De zaak Watana Muangsook

Watana Muangsook vrijgelaten op borgtocht

1 april
– Na 73 uur attitude adjustment is voormalig minister van Sociale Zaken Watana Muangsook vrijgelaten, maar veel indruk heeft de detentie niet gemaakt, want Watana zegt door te gaan zijn politieke meningen te ventileren. Watana werd aangehouden omdat hij kritiek had op de aanhouding van partijgenoot Worachai Hema van voormalig regeringspartij Pheu Thai. Die was aangehouden vanwege diens kritiek op de grondwet en vermeende krenkende opmerkingen over Prayut. Of hij al vrijgelaten is, meldt het bericht niet.

14 april
– Een lastig in toom te houden heerschap, die Watana Muangsook. Twee weken nadat hij vrij was gelaten uit een zogeheten attitude adjustment – deze behandeling kreeg hij vier keer eerder – is hij weer opgeroepen, want de voormalige Pheu Thai parlementariër had op zijn Facebook-pagina geschreven de ontwerp-grondwet af te wijzen. Oei! Watana heeft het leger gevraagd hem maandag op te halen in zijn woning in Prawes (Bangkok), omdat hij met Songkran is vertrokken.
NCPO-woordvoerder Winthai waarschuwt Watana de voorwaarden waaronder hij is vrijgelaten, namelijk geen politieke statements te maken, niet te overtreden. Legercommandant Teerachai zei begin deze maand dat mensen die regelmatig [in neem aan onwelgevallige] politieke opvattingen ventileren, een verblijf in een heropvoedingskamp kunnen tegemoet zien.

Watana was er niet; soldaten kwamen voor niets
15 april – Hij was er niet, Watana Muangsook, het lastige voormalige Pheu Thai parlementslid, dat zich niet de mond laat snoeren door de junta. Donderdagmiddag troffen soldaten alleen zijn huishoudster in zijn woning in Prawet (Bangkok) aan. Volgens commandant Somporn had Watana telefonisch laten weten dat hij er zou zijn, hij ontkende zoals gisteren gemeld dat Watana in verband met Songkran om uitstel tot maandag had gevraagd, wat hij had geschreven op zijn Facebook-pagina.
Watana moet op het matje komen omdat hij heeft geschreven tegen de ontwerp-grondwet te zijn en dat is in het huidige tijdsbestek een doodzonde. Je bent voor of je houdt je mond. Het is de vijfde keer dat Watana een ‘uitnodiging’  krijgt voor een attitude adjustment, een stevig gesprek om iemand tot de orde te roepen.
De autoriteiten vinden Watana’s commentaren ‘niet constructief’, Watana is zich van geen kwaad bewust. ‘Een mening geven of je voor of tegen de grondwet bent, wordt volgens artikel 4 van de interim-grondwet beschouwd als het recht en de vrijheid van Thaise burgers’, zegt hij. ‘De premier en de legercommandant hebben gezegd de grondwet te steunen, dus Thaise burgers, inclusief mijzelf, mogen een andere en tegenovergestelde mening geven.’ Watana wijst er bovendien op dat Pheu Thai en de Democraten dat al hebben gedaan voordat hij zijn mening uitte.

16 april
– Voornamelijk oud nieuws in een groot verhaal over voormalig Pheu Thai parlementslid Watana Muangsook. Nieuw is dat soldaten sinds gisteren voor zijn huis zijn gestationeerd om hem op te wachten. Watana schrijft op Facebook dat zijn vrouw en kinderen daardoor het huis niet in kunnen. Hij houdt vol gemeld te hebben dat hij afwezig zou zijn tot maandag, maar de legercommandant die de operatie leidt, beweert dat Watana beloofd heeft zich donderdag te melden.
Watana schrijft verder de drie voorwaarden die de NCPO aan politici stelden toen ze de macht overnam, niet te hebben overtreden. Die drie zijn een verbod op buitenlandse reizen, afzien van politieke bewegingen en akkoord gaan met juridische actie of schorsing van financiële transacties bij overtreding.
Ik heb alleen maar mijn mening over de ontwerp-grondwet gegeven, wat de grote politieke partijen Pheu Thai en Democraten al eeder deden, zegt Watana. Maar de junta noemt zijn commentaar ‘niet constructief’ en bedoeld het gezag van de NCPO te ondermijnen. En daarom krijgt hij weer een attitude adjustment. Het begint op pesterij te lijken.

