Thais nieuws 1-15 november

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan andere bronnen. Voor de betrouwbaarheid steek ik mijn handen niet in het vuur.
Op de pagina Dossiers 2019 geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op themapagina’s. Dat zijn pagina’s waarop alle berichten over een bepaald onderwerp zijn gebundeld. Alle themapagina’s staan opgesomd op de pagina Leeswijzer.
Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

Voor het nieuws van voorgaande jaren zie de zwarte menubalk bovenaan de pagina onder het kopje Buitenland. Voor het nieuws van 2022 klik hier: 1-15 januari, 16-31 januari, 1-15 februari, 16-28 februari, 1-15 maart, 16-31 maart, 1-15 april, 16-30 april, 1-15 mei, 16-31 mei , 1-15 juni, 16-30 juni, 1-15 juli, 16-31 juli, 1-15 augustus, 16-31 augustus, 1-15 september, 16-30 september, 1-15 oktober en 16-31 oktober.

 

Een nieuwe dag, nog geen nieuwe krant

15 november – Werd wakker om 3:42 uur. Mono29 toonde previews met veel geweld, gevolgd door een aflevering van de documentaire serie India’s mega kitchens. De serie is neergestreken in de Golden temple in Amitsar waar elke dag voor vele honderden Indiërs wordt gekookt. Het zijn bekende beelden van dampende mega kookpotten, de mega keukenbrigade aan het werk en lange rijen etenden, die in sneltreinvaart worden bediend.

Moet nog zeker twee uur overbruggen tot het moment waarop de nieuwe krant naar mijn kamer wordt gebracht. Mono29 is intussen overgeschakeld op een item over Frameless, ik citeer: een gloednieuwe cultureel rijke, meeslepende, multidimensionale kunstervaring. Het is de grootste in zijn soort in het Verenigd Koninkrijk, gehuisvest op een ongelooflijke locatie van 30.000 vierkante meter en op slechts een steenworp afstand van Marble Arch en Oxford Street.

Binnen Frameless sijpelt kunst in elke centimeter van de ruimte. Het is voor je, achter je, boven en onder je. Je zult niet alleen naar een foto kijken, je zult op de foto staan, met elke penseelstreek, elke plons van kleur, elk moment van inspiratie.

Terwijl je door onze vier onderscheidende galerieën reist en in elke galerie een ander soort meeslepende technologie ervaart, zul je tijdloze kunst zien op manieren die je nog nooit eerder hebt gezien of gevoeld. Dacht je dat kunst je kan raken? Nu kun je kunst raken.

Met meer dan 479 miljoen pixels geleverd door een miljoen lumen licht, tilt Frameless de traditionele kunstervaring naar een geheel nieuw niveau, vergezeld van een score van adembenemende klassieke en hedendaagse muziek die wordt gespeeld via 158 ultramoderne surround sound-luidsprekers. Het is een meeslepende ervaring om bezoekers van alle leeftijden te prikkelen en te inspireren. (40 MASTERPIECES, 4 GALLERIES, 1 TICKET)

Een nieuwe dag, een nieuwe krant bij 26° (overwegend zonnig)

15 november, 7:14 uur – Word afgeleid door een docu op Mono29 die glasblazers toont. Moet ergens in Afrika zijn, te zien aan de huidskleur van de werkers. Ze worden gecoacht door een white man, zoals ik werd genoemd toen ik in Kameroen werkte.

Mooi ambacht, moet denken aan de film Glas van Bert Haanstra. In Schiedam waar ik jarenlang lang in mijn jeugd heb gewoond, was een glasfabriek, maar daarin ben ik nooit geweest. Kan me ook geen bezoeken aan Leerdam herinneren, het mekka van de glasblaaskunst.

BP telt vandaag bruto vier, maar netto 2,875 binnenland pagina’s in het eerste katern met achttien nieuwsberichten en verhalen, waarvan één een kortje en misschien ook twee andere, vijf foto’s en twee postzegelfoto’s. Twee foto’s meten vier kolommen, een derde 3,5 kolommen omdat het bijschrift ernaast is geplaatst. Staan alle drie in een fotobericht.

Bovenaan op de voorpagina ingeklemd tussen twee kolommen Future leaders met een foto tot de vouw waarop premier Prayut voor het Government House poseert met de deelnemers aan de Apec Voices of the Future.

Bovenaan pagina 3 in het fotobericht Horsing around een vierkolommer van een paard met berijder dat over een barrage springt tijdens een persconferentie over de Princess’s Cup Thailand 2022. Wist niet dat horse ook als werkwoord bestaat; het betekent berijden, van paarden voorzien, te paard zetten of inspannen.

Het is nu 8 uur, op de televisie klinkt het volkslied met onder andere beelden van Thais die trots zijn op hun land. De krant opent met Security boost. Ruim 35.000 politieagenten worden ingezet om de veiligheid te waarborgen tijdens de Apec-top in Bangkok op vrijdag en zaterdag, heeft de Bullebak van de RTP bekend gemaakt. Is dat niet een beetje (veel) overdreven?

Het Business katern opent met SET queries MORE, suspends firm. De Stock Exchange of Thailand (SET) heeft More Return Plc (MORE) maandag voor onbepaalde tijd opgeschort nadat ze onregelmatige handelspraktijken had opgemerkt. De beurs heeft het bedrijf om uitleg gevraagd en tevens makelaars verzocht aanvullende maatregelen te nemen om de handel in de aandelen van het bedrijf te controleren.

Als laatste Life met Of myths and legends, een uitbundig geïllustreerd verhaal op de volle voorpagina met zes foto’s. De Thaise kunstenaar Hongtae brengt oude personages tot leven in zijn tentoonstelling ‘Creatures Of Triloga’.

De dragende plaat, een vierkolommer, vind ik minder interessant; daarom  laat ik een andere foto zien met van links naar rechts beelden van reuzen uit de Sylvan, Varun, Northern, Longka en Baran clans.

Ik neem het begin van het artikel over, zodat u een idee heeft waarover het verhaal dus de tentoonstellling gaat. Klik op de kop voor het vervolg.

Traibhumi is een universum in de Thaise roman Traibhumi Phra Ruang, die tot doel heeft mensen aan te moedigen zich niet in te laten met negatief gedrag. In Traibhumi zijn er verschillende mythische wezens waarvan Garuda, Ratchasee en Giant de meer bekende zijn.

Kunstenaar Konthorn Taecholarn, beter bekend als Hongtae, heeft Traibhumi en zijn mythische wezens herschapen in zijn tentoonstelling ‘Creatures Of Triloga’. Konthorn, de directeur van Art of Hongtae, en zijn team creëerden Triloga op basis van hun eigen interpretaties van Traibhumi.

Hoewel de mystieke wezens in Triloga dezelfde namen hebben als de wezens in Traibhumi, zien deze er anders uit dan de gebruikelijke vormen die mensen kennen, omdat ze werden geïnspireerd door oude levende wezens.

Mensen kennen bijvoorbeeld het beeld van de Garuda, de machtige half mens en half vogel, maar Konthorn en zijn team denken dat het onwaarschijnlijk was dat dit soort wezen in de Traibhumi zou bestaan. Ze bekeken oude levende wezens en kwamen pterosauriërs tegen, vliegende reptielen. Als gevolg hiervan werd het 3 meter hoge Garuda-skelet in de tentoonstelling geïnspireerd door de pterosauriër.

‘De vleugels en borststructuur van pterosauriërs waren mensachtig. Hoewel het reptielen waren, leken hun hoofden op vogels’, legt projectmanager Chakorn Kajornchaikuluit. ‘De traditionele Garuda’s hebben kronen op hun hoofd. De kroon deed ons denken aan de gehelmde neushoornvogel wiens schedel op een kroon lijkt, dus gebruikten we de gehelmde neushoornvogel als referentie voor de schedel van de Garuda.’

Nieuwsflitsen 14 en 15 november

Biden, Xi seek to avoid conflict in hours-long summit talks
Presidents Joe Biden and Xi Jinping ended a landmark summit in Bali, Indonesia on Monday after three hours of talks aimed at avoiding conflict between the rival superpowers.

Xi and Biden shook hands in front of the US and Chinese flags before starting the long-awaited meeting on the resort island ahead of a Group of 20 summit, following months of tension over Taiwan and other issues.

Biden, sitting across from Xi at facing tables, said that Beijing and Washington “share responsibility” to show the world that they can “manage our differences, prevent competition from becoming conflict”.

Xi, China’s most powerful leader in decades who is fresh from securing a norm-breaking third term, told Biden that the world has “come to a crossroads”. “The world expects that China and the United States will properly handle the relationship,” Xi told him.

Biden to set ‘guardrails’ in Xi superpower summit
US President Joe Biden and China’s Xi Jinping meet in Bali on Monday with Washington hoping to set “guardrails” for relations between the rivals and Beijing looking to put ties “back on track”.

• Video: Apec summit back to Bangkok
The Apec summit returns to Thailand again on Friday and Saturday, 20 years after the Thai capital hosted the meeting.

Smuggled pickup seized near border, 2 arrested
A pickup smuggled from Malaysia was seized and two suspects arrested near the Malaysian border in Sadao district of Songkhla on Sunday.

2 killed, 3 injured in southern attacks
An army officer and a villager were killed and three other people injured in two related attacks in Chanae district of the southern border province Narathiwat on Sunday.

Covid-19 cases up by 12.8%
Covid-19 cases rose 12.8% last week over the previous week, mostly in Greater Bangkok and tourist provinces in the East and the South, according to health authorities.

500 online gambling websites targeted by CSD raids
Crime Suppression Division police launch “Operation Hanuman vs online casino mafia”, targeting an extensive network of online gambling websites operating from 14 provinces.

SET suspends trading in MORE shares
Trading in shares of More Return Plc suspended after the energy, water and property-related company was reportedly involved in irregular trading of its stock on Thursday and Friday.

Electricity charge to rise about 14%
The cost of electricity, already at a record high, will rise about 14% to at least 5.37 baht per unit early next year – and that’s the cheapest option, the Electricity Regulatory Commission warns.

Lisa of Blackpink wins best K-pop artist at MTV Europe Music Awards
Lalisa “Lisa” Manoban of girl group Blackpink won the award for best K-pop artist at MTV’s Europe Music Awards in Dusseldorf, Germany, on Sunday. The Thai-born star was announced the winner over other candidates — BTS, Itzy, Seventeen, Twice and Blackpink. It was her second MTV prize after winning the same category at MTV’s US awards show in September.

Blackpink won the best “metaverse performance” award. Lisa said she and other band members are eagerly waiting to see their  “Blink” fans on the Born Pink Tour. The world tour will come to Bangkok on Jan 7-8 next year at Supachalasai Stadium. Tickets will be on sale on Wednesday.

Foto: Lalisa “Lisa” Manoban accepts the award for Best K-pop artist at the 2022 MTV Video Music Awards at the Prudential Center in Newark, New Jersey, on Aug 28, 2022. She won the same category at the MTV European Music Awards in Dusseldorf, Germany, on Sunday.

Russian tourist drowns at Karon beach
A Russian tourist drowned at Karon beach in Phuket on Sunday, police said.

Govt to seize ‘Joe Ferrari’ cop’s B1.35bn million assets
A former district police chief jailed for torturing a suspect to death will have undeclared assets worth 1.35 billion baht seized after being found to be “unusually wealthy”, authorities said Monday.

Broadcast agency signs B600m deal towards World Cup rights
Broadcast agency signs MoU with Sports Authority of Thailand to commit 600 million baht to help finance World Cup broadcast rights; 1 billion more baht needed.

Rice exports up 39.1% y/y in first 9 months
Thailand’s rice exports were up 39.1% in the first nine months of this year, compared to the same period a year earlier, the Agriculture Ministry said on Monday.

Musical eert Pa Mor die weeskinderen hielp

15 november – Castscape, een gemeenschap van creatieve beoefenaars, presenteert Luna: The Immersive Musical Experience in EmQuartier’s Q Stadium. De tweeënhalve uur durende show, gemaakt door meer dan 250 mensen in het productieteam, is een officieel gelicentieerde bewerking van Kelly Barnhill’s The Girl Who Drank The Moon, een van ’s werelds beste 21e-eeuwse jeugdliteraire winnaars. Het verhaal gaat over Luna die als kind per ongeluk maneschijn kreeg met magische krachten en is opgevoed door een heks.

De voorstelling is geïnspireerd op het leven van dr. Cleopandh Soorapanthu alias Pa Mor, die al meer dan 37 jaar de Chaiyapruk Foundation leidt om wezen en andere kansarme kinderen te helpen. Ze is vastbesloten om jongeren uit kansarme milieus te verzorgen, aan te moedigen en te motiveren om in de samenleving te leven. Meer dan honderd jongeren die succes in het leven behaalden, groeiden op onder haar hoede.

Het Q-stadion is omgetoverd tot een showterrein waar het publiek actieve deelnemers kan worden door hun eigen wandelpad te kiezen door een van de meer dan 10 verhalen op 30 originele liedjes. Het publiek wordt ondergedompeld in een scène en kiest ervoor verschillende interessante acteurs te volgen om het verhaal vanuit het standpunt van dat personage te bekijken.

Het verhaal is op meer dan tien verschillende manieren ontworpen en geregisseerd, waardoor het publiek van elke ronde tijdens de wandeling een breed scala aan keuzes heeft om het verhaal vast te leggen.

De productie is in het Thais. Het is onderdeel van een inzamelingsactie voor de Chaiyapruk Foundation. Donaties kunnen worden gedaan tijdens de laatste stap van het kopen van tickets. Alle bijdragen gaan naar beurzen voor weeskinderen en kansarme jongeren die onder de hoede van de stichting vallen. (Musical honours life of Pa Mor who helped orphans, BP Life 14 november)

Luna: The Immersive Musical Experience wordt dagelijks opgevoerd om 19 uur, plus een matinee om 13 uur in het weekend en op feestdagen, tot 28 januari in EmQuartier’s Q Stadium, M-verdieping van gebouw C, Sukhumvit Road.

Tickets kosten 1.790 en 1.990 baht voor optredens in november; en 2.190 en 2.390 baht voor shows in december (ticketprijzen voor shows in januari worden later bekend gemaakt) en kunnen worden gekocht bij ticketmelon.com. Bezoek facebook.com/castscape.

Krystian Zimerman bedient Beethoven liefhebbers

15 november – Na zijn uitverkochte Bangkok-debuut zes jaar geleden, treedt de Poolse concertpianist Krystian Zimerman voor de tweede maal op met het Royal Bangkok Symphony Orchestra voor een uitvoering van Beethovens Pianoconcert nr. 4.

Het ‘Zimerman Plays Beethoven Piano Concerto No.4’, gepresenteerd door de Royal Bangkok Symphony Orchestra Foundation onder het beschermheerschap van HKH Prinses Sirivannavari Nariratana Rajakanya, belooft een van de tophoogtepunten van het muziekseizoen van 2022 te worden.

Het avondprogramma opent met Orchestral Variations On Themes Of Chopin, een bijzonder spannend hedendaags stuk van de Sloveense componist Anže Rozman. Dit zal Zimerman’s entree het meest treffend introduceren, sinds zijn bekendheid begon in 1975 toen hij op 18-jarige leeftijd de eerste prijs won op de IX International Chopin Piano Competition in Warschau.

Na het succes van dit concours begon hij zijn samenwerking met de Berliner Philharmoniker in 1976 en trad sindsdien op met toonaangevende orkesten over de hele wereld. In 1999 creëerde hij het uitzonderlijke, zorgvuldig geselecteerde Polish Festival Orchestra om de 150ste verjaardag van de dood van Frédéric Chopin te herdenken.

De schittering en het perfectionisme van zijn muzikaliteit inspireerden later de grootste levende componist van zijn land, Witold Lutosławski, om zijn pianoconcert voor hem te schrijven, een modern meesterwerk dat Zimerman twee keer heeft opgenomen met de hoogste lovende kritieken.

De Canadees-Maltese maestro Charles Olivieri-Munroe keert terug om de RBSO in dit concert te dirigeren, al vele jaren zeer bekend en gerespecteerd door het publiek in Bangkok. In de tweede helft van het programma zal hij het orkest door nog een geweldige ‘vierde’ in de orkestcanon leiden: Brahms’ turbulente symfonie nr. 4 in e klein, een van de grootste essays in symfonische perfectie. (Fan favourite Beethoven concerto to be performed by Polish pianist, BP Life 14 november)

Zimerman Plays Beethoven Piano Concerto No.4, Grote Zaal van het Thailand Cultural Centre, Ratchadaphisek Road, op 22 november om 20.00 uur. Tickets kosten 1.000, 1.600, 2.400, 3.200 en 4.000 baht (halve prijs voor studenten en senioren vanaf 60 jaar). Bezoek thaiticketmajor.com of bel 02-262-3456. Bezoek rbsothailand.com.

Arendsoog vliegt uit als bezemwagen

15 november – Aan alles komt een eind, dus ook aan Nieuws uit Thailand van vandaag, maar niet aan nieuws want dat gaat maar door. Op zijn verzoek de naam van mijn trouwe redatieassistent in de kop gezet – heeft hij ook eens zijn 15 minutes of fame, een uitdrukking ten onrechte toegeschreven aan Andy Warhol.

Op de voorpagina resteert slechts één bericht, meldt Arendsoog: Broadcast fees drop ‘by a little’. Goed nieuws maar nog niet het beste nieuws want de International Association of Association Football (Fifa) is overeengekomen om de prijs van de uitzendrechten voor het WK 2022 ‘met een beetje te verlagen’, aldus de gouverneur van de Sports Authority of Thailand Kongsak Yodmanee.

Pagina 2, netto een halve pagina, telt drie berichten en het fotobericht Football fever met een foto van Kongsak en secretaris-generaal Traisat van de NBTC die een overeenkomst hebben getekend over de gedeeltelijke financering van de uitzendrechten.

De pagina opent met Covid surges in capital, tourist areas. Het aantal Covid-19 besmettingen steeg vorige week met meer dan 12% ten opzichte van de voorgaande week, voornamelijk in Groot-Bangkok en toeristische provincies in het Oosten en Zuiden, meldt het Department of Disease Control.

Verder op de pagina ‘Joe Ferrari’ worth a fortune: police (al bekend uit Nieuwsflitsen) en MFP targets Orange Line bids. Move Forward (MFP) heeft maandag een verzoekschrift ingediend bij de Central Administrative Court om het bieden op het westelijke deel van de Orange Line te annuleren. De partij verwijst naar oneerlijke concurrentie die de regering 68 miljard baht aan verliezen zou kunnen kosten.

Pagina 3 telt acht berichten, het al genoemde fotobericht Horsing around en het fotobericht Curious minds met een foto van scholieren op de hierna genoemde tentoonstelling. Ga ik niet allemaal noemen. De pagina opent met Govt opens BCG model exhibition.

Maandag is een tentoonstelling geopend over het bio-circulaire groene (BCG) economische model van Thailand om duurzame en inclusieve groei te bevorderen. De tentoonstelling sluit aan op de Asia-Pacific Economic Cooperation (Apec) Leaders’  Week.

Ik noem ook de zoveelste aflevering in de continuing story over cannabis. Anutin dismisses bid to re-outlaw weed meldt dat minister Anutin Charnvirakul (Volksgezondheid) een plan heeft verworpen om marihuana terug te brengen naar de status van verdovende middelen Type 5. Hij zegt dat dit onder de bevoegdheid van het Office of the Narcotics Control Board (ONCB) zou vallen.

Verder in sneltreinvaart alleen de koppen: PPRP unveils ‘core’ policies for elections, Navy eyes frigate as sub purchase falters, PM must use meet ’to showcase vision’, Airport opens ‘Apec lane’ en Asean backs Timor Leste’s bid to join bloc.

Als laatste pagina 4, netto een halve pagina, met drie berichten en een fotobericht met een foto waarop tieners wordt verteld hoe een bordspel gebaseerd op de Fifa World Cup 2022 werkt. Het spel is een initiatief van de Thai Health Promotion Foundation, Stop Gambling Foundation en Fantopy Thailand (nooit van gehoord). De drie organisates hebben de bevolking gevraagd te stoppen met gokken op de wedstrijden.

De pagina opent met CSD raids target online casino ‘mafia’. De politie van de Crime Suppression Division (CSD) heeft gisteren een grote operatie gelanceerd met de codenaam ‘Hanuman vs online casino maffia’ tegen gokwebsites in 14 provincies.

Verder, maar alleen de koppen: Thailand ‘a model’ for family planning en Capital leads the nation in pollution complaints.

Einde Nieuws uit Thailand van vandaag om 11:29 uur met een laatste persoonlijke noot: de gokwaarschuwing is aan dovemans oren gericht, de verkoop van cannabis buds gaat onverminderd door. Mijn restaurant Sarica spint er goed garen mee. Tijd voor dolce far niente.


 

Overpeinzing

14 november – Nou, dat is geen film waar ik naar hoef te kijken want was commercieel een flop en is neer gesabeld door filmrecensenten: de neo-noir film London Fields uit 2018. Op Rotten Tomatoes is 0% van de 35 beoordelingen positief, met een gemiddelde beoordeling van 2,7/10.

De consensus van de critici luidt: ‘London Fields verknoeit zijn geliefde bronmateriaal en een intrigerende eclectische cast, waardoor het publiek een zogenaamde neo-noir krijgt die alleen interessant is voor morbide nieuwsgierigen.’

Mono29 toont intussen de documentaire Eat: The story of food met veel talking heads en beelden van voedsel in het verleden. Die film is beter te verteren alhoewel ik er wel honger van krijg – mijn moeder zou zeggen: je hebt geen honger, maar trek; de kindertjes in Afrika hebben honger. De docu wordt vervolgd door een aflevering in de serie India’s mega kitchens. Ook al over eten.

Sta elke keer weer verbaasd – niet alleen vanwege de gigantische hoeveelheden voedsel, maar ook over de perfecte organisatie om voor vele honderden Indiërs een maaltijd te bereiden en te serveren.

Een nieuwe dag, een nieuwe krant bij 26° (overwegend helder)

14 november, 06:08 uur – Wakker om 5:49 uur, koffie gedronken en om 06:05 uur werd de krant naar mijn kamer gebracht door een vrouw die ik niet meer zie doen dan zitten in de hal van het hotel. Ze is dik en loopt ook erg moeilijk. Wat haar functie is, weet ik niet.

Met uitzondering van een 1-koloms bericht staat op de voorpagina de Apec top centraal. De krant opent met PM urges unity for Apec; het tweede bericht meldt Apec leaders to experience traditional flavours.

In de opening staat een 4-koloms foto ingebouwd die ik hierboven toon. Onder de kop Welcoming dignitaries luidt het bijschrift Fireworks light up the sky over Phra Phuttha Yodfa Bridge as the Tourism Authority of Thailand kicks off ‘Vijit Chao Phraya’, night-time light show to welcome the Asia-Pacific Economic Cooperation (Apec) 2022 summit.

• Premier Prayut heeft er zondag bij de Thaise bevolking op aangedrongen goede gastheren te zijn voor de Asia-Pacific Economic Cooperation (Apec)-top, met de Apec Economic Leaders’ Week (AELW) die maandag van start gaat.

Openbare bijeenkomsten zijn tot 19 november ook verboden in twintig binnenstedelijke gebieden van Bangkok om verstoringen van de Apec-top en bijeenkomsten op de locatie en in de buurt van de hotels van de afgevaardigden te voorkomen.

Het verbod volgt op geruchten dat er tijdens het evenement protesten zullen worden gehouden. De politie deed vorige week een beroep op protestgroepen om demonstraties te houden op de aangewezen plek in Lan Khon Muang voor het gemeentehuis.

• Gerechten uit verschillende delen van Thailand worden tijdens het Asia-Pacific Economic Cooperation (Apec) galadiner op donderdag geserveerd aan wereldleiders. Driehonderd gasten prikken een vorkje onder het thema ‘Duurzame Thaise Gastronomie’  in de Thai Royal Navy Convention Hall. Chumpol Jangprai, chef-kok bij R-Haan, een restaurant met twee Michelinsterren, leidt de keukenbrigade.

Het eten dat tijdens het diner wordt geserveerd vertegenwoordigt de charme van Thailand en laat de overvloed aan producten van eigen bodem uit het hele land zien. Dat omvat regenboogkreeften uit Phuket, Betong-kip uit Yala, gezouten threadfin (Indiase zalm) of pla kulao, uit Narathiwat, Wagyu-rundvlees uit Nakhon Ratchasima (Korat), Phon Yang Kham-rundvlees uit Sakon Nakhon, reuzenriviergarnaal uit Ayutthaya en kaviaar uit het koninklijke project in Chiang Mai.

Op de foto A selection of starters representing the four regions of Thailand is laid out on a Thai map.

Paetongtarn Shinawatra meets supporters in Samut Prakan province on May 14, 2022.

Nieuwsflitsen 13 en 14 november

Pheu Thai’s Paetongtarn top choice for PM in central provinces: poll
Paetongtarn “Ung-ing” Shinawatra of the Pheu Thai Party is the top choice for the post of prime minister for people in the central provinces, followed by Pita Limjaroenrat of the Move Forward Party, according to the result of a survey by the National Institute of Development Administration, or Nida Poll.

The poll was conducted by telephone interviews on Nov 2-5 with 2,002 eligible voters aged 18 and over of various levels of education, occupations and incomes in the Central provinces in a survey dubbed “right person, right party”.

Asked who they would support for the post of prime minister today, the answers varied as follows:
• 24.18% were for Ms Paetongtarn of the Pheu Thai Party;
• 16.73% for Mr Pita of the Move Forward Party;
• 16.23% for Gen Prayut Chan-o-cha;
De overigen heb ik weggelaten.

Asked which party they would prefer when voting for a constituency MP, the answers were:
• 32.42% Pheu Thai Party;
• 19.98% Move Forward Party;
• 13.99% still undecided;
• 10.54% Palang Pracharath Party;
Overige partijen weggelaten.

Monk, nun killed when pickup crashes into parked lorry
The abbot of a Buddhist temple and a nun were killed and another woman injured when a pickup they were travelling in crashed into the rear of a lorry parked by the roadside in Singha Nakhon district in Songkhla early on Sunday, police said.

Biden set to meet Xi in bid to avert a full rupture in US-China ties
The US and China disagree on so many things, across so many spheres, that other world leaders are increasingly warning of a deeper rupture that could split the global economy.

Biden commits to Asia, pitches freedom of navigation in S. China Sea
US President Joe Biden on Sunday vowed his country’s commitment to the Indo-Pacific and emphasised the importance of freedom of navigation in the East and South China seas during an annual regional meeting involving members of the Association of Southeast Asian Nations.

Biden promises competition with China, not conflict as first summit ends
US President Joe Biden told Asian leaders on Sunday that US communication lines with China would stay open to prevent conflict, as the first of three summits of world leaders this week ended, with tense talks almost certain in the days ahead.

Hong Kong boy band Mirror members, dancers express shock over report findings
Members of Hong Kong boy band Mirror and dancers involved in a concert where a falling screen critically injured a performer have voiced dismay on social media at the actions that led to the incident, with officials overseeing the venue set to be grilled in the legislature on Monday.

Pattaya nightclub facing closure after police raid in Pattaya
An entertainment venue in Pattaya is facing a closing order after it was found to be operating without permission and sachets of white powder suspected to be drugs were found scattered around the premises, police said.

G-20 statement in doubt after US, Russia fail to agree at Asean
Russia and the US failed to agree on language for a joint statement following a multilateral summit in Cambodia, making it unlikely the Group of 20 nations will reach a consensus in Indonesia either this week.

‘Totoro’ vergroot de zichtbaarheid van Oost-Azië op Britse toneel

14 november – Acteurs van Oost- en Zuidoost-Aziatische afkomst zijn lang in de schaduw van de Britse uitvoerende kunsten gebleven, strijdend om stereotiepe of vaak symbolische rollen met weinig kansen om in de schijnwerpers te staan.

Dus toen ‘My Neighbor Totoro’, een nieuw stuk geproduceerd door de Royal Shakespeare Company gebaseerd op Hayao Miyazaki’s Japanse animatie uit 1988, samenkwam met een hele cast bestaande uit Britse Oost- en Zuidoost-Aziatische acteurs, voelde het alsof er een mijlpaal was bereikt, zegt het creatieve team van het stuk in een interview.

‘Het was ontroerend om op de eerste dag binnen te lopen en zoveel gezichten als de mijne te zien… en als dat al eerder is gebeurd in dit land en in deze industrie, is het maar een paar keer gebeurd’, zegt Ami Okumura Jones, die als Satsuki schittert in het toneelstuk over twee zussen die naar het platteland van Japan verhuizen en bevriend raken met Totoro, een magische bosgeest.

In een gesprek met Kyodo News zeiden Okumura Jones, die een blanke Britse en een Japanse ouder heeft, en andere medewerkers in de spraakmakende productie van het RSC dat ze optimistisch zijn dat het stuk meer Oost-Aziatische artiesten zal stimuleren om zich te profileren in het Britse theater. Decennia lang hebben acteurs geklaagd over ondervertegenwoordiging, marginalisatie en stereotypering, vooral op televisie.

Okumura Jones en Mei Mac, die schittert als Mei, de zus van Satsuki, zeggen dat ze geïnspireerd zijn door feedback van de Japanse gemeenschap, die verheugd was over hoe ‘Japans’ het stuk aanvoelt. Het maakt hen trots op hun roots.

De cast- en crewleden konden hun eigen ideeën bijdragen, zoals Japans in het script, waardoor het stuk een authentieke, vreugdevolle viering van de Japanse cultuur is geworden, aldus beide acteurs.

Lees verder op ‘Totoro’ play boosts East Asian visibility on British stage (BP Life 13 november). Foto: A woman takes a photo of Totoro ahead of the opening of the exhibition, co-hosted by Studio Ghibli and Uniqlo (Thailand), in Bangkok in February. (Kyodo photo)

‘My Neighbour Totoro’ is on at the Barbican Centre until Jan 21, 2023.

A train station in Jedlov, Czech Republic.

Spotlight in herhaling

14 november – Het katern Spotlight kwam er gisteren bekaaid vanaf want alles wat ik meldde over de opening , was de titel Rail mess derails green plans en ik duidde de inhoud summier aan. Dat kan beter, bovendien wil ik enkele van de zes foto’s laten zien. Vandaar dat ik er op terug kom.

Erika  Solomon schrijft: De slungelige man bukte zich om een ​​verroeste spoorlijn te onderzoeken die dwars door het lege plein van een kleine, vergeten stad liep, hoofdschuddend bij het opstekende onkruid.

‘Teleurstellend’, was zijn oordeel, een uitspraak die misschien beïnvloed was door het geblindeerde bakstenen treinstation in de Duitse grensstad Seifhennersdorf, niet ver van de Tsjechische Republiek.

Jon Worth is van beroep universitair docent politieke communicatie, maar zijn passie ligt bij de Europese spoorwegen. En hij heeft zichzelf tot taak gesteld een dilemma aan te pakken: waarom is het niet gemakkelijker om de Europese grenzen per spoor over te steken?

Niemand heeft hem gevraagd deze missie op zich te nemen, maar zijn rechtvaardiging is duidelijk. Om ervoor te zorgen dat Europa zijn ambities kan waarmaken om de wereld naar CO2-neutraliteit te leiden, moet het mensen uit vliegtuigen en auto’s halen.

A train car on the Decin-Rumburk train line in the Czech Republic.

Op papier heeft het Europese treinsysteem een ​​voorsprong op veel delen van de wereld, waaronder de Verenigde Staten. Toch zouden de spoorwegen bijna een allegorie kunnen zijn voor de Europese Unie (EU) zelf. Van de buitenkant lijkt het systeem saai functioneel. Kras echter onder de oppervlakte en je ontdekt een wirwar van bureaucratie, vingerwijzen en het schoppen van problematische blikjes op de weg – of rails.

Lees verder op Rail mess derails green plans. Het artikel verscheen oorspronkelijk in de New York Times. Foto rechts: Sebastian Kaiser and his children ride a train bound for Prague and watch the passing scenery somewhere in Germany.

BP in vogelvlucht om 10:29 uur bij 28° (overwegend zonnig)

14 november – De vogelvlucht begint vandaag boven het Business katern want heeft de meest opvallende voorpagina met een grote vierkoloms foto van het  Queen Sirikit National Convention Center en de infographic met feiten over Apec. De analyse Thailand’s chance to shine zegt dat de Apec-vergadering van deze week in Bangkok gezien wordt als een kans voor het land om zichzelf te promoten en groei in investeringen, export en toerisme te stimuleren.

Apec, opgericht in 1989, is een regionaal economisch forum met 21 aangesloten economieën in de regio Azië-Pacific, een grotere groep dan Asean, het Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP) en de Comprehensive and Progressive Agreement for Trans-Pacific Partnership (zie mijn pagina Trans-Pacific Partnership over deze twee vrijhandelsovereenkomsten). Het Apec-blok is goed voor ongeveer 60% van het wereldwijde BBP en 47% van het wereldhandelsvolume.

De top keert voor het eerst sinds 2018 terug naar een persoonlijk evenement, want Apec van 2019 in Chili werd geannuleerd vanwege protesten in het land en de laatste twee edities werden virtueel gehouden vanwege de Covid-19-pandemie.

Ook Life mag er zijn met een  vierkoloms foto tot de vouw bij het paginagrote openingsverhaal plus overlees van een halve pagina Facing uncertainty head on over de 25e editie van het Singapore Writers Festival.

BP schrijft: Wat voel je op je 25ste? Veel jongvolwassenen worstelen met het navigeren door een warboel van onzekerheden, of het nu gaat om banen, relaties of iets daar tussenin. Zo ook de 25e editie van het Singapore Writers Festival. Na twee jaar digitaal te zijn geweest, is het jaarlijkse literaire evenement terug op ware grootte. Ondanks dat ze worstelt met een quarterlifecrisis, lacht ze hardop en heeft ze de tijd van haar leven.

‘Net als iedereen die 25 wordt, krijgen we de kans om goed na te denken over wie we zijn, waar we vandaan komen en waar we naartoe willen’, zei festivaldirecteur Pooja Nansi tijdens de openingsceremonie.

‘Het is mij ook niet ontgaan dat we deze editie op een heel specifiek moment in de geschiedenis presenteren. Een tijd waarin de wereld zich voorzichtig een weg baant uit een wereldwijde pandemie naar een wereld die voor altijd verandert. De afgelopen twee jaar hebben ons laten zien hoe fragiel elke vorm van zekerheid kan zijn. En wat doet een schrijver zoals ik als hij met onzekerheid wordt geconfronteerd? Hij wendt zich tot poëzie.’

Het meertalige literaire festival, gehouden door Arts House Limited, loopt tot 20 november onder het thema ‘If’. Geïnspireerd door het gelijknamige gedicht van Cyril Wong, biedt het langverwachte culturele evenement een platform om na te denken over verleden, heden en toekomst.

Gelegen in het hart van Singapore’s Civic District, bevat de drie weken durende editie van dit jaar ruim tweehonderd programma’s en 280 auteurs uit binnen- en buitenland op belangrijke locaties, met name het Arts House At The Old Parliament.

Lees verder door op de kop te klikken. De foto toont het outdoor village van het festival.

Na deze uitgebreide omweg terug naar de vogelvlucht over het eerste katern dat bruto drie binnenlandpagina’s telt maar netto 2,525 met elf nieuwsberichten en –verhalen, vijf foto’s waarvan vier in een fotobericht en zes 1-koloms foto’s. De rubriek In Brief ontbreekt, drie verhalen hebben een forse omvang. Behalve de opening krant zijn dat Korn sees benefit of party merger en Govt still ‘unprepared’ for floods.

• Korn Chatikavanij, voormalige minister van Financiën in het kabinet Abhisit, wiens Kla-partij onlangs fuseerde met de Chart Pattana-partij om de Chartpattanakla-partij te vormen, gelooft dat de nieuwe partij onder zijn leiding een goede combinatie heeft van jonge mensen en ervaren politici.

Hij ziet de partij bij de volgende verkiezingen tot 25 zetels in het parlement winnen, wat volgens hem voldoende zal zijn voor de partij het recht veilig te stellen om de vorming van een nieuwe coalitieregering te leiden.

Korn zegt dat hij de verbeterde kracht van de gefuseerde partij heeft gevoeld in de aanloop naar de nieuwe peilingen. Zo hielp de partij in een eerder debat in het Huis van Afgevaardigden kleine lokale makers van alcoholische dranken aan een vergunning.

Persoonlijke noot: Korn is een van de weinige Thaise politici met hersens. Toen hij minister van Financiën was, zei hij verstandige en ter zake doende dingen. Helaas kwam aan het kabinet een voortijdig einde; het was trouwens op slinkse wijze gevormd en dat lokte straatprotesten uit.

• Het beheer van de recente overstromingen door de regering toont aan dat ze niet voorbereid is om de dreigende bedreigingen van de klimaatcrisis het hoofd te bieden, zeggen experts. Mag u zelf lezen.

