Thais nieuws 1-15 januari

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation.
Op de pagina Dossiers geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op de pagina’s Round Up, evenals Dossiers te vinden op de Leeswijzer. Klik voor de leeswijzer hier.
Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

Voor het nieuws van december en 1-5 januari zie de zwarte menubalk bovenaan de pagina onder het kopje Thailand. Ouder nieuws onder het kopje Buitenland.

 

Bangkok Post blijft aftellen naar verkiezingen

6 januari – Ik heb ’t al vaker gezegd: Bangkok Post is soms redactioneel een slordige krant en zeker niet de krant die je volgens het motto kunt vertrouwen, maar de fotografie, infographics en vormgeving zijn top. Vandaag staat een opvallende infographic op de voorpagina met het bekende beeld van vice-premier Prawit die zijn hand voor zijn ogen houdt met om hem heen fotootjes van alle zestien horloges die hij bezit plus hun waarde. (Klik hier voor de infographic)

Het is geen opening krant, want evenals de voorafgaande dagen opent BP met de serie Poll Countdown. Vandaag resteren nog 324 dagen naar de verkiezingen, waarbij BP er vanuit gaat dat de Thaise kiezers op de laatste zondag van november naar de stembus gaan. Dat heeft premier Prayut beloofd, maar wat is een belofte van een politicus waard? Ja, politicus: Prayut ziet zichzelf niet langer als soldaat, maar als politicus, zo liet hij begin deze week weten tijdens een lunch met de media.

Yingluck in Londen 2

Can Thailand meet the challenges of 2018?, vraagt de krant zich op pagina 2 af in een Special report. De auteur schrijft dat armoedebestrijding slechts een van de uitdagingen is die het regime dit jaar moet aangaan. Decharut Sukkamnoed, verbonden aan de faculteit economie van de Kasetsart universiteit, zegt: This year will be a turning point in terms of social welfare. De krant plaatst die voorspelling in een zogeheten Uitgelicht citaat bij het artikel.

Pagina 3 opent met oud-premier Yingluck. Opnieuw is een foto opgedoken van de voortvluchtige premier in Londen. De eerste, online verspreid, was niet erg duidelijk, maar over deze kan geen twijfel bestaan: het is Yingluck en het is Londen. De Thaistalige krant Khao Sod wist er de hand op te leggen en toont Yingluck in het gezelschap een ongeïdentificeerde Thaise vrouw.

Voor wie het nog niet weet: Yingluck vluchtte in september naar het buitenland, twee dagen voordat het hooggerechtshof haar wegens plichtsverzuim veroordeelde omdat ze nagelaten had een stokje te steken voor frauduleuze rijstdeals. Bij haar vlucht kreeg ze hulp van agenten van de gemeentepolitie Bangkok. U kunt het allemaal lezen op de pagina The Great Escape.

Na pagina 3 is het Thaise nieuws op. Rest nog te vermelden dat uw redacteur vannacht uit zijn bed is gevallen. De val werd gebroken door zijn rechterwang, die vandaag opgezwollen is. De zeurderige overigens bescheiden pijn maakt het werken er niet gemakkelijker op. Bij voorbaat dank voor uw medeleven.

Grote partijen slaan de deur dicht voor outsider premier

6 januari – Premier Prayut krijgt in het openingsverhaal op de voorpagina van Thailand’s twee grootste partijen de wind van voren vanwege zijn opmerkingen over de mogelijkheid van een outsider (niet gekozen) premier die na de verkiezingen het land gaat leiden. Pheu Thai zwaargewicht Chaturong Chaisang zegt ervan overtuigd te zijn dat Prayut op zichzelf doelt. De voorspelling van Prayut dat er in de toekomst geen coups meer komen, beschouwt Chaturon als een bedekt dreigement.

De mogelijkheid van een niet-parlementslid als premier is geïntroduceerd in de nieuwe grondwet. Wanneer politieke partijen het niet eens kunnen worden over een kandidaat, kan een buitenstaander het roer overnemen. Maar daarvoor moet eerst een motie worden aangenomen om de eis dat een premier uit de parlementsleden wordt gekozen, te schrappen. Senatoren stemmen over die motie mee. [Zoals bekend wordt de Senaat in haar geheel benoemd door de junta]

‘Het probleem voor Prayut is hoe de mensen over hem als outsider premier denken en hoe hij de steun kan verwerven van 250 parlementsleden, zegt Chaturon. ‘Als hij premier wordt, ben ik er zeker van dat Pheu Thai in de oppositie gaat.’

Woordvoerder Winthai van de NCPO zei gisteren dat de woorden van Prayut door de media verkeerd zijn geïnterpreteerd. De opstellers van de nieuwe grondwet hebben de alternatieve route alleen maar geïntroduceerd om een herhaling van de politieke conflicten te voorkomen, die hebben geleid tot de coup van mei 2014.

Voormalig parlementslid Samart (Pheu Thai) zei gisteren: ‘Wanneer de dingen eventueel tot een impasse leiden, zal dit alleen maar een nieuwe coup teweegbrengen en wordt de grondwet weer verscheurd. [,,,] Wanneer Prayut politicus wil worden in een democratisch systeem, moet hij meedoen aan de verkiezingen in plaats van via een speciale methode aan de macht te komen.’

Volgens adjunct-partijleider Nipit van de Democraten is het evident dat Prayut waarschijnlijk terugkeert als premier. ‘Hij moet net als alle andere politici bereid zijn zich te laten controleren.’

Thailand’s middelgrote partijen, Bhumjaithai en Chartthaipattana, hebben geen bezwaar tegen Prayut als outsider premier, want de grondwet staat dit toe. Maar het zal nog moeten blijken of Prayut ermee akkoord gaat dat hij wordt genomineerd voor het premierschap, zegt directeur Nikorn van Chartthaipattana. Of de partij zich aansluit bij een regering van een door het leger gesteunde partij, wil hij niet zeggen.

De mogelijkheid dat Pheu Thai en de Democraten samenwerken om te voorkomen dat het leger na de verkiezingen aan de macht komt, wordt door beide partijen uitgesloten. Dat idee, samenwerking om de democratie te herwinnen, dinsdag geopperd door voormalig Democratisch leider Bhichai krijgt geen handen op elkaar. Daarvoor verschillen de politieke ideologieën te veel. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Prawit blijft verstoppertje spelen in horloge-affaire

6 januari – Alhoewel vice-premier Prawit twee dagen na Kerstmis de NACC heeft geïnformeerd over de herkomst van het peperdure Richard Mille horloge en de diamanten ring [waarmee de affaire begon] wil de NACC dat hij binnen twee weken details verstrekt over de rest van zijn horloge verzameling (Zie bijgaand kader). Ze gaat ook vier personen horen, die betrokken waren bij de aanschaf.

Critici vermoeden dat het uitstel een vertragingstactiek is om de tweede man van het regime uit een lastig parket te bevrijden, omdat de horloges niet zijn opgenomen in zijn (voor kabinetsleden en topambtenaren verplichte) vermogensverklaring. Ze vragen zich af hoe hij aan de 22 miljoen baht is gekomen, die alle klokjes bij elkaar moeten hebben gekost. [De bron van die bewering wordt niet genoemd]

De bevolking, schrijft de krant, zijn de verhalen beu over corrupte overheidsdienaren en de nieuwe trend van vechters tegen corruptie die niet bang zijn om skeletten uit de kast te halen. [De krant zal bedoelen dat de bevolking genoeg heeft van die verhalen, maar niet van de strijd tegen de corruptie] (Voorgaande berichten op de pagina Corruptie 5)

Kort nieuws zaterdag 6 januari (in bewerking)

[…]

Nieuws van de website in 1 regel

• Lampang: Optreden Ponsit Kamphee abrupt afgebroken na vechtpartij
• Tokio: Blauwvin tonijn geveild voor 300.000 dollar
• Drie agenten overgeplaatst vanwege photo-op met Sek Loso
• NACC hoort vier personen in horlogezaak Prawit
• Pattaya: Duitser met brandwonden gevonden en riem om zijn nek
• FB-pagina helpt agenten tegen depressie
• Toon weigert ere-certificaat voor marathon
• Opladen mobieltje taboe op min. Volksgezondheid


 

Prayut met de BP van gisteren

Hoort, wie klopt daar in ’t Zuiden?

5 janauari – Laat ik vandaag Nieuws uit Thailand eens met een kleine plaisanterie beginnen. Hoort u geklop in het Zuiden? Luister goed, spits uw oren, want het leger klopt op zijn borst: Het is in het Zuiden in veertien jaar nog nooit zo veilig geweest, zegt het Internal Security Operations Command (Isoc).

Het leger heeft de situatie in de hand en kan met een gerust hart doorgaan troepen terug te trekken. In oktober 2016 werden 8.700 soldaten teruggetrokken, dit jaar volgen er nog eens 3.000. Op hun post blijven 58.000 manschappen.

Bangkok Post meldt het in het openingsverhaal op pagina 3, maar laat ik mijn snelle scan beginnen met de voorpagina. Zoals ik gisteren al vreesde, zet BP haar serie Poll Countdown voort. Vandaag is dag 325. Weer opent de krant met een Special report (achtergrondverhaal). Wassana Nanuam, verslaggeefster militaire zaken, schrijft dat de NCPO ‘led by former soldier-turned-politician’ Prayut druk bezig is voor succes bij de stembus te zorgen.

