Thais nieuws 1-15 september

 

Wat heb ik met mode?

15 september – Alhoewel ik helemaal niet modebewust ben – maar wel altijd netjes gekleed ben en rafelige gaten in jeans een horreur vind – schrijf ik toch graag over mode. Misschien omdat die artikelen een tegenwicht bieden tegen de stroom aan ellendeverhalen die het nieuws vaak domineren. Misschien ook omdat de ontwerpers mensen met passie zijn en ik houd van gepassioneerde mensen.

Het Life-katern van BP vrijdag opent met een verhaal over Shone Puipia, een 25-jarige ontwerper, onlangs met een masters graad afgestudeerd aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen. Zijn modemerk heeft de afgelopen twee jaar in de modewereld snel bekendheid en waardering verworven. Kort geleden lanceerde hij zijn nieuwe collectie Dawn Chorus, Dusk Calls in zijn nieuwe studio, magazijn en winkel Soi Sam.

Shone is de zoon van twee bekende hedendaagse Thaise kunstenaars. Van jongs af aan werd hij in de kunst ondergedompeld. Hij ging met zijn ouders naar galerie openingen, bezocht musea wanneer ze in het buitenland waren en had altijd een schetsboek bij de hand.

‘Ik hield ervan cartoons te tekenen. ’t lijkt een beetje op wat ik nu doe: een wereld en een verhaal creëren die gebaseerd zijn op fantasie. Wat me bij mode trekt, is het narratieve (verhalend) aspect. Het lijkt op het scheppen van een nieuw karakter. Daarom doe ik het graag. Ik maak geen ready-to-wear kleding. Ik wil speciale stukken creëren en de drager zich bijzonder laten voelen en voor hen een nieuw gevoel creëren.’ Meer weten? Lees Picnic at soi sam

Guru: Alleen in Thailand

15 september – Het is altijd weer een verrassing: waar gaat het redactioneel van Guru, het vrijdagmagazine van Bangkok Post, over? Ik mag het graag lezen, want hoofdredacteur Pornchai heeft een vaak ironische kijk op Thailand. Vrijdag beschreef ze aan de hand van fotootjes enkele ‘unique occurences’ die toeristen kunnen verbazen. Ik pik er drie uit.

1 Wees extra oplettend om mini overstromingen te vermijden of een stoot water over je heen te krijgen door passerende auto’s.

2 Wees bereid om het voetpad te delen met motorfietsers en dat geldt ook voor utiliteitspalen, telefooncellen en bomen.

3 Verbaas je over het veelzijdig gebruik van pickup trucks. Ze kunnen arbeiders vervoeren in de laadbak, heel lange metalen staven die uitsteken, meubilair en doen zoals op de foto ook dienst als mobiele preekstoel.


 

Nieuws van de website 15 september

• Commentaar overbodig bij deze foto die de ravage toont nadat een bouwkraan in soi Sala Daeng 2 (Bangkok) vrijdagochtend was gevallen. De kraan viel op elektriciteitskabels, een winkelpand en drie auto’s [de krant voegt er nog twee motorfietsen aan toe]. De kraanmachinist raakte bekneld in zijn cabine, enkele anderen werden gewond. Het verkeer in de straat raakte geblokkeerd. Nadat de elektriciteit was uitgeschakeld, gingen reddingsploegen aan het werk. De kraan werd gebruikt op de bouwplaats van een nieuw woongebouw. Naar verwachting duurt het enkele uren om de straat weer vrij te maken.

• NokScoot, een joint venture van Nok Air en Scoot uit Singapore, gaat vanaf 28 oktober viermaal per week op Osaka vliegen, in haar advertentie een awesome destination genoemd. Ticketprijzen beginnen bij 3.559 baht voor een enkele reis. Thai Airways International vliegt normaal tweemaal per dag op Osaka, maar omdat het vliegveld beschadigd is, tijdelijk minder vaak.

• Satun: De politie heeft twee zussen gearresteerd op verdenking van oplichting van 100 personen voor een totaal bedrag van 10 miljoen baht. Ze runden een onderneming met een piramide structuur, waarin slachtoffers werden uitgenodigd goud te kopen. Maar de dames ontkennen elke schuld, ze zeggen zelf slachtoffer te zijn van de fraudeurs en veel geld te hebben verloren.

• Een groep taxibestuurders op Suvarnabhumi dreigt het werk neer te leggen. Ze eisen dat de toeslag van 50 baht die passagiers moeten betalen, verhoogd wordt. De chauffeurs vinden het niet billijk dat de nieuwe taxidienst Taxi VIP, die gebruik maakt van elektrisch aangedreven wagens, 100 baht mag rekenen. Het ministerie van Transport zegt dat ze hogere kosten hebben, maar een bestuurder van de reguliere taxi’s vindt dat quatsch: ‘Zij gebruiken elektriciteit, maar wij moeten benzine kopen.’ Adjunct-directeur Kittipong van Suvarnabhumi denkt dat de taxidienst normaal kan blijven functioneren ondanks de stakingsdreiging.

• Weer een dodelijk slachtoffer van wat in het leger eufemistisch een disciplinaire straf wordt genoemd, maar wat neerkomt op mishandeling. Vrijdag stierf een dienstplichtig soldaat na 24 dagen in coma te hebben gelegen. Hij was geslagen door drie oudere soldaten. Die zijn inmiddels gevangen gezet en gaan vervolgd worden voor moord.

Legerwoordvoerder Winthai zegt dat het leger de drie mannen niet de hand boven het hoofd zal houden. De familie is bereid hen te vergeven, wanneer ze hun excuses maken aan de overledene, zodat zijn ziel in vrede kan rusten. (Zie verder de pagina Martelingen in de kazerne en Rekruut dood geslagen; beulen lopen vrij rond).

• Vrijdag is in Bangkok het Asean-Japan Cybersecurity Capacity Building Centre open gegaan. Het idee hiervoor werd vorig jaar geboren tijdens een bijeenkomst van ministers van Asean en Japan in Cambodja, omdat Asean met een tekort aan cybersecurity personeel kampt. In het centrum gaat personeel getraind worden in cyberverdediging, digitaal forensisch onderzoek en malware analyse.

• Premier Prayut heeft, gebruik makend van artikel 44 van de interim-grondwet (het zogeheten dictator’s artikel) de details bekend gemaakt van het versoepeld verbod op politieke activiteiten. Politieke partijen mogen activiteiten organiseren, zoals algemene ledenvergaderingen, mits ze de Kiesraad daarover vijf dagen tevoren informeren. Campagne voeren blijft verboden. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

• Het compensatiefonds voor slachtoffers in strafrechtzaken en ten onrechte veroordeelde verdachten is uitgeput. Het budget van 300 miljoen baht was na zeven maanden opgesoupeerd. De compensatie is aan 5.642 personen uitgekeerd. Op verzoek van het ministerie van Justitie heeft de regering nog eens 210 miljoen baht ter beschikking gesteld.

• Volkswagen stopt volgend jaar met de productie van het iconisch kever model. VW treft voorbereidingen voor een toekomstige massamarkt van elektrische wagens. Klik hier voor een filmpje.

Politieke partijen lopen zich warm

15 september – Politieke partijen beginnen hun koers uit te zetten naar de verkiezingen nu het verbod op politieke activiteiten gedeeltelijk is opgeheven. Campagne voeren blijft verboden, maar de grens is dun.

‘Meningen geven dient niet te worden beschouwd als campagne voeren’, meent adjunct-partijleider Sathit Pitudecha (Democraten). Worachai Hema (Pheu Thai) vindt de gedeeltelijke politieke striptease maar niks: ‘Geeft de pro-Prayut partij een voordeel.’

Vandaag opent Bangkok Post met de lang verwachte versoepeling van de politieke ban. De politieke partijen zijn upbeat (vrolijk, happy, uitgelaten) over de vooruitzichten op de verkiezingen van volgend jaar – op z’n vroegst op 24 februari, uiterlijk in mei – constateert BP.

Ze hebben lang gewacht, maar de bekende uitdrukking ‘Lang gewacht, stil gezwegen, nooit gedacht, toch gekregen’ gaat niet helemaal op. Stil gezwegen? Misschien wel op hun woorden gepast, want de junta heeft lange tenen. Nooit gedacht? Nee, wel gedacht maar wanneer bleef onzeker door het gedraai van premier Prayut. Toch gekregen? Laten we ’t hopen, want je weet nooit hoe de hazen lopen in Thailand.

Verrassend is het besluit om de zogeheten primaries (voorverkiezingen à la de VS) te schrappen, een voorstel dat is gedaan door de grondwetcommissie om partijleden meer bij de politiek te betrekken. Maar de kleine partijen zagen er van meet af aan als een berg tegenop. Ze vonden het systeem ingewikkeld, tijdrovend en duur. De Democraten lieten eerder deze week al weten de partijleider via dit systeem te willen kiezen, dus ik ben benieuwd of dat nog doorgaat.

Wat mag en niet mag staat allemaal haarfijn opgesomd in een kader bij de opening, maar zoals gebruikelijk op dit vroege uur (6:39 uur) is het nog niet beschikbaar. De redactie van BP bestaat blijkbaar niet uit vroege vogels. Ook zoals gebruikelijk bevat het artikel veel herhaling.

Worachai Hema (Pheu Thai) vindt de versoepeling niet genoeg. Hij dringt er bij de NCPO op aan de ban volledig op te heffen, zodat partijen met de mensen in het land kunnen praten. En zoals hierboven al opgemerkt: De gedeeltelijke opheffing is volgens hem in het voordeel van de pro-Prayut partij [die Prayut na de verkiezingen wil laten terugkeren als premier].

Worachai doelt op de Sam Mitr groep (Three Allies) die het land is ingetrokken om feedback te verzamelen van burgers over hoe de regering beter aan hun behoeftes kan voldoen. De groep wordt ervan verdacht politici uit andere partijen te willen losweken om zich bij haar aan te sluiten.

Worachai: ‘De Sam Mitr groep heeft de duidelijke positie ingenomen om Prayut te steunen aan de macht te blijven. Ze heeft de kans om mensen te ontmoeten wat andere partijen niet kunnen [omdat de groep geen politieke partij is, red.]. Weigeren om de ban volledig op te heffen, betekent de pro-Prayut partij een voordeel geven.’ (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Na het zuur komt het zoet

15 september – Zo, beste lezers , hebben we dit ook weer gehad. Ik ben niet erg consequent want houd niet van politiek geneuzel, maar ik besteed er toch veel aandacht aan. Dus fluks naar de andere nieuwsitems in de krant:

• Pagina 2 opent met het bericht dat het het Department of Airports een 20-jarenplan maakt om de 28 regionale vliegvelden die ze beheert, een fikse opknapbeurt te geven.

• Pagina 3 opent met de tragische dood van een dienstplichtige die het slachtoffer is geworden van een disciplinaire straf. Hij lag ruim drie weken in coma dus de drie oudere soldaten die hem gestraft hebben, moeten flink tekeer zijn gegaan. In Nieuws van de website meer details.

Meer binnenlandpagina’s telt de krant vandaag niet in het eerste katern. In totaal tel ik dertien nieuwsberichten c.q. -verhalen waarvan enkele al bekend zijn uit Nieuws van de website, zoals het bericht dat de baas van Suvarnabhumi zijn schouders ophaalt over de dreiging van een aantal taxibestuurders op zijn luchthaven om te gaan staken. Of neem het bericht dat de regering 210 miljoen baht uittrekt voor het compensatiefonds. Weten we ook al.

De overige berichten meld ik in Kort Nieuws. Uiteraard iets over de overstromingen; verder een reactie op het VN-rapport over de slachtoffers van vergelding en intimidatie omdat ze met de VN bij mensenrechten kwesties hebben samengewerkt. Volgens een eerder bericht was het een rapport van de VN secretaris-generaal, dit bericht noemt Andrew Gilmore, assistent secretaris-generaal voor mensenrechten.

Richtlijnen in de maak voor tatoeëerders in Bangkok

15 september – De gemeente Bangkok (BMA) gaat richtlijnen opstellen met minimum kwaliteitseisen en eisen aan de hygiëne waar de vierduizend tatoeëerders in Bangkok moeten voldoen. De gemeente is vorige week wakker geworden toen ze ontdekte dat slechts 50 tatoeagewinkels in de hoofdstad zijn geregistreerd. De ‘artiesten’ zelf, zoals de krant ze noemt, voeren al 20 jaar campagne om hun werk erkend te krijgen als beroep.

Hoofd Thaweesak van het stedelijk Medical Service Department (MSD) ondersteunt hun streven: ‘Deze artiesten hebben het recht om erkenning te krijgen voor hun werk, net als andere beroepen. We moeten hun carrière serieuzer nemen, hoewel dat niet noodzakelijkerwijs betekent dat ze beroepscertificaten krijgen.’

City Hall heeft eerder met het Department of Health gesproken over wat nodig is voor regeling van tatoeage als behoorlijke carrière maar de baan bleek niet te voldoen aan de criteria van de Medical Council of Thailand. Dus komen tatoeëerders niet in aanmerking voor een certificaat zoals bij voorbeeld artsen. Dat geldt ook voor tatoeëerders die mystieke tatoeages aanbrengen, de zogeheten sak yan, een praktijk waaraan door het gebruik van naalden en kleuren strenge hygiënische eisen worden gesteld.

Gisteren [?] vergaderde het MSD met diensten die ressorteren onder het ministerie van Volksgezondheid. Gesproken is over zes eisen waaraan de tatoeëerders moeten voldoen. Zo mogen ze niet in de buitenlucht werken en dient afval gescheiden te worden in algemeen afval en afval met bloedvlekken. Ze dienen ook adequate kennis over infecties te hebben. Eind deze maand praat het MSD met de National Association of Thailand Tattoo Artists over deze eisen.

Kort nieuws zaterdag 15 september

-Tetelecomwaakhond NBTC heeft bij de Central Adminstrative Court bakzeil gehaald met haar voornemen om het 8500 MHz spectrum vandaag om middernacht af te sluiten, waarvan 95.000 klanten de dupe zouden worden. De rechter oordeelde dat DTAC het recht heeft haar klanten tot 15 december te beschermen. Dit betekent dat ze drie maanden de tijd hebben om naar een ander spectrum van DTAC of naar een andere provider  te verhuizen. Het NBTC-bestuur besluit woensdag of het in beroep gaat. (Zie verder het bericht van 14 september in Nieuws van de website)

– Ik kom nog even terug op de opening van pagina 2 over het plan van de DOA de 28 luchthavens die ze beheert, op te knappen. Hoofd Daroon maakte gisteren op een seminar bekend dat de DOA aan een 20-jaren plan werkt. In uitvoering is al de bouw van een nieuwe passagiersterminal op luchthaven Mae Sot (Tak). Die gaat eind dit jaar open. Het DOA plan behelst ook verlenging van de start/landingsbaan van 1,5 naar 2,1 km zodat de vluchten naar Myanmar hervat kunnen worden en gevlogen kan worden op China.

Verder noemt het bericht nog enkele werkzaamheden, zoals de aanleg van een luchthaven in Betong (Yala), de 29ste van de DOA en uitbreiding van de luchthavens van Lampang en Trang.

– De gemeente Bangkok (BMA) houdt haar poot stijf: de marktkooplui op de JJ Green markt in Chatuchak dienen onmiddellijk te verhuizen; ze krijgen niet het door hen gevraagde uitstel van een maand. (Zie verder het eerste bericht van Kort nieuws van vrijdag)

– De tempelaffaire sleept zich maar voort. Ik begin zo langzamerhand de draad kwijt te raken om welke tempels het gaat. De politie verdenkt nog eens twee tempels van verduistering van subsidies uit het tempelfonds, waardoor het aantal ‘foute’ tempels nu 12 bedraagt. Het gaat om twee tempels in Nakhon Si Thammarat: Wat Mukkadharam en Wat Tha Phaya. De politie heeft geen nieuwe verdachten geïdentificeerd; het zijn dezelfde functionarissen die betrokken waren bij voorgaande verduisteringen. Wanneer ze voldoende bewijs heeft, gaan deze zaken naar de NACC.

Deze maand hoopt de politie haar onderzoek naar de tien tempels af te ronden, enkele zaken zijn al overgedragen aan het OM. De affaire begon in mei met de arrestatie van zes senior monniken. (Zie verder de pagina Corruptie 5)

– Premier Prayut heeft een nieuwe Energy Regulatory Commission (ERC) benoemd ter vervanging van de oude ploeg van zeven leden, die hij te traag vond werken en die vaak conflicten met investeerders uitlokten. Zoals gebruikelijk bij dit soort snelle beslissingen handelt hij op basis van artikel 44 van de interim-grondwet, dat hem de bevoegdheid geeft alle vereiste procedures terzijde te schuiven. Tevens heeft Prayut de woordvoerder van de nationale commissie milieu en voormalig minister van Science and Technology vervangen.

De ERC speelt een belangrijke rol bij het reguleren van elektriciteit en gas, maar haar image is gebutst door beweringen dat politici zich met haar werk bemoeien.

– Bewoners in de Central Plains, het Oosten en de westkust van het Zuiden zijn gisteren gewaarschuwd voor regenbuien en overstromingen vanaf morgen tot woensdag, die veroorzaakt worden door de tyfoon Mangkhut. Naar verwachting bereikt de tyfoon morgen het noordelijk deel van Vietnam en het zuidelijk deel van China, aldus het Meteorological Department.

Boven-Thailand, het Noorden en Noordoosten moeten voorbereid zijn op zware regens vanaf maandag tot woensdag. In de Andaman zee en het noordelijk deel van de Golf van Thailand worden golven van 2 tot 4 meter verwacht.

In elf reservoirs in het Noorden en Noordoosten staat het water lager dan 60 procent van hun capaciteit, maar dammen in Mae Klong, Phetburi, Bang Pakong en het stroomgebied van de Chao Phraya moeten daarentegen meer water lozen.

– Laatste bericht. De NLA (National Legislative Assembly, het door de junta benoemd parlement) heeft duizend inwoners van Uttaradit geholpen om legale rechten op grondgebruik in een bosreservaat te verkrijgen, dat overlapte met bosreservaten in het district Tha Pla.

De hulp kwam gisteren ter sprake op een forum van de NLA getiteld NLA meets the people from 76 provinces, dat werd bijgewoond door 700 provinciale vertegenwoordigers, provinciale gouverneurs, lokale bestuursambtenaren en regeringsvertegenwoordigers.

NLA-voorzitter Pornpetch zei dat de problemen waarop de wetgevers bij hun bezoeken aan het land zijn gestuit, op zeven terreinen spelen: land, waterbronnen, landbouw, transport, economie, milieu en sociale kwesties.


 

Nieuws van de website 14 september

• In Chon Buri is de 55-jarige Jinda Achariyasilp gearresteerd op verdenking van lidmaatschap van de ‘staatsgevaarlijke’  Thai Federation, een beweging die streeft naar afschaffing van de monarchie. De vrouw die haar brood verdient met het bereiden van Thaise desserts, wordt ervan beschuldigd T-shirts met het logo van de republikeinen te hebben gemaakt en verspreid. Haar arrestatie is donderdag bekend gemaakt door vice-premier Prawit. Tevens zei hij dat de regering van Laos op zoek is naar meer aanhangers van de beweging. Jinda heeft schuld bekend, ze is naar de 11th Military Circle in Bangkok gebracht voor verder verhoor.

• Vette oogst aan nagemaakte spullen op de Night Bazaar in Chiang Mai, de beroemdste markt in de noordelijke provincie. De politie speurde bij 25 verkooppunten naar de verboden waar. In beslag genomen zijn 27.000 producten ter waarde van 30 miljoen baht: shirts, broeken, riemen, tassen en brillen, allemaal merkartikelen van onder andere Louis Vuitton, Prada en Gucci. Surachate Hakparn, hoofd van de toeristenpolitie, zegt dat doorgegaan wordt producenten, smokkelaars en online en offline verkopers op te sporen. Hun vermogen kan in beslag worden genomen en ze worden vervolgd op grond van de anti-geldwitwas wetten.

• De aandelenkoersen stegen donderdag met 1,63 procent en de baht versterkte tegen de dollar met 0,8 procent, de hoogste koers in twee weken. Dat was te danken aan de goedkeuring van de laatste twee organieke wetten, vereist voor de verkiezingen, een dag eerder door de koning. Blijkbaar verwachten investeerders dat de verkiezingen nu echt doorgaan na talloze malen te zijn uitgesteld.

De baht doet het sowieso goed vergeleken met de valuta van de belangrijkste Aziatische landen. Goed voor de export, minder voor de import. Of is het andersom? [Ja, het is andersom laat een lezer mij weten]

• De UTCC heeft haar prognose voor de economische groei dit jaar verhoogd van 4,5 naar 4.6 procent. Het consumentenvertrouwen, export en toerisme nemen toe en de prijs van landbouwproducten, zoals paddy, suikerriet en maïs, stijgt. Ook nemen de investeringen toe, zowel de publieke als particuliere. Het consumentenvertrouwen staat nu op het hoogste punt in 64 maanden na drie maanden teruggelopen te zijn.

• 34 leerlingen van de Ban Khok school in Khon Kaen zijn opgenomen in het ziekenhuis, nadat ze ‘s nachts begonnen over te geven en diarree hadden na het eten van de schoollunch op woensdag. Na onderzoek en behandeling mochten 27 leerlingen naar huis, de overige zeven moesten blijven ter observatie.De ouders vermoeden dat de rijst met Hainan kip of de melk de boosdoener was, maar ziekenhuisdirecteur Rati-orn zegt dat dit nog niet vastgesteld is kunnen worden. Naar de bron van de voedselvergiftiging wordt onderzoek gedaan.

• Auntie Pigeon in Laksi (Bangkok) is door het districtskantoor gewaarschuwd dat ze moet stoppen met het voederen van duiven want buren klagen over de rommel die ze maken en ze zijn bang dat de vogels ziektes overbrengen. De 70-jarige vrouw zegt niet geweten te hebben dat het voederen van dieren op openbare plaatsen verboden is.

• De eigenaar van de Alvaro Diving School, de Pirate Bar en het Taraporn restaurant op Koh Tao heeft zichzelf met een 9mm pistool van het leven beroofd. Twee uur eerder had hij op Pantip.com een bericht geplaatst over de problemen met zijn familie en bedrijf en kort voor zijn suïcide was hij te zien op zijn Facebook Diver Nino, terwijl hij heen weer door zijn kamer liep. De man had een motorpak aan en een helm op en hij had een rode pop in zijn linkerhand toen de politie zijn lichaam vond.

• De Zwitserse horloge-industrie wordt bedreigd door het nieuwste Apple horloge dat de hartslag kan meten, zeggen experts. Ze denken dat met name ouderen belangstelling hebben voor het klokje. Wanneer de hartslag hapert, gaat een alarm af. De export van Zwitserse horloges neemt de laatste jaren gestaag af, onder andere door de concurrentie van smartwatches. Het slimme horloge kost $ 399, een bedrag dat een AOW-er niet kan betalen, lijkt me.

• Thai Airways International (THAI) hervat vrijdag gedeeltelijk haar vluchten op luchthaven Kansai in Osaka. De luchthaven die twee weken geleden werd beschadigd door een tyfoon, is nog niet volledig hersteld. Normaal vliegt THAI tweemaal per dag op Osaka.

• Een schandalige poging van Aung San Suu Kyi om het onverdedigbare te verdedigen: zo noemt Amnesty International haar reactie op de kritiek die de veroordeling van twee Reuters journalisten tot zeven jaar gevangenisstraf heeft opgeroepen. ‘De internationale veroordeling van haar is volledig verdiend, ze zou zich moeten schamen’, aldus Minar Pimple van AI.

Suu Kyi zei tijdens het World Economic Forum in Vietnam dat de journalisten eerlijk zijn behandeld. ‘Ze zijn niet veroordeeld omdat ze journalisten zijn, maar omdat ze de Official Secrets Act hebben overtreden.’  Het tweetal schreef destijds over de gruwelijkheden gepleegd door het leger van Myanmar bij de onderdrukking van de moslim Rohingya minderheid in de deelstaat Rakhine. De VN heeft die genocide genoemd.

• Een billboard met portretjes van vjftien ‘gorgeous’ (oogverblindende) voormalige Thammasat University cheerleaders met als doel nieuw bloed aan te trekken, roept gemengde reacties op. Nida lector Arnond vraagt zich op zijn Facebook pagina af of het voor universitaire studenten wel gepast is zoveel vlees te tonen. Massacommunicatie expert Seri schrijft: ‘Het is ongelooflijk dat een universiteit met het woord dhamma in zijn naam naar dit niveau afzakt. Hoe jammer.’ Andere Facebook gebruikers zijn niet zo preuts. ‘Dit noemen we creativiteit. Vulgaire mensen zullen altijd alleen maar naar de schunnige kant kijken.’

• 95.000 klanten van Dtac die het 850 MHz mobiele telefoonnetwerk gebruiken, moeten naar andere spectrum diensten overschakelen want zaterdag om middernacht trekt Dtac noodgedwongen de stekker eruit. Telecom waakhond NBTC heeft woensdag besloten Dtac niet voor de derde keer uitstel te verlenen. Op 15 september eindigt na 28 jaar Dtac’s concessie. Vrijdag wordt een uitspraak van de rechter verwacht over Dtac’s besluit. De NBTC heeft een veiling gehouden voor het 900 MHz spectrum ter vervanging van het 850 MHz spectrum, maar Dtac deed daar niet aan mee.

• Bewoners van Udon Thani hebben een beroep gedaan op de regering om haast te maken met de aanleg van openbaar-vervoerslijnen om de verkeerscongestie te verlichten. Vorige maand heeft het Office of Transport and Traffic Policy and Planning een bijeenkomst gehouden met betrokken diensten en bewoners over de plannen. OTP bestudeert welke type OV het best geschikt is: monorail, light rail, bussen of metro. Een conclusie wordt volgende maand verwacht.

• De NCPO gaat met partijleiders overleggen over de verkiezingen nadat ze de Kiesraad later deze maand heeft gesproken, zegt vice-premier Wissanu. Hij bevestigde andermaal dat de verkiezingen op 24 februari worden gehouden, maar premier Prayut houdt de mogelijkheid open dat het mei wordt. De Kiesraad praat op 28 september met partijleiders.

Voorpaginanieuws verrast niet, advertentie wel

14 september – Chocolade liefhebbers kunnen hun hart ophalen in de winkels van Central Food. De Central Food Hall heeft een assortiment van 85 soorten chocolade. Wow! Het is het enige verrassende ‘nieuws’ op de voorpagina van BP vandaag want de (drie) echte nieuwsitems zijn al bekend van de website en voegen weinig informatie van belang toe.

Nee, dan de advertentie onderaan de pagina over de volle breedte van de pagina. Die vertelt mij iets wat ik niet wist. ‘Wist u dat robijnkleurige chocolade de eerste natuurlijke kleur is sinds witte chocolade 80 jaar geleden’, luidt de prikkelende vraag om te vervolgen met ‘Sweet yet sour, zijn robijn cacaobonen natuurlijk, ze bevatten geen smaak- en kleurtoevoegingen.’ De combinatie zoet en zuur snap ik niet helemaal, maar misschien wordt met sour scherp bedoeld.

