Thais nieuws dinsdag 31 oktober

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation.
Op de pagina Dossiers geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op de pagina’s Round Up, evenals Dossiers te vinden op de Leeswijzer. Klik voor de leeswijzer hier.
Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

Voor het nieuws van oktober zie de zwarte menubalk bovenaan de pagina onder het kopje Thailand.

 

Wat Bowonniwet Vihara

Eerbetoon aan wijlen koning Bhumibol in Wat Bowonniwet Vihara, een van de twee tempels waar de as van de koning wordt bewaard.


 

Regime trekt paspoorten oud-premier Yingluck in

31 oktober – Bangkok Post opent vandaag met het bericht dat de paspoorten van oud-premier Yingluck zijn ingetrokken. De krant kopt over de volle breedte van de voorpagina Regime revokes Yingluck’s passports alsof dat groot nieuws is, maar dat geldt dan alleen voor het tijdstip want al enkele malen is gemeld dat het regime haar het reizen in het buitenland onmogelijk wil maken.

Yingluck beschikt over vier paspoorten: twee diplomatieke en twee gewone. Dat ze nu pas zijn ingetrokken houdt verband met het feit dat de beroepstermijn na haar veroordeling op 27 september is verlopen. Het hooggerechtshof veroordeelde haar toen in absentia tot 5 jaar gevangenisstraf omdat ze verzuimd zou hebben frauduleuze G2G rijstdeals (government to government) tegen te houden.

Naar verluidt zou Yingluck politiek asiel willen aanvragen in Engeland, maar de Britse ambassade is daarvan niet op de hoogte. Een bron bij haar partij Pheu Thai meent dat ze ‘op zekere dag’ in de openbaarheid zal treden om te vertellen waarom ze gevlucht is, vermoedelijk nadat het politiek asiel is toegekend. (Zie verder de pagina Rijst 4)

Verder vandaag in Bangkok Post

31 oktober – Na dagen met alleen crematienieuws bevat de krant vandaag eindelijk weer een gevarieerd nieuwsaanbod. Het enige crematienieuws heeft betrekking op de tentoonstelling die van 2 tot 30 november op Sanam Luang wordt gehouden, hetgeen overigens al eerder is gemeld.

Adjunct-commandant van de 1st Army Region zegt dat het terrein groot genoeg is voor 56.000 personen per dag. Er zijn dertig tenten neergezet, per uur worden 4.000 bezoekers toegelaten. Ze krijgen gratis snacks en drinkwater. Er worden ook voorstellingen gegeven. Na 30 november wordt het rijk versierde crematorium verwijderd [geen details].

Verder doet de koning op de voorpagina een oproep om slachtoffers van de overstromingen te helpen. Het vierde bericht meldt dat 78 vluchten naar en van Chiang Mai vrijdag en zaterdag geannuleerd zijn in verband met Loy Krathong dat daar Yi Peng festival heet, en 79 vluchten worden omgeleid. Tijdens het feest worden grote lampionnen de lucht ingestuurd, die een gevaar vormen voor het vliegverkeer. In Bangkok zijn lampionnen en vuurwerk verboden.

Overstroomde winkel in Bang Toei.

Pagina 2
Pagina 2 opent met een achtergrondverhaal over de overstromingen. Het artikel stelt dat bewoners die langs de Chao Phraya in Pathum Thani wonen, steeds moeilijker de touwtjes aan elkaar kunnen knopen omdat de overheid nalaat de infrastructuur te verbeteren. In het dorp Bang Toei (foto) moeten ze door kniehoog water waden. In 2011 stond het water 2 meter hoog.

Desgevraagd vertellen de bewoners dat de lokale economie nagenoeg tot stilstand is gekomen. De mensen kunnen hun huis niet uit om hun dagelijkse boodschappen te doen en winkels kunnen niet openen.

Verder op pagina 2:
– De legerkapitein die verdacht werd van de moord op Juthaporn Oun-On, voormalig directeur van de onderwijsdienst in  Cham (Si Sa Ket), die sinds juli spoorloos was, is in staat van beschuldiging gesteld. Een van de bewijsstukken is een schedel die is gevonden in Ubon Ratchathani. Het DNA daarvan komt overeen met dat van Juthaporn. Toen de verdachte gisteren na zijn verhoor het provinciaal politiebureau van Si Sa Ket verliet, gooiden boze familieleden water naar hem en scholden hem uit Ze verzetten zich tegen borgtocht.

– De New Democracy Movement heeft bij de South Bangkok Civil Court bakzeil gehaald met haar eis voor een compensatie van 16 miljoen baht, te betalen door de RTP, het leger en het PM’s Office. Ze eisten het geld vanwege de verspreiding van een herdenking in mei 2015 bij het Bangkok Art and Culture Centre, 1 jaar na de militaire coup. Dertien NDM-leden maakten de zaak aanhangig. Ze zeggen dat het een vreedzame bijeenkomst was. Niettemin werden ze aangehouden en tien uur in voorlopige hechtenis genomen.

– De nieuwe strandstoelen die de gemeente Pattaya heeft aangeschaft als onderdeel van een campagne om het strand op te knappen, zijn oncomfortabel en hebben de neiging om te vallen. De gemeente heeft vorig weekend veertig strandexploitanten verblijd met de stoelen, maar de exploitanten zeggen dat ze niet ideaal zijn voor gebruik op het zand. Bovendien absorberen de kussens de warmte. Ze hebben ook elk 20 parasols gekregen.