Commentaar: Watana heeft een punt
17 april – Bangkok Post kan niet betrapt worden op veel sympathie voor voormalig regeringspartij Pheu Thai, maar deze keer kan de krant er niet omheen dat voormalig Pheu Thai parlementariër Watana Muangsook het gelijk aan zijn zijde heeft. De krant schrijft in haar hoofdredactioneel commentaar van zaterdag dat Watana de gelegenheid moet krijgen zijn mening te geven over de ontwerp-grondwet.
In een post op Facebook eerder deze week liet Watana weten dat hij de wet afwijst en hij betoogde dat hij en andere politici toegestaan moet worden hun mening voor of tegen te geven zonder bang te hoeven zijn voor vergelding. Een vrij onschuldige tekst waarin de krant geen reden ziet hem op te roepen voor een attitude adjustment. Het bericht is niet in strijd met de geest van een openbaar referendum.
De dagvaarding van Watana is geen goed voorteken voor de geloofwaardigheid van het referendum, zegt BP. De trend om meningen te onderdrukken is ‘uiterst zorgelijk’ omdat ze ook nog eens bovenop de intimidatiecampagne van premier Prayut komt tegen politici die hun afkeuring hebben bekend gemaakt.
Het is bekend: Prayut heeft een diepe minachting voor politici, want die hebben in zijn ogen het land aan de rand van de afgrond gebracht [mijn woordkeus]. Eerder reageerde hij kwaad op opmerkingen van ’s lands twee grootste partijen Pheu Thai en Democraten die zich tegen bepaalde elementen van de ontwerp-grondwet verzetten. Hij dreigde met arrestaties.
Bangkok Post wijst erop dat de geest van de wet helder is. Alleen degenen die verdraaide  informatie publiceren of hun toevlucht nemen tot daden van agressie of intimidatie om mensen te dwingen op een bepaalde manier te stemmen of niet te stemmen worden bestraft met een gevangenisstraf van maximaal 10 jaar en een boete van 200.000 baht (artikel 62 van de referendumwet).
Het bericht van Watana mag enkele vernietigende opmerkingen over de NCPO en de regering bevatten, maar het kan nauwelijks gezien worden als een poging onrust te stoken, zoals beweerd door de autoriteiten, aldus BP.
In alle eerlijkheid, besluit de krant: De premier zou er goed aan doen een minder hoge toon aan te slaan en zich te houden aan de interim-grondwet die een garantie bevat voor mensenrechten, vrijdom en het streven naar vrijheid voor alle Thais. (Bron: Bangkok Post, 16 april)

Foei! Watana heeft een mening
19 april – Daden die beschouwd kunnen worden als schadelijk voor de samenleving, economie en nationale veiligheid zijn door de junta verboden. Wie zich daaraan schuldig maakt, wordt uitgenodigd voor een attitude adjustment (AA), een stevig gesprek om de persoon zijn zonden onder zijn neus te wrijven.
Pheu Thai lid Watana Mungsook heeft er al vier keer mee te maken gehad. Maandag keerde hij huiswaarts waar soldaten hem sinds donderdag hadden opgewacht. De voormalige minister in de regering Thaksin krijgt nu een uitgebreide AA omdat hij op zijn Facebook pagina geschreven heeft  de ontwerp-grondwet af te wijzen.
Bangkok Post, niet bepaald een fan van de voormalige regeringspartij, nam het zondag in haar hoofdredactioneel commentaar voor hem op. Wat is er op tegen om een mening te geven? Maar de junta houdt niet van afwijkende meningen; dat weten we nu zo langzamerhand wel. (Bron: website Bangkok Post, 17 april)

