Thais nieuws 1-15 augustus

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation.
Op de pagina Dossiers geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op de pagina’s Round Up, evenals Dossiers te vinden op de Leeswijzer. Klik voor de leeswijzer hier.
Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

Voor het nieuws van 16-31 juli zie de zwarte menubalk bovenaan de pagina onder het kopje Thailand.

 

Ongeluk Nakhon Ratchasima Songrkan 2017

Bloedbad op Thaise wegen

7 augustus – In de eerste zeven maanden van dit jaar zijn 7.925 personen omgekomen in het verkeer aldus onofficiële cijfers van de Don’t Drive Drunk Foundation. In maart eiste het verkeer de hoogste tol: 1.382, in februari de laagste: 850. De eerste 5 dagen van augustus kostten aan 192 verkeersdeelnemers het leven.

Op de foto een ongeluk in Nakhon Ratchasima tijdens Songkran 2017, een periode die wordt aangeduid als de seven dangerous days. Ondanks campagnes en controles lukt het niet die dagen minder gevaarlijk te maken. De meeste slachtoffers zijn motorrijders. Belangrijkste oorzaken: alcoholgebruik en te snel rijden. (Bron: website Bangkok Post, 6 augustus)

Californië: Lichamen Thaise studenten nog niet gevonden

7 augustus – Zeker is dat ze omgekomen zijn: de twee Thaise studenten die in Califonië met hun huurauto in een ravijn van 150 meter zijn gevallen, maar hun lichamen zijn nog niet gevonden. De Thaise online krant Siam Town US in Los Angeles zegt dat lichaamsdelen in de auto gesignaleerd zijn toen een filmploeg er filmde.

De auto is woensdag gevonden in een rivier aan de voet van de klif, maar het gebied is moeilijk toegankelijk en de rivier heeft een sterke stroming. Daarom hebben de autoriteiten nog geen kans gezien het gebied uit te kammen, zegt woordvoerder Busadee van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het consulaat in Los Angeles meldt dat de ouders van een van de twee studenten zaterdag in Los Angeles zijn gearriveerd. Het consulaat heeft hen de rampplek getoond. De twee studenten waren op weg naar Kings Canyon Nationaal Park om daar te kamperen. (Bron: website Bangkok Post, 6 augustus)

Don Mueang: vier extra vluchten te veel voor Immigration

7 augustus – De verklaring van luchthaven Don Mueang voor de wachttijd van vier uur vrijdagnacht  bij Immigration doet natuurlijk niets af aan het leed dat de duizenden wachtenden geleden hebben. Bovendien moesten ze al die tijd staan in een ook nog slecht gekoelde en geventileerde ruimte. Thais ontsnapten aan de lange rijen, want die konden via de automatische paspoortcontrole naar binnen.

Ik zou zeggen: een stevige berisping voor de verantwoordelijke functionarissen die de problemen hadden kunnen voorkomen, want bekend was dat die nacht vier extra vluchten zouden arriveren. De luchthaven wist dat, Immigration niet, dus waren er niet genoeg ambtenaren om de passagiersstroom tijdig te bedienen. Maar goed, waar gewerkt wordt, worden fouten gemaakt. Maar da’s een dooddoener, dus schrap deze zin.

De luchthaven heeft aan de Civil Aviation Authority of Thailand (CAAT) toestemming gevraagd de ruimte en het aantal counters uit te breiden. Dan neemt de capaciteit toe van 1.000 naar 1.800 passagiers per uur.

Ter informatie: Don Mueang is de thuishaven van de meeste budgetluchtvaartmaatschappijen en ontvangt ook veel chartervluchten. (Bron: website Bangkok Post, 6 augustus)

Update krant: Het Immigration Bueau zal vanaf volgende week 48 extra personeelsleden inroosteren om passagiers tijdens spitsuren, vertraagde vluchten en bij aankomst van extra vluchten tijdig te bedienen. Het bureau heeft een lange-termijnplan om de wachttijden te verkorten, ook op Suvarnabhumi, door voor het eind van het jaar 300 agenten te rekruteren. Ze moeten er minstens 4 jaar werken voordat ze een verzoek om overplaatsing kunnen doen. Ook wordt het aantal automatische paspoortcontrole poortjes voor toeristen uit Singapore en Hong Kong uitgebreid.

De congestie vrijdagnacht wordt door Nathathorn toegeschreven aan twee vertraagde vluchten uit Singapore, een uit Hong Kong en een charter uit China. Een agent van het Immigration Bureau schrijft op Facebook dat het aantal agenten sinds 2013 met de helft is verminderd. Altijd aardig als een insider uit de boot klapt.

Opinie: Prayut mist de boot met laat bezoek

7 augustus – In tijden van rampspoed verwachten mensen dat hun leiders hen helpen en bij hen zijn. Over de hele wereld bezoeken de meeste leiders een rampplek zo snel mogelijk. Voorgaande premiers deden dat, maar niet premier Prayut.

De provincie Sakon Nakhon kampte al dagen met overstromingen voordat Prayut eindelijk kwam opdagen. Hij bleef in Bangkok om de veiligheidsmaatregelen op te voeren daar Yingluck dinsdag haar slotpleidooi hield voor het hooggerechtshof. Maar problemen bleven uit. Het gezonde verstand zegevierde en de opkomst om Yingluck te steunen was niet eens groot.

Het is niet de eerste keer dat Prayut het laat afweten, schrijft hoofdredacteur Umesh Pandey in zijn wekelijkse beschouwing op de opiniepagina van Bangkok Post. Twee jaar geleden toen bij de Erawan Shrine een bom ontplofte, die het leven kostte aan twintig personen, duurde het dagen voordat hij de gewonden in het ziekenhuis opzocht.

Alhoewel Prayut uiteindelijk in Sakon Nakhon acte de presence gaf, stonden de social media bol van foto’s met gloednieuwe 4WD’s ter verwelkoming van de premier. Deze voertuigen waren in geen velden of wegen te bekennen, toen ze voor reddingsoperaties nodig waren, sneert Umesh. En nog wat: Prayut’s hulp wekte spot op van internetgebruikers omdat hij een bezem vasthield op een manier alsof het een gitaar was. Ook Yingluck werd eens op soortgelijke wijze bespot toen ze modieuze laarsje en kleding droeg bij een bezoek in 2011 aan overstroomde gebieden.

Prayut dient te beseffen, doceert Umesh, dat hij een meer menselijke en politieke benadering moet tonen. Werken als publiek figuur vereist niet dat de persoon alleen maar een krachtige militair is. Mensen in nood verwachten dat hun leiders hen bezoeken en met eigen ogen zien wat voor problemen ze hebben. (Bron: Bangkok Post, 6 augustus)

Autoriteiten zenuwachtig voor 17 augustus

7 augustus – De veiligheidsmaatregelen zijn opgeschroefd in de aanloop naar 17 augustus, de dag waarop twee jaar geleden een bomaanslag werd gepleegd bij de Erawan Shrine in Ratchaprasong (Bangkok) die het leven kostte aan 20 personen en 130 verwondden, waaronder een groot aantal Chinese toeristen. De autoriteiten menen [of fantaseren?] dat Uighur, een etnische moslim minderheid die in China wordt vervolgd, wraakacties zullen uitvoeren.

Voor de aanslag zijn twee Uighur Chinezen aangehouden en gedetineerd, maar die moeten nog berecht worden. Volgens critici pleegden ze destijds de aanslag als wraak voor de deportatie van 109 Uighur vluchtelingen naar China. Die theorie werd bestreden door de regering. De bomaanslag zou een protest zijn tegen de jacht op een netwerk dat Uighur naar een derde land smokkelde. Na de deportatie werd het Thaise consulaat in Istanboel geplunderd.

Politie en leger hebben de opdracht gekregen deze maand extra alert te zijn en vermeende smokkelnetwerken in de gaten te houden. De afgelopen twee jaar zijn volgens een bron de autoriteiten doorgegaan Uighur vluchtelingen te arresteren. [Nooit iets over gelezen] Er zouden nu 61 gevangen zitten.

Andere groepen die in de gaten worden gehouden, zijn Syriërs die door een netwerk het land worden binnen gesmokkeld en verzetsstrijders in het Zuiden. Volgens de bron zijn de autoriteiten bang dat IS militanten dit kanaal gebruiken om zich in Thailand te verbergen en dat het zuidelijk verzet ook elders in het land actief wordt. Het politiek klimaat is er geschikt voor, daar in enkele rechtszaken met politieke implicaties deze maand uitspraken worden verwacht.

Het hoofd van het Immigration Bureau, Nathathorn Prousoorntorn, relativeert deze berichten. Sinds de deportatie van Uighur hebben geen nieuwe arrestaties plaatsgevonden en Syriërs kunnen alleen met een visum het land in. (Zie voor alle berichten over de bomaanslag en Uighur de pagina Bomaanslag Ratchaprasong)

BTS station Saphan Taksin

Kort nieuws maandag 7 augustus

– Twee jaar is erover gedelibereerd, maar nu is eindelijk de kogel door de kerk. BTS-station Saphan Taksin, een station met enkelspoor, wordt uitgebreid naar dubbelspoor en dat geldt ook voor de Sathon brug over de Chao Phraya, maar het duurt zeker nog 2 jaar voor het zover is.

Tijdens de bouw is het station gesloten. Voor reizigers die er overstappen op een  veerboot, moet een shuttlebus uitkomst bieden [ik neem aan vanaf een eerder station]. De uitbreiding heeft ook gevolgen voor het verkeer omdat rijstroken op de brug worden opgeofferd voor de metro. Maar als alle leed is geleden, hoeven de reizigers niet meer op het smalle perron lang te wachten om zich tijdens de spits in overvolle rijtuigen te wurmen.

– Follow-up op het bericht over de kosten van opslag van 139 brandweerwagens in een loods in Laem Chabang (zie het bericht van 4 augustus: Veem eist 1 miljard baht van gemeente Bangkok). Het bedrijf, dat naar de Intellectual Property and International Trade Court is gestapt, eist een bedrag van 1 miljard baht, de gemeente Bangkok (BMA) wil niet meer dan 200 miljoen baht betalen.

Gouverneur Aswin zegt dat de BMA zich alleen verantwoordelijk acht voor de opslag tussen december 2015 toen het Hof van Arbitrage in Genève vonniste in het conflict tussen de BMA en de Oostrijkse leverancier Steyr en nu. Aswin hoopt dat het bedrijf akkoord gaat, want de rechtszaak vertraagt de zaak onnodig. De brandweerwagens staan sinds 2007 opgeslagen. De aankoop is een van de grootste corruptieschandalen van Thailand. (Zie verder de pagina Corruptie 3)

– Zwangere werknemers zijn gerechtigd hun werkgever om overplaatsing te vragen als hun huidige werk wordt bemoeilijkt door de zwangerschap. Werkgevers die weigeren riskeren op grond van de Labour Protection Act een gevangenisstraf van zes maanden en/of een boete van 100.000 baht. Directeur Sumet van het Department of Labour Protection and Welfare heeft er nog eens de aandacht op gevestigd nadat voorvechters van arbeidsrechten hadden geklaagd over onwillige werkgevers. Ze willen ook dat het land de Maternity Labour Convention van de ILO ratificeert.

– De PAD stapt vandaag naar de NACC met het verzoek in beroep te gaan tegen de vrijspraak voor oud-premier Somchai c.s. wegens de gewelddadige verspreiding in 2008 van een geelhemd protest. Maar beste BP, dat heb je toch al eerder gemeld, dus waarom er weer een bericht aan te wijden? PAD-leider Suriyasai zegt het nog maar eens: Er zijn geen politieke implicaties, de NCPO (junta) denkt ten onrechte dat de PAD een politieke actie voert.

– Tida Tawornseth, voormalig UDD-voorzitter en thans adviseur van de roodhemden, wil niet dat Pheu Thai de nieuwe regering vormt omdat het leger na de verkiezingen van volgend jaar een stevige vinger in de pap houdt. Bangkok Post besteedt een halve pagina aan een interview met haar, waarin ze haar visie op de politieke ontwikkelingen geeft. ‘Zonder echte democratie zal het voor elke burgerregering moeilijk zijn haar macht te consolideren. Het maakt niet uit wie er premier wordt, maar hij of zij kan gevangenschap verwachten als gevolg van juridische conflicten.’

Wat Tida verder in haar glazen bol ziet, kunt u lezen op: Keep your head down, Tida says.


 

Don Mueang drukte

Don Mueang: 4 uur in de rij voor Immigration

6 augustus – Laat ik de gevleugelde uitdrukking Elk nadeel heb z’n voordeel eens omdraaien. Het toerisme groeit en bloeit, maar kan het Immigration Bureau die enorme aantallen wel tijdig verwerken? Vrijdagavond in ieder geval niet op Don Mueang, want duizenden toeristen stonden een kleine vier uur in de rij voordat ze het land in konden.

Dat is bekend geworden dankzij foto’s, door Piyabutr Saengkanokkul, docent rechten aan de Thammasat universiteit, geplaatst op Facebook. De foto’s waren gemaakt door zijn buitenlandse vrouw die uit Singapore was gekomen. Zij schatte het aantal wachtenden op tweeduizend.

Nadat ze drie uur had gewacht, vroeg hij een luchthaven functionaris wat ze deden om het probleem op te lossen. Die gaf als verklaring dat het een samenloop van omstandigheden was omdat enkele vluchten kort na elkaar waren geland en de luchthaven had verzuimd Immigration op de hoogte te brengen.

Het wrange van de situatie was bovendien dat twee priority lanes voor bemanningen ongebruikt waren. Een functionaris wilde ze in gebruik nemen, maar dat mocht niet van zijn baas.

Een andere passagier schrijft op Facebook: ‘De kwestie is dat er geen management is van de rijen. Geen enkel staflid was te zien buiten de balies. Maar toen een vrouw om 4 uur flauwviel, was er ineens meer staf dan ik de hele avond had gezien, die haar weg droeg. Dit is de ergste ervaring die ik in de 30 jaar dat ik vlieg bij Immigration had.’

Volgens een bron duurt de afhandeling normaal slechts 45 seconde per passagier, wat bij duizend passagiers neerkomt op een wachttijd van een uur. Don Mueang is het drukste tussen 5 en 7 uur en rond 21 uur. (Bron: website Bangkok Post, 5 augustus)

Schuldverlichting voor slachtoffers overstromingen

6 augustus – De Bank of Thailand heeft een beroep gedaan op banken en financiële instituten voor de slachtoffers van de overstromingen de voorwaarden voor afbetalingen van leningen te versoepelen. Assistent-gouverneur Somboon geeft als suggestie dat ze de status-quo van voor de overstromingen handhaven.

De centrale bank staat creditcardbedrijven tijdelijk toe voor slachtoffers de minimum betaling op credit cards van 10 procent van het saldo te verlagen. Ze heeft de bedrijven ook gevraagd de kredietlimiet in noodgevallen tijdelijk te verhogen, afhankelijk van de financiële mogelijkheden van de klanten. De schuldverlichting duurt tot eind december.

Somboon vindt dat financiële instituten de rente moeten schrappen, betalingsvoorwaarden moeten versoepelen en schulden herstructureren, zodat de schuldenaren hun huis kunnen repareren, hun baan houden en hun bedrijf door de ontberingen kunnen loodsen. Voor persoonlijke leningen kunnen dezelfde tegemoetkomingen worden getroffen.

De BoT zei onlangs dat de gevolgen van de overstromingen voor de economie deze maal kleiner zijn dan de verwoesting in het Zuiden eerder dit jaar toen met name agrarisch land overstroomde. Minister Apisak (Financiën) meent dat de overstromingen nauwelijks gevolgen hebben voor de economische groei. Maar het zal tijd in beslag nemen om de situatie te verwerken en de economische schade vast te stellen. Hij verwacht dat de economie dit jaar met 3,5 à 3,6 procent groeit. (Bron: website Bangkok Post, 5 augustus)

Overstroming Si Sa Ket

Chi stroomt over; Si Sa Ket onder water

6 augustus – Het lijkrt wel een dominospel, want nu is gisteren de provincie Si Sa Ket (foto) onder water gelopen doordat de rivier Chi buiten haar oevers trad. Tweeduizend rai aan rijstakkers in het district Yang Chum Noi staat onder water dat afkomstig is van Roi Et en Yasothon. De provinciale autoriteiten hebben de bewoners die langs de rivier wonen, gewaarschuwd voor overstromingen en gevraagd het weerbericht goed in de gaten te houden.

