Thais nieuws 16-30 april

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation. Voor berichten uit 2017 klik hier, uit 2016 klik hier, 2015 klik hier, 2014 klik hier, 2013 klik hier, 2012 klik hier, 2011 klik hier, 2010 klik hier.
Op de pagina Dossiers geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op de pagina’s Round Up, evenals Dossiers te vinden op de Leeswijzer. Klik voor de leeswijzer hier.

Voor het nieuws van 1-15 april klik hier. Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

 

Red Line Kraan gevallen, drie doden

Drie arbeiders gedood door omvallende kraan

30 april – De aanleg van de Red Line, een metroverbinding tussen Bang Sue en Rangsit, is stil gelegd nadat drie werknemers vrijdagavond om het leven kwamen toen een grote kraan omviel op de bouwplaats in Don Muang (Bangkok).

De Spoorwegen (SRT), die de directie voeren over de aanleg, gaat een onderzoekscommissie vormen. Nagegaan wordt of de aannemer Italian Thai Development Plc (Italthai) iets te verwijten valt.

De kraan is een zogeheten segment launcher die gebruikt wordt om betonnen balken op hun plaats te leggen. Het gevaarte is in verband met het onderzoek nog niet weggehaald. De aanleg blijft geschorst totdat alle veiligheidsprocedures zijn herzien en verzekerd kunnen worden.

Thanet Veerasiri, president van het Engineering Institute of Thailand (EIT), zegt dat zaterdag experts naar de plaats des onheils zijn gestuurd. Mogelijk zijn enkele draagbanden gescheurd. Hoofdcommissaris Sanit van de gemeentepolitie nam vrijdagavond al een kijkje. De politie wacht het onderzoek eerst af alvorens zelf een onderzoek in te stellen naar de verantwoordelijken. (Bron: website Bangkok Post, 29 april)

Update krant: Het was geen kraan

30 april – De krant schrijft dat een stalen steunconstructie van een pilaar is gevallen. Het woord ‘kraan’ komt niet in het bericht voor. Het EIT zegt dat een van de zes constructies het begeven heeft. De drie slachtoffers vielen van de constructie. Nader onderzoek moet uitwijzen of er sprake is van onzorgvuldigheid. Het project kende trouwens eerder al incidenten. Daarbij zijn vijf personen om het leven gekomen.

De stopzetting van de aanleg is bevolen door minister Arkhom (Transport). De ingenieur die de leiding had, is door hem geschorst. De minister heeft het bedrijf bevolen binnen een week met een plan te komen om herhaling van het incident te voorkomen.

Permanent secretaris Chartchai van het ministerie van Transport zegt dat Italthai op de zwarte lijst komt te staan als blijkt dat ze in gebreke was.

Nog meer protest tegen mediawet

30 april – Human Rights Watch (HRW) en de National Human Rights Commission (NHRC) hebben zich aangesloten  bij de media-organisaties, die zich verzetten tegen de in voorbereiding zijnde mediawet. Niet toevallig verheffen ze nu hun stem, nadat woensdag de World Press Freedom Index 2017 is gepubliceerd, waarop Thailand is gezakt van plaats 136 naar 142 op een ranglijst van 180 landen.

Maandag vergadert de nationale hervormingsraad (NRSA) voor de laatste keer over het wetsvoorstel, dat bedacht is door de NRSA-commissie mediahervormingen, en nog de goedkeuring behoeft van kabinet en parlement.

De wet heet Bill on the Protection and Promotion of Media Rights, Freedom, Ethics and Professional Standards. Die naam alleen al is een lachertje want de ‘mediarechten’ en ‘vrijheid’ worden juist met voeten getreden. De wet voorziet in een mediaraad, die journalisten vergunningen verstrekt, ze elk jaar vernieuwt en kan intrekken. Er is geen enkel ander land dat op deze manier de pers aan banden legt.

De bezwaren zijn bekend: de wet beperkt de persvrijheid en vrijheid van meningsuiting en houdt het risico in dat de overheid c.q. politici via de mediaraad voor hen onwelgevallige berichtgeving tegenhouden. Voorzitter Kanit van het Media Reform Committee wijst er echter op dat in die raad van 14 personen slechts twee plaatsen worden bezet door regeringsvertegenwoordigers en zeven door vertegenwoordigers van de media. Wie de overige zes zijn, meldt het bericht niet.

Brad Adams, directeur Azië van HRW, zegt: ‘Wanneer de wet wordt aangenomen, betekent dit dat journalisten constant over hun schouder naar het door de regering benoemde panel kijken, dat hen gevangen kan laten zetten.’ Hij noemt het de laatste poging van de regering om de regeringsinvloed op onafhankelijke nieuwsverslaggeving te vergroten. ‘Deze wet verwijdert Thailand verder van de beloofde verkiezingen en herstel van de democratie.’ De waakhond roept de regering op het voorstel onmiddellijk in te trekken.

NHRC-commissaris Angkhana Neelapijit zegt dat de wet erop neerkomt dat de mensen geen toegang hebben tot informatie. ‘De wet beperkt de rechten van mensen en vrijheid van meningsuiting. De media dienen de vrijheid te hebben om informatie bekend te maken, met name over projecten die een enorme som geld kosten.’

10 maart vernietiging nagemaakte artikelen

Thailand weer op IP Watch List

29 april – Voor het tiende achtereenvolgende jaar is Thailand op de Priority Watch List gezet van de US Trade Representative wegens ernstige schending van intellectueel eigendomsrechten. Maar de VS zijn bereid de plaats te herzien indien Thailand zijn leven dit jaar betert.

Minister Apiradi (Handel) put hoop uit de formulering die dit jaar afwijkt van voorgaande jaren. Volgens het rapport heeft Thailand op beleidsniveau de sterke wil om het probleem aan te pakken. De premier hamert daar vaak op. De regering heeft ook een 20-jaren IP hervormings routekaart opgesteld en er is een commissie gevormd onder voorzitterschap van vice-premier Prawit, die de zaak gaat aanpakken.

Een van de zorgen van de VS is het illegaal filmen van films in de bioscoop om de opname later als DVD te verkopen. Het Department of Intellectual Property heeft een openbare hoorzitting gehouden die werd bezocht door buitenlandse en Thaise eigenaren van rechten. De VS dringen erop aan hen inspraak te geven in het opstellen van IP-wetgeving.

Mae Hong Son: Arrestatiebevelen voor drie agenten

29 april – De politie gaat arrestatiebevelen aanvragen voor drie agenten die verdacht worden van betrokkenheid bij de bende die in Mae Hong Son jonge prostituees leverde. De agenten zijn verbonden aan het bureau Kong Koi, aldus een bron. Ze worden verdacht van mishandeling en verkrachting.

In de geruchtmakende zaak zijn al een politieofficier en twee vrouwelijke pooiers aangehouden. De officier zou de seksuele dienst hebben gekocht van een hoerenmadam. De officier en vrouwen zijn in Bangkok verhoord. Ze zijn ervan beschuldigd meisjes van 15 tot 18 jaar tot prostitutie te hebben aangezet, maar dat ontkennen ze. Uit het onderzoek is gebleken dat meer agenten bij de pandering (koppelen van prostituees aan klanten) betrokken waren.

Voorgaande berichten:
29 april: Mae Hong Son: geknoeid met gespreksverslag
28 april: Seksschandaal Mae Hong Son: Gouverneur ook verdacht
27 april: Sekszaak Mae Hong Son: Nog meer verdachten
26 april: Mae Hong Son: Politieofficier/seksbaas aangehouden
25 april: Mae Hong Son: Politieofficier verdacht in sekszaak
23 en 24 april: Kort nieuws

Kort nieuws zondag 30 april

– De Thaise vrouw (21) die in Bahrein na een val van een gebouw is overleden, was het slachtoffer van mensenhandel. De nabestaanden geloven dat ze vermoord is omdat ze haar moeder via een chat app had verteld dat ze probeerde te ontsnappen aan de mensen die haar dwongen te werken. Na dat bericht wilde de moeder hulp zoeken van de Thaise autoriteiten.

Volgens de tante van de vrouw was ze door een vriendin gedwongen om als receptionist te werken in een bierbar. Die zei dat een andere vrouw die er drie maanden had gewerkt, kon terugkeren nadat ze 400.000 tot 500.000 baht had terugbetaald.

Katnipa, zoals de vrouw wordt aangeduid, ging met twee vriendinnen op 5 april naar Bahrein. Een tussenpersoon leende haar 190.000 baht voor de reiskosten. Die moest ze terugbetalen. Katnipa heeft haar moeder verteld dat ze niet als receptioniste werkte en per dag 5.000 tot 6.000 baht zou verdienen, wat het vermoeden wekt dat ze gedwongen was seksuele diensten te verlenen. Ze had een vrouw die er eerder werkte, gevraagd haar te helpen ontsnappen, maar die had haar verraden.

Regeringsleiders van Asean in Manila– Premier Prayut heeft in Manila tijdens de 30e Asean Summit de overige ledenlanden opgeroepen om zich binnenlands te versterken en zich te wapenen tegen nieuwe bedreigingen. Ook hield hij een pleidooi voor regionale veerkracht en toename van de regionale handel.

Asean bestaat dit jaar 50 jaar. Het thema van de top was Partnering for Change, Engaging the World. Vandaag is de laatste dag. BP vat zijn toespraak keurig samen, maar dat mag u zelf lezen in Prayut calls for Asean to unite against threats op de website van BP.

– De politie heeft nog meer verdachten in het vizier van de zwendel met loten door hoofdverdachte Sawad Saengbangpla, voormalig voorzitter van de Chulalongkorn University Savings Cooperative. Eén vrouw is al aangehouden (zie het bericht van 28 april), maar wie verder verdacht worden wil adjunct-commissaris Chakrit van de CSD niet zeggen om het onderzoek niet in gevaar te brengen. Sawad is voortvluchtig.

Sawad heeft kans gezien tussen 2010 en 2017 mensen te laten investeren in een nep-coöperatie, waarmee hij hen 443 miljoen baht afhandig heeft gemaakt. Inmiddels hebben 63 gedupeerden aangifte gedaan. Chakrit roept degenen die dat nog niet hebben gedaan, op zich te melden zodat de politie de zaak snel kan afronden.

Voorgaande berichten:
28 april: Loterij-schandaal: Eerste verdachte aangehouden
25 april: GLO verkocht geen loten aan zwendelende academicus
24 april: Twee berichten over zwendel

– Nirand Soirungnuean (24), wiens lichaam is opgegraven in Chaiyaphum (zie het bericht van 28 april), is vermoord en beroofd door twee broers die met het geld van de verkoop van zijn auto een zware motor wilden kopen. Donderdag en vrijdag zijn de broers aangehouden. Eén van de twee broers stak Nirand dood, de ander hielp hem daarbij. Ze begroeven het lichaam achter een tempel, waar het drie weken nadat Nirand vermist raakte, werd gevonden.

De moordenaar heeft bekend dat hij Nirand kende via de live chat Bigo. Hij lokte Nirand op 8 april naar een club en liet hem bij hen overnachten. Ze vermoordden hem en stalen zijn geld, kostbaarheden en auto. De verkoop van de auto lukte niet omdat de vereiste documenten ontbraken.

Uiteindelijk werd de wagen gekocht door een tweedehands autoverkoper, die er 25.000 baht voor over had, lang niet genoeg om de gewenste motor te kopen.

– Na een week van rituelen is gisteren in Phuket de 11 maanden oude baby Natalie begraven die door haar vader middels ophanging is gedood. De vader die zichzelf kort daarna ophing, filmde de scène met zijn mobieltje en zond het uit via Facebook Live.

Na 24 uur is het van Facebook verwijderd, maar honderdduizenden waaronder de moeder hadden het toen al gezien. Facebook is verweten te traag te hebben gereageerd. De grootmoeder van het kindje zegt dat het haar pijn doet te weten dat zovelen het filmpje hebben gezien.

De moeder zei na de begrafenis: ‘Ik voel me beter nu ze rust.’ Zij en de vader maakten vaak ruzie; niettemin was hij altijd lief voor het kind geweest. ‘Ik vergeef het hem, want ik krijg mijn dochter niet terug als ik boos blijf.’


 

SEH na redding uit het water

Twee toeristen uit zee gered voor Koh Similan

29 april – Twee toeristen zijn gisteren voor de kust van de Similan eilanden (Phangnga) van de verdrinkingsdood gered, toen ze tijdens het zwemmen in moeilijkheden geraakten. ’s Ochtends werd een Chinese vrouw (47) voor Koh 5 uit het water gehaald. [Koh betekent eiland]

Op Koh 4 kreeg ze spoedeisende hulp waarna ze met een speedboot naar het Takua Pa ziekenhuis  werd gebracht, en later naar het Phuket Mission Hospital. Een gids van Seastar Co zegt dat de vrouw zo’n 3 tot 5 minuten onder water moet hebben gelegen.

Het andere slachtoffer was een Zuid-Koreaanse man. Hij kwam twee uur later in de problemen voor Koh 4. Daar werd hij door een ander buitenlander uit het water getrokken. Nadat hij eerste hulp had gekregen, is hij overgebracht naar het Thai Muang ziekenhuis in Phangnga. (Bron: website Bangkok Post, 28 april)

Mae Hong Son: geknoeid met gespreksverslag

29 april – Lokale bestuurders zeggen dat het gespreksverslag van het verhoor van een minderjarige prostituee is bewerkt. De naam van de hoge regeringsfunctionaris die zij ervan beschuldigde met haar seks te hebben gehad is verwijderd om de man te helpen. De moeder van het meisje heeft te horen gekregen dat van het verhoor geen video-opname beschikbaar is omdat de ondervragers vergaten het videoapparaat in te schakelen. Geluid ontbreekt wegens ‘technische redenen’.

De beschuldiging van geknoei is vrijdag geuit door Boonyarit Nipawanit, hoofd van een confederation of assistant district chiefs, in een gesprek met de adjunct-directeur van de Mae Hong Son tak van het Internal Security Operations Command. Volgens Boonyarit heeft het meisje tijdens het verhoor de naam van haar klant genoemd, maar die naam staat niet in het gespreksverslag.

Volgens sommige berichten gaat het om de gouverneur van Mae Hong Son. Hij zou een klant zijn van de seksbende die onder leiding van een politieofficier jonge meisjes voor seksuele diensten aanbood. Boonyarit zegt dat zijn team heeft ontdekt dat om meisjes is gevraagd op een receptie op 1 oktober toen de nieuwe gouverneur in dienst trad. Op verschillende plaatsen werd de seks bedreven.

De vorige gouverneur schrijft op zijn Facebook-pagina dat hij geen gebruik maakte van de dienstverlening en hij gelooft ook niet dat de nieuwe gouverneur zijn broek liet zakken [mijn woorden]. Tegen de gouverneur loopt een disciplinair onderzoek door het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Tot nu toe zijn drie personen gearresteerd: de politieofficier en twee vrouwelijke pooiers. Zij worden ervan verdacht meisjes van 15 tot 18 tot prostitutie te hebben aangezet na hen eerst verleid te hebben drugs te gebruiken. (Bron: website Bangkok Post, 28 april)

Voorgaande berichten:
28 april: Seksschandaal Mae Hong Son: Gouverneur ook verdacht
27 april: Sekszaak Mae Hong Son: Nog meer verdachten
26 april: Mae Hong Son: Politieofficier/seksbaas aangehouden
25 april: Mae Hong Son: Politieofficier verdacht in sekszaak
23 en 24 april: Kort nieuws

Update krant:
De in het websitebericht genoemde confederatie gaat de NACC vragen een onderzoek te doen naar zowel degenen die betrokken zijn bij de bende als onderzoekers die geprobeerd hebben een getuigenverklaring te bewerken. In dit bericht wordt het verhoor van de moeder als bron genoemd, maar in het websitebericht het verhoor van haar dochter.

Het panel van het ministerie dat disciplinair onderzoek doet, heeft gisteren de adjunct-gouverneur van Mae Hong Son verhoord en de provinciesecretaris. Een onderzoeker van de Anti-Trafficking in Persons Division zegt dat indien nodig meer arrestatiebevelen aangevraagd gaan worden.

Thaksin in beroep tegen belastingaanslag

Thaksin Shinawatra29 april – Oud-premier Thaksin gaat in beroep tegen de belastingaanslag van 17,6 miljard baht, die hem is opgelegd vanwege de verkoop van Shin Corp aandelen elf jaar geleden. De belastingdienst heeft twee jaar de tijd om een besluit te nemen over zijn beroep, maar waarschijnlijk hakt de dienst al binnen een jaar of zes maanden de knoop door.

De aanslag die bestaat uit achterstallige belasting, boetes en tarieven, is gebaseerd op een aandelentransactie van zijn twee kinderen, waarvan is vastgesteld dat de aandelen van Thaksin waren en zij slechts gevolmachtigden waren van het telecombedrijf. Voor die transactie, waarbij ze een forse winst boekten, kregen ze geen aanslag.

De belastingdienst gaat nu een panel vormen dat zich over Thaksin’s beroep buigt. Als het wordt afgewezen, kan hij in beroep gaan bij de Central Tax Court. (Bron: website Bangkok Post, 28 april) (Zie verder de pagina’s De zaak Panthongtae en Pinthongta en De zaak Thaksin)

Thailand lonkt naar Hong Kong voor handel en investeringen

29 april – Het is een en al economie wat de klok slaat in het openingsverhaal van Bangkok Post vandaag. Vice-premier Somkid, op een vierdaags bezoek in Hong Kong, heeft Carrie Lam, het toekomstige hoofd van de Hong Kong Special Administration Region, voorgesteld een HKETO te vestigen in Thailand, een kantoor bedoeld om de economische banden te versterken en Chinese investeringen in het buitenland te vergemakkelijken

Hong Kong heeft al HKETO’s (Hong Kong Economic and Trade Offices) in elf landen en acht in China. Met elk bestaan verschillende afspraken over privileges en vrijstellingen. Ruwweg gesproken hebben ze betrekking op onschendbaarheid van bedrijfsterreinen, officiële correspondentie, archieven en documenten, alsmede vrijstelling van belasting voor terreinen en vertegenwoordigingen.

Thailand wil de banden aantrekken met Hong Kong omdat China Hong Kong gebruikt om Chinese investeringen in het buitenland te kunnen plegen vanwege wettelijke beperkingen op het Chinese vasteland. De Chinese regering stimuleert investeerders zich in Hong Kong te registreren en in het buitenland te investeren. Op zijn beurt kan Thailand via het HKETO de CLMV-landen voor Hong Kong ontsluiten (Cambodja, Laos, Myanmar en Vietnam).

Minister Suvit (PM’s Office) en Uttama (Industrie), die Somkid vergezelden, probeerden op een economisch seminar investeerders uit Hong Kong te interesseren voor de Eastern Economic Corridor waarvan Thailand hoge verwachtingen heeft. Thailand is bezig met economische hervormingen, zei Suvit, en heeft behoefte aan investeringen in mega-infrastructurele projecten. Uttama zei dat de EEC plaats gaat bieden aan tien targetindustrieën. Naar verwachting wordt de komende vijf jaar 1,5 biljoen baht geïnvesteerd met een regeringsdeelname van 20 procent.

Drie verdachten in de cosmetica-zaak

Zwendel is in the air

29 april – Is dit het seizoen van zwendel en oplichting, want de ene affaire heeft amper de krant gehaald of de andere dient zich al aan. De jongste heeft betrekking op de handel in buitenlandse aandelen. Tweehonderd personen hebben bij de DSI aangifte gedaan dat ze opgelicht zijn voor 2 miljard baht door de Eagles Gates Group. Dat bedrijf uit Florida zou in de hele wereld kantoren hebben en zaken doen op de aandelenmarkten van de VS en Japan.

De 45-jarige zakenman Noraset is een van de slachtoffers. Hij maakte 500.000 baht over aan een effectenhandelaar, die hem een grote winst voorspiegelde. De man wilde nog eens 4 miljoen baht investeren, maar zag er vanaf toen de handelaar vanaf november onbereikbaar was.

Een ander slachtoffer was een 65-jarige vastgoedontwikkelaar. Zij werd begin vorig jaar benaderd door een vertegenwoordiger van het bedrijf die belangstelling had om twee van haar huizen te kopen. Slim gespeeld want ze investeerde 8 miljoen baht. Tot nu toe ontving ze 680.000 baht, maar in november bleek haar portfolio ontoegankelijk.

De vertegenwoordiger schreef dat toe aan een technisch probleem en zei dat de fout hersteld zou worden. ‘Maar toen ik met andere investeerders in gesprek raakte, werd het duidelijk dat we opgelicht waren.’ De vrouw zegt dat de meeste slachtoffers hoogopgeleid zijn, één arts investeerde 20 miljoen baht.

De lancering van het bedrijf werd groots aangepakt in een hotel, waar de investeerders drie dagen gratis mochten logeren. Er werd met dure prijzen gesmeten zoals een Mercedes Benz, gouden halskettingen en dure elektronische apparaten.

In de zaak van Palitta Pure Intercosmetic, een bedrijf in cosmetica, zijn vier personen aangehouden. Ze zouden veertien personen hebben opgelicht voor 82 miljoen baht. De slachtoffers was een maandelijkse winst van 10 procent beloofd, maar hebben niets ontvangen. Eén verdachte is nog op vrije voeten. In de zaak van de loterij-oplichting is de hoofdverdachte nog steeds voortvluchtig. Naar verluidt zou hij nog in Thailand zijn.

Op de foto geven drie verdachten van de cosmetica­-zaak een toelichting op een persconferentie van de CSD.

Noord-Korea conflict: VS zoekt steun van Thailand

29 april – De VS zoekt de steun van Thailand om de spanningen op het Koreaanse schiereiland te helpen oplossen. Voorafgaand aan zijn bezoek aan de Asean Summit in Manila kreeg premier Prayut dat verzoek van de Amerikaanse ambassadeur en een ambassademedewerker politieke zaken. Ze spraken ook hun bezorgdheid uit over de problemen in de Zuid-Chinese zee, die zo’n beetje helemaal door China wordt geclaimd. Verder werd gesproken over terrorisme en grensoverschrijdende misdaad.

Volgens regeringswoordvoerder Werachon worden over de problemen in de  Zuid-Chinese zee vorderingen geboekt door Asean. ‘Thailand kan niet voor andere landen spreken’, zegt hij. ‘Het is een gezamenlijke kwestie van Asean.’ Voor de andere kwestie verwijst Thailand naar de VN-resolutie. Die zal wel tijdens de top aan de orde komen, verwacht Werachon.

Minister Don (Buitenlandse Zaken), die in Manila een ministersvergadering bijwoonde, verwacht dat de partijen die in conflict zijn, met elkaar zullen gaan praten. ‘We moeten vrede een kans geven. Met gelijke munt terugslaan is voor niemand goed.’

De Noord-Koreaanse minister van Buitenlandse zaken waarschuwt dat de regio aan de rand van oorlog staat. Hoogleraar Noppadol, Korea specialist aan de Thammasat universiteit, meent dat het Asean Regional Forum een goed platform voor gesprekken kan zijn. Volgens een expert internationale betrekkingen van de Chulalongkorn universiteit is het probleem te groot voor Thailand en zelfs Asean.

Vaten met drugs precursoren Er wordt benzine in gegoten

Kort nieuws zaterdag 29 april

– De autoriteiten hebben 21,3 ton drugs precursoren verbrand die vermoedelijk bestemd waren voor de productie van 250 miljoen methamphetamine pillen in Myanmar. De chemicaliën werden eerder [geen datum] onderschept in Chiang Rai tijdens een gezamenlijke regionale operatie langs de Mekong. Sinds 2013 werken de Mekonglanden samen bij de bestrijding van drugshandel en -smokkel. In beslag genomen werden twee ton methyleen chloride, 500 kilo hydrochloric zuur en 800 kilo sodiumcarbonaat.

– Het onderzoek naar de bomaanslag en beschieting donderdag in Narathiwat, waarbij zes rangers werden gedood, heeft nog geen daders opgeleverd, maar wel een verklaring van de Isoc-woordvoerder. Doel was volgens hem het vertrouwen van de lokale bevolking in de autoriteiten te ondermijnen, want die doen goed werk in de regio middels ontwikkelings- en infrastructurele projecten. (Zie Kort Nieuws van vrijdag, eerste bericht)

– Merkwaardig toeval, alhoewel niet gelijktijdig. Premier Prayut bezoekt Bahrein en in Juffair, een voorstad van Manama, valt een Thaise vrouw (21) uit een gebouw en overlijdt twee dagen later in het ziekenhuis aan haar verwondingen. Voorafgaand aan haar overlijden bezochten ambassademedewerkers haar daar.

Over de omstandigheden rond haar dood is nog niets bekend. De ambassade zegt dat uit de informatie van de moeder niet is gebleken dat ze in gevaar was. Maar Thaise media zeggen dat ze haar moeder via een chat line app verteld heeft dat ze verraden was. ‘Moeder, ik denk dat ik nu niet veilig ben. Als ik doodga, kan er een soort van cover-up zijn.’

Volgens een bericht van Gulf Digital News, woonde ze samen met drie andere vrouwen en een Bahreinse man. Wat voor werk de vrouw deed, vermeldt het bericht niet.

– Het Department of Airports (DOA) dringt er bij de particuliere sector op aan te investeren in de ontwikkeling van 29 luchthavens, zodat Thailand zijn ambitie kan realiseren om een regionaal luchtvaartknooppunt te worden.

DOA directeur-generaal Darun hield dit pleidooi gisteren tijdens een forum bedoeld om meningen van de bevolking en de particulier sector te verzamelen over de ontwikkeling van de vliegvelden: 28 bestaande en 1 in aanleg in Betong (Yala). Soortgelijke bijeenkomsten worden in het land gehouden. Daarna maakt het DOA een business plan. De meeste bestaande luchthavens maken geen verlies, enkele maken al winst zegt Darun, maar commerciële ontwikkeling is gewenst om hun positie verder te versterken.

– Het ministerie van Onderwijs overweegt op rigoureuze wijze een eind te maken aan een conflict over de benoeming van een nieuwe rector aan de Nakhon Phanom University. Er zijn twee kandidaten maar de universiteitsraad is daarover sterk verdeeld. Minister Teerakiat denkt aan het inzetten van het draconische artikel 44 van de interim-grondwet, dat nog steeds van kracht is.

De voorzitter van de raad, een van de twee kandidaten, wordt verweten dat hij een demonstratieschool wilde stichten, hoewel er maar zes tot 10 studenten voor zijn, en een nieuw laboratorium ad 15 miljoen baht wilde construeren voor de faculteit Natuurwetenschappen, waarvoor minder dan 20 studenten zich hebben ingeschreven.

Hij zegt dat de klachten afkomstig zijn van ontevreden stafleden die voordeeltjes hebben verloren. Tegen enkelen loopt een disciplinair onderzoek.’Daarom willen ze me weg hebben.’ (Zie ook de pagina Onderwijs 2)

– Maandag houdt de marine in marinebasis Sattahip een persconferentie over de sterk bekritiseerde aanschaf van een Chinese onderzeeër. De marinecommandant en de voorzitter van de aanbestedingscommissie geven een toelichting. De aanschaf kreeg op 18 april in het geheim toestemming van het kabinet en werd maandag bekend. De kosten ad 13,5 miljard baht komen ten laste van de marinebegroting.

Vice-premier Prawit heeft gereageerd op het Facebook bericht van ex-premier Yingluck, waarin ze kritiek uit op de aankoop nu het land probeert economisch het hoofd boven water te houden. Prawit zegt dat met de verliezen op Yingluck’s hypotheeksysteem voor rijst wel vijftig onderzeeërs gekocht hadden kunnen worden. En dat was ook geld van belastingbetalers.

Voorgaande berichten:
28 april: Kort nieuws
27 april: Aanschaf Chinese onderzeeër blijft vragen oproepen
26 april: Regering verdedigt aankoop ‘goedkope’ Chinese onderzeeërs
25 april: Kabinet besluit in ’t geheim Chinese onderzeeër te kopen
30 maart: Kort nieuws

– Een voormalige voorzitter van de Thai Journalists Association en drie andere journalisten verzetten zich tegen de mediawet, die volgens voorzitter Kanit van de NRSA-commissie mediahervormingen de steun zou hebben van de media. Het voorstel voor een mediaraad die vergunningen aan journalisten verleent, zou volgens hem enthousiast zijn ontvangen.

Nu heb ik geen stront in mijn ogen, maar dat heb ik nog nooit gelezen. Ik heb alleen maar berichten gelezen over protesten omdat de wet de persvrijheid en de vrijheid van meningsuiting aan banden legt en politici de kans krijgen via de mediaraad de berichtgeving te beïnvloeden.

Oud-voorzitter Pradit en de drie anderen waren eerder lid van het NRSA sub-panel massacommunicatie en informatietechnologie. Ze trokken in februari aan hun kuierlatten omdat ze bezwaar hadden tegen de wet. Pradit wil niet zeggen welke collega’s voorstander van de wet zijn. (Zie verder het vorige bericht van 28 april over deze langslepende discussie: Geen steun van premier voor mediawet [of toch wel?])


 

Vermiste student begraven

Lichaam van vermiste student opgegraven

28 april – De student Nirand Soisungnuen (24) die drie weken geleden spoorloos verdween, is weer terecht, maar de ontknoping is schokkend. Zijn lichaam is woensdag gevonden in een berg aarde achter Wat Soktalub in Muang (Chaiyaphum). Dorpelingen die miereneieren verzamelden, stuitten op het lichaam omdat zijn voeten onder de aarde uitstaken, waarna ze de politie alarmeerden.

Vrijwilligers van de Sawangkunnatum Rescue Unit groeven hem op en ontdekten zijn lichaam en enkele eigendommen, waaronder zijn foto en een universiteitscertificaat, die gedeeltelijk verbrand waren. Het lichaam is voor een autopsie naar het Forensic Science Institute van het Police General Hospital gestuurd.

De politie weet niet wat de doodsoorzaak is. Mogelijk is de jongen elders gedood en daarna achter de tempel begraven. Daar waren geen sporen van een gevecht. Uit CCTV beelden van camera’s op de route naar Chaiyaphum is gebleken dat Nirand samen met een andere man in zijn auto reisde.

Nirand, student aan de North Bangkok University, was op 8 april naar zijn ouders in Chaiyaphum gegaan om Songkran te vieren. Hij belde zijn moeder ’s avonds om te vragen eten voor hem te bereiden, maar hij kwam niet opdagen. De ouders plaatsten een foto van hem op internet en raadpleegden een ziener, maar dat leverde geen aanwijzingen op. (Bron: website Bangkok Post, 26 april)

Commentaar: Richt je op de alternatieven voor kolen

28 april – Hoe vaak moet Bangkok Post nog hameren op het onzalige idee om kolencentrales te bouwen in Krabi en Songkhla? Ik begin met enige tegenzin aan dit bericht, want het is al zo vaak gezegd: kolen als brandstof voor een energiecentrale is iets van het verleden en ‘schone’ kolen bestaan niet. Maar blijkbaar kan het niet vaak genoeg herhaald worden, want de regering blijft er hardnekkig een voorstander van.

In haar hoofdredactioneel commentaar van donderdag roept Bangkok Post de regering op zich te richten op de alternatieven. Daarvan maakt Thailand nauwelijks gebruik. Sommige experts noemen Thailand’s onwilligheid om van de zon te profiteren ‘bijna schandalig’. Wind, afval en golfslag worden vergeleken met het potentieel nauwelijks gebruikt als energiebron.

Deze technologieën worden nog steeds ontwikkeld, zelfs terwijl ze energie produceren – kleine hoeveelheden in Thailand, meer in het buitenland. Het gebruik van dezelfde oude, smerige en niet duurzame energie leidt tot het oude Thailand 2.0, waaruit de regering wil ontsnappen. Het land vooruit stuwen vereist de durf om technologie te omarmen en haar in te zetten voor het nationaal welzijn.

Ik volsta met deze korte samenvatting, want zoals ik gewend ben van BP, bevat het commentaar weer veel herhalingen en wordt de voorgeschiedenis eindeloos herkauwd. Maar dat kunt u allemaal lezen in de voorgaande berichten op de pagina Kolencentrales. (Bron: Bangkok Post, 27 april)

En weer komt Vorayudh niet opdagen

28 april – Ze kunnen toch niet gedacht hebben dat hij nu wel zou komen, de openbare aanklagers die gisteren tevergeefs op Vorayudh Yoovidhya wachtten. Want zeven keer eerder bleef hij weg, dus waarom zou hij nu wel komen om de aanklacht in ontvangst te nemen? Dat zou wel uiterst naïef zijn na het AP-artikel waarin zijn leven als playboy in het buitenland uitgebreid uit de doeken werd gedaan.

