Gebruiksaanwijzing voor latrinebezoek (niet voor publicatie)

27Logeren bij mijn schoonfamilie, die diep op het platteland woont, betekent afzien van enkele grotestads genoegens, zoals airco, zittoilet, warm water en een goed gesorteerde kruidenier om de hoek. Nu geeft een ventilator ook verkoeling en een koud stortbad na een zweetdag is best lekker, maar een latrine levert toch de nodige problemen op – zeker als toiletpapier ontbreekt. Aan een reisgids heb je in zo’n geval niet veel. Die geeft slechts twee tips: 1 gebruikt toiletpapier spoel je niet door, maar je gooit het in de afvalbak die in elke latrine staat, en 2 doorspoelen doe je door water uit een reservoir te scheppen. Maar:

1 Hoe poep je gehurkt met een lange broek aan zonder je evenwicht te verliezen of je broek onder te plassen? Je zou je broek natuurlijk kunnen uittrekken, maar waar laat je die als er geen kledinghaken zijn?
2 Hoe reinig je je anus als er geen wc-papier is? Dat schijn je met een bakje water en je hand te moeten doen. Hoe dan: met de zijkant van je hand? Welke hand? De linkerhand is de onreine hand, maar wat te doen als je linkshandig bent? Hoe houd je bij deze handeling je broek droog en moet je dan je broek weer aantrekken met een natte anus? Zou deze reinigingsmethode trouwens de reden zijn waarom Thai geen handen schudden maar een wai ter begroeting maken?
3 Je zou ter vermijding van deze problemen natuurlijk je ontlasting kunnen ophouden tot een zittoilet in zicht komt. Maar dan loop je, zeker als je dat lang doet, het risico van verstopping. Als laxeermiddelen niet meer helpen, moet de dokter eraan te pas komen om het zaakje los te trekken. Dat is geen aangenaam karweitje, zowel voor de behandelend geneesheer als voor het slachtoffer.
4 Je kunt ook stoppen met eten. Lijkt me geen reële optie.
5 Indien aanwezig de Bangkok Post of een andere krant gebruiken. Is erg hard, maakt niet goed schoon en de inkt geeft soms af.
6 Als toiletpapier wel beschikbaar is: waar laat je dat als een afvalbak ontbreekt? Bij mijn schoonfamilie mieterde ik het over het muurtje van de wc in de moestuin van de buren, na het papier wel zo te hebben opgevouwen dat de kleurrijke kant onzichtbaar was.
7 Ten slotte een tip voor wie niet vertrouwd is met de wc-pot. Het is niet de bedoeling dat je er gehurkt bovenop gaat zitten. Laat je billen op de bril zakken en doe je werk. Het is in het begin even wennen, maar uiteindelijk went het. Zoals het omgekeerde ook went.

P.S. Excuses aan de dames, maar een gebruiksaanwijzing voor het vrouwelijk geslacht kan ik om begrijpelijke redenen niet schrijven.

  1. Nog geen reacties

  1. Nog geen trackbacks