19 april
– Het kabinet is verdeeld over de vraag of de kritiek van een groep academici op de ontwerp-grondwet (zie het bericht van 18 april: Academici wijzen ontwerp-grondwet af) in strijd met de wet is. Vice-premier Wissanu vindt van niet. Ze hebben een academische visie gegeven, ‘een redelijke mening zonder politieke agenda’. Maar collega Prawit zegt dat de campagne van de academici in strijd met de wet is. ‘Ze moeten wat ze denken voor zichzelf houden’, kapittelt hij hen. De academici gaven zondag een persconferentie waarop ze hun bezwaren toelichtten. Die kunt u in het vorige bericht lezen.
Overigens lijkt het erop alsof met twee maten wordt gemeten want voormalig Pheu Thai parlementslid Watana is aangehouden voor het geven van zijn mening. Zie het desbetreffende bericht eerder in deze rubriek. Wissanu weigert echter commentaar te geven op de detentie.
De Kiesraad heeft definitief besloten dat het referendum op 7 aussutus wordt gehouden. Wat er gebeurt wanneer de bevolking nee zegt, is onduidelijk.

Dochter Watana: Laat mijn vader vrij
20 april – De dochter van het voor de vijfde keer aangehouden Pheu Thai-lid Watana Muangsook heeft gisteren de hulp van de Europese Unie ingeroepen om haar vader vrij te krijgen. Ze vraagt de EU-vertegenwoordiging in Bangkok haar vaders zaak en andere arbitraire detenties te onderzoeken. Weerada vindt dat een internationaal of extern orgaan na moet gaan of de junta de internationale rechtsregels overtreden.
Watana, aangehouden omdat hij op zijn Facebook pagina heeft geschreven de ontwerp-grondwet af te wijzen, kreeg gisteren nog meer steun. Bij het Victory Monument demonstreerden vier activisten voor zijn vrijlating. Twee zijn ouwe bekenden: Anont Nampa van de Resisting Citizens Group en Sirawith ‘Ja New’ Seritiwat van de anti-coup New Democracy Movement. Ze hadden hun achterban opgeroepen om 6 uur naar het monument te komen, gekleed in een wit shirt, om een moment van stilte te betrachten. Een politiemacht van 200 agenten wachtte hen op en namen hen gevangen, maar na drie uur werden ze al weer vrijgelaten zonder te zijn aangeklaagd.
De NCPO (junta) overweegt Watana te laten vervolgen met als risico dat hij twee jaar achter de tralies belandt. Maandag werd hij bij zijn woning aangehouden, waar soldaten hem sinds donderdag opwachtten. Volgens een NCPO-bron is hij niet aangehouden vanwege zijn kritiek op de ontwerp-grondwet maar omdat hij zijn afspraak met de junta heeft geschonden om af te zien van politieke activiteiten. Die afspraak, gemaakt bij zijn eerste aanhouding acht dagen na de coup in mei 2014, bekrachtigde hij met zijn handtekening.
Minister Don van Buitenlandse Zaken had gisteravond een afspraak met het hoofd van de EU-vertegenwoordiging. ‘Westerlingen zijn niet vertrouwd met de geschiedenis van Thailand. Daarom begrijpen ze huidige situatie van het land niet’, zei hij.
Mijn commentaar: Daar is weinig aan te begrijpen, het is gewoon pure dictatuur. Opzitten en pootjes geven, is het devies van de junta.

