Bomaanslag Ratchaprasong

Breaking News maandag 17 augustus
Twee explosies in Ratchaprasong (Bangkok) hebben maandag aan het begin van de avond volgens de laatste berichten aan 19 personen het leven gekost. 123 anderen, meest buitenlandse toeristen, raakten gewond. Twee taxi’s ontploften en vlogen in brand. Twee explosieven, die later werden ontdekt, zijn onschadelijk gemaakt. Een was bevestigd aan een pijler van de BTS (bovengrondse metro). Alle 438 gemeentescholen van Bangkok en twee in de omgeving van de rampplek blijven dinsdag gesloten.

Bomaanslag Bangkok: x doden, y gewonden

18 augustus – CITY BOMB HORROR kopt Bangkop Post vandaag in vette kapitalen. De krant noemt andere aantallen doden en gewonden dan de website. De krant heeft het ook niet over twee explosies, zoals gemeld op de website, maar één.

De bom, die op een bank naast het hek om de Hindu Erawan Shrine lag, bestond uit een pijp, gevuld met kruit. Hij werd kort voor 7 uur elektronisch tot ontploffing gebracht. Om kwart over zeven arriveerde de politie en sloot het gebied af, zodat reddingswerkers en bomexperts aan het werk konden.

De plaats van de ontploffing lag bezaaid met menselijke lichaamsdelen. Ruim vijftig gewonden zijn naar het nabijgelegen Police General Hospital gebracht, van wie twintig ernstig gewond zijn. De overige gewonden zijn in zeven andere ziekenhuizen opgenomen. De BTS (bovengrondse metro) werd stilgelegd.

De bomaanslag was de derde sinds de militaire coup van mei vorig jaar. In februari ontplofte een bom bij winkelcentrum Paragon. Daarbij raakte één persoon licht gewond. In maart ontplofte een bom op het parkeerterrein van de rechtbank aan de Ratchadaphisek Road (geen gewonden).

De premier heeft de bevolking gemaand kalm te blijven en geen informatie over de aanslag op de social media te delen. De autoriteiten bekijken of het zin heeft de Internal Security Law in werking te stellen (niet te verwarren met de noodtoestand). Het leger heeft gewaarschuwd voor tien potentieel gevaarlijke plaatsen, waaronder bekende wegen als Silom, Khao San en Sukhumvit. Politie en leger hebben er posities ingenomen. De Britse ambassadeur heeft zijn landgenoten opgeroepen voorzichtig te zijn.

De krant meldt ‘at press time’ 16 doden en tenminste 80 gewonden; de website 19 doden en 123 gewonden.

De grond schudde zoals bij een aardbeving
Op pagina 2 veel foto’s en quotes van ooggetuigen. ‘It was very loud and the ground shook like an earthquake’, aldus een hotelbewaker die bij de verkeerslichten op de Ratchaprasong kruising stond te wachten toen de bom ontplofte.’It felt like I was hit by a big rock on my right ankle and suddenly I fell with my motorbike to the ground.’

Hij is aan zijn verwondingen behandeld in het politieziekenhuis. Een Chinese werknemer vertelt dat veel gewonden Chinezen zijn. Het politieziekenhuis en het Ramathibodi ziekenhuis hebben om tolken gevraagd, zodat de artsen met de gewonden kunnnen communiceren.

Update 10.41 Thaise tijd
De politie bestudeert beelden van de 15 CCTV-camera’s in het gebied. Mogelijk heeft ze de verdachten opgemerkt die de bom hebben geplaatst, maar dit is nog niet bevestigd. Op de sociale media circuleert een bericht over een ‘witte buitenlander’, die in een tuktuk was gearriveerd en een tas droeg, die hij later niet bij zich had. Kort daarna ontplofte de bom.

De Ratchaprasong kruising blijft tot dinsdag 12 uur gesloten. Het politieonderzoek wordt bemoeilijkt doordat de explosie alle sporen van de constructie en de herkomst van het explosief heeft vernietigd.

Aan de dood ontsnapt
Berichtgeving over rampen kent vaak verhalen van mensen die de ramp hebben overleefd doordat ze bijvoorbeeld te laat kwamen, de weg waren kwijt geraakt, een andere route hadden genomen. En dat laatste geldt voor de Australische rocker Jimmy Barnes, de leadzanger van de band Cold Chisel, zijn familie en vrienden. Het gezelschap was op weg naar een restaurant in het Intercontinental Hotel en besloot vanwege de drukte bij de Erawan shrine de voetgangersbrug te nemen. Dat besluit redde hun leven, want toen ze daarop liepen, ontplofte de bom.

Financiële vergoeding
Nabestaanden van de dodelijke slachtoffers hebben recht op een voorlopige financiële vergoeding van 100.000 baht. Gewonden krijgen 30.000 baht voor medische uitgaven plus een compensatie waarvan de hoogte nog moet worden vastgesteld. Slachtoffers met lichte verwondingen dienen de kosten te declareren bij de politie in Lumphini.

Verdachte in beeld
De politie heeft een foto verspreid van beelden van een beveiligingscamera. Op de beelden is te zien dat een man in een geel shirt plaats neemt op een bankje bij de Erawan Shrine. Hij legt zijn rugzak onder de bank en neemt daarna een motortaxi. De politie bestudeert nu de camerabeelden van 15 camera’s van de afgelopen twee weken. Voor de camerabeelden klik hier.

Weer een bom
Dinsdagmiddag werd vanaf de Sathorn brug een bom op de Sathorn pier gegooid, maar de bom ketste af op het ponton en belandde in het water waar die ontplofte. Duikers zijn het water ingegaan om wat er van de bom over is te achterhalen. Er waren geen gewonden en de schade was was ook nihil.

Reisadviezen
23 landen hebben een reisadvies voor Thailand uitgegeven. De meeste dringen er bij vakantiegangers op aan voorzichtig te zijn (niveau 2). Negen landen hebben een zwaarder advies gegeven (niveau 3). Alleen Hong Kong adviseert zijn burgers niet-noodzakelijke reizen naar Thailand te vermijden.  Nederland is het meest soepel met niveau 1: wees je bewust van de situatie om je heen, zegt ons landje. Geen enkel land heeft zijn onderdanen verboden Thailand te bezoeken. Myanmar heeft specifiek gewaarschuwd voor tien plaatsen in Bangkok, waaronder Khao San Road en Sukhumvit Road.

Mogelijk afrekening voor Uighur deportatie

19 augustus – Mogelijk motief: Wraak voor de deportatie van 109 Uighur vluchtelingen naar China. De bommen: Pijpbom, professioneel gemaakt, bevatte kogels uit kogellagers. Locaties: Erawan Shrine in Ratchaprasong en de Sathorn pier. Verdachte: Midden-Oosters uitziende man. Slachtoffers: 20 Thais en buitenlanders, 125 gewonden. Doel: Zoveel mogelijk slachtoffers maken.

Zie hier in een notendop het drama dat zich maandag en dinsdag voltrok in Bangkok. Bangkok Post trekt er vandaag drie volle pagina’s voor uit: voorpagina, pagina 2 (fotopagina) en een pagina met reacties, plus elders in de krant het hoofdredactioneel commentaar en losse verhalen.

De Uighur connectie wordt gelegd door de Chinese media; ook de politie houdt er ernstig rekening mee, aldus een bron, dat sprake is van een afrekening. Die deportatie in juli en de scheiding van mannen, vrouwen en kinderen (die naar Turkije mochten) is internationaal zwaar gekritiseerd omdat ze in strijd was met het internationaal recht.

De jacht op de dader
Dit zou hem kunnen zijn: de man die maandag dood en verderf zaaide in hartje Bangkok. Op camerabeelden is te zien dat hij plaats neemt op een bankje bij de Erawan Shrine, zijn rugzak afdoet en die onder de bank legt. Zonder rugzak loopt hij weg. Hij vertrok met een motortaxi. De politie hoopt dat de bestuurder zich meldt. Korte tijd later ontplofte de pijpbom, elektronisch tot ontploffing gebracht met een mobieltje. Bekijk de camerabeelden hier.

De politie is in de Nana sois 3, 5, 9 en 11 op zoek naar de verdachte. Deze buurt is populair bij Uighur mgranten.

Premier Prayut
Premier Prayut wil niets zeggen over het motief van de dader. ’Ik wil geen paniek veroorzaken of de onderzoekers op het verkeerde spoor brengen’, zei hij tijdens een persconferentie. Hij drong er bij de media op aan verantwoordelijk te berichten en het veroorzaken van paniek te voorkomen.

Gisteren na de aanslag op de Sathorn pier verscheen hij 10 minuten op de televisie. Hij condoleerde de nabestaanden van de slachtoffers en zei: ‘Dit incident toont aan dat ons land nog steeds een persoon of een groep heeft die vijandig naar de natie zijn en actief opereren. Misschien doen ze het voor een politiek motief of om de economie of het toerisme te ondermijnen of om een andere reden. De regering zal de daders en hun medeplichtingen zo snel mogelijk vinden.’

Sathorn pier
Dinsdag aan het begin van de middag werd vanaf de Taksin brug een bom gegooid in de richting van het drukke walking platform dat naar de Sathorn pier leidt. De bom raakte een pilaar en viel in het water waar hij ontplofte. De bom was van dezelfde makelij als de bom in Ratchaprasong. Er waren geen gewonden en de schade was nihil. Duikers hebben bomresten opgedoken.

Vier familieleden verloren
Alhoewel leed niet valt te meten, lijkt de Maleisiër Neoh Hock Guan het zwaarst getroffen met vier familieleden die omkwamen: zijn echtgenote, zijn nichtje van 5, zijn zoon en zijn schoonzoon. Een vijfde familielid, de zuster van zijn vrouw,  is nog niet gevonden. Alleen hij en zijn zeven maanden zwangere dochter hebben de aanslag overleefd.

Omdat de dochter niet tegen de rook van wierookstokjes kan liep ze, gevolgd door haar vader, weg van de Erawan shrine en dat is hun redding geworden. Toen de bom ontplofte, stonden ze achter het heiligdom. De vader liep slechts lichte verwondingen aan zijn benen op.

Kogellagers
Dokter Udomsak, hoofd van de Forensic Medicine Unit van het Chulalongkorn ziekenhuis, zegt kogels uit kogellagers te hebben gevonden in de lichamen van de doden. ‘Dat is gedaan om meer mensen te doden. De slachtoffers die ik heb gezien, zijn door de kogels om het leven gekomen en niet zozeer door de impact van de ontploffing.’
Het ziekenhuis heeft 27 slachtoffers opgenomen. Zes mochten al vertrekken, vijf slachtoffers liggen in coma.

Corps diplomatique
Alles onder controle, was de boodschap die ambassadeurs, zaakgelastigden, hoge functionarissen en vertegenwoordigers van internationale organisaties gisteren te horen kregen van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Permanent secretaris Norachit zegt: ‘We wilden het diplomatieke korps geruststellen dat de regering er voor hen is. We nemen hun zorgen in ontvangst. We kunnen de situatie aan.’

VN secretaris-generaal Ban Ki-moon uittte gisteren zijn afkeuring van de aanval. ‘Ik hoop dat degenen die er voor verantwoordelijk zijn, worden berecht.’ De Britse minister van Buitenlandse Zaken heeft bevestigd dat een Britse, die in Hong Kong woont, om het leven is gekomen. De Britse premier Cameron zei gisteren ‘diep bedroefd’ te zijn over de bomaanslag. Ook de EU en tal van landen hebben hun medeleven betuigd.

Beveiliging opgeschroefd
De politie en het leger hebben in het hele land de beveiliging versterkt bij toeristische attracties, regeringsgebouwen, energiecentrales, winkelcentra, hotels en pensions, markten, spoorwegstations, luchthavens, busstations, consulaten en in Chinese wijken.

Politiecommissaris Somyot heeft zijn dienders van de politieregio 1 tot met 9 [Is dat het hele land?] opgedragen controleposten op te zetten en auto’s steeksproefgewijs te doorzoeken op wapens, explosieven en ander illegaal spul. Hij adviseert de zichtbaarheid op openbare locaties, waar grote groepen toeristen komen, te vergroten. Ook dienen agenten in burger te speuren naar personen die kwaad in de zin hebben. Ten slotte vraagt hij bewakingscamera’s te controleren.

Geen verband met geweld in het Zuiden
Omdat mensen dat zouden kunnen denken, heeft de president van het Islamic Committee of Pattani gezegd dat de bomaanslag geen verband houdt met het conflict in het Zuiden. Hij riep op naar de feiten te kijken. ‘Er zijn geen aanwijzingen voor die veronderstelling.’

De president van de Pondok Association in vijf zuidelijke provincies van Thailand was iets minder stellig. Hij betwijfelt of de aanslag verband houdt met het zuidelijk geweld. ‘Dat is onwaarschijnlijk.’

Vrijwilligers bieden hulp aan
Veel mensen in Ratchaprasong haastten zich na de bomaanslag naar de rampplek. Ze hielpen bij het vervoer van gewonden, kochten flessen water en troostten slachtoffers. De oproep van het Police General Hospital om Chinese tolken was niet aan dovemansoren gericht. Veel vrijwilligers, inclusief toeristen, boden hulp aan.

Op de social media doen internetgebruikers onder de hashtag #prayforthailand de beste wensen en gebeden aan slachtoffers toekomen. Er wordt opgeroepen geen foto’s van de slachtoffers te delen.

Bij het National Blood Centre van het Rode Kruis stonden mensen gisteren al vroeg in de rij om bloed te doneren.

Compensatie
Staf van het Rights and Liberties Protection Department bezocht gisteren in de ziekenhuizen slachtoffers om hen te informeren over de compensatieregeling. Medische kosten tot 20.000 baht worden vergoed en degenen die tijdelijk niet kunnen werken, ontvangen 200 baht per dag, maximaal 1 jaar. Een bedrag van 30.000 baht is beschikbaar voor het verlies van eigendommen. Het ministerie van Toerisme en Sport keert maximaal 300.000 baht aan buitenlanders uit bij verlies van organen, handicaps of dood. De overige details laat ik onvermeld.

Update
Premier Prayut gelooft niet dat Uighur terroristen achter de bomaanslag van maandag zitten, anders zou een Uighur groep wel de verantwoordelijkheid hebben opgeëist. Dat zei hij woensdag tijdens zijn bezoek aan het Great King’s Monument in Prachuap Khiri Khan.

Hij riep de daders op zich te melden, want volgens hem lopen ze gevaar. Hun opdrachtgevers weten dat de autoriteiten vastbesloten zijn de daders te vangen. Ze zouden hen kunnen doden om hun stilzwijgen te verzekeren. Die Prayut heeft toch vreemde ideeën.

De politie heeft een compositietekening van de verdachte verspreid en een bedrag van 1 miljoen baht in het vooruitzicht gesteld voor degene die informatie kan geven, leidend tot de aanhouding van de verdachte.

Loos alarm
Het bleek karton, gewikkeld in zwart plastic met plakband eromheen. Loos alarm dus, de ‘bom’ die woensdagmiddag onder BTS station Nana werd gevonden. Een EOD-team sprak het verlossende woord, waarna de afgesloten ingang van het BTS station weer open ging en rijbanen van de Sukhumvit Road werden vrijgegeven.

Ratchaprasong
ราชประสงค์  Râatchápràsǒng betekent letterlijk ‘s Konings Wens’, râatchá alles wat met de ‘koning, de heerser’ te maken heeft en prasong ‘wens, doel, begeerte’. Het hele (grond)gebied er omheen is eigendom van het Crown Property Bureau en staat vol met de meest luxe hotels en shopping malls. Achter Siam Paragon staat het paleis van princes Sirindhorn, Sra Pathum, gebouwd door haar grootvader dokter prins Mahidol. Dit hele gebied is altijd het door velen (sommigen) gehate symbool geweest van de heersende elite in Thailand. Op 19 mei 2010 ging CentralWorld als eerste in vlammen op. De bittere herinnering aan die tijd leeft bij velen voort. (Tino Kuis, Chiang Mai)

Premier gelooft niet in Uighur connectie

20 augustus – Ik meldde het gisteren al in een update:  Premier Prayut gelooft niet dat Uighur terroristen achter de bomaanslag van maandag zitten, anders zou een Uighur groep wel de verantwoordelijkheid hebben opgeëist. Dat zei hij woensdag tijdens zijn bezoek aan het Great King’s Monument in Prachuap Khiri Khan.

Prayut vroeg de media op te houden in het beleid van de regering ten aanzien van de Uighur vluchtelingen te ‘graven’. Het besluit van de regering om de Uighur mannen, vrouwen en kinderen te scheiden en 109 mannen terug te sturen naar China heeft internationaal veel kritiek opgeroepen. De VN Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen wees erop dat de deportatie in strijd was met het internationaal recht.

De premier heeft verder de daders opgeroepen om zich te melden; volgens hem lopen ze gevaar. Hun opdrachtgevers weten dat de autoriteiten vastbesloten zijn de daders te vangen. Ze zouden hen kunnen doden om hen het zwijgen op te leggen.

Die Prayut heeft toch vreemde ideeën. Want hij gaf de politie ook het advies om naar de Amerikaanse misdaadserie Blue Bloods te kijken. Zo krijgen ze ‘tips, ideeën en inzicht voor hun zaken. […] Alhoewel onze agenten niet zo capabel zijn als degenen in de serie, zijn we in onze eigen league goed.’

Als hashtag voor de social media heeft Prayut, wiens echtgenote Engels doceert aan de Chulalongkorn universiteit, Stronger Together, voorgesteld. Ik zag de oproep vandaag al verwerkt in het decor van een journaal op de televisie. ‘Noem het niet pretentieus omdat ik een Engelse term gebruik, maar het moet een internationale uitdrukking zijn.’

Brits aanbod afgewezen
Verder heeft de premier het Britse aanbod hulp te verlenen bij het onderzoek afgewezen. Dat werd gedaan door de Britse minister van Buitenlandse Zaken Philip Hammond, mogelijk omdat een van de dodelijke slachtoffers de Britse nationaliteit heeft, een 19-jarige vrouw uit Hong Kong, die in Engeland rechten studeerde. Haar ouders namen de eerst beschikbare vlucht naar Bangkok, nadat ze op de hoogte waren gebracht van het lot van hun dochter.

Prayut: ‘Willen jullie dat het buitenland zich in elke kwestie mengt? Dat doet geen enkel land. Het is een schending van souvereiniteit. Het is niet nodig om buitenstaanders erbij te betrekken. Ze mogen advies geven, maar ze kunnen niet deelnemen aan het onderzoek omdat het in Thailand is gebeurd.’

Beloning
De Criminal Court heeft gisteren een arrestatiebevel voor de verdachte uitgevaardigd. De politie heeft een compositietekening verspreid en een bedrag van 1 miljoen baht in het vooruitzicht gesteld voor degene die informatie kan geven, leidend tot de aanhouding van de verdachte.

Maar je hebt altijd baas boven baas. Roodhemdleider Somwang Assaree biedt een extra beloning van 2 miljoen baht. Somwang, eigenaar van een bedrijf in elektrische apparaten en voormalig secretaris van voormalig staatssecretaris Nattawut, ook een roodhemdleider, zal het geld persoonlijk overhandigen aan de informant.

De motortaxibestuurder bij wie de verdachte achterop stapte, nadat hij zijn rugzak had achtergelaten onder een bank bij de Erawan Srine, heeft zich bij de politie gemeld. Volgens een update op de website gaf hij een papiertje waarop Lumpini park stond geschreven. Onderweg belde de man in een voor de bestuurder onbekende taal, in ieder geval geen Engels. Uit camerabeelden blijkt dat hij daar inderdaad is afgestapt; hij werd voor het laatst gezien op de Sala Daeng kruising, vlakbij de ingang van het park.

De update zegt ook dat de politie twee andere mannen in het vizier heeft, die dicht bij de hoofdverdachte stonden toen hij zijn rugzak afdeed en onder het bankje legde waarop hij zat. Van hen zijn alleen vage camerabeelden beschikbaar. De een droeg een rood shirt en de ander een wit.

Loos alarm
Het bleek karton, gewikkeld in zwart plastic met plakband eromheen. Loos alarm dus, de ‘bom’ die woensdagmiddag onder BTS station Nana werd gevonden. Een EOD-team sprak het verlossende woord, waarna de afgesloten ingang van het BTS station weer open ging en rijbanen van de Sukhumvit Road werden vrijgegeven.

Sathorn pier
Duikers bij de Sathorn pier hebben resten van een stalen pijp gevonden, die gebruikt moet zijn bij de bomaanslag dinsdag. Aan het begin van de middag werd er vanaf de Taksin brug een pijpbom, identiek aan de Erawan bom, naar het ponton gegooid, maar die ketste af op een pilaar en ontplofte in het water van een kanaal dat naar de Chao Phraya rivier loopt. De pier is een belangrijke opstapplaats. Het is er vaak druk, dus moet zijn uitgekozen om zoveel mogelijk slachtoffers te maken, net als de aanslag van maandag.

Kritiek
Surachart Bumrungsuk, hoogleraar internationale betrekkingen aan de Chulalongkorn universiteit, vindt dat de regering discreter had moeten zijn en niet zo snel conclusies had moeten trekken over de bomaanslag.

‘Elke buitenlandse regering, die geconfronteerd wordt met zo’n ramp, komt niet met een snelle theorie over de daders, maar probeert het vertrouwen van de bevolking en de internationale gemeenschap te winnen voor veiligheid en gerechtigheid. De regering dient nauwgezet en duidelijk te zijn bij verklaringen en niet te proberen de publieke opinie of sentimenten op dubieuze wijze naar politieke lijnen te leiden.’

Straatverkopers
De straatverkopers die hun boterham verdienen bij de Erawan Shrine, zijn weer teruggekeerd, maar de schrik zit er nog goed in. Een vrouw die er al 40 jaar bloemen verkoopt, zegt voortdurend rond te kijken of ze iets verdachts ziet. Alhoewel ze eerder getuige was van protesten en rellen in Ratchaprasong, was dit de eerste keer dat ze vreesde voor haar veiligheid. ‘Maar wat kan ik doen? Als ik niet kom werken, heb ik geen geld.’

De straatverkopers hadden geluk dat de bomaanslag op maandag plaatsvond, want dan mogen ze er niet staan. Ze zijn al eens gewaarschuwd door de gemeente geen afval aan te nemen van voorbijgangers of toeristen. Morgen houdt de gemeente een ceremonie ter nagedachtenis aan de slachtoffers.

Een agent van de toeristenpolitie zegt dat de situatie weer normaal begint te worden. De toeristen, vooral Chinezen, komen terug. Ze lijken zich geen zorgen te maken over de explosie. Een Chinese toerist zegt dat niets hem kan weerhouden Thailand te bezoeken. ‘Ik ben noch bang, noch raak in paniek. Ik vind het heerlijk om in de toekomst Bangkok te bezoeken.’

Update: Tuk-tuk
De tuk-tuk bestuurder die de verdachte naar de Erawan Shrine bracht, krijgt van de politie 30.000 baht als hij zich meldt. De politie heeft het telefoonnummer van de hoofdonderzoeker bekend gemaakt met het verzoek contact op te nemen. Ze belooft zijn identiteit geheim te houden en garandeert zijn veiligheid. Of dat voldoende is, de man over de streep te trekken, die kennelijk bang is voor represailles, valt nog te bezien, want weinig is en blijft geheim in Thailand. De motortaxibestuurder die de verdachte naar Lumpini bracht, heeft al wel met de politie gesproken. Die is kennelijk minder bang uitgevallen.

Update: Brahma
Het beeld van de oppergod en schepper Brahma (met de vier gezichten) in de Erawan Shrine is bij de bomaanslag licht beschadigd. De kin is gebroken, het beeld is op twaalf plaatsen geraakt en een ruit is gebroken. Maandag beginnen reparatiewerkzaamheden door het Fine Arts Department. Die zullen ongeveer twee weken in beslag nemen. Het werk kan ter plaatse worden uitgevoerd.

Bomaanslag: Toerisme kind van de rekening?

20 augustus – Stel de vraag: Wat is de invloed van de bomaanslag op het toerisme? Leg de vraag voor aan allerlei organisaties en je hebt een artikel. Maar ik noem het bladvulling, want het is allemaal natte-vingerwerk. Bangkok Post maakt zich er trouwens met een jantje-van-leiden vanaf door alleen de minister te bevragen en twee hotelexploitanten. Alsof er geen TAT en reisbureaus zijn.

Het ministerie van Toerisme en Sport handhaaft zijn target van 28,8 miljoen buitenlandse toeristen in 2015 ondanks een mogelijke afname van toeristen uit het buitenland. Dat zegt de minister van Toerisme en Sport, maar die is volgens mij niet goed wijs met haar rare ideetjes, zoals een polsbandje voor toeristen na de dubbelmoord op Koh Tao. Ik zou zeggen: minder toeristen betekent een lagere target, maar ja, ik ben dan ook geen Thai.

Open deuren intrappen kan ze ook heel goed: ‘Het is nog te vroeg om de schade voor het toerisme te schatten, maar we maken ons wel zorgen voor de rest van het jaar’, een quote die mij in strijd lijkt met het handhaven van de target. Nog eentje: De bomaanslag zou een psychologisch effect kunnen hebben op buitenlandse toeristen, vooral Chinezen, van wie sommigen hun trip annuleren of uitstellen. Tja, minister, het zou ook zo maar kunnen gaan regenen. Ten slotte: Naar verwachting neemt het aantal annuleringen de komende twee weken toe. Hoezo twee weken? Waarom niet drie?

Het toerisme wordt beschouwd als de belangrijkste groeimotor van de Thaise economie. Vorig jaar waren de inkomsten goed voor 16 procent van het bruto binnenlands product. Tot zondag steeg het aantal buitenlandse toeristen dit jaar met 31,3 procent naar 19 miljoen en steeg de omzet met 32,9 procent naar 902 miljard baht. Het aantal Chinese toeristen steeg de eerste zeven maanden van het jaar met 112 procent naar 4,78 miljoen. Voor het hele jaar wordt gerekend op 7 miljoen.

Centel meldt annuleringen van 50 kamers in het Centara Grand hotel. Maar de vice-president financiën en administratie denkt dat de situatie over drie tot zes maanden weer als vanouds is. De Erawan Group (Grand Hyatt Erawan hotel) trekt er een maand voor uit als er zich geen nieuwe incidenten voordoen.

Nok Air baas Patee voorspelt een ‘ernstig schadelijk’ gevolg voor het toerisme. ‘Dit is het ergste wat ons ooit is overkomen. Niet eerder in mijn leven heb ik dit meegemaakt. Er zijn te veel doden, met name buitenlanders, en dat maakt het erger.’ (Bron: Bangkok Post, 19 augustus)

N.B.Het openingsartikel van de Business-bijlage behandelt de vraag wat de invloed is op de economie. Een groot aantal organisaties passeert de revue, maar ik heb nu geen puf meer mij erin te verdiepen. Samengevat: de invloed is voornamelijk psychologisch en van korte duur.

