Thais nieuws zaterdag 29 juli

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation.
Op de pagina Dossiers geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op de pagina’s Round Up, evenals Dossiers te vinden op de Leeswijzer. Klik voor de leeswijzer hier.
Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

Voor het nieuws van 1-28 juli zie de zwarte menubalk bovenaan de pagina onder het kopje Thailand.

 

Opinie: Sombere toekomst voor politici

29 juli – Het lot van politici onder het militaire regime lijkt niet erg veelbelovend, schrijft Paritta Wangkiat in haar wekelijkse column op de opiniepagina van Bangkok Post. Sinds de coup van mei 2014 heeft de junta herhaaldelijk de zwartepiet aan hen toegespeeld, waardoor Thailand een periode is ingegaan van langdurig politiek conflict dat het image van het land heeft geschaad. De junta heeft deze tactiek gebruikt teneinde wantrouwen bij de bevolking tegen hen op te wekken en haar eigen aanblijven te rechtvaardigen.

Paritta schrijft dat in de afgelopen weken het politieke klimaat in toenemende mate vijandig jegens politici is geworden, met name voor leden van Pheu Thai, de tweede reïncarnatie van Thaksin’s partij Thai Rak Thai. Let wel: De partijen geleid door Thaksin en later door zijn zuster Yingluck wonnen alle verkiezingen tussen 2001 en 2011.

logo Paritta WangkiatDe politici die het haasje zijn, zijn UDD-voorzitter Jatuporn Prompan, voormalig premier Somchai Wongsawat, Thaksin’s zwager, Yingluck natuurlijk, die thans terecht staat voor plichtsverzuim in het hypotheeksysteem voor rijst en ook haar broer wordt niet gespaard, want op basis van een nieuwe organieke wet kan hij in absentia vervolgd worden voor vijf geschorste zaken tegen hem (zie de pagina De zaak Thaksin).

Jatuporn, tweemaal vrijgesproken door lagere rechtbanken, heeft van het hooggerechtshof 1 jaar gevangenisstraf gekregen voor belastering van toenmalig premier Abhisit en het hooggerechtshof doet woensdag uitspraak in een zaak tegen Somchai en drie anderen omdat ze in 2008 het bevel gaven een eind te maken aan een geelhemdprotest, waarbij de nodige doden en gewonden vielen.

Paritta meent dat deze en nog lopende politieke zaken de afkeer van de mensen voor de politieke klasse zal voeden, alhoewel het om een klein aantal politici gaat. Het leger staat hen zelden toe om zich publiekelijk te verdedigen, handhaaft het verbod op politieke bijeenkomsten en heeft veel Pheu Thai supporters gedagvaard, heeft hun huizen doorzocht of hen gearresteerd vanwege ‘nationale veiligheid’.

Het regime blijft maar doorgaan politici aan te vallen omdat ze geen verantwoording zouden afleggen. En het is steeds hetzelfde liedje: Het zijn slechte mensen die problemen veroorzaken in een goed koninkrijk. Premier Prayut ziet een gebrek aan morele waarden in de Thaise samenleving als de oorzaak van de falende democratie.

Tot slot verwijst Paritta naar de toekomstige Senaat waarvan de leden benoemd worden door de junta, het 20-jaren strategieplan dat toekomstige regeringen aan handen en voeten bindt en art 44 dat tot de verkiezingen van kracht blijft. Conclusie: Voor velen in de politiek ziet de toekomst er somber uit. (Bron: Bangkok Post, 28 juli)

Bruiloft val (letterlijk) in het water in Sukothai

Bruiloft valt (letterlijk) in het water

29 juli – Een bruiloftsfeest in Si Samrong (Sukhothai) had donderdag een merkwaardig verloop , want ’s avonds liep het huis van de bruid onder water, terwijl de gasten zaten te eten en van muziek genoten.

Maar geen paniek. Ze verkasten met tafels en hun bezittingen naar een verdieping hoger, hielpen de gastheer en muzikanten het podium te ontmantelen, waarna het feest vrolijk door ging.

