Wealth Ever

Gestrande passagiers op Suvarnabhumi

Japan-reis valt in het water; duizenden opgelicht
13 april – De gehele voorpagina van Bangkok Post staat vandaag in het teken van het toerisme. Aanleiding: Tweeduizend toeristen, die een reis naar Japan hadden geboekt bij WealthEver Co, strandden op Suvarnabhumi omdat de beloofde vlucht ontbrak.
De directeur van het bedrijf evenals haar moeder, tante en een andere medeplichtige zijn al aangehouden op verdenking van oplichting middels een piramide-programma, een constructie waarbij de leden geld betalen en het moeten zien terug te verdienen door het verkopen van producten c.q. het werven van nieuwe leden. Het bedrijf wordt ervan verdacht duizenden mensen in totaal 20 miljoen baht afhandig te hebben gemaakt. Ze moesten 9.000 à 20.000 baht lidmaatschapsgeld betalen, maar velen verkeerden in de veronderstelling dat het geld bedoeld was voor de Japan-reis.
Het is niet de eerste keer dat de hoofdverdachte Pasist (30), bijgenaamd Sin Sae Shogun, wordt betrapt op oplichting. In voorgaande zaken trokken de slachtoffers hun klacht in na onderhandelingen. In de nieuwste zaak hebben vijfhonderd personen tot nu toe aangifte gedaan. Het bedrijf heeft zijn Facebook-pagina opgeheven. De moeder en tante ontkennen elke betrokkenheid bij de fraude.
Volgens het kantoor van de Consumer Protection Board heeft WealthEver Co zich nooit geregistreerd als direct-salesbedrijf. Het bedrijf is in januari met een kapitaal van 2 miljoen baht bij het ministerie van Handel ingeschreven als groothandelsbedrijf in niet-alcoholische dranken.
Minister Kobkarn (Toerisme en Sport), die gisteren de gedupeerden op de luchthaven bezocht, waarschuwt voor goedkope reispakketten. In november strandden tachtig leden van de Lions Club International op Suvarnabhumi uit een groep van 150. Slechts 70 maakten het naar Hong Kong.

Sin Sae Shogun grossiert in bedriegerij en fraude
13 april – Sin Sae Shogun is sinds 2012 verwikkeld gweest in zes fraudezaken, aldus een kader bij bovenstaande verhaal. Ze zijn onderzocht door verschillende politie-eenheden: Suvarnabhumi (juni 2012), Nonthaburi (januari en oktober 2014) en de politie van Pathunwan in juni 2014. De twee andere zaken zijn behandeld door de Consumer Protection Police Division (juni 2015) en de politie van Nakhon Ratchasima (september 2016).
WealthEver eigenaar PasitVolgens de politie heeft ze haar naam sinds 2000 tien keer veranderd om verschillende bedrijven op te richten. Haar echte naam zou Sahachom Nakrit zijn. In 2013 registreerde ze onder de naam Saranpat het tourbedrijf Crystal Phoenix Smart Tour. Een reisbureau heeft destijds tegen haar aangifte gedaan.
Op de Facebook-pagina Yak Dang Diew Jad Hai V.4 wordt sinds gisteren haar doopceel gelicht. Pasist bestudeerde astrologie en verwierf als waarzegster een zekere reputatie door op de social media gratis diensten te verlenen. Ze beweerde dat haar klanten tevreden waren. Naar verluidt zou ze een direct-sales bedrijf zijn begonnen. Slachtoffers werd een iPhone beloofd en ze konden een goedkope reis bij haar boeken.
Een opname van 20 minuten [geen details] toont een verkooppraatje van haar. Ze zegt: ‘Jullie betalen me 9.000 baht dan koop ik vliegtuigtickets voor 20.000 baht. Ik maak geen verlies want mijn winst komt uit reclame. Het enige wat jullie moeten doen is meer deelnemers te werven.’