Druk op junta neemt toe: Laat Watana vrij
21 april – Zijn dochter heeft een beroep gedaan op de Europese Unie, bij het Victory Monument demonstreerden studenten en nu doen internationale mensenrechtengroepen, waaronder Human Rights Watch, een beroep op de NCPO om Watana Muangsook vrij te laten. Maar de junta houdt haar poot stijf; de laatste oproep noemt ze een gecoördineerde campagne om haar onder druk te zetten.
Maandag hielden soldaten de voormalige Pheu Thai minister aan bij zijn woning en namen hem mee naar de legerkazerne van de 11th Military Circle in Bangkok voor een attitude adjustment omdat hij het gewaagd heeft op zijn Facebookpagina te schrijven dat hij de ontwerp-grondwet afwijst. Thans zit hij opgesloten in legerkazerne Surasi in Kanchanaburi. Een groep roodhemden zou hem daar willen opzoeken. Hij heeft tegen zijn dochter gezegd in hongerstaking te gaan, maar gisteren at hij op aandringen van zijn bewakers toch enkele kokosnootvellen.
Brad Adams, directeur HRW Azië, zegt: ‘Door een prominente criticus aan te houden, heeft de junta het klimaat van angst in de aanloop naar het referendum vergroot. De detentie van Watana is duidelijk een waarschuwing dat de junta bereid is intimidatie en arrestaties te gebruiken om haar zin te krijgen bij het referendum.’
Amnesty International noemt Watana een gewetensgevangene. Hij heeft geen toegang tot advocaten en zijn familie. AI vraagt de junta hem dat wel toe te staan. Ze vraagt de junta ook iedereen toe te staan zijn mening te geven en toestemming te verlenen voor vreedzame bijeenkomsten.
De NCPO vertrouwt het allemaal niet. Ze onderzoekt wie achter de schermen aan de touwtjes trekt. ‘Het lijkt op teamwerk. Te beginnen met zijn Facebook post en gevolgd door de petitie van zijn dochter en de demonstratie bij het Victory monument’, aldus woordvoerder Piyapong. Hij zegt dat Watana mogelijk berecht gaat worden door de krijgsraad; niet voor het geven van zijn mening maar omdat hij de afspraak heeft geschonden, gemaakt na zijn eerste aanhouding, dat hij zich zou onthouden van politieke activiteiten.

Watana vrij op borgtocht; Prayut wijst naar Thaksin
22 april – Na vier dagen detentie is Watana Muangsook gisteren vrijgelaten op borgtocht (foto boven). Maar een gewaarschuwd man telt voor twee: als hij doorgaat met zijn ‘politieke activiteiten’ riskeert hij gevangen te worden gezet.
De voormalige Pheu Thai-minister was opgepakt voor een zogeheten attitude adjustment, nadat hij op zijn Facebook pagina had geschreven de ontwerp-grondwet af te wijzen. Maar het regime noemt dat niet als reden; hij zou de in mei 2014 gemaakte afspraak hebben geschonden die hem verbiedt politieke activiteiten te ontplooien.
Tegen Watana’s detentie was geprotesteerd door zijn dochter, studenten en mensenrechtengroepen waaronder Human Rights Watch en Amnesty International (zie het bericht van gisteren: Druk op junta neemt toe: Laat Watana vrij.
In reactie daarop zegt vice-premier Prawit dat de NCPO alle middelen gebruikt om de orde te handhaven. ‘Het land kan niet vooruit gaan door mensen toe te staan de straat op te gaan. Dat is schadelijk voor het openbaar belang, niet voor de NCPO.’ Prayut heeft Buitenlandse Zaken opgedragen de detentie aan de internationale gemeenschap uit te leggen. Tevens gaat een brief naar alle ambassadeurs.
Prayut zegt over de huidige acties tegen het regime dat overtreders gevangen gezet gaan worden en berecht door de Krijgsraad. Onderzoek wordt gedaan naar hun financiële activiteiten. Hij beschuldigt oud-premier Thaksin ervan achter de protesten te zitten.
De website meldt de reactie van voormalig minister van Buitenlandse Zaken Noppadon. Hij ontkent dat Thaksin lobbyisten heeft gehuurd om protestactiviteiten te organiseren. Thaksin is niet in staat, zei hij gisteren, internationale organisaties of regeringen te beïnvloeden.