Ubon Ratchathani
In de provincie Ubon Ratchathani heeft het Irrigation Office 7 een rode vlag geplaatst bij een brug om bewoners te waarschuwen dat ze hun bezittingen in veiligheid moeten brengen. In deze provincie dreigt de rivier Moon te overstromen. Sinds vrijdag is het waterpeil met 13 cm gestegen. Eén district is al overstroomd.

Sakon Nakhon
In Sakon Nakhon, de sinds twee weken zwaarst getroffen provincie, gaat het herstel in achttien districten door. Maar enkele gebieden staan nog onder water en zijn ontoegankelijk voor auto’s. In het centrum van de hoofdstad zijn bewoners begonnen de rommel op te ruimen. Pompen zijn ingezet om de drainering te versnellen. Als het niet meer regent, is het water over 1 of 2 dagen weggepompt.

Gemeenschappen bij Nong Han, het grootste zoetwatermeer in het Noordoosten, staan nog onder water, op sommige plaatsen staat het water 50 tot 60 cm hoog. Het waterpeil in het overvolle meer is de afgelopen dag met 10 cm gedaald.

Langs de rivier Nam Kam staat 36.700 rai onder water. Directeur Niphon van het  Sakon Nakhon Irrigation Project denkt dat de situatie binnen 7 tot 10 dagen verbetert.

Schade geschat op 10 miljard baht
Ten slotte nog enkele totaalcijfers van het Department of Disaster Prevention and Mitigation. De zware regens hebben sinds vorige maand in 44 provincies voor wateroverlast gezorgd. 1,5 miljoen personen zijn gedupeerd, 25 personen zijn om het leven gekomen. Vrijdag was de situtie in 34 provincies verbeterd.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken zegt dat 4,4 miljoen rai land, meest rijstvelden, is overstroomd. Verzekeraars schatten de schade op 10 miljard baht. (Bron: website Bangkok Post, 5 augustus)

Update krant: Krabi
De bewoners van acht districten in Krabi zijn gewaarschuwd voor overstromingen en modderstromen als gevolg van zware regenbuien waar de provincies langs de Andaman zee mee kampen. Als er binnen 12 uur meer dan 80 mm regen valt, wordt een evacuatieplan in werking gesteld.

De bij toeristen populaire Morakot Pool in Wildlife Sanctuary Khao Pra Bangkram is na één dag gesloten te zijn geweest wegens zware regenval, weer open. Maar de heetwater waterval blijft gesloten door het hoge waterpeil.

Phanganga
De wegen die de provincie op de Highway 401 verbinden met buurprovincie Surat Thani zijn onbegaanbaar omdat een deel van de weg in Khao Sok is ingezakt. De politie adviseert snelweg 4118 te nemen. In het district Khura Buri is een weg gestremd door een ongeluk met een vrachtwagen. Niemand raakte daarbij gewond. Er is een tijdelijke brug aangelegd om de stremming te omzeilen.

Trang
De Ray Cave in Trang is gesloten vanwege het wassende water. De autoriteiten maken later bekend wanneer de grot weer open gaat.

Asean verenigd over Noord-Koreaanse agressie

6 augustus – De ministers van buitenlandse zaken van Asean zijn bezorgd over de toenemende spanningen op het Koreaans schiereiland. In een gisteren uitgegeven verklaring dringen ze er bij Noord-Korea op aan te stoppen met raketlanceringen en nucleaire testen.

De verklaring is uitgegeven op de vijftigste Asean Foreign Ministers Meeting  (AMM) in Manila. Ministers van 27 landen, Asean-landen en dialoogpartners (Japan, Zuid-Korea, China, India, de VS en Rusland), zijn in Manila bijeengekomen voor de AMM en gerelateerde bijeenkomsten, zoals de East Asia Summit. Dinsdag is 50 jaar geleden dat het blok werd opgericht.

Bangkok Post besteedt er vandaag een fors openingsverhaal aan, maar Nieuws uit Thailand laat het hierbij. Tenslotte heet de rubriek niet Nieuws uit Asean; bovendien leveren dit soort bijeenkomsten vooral mooie woorden op, maar weinig concrete besluiten. Wie het toch wil lezen, klik hier: Asean united on N Korea aggression.

Wassana speculeert over stoelendans leger

6 augustus – De uitdrukking ‘Ik word genoemd’ van prof. dr. ir. P. Akkermans, een typetje van Kees van Kooten, past wonderwel bij het tweede verhaal op de BP-voorpagina. Verslaggeefster Wassana Nanum, altijd goed op de hoogte van militaire zaken, gokt erop dat chef-staf Sasin Thongpakdee en niet de huidige assistent-legercommandant Theppong Tippayachan wordt benoemd als nieuwe permanent secretaris van het ministerie van Defensie, de hoogste ambtelijke functie. Ook meent ze al te weten wie de nieuwe commandant van de marine wordt.

De lijst met namen van officieren die gepromoveerd of overgeplaatst worden, ligt momenteel bij minister Prawit (Defensie). Hij overlegt deze week met een commissie die de lijst heeft opgesteld, over de jaarlijkse stoelendans, reshuffle geheten. De lijst bevat ook de namen van de kandidaten voor de post van staatssecretaris van Defensie, opperbevelhebber der strijdkrachten en de commandanten van leger, marine en luchtmacht. Eind september gaan de benoemingen in.

Gisteren woonde premier Prayut de herdenking bij van het 130-jarig bestaan van de Chulachomklao Royal Military Academy in Nakhon Nayok. [Uw redacteur is er vaak langs gereden, toen hij in Nakhon Nayok woonde] Hij bewees er eer aan het standbeeld van koning Rama V die de militaire academie in 1887 stichtte.

Chaiyaphum: Voorstel voor waterreservoir afgewezen

6 augustus – Het National Committee on Wildlife Conservation and Protection [nooit eerder in de krant tegengekomen] heeft het verzoek van het RID voor een waterreservoir in Chaiyaphum afgewezen. Het reservoir van 1.100 rai zou een deel van Wildlife Sanctuary Phu Khieo overlappen.

De commissie meent dat het reservoir de rijke biodiversiteit van het bos kan schaden. Ze heeft het RID en het Department of Water Resources gevraagd een alternatieve locatie of al bestaande waterbronnen voor consumptie en landbouw te zoeken.

Sasin Chalermlarp, als expert aan de commissie verbonden, zegt: ‘Het probleem is dat de bewoners water voor consumptie willen, hetgeen betekent dat de waterbronnen dichtbij bij hun bewoning moeten liggen in plaats van diep in het bos.’ De leider van TAO Nong Wang zegt dat er geen noodzaak is een reservoir aan te leggen indien een minder ingrijpende bron kan worden gevonden.

In de (afgewezen) beoogde locatie leven beren en olifanten er groeien belangrijke kruiden. Over het aantal bomen dat gekapt zou moeten worden, 10.000 of 100.000, verschillen het RID en de bosbeheerder van mening. Het RID heeft het project al vier keer voorgesteld, maar het werd elke keer afgewezen.

De commissie keurde vrijdag wel het voorstel goed om in de provincie Mae Hong Son het Huai Maung Kon reservoir aan te leggen [geen details].

Kort nieuws zondag 6 augustus

– Actrice en model Chris Horwang is een van de sterren die een boete van 50.000 baht hebben gekregen omdat ze op de  sociale media sluikreclame voor alcoholische dranken hebben gemaakt. Ze plaatsten er selfies op met dranken van Boon Rawd Brewery Co, producent van Singha bier, en Thai Asia Pacific Co.

De zaak kwam in 2015 aan het rollen door een foto van Pakorn Lam op Instagram die een fles Chang bier vasthield. Pakorn, in 2001 aangehouden wegens rijden onder invloed waarbij twee personen om het leven kwamen, houdt vol dat de brouwerij hem niet betaald heeft voor de foto.

In totaal worden 24 bekende zangers en acteurs verdacht van overtreding van de Alcohol Control Act. Ze worden allemaal genoemd door de krant. Op overtreding staat een maximum gevangenisstraf van 1 jaar en/of een boete van maximaal 500.000 baht. Nog niet alle verdachten zijn door de politie opgeroepen voor verhoor.

– Vanaf jonge leeftijd dienen kinderen te worden onderwezen in het concept van wederzijdse instemming bij seksuele contacten in plaats van hen alleen maar voor te lichten over de bloemetjes en de bijtjes [mijn woordkeus]. Zo kan hun zelfbeheersing bevorderd worden, aldus docent Kritaya van het Institute for Population en Social Reserach (Mahidol universiteit) op een seminar.

Kritaya zei dat seksuele voorlichting op Thaise scholen de afgelopen jaren aanzienlijk is verbeterd, maar seksuele instemming wordt niet genoeg benadrukt. Hij pleitte voor voorlichting over seksualiteit wat uitgebreider is dan seksuele voorlichting, waarbij hij Nederland en Canada als voorbeeld noemde. Die gaat in op andere kwesties, zoals emotionele relaties en verantwoordelijkheid.

Vorige maand zag de Facebookpagina Thaiconsent het licht. De pagina heeft al 30.000 likes gescoord. De site bevordert open discussies over sekskwesties. Oprichtster Wipaphan zegt: ‘Leerlingen dienen vanaf jonge leeftijd steun te krijgen. We moeten ze leren dat een condoom niet genoeg is om onmiddellijk seksuele avances te maken. Instemming moet ook een factor zijn.’ (Zie ook de pagina Onderwijs 2)

– De politie gaat het onderzoek heropenen naar de dood van Thawatchai Anukul, die in augustus vorig jaar in een DSI-cel om het leven kwam. De Criminal Court, door het OM om een uitspraak gevraagd, oordeelde vorige week dat hij geen suïcide heeft gepleegd, zoals destijds beweerd door de DSI, maar vermoord is.

Hoofdinspecteur Mana van het politiebureau Thung Song Hong ontkent dat de politie over camerabeelden beschikt waarop de dader te zien is. (Zie verder het bericht van gisteren: Rechtbank: Het was moord, geen suïcide)

– Follow-up op de berichtgeving over de Somchai-zaak. Premier Prayut waarschuwt de People’s Alliance for Democracy (PAD, geelhemden) geen verdere politieke acties te ondernemen. De PAD dient zich aan de wet te houden.

Met ‘verdere doelt de premier op de vergadering en persbriefing van de PAD op vrijdag. De PAD besloot de NACC te vragen in beroep te gaan tegen de vrijspraak van Somchai c.s. Volgens de krant zijn zorgen geuit [door wie?] over wat de PAD gaat doen als de NACC het verzoek afwijst.

Prayut benadrukte gisteren dat voor bijeenkomsten toestemming moet worden gevraagd. ‘De wet is de wet.’ Volgens de grondwet hebben mensen het recht van vergadering, maar ‘ze moeten ook naar andere wetten kijken’.

– De ministers van Werkgelegenheid van de CLMVT-landen (Cambodja, Laos, Myanmar, Vietnam en Thailand) hebben vorige week in Danang (Vietnam) hun handtekening gezet onder de CLMVT Joint Declaration on Safe Migration om regionale pogingen te versterken ter beëindiging van illegale arbeid in de vijf Asean-landen. De overeenkomst bevestigt de steun van Thailand’s buren aan de nieuwe wet op gastarbeid waarover zoveel te doen is vanwege de extreem hoge straffen.

Thailand is een populaire bestemming voor migranten uit Myanmar, Cambodja en Laos. Tot morgen hebben werkgevers de tijd hun illegale werknemers te registreren voor de aanvraag van een werkvergunning en visum. De nieuwe, ik mag wel zeggen draconische wet wordt op 1 januari van kracht. (Zie verder de pagina Migranten 2)

– Het National Institute for Emergency Medicine vraagt film- en dramaproducenten ervoor te zorgen dat in scènes met patiënten de correcte medische procedure wordt getoond en dat die niet wordt gedramatiseerd. Het risico bestaat dat de bevolking die voor zoete koek slikt en verwacht als ze zelf in de spreekkamer van de doker zit.

Voorbeeld: Wanneer familieleden van een patiënt geen lussen zien op een hartmonitor, schreeuwen ze moord en brand en nemen de arts kwalijk geen elektrische schokken te hebben gegeven, zoals in drama’s gebeurt. Maar in zulke gevallen is die behandeling niet nodig, zegt Karun Sriwatanaburapha, hoofd van de afdeling voorlichting van de NIEM.

Een lepel in de mond stoppen van een patiënt met stuiptrekkingen, zoals te zien is in tv-drama’s, kan tot ernstige verwondingen leiden en een drenkeling met het hoofd naar beneden op de schouder dragen is ook fout. Neerleggen, beademen en hartmassage geven is de correcte procedure.


 

Vergadering PAD

Geelhemden vragen: NACC, ga in beroep tegen de vrijspraak

5 augustus – De vrijspraak voor oud-premier Somchai en drie anderen voor de gewelddadige verspreiding van geelhemd demonstranten in 2008 is slecht gevallen bij de People’s Alliance for Democracy (PAD, geelhemden). Ze vragen de NACC in beroep te gaan tegen de uitspraak van de afdeling politieke gezagsdragers van het hooggerechtshof.

Gisterochtend vergaderden voormalige leiders van de PAD, een beweging die niet meer actief is sinds de PDRC eind 2013 met acties tegen de regering Yingluck begon. De PAD verzette zich destijds tegen de People’s Party, een reïncarnatie van Thai Rak Thai en voorganger van Pheu Thai. Met honderden blokkeerden ze het parlementsgebouw om te voorkomen dat premier Somchai zijn regeringsverklaring zou afleggen. Bij de ontruiming van het parlementsterrein zette de politie traangas in. Twee personen kwamen om het leven en 471 raakten gewond.

De vergadering besloot een werkgroep te vormen die de verdere gang van zaken bij de NACC en de Lawyers Council  of Thailand volgt en erop toeziet dat beroep wordt aangetekend  op basis van alle  feiten en wettelijke punten. Veera Somkwamkid, een van de oprichters van de PAD, levert maandag een petitie in bij de NACC met het verzoek in beroep te gaan. Daarvoor heeft ze dertig dagen de tijd. De NACC heeft de zaak destijds aanhangig gemaakt.

De uitspraak van het hooggerechtshof staat haaks op de visie van de Central Administrative Court, de NACC en de National Human Rights Commission die eerder verklaarden dat de rally vreedzaam was en dat wapens ontbraken, derhalve bescherming genoot van de grondwet. De politie gebruikte wapens tegen de demonstranten en volgde niet het principe het geweldsniveau langzaam op te voeren. De verspreiding was in strijd met wat internationaal gebruikelijk is bij rellenbestrijding.

De uitspraak staat ook haaks op het besluit van zowel de Central als de Supreme Administrative Court de demonstranten een schadevergoeding van 32 miljoen baht toe te kennen, te betalen door de politie en het Prime Minister’s Office. De bestuursrechter meende dat de politie de demonstranten had moeten waarschuwen alvorens traangas in te zetten. (Bron: website Bangkok Post, 4 augustus)

Voorgaande berichten:
4 augustusPrawit waarschuwt PAD; Somchai kanshebber leiding Pheu Thai
3 augustus: PAD bezorgd over vrijspraak; dringt aan op beroep
3 augustus: Somchai c.s. vrijuit voor geweld tegen geelhemden

PAD komt in opstand tegen rally-verbod

5 augustus – ‘Het was geen politieke bijeenkomst’, zegt voormalig PAD-leider Suriyasai over de vergadering van PAD-leiders gisterochtend. ‘Vice-premier Prawit moet discreter zijn en niet zo bot bij het toepassen van de wet op openbare bijeenkomsten.’

Prawit, die als vice-premier verantwoordelijk is voor veiligheidszaken, waarschuwde gisteren de PAD voor de tweede keer dat de orders van de NCPO strikt dienen te worden nageleefd. Verboden zijn politieke bijeenkomsten van meer dan vijf personen. Volgens  de nieuwe wet op openbare bijeenkomsten dienen de organisatoren vooraf toestemming te vragen aan de autoriteiten.

NCPO-woordvoerder Winthai durfde gisteren niet te zeggen of de PAD-vergadering en mediabriefing in strijd met de wet waren. Een juridisch team gaat dat onderzoeken.