Reiswereld waarschuwt: Wantrouw goedkope tours
13 april – In een derde bericht, eveneens op de voorpagina, waarschuwen de Thai Travel Agents Association (TTAA) en de Tourism Council of Thailand voor goedkope reispakketten. TTAA-voorzitter Suparerk adviseert mensen die op zoek zijn naar goedkope pakketten, te controleren of het desbetreffende bedrijf bonafide is en de aangeboden prijzen te vergelijken met die van andere bedrijven.
Hij vraagt het Tourism Department en het ministerie van Tourisme en Sport actie tegen illegale touroperators te nemen en de claims van andere reisagenten te verifiëren. De vereniging is sinds maart op de hoogte van de WealthEver zaak omdat Cathay Pacific Airlines aangifte heeft gedaan tegen het bedrijf. ‘Ik heb al onze leden zo snel mogelijk op de hoogte gebracht, maar het gebeurde allemaal te snel.’

Sin Sae Shogun ook verdacht van majesteitsschennis
14 april – ‘Je weet niet eens hoe mensen zoals wij, die opgelicht zijn, zich voelen’, riep een gefrustreerde klant van WealthEver gisteren  tijdens een persbriefing donderdagochtend [woensdagnacht?] waarop de eigenaresse van WealthEver, Pasist Arinchayalapis, zich in allerlei bochten wrong om haar onschuld te bewijzen. De man beende daarna boos weg.
Bangkok Post trekt vandaag de halve voorpagina uit voor de oplichtingszaak, die gisteren al uitgebreid aan de orde kwam met drie berichten op de voorpagina. Het belangrijkste nieuws van vandaag: de politie heeft het Anti-Money Laundering Offic gevraagd beslag te leggen op de 3 miljoen baht in Pasist’s bankrekening en onderzoek te doen naar ander mogelijk vermogen zoals land, vastgoed en auto’s, voordat ze dit veilig stelt.
De zaak kwam aan het licht doordat tweeduizend personen die meenden betaald te hebben voor een trip naar Japan, op Suvarnabhumi strandden. Ze hadden bedragen betaald variërend van 9.000 tot 20.000 baht , waarvan Pasist zegt dat het lidmaatschapsgeld was van het direct-salesbedrijf. Ze schoof de zwartepiet naar anderen in haar organisatie en zei beloofd te hebben het geld binnen drie dagen te zullen teruggeven.
WealthEver is geregistreerd als groothandel in niet-alcoholische dranken, maar verkoopt via haar leden voedingssupplementen volgens een piramideconstructie. Deze constructie wordt vaker gebruikt om mensen geld uit de zak te kloppen.
Pasist, bijgenaamd Sin Sae Shogun, werd woensdag in Ranong gearresteerd samen met acht anderen waaronder haar moeder en een tante. Ze had haar flat in Nonthaburi dinsdagavond verlaten, de slachtoffers op Suvarnabhumi aan hun lot overlatend.
Behalve oplichting heeft ze zich vermoedelijk ook schuldig gemaakt aan majesteitsschennis door in een audioclip te beweren dat ze een ledenlijst aan het paleis zou overhandigen voor een gebeurtenis waarbij een belangrijk persoon aanwezig zou zijn.
De politie vraagt de rechtbank vandaag toestemming voor haar verder voorarrest. Ze verzet zich tegen borgtocht omdat ze een vluchtrisico vormt en mogelijk met bewijs knoeit. De politie heeft verder dertig personen op het oog, die verdacht worden van betrokkenheid bij de oplichting. De advocaat van Pasist zegt dat ze niet gevlucht is, ze was alleen maar naar Ranong gegaan om tot rust te komen na de chaos op het vliegveld.
De districtsrechtbank van noord Bangkok heeft een nieuw arrestatiebevel tegen haar uitgevaardigd wegens fraude. Ze zou een familie 220.000 baht afhandig hebben gemaakt voor een fotoshoot met het 9-jarig kind van het gezin.

