born loser die daarnaar verwijst.

Einde Nieuws uit Thailand om 8:54 uur. Da’s wel erg vroeg.


 

Tentoonstelling van de Soil and Fertilizer Society of Thailand in Chachoengsao (5-10 december).

SFST wint Wereldbodemdag Award

6 december – De Soil and Fertilizer Society of Thailand (SFST) heeft de King Bhumibol World Soil Day Award 2023 gewonnen, een onderscheiding die is ingesteld landen over de hele wereld aan te moedigen duurzame bodembeheeractiviteiten te lanceren om de doelstellingen van de VN te bereiken.

World Soil Day, op 5 december, de geboortedag van koning Bhumuibol, is  door de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) van de Verenigde Naties in december 2013 ingesteld om het levenslange werk van koning Bhumibol en zijn belangrijke bijdrage aan het verbeteren van de levensomstandigheden in gemeenschappen door middel van duurzaam bodembeheer te erkennen en te eren.

De SFST lanceerde vorig jaar een bodembeheeractiviteit onder het concept ‘Bodem, waar voedsel begint’ om het bewustzijn over bodembehoud met het oog op duurzaamheid te vergroten en de rol van de bodem als het begin van voedsel en vele levens te benadrukken.

Overheidsinstanties, het maatschappelijk middenveld, particuliere stichtingen en de landbouwsector, waaronder de World Soil Association, Agri-Nature Foundation, het Department of Land Development, het Agricultural Department, Kasetsart University en Maejo University, verleenden allemaal hun medewerking.

Prinses Maha Chakri Sirindhorn leidde dinsdag de viering van Wereldbodemdag. Ze reikte namens de VN de King Bhumibol World Soil Day Award uit aan de SFST. (Kingdom scoops World Soil Day Award)

Krittai Tanasombatkul (29) overleden aan longkanker

6 december – De 29-jarige arts Krittai Tanasombatkul uit Chiang Mai, die aan longkanker leed en zijn vechtlust toonde met behulp van de hashtag ‘Su-Di-Wa’ (Geef niet op) op sociale media waar hij zijn ervaringen deelde, is dinsdag overleden.

De condoleances stroomden binnen nadat zijn vader, Thaiphat, dinsdagochtend het nieuws van zijn overlijden op sociale media meldde, samen met zijn foto, het korte bericht ‘Bon Voyage, zoon’ en de kenmerkende hashtag ‘Su-Di-Wa’ van de dokter. Krittai deelde zijn ervaringen in de strijd tegen de ziekte op sociale media en in zijn bestseller Su-Di-Wa. (Clean air advocate doctor succumbs to lung disease at 29)

BP in vogelvlucht

6 december, 7:50 uur – Wakker bij een krant die geduldig op mijn bed heeft gewacht totdat de luiken open gingen. Mono29 behandelt in de rubriek Gossip het entertainment nieuws. Geen van de geportretteerde sterren komt me bekend voor.

De krant opent met Govt nod for ‘CEO governors’. Het kabinet heeft in beginsel afgesproken om alle provinciegouverneurs een bevoegdheid te geven die in grote lijnen gelijkwaardig is aan die van de CEO van een bedrijf, als onderdeel van het decentralisatiebeleid van het kabinet.

De belangrijkste oppositiepartij Move Forward en enkele critici betwijfelen echter of de beweerde decentralisatie overeenkomt met algemeen geaccepteerde internationale definities.

Het Business katern opent met Concerns over EV loans. Het National Credit Bureau (NCB) uit zijn bezorgdheid over de kwaliteit van leningen voor elektrische voertuigen (EV) en merkt op dat de waarde van een EV sneller daalt dan de waarde van een conventionele auto met een verbrandingsmotor (ICE).

De concurrentie en marketingcampagnes in het EV-segment worden steeds intensiever, vooral onder de Chinese merken, wat resulteert in een toename van het aantal leningen dat aan kopers wordt verstrekt.

De hogere afschrijvings- en waardepercentages van gebruikte EV’s vergeleken met de tarieven voor gebruikte ICE-modellen hebben echter tot een hoger risiconiveau geleid voor aanbieders van autoleningen. De NCB zal daarom de kwaliteit van leningen die zijn verstrekt voor de aankoop van een elektrische auto van nu af aan nauwlettend in de gaten houden, zegt NCB-topman Surapol Opasatien.

‘In het geval van een ongeval met een EV zou de waarde van de auto aanzienlijk dalen. De waarde van gebruikte EV’s, vooral die van vijf jaar of ouder, gaat sneller achteruit dan ICE’s.’

Er zijn verschillende EV-leasebedrijven die interesse hebben getoond in het lidmaatschap van de NCB. Sommigen van hen zijn bezig met het voorbereiden van de vereiste documenten en zullen naar verwachting volgend jaar hun aanvraag indienen. Dat zou de NCB in staat stellen de kredietgegevens van EV-leningen te verzamelen en de algehele schuldensituatie van de huishoudens van het land beter te monitoren, aldus Surapol.

Momenteel bedraagt de schuldenlast van de Thaise huishoudens grofweg 16 biljoen baht, wat neerkomt op 90,7% van het bbp van het land. Autoleningen met speciale vermelding (SM), gedefinieerd als leningen met een betalingsachterstand van 30 tot 90 dagen, zijn sinds begin 2023 blijven stijgen.

Life opent paginagroot met het interview A literary star. SEA Write Award-winnaar Narisapongse Rakwattananont bespreekt de inspiraties achter Family Comes First en de Chinees-Thaise gezinsdynamiek.

Tatat Bunnag schrijft: Op het gebied van de hedendaagse Zuidoost-Aziatische literatuur is Narisapongse Rakwattananont een uitblinker, die dit jaar de prestigieuze SEA Write Award in de wacht sleepte met zijn meeslepende verzameling korte verhalen Family Comes First.

De literaire vaardigheid van deze Thaise schrijver duikt in de fijne kneepjes van de Chinees-Thaise familiedynamiek en stelt eeuwenoude tradities en maatschappelijke normen ter discussie. Het SEA Write Organizing Committee, bestaande uit zeven kritische juryleden, heeft deze eer onlangs unaniem toegekend aan het werk van Narisapongse, waarbij het zijn diepgaande verkenning van kwesties die ingebed zijn in de Chinees-Thaise cultuur erkent.

De jury prees Family Comes First vanwege de aangrijpende kritiek op patriarchale mannelijkheid en de impact ervan op gezinsrelaties. Door middel van elf boeiende korte verhalen ontrafelt Narisapongse de complexiteit waarmee de personages worden geconfronteerd, vooral vrouwen die verstrikt raken in de klauwen van ouderwetse gebruiken die ooit warmte symboliseerden, maar nu wonden toebrengen aan de leden.

De triomf van het boek ligt niet alleen in de thematische diepgang, maar ook in het bedreven gebruik door de auteur van literaire technieken, waaronder realisme, magisch realisme, allegorie en de minder onderzochte paratekst.

Tot zover een eerste kennismaking met de krant van vandaag. Wordt vervolgd in BP in vogelvlucht 2 na Nieuwsflitsen.

Nieuwsflitsen 6 december

Raid on smuggler’s tugboat nets tonnes of crystal meth (foto)
Police seized 2 tonnes of crystal methamphetamine from a large tugboat and arrested 13 fleeing suspects at a pier in Bang Pakong district of Chachoengsao on Monday night. The drugs were believed destined for the Philippines and Australia.
Marine and narcotics suppression police searched the seagoing tug Srimongkolsap at the TNS Bangpakong jetty in Bang Pakong district about 9.30pm on Monday, acting on information about a drug smuggling operation. As police moved in, people jumped from the boat into the river, attempting to flee. Police rounded up 13 of them, all Thais.
The searchers found 90 cardboard boxes containing 2,000 kilogrammes of crystal meth in cabins below decks. The drugs were compressed and hidden in bags of dried fruit to cover the smell.