Suriyasai denkt dat een beroep kans van slagen heeft. Volgens hem zijn bepaalde feiten van de zaak over het hoofd gezien. ‘Er is nog nieuwe informatie waardoor het proces kan doorgaan. Dat moet verder bewezen worden. Deze zaak dient nuttig te zijn voor de samenleving. We willen niemand naar de gevangenis sturen. We willen een fatsoenlijk precedent scheppen – een precedent gecreëerd door mensen die vechten voor de verdrijving van elke onwettige regering.’

Een andere voormalige PAD-leider, Parnthep Pourpongpan, zegt: ‘We respecteren het besluit van het hooggerechtshof, maar zijn het er niet volledig mee eens omdat het vonnis onjuist is. We zien dat er nog een mogelijkheid is de kwestie voor het gerecht te brengen door via de NACC om een beroep te vragen.’

Een bron bij de NACC zegt dat de commissie eerst de zaak moet bestuderen alvorens een besluit te nemen over eventueel beroep. Ze overweegt daarbij de visie van een van de rechters die meende dat Somchai c.s. schuldig zijn. Ook wordt gekeken naar voorgaande uitspraken over soortgelijke zaken en naar informatie van de PAD.

Volgens de huidige wet op de berechting van politieke gezagsdrager is beroep alleen mogelijk indien nieuw bewijs wordt overlegd. In de nieuwe organieke wet, die nog niet van kracht is, is deze eis vervallen. De NACC heeft dertig dagen de tijd om in beroep te gaan.

Bangkok: Midibusjes gaan op 10 nieuwe routes rijden

5 augustus – Vanaf het eind van het jaar gaan de eerste midibusjes in Bangkok rijden, busjes met 20 zitplaatsen die geacht worden veiliger te zijn dan minibusjes, die regelmatig betrokken raken bij verkeersongelukken.

Het Land Transport Department (LTD) heeft de inschrijving geopend op tien nieuwe routes. LTD-hoofd Sanit zegt dat de routes bestaande routes niet overlappen en ze zorgen voor naadloze overstapmogelijkheden op ander openbaar vervoer. Hij wijst ook op de extra inkomsten die ze voor het openbaarvervoerbedrijf opleveren.

Behalve deze tien introduceert de LTD vanaf medio augustus vier nieuwe busroutes. Vier andere routes zijn nog in studie.De acht busroutes maken deel uit van het plan om alle 269 busroutes in Bangkok te verbeteren.

Op de Facebook-pagina Rotmaethai wordt geklaagd over de verandering van de buslijnnummers en de vermelding van bestemmingen in het Engels. Sanit denkt dat Thailand over 5 of 10 jaar elektronische vertrekborden heeft, ‘dus dan hoeven we ons geen zorgen meer te maken over Engelse letters’. De nieuwe lijnnummers noemt hij een kwestie van gewenning. (Bron: website Bangkok Post, 4 augustus)

Arbeider gedood door vallende marmeren plaat; twee gewonden

5 augustus – Bij het lossen van een vrachtwagen geladen met marmeren platen in een woonwijk in Lam Luk Ka (Pathum Thani) is donderdagavond een arbeider om het leven gekomen toen platen op hem vielen. Twee collega’s raakten gewond. De politie vond het lichaam van de 50-jarige arbeider met een verbrijzeld hoofd onder een stapel platen. De twee anderen waren toen al naar het ziekenhuis gebracht.

Een man vertelt dat hij en andere motortaxibestuurders vaak werden gehuurd om de platen te lossen. Daarvoor kregen ze 1.000 baht per persoon. Ze waren om 4 uur begonnen en pauzeerden om 10 uur. De drie gingen als eerste verder, met de dode en twee gewonden als gevolg. Volgens de politie wogen de platen van 1,6 bij 2,7 meter 200 kilo. De onfortuinlijke man werd bedolven door negen platen. (Bron: website Bangkok Post, 4 augustus)

Drugsvangst in 2 auto's Ayutthaya

Ayutthaya: 6 miljoen speedpillen gevonden in 2 auto’s

5 augustus – Dat is nog eens een gemakkelijke drugsvangst. In een door gevluchte smokkelaars achtergelaten auto bij een controlepost in Ayutthaya vond de politie donderdag kort na middernacht 21 zakken met 4,2 miljoen speedpillen en in een tweede wagen 1,8 miljoen pillen.

De controlepost in tambon Thator werd bemand door politie, soldaten en lokaal personeel. Omstreeks middernacht naderden de twee wagens, maar die reden snel een zijstraat in, waar ze later werden aangetroffen. Een van de gevluchte verdachten werd een half uurtje later aangehouden.

Hij heeft verklaard dat een echtpaar waarvan hij alleen de voornamen wist, hem had wijsgemaakt dat ze een uitstapje maakten, maar dat pakte toch ander uit. De politie vermoedt dat de drugs uit het Noorden kwamen en bestemd waren voor Bangkok. (Bron: website Bangkok Post, 4 augustus)

Rechtbank: Het was moord, geen suïcide

5 augustus – De DSI beweerde destijds dat de man zich aan zijn sokken had opgehangen in zijn cel, maar de rechtbank gelooft er niets van. En wie de Thaise sokjes kent, die nauwelijks boven de schoenrand uitkomen, zal dat ook onmogelijk achten. De voormalig werknemer van het Land Department in Phangnga en Phuket werd in augustus vorig jaar buiten bewustzijn in een DSI-cel gevonden en stierf tijdens het vervoer naar het ziekenhuis.

De rechtbank deed uitspraak over de mysterieuze dood op verzoek van het OM, dat sinds het begin van het jaar getuigen heeft gehoord. De rechtbank sluit suïcide uit.

De man was in de jaren negentig betrokken bij de uitgifte van vervalste grondaktes. Hij werd vorig jaar op beschuldiging van plichtsverzuim aangehouden. De gronden waar om het ging, waren Layan beach in het district Thalang (Phuket) en een deel van nationaal park Hat Thai Mueang-Khao Lampi in Phangnga.

Uit de autopsie is destijds gebleken dat hij overleden is aan een maagbloeding en een gescheurde lever, veroorzaakt doordat hij met een stevig, bot voorwerp is geraakt, in combinatie met verstikking. Zijn broer gaat zijn advocaat raadplegen en de politie vragen een moordonderzoek te beginnen. (Bron: website Bangkok Post, 4 augustus)

Update krant: Volgens de uitspraak van de rechtbank zijn schoenveters gebruikt bij de verstikking. Over de dader, die verantwoordelijk is voor de twee doodsoorzaken, heeft de rechtbank geen uitspraak gedaan.

Thawatchai Anukul (66), laat ik zijn naam nu maar eens gebruiken, werd verdacht van de uitgifte van grondaktes voor meer dan duizend percelen in nationale parken. De politie heeft hem behalve van plichtsverzuim ook beschuldigd van een ambtsmisdrijf.

Voorafgaand aan het vonnis, hoorde de rechtbank enkele getuigen waaronder degene die verantwoordelijk is voor de detentie van verdachten, en een bewaker.

DSI-hoofd Paisit zegt volledige medewerking toe, wanneer de politie van het bureau Thung Song Hong de zaak onderzoekt. Maar hij hield zich onbereikbaar voor nader commentaar.

Persoonlijke noot: Ik denk dat Thawatchai te veel wist over degenen die van de grondaktes hebben geprofiteerd, en daarom tot stilzwijgen is gebracht. Of de zaak in de (Thaise) doofpot gaat, durf ik niet te voorspellen.

Journalist beschuldigd van opruiing

Pravit Rojanaphruk5 augustus – Journalist Pravit Rojanaphruk, werkzaam bij Kaosod Engelish, is beschuldigd van opruiing vanwege vijf Facebook posts waarin hij kritiek heeft op de junta. Een ernstige beschuldiging want de gevangenisstraf daarvoor bedraagt zeven jaar voor elke overtreding, tot een maximum van 20 jaar.

Pravit ontkent de beschuldiging. Hij zegt zijn kritiek ‘in goed vertrouwen’ te hebben geuit. ‘De beschuldiging tegen mij heeft tot doel het klimaat van vrees op internet te intensiveren. Dat schept een verkillend effect, omdat de junta bang is voor social media platforms. De online ruimte is een nieuw gebied waar ze kritiek moeilijk kan beheersen.’

Amnesty International noemt de aanklacht tegen Pravit een bewijs dat ‘er geen einde komt aan de vastberadenheid van de Thaise autoriteiten’ om elke vorm van kritiek, online of op straat, uit te bannen. (Bron: website Bangkok Post, 4 augustus)

DSI ontbiedt auto-importeurs, verdacht van belastingontduiking

5 augustus – Een aantal importeurs van luxe wagens moet volgende week op het matje komen bij het Department of Special Investigation (DSI, de Thaise FBI). Ze worden ervan verdacht bij de inklaring een te lage prijs te hebben opgegeven, waardoor de overheid naar 1,16 miljard baht aan importheffingen kan fluiten. Gevoegd bij een eerder geschat verlies op 30 wagens komt het totaalbedrag uit op 1,81 miljard baht, zegt DSI adjunct directeur-generaal Korrawat.

Een groep van 15 tot 20 kopers van auto’s gekocht van de Niche Cars Group, geleid door Opas Cherdphan, vraagt zich af waarom ze van de DSI geen toestemming krijgen om hun (volgens hen) legaal gekochte auto’s te verkopen. De Niche Cars Group dringt er bij de DSI op aan de wagens zonder condities vrij te geven. De groep heeft gisteren aan de adjunct permanent secretaris van Justitie een petitie aangeboden, waarin om eigendom van de wagens wordt gevraagd.

De DSI geeft als verklaring dat ze zorgvuldig moet handelen. Wanneer ze toestaat dat in beslag genomen wagens door de eigenaar terug gevorderd worden en later verkocht, ondanks dat het om illegale producten gaat, kan de DSI onder vuur komen te liggen waarom ze dit heeft gedoogd.

Opas zegt zijn Lamborghini van 40 miljoen baht als investering te hebben gekocht. De betaalde importheffing is volgens hem ‘waarschijnlijk correct’ omdat die erg hoog was. Directeur Seri van de Niche Cars Group zegt dat zijn bedrijf al 30 jaar luxe wagens importeert en niet met de import sjoemelt. (Zie verder de pagina Inbeslagname statusblik)

Fitness test bataljonscommandanten

Kort nieuws zaterdag 5 augustus

– Bataljonscommandanten die azen op een promotie of overplaatsing bij de komende jaarlijkse reshuffle worden mede beoordeeld aan de hand van een fitnesstest, gisteren in het sportstadion van het leger. 337 commandanten werkten zich in het zweet met push-ups, sit-ups en een hardloopwedstrijd van 2 km. Ze krijgen een score die bepaalt of ze in aanmerking komen voor de gewenste promotie of overplaatsing. 36 van de 337 mannen hadden een 100 procent score, meer dan vorig jaar.

Legercommandant Chalermchai toonde zich tevreden over de resultaten. Zijn manschappen zorgen beter voor hun gezondheid, stelde hij vast. Hij gaf de 36 een beloning van 10.000 baht. Commandant Wichak van het Derde Legerkorps was ook in zijn nopjes want 12 kwamen uit zijn korps. Chalermchai zelf en andere legergeneraals doen de test in augustus.

Verder deden 69 regimentscommandanten gisteren een Engelse taaltest, die voor het eerst op het programma stond. Maar de resultaten daarvan hebben geen invloed op hun transfer of promotie.

– Het ontgroeningsritueel aan de Chulalongkorn universiteit, gisteren beschreven in het eerste bericht van Kort Nieuws, is vandaag opening pagina 2. De universiteit heeft haar excuses aangeboden voor de houdgreep waarin een docent een student nam. Dat gebeurde toen student-activist en voorzitter van de studentenraad Netiwit en zes studenten wegliepen. De universiteit verdenkt Netiwit ervan dat hij media-aandacht zocht.

De universiteit ontkent dat de eerstejaars zijn gedwongen terwijl het regende op de natte grond te knielen om eer te bewijzen aan het standbeeld van koning Rama V, de oprichter van de universiteit. Volgens Netiwit was hen dat beloofd door de adjunct-rector, ze mochten staan en met hun hoofd buigen, maar de docenten ter plaatse hielden zich volgens Netiwit c.s. daar niet aan.

– Het Highways Department heeft een jaren geleden afgewezen project voor de bouw van een onderdoorgang in het centrum van Nakhon Ratchasima afgestoft. Het hoopt dat de bevolking nu wel akkoord gaat omdat het verbonden wordt met een nabijgelegen, nog aan te leggen onderdoorgang.

Gisteren is het plan gepresenteerd op een hoorzitting, die werd bijgewoond door 500 personen (!).  De onderdoorgangen maken volgens de Thaise Rijkswaterstaat een eind aan de verkeerscongestie op twee kruispunten. Ze zorgen ook voor tijdwinst en verminderen het aantal ongelukken op die plaatsen. Het bericht zegt niet wat de aanwezigen ervan vonden.

– Werk aan de winkel voor het OM. De politie heeft een rapport van 706 pagina’s overhandigd over haar onderzoek naar de moord op en verminking van Warisa Klinjui (22), gastvrouw in een karaokebar in Khon Kaen. Drie vrouwen worden verdacht van moord met voorbedachten rade en het verbergen van een lichaam, een vierde alleen van beroving. Het bericht zegt niets over de man die bij de ontvoering van Warisara was betrokken. (Zie verder de pagina Karaoke-moord)

– Eerst maar eens uitleggen wat het boiled frog phenomenon is, een verschijnsel door een Amerikaanse wetenschapper bedacht. Als een kikker in heet water wordt gestopt, springt hij er onmiddellijk uit, maar als hij in koud water wordt gelegd dat langzaam verwarmd wordt, sterft hij. De vergelijking heeft betrekking op bedrijven. Wanneer ze niet snel reageren op een veranderende situatie leggen ze het loodje.

Voormalig minister van Energie Pichai gebruikte de metafoor vorige maand in Facebook postings en enkele kranten, waarin hij kritiek had op het economisch beleid van premier Prayut. Dat levert hem nu een aanklacht op wegens overtreding van de Computer Crimes Act want zijn kritiek wordt als onjuist beschouwd.

Pichai staat bekend als een uitgesproken tegenstander van de door het leger geleide regering. Gisteren meldde hij zich bij de Technology Crime Suppression Division van de politie om zijn onschuld te bewijzen. Pichai zegt bij zijn analyse van het economisch beleid gebruik te hebben gemaakt van regeringscijfers. ‘Het [de kikkermetafoor] is een meningsuiting uit het buitenland, dus ik begrijp niet wat voor illegaals ik heb gedaan.’

– Wanneer de overstromingen in 34 provincies, waar het water zakt, voorbij zijn gaan de provinciale autoriteiten onderzoek doen naar de schade zodat de slachtoffers gecompenseerd kunnen worden in overeenstemming met de richtlijnen van het ministerie van Financiën. Dit heeft directeur-generaal Chatchai van het Department of Disaster Prevention and Mitigation gisteren bekend gemaakt.

Van de 44 overstroomde provincies (1,5 miljoen gedupeerden, 27 doden) kampen nog 10 met wateroverlast. Daar wordt geprobeerd het water af te voeren. In Nakhon Phanom heeft de marine 35 water-propelling boten ingezet om het water van de Songkram rivier sneller naar de Mekong te ‘duwen’.

In de provincie Pichit heeft run-off (bergwater) van de Petchabun en Wang Thong bergketens meer overstromingen veroorzaakt. Functionarissen hebben de opdracht gekregen boeren te helpen water af te voeren, zodat ze hun rijst kunnen oogsten. Voor vandaag wordt meer regen verwacht.

– De provinciale kantoren van de National Anti-Corruption Commission (NACC) worden waarschijnlijk opgeheven wanneer een nieuwe organieke wet op de NACC van kracht is. Woordvoerder Norachit van de grondwetcommissie (CDC) zegt dat de CDC de kantoren niet nodig vindt, maar de NACC is het daar niet mee eens. Alvorens de CDC een besluit neemt, vindt overleg met de NACC plaats. De NACC heeft een eigen versie van de organieke wet gemaakt en die ter overweging aan de CDC gegeven.