Over de volle breedte van de pagina drukt de krant een foto af van Prayut met een exemplaar van de Bangkok Post van gisteren in zijn hand. Weet u wel: met het openingsverhaal dat de verkiezingen ‘radicale veranderingen’ brengen. Vandaag ligt de nadruk op het post-verkiezingstijdperk. Ook nu weer in de vorm van een round-up (samenvatting) met als thema’s Military party, Key people in place en Troops as canvassers.

In een kader staat het belangrijkste nieuws. Prayut zegt dat hij non-committal is of hij na de verkiezingen terugkeert als outsider premier, waarmee bedoeld wordt dat hij geen parlementslid is, zoals gebruikelijk. Hij heeft zich op niets vastgelegd en vermeden er duidelijk over te spreken daar dit verplichtingen op hem zou leggen, zei hij gisteren tegen verslaggevers. Simpel gezegd en zo wordt het ook gemeld in de kop: De premier heeft nog geen besluit over ’s lands topbaan genomen.

Prayut: ‘Laat de politieke partijen eerst hun kandidaten [voor het premierschap] nomineren. Als ze niet kunnen kiezen, moet een outsider worden ingebracht. Vandaag word ik door niemand genomineerd en ik weet niet of ik dit zou accepteren.’

Thailand’s twee grootste partijen Pheu Thai en Democraten hebben positief gereageerd op de uitspraak van Prayut dat hij nu politicus is (zie het bericht van gisteren Prayut: Ik ben niet langer soldaat). Prayut zei woensdag dat hij zich uit een gevoel van verantwoordelijkheid gedwongen zag premier te worden.

Partijleider Abhisit (Democraten) zei gisteren dat Prayut er goed aan heeft gedaan die twee rollen te scheiden: van militair en politicus. ‘Van nu af aan dient Prayut het goede voorbeeld te geven door als politicus te luisteren naar de bevolking, zichzelf open te stellen voor controle en verschillende opinies te accepteren.

Voormalig minister Noppadon (Pheu Thai) van Buitenlandse Zaken zegt dat Prayut nu de waarheid accepteert. ‘Het is voor de premier niet langer nodig zich onnatuurlijk te gedragen.’ (Meer over de verkiezingen op de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Wat heeft BP nog meer in de aanbieding?

5 januari – Wat heeft Bangkok Post vandaag nog meer in de aanbieding voor het luttele bedrag van 30 baht? De sinterklaassurprise uit het Zuiden noemde ik hierboven al en om gelijk maar op pagina 3 te blijven: de krant drukt twee van de vier nieuwjaarskaarten af die koning Vajiralongkorn heeft getekend.

Het bijschrift vermeldt niet hoeveel ze kosten, alleen dat de opbrengst is bestemd voor een liefdadig doel. En opnieuw stel ik vast dat de tekeningen niet getuigen van een groot creatief talent, om het eufemistisch te zeggen. Ze tonen kinderen die traditionele kinderspelletjes spelen, zoals touwtjespringen en paardrijden op een stokpaardje.

Een nationaal panel voor veiligheidshervormingen stelt een politiedienstplicht voor om het grote aantal vacatures op te vullen. Defensie woordvoerder Kongcheep maakte dit gisteren bekend na een vergadering van het panel. Het aantal vacatures bedraagt thans 70.000 en da’s heleboel in een land dat veertien maal zo groot is als Nederland en ongeveer even groot als Frankrijk.

Het panel heeft nog meer ideetjes, zoals de aanschaf van 50.000 persoonlijke camera’s ter voorkoming van problemen tijdens het werk. Die kunnen gebruikt worden om incidenten vast te leggen bij het bekeuren van overtreders.

Het panel houdt zich verder bezig met maatregelen om de strijdkrachten te versterken, hun vermogen bij territoriale missies te ontwikkelen en het ministerie [van Defensie]  te stroomlijnen. Tot nu toe heeft Defensie 744 posities geschrapt en 47 miljard baht per jaar bezuinigd.

Opvallend nieuws en volgens mij betwistbaar: Premier Prayut benadrukt dat het regime nooit de persvrijheid heeft beperkt. Het eigent zich geen privileges toe om vrij te blijven van nauwkeurig onderzoek. Dat zei Prayut gisteren tijdens een nieuwjaarslunch voor de media in het Government House.

Prayut: ‘De pers en de bevolking moeten samenwerken om de stabiliteit van het land en de veiligheid te handhaven. Het is voor iedereen belangrijk om door te gaan met de hervormingen en het land voorwaarts te stuwen.’ Aan het aanwezige journaille vroeg hij wanneer hij hun rechten en vrijheid had beperkt. ‘Ik heb jullie nooit beperkt. Sommige zaken hebben me geërgerd, maar ik heb jullie nooit tegengehouden om iets te doen.’

Pagina 2 opent weer met de affaire Sek Loso, die beschuldigd is van het bezit en gebruik van een illegaal vuurwapen op een tempelterrein, verzet tegen zijn arrestatie en als laatste drugsgebruik. Hij is door de politie opgeroepen om de aanklacht wegens het gebruik van een type 1 drug in ontvangst te nemen. Voor een afkickprogramma komt hij niet meer in aanmerking, want dat heeft hij al een keer gevolgd.

Pagina 4 opent met het bericht dat premier Prayut woensdag de tweede Lancang-Mekong Cooperation Summit in Phnom Penh bijwoont. De leiders van zes landen zullen naar verwachting twee actieplannen goedkeuren, die tot doel hebben de sociale en economische ontwkkeling van de mensen in de Mekong-regio te bevorderen.

Het overige nieuws volgt hieronder. Ik wens u allen veel leesgenot, alhoewel het nieuws vaak slecht nieuws is. Maar dat geldt niet voor het bericht over de door de regering in januari 2017 gesloten goudmijn van Akara Resources Plc in Pichit. Lees vooral verder.

Goudmijn claimt onschuld aan waterverontreiniging

5 januari – In het vervuilde water van rijstvelden in de buurt van de Akara goudmijn in Pichit zijn geen chemische stoffen gevonden die door de mijn bij de verwerking van het gouderts zijn gebruikt. Dat zegt althans het bedrijf want het Department of Pollution Control (DPC) moet de testresultaten nog bespreken met het Department of Primary Industries and Mines.

Volgens het bedrijf verspreiden omwonenden verdraaide informatie over de lekkage van het opslagbassin met afvalwater van de mijn. Zij beschuldigen het bedrijf van waterverontreiniging. Akara zegt dat geen sporen van cyanide zijn gevonden bij het onderzoek dat is uitgevoerd door het bedrijf en laboratoria van enkele overheidsdiensten, waaronder het DPC.

Er is ook geen verschil geconstateerd in het niveau aan zware metalen nu en voordat het bedrijf begon goud te delven, en er is in de gecontroleerde rijstvelden minder arseen gevonden dan in natuurlijke waterbronnen. Het bedrijf veronderstelt dat het water in de rijstvelden is verontreinigd door rottend rijst of het illegaal dumpen van afval.

Zoals eerder gemeld hebben duizend werknemers door de sluiting hun baan verloren. Het Australische moederbedrijf eist van de regering miljarden baht aan compensatie via arbitrage in Singapore.

Kort nieuws vrijdag 5 januari

– Ik meldde het al in mijn openingsverhaal: partijleider Abhsit (Democraten) looft premier Prayut voor zijn uitspraak dat hij zich niet langer als soldaat maar als politicus beschouwt. Abhisit zei dit gisteren tijdens een persbriefing op het hoofdkwartier van de Democraten.

De partij en Pheu Thai gaan het Constitutionele Hof vragen of de wijziging van de organieke wet op politieke partijen in de haak is. Premier Prayut heeft daarvoor het draconische artikel 44 gebruikt, dat hem absolute macht geeft.

De wet, in oktober door het parlement aangenomen, is nog steeds een dode letter want politieke partijen mogen geen politieke activiteiten ontplooien. Het juridisch team van de Democraten acht het gebruik van artikel 44 in strijd met de grondwet.

Omdat de organieke wet op de berechting van het Hof nog niet koninklijk is goedgekeurd, overweegt het team eerst naar de Ombudsman te stappen. (Zie voor voorgaande berichten de pagina Verkiezingsnieuws 2)

– Campagne voor verkeersveiligheid succes, kopt de krant over de seven dangerous days. Het aantal verkeersongelukken, -doden en –gewonden is dit jaar afgenomen: het aantal ongelukken met 1,5 procent en doden met 11,5 procent.

Staatssecretaris Sutee (Transport) zei gisteren dat hij tevreden is en de inzet van het betrokken personeel, mediaploegen en burgers zeer waardeert. ‘Het aantal ongelukken, doden en gewonden is afgenomen ondanks dat meer mensen reisden.’

Tijdens de zeven gevaarlijke dagen van 28 december tot 3 januari vonden 3.841 ongelukken plaats (vorig jaar 3.899), kwamen 423 verkeersdeelnemers om het leven (478) en werden 4.005 personen gewond (4.068). De politie nam 6.326 voertuigen in beslag, 4.823 motorfietsen en 1.503 auto’s, en trok 38.190 rijbewijzen in.