Bomaanslag: Toerisme kind van de rekening? (2)

20 augustus – Thailand’s toerisme industrie is weliswaar na vorige uitbraken van politieke onrust hersteld, maar een bomaanslag in het hart van Bangkok, gericht op buitenlanders, zal een veel grotere uitdaging vormen, zeggen analisten.

De aanslag van maandag bij de Erawan Shrine, waarbij 20 personen om het leven kwamen van wie meer dan de helft buitenlander, kent in de hoofdstad geen precedent ondanks een geschiedenis van coups en tien jaar instabiliteit die soms gewelddadig werd. Een tweede bomaanslag bij de Sathorn pier dinsdag vergroot de zorgen.

Het is ironisch dat de bom ontplofte, enkele uren nadat optimistische cijfers over het toerisme waren bekend gemaakt. In het tweede kwartaal slonk de economische groei, maar de enige lichtpuntjes waren het toerisme en de publieke bestedingen.

‘Het toerisme is de laatste volledig functionerende machine van economische groei in Thailand’, zegt econoom Santitarn van Credit Suisse. Hij veronderstelt dat de groei in de tweede helft van het jaar verzwakt omdat toeristen, vooral uit China snel reageren.

23 landen hebben inmiddels een reisadvies uitgegeven, maar geen enkele land heeft Thailand onveilig verklaard. Reisagenten in Hong Kong hebben alle georganiseerde tours naar Bangkok tot eind augustus geschrapt. Woendag werd de Japan Expo Thailand 2015 uitgesteld, aldus Kyodo News. Die zou van 28 tot 30 augustus plaatsvinden in CentralWorld, het winkelcentrum tegenover de Erawan Shrine. De organisator laat op zijn website weten dat het evenement tot nader orde is uitgesteld.

Zulke snelle reacties laten zien dat ze het herstel in de toerisme industrie kunnen ondermijnen, zegt BMI Research, een dochter van de Fitch Group, een bedrijf dat financiële informatie levert.

Adithep Vanabriksha van Aberdeen Assett Management Co denkt dat het toerisme op korte termijn met 10 procent vermindert. De krant tekent daarbij aan dat 1 op de 5 toeristen uit China komt. Vorig jaar bezochten 25 miljoen toeristen Thailand, voor dit jaar wordt gerekend op 28,8 miljoen, die 2,2 biljoen baht in het laatje brengen. (Bron: Bangkok Post, 19 augustus)

Roodhemd voorspelt bomaanslag Ratchaprasong

20 augustus – Nu eens geen waarzegger maar een man uit Chachoengsao die voorspelt dat er tussen 14 en 18 augustus iets staat te gebeuren in Bangkok. Pongpob Boonsaree (36) schreef het op zijn Facebook-pagina en zat er dus niet ver naast want op 17 augustus ontplofte een bom bij de Erawan Shrine, 20 personen de dood injagend en 125 personen verwondend.

De man meldde zich gisteren bij de politie om zijn onschuld aan te tonen. Hij zegt de waarschuwing te hebben ontleend aan de Facebook-pagina van een politieke groep, en zei met de politie te zullen samenwerken bij het onderzoek naar de desbetreffende pagina.

Volgens hem heeft de groep, die 70.000 leden telt, eerder berichten geplaatst over politieke en algemene incidenten, inclusief in het Zuiden, die in de meeste gevallen juist bleken. Elke keer verschijnt een bericht slechts 15 seconden en wordt daarna verwijderd. [?]

Pongpob heeft toegegeven lid te zijn van het UDD (roodhemden). Hij heeft deelgenomen aan politieke rally’s van het UDD, maar zegt zich niet te verzetten tegen het huidige militaire bewind. De politie doet huiszoeking bij hem in Chachoengsao. Hij is nog nergens van in beschuldiging gesteld. (Bron: website Bangkok Post, 19 augustus)

Erawan Shrine is een krachtig heiligdom

20 augustus – De Erawan Shrine met het beeld van Brahma, de hoogste god in het hindoeïsme, heeft de bomaanslag van maandag overleefd. Alleen het hek werd ontzet. Het beeld was dan ook niet het doelwit, maar dat waren de omstanders die er wierookstokjes brandden en om voorspoed baden.

Het heiligdom werd op advies van een bekende sjamaan in 1956 gebouwd en ingezegend om de heilige godheden die in het gebied verblijven, te informeren over het nieuw gebouwde hotel Erawan, wat de heilige naam is van de olifant van de god Indra.

De sjamaan geloofde dat de geest die in de Erwan Shrine verblijft, de geest van Phra Pinklao is, een van de broers van koning Rama IV die na zijn dood in de hemel de bediende van Brahma werd. Geleidelijk aan groeide het geloof in de spirituele kracht van het heiligdom en werd de Ratchadamri kruising bekend als de ‘intersection of the Gods’.

Midden jaren zestig verrees Bangkok’s eerste warenhuis er, Thai Daimaru, en in 1990 ging het World Trade Centre open, tegenwoordig CentralWorld. Het geloof in de kosmische signalen van de Erawan Shrine was zo sterk dat Hindoegod Phra Timurati als tegenkracht werd ingezet. Ook de andere nieuwe gebouwen, zoals Amarin Plaza (Lord Indra) en Gaysorn Plaza (Phra Lakshmi), kregen hun eigen beschermheer.

In 2006 sloeg een gestoorde man het beeld aan stukken. Hij werd door omstanders zo zwaar mishandeld dat hij op het voetpad naar zijn hotel dood neerviel. Snel werd het beeld vervangen door een nieuw exemplaar, maar voor het aura van zijne heiligheid met de vier gezichten heeft dat geen gevolgen gehad.

Nog steeds is de Erawan Shrine voor Chinezen en Thais een gewilde plaats om te bidden voor voorspoed. Dus vragen echtparen er om baby’s, vragen studenten om hoge cijfers en vragen lovers om bevestiging van hun liefde. (Bron: Bangkok Post, 19 augustus)

Update
Het beeld van Brahma blijkt toch licht beschadigd te zijn. De kin is gebroken, het beeld is op twaalf plaatsen geraakt en een ruit is gebroken. Maandag beginnen reparatiewerkzaamheden door het Fine Arts Department. Die zullen ongeveer twee weken in beslag nemen. Het werk kan ter plaatse worden uitgevoerd.

Toerist kijkt de kat uit de boom

21 augustus – De vraag is: wat gaat de toerist doen? Tot nu toe is 5 procent van de tour- en hotelkamer reserveringen geannuleerd. ‘Wanneer Thailand niet snel het vertrouwen van toeristen kan herstellen, zullen we de komende week of twee aanzienlijke annuleringen zien’, vreest voorzitter Surapong van de Thai Hotels Association.

En dat zou jammer zijn, want het ging zo goed. In de eerste zeven maanden van dit jaar bedroeg de bezettingsgraad 70 procent, aanzienlijk meer dan de 50 à 60 procent in dezelfde periode vorig jaar.

Zijn dit nog redelijk harde cijfers, dat geldt minder voor het aantal toeristen dat zelfstandig reist. Voormalig voorzitter Sisdivachr van de Association of Thai Travel Agents, zegt dat het aantal zelfstandige reizigers uit China en Hong Kong ‘dramatisch’ is verminderd, maar waar hij deze wijsheid vandaan haalt, is gissen. Sisdivachr gelooft sterk dat de regering de situatie kan beheersen, ook al zo’n kreet die om een nadere toelichting vraagt.

Verder is het volgens hem nog te vroeg om het effect op de voorverkoop van tours te bepalen. ‘Als er geen bomaanslagen meer zijn, komen de Chinese toeristen wel terug’, zegt hij hoopvol.

De president van de CCT Group zegt dat zijn bedrijf is plat gebeld uit China met vragen over de situatie in Bangkok, maar slechts een paar reisbureaus hebben tours geannuleerd. Reisagenten kunnen trouwens hun programma aanpassen en activiteiten in en om Ratchaprasong laten vervallen. En wanneer de regering de situatie in de hand heeft, komen Chinezen binnen een maand terug, is zijn prognose.

In de Khao San Road, oftewel het backpacker’s paradijs, zijn de verkopen in bars en restaurants met 70 procent gedaald, beweert een adviseur van de Khao San Road Road Business Association, een percentage dat met een dubbele pen lijkt te zijn geschreven. Is die 70 procent dan gestopt met eten? Wanneer de regering geen kans ziet de terrorist aan te houden, voorspelt hij een sombere toekomst van een maand.

De Mice-sector heeft nergens last van. De president van het Thailand Convention and Exhibition Bureau zegt dat geen enkel in oktober gepland evenement is geannuleerd. (Bron: Bangkok Post, 20 augustus)

Bomaanslag: Vermoedens van teamwerk

21 augustus – Twee onderwerpen domineren de krant vandaag: de bomaanslag bij de Erawan Shrine en de wijziging van de kabinetssamenstelling. Om met dat laatste te beginnen: Het nieuwe kabinet telt tien nieuwe gezichten met als belangrijkste wijziging een nieuw economisch team dat de kwakkelende Thaise economie moet los trekken.

Het belangrijkste nieuws over de bomaanslag: De politie vermoedt een team van meer dan tien personen achter de aanslag, ze houdt rekening met elk denkbaar motief, er is geen relatie met internationaal terrorisme en de twee mannen die eerder werden genoemd als mogelijke medeplichtige, gaan vrijuit. De tuk-tuk bestuurder die de verdachte naar de Erawan Shrine heeft gebracht, heeft zich inmiddels gemeld.

Veel theorie dus, maar nog geen spatje hard bewijs. Politiecommissaris Somyot zegt dat de politieonderzoekers zich baseren op evidence (bewijs, aanwijzingen), getuigenverklaringen [van wie?], en gesprekken met buitenlandse inlichtingendiensten. Het veronderstelde team zou een maand aan de voorbereidingen voor de aanslag hebben gewerkt. De route ernaar toe enkele malen verkend, componenten verzameld om de bom te maken en een ontsnappingsroute uit Bangkok gepland. De verdachte (met de rugzak) zou zich hebben kunnen voordoen als een buitenlander om de politie op een dwaalspoor te brengen.

De tuk-tuk bestuurder heeft verklaard de man te hebben opgepikt bij het Hua Lamphong station. Hij gaf eerst als bestemming ‘Chula’ (Chulalongkorn universiteit) op en veranderde die onderweg aan de hand van een kaartje op zijn mobiele telefoon in het Erawan hotel. Met de motortaxibestuurder die de man van Ratchaprasong naar Lumpini bracht, is ook al gesproken. Op camerabeelden is hij daar gesignaleerd. Maar bij de Sala Daeng kruising loopt het spoor dood.

De twee mannen die even in beeld waren als medeplichtige omdat ze zich in de buurt van het bankje bevonden, toen de verdachte erop zat, waren op het moment van de ontploffing elders en blijken van de klap enorm geschrokken te zijn, dus worden daarom niet meer als verdachte beschouwd.

Al met al veel boterzacht nieuws dat nog geen enkel licht op de zaak werpt, behalve dan dat de Uighur connectie nu onwaarschijnlijk wordt geacht. Eerdere berichtgeving in Nieuws uit Thailand van dinsdag, woensdag en donderdag. Zie ook: Analyse bomaanslag: Alle motieven zijn mogelijk.

Andere berichtgeving
Op pagina 2 een leedverhaal, zoals wij dat in de journalistiek noemen. Kritsuda Narongplien (30) verloor haar vriend met wie ze al zes jaar een relatie had. Het paar zou gaan trouwen en wilde graag een baby. Gisteren werden voor de overleden Yuttahanarong (38) begrafenisriten gehouden in Wat Bang Na Nai. Tragisch verhaal.

Verder commentaar van de Thai-Turkish Business Association. Ze dringt er bij de Thaise autoriteiten op aan zich bij het onderzoek niet te laten leiden door hun gevoelens, maar door de moderne forensische wetenschap. De vereniging doelt daarmee op de berichten dat de bomaanslag een vergeldingsactie van Uighur was voor de reportatie van 109 Uighur mannen naar China, terwijl vrouwen en kinderen naar Turkije mochten.

Die kwestie heeft de verhouding tussen Turkije, Thailand en China verstoord. Voorzitter Ufuk Civelek zegt: ‘Turkeije heeft ook te maken met vluchtelingen en terrorisme dreigingen, maar we vinden dat we het een natie of een etnische groep niet kwalijk moeten nemen als sommige mensen slechte dingen doen.’ Civilek hoopt dat de Uighur minderheid en de Chinese regering uiteindelijk met elkaar gaan praten en hun verschillen bijleggen.

Analyse bomaanslag: Alle motieven zijn mogelijk

21 augustus – Daags na de bomaanslag in Ratchaprasong wist de junta al dat de aanslag geen verband hield met internationale terroristische netwerken. Hoge regeringsfunctionarissen legden direct een verband met de binnenlands politiek, de premier verdacht  de roodhemden, terwijl de politie nog aan een vergeldingsactie wegens de deportatie van Uighur vluchtelingen naar China dacht.

‘Het lijkt op een bewuste poging van de regering om een bepaald verhaal van wat gebeurd is, te presenteren’, zegt Matthew Wheeler, analist van de International Crisis Group. [In de communicatiewetenschap wordt dit concept framing genoemd.] En Ambika Ahuja (Eurasia Group) zegt: ‘Iedere hypothese die geopperd is, heeft gaten en tegenstrijdigheden, die onderzoekers en analisten niet geloofwaardig kunnen verklaren.’

Over de theorie dat roodhemden of Uighur achter de aanslag zitten, zegt Abuza: ‘Voorgaande aanvallen van roodhemden waren klein van schaal en amateuristisch en leverden geen tientallen slachtoffers op. De Uighur hebben niet een netwerk dat groot en sophisticated genoeg is om zo’n grote aanval uit te voeren.’

Verder gaat de analyse van Nopporn Wong-Anan in op de vraag of het zuidelijk verzet zijn actieradius heeft uitgebreid. Dat is in april al een keer vertoond met een bomaanslag in de ondergrondse parkeergarage van een winkelcentrum op Koh Samui.

De Amerikaanse veiligheidsconsultant Abuza, auteur van Conspiracy of Silence: The Insurgency in Southern Thailand, acht de opstandelingen in het Zuiden heel goed in staat een sophisticated bom te maken, zoals bij de Erawan Shrine tot ontploffing is gebracht: een gegalvaniseerde stalen pijp met kogeltjes uit een kogellager en aan beide uiteinden een deksel.

Abuza denkt dat de regering deze optie het liefst negeert omdat ze er dan iets aan moet doen. Hij zegt dat er grote frustatie is over het vredesproces en het ontbreken van de wil van de regering [om….?] , en over het feit dat het leger zich tot 2017 aan de macht vastklampt.

‘De verzetsgroepen weten dat ze het geweld moeten laten escaleren want anders zal de junta nooit op een serieuze wijze onderhandelen. Maar zo’n aanval leidt wel tot een grote repressie door troepen en de beweging zal de weinige international steun en sympathie die ze heeft, verliezen.’

Kort nieuws vrijdag 21 augustus

– Van de koning krijgt elke familie met een dode bij de bomaanslag in Ratchaprasong een bedrag van 90.000 baht. De koning maakt dit gebaar omdat hij vreest dat de compensatie van de regering niet voldoende is. De regering keert 30.000 tot 100.000 baht uit, begrafenisuitgaven van 20.000 baht, een leeftoeslag tot 30.000 baht en een bedrag van maximaal 30.000 baht voor andere uitgaven. Buitenlanders en hun nabestaanden krijgen 300.000 baht bij het verlies van organen, handicaps of dood.

De kroonprins en prinses Sirindhorn hebben vertegenwoordigers opgedragen de gewonden in het Chulalongkorn ziekenhuis te bezoeken en cadeaus te geven. Condoleances en veroordelingen van de aanslag blijven binnenstromen, recent van de paus, de Duitse minister van Buitenlandse Zaken en de Russische ambassade.

Het normale leven is teruggekeerd bij de Erawan Shrine. De straatverkopers doen er weer goede zaken en de groep Thaise traditionele dansers, zogeheten nan rum, treden er weer op. Siriporn Thipphayarat, een van de 57 bloemenverkoopster, staat er weer met haar guirlandes. Voor haar, evenals voor de anderen, is het haar tweede home. 

Column: Premier moet gewonden bezoeken

22 augustus – Als ik een van de gewonden was, zou mijn vraag zijn: waar is de leider van mijn land? Dat schrijft Asia Focus-redacteur Umesh Pandey over Prayut’s besluit twee ministers af te vaardigen om de gewonden van de bomaanslag te bezoeken.

‘Een bezoek van Prayut zou aantonen dat hij meer is dan een legergeneraal, maar ook een mens. Thais zouden het zich jaren herinneren. Kijk maar eens hoe snel Thaise internetgebruikers de Australische premier prezen omdat hij zijn landgenoten had opgeroepen Thailand te blijven steunen en bezoeken.’

‘Eén ding kunnen we vandaag zeggen: onze premier – die zegt dat hij hier is om te dienen en in dit land vrede te brengen – heeft gefaald bij het basisprincipe een leider van een natie te zijn. Hij heeft geen enkel ziekenhuis bezocht en zelfs maar de rampplek om zijn medeleven te tonen. Een bezoek zou absoluut geholpen hebben de bevolking de verzekering te geven dat het leven van alledag doorgaat en dat de hoop van de dader onze angst te vergroten, niet gelukt is.’

‘Een bezoek aan het ziekenhuis en mogelijk enkele slachtoffers omhelzen zou de hele wereld zijn overgegaan en het toerisme ten goede zijn gekomen. Herstel van het vertrouwen van de wereldgemeenschap dient aan de top te beginnen.’

‘In de hele wereld leggen leiders zulke bezoeken af. De Amerikaanse president Obama bezocht de Franse ambassade om zijn solidariteit met het Franse volk te betuigen na de aanslag op Charlie Hebdo en de Chinese premier Li Keqiang bezocht Tianjin. [Nederlands voorbeeld: Koningin Beatrix die naar Enschede kwam na de vuurwerkramp.] Maar generaal Prayut, lijkt het, blijft denken dat hij legerchef is, alhoewel ik moet toegeven dat zelfs legerchefs gewonde soldaten bezoeken.’

Geen wonder, concludeert Umesh, dat zijn populariteitsscore in de laatste peiling van de Bangkok University is gezakt sinds hij een jaar geleden de macht overnam. (Bron: Bangkok Post, 21 augustus)

TAT: Beurzen en roadshows gaan door

22 augustus – Een goede gelegenheid om potentiële toeristen bij te praten over de actuele situatie in Bangkok en Thailand, zodat ze niet bang worden er naar toe te reizen. Dat is het beleid van de Tourism Authority of Thailand (TAT) en de Association of Thai Travel Agents op beurzen en roadshows, die allemaal volgens planning doorgaan.

Deze en volgende maand staat de TAT op twee vakantiebeurzen in Zuid-Korea, een in Hong Kong en een in Japan. De vereniging organiseert vijf roadshows in China. De TAT roept alle betrokken partijen op om samen te werken bij het herstel van het vertrouwen van buitenlandse toeristen en nationale eenheid te tonen om deze moeilijke tijd door te komen. Ze heeft informatie voorbereid om tijdens de beurzen en roadshows op vragen van internationale media en reisagenten te kunnen antwoorden.

Ook dit artikel bevat geen harde cijfers over de te verwachten gevolgen van de bomaanslag op het toerisme. Sommige toeristen die van plan waren Thailand te bezoeken, kunnen hun plannen annuleren of uitstellen, oppert de krant. Over de vraag of de reisadviezen van 23 landen veel gewicht in de schaal leggen, schrijft de krant niets. De meeste blijven trouwens beperkt tot het advies: wees voorzichtig, kijk goed uit je doppen.

President Ronnarong van de Thailand-China Tourism Association (TCTA) vraagt de media zich niet alleen te focussen op verhalen die verband houden met de bomaanslag, want: ‘Er gebeuren nog steeds goede dingen, zoals de vriendelijkheid en hulp van Thais. Zulke verhalen helpen het land.’

Hij wijst erop dat veel Chinese media binnenlands nieuws en verhalen vertalen; de Thaise media dienen daar volgens hem rekening mee te houden.  Als wordt bericht over de verwoesting en alleen foto’s worden vertoond van de schade, zal dat China ergeren, zegt hij.

De TCTA heeft haar 200 touragenten over de ontploffing bevraagd. Ze rapporteerden geen vermindering van het aantal Chinezen dat naar Thailand reist. (Bron: Bangkok Post, 21 augustus)

Regering waarschuwt voor paniekzaaierij

22 augustus – Koudwatervrees of terechte bezorgdheid? De regering en politie hebben internetgebruikers gewaarschuwd geen valse informatie over de bomaanslag van maandag te verspreiden. Ze zouden daarmee paniek zaaien.

Politiecommissaris Somyot zegt dat degenen die dit doen, de wet overtreden en het risico van vervolging lopen. De politie is al begonnen met ‘targeting’ deze lieden. [Wat precies met targeting  wordt bedoeld, weet ik niet. Lastig gevallen, bedreigd, aangehouden? ] De regering heeft een commissie van soldaten en politie-officieren gevormd die de online berichten en foto’s beoordeelt en aan premier Prayut rapporteert.

De premier drong er gisteren in zijn wekelijks, uiterst saaie tv-kletspraatje Returning Happiness to the People bij de bevolking op aan tweemaal na te denken alvorens foto’s, reacties of informatie over de explosie op de social media te delen. Papa Prayut ziet liever dat social media gebruikers de autoriteiten helpen uit te kijken naar verdachte activiteiten en die aan de politie te melden.

Politieagent doet voorspelling
Een ‘informed souce’ [dat geloven we dan maar] zegt dat een politieagent is aangehouden die op 15 augustus op zijn Facebookpagina schreef: Soon your guys will hear good news (or maybe bad news I don’t know). The entire country will be shaken. Wait and see. Eerder werd voor iets soortgelijks een man uit Chachoengsao aan de tand gevoeld. [Merkwaardig dat de krant dit niet meldt.] De agent wordt verhoord.

Politie heeft geen namen onthuld
Somyot ontkent een bericht van Times verslaggever Richard Lloyd Parry dat de autoriteiten zich concentreren op een moslim man, genaamd Mohammed Museyin. Somyot heeft geen idee hoe Parry aan die naam komt. Premier Prayut zegt hetzelfde: De politie heeft geen namen van verdachten onthuld.

Explosieven opruimingsdienst onder vuur
Somyot moest gisteren het werk van de EOD verdedigen, want een BBC journalist had bomscherven op de rampplek gevonden. De commissaris zegt dat een EOD-team vanaf maandagnacht tot diep in de volgende dag de plaats delict heeft uitgekamd.

Bedrijf en ambassade VS willen helpen
Een bedrijf heeft aangeboden apparatuur ter beschikking te stellen waarmee de kwaliteit van camerabeelden kan worden verbeterd. De beelden van de verdachte zijn korrelig, dus dat komt mooi uit. De Amerikaanse ambassade heeft aangeboden software en apparatuur voor gezichtsherkenning ter beschikking te stellen. De premier zegt dat de regering zich beraadt over het aanbod.

Op zoek naar vrouw in zwart shirt
Zoals eerder gemeld gaan de twee mannen in wit en rood shirt die bij het bankje zijn gesignaleerd, toen de verdachte erop zat, vrijuit. Ze hebben zich wel bij de politie gemeld. De politie zoekt nu naar een vrouw die een zwart shirt droeg en zich in de nabijheid van de verdachte bevond.

Uighur connectie: Nonsens en onmogelijk
‘Het is nonsens en onmogelijk dat Uighur mensen dit zouden doen. Misschien zijn er groepen die China willen aanvallen, maar we horen zelden dat die buiten China actief zijn.’ Een door de krant als Uighur activist omschreven man van 54 die al 14 jaar in een Oost-Aziatisch land woont, veegt de mogelijkheid van tafel dat de bomaanslag van maandag het werk was van Uighur. Wie deze man is en op basis waarvan hij dat zo zeker meent te weten, maakt de krant niet duidelijk.

Volgens hem zijn er geen gewapende groepen die tegen de vervolging van Uighur door China vechten. Hij wijst erop dat de Uighur naar Thailand zijn gevlucht en en niet naar moslim buurlanden. ‘Waarom zouden de Uighur het land saboteren dat hen helpt?’

[Helpt? Thailand heeft de mannen, vrouwen en kinderen gescheiden en 109 mannen teruggestuurd naar China, waar ze gediscrimineerd worden en aan vervolging bloot staan. De VN Hoge Commissaris voor de Mensenrechten te Geneve heeft de deportatie in strijd met het internationaal recht genoemd.]

In het bericht wordt de man ook een vraag voorgelegd over eventuele betrokkenheid van de East Turkestan Islamic Movement en hij zegt iets over de situatie in Xinjiang, de thuisprovincie van de Uighur, maar dat moet u zelf maar lezen. Zie: Activist rejects idea of Uighur link with blast op de website van de krant.

Kritiek Pheu Thai op regeringswoordvoerder
Regeringswoordvoerder Sansern krijgt op zijn kop van Pheu Thai omdat hij direct na de bomaanslag een verband had gelegd met de binnenlands politiek. Onprofessioneel, noemt Phumtham, waarnemend secretaris-generaal van de voormalige regeringspartij, die uitlatingen.

Onprofessioneel omdat feiten of bewijs ontbraken om die bewering te staven, zegt hij. ‘Het incident mag niet als middel gebruikt worden om critici van de regering in een kwaad daglicht te stellen. […] De regering dient van daden af te zien die de situatie kunnen verergeren.’

Waarnemend PT-woordvoerder Anusorn vindt dat de regering zich niet moet verzetten tegen buitenlandse hulp in de vorm van experts die assisteren bij het onderzoek naar de aanslag. ‘Beschouw dat niet als inmenging in interne zaken.’ Anusorn reageert op Prayut’s weigering hulp van Engeland te accepteren. De Britse minister van Buitenlandse Zaken had die aangeboden.

Investeerders niet afgeschrikt door bomaanslag

23 augustus – Buitenlandse investeerders laten zich niet afschrikken door de bomaanslag bij de Erawan Shrine. De meeste investeerders blijven trouw aan Thailand, zeggen de buitenlandse kamers van koophandel.

