Hemelse homestay

Homestay. Ik laat het woord net als wijn walsen in mijn mond. Het woord heeft iets gemoedelijks, duidt op gezelligheid en dat kan ook wel kloppen. Het is de aanduiding van een overnachtingsmogelijkheid bij dorpelingen thuis. Het Nederlandse pension komt enigszins in de buurt. In Thailand is de homestay niet alleen een manier om het inkomen aan te vullen, maar ook om bezoekers de cultuur en natuur van het eigen dorp te laten zien.

Aree Sairaya had nooit gedacht dat ze haar huis zou omzetten in een homestay. Ze meende dat het geen goed idee was vreemdelingen te ontvangen. Maar het dorpshoofd deed haar van mening veranderen, de familie kon een extra inkomen wel gebruiken en het huis dat drie slaapkamers telt, was er geschikt voor. Hij had gelijk. Zij en haar echtgenoot verdienen nu 10.000 baht extra per maand.

Ban Sam Chong Nuea, een vissersdorpje van moslim bewoners, is net als twee andere vissersdorpen in de provincie Phangnga een rustieke plaats. Er komen maar weinig toeristen en dat maakt het dorp voor rust zoekende reizigers aantrekkelijk. Het dorp ligt bij de samenvloeiing van drie rivieren en is niet ver verwijderd van nationaal park Ao Phangnga. Het dorp, 4.000 rai groot, kan alleen over water bereikt worden. De meeste dorpelingen wonen in paalwoningen aan de oever van de rivier en het meeste land is in gebruik als rubberplantage.

Het idee om zich te richten op toerisme werd een jaar na de tsunami in 2004 geboren. Weliswaar werd het dorp niet rechtstreeks getroffen maar de getijdewisseling had een negatieve invloed op de visserij. Toen het geld krap werd, trokken veel dorpelingen naar de grote stad, wat tot gezins-, economische en sociale problemen leidde.

Dorpshoofd Surat zocht naar een oplossing om de gemeenschap niet uiteen te laten vallen. Hij hoorde over andere succesvolle gemeenschappen die duurzaam toerisme gebruikten om hun natuurlijke hulpbronnen te behouden. Surat richtte een toerismeclub op. Een groep vissers werd lid en besloot hun vissersboten, genaamd ruea hua thong (een type long-tail boot met een hoge, gebogen boeg) te gebruiken om toeristen de omgeving te laten zien.

De service raakte geleidelijk bekend bij touroperators in Phangnga en bezoekers, de club groeide en is nu een gemeenschapsonderneming, die ook homestays biedt. De groep telt dertig leden die rondvaarten maken, en bij elf families kan gelogeerd worden. Jaarlijks verwelkomt het dorp vierduizend gasten en genereert 2 miljoen baht.

Aree en haar echtgenoot ontvangen nog steeds graag bezoekers. Ze zijn beiden vriendelijk en attent. Verslaggeefster Karnjana van Bangkok Post die op bezoek kwam, werd begroet met vers fruit en lokale desserts. ‘Je kunt alles eten wat in de koelkast ligt en laat me weten wanneer je iets anders nodig hebt’, zei Aree.

Karnjana’s huisgenoten die waren meegekomen, vroegen om mamuang bao, een zure kleine mango die in het Zuiden populair is. Aree greep de telefoon en kwam terug met twee grote zakken mango’s. Ze hielp het fruit in stukken te snijden en bereidde kapi wan, een zoete en hete dipsaus gemaakt van lokale vispasta.

Het dorp telt één restaurant dat een ruime keus aan vis en schaaldieren biedt. Oesters, mosselen en vis zoals koningsvis en zeebaars worden door de dorpelingen zelf gekweekt. Behalve de rondvaarten van één of twee dagen biedt het dorp ook andere activiteiten, waaronder kayaking en handenarbeid workshops. Een overnachting kost 350 baht, langer blijven is geen probleem.

Een van de populaire activiteiten is een bezoek aan de Phet Pakarang Cave op Ko Thalu Nai. De boottocht ernaar toe duurt een half uur, waarna de bezoekers over een steil rotspad omhoog klimmen zich vasthoudend aan een touw. Echt iets voor bezoekers die avontuur zoeken. Op de calciet muren van de grot zijn oude, vervaagde schilderingen te zien.

Een andere populaire bestemming is Khao Tapu, beter bekend als het James Bond eiland omdat het een locatie was voor opnamen van de film The man with the golden gun (1974).

Toen Karnjana vertrok, zei Aree met een brede glimlach: ‘Je bent altijd welkom om in mijn huis te logeren. De volgende keer maak ik een barbecue van vissen.’ Karnjana: ‘Dat is een aanbod dat ik nauwelijks kan weigeren.’ (Bron: Bangkok Post, 19 april 2018)

Reacties niet mogelijk