Pagina 2 telt vijf berichten en twee fotoberichten. De pagina opent met Riverside light show heralds summit start. De Tourism Authority of Thailand (TAT) heeft de lichtshow ‘Vijit Chao Phraya’ gelanceerd die ’s avonds op zes prominente locaties langs de Chao Phraya wordt gehouden om de Asia-Pacific Economic Cooperation (Apec) 2022-top te verwelkomen.

Het grootste verhaal op de pagina over de overstromingen noemde ik al, het bericht over de op een cruiseschip overleden Indonesiër kent u al uit Nieuwsflitsen. Nieuw zijn Immigration ramps up checks on foreigners en Locals want high-speed rail crossing plan revised.

• Het Immigration Bureau verscherpt de beveiliging op alle internationale luchthavens in het land voorafgaand aan de Apec-top, die later deze week plaatsvindt.

• Ruim 300 inwoners van het district Nong Saeng in Saraburi protesteren tegen een plan om een verhoogde overweg te bouwen voor de Thais-Chinese hogesnelheidslijn in de buurt van hun gemeenschap.

Als laatste pagina 3, netto een drie kwart pagina, met drie berichten en twee fotoberichten. De opening over Korn noemde ik al, nieuw zijn Censure debate plan on hold en Pongsin quits Dems following ‘snub’.

• De oppositieleden van het Huis hebben een verzoek om een zogeheten no-confidence debat (interpellatie doorgaans uitmondend in een motie van wantrouwen) tegen de regering opgeschort tot na Nieuwjaar. Ze zeggende dat uitstellen beter is aangezien premier Prayut zich waarschijnlijk zal haasten om het Huis te ontbinden.

• Voormalig verkiezingskandidaat voor de Democraten Pongsin Senpong kondigde zondag zijn ontslag aan bij de partij nadat hij niet was geselecteerd om deel te nemen aan de algemene verkiezingen onder de vlag van de partij.

Einde Nieuws uit Thailand om 12:16 uur, een alleszins redelijk tijdstip om te gaan ontspannen..


 

Overpeinzing

13 november – Zo nu en dan op Mono29 gekeken naar Hero (Chinees: 英雄; pinyin: Yīngxióng), een wuxia-film uit 2002, geregisseerd, mede geschreven en geproduceerd door Zhang Yimou, met in de hoofdrollen Jet Li, Tony Leung Chiu-wai, Maggie Cheung, Zhang Ziyi, Donnie Yen en Chen Daoming.

De historische achtergrond van de film verwijst naar de periode van de Strijdende Staten in het oude China, toen China in zeven landen was verdeeld. In 227-221 v.Chr. stond de Qin-staat op het punt de andere zes staten te verenigen. Huurmoordenaars uit de zes staten werden gestuurd om de koning van Qin te vermoorden.

Hero werd voor het eerst uitgebracht in China op 24 oktober 2002. Op dat moment was het het duurste project en een van de meest winstgevende films in China. Miramax verwierf distributierechten op de Amerikaanse markt, maar stelde de release van de film bijna twee jaar uit. Quentin Tarantino overtuigde Miramax uiteindelijk om de film op 27 augustus 2004 in Amerikaanse theaters te openen.

De film kreeg positieve recensies van critici. Het werd de eerste Chineestalige film die bovenaan de Amerikaanse kassa stond, waar hij twee opeenvolgende weken bleef, en verdiende vervolgens $ 53,7 miljoen in de Verenigde Staten en $ 177 miljoen wereldwijd. De film werd genomineerd voor een Academy Award voor Beste Buitenlandse Film, maar verloor van Nowhere in Africa.

Wuxia, wat letterlijk ‘krijgshelden’ betekent, is een genre van Chinese fictie over de avonturen van krijgskunstenaars in het oude China. Wikipedia (Engels)

Tourists flock to the Old Town area of Phuket, where, especially along Thalang Road and Soi Rommanee, they can find old Sino-Portuguese style shophouses.

Een nieuwe dag, een nieuwe krant bij 27° (overwegend helder)

13 november, 7:05 uur – Ik meld het elke dag trouw: het aantal bruto en netto binnenland pagina’s in het eerste katern, aantal nieuwsberichten en –verhalen, aantal fotoberichten, aantal en formaat foto’s en soms al een eerste bericht dat me is opgevallen.

Maar wilt u dat eigenlijk wel weten? Laat me gissen: nee. U wilt weten wat het nieuws van de dag is, de bijbehorende rekensom kan u gestolen worden. Dus laat ik die opsomming vandaag maar eens achterwege en duik gelijk in het achtergrondverhaal, waarmee de krant onder een paginabrede kop in vette kapitalen opent.

Marina drive for Phuket meldt dat het vakantie-eiland een regionale hub voor cruiseschepen en jachten wil worden. Het artikel beslaat de halve voorpagina tot over de vouw, inclusief een driekoloms foto en tweekoloms infographic.

De aankomst van het cruiseschip Spectrum of the Seas voor het strand van Patong in Phuket eind vorige maand was een welkome aanblik voor de badplaatsprovincie die nog steeds aan het bijkomen is van de Covid-19-pandemie.

Met bijna 4.600 passagiers was het het eerste cruiseschip dat een haven aandeed sinds de begindagen van de Covid-19-uitbraak.

Bij aankomst werden passagiers en bemanning verwelkomd door Narong Woonciew, provinciegouverneur; Nanthasiri Ronnasiri, directeur van het Bureau voor Toerisme in Phuket; en Adm Cherngchai Chomcherngpat, marinechef en plaatsvervangend directeur van het Thai Maritime Enforcement Command Center.

Lokale autoriteiten en het bedrijfsleven zien de komst van het cruiseschip als een duidelijk teken van een groeiende belangstelling voor zeereizen en zijn meer dan klaar om de financiële kansen te verzilveren.

Zoals gebruikelijk op zondag ontbreken de katernen Business en Life; in plaats daarvan komen Sunday Comics en Spotlight met artikelen uit de New York Times. Het katern opent met Rail Mess derails green plans, een paginagroot verhaal plus overlees, inclusief zes foto’s, over de pogingen van de EU om de emissiedoelen te halen. ‘Maar hassles over het grensoverschrijdend treinverkeer hinderen die pogingen’, schrijft Erika Solomon aan de Tsjechisch-Duitse grens.

Nieuwsflitsen 12 en 13 november

Biden in Cambodia as global leaders join Asean summit
Southeast Asian heads of government were due to hold talks on Saturday with visiting global leaders, including United States President Joe Biden, as the region tries to navigate the growing rivalry between China and Western powers.

Samut Prakan cops transferred over gambling den shooting
Pol Col Termrat Jindawat, police chief of Muang district in Samut Prakan, said no one told him about an armed robbery at a local gambling den. But the report was true, and he’s now occupying an inactive post.

China only ‘refining’ Covid rules
China’s top health officials say that a sweeping overhaul to its zero-Covid playbook was a refinement of rules and not a relaxation of controls, dismissing interpretations that the changes were a step toward living with the virus.

Lung cancer risk higher in polluted Chiang Mai
A northern physician says high PM2.5 levels in Chiang Mai are believed to be linked to above-average cancer rates.

Alibaba mum on Singles Day sales
Alibaba Group has declined to reveal the final sales tally of its annual Singles Day shopping festival for the first time since it started the event in 2009, saying only that results were in line with last year.

‘Threesome’ businessman defends himself
A wealthy businessman has denied forcing a woman who had a long-running relationship with his wife to have sex with him, saying the woman chose to live with the couple as she did not want to put up her car as a guarantee for a 500,000-baht debt.

Cannabis rules tweaked as bill stalls
Health ministry makes minor rule change to declare only cannabis buds as a controlled herb, hoping to cut down on recreational marijuana use by young people.

Huge sums missing from collapsed crypto exchange
The collapsed crypto exchange FTX said on Saturday that it was moving funds into offline storage following a series of “unauthorised transactions”, with analysts saying millions of dollars worth of assets had been withdrawn from the platform.

Pressure mounts on protest-linked Iranian athletes
An Iranian cleric has called for the punishment of athletes who fail to sing the national anthem, which could be trouble for the national men’s water polo team when it returns home from Thailand.

Bangkok mooted for Japan-China summit
Japan and China are working to arrange talks between Prime Minister Fumio Kishida and President Xi Jinping, with Thailand envisioned as the venue but Indonesia remaining a possibility, say sources familiar with the plan.

Fflood waters in Nonthaburi’s Wat Phlap Phla, which was submerged by the Chao Phraya in October.

Overstromingen stimuleren verkoop landbouwmachines

13 november – De Federation of Thai Industries (FTI) verwacht dat de vraag naar landbouwmachines in zowel binnenlandse als buitenlandse markten zal blijven groeien, aangezien schade veroorzaakt door recente overstromingen de verkoop zou moeten verhogen.

De positieve zakelijke vooruitzichten zullen naar verwachting 1 tot 2 jaar duren, maar volgens de Agricultural Machinery Club van de FTI kunnen Chinese producten de concurrentie intensiveren zodra Beijing zijn zero-covid-beleid opheft.

Opkomende markten zoals Afrika zullen een sleutelrol spelen bij het stimuleren van de vraag naar landbouwmachines, wat de export zal stimuleren, zegt clubvoorzitter Yanapol Limpanachokchai. ‘Afrikaanse boeren hebben lichte landbouwmachines nodig. Dit is een goede kans voor Thaise fabrikanten omdat ze kwaliteitsproducten kunnen maken tegen betaalbare prijzen. Thailand kan meer machines exporteren op basis van eenvoudige technologie naar Afrikaanse markten.’

De federatie verwacht dat de exportmarkt met ongeveer 10% per jaar zal groeien, vooral door de verkoop van kleine machines. ‘Landbouwmachines worden meestal gemaakt door kleine en middelgrote ondernemingen (MKB’s), en voor hun productie is geen geavanceerde technologie nodig’, zegt Yanapol. Er zijn in totaal 3.628 bedrijven in de landbouwmachine-industrie in Thailand. Tot 95% van hen zijn MKB’s.

Volgens de FTI staat de waarde van de landbouwmarkt op 150 miljard baht, waarvan 100 miljard voor de binnenlandse markt en de rest wordt gegenereerd door overzeese markten.

De FTI is van mening dat machinefabrikanten zullen profiteren van ernstige overstromingen die lokale landbouwmachines hebben beschadigd en ervoor hebben gezorgd dat boeren nieuwe machines hebben gekocht voor het komende oogstseizoen.

De overstromingen hebben tussen september en oktober in veel provincies in het hele land grote schade aangericht, het transport verstoord en veel fabrieken beschadigd. Ongeveer 14.995 van de meer dan 60.000 fabrieken die door de FTI zijn onderzocht, kwamen onder water te staan. De overstromingen veroorzaakten volgens de FTI een schade van 6 tot 12 miljard baht.

Ondanks positieve bedrijfsvooruitzichten voor fabrikanten van landbouwmachines, kunnen rivalen uit China de projectie wijzigen, zegt Yanapol. De club maakt zich zorgen over de mogelijkheid dat China de markt in Thailand en elders overspoelt met goedkope goederen.

Als Beijing zijn strenge lockdown-maatregelen beëindigt om de verspreiding van Covid-19 in te dammen, wat uiteindelijk zal leiden tot een volledige heropening van het land, zou de Chinese productie snel kunnen herleven.

Yanapol: ‘De prijzen van landbouwmachines van Chinese makelij zijn doorgaans lager dan die van Thaise producten vanwege hun lagere operationele kosten. We maken ons zorgen over deze kwestie en willen dat de overheid de lokale markt beschermt tegen dumping.’ (Flood boosts sales of farm machinery)

Kinu doet een beroep op liefhebbers van kaviaar

13 november – Kinu by Takagi, het Japanse restaurant in Kaiseki-stijl met tien zitplaatsen in hotel Mandarin Oriental, Bangkok, presenteert een speciale kaviaaractie voor slechts een beperkte tijd.

Om de Japanse haute cuisine naar een nieuw niveau te tillen, staat een verscheidenheid aan premium steurkaviaar van Sturia, Frankrijks hoogwaardige kaviaarproducent, exclusief op het herfstmenu van het restaurant. De esthetische degustatiemaaltijd is zorgvuldig samengesteld door de met een Michelin-ster bekroonde kaiseki-meesterkok Norihisa Maeda.

Gerechten zijn onder meer langzaam gegaarde sint-jakobsschelp uit Hokkaido en tartaar van sneeuwkrab, geserveerd met rode biet, lotusstengel, pompoenpuree en Sturia Oscietra-kaviaar; kastanjecompote met gebakken somennoedels, persimmonvormige zalmsushi en gegrilde kamasu-vis met negen maanden gerijpte Sturia Origin-kaviaar; zeebrasem en raap Hakata-stijl met Kyoto rode wortel en Sturia Primeur kaviaar; Hokkaido-oester met sake-gelei en Sturia Vintage-kaviaar; zachte yuba tahoe tempura met plakkerige dashisaus en Oscietra-kaviaar; en een rijstkom gegarneerd met Hokkaido Bafun uni en Sturia Origin-kaviaar.

Er is ook in tomaat-koji gemarineerde Tottori Wagyu-biefstuk met gebakken champignon; gestoomde zwarte abalone in een romige abalone leversaus; en een seizoensdessert van dadelpruim en peer met hoji-cha-theegelei, kastanje-ijs en vlasaus met bruine suiker. (Kinu calls on caviar lovers, BP Life 11 november)

Prices are 4,000 baht per person for a five-course lunch and 8,000 baht per person for a 10-course dinner. Advance reservations are required.

For more information or reservations, contact the hotel at 02-659-9000 or email restaurants-mobkk@mohg.com.

BP in vogelvlucht om 9:47 uur bij 31° (overwegend zonnig)

13 november – Terwijl Mono29 de Chinese misdaadthriller Saving Mr Wu uit 2015 uitzendt, komt Arendsoog terug van zijn tweede verkenningstocht over het eerste katern.

Acteur Wu (Andy Lau) wordt in Beijing ontvoerd door Zhang Hua (Wang Qianyuan) en drie handlangers, allemaal vermomd als agenten; ze eisen een losgeld van 3 miljoen RMB. In de daaropvolgende 20 uur vormen de Chinese rechercheurs onder leiding van Chief Xing (Liu Ye) snel een taskforce en doorzoeken ze de stad. Tijd is van essentieel belang, aangezien Mr. Wu om 21.00 uur zal worden vermoord, ongeacht of het geld wordt opgehaald of niet. De politie houdt Hua uiteindelijk alleen aan. Naarmate de deadline nadert, botsen de rechercheurs en ontvoerders.

Op de voorpagina resteren drie berichten die alle onder de vouw staan. Het meest opvallende bericht meldt over twee kolommen in een roze kader Ministry lifts lid on state of the nation’s toilets, and it’s not pretty.

Circa 0,2% van de bevolking, ofwel 40.000 huishoudens, heeft geen toilet in huis, zegt het Department of Health van het ministerie van Volksgezondheid. De onderzoeksresultaten werden gisteren onthuld voorafgaand aan Wereldtoiletdag 2022, die op 19 november valt om hygiënische toiletten te promoten. Het thema van dit jaar ‘Making the Invisible Visible’ onderstreept de impact van sanitaire systemen en hoe ontoereikende sanitaire systemen de watervoorraden vervuilen.

Directeur-generaal Suwanchai Wattanayingcharoenchai van het departement zegt dat het personeel met verschillende partijen heeft samengewerkt om ervoor te zorgen dat huishoudens over goede toiletten beschikken. Ongeveer 99,8% van de huishoudens heeft toegang tot hygiënische toiletten, de meeste mensen zonder toegang tot toiletten wonen in afgelegen gebieden.

Het departement beoordeelde ook in totaal 99.814 openbare toiletten in de periode 2019-2022 en deed van 14 tot 21 1oktober onderzoek naar de publieke opinie over de sanitaire voorzieningen van openbare toiletten.

Ongeveer 67%, of 66.907 van de openbare toiletten, slaagde voor de beoordeling die bekend staat als HAS met als criteria cleanliness, accessibility en safety standards. Toiletten op versmarkten werden door 3.716 ondervraagden het slechtst beoordeeld op het gebied van hygiëne, gevolgd door toiletten in openbare parken en stand-alone openbare toiletten langs de weg. Toiletten bij winkelcentra krijgen de meeste lof van de respondenten, gevolgd door toiletten bij benzinestations en in ziekenhuizen.

Persoonlijke noot: Zolang BP dit soort berichten prominent brengt komt het wel goed met de nieuwskeuze van mijn huisgenoot.

De overige twee berichten melden Summit sees gatherings banned at 20 city spots en Biden pressures Hun Sen over jailed US activist. De regering heeft openbare bijeenkomsten in twintig binnenstedelijke gebieden in Bangkok verboden tijdens de Asia-Pacific Economic Cooperation Summit van maandag tot en met zaterdag. Het andere bericht kan ik niet vinden.

Pagina 2, netto een halve pagina, telt twee berichten, een fotobericht en een rectificatie (de Taiwanese president bezoekt niet de Apec top). De opening over twee kolommen bijna over de gehele lengte van de pagina meldt Govt set to recommit to climate steps.

De twee weken durende Conference of the Parties (COP), die dit jaar voor de 27e keer werd georganiseerd in het kader van de UN Framework Convention on Climate Change (UNFCCC), begon op 6 november in de Egyptische stad Sharm El-Sheikh, met meer dan 30.000 aanwezigen, waaronder honderd staatshoofden.

Het bericht kopt Thais invited to name planetary pair. Het National Astronomical Research Institute of Thailand (Narit) heeft Thais gevraagd om te stemmen op twee paar Thaise namen voor een verre ster en zijn Neptunus-achtige exoplaneet. Narit zal daarna de namen voordragen aan de International Astronomical Union (IAU).

De foto in het fotobericht Marble impression toont toeristen in Wat Pho die naar inscripties in een muur van marmer kijken. De inscripties zijn eerder erkend door Unesco.

Ten slotte pagina 3 met bovenaan een grote vierkoloms foto van het Queen Sirikit National Convention Centre waar Apec vergadert. Volgens het bijschrift heeft het gebouw een nieuwe look omdat het elektriciteitsbedrijf van Bangkok alle elektriciteitspalen heeft weggehaald en de draden allemaal ondergronds heeft gebracht.

De pagina opent met een aflevering in de continuing story over cannabis. Het ministerie van Volksgezondheid heeft het roer omgegooid en gaat nu het gebruik en de distributie van cannabis buds (toppen) reguleren en de verkoop van de toppen aan personen onder de 20 jaar verbieden (Weed bud a ‘controlled herb’ now).

Verder op de pagina de overlees van het voorpagina achtergrondverhaal, drie berichten en het fotobericht met een foto van het SWU Open House 2022. Ruim honderdduizend leerlingen van middelbare scholen luisterden er naar studenten van de faculteit Science van de Srinakharinwirot universiteit. Vandaag is de laatste dag van de studievoorlichting.

De berichten melden Govt lodges case against MP for slandering Prayut, Strict rules ‘stifling’ kratom industry, claims ministry en Five cops transferred after gambling den robbery/

• Amarat Chokepamitkul, een parlementslid van oppositiepartij Move Forward (MFP), zal naar verwachting dinsdag een ontmoeting hebben met onderzoekers van de politie van Nang Loeng in een lasterzaak die door de regering tegen haar is aangespannen.

• Het ministerie van Justitie dringt er bij de Food and Drug Administration (FDA) op aan om haar regelgeving over het toegestane mitragyninegehalte in kratomproducten te herzien, want potentiële investeerders hebben geklaagd dat de regel de belangstelling verstikt.

• Vijf hoge politieagenten op het politiebureau van Samut Prakan zijn overgeplaatst naar een inactieve post, wat de weg vrijmaakt voor een onderzoek naar een overval die woensdagavond plaatsvond in een gokhol.

Einde Nieuws uit Thailand om 11:55 uur met een laatste blik op de website. Om 10:54 uur Pheu Thai’s Paetongtarn most popular choice for PM in Central provinces: Nida Poll; om 9:45 uur Indonesian tourist dies in cruise ship off Phuket.

• Paetongtarn ‘Ung-ing’ Shinawatra van oppositiepartij Pheu Thai is de meest favoriete keuze voor de functie van premier van de bevolking in de centrale provincies, gevolgd door Pita Limjaroenrat van Move Forward, aldus een onderzoek van de National Institute of Development Administration, of Nida Poll.

• Een Indonesische mannelijke toerist stierf aan boord van een cruiseschip dat zaterdag in de kleine uurtjes vanuit Singapore in Phuket aankwam.


 

Een nieuwe dag, een nieuwe krant bij 26° (overwegend helder)

12 november, 6:22 uur – Evenals gisteren lag de krant al klaar toen ik wakker werd. Het was 6:08 uur bij een overwegend heldere hemel. Arendsoog zat al klaar om te rapporteren wat hij was tegengekomen op zijn verkenningstocht over de twee katernen van de krant, Nieuws en Weekend Business.

BP telt vandaag bruto drie maar netto twee binnenland pagina’s in het eerste katern met tien nieuwsberichten en –verhalen, vijf foto’s, vier postzegelfoto’s, een 1-koloms foto en de infographic World leaders confirm attendance. Het zijn er veertien die naar Bangkok komen voor de Apec vergaderingen en top van 14 tot 19 november.

De krant heeft er al meermalen over bericht en opent onder de paginabrede kop China’s Xi to attend Apec meet met een vierkoloms foto tot de vouw, die ik al kan laten zien. De foto toont een deel van een weg bij het Grand Palace die versierd is met planten en het Apec logo.

Een tweede foto, pal  onder de vouw, toont een rij limousines voor het Government House tijdens een veiligheidsoefening van Thaise en Saoedi-Arabische functionarissen ter voorbereiding van het bezoek van kroonprins en premier Mohammad bin Salman bin Abdulaziz al-Saud aan de Apec top. Saoedi-Arabië is geen Apec-lid maar mag evenals de Franse president Macron de top bijwonen.

Het Weekend Business katern opent met Package tours from Taiwan spike. De opgebouwde vraag uit Taiwan heeft de groei van het Thaise toerisme de afgelopen twee maanden versneld, aangezien de verkoop van reispakketten op de Tapei International Travel Fair de verwachtingen overtrof, meld de Tourism Authority of Thailand (TAT).

Bij het artikel staat bijgaande foto met de Taiwanese president Tsai Ing-wen (midden) en een delegatie van de TAT in het Thaise paviljoen op de beurs die van 4 tot 7 november werd gehouden. Foto’s met mannetjes en vrouwtje die keurig in een rij staan, kom ik vaak tegen in BP. Ze zouden verboden moeten worden want dienen alleen ter meerdere eer en glorie van de geportretteerden. Beter zou een foto zijn geweest die een beeld geeft van wat de beurs biedt.

Nieuwsflitsen 11 en 12 november

Drunk driving victims slam push for 4am nightspot closing
A proposal to allow entertainment venues in tourist areas to stay open until 4 am is running into fierce opposition from anti-drunk driving activists amid worries that longer drinking hours would lead to more deaths on roads.

Sixty members of the Network for the Quality of Life assembled outside Government House on Friday to condemn the plan and demand the government reject it. The rally was staged amid expectations that Tourism and Sports Minister Phiphat Ratchakitprakarn would seek cabinet approval at the next weekly meeting on Tuesday.

Mr Phiphat has been spearheading a proposal to extend the operating hours of bars and other nightspots from 2am to 4am in locations popular among tourists. Bangkok Governor Chadchart Sittipunt has also expressed his support for the idea to energise the economy in the capital and promote tourism.

Potential locations for longer hours include Khao San Road in Bangkok, Patong in Phuket, Khao Lak in Phangnga and Ao Nang in Krabi province.

Foto: Campaigners against drunk driving hold a rally against a Bhumjaithai Party-pushed plan to allow nightspots in some areas to stay open until 4am, outside Government House on Friday. (Photo: Network for the Quality of Life Facebook account)

Suki Teenoi utility token set for 2023 launch
SET-listed Jay Mart, a holding firm engaged in IT retail, finance and technology, plans to create a utility token for launch next year for the suki restaurant brand Suki Teenoi operated by BNN Restaurant Group.

State ‘in dire need’ of a paradigm shift
Thailand is in dire need of a paradigm shift in development in order to survive the current economic crisis, according to the chairman of the Sang Anakhot Thai Party (SATP), Somkid Jatusripitak, on Thursday.

Police search Chinese suspect’s mansion, seize contraband liquor
Immigration police searched the mansion of a Chinese suspect arrested in possesion of a false Thai ID card, a diplomat-style limousine and fake military uniform, and seized bottles of smuggled liquor.

China eases Covid measures, cutting quarantine and scrapping flight bans
China announced the relaxation of some of its hardline Covid-19 restrictions on Friday, after authorities had vowed to stick to a zero-tolerance virus approach despite mounting economic damage.

East Timor gets the nod to join Asean grouping
Southeast Asian leaders agreed on Friday to allow East Timor to join the 10-nation Asean regional bloc, according to a statement released by summit host Cambodia.

No forced sex, threesome ‘consensual family’, says couple’s lawyer
The lawyer for a business couple accused of forcing a woman to sleep with them in exchange for forgiving a 500,000 baht debt has denied there was any coercion, saying it was consensual sex after the woman had a long affair with the wife.

China confirms Xi to attend G20, Apec summits
Beijing confirms Chinese President Xi Jinping will attend the Apec summit in Bangkok after taking part in the G20 summit in Indonesia.

Student dies in fall from school building
A 14-year old boy fell to his death from a school building on Thursday night, the third secondary student to die this way in Nakhon Ratchasima in the last six months.

21 Khon Kaen civil servants test positive for drugs
Twenty-one civil servants in Khon Kaen tested positive for drugs during a recent crackdown on drugs and weapons in all 26 districts of the northeastern province, authorities have said.

First cruise ship visiting Chon Buri since Covid arrived
The first cruise ship to visit the Gulf of Thailand since the Covid-19 pandemic began two years’ ago docked in Si Racha district of Chon Buri for a brief visit on Thursday.

The Viking Orion, with 930 passengers and 499 crew, moored at Laem Chabang port on Thursday morning after travelling from Singapore. The Norwegian flagged vessel was scheduled to leave on Friday for Malaysia.

Chon Buri governor Thawatchai Srithong, Vice Adm Pichai Lorchusakul, director of the Thai Maritime Enforcement Command Region 1, and senior officials were at the port to welcome tourists and crew. Traditional Thai dancers entertained them.

Mr Thawatchai said the arrival of the cruise ship showed that Chon Buri province was again open to tourists with the easing of the Covid-19 threat. He expected more cruise ships would visit the province soon, bringing a welcome boost for the economy.

THAI expects to name new chief in January
Nearly 50 people have applied to become the permanent CEO to steer Thai Airways through the next crucial stages of a major rehabilitation and business reorganisation.

K-pop band N.Flying returns for Bangkok show
Just nine days away, K-pop boyband N.Flying will be flown into the City of Angels to throw the “2022 N.Flying Live ‘Into The Light’ in Bangkok” concert at Ultra Arena of Show DC, Rama IX Road, on Nov 19 at 6pm.

Relaxation of Hong Kong Covid rules for visitors welcomed
The relaxation of rules to allow visitors to Hong Kong to enter venues that were earlier out of bounds is an important step for the struggling tourism sector, industry figures have said.

Asean leaders step up warnings to Myanmar
Southeast Asian leaders on Friday issued a “warning” to Myanmar to make measurable progress on a peace plan or risk being barred from more Asean meetings besides its annual summit.

Maho Rasop Festival is na drie jaar terug

12 november – Na drie jaar afwezigheid is het internationale muziekevenement Maho Rasop Festival in Bangkok terug groter dan ooit en het heeft onlangs zijn line-up aangekondigd met een verscheidenheid aan artiesten van over de hele wereld die optreden op 19 en 20 november in ESC PARK, Rangsit.

Met een samenwerking van drie gerenommeerde concertorganisatoren HAVE YOU HEARD?, Seen Scene Space en Fungjai, werd de eerste editie van het Maho Rasop Festival gelanceerd in 2018 en groeide het uit tot een van Thailand’s meest verwachte indie-evenementen.

De editie van 2022 brengt op drie verschillende podia de magie van muziekfestivals in een ruim groen gebied. Geniet van back-to-back live optredens van zowel internationale als binnenlandse artiesten zoals DIIV (foto boven), H3F, MONO, Tokyo Shoegazer en Dogwhine. Anderen zijn de Japanse muzikant Cornelius (foto rechts), DYGL, Vanthan en Boiler Room. (Maho Rasop Festival is back after three years, BP Life 11 november)

Maho Rasop Festival 2022 will take place from Nov 19-20, at ESC PARK Rangsit. Tickets are 3,190 to 4,390 baht (both days) and are available via TicketMelon.For more information, visit facebook.com/MahoRasopFestival mahorasop.com instagram.com/mahorasopfestival

De smaken van Spanje

12 november – Bangkok verwelkomt opnieuw de met een Michelin-ster bekroonde Spaanse chef-kok Fernando P. Arellano van het veelgeprezen restaurant Zaranda op 25 en 26 november in Uno Mas.

Het tweedaagse evenement, georganiseerd door Centara Grand in het Spaanse gastronomische restaurant Uno Mas van CentralWorld, zal een speciaal samengesteld degustatiemenu presenteren door de bekroonde chef-kok, geprezen om zijn diepe respect voor natuurlijke producten en smaken, evenals zijn mix van Spaans en Mediterrane culinaire authenticiteit met een wereldse flair.

Chef Arellano, geboren in Madrid, is een van de meest gerespecteerde namen in de Spaanse culinaire sfeer. Arellano is opgeleid in een aantal van Europa’s eersteklas restaurants, waaronder twee Michelin-sterrenrestaurants Patrick Guilbaud in Dublin, Le Gavroche in Londen, Don Alfonso 1890 in Napels en Can Fabes in Barcelona, waar hij ook zijn taalvaardigheid ontwikkelde.

In september 2005 keerde hij terug naar zijn geboortestad Madrid en opende het bescheiden restaurant Zaranda. Na slechts 11 maanden werd het bekroond met een ster door de Michelingids. Zaranda verhuisde in 2010 naar het historische luxehotel Castella Son Claret aan de voet van het door Unesco beschermde La Tramuntana-gebergte op Mallorca. Bijna onmiddellijk werd de eerste ster herwonnen.

De tweede ster kwam vijf jaar later, waardoor het restaurant op de voorgrond stond van de gastronomische keuken van het eiland. Zaranda werd ook door de nationale krant El País uitgeroepen tot het op één na beste hotelrestaurant van Spanje. Het restaurant verhuisde vervolgens in 2020 weer naar het Es Princep hotel in de oude binnenstad van Palma, de hoofdstad van Mallorca. Sindsdien is het een Michelin-sterhouder.

De wereldreiziger Arellano bewees zijn talent en uitstekende kosmopolitische training in de afgelopen drie decennia van zijn carrière en heeft talloze professionele onderscheidingen verzameld en de permanente goedkeuring van de meest verstandige culinaire kritieken internationaal.

Tijdens Arellano’s verblijf in Uno Mas kunnen gasten zich laten verwennen met zijn opvallende en intrigerende creaties in het meergangenmenu, geprijsd op 3.499 baht per persoon, of 5.098 per persoon inclusief bijpassende wijnen.

Gerechten zijn onder meer vers geschilde Majorica-oester met ingelegde parels, mierikswortel en kaviaar; Amfora rock octopus in pittige allipebre stoofpot; ‘The Black Egg’ met witte ui en inktviskaviaar; aangebraden amberjack met coulis van geroosterde rode paprika en leer van piquillo-peper; Spaanse Wagyu rib met op houtskool gegrilde andijvie en krokante pulled beef; en zoete burrata met geitenmelkroom en huid, aardbeien en basilicum.
(The flavours of Spain, BP Life 11 november)

Seatings are limited to 45 guests per night. For more information and reservations, call 02-100-6255 or email diningcgcw@chr.co.th.

Salvia gedijt door de vindingrijkheid van chef-kok Parentela

12 november – Toen Salvia voor het eerst werd geopend in 2020 op het hoogtepunt van Covid-19, had ik niet verwacht dat de Italiaanse osteria zou gedijen. Niet vanwege recessie en lockdowns, maar vanwege de concurrentie in de foodscene van Bangkok.

Toch staat Salvia, na 27 maanden in gebruik, aan de top en geniet van zijn populariteit. Ik zou zeggen dat de reden de culinaire vindingrijkheid is van chef-kok Roberto Parentela, schrijft Vanniya Sriangura in The local osteria (BP Life 11 november).

Parentela, geboren op Sardinië, heeft Thailand geadopteerd als zijn tweede thuis. Naast klassieke visgerechten die de culinaire roots van zijn archipel weerspiegelen, zijn ook een verscheidenheid aan pastarecepten zijn specialiteit. Salvia’s vertolking van handgerolde fusilli met lamsragout, een van mijn favorieten aller tijden, is een van de beste pasta-aanbiedingen die je in Bangkok kunt vinden.

Mijn laatste bezoek aan Salvia een paar dagen geleden was om te kijken of de keukenkwaliteit nog intact was. Op het huidige menu staan veertig vleeswaren, voorgerechten, pizza, pasta, zeevruchten, hoofd- en bijgerechten en desserts.

Het restaurant biedt privé-eetzalen voor maximaal twaalf gasten met een minimale besteding van 8.000 baht voor lunch en 15.000 baht voor diner. Een grote kelderruimte, die plaats biedt aan maximaal dertig gasten, kan worden geboekt met een minimale besteding van 16.000 baht voor lunch en 30.000 baht voor diner. De foto toont The grilled banana squid with spicy ‘Nduja and baby spinach.

BP in vogelvlucht om 10:31 uur

12 november – De tweede vogelvlucht begint met de foto die ik eerder wel genoemd heb maar niet kon laten zien. Het bijschrift luidt: Thai and Saudi Arabian officials run through security drills yesterday at Government House to welcome Saudi Arabia’s Crown Prince and Prime Minister Mohammad bin Salman bin Abdulaziz al-Saud to the Apec 2022 summit.

Op de voorpagina resteren drie berichten: Prawit promises strong PPRP showing at next polls, Grab enlisted to ease Suvarnabhumi airport taxi woes en Premier calls for Myanmar cooperation.

• Partijleider Prawit Wongsuwon van regeringspartij Palang Pracharath (PPRP) beloofde vrijdag de partij naar de volgende algemene verkiezingen te leiden en als overwinnaar uit de bus te komen, maar hij weigerde enige aanwijzingen te geven over de kandidaat-premier van de partij.

• Airports of Thailand Plc (AoT) is van plan samen te werken met de ride-hailing-app Grab om het tekort aan taxidiensten op de luchthavens Suvarnabhumi en Don Mueang op te lossen.

• Premier Prayut heeft vrijdag in een toespraak op de Asean-top (?) alle partijen opgeroepen om samen te werken bij humanitaire hulpverlening aan de bevolking van Myanmar, zegt regeringswoordvoerder Anucha Burapachaisri. Hoezo op de top, die is toch nog niet begonnen?

Pagina 2, netto een halve pagina, telt drie berichten en een fotobericht met een foto van een boer die zijn geoogste rijst heeft uitgespreid op een weg om te drogen. Belangrijk want hoe droger de rijst, des te meer vangt hij ervoor.

De pagina opent met de zoveelste aflevering in de True-Dtac fusie ‘soap’: Court urged to halt True, Dtac merger. De Thailand Consumers Council (TCC) heeft de Central Administrative Court (bestuursrechtbank) verzocht het besluit van de National Broadcasting and Telecommunication Commission over de geplande fusie van True Corporation en Total Access Communication (Dtac) in te trekken en in afwachting van de uitspraak een verbod uit te vaardigen.

Het tweede bericht is ook nieuw, het derde kent u al. Respectievelijk Child protection charity loses licence en Khon Kaen civil servants test positive for narcotics. De autoriteiten in de provincie Samut Songkhram hebben donderdag met onmiddellijke ingang de registratievergunning van de Child Protection Foundation ingetrokken. Wilt u weten waarom? Klik op de kop.

Pagina 3 is netto een halve pagina met drie berichten boven de vouw. De opening meldt Cops probe suspect’s link to Chinese triads. De politie zoekt meer bewijs om erachter te komen of een Chinese verdachte, die woensdag is gearresteerd in het bezit van een valse Thaise identiteitskaart, op enigerlei wijze betrokken is bij illegale Chinese triades die actief zijn in Thailand.

Het bericht gaat vergezeld van een fotoblokje met drie foto’s van de overval op het kantoor van de verdachte. Eén foto toont de daarbij inbeslaggenomen luxe wagen die de indruk moest wekken van een ambassadelimousine. Liet de foto al eerder zien.