De VS blijft een van Thailand’s grootste buitenlandse investeerders, zegt president Darren Buckley van de American Chamber of Commerce. ‘We hebben hier een lange geschiedenis. Het incident van maandag was schokkend en droevig. Maar het betekent niet dat we onze inzet veranderen. De VS blijft een belangrijke investeerder in Thailand. Het incident van maandag kan ons niet afschrikken.’

Volgens gegevens van de Board of Investment is de VS Thailand’s tweede grootste buitenlandse investeerder. De cumulatieve investeringen bedragen US$ 17 miljard; de Amerikaanse bedrijven bieden werk aan 25.000 Thais.

In de eerste helft van het jaar verleende de BoI voor Amerikaanse investeringen ter waarde van 22,4 miljard baht promotions en privileges [Ik heb nog nooit gelezen waaruit die bestaan.] Japan voerde de ranglijst aan met investeringen van 87,8 miljard baht.

De Japan External Trade Organization noemt de situatie ‘sensitief’, maar de bomaanslag is geen reden voor veranderingen in de vooruitzichten van Japanse investeringen, aldus een medewerker.

Europese investeerders zeggen ook door te gaan met hun plannen. Directeur Chaiyant van de Thai-European Business Association verwacht hooguit een onmiddellijk psychologisch effect op het toerisme, maar niet op investeringen. ‘Niemand in onze groep ziet een verandering of vertraging van investeringen. Ze beseffen dat zo’n aanval overal kan plaatsvinden.’

Voor het toerisme verwacht hij dat de aanslag zal leiden tot lagere bestedingen van toeristen, waardoor sommige industrieën hun productiecapaciteit moeten terugbrengen. Maar het nieuwe economisch team van het kabinet zal naar verwachting maatregelen formuleren die helpen bestedingen te stimuleren waardoor de economie versterkt wordt.

Chaiyant: ‘Ik denk dat het nieuwe kabinet helpt om het investeringsklimaat aanzienlijk te verbeteren, daar de meeste economische ministers goed bekend zijn bij buitenlanders.’

Ten slotte de Federation of Thai Industries. Voorzitter Supant: ‘We zien geen of verwachten vertraging, daar niemand heeft aangegeven zijn investeringsplannen te willen wijzigen.’ Supant verwacht dat het vertrouwen van investeerders aanzienlijk zal toenemen wanneer de dader is gearresteerd. (Bron: Bangkok Post, 22 augustus)

Commentaar: Geweld in ’t Zuiden is niet minder tragisch

23 augustus – Boston had Boston Strong, Parijs Je suis Charlie en nu heeft Bangkok Stronger Together en Our Home, Our Country als slogan tegen de afschuwelijke terreur op de Ratchaprasong kruising maandag.

De explosie was de ergste aanval op Bangkok in het recente verleden, en toch was ze niet de ergste, vooral als je denkt aan het zalvende Our Home, Our Country. Het diepe Zuiden maakt het al tien jaar mee, schrijft Kong Rithdee in zijn wekelijkse rubriek Commentaar, en nooit was er een slogan om de mensen aan te sporen ‘samen sterker’ te worden wanneer een bom in Yala of Pattani ontplofte.

Drie weken geleden kwamen in Saiburi een monnik, soldaat en burger om het leven en werden velen gewond. In juni waren er een autobom, een motorfietsbom, twee gevallen van brandstichting en twee andere bomaanvallen in de regio. Het dodental in juni bedroeg 15, in mei 29. Alle slachtoffers waren Thai.

Kong wil er geen numbers game van maken, omdat dood meer is dan statistiek. Maar als we denken aan kwantificeerbare verliezen, verslaan Krue Se en Tak Bai die in Bangkok, schrijft hij. Om nog te zwijgen over het totaal aantal doden: meer dan 6.300 na elf jaar en zeven maanden.

Wat bij de Erawan Shrine gebeurde, was een tragedie. Wat elders gebeurt in ‘ons land’ mag veraf lijken, maar het is niet minder tragisch. Het is ook de realiteit van elke dag, waaronder veel mensen lijden, die er al lang mee vertrouwd zijn om attent te zijn op verdachte pakjes op voetpaden. De Bangkok bom was ongetwijfeld luid, maar was die luider dan de rest? (Bron: Bangkok Post, 22 augustus)

Somyot op bezoek in Nana

Bomaanslag: Politie duikt in aanslag Sathorn pier

23 augustus – Bangkok Post kan vandaag beter Politiebode heten, want het openingsartikel gaat uitgebreid en gedetailleerd op de (mislukte) bomaanslag op de Sathorn pier.

Op maandag, de dag van de aanslag bij de Erawan Srine, is daar een man gesignaleerd, die een generale repetitie leek te houden voor de aanslag op dinsdag. En op dinsdag is een andere man gesignaleerd, die er enkele minuten voor de aanslag foto’s maakte. De krant vindt het allemaal bere interessant, ik niet, dus als u detective wil spelen, moet u het artikel maar op de website opzoeken (Suspect sought in Sathon blast).

Het onderzoek naar de aanslag bij de Erawan Shrine lijkt te stagneren [conclusie krant], want de politie heeft hulp van buiten ingeroepen [geen details] en de compositietekening van de Erawan verdachte naar Interpol gestuurd.

De autoriteiten voeren een public relations campagne om te voorkomen dat toeristen boekingen gaan annuleren. Politiecommissaris Somyot offerde zijn vrije zaterdagavond ervoor op en ging naar Nana, waar het wemelt van de sexy ‘gastvrouwen’, om toeristen te vertellen dat alles onder controle is (foto).

Politiewoordvoerder Prawut inspecteerde met een team winkelcentrum EmQuatier en nam de BTS (bovengrondse metro) van Phrom Phong naar Chit Lom. Het team inspecteerde ook de voetgangersbrug tussen Chit Lom en Siam. Conclusie: het gebied is slecht verlicht en mist high-definition bewakingscamera’s. Prawut zegt dat technologie voor gezichtsherkenning in Ratchaprasong wordt ingezet zodat de politie in de toekomst verdachten beter kan identificeren.

De beloning voor informatie die kan leiden tot de aanhouding van de verdachte bedraagt inmiddels 10 miljoen baht. Panthongtae Shinawatra, de enige zoon van papa Thaksin, heeft er 7 miljoen bij gedaan, waarvan 5 miljoen voor de onderzoekers. Eerder bood een andere particulier 2 miljoen aan, in aanvulling op de 1 miljoen baht van de politie. [Althans volgens een eerder bericht, want nu schrijft de krant 2 miljoen van de politie en 1 miljoen van de particulier.]

Is Bangkok Post wel te vertrouwen?

Het is mij vaker opgevallen. Ik kom in het hoofdredactioneel commentaar van Bangkok Post soms gegevens tegen die in de berichtgeving ontbraken of die verschillen van de berichtgeving. Nu weer, in het commentaar van vandaag.

Ik lees dat de bom op de Sathorn pier in het water was gedeponeerd en daar ontplofte. Maar in de nieuwskolommen heb ik alleen maar gelezen dat de bom vanaf de Taksin brug werd gegooid, tegen een pilaar ketste en in het water belandde.

Tweede raadsel. De hoofdredactie vraagt zich af: Wat gebeurde met de taxichauffeur die de verdachte misschien wel of misschien niet naar Suvarnabhumi of Don Mueang heeft gebracht? Wie was dat?

In de verslaggeving ben ik nooit een taxi tegengekomen, wel een tuktuk die de verdachte van station Hua Lamphong naar Erawan bracht en een motortaxi, waarmee hij naar Lumpini reed. Hij werd daar afgezet op een donkere plaats zonder camera’s, ook al een detail dat nieuw voor me is. Eerder las ik dat zijn aanwezigheid op de Sala Daeng kruising (bepaald geen donkere plaats) bevestigd is door camerabeelden.

Bangkok Post heeft als motto The newspaper you can trust, maar die bewering geloof ik al lang niet meer.

Dick van der Lugt
Bangkok, 23 augustus 2015

Regeringsverklaring: ‘U bent veilig in Thailand’

24 augustus – Het toerisme was vorig jaar goed voor 16 procent van Thailand’s bruto binnenlands product. Het is momenteel de enige sector die geen last heeft van de kwakkelende economie. Het is dus niet zo raar dat de regering er alles aan gelegen is toeristen te verzekeren dat ze veilig zijn in Thailand.

De regering heeft een verklaring opgesteld, die via de Thaise ambassades in het buitenland toekomstige toeristen moet geruststellen. ‘De regering geeft iedereen de verzekering dat de situatie onder controle is. Er komen versterkingen van zowel geüniformeerde agenten als agenten in burger die op elke plaats voor bewaking zorgen om optimale veiligheid te verzekeren.’

NCPO-woordvoerder Winthai zei gisteren op de tv dat de politie ‘bescheiden’ voortgang boekt met het onderzoek [lees: geen voortgang]. De nabestaanden van 14 omgekomen buitenlanders en 2 Thais hebben van de ministeries Justitie en Toerisme een financiële tegemoetkoming ontvangen. In totaal zijn 100 verzoeken om financiële hulp gedaan. In het ziekenhuis liggen nog 52 slachtoffers.

Politiecommissaris Somyot zegt dat de politie de groep van verdachten kent. [Maar die beweert wel vaker wat.] Hij wil niet zeggen of het buitenlanders of Thais zijn. De trage voortgang van het onderzoek wordt door Bullebak toegeschreven aan verouderde apparatuur, niet aan de prestaties van de politie. Hij gaat proberen meer apparatuur aan te schaffen. Over hulp vanuit het buitenland zegt hij dat alleen hulp in de vorm van apparatuur wordt geaccepteerd; vertegenwoordigers van andere landen mogen zich niet bemoeien met het onderzoek.

Inmiddels is gesproken met de taxichauffeur die de verdachte van het district Yannawa naar station Hua Lamphong heeft gebracht, de tuktuk bestuurder die hem vervolgens naar Erawan bracht en de motortaxibestuurder die hem, nadat de bom was geplaatst, naar Lumpini bracht. De politie is nog op zoek naar de taxibestuurder die de verdachte daarna heeft opgepikt in Silom 9.

Nog wat losse flodders:
• Een voor vanmiddag geplande herdenkingsbijeenkomst bij de Erawan Shrine is om veiligheidsredenen uitgesteld. De Sangha Supreme Council heeft dat besloten op advies van de politie.
• Japanse media melden dat de verdachte een Spanjaard is, maar het hoofd van de gemeentepolitie van Bangkok zegt dit bericht niet te kennen.
• De politie doet onderzoek naar een man die op maandag op de Sathorn pier een pakje in het water schopte, een half uur na de Erawan explosie. Op dinsdag explodeerde daar een bom in het water. De man wordt beschouwd als een potentiële verdachte.
• Om het vertrouwen van de bevolking een duwtje in de rug te geven hebben duizend agenten, soldaten, gemeenteambtenaren en burgers gisteren 3.550 plaatsen gecontroleerd, waaronder condo’s en toeristen guesthouses. Resultaat: nihil.

Commentaar: Feiten maken een eind aan geruchten

25 augustus – Dreigementen tegen speculatie over de bomaanslagen zullen geen eind maken aan nep of valse berichten in dit internettijdperk. Er zijn betere middelen beschikbaar, schrijft Bangkok Post in haar hoofdredactioneel commentaar van maandag.

De krant reageert op de waarschuwing van politiecommissaris Somyot dat opgetreden gaat worden tegen internetgebruikers die geruchten verspreiden. Het is begrijpelijk dat de politiechef zo reageert daar hij gefrustreerd, vermoeid en zelfs kribbig zal zijn omdat het onderzoek niet vordert. Veel meer dan de 20 minuten van de route die de verdachte aflegde, heeft de politie immers niet.

De autoriteiten dienen echter te begrijpen, doceert de krant, dat het bij gebrek aan voortgang en een vacuüm aan informatie, logisch is dat de bevolking vragen stelt en speculeert. Dat moet de mensen niet kwalijk worden genomen.

De politie zou er beter aan doen een rapid-response team met hotlines te vormen. Zo’n team kan vragen van de bevolking pareren. Het kan snel reageren op mogelijk schadelijke geruchten. Het kan ook vrijwel zeker al doende aanwijzingen oppikken. Iedere burger wil immers dat er recht wordt gedaan in deze slachtpartij.

Een dergelijke benadering bevordert de openbare discussie en is meer behulpzaam dan schadelijk. Een response team met zelfs minimale middelen kan snel het brandje van het giswerk op internet  blussen, veel sneller dan de politie de verdachten kan opsporen en arresteren. (Bron: Bangkok Post, 24 augustus)

N.B. Ik ben eens op een conferentie geweest, waarop een bedrijf vertelde een speciale afdeling te hebben die niets anders doet dan op het internet speuren naar berichten over producten van het bedrijf om daar vervolgens snel op te reageren. Grote delen van het  bedrijfsleven hebben de mogelijkheden van het internet al lang ontdekt, in tegenstelling tot de Thaise autoriteiten die een uiterst beperkt repertoire hebben van verboden, dreigementen en het blokkeren van websites.

Erawan: Defecte camera’s hinderen politieonderzoek

25 augustus – Komt dat even mooi uit: de meeste bewakingscamera’s langs de route die de verdachte van de bomaanslag bij de Erawan Shrine heeft genomen, zijn kapot. Kun je als politie je eventueel eigen falen verdoezelen en de schuld geven aan de apparatuur.

En dat doet politiecommisaaris Somyot dan ook. Hij zegt dat 15 van de 20 camera’s op de route Ratchaprasong naar Silom defect zijn. Die camera’s zijn het eigendom van en worden onderhouden door de gemeente Bangkok. [Gaan we zwartepieten?] De gemeente Bangkok wil dit niet bevestigen. [Bang voor Zwarte Piet?] De gemeente heeft 57.000 camera’s in de stad, waarvan 10.000 nieuwe met een hoge-resolutiebeeld. De vijf camera’s die het wel doen, geven geen compleet beeld, waardoor de politie moet vertrouwen op haar ‘eigen voorstellingsvermogen’.

De gemeentepolitie van Bangkok weet niet of de verdachte nog in het land is. Volgens de laatste berichten [bron?] zou hij zich verkleed hebben in het Chulalongkorn ziekenhuis en gevlucht zijn naar Maleisië.

Een chemische analyse van de gevonden bomresten heeft nitraat aangetoond, wat op zowel C4 als TNT kan duiden. De kogeltjes uit kogellagers, die in de pijpbom zaten, kunnen in elke ijzerwinkel zijn gekocht. De kogeltjes van beide bommen (Erawan en Sathorn) komen overeen. Een bron bij de EOD zegt dat het type bom ongebruikelijk is in Thailand.

Een bron bij het bureau Immigratie zegt dat in rapporten van de National Security Council melding wordt gemaakt van trainingen in het maken van bommen in Pakistan. Uighur extremisten en opstandelingen uit het Zuiden zouden die gevolgd hebben. Maar of de in Bangkok gebruikte bommen dezelfde zijn, kan pas na grondige studie worden vastgesteld.

De gemeentepolitie ontkent een verband tussen de vondst van een MK2 granaat in Sukhumvit Soi 81 gisteren en de Erawan aanslag. Wel onderzoekt de politie of er een verband is met de hacking van zes officiële websites in Lamphun door een groep die zegt een islamitische groep uit Tunesië te zijn.

Het eerdere bericht over de controle van guesthouses en condo’s blijkt niet te kloppen, want er zijn 139 personen aangehouden en enkele vuurwapens en drugs zijn in beslag genomen. Volgens het vorige bericht had de speurtocht niets opgeleverd, maar misschien had dat alleen betrekking op de vrijdag, terwijl tot maandag is gespeurd.

Erawan Shrine trekt nog steeds bezoekers (Foto Prakit Chantawong)

Bomaanslag Erawan: Hard bewijs ontbreekt

26 augustus – Eén ding is zeker: als de regering geen behoorlijk onderzoek doet en alleen maar probeert de economische gevolgen te minimaliseren, doet dat meer kwaad dan goed, schrijft Rungrawee Chalermsripinyorat, doctoraal student aan de Corall Bell School of Asia-Pacific Affairs van de Australian National University.

In een analyse op de opiniepagina van Bangkok Post onderzoekt ze drie scenario’s ter verklaring van de bomaanslag bij de Erawan Shrine.
1 Moslim militanten uit het Zuiden. De algemene perceptie dat het geweld beperkt blijft tot de zuidelijke provincies klopt niet helemaal. Voorbeelden: de bomaanslag in Bangkok op oudejaarsavond 2006 (3 doden, 40 gewonden, niemand veroordeeld), een onschadelijk gemaakte autobom op Phuket (december 2013) en een autobom op Koh Samui (10 april 2015).

Tegen dit scenario pleit dat de opstandelingen economisch van belang zijnde plaatsen uitzoeken en TNT of C-4 niet gebruiken.

2 Internationale jihadisten die de deportatie van Uighur vluchtelingen naar China willen wreken. Die deportatie is internationaal sterk veroordeeld, want ze was in strijd met het principe van non-refoulement. Rungrawee noemt het een diplomatieke blunder en niet kenmerkend voor Thailand’s buitenlandse politiek bij gevoelige kwesties.

De aanwijzingen voor de betrokkenheid van jihadisten worden ondersteund door een uitspraak van IS-leider Abu Bakr Al-Baghdadi. Hij noemde China vorig jaar een van de landen, waar de rechten van moslims met voeten worden getreden. ‘Your brothers all over the world are waiting for your rescue, and are anticipating your brigades.’ De theorie wordt ook nog eens ondersteund door het feit dat de verdachte geen Thai is, maar een Caucasiër of Arabier. Maar ertegen pleit dat jihadisten altijd de verantwoordelijkheid van een aanslag opeisen.

3 Rancuneuze anti-establishment individuen, al dan niet verbonden aan een beweging. Inderdaad hebben ontevreden roodhemden geprobeerd bommen te plaatsen, maar die pogingen waren amateuristisch. In 2010 in Nonthaburi kwam bijvoorbeeld de man zelf om het leven die probeerde een bom met 10 kilo TNT te maken. Verder is het onwaarschijnlijk dat roodhemden een politieke statement maken door een plaats waar veel Aziaten en Thai bidden, aan te vallen.

Ten slotte noemt Rungwaree het onverstandig dat de regering bij voorbaat een relatie met het internationaal terrorisme uitsluit. Dat schijnt de militaire klassieke strategie van ‘Information Operations’ te zijn, die tot doel heeft de economische gevolgen zoveel mogelijk te voorkomen. ‘Het leger zou geleerd moeten hebben van vroegere fouten. Het gebruik van IO om de waarheid te manipuleren, verergert alleen maar de situatie en ondermijnt de geloofwaardigheid van de regering.’ (Bron: Bangkok Post, 25 augustus)

Expert: Grijze Wolven pleegden bomaanslag

26 augustus – De dader van de bomaanslag bij de Erawan Shrine moet gezocht worden in kringen van de Turkse Grijze Wolven. Dit oppert Anthony Davis, door de krant omschreven als een ‘veteran security analyst’ bij IHS-Jane. Hij zei dat maandag tijdens een paneldiscussie bij de Foreign Correpondents Club of Thailand.

Davis baseert zijn theorie op de grote woede in Turkije na de deportatie van 109 Uighur vluchtelingen begin juli naar China [en de scheiding van mannen, vrouwen en kinderen]. De Grijze Wolven waren prominent aanwezig toen de ambassade in Istanboel werd aangevallen. [In eerdere berichten wordt gesproken over consulaat.]

De politiewoordvoerder zegt dat tot nu toe geen aanwijzingen zijn gevonden van een verband met internationale terroristische groepen. [Vergelijk de analyse van Rungwaree hiervoor.]

‘De dader kan een buitenlander zijn geweest of een Thai die zich voordeed als buitenlander. We kunnen een aanval op één land door een buitenlander geen internationaal terrorisme noemen. Toegeven dat het internationaal terrorisme was, betekent dat ons land een slagveld en doelwit is. Hoe kan een land dat een toeristische bestemming is, dan overleven?’

Het was een buitenlander
De verdachte van de bomaanslag was een buitenlander, zegt de taxichauffeur die de man op Rama IV oppikte en naar station Hua Lamphong bracht [van waar hij per tuktuk naar Ratchaprasong ging]. De chauffeur is er zeker van dat de man een rugzak bij zich had met een andere kleur dan die op de CCTV-beelden is te zien. De politie sprak maandagavond drie uur met de bestuurder. Ze heeft de taxi geïnspecteerd en DNA-monsters genomen.

De politie heeft ook het telefoonverkeer rond het tijdstip van de aanslag gecontroleerd. Van drie internationale nummers wordt nagegaan van wie ze zijn. Vermoed wordt dat de dader een telefoontje pleegde nadat hij zijn rugzak bij het altaar had achtergelaten. Daar lijken de CCTV-beelden op te wijzen.

Hotels voelen de pijn al van bomaanslag

26 augustus – Twee beursgenoteerde hotelbedrijven, Central Plaza Hotel (Centel) en de Erawan group (ERW), hebben hun target voor dit jaar naar beneden bijgesteld vanwege de bomaanslag bij de Erawan Shrine. Centel zakt van 10-15 procent naar 7-10 procent en ERW van 35 naar 28 procent. Centel verwacht een omzet van 19,5 miljard baht en ERW 5,5 miljard baht, wat meer is dan vorig jaar. [Dus dat valt weer mee.]

Centel  zegt deze maand door annuleringen een verlies van 10 miljoen baht te lijden. Restaurants in CentralWorld en Siam Square zagen hun omzet met 20 procent teruglopen, in geld uitgedrukt 1 miljoen baht. Centel-directeur Suthikiati verwacht dat het herstel drie maanden duurt. Hij dringt er bij de regering op aan snel te handelen om het vertrouwen van buitenlandse toeristen te herstellen.

Suggesties die hij doet: visa on arrival van 1 maand naar 2 of 3 maanden verlengen, legeskosten schrappen en de aftrekpost inkomstenbelasting voor hoteluitgaven, die op 31 december afloopt, met een jaar verlengen.

ERW vice-president Kanyarat Krisnathevin zegt dat het Grand Hyatt Erawan Hotel het ergst getroffen is, omdat het vlakbij de Erawan Shrine staat. ERW blijft erop vertrouwen dat 2015 een beter jaar wordt dan 2014, toen een verlies werd geleden van 111 miljoen baht. De netto-winst bedroeg de eerste helft van dit jaar 115 miljoen baht en de omzet groeide met 43 procent naar 2,55 miljard baht. ‘We verwachten dat de situatie in november weer normaal is.’ (Bron: Bangkok Post, 25 augustus)

Erawan aanslag: Politie doet onderzoek naar Turken

27 augustus – De suggestie van veiligheidsanalist Anthony Davis dat de dader van de bomaanslag bij de Erawan Shrine gezocht moet worden in kringen van de Turkse Grijze Wolven (zie het bericht Expert: Grijze Wolven pleegden bomaanslag van gisteren) is snel opgepikt door de politie.

Samen met Immigratie wordt onderzoek gedaan naar twintig Turken die de twee weken voorafgaand aan de bomaanslag naar Thailand zijn gekomen. De politie gaat na of een van hen lijkt op de compositietekening die van de verdachte is gemaakt.

De suggestie van een verband met de deportatie van 109 Uighur vluchtelingen naar China is eerder categorisch afgewezen door de regering. Davis suggereerde dat de bomaanslag een vergeldingsactie kan zijn geweest.

Politiewoordvoerder Prawut zegt dat de politie niet weet of de bomaanslag bij de Erawan Shrine en op de Sathorn pier verband met elkaar houden. Weliswaar bevatten beide bommen kogeltjes uit kogellagers, maar de Erawan bom had duidelijk tot doel zoveel mogelijk slachtoffers te maken terwijl de Sathorn bom in het water was gedeponeerd en daar tot ontploffing was gebracht.

Het Fine Arts Department is begonnen aan de reparatie van Lord Brahma, de hindoegod in het heiligdom, en het Rights and Liberties Protection Department heeft gegevens bekend gemaakt over de uitbetaling van financiële compensatie aan de nabestaanden van de doden en de gewonden. In totaal gaat 60 miljoen baht worden uitgekeerd aan 78 slachtoffers.

28 augustus
– De Southern Bangkok Criminal Court heeft goedkeuring verleend aan een arrestatiebevel voor een Aziatische man die op 17 augustus een zware plastic tas van de voetgangersbrug over het Sathon kanaal in het water liet vallen, waarna een dag later om 1 uur ’s middags op die plaats een explosief ontplofte. Het gaat om een man van 25 tot 30 jaar, 1.70 meter lang. Hij droeg een blauw shirt.

Adjunct-hoofd van de landelijke politie Chakthip acht het onwaarschijnlijk dat de bomaanslag bij de Erawan Shrine is gepleegd door Thais, want de aanslag ‘was te bruut voor Thais om op hun landgenoten te plegen’. De politie zegt ‘enig idee’ te hebben wie de aanslag pleegden, maar ze wil daarover niets zeggen. Of het gaat om de Turkse Grijze Wolven, wil Chakthip ook niet zeggen. Dat is door een veiligheidsexpert gesuggereerd.

Brahma beschadigd

Erawan aanslag: Veel grootspraak, weinig feiten

29 augustus – Het aardigste detail in het opinieverhaal van Thitinan Pongsudhirak: De bomaanslag in Bangkok was geen terroristische daad. En zelfs als het terrorisme was, kun je het zo niet noemen want Thailand is afhankelijk van het toerisme en dat is goed voor 10 procent van het bruto binnenlands product. Nog eentje: Karma en de stand van de sterren bepalen of de verdachte wordt gevonden of niet.

De eerste uitspraak is van de regeringswoordvoerder, de tweede van het hoofd van de Royal Thai Police. En dan doe ik er voor de volledigheid nog een uitspraak van premier Prayut bij – ook al zo’n licht. De politie moet naar de Amerikaanse misdaadserie Blue Bloods kijken; daar kan ze veel van leren.