Clinic charged over ‘herbal burning’ injury

Two police, suspect wounded in Pattani drug bust

New! Stem cells hair transplant: No sexual dysfuntion & medication-free

Ministry eyeing FTA with Bangladesh

BoT seen cutting rates in H2, 2024

Gold prices soar as Fed expected to end rate hike

BCPG planning to sell solar farms in Japan

King’s second son joins Thais in paying respect to late King Bhumibol (foto)

Thai PBS calls for trial of 4K hi-res broadcasting platform

Modest pre-holiday improvement foreseen

Cheesecake Factory opens first Thai store

EVme Plus, partner to push switch to EV taxis

Dell anticipates convergence of generative AI and trends

Pork, energy prices drive inflation lower in October

Probe ordered into tourist wearing police uniform in video

BP in vogelvlucht 2

6 december – BP telt vandaag op de bruto drie maar netto 2,5 binnenland pagina’s van het eerste katern veertien nieuwsberichten en -verhalen, zes foto’s waarvan drie in een fotobericht en één 1-koloms foto.

Dominant bovenaan de voorpagina tot iets over de vouw een fotobericht met twee foto’s waarop één van het koningspaar, begeleid door prinses Sirivannavari, die eer bewijzen aan het standbeeld van koning Bhumlbol in het Chalerm Prakiat park. Gisteren was National Day en vaderdag; de tweede foto toont toeristen die Wat Phra Kaeo en het Grand Palace In the name of the father bezochten.

Verder op de voorpagina een bericht over de stichting die de World Soil Day 2023 Award heeft gewonnen, dat u in vertaling al tegenkwam als opening NuT, Freeing hostages top priority, says PM en Chief orders probe over tourist in cop uniform clip, op de website geplaatst als Probe ordered into tourist wearing police uniform in video.

RTP hoofdcommissaris Torsak Sukvimol heeft opdracht gegeven tot een onderzoek naar een video waarin een Chinese toerist het bovenste deel van een politie-uniform draagt, terwijl een persoon die op een echte politieagent lijkt, klaarstaat om een autodeur voor hem te openen.

Begin dit jaar verleende de politie een ongeoorloofde VIP-dienst aan een Chinese toeriste. Er werd een onderzoek ingesteld naar vier politieagenten nadat ze verschillende video’s op het Chinese sociale mediaplatform had geplaatst. Daarin beweerde ze snel door de immigratiedienst te zijn geëscorteerd en door een politiemotor-escorte naar haar hotel in Pattaya te zijn gebracht.

Pagina 2, netto een halve pagina, telt vier berichten waaronder de opening Charges laid over burn therapy error, op de website geplaatst als Clinic charged over ‘herbal burning’ injury. Bij deze therapie worden kruiden op de buik van de klant verhit door alcohol in brand te steken. Dat zou de bloedcirculatie verbeteren en indigestie verlichten. Maar dat ging bij een vrouw fout want die liep derdegraads brandwonden op.

Verder meldt een bericht bovenaan de pagina het bezoek van Vacharaesorn, de tweede oudste zoon van Vajiralongkorn, gisteren aan het standbeeld van Bhumibol in het Chalerm Prakiat park. Hij is een van de drie zonen uit het eerste huwelijk van de koning met zijn nicht, die in de VS wonen en laten we zeggen ‘onterfd’ zijn.

Onder de opening twee berichten. Hospital seeks meds help gaat over een overheidsziekenhuis in het grensdistrict Umphang in Tak dat de bevolking gevraagd heeft om ongebruikte medicijnen, voorgeschreven voor een eerdere ziekte, te doneren om de slinkende voorraden aan te vullen.

Het andere bericht meldt het overlijden van CCSA staflid Natapanu die persbriefings in het Engels voor het al lang geleden opgeheven Centre for Covid-19 Situation Administration verzorgde.

Ten slotte op pagina 3 zes berichten en een fotobericht van vier kolommen met een foto van Jumbos on the march. Gisteren op vaderdag werd in Ayutthaya een parade van olifanten gehouden.

De pagina opent met de zorgen over de geplande kabelbaan in nationaal park Phu Kradueng in Loei. De Sueb Nakasathien stichting zegt dat moderne constructiemethodes wellicht de gevolgen voor milieu en dieren kunnen verlichten maar de stichting heeft nu zorgen over de grote drukte die verwacht wordt door de gemakkelijker toegang tot de top van de gelijknamige berg van 1.316 meter (Group voices concern over Loei cable car).

Het bericht over de aan longkanker overleden arts en de vondst van drugs op een sleepboot in Chachoengsao kent u al, nieuw zijn Govt assures fugitive will be caught, PM tells army to beef up drug, unrest fight en Police sting operation in Pattani turns violent, op de website geplaatst als Two police, suspect wounded in Pattani drug bust.

Einde Nieuws uit Thailand om 10:29 uur, traditioneel koffietijd maar voor mij is elke tijd koffietijd.


 

Overpeinzing

5 december – Keek gisteravond naar Paradox, een neo-noir actiefilm uit Hong Kong uit 2017, geregisseerd door Wilson Yip. In de film, geschreven door Jill Leung en Nick Cheuk, speelt Louis Koo (die ik al in tal van films heb gezien) een  politie-inspecteur die naar Pattaya reist om zijn tienerdochter te zoeken waar hij wordt bijgestaan door lokale detectives, gespeeld door Tony Jaa en Wu Yue.

Onderweg ontmoet hij het brein van een orgaanhandelbende (Chris Collins) die samenspant met een lokale politieke assistent (Gordon Lam), wat leidt tot een reeks achtervolgingen. De film werd uitgebracht in China op 17 augustus 2017 en in Hong Kong op 25 augustus 2017 en heeft wereldwijd 80,84 miljoen dollar opgebracht tegen een budget van 14,5 miljoen dollar.

De film werd goed ontvangen door critici, geprezen om de choreografie van actieregisseur Hung, die hem de Hong Kong Film Award voor beste actiechoreografie opleverde, en Koo’s fysieke en emotionele prestaties, die hem zowel de Asian Film Award voor Beste Acteur als de Hong Kong Film opleverden waarmee hij de eerste acteerprijzen voor zijn film won.

Naast de twee bovengenoemde prijzen, won Paradox ook Beste Sound Design en ontving zes andere nominaties bij de 37e Hong Kong Film Awards.

Critici prezen de prestaties van Louis Koo en de actiechoreografie van Sammo Hung. Edmund Lee van de South China Morning Post beoordeelde de film met een score van 3,5/5 sterren en prees Koo’s fysieke en emotionele prestaties en de woeste actiescènes van choreograaf Sammo Hung.

Elizabeth Kerr van The Hollywood Reporter prees de creatieve actiechoreografie van Hung, het gebruik van de tijd door schrijver Jill Leung om de indiscreties van de hoofdpersoon bloot te leggen en het kleurgebruik van cameraman Kenneth Tse.

James Marsh van Screen Anarchy prees Hungs brute actiechoreografie en Koo’s optreden en besloot zijn recensie door te stellen dat de film ‘een geweldige klap uitdeelt’.

BP in herhaling

5 december – Noemde gisteren de opening van het Life katern Tale of two tropics, maar kon geen foto laten zien omdat het verhaal nog niet geplaatst was op de website. Dat kan nu wel, dus alsnog een van de foto’s.

Het Life katern maakte gisteren een uitstapje naar Singapore met een ruim geïllustreerd verhaal over de tentoonstelling ‘Tropical: Stories From Southeast Asia and Latin America’. Kan de tekst niet overnemen want the page is not responding, maar u kunt het verhaal wel lezen via de link.

Tevens maak ik u erop attent dat ik later op de avond een afbeelding heb geplaatst van de voorpagina krant, dus als u even doorscrolt kunt u die ook alsnog bekijken.

BP in vogelvlucht

5 december – Zingt u even mee? Zie ginds komt de nachtwacht van beneden weer aan. Hij brengt mij de krant en dat pleziert me zeer.

5:50 uur Wakker Vandaag is Vaderdag en National Day ter herinnering aan de geboortedag van beloved monarch Bhumibol.

Om 6:02 uur brengt de nachtwaker de krant naar mijn kamer, terwijl kampioen snelpraten van Amado enthousiasme veinst over Immu Collagen, een dieetsupplement dat volstrekt overbodig is als je gevarieerd en gezond eet. Daarna neemt Tour Ma Long het tv-scherm over met een gast die ik niet ken. Heerlijk programma, ik denk voornamelijk slap geouwehoer. Toch een voordeel dat ik het niet kan volgen.