Van de overige twee berichten kent u  al de waarschuwing aan lieden die tijdens de Apec top willen demonstreren; nieuw is het bericht Patients ‘will suffer’ if pot law nixed, ook al een continuing story. Bhumjaithai, de tweede grootste regeringspartij, heeft gewaarschuwd dat een grote groep patiënten die cannabis gebruiken als een vorm van behandeling in de traditionele geneeskunde zal worden getroffen als de plant weer op de lijst van verdovende middelen wordt geplaatst. Dat zei partijwoordvoerder Paradorn Prissananantakul gisteren.

Einde Nieuws uit Thailand om 11:36 uur. Ik meld nog even wat het allerlaatste nieuws op de website is. Om 11:08 uur: Ex-local leader among 3 suspects arrested in Ayutthaya gold shop robbery. Alle drie de mannen die naar verluidt betrokken waren bij de overval op een goudwinkel in een winkelcentrum in het district Sena (Ayuttaya) zijn ‘s nachts afzonderlijk gearresteerd. Een van hen was een voormalige lokale politicus. Bij de overval werden sieraden ter waarde van 2 miljoen baht buit gemaakt.


 

Een nieuwe dag, een nieuwe krant bij 26° (overwegend helder)

11 november, 6:06 uur – De krant lag al klaar toen ik mij om 5:47 uur uit Morpheus’ armen bevrijdde. Moet behoorlijk lang geslapen hebben want dacht dat het nog in het holst van de nacht was tot ik de krant ontwaarde.

BP maakt vandaag het door mij bedachte nieuwe motto Sjok, sjok, sjok, achter Prayut’s rok meer dan waar met twee pagina’s die openen met Thailand’s opperhoofd. De voorpagina meldt Prayut will join new party: source en pagina 3 opent met PM urges Asean digital cooperation. Niet bepaald nieuws dat mijn journalistieke bloed sneller laat stromen.

Dat doet wel het voorpaginaverhaal Anne Jakapong’s pageant dream comes true in het hart van de pagina. Het meldt dat de CEO van de JKN Global Group de eerste Thaise vrouw is die eigenaar wordt van de Miss Universe Organization. Ze heeft gedurfde plannen voor de toekomst, schrijft Supoj Wancharoen over de machtigste transvrouw ter wereld, aldus Forbes Thailand.

Het artikel gaat vergezeld van een tweekoloms staande foto met Anne: lekker ding, zou wel eens een avondje met haar willen stappen. Een tweede smalle 2-koloms foto toont acht lachende beauties, die de titel Miss Universe in de afgelopen jaren in de wacht sleepten. Ze gaven acte de présence op een persbijeenkomst waarop de MUO deal bekend werd gemaakt. De twee foto’s staan niet op de website, wel een andere foto van Anne die ik hierboven heb geplaatst.

Wat heeft BP vandaag in petto voor u die hunkert naar het nieuws van de dag? Redactieassistent Arendsoog rapporteert dat de krant met als motto Newspaper you can trust bruto drie maar netto 2,525 binnenland pagina’s in het eerste katern telt met veertien nieuwsberichten, waaronder twee kortjes, zeven foto’s en één postzegelfoto.

Het Business katern opent met Property revenue hits record highs. Een economische opleving, aangewakkerd door de terugkeer van toeristen in de tweede helft van dit jaar, heeft de voorverkoop en inkomsten van de grote SET-beursgenoteerde vastgoedontwikkelaars in het derde kwartaal naar een recordhoogte gebracht.

Life trekt anderhalve pagina uit voor Omega honours ‘Her Time’. De horlogemaker viert zijn erfenis van damesuurwerken met een tentoonstelling in Parc Paragon. De foto toont de Mirrored and illuminated Makeup Room. Kom ik misschien nog op terug.

Nieuwsflitsen 10 en 11 november

Taxi fares to rise in Greater Bangkok
The Transport Ministry and taxi drivers have agreed on new fare rates for Bangkok and its vicinity that will see passengers paying about 7% more for a ride. It will be the first fare hike in eight years and is expected to be approved by the transport minister before the end of the month.

Wirat Pimpanit, an adviser to the minister, said on Thursday that taxi drivers’ representatives had agreed to a new fare schedule proposed after a study by the Thailand Development and Research Institute. The flagfall for ordinary taxis would remain at 35 baht, but rise to 40 baht for large cabs, for the first kilometre.

Fares would increase for all taxies from the current 5.50 baht per kilometre to 6.50 baht for the next 1-10km. The next 10-20km would be 7 baht/km; 20-40km, 8 baht; 40-60km, 8.50 baht; 60-80km, 9 baht; and for distances beyond 80km, 10.50 baht per kilometre. The waiting time metre charge for traffic jams would rise from two to three baht per minute.

The changes would cost passengers 7.34% more on average. The last increase was eight years ago.

Foto: A tourist talks with a taxi driver at Suvarnabhumi airport.

Fetco says country likely to avoid a recession
The Federation of Thai Capital Market Organizations (Fetco) predicts that global and domestic inflation will begin to fall this year, while global interest rates will peak next year and start to decline in 2024.

Buriram win to go seven points clear
Champions Buriram United thrashed bitter rivals Chiang Rai United 4-1 on Wednesday night to extend their lead at the top of the Thai League 1 table to seven points.

Bourses attract B154bn in foreign funds
Roughly 154 billion baht in foreign capital has flowed into the Thai stock market since the beginning of the year, as foreign investors view the country’s stock market as a safe haven among global peers, says the head of the bourse.

Thai Airways to keep some old planes instead of selling
Thai Airways International is bringing back almost half a dozen aircraft originally put up for sale in an effort to revive flights more quickly amid buoyant demand.

Don’t Expect Cheap Airfares to Come Back Soon, Airline Executives Say
Airfares are sky high, and airline executives expect them to stay that way.

‘Inspector Beagle’ sniffs out smoked bat meat from China
A sniffer beagle of the Livestock Development Department detected a smoked bat being smuggled into Thailand from China in a passenger’s bag at Suvarnabhumi airport.

Consumer confidence at 10-month high in October
Thai consumer confidence rose for a fifth straight month in October, reaching a 10-month high, bolstered by improved economic activity following the easing of Covid-19 curbs, a survey showed on Thursday.

Jobs bonanza for local communities as gold mine set to reopen
About one thousand local residents have already shown interest in working at the Akara Resources gold mine in Pichit when it reopens soon, six years after it was closed on environmental and health grounds.

New Phnom Penh airport expected to play key role in boosting growth in Cambodia
The new Phnom Penh international airport, which is being constructed by a Chinese company, is expected to play a key role in boosting Cambodia’s economic growth and tourism after completion. Video | Xinhua

Hun Sen giving out pricey watches at Asean summit
Cambodian Prime Minister Hun Sen, an aficionado of luxury watches, will hand out intricate, locally made timepieces as souvenirs for world leaders at the Asean summit this week.

Thamanat denies involvement in any ‘grey business’
Thamanat Prompow, the expelled former secretary-general of the Palang Pracharath Party, has denied having connections to any illicit business, as the police crackdown continues on Chinese criminal triads operating in Thailand.

Investors expect crypto turmoil to get worse
Cryptocurrency markets endure heavy losses, with bitcoin near a two-year low following the implosion of FTX, the world’s second-largest crypto exchange.

Couple forced me to have sex, says woman
A 32-year-old woman has accused a wealthy couple of forcing her to sleep with them in exchange for forgiveness of a 500,000-baht debt. But the husband claims the woman had an affair with his wife.

China seeks upgrade of massive trade zone with Asean amid US hostility
China is expected to start talks with Southeast Asian nations about an upgrade to their giant free-trade zone in a potential boost to the stability of Beijing’s manufacturing supply chains amid mounting rivalry with the United States.

High-risk groups top priority for 2023 Covid jabs
Authorities say 18 million people in high-risk groups will get priority for Covid vaccinations next year, with the number of shots each will receive still to be determined.

SAT seeking lower rate for World Cup broadcast
The Sports Authority of Thailand (SAT) says it’s trying its best to negotiate with Fifa to lower the price of the rights for Thailand to broadcast live World Cup 2022 matches.

Asean inaction on Myanmar decried
A human rights group has urged the Association of Southeast Asian Nations to reject a proposal that effectively allows the Myanmar military junta to continue participating in all but a handful of events held by the 10-country bloc.

K-pop band N.Flying returns for Bangkok show
Just nine days away, K-pop boyband N.Flying will be flown into the City of Angels to throw the “2022 N.Flying Live ‘Into The Light’ in Bangkok” concert at Ultra Arena of Show DC, Rama IX Road, on Nov 19 at 6pm.

Oud walvisskelet geclassificeerd als fossiel

11 november – Een meer dan 3000 jaar oud skelet van een Bryde’s walvis gevonden in het Ban Phaeo-district van Samut Sakhon is door het Department of Mineral Resources als geregistreerd fossiel vermeld na publicatie in de Royal Gazette op woensdag.

Volgens de kennisgeving zijn de 141 geregistreerde stukken van de gefossiliseerde overblijfselen van de walvis naar het Golden Jubilee National Geological Museum, Pathum Thani, gestuurd voor studie- en onderzoeksdoeleinden.

Het 12 meter lange skelet is begin november 2020 gevonden in tambon Am Pang in het district Ban Phaeo, ongeveer 12 kilometer van de kust in de provincie net ten westen van Bangkok. Het skelet, later geïdentificeerd als een Bryde’s walvis, werd zes meter diep in de aarde ontdekt. Ongeveer 80 procent van het skelet, inclusief wervels, ribben, vinnen en één schouderblad, is vanaf 2021 teruggevonden door het Department of Mineral Resources.

De overblijfselen worden geschat op ongeveer 3.380 jaar oud, volgens koolstof-14-datering door een paleobiologisch laboratorium in de Verenigde Staten. De dateringsresultaten tonen aan dat tambon Am Pang deel uitmaakte van de zee tijdens het late Holoceen, wat de diversiteit van de overblijfselen van waterdieren in het gebied verklaart, zoals haaientanden, roggen, schelpen en zeekrabben.

Volgens zoogdieronderzoeker Marcus Chua van de National University of Singapore heeft de ontdekking van de fossielen onderzoekers in staat gesteld meer te weten te komen over de geschiedenis van de specifieke soort die in de Golf van Thailand leeft. (Ancient whale skeleton gets fossil classification)

Een winters appeal

11 november – De achterpagina van het Life katern van gisteren is geheel gewijd aan de nieuwste collectie van prinses Sirivannavari Nariratana Rajakanyai, die is geïnspireerd door de regio Saanenland in Zwitserland. Het artikel A wintery appeal bevat twaalf foto’s waarvan drie uitgesneden.

BP schrijft: De dresscode vereiste warme kleding aangezien de temperatuur kon dalen tot 10C, terwijl de op de Alpen geïnspireerde achtergrond het publiek naar Gstaad in het zuidwesten van Zwitserland vervoerde.

De Sirivannavari ‘Glimpse Of Lucent Horizon’ herfst/winter 2022-23 modeshow werd onlangs gehouden in het Four Seasons Hotel Bangkok aan de Chao Phraya-rivier, waarvan de grote balzaal was omgevormd om het Alpenlandschap met een besneeuwde runway uit te beelden (foto).

Gstaad, een bestemming voor wandelen en wintersport, trekt ook bezoekers vanwege het schilderachtige landschap en de promenade. Prinses Sirivannavari liet zich inspireren door het betoverende dorp, het uitgebreide houtsnijwerk en de kunst van het papier snijden, een lange traditie in de regio Saanenland.

Verschillende vormen van sneeuwvlokken inclusief hun natuurlijke transformatie bij het smelten, met sneeuw bedekte bergen, rijen majestueuze alpenbomen en rendieren werden opnieuw geïnterpreteerd en gecombineerd met kunstwerken van de prinses. De creatief directeur van Maison Sirivannavari ontwierp 42 looks, waarvan zeven herenkleding onder het S’Homme-label.

Om couture-expertise te weerspiegelen, worden voor deze collectie textured tweed, comfortabel breiwerk, delicaat kant, pracht fluweel, leer, imitatiebont en metallic stof gebruikt, terwijl uitgebreide technieken variëren van kant-op-leerlagen tot monogramquilten.

Tot zover het artikel dat u verder kunt lezen op A wintery appeal (BP Life 10 november). De Sirivannavari Boutique bevindt zich op de 1e verdieping van Siam Paragon en de 1e verdieping van het King Power Complex, Rang Nam.

Kunsttentoonstelling rekt de zintuigen

11 november – Kunstliefhebbers stellen hun perceptie op de proef bij ‘Sentient’s Dream’, een duo-tentoonstelling van Dow Wasiksiri, vooraanstaand Thaise fotograaf en voormalig president van de Royal Photographic Society of Thailand, en Giles Ryder, een mixed-media kunstenaar.

De tentoonstelling raakt aan het vermogen van mensen om gevoelens en sensaties te ervaren en waar te nemen die in onze geest binnendringen en soms in onze dromen verschijnen. Als een droom een ​​plaats is waar ons bewuste en onderbewuste elkaar ontmoeten, dan kan elk klein incident worden ondergedompeld en gemanifesteerd in onze geest.

Er zijn verlichtingsinstallaties en schilderijen te zien van Ryder die vaak gebruik maakt van synthetische materialen, zoals neonlichten, om een ​​desoriënterende en intense omgeving te creëren. Soms interpreteert, construeert en deconstrueert hij een schilderij om het idee van zijn tweedimensionale aspecten uit te dagen. Zijn werken komen overeen met de culturele betekenis geassocieerd met het gebruikte materiaal, en de fysieke en psychologische effecten van verlichting, kleuren, vorm en ruimte.

Dow heeft ervoor gekozen om zijn belangrijkste medium, fotografie, te verkennen. In sommige series heeft hij ruimte en verhaal gemaakt en geconstrueerd die platte oppervlakken lijken te transformeren in andere werelden binnenin, een overlap tussen interne en externe sferen.

In andere heeft hij het moment en de natuurlijke verandering van objecten vastgelegd, wat resulteert in hun transformatie. Door dit artistieke proces wordt de kijker meegezogen in zijn verhaal, dat op het eerste gezicht vertrouwd en toch eigenaardig lijkt. Op de foto een van zijn kunstwerken.

Beide kunstenaars hebben een zintuiglijk rijk gecreëerd dat vloeiend is en open staat voor individuele interpretatie en onderzoek. Een toevallige ontmoeting binnen een eindige plaats en tijd die onze zintuigen en persoonlijke reflectie prikkelt. (Art exhibit stretches the sensory, BP Life 10 november)

Tot 27 november in Inkhong Art Space on Ekamai Road. Open Wednesday to Sunday from 1-9pm. There is no admission fee. Visit Facebook.com/Inkhong Art Space or email inkhongartspace@gmail.com.

Hublot boetiek geopend door rapper Twopee

11 november – Na de Thaise acteur Teeradon Supapunpinyo heeft Hublot rapper Pitawat Pruksakit aka Twopee benoemd tot nieuwe Friend of the Brand. De aankondiging werd gedaan tijdens de officiële opening van de Hublot-boetiek (foto) op de M-etage van Siam Paragon.

Twopee bracht zijn kenmerkende stijl naar het hiphopgenre en zijn muzikale bekwaamheid maakte hem een ​​coach in de tv-show The Rapper Thailand. De inwoner van Phuket combineert streetwear met high fashion in zijn unieke stijl, waaruit blijkt dat hij een soortgelijk DNA heeft als de Zwitserse horlogemaker: Be First, Unique and Different.

Daarnaast heeft hij diverse interesses, waaronder sport, waarbij hij reflecteert op Hublot’s Sport Luxury-concept. Hublot, gevestigd in Nyon, is de officiële tijdwaarnemer voor de FIFA World Cup en FIFA Women’s World Cup, terwijl tennisser Novak Djokovic en honkbalspeler Masahiro Tanaka tot zijn ambassadeurs behoren.

De merknaam Hublot is Frans voor de patrijspoort van een schip, wat de inspiratie vormde voor het ontwerp van het debuutmodel met een combinatie van goud en rubber, die de haute horlogerie ontwricht. De ongebruikelijke combinatie van materialen werd naar een hoger niveau getild in Big Bang, dat de Design Watch Prize won tijdens de Grand Prix D’Horlogerie Genève 2005. Tot de opvolgers behoort de tonvormige Spirit of Big Bang.

Bij de opening van de boetiek droeg Twopee Spirit of Big Bang King Gold Pavé gecombineerd met een zwarte rubberen band (foto rechts). Het laboratorium voor metallurgie en materialen van Hublot ontwikkelde de warmer gekleurde King Gold-legering die platina bevat. De luxueuze chronograaf vertegenwoordigt een samensmelting tussen traditie en innovatie in een volledig skeletonised ontwerp.

De Art of Fusion is zelfs belichaamd in het interieur van de boetiek, waarin moderne en luxe meubels worden gecombineerd met traditionele materialen zoals hout, marmer en beton. (Twopee gets assist as Hublot opens Thai store, BP Life 10 november)

Sole distributor PMT The Hour Glass operates this store as well Hublot’s first boutiqe in Bangkok, located on Central Embassy’s G Floor.

BP in vogelvlucht om 9:58 uur bij 31° (overwegend zonnig)

11 november – Tot besluit nog een laatste vogelvlucht die kan beginnen op pagina 2, want de opening krant, het bericht over Anne Jakapong en het kortje dat de Fifa gevraagd zal worden minder aan uitzendrechten te rekenen voor de live uitzending van de WK-voetbalwedstrijden zijn al bekend.

Pagina 2 telt zes berichten, een kort bericht en twee fotoberichten. De pagina opent met Kingdom to order 18m vaccine doses. Het National Vaccine Committee heeft gisteren een plan aangekondigd om volgend jaar vaccindoses Covid-19 te verstrekken aan 18 miljoen personen uit kwetsbare groepen, waaronder eerstelijns medisch personeel en lokale gezondheidsvrijwilligers.

Al bekend zijn het walvisskelet, de nieuwe taxitarieven en Thammanat’s ontkenning van banden met Chinese triades. Nieuw zijn drie berichten: Hospital confirms first case of vape-linked lung infection, Adults urged to be kinder to LGBTQI youths en Bat meat found on China flight.

• Volgens Winai Wananukul, hoofd van de afdeling Interne Geneeskunde van het Ramathibodi-ziekenhuis, Mahidol University, heeft Thailand zijn eerste bevestigde geval van longletsel (Evali) als gevolg van vapen gevonden. Hij identificeerde de patiënt woensdag als een mannelijke kantoormedewerker.

‘We hebben veel mogelijke gevallen van Evali gevonden, maar de patiënt is het enige bevestigde geval [tot nu toe]. E-sigaretten zijn gemakkelijk online te vinden, ondanks dat ze illegaal zijn. Waar we ons het meest zorgen over maken, is gebruik door tieners.’

• Jongeren die zich identificeren als LGBTQI lopen een groter risico op discriminatie, zowel thuis als in het openbaar. Dus jongerenactivisten roepen volwassenen op om proactiever te zijn in het bieden van ondersteuning en empathie voor LGBTQI-jongeren.

• De autoriteiten hebben 2,5 kilo gerookt vleermuisvlees in beslag genomen dat door een passagier was meegenomen op een vlucht vanuit Kunming, China.

Als laatste vliegt de arend over pagina 3, netto een drie kwart pagina, met vier berichten en twee fotoberichten. De opening, Prayut’s pleidooi voor digitale samenwerking in Asean, noemde ik al; nieuw zijn twee berichten: Protesters limited to site near City Hall en Opposition MFP doubles down on prohibition.

• De politie heeft een beroep gedaan op degenen die van plan zijn om te protesteren tijdens de Apec-top in Bangkok volgende week om alleen te demonstreren op een aangewezen plek voor het stadhuis.

• De Move Forward Party (MFP) heeft donderdag een verzoekschrift ingediend bij de Ombudsman om een bevel te vragen aan de Administrative Court een ministeriële aankondiging op te schorten om cannabis van de lijst met verdovende middelen te verwijderen, in afwachting van een meer grondige wet op cannabiscontrole.

Ik kom op de valreep nog een keer terug op het bericht over de nieuwe leiding van de Miss Universe Organization. Kan nu ook de foto laten zien die in de krant staat, maar die ik eerder niet kon vinden op de website.

BP schrijft: Vanaf nu zal de Miss Universe-schoonheidswedstrijd een reeks transformaties ondergaan, te beginnen met Thailand als gastland in 2023; gehuwde vrouwen mogen ook deelnemen aan de wedstrijd en meer transgender vrouwen worden aangemoedigd om deel te nemen.

Dat is de belangrijkste boodschap die Anne Jakapong, zelf een transgender en de huidige eigenaar van MUO, de organisatie die de afgelopen zeven decennia de vergunning heeft gekregen om de Miss Universe-verkiezing te organiseren, onlangs heeft aangekondigd.

Ze zegt: ‘En om de promotie van Thaildns soft power voort te zetten, zal ik vaker de Miss Universe-schoonheidswedstrijd in Thailand organiseren.’

Einde Nieuws uit Thailand om 10:45 uur.


Overpeinzing

NRC webwinkel heeft weer een unieke aanbieding voor NRC-abonnees: het Grote Rembrandt Boek, afgeprijsd van 100 naar 75 euro. Ik ben geen abonnee meer, maar was ik het wel dan zou ik het zeker gekocht hebben.

Rembrandt had zijn leven lang leerlingen, medewerkers en navolgers die al vroeg zijn werken kopieerden en imiteerden. In eerdere oeuvrecatalogi van onder andere Bredius, Bauch, Gerson en het Rembrandt Research Project (RRP) ontstond de bekende kwestie: ’Rembrandt of niet Rembrandt’?

Jeroen Giltaij verzamelde en bundelde al deze verschillende opinies in één overzicht: Het grote Rembrandt boek. Vaak is de mening van de auteur over deze soms heikele kwesties toegevoegd. En hij kent zelfs enkele vroeger afgeschreven schilderijen aan Rembrandt toe.

Alle 684 schilderijen in één overzicht Inclusief gegevens en korte teksten. Met afbeeldingen uit originele museumcollecties.

Een nieuwe dag, een nieuwe krant bij 24° (overwegend helder)

10 november, 5:31 uur – Nieuw vroegte record? Ik houd het tijdstip waarop de krant naar mijn kamer wordt gebracht, niet bij maar één minuut over half zes is wel extreem vroeg. Wat doe ik? Arendsoog laten krassen wat hij op zijn verkenningstocht over de drie katernen van de krant is tegengekomen, ontbijten, televisie kijken of ijlings terug naar mijn legersteede?

Laat ik eerst maar melden wat de voorpagina van BP vandaag aan nieuws biedt; ’t is tenslotte het visitekaartje van de krant. BP opent onder de vette vierkoloms kop World Cup TV in limbo as funds short oftewel Wereldcup TV in het ongewisse daar geld ontbreekt. Televisiewaakhond NBTC heeft namelijk gisteren besloten slechts 600 miljoen baht voor het toernooi uit te trekken van de vereiste 1,6 miljard baht. Zware domper voor Thaise voetbalfans.

Boven de kop staat een  grote vierkoloms foto met de koning die het regenseizoen gewaad van de Emerald Buddha in het Grand Palace verwisselt voor een gewaad dat bij het koude seizoen hoort. Vajiralongkorn heeft het al vaak gedaan, ook toen hij nog kroonprins was, dus het gaat hem goed af. Verder op de pagina Dignitaries get 24-hour security, Charter bid heads to Senate en PM adviser choice causes stir,

• De politie is meer dan klaar om de veiligheid te waarborgen van de leiders uit de 21 landen en economische zones van Azië en de Stille Oceaan die de Apec-top van 18-19 november bijwonen.

• Een motie waarin wordt opgeroepen tot het houden van een referendum over een herformulering van de grondwet wordt op 21 november op de agenda van de Senaatsvergadering geplaatst, zegt senator Kamnoon Sidhisamarn.

• Premier Prayut heeft voormalig plaatsvervangend leider van de Democraten Trairong Suwannakhiri aangesteld als zijn adviseur, speculaties voedend dat ze allebei lid zullen worden van een nieuwe partij.

Noem als laatste het fotobericht Pure devotion met honderden gelovigen bij de Erawan Shrine waar gisteren een ceremonie werd gehouden ter herdenking van de inwijding van het heiligdom op 9 november 1956.

Het is nu 6:38 uur en ik onderbreek echt mijn hobbywerk om nog wat bij te slapen. Om 7:22 uur mij bevrijd uit Morpheus’ armen om te melden dat BP bruto drie maar netto 2,375 binnenland pagina’s in het eerste katern telt met elf nieuwsberichten en –verhalen, drie kortjes in In Brief, vijf foto’s en vier postzegelfoto’s.

Het katern Business opent met Call for stimulus as slowdown looms. De Thaise economie, die worstelt om te herstellen van de impact van de pandemie en de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, wordt waarschijnlijk geconfronteerd met een nieuwe vertraging, zegt de Federation of Thai Industries. De FTI verwacht volgend jaar een wereldwijde recessie en roept daarom de regering op door te gaan me het steunen van de economie.

De voorpagina van het Life katern richt zich op (binnenlandse) toeristen met Beyond the beach. Trang, een kustprovincie die bekend staat om zijn lange, prachtige kustlijn, dient als een voorbeeld van het zuidelijke leven voor bezoekers. Prominent op de voorpagina de 4-koloms foto die ik hierbij laat zien. Het verhaal telt in totaal achttien foto’s op de voorpagina en twee halve pagina’s 4 en 5.

Pattarawadee Saengmanee schrijft: Na een reis van een uur van Bangkok naar de zuidelijke stad Trang, kondigde de piloot aan dat we zouden landen, maar ons vliegtuig vertrok een paar minuten later weer. Ik keek uit het raam en zag regenwolken boven het vliegveld en de landingsbaan. Vanwege het slechte zicht koos de piloot ervoor terug te keren naar Bangkok voordat hij van gedachten veranderde en tijdelijk in Krabi landde.

Sommige passagiers waren ongerust en begonnen te onderhandelen met het cabinepersoneel om het vliegtuig te mogen verlaten en hun reis met de auto voort te zetten. Echter, 30 minuten later steeg ons vliegtuig weer op en landde veilig in Trang. De lucht was gevuld met grijze stapelwolken en het bleef regenen in de kustplaats.

Onze plannen werden gedwarsboomd, maar we kwamen net op tijd aan bij een treinstation om de bel te horen rinkelen en ons op de hoogte te stellen van de instaptijd. Het is een reis van 30 km van het centrum van Trang naar Kantang, een kleine wijk die ooit een belangrijke zeehaven was tijdens het bewind van koning Rama V. De foto toont de Andaman spoorlijn die eindigt op het station van Kantang.

Lees verder op de website door op de kop te klikken.

Nieuwsflitsen 9 en 10 november

Police raid under-construction gambling den in Pattaya
Police have raided a building in Pattaya and found it was being modified for use as a gambling den by a Chinese national. A team of immigration officers in Trat and forensic police in Chon Buri, armed with a search warrant issued by the Pattaya Provincial Court, searched the building at Chalermkiart 6 intersection on Pattaya Sai 3 Road in tambon Nong Prue in Bang Lamung district on Wednesday.

Deputy national police chief Pol Gen Surachate Hakparn ordered the search following information that group of crooked Chinese investors planned to operate a grey business there. The building used to be a pork barbeque restaurant before it was closed down.

During the raid, the police team found a resident of Chon Buri’s Sattahip district, 17, who claimed to be a caretaker of the building. On entering the building, officers were surprised to see it was beingn modified for use as a large gambling den. Six baccarat tables and other gambling equipment were inside the building, which had a chip exchange room and two VIP rooms.

Foto: Police inspect a building modified for use as a gambling den in Pattaya, Chon Buri on Wednesday

BAAC, Chia Tai endorse pact
The Bank for Agriculture and Agricultural Cooperatives (BAAC) and Chia Tai Co, one of the country’s most innovative agricultural companies, signed a memorandum of understanding (MoU) on Tuesday to foster cooperation to help farmers produce high-value products through the use of innovation.

More krathong floated in Bangkok than last year
The number of krathong floated in Bangkok during the festival on Tuesday night was up 42% on last year, City Hall reported on Wednesday.

Faulty firework injures 12 at Mekong festival
Twelve people received minor burns when a faulty firework exploded during the Loy Krathong festival on the Mekong riverbank in Nakhon Phanom on Tuesday night.

Forestry official found dead in field
A forestry official was found dead in a cassava field in Wat Bot district of Phutsunalok on Tuesday and the cause of his death was being investigated, police said.

Samut Prakan teacher arrested with student porn videos
A teacher at a public school in Samut Prakan has been arrested for allegedly selling pornographic videos of adults and children on social media, some showing him having sex with schoolgirls in uniform.

US-China rivalry, N. Korea to dominate Asean summit
The US-China rivalry and growing fears of a new North Korean nuclear test will loom over a meeting this week of Southeast Asian leaders attended by US President Joe Biden.

PM Prayut silent on joining new party
Prime Minister Prayut still refusing to open up on his political future, and whether he will join his adviser’s new political party.

Ex-Democrat deputy leader Trairong becomes advisor to Prayut
Former Democrat deputy leader Trairong Suwankiri has been appointed as another advisor to Prime Minister Prayut Chan-o-cha, two weeks after he said goodbye to the country’s oldest party.

Rare white-spotted wedgefish beaches in Prachuap Khiri Khan
A white-spotted wedgefish (Rhynchobatus Australiae), which is very rare, was found beached in Thap Sakae district, Prachuap Khiri Khan, and helped back out to sea, Marine and Coastal Resources Department director-general Atthapol Charoenchansa said on Wednesday.

Paetongtarn’s pregnancy not a political issue, says Pheu Thai
News of Paetongtarn Shinawatra’s pregnancy will not affect the Pheu Thai Party’s decision on its candidate for prime minister at the general election, but could affect campaigning, the party leader said on Wednesday.

Iran water polo players fail to sing anthem, seen as support for protests
Video clips that purportedly show Iran’s water polo team failing to sing the national anthem at a competition in Thailand have appeared on social media in what the anti-government protest movement sees as the latest show of solidarity from athletes.

Expert warns of winter Covid surge
A potential surge in Covid-19 cases could occur during the cold season, likely peaking in January, a Chulalongkorn University virologist warns.

Broadcast agency shot from both sides over funds for World Cup TV rights
Some say the board of Thailand’s broadcast agency was stingy over money to air football’s World Cup, but others say it misused its fund.

Chinese man arrested with fake Thai ID, embassy limo and military uniform
Police arrested a Chinese man, 33, for allegedly holding a fake Thai ID card and found a luxury car resembling a diplomat’s limousine, a fake escort police motorcycle and a fake military uniform. Police arrested Shao Xiaobo at a rented building in Bangkok’s Sutthisarn area on Wednesday. The building was the office of a commerce association, whose name police withheld.

The suspect denied the ID card was fake. He admitted that someone had advised him to buy one but he had not done so. The Chinese man also conceded he visited the association building in a luxury car with a police motorcycle riding in front, but said his friend arranged for the vehicles. The police motorcycle was fake and the limousine was decorated to look like an embassy car, with two national flags on its bonnet, but its licence plates indicated it was a private car.

The suspect told police he planned to do business in the country and thus joined the association about three years ago. However, he had yet to start his business. In his room at the association, police also found a military uniform with a badge showing the suspect’s Chinese name in English. Six guns were also found, although some were air guns.

Foto: A luxury car resembling an embassy limousine is seen in Sutthisarn area of Bangkok on Wednesday.

China-Laos Railway sees freight volume exceed 10m tonnes
The total quantity of freight transported by the China-Laos Railway had exceeded 10 million tonnes as of Monday, according to local railway authorities on Tuesday.

Search for missing teenager who fell into reservoir ends
A search for a boy who fell from a jet ski into the reservoir of the Srinakarin Dam in Sri Sawat district of Kanchanaburi ended on Wednesday, with no traces of the teenager found during the 15-day operation. But his mother vowed to come back this month for a thorough search.

Facebook owner Meta to lay off 11,000 staff
Facebook owner Meta will lay off more than 11,000 of its staff in “the most difficult changes we’ve made in Meta’s history”, boss Mark Zuckerberg said on Wednesday.

King Charles narrowly avoids being hit by eggs in York
King Charles III and his wife Queen Consort Camilla narrowly avoided being hit with eggs thrown at them during a visit to northern England on Wednesday, British media footage showed.

Stoner-films strijden om de Gouden Ganja-prijs

10 november – Cinema Oasis op Sukhumvit 43 heropent zijn deuren voor het ‘Amazing Stoner Movie Fest 2022’, dat een reeks speelfilms en korte films van over de hele wereld zal brengen, van donderdag tot zondag.
Ik neem het bericht in het Engels over, want vertalen lijkt me weinig zinvol.

De Stonerfilm is een filmgenre waarin het gebruik van marihuana of cannabis centraal staat. Films binnen dit genre geven meestal een komische of positieve weergave van het gebruik van marihuana. Eerste film Reefer Madness (1937). Wikipedia

BP schrijft: The long-anticipated second edition of the festival will present 14 feature films, encompassing an outer space nightmare from Berlin; Korean weed people noir; an art world send-up of a toxic waste apocalypse from Latvia; a ‘hummus Western’ from Israel and Palestine; and a mystical stoner Kung Fu movie from Brazil.

The line-up comprises six movies and two documentaries from the United States: Da Big Zip directed by Nick Alonzo; Ninja Badass by Ryan Harrison; Sister Tempest by Joe Badon; Texas Death Trippin’ Axtended Cut by Robert Lopez; 16 Bits by Aaron Steven Mento; Headchesse The Movie by Robbie Lopez; Illegally Alive by Mike Wise and Dale DiMassi; and The Secret Cup by Jeremy Norrie.

The other six movies in the programme include The Maestro by Paul Spurrier from Thailand; Shocking Marriage by Demetrio Casile from Italy; The Smoke Master by Andre Sigwalt and Augusto Soares from Brazil; Space Birth 2 by Marius Jopen from Germany (preceded by Hugo Chakra’s Space Cruise Of Eternal Night); Troubled Minds by Raitis Abele and Lauris Abele from Latvia; and Weed People by Chang Gul Jeon from South Korea.

A selection of 45 short films and documentaries to be screened on all four days are divided into seven themed programmes including Deeper; Haunted; Cannabis Culture; Of Death And World Peace, Man; Apocalyptic & Divine; Sacred Plant; and Better Green Than Dead.

De screening vindt plaats in twee ruimtes. De vertoning in de bioscoop begint op donderdag en vrijdag om 12 uur, zaterdag om 10 uur en zondag om 11 uur. De buitenvertoning begint om 18 uur.

Er is een Gouden Ganja-prijs voor de beste speelfilm en een Crystal Bong-prijs voor de beste korte film. De prijsuitreiking vindt zondag om 17 uur plaats. (Stoner films compete for Golden Ganja award, BP Life 9 november)

Tickets cost 150 baht per screening for indoor cinema (420 baht for a day pass on Thursday and Friday) and are available in front of the cinema. There is no admission fee for outdoor screening. Visit www.facebook.com/cinemaoasis.bk/, or call 096-112-2601.

Galleries’ Nights zegt: kom terug!

10 november – De negende editie van ‘Galleries’ Nights’ maakt twee avonden van de City of Angels een feestelijk en gezellig open museum (vrijdag en zaterdag van 17 uur tot laat in de nacht).

Gehouden onder het thema ‘Nu’ door de ambassade van Frankrijk met als doel mensen terug te brengen naar galerieën en kunst na twee jaar van de Covid-19-pandemie, is dit een unieke kans om ‘s avonds zeventig kunstwerken van verschillende genres te bewonderen in galerieën en kunstruimtes in Bangkok.

Het evenement is opgedeeld in twee routes. Op vrijdag nemen 42 kunstlocaties langs Silom en Sathon Road en bij de Chao Phraya-rivier deel. Vervolgens worden kunstliefhebbers uitgenodigd om op zaterdag meer kunstinspiratie te ontdekken in 29 galerieën rond Ari Samphan in de wijk Pathumwan en langs de Sukhumvit Road.

De galerieën zijn bereikbaar met behulp van zestig tuk-tuks, de BTS Skytrain en taxi’s, of zelfs lopend van de ene galerie naar de andere. Bezoekers kunnen hun artistieke reis plannen aan de hand van gedrukte kaarten die op de dag van het evenement in de galerieën beschikbaar zijn. Interactieve kaarten worden ook gepresenteerd op galleriesnights.com.

Voorts is er een zusterevenement , genaamd ‘Galleries’ Nights Bangsaen’, op 38 locaties, waaronder cafés, bars, hotels, galerieën en openbare ruimtes in Chon Buri gedurende twee weken van 25 november tot 5 december van 12 uur tot middernacht. (Galleries’ Nights says come on back!, BP Life 9 november)

“Galleries’ Nights” is inspired by “La Nuit Blanche” (or Sleepless Night), an event in Paris where museum and art spaces stay open all night long. There is no admission fee. Visit galleriesnights.com.

Diverse steden in Vlaanderen, Nederland en Suriname kennen de jaarlijkse Museumnacht. De musea zijn dan meestal geopend van 19.00 tot en met 02.00 uur. Vaak worden er speciale activiteiten georganiseerd, zoals gidsbeurten of gastoptredens van musici.