Aan het Leave Home with Police project namen 9.007 huiseigenaren deel, 2.000 meer dan vorig jaar. De politie nam regelmatig een kijkje of in hun bezit niet was ingebroken.

– Een blinde vrouw (23) is in Yala door de provinciale rechtbank wegens majesteitsschennis veroordeeld tot een gevangenisstraf van 18 maanden. Ze had op haar Facebook pagina een artikel geplaatst van Giles Ungpakorn, een Thai-Britse academicus, fervent tegenstander van de Thaise monarchie,  die in 2009 uit Thailand vluchtte toen hij beschuldigd werd van hetzelfde vergrijp. Haar advocaat zegt dat ze zich er niet van bewust was dat plaatsing van het artikel zo’n zware straf zou opleveren.

De vrouw, die op de social media een applicatie voor visueel gehandicapten gebruikt, werd in november aangehouden en veroordeeld tot 3 jaar gevangenisstraf. Vanwege haar bekentenis werd de straf gehalveerd.

Sinds de coup zijn zeker 94 personen vervolgd voor majesteitsschennis, van wie 43 veroordeeld. De meesten bekennen schuld zodat ze strafvermindering krijgen. Projectmanager Yingcheep van iLaw denkt dat er veel meer zaken zijn, waarvan de groep geen weet heeft.  (Meer op de pagina Majesteitsschennis)

– Het Office of the Narcotics Control Board (ONCB) zegt nauw te blijven samenwerken met de collega’s van de vijf Mekonglanden in het project Safe Mekong.Het doel is papavervelden te vernietigen die langs de grens liggen. In Thailand wordt geen papaver meer verbouwd, maar illegale drugs stromen nog het land binnen, zegt minister Prajin (Justitie).

Het ONCB en de collega-diensten in de sub-regio Mekong gaan een centraal datasysteem opzetten. Elk land heeft ook verbindingsofficieren aangesteld die met de collega’s in de andere landen overleggen, en de landen wisselen arrestatiebevelen uit.

ONCB secretaris-generaal Surinya zegt dat het werkgebied van het project is uitgebreid van de noordelijke regio met de centrale en zuidelijke regio’s van de Mekong in het Noordoosten. Tijdens een recente gezamenlijk operatie is een grote smokkelbende  van 26 netwerken opgerold.

– Zeven universiteiten stellen studenten in het academisch jaar 2018 in de gelegenheid vakken in andere faculteiten te volgen. Staatssecretaris Udom (Onderwijs) wil zo de muren tussen faculteiten slechten. ‘Er is behoefte aan meer integratie. […] Degenen die techniek studeren, moeten de kans krijgen zich te bekwamen in bedrijfsadministratie om hun kennis te verbreden, wat ten gunste komt aan hun toekomstige carrière.’

De universiteiten dienen zich te richten op cursussen die tegemoet komen aan de toekomstige behoeftes van het land, met name op het gebied van techniek en technologie. Mogelijk krijgen studenten financiële steun, zoals ook al gebeurt bij studenten medicijnen. (Zie verder de pagina Onderwijs 2)

– Half januari beslist de nationale looncommissie over verhoging van het minimumloon dat al drie jaar ongewijzigd is. De commissie houdt daarbij rekening met de kosten van levensonderhoud, de middelen van bestaan van werknemers, de economische positie van werkgevers en het minimumloon in buurlanden.

Thans bedraagt het minimumdagloon in acht provincies 300 baht en in de andere 305 tot 310 baht. Aan die ongelijkheid wordt een eind gemaakt. De verhoging geldt voor alle arbeiders in het land. De commissie mag ook het uurtarief aanpassen, dat geldt voor werk met ouderen, gehandicapten en partime-werkers.

Permanent secretaris Jarin van het ministerie van Werkgelegenheid hoopt dat de verhoging leidt tot een toename van werkers in de arbeidsmarkt. (Zie verder de pagina Minimumdagloon in discussie)

– Het Transportation for All netwerk (TFA) heeft er bij het ministerie van Transport op aangedrongen de voorzieningen voor gehandicapten op haltes en stations van het openbaar vervoer te verbeteren. Drie jaar overleg hebben nog geen resultaten opgeleverd, zegt advocaat Warakorn van het netwerk. Gisteren vergaderden hij en andere leden van TFA met functionarissen op het ministerie.

Minister Arkhom (Transport) die de vergadering voorzat, zegt dat ze zorgen hebben over de toekomstige verbindingen tussen transportmiddelen, een kwestie die ook van belang is voor forenzen. Het TFA pleit ook voor meer bussen met een lage instap, maar die kunnen problemen opleveren bij haltes in een bocht zoals op Victory Monument.

Een pijnpunt waarop al vaak is gewezen is het ontbreken van liften op sommige skytrain stations of liften die niet verder gaan dan de ingang. In 2014 heeft de bestuursrechter de gemeente Bangkok bevolen de toegankelijkheid binnen een jaar te verbeteren, maar erg veel vorderingen zijn nog niet geboekt, zegt Warakorn.

Nieuws van de website in 1 regel

• Russische vader en dochter ernstig gewond na val van balkon in Pattaya
• Airports of Thailand ’s werelds meest winstgevende operator
• Assistent-dorpshoofd schiet automobilist dood die niet stopte bij controlepost
• Pattani: Levenslang voor man die drie soldaten dodelijk verwondde

Aanbevolen

Verbod op transvet gunstig voor palmolie (Business bijlage van donderdag).


 

Fraude, oplichting en bedriegerij sterk toegenomen

4 januari – Het is bemoedigend om de nieuwjaarswens van de CIB-top te vernemen dat ze de strijd tegen de misdaad gaat opvoeren, met name tegen fraude, oplichting en online bedriegers. Vorig jaar nam het aantal misdrijven meer dan ooit toe. Duizenden mensen hebben toegegeven dat ze het slachtoffer waren van oplichting. CIB-hoofd Thitirat wil deze misdrijven dit jaar centraal stellen in zijn onderzoekswerk en hij heeft positieve stappen gezet in die richting.

Het komt niet vaak voor dat Bangkok Post in haar hoofdredactioneel commentaar lovend is, maar gisteren was de krant dat wel. Er is ook alle reden voor, want internet zorgt voor een exponentiële toename van scams en con games en actie is meer dan gewenst.

Vorige week maakte de DSI details bekend van een ponzi intrige waarbij de slachtoffers 300 miljoen baht lichter zijn gemaakt. De booswichten waren voorzitter Supattha Chantarangsi van de in Myanmar gevestigde Hujjee Group Co en vijftien medewerkers. Veel slachtoffers zijn gewone mensen die hun hard-verdiende geld in rook hebben zien opgaan.

Thitirat meent dat hij de formule in handen heeft om een eind te maken aan deze piramide constructies en andere misdrijven zoals fraude. Als hij succes heeft, is met name betere publieksvoorlichting vereist, want zegt Thitirat: ‘Nog steeds vallen mensen ten prooi aan deze oplichting zonder dat ze iets vermoeden’. ‘Particuliere programma’s die gigantische winsten in het vooruitzicht stellen, dienen bij toekomstige investeerders argwaan te wekken in plaats van enthousiasme.’

Thitirat wil niet alleen de Ponzi-constructies aanpakken en fraude met chit-funds [?]. Hij wijst erop dat internationale dieven naar Thailand komen om hun slag te slaan met zogeheten romance schemes en snelle diefstallen via de social media. De methode is bekend: Mannen maken vrouwen wijs dat ze van hen houden en vragen hen na enige tijd geld te sturen, waarbij tal van smoezen worden gebruikt. De oplichters speuren op de social media naar rijke slachtoffers en bellen hen via Line en Facebook apps. (Zie mijn pagina ‘Vrouwen’ op mannen- en geldjacht)

Thitirat is bezig een database aan te leggen van deze oplichters en hun acties. Die informatie wordt verstrekt aan lokale autoriteiten zodat ze verdachten beter in de gaten kunnen houden en misschien bewoners waarschuwen. Dat zijn stappen, schrijft BP, die in andere landen hun nut hebben bewezen. (Bron: Bangkok Post, 3 januari)

Prayut: Ik ben niet langer soldaat

4 januari – Weer zo’n uitspraak waarmee je alle kanten op kunt: premier Prayut is er een grootmeester in. Hij zei gisteren voor het eerst dat hij niet langer soldaat is, maar politicus. ‘Ik voelde mij uit een gevoel van verantwoordelijkheid verplicht om premier te worden’.

Prayut bij een van de puppiesGevraagd of dit betekent dat hij op de lange termijn politicus blijft, zei hij nooit het idee te hebben omarmd om politicus te worden ‘maar ik voelde me uit een plichtsgevoel gedwongen dit te doen’, waarmee hij in het midden liet of hij na de verkiezingen terugkeert als premier, zoals velen vrezen en sommigen wensen.