Dus vandaag sla ik de voorpagina maar eens over. Dat de politieke partijen met de Kiesraad gaan praten over de verkiezingen, werd al gemeld op de website; dat het billboard van de Thammasat universiteit met portretjes van ‘blote’ voormalige cheerleaders voor- en tegenstanders kent eveneens – het enige verrassende is dat de illustratie over 5 van de 6 kolommen is geplaatst en eruit knalt, en dat DTAC gebruikers van spectrum moeten wisselen viel ook al te lezen op de website; bovendien snap ik van dat hele spectrum gedoe geen snars.

Wilt u natuurlijk nu weten of ik een chocolade liefhebber ben. Niet echt, ik houd meer van iets pittigs, zoals Camembert. En nu moet u me even missen, want ik ga ontbijten met een eenvoudig hapje, want de uitsmijter verhuist naar de lunch. Met bacon deze keer, alhoewel die misschien te zwaar op de maag ligt. Dus toedeloe, het overige nieuws neem ik later onder de loep.

Prayut ontvangt Japanse meidengroep AKB48

14 september – Wat meldt BP nog meer over het nieuwsfront? Premier Prayut ontving gisteren zes meiden van de meidengroep AKB48. Ze maakten een dansje voor hem op de muziek van hun populaire song Koi Suru Fortune en maakten voor de HH fotografen na afloop een wai (foto). Prayut zei te hopen dat de song mensen aanmoedigt elkaar morele steun te verlenen wanneer ze het zwaar hebben.

Pagina 3 opent met het bericht dat Chuan Leekpai (79), voormalig partijleider van de Democraten, geen trek heeft om de partij weer te leiden. Zijn mogelijk terugkeer kwam in mei ter sprake toen Mahathir Mohamad (92) in Maleisië de oudste gekozen premier werd.

Vertegenwoordigers van Asean hebben hun zorgen geuit over de ernst van de corruptie die welig tiert in de regio. Dat zeiden ze op een forum over anti-corruptie, georganiseerd door de PACC dat werd bijgewoond door vertegenwoordigers van acht Aseanlanden. BP meldt het in de opening van pagina 2.

PACC secretaris-generaal Porntip zei dat corruptie nationale vooruitgang hindert en ook leidt tot andere problemen zoals drugssmokkel. De PACC (Public Sector Anti-Corruption Commission) heeft sinds de vorming in 2008 10.000 klachten over corruptie ontvangen, waarvan 3.000 in behandeling zijn genomen.

Verder moet u weten dat ik vandaag in een jolige bui ben en zin heb de draak te steken met Thailand en het Thaise nieuws, met name het politieke. Misschien ongepast in een serieuze nieuwsrubriek als Nieuws uit Thailand, maar dat moet u dan maar voor lief nemen.

Kort nieuws vrijdag 14 september

– De gemeente Bangkok (BMA) is niet onder de indruk van de berichten dat de marktkooplui op de JJ Green Market weigeren te vertrekken. De deadline daarvoor was 12 september. Loco-gouverneur Chakkaphan zegt dat City Hall in gesprek is met de betrokkenen over het ontmantelen van hun opstallen. De huurovereenkomt tussen de BMA en de verkopers eindigde op 12 augustus, ze hadden een maand om hun biezen te pakken.

De markt was een offshoot (uitloper) van de bekende Chatuchak weekendmarkt. Het marktterrein wordt teruggegeven aan de Queen Sirikit Foundation. Het Environment Department en het Public Parks Department gaan het marktterrein ontwikkelen tot Utthayan Suan Chatuchak. Het project behelst het samenvoegen van drie grote parken waardoor tegen 2020 een megapark ontstaat van 700 rai (1.120.000 vierkante meter, 1 rai is 1.600 vierkante meter).

– De Environmental Justice Foundation (EJF) spoort Thailand aan om de Work in Fishing Convention uit 2007 van de International Labour Organisation (ILO) te ratificeren. Mede-oprichter en directeur van de in Engeland gevestigde NGO Steve Trent hield dat pleidooi gisteren tijdens een gesprek met vice-premier Prawit over kwesties die verband houden met de IUU-regeling van de EU.

De C188, zoals de conventie bekend staat, heeft als doel de werkomstandigheden van vissers op zee te verbeteren. Ze behelzen behoorlijke accommodatie en voedsel, bescherming van de veiligheid en gezondheid, medische zorg en social security (welzijnsvoorzieningen).

Maar ratificering op korte termijn zit er niet in. Handelsgroepen [?] vinden de conventie onpraktisch en duur. Prawit zegt dat eerst de meningen van diverse betrokkenen verzameld moeten worden daar ratificatie afhankelijk is van hun goedkeuring. (Zie verder de pagina Migranten 2)

– De vice-partijleider en zeven bestuursleden van Phalang Chart Thai hebben de partij verlaten na door een andere partij te zijn benaderd. Phalang Chart Thai wordt beschouwd als een pro-regime partij; ze is een van de partijen die hebben gezegd Prayut te steunen wanneer hij na de verkiezingen premier wil worden. Om welke ‘andere partij’ het gaat, vermeldt het bericht niet.

– De politie zoekt de vijfde en laatste verdachte van de moord vorig jaar op de voorzitter van een bedrijf in zonnepanelen. De voorzitter, Akaranan Mongkolchonsawat (56), werd in november in Samut Prakan gedood in wat een ruzie leek over een verkeersincident, maar de politie vermoedt dat hij dood geschoten is als gevolg van een zakelijk conflict.

– Prinya Jaravijit, de hoofdverdachte van de oplichting door een netwerk van een Finse investeerder, heeft tot maandag de tijd om zich aan te geven. Daarna zal geprobeerd worden hem te laten uitwijzen door de VS, waar hij vermoedelijk verblijft. De Fin werd 800 miljoen baht aan bitcoins lichter gemaakt. Een voormalige legerofficier wordt ervan verdacht van Pianya aandelen te hebben ontvangen. Hij werd dinsdag verhoord en zegt dat hij zich er niet van bewust was geld wit te wassen voor de bende. Prinya en drie familieleden zijn beschuldigd van samenzwering bij de fraude en het witwassen van geld. Woensdag wordt de zaak voorgelegd aan het OM.

– De regering gaat onderzoek doen naar details in zaken van vergelding en intimidatie die in een rapport van de VN secretaris-generaal worden genoemd. Personen die met de VN hebben meegewerkt op het gebied van mensenrechten zouden daarvan het slachtoffer zijn. ‘We moeten de details controleren en de betrokken functionarissen om uitleg vragen’, zegt regeringswoordvoerder Werachon. Die informatie is op dit moment niet beschikbaar.

Thailand behoort evenals Rusland en China tot een groep van 38 landen waarin de gewraakte praktijk plaatsvindt. In het rapport van Antonio Guterres wordt dit een ‘schandelijk praktijk’ genoemd. Thailand en Myanmar zijn de enige twee Asean-landen die in het rapport worden genoemd. De Thaise slachtoffers zijn een mensenrechtenadvocaat en een voorvechter van Lahu inheemse rechten.

– De Supreme Administrative Court heeft gisteren een besluit van de lagere bestuursrechter uit 2007 ongedaan gemaakt die een groep van achttien dorpelingen in Mae Moh (Lampang) heeft gesteund in hun strijd om een gebied van 43 rai met fossielen van huisslakken te beschermen tegen de winning van steenkolen. De dorpelingen waren met steun van de Lawyers Council of Thailand in april 2005 naar de rechter gestapt met een petitie waarin ze een kabinetsbesluit uit 2004 onrechtmatig noemden. De uitspraak van gisteren betekent dat het landelijk elektriciteitsbedrijf Egat mag doorgaan kolen te winnen.


 

Tentoonstelling: Van dorp naar vroege natie

13 september – Een tentoonstelling in het National Museum Bangkok achterhaalt de historische en culturele ontwikkeling van het gebied dat tegenwoordig Thailand heet. De expositie, From Village to Early State: The Transformation of Culture in our Land geheten, bestaat uit vijf secties, te beginnen met de IJzertijd. Meer dan driehonderd artefacten die zijn gevonden op archeologische vindplaatsen worden getoond. Een museum is altijd een prima plaats om een regenachtige dag door te brengen, dus dat komt goed uit want het is regenseizoen en het regent bijna elke dag elke dag in Bangkok. Klik hier voor het artikel met onder andere een foto van een bronzen lamp en een beeld van een hindoegod.

Nieuws van de website 13 september

• Voormalig Phra Buddha Isara (59), bekend van de PDRC protesten tegen de regering Yingluck, heeft eieren voor zijn geld gekozen en erkend dat hij twee politieagenten in burger heeft laten gijzelen en mishandelen toen hij in Chaeng Wattana de leiding had van het PDRC-protest. Gisteren stond hij terecht voor de Criminal Court. Uitspraak 29 oktober.

Isara werd op 15 augustus aangehouden nadat hij uit de monnikenorde was gezet en gaat sindsdien door het leven met zijn burgernaam Suwit Thongprasert. Hij is vrijgelaten op een borgsom van 200.000 baht. Suwit arriveerde bij de rechtbank in een rolstoel. Naar verluidt heeft hij een hernia en osteoarthritis. Onlangs werd hij geopereerd aan zijn oog.

• Twee paramilitaire rangers zijn gedood en vier anderen gewond geraakt toen ze dinsdagavond vanuit een hinderlaag in Nong Chik (Pattani) werden aangevallen. De rangers waren op drie motorfietsen op patrouille. Een bron zegt dat een van de gedode rangers in januari al een keer gewond was geraakt bij een bomaanval. Hij werd toen door bomscherven geraakt in zijn hoofd, maar herstelde later volledig.

• Bij een controlepost in Mae Sot (Tak) is dinsdagnacht een man gearresteerd die een Porsche wilde smokkelen naar Myanmar. De wagen was op de laadbak van zijn vrachtwagen verborgen onder zakken met kleding. Op de zilverkleurige Porsche, een tweedehands wagen uit Japan, was geen belasting betaald en de kentekenpaten waren vervalst. Tot nu toe zijn in Tak door de douane ruim duizend luxe wagens uit Japan onderschept waarvan de belasting was ontdoken.

• Pasist Arinchapsis, bijgenaamd Sin Sae Shogun (foto), en twee anderen zijn door de Criminal Court elk veroordeeld tot 4.355 jaar gevangenisstraf. Ze stonden terecht voor fraude bij het werven van medewerkers voor hun online bedrijf Wealth Ever in voedselsupplementen. Die werden gelokt met gratis reisjes naar Japan, maar in april kwamen 800 die 9.700 baht hadden betaald voor het lidmaatschap niet verder dan Suvarnabhumi. De totale schade wordt geschat op 51 miljoen baht, het aantal gedupeerden bedraagt 871. Pasist werd ook veroordeeld voor het vervalsen van etiketten.

• De komende zes dagen wordt Thailand getroffen door zware regenbuien en gaat het spoken op zee als gevolg van twee stormen die op weg zijn naar de Chinese kust. Het Meteorological Department heeft woensdag gewaarschuwd voor de tropische storm Barijat met windsnelheden van 70 km per uur. Tussen donderdag en vrijdag bereikt de storm Hong Kong en het eiland Hinan in de Andaman zee en Golf van Thailand.

De tyfoon Mangkhut bereikt tussen zondag en dinsdag het zuiden van China. Ze zorgt voor golven van drie meter in de Andaman zee en Golf van Thailand, en stortbuien in de Central Plains, het Oosten en de westkust van het Zuiden. 53 provincies zijn gewaarschuwd voor mogelijke overstromingen tussen donderdag en dinsdag.

• Door het lozen van water uit het Khlong Katun reservoir in Phibun (Nakhon Si Thammarat) zijn de ruïnes van huizen, tempels en andere bebouwing bloot komen te liggen die 30 jaar geleden door een grote overstroming en grondverschuiving zijn vernield. Het RID loost water om ruimte te maken voor water dat wordt verwacht tijdens het komende zuidelijke natte seizoen. De spookstad trekt veel belangstelling.

• Wannapa, wier familienaam niet bekend is gemaakt, in het nieuws vanwege de zwarte T-shirts met logo van een anti-monarchie beweging, die in haar huis in beslag zijn genomen, ontkent zich schuldig te hebben gemaakt aan opruiing (sedition). Ze is nooit lid geweest van een politieke beweging en wist niet wat de betekenis van het logo was, aldus haar advocaat. Ze zegt een gewone motortaxibestuurder te zijn en de shirts op aanwijzing van haar moeder te hebben verspreid. De rechtbank heeft haar verzoek om vrijlating op borgtocht afgewezen.

• De twee belangrijkste organieke wetten die de weg openen voor verkiezingen volgend jaar, zijn door de koning ondertekend en gepubliceerd in de Royal Gazette. Het gaat om de wet op de verkiezing van leden voor het Huis van Afgevaardigden en de benoeming van de Senaat. De twee wetten worden in december van kracht, 90 dagen na het koninklijk fiat. Daarna dienen de verkiezingen binnen 150 dagen te worden gehouden, dus uiterlijk in mei volgend jaar.

De Kiesraad kiest 50 senatoren, 200 senatoren worden gekozen door de NCPO, dat hierdoor nog een grote invloed heeft op de politiek. Een gedeeltelijke opheffing van de ban op politieke activiteiten wordt deze maand verwacht. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

• Thailand, met name het westelijk deel waar veel water wordt geloosd door de Sri Nakarin dam, krijgt tot dinsdag te maken met zware regenbuien, veroorzaakt door de tropische storm Barjirat in de Zuid-Chinese zee  en de tyfoon Mangkhut bij de Filipijnen. Beide stormen bewegen zich westwaarts. Op de foto de Vibhavadi Rangsit Rd (Bangkok) in de regen.

Aftellen naar verkiezingen begonnen

13 september – Aftellen naar verkiezingen begonnen, kopt BP vandaag boven het openingsartikel, waaraan ik zelf zou willen toevoegen ‘eindelijk’, want in mei 2014 is de democratie de nek omgedraaid en pas volgende jaar gaat Thailand naar de stembus, op z’n vroegst in februari, uiterlijk in mei.

Dat is nu zeker, want de koning heeft de laatste twee organieke wetten, vereist voor de verkiezingen, bekrachtigd met zijn zwierige handtekening [zwierig? meer een kleuterkrabbel].

Een tweede kanttekening bij dit heugelijk nieuws die ik wil plaatsen, is: heeft Thailand ooit wel democratie gekend en wat betekent het in de praktijk? Niet veel, durf ik wel te stellen want een beperkt aantal families en het leger delen in het land de lakens uit. De gewone man moet opzitten en pootjes geven.

Het leger heeft zelfs zijn greep op het land vergroot, immers de Senaat wordt nu in haar geheel benoemd [door de NCPO] en niet meer voor de helft gekozen. Voorts heeft de regering de toekomst dicht getimmerd in een 20-jaren strategieplan, waaraan toekomstige regeringen zijn gebonden.

Door de bekrachtiging door de koning en publicatie van de twee organieke wetten is het zeker [maar wat is zeker in dit land?] dat volgend jaar op zijn vroegst in februari en uiterlijk in mei het Thaise stemvee naar de stembus gaat. Moet nog wel even het verbod op politieke activiteiten worden opgeheven, zodat de politieke partijen voorbereidingen kunnen treffen. Naar verwachting wordt dat verbod deze maand versoepeld, maar campagne voeren mag nog niet.

Er is nog een heleboel werk aan de winkel. De kiesdistricten krijgen nieuwe grenzen, de partijen mogen nieuwe leden werven, partijreglementen moeten worden opgesteld, lokale afdelingen gevormd en de [gevreesde] primaries moeten worden gehouden.

In tegenstelling tot de organieke wet op de parlementsverkiezingen, die pas over 90 dagen van kracht wordt, treedt de organieke wet op de benoeming van de Senaat direct in werking. De Senaat mag niet minder dan 250 leden tellen, de Kiesraad nomineert 200 kandidaten waaruit de NCPO er 50 kiest, en zes zetels zijn gereserveerd voor de commandanten van de strijdmachtonderdelen, de opperbevelhebber, permanent secretaris van Defensie en het hoofd van de politie.

De politieke partijen hebben met ‘cautious enthusiasm’ gereageerd op de goedkeuring van de twee wetten. Voormalig parlementslid Samart (Pheu Thai) zegt dat de partij benieuwd is wanneer de ban op politieke bijeenkomsten van vijf personen of meer, wordt opgeheven. ‘Partijen verdienen het recht om een algemene ledenvergadering te houden, om bestuursleden te kiezen en hun partijreglement te herzien.’

Adjunct-partijleider Nipit (Democraten) hoopt dat de Kiesraad en NCPO billijk handelen bij het toepassen van alle regels die gelden voor de voorbereidingen van de verkiezingen. Gevreesd wordt dat het regime de hand licht met bepaalde regels om partijen te helpen die willen dat Prayut na de verkiezingen terugkeert als outsider premier. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Zo, genoeg politiek nu: eerst maar eens een vrolijke noot alvorens de rest van de krant met u door te nemen.

Groot nieuws
Bij Claudia Sträter is de jurk met sportieve bies langs de zijnaden afgeprijsd van 179,95 naar 139,95 euro. Verkrijgbaar in de kleuren blauw, rood en zwart. Nou, zo’n koopje kun je toch niet laten lopen. Klik hier om de jurk te bewonderen.

Wannapa vrijgelaten op borgtocht

13 september – Nou, dat valt weer mee. De vrouw (30) die aangehouden is met de staatsgevaarlijke T-shirts waarop het logo van een groep republikeinen prijkt, is na een week verhoord te zijn vrijgelaten op borgtocht. Inmiddels heeft Wannapa ook een familienaam: Khamphiphot. De politie beschuldigt haar van opruiing, overtreding van de grondwet en lidmaatschap van een illegale organisatie.

Volgens de politie ontving Wannapa de T-shirts van haar moeder die lid is van de groep en zich schuilhoudt in Laos. Wannapa, werkzaam als motortaxibestuurder, zou 60 T-shirts verspreid hebben in Thailand, bij haar aanhouding in haar woning werden nog eens 400 stuks gevonden. Wannapa zegt dat ze van haar moeder de shirtjes moest verspreiden, ze wist niet wat het logo te beduiden had.

De CSD heeft eerder drie verdachten aangehouden wegens betrokkenheid bij de beweging [geen details]. De politie heeft de rechtbank verteld dat de beweging tot doel heeft het huidige politieke bewind omver te werpen en een federatieve republiek te stichten. Het idee van een Thai Federation dook al in 2016 op. De mensen achter de beweging bevinden zich in Laos, enkele Europese landen en de VS.

Voormalige Pheu Thai parlementsleden en roodhemdleiders ontkennen dat de beweging banden heeft met hun pro-Thaksingroep. Voormalig PT parlementslid Kokaew: ‘Sommige verdachten kunnen in het verleden zich hebben aangesloten bij het UDD en gepleit hebben voor democratie, maar nu mogen ze geen UDD-supporters worden genoemd.’

Thailand zet de bijl in 861 illegale vissersboten

13 september – Om een wit voetje te halen bij de EU worden 861 illegale vissersboten vernietigd. Gisteren begon het Marine Department voor de kust van Samut Sakhon met de eerste negen en voor het eind van de maand worden achttien boten in Ranong, Phetchaburi, Krabi en Pachuap Khiri Khan ontmanteld. In december moeten ze allemaal een zeemansgraf hebben gekregen.

De operatie heeft te maken met de gele kaart die de EU heeft getrokken omdat het land zich niet volledig houdt aan de IUU-regeling. Daarover wordt deze maand weer onderhandeld. EU-ambassadeur Pirrka durft niet te voorspellen of de gele kaart wordt ingetrokken, maar hij weet wel dat de regering aanzienlijke vorderingen maakt om orde op zaken te stellen middels een verbeterde wetgeving, management van de vloot en controles.

Het is voor het eerst dat Thailand het exacte aantal vissersboten weet. In het verleden werd er een slag naar geslagen, maar het Marine Department heeft vier maanden besteed om gegevens te verzamelen. Medio augustus bedroeg het aantal geregistreerd boten 10.743 en het aantal ongeregistreerde 6.315. (Zie verder de pagina De vis wordt duur betaald)

Analyse: Regime rekruteert frisse gezichten

13 september – De benoeming van voormalig PDRC protestleider Buddhipongse Punnakanta tot adjunct secretaris-generaal voor politieke zaken in het PM’s Office wordt gezien als een verstandige beslissing, stelt BP in een analyse vast. De benoeming, de tweede van een PDRC kernlid en lid van de Democratische partij, versterkt de indruk dat het regime bezig is in de aanloop naar de verkiezingen haar gelederen te versterken met nieuwe, frisse gezichten.

Voormalig parlementslid van de Democraten en ex-protestleider Sakoltee was in april de eerste: hij werd benoemd tot loco-gouverneur van Bangkok, kort nadat hij zijn lidmaatschap van de partij had bevestigd. Volgens een bron komt Natthapol, ook een voormalig parlementslid en kernlid van de PDRC, als volgende in aanmerking voor een benoeming. Hij wordt getipt voor de functie van directeur van Palang Pracharat, de partij die is gevormd om Prayut na de verkiezingen te laten terugkeren als premier.

Hoorzitting over energiecentrale in Udon Thani verstoord

13 september – Vierhonderd demonstranten hebben gisteren in Nong Han (Udon Thani) een stokje gestoken voor de eerste openbare hoorzitting over de bouw van ’s lands grootste biomassa energiecentrale. De centrale van 20 MW wordt ontwikkeld door het particuliere bedrijf Thai Appliance Industry Plc (Thaico) dat de elektriciteit levert aan Egat, het landelijk elektriciteitsbedrijf. Thaico heeft ook plannen voor de bouw van zes sorteerinrichtingen in het boven-Noorden.

Alvorens de bouw van de centrale begint, dienen twee hoorzittingen te worden gehouden. De demonstranten waren er gisteren als de kippen bij om de eerste tegen te houden. Tweehonderd politieagenten, soldaten en functionarissen waren opgetrommeld om ze tegen te houden, maar als gevolg van de zware regen lieten ze hen binnen zonder hen te controleren. Daarna stroomden tweeduizend belangstellende de niet nader aangeduide plaats van bijeenkomst binnen.

De demonstranten zeiden dat de hoorzitting niet acceptabel was omdat die niet op de projectlocatie in tambon Pak Tob werd gehouden en ze beschuldigden Thaico ervan bewoners uit andere dorpen te hebben aangetrokken om hun steun uit te spreken voor de centrale. Nadat ze het podium hadden overgenomen, werd de hoorzitting afgeblazen.

Kort nieuws donderdag 13 september

– In een ingezonden brief in BP wordt de krant op de vingers getikt vanwege enkele slordigheden in het commentaar over de Rohingya kwestie (zie Nieuws van de website van 12 september). Het International Criminal Court [in Den Haag] heeft niet geadviseerd de legerleiding te vervolgen maar onderzoek te doen naar de gruwelijkheden waaraan het leger zich schuldig heeft gemaakt. Asean krijgt er ook van langs vanwege haar houding van niet-inmenging en Thailand houdt zich net als Aung San Suu Kyi stil over wat beschouwd kan worden als genocide.

– De capaciteit van Thailand’s luchtruim kan verdubbeld worden van 1 naar 2 miljoen vluchten per jaar wanneer over drie jaar een nieuw eenrichtings routeplan wordt geïntroduceerd, zegt de nieuwe directeur Somnuk van Aeronautical Radio of Thailand (Aerothai).

Hij vertelde de media gisteren dat Thailand enkele overlappende verkeersbanen heeft, hetgeen inhoudt dat vluchten in tegenovergestelde richting het luchtruim moeten delen door op verschillende hoogtes te vliegen. Dit leidt tot talloze vertragingen omdat elk toestel op het vorige moet wachten om naar een veilige afstand te vliegen.

Thailand’s luchtruim heeft dringend behoefte aan reorganisatie, want vluchten vertrekken vaak met vertraging en het aantal toeristen neemt elk jaar toe. ‘Gecombineerd met een betere coördinatie van alle partijen, zullen vluchten gemakkelijker passeren’, aldus Somnuk.

– De gemeente Bangkok (BMA) gaat weer de bekende weekendmarkt Chatuchak beheren. Dat heeft de stuurcommissie nationale veiligheid, armoedebestrijding en milieu besloten. De commissie hoopt zo een eind te maken aan de voortdurende conflicten tussen verkopers en State Railway of Thailand (SRT), eigenaar van de grond, die het beheer in 2012 heeft overgenomen. Nadat de SRT aan de touwtjes trok, verhoogde het de huren en ontwikkelde ideeën om de markt te ontwikkelen [geen details].

De commissie heeft ook besloten dat de nieuwe huren van de SRT op een acceptabel niveau gebracht moeten worden. Ze boog zich over de beheerskwestie nadat vierhonderd verkopers in januari de regering hadden gevraagd de problemen op te lossen. Ze zeggen dat ze grote moeite hebben de touwtjes aan elkaar te knopen sinds de SRT het management van de markt overnam.

– Zou het indruk maken? De particuliere Anti-Corruption Organisation of Thailand (ACT, onder andere bestaand uit bedrijven en werkgevers verenigingen) eist in een brief aan het ministerie van Landbouw dat het de namen bekend maakt van de bedrijven die gevaarlijke landbouwchemicaliën verkopen. De ACT vraagt ook de DSI onderzoek te doen naar mogelijke banden tussen deze bedrijven en leden van de regerings Hazardous Substance Committee en sub-commissies.

Over het gebruik van paraquat, chlorpyrifos en glyphosate woedt al tijden een verwoede strijd tussen voor- en tegenstanders. De chemicaliën zijn in ruim twintig landen verboden wegens schade aan het milieu en gezondheidsrisico’s voor de boeren die ze gebruiken om hun werk te vergemakkelijken.


 

 Nieuws van de website 12 september

• Nog voordat de sprekers iets hadden kunnen zeggen, heeft de politie in de Foreign Correspondents Club of Thailand een stokje gestoken voor een forum over de mensenrechtenschendingen tegen Royingha in Myanmar. Daarbij zou ook de vraag aan de orde komen of de legerleiding strafrechtelijk vervolgd dient te worden. Drie sprekers zouden het woord voeren, waaronder Kingsley Abbott, een vertegenwoordiger van de International Commission of Jurists.

Vorige maand adviseerde een speciaal benoemd VN-team dat de leiders vervolgd dienen te worden voor genocide (volkerenmoord). Critici van het leger van Myanmar verwijten het ook ethnic cleansing en andere oorlogsmisdaden. In augustus vorig jaar vluchtten 700.000 Rohingya over de grens naar Bangladesh nadat het leger een tegenaanval had ingezet als represaille voor aanvallen door Rohingya militanten.

• Samut Prakan: Een meisje van 6 jaar is in de armen van haar moeder overleden nadat ze op school acute maagpijn had gekregen en niet direct naar het ziekenhuis was gebracht. De moeder die als caddy op een golfbaan in Bang Phli werkt haastte zich, gealarmeerd door een bericht op Line, onmiddellijk naar een kliniek waar het kind inmiddels was. Het leek heel zwak en had een ongezonde gele huidskleur. Gevraagd waarom het kind niet naar het ziekenhuis was gebracht, zei de staf dat dit niet mocht zonder toestemming van de ouders. Nadat moeder en kind in het ziekenhuis waren gearriveerd, overleed het kind.

