Thais nieuws maandag 29 januari

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation.
Op de pagina Dossiers geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op de pagina’s Round Up, evenals Dossiers te vinden op de Leeswijzer. Klik voor de leeswijzer hier.
Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

Voor het nieuws van begin januari zie de zwarte menubalk bovenaan de pagina onder het kopje Thailand. Ouder nieuws onder het kopje Buitenland.

 

Confronterende foto’s bij het omslagverhaal van Brunch, een van de twee magazines op zondag van Bangkok Post. Geboren zonder armen, inmiddels 18 jaar vertelt Buntida ‘Fai’ Chinnawong over haar leven. ‘I want to inspire people. Look at me: I dont’t have two arms and hands like many of you, but I am still fighting to live my life’. Lezen! Klik hier. (Bron: Brunch, Bangkok Post, 28 januari)


 

Horlogeschandaal: Regering zit in haar maag met peiling

29 januari – Een opiniepeiling van het National Institute of Development Administration (Nida) is het laatste drama waarmee de regering wordt geconfronteerd en weer is de horlogeverzameling van vice-premier Prawit de aanleiding.

De resultaten van de peiling, getiteld Borrowed luxury watches: twisted or true?, mogen op bevel van de rector niet gepubliceerd worden. Nida-directeur Arnond vindt dat onacceptabel en zegt ontslag te zullen nemen.

Critici vermoeden dat de regering Nida onder druk heeft gezet om de uitkomst niet openbaar te maken. Die veronderstelling ligt ook wel voor de hand want de regering heeft veel van haar populariteit en vertrouwen verloren.

Arnond, die pas twee weken aan het hoofd van het Nida enquêtebureau staat, pikt het niet. ‘Alhoewel ik de coup en de regering steun, hoef ik niet als ik iets zie dat fout is of onrechtvaardig, bij de hoge heren in hun kont te kruipen [vrije vertaling van to lick top boot]. Mijn taak als academicus is om feiten duidelijk te presenteren. Dat principe en de bevolking zal ik nooit verloochenen. Iemand met een managementfunctie in een academisch instituut dient toegewijd te werken, academische vrijheid na te streven en ethische en academische moed te tonen. Als ik deze dingen niet kan waarmaken, is er geen reden om aan te blijven.’

Arnond heeft van een van zijn stafleden gehoord dat de rector het bevel had gegeven dat politiek-gerelateerde peilingen door hem beoordeeld dienen te worden en dat hij een stokje heeft gestoken voor publicatie. Het bevel van de rector kwam nadat de resultaten van een andere peiling vrijdag werden gepubliceerd. Daarin zei de meerderheid (76,3 pct) twijfels te hebben over de transparantie van de NCPO. ‘Ik denk dat de rector bang is’, zegt Arnond, ‘maar ik ben niet bang. Ik respecteer hem, hij was mijn leermeester. Maar ik heb het recht mezelf te zijn.’

Volgens een bron heeft 85 procent van de respondenten in de peiling gezegd niet te geloven in de uitleg van Prawit dat hij de horloges te leen had van vrienden [de krant gebruikt soms de enkelvoud vorm en soms meervoud. Guru noemde vrijdag  één vriend: een kapitaalkrachtige zakenman]. De bron noemt de uitkomst ‘explosief’ en een ‘bedreiging van het publieke vertrouwen in de manier waarop de regering met het schandaal omgaat’.

Regeringswoordvoerder Sansern, als altijd His Master’s Voice, ontkent dat de regering geprobeerd heeft de peilingresutaten onder de pet te houden. Ze probeert niet de academische vrijheid te beperken. Pheu Thai juridisch adviseur Ruangkrai vermoedt dat ‘invloedrijke figuren’ hebben ingegrepen vanwege de slinkende populariteit van de regering als gevolg van het horlogeschandaal. (Alle voorgaande berichten op de pagina Corruptie 5)

Activiste Chanoknan vlucht naar buitenland

29 januari – Het plaatsen van een link naar een BBC-artikel uit december 2016 over de nieuwe koning Vajiralongkorn, dat als majesteitsschennis wordt beschouwd, heeft een tweede slachtoffer gemaakt: activiste Chanokhan ‘Cartoon’ Ruamsap.