Vorayudh Yoovidhya en zijn FerrariVoor het OM is de maat nu vol, het gaat een arrestatiebevel aanvragen tegen de Red Bull erfgenaam die in 2012 met zijn Ferrari een motoragent doodreed en doorreed (een zogeheten hit-and-run). Vanochtend dient het OM het verzoek in bij de rechtbank. [Volgens de krant doet de politie van Thong Lor dat]

Maar daarmee zal geen eind komen aan deze langslepende affaire, tenzij het Thailand lukt hem uitgewezen te krijgen. Bijvoorbeeld uit Engeland waar hij in Londen woont met een fraaie Porsche voor de deur. Nou ja, als het wel zou lukken, verkast hij toch tijdig naar een ander land en wacht daar rustig de verjaringstermijn van 15 jaar af voor de hit-and-run. Vijf jaar heeft hij er al opzitten, die tien jaar kunnen er nog wel bij. (Bron: AP en Reuters, website Bangkok Post, 27 april) (Zie voor alle voorgaande berichten de pagina Vorayudh e.a.)

Huishoudschulden schieten omhoog

28 april – De huishoudschulden hebben de recordhoogte van gemiddeld 131.479 baht per huishouden bereikt, het hoogste bedrag van de afgelopen acht jaar. Maar de University of the Thai Chamber of Commerce (UTCC), die dit bekend maakte, weet er nog een positieve draai aan te geven: het geleende geld wordt voornamelijk besteed aan duurzame goederen.

Thanavath Phonvichai, vice president research van de UTCC, zegt dat de huishoudschulden vergeleken met vorig jaar met 10,43 procent zijn gestegen omdat de schulden zich de afgelopen drie jaar hebben opgestapeld als gevolg van economische problemen, hogere prijzen en toenemende rentes. Een belangrijke oorzaak was dat de prijzen voor de drie belangrijkste landbouwproducten rubber, palmolie en rijst voor het eerst in 50 jaar gelijktijdig kelderden.

Anderzijds signaleert hij dat de mensen het geleende geld gebruiken om duurzame goederen te kopen zoals auto’s en woningen. De informele schulden zijn verminderd, de formele schulden toegenomen. Ze stegen van 39,4 procent vorig jaar naar 46,4 procent dit jaar, het hoogste niveau in vier jaar.

De gemiddelde aflossingen maakten een flinke duik: van 8.114 baht per maand vorig jaar naar 5.980 baht dit jaar.  Het aantal schuldenaren met terugbetalingsproblemen zakte van 83,5 naar 78,6 procent, het aantal werkers dat kans zag te sparen steeg van 39,4 naar 62,6 procent. Helaas vermeldt het artikel niet hoe hoog de besparingen waren.

De gegevens van de UTCC zijn gebaseerd op een onderzoek onder 1.258 werkers die minder dan 15.000 baht per maand verdienen. 97 procent zegt schulden te hebben, 78,6 procent zegt in gebreke te zijn gebleven bij de afbetalingen. (Bron: website Bangkok Post, 27 april)

Geen steun van premier voor mediawet [of toch wel?]

28 april – Zou er dan toch hoop gloren voor de media dat de vermaledijde mediaraad niet doorgaat? Premier Prayut zegt dat hij het persoonlijk niet eens is met het wetsvoorstel, dat is voorgesteld door de nationale hervormingsraad (NRSA) en dat hij wacht op de publieke opinie. Maar Prayut is een grootmeester in vage toezeggingen, die geen ander doel hebben dan de gemoederen te sussen.

Dat blijkt al uit de tweede alinea van dit bericht (opening krant), waarin hij zegt zijn opties voor steun open te houden wanneer het kabinet erover beslist. Hij zegt ook dat de problemen door verdraaide informatie op de social media moeten worden aangepakt. ‘Ik moet eerst horen wat het publiek en de media over de wet te zeggen hebben.’

Dat laatste is flauwekul, want de media hebben zich al talloze malen tegen de wet verzet en met name tegen de vorming van een mediaraad, die journalisten vergunningen verstrekt, ze jaarlijks vernieuwt en ook kan intrekken, wat het risico inhoudt dat voor de regering onwelgevallige informatie wordt bestraft [hetgeen we in normaal Nederlands censuur noemen].

Volgens Prayut vormen de mainstream media niet het probleem, maar de problemen worden veroorzaakt door ‘slechte mensen’ op de social media. ‘Die slechte mensen veroorzaken problemen bij het management [?]. Elk land heeft soortgelijke problemen, met name door de social media. De mensen schrijven en verspreiden onverantwoordelijk informatie.’

‘Wat ik nog als een probleem zie is dat we de mediaorganisaties de verantwoordelijkheid hebben gegeven zichzelf te reguleren. Maar jullie hebben zelf toegegeven dat niet te kunnen hanteren.’ [Die laatste opmerking is pertinent onjuist, want de media hebben juist aangedrongen op zelfregulering]

De bezwaren van de media zijn bekend. De wet vormt een aanslag op de persvrijheid en de vrijheid van meningsuiting. De voorgestelde mediaraad opent de weg naar politieke beïnvloeding. In de mediaraad van 13 personen komen twee regeringsvertegenwoordigers, over de samenstelling van de rest van de raad is weinig bekend; de media krijgen er wel een vertegenwoordiging in.

De wet, officieel geheten Bill on rights protection, ethical promotion and standards of media professionals, gaat volgende maand naar het parlement. Maandag en dinsdag komt hij nog een keer ter sprake in de NRSA. De voorzitter van de NRSA-commissie mediahervormingen, die de wet heeft bedacht, is vol vertrouwen dat de NRSA het groene licht geeft. Voorzitter Meechai van de grondwetcommissie vindt dat de NRSA-commissie maar eens moet uitleggen waarom alle mediaprofessionals een vergunning moeten aanvragen.

Loterij-schandaal: Eerste verdachte aangehouden

28 april – Twee leuke ontwikkelingen op misdaadgebied. De gouverneur van Mae Hong Son is wel degelijk betrokken bij het seksschandaal in zijn provincie, zegt adjunct hoofdcommissaris Srivara. En de eerste verdachte is aangehouden in de zwendel met loterij investeringen, maar de hoofdverdachte, ex-voorzitter van de Chulalongkorn University Savings Cooperative, is nog steeds voortvluchtig.

Eerst maar eens de zwendel, het seksschandaal meld ik in het volgende bericht. De politie heeft een 32-jarige vrouw aangehouden, die verdacht wordt van betrokkenheid bij de zwendel. De vrouw kwam in beeld omdat de hoofdverdachte Sawat Saengbangpla (79) de afgelopen jaren 62 miljoen baht op haar bankrekening heeft gestort. Dit wijst erop dat Sawat op deze manier de gelden verkregen door de zwendel probeerde te maskeren.

Potchakorn, ook Methawat, KhonmanDe vrouw, Potchakorn Khonman (foto), beweert een tussenpersoon te zijn geweest tussen Sawat en een online baccarat spel. Ze zou elke keer 100.000 tot 200.000 baht hebben ontvangen voor het online gokspel. Zelf noemt ze een totaalbedrag van 20 miljoen baht. Ze kreeg 0,8 procent voor elke keer dat ze won. Kortom: onschuldig als een pasgeboren baby.

De zwendel begon zeven jaar geleden. Slachtoffers werden overgehaald te investeren in een nep spaarcoöperatie met de belofte van hoge dividenden. In totaal schoten ze er 443 miljoen baht bij in. Veel slachtoffers zijn leden van de Chula coöperatie die hun geld overhevelden naar de nep coöperatie.

De politie is nog op zoek naar andere verdachten, die geld of bezittingen hebben ontvangen van Sawat. Ze werkt nauw samen met het Anti-Money Laundering Office, dat op zoek gaat naar Sawat’s vermogen om het in beslag te kunnen nemen.

BP plakt er nog een berichtje aan vast over een app die door de DSI is geïntroduceerd. Mensen kunnen daarop verdachte piramide ondernemingen melden, maar daarvan is in dit geval geen sprake. Het gaat met name om frauduleuze direct-sales bedrijven. DSI directeur-generaal Paisit vindt dat het Office of Consumer Protection de marketingplannen van direct-sales bedrijven moet controleren.

Voorgaande berichten:
25 april: GLO verkocht geen loten aan zwendelende academicus
24 april: Twee berichten over zwendel

Seksschandaal Mae Hong Son: Gouverneur ook verdacht

28 april – Gouverneur Suebsak Iamwicharn was wel degelijk betrokken bij het seksschandaal in zijn provincie, zegt adjunct-hoofdcommissaris Srivara van de Royal Thai Police. Volgens Srivara is er voldoende bewijs voor die beschuldiging, maar details kan hij niet geven omdat dit het onderzoek zou schaden.

Suebsak is nog niet opgeroepen omdat naar hem een disciplinair onderzoek wordt gedaan door een panel, gevormd door het ministerie van Binnenlandse Zaken. Bij de eerste ondervraging door het disciplinair panel is hij vier uur aan de tand gevoeld. Het panel heeft zes getuigen opgeroepen. Na het verhoor zei Suebsak onschuldig te zijn, maar weigerde verder de media  te woord te staan. Naar verwachting duurt het onderzoek een maand.

De vermeende betrokkenheid van de gouverneur is genoemd door de moeder van een minderjarig meisje dat gedwongen is geweest tot prostitutie. Zij zei dat Suebsak een klant was van de seksbende, die onder leiding staat van een politieofficier. Suebsak heeft zich eerder fel verzet tegen deze beschuldiging. Hij zei: ‘Ik ben absoluut één miljoen procent er zeker van dat ik niets, maar dan ook niets te maken heb met de seksgroep.’

De politieofficier, die ervan verdacht wordt meisjes tot prostitutie te hebben aangezet en twee vrouwelijke pooiers zijn inmiddels aangehouden. Drie andere agenten worden ook verdacht, maar volgens Srivara is er niet voldoende bewijs om arrestatiebevelen aan te vragen. Een disciplinair panel heeft trouwens vastgesteld dat ze klanten van de meisjes waren. [Om hoeveel meisjes het gaat heb ik nog niet gelezen]

Het onderzoek richt zich nu op de bewering van de moeder dat haar dochter gedwongen was drugs te gebruiken en het slachtoffer was van een groepsverkrachting. De moeder heeft ook de opname van een telefoongesprek van haar en een officier van Isoc aan de Anti-Trafficking in Persons Division van de politie overhandigd. De officier dacht dat zij van de seksbende was en zei dat een hoge functionaris wel kon helpen om arrestatie te voorkomen.

Voorgaande berichten:
27 april: Sekszaak Mae Hong Son: Nog meer verdachten
26 april: Mae Hong Son: Politieofficier/seksbaas aangehouden
25 april: Mae Hong Son: Politieofficier verdacht in sekszaak
23 en 24 april: Kort nieuws

Kort nieuws vrijdag 28 april

– In Chanae (Narathiwat) zijn gistermiddag vier rangers om het leven gekomen en twee anderen gewond geraakt door een bomaanslag en een beschieting door opstandelingen die zich verborgen hadden in de struiken langs de weg. Ze gooiden daarna benzine over de lichamen van de rangers en staken die in brand. Voorts stalen ze zes M16 geweren en strooiden kraaienpoten op de weg om achtervolging te bemoeilijken. De gewonden zijn opgenomen in het ziekenhuis.

In het district Sungai Padi, eveneens in Narathiwat, hebben eerder gisteren tweehonderd man een inval gedaan in twee dorpen. Daarbij zijn twaalf personen aangehouden. Bewijsmaterialen zijn in beslag genomen, waaronder een spandoek met kritiek op de regering.

– Uit angst dat hun vergunning wordt ingetrokken hebben internet service providers (ISP’s) telecomwaakhond NBTC om advies gevraagd hoe alle websites met strafbare informatie binnen zeven dagen te blokkeren. Vooral wanneer content is encrypted, is dat zo goed als onmogelijk. De Thai Internet Service Provider Association (TISPA) heeft gisteren in een brief aan de NBTC gevraagd om overleg.

Woensdag gaf de NBTC de ISP’s opdracht pagina’s en websites te blokkeren met volgens de rechtbank foute informatie. Ze kregen een week de tijd om dat te doen. TISPA heeft negentien leden waaronder alle grote ISP’s in het land. Dinsdag praat de NBTC met de providers.

– Premier Prayut vertrekt vandaag naar Manilla voor de 30e Asean Summit. Topics zijn onder andere het Regional Comprehensive Economic Partnership en vrede en veiligheid in de regio. In voorbereiding is een Code of Conduct om territoriale conflicten in de Zuid-Chinese zee te helpen oplossen.

Prayut gaat het hebben over de zelfvoorzienings filosofie en de vergrijzing waar meer Asean-landen mee kampen. Hij vindt dat ouderen een nuttige bijdrage kunnen leveren [aan de economie]. Asean bestaat dit jaar 50 jaar.

– De Braziliaanse toeriste (23) die door een taxichauffeur is verkracht, heeft besloten haar vakantie in Thailand af te maken (zie Kort nieuws van gisteren). Gisteren kreeg ze bezoek van permanent secretaris Pongpanu van het ministerie van Toerisme en Sport. Hij overhandigde haar 20.000 baht uit een fonds voor toeristen en vliegtuigtickets. Pongpanu bedankte de politie, die de man snel te pakken had, en bewoners die haar hebben geholpen toen de chauffeur haar na de verkrachting in Suphan Buri achterliet.

– Omdat de handel in dieren die in het wild leven, op internet snel toeneemt, heeft het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation (DNP) een speciale eenheid opgezet om de verkoop te bestrijden. Het team, Forest Hawks genaamd, krijgt als eerste taak de lieden op te sporen die op Koh Yao een neushoornvogel moeder in haar nest hebben gedood en twee kuikens hebben gestolen. Een van de kuikens is later gevonden en in het Phangnga wildlife breeding centre ondergebracht.

De boshaviken gaan vooral Facebook in de gaten houden. Een bron zegt te hopen dat het team de zorgen over Thailand als centrum van de handel in wild kan wegnemen, die de Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora heeft.

– De Rekenkamer gaat onderzoek doen naar de aanschaf van de veelbesproken onderzeeër door de marine, maar informatie die qua veiligheid gevoelig is, wordt niet openbaar gemaakt. Om een onderzoek was gevraagd door de Association for the Protection of the Constitution.

Secretaris-generaal Srisuwan hoopt dat de onderzeeër niet eindigt zoals het door het leger gekochte luchtschip dat nooit dienst heeft gedaan en de GT200 bomdetectoren die nep waren. En om daar zelf aan toe te voegen vliegdekschip Naresuan, dat werkeloos aan de kade in in marinebasis Sattahip ligt.

Oud-premier Yingluck verzet zich op haar Facebook-pagina tegen de aanschaf daar het land nog met economische problemen kampt. Premier Prayut zegt dat toekomstige regeringen het ‘geheime’ kabinetsbesluit van 18 april voor de aanschaf nog altijd kunnen annuleren. [Lijkt me lastig want volgende maand wordt het contract getekend]

– De politie is gedoken in het strafblad van een jonge automobilist die vorige week bij een aanrijding op de Kaset Nawamin weg (Bangkok) met zijn Porsche Cayman drie voetgangers ernstig heeft verwond, waarna de wagen tegen een boom tot stilstand kwam. De man heeft zich gemeld bij de politie en schuld bekend. Hij reed te hard en verloor de macht over het stuur. Voor een van de slachtoffers heeft hij al de ziekenhuisrekening betaald en hij belooft ook de eindafrekening te vergoeden.

Vijf jaar geleden gebeurde iets soortgelijks en nog steeds heeft hij de slachtoffers geen compensatie verleend. Hij reed toen op de Rama IX weg met zijn Mini Cooper sedan op een groep personen in die hulp verleenden aan de slachtoffers van een ongeluk. De Central Youth and Familiy Court gaf hem een voorwaardelijke straf van twee jaar en de Civil Court beval hem 14 miljoen baht uit te keren aan de vier slachtoffers. De slachtoffers zeggen nooit een cent te hebben ontvangen.

– De Maya Bay in nationaal park Noppharat Thara Beach-Phi Phi Islands (Krabi) wordt tijdelijk afgesloten zodat de ecologie van het strand, door de krant ‘wereldberoemd’ genoemd, zich kan herstellen. Dat is bijna geheel vernield door het massatoerisme. De koraalriffen zijn beschadigd door boten die er voor anker gaan. Yung Island in hetzelfde park is al twee jaar dicht. Het maritieme milieu herstelt zich er opvallend snel.

De Maya Bay heeft zijn wereldroem te danken aan de film The Beach uit 2000. Gedurende het hoogseizoen bezoeken elke dag vijfduizend mensen het strand, het dubbele van wat het aan kan. De touroperators, met wie is overlegd, hebben geen bezwaar. Voorlopig wordt gedacht aan een sluiting van juli tot september dit jaar. Er worden ook maatregelen genomen om het aantal bezoekers te verminderen.


 

Uber dringt aan op vergunningstelsel

27 april – Uber, de taxidienst die na drie jaar nog steeds illegaal is, maar gedoogd wordt, stelt voor dat lokale autoriteiten een vergunningstelsel opzetten om de uitdijende ride-hailing diensten te legaliseren. Ze pleit voor een systeem zoals in Maleisië wordt toegepast, waar de regering uiteindelijk regels opstelde voor de taxi’s die via een app door de klanten worden besteld.

Siripa JungsawatSiripa Jungsawat, de nieuw benoemde directeur van Uber Thailand, zegt dat het bedrijf bereid is om te voldoen aan het voorgestelde conceptuele model [?] zodat de bedrijfsvoering in Thailand soepel kan verlopen. ‘We blijven met de autoriteiten in gesprek om de voordelen van ride-hailing duidelijk te maken.’

In maart opende het Land Transport Department ineens in Bangkok en Chiang Mai de jacht op Uber-rijders die klanten in hun eigen wagen vervoeren. Maar sindsdien heb ik er niets meer over gelezen.

Thailand is het enige land in Zuidoost-Azië waar Uber illegaal is. In Singapore, Maleisië, Filipijnen en Indonesië opereert de taxidienst legaal, in Vietnam en Myanmar als proefproject.

In het Maleisische model moeten de bedrijven een vergunning aanvragen en de chauffeurs moeten een rijbewijs hebben [?]. De tarieven worden bepaald door de markt. ‘We hopen tegen 2017 een overeenkomst te hebben bereikt met de LTD’, zegt Siripa. Volgens haar groeit Uber als kool omdat in de Thaise markt het gebruik van smartphones blijft toenemen. Uber probeert de lokale autoriteiten ervan te overtuigen dat de dienst kan helpen het stedelijk verkeer te verminderen.

Uber is begonnen in Bangkok en Chiang Mai; dit jaar zijn Chiang Rai en Pattaya erbij gekomen. Uber opereert in 450 steden in 74 landen. Gemiddeld worden 5 miljoen ritten per dag gemaakt. Wereldwijd werken 1,5 miljoen bestuurders voor het bedrijf (Bron: Bangkok Post, 26 april)

Aanschaf Chinese onderzeeër blijft vragen oproepen

27 april – Het ‘geheime’ kabinetsbesluit van 18 april om de eerste van drie Chinese onderzeeërs te kopen, is vandaag weer opening krant. De particuliere Anti-Corruption Organisation of Thailand (ACT) eist dat details over de aankoop bekend worden gemaakt en de Association for the Protection of the Constitution heeft een klacht ingediend bij de Rekenkamer. Populair gezegd: de regering moet met haar billen bloot, vinden beide organisaties.

Het lijkt er niet op dat dit gaat gebeuren. De regering verklaart de geheimhouding uit veiligheidsoverwegingen. De opperbevelhebber der strijdkrachten Surapong zegt dat een persconferentie wordt belegd, zodra de aanschaf rond is. Naar verluidt tekent de commandant van de marine volgende maand in China het contract.

Surapong wil ook niets zeggen over de projectielen die Thailand er gratis bij krijgt, zoals beweerd door vice-premier Prawit. ‘Over dit soort zaken wordt doorgaans niet gesproken. Andere landen zouden wapens kunnen kopen om die projectielen onschadelijk te maken.’

ACT secretaris-generaal Mana Nimitmongkol zei gisteren op een forum, georganiseerd door het Thailand Development Research Institute (TDRI): ‘Ik wil dat de regering oog heeft voor de zorgen en de zaak rationeel uitlegt zonder de gedachte dat ze in de gaten wordt gehouden omdat ze iets verkeerds heeft gedaan.’

Directeur research  Duanden van de TDRI vindt dat de bevolking het recht heeft vragen te stellen en haar zorgen te uiten over de aanschaf en of die het geld waard is. Wanneer de regering de details bekend maakt, inclusief de keuze voor China, zal de bevolking dat accepteren. Ondanks de veiligheidszorgen van de regering kan ze toch bepaalde gegevens bekend maken, vindt ze.

Ingebruikneming onderzeebootcentrum in SattahipDe bezwaren tegen de aankoop betreffen niet alleen de kosten, maar ook het feit dat de Golf van Thailand te ondiep zou zijn voor de onderzeeërs. De marine wil drie boten kopen wat in totaal 36 miljard baht kost, in te zetten in zowel de Golf van Thailand als de Andaman zee. Dat geld komt uit de eigen marinebegroting, de aanschaf wordt over elf jaar afgeschreven. In 2014 is al een onderzeeboot  squadron gevormd met een eigen commandocentrum in marinebasis Sattahip. Op de foto de toenmalige marinecommandant Narong bij de opening.

Voorgaande berichten:
26 april: Regering verdedigt aankoop ‘goedkope’ Chinese onderzeeërs
25 april: Kabinet besluit in ’t geheim Chinese onderzeeër te kopen
30 maart: Kort nieuws

Sekszaak Mae Hong Son: Nog meer verdachten

27 april – Behalve de politieofficier en twee vrouwen (foto) die in Mae Hong Son zijn aangehouden, heeft de politie nog meer verdachten op het oog die verdacht worden van betrokkenheid bij het seksnetwerk. Het gaat om drie of vier politieagenten en vrouwelijke pooiers. Vandaag vraagt de politie een arrestatiebevel voor hen aan.

Tegen drie andere hoge politieofficieren bestaan ook verdenkingen. Die zijn genoemd door de moeder van een 14-jarig meisje die de zaak in november openbaar heeft gemaakt. De drie eerder aangehouden personen worden ervan verdacht meisjes van 15 tot 18 gedwongen te hebben seksuele diensten te verrichten en ze zouden kinderen hebben ontvoerd [?]. Alle drie ontkennen.

Mae Hong Son Agent begeleidt twee pooiersHet onderzoek wordt verricht door twee politiediensten: de Police Region 5, die verantwoordelijk is voor het Noorden samen met de politie van Mae Hong Son, en de Anti-Trafficking in Persons Division in Bangkok. Alhoewel de slachtoffers nu meerderjarig zijn, kunnen de verdachten niettemin vervolgd worden.

De moeder heeft de DSI gisteren gevraagd om getuigenbescherming. Ze zegt door een phu yai (invloedrijk figuur) te zijn benaderd. De advocaat zegt dat deze figuur haar wil ontmoeten op een bepaalde plaats, hetgeen zorgen oproept over haar veiligheid.

Minister Anupong (Binnenlandse Zaken) zegt dat een commissie is gevormd om onderzoek te doen naar de gouverneur van Mae Hong Son, die volgens een getuige gebruik zou hebben gemaakt van de verleende diensten, maar dat bestrijdt hij.

Voorgaande berichten:
26 april: Mae Hong Son: Politieofficier/seksbaas aangehouden
25 april: Mae Hong Son: Politieofficier verdacht in sekszaak
23 en 24 april: Kort nieuws

Telefoontaps: Politie mag luistervinkje spelen

27 april – Natúúrlijk komt de privacy niet in gevaar en natúúrlijk worden mensenrechten niet overtreden door het kabinetsbesluit van dinsdag de politie toestemming te verlenen voor telefoontaps. Maar ja, wie gelooft dat in het huidige strenge klimaat van de junta? De National Legislative Assembly (benoemd parlement) moet nog wel toestemming verlenen, maar dat bestaat uit een stelletje ja-knikkers.

De toestemming heeft betrekking op vier misdrijven: terrorisme, grensoverschrijdende misdrijven, misdrijven met een verjaringstermijn van 10 jaar en langer, en zaken betreffende de nationale veiligheid. Toestemming van de rechtbank is vereist, waarbij die de voorwaarden vaststelt zoals de duur van het afluisteren.

Politiewoordvoerder Kritsana zegt dat de bevolking niet in paniek hoeft te raken, daar hun privacy geen gevaar loopt. Vice-premier Wissanu relativeert ook het besluit. Het wordt nog voorgelegd aan de bevolking. Aanvankelijk stond ook dit voorstel op het vertrouwelijk agendadeel van de kabinetsvergadering, maar Wissanu [wijs geworden door de commotie over het onderzeeërbesluit] veranderde dat.

Media slijpen de messen tegen mediawetsvoorstel

27 april – Het gevecht tegen het mediawetsvoorstel is nog nog lang niet afgelopen. De Thai Journalists Association (TJA) is bezig voorbereidingen te treffen voor het zoveelste protest tegen de vorming van een mediaraad. Die raad krijgt als taak vergunningen aan journalisten te verlenen, deze jaarlijks te vernieuwen en eventueel in te trekken [wat in de praktijk neerkomt op censuur]. De vrees bestaat dat politici invloed uitoefenen op de berichtgeving.

Het voorstel is bedacht door de Nationale Hervormingsraad (NRSA) en komt volgende maand in behandeling bij het parlement. De media zien het als een ernstige aantasting van de persvrijheid en vrijheid van meningsuiting [die zijn vastgelegd in de grondwet]. TJA-voorzitter Pramed vreest: ‘Als je verhalen publiceert die de staat onwelgevallig zijn, wordt je mediavergunning dan nog steeds vernieuwd?’

Nieuws verslaan zonder over een vergunning te beschikken, wordt bestraft met een gevangenisstraf van maximaal drie jaar en/of een boete van 60.000 baht. Pramed: ‘Dat is dezelfde gevangenisstraf als voor doodslag.’

Woede over videoclip met zelfmoord en babymoord

27 april – De videoclip, waarop te zien is hoe een vader zijn baby en zichzelf door ophanging van kant maakt, is na 24 uur van Facebook verwijderd. Mediawaakhond NBTC vindt dat de clip nooit geplaatst had mogen worden. Ze hekelt de Thaise media en Facebook dat toch gedaan te hebben.

Eén groot dagblad plaatste een beeld van de gruwelijke moord/zelfmoord op de voorpagina en tv-zenders toonden delen van de video. [Wie heeft die eigenlijk opgenomen?] ‘Onbehoorlijk’, vindt de NBTC die wijst op het gevaar van nabootsing. Internetgebruikers zijn over het algemeen woedend over de berichtgeving. Ze vinden dat de media te ver zijn gegaan.

Facebook noemt in een verklaring het incident ‘ontstellend’. ‘Er is absoluut geen plaats op Facebook voor dit soort inhoud.’

De politie vermoedt dat de man gedreven werd door jaloezie omdat zijn partner hem wilde verlaten voor een ander bij wie ze een kind had, maar of dat het vermoorde kind was, blijkt niet uit het bericht. (Zie verder het eerste bericht in Kort Nieuws van gisteren)

Kort nieuws donderdag 27 april

Milovan Rajevac– Frank Rijkaard is het niet geworden, ook niet de anderen die door de krant zijn getipt om de vertrokken voetbalcoach van Thailand’s nationale elftal op te volgen, maar de Serviër Milovan Rajevac is door de Football Association of Thailand gekozen om het zwaar beschadigde blazoen van het team te herstellen.

Rajevac (63) leidde in 2010 het team van Ghana naar de kwartfinale van de Wereldcup. Het Thaise team zag slechts kans één wedstrijd gelijk te spelen in de kwalificatieronde voor de Wereldcup 2018, alle andere wedstrijden werden verloren.

– Een taxichauffeur (44) met een erg lange naam, Khamkhuncharoen Khonchaturas, uit Nakhon Ratchasima is gisteren in Nonthaburi aangehouden op verdenking van de aanranding van een Braziliaanse vrouw (23) in Suphan Buri. De man blijkt al tweemaal eerder passagiers seksueel te hebben lastig gevallen.

Hij pikte de vrouw op bij luchthaven Don Mueang en reed naar Suphan Buri in plaats van de opgegeven bestemming Soi Thong Lor, waar ze vrienden zou ontmoeten. De vrouw is met verwondingen aan haar gezicht opgenomen in het ziekenhuis.

Het Land Transport Department zegt dat de verdachte geen geregistreerde taxichauffeur is en geen vergunning heeft om een taxi te besturen. De taxicoöperatie die de taxi verhuurde, is beboet.

– Telecomwaakhond NBTC heeft alle internet service providers (ISP’s) opgedragen binnen een week webpagina’s te verwijderen waarvan de rechtbank heeft vastgesteld dat ze illegale inhoud bevatten. Wanneer ze in gebreke blijven, lopen ze het risico beboet te worden en/of hun vergunning te verliezen.

Als ISP’s zich verschuilen achter technische problemen, krijgen ze assistentie van de NBTC en betrokken diensten. De problemen kunnen verband houden met het gebruik van extra lokale servers door Facebook en YouTube om de toegang tot data te versnellen en de vraag op de eigen bandwijdte te verminderen.

– Het besluit van het kabinet om buitenlandse investeerders in de Eastern Economic Corridor land te laten leasen voor 99 jaar in plaats van de gebruikelijke 50 jaar valt slecht bij enkele organisaties. Het Network of Special Economic Zone Watch heeft de bestuursrechter gevraagd te beoordelen of de recent aangenomen wet correct tot stand is gekomen, want er is geen openbare hoorzitting over gehouden.

De Ecological Alert and Recovery Thailand (Earth) groep zegt dat ze zich niet verzet zou hebben, wanneer een degelijke studie was gedaan en een hoorzitting was gehouden, wat volgens de grondwet vereist is. (Zie verder onder andere Kort nieuws van donderdag)

– Drie jaar heeft hij in alle vrijheid mogen rondhuppelen op deze aardkloot, maar daaraan is voor één van de drie verdachten van een vuurgevecht op Nieuwjaarsdag 2014 in busstation Mor Chit een eind gekomen. Hij werd dinsdagavond in een kapperszaak aangehouden.

Bij de schietpartij kwamen zes personen om het leven en werden vijf personen gewond, waarvoor drie verdachten verantwoordelijk worden gehouden. De nu aangehouden man ontkent elke betrokkenheid en wil alleen in de rechtbank een verklaring afleggen. In zijn huis zijn geen wapens of andere verboden spullen gevonden.

Eén van de twee andere verdachten is gearresteerd geweest, maar hij vluchtte na vrijlating op borgtocht. Het drietal was lid van de Kor Mor 11 bende, die het vertrek van minibusjes [ongetwijfeld tegen betaling] regelt. Naar verluidt zou die dag een ruzie zijn uitgebroken met een groep van motortaxibestuurders, waarbij ze op elkaar schoten.

– Het Office of the Higher Education Commission (Ohec) vindt dat de Rekenkamer overdrijft met haar bewering dat 2.030 universitaire cursussen onder de maat zijn. Nee, zegt secretaris-generaal Suphat, het zijn er 1.790. Deze cursussen voldoen niet aan de eisen van Ohec omdat te veel studenten worden toegelaten en er een tekort is aan gekwalificeerde docenten.

De Rekenkamer zegt van 150 van de 154 universiteiten een prestatieverslag te hebben ontvangen, maar sommige verslagen waren incompleet wat de analyse bemoeilijkte. Suphat weet niet hoe de Rekenkamer aan de gegevens is gekomen en op welk semester ze betrekking hebben. [Fraai staaltje van twee diensten die langs elkaar heen werken]

Ohec heeft onlangs een speciale audit gedaan naar bachelors en masters programma’s op tien particuliere universiteiten en hogescholen. Ze hebben beloofd 59 van de 98 aangeboden cursussen te schrappen omdat ze onder de maat zijn. Doctoraal programma’s worden geschorst in afwachting van verbeteringen. (Zie ook de pagina Onderwijs 2)

– Met een wrap-up bijeenkomst is gisteren een eind gekomen aan de twee maanden, waarin een commissie meningen heeft verzameld over nationale verzoening en hervormingen. De meningen worden verwerkt in een eenheidspact dat in juni het licht ziet.

De exercitie duurde van 14 februari (Valentijnsdag!) tot 5 april. Politieke partijen, politieke groepen en vertegenwoordigers van organisaties uit het bedrijfsleven, burgergroepen en de media vertelden de commissie welke veranderingen gewenst zijn.


 

Protest tegen opblazen rotseilandjes in Mekong

Mekong: Gouverneur ontkent protesten te ontmoedigen

26 april – De gouverneur van Chiang Rai ontkent de opdracht aan districtshoofden te hebben gegeven om protesten van de bewoners tegen het onderzoek van een Chinees bedrijf op de Mekong te ontmoedigen. Maar de Rak Chiang Khong  groep (Love Chiang Khong) weet zeker dat de gouverneur die opdracht mondeling heeft gegeven. Daarvan zijn getuigen.