Wat Thitinan, directeur van het Institute of Security and International Studies van de Chulalongkorn universiteit, schrijft op de opiniepagina van Bangkok Post is grotendeels al door anderen gezegd, dus laat ik onvermeld. Ik licht er een paar nieuwe puntjes uit:

  • Wanneer Thailand wordt geconfronteerd met interne en externe schokken, zoals de economische crisis in 1997 en de overstromingen in 2011, reageren Thaise autoriteiten op tal van verschillende manieren, die zich kenmerken door tegenspraak, opwinding, verwarring en zelfs kronkels.
  • Crisismanagement is geen sterk punt; Thai zijn goed in geïmproviseerd doormodderen tot de crisis voorbij is in die hoop dat die niet weer gebeurt. En dan zijn ze een grootmeester in het oppikken van de brokstukken.
  • Terroristen handelen niet willekeurig. De maandag waarop de aanslag plaatsvond, is de enige weekdag waarop de straatverkopers met guirlandes en bloemen niet bij de Erawan Shrine mogen staan. Het is aannemelijk dat er dan meer Oost-Aziaten dan Thai zijn, hetgeen een aanwijzing kan zijn voor de eerder geopperde optie van een wraakactie voor de deportatie van Uighur vluchtelingen naar China en de systematische vervolging van deze etnische groep in China. Veel Chinezen dus bij het heiligdom.
  • Het weinige bewijsmateriaal wijst op een outside klus. Deze hypothese is niet geopperd door de Thaise autoriteiten maar door veiligheidsanalist Anthony Davis (in dit artikel onderzoeksjournalist genoemd). Hij wijst naar de fanatieke Turkse Grijze Wolven, die mogelijk de deportatie wilden wreken. Voor de Thaise autoriteiten is dat een bittere pil, want ze vinden dat ze niets verkeerd hebben gedaan.

Toch zullen de autoriteiten bereid moeten zijn een terroristische daad zo te noemen, betoogt Thitinan. Een terroristische daad maakt geen einde aan het toerisme, mits die wordt aangepakt, vervolgd en herhaling wordt voorkomen. De regering dient de Uighur connectie niet uit te sluiten omdat ze zo graag tegen Beijing aanschurkt. Als we de waarheid weten, kunnen we ons herijken en ons pad naar de toekomst uitzetten, aldus Thitinan. (Bron: Bangkok Post, 28 augustus)

Politie op zoek naar drie ontsnapte Uighur mannen

29 augustus – De politie is op zoek naar drie Uighur mannen, die op 29 april uit een detentiecentrum in Sa Kaeo ontsnapten en mogelijk iets te maken hebben met de bomaanslagen bij de Erawan Shrine en Sathorn pier. Die dag namen zeventien Uighur de benen, maar veertien werden later weer gevangen. Het drietal is sindsdien voortvluchtig. De rechtbank van Sa Kaeo heeft voor hen een arrestatiebevel goedgekeurd.

Benjapol Rodsawad, adjunct-commandant van de Sa Kaeo Immigration Police, zegt dat geen van de drie lijkt op de verdachte van de Erawan aanslag (de man in het gele shirt, van wie een compositietekening is verspreid).

Volgens politiecommisaris Somyot zijn beide bomaanslagen met elkaar verbonden, een uitspraak die weer eens illustreert, zoals Thitinan Pongsudhirak in zijn opinieverhaal schrijft (zie: Erawan aanslag: Veel grootspraak, weinig feiten) dat de Thaise autoriteiten de ene dag zus en de andere dag zo beweren, want politiewoordvoerder Prawut verklaarde eerder dat ze volgens de politie geen verband met elkaar hoeven te houden (27 augustus: Erawan aanslag: Politie doet onderzoek naar Turken).

Adjunct-politiecommissaris Chakthip zegt dat het onderzoek naar beide aanslagen een ‘bescheiden’ voortgang heeft gemaakt. Hij vraagt de onderzoekers zich te baseren op camerabeelden omdat getuigenverklaringen elkaar kunnen tegenspreken. De politie heeft contact opgenomen met de gemeente om meer CCTV opnamen te bekijken.

Legercommandant Udomdej roept de bevolking op geen overhaaste conclusies te trekken over de beramers van de aanslagen. ‘Het is misleidend om te geloven wat we alleen maar op vage beelden hebben gezien, dat te analyseren en een overhaaste conclusie te trekken. We hebben bewijs nodig, inclusief beeldmateriaal, om een grondige analyse te kunnen stellen.’

Bomaanslag: Novotel telt 70 annuleringen

29 augustus – Ook de hotels van Accor Hotels SA in Bangkok worden geconfronteerd met annuleringen. Eerder meldden twee andere hotelketens al dat de bomaanslag zijn tol eist.

Regionaal directeur Patrick Basset verwacht dat de situatie in december is genormaliseerd. Hij voorspelt dat dit jaar 27,5 tot 28 miljoen toeristen Thailand bezoeken. De Tourism Authority is nog wat optimistischer met een prognose van 28,8 miljoen.

In de  plannen van Accor voor de middellange en lange termijn komt geen wijziging. Dit jaar zijn voor 3.380 kamers managementcontracten afgesloten. De 13 hotels staan in Bangkok (6), Pattaya (3), Koh Samui (2), Chon Buri (1) en Chiang Rai (1). Bangkok wordt de eerste stad in Asean die in 2018 een Mama Shelter krijgt, een nieuw merk van Accor.

Het eerste half jaar heeft Accor goed geboerd. De gemiddelde bezetting van alle Accor hotels in Thailand bedroeg 76,5 procent tegen 60 procent in dezelfde periode vorig jaar en de omzet per beschikbare kamer nam met 31,6 procent op jaarbasis toe.

De hotels in Bangkok presteren heel goed met een bezettingsgraad van 81 procent (vorig jaar 58 procent) en Phuket is goed voor 79 procent (67 procent). Na de bomaanslag zakte de bezettingsgraad in Bangkok naar 50 tot 60 procent. Het Novotel Platinum n Pratunam noteerde 70 annuleringen. (Bron: Bangkok Post, 28 augustus)

Breaking News: Mogelijke bomverdachte gearresteerd

29 augustus – In een appartementengebouw in Nong Chok (Bangkok) heeft de politie een man gearresteerd met een nep Turks paspoort. Er zijn kogeltjes uit kogellagers gevonden, dezelfde die verwerkt waren in de gebruikte bommen bij de Erawan Shrine en Sathon pier.

De politie was getipt dat er een man verbleef die gelijkenis vertoonde met de verdachte, waarvan een compositietekening is verspreid. Maar de politie denkt niet dat hij degene is die de bom plaatste en bekend staat als de man in het gele shirt. In de kamer, die volgens ThaiPBS op 21 juli is gehuurd, zijn tientallen paspoorten gevonden.

Volgens politiewoordvoerder Prawut is de man een buitenlander, maar hij wil niet zeggen of hij een Turk is, zoals sommige media hebben bericht. Op de social media circuleren beelden van een Turks paspoort op naam van Adem Karadag. [Hoe komt dat er nu weer op?]

Politiecommissaris Somyot zegt dat agenten in burger en vrijwilligers die buitenlandse talen spreken, zich de afgelopen dagen hebben begeven te midden van toeristen op plaatsen die frequent door de verdachten [over wie heeft hij het?] zijn bezocht en bij hun accommodaties. Uit de verkregen informatie concludeert de politie dat verschillende Thais bij de aanslagen betrokken waren.

Vrijdag waarschuwde Somyot tegen voorbarige conclusies naar aanleiding van de suggestie van een veiligheidsanalist dat de bomaanslagen mogelijk een wraakactie van Turkse Grijze Wolven zijn geweest. Hij bevestigde dat in Sa Kaeo drie Uighur mannen zijn verhoord. (Bron: website Bangkok Post, 29 augustus)

[Volgens een eerder bericht zocht de politie deze mannen, die in april ontsnapt waren uit een detentiecentrum in Sa Keao. Twee mogelijkheden: De krant slaat er weer eens een slag naar of de mannen waren intussen aangehouden. Het zou de overheid heel goed uitkomen wanneer er geen verband bestaat met de zwaar bekritiseerde deportatie van de Uighur vluchtelingen naar China, een besluit dat nog steeds verdedigd wordt.]

Bomaanslag: Geen tip, maar telefoongegevens

30 augustus – Geen tip, zoals gemeld op de website, maar een speurtocht van een week door alle mobiele telefoongesprekken, die in de buurt van de Erawan Shrine zijn gevoerd rond het tijdstip van de bomaanslag, hebben de politie op het spoor gebracht van de vrijdagnacht aangehouden verdachte, aldus Bangkok Post vanochtend. Volgens een politiebron heeft hij bij station Hua Lamphong de bom aan de dader gegeven, die vervolgens per tuktuk naar Ratchaprasong ging.

Bomaanslag Ratchaprasong appartementengebouw plus in beslag genomen spullenHet monnikenwerk van de politie leidde tot drie Turkse telefoonnummers. Eén daarvan kon worden herleid tot een appartementengebouw in Nong Chok. Een politie- en legermacht van honderd man omsingelde het gebouw en doorzocht vijf kamers, in januari vorig jaar door een Turkse man gehuurd.

Vier van de kamers bleken leeg, in één werden pakken kogeltjes van 5 mm gevonden, een ontsteker, elektriciteitsdraad, een metalen pijp, vaatjes met chemicaliën, een met kruit bevuild shirt en  paspoorten.

Vermoed wordt dat twee verdachten het land zijn ontvlucht. De aangehouden man was in het bezit van een slecht nep paspoort, waarop tweemaal de ‘date of expiry’ voorkwam. Hij zal gebleven zijn omdat hij problemen had met zijn reisdocument. Omwonenden hebben verklaard dat de man erg op zichzelf was, geen Thais sprak en soms met vrienden in de buurt at.

Politiecommissaris Somyot en politiewoordvoerder Prawut brachten later [dan?] een bezoek aan het appartementengebouw. Somyot reageerde geïrriteerd op de vraag van een verslaggever of de verdachte een zondebok was. ‘Hoe kun je die vraag stellen? Ben je een Thai? Da’s niet erg verstandig.’ [Me dunkt ook een overbodige vraag. Somyot zou dat nooit toegeven.]

Bomaanslag Ratchaprasong huiszoeking Min Buri

Breaking News: Bomcomponenten gevonden bij huiszoeking

Bij een huiszoeking in een appartementengebouw in het district Min Buri (Bangkok) heeft de politie ureum (kunstmest), flessen flitspoeder [?] en andere spullen gevonden die gebruikt kunnen worden voor het maken van een geïmproviseerd explosief. De kamer was gehuurd door een Thaise vrouw, die volgens de eigenaar van het gebouw bekend staat als ‘Mai Sa Loh’. De politie is op zoek naar haar.

Het hoofd van de politie in Min Buri zegt dat een huiszoekingsbevel was verkregen, nadat uit verhoor van de vrijdagnacht aangehouden verdachte in Nong Chok was gebleken dat sommigen van zijn medeplichtigen daar eigendommen bewaarden. In het gebouw heeft de politie negen kamers doorzocht, de 21 andere volgen nadat contact is opgenomen met de huurders.

Volgens een ander bericht weigert de verdachte iets te zeggen [wat de vraag oproept hoe de politie dan in Min Buri terecht is gekomen]. Zijn echte naam en nationaliteit zijn nog steeds niet bekend. Het lijkt niet aannemelijk dat hij de Turk Adem Karadag is, van wie bij zijn aanhouding een nep paspoort is gevonden, waarop tweemaal de vervaldatum staat. (Bron: website Bangkok Post, 30 augustus)

Zie voor alle berichten over de bomaanslagen de pagina Bomaanslag Ratchaprasong. Zie ook het Breaking News item en het bericht in Nieuws uit Thailand van zondag.

Bomaanslag Ratchaprasong oogst Nong Chok

Bomaanslag: Politie zoekt Thaise vrouw

31 augustus – Twee weken na de dodelijke bomaanslag bij de Erawan Shrine en een ontploffing bij de Sathorn pier is dit de stand van zaken:
1 de verdachte, aangehouden in Nong Chok, van wie identiteit en nationaliteit niet bekend zijn, laat weinig los;
2 bij een huiszoeking in Min Buri (Bangkok) zijn zoveel spullen gevonden voor het maken van bommen dat wellicht meer aanslagen in voorbereiding waren;
3 gezocht wordt naar de Thaise vrouw die de kamer huurde;
4 idem naar de man die de bom bij de Sathorn pier in het water deponeerde;
5 idem naar de man (in het gele shirt) die de bom bij de Erawan Shrine plaatste;
6 als motief acht de politie ook wraak mogelijk vanwege de aanhouding van buitenlandse criminelen die paspoorten namaakten en verkochten, want in de kamer van de aangehouden verdachte zijn 200 (Turkse) paspoorten gevonden.

Bangkok Post trekt vandaag de gehele voorpagina uit voor de bomaanslagen. In het openingsartikel de huidige stand van zaken, die overeenkomt met het Breaking News item hierboven; in een kader een terugblik op de operatie van een week geleden die leidde tot de arrestatie van de zwijgzame verdachte en in een tweede kader gesprekken met bewoners in Nong Chok die de verdachte hebben gezien.

Monnikenwerk
Een team van agenten van de gemeentepolitie, het Central Investigation Bureau, de Crime Suppression Division en agenten van de zuidelijke bureaus worstelde zich door alle telefoongesprekken die tussen 16.50 en 19.30 uur op de dag van de aanslag op de Erawan Shrine daar zijn gevoerd. Ze hielden drie Turkse telefoonnummers over, waarvan een hen naar Nong Chok voerde. Dit monnikenwerk nam een week in beslag.

Op zichzelf
Bewoners van het district Nong Chok brengen weinig licht in de zaak. Een winkelbediende zegt een maand geleden voor het eerst een groep van drie à vier mannen te hebben opgemerkt, van wie één gelijkenis vertoonde met de door de politie verspreide compositietekening van de verdachte die de bom plaatste en nog steeds op vrije voeten is. De groep kwam wel eens in de winkel en kocht water en snacks, meestal ’s avonds laat.

Een fruitverkoper vertelt dat de groep op zichzelf was wanneer ze bij een food stall op straat aten. Ze spraken geen Thais. Meestentijds kochten ze grote hoeveelheden eten en namen dat mee naar het appartementengebouw. Wanneer de verkoper probeerde een praatje aan te knopen, reageerden ze afwijzend.

De conciërge van het appartementengebouw zegt dat twee buitenlanders een maand lang een kamer bezetten. Ze vertoonden ‘secretive’ gedrag en leken contact met anderen te vermijden. ‘Het leek erop of ze niet gezien wilden worden.’ [Naar te veel misdaadfilms gekeken?]

Op de foto (boven) de oogst van de huiszoeking in Nong Chok met in het midden de aangehouden X de Zwijger.

Bomaanslag: Verband met Uighur is zonneklaar

1 september – Weet u nog? Op 8 juli deporteerde Thailand 109 moslim Uighur vluchtelingen naar China. De VN Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen noemde het terugsturen ‘een flagrante schending van het internationaal recht’. En een boze menigte in Istanbul bestormde het Thaise consulaat, sloeg de ruiten in en vernielde de inventaris.

Thailand reageerde als door een wesp gestoken en speelde de vermoorde onschuld. Aan alle procedurele eisen voor de uitzetting zou voldaan zijn. Dat de mannen waren gescheiden van hun vrouwen en kinderen, die eerder naar Turkije mochten, zag het land maar gemakshalve over het hoofd.

Het was al eerder gesuggereerd, maar nu moet zelfs premier Prayut toegeven dat de bomaanslag bij de Erawan Shrine, die twintig levens eiste, en de aanslag bij de Sathorn pier, een dag later, alles te maken hebben met de Uighur-problematiek. Hij legt een relatie met de smokkel  van Uighur uit China. [Dus nog niet met de bekritiseerde deportatie, want daarover lees ik niets in de berichtgeving van vandaag]

Puntsgewijs het laatste nieuws:
1 De man in het gele shirt die de bom bij de Erawan Shrine heeft geplaatst en de man in het blauwe shirt die de bom bij de Sathorn pier heeft geplaatst, zijn via de grensovergang Aranyaprathet naar Cambodja gevlucht. De politie heeft de Cambodjaanse autoriteiten gevraagd hen op te sporen.

Bomaanslag Gevonden in kamer Min Buri2 De huurster van de kamer [het gaat om twee kamers] in het appartementengebouw in Min Buri waar componenten (foto) zijn gevonden voor het maken van bommen, is op 1 juli naar Dubai vertrokken en zou nu in Turkije zijn, aldus een familielid. Ze zou bereid zijn terug te keren naar Thailand.

3 Behalve deze vrouw zoekt de politie nog een ongeïdentificeerde man die de kamer met haar deelde.

4 De politie denkt dat beiden nog in Thailand zijn omdat ze tussen 10 en 20 augustus bij het appartement zijn gesignaleerd. De vrouw heeft een Turkse echtgenoot.

5 De zwijgzame in Non Chok aangehouden verdachte, die de bom op station Hua Lamphong aan de man in het gele shirt heeft gegeven, is volgens een legerbron de 47-jarige Turk Bilan Muhammed. De politie gaat via de Turkse ambassade na of hij de Turkse nationaliteit heeft.

6 Premier Prayut denkt dat de gearresteerde man banden heeft met bendes die Uighur uit China smokkelen. De 200 in Nong Chok gevonden nagemaakte Turkse paspoorten zouden daarop wijzen.

7 Hij vindt het ook belangrijk dat de leveranciers van de bomcomponenten worden gevonden. ‘Onze prioriteit is te voorkomen dat misdadigers in dit land componenten voor het maken van bommen kunnen kopen.’ [Naïeve opmerking, want met ureum (kunstmest) kun je al een mooie bom maken.]

8 De beloning van 3 miljoen baht voor informatie leidend tot de aanhouding van verdachten, heeft de politie aan zichzelf toegekend. Het geld gaat naar het onderzoeksteam. Omdat het zo hard gewerkt heeft, aldus politiecommissaris Somyot (foto).

9 Anthony Davis, veiligheidsanalist bij IHS Jane’s, denkt dat de aanslag bij de Sathorn pier een afgebroken operatie was, omdat de man in tijdnood was gekomen. De bom moet bedoeld zijn geweest voor Asiatique, een complex restaurants en winkels langs de rivier, populair bij Oost-Aziatische toeristen. Lees zijn messcherpe analyse hier.

Breaking News: Aangehouden buitenlander kan de dader zijn

Een buitenlander die sterke gelijkenis vertoont met de man in het gele shirt, die de bom bij de Erawan Shrine heeft geplaatst, is aangehouden. Volgens de officiële lezing aan de grens met Cambodja, maar volgens een bron in het onderzoeksteam van de politie is hij maandag in Cambodja aangehouden en vandaag overgedragen aan Thailand.

Politiewoordvoerder Prawut zegt dat de man vanochtend werd opgemerkt door soldaten die langs de grens patrouilleerden, toen hij door de bosjes in Ban Dong Ngu richting Cambodja liep. Hij zou een Chinees paspoort hebben op naam van Yusufu Mieraili (25) uit de Chinese provincie Xinjiang, het gebied waar de moslim Uighur wonen. Dat valt tenminste te concluderen uit een foto die vandaag door de media is gepubliceerd. Maar Prawut zegt daarvan niet op de hoogte te zijn.

De verdachte is nog niets ten laste gelegd. Hij wordt in het Engels ondervraagd. Gepland zijn een DNA test en andere forensische testen om na te gaan of hij de bom heeft geplaatst. Getuigen worden opgeroepen om te zien of ze de man herkennen. (Bron: website Bangkok Post, 1 september)

Bomaanslag Ratchaprasong foto-collage

Links de man die is aangehouden (maandag of dinsdag; in Thailand of Cambodja) en verder met de klok mee: premier Prayut (Laten we geen overhaaste conclusies trekken), de man in het gele shirt (bewakingscamera bij de Erawan Shrine) en de compositietekening die de politie heeft verspreid.

Verwarrende info over aanhouding bomverdachte

2 september – Wat beweegt de Thaise autoriteiten om te liegen over de aanhouding van de man, die mogelijk de bom bij de Erawan Shrine heeft geplaatst? Want uit de bronnen die Bangkok Post en de Phnom Penh Post opvoeren, mag gerust de conclusie worden getrokken dat de man maandag in Cambodja is aangehouden en dinsdag aan Thailand overgedragen.

Wil Thailand een succesje kunnen claimen? Of moet de arrestatie in en overdracht door Cambodja worden geheim gehouden omdat de verdachte door China wordt gezocht? Of had Thailand formeel om uitlevering moeten vragen onder overlegging van bewijsmateriaal? Alle drie verklaringen lijken nogal naïef want er wordt bij het leven gelekt door bronnen binnen het politiekorps.

Zo heeft een lid van het Thaise onderzoeksteam tegen Bangkok Post gezegd dat de man is aangehouden op de internationale luchthaven Pochenthong in Cambodja, toen hij op het punt stond een vlucht naar Turkije te nemen. Hij was op 21 augustus (4 dagen na de bomaanslag) de grens overgestoken.

De Phnom Penh Post citeert een hoge Cambodjaanse politiefunctionaris, die zegt dat de man is gearresteerd nadat Thailand had gezegd dat de man naar Cambodja was gevlucht en had gevraagd hem op te sporen. ‘Ze hebben onze medewerking gevraagd om hem te arresteren.’

De commandant van de tweede infanteriedivisie en hoofd van de Burapha taakeenheid, verantwoordelijk voor de grensbewaking, verdedigt de aanhouding op Thais grondgebied (zie het Breaking News item hieronder). Ook premier Prayut zegt dit en wonderbaarlijk genoeg een Cambodjaanse woordvoerder.

Het openingsartikel van Bangkok Post bevat verder weinig nieuws. De rechtbank van Min Buri heeft toestemming verleend voor arrestatiebevelen voor drie verdachten, van wie twee de Turkse nationaliteit hebben. Maar details over deze drie ontbreken.

Volgens de krant zijn eerder arrestatiebevelen uitgevaardigd voor vier buitenlanders [geen details] en de vrouw die de kamer in Min Buri (waar bomcomponenten zijn gevonden) heeft gehuurd. Maar eerdere berichten noemen alleen de vrouw en een onbekende man die de kamer deelde.

Conclusie: veel vraagtekens. Het enige positieve puntje is dat de berichtgeving in de krant en Breaking News elkaar niet tegenspreken en dat maak ik wel eens anders mee bij mijn trouwe huisvriend, die ook vanochtend weer keurig op tijd (5:30 uur) werd bezorgd.

Omkoping
De beloning van 3 miljoen baht voor informatie die kan leiden tot de aanhouding van de bomverdachte, zelf opstrijken komt neer op ‘omkoping’. Dat zegt Srisuwan Janya, secretaris-generaal van de Association of Organisations for Protecting the Thai Constitution. Nou, dat kan politiecommissaris Somyot in zijn zak steken, want die nam het controversiële besluit.

Volgens Srisuwan is de beloning die nu naar de politie gaat, in strijd met de wet [voor de liefhebbers: de Organic Act on Counter-Corruption van 1999, herzien in 2011]. Somyot besloot zijn dienders te belonen omdat ze zo hard hebben gewerkt. 1 miljoen gaat naar het Central Investigation Bureau, 1 miljoen naar de gemeentepolitie en wie het derde miljoen opstrijkt is nog niet bekend.

Ook Mongkolkit Suksintharanon, secretaris-generaal van het National Anti-Corruption Network, heeft geen goed woord over voor Somyout’s besluit. ‘Politieagenten krijgen hun geld van de belastingbetalers. Dus is het hun plicht de daders te vinden wanneer een misdrijf is gepleegd, met name als het gaat om een zaak die onze nationale veiligheid bedreigt. Het geld kan beter aan de slachtoffers van de aanslag worden gegeven.’

Familie verdedigt kamerhuurster Min Buri
‘Ze is een vrome moslima, die viermaal per dag bidt. ‘ De familie van Wanna Suansan, huurster van de kamer in Min Buri, en buren in Khura Buri (Phangnga) zijn ervan overtuigd dat Wanna onschuldig is. ‘We willen gerechtigheid voor onze zuster. Trek alsjeblieft geen overhaaste conclusies en wacht op haar terugkeer zodat ze haar onschuld kan bewijzen.’

Wanna is momenteel in Turkije. Ze is een van de zeven verdachten tegen wie een arrestatiebevel is uitgevaardigd. In de door haar gehuurde kamer vond de politie zaterdag bomcomponenten. Het Franse persbureau AFP heeft een Thaise vrouw telefonisch geïnterviewd, naar verluidt Wanna. Ze zegt al bijna een jaar niet in de kamer te zijn geweest en de laatste drie maanden, samen met haar echtgenoot, in Turkije te wonen. ‘Ik heb de kamer gehuurd, waarna een vriend van mijn man er in trok. Ik weet niet hoeveel mensen er verbleven hebben.’

Erawan-zaak: ’t Is ingewikkeld en veel

3 september – De gehele voorpagina van Bangkok Post is vandaag gewijd aan de bomaanslag bij de Erawan Shrine (17 augustus), de aanslag bij de Sathorn pier (mogelijk een afgebroken operatie), de arrestatie van twee verdachten en de arrrestatiebevelen voor acht verdachten.

Om niet de draad kwijt te raken, puntsgewijs de belangrijkste nieuwsitems.
1 De nieuwste verdachte is de echtgenoot van de de vrouw die de kamer in Min Buri heeft gehuurd, waar kunstmest op basis van ureum en andere componenten zijn gevonden, die gebruikt kunnen worden voor het maken van bommen. De politie gelooft niet in haar onschuld, ondanks uitspraken daarover van familieleden. Beiden zijn vermoedelijk in Turkije.

2 Een arrestatiebevel is uitgevaardigd tegen de man die de kamers in Nong Chok heeft gehuurd: vijf in totaal. Bij een inval op 29 augustus werd daar een man aangehouden die nogal zwijgzaam is en alleen de politie op het spoor heeft gebracht van het appartementengebouw in Min Buri.

3 De vingerafdrukken van de man die bij de grens in Cambodja is aangehouden, komen overeen met vingrafdrukken, gevonden in Nong Chok. Volgens een bron heeft hij toegegeven dat hij bij de Ratchaprasong kruising was, toen de bom ontplofte, maar hij ontkent elke betrokkenheid. Het bericht van vandaag zwijgt over de onthulling van gisteren [in Bangkok Post en Phnom Penh Post] dat Cambodja de man heeft aangehouden en overgedragen aan Thailand.

4 Politie en soldaten hebben volgens een bron bij de gemeentepolitie gisteren een inval gedaan bij een bedrijf aan de Silom Road. Het bedrijf zou betrokken zijn bij het verstrekken van werkvergunningen [?] aan hoofdzakelijk Turken die naar Thailand willen komen om te studeren.  [Ik denk dat bedoeld wordt: arbeidscontracten op basis waarvan een werkvergunning kan worden aangevraagd] De Turkse echtgenoot uit punt 1 zou verschillende landgenoten daarbij geholpen hebben. In Narathiwat is een Thai aangehouden  die banden met de echtgenoot heeft .

5 De Turkse ambassade heeft gisteren een verklaring uitgegeven waarin gewezen wordt op de ‘speculatieve berichtgeving’ over de nationaliteit van de gearresteerde en gezochte verdachten. De ambassade heeft de Thaise autoriteiten om een toelichting gevraagd.

In bijgaand kader wordt de hele zaak in tekst en beeld samengevat.