Maar in tegenstelling tot nummer 1, Jatupat ‘Pai Dao Din’ Boonpattararaksa, die in Khon Kaen een gevangenisstraf van 2,5 jaar uitzit, heeft ze geen zin in een verblijf achter de tralies en is tijdig naar het buitenland gevlucht.

Chanokhan is verbaasd over de aanklacht tegen haar, want ze plaatste de link al in december 2016, ongeveer gelijktijdig met Pai Dao Din. (Bron: website Bangkok Post, 28 januari) (Zie verder de pagina Majesteitsschennis)

BP steunt sterk op overheidsnieuws

29 januari – Het is me al vaak opgevallen: Bangkok Post is sterk afhankelijk van het nieuws dat regering en gezagsdragers leveren. Stel je voor dat er geen regering was, dan kon de krant het nieuwskatern wel opdoeken.

Neem de voorpagina van vandaag: Beide verhalen gaan over de regering. Opening is het horlogeschandaal, wat nu het Nida-schandaal zou kunnen heten, en het tweede artikel is een analyse onder de kop Cracks appear in the regime. BP schrijft dat de populariteit van de regering een duikvlucht neemt, niet alleen vanwege Prawit’s horloges maar ook het geschuif met de verkiezingsmaand.

Onderaan de pagina een advertentie met een afbeelding van het Patek Philippe Boutique horloge Calatrava, wat geen toeval kan zijn gezien de commotie over Prawit’s klokjesverzameling.

Pagina 2
Op pagina 2 twee artikelen die ik van mezelf mag overslaan: Een ‘exclusief’ interview met de burgemeester van Yala, waar op 22 januari op de markt een bom ontplofte. Pongsak Yingchoncharoen denkt dat er dwingende redenen voor de opstandelingen zijn om hun wapens neer te leggen en naar de onderhandelingstafel te komen. Ook op deze pagina een Special Report over de bomaanslag, die aan drie personen het leven kostte. De aanslag heeft een verenigd front van solidariteit en veroordeling losgemaakt, schrijft BP.

Verder laat het ‘seksbeluste’ schoolhoofd in Nakhon Ratchasima weten dat hij zich woensdag bij de politie meldt. Meneer is beschuldigd van een affaire met een 14-jarig meisje op zijn huidige school en hij heeft geprobeerd een 13-jarig meisje uit dezelfde klas te verleiden. Uit een ander bericht weten we dat hij eerder op een andere school in de fout ging. Hij schoof 200.000 baht zodat de ouders geen aangifte deden. Het schoolhoofd en de 14-jarige zijn beiden voortvluchtig. Volgens haar moeder is ze getrouwd met de bovenmeester.

Pagina 3
Pagina 3 stipt in één artikel twee onderwerpen aan over de verkiezingen. Op de foto (niet beschikbaar) actievoerders die in het Lumpinipark een wandeltocht maken ter ondersteuning van het People Go Network, een anti-junta groep die The Walk maakt naar Khon Kaen en veel kritiek heeft op de regering. Ze eist onder andere dat nog dit jaar verkiezingen worden gehouden.

Het andere onderwerp heeft betrekking op amusement tijdens verkiezingscampagnes. Ik noemde het al in Nieuws van de website in 1 regel. Kiesraadcommissaris Somchai vindt het ongewenst. Het curieuze is trouwens dat het verbod is gesneuveld in de huidige organieke wet op de verkiezingen, recent aangenomen door het parlement. De laatste keer dat kandidaten dit soort activiteiten mochten sponsoren was bij de verkiezingen op 4 april 1976. De wet werd later geamendeerd om er een stokje voor te steken. Sinds de verkiezingen van 1979 was het verbod van kracht.