Vorige week arriveerde een team van het Chinese bedrijf CCCC Second Habor Consultant Co Ltd om vijftien locaties over een afstand van 96 kilometer tussen Thailand en Laos, vanaf de Golden Triangle tot de Kaeng Pha Dai stroomversnellingen in kaart te brengen. In dat deel van de Mekong liggen rotseilandjes die opgeblazen gaan worden om de bevaarbaarheid voor grote vrachtschepen te verbeteren. Het onderzoek duurt 55 dagen.

De milieubeweging en bewoners verzetten zich sterk tegen de plannen, waar met name China op heeft aangedrongen. Van de regering valt weinig te verwachten, want het kabinet heeft toestemming voor het onderzoek gegeven. Sinds de coup is het boter en ei tussen Thailand en China. De tegenstanders waarschuwen voor de rampzalige gevolgen voor het ecosysteem en het levensonderhoud van mensen die van de rivier afhankelijk zijn, wanneer de plannen doorgaan.

Coördinator Jirasak Inthayot van de Rak Chiang Khong groep vindt het bevel van de gouverneur een ernstige en onrechtvaardige order. ‘Mensen hebben het recht vreedzaam te protesteren en hun lokale hulpbronnen te beschermen’, waaraan een dorpshoofd toevoegt dat het project invloed heeft op hun leven.

‘De mensen in mijn dorp zijn het niet eens met het plan de stroomversnellingen op te blazen, omdat hun bestaanszekerheid, die sterk afhankelijk is van de rivier, zal veranderen. Ze eisen dat ze kunnen demonstreren tegen degenen die verantwoordelijk zijn voor het project.’

De gouverneur houdt intussen vol dat de provincie geen beleid heeft om vreedzame protesten te verbieden.’De mensen kunnen vreedzaam demonstreren zolang ze de wet niet overtreden.’ Hij wijst erop dat de directie over het project wordt gevoerd door het Marine Department en dat de provincie er geen zeggenschap over heeft.

‘We respecteren het recht om te demonstreren, maar we moeten ook onze belofte houden aan het Chinese bedrijf, daar onze regering ze toestemming heeft gegeven de rivier te inspecteren. We moeten ze hun werk laten doen.’ (Bron: website Bangkok Post, 25 april) (Op de pagina Mekong: Brood uit het water alle berichten over de aanslagen op de Mekong en daar word je niet vrolijk van)

Commentaar: Verplichte contributie politieke partijen onterecht

26 april – De grondwetcommissie (CDC) heeft met haar voorstel voor een verplicht lidmaatschapsgeld van 100 baht voor leden van politieke partijen een steen in de (politieke) vijver gegooid. De commissie zegt dat de maatregel tot doel heeft betere en meer betekenisvolle participatie van partijleden te bevorderen.

Maar de leiders van de meeste politieke partijen verzetten zich. Die eis leidt tot een enorme bureaucratie, tot veel zinloos papierwerk, zeggen ze. Partijen moeten het hele jaar een staf aanhouden die de administratie verzorgt. En ze zijn zo druk met het incasseren van de contributie dat er minder tijd overblijft voor het echte politieke werk.

Bangkok Post schrijft in haar hoofdredactioneel commentaar van dinsdag dat ze het eens is met de bezwaren, maar het idee dient niet eenvoudigweg terzijde te worden geschoven, zoals de partijleiders willen. In tegendeel, het voorstel kan gemakkelijk worden ingepast in Thailand’s eerste en hoognodige wet op de financiering van politieke partijen. Dat is een schandelijk geheim wapen van elke partij. De bevolking heeft het recht om te weten wie partijen financieren, want daaruit blijkt voor wie en wat politici eigenlijk werken.

Suthep Thaugsuban, voormalig politicus en leider van de PDRC, de protestbeweging tegen de regering Yingluck, steunde vorige week het voorstel. Maar hij zei ook dat 100 baht te weinig is; partijen zouden gedwongen moeten worden zichzelf geheel te bedruipen uit de lidmaatschapsgelden.

Die is goed, schampert BP, om te horen uit de mond van de leider van de Bangkok Shutdown beweging, die geheime geldbronnen had. Maar zijn steun voor transparantie is zeker welkom.

Het verplichte lidmaatschapsgeld is in veel opzichten onbillijk. Veel mensen kunnen het geld niet opbrengen, zelfs 100 baht. Er moeten subsidies of uitzonderingen zijn, zodat ook de minima lid kunnen worden van een politiek partij. Het is een schande dat voorzitter Meechai en zijn commissie dat niet beseffen.

BP besluit: Het is nu aan het parlement (NLA) om van een onrealistisch voorstel nog iets goed te maken. De NLA [die de organieke wet op politieke partijen momenteel behandelt] kan nog steeds een haastig en slecht bedacht CDC-voorstel tot een echt nuttige wet maken. De financiën van politieke partijen transparant maken, is een uitstekend idee. Dit is een goede kans voor de wetgevers om de benodigde en nuttige hervorming van de politiek te realiseren. (Bron: Bangkok Post, 25 april) (Zie ook de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Mae Hong Son: Politieofficier/seksbaas aangehouden

26 april – De politieofficier (foto) in Mae Hong Son, die ervan verdacht wordt jonge meisjes te leveren voor seksuele dienstverlening, is gisteren dan toch eindelijk aangehouden. Tevens zijn twee vrouwen aangehouden die de meisjes wierven. De drie verdachten zijn naar Bangkok gebracht om daar te worden verhoord door de anti-mensenhandel politie.

Politieofficier YutthachaiAdjunct-hoofdcommissaris Srivara zegt dat de klanten onder anderen uit hoge ambtenaren bestonden, waaronder volgens een van de meisjes de gouverneur van Mae Hong Son. Maar die heeft die beschuldiging al fel bestreden. ‘Ik ben absoluut één miljoen procent er zeker van dat ik niets, maar dan ook niets te maken heb met de seksgroep.’

Hij vindt het raar dat de moeder die de zaak aan het rollen heeft gebracht, pas aan de bel heeft getrokken nadat hij in oktober vorig jaar gouverneur was geworden, terwijl haar dochter al twee jaar door de politieofficier gedwongen was tot prostitutie.

De meisjes hebben verklaard voor hun werk 1.000 baht te krijgen, hoeveel de klanten moesten betalen vermeldt het bericht niet. De politie overweegt nog arrestatiebevelen aan te vragen voor drie andere agenten, die volgens de meisjes betrokken zijn bij de affaire. (Zie verder het bericht van gisteren: Mae Hong Son: Politieofficier verdacht in sekszaak).

Regering verdedigt aankoop ‘goedkope’ Chinese onderzeeërs

26 april – Bangkok Post komt nog een keer terug op het geheime besluit van het kabinet om de eerste van drie Chinese onderzeeërs te kopen. Het is vandaag goed voor de halve voorpagina, alhoewel het meeste gisteren al is gezegd (zie het bericht Kabinet besluit in ’t geheim Chinese onderzeeër te kopen).

De regering verdedigt de aankoop want de Chinese Yuan-class S26T onderzeeër is goedkoop (13,5 miljard baht) en Thailand krijgt er gratis raketten bij. De regering verdedigt ook de geheimhouding. Het kabinetsbesluit werd al op 18 april genomen en pas maandag bevestigd [nadat het was uitgelekt?]. Daarvoor zijn verschillende verklaringen gegeven.

Gisteren zei vice-premier tevens minister van Defensie Prawit dat sommige onderwerpen die het kabinet bespreekt, vertrouwelijk zijn omdat ze de nationale veiligheid in gevaar kunnen brengen. ‘Elk kabinet zou deze zaken op dezelfde manier behandelen.’

Voormalig parlementslid Watana (Pheu Thai) hekelt de geheimhouding. Op zijn Facebook-pagina schrijft hij dat de regering opzettelijk het besluit in het geheim heeft genomen omdat de mensen toen nog in de ban waren van Songkran. Hij vindt dat de regering het geld beter aan de zorgen kan besteden, waarmee mensen kampen die het financieel moeilijk hebben. In bijgaand kader Under the periscope [hoe origineel] een puntsgewijze motivatie van de aankoop.

Oplichtingszaak: Verdachte zegt slachtoffer te zijn

26 april – De tante van de arts die verdacht wordt van oplichting door middel van een nep reisbureau heeft zich gemeld bij de CSD. Ze zegt dat ook zij het slachtoffer is en ontkent van de oplichting op de hoogte te zijn geweest. De tante is door de politie beschuldigd van fraude. Tegen haar, een vriend van de arts en de arts zijn arrestatiebevelen uitgevaardigd.

De tante, Phongphan Siriwat,  bereidt een aanvraag voor vrijstelling op borgtocht voor met als zekerheid grondaktes ter waarde van 800.000 baht. De zwendelende arts [volgens een eerder bericht: en haar familie] is voor Songkran naar de Filipijnen gevlucht. De politie heeft de ambassade gevraagd haar toeristenvisum in te trekken.

Phongphan is vorig jaar oktober overgehaald bij het reisbureau te komen werken, dat wordt geleid door de vriend. Haar taak was foto’s te maken van hotelkamers. Ze investeerde zelf 1,3 miljoen baht in het bedrijf en ontving tot vorige maand dividenden. Daarna stokten de betalingen en verloor ze het contact met de vriend. Phongphan zegt dat haar nicht besloot te vluchten na een ruzie waarbij de vriend haar bedreigde.

Voorgaande berichten:
23 april: Kort nieuws
22 april: Kort nieuws
18 april: Arts verdacht van oplichting met investeringen
17 april: Artsen, ingenieurs en docenten voor 64 mln baht opgelicht

Jiranuch Trirat, mother of 11-month-old daughter Natalie

Kort nieuws woensdag 26 april

– Macabere videoclip op Facebook: een vader hangt zijn 11 maanden oude dochter en zichzelf op na een ruzie met zijn vrouw. Dat gebeurde maandagavond in een verlaten gebouw in Thalang (Phuket). De politie vond het tweetal hangend op 10 meter boven de vloer. Een oudere broer denkt dat hij handelde uit jaloezie omdat de echtgenote een oogje op iemand anders had.

Het Mental Health Department is bang voor de mogelijkheid van nabootsing door mensen met mentale problemen. Het heeft gevraagd de clip (van vier minuten) niet te delen. Het aantal suïcides in Thailand is de laatste jaren stijgende. In 2015 sloegen 350 mensen per maand de hand aan zichzelf. De belangrijkste oorzaken zijn relatieproblemen, gevolgd door depressie.

Echtgenote Chiranut zegt te hopen dat het tragische incident andere ouders bewust maakt van het risico van geweld in relaties en hoe die te voorkomen.

– Premier Prayut is met alle egards ontvangen in Bahrein, het eerste land in het Midden-Oosten dat hij bezocht. Hij werd op het vliegveld begroet door de premier, op audiëntie ontvangen door de koning en kreeg een slaapplaats aangeboden in het Ritz Carlton hotel. Gisteren tekenden beide landen drie overeenkomsten over landbouw, belastingheffing, universitaire samenwerking en onderwijs.

De overeenkomsten stellen volgens Prayut Thailand en Bahrein in staat de handel en investeringen in beide landen te stimuleren en ook de problemen daarbij te helpen oplossen. De premier bood hulp aan op toeristisch gebied en benadrukte Thailand’s expertise op het gebied van medisch toerisme. Vandaag komt een eind aan het bezoek.

– De Civil Aviation Authority of Thailand (CAAT) vraagt de Raad van State de herziene luchtvaartwet uiterlijk in juni te beoordelen, op tijd voor de kabinetsbehandeling in juli en de audit van de ICAO. De ICAO gaf Thailand in 2015 een rode kaart omdat niet voldaan werd aan alle internationale veiligheidseisen op luchtvaartgebied.

De CAAT noemt de wet essentieel voor de audit, waarbij de ICAO bepaalt of Thailand nu wel voldoet aan de eisen. De wet bestaat uit driehonderd artikelen, de ICAO heeft bedenkingen bij 33.

Verder moet de CAAT de zogeheten Air Operators Certificates aan de in Thailand geregistreerde luchtvaartmaatschappen opnieuw uitgeven. (Zie verder de pagina Luchtvaartdienst onder vuur)

– Het National Anti-Corruption Network (NACN) vraagt het ministerie van Onderwijs het plan te herzien om lesboeken aan leerlingen van het basis en middelbaar onderwijs uit te lenen in plaats van ze elk jaar nieuwe boeken te geven. Het ministerie noemt het een ‘les in verantwoordelijkheid’, dat ook nog eens tot bezuinigingen leidt, maar het netwerk is bang voor corruptie bij de besteding van het budget.

Secretaris-generaal Mongkolkit zegt: ‘Geen enkele leerling wil uit gebruikte boeken leren die zich in slechte staat bevinden en voorzien zijn van grappige teksten van de vorige gebruiker.’ Hij vreest dat ze hun ouders zullen vragen nieuwe boeken aan te schaffen, waardoor hun lasten toenemen. Dat is bovendien in strijd met het principe van gratis onderwijs.

Corruptie is volgens de NACN mogelijk wanneer scholen het aantal boeken dat in slechte staat is, overdrijven en samenspannen met boekhandels bij de vervanging. De NACN pleit voor terugkeer naar het oude systeem, maar minister Teerakiat (Onderwijs) is dat niet van plan. Hij wijst erop dat het leensysteem een besparing van 1 miljard baht per jaar op het totale budget van 5 miljard baht kan opleveren. (Zie ook de pagina Onderwijs 2)

– De Crime Suppression Division, die zich al bezighoudt met drie oplichtingszaken, heeft er een nieuwe zaak bij. Twintig productdistributeurs hebben aangifte gedaan tegen een bedrijf dat hen overhaalde te investeren in een Chinese online reclamecampagne. Het bedrijf beloofde dat hun producten gepromoot zouden worden door bekende Chinese idolen. De slachtoffers betaalden per advertentie 79.500 baht, maar die bleven uit. In totaal leden ze een verlies van 30 miljoen baht.

– De Maleisische man die maandag is gearresteerd op luchthaven Suvarnabhumi heeft geen banden met het drugsnetwerk van drugsbaron Xaysana uit Laos, zegt het Narcotics Suppression Bureau. Volgens eerder aangehouden drugsverdachten was de man een van de leiders van een drugssmokkel netwerk. Dat netwerk zou drugs uit het Noorden naar opslagplaatsen in Bangkok hebben vervoerd om later naar het buitenland te worden gesmokkeld.

– Voordeeltje voor werkers in de informele sector die aangesloten zijn bij het Social Security Fund. De dagvergoeding voor een ziekenhuisopname gaat van 200 naar 300 baht tot een maximum van dertig dagen per jaar. De werkers voor wie dit geldt, zijn voornamelijk freelancers, straatverkopers en motortaxibestuurders. Het SSF kent drie verschillende pakketten voor informele werkers. Het wordt allemaal haarfijn uitgelegd in het bericht, maar dat doe ik dus niet.

– De commissie die het nationaal twintigjaren strategieplan gaat opstellen bestaat maar voor een klein deel uit militairen. Vice-premier Wissanu zegt dat hooguit vijf of zes van de 32 leden uit het leger worden gekozen. De overigen komen uit de publieke en particuliere sector. Hij zei dit in reactie op kritiek dat soldaten niet thuishoren in de commissie omdat ze geen expert op een bepaald gebied zijn. De strategiewet is momenteel in behandeling bij het parlement.

– Lekker heerschap: Surachai Vivattanachart (41). Eerder veroordeeld wegens mishandeling van zijn toenmalige echtgenote, een runner-up in de Mis Thailand verkiezing. Een jaar later vond de politie wapens in zijn wagen. Hij werd gevangen gezet, maar later vrijgelaten waarna hij wraak nam door in het politiebureau een kogelregen af te vuren. Daarvoor kreeg hij zes jaar gevangenisstraf.

Gisteren bevestigde het hooggerechtshof een straf van 50 jaar voor herhaaldelijke verkrachting van en bedreiging met een vuurwapen in 2008 van een vrouwelijke werknemer. Zijn echtgenote, die eerder 10 jaar kreeg wegens medeplichtigheid, werd vrijgesproken.


 

Elektriciteitscentrale in Krabi

Kolencentrale Krabi hangt aan zijden draadje

25 april – Voor het Save Andaman from Coal Network staat één ding als een paal boven water: Als de door het netwerk afgedwongen nieuwe milieu- en gezondheidseffect rapportage (EHIA) het groene licht geeft voor de 800 megawatt kolencentrale in Krabi, blijft de groep zich verzetten.

‘Er is geen technologie of studie bekend, zelfs in ontwikkelde landen niet, die wijzen op beperking van de risico’s van kolengestookte centrales. Dus als de nieuwe EHIA wordt goedgekeurd, moet het nep zijn en zullen wij er tegen protesteren’, zegt coördinator Prasitchai.

Bangkok Post zet in het Business-katern van gisteren alle opties op een rij, wanneer de door het landelijk energiebedrijf Egat en de regering gewenste centrale niet doorgaat om aan de energiebehoefte van het Zuiden te voldoen. Dat zijn er niet veel, ze zijn te duur (een nieuwe aardgascentrale) of onpraktisch (energie importeren uit Maleisië, een nieuwe hoogspanningsleiding).

Zelfs de ontwikkeling van een centrale, gestookt op biomassa, en de ontwikkeling van zonne- en windenergie, voorgesteld door het netwerk, vormen niet het ei van Columbus. Daarvoor is er te weinig brandstof in de vorm van houtsnippers, landbouwafval en ontbreekt een technologie om energie op te slaan en een constante levering van elektriciteit te garanderen.

Het lijkt erop dat het project schipbreuk gaat leiden, wat bij investeerders zorgen oproept over mogelijke stroomtekorten omdat de vraag naar elektriciteit elk jaar met 5 procent stijgt. Maar geen paniek want de regering stimuleert sterk de vestiging van nieuwe industrieën in de Eastern Economic Corridor, die qua energievoorziening in de watten wordt gelegd. Dit betekent dat energie wordt onttrokken aan de centrale en oostelijke regio’s en het Zuiden met lege handen staat.

Wat de toekomst gaat brengen, is op dit moment onduidelijk. Egat doet momenteel een haalbaarheidsstudie naar de bouw van een nieuwe gasgestookte centrale en de aanleg van een pijpleiding vanaf het offshore Malaysia-Thailand Joint Development Area [geen details]. Het netwerk heeft de messen geslepen. Het blijft vechten voor de gezondheid van bewoners, het maritieme ecosysteem, het milieu en de toeristenindustrie, die goed is voor 17 procent van Thailand’s bruto binnenlands product.

Vice-voorzitter Thanarak van de Federation of Thai Industries voorspelt dat investeerders hun productiebases zullen verplaatsen naar het noordelijk deel van de zuidelijke regio of andere delen van Thailand, wanneer de bouw van de kolencentrale wordt vertraagd of helemaal sneuvelt. Hij waarschuwt dat een energietekort leidt tot een vermindering van 1 procent van het bruto binnenlands product oftewel 1,13 biljoen baht. (Bron: Bangkok Post, 24 april) (Zie verder de pagina Kolencentrales)

De luchtfoto toont een gasgestookte elektriciteitscentrale in Krabi.

Nok Air krijgt kapitaalinjectie van 1,5 mld baht

25 april – Het water moet Nok Air tot aan de lippen staan, want waarom anders zou het middels een aandelenuitgifte van 1,5 miljard baht haar financiële positie willen verbeteren. De budgetmaatschappij hoopt daarmee over twee jaar weer in de zwarte cijfers te belanden.

Patee Sarasin blijft aan als directeur. Hij zegt niet te zwichten voor de druk van sommigen die aandringen op zijn vertrek. Op de laatste aandeelhoudersvergadering zeiden de aandeelhouders dat hij moet doorgaan als leider.

Eerdere mediaberichten suggereerden dat hij zou afvloeien nu Thai Airways International (THAI) een THAI Group wil vormen van THAI, Nok Air (voor 49 procent eigendom van THAI) en dochter Thai Smile. Die samenwerking op het gebied van routes, onderhoud, marketing enzovoort moet ook tot aanzienlijke besparingen leiden. Later deze maand komen de drie maatschappijen weer bijeen om een framework voor de samenwerking op te zetten.

Nok Air gaat een consultancy bureau huren voor een rehabilitatieplan. Hoe groot de schuldenlast van het bedrijf is, vermeldt het bericht niet. (Bron: Bangkok Post, 24 april)

Benz Racing: Voorarrest verlengd, borgtocht blijft

25 april – Speedracer Akarakit Worarojcharoendet, bijgenaamd Benz Racing, blijft verdacht worden van het witwassen van geld. De rechtbank heeft toestemming verleend voor de verlenging van zijn voorarrest en borgtocht.

Akarakit kwam in het nieuws doordat hij een Lamborghini bezat, die feitelijk eigendom was van drugsbaron Xaysana uit Laos en die op deze manier zijn met drugshandel verdiende geld probeerde te verbergen. De wagen van 20 miljoen baht is in beslag genomen en al een keer geveild, maar er waren geen kopers voor.

Akarakit zei gisteren zich van geen kwaad bewust te zijn. ‘We hebben zaken gedaan en dingen eerlijk verkregen. Als de politie daaraan twijfelt, zullen we meer bewijs overleggen, in aansluiting op wat we al gegeven hebben.’ Zijn winkel in motoronderdelen is zijn hoofdbedrijf, maar daarnaast heeft hij veel sidelines, zei hij. (Zie voor alle voorgaande berichten de pagina De zaak Akarakit Worarojcharoendet)

Oud DSI-hoofd Tarit (ongebruikelijk rijk) ontslagen

Tarit Pengdith pasfoto25 april – Voormalig DSI-hoofd Tarit Pengdith is ontslagen uit de ambtelijke dienst, omdat de NACC hem verdenkt van ‘ongebruikelijke rijkdom’. Hij bezit een vermogen van 346,6 miljoen baht en dat kan hij in zijn toenmalige functie nooit eerlijk hebben verkregen.

Tarit was al in mei 2014, direct na de militaire coup, overgeplaatst naar het Prime Minister’s Office en in juni benoemd tot adviseur. Tarit’s ontslag is op 3 april ingegaan. Als de ontslaggrond breach of discipline is, is beroep mogelijk, maar als hij is ontslagen op advies van de NACC kan dat niet, aldus vice-premier Wissanu.

Zondag maakte de NACC bekend 100 miljoen baht van zijn vermogen in beslag te willen nemen. Eerder legde de NACC al beslag op 90 miljoen. Naar verluidt zou hij een groot deel van zijn vermogen al hebben ondergebracht bij familie en anderen, maar ook bij hen is het niet in veilige handen. (Bron: website Bangkok Post, 24 april) (Zie verder de pagina Corruptie 5)

Update krant: Je zou bijna denken dat er twee ministers zijn met de naam Wissanu, want in de krant zegt Wissanu dat Tarit niet in beroep kan gaan omdat hij ontslagen is op grond van het advies van de NACC.

De NACC heeft vastgesteld dat het vermogen van Tarit toen hij nog DSI-chef was, is toegenomen en dat zijn verplichtingen zijn afgenomen, waardoor hij onverklaarbaar rijker is geworden en nu een vermogen heeft van 346,6 miljoen baht.

Een bron bij de NACC zegt dat Tarit een deel van zijn vermogen heeft weggesluisd naar zijn vrouw, kinderen, een politieofficier en stromannen. Het vermogen bestaat uit kasgeld, aandelen en percelen grond. Tarit stond vijf jaar aan het hoofd van de DSI, zowel onder de regering Abhisit als Yingluck. 48 uur na de coup werd hij overgeplaatst en sindsdien is het alleen maar bergafwaarts met hem gegaan.

GLO verkocht geen loten aan zwendelende academicus

25 april – De zwendel van de voormalige voorzitter van de Chulalongkorn University Savings Cooperative heeft geen gevolgen voor deze spaarcoöperatie. Sawat Saengbangpla lichtte zijn slachtoffers op door hen staatsloten te verkopen voor de doorverkoop, maar hij registreerde nimmer een loterijcoöperatie, aldus het Cooperative Promotion Department.

Het Government Lottery Office (GLO) zegt dat het geen quota aan hem verstrekt heeft. Hij staat niet op de lijst van kopers en van degenen die het recht hebben loten in de voorverkoop te kopen. GLO-directeur Chalongrat Nak-arthit waarschuwt dat mensen nooit iemand moeten geloven die hen vragen te investeren in speciaal gereserveerde partijen staatsloten.

Van de voorverkoop maken 900 organisaties, stichtingen en verenigingen van gehandicapten gebruik. Zij krijgen 40 procent van de loten. Zestig procent van de loten gaat naar wederverkopers die ze via de Krungthai Bank bestellen.

De politie schat dat de verdachte 160 personen heeft opgelicht voor 1,4 miljard baht. Sawat begon met zijn handeltje in 2010, hij spiegelde hen een winst van 1 procent per maand voor. De politie denkt dat hij nog in Thailand is. (Bron: website Bangkok Post, 24 april)

Chinese onderzeeër

Kabinet besluit in ’t geheim Chinese onderzeeër te kopen

25 april – Het stond niet op de agenda (defensiewoordvoerder Kongcheep), het stond wel op de agenda maar als vertrouwelijk (regeringswoordvoerder Sansern). Deze tegenstrijdigheid wordt gesignaleerd op de website, maar de krant besteedt vandaag in haar openingsartikel geen aandacht aan de reden waarom het kabinetsbesluit niet bekend is gemaakt.

Het kabinet ging al op 18 april, een dag na de Songkran-vakantie, akkoord met de aankoop ad 13,5 miljard baht van de eerste van drie Chinese onderzeeërs. Defensiewoordvoerder Kongcheep zegt dat het niet de bedoeling was het besluit geheim te houden, maar ‘niet alles wat wordt goedgekeurd door het kabinet hoeft aan de pers te worden doorgegeven’.

‘Het plan voor de aankoop van een onderzeeër was niet nieuw. Dat was al eerder bekend gemaakt. Bovendien: 60 jaar geleden had Thailand onderzeeërs en nu krijgt het land ze gewoon weer.’ In eerdere berichten werd erop gewezen dat andere Asean-landen ook onderzeeërs hebben.

De aanschaf van de onderzeeër heeft de nodig kritiek opgeroepen vanwege de kosten nu de economie in de put zit en vanwege de kwaliteit van de Chinese boot. De Golf van Thailand zou ook te ondiep voor onderzeeërs  zijn.

Minister Prawit (in de fotomontage) zei gisteren de Defence Council te hebben gezegd dat militair materieel en uitrusting om ’s lands maritieme belangen te verdedigen noodzakelijk zijn. ‘Ze zijn belangrijk voor Thailand’s militaire strategie. Zonder veiligheid, vrede en orde kan het land niet vooruit gaan.’

Update: In een ander artikel wordt gemeld dat in juli spijkers met koppen worden geslagen over de bouw van een productie- en onderhoudscentrum voor Chinese wapens in Thailand. Dat plan werd vorig jaar bekend gemaakt na een bezoek van premier Prayut aan Beijing. De onderhandelingen tussen functionarissen van beide landen zijn nu voldoende ver gevorderd om de eerste stap te zetten naar Thailand als middelpunt van bewapeningstechnologie. Sinds de coup zijn de militaire banden tussen China en Thailand stevig aangehaald. De VS veroordeelde de coup, China hield zich op de vlakte.

In het te bouwen centrum wordt onderhoud gepleegd aan Chinese wapens die aan Thailand zijn verkocht, worden reserveonderdelen geproduceerd en de autoriteiten willen er drones en marinevliegtuigen bouwen. Op de lange termijn kan het een kenniscentrum voor de regio worden. Een locatie is nog niet vastgesteld.

Thaise kinderen hangen zes uur per dag voor de tv

25 april – De meeste Thaise kinderen bewegen te weinig. Ze besteden dertien uur per dag aan spelen met hun mobieltje, tv-kijken en computeren. Dit is gebleken uit onderzoeken in 2014 en 2015 van het Institute for Population and Social Research van de Mahidol University. Het project active school wil hen weer aan het bewegen krijgen.

Het project is in Bangkok bekend gemaakt door de Mahidol University, Thai Health Promotion Foundation en de Basic Education Commission. Ze stellen dat kinderen tenminste één uur per dag fysieke activiteiten nodig hebben, maar uit de onderzoeken is gebleken dat slechts 37 procent daaraan voldoet. 41 procent van de kinderen hangt zes uur per dag voor de tv.

Het active school project wordt in twaalf lagere scholen in Ayutthaya, Bangkok, Khon Kaen en Songkhla uitgevoerd. De klaslokalen en buitenruimtes zijn her-ontworpen om fysieke activiteiten te stimuleren.

Paden en gangen zijn beschilderd met zigzaglijnen en patronen om aan te zetten tot rennen en springen, en de speeltuinen zijn in goede staat. De leerlingen van de klassen 4 tot 6 hebben vaker gymnastiekles. Het project duurt drie jaar, zodat onderzocht kan worden wat de invloed is op de ontwikkeling van de kinderen. (Bron: website Bangkok Post, 24 april)  (Zie verder de pagina Gezondheidszorg)

Modellen opgelicht door bureau

Twee gevallen van zwendel; de CSD heeft ‘t druk

25 april – Zijn het geen schatjes, deze modellen, behalve dan de vrouw in het rood. Ze hebben bij de CSD aangifte gedaan tegen een modellenbureau, dat ze tienduizenden baht hadden betaald om werk voor hen te zoeken als model of pretty (dat zijn de dames die onder andere op de autobeurs bij auto’s stonden mooi te wezen), maar het eind van het liedje was: geen werk.

De foto staat bij een artikel over de fraude, gepleegd door directeur Nonnarat van Palitta Pure Intercosmetic, een bedrijf in huidverzorgings artikelen. Vijftien personen hebben tegen haar aangifte gedaan bij de CSD. Eén slachtoffer vertelt door de vrouw te zijn misleid om te investeren in een product dat 30 procent dividend zou opleveren. Hij schat dat hij en de anderen 10 miljoen baht zijn kwijtgeraakt. De vrouw nam in februari de benen.

En mocht u zich afvragen wat het verband tussen die twee zaken is. De aangiftes werden op dezelfde dag gedaan. Een merkwaardig staaltje van creatieve journalistiek, dunkt me. De CSD heeft het maar druk met zwendelzaken want moet ook de loterijzwendel oplossen (zie het bericht hierboven: GLO verkocht geen loten aan zwendelende academicus)

Klikspanen worden beloond door City Hall

25 april – City Hall oftewel de gemeente Bangkok, grootmeester in het bedenken van achterlijke voorstellen zoals het straatvoedselverbod, biedt klikspanen de helft van het boetebedrag aan wanneer ze motorfietsers die op het trottoir rijden of foutief parkeren, aangeven. Ze hoeven alleen ten bewijze daarvan een foto, video of het kenteken door te geven.

De maatregel is bedacht omdat de gemeente met een tekort aan tessakit (city inspectors) kampt. En die krijgen het niet een beetje druk, want ze moeten al het straatvoedselverbod controleren en ook het eerder genomen verbod op kraampjes op het voetpad, die de vrije doorgang belemmeren.

Betaling van het ‘bloedgeld’ is wettelijk toegestaan op grond van de Maintenance of Public Sanitary and Order Act van 1992. Die kent een maximum boete van 5.000 baht waarvan de helft naar Klikspaan gaat. Vanaf volgende maand is het zover.

De gemeente heeft ook gevoel voor detail [u proeft de ironie] want adviseert dat de schorten van voedselverkopers groen zijn en niet rood of geel, want die twee kleuren zijn politiek belast, aldus de gouverneur van Bangkok. Groen is de officiële kleur van City Hall.

Mae Hong Son: Politieofficier verdacht in sekszaak

25 april – Follow-up op het bericht van gisteren in Kort Nieuws over de politieofficier uit Mae Hong Son die ervan verdacht wordt een seksnetwerk in het Noorden te leiden dat wordt gedoogd door lokale politici en functionarissen. Het politiebureau is een onderzoek begonnen, de officier en drie andere agenten zijn naar een andere provincie overgeplaatst.

Het schandaal kwam in november aan het licht toen de moeder van een 14-jarig meisje op een foto haar dochter zag te midden van andere prostituees. [In een vorig bericht wordt de moeder een politie-informant genoemd, maar dat klopt niet volgens dit bericht. Een politie-informant had haar de foto getoond]

Politiewoordvoerder Krissana ontkent berichten dat hoge politiefunctionarissen aandringen op beëindiging van het onderzoek. Hij zegt dat het onderzoek vordert en bewijs wordt verzameld om een arrestatiebevel tegen de verdachten te kunnen aanvragen.

Bewoners in Phrae waar de officier nu werkt, hebben gevraagd de overplaatsing ongedaan te maken. Ze zijn bang dat hij in hun provincie hetzelfde gaat doen. Het hoofd van de Phrae Provincial Police heeft hen gezegd het onderzoek af te wachten.

