Thais nieuws zondag 28 januari

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation.
Op de pagina Dossiers geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op de pagina’s Round Up, evenals Dossiers te vinden op de Leeswijzer. Klik voor de leeswijzer hier.
Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

Voor het nieuws van begin januari zie de zwarte menubalk bovenaan de pagina onder het kopje Thailand. Ouder nieuws onder het kopje Buitenland.

 

Vertelt uncle Pom wel de waarheid?

28 januari – ‘Ik kan niet met honderd procent zekerheid zeggen dat uncle Pom niet de waarheid vertelt. Maar ik vind het erg moelijk om zijn uitleg te geloven’, schrijft Guru-hoofdredacteur Pornchai naar aanleiding van de horloge affaire waarin vice-premier Prawit, bijgenaam uncle Pom, is verwikkeld.

Ik heb het niet in de krant gelezen, maar Prawit beschikte in 2014 over een vermogen van 87,3 miljoen baht, blijkt uit zijn vermogensopgave van destijds, en dat is meer dan voldoende om de 25 dure horloges, waarmee hij is gesignaleerd te kopen. Ergo: Dat maakt zijn verweer dat hij de horloges had geleend van een vriend, zoals hij heeft beweerd, nauwelijks geloofwaardig.

Pornchai zet vier vraagtekens achter Pom’s uitleg waarvan dit er één is. De andere:
– De horloges zouden uitgeleend zijn door een gefortuneerde zakenman, maar die is in februari 2016 overleden, ver voor december 2017 toen Prawit tijdens een fotoshoot met het kabinet is gezien met het dure Richard Mille horloge. Dat was het begin van de affaire. Heeft hij het horloge postuum geleend? Waarom heeft hij het niet na diens overlijden teruggegeven aan de nabestaanden?

– En dan is er het gedoe om het horlogebandje passend te maken. We praten niet over een Casio, schrijft Pornchai, dit zijn dure horloges, ze aanpassen houdt het risico in van waardevermindering. Heeft Prawit een horlogemaker gehuurd om de bandjes aan zijn polsomvang aan te passen?

– Ten slotte schrijft Pornchai: Ongeacht het feit dat twee mensen nauwe vrienden zijn, vind ik het moeilijk te geloven dat de een twee dozijn horloges ter waarde van 40 miljoen baht aan de ander uitleent. Dat is zoiets als een koopflat aan je pols dragen.

Volgens mij een mooie en heldere analyse, waar geen speld tussen te krijgen is. Prawit liegt en let op mijn woorden: Uncle Pom, ook generaal Rolex genoemd, wordt door de NACC die onderzoek doet, vrijgepleit van schuld, want This is Thailand en de elite kan zich alles veroorloven. (Bron: Guru, 27 januari. Guru is het vrijdagmagazine van Bangkok Post) (Zie ook de pagina Corruptie 5)

Bijgaand een kader met Prawit’s horloges dat eerder door de krant werd gepubliceerd, toen nog sprake was van 22 horloges.

Hogesnelheidslijn (HSL) wordt mogelijk LSL

28 januari – ‘De vijanden en piranha van de media en de 69 miljoen Thai zouden moeten geloven dat het allemaal achter zijn rug was gebeurd. Hij wist van niets’, sneert Alan Dawson over premier Prayut in de zondagrubriek The Big Issue, die is gewijd aan het mogelijk uitstel van de verkiezingen met drie maanden.

Prayut is deze maal niet de boosdoener, maar het parlement, doorgaans een verzameling ja-knikkers want de parlementsleden zijn benoemd door de junta. [Leuke uitdrukking ‘piranha’, klinkt dreigender dan ‘luizen in de pers’] Zij hebben besloten de inwerkingtreding van de organieke wet op de verkiezingen drie maanden uit te stellen, waardoor de verkiezingen niet in november, zoals beloofd, maar pas in februari kunnen worden gehouden.

Het nieuwskatern bevat zegge en schrijven zeven nieuwsberichten en -verhalen, waarvan twee Special Reports: een over het rookverbod op stranden en een over de verbouw van hennep. Naar het gebruik van de nu nog type 5 drug is veel onderzoek gedaan. Elke dag worden nieuwe toepassingen van de vezel ontdekt, wat de hoop wekt dat de drug wordt gelegaliseerd.

De voorpagina telt twee verhalen: de opening over het protest in Bangkok [zou de geest nu eindelijk uit de fles zijn?] en een bericht over de hogesnelheidslijn Bangkok- Chiang Mai, een lijn van 670 km aan te leggen door Thailand en Japan.

Het ministerie van Transport heeft nog niet besloten of de maximumsnelheid wordt verlaagd van 300 naar 180 tot 200 km per uur want net als AH moet ook Thailand (soms) op de kleintjes letten. Dat wordt volgende maand met de Japanse regering besproken. De vraag is of de lijn dan nog rendabel is en kan concurreren met lucht- en wegtransport.