De krant opent met Shopping refund gets nod, het Business katern met Documentary rocks Pattaya tourism en Life met A silent menace over antimicrobiële resistente superbacteriën die als gevolg van de bio-indistrie oprukken. De roep om duurzame praktijken en alternatieve eiwitbronnen groeit, schrijft BP.

De opening krant meldt: Het kabinet heeft maandag een belastingteruggaveregeling voor winkelen goedgekeurd om de binnenlandse bestedingen begin volgend jaar te stimuleren en een breder gebruik van elektronische facturen te bevorderen, heeft het ministerie van Financiën bekendgemaakt.

Pornchai Thiraveja, woordvoerder van het ministerie en hoofd van het Fiscal Policy Office, zegt dat individuen onder het ‘Easy E-Receipt’-programma een belastingaftrek van maximaal 50.000 baht kunnen krijgen voor de aankoop van goederen en diensten van bedrijfsexploitanten die worden ondersteund door het e-receipt belastingstelsel tussen 1 januari en 15 februari volgend jaar.

De teruggaveregeling heeft tot doel heeft de nationale economie te stimuleren en bedrijfsexploitanten aan te moedigen zich aan te sluiten bij het belastingstelsel en het e-belastingsysteem. Exploitanten kunnen de website van het Revenue Department bezoeken om te leren hoe zij elektronische facturen en kwitanties kunnen aanvragen.

De regeling maakt deel uit van de economische stimuleringsmaatregelen van de regering die premier Srettha begin vorige maand heeft aangekondigd. Ze stond destijds bekend als e-refund en zou worden geïntroduceerd voor degenen die niet voldoen aan de criteria voor het digitale portemonnee-programma.

Business meldt: Nu het imago van Pattaya als bestemming voor sekstoerisme wordt versterkt door een Duitse mediaorganisatie, maakt de particuliere sector zich zorgen, aangezien dit gevolgen zou kunnen hebben voor de totale toerismemarkt. De boosdoener is Deutsche Welle (DW) die op YouTube een documentaire publiceerde over sekstoerisme in Pattaya, maar de inhoud is in Thailand geblokkeerd.

Marisa Sukosol Nunbhakdi, voorzitter van de Thai Hotels Association (THA), zegt dat een soortgelijk incident met betrekking tot sekstoerisme in de stad ongeveer twintig jaar geleden in Duitsland werd gemeld. Destijds belemmerde dit het vertrouwen in het toerisme ernstig, aangezien het aantal toeristen uit deze markt aanzienlijk daalde, aldus Marisa.

Tot zover een eerste kennismaking met de krant van vandaag. Wordt vervolgd in BP in vogelvlucht 2 na Nieuwsflitsen.

Cabinet ministers don traditional Thai outfits made from locally-produced cloth with a unique pattern, during their meeting in Nong Bua Lamphu province on Monday.

Nieuwsflitsen 5 december

Tier 2 provinces get tourism promotion boost (foto)

Rights orgs sue Netherlands over F-35 parts to Israel

COP28 host UAE choking from

Cabinet approves study funding for Phu Kradueng cable car

Sales of 75 tonnes of rotting beef alleged

Strategy for data centres proposed

Probe into university’s B16m suit against mentally ill lecturer (foto)
The higher education ministry and a House committee will investigate the case in which a mentally ill former lecturer is being sued for 16 million baht by the university that granted her a PhD scholarship.

University doubts mental illness of lecturer it is suing for B16m

Tisco offers tips for bonds and stocks

Pork, energy prices drive inflation lower in October

B7.9bn budget for sugarcane farmers to reduce pollution

Former Revenue officials found ‘unusually rich’ by B2bn

Peace talks with communist rebels ‘pact with devil’: Philippines VP

6 more Thai hostages back home from Gaza: foreign ministry

BP in vogelvlucht 2

5 december – BP telt vandaag op de bruto drie maar netto 2,375 binnenland pagina’s van het eerste katern twaaalf nieuwsberichten en -verhalen, vier foto’s in een fotobericht, één 1-koloms foto en een postzegelfoto. De rubriek In Brief ontbreekt.

Op de voorpagina domineert een vierkoloms foto van een bloemenperk met marigolds (goudsbloemen) geplant in de vorm van het cijfer 9 plus een portret van Bhumibol oftewel Rama IX bij het gemeentekantoor van Samut Prakan.

Verder op de pagina B5.1bn soft power spend too dear: PM en Loei’s cable car project put on hold over environment concerns.

Dat zo’n kabelbaan schadelijk is voor het milieu heb ik al eens eerder gelezen. Ik vermoed dat dit betrekking heeft op de aanleg. Het plan dateert van twintig jaar geleden dus opnieuw uitstel kan er nog wel bij. Wanneer de kabelbaan in bedrijf is, kunnen toeristen het hele jaar Phu Kradueng in de provincie Loei bereiken en van het uitzicht genieten. Ze hoeven ook niet meer de vermoeiende klim naar boven te maken.

Het soft power bericht zegt: De regering gaat het budget van 5,1 miljard baht, dat door het National Soft Power Development Committee (NSPDC) is gereserveerd voor nationale kunst- en cultuurpromotieprojecten, herzien omdat dit als te veel wordt beschouwd, zei premier Srettha maandag.

De premier wil ervoor zorgen dat elke baht van de begroting op de meest effectieve manier zou worden gebruikt nadat de commissie haar tweede bijeenkomst op 30 november had afgesloten met een voorstel van 5,164 miljard baht., te besteden aan festivals, culinaire zaken, toerisme, entertainment, sport, Thaise kunst, design, muziek en boeken.

Pagina 2 telt zes berichten en twee fotoberichten. De pagina opent met Groups urge govt to scrap 4am opening.

Matigheidsgroepen en voorstanders van verkeersveiligheid dringen er bij de regering op aan om haar plan te heroverwegen om bars, clubs en andere uitgaansgelegenheden tot 4 uur open te laten. Ze zeggen dat de autoriteiten niet de nodige voorzorgsmaatregelen hebben genomen om alcoholgerelateerde ongelukken te voorkomen.

Tijdens een discussie georganiseerd door Pheu Thai-parlementslid Khattiya Sawatdipol zei Theera Watcharapranee, voorzitter van het Stop Drinking Network, dat zonder adequate voorbereidingen het beleid het aantal verkeersdoden zal doen stijgen in plaats van de economie te stimuleren. Wat andere groepen zeiden, mag u zelf lezen.

Verder op de pagina Probe launched to identify official in B10m bribery clip, Uni defends B16m lawsuit en NACC targeting 4 for unusual wealth.

De overige twee kan ik niet vinden: Teens claim they were forced into sex work (speelt in Rayong) en Drink-driving cop kills lady in smash (in Kanchanaburi).

Pagina 3, netto een halve pagina, telt drie berichten met als opening Lawmakers to offer feedback on charter. De andere berichten melden Several parties ‘unhappy’ with MFP amnesty bill en Legal advice sought on B500bn loan.

Een fotobericht toont de premier in the pink. Tijdens een bezoek aan de provincie Nong Bua Lam Phu droeg hij een shirt met een unieke print en droeg een handgeweven doek met zijn naam dat hij voor 7.000 baht had gekocht.

Einde Nieuws uit Thailand om 9:50 uur.


 

BP in vogelvlucht

4 december, 5:48 uur – Een nieuwe dag, maar nog geen nieuwe krant. Of moet ik schrijven: een nieuwe week. Want de week mag dan officieel beginnen op zondag maar mijn gevoel zegt dat de week op maandag begint. Zondag is de afsluiting van de vorige week.

Mijn Facebook column van vandaag is al een tijdje beschikbaar. Zes personen hebben tot nu toe gereageerd. Misschien zijn dat net als ik afficionado’s, oftewel personen met een passie voor koffie.

5:59 uur De nachtwaker brengt de krant naar mijn kamer en onderbreekt mijn overpeinzingen over koffie, de onmisbare brandstof van journalisten en misschien ook wel van andere beroepsgroepen.