De Public Sector Anti-Corruption Commission gaat functionarissen naar Mae Hong Son sturen om uit de eerste hand informatie te verzamelen. De PACC is bevoegd onderzoek te doen naar overheidsdienaren die hun plicht verzaken. De DSI is ook gevraagd de zaak te onderzoeken.

Kort nieuws dinsdag 25 april

– Thailand is op 3 en 4 mei gastheer van het International Congress on Education for the 21st century (ICE2017) van de Southeast Asian Ministers of Education Organisation (Seameo). Minister Teerakiat (Onderwijs) zegt dat gesproken gaat worden over het ontwikkelen van kwaliteitscriteria voor leraren om het beroep van leraar en hun training te verbeteren. Hij voorziet dat in de toekomst leraren zich zullen moeten registreren bij een professioneel orgaan in de regio om hun kwalificaties erkend te krijgen. Bij beroepen als ingenieur, architect en medisch personeel bestaat zo’n systeem al.

Tijdens het congres zullen de deelnemende landen eigen ervaringen uitwisselen. Thailand gaat het hebben over sufficiency-based scholen, waar leerlingen worden onderwezen in sufficiency thinking in hun dagelijkse leven. De nadruk ligt daarbij op zelfvoorziening, goed burgerschap, een gebalanceerd leven en veerkracht. Er wordt nog over veel meer gepraat, dus dat worden lange vergaderdagen voor de deelnemers. (Zie ook de pagina Onderwijs 2)

– Vijf Thaise leerlingen hebben op de International Conference of Young Scientists in Stuttgart elk een bronzen medaille gewonnen voor hun werk op het gebied van environmental sciences. Tijdens de conferentie hielden ze een presentatie van hun werk. Het bericht zegt niets over wat ze nou precies uitgevogeld hebben.

– Premier Prayut plus entourage is twee dagen op bezoek in Bahrein om de samenwerking tussen beide landen te versterken. Het is het eerste bezoek van Prayut aan het Midden-Oosten. Gepraat wordt over politiek, economie, gezondheidszorg en sociale samenwerking; tevens worden opinies uitgewisseld over tal van regionale kwesties.

Vandaag komt Prayut op audiëntie bij koning Hamad bin Salman Al Khalifa. Verder worden drie overeenkomsten getekend op het gebied van landbouw, belastingheffing en samenwerking tussen de Prince of Songkla University en de University of Bahrain.

Spot Thammasat universiteit– De traditionele jaarlijkse voetbalwedstrijd tussen teams van de Chulalongkorn en Thammasat mag dan niet doorgaan uit respect vanwege het overlijden van koning Bhumibol, maar de carnavalswagens lieten de studenten van Thammasat zich niet ontnemen. Ze komen dit jaar alleen niet verder dan de campus Rangit. En daar wordt weer vrolijk de draak gestoken met politieke affaires.

– De economische problemen van het land hebben niet de populariteit van de regering ondergraven. Een nieuwe minister van economie is niet het antwoord, zegt vice-premier Prawit in reactie op een peiling van Suan Dusit. Daarin noemde 76,5 procent van de respondenten economische problemen als belangrijkste oorzaak waarom de steun voor de regering afneemt. Ook de handhaving van verkeersregels en beperking van de vrijheid van meningsuiting scoorden hoog.

Enkele bobo’s hebben aangedrongen op een reshuffle van het kabinet, maar Prawit denkt niet dat dit betere resultaten zal opleveren. ‘Alle huidige ministers zijn toegewijd en presteren on par. Vertel me wie niet presteert? De premier houdt op hen allen persoonlijk toezicht.’

– Je moet maar durven: de import van 489 NGV-bussen (aardgas) voor het openbaarvervoerbedrijf Bangkok (BMA) verzieken en nu de regering verzoeken plannen voor een nieuwe aanbestedingsprocedure uit te stellen omdat het bedrijf in een juridisch conflict is verwikkeld met de BMA.

Ja, de Bestlin Group heeft wel wat op haar geweten, want ze leverde de Chinese bussen te laat en fraudeerde met de importheffing bij de eerste honderd. Het gevolg is dat de bussen nog steeds niet in gebruik zijn genomen, die honderd nog steeds op de kade van Laem Chabang staan [daarop is beslag gelegd door de douane], de gemeente het contract met Bestlin heeft geannuleerd en een nieuwe aanbesteding opent. De advocaat van Bestlin zegt dat het bedrijf ook naar de rechter stapt om er een stokje voor te laten steken.

– Een 30-jarige Cambodjaanse gastarbeider is niet verder gekomen dan Sa Kaeo toen hij naar zijn land probeerde te vluchten na zijn Thaise werkgeefster in Pathum Thani een dag eerder te hebben vermoord en bezittingen uit haar huis te hebben gestolen. Hij werd in Aranyaprathet op de Talad Thai markt aangehouden door de politie van Sa Kaeo. Hij had een vuurwapen bij zich, boeddhistische amuletten en 6.385 baht.

De verdachte heeft de moord en diefstal bekend. Hij heeft verklaard dat hij drie dagen eerder was ontslagen, nadat zijn bazin hem had berispt over zijn werk. Op de PD is een re-enactment gehouden, die veel belangstelling van bewoners trok. De politie was met vijftig man aanwezig om hem tegen eventuele volkswoede te beschermen, maar die bleef beperkt tot verwensingen.

– Het Legal Execution Department (LED) heeft de eerste helft van het begrotingsjaar 62 miljard geïncasseerd bij veilingen van in beslag genomen spullen. Het bericht zegt niet om welke spullen het gaat, in ieder geval auto’s weet ik. De hoge opbrengst is te danken aan veilingen die buiten het terrein van het LED zijn gehouden en in het weekend. Vanaf het volgende begrotingsjaar worden de veilingen in het hele land op zaterdag gehouden. Het Thaise begrotingsjaar loopt vanaf 1 oktober tot 30 september het volgend jaar.


 

Crematie van lege lijkkist

Lege lijkkist van ex-abt gecremeerd

24 april – De voormalige abt Phra Kru Sophon Thammaphiwat (79) van Wat Sirimongkol in Phang Khon  (Sakhon Nakhon), die in januari is overleden, is zaterdagavond gecremeerd. Is dat een bericht waard, want er gaan vele abts dood in dit land? Maar deze crematie is bijzonder want er lag geen lichaam in de kist die in vlammen opging.

Dat werd ontdekt toen de kist met koeling ter voorbereiding van de crematie werd geopend. [In het vorige bericht wordt de 100 dagen ceremonie genoemd] Er lag alleen een kussen in en een doek waarmee het lichaam bedekt was geweest. Waar het lichaam is en wie het heeft weggehaald, is een raadsel. De tempelcommissie besloot niettemin de crematie te laten doorgaan en alle vereiste rituelen uit te voeren.

Dus reciteerden monniken, voerden leerlingen van een school een traditionele dans uit, waar de abt in leven een bewonderaar van was, en voerden dorpelingen rumwong [?] uit om de abt de laatste eer te bewijzen. Het zag er allemaal net zo uit als andere crematies, behalve dat in de kist alleen de persoonlijke eigendommen van de abt lagen.

Dorpshoofd Khampoon zegt dat ze het aan de politie overlaten de zaak te onderzoeken en het lichaam te vinden. De plaatselijke politie krijgt daarbij steun van de Provincial Police Region 4. Alle mensen uit de omgeving van de abt worden ondervraagd, maar tot nu toe zonder resultaat.

De politie denkt aan een persoonlijk conflict, enkele discipelen geloven in magie van de abt. De familie heeft de hulp van zieners ingeroepen maar die hadden verschillende verklaringen. Achterkleinkind Ratchanok zegt de zoektocht te hebben opgegeven, maar ze is er zeker van dat het lichaam ergens moet zijn. (Bron: website Bangkok Post, 23 april)

Straatvoedsel in BKK: Vage plannen en veel blabla

24 april – Bangkok Post opent vandaag met een Special report (achtergrondverhaal) over de plannen van de gemeente Bangkok om de bereiding en verkoop van voedsel op straat te reguleren. Veel word je niet wijzer van het artikel: veel blabla en weinig harde informatie over wat nu wel of niet mag en waar.

Het lijkt erop alsof de gemeente alleen maar oog heeft voor de toeristen en vergeet dat gewone mensen in de hoofdstad afhankelijk zijn van het goedkope straatvoedsel. Zoals een verkoopster in King Petch zegt: ‘De overheid moet ook denken aan de bewoners van Bangkok en zorgen voor redelijk geprijsde voedselopties, vooral voor de minima. Straatvoedsel is deel van de levenswijze van de stadsbevolking.’

Pa Kaew (niet haar echte naam) is het eens met de maatregelen om de voedselhygiëne te verbeteren [Is dat nodig dan?] en eetgelegenheden op straat te verbieden die de doorgang voor voetgangers hinderen [Is dat zo erg dan?]. Maar het is de plicht van de regering, zegt ze, voor nieuwe locaties te zorgen met goedkope huren, niet ver van waaraf de verkopers nu staan.

Zoals al eerder gemeld [Wat eigenlijk niet?] heeft CNN voor het tweede achtereenvolgende jaar het straatvoedsel van Bangkok uitgeroepen tot het beste ter wereld. De plaatsen met het beste voer zijn Yaowarat (China Town), Khao San Road (voornamelijk bezocht door backpackers), Sanam Chai (Pratu Phee) en Silom. Een reissite komt tot dezelfde conclusie na een peiling onder 1,2 miljoen toeristen uit 220 landen.

Vallop Suwandee, voorzitter van de adviseurs van de gouverneur van Bangkok, tekent daarbij aan dat hygiëne en voedselveiligheid buiten beschouwing blijven bij het ordeningssysteem van CNN dat Tokio en Honoloeloe op de tweede en derde plaats zette. Hij wijst er verder op dat de maatregelen alleen gelden voor de drukke binnenstad. De voedselverkopers in Khao San en Yaowarat worden verplicht een training te volgen in hygiëne en andere eisen. De werktijden in beide straten worden aangepast.

Binnenkort in de sectie Thaise features op mijn site: Bangkok raakt zijn beroemde straatvoedsel kwijt.

Vijver met zwart water

Bewoners claimen: Zwart water is Haarlemmerolie

24 april – Weinig mensen kennen misschien de uitdrukking Haarlemmerolie, maar die uitdrukking is van toepassing op het zwarte water in twee meertjes in het dorp Ai Kasae (Narathiwat). Dat ontdekten ze toen bij dieren een huidziekte was uitgebroken en de geïnfecteerde dieren genazen na het water gedronken te hebben. De tamtam zorgde er daarna voor dat mensen van elders en zelfs van buiten de provincie naar het dorp togen om het geneesmiddel tegen alle kwalen (daar duidt de uitdrukking op) te bemachtigen.

Een 50-jarige dorpeling zegt dat de meertjes natuurlijke waterbronnen zijn die al 40 jaar bestaan. Aanvankelijk was er slechts één, later kwam er een tweede in de buurt bij. Sommige mensen beweren op internet dat het water is verontreinigd met menselijke faeces, maar de dorpelingen zeggen dat dit onzin is.

Het hoofd van het provinciaal kantoor van het ministerie van Volksgezondheid heeft onderzoek laten doen naar het water. Het bleek een grotere concentratie ijzer dan normaal te bevatten; ook de zuurgraad is hoger. Volgens hem heeft het water enkele eigenschappen die bepaalde ziektes zouden kunnen genezen.

Hij adviseert het niet te drinken omdat het bacteriën bevat die diarree kunnen veroorzaken. Het dient daarom eerst gekookt te worden. Hij heeft het dorp geadviseerd toiletten te bouwen voor het groeiend aantal bezoekers en ervoor te zorgen dat het water niet verontreinigd wordt.

In enkele landen wordt zwart water gebruikt in de alternatieve geneeskunde. De commerciële producten bevatten mineralen, die het water zijn zwarte kleur geven. (Bron: website Bangkok Post, 22 en 23 april)

Twee berichten over zwendel

24 april – Op pagina 2 van de krant staan vandaag twee berichten over zwendel. De Crime Suppression Division (recherche) zoekt de voormalig voorzitter van een spaarcoöperatie, die zijn leden voor 1,4 miljoen baht heeft opgelicht met investeringen in een loterij. En in Bangkok is een man uit Khon Kaen aangehouden die mensen wijs maakte geld nodig te hebben om een erfenis van 65 miljoen baht te kunnen terugvorderen.

De eerste zaak betreft de Chulalongkorn University Savings Cooperative. Pijnlijk want Chula is de oudste en meest gerenommeerde universiteit van Thailand, te vergelijken met onze Universiteit van Leiden. De gepensioneerde academicus verkocht loten voor de doorverkoop, waarbij de kopers een maandelijkse winst van 1 procent werd beloofd. Naar schatting zijn 160 personen in de zwendel getrapt, die daardoor 1,4 miljard baht hebben verloren. Eén zegt 70 miljoen baht te hebben geïnvesteerd.

De CSD werd vorige maand op de zaak geattendeerd toen het klachten regende. Vorige week vroeg ze na een voorlopig onderzoek aan de Criminal Court een arrestatiebevel aan. De politie heeft contact opgenomen met het Government Lottery Office voor nadere informatie. Het Anti-Money Laundering Office is gevraagd onderzoek te doen naar het geldspoor.

De zwendel zou in 2010 zijn begonnen. Waar het geld is gebleven is nog een raadsel want op de bankrekeningen van de verdachte staat slechts 5.000 baht. Volgens een van de slachtoffers stokte de betaling van dividenden in maart.

De tweede zaak bewijst voor mij dat je heel naïeve mensen hebt. De verdachte is [of was?] de baas van een kledingfabriek. Hij beweerde geld nodig te hebben om een erfenis van de regering terug te vorderen en zei in Chiang Mai gronden ter waarde van 100 miljoen baht te bezitten, waarop de NCPO beslag had gelegd. Hij beloofde hen een bonus wanneer hij het geleende geld kon teruggeven. Op die manier wist hij vrienden en collega’s te bedotten. Toen ze maar niets van hem hoorden en hij onbereikbaar was, kregen ze argwaan en seinden de politie in.

Hotel in West-Bengalen waar Thaise leerling overleed

India: Gaslek werd Thaise leerling vermoedelijk fataal

24 april – De 15-jarige Thaise leerling die begin vorige maand dood is gevonden in een hotel (foto) in West-Bengalen, is overleden aan zuurstofgebrek, mogelijk als gevolg van een gaslek. Dat is gebleken uit een autopsie door het Institute of Forensic Medicine van het Police General Hospital. Alcohol of sporen van drugs zijn niet gevonden. De resultaten van de autopsie in India zijn niet bekend gemaakt.

De leerling was in India om zich in te schrijven aan een kostschool. Het levenloze lichaam werd de ochtend na zijn dag van aankomst in het hotel in de badkamer gevonden. Twee vrienden werden in een aangrenzende kamer buiten bewustzijn gevonden, maar die overleefden het gaslek en keerden een week later terug. De vader van de overleden jongen gaat de hoteleigenaresse aansprakelijk stellen.

Een bron op de Indiase ambassade in Bangkok zegt dat de lokale politie voedselvergiftiging als oorzaak heeft genoemd. Drie weken later is het hotel gesloten nadat het lichaam van een Indiase man in een badkamer was gevonden. Een Indiase krant wijst met de beschuldigende vinger naar de centrale gasgestookte waterboiler, waarop de waterverwarming in alle badkamers is aangesloten.

Kort nieuws maandag 24 april

– Geen kleine onderneming, de MBI Group in Sadao (Songkhla), want bezit zes hotels, negen appartementen, twee vakantieparken en boerderijen met een totale investeringswaarde van 2 miljard baht, maar het is geen zuivere koffie. In januari deed de DSI al een inval waarbij 83 miljoen baht aan Thaise en buitenlandse valuta in beslag is genomen.

Gebleken is dat de groep vijf dochterbedrijven heeft opgezet met Thaise stromannen aan het hoofd, wat in strijd is met de Foreign Business Act. De DSI doet ook onderzoek naar de belastingafdracht van het bedrijf en beschuldigt het van het witwassen van geld.

Mogelijk zou het bedrijf iets te maken met het netwerk van drugsbaron Xaysana uit Laos, dat via het Zuiden van Thailand drugs het land uit smokkelt. De groep zou ook geprobeerd hebben een piramideproject op te zetten, maar dat is mislukt.

– De smokkel van sperma naar Laos, waarop een man donderdag in Nong Khai is betrapt, krijgt nog een juridisch vervolg want is strafbaar op grond van de wet op het draagmoederschap van 2015. De wet kent een strafmaat van drie jaar gevangenisstraf en/of een boete van 60.000 baht op de handel in sperma, eitjes en embryo’s.

Het ziekenhuis van Khon Kaen heeft de smokkelwaar getest en gaat nog DNA verzamelen. De resultaten worden gestuurd naar het Health Service Support Department dat beslist over verdere actie. Het ziekenhuis heeft de stikstof in de 4,1 liter container waarin het sperma werd vervoerd, aangevuld om het bewijs veilig te stellen.

Het HSSD inspecteerde vrijdag twee vruchtbaarheids en IVF klinieken in Bangkok en inspecteert vandaag twee andere, die eveneens door de smokkelaar als leverancier van zaad zijn genoemd bij eerdere transporten.

Voorgaande berichten:
23 april: Ziekenhuis bevestigt: Het was sperma
22 april: Nog geen bewijs voor illegale handel in sperma
22 april: Bangkok Post opent vandaag met sperma-zaak
21 april: Nong Khai: Sperma smokkelaar aangehouden

– Het Department of Special Investigation (DSI, de Thaise FBI) is door de Federation of Assistant District Chiefs of Thailand gevraagd het onderzoek naar een politieofficier in Mae Hong Son over te nemen die ervan verdacht wordt een minderjarig meisje te hebben aangezet tot prostitutie. Bij het lokale prostitutienetwerk waarover hij de leiding zou hebben, zijn ook ambtenaren en politici betrokken.

De zaak kwam in november aan het licht toen de moeder, die werkte als een politie-informant [niet eerder gemeld], het meisje op een foto zag tussen andere meisjes die werden aangeboden voor seksuele diensten. De vrouw heeft al geklaagd over de trage voortgang van het onderzoek en vraagt zich af waarom de politieman nog niet wordt vervolgd. Hij en drie andere agenten zijn wel overgeplaatst naar een andere provincie. De moeder en het meisje vrezen voor hun leven. Het meisje zit vanwege een andere zaak in een getuigenbeschermingsprogramma.

Tarit Pengdith– De NACC gaat nog eens beslag leggen op 100 miljoen baht aan vermogen van Tarit Pengdith, voormalig DSI-hoofd. Eerder werden bezittingen ad 90 miljoen in beslag genomen. Het bericht is een beetje verwarrend want het noemt ook 346,65 miljoen baht als ill-gotten. Het verschil van 256 miljoen zou hij hebben weggesluisd naar anderen waaronder zijn vrouw, kinderen en een politieman.

Het onderzoek naar Tarit’s ‘ongebruikelijke rijkdom’ is begonnen nadat hij na de coup was overgeplaatst naar een adviesbaantje op het Prime Minister’s Office. Tarit is een slimme vogel: hij overleefde als enige topambtenaar de machtswisseling van Democraten naar Pheu Thai, maar bij de junta heeft hij minder goodwill.

De NACC beschuldigde hem er overigens pas begin vorig jaar van dat hij ongebruikelijk rijk was. Dat fortuin bestaat deels uit grondeigendom in enkele provincies en voertuigen. Tarit heeft geprobeerd de NACC juridisch aan te pakken maar die procedures zijn allemaal mislukt.  (Zie verder de pagina Corruptie 5)

– De Spoorwegen (SRT) hebben een consultancybureau opdracht gegeven onderzoek te doen naar de oprichting van een bedrijf dat de gronden van de SRT gaat beheren. De SRT verwacht over zes jaar 60 miljard baht te kunnen verdienen met de commerciële ontwikkeling van onder andere elf A-locaties in en om Bangkok. Dat bedrag kan ze wel gebruiken want het spoorbedrijf kampt met een schuldenlast van 107 miljard baht. De SRT verwacht ook geld te kunnen verdienen met de nieuwe dubbelspoorlijnen, die meer passagiers zullen aantrekken. (Zie verder de pagina Spoorwegen)

– Het ministerie van Werkgelegenheid is begonnen met de uitgifte van e-werkvergunningen. Aan het gebruik van vervalste documenten zou met de smart-card definitief een eind moeten komen. Volgens het ministerie zijn ze moeilijker te vervalsen en het formaat vereist weinig ruimte. De kaarten bevatten een QR code, foto en gegevens van de migrant, werkgever, werkplaats en gegevens over in- en uitreizen in het land. De kaarten zijn als eerste in Mae Sot verstrekt, volgende maand komen grenscentra in Nong Khai en Sa Kaeo aan de beurt.


 

Plaquette oud en nieuw

Opinie: Zelfs in absentia is de plaquette aanwezig

23 april – Ben ik van de kaart dat de plaquette verdwenen is?, vraagt BP-redacteur Ploenpote Atthakor zich af op de opiniepagina van Bangkok Post naar aanleiding van Thailand’s jongste rel: de vervanging van een gedenkplaat op de Royal Plaza ter herinnering aan de Siamese revolutie van 1932.

Het antwoord luidt: Niet echt. ‘We moeten toegeven dat we eerder nauwelijks aandacht aan de plaquette besteedden. Hoeveel mensen wisten dat die zelfs bestond? Hoeveel mensen gaven om het historisch belang? Slechts een enkeling – totdat de gedenkplaat groot nieuws werd .’

‘Het behoeft geen betoog dat de plaquette, die een van de belangrijkste gebeurtenissen in de Thaise geschiedenis markeert [de afschaffing van de absolute monarchie en vervanging door de constitutionele monarchie] politiek een heet hangijzer is. Ik ben het volledig eens met degenen die geschokt zijn door dit ‘politiek vandalisme’, alhoewel de omvang ervan me heeft verbaasd.’

logo Ploenpote Atthakor‘Niettemin is te midden van dit alles een goed punt opgeworpen: We hebben dit historisch object veel te lang ondergewaardeerd. We wisten dat het op een weinig te benijden plaats lag, want auto’s reden er dag en nacht overheen. Niemand leek het te kunnen schelen.’

Eerlijk gezegd, schrijft Ploenpote, is het geklaag over de verdwijning enigszins ironisch. Met name wanneer je nadenkt over alle historische incidenten die een gedenkplaat verdienen of zelfs een monument, maar die genegeerd zijn.

Ploenpote noemt de opstand van 17 mei 1992 , toen de pro-democratie beweging het leger uitdaagde – en won. Dankzij die opstand kreeg het land in 1997 een grondwet die bekend staat als de people’s constitution, om in een coup bijna 10 jaar later te worden afgeschaft. Er is zelfs veel gepraat om een monument ter herinnering aan 1992 op te richten, maar dat is er nooit van gekomen. De geplande plaats bevindt zich nu in een armzalige staat.

De commotie over de plaquette heeft een zilveren randje, vindt Ploenpote. De abrupte verdwijning heeft de belangstelling voor deze periode in de Thaise geschiedenis als nooit tevoren gestimuleerd. Degenen die de plaquette hebben verwijderd, verwachtten dat blijkbaar niet.

Mijn enige zorg is, besluit Ploenpote, dat sommigen de geschiedenis als een soap opera zien, met goede en slechte mensen, een held en een antagonist. ‘Wanneer we onze geschiedenis beoordelen, moeten we terugkijken en uitzoeken wat de mensen dreef en wat de gevolgen waren voor henzelf en het land. De geschiedenis dient ons te leren niet weer dezelfde fouten te maken. Daarom is de plaquette van historisch belang.’ (Bron: Bangkok Post, 22 april)  (Zie voor alle voorgaande berichten de pagina Het mysterie plaquette)

Foto: Links de oude plaquette, die is verdwenen. Rechts de nieuwe zonder vermelding van de Siamese revolutie.

Uitstel voor passagiers in pickup trucks

23 april – De politie beperkt zich voorlopig tot een mondelinge waarschuwing aan passagiers in de laadbak van een pickup truck. Daarentegen wordt streng opgetreden tegen overschrijding van de maximum snelheid (80 km buiten de bebouwde kom en 60 km erbinnen) en rijden onder invloed. Teven worden het gebruik van veiligheidsgordels en de verplichting voor motorrijders een helm te dragen, streng gecontroleerd.

Dat is vrijdag afgesproken tijdens een vergadering van vice-premier Wissanu en vertegenwoordigers van de Royal Thai Police (RTP), het Land Transport Department (LTD) en andere betrokken diensten. De maatregelen zijn gebaseerd op de Land Traffic Act van 1979.

Assistent Wittaya van de RTP-hoofdcommissaris zegt dat de politie haar eigen versie van de beperking van het personenvervoer in laadbakken heeft ‘glad gestreken’ en die naar het LTD heeft gestuurd ‘for consideration’, maar details worden niet genoemd.

Wittaya zegt dat meer studie nodig is, alvorens de wet kan worden gewijzigd. Hij zei dat geen besluit is genomen over het maximum aantal personen in de laadbak, maar ‘kleinere aantallen zijn beter’. Bij ongelukken worden de bestuurders schuldig geacht omdat ze een voertuig gebruiken voor personenvervoer dat daarvoor niet geschikt is. ‘Dat is in het algemeen verboden.’

Het laadbakverbod ging op 5 april in, maar is na één dag onder druk van protesten op sterk water gezet. Even was sprake van een maximum van zes personen, maar over dat voorstel heb ik daarna niets meer gelezen.

Vice-premier Wissanu zegt dat artikel 44 van de interim-grondwet, op basis waarvan het verbod is genomen, niet meer wordt toegepast. ‘De mensen moeten zich op hun gemak voelen dat de regering rekening houdt met hun veiligheid en comfort, wanneer ze maatregelen neemt.’

Om met een persoonlijke noot te eindigen. Ik denk dat het eind van het liedje is: van uitstel komt afstel, om de simpele reden dat er vaak geen alternatief is voor het vervoer van personen in de laadbak.

Vrijspraak voor Worawi

23 april – In tegenstelling tot de rechtbank acht het Hof van Beroep voormalig voorzitter Worawi van de Football Association of Thailand (FAT) niet schuldig aan vervalsing. Worawi’s advocaat heeft dat vrijdag bekend gemaakt. Worawi gaat nu de Fifa vragen de ban van vijf jaar van de voetbalbond op te heffen, die hij kreeg nadat de Southern Bangkok Criminal Court hem in 2015 veroordeeld had tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van zestien maanden en een boete van 10.000 Zwitserse franc.

Worawi Makudi during a football tournament in 2014.Worawi was ervan beschuldigd voorafgaand aan de verkiezing van FAT-president in 2013, die hij won, het kiesreglement in zijn voordeel te hebben veranderd. De Pattaya FC, die de verliezende kandidaat steunde, stapte daarop  naar de rechter.

Het Hof van Beroep meent dat Worawi niet de intentie had iets verkeerds te dien. Hij handelde binnen de richtlijnen van het Local Administration Department, dat het toezicht heeft op alle verenigingen in Thailand. De Pattaya FC heeft laten weten niet in beroep te gaan.

Worawi is achttien jaar lid geweest van het uitvoerend comité van de Fifa voor hij zijn zetel in mei 2015 verloor. Gevraagd of Worawi zijn comeback maakt, zegt zijn advocaat dat hij tijd nodig heeft om zijn ‘mentale wonden te laten genezen alvorens een besluit te nemen’. ‘Hij wil goede mensen steunen. Als ze iets verkeerds doen, vragen de mensen wel om iemand anders om de vereniging te leiden.’ Vorig jaar werd Somyot Poompunmuang gekozen tot FAT-president. (Bron: website Bangkok Post, 22 april)

Ziekenhuis bevestigt: Het was sperma

23 april – Ja, het was inderdaad menselijk sperma dat een man donderdag naar Laos probeerde te smokkelen, keurig volgens de regels in een met stikstof gekoeld vaatje. Dat is bevestigd door onderzoek in het ziekenhuis van Khon Kaen. Een DNA-onderzoek volgt nog, waarna het Department of Health Service Support (DHSS) bepaalt of verdere actie geboden is.

DHSS adjunct directeur-generaal  Thongchai heeft de bevolking opgeroepen geen overhaaste conclusies te trekken, bij voorbeeld dat het zaad gebruikt gaat worden voor draagmoederschap. In Thailand is dat alleen toegestaan bij echtparen die geen kinderen kunnen krijgen. Het bericht zegt niets over de regels in Laos.

Voorgaande berichten:
22 april: Nog geen bewijs voor illegale handel in sperma
22 april: Bangkok Post opent vandaag met sperma-zaak
21 april: Nong Khai: Sperma smokkelaar aangehouden

Bezwaar tegen verplicht lidmaatschapsgeld

23 april – Politici en politieke groepen zijn verdeeld over het verplichte lidmaatschapsgeld van 100 baht per jaar voor leden van politieke partijen. Deze eis is vastgelegd in de organieke wet op politieke partijen, die momenteel in behandeling is bij het parlement.

De grondwetcommissie (CDC) die het heeft bedacht, zegt: Het heeft tot doel betere en meer betekenisvolle participatie van partijleden te bevorderen. Suthep Thaugsuban, voormalig leider van het protest tegen de regering Yingluck, steunt het voorstel omdat politieke partijen daardoor meer financiële armslag krijgen.

De tegenstanders zeggen: Het hindert de rekrutering van nieuwe leden. Volgens vice-partijleider Ong-art (Democraten) zijn er betere manieren om politieke betrokkenheid te bevorderen. Hij zegt dat de wet ook al diverse beperkingen kent, waardoor het moeilijker wordt nieuwe leden te vinden.

Vrijdag keurde het parlement in eerste lezing twee organieke wetten goed: op de politiek partijen en op de Kiesraad. Ong-art zegt dat zijn partij bereid is de parlementscommissie die het wetsvoorstel momenteel onder de loep neemt, nader te informeren over haar standpunt.

Partijleider Abhisit pleitte eerder voor een lager bedrag. Hij is het eens met het voorstel, maar verwacht dat de wettelijke eis problemen gaat geven. Suthep Thaugsuban, voorzitter van de Muan Maha Prachachon Foundation, vindt het bedrag daarentegen te laag. Het dwingt partijen andere geldbronnen aan te boren en die kunnen invloed uitoefenen op partijen.

Hij pleit ook voor een hoger aantal nieuwe leden wanneer partijen beginnen met de registratie: niet 500 maar 5.000. De wet eist thans dat het aantal leden binnen 1 jaar naar 5.000 en binnen 4 jaar naar 10.000 groeit.

Voormalig regeringspartij Pheu Thai gelooft er niets van dat het lidmaatschapsgeld de politieke participatie bevordert. ‘De CDC-voorzitter weet niet wat politieke participatie is. Die kan vele vormen aannemen, zoals betrokkenheid bij een proces. Dat voorstel is fantasie.’ (Zie ook de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Kort nieuws zondag 23 april

– De politie heeft de Filipijnse ambassade gevraagd het toeristenvisum van Phannarat Chantaramand in te trekken, de arts die talloze collega’s en anderen heeft opgelicht met investeringen in een nep reisbureau. De vrouw en haar familie zijn voor Songkran naar de Filipijnen gevlucht, nadat de oplichting bekend werd. Twee medeplichtigen zouden nog in Thailand zijn. Tegen alle drie is een arrestatiebevel uitgevaardigd. Phannarat haalde de slachtoffers over in het bedrijf te investeren door ze hoge dividenden van 6 tot 18 procent per maand te beloven.  Tot nu toe hebben pas tien slachtoffers aangifte gedaan.

– Twee seksberichten vandaag in de krant. Eén heeft betrekking op een zaak die drie jaar geleden speelde, waarbij een politieofficier in Mae Hong Son jonge vrouwen, waaronder een meisje van 14 jaar, na hen gedrogeerd te hebben, tot prostitutie dwong. Hij zou deel uitmaken van een bende die onder leiding staat van twee vrouwen.

De Anti-Trafficking in Persons Division van de politie is in maart attent gemaakt op de seksbende. De moeder van het meisje ontdekte de sekshandel doordat een kennis haar foto’s van Line had gestuurd van jonge vrouwen die hun diensten aanboden. De politie is bang dat het moeilijk zal zijn bewijs te vinden, omdat het zo lang geleden is gebeurd.

– Het tweede bericht gaat over de eerder gemelde groepsverkrachting in Suphan Buri (zie Kort nieuws van donderdag). De politie heeft een ’invloedrijke’ zakenman aangehouden. Hij zou een meisje, ook van 14 jaar, tot seksuele diensten hebben gedwongen. De man ontkent elke betrokkenheid. Voor de groepsverkrachting heeft de politie eerder zeven tieners aangehouden. Ze verkrachtten het meisje vorig jaar in een internetcafé en in een bos. De politie is nog op zoek naar andere verdachten.