Een blik op liefde in het multiversum

10 november – Bangkok Community Theatre brengt het hele multiversum in een live podiumervaring in Constellations, wat een diepe en hartverwarmende voorstelling belooft te bieden.

De productie is gebaseerd op het bekroonde gelijknamige toneelstuk van de Britse toneelschrijver Nick Payne dat vertelt over twee mensen, één relatie en oneindige mogelijkheden.

Het publiek volgt twee artiesten die het verhaal van Marianne en Roland tot leven brengen, een stel dat voorbestemd is om samen te zijn, of apart, of herenigd, of vreemden, of soulmates. De toeschouwers ervaren de relatie van het paar ervaren vanuit het perspectief van het multiverse. Scènes herhalen zich en weven door verschillende momenten in het leven van het paar.

Het publiek vangt een glimp op van de charme van het ene moment, de onhandigheid en frustratie van het andere. Het stuk kent liefde, pijn, vreugde en zelfs honing en kwantumfysica. Het publiek neemt een kijkje in hun leven en heeft de kans om die van ons te beoordelen met de eeuwige vraag: ‘Wat als?’ (A look at love in the multiverse, BP Life 9 november)

De voorstelling vindt plaats op de 2e verdieping van The Garage Burger and Grill, Sukhumvit 32, van 18 tot 20 november om 19.30 uur, plus een matinee om 15.00 uur op zaterdag en zondag.

All shows are in English and recommended for adults or ages 16 up. Tickets cost 500 baht and can be purchased from bit.ly/bctconstellations. Seats are limited. Email constellations@bangkokcommunitytheatre.com.

Uno Mas is nu geopend voor lunch

10 november – Breng je lunchervaring naar nieuwe hoogten, op de 54e verdieping van Centara Grand in CentralWorld om precies te zijn, in Uno Mas, een van de bekendste Spaanse restaurants van Bangkok, schrijft Pornchai Sereemongkonpol in Uno Mas now opens for lunch (BP Life 9 november).

Ter gelegenheid van deze luxe lunch heeft Uno Mas tien nieuwe gerechten geïntroduceerd, van voorgerechten tot desserts. Welke dat zijn, mag u zelf lezen en bekijken want het artikel op de website van BP telt talloze foto’s van de gerechten waarbij het water je in de mond loopt.

U hoeft niet langer te wachten tot etenstijd om te genieten van de kenmerkende geneugten van Uno Mas zoals gamba’s ‘pil pil’ en decadente crab ‘Txanggurro’. Lunch bij Uno Mas wordt ook geleverd met een geweldig stadsbeeld en een stijlvolle maar ontspannen sfeer, maar het is niet goedkoop. Uno Mas is dagelijks geopend van 12 uur tot 23 uur. Bel 02-100-6255.

BP in vogelvlucht om 10:49 uur

10 november – Als laatste vliegt Arendsoog nog eenmaal uit over het eerste katern om als bezemwagen de achterbljvers op te pikken. De voorpagina kan hij overslaan want die heb ik al uitgebreid belicht.

Pagina 2, netto een halve pagina, telt drie berichten en een fotobericht met een vierkoloms foto van bezoekers aan een banenbeurs op luchthaven Suvarnabhumi.  Alle drie berichten zijn nieuw: Warrants issued for 2 foreign Ponzi scammers en OTP expects joint ticketing by 2027 en als opening Expert warns about further Covid surge.

• De strafrechtbank heeft woensdag arrestatiebevelen uitgevaardigd voor twee buitenlanders die betrokken waren bij de Forex-3D Ponzi-constructie.

• Het Office of Transport and Traffic Policy and Planning (OTP) bereidt zich voor om in januari een wetsvoorstel over een gemeenschappelijk ticketingsysteem voor het openbaar vervoer in te dienen bij het ministerie van Transport. Nou, dat wordt tijd; de Thaise variant van de OV-pas is al vaak in het nieuws geweest.

• Een viroloog van de Chulalongkorn University heeft gewaarschuwd voor een mogelijke toename van Covid-19-gevallen tijdens het koude seizoen, met een piek in januari.

Als laatste pagina 3, waarbij ik een fout moet corrigeren, want heb één advertorial als bericht mee geteld. BP telt dus niet netto 2,375 binnenland pagina’s in het eerste katern maar circa 2,2 pagina’s.

De pagina telt drie berichten en In Brief en opent met NPDP eyes new amnesty bill. De New Palang Dhamma Party (NPDP) heeft woensdag aangekondigd dat het een wetsvoorstel zal indienen om amnestie te verlenen aan mensen die in politieke zaken worden aangeklaagd en vervolgd. Ook al eerder geprobeerd maar nooit gelukt.

Verder op de pagina Ung-ing announces pregnancy en Loan guarantees okayed for Oil Fund.

• Paetongtarn ‘Ung-ing’ Shinawatra, leider van de ‘Pheu Thai-familie’, kondigde gisteren aan dat ze zwanger is van haar tweede kind, terwijl ze beloofde te blijven werken voor de mensen.

• Een kabinetsvoorstel van het ministerie van Financiën om leninggaranties ter waarde van maximaal 150 miljard baht te verstrekken aan het Oil Fuel Fund heeft goedkeuring gekregen in het Huis van Afgevaardigden. Maar zonder slag of stoot ging dat niet want voorafgaand aan de stemming van woensdag werd er flink over gedebatteerd.

Einde Nieuws uit Thailand om 11:24 uur.


 

Overpeinzing

9 november – Keek naar The story of food op Mono29, waarin Le Guide Culinaire werd genoemd, het eerste Franse kookboek van de Franse chef-kok Auguste Escoffier (1846-1935) uit 1903. Het is een klassieker en nog steeds in print. Hij werd vooral bekend vanwege zijn culinaire genialiteit, het indelen van gerechten in logische overzichten, en het organiseren van de keukenbrigade.

Escoffier ontwikkelde de recepten tijdens zijn werk in de hotels Savoy, Ritz en Carlton vanaf het einde van de jaren 1880 tot het moment van publicatie. De hotels en restaurants waar Escoffier werkte, bevonden zich op het snijvlak van de moderniteit, waarbij veel overspannen elementen van het Victoriaanse tijdperk werden afgeschaft terwijl ze de elite van de samenleving dienden.

De eerste editie werd gedrukt in 1903 in het Frans, de huidige vierde editie in 1921. Veel van de recepten ontwikkelde Escoffier tijdens zijn werk in de Savoy in Londen en later in het Ritz in Parijs. Hij hield aantekeningen bij op notitiekaarten. Recepten werden vaak genoemd naar beroemde mecenassen, waaronder royalty’s, nouveau riche en artiesten. Nadat hij in 1898 de Savoye had verlaten, begon hij aan het boek te werken.

De originele gids is bedoeld voor gebruik door professionele koks en keukenpersoneel; Escoffier’s inleiding bij de eerste editie verklaart zijn voornemen om Le Guide Culinaire te gebruiken voor de opleiding van de jongere generatie koks. Dit gebruik van het boek geldt nog steeds; veel culinaire scholen gebruiken het nog steeds als hun culinaire leerboek.

Een verkorte, Engelse vertaling van Le guide Culinaire 1e -1903, werd in 1907 gepubliceerd als A Guide to Modern Cookery. Een tweede editie van de vertaling verscheen in 1957 met een extra inleiding door Eugène Herbodeau.

Een nieuwe dag, een nieuwe krant over een uur

9 november, 5:04 uur bij 24° – Nog een uur te gaan en dan zal de krant naar mijn kamer gebracht worden. Als ik wakker ben, kan ik het kleinood zelf in ontvangst nemen; als ik weer slaap zal de nachtwaker hem op het puntje van mijn bed leggen, want mijn kamerdeur staat altijd open.

Ik heb weliswaar geen last van claustrofobie, maar met een dichte deur waan ik mij in een gevangeniscel. Voor ongewenst bezoek hoef ik niet bang te zijn, het trappenhuis plus lift zijn alleen toegankelijk met een elektronische sleutel en de nachtwaker laat onbekenden niet toe.

Mono29 biedt enige verstrooiing met de 31e aflevering van de Chinese televisieserie Princess Silver (foto), onderbroken door previews, zoals You Are My Hero (ook Chinees), Chaos en The Peacemaker.

Zo lees ik nu voor het eerst dat Good Morning Thailand, het journaal van Mono29, van 6 tot 7:20 uur duurt. Is er dan zoveel nieuws? Nee, maar items duren eindeloos lang en het journaal wordt ook ontsierd door reclames.

Om 5:54 uur is het zover: De Krant! En wat vrij uniek is, met een sport opening. BP kopt Footy spend riles scholars. Oftewel: Media-academici hebben sterke bezwaren geuit tegen de National Broadcasting and Telecommunication Commission (NBTC) die 1,6 miljard baht wil besteden aan de rechten om gratis live wedstrijden van het WK 2022 uit te zenden.

De NBTC zal naar verwachting vandaag een besluit nemen over het voorstel om het budget van haar onderzoeks- en ontwikkelingsfonds opzij te zetten om uitzendrechten te kopen voor het toernooi van een maand in Qatar dat begint op 20 november en loopt tot 18 december.

In een gezamenlijke verklaring van zes punten die dinsdag werd vrijgegeven, maken academici van de faculteit communicatiemanagement van de Chulalongkorn University en de faculteit journalistiek en massacommunicatie van de Thammasat University bezwaar tegen de uitgaven omdat deze in strijd zijn met het doel van het fonds.

Wat biedt BP vandaag aan zinnig en onzinnig nieuws? Arendsoog meldt dat de krant bruto drie maar netto 2,375 binnenland pagina’s telt met twaalf nieuwsberichten en –verhalen, de rubriek In Brief met vier kortjes in een volle kolom en vier foto’s, waarvan drie ter grootte van vier kolommen.

Ik noem alleen de foto in het hart van de voorpagina genaamd Krathong tutorial. Een klein meisje wordt door haar familie verteld hoe ze moet bidden tot de riviergodin, voordat ze bij de Kasetsart universiteit een krathong van bladeren van een bananenboom aan het water toevertrouwt.

Voor degenen die mijn column op Facebook niet lezen (hoe onverstandig) neem ik over wat ik vandaag schrijf: Het festival is een eerbetoon aan Phra Mae Khongkha, de godin van het water, om haar te bedanken en om vergeving te vragen voor het gebruik van haar domein. Een krathong te water laten zou geluk brengen en is een symbolisch gebaar om de slechte dingen in het leven kwijt te raken en met een schone lei te beginnen.

Dat Thailand een politiestaat (lees: dictatuur) is ondanks het bestaan van een gekozen Huis van Afgevaardigden blijkt zonneklaar uit het tweede bericht op de voorpagina, dat meldt 60,000 criminal suspects rounded up.

Ruim 60.000 verdachten in zaken die voornamelijk verband houden met verdovende middelen en illegale wapens zijn tijdens een reeks landelijke invallen van 10 oktober tot dinsdag aangehouden. De operatie is gericht op het versterken van het vertrouwen onder de internationale afgevaardigden die de 29e Asia-Pacific Economic Cooperation (Apec) top in Bangkok op 18-19 november bijwonen.

Een paar cijfers: De politie nam 36 oorlogswapens in beslag, 5.345 niet-geregistreerde wapens, 936 geregistreerde wapens, 4.342 explosieven en 37.045 kogels. In één spraakmakende zaak arresteerde de provinciale politieregio 5, die toezicht houdt op de bovenste noordelijke provincies, een man op verdenking van het online verkopen van zelfgemaakte wapens.

Wat meldt Arendsoog nog meer? Het Business katern opent met Business leaders back U-turn on land sales. Het besluit van de regering haar voorstel om land te verkopen aan potentiële buitenlandse investeerders in te trekken, wordt gesteund door belangrijke captains of industry.

Zie ook het bericht Foreign land ownership proposal withdrawn from cabinet in Nieuwsflitsen.

A scene from The White Lotus. HBO GO

Life opent met het paginagrote verhaal Trouble in paradise. HBO’s bekroonde komische dramaserie The White Lotus is terug met een nieuw seizoen en zijn unieke kenmerk van vlijmscherpe humor, briljante satire, disfunctionele relaties en vakantiechaos. De tweede serie bestaat uit zeven afleveringen, die vorige week debuteerde op HBO GO. Ze worden wekelijks uitgezonden in de aanloop naar de finale op 11 december.

The White Lotus, gemaakt door Mike White (School Of Rock), was aanvankelijk bedoeld als een beperkte serie, maar is nu een anthologie na de populariteit van het eerste seizoen vorig jaar. Dit nieuwe seizoen verplaatst de actie van Hawaï naar een idyllisch luxe resort op Sicilië en volgt een geheel nieuwe cast van rijke individuen.

Onder de gasten die inchecken naast Jennifer Coolidge, die haar rol in seizoen 1 als de onstabiele rijke vrouw Tanya McQuoid opnieuw vertolkt, zijn Aubrey Plaza als Harper Spiller, een rechtgeaarde advocaat, en haar pas-rijke echtgenoot Ethan, gespeeld door Will Sharpe. Het stel wordt uitgenodigd op een elitevakantie in Italië met Ethans kamergenoot Cameron (Theo James) en zijn vrouw Daphne (Meghann Fahy).

Fans van de show weten dat er altijd problemen zijn in het paradijs en seizoen 2 van The White Lotus is zeker geen uitzondering. Het leuke is om te zien hoe alle chaos en mysteries zich uiteindelijk ontvouwen.

Life hield onlangs een rondetafelgesprek met Aubrey Plaza en Will Sharpe. De twee sterren vertelden over hun ervaringen tijdens het werken aan de show gedurende de zes maanden dat ze aan de Middellandse Zee woonden.

Nieuwsflitsen 8 en 9 november

33 Bangkok parks open for Loy Krathong festival
Thirty-three public parks in Bangkok will be open for the Loy Krathong festival and workers will collect Krathong floats for disposal from 8pm until 5am on Wednesday, City Hall announced on Tuesday. Ekwaranyu Amrapan, spokesman for the Bangkok Metropolitan Administration (BMA), said the parks would remain opened until midnight.

The 33 public parks are in many districts – Bang Kae, Bang Khen, Bang Kho Laem, Bang Khuthian, Bangkok Noi, Bung Kum, Bang Phlat, Chatuchak, Don Mueang, Klong Sam Wa, Klong Toey, Lat Krabang, Lat Phrao, Min Buri, Nong Chok, Pathum Wan, Prawet, Phra Nakhon, Ratchathewi, Sathon, Thawi Watthana and Thung Khru.

BMA staff would collect krathong floats from 8pm on Tuesday until 5am on Wednesday- from the Chao Phraya River, canals, lakes and public parks. Collected floats would be gathered at the mouth of Klong Ong Ang canal and at a cargo pier of the Commerce Ministry in Rat Burana district, and then taken for disposal in On Nut, Nong Khaem and Sai Mai areas. Krathong floats made from natural materials would be composted.

Foto: People float their krathong in the lake of the Benchasiri Park during the festival in Bangkok in October 2020.

Two killed, two wounded in Pattani clash
An armed insurgent and a village chief were killed and two policemen wounded in a clash in Nong Chik district of Pattani on Monday afternoon, police said.

Philippines to speed up US defence pact for troops, facilities
The Philippines wants to accelerate a defence pact with US for troops and bases that was earlier stalled, as President Ferdinand Marcos Jr. bolsters security ties with a treaty ally amid rising tensions between Beijing and Washington.

Farmers demand crop-raiding elephant’s removal
About 100 farmers rallied in Nakhon Si Thammarat on Tuesday demanding wildlife officials remove from their village area a wild bull elephant that has been raiding their farms non-stop for the last seven seven months, instead of just making empty promises.

Ruam Thai Sang Chart would welcome Gen Prayut if he wants to move
Speculation continues about the prime minister’s political future with the Ruam Thai Sang Chart leader saying Gen Prayut would be welcome if he decides to jump parties – but he hasn’t even hinted at it yet.

Illegal job seekers caught near northern border
Eight illegal border crossers from Myanmar were caught at a road checkpoint in Fang district of Chiang Mai on Monday.

Senior cop’s free food and drinks ran pub into the ground
A police station chief with a 3% share in a pub, held by his wife, allegedly creamed off 100,000 baht a month in free food and drinks, eventually leading to it closing down.Prominent lawyer Sittra Biebangkerd blew the whistle on Tuesday when he filed a petition to the national police chief, Pol Gen Damrongsak Kittiprapas.

He asked for a disciplinary investigation into the station chief, a man he said has the rank of police colonel and is based in Ratchaburi, and his offsider, a police sergeant, over their alleged involvement with Good Zone, a pub in Krathum Baen in Samut Sakhon. He did not make their names public.

The lawyer quoted the owner of Good Zone as saying the pub had been serving food and drinks for about 3 years. The police colonel had a 3% share that was in his wife’s name. He and his offsider, who worked at the same station, had been taking care of the pub.

The two men had come to the pub regularly for meals and drinks, running up unpaid bills of more than 100,000 baht a month. The police colonel had also taken 30,000 baht a month from the pub to pay to some other, unnamed person. This left the pub operating at a loss.

Iran denounces skater for competing abroad without veil
Iran has denounced a skater after she attended a competition in Turkey without wearing an Islamic headscarf, amid protests sparked by the death of Mahsa Amini.

5 Chinese triad leaders blacklisted, 2 caught
The heads of five major Chinese triads operating in Thailand declared persona non grata and two have been arrested. The others fled on private jets

Foreign land ownership proposal withdrawn from cabinet
Interior Minister Anupong Paojinda said his draft proposal to allow foreigners to own a small block of residential land was withdrawn from the cabinet agenda on Tuesday. It was a sensitive issue and he was not sure it would return.

“We must take the matter back for review because it is sensitive. It must be reviewed to gauge the positive and negative effects on economy and society,” Gen Anupong said before the cabinet meeting.

He did not know if the issue would be again placed before the cabinet after being reviewed. Gen Anupong declined to say if its withdrawal was a result of opposition from society. He reiterated only that the matter was sensitive.

Deputy Prime Minister Wissanu Krea-ngam said the Interior Ministry wanted to reconsider the issue and gather public opinion over the next 15 days. “After 15 days the draft rule can return to the cabinet, or not,” he said.

Foto: A man looks at a sales-promotion model of a low-rise condominium development at a housing fair in Bangkok.

Grocery retailer Big C said to weigh $500 million Thai IPO
Big C Supercenter Plc, which runs supermarkets and convenience stores in Southeast Asia, is considering going public again in Bangkok through an initial public offering that could raise more than $500 million, according to people familiar with the matter.

Fake cough syrup production ring smashed
The Consumer Protection Police Division has arrested three people on charges of running a factory which produced fake coup syrup for distribution throughout the country, CPPD commander Pol Maj Gen Anan Nanasombat said on Tuesday.

High-speed rail project ‘behind schedule’
The contract governing the Thai-Chinese high-speed railway construction may need to be renegotiated, as construction of the project’s first phase between Bangkok and Nakhon Ratchasima is now falling behind schedule, a source at the Transport Ministry said.

Nieuws in infographics

Klik hier voor het bijbehorende bericht: Inflation expected to fall further this year

Thai inflation in November and December is expected to decelerate further, following a decrease in the prices of several essential consumer goods and stable prices of some items despite higher costs.

Klik hier voor het bijbehorende bericht: Gulf’s B10.8bn Thaicom buyout raises eyebrows

Gulf Energy Development Plc, Thailand’s biggest private power producer by market value, is pushing for the acquisition of satellite service provider Thaicom Plc for 10.8 billion baht as it explores new business opportunities in the space economy.

Thaise opera Helena Citronova verbluffend succes

9 november – De opera Helena Citronova van de Thaise componist Somtow Sucharitkul ging eind vorige maand in Europese première in Hof, Duitsland, en het was een verbluffend succes.

Het was een productie van Theater-Hof, geregisseerd door Lothar Krause en gedirigeerd door Ivo Hentschel, gezongen in het Duits, in tegenstelling tot de wereldpremière in het Engels in Bangkok in 2020. De opera van Somtow speelt zich af in het concentratiekamp Auschwitz en vertelt het echte levensverhaal van een Slowaakse jodin, Helena, die verliefd wordt op een SS-officier, Franz Wunsch.

Krause vindt het essentieel dat mensen de verschrikkelijke gebeurtenissen van het Nazi-tijdperk niet vergeten. Somtows opera werd gedeeltelijk geïnspireerd door de ontdekking dat de jonge musici met wie hij in Bangkok samenwerkt, meestal onwetend zijn over de Holocaust. Het is een moeilijk onderwerp en de Duitse cast, vooral degenen die de rollen van SS’ers zingen, hebben gesproken over een soort psychologische ontsmetting die ze na elk optreden ondergaan.

De opera is relatief kort (87 minuten in de Hof-productie) en tegelijkertijd zowel economisch als vol van betekenis. Muzikaal bevat het 12-toonsmuziek naast Somtow’s meer gebruikelijke lyrische post-romantische stijl. Het maakt ook gebruik van populaire liedjes, Joodse klezmermuziek, wals, tango enzovoort.

Het effect doet denken aan Mahler, en ook aan Berg’s Wozzeck. Hentschels dirigeren is vlot, maar brengt met grote helderheid de nuances van de complexe partituur naar voren. (What is love?, Michael Proudfoot, BP Life 8 november. Het artikel beslaat het grootste deel van de achterpagina van het katern)

BTS-lid RM klaar voor release van soloalbum

9 november – Twee updates over de K-pop-industrie deze week zijn dat RM van BTS binnenkort zijn eerste solo-album zal uitbrengen en dat voormalig lid van 2NE1, Park Bom, een single heeft uitgebracht met de titel Remembered.

Aangezien het oudste lid van BTS, Jin, dit jaar in militaire dienst zal gaan, hebben BTS-leden besloten zich te concentreren op solo-songs in plaats van groepsactiviteiten. RM, een rapper, songwriter, producer en leider van BTS, heeft bekend gemaakt dat hij binnenkort een solo-album zal uitbrengen.

Onlangs plaatste Rolling Stone een video op zijn YouTube-kanaal met een gesprek tussen RM van BTS en Pharrell Williams (foto boven), een opmerkelijke Amerikaanse rapper, songwriter en producer. In de video onthult RM dat zijn soloalbum voor 90% compleet is.

Pharrell biedt vervolgens aan om samen te werken met RM als hij dat nodig heeft. RM antwoordt dat hij vereerd en dankbaar is. Het solo-album van RM wordt op 25 november uitgebracht. Pharrell heeft  ook verteld dat hij een samenwerking had met BTS voor zijn aankomende album, Phriends Volume One.

Na de ontbinding van 2NE1 in 2016 verraste het kwartet fans met hun reünie-optreden in Coachella afgelopen april.

Op 1 november dropte Park Bom (foto rechts), voormalig zangeres van 2NE1, haar nieuwste videoclip Remembered, een langzaam sentimenteel nummer over iemand die zich zowel mooie als pijnlijke momenten van haar geliefde herinnert. Als een krachtpatser brengt Park Bom dit bitterzoete nummer perfect uit.

Park Bom komt echter niet voor in deze videoclip. Vanwege de nationale rouwperiode voor de Halloween-crush in Seoul, Zuid-Korea, zal Park Bom geen activiteiten organiseren om het lied te promoten. (BTS member RM set for solo album release, BP Life 8 november)

A scene from Tove. (Photo courtesy of RCB Flim Club)

Bekijk het verhaal van de maker van Moomin

9 november – De RCB Film Club sluit haar filmprogramma voor dit jaar af met een vertoning van Tove, op RCB Forum, 2e verdieping van River City Bangkok, Charoen Krung 24, op zaterdag om 16 uur. De film, geregisseerd door Zaida Bergroth, is een biopic van Tove Jansson, de Zweedstalige Finse kunstenares, auteur en illustrator die vooral bekend staat om de prachtige Moomin-strips die haar wereldberoemd maakten.

Op zijn hoogtepunt verscheen Moomin in ruim veertig landen en in ongeveer 120 kranten, en had een dagelijks lezerspubliek van ongeveer 20 miljoen, waardoor het de meest succesvolle Finse strip was, die ooit is gepubliceerd.

De film begint met Tove die experimenteert met verschillende kunstvormen in de jaren na de nasleep van de Tweede Wereldoorlog. Haar belangrijkste zoektocht was vrijheid, en dus werkte ze met elk medium dat haar ter beschikking stond, in schilderkunst, portretkunst en illustratie, tot grote teleurstelling van haar conservatieve vader, een bekende beeldhouwer.

Ze werd bekend toen haar illustraties, de Moomin-personages, tot leven werden gebracht op de pagina’s van haar strips, waar kinderen dol op waren.

De film verkent ook haar persoonlijke leven, waarin ze op diezelfde zoektocht naar vrijheid experimenteert met mannelijke en vrouwelijke relaties. Haar biseksualiteit droeg bij aan haar iconoclastische reputatie.

De film eindigt met Tove die haar eerste megacontract wint met de London Evening News, in die tijd de grootste krant ter wereld, en haar gesyndiceerde strips werden verspreid onder miljoenen lezers in tal van landen.

Tove, een enorme box office hit in eigen land, maakte ook furore op internationale filmfestivals en is verkocht aan 50 plaatsen over de hele wereld. De film was de Finse Oscar-nominatie in 2020. Hij wordt geleverd met Engelse en Thaise ondertitels.

De Finse ambassadeur Jyri Jarviaho zal de film inleiden en na de voorstelling een receptie houden. Het Moomin Café in Bangkok deelt koekjes uit en Moomin knuffels zijn te koop. (See the story of the creator of Moomin, BP Life 8 november)

Tickets cost 100 baht, available at ticketmelon.com/rivercitybangkok/rcbfilmfinland. Email rcbfilmclub@gmail.com.

Ter aanvulling: De Moemins zijn de hoofdpersonages in een reeks boeken en stripverhalen van de Finse schrijfster Tove Jansson. Ze werden vanaf 1945 oorspronkelijk uitgebracht in het Zweeds. De Moemins zijn Scandinavische trollen, die in hun eigen vallei wonen. Wikipedia

Asics nodigt hardlopers uit om deel te nemen aan virtuele race

9 november – Asics nodigt teams van maximaal zes hardlopers van over de hele wereld uit om deel te nemen aan ‘Asics World Ekiden 2022’, een virtuele estafetterace die voor het derde achtereenvolgende jaar terugkeert en openstaat voor deelnemers van alle niveaus.

Geïnspireerd door de Japanse hardloopcultuur, daagt de race teams uit om een ​​marathonafstand af te leggen over zes etappes met verschillende afstanden van 5 km tot 10 km.

Teams moeten hun digitale tasuki, de smalle strook stof die traditioneel in Ekidens wordt gebruikt, van het ene been op het andere doorgeven en samenwerken in de ware geest van Ekiden om het team te laten slagen.

De race maakt gebruik van de Asics Runkeeper-app om deelnemers te helpen hun team te vormen, verbonden te blijven door middel van trainingsinspiratie en hun racevoortgang bij te houden via een live online leaderboard om te zien hoe ze scoren tussen mededeelnemers in verschillende categorieën.

Hardlopen kan op elk moment tussen vandaag (woensdag) en 22 november. Hardlopers kunnen ook hun Ekiden-reizen delen en deelnemen aan het gesprek met behulp van de #ASICSWorldEkiden.

Deelnemers verbeteren niet alleen hun fysieke en mentale gezondheid, ze maken ook kans op in totaal 21 spannende prijzen ter waarde van meer dan 90.000 baht in een speciale activiteit van het evenement.

In de twee voorgaande jaren bracht de uitdaging samen 96.000 hardlopers van over de hele wereld samen, waaronder de legendarische voormalige en huidige atleten Yuki Kawauchi, Emma Bates, Beth Potter en Koen Naert. (Asics invites runners to join virtual race, BP Life 8 november)

Registrations can be made via asics.com until Nov 22, free of charge. Visit facebook.com/ASICSThailand.

Ter aanvulling: ASICS is een Japanse fabrikant van sportschoenen en -kleding en behoort tot de vijf grootste producenten van sportartikelen en -accessoires ter wereld. De naam is een acroniem van Anima Sana In Corpore Sano, wat Latijn voor een gezonde ziel in een gezond lichaam is. Wikipedia

De ekiden is een onderdeel in de wegatletiek. Het is een marathon in estafettevorm. Het onderdeel vindt zijn oorsprong in Japan. Eki betekent “station” en den betekent “wissel”. De totale marathonafstand van 42,195 km wordt door zes lopers afgelegd. De startloper neemt de eerste 5 km voor zijn rekening. Wikipedia

Kiko Milano duikt in het blauw

9 november – Na de Green Me-collectie van vegetarische producten, heeft Kiko Milano Blue Me duurzaam gemaakt om bewuste schoonheid verder uit te dragen. Zonder concessies te doen aan de prestaties, worden duurzaam geproduceerde, upcycled en biologisch afbreekbare ingrediënten gebruikt in de formules van de huidverzorgings-, make-up- en nagelproducten.

Blue Me Hydra Perfecting Face Primer, bijvoorbeeld, is een formule met 84% natuurlijke ingrediënten die duurzaam gewonnen kokoswater, upcycled eikenextract en Japans pruimenextract bevatten. Energizing Effect Foundation bevat 93% natuurlijke ingrediënten zoals duurzaam gewonnen appelwater en gecertificeerd biologisch ginseng-extract. Op de foto 3D Effect Lipstick Duo with the packaging made from 50% recycled plastic.

Kiko Milano-winkels bevinden zich op de 2e verdieping van CentralPlaza Lardprao en op de M-verdieping van Siam Center. (Kiko Milano dives into the blue, BP Life 8 november)

BP in vogelvlucht om 8:39 uur bij 27° (overwegend zonnig)

9 november – Wat is er nog over aan nieuws dat niet eerder is gemeld? Op de voorpagina resteert slechts één bericht: Expats get online visa extensions.

Het Immigration Bureau (IB) heeft dinsdag zijn Electronic Extension of Temporary Stay (e-Extension) systeem bekendgemaakt wat het voor expats gemakkelijker zou maken om visumverlengingen aan te vragen.

RTP hoofdcommissaris Damrongsak Kittiprapas zegt dat de e-Extension de visumdiensten zal verbeteren, aangezien het systeem hen in staat stelt het verlengingsverzoek online in te dienen. De service omvat het hele proces, inclusief de betaling van vergoedingen via een speciale website, Thaiextension.vfsevisa.com. Het verkort de verwerkingstijd van de aanvraag van één uur naar drie minuten.

Volgens het IB proberen meer dan 200.000 expats elk jaar hun visum te verlengen om een ​​tiental redenen, waaronder vakantie, lesgeven, studeren, werken bij een overheidsinstantie of vanwege familiebanden. Het groeiende aantal aanvragers leidde tot bezorgdheid over het tijdrovende en onhandige karakter van het proces.

De e-Extension-service wordt eerst getest voor expats die in Bangkok wonen of werken. Zij kunnen online een aanvraag indienen op de genoemde website. Ze moeten echter persoonlijk verschijnen om hun identiteit te verifiëren en een visumsticker te krijgen bij het IB-kantoor op Chaeng Wattana Road. Het IB is van plan om de dienst in de toekomst beschikbaar te maken op alle IB-kantoren in het hele land.

Of het allemaal gaat werken zoals aangekondigd moet ik nog zien, zegt deze ongelovige Thomas.

Pagina 2, netto een halve pagina telt drie berichten en een fotobericht. De pagina opent met het al in Nieuwsfitsen gemelde nieuws dat 3 China gang heads flee as cops catch 2. Nieuw zijn Rural chiefs assure dolphin safety during bridge work en Phuket targets Poles with new air service.

• Het Department of Rural Roads (DRR) gaat een campagne lanceren om een memorandum van overeenstemming (MoU) te smeden over het behoud van Irrawaddy-dolfijnen, een bedreigde walvissoort die in het Songkhla-meer leeft.

• Polish Airlines LOT heeft maandag een directe route gelanceerd van Warschau naar Phuket. De maatschappij verwacht een toename van bezoekers vanuit Oost-Europa aan het vakantie-eiland.

Ten slotte pagina 3 met het meeste nieuws: vijf berichten, In Brief en twee fotoberichten, waarvan één een vierkolommer bovenaan de pagina. De foto toont een bezoeker op de Incubation for Ageing Society Demo Day 2022 in winkelcentrum Samyan Mitrtown. Ze test een apparaat dat tot doel heeft te helpen bij het versterken van de armen nadat iemand een hartaanval heeft gehad.

De pagina opent met de follow-up RTSC opens door for Prayut. De Ruam Thai Sang Chart (RTSC) partij zou premier Prayut verwelkomen mocht hij besluiten regeringspartij Palang Pracharath (PPRP) te verlaten, zei RTSC-partijleider Pirapan Salirathavibhaga gisteren.

Verder op de pagina het bericht dat de aanleg van de Sino-Thai hogesnelheidslijn tussen Bangkok en Nakhon Ratchasima ernstig vertraagd is (al gemeld in Nieuwsflitsen). De overige drie berichten koppen Staff dearth spurs warning, Mums plot Nigerian rescue en Thai-Saudi pacts set to enhance relations.

• Zes luchthavens onder het beheer van Airports of Thailand (AoT), waaronder Don Mueang en Suvarnabhumi, kunnen de komende maanden te maken krijgen met operationele chaos omdat het personeelsbestand de toegenomen vraag naar vliegreizen niet aan kan.

• De moeders van acht vrouwen die gedwongen zijn geweest als prostituee in Nigeria te werken, hebben hulp gezocht bij de Pavena Foundation for Children and Women om hun dochters te redden.

• Tijdens de Asia-Pacific Economic Cooperation-top zullen drie memoranda van overeenstemming (MoU’s) worden ondertekend over het versterken van de betrekkingen tussen Thailand en Saoedi-Arabië.

Einde Nieuws uit Thailand, maar op de valreep meld ik nog het laatste nieuws More krathong floated in Bangkok than last year. Het aantal krathongs dat dinsdagavond tijdens het festival in Bangkok ronddreef, was 42% hoger dan vorig jaar, aldus het stadhuis.


 

Een nieuwe dag, een nieuwe krant bij 26° (half bewolkt)

8 november, 7:40 uur – Anderhalf uur nadat de krant naar mijn kamer was gebracht, liet Morpheus me los uit zijn armen. Hoe lang ik geslapen heb weet ik niet want hoe laat was het toen de zoon van Omnus, een van de duizend zonen, bezit van mijn lichaam nam? Heb trouwens nog geluk dat ik niet zoals Doornroosje honderd jaar heb geslapen.

Evenals zaterdag ga ik als eerste naar het katern Life dat opent met een paginagroot verhaal over de Bangkok Art Biennale 2022 die tot eind februari wordt gehouden  (After chaos comes calm). De derde editie van de Biennale met als thema ‘Chaos: Calm’ weerspiegelt obstakels die de mensheid tegenkwam tijdens de Covid-19-pandemie. Zowel chaos als kalmte zijn tijdelijke toestanden die onderling uitwisselbaar zijn afhankelijk van situaties en omstandigheden.

Het is een tentoonstelling die je niet in één dag kunt bekijken want bestaat uit tweehonderd kunstwerken van 73 kunstenaars uit 35 landen, geëxposeerd op twaalf plaatsen. Ik laat de grootste foto van vijf kolommen zien met When the fish is chirping van Arin Rungjang (foto boven) en een tweede opvallend kunstwerk Melting Void: Molds for the mind van Montien Boonma (foto rechts).

In mijn beleving gaat kunst boven politiek, een onderwerp waar BP als paper of record gek op is en dat niet bepaald mijn favoriete nieuws is, maar ditmaal heb ik wel enig leedvermaak want Govt U-turns on land plan, meldt de opening krant. De regering ziet naar verluidt af van haar plan om rijke buitenlanders in ruil voor investeringen toe te staan tot één rai land voor woondoeleinden te kopen.

Oké, beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald, luidt de uitdrukking, maar voornemens bekend maken en die ijlings terugtrekken bij de minste of geringste tegenwind roept bij mij de vraag op: wordt er wel eens nagedacht door de Thaise overheid (of zijn het de ambtenaren)?

Na deze eerste kennismaking met de krant van vandaag geef ik het stokje door aan redactieassistent Arendsoog om te melden wat hij op zijn verkenningstocht is tegengekomen. Hij meldt dat BP vandaag bruto vier maar netto 2,5 binnenland pagina’s in het eerste katern telt met dertien nieuwsberichten en –verhalen, de rubriek In Brief met vijf kortjes in een volle kolom, zes foto’s, drie postzegelfoto’s en één 1-koloms foto.

De grootste foto van vijf kolommen bovenaan de voorpagina bijna tot de vouw toont de marine die met dinghies op de Chao Phraya een reddingoefening houdt zodat ze vandaag feestvierders op Loy Krathong kan redden die onverhoopt te water geraken samen met hun krathong. Naar verwachting zullen alle festiviteiten hordes toeschouwers trekken nu dat alle Covid-19 beperkingen zijn opgeheven.