Prominent op de voorpagina een vierkoloms foto van een menigte (bij)gelovigen langs een khlong bij Wat Song Kliang in Nonthaburi die giften geven aan monniken in passerende boten. Ze hopen daarmee verdiensten te leveren die een beter volgend leven garanderen. De processie bestond uit 250 boten. Het bijschrift noemt niet de naam van het watertje en op internet kan ik die ook niet vinden.

De  krant opent met Govt rejigs plans for Songkran. Het National Soft Power Development Committee heeft zijn idee verduidelijkt om het Songkran-festival de hele maand april te organiseren. De commissie zegt dat de festiviteiten volgens traditie nog steeds op 13-15 april worden gehouden, terwijl andere culturele evenementen landelijk zullen worden georganiseerd tijdens de hele maand april.

De verduidelijking volgt op zware kritiek dat het idee onpraktisch is en dat een maand lang opspattend water een enorme waterverspilling zou zijn en het aantal verkeersongelukken zou doen toenemen.

Paetongtarn Shinawatra, voorzitter van de commissie, zei eerder dat de commissie Songkran wil promoten tot een van ‘s werelds beste festivals. De commissie verwacht dat het verlengde festival 35 miljard baht voor de economie zal opleveren, schrijft ze op haar Facebook-pagina.

Het Life katern maakt vandaag een uitstapje naar Singapore met een ruim geïllustreerd verhaal over de tentoonstelling ‘Tropical: Stories From Southeast Asia and Latin America’.

Het verhaal is nog niet geplaatst op de website, wel de opening van het Business katern Tempting tech. Terwijl de overheid buitenlandse bedrijven probeert over te halen hier te investeren, is het groene energiebeleid een cruciaal lokmiddel geworden.

BP schrijft: De regering heeft de afgelopen maanden verschillende grote conglomeraten bezocht in een poging de foreign direct investment (FDI) te vergroten, met name in de digitale en hightechindustrieën.

Tijdens bijeenkomsten vorige maand in de VS had premier Srettha een ontmoeting met leidinggevenden van technologiegiganten om hen te overtuigen in Thailand te investeren, waarbij hij opmerkte dat het land klaar is om als productiebasis te dienen. Tijdens een afzonderlijke bijeenkomst in New York had hij een ontmoeting met Tesla, fabrikant van elektrische voertuigen (EV), om investeringen te bespreken.

De stap sluit aan bij het ‘Go Cloud First’-beleid van het ministerie van  Digital Economy and Society, met als doel FDI’s van buitenlandse cloud- en datacenteraanbieders te werven.

Hoewel de deuren naar Thailand wijd open staan, zijn er vragen over het vermogen en de aantrekkelijkheid van het land om grote technologie-industrieën, met name schone energie, aan te trekken, aangezien een passende kostenstructuur essentieel is voor dit soort innovatie.

Tot zover een eerste kennismaking met de krant van vandaag. Wordt na Nieuwsflitsen vervolgd met BP in Vogelvlucht 2.

Nieuwsflitsen 4 december

“Madame Dear” on top of other candidates for Democrat leader post: Poll
Watanya Bunnag, familiarly known as Madame Dear, leads other figures with the potential to become the leader of the Democrat Party in an opinion survey conducted by National Institute of Development Administration, or Nida Poll. The election of the party’s executive committee, including the party leader, is scheduled for Dec 9.
The party has failed in two attempts to hold a general assembly to elect a new executive committee after the resignation of Jurin Laksanawisit as party leader due to lack of quorum.

Attacker stabs German tourist to death in Paris

Frenchman’s body found at Koh Samui waterfall

83 Thais stranded in Myanmar’s Laukkaing to return Monday

Thailand ready to receive Myanmar war refugees

Thai Red Cross clarifies charge for donated blood

Suteepat closes in on breakthrough win
Thailand’s Suteepat Prateeptienchai raced into a two-shot lead after round three of the US$400,000 Taiwan Glass Taifong Open on Saturday after shooting a six-under-par 66 to go to 15 under.
His compatriot Chapchai Nirat carded a 69 and was in second place, at the par-72 Taifong Golf Club, while Malaysia’s Shahriffuddin Ariffin was a further shot back following a 66.
Suteepat’s emergence is perhaps no surprise as he finished joint second in this event last year, when it was the season-ending event on the Asian Development Tour (ADT). The result saw him wrap up the ADT Order of Merit title, after a breakthrough season when he triumphed three times.
Despite Saturday’s fine round he was reserved about his chances on Sunday. “I’d take a top three finish tomorrow to be honest as there as so many top Chinese-Taipei players,” he said.

Almost 40,000 loan shark debtors seek govt help

Court ruling on Yingluck malfeasance case reset for Dec 26

As Dubai hosts climate talks, its air pollution soars

BP in vogelvlucht 2

4 december – BP telt vandaag op de bruto drie maar netto 2,375 binnenland pagina’s van het eerste katern elf nieuwsberichten en -verhalen, vijf foto’s waarvan drie in een fotobericht, en één postzegelfoto. Het langste verhaal van een halve pagina is een interview op de 2 met regeringswoordvoerder Chai Wacharonke (No stranger to the fighting ring).

Mongkol Bangprapa schrijft: Ondanks dat hij een nieuwkomer in de politiek is, lijkt Chai Wacharonke nu zijn rol als regeringswoordvoerder op zich te hebben genomen, met de natuurlijke vaardigheden die nodig zijn om zijn taken uit te voeren. In het interview vertelt Chai, een 64-jarige dierenarts, over zijn achtergrond, zijn uitstapje naar de politiek en de uitdagingen die het leven als woordvoerder met zich meebrengt.

Nadat hij was afgestudeerd aan de faculteit Diergeneeskunde van de Chulalongkorn Universiteit, zette hij zijn levenskompas op het voorspelbare: een carrière nastreven in een veterinaire onderneming en werken bij bedrijven die huisdieren, dierenvoer, diergeneeskundige benodigdheden en landbouwapparatuur verkopen.

Maar zijn verkoopachtergrond is niet verloren gegaan. In feite hebben zijn jaren in de handel in de sector zijn communicatieve vaardigheden aangescherpt, waardevolle troeven voor zijn rol als woordvoerder. Hij heeft de ervaring in verkoop en marketing aan zijn periodes bij deze bedrijven te danken.

Wat biedt BP nog meer wat niet al hiervoor is genoemd? Op de voorpagina resteren twee berichten: Six more Thai workers set to return as nine still held as hostages en Police probing sex charge bribe claim.

De politie gaat onderzoek doen naar de bewering van een Duitser dat hij steekpenningen van 1 miljoen baht aan de autoriteiten heeft betaald in ruil voor het vervallen van een aanklacht wegens pedofilie.

Het onderzoek is een reactie op een recente nieuwsdocumentaire, Sex Tourists in Thailand, gepost op het Deutsche Welle (DW) Documentary YouTube-kanaal. De toegang tot de documentaire is nu geblokkeerd in Thailand. In de docu wordt een geval van pedofilie besproken waarbij Jens Kirch (55) betrokken was.

Volgens een bericht van de krant Khaosod werd de buitenlander gearresteerd na een inval in een nachtclub in Pattaya genaamd Cobra Beer Bar op 11 september 2022. De bar, eigendom van een 60-jarige Britse man en zijn 42-jarige Thaise vrouw, is inmiddels gesloten. Beide eigenaren werden gearresteerd wegens kinderhandel. Kirch werd op 24 september 2022 gearresteerd in zijn hotelkamer in Pattaya.

De Duitser zegt dat hij ongeveer 700.000 baht voor borgtocht en zijn juridische kosten en nog eens een miljoen baht contant aan ambtenaren had betaald voordat hij zeven dagen nadat hij was aangeklaagd naar huis vloog naar Frankfurt.

In de documentaire geeft hij toe seks te hebben gehad met een minderjarige die hij vanuit de bar meenam naar zijn hotelkamer. Hij zegt dat hij het land moest ontvluchten omdat hij bang was dat hij oneerlijk zou worden behandeld door de politie met als voorbeeld dat alle aanklachten tegen hem in de Thaise taal waren ingediend.