Thailand sloot in mei 2015 een Memorandum of Understanding met Japan over de aanleg. Daarna deed het Japan International Cooperation Agency een haalbaarheidsstudie naar de eerste fase van Bangkok naar Phitsanulok, een tracé met zeven stations. De hele reis, dus naar het eindpunt, duurt 3,5 uur, een retourtje gaat 1.000 baht kosten. Volgens de studie kost de aanleg van de eerste fase 296,2 miljard baht. De gehele lijn bij een snelheid van 300 km is begroot op 420 miljard baht. (Zie verder de pagina Spoorwegen 2)

Donkere protestwolken trekken zich samen boven regime

28 januari – Bangkok Post opent vandaag met de demonstratie gisteren in Bangkok van het People Go Network (PGN) en andere dissidente groepen tegen uitstel van de verkiezingen. Ook ‘elders in het land’ zou verzet zijn gerezen [geen details].

De actievoerders putten hoop uit de uitspraak van de Administrative Court die gisteren de politie verbood The Walk te versperren, wat op 20 januari bij de start op de Thammasat universiteit wel is gebeurd. Zolang de mars van 450 kilometer naar Khon Kaen vreedzaam is, mag ze de wandelaars die sindsdien uit verschillende plaatsen zijn vertrokken, geen strobreed in de weg leggen. Maar wanneer ze de wet overtreden, mag de politie van de bestuursrechter ingrijpen. Gisteren arriveerden enkele PGN-leden in Nakhon Ratchasima.

In Bangkok belegde de New Democracy Movement (NDM) een demonstratie bij het Bangkok Art and Culture Centre (foto) en een andere groep verzamelde zich in het Lumpinipark om te demonstreren tegen uitstel. Die groep wil elke zondag demonstreren. De NDM komt op 19 februari weer bijeen op dezelfde plaats.

De actievoerders riepen ook op tot het vertrek van vice-premier Prawit uit het kabinet vanwege de horloge-affaire en de bekende actievoerder Veera Somkwamkid zei twijfels te hebben over de pogingen van de regering corruptie uit te bannen.

Uitstel van de verkiezingen is het gevolg van het besluit van het parlement om de organieke wet op de verkiezingen drie maanden later van kracht te laten worden. Daardoor verschuiven de in de wet vastgelegde termijnen.

Het uitstel is al gehekeld door de EU-ambassadeur voor Thailand en de Finse en Amerikaanse ambassade omdat premier Prayut enkele malen garanties heeft gegeven voor november.

De enige demonstratie buiten Bangkok die in het artikel wordt genoemd, vond plaats in Songkhla. Leden van negentien civiele organisaties liepen van het gemeentehuis van Hat Yai naar legerkamp Sena Narong, alhoewel de politie dat had verboden. Ze verzetten zich ook tegen enkele controversiële projecten in Songkhla en Satun, waaronder een diepzeehaven, een kolencentrale en de 142 kilometer lange Southern Land Bridge, die een verbinding gaat vormen tussen de kustlijn van de Andaman zee en de Golf van Thailand. (Zie verder het bericht van 21 januari Anti-junta protesttocht BKK-Khon Kaen in de kiem gesmoord en de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Pheu Thai en Democraten wijzen uitstel af
Een tweede bericht meldt dat Thailand’s twee grootste partijen Pheu Thai en Democraten het vooruitzicht van uitstel van de verkiezingen afwijzen, wat eigenlijk al bekend is.

Partijleider Abhisit (Democraten) vraagt de NCPO klare wijn te schenken wanneer ze niet klaar is algemene verkiezingen te organiseren. ‘Wanneer de NCPO de verkiezingen wil uitstellen, moet ze dat openhartig aan de bevolking vertellen, anders ondermijnt ze haar geloofwaardigheid.’

Abhisit twijfelt aan de volharding van het regime dat het zich niet bemoeid heeft met de beraadslagingen van het parlement. Hij wijst erop dat de NCPO eerder artikel 44 heeft ingezet voor wijzigingen van de organieke wet op politieke partijen, die in oktober van kracht is geworden waardoor de partijen meer tijd hebben voor de herinschrijving van leden en de organisatie van primaries.

Abhisit voorspelt dat de internationale gemeenschap de druk op de regering zal opvoeren vanwege het uitstel naar februari.

Voormalig parlementslid Worachai Hema (Pheu Thai) zegt dat Prayut niet langer op zijn woorden vertrouwd kan worden. Hij waarschuwt voor mogelijke protesten van de bevolking.

NCPO woordvoerder Piyapong zegt dat het uitstel met 90 dagen niet in het belang is van het regime. ‘De mensen en het land zullen er van profiteren.’