Somchai zegt dat de sponsoring de grote partijen een enorm voordeel boven de kleintjes geeft, want ze beschikken over meer financiële mogelijkheden en hebben soms banden met entertainment bedrijven. Somchai verwijt het parlement dat het politici en hun partijen bevoordeelt. Hij vindt dat alle partijen een zelfde bedrag moeten krijgen voor hun verkiezingscampagnes. (Zie ook de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Het Mahakan buurtje is weer in het nieuws. De Association of Siamese Architects, die zich inzet voor behoud van het historische buurtje, vraagt vice-premier Prawit in te grijpen en de gemeente Bangkok te verbieden de hele buurt met wortel en tak uit te roeien. Hoe lang zou het gevecht om deze buurt nog doorgaan? En wie trekt aan het langste eind? (Zie verder de pagina Mahakan Fort)

Pagina 4
Pagina 4 meldt in de opening dat mobiele teams het platteland optrekken om nierpatiënten thuis nierdialyse te geven, zodat ze niet meer twee tot drie keer per week naar het ziekenhuis hoeven, waar ze per sessie 5 uur aan het dialyseapparaat liggen.

Patiënt Suda Sangkhachwaeng, een onderwijzeres op een school in een afgelegen district van Kanchanaburi, is er blij mee. Eerder moest ze tweemaal 40 minuten op de motorfiets naar en van het ziekenhuis rijden. ‘Tegen de tijd dat je herstelt van de behandeling is het al weer tijd voor de volgende. Ik voelde me zo moe, leeggezogen en nutteloos’, vertelt ze.

Suda is een van 31 nierpatiënten die profiteren van het zogeheten CAPD-project (continuous ambulatory peritoneal dialysis) van het Sangkhla Buri ziekenhuis. Bij deze methode hoeven patiënten niet meer aan de machine, maar brengen ze zelf reinigingsvloeistof in hun maag aan. De behandeling die 15.000 baht per maand kost, wordt volledig vergoed door het National Health Security Office. (Zie verder de pagina Gezondheidszorg 2)

Kort nieuws maandag 29 januari

– Premier Prayut is ongeduldig. Hij dringt aan op tempo bij de ontwikkeling van ondergrondse parkeergarages in en om Bangkok. Prayut hoopt dat binnenlandse en buitenlandse investeerders belangstelling hebben voor de bouw en het beheer. Tijdens de kabinetsvergadering van 23 januari heeft hij de gemeente Bangkok en het ministerie van Binnenlandse Zaken gevraagd hem binnen een maand te informeren over de voortgang van het project en de belangstelling van investeerders.

Het Office of Transport and Traffic Policy and Planning werkt sinds april vorig jaar aan een masterplan voor het verkeer in en om de hoofdstad, dat de periode tot 2029 bestrijkt. Het wordt voorgelegd aan het ministerie van Transport. Volgens een bron wordt binnenkort met enkele parkeerprojecten begonnen, die naar verwachting binnen 5 jaar klaar zijn. Een garage met 1.400 plaatsen is gepland in het gebied rond Ratchadamnoen Avenue. Op Rattanakosin Island wordt een garage gebouwd met 700 plaatsen voor auto’s en minibusjes.

Op de foto de parkeergarage bij het gemeentehuis.

– In het district Yaha (Yala) is een vrijwillige ranger zaterdagavond bij zijn huis dood geschoten. De politie vond zijn lichaam achter het stuur van zijn pickup truck. Hij was zesmaal van korte afstand in zijn hoofd en lichaam beschoten. De sidearm van het slachtoffer ontbrak [?] alsmede een HK geweer en kogelvrij vest. Getuigen hebben gezien dat kort voor de aanval zes mannen op motorfietsen arriveerden.

De politie onderzoekt of er verband is met de aanval op zijn ouders en een broer, die twee jaar geleden tijdens het tappen van rubber werden gedood. Kort daarna werd een andere broer gedood.

– De CSD heeft het vermogen ad 346 miljoen baht in beslag genomen van Qingduan Zhang (38), de hoofdverdachte in een grote Chinese Ponzi oplichtingszaak waarmee kort geleden korte metten is gemaakt. De verdachte was op dertig plaatsen in China actief geweest voordat hij in 2016 naar Thailand vluchtte. De slachtoffers werd hoge winsten voorgespiegeld als ze investeerden in een telecommunicatie bedrijf.