Geen borgtocht voor ‘oplichtster’ Sin Sae Shogun
15 april – Pasist Arinchayalapsis, beter bekend als Sin Sae Shogun, is gisteren niet vrijgelaten op borgtocht om de simpele reden dat niemand in de rechtbank kwam opdagen om een bedragje te storten. Dus is ze gevangen gezet in het Central Womens’ Correctional Institute.
De vrouw, eigenaresse van WealthEver, een direct-sales bedrijf in voedingssupplementen maar geregistreerd als groothandel in niet-alcoholische dranken, wordt ervan verdacht tweeduizend personen te hebben opgelicht, die betaald hadden voor een trip naar Japan, maar niet verder kwamen dan Suvarnabhumi. Het bedrijf gaf de Japan-trip als bonus wanneer mensen zich inschreven. De politie heeft het sterke vermoeden dat het om een piramideconstructie of ponzi scheme ging.
Pasist blijft voorlopig tot 25 april in voorarrest in welke periode de Crime Suppression Division zo’n vijftig getuigen gaat horen en verder onderzoek doet. Amlo heeft beslag gelegd op haar bankrekeningen waarop 3 miljoen baht staat en doet onderzoek naar eventueel ander vermogen. Het banktegoed gaat gebruikt worden slachtoffers schadeloos te stellen.
De politie zegt dat Pasist duizenden mensen heeft opgelicht. Zij moesten 9.700 baht lidmaatschapsgeld betalen en kregen twee pakketten met voedselsupplementen om door te verkopen. Een eerste kleine groep profiteerde nog van de bonus en ging naar Hong Kong en Japan. Maar een tweede groep, volgens dit bericht 470 personen en niet 2.000 zoals hierboven en eerder gemeld, kwam dinsdag niet verder dan de luchthaven. Tot nu toe hebben 314 slachtoffers aangifte gedaan.

Leidinggevenden WealthEver verhoord
16 april – De Crime Suppression Division (CSD) van de politie heeft zaterdag zes leidinggevenden van WealthEver verhoord, maar ze worden niet vervolgd doch zijn ondervraagd als getuige. De verhoren moeten informatie opleveren waarmee de politie de zaak tegen de eigenaresse van het direct-sales bedrijf, Pasist Arinchayalapsis, beter bekend als Sin Sae Shogun, kan opbouwen. Die is aangehouden op verdenking van oplichting.
Een van de ondervraagden zegt dat ze benoemd waren tot leidinggevende zonder geschreven autorisatie. Ze zouden beloond worden als het bedrijf winst ging maken. De vrouw heeft verteld dat de leden die geronseld werden voor de verkoop van voedingssupplementen, een bonus zouden krijgen, bestaand uit een buitenlandse reis, wanneer ze voor meer dan 8.830 baht verkochten. Wanneer ze de trip maakten, dienden ze foto’s te maken voor promotionele doeleinden.
Zoals eerder gemeld profiteerde alleen een eerste groep van de bonus. Zij gingen naar Hong Kong en Japan. Een tweede groep (in dit bericht duizend) strandde dinsdag op het vliegveld en de trip op woensdag die een derde groep was beloofd (ook duizend personen) werd afgeblazen.
De eigenaresse, in de krant Pasist geheten en op de website Pasit, is samen met acht medeplichtigen, waaronder haar moeder en een tante, woensdag in Ranong aangehouden, maar ze zou niet gevlucht zijn. Volgens haar advocaat wilde ze alleen maar tot rust komen na de chaos op het vliegveld.
De politie vermoedt dat WealthEver een zogeheten ponzi scheme is, een piramideconstructie die wel vaker gebruikt worden om mensen geld uit de zakken te kloppen. Leden moeten producten kopen van zo’n bedrijf en hun geld zien terug te krijgen, door ze door te verkopen. Ze moeten nieuwe leden werven die vervolgens weer hetzelfde moeten doen, enzovoort. (Bron: website Bangkok Post, 15 april)