• Twee vermeende drugssmokkelaars zijn bij de bergachtige grens met Myanmar dood geschoten toen politieagenten en soldaten op een groep van twintig mannen stuitten. Ze liepen op een bergpad naar beneden om een controlepost te omzeilen. Toen ze het bevel kregen halt te houden, openden ze het vuur. Daarop volgde een vuurgevecht van zo’n 20 minuten. In beslag genomen zijn 2,69 miljoen speedpillen, 60 kilo ice en zes pakjes heroïne.

• Politieagenten en soldaten hebben op elf plaatsen in Chiang Mai, Khon Kaen en Nong Bua Lam Phu invallen gedaan en bezittingen ter waarde van 70 miljoen baht in beslag genomen, eigendom van een Ponzi netwerk dat vermoedelijk geleid wordt door adjunct-hoofd Suthip van het RTP kantoor personeelszaken. De hand is gelegd op vier huizen, enkele flats, restaurant, winkel in verzorgingsartikelen voor auto’s en drie voertuigen.

Bij een eerdere inval dinsdag in vijf provincies is al een vermogen van 61,1 miljoen baht geconfisqueerd. Suthip wordt ervan verdacht 192 agenten in Loei voor 240 miljoen baht te hebben opgelicht door ze over te halen geld van de lokale politiecoöperatie te lenen toen hij commandant van de politie van Loei was.

• Eureka, kopt het websitebericht. De gemeente zelf is verantwoordelijk voor het Victory Monument, want gebleken is dat een grondakte ontbreekt voor de plaats waar het staat maar er komen drie wegen samen op het plein en die worden beheerd door de gemeente. Ergo: de gemeente draagt de zorg voor het monument. (Zie verder het bericht van gisteren: Nog steeds onbekend: wie beheert Victory Monument?)

• Ik dacht dat het geld een tip was en heb er een gouden ring voor gekocht. Zo verweerde een interieurverzorgster [vroeger zeiden we werkster] in een hotel in Pattaya zich tegen de beschuldiging dat ze 200 dollar (6500 baht) had meegenomen uit de kamer van een Russische toerist. Leuk bedacht, maar ongeloofwaardig. De vrouw gaat vervolgd worden voor diefstal.

• Nog een ongeloofwaardig verweer. Een Duitse toerist (63) liep een jaap van 7 cm in zijn nek op toegebracht door een man die hem op Mor Chit passeerde, maar de messentrekker zegt dat niet met opzet te hebben gedaan. Het was een ongelukje. Hij had de handdoek op zijn hoofd gefatsoeneerd, waarbij het mes de nek van de Duitser raakte. De politie onderzoekt zijn urine of hij onder invloed van drugs was.

• De zwarte T-shirts met het logo van een ‘afscheidingsbeweging’ zijn afkomstig uit Laos en geproduceerd door een groep Thaise anti-monarchisten die naar het buurland waren gevlucht. Vice-premier Prawit noemt ze rebellen. Drie of vier personen zijn al aangehouden [geen details]. De shirts, in totaal 450 stuks, werden onderschept in het huis van een vrouw in Samut Prakan (zie de opening van gisteren Onschuldige bijverdienste leidt tot aanhouding). De vrouw is door het leger aangehouden en verhoord. Ook is een tweede vrouw aangehouden maar die droeg alleen maar het shirt [geen details].

• Na Singapore, Shanghai en Ho Chi Minh City opent de Japanse warenhuisgigant Takashimaya haar eerste vestiging in Thailand. In november gaat het warenhuis open in Iconsiam, een groot commercieel complex op de westoever van de Chao Phraya. Het warenhuis betrekt zeven verdiepingen waarop 500 merkartikelen te koop zijn: 180 komen uit Japan, 80 artikelen zijn voor het eerst te koop in Thailand. Iconsiam bestaat uit twee luxe flatgebouwen met 510 kamers en uitgaansgelegenheden.

• Voormalig acteur Warut Woratham (49), aka O, is maandagnacht in het Nakornping ziekenhuis in Mae Rim (Chiang Mai) overleden. Zondagavond was hij met spoed opgenomen in het ziekenhuis na in zijn woning buiten bewustzijn te zijn geraakt. Hij werd er aan de beademing gelegd en bleek aan een nierstoornis te lijden.

Aan zijn carrière als acteur en tv-presentator kwam naar verluidt een einde als gevolg van zijn alcoholisme. De hartenbreker boekte zijn eerste succes als de Japanse soldaat Kobori in de romantische oorlogsfilm Khu Kam. In Hang Dong had hij een restaurant en een coffeeshop, recent probeerde hij terug te keren in de entertainment industrie.

• Voormalig Nok Air directeur Patee Sarasin ontkent dat hij aandelen bezit in Nok Scoot, een joint venture van Nok Air en Scoot Singapore (voor 49 procent eigenaar), namens een buitenlands bedrijf, hetgeen strafbaar is. Volgende week moet hij bij de transport autoriteiten op het matje komen om een en ander toe te lichten. Patee (56) nam vorig jaar september ontslag bij Nok Air.

• De MRT, exploitant van de ondergrondse metro in Bangkok, heeft van het kabinet toestemming gekregen twee light-rail lijnen aan te leggen in Chiang Mai, Phangnga en Phuket. Een lijn loopt van het Tha Noon spoorwegstation in Phangnga via de luchthaven van Phuket naar Chalong junction in Phuket. De lijn wordt later doorgetrokken naar Surat Thani. In Chiang Mai gaat de lijn een verbinding vormen tussen de luchthaven en het centrum waar ze aansluit op ander openbaar vervoer. Doel is de verkeerscongestie in het centrum te verlichten. De lijnen worden middels een PPP-constructie gefinancierd (public-private partnership).

BP in vogelvlucht

12 september – Da’s nou jammer: de graphic bij het openingsverhaal van BP over de aanleg van twee light rail verbindingen (zie het laatste bericht van Nieuws van de website) is nog niet beschikbaar. Zou me niet alleen werk hebben bespaard, maar is ook stukken duidelijker om welke lijnen het gaat en waar ze precies gepland zijn dan de tekst kan doen. De uitdrukking luidt: Een foto zegt meer dan duizend woorden, maar dat geldt ook voor graphics.

BP voelt enigszins klam aan vandaag, want toen die bezorgd werd, regende het nog een beetje. Te zien aan het wegdek moet het flink gehoosd hebben. Maar toen lag ik op één oor. Het binnenlands nieuws van de dag staat op vier pagina’s in het eerste katern, het tweede katern bevat het financieel-economisch nieuws, maar dat vereist vaak zoveel achtergrondkennis dat ik het doorgaans oversla. (Beste NuT-lezers: klachten worden niet in behandeling genomen).

Pagina 2 opent met het bericht dat City Hall het beheer overneemt van de monumenten in de stad. Eerder was er verwarring over het beheer van het Victory Monument, de gemeente wist niet wie verantwoordelijk was en deed in juli een oproep om erachter te komen. Zie verder Nieuws uit Thailand van gisteren.

T-shirt zaak
Pagina 3 opent met een follow-up op de T-shirtzaak. De regering gaat Laos vragen om steun voor de Thaise anti-monarchisten die uit Thailand zijn gevlucht en vanuit Laos opereren, te onderdrukken. Volgens vice-premier Prawit heeft de groep een netwerk in Thailand en houdt ze zich bezig met het verkopen van vlaggen en T-shirts waarop het symbool van de beweging staat.

Drie of vier personen die banden hebben met de groep zijn al gearresteerd. Ook zijn twee vrouwen aangehouden, van wie één de shirts zou verkopen. De CSD beschuldigt haar van ang-yee (running an illegal secret organisation). De vrouw, van wie alleen de naam Wannapa bekend is, werd donderdag in haar huis in Samut Prakan aangehouden. Er lagen 450 zwarte T-shirts, die ze wilde verkopen als aanvulling op haar inkomsten als motortaxibestuurder. Volgens haar echtgenoot wist ze niet wat de betekenis van het logo was.

Vermiste man na 19 jaar terug
Pagina 4 opent met klein leed, zoals wij dat vroeger bij de krant noemden. Hoewel zo klein is het niet, want het gaat over een man die 19 jaar verdwenen was. De familie dacht dat hij dood was, maar ineens stond hij voor hun neus in Surin.

Somsak Sonying (50) verliet samen met een vriend in 1999 het ouderlijk huis om in de bouw in Bangkok te gaan werken. In 2015 inmiddels aan het werk in Phuket monsterde hij aan op een trawler, wat vertelt hij ‘een eindeloze nachtmerrie’ werd. Hij zat in Maleisië enkele maanden gevangen, waarna een organisatie hem hielp naar Thailand terug te keren. Zijn moeder (72) huilde tranen van blijdschap toen haar verloren zoon opdook.

Kort nieuws woensdag 12 september

– Blijf met je poten van de cyberwet af, zegt voorzitter Meechai van de grondwetcommissie. De wet dient niet te worden uitgebreid met een artikel dat verkiezingsfraude via internet strafbaar stelt, een voorstel dat is gedaan door de NLA. NLA-voorzitter Pornpetch vindt het wel nodig omdat online verkiezingsfraude vaak niet opgemerkt wordt, zowel in de aanloop naar de verkiezingen als tijdens de verkiezingen.

Meechai is het er niet mee eens. Hij zegt dat zo’n maatregel een negatieve invloed kan hebben op het dagelijks leven van mensen. Beter is een dienst in het leven te roepen waarbij via een hotline tips kunnen worden gegeven over nepnieuws op internet, zodat het onmiddellijk verwijderd kan worden. Pornpetch zegt dat de cyberwet, die momenteel bij de Raad van State ligt, niet bedoeld is om de vrijheid van meningsuiting te beperken.

– Tegen 2030 is 72 procent van de universiteits graduates werkloos of ze hebben een baan die geen bachelor’s graad vereist daar hun baan is overgenomen door artificial intelligence. Dit voorspelt staatssecretaris Udom (Onderwijs). ‘Derhalve, als Thaise universiteiten zich niet aanpassen en een beroepsbevolking kunnen opbouwen met bekwaamheden die in de toekomst nodig zijn, kan het land geconfronteerd worden met het hoogste werkloosheidspercentage’, zei hij gisteren op een seminar in Bangkok georganiseerd door de Education Council. Udom ontleent zijn voorspelling aan een rapport van de Wereldbank over jeugdwerkloosheid. (Zie verder de pagina Onderwijs 2)

– De rijstroken voor inkomend verkeer op de Vibhavadi Rangsit Road bij luchthaven Don Mueang zijn vanaf vrijdag vier dagen gesloten om ruimte te maken voor de uitbreiding van een voetgangersbrug voor de luchthaven. Het verkeer wordt omgeleid naar de uitgaande rijstroken en het verkeer daarop verhuist naar een binnenweg.

– Buddipongse Punnakanta, een prominente leider tijdens de protesten van de PDRC, is benoemd tot adjunct secretaris-generaal voor politieke zaken op het Prime Minister’s Office. Hij is een van de negen PDRC-leiders die door het OM worden beschuldigd van rebellie wegens hun rol tijdens de actie Bangkok Shutdown begin 2014, die gericht was tegen de regering Yingluck.

– Pure fantasie, zegt vice-premier Prawit over de bewering van voormalig parlementslid Watchara (Democraten) dat Alongkorn Ponlaboot, voormalig vice-voorzitter van de NRSA, een marionet van het regime is. Alongkorn is een van de kandidaten die een gooi willen doen naar het leiderschap van de Democraten. Prawit zei gisteren dat Alongkorn geen banden heeft met de NCPO. ‘De verkiezing van een partijleider is een politieke zaak waar het regime niets mee te maken heeft.’

Watchara suggereerde maandag dat ‘bepaalde figuren’ in het regime erop uit zijn iemand te zoeken die de huidige partijleider Abhisit kan verslaan, want die wordt gezien als een obstakel voor het regime om zijn greep op de macht te behouden. Alongkorn gaf zijn functie van adjunct-partijleider op toen hij toetrad tot de NRSA. ‘Maar dat wil niet zeggen dat hij orders aanneemt van het regime’, zegt Prawit. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

– Dusit Zoo gaat nu toch echt dicht, nadat de sluiting een maand was uitgesteld. Eind deze maand sluit de Zoological Park Organisation de dierentuin. De 1.200 dieren gaan drie jaar in andere dierentuinen logeren om daarna een nieuwe locatie in Pathum Thani te betrekken. ZPO-directeur Benjapol verwacht dat alle dieren voor het eind van het jaar een logeeradres hebben betrokken.

– Dorpelingen in Nakhon Si Thammarat hebben het ministerie van Justitie gevraagd hen te helpen in een conflict met een investeerder over een mangrove bos in het district Sichon. De man wil hen het bos uitzetten, maar dat heeft hij illegaal verworven, zeggen ze. Een dorpshoofd wijst erop dat de 75 gezinnen al sinds 1972 in het bos wonen.

Twee dorpelingen zijn al door het Court of First Instance veroordeeld tot een jaargevangenisstraf en een boete van 150.000 baht omdat ze het bos zouden hebben gekraakt (encroachment). Het dorpshoofd wil dat de DSI luchtfoto’s bestudeert die gebruikt kunnen worden wanneer de zaak bij het hooggerechtshof voorkomt.

– Ten slotte de rubriek InBrief.
1 Bij een kopstaart botsing tussen een touringcar en een plaatselijke bus in Sai Yok (Kanchanaburi) is een vrouw (56) om het leven gekomen en zijn twintig high school leerlingen gewond geraakt. De touringcar reed achter de andere bus, die abrupt stopte om passagiers te laten uitstappen, maar de bestuurder remde te laat.

2 In Krabi heeft de politie een echtpaar gearresteerd dat de pickup truck van hun huisbaas had gestolen en de wagen verpatst voor 75.000 baht. De diefstal kostte niet veel moeite want ze hadden met de Ford Ranger, die ze zogenaamd wilden kopen, een proefrit gemaakt maar kwamen niet terug.

3 Een meisje van 9 jaar is in Chon Buri in het ziekenhuis opgenomen nadat ze gisterochtend rook had ingeademd van een brand in een ongebruikt houten gebouw, terwijl de leeringen naar hun klaslokaal liepen. De brandweer maakte in 10 minuten korte metten met het vuur, de leerlingen kregen vrij.


 

Nieuws van de website 11 september

• Een verkoper van de stinkvrucht doerian [mijn woordkeus] is zondagavond in een huis in Than To (Yala) dood geschoten door een man die passeerde op een motorfiets. De politie onderzoekt of het om een zakelijk conflict gaat of dat de aanslag het werk van opstandelingen was. Ook in Pattani viel een slachtoffer: een 61-jarige bewaker werd er door een man op korte afstand beschoten. Hij is ernstig gewond opgenomen in het ziekenhuis.

• Een lotenverkoper bij een benzinestation in Samut Sakhon dacht zijn handeltje te kunnen bevorderen door te vertellen dat een van zijn klanten een prijs van 90 miljoen baht had gewonnen. Hij werd op de social media geprezen voor zijn ‘eerlijkheid’ omdat hij het lot dat via een app was besteld, voor de ‘winnaar’ had bewaard. Velen begaven zich naar het benzinestation om een lot van hem te kopen.

Maar ook hier geldt: Als is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt haar wel. De man viel door de mand, hij is gearresteerd en heeft toegegeven het verhaal bedacht te hebben.

• Een zakenman (50), die vier jaar geleden is veroordeeld wegens het vervalsen van documenten en andere illegale bezigheden, heeft zich aangegeven bij de politie van Pattani. Sahachai Chiansoemsin, aka Sia Jo, zag met de hulp van een politieagent destijds kans na zijn veroordeling te vluchten. De man wordt onder andere verdacht van het exploiteren van een casino in de Golf van Thailand en het smokkelen van olie en hout. Waaom hij tot inkeer is gekomen, vermeldt het bericht niet.

• Tien projecten waarvoor wijlen koning Bhumibol het initiatief heeft genomen, zijn door de Tourism Authority of Thailand (TAT) gekozen als alternatieve toeristische bestemming, zodat ze inkomen kunnen genereren voor bewoners en de bezoekers kunnen kennismaken met de ideeën van de populaire monarch op het gebied van duurzaamheid en milieu. Klik hier voor de tien pilot tourism routes.

Thai Airways International wacht nog twee dagen alvorens haar vluchten op Osaka te hervatten want de luchthaven is nog niet volledig hersteld van de schade die de tyfoon Jebi heeft aangericht. Oorspronkelijk had THAI weer vanaf woensdag willen vliegen, maar dat wordt nu vrijdag. Thai vliegt tweemaal per dag op Osaka.

• Drie verdachten zijn zondagavond laat in Phayao aangehouden met 300 kilo ice en 100 kilo ketamine in twee ambulances. De ziekenwagens, eigendom van een particulier bedrijf, worden normaal gehuurd voor spoedeisende hulpverlening in Pathum Thani. De politie achtervolgde de wagens vanaf Chiang Rai. Toen de verdachten probeerden de politie te stoppen door het vuur te openen, schoot de politie een band lek waardoor de bestuurder de macht over het stuur verloor en alle banden klapten. De andere ambulance werd later gestopt bij een controlepost. De gemeente Bueng Yitho (Thanyaburi, Pathum Thani) heeft het contract met het bedrijf verbroken.

Onschuldige bijverdienste leidt tot aanhouding

11 september – Een T-shirt met het symbool van een afscheidingsbeweging die streeft naar de vorming van een zogeheten Thai Federation vormt vandaag de opening van Bangkok Post. Het verhaal beslaat bijna de helft van de voorpagina wat me redelijk overdreven lijkt. Wordt het T-shirt als staatsgevaarlijk beschouwd en vormt het een bedreiging voor de nationale veiligheid? Eén ding is zeker: Thailand blijft me verbazen.

Het bestaan van de T-shirts is bekend geworden door de aanhouding van een vrouw, donderdag in een huis in Samut Prakan door soldaten, aldus het Thai Lawyers for Human Rights Centre. In haar huis zijn enkele T-shirts gevonden, het mobieltje van haar en haar dochter en een laptop zijn in beslag genomen. De vrouw is naar de 11th Military Circle in Dusit (Bangkok) gebracht waar ze ondervraagd is. Ze heeft het bevel gekregen het shirt niet te dragen of te verkopen. Ze moest ook een document ondertekenen waarin ze belooft niet deel te nemen aan politieke activiteiten.

Een nicht vertelt dat haar tante de shirts enkele maanden geleden online had gekocht. Ze wilde met de verkoop haar inkomen als motortaxibestuurder aanvullen. Volgens haar echtgenoot wist ze de betekenis niet van het logo. De vrouw heeft het advocatencentrum verteld dat ze aangehouden was voor ‘attitude adjustment’, een milde [?] vorm van hersenspoeling. De 30-jarige komt uit Maha Sarakham en heeft twee zonen van 9 en 14 jaar.

De Organisation for Thai Federation noemde zaterdag in een verklaring de aanhouding intimidatie. Volgens NHRC-commissaris Angkhana wordt Wannapa overgedragen aan de politie die vermoedt dat ze lid is van een afscheidingsbeweging. De NCPO zou daarvoor over bewijs beschikken.

Well folks, dat was de opening. Ik vind het maar een raar verhaal.

Nog steeds onbekend: wie beheert Victory Monument?

11 september – Het tweede grote artikel op de voorpagina gaat over de vraag wie het Victory Monument beheert. Dat is onbekend. Begin juli deed City Hall al een oproep om erachter te komen maar die heeft geen resultaat opgeleverd. De War Veterans Organisation is dat in ieder geval niet. Nu probeert premier Prayut het maar eens: hij heeft de overheidsdiensten opgedragen uit te zoeken welke instantie de zorg draagt voor het monument.

De gemeente Bangkok, vaak aangeduid als City Hall, wil dat graag weten want ze treft de voorbereidingen voor een project om vijftien monumenten in de hoofdstad op te knappen.

Tweede gemeentesecretaris Somphong heeft het Fine Arts Department en eigenaren van grond waarop monumenten staan, gevraagd wie verantwoordelijk voor ze is, zodat City Hall aan het werk kan. De gemeente neemt het beheer over van monumenten waarvan dat niet bekend is, zodat ze budgetten kan aanvragen en ze ontwikkelen tot toeristische trekpleisters.

De omgeving van het uit 1942 stammende Victory Monument gaat verfraaid worden en de toegankelijkheid wordt verbeterd. Het monument staat in het midden van een druk plein waar drie wegen samenkomen. Eerder zei Somphong dat een walkway en een tunnel worden aangelegd.

Wat verder in BP?

11 september – Wat zijn de topics in BP verder vandaag? Pagina 2 opent met het bericht dat het National Health Security Office zich aansluit bij de toenemende oproepen om drie gevaarlijke chemicaliën die in de landbouw worden gebruikt, te verbieden. Jaarlijks worden vijfduizend mensen behandeld die ermee in contact zijn gekomen wat de overheid 22 miljoen baht kost. ’t Is een onderwerp waar al vaak over geschreven is, dus ik laat het hierbij. (Zie verder de pagina Gezondheidszorg 2)

Partijleider Abhisit (Democraten) verdedigt in het openingsverhaal van pagia 3 de primaries bij de kandidaatstelling voor het Huis van Afgevaardigden. De Democraten is de eerste partij die zich eraan waagt en gaat de partijleider via voorverkiezingen kiezen. Schreef er gisteren al uitgebreid over, dus besteedt er verder geen aandacht aan. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Ten slotte pagina 4. Het Department of Special Investigation (DSI, de Thaise FBI) luidt de noodklok over oplichting via internet. Ze waarschuwt internetgebruikers voorzichtig te zijn met het plaatsen van persoonlijke informatie op populaire social media.

Aanleiding is een oplichtingszaak in Chanthaburi. Een groep van twintig jongeren in de leeftijd van 15 en 16 jaar zag zo kans 7 miljoen baht te verdienen. Ze opereerden vanuit game winkels. Volgens hoofd Wichai van het Bureau of Technology and Cyber Crime gebruikten ze online chats om geld te lenen, nep prijzen aan te bieden of producten met een grote korting te verkopen, zoals smart phones, camera’s en horloges. Om hun identiteit te verbergen huurden ze op Facebook anderen in om de betalingen namens hen te incasseren.

Kort nieuws dinsdag 11 september

– De National Legislative Assembly (NLA, door de junta benoemd parlement) wil dat in de cyberwet, die thans door de Raad van State onder de loep wordt genomen, een artikel wordt opgenomen dat verkiezingsfraude op internet via de social media strafbaar stelt. Thans wordt fraude in de aanloop naar en tijdens verkiezingen vaak niet opgemerkt. De regering dient voor de komende verkiezingen de wet aan te passen, zegt NLA-voorzitter Porpetch: ‘Vertraging betekent dat ze alleen de gewone nationale veiligheidswet tijdens de verkiezingen kan gebruiken.’

– De Afrikaanse varkenspest (ASF, African swine fever) kan niet van dieren op mensen worden overgedragen, heeft het Department of Livestock Development gisteren bevestigd. ASF, veroorzaakt door een specifiek varkensvirus, verspreidt zich momenteel in China en enkele Europese landen. Een vaccin of medicijn voor geïnfecteerde varkens bestaat niet. De enige remedie is afmaken en onder de grond stoppen. In Thailand zijn nog geen gevallen van ASF geconstateerd.

Om de ziekte te voorkomen, is een commissie gevormd van vertegenwoordigers van staats en particuliere instellingen, academici en de Swine Raisers Association of Thailand. De import van zwijnen en varkensproducten uit getroffen landen is 90 dagen niet toegestaan.

De DLD is ook gespitst op de uitbraak van ziektes bij pluimvee. Functionarissen bezoeken boeren om hen te adviseren over het gebruik van desinfecterende middelen en binden hen op het hart geen dode dieren in waterwegen te dumpen of de karkassen te eten.

– Prinses Maha Chakri Sirindhorn heeft een mobiel medisch voertuig gedoneerd om mensen in het Zuiden te bedienen. Gisteren leidde vice-premier Prawit op het ministerie van Defensie een overdrachtsceremonie. Het voertuig gaat gebruikt worden om arme mensen in afgelegen gebieden medische zorg te verlenen.

De prinses bracht september vorig jaar een bezoek aan het Southern Border Provinces Administrative Centre en prees toen personeel dat zorg verleende aan gehandicapte kinderen en hun families. Ze bood ook aan banen voor hen te creëren.

– Geen plichtsverzuim heeft de Central Criminal Court for Corruption and Misconduct, evenals de lagere rechtbank, bepaald over de naamsverandering van de Sutthisan Vinitchai Road. De rechtbank heeft de gouverneur van Bangkok en zijn staf vrijgesproken van de beschuldiging van de afstammelingen van de familie Inthamara. Die eiste dat de oude naam Inthamara Road weer in ere zou worden hersteld. In juli vorig jaar beval de Supreme Adminstrative Court dit te doen. Uit een onderzoekje van de gemeente blijkt dat de meeste mensen de voorkeur gaven aan Sutthisan Vinitchai.

– Thaise bedrijven die in buurlanden investeren, dienen meer respect te tonen voor de rechten van lokale gemeenschappen, aldus de achtste Conference on Business and Human Rights in Southeast Asia. De conferentie dit weekend in Chiang Rai, werd bijgewoond door honderd bewoners en voorvechters van mensenrechten.  NHRC-commissaris Tuenjai zei na afloop dat sommige zich schuldig maken aan schending van mensenrechten.

Enkele projecten waarover vragen zijn gerezen, zijn suikerfabrieken in Cambodja, een energiecentrale in Dawei (Myanmar), de Xayaburi dam en de Xe Pian-Xe Namnoy dam in Laos. In juli brak de overloop van die dam wat leidde tot grote overstromingen, doden en een massale volksverhuizing.

– De autoriteiten kloppen zich weer eens op de borst. Defensiewoordvoerder Kongcheep zei gisteren dat ze 330.000 mensen hebben gered uit de klauwen van informele kredietverstrekkers [lees: loan sharks, geldwoekeraars]. Eind augustus waren er 927.347 schuldenaren, 18.294 informele kredietverleners en stond 61,2 miljard aan leningen uit.


 

Nieuws van de website 10 september

• Ze had online een tweedehands tas van het Franse merk Céline bij B. Promote besteld en 37.000 baht betaald, dus Panhathai Lertsin-udom uit Khon Kaen keek wel op haar neus toen het pakketje dat ze ontving twee Kung Fu Panda waterflessen bleek te bevatten. De vrouw heeft aangifte gedaan van wat duidelijk oplichting is. Ze zegt wel vaker merkartikelen online te hebben gekocht en de informatie zorgvuldig te bestuderen, maar dat bleek deze keer dus niet afdoende. De desbetreffende Line account is niet meer bereikbaar.

Het zal wel toeval zijn, maar in winkelcentrum Siam Paragon is een nieuwe winkel van Céline geopend.