Somprasong zei zondag dat de politie zal onderzoeken wie de steekpenningen heeft aangenomen. Het onderzoek zou ongeveer zeven dagen duren.

Pagina 2 telt 5 berichten waaronder de opening No stranger to the fighting ring, en een fotobericht. Nog een seksbericht met Condom use drops among teenagers. Tieners lopen het risico besmet te raken met HIV vanwege de wijdverbreide prevalentie van onbeschermde seks, zegt de Aids Health Care Foundation (AHF) Thailand.

Kritsiam Arayawongchai, AHF Thailand Country Program Director, zegt dat AHF Thailand van 1 januari tot 31 oktober met 25 gezondheidszorgcentra heeft samengewerkt om HIV-bloedtesten te verzamelen bij 73.081 mensen van 15-50+ jaar oud.

Uit de resultaten bleek dat 152 of 2,9% van de 5.116 ondervraagde tieners tussen 15 en 19 jaar nieuwe hiv-patiënten zijn. Degenen in de demografische groep van 20 tot 24 jaar worden ook geacht een hoger risico te lopen. Van de 15.646 ondervraagde mensen in deze leeftijdscategorie hadden 387, oftewel 2,4%, hiv.

De overige berichten melden Trade linked to pandemic risk, op de website geplaatst als Ban wildlife trade to prevent next pandemic: campaigner, Tourist dies after slipping off waterfall, op de website geplaatst als Frenchman’s body found at Koh Samui waterfall en Govt pledges 100% electric public transport by end of decade.

Ten slotte pagina 3, netto een halve pagina, met drie berichten en een fotobericht. De opening meldt About 3,000 seek debt aid in Bangkok, op de website geplaatst met een andere tekst als Almost 40,000 loan shark debtors seek govt help.

De overige berichten melden Stranded Thais one flight from home (heeft betrekking op de Thais die in Myanmar gestrand waren) en PM pays first call on northeast.

Einde Nieuws uit Thailand om 9:50 uur. Tijd om te loungen.


 

BP in vogelvlucht

3 december – Het is niet de opening krant, maar wel het langste verhaal vandaag met het nieuws dat de nieuwe cannabis en hennep wet curbs (nee, Google Translate: niet trottoirbanden) beperkingen stelt aan het gebruik die ontbraken in vorige pogingen de zaak te regelen. Dat alles onder de kop in vette kapitalen Are high times over for weed users?

Verwacht wordt dat volgend jaar een nieuw wetsvoorstel op de beheersing van cannabis en hennep, opgesteld  door het ministerie van Volksgezondheid, wet zal worden om misbruik van de plant te reguleren.

Minister van Volksgezondheid Cholnan Srikaew zegt dat het wetsvoorstel cannabis niet opnieuw zal classificeren als verdovend middel, maar dat het voornaamste doel is om mazen in de wet te dichten waardoor mensen cannabis voor de verkeerde doeleinden kunnen gebruiken.

Volgens het wetsvoorstel wordt cannabis nog steeds gedefinieerd als een gecontroleerde plant en blijft elk extract van de plant dat meer dan 0,2% tetrahydrocannabinol (THC) bevat, beschouwd als een verdovend middel.

Het wetsvoorstel reguleert  ook het gebruik van andere delen van de plant die niet op de lijst van verdovende middelen staan, maar die nog steeds psychoactieve stoffen bevatten. Het ministerie steunt nog steeds medicinaal gebruik, maar geen gebruik voor recreatieve doeleinden, dus degenen die cannabis kweken – zelfs voor persoonlijk gebruik – moeten toestemming hebben.

De versie van de cannabis- en hennepcontrolewet die de Bhumjaithai-partij in de vorige regering heeft  voorgesteld, stond een huishouden toe om maximaal vijftien planten te kweken voor persoonlijk gebruik. Ze hoefden alleen de lokale autoriteiten op de hoogte te stellen, maar onder de nieuwe wet zouden ze ook eerst toestemming moeten vragen.

De krant opent met FTA talks with EU to get reboot. Thailand maakt zich op voor de hervatting van de onderhandelingen over een vrijhandelsovereenkomst (FTA) met de Europese Unie (EU), nadat de gesprekken in 2014 waren opgeschort vanwege de staatsgreep. De gesprekken zouden in 2025 afgerond moeten zijn, zegt minister van Handel Phumtham Wechayachai.

Phumtham zei zaterdag dat hij de kwestie had besproken met 39 vertegenwoordigers van de EU-Asean Business Council (EU-ABC) en de European Association for Business and Commerce (EABC) op het ministerie. De aanwezigen vertegenwoordigden 24 in Europa gevestigde bedrijven met productie in Thailand en andere landen in Zuidoost-Azië, waaronder Airbus, Standard Chartered Plc, Michelin, DHL en Prudential Financial Inc.

Zoals gebruikelijk op zondag bestaat de krant uit drie katernen: Nieuws, Sunday Comics en TimeOff. Het katern opent met What happens at a COP climate summit? met als onderkop Logistics behind the annual gathering. Een tweede artikel biedt een gids voor het klimaat jargon van NDCS tot ‘unabated’ emissies.

U treft het artikel onder dezelfde kop aan in een bericht van Reuters.

BP telt vandaag op de bruto drie maar netto 2,75 binnenland pagina’s van het eerste katern negen nieuwsberichten en -verhalen, de rubriek Newsbites met twee kortjes, vijf foto’s waarvan vier in een fotobericht, drie postzegelfoto’s, één 1-koloms foto en vier driekwart-koloms foto’s.

Twee artikelen ‘lijden’ aan obesitas: de opening en op de 2 het artikel van een halve pagina Call centre gangs exploit vulnerable victims met daarin bijgaande foto van agenten bezig met de controle van items, die in augustus bij een inval in een call centre in Bangkok in beslag zijn genomen, waaronder mobieltjes en contanten in totaal ter waarde van 10 miljoen baht.

Op de voorpagina resteren twee berichten: Govt visa-free policy for Chinese ‘will pay off’ en NGSO to widen GAS access for gold card holders.

LGBTQ+-verzekerden van het gold ‘card’ universal health scheme krijgen de komende maanden toegang tot gender-affirming surgery (genderbevestigende chirurgie, GAS). Secretaris-generaal van het National Health Security Office (NGSO), Jadet Thammathataree, zei zaterdag dat GAS sinds 2018 in de regeling is opgenomen.

Patiënten die in aanmerking komen voor een gesubsidieerde behandeling moeten echter door een psychiater de diagnose genderdysforie krijgen of andere gerelateerde medische problemen hebben.
‘Van wat we hebben gezien, hebben ziekenhuizen terugbetaling gevraagd aan de NGSO voor geslachtsbevestigende operaties die voornamelijk zijn uitgevoerd om atypische genitaliën te corrigeren.

Er zijn ongeveer 100 van dergelijke patiënten per jaar’, zegt Jadet. Het is niet duidelijk of iemand in aanmerking komt voor een genderbevestigende operatie. Daarom gaat de NHSO verschillende groepen uitnodigen om een gezondheidspakket voor transgenders te bespreken.

‘Het omvat ziektepreventie, hormooninname vóór de operatie en het herstelproces. Sommige hormonale medicijnen staan niet op de National List of Essential Medicines, dus we moeten het opnieuw controleren’, zegt hij, verwijzend naar de lijst met medicijnen die zijn goedgekeurd voor gebruik bij de behandeling van ziekten in het kader van het programma.

Pagina 2 telt twee berichten, waarvan één de opening over call centra, een fotobericht en de overlees van het voorpagina achtergrondverhaal over weed. Nieuw is Sutin hails Cambodia defence ties during first visit. Thailand en Cambodja hebben afgesproken de defensie en handels relaties te versterken, aldus minister Sutin (Defensie), en vastgelegd dat ze in maart een General Border Committee vergadering houden.

Het fotobericht Shopping for a bargain toont op een 3-koloms foto winkelend publiek op de ‘Commart Best Deal’ beurs in de Bitec Bang Na conventiehal. Er is van alles te koop: computers, laptops, mobieltjes en andere elektrische spullen tijdens de eindejaars uitverkoop.