Zie voor alle berichten over de bomaanslagen de pagina Bomaanslag Ratchaprasong.

Uighur in Thailand
In een kader op de voorpagina schrijft de krant dat de Crime Suppression Division (CSD) de opdracht heeft gekregen de Uighur die in Thailand wonen, in de gaten te houden. Nou, dan zijn ze wel even bezig, want hun aantal wordt geschat op drieduizend. Ze hebben een Turks of Chinees paspoort. De CSD moet uitzoeken of Uighur zich schuldig maken aan het vervalsen van paspoorten en mensenhandel. Het adjunct-hoofd van de landelijke politie heeft de CSD gevraagd ‘zo snel mogelijk’ te rapporteren.

In het kader wordt de deportatie van de 109 Uighur vluchtelingen naar China en de plundering van het Thaise consulaat in Istanboel nog eens opgerakeld. Een veiligheidsexpert van IHS Jane’s denkt dat de bomaanslag een wraakactie kan zijn geweest van de Turkse Grijze Wolven; de politie zoekt de daders in de kringen van Uighur militanten. Maar de secretaris-generaal van de National Security Council acht de veronderstelling van de politie prematuur. ‘Het is beter de analyse over te laten aan de NCPO [junta].’

Human Rights Watch Thailand heeft om verduidelijking gevraagd [aan wie?] van een bericht van Isra News Agency dat de zwijgzame verdachte [uit Nong Chok] de National Human Rights Commission heeft benaderd. Volgens Isra wordt de man ervan verdacht Uighur te hebben geholpen Thailand binnen te komen om vandaar naar andere landen te gaan waar ze asiel kunnen aanvragen, maar volgens mij is de man nog niets ten laste gelegd.

Mager nieuws over bomaanslagen

4 september – De politie denkt dat de bomaanslagen bij de Erawan Shrine en de Sathon pier zijn gepleegd door of in opdracht van bendes die Uighur uit China via Thailand naar Turkije smokkelen. Maar zeker weten, doet ze het niet. En daarmee is het nieuws van vandaag eigenlijk wel samengevat, alhoewel Bangkok Post bijna de gehele voorpagina aan de aanslagen besteedt.

Zoals eerder gemeld heeft de politie twee verdachten aangehouden: een in Nong Chok en een aan de grens met Cambodja. Nog steeds is niet duidelijk of die de man in het gele shirt is die de bom bij de Erawan Shrine heeft geplaatst. Tegen negen anderen zijn arrestatiebevelen uitgevaardigd. En opnieuw zegt politiecommissaris Somyot dat er geen aanwijzingen zijn voor internationaal terrorisme. [De autoriteiten vermijden dat woord omdat het schadelijk voor het toerisme zou zijn.]

Volgens bronnen bij de Crime Suppression Division zijn er twee routes om Uighur te smokkelen: per vliegtuig op een toeristenvisum naar Lat Krabang of Nong Chok, waar ze wachten op een vals paspoort. En over de weg naar Myanmar en verder per boot naar Ranong en Maleisië. In rubberplantages wachten ze op hun paspoort.

In een ‘related development’, zoals de krant altijd nieuws meldt dat met het voorgaande niets te maken heeft, hebben politie en soldaten in Sungai Kolok (Narathiwat) een man aangehouden. Een aantal paspoorten en grensdocumenten zijn in beslag genomen. Bronnen zeggen getipt te zijn dat de man een belangrijk lid van een mensenhandelbende in Sungai Kolok is, die Rohingya en Uighur uit Myanmar naar Thailand smokkelt. De man heeft eerder vastgezeten wegens hetzelfde vergrijp.

In een huis in Min Buri, gehuurd door de Turkse vrouw die we al eerder tegenkwamen, is zeven gallon aan een verdachte vloeistof gevonden.
Sluitstuk van het weinige nieuws is een herhaling van de mededeling dat de Turkse ambassade verduidelijking heeft gevraagd over berichten dat de verdachten Turks zijn. De ambassade zegt niets te hebben gehoord van de Thaise autoriteiten over de arrestaties. De autoriteiten zeggen dat het onderzoek gaande is en dat nog bevestiging moet worden gevraagd.

Opvallend in de berichtgeving van vandaag is dat met geen woord wordt gerept over de controversiële deportatie van de 109 Uighur naar China en de scheiding van mannen, vrouwen en kinderen. Die laatsten mochten erder naar Turkije afreizen.

Op bijgaand kaartje de smokkelroutes met nadere toelichting.

Consumentenvertrouwen blijft dalen

5 september – Het consumentenvertrouwen heeft voor de achtste achtereenvolgende maand in augustus een duikvlucht genomen naar het diepste punt sinds vijftien maanden. Donderdag maakte de University of the Thai Chamber of Commerce (UTCC) de resultaten van haar maandpeiling bekend. De index zakte van 73,4 naar 72,3 punten. Als oorzaken noemt Thanavath, vice-president research van de UTCC, de bomaanslag bij de Erawan Shrine, de zwakke economie en de hoge huishoudschulden.

‘De mensen zijn bezorgd over het vooruitzicht van herstel van de werdeldeconomie, de krimpende export, lage prijs voor agrarische producten, zwakke baht en met name de bomaanslag. Die vormt een psychologische klap voor de toerismesector. Ze maken zich ook nog zorgen over de hoge kosten van levensonderhoud en productprijzen.’

Thanavath denkt  niet dat de Thaise economie zich in het vierde kwartaal zal herstellen met een toename van de uitgaves en stijging van het consumentenvertrouwen. ‘We verwachten niet veel, want de economie wordt nog steeds gekweld door een stroom van negatieve factoren.’ (Bron: Bangkok Post, 4 september)

Thailand kwetsbaar voor cyberaanvallen

5 september – Thailand heeft een hoog risico voor cyberaanvallen. Op een lijst van twintig landen staat het op de negende plaats waarmee het een gewild doelwit van hackers is, zegt Kaspersky Lab, een leverancier van veiligheidssoftware in Moskou. Uit een onderzoek van het bedrijf, van juni tot augustus uitgevoerd, blijkt 30 procent van de internetgebruikers in Thailand geconfronteerd te zijn geweest met malware aanvallen.

‘Opkomende landen zoals Thailand, Vietnam, China en Rusland zijn de belangrijkste doelwitten van hackers’, zegt researcher Yury Namestnikov. Dit komt hoofdzakelijk omdat gebruikers zich niet bewust zijn van internetveiligheid, software niet updaten of gestolen of namaak software gebruiken. Een andere factor is het ontbreken van wetten en regelingen in landen.

Wil Thailand zich ontwikkelen als digitale economie, zegt Namestnikov, dan vereist dit een nationale veiligheidsstrategie en framework. (Bron: Bangkok Post, 4 september)

Analyse: De toeristen zullen terugkomen

5 september – TMB Analytics, de economische analyse-eenheid van de TMB Bank, verwacht dat de bomaanslag bij de Erawan Shrine zal leiden tot een verlies van 550.000 toeristen of 25 miljard baht aan inkomsten, wat 0,2 procent is van het bruto binnenlands product.

40 procent van de 25 miljard baht komt van Chinese toeristen, die in 2010 7 procent van de buitenlandse toeristen vormden en nu de grootste groep van buitenlandse toeristen is (27,3 pct). De 40 procent terugval illustreert niet alleen de omvang van de Chinese markt, maar ook de grote gevoeligheid van Chinese bezoekers voor schadelijke gebeurtenissen. In het geval van de Erawan bomaanslag werden Chinezen gedood tijdens hun bezoek aan Bangkok, een stad die populair is bij Chinezen.

Het afnemend bezoek van Russische en Europese toeristen zorgt voor een inkomstenderving van 11 procent oftewel 3 miljard baht, evenveel als uit de Aseanlanden met uitzondering van Maleisië: ongeveer 40.000 toeristen. Het verschil zit hem in de verblijfsduur.Gemiddeld brengen deze bezoekers 16 dagen door in Thailand tegen Asean-bezoekers zes dagen. In andere woorden: 1 Europese bezoeker minder staat gelijk aan 2,5 Asean toeristen.

In haar analyse geeft TMB toe dat het niet gemakkelijk is de impact van de Erawan aanslag te bepalen. De rekenaars baseren zich op gegevens over voorgaande incidenten, zoals de tsunami (2004), Sars (203), vogelpest (2005), H5N1 influenza (2009), overstromingen (2011) en de politieke onrust eind 2013, begin 2014, maar elk had een uniek karakter. Sommige hadden meer gevolgen, sommige duurden langer.

Voor het herstel van het vertrouwen van toeristen is het van belang hoe de regering reageert. Hoe langer de poging tot oplossing zich voortsleept, des te meer gevolgen zal de toerisme-industrie ondervinden.

Maar ondanks alle verschillen in voorgaande incidenten, is er één overeenkomst: de veerkracht van de Thaise toerismesector. Elke keer wanneer de zaak tot rust komt, komen de toeristen terug. De bomaanslag in Ratchaprasong is niet verschillend. (Bron: Bangkok Post, 4 september)

Bomaanslag: Onderzoek naar geldstromen

5 september – ‘Amlo tracks cash trail in city blasts’ kopt Bangkok Post vandaag in haar openingsartikel. Zo, denk ik dan: Ben benieuwd. Maar het kantoor dat verdachten kaal plukt, laat niets los over wat het ontdekt heeft over de geldstromen van de verdachten in de Erawan-zaak. Dus dat valt tegen. We komen alleen te weten dat het resultaat van het onderzoek naar de politie is gestuurd.

Opnieuw besteedt de krant ruime aandacht aan de bomaanslagen. Veel oud nieuws en veronderstellingen, zoals van adjunct-hoofd Chaktip van de politie, die het onderzoek leidt, en zegt te geloven dat de man die is aangehouden aan de grens met Cambodja [officiële lezing, zie voorgaande berichtgeving] een sleutelfiguur is. ‘Ik ga hem zelf ondervragen. Yusufu Mieraili is de sleutel. ‘

Diens vingerafdrukken komen overeen met vingerafdrukken, gevonden in het appartement in Nong Chok, waar de eerste verdachte werd aangehouden en 200 nep paspoorten werden gevonden. Volgens zijn paspoort komt Mieraili uit Xinjiang, de regio waar de moslim Uighur minderheid woont. De man ontkent de bom te hebben geplaatst, wat wordt bevestigd door DNA-onderzoek. De politiewoordvoerder zegt dat zijn vingerafdrukken ook zijn gevonden op een vat met explosief materiaal, gevonden in het appartement in Min Buri.

Dit betekent, aldus de krant [en daar lijkt me geen spel tussen te krijgen], dat de man die de bom geplaatst heeft nog steeds op vrije voeten is. De krant noemt nu een aantal van zeven verdachten tegen wie een arrestatiebevel is uitgevaardigd [eerder negen en verderop in het bericht weer negen] en de politie zegt nu dat de Turkse vrouw, die eerder als huurster werd genoemd, de kamer in Min Buri niet heeft gehuurd.

Soldaten en politieagenten deden gisteren een inval een inval in een bedrijf in Soi Sukhumvit 21, dat volgens een eerder bericht Uighur vluchtelingen aan een werkvergunning zou helpen, maar vandaag verdacht wordt omdat de naam van het bedrijf voorkomt op in Min Buri gevonden vaten met een chemische vloeistof. Het bedrijf produceert [of verhandelt alleen?] printerinkt en importeert de vaten uit verschillende landen. De inval leverde niets verdachts op.

De NCPO-woordvoerder zei gisteren dat de verdachte vloeistof een precursor is, gebruikt bij de productie van drugs. Hetgeen andermaal illustreert dat Thailand geen kaas heeft gegeten van crisismanagement, want iedereen zegt maar wat.

De in Nong Chok aangehouden verdachte is gisteren door het leger overgedragen aan de gemeentepolitie. Conclusie na het lezen van ruim een halve voorpagina: Grotendeels bladvulling en enkele correcties tegengekomen, die misschien later weer gecorrigeerd worden.

In bijgaand kader wordt de hele zaak in tekst en beeld samengevat. Zie voor alle berichten over de bomaanslagen de pagina Bomaanslag Ratchaprasong.

Bomaanslag: TV-nieuwsstations trekken meer kijkers
6 september – De zes grote tv-nieuwsstations spinnen goed garen bij de Erawan bomaanslag. Op de dag van de aanslag, 17 augustus, schoten de kijkcijfers omhoog en zaten kijkers vanaf 7 uur tot middernacht aan de beeldbuis gekluisterd.

De ratings van Nation TV en Thairath TV verviervoudigden vergeleken met een week eerder. Ook TNN 24 Channel, Spring News Channel, Thai PBS en Amarin TV noteerden hogere cijfers.

De digitale kanalen zagen daarentegen hun kijkcijfers teruglopen. Kanaal 3 en 7 merkten geen verschil; die stations zenden veel soaps uit en bomaanslag of niet, die wil je als soapverslaafde natuurlijk niet missen.

Televisiewaakhond NBTC adviseert de digitale kanalen hun programmering aan te passen want anders prijzen ze zichzelf uit de markt. Kijkers zijn tegenwoordig zappers, blijkbaar niet alleen in Nederland, maar ook in Thailand. Ze beperken zich niet tot één of twee kanalen, maar verhuizen naar andere kanalen wanneer die aantrekkelijker zijn.

De bomaanslag heeft er verder toe geleid dat het nieuws de laatste weken vaker wordt gevolgd. Kijkers zijn benieuwd naar updates, de verdachten en het politieonderzoek.

Volgens Nielsen Co (Thailand) zijn kanaal 7 en 3 de best bekeken tv-zenders (in die volgorde). Daarna volgen Workpoint TV, Channel 8, Mono TV, One Channel en Channel 9. (Bron: Bangkok Post, 5 september)

Bomaanslag: Politie zoekt nieuwe verdachte
6 september – Ook vandaag opent Bangkok Post  met de bomaanval en opnieuw bevat het openingsartikel bitter weinig nieuws. De politie is nu op zoek naar een nieuwe verdachte die de kamer deelde met de man die in Nong Chok werd gearresteerd (de zwijgzame verdachte). Binnenkort wordt van hem een compositietekening verspreid, gebaseerd op informatie van de Zwijger.

De Zwijger, laat ik hem zo maar blijven noemen, want in het artikel worden twee namen op hem geplakt, heeft volgens een bron toegegeven enkele verdachten te kennen, die gezocht worden. Maar hij ontkent de man in het gele shirt te kennen, die de bom geplaatst heeft.

De enige andere, die tot nu toe is gearresteerd, is Yusufu Mierali (25), volgens de officiële lezing aangehouden aan de grens met Cambodja, maar volgens meerdere bronnen in Cambodja en overgedragen aan Thailand. Hij heeft toegegeven in Ratchaprasong te zijn geweest, toen de bom ontplofte.

Via camerabeelden is de politie erachter gekomen dat hij in juli en augustus chemicaliën heeft gekocht in winkels in Min Buri en online materialen die gebruikt kunnen worden voor het maken van bommen. De politiewoordvoerder maakte gisteren bekend dat hij een graduate chemicaliën is aan een bekende universiteit in China. De politie denkt, aldus een bron, dat hij de bom tot ontploffing heeft gebracht en er daarna in een taxi vandoor is gegaan.

Verder blijkt uit camerabeelden dat enkele verdachten op 14 augustus de plaats delict hebben verkend, maar die beelden zijn nog niet openbaar gemaakt.

De zondagbijlage Spectrum schetst een beeld van de wijk Nong Chock en laat een expert in internationale misdaadsyndicaten en terrorisme aan het woord. Hij zegt dat internationale netwerken in mensenhandel, die Thailand als doorvoerland gebruiken, het liefst low-profile blijven en dus niet met een bomaanslag de aandacht op zichzelf richten.

Bomaanslag: Veel onbeantwoorde vragen

7 september – De bomaanslag op 17 augustus bij de Erawan Shrine blijft nog omgeven met talloze onbeantwoorde vragen. Wat was het motief, wie zijn de verdachten? Was het een vergeldingsactie voor de deportatie van 109 Uighur mannen naar China of wilde een mensenhandelbende wraak nemen voor aanhoudingen?

Spectrum, het zondagmagazine van Bangkok Post, legde de vraag voor aan een expert in internationale misdaadsyndicaten en terrorisme. Die vindt persoonlijke wraak van mensenhandelaren een te gemakkelijke verklaring. Internationale netwerken die Thailand als doorvoerland gebruiken, blijven liever low-profile. Ze zijn ook anders georganiseerd. Personen die elkaar niet kennen, krijgen specifieke taken en ze kennen niet de details van hun opdracht.

Maar de verdachten in de Erawan-zaak kennen elkaar, blijkens vingerafdrukken en telefoongesprekken. De opslag van alle materialen op één locatie die niet moeilijk te vinden is, wijst evenmin op een professionele organisatie. En de nagemaakte paspoorten zijn gemakkelijk te herkennen (zie foto en fotobijschrift boven).

In een artikel in het dagblad Matichon wijst gepensioneerd politiegeneraal Vasit erop dat de kamers in Nong Chok al in januari 2014 zijn gehuurd, lang voor de deportatie van Uighur naar China. Dat zet de suggestie van veiligheidsanalist Anthony Davis weer op losse schroeven dat de dader van de bomaanslag bij de Erawan Shrine gezocht moet worden in kringen van de Turkse Grijze Wolven (zie het bericht van 26 augustus: Expert: Grijze Wolven pleegden bomaanslag). Of toch niet? Er zal nog heel wat water door de Chao Phraya stromen, voordat we dat met zekerheid weten. (Bron: Spectrum, 6 september)

Bomaanslag: Verdachte doet z’n mond open

7 september – De verdachte die is aangehouden aan de grens met Cambodja [of in Cambodja volgens andere berichten] heeft bekend de bom te hebben gefabriceerd, die bij de Erawan Shrine is gebruikt, maar hij heeft de bom niet geplaatst, want dat deed de man, die nog steeds wordt aangeduid als de ‘man in het gele shirt’.

Bomaanslag Ratchaprasong aanhouding verdachte in Sa KeaoVolgens een bron bij de politie heeft Mieraili verklaard de materialen voor de bom ‘in opdracht van zijn baas’ te hebben gekocht in winkels in Min Buri. In zijn kamer in Nong Chok knutselde hij het explosief in elkaar. Wie die ‘baas’ is, wil hij niet zeggen.

Nadat de bom klaar was, ging hij naar station Hua Lamphong, waar hij hem aan de man in het gele shirt overhandigde. Mieraili zegt de man nooit eerder te hebben ontmoet. De bekentenis komt overeen met camerabeelden uit Min Buri.

Volgens de politie was hij ook in de buurt van de Erawan Shrine, toen daar de bom op 17 augustus ontplofte. De politie denkt dat hij de bom heeft gedetoneerd en er daarna in taxi vandoor is gegaan, maar de bron zegt niet waarop deze veronderstelling is gebaseerd. Mieraili had een Chinees paspoort bij zich toen hij werd aangehouden; onduidelijk is of het authentiek is. Hij zou in Xinjiang zijn geboren, de regio waar de moslim Uighur wonen.

Een gecombineerde eenheid van zestig agenten en soldaten heeft gisteren in enkele appartementsgebouwen en huurhuizen in Nimit Mai (Min Buri), waar buitenlanders wonen, invallen gedaan. Ze zochten naar verdachten en bepaalde spullen, maar er werd niets gevonden.

Bomaanslag: Twee nieuwe verdachten, Bullebak boos

8 september – Als ik eindredacteur was van Bangkok Post zou ik tegen de collega’s die het tweede artikel op de voorpagina vandaag hebben geschreven, gezegd hebben: Da’s oud nieuws. De kop zegt: Suspect confesses to delivering bag to shrine bomber, cops say.

Jawel, oud nieuws, want wat meldde ik gisteren: De verdachte die is aangehouden aan de grens met Cambodja [of in Cambodja volgens andere berichten] heeft bekend de bom te hebben gefabriceerd, die bij de Erawan Shrine is gebruikt, maar hij heeft de bom niet geplaatst, want dat deed de man, die nog steeds wordt aangeduid als de ‘man in het gele shirt’.

Yusufu MierailiDe verdachte Yusufu Mieraili zou volgens een bron besloten hebben een bekentenis af te leggen uit angst dat hij wordt teruggestuurd naar China. Hij wil liever in Thailand terecht staan. Mieraili heeft ook gezegd dat tien tot twaalf personen betrokken waren bij de bomaanslag. Gisteren werd hij door het leger overgedragen aan de gemeentepolitie van Bangkok, die hem verder aan de tand gaat voelen.

De politie heeft gisteren twee nieuwe verdachten toegevoegd aan de lijst van verdachten, tegen wie een arrestatiebevel is uitgevaardigd: een zeker Abdullah Abdulrahman en een ongeïdentificeerde man. Beiden waren huurder van de kamers 412 en 414 in het Pool Anant appartementencomplex in Nong Chok, waar bomcomponenten en valse paspoorten zijn gevonden. Van de eerste is een compositietekening verspreid.

Twee Indiërs, die eveneens in het complex wonen, zijn voor ondervraging opgeroepen. Uit camerabeelden blijkt dat ze vaak gesproken hebben met Mieraili.

Politiecommissaris Somyot heeft gisteren vergaderd met de hoofden van de 54 controlepunten van de immigratiepolitie. Een bron die de vergadering bijwoonde, zegt dat Bullebak kwaad was omdat ze bomverdachten tot Thailand hebben toegelaten. Hij beschuldigde sommige agenten ervan te profiteren van gerommel met visa. Zo verlenen ze tegen betaling van 12.000 à 15.000 baht visa voor docentschappen aan nepscholen en ze accepteren steekpenningen van buitenlanders die illegaal het land willen binnen komen. Aldus een bron dus.

Organisator van bomaanslag bekend bij politie

9 september – Eén bron is geen bron, zeggen we in de journalistiek. Wil een degelijke krant een onthulling publiceren, dan zal die altijd door meer bronnen, die onafhankelijk van elkaar zijn, bevestigd moeten worden. Maar Bangkok Post hanteert die regel niet, want het openingsartikel is geheel gebaseerd op de informatie van één bron. Dus is de vraag: hoe betrouwbaar is het allemaal wat de krant schrijft? Ik geef het door onder voorbehoud.

Abudureheman AbudusataerDe politie heeft een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de 27-jarige Abudureheman Abudusataer uit de Chinese provincie Xinjiang, het leefgebied van de moslim Uighur (foto). Volgens een bekentenis van Yusufu Mieraili (aangehouden aan de grens met Cambodja) heeft die de taken verdeeld onder degenen die betrokken waren bij de bomaanslag. Hij zou een dag voor de aanslag per vliegtuig het land hebben verlaten.

Mieraili, die in Min Buri verbleef, zegt op 17 augustus in Nong Chok een zwarte rugzak te hebben opgehaald en die bij station Hua Lamphong aan de man in het gele shirt te hebben overhandigd. Hij wist niet dat de rugzak een bom bevatte. [?] Die zou hij ook niet gedetoneerd hebben. Hij kent de man in het blauwe shirt die op de Sathorn pier een bom in het water gooide. Met beiden verbleef hij  na de pierbom in Min Buri.

De enige informatie toegeschreven aan een niet-anonieme bron komt uit de mond van politiecommissaris Somyot. Hij kan niet bevestigen of de twee hoofdverdachten naar Maleisië zijn gevlucht. Wel bevestigt hij dat een taxichauffeur een aantal buitenlanders naar een bus heeft gebracht die het Zuiden als bestemming had. Somyot zegt dat niet alle betrokken verdachten, vermoedelijk twaalf in totaal, elkaar kenden. Ze hielden contact via de social media. De politie probeert de communicatie te traceren.

Bomaanslag: 1,33 miljoen toeristen blijven weg

9 september – De bomaanslagen kosten naar verwachting 64,3 miljard baht aan gemiste inkomsten en 1,33 miljoen toeristen mijden Thailand. Maar volgens het ministerie van Toerisme en Sport, dat deze prognose heeft bekend gemaakt, herstelt het toerisme zich in het vierde kwartaal.

In augustus en september annuleerden inwoners in Singapore, Japan, Zuid-Korea, China, Hong Kong en Vietnam hun voorgenomen pakketreis en vlucht, meldt de Tourism Authority of Thailand (TAT). Ongeveer de helft van alle reserveringen van tickets voor geplande trips tussen 18 augustus en 30 november is ingetrokken.

Binnenlandse toeristen blijven zoals gebruikelijk naar bestemmingen in Bangkok reizen, maar ze mijden de omgeving van de Erawan Shrine waar op 17 augustus een bom ontplofte. [Hoezo? Denken ze dat daar weer een bomaanslag zal worden gepleegd?] De TAT verwacht dat de target van 800 miljard baht uit het binnenlands toerisme dit jaar waarschijnlijk niet gehaald wordt; niet vanwege de bomaanslag, maar vanwege de economische problemen.

Om de toeristenindustrie te stimuleren informeert de TAT potentiële buitenlandse toeristen via de media. De boodschap is: Thailand is veilig, alhoewel Hong Kong, Taiwan en Slowakije daar anders over denken want die hebben hun burgers geadviseerd af te zien van reizen naar Thailand, tenzij absoluut noodzakelijk. Verder hebben 35 landen hun inwoners op het hart gedrukt voorzichtig te zijn. (Bron: website Bangkok Post, 8 september)

Politie zoekt brein achter bomaanslag

10 september – De politie heeft de hulp van Interpol ingeroepen om het meesterbrein achter de bomaanslag bij de Erawan Shrine te zoeken. Abudureheman Abudusataer (foto), kortweg bekend als Ishan, zou naar Bangladesh zijn gevlucht. In het buitenland zou zich nog een andere verdachte bevinden, die de operatie heeft gefinancierd en voor de overige verdachten tickets naar Turkije heeft geboekt.

En daarmee is het nieuws van de bomaanslag wel samengevat, alhoewel Bangkok Post bijna de gehele voorpagina besteedt aan de bomaanslag. In detail wordt verteld hoe de re-enactment (reconstructie) gisteren verliep met Yusufu Mieraili, de man die bij de grens met Cambodja is aangehouden [of in Cambodja], maar de vermelde gegevens zijn al eens eerder genoemd in de krant [en in Nieuws uit Thailand] dus die kan ik met een gerust hart overslaan.

Nieuw is dat het meesterbrein en Mieraili op 5 augustus naar de Bangkok Bank aan Soi Ramkhamhaeng 22 zijn geweest om geldzaken te regelen, maar details ontbreken. Een vraag die verder nog aan de orde komt: in welke rechtbank moeten de verdachten worden berecht: in de krijgsraad of een strafrechtbank.

In bijgaand kader een fraai overzicht van de zaak.