– Economische problemen zijn door de meesten van de 1.167 respondenten in een peiling van Suan Dusit genoemd als de meest dringende zorg die door de regering moeten worden aangepakt. Andere waren corruptie, politieke conflicten, handhaving van de wet, het gebruik van artikel 44 en onduidelijkheid over de verkiezingen.

Degenen die economische problemen noemden, zeiden gefrustreerd te zijn dat het de regering niet is gelukt het hoge aantal werklozen terug te dringen. Ze vinden dat de regering meer economische stimuleringsmaatregelen moet nemen en experts moet inschakelen om banen te scheppen en mogelijkheden voor buitenlandse investeringen te vergroten.

– Aan bevordering van biodiversiteit dient Thailand viermaal zo veel als thans te besteden, naar schatting 11 miljard per jaar, zegt het Biodiversity Finance Institute Thailand (Biofin). Op dit moment behoort Thailand tot de landen van Zuidoost-Azië met de grootste diversiteit, maar die wordt bedreigd door onder andere overbevissing, ontbossing, mijnbouw en toerisme dat koraalriffen schaadt.

Gisteren ging een driedaags evenement [?] van Biofin van start over Thailand’s strategie op het gebied van biodiversiteit. Biofin is een organisatie die dertig deelnemende landen helpt hun uitgaven aan biodiversiteit te bepalen.

– Thailand, Maleisië en Indonesië, die 70 procent van het wereldaanbod natuurrubber leveren, hebben afgesproken de binnenlandse vraag te vergroten als reactie op de fluctuerende rubberprijs. Ze zijn het er weliswaar over eens dat de rubberprijzen zullen blijven stijgen, onder meer door een lager aanbod uit het Zuiden van Thailand als gevolg van zware regenval en overstromingen, maar de grote spelers in de industrie verwachten dat de prijzen blijven schommelen. In juli vergaderen de drie landen weer. Overwogen wordt de export in te krimpen.

– Een man die zich voordeed als ambtenaar van het Office of the Narcotics Control Board heeft een gevangenisstraf van twee maanden te pakken. De zaak kwam aan het licht door een videoclip op Facebook. Te zien is hoe hij op 10 april voor een appartement in Sara Buri op hoge toon eist het te doorzoeken. Hij eist ook dat de andere persoon zijn urine afstaat voor een drugstest. Drie dagen later deed een soortgelijk incident zich voor in Kalasin. Daar leek de nep-ambtenaar onder invloed. Op het zich uitgeven voor een ander staat een gevangenisstraf van maximaal een jaar en/of een boete van 20.000 baht.

– In tambon Koke Kamin (Buri Ram) gaat een massale vaccinatiecampagne gehouden worden tegen hondsdolheid, nadat drie personen, waaronder een peuter, en enkele huisdieren en kippen zijn gebeten door een hondsdolle zwerfhond. In de tambon leven 1.400 honden waaronder 200 zwerfhonden.


 

Herdenking van de Siamese revolutie, 24 juni 2016

Mysterie van de plaquette: absurdisme ten top

22 april – Zaken die er op het eerste gezicht simpel uitzien, blijken soms verbijsterend ingewikkeld. De switcheroo (disambiguatie) van de gedenkplaat ter herinnering aan de Siamese revolutie van 1932 leek aanvankelijk een simpele diefstal of vandalisme. Maar nadat de zaak onder de aandacht van de autoriteiten was gebracht, escaleerde het tot iets wat thuishoort in het absurdisme.

Wasant Techwongtham kraakt in zijn wekelijkse rubriek Plain Talk op de opiniepagina van Bangkok Post harde noten: ‘De dwaasheid in dit land kent geen grenzen. Maar deze laatste episode spant de kroon. Hoe meer mensen proberen de zaak te duiden, des te schimmiger wordt het.’

Logo Wasant TechawongthamWaar gaat het om? In het wegdek van de Royal Plaza bij het ruiterbeeld van koning Rama V ligt een plaquette op de plaats waar op 24 juni 1932 de revolutie werd uitgeroepen, die een eind maakte aan de absolute monarchie. Thailand, toen nog Siam geheten, werd een constitutionele monarchie. De koning nam de wijk naar Engeland en deed drie jaar later afstand van de troon. Elk jaar op 24 juni wordt de revolutie, die zonder enig geweld gepaard ging, op die plaats herdacht (foto).

Maar die plaquette ligt er niet meer, er ligt nu een andere waarop elke verwijzing naar de revolutie ontbreekt. Begin deze maand moet de nieuwe zijn aangebracht. De vraag is door wie of in opdracht van wie? [Wilt u een hint? Nee, toch maar niet doen.]

Het is werkelijk hilarisch om de smoezen en het gedraai van de autoriteiten te volgen. Mij doet het denken aan het absurdisch toneel van Ionesco (De kale zangeres) en Becket (Wachten op Godot) met onnavolgbare en onlogische dialogen die de zinloosheid van het bestaan onderstrepen.

Nou, onnavolgbaar zijn die Thaise smoezen, zoals: De politie kan alleen onderzoek doen als de eigenaar van de plaquette aangifte van diefstal doet. ‘Ik weet niet zeker of ik hierbij moet lachen of huilen’, schrijft Wasant. Of: De plaquette is geen kunstvoorwerp en heeft geen historische waarde (quote van het Fine Arts Department).

De plaats waar de plaquette ligt, een paar meter vanaf het standbeeld van Thailand’s meest geëerde vorst Rama V, is nooit buiten het zicht van mannen in uniform. De plaats wordt in de gaten gehouden door elf CCTV-camera’s, maar die werden eind maart weggehaald door de gemeente Bangkok vanwege werk aan de verkeerslichten. Mensen die een kijkje komen nemen, wordt verboden foto’s te maken. Er staan nu hekken om de nieuwe plaquette.

Wasant maakt zich zorgen. De Thaise bevolking mag al niet van het militaire regime denken of zeggen wat ze vinden. ‘En nu worden we geacht niets te zien en niets te horen. George Orwell zou zo’n verhaal graag geschreven hebben. We lijken in een andere dimensie te leven waarin de waarheid is vervormd en waarheid datgene is wat de machthebbers zeggen wat waar is.’

Wasant schrijft: ‘Het gezonde verstand, de rede, de logica en het gevoel van schaamte vliegen het venster uit. De manier waarop de autoriteiten antwoorden op vragen van burgers is zoiets als: Jij zegt appel, ik zeg ezel.’ Mooi gesproken, meneer Wasant. Zullen we het hier maar bij laten? (Bron: Bangkok Post, 21 april)

Voorgaande berichten:
21 april: Kort nieuws
20 april: Bewakingscamera’s bij plaquette in maart weggehaald
19 april: Kuifje en het mysterie van de verwisselde plaquette
19 april: Update krant: Gouverneur Bangkok geeft een goed advies
18 april: Politie werkt onderzoek naar plaquette tegen
18 april: Update: Pro-democratie protest gesmoord; leider aangehouden
17 april Politie gevraagd om onderzoek naar plaquette
17 april: Update krant: CCTV beelden nog niet bekeken
16 april Andere gedenkplaat; de dader ligt op het kerkhof

Roodhemd Arisman mag nog een jaar zweten

Arisman Pongruangrong22 april – Geen vrijspraak voor Arisman Pongruangrong, een bekende co-leider van het UDD (roodhemden), wegens smadelijke uitspraken over toenmalig premier Abhisit die hij in oktober 2009 in toespraken deed.

De Criminal Court had hem daarvoor al in 2012 een gevangenisstraf van 1 jaar gegeven en het hooggerechtshof ging daarin vrijdag mee. Abhisit had aangifte gedaan omdat hij meende dat Arisman zijn reputatie had geschaad en ressentiment tegen hem had aangewakkerd.

Arisman zit sinds 2015 een gevangenisstraf van vier jaar uit wegens de bestorming van een hotel in Pattaya in april 2009, eveneens toen Abhisit aan het bewind was, waar de leiders van Asean een topconferentie hielden. Twaalf anderen draaiden daarvoor ook vier jaar de bak in. Enkele leiders moesten toen per boot worden geëvacueerd. (Bron: website Bangkok Post, 21 april)

Granaten gevonden bij grens in Trat

22 april – Negen ongeëxplodeerde granaten zijn in Bo Rai (Trat) op een onverharde weg gevonden bij de grens met Cambodja. Er staat een waarschuwingsbord bij en er ligt een plastic lint omheen. De granaten, zogeheten RPG’s (rocket-propelled grenades), werden ontdekt door werklui die de weg inspecteerden. De weg wordt gerenoveerd om de transportverbinding met de provincie Battambang in Cambodja te verbeteren.

Districtshoofd Panuwat vermoedt dat de granaten een restant zijn uit de tijd van de Rode Khmer, en dat ze gevonden zijn door het Thailand Mine Action Centre. Trat is een van de gevaarlijkste grensprovincies. Er liggen nog veel mijnen. Vorig jaar werden 462 mijnen gevonden en onschadelijk gemaakt. (Bron: website Bangkok Post, 21 april)

Studie naar inkomenssteun voor boeren

22 april – Het ministerie van Financiën wil diverse maatregelen nemen om het inkomen van boeren te verhogen, maar een rijsthypotheeksysteem zoals onder de regering Yingluck hoort daar niet bij. Gedacht wordt aan een garantieprogramma, dat gericht is op duurzaamheid. Het Fiscal Policy Office en de BAAC zijn gevraagd gezamenlijk te bekijken welke maatregelen het meest geschikt zijn en die volgende week voor te leggen aan het ministerie.

Permanent secretaris Somchai van het ministerie zegt dat een hypotheeksysteem niet in aanmerking komt omdat het problemen oplevert met het management en vatbaar is voor fraude. Enkele voorgaande regeringen hebben het systeem toegepast toen de rijstprijzen kelderden. Maar in tegenstelling tot de regering Yingluck waren ze wel zo verstandig het volume te beperken en een redelijke hypotheekprijs vast te stellen. Bij Yingluck lag die 40 procent boven de marktprijs en gold geen maximum, waardoor de boeren steeds meer gingen produceren, resulterend in een verlies van 500 miljard baht.

De regering Abhisit hanteerde een prijsgarantiesysteem waarbij de regering indien nodig het verschil betaalde tussen een benchmark prijs en de marktprijs voor een maximum van 25 ton paddy per huishouden. De prijzen werden elke twee weken aangepast.

De huidige regering introduceerde vorig jaar een hypotheeksysteem voor de opslag van 2 miljoen hom mali en kleefrijst. De boeren moeten de rijst zelf opslaan. Doel was de nieuwe rijst later op de markt te brengen. De hypotheekprijs was gebaseerd op 90 procent van de marktprijs. Verder kunnen boeren al langer hun oogst verzekeren, maar het bericht geeft daarover geen details. (Bron: Bangkok Post, 21 april) (Zie verder de pagina Rijst 3)

Aanrijding Chon Buri tegen tolhokje

Automobilist rijdt zich dood tegen tolwegkassa

22 april – Da’s nou pech hebben. Bij een van de toegangen tot een tolweg in Khiri Nakhon (Chon Buri) hoeft niet betaald te worden omdat de pas gebouwde kassa nog niet in bedrijf is. Maar een bestuurder (45) uit Bang Lamung (Chon Buri) liep dat voordeeltje mis, want hij crashte vrijdagochtend met zijn wagen tegen de betonnen kassa en kwam daarbij om het leven. De politie vermoedt dat de man te hard reed en in slaap was gevallen. Het is niet de eerste keer dat op die plaats ongelukken zijn gebeurd [geen details]. (Bron: website Bangkok Post, 21 april)

Eerste kwartaal: NPL’s stijgen bij grote drie

21 april – Drie grote banken zijn het eerste kwartaal geconfronteerd met meer slechte leningen. Twee noteerden niettemin een winststijging, één een licht verlies.

Bangkok Bank, de grootste bank qua vermogen, noteerde een stijging van 61,8 miljard baht aan NPL’s (non-performing loans) in dezelfde periode vorig jaar naar 77,8 miljard baht. De bruto NPL-verhouding steeg van 2,9 naar 3,5 procent. De reserveringen voor dat verlies hadden een neerwaartse druk op de nettowinst van 0,1 procent op jaarbasis naar 8,31 miljard baht.

De Siam Commercial Bank boekte daarentegen een winst dankzij hogere rente-inkomsten en netto tariefs en service inkomsten. ’s Lands derde grootste bank reserveerde voor NPL’s evenveel als vorig jaar. Het percentage NPL’s steeg van 2,64 naar 2,7 procent, eveneens gerekend over dezelfde periodes.

De Kasikorn Bank, ’s lands vierde grootste bank, noteerde een lichte stijging van de geconsolideerde NPL’s van 65,1 miljard baht naar 65,4 miljard baht, maar de bruto NPL-verhouding bleef constant op 3,3 procent door een toename van de verstrekte leningen. De netto rente-inkomsten stegen met 4,1 procent en de overige inkomsten met 3,9 procent. In bijgaand kader de resultaten van de negen beursgenoteerde banken. (Bron: Bangkok Post, 21 april)

Spanjaard krijgt doodstraf voor moord op kameraad

22 april – Toen Artur Segarra Princep (38) de rechtbank betrad, hield hij zijn hand omhoog, waarop stond Lucas 23:34, een vers waarin Jezus aan het kruis zegt: ‘Vader, vergeet het hun, want ze weten niet wat ze doen.’  De Spanjaard die terechtstond voor moord en verminking zal daarmee niet op zichzelf hebben gedoeld, maar op de rechtbank. Maar die wist wel wat ze deed; ze veroordeelde hem gisteren tot de doodstraf voor moord met voorbedachten rade op zijn kameraad, een consultant van een buitenlands bedrijf.

Artur Segarra PrincepPrincep werd vorig jaar in de kuststad Sihanoukville in Cambodja aangehouden en in februari overgedragen aan de Thaise politie. Sindsdien zit hij in voorarrest. Hij kidnapte in januari vorig jaar zijn slachtoffer, martelde hem en verdeelde het lichaam in stukken die hij in de Chao Phraya gooide. Daar werden ze op verschillende plaatsen gevonden.

Volgens het OM gebeurden de marteling en moord in Princep’s kamer in Huai Khwang (Bangkok). Princep ontfutselde hem zijn ATM pinpascode, dwong het slachtoffer drugs te nemen tot hij zijn bewustzijn verloor. Hij bedekte zijn hoofd met een plastic zak en verstikte hem. Met de pinpas nam hij 734.940 baht op.

Princep pleitte in de rechtbank onschuldig. Hij ontkent dat hij banden had met het slachtoffer. De rechtbank baseerde haar vonnis op camerabeelden, een verklaring van de conciërge van het gebouw en forensisch materiaal waaronder DNA. (Bron: website Bangkok Post, 21 april. Het bericht in de krant bevat geen afwijkende informatie)

Nog geen bewijs voor illegale handel in sperma

22 april – Het Health Service Support Department (HSSD) heeft gisteren de klinieken bezocht die door de donderdag in Nong Khai aangehouden man zijn genoemd. De sperma die hij naar Laos probeerde te smokkelen, zou van een van die klinieken afkomstig zijn.

De directeur van de Superior ART infertility treatment clinic in Ratchathewi bevestigt dat de genoemde Chinese en Vietnamese man in zijn kliniek hun sperma hebben afgegeven. Een Thaise man, door hen geautoriseerd maar niet de smokkelaar, haalde het zaad later op.

De directeur zegt dat zijn kliniek klanten toestaat hun sperma terug te trekken omdat het als hun persoonlijk eigendom wordt beschouwd. De kliniek heeft volgens hem niets te maken met het transport van of handel in sperma.

Adjunct-directeur Thongchai Keeratihuttayakorn van het HSDD zegt dat nog geen gerechtelijke stappen kunnen worden ondernomen, omdat bewijs dat de man werkelijk sperma vervoerde ontbreekt. Thongchai denkt dat het moeilijk zal zijn de bron van het sperma op te sporen als er in gehandeld is. Commercieel draagmoederschap is in Thailand verboden, maar of dit ook geldt voor Laos, vermeldt het bericht niet. (Bron: website Bangkok Post, 21 april) (Zie verder het bericht van gisteren: Nong Khai: Sperma smokkelaar aangehouden)

Thongchai Keeratihuttayakorn

Bangkok Post opent vandaag met sperma-zaak

22 april – De spermazaak domineert vandaag de voorpagina van Bangkok Post met als kop dat die zorgen oproept over illegale handel in sperma, bedoeld voor draagmoederschap dat in Thailand sinds 2015 alleen is toegestaan bij Thaise echtparen. Die vrees werd uitgesproken door adjunct-hoofd Thongchai (foto) van het Health Service Support Department (HSSD). Hij en stafleden inspecteerden gisteren twee vruchtbaarheids- en IVF-klinieken aan de Ploenchit Road in Bangkok.

Thongchai zegt dat Thailand weinig kan doen wanneer sperma, eitjes of embryo’s naar het buitenland worden gesmokkeld. In eigen land is de handel daarin verboden op grond van de Technologically Assisted Reproductive Medicine Surrogate Children Protection wet van 2015.

Onduidelijk is waarom de Taiwanese en Vietnamese man niet zelf naar het buitenland zijn gereisd om hun sperma af te geven. Artsen achten het mogelijk dat het proces van inseminatie al begonnen is in Thailand, omdat het beschikt over meer geavanceerde technologie dan elders in de regio.

Het Immigration Bureau heeft bekend gemaakt dat de aangehouden man het afgelopen jaar dertien maal Cambodja heeft bezocht en elf maal Laos. Donderdag was hij op weg naar een kliniek in Vientiane.

In de geïnspecteerde klinieken (de smokkelaar heeft er vier genoemd als bron voor zijn vrachtjes) zijn geen onregelmatigheden geconstateerd, zegt Thongchai. Wanneer alleen maar sperma is gesmokkeld, valt Superior ART [zie vorige bericht] niets te verwijten, zegt hij, maar wanneer de tank ook embryo’s bevatte, gaat het HSSD nader onderzoek doen om te bepalen of ze legaal uit de kliniek zijn gehaald. Het HSSD heeft zich voorgenomen zeventig andere klinieken te inspecteren, die IVF en spermadiensten verlenen.

Wealth Ever zaak: Pasist zaait verwarring

22 april – Zucht, grote zucht! Volgens een vorig bericht heeft actrice Chutimon, die samen met Wealth Ever eigenaresse Pasist Arinchayalapsis een reisje naar Hong Kong maakte, gezegd dat een zakenvrouw in Hong Kong de bazin van Pasist kan zijn. Maar dit bericht schrijft die mededeling over Pasist’s zogenaamde financier toe aan Pasist zelf. De politie hecht er weinig waarde aan, ze denkt dat ze dit heeft gezegd om de aandacht van het onderzoek af te leiden.

De politie ondervraagt momenteel acteurs, actrices en beroemdheden die door Pasist gebruikt zijn om haar bedrijf, feitelijk een piramideconstructie, betrouwbaar te doen lijken [geen details]. Gisteren sprak de politie met vertegenwoordigers van THAI en Cathay Pacific die in de informatie van Wealth Ever worden genoemd. Zij zouden de chartervluchten naar Japan uitvoeren die de leden van het direct-sales bedrijf als bonus werd voorgespiegeld. Met luchtverkeersleiding Aerothai wordt nog gepraat. (Zie verder de pagina Wealth Ever)

Krue Se moskee

Kort nieuws zaterdag 22 april

– De beveiliging in het Zuiden wordt volgende week opgeschroefd om mogelijk geweld te voorkomen dat gepleegd wordt ter herdenking van de gevechten van dertien jaar geleden, die aan 32 vermeende moslim opstandelingen in de Krue Se moskee (foto) in Pattani het leven kostten.

Intussen zijn nog geen vorderingen geboekt in het onderzoek naar de dertien gecoördineerde aanvallen woensdagavond in Pattani, Narathiwat en Songkhla. Woordvoerder Pramote van Isoc Region 4 waarschuwt voor overhaaste conclusies dat ze tot doel hadden het vredesoverleg te ontwrichten, tenslotte wordt de regio al meer dan tien jaar geteisterd door geweld, terwijl dat overleg pas enkele jaren plaatsvindt.

Sommigen wijzen met de beschuldigende vinger naar de nieuwe voorzitter van de Barisan Revolusi Nasional Melayu Patani, een van de gesprekspartners van Thailand. Ook het nieuw benoemde militaire hoofd Din Wan Cik wordt verdacht als aanstichter.

Isoc-woordvoerder Peerawat vraagt de bevolking niet te veel aandacht te besteden aan de gewelddadige incidenten op 6 en 19 april. Hij zegt dat de opstandelingen alleen maar de autoriteiten in diskrediet willen brengen, om aan te tonen dat ze niet in staat zijn gebleken te zorgen voor veiligheid voor de bewoners.

– De politie is op zoek naar de arts die collega-artsen en anderen heeft opgelicht door ze te laten investeren in een nep reisbureau. Vermoedelijk is ze gevlucht naar de Filipijnen. Ook haar vriend en een andere vrouw zijn nu verdachte in deze zaak, die de slachtoffers een slordige 64 miljoen baht heeft gekost. De oplichting is een week geleden bekend gemaakt door een van de slachtoffers (zie het bericht van 17 april: Artsen, ingenieurs en docenten voor 64 mln baht opgelicht, en 18 april: Arts verdacht van oplichting met investeringen).

Songwit Sukprasert– Gevangenis of psychiatrische inrichting? Wat wordt het voor de 52-jarige Songwit Sukprasert uit Hua Hin die in een videoclip de hoofdcommissaris van politie, de legercommandant en premier Prayut heeft uitgedaagd voor een vuurgevecht.

De man is gisteren aangehouden. Artsen doen onderzoek naar zijn geestelijke gezondheid. Volgens familieleden had Songwit in 2004 een ongeluk op de fiets, waarbij zijn hersens zijn beschadigd. Daaraan is hij geopereerd.

– Het nieuwe programma van eisen (ToR, terms of reference) voor de dubbelspoorlijn Hua Hin-Prachuap Khiri Khan is zonder problemen door de internethoorzitting gezeild. Op herziening van de ToR was aangedrongen door de superboard die de eerste ToR niet vertrouwde. De superboard heeft het toezicht op overheidsbedrijven. Enkele ‘insprekers’ vroegen de Spoorwegen een verklaring voor het terugbrengen van de kosten van 9,8 miljard baht naar 7,3 miljard baht door het project te verkleinen. Het nieuwe programma van eisen dient als model voor de aanbestedingsprocedure van de overige vier dubbelspoorlijnen die in augustus begint. (Zie verder de pagina Spoorwegen)

– Follow-up op het bericht van gisteren: Nationale strategiewet is geen dwangbuis, zegt regering, maar veel nieuwe informatie bevat het bericht niet. Vice-premier Wissanu verwacht dat de wet, die in eerste lezing is behandeld door het parlement (NLA), in augustus van kracht wordt.

De wet bevat de plannen die Thailand voor de komende 20 jaar heeft, wat critici een ‘dwangbuis’ noemen. Maar de regering bestrijdt dat toekomstige regeringen aan banden worden gelegd. De wet voorziet in de vorming van een nationale strategiecommissie plus enkele sub-commissies. De NLA heeft ook in eerste lezing een wet op nationale hervormingen goedgekeurd.

– Nog meer parlement. De organieke wet op de Kiesraad kreeg in eerste lezing het groene licht. Het wetsvoorstel wordt nu bestudeerd door een ad-hoc commissie van 31 leden, die nog wijzigingen kan aanbrengen. Daarna wordt het in tweede en derde (laatste) lezing behandeld. Aan de Kiesraadleden worden hogere eisen gesteld, waardoor sommigen dreigen het veld te moeten ruimen. Het parlement is hierover verdeeld.

Voorzitter Meechai van de grondwetcommissie, die in het parlement een toelichting gaf op de wet, verdedigde het schrappen van provinciale kiesraden, die te veel onder de invloed van lokale politici zouden staan. Zij worden vervangen door inspecteurs. Critici vinden het geen verbetering omdat de inspecteurs onvoldoende op de hoogte zijn van de lokale problemen. (Zie ook de pagina Verkiezingsnieuws 2)

– Het ging in het begin goed, vertelde de 32-jarige Ratchuda gisteren op een politiepersconferentie over haar goudveilingen op Facebook, waarmee ze midden vorig jaar was begonnen. Oké, ze had gelogen een geaccrediteerde gouddealer te vertegenwoordigen, maar de klanten ontvingen waarvoor ze betaald hadden.

Recent echter kreeg ze ‘aanbodproblemen’, waardoor het regende met klachten en claims van fraude bij de politie. Sommige boze kopers gingen zelfs naar haar huis om hun beklag te doen. De vrouw werd gisterochtend door de politie in Pathum Thani aangehouden.

De Technology Crime Suppression Division zegt dat zestig klanten aangifte hebben gedaan. De schade bedraagt 90 miljoen baht. De vrouw beweert dat ze haar klanten hun geld teruggeeft.


 

Anatomie van een soi - Eten op straat in Bangkok

Opinie: Gemeente haalt ’t leven uit Bangkok

21 april – Zelden zo’n stelletje domoren bij elkaar gezien als de gemeente Bangkok. Ze wil het trottoir teruggeven aan de voetganger, maar als ze met het huidige beleid doorgaat, zijn er helemaal geen voetgangers meer, want wat hebben die te zoeken op lege voetpaden zonder straatverkopers?

Natuurlijk heeft de gemeente gelijk: al die kramen hinderen de vrije doorgang. Soms konden twee mensen elkaar amper passeren, vooral als iemand stil hield bij een uitstalling. Maar was dat zo erg? Gezelligheid, las ik eens, laat zich meten in het aantal botsingen [van voetgangers]. Dat hoort bij de charme van Bangkok, bij de enigszins anarchistische bevolking. Wie daar niet tegen kan, adviseer ik op de Thaise versie van de Mookerheide te gaan wonen.

logo Sirinya WattanasukchaiStraatverkopers weg, de beroemde bloemenmarkt Pak Khlong Talad sterk getrimd en nu heeft de gemeente de volgende aanval ingezet: straatvoedsel. Jawel, het straatvoedsel dat hooguit 40 baht kost en heel wat arme monden voedt. Maar City Hall maakt een uitzondering. Voor de eigen bewoners? Nee, voor de toeristen en dat is toch een rare prioriteitstelling voor een gemeentebestuur dat geacht wordt de belangen van zijn bewoners te behartigen. Op bepaalde plaatsen van Khao San Road en Yaowarat, twee belangrijke toeristische trekpleisters, mag toch op straat worden gegeten.

Tot zover wat ik erover te zeggen heb, nu Sirinya Wattanasukchai in haar wekelijkse rubriek op de opiniepagina van Bangkok Post. Ook zij kapittelt het gemeentebestuur. Ze wijst bovendien op de slechte timing want CNN heeft voor het tweede achtereenvolgende jaar Bangkok uitgeroepen tot de stad met het beste straatvoedsel ter wereld.

Namen van excellente voedselverkopers noemt CNN niet, maar de Michelin Gids, die vandaag een persconferentie geeft in het Phaya Thai Palace, zal ongetwijfeld met enkele sterren strooien. Die erkenning zal het lokaal toerisme zeker ten goede komen.

Het lijkt erop alsof de overheid met twee tongen spreekt, want direct na de bekendmaking van CNN noemde premier Prayut straatvoedsel deel van het unieke karakter en de charme van Bangkok. Hij vroeg de verkopers de hygiëne in acht te nemen en het plaveisel schoon te houden.

De gemeente moet toen hebben zitten slapen, want die is in Thong Lor al begonnen voedselverkopers weg te jagen en hetzelfde dreigt te gebeuren bij Victory Monument, op Siam Square en in Sukhumvit.

Het is duidelijk, schrijft Sirinya, dat de gemeente liever toeristen behaagt, die misschien maar één keer in hun leven de hoofdstad bezoeken, in plaats van tegemoet te komen aan de behoeftes van de stedelijke bevolking, waaronder miljoenen armen die afhankelijk zijn van het goedkope voedsel. De gemeente heeft nooit uitgelegd hoe de minima moeten overleven wanneer de straateetgelegenheden er niet meer zijn.

City Hall biedt de verkopers alternatieve locaties aan, maar die zijn vaak eigendom van particulieren die hoge huren rekenen of ze moeten naar air-conditioned gebouwen verhuizen waar hetzelfde euvel zich voordoet. ‘Het is de taak van de BMA’, schrijft Sirinya, ‘om te zorgen voor gesubsidieerde locaties waar de verkopers kunnen doorgaan voedsel te verkopen dat gewone mensen zich kunnen veroorloven.’ (Bron: Bangkok Post, 20 april) (Zie ook Kort Nieuws van gisteren, eerste bericht)

Update: De voedselverkopers op de Khao San Road en Yaowarat Road mogen op hun huidige plaats maaltijden bereiden en verkopen, maar ze mogen niet rond de klok geopend zijn. De gemeente denkt na over de openingstijden. Dit heeft voorzitter Vallop van de adviseurs van de gouverneur gisteren bekend gemaakt.

Hij reageert op de kritiek op het plan van de gemeente om dit jaar een eind te maken aan de eetgelegenheden op straat. Maar de soep wordt blijkbaar niet zo heet gegeten als ze wordt opgediend, want gewerkt wordt aan een regeling met eisen op het gebied van voedselveiligheid en hygiëne. Het plan van de gemeente is een reactie op klachten van wandelaars dat al die eettentjes het trottoir blokkeren, waardoor ze op de rijbaan moeten lopen.

Voor de straatverkopers is een trainingsprogramma in voorbereiding over hygiëne bij de bereiding van gerechten, afvalbeheer en kledingvoorschriften. Alle geregistreerde verkopers zijn verplicht de training te volgen.

Nong Khai: Sperma smokkelaar aangehouden

21 april – Of de douaneambtenaren verbaasd hebben gekeken toen ze een man betrapten op het smokkelen van sperma vermeldt het bericht niet, want als er gesmokkeld wordt aan de grens met Laos zijn het altijd drugs. De man liep donderdag in de grenspost van de Thai-Lao Friendschip brug tegen de lamp toen hij een kleine tank met stikstof bij zich had waarin sperma zat.

De man werd al langer in de gaten gehouden door de douane omdat hij regelmatig de grens passeerde met een grote koffer [tas?]. Daarin vond de douane het tankje met zes buisjes sperma.

De man heeft verklaard dat hij het zaad naar een kliniek in Vientiane bracht. Het was gedoneerd door een Chinese en Vietnamese man. Hij zegt al twaalf keer gehuurd te zijn door een Thai-Japanse man om sperma, maar ook eitjes en embryo’s van vier klinieken in Bangkok naar Vientiane te smokkelen. In 2016 leverde hij dertien tankjes af bij een ziekenhuis en een kliniek in Phnom Penh. Voor elke levering kreeg hij 5.000 baht.

De smokkel leverde twee overtredingen op: van de Customs Act en van de wet op de medische kweektechnologie. Daarop staat een straf van maximaal drie jaar en/of een boete van 60.000 baht. (Bron: website Bangkok Post, 20 april)

Wealth Ever affaire: Shogun bende borgtocht geweigerd

21 april – Shogun bende noemt de krant nu eigenaresse Pasist van het direct-sales bedrijf Wealth Ever en de acht verdachten, waaonder haar moeder en familieleden, die in Ranong aan de grens met Myanmar zijn aangehouden. Dat is ook de reden waarom de rechtbank gisteren weigerde hen op borgtocht vrij te laten, ze vormen een te groot vluchtrisico.

De verdachten hadden hun paspoorten bij zich en kostbaarheden. Bovendien hadden ze geprobeerd de autoriteiten te misleiden door een andere verdachte geld te laten opnemen in Phangnga, zodat de politie zou denken dat ze daar waren.

Behalve de eerdere beschuldigingen van fraude en illegale samenscholing wordt de bende, vernoemd naar de bijnaam Sin Sae Shogun van  Pasist, nu overtreding van de Computer Crime Act en illegaal geld lenen ten laste gelegd.

Monthakan Nirandorn op weg naar de Criminal CourtZe wierven namelijk nieuwe leden aan om de oude te kunnen betalen, wat neerkomt op een piramideconstructie oftewel ponzi scheme. Leden moesten 9.730 tot 20.000 baht betalen voor het lidmaatschap en aandelen. De meesten werden gelokt door de belofte van de trip naar Japan die echter in de vertrekhal van Suvarnabhumi eindigde.

Inmiddels hebben vierhonderd leden aangifte gedaan van oplichting. De politie schat het totaal aantal slachtoffers op duizend. Die zouden zijn opgelicht voor 40 tot 50 miljoen baht. In Songkhla hebben dertig verpleegsters van het Hat Yai ziekenhuis aangifte gedaan. Ze gaven toe alleen maar lid te zijn geworden van Wealth Ever vanwege de trip naar Japan.Volgens een van hen zijn honderd personen gedupeerd, de meesten gepensioneerde verpleegsters en leraren.

