Thais nieuws zaterdag 13 januari

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation.
Op de pagina Dossiers geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op de pagina’s Round Up, evenals Dossiers te vinden op de Leeswijzer. Klik voor de leeswijzer hier.
Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

Voor het nieuws van december en begin januari zie de zwarte menubalk bovenaan de pagina onder het kopje Thailand. Ouder nieuws onder het kopje Buitenland.

 

NBTC zet de aanval in op illegale callcentra

13 januari – Caller-ID spoofing remedy ordered kopt Bangkok Post vandaag boven haar openingsverhaal. Omdat ‘spoofing’ geen woord is dat de meesten van ons op school zullen hebben geleerd, geef ik gelijk maar de vertaling: manipulatie van gegevens (ook wordt mailstortvloed genoemd, maar dat wordt hier niet bedoeld).

Slachtoffers van oplichting door callcentra die hun geld terugkregenDe telecom service providers hebben van telecomwaakhond NBTC de opdracht gekregen 50 telefoonnummmers te blokkeren die door callcentra worden gebruikt om slachtoffers geld te ontfutselen. Ze hebben twee maanden de tijd om een systeem te ontwikkelen dat  – houd u vast – caller-ID spoofing via Voice over Internet Protocol (VoIP) onmogelijk maakt.

Het besluit is gisteren bekend gemaakt na een vergadering van de NBTC, Royal Thai Police, het Anti-Money Laundering Office (Amlo), commerciële banken en zes telecom operators. NBTC secretaris-generaal Takorn zei dat ze het eens zijn geworden over een groot aantal maatregelen om te voorkomen dat de bevolking ten prooi valt aan transnationale bendes met een callcentrum.

De bendes gebruiken software en valse telefoonnummers om hun identiteit te verbergen. De meeste nummers die ze gebruiken, zijn van politiebureaus, rechtbanken en postkantoren. In totaal gaat het om 50 nummers die sinds december zijn gebruikt, zegt Takorn.

De fraudeurs die zich voordoen als politieagent, ambtenaar of bank employee zeggen onderzoek te doen naar drugstransacties of schulden en zetten hun slachtoffers onder druk om hun persoonlijke gegevens of kostbaarheden af te geven.

De zes telecomoperators zijn TOT, CAT Telecom, AIS, Dtac, True Move en Triple T Broadband. Vorige maand is een taakeenheid opgezet die tot nu toe 50 VoIP nummers heeft geïdentificeerd. De RTP heeft sinds december elf slachtoffers opgespoord die in totaal 8 miljoen baht zijn kwijtgeraakt. Gisteren kon 1,6 miljoen baht worden teruggegeven. Op de foto dankbare slachtoffers.

Adjunct-hoofd Surachet van het Police Tourism Bureau zegt dat de oplichters voortdurend nieuwe trucs bedenken met als meest recente het gebruik van valse arrestatiebevelen. Ja, het dievengilde laat zich niet voor één gat vangen. Maar de politie zit ook niet stil: ze heeft 275 arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen personen die bij deze misleiding zijn betrokken en hebben 162 verdachten gearresteerd.

Het bericht roept verder het donderdag gemelde incident in herinnering over een vrouw wier ID-kaart, die ze had verloren, door een bende is gebruikt om negen bankrekeningen bij zeven banken te openen (zie het bericht ID-kaart affaire: Banken krijgen standje van minister). De vrouw, Nicha Kiartthanapaiboon, heeft de hulp van de CSD ingeroepen om de bende te traceren. De politie is in de zaak gedoken.

Staatssecretaris Pailin inspecteert voedselprijzen op Don Mueang

‘Exorbitant’ hoge voedselprijzen op luchthavens onder vuur

13 januari – Het tweede bericht op de voorpagina roept bij mij een gevoel van déjà-vu op, want het is niet de eerste keer dat melding wordt gemaakt van de hoge prijzen van voedsel en dranken op Thailand’s luchthavens. Gisteren constateerden inspecteurs en staatssecretaris Pailin (Transport) dit tijdens een bezoek aan luchthaven Don Mueang, de thuishaven van de meeste budgetmaaatschappijen.