De CDC vergadert momenteel in Rayong over de NACC-wet en twee andere organieke wetten. Die hebben betrekking op de verkiezing van parlementsleden en senatoren. Zie voor meer details NACC provincial offices face closure. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2 en Corruptie 3)

– Honderd leden van de Klonchan Credit Union Cooperative hebben de DSI gevraagd 3,8 miljard baht aan bevroren vermogen van voormalig voorzitter Supachai vrij te geven. Ze zijn van plan dat geld te verdelen onder de leden, die gedupeerd zijn door de verduistering van gelden uit de kas, in 2013 gepleegd door Supachai. Hij is daarvoor veroordeeld tot een gevangenisstraf van 16 jaar.

De 3,8 miljard baht is in beslag genomen als bewijs, zegt directeur Kajornsak van het onderzoekskantoor 3 van het Office of the Attorney-General. Hij adviseert gebruik te maken van wetgeving op het gebied van het witwassen van geld. De slachtoffers kunnen dan geld ontvangen zonder dat ze moeten wachten op beëindiging van de strafrechtzaken in het hooggerechtshof. Het vermogen kan geveild worden, waarna de leden het geld terugkrijgen. Het geld kan niet terugvloeien naar de coöperatie. (Zie verder de pagina KCUC Wat Phra Dammakaya 2)

– Een politieteam onder leiding van RTP adjunct-hoofdcommissaris Suthep gaat verder onderzoek doen naar drie politieofficieren van de Provincial Police Region 8 (Zuid-Thailand) die betrokken zijn bij het kopen/verkopen van posities in het politiekorps. Dat is gebleken uit een voorlopig onderzoek waarbij 114 getuigen zijn gehoord. Voor het aanvullend onderzoek is twee maanden uitgetrokken.


 

What they get now

Sin tax gaat 2 procent omhoog voor verhoging AOW

4 augustus – Leuke naam: sin tax, de accijns op sterke drank, bier en sigaretten, doorgaans aangeduid als genotsmiddelen. Die tegenstelling doet me denken aan wat wij calvinisten zeggen: Het is lekker, dus het zal wel zonde zijn. Het kabinet heeft besloten de accijns met 2 procent te verhogen om daarmee een verhoging van de ouderentoelage, zeg maar de Thaise AOW, te financieren.

De huidige AOW is geen bepaald geen vetpot (zie kader), hetgeen me weer doet denken aan een andere uitdrukking: Te weinig om van te leven en te veel om van te sterven. De regering verwacht dat de verhoging 4 miljard baht oplevert, maar wat de verhoging betekent voor de vier leeftijdscategorieën vermeldt het artikel niet. Het wetsvoorstel gaat nu ter beoordeling naar de Raad van State, die er drie maanden op mag kauwen, waarna het parlement het laatste woord heeft.

Uit de aanmeldingen voor een subsidie- en welzijnsprogramma is gebleken dat 2 miljoen ouderen een jaarinkomen hebben van 100.000 baht of minder.  Er zijn thans 10 miljoen 60-plussers, waarvan 8 miljoen een uitkering ontvangen. Dat kost de overheid 70 miljard baht per jaar.

In 2025 is 20 procent van de bevolking ouder dan 60 jaar, tegen 14 procent in 2015. De verplichtingen van de overheid aan het Social Security Fund, National Savings Fund en Government Pension Fund stijgen van 290 miljard baht in het begrotingsjaar 2016 naar 698 miljard baht in 2024.

Ouderen een comfortabel leven bieden is een van de prioriteiten van de regering, maar tegelijkertijd wil de regering de lasten voor de overheid verminderen. In 2015 introduceerde de regering een vrijwillig pensioennet voor informele werkers. Vorig jaar keurde het kabinet een belastingaftrek goed voor bedrijven die ouderen met een salaris van 15.000 baht of minder per maand in dienst nemen [houden?]. Andere maatregelen zijn de omgekeerde hypotheek en een verplichte ziektekosten verzekering.

De NESDB heeft berekend dat alle sociale voorziengen in 2028 1,4 biljoen baht kosten tegen 400 miljard baht in 2013. Thailand telt thans 11,2 miljoen ouderen (17 procent van de bevolking van 65,52 miljoen personen), een aantal dat in 2036 stijgt naar 19,52 miljoen (30 procent van 65,1 miljoen). Tussen 1963 en 1983 is het geboortecijfer gedaald van 1 miljoen naar 700.000. 2018 is het eerste jaar waarin Thailand meer ouderen dan jongeren telt.

NESDB secretaris-generaal Porametee zegt dat de afname van de beroepsbevolking weinig goeds belooft voor ’s lands economische groei en productiviteit op de lange termijn. (Bron: Bangkok Post, 2 augustus)

Hypotheekverstrekkers: NPL piek in zicht

4 augustus – Het aantal hypotheken met een afbetalingsachterstand zal vermoedelijk dit en volgend kwartaal stijgen als gevolg van strengere beoordeling van aanvragen en schuld herstructurering, verwacht de Housing Finance Association (HFA).

In het eerste kwartaal schoot het aantal zogeheten zure leningen (NPL’s) volgens de Bank of Thailand al omhoog van 2,93 naar 3,23 procent. De hoge huishoudschulden en de zwakke economie zijn daar debet aan. Daarentegen nam het percentage special mention loans, leningen met een achterstand van 1 tot 3 maanden, af van 1,77 naar 1,7 procent.

De zure hypotheken en credit cards zijn verantwoordelijk voor de stijging van het aantal slechte consumptieve leningen van 2,71 naar 2,82 procent eind maart. Doorgaans duurt het het twee tot drie kwartalen na een economische opleving voordat het aantal afneemt.

In een poging de stijging in hypotheek NPL’s af te remmen hebben commerciële kredietmaatschappijen diverse maatregelen genomen zoals herstructurering en het aanpassen van betalingstermijnen. Het resultaat daarvan wordt later dit jaar merkbaar, verwacht voorzitter Alongkot van de HFA.

Het goedkeuringspercentage voor hypotheken is dit jaar gestegen omdat banken hun producten beter laten aansluiten bij de financiële mogelijkheden van klanten. In het eerste kwartaal werd 6 procent meer aan hypotheken verstrekt tegen een groei van 6,9 procent in het hele jaar 2016.

Van 17 tot 21 augustus houdt de HFA haar jaarlijkse Home Buyers Expo, waar non-performing huizen ad 2,6 miljard baht te koop worden aangeboden en naar verwachting nieuwe hypotheken ter waarde van 15 miljard baht aan nieuwe kopers worden verstrekt. (Bron: Bangkok Post, 3 augustus)

Pickup met drugs onderschept in Mae Sai (Chiang Rai)

Chiang Rai: Twee drugssmokkelaars doodgeschoten

4 augustus – Cynisch gesproken is het een vorm van snelrecht, maar laat ik mij dit keer niet overgeven aan deze beroepsziekte van journalisten en vaststellen dat het niet de bedoeling geweest kan zijn de twee drugskoeriers die aan de grens van Chiang Rai werden aangehouden, naar de eeuwige jachtvelden te sturen. Maar het scheelt wel aan gerechtskosten en kosten van detentie.

De smokkelaars kwamen om het leven in een vuurgevecht, nadat de politie hun pickup truck wilde stoppen. Maar met een lading drugs in de laadbak leek hen dat niet zo slim. Ze probeerden weg te rijden en openden het vuur op de agenten, maar waren blijkbaar slechte schutters want die bleven ongedeerd.

De politie nam dertien zakken met ruim 2 miljoen speedpillen en 65 kilo crystal meth in beslag, alsmede twee pistolen en 10.000 baht. De twee mannen van circa 25 tot 35 jaar hadden geen identificatiepapieren bij zich. De politie was getipt over het drugstransport en vermoedt dat de drugs bestemd waren voor de Central Plains. (Bron: website Bangkok Post, 3 augustus)

Dit weekend meer regen in 30 provincies

4 augustus – Wie mocht denken dat nu snel een einde komt aan de wateroverlast, komt dit weekend van een kouwe kermis thuis want vanaf vandaag tot zondag zijn in dertig provincies zware regenbuien voorspeld.

Het Department of Disaster Prevention and Mitigation (DDPM) zegt dat bewoners in het Noorden, Noordoosten, Oosten en de westkant van het Zuiden rekening moeten houden met overstromingen, run-off (bergwater) en grondverschuivingen. En dat is slecht nieuws voor degenen die nog met de gebakken peren van de tropische depressie Sonca van vorige week zitten. Het DDPM heeft 10 provincies in het Noorden, twaalf in het Noordoosten, 4 in het Oosten en 4 in het Zuiden gewaarschuwd.

Acht provincies in het Noordoosten en Ayutthaya (Central Plains) kampen nog met de naweeën van Sonca. Het aantal dodelijk slachtoffers bedraagt volgens dit bericht 23, de meesten in de zwaarst getroffen provincie Sakon Nakhon. In totaal zijn 1,22 miljoen bewoners in 8.183 dorpen in 44 provincies door Sonca getroffen. (Bron: website Bangkok Post, 3 augustus)

Geen vervolging voor mooie Patt in drugszaak

4 augustus – Het OM vervolgt mooie Patt niet in de drugszaak waarin haar echtgenoot is verwikkeld en zo hoort het ook in een rechtsstaat. Mooie Patt, zoals ik haar noem, maar ik vind haar eigenlijk helemaal niet mooi, is de actrice Napapa Tantrakul en haar echtgenoot is speed racer Akarakit Worarojcharoendet, beter bekend als Benz Racing.

Akarakit is aangehouden op verdenking van het witwassen van drugsgelden van drugsbaron Xaysana. Hij liep tegen de lamp omdat hij een Lamborghini bezat die hij nooit uit de verdiensten van zijn winkel zou kunnen betalen.

Napapa Patt Tantrakul, 3 juli 2017Patt dreigde te worden meegesleept omdat hij tussen april vorig jaar en februari dit jaar achttien maal geld naar haar bankrekening had overgemaakt. Het OM beschouwt het geld als een normale ondersteuning van een echtgenote door haar echtgenoot. Patt was toen zwanger.

Napapa werd in mei door het Narcotics Suppression Bureau aangeklaagd en door de rechtbank vrijgelaten op borgtocht.  Het OM heeft de rechtbank gevraagd haar borgtocht in te trekken, wat naar verwachting donderdagmiddag gebeurt. NSB-commandant Sommai weigert commentaar te leveren op het besluit van het OM.

Echtgenoot Benz zit in voorarrest. Hij kan tot maximaal 10 jaar gevangenisstraf en/of een boete van 20.000 tot 200.000 baht worden veroordeeld, indien hij schuldig wordt bevonden aan het witwassen van geld. (Bron: website Bangkok Post, 3 augustus) (Zie verder de pagina De zaak Akarakit Worarojcharoendet)

Onderwijzeres slaat [lees: mishandelt] 25 leerlingen

4 augustus – Ik maak van mijn hart geen moordkuil en zeg het maar recht voor zijn raap: dit soort sadisten hoort niet in het onderwijs thuis. Ik doel op een onderwijzeres van een school in Ayutthaya. Het wijf sloeg woensdag na het ochtendappel 25 leerlingen van haar klas Mathayom 1 met een rotan stok op de achterkant van hun nek. Veel leerlingen voelden zich daarna duizelig, moesten overgeven en kregen koorts. Drie leerlingen zijn in het ziekenhuis opgenomen.

De ouders hebben donderdag aangifte gedaan. Op de suggestie van de politie om in gesprek te gaan met het wijf en de schooldirecteur gaan ze niet in. Met minder dan strafrechtelijke en disciplinaire actie nemen ze geen genoegen.

En wat had nou de woede van de juf opgewekt? Na de bijeenkomst hadden ze niet snel genoeg hun padvindershoed opgezet. Thaise leerlingen zijn automatisch lid van de padvinderij, tegenwoordig scouting genoemd. Eenmaal per week komen ze in uniform naar school. (Bron: website Bangkok Post, 3 augustus) (Zie ook de pagina Onderwijs 2)

Pai Dao Din achter gesloten deuren voor de rechter

4 augustus – Al vaak in het nieuws geweest, in december gevangen gezet, al twaalf keer borgtocht geweigerd en nu staat student rechten Jatupat ‘Pai Dao Din’ Boonpattararaksa achter gesloten deuren in Khon Kaen terecht voor majesteitsschennis. En alleen maar omdat hij op een Facebook-pagina een link naar een vrij onschuldig BBC-artikel over de nieuwe koning had geplaatst, iets wat talloze andere internetgebruikers ook hebben gedaan.

Maar Pai Dao Din werd er uitgepikt omdat hij lid is van Dao Din, een kleine groep studenten die zich verzetten tegen de junta en in november 2014 tijdens een toespraak van premier Prayut in Khon Kaen een drievinger saluut brachten, ontleend aan de film The Hunger Games. Ook in juni 2015 werd hij tijdens een anti-regerings protest aangehouden, ik meen bij het Bangkok Art and Culture Centre. In mei kreeg hij de Gwangju Prize, een mensenrechten onderscheiding van de 18 May Memorial Foundation in Zuid-Korea. Zijn ouders haalden die onderscheiding voor hem op.

Zijn vader, ook een jurist, hoopt dat de rechtbank uit het bewijs zal concluderen dat zijn zoon geen ernstig misdrijf heeft gepleegd. Tegen Jatupat is aangifte gedaan door een legerofficier, maar Jatupat zei gisteren tijdens de lunchpauze niet kwaad op hem zijn. ‘Hij deed zijn plicht. Ik vecht tegen het systeem.’ (Bron: website Bangkok Post, 3 augustus) (Zie verder de pagina Majesteitsschennis)

Prawit waarschuwt PAD; Somchai kanshebber leiding PT

4 augustus – De vrijspraak voor oud-premier Somchai (70) en drie anderen voor de gewelddadige beëindiging van een geelhemd protest in 2008 krijgt vandaag in Bangkok Post twee staartjes. De krant opent met een waarschuwing van vice-premier Prawit aan de PAD (People’s Alliance for Democracy) om geen gekke dingen te doen [mijn woordkeus] en op pagina 3 speculeert de krant dat Somchai een goede kans maakt de volgende lijsttrekker te worden van Pheu Thai (PT).

Dat zou een domper zou zijn voor Sudarat Keyjuraphan, ex vice-premier en minister van Volksgezondheid en Landbouw. Zij zou al de zegen hebben gekregen van oud-premier Thaksin die feitelijk in de partij de lakens uitdeelt, maar dat was voor de vrijspraak. Gisteren brachten zij en andere partijleden een bezoek aan overstromingsslachtoffers in Sakon Nakhon. Roodhemdlid Pornsak zegt dat ze beter een low profile kan houden als ze het partijleiderschap ambieert.

Somchai maakt een goede kans want hij is getrouwd met Yaowapa Shinawatra, de oudere zus van Yingluck, wier lot op 25 augustus bekend wordt wanneer het hooggerechtshof vonnist in de rijsthypotheekzaak. Het lijkt wel een familiefeestje, want Prawit is de broer van toenmalig RTP hoofdcommissaris Patcharawat, een van de drie anderen.

De PAD is hoogst ongelukkig met Somchai’s vrijspraak. Voormalig PAD-leider Suriyasai heeft gisteren met zijn maatjes vergaderd over de ontstane situatie. Het is niet bekend wat de PAD gaat doen, maar Prawit waarschuwt dat ze zich dienen te houden aan het samenscholingsverbod van de NCPO.

‘Straatprotesten zijn nu iets van het verleden. Organisatoren van openbare bijeenkomsten dienen zich aan de wet te houden.’ Dat betekent dat ze tevoren  de autoriteiten moeten informeren welke voorbereidingen ze hebben getroffen om eventuele rotzooi en schade te voorkomen.

Het is niet alleen de vraag wat de PAD gaat doen, maar ook de NACC die Somchai c.s. heeft aangeklaagd. Gaan de onvermoeibare strijders tegen corruptie in beroep tegen de uitspraak? Een procedureel probleem daarbij is dat de organieke wet op berechting van politieke gezagsdragers nog niet van kracht is.

Advocaat Suwat, die banden heeft met de PAD, zegt dat de volgende stap afhankelijk is van de vraag of de Supreme Administrative Court de demonstranten (2 doden, 471 gewonden), evenals de Central Administrative Court heeft bepaald, een schadevergoeding van 32 miljoen baht toekent, te betalen door de politie en het Prime Minister’s Office. De bestuursrechter meende dat de politie de demonstranten had moeten waarschuwen alvorens traangas in te zetten.

Zie verder de berichten van 3 augustus:  PAD bezorgd over vrijspraak; dringt aan op beroep en Somchai c.s. vrijuit voor geweld tegen geelhemden.