Op de eerste werkdag na de nieuwjaarsvakantie was Prayut in een vrolijke bui toen hij verslaggevers te woord stond. De krant van gisteren haalde gisteren een eerdere uitspraak van hem aan ‘Ik heb nooit problemen gehad met de media’ [Oh ja, mijnheer de minister president?] en vandaag citeert de krant: ‘Vandaag is een gelukkige dag, een dag met alleen maar gelach. Dus lach ik veel. Voorheen lachte ik en stopte al snel, want ik ben geen lachebek [mijn woordkeus].’

Op de foto Prayut bij een van de puppy’s die hij cadeau heeft gedaan aan twee kabinetsleden. Zie Kort Nieuws van vandaag.

BP telt af naar verkiezingen in november

4 januari – Bangkok Post opent vandaag met een Special report (achtergrondverhaal) onder de titel Countdown to radical electoral changes. De krant is met aftellen begonnen omdat Prayut heeft gezegd dat in november verkiezingen worden gehouden.

Ervan uitgaande dat de kiezers op de laatste zondag van die maand naar de stembus gaan, rekent de krant uit dat er nog 326 dagen zijn te gaan, hetgeen in een speciaal kadertje wordt gemeld. Mijn vraag: Gaat dit elke dag zo door, want dan valt er weinig lol te beleven aan Bangkok Post en kan ik beter mijn abonnement opzeggen.

Het openingsartikel dat de gehele voorpagina beslaat, sla ik over. Het is verdeeld in de ‘hoofdstukjes’ Government stability, Effect on parties, Power of ‘No’ votes, Reforms await, Local Polls en November target. In de journalistiek noemen we zo’n artikel een round-up omdat het een samenvatting is van alle zaken die op een bepaald gebied spelen, zoals in dit geval de politiek.

De krant citeert uitgebreid voorzitter Meechai van de grondwetcommissie, de commissie die tevens de organieke wetten schrijft, en Somchai Srisutthiyakorn, vertrekkend Kiesraadcommissaris. Somchai is een van de grootste critici van de voorgestelde organieke wetten op de verkiezingen en politieke partijen. Hij vindt ze onnodig gecompliceerd. Wie het naadje van de kous wil weten, moet het zelf maar lezen, maar ik haak nu af. Klik hier. (Overig verkiezingsnieuws op de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Uiterst mager nieuwsaanbod

4 januari – Het nieuwsaanbod is vandaag uiterst matig of de redactie is nog niet op stoom na de nieuwjaarsvakantie [katertje?]. Een indicatie vormt de opening van pagina 2 die gewijd is aan Sek Loso. De politie gaat hem vervolgen voor drugsgebruik, wat geen verrassing kan zijn, want hij is al eerder gepakt en heeft een afkick-programma gevolgd.

Het besluit om hem te vervolgen lijkt me geen openingswaardig nieuws, hooguit goed voor vermelding in een kort-kolom. Anderzijds: Sek heeft al twee aanklachten aan zijn broek hangen: het bezit en gebruik van een illegaal wapen in het openbaar en verzet tegen zijn arrestatie. Misschien verklaart dat BP’s keuze. (Details in eerdere berichten)

Sek Loso is een rockzanger, maar hij is geen artiest die bij grote delen van de bevolking populair is. Hij heeft een geschiedenis van huwelijksproblemen achter de rug, hetgeen uitgebreid gemeld is in de sappige entertainment-rubriek van BP. Schijnt ook losse handjes te hebben. Wilt u iets van hem horen, klik hier.

Het is verder allemaal klein grut wat de krant aan nieuws biedt. Pagina 3 opent met een verhaal over de organieke wet op de verkiezing van leden van het Huis van Afgevaardigden. Een nieuwe eis is dat kandidaten die campagne willen voeren op de social media, zich vooraf dienen te registreren.

De wet is momenteel in behandeling bij de NLA (National Legislative Assembly, door de junta benoemd parlement). Ze is in eerste lezing goedgekeurd en wordt nu onder de loep genomen door een parlementscommissie.

Pagina 4 opent met de financiële problemen van de (nog niet erg populaire) digitale tv-zenders. De nationale commissie mediahervormingen steunt het besluit van de regering om ze te helpen hun schulden weg te werken. Vorige maand besloot televisiewaakhond NBTC de betaling voor hun vergunning drie jaar op te schorten. Van de 24 kanalen moeten 17 nog 50,86 miljard baht betalen. Tot nu toe hebben ze 34 miljard baht betaald oftewel 64 procent van het verschuldigde bedrag.

Ook op 4 de ontkenning van de Amerikaanse ambassade dat de VS een militair servicedepot in Thailand wil bouwen, zoals gisteren gemeld in de krant. Maar een bron die van de hoed en de rand weet, houdt vol dat het gerucht geloofwaardig is en accuraat.

Techniek meest gewilde studierichting

4 januari – Techniek, tandheelkunde en verpleging zijn dit jaar de meest populaire studierichtingen, blijkt uit een recente trend-analyse van de Council of University Presidents of Thailand.

Voorzitter Suchatvee verklaart de voorkeur voor techniek uit de vele infrastructurele werken die in uitvoering of in voorbereiding zijn (voor een fraai overzicht klik hier), zoals de hogesnelheidslijnen, de uitbreiding van het wegennet en de ontwikkeling van de Eastern Economic Corridor (EEC). De studenten die in techniek afstuderen, zullen volgens hem weinig moeite hebben een goed betaalde baan te vinden, daar Thailand een groot tekort heeft aan vakbekwame werkers.

Tandheelkunde en verpleging kennen eveneens een grote vraag naar personeel. Dus ook daar liggen de baankansen voor het opscheppen. Thailand is een vergrijzende samenleving, waardoor meer verpleegsters nodig zijn. Tandheelkunde is in opmars omdat tandartsen tegenwoordig op hetzelfde niveau worden betaald als artsen, maar minder werkuren maken.

Op het gebied van de sociale wetenschappen zijn rechten en communicatie, met name journalistiek, nog steeds gewilde studierichtingen, maar veel ouders en studenten beschouwen ze als verouderd. De universiteiten zijn bezig hun curriculum up to date te brengen. Veel journalistieke opleidingen besteden meer aandacht aan digitale platforms in plaats van alleen de print media. ‘We denken nog steeds studenten te kunnen trekken’, zegt Suchatvee.

Suchatvee denkt dat Thaise universiteiten in de toekomst meer zullen (moeten) gaan samenwerken met buitenlandse topuniversiteiten en internationale programma’s gaan aanbieden om buitenlandse studenten te trekken, want het aantal Thaise studenten loopt terug als gevolg van het lagere geboortecijfer.

Voor de eerste toelatingsronde hebben zich 131.784 leerlingen opgegeven. Daarvan zijn 59.032 toegelaten. Het belangrijkste criterium voor toelating waren hun eindexamencijfers en portfolio’s. (Zie ook de pagina Onderwijs 2)

Chinees-Thaise joint venture reddingsboei voor rubberboeren

4 januari – Lijkt me goed nieuws voor de rubberboeren die moeite hebben hun hoofd boven water te houden vanwege de ingezakte prijzen voor rubber. Een Chinese staatsonderneming gaat samen met boerennetwerken een joint venture opzetten om direct van de boeren rubber te kopen, zegt een bron in kringen van rubberexporteurs. Het bedrijf richt zich in eerste instantie op het Noorden en daarna op het Noordoosten, waar al met enkele grote rubberverwerkende bedrijven is gesproken.

Vermoedelijk wordt de rubber 2 tot 3 baht boven de marktprijs gekocht. Het Chinese bedrijf, Hinan Rubber Industry Group Co, wil jaarlijks 4,5 miljoen ton rubber per jaar kopen en volgend jaar naar 5 miljoen ton groeien.

Vice-voorzitter Jarin van de commissie die zich onder de paraplu van de Rubber Authority of Thailand bezighoudt met netwerken van rubberboeren, zegt dat Hinan ook meer wil investeren in buitenlandse rubberplantages. Ze heeft al geïnvesteerd in Myanmar, Laos, Vietnam, Cambodja, Indonesië en Afrikaanse landen. Jonge Chinese werkers zijn naar die landen gestuurd om de plantages te verzorgen en de rubber te verhandelen. De ruwe rubber wordt aan honderden verwerkingsbedrijven in China geleverd.

Sinds 2016 is de Chinese import van Thaise rubber afgenomen, voornamelijk omdat de afgelopen tien jaar het aantal plantages in Cambodja, Laos, Myanmar en Vietnam is toegenomen. Sinds 1 of 2 jaar kunnen de bomen getapt worden. Deze landen zijn thans goed voor 5,3 procent van de wereldmarkt. De rubberexport uit Thailand is vorig jaar met 7,55 procent toegenomen.

Sek Loso verlaat de provinciale rechtbank van Nakhon Si Thammarat

Kort nieuws donderdag 4 januari

– Kleine correctie op de eerdere berichtgeving over Sek Loso. De krant schreef dat de politie van Nakhon Si Thammarat hem voor verhoor in voorarrest wilde nemen, maar dat feest ging niet door want de provinciale rechtbank heeft hem gisteren vrijgelaten op borgtocht.