Bomaanslag: Politie richt de blik naar ’t Zuiden

11 september – Bangkok Post schept er een genoegen in het politieonderzoek naar de daders van de bomaanslagen op 17 (Erawan Shrine) en 18 augustus (Sathon per) op de voet te volgen. Soms lijkt de krant meer op een personeelsblad van de politie en opnieuw steunt de berichtgeving grotendeels op anonieme bronnen.

De politie heeft drie dagen geleden een team naar Maleisië gestuurd omdat vermoed wordt dat ‘de man in het gele shirt’, die de bom heeft geplaatst, via de grenspost in Sungai Kolok (Narathiwat) naar Thailand’s zuiderburen is gevlucht. Resultaten zijn nog niet bekend.

Het vermeende meesterbrein Abdudureheman Abudusataer, kortweg Ishan, die naar Bangladesh zou zijn gevlucht, zou inmiddels dat land al weer verlaten hebben en zich nu in Turkije bevinden. In tegenstelling tot de berichtgeving gisteren was hij niet aanwezig toen verdachte Mieraili (op 1 september aangehouden bij de Cambodjaanse grens) bij de Bangkok Bank aan Soi Ramkhamhaeng 22 een financiële transactie [geen details] verrichtte.

Volgens Amlo, die de financiële geldstromen van de verdachten onderzoekt, is maar weinig geld naar Mieraili overgemaakt en dat was niet eens afkomstig van het meesterbrein. De verdachten (Mieraili en Adem Karadag, op 29 augustus aangehouden in een kamer in Nong Chok) zeggen dat een Thaise vrouw als coördinator van de groep optrad, maar ze hebben haar nooit ontmoet, alleen haar stem gehoord. De politie vermoedt dat dit de vrouw is die de kamers in Min Buri huurde, waar ureum en andere bomcomponenten zijn gevonden.

Krijgsraad
– Premier Prayut zegt dat de verdachten van de bomaanslag berecht zullen worden in een burgerlijke rechtbank en niet door de krijgsraad, zoals de politie van plan is. ‘De zaak is ernstig en de rechtsgang moet algemeen geaccepteerd kunnen worden [door de internationale gemeenschap].’

Het Thai Lawyers for Human Rights Centre sluit zich bij de woorden van Prayut aan en vindt bovendien dat alle burgers, ongeacht waarvoor ze terechtstaan, in de rechtbank dienen te worden berecht. Dat gebeurt momenteel niet, want zaken betreffende de nationale veiligheid worden behandeld door de krijgsraad, besloot de junta al snel na de machtsovername vorig jaar.

Volgens iLaw [?] zijn sinds de coup op 22 mei vorig jaar zevenhonderd verdachten berecht door de krijgsraad, waaronder 144 politieke zaken. Die hebben betrekking op majesteitsschennis, opruiing en overtreding van het verbod op politieke bijeenkomsten en dito speeches.

Bomaanslag: Politie Maleisië arresteert twee verdachten

12 september – Nieuwe ontwikkelingen in het onderzoek naar de bomaanslag bij de Erawan Shrine (17 augustus) en de Sathorn pier (18 augustus) . De politie in Maleisië heeft twee verdachten gearresteerd, Amlo heeft ontdekt dat een verdachte 700.000 baht heeft ontvangen om bommaterialen te kopen en China is gevraagd het vermeende brein achter de aanslag te arresteren.

Volgens een eerder bericht zou hij naar Turkije zijn gevlucht, maar volgens dit bericht is hij vanuit Bangladesh naar China gegaan. Het gaat om Abdudureheman Abudusataer, kortweg Ishan. Een dag voor de aanslag was hij vanuit Thailand in Dhaka gearriveerd en eind augustus verliet hij het land. Volgens de ambassadeur van Bangladesh was hij naar India vertrokken, maar ze wist niet zijn eindbestemming.

Amlo, het bureau dat onderzoek doet naar de geldstromen in de zaak, heeft ontdekt dat een van de verdachten in februari, maart, april en augustus uit het buitenland geld heeft ontvangen. Het betreft de echtgenote van de vrouw, die de kamer in Min Buri heeft gehuurd, waar Turkse paspoorten en bommaterialen zijn gevonden.

Een politieteam onder leiding van inspecteur-generaal Suchart dat naar Maleisië was afgereisd om te proberen de ‘man in het gele shirt’ (die de bom heeft geplaatst) op te sporen, is teruggekeerd in Thailand. Suchart wacht in Yala op bericht van Maleisië of het land de twee aangehouden verdachten [geen details] gaat uitleveren. Adjunct-politiecommissaris Chakthip, die de leiding heeft van het bomonderzoek, is naar een onbekend buitenland vertrokken.

Politiewoordvoerder Prawut zegt dat de aanslag vermoedelijk een wraakactie was van een netwerk dat mensen smokkelt, nadat bij een recente operatie geld van het netwerk in beslag was genomen. Dat zou ‘goed’ nieuws zijn voor de Thaise overheid, die dan niet wordt herinnerd aan de schandelijke deportatie van 109 Uighur vluchtelingen naar China, een internationaal zwaar bekritiseerd besluit. De aanslag zou dan geen vergeldingsactie zijn geweest voor de deportatie.

Bomaanslag: Nog weinig hard nieuws

13 september – Niet overtuigd, misschien, vermeend, gelooft, denkt….  Het openingsartikel van Bangkok Post vandaag op de Dag des Heren staat bol van de veronderstellingen over de bomaanslag bij de Erawan Shrine.

Schrap alle humbug en je houdt niet veel aan hard nieuws over. Of het zou moeten zijn dat de politie nu twijfelt of de man die bekend staat als Ishan werkelijk het brein achter de aanslag is.

Hij verliet een dag voor de aanslag Thailand, verbleef veertien dagen in Banggladesh, is niet naar Turkije gegaan (zoals eerder gemeld) en ook niet naar China (zoals gisteren gemeld), maar zijn verblijfplaats is onbekend (wat misschien later ook weer gecorrigeerd moet worden  – zo krijg je de krant natuurlijk wel vol ).

Vrijdagavond laat ging de politie in een appartementengebouw tussen Soi On Nut 44 en 46 in Suan Luang (Bangkok) op zoek naar drie verdachten, maar niemand werd gevonden. Daar zou een Pakistani hebben verbleven, die tweemaal geld heeft overgemaakt naar de echtgenoot van Wanna Suansan, de vrouw die de kamer in Min Buri heeft gehuurd (waar Turkse paspoorten en bommaterialen zijn gevonden). Dat geld zou besteed zijn aan de aankoop van chemicaliën en andere bomcomponenten.

Wanna, kom niet terug
De familie van Wanna, die in Turkije is, ontraadt haar terug te keren naar Thailand. Ze zijn bang dat de politie haar als zondebok gebruikt. ‘De politie kan van een witte geit een zwarte geit maken’, zegt haar oudere broer. ‘Het is onmogelijk dat mijn zuster deel uitmaakt van zo’n operatie. Ik weet hoe ze is; dat zou ze nooit doen.’

De broer zegt kort met zijn zus te hebben gechat, nadat tegen haar een arrestatiebevel was uitgevaardigd, maar ze heeft haar Line-account opgeheven en sindsdien heeft de familie geen contact meer met haar. De zus zou alleen maar als referentie hebben gediend toen een vriend van haar echtgenoot (die ook verdacht wordt) de kamer huurde.

‘Ik vertrouw mijn zuster, maar niet helemaal haar echtgenoot. Wanna ken ik al heel mijn leven, maar ik weet niets over haar man. Misschien gaat hij met de verkeerde vrienden om of zoiets. […] We weten niet veel over hem, want hij spreekt alleen Engels. […] Ik wil graag dat ze thuiskomt [in Phangnga], maar ik vertrouw de Thaise politie niet. Ze kan beter daar blijven. [Het echtpaar vertrok in juni naar Turkije.] Ik maak me zorgen over haar veiligheid.’

Geen informatie over arrestaties in Maleisië
Het bericht van vandaag vermeldt niet wie in Maleisië zijn gearresteerd, zoals gisteren gemeld door de krant. In ieder geval niet de ‘man in het gele shirt’ (die de bom plaatste), zegt het hoofd van het Central Investigation Bureau, de zoveelste woordvoerder in een zaak waarin iedereen het woord voert of informatie lekt.

Minister Suwaphan (PM’s Office) bagatelliseert een Chinese staatspublicatie waarin de bomaanslag wordt toegeschreven aan de East Turkestan Islamic Movement.

Bomaanslag: Politie houdt drie vrouwen aan

14 september – De politie heeft gisteren in een vrouwenstudentenhuis in Din Daeng drie vrouwen aangehouden om aan de tand te worden gevoeld in verband met de bomaanslagen bij de Erawan Shrine en de Sathon pier.

In de kamer waar de vrouwen, twee studentes en een gast, verbleven, zijn DNA-monsters en vingerafdrukken genomen, nadat de politie getipt was dat drie (niet nader omschreven) mannen er spullen hadden achtergelaten die met de aanslag te maken hebben. De politie heeft de spullen meegenomen.

De moeder van een van hen zou een paar maanden geleden een vrouw van middelbare leeftijd in de kamer hebben ondergebracht, die de man in het blauwe shirt kende en voor hem een taxi had besteld om hem naar de Sathon pier te brengen.

[De man in het blauwe shirt gooide op 17 augustus bij de Sathon pier een bom in het water, waarschijnlijk omdat hij in tijdnood was gekomen en niet tijdig Asiatique the Waterfrond kon bereiken, aldus de veronderstelling van een veiligheidsexpert. De bom ontplofte een dag later.]

Van de drie mannen, die vermoedelijk het land al zijn ontvlucht, worden compositietekeningen gemaakt aan de hand van aanwijzingen van de drie vrouwen.

De politie kwam de kamer in Din Daeng op het spoor na een inval in een appartement tussen Soi On Nut 44 en 46 in Suan Luang, waar ze de drie mannen hoopten aan te treffen. Maar niets van belang werd gevonden. Een van hen heeft geld overgemaakt aan de echtgenoot van de Thaise vrouw die de kamer in Min Buri had gehuurd, vermoedelijk om bommaterialen te kopen.

Bomaanslag: Krant en website leggen andere accenten

15 september – Zo langzamerhand kan Thailand niet meer ontkennen dat de bomaanslag bij de Erawan Shrine een vergeldingsactie is geweest voor de deportatie van 109 Uighur vluchtelingen naar China. Maar politiecommissaris Somyot wil er niet aan; hij blijft volhouden dat de aanslag het werk was van mensensmokkelaars nadat de smokkelaars een slag was toegebracht [geen details].

Vandaag schrijft de krant geen woord over de deportatie, maar de website trekt uit de vlucht van hoofdverdachte Ishan naar Turkije de conclusie dat Uighur (Oeigoeren in de Nederlandse media) uit de regio Xinjiang die banden met Turkije hebben, de aanslag hebben beraamd. Verschillende van de twaalf verdachten tegen wie een arrestatiebevel is uitgevaardigd, zijn Turken. De Uighur minderheid, die in China zwaar wordt onderdrukt, streeft naar onafhankelijkheid. Veel Uighur proberen naar Turkije te vluchten.

De meeste aandacht besteedt de krant aan de arrestatie van drie mannen door de Maleisische politie. Zij hebben niets te maken met de bomaanslag, maar hebben verdachten geholpen Thailand te ontvluchten. Volgens een bron hebben ze banden met een netwerk dat mensen via Sungai Kolok (Narathiwat) naar Maleisië smokkelt. Verder schrijft de krant dat de ‘man in het gele shirt’, die de bom heeft geplaatst, naar Pakistan is gevlucht, gebruik makend van een Turks paspoort.

Van de 27-jarige Abudureheman Abudusataer, kortweg Ishan, is de reisroute nu definitief vastgesteld. Hij vluchtte via Dhaka (Bangladesh), New Delhi (India) en Abu Dhabi (Verenigde Arabische Emiraten) naar Istanboel (Turkije). De politie heeft de medewerking van de Turkse collega’s ingeroepen om hem op te sporen. Premier Prayut betwijfelt of hij het meesterbrein is, omdat het geldspoor niet bij hem eindigt.

[Ishan kwam in beeld omdat Mieraili, die bij de grens met Cambodja is aangehouden, hem heeft aangewezen als coördinator. Hij zou de taken hebben verdeeld.]

De andere verdachte, die in Nong Chok werd aangehouden, heeft volgens zijn advocaat de Turkse nationaliteit. Hij heeft toegegeven Thailand illegaal te zijn binnengekomen. Hierbij kreeg hij de hulp van Ishan. Die bracht hem onder in een kamer in Nong Chok. Volgens de advocaat heeft hij niets te maken met de in de kamer gevonden bommaterialen, maar was zijn reisdoel Maleisië waar hij een baan als chauffeur hoopte te vinden.

Twee weken voor zijn pensionering heeft politiecommissaris Somyot het Immigratiebureau scherp aangevallen. [Waarom nu pas?] Hij kan er met enig gezag over oordelen want hij heeft er zelf gewerkt. Volgens hem verdienen agenten van Immigration een aardig centje bij met steekpenningen van mensensmokkelaars en extra geld dat ze aanvragers van een visa on entry rekenen. Ze zouden de hand boven het hoofd worden gehouden door hun superieuren. De politie is volgens hem bereid corrupte agenten te verwijderen. (Zie de column van Veera Prateepchaikul Somyot passes the buck, complains later.)

Politiechef: Bomaanslag mogelijk wraak voor deportatie

16 september – Voor het eerst geeft een Thaise autoriteit toe dat de deportatie van de 109 Uighur vluchtelingen naar China in juli het motief voor de bomaanslag bij de Erawan Shrine kan zijn geweest. Wilde politiecommissaris Somyot er volgens de krant van gisteren niet van horen, in de krant van vandaag lijkt hij als een blad aan een boom te zijn omgedraaid.

Waardoor Somyot van gedachte is veranderd, wordt niet duidelijk uit de berichtgeving van vandaag. Hij zegt wel dat de bomaanslag en de plundering van het Thais consulaat in Istanboel ‘were motivated by the same thing’. Het consulaat werd kort na de door Thailand verdedigde uitzetting belaagd door een groep Turken uit woede om de deportatie.

Maar premier Prayut heeft het licht nog niet gezien. Die verwerpt de theorie dat Thailand de rekening gepresenteerd heeft gekregen voor een deportatie die door de internationale gemeenschap unaniem sterk is veroordeeld als in strijd met het internationaal recht. ‘Ik geloof niet dat er een verband is, want als dat het geval was, zou iemand naar voren zijn gekomen die de verantwoordelijkheid had opgeëist.’

Schreef ik gisteren ‘Van de 27-jarige Abudureheman Abudusataer, kortweg Ishan, is de reisroute nu definitief vastgesteld’, vandaag blijkt ‘definitief’ niet definitief te zijn, want volgens een hoge Turkse regeringsfunctionaris is er geen bewijs dat hij Turkije is binnen gekomen. Dit heeft regeringswoordvoerder Prawut verklaard op basis van informatie van de ambassade van Bangladesh. De Thaise autoriteiten hebben hierover ook geen contact opgenomen, aldus de anonieme Turkse bron.

De Turkse ambassade heeft een verklaring uitgegeven waarin ze schrijft niet te zijn benaderd door de Thaise autoriteiten, zoals beweerd door de Thaise media. ’We hebben geen informatie over het onderzoek.’

In bijgaand kader een overzicht van de zaak. De Thaise politie verdenkt 22 personen, waaronder vijf Thais. Tot nu toe zijn twee verdachten aangehouden.

Bomaanslag: Commissaris Somyot krabbelt terug

17 september – Nee, hij heeft niet gesuggereerd dat de bomaanslag bij de Erawan Shrine een vergeldingsactie was van Thailand’s deportatie van 109 Uighur vluchtelingen naar China. De aanslag was een wraakoefening voor de onderdrukking van mensenhandel bendes, betrokken bij het smokkelen van Uighur via Thailand.

Somyot reageert op het bericht van gisteren, waarin melding werd gemaakt van zijn ‘bekering’, zullen we het maar noemen. Dinsdag legde Somyot een verband tussen de bomaanslag en de plundering van het Thaise consulaat in Istanboel in juli na de deportatie.

Uit het bericht van vandaag blijkt niet of de krant de overhaaste conclusie heeft getrokken dat Somyot om was of dat hij wellicht tot de orde is geroepen, want op dezelfde dag ontkende premier Prayut voor de zoveelste keer een verband met de internationaal sterk bekritiseerde deportatie.

Verder bevat het bericht weinig hard nieuws. De ‘man in het gele shirt’, die de bom heeft geplaatst en de benen had genomen naar Maleisië, zou dat land al weer hebben verlaten. De vermeende coördinator Ishan kan Turkije illegaal zijn binnengekomen, zegt Somyot in reactie op de ontkenning van de Turkse autoriteiten dat hij in Turkije was. Gisteren zei de woordvoerder van de Turkse ambassade dat ze door de Thaise autoriteiten niet is geïnformeerd over de coördinator.

De politie en Turks ambassadepersoneel hebben de 251 Turkse paspoorten geïnspecteerd die zijn gevonden in Nong Chok. De ambassade kan niet bevestigen of ze echt of vals zijn. Dat kan alleen in Turkije worden vastgesteld.

De media zijn de gebeten hond

18 september – De jacht op ‘de man in het gele shirt’, die de bom bij de Erawan Shrine heeft geplaatst, wordt belemmerd door de mediaberichtgeving, want daardoor weet hij elke beweging van de politie, zegt adjunct-politiecommissaris Chapthip, die de leiding heeft over het onderzoek.

Waar hij zich ophoudt, weet Chapthip niet. De man is gevlucht naar Maleisië, maar heeft dat land vermoedelijk al verlaten. ‘Vorige week was ik honderd procent zeker dat we hem konden arresteren, maar deze week zijn we terug bij af.’

Chakthip maakte gisteren van zijn hart geen moordkuil. ‘Ga vooral door, bericht nog meer in-depth informatie over het onderzoek’, fulmineerde hij tegen de media. ‘De politie zal het daardoor nog moelijker krijgen de verdachten te vangen. Als er geen berichten waren geweest over de vluchtende verdachten, waren ze vorige week al gearresteerd. Ik begrijp niet wat de media beweegt. De media zouden moeten proberen het werk van politieonderzoekers te begrijpen.’ En zo ging Chakthip nog een tijdje door met het toespelen van de zwartepiet.

De rechtbank van Min Buri heeft toestemming verleend voor een arrestatiebevel voor de Pakistaan Abdul Tawab, die tweemaal geld heeft overgemaakt naar de echtgenoot van de Thaise vrouw die de kamer in Min Buri heeft gehuurd, waar bommaterialen en Turkse paspoorten zijn gevonden. Tawab zou de leider zijn van een mensenhandelnetwerk dat Uighur uit China via Thailand naar een derde land smokkelt en mogelijk is hij de financier van de aanslag. Hij zou ook geregeld hebben dat de andere verdachten Thailand konden ontvluchten. Tawab is de dertien verdachte tegen wie een arrestatiebevel is uitgevaardigd.

Politiewoordvoerder Prawut zegt dat de politie onderzoekt of Tawab de echtgenoot is van een vrouw die in een appartement in Din Daeng is aangehouden. Ze zou spullen van verdachten hebben verhuisd en een taxi hebben geregeld voor ‘de man in het blauwe shirt’, verantwoordelijk voor de mislukte bomaanslag bij de Sathon pier. Ze heeft ook Tawab onderdak verleend.

De Turkse ambassade heeft om de in beslag genomen Turkse paspoorten gevraagd om vast te stellen of ze echt of vals zijn. Maar de politie mag ze niet afgeven, omdat het bewijsmateriaal is en heeft kopieën gegeven. Verder heeft politiewoordvoerder Prawut de eerste secretaris van de Turkse ambassade om bevestiging gevraagd of verdachte Ishan, die de aanslag gecoördineerd zou hebben, uit Bangladesh naar Turkije is gevlogen. Een andere verdachte zou ook via die route zijn gevlucht.

Zaterdag 19 september
– Weinig nieuws over het onderzoek naar de bomaanslag. De politie heeft nieuwe CCTV-beelden gevonden van Mierail, de man die bij de grens met Cambodja is aangehouden. Hij zou ook ‘de man in het blauwe shirt’, die bij de Sathon pier een bom in het water achterliet, een rugzak met het explosief hebben gegeven. De locatie van de overdracht is niet bekend gemaakt.
Verder heeft de politie aan de collega’s in Myanmar gevraagd na te gaan of een man uit Bangladesh die er is aangehouden omdat hij illegaal het land was binnengekomen, betrokken was bij de bomaanslag. Drie personen, twee Maleisiërs en een Pakistani, werden er al eerder aangehouden, maar zij lijken alleen actief te zijn geweest als mensensmokkelaar en zouden niet betrokken zijn bij de bomaanslag.

Bomaanslag: Eerste verdachte was niet in Thailand

20 september – Interessant verhaal, het werpt enig licht op de werkwijze van mensensmokkelaars, maar het onderzoek naar de bomaanslag bij de Erawan Shrine wordt er niet verder mee geholpen. De eerste verdachte die is aangehouden, weten we nu, arriveerde vier dagen na de aanslag in Thailand.

Bomaanslag Advocaat van Bilal Mohammed (inzet)Bilal Mohammed (inzet foto) was via Vietnam uit Turkije gesmokkeld om een baan als chauffeur of meubelmaker in Maleisië te zoeken. Daarbij kreeg hij hulp van de man kortweg aangeduid als Ishan, coördinator van de bomaanslag. Die verstrekte hem tweemaal een vals paspoort, het tweede onder de naam Adem Karadag. Voor de reis had hij $ 5.000 gespaard en $ 2.000 geleend.

De familie van Bilal, die in 2004 van Xinyiang (het woongebied van de Uighur in China) naar Turkije was verhuisd, is niet op de hoogte van zijn detentie. De drie familieleden hebben allen de Turkse nationaliteit met uitzondering van zijn moeder (70). Bilal wil niet dat zij geïnformeerd wordt. Hij heeft met hulp van zijn advocaat (foto) een verklaring opgesteld, waarmee hij consulaire assistentie van de Turkse ambassade hoopt te verwerven. Maleisië was het reisdoel omdat velen voor hem uit Turkije naar Maleisië zijn gegaan en daar een goede boterham verdienen.

Sathon pier
De verdachte die de bom bij de Sathon pier in het water heeft gedeponeerd, heeft nu ook een gezicht. De politie heeft een compositietekening kunnen samenstellen aan de hand van verklaringen van drie verdachten, waaronder een vrouw die is aangehouden in Din Daeng en een taxichauffeur die hem naar de pier heeft gebracht.

De krant vermeldt het niet, maar ik roep het nog even in herinnering. De bom was vermoedelijk bedoeld voor Asiatique the Waterfront, een winkel- en restaurantgebied met een veerboot vanaf Sathon te bereiken dat door veel Chinese toeristen wordt bezocht. Maar de man was in tijdnood gekomen en besloot de operatie af te breken, vermoedt Anthony Davis, veiligheidsanalist bij IHS Jane’s (Zie het bericht Bomaanslag: Verband met Uighur is zonneklaar van 1 september).

Smokkelroutes van Uighur vluchtelingen naar Turkije

Thailand ideaal doorvoerland voor mensensmokkel

21 september – Thailand is het ideale transitland voor mensensmokkel dankzij de centrale ligging, mazen in de wet en welig tierende corruptie. Na jaren Rohingya te hebben gesmokkeld, richten de smokkelaars zich nu op Uighur, een onderdrukte etnische minderheid in China. Met hun smokkel naar Turkije valt ook meer te verdienen, want ze beschikken over meer geld omdat ze doorgaans voor vertrek al hun spullen verkopen.

Surapong Kongchantuk, mensenrechten expert verbonden aan de Lawyers Council of Thailand, doet onderzoek naar de werkwijze van mensensmokkelaars. ‘Mensenhandelaren en smokkelaars kiezen voor al deze vluchtelingen Thailand als transitpunt omdat ze weten hoe gemakkelijk het is mensen door ons land te krijgen.’

Surapong schat dat Uighur meer dan 100.000 baht betalen voor de reis van China naar Kuala Lumpur in Maleisië. [De reis van Kuala Lumpur naar Turkije komt daar nog bij.] Het geld dient voor betaling van de reis en een vals paspoort. De Uighur gooien hun Chinese paspoort weg, want ze willen niet geïdentificeerd worden als Chinezen, het risico lopend teruggestuurd te worden [hetgeen gebeurd is met de veel bekritiseerde deportatie van 109 Uighur mannen in juli].

Surapong weet één ding zeker: Mensenhandelaren kunnen al vele jaren ongestraft hun gang gaan. Ze hebben een krachtig netwerk opgebouwd en nauwe banden aangeknoopt met de lokale bevolking aan de grens en corrupte ambtenaren van het bureau Immigration. Daardoor kunnen ze zich gemakkelijk aan aanhouding onttrekken en gebruik maken van gaten in de Thaise grensbewaking. ‘De meesten glippen door Thailand zonder Immigration bij de grens te passeren.’

Bijgaand kaartje toont de drie smokkelroutes die worden gebruikt.

De vraag of de bomaanslag bij de Erawan Shrine een wraakactie was voor de deportatie van de 109 mannen of een vergeldingsactie van mensensmokkelaars, heb ik deze maal buiten beschouwing gelaten. Mogelijk speelden beide motieven een rol.

(Bron: Spectrum, de zondagbijlage van Bangkok Post, 20 september 2015)

‘Man in het gele shirt’ mogelijk aangehouden in KL

22 september – De ‘man in het gele shirt’, die de bom bij de Erawan Shrine heeft geplaatst, is mogelijk aangehouden in Maleisië. Als dit bevestigd wordt door de Maleisische politie, reist een politieteam naar het buurland om zich aan te sluiten bij het onderzoek.

De man, evenals de ‘man in het blauwe shirt’ (bom Sathon pier), zouden zich schuil hebben gehouden in Kuala Lumpur (KL). De Special Branch politie deed er zaterdagavond invallen in enkele apartmenten en gehuurde kamers.

Tijdens de raid zijn drie personen aangehouden, van wie één een zekere gelijkenis vertoont met de ‘man in het gele shirt’. De Maleisische politie heeft een foto van hem aan het Thaise onderzoeksteam gestuurd, dat de foto gaat voorleggen aan verdachte Mieraili (op 1 september aangehouden bij de grens met Cambodja). Hij leverde de rugzak met explosieven aan de ‘man in het gele shirt’. Indien Mieraili hem herkent, wordt om diens uitlevering gevraagd.

