Thais nieuws zaterdag 23 september

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation.
Op de pagina Dossiers geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op de pagina’s Round Up, evenals Dossiers te vinden op de Leeswijzer. Klik voor de leeswijzer hier.
Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

Voor het nieuws van 16-31 augustus en 1-22 september zie de zwarte menubalk bovenaan de pagina onder het kopje Thailand.

 

Vluchtauto van Yingluck

Politieagent: Ik kreeg bevel Yingluck te helpen vluchten

23 september – Een politieofficier heeft onderzoekers verteld dat hij het ‘bevel’ heeft gekregen om voormalig premier Yingluck te helpen Thailand te ontvluchten. Hij heeft ook de naam van deze persoon gegeven, maar vice-premier Prawit wil die niet bekend maken.

De officier is een van de drie officieren die sinds donderdagavond aan de tand worden gevoeld over de Great Escape. Ze zijn ondervraagd door RTP adjunct-hoofdcommissaris Srivara, die later Prawit op de hoogte heeft gebracht. De geheimzinnige ‘opdrachtgever’ is in het land, maar dat is alles wat Prawit over hem wil zeggen. De vraag of het misschien gaat om een voormalig hoofd van de gemeentepolitie Bangkok, wil hij niet beantwoorden.

De agenten kwamen in beeld nadat de politie donderdag in Nakhon Pathom een Toyota Camry op het spoor kwam die gebruikt zou zijn bij Yingluck’s vlucht. Prawit zegt dat Yingluck met haar secretaris vluchtte. De drie agenten werken bij de Provincial Police Region 5 en het Nakhon Pathom Provincial Office. Eerder zei Prawit dat bij de vlucht twee auto’s zijn gebruikt en dat Yingluck via een oostelijke provincie het land kan hebben verlaten.

Tegen Yingluck is een arrestatiebevel uitgevaardigd nadat ze op 25 augustus verstek liet gaan bij het hooggerechtshof dat die dag zou vonnissen in de rijsthypotheekzaak. Het Hof heeft haar borgtocht van 30 miljoen baht in beslag genomen en vonnist nu woensdag volgend week, ook als ze er weer niet is.

In een eerder websitebericht meldt de krant dat de voertuigregistratie niet op naam staat van degene die de wagen bezit. Het Land Transport Department schorste gebruik van de wagen in 2012 omdat de ‘owner did not service the loan’ [?]. De vrouw die de wagen in haar bezit heeft, wordt opgeroepen voor verhoor. Tot nu toe zijn de agenten niet aangeklaagd. In de wagen zijn geen belangrijke documenten gevonden. Op de foto zoeken agenten naar vingerafdrukken. (Zie voor alle voorgaande berichten de pagina The Great Escape)

Voormalige MPB-commisaris brein achter Yingluck’s vlucht

23 september – Een voormalige commissaris van de gemeentepolitie van Bangkok (MPB) wordt ervan verdacht de vlucht van Yingluck te hebben geregeld, schrijft de krant in haar openingsartikel vandaag op gezag van een bron. De naam is genoemd door een van de drie officieren die worden verhoord.

Volgens vice-premier Prawit heeft de politieofficier toegegeven Yingluck en haar secretaris naar een ontmoetingspunt te hebben gereden, waar van wagen is verwisseld. De drie aangehouden officieren hebben toegegeven Yingluck naar Sa Kaeo te hebben gebracht, een grensprovincie met Cambodja.

De vluchtauto, een Toyota Camry, is op CCTV-beelden vastgelegd toen de wagen een militaire controlepost passeerde, maar verderop in het bericht staat dat een Mercedes-Benz is gefilmd. Het kenteken van de Toyota komt niet overeen met het serienummer van de motor. In de wagen is een andere mogelijk valse kentekenplaat gevonden. Op de deuren zijn de restanten gevonden van een politielogo. Het voertuig staat op naam van een vrouw in Bangkok.