Update: Politie jaagt op familie van Pasist
16 april – Altijd leuk, maar ook ergerlijk zijn de verschillen die ik vaak constateer tussen website en papieren krant over hetzelfde onderwerp. De website heeft het over duizend personen die op 11 april op Suvarnabhumi strandden, de krant maakt er 470 van met als toevoeging dat de politie later ontdekte dat duizend personen voor de trip naar Japan hebben betaald.
De politie gaat morgen arrestatiebevelen aanvragen tegen de negen familieleden van Pasist en anderen, die op 12 april zijn aangehouden in Ranong en tijdelijk door het leger worden vastgehouden in de 11th Military Circle in Bangkok.
Volgens Burin Thongpraphai, staf-chef voor juridische zaken van de NCPO (junta), heeft de oplichting een schade van 50 miljoen baht opgeleverd [geen details]. Hij zegt dat de zaak de aandacht heeft getrokken van de NCPO. Burin woonde gisteren het in het websitebericht beschreven verhoor bij.
De in het bericht geciteerde vrouw, Thanwalai Namkaeo, ontkent elk betrokkenheid bij de oplichting. Ze zegt drie maanden voor WealthEver gewerkt te hebben en begin februari op kosten van het bedrijf een trip naar Hong Kong te hebben gemaakt.
‘Sin Sae Shogun heeft me nooit gedwongen nieuwe leden te zoeken. We proberen alleen maar door mondreclame mensen over te halen lid te worden en wanneer ze lid worden, krijgen we een commissie.’
Van de zes personen die gisteren zijn verhoord, heeft slechts één alle beloofde voedingssupplementen ontvangen, wat voor de politie een aanwijzing is dat het bedrijf zich schuldig heeft gemaakt aan oplichting.
Actrice Chutimon ‘Helen’ Sithep meldde zich gisteren bij de CSD in verband met een foto met reclame voor de trip naar Osaka, waarop zij staat. Samen met Pasist maakte ze een trip naar Hong Kong, waar ze een zakenvrouw ontmoette, die volgens haar de bazin van Pasist kan zijn. Net als Thanwalai ontkent ze elke betrokkenheid.

Wealth Ever: Luxueuze cruise moest vertrouwen wekken
17 april – Vijfhonderd leden van Wealth Ever Co stapten op 18 maart aan boord van de White Orchid River Cruise boot waar ze varend op de Chao Phraya werden vergast op een Millioniar Party (tekst advertentie met spelfout) met een fancy costume wedstrijd en een loterij met dure prijzen en ik neem ook aan een copieuze maaltijd. Ze zullen toen nog vertrouwen hebben gehad in het direct-sales bedrijf, waarvoor ze voedingssupplementen moesten verkopen.
Maar op 11 april kwam de aap uit de mouw toen een beloofde trip naar Japan in de vertrekhal van Suvarnabhumi eindigde voor duizend [volgens dit bericht] c.q. 470 personen [volgens een eerder bericht] en een tweede trip op woensdag werd geannuleerd.
Ze waren opgelicht door de eigenaresse van Wealth Ever, Pasist Arinchalapis, ook bekend als Sin Sae Shogun, de naam die ze gebruikte toen ze als waarzegster opereerde. Het bedrijf, zoveel is inmiddels wel duidelijk, werkte volgens het principe van het ponzi scheme, een piramideconstructie die vaker wordt gebruikt om mensen op te lichten. De cruise was bedoeld om vertrouwen te wekken, vermoedt de politie.
Sin Sae Shogun en acht anderen, waaronder haar moeder en een tante, werden woensdag in Ranong gearresteerd, volgens dit bericht aan de grens met Myanmar. De politie maakte zondag bekend dat inmiddels driehonderd personen aangifte hebben gedaan. Velen zeggen te zijn aangelokt door de Japan trip om de voedingssupplementen aan de man te brengen, waarvoor ze bedragen van 9.700 tot 20.000 baht neertelden. (Bron: website Bangkok Post, 16 april)
Update krant: De politie hecht weinig waarde aan de opmerking van actrice Chutimon ‘Helen’ Sithep dat een zakenvrouw in Hong Kong de bazin van Pasist Arinchayalapsis, de eigenaresse van Health Ever, kan zijn. Chutimon die samen met Pasist een reisje naar Hong Kong maakte, zei dat tijdens een verhoor door de CSD. Ze was opgeroepen omdat ze op een foto staat met reclame voor het direct-sales bedrijf. Verder maakt redacteur Wassayis Ngamkham zich er met een jantje-van-leiden vanaf door oude informatie te herkauwen.