Veem eist 1 miljard baht van gemeente Bangkok

4 augustus – Lang niets over gelezen: de aanschaf van brandweerwagens, blusboten en ander materieel in 2006, gekocht van Steyr-Daimler-Puch Specialfahrzeug AG in Oostenrijk. Namrong Terminal Plc, eigenaar van een loods in Laem Chabang waarin sinds 2007 139 wagens en boten opgeslagen hebben gestaan, heeft bij de Intellectual Property and International Trade Court de gemeente Bangkok (BMA) aangeklaagd.

Het bedrijf eist een compensatie van 1 miljard baht plus een rente van 7 procent en een dagvergoeding van 272.817 baht, aldus een Thaise krant gisteren. Het bedrijf was in 2012 ook al naar de handelsrechtbank gestapt maar kreeg nul op het rekest omdat de verjaringstermijn was verlopen.

In december 2015 is het conflict tussen de gemeente en Steyr geregeld in de Court of Conciliation and Arbitration in Genève. Steyr moest toen 20,49 miljoen euro betalen aan de BMA, die op haar beurt verplicht werd de wagens, boten en ander blusmaterieel te accepteren. Adjunct-gouverneur Aswin van BKK zegt dat de brandweerwagens op bevel van de NCPO uit de loods zijn gehaald en gerepareerd.

De aankoop is een van de grootste corruptieschandalen van Thailand. Twee verdachten die van de deal profiteerden, een staatssecretaris en de brandweercommandant, en tot gevangenisstraffen van 10 en 12 jaar zijn veroordeeld, namen de benen naar het buitenland. (Zie verder de pagina Corruptie 3)

Studenten van Chula bewijzen eer aan koning Rama V

Kort nieuws vrijdag 4 augustus

– Een ontgroeningsritueel aan de Chulalongkorn universiteit is in een lichte chaos ontaard toen een groep studenten wegliep en een van hen door een docent in de houdgreep werd genomen. De studenten waren verplicht op de (natte) grond te knielen voor het standbeeld van koning Rama V om de oprichter van Chula eer te bewijzen.

Volgens de voorzitter van de studentenraad had de adjunct-rector beloofd dat een speciale ruimte zou worden gereserveerd voor studenten die niet wilden zitten en dat ze mochten staan wanneer het regende, maar de docenten hielden zich niet aan die belofte. De adjunct-rector ontkent dat de studenten gedwongen werden te zitten. Tijdens de ceremonie miezerde het een beetje. De studenten wilden met de ceremonie doorgaan en kregen regenjassen.

– Het aantal registraties van (illegale) gastarbeiders is ‘onrealistisch laag’, zegt de Thai Chamber of Commerce. Ze roept werkgevers op zich nu snel te melden, want maandag is de laatste dag waarop ze hun werknemers kunnen registreren. De lage opkomst geldt vooral voor de dienstensector, bouw, landbouw en visserij.

Bij voorgaande registratierondes is het werkgevers gelukt de periode voor registratie te laten verlengen, maar directeur-generaal Waranon van het Employment Department zegt dat dit deze keer niet gaat gebeuren.

De operatie houdt verband met de nieuwe wet op gastarbeid, die strenge straffen kent op illegale tewerkstelling. De wet wordt eind dit jaar van kracht. Tot nu toe zijn aanvragen gedaan voor 113.374 werknemers. Waranon verwacht dat er in de resterende periode 1 miljoen bijkomen. Na de deadline krijgen de werknemers een visum en werkvergunning indien ze over de juiste papieren beschikken. (Zie verder de pagina Migranten 2)

– Thailand is op de Global Cybersecurity Index van de International Telecommunication Union van de VN gezakt van de 15e (in 2014) naar de 22e plaats op een ranglijst van 165 landen. Het land is kwetsbaarder voor cyberaanvallen dan Maleisië en Singapore. Als zwakke punten van Thailand worden in de index zwakke samenwerking en een slechte organisatie genoemd.

De door de nationale hervormingsraad voorgestelde cybersecurity wet wordt momenteel beoordeeld door de Raad van State. Die voorziet in een national cyber security protection committee onder voorzitterschap van de premier. De strijdkrachten zijn al begonnen zogeheten cyber warriors te trainen.

Volgens NBTC-voorzitter Thares wordt bij de strijd tegen de aanvallen samengewerkt met Japan, Noorwegen, Rusland en enkele andere landen. Vorig jaar waren 113 miljoen mobiele telefoonnummers in gebruik. Het grote aantal voedt de zorg over aanvallen op internetgebruikers. Een Amerikaanse cyber expert dringt erop aan dat het land het veiligheidsbeleid uitbreidt tot de particuliere sector, met name commerciële banken en particuliere ziekenhuizen. Mensenrechten groepen maken zich zorgen over de privacy van internetgebruikers.

– Follow-up op het opinieverhaal van Sanitsuda Ekachai, gisteren onder de titel Lees dit verhaal niet: As poor are evicted… De DNP zegt in beroep te gaan bij het Hof van Beroep tegen het besluit van de provinciale rechtbank van Krabi om een zakenman het recht op grondbezit op het eiland Poda te verlenen.

Het gaat dus niet om het hele eiland, zoals Sanitsuda schreef, maar om 20 rai. De rechtbank beval de DNP het land te verlaten. De DNP beschikt al over 70 rai op het eiland. Het heeft voor miljoenen baht al gebouwen en voorzieningen op het eiland gebouwd.

De DNP deed in 1985 aangifte tegen de zakenman wegens encroachment. In 2011 stelde het hooggerechtshof de DNP in het gelijk. De rechtbank vonniste op grond van een grondacte uit 2015. (Zie ook de pagina Krakers op overheidsland)

– Het Colombiaanse fotomodel Rojas heeft zijn excuses gemaakt voor zijn actie tegen een campagne in 2014 van de Thai Modelling Association, gericht op illegale buitenlandse modellen, minderjarige modellen en mensenhandel. Hij had brieven gestuurd naar buitenlandse ambassades en modellenbureaus in de hele wereld en op Facebook gefulmineerd tegen de campagne.

Nadat de vereniging hem had aangeklaagd wegens smaad, gaf hij toe de campagne niet goed begrepen te hebben. De vereniging trekt haar aangifte in. Het afgelopen jaar is het aantal verstrekte werkvergunningen aan buitenlandse modellen toegenomen van 10 naar 200, maar het Department of Employment schat dat er nog duizenden illegaal als model werken.

– Follow-up op het bericht (gerucht?) dat abt Dhammachayo van de controversiële tempel Wat Phra Dhammakaya met hulp van discipelen naar het buitenland zou zijn gevlucht (zie Kort nieuws van donderdag). RTP-hoofdcommissaris Chakthip zegt juridische actie te zullen ondernemen tegen degenen die hem geholpen hebben.

Tegen de abt lopen diverse arrestatiebevelen, waarvan het  belangrijkste wegens het witwassen van verduisterd geld uit de kas van de Klonchan Credit Union Cooperative en heling. Het bericht over de vermeende vlucht is woensdag bekend gemaakt door de DSI, maar nog niet bevestigd. (Zie voor de voorgeschiedenis de pagina KCUC Wat Phra Dhammakaya 2)

– De bijna magische koekenpan van het merk Korea King met acht lagen marmer is weer in het nieuws. Een econoom [geen nadere aanduiding] heeft de Ombudsman gevraagd onderzoek te doen naar de Consumer Protection Board (CPB), die nog steeds geen juridische actie heeft ondernomen tegen de importeur.

De econoom wijst erop dat de Direct Sales and Direct Marketing Board heeft vastgesteld dat de reclame voor de pan overdreven is en dat de winkelprijs is gemanipuleerd, wat neerkomt op fraude.

De CPB heeft in mei de reclame verboden en de importeur bevolen de overdreven claims te corrigeren. De econoom zegt dat de CPB ook beloofd heeft gedupeerde kopers te helpen om hun geld terug te krijgen, maar dat is niet gebeurd.


 

Suparp Khamlae met een portret van haar man

Lees dit verhaal niet: As poor are evicted…

3 augustus – Het is om moedeloos van te worden, want het is elke keer hetzelfde liedje. Wie arm is in Thailand, trekt altijd aan het kortste eind. Sanitsuda Ekachai geeft daarvan op de opiniepagina van Bangkok Post een schrijnend voorbeeld.

Den Kamlae (65), prominent voorvechter van landrechten in Kok Yao (Chaiyaphum), is sinds vorig jaar spoorloos, en zijn vrouw (62) is gevangen gezet. Na maanden van een vergeefse zoektocht werden zijn kleren, netje opgestapeld, in het bos gevonden wat erop wijst dat ze er niet lang geleden moeten zijn neergelegd. En er is een schedel gevonden die forensisch onderzocht zou worden. Sindsdien is geen enkele voortgang geboekt.

De ironie wil dat in dezelfde week waarin de vrouw wegens encroachment tot zes maanden cel werd veroordeeld, een invloedrijk figuur in Krabi een rechtszaak won over het eigendom van een eiland in een nationaal park. De leiding van het park kreeg onmiddellijk een brief van zijn advocaat met de mededeling Get out.

De term encroachment duikt in het nieuws vaak op. Bewoners die al generaties lang in bossen wonen, worden (vaak met harde hand) uitgezet omdat ze er illegaal wonen, maar ze woonden er al voordat die bossen de status van beschermd bosgebied kregen. De Democratische regering Abhisit heeft weliswaar in 2009 de mogelijkheid geopend van communaal grondbezit, maar dat interesseert de bosbeheerders niet, en sinds de militaire coup van mei 2014 krijgen ze bij uitzetting steun van soldaten.

Dit is het verhaal van Thailand, stelt Sanitsuda cynisch vast, een land waarin de armen als misdadiger worden behandeld en de rijken een paradijselijk eiland krijgen. Een land waarin de 10 procent rijksten 75 procent van de weelde bezit en waar 13,8 miljoen mensen (een vijfde van de bevolking) 100 baht of minder per dag verdienen. Een land waar 20 procent van de landeigenaren 80 procent van particulier land bezit en twee derde van de boeren landloos is. Het is ook een land waarin 10 miljoen mensen het gevaar van uitzetting lopen.

Als dat niet iets is om moedeloos van te worden en daarom stop ik nu maar. Thailand, het land van de Glimlach? Laat me niet lachen, het is het land van de Grimlach. (Bron: Bangkok Post, 2 augustus) (Zie verder de pagina Krakers op overheidsland)

Voor het hele verhaal, zie bijgaande pdf.

Somchai c.s. vrijuit voor geweld tegen geelhemden

3 augustus – Ach, dat twee demonstranten om het leven kwamen en 417 gewond raakten toen de politie traangas inzette om de geelhemden te verspreiden, speelde blijkbaar geen rol want het hooggerechtshof heeft toenmalig premier Somchai en drie anderen gisteren vrijgesproken. Misschien collateral damage? De afdeling politieke gezagsdragers van het Hof meende dat het hun plicht was het parlementsterrein destijds in 2008 te ontruimen zodat het kabinet en de parlementsleden konden vertrekken.

Points of orderDe geelhemden waren teruggekomen, nadat ze ’s ochtends hadden geprobeerd Somchai, die Samak Sundaravej was opgevolgd als premier, tegen te houden om zijn regeringsverklaring af te leggen. Het lukte Somchai en zijn kabinet niettemin het gebouw binnen te komen, maar de demonstranten kwamen ’s middags terug, waardoor kabinetsleden via de achterkant het parlement moesten verlaten en met ladders over een hek moesten klimmen.

En daarna ging de politie tekeer tegen de demonstranten. Volgens het Hof hadden de autoriteiten niet de intentie gewonden of doden te maken, maar het protest werd gewelddadig toen de politie de demonstranten bestookte met traangas. Of de parlementsleden ook de achteruitgang moesten gebruiken, vermeldt het bericht niet. (Bron: website Bangkok Post, 2 augustus)

PAD bezorgd over vrijspraak

3 augustus – De People’s Alliance for Democracy (PAD, geelhemden) heeft de NACC opgeroepen in beroep te gaan tegen de vrijspraak. Vandaag vergadert de NACC, die aanklager was in de zaak, over het vonnis, maar een beslissing over een eventueel beroep, vereist meer ‘diepgaande’ discussies.

Voormalig PAD-leider Veera Somkwamkid noemt het vonnis een ‘ernstige reden voor zorg’ omdat het een precedent schept voor demonstraties in de toekomst.

Suriyasai Katasila, een andere voormalige PAD-leider, zegt: ‘Wanneer sommige demonstranten wapens bij zich hebben zonder dat de leiding dit weet, kan het geïnterpreteerd worden als dat de gehele bijeenkomst niet vreedzaam was.’ Volgens het Hof zijn na de demonstratie pingpong bommen, katapulten, schroeven en knikkers gevonden. Het protest was daarom niet vreedzaam en in strijd met de grondwet.

Bangkok Post besteedt vandaag op de voorpagina twee verhalen aan de zaak: een nieuwsverhaal, dat overeenkomt met het websitebericht, en ze laat een van de gewonden aan het woord, Tee Sae-Tiang. Hij is niet bitter over de vrijspraak, want ‘Ik geloof dat karma bestaat; of het nu snel of langzaam komt, het bestaat’.

Tee verloor zijn rechteronderbeen dat geraakt werd door een traangasgranaat. Hij kreeg van de overheid een compensatie van 2 miljoen baht en een prothese. Maar omdat die knelde, kocht hij met eigen geld een nieuwe. Hij moest zijn baan als koerier opgeven en helpt nu zo nu en dan zijn vrouw bij de verkoop dan gezondheidsdrankjes.

Alhoewel hij naar het parlement was gekomen, heeft hij geen specifieke politieke voorkeur. ‘Alle politieke partijen zijn feitelijk hetzelfde. Ze hebben allemaal een agenda en in tijden van nooddruft helpen ze ons niet.’ Tee geeft wel toe soms te hebben deelgenomen aan anti-Thaksin protesten tussen 2004 en 2006. Daarvoor kreeg hij een vergoeding van 300 baht, mits hij dertig anderen kon optrommelen.

Brand woonhuis Lam Luk Ka Pathum Thani

Moeder en drie zonen omgekomen in brand

3 augustus – Een tragische brand in een woonhuis in Lam Luk Ka (Pathum Thani) heeft woensdagochtend om 5 uur het leven gekost aan een moeder (43) en haar drie zonen van 7, 11 en 14 jaar. De brand was ontstaan op de begane grond en daarna overgeslagen naar de eerste verdieping, waar het gezin lag te slapen. Stapels tweedehands kleding wakkerden het vuur aan.  De brandweer, die was uitgerukt met zes wagens, had een uur nodig om te brand te doven.

Een overbuurvrouw zegt wakker geschrokken te zijn door een luide knal. Ze alarmeerde buren maar het lukte hen niet het vuur te bestrijden, zodat ze de brandweer belden. Gehoord is dat de bewoners om hulp riepen maar ze konden niet ontsnappen omdat het huis was voorzien van ijzeren stangen tegen diefstal. De politie doet onderzoek naar de oorzaak van de brand. (Bron: website Bangkok Post, 2 augustus)

Nog tien provincies (deels) onder water

3 augustus – Tien provincies kampen nog deels met overstromingen, waarvan negen in het Noordoosten. De andere is Ayutthaya in de Central Plains. Die provincie heeft last van water dat door de Chao Phraya dam in Chai Nat in de Chao Phraya wordt geloosd.

In totaal zijn volgens het Department of Disaster Prevention en Mitigation 251.873 bewoners in 4.609 dorpen getroffen. Veertien personen zijn om het leven gekomen. Zoals bekend is de provincie Sakon Nakhon het zwaarts getroffen. Daar zijn 1.267 dorpen met 135.044 bewoners overstroomd. Negen personen zijn er overleden.

De zware regens zijn begonnen op 5 juli en duurden tot 2 augustus. Ze veroorzaakten overstromingen in 7.713 dorpen in 44 provincies. (Bron: website Bangkok Post, 2 augustus)

Overstromingen Sakon Nakhon Prayut legt uit

Prayut geeft Sakon Nakhon deadline van een week

3 augustus – Premier Prayut heeft de autoriteiten in Sakon Nakhon, de zwaarst getroffen provincie, een deadline van een week geleden om de provincie droog te malen. Volgens hem moet dat kunnen door het water af te voeren naar de Mekong. Daarna wordt gewerkt aan een plan voor het herstel van de schade, inclusief de schade aan industrie en landbouw.