Nieuwsflitsen 7 en 8 november

• Tickets have been selling out fast for rides on a special “floating train”, where passengers have been enjoying the illusion of aquatic rail travel due to a post-monsoon rise in water levels.

The route starts in Bangkok and passes through the Pasak Jolasid dam in Lop Buri province six hours away on an elevated track just above the water level, which officials say has been unusually high this year.

The train runs only at weekends between November and February and tickets have been sold out until New Year.

Foto: Tourists enjoy after a train stops at the middle of Pasak Jolasid Dam in Lop Buri province on Sunday.

• Video: Dog park in Bangkok
Dogs and their owners now have another Bangkok park to exercise in Benjakitti Park in Klong Toey district. Video | Jetjaras Na Ranong

Homemade weapons cache found at retired New Zealander’s house in Phuket
Police found a large quantity of homemade firearms, grenades and ammunition at the house in Phuket of a retired engineer from New Zealand on Monday morning.

E-commerce unit to build AI framework
The Electronic Transactions Development Agency (ETDA) is set to launch a unit that will develop a framework for artificial intelligence (AI) governance regarding electronic transactions to meet both the local context and international standards.

Motorcyclist killed, hit concert platform blocking road
A young man was killed when his motorcycle hit a temporary stage erected in the middle of a country road for a Loy Krathong concert, in Phimai district of Nakhon Ratchasima before dawn on Monday.

Frost on Doi Inthanon
The first frost of the winter season was reported on top of Doi Inthanon in Chiang Mai on Monday morning, as ground temperatures fell as low as 1°C overnight.

Headline CPI up 5.98% y/y in Oct, below forecast
The headline consumer price index (CPI) rose 5.98% in October from a year earlier, official data showed on Monday, slightly lower than forecast and the slowest pace in six months.

Armed Cambodian army officer charged with illegal entry
An armed Cambodian army colonel was arrested after a 17 hour stand-off and charged with illegal entry and other offences after driving through a border checkpoint into Thailand without stopping into Khong Hat district of Sa Kaeo province on Saturday afternoon, police said.

Prawit wouldn’t try to stop Prayut leaving party
DPM Prawit says if Prime Minister Prayut ever decides to leave the Palang Pracharath Party he would not try to stop him, and they haven’t even discussed it.

Myanmar hot-air balloon festival returns with a bang
Thousands of people have gathered in the hills of central Myanmar for the annual Tazaungdaing light festival that marks the end of the rainy season with a fiery nighttime display of exploding hot-air balloons.

China virus cases at 6-month high despite grinding lockdowns
China reported its highest daily Covid caseload in six months Monday, despite grinding lockdowns that have heavily disrupted manufacturing, education and day-to-day life.

Energy saving may be made mandatory
Electricity saving may soon be mandatory for households and businesses as costly liquefied natural gas imports force up the cost of national power generation.

Man fined B5,000 for approaching wild elephant
A man who approached a wild elephant while driving past Khao Yai National Park in Nakhon Ratchasima has been fined 5,000 baht for violating the National Park Act of 2019.

Ministry drafts ’tough measures’ to curb cyber crimes
Tough measures to suppress and prevent cyber crimes, including swift action against proxy accounts transferring fraudulently obtained money, will soon be submitted for cabinet approval, according to the Digital Economy and Society (DES) Ministry.

Senior district officials surrender to police to fight villa permit extortion charge
A deputy district chief handed himself to his supervisor and police on Monday to fight allegations he demanded money from operators of villas with pools in exchange for permits.

Handwerkbeurs in Paragon

8 november – Handwerk van topkwaliteit staat centraal tijdens ‘Sarn Sai Yai For Sai Jai Thai’s Products’, dat tot en met donderdag dagelijks van 10 tot 20 uur wordt gehouden in de Fashion Hall, 1e verdieping van Siam Paragon.

De beurs biedt een brede selectie van nieuwe producten, variërend van lederwaren tot houtwerk, naaiwerk en schilderijen – gemaakt door bekwame ambachtslieden en voormalige oorlogsveteranen van het beroepsopleidingscentrum van de Sai Jai Thai Foundation.

Hoogtepunten zijn onder meer het enige echte porseleinen dienblad met een handgeschilderde afbeelding van Aisawan Thiphya-Asana Royal Pavilion van Bang Pa-In Palace; en een exclusieve collectie keramische borden met handgeschilderde afbeeldingen van een kat, een ara en honden van verschillende rassen: corgi, pommeren, poedelterriër en golden retriever.

Verkocht worden zijden stoffen met tien nieuwe Sai Jai Thai-patronen; nieuwe sjaals met rozenpatroon; en een verscheidenheid aan tassen, waaronder stoffen tassen met rozenprints, tassen van echt en kunstleer, verkrijgbaar in twee vormen en twaalf kleurenpaletten, en handtassen met verschillende motieven.

Er zijn ook huishoudelijke producten verkrijgbaar, waaronder beddengoed in nieuwe bloempatronen, gebloemde tafelkleden, sets koffiekoppen, chocoladefondue sets, vazen, fotolijsten, lampen, bloempotstandaards, schoenenrekken, en ook bloemen en planten.

De beurs biedt ook producten van het Kamlangjai (Inspire) Project onder het koninklijk initiatief van HKH Prinses Bajrakitiyabha en Pat Pat Shop van de Chaipattana Foundation. Alle opbrengsten gaan naar de militaire veteraanleden van de stichting en hun families.

Voor degenen die nieuwsgierig zijn naar hun toekomst, is er een groep beroemde waarzeggers van verschillende disciplines van de Siri Wattana Cheshire Foundation. Handicraft fair at Paragon, BP Life 7 november)

Visit facebook.com/SaijaithaiMarket or call 02-183-5115.

Verlichte krathong tonen de schoonheid van de Chao Phraya

8 november – Vandaag is de enige kans om de schoonheid van de historische Chao Phraya-rivier vast te leggen, fonkelend met kaarsverlichte krathong bij een Volle Maan die aan de hemel schijnt boven River Park in Iconsiam.

De ‘Iconsiam Chao Phraya River Of Eternal Prosperity’-viering nodigt iedereen uit om hun krathong van 15 tot 22 uur te water te laten. Uitgelichte activiteiten beginnen om 18.30 uur met de speciale dansvoorstelling ‘Glorious River Under The Moonlight’, die het verhaal vertelt van rivieren, lichten en volle maansnachten.

Actrice Maylada Susri verschijnt als Nang Noppamas oftewel de schoonheidskoningin van Loy Krathong. Ze is gekleed in een speciaal gemaakte traditionele Thaise Chakri-jurk genaamd Nop Naree Sri Chollamark, die de buitengewone schoonheid van de Volle Maan op Loy Krathong-nacht vertegenwoordigt.

De witte jurk, ontworpen door Vanus Couture die Thainess combineert met oosterse charme, is gemaakt van Thaise zijde en geborduurd met kristallen. Maylada draagt ook een set kostbare gouden sieraden, genaamd Rohinee Chandra Pimpaporn (wat de Jurk van de Maan betekent).

De set is ontworpen door Thongtanim en bestaat uit een met diamanten ingelegde gouden kroon, een halsketting, een paar oorbellen en een gouden riem en gespen verfraaid met met diamanten ingelegde maansteen. Zowel het kostuum als de accessoires zijn meer dan 20 miljoen baht waard. ’s Avonds treedt zanger Palmy op in een mini-concert, dat om 19.30 uur begint.

Bezoekers kunnen op de tentoonstelling ‘Krathongs From Five Iconic Places’ meer te weten te komen over de unieke soorten krathong en lampionnen die verband houden met het traditionele festival in Chiang Mai, Tak, Sukhothai, Roi Et en Samut Songkhram.

Exclusief bij Iconluxe op de M-verdieping worden tot 22 november in totaal 21 milieuvriendelijke krathongs getoond die zijn gemaakt ter gelegenheid van het komende Asia-Pacific Economic Cooperation-forum, of APEC 2022.

Elke krathong is gemaakt van natuurlijke materialen en geeft de bezienswaardigheden en geschiedenis van elk land weer. De tentoonstelling heeft tot doel de langdurige relaties tussen de landen van de economische zone te vieren en culturele uitwisselingen met deelnemende ambassades te bevorderen.

In Sooksiam presenteert het ‘Rak Na Sainam’-festival tot en met donderdag een verscheidenheid aan Thaise producten en delicatessen met het tempelfeestthema, ontleend aan de traditionele markt van Sukhothai. (See candle-lit krathong capture beauty of Chao Phraya, BP Life 7 november)

There will also be the “Nang Noppamas Contest”, with cash prizes worth 70,000 baht up for grabs, today (maandag) starting at 3pm. Visitors are invited to float their eco-friendly krathong in the wells of four regions tomorrow. Visit facebook.com/ICONSIAM or call 1338.

Albricias: waar de Spaanse sfeer is

8 november – In grote steden als Bangkok zijn de beste plekken meestal plekken waar nog niemand het over heeft. De belichaming van de woorden ‘beste plaatsen’, is Albricias in Chatrium Residence Sathon Bangkok op 291, Soi Naradhiwas Rajanagarindra.

Laat je niet misleiden door het decor door te denken dat dit restaurant slechts een eenvoudig restaurant aan het zwembad van het hotel is. Het is zoveel meer. Albricias serveert het beste van het moderne Spanje en heeft onlangs de ‘Restaurantes de España Award 2022’ ontvangen van het Spaanse Institute for Foreign Trade (ICEX), een agentschap van het Spaanse ministerie van Industrie, Toerisme en Handel.

Hoewel de wortels van het menu in Spaanse tradities liggen, krijgt het een moderne draai met een vleugje Japans. Het eerste deel van het menu heet ‘Pica Pica’, wat in Catalonië ‘een beetje van hier, een beetje van daar’ betekent. Hoewel de menukaart veel invloeden uit de Catalaanse regio heeft, zijn er ook gerechten uit andere regio’s, die een modern tintje hebben gekregen met ingrediënten uit andere delen van de wereld.

Het menu is uitgebreid en als je overweldigd bent, doe dan wat ik deed, schrijft Nianne-Lynn Hendricks in Albricias at is where the Spanish vibe is. Ik koos gerechten die waren gemarkeerd als ‘aanbeveling van de chef’” en het was de beste beslissing.

Verschillende gerechten worden aan tafel bereid en dragen bij aan het gevoel van theater. Het restaurant serveert lunch en diner en heeft ook een uitgebreide mediterrane drankenlijst om toe te voegen aan de zintuiglijke reis. Lees verder door op de kop te klikken. (BP Life 7 november).

Travelling Chefs Series viert de wortels van Bangkok Noi

8 november – Rark, een restaurant op afspraak, heeft een exclusief menu bedacht dat de recepten van de riviergemeenschap Bangkok Noi viert. De chef-koks Songpol ‘Save’ Barameeanan en Kavee ‘Tao’ Champanakorn uit Rark nemen Siri Sala Private Thai Villa drie avonden over om dertig gasten per keer te bedienen.

In The Traveling Chefs Series nodigt Siri Sala Private Thai Villa chefs uit om naar het historische Bangkok Noi te reizen, waar huis en keuken van hen worden. In tegenstelling tot andere chef’s table-evenementen in restaurants, wordt The Traveling Chefs Series gehouden in een Thais huis, waardoor gasten veel mogelijkheden hebben om te communiceren met en te leren van de chef-koks en andere gasten. Ook zijn er after-dinner activiteiten in de tuin die de gasten meenemen naar de leuke festiviteiten van Bangkok van vroeger.

De twee chefs ontmoetten elkaar in de keukens van Mezzaluna met een Michelin-ster, waar ze hun verfijnde eettechnieken aanscherpten. In 2019 openden ze Rark (roots in English), waardoor ze hun eigen spreekwoordelijke culinaire roots konden vestigen en hun ideeën konden uiten met een geruststellende dosis warme familiale sfeer.

De diners beginnen met een boottocht bij zonsondergang om 18 uur vanaf de River City-pier naar Siri Sala, waar welkomstdrankjes worden geserveerd. Er vindt een korte discussie plaats met de koks over het begrijpen van wortels, gevolgd door een achtgangendiner.

Na het diner worden in de tuin  spelletjes gespeeld en en drankjes geserveerd.  De avond wordt afgesloten met een boottocht bij maanlicht terug naar de pier van River City.

De all-inclusive ervaring kost 4.500++ baht per persoon. (Siri Sala’s Travelling Chefs Series celebrates the roots of Bangkok Noi, BP Life 7 november)

BP in vogelvlucht om 12:25 uur

8 november – Mijn hobbywerkdag nadert het einde en NuT sluit zoals gebruikelijk af met een laatste vogelvlucht van Arendsoog. De voorpagina, zo meldt hij, telt drie berichten, het al genoemde fotobericht River rescuers en een tweede 2-koloms fotobericht met een foto van medisch personeel dat de Besuto Qlears demonstreert, een neusspray die beschermt tegen Covid-19, N1N1 en virussen.

De twee nog niet genoemde berichten melden PM shrugs off defection talk en NBTC to decide on World Cup funding.

• Premier Prayut Chan-o-cha ontkende gisteren de geruchten dat hij zou overlopen naar de Ruam Thai Sang Chart Party (RTSC) na afloop van de 29e Asia-Pacific Economic Cooperation (Apec)-top.

• Voetbalfans in Thailand zullen tot morgen moeten duimen, wanneer de National Broadcasting and Telecommunication Commission (NBTC) zal beslissen over een voorstel om 1,6 miljard baht te reserveren voor de uitzendrechten van de WK 2022-wedstrijden.

Pagina 2, netto een halvepagina, telt drie berichten en opent met Police issue festival ‘gun play’ warning. De politie waarschuwde gisteren, een dag voor Loy Krathong, voor het afvuren van geweren in de lucht, terwijl het ministerie van Volksgezondheid heeft aangedrongen op betere veiligheidsmaatregelen om sterfgevallen door verdrinking tijdens en na het festival te voorkomen.

De overige twee berichten melden Drunk doctor avoids jail time for fatal road crash en Govt stresses academic support.

• De rechtbank van Thon Buri heeft een politiedokter, die wordt beschuldigd van rijden onder invloed en het veroorzaken van twee doden en ernstig letsel bij een ongeval in Bangkok vorig jaar, veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf met een proeftijd van twee jaar.

• Anek Laothamatas, minister van Higher Education, Science, Research and Innovation, benadrukte gisteren het werk van zijn ministerie ter ondersteuning van de studie van geschiedenis, archeologie en cultureel erfgoed, met name de oprichting van twee academies.

Pagina 3, netto een drie kwart pagina, telt vier berichten, In Brief en het fotobericht Drifting on by met een foto waarop voorbereidingen woden getroffen voor een Loy Krathong festival op een deel van de Klong Ong Ang.

De pagina opent met Final summit preparations being settled. Thailand is voor meer dan 90 procent klaar om gastheer te zijn van de 29e Asia-Pacific Economic Cooperation (Apec)-top in Bangkok op 18-19 november, zei regeringswoordvoerder Anucha Burapachaisri maandag.

Verder op de pagina City canal project faces setback, Mananya quizzed over plan to sell dairy brand en PM welcomes new US ambassador.

• De gemeente Bangkok heeft de aanbesteding voor de twee laatste fasen van een renovatieproject, waaronder het openbare park Klong Chong Nonsi, geannuleerd vanwege een gebrek aan concurrentie.

• Pheu Thai-parlementslid Jirayu Huangsap drong er gisteren bij staatssecretaris Mananya Thaiseth (Landbouw) op aan om opheldering te vragen over een vermeend plan om het Thais-Deense zuivelmerk aan een particulier bedrijf te verkopen.

• Robert F Godec, de nieuwe ambassadeur van de Verenigde Staten, heeft maandag een beleefdheidsbezoek gebracht aan premier Prayut. Beide partijen stemden ermee in de banden op verschillende gebieden, zoals de economie, aan te halen, aldus regeringswoordvoerder Anucha. Burapachaisri.

Ten slotte pagina 4, netto een halve pagina, met drie berichten en een fotobericht. Het bericht dat aan de grens een Cambodjaanse legerkolonel is gearresteerd kent u al uit Nieuwsflitsen. Ook de opening Government gets tough on cyber crimes moet u bekend voorkomen.

Harde maatregelen om cybercriminaliteit te onderdrukken en te voorkomen, waaronder snelle actie tegen proxy-accounts die fraudegeld overmaken, worden binnenkort ter goedkeuring voorgelegd aan het kabinet. Ze komen uit de koker van het ministerie van Digital Economy and Society (DES).

Als laatste Expert warns about spread of Omicron subvariants. Een van de toonaangevende artsen van het land heeft zijn bezorgdheid geuit over de groeiende verspreiding van Omicron-subvarianten van het Covid-19-virus in het land.

Einde Nieuws uit Thailand van dinsdag om 13:18 uur, een keurig tijdstip om te stoppen. Trek weer de stad in waar nog steeds de meeste Thai een mondkapje dragen. Aanbevolen maar verplicht is het niet.


 

Overpeinzing

7 november – Kijk naar Wanted, een actie-thrillerfilm uit 2008 geregisseerd door Timur Bekmambetov en geschreven door Michael Brandt, Derek Haas en Chris Morgan, losjes gebaseerd op de stripboekminiserie van Mark Millar en J.G. Jones. In de hoofdrollen James McAvoy, Morgan Freeman, Angelina Jolie, Terence Stamp, Thomas Kretschmann, Common en Chris Pratt.

De plot draait om Wesley Gibson (McAvoy), een gefrustreerde accountmanager die ontdekt dat hij de zoon is van een professionele huurmoordenaar en besluit lid te worden van de Fraternity, een geheim genootschap waarin zijn vader werkte.

Wanted opende op 27 juni 2008 en kreeg over het algemeen lovende kritieken, met lof voor zijn snelle en gestileerde actiescènes, en bracht wereldwijd $ 342 miljoen op. Een vervolg werd kort na de release van de film aangekondigd, maar liep uiteindelijk vast in de ontwikkeling.

De beoordelingsaggregatiewebsite Rotten Tomatoes geeft de film een ​​goedkeuringsscore van 71% op basis van 209 critici, met een beoordelingsgemiddelde van 6,60/10 en de consensus: ‘Wanted is stijlvol, energiek popcorngerecht met geestige uitvoeringen van Angelina Jolie (die een ervaren huurmoordenaar speelt) ), James McAvoy en Morgan Freeman die helpen om af te leiden van zijn absurd over-the-top plot.’

Het heeft een score van 64 op 100 op Metacritic (gebaseerd op 38 beoordelingen), wat wijst op ‘over het algemeen gunstige beoordelingen.‘ Het publiek dat tijdens het openingsweekend van Wanted door CinemaScore werd ondervraagd, gaf de film een ​​gemiddeld cijfer van B+ op een schaal van A+ tot F.

Roger Ebert (Ebert & Roeper) schreef: ‘Wanted slaat de spijker op zijn kop en vertraagt ​​nooit. De film is uitputtend is in zijn meedogenloze geweld en zijn vindingrijkheid in het bedenken van nieuwe manieren om aan te vallen, te verdedigen, in een hinderlaag te lopen en te vernietigen’. Richard Roeper schreef: ‘Het is gemaakt voor fans van films die echt alleen maar geweldige beelden, geweldige sequenties en geweldige uitvoeringen willen zien.’

Lisa Schwarzbaum (Entertainment Weekly) vatte de mening van veel critici samen en schreef dat ‘Wanted een beetje onbegrijpelijk en idioot is. Ook een beetje gemeen en bruut. En ook onmiskenbaar een beetje leuk …’

Pirapat Watthanasetsiri, left, and Sahaphap Wongratch staged a wedding in E.M.S Earth-Mix Space.

Een nieuwe dag, een nieuwe krant bij 26° (licht bewolkt)

7 november, 6 uur – Om 5:45 uur bracht de nachtwaker de krant naar mijn kamer met het kwik toen op 27° en een half bewolkte lucht. Speelt de weer app op mijn iPhone een spelletje met me, want hoe kan in een kwartier de temperatuur een graad gezakt zijn? Logischer zou zijn als het een graadje warmer was geworden.

Ik verdiep me er verder maar niet in want u staat natuurlijk te trappelen om te lezen wat Bangkok Post vandaag in petto heeft. Daarvoor ga ik als eerste naar het Life katern dat op de voorpagina een foto van een halve pagina bevat met twee acteurs die een regenboogvlag vasthouden.

Challenging the norm kopt BP boven het paginagrote verhaal over Yaoi of Boys’ Love (BL). Het fenomeen is uitgegroeid van een underground naar mainstream fictief genre. Het kwam voort uit mangastrips voor vrouwen in de jaren tachtig in Japan, die de relatie tussen jonge jongens uitbeeldden op basis van de tweedeling seme (actief) en uke (receptief). Via een informeel fannetwerk kwam het transnationale fenomeen begin jaren negentig naar Thailand en ontstond er online een subcultuur.

Het succes van Love Of Siam (2007) was baanbrekend voor de volgende BL-series. Een keerpunt kwam in 2013 toen een paar in Hormones populair werd, gevolgd door Lovesick (2014) op een gratis tv-zender. Sindsdien is de productie van de BL-serie flink gegroeid. Tijdens de pandemie werd het romcom-drama 2gether (2020) een wereldwijd fenomeen. Dit jaar zijn er al 57 Thaise BL-series uitgebracht, 30 in 2021 en 13 in 2020, volgens de fanwebsite Blwatcher.com.

Na dit uitstapje moet de opening krant nog even wachten, want ik noem eerst de opening van het Business katern, de analyse An age-old dilemma. Het voorstel van de regering om buitenlanders kleine percelen land te laten bezitten, heeft steun van sommigen in het bedrijfsleven, hoewel ze beperkingen willen.

De regering staat onder druk nadat het kabinet een wetsvoorstel heeft goedgekeurd dat buitenlanders toestaat land te bezitten als ze hier investeren, een beleid dat alom wordt bespot als het ‘(uit)verkopen’ van het land.

De maatregel stelt buitenlanders die een long-term resident visa hebben gekregen in staat maximaal één rai land te kopen om een huis te bouwen op voorwaarde dat ze gedurende ten minste drie jaar minimaal 40 miljoen baht in het land investeren.

Buitenlanders die in aanmerking komen voor de regeling bestaan uit vier groepen: vermogende wereldburgers, vermogende gepensioneerden, zij die vanuit Thailand willen werken en hoogopgeleide professionals of specialisten. De grond moet zich bevinden in Bangkok, de gemeente Pattaya of een gemeentelijk gebied dat is aangemerkt als woongebied, terwijl de regeling slechts vijf jaar geldig is. Meer weten? Klik op de kop.

A special police squad prepares for a security drill ahead of the Apec) summit in Bangkok from Nov 18–19.

En dan nu eindelijk de opening. Als u het onderwerp ziet en mij een beetje kent, zult u begrijpen waarom ik het ten faveure van Business en Life pas nu noem. De krant kopt 25,000 cops to guard meet boven een grimmige foto van een politie-eenheid, gekleed alsof de oorlog is uitgebroken.

RTP hoofdcommissaris  Damrongsak Kittiprapas zegt dat de politie volledig is voorbereid op de 29e Asia-Pacific Economic Cooperation (Apec)-top in Bangkok op 18 en 19 november. Adjunct-hoofdcommissaris Chinnapat Sarasin is aangesteld om toezicht te houden op veiligheidsregelingen en verkeersbeheer.

Ongeveer 25.000 politieagenten worden gemobiliseerd vanuit heel Bangkok en de omliggende provincies. Sommigen worden ingezet langs de routes van colonnes van de deelnemers aan de top, anderen worden geplaatst op de top van hoogbouw om de situatie in de gaten te houden en de veiligheid van de afgevaardigden te waarborgen. Weer anderen beveiligen de hotels van de afgevaardigden.

Last but not least de vogelvlucht van Arendsoog. Hij meldt dat BP bruto drie maar netto 2,2 binnenlandpagina’s telt in het eerste katern met elf nieuwsberichten en –verhalen, de rubriek In Brief met drie kortjes in een halve kolom, drie postzegelfoto’s en twee 1-koloms foto’s.

De opening krant is goed voor een halve pagina, het tweede grootste verhaal meldt Dating sites put love on the line. Het waarschuwt voor cybercriminelen en gewelddadige mannen die onder het mom van liefde online vrouwen verleiden met mooi praatjes maar in werkelijkheid erop uit zijn de slachtoffers geld afhandig te maken.

Commandant Thitawat van de Cyber Crime Investigation Division 4 zegt in het uitgelichte citaat over de slachtoffers: Some are particularly vulnerable as they post much of their personal life on social media or dating apps.

Nieuwsflitsen 6 en 7 november

80 dogs and cats rescued from ’torture’
About 80 dogs and cats have been rescued from a house in Bangkok’s Khlong Sam Wa district, where they were confined in cages by people asking for donations to feed them, police said.

The rescue operation came after the Watchdog Thailand Foundation (WDT) received complaints from local residents that a large number of dogs and cats were caged at a house at The Suite 2 Housing Estate in Khannayao area in Khlong Sam Wa district.

The residents said the animals were being kept in the house by people who asking for public donations to take care of them.

WDT officials contacted Khannayao police and the Livestock Department. On Friday, police went to the house and found a woman collecting the carcasses of some dead cats. She was said to be the house owner who opened a Facebook account to call for donations.

The woman asked the police to spare her from legal action. When told by the police to stay and wait for WDT and Livestock Department officials to arrive, the woman got into a car, cut her arm with a knife and drove off, before ramming the car into the wall of the housing estate.

The woman, whom the police did not identify, was injured and lost consciousness in the crash. She was taken in an ambulance to a hospital for treatment.

Foto boven: What animal welfare volunteers and police officers discovered in the house during a raid on Friday. They returned on Saturday. Foto rechts: The condition of one of the cats found in a house in Bangkok’s Khlong Sam Wa district on Friday (Photo: Watchdog Thailand Foundation)

Sharks bite late, steal a point from hosts Chiang Rai
Chonburi pulled off a rallying 1-1 draw in an exciting Thai League 1 tussle at Chiang Rai United on Saturday night.

Northerners prefer Thaksin daughter Paetongtarn for PM: poll
Almost a third of northerners want Thaksin’s daughter Paetongtarn to be prime minister, while almost half would vote for Pheu Thai and another 16% for Move Forward, says Nida Poll.

Fans bid farewell to actor Sorapong in royally-sponsored cremation
Fans have been flocking to a temple built by Sorapong Chartree in Nakhon Ratchasima to pay their last respects to one of the country’s greatest and most-loved actors.

Atthaya ties for 10th as Dryburgh wins LPGA Japan Classic
Gemma Dryburgh on Sunday became the first Scot to win on the LPGA Tour since 2011, as new world number one Atthaya Thitikul of Thailand tied for 10th on 10-under.

Vietnam central bank chief says it can provide liquidity to the banking system
Vietnam’s central bank is willing to provide liquidity to the local banking system, Governor Nguyen Thi Hong said on Sunday, as lenders face pressure from higher interest rates and tightening credit conditions.

Dating sites put love on the line
Women have been warned against so-called romance scams or online dating fraud which have cost victims millions of baht, a seminar was told.

Late goal robs Kirins of win at Khon Kaen
Former champions Muang Thong United conceded a stoppage-time equaliser to let hosts Khon Kaen United off the hook in a 1-1 Thai League 1 draw on Sunday night.

Vogelvlucht BP hervat om 9:06 uur bij 28° (overwegend zonnig)

7 november – Arendsoog mag een eind breien aan Nieuws uit Thailand met een laatste verkenningstocht over het eerste katern.

Op de voorpagina, meldt hij, resteren drie berichten: Govt hails lower prices of goods in markets, Tham Luang gets push for Unesco status en Singapore to get new leader by 2025, op de website geplaatst onder de kop Singapore PM says political succession to coincide with election.

• De prijzen van basisproducten en vlees zijn gedaald, wat aangeeft dat de inflatie vertraagt, aldus minister van Handel Jurin Laksanawisit.

• Het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation zal het Tham Luang-Khun Nam Nang Non National Park voorstellen voor opname in Unesco Global Geoparks in 2025.

• De geplande politieke opvolging in Singapore, waarbij vice-premier Lawrence Wong de volgende leider van het land zou worden, zal samenvallen met de algemene verkiezingen die in 2025 plaatsvinden, zei premier Lee Hsien Loong zondag.

Pagina 2, netto een halve pagina door een advertentie van dezelfde grootte, telt drie berichten en het fotobericht Off the rack. De foto toont een vrouw bij een kledingrek op een beurs, in winkelcentrum Siam Paragon georganiseerd door de Saijaithai Foundation. Maar het bijschrift verzuimt te melden dat de stichting in 1975 door koning Bhumibol en koningin Sirikit is opgericht ter ondersteuning van oorlogsveteranen die gehandicapt zijn geraakt.

De pagina opent met de ‘rude’ dokter die na een woordenwisseling met een patiënt geschorst is, wat ik al eerder meldde. Verder: Dept seeks feedback on gun ownership changes en City reiterates BTS Green Line position.

• Het Department of Provincial Administration (DoPA) peilt hoe de bevolking denkt over een wetsvoorstel dat mensen in het bezit van illegale vuurwapens vrijpleit mits ze hun wapenbezit registreren.

• De gemeente Bangkok heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken schriftelijk verzocht zijn standpunt te herhalen over zijn bezwaar tegen de verlenging van de concessie voor de uitbreidingen van de BTS Green Line.

Ten slotte pagina 3 met vier berichten, In Brief en een fotobericht. De pagina opent met Bhumjaithai touts policy ‘successes’. De Bhumjaithai-partij biedt een reeks beleidsmaatregelen om kiezers voor zich te winnen, van garanties voor oogstprijzen tot een moratorium op schulden.

Verder Switzerland raises green tourism stakes. Naar verwachting zullen het komende jaar ongeveer 200.000 Thaise toeristen Zwitserland bezoeken, aangezien de vraag naar reizen zich herstelt na Covid-19, zegt de directeur van het Switzerland Tourism Southeast Asia Office.

De overige berichten kent u al: dat Thaksin’s populair is in het Noorden meldde ik al eerder. Dat niet alle dating sites zuivere koffie zijn, weet u ook al.

En daarmee komt om 10:25 uur een einde aan Nieuws uit Thailand.


 

Ibrahim Zakaria Youssouf, originally from Sudan, with his wife, and children outside their home in Callac, France, where they have been living for two years on Sept 22.

Een nieuwe dag, een nieuwe krant bij 28° (half bewolkt)

6 november, 10:14 uur – Dag krant met de paginabrede openingskop Coalition dance begins. Dag Asia pursues goal of lifelong learning curve (opening pagina 2) en dag Chiang Saen hospital suspends doctor for yelling at pregnant patient (het tweede verhaal op de voorpagina). Ploem ploem.

Ik begin vandaag met een groet aan drie verhalen in de zondagkrant, willekeurig gekozen, om de beginregel van het gedicht Marc groet ’s morgens de dingen van Paul van Ostaijen uit 1925 te parafraseren.

Dat is toch leuker dan te beginnen met de gebruikelijke samenvatting van mijn redactieassistent Arendsoog die rapporteert dat BP bruto drie maar netto 2,5 binnenlandpagina’s in het eerste katern telt met acht berichten, vijf foto’s, vier postzegelfoto’s en twee 1-koloms foto’s.

De rubriek News Bites met kortjes ontbreekt, twee verhalen lijden, zo te zeggen, aan obesitas. Het achtergrondverhaal over de coalitiedans dat een halve voorpagina en een overlees van één derde pagina op de 3 beslaat en de opening van een halve pagina op de 2.

Het achtergrondverhaal meldt dat verschillende mogelijke formules voor de vorming van de volgende regering naar voren komen met Bhumjaithai, de op een na grootste coalitiepartner, die klaar staat als de meest begeerde partij.

Het andere dikkerdje meldt dat Thaise universiteiten aangespoord worden om samen te werken met het Unesco Institute for Lifelong Learning (UIL) om programma’s voor levenslang leren in het land te promoten.

Zoals gebruikelijk op zondag ontbreken de katernen Life en Business en bestaat de krant uit de katernen Nieuws, Sunday Comics (lachen, gieren, brullen – maar niet heus) en Spotlight met artikelen uit de New York Times. Ja, BP heeft het hoog in de bol door NYT te omarmen; bovendien bevat Business altijd artkelen uit de Wall Street Journal. Dat zijn kwalitatief hoogstaande media waaraan m.i. BP niet kan tippen, maar de krant maakt er goede sier mee.

Spotlight opent paginagroot plus een overlees van twee halve pagina’s op de 4 en 5 (inclusief tien foto’s) met Where the culture wars play out. Een plan om de Franse stad Callac nieuw leven in te blazen door bekwame immigranten binnen te halen, heeft de lokale bevolking verdeeld en het een symbool gemaakt van de bezorgdheid van een natie over zijn identiteit en verval.

Nieuwsflitsen 5 en 6 november

Southern wetland wins global accolade
The Thale Noi wetland in southern Thailand, site of a rich ecosystem centred on raising water buffaloes, has been selected for an important global distinction by the Food and Agriculture Organization (FAO).

The area that straddles the provinces of Phatthalung, Nakhon Si Thammarat and Songkhla was one of five new sites — the others are in China, Mexico, Morocco and Spain — that were formally recognised this week as Globally Important Agricultural Heritage Systems (GIAHS) by the United Nations agency.

The selection criteria stipulate that sites must be of global importance, have value as a public good, supporting food and livelihood security, agro-biodiversity, knowledge systems, social values and culture as well as outstanding landscapes.

According to the FAO, Thale Noi is a diversified farming system marked by longstanding interaction between humans and buffaloes. Over the centuries, pastoralism has shaped and conserved the biodiversity and landscapes while buffaloes adapted to survive in this environment where the land is flooded for almost five months during the year.

“The system involves a range of mutually supportive practices such as animal herding, fishing, water plant cultivation, harvesting of non-timber forest products and tourism,” it said. “These provide the foundations for local food and livelihood security, biodiversity conservation and solidarity among local communities.”

The buffaloes are herded either free-range or using pens where animals are sheltered at night. During the monsoon season, buffaloes are kept in sheds, typically built 1.5 metres above ground.

Foto: About 4,000 swamp buffaloes are currently being raised by about 300 people in an area covering 2,800 hectares around Songkhla Lake in the Thale Noi wetlands complex. (Photo: FAO GIAHS)

Finance Ministry mulls land and building tax cuts
The Finance Ministry is considering a proposal to reintroduce a reduced land and building tax over the next two years, says Finance Minister Arkhom Termpittayapaisith.

Singapore seeks 40 years in jail for stock market manipulator
Singapore prosecutors are seeking a 40-year jail sentence for John Soh Chee Wen for his role in the financial centre’s biggest case of stockmarket manipulation that caused almost US$8 billion in losses in 2013.

Body of woman killed in Itaewon crush returns home
The body of a Thai woman killed in Seoul Halloween crush disaster arrived in her home province of Phetchabun early Saturday morning.

Pope holds open-air mass for 30,000 worshippers in Bahrain
About 30,000 flag-waving worshippers joined an open-air mass held by Pope Francis in mainly Muslim Bahrain on Saturday, the highlight of his outreach mission to the Gulf.

Malaysian election campaign kicks off
Malaysian political leaders began campaigning on Saturday for what is set to be a close election race, with incumbent Prime Minister Ismail Sabri facing off against veterans Anwar Ibrahim and Muhyiddin Yassin.

Country poised to beat tourism target
Thailand is on course to surpass its target to attract 10 million foreign visitors this year as Malaysians and Indians lead the return of holidaymakers, even as zero-Covid rules keep most Chinese travellers at home.

K-pop show halted in Indonesia after crush
The K-pop band NCT 127 was forced to end their first concert in Indonesia early after 30 people fainted in a crush, police said.

Speed pill prices plunge to B2 each
Methamphetamine pills, which cost as much as 300 baht apiece in Thailand just a few years ago, can now be had for as little as two baht each, say police who arrested a drug suspect in Lop Buri.

The revelation followed a sting operation on Thursday in which undercover officers in Muang district paid a 24-year-old dealer 4,000 baht and received a plastic bag containing 2,000 speed pills in return.

The transaction took place on Naraesuan Road, near the 3rd Special Forces Regiment base. It followed the arrest of two other suspects with 168 meth pills on Thursday morning at a house in Muang district.

After questioning the pair, police set out in search of the third suspect, later identified as Wiraphat “Mac” Saelee. He has now been detained at the Muang Lop Buri police station along with Manus Chanta and Bangorn Chanchampa, the suspects from the first arrest.

Prices of methamphetamine have been plunging in light of the “extreme volumes” being produced in the region, most of it in lawless pockets of Myanmar, according to the United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC).

One killed, 7 hurt in Buri Ram bus accident
One passenger was killed and seven others injured when a tour bus taking them to a temple plunged into a roadside ditch after one of its tyres burst in Nong Ki district of Buri Ram early Saturday morning.