Het water was afkomstig van de rivier Yom die buiten haar oevers was getreden. Het water zette de huizen in tambon Thap Phueng in hoog tempo onder water.

Ook elders overstroomde de rivier. In tambon Thanee werden enkele buurten achter Wat Chai Chumphol getroffen. Gemeentearbeiders, soldaten en reddingswerkers voerden een gevecht tegen de klok om achter de tempel dijken aan te leggen van zandzakken. Ook legden ze pijpen aan vanaf de plaatsen waar het water een halve meter hoog stond, waardoor het kon afvloeien. Vrijdag was het meeste leed geleden. (Bron: website Bangkok Post, 28 juli)

Overstroming Sakon Nakhon

Zware regens geselen Sakon Nakhon

29 juli – De luchthaven van Sakon Nakhon is is van vrijdagmiddag tot zaterdagmiddag gesloten geweest nadat de runway overstroomd was. Het water bereikte een hoogte van 40 cm wat te gevaarlijk werd geacht voor vliegtuigen. Alle vluchten moesten worden geannuleerd.

Sakon Nakhon was gisteren een van de zwaarst getroffen provincies (foto). Sinds de vroege uurtjes van vrijdag kwam de regen onafgebroken naar beneden in de hoofdstad en enkele andere districten. Verschillende dorpen raakten afgesneden van de buitenwereld. Op sommige plaatsen in de stad stond het water 1 meter hoog. Zestig gasten van het Hop Inn budgethotel zijn met boten geëvacueerd.

Reddingswerkers verstrekken voedsel aan gestrande mensen en evacueren ze naar hoger gelegen plaatsen. Bij het Provinciehuis zijn tenten opgezet, waarin circa honderd personen zijn ondergebracht.

Gouverneur Witthaya noemt de overstromingen in de provincie de ergste in 20 jaar. Hij zegt dat de crisis wordt verergerd door run-off van de Phupan bergen. Adjunct-gouverneur Suriya verwachtte dat meer bergwater later in de dag door de stad naar Non Han zou stromen, het tweede grootste zoetwatermeer van het land.

Het Meteorological Department waarschuwde dat 25 provincies, de meeste in het Noorden en Noordoosten, later vrijdag te maken zouden krijgen met stortbuien en overstromingen. Het Disaster Prevention and Mitigation Department heeft zijn kantoren in zestien provincies opdracht gegeven mobiele eenheden voor noodhulp in gereedheid te brengen. (Bron: website Bangkok Post, 28 juli)

Luchthaven Sakon Nakhon

Sakon Nakhon: Ergste overstroming in 20 jaar

29 juli – Een hoofdrol is vandaag in Bangkok Post weggelegd voor de tropische depressie (voorheen storm) Sonca die huis heeft gehouden in de provincie Sakon Nakhon. Onder een 5-koloms foto van de ondergelopen luchthaven opent de krant vandaag met de ‘toorn’ van de storm. Als belangrijkste gevolgen noemt de krant behalve de sluiting van de luchthaven en de ontruiming van het hotel een grote doorbraak van een waterreservoir.

Provincie Sakon NakhonZestien provincies voornamelijk in het Noordoosten, het zuidelijk deel van het Noorden en de Central Plains kregen gisteren bezoek van Sonca. In Sakon Nakhon werd het district Muang het zwaarst getroffen omdat het in een laag gelegen gebied ligt. Enkele dorpen zijn daardoor afgesneden van de buitenwereld, aldus de gouverneur [die bij ons Commissaris van de Koning zou heten].

Het water bereikte er een hoogte van 1 meter en steeg gisteravond nog steeds toen de krant naar de pers ging. Zeventig huishoudens zijn geëvacueerd. De autoriteiten verwachtten dat meer evacuaties zouden volgen, wanneer de regen voortduurt. Bij het gemeentehuis zijn drie hulpcentra ingericht.

Het Airports Department heeft nog niet besloten wanneer de luchthaven weer open gaat. Personeel nam de schade aan het elektrisch systeem gisteren op. Ze hielpen ook bij de evacuatie van vijftien passagiers, die gestrand waren.