Ten slotte pagina 3, netto een drie kwart pagina, met drie berichten, Newsbites en twee fotoberichten. De pagina opent met ‘No merit’ to escaped con’s gripes. U treft het bericht verderop in Nieuwflitsen aan met een korte samenvatting.

Verder meldt de krant Flat-rate fares get big thumbs-up en Dems deny link to illegal pork racket.
De Thailand Consumer Council (TCC) eist van het ministerie van Transport dat het tarief voor het openbaar vervoer wordt beperkt tot 20 baht.

Tijdens een seminar over het vaste tarief van 20 baht zei Saree Aungsomwang, secretaris-generaal van de TCC, zaterdag dat de TCC van plan is haar petitie voor een lager vast tarief door te zetten totdat het daarin slaagt.

Ze zei dat uit onderzoek van de gemeente blijkt dat de inkomsten uit een vast tarief van 20 baht voldoende zijn om de exploitatiekosten van de route te dekken. Het vaste tarief kan ook helpen bij het terugdringen van de milieuvervuiling door het openbaar vervoer toegankelijker te maken, aangezien uit cijfers blijkt dat slechts 25% van de Thaise consumenten gebruik maakt van het openbaar vervoer.

Het andere bericht meldt dat oppositiepartij Democraten ontkent dat haar partijleider, Chalermchai Sri-on, heeft geholpen bij de illegale invoer van varkensvlees toen hij onder de vorige regering minister van Landbouw en Coöperaties was. In die zaak is ook het hoofd van de DSI overgeplaatst. Mag u zelf lezen.

9:21 uur Ik stop want heb mijn buik vol van het Thaise nieuws.

Drie gewonden tijdens rit met octopus op festival

3 december –  Drie personen zijn gewond geraakt toen de bouten van een gigantische octopus vrijdagavond braken onder het gewicht van de berijders tijdens het jaarlijkse International Silk, Phuk Siao Tradition en Khon Kaen Rode Kruisbeurs 2023 zijdefestival in het district Muang van Khon Kaen.

Het incident vond plaats tijdens de laatste rit van de dag. Omdat de octopus verschillende keren een klikgeluid maakte, beval Chaturong Phorchak (36), exploitant van de attractie, zijn staf de rit te stoppen. Toen het voertuig tot stilstand kwam, braken plotseling de bouten waarmee een van de stoelen was verbonden. De stoel, waarop drie berijders zaten, viel vervolgens op een andere stoel met vijf berijders. Het ongeluk resulteerde in verwondingen bij drie van de rijders. Ze werden onmiddellijk naar het Khon Kaen-ziekenhuis vervoerd.

In opdracht van Muang-districtshoofd Prachuap Rakphaet en Anu Juengsakul, hoofd van het provinciale bureau voor openbare werken en stadsplanning, hebben ingenieurs de kermisattractie geïnspecteerd. De octopus zou van de locatie worden verwijderd en alle oude reserveonderdelen zullen worden vervangen door nieuwe om de veiligheid van de gebruikers te garanderen, aldus Chaturong. Uit het eerste onderzoek is gebleken dat de machine al een lange tijd in gebruik was en dat sommige onderdelen versleten waren.

Ambtenaren van openbare werken en stedenbouw hebben bevestigd dat de exploitant de exploitatievergunning op legale wijze heeft verkregen. Hij heeft ermee ingestemd aan de slachtoffers compensatie te verlenen. (Three injured as giant octopus ride breaks at festival)

Nieuwsflitsen 3 december

Fire engulfs warehouses, causing B100m in damage (foto)
A fire raged through three fabric warehouses for more than eight hours in the early hours of Saturday in Kabin Buri district, Prachin Buri province, with damage estimated at more than 100 million baht.

Some 170 Rohingya land in Indonesia in latest boat arrival

Five suspects arrested in Laos, 14.8m speed pills seized

Experience unparalleled elegance this holiday at Royal Cliff Pattaya, where luxury meets festive charm.

Brothers surrender after fatal shooting of teen rival
Two brothers wanted for the fatal shooting of a teen rival in Sichon district of Nakhon Si Thammarat surrendered to police on Friday night after warrants were issued for their arrests.
Jeerasak, 21, and his brother Jeerawat, 15, (surname withheld) turned themselves in to the police at Sichon station for the murder of Khanisorn Chan-u-thai, 18, at a department store in the district.
The shooting took place in the shopping mall’s car park on Thursday night, shortly after Khanisorn left a movie theatre. During questioning, the siblings admitted to engaging in multiple altercations with the victim in the past.

Six protest leaders get jail terms

Dry soil to curb Asia’s early 2024 rice output, pressure supply (foto)

Top of Thailand : Cambridge Outstanding Learner Awards

Topp Jirayut Addresses Thai Ambassadors on Digital Economy

Dusit eyes several new hotels abroad

Private sector urged to embrace circular economy

Dems deny link to illegal pork racket

Majestic riverside spectacle

‘No merit’ to escaped con’s gripes
The Justice Ministry on Saturday explained the courts’ decisions to turn down bail for high-profile fugitive Chaowalit Thongduang, insisting the rejection was fully justifiable.
The 37-year-old escaped convict claims in a video clip that he was unfairly treated as the only suspect sentenced for his crime, despite numerous others being involved. He also said his appeal for bail had not been handled fairly.
Court of Justice spokesman Sorawit Limparangsri said courts had acted according to standard legal procedures when considering and refusing the bail requests. The fugitive’s history of involvement in more than 10 serious crimes was also taken into account. If granted bail, the courts feared he might meddle with witnesses or evidence. He also posed a significant flight risk.


 

Overpeinzing

2 december – Twee interessante items vannacht op World Voyage van Mono29, waarvan het eerste ging over de Free Black Women’s Library, een organisatie die een mobiele bibliotheek host, voornamelijk gevestigd in New York City, en zich richt op het delen van literatuur geschreven door zwarte vrouwen.

De bibliotheek werd in 2015 opgericht door de Nigeriaanse Amerikaanse Ola Ronke Akinmowo. Aanvankelijk gebruikte ze sociale media om mensen te vragen haar boeken te sturen die door zwarte vrouwen waren geschreven. Na enkele weken ontving Akinmowo ongeveer 100 boeken voor haar project. Het bezit van de bibliotheek groeide tot ongeveer 1000 boeken in 2018. Eén reden voor deze groei was dat de bibliotheek bezoekers verplichtte een boek te doneren om ze te kunnen lenen.

Akinmowo’s werk bij de ontwikkeling van deze mobiele bibliotheek diende ook als inspiratie voor andere mobiele bibliotheken gericht op specifieke groepen, zoals Pilipinx American Library.

Het tweede item volgde een groep toeristen die een rondvaart maakte op de Chao Phraya met onderweg een stop bij Wat Arun en op khlongs met een stop bij een tempel om de vissen te voeren.

BP in vogelvlucht

2 december – 5:53 uur Plof, de krant belandt op mijn bed, gelanceerd door de nachtwaker vanuit de deuropening van mijn kamer. Zoals altijd op zaterdag bestaat de krant uit twee katernen: Nieuws en Weekend Business.

Prominent op de voorpagina bijna tot de vouw een 4-koloms foto van de kerstboom bij winkelcentrum Siam Paragon. Het bijschrift noemt de boom stunning (verbluffend) wat te danken is aan de Bulgari sieraden waarmee de boom is versierd. De foto die in de krant staat, kan ik niet overnemen; wel een foto van de boom die ik op internet vond.

De krant opent met Songkran set to ‘go global’ en het Business katern met Promotions set to drive EV sales.

• Thailand gaat Songkran volgend jaar omvormen tot een mondiaal waterfestival dat een maand duurt om zijn ‘soft power’ te versterken en internationale toeristen aan te trekken.

Pheu Thai partijleider Paetongtarn Shinawatr, voorzitter van het National Soft Power Strategy Committee (NSPSC), maakte vrijdag bekend dat de commissie ermee heeft ingestemde Songkran te promoten als een van de beste festivals ter wereld.