• Narathiwat: Twee dorps defensievrijwilligers zijn gedood en twee anderen verwond toen een groep gewapende mannen zondagmiddag het vuur opende op een huis en een wachthokje bij een gebouw dat in gebruik was als buurtcentrum. De huiseigenaar die voor het huis stond, stierf ter plaatse. Drie anderen raakten gewond, van wie een later bezweek in het ziekenhuis. De schoten beschadigden ook een geparkeerde wagen. Bij hun vertrek staken de mannen een pickup truck in brand.

• Prayut blijft de voorkeur houden voor de post van premier. In de laatste peiling van Suan Dusit koos 24,72 procent van de 1.132 respondenten hem, gevolgd door Abhisit (17,57 pct), prominent Pheu Thai-lid Sudarat (16,53 pct) en Thanathorn, leider van de nieuwe Future Forward partij (14,63 pct). Hekkesluiter was voormalig premier Thaksin met 13,5 procent.

• Nog een peiling. Een kleine meerderheid van de respondenten in een peiling van het Nida is het niet eens met de nieuwe medicijnwet die is voorgesteld door de FDA. Het voorstel om de verstrekking van medicijnen ook toe te staan aan verpleegsters valt niet in goede aarde. Ze hebben meer vertrouwen in apothekers. Een van de knelpunten is ook dat elke drogisterij die medicijnen verkoopt, gedurende de openingstijden bemand dient te worden door een gekwalificeerde apotheker.

• Zes motorfietsen en de pui van een werkplaats zijn zondag beschadigd bij een bomexplosie om 5 uur in Chana (Songkhla). De politie denkt dat een brandbom voor de werkplaats ontplofte. Toen een team functionarissen en defensievrijwilligers op weg was naar de werkplaats, ontplofte een bermbom, maar niemand raakte gewond. Het pantservoertuig waarin ze zaten, raakte licht beschadigd. Het is een bekende tactiek van de opstandelingen in het Zuiden: een tweede bom laten ontploffen als hulpverleners arriveren.

• Kanyakorn Supakarnkhacharoen (30), aka Kay Lederer, meervoudig winnares van schoonheidswedstrijden en model, is na een val van een gebouw met twee verdiepingen in Wang Thong Lang (Bangkok) in het ziekenhuis overleden. In het pand is haar schoonheidssalon gevestigd. De politie heeft in haar kamer in het toilet een aangebroken fles met herbicide gevonden en gaat uit van suïcide wegens persoonlijke problemen.

• Premier Prayut heeft drie voorstellen gedaan om het tekort aan arbeidskrachten in de visserij te verlichten. Er moet volgens Prayut snel een oplossing gevonden worden, want Thailand heeft een van ’s werelds grootste visserij-industrieën. De sector komt momenteel 53.000 werkers tekort.

Zijn suggesties behelzen verlenging van de werkvergunning van migranten die al in de sector werken en migranten die in andere sectoren werken en over een werkvergunning beschikken, toestemming te verlenen om over te stappen. Daarnaast heeft Myanmar aangeboden eind november 40.000 werkers te leveren. (Zie verder de pagina Migranten 2)

N.B. Thaise werkers zijn moeilijk te vinden vanwege de lange werktijden aan boord van de trawlers en lage beloning.

• Een week is er in Bangkok noodoverleg gevoerd om een rulebook samen te stellen met richtlijnen voor beperking van de klimaatverandering, financiering van maatregelen en rapportage van bijdragen – dat alles om het klimaatverdrag van Parijs uit 2015 dat eind dit jaar hernieuwd wordt, te redden. Maar de VS en zijn bondgenoten lieten het tot teleurstelling van de arme landen afweten. Een bron binnen het Afrikaanse blok zegt: ‘Het lijkt erop alsof we weer van voor af aan moeten beginnen.’

Het klimaatverdrag van Parijs heeft als doelstelling de temperatuurstijging maximaal te beperken tot 2 graden Celcius en mogelijk voor het eind van de eeuw tot 1,5 graden.

Gedachten over Bangkok Post

10 september – In een land met [uit mijn hoofd] 65 miljoen inwoners moet het toch mogelijk zijn een dagblad te produceren dat meer dan twee (gisteren) en vier (vandaag) binnenlandse nieuwsitems bevat en niet weer met een partijpolitiek onderwerp te openen. Leg een willekeurige Nederlandse krant ernaast: die bevat tigmaal zoveel onderwerpen.

Deze gedachte bekroop me vanochtend toen ik Bangkok Post opensloeg en de drie nieuwspagina’s doornam. Ik telde vier nieuwsitems, een groot achtergrondverhaal, de rubriek InBrief met vijf kortjes en een opening gewijd aan voormalig oppositiepartij Democraten. Ook de opening van pagina 2 deed mijn journalistieke hart niet sneller kloppen want meldt dat de veiligheid in Songkhla wordt opgeschroefd.

Nou, dat lees ik wel vaker; het Zuiden blijft nu eenmaal een onrustig gebied met bomaanslagen, brandstichtingen en beschietingen. Opstandelingen jagen er een droom na, de stichting van een onafhankelijke staat Pattani, maar het zal ze nooit lukken hun ideaal te realiseren. Het centrale bewind in Bangkok zal dat nooit accepteren.

Vier nieuwsitems dus waarvan één nog een beetje newsy is: in november beginnen de opnamen van een film over de redding van de twaalf voetballers en hun coach uit de Tham Luang grot in Chiang Rai. Initiatiefnemer Tom Waller, een Thaise filmmaker van Ierse afkomst, zegt: ‘Ik wil de vrijwilligers geest laten zien, die de wereld fascineerde.’ Uit de beschrijving wordt me overigens niet duidelijk of het nou een documentaire wordt of een gedramatiseerde reconstructie van het drama.

Politie houdt vast aan boycot van vrouwen

10 september – ‘Vrouwen hebben het recht om te kiezen wat ze voor hun levensonderhoud willen doen en dat recht dient niet beperkt te worden door vooroordelen van mannen’, zegt Ruengrawee Pichaikul, directeur van het Gender and Development Research Instute.

De politie is echter niet zo verlicht: vrouwen zijn uitgesloten van de functie van investigator (recherchewerk) en met ingang van het komend studiejaar neemt de Royal Police Cadet Academy (RPCA) alleen nog maar mannen aan. Maar die procedure ligt iets genuanceerder. Net als mannelijke kadetten dienen vrouwen minimaal drie jaar middelbare school te hebben afgerond en voordat ze worden toegelaten op de RPCA moeten ze een opleiding van drie jaar volgen aan de Armed Forces Academies Prepatory School. Daarvan is een deel voor hen irrelevant, zoals jungletraining, niet bepaald een bekwaamheid die ze nodig hebben als ze mishandelde vrouwen en kinderen verhoren.

Volgens RTP hoofdcommissaris Chakthip is er geen sprake van seksediscriminatie of beperking van vrouwenrechten, want: ‘De RTP biedt nog steeds banen aan vrouwen aan, zoals we altijd al hebben gedaan.’ Hij zegt dat het korps het aantal vrouwelijke investigators uitbreidt in strafzaken met betrekking tot jongeren en vrouwen. ‘Dat is een gebied waarin vrouwen excelleren.’

Het achtergrondverhaal verzandt daarna in details – er zijn bijvoorbeeld ook investigators van andere opleidingen die een training van vier maanden krijgen – maar erg duidelijk wordt het me niet. U moet het maar zelf lezen in Police stand their ground on female ban.

Democraten kiezen partijleider in primaries

10 september – Het is een nieuw systeem in de Thaise politiek en het heeft tot doel partijleden meer te betrekken bij de politiek. Kleine partijen zien er tegenop, Thailand’s tweede grootste partij, de  Democraten, springt als eerste in het diepe. De leden kiezen hun partijleider, wat de eerste keer is in het 72-jarig bestaan van de partij. Abhisit, de huidige partijleider, zegt: ‘De race om het partijleiderschap wordt uiterst participerend wat gezond is voor de groei van de democratie’.

De veranderde procedure komt op een tijdstip waarin Abhisit concurrentie van potentiële kandidaten kan verwachten die zijn plaats willen innemen, schrijft de krant. BP noemt adjunct-partijleider Jurin, voormalig parlementslid Warong die zijn sporen heeft verdiend als klokkenluider over het hypotheeksysteem voor rijst en voormalig adjunct-partijleider Alongkorn die de partij verliet toen hij lid werd van een regerings hervormingscommissie.

Sommige waarnemers zeggen dat de Democraten er onder de leiding van Abhisit niet in geslaagd zijn hun vleugels uit te slaan naar andere kiesdistricten, wat leden kan frustreren. Alongkorn zegt door enkele voormalige parlementsleden te zijn gevraagd een gooi naar het leiderschap te doen.

De Democraten telden 2,89 miljoen leden maar dit aantal is gezakt naar 97.755 toen de organieke wet op de politieke partijen van kracht werd. De wet stelt als eis dat partijleden zich opnieuw moeten registreren en hun lidmaatschapsgeld moeten voldoen. Aanvankelijk zouden de primaries gehouden worden voor alle parlementskandidaten, maar het regime heeft die eis geschrapt.

Abhisit staat 13 jaar aan het hoofd van de partij, die korte tijd het land heeft geregeerd, maar erg populair was de partij niet en opgeleid in Oxford is Abhisit nooit ‘de man van het volk’ geworden iets wat Thaksin dankzij slimme PR wel is gelukt. In bovenstaand kader een overzicht van de te volgen procedure. Bij voorgaande verkiezingen werd de partijleider gekozen op een algemene ledenvergadering. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Verder in BP nog twee nieuwsitems

10 september – Wat biedt BP nog meer aan nieuws? Niet veel: twee berichten. Het eerste meldt dat de regering particuliere bedrijven met technologische kennis en ervaring bij het beheer van ‘tram’-diensten in Spanje, Frankrijk, China, Japan en Zuid-Korea zoekt om gezamenlijk te investeren in de drie ‘tram’-lijnen in Chiang Mai. Directeur-generaal Chaiwat van het OTP zegt dat Thailand dient te leren van de expertise die in het buitenland is opgebouwd met name op het gebied van onderhoud.

Het door de krant gebruikte woord ‘tram’ vind ik nogal verwarrend want een tram zoals in Nederland wordt niet bedoeld, eerder een metro, light rail of trein. De drie lijnen zijn de Red Line (12 km, regeringscentrum Chiang Mai-Mae Hia via de luchthaven van Chiang Mai), de Blue Line (11 km, Chiang Mai Zoo-Don Chan) en de Green Line (12 km, Maejo University-luchthaven via de Warorot markt).

De Red Line wordt als eerste aangelegd. De werkzaamheden beginnen tussen eind volgend jaar en begin 2020 en nemen 5 jaar in beslag. Het ‘tram’project kost 100 miljard baht. Zeventig procent van het systeem wordt ondergronds aangelegd, wat driemaal zo duur is als een lijn op de begane grond. Het OTP gaat het kabinet later deze maand ook plannen voorleggen voor nieuwe tramprojecten in Khon Kaen en Phitsanulok.

Belangstelling voor beroepsonderwijs neemt toe
Het tweede bericht meldt dat Ovec ernaar streeft tegen 2022 een verhouding van 50:50 te bereiken tussen studenten in het beroeps- en algemeen voortgezet middelbaar onderwijs, 10 jaar eerder dan de voorspelling. Secretaris-generaal Suthep zei op een bijeenkomst van 428 beroepsopleidingen dat het aantal aanmeldingen voor beroepsstudies de afgelopen jaren is toegenomen dankzij een positievere houding van Thaise kids met betrekking tot beroepsopleiding.

Leerlingen kiezen na de eerste drie jaar middelbare school (junior highschool) tussen beide vormen van onderwijs. In 2017 koos 31 procent voor een beroepsopleiding, dit jaar 40 procent en verwacht wordt dat het verder stijgt naar 45 procent. (Zie verder de pagina Onderwijs 2)


 

Nieuws van de website 9 september

• Alle vier verdachten van de beschieting van een auto in Bang Pahan (Ayutthaya) waarbij een van de inzittenden om het leven kwam en een ander zwaar werd verwond zijn aangehouden. De politie was getipt dat de hoofdverdachte zijn vriendin zou oppikken bij een benzinestation. Hij opende het vuur toen hij de politie zag en ging er met zijn pickup truck vandoor. Bij de achtervolging kwam de wagen terecht in een greppel. Twee mannen vluchtten, een kon worden aangehouden, de tweede werd later aangehouden, de andere twee waren al eerder aangehouden.

• Aardbeving Japan: dodental gestegen naar 30, 7 personen worden nog vermist. Thai Airways International heeft zijn wekelijkse vlucht op Sapporo hervat. Zondag ging de luchthaven New Chitose weer open.

• Minister Apisak (Financiën) heeft de vergunning van Chao Phaya Insurance ingetrokken. De verzekeringsmaatschappij, opgericht in 1997, beschikt niet over de vereiste capital adequacy ratio, waardoor ze een zwakke financiële positie heeft, aldus het Office of the Insurance Commission (OIC), dat de minister heeft geadviseerd. In maart kreeg ze de opdracht van het OIC te stoppen met het verkopen van nieuwe polissen. De verzekeraar kreeg tot 29 juni de tijd om orde op zaken te stellen, maar op 28 augustus was de situatie nog niet verbeterd. De OIC heeft aangekondigd maatregelen te nemen om de huidige klanten te helpen.

• Een man uit Sri Lanka die in eigen land werd gezocht voor drugshandel en vier jaar geleden naar Thailand vluchtte, is donderdag in Bangkok aangehouden. Hij was in 2013 op een toeristenvisum het land binnen gekomen en verlengde het regelmatig tot hij in 2016 ontdekte dat Interpol een red notice (verzoek om aanhouding aan alle ledenlanden) voor hem had uitgegeven.

• Een 34-jarige man heeft na een intensief verhoor bekend zijn 19-jarige stiefdochter te hebben gewurgd toen ze zich verzette tegen zijn poging haar te verkrachten. De man had gedronken en drugs gebruikt voordat hij donderdagnacht naar haar slaapkamer in Talad Plu (Bangkok) was gegaan. Het lichaam van Thitikarn Rattanauthaiwong, een college student in Thon Buri, werd vrijdag gevonden. Ze was ontkleed en haar gezicht was gekneusd. Haar mobieltje lag nog in de kamer, maar een portefeuille ontbrak.

De man woont in Lat Phrao samen met de moeder van het slachtoffer en hun vijf maanden oude baby. Hij ging vrijdag normaal naar zijn werk als technicus in een hotel en werd ’s avonds aangehouden.

• Met een militaire parade, een optocht van studenten die fakkels dragen en massaspelen viert Noord-Korea zondag dat het land 70 jaar geleden werd gesticht. De feestelijkheden hebben als motto Glorious Country. Alle ogen zijn gericht op Kim Jonhg-un: gaat hij iets zeggen over de geëiste nucleaire ontwapening van zijn land? Sinds de ontmoeting van Trump en Kim in Singapore bevinden de onderhandelingen daarover zich in een impasse.

Meer nieuws later vandaag: waar dan?

9 september – Bangkok Post, wat flik je me nou? Een hele en nog eens een kwart pagina met een vette kop in kapitalen wijden aan de hysterie die een bericht over de dood van een 22-jarige vrouw heeft opgeroepen, maar het overige nieuws op twee nieuwsitems na verwaarlozen? Da’s een wanprestatie waarvoor ook nog eens 40 baht moet worden betaald. [De zondagkrant is 10 baht duurder dan de doordeweekse krant]

Dat bericht is gebaseerd op de bewering van een man in Loei dat zijn dochter eind vorige maand is overleden aan aids, nadat ze besmet was geraakt met het HIV-virus door tatoeages die bij haar gezet waren in een tatoeagewinkel in Bangkok. Ook drie van haar vrienden die in dezelfde winkel tatoeages hadden laten zetten, zouden overleden zijn.

Veel artsen en medisch personeel hebben de bewering snel afgedaan als uit de lucht gegrepen want iemand sterft niet zo kort na de besmetting met het virus. Dus rust het hele artikel op drijfzand en is het niet meer dan bladvulling. Ik vraag me af: wat beweegt BP om deze zaak zo op te kloppen?

Gevolg is wel dat dat Nieuws uit Thailand vandaag net zo mager is als een aids-patiënt in de laatste fase van de ziekte. Wanneer NuT in bewerking is, eindig ik standaard met ‘Meer nieuws later vandaag’, maar dat regeltje ontbreekt deze keer. Het zij zo, ik kan er niet meer van maken.

(Lange ij. Zij is hier een aanvoegende wijs; het is een vervoeging van het werkwoord zijn. ‘Het zij zo’ is een uiting van berusting: ‘het is niet anders; we moeten het ermee doen’.)

‘HIV alarm is flinterdun’

9 september – De vrouw, wier dood de hierboven beschreven hysterie in gang zette, stierf eind augustus in het Nakhon Ping ziekenhuis in Chiang Mai, waar ze was gediagnosticeerd met stage 3 HIV. Haar overlijdensakte vermeldt als oorzaak hypovolemic shock, acute diarree en stage 3 HIV. Volgens de akte had ze langer dan een jaar HIV. Volgens de vader stierf ze vijf maanden nadat ze besmet was.

Alisra Tatakorn, directeur van het Aids, Tuberculosis and Sexually Transmitted Disease Control Department in Bangkok, zegt dat het niet mogelijk is stage 3 in vijf maanden of zelfs een jaar te bereiken. De kortste periode tussen besmetting en overlijden is drie jaar, maar mensen sterven alleen wanneer ze geen HIV-medicijn gebruiken. Aids is al lang geen dodelijke ziekte meer en de medicatie bestaat niet meer uit een aantal pillen, maar uit een combinatiepil.

Dat de vrouw HIV heeft opgelopen door tatoeages, is twijfelachtig. Er zijn in Thailand geen gevallen bekend van mensen die HIV hebben opgelopen door tatoeages of andere vormen van lichaamskunst zoals piercing. Maar theoretisch bestaat die mogelijkheid wel bij gebruik van een vervuilde naald. Alisa zegt: ‘Belangrijk is dat de plaats (de tatoeagestudio) een goede hygiëne heeft, dat de naald nieuw is, dat alle uitrusting steriel is en dat de huid tijdens het plaatsen van de tatoeage behoorlijk gedesinfecteerd wordt.’

Ik laat het hierbij, want om er nu van alles en nog wat bij te halen, zoals BP doet, lijkt me niet zinvol. Ik volsta met de foto’s die bij het verhaal zijn geplaatst.

Kornkamon gedood door lesbische lover

9 september – De oom van student rechten Kornkamon Leenawarat die vorige week door haar kamergenoot in Seattle is gedood, zegt dat een obsessieve liefde voor haar Thiti-on Chotechuangsab, vermoedelijk een lesbienne, ertoe gebracht kan hebben zijn nicht te doden, waarna ze suïcide pleegde.

Kornkamon had eerder haar broer verteld dat Thiti haar uit jaloezie had aangevallen toen de twee vrouwen nog samenwoonden in Boston. ‘Niemand weet dat, want ze heeft het alleen tegen haar broer verteld.’

De uitspraken van de oom vormen de opening van pagina 3 waarop ook het tweede nieuwsbericht staat en de rubriek News Bites met drie kortjes. Dat tweede bericht gaat over een forum, vrijdag aan de Thammasat universiteit, gewijd aan de macht c.q. invloed van de media.

Bevolking heeft geen invloed op de media-inhoud
NBTC-lid Prawit betoogde daar dat de mensen weinig invloed hebben op wat de audiovisuele en print media aan nieuws brengen, wat toch merkwaardig is in een tijd die gedomineerd wordt door de social media. ‘De macht van de media ligt niet in de handen van de mensen, maar ligt bij investeerders.’  Om de media meer people-driven te laten worden, moeten de lezers/kijkers meer toegang krijgen tot informatie en moeten de media laten zien dat ze selectief zijn in hetgeen de mediaconsumenten consumeren.

Mediaprofessionals zijn een essentiële factor om de mensen te bedienen, ze controleren de feiten wat een voorwaarde is voor eerlijk en neutraal nieuws. Dergelijke fact-checks vinden zelden plaats op de social media, aldus Prawit.

Thiptrai Salawong van het TDRI zei dat de meeste macht van de media in handen is van financiers, gevolgd door de regering en de mediabeoefenaars. Controle van overheidsinformatie is moeilijk, want die leidt tot verhoging van de productiekosten. In sommige gevallen kan de overheid zelfs met opzet een firewall hebben opgetrokken om de media buiten de deur te houden.

‘Wanneer de media gemakkelijker inzicht in overheidsinformatie kunnen verkrijgen, zal hun werk minder moeite kosten, nemen de productiekosten af en zal het mediabedrijf als geheel winstgevender zijn.’


 

Nieuws van de website 8 september

• De uiterst concurrerende e-commerce markt in Thailand zal naar verwachting over 5 jaar 10 procent van de detailhandel vormen tegen slechts 3 procent nu. Deze voorspelling doen leidende spelers in de markt.

Grote namen zoals JD Central, een joint venture van Thailand’s Central Group en de Chinese internetgigant JD.com, gaan de komende maand de markt op. Het e-commerce platform gaat samenwerken met Tencent Thailand en Pomelo, bedrijven waarvan JD.com aandeelhouder is. Uiteindelijk zal de detailhandel profiteren van de concurrentie in de e-commerce markt van Thailand, zegt Jirasak Chirathivat, hoofd klantenstrategie van JD Central.

‘Prijs is voor consumenten niet de enige factor, ervaring en snelle levering zijn ook bepalend.’ JD Central streeft naar dezelfde levertijden als in China, waar JD.com artikelen voor 11 uur aflevert die voor 23 uur de dag tevoren zijn besteld.

• Luchtvaartmaatschappijen houden rekening met twee obstakels die hen kunnen dwingen de toeslagen te verhogen. Het eerste is een verlaging van het plafond op de ticketprijs van 13 naar 9,4 baht per kilometer. Routes korter dan 300 km behouden echter het plafond van 17 baht. De Civil Aviation Authority of Thailand legt momenteel de laatste hand aan de details.

Het tweede obstakel is de stijgende olieprijs waardoor maatschappijen zich genoodzaakt zien de brandstoftoeslag te verhogen.

De nieuw benoemde president van THAI, Sumet Damrongchaitham, zegt dat de verhoging gebaseerd wordt op de marktsituatie en concurrentie. ‘Voordat we onze prijzen aanpassen, bekijken we de zaak van alle kanten. We willen de ticketprijzen niet verhogen en klanten wegjagen. We moeten overleven.’

• De Britse politie stuurt deze maand naar de politie van Surat Thani haar verslag op van het verhoor van de Britse vrouw (19), die gezegd heeft in juni te zijn gedrogeerd, verkracht en beroofd op Koh Tao. Tevens stuurt ze het T-shirt van de vrouw op dat sperma sporen zou bevatten. De politie van Surat Thani gaat er vooralsnog vanuit dat ze het verhaal verzonnen heeft omdat ze op het eiland geen bewijs of getuigen heeft gevonden die haar verhaal ondersteunden. De politie heeft al twaalf personen gearresteerd die de publicatie over de zaak op de Facebook CSL LA pagina hebben gedeeld.

• Ontknoping van de mysterieuze dood van de twee Thaise studenten in Seattle. Uit onderzoek van het King Country Medical Examiner’s Office is gebleken dat Thtiti-on (32) haar jongere kamergenoot Kornkamol heeft dood gestoken waarna ze suïcide pleegde. De familie van Kornkamol accepteert de conclusie van de lijkschouwer.

• Speedracer Akarakit Worarojchroendet (30), alias Benz Racing, de echtgenoot van tv-actrice Napapa ‘Patt’ Tantrakul, is door de rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van 8 jaar wegens het witwassen van geld. Twee anderen kregen elk 24 jaar wegens drugshandel en het witwassen van geld.

Akarakit hield bezittingen van drugsbaron Xaysana buiten bereik van Justitie, waaronder een Lamborghini met een winkelwaarde van 20 miljoen bath. Van december 2014 tot november 2016 kreeg hij via Natthapol ‘Boy’ Nakkham, een drugssmokkelaar uit het netwerk van Xaysana, in 50 transacties 10 miljoen bath die hij besteedde aan de afbetaling van de wagen en de aankoop van dure motorfietsen. Xaysana werd begin 2017 aangehouden. Hij heeft levenslang gekregen. Natthapol is ook veroordeeld wegens drugshandel [geen details]. (Meer op de pagina De zaak Akarakit Worarojchroendet)

Update: Benz is in beroep gegaan tegen zijn veroordeling. De rechtbank heeft hem vrijgelaten op een borgsom van 1 miljoen baht. Hij heeft een elektronische enkelband gekregen.

• Een geboeide drugsverdachte zag in Nan kans uit een arrestantenwagen te ontsnappen, maar hij werd al snel daarna in de kladden gegrepen. De man had een begeleidende politieman gevraagd te stoppen en astma medicijn voor hem te halen. De andere twee verdachten waren opgelucht toen de wagen stopte, want die had erg hard gereden.

• Ondanks de vele internationale campagnes die mensen proberen naar Thailand te lokken, het exotische eten en de attracties van het Land of Smiles is Thailand niet de topbestemming van expats in Zuidoost-Azië. Het land staat zelfs niet op de tweede of derde plaats, maar pas op de vierde na Singapore, Vietnam en Maleisië, aldus een onderzoek van Expat Insider. De conclusie is gebaseerd op antwoorden van 18.135 expats van 178 nationaliteiten die in 187 landen wonen. Hen werd gevraagd het land waar ze verbleven te beoordelen aan de hand van 48 factoren, die varieerden van kwaliteit van leven tot financiële faciliteiten.

• Het gebruik van de doodstraf neemt sinds 2017 af – 142 landen, ruim tweederde van alle landen, hebben die afgeschaft of passen hem niet meer toe, aldus Amnesty International. 23 landen voeren de doodstraf nog uit, China voltrekt de meeste doodstraffen, maar hoeveel is niet bekend.

Thailand heeft de doodstraf acht jaar niet uitgevoerd tot enkele maanden geleden. 510 gevangenen zitten in de dodencel. Daarvan hebben 193 alle juridische procedures doorlopen. De helft heeft zich schuldig gemaakt aan drugsvergrijpen.

Rectificatie
In het bericht van gisteren Redding grot jongens wordt publicitair uitgemolken stond dat het thank you gala dinner op Sanam Luang plaatsvond, maar dit moest de Royal Plaza zijn. De fout is inmiddels gecorrigeerd.

Boete voor misbruik vluchtstrook is een lachertje

8 september – Een boete van 1.000 baht voor het rijden op de vluchtstrook is een lachertje, schrijft een BP-lezer in een ingezonden brief naar aanleiding van het tragische ongeluk deze week op een verhoogde expressway. Het enige afschrikmiddel is mensen te raken waar het het meest pijn doet: in hun portemonnee.

Ook het hoofdredactioneel commentaar van vrijdag is gewijd aan het ongeluk waarbij de 41-jarige bestuurster van een auto over de betonnen rand viel en drie personen gewond raakten. De vrouw, die haar wagen op de vluchtstrook had geparkeerd omdat die panne had, werd door een aanstormende auto geschept.