Op de foto legt Prayut het allemaal haarfijn uit, nadat hij een boottochtje had gemaakt en was gebriefd door de gouverneur en RID-hoofd Sanchai. Hij bedankte het lokale personeel dat op volle stoom dorpelingen had geholpen. Intussen verzamelt het Government House donaties. Gevers hebben recht op een belastingvoordeel.

Een extra budget is uitgetrokken voor herstel van het Hua Sai Khamin meer nadat het als gevolg van zware regens was overstroomd. Het reservoir wordt gebaggerd om de capaciteit te vergroten. Prayut heeft ook opdracht gegeven voor de inspectie van de rivieren Kam en Un en bossen op de Phu Phan berg om te zien hoeveel water ze kunnen absorberen.

De media kregen natuurlijk weer een veeg uit de pan omdat ze de overstroming van het meer hebben opgeblazen. ‘We gebruiken 40 tot 50 waterpompen om water af te voeren uit getroffen plaatsen. Laten we niet van een mug een olifant maken.’

Drukke tijden voor Tillerson en Bishop

3 augustus – De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson en zijn Australische counterpart Julie Bishop brengen volgende week een bezoek aan Thailand en de Filipijnen. Het bezoek sluit aan  op een serie bijeenkomsten van 25 Asean topdiplomaten dit weekend in Manila ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van het blok.

Bishop opent vandaag de nieuwe ambassade van Australië aan de Witthayu Road, dezelfde weg waaraan de Nederlandse ambassade is gevestigd en het restaurant van voormalig sterrenkok Henk Savelberg. Bishop heeft een afspraak met minister Don (Buitenlandse Zaken) en andere ministers en politieke leiders voor overleg over versterking van de banden op politiek, economisch en veiligheidsgebied. Tillerson arriveert op dinsdag. Hij praat ook met Don en bewijst in het Grand Palace wijlen koning Bhumibol de laatste eer.

Zaterdag vergaderen de Asean ministers van Buitenlandse Zaken in Manila. Na de vergadering wordt volgens persbureau Kyodo News een overeenkomst van Asean en China uitgegeven voor een Code of Conduct of Parties in the South China Sea. Tillerson en Bishop wonen verder vergaderingen bij van de East Asia Summit en het Asean Regional Forum. Kortom drukke tijden voor beide bewindslieden.

Kort nieuws donderdag 3 augustus

– Ik meen al twee keer eerder een soortgelijk bericht te hebben gemaakt. De bestuurder van een schoolbusje vergeet een leerling die vervolgens bezwijkt aan de hitte in het busje. Het bericht noemt één incident in 2003.

Het gaat nu om een 6-jarige jongen in Nakhon Si Ayutthaya die na vijf uur in het busje, omschreven als een verbouwde pickup truck, in coma was geraakt. De bestuurder heeft toegegeven dat hij onzorgvuldig heeft gehandeld. Normaal maakt hij het busje schoon na het wegbrengen van de leerlingen naar de Wat Choeng Len school in Bang Sai, maar dat kwam er maandag niet van vanwege het dreigende weer.

Gebleken is dat het voertuig geen vergunning had voor het vervoeren van passagiers. De bestuurder is van plan zich te laten inwijden als monnik om boete te doen. De ouders zeggen het lichaam te doneren aan de Red Cross Society. Ze overwegen juridische actie. De politie gaat de bestuurder vervolgen voor onzorgvuldigheid en het ontbreken van een vergunning.

– Wanneer het kabinet op 21 en 22 augustus in Nakhon Ratchasima vergadert, ligt er een verzoek van de provinciale autoriteiten op tafel voor een budget van 11 miljard baht voor 42 ontwikkelingsprojecten. Om er enkele te noemen: Het Department of Rural Roads wil elf wegen geschikt maken voor het vervoer van landbouwproducten, de gemeente heeft plannen voor ‘city affairs’ en het provinciaal RID-kantoor  wil het waterbeheer verbeteren.

Ter voorbereiding van Prayut’s bezoek brengt het personeel getroffen gebieden in kaart. De meest dringende vraag is: welk gebied laten we inspecteren door het kabinet, aldus de gouverneur. Volgens mediaberichten zijn minstens vijf districten in de provincie met honderden dorpen onder water gelopen. Alleen al in het district Prathai begaf een aarden dijkje het, waardoor 10.000 rai landbouwgrond en 151 dorpen overstroomden. De gouverneur heeft van Prayut de opdracht gekregen met de lokale autoriteiten te overleggen welke hulp snel kan worden verleend.

– De NACC gaat een eenheid vormen om kwesties met belangenconflicten te verhelderen, zodat overheidsfunctionarissen van meet af aan op de hoogte zijn wanneer de zogeheten ‘seven generation bill’, die dinsdag door het kabinet is goedgekeurd, van kracht wordt.

Die wet maakt een einde aan een problematisch grijs gebied, zegt vice-premier Wissanu. De wet is bedoeld om conflicten tussen privé belangen en publieke taken te voorkomen. Hij geeft als voorbeeld een functionaris die tijdens een buitenlandse reis een gift ontvangt, waarvan de waarde hoger is dan door de wet toegestaan. Die moet aan de dienst worden overgedragen. Thans bedraagt de grens 3.000 baht. (Zie ook de pagina Corruptie 3)

– Het Constitutionele Hof heeft de petitie van de Kiesraad afgewezen, waarin gevraagd wordt na te gaan of twee artikelen van de organieke wet op de Kiesraad in strijd zijn met de grondwet. De petitie is niet in behandeling genomen omdat de wet nog niet van kracht is. Daarom zijn alleen parlementsleden gerechtigd om een uitspraak te vragen. Ik laat de details maar achterwege. Muggenzifterij als je het mij vraagt.

De organieke wet is vorige maand goedgekeurd door het parlement (NLA). Een gezamenlijke commissie van NLA, grondwetcommissie en Kiesraad heeft enkele voorstellen voor verandering gedaan die te maken hebben met fraude of plichtsverzuim bij de primaries (bekend van het Amerikaanse kiessysteem). De wet wordt aangepast. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

– Uitbaters van tien uitgaansgelegenheden in Phuket hebben toestemming gevraagd tot half vier ’s nachts open te mogen blijven. Thans moeten ze om 2 uur de deuren sluiten op grond van een ministeriële verordening  en de Public Entertainment Place Act.

‘Phuket is een toeristische provincie’, zegt de uitbater van de Mix Pub die gisteren een petitie met dat verzoek heeft ingediend bij de adjunct-gouverneur van Phuket. ‘Deze wet past niet bij de context van Phuket, ze schaadt het toerisme en uitgaansgelegenheden in het bijzonder die al veel lijden.’ Hij belooft dat de uitbaters zich netjes zullen gedragen wanneer ze langer open mogen blijven. In de desbetreffende zaken komen de klanten doorgaans pas na 11 uur.

Provinciale functionarissen vroegen eerder de overheid de openingstijden te verlengen. Bewoners vrezen een toename van de misdaad, mensenhandel en drugsgebruik, aldus de adjunct-gouverneur.

– Vanaf 30 september wordt het Zuiden een stuk veiliger [mijn formulering], want dan komen een extra 1.800 CCTV camera’s in bedrijf. Secretaris-generaal Thawip van de National Security Council zegt dat ze gehuurd worden van een particulier bedrijf, en aangesloten worden op de 6.400 huidige camera’s van overheidsdiensten.

– Twee lieden uit Maleisië hebben zeker acht personen 5 miljoen baht lichter gemaakt met de aloude truc door te veinzen dat ze overheidsfunctionarissen zijn en onderzoek doen naar illegale activiteiten. Eén slachtoffer in Chon Buri kreeg te horen dat een pakketje met drugs was onderschept met zijn naam als geadresseerde. Of hij maar even 1,3 miljoen baht naar een bankrekening wilde overmaken om een en ander te verifiëren. Pas bij een tweede verzoek kreeg de man argwaan en deed hij aangifte bij de DSI.

De Maleisiërs zijn gearresteerd toen ze bij een ATM in Songkhla geld opnamen. Volgens de DSI gaat het om een bende van minstens vijf Maleisiërs, die met Thai samenwerken. Zij openen een bankrekening waarop de slachtoffers het geld moeten storten.

– De DSI onderzoekt berichten [van?] dat abt Dhammachayo van de controversiële tempel Wat Phra Dhammakaya met hulp van discipelen naar een Europees land is gevlucht. Zoals bekend wordt de abt gezocht wegens het witwassen van geld en heling van gelden, ontvreemd uit de kas van de Klonchan Credit Union Cooperative.

Bij een zoektocht van enkele weken op het immens grote tempelterrein in Pathum Thani is geen spoor van de abt gevonden, van wie gezegd is dat hij te ziek was om te reizen en zich te melden bij de politie. Hij onttrekt zich al een jaar aan Justitie. Zie voor de voorgeschiedenis de pagina KCUC Wat Phra Dhammakaya 2.

– De Port of Authority of Thailand (PAT) heeft een ambitieus vijfjarenplan gemaakt voor de ontwikkeling van Klong Toey, het havenkwartier van Bangkok en gronden van de PAT. Op het verlanglijstje staat de bouw van een container vrachtstation (kosten 49 miljard baht), een one-stop service (2,5 miljard baht) en een communicatiesysteem waarvoor consultants worden gezocht om de kosten te berekenen en het programma van eisen te maken.

De PAT bezit 281 rai grond met een waarde van 10 miljard baht die de komende jaren commercieel ontwikkeld kan worden als locatie voor bedrijven, conferenties, winkelcentra en hotels. Plannen om er woningen te bouwen, zijn er niet.

Staatscretaris Pichit zegt dat gewerkt wordt aan een beleid om binnenlandse containers in Klong Toey te verwerken en internationale in de haven van Laem Chabang (Chon Buri). De Thai National Shippers’ Council heeft hem gevraagd een tandje bij te zetten omdat Klong Toey thans een excessief aantal containers moet verwerken.

– Ten slotte: De politie heeft in Pattaya drie Indiërs aangehouden op verdenking van het kidnappen van drie landgenoten, begin vorige maand op Suvarnabhumi. Ze wilden hun families losgeld uit de zak kloppen.

De luchthavenpolitie is op 22 juli attent gemaakt op de ontvoering door een zwager van een van de slachtoffers. Na hun aankomst zouden ze doorvliegen naar Canada om daar werk te zoeken. De zwager kreeg later een telefoontje met de opdracht 1,5 miljoen baht naar een bankrekening in India over te maken.

De politie is de afpersers op het spoor gekomen dankzij camerabeelden uit de aankomstlounge van Suvarnabhumi. De slachtoffers zeggen gemarteld te zijn en geslagen met een honkbalknuppel toen ze werden vastgehouden. Ze werden vrijgelaten nadat een deel van het losgeld was betaald.


 

DSI: Onderzoeken naar mensenhandel duren lang

2 augustus – De regering mag op haast hebben aangedrongen, maar het onderzoek naar vijf gevallen van mensenhandel gaat zeker acht maanden duren. Komkich Padhanarath, hoofd van de Prevention and Suppression Division 1 van het DSI Anti-Human Trafficking Centre, zegt dat mensenhandelzaken doorgaans gecompliceerd zijn waarbij de verdachten alle aanwijzingen die kunnen leiden naar de ‘grote vissen’ kunnen verdoezelen, waardoor alleen ‘kleine vissen’ worden gevangen.

Wanneer een onderzoek wordt versneld, bestaat het risico dat degenen achter de schermen niet kunnen worden geïdentificeerd of dat onvoldoende bewijs wordt gevonden om hen te vervolgen, aldus Komkich. In enkele mensenhandelzaken kan het geldspoor niet worden bloot gelegd omdat bendeleden contant worden betaald.

Komkich reageert op de oproep van het ministerie van Justitie vorige week ‘grote vissen te vangen en geen voorntjes’. Permanent secretaris Wisit van Justitie heeft dit een panel, dat belast is met het toezicht op mensenhandelzaken, op het hart gedrukt. Hij wil dat de onderzoekers vaart zetten achter hun pogingen om vermeende betrokken topambtenaren en zakenlieden aan te houden. De tot nu toe gearresteerde verdachten in vijftien zaken zijn kleine jongens en handlangers.

Van deze zaken zijn tien onder de rechter. De overige vijf betreffen onder andere de smokkel van Rohingya vluchtelingen in het Zuiden en twee sekshandel schandalen in Mae Hong Son en Loei. In juli zijn voor de smokkel van Rohingya al 62 verdachten veroordeeld met als grootste vis voormalig legeradviseur Manas. Hij mag 27 jaar brommen. (Bron: Bangkok Post, 1 augustus)

Nakhon Phanom district Wang Yang

17 districten in 2 provincies tot rampzone verklaard

2 augustus – Vijf districten in Nakhon Phanom en twaalf in Pichit zijn tot rampzones verklaard, een status die recht geeft op urgente hulpverlening. In Nakhon Phanom is 100.000 rai aan agrarisch gebied onder water gelopen door water uit de rivier Nam Kam, die gezwollen is door water uit buurprovincie Sakon Nakhon.

Nakhon Phanom
Een grote hoeveelheid water is via het Nong Narn meer naar de Nam Kam gestroomd, een belangrijke zijrivier van de Mekong. In de vijf districten zijn drieduizend huishoudens getroffen en staan stukken agrarisch land onder water. In de twee districten het dichtst bij de rivier zijn 400 huishoudens in 60 dorpen getroffen en is 75.000 rai beschadigd. In één dorp staat het water 2 meter hoog. Een 62-jarige bewoner zegt dat de overstroming het ergst is sinds 1974. Op de foto het district Wang Yang.

Sakon Nakhon
In het centrum van de hoofdstad staat het water 70 tot 80 cm hoog. Enkele hoofdwegen zijn onbegaanbaar. Boten vormen het enige vervoermiddel. Soldaten en agenten patrouilleren ’s nachts om plundering te voorkomen. Drie districten zijn van de buitenwereld afgesloten. De 23e grenspatrouillepolitie sub-divisie heeft dinsdag een helikopter met hulpgoederen naar het district Wanon Niwat gestuurd dat sinds vrijdag door het water wordt geteisterd.

Khon Kaen
in twee districten in Khon Kaen is meer dan 10.000 rai aan paddy velden overstroomd door water uit de rivier Nam Phong, die buiten haar oevers is getreden. Vijf pompen malen het water in de rivier Chi. De gouverneur zegt dat platbodems zijn ingezet om slachtoffers in Nam Phong te helpen omdat wegen onbegaanbaar zijn.

Nam Phong was het eerste district dat werd getroffen nadat de Ubolratana dam water was begonnen te lozen. Het waterpeil in het stuwmeer stond dinsdag op 50 procent van de totale capaciteit. Elke dag stroomt 65,5 miljoen kubieke meter het reservoir in en elk dag loost de dam 16,05 miljoen kubieke meter om de instroom te kunnen verwerken.

Pichit
In Pichit zijn 237 dorpen in twaalf districten tot rampgebied verklaard. De gouverneur zette dinsdag zijn handtekening onder de order. Beschadigd zijn 98.536 rai boerenland, 9 visvijvers en 58 wegen en 1.707 huishoudens zijn gedupeerd. Het waterpeil van de rivier Yom stijgt nog steeds. (Bron: website Bangkok Post, 1 augustus)

Pattani: Leger geeft beschieting van vier dorpelingen toe

2 augustus – De soldaten die vrijdagavond  in Mayo (Pattani) op een pickup truck met vier dorpelingen schoten, meenden dat er verzetsstrijders in zaten die hen vanuit het bos hadden beschoten, nadat ze een controlepost hadden opgezet. Commandant Piyawat van het Vierde Legerkorps, die gisteren de gewonde moeder in het Pattani ziekenhuis bezocht, zegt dat het  incident een ‘event beyond anyone’s control’ was.

Het politiebureau van Mayo heeft een onderzoeksteam gevormd. Op de plaats waar het incident zich afspeelde, zijn kogelpatronen gevonden, evenals in de pickup truck. Bij de beschieting raakten behalve de moeder ook twee dochters gewond, maar die hoefden niet te worden opgenomen in het ziekenhuis.