Vermogen Pasist in beslag genomen; acteur verhoord
18 april – Het direct-salesbedrijf Wealth Ever heeft eigenaresse Pasist Arinchalapis alias Sin Sae Shogun geen windeieren gelegd. Het Anti-Money Laundering Office heeft beslag gelegd op bankrekeningen met 3 miljoen baht, een flat in Nonthaburi en vier auto’s: een Mercedes-Benz SL 350 [dure wagen!], Land Rover, een minibusje van een mij onbekend merk en een Toyota Camry.
Maar ze heeft er nu weinig plezier van want ze is in voorlopige hechtenis genomen op verdenking van oplichting middels een ponzi scheme, een piramideconstructie die wel vaker gebruikt wordt om mensen op te lichten.
Alhoewel Pasist nog niet formeel in staat van beschuldiging is gesteld, mag Amlo 90 dagen beslag leggen als er er een vermoeden van het witwassen van geld is. CIB-commissaris Thitirat zegt dat Pasist ook vermogen naar anderen heeft gesluisd. Die kunnen ook een aanklacht wegens het witwassen van geld tegemoet zien.
Maandag heeft de politie de acteur Chamongkol Bampen verhoord. Volgens CSD-hoofd Suthin is hij een van de zeven personen die samen met Pasist verschillende chartervluchten naar diverse bestemmingen maakten. De politie zoekt nog uit of hij slachtoffer of verdachte is.
Chamongkol zegt een van de gedupeerden te zijn die strandden op Suvarnabhumi. Voor de trip naar Japan had hij 9.730 baht betaald. (Bron: website Bangkok Post, 17 april)

Update krant: Nog meer beschuldigingen tegen Pasist
18 april – Boefje Pasist Arinchayalapsis, aka (also known as) Sin Sae Shogun, kan haar borsten [als ze die heeft, want ze lijkt me een tomboy en die houden niet van die vrouwelijke uitsteeksels] nat maken, want de CSD beschuldigt haar ook van criminele samenzwering nu de rechtbank toestemming heeft verleend voor de aanhouding van acht van haar familieleden en anderen. Die zijn woensdag aangehouden.
De beschuldiging heeft betrekking op samenwerking met de acht bij het runnen van een bedrijf met het oogmerk mensen op te lichten. Voor het vermoeden van majesteitsschennis, zoals eerder gemeld, is geen bewijs gevonden, zegt CSD-commandant Suthin.
Om even het geheugen op te frissen: Pasist is eigenaar van Wealth Ever, een bedrijf dat is geregistreerd als groothandel in niet-alcoholische dranken. Maar het opereert als direct-sales onderneming in voedingssupplementen, die door leden aan de man moeten worden gebracht. Of dat ooit gebeurd is, heb ik nooit gelezen. De leden werden gelokt met de toezegging van een bonus bestaand uit een trip naar Japan.

Verdachten in Wealth Ever affaire: Mijn  naam is haas
19 april – De acht verdachten in de Wealth Ever affaire, waaronder de moeder (foto) van Wealth Ever eigenaresse Pasist, ontkennen elke betrokkenheid bij de oplichting van leden van het direct-sales bedrijf. Ze zeggen, aldus de moeder, hun handel legaal te hebben opgezet om ‘gemarginaliseerde mensen te helpen’.
De verdachten die samen met Pasist vorige week woensdag werden aangehouden bij de grens met Myanmar in Ranong, zijn gisteren verhoord door de Crime Suppression Division. Ze worden verdacht van samenzwering bij het voeren van een bedrijf dat tot doel had mensen op te lichten middels een ponzi scheme, een piramideconstructie die wel vaker gebruikt wordt om mensen op te lichten.
Adjunct-hoofdcommissaris Srivara van de RTP zegt dat tot nu toe 360 personen aangifte hebben gedaan van oplichting. Hen was bij inschrijving bij het bedrijf een trip naar Japan beloofd, maar die eindigde in de vertrekhal van Suvarnabhumi. Het Anti-Money Laundering Office heeft beslag gelegd op het vermogen van Pasist ad 15 miljoen baht, een zelfde bedrag dat Srivara noemt als schade.
Een van de verdachten zegt mensen nooit te hebben overgehaald om zich bij de Japan-reis aan te sluiten. Ze had alleen mensen geworven voor Olicean Co, evenals Wealth Ever een bedrijf in voedingssupplementen.