De bestuurder van die wagen dacht de file zo te kunnen omzeilen. Hij botste tegen de geparkeerde auto op en de bestuurster die stond te telefoneren. Het gebruik van de vluchtstrook levert hem een boete op van 1.000 baht. Een schrale troost – als je daarvan kunt spreken – is dat de wagen zwaar beschadigd raakte.

De  crash heeft een golf van kritiek opgeroepen over het incorrect gebruik van vluchtstroken, die uitsluitend bestemd zijn voor gebruik bij noodgevallen. Denk aan ambulances, brandweerwagens en politieuto’s. Na de fatale crash beloofde de politie harde maatregelen tegen de overtreders. Ze heeft de Expressway and Rapid Transit Authority of Thailand en het Accident Prevention Network om medewerking gevraagd om te voorkomen dat automobilisten de vluchtstrook van expressways gebruiken voor niet-noodgevallen.

‘Het feit is dat vluchtstroken op elke weg, niet alleen expressways, altijd moeten worden vrijgehouden. Dat is een verkeersregel die in de hele wereld geldt.’

Maar de bestuurder die de regel aan haar laars lapte (evenals het slachtoffer een vrouw) deed hetzelfde als andere roekeloze bestuurders, waarvan er te veel zijn. Ze menen het recht te hebben de rijstrook te verlaten en de vluchtstrook te gebruiken om files te omzeilen. Ze weten dat ze er bij gebrek aan controle mee weg kunnen komen en als ze wel gepakt worden [voeg ik eraan toe] lappen ze 1.000 baht of betalen de boete helemaal niet wat een veel voorkomend euvel schijnt te zijn.

De krant noemt het ironisch dat de boete zo laag is vergeleken met de boetes die zijn voorgesteld voor het rijden zonder rijbewijs of met een verlopen dan wel vergeten rijbewijs. Die is verhoogd naar maximaal 50.000 baht en de straf van één naar drie maanden gevangenis. Maar ook daarvoor geldt: wat is de afschrikkende werking als de controle laks is?

Strenge wetshandhaving is ongetwijfeld noodzakelijk, besluit BP. De politie dient zich te richten op overtreders van de verkeersregels die andere mensen in gevaar brengen. De wet zal veel effectiever zijn wanneer de straffen passen bij de overtreding. (Bron: Bangkok Post, 7 september)

Thailand ontsnapt aan de valuta storm

8 september – De Thaise economie is veilig en degelijk te midden van een golf van opduikende onrust op de markt, dit in tegenstelling tot 1997 toen Thailand de bron vormde van een financiële crisis die zich over Azië verspreidde.

’s Lands grote overschot op de betalingsbalans plus een laag niveau aan publieke schulden en schulden in buitenlandse valuta, zullen de gevolgen van de val van de Indonesische roepia verzachten, zegt directeur Sorapol van het Bureau of Macroeconomic Policy, een onderdeel van het Fiscal Policy Office.

Thailand’s overschot op de betalingsbalans bedroeg eind juni US$ 21,4 miljard (701,8 miljard baht), vergeleken met een overschot van 49,3 miljard US$ over het hele jaar 2017. De overheidsschuld was met 40,9 procent van het bruto binnenlands product relatief laag. De buitenlandse valutaschuld vormde eind mei 4,17 procent van de overheidsschuld. De buitenlandse reserves bedroegen per 24 augustus $ 205 miljard of 3,5 keer korte-termijnschuld. (Bron: Bangkok Post 7 september, zie verder bijgaand kader)

Eerste Detective Conan Cafe buiten Japan geopend in Thailand

8 september – Themacafés zijn de laatste trend in de Big Mango, de bijnaam van Bangkok. In haar omslagartikel laat Guru, het vrijdagmagazine van Bangkok Post, zes de revu passeren: het Unicorn Cafe, Detective Conan Cafe, Hello Kitty House Bangkok, Mermaid Castle Siam, Moomin Cafe en het Mary’s Garden House Restaurant. Guru schrijft zeven, maar ik tel er maar zes.

Ik sta altijd verbaasd over de namen die Thaise ondernemers voor hun zaak bedenken. Als die in dit geval een indicatie vormen van de geboden kwaliteit, zit het wel snor. Laat ik er één uitpikken: het Detective Conan Cafe.

Nooit gehoord van die detective, schijnt in Japan een bekend figuur te zijn en hij heeft ook de nodige fans in Thailand, dus ‘we mogen ons gelukkig prijzen dat de eerste internationale versie van het Conan Cafe in Thailand is geopend’.

Enkele van de themaschotels zijn APTX-4869 capsule curry (foto) en de Detective Conan speciale cake. Gecombineerd met dranken zoals de Detective Conan hot latte met een verschillend karakter en een schuimlaag staan ze borg voor een culinair avontuur. Het is een eenvoudig pop-up café dat fans van manga en anime zal aanspreken.

‘Vredesmacht’ doet een stapje terug

8 september – Nooit geweten: Thailand heeft een vredesmacht, Peace and Order Maintaining Force geheten. De strijdmacht, die onder leiding staat van de commandant van het Eerste Legerkorps en takken heeft in vier regionale legercommando’s, heeft als taak doelen in de gaten te houden die een bedreiging kunnen vormen voor de nationale veiligheid, idem de media, radiostations en social media, controleposten op te zetten om illegale activiteiten af te schrikken en wetten af te dwingen ter beheersing van demonstraties.

Niet bepaald een takenpakket dat je associeert met de vredesmacht van de VN (blauwhelmen), want die is geen partij bij gewapende conflicten. Thailand’s ‘vredesmacht’ lijkt me eerder een onderdrukkingsmacht die een verlengstuk vormt van de NCPO (junta). Lieden die zich verzetten tegen de junta worden bedreigd, zonder pardon opgepakt en vervolgd, bijvoorbeeld voor overtreding van de draconische Computer Crime Act.

Dit ter toelichting op de opening van Bangkok Post vandaag waarin gemeld wordt dat de NCPO zich voorgenomen heeft de rol van de ‘vredesmacht’ te verminderen nadat het regime vermoedelijk deze maand de lang bestaande restricties op politieke activiteiten versoepelt. De ‘nieuwe’ rol wordt beschouwd als een poging om kritiek te voorkomen dat de ‘vredesmacht’ in de aanloop van de verkiezingen bepaalde politieke partijen voortrekt of intimideert.

De verzoenende maatregel werd gisteren bekend gemaakt door legerleider Chalermchai. Hij zei zich geen zorgen te maken over eventuele verstoringen van de openbare orde wanneer de politieke ban is versoepeld.

‘Wettelijke maatregelen zijn al van kracht om de social media te reguleren. De hoofdtaak van de peace and order maintaining force is invloedrijke figuren in toom te houden en wapens en illegale vuurwapens aan te pakken. Maar ik denk dat de politieke partijen zich zullen concentreren op de voorbereidingen van de verkiezingen.’

‘Nadat de politieke restricties zijn versoepeld, is het niet nodig om erg streng te zijn. In normale omstandigheden heeft de politie een leidende rol bij handhaving van de orde behalve wanneer de peace-keeping force nodig is om speciale taken uit te voeren.’ Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Mager krantje vandaag

8 september – Bangkok Post bevat vandaag dertien nieuwsitems op de drie binnenlandpagina’s van het eerste katern. Een magere oogst, die voor een deel ook bestaat uit berichten die al bekend zijn van de website, zoals de moord-zelfmoord in Seattle en de veroordeling van Benz Racing tot 8 jaar gevangenisstraf. Beide krantenberichten voegen weinig toe; de familie van de vermoorde student zegt ‘She was loved by everyone’ en het artikel over Benz somt de voorgeschiedenis op.

Pagina 3 opent met een oproep van Human Rights Watch, een internationale mensenrechtengroep, om af te zien van de vervolging van twaalf personen die een bericht op de Facebookpagina CSI LA hebben gedeeld over de Koh Tao-zaak. De politie beschuldigt hen van overtreding van de draconische Computer Crime Act. ‘Bogus charges’, noemt HRW-directeur Azië Brad Adams de beschuldiging.

Kort nieuws zaterdag 8 september

– De politie heeft een voormalige soldaat met de rang van sergeant-majoor aangehouden die er een gewoonte van maakte bij scholen meisjes een lift aan te bieden om hen op een rustige plaats seksueel te misbruiken. Hij deed zich voor als Grab bestuurder, een aperte leugen want Grab heeft gisteren verklaard dat hij niet voor Grab werkte.

Zijn laatste slachtoffer was een 15-jarig meisje dat drie weken geleden onder de Krung Thon brug in Bangkok werd aangerand. Tegen hem liep al een arrestatiebevel wegens een andere verkrachtingszaak in september in Nonthaburi, maar sindsdien was hij voortvluchtig.

– Nog meer verkrachting. De politie van Nakhon Sawan heeft vijf tieners aangehouden die verdacht worden van de groepsverkrachting van een 12-jarig meisje. Vier anderen zijn nog voortvluchtig. De verdachten werden aangehouden bij het huis van een van de verdachten waar ze zich ’s avonds op 29 augustus aan haar hadden vergrepen. De politie kwam in actie naar aanleiding van de klacht van een kinderwelzijns functionaris namens de ouders van het slachtoffer.

Het meisje kende haar belagers daar ze in dezelfde buurt woonden. Die hadden haar via Facebook Messenger naar het huis gelokt. Vijf zouden haar verkracht hebben en vier keken toe. Enkelen namen foto’s en deelden die met hun vrienden.

– Het bericht Multilingual schools improve performance roept bij mij een gevoel van déjà vu op. Gedoeld wordt op scholen met leerlingen uit etnische groepen wier moedertaal niet Thais is. Daarmee maken ze pas op school kennis.

In een rapport van Unicef en de Mahidol universiteit wordt ervoor gepleit tweetalig onderwijs te geven. Leerlingen in het diepe Zuiden die in beide talen leren, presteren beter dan leerlingen die alleen in de Thaise taal les krijgen. Die conclusie is getrokken naar aanleiding van een proefprogramma waarbij kinderen op jonge leeftijd les krijgen in Patani Malay en Thais pas wordt geïntroduceerd in het tweede semester van kindergarten 1.

Op de meeste openbare scholen wordt echter uitsluitend in het Thais les gegeven, een taal die de leerlingen niet begrijpen. ‘Vanwege de taalkloof kunnen veel etnische kinderen na acht jaar onderwijs in de Thaise taal nog steeds niet lezen of schrijven’, zegt Thomas Devin, vertegenwoordiger van Unicef in Thailand. (Zie verder de pagina Onderwijs 2)

– De Industrial Estate Authority of Thailand (IEAT) maakt zich geen zorgen over het waterpeil in de provincie Ayutthaya dat een bedreiging zou vormen voor industrieterreinen in het gebied, zelfs nu zware regens aanhouden.

IEAT adjunct-gouverneur Vitoon zegt dat de dienst drie industrieterrein in de gaten houdt die zich bevinden in gebieden met een hoog overstromingsrisico, waaronder Saha Nattana Nakon (foto). In 2011 stonden ze tijdens de grote overstromingen een maand onder water, maar sindsdien zijn ze goed beschermd met barrières. Vitoon wijst erop dat het water afkomstig van de noordelijke regio op een normaal niveau blijft. Drie dammen kunnen voldoende water lozen.

– Bij een controlepost in het district Sangkhla Buri (Kanchanaburi) zijn een 77-jarige Thai en een jongeman (21) uit Myanmar bij twee afzonderlijke controles aangehouden wegens de smokkel van drugs. De politie heeft 32 kilo crystal methamphetamine en 50.000 speedpillen ter waarde van 52 miljoen baht in beslag genomen. Drugssmokkel is een winstgevende business mits je niet wordt aangehouden.

– Een woongemeenschap in het district Chalerm Prakiat (Nakhon Si Thammarat) is uitgeroepen tot rabies control zone nadat een zwerfhond die een baby van 19 dagen had gebeten, het rabiës virus bleek te dragen. Het meisje wordt behandeld op de IC van het Maharat ziekenhuis.

Functionarissen van het Livestock Office zijn begonnen huisdieren en andere dieren te vaccineren. 26 personen, waaronder het meisje, haar familie en reddingswerkers, zijn in een risicogroep geplaatst omdat ze in contact zijn gekomen met de baby of de hond. (Zie verder de pagina Gezondheidszorg 2)

– Waardoor is de tunnel waarin een vrouw woensdagnacht is verdronken, zo snel onder water gelopen en waar kwam het water vandaan? Volgens districtshoofd Thanasit van Prawet stroomde de tunnel binnen 3,5 uur vol. Gebleken is dat het licht die dag niet werkte waardoor het water niet te zien was. Het district doet een onderzoek.

– De verhuizing uit Bangkok van enkele legereenheden naar de provincie heeft tot doel het ruimtegebrek op de bases te verminderen en heeft ook een praktische reden, zegt legercommandant Chalermchai. Een panel gaat een verhuizingsplan maken. Eind september volgend jaar wordt met de verhuizing begonnen. Enkele locaties zijn niet meer nodig. Als toekomstig gebruik wordt gedacht aan de bouw van woningen voor soldaten en de aanleg van parken.


 

Nieuws van de website 7 september

• Er rust geen zegen op het ontwerp van de tweede terminal op luchthaven Suvarnabhumi. Eerder werd de architect op de social media beticht van plagiaat en werd de oorspronkelijke winnaar van de ontwerpwedstrijd vervangen door nummer 2, en nu waarschuwt het Engineering Institute of Thailand (EIT) voor brandgevaar omdat de pilaren en plafond van hout zijn. Standaard brandbestrijdingsmiddelen zoals sprinklers en brandslangen zijn volgens het EIT niet in staat een brand te bedwingen als het hout vlam vat.

• Mysterie rond dood twee Thaise studenten in Seattle. De 25-jarige Kornkamol Leenavarat en haar vriendin Thit-orn Chotchuangsap zijn dinsdag dood in hun appartement in Seattle aangetroffen. Kornkamol, een graduate rechten van de Thammasat universiteit, was twee weken geleden naar de VS gevlogen om haar studie rechten te vervolgen voor een masters graad.

Ze was de jongste dochter van de voormalige loco-burgemeester van Thanyaburi. De andere vrouw was een directeur van Pornsiri Power Limited Parnership, een in Samut Sakhon gevestigd handelsbedrijf in voedselproducten. Het is onduidelijk hoe de vrouwen stierven.

• De vrouwelijke bestuurder (41) van een pickup truck is woensdagnacht in haar wagen verdronken toen die in een ondergelopen tunnel van 100 meter stokte. Familieleden die door haar gebeld waren, zeggen dat ze om hulp had gevraagd omdat het water 1 meter diep was en bleef stijgen. Ze vertelde dat ze probeerde uit de wagen te komen, maar het telefoonsignaal viel toen uit. Reddingswerkers hebben naar de truck gedoken en haar lichaam om half zes geborgen. De tunnel is de achtertoegang van de luxueuze Golden Nakara woonwijk in Prawet (Bangkok).

• De Thai National Shippers’ Council (TNSC) heeft haar prognose voor de exportgroei dit jaar verhoogd van 8 naar 9 procent, daar de wereldvraag sterk blijft. Ondanks het gekrakeel van China en de VS over de wereldhandel, ziet de TNSC kansen voor Thailand om naar beide landen meer te exporteren. De Thaise export profiteert ook van de versoepelde non-tariff barriers in Zuidoost-Aziatische landen. De sterke baht vormt daarentegen een risico, aldus TNSC voorzitter Ghanyapad.

• Drie zakenlui zijn woensdag om het leven gekomen toen de helikopter waarmee ze een trip maakten in Pilsen (Tsjechoslowakije) neerstortte. Ze waren op een zakenreis om investeringen in luchtvaart en medische uitrusting in Thailand te promoten. Woensdag praatten ze met een bedrijf in Pilsen dat belangstelling had om te investeren in luchtvaartonderdelen bij luchthaven U-tapao. Na afloop maakten ze de fatale vlucht waarbij ook de piloot om het leven kwam.

• Het voetbalteam dat twee weken bekneld zat in de Tham Luang grot in Chiang Rai heeft gisteren tijdens een feest op de Royal Plaza hun redders met een wai bedankt. Namens de twaalf zei Adul Sam-on dat ze hun werk zullen terugbetalen door zich te concentreren op hun studie en ze beloofden als goede burgers van Thailand en de wereld op te groeien.

Het feest, betaald door de koning en de regering, werd bijgewoond door duizenden gasten. Kort nadat ze waren gearriveerd in de hoofdstad vertelden de jongens in Siam Paragon over hun beproeving. Daar wordt een tentoonstelling gehouden met foto’s, een nagebouwde grot en gebruikte apparatuur.  Om het echt te doen lijken klinkt het geluid van druppelend water.

Maximumprijs van diesel na 5 jaar terug

7 september – Na bijna 5 jaar is de dieselprijs weer aan een maximumprijs van 30 baht per liter gebonden. Woensdag ging de prijs aan de pomp omhoog naar 29,9 baht. De prijsmaatregel werd losgelaten toen in 2014 de olieprijs inzakte, maar de afgelopen zes maanden is die weer gestegen. Zonder maximum zou de prijs hoger zijn dan 30 baht.

Het Energy Policy Administration Committee (Epac) heeft tot de prijsmaatregel besloten omdat diesel de belangrijkste brandstof is in ’s lands transport en logistieke sector. Epac denkt dat de situatie nu tot december onder controle is. Het State Oil Fund verleent een subsidie van 30 satang per liter. Wanneer de olieprijs blijft stijgen, worden verdere maatregelen besproken. (Bron: Bangkok Post, 6 september) (Zie ook de pagina State Oil Fund)

Redding grot jongens wordt publicitair uitgemolken

7 september – Het ‘circus’ rond de redding van de ‘grot jongens’, zoals de krant ze noemt, moet bedacht zijn door een stel gewiekste spindoctors. Gisteren werden duizenden redders en anderen op de Royal Plaza gefêteerd op een thank you gala dinner, betaald door de koning en de regering; in Siam Paragon is een expositie ingericht over de redding van het voetbalteam dat bijna twee weken bekneld zat in de Tham Luang grot in Chiang Rai en de jongens werden door de media geïnterviewd.

Vandaag worden 114 buitenlanders en 74 Thais gedecoreerd met de Most Admirable Order of the Direkgunabhorn; soldaten, agenten en functionarissen die bij de redding hebben geholpen krijgen een herdenkingsspeldje; er komt een herdenkingsmuseum en in de maak is een boek. En er zullen ook nog wel documentaires, misschien zelfs een speelfilm, gemaakt worden over de ‘spectaculaire’ redding.

Op de persconferentie vertelden de jongens dat hun leven hetzelfde was gebleven ondanks hun verworven populariteit. ‘Ik ga op mijn fiets naar school, ik speel voetbal met mijn vrienden en soms loop ik hard voor een charity’, zei de 13-jarige Dom, maar hij heeft wel nu 358.000 followers op Instagram. Nick (16) moet alleen meer huiswerk maken en krijgt bijles om de verloren tijd in te halen.

Bangkok Post sluit zich vandaag bij het ‘circus’ aan met een verhaal dat de halve voorpagina beslaat voorzien van een vijf koloms foto met het team dat op het podium staat in de feesttent op de Royal Plaza en één die een bedankje voor de redders voorleest.

Wie gaat Pheu Thai leiden?

7 september – Bangkok Post bevat vandaag op de vier binnenlandpagina’s elf nieuwsberichten en -verhalen en de rubriek InBrief met drie kortjes. Op de voorpagina een berichtje over de aardbeving in Japan die aan negen personen het leven heeft gekost en 366 heeft verwond.

Pagina 2 is een fotopagina met zeven foto’s van het feest. Enkele gasten waren in traditionele kleding gestoken, de tafels stonden vol met diverse schotels, zowel Thais als internationaal eten, en Thaise desserts. Uw redacteur kent het uit eigen ervaring bij bruiloften: feestvieren in Thailand betekent eten en drinken. Maar op de Royal Plaza zal wel geen alcohol geschonken zijn.

Pagina 3 opent met een politiek onderwerp. Sudarat Keyuraphan (foto), omschreven als vooraanstaand Pheu Thai-lid, ontkent dat haar naaste medewerker Sita Divari (foto inzet) wordt klaar gestoomd om de partij te leiden. In 2014 trad de toenmalige partijleider af en die vacature is nog steeds niet vervuld. Dat kan ook niet anders, want politieke activiteiten zijn door de NCPO verboden.

Voormalig regeringswoordvoerder Sita en huidig directeur van Pheu Thai, was bestuurslid van de lang geleden ontbonden Thai Rak Thai partij van Thaksin. Zijn naam is genoemd, twee dagen nadat het gerucht circuleerde dat de schoonzoon van Thaksin, Nuttaphong, belangstelling zou hebben, maar hij ontkent dat.

Sita zou gesteund worden door Potjaman na Pombejra, voormalig echtgenote van Thaksin. Hij zou ook nauwe banden hebben met Panthongtae Shinawatra, de zoon van Thaksin en Potjaman. Gezien die twee steunpilaren heeft hij een redelijke kans de partij te gaan leiden.

Ook Sudarat is in de race om het partijleiderschap, maar ze wordt niet gesteund door Potjaman, die volgens een bron veel invloed in de partij heeft. Zelf zegt ze dat haar kansen gering zijn. Niettemin meent een bron dat ze de sterkste potentiële kandidaat is om de voormalige regeringspartij te leiden. Maar vlak Sita ook niet uit, zegt hij. Als partijdirecteur houdt hij zich bezig met financiële en politieke zaken, wat hem uitermate geschikt maakt.

Het artikel gaat nog even door met speculaties over poppetje en kansen die ze maken, maar dat laat ik onvermeld. Amusant om te lezen, dat wel, interessant voor insiders die de Thaise politiek op de voet volgen, maar eigenlijk irrelevant. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Ex-top politieman Montri schittert door afwezigheid

7 september – Voormalig commandant Montri Silunbue (68) van de districtspolitie Muang in Kalasin kwam gisteren niet opdagen bij het hooggerechtshof om het vonnis te horen in de zaak tegen hem en vijf andere politieagenten, die in 2004 in het politiebureau Muang een drugsverdachte wurgden.

Dus vaardigde het hof een arrestatiebevel tegen hem uit, confisqueerde de 1 miljoen baht die hij als borgtocht had gestort voor zijn vrijlating door het Hof van Beroep, dat hem tot 5 jaar cel had veroordeeld, en stelde de uitspraak uit tot volgende maand.

Behalve de moord zijn de zes dienders ook beschuldigd van het verbergen van het 17-jarige slachtoffer in een hut bij een rijstakker in Chan Han (Roi Et, een andere provincie dus) om de moord te verdoezelen. Bovendien dwongen Montri en drie agenten enkele mensen om zich voor te doen als getuige om hen een alibi te verschaffen.

Ze zouden het slachtoffer op de avond van de moord op een lokale markt hebben gezien. De politie had verwacht hun verklaringen te kunnen gebruiken. Waarom er geen geloof aan werd gehecht, meldt het bericht niet.

Twee agenten meldden zich gisteren wel bij de rechtbank, de drie anderen die gevangen zaten in de Bang Kwang centrale gevangenis, werden naar het Hof gebracht. De zes zijn vervolgd voor moord met voorbedachten rade en het verbergen van een lichaam, maar ze ontkennen elke schuld. Twee  zijn veroordeeld tot de doodstraf, één tot 50 jaar, twee tot 7 jaar, één is vrijgesproken en Montri dus tot 5 jaar cel.

Kort nieuws vrijdag 7 september

– Een 40-jarige Japanner, die deze week in Chon Buri is aangehouden, wordt uitgewezen naar Japan. In zijn vaderland heeft hij gedurende twintig jaar uit appartementen luxe merkartikelen gestolen ter waarde van 50 miljoen yen (12 miljoen baht). Hij verkocht die spullen later om er zijn ‘brood mee te verdienen’. De man was een frequent bezoeker van Thailand.

– Op de Asian Highway in Ayutthaya is een man gedood en zijn twee anderen, waaronder de bestuurder, gewond toen een gunman op een motorfiets donderdagnacht het vuur opende op de auto waarin ze zaten. Twee andere passagiers werden niet geraakt. De dode man had in een restaurant ruzie gemaakt met zijn vrouw en daarna zijn vrienden gevraagd wat in zijn huis te komen drinken. Omstreeks 2 uur verlieten ze het huis en gingen naar een restaurant op de Grand Ayutthaya Market dat ze om half vijf verlieten. Kort daarna werden ze aangevallen.

– De productie van verboden drugs neemt in buurlanden toe, daar producenten gebruik maken van nieuwe chemicaliën ter vervanging van precursoren die voor hen geblokkeerd zijn. Volgens defensiewoordvoerder Khoncheep neemt daardoor de smokkel naar Thailand toe. Om welke chemische stof het gaat zei hij gisteren niet, toen hij de noodklok luidde.

Minister Prawit (Defensie) is op de hoogte gebracht en heeft stringente actie bevolen. Hij heeft de provinciale autoriteiten gezegd de drugshandel te beteugelen en Amlo te vragen het geldspoor van de smokkelaars en hun opdrachtgevers bloot te leggen. Ook beval hij functionarissen meer samen te werken met de autoriteiten in buurlanden om de productie bij de grens te stoppen en de smokkel te bestrijden.

Van de gesmokkelde methamphtamine gaat 8 procent naar Bangkok en buurprovincies, aldus Kongscheep. De meeste crystal meth wordt via het Zuiden naar derde landen gesmokkeld. Verder zei Kongscheep dat de politie vaker door de bevolking wordt getipt.


 

Nieuws van de website 6 september

• Het waterpeil in de Chao Phraya is aan het zakken, maar de dreiging van overstromingen blijft. De komende 24 uur zakt het water in de benedenrivier met 5 tot 10 centimeter, daar het volume van run-off uit het Noorden afneemt. De Chao Phraya baragedam (foto) in Chai Nat laat minder water door. Verwacht wordt dat het deze week in het Noorden blijft regenen. Bewoners die langs rivieren wonen, dienen de situatie goed in de gaten te houden.

Vierhonderd huishoudens in Nakhon Phanom, dat onder water is gelopen, hebben het zwaar. De stad [?] staat al een maand onder water. Woensdag bedroeg het waterpeil van de Songkhram rivier 14,5 meter, anderhalve meter boven de kritieke grens. De rivier krijgt water van de rivier Un dat daarna de Mekong instroomt. Twee tambons zijn het hardst getroffen. De bewoners worden per boot vervoerd. Sommige wegen staan onder een meter water.

• De politie heeft negen van de twaalf personen gearresteerd die de publicatie van de Koh Tao-zaak op CSI LA Facebook hebben gedeeld. Naar de andere drie wordt gezocht. De administrator van de pagina is vermoedelijk in de VS, maar hij terugkeer wordt ook hij gearresteerd. De provinciale rechtbank heeft toestemming verleend voor de arrestaties. Volgens de politie zou het slachtoffer van de verkrachting het verhaal verzonnen hebben. (Zie ook het bericht van 4 september Commentaar: Foute jacht op media)

• Bij een huis in Thepha (Songkhla) zijn dinsdagnacht twee voertuigen in brand gestoken: een pickup truck en een sedan. Ze stonden onder het op palen gebouwde huis. De politie vermoedt dat de brandstichting geen verband houdt met de onrust in het Zuiden, maar denkt dat het om een persoonlijk conflict gaat tussen de huiseigenaar en zijn buurman.