De wagen werd bestuurd door de zoon. Hij zegt dat de soldaten hun verantwoordelijkheid moeten nemen voor ‘het verwonden van onschuldige mensen’. Hij gaat juridische hulp vragen aan de Pattani Muslim lawyer foundation. De zoon heeft twijfels over de verklaring van het leger. Een soldaat zou hem gebaard hebben door te rijden. Hij is bang dat de zaak te gemakkelijk eindigt nadat de familie door het leger is gecompenseerd voor de kosten. Het leger heeft toegezegd de familie te helpen met 200.000 baht. (Bron: Bangkok Post, 1 augustus)

Yingluck krijgt rozen

Betraande Yingluck: Ik heb nooit mijn plicht verzaakt

2 augustus – Zit de schrik er goed in bij de bevolking want Yingluck werd gisteren bij het hooggerechtshof niet verwelkomd door de gevreesde mensenmassa, maar door evenveel supporters als op 21 juli toen de laatste getuigen à decharge werden gehoord.

Duizend fans van de oud-premier staken haar met rode rozen een hart onder de riem. De driehonderd (volgens de krant vierhonderd) opgetrommelde politieagenten hadden een makkie en premier Prayut en vice-premier Wissanu die Yingluck’s achterban hadden opgeroepen thuis te blijven, konden opgelucht ademhalen.

Yingluck hield met tranen in haar ogen haar slotpleidooi voor de afdeling politieke gezagsdragers van het hooggerechtshof. Ze zei nooit oneerlijk te hebben gehandeld in het hypotheeksysteem voor rijst. ‘Ik heb nooit mijn plicht verzaakt. Ik weet dat ik het slachtoffer ben van een groot politiek spel. Ik wordt politiek vervolgd.’

Volgens haar is het programma dat de staat $ 8 miljard heeft gekost, ten goede gekomen aan doorsnee Thai. ‘De rijstpolitiek heeft de economie aan de basis en in het hele land bewezen voordeel opgeleverd. Het heeft geen verliezen veroorzaakt. Dat was de reden waarom ik het programma wilde laten werken. Het programma was eerlijk en correct.’

Wanneer Yingluck schuldig wordt bevonden aan plichtsverzuim kan ze een maximum gevangenisstraf van 10 jaar krijgen. Haar advocaten hebben al aangekondigd in beroep te zullen gaan bij een eventuele veroordeling.

Yingluck wordt verweten als voorzitter van het National Rice Policy Committee waarschuwingen over corruptie te hebben genegeerd en niets te hebben hebben gedaan tegen de oplopende kosten. Het parlement heeft haar eerder uit haar functie ontzet en een politieke ban van 5 jaar opgelegd.

In een andere procedure is ze aansprakelijk gesteld voor een deel van de verliezen. Haar bankrekeningen zijn al geblokkeerd. (Bron: website Bangkok Post, 1 augustus) (Zie verder de pagina Rijst 4)

BP doet er nog een schepje bovenop

2 augustus – ‘Teary-eyed Yingluck begs for dismissal’ kopt Bangkok Post (BP) vandaag boven haar openingsartikel over het slotpleidooi van oud-premier Yingluck. In een kader (Points of contention) worden de zes belangrijkste punten opgesomd die Yingluck voor haar verdediging naar voren heeft gebracht. Belangrijkste argument: Ik ben het slachtoffer van een politiek spel [erop gericht de Shinawatra-clan kalt te stellen].

Yingluck wees erop dat toepassing van het hypotheeksysteem een kabinetsbesluit was op basis van een beleid, door het parlement aangegeven. De regering was verplicht het in praktijk te brengen. De diensten die verantwoordelijk waren voor het programma, zoals de National Economic and Social Development Board, het Budget Bureau en de Raad van State hebben nooit tegen het programma gewaarschuwd of gevraagd het te stoppen, aldus Yingluck.

Haar voorzitterschap [van het National Rice Policy Committee] had ze gedelegeerd aan een vice-premier en de minister van Handel met de opdracht bij problemen het kabinet en haar op de hoogte te brengen.

‘Ik kon niet arbitrair met orders tussenbeide komen of anderszins de uitvoering beïnvloeden. Premier Prayut dient oog te hebben voor deze beperkingen. Daarom heeft hij de speciale bevoegdheid conform art 44 nodig, die een gekozen regering zoals de mijne nooit had.’

Yingluck besloot haar pleidooi met de dramatische oproep aan het Hof vriendelijkheid te betrachten. ‘Ik heb geprobeerd het meeste van mijn ervaring te maken als gewone vrouw die in de provincie is geboren en de ernstige ontberingen van onze boeren heeft gezien.’

Politie beschuldigt Watana van opruiing

2 augustus – Belachelijke aanklacht als je het mij vraagt [maar niemand vraagt het aan mij]: de beschuldiging van de Technology Crime Suppression Division (TCSD) wegens sedition (opruiing, muiterij). Pheu Thai zwaargewicht Watana Muangsook kreeg dat gisteren te horen toen hij zich bij de politie meldde. En wat voor vreselijks had hij dan wel niet gedaan? Hij had op zijn Facebook pagina supporters van Yingluck opgeroepen om naar het hooggerechtshof te komen en Yingluck een hart onder de riem te steken.

Volgens Watana geen ‘opruiing’ maar ‘aanmoediging’ en gebaseerd op het recht van vrije meningsuiting. Watana geeft dus nu toe de oproep te hebben gedaan, in tegenstelling tot zijn eerdere verklaring dat hij alleen een bericht op zijn FB-pagina had gezet over zijn eigen komst naar het gerechtsgebouw. Die post had betrekking op 21 juli toen de laatste getuigen à decharge werden gehoord.

Vorige week heeft het Special Branch Bureau de Crime Suppression Division (recherche) gevraagd Watana en twee anderen aan te klagen. De CSD schoof dat verzoek door naar de TCSD, maar die heeft Watana nog niet formeel opgeroepen. Watana kwam uit vrije wil naar de TCSD na mediaberichten over de aanklacht. ‘Als bijkt dat ik niets verkeerds heb gedaan, dien ik een tegen aanklacht in.’

Watana is een bekend tegenstander van de junta; hij verzette zich vorig jaar tegen de nieuwe grondwet, die de macht van de junta consolideert. Hij is ook al opgeroepen voor attitude adjustment door de NCPO. (Zie verder de pagina De zaak Watana Muangsook)

Loods met platbodems van DPMC Region 7

Reuring over platbodems in loods

2 augustus – Het Department of Disaster Prevention and Mitigation (DDPM) krijgt op Facebook de wind van voren nadat er foto’s op geplaatst zijn van platbodems, waterwagens en andere hulpuitrusting die werkeloos in een loods van de dienst in Sakon Nakhon liggen.

De vrijwilliger die de foto’s heeft geplaatst, vraagt zich af: waarom komen soldaten die hulp verlenen, boten tekort? Hij merkt ook op dat veel van de legervoertuigen en platbodems die worden ingezet, zich in slechte staat bevinden. Die boten zijn ook te klein om niet meer dan een beperkte hoeveelheid hulpgoederen te vervoeren. De vrijwilliger schrijft dat bewoners van drie overstroomde dorpen de autoriteiten diverse keren hebben gevraagd boten in zetten, maar die reageerden niet.

DDPM directeur-generaal Chatchai zegt dat voorturend materieel uit de loods wordt gehaald en terug gebracht. De getoonde voertuigen staan stand-by in afwachting van een opdracht van provinciale gouverneurs. (Zie verder het eerdere bericht: 17 districten in 2 provincies tot rampzone verklaard)

Kort nieuws woensdag 2 augustus

– Het onderzoek naar het kopen/verkopen van posities in het politiekorps heeft drie mogelijke verdachten opgeleverd: een hooggeplaatste politieofficier en twee officieren met de rang van luitenant-kolonel en majoor, allen verbonden aan de Provincial Police Region 8 (Zuid-Thailand).

Inspecteur-generaal Panya maakte gisteren bekend dat de resultaten van het onderzoek op 26 juli aangeboden zijn aan RTP hoofdcommissaris Chakthip. Hij mag beslissen of het drietal wordt overgeplaatst.

Het onderzoekspanel ging niet over één nacht ijs, want het heeft 114 getuigen gehoord alsmede voormalig parlementslid Witthaya (Democraten), die de zaak in de openbaarheid heeft gebracht, en commissaris Thesa van de regio, die naar een inactieve post is overgeplaatst. Het panel heeft geadviseerd een disciplinair onderzoek naar het drietal te doen. Op de vraag of Thesa een van de drie is, wilde Panya niet antwoorden.

Pikant detail: Witthaya beweert dat agenten ook de maîtresses van hun superieuren betaalden om een promotie te bemachtigen. Hij zegt dat omkoping in de regio 8 tweemaal zo vaak voorkomt als elders in het land. (Zie verder de pagina Corruptie 3)

– De douane heeft in een onderzoek vastgesteld dat bij de import van 123 luxe bolides de importheffing is ontdoken, waardoor de overheid 1,8 miljard aan inkomsten heeft misgelopen. Het bedrag is een schatting, want naar 219 wagens wordt nog onderzoek gedaan. Daarvan zou de waarde te laag zijn opgegeven, aldus het hoofd van de douane, Chaiyut Khamkhun.

De DSI neemt actie tegen de sjoemelaars, maar beschouwt kopers die te goeder trouw waren, als slachtoffer. De wagens zijn door de DSI in showrooms van importeurs in beslag genomen. Het gaat onder andere om Lamborghini’s, die zijn aangegeven met een prijs van 26 tot 36 miljoen baht. Drie importeurs zijn voor verhoor opgeroepen. Als ze geen aannemelijke verklaring kunnen geven, krijgen ze een naheffing en een boete van viermaal de werkelijke waarde van de wagens.

Thailand telt 400 importeurs, waarvan velen worden verdacht van het overleggen van vervalste facturen. Sommige wagens zijn gestolen in Engeland. De wagens kunnen ook op naam gezet zijn van Thaise arbeiders en studenten die in het buitenland verblijven en die later de wagens met legitieme documenten naar Thailand brengen.

Een niet eerder genoemde zaak is de import van tweedehands auto’s uit Japan vorig jaar. Bij het onderzoek zijn vervalste rijbewijzen en kentekenplaten gevonden. Sinds 2007 zouden 815 wagens op deze manier naar Thailand zijn verscheept. (Zie verder de pagina Inbeslagname statusblik)

– Gesjoemel met quota staatsloten die worden doorverkocht, wat niet is toegestaan. Volgens GLO-directeur Chalongrat hebben 180 verkopers, die 900 lotenboekjes van het GLO hebben ontvangen, ze doorverkocht aan andere verkopers of tussenpersonen. Indien de beschuldiging juist blijkt, wordt het contract met hen verbroken. Chalongrat zegt dat ze al vaak genoeg gewaarschuwd zijn. Ze mogen alleen loten aan klanten verkopen [die een heilig geloof in lucky numbers hebben].

– Bij een serie invallen door 600 agenten, soldaten en lokaal bestuurspersoneel op honderd locaties in Ayutthaya zijn 64 drugsverdachten aangehouden. In beslag genomen zijn 888 methamphetamine pillen, 114 gram crystal meth, 1 vuurwapen en 45 kogels. Ayutthaya wordt al langer gebruikt als uitvalsbasis naar klanten in Bangkok en buurprovincies. In de provincie worden regelmatig grote vangsten gedaan.

– Het kabinet heeft gisteren Wanlop Rugsanoh, directeur beleidsplanning op het ministerie van Defensie,  benoemd tot nieuwe secretaris-generaal van de National Security Council. Premier Prayut zei na afloop van het kabinetsberaad dat een persoon nodig was met expertise in veiligheid en defensie. NSC adjunct secretaris-generaal Somkiat die eerder was getipt voor de post, is benoemd tot specialist [adviseur?].

Wanlop mag twee jaar aan de touwtjes trekken want hij gaat in oktober 2019 met pensioen. Tijdens zijn actieve dienst was hij onder andere betrokken bij operaties tegen communisten, maar da’s lang geleden, en hij doceerde  aan het Command and General Staff College van het leger.

– In Californië worden twee Thaise studenten vermist, nadat hun auto van een klif in het King’s Canyon National Park is gevallen. De Highway Police van Californië heeft de wagen in een 152 meter diep ravijn gevonden.  De studenten zouden in het park gaan kamperen. Een vriend schrijft op Facebook dat ze sinds 26 juli onbereikbaar zijn.

– Bij een bomaanslag gisteren in Pattani zijn twee defensievrijwilligers gedood en vier ernstig gewond geraakt. De bom van 10 kilo sloeg een krater van 1 meter diep en een diameter van 1,5 meter. De bom was verstopt onder een keet langs de kant van de weg, waar de vrijwillers verbleven nadat ze onderwijzend personeel ’s ochtends naar school hadden begeleid.

In Mayo is ’s ochtends een markt ontruimd nadat een verdacht uitziend voorwerp was ontdekt, maar dat bleek een lege doos te zijn.

In Sugai Kolok (Narathiwat) ontplofte een IED (Improvised Explosive Device), verstopt in een motorfiets, maar die maakte geen slachtoffers. Wel werd een tweede motorfiets vernield, waaraan ook een IED was bevestigd. EOD-personeel maakte die met een brandspuit onschadelijk. Getuigen zeggen vier mannen te hebben gezien die de motorfietsen er achterlieten.

Ten slotte werd in Tak Bai een pijpbom gegooid naar een eenheid van defensievrijwilligers, maar die miste zijn doel.


 

Bangkok Chao Phraya

Het veranderende gezicht van Bangkok

1 augustus – Als ik naga wat er allemaal voor potjes op het vuur staan in Bangkok, begint het me te duizelen. Sommige zijn omstreden, zoals de rivierpromenade New Landmark of Thailand (tweemaal 7 kilometer langs de oever van de Chao Phraya) en een voetgangers- en fietsbrug, tegen andere zoals metrolijnen heeft niemand bezwaar, want wie zou niet beter openbaar vervoer wensen. En het plan voor een megahoge uitkijktoren interesseert de gewone man niet; dat is een particulier initiatief.

Bangkok Post vraagt zich in het artikel ‘Changing the Face of Bangkok’ af of dit wijst op een gouden tijd voor stadsontwikkeling of een overhaaste gang naar een paradijs van dwazen. De Thaise ‘stadsarchitect’ Duangrit Bunnag wil niet spreken van een gouden eeuw. ‘Wiens gouden eeuw is het? Dat weet ik werkelijk niet.’ Hij meent dat veel projecten, zoals de promenade, de bevolking niet ten goede komen en of ze in staat zijn de economie van het land en de toerismesector te stimuleren, zal nog moeten blijken.

Ondanks alle nieuwe projecten is de oplossing van Bangkok’s meest urgente problemen geen centimeter dichterbij gekomen. En op zoek naar nieuwe middelen moeten oude het veld ruimen: historische wijken en oude oriëntatiepunten zijn ‘opgeruimd’ om gemoderniseerd te worden, zoals de Pak Khlong Talad (bloemenmarkt), nu in een grote steriele hal gevestigd, en enkele plaatsen met een concentratie aan straatvoedselverkoop.

Eigenlijk is er niet veel veranderd in de fysieke ontwikkeling van de stad, sinds het leger aan de macht is, menen stadsontwikkelaars. ‘Bangkok is een stad waar de mensen dik worden en alleenstaand blijven’, zegt Niramon Kulsrisombat, directeur van het Urban Design and Development Centre. Met weinig ruimte om te wandelen en fietsen, kiezen de bewoners van Bangkok voor een sedentaire leefstijl. En ongeacht hun sociale status en financiële weelde raken ze allemaal vast in het verkeer. ‘Hoe kunnen we dit veranderen, als we niet eens in staat zijn een voetpad te repareren?’, verzucht Niramon.

Geen masterplan
Volgens Panit Pujinda, docent aan de faculteit architectuur van de Chulalongkorn universiteit, ontbreekt een masterplan (dat in Nederland structuurplan zou heten, uitgewerkt in bestemmingsplannen). ‘Zonder zo’n plan ontbreekt het onze leiders aan een brede visie op onze problemen en zijn we niet in staat prioriteiten te stellen. Premiers, kabinetsleden en stadsgouverneurs hebben de problemen in willekeurige volgorde aangepakt, waarbij ze nagelaten hebben lange-termijn oplossingen te bieden. Ze wijzen naar elk afzonderlijk probleem.’