Zaterdag 23 april
– Wie spreekt de waarheid, wie liegt? Ik weet het niet. Watana Muangsook, de kampioen attitude adjustment (vier of vijf keer) zegt dat zijn dochter en haar moeder onder druk zijn gezet Thailand te verlaten, maar legercommandant Teerachai ontkent dat: Watana probeert de aandacht af te leiden van zijn detentie. ‘Besteed niet zoveel aandacht aan hem. Hij is iemand die de wet heeft overtreden.’
Watana zat van maandag tot donderdag gevangen vanwege zijn afwijzing van de ontwerp-grondwet. Hij ging korte tijd in hongerstaking. Zijn dochter vroeg de EU dinsdag te ijveren voor zijn vrijlating en onderzoek te doen naar andere omstreden detenties.
– Drie ontkenningen dat Thaksin lobbyisten zou hebben gehuurd en de recente acties tegen de ontwerp-grondwet van twee studentengroepen en Watana Muangsook heeft geregisseerd, wat premier Prayut heeft gesuggereerd. Niet waar, zeggen Thaksin (gisteren op zijn Facebook pagina), zuster Yingluck die weer bij het hooggerechtshof moest opdraven (plichtsverzuim bij het hypotheeksysteem voor rijst, zie pagina Rijst 3) en Thakin’s juridisch adviseur Noppadon.
Thaksin: ‘Ik heb geen behoefte het blazoen van de premier te besmeuren. De geschiedenis leert dat een dictator die zijn autoriteit misbruikt verantwoordelijk is voor zijn eigen neergang.’

Dinsdag 26 april
– Lastpak Watana Muangsook laat zich niet de mond snoeren door het militair bewind. Hij gaat door zijn mening te geven over ‘kwesties die bediscussieerd dienen te worden’ maar hij onthoudt zich van ‘ongepaste kwesties’. Dat zei hij gisteren na het verlaten van de Southern Bangkok Criminal Court, waar hij terecht staat voor overtreding van de Computer Crimes Act wegens twee postings in maart op Facebook.
Watana heeft al enkele malen kennis gemaakt met de attitude adjustments van de junta, de laatste keer nadat hij had geschreven de ontwerp-grondwet af te wijzen. De huidige vervolging is gebaseerd op zijn beweringen dat het regime niet genegen is de macht af te staan en controle van haar machtsgebruik ontloopt. Het leger had aangifte tegen hem gedaan.

Watana: NCPO schendt mijn rechten
27 april – Watana Muangsook weet niet van ophouden. Hij blijft het militair bewind met kritiek overladen. Vorige week vrijgelaten na drie dagen attitude adjustment wegens zijn afwijzing van de ontwerp-grondwet, zegt hij nu dat de mensenrechten van hem en zijn gezin zijn geschonden.
Volgens Watana, voormalig minister in de regering Thaksin, werd zijn huis vorige week maandag toen hij werd aangehouden, geobserveerd door soldaten in burger. Watana heeft ook kritiek op zijn aanhouding, die was gebaseerd op de order van de junta waarbij legerofficieren boven de rang van tweede luitenant politietaken en vergaande bevoegdheden hebben gekregen.
Maar die order, redeneert Watana, heeft geen betrekking op aanhoudingen voor een attitude adjustment. Derhalve was de aanhouding een schending van zijn rechten, het recht op vrije meningsuiting, artikel 4 van de interim-grondwet en artikel 19 van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens.
NCPO woordvoerder Winthai ontkent dat Watana’s rechten zijn geschonden. Hij is aangehouden op grond van zijn Facebook commentaar begin vorige maand waarin hij beweerde dat de junta haar macht niet zal afstaan en controle van haar machtsgebruik tegenwerkt. Daarmee heeft hij de Computer Crimes Act overtreden.
Met deze uitleg haalt de woordvoerder twee zaken door elkaar. De aanhouding voor een attitude adjustment was vorige week en pas afgelopen maandag stond hij voor de krijgsraad terecht voor overtreding van de Computer Crimes Act. De aanhouding zou ook niets te maken hebben gehad met Watana’s kritiek op de ontwerp-grondwet, maar schending van de afspraak gemaakt in mei 2014 dat hij zich zou onthouden van politieke activiteiten. Kunt u het allemaal nog een beetje volgen?
Winthai zei ook nog iets over de [niet eerder gepubliceerde] bewering van voormalig Pheu Thai parlementslid Worachai dat de junta folders in het Noorden en Zuiden heeft verspreid met het sterke advies voor de ontwerp-grondwet te stemmen. Dat is in strijd met de referendumwet. Nee, zegt Winthai, ze zijn alleen een oproep om te gaan stemmen.