Waarbij uw nederige redacteur direct aantekent: Niets bijzonders, dat is vrij normaal op internationale luchthavens als Singapore, Dubai en Schiphol. Mensen moeten niet zeuren, ze kunnen ook hun boterhammetjes van huis meenemen of zoals in Thailand hun lunch op straat kopen en op een bankje op de luchthaven oppeuzelen. Je kunt tenslotte niet voor een dubbeltje op de eerste rang zitten, als je het vliegtuig neemt.

De autoriteiten gaan nu ‘maatregelen nemen’ tegen de ‘exorbitant’ [woordkeus krant] hoge prijzen, wat volgens mij na vorige inspecties ook al is gezegd. Op de social media regent het klachten. Pailin erkent dat de kritiek op de hoge prijzen ‘enige waarheid’ bevatten, maar hij voegt daaraan toe dat er voor reizigers alternatieven zijn, zoals de food courts in terminal 1 en 2 van Don Mueang. Maar de meeste passagiers weten dat niet. Na inchecken bestaat die keus niet meer.

Minister Weerasak (Toerisme) is overladen met kritiek nadat hij woensdag had gezegd dat passagiers die het geld in hun zak willen houden, ook voor aankomst op het vliegveld kunnen eten of wachten totdat ze aan boord eten krijgen.

De zaak is opnieuw in het nieuws gekomen door kritiek van Japanse media op de hoge prijzen. Naar aanleiding daarvan gaf premier Prayut opdracht onderzoek te doen. Het kantoor van de Ombudsman gaat volgende maand beginnen met inspecties. Hoofd Witthawat zegt dat de prijzen op Don Mueang en Suvarnabhumi 40 tot 50 procent boven het marktgemiddelde liggen.

Bangkok Post besteedt bijna een halve pagina aan de kwestie, maar dat hoeft niemand te verbazen want eten is een nationale hobby in Thailand [naast ouwehoeren en Muay Thai vechters aanmoedigen].

Waarover schrijft de krant vandaag?

13 januari – Vandaag is Children’s Day. Volgens mij een overbodig dag want het is elke dag kinderdag in Thailand, met name voor jongetjes die gruwelijk verwend worden (zie mijn artikel Zijn Thaise kleine kinderen verwende krengen?).

Een Special Report besteedt op pagina 2 ruime aandacht aan Hub Saidek, een tehuis voor zwerfkinderen in Bangkok. Ze kunnen er slapen, krijgen onderwijs en het centrum biedt ook niet-formeel onderwijs en beroepstrainingen. Mooi en dankbaar werk.

Pagina 3 opent met het bericht dat de ruim 300.000 bewakingscamera’s in het hele land aan elkaar geknoopt worden, iets wat de krant belangrijker vindt dan het feit dat 8.000 defect zijn, wat ik in Nieuws van de website meldde. Wat alweer bewijst dat de nieuwsagenda in Thailand vaak bepaald wordt door de overheid en deze slaafs wordt gevolgd door de media.

Na een vergadering van het Cameras Integration Committee zei vice-premier Prawit dat hierdoor het meest alomvattende netwerk wordt gecreëerd om de misdaad te bestrijden en het rechtssysteem te bevorderen. Begonnen dient te worden met de reparatie van de defecte camera’s.

Camera’s in het Zuiden zijn al verbonden met een centraal surveillancesysteem dat door diverse diensten geraadpleegd kan worden. De camera’s in Pattani, Yala en Narathiwat staan onder supervisie van de National Security Council. Er hangen 8.200 camera’s.