‘De Thaise bestuurlijke cultuur is deels verantwoordelijk voor het gebrek aan continu beleid. Als iemand aan de top iets opdraagt, hebben anderen de neiging met hun bezigheden te stoppen. Met weinig grondige studies, geen masterplan en geen gevoel voor prioriteiten, worden hulpbronnen en energie doorgaans verspild aan secondaire kwesties. Er worden veel initiatieven genomen, maar in de uitvoering blijken ze problematisch, zoals de promenade.’

De visie van de overheid op grandeur en haar fantasieën hebben weinig te maken met de mening van de mensen, zegt Panit. ‘Vraag een Thai of een toerist wat hun idee van Thailand’s landmark is, en ze noemen waarschijnlijk het Royal Palace en Wat Arun.’ Een van de grootste verliezen is de ontruiming van de bloemenmarkt en verwijdering van eetplekken op straat, alhoewel de hoofdstad bekend staat om zijn voortreffelijk (en goedkoop) straatvoedsel.

Panit: ‘Er zijn meer manieren om de toegang tot voetpaden te verbeteren en ze schoon te houden. Maar de gemeente koos de gemakkelijkste weg door de verkopers te verwijderen. Het beleid van de de gemeente was gemakkelijk uit te voeren en te controleren, maar het had geen oog voor de economische en sociale gevolgen voor de mensen.’

In het nogal lijvige artikel worden nog enkele andere zaken aangesneden, maar het belangrijkste heb ik wel vermeld. De uitgelichte quote vat het bondig samen: ‘Wat voor soort stad willen we zien? Een die schoon is, maar dor en saai?’ (Bron: Bangkok Post, 31 juli 2017; dit artikel wordt later herplaatst in de rubriek Thaise features)

Overstroming Chaiyaphum

Geen nieuwe stormdreiging: Isaan nog steeds onder water

1 augustus – Het Meteorological Department heeft de verzekering gegeven dat het land niet wordt bedreigd door de twee stormen die momenteel Zuid-China en Taiwan teisteren. Maar diverse noordoostelijke provincies kampen nog wel met overstromingen waarvoor de tropische depressie Sonca heeft gezorgd. De bewoners in de centrale provincies langs de Chao Phraya zijn gewaarschuwd voor het hoge waterpeil van de rivier.

Het Thaise KNMI zegt dat de storm Nesat afgezwakt is tot een depressie en boven de Chinese provincie Fujian ligt, Haitang heeft het vaste land van Taiwan bereikt. Het adviseert reizigers naar China en Taiwan de weer updates te raadplegen alvorens te vertrekken.

De overstroming in Sakon Nakhon vermindert, maar in buurprovincie Nakhom Phanom blijft het water binnen stromen. Die provincie telt twaalf districten, maar slechts één heeft te maken met overstromingen waardoor 180.000 rai landbouwgrond is beschadigd.

In Sakon Nakhon staan twee districten onder 1 meter water als gevolg van run-off (bergwater). Gouverneur Somchai zegt dat waterpompen zijn geïnstalleerd om het water naar de Mekong af te voeren. Naar verwachting is de ellende binnen een week voorbij.

Chaiyaphum
In het zakencentrum van het district Bamnet Narong (Chaiyaphum) trekt het water zich na een week terug. Maar elders in het district staan tienduizenden rai aan akkers onder water. Ook het district Chatturat staat onder water, enkele dorpen zijn van de buitenwereld afgesneden. Alle wegen naar Chatturat zijn onbegaanbaar, maar boten bieden uitkomst. De elektriciteit is afgesloten. Een dorpsbewoner verwacht dat het district nog drie weken met wateroverlast te maken heeft omdat het laag ligt en de drainering langzaam verloopt.

Kalasin
De bewoners van de stad Kalasin verheugen zich al op het einde van de wateroverlast. Nog een paar dagen, als het niet regent, en dan is het water verdwenen. Geëvacueerde bewoners zijn al begonnen naar hun huis terug te keren. Wat betekent: werk aan de winkel om de rommel op te ruimen.

De beheerder van de Lampao dam gaat meer water lozen omdat water uit de bovenstroom [van?] op komst is. Het reservoir staat nu voor 80 procent vol. Vijftien districten van Kalasin staan onder water. Meer dan 139.000 rai boerenland is beschadigd en 20.000 huishoudens zijn gedupeerd sinds de overstromingen op 26 juli begonnen.

Ayutthaya
In Ayutthaya zijn sterke waterpompen aan het werk om te voorkomen dat 100.000 rai aan rijstakkers overstroomt doordat het waterpeil van de Chao Phraya blijft stijgen. In tambon Ban Krathum wordt 40.000 rai direct bedreigd. Het water wordt afgevoerd naar de rivier Noi. In een gemeenschap buiten de flood barrier [?] staat 30 tot 50 cm water.

In Chai Nat is de wateruitstroom uit de Chao Phraya dam verhoogd, waardoor het waterpeil tussen Chai Nat en Ayutthaya met 10 tot 15 cm zal stijgen. (Bron: website Bangkok Post, 31 juli)

Op de foto openbaar vervoer in Chaiyaphum.

Sakon Nakhon droogt langzaam op

1 augustus – Een gebrek aan waterwegen die voldoende groot zijn om overtollig water op te nemen, barrières, zoals bouwwerken en snelwegen die hoger zijn dan de omgeving, en een ongebruikelijke zware regenval (465 mm in drie dagen) en run-off van de Phu Pan berg zijn de oorzaken van de rampzalige overstroming in de provincie Sakon Nakhon, schrijft BP vandaag in een achtergrondverhaal. De provincie herstelt langzaam van de deluge. Op de meeste plaatsen zakt het water en de luchthaven heropent naar verwachting vandaag.

Het Department of Disaster Prevention and Mitigation verwacht dat het tien dagen duurt om de zwaarst getroffen gedeeltes van de provincie droog te malen. Het water wordt afgevoerd naar Nong Harn, het belangrijkste wateropvanggebied in de provincie. Vandaar stroomt het naar de Kam rivier en verder over een afstand van 120 km naar de Mekong. De afvoer wordt vertraagd door het hoge waterpeil van het reservoir, kanaal [?] en de Mekong.

Ook in het zakencentrum van de hoofdstad trekt het water zich langzaam terug. Een exacte schatting van de schade kan nog niet gemaakt worden. Een zakenman schat die op honderden miljoenen baht. ‘Het water kwam erg snel’, zegt hij. ‘We konden het niet de baas. We hebben alles verloren. We hadden alleen drie uur om de producten uit de winkel te halen. Uiteindelijk moesten we het allemaal laten gaan’ Hij vindt dat de anti-overstromings maatregelen te kort schieten. “Het land als geheel is slecht voorbereid op rampen van deze omvang.’

Strategieplan moet voor continuïteit zorgen

1 augustus – Tot mei volgend jaar heeft een commissie van 34 leden de tijd om wat al vele malen is genoemd een 20-jaren nationaal strategieplan te maken. Maandag is de Act on the Preparation of the National Strategy in de Royal Gazette gepubliceerd. De helft van de commissie bestaat uit de commandanten van de strijdmachtonderdelen en vertegenwoordigers van allerlei organen, de andere helft uit experts aan te wijzen door het kabinet.

Het idee voor een strategieplan werd kort na de coup van mei 2014 gelanceerd door premier Prayut. Hij vond dat het land lange tijd een gebrek aan politieke continuïteit had gekend. Een masterplan dat een periode van 20 jaar beslaat, zou dat probleem oplossen.

Politici en critici vinden dat het plan de toekomst dicht timmert. Toekomstige regeringen zouden aan handen en voeten gebonden zijn en geen nieuw beleid kunnen introduceren. Ze vinden dat zo’n plan beter ingevoerd kan worden door een gekozen regering; bovendien vinden ze 20 jaar te lang. (Bron: website Bangkok Post, 31 juli)

Prayut Zit mijn dasje recht

NRSA levert eindrapport in

1 augustus – De nationale hervormingsraad (NRSA, National Reform Steering Assembly) heeft in de 1 jaar en 10 maanden van zijn bestaan 190 kwesties verzameld. Gisteren nam premier Prayut het eindrapport in ontvangst. De raad is de opvolger van de National Reform Council, die ontbonden werd toen de eerste versie van de grondwet schipbreuk leed. Wat er tot nu bekend is geworden van de voorstellen, krijgt de raad lof en kritiek (zie bijgaand kader).

Prayut zei gisteren dat nationale hervormingen topprioriteit van de regering zijn. Het werk van de NRSA wordt gebruikt om de basis te leggen van het nationale strategieplan (zie hierboven). In reactie op kritiek dat de regering toekomstige regeringen aan banden legt, zei Prayut dat het regime die intentie niet heeft. ‘Het plan heeft niet tot doel de scepter te zwaaien over regeringen. Het bevat middelen om het land voorwaarts te brengen. De regering overweegt niet haar macht voort te zetten. Ze concentreert zich op de vraag hoe duurzame ontwikkeling te bereiken door hervormingen.’

Daar het onderwerp me nauwelijks interesseert – veel geblaat maar weinig wol – laat ik het hierbij. Meer weten? Klik hier: NRSA hands over final reform blueprint.

300 agenten bewaken hooggerechtshof

1 augustus – Het hooggerechtshof heeft niet om extra veiligheidsmaatregelen gevraagd, maar de politie neem het zekere voor het onzekere en bewaakt vandaag met driehonderd man het gerechtsgebouw aan de Chaeng Watthana weg in Laksi (Bangkok). In het gebouw bewaken tientallen bewakers de orde.

De veiligheidsmaatregelen houden verband met de semi-finale van de rechtszaak tegen oud-premier Yingluck die terecht staat voor plichtsverzuim in het hypotheeksysteem voor rijst. Vandaag houdt ze haar slotpleidooi, op 25 augustus vonnist het Hof. Yingluck wordt berecht door de afdeling voor politieke gezagsdragers van het hooggerechtshof. Op plichtsverzuim staat een maximumstraf van 10 jaar.

Aan een schatting hoeveel supporters naar het gerechtsgebouw komen om Yingluck een hart onder de riem te steken, waagt de krant zich niet. Op 21 juli, toen de laatste getuigen à decharge werden gehoord, waren het er duizend.

Maar het gebied is niet verklaard tot no-go zone en de politie verbiedt niemand naar de rechtbank te komen. Wel roept ze Yingluck’s fans op kalm te blijven en zich ordelijk te gedragen. De politie houdt de social media in de gaten. Politiewoordvoerder Krissana zegt: ‘We maken ons zorgen over een derde partij die onrust uitlokt.’

Pheu Thai sleutelfiguur (zoals de krant hem noemt) Watana Muangsook is zeker van de partij. Hij kwam vorig week in het nieuws omdat een politieteam van het Special Branch Bureau tegen hem en twee anderen aangifte heeft gedaan bij de CSD en gevraagd heeft om hun arrestatie.

Watana c.s. worden ervan beschuldigd supporters te hebben opgeroepen naar de rechtbank te gaan. Dat wordt op grond van de strafwet beschouwd als opruiing. De ‘stokebrand’ politicus heeft Prayut gewaarschuwd met ‘na de verkiezingen, kom ik erop terug. Onthou dat goed’. ‘Wat heb ik verkeerd gedaan door mensen te vragen Yingluck morele steun te verlenen? Dat heet aanmoediging.’ (Zie verder de pagina Rijst 4)

Kort nieuws dinsdag 1 augustus

Xaysana Keopimpha 2– De door de krant als drugsbaron aangeduide Xaysana Keopimpha uit Laos en twee mede-beschuldigden hebben gisteren in de Criminal Court onschuldig gepleit voor samenzwering bij de smokkel van methamphetamine naar Thailand.

Het is de tweede keer dat Xaysana sinds zijn aanhouding in januari op Suvarnabhumi voor de rechter staat, want in juli is het drietal door het OM in staat van beschuldiging gesteld voor de smokkel van 2,38 miljoen pillen. [Is de tweede aanklacht een juridisch foefje?]

De smokkel vond via Nakhon Phanom plaats tussen juli 2015 en december 2016. De pillen werden in aangepaste pickup trucks naar het Zuiden gebracht om van daar naar Maleisië te worden gesmokkeld.

In april zijn Xaysana en zes medeplichtingen aangeklaagd voor de smokkel van 1,2 miljoen pillen via Nong Khai. (Zie verder de pagina De zaak Akarakit Worarojchroendet, de speedracer die verdacht wordt van het witwassen van Xaysana’s drugsgelden)

– De mobiele applications Line, Grab en Uber krijgen eind dit jaar gezelschap van Line Taxi, dat met 20.000 wagens taxivervoer gaat verzorgen. De bestuurders komen van het Bangkok Taxi Co-operative Network, Thailand’s grootste taxinetwerk. Line Taxi kan via Line Man gebeld worden, de huidige mobiele app op Line.

Het Land Transport Department lanceert een eigen mobiele applicatie: Taxi OK en Taxi VIP. LTD directeur-generaal Sanith hoopt dat Line Taxi, Smart Taxi, All Thai Taxi en Taxi Suvarnabhumi zich aansluiten bij Taxi OK. De app richt zich op zakenmensen die een luxueuze wagen willen.

– Naar 45 functionarissen van het ministerie vam Financiën, waaronder de voormalige directeur-generaal  van de Belastingdienst wordt door een panel van het ministerie onderzoek gedaan omdat ze nagelaten hebben oud-premier Thaksin aan te slaan voor 17,6 miljard baht wegens de winst die hij heeft gemaakt bij de verkoop van zijn aandelen in telecombedrijf Shin Corp in 2006.

De aandelen stonden op naam van zijn twee kinderen, maar waren feitelijk eigendom van Thaksin. Nadat dit in 2010 door de Central Tax Court was vastgesteld lieten de betrokkenen na Thaksin een belastingaanslag op te leggen. De kinderen boekten een forse winst met de verkoop aan een bedrijf in Singapore. Naar verwachting wordt het onderzoek volgende maand afgerond. (Zie verder de pagina De zaak Panthongtae en Pinthongta)

– De regering weet het niet, maar Jom Petchpradab, een tv- presentator op YouTube, weet het wel: Wuthipong Kochathamakun aka Kotee die in 2014 naar Laos is gevlucht, en twee assistenten zijn zaterdag door tien gewapende mannen aangehouden en naar een geheime locatie gebracht. Daar werden ze mishandeld en met stroomstoten bewerkt. De twee anderen zagen kans te vluchten, waar Kotee nu is, is niet bekend. De ontvoerders spraken Thai.

De regering heeft eerder Laos gevraagd Kotee en zijn groep op te sporen, die via radiostations het regime kritiseren. In Thailand werkte Kotee destijds bij een roodhemd radiostation in Pathum Thani. Hij nam de benen in april 2014 nadat een arrestatiebevel wegens majesteitsschennis tegen hem was uitgevaardigd. Kotee wordt ook in verband gebracht met een wapenvondst in maart in Pathum Thani.

– Voormalig secretaris-generaal van Unctad Supachai Panitchpakdi heeft gisteren in een speech voor de Thai Chamber of Commerce aangedrongen op behoedzaamheid bij het Thailand 4.0 beleid (vierde industriële revolutie). Hij noemde het beleid ‘enigszins acceptabel’ en dat klinkt niet erg enthousiast. Supachai wees op tal van risico’s, maar die ga ik niet allemaal noemen.

Eén opmerking: Buitenlandse belangen kunnen misbruik maken van het 4.0 beleid op zo’n manier dat Thailand in het nadeel is. Thailand 4.0 staat voor een beleid dat gericht is op technologische vooruitgang en high-level diensten, bedoeld om de consumenten satisfactie te bevorderen door slimmere en gemakkelijker zakelijke activiteiten. [Snappez-vous?]

– Een long-tail boot met Europese en een ander vaartuig met Chinese toeristen zijn gisteren in de Andaman zee bij Koh Khao Phing Kan, beter bekend als het James Bond eiland, tegen elkaar gevaren waardoor de long-tail boot is gekapseisd. Aan boord waren elf Noren, vier Belgen, een Thaise tourgids en drie bemanningsleden. Ze zijn allen uit het water gered.

Negentien personen zijn voor behandeling in het ziekenhuis opgenomen, één is ernstig gewond. Hoeveel Chinezen in de andere boot zaten, is niet bekend. Zij vielen niet in zee. Vermoedelijk was de aanvaring te wijten aan het slechte zicht.

Reacties niet mogelijk