Waarom? Daarom!

Wat beweegt iemand, die bij zijn volle verstand lijkt, om docent journalistiek te worden? Is hij zo jammerlijk mislukt in de spannende wereld van Kuifje, dat hij op deze manier zijn gevoel van eigenwaarde probeert te herstellen? Compenseert hij voor de klas de onderdrukking waaronder hij dagelijks thuis lijdt? Of is hij te dom om voor de duivel te dansen, zodat hem niets anders rest dan het povere bestaan van schoolmeester?

Want wat is er nou zo leuk aan het beroep van schoolmeester? Stomvervelend zijn de docentenvergaderingen, die te lang duren en nooit iets constructiefs opleveren. Collega A zeurt over de werkverdeling, collega B kritiseert de kleur van het wc-papier en de uitgebluste collega C roept voor de zoveelste keer dat ‘het vroeger alllemaal vééél beter was’. En als eindelijk het einde van de vergadering lokt, misbruikt collega D de rondvraag om uit te weiden over de lamlendigheid van studenten.

En zijn de lessen dan zo leuk? Hoe goed je je best ook doet: de dames en heren studenten zijn de avond tevoren wezen stappen en je gevecht tegen hun kater is bij voorbaat een verloren strijd. En die twee giebelende meiden geven je de indruk eenn oneerbaar voorstel te doen, wanneer je ze vriendelijk voorstelt iets minder luidruchtig over hun vriendjes te praten. Vragen of het huiswerk is gemaakt, staat gelijk aan harakiri en de les beëindigen op het tijdstip dat het rooster aangeeft, is een uitnodiging tot Revolutie.

Dus wat beweegt de homo sapiens om geen kantoorbediende, vuilnisman, loodgieter, elektricien, systeembeheerder, conciërge, voorlichter, groenteboer, visser, piloot, chauffeur, politieagent, ambtenaar, treinbestuurder, kapitein, beroepssoldaat, vakkenvuller, advocaat, regisseur, filmacteur, huisarts, jeugdherbergvader of butler te worden – allemaal baantjes waarom je een behoorlijke boterham kunt verdienen – maar het beroep van schoolmeester te ambiëren?

Ja waarom? Omdat je tijdens een reünie die etterbuil van een student tegen kunt komen, die tien keer over zijn tentamen nieuwsbericht deed, nooit op tijd in de les kwam, constant zat te zuigen, bijna van school werd gestuurd vanwege zijn recalcitrante gedrag, zijn eindexamenvisie waarschijnlijk (maar je kon het niet bewijzen) had overgeschreven, bij schoolfeesten kotsend boven de wc hing en nimmer de indruk wekte ooit een douche te nemen, maar die wel onlangs onthulde dat – ik noem maar een zijstraat – minister Van Mierlo die boef van Bouterse in Brazilië liet lopen.

Daarom dus.

  1. Nog geen reacties

  1. Nog geen trackbacks