– De politie heeft bij zich een controlepost in Khon Kaen niet voor de gek laten houden toen niets illegaals in een pickup truck werd gevonden. Ze zagen dat de wagen 200 meter verder stopte en de bestuurder een telefoontje pleegde. Bij controle van de route stuitten ze bij een benzinestation op een andere pickup truck. Na een korte achtervolging ging de bestuurder er vandoor. In de wagen lagen 25 plastic zakken met een ton cannabis ter waarde van 20 miljoen baht.

In een luxe hotel in Pattaya hield de politie een 43-jarige man aan, die in het bezit was van 5 kilo cannabis. De politie was getipt dat de man de drugs op Walking Street aan buitenlanders verkocht.

Krathong gemaakt van brood, te koop bij Wat Thanyapol in Lam Luk Ka (Pathum Thani)

– Het scheepvaartverkeer op de Chao Phraya tussen de Rama VII en Rama IX brug is vrijdag tijdens Loy Krathong verboden. Op de foto kleurrijke krathong van brood die verkocht worden door Wat Thanyapol in Lam Luk Ka (Pathum Thani). De tempel heeft er achtduizend gebakken.

Pagina 3
Pagina 3 opent met een reactie van voorzitter Meechai van de grondwetcommissie (CDC) op het verwijt van nepotisme omdat hij zijn dochter heeft benoemd tot secretaris. De benoeming vond kort na instelling van de CDC plaats, maar is pas nu bekend geworden. Meechai zegt dat hij iemand nodig had die betrouwbaar is en het werk van de CDC vertrouwelijk houdt. Dochter Mayura verdient 47.400 baht per maand. Op de benoeming is kritiek geuit door adjunct-partijleider Nipit (Democraten) en voormalig woordvoerder Sunisa van Pheu Thai. Ze vinden dat Meechai een slecht voorbeeld geeft.

– Nog meer Meechai. Het panel dat de kandidaten selecteert voor de Kiesraad, mag potentiële kandidaten rechtstreeks benaderen, zegt hij. Tot nu toe heeft niemand belangstelling getoond voor de post van commissaris. De huidige raad wordt in zijn geheel vervangen als gevolg van hogere eisen die de desbetreffende organieke wet aan hen stelt.

– Vice-premier Prawit zegt dat de regering nog niet heeft gesproken over opheffing van het verbod op politieke activiteiten, zoals bepleit door politieke partijen. De twee grootste partijen, Pheu Thai en Democraten, hebben de regering gevraagd het verbod op te heffen, zodra de organieke wet op de politieke partijen van kracht wordt. De NCPO verklaarde eerder dat het verbod morgen opgeheven kon worden, maar de regering heeft geen tijd gehad de kwestie te bespreken want ze had het te druk met de organisatie van de crematie.

NLA-lid Wallop vindt het tijd worden dat het verbod versoepeld wordt. De politieke partijen dienen voldoende tijd te hebben om zich voor te bereiden op de verkiezingen, die mogelijk in november 2018 worden gehouden.

– Gevangenen die veroordeeld zijn voor het illegaal fabriceren van vuurwapens worden zodra ze hun straf hebben uitgezeten, mogelijk gerekruteerd voor hulp bij de productie van wapens voor het leger. Het Corrections Department heeft van premier Prayut de opdracht gekregen uit te zoeken wie daarvoor in aanmerking komen. Dit heeft legerwoordvoeder Koncheep bekend gemaakt.

De gelukkigen krijgen een training in de productie van militaire vuurwapens. Ze worden te werk gesteld bij het Defence Technology Institute of het Defence Industry and Energy Centre van het ministerie van Defensie. De Defence Council en defensie-minister Prawit steunen het voorstel van Prayut.

Pagina 4
Op pagina 4 drie artikelen.
Model Wachrin Tankuranant– Het Comptroller-General Department doet onderzoek naar een model dat een welfare card heeft gekregen, alhoewel hij een comfortabel leventje leidt aldus berichten op de social media. De directeur van het Fiscal Policy Office zegt dat hij strafrechtelijk kan worden vervolgd wanneer hij bij de aanvraag van de kaart valse informatie heeft verstrekt.

Voor de kaart komen alleen Thai in aanmerking, 18 jaar of ouder, met een inkomen van maximaal 100.000 baht per jaar en maximaal hetzelfde bedrag aan spaargeld. Er wordt maandelijks een bedrag op gestort waarmee ze boodschappen kunnen doen in een Thong Fah Pracha Rat (blauwe vlag) winkel, winkels met laag geprijsde artikelen voor het dagelijks levensonderhoud, en vervoerskosten kunnen betalen.

– Het Anti-Money Laundering Office heeft gisteren gewaarschuwd voor bendes die mensen lokken om geld naar hen over te maken, waarbij de bendeleden zich voordoen als functionaris van Amlo. Hoe ze hun slachtoffers overhalen, laat ik onvermeld, want dat vergt te veel ruimte om uit te leggen. Ze worden benaderd via de social media of telefonisch.

– De luchthaven van Phuket is overgeschakeld op haar wintermodus om voorbereid te zijn op de stroom toeristen die dit hoogseizoen worden verwacht. De luchthaven verwacht dat het aantal vluchten boven de 300 uitkomt en het aantal passagiers boven de 50.000 per dag stijgt. Het gerenoveerd deel van de terminal wordt op 27 november in gebruik genomen.

Volgende maand vindt in een resort in Thalang (Phuket) de 24e Laguna Phuket Triathlon plaats, waaraan naar verwachting duizend atleten zullen deelnemen. De triathlon bestaat uit 1,8 km zwemmen, 50 km wielrennen en 12 km hardlopen. Tevens wordt een liefdadigheidstocht van 5 km en 10 km gehouden waarvan de opbrengst naar het Khon La Kao project gaat, een initiatief van rocker Toon Bodyslam.

Reacties niet mogelijk