Corruptie bij sociale woningbouw Ua-arthorn; Watana ontkent
16 juni – Politiek gemotiveerd: zo noemt voormalig parlementslid Watana Muangsook (Pheu Thai), een scherpe criticus van de junta, het besluit van de NACC om hem in staat van beschuldiging te laten stellen voor corruptie bij het sociale woningbouwproject Ua-arthorn. Hij wordt ervan verdacht steekpenningen te hebben geïncasseerd bij het project van 8,9 miljard baht, dat een initiatief was van de regering Thaksin.
Watana zei donderdag op een persconferentie in het hoofdkantoor van Pheu Thai dat hij pas van het NACC-besluit hoorde toen de media meldden dat de NACC de zaak naar het kantoor van de procureur-generaal (OAG) had gestuurd. Hij was niet eens opgeroepen door de NACC. Maar de OAG wees het verzoek van de NACC af [om hem in staat van beschuldiging te stellen] vanwege een gebrek aan bewijs. De OAG heeft aangedrongen op de vorming van een gezamenlijke commissie voor verder onderzoek.
Watana beschuldigt de machthebbers ervan dat ze juridische zaken waarmee de NACC zich bezighoudt, misbruiken om opponenten te intimideren. Maar dat zal hem er niet van weerhouden kritiek te uiten, zegt hij.
Watana heeft ook geen vertrouwen in de pogingen van de regering om verzoening en eenheid tot stand te brengen. Hij noemt het toekomstmuziek omdat tegenstanders nog steeds worden gediscrimineerd en geprobeerd wordt hen te vervolgen. (Bron: website Bangkok Post, 15 juni)
Update krant: Watana (ook voormalig minister van Sociale Zaken) zegt dat een ‘person in power’ zich bemoeid heeft met de corruptiezaak, waarmee hij nu in verband wordt gebracht. Een zeker persoon probeert hem te intimideren, zodat hij stopt met het kritiseren van de regering. Deze persoon heeft al bij eerdere onderzoeken hetzelfde gedaan. Maar Wattana laat zich niet de mond snoeren.
De krant signaleert dat Wattana het ineens over premier Prayut had, toen hij over de intimidatie sprak. Hij verwees naar een uitspraak van Prayut die zich heeft afgevraagd of sommige politici bang zijn voor hun zaken die door de NACC worden behandeld.
De Eua Arthorn zaak waar 10 jaar onderzoek naar is gedaan, heeft al die tijd nooit tot actie tegen hem geleid. Het is niet de enige zaak waarin hij sinds de coup van 2006 (waarbij Thaksin het veld moest ruimen) wordt betrokken [geen details]. Deze laatste zaak noemt hij een duidelijke poging om hem in diskrediet te brengen.
‘Ik heb een stomp gekregen. Ik ben naar de militaire rechtbank gebracht. Als de regering haar plicht goed had vervuld, zou ik niets hebben om voor hun voeten te werpen.’

Politie beschuldigt Watana van opruiing
2 augustus – Belachelijke aanklacht als je het mij vraagt [maar niemand vraagt het aan mij]: de beschuldiging van de Technology Crime Suppression Division (TCSD) wegens sedition (opruiing, muiterij). Pheu Thai zwaargewicht Watana Muangsook kreeg dat gisteren te horen toen hij zich bij de politie meldde. En wat voor vreselijks had hij dan wel niet gedaan? Hij had op zijn Facebook pagina supporters van Yingluck opgeroepen om naar het hooggerechtshof te komen en Yingluck een hart onder de riem te steken.
Volgens Watana geen ‘opruiing’ maar ‘aanmoediging’ en gebaseerd op het recht van vrije meningsuiting. Watana geeft dus nu toe de oproep te hebben gedaan, in tegenstelling tot zijn eerdere verklaring dat hij alleen een bericht op zijn FB-pagina had gezet over zijn eigen komst naar het gerechtsgebouw. Die post had betrekking op 21 juli toen de laatste getuigen à decharge werden gehoord.
Vorige week heeft het Special Branch Bureau de Crime Suppression Division (recherche) gevraagd Watana en twee anderen aan te klagen. De CSD schoof dat verzoek door naar de TCSD, maar die heeft Watana nog niet formeel opgeroepen. Watana kwam uit vrije wil naar de TCSD na mediaberichten over de aanklacht. ‘Als bijkt dat ik niets verkeerds heb gedaan, dien ik een tegen aanklacht in.’
Watana is een bekend tegenstander van de junta; hij verzette zich vorig jaar tegen de nieuwe grondwet, die de macht van de junta consolideert. Hij is ook al opgeroepen voor attitude adjustment door de NCPO.