Recapitulerend: Yingluck verliet op 23 augustus haar huis in Bung Kum (Bangkok), verwisselde in Min Buri van voertuig. De wagen reed via Chachoengsao naar de oostelijke grens. Vermoed wordt dat een tweede Toyota als afleiding is gebruikt. Onbekend is hoe de reis verder verliep. Legercommandant Chalermchai zegt dat Sa Kaeo ettelijke natuurlijke grensovergangen telt. Een diplomatieke bron zei gisteren dat ze in Londen kan zijn.

Op 25 augustus schitterde Yingluck in het hooggerechtshof door afwezigheid terwijl duizenden supporters haar bij het gerechtsgebouw opwachtten om een hart onder de riem te steken. Op 27 september maakt het Hof bekend of de oud-premier zich schuldig heeft gemaakt aan plichtsverzuim in het hypotheeksysteem. Ze zou waarschuwingen over corruptie en de oplopende kosten genegeerd hebben. (Zie de pagina Rijst 4)

Voorspelling: Economie groeit dit jaar met 3,7 procent

23 september – Ook op de voorpagina een voorspelling van vice-premier Somkid over de economische groei dit jaar. Tijdens een forum, getiteld Thailand 4.0: The Future of Digital Economy, schatte hij de groei van het bruto binnenlands product op 3,7 procent wat meer is dan de National Economic and Social Development Board en de Bank of Thailand eerder voorspelden.

Somkid schrijft de groei toe aan de gunstige export, regerings en particuliere investeringen, en herstel van de consumentenbestedingen. De NESDB schatte de groei eerder op 3,5 tot 4 procent met de mogelijkheid dat 3,7 procent wordt gehaald; de BoT voorspelde 3,5 procent.

In augustus steeg de export met 13,2 procent, het hoogste maandelijks groeipercentage in vijf jaar, maar nog altijd minder dan de 18 tot 20 procent in het verleden. De toeristenindustrie breidt zich naar tevredenheid uit en de overheidsuitgaven zullen naar verwachting in het vierde kwartaal de target halen.

Somkid zei blij te zijn met de verbeterde economie, maar ‘ik voel me ongelukkig omdat grote problemen blijven’. ‘Inkomensongelijkheid is er nog steeds. Grote delen van de bevolking moeten nog profiteren van de economische groei. Zolang de economische structuur niet verandert, zullen de economische problemen van de minima blijven.’

Bomaanslag Sai Buri

Kort nieuws zaterdag 23 september

– Vier rangers zijn gisterochtend om het leven gekomen en zes plus een burger gewond bij een bomaanslag in Sai Buri (Pattani). De bom lag verborgen onder een weg, waar werkzaamheden plaatsvonden, en ontplofte toen een pick-up truck met de patrouille er overheen reed. De explosie was zo krachtig dat de wagen in tweeën brak.

De bom bestond uit een butagasfles van 80 kilo, volgestopt met explosieven en scherpe voorwerpen.  Forensisch personeel heeft brokstukken verzameld waaronder een ontsteker en batterijen.

Gerelateerd bericht: In Nakhon Si Thammarat heeft een 19-jarige man in een winkel ingebroken en 103 mobieltjes ter waarde van 1 miljoen baht gestolen. De autoriteiten denken dat ze gebruikt gaan worden om bommen tot ontploffing te brengen. De dief is onlangs in een winkel in Bangkok aangehouden, waar hij probeerde gestolen goederen te verkopen. Hij zegt dat medepichtigen eerst de winkel hadden verkend.

– Boterzacht nieuws op de voorpagina over het tempelschandaal. Vice-premier Wissanu zegt dat het onderzoek ‘in de goede richting gaat’ sinds donderdag door de Counter Corruption Division (CCD) van de politie op veertien locaties invallen zijn gedaan in de huizen van voormalige en huidige functionarissen van het National Office of Buddhism (NOB). Daarbij zijn aanwijzingen van ongebruikelijke rijkdom gevonden.