• De regering benoemt geen politici meer in het kabinet, want dat zou de indruk wekken dat ze zo hun loyaliteit na de verkiezingen wil verzekeren. Wanneer een minister ontslag neemt, zal premier Prayut zijn taken verdelen, aldus vice-premier Prawit. Verder zei hij dat het nieuw te vormen ministerie voor het hoger onderwijs misschien geen minister nodig heeft. Een staatssecretaris van Onderwijs zou het kunnen leiden.

• Manrat Srikaranonda, drager van de eretitel nationaal artiest, is op 90-jarige leeftijd overleden.

Manrat was een jazz pionier en bekende muziekarrangeur. Hij was lid van de koninklijke Or Sor Wansook band, die door wijlen koning Bhumibol is gevormd, en componeerde enkele nummers die nationale klassiekers zijn geworden, zoals Rak Oey (Oh Love) en Rak Luang (Deceptive Love). Klik hier voor een van de liedjes: https://youtu.be/vwRb5Zj6-wA

• De Thaise hotelindustrie slaat haar vleugels uit naar het buitenland om niet uitsluitend afhankelijk te zijn van de Thaise markt, want het aantal hotels in Bangkok en toeristenplaatsen blijft maar toenemen. Het bericht geeft onder andere als voorbeeld de overname van de NH hotelgroep door Minor International. Wanneer de overname afgerond is, is de gecombineerde groep de negentiende grootste hotelketen ter wereld. Thans staat ze op plaats 68. De Spaanse NH groep bezit 382 hotels in Europa, Afrika en Zuid- en Noord-Amerika. De Thaise hoteliers sluiten soms alleen managementcontracten.

• Een watervloed uit nationaal park Khao Yai is dinsdagnacht dorpen in Prachin Buri ingestroomd die langs kanalen liggen. Omstreeks 2 uur liepen als eerste twee dorpen onder water. Daarna volgde een derde dorp en steeg het water snel naar 1 meter. De overstroming werd veroorzaakt door run-off van de Ta Khlo waterval dat in het Prachatakham kanaal stroomde.

De run-off was zo krachtig dat stuwen moesten worden geopend om water van de Prachatakham baragedam te lozen. Het water stroomde regelrecht naar kanalen die benedenstrooms daarmee in verbinding staan, waardoor ze buiten hun oevers traden.

• Campaigners [?] hebben kritiek geuit op een proefprogramma dat dorpelingen toestaat in bossen te blijven wonen mits ze voor het milieu zorgen. Ze zeggen dat het Forest Allocation Scheme geen eigendomsrecht verleent, dus is er geen zekerheid dat ze kunnen blijven.

Sinds de militaire regering in 2014 een wet aannam, die tot doel heeft het bosareaal uit te breiden, is het aantal uitzettingen van bewoners wier voorouders al in het bos woonden, toegenomen. (Zie verder Kort Nieuws van gisteren over de provincie Loei)

Redders voetbalteam worden in ’t zonnetje gezet

6 september – Kosten noch moeite zijn gespaard om iedereen die geholpen heeft bij de redding van de Wild Boars te bedanken voor hun inzet. Op de Royal Plaza is een grote tent verrezen (foto), de koning betaalt de catering: Thaise gerechten en Thaise desserts en internationale gerechten. En alle aanwezigen krijgen een bedankbrief van hem.

Het feestje, United as One geheten, duurt van 18 tot 21 uur, een tijdstip waarop het afgelopen dagen in Bangkok regende. Gisteren nam minister Suwaphan (PM’s Office) een kijkje tijdens de generale repetitie. Hij zei dat tienduizend gasten worden verwacht. Alleen al uit Chiang Rai vertrokken gisteren 67 bussen met drieduizend gasten, waaronder het voetbalteam.

De Australische anesthesioloog Richard Harris bracht gisteren met een groep Australische functionarissen een bezoek aan het hoofdbureau van de RTP. Hij wordt aldus de krant beschouwd als nationale held vanwege zijn rol bij de reddingsoperatie. Harris, een grotverkenner, besprak met commissaris Chakthip de mogelijkheden in de toekomst samen te werken.

De regering gaat twee commissies vormen om de publiciteit in goede banen te leiden. Eén beoordeelt interview aanvragen en beschermt de jongens tegen media die overdreven nieuwsgierig zijn; de andere behandelt juridische zaken die kunnen opdoemen. Cineasten hebben al belangstelling getoond voor het maken van een speelfilm en documentaire. De eerste ronde interviews vindt vanmiddag plaats, de tweede op 15 en 16 september.

Eigen bijdrage bij ziektekosten krijgt nieuwe impuls

6 september – Bangkok Post bevat vandaag dertien nieuwsberichten en -verhalen en de rubriek InBrief met vijf kortjes. Op de voorpagina twee foto’s van de ravage die de tyfoon Jebi in Japan heeft aangericht; één grote met beschadigde auto’s die op en onder elkaar liggen – lijkt wel een autokerkhof. De andere iets kleiner is een luchtfoto van de onder water gelopen Kansai International Airport in Osaka.

Opening is een verhaal over het idee bij ziektekosten een eigen bijdrage te gaan heffen. Dat idee is geopperd door directeur-generaal Suttirat van het Comptroller General’s Department. De bijdrage van 10 à 20 procent zou alleen gelden voor verzekerden via de UC-volksverzekering (het zogeheten gold card scheme) die meer dan 100.000 baht per jaar verdienen, en helpen de financiële last van de overheid te verminderen.

Suttirat zegt dat het departement nooit de suggestie heeft gedaan het geld van gold card houders te incasseren. De zorg voor hen ligt bij het ministerie van Volksgezondheid, zegt hij. Minister Apisak (Financiën) ontkent dat het ministerie [van Financiën?] iets te maken heeft met het idee. ‘De regering beseft dat de zaak gevolgen heeft voor de rechten van mensen dus die moet grondig worden besproken waarbij de voordelen moeten worden beoordeeld.’

Secretaris-generaal Sakchai (National Health Security Office) denkt dat het idee weinig kans maakt om te worden gerealiseerd. ‘Het idee is het minst effectief wanneer het gaat om mensen toegang te verlenen tot gezondheidszorg. Ze zouden niet weten hoeveel ze moeten betalen want de behandelkosten van ziektes variëren.’ (Zie verder het artikel zelf, User-charges for UC get new push, en de pagina Gezondheidszorg 2)

Prawit laat zijn lot afhangen van Prayut

6 september – Dat vice-premier Prawit en premier Prayut twee handen op één buik zijn, is gisteren weer eens bevestigd door Prawit, tevens minister van Defensie en lid van de NCPO (junta). Hij zegt dat hij misschien na de verkiezingen toch in de politiek blijft, maar hij laat zijn beslissing afhangen van wat Prayut beslist over zijn verdere politieke carrière.

De premier heeft zich daarover tot nu toe niet duidelijk uitgesproken. In juni vertelde hij Bloomberg in Londen dat hij binnen een maand zijn positie zou verduidelijken.

Gisteren kreeg Prawit de vraag voorgelegd of hij ook blijft wanneer Prayut blijft. Hij zei: ‘Daarover heeft hij nog niets gezegd, dus wat kan ik zeggen? We moeten wachten tot dingen duidelijker zijn. Het hangt allemaal van de premier af.’

Speculaties over een reshuffle van het kabinet deed hij af als onwaar. Naar verluidt zouden twee ministers willen aftreden om zich aan te sluiten bij een pro-regime partij. Genoemd worden de vice-premiers Somkid (economische aangelegenheden) en Chatchai. Prawit: ‘Ik weet niets van een shake-up. Ik heb alleen over de mogelijkheid van de media gehoord. Maar ik betwijfel of het gaat gebeuren.’ (Nog meer uitspraken van Prawit op Prawit says his fate tied to PM. Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Kort nieuws 6 september

– De gemeente Bangkok (BMA) gaat optreden tegen honderden tatoeagewinkels in de hoofdstad die geen vergunning bezitten. Slechts 50 zijn behoorlijk geregistreerd. Salons die geen vergunning hebben, worden onmiddellijk gesloten, zegt loco-gouverneur Thawisak. Vereist is een vergunning op grond van de Public Health Act 1992.

Overtredingen worden bestraft met een maximum gevangenisstraf van zes maanden en/of een boete van 50.000 baht. Wanneer de eigenaar zich vrijwillig meldt, wordt geen boete gegeven. Van de 50 geregistreerde tatoeagewinkels bevinden 17 zich in het district Phra Nakhon, onder andere in backbackersparadijs Khao San Road. De overige zijn verspreid over de stad.

De BMA komt in actie naar aanleiding ven berichten dat vier vrouwen overleden zijn nadat ze een tatoeage bij dezelfde winkel hadden laten plaatsen, maar dat is is een gerucht. De National Association of Thailand Tattoo Artists pleit voor een wet die het werk erkent als een beroep, die vereist dat de artiesten in het bezit zijn van een vergunning.

– De Kiesraad staat in de startblokken om 50 van de 250 senatoren te selecteren. Het wachten is koninklijke goedkeuring en publicatie in de Royal Gazette van de organieke wet op de benoeming van senatoren. De overige 200 worden gekozen door de NCPO en enkele zetels zijn gereserveerd voor militaire leiders. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

– Ander verkiezingsnieuws. De Kiesraad moet nog 616 verkiezingsinspecteurs benoemen ter vervanging van de directeuren van de provinciale kiesraden. Zij hebben als taak klachten te onderzoeken en die voor te leggen aan de Kiesraad.

Zoals onlangs bekend is gemaakt worden de lokale verkiezingen na de landelijke verkiezingen gehouden en niet ervoor wat oorspronkelijk de bedoeling was. Dat zou als voordeel hebben gehad dat de politieke partijen alvast een indruk kregen van de steun die ze hadden, maar nu is meer tijd beschikbaar voor de voorbereidingen.

De Kiesraad (EC) overlegt op 28 september met de politieke partijen over de wetgeving die van belang is voor de verkiezingen. Het opheffen van het verbod op politieke activiteiten is echter een zaak van de NCPO, zegt EC secretaris-generaal Sawang.

– De gouverneurs van Kanchanaburi, Ratchaburi en Samut Songkhram hebben gisteren spoedoverleg gevoerd over de lozing van overtollig water door de Sri Nakharin en Vajiralongkorn dam, die de komende dagen zou kunnen leiden tot grote overstromingen. Beide erachter gelegen stuwmeren nemen grote hoeveelheden run-off in, afkomstig van de Tanaosi bergketen langs de grens met Myanmar.

De situatie vereist onmiddellijke actie, zeg vice-premier Chatchai, omdat ze in verbinding staan met de rivieren Kwae Noi en Kwae Yai. Als meer water wordt geloosd, zullen die rivieren snel zwellen waardoor de hoofdsteden van de drie provincies worden bedreigd.

Het centrum van Kanchanaburi ligt bij de samenvloeiing van de Kwae Noi en Kwae Yai rivier, de hoofdsteden van Ratchaburi en Samut Songkhram kunnen te maken krijgen met overstromingen van de Mae Klong rivier, die door beide provincies loopt en water van de andere twee rivieren ontvangt.

Chatchai zegt dat deze maand meer regen wordt verwacht in veel delen van het midden van het land. Beide stuwmeren nemen vermoedelijk meer water in dan ze kunnen opslaan.

– De lerares die eerder het risico liep dat haar bezittingen in beslag zouden worden genomen omdat ze garant had gestaan voor zestig studieleningen, heeft alle schulden bij de Student Loan Foundation ad 270.000 baht voldaan. Ze kwam in het nieuws toen ze een oproep deed aan de studenten om de schulden gemaakt met haar als borg terug te betalen. 21 van de 60 studenten lieten dat na.


 

Nieuws van de website 5 september

• Run-off (water dat van bergen stroomt) heeft maandagnacht in de noordelijke provincie Nan grondverschuivingen veroorzaakt waardoor bomen werden ontworteld, wegen geblokkeerd raakten en huizen, kippenboerderijen en vijvers werden beschadigd.

In een dorp in het district Chalerm Prakiat viel de stroom uit. De hoofdweg naar het dorp was voor de meeste voertuigen onbegaanbaar. Het districtshoofd beval de evacuatie van 39 personen van wie het huis op riskante plaatsen stond. In een ander district stroomde modderig water door twee dorpen (foto) en werd de weg naar een dorp geblokkeerd. Een taakeenheid van rangers verleende de bewoners van de drie dorpen assistentie.

• De medaille winnaars op de Asian Games en hun coaches en verenigingen krijgen in totaal een bonus van 279,65 miljoen baht. Het geld komt uit het National Sports Development Fund voor succesvolle Aziatische sporters. Een gouden medaille is goed voor 2 miljoen baht, een zilveren 1 miljoen en een bronzen 500.000 baht. Coaches krijgen 20 procent en verenigingen 30 procent van de bonussen van hun atleten.

Sepak takraw speler Pornchai Kaokaew en enkele teamgenoten, die twee gouden medailles hebben gewonnen, krijgen elk vier miljoen baht. De Asian Games eindigde zondag in Indonesië met Thailand dat 11 gouden, 16 zilveren en 46 bronzen medailles mee naar huis nam.

• Een groep van 170 lagere-schoolleerlingen is dinsdag uit Hong Kong teruggekeerd, waar ze hebben deelgenomen aan de Hong Kong International Mathematics Olympiad 2018. Ze wonnen er 42 gouden, 59 zilveren en 40 bronzen medailles. Ook sleepten ze vier kampioenschaps trofeeën in de wacht en twee World Star trofeeën. Aan de wedstrijd namen 1.300 leerlingen uit vijftien landen deel.

• ’t Is weer eens wat anders dan de run-away bride en run-away train, twee bekende films. In Khon Kaen vergat de bestuurder van een pickup truck zondag de wagen op de handrem te zetten, terwijl ze bij een benzinestation geld uit de muur haalde. De wagen met draaiende motor rolde over de weg naar beneden en kwam in een greppel tot stilstand.  De in paniek geraakte passagiers waaronder kinderen, konden tijdig uit de wagen springen.

• Het is vijf voor twaalf om het Akkoord van Parijs uit 2015, een onderdeel van het Klimaatverdrag, te redden, waarschuwen experts. Dinsdag beschuldigden ze de rijke landen ervan zich aan hun verantwoordelijkheid voor milieuschade te onttrekken. De zesdaagse VN conferentie opende met een urgent pleidooi om een rule book met betrekking tot het Akkoord van Parijs op te stellen.

Het Akkoord van Parijs is het meest wereldwijde pact om de gevolgen van klimaatverandering te beteugelen. Het rule book zal richtlijnen bevatten voor de 197 ondertekenaars hoe ze steun kunnen verlenen aan ontwikkelingslanden die het ergste getroffen worden en hoe ze de gevolgen van klimaatverandering kunnen beheersen.

Foto: Demonstratie voor het gebouw van de VN in Bangkok.

• Het besluit van de politieacademie om volgend studiejaar alleen mannen toe te laten is ‘de klok terugdraaien’, zegt de Women and Men Progressive Movement. Ze waarschuwt dat het slachtoffers van ongewenste intimiteiten kan tegenhouden om aangifte te doen.

‘Wanneer er geen vrouwelijke politieagenten zijn, kunnen slachtoffers zich opgelaten voelen of huiverig zijn om met mannelijke agenten te praten. Het is een grote tegenslag voor zaken van seksuele aanvallen en huiselijk geweld’, zegt directeur Usa van de Foundation for Women.

Volgens een studie van UN Women wordt 90 procent van aanrandingszaken in Thailand niet gemeld. Soms wordt verkrachting zelfs goedgepraat op basis van de seksuele geschiedenis van het slachtoffer.

– Thailand’s agrarisch conglomeraat Charoen Pokphand Group (CP) houdt een verkenning van de belangrijkste spelers in de wereld op spoorweg gebied. De CP groep is op zoek naar een partner voor de investering van 200 miljard baht die de aanleg van de luchthaven HSL Don Mueang Suvarnabhumi U-tapao kost. CP is een van de 31 bedrijven uit zeven landen die de ToR (Terms of Reference, programma van eisen) hebben gekocht.

Adhiruth Thothaveesansuk, hoofd van CP’s hogesnelheidstrein coördinatie, zegt: ‘Hoge snelheidstreinen zijn nieuw voor Thailand. Het project is ’s lands grootste investering in tien jaar, dus we willen dat een van de besten zich bij ons aansluit.’

In november leveren de geïnteresseerde bedrijven hun bod in. (Zie verder de pagina Spoorwegen 2)

• Een rechercheur van de CSD, die onderzoek deed naar de Magic Skin zaak, de productie en verkoop van ondeugdelijke cosmetica en voedselsupplementen, is de laan uitgestuurd omdat hij 15.000 baht aan steekpenningen had gevraagd aan een slachtoffer om het onderzoek op haar verzoek te versnellen. De vrouw gaf hem een voorschot van 5.000 baht: weliswaar een klein bedrag maar genoeg voor de CSD-leiding om de zaak ernstig op te vatten. (Zie verder de pagina Corruptie 5)

• Premier Prayut zegt dat hij beslist over zijn politieke toekomst zodra de organieke wetten met betrekking tot de verkiezingen koninklijk zijn goedgekeurd en het verbod op politieke activiteiten is versoepeld. Aan de details van de versoepeling wordt momenteel gewerkt. Het lijkt erop dat Prayut als premier wil aanblijven. ‘Ik moet de belangen van het land en de mensen verdedigen en hervormingen sturen op basis van de nationale strategie.’ (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Dinsdag kregen de acteurs en actrices die hadden meegewerkt aan Thailand Moves Forward, een wekelijks voorlichtingsprogramma van de overheid, van hem een certificaat. Het programma wordt voortgezet met de campagne Reform Together [geen details]. Op de foto maken hij en de tv-sterren de hashtag van de campagne.

• De vrouw die met haar SUV tegen een op een expressway geparkeerde auto botste, waardoor de 68-jarige eigenaresse een dodelijke val maakte, gaat vervolgd worden voor roekeloos rijden met dodelijke afloop, verwonding en beschadiging van andermans eigendom, zegt superintendent Chatchai van de Expressway Police Traffic Division 2, die de zaak behandelt. Het slachtoffer had haar wagen op de vluchtstrook geparkeerd wegens motorpech. Toen de wagen werd aangereden, stond ze op de vluchtstrook te telefoneren.

Consumenten optimistisch gestemd

5 september – Het consumentenvertrouwen is de afgelopen 64 maanden nog nooit zo hoog geweest als in augustus. Het optimisme wordt gevoed door de groeiende economie en hogere prijzen voor veel landbouwproducten zoals fruit, maïs en tapioca. Volgens het laatste onderzoek van de UTCC steeg de consumer confidence index vorige maand naar 83,2 tegen 82,2 in juli en 81,3 in juni.

Nou, dat is goed nieuws en daarom open ik vandaag Nieuws uit Thailand ermee, want het is een fabeltje dat de krant voornamelijk slecht nieuws brengt. Hooguit kun je zeggen dat slecht nieuws meer opvalt en beter onthouden wordt dan goed nieuws. Het meeste nieuws is goed noch slecht.

Thanavath Ponvichai, UTCC vice-president research, zegt: ‘Het consumentenvertrouwen is aanzienlijk verbeterd, met name bij de middeninkomens. Dat blijkt uit de grotere verkoop van auto’s en aankopen van huizen. Met name de mensen die in industriegebieden en toeristische plaatsen wonen, profiteerden ook van de groeiende export en het toerisme.’

Vorige maand meldde het ministerie van Handel dat in juli de export voor de zeventiende achtereenvolgende maand was gestegen, waardoor de export over de eerste zeven maanden van het jaar een hoogtepunt had bereikt dat het hoogste was in zeven jaar. In de juli-maand steeg de export met 8,3 procent op jaarbasis wat het lieve sommetje van 18,2 miljard US$ in het laatje bracht. Naar de meeste landen werd meer geëxporteerd met uitzondering van het Midden-Oosten. De export naar Asean, India, Zuid-Afrika, Rusland en Japan noteerde een percentage van twee cijfers.

Alhoewel de landbouwsector, rijst en rubber in het bijzonder, nog steeds steun nodig heeft, heeft de UTCC haar prognose voor de economische groei verhoogd. Ze verwacht dat die dit jaar boven de 4,6 procent uitkomt.

Thanavath: ‘Het vertrouwen neemt toe en consumenten geven meer uit. Bovendien zien we dit jaar waarschijnlijk geen gevolgen van de internationale exportruzie [tussen de VS en China neem ik aan].’

FDA krabbelt terug met medicijnwet

5 september – Het begint op te vallen: een ministerie of overheidsdienst lanceert een plan, op de social media protesteren tegenstanders of er wordt gedemonstreerd en daarna wordt het plan ingetrokken, uitgesteld of versoepeld.

Negatief gesteld: Dat getuigt niet van zorgvuldige beleidsvoorbereiding, positief gesteld: Het is een proefballonnetje om de reactie van de bevolking c.q. betrokkenen te testen. Laat ik het maar op het laatste houden.

De Food and Drug Adminstration krabbelde gisteren na groeiende druk terug van haar voornemen de verstrekking van medicijnen ook aan niet-apothekers toe te staan, zoals verpleegsters. Maar de beroepsgroep was er niet van gediend en liet dat ook duidelijk weten.

Op een vergadering van volksgezondheids functionarissen en vertegenwoordigers van apothekers zijn beide partijen het eens geworden over de controversiële onderdelen van de Drug Bill 1967 die herzien wordt, waaronder ook nieuwe classificaties voor enkele medicijnen. Afijn, het staat allemaal haarfijn uitgelegd in bovenstaande graphic. (Zie verder de pagina Gezondheidszorg 2)

Bhumjaithai: We hebben geen leden gekocht

5 september – Hier is die dan en jawel het is weer een (partij)politiek onderwerp: de opening van BP vandaag. De krant bevat trouwens nog twee andere politieke onderwerpen, waarvan één opening pagina 3 is, maar die behandel ik later.

De krant meldt dat Bhumjaithai, Thailand’s vierde [of derde?] grootste partij de beschuldiging ontkent dat ze mensen in Nakhon Ratchasima voordelen in het vooruitzicht heeft gesteld, wanneer ze zich bij de partij aansluiten.

De beschuldiging is vervat in een klacht, ingediend bij de Kiesraad (EC) door Suporn Atthawong, een voormalig vooraanstaand roodhemdleider. Hij wijst met zijn vinger naar Pornchai Amnuaysap, lid van Provinciale Staten van Nakhon Ratchasima. Pornchai zou hebben samengespannen met de eigenaar van een locale tapiocameelfabriek en vrijwilligers in twee districten hebben geronseld om potentiële leden te benaderen. Die kregen elk 50 tot 100 baht.

Indien bewezen is dit een overtreding van de organieke wet op politieke partijen en het verbod op politieke activiteiten, wat kan leiden tot ontbinding van de partij. Suporn heeft het provinciaal EC-kantoor gevraagd de zaak te onderzoeken en voor te leggen aan het hoofdkantoor van de EC.

Suporn die bekend staat als ‘Rambo Isan’ was vermoedelijk een van degenen die het UDD inruilden voor Phalan Pracharat, een nieuwe partij die Prayut wil steunen na de verkiezingen terug te keren als premier.

Suporn zegt dat hij van geen enkele partij lid is. Sora-at Klinprathum, hoofd-adviseur van Bhumjaithai, bevestigt dat. Hij zegt dat er een smear campagne wordt gevoerd bedoeld om de reputatie van de partij te beschadigen. ‘We gaan hem aanklagen voor smaad.’

EC secretaris-generaal Jarungvith zegt dat formeel gesproken geen sprake is van het kopen van stemmen omdat het niet tijdens de verkiezingen is gebeurd. Maar het kopen van leden is wel strafbaar. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Op de foto Bhumjaithai partijleider Anutin Charnvirakul, maar die wordt niet geciteerd in het artikel.

Kort nieuws woensdag 5 september

– Ik schreef het al hierboven: de krant bevat nog twee politieke onderwerpen. Ik duid ze kort aan. Nattuphong Kunakornwong, de schoonzoon van Thaksin, wijst de geruchten af dat hij de nieuwe partijleider van Pheu Thai wordt. Heel verstandig, want als hij ze zou bevestigen, gooit hij alleen maar zijn eigen glazen in. Je moet altijd je kruit droog houden.

Het andere onderwerp, opening pagina 3, zegt dat politieke partijen gisteren moord en brand hebben geschreeuwd over enkele door het regime geïnitieerde wetten, waaronder het 20-jaren strategieplan. De kritiek werd geuit tijdens een seminar van het King Prajadhipok’s Institute dat 20 jaar bestaat. Mag u zelf lezen: Parties feel straitjacketed by new laws. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

– Behalve in Nan (zie Nieuws van de website) gaat Pluvius ook tekeer in andere delen van Thailand. De krant noemt Lop Buri en Nakhon Nayok (heb ik een tijd gewoond). De weg tussen Lop Buri en Saraburi stroomde onder water wat tot een kilometers lange file leidde tijdens de ochtendspits. Diverse wagens kregen panne toen ze door het 50 cm diepe water reden. De Nakhon Nayok rivier is buiten haar oevers getreden, maar de stad Nakhon Nayok blijft overstromingen bespaard omdat het water er 60 cm onder de oevers staat.

– De politie heeft gisteren op twaalf plaatsen in vijf provincies invallen gedaan, die verband houden met een Ponzi netwerk dat vermoedelijk wordt geleid door adjunct-commissaris Suthip van de Provincial Police Region 4. Het netwerk wordt ervan verdacht 192 politieofficieren in Loei te hebben opgelicht voor 240 miljoen baht. Suthip is vorige maand geschorst.

De fraude begon toen hij commandant van de politie van Loei en voorzitter van de lokale politiecoöperatie was en agenten overhaalde geld van de coöperatie te lenen om hun schulden bij diverse schuldeisers weg te werken. Hij bood aan het geleende geld te beheren en beloofde een uitkering van 5.000 baht per maand op hun investering. Maar dit jaar keerde hij geen cent uit.

– De DSI heeft gisteren tijdens een inval 147 percelen bos in Dan Sai (Loei) verkend die illegaal in bezit zijn genomen door een bouwbedrijf dat banden heeft met Premchai Karnasuta, de man verdacht van het illegaal stropen van wildleven in bosreservaat Thungai Naresuan in de provincie Kanchanaburi. [Lange tijd niets over gehoord] De inval  vond plaats in het Rang Yen Resort, eigendom van PCK International Co. In de raad van bestuur zitten drie familieleden van Premchai.

Het Department of Lands heeft in juli de zogeheten Nor Sor 3 Kor documenten voor de 147 percelen groot 6.229 rai ongeldig verklaard, omdat ze in strijd met de regels waren verstrekt. Vermoed wordt dat het hele bos encroached (gekraakt) is en dan gaat het om 10.000 rai.