De oevers van het waterreservoir Huai Sai Khamin bezweken over een afstand van 20 meter onder de druk van het water. Eén miljoen kubieke water vond een weg in het aangrenzende gebied, aldus hoofd Niphon van het Sakon Nakhon Irrigation Office 5.

Over het zoetwatermeer Nong Han meldt de krant dat er donderdag 275 miljoen kubieke meter water in stond, meer dan het kritieke niveau van 267 kubieke meter, wat de autoriteiten noopten water in de rivier Kan te lozen. Het water veroorzaakte ook grondverschuivingen van de rivieroevers en enkele rijstvelden liepen onder water.

Het Department of Disaster Prevention and Mitigation heeft bewoners in het Noorden, Noordoosten, Oosten en de Central Plains gewaarschuwd voor nog meer regen vandaag, die kan leiden tot overstromingen en grondverschuivingen.

In Sukhothai is een dijk van zandzakken doorgebroken, waardoor het zakendistrict van de hoofdstad onder 20 tot 30 cm water liep. Op de versmarkt stond gisteren 50 cm water. In Nakhon Ratchasima liepen 229 dorpen onder water. In Roi Et overstroomde 40.000 rai aan landbouwgronden en in Kalasin 25.000 rai. Ook 36 wegen raakten er ontoegankelijk.

‘Beroep is wel mogelijk’ in rijst verhaal

29 juli – Oud-premier Yingluck en het OM kunnen wel degelijk in beroep gaan bij de rechtszaak over Yingluck’s rol in het hypotheeksysteem voor rijst die voor de afdeling politieke gezagsdragers van het hooggerechtshof dient. Een openbare aanklager, verbonden aan het kantoor van de procureur-generaal, zei gisteren dat het ontbreken van de organieke wet op de berechting van politieke gezagsdragers geen excuus is om beroep tegen te houden.

Het parlement keurde de wet op 13 juli goed en zodra de koning zijn handtekening eronder heeft gezet is de wet van kracht. Vice-premier Wissanu zei eerder dat het onduidelijk is of Yingluck in beroep kon gaan. Ze zou dat op basis van de huidige wetgeving alleen kunnen doen als ze binnen 30 dagen met nieuw bewijs op de proppen komt. Maar dat is onwaarschijnlijk want het proces heeft al een jaar geduurd en tientallen getuigen hebben een verklaring afgelegd. In de organieke wet is die eis vervallen.

Op 25 augustus vonnist het hooggerechtshof of Yingluck schuldig is aan plichtsverzuim omdat ze waarschuwingen over corruptie genegeerd zou hebben en niets hebben gedaan tegen de oplopende kosten. Yingluck houdt op 1 augustus haar slotpleidooi.

In een andere procedure wordt ze daarvoor deels aansprakelijk gesteld. Over de vraag of het beslag al is uitgevoerd, spreken de berichten elkaar tegen. Volgens vice-premier Wissau is het geld in Yingluck’s vijf bankrekeningen ‘bevroren’ niet in beslag genomen.

Roodhemd co-leider Nattawut Saikuar zei gisteren dat de haast waarmee de regering beslag laat leggen op Yingluck’s vermogen de spanningen verergert. Maar het UDD zal geen ‘ondergrondse activiteiten’ uitvoeren om onrust te veroorzaken daar ze in de gaten wordt gehouden door het leger. (Zie voor alle voorgaande berichten de pagina Rijst 4)

Nieuwe postzegel met Vajiralongkorn

Er was er een jarig, hoera, hoera

29 juli – Met boeddhistische ceremonies en andere evenementen heeft Thailand gisteren de verjaardag van de koning gevierd, die 65 jaar is geworden. Op de Royal Plaza stonden 652 monniken gereed om giften in ontvangst te nemen van premier Prayut, kabinetsleden, regeringsfunctionarissen, allen vergezeld van hun echtgenote. Ook elders in het land, bij regeringsgebouwen, provinciehuizen en districtskantoren kregen monniken aalmoezen.