Wealth Ever affaire: Shogun bende borgtocht geweigerd
21 april – Shogun bende noemt de krant nu eigenaresse Pasist van het direct-sales bedrijf Wealth Ever en de acht verdachten, waaonder haar moeder en familieleden, die in Ranong aan de grens met Myanmar zijn aangehouden. Dat is ook de reden waarom de rechtbank gisteren weigerde hen op borgtocht vrij te laten, ze vormen een te groot vluchtrisico.
De verdachten hadden hun paspoorten bij zich en kostbaarheden. Bovendien hadden ze geprobeerd de autoriteiten te misleiden door een andere verdachte geld te laten opnemen in Phangnga, zodat de politie zou denken dat ze daar waren.
Behalve de eerdere beschuldigingen van fraude en illegale samenscholing wordt de bende, vernoemd naar de bijnaam Sin Sae Shogun van  Pasist, nu overtreding van de Computer Crime Act en illegaal geld lenen ten laste gelegd.
Ze wierven namelijk nieuwe leden aan om de oude te kunnen betalen, wat neerkomt op een piramideconstructie oftewel ponzi scheme. Leden moesten 9.730 tot 20.000 baht betalen voor het lidmaatschap en aandelen. De meesten werden gelokt door de belofte van de trip naar Japan die echter in de vertrekhal van Suvarnabhumi eindigde.
Inmiddels hebben vierhonderd leden aangifte gedaan van oplichting. De politie schat het totaal aantal slachtoffers op duizend. Die zouden zijn opgelicht voor 40 tot 50 miljoen baht. In Songkhla hebben dertig verpleegsters van het Hat Yai ziekenhuis aangifte gedaan. Ze gaven toe alleen maar lid te zijn geworden van Wealth Ever vanwege de trip naar Japan.Volgens een van hen zijn honderd personen gedupeerd, de meesten gepensioneerde verpleegsters en leraren.
De politie heeft van Pasist 10 miljoen baht aan vermogen in beslag genomen en zoekt nog naar meer bezittingen. (Bron: website Bangkok Post, 20 april)

Wealth Ever zaak: Pasist zaait verwarring
22 april – Zucht, grote zucht! Volgens een vorig bericht heeft actrice Chutimon, die samen met Wealth Ever eigenaresse Pasist Arinchayalapsis een reisje naar Hong Kong maakte, gezegd dat een zakenvrouw in Hong Kong de bazin van Pasist kan zijn. Maar dit bericht schrijft die mededeling over Pasist’s zogenaamde financier toe aan Pasist zelf. De politie hecht er weinig waarde aan, ze denkt dat ze dit heeft gezegd om de aandacht van het onderzoek af te leiden.
De politie ondervraagt momenteel acteurs, actrices en beroemdheden die door Pasist gebruikt zijn om haar bedrijf, feitelijk een piramideconstructie, betrouwbaar te doen lijken [geen details]. Gisteren sprak de politie met vertegenwoordigers van THAI en Cathay Pacific die in de informatie van Wealth Ever worden genoemd. Zij zouden de chartervluchten naar Japan uitvoeren die de leden van het direct-sales bedrijf als bonus werd voorgespiegeld. Met luchtverkeersleiding Aerothai wordt nog gepraat.

  • Geen Trackbacks
  • Reacties (0)
  1. Nog geen reacties