Amlo heeft met de Chinese collega’s samengewerkt om Zhang’s vermogen in Thailand op te sporen. Hij werd in januari vorig jaar in Bang Lamung (Chon Buri) aangehouden, waar hij zijn oplichtingspraktijken had voortgezet. De Chinese autoriteiten hebben om zijn uitlevering gevraagd

Vier anderen werden onlangs aangehouden op verdenking van het witwassen van geld. De drie Chinese verdachten zijn inmiddels uitgewezen. Over de bende is door 132 mensen geklaagd, van wie 74 geld hebben overgemaakt. Die zijn er naar schatting 32 miljoen baht bij ingeschoten.

– In Kuala Lumpur hebben de RTP en haar Maleisische collega’s veertig verdachten aangehouden bij een inval in een condominium. Twee Thaise mannen uit Phayao die gedwongen waren om er te werken in wat de bende een restaurant noemde, zijn gered. De politie weet niet hoe groot de bende was en hoe lang ze al opereerde. Voor de twee mannen wordt thans gezorgd door de Thaise ambassade. Ze worden beschouwd als getuige.

– In slechts tien jaar is het gebied met beschadigde koraalriffen toegenomen van 30 naar 77 procent (!), zegt maritiem ecoloog Thon Thamrongnawasawat, deken van de faculteit Visserij van de Kasetsart universiteit. 107.800 van de 140.000 rai bevindt zich in een armzalige staat en het gebied neemt in hoog tempo toe. [In de krant worden beide getallen omgedraaid] In 2008 ging het nog om 42.000 rai (30 procent).

De belangrijkste oorzaak van de achteruitgang is de lozing van afvalwater door strandhotels, vakantieparken en woningen. Slechts 30 procent wordt gezuiverd. De situatie wordt verergerd door plastic dat in het water wordt gedumpt, en door grondopspuitingen langs de kust.

Thon vindt dat de toestroom van toeristen niet behoorlijk wordt gereguleerd. ’De afgelopen twee of drie jaar had Thailand geen probleem met het verbleken van koraal, maar de verslechtering is tot op vandaag doorgegaan.’

Volgens Ocean Conservancy, een Amerikaanse NGO die zich bezighoudt met de bescherming van het zeemilieu, is Thailand het vierde land ter wereld van landen die het meeste afval produceren. Drie universiteiten, waaronder de Prince of Songkhla, hebben in 2014 bij een onderzoek op 159 plaatsen in Thailand, Myanmar, Indonesië en Australië vastgesteld dat koraal plastic opneemt en daardoor beschadigd wordt.

– Pesterijen tussen kinderen nemen in Thailand toe. Het land staat nu wereldwijd op de tweede plaats na Japan, aldus directeur-genetaal Boonruang van het Mental Health Department. Pesten begint al op kindergarten niveau (kleuterschool) daar kinderen het geweld dat ze op de tv zien,  kopiëren.

Volgens studies worden 600.000 kinderen op school gepest oftewel 40 procent van de schoolgaande jeugd. In een studie in 2010 zei 33 procent van de ondervraagden dat ze anderen online pestten en 43 procent dat ze gepest werden.

Boonruang vindt: ‘Onze samenleving dient aan dit probleem aandacht te besteden om de cultuur van veiligheid op school en thuis te bevorderen en het verlies aan kwaliteitsburgers, door dit gepest veroorzaakt, op de lange termijn te verminderen.’

Het Child and Adolescent Mental Health Rajanagarindra Institute werkt aan een pestpreventie programma voor kinderen tussen 6 en 13 jaar. (Zie verder de pagina Onderwijs 2)

Nieuws van de website in 1 regel

• Activiste Chanoknan, aangeklaagd voor majesteitsschennis, vlucht naar buitenland
• Palmolie producenten niet gerust op EU-besluit
• Lichaam van buitenlander gevonden op strand van Rayong
• Kiesraad: Sponsoring amusement in verkiezingscampagnes ongewenst
• Publicatie Nida peiling over Prawit’s horloges tegengehouden, directeur neemt ontslag

 

Reacties niet mogelijk