Eerder hield de Maleisische politie twee Maleisiërs en een Pakistani aan, die banden hebben met een smokkelnetwerk. Zij hebben verklaard de gele en blauwe te hebben geholpen bij de grensovergang. Ze zouden volgens een Thaise mensensmokkelnetwerk over water Maleisië zijn binnengekomen.

Karadag is mogelijk ‘man in ’t gele shirt’

24 september – Gisteren speculeerde krant dat de ‘man in het gele shirt’, die de bom bij de Erawan Shrine heeft geplaatst, in Maleisië was aangehouden; vandaag schrijft Bangkok Post op gezag van een bron dat de verdachte Karadag die op 29 augustus is aangehouden de dader kan zijn.

Dat vermoeden is gebaseerd op nieuwe camerabeelden, waaruit blijkt dat de gele zich in een toilet in Lumpini park heeft verkleed en zijn shirt voor een grijs verwisselde. Hij nam daarna een bus naar Nong Chok, waar Karadag twee weken later werd aangehouden. Het vermoeden wordt verder ondersteund door een litteken op Karadag’s arm. De ‘man in het gele shirt’ had banden om beide armen.

Volgens een bron heeft Karadag, geconfronteerd met de camerabeelden, bekend. Hij zou zichzelf vermomd hebben met een bril en een pruik. [Let wel: Dit verhaal is lijnrecht in strijd met het bericht van 20 september ‘Bomaanslag: Eerste verdachte was niet in Thailand’]

De Maleisische politie heeft gisteren bekend gemaakt acht personen te hebben gearresteerd: vier Maleisiërs en vier buitenlanders, mogelijk Uighur. Onbekend is of ze iets te maken hebben gehad met de bomaanslag, maar ze worden wel verdacht van mensensmokkel. Adjunct-politiecommissaris Chakthip is in Maleisië om dat met de Maleisische collega’s uit te zoeken.

Verder is een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen een man die op 4 augustus in Khlong Toey tien sets stalen pijpen kocht. Hij was een uur in de winkel en vroeg het personeel aan beide uiteinden draden te maken [?].  Van hem zijn een foto en een compositietekening verspreid.

In totaal zijn nu 15 arrestatiebevelen uitgevaardigd. Twee verdachten zijn aangehouden: Karadag en Mieraili, de man die aan de grens met Cambodja [of in Cambodja volgens andere bronnen] is aangehouden.

Bomaanslag: Is Karadag de dader of is-ie ’t niet?

25 september – De politie zoekt naar aanwijzingen. Maar het verlossende woord is nog niet gesproken in de Erawan-zaak. Is Adem Karadag alias Bilal Turk, die op 29 augustus als eerste werd aangehouden, de ‘man in het gele shirt’? Hij zou bekend hebben, maar volgens zijn advocaat kwam hij pas vier dagen na de aanslag in Thailand.

En nog steeds is een open vraag: wat was het motief? Een wraakactie voor de deportatie van de 109 Uighur naar China óf een wraakactie van getergde mensensmokkelaars?

Vice-premier en minister van Defensie Prawit bevestigde gisteren wat de krant gisteren nog aan een bron toeschreef: volgens de politie zou Karadag bekend hebben. Dat deed hij nadat nieuw beeldmateriaal was opgedoken over de Gele die na de aanslag een ander shirt had aangetrokken. Karadag zou zich met een pruik en bril hebben vermomd.

Prawit: ‘Hij kan bekend hebben omdat er bewijs was dat hem aan de plaats delict koppelt, maar we moeten blijven onderzoeken. Zijn verhaal bevestigt nog niets. Maar de politie denkt wel op het goede spoor te zijn.’

Volgens politiecommissaris Somyot waren onderzoekers er vanaf het begin af aan van overtuigd dat Karadag de dader was. Maar omdat de ‘man in het gele shirt’ lang haar had, een bril droeg en op een bepaalde manier liep [?] konden ze die overtuiging niet hard maken. Tijdens verhoren veranderde hij ook telkens zijn verhaal over wat er gebeurd was. [Wat in politieverhoren altijd een aanwijzing is dat iemand liegt, want consequent een leugen opdissen is moeilijker dan de waarheid vertellen.]

Politiewoordvoerder Prawut weigerde gisteren op de televisie te bevestigen dat Karadag de dader is, alhoewel beide mannen op elkaar lijken. [Wanneer leert de politie eens de voorlichting in één hand te houden?]

De advocaat van Karadag die eerder een exposé gaf over Karadag’s omzwervingen (Xinjiang, Turkije, Vietnam, Laos, Thailand) acht de berichten dat Karadag bekend heeft, onwaarschijnlijk. Hij wijst er op dat Karadag veel smallere schouders heeft dan de ‘man in het gele shirt’, zoals vastgelegd op camerabeelden nadat hij de bom onder een bankje bij het heiligdom had achtergelaten.

In bijgaand kader de twee versies: van de politie en de advocaat.

Bomaanslag: Krijgsraad akkoord met 17 arrestatiebevelen

26 september – De militaire rechtbank van Bangkok heeft toestemming verleend voor zeventien nieuwe arrestatiebevelen tegen verdachten van de bomaanslag bij de Erawan Shrine. Een van hen is Bilal Turk alias Adem Karadag, die door de politie wordt beschouwd als de ‘man in het gele shirt’, die de bom op 17 augustus onder een bankje bij het heiligdom heeft geplaatst. De namen van de overige verdachten zijn niet bekend gemaakt; er zijn enkele nieuwe bij.

Karadag was de eerste verdachte die is aangehouden. Hij werd op 29 augustus in een kamer in Nong Chok in de boeien geslagen. Daar werden ook bommaterialen gevonden. Volgens de advocaat van Karadag is hij pas vier dagen na de aanslag in Thailand gearriveerd. Karadag wilde vandaar naar Maleisië gaan om er te werken als chauffeur.

Een tweede verdachte, Yusufu Mieraili, werd op 1 september bij de grens met Cambodja aangehouden [of in Cambodja volgens andere bronnen]. Hij heeft bekend de rugzak met de bom aan de Gele te hebben gegeven.

Volgens politiecommissaris Somyot heeft de politie voldoende bewijs tegen de zeventien verdachten. De commissaris wil niet zeggen of Karadag de Gele is. Hij benadrukt dat de twee aangehouden verdachten geen zondebok zijn. Volgens Somyot wordt het onderzoek bemoeilijkt doordat sommige getuigen niet de waarheid vertellen uit angst als mensensmokkelaar te worden beschouwd.

Update: Politiewoordvoerder Prawut heeft vandaag definitief bevestigd dat Karadag de dader is. De politie concludeert dat op basis van getuigenverklaringen, CCTV beeldmateriaal en zijn eigen bekentenis. (Bron: website, update 11:41.)

Bomaanslag Reconstructie Ratchaprasong

Bomaanslag: Zo is ’t gegaan – in theorie

27 september – Dit is de theorie: Adem Karadag is de ‘man in het gele shirt’, die de bom plaatste, en Yusufu Mieraili bracht de bom met zijn mobieltje tot ontploffing. Motief? Woede omdat de autoriteiten de bendes die mensen smokkelen, op hun nek zitten. Karadag zou bekend hebben, Mieraili zegt alleen de bom aan Karadag te hebben overgedragen.

Gisteren vond een re-enactment plaats van de aanslag die Thailand schokte. De twee verdachten werden meegenomen naar de Ratchaprasong kruising en andere plaatsen waar ze op de dag van de aanslag waren, voor een reconstructie onder regie van de politie.

‘Vandaag is de politie er zeker van dat Adem en Yusufu de echte daders zijn’, zei politiecommissaris Somyot gisteren. Volgens Somyot heeft Karadag een verklaring afgelegd die bevestigd wordt door getuigenverklaringen en bewijsmateriaal. De verdachten hebben ook anderen genoemd, die bij de aanslag waren betrokken. Eén is de ‘man in het blauwe shirt’ die bij de Sathon pier een bom achterliet.

Bomaanslag: ‘Genoeg bewijs’ maar waar zijn de verdachten?

28 september – Volgens haar familie is ze zo onschuldig als een lammetje en is ze een vrome moslima, maar de politie schijnt daar toch anders over te denken want die wil het paspoort laten intrekken van Wanna Suansan.

Wanna SuansanDe Thaise vrouw verblijft momenteel in Turkije en heeft de kamer in Min Buri gehuurd, waar bommaterialen zijn gevonden. Haar Turkse echtgenoot wordt eveneens gezocht in verband met de bomaanslag bij de Erawan Shrine. Hij ontving geld van een andere verdachte, vermoedelijk om de materialen te kopen. Het echtpaar heeft zich tot nu toe niet bij de politie gemeld.

Volgens politiewoordvoerder Prawut is hun verblijfplaats onbekend [?], maar bekend is wel dat ze op 1 juli vanuit Phuket naar Turkije vlogen. Van die andere verdachte, mogelijk de financier van de bomaanslagen, is eveneens de verblijfplaats onbekend. Hij reisde vanuit Thailand naar Bangladesh en verder naar India, Dubai en Turkije.

Van nog een andere verdachte, de ‘man in het blauwe shirt’ die de bom bij de Sathon pier in het water gooide, is ook al niet bekend waar hij zich ophoudt. Hij kan nog in Thailand zijn maar ook de benen hebben genomen.

Maar desondanks zegt de woordvoerder dat de politie voldoende bewijs heeft om de zaak op te lossen. Dat bestaat uit beeldmateriaal en een bekentenis van verdachte Adem Karadag. Hij wordt beschouwd als de ‘man in het gele shirt’, die de bom plaatste.

En nooit eerder gelezen: hij plaatste ook een bom bij de Chao Phraya Princess pier [niet te verwarren met de Sathon pier], maar die weigerde dienst. De ‘man in het blauwe shirt’ haalde de bom op en gooide hem een dag later bij de Sathon pier in het water, waar hij ontplofte zonder iemand te verwonden. Merkwaardig, zo’n feit dat ineens opduikt.

Drie politieagenten van het bureau Lumpini hebben een strafoverplaatsing van een maand gekregen omdat ze verzuimd hebben voldoende aandacht te besteden aan camerabeelden, waaruit later is gebleken dat de ‘man in het gele shirt’ in een toilet zijn shirt verwisselde voor een grijs.

Alsof er niets belangrijkers gebeurt

29 september – Het motto van Bangkok Post luidt ‘The newspaper you can trust’, een bewering die naar mijn mening niet altijd wordt waargemaakt. Maar vandaag lijkt het motto te zijn ‘Een krant die verveelt’, want gebeurt er nu werkelijks niets belangrijkers in Thailand dan het politieonderzoek naar de bomaanslag bij de Erawan Shrine? Elke stap in het politieonderzoek wordt op de voet gevolgd, waardoor de krant meer op een misdaadfeuilleton lijkt.

Vandaag besteedt het openingsartikel ruime aandacht aan de theorie van de politie dat de aanslag wellicht een politiek motief had omdat een van de zeventien verdachten een man is die in oktober 2010 en maart vorig jaar betrokken was bij bomaanslagen die een politiek doel hadden. De man is een van de twee Thaise verdachte in de zaak.

In 2010 ontplofte een bom in een woning in Nonthaburi, waarbij vier personen om het leven kwamen, waaronder een roodhemd supporter die de bom had gemaakt. En vorig jaar werden twee mannen op een motorfiets gedood, die pijpbommen vervoerden. Ze hadden pech, want die ontploften voortijdig.

Politiecommissaris Somyot ontkende gisteren [hoe vaak is dat al niet gezegd] dat de aanslag geen vergelding was voor de schandelijke deportatie van 109 Uighur vluchtelingen naar China, waar deze etnische minderheidsgroep wordt onderdrukt. De uitzetting was ‘in overeenstemming met het internationaal recht’.

Nee, de aanslag kan een samenwerking zijn geweest tussen twee groepen die hetzelfde doel hadden en samen voordeel uit de aanslag haalden: mensensmokkelaars die wraak wilden nemen omdat de overheid hen op de hielen zit, en anti-junta lieden.

Picture progression man in het gele shirt

Verder wordt in het artikel de hele voorgeschiedenis herkauwd, maar dat kunt u ook lezen op de pagina bomaanslag Ratchaprasong.  Het artikel gaat vergezeld van een illustratie die moet aantonen dat de ‘man in het gele shirt’, die zich vermomde met pruik en bril, dezelfde persoon is als Adem Karadag, de man die in Nong Chok werd aangehouden in een kamer waar bommaterialen lagen. Karadag zou bekend hebben.

Zijn advocaat begrijpt dat niet want tegen hem heeft hij gezegd onschuldig te zijn. Hij was in Thailand beland op weg naar Maleisië waar hij wilde gaan werken. De advocaat heeft inmiddels toestemming gekregen zijn cliënt te bezoeken.

Bomaanslag: Scepsis over verband met roodhemden

30 september – De roodhemdbeweging (UDD) reageert verontwaardigd op de bewering van het hoofd van de gemeentepolitie Bangkok (overgenomen door politiecommissaris Somyot) over de betrokkenheid van een man die dienst heeft gedaan als roodhemdbewaker, bij de Erawan bomaanslag.

‘De politie misleidt het publiek’, zegt roodhemdleider Nattawut Saikuar. ‘Het UDD wil geen problemen met de politie, maar het is niet moeilijk om te bedenken dat de richting waarin de zaak nu gaat, gevolgen heeft voor het UDD.’ Natttawut vindt het merkwaardig dat deze verdachte ineens opduikt want eerder is hij niet genoemd. Hij begrijpt ook niet hoe het kan dat van de man geen achtergrondgegevens bekend zijn, zelfs zijn ID-kaart nummer niet, alhoewel hij verschillende malen gearresteerd is geweest.

De man die wordt aangeduid met de naam Odd, is een van de zeventien verdachten tegen wie een arrestatiebevel is uitgevaardigd. Hij zou betrokken zijn geweest bij een ontploffing in 2010 en een in maart vorig jaar (zie het bericht Alsof er niets belangrijkers gebeurt van 29 september). Die twee ontploffingen zouden het werk zijn geweest van de harde kern van de roodhemden. De politie vermoedt dat Odd de materialen heeft geleverd voor de aanslag bij de Erawan Shrine.

Een bron bij de DSI zegt dat de DSI nooit onderzoek heeft gedaan naar Odd en dat er nimmer een arrestatiebevel tegen hem is uitgevaardigd in de zaak van 2010. Wel tegen twee andere personen, van wie één is aangehouden en de ander nog op vrije voeten is.

De advocaat van Adem Karadag, die de ‘man in het gele shirt’ zou zijn, verantwoordelijk voor het plaatsen van de Erawan bom, heeft ook twijfels over de betrokkenheid van Odd bij de aanslag. Evenals Nattawut (zie terug) vindt hij het raar dat de politie geen gegevens van de man heeft.

En om nog wat toe te voegen aan alle verwarrende informatie. Getuigen zeggen volgens een politiebron dat een man die gelijkenis met Odd vertoont [maar hoe weten ze dat?] een bezoek heeft gebracht aan het appartement in Min Buri, waar bommaterialen zijn gevonden. Hij had Yusufu Mieraili (aangehouden bij de grens met Cambodja) en Wanna Suansan (de Thaise vrouw die de kamer heeft gehuurd) ontmoet.

Advocaat van Karadag: Mijn cliënt heeft bekend

1 oktober – De advocaat van Adem Karadag bevestigt dat hij inderdaad heeft bekend de bomaanslag bij de Erawan Shrine te hebben gepleegd, zoals de politie eerder heeft bekend gemaakt. Anders gezegd: hij was de ‘man in het gele shirt’, vermomd met pruik en bril, die op CCTV-beelden vaag te zien was toen hij een rugzak met de bom onder een bankje bij het heiligdom deponeerde. Karadag zegt dat zijn opdrachtgever Abhullah Abdulrahman was, maar waarom hij de opdracht kreeg, heeft hij zijn advocaat niet verteld.

Advocaat Choochart Khanpai sprak gisteren drie uur met zijn cliënt op de 11th Army Circle, waar hij in voorarrest zit. In een notendop: Karadag is geboren in Turkije en was geëmigreerd naar Xinjiang in China, het leefgebied van de etnische moslim Uighur minderheid. Hij reisde dankzij bemiddeling van een mensenhandelaar via Vietnam en Laos naar Thailand. Dat reisje kostte hem $ 2000. Volgens een eerdere verklaring tegenover de advocaat wilde hij als chauffeur in Maleisië gaan werken. In Bangkok verbleef hij in een appartementengebouw in Nong Chok, waar hij later is aangehouden.

Politieke link
De politie blijft intussen geloven dat de bomaanslag (ook) een binnenlands politiek motief had omdat een van de verdachten, een zekere Odd Prayoonwong, een roodhemd is. Hij zou betrokken zijn geweest bij twee bomaanslagen in 2010 en vorig jaar. Volgens het hoofd van de gemeentepolitie Bangkok is tegen hem voor die laatste (mislukte) aanslag een arrestatiebevel uitgevaardigd. De twee aanslagen zouden beraamd zijn door een harde kern van de roodhemdbeweging. Odd’s verblijfplaats is niet bekend.

Aannemelijker is echter de theorie dat de bomaanslag een vergeldingsactie was voor de deportatie van 109 Uighur mannen naar China. De deportatie is internationaal zwaar bekritiseerd omdat die in strijd was met het internationaal recht. Thailand wil echter van dit motief niets weten, want het land meent niets verkeerds te hebben gedaan.

Bomaanslag: Karadag is Uighur uit Xinjiang

2 oktober – Laten we maar beginnen met een correctie, want vandaag meldt de krant dat verdachte Adem Karadag niet in Turkije is geboren, zoals gisteren gemeld, maar in Xinjiang, het leefgebied van de Uighur in China. De Uighur zijn een etnische moslim minderheidgroep, die zwaar onderdrukt wordt, wat de reden is waarom velen naar Turkije willen vluchten.

Karadag’s echte naam is Bilal Mohammed. Hij emigreerde naar Turkije, waar hij elf jaar woonde. In Vietnam ontmoette hij een andere verdachte met wie hij samen via Laos naar Bangkok reisde. Daar kwam hij op 14 augustus aan; niet vier dagen na de aanslag hetgeen hij eerder tegen zijn advocaat heeft verteld. De krant schrijft dit allemaal op gezag van Bilal’s advocaat.

De rest is bekend: hij nam zijn intrek in Nong Chok, waar hij later is aangehouden. Inmiddels heeft hij bekend de ‘man in het gele shirt’ te zijn geweest die de bom bij de Erawan Shrine plaatste. Een re-enactment (reconstructie) heeft al plaatsgevonden.

De advocaat praat donderdag weer met zijn cliënt. Hij gaat dan informeren naar het motief, waarover hij de vorige keer toen de advocaat hem sprak niets zei. De advocaat noemt Bilal’s bekentenis ‘ongebruikelijk’. ‘Ik denk dat hij die later in de rechtbank intrekt. Hij heeft nu bekend omdat hij door het leger wordt vastgehouden.’

In het bericht wordt verder nog over de verdachte Odd gemeld dat vier politie-eenheden naar hem op zoek zijn. Wat Odd met de bomaanslag te maken heeft, schreef ik gisteren al. De politie sprak met zijn moeder die hem al vijf tot zes jaar niet heeft gezien. De ‘man in het blauwe shirt’, die de bom bij de Sathon pier in het water deponeerde, zou zich ophouden bij de grens met Maleisië, aldus de nieuwe politiecommissaris Chaktip.

Bomaanslag: ‘Politie verzint geen verhaaltjes’

3 oktober – Het lijkt wel of de regering er alles aan gelegen is om de bomaanslag bij de Erawan Shrine toe te schrijven aan politieke dissidenten. Want, zegt vice-premier Prawit, de arrestatie van Odd Phayungwon kan leiden naar het brein achter de aanval.

Een nogal doorzichtige bewering, die haaks staat op andere commentaren, waarin uitgegaan wordt van een vergeldingsactie voor de internationaal sterk bekritiseerde deportatie van 109 Uighur vluchtelingen naar China.

Odd is een van de zeventien verdachten in de Erawan-zaak tegen wie een arrestatiebevel is uitgevaardigd. Hij was betrokken bij twee bomaanslagen (2010 en vorig jaar), die worden toegeschreven aan roodhemden. Critici zetten vraagtekens bij de link die de politie probeert te leggen, want over de man is bitter weinig bekend, alhoewel hij voor negen kleine vergrijpen gearresteerd is geweest. Volgens het Department of Provincial Administration komt zijn naam niet voor in het register van Thaise burgers. Vermoedelijk is bij zijn geboorte geen aangifte gedaan en daardoor heeft hij ook geen identiteitskaart.

De politie vermoedt dat Odd materialen heeft geleverd waarmee de Erawanbom is gemaakt. Hij is ook gesignaleerd bij de appartementengebouwen in Nong Chock en Min Buri waar de politie invallen heeft gedaan en bommaterialen en Turkse paspoorten heeft gevonden. Politiewoordvoerder Prawut ontkent dat de politie verhaaltjes verzint om de bomaanslag een binnenlands politiek motief te geven.

Bomaanslag: Politie speurt naar politiek motief

4 oktober – Ik schreef het gisteren al: de politie lijkt er alles aan gelegen om de bomaanslag bij de Erawan Shrine toe te schrijven aan politieke dissidenten [lees: roodhemden, de machtsbasis van voormalig regeringspartij Pheu Thai]. Vandaag [althans in de krant] voert de politie een advocaat ten tonele die in mei 2010 borgtocht aanvroeg voor Odd Phayungwon, een van de zeventien verdachten tegen wie in de Erawan-zaak een arrestatiebevel is uitgevaardigd.

Odd stond toen terecht wegens overtreding van de noodverordening tijdens de roodhemd ongeregeldheden en de advocaat plaatste een borgtochtsom van 40.000 baht. Volgens een politiebron is de advocaat ook werkzaam voor enkele Pheu Thai bobo’s, maar de partij ontkende dat gisteren.
De bron zegt dat de advocaat oud-premier Thaksin en zijn toenmalige echtgenote  heeft vertegenwoordigd. Hij zou ook de voormalige partijleider van PT hebben bijgestaan alsmede oud-premier Yingluck.

Politiewoordvoerder Prawut zegt dat nog moet worden uitgezocht of de advocaat voor Odd in de bres is gesprongen. ‘Als dat waar is, wordt hij opgeroepen, omdat we proberen Odd te traceren en voor het gerecht te brengen.’

De waarnemend secretaris-generaal van PT zegt de advocaat niet te kennen en ontkent dat hij ooit voor de partij heeft gewerkt. Hij zou wel voor individuele roodhemden gewerkt kunnen hebben die in 2009 en 2010 vervolgd werden.

Roodhemdleider Nattawut Saikuar ontkent dat Boonchaliew [want zo heet hij] voor het UDD (roodhemdbeweging) heeft gewerkt. En een bron die hem kent, zegt dat Boonchaliew geen advocaat is, maar het juridisch team heeft geholpen dat de roodhemden bijstond. Volgens hem kent Boonchaliew Odd niet persoonlijk.

De man in het zwart, van wie een foto circuleert [ook door Nieuws uit Thailand getoond] is niet Odd, maar een ander, zegt Nattawut. Volgens hem circuleert de foto om een politiek motief te suggereren voor de bomaanslag bij de Erawan Shrine.

Bangkok Post over bomaanslag: Veel over weinig

5 oktober – Opnieuw vraag ik mij bij het lezen van de berichtgeving over de bomaanslag bij de Erawan Shrine af: lees ik nu een respectabel dagblad of lees ik de Politiebode? Nog erger, want het artikel somt niet alleen elk detail van het politieonderzoek op, maar bevat ook veel oud nieuws, dus misschien lees ik wel het plaatselijke sufferdje.

De kop van het openingsartikel vandaag luidt: Pier bomb suspect ‘headed South’ en daarmee is het enige nieuwsfeit van belang wel samengevat. Dat het onderzoek door de nieuwe politiecommissaris Chakthip is overgedragen aan assistent politiechef Srivara kan toch nauwelijks relevant worden genoemd voor de lezers van Bangkok Post. De mededeling van gisteren dat Boonchaliew geen advocaat is, maar lid van het juridisch team was dat tijdens de roodhemd ongeregeldheden in 2010 roodhemden bijstond, wordt nu toegeschreven aan een bron met een naam.

Boonchaliew zou destijds de borgsom gestort hebben voor een van de Erawan-verdachten, de Thai Odd toen hij terecht stond voor overtreding van de noodverordening. Odd is een roodhemd en dat komt de Thaise autoriteiten goed uit, want dat de bomaanslag een vergeldingsactie was voor de deportatie van 109 Uighur vluchtelingen naar China, wil er bij hen maar niet in. We hebben toch niets verkeerds gedaan?, pruilen ze.

Ik zou het bijna vergeten: de ‘man in het blauw shirt’, die de bom bij de Sathon pier in het water heeft gegooid, waar hij een dag later ontplofte, heeft de benen genomen naar Maleisië. Dat weet Chakthip, want hij zegt smokkelaars te hebben gesproken die de man kennen. Hij heeft ook al een naam: Zubair Chajinda.

Dinsdag 6 oktober
– Weinig nieuws over de bomaanslag bij de Erawan Shrine en wat gemeld wordt, is grotendeels oud nieuws. De Thaise verdachte Odd zou nog in het land zijn en niet, zoals mediaberichten suggereren, beschermd worden door een ‘invloedrijke figuur’ uit Kanchanaburi. De politie heeft informatie gekregen dat Odd in 2010 tijdens de roodhemd ongeregeldheden als bewaker bij de roodhemden heeft gewerkt. Naar verluidt zou hij de bommaterialen voor de aanslag hebben geleverd.

Verder gaat de politie Boonchaliew oproepen, in dit bericht aangeduid als advocaat maar eerder als lid van een juridisch team dat destijds roodhemden bijstond, die vervolgd werden. Boonchaliew plaatste een borgsom voor Odd, nadat hij in 2010 veroordeeld was voor overtreding van de noodverordening.

Een andere verdachte waar de politie driftig naar op zoek is, is Abudureheman Abudusateaer [waarom hebben die mensen allemaal van die achterlijk lange namen], kortweg Ishan, die de bomaanslag gecoördineerd zou hebben. Hij moet in Turkije zijn. De politie gaat de Turkse ambassadeur vragen of hij iets weet over diens verblijfplaats.

Donderdag 8 oktober
– Het onderzoek naar de bomaanslag bij de Erawan Shrine is zo goed als afgerond. De politie zegt voldoende bewijs te hebben om het OM te vragen de twee aangehouden verdachten te gaan vervolgen. Dat zijn Billal Turk, die de bom heeft geplaatst, en Yusufu Mieraili, die de bom tot ontploffing zou hebben gebracht. Billal heeft al bekend, voor zover ik weet heeft Yusufu alleen toegegeven de rugzak met de bom aan Billal te hebben overgedragen.