Sek heeft zijn excuses gemaakt voor zijn gedrag. ‘Het spijt me en ik vraag om vergeving voor deze incidenten. [Gebruik van een vuurwapen en verzet tegen zijn arrestatie] Wat ik gedaan heb, vormt een slecht voorbeeld voor de jonge generatie.’ Hij zegt bij het standbeeld van koning Taksin in de lucht te hebben geschoten als eerbetoon aan de achttiende eeuwse vorst.

– De commeciële banken gaan de transactiekosten terugbetalen aan klanten die zondag noodgedwongen geld op traditionele wijze moesten overmaken omdat het PromptPay online betalingssysteem enkele uren plat lag. Volgens PromptPay was de storing te wijten aan een verkeerde instelling van de laatste dag van het kalenderjaar. Circa 20.000 transacties lukten niet. PromptPay is sinds januari operationeel.

– De politie heeft in Yala drie mannen aangehouden die vorige week twee teenagers met een mes hebben bewerkt. De slachtoffers van 15 en 18 jaar overleefden de aanval, maar werden aan hun gezicht en schouders gewond. Toen ze op de motorfiets op weg waren naar een kruidenierswinkel werden ze door het drietal aangevallen, dat op de motorfiets passeerde. Wat het motief van de aanval was, is niet bekend gemaakt.

– Het kabinet heeft in principe een ministeriële regeling goedgekeurd die voorziet in belastingvrijstelling tot een maximum van 190.000 baht voor gehandicapte niet-Thaise belastingbetalers. De regeling geldt voor personen van 65 jaar en jonger die een goedgekeurd certificaat van lichamelijke ongeschiktheid van het Department of Empowerment of Persons with Disabilities hebben. De maatregel heeft tot doel Thaise en niet-Thaise gehandicapten gelijk te behandelen. Ze voldoet aan de VN Conventie op de rechten van personen met een handicap.

– De cijfers van één dag moeten nog bekend worden gemaakt en dan weten we hoeveel doden en gewonden het verkeer in de zogeheten seven dangerous days heeft gekost. Duidelijk is al wel dat het er minder zijn dan vorig jaar, dus de overheid kan zichzelf op de borst kloppen. Zodra de laatste cijfers bekend zijn, pas ik het kader op de homepagina aan.

– Follow-up op het bericht dat Prayut een dure puppy cadeau heeft gedaan aan twee kabinetsleden en trouwens ook één voor zichzelf heeft aangeschaft. Anti-corruptie actieactievoerder Srisuwan heeft de NACC gevraagd onderzoek te doen omdat ze meer waard zijn dan het maximum dat bewindslieden als cadeau mogen accepteren.

De puppy’s kostten 8.333 baht per stuk, aanzienlijk meer dan het toegestane maximum van 3.000 baht. Minister Anupong (Binnenlandse Zaken) heeft al gezegd het hondje niet te kunnen accepteren. Prayut kocht de dieren vorige maand in Phitsanulok toen zijn kabinet er vergaderde. Normaal kosten ze 6.000 baht, maar de premier betaalde meer om de kwekers aan te moedigen. De premier wil ze nu van de hand doen.

– Het ministerie van Buitenlandse Zaken ontkent de Thaise ambassade in Finland opdracht te hebben gegeven om Thais in dat land aan te moedigen zich op de verkiezingen voor te bereiden. Het ministerie reageert op een bericht van de ambassade op Facebook waarin ze Thaise burgers in Finland en Estonia, die willen stemmen, vraagt hun paspoort en ID bij de hand te houden. Wanneer een van de twee verlopen is of wanneer de persoonlijke gegevens zijn veranderd, dienen ze contact op te nemen met de ambassade. De post is inmiddels verwijderd. Lijkt een storm in een glas water.

– Airports of Thailand, de beheerder van Thailand’s zes grote vliegvelden, heeft goedkeuring verleend aan de bouw van een MRO (maintenance, repair and overhaul centre) in 2020 op de luchthaven van Chiang Rai. De fundering wordt daarvoor nog voor maart gelegd, zegt AOT-president Nitinai. De luchthaven beschikt over 3.042 rai braakliggend land voor de bouw.

De MRO gaat gebruikt worden voor lichte onderhoudswerkzaamheden ter ondersteuning van de zware MRO op luchthaven U-tapao. Over de verdere ontwikkeling van dat centrum heeft AOT in maart een Memorandum of Understanding (MoU) afgesloten met vliegtuigbouwer Airbus. Ze gaan onderzoek doen naar de zakelijke mogelijkheden. Vice-premier Somkid verwacht dat ze in het eerste kwartaal een MoU afsluiten over een ontwikkelingsproject op U-tapao.

Phnom Penh kuyteav noodlesoep

Nieuws van de website in 1 regel

Cambodja: Phnom Penh kuyteav noodlesoep wordt merknaam
Sluiting Dusit Thani hotel jaar uitgesteld


 

Wat een ambitie!

3 januari – De regering voert een race tegen de klok om zoveel mogelijk infrastructurele projecten op de rails te zetten voordat in november algemene verkiezingen worden gehouden. Het infrastructureel ontwikkelingsplan van het ministerie van Transport voorziet in projecten met een gezamenlijke waarde van 103 miljard baht in 2018. Sommige projecten zijn al in uitvoering, andere moeten nog de tekentafel verlaten of bereiken. In bijgaand kader een fraai overzicht. Wat een ambitie! (Bron: Bangkok Post, 2 januari)

Jaarlijks terugkerend euvel smog door bosbranden

Weer zo’n leuke Engelse uitdrukking: dribs and drabs

3 januari – De meest opvallende en leukste kop staat vandaag boven het openingsartikel van het Business-katern: Tax reform comes in dribs and drabs. Mijn papieren woordenboek dat al sinds mijn HBS-tijd 60 jaar geleden een nuttige functie vervult, laat me niet in de steek en vertaalt: bij stukjes en beetjes. Om welke belastingen het gaat kunt u in bijgaande drie kaders zien: de grond en onroerend-goedbelasting, de land windfall belasting en de e-business belasting.

Bangkok Post opent vandaag met Prayut. Wááát, weer Prayut? Ja, beste lezers en dat niet alleen want de opening bevat niet eens nieuws maar is een Special report (achtergrondverhaal/opinieverhaal). Prayut faces year of challenges, kopt de krant. De PM dient zich te houden aan zijn belofte over de verkiezingsdatum en de publieke vrees te temperen dat het militaire regime hoopt zijn ijzeren greep op de macht te behouden, schrijft Nattaya Chetchotiros. Waarbij uw nederige redacteur aantekent dat macht verslavend is. Als je eenmaal van de macht geproefd hebt, wil je er geen afstand van doen – in ieder geval niet vrijwillig.

Ik blader maar direct de krant met u door. Boven het openingsverhaal staat een bijna paginabrede foto van de Super Fulll Moon. Volgens het National Astronomical Research Institute of Thailand was het de grootste volle maan dit jaar: 7 procent groter en 16 procent helderder dan een normale maan.

Verder meldt de krant op de voorpagina dat het Amerikaanse ministerie van Defensie in Thailand een onderhoudscentrum voor wapens wil openen, dat het door Thailand in de VS gekocht oorlogstuig in onderhoud gaat nemen. Het idee – want meer is het op dit moment niet – kwam ter sprake toen assistent legercommandant Theppong in december in het Pentagon een vergadering over defensiestrategieën bijwoonde.

Op pagina 2 een dubbelinterview met voormalig oppositieleider Abhisit (kop: Regime ‘abusing its power’) en Chaturong Chaisang, omschreven als een sleutelfiguur in voormalig regeringspartij Pheu Thai (NCPO bet on future, and lost). Sla ik over. Het tweede artikel meldt dat de verkiezingen voor lokale bestuursorganen, die sinds de coup zijn geschorst, vermoedelijk in mei of juni worden gehouden. Kunnen kiezers vast wennen aan het stemhokje, want in november komen ze terug voor de landelijke verkiezingen. (Zie ook de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Pagina 3 opent met een foto van Thai die in Wat Takhian in Nonthaburi in doodskisten liggen. Het traditionele geloof wil dat dit hen beschermt tegen ongeluk. Openingsverhaal is de terugkeer van hordes vakantiegangers naar de city, waarmee Bangkok wordt bedoeld. Het artikel gaat vergezeld van een kadertje met de verkeersongelukken cijfers, maar dat plaatste ik al eerder op de homepagina.

Secretaris-generaal Srisuwan van de Thai Constitution Protection Association gaat bij de NACC een klacht indienen tegen premier Prayut omdat hij twee kabinetsleden dure puppy’s cadeau heeft gedaan. [Later deze maand begint het Chinese Jaar van de Hond] Die man is echt een iezegrim; altijd maar klagen. Door de cadeaus te accepteren hebben de twee bewindslieden zich schuldig gemaakt aan overtreding van de Prevention and Suppression of Corruption Act die een maximum van 3.000 baht stelt. (Zie ook de pagina Corruptie 5)

Trigger happy rockzanger Sek Loso, door de politie van Nakhon Si Thammarat in voorarrest genomen, krijgt geen VIP behandeling zegt een officier van het district Prommakhiri. Sek zei tegen verslaggevers toen de politie van Kannayo hem aan de zuidelijke collega’s overdroeg: ‘Maak je geen zorgen. De politie zorgt goed voor me.’ Sek wordt vervolgd voor het illegaal bezit en gebruik in het openbaar van een vuurwapen en verzet tegen zijn arrestatie toen de politie hem in zijn huis in de boeien wilde slaan.