‘Laten we van het Songkran-festival het evenement maken waarvoor iedereen naar Thailand vliegt om het bij te wonen. Laten we het een van de tien beste festivals ter wereld maken’, aldus Paetongtarn.

Maar dat is nog niet alles want een tweede bericht op de voorpagina meldt dat Uneco Songkran zal opnemen in de lijst van Intangible Cultural Heritage. De officiële bekendmaking vindt op 5 december plaats tijdens een vergadering van Unesco’s Intergovernmental Committee in Botswana (Festival wins Unesco recognition).

• De verkoop van elektrische voertuigen (battery-electric, BEV) in Thailand bereikt dit jaar naar verwachting 70.000 eenheden dankzij de lancering van nieuwe modellen en marketingcampagnes, vooral in november en december, zegt de Federation of Thai Industries.

De 12 dagen durende Bangkok International Motorshow, die op 30 november van start ging, zou de BEV-verkoop in de laatste maand van het jaar moeten helpen verhogen, aldus de federatie.

De voorpagina biedt behalve de al genoemde twee berichten en foto een infographic en de berichten Bills not to exceed B4.20 per unit: govt en Srettha observes safety drill.

Het bericht over het werkbezoek van Srettha zegt: Premier Srettha bezocht vrijdag Phuket om de paraatheid van de noodhulp van het eiland te inspecteren voorafgaand aan het hoogseizoen voor toeristen deze maand.

De gouverneur van Phuket, Sopon Suwanrat, informeerde Srettha ook over het beheersplan voor de toeristische veiligheid van de provincie, dat tot doel heeft de veiligheidsnormen te verbeteren en ongelukken op zee te elimineren.

Srettha prees de betrokken autoriteiten voor hun inspanningen om het welzijn van toeristen te waarborgen. Hij zei dat hij hoopt dat het plan van Phuket het vertrouwen van het publiek en de toeristenaantallen zal vergroten.

Als onderdeel van zijn bezoek observeerde de premier reddingsoefeningen voor toeristen op zee. Hij inspecteerde ook een CCTV-operatiecentrum, dat AI-technologie op het strand van Bang La gebruikt om de veiligheid in het gebied te verbeteren.

De infographic Value-added benefits geeft een opsomming van de nieuwe regeling voor de teruggave van VAT oftewel BTW aan toeristen en de bills hebben betrekking op de elektriciteitsrekening.

Tot zover een eerste kenninsmaking met de krant van vandaag. Wordt vervolgd in BP in vogelvlucht 2 na Nieuwsflitsen.

Gergiev benoemd tot hoofd van het Bolsjoj Theater

De Russische regering heeft vrijdag de controversiële maestro Valery Gergiev, een bondgenoot van president Vladimir Poetin, voor vijf jaar benoemd tot leider van het wereldberoemde Bolsjojtheater in Moskou. Kan de rest van de tekst niet overnemen want the page is not responding.
Gergiev was gastdirigent van het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Het Philharmonisch van München ontsloeg hem als hoofd-dirigent omdat hij geweigerd heeft de inval van Rusland in Oekraïne te veroordelen. Sinds de inval is hij nergens meer welkom in het Westen. (Pro-Kremlin maestro Gergiev named head of Bolshoi Theatre)

Nieuwsflitsen 2 december

Bangkok’s old footpaths being replaced
The Bangkok Metropolitan Administration (BMA) has commenced a project to replace old footpaths with new ones designed to be stronger and more user-friendly for pedestrians with disabilities and wheelchair users.
Work has begun on the pavements along both sides of Udomsuk road in the densely populated Bang Na district. The new footpaths will span a total distance of approximately 1,600 kilometres, encompassing about 90km along main roads, 300km in various sois (alleys) as well as installations at all 422 electric train stations in Bangkok, each covering a 1-km radius.

China lures Taiwan politicians with cheap trips

‘Let’s go home’: Thai hostage couple has emotional reunion

Fake Cambodian monks caught in Si Racha

Green Japan: “Net Zero” is Transforming Society and Business

New Zealand to ban cellphones in schools

Dry soil to curb Asia’s early 2024 rice output, pressure supply

Deals galore at ‘New Year Mega Sale’

Traditional wellness to lure tourists (foto)

Ex-NACC exec still in hot water over asset brouhaha

Singapore bank sues money laundering suspect for $15 million

New criteria for VAT refunds for tourists to reduce waiting queues

TGE unveils B5bn development project

SEC rejig to improve law enforcement

Thailand bounces to 35th in competitiveness ranking

Opinion: Thailand bounces to 35th in competitiveness ranking

ONCB widens asset seizure in senator’s alleged drug network connection (foto)

Bangchak Refinery Adopts Euro 5 Fuel Standards

Kao Thailand, SCGC, and Dow Forge Sustainable Packaging Partnership

Buying property in Thailand has never been easier!

Office of the Attorney-General moves official accused by fugitive

Court suspends jail terms for Nititorn, Chitpas and 3 others in Yingluck protests

81,909 jobs available for workers nationwide: Employment Dept

Spain bets on mixed gender prisons

“Kamnan Nok” denies ordering murder of highway police officer

Experience unparalleled elegance this holiday at Royal Cliff Pattaya, where luxury meets festive charm.

Udon Thani hospital gains nuclear safety accreditation

‘Gold card’ pharmacy scheme helps patients avoid hospital

Opening hours extension ‘will boost economy’

Hard-hit fishermen set to benefit from legal change

BP in vogelvlucht 2

2 december – BP telt vandaag op de bruto drie maar netto 2,375 binnenland pagina’s van het eerste katern elf nieuwsberichten, vier foto’s waarvan drie in een fotobericht, drie postzegelfoto’s en de al genoemde infographic. Het grootste verhaal van een halve pagina op de 2 is Police target gun menace, een achtergrondverhaal over de maatregelen tegen illegaal wapenbezit, geplaatst onder een illustratie van 5 kolommen die ik hierboven heb overgenomen.

De intro zegt: Nu het geweld met illegale vuurwapens uit de hand is gelopen, moeten er kogelvrije maatregelen worden genomen, schrijven Wassayos Ngamkham en Supoj Wancharoen.

Verder biedt de 2 drie berichten en een fotobericht met een vierkoloms foto van de March to get to zero, een mars van leidinggevenden en staf van het Police General Hospital van het ziekenhuis naar het hoofdbueau van de RTP. De mars was een onderdeel van de campagne tegen HIV/Aids om World Aids Day gisteren onder de aandacht te brengen.

De berichten melden Late King’s philosophy enlisted to cut poverty, Civic groups seek elderly pensions boost with legislation (beide nog niet geplaatst op de website) en Cancelled e-tickets stir public doubt.

Het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation (DNP) heeft gisteren zijn besluit verduidelijkt om het e-ticketsysteem voor zes nationale parken te schrappen en zei dat het systeem nog niet volledig gereed was.

DNP-directeur-generaal Atthapol Charoenchansa zegt dat het is geannuleerd vanwege technische problemen, niet omdat de DNP een verborgen motief had, zoals sommige mensen hebben gesuggereerd.

Ten slotte pagina 3, netto een halve pagina, met drie berichten en een fotobericht. De pagina opent met Debtors snub government’s aid with debt en meldt verder Japanese investors eye rail line en Six protest leaders get jail terms.

Het landelijke initiatief van de regering voor debiteuren die hulp nodig hebben bij het vereffenen van schulden bij hun niet-bancaire crediteuren (onder anderen geldwoekeraars) kreeg vrijdag lauwe reacties, omdat velen op de eerste dag van registratie terughoudend leken om zich aan te melden voor hulp.

Het hogere aantal debiteuren dat zich online registreerde, hoewel nog steeds lager dan verwacht, suggereerde dat veel mensen met schulden te beschaamd waren om naar voren te komen om zich persoonlijk te registreren voor hulp, aldus verschillende overheidsfunctionarissen die de registratie van gisteren afhandelden.

De rail line heeft betrekking op de plannen voor de uitbreiding van de Red Line. Het bericht somt in detail op om welke routes het gaat, maar om dat te kunnen volgen moet je de plattegrond van Bangkok goed kennen.