Vrijdag 9 oktober
– De hoofdverdachte van de bomaanslag bij de Erawan Shrine, Adem Karadag (ook Billal Turk) heeft zijn advocaat verteld dat hij de bom in opdracht van Abdullah Abdulrahman heeft geplaatst. Als beloning zou hij via Maleisië naar Turkije kunnen gaan waar familie en bekenden van hem wonen.
Volgens eerdere berichten zou Maleisië zijn reisdoel zijn om daar te gaan werken als chauffeur, maar dat zal wel een fabeltje zijn geweest. Adem kwam uit China, maar hij weigert zijn woonplaats te noemen uit angst dat de Chinese autoriteiten zijn vrienden en bekenden daar intimideren.
Over het motief van de bomaanslag is de advocaat niets te weten gekomen.

Donderdag 15 oktober
– Binnen een week beëindigt de politie haar onderzoek naar de bomaanslag bij de Erawan Shrine, die het leven kostte aan 20 personen en 130 verwondde. Tegen de twee aangehouden verdachten is voldoende bewijs dat de een de bom heeft geplaatst en de ander de bom tot ontploffing heeft gebracht. Andere verdachten zijn nog altijd op vrije voeten en nog steeds is niets met zekerheid bekend over opdrachtgever en motief.

Commentaar: Bomonderzoek mag niet stoppen

27 oktober – Wanneer de politie de zaak van de bomaanslag bij de Erawan Shrine heeft overgedragen aan het OM, is voor haar de kous af. Er zijn twee verdachten en er is ondersteunend bewijs. Eén verdachte heeft toegegeven de bom te hebben geplaatst, de ander zou de bom tot ontploffing hebben gebracht.

Maar het besluit om het onderzoek te stoppen, zou uiterst onverstandig zijn, schrijft Bangkok Post in haar hoofdredactioneel commentaar van maandag. Want het meeste is nog niet bekend over de aanslag. Om eens wat te noemen: het motief. De politie houdt het op een wraakactie wegens de jacht op mensensmokkelaars, maar de diplomatieke gemeenschap legt een verband met de onderdrukking van de Uighur-minderheid in China en de deportatie in juli van 109 Uighur mannen naar China.

Politie, regering en leger willen er niet aan, want dan zou de aanslag als terrorisme worden beschouwd en dat zou slecht voor Thailand’s toeristisch image zijn. Een onzin argument gezien de aanslagen in Madrid, Parijs, Londen en in de VS.

Het onderzoek stoppen zou ook onverstandig zijn omdat een Thaise vrouw, haar echtgenoot en dertien andere verdachten nog steeds op vrije voeten zijn. De politie zegt de zaak te laten rusten totdat een van de verdachten of nieuw bewijs wordt gevonden. Dit lijkt in tegenspraak met de plicht van de politie, schrijft de krant, om de doden en slachtoffers van de bomaanslag en hun familieleden en vrienden recht te doen.

Conclusie van Bangkok Post: Door het onderzoek te stoppen wordt de kans op nog meer gruweldaden, alleen maar vergroot. (Bron: Bangkok Post, 26 oktober)

Dinsdag 3 november
– Adam Karadag, die vervolgd wordt voor het plegen van de bomaanslag bij de Erawan Shrine in augustus, zegt dat hij geen banden heeft met de Grijze Wolven in Turkije of enig ander Uighur netwerk. Dat heeft zijn advocaat verklaard na een gesprek van twee uur met zijn cliënt. Karadag’s familie was wel ‘affected’ [?] door een serie rellen die in juli 2009 uitbraken in Urumqi, de hoofdstad van China’s Xinjiang Uighur Autonomous Region. Volgens de Chinese autoriteiten kwamen daarbij 197 personen om het leven. Karadag wil niet dat zijn advocaat of Thaise autoriteiten zijn familie informeren over zijn detentie omdat dit risico’s zou kunnen inhouden voor hun veiligheid.

Vrijdag 13 november
– De advocaat van de hoofdverdachte in de bomaanslag bij de Erawan Shrine wil dat de zaak wordt overgeheveld van de krijgsraad naar de burgerlijke rechter. Zodra het OM zijn cliënt in staat van beschuldiging heeft gesteld, komt de advocaat met een petitie.
De militaire aanklagers hebben hoofdverdachte Adem Karadag (die bekend zou hebben de bom te hebben geplaatst) en medeplichtige Yusufu Mieraili (die de bom tot ontploffing zou hebben gebracht) nog niet gedagvaard. Gisteren kreeg het OM van de krijgsraad toestemming voor verlenging van het voorarrest. De advocaat verwacht dat de twee verdachten op 24 november definitief aangeklaagd worden. De krijgsraad heeft de openbare aanklagers gevraagd het papierwerk sneller af te ronden.
Karadag en Mieraili worden beschuldigd van moord met voorbedachten rade. Bij aanslag kwamen 20 buitenlandse toeristen en Thai om het leven en werden 130 personen gewond.Tegen vijftien anderen, die betrokken zouden zijn geweest bij de aanslag, zijn arrestatiebevelen uitgevaardigd. Die zijn allen nog op vrije voeten.

Verdachten bomaanslag Erawan Shrine aangeklaagd
25 november – De twee verdachten van de bomaanslag in augustus bij de Erawan Shrine (Bangkok) zijn in staat van beschuldiging gesteld. Ze worden vervolgd voor tien misdrijven, waaronder moord met voorbedachten rade en illegaal bezit van wapens.
Op de foto escorteert politie hen naar de krijgsraad. Voor Yusufu Mieraili, die de rugzak met de bom plaatste, en achter Adem ‘Bilal Mohammed’ Karadag, die de bom tot ontploffing bracht. De overige verdachten zijn allemaal nog op vrije voeten.
Of de aanslag een wraakoefening was voor de deportatie in juli van 109 Uighur mannen naar China, waar de etnische moslimminderheid wordt vervolgd, blijft een zaak van speculatie. (Foto Apichart Jinakul)
De krant voegt aan dit websitebericht nog toe dat er gedoe is over tolken. De verdachten hebben bekend noch iets ontkend als gevolg van taalproblemen. Karadag heeft om een Oezbeekse tolk gevraagd, maar het OM zegt die niet te hebben. Zijn advocaat gaat een motie bij de rechtbank indienen met het verzoek voor zo’n tolk te zorgen. Mieraili gaat akkoord met een politie-inspecteur als tolk.

Bomaanslag  Erawan Shrine: Twee nieuwe ‘arrestaties’
4 december – Premier Prayut zegt van niets te weten, maar de krant weet al te melden dat twee verdachten betrokken bij de bomaanslag bij de Erawan Shrine in augustus (en een mislukte aanslag een dag later bij de Sathon pier) in Turkije zijn aangehouden. Het wachten is op hun uitlevering. Het gaat om de eerder genoemde moslima Wanna Suansan en haar Turkse echtgenoot Emrah Davutoglu, die op 1 juli vanuit Phuket naar Turkije vlogen.
Wanna zou het appartement in Min Buri hebben gehuurd, waar bommaterialen zijn gevonden en haar echtgenoot heeft geld ontvangen voor de aanschaf van materialen om de bommen te maken. Tot nu toe zijn twee verdachten aangehouden van de minstens tien personen tegen wie een arrestatiebevel is uitgevaardigd. Eerdaags begint hun berechting.
In bijgaand kader een overzicht van alle ‘spelers’.

Bomaanslag Erawan Shrine: Uighur connectie aannemelijk
26 december – De verklaring dat de bomaanslag bij de Erawan Shrine in augustus een wraakactie was voor de (internationaal sterk bekritiseerde) deportatie van Uighur vluchtelingen naar China, lijkt bevestiging te hebben gekregen door de arrestatie van een Uigur in Indonesië. De autoriteiten hebben dat verband altijd categorisch afgewezen.
Bij een anti-terrorisme operatie aan de rand van Jakarta werd de man woensdag aangehouden. Hij was, zegt de politie, mogelijk betrokken bij de bomaanslag, die 20 mensen doodden, voornamelijk Chinese toeristen, en 130 verwondden. De man, aangeduid als Ali, werd al eerder genoemd door de politie. Hij ontvluchtte het land kort na de aanslag.
Volgens een Indonesische bron is hij twee maanden geleden met twee kompanen het land binnengekomen, zogenaamd als asielzoeker. De twee anderen, die voortvluchtig zijn, zouden met bommaterialen gevlucht zijn.
Het hoofd van de Foreign Affairs Division zegt Interpol in Indonesië om nadere informatie te zullen vragen. Volgens het hoofd van de landelijke politie in Indonesië werd Ali getraind als ‘groom’ (bruidegom, ook stalknecht), een politieterm voor zelfmoord terrorist. De Indonesische politie kwam hem op het spoor dankzij de aanhouding van een Indonesiër, die in het bezit was van een handleiding bommen maken en een lijst van gevangen genomen Indonesische terroristen en Indonesiërs, die naar Syrië zouden zijn gegaan om zich aan te sluiten bij de Islamic State.

Zondag 27 december
– De Uighur man die in Indonesië is gearresteerd, heeft niets te maken gehad met de bomaanslag in augustus  op de Erawan Shrine in Bangkok. De theorie dat die een wraakactie was voor de deportatie van Uighur vluchtelingen naar China komt daarmee op losse schroeven te staan. De man blijkt trouwens geen Uighur te zijn, maar een Chinees.
De man is een  van de tien verdachten die woensdag op Java zijn aangehouden op verdenking van banden met de Mujahideen beweging. De suggestie van de Erawan-connectie is gedaan door Jakarta Globe Online, waarna de Thaise politie contact opnam met Interpol om het bericht te verifiëren.

Dinsdag 16 februari 2015
– Adam Karadag aka Bilal Mohammed, een van de twee verdachten van de bomaanslag bij de Erawan Shrine in augustus vorig jaar, ontkent schuldig te zijn, zegt zijn advocaat. Volgens de politie zouden beiden bekend hebben. Vandaag moeten ze voor de eerste keer voor de krijgsraad verschijnen. Of de ander onschuldig zal pleiten, is niet bekend. Bij de aanslag kwamen 20 personen om het leven en werden en 130 gewond, meest Chinese toeristen.
Karadag heeft, aldus de advocaat, alleen bekend illegaal het land te zijn binnengekomen en er illegaal te hebben verbleven. Volgens de advocaat maken de stukken van het OM ook geen melding van een schuldbekentenis tijdens het politieverhoor. Derhalve is geen sprake van intrekking van een eerdere bekentenis.
Nog steeds heeft geen enkele groep de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanslag. De regering houdt het op een wraakactie van mensensmokkelaars; het zou niet om een terroristische aanslag gaan. Sommige veiligheidsexperts menen dat het om een vergeldingsactie ging wegens de uitzetting van 120 Uighur vluchtelingen naar China, waar hun leven gevaar loopt. Na de uitzetting werd het Thaise consulaat in Istanboel aangevallen.

Woensdag 17 februari
– Over Karadag had de advocaat het al gezegd, maar ook de andere verdachte van de bomaanslag bij de Erawan Shrine in augustus vorig jaar heeft onschuldig gepleit. Gisteren stonden ze voor het eerst terecht voor de krijgsraad. Die buigt zich van 20 tot 22 april over het bewijsmateriaal.
Karadag zegt tijdens zijn verhoor door de politie gemarteld te zijn, zijn advocaat heeft daarover vorige maand al bij de krijgsraad een klacht ingediend. Politiecommissaris Chakthip ontkent de martelingen. De andere verdachte, die de bom onder een bankje bij het heiligdom achterliet, klaagt dat de zes maanden voorlopige hechtenis voor zijn onschuld te lang was.

Bomaanslag was wraakactie voor deportatie Uighur
29 februari – Prima werk van persbureau Reuters over de bomaanslag bij de Erawan Shrine in augustus vorig jaar. Oorspronkelijk was het doelwit de Chao Phraya Princess dinner-cruise pier, een plaats die altijd bomvol met Chinese toeristen is.
En dat bewijst eens te meer dat de bomaanslag een wraakactie was voor de deportatie van 109 Uighur vluchtelingen een maand eerder naar China, iets wat de regering altijd hardnekkig heeft ontkend uit angst de belangrijkste toeristenmarkt van Thailand te schaden.
De bom op Ratchaprasong doodde twintig personen, maar zou de bom op de pier zijn ontploft dan was een veelvoud aan Chinezen om het leven gekomen. Aangenomen mag worden dat de daders nog meer van plan waren, want ze beschikten in twee appartementen in Bangkok over voldoende chemicaliën, zoals triacetone triperoxide (TATP), om tien even krachtige bommen te maken.
TATP heeft geen commerciële of militaire toepassing, maar is populair bij militanten. Het is ook in november in Parijs gebruikt, in 2005 in Londen en in 2001 zat het in de schoen van Richard Reid, die een vliegtuig wilde opblazen. (Bron: website Bangkok Post, 26 februari)
Ik zal niet het gehele artikel samenvatten, maar volsta met een verwijzing naar bijgaande pdf. Ik trof het Reuters-artikel aan op de website van Bangkok Post, maar ben het niet tegengekomen in de krant of ik moet het over het hoofd hebben gezien.

Woensdag 18 mei
– Billal Mohammed aka [also known as] Adam Karadag brak gisteren voor het oog van de camera’s in tranen uit toen hij naar de rechtbank werd gebracht. ‘Ik ben geen dier’, zei hij. ‘Ik ben een mens, ik ben een mens.’
De Uighur moslim en medeverdachte Yusufu Mieraili worden vervolgd voor de bomaanslag bij de Erawan Shrine in Ratchaprasong (Bangkok), vorig jaar augustus. Daarbij kwamen twintig personen om het leven en werden 125 gewond, waaronder veel etnische Chinezen.
Billal en Yusufu, die naar de rechtbank werden gebracht voor een review [?] van getuigen, ontkennen alle beschuldigingen. Billal zou de bom hebben geplaatst en Yusufu (‘We zijn onschuldig. Help ons, help ons. Waar zijn de mensenrechten?’) zou hem tot ontploffing hebben gebracht. Behalve door de regering wordt de aanslag door mensen met verstand gezien als wraak voor de deportatie van 92 Uighur vluchtelingen naar China, waar ze hun leven niet zeker zijn.
De rechtszaak zal nog wel even duren, want advocaten zeggen dat het OM en de verdediging wel 250 getuigen willen laten opdraven. Mohammed’s advocaat hoopt dat de rechtszaak voor het eind van het jaar wordt afgerond, maar ze zou zich ook nog een jaar langer kunnen voortslepen.

Donderdag 19 mei
– Follow up op het eerste bericht van Kort nieuws van gisteren over de twee verdachten van de bomaanslag bij de Erawan Shrine, vorig jaar in Bangkok. Vice-premier Prawit weerspreekt de beschuldiging van Bilal Mohammed dat hij in gevangenschap geslagen is.
Prawit zegt: ‘Wie heeft hem mishandeld? Heeft hij zichzelf verwond?’ Volgens hem zijn beide verdachten (de ander is Yusufu Mieraili) gedurende hun detentie correct behandeld.
Hoofd Kobkiat van het Corrections Department denkt dat de huilbui van Bilal, toen hij bij de rechtbank arriveerde, bedoeld was de aandacht te trekken van de media en mensenrechtengroepen. Kobkiat zegt dat hij tijdens zijn gevangenschap geweigerd heeft te eten en geprobeerd heeft zichzelf te verwonden door tegen de celmuur te stompen. Maar artsen hebben gisteren tijdens een onderzoek geen verwondingen gevonden. Kobkiat vermoedt dat de uitval een gevolg was van opgekropte emoties. Bilal maakte later zijn excuses aan de gevangenisdirecteur.

Berechting verdachten bomaanslag Erawan uitgesteld
24 augustus – De eerste rechtbankzitting in de berechting van de twee Uighur mannen die worden verdacht van de bomaanslag bij de Erawan Shrine, vorig jaar augustus, is tot volgende maand uitgesteld omdat de toegewezen tolk, die in een drugszaak was vrijgelaten op borgtocht, de benen heeft genomen.
De verdediging heeft de rechtbank gevraagd toestemming te verlenen voor Omer Katan als tolk. Katan is lid van het in Washington gevestigde World Uighur Congress. De aanklager heeft opdracht gekregen diens kwalificaties na te gaan.
De volgende zitting is vastgesteld op 15 september. Dan wordt een officier van de Special Branch als getuige gehoord en een dag later komt een agent van het politiebureau Lumphini aan de beurt.
Bij de aanslag kwamen 20 personen om het leven en raakten 125 gewond, waaronder veel Chinezen. De aanslag wordt gezien als een wraakactie voor de deportatie in juli vorig jaar van honderd Uighur vluchtelingen naar China. De VN Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen noemde destijds het terugsturen ‘een flagrante schending van het internationaal recht’. En een boze menigte in Istanboel bestormde ’s nachts het Thaise consulaat, sloeg de ruiten in en vernielde de inventaris. (Zie het bericht van 10 juli 2015: Thailand deporteert 100 Uighur naar China.

Commentaar: Berechting Uighur neigt naar smerig spel
28 oktober – Op het eerste gezicht lijkt er smerig spel gespeeld te worden in de berechting van de twee Uighur-Chinezen die worden verdacht van de bomaanslag* bij de Erawan Shrine, vorig jaar augustus. Dinsdag kregen ze in de militaire rechtbank van Bangkok te horen dat het niet gelukt was een tolk te vinden. Het was de tweede keer dat de rechtszaak werd uitgesteld want de vorige keer in september konden de verdachten de tolk niet verstaan omdat ze Uzbek sprak.
In het hoofdredactioneel commentaar van donderdag verwondert Bangkok Post zich – om het mild te zeggen – over de gang van zaken. De zaak ligt gevoelig want de overheid wil geen verband leggen tussen de bomaanslag en de deportatie van 92 Uighur vluchtelingen in juli vorig jaar naar China. Navrant want ze hadden China ontvlucht omdat ze daar onderdrukt worden.
Critici leggen dat verband wel, maar de regering houdt stug vol dat de aanslag een wraakactie was van een bende paspoortvervalsers waarvan de leden kwaad waren dat de politie hen op de hielen zat. Die verklaring wordt ingegeven door de angst dat het toerisme geschaad zou worden wanneer de regering het woord terrorisme in de mond neemt. Een uiteraard onterechte angst gezien de bomaanslagen in Europese steden.
Beide verdachten hebben onschuldig gepleit. Eén zegt tijdens zijn verhoor mishandeld te zijn, een beschuldiging waar de regering geen onderzoek naar heeft laten doen. Mensrechtengroepen hebben ook tevergeefs aangedrongen op behandeling van de zaak door een civiele rechtbank.
En dan is er de vertaalkwestie. Er zijn berichten dat de rechtbank geweigerd heeft een tolk te rekruteren uit het World Uighur Congress, een in München gevestigde groep die streeft naar onafhankelijkheid voor het gebied in China waar de Uighur wonen (Xinjiang).
In plaats daarvan zouden de autoriteiten de instructie hebben gekregen contact op te nemen met de Chinese ambassade voor een tolk Uighur-Engels of Mandarijn-Thai, omdat beiden een Chinees paspoort hebben.
Bangkok Post schrijft: De regering moet zorgvuldig nadenken als ze China een rol wil geven in de zaak. Met Chinese vertegenwoordiging wordt de zaak ingewikkelder gemaakt, in aanmerking genomen de bestaande etnische conflicten tussen Beijing en de etnische moslim minderheid.
De krant dringt aan op een eerlijk en transparant proces. De beste optie is om hulp te vragen aan internationale organisaties die een garantie vormen voor onpartijdigheid. De verdachten verdienen een eerlijk proces met een transparante voortgang die voorkomt dat de zaak wordt gepolitiseerd. (Bron: Bangkok Post, 27 oktober)

* Bij de aanslag kwamen 20 personen, voornamelijk Chinezen, om het leven en raakten 130 personen gewond. Ze vond plaats op een maandag, wanneer de verkopers van guirlandes er niet staan en er weinig Thaise bezoekers zijn. Dit wijst erop dat de aanslag doelbewust was gericht op Chinezen, hetgeen de verklaring van een wraakactie wegens de deportatie des te aannemelijker maakt.

Woensdag 16 november
– De berechting van de twee verdachten van de bomaanslag in augustus vorig jaar bij de Erawan Shrine is na maanden van vertraging begonnen, waarin de rechtbank naar een tolk voor de Chinese Uighur mannen zocht. De militaire rechtbank van Bangkok heeft de tolk gisteren benoemd ondanks protesten van de verdachten. Ze vertrouwen hem niet omdat hij is voorgedragen door de Chinese ambassade, maar de rechtbank veegde hun bezwaren van tafel. Bij de aanslag kwamen 20 personen om het leven, meest Chinese toeristen, en 120 personen werden gewond. Naar verwachting duurt het proces tot eind 2017 of begin 2018.

Autoriteiten zenuwachtig voor 17 augustus
7 augustus 2017– De veiligheidsmaatregelen zijn opgeschroefd in de aanloop naar 17 augustus, de dag waarop twee jaar geleden een bomaanslag werd gepleegd bij de Erawan Shrine in Ratchaprasong (Bangkok) die het leven kostte aan 20 personen en 130 verwondden, waaronder een groot aantal Chinese toeristen. De autoriteiten menen [of fantaseren?] dat Uighur, een etnische moslim minderheid die in China wordt vervolgd, wraakacties zullen uitvoeren.
Voor de aanslag zijn twee Uighur Chinezen aangehouden en gedetineerd, maar die moeten nog berecht worden. Volgens critici pleegden ze destijds de aanslag als wraak voor de deportatie van 109 Uighur vluchtelingen naar China. Die theorie werd bestreden door de regering. De bomaanslag zou een protest zijn tegen de jacht op een netwerk dat Uighur naar een derde land smokkelde. Na de deportatie werd het Thaise consulaat in Istanboel geplunderd.
Politie en leger hebben de opdracht gekregen deze maand extra alert te zijn en vermeende smokkelnetwerken in de gaten te houden. De afgelopen twee jaar zijn volgens een bron de autoriteiten doorgegaan Uighur vluchtelingen te arresteren. [Nooit iets over gelezen] Er zouden nu 61 gevangen zitten.
Andere groepen die in de gaten worden gehouden, zijn Syriërs die door een netwerk het land worden binnen gesmokkeld en verzetsstrijders in het Zuiden. Volgens de bron zijn de autoriteiten bang dat IS militanten dit kanaal gebruiken om zich in Thailand te verbergen en dat het zuidelijk verzet ook elders in het land actief wordt. Het politiek klimaat is er geschikt voor, daar in enkele rechtszaken met politieke implicaties deze maand uitspraken worden verwacht.
Het hoofd van het Immigration Bureau, Nathathorn Prousoorntorn, relativeert deze berichten. Sinds de deportatie van Uighur hebben geen nieuwe arrestaties plaatsgevonden en Syriërs kunnen alleen met een visum het land in.

Bomaanslag Erawan Shrine: Eerste Thaise verdachte aangehouden
23 november – De bomaanslag bij de Erawan Shrine in augustus 2015 is na lange tijd weer eens in het nieuws. Bangkok Post opent vandaag de krant met de arrestatie van Wanna Suansan op luchthaven Suvarnabhumi. De moslimvrouw, die ervan verdacht wordt de twee daders onderdak te hebben verleend, is naar Thailand teruggekeerd om haar onschuld te bewijzen. Althans volgens haar familie want de politie zegt dat de Thaise en Turkse ambassade hebben samengewerkt bij haar terugkeer.
De bomexplosie bij het heiligdom is een van de dodelijkste aanslagen in Thailand. Ze kostte het leven aan twintig personen, voornamelijk Chinese toeristen, en verwondde 130 anderen. Vermoedelijk was de aanslag een wraakactie voor de deportatie door Thailand van 109 Uighur vluchtelingen naar China, een moslim etnische minderheid die er zwaar wordt onderdrukt.
De vrouw wordt beschuldigd van samenzwering bij moord, een poging tot moord en het illegaal gebruik van oorlogsexplosieven. Ze arriveerde samen met haar twee zoontjes van 1 en 3 jaar. Familieleden braken  in tranen uit toen ze hen op de luchthaven in hun armen sloten.
De politie zei eerder de Turkse autoriteiten gevraagd te hebben om haar uitlevering en die van haar echtgenoot, maar die is niet meegekomen. Het echtpaar zat sinds 2015 op een onbekende locatie in Turkije gevangen. Vandaag wordt Wanna voorgeleid aan de krijgsraad.
Van betrokkenheid bij de bomaanslag worden 17 personen verdacht, van wie dus nu 3 zijn gevangen gezet. De twee daders zijn in afwachting van berechting in november 2015 aangehouden. Wanna, afkomstig uit Phangnga, zegt onschuldig te zijn. Ze zou alleen een appartement in Bangkok hebben gehuurd maar de huur een jaar geleden hebben opgezegd. In het appartement zijn explosieven gevonden. In mei 2015 vertrok het echtpaar naar Turkije.
Het bericht stipt ook nog even de ontsnapping aan van de Uighur vluchtelingen uit het detentiecentrum in Sonkhla, maar dat is oud nieuws. Vijf zijn in Maleisië aangehouden, de overigen zijn nog voortvluchtig.

Erawan-verdachte Wanna blijft in voorarrest
24 november – De militaire rechtbank heeft op verzoek van de politie toestemming verleend voor de voorlopige hechtenis van Wanna Suansan, die woensdag op Suvarnabhumi is aangehouden toen ze terugkeerde uit Turkije. De 29-jarige moslimvrouw uit Phangnga wordt ervan verdacht in 2015 onderdak te hebben verleend aan de daders van de bomaanslag bij de Erawan Shrine, die het leven kostte aan twintig voornamelijk Chinese toeristen en 130 anderen verwondde.
De rechtbank meent dat ze een vluchtrisico vormt en gaf daarom toestemming voor de voorlopige hechtenis van 12 dagen (die nog verlengd kan worden). Haar familie en advocaat doen vandaag een verzoek om vrijlating op borgtocht.
Een dorpshoofd in Phangnga zei gisteren dat de familie hem gevraagd heeft te getuigen. Hij was aanwezig bij haar arrestatie op de luchthaven. De laatste keer dat hij haar en haar echtgenoot had gezien was in mei in 2015 toen ze naar Bangkok gingen om reisdocumenten aan te vragen. Het echtpaar verliet op 17 mei Thailand via de Phuket International Airport. In Turkije werd het op een onbekende locatie gevangen gezet. De echtgenoot, die de Turkse nationaliteit heeft, is niet mee teruggekomen.

  • Geen Trackbacks
  • Reacties (0)
  1. Nog geen reacties