Het vierde artikel op 3 meldt dat Thailand samen met Myanmar en Laos een campagne gaat voeren tegen de bosbranden in het Noorden. Bewoners steken er stukken bos in brand om akkertjes te kunnen aanleggen. Die branden verspreiden een verstikkende rook, die een ernstig gezondheidsrisico vormt vanwege de verspreiding van fijn stof (PM10). De problemen doen zich elk jaar voor tijdens het droge seizoen van februari tot april.

Ten slotte biedt pagina 4 een achtergrondverhaal over onderwijs aan kinderen van gastarbeiders en een eenkolommer over strengere regels voor de uitgifte van grenspasjes door de autoriteiten van Banteay Meanchey (Cambodja) om te voorkomen dat mensen via de provincie Sa Kaeo over de grens naar Thailand glippen. De gouverneur van de provincie moet die pasjes voortaan zelf tekenen. (Zie ook de pagina Migranten 2)

Opinie: Jaar van uitdagingen voor Prayut

3 januari – Premier Prayut zal onvermijdelijk op meer politieke uitdagingen stuiten omdat hij zijn belofte over de verkiezingen moet nakomen om het vertrouwen van de bevolking en de internationale gemeenschap te winnen en zorgen weg te nemen dat het regime erop uit is zijn greep op de macht te behouden, schrijft BP op gezag van waarnemers in haar openingsverhaal vandaag.

Partijleider Abhisit (Democraten) zegt dat de recente NCPO order over uitstel van de deadline waarbinnen politieke partijen moeten voldoen aan de (strengere) eisen van de organieke wet op politieke partijen twijfel heeft gezaaid over de roadmap naar de verkiezingen. Hij doelt met name op het voordeel dat nieuwe partijen genieten, hetgeen het vermoeden wekt dat het regime de weg effent voor een door het leger gesteunde nieuwe partij, die leden afsnoept van bestaande partijen.

Een ander pijnpunt is dat het verbod op politieke activiteiten van kracht blijft. Partijen vrezen daardoor in tijdnood te komen bij de voorbereidingen voor de verkiezingen. De Democraten zullen het als grootste partij het moeilijkst krijgen want ze hebben 30 dagen de tijd voor de herinschrijving van hun 3 miljoen leden.

Abhisit: ‘Het is onduidelijk wanneer het verbod wordt opgeheven. Bovendien is ook tijd nodig voor de primaries. ‘ [Een novum dat in de organieke wet op politieke partijen is geïntroduceerd. Bij de primaries, een bekend systeem in de VS, kiezen de leden de kandidaten voor de verkiezingen.]

Abhisit vervolgt: ‘De NCPO chef dient dapper te zijn. Als hij de verkiezingen wil uitstellen, dient hij dat duidelijk aan te geven in plaats van wettigheden te gebruiken door een nieuwe order uit te vaardigen om de wet [op politieke partijen] te wijzigen die is goedgekeurd door de vijf rivers of power [betrokken organen]. De wet is nauwelijks van kracht geworden of hij wordt al weer door hem gewijzigd.’

Nog meer Abhisit: ‘De order toont aan dat de NCPO (junta) voor absolute macht heeft gekozen wat nieuwe conflicten in het land kan oproepen. Het regime moet niet denken dat het arbitraire gebruik van absolute macht niet op tegenstand van de mensen stuit die zich keren tegen degenen die de verkiezingen gebruiken als een middel om dictators te steunen.’

Pheu Thai zwaargewicht Chaturon Chaisang zegt dat het politieke landschap dit jaar wordt gedomineerd door de pogingen van de NCPO na de verkiezingen aan de macht te blijven. Hij denkt niet dat de verkiezingen in november worden gehouden, zoals beloofd door Prayut.

‘De order is bedoeld om een opkomende politieke partij te bevoordelen die als “plaatsvervanger” voor de NCPO gaat optreden. De order is bedoeld om bestaande partijen te vernietigen en terug naar de start te gaan door de reset van het lidmaatschap van politieke partijen. De NCPO zal doorgaan bestaande partijen te verzwakken en de deur te openen voor nieuwe partijen om Prayut te steunen na de verkiezingen terug te keren als premier.’

Beste lezers en lieve lezeressen, daar laat ik het maar bij. Wat kan ik genieten van al dit [kinderlijk aandoend] gekibbel op de vierkante centimeter. Zou het ooit nog wat worden, de Thaise politiek? (Meer over de verkiezingen op de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Vakantiegangers keren massaal terug naar de city

3 januari – De omgekeerde exodus is gisteren begonnen met honderdduizenden vakantiegangers die terugkeerden naar de hoofdstad. En dat resulteerde in overvolle provinciale spoorwegstations, busterminals en luchthavens, en langzaam rijdend en stilstaand verkeer op de hoofdwegen richting Bangkok.

De Spoorwegen hadden hun voorzorgsmaatregelen genomen en vanaf 29 december de dagelijkse capaciteit verhoogd naar 120.000 passagiers. Elke dag reden 242 treinen en op drukke lijnen werden extra treinen ingezet. Maandag reisden 95.923 vakantiegangers naar Bangkok en op 2 januari 115.000. Vandaag worden 110.000 reizigers verwacht.

De Transport Company, die het interlokaal busvervoer verzorgt, verwacht dat 160.000 passagiers op de drie busterminals in Bangkok arriveren: Chatuchak (Noorden en Noordoosten), Ekamai (Oosten) en Boromratchonnanee (Zuiden). Indien nodig worden meer bussen ingezet. Met het gemeentelijk busbedrijf en taxibedrijven is afgesproken dat ze voor voldoende bussen en taxi’s op de terminals zorgen.

Volle vliegtuigen naar Don Mueang, de thuisbasis van de meeste low-budget luchtvaartmaatschappijen. Gisteren was 90 procent van de stoelen op de binnenlandse vluchten volgeboekt. Veel passagiers moesten na aankomst lang wachten op een taxi.

De politie controleerde volgens de krant streng de naleving van de verkeersregels. Ze heeft 2.000 controleposten opgezet. Auto’s bestuurd door dronken bestuurders werden in beslag genomen. Die krijgen ze na de vakantie terug.

De ‘slachting’ tijdens de zogeheten seven dangerous days is kleiner dan vorig jaar, maar nog altijd kwamen 317 weggebruikers in de eerste vijf dagen om het leven. Regeringswoordvoerder Sansern schrijft de afname toe aan de maatregelen die de regering heeft genomen.

Surat Thani bus van de weg geslipt

Nieuws van de website in 1 regel

• Verwachting voor 2018: Tanend herstel van economie
• Surat Thani: Bus van de weg geslipt, bestuurder had drugs gebruikt


 

Mekong Golden Triangle

2 januari – Het gebied langs de Mekong waar Thailand, Myanmar en Laos aan elkaar grenzen is een populaire toeristische bestemming. In bijgaand fotoalbum een impressie van de Golden Triangle.


 

Thailand bereidt zich voor op leiderschapsrol in Asean

2 januari – Thailand klimt terug op het wereldtoneel en zal vermoedelijk dit jaar een meer prominente rol gaan spelen, nu het koninkrijk 200 jaar diplomatieke betrekkingen met de VS viert en in 2019 het voorzitterschap van Asean overneemt. In een Special report doet de krant deze optimische voorspelling en slaat zich en passant stevig op de borst.

Als belangrijkste wapenfeit noemt de krant het besluit van de EU ministers om ‘op alle niveaus’ de betrekkingen met Thailand geleidelijk te herstellen, een besluit ingegeven door Prayut’s verzekering dat in november algemene verkiezingen worden gehouden, alhoewel hij zondag zei te ‘verwachten’ dat die maand verkiezingen kunnen worden gehouden, wat toch minder definitief klinkt.

Bangkok verwacht dat het land dit jaar zijn ‘gele kaart’’ kwijtraakt die de EU heeft getrokken wegens overtreding van de IUU-regeling. Want de regering heeft de bezem gehaald door de visindustrie onder dreiging van een importverbod door de EU. De regering heeft een einde gemaakt aan mensenhandel en oneerlijke praktijken en werkt aan een betere bescherming van de mensenrechten van gastarbeiders. Het klinkt allemaal te mooi om waar te zijn, maar zoals een hoteldirecteur mij eens heeft uitgelegd in een interview: Je moet jezelf veel schouderklopjes geven want anderen doen het niet.

BP schrijft: Dit jaar zal ongetwijfeld te zien geven dat Prayut zijn beleid voortzet om diplomatie, vriendschap en handel met Washington en Beijing in balans te brengen en de dooi in de banden met Europa voort te zetten. Herstel van de banden met de EU opent de mogelijkheid van gesprekken over een vrijhandelsovereenkomst die na de coup zijn geschorst alsmede over nauwere samenwerking bij de strijd tegen de IUU-visserij.

