Jij weet alles van Thailand….?

26

De pick-up kent vele gebruiksmogelijkheden: personenvervoer is er een van.

De directeur van de School voor Journalistiek vroeg mij eens: ‘Jij weet alles van Thailand hè?’. Hij was van plan er op vakantie te gaan, een auto te huren en door het land te toeren. Nu luidde mijn eerste reactie ‘Nou alles…? Wel veel’. Want ik heb weliswaar een meter boeken van Thaise schrijvers verslonden (in Engelse vertaling), maar ik beschouw mezelf niet als Thailand-expert. Ik spreek een handjevol Thais en kan zo nu en dan een paar woordjes lezen; meer niet.
Maar ondanks mijn gebrekkige kennis kon ik hem toch een paar nuttige tips geven.

1 Huur er de eerste paar dagen een chauffeur bij.
a In Bangkok raak je hopeloos de weg kwijt in die wirwar van straten en expressways (tolwegen).
b Je maakt je zo de informele verkeersregels eigen. Ik noem ze informeel omdat ze in geen enkel boekje staan, maar ze worden toch gevolgd. Zie De auto en de auto.
2 Buiten Bangkok kun je probleemloos zelf rijden. De meeste bewegwijzering is tweetalig en over het algemeen adequaat. Mocht je in de verkeerde richting rijden: geen paniek. Op veel plaatsen, aangegeven met U-turn, wordt de middenberm onderbroken, zodat je de andere weghelft op kunt draaien.
3 Alhoewel je ’s nachts op sommige routes sneller opschiet, zou ik dat toch afraden. Motorrijders rijden soms aan de verkeerde kant van de weg en hun verlichting ontbreekt wel eens.
4 Rijd geen dieren dood. Op de binnenwegen kun je honden en kippen tegenkomen. Neem gas terug, ze gaan vanzelf opzij: dat zijn ze gewend.
5 Rijd langzaam als je een kudde buffels passeert. Dan schrikken ze niet en slaan niet op hol.
6 Automobilisten geven niet altijd richting aan als ze van rijstrook wisselen.
7 Houd bij het passeren van motorfietsers op de buitenwegen (in de grote stad is dat onmogelijk) ruim afstand (dat is typisch Engelse rijstijl).
8 Wacht bij het invoegen op de snelweg tot er een groot gat valt, groter dan je in Nederland gewend bent.
9 Veel succes!
Maar dat advies is, evenals de voorgaande, onopgevolgd gebleven want uiteindelijk ging hij niet.

  1. Nog geen reacties

  1. Nog geen trackbacks