De drie RvB bestuurders gaan vervolgd worden, uitgezocht wordt wie de documenten heeft verstrekt. Op de gekraakte grond is onder andere in een kreek een dam gebouwd waardoor water niet naar boerderijen stroomafwaarts kan stromen. (Zie ook de pagina Krakers op overheidsland)

– Het ministerie van Milieu heeft besloten de dorpelingen die in Loei op Watershed Class 1 land wonen, niet uit te zetten. Het gaat om 50.000 dorpelingen in 22 dorpen. De wet verbiedt bewoning van de grond of om de natuurlijke hulpbronnen te gelde te maken.

‘Ze uit het bos verjagen is niet de juiste beslissing’, zei minister Surasak gisteren tijdens een persbezoek aan het Na Haeo bos, dat gekozen is als proefproject voor het Land Allocation programma van de regering. Het programma is een poging van de regering de bewoners te betrekken bij het beheer, wat in het bericht forest dweller inclusive environmental protection model wordt genoemd.

– Ten slotte: De provinciale rechtbank van Samui heeft een arrestatiebevel goedgekeurd voor de administrator van de CSI LA Facebook pagina en haar volgers. De politie wil hen vervolgen omdat de pagina heeft geschreven over de verkrachting van een Britse op Koh Tao, die door haar verzonnen zou zijn. (Zie verder Commentaar: Foute jacht op media van 4 september)


 

Nieuws van de website 4 september

• Negen personen (later gecorrigeerd in acht) zijn gewond geraakt bij een gasexplosie, zondagnacht in een wasserij in Din Daeng (Bangkok). De wasserij is zwaar beschadigd geraakt, vijf belendende winkelpanden liepen ook schade op. De gewonden zijn in drie ziekenhuizen opgenomen. Vermoedelijk oorzaak was de lekkage van een gasfles die gebruikt werd voor de kledingdroger. De wasserij was pas vier dagen open. Klanten werden gelokt met kortingen.

• Twee travestieten, beiden 33 jaar, zijn in Pattaya aangehouden, nadat ze zondagnacht geld en een creditcard hadden gestolen van een Britse toerist (31). De zakkenrollers gebruikten de kaart om sieraden ter waarde van 120.000 baht te kopen. De Brit was op Walking Street benaderd door het tweetal. Terwijl een een praatje met hem maakte, zag de ander kans zijn portefeuille te rollen. Volgens de politie opereerden ze altijd op deze manier en zijn ze eerder aangehouden geweest.

• Ruim duizend bewoners van Nong Bua (Nakhon Sawan) zijn maandagochtend een protest begonnen tegen de bouw van een energiecentrale, gestookt op afval, in hun district. Met e-tuks (zie foto)  zijn ze onderweg naar Bangkok waar ze willen protesteren bij het Government House. Naar verluidt zouden functionarissen hen willen overhalen het gebied niet te verlaten. De bewoners maken zich zorgen over milieuschade en luchtverontreiniging van de centrale die door een particulier bedrijf gebouwd en geëxploiteerd gaat worden.

• De bestuurster (68) van een busje heeft tijdens de maandagochtend spits een dodelijke val gemaakt van de verhoogde Chalongrat expressweg in Wattana (Bangkok). Ze had haar wagen op de vluchtstrook geparkeerd na problemen met de motor. Toen ze buiten de wagen stond te telefoneren, botste een Toyota Fortuner die op de vluchtstrook reed, tegen de wagen en viel zij over de betonnen rand . Bij de aanrijding werden tevens een agent en een zwangere passagier in het busje licht gewond.

• Pattaya: Het lichaam van een 80-jarige Fransman is maandagochtend gevonden op de grond voor de flat waar hij samen met zijn Thaise vriend (38) op de 16e verdieping woonde. De politie gaat vooralsnog uit van suïcide want niets in het appartement wijst op een handgemeen of i.d. De vriend was ’s ochtends vroeg naar een tempel gegaan to make merit. Toen hij terugkwam, vertelde de bewaker van de flat dat zijn vriend dood was.

• De Kiesraad zegt dat veranderingen van de grenzen van kiesdistricten noodzakelijk zijn, maar het zullen geen drastische veranderingen zijn, aldus Kiesraad adjunct secretaris-generaal  Natt. De provinciale Kiesraadkantoren dienen bij het trekken van de nieuwe grenzen gebruik te maken van de gegevens van de volkstelling op 31 december 2017. Duidelijke grenzen zijn een voorwaarde alvorens de primaries (voorverkiezingen, bedoeld om de bevolking meer te betrekken bij de kandidaatstelling) kunnen worden gehouden, een novum waar politieke partijen niet erg enthousiast over zijn. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

• Bij een aanrijding in Udon Thani tussen een passagiersbusje en een vrachtwagen met aanhanger zijn maandag twee personen om het leven gekomen en tien gewond geraakt. Na de botsing op de vierbaansweg die geen middenberm heeft, blokkeerde de vrachtwagen de weg. Vermoedelijk was de chauffeur in de regen de macht over het stuur kwijt geraakt. De gewonden zijn opgenomen in het ziekenhuis. Na de botsing ging de vrachtwagenchauffeur er vandoor, maar hij meldde zich later alsnog.

• Om de befaamde uitspraak van dr. ir. P. Akkermans, een creatie van Kees van Kooten tijdens de kabinetsformatie ‘Ik word genoemd’, te parafraseren: de schoonzoon van Thaksin, getrouwd met Pinthongta, wordt genoemd als mogelijke nieuwe leider van Pheu Thai. De functie is vacant sinds Jarupong Rueangsuwan in 2014 terugtrad.

Nuttaphong Kunakornwong is CEO van vastgoedbedrijf SC Asset. Hij zou de zegen hebben van zijn schoonvader, die op de achtergrond nog steeds de lakens uitdeelt in de voormalige regeringspartij. Over het leiderschap van de partij wordt op een partijvergadering beslist wanneer het NCPO-verbod op politieke activiteiten wordt opgeheven.

• Thai Airways International heeft maandag vier vluchten naar Japan geannuleerd en twee verplaatst vanwege de tyfoon Jebi. Het Japan Meteorological Agency zegt dat het de sterkste tyfoon in 25 jaar is met windsnelheden van 216 km per uur. De tyfoon zal vandaag het westen van Japan bereiken.

Commentaar: Foute jacht op media

4 september – De politie krijgt er in het hoofdredactioneel commentaar van maandag (weer eens) flink van langs naar aanleiding van haar besluit de website Samui Times te willen vervolgen vanwege de berichtgeving over de Koh Tao-zaak. Ook andere media zijn door de politie bedreigd.

‘Er zijn twee redenen waarom ze het bij het verkeerde eind heeft’, schrijft BP. De eerste is dat er geen sprake is van ‘nepnieuws’ of onjuiste berichtgeving; ten tweede: het dreigement van vervolging schaadt het image van het land veel meer dan de berichten over het incident ooit zouden kunnen doen.

Dit weekend is een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de uitgever, de Britse Suzanne Buchanan, maar voor de tweede keer dit jaar kan ze niet gevonden worden op Koh Tao, Koh Samui of elders in Thailand. Niettemin hoopt de politie haar te kunnen aanpakken op basis van de draconische Computer Crime Act omdat ze valse informatie heeft verspreid en de reputatie van Koh Tao heeft bezoedeld.

BP vervolgt: Het probleem is dat de politie van Surat Thani en de Provincial Police 8 Region ‘are barking up the wrong tree’. Hun beschuldigingen waren vanaf het begin fout. Zowel de Samui Times als andere media hebben niet gelogen, ze hebben alleen maar doorgegeven wat de moeder van het slachtoffer in juni en juli heeft gezegd. [De Britse krant The Sun wordt niet als bron genoemd, in tegenstelling tot voorgaande berichten]

De moeder heeft verklaard dat haar dochter op het strand van Koh Tao werd verkracht en dat de politie in Koh Phangan weigerde haar aangifte in behandeling te nemen. Vanwege deze beschuldiging stelde de politie een onderzoek in en maakten de Samui Times en andere media er melding van.

BP schrijft: Het lijkt erop dat de politie kwaad is omdat de Samui Times en een andere bekende muckraking Facebookpagina CSI-LA te uitgesproken waren met hun kritiek op de politie in deze en voorgaande Koh Tao incidenten, zoals de moord in 2014 op twee Britse toeristen.

BP heeft nog veel meer woorden nodig om haar punt te scoren – tenslotte moet de kolom vol – maar ik laat het hierbij. Typisch voorbeeld van shoot the messenger. (Bron: Bangkok Post, 3 september)

Aanbevolen: The robes are getting tight

Je zou het niet zeggen als je het weldoorvoede lijf van veel monniken ziet, maar ze eten ongezond en hebben geen lichaamsbeweging. Dat schrijft BP in het openingsverhaal van het Life-katern van maandag. De krant concludeert dat dit onvermijdelijk tot gezondheidsproblemen moet leiden. Voorbeeldje: Een noviet vertelt in 10 dagen drie kilo te zijn aangekomen. Jazeker, het eten was gevarieerd maar het meeste had een sterke smaak en bevatte te veel vet.

Over obesitas bij Thaise monniken bestaan al langer zorgen, maar de kwestie is onlangs weer actueel geworden door de publicatie van de National Health Charter for Monks, die de aandacht trok van de buitenlandse media, en door seminars, tentoonstellingen, lichamelijk onderzoek en andere activiteiten aan een boeddhistische universiteit in Khon Kaen met een erg lange naam, dus die tik maar niet over. Meer weten? Lees het in de kop aanbevolen artikel.

Bangkok pakt verkeerscongestie aan

4 september – Bangkok Post opent vandaag met een verhaal dat ik zonder gewetenswroeging zou kunnen overslaan en dat geldt ook voor de opening van pagina 3. Ze gaan respectievelijk over de verhoging van de werknemersbijdrage aan het Social Security Fund (SSF) en nieuwe grenzen voor de kiesdistricten. Dat zijn nou geen onderwerpen die enige relevantie hebben  voor de lezers van Nieuws uit Thailand.

Het SSF-verhaal is alleen van belang voor werknemers die premie aan het SSF afdragen en de herindeling van de kiesdistricten (het aantal wordt teruggebracht van 375 naar 350) is alleen van belang voor Thaise kiezers, die op 24 februari naar de stembus gaan.

Om de bittere pil van de premieverhoging te vergulden, gaan de uitkeringen omhoog. Over de verhoging zijn twaalf openbare hoorzittingen gehouden. De meeste mensen steunden het voorstel dat alleen betrekking heeft op werknemers die meer dan 15.000 baht per maand verdienen.

Wel interessant voor ons buitenlanders is het voorpaginabericht dat vijf militaire bases uit Bangkok worden verplaatst naar Lop Buri, Saraburi en Samut Sakhon met als doel de verkeerscongestie te verminderen. De verhuizing begint op 30 september volgend jaar, dus voorlopig blijft het tobben in de hoofdstad.

Ook interessant: de start van twee snelbussen die met hetzelfde doel gebruik gaan maken van expressways. Thaise forenzen moesten er de eerste dag gisteren nog aan wennen. De dienst is in het leven geroepen vanwege de aanleg van de Yellow en Pink Line, waarvan het verkeer op de al zwaar belaste Lat Phrao en Ramkhamhaeng Road veel last heeft. De (gratis) bussen rijden van 6 tot 9 en 16 tot 18.30 uur en stoppen nergens onderweg. Voorlopig gaat het om een proef van een maand.

Bangkok Post bevat vandaag zestien nieuwsberichten c.q. -verhalen op de vier binnenlandpagina’s in het eerste katern. Eén is een Special Report en één een buitenland bericht over de veroordeling in Myanmar van twee Reuters journalisten tot 7 jaar cel.

De rubriek InBrief telt vijf korte berichten: een over de in Nieuws van de website al genoemde transgenders en een over de aanhouding van drie jongeren die verdacht worden van het doodschieten van een jongeman van 19 jaar, vorige week in het district Min Buri (Bangkok). Hij werd te grazen genomen toen hij op de motorfiets werd ingehaald door zijn belagers.

Rest nog te vermelden dat ik deze ochtend twee perfecte spiegeleitjes heb gebakken op mijn nieuw aangeschafte inductieplaatje. Voor het eerst in drie dagen lukte het me de dooiers heel te laten. Voorwaar een prestatie van formaat voor deze culinaire stuntelaar (zie verder mijn Facebook columns van de afgelopen dagen).

Kort nieuws dinsdag 4 september

– De familie van een zakenvrouw die vijf maanden geleden in Amnat Charoen dood is aangetroffen, heeft de CSD gevraagd de zaak opnieuw te onderzoeken nadat de lokale politie de dood heeft afgedaan als suïcide. Gisteren deed de familie in het gezelschap van Ronnarong Kaewpet, hoofd van een justice-seeking advocacy groep, dit verzoek tijdens een bezoek aan het hoofdkwartier van de CSD in Bangkok.

Duangchan Thaweepan, die haar brood verdiende met het verstrekken van informele leningen, werd op 4 april dood aangetroffen in haar wagen. De politie concludeerde dat ze de hand aan zichzelf had geslagen omdat ze een aantal mensen 3 miljoen baht verschuldigd was.

Ronnarong zegt dat op haar de nek de afdruk van een touw te zien was en een plastic tas was van achteren over haar hoofd getrokken. Haar lichaam lag tussen de voorste en achterste stoelen van haar Honda.

– Zakenlieden in de provincie Loei gaan op 17 september wanneer premier Prayut een bezoek aan de provincie brengt, lobbyen voor de aanleg van een kabelbaan in nationaal park Phu Kradueng. Ze willen dat het kabinet aan de hand van een haalbaarheidsstudie uit 2016 snel een besluit neemt.

Volgens de studie van de Designated Areas for Sustainable Tourism Administration heeft de aanleg, die 633 miljoen baht kost, geen negatieve gevolgen voor het milieu. Slechts 0,22 rai is nodig voor het plaatsen van zeven palen en 3 rai voor de twee stations.

Maar milieuactievoerders zijn niet overtuigd; ze zeggen dat het project het ongerepte bos van Phu Kradueng schaadt. Het voorstel voor de aanleg werd al in 1982 door het nationaal park gedaan, maar besluiten zijn sindsdien niet genomen.

Volgens het hoofd van de afdeling Loei van de FTI opent de kabelbaan een nieuwe vorm van sightseeing en stimuleert ze de lokale economie. Jaarlijks bezoeken 62.000 toeristen het park.

– Een onderwijzer aan de Wat Saphan school in Klong Toey (Bangkok) is door de gemeente Bangkok ontslagen. Hij wordt ervan beschuldigd sinds 2013 ruim twintig leerlingen te hebben gemolesteerd. De zaak kwam aan het licht nadat de moeder van een 16-jarige leerling in juli aangifte had gedaan van de verkrachting van haar dochter door de 26-jarige onderwijzer. Hij is gevangen gezet, zijn verzoek om vrijlating is door de rechtbank afgewezen om te voorkomen dat hij zal proberen getuigen te intimideren.

– Gemiddeld plegen tachtig jongeren onder de 18 jaar elke dag een misdrijf. 96 procent van hen lijdt aan een geestelijke gesteldheid die het gevolg is drugsverslaving. Dat is vijfmaal zoveel vergeleken met niet-verslaafde jongeren. 93 procent zijn jongens, 90 procent is tussen de 15 en 18 jaar. Het meest voorkomende probleem is misbruik van stoffen en anti-sociaal gedrag.

De cijfers, ontleend aan een studie in 2016, zijn bekend gemaakt door het Department of Mental Health. Naar aanleiding waarvan, meldt het bericht niet.

– De gemeente Bangkok heeft een mobiele tatoeagewinkel, gemonteerd op de bagagedrager van een fiets, verboden omdat de veiligheid en hygiëne onvoldoende waren. Aanleiding is de dood, een maand geleden van een 22-jarige vrouw, door een arts toegeschreven aan HIV. De vader van de vrouw meent dat zij en drie vrienden besmet werden toen ze in maart een tatoeage van de ‘tatoeage artiest’ Somchai Ariya kregen.

– De al doorweekte stad Nong Khai stevent af op een crisis daar het waterpeil van de Mekong blijft stijgen en run-off (bergwater) blijft binnenstromen terwijl deze week nog meer regen wordt verwacht. Gisteren stroomden al delen van de stad onder water toen soldaten zich haastten om veertig huishoudens te helpen door het aanleggen van een dijkje met zandzakken. Uit laag-gelegen plaatsen in de provincie worden soortgelijke incidenten gemeld. Het zakencentrum van de hoofdstad bleef, althans gisteren, nog droog. Het waterpeil van de Mekong bereikte gisteren een hoogte van 12,83 meter, iets onder de drempel van 13 meter.

Behalve Nong Khai worden ook Bung Kan, Nakhon Phanom en Mukdahan, eveneens gelegen aan de oever van de Mekong, bedreigd door het oprukkende water. In Nakhon Phanom, dat aan Nong Khai grenst, worstelen driehonderd families tegen overstromingen, omdat de Songkham, een zijrivier van de Mekong, buiten haar oevers is getreden. Het terugdringen van het water wordt bemoeilijkt door het hoge waterpeil van de Mekong.

Het Meteorological Department heeft gewaarschuwd voor regenbuien in de eerste helft van de week, die tegen zondag feller worden. Bijna alle regio’s in het land worden getroffen door de gecombineerde gevolgen van een zware moesson boven de Andaman zee en een moessontrog die over Myanmar, Laos en Vietnam ligt. In Bangkok regent het elke dag tot 9 september.


 

Nieuws van de website 3 september

• De achttiende Asian Games zijn zondagavond met een fonkelende ceremonie in het Gelora Bung Karno stadion in Jakarta geëindigd. Duizenden atleten die twee weken in veertig sporten streden, marcheerden in poncho’s in de stromende regen op weg naar de Tokio Olympics 2020.
Thailand won elf gouden medailles, minder dan de target van zeventien die het land vooraf had gesteld en eindigde als twaalfde. In de niet-Olympische disciplines werd zevenmaal goud gescoord (sepak takraw, paragliding en jet skiën), de andere in de Olympische sporten taekwondo, schieten en wielrennen. Klik hier voor de medal tally van de twintig deelnemende landen.

• Moet het verbod op politieke activiteiten worden opgeheven of volstaat een gedeeltelijk opheffing?, zoals thans in discussie. Daarover zijn de meningen van de respondenten in een peiling van Suan Dusit verdeeld. 46,33 procent is voor een totale opheffing, 35,26 procent vindt versoepeling mooi genoeg; politieke partijen kunnen zich dan alvast voorbereiden op de verkiezingen. Op de vraag waar ze zich zorgen over maken wanneer de ban wordt opgeheven, antwoordde 48,96 procent dat het land dan geplaagd zal worden door conflicten.

• Na een zware regenbui van twee uur is de districtsstad That Phanom, waar de Phra That Phanom Pagode staat, zondagochtend onder water gelopen. De stad ligt aan de Mekong bij de grens met Laos. Op de meeste wegen bereikte het water een hoogte van 30 cm, wat leidde tot grote verkeersopstoppingen. De autoriteiten hebben pompen geïnstalleerd om het water af te voeren. Dat ging niet van een leien dakje want het water in de rivier stond 30 cm onder de oever.

• De hoge boetes voor rijden zonder rijbewijs, met een verlopen of een vergeten rijbewijs krijgen weinig steun van de respondenten in de Nida Poll. De straffen zijn te zwaar en helpen ook niet het aantal verkeersongelukken terug te dringen. Daarentegen pleiten ze wel voor hogere boetes voor bestuurders die onder invloed zijn, rijden door rood licht en overschrijding van de maximumsnelheid. De verhoging van de boetes is een voorstel van het Land Transport Department.

• Goed nieuws voor de omwonenden van de Nam Un rivier (Sakon Nakhon). De waterafvoer van de Nam Un dam is verminderd van 10 tot 8 miljoen kubieke meter per dag. Daardoor zullen de overstromingen van wegen en akkers moeten afnemen. Het reservoir staat nu voor 108 procent van zijn veilige maximumcapaciteit vol.

• Een brede overeenkomst is in zicht voor het Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP), zegt minister Chan Chung Sin (Handel en Industrie) uit Singapore. Over de vrijhandelsovereenkomst van zestien Aziatische landen wordt al enkele jaren onderhandeld; aan het eind van het jaar zou de overeenkomst van kracht kunnen worden.
Chan maakte dit bekend op een persconferentie aan het eind van een bijeenkomst van een week van economische ministers van de ledenlanden, waarin twee dagen besteed werden aan de RCEP. De RCEP wordt beschouwd als de tegenhanger van het Trans-Pacific Partnership, een initiatief van Obama maar waaruit Trump zich heeft teruggetrokken. De overgebleven landen zouden er, voor zover ik weet, mee door willen gaan.

• Dinsdag en woensdag wordt op de Royal Plaza geoefend voor de thank you party, waarvoor alle personen zijn uitgenodigd die hebben meegeholpen aan de redding van de Wild Boars, het voetbalteam dat van 23 juni tot 10 juli in de Tham Luang grot bekneld heeft gezeten. Het feestje wordt door de regering aangeboden. Er worden op 6 september achtduizend personen verwacht: redders en functionarissen. De koning stelt voedsel ter beschikking.

• De eigenaar en de bestuurder van een minibusje dat met de snelheid van 130 km van Surat Thani naar Phuket jakkerde, worden door de provinciale LTD op het matje geroepen en krijgen een forse straf. De eigenaar wordt beboet, de bestuurder wordt voor 30 dagen geschorst. De imitatie van een formule 1 race werd bekend door een post op Facebook.

 • Thai Airways International, voor 21,8 procent aandeelhouder in Nok Air eist dat de budgetluchtvaartmaatschappij met een duidelijk businessplan komt alvorens het noodlijdende bedrijf weer financieel tegemoet te komen. ‘Het gaat niet alleen om een financiële injectie, maar het moet hand in hand gaan met het rehabilitatieplan’, zegt directeur-generaal Eknitti van het Revenue Department.

Het ministerie van Financiën en andere overheidsdiensten bezitten 68,3 procent van de aandelen.

• In een meubelwinkel in Thepha (Songkhla) zijn de eigenaar (65) en zijn vrouw dood geschoten. De politie vond de man dood achter zijn bureau, de vrouw lag op de vloer. De politie vermoedt dat ze gedood zijn door separatisten. Begin augustus 2013 werd de winkel al een keer in brand gestoken, toen op tien verschillende plaatsen in Pattani, Yala, Narathiwat en Songkhla brand werd gesticht en bomaanslagen werden gepleegd.

• De Royal Police Cadet Academy schrijft met ingang van het studiejaar 2019 alleen mannen in. De school heeft 280 plaatsen gereserveerd voor mannelijke leerlingen van Mathayom 4. Dat is de tweede klap in het gezicht van vrouwen, want de RTP staat dit jaar alleen mannen toe te solliciteren naar de functie van inquiry official. Mannen zouden in het werk flexibeler zijn dan vrouwen die gebonden zijn aan gezinstaken en het verloop is onder hen veel groter. Een reden voor het jongste discriminatoire besluit is niet gegeven.

• Taiwan overweegt de toegang tot het land zonder visum te beperken van zesmaal naar tweemaal per jaar, want sinds de visumvrijstelling twee jaar geleden werd ingesteld, is het aantal Thaise prostituees aanzienlijk toegenomen. Ook voor de Filipijnen en Brunei wordt een soortgelijk besluit verwacht. De afgelopen twee jaar is het aantal aankomsten uit de drie landen met 410.000 toegenomen, waaronder een fors aantal dames die horizontaal hun brood kwamen verdienen.
De Taiwanese media meldden in april dat een Thaise positief had getest voor HIV en mogelijk honderden klanten heeft geïnfecteerd. Naar  verwachting wordt de rem op visumvrije toegang op 1 augustus volgend jaar van kracht als het parlement akkoord gaat.

Ongebruikelijke opening van Nieuws uit Thailand

3 september – Laat ik vandaag ter afwisseling Nieuws uit Thailand eens beginnen met de opening van het Business katern, want er worden deze maand enkele ‘seismische’ veilingen gehouden, die bepalend zijn voor de vraag of Thailand’s bedrijfsleven gedomineerd blijft worden door dezelfde oude oligarchen of dat nieuwkomers met grote zakken geld de monopolistische arena opschudden.

De analyse gaat vergezeld van een paginabrede foto van de Air Port Rail Link, die thans luchthaven Suvarnabhumi verbindt met het centrum van Bangkok. Deze maand wordt het programma van eisen bekend gemaakt voor de aanleg van de HSL (kosten 200 miljard baht) van Don Mueang via Suvarnabhumi naar U-tapao (Rayong). 31 bedrijven uit zeven landen hopen een graantje mee te pikken van de aanleg.

’t Is een belangrijke lijn want ontsluit de Eastern Economic Corridor (EEC), een corridor die over drie provincies loopt en waarvan de regering hoge verwachtingen heeft. (Zie verder de pagina Spoorwegen 2)

Op het gebied van de detailhandel loopt het contract met King Power in 2020 af. Het bedrijf verhuurt de belastingvrije winkelruimtes op Suvarnabhumi, maar hoe lang nog blijft dat monopolie bestaan, want er zijn kapers op de kust.

Ten slotte de energiesector. Vier bedrijven azen op een concessie voor de exploitatie van de Erawan en Bongkot gasvelden in de Golf van Thailand. Eind deze maand dienen ze hun bod in te dienen.

’t Is een nogal lijvig artikel dat twee pagina’s beslaat en veel achtergrondinformatie geeft, dus wie alles wil weten, verwijs ik naar de website: Making transparent concessions. Ik beperk me tot deze beknopte samenvatting.

Voorspelbare opening van Bangkok Post

3 september – ’t Is altijd een leuk spelletje voordat ik de krant heb gezien en alleen de inhoud van de website ken: wat wordt vandaag opening krant? Dat was deze keer niet zo moeilijk want één nieuwsonderwerp sprong eruit: het voornemen van Taiwan om de visumvrij toegang tot het land te beperken tot tweemaal per jaar in plaats van de huidige zesmaal.

Aanleiding is de ontdekking dat het aantal Thaise vrouwen die in Taiwan hun brood verdienen in de prostitutie is gestegen. Ook voor reizigers uit de Filipijnen en Brunei wordt een soortgelijke beperking overwogen.

Volgens de website Taiwan News is het aantal toeristen uit de drie landen met 410.000 toegenomen, sinds twee jaar geleden het visum werd afgeschaft, maar in juni werd de maximale verblijfsduur verminderd van 30 naar 14 dagen. De website citeert cijfers van de immigratie autoriteit waaruit blijkt dat vorig jaar 309 Thaise vrouwen seksuele diensten verleenden tegen 18 een jaar eerder en 3 in 2015.

Chotika Chotsirimethakorn, werkzaam bij Mira Travel Agency, denkt dat de verandering van het visumbeleid weinig gevolgen zal hebben voor het toerisme naar Taiwan, want slechts weinigen bezoeken het land vaker dan twee keer per jaar. Maar wanneer de visumvrije toegang helemaal zou worden afgeschaft, zijn de gevolgen aanzienlijk want Taiwan is de vierde meeste bezochte bestemming in Azië door Thais.