Het artikel snijdt nog veel meer onderwerpen aan, te veel om allemaal op te noemen. Ik noem alleen het besluit van Asean en de EU om de sustainable development goals van de VN te volgen, wat mooi aansluit bij de suffiency economy philosophy (SEP) van wijlen koning Bhumibol. De VN en de Wereldbank onderschrijven de legitimatie van de SEP, wat volgens Panitan Wattanayagorn, expert internationale betrekkingen aan de Chulalongkorn universiteit, voor Thailand een niche opent om munt te slaan uit ’s lands expertise op dit gebied. Meer weten? Lees: Thailand prepares to show Asean leadership.

De vier regiocommandanten

Legerregio’s waarschuwen politici: campagne voeren verboden

2 januari – Nog 328 dagen te gaan tot de landelijke verkiezingen en nu al begint de politieke temperatuur op te lopen, lijkt het wel. Vandaag meldt de krant in haar openingsverhaal dat de vier regionale legercommandanten politici hebben gewaarschuwd hun kruit droog te houden en geen campagne voor steun te voeren. In de Central Plains, het werkgebied van het Eerste Legerkorps, worden sommige targets zelfs geschaduwd.

De ‘ongebruikelijke gelijktijdige beweging’, zoals de krant het noemt, heeft alles te maken met de druk die politieke partijen op de NCPO (junta) uitoefenen om het verbod op politieke activiteiten op te heffen en de waarschuwing van premier Prayut zondag dat onrust de verkiezingen in gevaar kan brengen.

De krant laat de vier commandanten keurig een voor een aan het woord om te vertellen wat voor maatregelen in hun regio zijn genomen. In Chiang Mai, het politieke bolwerk van voormalig regeringspartij Pheu Thai en de geboorteprovincie van de oud-premiers Thaksin en Yingluck, praat het leger met politici en academici.

Commandant Wijak zegt: ‘Ze mogen traditioneel eer bewijzen aan ouderen en tempels bezoeken, maar ik heb ze gevraagd geen campagne voor steun te voeren. Deel geen kalenders uit of andere spullen want dat kan in strijd met de wet zijn.’

In het andere ‘rode’ politiek bolwerk, het Noordoosten, houden legerofficieren prime targets scherp in de gaten, met name in de grensstreek. Ze controleren politieke activiteiten op online kanalen, maar zegt commandant Piyawat: ‘De meeste zaken betreffen de verspreiding van fake news. Personen die iets verkeerds doen, krijgen een bezoekje om hun begrip te vergroten.’

Commandant Piyawat (regio Zuiden) zegt dat het leger zich er gedraagt als neutrale speler. Hij wijst erop dat Prayut, Prawit (minister van Defensie) en legercommandant Chalermchai duidelijk hebben gemaakt dat soldaten geen partij mogen kiezen.

‘Soldaten hebben de taak om voor de veiligheid te zorgen. Politiek is een zaak voor politici. Niemand in mijn gebied veroorzaakt problemen. Ik heb niemand opgeroepen. Ik wil niet met ze praten want als ik ze leer kennen, wordt het veel moeilijker hen aan te houden.’ (Meer over de verkiezingen op de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Wat nog meer in Bangkok Post?

2 januari – Pagina 2 kan ik overslaan, want is een fotopagina met foto’s van de nieuwjaarsfestviteiten en merit-making ceremonies in tempels. Op één houdt een medewerker van de BTS een bord omhoog met de mededeling dat ballonnen verboden zijn in de skytrain. Dus beste lezers: ballonnen thuis laten. In mijn uitgaansstraatje zijn tal van bars versierd met ballonnen die regelmatig knallen. Dat is elke keer weer schrikken.

Op pagina 3 een Special report over de voorstellen voor hervorming van het politieapparaat. Critici zeggen dat het voorstel om het onderzoekswerk los te koppelen van het overige politiewerk niet werkt, wanneer de bazen zich ermee blijven bemoeien. Ik begrijp er eerlijk gezegd niets van en wat ik ervan begrijp interesseert me niet. Veel mierenneuken en spijkers op laag water, laat ik het zo samenvatten.

Sek Loso bij zijn aanhoudingVerder de resultaten van een opiniepeiling van Bangkok Poll, waarbij de respondenten is gevraagd naar hun plannen voor het nieuwe jaar en welk cadeau ze aan premier Prayut zouden willen geven en van hem willen krijgen. 38 procent van de 1.154 respondenten wil dat Prayut de economie verbetert en 21 procent dat snel verkiezingen worden gehouden. Altijd leuk om te weten, maar je hebt er niets aan.

Rocker Sek Loso is aangehouden omdat hij tijdens een herdenking vrijdag in een tempel in Nakhon Si Thammarat een pistool afvuurde en zich zondagavond in Bangkok verzette tegen arrestatie, vermoedelijk omdat hij onder invloed van drugs was. In zijn urine zijn resten van drugs gevonden, maar hij zegt dat ze de sporen waren van een slaappil, die hij  had ingenomen.

De rechtbank van Min Buri liet hem vrij op borgtocht, maar de politie in Nakhon Si Thammarat wil hem 12 dagen voor verhoor in voorarrest houden. Het valt me trouwens op dat hij bij zijn aanhouding behoorlijk arrogant keek.

Kort nieuws dinsdag 2 januari

– De politie heeft zondagnacht een inval gedaan in de Bello Bar op het Rin strand van Koh Phangan en geconstateerd dat er vruchtensmoothies, gemengd met hallucinogene paddo’s, werden verkocht alsmede lachgas in ballonnen. Psilocybin paddestoelen, die ook bekend staan als magische paddestoelen, zijn volgens de wet een type 5 drug. Ze worden voornamelijk gebruikt als recreatieve drug.

Bij de inval zijn drie 50 kilo cilinders met lachgas, 3.000 ballonnen, 1,5 miljoen baht aan contant geld en flessen met sterke drank in beslag genomen. Drie medewerkers zijn voor verhoor naar het politiebueau meegenomen. De mix werd verkocht voor 300 baht per glas, de ballonnen gevuld met lachgas voor 150 tot 200 baht per stuk.

– Vice-voorzitter Surachai van de NLA (benoemd parlement) verwacht niet dat de wet op de grond- en onroerendgoedbelasting wordt geschrapt, want eerst worden openbare hoorzittingen gehouden voordat de NLA de wet verder in behandeling neemt. Inspraak is nodig op de controversiële aspecten van de wet, zoals de verplichting aan grondeigenaren belasting te betalen over de grond die ze verhuren. Die kan ertoe leiden dat ze de last doorschuiven naar de huurders. Voor zover ik weet huren de meeste boeren de grond waarop ze rijst verbouwen.

De wet is in eerste lezing door het parlement goedgekeurd en wordt nu door een parlementscommissie onder de loep genomen alvorens in tweede en derde lezing te worden behandeld. De nieuwe belasting vervangt de verouderde belasting, die meen ik mij te herinneren tot willekeur leidde, en de lokale development belasting.

Nieuws van de website in 1 regel

• Politie neemt pistool rocker Sek Loso in beslag
• Hat Yai: Verdwaalde kogel belandt in woning
• 2017 topjaar met 35 mln toeristen


 

Prayut pleit voor eenheid; BP telt af naar verkiezingen

Prayut: Verdeeldheid vormt bedreiging voor verkiezingen

1 januari 2018 – Begint het gedonder nu al? Premier Prayut zei gisteren dat de natie één front dient te vormen daar de vaak diep verdeelde aard van de Thaise samenleving, met name wanneer het over politiek gaat, een bedreiging vormt voor de verkiezingen dit jaar.

Nou luidt een bekend gezegde dat een goede verstaander maar een half woord nodig heeft, dus suggereert Prayut dat de voor november vastgestelde verkiezingen voor de zoveelste keer kunnen worden uitgesteld? Maar hij benadrukt dat niet te ‘verwachten’.

‘Ik wil er alleen maar op wijzen dat een verkiezing verpest door verdeeldheid waarschijnlijk geen vrede brengt, maar sociale onrust en conflict ontketent. […] Ik dring er bij alle partijen op aan om te helpen vrede en stabiliteit te bevorderen zodat de lang verwachte verkiezingen in november soepel verlopen.’

Prayut deed bovenstaande uitspraken toen hem gevraagd werd wat zijn wensen en verlangens voor 2018 zijn. Hij noemde vermindering van de armoede en in één adem een vreedzame machtsovergang van het door de coup geïnstalleerde regime naar een democratisch gekozen regering.

‘Ik zeg niet dat ik de verkiezingen uitstel. Ik wil alleen maar degenen waarschuwen die van plan zijn problemen te veroorzaken. De mensen dienen voor hen op te passen en er verre van te blijven. […] Ik wil een goed bestuur zien en politici die integer en transparant zijn en het land in overeenstemming met de vastgesteld nationale strategieën besturen.’