De politie heeft van Pasist 10 miljoen baht aan vermogen in beslag genomen en zoekt nog naar meer bezittingen. Op de foto wordt de moeder van Pasist begeleid naar de Criminal Court. (Bron: website Bangkok Post, 20 april) (Alle voorgaande berichten zijn gebundeld op de pagina Wealth Ever)

 Aanvallen in Zuiden echoën spanning over vredesgesprekken

21 april – De recente beschietingen en granaataanvallen in het Zuiden, waarbij twee personen om het leven zijn gekomen en acht personen zijn gewond, zijn een aanwijzing voor de spanningen over de vredesgesprekken tussen het zuidelijk verzet en Thailand. Dit zegt de onafhankelijke monitorgroep Deep South Watch. Met het geweld wil de Barisan Revolusi Nasional, een van de deelnemers aan de gesprekken, condities scheppen voor de gesprekken in de toekomst, aldus coördinator Srisompob Jitpiromsri.

Woensdag vonden op hetzelfde tijdstip dertien incidenten plaats in de provincies Narathiwat, Pattani en Songkhla. Ze vonden enkele uren, nadat koning Vajiralongkorn de nieuwe grondwet had ondertekend, plaats. Geen enkele groep heeft de verantwoordelijkheid opgeëist. Critici zeggen dat de grondwet, waartegen in het Zuiden veel bezwaar bestaat, het militaire bewind in Thailand verankert.

Srisompob verwacht dat het verzet periodiek soortgelijke aanvallen gaat uitvoeren, ‘wat op de lange termijn van invloed is op de vredesdialoog’.

Rungrawee Chalermsripinyorat, en onafhankelijke researcher die het geweld in het Zuiden volgt, zegt: ‘De BRN laat zien dat ze de juiste onderhandelingspartner is, die de vechters in het veld kan commanderen.’

De vredesgesprekken zijn een initiatief in 2013 van de regering Yingluck. Na de militaire coup stokten ze. Het woord onderhandelingen wordt door Thailand zorgvuldig vermeden, want het land onderhandelt niet met moordenaars. De gesprekken worden gefaciliteerd door Maleisië.

De laatste tijd vinden informele gesprekken plaats met Mara Patani, een paraplugroep van zuidelijke verzetsgroepen. Overeenstemming is bereikt over het instellen van veiligheidszones, maar de details daarvan moeten nog worden uitgewerkt. (Bron: Reuters, website Bangkok Post, 20 april)

Update: Aanvallen zijn ‘machtsvertoon’

21 april – De dertien gelijktijdige aanvallen woensdagavond in de drie zuidelijke provincies worden door legercommandant Chalermchai beschouwd als ‘machtsvertoon van separatistische groepen’. Hij meent dat ze ook gericht waren tegen commandant Piayawat van het Vierde Legerkorps die het gelukt is enkele vermeende verzetsstrijders zich te laten overgeven.

Chalermchai zei dit gisteren na een gesprek met premier Prayut over de laatste golf van geweld, waarbij voornamelijk politie- en legerbases werden bestookt met granaten. Daarbij verloren twee personen het leven en werden acht personen licht gewond, waaronder burgers.

De twee dodelijke slachtoffers vielen toen de pijpbom die ze gemaakt hadden, explodeerde. De motorfiets die ze gebruikten bij de mislukte aanval in Saba Yoi (Songkhla), is eigendom van een assistent-dorpshoofd. Hij wordt opgeroepen voor verhoor. De twee waren mogelijk ook betrokken bij aanvallen op 6 april.

Onderzoek in Songkhla heeft uitgewezen dat twaalf personen de aanvallen in drie districten uitvoerden.  Verder regent het weer opdrachten, onder andere van premier Prayut die Chalermchai heeft gezegd dat de autoriteiten de bewaking in de regio moeten versterken en die opdracht is door Chalermai doorgegeven aan Piyawat. Nou ja, is het leger toch nog ergens goed voor want externe vijanden heeft het land niet.

30 miljoen baht in beslag genomen van vier verdachten

Onderzoek naar drugsbaron Xaysana: Vier nieuwe verdachten

21 april – Het onderzoek naar drugsbaron Xaysana uit Laos heeft geleid tot de arrestatie woensdag van vier personen, die verdacht worden van transnationale drugssmokkel. Het gaat om twee mannen uit Taiwan en Maleisië en twee Thaise vrouwen. Ook woensdag deden de autoriteiten op 58 plaatsen in het Noorden, Central Plains en het Zuiden invallen.

Van de vier verdachten zijn 30 miljoen aan contant geld in beslag genomen (foto), huizen, auto’s, gouden ornamenten en sieraden ter waarde van 50 miljoen baht. De arrestaties zijn een uitvloeisel van de arrestatie van twee Maleisiërs in maart vorig jaar in Sadao. Bij hun arrestatie waren ze in het bezit van 282 kilo crystal methamphetamine. Tot nu toe is van de zes vermogen ad 70 miljoen baht in beslag genomen.

Het netwerk heeft banden met drugsbaron Xaysana, die in augustus op Suvarnabhumi is gearresteerd toen hij uit Phuket arriveerde. Hij maakt deel uit van een internationale misdaadorganisatie waarin een miljard baht omgaat, geld dat in verschillende landen wordt witgewassen. Het syndicaat smokkelde sinds 2011 via Sadao drugs naar Maleisië en andere landen, elke keer 100 tot 300 kilo ya ice. Eén kilo, die in Thailand 1 miljoen baht waard is, wordt in Maleisië verkocht voor 5 miljoen baht.

Het artikel, opening krant vandaag, somt verder nog een groot aantal details op, maar die zal ik niet allemaal noemen. Zestien bedrijven (hotels, uitgaansgelegenheden, karaoke bars en loan sharks) hebben banden met de groep. Ze betalen geen belasting. Sommai Kongwiwaisuk, hoofd van het Narcotics Suppression Bureau, schat dat nog duizend personen gearresteerd moeten worden. Xaysana, zegt hij, opereert wereldwijd, niet alleen in de regio. De leidende figuren in de groep hielden zich niet bezig met de smokkel, maar gebruikten de verdiensten voor investeringen.

Nationale strategiewet is geen dwangbuis, zegt regering

21 april – Toekomstige regeringen worden niet aan banden gelegd door de nationale strategiewet. Ze behouden het recht om wijzigingen aan te brengen in de blueprint voor de komende 20 jaar. Met die toezegging reageert de regering op de kritiek dat de wet een dwangbuis is. De critici vinden het ook niet juist dat de regering plannen voor de komende 20 jaar maakt.

Het parlement besloot gisteren unaniem de wet in behandeling te nemen. Een commissie gaat de wet nader onder de loep nemen. Het parlement besloot ook het wetsvoorstel met actieplannen voor hervormingen te behandelen. Ook daarvoor wordt een commissie gevormd.

Vice-premier Vissanu gaf gisteren in het parlement een toelichting op de nationale strategiewet. Veranderingen door toekomstige gekozen regeringen zijn mogelijk, mits ze niet in strijd zijn met wetten en de grondwet. De wet voorziet in waarschuwingen en dwangmaatregelen bij strijdigheid. Dan komt de NACC in actie. De wet voorziet verder in de vorming van een nationale strategiecommissie met sub-commissies. Meer details in bijgaand kader.

Kort nieuws vrijdag 21 april

– Thailand is geen doelwit van terrorisme, zegt vice-premier Prawit in reactie op de oproep van het Russische federale agentschap Rostourism aan toeristen die naar Thailand gaan, voorzichtig te zijn. Persbureau Sputnik meldde woensdag de oproep. Het agentschap heeft voor terroristische dreigingen gewaarschuwd en reizigers geadviseerd drukke plaatsen te mijden. De waarschuwing zou een reactie kunnen zijn op de aanvallen woensdag in het Zuiden (zie het bericht hierboven).

De Russische ambassade ontkent dat gewaarschuwd is. Ze wijst erop dat het ministerie van Buitenlandse Zaken geen reiswaarschuwing heeft afgegeven. ‘De ambassade ziet geen directe dreiging voor Russen die naar Thailand reizen.’

– Het Hof van Beroep heeft het smartegeld voor de 28 familieleden van de slachtoffers van een botsing op de tolweg Don Muang in 2010 tussen een minibusje en een personenauto, vastgesteld op 19 miljoen baht en niet op 20 miljoen baht, zoals gisteren gemeld in een bericht gebaseerd op de website (zie het bericht Botsing tolweg Don Muang: Hof van Beroep snijdt in smartegeld). De families hadden ook niet aanvankelijk 113 miljoen baht geëist, maar 120 miljoen. BP maakt er weer eens een zootje van.

Mahakan Fort sloop maandag van vier huizen– Experts van de Association of Siamese Architects en de faculteit architectuur van de Silpakorn universiteit hebben de criteria vastgesteld voor het behoud van huizen in de Mahakan buurt. Thans resteren 33 huizen bij het Mahakan Fort. Enkele huizen zijn begin maart al gesloopt. De gemeente wil de buurt platgooien om er een stadspark aan te leggen, maar is wel bereid historische huizen te sparen. Eind deze maand wordt bepaald welke huizen ontsnappen aan de sloophamer. Verwacht wordt dat 24 huizen de moeite waard zijn om te behouden. Volgens adjunct-gouverneur Chakkaphan worden ze wellicht verplaatst. (Zie verder de pagina Mahakan Fort)

– De leiding van Thai Airways International (THAI), dochter THAI Smile en Nok Air, voor 39 procent eigendom van THAI, vergadert deze maand over een gezamenlijk management en strategisch plan, waardoor aanzienlijke bezuinigingen kunnen worden behaald op het gebied van routes, marketing campagnes, gronddiensten, parkeerplaatsen [voor toestellen] en onderhoud.

De State Enterprises Policy Commission, die het toezicht heeft op overheidsbedrijven, is tevreden over de pogingen van de drie om de kosten terug te dringen. THAI maakte vorig jaar een nettowinst van 15 miljoen baht na jaren grote verliezen te hebben geleden van meer dan 10 miljard baht per jaar. Ook Nok Air kampt met verliezen.

– Follow-up op het bericht van 20 april: Bewakingscamera’s bij plaquette in maart weggehaald. Voormalig  parlementslid Watana (Pheu Thai) bestrijdt dat hij de Computer Crime Act heeft overtreden door op Facebook zijn mening te geven over de verwisseling van de plaquette op de Royal Plaza.

Hij schreef dat de plaquette wordt beschermd door de wet op Ancient Monuments, Antiques, Objects of Art and National Museums, en kritiseerde de regering omdat ze de plaquette, die aan de Siamese revolutie van 1932 herinnert, niet heeft beschermd en nu passief blijft.

De Technology Crime Suppression Division acht de tekst in strijd met de Computer Crime Act. De tekst is onjuist en zou publieke onrust kunnen oproepen. Als de politie de aanklacht doorzet, gaat Watana haar aanklagen omdat de nieuwe grondwet in artikel 34 mensen toestaat hun mening te geven, inclusief degenen in de academische wereld. ‘Wat ik heb geschreven was alleen maar een mening, geen feit’, zo verdedigt hij zijn tekst.

Voorgaande berichten:
20 april: Bewakingscamera’s bij plaquette in maart weggehaald
19 april: Kuifje en het mysterie van de verwisselde plaquette
19 april: Update krant: Gouverneur Bangkok geeft een goed advies
18 april: Politie werkt onderzoek naar plaquette tegen
18 april: Update: Pro-democratie protest gesmoord; leider aangehouden
17 april Politie gevraagd om onderzoek naar plaquette
17 april: Update krant: CCTV beelden nog niet bekeken
16 april Andere gedenkplaat; de dader ligt op het kerkhof


 

Bewakingscamera’s bij plaquette in maart weggehaald

20 april – De gedachte dat Thailand één grote operette is met als titel Das Land des Lächelns, begint zich steeds meer bij mij post te vatten. Maar in tegenstelling tot de operette van Frans Lehár is het geen romantisch schouwspel, eerder een verhaal over leugens en bedrog. Overdreven? Nou neuh, hetgeen het mysterie van de verwisselde plaquette aantoont.

Want wat is het geval? De elf bewakingscamera’s op de Royal Plaza, die duidelijkheid zouden kunnen verschaffen over degenen die voor de verwisseling verantwoordelijk zijn, zijn op 31 maart door de gemeente verwijderd in verband met werkzaamheden aan de verkeerslichten. En da’s wel heel toevallig want de plaquette moet tussen 2 en 8 april verwisseld zijn.

Twintig leden van de New Democracy Movement (NDM) kregen dat gisteren te horen toen ze naar het gemeentehuis waren gegaan om inzage in de beelden te vragen, nadat ze de politie van Dusit hadden verzocht de oorspronkelijke gedenkplaat op te sporen.

Daar had de BMA geen bezwaar tegen, aldus secretaris Yutthapan van de gouverneur op een personferentie na een overleg van een half uur. De NDM had zelfs de weggehaalde camera’s mogen zien, maar die bevatten geen beelden. Ze hoopt nu dat camera’s in de buurt de daders in beeld hebben gebracht.

Een van de NDM-ers, Nattha Mahatthana, wees er bovendien op dat er ooggetuigen moeten zijn, want op de Royal Plaza wordt gesurveilleerd door agenten en soldaten. [Mijn prognose: die keken toevallig de andere kant op]

Dinsdag heeft de politie hekken om de plaquette gezet, de nieuwe dus waarin elke verwijzing naar de Siamese revolutie van 1932 ontbreekt.

Vice-premier Wissanu spreekt RTP adjunct-hoofdcommissaris Srivara tegen dat de politie alleen onderzoek kan doen als de rechtmatige eigenaar van de verdwenen plaquette aangifte van diefstal doet. Wissanu, zelf jurist, zegt dat mensen ‘als goede burger’ een klacht kunnen indienen. Daarin voorziet de wet.

De Technology Crime Suppression Division beschuldigt prominent Pheu Thai-lid Watana Muangsook van overtreding van de draconische Computer Crime Act. Hij schreef op Facebook dat de plaquette wordt beschermd door de wet op historische plaatsen en daarom nationaal bezit is. Op verwijdering van de plaquette zou op grond daarvan een straf staan van zeven jaar en/of een boete van 700.000 baht. Maar de TSCD zegt dat die informatie onjuist is, tot wanbegrip kan leiden en beschouwd kan worden als agitatie.

Ten slotte meldt BP in haar opening krant dat Srisuwan Janya, secretaris-generaal van de Association for the Protection of the Constitution, gisteravond door het leger is vrijgelaten. Hij was aangehouden toen hij een brief wilde aanbieden aan het klachtencentrum van de regering met het verzoek om een onderzoek.

Ja, beste mensen, ik ben gek op dit soort verhalen. Beter dan de spannendste krimi of hilarische cabaretvoorstelling.

Voorgaande berichten:
19 april: Kuifje en het mysterie van de verwisselde plaquette
19 april: Update krant: Gouverneur Bangkok geeft een goed advies
18 april: Politie werkt onderzoek naar plaquette tegen
18 april: Update: Pro-democratie protest gesmoord; leider aangehouden
17 april Politie gevraagd om onderzoek naar plaquette
17 april: Update krant: CCTV beelden nog niet bekeken
16 april Andere gedenkplaat; de dader ligt op het kerkhof

Bangkok City Library boekenkasten

Bangkok City Library: Bibliotheek, gemaakt op de groei

20 april – Wat kunnen Thai toch enorm zeuren. Het is nooit goed en als het wel goed is, is het ook niet goed. Ik doel op de nieuwe Bangkok City Library aan de Ratchadamnoen Avenue, die op 28 april officieel wordt geopend door prinses Sirindhorn en vijf dagen heeft proefgedraaid.

De gebruikers van het eerste uur zijn het erover eens dat de centrale bibliotheek een aanwinst voor de stad is, die verder 36 openbare bibliotheken telt. Dat mag ook wel want de verbouwing van het pand uit 1940 heeft 295 miljoen baht gekost, waar nog eens 600 miljoen baht bij komt voor de 30-jarige lease van het Crown Property Bureau.

Maar het belangrijkste ingrediënt van een bibliotheek stelt teleur. De boekenplanken zijn vaak half leeg, wat te wijten is aan het beperkte budget van 7 miljoen baht, goed voor de aanschaf van 45.000 boeken. Maar die zijn nog niet allemaal ingeschreven. Er is ruimte voor 100.000 boeken, dus er is genoeg ruimte om in de komende jaren te groeien. Maar daar hebben de zeurders geen boodschap aan.

Bangkok City Library exterieurBangkok Post nam met een fervent lezer de proef op de som. Ook hij prees de inrichting, die gericht lijkt te zijn op jongeren – om te loungen en op hun laptop te werken. ‘Het ziet er goed uit’, wijzend op de comfortabele fauteuils, stoelen en design lampen. Maar hij was teleurgesteld over de collectie. Niet alleen qua aantal, maar ook qua samenstelling. Zo miste hij met name academische boeken.

Wat de bibliotheek niet valt kwalijk te nemen: het was er vrij rumoerig met bezoekers die er geen moeite mee hadden luidruchtig telefoongesprekken te voeren, zelfs het personeel maakte zich daaraan schuldig. In zijn eigen wijkbibliotheek is het stukken rustiger, vertelde hij. En wat weer wel de bibliotheek valt kwalijk te nemen, hij vond het personeel niet erg vakbekwaam.

BP meet het allemaal breed uit. Ik zou zeggen: jongens en meisjes van de krant you can trust, aldus het motto, ga over een jaartje nog eens kijken als de meeste kinderziektes zijn overwonnen. En zeur niet! (Bron: Bangkok Post, 19 april) (Zie verder het bericht van 15 april: Gemeente verdedigt inrichting nieuwe stadsbibliotheek)

Bangkok City Library computrhoek met gratis internet

Wereldbank voorspelt moeizame groei

19 april – De Wereldbank is niet erg optimistisch over de Thaise economische groei. Ze verwacht dat die dit jaar 3,2 procent bedraagt, langzaam oplopend naar 3,4 procent in 2019. In haar april Update voor Oost-Azië en de Pacific schrijft de bank dit toe aan obstakels qua productiviteit. De schatting van de bank ligt onder die van de Bank of Thailand die dit jaar een groei van 3,4 procent voorspelt en het ministerie van Financiën dat 3,6 procent verwacht.

Sinds 2013 zit de klad in Thailand’s economische groei, reden waarom de regering een aantal belastingmaatregelen heeft genomen en de publieke investeringen opschaalt, maar de TFP (total factor productivity) ligt nog onder het niveau van voor de financiële wereldcrisis. De TFP geeft de efficiëntie aan waarmee productiefactoren gebruikt worden om goederen en diensten te produceren.

Voor de regio Oost-Azië en de Pacific is herschikking van arbeid van belang van de agrarische sector naar de industrie, bouw en niet-traditionele diensten om de productiviteitswinst te steunen. In Thailand stagneert die transformatie wegens beperkingen op het gebied van onderwijs en vakmanschap. Daardoor zijn arme arbeiders niet in staat te profiteren van de baankansen in de high-end dienstensector.

De Wereldbank verwacht voor de regio een geleidelijk herstel van de export, maar het Thaise exportpotentieel blijft beperkt door de voortgaande zwakte van de productiviteit. De mogelijke verslechtering van de wereldeconomie, de onzekerheid over het Amerikaanse beleid en de komende verkiezingen in Europa kunnen daarnaast zwaar op het herstel van de Thaise export drukken. Zie verder bijgaand kader voor de precieze cijfers vanaf 2014. (Bron: Bangkok Post, 19 april)

Net met beer dat werd losgehaakt

Piloot helikopter haakte net met beer los

20 april – Het was geen technisch mankement waardoor midden februari een Aziatische zwarte beer, die in een net onder een helikopter werd vervoerd naar nationaal park Khao Yai, een dodelijke val maakte. Uit onderzoek is gebleken dat de piloot het net had losgehaakt omdat hij bang was dat zijn lading te zwaar was en dat hij zou crashen. Dit heeft inspecteur Adisorn van het ministerie van Milieu bekend gemaakt.

De beer, die 80 tot 90 kilo woog, was gevangen door boswachters nadat het dier dorpelingen had lastig gevallen bij het park. Dus werd een plannetje bedacht om het dier in de jungle vrij te laten, ver van de bewoonde wereld. Het Khao Yai Flight Operation Centre liet echter na hiervoor toestemming te vragen aan de DNP omdat het dacht dat haast geboden was. Waarom het dit dacht, is onduidelijk. De piloot haakte het net af toen hij een klif passeerde. (Bron: website Bangkok Post, 19 april)

Cambodja neemt wraak: grenspost dicht

20 april – De grenshandel via de tijdelijke grenspost Saitaku in Buriram is tot stilstand gekomen omdat de Cambodjaanse autoriteiten hun landgenoten hebben verboden de grens over te steken om in Thailand goederen te kopen. Het verbod van Cambodja is een reactie op het Thaise verbod op het bezoek van het Saitaku Resort en Casino in Bantey Ampil, dat 7 april officieus openging.

Voor het Cambodjaans verbod van kracht werd, staken veel mensen uit beide landen de grens over om handel te drijven. De grenspost was 8 tot 17 uur geopend, maar daar kwam woensdag een eind aan. Burgemeester Santi Uthumporn van tambon Chanthop Phet (district Ban Kruat) zegt dat de handel is ingezakt van enkele miljoenen baht per week naar bijna nul. Hij heeft de autoriteiten opgeroepen de kwestie op te lossen. (Bron: website Bangkok Post, 19 april)

Het casino was eerder in het nieuws omdat actievoerder Veera Somkwamkid, door de krant omschreven als een anti-corruptie activist, maar volgens mij een lastpak die de pik heeft op Cambodja, beweerd heeft dat het casino op Thais grondgebied staat. Vorige maand wilde hij dat controleren maar bewoners van Ban Kruat hielden hem tegen. Ze waren bang voor een herhaling van de grensschermutselingen van 2011. (Voorgaande berichten over Veera in  Kort Nieuws van 29 en 30 maart)

Alternatieve straf voor dronken bestuurders

Taakstraf voor dronken bestuurders: mortuaria schoonmaken

20 april – Dronken bestuurders die tijdens Songkran zijn betrapt, mogen als alternatieve straf mortuaria en SEH-afdelingen in ziekenhuizen schoonmaken om ze bewust te maken van de gevaren van het rijden onder invloed. Narat Swetnant, hoofd van het Probation Department (PD), heeft dit gisteren bekend gemaakt. Rechtbanken kunnen de onverantwoordelijke bestuurders ook verplichten ziekenhuisstaf wanneer ze aan het werk is, te observeren en contact te hebben met gewonden en gehandicapten als gevolg van verkeersongelukken.

Zoals bekend (zie homepagina) kwamen in de seven dangerous days 390 personen om het leven en werden 3.808 gewond. 5.173 personen die de verkeersregels overtraden, zijn veroordeeld en naar gedragssessies van het PD gestuurd. Van hen hadden 4.856 te veel gedronken en 278 waren onder invloed van drugs. De overigen reden roekeloos.

De veroordeelden kunnen een gebiedsverbod krijgen of een verbod op bepaalde tijden een gebied te verlaten. Dat wordt gcontroleerd met een elektronisch apparaat, waarvan de PD er drieduizend gaat aanschaffen. Die apparaten kunnen ook de snelheid vastleggen. Degenen die de regels overtreden, worden gearresteerd en krijgen gevangenisstraf in plaats van deelname aan de gedragssessies.

Bizar: Lichaam overleden abt verdwenen

20 april – Grote schrik bij familieleden, dorpelingen en monniken toen woensdagochtend de gekoelde lijkkist met het lichaam van Phra Khru Sophon Thammapiwat werd geopend voor de 100-dagen ceremonie. Het lichaam van de abt van Wat Sirimongkol (Sakon Nakhon), die op 27 januari op 79-jarige leeftijd was overleden, lag er niet. Het enige wat ze vonden was een hoofdkussen en een doek dat gebruikt was om het lichaam te bedekken. De politie doet onderzoek naar enkele personen. De abt was in leven adviseur van het districts kloosterhoofd. (Bron: website Bangkok Post, 19 april)

Botsing tolweg: Hof van Beroep snijdt in smartegeld

20 april – Het Hof van Beroep heeft het smartegeld voor de 28 familieleden van de slachtoffers van een botsing op de tolweg Don Muang in 2010 tussen een minibusje en een personenauto, door de rechtbank vastgesteld op 30 miljoen baht, teruggebracht naar 20 miljoen baht. Het Hof meent dat de bestuurder van het minibusje medeverantwoordelijk is omdat hij te snel reed.

Ongeluk tolweg met OrachonBij de botsing, veroorzaakt door de 16-jarige Orachon uit een hiso familie, kwamen negen personen om het leven. Zij werden door de klap uit het busje geslingerd en belandden meters lager onder de verhoogde weg op het wegdek. De andere passagiers raakten gewond.

De familieleden hadden in eerste instantie 113 miljoen baht geëist van de eigenaar van de wagen waarin Orachon reed, haar ouders en een verzekeringsmaatschappij. De Civil Court kende 30 miljoen baht toe.

In de strafrechtzaak kwam Orachon er vanaf met een voorwaardelijke veroordeling en een alternatieve straf, waarbij ze in conflict raakte met de Reclassering. (Bron: website Bangkok Post, 19 april) [NB De correcte spelling is smartengeld, maar dat vind ik lelijk.]

Rekenkamer: 20 pct van universitaire cursussen ondermaats

20 april – Twintig procent van de cursussen, die Thaise universiteiten aanbieden, is onder de maat. Ze voldoen niet aan de eisen van de Higher Education Commission, omdat ze een te groot aantal studenten tellen of over te weinig vakbekwame docenten beschikken. Daarvan is met name sprake bij de onderwijsfaculteiten, in het bijzonder de opleiding Masters in Educational Administration.

Ohec secretaris-generaal Supat zegt dat Ohec in reactie op de bevindingen van de Rekenkamer een post-audit evaluatie gaat doen. ‘Als blijkt dat ze inderdaad sub-standaard cursussen aanbieden, zoals de Rekenkamer zegt, mogen ze tijdelijk geen nieuwe studenten inschrijven tot de problemen zijn opgelost.’

Ohec heeft de namen van tien universiteiten bekend gemaakt die 98 sub-standaard cursussen voor bachelor’s en master’s programma’s aanbieden en te veel studenten inschrijven. (Vergelijk het laatste bericht van Kort Nieuws van gisteren, dat over een zelfde probleem gaat bij PhD cursussen, nu geconstateerd door Ohec.) (Zie ook de pagina Onderwijs 2)

Aan de maaltijd op Yaowarat Road

Kort nieuws donderdag 20 april

– De gemeente Bangkok (BMA) is teruggekomen van het totaalverbod op straatvoedsel. Op bepaalde plaatsen van Khao San Road en Yaowarat (foto), twee belangrijke toeristische trekpleisters, mag toch op straat worden gegeten. Eerder deze week werd de BMA na bekendmaking van het verbod overladen met kritiek. Ze wilde voor het eind van het jaar alle eetgelegenheden weg hebben, zich niets aantrekkend van de CNN-verkiezing vorige maand van Bangkok als beste stad ter wereld voor straatvoedsel en dat voor het tweede achtereenvolgende jaar. Op Thong Lor ging het verbod op maandag al in.

Het verbod maakt deel uit van de campagne om het trottoir terug te geven aan de voetganger. In het kader daarvan hebben straatverkopers al het veld moeten ruimen, ook ging het mes in de beroemde bloemenmarkt Pak Khlong Talat. Vandaag houdt de BMA een persconferentie over haar strijd tegen straatvoedsel.

– De exploitanten van de vorig jaar gesloten massagesalon Nataree [bij mij in de buurt, maar ik ben er nooit binnen geweest) hebben hoge boetes en zware gevangenisstraffen van 8 tot 11 jaar gekregen wegens mensenhandel, ook van minderjarige meisjes, en gelegenheid geven tot prostitutie. Van de ‘gastvrouwen’ kwamen vijf uit Myanmar, Cambodja en Taiwan. Vijf mannen zijn veroordeeld, zeven andere verdachten zijn nog voortvluchtig, waaronder de eigenaar. Bij de inval destijds is de boekhouding gevonden van betaalde steekpenningen, maar daarover zegt dit bericht niets.

– Gisteren is het Centre for Rights and Liberties Protection in strafrechtelijke zaken officieel gelanceerd in het bijzijn van de president van het hooggerechtshof, de hoofdrechter van de Criminal Court aan de Ratchadaphisek Road en de secretaris-generaal van het Office of the Judiciary. Als ik het goed begrijp gaat het om een voorlichtingscentrum en biedt het geen hulp aan verdachten. ‘Het kan dienen als een centrum om informatie en kennis over criminele zaken te verschaffen aan rechtbanken en de bevolking’, aldus de president van het hooggerechtshof.

– Het leger heeft een stokje gestoken voor een seminar van de Seub Nakhasathien Foundation over het plan van de regering om buitenlandse investeerders in de Eastern Economic Corridor toe te staan land voor 99 jaar te leasen.

De stichting kreeg in haar kantoor in Nonthaburi bezoek van soldaten, agenten en ambtenaren, die vroegen het seminar te annuleren, dat gepland was voor zondag. Ze zeiden dat het seminar voorbarig was omdat het nog om een plan ging, geen parlementsbesluit.

Op de achtergrond zou de angst meespelen dat kritiek op het regeringsbeleid degenen die protesteren tegen de verwisseling van de plaquette (zie het eerst bericht van vandaag) in de kaart zou spelen. Het seminar is voor onbepaalde tijd uitgesteld.

Volgens de organisatoren is een discussie wanneer het controversiële voorstel is aangenomen, mosterd na de maaltijd [mijn woordkeus]. (Zie verder het bericht van 17 april: P-Move tegen lange lease voor buitenlandse investeerders)

– Hoera, een nieuwe commissie want in Thailand zijn ze gek op commissies en het liefst met een lange naam. Deze commissie, die gisteren haar eerste vergadering hield, heet: Committee for the development of political parties and national reforms under the constitution.

De commissie, een initiatief van Kiesraad-voorzitter Supachai, vatte de koe direct bij de horens door bezwaar te maken tegen het verplichte lidmaatschapsgeld van 100 baht voor leden van politieke partijen. Die eis is vastgelegd in de organieke wet op politieke partijen, die gisteren door de grondwetcommissie is ingeleverd bij het parlement. (Zie ook de pagina Grondwetwijziging 2 en Verkiezingsnieuws 2)

– De politie heeft vier verdachten, waaronder twee teenagers, aangehouden op verdenking van de  groepsverkrachting van een 14-jarig meisje vorig jaar in een internetcafé op een markt in Suphan Buri. In november werd daarvoor al een man aangehouden. Hij zou bekend hebben.

De moeder heeft bij diverse diensten en op de social media geklaagd dat het onderzoek geen vorderingen maakt. Een van de verdachten zou de zoon van een politieofficier zijn. Met twee van de vier verdachten is gisteren een reconstructie gehouden. De verdachten zeggen dat om seks met wederzijdse instemming ging. De politie is nog op zoek naar een verdachte die geregeld zou hebben dat het meisje naar het internetcafé kwam.

– Vice-premier Wissanu heeft morgen een vergadering belegd met vertegenwoordigers van de Royal Thai Police en het Land Transport Department over het verbod van personenvervoer in de laadbak van pickup trucks. Eerder konden RTP en LTD het niet eens worden over de reikwijdte van het verbod vanwege allerlei wettelijke complicaties.

Tijdens de vergadering worden ook de gegevens van de verkeersongelukken tijdens Songkran geëvalueerd. Zo is het aantal ongelukken met publieke voertuigen afgenomen maar met motorfietsen toegenomen. (Zie verder het bericht van 19 april: Ministerie vraagt politie om nieuw laadbakverbod)

– Weer een piramideconstructie of ponzi scheme, nu van Kesumakota Thailand (KKT), een goudmijn die vorig jaar maart is geregistreerd. Veertig personen hebben bij de DSI aangifte van oplichting gedaan. Ze kochten aandelen die na vier maanden het dubbele waard zouden zijn. Sinds november zijn geen dividenden meer uitgekeerd.

Volgens voorzitter Samart van de Stop Money Game Association hebben duizend mensen 500 miljoen baht verloren. Enkele investeerders hebben op uitnodiging van het bedrijf in Maleisië een bedrijf bezocht, waarvan KKT zei dat het haar moederbedrijf was. Daar zagen ze machinerie en werkers aarde opgraven, waardoor ze de indruk kregen dat KKT zich bezighield met goudwinning. Uit wat de DSI nu weet, concludeert ze dat KKT alle kenmerken van een piramideconstructie heeft.