Einde Nieuws uit Thailand van vandaag om 9:49 uur. Heb een vroegertje.


 

Overpeinzing

1 december – Zag gisteren in het voorbijgaan aan het hek van de Nederlandse ambassade aan de Whittayu Road, in het Engels bekend als Wireless Road, een spandoek hangen met de tekst ‘Solving global challenges together’.

Waarom hing die boodschap er ineens? Zijn de mondiale uitdagingen, zoals klimaatverandering, niet al veel langer bekend? Of is het een verbloemde kritiek op het stemgedrag van de kiezers op de PVV van Geert Wilders, de partij zonder leden?

Op Facebook kwam ik een aardig commentaar tegen. Een Turks gezegde luidt: When a clown moves into a palace, he doesn’t become a king. The palace becomes a circus.

BP in vogelvlucht

1 december – Kom traag op gang vanochtend, met als voordeel dat de website al voor een groot deel is bijgewerkt, zodat ik kan melden dat Power rate hike plan shocks PM, wat de opening krant is.

Premier Srettha gaat in gesprek met relevante instanties nadat bekend is geworden dat de Energy Regulatory Commission (ERC) van plan is het stroomtarief van januari tot april volgend jaar te verhogen van 3,99 baht per eenheid naar 4,68 baht per eenheid.

Het nieuws over de mogelijke tariefverhoging heeft geleid tot hernieuwde oproepen aan de regering om de toewijzing van binnenlandse aardgasvoorraden aan het land te herzien teneinde toegang en eerlijke prijzen te garanderen.

‘Het tarief is onaanvaardbaar. Het is te hoog. Als voorzitter [van de ERC] zal ik een vergadering beleggen om het tarief te bespreken. Dat kan ik niet toestaan’, aldus Srettha. Desalniettemin geeft hij toe dat het stroomtarief waarschijnlijk hoe dan ook zal worden verhoogd, hoewel met hoeveel moet nog worden besloten. Hij dringt er ook op aan dat de regering een win-winoplossing zoekt, zowel voor consumenten als exploitanten.

Het Business katern opent met BoT prepares for open data service. Terzijde: ik tikte ‘kater’ wat het misschien ook wel is, want erg interessant kan ik het nieuws niet vinden. De opening kopt: BoT prepares for open data service, maar dat is alles wat ik erover schrijf want The page is not responding wanneer ik tekst wil overnemen. Dus zelf lezen, beste lezers.

Life opent met Pinnacle of Hermès (pinnacle betekent toppunt). Métiers van het legendarische Maison delen hun ambacht bij winkelcentrum Iconsiam. Kanokporn Chanasongkram schrijft: Sinds 1837 heeft Hermès zes generaties ambachtslieden grootgebracht. De voorouderlijke ambachtslieden werkten aan het maken van harnassen en zadels in de werkplaatsen in Parijs.

Tegenwoordig gebruiken duizenden ambachtslieden onder de 16 metiers (vert. Een activiteit of beroep  waar men goed in is) verschillende vaardigheden om Hermès-objecten te maken van de beste materialen. Tot zondag zijn ambachtslieden die acht metiers vertegenwoordigen in Bangkok voor ‘Hermès In The Making’ in The Pinnacle op de 8e verdieping van Iconsiam.

Het legendarische Maison lanceerde in oktober 2021 de reizende tentoonstelling in Kopenhagen. De zevende editie in Bangkok laat op fascinerende wijze zien hoe Hermès-objecten gemaakt worden om lang mee te gaan, gerepareerd en doorgegeven, dankzij de ambachtelijke technieken. Live demonstraties, films, workshops, spelletjes en andere activiteiten zijn verspreid over de ruime locatie.

BP telt vandaag op de bruto drie maar netto 2,526 binnenland pagina’s van het eerste katern twaalf nieuwsberichten en -verhalen, vijf foto’s waarvan vier in een fotobericht en drie postzegelfoto’s. Het grootste verhaal is een interview van een halve pagina 2 met de Oekraïense president onder de kop Give formula for peace a chance, Zelensky says.

De Oekraïense president Volodymyr Zelenski roept opnieuw China op om zich aan te sluiten bij de Oekraïense Peace Formula voor een echte en rechtvaardige vrede. Alle landen die het plan steunen, moeten helpen bij het uitvoeren van een oproep tot terugtrekking van Russische troepen van Oekraïens grondgebied, zei hij tijdens een interview in Kiev.

Oekraïne brengt een mondiale meerderheid bijeen voor de volledige implementatie van de Vredesformule en bereidt zich nu voor op de vierde Mondiale Vredestop. Dit zal alle landen in staat stellen hun leiderschap te tonen bij het implementeren van bepaalde punten van de formule sinds de oorlog tussen Rusland en Oekraïne vorig jaar op 24 februari begon.

‘Vandaag zijn we met andere landen in gesprek gegaan. Op onze laatste bijeenkomst van adviseurs op Malta waren er 66 landen. Er hebben al drie bijeenkomsten plaatsgevonden. Dit zijn Kopenhagen, Jeddah in Saoedi-Arabië en de derde bijeenkomst in Malta. De vierde bijeenkomst is in februari. We hopen dat we dit allemaal op tijd kunnen doen. Hoogstwaarschijnlijk zal deze bijeenkomst in Zwitserland plaatsvinden.’

De overige berichten treft u grotendeels aan in Nieuwsflitsen. Nieuw zijn Nearly half of new HIV cases among young people, Red, Purple lines start B20 flat fare, en Cops in clear in ‘kamnan Nok’ case, op de website geplaatst als “Kamnan Nok” indicted in murder of police officer.

Noem alleen verder nog de follow-up over Thaksin, No news on ex-PM VIP treatment. Somchai Srisutthiyakorn, adviseur van de parlementscommissie Budgeting Study and Budget Administration Follow-up, eist dat de regering een update geeft over de gezondheid van de veroordeelde voormalige premier Thaksin Shinawatra en opheldering geeft over zaken met betrekking tot zijn opsluiting.

Het is honderd dagen geleden dat Thaksin na zijn terugkeer op 22 augustus en zijn gevangenisstraf in het Police General Hospital werd geplaatst. Hij werd in quarantaine geplaatst in de Bangkok Remand Prison en overgebracht naar het Police General Hospital nadat hij last had van pijn op de borst, hoge bloeddruk en een laag zuurstofgehalte in het bloed.

‘[Thaksin] ligt al 100 dagen in een VIP-kamer van het Police General Hospital’, zei Somchai donderdag op Facebook. ‘Als de regering de waarheid over dit voorrecht niet kan ophelderen, zal de kwestie een crisis worden voor de regering en ook voor de premier.’

Somchai zegt dat het gebrek aan opheldering van de regering over deze zaak tot veel publieke aannames heeft geleid. De aan Thaksin gelinkte Pheu Thai Partij is de regeringsleider en premier Srettha Havisin is betrokken bij het management van de Royal Thai Police, merkte hij op.

Einde van het nieuws op basis van de krant. In Nieuwsflitsen meer nieuws.

Nieuwsflitsen 1 december

Ministry aims to rejig beverage tax (foto)

17 Thai hostages released by Hamas arrive in Thailand

Public prosecutor linked to runaway inmate’s accusations transferred

Thailand records current account surplus of $0.7bn in Oct

October factory output falls 4.3%

Taiwan reports more Chinese military activity as election nears

Thailand climbs up to 35th in digital competitiveness

Shrimp exports projected to increase by 10% next year (foto)

Office announces export rebound thanks to farm items

Study reveals world’s most expensive cities

Cybersecurity breaches on the rise

Ring in 2024 with ‘CHILL AT THE PARQ’ Festival!

Bangkok’s old footpaths being replaced

CP Foods Wins Princess Sirindhorn Trophy for Marketing Excellence

Laos railway a boon for overland travel (foto)

Thailand’s Vaccination Drive Gains Momentum in 2023

Trying to withstand the deluge

CPN launches first low-carbon mall

Imported EVs hot up market competition

Siam Piwat unveils Korean fashion tie-up

Global interest rates likely to fall

SET reviews rules for transactions

“Kamnan Nok” indicted in murder of police officer

Reacties niet mogelijk