22 augustus
– Nog een geval van minachting van de rechtbank. De Criminal Court heeft Watana Muangsook, voormalig minister van Handel en prominent Pheu Thai-lid, een voorwaardelijk gevangenisstraf van 1 maand en een boete van 500 baht gegeven.
Hij had Facebook Live gebruikt toen hij in de rechtbank wachtte op een uitspraak in een andere zaak die betrekking heeft op de vervanging van een plaquette ter herinnering aan de Siamese revolutie van 1932 door een andere. De TCSD had de rechtbank gevraagd hem van 21 augustus tot 1 september gevangen te zetten, volgens hem om te voorkomen dat hij vrijdag morele steun aan Yingluck zou verlenen, maar de rechtbank liet hem vrij op een borgtocht van 200.000 baht.
De rechter heeft hem bevolen de clip te verwijderen. Watana zegt niet geweten te hebben dat video-opnamen waren verboden in de rechtbank, omdat hij wel zijn mobieltje mocht gebruiken.

19 december 2017
– Watana Muangsook, voormalig Pheu Thai minister van Sociale Zaken, heeft gisteren in de strafrechtbank onschuldig gepleit tijdens een eerste onderzoek van bewijsmateriaal in een zaak die betrekking heeft op zijn opmerkingen over de verdwenen plaquette op de Royal Plaza ter herinnering aan de Siamese revolutie van 1932. Watana, die vrij is op borgtocht, zegt alleen maar berichten op Facebook te hebben geplaatst over de plaquette zonder kwade bedoelingen te hebben gehad. Watana wordt vervolgd wegens majesteitsschennis en overtreding van de Computer Crime Act. De plaquette bleek in april verwijderd te zijn en vervangen door een andere. Onderzoek door de gemeente heeft geen dader opgeleverd. In oktober volgend jaar begint de behandeling met het horen van elf getuigen in zeven zittingen.

8 mei
– Pheu Thai lid Watana Muangsook, fervent tegenstander van het regime, hekelt de NACC vanwege een onderzoek dat ze naar hem doet in verband met vermeende onregelmatigheden bij een project van goedkope woningen. De NACC heeft de zaak in 2008 overgenomen van het Assets Scrutiny Committee (ASC) nadat het opgeheven was. Het ASC werd na de coup van 2006 gevormd om onderzoek te doen naar corruptie waarin de verdreven regering Thaksin was verwikkeld.
De NACC heeft Watana gevraagd zich te melden bij het kantoor van de procureur-generaal, die hem morgen in staat van beschuldiging gaat stellen, aldus Watana. Naar de zaak wordt al 12 jaar onderzoek gedaan, alhoewel die volgens Watana helemaal niet ingewikkeld is. Als er een goede reden was geweest hem te vervolgen, had het besluit al veel eerder moeten worden genomen, vindt hij. Hij vermoedt dat de huidige actie van de NACC politiek gemotiveerd is.

10 mei
– Kleine aanvulling op de vervolging van Watana Muangsook (zie Nieuws van de website in 1 regel). Het prominente Pheu Thai lid, fervent criticus van de junta en voormalig minister van Sociale Zaken is vrijgelaten op borgtocht. Hij wordt berecht door de afdeling voor politieke ambtsdragers van het hooggerechtshof. Naar de zaak is al tien jaar onderzoek gedaan.
Watana wordt verdacht van machtsmisbruik en het aannemen van steekpenningen bij een bouwproject van goedkope woningen. Hij zegt dat het onderzoek naar hem politieke gemotiveerd was en dat enkele getuigen onder druk zijn gezet om hem te beschuldigen. Degenen die dat weigerden, werden als verdachte aangemerkt.

  • Geen Trackbacks
  • Reacties (0)
  1. Nog geen reacties