In Nakhon Ratchasima kwamen drieduizend bewoners naar de Thao Suranaree Plaza in het stadscentrum om 165 monniken van giften te voorzien. In Yala trokken vijfhonderd mensen naar het Provinciehuis.

Functionarissen in Chiang Mai deden het anders: ze doneerden bloed en in Phangnga plantten bewoners bomen en lieten vis los. De nieuwe koning, voluit Maha Vajiralongkorn Bodindradebayavarangkun geheten [probeer dat maar eens uit te spreken], heeft nu ook zijn eigen postzegel. Vanaf vrijdag verkrijgbaar op het postkantoor. (Bron: website Bangkok Post, 28 juli)

Update krant: Niet alleen ‘gewone’ mensen hebben de koning gefeliciteerd maar ook wereldleiders, waaronder de Russiche president Putin en de Amerikaanse president Trump. Prayut en echtgenote, oud-premier Yingluck en de partijtop van Pheu Thai tekenden in het Grand Palace een felicitatieboek.

Om 12 uur vuurde de marine 21 saluutschoten af in het historische fort Wichai Prasit [volgens het fotobijschrift op Sanam Luang]. Begin gisteren stonden zevenhonderd personen in de rij voor het hoofdkantoor van Thailand Post in Bang Rak om de nieuwe postzegel te kopen. Binnen een half uur waren de vijfhonderd postzegelvellen (1 per persoon) uitverkocht.

Voorzitter Prem en leden van de Privy Council bezochten een groep vrijwilligers, door de koning gevormd om buurten in het district Klong San (Bangkok) uit te mesten. Ook commandanten van de strijdkrachten, de gouverneur en de permanent secretaris van BiZa draafden braaf op. De adjunct privé secretaris van de koning zegt dat elders in het land soortgelijke groepen worden gevormd om hulp te bieden bij noodsituaties en rampen.

Waarschuwingssystemen tegen tsunami’s grotendeels kapot

29 juli – In periodiek onderhoud is Thailand niet erg goed, zoals bijvoorbeeld blijkt uit verstopte riolen in Bangkok en khlongs waarin bewoners afval en huisraad mieteren. Het kan dan ook geen verwondering wekken dat 80 procent van de waarschuwingssystemen tegen tsunami’s en rampen niet werkt. Van de acht sirenes die in Phangnga bewoners moeten waarschuwen, bijvoorbeeld zijn vijf kaduuk. De vier omroeptorens doen het wel.

Adjunct-directeur Kobchai van het Department of Disaster Prevention and Mitigation (DDPM), die dit bekend maakte, zegt dat tegen eind oktober alles is gerepareerd. Het geld daarvoor is beschikbaar. Kobchai wijt de vertraging in onderhoud aan de overgangsperiode, waarin het National Disaster Warning Centre is verhuisd van het ministerie van ICT naar de DDPM.

Afgezien van het tsunami-systeem in zes provincies functioneren ook elders in het land systemen tegen rampen. De reparatie daarvan gaat langer duren omdat onderdelen geïmporteerd moeten worden. Voor de reparatie van de 3.067 systemen is 133 miljoen baht uitgetrokken.

Het bericht zegt niets over de boeien in zee, die de komst van een tsunami kunnen waarnemen. Bij aardbevingen duurt het 10 minuten om de informatie te analyseren, zegt Kobchai, en 20 tot 30 minuten om vast te stellen of er een kans is op een tsunami.

Kort nieuws zaterdag 29 juli

– Lange tijd niets over gelezen: het Rolls-Royce schandaal oftewel betalingen van steekpenningen bij de aanschaf van vliegtuigmotoren aan personeel van THAI c.q. politici alsmede andere producten door staatsoliebedrijf PTT Plc en offshorebedrijf PTT Exploration and Production Plc. De NACC heeft in haar voorlopig onderzoek geen verbanden gevonden met politici.