Gisteren zijn nog eens twee NOB-functionarissen aangeklaagd. Ze worden verdacht van plichtsverzuim en verduistering. Donderdag werden al drie functionarissen van hetzelfde beschuldigd door de CCD. Een van hen is een voormalige NOB-directeur.

Het gaat in deze zaak om de verduistering van in totaal 140 miljoen baht uit het tempelfonds. Jaarlijks verstrekt het NOB 4 miljard baht aan tempels voor onderhoud, godsdienstonderwijs, activiteiten ter promotie van het boeddhisme en persoonlijke toelagen voor monniken.  (Meer op de pagina Corruptie 3)

– Ambitieuze plannen van het Office of Transport and Traffic Policy and Planning (OTP) voor de komende jaren. Het heeft een 20-jaren masterplan gemaakt dat voorziet in investeringen van 2,7 biljoen baht in spoorwegprojecten ten behoeve van de Special Economic Zones, toerisme en lokale ontwikkelingen.

Het plan, dat gisteren is gepresenteerd op een hoorzitting in Bangkok, voorziet in de aanleg van dubbelsporen, tracés met een spoorbreedte van 1 meter, routes geschikt voor hogesnelheidstreinen, containerdepots en het gebruik van light-rail. Het bericht geeft een gedetailleerde opsomming van de projecten, maar die laat ik onvermeld. De plaatsnamen zullen weinigen wat zeggen. (Meer over SEZ’s op de pagina Archief Vervolg 2 en Archief Vervolg 3)

– Een moeder (18) uit Myanmar en haar zoontje (3) zijn gisteren in Tak in een waterweg meegesleurd door het woeste water. Beiden worden nog vermist.

In Satun moesten 23 scholen de deuren sluiten als gevolg van overstromingen. Die beschadigden ook 51 huizen; één huis werd met de grond gelijk gemaakt. Ook veel overheidskantoren en kinderdagverblijven liepen onder water. In centraal Satun zijn wegen onbegaanbaar voor kleine voertuigen. Bewoners van Ban Nong Luan zijn geëvacueerd. Een Rode Kruis eenheid deelt hulpgoederen uit.

Het Department of Disaster Prevention and Mitigation heeft gewaarschuwd voor overstromingen in 13 andere zuidelijke provincies in de komende dagen. Overstromingen en grondverschuivingen worden verwacht in laaggelegen en bergachtige gebieden. In de kustprovincies worden de overstromingen verergerd door het hoge getijde. Snel inzetbare teams staan stand-by.

Phitsanulok en Pichit kampen nog met de naweeën van de tropische storm Doksuri. Die heeft vorige week een spoor van vernielingen getrokken in grote delen van het Noorden, Noordoosten en de boven-Central Plains. In Kalasin staan zeven districten onder water inclusief het bestuurlijk zenuwcentrum.

Onderschept ivoor uit Congo– De douane heeft olifant slagtanden ter waarde van 4 miljoen baht in beslag genomen. Het ivoor was verpakt in een doos waarin volgens het etiket meubel uitrusting zat. De douane had een makkie want ze was getipt over een ivoortransport uit Afrika. De lading is door niemand opgevraagd. De doos was in Brazzaville in een toestel van Ethiopian Airlines geladen. In Addis Ababa werd die overgeladen op een ander toestel van de maatschappij, bestemd voor Suvarnabhumi.

– Een commissie van overheidsfunctionarissen en dorpelingen gaat proberen een langslepend conflict in Phuket op te lossen. Zes woongemeenschappen in Muang en Thalang hebben de autoriteiten om communale grondaktes in mangrove bossen gevraagd, die ze beloven te onderhouden. Maar het Marine Department en het Mangrove Resources Conservation Office liggen dwars.