Het artikel vervolgt met een uitgebreid resumé van wat hij allemaal zei, maar dat mag u zelf lezen (klik hier). Zo ging hij onder andere in op de berichten dat een politieke partij in de maak is die het leger steunt. Bronnen binnen voormalig regeringspartij Pheu Thai beweren zelfs dat vooraanstaande politici al benaderd worden door het regime. Dat zou al gebeurd zijn in Chon Buri, Buri Ram en Suphan Buri. [O heerlijk gekonkel in de Thaise politiek]

Op de foto een inzetje met het aantal dagen dat volgens BP tot de verkiezingen resteert. Geen Count Down tot de jaarwisseling, maar een Count Down tot de verkiezingen. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Vakantievierders laten het geld rollen

1 januari – De vakantiebestedingen zullen dit jaar tijdens de nieuwjaarsvakantie naar 132 miljard baht toenemen, het hoogste bedrag in dertien jaar. 57 miljard baht wordt in het binnenland besteed, 16 miljard baht aan winkelen, 9 miljard baht aan feestjes, 7 miljard aan merit-making en 37 miljard baht wordt uitgegeven aan buitenlandse reizen. Dat blijkt uit een onderzoek van de University of the Thai Chamber of Commerce.

Premier Prayut is een tevreden mens, aldus regeringswoordvoerder Sansern. De premier ziet de stijging als een bewijs dat de economie aan het opkrabbelen is. Sansern zegt dat vergeleken met vorig jaar meer mensen dit jaar naar hun geboortedorp zijn afgereisd. Velen kopen op lokale markten verse producten om die thuis te bereiden en ze geven in winkelcentra ruimschoots geld uit aan cadeaus voor familie en vrienden. Velen gaan met familieleden naar de tempel voor merit-making en om te bidden voor vervulling van hun wensen.

De toename van het binnenlands toerisme doet zich ook voor in het Zuiden, ondanks de overstromingen en de onrust. Rafting is populair. In Phatthalung, tot voor kort een slaperig stadje bieden veel vakantieparken sportactiviteiten aan, waaronder rafting. De hotels waren in tegenstelling tot voorheen volledig volgeboekt. In het district Pa Phayom waren alle veertig parken die rafting activiteiten bieden, volgeboekt. Ook in andere delen van de provincie was het druk.

In Kalasin nam de verkoop van wild-grown voedsel (voedsel dat in de bossen wordt verbouwd) sterk toe. Verkopers op de Pa Sok Hin Kao markt, een van de grootste centra voor wild-grown voedsel in het district, deden goede zaken. De Phu Thap Boek berg in Phetchabun trok op oudejaarsavond 12.000 bezoekers.

nieuwjaarskaart Vajiralongkorn

Wat nog meer in Bangkok Post?

1 januari – Evenals zijn vader heeft koning Vajiralongkorn een nieuwjaarskaart ontworpen. Bhumibol liet zich graag fotograferen met zijn honden, zoonlief gaat op de creatieve toer met enkele eenvoudige tekeningetjes van een gezin tijdens drie seizoenen: zomer, regenseizoen en winter. U mag zelf de kwaliteit ervan bepalen, maar ik heb zo mijn gedachten erover. Volgens de tekst staat het embleem van de Chakri dynastie, koningin Sirikit en het koninklijk embleem op de omslag, maar de illustratie toont een portret van Bhumibol en de toen nog kroonprins met zijn moeder.

BP besteedt de halve voorpagina aan de nieuwjaarswens. Verder op de voorpagina een bericht over het elektronisch betaalsysteem PromptPay dat gisteren wegens computerproblemen acht uur buiten bedrijf was. Volgens voorzitter Somkid van de Information Technology Club of the Thai Bankers Association waren alleen transacties tussen banken de dupe. Klanten klaagden dat de overboekingen wel afgerond werden, maar het geld bereikte de ontvangers niet.

Pagina 3 drukt drie nieuwjaarskaarten af: van prinses Sirindhorn, de Supreme Patriarch en premier Prayut. De prinses schrijft: ‘May the power of the Three Gems (the Lord Buddha, dharma and the sangha), the sacred forces and the virtues bless you with inner strength, ease of mind and happiness always.’ Verder vijf foto’s, onder andere van gelovigen die kaarsjes aansteken en een bloemenverkoopster die op de Or Kor Tor markt in Chatuchak haar kunsten vertoont.

Op pagina 3 vijf nieuwsberichten en een achtergrondje over oplichting via internet en op 4 één nieuwsbericht en een analyse waarin de schrijfster betoogt dat interactie met de content (inhoud) en bewijs dat ze geloofwaardig zijn, in het digitale tijdperk de sleutel zijn voor het overleven van de traditionele media. Een discussie die ook in Nederland wordt gevoerd, want ook bij ons verliezen de print media lezers.

Kort nieuws maandag 1 januari

– Bij het Public Service Centre is vorig jaar 90.606 maal geklaagd. De meeste klachten gingen over luidruchtige uitgaansgelegenheden, motorfiets races van teenagers, problemen in de Thong Fah Pracha Rat winkels (waar de minima afgeprijsde producten kunnen kopen) en problemen met elektriciteit.

Verder werd onder andere geklaagd over sociale en overheidsvoorzieningen, politiek en bestuur, economische zaken, overheidsprojecten en kwesties rond drugs. De minste klachten betroffen juridische kwesties, milieu en natuurlijke grondstoffen en de Licensing Facilitation Act. Tot nu toe zijn 80.984 klachten (89,3 pct) klachten behandeld. De overige zijn in behandeling.

De winkels voor de minima hebben gevraagd de registratieperiode te verlengen en de installatie van kaartlezers voor de welfare cards te versnellen.

– Voormalig oppositieleider Abhisit (Democraten) noemt 2018 het jaar van de waarheid voor het regime. Het dient na te denken over hetgeen ze beloofd heeft, want dit jaar is het laatste jaar waarin het aan de touwtjes trekt.

Abhisit pleit voor een zelf-evaluatie door de NCPO (junta) om te bepalen of de beloofde hervormingen enige voortgang hebben geboekt en wat ze gedaan heeft om de bevolking ervan te overtuigen dat het land zich in de goede richting ontwikkelt. Wanneer de NCPO daarin faalt, is de machtsovername voor niets geweest. ‘Hoe de NCPO herinnerd blijft worden, hangt van haarzelf af’, aldus Abhisit, die de rol van beste stuurman aan de wal met verve speelt. (Lees verder Regime should mull its record, says Abhisit)

– Vandaag worden 1.886 baby’s geboren in Thailand, oftewel 0,49 procent van het geschatte aantal van 385.793 geboortes op de gehele wereld, aldus Unicef. De eerste baby werd vandaag verwacht op Christmas Island in de Pacific. Negen landen zijn goed voor de helft van het aantal geboortes, maar Thailand staat niet op dat lijstje.

Veel baby’s zullen de eerste 24 uur niet overleven. Volgens artsen is 80 procent van de babysterfte te voorkomen. Oorzaken zijn premature geboortes, complicaties tijdens de bevalling  en infecties zoals bloedvergiftiging en longontsteking. Een lichtpuntje is dat de wereld de afgelopen 20 jaar grote voortgang heeft geboekt bij de strijd tegen kindersterfte. Zo is het aantal kinderen dat voor hun 5e jaar sterft, sterk verminderd.

– Een psychisch gestoorde man (38) in Chiang Mai heeft gisteren zijn eerste en tweede vrouw, die zwanger was, vermoord. Toen de politie arriveerde, riep hij dat hij hun lichamen zou verminken. Hij dreigde het vuur op de agenten te openen en een handgranaat te gooien, wanneer ze zouden binnenkomen. Na een uur van soebatten gaf de man zichzelf over. Uit angst voor represailles door familie van de twee vrouwen, werd hij in een politebureau elders opgesloten.

– Het Department of Special Investigation (DSI, de Thaise FBI) zegt voortgang te hebben gemaakt bij het onderzoek van zogeheten special cases naar mensenhandel. Dit jaar zijn vier van de zeven zaken afgerond. Voor zover ik weet zijn special cases zaken die met voorrang worden behandeld en waarop meer personeel wordt ingezet.

De drie grootste zaken betreffen minderjarige meisjes die in een café en karaoke bar in de provincie Loei tot prostitutie werden gedwongen, twee Thaise vrouwen die hetzelfde in Zuid-Korea meemaakten en twee Marokkaanse vrouwen die uit een bordeel aan de Sukhumvit Road waren gevlucht.

De DSI heeft ontdekt dat de daders vaak banden hadden met de lokale maffia en regeringsfunctionarissen. De DSI krijgt bij haar onderzoek steun van Nvader, een NGO uit Nieuw-Zeeland die sekshandel bestrijdt.

Phu Thap Boek uit de bocht gevlogen auto

Nieuws van de website in 1 regel

• Buri Ram: Twee jongens (14, 19) omgekomen bij frontale botsing
• Pattaya; Taxichauffeur geeft porteuille terug aan toerist
•Topdrukte op Phu Thap Boek
• Laatste bezoekdag: Duizenden bezoeken crematorium Sanam Luang
• Politie arresteert trigger-happy rockzanger Sek Loso
• Pheu Thai bronnen: Nieuwe partij jaagt op onze leden
• CSD-commando’s krijgen nieuwe, moderne wapens
• Koning in nieuwjaarstoespraak: Natie toont veerkracht en kalmte

Foto: In een haarspeldbocht naar de Phu Thap Boek berg, een populaire toeristische bestemming, vloog een auto uit de bocht. Enkele toeristen raakten gewond.

Nog meer foto’s in het fotoalbum Een jaar in foto’s. 46 foto’s geven een mooi visueel beeld van vorig jaar.

Reacties niet mogelijk