Een ‘goed geïnformeerde’ Thaise bron die meer dan tien jaar in Taiwan heeft gewoond, zegt dat veel Thaise werkers in het land zich aan drugs te buiten gaan, een gewoonte die tot de eigen bevolking doordringt. Dit is volgens hem een van de redenen waarom Thaise werkers door de staat scherp in de gaten worden gehouden.

Het besluit kan ook een politieke achtergrond hebben, want dinsdag maakte Thailand bekend dat Taiwanezen die Thailand willen bezoeken een visum dienen aan te vragen bij een door de regering erkend reisbureau dat hiervoor 500 baht in rekening brengt. Veel Taiwanezen zijn ongelukkig met dit besluit, aldus de bron. De Taiwanese oppositiepartij heeft scherpe kritiek geuit op de eenzijdige regeling, die overigens een dag later is ingetrokken.

Loyalisten in de watten gelegd bij reshuffle

3 september – Op de voorpagina constateert Wassana Nanuam, redacteur militaire zaken, dat bij de reshuffle van de strijdkrachten vooral loyalisten zijn benoemd. Bij de stoelendans zijn 935 officieren met de rang van kolonel en hoger gepromoveerd of verplaatst. In haar analyse besteedt ze de meeste aandacht aan de benoeming van 1st Army commandant Apirat Kongsompong tot legerleider.

De promotie komt niet als een verrassing, schrijft Wassana, want tijdens zijn loopbaan is hij voortdurend gesteund door Prayut, de huidige NCPO-leider en premier. Gespeculeerd wordt dat Apirat Prayut gaat helpen na de verkiezingen terug te keren als premier. Het eerste legerkorps staat bekend als een sleuteleenheid, want zwaait de scepter over de troepen in de Central Plains, het Oosten en Westen en heeft zijn hoofdkwartier in Bangkok.

In het artikel wordt de doopceel van Apirat uitgebreid gelicht, maar een niet-geïnformeerde lezer raakt al snel de draad kwijt in de opsomming van namen en functies. Voer voor insiders, te vinden op de website: Army reshuffle sees loyalists appointed.

Shih-tzu sidekick hielp bij berovingen

3 september – Veel ruimte in de krant wordt ingenomen door achtergrondverhalen: Een verhaal over een echtpaar dat de afgelopen 15 jaar gemiddeld tien berovingen per maand pleegde en er vandoor ging met gestolen goederen ter waarde van 20 miljoen baht en contant geld. Het paar staat bekend als ‘dog-carrying thieves’ omdat het poedels als afleidingsmanoeuvre gebruikte. Donderdag werden ze in Bangkok gearresteerd. De vrouw hield een shih-tzu in haar armen, maar dat was niet de hond die hen begeleidde op hun rooftochten.

In de rubriek Inquiry Lines een analyse van de politieke situatie in het Zuiden waar een nieuwe partij, de Prachachart Party is opgericht. De partij, die bestaat uit moslim politici van de Wadah groep, probeert uit de schaduw van Pheu Thai te stappen. Voer voor insiders, sla ik over.

Als derde een analyse van de verhoudingen tussen de EU en Thailand. De EU dringt aan op verkiezingen en wil de handelsbetrekkingen aanhalen. Sla ik ook over.

Het enige ‘echte’ nieuws is dat de lang verwachte passagiersterminal op de luchthaven van Mae Sot (Tak) tegen het eind van het jaar open gaat. De nieuwe terminal kan 1,7 miljoen passagiers per jaar verwerken, de huidige 400.000 passagiers. Vorig jaar bediende de luchthaven, die wordt beheerd door het Department of Airports, slechts 170.000 passagiers. Ik volsta met een foto. Is het geen juweeltje?

Vandaag geen kort nieuws want de overige berichten zijn al genoemd in Nieuws van de website.


 

Nieuws van de website 2 september

• Een arbeider uit Myanmar is om het leven gekomen en twaalf anderen zijn gewond geraakt, waaronder zes ernstig, toen zondagochtend vroeg de bus kantelde waarmee ze naar hun werk in Bangkok terug gingen. De overige inzittenden waren ongedeerd. De 35 arbeiders waren naar Tak gegaan om hun nationaliteit te laten verifiëren.
De bestuurder verloor in een bocht de macht over het stuur toen hij op een heuvelachtige weg, vermoedelijk te snel naar beneden reed, waarna de bus tegen een betonnen vangrail in de middenberm botste.

• Jai Angsuthasawit (29) heeft voor Thailand de vierde gouden medaille op de Asian Games in Indonesië met baanwielrennen gewonnen. Maar het was op het nippertje; de fotofinish moest dat uitwijzen. Toen hij de Thaise vlag om zijn schouders drapeerde, kon de Thai-Australiër amper zijn tranen in bedwang houden. De Thaise zeilers voegden vrijdag drie bronzen medailles aan de medal tally toe

• Een ecologische en sociale ramp: zo noemt de internationale milieugroep World Wide Fund for Nature de geplande snelweg tussen Thailand en Dawei in Myanmar, een industrieel complex dat door beide landen wordt ontwikkeld. De weg isoleert de inheemse bevolking van haar land en boerderijen.

• Bewoners benedenstrooms van de Vajiralongkorn dam in Kanchanaburi zijn gewaarschuwd voor meer overstromingen daar de wateruitstroom van de dam van 4 tot 10 september wordt verhoogd. De maximale capaciteit van het erachter geleden reservoir is zo goed als bereikt, reden om de uitstroom van 53 miljoen kubieke meter water per dag te verhogen met 5 miljoen.

• De 21-jarige Kanwara Kaewcheen, student massacommunicatie aan de Rajabhat universiteit, is vrijdag in Pattaya gekroond tot Miss Tiffany’s Universe 2018 in de jaarlijkse schoonheidswedstrijd voor transgenders. Ze zal Thailand vertegenwoordigen op de Miss International Queen wedstrijd, volgend jaar ook in Pattaya.

• In een flat in de stad Chiang Mai is het lichaam gevonden van een dode Australiër (45). De politie vond hem op de vloer liggend op zijn buik. Uit zijn mond en neus was bloed op de vloer gedruppeld. Niets wees op een mogelijke schermutseling en ook was niets gestolen uit de flat.

• Het Department of Airports gaat op de 22 luchthavens die ze beheert, de passenger service charge (PSC) met 50 procent verhogen naar 600 baht. Directeur-generaal Darun is niet bang dat de verhoging het toerisme schaadt. ‘De verhoging is nog steeds lager dan het gemiddelde dat op andere internationale luchthavens wordt gerekend.’ Thans betalen passagiers 400 baht voor internationale vluchten en 50 baht voor binnenlandse vluchten.

• Een nachtelijke licht- en geluidshow met dinosaurussen in het Phu Wiang Fossil Research Centre en Dinosaur Museum in Khon Kaen heeft vorige maand in twee weken honderden bezoekers getrokken. Getoond werden echte fossielen van dinosaurussen die eens de streek bevolkten.

• Bij de jaarlijkse reshuffle van de strijdmacht zijn 935 officieren met de rang van kolonel en hoger overgeplaatst c.q. gepromoveerd. De leiding van de drie strijdmachtonderdelen en de Royal Thai Armed Forces Headquarters is vervangen. Het leger krijgt een nieuwe commandant in de persoon van Apirat Kongsompong (foto linksboven), wiens vader de coup leidde die in 1991 een eind maakte aan de regering Chatchai. Hij behoudt zijn positie als secretaris van de NCPO (junta) en bevelvoerder van de peace keeping forces [?]. In het midden de nieuwe permanent secretaris van het ministerie van Defensie. De benoemingen zijn zaterdag gepubliceerd in de Royal Gazette en gaan op 1 oktober in.

Gezamenlijke strijd tegen handel in wildleven

2 september – Thailand heeft de handen ineen geslagen met zuidelijke Afrikaanse naties en Zuid-Aziatische landen om de handel in wilde dieren te bestrijden. De gezamenlijke inspanning, genaamd South-to-South Community, bestaat uit het delen van informatie, innovatieve technologie en andere hulpmiddelen om duurzame ontwikkeling te bevorderen met betrekking tot natuurlijke hulpbronnen en het milieu.

Volgens Pinsak Surasawadi, adjunct-hoofd van de DNP, kan dat doel niet op eigen houtje worden bereikt. Hij zei dat vorige week op een internationale bijeenkomst met vertegenwoordigers van dertig landen in Bangkok, waarop het initiatief werd overeen gekomen.

In het South-to-South Community programma werken drie netwerken samen: Het Asean Wildlife Enforcement Network, dat landen in Zuidoost-Azië in de gaten houdt waarnaar wildleven producten worden gesmokkeld, onder andere uit Afrika. De Lusaka Agreement Task Force omvat acht zuidelijke Afrikaanse landen die problemen hebben met het stropen van wildleven en andere items die via Zuidoost-Azië in China eindigen. Ten slotte het South Asia Wildlife Enforcement Network, dat landen als India, Pakistan, Nepal en Bhutan bestrijkt die lijden onder stropen en smokkel.

Koreaanse droombanen zijn nachtmerrie

2 september – ‘Op zekere dag werd ik behoorlijk ziek en gaf bloed op. Ik vroeg mijn Koreaanse baas om een paar vrije dagen, maar in plaats daarvan ontsloeg hij me.’ Met deze uitspraak van Poowadon Leamdee (die bijna elke populaire onder de tafel  baan in Zuid-Korea probeerde – van boerderij tot fabriekswerk) is een samenvatting van het openingsartikel van Bangkok Post vandaag overbodig. Dus mag u het zelf lezen, klik hier.

Korean dream jobs sour kopt de krant in vette kapitalen over de volle breedte van de pagina. Het Special Report (achtergrondverhaal) beslaat de gehele voorpagina met een klein vervolg op pagina 3. Omdat pagina 2 de gebruikelijke terugblik biedt op de afgelopen week blijft er weinig ruimte over voor het overige nieuws.

Dus beste lezers en lieve lezeressen van Nieuws uit Thailand, verwacht geen uitgebreide rubriek. Het enige nieuws dat eruit springt zijn twee onderwerpen:
1 Het Department of the Attorney-General (procureur generaal) heeft er bij de politie op aangedrongen het onderzoek naar de Koh Tao-zaak voort te zetten en het slachtofffer in Engeland te verhoren.

2 Een animal feed network in Chiang Mai vraagt de regering een openbare hoorzitting te houden over haar ‘controversiële’ plan om het beheer van de Chiang Mai Night Safari over te hevelen naar de Zoological Park Organisation, wat ten koste van het lokale bedrijfsleven zou gaan.

De 12 jaar oude dierentuin, die een nachtelijke tour organiseert waarop dieren worden geobserveerd en shows worden gegeven (zie de foto) wordt thans beheerd door het staatsbedrijf Pingkanakorn Development Agency. Als de dierentuin in andere handen overgaat, moet het netwerk bij het doen van een bod om een nieuwe leverancier van dierenvoer te vinden, gaan concurreren met bedrijven.

Phin Chaikantha, hoofd Wisahakit Chumchon (een kleine buurtonderneming) in Lamphun, vreest dat de onderneming niet tegen grote firma’s op kan. Thans levert ze pangola-gras aan de dierentuin.

Hij zegt: ‘Het doel van Wisahakit Chuchon is bewoners helpen om financieel onafhankelijk te worden door kleine bedrijfjes te runnen. Maar als ze geen gras kunnen verkopen, hoe kunnen ze dan een inkomen verdienen? […] We smeken de regering om aandacht te besteden aan ons probleem en naar de mensen te luisteren.’

NB Ik dacht even dat het verhaal over de verhuizing van dierentuin Dusit van Bangkok naar Pathum Thani zou gaan, maar dat is dus niet het geval. De officiële verklaring is dat ze daar over meer ruimte beschikt, maar de echte reden is een andere. Die noemen zou op majesteitsschennis neerkomen.

Kort nieuws zondag 2 september

– Natuurlijk plaats ik de opening van pagina 3 in deze rubriek, want wie van mijn lezers zal het interesseren dat de Prachachart partij de voormalige speaker (voorzitter) van het Huis [van afgevaardigden] Wan Muhamad Nor Matha gekozen heeft als partijleider. Ik houd het dus kort.

De partij is een nieuwe politieke groepering die bestaat uit moslim politici uit de Wadah, een politieke factie beschouwd als bondgenoot van Pheu Thai. De partij vergaderde gisteren voor het eerst en trok direct al duizend belangstellenden, waaronder partijleden en religieuze leiders uit het diepe Zuiden. Ze stemden over het beleid en de regelingen van de partij en kozen de bestuursleden.

Tawee Sodsong, voormalig hoofd van het Southern Border Provinces Administrative Centre, zegt: ‘De nieuwe partij brengt ter zake kundige en ervaren mensen uit diverse culturele en religieuze achtergronden van alle richtingen samen. De partij behoort niet tot een bepaalde politieke of religieuze groep maar is van alle mensen.’ (Lees verder Prachachart elects new leader) (Zie ook de pagina Verkiezingsnieuws 2)

– De politie heeft de 33-jarige Atsaya Chaipa moord met voorbedachten rade op zijn gefortuneerde vriendin en diefstal, eind juli in Bangkok, ten laste gelegd. Haar lichaam is met een gebarsten schedel in een hotelkamer gevonden. Naast haar lag een honkbalknuppel met bloedvlekken. Atsaya is vrijdag in Cambodja aangehouden. Ook zijn 32-jarige broer die hem geholpen heeft bij zijn vlucht, is aangehouden. Later zijn ze naar Thailand gedeporteerd.

De verdachte en vriendin hadden al een jaar een relatie. De twee maakten vaak ruzie over zijn ex-echtgenote en hun kinderen. Volgens Arsaya sloeg zijn vriendin hem regelmatig tijdens die woordenwisselingen met de gevonden honkbalknuppel. Hij zag kans die tijdens de laatste ruzie af te pakken en haar schedel ermee in te slaan.

Volgens de broer van het slachtoffer ontbreekt een gouden armband en 200.000 baht aan contant geld, maar de verdachte ontkent iets gestolen te hebben.

– Een onderwijzer in Buri Ram wordt ervan beschuldigd een 9 jaar oude leerling te hebben geslagen omdat die traag leerde. De onderwijzer sloeg de knaap met een houten stok op zijn rug en kneep hem in zijn armen, benen en lichaam. De grootmoeder heeft aangifte gedaan van de mishandeling. De politie gaat de onderwijzer voor verhoor oproepen.

– De MRTA, exploitant van de ondergrondse metro in Bangkok, heeft gisteren met loco-gouverneur Thawornwat van Phuket overlegd over haar plan een lightrail verbinding in de provincie aan te leggen. De MRTA is door het ministerie van Transport gevraagd het project te realiseren om het toerisme en economische expansie te stimuleren. Ze onderzoekt of particuliere ondernemingen betrokken kunnen worden bij de financiering. Volgend jaar april neemt het kabinet een besluit. De aanleg begint het jaar erna. Naar verwachting komt de nieuwe lijn in 2023 in bedrijf.


 

Nieuws van de website 1 september

• Het Thaise vrouwen volleybalteam heeft vrijdag op de Asian Games in Indonesië ‘geschiedenis geschreven’, om het bericht op de website te citeren, door in de halve finale Zuid-Korea in vier sets (3-1) te verslaan en voor het eerst door te dringen tot de finale. Hun beste prestatie was tot nu toe een bronzen medaille in 2014 op de Asian Games in Incheon (Zuid-Korea). Dat was de eerste medaille voor volleybal bij de Games in 48 jaar. Deze keer azen ze op goud, maar zilver is zaterdag is in ieder geval verzekerd wanneer ze verliezen.

• De elektronische diensten van vier banken zijn vrijdag gecrasht, waardoor ATM’s uitvielen en geld overschrijven niet mogelijk was. Naar verluidt begon het probleem bij de Kasikorn Bank en breidde zich daarna uit tot drie andere banken, omdat ze een centraal schakelsysteem gebruiken. Volgens een bericht op de homepagina van de Krungsi Bank waren de problemen te wijten aan het grote aantal transacties. De storing kwam uiterst ongelegen omdat vrijdag de lonen werden uitbetaald. De Bank of Thailand heeft de bank die de bron van de problemen was, van het centrale systeem verwijderd, waardoor een eind kwam aan de problemen bij de andere banken.

• De studente die vorig jaar onthulde dat zij en twee andere studenten tijdens hun stage bij de welzijnsdienst van Khon Kaen kwitanties moesten vervalsen voor betalingen aan gedepriveerde mensen, is aangenomen op het kantoor van de PACC in Khon Kaen. De onthulling leidde tot onderzoeken bij andere provinciale welzijnsdiensten, waaruit bleek dat op grote schaal uitkeringen werden achtergehouden.

• Een dorpsdefensievrijwilliger en een vrouw zijn donderdagavond dood geschoten op een markt in Pattani. Een andere vrouw raakte gewond. De schutters deden zich voor als klanten bij de kraam waar de vrijwilliger zijn vrouw hielp. Hij werd tweemaal in zijn hoofd geraakt.

• Bewoners van laaggelegen gebieden langs rivieren in de Central Plains en langs de Mekong zijn gewaarschuwd voor overstromingen als gevolg van de versnelde wateruitstroom uit reservoirs. De dammen, waaronder de Chao Phraya dam in Chai Nat, lozen meer water omdat ze na zware regens tot de rand of zelfs daarboven vol staan.
Het waterpeil van de Mekong in Nakhon Phanom zou naar verwachting vrijdagavond naar 13 meter stijgen, het hoogste niveau in twintig jaar. Delen van het district Tha Uthen zijn al onder water gelopen omdat de Songkhram rivier, een zijrivier van de Mekong, buiten haar oevers is getreden.

• De Bodhi boom, 60 jaar geleden door koning Bhumibol geplant bij Wat Thammikaram Voraviharn op de berg Khao Krachok (Prachuap Khiri Khan), is op bevel van de abt gekapt. Slechts een boomstronk resteert. Volgens de abt was de boom dood, hij had zijn blad al verloren. Bewoners hopen dat de koninklijke boom terug kan groeien uit nog levende cellen in de stomp en wortels.

BP van vandaag: een klamme krant

1 september – De krant voelde vanochtend klam aan, want te zien aan het wegdek had het behoorlijk geregend en toen de krant bezorgd werd, miezerde het nog wat. Ook het belangrijkste nieuws van vandaag zou ik ‘klam’ willen noemen, want opnieuw opent BP met een (partij)politiek onderwerp. Het lijkt wel of de krant dat met opzet doet, mijn weerzin tegen politiek gekrakeel kennend.

Opening voorpagina is het bericht dat de junta politici waarschuwt geen verkiezingscampagne te voeren op de social media. Dat mag pas als de organieke wet op de verkiezing van het Huis van Afgevaardigden van kracht is, waarvoor de koning zijn handtekening moet zetten. Andere politieke activiteiten zoals het houden van ledenvergaderingen om bestuursleden te kiezen, zijn wel toegestaan, maar  met ingang van wanneer is nog niet bekend gemaakt. Eerder werd de maand september genoemd.

Vice-partijleider Nipit (Democraten) zei gisteren dat politici met de mensen moeten kunnen spreken, mits ze geen onrust ontketenen of anderen belasteren. ‘Prawit moet de omvang aangeven van wat is toegestaan en wat niet. Maar het mag niet zo ver gaan dat iedereen verboden wordt op de social media te communiceren. Dat zou een stap terug zijn, vergeleken met onze buurlanden. Wat verboden dient te worden zijn handelingen of opmerkingen die geweld uitlokken.’

Voormalig parlementslid Somkid (Pheu Thai) hekelt het regime omdat het partijen verbiedt de social media te gebruiken. ‘De social media zijn de goedkoopste manier om stemmen te werven. De mensen dient te worden toegestaan hun eigen oordeel te gebruiken om te bepalen wat ze online lezen. De regering schept op over Thailand 4.0 en wil het land naar het digitale tijdperk leiden. Het is verkeerd om het te laten afglijden naar de tijd van dinosaurussen.’

De Sangha Supreme Council verbiedt verkiezingscampagnes op tempelterreinen, laat het hoogste gezagsorgaan van de monnikenorde in een verklaring weten. Oudere monniken met toezichthoudende functies moeten ervoor zorgen dat monniken en novieten zich verre van de politiek houden. Ook bij vorige verkiezingen waren campagnes verboden.

Verder zegt het bericht nog iets over de primaries. De nieuwe Palang Dhamma partij is tegen een beperkte versie, een voorstel dat onlangs is opgedoken omdat de partijen in tijdnood dreigen te komen. Partijleider Ravee stelt daarom voor de verkiezingen uit te stellen van 24 februari naar 5 maart. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Ruzie over ontwerp nieuwe terminal ettert door

1 september – Plagiaat: dat is geen geringe beschuldiging voor een wetenschapper of auteur en ook niet voor een architect. In dit geval gaat het om Duangrit Bunnag, een vermaarde architect die door internetgebruikers ervan is beschuldigd dat zijn ontwerp voor de nieuwe terminal van luchthaven Suvarnabhumi (foto boven) een kopie is van het Japanse Yasuhara Wooden  Bridge Museum (foto rechts).

De Architect Council of Thailand (ACT) die gisteren een persconferentie over de zaak belegde, dringt er bij betrokken partijen op aan een klacht in te dienen, want zonder klacht kan de raad geen onderzoek instellen. Als er inderdaad sprake is van plagiaat, wordt de architect geschorst en zijn ontwerp afgewezen.

Behalve deze controverse is Airports of Thailand, de beheerder van Suvarnabhumi, ook nog verwikkeld in een conflict over de ontwerpwedstrijd. De oorspronkelijke winnaar is vervangen door nummer 2 (met Duangrit’s ontwerp) omdat ze niet voldaan heeft aan de wedstrijdvoorwaarden.

Secretaris-generaal Prakitti van de ACT vindt het raar dat AoT zich gehaast heeft met de inzendingsdatum van de ontwerpen en quotations, twee dagen voordat een nieuwe wet op overheidsopdrachten van kracht werd. ‘Waarom kunnen we nog niet een paar dagen wachten?’

De nieuwe wet vereist slechts twee stappen en heeft als voordeel dat meer gegadigden aan de wedstrijd kunnen deelnemen. Voorgaande AoT ontwerpwedstrijden trokken slechs vier rivalen. Dinsdag gaf premier Prayut AoT de opdracht een onderzoek te doen naar de controverse.

Student Union: Schrap gedragscode

1 september – De Student Union of Thailand protesteert weer tegen de ontwerp-gedragscode voor studenten, opgesteld door het ministerie van Onderwijs. De code verbiedt hen publieke bijeenkomsten bij te wonen. ‘Ongepaste’ uitingen van affectie in het openbaar, zoals zoenen, zijn evenmin toegestaan alsmede het veroorzaken van overlast. Eerder deze maand overhandigden ze een petitie aan de premier en gisteren riepen ze op een forum van de Thammasat universiteit het ministerie op de code te schrappen.

President Parit Chiwarak: ‘Het voorstel maakt duidelijk inbreuk op de privacy, de woordkeus is dubbelzinnig wat de deur opent voor een ruime interpretatie, die gebruikt zou kunnen worden als een politieke taktiek om de politieke rechten van studenten en vrijheid van meningsuiting te beperken.’

Parit verwijt het ministerie dat studenten niet gevraagd is een steentje bij te dragen aan de code en dat openbare hoorzittingen achterwege zijn gebleven. Hij zegt te begrijpen dat de code bedoeld is de overdreven sociale en hedonistische levensstijl van sommige teenagers aan te pakken ‘maar in plaats van acties te verbieden op basis van sociale ordening en moraliteit, kunnen beter specifieke daden worden aangepakt zoals het gebruik van illegale drugs’.

Kort nieuws 1 september

– In een poging gastarbeiders uit Vietnam naar Thailand aan te trekken, heeft de regering het voorstel goedgekeurd om werkvergunningen te verlenen aan illegale Vietnamese arbeiders. Maar ze moeten eerst Thailand verlaten om daarna terug te keren, zegt minister Adul (Werkgelegenheid). Het voorstel is gericht op de 50.000 Vietnamezen die Thailand op een 30-dagen visum bezoeken en illegaal werken.

De regeringscommissie belast met het oplossen van de problemen met gastarbeid en mensenhandel heeft tevens besloten de lijst met beroepen die Vietnamezen in Thailand mogen uitoefenen, uit te breiden met dat van huishoudelijk werker en fabrieksarbeider in bepaalde industrietakken. Dat geldt ook voor migranten uit Laos, Myanmar en Cambodja nadat Thailand met de vier landen een MoU heeft ondertekend.

De sectoren die de voorkeur geven aan Vietnamezen zijn de hotel en toeristenindustrie, want Vietnamezen spreken in het algemeen beter hun talen dan Thai.

– Tegen de eigenaar en administrator van de Samui Times is een arrestatiebevel uitgevaardigd. Zij wordt ervan beschuldigd op de nieuwswebsite valse informatie te hebben geplaatst over de verkrachting van de Britse jonge vrouw op Koh Tao. Volgens de politie heeft de vrouw het verhaal verzonnen (zie het bericht van gisteren: Politie zegt: Verkrachtingsverhaal is verzonnen). De eigenaar,  de Britse Suzanne Buchanan, gaat vervolgd worden op basis van de draconische Computer Crime Act.

– Minister Prawit (Defensie) heeft de militaire eenheden in Bangkok bevolen verkeersdeelnemers toe te staan hun terrein te gebruiken ter bestrijding van de verkeerscongestie. Het 1st Infantry Regiment opent als eerste zijn toegangshek voor automobilisten tijdens de spits. Thans mogen alleen automobilisten met een pasje dat. De verruimde openstelling geldt voor bepaalde routes, want op de compound wonen ook Prawit en Prayut. De verkeersproblemen zijn toegenomen sinds de aanleg van enkele metrolijnen is begonnen.

– Thailand en India gaan nauwer samenwerken op het gebied van handel en investeringen in het kader van het Bay of Bengal Initiative for Multi-Sectoral Technical and Economic Cooperation (Bimstec). Premier Prayut en zijn Indiase counterpart Narendra Modi zijn dat overeengekomen tijdens de Thai-Indische bilaterale bijeenkomst op de vierde Bimstec top. De samenwerking heeft betrekking op economische relaties, ontwikkeling en maritieme en luchtvaartverbindingen.

– Drie verenigingen van lokale bestuurders verzetten zich fel tegen het wetsvoorstel lokale bestuursorganen (LAO’s). Ze zeggen dat het in strijd is met het principe van decentralisatie dat is vastgelegd in de grondwet. Gisteren leverden ze bij de NLA een petitie in met hun bezwaren tegen de  Local Administrative Organisation Code, een bundeling van diverse wetten over lokale bestuursorganen.

– De gezondheidsautoriteiten in Chiang Mai maken zich zorgen over het oprukken van dengue fever. Dit jaar zijn in Chiang Mai al 741 besmettingen geconstateerd, voornamelijk bij mensen van 15 tot 24 jaar. De bevolking is gewaarschuwd voor de verspreiding en de lokale autoriteiten is gevraagd maatregelen te nemen, zoals het inzetten van fogging teams. De muggen die de ziekte verspreiden zijn gek op stilstaand water, waar ze kunnen broeden.

Reacties niet mogelijk