In juni hielden de bewoners straatrally’s, wat de gouverneur noopte tussenbeide te komen. Hij wil dat de problemen uiterlijk volgende maand worden opgelost. Er zitten nogal haken en ogen aan het conflict; zo worden sommige bewoners ervan verdacht er al 17 jaar illegaal te wonen.

– Van 25 tot 27 oktober is de Airport Rail Link, de light-rail verbinding tussen Suvarnabhumi en Phaya Thai, gratis. Dan vinden op Sanam Lung de crematierites plaats voor koning Bhumibol. Op 26 oktober, de dag van de crematie, eindigt de dienst om 2 uur ’s nachts. De frequentie wordt opgevoerd naar 10 minuten. Extra treinen worden in gereedheid gehouden.

– De Amerikaan Hall, die in de VS wordt gezocht voor verkrachting en sodomie, woont vermoedelijk nog in Thailand onder een valse naam en werkt als leraar. De man kwam in beeld nadat een vrouw, die banen voor buitenlanders zoekt en een relatie met hem had, begin maart vermist raakte. Haar familie vermoedt dat ze niet op de hoogte was van zijn verleden. De ex-echtgenoot van de vrouw denkt dat zij hem helpt uit handen van de politie te blijven.

– Het People’s Network for Sustainable Development dreigt met een rally, in november bij het Government House, tegen een milieuwet wanneer geen rekening wordt gehouden met de  wijzigingsvoorstellen, die het in juli heeft ingeleverd.

Gisteren trokken vijftig netwerkleden naar het ministerie van Milieu om hun eis kracht bij te zetten. Ze hebben grote bezwaren tegen de geplande bouw van een kolencentrale in Thepa (Songkhla), Bamnet Narong (Chaiyaphum) en de aanleg van een kalimijn in Udon Thani.

De coördinator zegt dat de wet in strijd is met de geest van de (nieuwe) grondwet. Hij waarschuwt ook Onep, de instantie die milieu- (EIA) en gezondheidseffect (EHIA) rapportages beoordeelt, de problemen met die rapportages op te lossen. Het netwerk heeft nog meer noten op zijn zang, zoals de vorming van een onafhankelijke organisatie die toeziet op de EIA en EHIA projecten.

De NCPO (junta) heeft eerder de eis dat de rapportages vooraf dienen te gaan aan de planontwikkeling de nek omgedraaid om vrij spel te hebben bij megaprojecten op het gebied van transport en medische zorg. (Zie ook de pagina Kolencentrales)

– Legercommandant Chalermchai heeft een onderzoek bevolen naar de prestaties van het luchtschip Sky Dragon sinds de aankoop in 2009. [Nou, dat onderzoek hoeft niet lang te duren want het luchtschip heeft de meeste tijd in een hangar doorgebracht. Eerst lekte het op de naden en naderhand werd het bij een noodlanding beschadigd. Ik meen zelfs tweemaal.]

Volgens Chalermchai is het schip de eerste paar jaren dertig keer per jaar opgestegen. Hij beweert dat het nuttige diensten heeft verricht bij de observatie van operaties van zuidelijke verzetsstrijders. Het aantal aanvallen zou zijn afgenomen. Destijds was het aantal slachtoffers onder burgers en soldaten erg hoog.

Voorgaande berichten:
22 september: Kort nieuws
19 september: NACC eist nieuw bewijs in aanschaf zeppelin
18 september: Onderzoek naar fiasco met luchtschip
17 september: Abhisit verdedigt aankoop luchtschip
16 september: Luchtschip fiasco; minister Anupong geeft leger de schuld
15 september: Leger dumpt Sky Dragon; betrokkenen heten Haas

– De NACC dringt er bij het parlement op aan de organieke wet op de NACC te wijzigen en de huidige negen commissarissen toe te staan hun termijn af te maken. Volgens het wetsvoorstel moeten zekere zeven plaatsmaken voor beter gekwaliceerde commissarissen wanneer de wet van kracht wordt. De commissie vindt aanblijven beter voor de continuïteit.

Reacties niet mogelijk