 

Songkran 2097: Anders maar toch hetzelfde (3, slot)

Guru You've got splash19 april – De fantasie van Guru, het vrijdagmagazine van Bangkok Post, slaat nu werkelijk op hol met voorspelling nummer 7 over Songkran in 2097. Feestvierders kunnen elkaar virtueel nat spuiten met H2Songkran, een speciaal ontwikkelde vloeistof ter vervanging van écht water, dat over 80 jaar schaars is. Alleen hun earth suit (zie aflevering 2 van gisteren) wordt nat, dus dat valt weer mee. Maar het blijft irritant, vindt Guru.

In voorspelling nummer 6 voorspelt Guru dat na jaren van geruzie met andere landen, voornamelijk Singapore, de intellectuele eigendomsrechten van Songkran eindelijk in handen van Thailand zijn. Geen enkel ander Zuidoost-Aziatisch land durft nog het woord Songkran als het zijne te claimen of zelfs maar te gebruiken. Tenzij als reclame voor een trip naar het Land of Songkran. De toeristen stromen toe om dit exclusief Thaise feestje mee te maken. Nou, daar kan niemand tegen zijn. (Bron: Guru, Bangkok Post, 14 april)

7 gevaarlijke dagen: meer ongelukken, minder doden

19 april – Meer ongelukken, meer gewonden maar minder doden: dat is de eindstand van de seven dangerous days van dit jaar. Van 11 tot en met 17 april kwamen 390 personen om in het verkeer, 12 procent minder dan vorig jaar, raakten 3.308 personen gewond bij 3.690 ongelukken en werden 7.512 voertuigen van de weg gehaald, waarvan 5.677 motorfietsen.

Wat valt er verder nog te zeggen over de jaarlijkse verkeersslachting? De twee belangrijkste oorzaken waren evenals voorgaande jaren rijden onder invloed en overtreding van de maximumsnelheid. Bij 85 procent van de ongelukken was een motorfietser betrokken, de meeste ongelukken vonden plaats tussen 16 en 20 uur.

Ongeluken bleven vier provincies bespaard: Krabi, Mae Hong Son, Narathiwat en Samut Songkhram. De meeste doden vielen in Nakhon Ratchasima, in Udon Thani vonden de meeste ongelukken plaats en raakten de meeste mensen gewond.

De overheid had 25.000 controleposten opgezet met 200.000 functionarissen. Volgens vice-premier Prawit lukte het niet het aantal ongelukken terug te dringen omdat te veel bestuurders met drank op achter het stuur gaan zitten. 447.198 hebben een proces-verhaal gekregen. Op bijgaande graphic een overzicht van vijf jaar seven dangerous days. (Bron: website  Bangkok Post, 18 april)

Update krant: Premier Prayut is niet tevreden met het verminderd aantal verkeersdoden in dit jaar in de seven dangerous days (min 11,8 procent). ‘Die mensen zijn nog steeds dood en de oorzaken zijn nog steeds dezelfde: rijden onder invloed en racen. Ons werk gaat door. We willen niet dat de samenleving er zo uitziet.’ De premier is ook niet blij met andere problemen, zoals vuurwapengebruik, gevechten en het dragen van onthullende kleding.

Crematorium voor koning Bhumibol in aanbouw

Crematie Bhumibol: 26 oktober

19 april – De crematie van het lichaam van koning Bhumibol is vastgesteld op 26 oktober met crematierituelen die duren van 25 tot 29 oktober. Dit heeft het kantoor van His Majesty’s Principal Private Secretary gisteren in een brief aan premier Prayut laten weten.

Koning Vajiralongkorn volgt met die data de suggesties van het organisatiecomité, dat onder voorzitterschap van Prayut staat. De kroning van Vajiralongkorn vindt daarna plaats, maar een datum is nog niet bekend gemaakt. Op de foto het crematorium in aanbouw op Sanam Luang. (Bron: website Bangkok Post, 18 april) (Zie verder de pagina Koning Bhumibol)

Kuifje en het mysterie van de verwisselde plaquette

19 april – Nee Dick, daar mag je niet mee spotten. De verwisseling van de plaquette ter herinnering aan de Siamese revolutie van 1932, waarbij de absolute monarchie plaatsmaakte voor de constitutionele monarchie, is een ernstige zaak. Want premier Prayut bemoeit zich ermee en een politieke activist die alleen maar een brief kwam brengen, is aangehouden.

Premier Prayut heeft een onderzoek gelast maar waarschuwt in één adem dat het ‘een onbelangrijke zaak is die niet mag escaleren tot een conflict’. ‘Democratie hangt af van mensen, niet van een gedenkplaat. Het heeft geen zin om de terugkeer [van de oorspronkelijke plaquette] te eisen. Ik wil niet dat welke groep dan ook de zaak gebruikt om conflicten te creëren nu het land naar democratie terugkeert door algemene verkiezingen.’

Vice-premier en minister van Defensie Prawit zegt dat de plaquette minder van belang is dan de economie. Hij heeft geen idee waar de plaquette kan zijn, omdat de Royal Plaza [waar de plaat in het wegdek lag, nu dus vervangen door een andere] geen gebied is waar Defensie voor verantwoordelijk is.

Kuifje met vraagtekenAdjunct-hoofdcommissaris Srivara van de Royal Thai Police zegt dat de politie zich niet met de zaak kan bezighouden omdat de gedenkplaat van niemand is. ‘Het is alleen diefstal wanneer het vermiste bezit een eigenaar heeft.’ In ieder geval is dat niet het Fine Arts Department of het districtskantoor van Dusit, zoals hem uit navraag is gebleken.

Srisuwan Janya, secretaris-generaal van de Association for the Protection of the Constitution, is gisterochtend door het leger aangehouden toen hij een brief voor premier Prayut wilde inleveren bij het servicecentrum van de regering. In de brief vraagt hij om een onderzoek. Hij is naar het 1st Cavalry Regiment gebracht, maar het bericht zegt niet of hij gedetineerd is. Volgens Prawit is hij aangehouden omdat hij verwarring stichtte ‘op een tijdstip waarop de natie eenheid nodig heeft’.

Eerder gisteren verzamelde zich bij het Government House een groep mensen die zeiden te behoren tot de Sovereign Thai People for the Nation, Religion and Monarchy groep. Zij hadden een brief bij zich met het verzoek aan Prayut de nieuwe plaquette te verwijderen. Omdat in de nieuwe tekst wordt verwezen naar de Natie, Religie en de Koning vinden ze de plaats ongepast omdat het verkeer erover heen rijdt. (Bron: website Bangkok Post, 18 april)

Ter toelichting: Misschien vraagt u zich vertwijfeld af ‘Waar gaat dit over?’ Het gaat over een plaquette die ligt op de plaats waar in 1932 de revolutie werd uitgeroepen. In de oude tekst wordt die genoemd, in de nieuwe tekst niet, wat een aanwijzing vormt in welke hoek de dader moet worden gezocht.

Voorgaande berichten:
18 april: Politie werkt onderzoek naar plaquette tegen
18 april: Update: Pro-democratie protest gesmoord; leider aangehouden
17 april Politie gevraagd om onderzoek naar plaquette
17 april: Update krant: CCTV beelden nog niet bekeken
16 april Andere gedenkplaat; de dader ligt op het kerkhof

Update krant: Gouverneur Bangkok geeft een goed advies

19 april – Bangkok Post opent vandaag met het mysterie en meldt dat Prayut een onderzoek heeft gelast. Hij wordt uitgebreid geciteerd met zijn opvattingen over democratie en zegt geen protesten te willen zien. Tegen degenen die de veiligheidswetten overtreden, wordt door de regering opgetreden, waarschuwt hij.

Ook Gouverneur Aswin van Bangkok, die niet in het websitebericht voorkomt, mag commentaar leveren. Hij wordt geciteerd met het briljante advies: ‘Als iets vermist wordt, moet je de politie waarschuwen, niet de BMA.’

Hij zegt dat de gemeente (BMA) niet verantwoordelijk is voor de plaquette. ‘De plaats waar de plaquette ligt, is geen openbaar gebied’, maar wat het dan wel is zei hij niet. Aswin wist niet dat de plaquette verdwenen was, omdat hij het te druk had met de zorg voor mensen tijdens Songkran.

Op de opiniepagina wijdt freelance journalist Atiya Achakulwisut haar wekelijkse column aan de affaire, maar ik ben nu plaquette-moe, dus dat houdt u van mij tegoed [of niet].

Monthayan Nirandorn (55), moeder van Pasist

Verdachten in Wealth Ever affaire: Mijn  naam is haas

19 april – De acht verdachten in de Wealth Ever affaire, waaronder de moeder (foto) van Wealth Ever eigenaresse Pasist, ontkennen elke betrokkenheid bij de oplichting van leden van het direct-sales bedrijf. Ze zeggen, aldus de moeder, hun handel legaal te hebben opgezet om ‘gemarginaliseerde mensen te helpen’.

De verdachten die samen met Pasist vorige week woensdag werden aangehouden bij de grens met Myanmar in Ranong, zijn gisteren verhoord door de Crime Suppression Division. Ze worden verdacht van samenzwering bij het voeren van een bedrijf dat tot doel had mensen op te lichten middels een ponzi scheme, een piramideconstructie die wel vaker gebruikt wordt om mensen op te lichten.

Adjunct-hoofdcommissaris Srivara van de RTP zegt dat tot nu toe 360 personen aangifte hebben gedaan van oplichting. Hen was bij inschrijving bij het bedrijf een trip naar Japan beloofd, maar die eindigde in de vertrekhal van Suvarnabhumi. Het Anti-Money Laundering Office heeft beslag gelegd op het vermogen van Pasist ad 15 miljoen baht, een zelfde bedrag dat Srivara noemt als schade.

Een van de verdachten zegt mensen nooit te hebben overgehaald om zich bij de Japan-reis aan te sluiten. Ze had alleen mensen geworven voor Olicean Co, evenals Wealth Ever een bedrijf in voedingssupplementen. (Alle voorgaande berichten zijn gebundeld op de pagina Wealth Ever)

Ansjovis visserij: ambtenaren vragen steekpenningen

19 april – Corruptie is aan de orde van de dag in de visserij. Ambtenaren vragen steekpenningen van 5.000 tot 300.000 baht per maand aan trawler eigenaren. Het Command Centre for Combating Illegal Fishing zegt een aantal klachten te hebben ontvangen van exploitanten die op ansjovis vissen.

ansjovisAmbtenaren die voor het commandocentrum werken, geven in ruil voor de steekpenningen toestemming aan trawlers van minder dan 30 ton om uit varen, ook ’s nachts, wat verboden is door het Department of Fisheries. Dat zou gebeuren in zes provincies. Volgens de wet zijn die boten niet verplicht een port in-port out logboek bij te houden, maar ze dienen wel gecontroleerd te worden op illegaal vistuig.

Adjunct-hoofd Wannapol van het commandocentrum zegt ‘ernstig bezorgd’ te zijn over de klachten omdat ze de reputatie van het centrum en de medewerkers aantasten. Wannapol gaat een panel leiden dat door het centrum is gevormd. ‘De premier heeft ons opdracht gegeven snel en serieus actie te ondernemen.’

Adisorn Promthep, hoofd van het Department of Fisheries, zegt een blik inspecteurs te zullen opentrekken om meer gegevens te verzamelen over de omkoping. ‘Het department heeft zijn uiterste best gedaan het beweerde probleem aan te pakken met de volle medewerking van betrokken diensten.’

Het bericht zegt ook nog iets over de registratie van 10.900 commerciële trawlers in Samut Songkhram, maar dat sla ik over. Trawlers dienen een registratieboek te hebben en uitgerust te zijn met een Vessel Monitoring System.

Alle inspanningen hebben tot doel de EU ervan te overtuigen dat Thailand voldoet aan de IUU-regeling (Illegal, Unreported and Unregulated Fishing). De EU gaf in 2015 Thailand een gele kaart wegens overtreding van de regeling. Wanneer die wordt omgezet in een rode kaart, dreigt een importverbod van Thaise visproducten. (Zie verder de pagina De vis wordt duur betaald)

Ministerie vraagt politie om nieuw laadbakverbod

19 april – Het ministerie van Transport vraagt de Royal Thai Police (RTP) om een nieuwe regeling voor het vervoer van personen in de laadbak van een pickup truck. De regering heeft een baal kritiek te verduren gekregen over het verbod, dat op 5 april van kracht werd, omdat dit vaak de enige manier voor personenvervoer is, zowel op het platteland als voor bedrijven in de grote stad.

Directeur-generaal Sanit van het Land Transport Department (LTD) denkt aan een snelheidslimiet voor pickups die personen vervoeren en een maximum aantal personen in de laadbak. Eerder werd zes personen genoemd. Die regels kunnen onmiddellijk in werking treden, zegt Sanit. De RTP kan de maatregel tijdelijk of permanent toepassen en beslissen vanaf wanneer naleving wordt gecontroleerd. Ook wordt gedacht aan zones, zoals landwegen, waarin het verbod niet geldt.

De LTD en RTP hebben gisteren over het laadbakverbod vergaderd, maar ze konden het niet eens worden. Het verbod was tijdens Songkran geschorst.

Xaysana Keopimpha in de Criminal Court

Kort nieuws woensdag 19 april

– Drugsbaron Xaysana Keopimpha (42) uit Laos, die in januari is aangehouden op Suvranabhumi, speelt de vermoorde onschuld. Hij ontkent iets te maken te hebben gehad met de smokkel van 1,2 miljoen methamphetamine pillen in september 2016 via Nong Khai naar Thailand. Volgens de tenlastelegging leidde hij een netwerk, dat drugs via het Zuiden van Thailand naar Maleisië smokkelde. Zes personen zijn al in oktober aangehouden voor de smokkel en in staat van beschuldiging gesteld. Xaysana zou eerder bekend hebben, maar pleitte na het voorlezen van de tenlastelegging onschuldig. Hij kwam eerder in het nieuws vanwege de Lamborghini-affaire.

– De zoon van wijlen minister-president Banharn Silpa-archa wordt getipt als leider van Chartthaipattana, Thailand’s derde grootste partij. Warawut is tijdens de Songkran-vakantie genoemd, maar zelf bagatelliseert hij de geruchten. De partij wordt thans geleid door Theera Wongsamut, voormalig minister van Landbouw.

Chartthaipattana is de reïncarnatie van de Chart Thai Party die in 2008 wegens verkiezingsfraude werd opgeheven. Vader Banharn leidde destijds die partij en als ik het wel heb, kreeg hij een politieke ban van vijf jaar. Hij keerde terug als adviseur.

– Premier Prayut verdedigt de loonsverhoging voor 701 medewerkers die werkzaam zijn voor de NCPO. Ze krijgen ook een maandelijkse toelage van 3 procent van hun salaris. De verhoging gaat met terugwerkende kracht in vanaf oktober 2016. Prayut wijst erop dat het werk voor de NCPO een tweede baan is en dat de verdiensten in hun eigen baan zijn verminderd. Hij benadrukt ook dat ze veel verantwoordelijkheid dragen. De toelage geldt volgens vice-premier Prawit voor slechts een klein aantal medewerkers. Bedragen worden in het bericht niet genoemd.

Mekong met eilandjes voor Chiang Saen– Een Chinees team is gisteren begonnen aan een onderzoek naar de Khon Pi Long stroomversnellingen in de Mekong. Voor het onderzoek zijn 50 dagen uitgetrokken. Zoals eerder gemeld zou China de rotsen er willen opblazen om de doorvaart voor grote vrachtschepen van 500 ton mogelijk te maken.

De Rak Chiang Khong Conservation Group, haar partners en bewoners gaan vanaf vrijdag demonstreren tegen de zoveelste aanslag op het ecosysteem van de rivier. Zie verder de pagina Mekong: Brood uit het water.

– Voormalig parlementslid Pracha Phothipipit alias kamnan [tambonhoofd] Sia (74) is door het hooggerechtshof bij verstek veroordeeld tot twee jaar en acht maanden gevangenisstraf. Hij verwierf tussen 1990 en 2004 in Kanchanaburi en Ratchaburi land dat eigendom was van het Treasury Department wat hem schuldig maakt aan encroachment. De gronddeal werd mondeling beklonken.

De zaak is in 2012 door het OM aanhangig gemaakt. Sinds 25 januari loopt tegen Sia een arrestatiebevel. Sia wordt ook nog gezocht in verband met fraude bij bouwprojecten tussen 1999 en 2001 in Kanchanaburi. (Zie verder de pagina Corruptie 5)

– Politieke partijen, bedrijfsleven en burgergroepen zetten volgende week woensdag de laatste puntjes op de i van hun voorstellen voor nationale verzoening. Sinds Valentijnsdag (14 februari) hebben ze die om de beurt voorgelegd aan een sub-commissie van de commissie nationale verzoening, die onder voorzitterschap staat van vice-premier Prawit. De hele operatie, waarbij nog twee ander sub-commissies zijn betrokken, moet uitmonden in een eenheidspact. Het laatste bericht hierover dateert van 24 maart: Prawit: We zijn geen marionetten.

– Acht van de zeventien door het Office of the Higher Education Commission (Ohec) onderzochte PhD cursussen zijn als ondermaats beoordeeld. Het gaat om zeven universiteiten, maar om welke wil Ohec niet zeggen [waarschijnlijk om zich juridisch in te dekken]. Ze hebben te veel studenten toegelaten en niet alle docenten zijn gekwalificeerd. Ohec secretaris-generaal Supat is verbaasd dat slechts negen programma’s een voldoende scoren.

Volgens Ohec worden aan 33 Thaise universiteiten 1.000 PhD programma’s aangeboden. Vorig jaar schoot het aantal studenten omhoog naar 25.000, achttien maal zoveel als de 1.300 in 2008. Supat vermoedt dat de instellingen de cursussen voornamelijk aanbieden omdat ze geld willen verdienen en niet omdat ze afgestudeerden willen afleveren die het land kunnen dienen. De ondermaatse opleidingen mogen tijdelijk geen nieuwe studenten meer inschrijven totdat ze hun leven hebben gebeterd. (Zie ook de pagina Onderwijs 2)


 

Songkran 2097: Anders maar toch hetzelfde (2)

Guru The death of waterguns18 april – Guru, het vrijdagmazine van Bangkok Post, fantaseert over de toekomst van Songkran. Bestaat het nog over tachtig jaar? Ja, meent het blad, maar wel anders. Want waterpistolen en supersoakers komen er niet meer aan te pas, omdat water een bedreigde levensbron is geworden. Dus komt een eind aan het gooien en spuiten met water.

Maar daar hebben Thaise wetenschappers wat op gevonden: H2Songkran. Een nieuwe vloeistof specifiek uitgevonden voor gebruik bij het Thaise Nieuwjaar. H2Songkran is een licht gewicht vloeistof, heel wat gemakkelijker te vervoeren dan écht water en er is minder van nodig om iemand volledig te doorweken. Nog een voordeel: de vloeistof is in een permanente ijskoude staat.

Leuk bedacht? Nou, neuh, nogal vergezocht. En het wordt nog gekker want iedereen is gekleed in een earth suit met zuurstofcilinder omdat er niet genoeg zuurstof in de stratosfeer is. Tijdens Songkran 2097 wordt de H2Songkran in het pak geïnjecteerd. Vocht en kou maken het voor de verliezers nog erger dan tijdens Songkran 2017. (Bron: Guru, Bangkok Post, 14 april)

Vermogen Pasist in beslag genomen; acteur verhoord

18 april – Het direct-salesbedrijf Wealth Ever heeft eigenaresse Pasist Arinchalapis alias Sin Sae Shogun geen windeieren gelegd. Het Anti-Money Laundering Office heeft beslag gelegd op bankrekeningen met 3 miljoen baht, een flat in Nonthaburi en vier auto’s: een Mercedes-Benz SL 350 [dure wagen!], Land Rover, een minibusje van een mij onbekend merk en een Toyota Camry.

Maar ze heeft er nu weinig plezier van want ze is in voorlopige hechtenis genomen op verdenking van oplichting middels een ponzi scheme, een piramideconstructie die wel vaker gebruikt wordt om mensen op te lichten.

Alhoewel Pasist nog niet formeel in staat van beschuldiging is gesteld, mag Amlo 90 dagen beslag leggen als er er een vermoeden van het witwassen van geld is. CIB-commissaris Thitirat zegt dat Pasist ook vermogen naar anderen heeft gesluisd. Die kunnen ook een aanklacht wegens het witwassen van geld tegemoet zien.

Maandag heeft de politie de acteur Chamongkol Bampen verhoord. Volgens CSD-hoofd Suthin is hij een van de zeven personen die samen met Pasist verschillende chartervluchten naar diverse bestemmingen maakten. De politie zoekt nog uit of hij slachtoffer of verdachte is.

Chamongkol zegt een van de gedupeerden te zijn die strandden op Suvarnabhumi. Voor de trip naar Japan had hij 9.730 baht betaald. (Bron: website Bangkok Post, 17 april) (Alle voorgaande berichten zijn gebundeld op de pagina Wealth Ever)

Update krant: Nog meer beschuldigingen tegen Pasist

18 april – Boefje Pasist Arinchayalapsis, aka (also known as) Sin Sae Shogun, kan haar borsten [als ze die heeft, want ze lijkt me een tomboy en die houden niet van die vrouwelijke uitsteeksels] nat maken, want de CSD beschuldigt haar ook van criminele samenzwering nu de rechtbank toestemming heeft verleend voor de aanhouding van acht van haar familieleden en anderen. Die zijn woensdag aangehouden.

De beschuldiging heeft betrekking op samenwerking met de acht bij het runnen van een bedrijf met het oogmerk mensen op te lichten. Voor het vermoeden van majesteitsschennis, zoals eerder gemeld, is geen bewijs gevonden, zegt CSD-commandant Suthin.

Om even het geheugen op te frissen: Pasist is eigenaar van Wealth Ever, een bedrijf dat is geregistreerd als groothandel in niet-alcoholische dranken. Maar het opereert als direct-sales onderneming in voedingssupplementen, die door leden aan de man moeten worden gebracht. Of dat ooit gebeurd is, heb ik nooit gelezen. De leden werden gelokt met de toezegging van een bonus bestaand uit een trip naar Japan.

Educatief centrum Ayutthaya voor de brand

Educatief centrum Ayutthaya in vlammen opgegaan

18 april – Ik laat de foto’s (voor en tijdens) maar het verhaal vertellen, want wat valt er verder te melden over een brand? In Ayutthaya is zondagavond een traditioneel houten Thais huis, waarin een educatief centrum was gevestigd, in vlammen opgegaan.

Het centrum dat op het terrein van Wat Phra Sri Sanphet staat in het Ayutthaya Historical Park, is sinds december 2015 in gebruik. Bezoekers kregen er aan de hand van modellen een beeld van hoe de oude hoofdstad van Siam (1351-1767) er ooit moet hebben uitgezien.

Brand educatief centrum AyutthayaCommandant Surapong van het politiebureau Phra Nakhon Si Ayutthaya veronderstelde aanvankelijk dat de brand door kortsluiting was onstaan, maar het Fine Arts Department dat het centrum beheert, zegt dat sinds augustus al geen elektriciteit is gebruikt.

Blijft over de mogelijkheid van brandstichting. Diensten die gezamenlijk het park beheren, hebben ruzie en de gedwongen verhuizing van een markt bij Wat Mongkol Bophit gooide nog eens olie op het vuur. Zie het bericht van 15 maart: Ayutthaya: Weg met dat zootje kramen bij tempel, en Kort nieuws van 17 maart. (Bron: website Bangkok Post, 17 april)

Deadline nadert voor Red Line

17 april – Wat de Spoorwegen (SRT) beweegt om de Red Line te willen exploiteren, begrijp ik niet. Niet omdat er goed geld mee valt te verdienen, geld dat de SRT wel kan gebruiken omdat het gebukt gaat onder een zware schuldenlast. Want de lijn lijkt geen hen met gouden eieren. Waarom anders vroeg de SRT eerder aan het ministerie van Financiën een subsidie van 5,6 miljard baht voor de exploitatie in de eerste vijf jaar. Die overigens geweigerd is.

Erg gebrand lijkt het staatsspoorbedrijf trouwens niet te zijn op de exploitatie, want het heeft nog 1 dag de tijd om het door de superboard geëiste businessplan in te leveren. De superboard is een orgaan dat toezicht houdt op de staatsbedrijven, die met schulden kampen.

Op 19 april vergadert de State Enterprise Policy Commission, de officiële naam van de superboard, over de vraag of het management van de Red Line naar de SRT gaat, maar daarvoor zal ze moeten aantonen dat ze dat efficiënter kan doen dan de particuliere sector. Indien de SRT de lijn mag exploiteren, krijgt ze van de superboard drie jaar de tijd om de lijn winstgevend te maken.

De Red Line is momenteel in aanleg. Het gaat om twee tracés: Bang Sue-Taling Chan en Bang Sue-Rangsit. Van die laatste lijn heeft de overheid hoge verwachtingen voor vermindering van de verkeerscongestie. Rangsit ligt aan de noordkant van Bangkok. De lijn is voor forenzen een ideale verbinding met het centrum van Bangkok, want sluit aan op de lijn Bang Sue-Hua Lamphong.

De Red Line krijgt negen stations: vier verhoogde, drie ondergrondse en twee op maaiveldniveau. (Bron: website Bangkok Post, 17 april) (Zie verder de pagina Spoorwegen)

Aantal in beslag genomen voertuigen schiet omhoog

18 april – Het aantal voertuigen met een dronken bestuurder die van 12 tot en met 16 april van de weg zijn gehaald, is aanzienlijk hoger dan het totaal aantal over de seven dangerous days van vorig jaar, schrijft Bangkok Post op haar website.

In de eerste vijf dagen van de veiligheidscampagne zijn dit jaar 6.544 voertuigen in beslag genomen en in 2016 4.609. Van de 6.544 voertuigen waren 4.982 oftewel 76 procent motorfietsen.

Botsing tussen kraan en trailer Wang Noi AyutthayaHet aantal verkeersovertredingen bedroeg 325.013 (motorfietsers) en 274.309 (automobilisten en bestuurders van minibusjes). BP maakt nog twee vergelijkingen met vorig jaar: het aantal vervolgde motorfietsers in de eerste vijf dagen was drie keer zo hoog als in de zeven dagen van vorig jaar en het aantal vervolgde automobilisten vier keer zo hoog.

Van 11 tot en met 16 april zijn 335 personen in het verkeer omgekomen en 3.506 gewond geraakt. Chiang Mai was de provincie met het grootst aantal ongelukken en gewonden, Nakhon Ratchasima telde de meeste verkeersdoden. (Bron: website Bangkok Post, 17 april)

Op de foto de ravage na een botsing maandag tussen een mobiele kraan en een trailer in Wang Noi (Ayutthaya). De bestuurders raakten licht gewond.

Bangkok krijgt twee monorail lijnen

18 april – Het metrovervoer in Bangkok wordt wel een lappendeken, want er komen nu twee monorail lijnen bij met – wie weet – een eigen betaalsysteem, zoals nu de BTS (skytrain, bovengrondse metro), MRT (ondergrondse metro) en Airport Rail Link (light rail verbinding luchthaven Suvarnabhumi-Phaya Thai).

Deze maand buigt het kabinet zich over de twee lijnen en volgende maand worden de contracten getekend. Het gaat om de Yellow Line (Lat Phrao-Samrong in Samut Prakan, 30,4 km, kosten 52 miljard baht) en de Pink Line (Khae Rai in Nonthaburi-Min Buri, 34,5 km, kosten 53,5 miljard baht). Beide lijnen vormen een verbinding tussen buurprovincies en de hoofdstad, een belangrijk openbaar vervoer alternatief voor fervente automobilisten.

Het artikel, opening krant vandaag, gaat in detail in op de procedure, aanleg, tijdsduur, grondgebruik langs de lijnen en verdere plannen om ze te verlengen. Maar daarvoor moeten nog milieu-effect rapportages worden gedaan en haalbaarheidsstudies. De aanleg van de twee lijnen wordt PPP gefinancierd (Private-Public Partnership), waarbij de kosten worden gedeeld tussen overheid en particuliere sector. Maar ik vraag me af of dat de lezers van BP allemaal interesseert.

In bijgaand kader een kaartje met de lijnen.

Protest tegen vervanging plaquette

Politie werkt onderzoek naar plaquette tegen

18 april – Het begint er nu toch sterk op te lijken dat de politie in haar maag zit met de verwisseling van de plaquette ter herinnering aan de Siamese revolutie van 1932. Want eerder zei de politie van het bureau Dusit dat ze nog geen CCTV-beelden had bekeken en nu zegt adjunct-hoofdcommissaris Srivara van de Royal Thai Police dat de politie alleen op zoek gaat naar de oorspronkelijke gedenkplaat als de rechtmatige eigenaar aangifte van diefstal doet.

Srivara zei dit in reactie op de klacht die de kleinzoon van een van de revolutionairen zondag had ingediend bij het politiebureau van Dusit met het verzoek de plaquette te zoeken. En om dat verzoek te onderstrepen protesteerden enkelen voor het standbeeld van Pridi Banomyong, die de revolutie leidde.

Ze wasten hun gezicht als satirische verwijzing naar de tekst op de nieuwe plaquette, waarin de revolutie niet eens wordt genoemd. Die tekst luidt: May Siam be blessed with prosperity forever. May the people be happy and cheerful and become the strength of the country.

Srivara waarschuwt degenen die aandringen op de terugkeer van de plaquette geen symbolische acties te organiseren op de Royal Plaza [waar de plaquette in het wegdek ligt] want dat is in strijd met het samenscholingsverbod van de junta.

Sirawith ‘Ja New’ Seritiwat, een bekende anti-coup activist van de New Democracy Movement, schrijft op zijn Facebook: ‘Als er geen eigenaar is, verwijder ik de nieuwe plaquette en vervang die door een replica van de oude, totdat de oude opduikt.’

Historicus Thepmontri schijft op Facebook dat democratie niets te maken heeft met de plaquette. Hij reageert op kritiek dat de verwijdering van de plaquette de democratie en geschiedenis in gevaar kan brengen. Hij noemt dat een ‘retorische overdrijving’. Degenen die nu moord en brand schreeuwen, zijn volgens hem anti-regerings elementen en personen die gezocht worden wegens majesteitsschennis.

Voorgaande berichten:
17 april Politie gevraagd om onderzoek naar plaquette
17 april: Update krant: CCTV beelden nog niet bekeken
16 april Andere gedenkplaat; de dader ligt op het kerkhof

Update: Pro-democratie protest gesmoord; leider aangehouden

18 april – Leger, politie en districtsambtenaren hebben gisterochtend een eind gemaakt aan een demonstratie bij Wat Banjamabophit in het district Dusit (Bangkok). Zo’n vijftig personen, onder leiding van Kampee Kampeerayanon, secretaris-generaal van de Thai People Sovereignty Party, demonstreerden voor herstel van de democratie en de vorming van een volksraad om deel te nemen aan het landsbestuur.

Kampee zei dat ze freedom and liberty willen [zijn dat in het Engels twee verschillende begrippen?] en rechtvaardigheid. De demonstranten hadden zondagavond een podium opgebouwd zonder daarvoor toestemming te hebben. De bijeenkomst was in strijd met het samenscholingsverbod van de NCPO. De maximumstraf voor dat vergrijp is zes maanden en/of een boete van 10.000 baht. Nou, dat valt nog mee. Kampee is aangehouden.

Arts verdacht van oplichting met investeringen

18 april – Een arts van een overheidsziekenhuis wordt ervan verdacht voornamelijk collega’s te hebben genaaid voor 64 miljoen baht. Ze haalde hen over te investeren in een vermoedelijk niet bestaand tourbedrijf en spiegelde hen dividenden van 6 tot 18 procent voor. Maar in tegenstelling tot het websitebericht van gisteren hebben die niets ontvangen.

BP maakt er weer een zootje van, want de in het websitebrecht genoemde vriendin van de verdachte is een vriendin van Nijcha Rutthapicharak, de arts die de zaak bekend maakte en bij de Crime Suppression Division (CSD) aangifte heeft gedaan. De CSD heeft de zaak overgedragen aan de Economic Crime Suppression Division, die nu dertien van de 38 ‘investeerders’ ondervraagt.

Nijcha zegt dat haar vriendin haar vorig jaar vroeg te investeren in een bedrijf, genaamd V Siam Agency, dat hotelkamers voor buitenlanders zou boeken. Dat bedrijf is eigendom van de vriend van de verdachte. Nijcha deed met 500.000 baht mee vanwege de hoge dividenden. Die belofte lokte ook anderen om 80.000 tot 12 miljoen baht te investeren. Volgens haar zou ze van augustus tot februari 300.000 baht ontvangen, maar vorige maand stopten de betalingen. [Dus er is toch betaald? O heerlijke verwarring] De verdachte was nadien onbereikbaar en verscheen ook niet op haar werk. Ze zou met verlof zijn.