Atthaya struggles at Japan tourney
Momoko Ueda is hanging on to her one-shot lead heading into the final day of the LPGA Toto Japan Classic, as a challenge from new world number one Atthaya Thitikul of Thailand fades.

Speeding Lamborghini causes tollway pileup
A red-plate Lamborghini driven by a Singaporean man caused a minor pileup on the Don Muang Tollway on Saturday morning, resulting in five injuries.

At least 80 Rohingya detained in Myanmar
More than 80 Rohingya people seeking to travel by boat to Malaysia have been detained in southeastern Myanmar after traffickers abandoned them, a security source told AFP on Saturday.

Climate activists block private jet departures
More than 100 environmental activists wearing white suits stormed into an area where private jets are kept at Amsterdam’s Schiphol Airport on Saturday and stopped several aircraft from departing by sitting in front of their wheels.

Embattled Narathiwat police chief files complaint against accuser
The sidelined provincial police chief of Narathiwat has filed a complaint against a person who accused him of helping people involved in the drugs and weapons trade.

Nieuws in infographics

Klik hier voor het bijbehorende bericht: BoI seeks to boost FDI

The Board of Investment (BoI) is planning to increase outlays by strengthening Thailand’s status as an attractive production base, part of efforts to achieve a “new economy” goal.

BP in vogelvlucht om 15 uur bij 31° (half bewolkt)

6 november – Nadat ik Een nieuwe dag had gemaakt, mijn legersteede opgezocht waar Morpheus me lang in zijn armen hield. Nimmer zo laat begonnen aan de laatste Vogelvlucht. Is dat erg? Nou neu: het nieuws loopt niet weg en alleen serveer ik het nu wat later. Slimme vogels hebben trouwens misschien al een blik geworpen op Dick’s blog dus weten al het een en ander uit Nieuwsflitsen.

Wat biedt BP aan resterend nieuws? Arendsoog gaat het u vertellen. Van de voorpagina kent u de opening al, het achtergrondverhaal over de dans van de coalitie, en ik noemde ook al de arts in het Chiang Saen ziekenhuis die ruzie maakte met een patiënt. Heb het bericht nog niet gelezen, dus weet niet waarover ze kibbelden. Patiënten kunnen knap lastig zijn en artsen kunnen lange tenen hebben, weet ik wel.

Nieuw is het bericht Exhibition to feature BCG model ahead of Apec summit. De regering houdt op 14 november een tentoonstelling om het bio-circular-green (BCG) economic model  van Thailand te promoten als een oplossing voor klimaatverandering en een kernstrategie voor duurzame economische groei, aldus regeringswoordvoerder Anucha Burapachaisri.

Pagina 2, een halve pagina door een advertentie van dezelfde grootte, telt het al genoemde verhaal over levenslang leren en het fotobericht Tidings, snow from Tokyo met een foto van het Nippon Snow Festival in winkelcentrum Seacon Bangkok.

Pagina 3 ten slotte telt vier berichten en de overlees van het voorpagina achtergrondverhaal. De pagina opent met SATP touts pro-farmer policies. Somkid Jatusripitak, voorzitter van de Sang Anakhot Thai Party (SATP), dringt aan op een moratorium van vijf jaar op de schuldbetalingen van boeren, een subsidie voor kunstmest en een verbeterde versie van het welzijnsprogramma van de overheid als onderdeel van de verkiezingsbeloftes van de partij.

Verder op de pagina Innovative blockchain system to ’tell on’ drugsters, Thai crush victim’s body brought home en MFP promises progressive ‘welfare package’ for all Thais.

• Het ministerie van Justitie, in een nieuwe stap om meer maatregelen te nemen voor het onderdrukken van drugs, zegt dat het een blockchain-systeem voor drugsinformanten zal hanteren om de identiteit van informanten anoniem te houden.

• Het lichaam van de Thaise vrouw die omkwam bij de Halloween tragedie in Seoel, is gisteren aangekomen in het district Lom Sak van haar thuisprovincie Phetchabun in het Noorden.

• De Move Forward Party (MFP) heeft een nieuw welzijnspakket beloofd met uitgebreide dekking voor alle leeftijdsgroepen.

En daarmee komt om 15:49 uur een einde aan NiuT van vandaag. Zondag behoort rustdag te zijn, maar in Thailand onderscheidt de zondag zich nauwelijks van de overige dagen, alhoewel de banken zijn gesloten en het ook aanzienlijk minder druk is op de weg.


 

Een nieuwe dag, een nieuwe krant bij 23° (overwegend helder)

5 november – Was om 5:07 nog even gaan legge, zoals sommige mensen zeggen, en toen ik om 6:06 uur wakker werd, lag de krant al op het puntje van mijn bed.

Het land kan tevreden zijn want alle 21 Asian-Pacific Economic Cooperation landen hebben bevestigd dat ze naar Bankok komen voor de Apec-top op 18 en 19 november. Alleen Poetin’s komst is nog niet bevestigd (21 countries to join Apec meet). ’t Is vandaag opening krant met een artikel van een halve voorpagina waarin ingebouwd de infographic Traffic artery shut for summit.

BP telt, zo meldt Arendsoog, bruto drie maar netto 2,5 binnenland pagina’s in het eerste katern met dertien nieuwsberichten en –verhalen, de rubriek In Brief met vier kortjes, vier foto’s en een 1-koloms foto.

Drie foto’s meten drie kolommen. Op de voorpagina een plaat tot iets voorbij de vouw met Vietnamese toeristen, gekleed in traditionele Thaise dracht bij Wat Arun; op de 2 de plaat Dust Devils met een stoffig Bangkok en op de 3 Advice to bank on met werknemers van de Government  Savings Bank die op een beurs van Financiën en partners financiële voorlichting geven. De stofduivels oftewel PM2,5 fijn stof deeltjes hebben het hardst toegeslagen in de districten Pathumwan en Sanam Luang.

Het katern Weekend Business opent met BoI seeks to boost FDI met daarin ingebouwd de infographic Nine investment boosters to build ‘new economy’. BP schrijft: De Board of Investment (BoI) is van plan de uitgaven te verhogen teneinde de status van Thailand als aantrekkelijke productiebasis te versterken. De financiële injectie is onderdeel van de inspanningen om een ‘nieuwe economie’-doelstelling te bereiken.

Nieuwsflitsen 4 en 5 november

‘Hundred million’ gang arrested over huge lottery ticket fraud
Three people accused of duping others into investing in a bogus lottery ticket scheme, with losses of more than 120 million baht, have been arrested in Muang district of Khon Kaen.

Crime Suppression Division (CSD) said the three suspects, one man and two women, were members of the self-named Wai Roon Roi Lan (young people with a hundred million) gang. They were taken into custody at a housing estate in tambon Ban Ped of Muang district on Thursday.

Ratthakorn Siwatthanasirisakul, 30, and the  two women, Rapheephan Klinsomphas, 25 and Ratchadaporn Thuenglarp, 32,  were named in arrest warrants issued by the Criminal Court on Nov 1 for alleged collusion in public fraud, money laundering and related offences.

Foto: Ratthakorn Siwatthanasirisakul, 30, one of three suspects in a lottery investment fraud, poses for a photo with stacks of lottery tickets, before his arrest.

Three killed, two injured in big-bike crash
Two Russians and a Thai woman were killed and two Frenchmen injured in a crash involving two motorcycles and a taxi in Phuket early Friday morning.

Nursery massacre victim makes final journey to the sea
Four-year-old Pattanan Mumklang always wanted to visit the sea and her grandmother promised they would go this year. After the Nong Bua Lamphu nursery massacre, they went there to scatter her ashes.

Revived spending splurge forecast for Loy Krathong
A 9.7-billion-baht spending splurge is forecast for the Loy Krathong festival on Tuesday, the biggest in five years, fuelled by expectations of economic recovery, according to the University of the Thai Chamber of Commerce.

Loy Krathong flights to North sharply reduced
Air passengers to northern destinations are advised to check their flights as airlines have either cancelled or changed many flight times during the Loy Krathong festival next week.

Lightning armed robbery at mall gold shop
A lone robber held up a gold shop in a Lotus shopping mall in Sena district of Ayutthaya and made off with gold worth about 2 million in less than one minute on Friday morning.

Atthaya climbing leaderboard in Japan
Momoko Ueda of Japan is alone in first place after the second round of her home LPGA Toto Japan Classic on Friday but world No.1 Atthaya Thitikul of Thailand has climbed to just four shots off the pace.

Patong-Kathu road reopens for one-way traffic
The landslide-damaged Patong hill road has been reopened to small vehicles for one-way traffic from Patong beach to Kathu district in Phuket.

Red Bull revamped after founder’s death
Red Bull has divided management duties among a handful of European executives, distancing the company’s day-to-day leadership from the family of billionaire founder Dietrich Mateschitz less than two weeks after his death in Austria at age 78.

Road, MRT, boat and drone restrictions for Apec
Roads near the Queen Sirikit National Convention Centre, the venue of the Asia-Pacific Economic Cooperation (Apec) summit, will be closed to the general public during the event and trains will not stop at the subway station at the centre, authorities say.

Vrijetijdskleding toegestaan ​​bij college-examens

5 november – Atthaphon Sangkhawasee, permanent secretaris van het ministerie van Onderwijs, is een man met merkwaardige denkbeelden over het schooluniform. Hij meent dat ze nauw verbonden zijn met het gedrag, de discipline, verantwoordelijkheid en moraliteit van leerlingen en studenten, en dringt erop aan dat deze waarden bij hen moeten worden bijgebracht om hen te helpen uit te groeien tot verantwoordelijke volwassenen.

Atthaphon zei vrijdag het niet eens te zijn met het besluit van de Council University Presidents of Thailand (CUPT) om leerlingen toe te staan zich more casual te kleden bij het afleggen van hun toelatingsexamen voor de universiteit, het zogeheten Thai University Central Admission System (Tcas).

De laatste tijd is de verplichting een schooluniform  te dragen weer actueel want studentenactivisten hebben scholen opgeroepen ze niet verplicht te stellen. In de aankondiging over toelatingsexamens voor het academiejaar 2023 van de CUPT staat dat  kandidaten kleding mogen dragen die als casual maar gepast wordt beschouwd. Ze zijn ook niet langer verplicht om kleding te dragen die verband houdt met hun geboortegeslacht. Maar geverfd haar en nagels met gekleurde nagellak zijn taboe.

Sommai Piewsa-ard, de rector van de Rajamangala University of Technology Thanyaburi, heeft zijn steun uitgesproken voor de versoepeling van de uniformregel want ‘het kan de stress van de examenkandidaten verminderen’.

Universiteiten hebben hun eigen regels waaraan studenten zich moeten houden; de verandering in het uniformbeleid voor de toelatingsexamens zal waarschijnlijk niet leiden tot een gebrek aan discipline of slecht gedrag, meent hij. ‘Universiteiten hebben de taak om kennis en vaardigheden aan studenten te verstrekken, zodat ze kunnen bijdragen aan de nationale ontwikkeling.’

Pongrak Sribunditmongkol, de rector van de universiteit van Chiang Mai, steunt ook de nieuwe stap. Hij zegt dat ze studenten meer flexibiliteit en details geeft over wat als geschikte kleding wordt beschouwd.

Chalee Charoenlarpnopparat, manager van de Tcas, zegt dat de CUPT veel vragen over de dresscode had ontvangen, dus had het de regels versoepeld. Studenten kunnen een schooluniform dragen, met of zonder de emblemen van hun school, evenals meer casual kleding zoals poloshirts, broeken, knielange rokken of schoenen met gesloten neus.

Persoonlijke noot: Waar gaat dit over? Het ontbreekt er nog maar aan dat wordt voorgeschreven welk ondergoed leerlingen moeten dragen. Dat de permanent secretaris een verband legt tussen kleding en discipline, is helemaal van de gekke. Maar dat het ministerie van Onderwijs meer onder dan boven wijs is, weet ik al langer. (Casual dress allowed at college exams)

Taiwan door de lens

5 november – Vorige week vond in SF Cinema MBK en House Samyan de Bangkok-editie van het Taiwan Documentary Film Festival in Thailand 2022 plaats. Nu is het de beurt aan filmliefhebbers in Chiang Mai, Hat Yai en Songkhla om te genieten van hetzelfde programma met ondertitels in het Thais en Engels. Fysieke vertoningen vinden plaats in SFX Cinema Maya (Chiang Mai), Lorem Ipsum (Hat Yai) en A.E.Y Space (Songkhla) tot zondag.

Om de relatie tussen Thailand en Taiwan te bevorderen en leeruitwisselingen te creëren in kunst, cultuur, geschiedenis en het leven in Taiwan door middel van films, keert het festival terug voor zijn 5e editie met medewerking van het Ministerie van Cultuur van Taiwan, het Taipei Economic and Cultural Office in Thailand, Taiwan Film and Audio Visual Institute, Taiwan Docs, Taiwan Cinema Toolkit, evenals de filmindustriepartners van de Documentary Club die de handen in elkaar sloegen om dit evenement mogelijk te maken.

‘We hopen dat alle filmliefhebbers in Thailand niet alleen genieten van Taiwanese films, maar ook van de cultuur en manier van leven in Taiwan’, zei Dr. Chuang Suo Hang, een vertegenwoordiger van Taipei Economic and Cultural Affairs in Thailand tijdens een persconferentie vorige week.

‘Mis onze openingsfilm The Terrorizers van Edward Yang niet, die de beste speelfilm won op het Golden Horse Film Festival in 1986 en het beste scenario op het Asia Pacific Film Festival in 1987. De achtergrondscènes en sfeer laten zien wat Taipei was zoals in de jaren 80 en hoe anders het is dan vandaag.’

‘Voor de vijfde editie van het Taiwanese filmfestival wil ik onze partners, in het bijzonder de Documentary Club, en Taiwanese filmliefhebbers bedanken. Uw steun is een verrijking voor dit evenement.’

Naast vertoningen van elf bekroonde films, waaronder documentaires, speelfilms, korte films en animaties van het eiland, bevat TDFF 2022 ook na de vertoning activiteiten en discussies met regisseurs. Het publiek kan de informatie en het programma bekijken via de officiële website van de Documentary Club. (Taiwan through the lens, BP Life 4 november)

The Terrorizers (foto) is een film uit 1986 van Edward Yang. De film biedt een kijkje in het stadsleven vanuit de ogen van een voyeuristische fotograaf, een rebelse tiener en een getrouwd stel dat balanceert op de rand van overspel.

Taiwan Documentary Film Festival In Thailand 2022 wordt gehouden van 4-6 november in SFX Cinema Maya (Chiang Mai), Lorem Ipsum (Hat Yai) en A.E.Y Space (Songkhla). Details zijn beschikbaar op documentaireclubthailand.com/tdff2022 en fb.com/TaiwanDocumentaryFilmFestival.

Bekijk het werk van Banksy van dichtbij in Moca Bangkok

5 november – Voor de eerste keer in Zuidoost-Azië en Thailand wordt werk van de bekende straatkunstenaar Banksy getoond in een tentoonstelling met de titel ‘The Art Of Banksy: Without Limits’.

De tentoonstelling toont kunstwerken die zijn verkregen van verzamelaars en geverifieerd door Pest Control, de afhandelingsservice namens Banksy en de enige officiële instantie die een Banksy-stuk kan authenticeren. De tentoonstelling is een samenwerking tussen King Power, Moca Bangkok en Plan B Media.

Banksy, een anonieme straatkunstenaar en politiek activist uit Engeland, staat bekend om zijn satirische kunst die het kapitalisme, consumentisme, oorlogen en andere sociale onderwerpen bekritiseert. Hij begon zijn carrière in de jaren negentig en is erin geslaagd zijn identiteit geheim te houden. Zijn werken in stencilstijl combineren donkere humor met graffiti en verschijnen in het openbaar op straten, muren en bruggen over de hele wereld.

Stencilgraffiti is een vorm van graffiti waarbij stencils van papier, karton of andere media worden gebruikt om een ​​afbeelding of tekst te creëren die gemakkelijk reproduceerbaar is. Wikipedia (Engels)

Banksy’s documentaire Exit Through The Gift Shop maakte zijn debuut op het Sundance Film Festival 2010 en in 2011 werd de kunstenaar genomineerd voor de Academy Award voor beste documentaire film.

De tentoonstelling in Moca Bangkok toont meer dan 150 Banksy-kunstwerken in verschillende vormen, waaronder gecertificeerde originelen, prenten, foto’s, lithografieën, sculpturen, muurschilderingen en videomapping-installaties. Ook is er een video-installatie te zien die het leven en werk van Banksy vertelt.

De tentoonstelling ‘The Art Of Banksy: Without Limits’ heeft over de hele wereld gereisd en heeft een enorm fenomeen gecreëerd onder kunstliefhebbers in 18 steden, waaronder Istanbul, Boekarest, Riyadh, Warschau, Miami en Mexico-Stad.

Met de opbrengst van de tentoonstelling wordt de Louise Michel gefinancierd, een onafhankelijke reddingsboot die op de Middellandse Zee patrouilleert voor vluchtelingen in nood, genereus gesteund door Banksy. (See Banksy’s work up close at Moca Bangkok, BP Life 4 november)

The Art Of Banksy: Without Limits, tot 31 december in Moca Bangkok op Kamphaeng Phet 6 Road. Tickets zijn 350 baht voor volwassenen en 250 baht voor studenten. Ga voor het reserveren van tickets naar bit.ly/3f7EDgi. Moca Bangkok is geopend van 10.00 tot 18.00 uur (gesloten op maandag).

Casetify pop-up nu geopend in CentralWorld

5 november – Casetify, het gerenommeerde lifestyle- en tech-gadgetmerk uit Hong Kong, is eindelijk gearriveerd in Bangkok met de opening van Casetify Pop-Up Store Preview.

De kleurrijke pop-upwinkel van 80 m², versierd met kenmerkende patronen, op niveau 1 van de Atrium Zone biedt service op maat, waarmee klanten hun eigen AirPod-hoesjes, telefoonriemen, laptoptassen, rugzakken, waterflessen en andere accessoires in ruim duizend ontwerpen en kunstwerken van zowel internationale kunstenaars als ontwerper Sundae Kids van eigen bodem.

Het merk heeft ook samengewerkt met de Thaise zanger Jeff Satur om een ​​unieke collectie te ontwerpen, terwijl Japanse tekenfilmliefhebbers kunnen genieten van de Sailor Moon-collectie en Pokémon-editie die alleen in Thailand verkrijgbaar is.

‘PP Group is voortdurend op zoek naar hoogwaardige, unieke en populaire producten van over de hele wereld die inspelen op de smaak en levensstijl van Thaise consumenten’, zegt Orand Puipunthavong, vice-president van PP Mode. ‘Casetify is een merk voor technische accessoires dat de afgelopen jaren een exponentiële groei heeft doorgemaakt en een steeds populairder merk in Thailand is, vooral onder Gen Z. De PP Group werkte daarom samen met Casetify om de eerste pop-upwinkel in Thailand voor zes maanden te lanceren (tot 26 maart) , met het plan om in de nabije toekomst een winkel te openen, aangezien Thailand een belangrijke markt is.’

Om plastic afval geproduceerd door hoesjes voor mobiele telefoons en elektronische apparaten te verminderen, heeft het merk het Re/CASETiFY-project opgezet, waarbij klanten een oude telefoon of AirPod-hoes kunnen meenemen in ruil voor 15% korting op Casetify-producten. Daarna worden gebruikte telefoonhoesjes op de juiste manier gesorteerd en hergebruikt om nieuwe producten te maken.

Tot nu toe heeft Casetify 28.000 kg plastic afval hergebruikt  – genoeg om 24 voetbalvelden te bedekken – en effectief 85% van het plastic afval gerecycled en hergebruikt. (Casetify pop-up now open at CentralWorld, BP Life 4 november)

The medley of crab tomalley, crumbly crab roe and cooked meat of snow crab legs.

Geniet van omakase

5 november – Het Japanse concept van omakase heeft de afgelopen jaren de eetcultuur van Bangkok stormenderhand veroverd. De opkomst van luxe sushi-omakase-restaurants in de stad, die volledig draaien om geïmporteerde ingrediënten, kan worden gezien als een indicatie van rijkdom, schrijft Vanniya Sriangura in Indulge in omakase.

Omakase-liefhebbers weten dat het menu altijd als een verrassing komt, maar ze zijn bereid om alles uit te geven, van de middelste vier cijfers tot vijf cijfers per persoon. En ondanks het hoge prijskaartje hebben deze premium sushi-huizen nooit klanten op wachtlijsten.

Bij Sushi Saryu, uitgesproken als ‘sah-rew’, dat in juli werd geopend in een prachtig kantoorgebouw op Sathon, wordt gasten aangeraden om hun plaatsen minstens een maand van tevoren te reserveren. Het restaurant bevindt zich in een intieme, bijna verborgen, geheel witte kamer en biedt plaats aan slechts zes gasten tegelijk.

Chef Seiji Sudo, afkomstig uit Kyushu, die in zijn eentje de keuken bestiert, werkte in een aantal gerenommeerde sushi-restaurants in Tokio, Singapore en Thailand. Hij is geen onbekende voor sushi-kenners in Bangkok. Tijdens zijn werk bij Tama Sushi, zijn laatste functie in Sukhumvit, verzamelde hij zelfs een groep culinaire volgers, velen van hen A-listers.

Een maaltijd bij Sushi Saryu, die ik een paar weken geleden heb bezocht, kost 8.000 baht per persoon. Ze omvat vijftien hartige items, sommige ruime gerechten, sommige in tjokvolle hapgroottes, plus een dessert. De zeevruchten komen hier van de Toyosu-markt, een nieuwe groothandelsmarkt voor vis in Tokio en de grootste en modernste in zijn soort ter wereld.

Mijn diner bestond uit seizoensproducten van het hoogste niveau, waaronder nodoguro (zwarte keelzeebaars), kawahagi (draad-sail filefish), tachiuo (beltfish), awabi (Japanse abalone), kegani (harige krab), seiko kani (vrouwelijke sneeuwkrab), ankimo (zeeduivellever) en shirako (kabeljauwmilt).

Chef Seiji gebruikt niet alleen uitstekende ingrediënten maar hij heeft ook aandacht voor detail, of het nu gaat om de voedselbereiding, presentatie en temperatuur, het servies of de achtergrondmuziek. Meer weten? Klik op de kop. (BP Life 4 november)

BP in vogelvlucht om 11 uur bij 29° (half bewolkt)

5 november – Zoals gebruikelijk eindigt NuT met een tweede vogelvlucht waarbij Arendsoog op zoek gaat naar nog niet genoemd nieuws of nieuws dat in de krant afwijkt van het overeenkomstige websitebericht.

De voorpagina die vier berichten telt, biedt alleen het nieuwe bericht Rules eased on cash deposits. Het is een follow-up op eerdere berichtgeving over kasstortingen bij ADM’s. De nieuwe strenge regels die tot doel hebben fraude te voorkomen, hadden kritiek opgeroepen; dit bericht meldt dat ze versoepeld worden.

Pagina 2, netto een halve pagina, telt drie berichten en het al genoemde fotobericht Dust devils. De pagina opent met Yellow, Pink lines to trial next month. Op de Yellow en Pink monoraillijnen  beginnen volgende maand proefritten. De lijnen gaan in februari officieel van start, heeft minister Saksayam Chidchob (Transport) bekendgemaakt.

Een tweede bericht over de Orange Line meldt dat oppositiepartij Move Forward (MFP) een beroep heeft gedaan op de procureur-generaal om het megacontract voor de westelijke uitbreiding van de Orange Line te herzien voordat de lijn het groene licht krijgt van het kabinet. Velen vrezen dat oneerlijk bieden op de aanleg de regering 68 miljard baht aan verliezen kan kosten (MFP urges govt to rethink Orange Line).

Als derde Procurement of vaccines for emergency use halted. Het ministerie van Volksgezondheid heeft aangekondigd dat gestopt wordt met de aanschaf van Covid-19-vaccins voor gebruik in noodgevallen.

Tenslotte pagina 3 met het meeste nieuws, vervat in zes berichten, een (al genoemd) fotobericht en In Brief. De pagina bevat twee follow-ups: de opening Coalition squabble over cannabis continues en Govt tweaks land ownership plan for foreigners.

• De Democraten heeft er bij Bhumjaithai op aangedrongen de mening van anderen te respecteren nadat een van haar parlementsleden zich verzette tegen de laatste cannabis- en hennepwet als de clausule die het recreatief gebruik van marihuana toestaat ongewijzigd blijft.

• De regering gaat strenge controles uitvoeren op grondaankopen door buitenlanders na bezorgdheid van de bevolking, aldus een regeringswoordvoerder.

Van de overige berichten noem ik alleen dat in het nieuwe kinderdagverblijf in de provincie Nong Bua Lam bewakingscamera’s worden geïnstalleerd, gefinancierd door de particuliere sector. Het centrum dient ter vervanging van het gebouw waar begin vorige maand 22 meest jonge kinderen gedood werden.

Einde Nieuws uit Thailand om 11:45 uur met een blik op het laatste nieuws op de website. World Cup broadcast in limbo meldt dat televisiewaakhond NBTC op een begrotingsrapport wacht van de sportautoriteit over de aankoop van de uitzendrechten van FIFA WK 2022. Twijfel is gerezen of het wereldkampioenschap op de Thaise tv te zien zal zijn, want daarvoor moet diep in de buidel getast worden.


 

Een nieuwe dag, een nieuwe krant bij 25° (overwegend helder)

4 november, 5:26 uur – Een nieuw record want zo vroeg werd de krant nog nooit bezorgd en door de nachtwaker naar mijn kamer gebracht. Ik was al wakker dus kon mijn ochtendvriend met een welgemeend Thank you in ontvangst te nemen. Had ik ook in het Thai kunnen zeggen, maar het Engelse dank-je-wel gaat me gemakkelijker af dan khob kun khrab.

Ik begin met het bericht 15 Travel Destinations to Explore in Retirement dat ik op de website tegenkwam. Heeft weliswaar niets te maken met het nieuws uit Thailand van vandaag, maar ik ben een pensionado dus was wel benieuwd wat lasetrips.com voor me in petto heeft.

De website schrijft: Met pensioen gaan is nu voor veel mensen een van de meest opwindende levens. Als je je hele leven hebt gewerkt en je dat geld eindelijk wilt uitgeven aan reizen en nieuwe dingen ervaren, is het belangrijk om te weten waar je heen wilt en wat je wilt doen.

Welnu, we zijn hier om uw tijd te besparen, zodat u niet hoeft te onderzoeken wat het beste voor u is. Hier is een lijst met de volgende plaatsen die u kunt bezoeken en verkennen als u met pensioen gaat.

Maar helaas, ik kwam niet verder dan de eerste bestemming, het mooie en charmante Italië. Aangezien Italië wereldwijd bekend staat om zijn eten dat meer dan heerlijk is, is het een goed begin van je reis als je met pensioen gaat. We hebben besloten om ons voor deze lijst alleen op Sicilië te concentreren. De spectaculaire openluchtmarkten, de adembenemende kathedralen en de Siciliaanse wijn, elke cent zal een goed bestede cent zijn.

Arendsoog op verkenningstocht gestuurd en zelf mijn bed opgezocht  tot 7:56 uur om de rapportage van de adelaar te horen. Hij meldt dat BP bruto vier maar netto 3 binnenland pagina’s telt met achttien (!) nieuwsberichten en –verhalen, vijf foto’s waarvan vier in een fotobericht, één postzegelfoto en de infographic Spot the land rule difference. De rubriek In Brief ontbreekt.

De grootste foto van vier kolommen, bovenaan de voorpagina bijna tot de vouw, toont de drukte op Suvarnabhumi met internationale toeristen (Travel bug takes over). Drie runners-up meten 3,5 kolommen, maar die noem ik misschien later.

De krant opent met Charter vote wins House nod. Het Huis van Afgevaardigden heeft donderdag unaniem ingestemd met een door de oppositie ingediende motie waarin wordt opgeroepen tot een referendum over de opstelling van een nieuwe grondwet. De stemming was meer dan een maand uitgesteld.

Het Business katern opent met Fed jolt has Asian markets on edge (Fed schok houdt Aziatische markten op scherp). De Aziatische beurzen pauzeerden donderdag toen de meeste valuta’s van opkomende markten in de regio daalden. De teruggang was te wijten aan het besluit van de Amerikaanse Federal Reserve om voor de vierde keer op rij de rente met 0,75% te verhogen.

Als laatste Life dat opent met een paginagroot verhaal over Piaget dat de winterzonnewende viert met een collectie horloges die bezet zijn met juwelen (As above, so below). Het verhaal is ruim geïllustreerd met drie grote foto’s en drie kleinere. De foto die ik laat zien, toont de wijzerplaat van de Joyful Share Watch, geïnspireerd door een cocktail.

Noko schrijft: Tussen de zomer- en winterzonnewende geeft Piaget de voorkeur aan de laatste omdat het de langste nacht van het jaar is. Hoe langer de nacht, hoe meer tijd om te feesten onder de glinsterende maan, wat de agenda is achter de Solstice (zonnewende) high-jewellery collectie.

Piaget heeft meester-ambachtslieden uitgenodigd om deel te nemen aan de zonnewendevieringen en hun magie te bewerken op de uitzonderlijke uurwerken van de collectie.

Nieuwsflitsen 3 en 4 november

Villagers call for help as dumped tourist garbage blocks road
Residents of a border village in the tourist district of Sangkhla Buri in Kanchanaburi are calling for urgent action against lazy garbage truck drivers dumping their loads on a local road instead of at the nearby rubbish tip.

They say the tonnes of rotting rubbish not only generates a foul smell and attracts vermin, it blocks their access to nearby rubber and oil palm plantations. Their complaints have been ignored by local officials, so they took their case to the media.

Foto: Garbage dumped along the concrete road before the entrance to the rubbish tip at Phra Chedi Sam Ong village in Sangkhla Buri district of Kanchanaburi gives off a foul stench, attracts millions of flies and blocks access to rubber and oil palm plantations.

Novel YouTube features help creators
YouTube has unveiled new features aimed at enhancing creators’ earnings and customer engagement, while aiming to support ad revenue sharing for content creators on its Shorts platform early next year.

Thai woman killed by Itaewon crush to arrive home Friday
The father of the Thai student killed in the Itaewon crush will be there to take her home to Phetchabun when her body arrives in Bangkok by air on Friday.

Ant digital bank expands in Singapore with small business loans
Ant Group Co’s Singapore digital wholesale bank will start offering loans to small and medium-sized businesses, as the Chinese fintech giant extends its reach in the city-state.

‘Hazardous’ smog chokes India’s capital
Smog in New Delhi hit “hazardous” levels on Thursday as smoke from thousands of crop fires in northern India combined with other pollutants to create a noxious grey cocktail enveloping the megacity.

Pheu Thai promotes ‘liquor for the people’ policy
The Pheu Thai Party has jumped on the bandwagon with a pledge to push for the opening up of the beer and spirits industry to more people in a bid to end restrictions that favour large companies.

The largest opposition party released a statement on Thursday promising to continue to pursue a policy to free up production after “the party was disappointed at the voting yesterday [Wednesday].”

The so-called progressive liquor bill proposed by the Move Forward Party to amend the Excise Tax Act was narrowly defeated in the House of Representatives by only two votes on Wednesday.

The defeat came a day after the government rushed to approve amended Finance Ministry regulations to ease financial and other requirements for alcoholic beverage production. The ministerial regulation, relatively limited in scope, was seen as an attempt to torpedo the Move Forward bill, which senior government figures had said was too liberal. Move Forward argued that the new regulation failed to address core problems, including production capacity.

The two opposition parties now appear certain to campaign on the issue in the coming general election, as Move Forward leader Pita Limjaroenrat said on Wednesday that his party would not give up in its attempt to open up the liquor and beer industry for small producers.

Child rights advocate on child labour charge
Child rights advocate and former senator Montree “Khru Yun” Sinthawichai accused of physically assaulting children and using child labour at his wife’s resort.

Golf the perfect cure for Atthaya
Atthaya Thitikul took up golf as a sickly six-year-old to improve her poor health. Now she has joined Tiger Woods as one of the sport’s youngest world number ones.

Myanmar junta diverting civilian jet fuel to military: Amnesty
Aviation fuel supplied to junta-ruled Myanmar for civilian planes is being diverted to the military, whose air force has been linked to war crimes, Amnesty International said on Thursday.

SET ‘could top record next year’
Thai stocks may test their previous record level next year on optimism that a return of international tourists will boost economic growth and corporate earnings, according to SCB Asset Management.

Pickup driver killed, 8 on school bus hurt in collision
A pickup driver was killed and seven young children and a school bus driver slightly injured when the two vehicles collided in Bang Khan district of Nakhon Si Thammarat on Thursday morning.

Cracks in Vietnam rattle investors
Financial markets in Vietnam, Asia’s fastest-growing economy, are in an unsettling slide as a crackdown on property lending, a falling currency and rising interest rates heap pressure on banks and rattle confidence.

Charter referendum motion cruises past lower house
The House has unanimously passed a motion seeking a referendum on the constitution but it still needs support from senators to make it happen.

China wants sixfold growth in VR industry in five years
The Chinese government wants to expand the country’s virtual reality (VR) industry output by 2026 to 350 billion yuan (US$48 billion) – six times the level last year – showing Beijing’s ambitions in becoming a world leader in metaverse technology.

Singaporean man killed in Phuket motorcycle-truck crash
A Singaporean man was killed and a female compatriot hurt when he lost control of his motorcycle at a curve on hilly road and rammed into a six-wheel truck in Kathu district lof Phuket on Thursday.

BoE: Britain faces two-year recession
The Bank of England raised interest rates to 3% on Thursday from 2.25%, its biggest rate rise since 1989, but it pushed back against expectations for further steep hikes, saying Britain faces a painful recession that could last two years.

Nieuws in foto’s

People walk on a wooden bridge to escape the evening flood from the swollen Chao Phraya River at River City Bangkok.

Office buildings surrounding the Chong Nonsi Skywalk in the Sathon area in central Bangkok.

Lees: Rethinking the office
What is the future of workplace and retail real estate? Let’s start by thinking about the occupiers — for example, the companies that own or lease space for their employees.

People meet in a co-working space. The layout of offices in the future will likely change, with individual offices bookable for when people are in the area.

Operators fret over Suvarnabhumi airport congestion
Tourism operators have raised concerns over airport congestion, with heavy traffic already clogging Suvarnabhumi during busy hours this week.

Nieuws in infographics

Klik hier voor het bijbehorende bericht: Call for tax cut to help flood-hit businesses

Company executives want the government to help flood-hit entrepreneurs with a corporate income tax reduction, according to a Federation of Thai Industries (FTI) survey of its members.

Hotel Art Fair verbreedt horizonten

4 november – De Hotel Art Fair zal vrijwel zeker bezoekers, verzamelaars en galeriehouders trekken met zijn brede scala aan displays van 28 kunstgalerieën, muziekuitvoeringen, mode, meubels en discussiegroepen. De zevende editie van de beurs, die tot zondag wordt gehouden in Standard Mahanakhon en georganiseerd is door de Farmgroup, heeft als thema ‘Nieuw’.

Varinda Thienachariya, mede-oprichter van de beurs, zegt dat veel galerieën werken van opkomende kunstenaars of nieuwe kunstwerken van gevestigde kunstenaars zullen presenteren, die bij het thema passen.

Een andere mede-oprichter, Vorathit Kruavanichkit, zegt dat de beurs mensen zal aanmoedigen om uit hun comfortzone te stappen. Kunstenaars treden bijvoorbeeld op als dj. Vararin Sinchai, ook mede-oprichter, voegt eraan toe dat de nasleep van de Covid-19-pandemie mensen het gevoel geeft dat ze een nieuw leven hebben gekregen en kunnen terugkeren naar de activiteiten die ze vroeger deden.

Farmgroup, een ontwerpadviesbureau, co-creëerde en organiseerde de eerste editie van de beurs in 2013 om een ​​hotelcliënt te bedienen. Het unieke karakter van Hotel Art Fair zorgt ervoor dat stukken verschijnen in hotelkamers, toiletten, op bedden of andere meubels en in kasten. Ook de locatie verandert elk jaar.
Lees verder: Broadening horizons (BP Life 3 november)

Hotel Art Fair will run at The Standard Mahanakhon until Sunday. Free admission. Please note, today will open for art collectors, serious buyers and press only. The remaining days will open for the public. For more information about activities and list of art galleries, visit hotelartfair.com and facebook.com/HotelArtFair.

Foto boven: A painting by Shiori Saito from Kobayashi Gallery; het bijschrift van de foto rechts noemt geen maker.

Diners at a branch of Rojiura Curry Samurai in Kamakura, Japan.

Vijf smaken van Azië in herhaling

4 november – Noemde het artikel al, gisteren in Een nieuwe dag… maar plaatste er geen foto bij; bovendien was de tekst wel erg beknopt. Dus kom ik nog een keer terug op het artikel en licht er één gerecht uit: Japan: Soup Curry, Rich broth with aromatic spices and 20 vegetables.