Pathum Thani streeft naar leidersrol in Asean

28 januari – Pathum Thani droomt over een gouden toekomst als City of Lotus of een nieuw centrum in Asean als gevolg van haar snel uitbreidende infrastructuur die de groeiende lokale economie en het hoger onderwijs ondersteunt.

Gouverneur Phinit zegt dat het image van de provincie als agrarisch achterland verdwijnt daar industrie, handel, research en zelfs het toerisme exponentieel groeien ten voordele van de jongere bewoners. ‘Deze factoren effenen voor Pathum Thani de weg om een leidende stad in Asean te worden.’

In de ogen van Phinit heeft Pathum Thani, dat een gebied van 953.600 rai bestrijkt, de potentie een regionaal centrum te worden, met name wanneer de economische en onderwijs ontwikkelingen daarbij betrokken worden. De provincie telt dertien goed aangeschreven onderwijsinstellingen, waaronder het Asian Institute of Technology, het Sirindhorn International Institute of Technology en de Rangsit campus van de Thammasat universiteit. Phinit: ‘Deze omgeving maak de provincie ideaal voor research naar en studie van nieuwe technologieën voor de regio.’

Alhoewel de provincie voor 45 procent bestaat uit landbouwgrond genereert ze ook uit andere bronnen inkomsten, zoals vierduizend fabrieken en zestien grote distributiecentra voor goederen. De provincie is ook een gewilde bestemming voor werkzoekenden uit het hele land.

Idee voor jacht op olifanten was een grap

28 januari – Het was een grap, maar die was blijkbaar in verkeerde aarde gevallen want minister Surasak (Milieu) moest vorige week tijdens een bezoek aan de provincie Trat de zorgen wegnemen over het voorstel artikel 44 in te zetten om de jacht op in het wild levende olifanten te legaliseren. Dat ‘voorstel’ was door de gouverneur van Chachoengsao gedaan tijdens een vergadering van de gouverneurs van de oostelijke provincies.

De minister was in Trat om het bezoek van premier Prayut op 4 en 5 februari aan Trat en Chanthaburi voor te bereiden waar hij de problemen met de brutale jumbo’s gaat bespreken.

Nou ja brutaal? Ze hebben honger want de eigen habitat levert niet meer voldoende voedsel op omdat de populatie toeneemt en het leefgebied door menselijk handelen slinkt. Gevolg is dat de dieren gaan foerageren op akkers. Boeren in de provincies Sa Kaeo, Chachoengsao, Rayong en Prachin Buri zijn er niet blij mee. In Trat zijn twintig olifanten buiten hun leefgebied gesignaleerd.

Milieuactievoerders hebben voorgesteld research te doen naar het inzetten van wilde bijen, die niet kunnen steken, om de olifanten op een afstand te houden, want olifanten houden niet van die zoemende insecten. Eerder oplossingen zoals greppels, bomen en het creëren van kunstmatige salt licks als voedselbron zijn geen duurzame oplossing gebleken. Ook door zwakstroomdraden en hekken laten de jumbo’s zich niet tegenhouden. Eén boer die het zat was, heeft een olifant dood geschoten.

In nationaal park Kui Buri (Prachuap Khiri Khan) en Kaeng Krachan (dat ook doorloopt naar Phetchaburi) leven 230 olifanten. De afgelopen 20 jaar is het aantal gestaag toegenomen. Verwacht dat het er in 2027 600 zijn.

Geen kort nieuws vandaag

28 januari – Vandaag vervalt de rubriek Kort Nieuws. Nou ja, 1 berichtje dan. Luchthaven Khon Kaen functioneert weer normaal nadat vrijdag brand had gewoed in een terminal waardoor het vliegverkeer was stil gelegd. De brand is vermoedelijk ontstaan door een defecte air-conditioning op de tweede verdieping. Vrijdagochtend vervielen acht inkomende en uitgaande vluchten, maar zaterdag vanaf 5 uur ’s ochtends konden de dagelijkse 32 vluchten hervat worden.

De technische staf heeft tot vrijdagnacht gewerkt aan de reparatie van het elektriciteitssysteem. Alleen de roltrappen en liften zijn nog niet in gebruik genomen. De tweede verdieping met restaurants, conferentiekamers en de controlekamer voor de elektriciteit bleven gisteren gesloten.

Nieuws van de website in 1 regel

• 43 Cambodjaanse houthakkers van payung aangehouden
• Nationaal Spaarfonds (voor kleine zelfstandigen) wil naar 1,2 mln leden groeien
• Bangkok: Gouverneur heeft ambitieuze plannen voor gemeentescholen
• Nieuwe aanklacht tegen seksbelust schoolhoofd
• Badmintonspeelster Ratchanok sneuvelt in halve finale Indonesia Masters
• Bangkok: Actievoerders eisen verkiezingen dit jaar
• Nakhon Ratchasima: Ruzie in karaokebar leidt tot schietpartij, vier gewonden

Reacties niet mogelijk