De zaak is vergelijkbaar met een andere (niet eerder gemelde) zaak, die wordt onderzocht door de DSI. Ook daarbij gaat het om een tourbedrijf. Het bedrijf heeft sinds 2014 dividenden uitgekeerd, maar die stokten in maart. De eigenaar zegt het geld te zullen teruggeven, maar de slachtoffers zeggen dat hun betalingen in handen zijn van de aandeelhouders, die hij niet kan bereiken. (Zie verder het bericht van 17 april: Artsen, ingenieurs en docenten voor 64 mln baht opgelicht; eerder stond er mld, miljard, maar dat heb ik veranderd. Lijkt me ook erg veel.)

Afval in een kanaal in Klong Toey

Kort nieuws dinsdag 18 april

– De gemeente Bangkok streeft naar afval bewustzijn. Wat dat is, illustreert bijgaande foto van een kanaal in Klong Toey, die twee dingen duidelijk maakt: mensen pletteren allerlei rotzooi in het water en de gemeente c.q. district schiet ernstig tekort bij het periodiek onderhoud van haar waterrijkdommen. Donderdag vergadert de gemeente over bevordering van afval bewustzijn.

Het afgelopen weekend is alle rotzooi opgeruimd, maar alleen dankzij de foto die online heeft gestaan en kritiek heeft opgeroepen. Enkele omwonenden spelen de zwartepiet naar gastarbeiders, die langs het kanaal wonen. Het districtshoofd schroomt boetes uit te delen aan mensen die het kanaal als vuilnisvat gebruiken, want de meesten zijn arm.

– Een verpleegster in een gezondheidspromotie centrum in de provincie Bung Kan is zaterdagavond seksueel gemolesteerd door een 17-jarige knaap die klaagde over hoofdpijn. Nadat hij was binnen gelaten, stompte hij haar in de maag en sleepte haar mee naar een kamer waar hij zich aan haar vergreep. De knaap is nog dezelfde avond aangehouden.

Naar aanleiding van dit incident vraagt het ministerie van Volksgezondheid gezondheidscentra in het hele land extra veiligheidsmaatregelen te nemen, zoals de installatie van CCTV camera’s. Het adviseert vrouwelijk personeel geen nachtdienst te laten doen. (Zie verder de pagina Gezondheidszorg)

– Volgens mij is het oud nieuws, want ik las het al eerder, maar goed: laat ik het maar vermelden. De politieke partijen zijn verdeeld over de organieke wet op politieke partijen, die in elkaar is geknutseld door de grondwetcommissie (CDC). Die wet zou kleine partijen bij de verkiezingen bevoordelen.

Wanlop Tangkhananurak, parlementslid en woordvoerder van de parlementscommissie die de wet gaat bestuderen, zei dat gisteren na een bijeenkomst met politieke partijen. Vandaag levert de CDC het wetsvoorstel plus de organieke wet op de Kiesraad in bij het parlement, maar details zijn al eerder bekend gemaakt.

De partijen hebben nog meer bezwaren, zoals een verplicht lidmaatschapsgeld van 100 baht voor partijleden, maar dat is allemaal voer voor politieke fijnproevers [lees: zeurpieten]. Kleine partijen hebben moeite met de eis dat ze binnen vier jaar 10.000 leden moeten inschrijven. (Zie ook de pagina Grondwetwijziging 2 en Verkiezingsnieuws 2)

– Ik dacht dat het besluit al gevallen was om het oude academisch jaar terug te brengen en niet meer parallel te laten lopen aan de jaarindeling van andere Asean-landen waardoor in de heetste maanden moet worden doorgewerkt. Maar blijkbaar is dat niet geval want de Kasetsart University heeft de Council of University Presidents of Thailand (CUPT) opgeroepen de oude jaarindeling in ere te herstellen met een zomervakantie in de heetste maanden.

Behalve dat studenten zitten te zweten in hete lokalen en collegezalen heeft de nieuwe indeling nog meer negatieve kanten. Studenten landbouw hebben niet genoeg water om veldwerk te doen en studenten van de lerarenopleiding kunnen geen stage lopen omdat de roosters van scholen en universiteiten van elkaar verschillen.

De CUPT verdedigde het besluit destijds met als argument dat het uitwisselingsprogramma’s zou vergemakkelijken, maar tot meer studenten uit Asean heeft het niet geleid, zegt KU-rector Jongrak. Over de omgekeerde richting zegt het bericht niets.

Het pleidooi van de KU wordt ondersteund door de Assembly of Faculty Senate Chairs of Thailand. Die wijst bovendien op de extra kosten van airconditioning, wanneer de universiteiten in de heetste maanden doorwerken. Ook is het einde van het academisch jaar ongunstig voor afgestudeerde studenten die een baan zoeken. (Zie ook de pagina Onderwijs 2)


 

Songkran 2097: Anders maar toch hetzelfde

Guru Hey grandma I'm home17 april – Songkran is voorbij (zucht van verlichting door uw redacteur). Guru, het vrijdagmagazine van Bangkok Post, vroeg zich vorige week in zijn omslagartikel af: hoe ziet Songkran er in 2097 uit?

Alhoewel ik de suggesties en sommige teksten nogal aan de gezochte kant vind, wil ik er toch aandacht aan besteden, want de illustraties zijn zoals gebruikelijk top.

Neem voorspelling nummer 5: Teleporting to see the fam. Hier zou ook kunnen staan: Beam me up, Scotty uit de Star Trek serie. Commandant Kirk geeft die opdracht wanneer hij terug getransporteerd moet worden naar het ruimteschip Starship Enterprise.

Guru schrijft: Het Thaise Nieuwjaar blijft gezien worden als een tijd om met familie en geliefden door te brengen. Maar tandenknarsend in de auto of bus zitten omdat de reis maar niet opschiet – vooral de wegen rond Korat zijn berucht – hoeft niet meer. Teleporting is in 2097 werkelijkheid. In een scheet en een zucht, oftewel 0,2 seconde, ben je bij je familie.

Goed nieuws voor sommigen, slecht nieuws voor anderen. (Bron: Guru, Bangkok Post, 14 april)

Uitgaven tijdens Songkran stemmen tot tevredenheid

17 april – Gedurende de vijf dagen van de Songkran feestelijkheden (13-17 april) is naar schatting 8 tot 16 miljard baht uitgegeven, 12 tot 14 procent meer dan vorig jaar. [Dat is wel een erg ruime marge] Regeringswoordvoerder Sansern zegt dat de schatting is gebaseerd op gegevens van toerismeorganisaties, zoals de Thai Hotels Association.

De vereniging meldt hoge bezettingsgraden; op sommige plaatsen waren hotels volledig volgeboekt. Luchtvaartmaatschappijen deden ook een duit in het zakje: ze voerden 28 extra chartervluchten met buitenlandse toeristen uit boven de reguliere 249 binnenlandse vluchten.

Volgens Sansern hebben Thai een hogere koopkracht dankzij verbeterde prijzen voor landbouwproducten, zoals rubber, palmolie en suikerriet. Ook is in maart het consumentenvertrouwen gestegen naar het hoogste niveau in twee jaar en de vooruitzichten voor de export zijn ook beter. (Bron: website Bangkok Post, 16 april)

Wealth Ever: Luxueuze cruise moest vertrouwen wekken

17 april – Vijfhonderd leden van Wealth Ever Co stapten op 18 maart aan boord van de White Orchid River Cruise boot waar ze varend op de Chao Phraya werden vergast op een Millioniar Party (tekst advertentie met spelfout) met een fancy costume wedstrijd en een loterij met dure prijzen en ik neem ook aan een copieuze maaltijd. Ze zullen toen nog vertrouwen hebben gehad in het direct-sales bedrijf, waarvoor ze voedingssupplementen moesten verkopen.

Maar op 11 april kwam de aap uit de mouw toen een beloofde trip naar Japan in de vertrekhal van Suvarnabhumi eindigde voor duizend [volgens dit bericht] c.q. 470 personen [volgens een eerder bericht] en een tweede trip op woensdag werd geannuleerd.

Advertentie Wealth EverZe waren opgelicht door de eigenaresse van Wealth Ever, Pasist Arinchalapis, ook bekend als Sin Sae Shogun, de naam die ze gebruikte toen ze als waarzegster opereerde. Het bedrijf, zoveel is inmiddels wel duidelijk, werkte volgens het principe van het ponzi scheme, een piramideconstructie die vaker wordt gebruikt om mensen op te lichten. De cruise was bedoeld om vertrouwen te wekken, vermoedt de politie.

Sin Sae Shogun en acht anderen, waaronder haar moeder en een tante, werden woensdag in Ranong gearresteerd, volgens dit bericht aan de grens met Myanmar. De politie maakte zondag bekend dat inmiddels driehonderd personen aangifte hebben gedaan. Velen zeggen te zijn aangelokt door de Japan trip om de voedingssupplementen aan de man te brengen, waarvoor ze bedragen van 9.700 tot 20.000 baht neertelden. (Bron: website Bangkok Post, 16 april) (Alle voorgaande berichten zijn gebundeld op de pagina Wealth Ever)

Voorgaande berichten:
16 april: Update: Politie jaagt op familie van Pasist
16 april: Leidinggevenden WealthEver verhoord
15 april: Geen borgtocht voor ‘oplichtster’ Sin Sae Shogun
14 april: Sin Sae Shogun ook verdacht van majesteitsschennis
13 april: Japan-reis valt in het water; duizenden opgelicht
13 april: Sin Sae Shogun grossiert in bedriegerij en fraude
13 april: Reiswereld waarschuwt: Wantrouw goedkope tours

Update krant: De politie hecht weinig waarde aan de opmerking van actrice Chutimon ‘Helen’ Sithep dat een zakenvrouw in Hong Kong de bazin van Pasist Arinchayalapsis, de eigenaresse van Health Ever, kan zijn. Chutimon die samen met Pasist een reisje naar Hong Kong maakte, zei dat tijdens een verhoor door de CSD. Ze was opgeroepen omdat ze op een foto staat met reclame voor het direct-sales bedrijf. Verder maakt redacteur Wassayis Ngamkham zich er met een jantje-van-leiden vanaf door oude informatie te herkauwen.

Artsen, ingenieurs en docenten voor 64 mln baht opgelicht

17 april – Een groep van tien personen, waaronder enkele artsen, heeft aangifte gedaan tegen een arts in een bekend overheidsziekenhuis wegens verduistering van 64 miljoen baht, geld dat ze hadden geïnvesteerd in het tourbedrijf V Siam Agency. Volgens een van de gedupeerden, Nijcha Rutthapichairak, hebben zij en haar vriendin van de middelbare school haar en 37 anderen overgehaald om in het bedrijf te investeren. Ze zouden maandelijks 6 tot 18 procent op hun investering verdienen.

Nijcha die gisteren een boekje opendeed over de oplichting, zegt dat haar vrienden (vriendinnen) uit verschillende kringen bedragen hebben geïnvesteerd van 80.000 baht tot 12 miljoen baht elk. Ze hadden vertrouwen in de onderneming omdat de arts in een bekend ziekenhuis werkt.

Zelf investeerde Nijcha in augustus 500.000 baht. Ze zou tot februari een dividend van 300.000 baht krijgen. Vorige maand staakten de betalingen. De arts zei aanvankelijk dat haar bankrekeningen geblokkeerd waren, maar later bleek ze onbereikbaar. Ze was ook niet thuis en verscheen niet op haar werk. Ergo: Dat kan geen zuivere koffie zijn.

Nijcha zegt dat de helft van de gedupeerden artsen zijn en met velen is ze bevriend. Verder gaat het om ingenieurs [technici?] , lectoren, legerofficieren en stewardessen. De slachtoffers is niet gevraagd nieuwe investeerders te werven, dus van een piramideconstructie is geen sprake. De Crime Suppression Division heeft de groep geadviseerd een klacht in te dienen bij de Economic Crime Suppression Division. (Bron: website Bangkok Post, 16 april)

Nieuwe plaquette in wegdek

Politie gevraagd om onderzoek naar plaquette

17 april – De kleinzoon van de man die op 24 juni 1932 op de Royal Plaza de revolutie uitriep, heeft de politie gevraagd onderzoek te doen naar de vervanging van de plaquette die daar in het wegdek ligt. Op de nieuwe gedenkplaat ontbreekt de naam Khana Ratsadon, de groep die een eind maakte aan de absolute monarchie. Op de social media wordt druk gespeculeerd wie dat gedaan zou kunnen hebben c.q. in wiens opdracht dat is gebeurd.

Prit Rattanakul Serireungriddhi, een regeringsfunctionaris, ging zondag vergezeld van drie studenten naar het politiebureau van Dusit om de vervanging aan te kaarten, die nog door niemand is geclaimd. Hij zei: ‘Wij hebben geschiedenis gemaakt toen de constitutionele monarchie op die dag werd ingesteld. Persoonlijk denk ik dat het de beste bestuursvorm is die Thailand ooit heeft gehad.’

Hij zegt dat niet alle nakomelingen van de Khana Ratsadon oprichters dezelfde gevoelens hebben bij de vermiste plaquette. ‘Ze hebben gemengde gevoelens over het incident, dus heb ik vrijwillig aangeboden hen te vertegenwoordigen.’

Prit is benieuwd wat partijleider Abhisit van de Democraten erover heeft te zeggen omdat die partij opgericht is door een Khana Ratsadon-lid. (Bron: website Bangkok Post, 16 april) (Zie verder het bericht van gisteren: Andere gedenkplaat; de dader ligt op het kerkhof)

Update krant: CCTV beelden nog niet bekeken

17 april – Bangkok Post opent vandaag de krant over 2 kolom met een artikel over het mysterie van de verwisselde gedenkplaat. De overige vier kolommen zijn voor een foto met terugkerende feestvierders op station Hua Lamphong.

Activisten zijn woedend, schrijft de krant, dat er nu een andere plaquette ligt. Pharit (in het websitebericht Prit) zegt dat de herdenkingsplaat van historische betekenis is omdat die een belangrijke verandering in de Thaise politiek symboliseert.

De politie van Dusit heeft nog niet de camerabeelden bekeken die helderheid zouden kunnen verschaffen over degenen die de plaat hebben verwisseld. Hoofdinspecteur Supak van het bureau Dusit zegt nog geen opdracht te hebben gekregen van zijn superieuren. [Ligt de zaak politiek te gevoelig, wellicht?]

Weng Tojirakarn, co-leider van het UDD (roodhemden), zegt dat degene die de plaat heeft weg gehaald de geschiedenis probeert uit te wissen. De verdwijning betekent dat toekomstige generaties niet de kans krijgen over de geschiedenis van het land te leren. [Dat geldt wel voor meerdere episodes van de Thais geschiedenis die in geschiedenisboekjes worden verzwegen]

Het Thai Academic Network for Civil Rights heeft gisteren de premier en enkele andere bobo’s gevraagd juridische actie te ondernemen tegen de dader(s) [die nog bekend zijn]. De groep vraagt de bevolking naar de plaquette op zoek te gaan. Op change.org wordt de autoriteiten in een online petitie gevraagd de plaquette te zoeken en terug te leggen. Om half zeven gisteravond hadden al meer dan tweeduizend personen getekend.

In vier dagen 5.212 voertuigen van de weg gehaald

Verkeersongelukken Songkran 11-15 april verticale kolom17 april – Van 12 tot 15 april zijn 5.212 voertuigen van de weg gehaald omdat de bestuurders onder invloed waren. De meesten zaten op een motorfiets (3.969), de overigen waren automobilisten (1.243). De eigenaren dienen een afspraak met de politie te maken voor het terughalen van hun heilige koe en kalf.

NCPO-woordvoerder Sitichan zei gisteren dat dit slechts ‘een begin’ is. De NCPO heeft zich voorgenomen het grote aantal verkeersongelukken tijdens de lange vakanties terug te dringen door strenge maatregelen tegen overtreders van de verkeersregels.

Maar het verbod op personenvervoer in de laadbak van een pickup truck wordt heroverwogen. Vanwege felle protesten werd het tijdens Songkran al niet toegepast. De verplichting om een veiligheidsgordel te dragen op alle plaatsen van een auto en minibusje blijft in ieder geval van kracht.

Na vijf van de seven dangerous days staat het dodental op 283, aanzienlijk minder dan de 338 verkeersdoden van vorig jaar, maar dit aantal kan nog bijgesteld worden. Het aantal gewonden bedraagt 3.087 (2.891), het aantal ongelukken 2.985 (2.724). Persoonlijke noot: Het aantal gewonden lijkt me zorgelijker dan het aantal doden, vooral als betrokkenen de rest van hun leven gehandicapt zijn.

Vice-premier en minister van Defensie Prawit vraagt begrip voor de strenge handhaving van de verkeersregels. ‘De regering heeft de taak om de regels streng te handhaven om het aantal verkeersslachtoffers terug te dringen.’ Volgens defensiewoordvoerder Kongcheep wil Prawit dat de bevolking meer aandacht besteedt aan veiligheid dan aan gemak.

Uit een peiling onder 1.455 personen [geen verdere details] is gebleken dat de meeste ondervraagden optimistisch zijn over de pogingen van de overheid om de verkeersveiligheid te bevorderen, maar ze zijn ‘ongelukkig’ over het foute gedrag van feestende heethoofden, die met motorolie gooien en over beschietingen tussen groepen jongeren.

Democraten eisen exacte verkiezingsdatum

17 april – De Democratische partij wil dat het regime de datum bekend maakt waarop de verkiezingen worden gehouden, zodat de kritiek verstomt dat de junta zich aan de macht vastklampt.

Adjunct-partijleider Sathit zei gisteren dat de geloofwaardigheid van het regime wordt ondermijnd door de datum in het midden te laten, alhoewel de junta meermalen heeft benadrukt zich aan de roadmap to democracy te zullen houden en de nieuwe grondwet in werking heeft gesteld. Sathit riep het regime ook op streng op te treden tegen corruptie in het leger en niet te veel begrotingsgeld te besteden aan populistische maatregelen.

Nipit Intarasombat, een andere adjunct-partijleider, betwijfelt of de grondwetcommissie (CDC) op tijd met haar werk klaar is. ‘Ik durf niet te gokken wanneer de verkiezingen worden gehouden, maar ik ben bang dat het een slepende zaak wordt.’

Voor de verkiezingen zijn minimaal vier organieke wetten vereist. Twee, over de Kiesraad en politieke partijen, gaan morgen naar het parlement die ze naar verwachting midden volgende maand goedkeurt. De twee andere hebben betrekking op de Senaat en de verkiezingen van de leden van het Huis van Afgevaardigden.

In het artikel geeft CDC-voorzitter Meechai een toelichting op details van de organieke wetten, maar dat wilt u toch niet weten. Of wel? Klik in dat geval hier: CDC wrapping up two two pre-polls bills(Zie ook de pagina Verkiezingsnieuws 2)

De minibus is dood, leve de midibus

17 april – Het ministerie van Transport gaat financiële instellingen vragen om leningen aan Thaise fabrikanten te verstrekken voor de fabricage van midibussen. Dit heeft permanent secretaris Somsak van het ministerie gisteren bekend gemaakt na een vergadering met vijf fabrikanten. Ze zeggen in staat te zijn dit jaar midibussen te kunnen produceren, wanneer ze een contract met het openbaarvervoerbedrijf van Bangkok (BMTA) in de wacht slepen.

De BMTA wil al haar vijfduizend minibussen vervangen dooor midibussen, bussen met twintig zitplaatsen die veiliger zouden zijn. [Maar door dezelfde snelheidsduivels worden bestuurd] De vervanging is naar verwachting in 2022 afgerond wanneer 70 procent van de concessies voor particulier exploitanten afloopt. Wanneer ze willen doorgaan, zullen ze op de midibus moeten overschakelen.

Volgens de fabrikanten gaan de bussen 1,7 tot 2,2 miljoen baht kosten. Bussen met Japanse motoren zijn duurder dan bussen met Chinese motoren, maar die gaan mogelijk minder lang mee en vergen hogere onderhoudskosten.

P-Move tegen lange lease voor buitenlandse investeerders

17 april – De People’s Movement for a Just Society (P-Move) dreigt met een rally bij het Government House tegen het kabinetsbesluit om buitenlandse investeerders in de Eastern Economic Corridor  toe te staan land voor 99 jaar te leasen.

Ze vindt dit discriminatie ten opzichte van arme lokale bewoners die het land voor hun levensonderhoud willen gebruiken. ‘Het is oneerlijk. Als deze buitenlandse investeerders de grond voor 99 jar mogen  leasen, waarom mogen wij dit dan niet?’

De desbetreffende gronden liggen in Chon Buri, Rayong en Chachoengsao. P-Move wil op 25 april de barricaden op. P-Move is een overkoepelende organisatie van milieu- en boerengroepen.

Gerelateerde artikelen:
12 april: Art. 44 moet internationale scholen naar EEC trekken
8 april: Studie naar industrieterrein voor S-Curve bedrijven
7 april: Grootse plannen voor luchthaven U-tapao (vervolg)
25 maart: Japanners schichtig met investeringen in EEC


 

Meisje (14) in laadbak pickup omgekomen

16 april – Bij een kopstaartbotsing in Wang Thong (Phitsanulok) is zaterdagmiddag een meisje van 14 jaar om het leven gekomen en haar vriendin gewond geraakt. De twee meisjes zaten met naast hen een motorfiets in de laadbak van de voorste pickup die op het gladde wegdek vanwege de regen slipte en na de botsing een betonnen barrière raakte.

De wagen werd bestuurd door de vader van de 14-jarige. De poliitie vermoedt dat hij te hard reed. Het bericht zegt niets over zijn toestand en die van de andere bestuurder.

De aanrijding illustreert nog eens het gevaar van personenvervoer in de laadbak. Dat is de reden waarom de regering dit heeft verboden, maar het verbod gold niet tijdens Songkran. Het verbod heeft veel protest opgeroepen omdat met name op het platteland het vervoer van personen in de laadbak gebruikelijk is. In de grote stad gebruiken bedrijven vaak de laadbak om materialen en personeel te vervoeren. Wanneer het verbod definitief van kracht wordt, is niet bekend. (Bron: website Bangkok Post, 15 april)

Leidinggevenden WealthEver verhoord

16 april – De Crime Suppression Division (CSD) van de politie heeft zaterdag zes leidinggevenden van WealthEver verhoord, maar ze worden niet vervolgd doch zijn ondervraagd als getuige. De verhoren moeten informatie opleveren waarmee de politie de zaak tegen de eigenaresse van het direct-sales bedrijf, Pasist Arinchayalapsis, beter bekend als Sin Sae Shogun, kan opbouwen. Die is aangehouden op verdenking van oplichting.

Pasist Arinchlatis aka Shogun (Pasist in de krant)Een van de ondervraagden zegt dat ze benoemd waren tot leidinggevende zonder geschreven autorisatie. Ze zouden beloond worden als het bedrijf winst ging maken.

De vrouw heeft verteld dat de leden die geronseld werden voor de verkoop van voedingssupplementen, een bonus zouden krijgen, bestaand uit een buitenlandse reis, wanneer ze voor meer dan 8.830 baht verkochten. Wanneer ze de trip maakten, dienden ze foto’s te maken voor promotionele doeleinden.

Zoals eerder gemeld profiteerde alleen een eerste groep van de bonus. Zij gingen naar Hong Kong en Japan. Een tweede groep (in dit bericht duizend) strandde dinsdag op het vliegveld en de trip op woensdag die een derde groep was beloofd (ook duizend personen) werd afgeblazen.

De eigenaresse (foto), in de krant Pasist geheten en op de website Pasit, is samen met acht medeplichtigen, waaronder haar moeder en een tante, woensdag in Ranong aangehouden, maar ze zou niet gevlucht zijn. Volgens haar advocaat wilde ze alleen maar tot rust komen na de chaos op het vliegveld.

De politie vermoedt dat WealthEver een zogeheten ponzi scheme  is, een piramideconstructie die wel vaker gebruikt wordt om mensen geld uit de zakken te kloppen. Leden moeten producten kopen van zo’n bedrijf en hun geld zien terug te krijgen, door ze door te verkopen. Ze moeten nieuwe leden werven die vervolgens weer hetzelfde moeten doen, enzovoort. (Bron: website Bangkok Post, 15 april)

Voorgaande berichten:
15 april: Geen borgtocht voor ‘oplichtster’ Sin Sae Shogun
14 april: Sin Sae Shogun ook verdacht van majesteitsschennis
13 april: Japan-reis valt in het water; duizenden opgelicht
13 april: Sin Sae Shogun grossiert in bedriegerij en fraude
13 april: Reiswereld waarschuwt: Wantrouw goedkope tours

Update: Politie jaagt op familie van Pasist

16 april – Altijd leuk, maar ook ergerlijk zijn de verschillen die ik vaak constateer tussen website en papieren krant over hetzelfde onderwerp. De website heeft het over duizend personen die op 11 april op Suvarnabhumi strandden, de krant maakt er 470 van met als toevoeging dat de politie later ontdekte dat duizend personen voor de trip naar Japan hebben betaald.

De politie gaat morgen arrestatiebevelen aanvragen tegen de negen familieleden van Pasist en anderen, die op 12 april zijn aangehouden in Ranong en tijdelijk door het leger worden vastgehouden in de 11th Military Circle in Bangkok.

Volgens Burin Thongpraphai, staf-chef voor juridische zaken van de NCPO (junta), heeft de oplichting een schade van 50 miljoen baht opgeleverd [geen details]. Hij zegt dat de zaak de aandacht heeft getrokken van de NCPO. Burin woonde gisteren het in het websitebericht beschreven verhoor bij.

De in het bericht geciteerde vrouw, Thanwalai Namkaeo, ontkent elk betrokkenheid bij de oplichting. Ze zegt drie maanden voor WealthEver gewerkt te hebben en begin februari op kosten van het bedrijf een trip naar Hong Kong te hebben gemaakt.

‘Sin Sae Shogun heeft me nooit gedwongen nieuwe leden te zoeken. We proberen alleen maar door mondreclame mensen over te halen lid te worden en wanneer ze lid worden, krijgen we een commissie.’

Van de zes personen die gisteren zijn verhoord, heeft slechts één alle beloofde voedingssupplementen ontvangen, wat voor de politie een aanwijzing is dat het bedrijf zich schuldig heeft gemaakt aan oplichting.

Actrice Chutimon ‘Helen’ Sithep meldde zich gisteren bij de CSD in verband met een foto met reclame voor de trip naar Osaka, waarop zij staat. Samen met Pasist maakte ze een trip naar Hong Kong, waar ze een zakenvrouw ontmoette, die volgens haar de bazin van Pasist kan zijn. Net als Thanwalai ontkent ze elke betrokkenheid.

Mieuwe Noord-Koreaanse raket

Bangkok Post lijdt vandaag aan anorexia

16 april – Het binnenlands nieuwsaanbod is vandaag uiterst mager in Bangkok Post. Het grootste deel van de voorpagina is gewijd aan de parade gisteren waarin Noord-Korea twee intercontinentale ballistische raketten en ander militair materieel toonde, die niet eerder gezien zijn.

Pagina 2 bevat de vaste zondagrubrieken, zoals The Big Issue, deze maal over het draconische artikel 44, en pagina 4 is de traditionele fotopagina 1000 words, dus er blijft niet veel ruimte over voor het overige nieuws.

Gezien het tijdverschil tussen Thailand en Nederland heb ik de neiging om mijn lezers in Nederland te adviseren: Voor nu lekker slapen en morgen gezond weer op. Voor alle duidelijkheid: Met het gebruik van het woord anorexia in de kop wil ik de ziekte niet bagatelliseren, want het is een ernstige ziekte, waaronder tal van jonge meisjes lijden.

Andere gedenkplaat; de dader ligt op het kerkhof

Plaquette oud16 april – Mysterie rond het gedenkplaatje van de Siamese revolutie van 1932 in het wegdek van de Royal Plaza bij het standbeeld van koning Rama V te paard (foto rechts). Het is vervangen door een ander plaatje (foto links), maar door wie? Het districtskantoor van Dusit, de regering en het Fine Arts Department weten van niets.

Volgens een Facebook post kan de inmiddels versleten plaquette vervangen zijn tijdens de renovatie van het standbeeld begin deze maand. Dat wordt bevestigd door een docent van de Kasetstart universiteit die in een tv-interview vertelde dat zijn studenten onderzoek hadden gedaan naar de plaquette. Op 1 en 2 april lag hij er nog, op 8 april lag er een nieuwe.

Plaquette nieuwDe tekst op de nieuwe plaquette wijkt aanzienlijk af van de tekst op de oude, maar welke betekenis ik daaraan moet toekennen, weet ik niet en het bericht maakt me ook niet veel wijzer. Volgens historici is het plaatje negen jaar na de revolutie aangebracht. Die overigens geweldloze revolutie leidde tot afschaffing van de absolute monarchie en vervanging door de constitutionele monarchie.

Het plaatje ligt op de plaats waar op 24 juni 1932 de revolutie werd uitgeroepen. Koning Rama VII vertrok naar Engeland en deed drie jaar later afstand van de troon. Jaarlijks herdenken politieke activisten er de revolutie.

Kort nieuws zondag 16 april

– Voorzitter Meechai van de grondwetcommissie verdedigt het doorgaand gebruik van het draconische artikel 44 van de interim-grondwet dat dankzij artikel 265 van de nieuwe grondwet van kracht kan blijven. De regering moet de volledige macht hebben om het land te besturen, zegt hij, zodat ze moeilijke kwesties kan aanpakken in de aanloop naar de verkiezingen, die volgend jaar worden gehouden. Hij doelt met name op lastige kwesties die een normaal landsbestuur moeilijk kan oplossen [geen details].

Meechai reageert op oproepen van enkele politici die een lans hebben gebroken voor afschaffing van het artikel, omdat de nieuwe grondwet nu van kracht is. Het artikel beperkt de vrijheid van mensen, zeggen ze.

De junta heeft nog 18 maanden de tijd om haar heilzame werk te verrichten. Meechai noemt het belangrijk een regering te hebben die snelle beslissingen kan nemen [dankzij artikel 44]. Over de hervormingsplannen van de regering zei hij dat hervormingen bij de politie binnen een jaar afgerond moeten zijn en onderwijshervormingen de taak zijn van de volgende regering. [Ik meen eerder gelezen te hebben dat de junta haar vingers niet wilde branden aan politiehervormingen.] (Zie ook de pagina Grondwetwijziging 2 en Verkiezingsnieuws 2)

– Thailand is een populaire bestemming voor geschoold personeel en technici uit de Asean-landen. Directeur Varanon van het  Department of Employment zegt dat de meesten uit de Filipijnen komen. Varanon maakte gisteren de cijfers bekend. De topvijflanden zijn de Filipijnen, Maleisië, Singapore, Myanmar en Indonesië. Van de in totaal 1.380.349 buitenlandse werkers uit Asean-landen behoren 50.000 tot de genoemde categorie. Ze werken in het onderwijs, management, werktuigbouw, architectuur en handel.

De nationale hervormingsraad (NRSA) heeft een voorstel in voorbereiding voor de registratie van gastarbeiders bij grensposten. De maatregel heeft tot doel illegale arbeid en mensenhandel te bestrijden. De NRSA-commissie sociale zaken stelt tevens voor de legeskosten aan de grens vast te stellen op 5.600 baht, minder dan de normale legeskosten. Thans kunnen gastarbeiders zich alleen gedurende bepaalde periodes van het jaar registreren, wat sommige groepen weerhoudt zich te registreren. (Zie verder de pagina Migranten)

– Minder dan de helft van de 1.300 patiënten die spoedeisende hulp nodig hadden en behandeld zijn in een ander ziekenhuis dan waarbij ze geregistreerd zijn, voldeden aan de criteria van de regeling die sinds 1 april van kracht is, aldus het National Institute for Emergency Medicine.

Degenen die een beroep willen doen op de regeling dienen lid te zijn van het National Health Security Fund, Social Security Fund of het fonds voor ambtenaren. De spoedeisende hulp geldt voor ernstige symptomen van bewustzijnsverlies, ademhalingsmoeilijkheden, acute pijn op de borst en problemen met de bloedcirculatie en hersenen. (Zie verder de pagina Gezondheidszorg)

– Er wordt aan gewerkt, zegt minister Don van Buitenlandse Zaken over de ratificering van de Arms Trade Treaty (ATT), die Thailand al in 2014 heeft ondertekend. De ATT is een internationale overeenkomst over de handel in conventionele wapens.

Thailand en andere Aziatische landen kregen in maart bezoek van ATT-president Korhonen om de overeenkomst te promoten. Hij zei te hopen dat Thailand snel de ATT ratificeert. Nog geen enkel Aziatisch land heeft dat gedaan, alhoewel Maleisië, Cambodja, de Filipijnen en Singapore de ATT al wel hebben ondertekend.

ATT-landen dienen jaarlijks een verslag in te leveren van de export en import van conventionele wapens. Thans zijn 92 landen lid.

Reacties niet mogelijk