Er viel meer dan 60 cm sneeuw op de avond dat ik voor het eerst soepcurry proefde op het noordelijke eiland Hokkaido, schrijft Andrew Faulk. Ik bestelde de aanbeveling van de chef-kok en keek toen hoe de vlokken toevoegden aan de driften buiten het raam. Al snel werd er een dampende kom vol kleur en geur voor me neergezet. Ik proefde een kabochapompoen badend in bouillon en na een enkele hap wist ik dat ik verliefd was.

Ik ben opgegroeid in het Amerikaanse Zuiden, waar een stevige groentestoofpot mijn soulfood was. Maar sinds ik in 2015 naar Japan verhuisde, zijn mijn smaakpapillen geëvolueerd om te snakken naar en troost te vinden in de eenvoudige smaken waar de Japanse keuken om bekend staat.

De kenmerkende curry van Hokkaido onderscheidt zich van andere dikke, op jus gebaseerde Japanse curry’s en lijkt meer op een soep dan op een stoofpot. Hierdoor zijn de individuele ingrediënten van soepcurry gemakkelijker te waarderen: een samensmelting van rijke bouillon, aromatische kruiden en zorgvuldig gekweekte groenten.

Rojiura Curry Samurai, een restaurant met verschillende locaties in Tokio, heeft geholpen om Hokkaido’s kenmerkende soulfood te exporteren naar Honshu, het grootste en dichtstbevolkte eiland van Japan. Met rijen voor de deur op al zijn locaties in Tokio, kroop het in Sapporo geboren merk ten zuiden van de Japanse hoofdstad naar Kamakura en Osaka. Tegen het einde van 2022 zal zelfs het idyllische eiland Okinawa een samoeraitak hebben die het typische comfortvoedsel van Hokkaido serveert.

Rojiura Curry Samurai’s Kamakura-filiaal voelt pretentieloos en uitnodigend meer als een gezellig Japans huis dan als een snelgroeiende restaurantketen. Zichtbaar vakwerk, een tatami-kamer waar gasten kunnen dineren op de vloer, merkwaardig antiek en een vocaal welkom van het personeel dienen als aperitief voor de uitgebreide maaltijd die komen gaat.

Zoals bij veel Japanse gerechten overheersen de groenten. Krokante kliswortel, dikke sojabonen, zoete wortelen en tweemaal gebakken aardappelen leiden de twintig soorten in Hokkaido gekweekte groenten die worden toegevoegd aan de smaakvolle bouillon zonder addiitieven. In combinatie met een kippendij en rijst benadrukt het gerecht de smaak en de textuur van de groenten.

Gasten kunnen hun maaltijd aanpassen door zweetopwekkende kruiden, eiwitten (zoals gesneden buikspek of gefermenteerde sojabonenpasta) of een assortiment stevige bijgerechten toevoegen. Ongeacht de bestelling wordt de soepcurry snel geleverd en redelijk geprijsd en aangezien Hokkaido-soepcurry nu een vaste waarde is in een groot deel van Japan, hoeft men niet langer omringd te zijn door sneeuwverstuivingen om ervan te genieten. (Five tastes of Asia, BP Life 3 november)

Foto rechts: The signature soup curry with crispy chicken thigh and 13 vegetables at Rojiura Curry Samurai in Kamakura.

Aanbevolen restaurant: Rojiura Curry Samurai, in de stad Kamakura Prijs: ¥ 1.200 (310 baht), voor soepcurry met groenten en kippendij.

Tips voor Loy Krathong

4 november – Loy Krathong (dinsdag) is om de hoek en als je er iets bijzonders van wilt maken, hier is onze selectie van fijne feesten en festiviteiten in de nacht, schrijft Guru in Luxe up Loy Krathong with these celebrations, Guru, 3 november).

Het voorheen vrijdagmagazine van BP, nu alleen nog op de website van BP, voegt er gelijk een tip aan toe: Sla drijvende krathongs over als ze niet biologisch afbreekbaar of milieuvriendelijk zijn.

Verder biedt het Life katern twee berichten over het feest: Make merit and float krathong at five historic temples en Float your boat at Impact arena.

• ‘Rak Na Sainam’ is het thema van ‘Bangkok River Festival 2022’, dat van zaterdag tot dinsdag van 17 tot 22 uur van start gaat met activiteiten op tien culturele erfgoedwaterkanten langs de bocht van de Chao Phraya-rivier. Op Loy Krathong Day duurt het festival echter tot middernacht.

• ‘Loy Rim Lake’ is de eerste officiële Loy Krathong-viering die op maandag en dinsdag van 17 tot 22 uur wordt gehouden in Impact Lakefront, Muang Thong Thani.

Thais Jeugdorkest verwelkomt winterseizoen

4 november – Om het winterseizoen te verwelkomen, presenteert Grand Hyatt Erawan Bangkok vandaag het concert ‘La Symphonie D’Hiver’ in de grote lobby van het hotel. Geïnspireerd door de winter van Frankrijk wordt het concert uitgevoerd door het Thai Youth Orchestra (TYO).

Het TYO-ensemble, dat bijna vijftig musici en zangers telt, zal het publiek, francofielen en alle levensgenieters verrassen met een seizoensrepertoire en een mix van orkest- en koorklassiekers. Het concert wordt gedirigeerd door muzikaal wonderkind Akarawat Srinarong.

De muzikale compilatie is gemaakt om de winterse geest te verlevendigen met enkele van de meest populaire klassieke deuntjes en bekende orkestwerken van beroemde Franse componisten. Hoogtepunten zijn onder meer Claude Debussy’s meest gevierde stukken uit zijn verrukkelijk delicate orkestrale werken, beschouwd als een schakel tussen romantiek en moderniteit. De composities worden opnieuw georkestreerd met een precieze poëtische harmonie als middelpunt van het programma.

Ook worden opmerkelijke, invloedrijke impressionistische muziekstukken van Maurice Ravel uitgevoerd die beloven nostalgie op te roepen. Het vrijdagconcert wordt uitgevoerd in een voortreffelijke setting die het geluid op de best mogelijke manier laat bloeien en sprankelen voor een perfect engelachtige resonantie.

Om de grootsheid van de gelegenheid te vergroten, biedt de Dining Room een specaal galabuffet. De Franse chef-kok van het hotel, David Senia, heeft van begin tot eind een Frans-geïnspireerde gastronomische spread bereid naast heerlijke specialiteiten van het hoogste niveau uit keukens over de hele wereld.

Het culinaire kenmerk omvat Gallische klassiekers, waaronder croque-en-bouche mimosa-kreeft; paté-en-croute eendenlever en gegratineerde artisjok; een verscheidenheid aan eersteklas zeevruchten op ijs, zoals rotskreeften, Nieuw-Zeelandse mosselen en vers geschilde oesters; en vleeswaren van topkwaliteit, waaronder Australische lamsracks en entrecote.

Er zijn ook à-la-minute Aziatische en westerse gerechten in live-cookingstations; een selectie van geïmporteerde ambachtelijke kazen en vleeswaren uit Europa; en een groot scala aan desserts en viennoiseries. (Thai Youth Orchestra to welcome winter season, BP Life 3 november)

The “La Symphonie D’Hiver, A Grand Orchestra Concert At Grand Hyatt Erawan Bangkok” will be held tomorrow from 7-9.30pm. The price is 4,490 baht per person inclusive of a dinner buffet in The Dining Room. For more information or reservations, call 02-254-1234, or e-mail bangkok.grand@hyatt.com, or visit grandhyatterawanbangkok.com.

BP in vogelvlucht bij 31° (overwegend zonnig)

4 november – Lekker weertje, beter dan de afgelopen dagen toen het kwik amper boven de 25 graden uit kwam. Ik eindig weer met een overzicht van het resterende nieuws waarvoor Arendsoog mij de munitie levert.

Van de voorpagina kent u de opening Charter vote wins House nod al; nieuw zijn drie berichten: Govt defends foreign land ownership proposal (inmiddels is de bijbehorende infographic beschikbaar; wat een grafgezicht hebben Prayut en Thaksin), PM touts China ties ahead of Xi’s visit en Plan to air World Cup now in doubt.

• Minister Anupong Paojinda (Binnenlandse Zaken) verdedigde donderdag het voorstel van het ministerie voor buitenlands grondbezit en zei dat de stap investeringen zal aantrekken en de economie zal stimuleren.

• Thailand zal vereerd zijn om de Chinese president Xi Jinping te verwelkomen op de Apec-top 2022 in Bangkok later deze maand. Dat zei premier Prayut Chan-o-cha gisteren tijdens zijn toespraak op het Thailand-China Investment Forum in Bangkok.

• Een regeringsplan om de uitzendrechten van het FIFA Wereldkampioenschap 2022 te kopen, hangt aan een zijden draadje omdat enkele bestuursleden van de National Broadcasting and Telecommunication Commission (NBTC) bezwaar hebben gemaakt, daarbij verwijzend naar budgettaire beperkingen. Dat zullen vast geen voetballiefhebbers zijn.

Pagina 2, netto een halve pagina, telt drie berichten en een saaie foto van vijf mannen op een rijtje bij het bericht Charity tournament for defence personnel. De Foundation for the Volunteers Defence organiseert op 29 november een golftoernooi, waarvan de opbrengst wordt gedoneerd aan een goed doel. De mannen zijn lid van de organisatiecommissie.

De pagina opent met ‘Teen vaping crisis’ drives public unease. Een binnenlands netwerk voor tabaksontmoediging heeft zijn bezorgdheid geuit over jonge kinderen die e-sigaretten roken. Sompong Jitradap, een lid van de National Tobacco Product Control Board, zei woensdag tijdens een seminar over het probleem van vapen door jongeren, dat er een piek is in het aantal tieners dat vapen.

Volgens een onderzoek naar de gezondheid van de bevolking, uitgevoerd in 2019 en 2020, heeft 5,3% van de kinderen van 10 tot 19 jaar geprobeerd te vapen, en 2,9% doet dit regelmatig. Ongeveer 30% van degenen in deze leeftijdscategorie die e-sigaretten roken, zijn vrouwen.

Sompong vindt dat er meer moet worden gedaan om het bewustzijn van de schadelijke effecten van vapen te vergroten, want die kunnen een negatieve invloed hebben op de hersenen, het hart en de longen en ze kunnen kanker veroorzaken. Hij waarschuwt ook dat roken kan dienen als een toegangspoort tot andere, meer schadelijke drugs.

Patcharapan Prajuablap, secretaris-generaal van het Thailand Youth Institute (TYI), zegt dat een van de problemen met vapen is dat het als veiliger en trendyer wordt beschouwd dan het roken van gewone sigaretten, vooral onder middelbare scholieren. En veel verkopers zijn blij om hen tegemoet te komen.

‘We moeten het vapen probleem van jongeren aanpakken als een nationale crisis. Hoe gemakkelijker het voor kinderen is om toegang te krijgen tot e-sigaretten, hoe sneller ze mogelijk overstappen op andere illegale drugs. We moeten ze helpen beschermen.’

Verder op de pagina Airport, City Hall ‘ready for action’. Luchthaven Suvarnabhumi en de gemeente Bangkok zijn klaar om de leiders van de Asia-Pacific Economic Cooperation (Apec) -landen te verwelkomen voor de 2022-editie van de top deze maand.

Pagina 3, een volle pagina, telt zeven berichten en een fotobericht met een foto van een peuter die gevaccineerd wordt, wat hem niet bevalt. Het ministerie van Volksgezondheid is een campagne begonnen om ouders te bewegen hun kinderen van zes maanden tot vier jaar te laten vaccineren. Twee miljoen kinderen komen daarvoor in aanmerking, maar eerdere berichten zeiden dat veel ouders weifelen.

De pagina opent met MPs slam Bhumjaithai’s weed bill. De cannabis en hennepwet, voorgesteld door Bhumjaithai, de tweede grootste coalitiepartij, zal waarschijnlijk door zowel de oppositie als sommige coalitiepartners van de regering worden weggestemd als het recreatief gebruik van marihuana in het ontwerp ongewijzigd blijft.

De overige berichten sla ik over, want niet alleen nadert de deadline maar begint ook de vermoeidheid een rol te spelen. Dus kort tot besluit de netto halve pagina 4 die opent met New clinic a haven for LGBT users, en verder drie berichten en een fotobericht telt. De gemeente Bangkok heeft samen met een LGBTQ+-organisatie een nieuwe faciliteit geopend om drugsgebruikers in de LGBTQ+-gemeenschap te helpen behandelen.

Einde Nieuws uit Thailand om 13 uur.


Een nieuwe dag, een nieuwe krant bij 23° (overwegend zonnig)

3 november, 6:36 uur – Opnieuw wordt het door mij bedachte nieuwe motto van BP Sjok, sjok, sjok, achter Prayut’s rok bevestigd, want de krant opent vandaag weer met een bericht dat als hoofdrolspeler Thailand’s opperhoof heeft.

New mindset ‘key to green growth’ (nieuwe manier van denken is sleutel tot groene groei) zei Prayut gisteren in zijn keynote speech op het Global Compact Network Thailand Forum (GCNT 2022). Hij besprak hoe het bio-circular-green (BCG) economisch model een langetermijn evenwicht zou kunnen bereiken als oplossing voor klimaatverandering en een kernstrategie voor duurzame economische groei kan zijn, waarbij het milieu nog steeds beschermd is.

Het artikel is gebaseerd op een samenvatting door regeringswoordvoerder Anucha Buraphachaisri en verzuimt te melden waar Prayut deze wijze woorden sprak. Behoorlijk slordig van BP, maar ik verbaas me al lang niet meer over de frequente incompetentie van de BP redactie. Het bericht zegt wel dat het forum diende ter voorbereiding van de tot vervelends toe genoemde Apec top deze maand.

Genoeg gegriezeld, op naar wat Arendsoog kan melden over de krant van vandaag. BP telt bruto drie maar netto 2,375 binnenland pagina’s in het eerste katern, krast hij, met twaalf nieuwsberichten en –verhalen, de rubriek In Brief met vier kortjes in een bijna volle kolom, vier foto’s, twee postzegelfoto’s, één 1-koloms foto en (hiep hiep hoera, want ik ben er gek op) een infographic.

Het Business katern opent met BoT still upbeat despite headwinds. De Thaise economie zal volgend jaar te maken krijgen met meer uitdagingen te midden van wereldwijde onzekerheden, maar het herstel blijft volgens een directeur van de Bank of Thailand op schema.

Life, mijn favoriete katern, opent met een verhaal over eten en fotografie. Oftewel: Na de terugkeer van het internationale toerisme in Azië delen vijf fotografen die een band hebben met India, Japan, Korea, Singapore en Thailand een van hun favoriete binnenlandse gerechten. En dat levert vijf smakelijke foto’s op waarbij het water in mijn mond loopt en ook van u als u van  lekker buitenlands eten houdt. De Thaise foto toont tom yum goong – had u iets anders verwacht.

Ik noem alvast één opvallend bericht in de categorie Thaise fabeltjes. Het meldt dat er geen gokholen in de hoofdstad zijn. Dat zegt Damrongsak Kittiprapas, hoofd van de Royal Thai Police. Doet me denken aan die andere politiebobo die zei dat prostitutie niet voorkomt in zijn standplaats. Dat zei destijds de hoofdcommissaris van Phuket of Pattaya (ben vergeten welke stad).

Nieuwsflitsen 2 en 3 november

Bill to end liquor oligopoly shot down in narrow defeat
A bill aimed at liberalising the liquor industry was narrowly rejected in the House of Representatives on Wednesday, but the Move Forward Party pledged to continue the fight to open the sector to competition.

The bill to amend the Excise Tax Act was downed in two rounds of voting in the House. The first round saw MPs vote 177-174 in favour with 11 abstentions and four no votes. After losing by a slim margin, Move Forward MP for Bangkok Natthaphong Ruengpanyawut proposed a new vote, this time by calling each MP by name in the process. The second vote was even closer, with 196 opposing it, 194 in favour and 15 abstentions.

Move Forward leader Pita Limjaroenrat said after the vote the party would continue to push the issue in the next election in order to break the oligopoly in the industry. “The Progressive Liquor Bill will remain a flagship policy of the Move Forward Party in the next election,” he said. Although the bill was voted down, he said: “The party has set the momentum on the issue.”

Foto: A man holds a glass of home-made beer during a rally outside Parliament on Feb 9, 2022 to support a bill to liberalise liquor production

Air conditioner market forecast to shrink
B.Grimm Carrier (Thailand), the manufacturer and distributor of Carrier air conditioners, expects the Thai market to contract by 5% this year due to volatile weather, monsoons and heavy rainfall in the first nine months of 2022.

Baht set for relief as current-account swings to surplus
A better-than-expected rebound in foreign tourist arrivals, lower oil prices and sliding shipping costs are brightening the outlook for Thailand’s current account, potentially offering a reprieve for the country’s currency trading near a 16-year low.

Safety restrictions on lantern flying during Yi Peng festival
Flying of lanterns within the air safety zone around Chiang Mai airport is prohibited during the annual Yi Peng festival on Nov 8-9, and airlines have rescheduled and cancelled flights to further lessen the danger to aircraft, airport director Wichit Kaewsaithiam said.

Immigration increases passenger handling capacity at Suvarnabhumi airport
The Immigration Bureau on Wednesday increased its capacity to handle passenger arrivals at Suvarnabhumi airport after complaints about lengthy delays on Sunday.

Five injured in 4-vehicle city crash
Five people were injured in a four-vehicle crash that included a bus and brought down two power poles on busy Sukhumvit Road, causing a traffic jam, in Bangkok on Wednesday morning.

Prawit guarantees World Cup matches live on Thai TV
Thai football fans will be able to watch World Cup matches live because the government will buy the rights to broadcast them, Deputy Prime Minister Prawit Wongsuwon said on Wednesday.

No. 1 Atthaya feels the pressure as LPGA returns to Japan
Thai teenager Atthaya Thitikul admitted to feeling the pressure of being the new women’s golf number one as she headlines the LPGA tour’s return to Japan after a three-year absence.

China imposes Covid lockdown on area around iPhone factory
Chinese authorities on Wednesday locked down the area surrounding the world’s largest iPhone factory after workers fled the facility to avoid a virus outbreak and the resulting restrictions.

Seoul police headquarters raided after crowd surge deaths
A team of special investigators has raided the headquarters of the Seoul police force, a move that comes as authorities released records of frantic emergency calls warning that crowds of partygoers were growing dangerously large in the hours before a crush that killed at least 156 people.

Coalition parties clash over cannabis bill
The Democrat Party confirms it will oppose the cannabis bill proposed by its coalition partner Bhumjaithai when the legislation returns to the House for debate next week – purely over social concerns, not politics.

Meat producer Betagro shares slide on trading debut
Shares of meat producer Betagro Pcl (BTG) plunged in their first day of trade in Bangkok, following Thailand’s second-largest initial public offering (IPO) this year and defying a typical increase for large debuts in the country.

Singapore’s reopening boom draws big money and bubble fears
Earlier this month, a record 302,000 people attended Singapore’s first Formula 1 car race in three years. Some forked out $900 for a grandstand seat for three days, while others booked hotel suites overlooking the Marina Bay track for as much as $10,000. Nightclub tables were fetching up to $70,000 per evening.

Korean Air to check all Airbus A330 fleet after runway overshoot
Korean Air Lines Co will inspect the remaining 24 Airbus SE A330 aircraft in its fleet after one overshot a runway in the Philippines last month, the carrier’s president said Wednesday.

Ministry sets B40bn sports tourism target
The Tourism and Sports Ministry has set a target of 40 billion baht in revenue from sports tourism next year, promoting Muay Thai as part of the country’s soft power.

Tourism and Sports Minister Phiphat Ratchakitprakarn said the ministry is working on a plan to integrate tourism and sports through hosting sports events, especially this winter.

These include the Amazing Thailand World Mountain & Trail Running Championships in Chiang Mai this month. This event, hosted by the Tourism Authority of Thailand (TAT) and Sports Authority of Thailand (SAT), will target athletes globally.

The MotoGP Thailand Grand Prix (foto) last month generated up to 4 billion baht. By promoting sports events together with tourism, Thailand could gain more than 30-40 billion baht in 2023 as there are other international events taking place next year, such as Bangkok-Chonburi 2023 Asian Indoor and Martial Arts Games.

The SAT joined “ITB Asia 2022” — a business-to-business trade show — for the first time last month in Singapore. The agency and sports business operators from Thailand who also joined the event met travel agencies whose customers were high spenders and sports lovers. Gongsak Yodmanee, governor of the SAT, said the agency aims to push Thailand as Asia’s leader of sports tourism.

Ukraine grain shipments resume as Russia rejoins deal
Grain export shipments from Ukraine resumed on Wednesday as Russia said it was rejoining a deal brokered by the UN and Turkey to establish a safe Black Sea corridor.

34-metre tsunami may hit Indonesia’s islands in mega quake: research
A tsunami as high as 34 metres could be triggered by an earthquake with a magnitude of 8.9 in and around Indonesia’s Java and Sumatra islands, according to a report recently released by Indonesian researchers, although no timeline was given.

Netherlands to resume international adoptions from Thailand, 5 other countries
After a nearly two-year-freeze on new international adoptions the Dutch government on Wednesday announced plans resume adoptions of children from the Philippines, Hungary, Lesotho, Taiwan, Thailand and South Africa.

Nieuws in foto’s

Japan’s long-awaited Ghibli Park is now open
A theme park featuring the beloved characters of Studio Ghibli and scenes from its hit animation films such as My Neighbor Totoro and Spirited Away opened in central Japan yesterday.
Foto: Visitors look around the central staircase of ‘Ghibli’s Great Warehouse’ on the opening day of the new Ghibli Park in Nagakute, Aichi Prefecture on Tuesday.

Japans stripboek vertelt over toeristische ervaringen in Thailand

3 november – Wist je dat onze meest voorkomende uitdrukking mai pen rai (laat maar) geïnspireerd is door haar ervaring in Thailand. De juidrukking is door de Japanse kunstenares Kobayashi Mariko in haar nieuwe stripboek Tai No Hitobito gelanceerd.

De manga beschrijft de dagelijkse ervaring van een Japanse toerist, waar andere buitenlanders zich misschien mee kunnen identificeren. De strip verwijst naar vele aspecten van de Thaise cultuur, met name lokale gerechten zoals gebakken rijst, gegrilde kip en kokosmelkvla.

Op de omslag (foto rechts) is de hoofdpersoon te zien die langs een straatkraam loopt waar gefrituurde tofu wordt verkocht. Het verhaal noemt ook een ontmoeting met een varaan in een park.

Na zijn debuut op 25 oktober heeft de cartoon in gedrukte en digitale vorm veel belangstelling getrokken van gebruikers van sociale media, waaronder de Tourism Authority of Thailand.

Mariko plaatste op haar Twitter-account dat alleen de Japanse versie beschikbaar is. De manga is te koop bij Kinokuniya Emquartier en Amazon (amazon.co.jp/dp/4847068769). (Japanese comic book tells of tourist experience in Thailand, BP Life 2 november)

Follow the artist at twitter.com/mariko_asia27

Digitale kunstwedstrijd breidt line-up uit

3 november – Na de succesvolle première vorig jaar, keert de ‘Julius Baer Next Generation Art Prize’ terug voor zijn tweede editie, die de line-up van kunstenaars buiten Zuidoost-Azië uitbreidt en ook China en India omvat.

De prestigieuze kunstwedstrijd, georganiseerd door Julius Baer, ​​een toonaangevende Zwitserse particuliere vermogensbeheergroep, heeft tot doel jong artistiek talent in heel Azië te koesteren en opkomende stemmen, ideeën en uitdrukkingen te promoten die impactvolle en betekenisvolle kunst creëren waardoor de grenzen van het digitale medium worden gedefinieerd en verlegd.

De wedstrijd staat open voor kunstenaars van 21 tot 40 jaar die in Groot-China, India en Zuidoost-Azië wonen om conceptvoorstellen in te dienen in een gespecialiseerd digitaal medium naar keuze – van grafische afbeeldingen tot video’s, generatieve kunst, augmented of virtual reality en interactieve kunst.

Hun voorstellen moeten thema’s op het gebied van duurzaamheid of een van de door Julius Baer geïdentificeerde beleggingsthema’s van de volgende generatie behandelen, inclusief opkomend Azië; digitale verstoring; energietransitie; de wereld voeden; veranderende levensstijl; toekomstige steden; en ongelijkheid. De uiterste inleverdatum is 27 november.

In januari worden honderd aanvragers uitgenodigd om deel te nemen aan virtuele sessies die worden geleid door beroemdheden uit de digitale kunstwereld. Een gerenommeerde jury kiest in maart zes winnaars. Elk van hen ontvangt een geldprijs van $ 10.000 (377.200 baht) en toegang tot een drie maanden durend kunst- en technologieversnellerprogramma waarin ze hun winnende kunstconcept tot bloei moeten brengen.

De resulterende kunstwerken worden later in juli tentoongesteld in een virtuele en interactieve kunsttentoonstelling. (Digital art contest offers B377k prize, BP Life 2 november)

Visit juliusbaer.com/NextGenArtPrize.

Ervaar de wonderen der natuur van Khao Yai

3 november – Siam Society organiseert van 26 tot 28 november een reis om de harmonie van kunst en natuur te ervaren in Khao Yai, het eerste nationale park van Thailand.

Gelegen in het Phanom Dong Rak-gebergte en in 11 districten in vier provincies (Saraburi, Nakhon Ratchasima, Prachin Buri en Nakhon Nayok) maakt Khao Yai National Park deel uit van het 6.152 km² Dong Phayayen-Khao Yai Forest Complex, dat in 2005 Unesco’s 184e natuurlijke werelderfgoed werd.

De ligging van Khao Yai in de bergen aan de rand van het noordoostelijke plateau van Thailand leent zich voor aanzienlijke waterscheidingen omdat het regenval ontvangt van de moessonwinden afkomstig van zowel de Andaman- als de Zuid-Chinese Zee. Veel waterwegen in de regio vinden hun oorsprong in Khao Yai, waaronder de rivieren Nakhon Nayok en Mun.

Bezoekers zullen gefascineerd zijn door de botanische en topografische diversiteit. Het grootste deel van het bosgebied van 2000 km² bestaat uit uitgestrekte graslanden en vele soorten primair regenwoud, zoals droog groenblijvend bos, gemengd loofbos, bergregenwoud en tropisch regenwoud, die elk het leefgebied zijn van een grote verscheidenheid aan flora, fauna en dieren in het wild.

In termen van topografie is het gebied een complex van bergen, gevormd door door water geërodeerd vulkanisch en sedimentair gesteente.

De driedaagse reis brengt de deelnemers naar PB Valley Khao Yai Winery voor wijnproeverijen en naar Khao Yai National Park voor trektochten door over natuurpaden door bosgebieden. De laatste dag omvat een rit door het nationale park met een tussenstop bij de Haew Narok-waterval (foto). (Experience the natural wonders of Khao Yai, BP Life 2 november)

The fee is 22,500 baht (21,000 baht for members). Email supanut@thesiamsociety.org or call 02-661-6470–3 ext 504 and 506.

BP in vogelvlucht bij 28° (overwegend zonnig)

3 november, 9:51 uur – De hervatte vogelvlucht begint al eerste met het bericht over de zogeheten progressive liquorbill die door het Huis van Afgevaardigden is afgewezen, maar die ongetwijfeld nog zal terugkomen want initiatiefnemer Move Forward geeft niet op.

Had gehoopt de infographic al te kunnen laten zien, maar die ontbreekt nog steeds op de website. Hopelijk wordt die later geplaatst, want dat scheelt een berg werk voor me. De infographic toont puntsgewijs de huidige en voorgesteldde nieuwe regelgeving. Verder bevat de voorpagina geen nieuws dat ik hier moet noemen, want u kent de opening al en het fabeltjes bericht over gokhallen in Bangkok.

Pagina 2, netto een halve pagina, telt drie berichten en het fotobericht Security stress test. De foto toont een colonne met politiewagen en motorrijders van de gemeentepolitie Bangkok die gisteren een veiligheidsoefening hielden met het oog op de Apec top.

De topconferentie vomt ook de opening pagina met het bericht Souvenir gifts ready for Apec leaders. De regering heeft ambachtelijke producten voorbereid die lokale wijsheid en milieuvriendelijke concepten representeren. Ze worden cadeau gedaan aan de leiders van de topontmoeting.

Ook het tweede bericht gaat over Apec met Police, City Hall hash out safety measures for meet. De Royal Thai Police (RTP) en de gemeente Bangkok (Bangkok Metropolitan Administration, BMA) bespraken gisteren op verzoek van vice-premier Prawit Wongsuwon de veiligheidsmaatregelen voor Apec 2022 deze maand. Ik word zo langzamerhand Apec-moe.

Het laatste bericht meldt Myanmar tycoon’s network busted. De politie van Bangkok (MPB) en het Office of the Narcotics Control Board (ONCB) hebben beslag gelegd op activa van het drugsnetwerk van de Myanmarese tycoon Tun Min Latt. Nitithorn Jintakanon, plaatsvervangend hoofd van de MPB, zegt dat agenten de financiële transacties van de Myanmarese magnaat sinds 2019 hebben gevolgd.

De in beslag genomen activa, waaronder geld in een kluis, auto’s, luxeartikelen, hotels en resorts, worden geschat op 1,8 miljard baht. De MPB is van plan de belastinggegevens van de tycoon te onderzoeken om te proberen het geld via andere kanalen terug te vorderen als ze de activa die hij bezat niet in beslag kunnen nemen. De Myanmarese drugsdealer (53) werd in september samen met drie Thaise staatsburgers gearresteerd tijdens een inval ‘s ochtends.

Prominent op pagina 3 staat bovenaan een vierkoloms foto, die ik nog niet eerder heb genoemd. De plaat toont een 20 meter hoge verlichte kerstboom op de esplanade van winkelcentrum Iconsiam. Ja, ze zijn er vroeg bij daar en dat is niet het enige opvallende: de lichtjes werken op zonne-energie. De boom maakt deel uit van Iconsiam Bangkok Illumination 2022, omschreven als een spektakel met als thema Light of the Future. Tot 5 januari te bewonderen.

Woordpost van Onze Taal legt uit dat een esplanade een plein is voor een gebouw of vesting. Er kon van oudsher niet alleen gewandeld worden, maar de esplanade kon ook als exercitieplein dienstdoen. Ook een ruime, brede (wandel)laan, bijvoorbeeld langs een rivier, wordt wel esplanade genoemd.

Het Nederlands dankt het woord aan het Frans. Dat heeft het aan het Italiaans ontleend, waar spianata ‘plein, vlak, effen oppervlak’ betekent. Uiteindelijk ligt er een Latijns woord aan ten grondslag: explanatus betekent ‘geëffend, glad’; het is afgeleid van planus ‘vlak’. Op datzelfde planus gaat ook het woord plein terug.

De pagina telt vijf berichten en In Brief. De opening zegt BJT calls in support for bill. Bhumjaithai, de tweede grootste partij in de coaliitie, heeft de (overige) coalitiepartijen om steun gevraagd om de cannabis- en hennepwet goed te keuren nadat de Democraten (ook coalitie) had gedreigd deze te verwerpen.

In de opening staat het bericht Ministry denies axeing pot study funds ingebouwd. Het ministerie van Volksgezondheid heeft een claim van de Rural Doctor Society afgewezen waarin wordt beweerd dat het budget om volgend jaar cannabis te bestuderen is geannuleerd.

Nieuw zijn drie berichten Manhunt for alleged paedophile monk, Thailand inks strategic agreement with Australia en Bypass from Central regions to South due in 2025, says dept.

• De politie is op zoek naar de plaatsvervangend abt van een bekende tempel in de provincie Nan, die naar verluidt meer dan twee jaar tieners seksueel heeft misbruikt.

• Australië en Thailand hebben gisteren nog een strategisch partnerschapsplan ondertekend in een poging de bilaterale banden en die met de bredere Zuidoost-Aziatische regio verder te versterken.

• Het Department of Highways (DoH) heeft de voortgang bekendgemaakt die tot nu toe is gemaakt met het plan ad 7 miljard baht de Cha-am Road of Highway No.37-bypass te upgraden om congestie te verminderen en de economie en het toerisme te stimuleren.

Einde Nieuws uit Thailand om 11:13 uur bij 31° (overwegend zonnig). Mag u eenmaal raden wat ik nu ga doen. Juist, tekst corrigeren.


Een nieuwe dag, een nieuwe krant bij 27° (overwegend zonnig)

2 november – Het motto van Bangkok Post luidt The newspaper you can trust, maar beter lijkt mij Sjok, sjok, sjok, achter Prayut’s rok om de beginregel van een bekend kinderliedje te parafraseren. Want ontelbaar zijn de keren dat BP opent met een bericht over premier Prayut in de hoofdrol.

Ook vandaag weer met PM: No early dissolution. Het bericht meldt dat premier Prayut en zijn plaatsvervanger Prawit Wongsuwon dinsdag speculaties van de oppositie verwierpen dat het Huis van Afgevaardigden in december zou kunnen worden ontbonden.

Maar ja, soms (vaak?) moet je bij BP eerst door de zure appel heen bijten om te weten te komen wat het (overige) nieuws van de dag is. Dat wordt vandaag gebracht op bruto drie maar netto 2,375 binnenlandpagina’s in het eerste katern met elf nieuwsberichten en –verhalen, zes foto’s, twee postzegelfoto’s en drie 1-koloms foto’s. De rubriek In Brief ontbreekt, het langste verhaal van een halve pagina op de 3 meldt Go softly, softly: 4th Army head.

In het interview zegt luitenant-generaal Santi Sakuntanark, het nieuwe hoofd van de 4th Army Region, dat troepen geduld moeten hebben met opstandelingen en het gebruik van geweld moeten vermijden.

De grootste foto’s meten vier en 3,5 kolommen. De 4-kolommer, die iets onder de vouw op pagina 3 staat, toont een man bij een loket op Bang Sue Grand station. Lange-afstandstreinen, zo meldt het bijschrift, zijn verplaatst van Hua Lamphong naar het nieuwe megagrote staton dat een aansluiting biedt op de Red en Blue (metro) Line. Ik ben er nog nooit geweest, heb er wel langs gereden en al veel over geschreven.

De 3,5 koloms foto  boven de 4-koloms advertentie op de 2 toont een nieuwe tunnel onder de Red Line. De gisteren geopende tunnel verbindt de Kamphaeng Phet 2 Road met een weg in het district Ban Sue. Op de foto maakt één eenzame motorrijder gebruik van de tunnel wat een vrij uitzonderlijk beeld oplevert in het verkeersinfarct Bangkok.

Het Business katern opent met Firms use summit to calm furore. Het bedrijfsleven is van plan de Apec CEO-top te gebruiken om buitenlandse investeringen te stimuleren en het omstreden voorstel van de regering buitenlandse investeerders land in Thailand te laten bezitten, te verdedigen.

Als laatste Life dat paginagroot plus eeen overlees opent met Art in surprising places. Onder de naam Natasha presenteert de nieuwste editie van Singapore Biënnale werken van ruim vijftig kunstenaars op dertien locaties.

In plaats van een thema zoals de vorige edities, heet de 7e editie van de Singapore Biënnale (SB 2022) Natasha. June Yap, co-artistiek directeur, legt uit dat het team op het idee kwam van Natasha om de Biënnale te personaliseren.

‘We zijn geïnteresseerd in de intimiteit van het artistieke leven. Kunst is een ervaring en praktijk van kunstenaars. Het hebben van een naam helpt ons om ons te concentreren op het persoonlijke aspect van kunstenaars. We willen echter verder gaan dan het individuele aspect, want dat is slechts één categorie en namen kunnen worden gebruikt voor andere dingen, zoals bergen, rivieren en dieren.’

‘We hielden van het geluid van Natasha. We hebben vrienden en een kunstenaar wiens naam Natasha is, dus het leek een naam die op veel plaatsen te vinden is, niet alleen Zuidoost Azië. Als bezoekers komen, willen we dat ze over zichzelf nadenken. Hun reacties en hun interpretaties maken ook deel uit van de Biënnale. Natasha is geen mens; het is meer dan dat. Het is een heel menselijke manier om naar de wereld te kijken.’

Singapore Biennale 2022 runs until March 2023 at 13 locations across the country. For information on admission fees and other details, visit singaporebiennale.org and facebook.com/SingaporeBiennale.

Op de foto rechts The Pavilion Of Regret van Trevor Yeung.

Nieuwsflitsen 1 en 2 november

Teams compete to prepare Thai Apec menu
Dishes prepared by 21 teams competing to present their special Thai menu to Apec delegates in Bangkok this month are on display at Government House, and the public can taste them and vote for their favourite. Prime Minister Prayut Chan-o-cha visited the exhibition when it opened on Tuesday.