Verder op 3 het besluit van de Ombudsman om het Constitutionele Hof geen uitspraak te ontlokken over artikel 70 van de organieke wet op de Kiesraad. Kiesraadcommissaris Somchai had daar om gevraagd. Het artikel, populair reset principe genoemd, vereist dat nieuwe commissarissen worden gekozen, wat volgens Somchai in strijd is met rechtsprincipes en waarvoor het Hof toestemming dient te verlenen. Maar de soep wordt niet zo heet gegeten als hij wordt opgediend. Het parlement heeft het laatste woord en kan huidige leden toestaan hun zittingstermijn af te maken.

De DSI, soldaten en lokale officers [?] hebben gisteren een inval gedaan in de bekende massagesalon Victoria Secret Massage in het Rama IX gebied (foto onder). Ze troffen er tachtig vrouwen aan die vermoedelijk zijn gedwongen tot prostitutie. De meesten hadden geen identiteitsbewijs. De politie vermoedt dat het om migranten uit buurlanden gaat, die het slachtoffer zijn van mensenhandel. De toezichthouder, de 55-jarige Pa Kob, is gearresteerd.

Verder onder andere commotie in Bangkok. Politici verzetten zich tegen het plan om de (gekozen) districtsraden te vervangen door civiele commissies. Ze zeggen dat dit mensen vertegenwoordigers ontneemt die hun welzijn veilig kunnen stellen. Het plan maakt deel uit van de nationale hervormingen van lokale bestuursorganen, zoals vereist door de nieuwe grondwet. De wet beoogt de bevolking meer te betrekken bij het bestuur en maatregelen die voor hen en hun gemeenschap van belang zijn. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Massagesalon Victoria Secret Massage

Kort nieuws zaterdag 13 januari

– De douane heeft eind vorige maand op luchthaven Suvarnabhumi 148 kilo ivoor ter waarde van 15 miljoen baht in beslag genomen. De olifanten slagtanden waren verborgen in drie pakketten gemarkeerd als ‘general goods’ en bedekt met aluminiumfolie. Ze waren met Ethiopian Airlines geïmporteerd uit Lagos en vermoedelijk via Laos en Vietnam bestemd voor China. In september vorig jaar werd op de luchthaven ivoor ter waarde van 4 miljoen baht onderschept.

– Wilt u genieten van de slechtste luchtkwaliteit in Thailand? Ga dan naar Na Pra Lan in de provincie Saraburi, want ’s lands grootste steen- en kalksteengroeve staat volgens een rapport uit 2017 van het  Pollution Control Department op nummer 1 qua slechte luchtkwaliteit.

In het district Chalerm Prakiat is 257 milligram fijn stof per kubieke meter gemeten, meer dan het record van 237 in het Noorden dat elk jaar weer wordt geteisterd door smog vanwege bosbranden en slash-and-burn (het verbranden van oogstresten).

PCD-hoofd Sunee zegt dat het mijnbouwbedrijf gevraagd wordt met oplossingen te komen. ‘We gaan na of het mogelijk is het aantal mijnbouwplaatsen te beheersen en het effect van hun emissies te beperken. Maar daarop moet eerst gestudeerd worden. Voor urgente maatregelen vragen we de operators hoe ze ons kunnen helpen om het probleem op te lossen.’

– De politie heeft een arrestatiebevel aangevraagd voor de soldaat die ervan verdacht wordt vorige week op een controlepost in Mae Suai (Chiang Rai) met zijn M16 geweer op een automobilist te hebben geschoten, die was doorgereden. De soldaat wordt beschuldigd van moord, poging tot moord en het gebruik van een vuurwapen in het openbaar.

Volgens de website heeft hij zich vrijwlllig gemeld bij de politie. Adjunct-hoofd Weerayut van de Chiang Rai Provincial Police zegt dat hij bekend heeft te hebben geschoten. De kogel trof de bestuurder in diens hoofd, waardoor hij de macht over het stuur verloor. De controlepost werd bemand door vijf personen in legeruniform en zes tot acht personen in burger. Aanvankelijk had de politie een lokale functionaris gearresteerd, maar dat meldt alleen de website.

Reacties niet mogelijk