Wel worden hooggeplaatste voormalige leidinggevenden verdacht, maar NACC secretaris-generaal Sansern wil hun namen niet bekend maken. Als politici toch betrokken blijken te zijn bij omkoping worden hun namen alsnog toegevoegd aan de lijst van de verder te onderzoeken verdachten.

In januari heeft RR voor de High Court in Londen toegegeven steekpenningen te hebben betaald. In totaal gaat het om een bedrag van 671 Engelse pond, wat gebleken is uit een onderzoek in de VS, Engeland en Brazilië, dat vijf jaar heeft geduurd. Naar Thailand zou tussen 1991 en 2005 254 miljoen baht zijn gevloeid. (Zie voor alle voorgaande berichten de pagina RR Vliegtuigmotoren)

– De CSD van de politie heeft een man (55) uit Myanmar aangehouden die valse paspoorten voor buitenlanders fabriceerde. De man is in een undercover operatie tegen de lamp gelopen. Daarbij werden vier Indiase en twee Canadese paspoorten in beslag genomen. De politie was getipt.

De man had zelf ook een vals paspoort. Hij heeft verklaard in 2006 naar Thailand te zijn gekomen en een Thaise vrouw en kind te hebben. In 2011 is hij door de immigratiepolitie het land uitgezet, maar een jaar later glipte hij via Mae Sot (Tak) het land weer binnen. Daar kwam hij in contact met een netwerk uit Pakistan.

Zijn meeste klanten waren gastarbeiders in Samut Prakan en buitenlanders in Pratunam en Khao San Road. Op de paspoorten die waren gestolen, veranderde hij de naam van de eigenaar en andere gegevens.

– De twee huidige Ombudsmannen mogen hun benoemingstermijn van zes jaar afmaken alhoewel ze volgens de nieuwe organieke wet op de Ombudsman, gisteren aangenomen door het parlement, aan hogere kwalificaties zouden moeten voldoen. Ze hebben nog vier jaar te gaan.

In de nieuwe wet hebben ze ook minder bevoegdheden. Ze zijn niet meer verantwoordelijk voor het opstellen van ethische eisen en aanbevelingen doen bij de revisie van ethische codes voor overheidsdiensten. Dat werk wordt overgenomen door het Constitutionele Hof.

Maar de kern van het werk blijft ongewijzigd: onderzoek doen naar klachten over ambtenaren, werknemers van overheidsbedrijven en lokale bestuursorganen, die de wet overtreden of misbruik maken van hun macht. Het aantal ombudsmannen wordt uitgebreid tot drie. De Ombudsman is niet bevoegd straffen uit te delen.

In de Kiesraad speelt een soortgelijk probleem. Niet alle commissarissen voldoen aan de strengere eisen die de organieke wet op de Kiesraad stelt. Maar zij worden, voor zover nu bekend, wel allemaal vervangen. (Zie ook de pagina Verkiezingsnieuws 2)

– De directeur van de Ban Nong Khla school in Trang, die verdacht wordt van de moord op de moeder van een van zijn leerlingen, is geschort. Wanneer hij door een fact-finding panel schuldig wordt bevonden, volgt ontslag uit overheidsdienst.

‘Ik hoop dat het niet waar is’, zegt Nivorn Daengsuwan, hoofd van de onderwijsdienst van Trang. ‘Voor zover ik weet is hij een van de beste onderwijsexperts in deze regio. Maar zijn competentie wil natuurlijk niet zeggen dat hij niet in staat is tot een geweldsdaad.’

De directeur, die zich donderdag bij de politie meldde, ontkent de beschuldiging [van moord met voorbedachten rade]. Hij is ’s avonds vrijgelaten op borgtocht nadat zijn vrouw een borgtocht van 500.000 baht had gestort.

Het slachtoffer, een 33-jarige vrouw, werd maandag met een gebroken schedel in een toiletgebouw op het schoolterrein gevonden. (Zie verder het bericht van gisteren: Schooldirecteur slaat moeder van leerling dood) De politie vermoedt overspel als motief.

Reacties niet mogelijk