The  dishes have been selected under the Apec Future Food for Sustainability competition to mark Thailand’s hosting of the 2022 Apec summit in Bangkok on Nov 18-19. The competition, under the concept “Plate to Planet”, aimed to find dishes of the future that emphasise sustainability with a blend of Thai elements, and to show the potential and soft power of Thai cuisine.

About 2,000 teams participated in the competition to create new dishes under the guidance of culinary experts. Twenty-one teams were selected on Oct 29 to enter the final round of the competition.

The dishes created by the 21 teams went on display at an exhibition at Government House on Tuesday for viewing and taste. Gen Prayut said people were invited to vote for their favourite team on the website www.futurefoodapec.com from now until Nov 13.

The winning team will get one million baht and their dishes will be served to leaders and delegates from the 21 Apec economies during Apec Economic Leaders’ Week from Nov 14-19.

Foto: A dish of “Ching Krong (short-tailed cricket) ice cream” on display at an exhibition at Government House on Tuesday. The exhibition features Thai dishes created by 21 teams in the final round to prepare a Thai menu for Apec leaders.

Businesses striving to reduce plastic waste
Businesses can apply the circular economy model to help the government reduce plastic waste and prevent its release into the ocean, which threatens to have a serious impact on the marine ecosystem and human health.

Atthaya Thitikul rises to No. 1 in women’s world rankings
Teenager Atthaya Thitikul reached No. 1 in the latest Rolex Women’s World Golf Rankings released Monday, supplanting Jin Young Ko at the top.

New perks will double transfers
The government’s measure to allow foreigners to buy a landed house will cause the value of residential transfers to foreign buyers to double to 100 billion baht per year, according to the Real Estate Information Center (REIC).

Top K-pop band NCT 127 to conclude tour in Bangkok
NCT 127, one of the hottest K-pop boy bands, will make a comeback with three rounds of the “NCT 127’s 2nd Tour Neo City: Bangkok – The Link” concert at Impact Arena, Muang Thong Thani, on Dec 3-4 at 6pm and Dec 5 at 4pm.

Debuting six years ago, the Seoul-based sub-unit of South Korean boy band NCT has gained fame in the music industry with their fresh and unique harmonies while establishing their reputation worldwide.

They broke into the mainstream with Cherry Bomb, their first single to enter the Gaon Digital Chart. It has been recognised as one of their signature songs alongside Limitless, Regular, Simon Says, Kick It and 2 Baddies.

They have four studio albums so far. Released in 2018, Regular-Irregular debuted atop the Gaon Album Chart and became the group’s first entry on the US Billboard 200. Neo Zone (2020) was their bestselling album to date and also earned them their first top-five entry on the Billboard 200 chart.

Tourism, export growth drives up production index
Thailand’s Manufacturing Production Index (MPI) increased by 3.36% year-on-year to 97.9 points in September, thanks to bustling economic activities, especially in the tourism and export sectors.

Deal values on the rise as private funding surges
Thailand saw private funding of US$300 million in the first half of 2022, a jump from $200 million in the same period a year earlier, according to an Asean internet economy report by Google, Temasek and Bain & Company.

Central bank will stop allowing 100% mortgages
The Bank of Thailand will not extend the easing of loan-to-value (LTV) measures for mortgage loans as the economy is showing clearer signs of recovery.

Thailand leads Asia factories’ slump as global demand fades
Asia’s factories slumped in October as global demand for merchandise goods made in the region continues to weaken, with Thailand recording the steepest drop in the S&P Global manufacturing purchasing managers’ index (PMI).

No more Thai casualties from Itaewon crush, says ministry
There were no additional reports of Thai casualties at the Itaewon crush in Seoul on Saturday night, only the one woman already confirmed dead, the Foreign Ministry said on Tuesday.

Thai Itaewon crush victim’s family to get compensation
The family of the Thai woman who died in the Itaewon crush in Seoul on Saturday night is entitled to compensation under the Social Security Act, a labour official said on Tuesday.

S. Korea police chief says crowd surge response was ‘insufficient’
South Korea’s police chief said Tuesday that officers had received multiple urgent reports of danger ahead of a deadly crowd crush at a Halloween event but their handling of them was “insufficient”.

Woman biker dies in crash with parked truck
A young woman was killed when her big bike crashed into the rear of a parked trailer-truck in Nakhon Ratchasima early on Tuesday.

Singapore’s UOB completes deal for Citi’s Thailand, Malaysia retail banking ops
Citigroup said on Tuesday it had completed the sale of its Thailand and Malaysia retail banking businesses to Singapore’s United Overseas Bank (UOB) in a transaction expected to result in a regulatory capital benefit of $1 billion.

Prawit, others reject House dissolution speculation
DPM Prawit Wongsuwon and other Palang Pracharath executives reject speculation the prime minster plans to dissolve the House on Dec 24.

Vietnam gas station closures raise concerns of fuel supply crunch
Some gas stations in Vietnam’s two biggest cities and adjoining districts have shut or limited sales this week, witnesses and state media said on Tuesday, amid concerns about a fuel supply crunch spreading in the Southeast Asian country.

Foreign students say Canada is exploiting them for ‘cheap labour’
Some foreign students are accusing the Canadian government of using them as a cheap source of labour and discarding them once they’re no longer needed.

Prayut: Foreign land ownership rules can change
A new bill to allow eligible foreigners to hold land ownership in Thailand are being vetted by the Council of State and it can still be changed, Prime Minister Prayut Chan-o-cha said on Tuesday.

Curbs on small distillers to be eased
The cabinet on Tuesday approved a draft ministerial regulation to loosen curbs on liquor production by small-scale distillers. The Finance Ministry’s proposal aimed at amending the Excise Tax Act (2017) and improving the criteria for liquor production and licence applications, government spokesman Anucha Burapachaisri said.

Under the new regulation, the minimum registered capital for producers of fermented beverages, including beer and wine, will be lifted. However, they must be companies registered under Thai law and Thai nationals must acquire at least 51% of the shares. The minimum registered capital requirement is currently 10 million baht.

The new regulation will scrap the minimum beer production of 100,000 litres per year. However, the minimum production capacities for whisky, brandy and gin at 30,000 litres a day and for rice whisky at 90,000 litres a day will remain the same. People will also be able to apply for production licences online.

Monkeypox remains global health emergency, says WHO
The monkeypox outbreak continues to represent a global health emergency, which is the World Health Organization’s (WHO) highest level of alert, the United Nations (UN) agency’s Emergency Committee said on Tuesday.

Nieuws in infographics

Klik hier voor het bijbehorende bericht: New perks will double transfers

The government’s measure to allow foreigners to buy a landed house will cause the value of residential transfers to foreign buyers to double to 100 billion baht per year, according to the Real Estate Information Center (REIC).

Laguna Phuket triatlon keert terug

2 november – Na een onderbreking van een jaar vanwege de pandemie, komt de Laguna Phuket Triathlon op 20 november terug zijn met naar verwachting meer dan 1200 atleten van over de hele wereld.

Het is de 28e editie van wat wordt geprezen als de langstlopende triatlon van Azië, beroemd om zijn uitdagende en schilderachtige baan die begint en eindigt op de belangrijkste Laguna Phuket. De race bestaat uit 1,8 km zwemmen in de Andamanzee en de zoetwaterlagune, een fietstocht van 50 km met uitdagende beklimmingen en afdalingen en een run van 12 km langs landweggetjes.

Andere raceafstanden zijn LPT Sprint (0,5 km zwemmen, 20 km fietsen, 6 km lopen) en Laguna Phuket Duathlon (4 km lopen, 50 km fietsen, 12 km hardlopen).

De Laguna Phuket Triathlon, die Phuket op de kaart heeft gezet als bestemming voor sporttoerisme, heeft vele onderscheidingen gewonnen, waaronder de plaats in de top 10 van ‘s werelds beste tri-zwemmen door 220 Triathlon Magazine (VK) twee jaar geleden en de vijfde plaats op de 10 Best Triathlons in the World-lijst door Let’s Do This (VK).

Het hardloopevenement, ook wel The Race of Legends genoemd, heeft in zijn 28-jarige geschiedenis veel van ‘s werelds beste profs verwelkomd, waaronder voormalig Ironman-wereldkampioenen, Australiërs Chris McCormack en Belinda Granger, Jan Frodeno uit Duitsland, Ruedi Wild uit Zwitserland en Chris Lieto uit de VS.

In het Pro-veld van dit jaar staan ​​de Duitser Michael Realert, de Australiërs Ryan Christian en Dimity-Lee Duke, Baptiste Neveau uit Frankrijk, Emma Pallant uit het VK, Amelia Watkison uit Nieuw-Zeeland en Holly Lawrence uit de VS.

In het Elite-veld staat het Thaise toptalent Jaray Jearanai klaar om zijn titel te verdedigen, terwijl de winnaar van 2020 en de zilveren medaillewinnaar van SEA Games Inge Prasetyo uit Indonesië haar kroon wil terugwinnen.

Anderen om naar te kijken zijn de Thaise acteur en zanger Somchai Kemglad, Tewin Surachredkait en de Thaise boksster Sombat Banchamek, ook bekend als Buakaw, die zal deelnemen als onderdeel van de Singha All Star Tri. (Laguna Phuket triathlon returns, BP Life 1 november)

To sign up for any of the race distances, visit lagunaphukettri.com.

De kracht van verhalen vertellen

2 november – De exclusieve Montblanc x Naruto Shippuden-collectie combineert luxemode en Japanse popcultuur om de verbeelding van mensen te inspireren en vertelt een leuk avontuur van de jonge ninja Naruto Uzumaki door middel van schrijfinstrumenten, leren mode en smartwatches ter gelegenheid van het 20-jarig jubileum van de geliefde manga-serie.

Met 250 miljoen verkochte exemplaren in 46 landen, onderscheidt de anime-serie zich als een van de best verkochte en vertelt het de heldendaden van de jonge, verweesde ninja Naruto Uzumaki terwijl hij door een magische wereld reist op zoek naar erkenning en zijn wens realiseert om de Hokage, de leider van zijn dorp en de grootste en sterkste ninja te worden.

De Montblanc x Naruto-collectie benadrukt de overdracht van kennis en de relatie tussen Naruto en de oudere Jiraiya, een kluizenaar en mentor van de jonge held. Jiraiya was vroeger een meester-ninja en reisde de wereld rond op zoek naar kennis die hij later aan zijn petekind en laatste leerling Naruto overdroeg.

De personages zijn tegen een zwarte achtergrond geplaatst en de stukken zijn voorzien van levendige oranje ontwerpelementen die penseelstreken, inktdruppels en kalligrafie-achtige symbolen oproepen.

‘Naruto is een cultureel fenomeen dat generaties aanspreekt omdat het levenslessen op een dynamische, meeslepende en toegankelijke manier aanpakt’, zegt Nicolas Baretzki, CEO van Montblanc. ‘Een van die lessen is de waarde die voortkomt uit de overdracht van kennis, een thema dat nauw verbonden is met Montblanc’s eigen erfgoed in handschrift en zijn voortdurende missie om mensen te inspireren om op een zinvolle en doelgerichte manier hun stempel op de wereld te drukken.’

De Montblanc x Naruto Meisterstück Special Edition is verkrijgbaar in drie verschillende stijlen: een rollerball, een balpen en een vulpen met een gouden penpunt verfraaid met ruthenium-coatingaccenten en het symbool van het ‘dorp verborgen in de bladeren’ in geel goud. De schrijfbenodigdheden worden aangevuld met unieke oranje inkt in een glazen fles en een leren notitieblok met Naruto-illustraties.

Het assortiment elegante lederen producten omvat schoudertassen, borsttassen en minireporters die crossbody kunnen worden gedragen, evenals een draagtas en een etui met polsband. Elk stuk heeft een afbeelding van Naruto en/of Jiraiya tegen het zwarte leer, met de achterkant in oranje leer versierd met de schrijfsymbolen. Er zijn ook drie creditcardhouders, compacte portemonnees, pennenzakjes, leren riemen met M-gesp, sleutelhangers, iPhone 13-covers en Air Pods-hoesjes. (Celebrating the power of storytelling, BP Life 1 november)

Find out more details at montblanc.com.

Italiaanse merken maken indruk op beautybeurs

2 november – Italiaanse merken lopen voorop in de modewereld, terwijl de cosmetica-industrie de op twee na grootste van Europa is.

Onlangs hebben 14 beautymerken hun producten tentoongesteld in het Italiaanse paviljoen tijdens Cosmoprof CBE Asean Bangkok 2022, gehouden in Impact Exhibition & Convention Center. De showcase was een samenwerking tussen de ambassade van Italië, het Italiaanse handelsagentschap (ITA) en Cosmetica Italia.

‘De Italiaanse schoonheidsindustrie richt zich op innovatie en het voldoen aan de behoeften van consumenten. De veertien merken zijn allemaal experts en spelen een belangrijke rol in het internationaal verheffen van de industrie’, zegt Giuseppe Lamacchia, handelscommissaris van ITA Bangkok Office.

Het land van herkomst wordt onderstreept door Italcosmetici, gespecialiseerd in make-up; en ICC Made in Italy, wiens portfolio zowel huid- en haarverzorging als make-up- en nagelproducten omvat.

Erboristeria Magentina staat bekend om het gebruik van kruideningrediënten in haar formules zoals Natural Benex cold gel. Er worden geavanceerde methoden gebruikt om natuurlijke actieve stoffen te extraheren die door geavanceerde cosmeceutische wetenschap zijn geoptimaliseerd voor huidverzorgingsbehandelingen door Gian Maria Amatori.

Na een samenwerking tussen Planbio Cosmetics en Bari University, doorstaan ​​de grondstoffen die worden gebruikt voor het formuleren van UVIA-huidverzorgingsproducten strenge tests en zijn ze goedgekeurd door de afdeling Chemie van de universiteit. De botanische extracten en andere actieve ingrediënten, zoals peptiden en hyaluronzuur, blijven goed bewaard dankzij de verpakking met airless-technologie.

Functioneel cosmeticamerk Feminae heeft expertise in het ontwikkelen van texturen die constant aanbrengen aanmoedigen om de productprestaties te verbeteren (foto rechts Sparkling Smoothing Serum).

Ernesi beschikt over een huid- en haarverzorgingslaboratorium gebouwd met apparatuur geleverd door Carlo Erba Pharmaceuticals. Het iconische Face Mask ‘78 levert biominerale verzorging via plantaardige ingrediënten die de homeostase van de huid herstellen.

Andere producenten van haarproducten zijn My.Organics, bbcos Hair Pro, Kaaral, Kléral, Lisap Milano en Hair Company Professional (foto boven).

Ten slotte is Acampora een ambachtelijk geurhuis, dat begon met het aanbieden van pure essences en zijn aromatische creaties uitbreidde naar Extrait de Parfum en Eau de Parfum. (Italian brands make mark at beauty fair, BP Life 1 november)

BP in vogelvlucht bij 31° (overwegend zonnig)

2 november – Alvorens Arendsoog aan het woord te laten, meld ik dat ik op Mono29 zo nu en dan kijk naar Alpha, een Amerikaanse avonturenfilm uit 2018, geregisseerd door Albert Hughes en geschreven door Daniele Sebastian Wiedenhaupt, naar een verhaal van Hughes.

In de film speelt Kodi Smit-McPhee de jonge Keda die tijdens de laatste tijstijd probeert alleen te overleven in de wildernis nadat hij voor dood is achtergelaten tijdens zijn eerste jacht met zijn Cro-Magnon stam. Hij ontmoet een gewonde wolf, die door zijn roedel in de steek is gelaten, en ze raken bevriend. De wolf Alpha wordt gespeeld door Chuck, een Tsjechoslowaakse Wolfhond.

De belangrijkste opnamen begonnen in februari 2016 in Canada en duurden tot april. De film werd verschillende keren uitgesteld, voordat hij op 17 augustus 2018 in de Verenigde Staten werd uitgebracht door Sony Pictures Releasing. Hij bracht wereldwijd meer dan $ 99 miljoen op en ontving over het algemeen gunstige recensies van critici, die het spel en de cinematografie prezen.

De film speelt zich geheel af in de sneeuw, niet bepaald mijn favoriete weertype. Kreeg het al koud toen ik er naar keek – bij wijze van spreken dan. Dus nu fluks naar de Vogelvlucht die op de voorpagina begint met drie berichten, een kort bericht en een fotobericht met twee foto’s.

Twee berichten kent u al: de Prayut-opening en ‘Future’ foods to be dished out at Apec. Om uw geheugen op te frissen: Vier van de 21 nieuw gecreëerde ‘toekomstige’ Thaise gerechten in de laatste ronde van de lopende voedsel start up wedstrijd worden later deze maand geserveerd tijdens het galadiner van Apec 2022, samen met het formele menu dat is samengesteld door een gerenommeerde Thaise chef-kok.

Het kortje bevat een condoleancebericht  van de koning dat naar Zuid-Korea is gestuurd.

Pagina 2, netto een halve pagina, bevat drie berichten en het al genoemde fotobericht met een foto van de nieuwe tunnel onder de Red Line.

De pagina opent met Covid stymied kids’ reading, writing skills en meldt verder Ex-deputy national police chief Jumpol dies age 72 en Bangkok Airways in talks over Betong-Hat Yai route.

• De lees- en schrijfvaardigheid van veel jonge kinderen is sterk verminderd doordat scholen tijdens de Covid-19-pandemie voor een lange periode zijn gesloten geweest.

• Jumpol Manmai, voormalig plaatsvervangend hoofd van de nationale politie en ex-grootkamerheer van het Royal Household Bureau Bureau is op 72-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een longinfectie.

• Het ministerie van Transport is om groen licht gevraagd voor de lancering van een commerciële route van Bangkok Airways tussen Songkhla’s Hat Yai en Yala’s Betong nadat de driewekelijkse Betong-Don Mueang-vluchten van Nok Air op 28 oktober werden stopgezet.

Ten slotte pagina 3 die opent met het al genoemde interview met commendant Santi van de 4th Army Region. Ook al genoemd het fotobericht met de foto van loketten op Bang Sue Grand station.

De berichten melden Chinese caught in kidnap plot, Chonsawat may get jail time in graft case en Naga named as national symbol.

• De politie heeft een Chinese staatsburger gearresteerd die vermoedelijk betrokken was bij het ontvoeren van een landgenoot, het martelen van hem en het afsnijden van zijn pink voor een losgeld van 30 miljoen baht.

• De National Anti-Corruption Commission (NACC) bevestigde dinsdag berichten in de media dat er redenen waren om aan te nemen dat Chonsawat Asavahame en ten minste vijf andere mensen betrokken waren bij de verduistering van meer dan 100 miljoen baht aan tempelfondsen die werden besteed aan ruim twintig tempelprojecten in Samut Prakan tussen 2011 en 2013.

• De naga, een mythische slang, is aangewezen als een van de nationale symbolen van Thailand, zei regeringswoordvoerster Rachada Dhnadirek dinsdag. Het wezen heeft de Thaise samenleving en tradities lang beïnvloed, ook al is het afkomstig uit India. Het verhaal van de mythische slangenkoning is in Thailand in verschillende culturele vormen verteld, van architectuur tot festivals.

‘De naga is een symbool van de Thaise cultuur vanwege de nauwe relatie met de overtuigingen van de Thaise mensen’, aldus Rachada. Het Department of Fine Arts zal prototypes schetsen van Vasukri, de slangenkoning, en vier andere soorten naga.

Foto: Een naga siert een trap die leidt naar de hoofdkapel van Wat Rong Sua Ten in Chiang Rai.

Einde Nieuws uit Thailand om 11:37 uur met het laatste nieuws Immigration increases passenger handling capacity at Suvarnabhumi airport en Safety restrictions on lantern flying during Yi Peng festival.


 

Mourners leave flowers near the site of a deadly crowd crush in Itaewon district of Seoul on Monday.

Een nieuwe dag, een nieuwe krant bij 25° (overwegend zonnig)

1 november, 6:52 uur – Als de krant kon praten, zou hij vanochtend mij verweten hebben dat hij een uur moest wachten totdat ik wakker werd en de krant ter hand nam. Want zoals gebruikelijk zal de nachtwaker BP omstreeks zes uur naar mijn kamer gebracht hebben.

Rise and shine zeggen Engelse ouders als ze hun kroost wakker maken. Wordt het shine vandaag? In ieder geval niet in Morbi in India waar een in het koloniale tijdperk gebouwde voetgangershangbrug over de rivier Machchhu, die vol stond met feestvierders, is ingestort. Circa vijfhonderd Indiërs vierden er de laatste dag van het Diwali festival, van wie ruim 130 om het leven kwamen. BP meldt het in een paginabreed bericht onderaan de voorpagina.

Divali, ook Deepavali, Diwali of Deevali genoemd is een van de belangrijkste feesten in het hindoeïsme en vindt zijn oorsprong in India. Het woord is afgeleid van het Sanskriet dipavali, dat een rij lichtjes betekent (Wikipedia).

Zal de ramp in India internationaal net zoveel aandacht trekken als het incident in Seoel (153 doden)? Ik denk het niet. Om een bekende uitspraak te parafraseren: Alle doden zijn gelijk maar sommige doden zijn meer (nieuwswaardig) dood dan andere.

Dat geldt ook voor de 101 doden door een aardverschuiving in de Filipijnen als gevolg van een zware storm die 101 levens eiste en de 150 kinderen die in Indonesië om het leven zijn gekomen door een  ondeugdelijke in eigen land geproduceerde koortsstroop.

Na zoveel slecht nieuws wordt het tijd voor de vogelvlucht van Arendsoog die meldt dat BP vandaag  bruto vier, maar netto 2,5 binnenland pagina’s telt in het eerste katern met veertien nieuwsberichten en –verhalen, zes foto’s, één 1-koloms foto en één postzegelfoto. De rubriek In Brief ontbreekt, de grootste foto van vier kolommen in het hart van de voorpagina toont de Halloween gekte (mijn woordkeus) in de Khao San Road. Er werd onder andere een Halloween verkleed wedstrijd gehouden die volgens het bijschrift veel toeristen en partygangers naar de straat trok.

Het grootste verhaal van bijna een halve pagina op de 2 meldt Apec meet fails to wow public. Nu de Asia-Pacific Economic Cooperation (Apec)-top nadert, heeft Bangkok Post een willekeurig aantal personen ondervraagd over hun kennis van de bijeenkomst en hun mening erover. De meesten toonden weinig kennis van de top en konden niet zien hoe het zich verhoudt tot hun dagelijks leven; velen vroegen zich ook af of het de moeite waard was om de top hier in Thailand te hosten.

Apec vormt ook de opening krant waarin BP paginabreed meldt 18 Apec leaders to attend meet. Geen verrassende keuze want BP beschouwt zichzelf als een zogeheten paper of record. Mijns inziens een typisch voorbeeld van de zelfoverschatting waaraan de krant lijdt.

Het Business katern opent met Operators jittery following Itaewon. Thaise toeristenorganisaties zijn bezorgd over drukke evenementen; ze dringen er bij de betrokken autoriteiten op aan voorbereid te zijn op mogelijke ongelukken na de tragedie in Itaewon in Zuid-Korea.

Life opent met het paginagrote verhaal For a better future. Een studiebeurs aan de UWC Thailand International School in Phuket helpt twee Afghaanse meisjes hun droom van een opleiding te realiseren. De foto die ik hierbij toon, beslaat de halve pagina tot iets onder de vouw. Voor een foto van de twee gelukkigen moet u het verhaal maar aanklikken.

Nieuwsflitsen 31 oktober-1 november

Seoul crush victim’s parents to borrow B400,000 to bring body home
The father and mother of the Thai student who lost her life in a horrifying crowd crush during Halloween celebrations in Seoul are desperate to bring her body home, their daughter’s final journey.

Sakhon and Nha Makaew said on Monday they would borrow 400,000 baht from relatives to pay the expenses of repatriating the body of their only daughter, Natthicha, 27, from South Korea to her home in Lom Sak district of Phetchabun. The parents said they had been informed by the Thai embassy in South Korea that the process would take about four days.

Mr Sakhon, 67, and Ms Nha, 64, have been struggling to cope with the devastating loss. Natthicha, an only child, taught the Korean language to Thai students after graduating from Mahasarakham University.

After the Covid-19 outbreak shut down her tutorial classes, she enrolled in a six-month advanced Korean course at Sogang University in Seoul. The Humanities and Social Sciences Faculty of Mahasarakham University on Monday posted a condolence message.

Home province help for family of Thai who died in Korean crowd
Local authorities in Phetchabun are arranging assistance for the family of the Thai woman crushed to death in a Halloween crowd in Itaewon district of Seoul on Saturday night.

South Korea mourns Halloween crowd surge victims
South Koreans flocked Monday to memorials honouring the 154 people killed in a crowd surge at Halloween celebrations, as authorities faced accusations that lax crowd control had caused the disaster.

Dead whale in Phuket bay
A large dead whale was found floating in a bay off the Koh Racha shore in tambon Rawai of Phuket on Saturday.

China residents able to travel to Macau using e-visa from Tuesday
China’s immigration bureau said mainland residents will be able to travel to Macau from Tuesday using an online visa system rather than in-person applications, a move that could increase travel to the world’s largest gambling hub.

Son arrested after mother fatally bashed
A jobless man with a history of drug use was arrested after his elderly mother was bashed on the head and killed in Bua Yai district of Nakhon Ratchasima on Sunday, police said.

As exports rise, Bank of Thailand ends Covid support measures
Surge in exports creates current account surplus of $0.6 billion in September as Bank of Thailand ends pandemic measures of 100% mortgages and corporate bond supports.

Chinese boxing promoter arrested for call-scam slavery
Police arrest a Chinese boxing promoter on charges of entrapping Thais into working for a brutal gang of call scammers based in Myanmar’s Myawaddy border township.

Muay Thai’s Olympic quest slowed by safety concerns
The ancient combat sport of Muay Thai has set its sights on Olympic glory, but a recent death has highlighted safety concerns that could slow its path to a Games debut.

Chadchart confirms City Hall being relocated
The Bangkok Metropolitan Administration (BMA) will go ahead with its plan to move its head office from the building at Sao Chingcha in Phra Nakhon district to its second office in Din Daeng district, Governor Chadchart Sitthipunt said on Monday.

18 leaders confirmed to attend Apec summit
Eighteen leaders of Asia-Pacific Economic Cooperation (Apec) member countries have confirmed they will attend the Nov 18-19 summit in Bangkok, Prime Minister Prayut Chan-o-cha said on Monday.

China’s Xi Jinping to attend Apec summit: Foreign Minister Don
Chinese President Xi Jinping will attend the Asia-Pacific Economic Cooperation summit in Bangkok next month, according to Foreign Minister Don Pramudwinai.

Covid shots for young kids not popular outside Bangkok
The heavily promoted campaign for the vaccination of very young children against Covid-19 has met a tepid response, especially outside Bangkok.

Malaysia questions 18 people arrested at LGBT Halloween party
Malaysia’s Islamic religious authorities on Monday questioned 18 people detained during a Halloween party attended by members of the LGBT community at the weekend, activists said.

Hong Kong travel sector appeals for coronavirus breaks for tour groups
Representatives of Hong Kong’s travel sector are pressing the government to grant special privileges to tour groups so they can eat in private areas of restaurants and visit attractions, instead of restricting their movements for three days of Covid-19 medical surveillance on arrival, a senior industry executive has told the South China Morning Post.

Exports of meth pill precursor sodium cyanide to be iced
Exports of sodium cyanide are set to be iced after Thailand is found to have exported enough of the methamphetamine precursor to Myanmar to make 16 billion ‘yaba’ pills.

Indonesia revokes firms’ fever syrup licences amid probe into 150 deaths
Indonesia’s food and drug agency (BPOM) said on Monday it had revoked licenses of syrup-type drug production of two local firms for violating manufacturing rules, as it probes the deaths of more than 150 children due to acute kidney injury (AKI).

TGE nets deal to build B1.4bn power plant
Thachang Green Energy Plc (TGE), a biomass power plant developer and operator, has been awarded a contract to build a 1.4-billion-baht waste-to-energy power plant in Samut Sakhon, part of state efforts to promote renewable energy.

Nieuws in infographics

Klik hier voor het bijbehorende bericht: Choosing a year-end piggy bank

As the new year approaches, Thais often look to make long-term investments for tax benefits and to feather their nest.

Woodstock-achtig festival komt naar de River Kwai

1 november – Live Nation Tero organiseert op 12 en 13 november het allereerste internationale muziekfestival aan de oevers van de River Kwai in Kanchanaburi. Onder de titel ‘River Fest Music Festival voeren ruim dertig Thaise en internationale artiesten geweldige muziek uit op twee podia in Chuen Rudee Land, een 40 hectare grote camping die bekend staat om zijn prachtige natuurlijke omgeving.

De line-up van de eerste dag op de Main Wave Stage bestaat uit Honne, Slot Machine, Zion T, Eric Nam, Twopee Southside, Saran & Dieout, Better Weather, Anna, Electric Neon Lamp en The Young Wolf. De Ripple Stage biedt Luss, Andy Tubman, Anna met Yayee, Valentina Poly, Take Away en Fine Find Beat.

Op 13 november zijn Ruel (foto boven), Sam Kim, 10CM, Zom Marie (foto rechts), Gentle Bones, Whal & Dolph, Jeff Sater, Dept, Serious Bacon en Landokmai te zien en horen op de Main Wave Stage gaan, en Thuy, Jack Garratt, Primprao, Gabe, Re-Hear Experience en Mercury Goldfish op de Ripple Stage.

Naast de fantastische livemuziek, biedt het festival veel activiteiten voor ieders plezier, waaronder een funky fotohoek voor stijlvolle online check-ins en een breed scala aan heerlijk eten en drinken. (Woodstock-like festival comes to the River Kwai, BP Life 31 oktober)

Tickets cost 1,800 baht for one day and 3,400 baht for two days and can be purchased from nine stand-alone Thai Ticket Major outlets or via thaiticketmajor.com (call 02-262-3838). Tickets at the door cost 2,200 baht per day. Visit livenation.co.th.

Artwork from Chimeem Art (China).

Hotel Art Fair verbindt kunstenaars met kopers

1 november – ‘Nieuw’ is het concept van de 7e editie van de Hotel Art Fair, die een comeback maakt met een nieuw verhaal in een nieuw tijdperk, in The Standard Bangkok Mahanakhon, Narathiwat Ratchanakharin Road, van donderdag tot zondag.

Dit langverwachte post-Covid-kunstevenement, gehouden door de Farmgroup, biedt een nieuwe ervaring in de kunstwereld met als doel nieuwe mensenmassa’s te verbinden met gemeenschappelijke interesses in kunst, muziek en lifestyle.

Het is een goede gelegenheid voor kunstenaars om fans te ontmoeten in een gezellige, ontspannen en herkenbare sfeer, en ook een platform om de Thaise kunstindustrie op de internationale markt te helpen promoten.

Dit jaar presenteren 28 deelnemende kunstgalerieën en kunstenaars uit heel Thailand en Zuidoost-Azië hun beste selecties. Ze zullen worden vergezeld door gastcuratoren van beroemdheden Rika Dila, Vasu Virajsilp en Juthathum Chirathivat.

Het trio stelt hun voorkeursstukken tentoon in de Guest Celebrity Curator Rooms, waar iedereen zijn persoonlijke collecties of de creaties van zijn favoriete kunstenaars van dichtbij kan bekijken in een uniek vormgegeven ruimte.

Art Tank Media sponsort het ‘Art Tank Talk’-forum, waar vier gespreksonderwerpen worden besproken: ‘Trend of Thai Art Investment’ (donderdag); ‘Art Crush (zaterdag); ‘Fireside Chat About Life And Art’ (zaterdag) en ‘Gen Of Art Toys’ (zondag).

Om de geest van de oorspronkelijke beurs levend te houden, behoudt deze tentoonstelling zijn gebruikelijke gemakkelijke en ontspannen sfeer met het slimme gebruik van de ruimte van het hippe hotel als een ‘thuis voor de kunsten’. Dat is de reden waarom het enorme gebied van 30 van de 155 kamers in The Standard Bangkok Mahanakhon is gekozen voor de showcase. (Hotel Art Fair connects artists to buyers, BP Life 31 oktober)

De foto rechts toont een schilderij van Young Wolf. Young Wolf is een groep van vier vrouwelijke kunstenaars die sterke connecties delen door de liefde voor kunst.

The first day of the fair is reserved for art collectors. Members of the public are invited on Friday from 11am to 5pm and Saturday and Sunday from 11am to 10pm. There is no admission fee. Visit hotelartfair.com.

Royal Osha verwelkomt de winter met verfijnde Thaise gerechten

1 november – Gelegen op de hoek van Soi Ruam Rudi en Witthayu Road, staat restaurant Royal Osha onder het nieuwe management van de zussen Kewalin en Supapitch Pithayanukul.  Ze werken samen met de ervaren chef-kok Vichit Mukura, die aan het hoofd stond van Khao toen het een Michelin-ster ontving, om dit elegante nieuwe menu voor de chef’s table-ervaring te presenteren. (Op de foto v.l.n.r)

Als je nog nooit in Royal Osha bent geweest, schrijft Pornchai Sereemongkonpol in Royal Osha welcomes winter with refined Thai cuisine, verken dan de prachtige interieurs met een prachtige chada-kroonluchter, luxueuze contrasten van goud en zwart, eetcabines geïnspireerd op de aalmoesschalen van boeddhistische monniken en prachtige muurschilderingen met Ramakien tussen vele decadente details. Wie er al geweest is, ziet wellicht de nieuwe kaszone, grenzend aan de grote eetzaal, waar de chef’s table plaatsvindt.

Degenen die het voor het eerst komen, krijgen een degustatiemenu voorgeschoteld dat volgens Kewalin volledig wordt gewijzigd voor hun latere bezoeken. Lees verder door op de kop te klikken.

BP in vogelvlucht om 10:24 uur bij 30° (overwegend zonnig)

1 november – Tja, en toen kwam al weer het einde in zicht van Nieuws uit Thailand, maar Arendsoog gaat eerst de restjes opruimen. De voorpagina telt vier berichten waarvan u er al twee kent: de opening en het bericht over de ingestorte brug in India. Noemde ook al de foto met Halloween gekken in de Khao San Road.

Nieuw zijn: New flak for foreign land ownership bill en Prayut can’t stay PM after 2025: Wissanu.

• De regering luistert naar alle zorgen over haar voorstel om buitenlanders toe te staan grond van maximaal één rai te bezitten voor woondoeleinden.

• De ambtstermijn van premier Prayut loopt af in 2025 als hij bij de komende verkiezingen wordt herkozen, zei vice-premier Wissanu Krea-ngam gisteren tegen de pers.

Van pagina 2 kent u de opening al over de lauwe reacties van de bevolking op de Apec top en uit Nieuwsflitsen is al bekend dat ouders niet staan te trappelen, althans buiten Bangkok, om hun toddlers (peuters) te laten vaccineren.

Nieuw is NGOs analyse BCG model. Non-profitorganisaties dringen er bij de regering op aan om de Bio-Circular-Green (BCG) Economy te implementeren ten behoeve van de basis van de samenleving nadat het model is geïntroduceerd tijdens de Asia-Pacific Economic Cooperation (Apec) 2022-top.

Pagina 3, netto een halve pagina, telt drie berichten en een fotobericht met een foto van voetgangers op de jetty (loopbrug) van de Ratchaprasong steiger aan de Chao Phraya. De steiger is een popuaire plaats om krathongs te water te laten op Loy Krathong Day, die dit jaar op 8 november valt.

De opening noemde ik al: BMA to ramp up festival security, nieuw zijn Boxing promoter nabbed over jobs scam en Student loan bill in Senate.

• De politie heeft een Chinese bokspromotor gearresteerd op beschuldiging van het verleiden van Thais om te werken voor een meedogenloze bende telefonische scammers (oplichters) in de grensgemeente Myawaddy in Myanmar.

• De Senaat zal vandaag in eerste termijn overwegen of een controversieel wetsvoorstel tot wijziging van de Student Loan Fund (SLF) Act zal worden goedgekeurd. Het voorstel voorziet in het afzien van rente op leningen en boetes voor wanbetalers.

Ten slotte pagina 4, ook een halve pagina, met vier berichten en twee foto’s van de dode walvis die in de Laem Sai baai (Phuket) is gevonden. De walvis is 17 meter lang en weegt circa drie ton. Waarschijnlijk is het dier al drie tot vier weken dood.

De pagina opent met OHCHR hails push to end abductions. Het UN Human Rights Office van de High Commissioner heeft de inwerkingtreding van Thailand’s Prevention and Suppression of Torture and Enforced Disappearance Act van 2022 geprezen, maar merkt op dat er meer had kunnen worden gedaan om aan de internationale normen te voldoen.

De overige twee berichten melden BMA set to move HQ to Din Daeng en B31bn for elevated highway extension, maar dat kan ik niet vinden. De gemeente Bangkok (BMA) heeft besloten door te gaan met het  plan om haar hoofdkantoor te verplaatsen van Sao Chingcha in het district Phra Nakhon naar een ander kantoor in het district Din Daeng.

Reacties niet mogelijk